Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

لە تاقیکردنەوەی شازادە دەربچن

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    خوێندکارێکی جوان و ئاواتخوازی ئەکتەری سینەمایی، دۆمینیکا، خەونی ئەوە دەبینێت ببێتە ئەستێرەی شاشە. کاتێک نمفەکە هاتە لای، بە ئامادەییەوە بەدوایدا ڕۆیشت و کۆتایی بە شانشینی ئەژدیهاکە هێنا. دۆمینیکا توانا ناوازەکانی شاردوەتەوە و تاعونێکی سەیر بەسەر ئیمپراتۆریەت و دەوڵەتانی دراوسێدا هاتووە، لە ئەنجامدا نزیکەی هەموو نێرەکان تووشی بەردبوون بوون. یەکێک لە دوایین نوێنەرانی ڕەگەزی بەهێزتر، شازادەی دێوەکان ئۆینۆمۆس، بەهۆی دیاری دۆمینیکا توانی مردنی دوابخات. وە ئێستا دەبێت پێکەوە کار بکەن بۆ ئاشکراکردنی نهێنی تاعونێکی تێنەگەیشتوو و ئاشکراکردنی هێزە تاریکەکان.

  لە تاقیکردنەوەی شازادە دەربچن
  
  تێبینی
  خوێندکارێکی جوان و ئاواتخوازی ئەکتەری سینەمایی، دۆمینیکا، خەونی ئەوە دەبینێت ببێتە ئەستێرەی شاشە. کاتێک نمفەکە هاتە لای، بە ئامادەییەوە بەدوایدا ڕۆیشت و کۆتایی بە شانشینی ئەژدیهاکە هێنا. دۆمینیکا توانا ناوازەکانی شاردوەتەوە و تاعونێکی سەیر بەسەر ئیمپراتۆریەت و دەوڵەتانی دراوسێدا هاتووە، لە ئەنجامدا نزیکەی هەموو نێرەکان تووشی بەردبوون بوون. یەکێک لە دوایین نوێنەرانی ڕەگەزی بەهێزتر، شازادەی دێوەکان ئۆینۆمۆس، بەهۆی دیاری دۆمینیکا توانی مردنی دوابخات. وە ئێستا دەبێت پێکەوە کار بکەن بۆ ئاشکراکردنی نهێنی تاعونێکی تێنەگەیشتوو و ئاشکراکردنی هێزە تاریکەکان.
  پێشەکی
  دۆمینیکا دێلفینۆڤا کە بە جوانییە دەگمەن و ناوازەکەی جیاواز بوو، یەکێک لە ڕۆڵە سەرەکییەکانی لە فیلمی "ئیمپراتۆری ئەستێرە"دا وەرگرت. وە ئەمە فیلمێکە کە بودجەیەکی زۆری هەیە و بەڵێنی قازانجی گەورە دەدات. پێش ئەمەش دۆمینیکا پێشتر ڕۆڵی سەرەکی لە ژمارەیەک فیلمدا بینیبوو، بەڵام تەنها یەک فلسی وەرگرتبوو. جوانییەکەی سەرسوڕهێنەر بوو، قژی ڕەنگێکی زۆر گەشاوەی بەهاری قاوەیی بوو، کەم کەس باوەڕیان بەوە هەبوو کە دەتوانێت بەبێ بۆیاخ و ڤاڕنیش کار بکات. بەڵام بەو شێوەیە بوو. دۆمینیکا شۆخێکی سروشتی و هەنگوین بوو کە ڕێژەیەکی ئایدیاڵی هەبوو، هەروەها ماسولکەکانی پەیکەرسازی و کشانی نایابی هەبوو.
  هەرچەندە کچەکە سەرقاڵی هونەری جەنگی نەبووە، بەڵام سەمای لە بالێدا کردووە. وە خێرایی و نیعمەت و هەماهەنگییەکی نایابی جووڵەکانی هەبوو.
  بۆ نموونە دەیتوانی لە فیلمە ئەکشنەکاندا خۆی بە باشی نیشان بدات. وەک کچێک کە ڕوخساری فریشتەی جەنگاوەر-شەیتانی شاردبێتەوە.
  ئێستا پێڵاوەکانی داکەند و بە خۆشحاڵییەوە بەناو پارکەکەدا ڕایکرد، هەستی بە چەقۆی خۆشی چیمەن و تەپوتۆزەکانی ڕێگاکە دەکرد بە بنی ڕووتیەوە. قاچەکانی ئەوەندە تەواو و ئیغراکردن بوون کە زۆرجار بە پێی ڕووت و لە نزیکەوە وێنەی دەگیران، ئەمەش بە تایبەتی پیاوانی دڵخۆش دەکرد. دۆمینیکا شانازی بە قاچە جوانەکانیەوە دەکرد، و تا بەستەڵەک تەنوورەیەکی کورتی لەبەردا بوو.
  لەو ساتەدا لەناکاو کچێک لەبەردەمیدا دەرکەوت. زۆر گەنجە، ڕەنگە مرۆڤ بڵێت، نزیکە لە کچێک. دۆمینیکا باڵا بەرز و ماسولکەیی و ڕەنگین بوو و دەموچاوی سەرەڕای نەرمییەکی بێ کەموکوڕی و پێستی مەخمەلی، لە ڕووخساری کچێکی گەنج و بێهەڵوێست نەدەهاتە بەرچاو. ئەمەش وەک کچێکی قوتابخانە وایە، هەرچەندە جل و بەرگی زۆر دەوڵەمەندی لەبەردایە، و ئەم پارچە شووشە بچووکانەی بەسەریدا هەڵواسراوە و لەبەر خۆردا بە گەشاوەیی دەدرەوشێنەوە.
  تەنانەت دۆمینیکا پێی وابوو کە ڕەنگە ئەمانە زێڕینگەریی ڕاستەقینە بن.
  کچەکە مۆرکی پێی بچووک و ڕووتی خۆی کرد. وە لقە گژوگیا بەستراوەکان کە گوڵەبەڕۆژەی سوور و وەنەوشەیییان هەبوو لەسەر ڕێڕەوی بەردینەکە دەرکەوتن.
  دۆمینیکا فیشەکەی لێدا:
  - چ فێڵێکە! هەروەها ئەکتەری سینەمایت یان ئەکتەری سێرک؟
  کچەکە بە چرپە وەڵامی دایەوە:
  - من نمفەم! ئیتر کاتی ڕوونکردنەوە نەماوە، فۆڵۆوم بکەن!
  کچەکە بە بێباوەڕی دەستەکانی بڵاوکردەوە:
  - باشە ئەوە... گاڵتەیەکی باشە! ناوت چیە?
  نمفەکە قیژاندی:
  - مارکیز دی کاساندرا. وە بەسە قسەکردن، هەموو ساتێک لە بوونت لە جیهانەکەتدا پێویستی بە وزەیەکی گەورە و ئەفسوناوی هەیە!
  وە بە توندی، بەبێ هیچ هێزێکی منداڵانە، دەستی دۆمینیکای گرت و بە هێزەوە کفنی گرت.
  ئەو خانمە ئەکتەرە سینەماییە بەهێز و لێزانە یەکسەر تێگەیشت کە بەرەنگاریی گرتنێکی لەو شێوەیە بێسوودە.
  کچەکە بە بەکارهێنانی پەنجەی ڕووتی پێی بچووک و ڕەنگینەکەی، بەردی ئەڵقەکەی لەسەر پەنجەی ئاماژەی دەستی ئازادەکەی سوڕاند. وە لە هەمان ساتدا دۆمینیکا هەستی کرد وەک ئەوەی بکەوێتە ناو بیرێکەوە. وە هەستێکی زۆر خۆش و ناوازە بوو.
  پاشان هەموو شتێک پڕ بوو لە ڕووناکییەکی گەشاوەی سەرسوڕهێنەر، کە وا دیار بوو هەموو خانەیەکی جەستەی کچێکی بەهێز و وەرزشی و جوانی ناوازەی کون کرد.
  . بەشی ژمارە 1.
  پێی ڕووتی دۆمینیکا هەستی بە ڕووی گەرمی ژێرەوەی دەکرد و ئەوە یەکەم سەرنجی بوو. لەبەردەم چاومدا چرپاندنێک دەهاتە پێشەوە، وەک ئەوەی بەهۆی فلاشی بەهێزەوە کوێر بووبێتم، وەکو بلیتزێک لە کامێرایەکدا. وە کچەکە یەکسەر نەیتوانی بزانێت لە کوێ کۆتایی هاتووە.
  دەنگی ناسکی نمفەکە بیسترا:
  - مهترسه! ئێستا تێدەپەڕێت و دەتوانیت هەموو شتێک ببینیت.
  دۆمینیکا چاوی بڕییەوە و چاوی ترپاند. پێی ڕووتەکانی دەستیان کرد بە هەستکردن بە گەرمی. لە ژێر بنی ڕووت و کچانەدا شتێک دەسوتێت، وەک خۆڵ و خۆڵەمێشی سەحرا لە نیوەڕۆدا. دۆمینیکا زۆر حەزی لە ڕاکردن بوو بە پێی ڕووت. بە تایبەت کاتێک لە کاتی تاقیکردنەوەکانی شاشەدا ڕاهاتبووم.
  کاتێک کچ بوو، پێشنیاری ئەوە کرا کە ڕۆڵی ئەفسەرێکی هەواڵگری حزبی بگێڕێت.
  بێگومان لە کاتی جەنگدا کچان لە هاویندا بە پێی ڕووت دەڕۆیشتن، بەو پێیەی پێویستە ئاگاداری پێڵاوەکان بن و سەیر لەوەدایە کە کاتێک بۆ ماوەیەکی زۆر بە پێ دەڕۆیت، ئەوە ئاسانترە.
  و لە کۆتاییدا وایان لێکرد کە پێی ڕووت لەناو بەفردا هەڵیبواسێت. ئەمەش بە ستایلی زۆیا کۆسمۆدێمیانسکایایە، تەنها دۆمینیکا قژزەردە و زۆر جوانترە، هەروەها سۆز و خۆشەویستی سروشتی هەیە. وە کاتێک زەردەخەنە دەکات و ددانە سپییەکانی ڕووت دەکاتەوە، وەک ئەوەی لە مرواری سروشتی دروستکرابێت، سەقفەکە بە تەواوی لە هێنجەکانی لادەبات.
  وە لێرەدا بنی پێیەکان دەسوتێن، و بە جۆرێک گەرمە. لە مانگی ئایاردا لە مۆسکۆ گەرم بوو، بەڵام نەتدەتوانی پێی بڵێیت گەرم.
  وە لێرەدا، وەک ئەوە وایە لە شوێنێک لە عەرەبستان لە نیوەڕۆدا. لەوێش گەرمترە. جارێک لە ئیمارات فیلمێکی وێنەگرت، ناچار بوو بە پێی ڕووت لەسەر خۆڵەکە بڕوات. بە شێوەیەکی سروشتی بەیانیان کە خۆڵەکە کەمێک سارد بووبووەوە لە شەودا، بەڵام هێشتا گەرم بوو، تەنانەت پێیەکانیان بە ڤازلین چەور کرد بۆ ئەوەی کارەکە ئاسانتر بێت.
  بەڵام منداڵانی ناوچەکە بە پێی ڕووت، لانیکەم لە نێو هەژارەکاندا ڕادەکەن و پێدەکەنن، ددانی بچووکی خۆیان نیشان دەدەن، بەبێ ئەوەی تووشی ناڕەحەتی ببن.
  بەڕاستی چرپاندنی چاوەکانی وەستا و دۆمینیکا بینی کە لە گۆڕەپانی شارەکەدایە. بەردەکانی ژێر پێی جوانەکە پرتەقاڵی و وەنەوشەیی بوون. وە خانووەکانی دەوروبەری بەرزن، زۆر جوانن، وەک ئەوەی لە ناوەندی شاری سانت پترسبۆرگ بن، کە دێرینی تێدا پارێزراوە. تەنها لێرە بیناکان بەرزتر و تەنانەت زیندووتر و ڕەنگاوڕەنگتر و دەوڵەمەندتر و لوکستر و وردترن.
  وە گەڵای زێڕی زۆر هەیە، کە بێ گومان دڵخۆشکەرە بۆ چاو. وە چەندین کچی جوان لەسەر شەقامەکان هەن. ئەوان کە بە پێی ڕووت و قاچەکانی ڕەنگاوڕەنگ و ڕەنگاوڕەنگ و ماسولکەیی دەچڕان، دەستیان کرد بە دەوری دۆمینیکا و مارکیز-نمفە سەرنجڕاکێشەکەی.
  کچەکان هەموویان، بەبێ جیاوازی، جوان، گەنج، پێ ڕووت، بەڵام زەڕەنگەرییان لەبەردا بوو. هەندێکیان زەڕەنگەری زیاتریان هەیە کە بەردی بەنرخیان تێدایە، هەندێکی تریان کەمترە. چەند کچێک تەنها تونیکی سپی و کورتیان لەبەردا بوو.
  دۆمینیکا ئاماژەی بەوەدا کە کۆیلەکان بەزۆری بەم شێوەیە بوون کاتێک فیلمیان لەسەر سەردەمی کۆن دروست دەکرد.
  بەڵام , هەموو کچەکان مرۆڤ نەبوون. هەندێکیان گوێچکەیان وەک لینکس هەیە، هەندێکی تر لوتی هەڵۆیان هەیە. چەند کچێکی بچووکتر بوون، وەک مارکیز دی کاساندرا، تەنیا کچ بوون، بەڵام بەبێ ئەوەی بە پێی بچووکەکانیان دەست لە شەقامەکە بدەن، هەڵیانسان و دەجووڵان.
  تەواوی شانشینی کچان کە لە شەقامە گەرمەکە ناترسن، پاژنەی ڕووت و پەمەیی خۆیان نمایش دەکەن.
  وە بە ئەڵقەیەک دەوری دۆمینیکا و مارکیزەکەیان دا و زەردەخەنەیان کرد و بە هێمنی قسەیان دەکرد.
  کچەکان بۆنێکی زۆر خۆشیان لە جەستەی گەنج و ماسولکەیی دەردەچوو
  لە ڕەگەزی دادپەروەرانە، تێکەڵ بە بۆنی گرانبەها.
  هەندێکیشیان چەکیان بەدەستەوە بوو. بە تایبەتی کەوان و چەقۆی شێوە ڕەسەن و شمشێر و چەقۆ و خەنجەر و چەقۆی تیر.
  زۆر شتە زیادەکانی بۆ وێنەگرتنی فیلمێکی فانتازیا بیردەخستەوە؛ تەنانەت جێگەی سەرسوڕمانە کە توانیان زۆر جوانی بێ کەموکوڕی و کێشراو و وەرزشی لە یەک شوێن کۆبکەنەوە.
  زۆربەی کچەکان نزیک بوو لە ڕووتبوونەوە، تەنها مەمک و چەناگەیان بە زەڕەنگەری کە لە بەردی بەنرخ دروستکرابوو داپۆشرابوو.
  نزیکەی دەیان کچ بە تونیکی بێگەردەوە ئەژنۆیان دانا و پەرداخەکانی خواردنەوە و سینی زێڕینی خواردن و میوەی جۆراوجۆریان بەدەستەوە بوو.
  دۆمینیکا بە سەرلێشێواوییەوە گەمژەیی کرد:
  - چیت لێم دەوێ? - وە کەمێک زیاتر بە متمانەوە زیادی کرد. "ئەگەر کاتت هەبێت، من ئامادە دەبم لە زیادەکانتدا دەرکەوم، تەنها پارەیەکی باشم پێبدە."
  مارکیزی نمف بە پێکەنینەوە وەڵامی دایەوە:
  - دیارە تۆ پێت وایە ئەمە فیلمێکە؟ نەخێر، ئەمە ئیمپراتۆریەتی ئەلف- ئەژدیهایە !
  دۆمینیک پێکەنی و بازێکی دا. پاژنەکانم بێ بەزەییانە سووتا. کۆپەڵە ئارەقەیەکانی لەرزاند. باشە گەرمە. هەر وەک لە بیابانی عەرەبیدا. سەرسوڕهێنەرە کە چۆن جوانەکان لێرە بە پێی ڕووت دەڕۆن، و پێستیان بەهۆی خۆرەوە توێکڵ نابێت.
  ئەو لە كوێیە? دیارە لە ڕووسیا نییە...
  دۆمینیکا چاوێکی لە ئاسمان کرد و فیشەی لێدا. ئاسمان زەرد بوو، هەورە دەگمەنەکان پرتەقاڵی بوون، و چەند ڕووناکییەک بە یەکجار هەبوو ... سەیر نییە ئەوەندە گەرم بوو. جگە لەوەش، ڕووناکیەکان لە شێوەدا ئەوەندە ڕازاوەن، بە لوول یان قۆچ...
  دۆمینیکا هەستی کرد کە نەخۆش دەکەوێت. وەک، خەڵک بەم شێوەیە شێت دەبن. دەموچاوە جوانەکەی پێچایەوە و کاڵ بووەوە.
  چەقۆی لێدا، بەڵام دوو کچە دێوەکانی گوێچکە پشتگیریان کرد. نوێنەرانی ڕەگەزی دادپەروەر جیابوونەوە و جوانەکانیش بە تونیکە سپی و نیمچە ڕووناکەکانەوە دەفرەکانیان لەگەڵ خواردنەوە لەسەر جەستەی ڕووت و ئەوەندە جوان و ماسولکەیی کچەکان هێنا. شەرابی زمردیشیان ڕشتە ناو قاپی زێڕین.
  دۆمینیکا بە تەماحەوە خواردنەوەی خواردەوە. وە هەستی دەکرد کە شەرابەکە بە شێوەیەکی نائاسایی شیرین و بە تامە، وزە و هێز و هێز یەکسەر بە دەمارەکانیدا دەڕژا.
  وە پێی ڕووتی کچەکە ئەوەندە نەسووتا، یان باشتر بڵێین، هەستیان بە گەرمییەکی خۆش دەکرد و پلەی گەرمی دەوروبەریش بوو بە ئایدیاڵ، وەک لە خەونێکدا.
  دۆمینیک هێور بووەوە و سەری ڕەنگی گەڵا زێڕینەکەی لەقاند و هاوار دەکات:
  - سڵاو خەوتووەکان!
  پاشان کچەکە بە خێرایی خۆی ڕاست کردەوە:
  - خۆشحاڵم کە براکانم، یان باشتر بڵێم، خوشکەکانم بە مێشکم ناسی!
  کچەکان چەپڵەیان لێدا. وە بە کۆڕس گۆرانییان دەوت:
  - هیوای بەختەوەریتان بۆ دەخوازین،
  تۆ هیوای ئێمەیت، باوەڕم پێ بکە...
  ڕێگاکانی جیهانەکانی تر -
  دەرگاکە کرایەوە!
  مارکیز دی کاساندرا سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ دەبێت یارمەتیمان بدەیت. وە پاداشتێکی گەورە بۆ ئەمە دەبێت.
  دۆمینیکا شانە ماسولکەییەکانی هەڵکێشا و بە سەرسوڕمانەوە پرسی:
  - وە چۆن بتوانم یارمەتیت بدەم؟
  کچە نمفەکە ویستی شتێک بڵێت، کە دەنگی شمشاڵێک و دەنگی باڵەکان بیسترا. هەموو نوێنەرە بێشومارەکانی ڕەگەزی دادپەروەر بە یەکجار ئەژنۆیان دا و بە کڕنۆشی ڕێزدارەوە کز بوون.
  هەروەها مارکیز دۆمینیکای پاڵپشتی کرد:
  - هەروەها کڕنۆش ببە.
  ئەو کچە ئەکتەرە بە سەرسوڕمانەوە پرسی:
  - بۆ چی?
  کچە نمفەکە بە قیژەقیژەوە وتی:
  - دوچێسی ئەژدیها چاوت پێدەکەوێت. ئەژدیهاکان حوکمڕانی ئیمپراتۆریەتەکەمان دەکەن. وەرە، لەسەر یەک ئەژنۆ!
  دۆمینیکا بڕیاریدا غرورەکەی نەشکێنێت. هەرچەندە ترسی ئەوەی هەبوو کە شەقامە گەرمەکە ئەژنۆی ڕووتی بسوتێنێت کە ڕەنگی ڕەش بووبوو بۆ برۆنزی سووک. بەڵام بەڕوونی پێست بەهێزتر بووە و کەمتر هەستیار بووە. ڕوونە کە خەڵکی ئێرە بە پێی ڕووت دەڕۆن نەک لەبەر هەژاری. بەڵام بە هۆکاری جددیتر کە هێشتا پێویستە ڕوون بکرێتەوە.
  پاشان دوچێسی ئەژدیها خۆی دەرکەوت. دڕندەیەک کە سێ سەری هەیە، ڕەنگی زۆر گەشاوە، وەک پەپوولە. گەورە، وەک شەڕکەرێکی باش، بەڵام بە هیچ شێوەیەک ترسناک نییە، یان ترسناک نییە ئەگەر ئەو بێت.
  سەرەکان تاڕادەیەک بچووک دەرکەوتن و تاجی بچووک بەڵام گەشاوە لەسەریان دەدرەوشایەوە.
  کاتێک ئەژدیهای مێینە بەلایدا فڕی، کچەکانی ژێر باڵەکانی ڕەنگی پێستیان گۆڕی بۆ لیلاک، پاشان بۆ زمرد. ئەمە جوان بووە.
  دۆمینیکا وەک ئەوەی سیحراوی بووبێت. ئەمە یەکەمجار بوو ئەژدیهایەکی ڕاستەقینەی لە واقیعدا ببینێت. بەڵێ بێگومان لە فیلمەکاندا بە بەکارهێنانی گرافیکی کۆمپیوتەر ئەژدیهای باش دروست دەکەن. بەڵام ئەم ئەژدیهایە ڕاستەقینە و زۆر جوان و بەڕێزە.
  سەر، ئەوەی ناوەڕاست بوو، پرسی، دەنگی زۆر خۆش بوو:
  - زۆر خۆشحاڵم بە بینینی تۆ، میوانەکەمان لە هەسارەی زەویەوە!
  دۆمینیکا زەردەخەنەی کرد و وەڵامی دایەوە:
  - وە منیش زۆر خۆشحاڵم کە تۆش دەبینم!
  دوچێسی ئەژدیها سەری لە سەری خۆی دانا و بەردەوام بوو، سەری لای ڕاست لە ئێستاوە قسەی دەکرد:
  - ئێمە بانگهێشتمان کردیت چونکە لە دەمارەکانتدا خوێنی ئەو کەسە دەڕژێت، نازانم کێ، کێ لەوێ دەژی، نازانم لە کوێ!
  دۆمینیکا دێلفینۆڤا یەکێک لە قاچە ڕووت و چەقۆکێشەکانی بە قاچەکەی دیکەدا ڕشت و بە سەرلێشێواوییەوە وتی:
  - وەک ئەوە وایە، من تێنەگەیشتم!
  سەری دوچێسی ئەژدیها لە لای چەپەوە بە تۆنێکی متمانە بەخۆبوون وەڵامی دایەوە:
  - وە ئێمە خۆمان لەم شتە تێناگەین. بەڵام لە هەر حاڵەتێکدا ئێمە کێشەیەکی هێندە ترسناکمان هەیە کە وەک خنکاندنی مرۆڤەکان بین، دەستمان بە پەڕۆکانەوە گرتووە!
  دۆمینیکا مۆری پێی ڕووت و زۆر ئیغراکردنەکەی لێدا و گۆرانی گوت:
  - بمگرە، نیسک، بمگرە،
  کاتێک پانزە خاڵ لە دەوری زریانەکە هەیە...
  ئەو دوژمنانەی کە ئەلفەکان هەیانە، لەیەک جیا بکەنەوە،
  چارەنووس بەم شێوەیە فڕێی داوم لە ژیاندا!
  کچانی هەموو هێڵەکان چەپڵەیان بەیەکەوە دەدا و زۆر خۆشەویست و فێنک بوو.
  بەرپرسی ناوەندی دیسانەوە قسەی کرد:
  - کەواتە، ئێمە تاعونێکی سەیرمان هەیە. نوێنەری ڕەگەزی بەهێزتر، جا ئیلف بێت، مرۆڤ بێت، ترۆل، هۆبیت، خوێنمژ، گنۆم و ئەوانی دیکە کە لە گەردوونی ئێمەدا دەژین، بە هۆکاری نادیار دەستیان کرد بە بوون بە بەرد و لە یەک کاتدا وردبوونەوە. لە وڵاتی ئێمەدا جگە لە ئۆرک و گنۆمەکان، دوانزە هێندە نێر کەمتر بوون لە مێینەکان و ئێستا نزیکە بە تەواوی نەمێنن! بێگومان ئەمە کارەساتە!
  دۆمینیکا پێکەنی و بە زەقییەوە وتی:
  - ئەمە زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە! ئەگینا هیچ ڕێگایەک بۆ دەربازبوون لەم پیاوە موودار و ناشرینانە نییە! وە لە هەمووی گرنگتر، تا پیاو ناشرینتر بێت، بە سکی مەنجەڵ و سەرێکی سەرڕووت، چرچ و لۆچی، زیاتر بە تۆوە دەلکێت.
  یەکێک لە ئەلفەکان ناڕەزایەتی دەربڕی:
  - هیچ دێوێکی سکی گۆزە و چرچ و سەرڕووت نییە! تەنانەت ڕیش و سمێڵیشیان نییە.
  دۆمینیکا تێبینی کرد:
  " جگە لەوەش، تێوەگلان لەگەڵ ئەم گەنجانە گرانترە!" ئەوانیش ڕێگە بە تێپەڕین نادەن. زۆر بێزار بووم لەم هەوادارانە. وە تۆش سوپاس بۆ خودا، ئەم نێرە شەهوەتباز و ئارەقاوی و ناشرینانەت نییە و دەتوانیت پشوو بدەیت و ئارام بیتەوە.
  هەر سێ سەری ئەژدیهاکە بە یەکجار ڕەشەبایان لێدا:
  - دونیایەک کە نێر نەبێت مەحکومە بە مردن! بەبەراورد لەگەڵ مرۆڤی هەسارەی زەوی، ماوەیەکی زۆر درێژ دەژین بەتایبەت ئەژدیهاکان. بەڵێ، بەبێ پیاوان بێزارکەر و بێزارکەر و هیچ هاوئاهەنگییەک لە گەردووندا بەبێ سێکسی بەهێزتر نییە.
  کچەکان دەنگی پەسەندکردنیان دەکرد. یەکێکیان بە گەمژەییەوە گوتی:
  - هەموو پیاوەکانمان جوانن! سەردەمانێک , هەزاران ساڵ لەمەوبەر، پیاوانی ڕەگەزی مرۆڤ قژ، پەڵەی سەرڕووت، چرچ و لۆچی، سکیان هەبوو، بەڵام ئێستا هەموویان گەنجن، جوانن، کێشراون و بۆنێکی خۆشیان هەیە، وەک ئەلفەکان!
  دۆمینیکا پێکەنی و چاوی بڕییەوە ... پاشان وەڵامی دایەوە:
  - باشە! ڕەنگە یەک دوو مانگی تر دەست بکەم بە بیری پیاوان. تەنها تێناگەم چۆن بتوانم یارمەتیت بدەم؟
  سەری ڕاستی دوچێسی ئەژدیها وەڵامی دایەوە:
  - ئەگەر ڕاستگۆ بین، ئێمە خۆمان ئەمە نازانین. بەڵام تۆ خوێنی بوونەوەرێکی گەردوونێکی ترت هەیە، کە هەموو دانیشتووانەکەی دوو ڕەگەزیان نییە، وەک ئەوەی ئێمە لەسەر زەوی هەمانە، بەڵکو سێ ڕەگەزیان هەیە. وە ڕەنگە ئەمەش یارمەتیدەرمان بێت بۆ گەڕانەوەی نێرەکانمان!
  دۆمینیکا خۆی لەرزاند و تێبینی کرد:
  - بوونەوەری سێ ڕەگەزی ؟ بەڵێ من زانستی خەیاڵی دەخوێنمەوە، ئەمە لە ڕووی تیۆریەوە مومکینە!
  کچە نمفەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ! تاعون دەستی لێ نەدا. بەڵام کێ گەرەنتی ئەوە دەکات کە هەوکردنێک دەرنەکەوێت کە ڕەگەزی دادپەروەرانە ببڕێت؟ وە دەکرێت لەوەش خراپتر بێت! وە تەنانەت بەبێ ڕەگەزی بەهێزتریش ئەگەر دەستدرێژکارێک داگیرکەری گەردوونەکەمان بکات، ئەوا ئێمە چانسی بەرپەرچدانەوەمان نابێت.
  کچە ئەکتەرەکە سەری لە سەری خۆی دانا و وتی:
  - باشە! هاوسۆزی ئێوەم. بەڕێزان ئایا ئەمە دەتوانێت بێتە سەر زەوی؟
  سەری چەپی دوچێسی ئەژدیها پشتڕاستی کردەوە؛
  - بەڵێ! تەواو ئەگەری هەیە. بۆیە وا مەزانە داوای چاکەیەکت لێ دەکەن. برایەکی بچووکت هەیە، ئەویش لە فیلمەکاندا ڕۆڵ دەگێڕێت. دەتەوێت ئەم کوڕە بگۆڕێت بۆ بەرد و بچێتە خۆڵ؟
  دۆمینیکا بە تووڕەییەوە مۆرکی پێی ڕووتی دا و بە بێزارییەوە وتی:
  - تۆ زۆر شت لەبارەی منەوە دەزانیت!
  کچە نمفەکە وەڵامی دایەوە:
  - ئێمە هەندێک جار حەز دەکەین لە هەسارەکەتەوە سەیری فیلم بکەین. دەتوانرێت ڕاستەوخۆ لە ئینتەرنێتەوە دابەزێنرێت، ئەمەش پێویستی بە خەرجییە گەورەکانی وزەی ئەفسوناوی نییە. هەر بۆیە ئێمەش ئێوەمان بینی. وە پەری بەرز هەستیان بە ئاورای ناوازەی تۆ کرد، و براکەتیان بینی، ئەویش پارچەیەکی لەوە هەیە، نازانم کێ!
  دۆمینیکا فیشەی لێدا و کۆڵی کرد:
  - بە دڵنیاییەوە دەزانم کە هەموو شتێک کە مەحاڵە مومکینە! بەڵام , باشترە بۆ من بە غیابی بخوێنم!
  مارکیز دی کاساندرا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - بەڕاستی ئەمەیە کە دەبێت بیکەیت. بخوێنەوە، بخوێنەوە و دووبارە بخوێنەوە!
  کچە خوێندکارەکە بە ناڕەزاییەوە گەمژەیی کرد:
  - ئەمە بۆ چی ترە؟
  یەکسەر سێ سەری دوچێسی ئەژدیها بە دەنگە خۆشەکانیان بە هاوکات و هاوسەنگ قسەیان کرد:
  - تۆ هیچ لەبارەی سیحر و جادووگەرییەوە نازانیت! وە پێویستە زانیارییەکی بەرفراوان و بنەڕەتیت هەبێت بۆ ئەوەی یارمەتیمان بدەیت. کاتێک لە ئەکادیمیای ئەژدیهای ئیمپراتۆری دولاریس دەرچووی ، دەسەڵاتی پێشتر نەناسراوت دەبێت کە ڕێگەت پێدەدات تاجی شازادەی جادووگەرەکە لەبەر بکەیت. وە تەنها لەم حاڵەتەدا دەتوانیت، یان باشتر بڵێین، لانیکەم چانسێکی بچووکت دەست دەکەوێت بۆ گەڕاندنەوەی نوێنەرانی ڕەگەزی بەهێزتر لە جیهانی ژێرزەوی.
  دۆمینیک فیشەکەی لێدا و تێبینی کرد:
  - ئای، ئەوەی من حەزم لێی نییە خوێندنە!
  بەڕاستی ئەو زۆر حەزی لە سەماکردن و بازدان و نواندن بوو لە فیلمەکاندا. تەنانەت زۆرم خۆشویست. بەڵام خوێندنەکەی بۆی قورس بوو. تەنانەت ناوی خۆی لە بەشێکی مووچەخۆردا تۆمار کرد بۆ ئەوەی بتوانێت بە هەوڵێکی کەمتر بڕوانامەکەی بەدەستبهێنێت. بەڕاستی بەم شێوەیە ئاسانترە.
  دۆمینیکا بە هیچ شێوەیەک نەدەچووە ناو ئەکادیمیاکە ئەگەر بەبێ خوێندنی باڵا مۆدێرن نەبوایە. جگە لەوەش تەنانەت ملیاردێرەکانیش کچێکی بێ بڕوانامە شوو ناکەن.
  بەڵام بۆ ئەوەی هاوسەرگیری لەگەڵ ئۆلیگارشێکدا بکەیت، تا دەتوانرێت دەوڵەمەند بێت و لە هەمان کاتدا باشترە پیر و نەخۆش و بە تەواوی پیر بێت. پاشان ڕزگارت بێت لێی، ببە بە بێوەژنێکی ملیاردێر و بۆ خۆشی خۆت بژی.
  وە خۆت سیناریۆی فیلم بنووسە. تەنانەت بیرۆکەیەکیشی هەبوو. وە ئەو لە ڕۆڵی سەرەکیدایە. وەک ئیمپراتۆر پاڵپاتین , یان باشتر بڵێین، ڕۆحی تاریکەکەی گواسترایەوە بۆ کچێکی کلۆن و دەستی کرد بە دروستکردنی ئیمپراتۆریەتێکی نوێ بە فەتحکردن.
  بەڵێ، ئەوە زۆر باشە ! بەڵام ڕۆڵی سەرەکی بەهەر حاڵ خراپ نەبوو و بۆنی پارەی گەورەی لێدەهات. بەڵام ... ئێستا، بووەتە هیت . وە دەبێت ئەو کارە بکات کە کەمترین خۆشی دەوێت - خوێندن!
  دۆمینیکا بە دەنگێکی لەرزۆکەوە پرسی:
  - ئەی ئەگەر ڕەتی بکەمەوە؟
  کچەکانی دەوروبەر بە ناڕەزاییەوە دەنگیان دەکرد. یەکێکیان هاوار دەکات:
  - تەقە لە پاژنەی پێیەکانی بکە!
  سێ سەری دوچێسی ئەژدیها وەڵامیان دایەوە:
  - ئێمە هیچ مافێکی ئەخلاقیمان نییە ناچارتان بکەین. بەڵام بۆ ئەوەی لە هەسارەی زەوی دەرتبهێنێت، پێویستی بە وزەی ئەفسوناوی گرانبەها زۆر بوو. وە گەڕانەوە، ئەگەر دەتەوێت بگەڕێیتەوە، پارەی گەشتەکەت بدە لێرە، ئەو شەرابە گرانبەهایەی کە خواردوتەوە، و بلیتی گەڕانەوە.
  دۆمینیکا بە قیژەیەکەوە وتی:
  - دادپەروەرانە نییە پارەم لێ وەربگریت بۆ شتێک کە نەمدەویست بیکەم! بەپێچەوانەی ویستی خۆم جووڵام!
  سەری ناوەندی ئەژدیهای مێینە وەڵامی دایەوە:
  - تۆ ڕەنگە یەکێک لە دوا چانسەکانمان بیت! ڕاستە هێشتا دەتوانیت لەگەڵ براکەتدا هەوڵبدەیت، بەڵام ئەو هێشتا کوڕە و سەرەڕای ئەوەش پیاوە و ئەویش دەتوانێت بچێتە تۆز.
  دۆمینیک بە تووڕەییەوە هاوارێکی کرد:
  - دەست لە براکەم مەدە! ئەوە هیچ شتێکی ئەو نییە!
  دوچێسی ئەژدیها بە ئیشارەتێکەوە پرسی:
  -ئامادەیت بخوێنیت بۆ ئەوەی شازادە بیت؟ بیهێنە بەرچاوت کە چ دەرفەتێکت دەبێت. پیر نابیت، چەند هەزار ساڵ دەژیت، ڕەنگە زیاتریش ئەگەر سیحرێکی پێشکەوتووتر بەدەست بهێنیت و ببیتە خودایەکی نەمر. وە ڕەعیەت و شانشینی خۆتت دەبێت!
  دۆمینیکا هەناسەیەکی قورسی هەڵمژی و بە پاڕانەوە وتی:
  - با کەمێک بیربکەمەوە.
  کچە مارکیزەکە پشتڕاستی کردەوە:
  - بەڵێ با بیری لێبکاتەوە. پێویستە زیاتر جیهانەکەمان بناسێت. با خۆی بگونجێنێت و بێتە هۆش خۆی. وە بڕیاری دروست دەدات.
  دوچێسی ئەژدیها بە هەر سێ سەرەکەیەوە بە ئیجابی سەری لە سەری خۆی دانا:
  - با بەناو شاردا بڕوات. گەورە و نایاب و سەرنجڕاکێشە. کاساندرا نیشانی بدە و ئێوەی کچان ڕێگەی پێ بدەن. دەستوەردان مەکە!
  ڕەگەزی دادپەروەر جیا بووەوە. مارکیزی نمف شتێکی لە سینیەکە وەرگرت کە لە پیتزا دەچوو و دایە دەستی دۆمینیکا:
  - لێرە، بخۆ! تۆ بەهێزتر دەبیت.
  کچێک بە تونیکەوە شەرابی کە لە ئێستاوە پەمەیی بوو، لە کۆزەیەکی پلاتینیۆمەوە ڕشتە ناو جامێکی زێڕین . دۆمینیکا بە وریاییەوە لقەیەکی لە پیتزاکە خوارد. دەرکەوت کە لەڕادەبەدەر بە تام بوو، کچەکە دەستی کرد بە خواردن، زۆر بە متمانەوەتر، و بە شەراب شۆردیەوە، ئەوەندە شیرین و بۆنخۆش بوو.
  دوای ئەوەش باری دەروونی دۆمینیکا بە شێوەیەکی بەرچاو بەرزبووەوە. وە گۆرانی وت:
  دیاری مامۆستایان،
  ئەوان کاتیان لەگەڵم بەسەر برد...
  لەخۆڕا فێریان کردم...
  وە دواتر کچە خوێندکارەکە قافیەیەکی گونجاوی نەدۆزیەوە و ئەوەی لە سەرە جوانەکەیدا دەچڕا، زۆر قسەی ناشرین و نەگونجاو دەرکەوت.
  پێکەوە بەرەو ڕۆشتن ڕۆیشتن و نمفەکە قۆڵی گرت. هەرچەندە زیاتر لە سەرێک کورتتر و تەنکتر بوو لە دۆمینیکا بەهێز و باڵابەرز و ئەوەندە ماسولکەدارەکە.
  هەردوو کچەکە مۆری پێی ڕووتیان دا و بە خێرایی گازێلەی گەنج دەجووڵان.
  خانووەکانی دەوروبەر زۆر لوکس بوون . هیچ شارێک لەسەر زەوی ئەوەندە شایستە نەبووە. گوڵەکانیش لێرە گەشەیان دەکرد، ئەوەندە زەبەلاح و گەشاوە و بۆنخۆش بوون. هەموو شتێک لەم شارەدا جوان و سەرنجڕاکێش بوو.
  وە کچانی زۆر. زۆر جل و بەرگی لوکس , یان، بە پێچەوانەوە، بە شێوەیەکی بێگەردتر، و هەندێک کچ شەقامەکانیان دەشۆرد. بەڵام هەموو کەسێک گەنج و تازە و جوان و پێی ڕووتە.
  دۆمینیکا بە سەرسوڕمانەوە پرسی:
  - بۆچی پێڵاو لەبەر ناکەن، یان لانیکەم فلیپ فلاپ لەبەر ناکەن؟
  مارکیز دی کاساندرا بە پێکەنینەوە وەڵامی دایەوە:
  - ئەمە سیحری ئەم هەسارەیە. یارمەتیدەرمانە بۆ پاراستنی گەنجی هەمیشەیی، فڕێدانی سیحر، هەروەها دەتوانرێت پەنجەی ڕووتی قاچمان لە شەڕدا بەکاربهێنرێت!
  کچە هونەرمەندەکە پێکەنی و تێبینی کرد:
  - ئەوە زۆر سەرنج ڕاکێشە! بەگشتی کاتێک زۆر بچووک بووم، شەرمم دەکرد بە پێی ڕووت بڕوم، چونکە باوەڕم وابوو کە ئەمە نیشانەی هەژارییەکی زۆرە. بەڵام دواتر لەگەڵ فیلمەکاندا ڕاهاتم. جگە لەوەش پێویست بوو بنی پێیەکان کەمێک زبرتر بن کاتێک لە منداڵیدا ڕۆڵی خوشکی سپارتاکۆسم دەگێڕا، یان جۆرەها پارتیزان. منیش بەدڵم بوو. به ڵام ئه گه ڕ به پێی ڕووت به ده وری مۆسکۆدا بڕۆن، به هه ڵه به که سێکی نه خۆشی ده ڕوونی ده زانن، هه ڕوه ها هه وکردن و پیسی زۆر له سه ڕ شه قامه کاندا هه یه !
  کچە نمفەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ - ئەوە شتێکی تێگەیشتووە! لەگەڵ ئەوەشدا، ڕاکردن بەبێ پێڵاو زۆر چالاکترە، بەو پێیەی پێستی جەنگاوەر زۆر بەهێزترە لە بنی گرانبەهاترین پێڵاوەکان، هەروەها لاستیکە و نەرم و نیان و بارگاویکراوە بە سیحر!
  ئەوانیش ڕۆیشتن. دەتوانن بزانن کە وەک تاوەری تەلەفزیۆنی ئۆستانکینۆ چەندە بەرزە، جەیتەکانی نافورەکە پەلە دەکەن. بۆیە هەڵدەفڕن، بە پێچەوانەی یاساکانی فیزیا. وە جێتەکان خۆیان فرەڕەنگن. ئەمە چەند جوانە.
  وە چ کۆشکێک لە دەوروبەریدا هەیە؟ لێرەدا هەموو شتێک چەندە لوکسە. وە یاساکە نەک تەنها بە زێڕ دەدرەوشێتەوە، بەڵکو بە هەندێک کانزای پرتەقاڵی گەشاوە کە لەسەر زەوی نەناسراون.
  دۆمینیکا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - شارەکەت وەک چیرۆکێکی ئەفسانەیی وایە. وە کچەکان شایستەن، وەک بەهەشتێکی ڕاستەقینە، و نەک بەهەشتێکی داهێنراو، وەک بەهەشتەکەی ئێمە!
  کاساندرا پێکەنی و پرسی:
  - بۆچی پێت وایە بەهەشتەکەت پێکهاتووە؟
  کچە هونەرمەندەکە بە شێوەیەکی تەواو لۆژیکی وەڵامی دایەوە:
  - چونکە وەسفی دژ بەیەک هەیە. ئایینێک شتێک دەڵێت، ئایینێکی تر شتێکی تر دەڵێت و سێیەمیش تەواو پێچەوانەکەی دەڵێت!
  مارکیزی نمف سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بةلى ئةزانم! سەیری ئینتەرنێتەکەتم کرد. ئاسانترە لە گەشتکردن بۆ سەر زەوی. ئەوەندە سادەترە کە تەنانەت ئەلف و ترۆل و خەڵکی سادەش دەتوانن سەرکەونە ناوی و سەیری فیلمێک بکەن. لەگەڵ ئەو هەموو شکۆمەندییەی جیهانی ئەفسوناویدا، ئێمە بەداخەوە تەکنەلۆژیای پێشکەوتووی وەک خەڵکی زەویمان نییە. ئێوە ئاماتۆرن لە سیحردا، بەڵام پەرەپێدانی تەکنەلۆژیامان بەستووە!
  دۆمینیکا بە سەرسوڕمانەوە پرسی:
  - بۆچی تەکنەلۆجیاتان بەستووە؟
  نمفەکە دەنگی دابەزاند و وەڵامی دایەوە:
  - ئەوە ئێمە نین. ئەمانە ئەژدیهان. وادیارە نایانەوێت دەسەڵاتی خۆیان تێکبدەن. هەرچەندە بێگومان ڕێگەمان پێدەدەن بە شێوەیەکی ئاسایی بژین، و بۆ هەندێک تەنانەت بە شێوەیەکی لوکس، بەڵام ... با باسی ئەوە نەکەین!
  وە دیسانەوە وەستانێک هاتە ئاراوە. بێگومان لوکسەکانی دەوروبەری سوپەرە. هەموو شتێک ئەوەندە جوانە، وەها دیکۆرات و پەیکەر و ماڵ و پەرستگا.
  بەڵێ، بێگومان پەرستگاکان زۆر هەمەچەشنن. نەک وەک هەمیشە لەسەر زەوی لە هەندێک لێکچووندا. وە لە شێواز و ڕەنگکردن و شێوەدا تەواو جیاوازن . وە بێگومان جوانە. لێرەدا فیگەرەکان، و قوبە، و فرەگۆشەکان، پریزمەکان و هتد.
  وە زۆرێک لە پەرستگاکان قوبەیان هەیە لە شێوەی گوڵەبەڕۆژەی جوانترین گوڵەکان.
  دۆمینیکا سەیری هاوبەشەکەی کرد و لێی پرسی:
  - تۆ لە کچێکی قوتابخانە دەچیت ... بەڵام بەڕاستی تەمەنت چەندە؟
  کاساندرا بە پێکەنینەوە وەڵامی دایەوە:
  - خەڵک ئەم قسەیەیان هەیە: نەریت نییە لە خانمێک بپرسیت دەربارەی تەمەنی!
  کچە هونەرمەندەکە لە کۆتاییدا دەڵێت:
  - ڕەنگە زۆر بێت.
  کچە نمفەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - ڕەنگە! بەڵام ئێمە لە ئەلف و ترۆل و مرۆڤ و تەنانەت لە گنۆم و خوێنمژەکان زیاتر دەژین. چونکە ئێمە خوێنی خوداوەندەکان لە خۆماندا هەیە، ئێمە خزمی خوێنین لەگەڵیان. ئەوانی تر پەیوەندییەکی ناڕاستەوخۆتریان لەگەڵ نەمرەکاندا هەیە .
  دۆمینیکا بە گەمژەییەوە گوتی:
  - هەموومان کوڕ و کچی خوداین. تا ڕادەیەک.
  کاساندرا کلیکی پەنجە ڕووتەکانی کرد.
  و پاشان چەقۆیەکی سیحراوی لە دەستی نمفەکەدا دەرکەوت. بە هێمنی چرپەی کرد:
  - دەمارێکی ئەژدیهای لە ناوەوەیدا هەیە. ئەمە دەستکردێکی زۆر بەهێزە، گرانە و دەگمەنە. بەڵام هێزێکی گەورەی تێدایە. کاریگەریەکەی نیشانت بدات؟
  دۆمینیکا بە زەقییەوە وتی:
  - سەیری زنجیرەیەکم کرد دەربارەی کوڕێک بە چەقۆیەکی سیحراوی. بەڵام کوڕێکی لاواز هەیە لەوێ , قژی ڕەش و چاویلکەی. وەک براکەم نییە - قۆز، ماسولکەیی و قژی شۆخ. بەڕێزان منیش ڕۆڵی جەنگاوەر و جادووگەریشم بینی!
  کاساندرا پشتڕاستی کردەوە:
  - براکەت دەناسم. بەڵێ، کوڕێکی زۆر قۆز و نائاساییە. وە بە پێچەوانەی تۆوە پاڵەوانی جیهانی کاراتێ لە نێو منداڵاندا.
  دۆمینیکا بە سووکایەتییەوە ڕقێکی لێکردەوە:
  - هەرچەندە کوڕە، بەڵام پیاوە! بەڵام لای پیاوان شەڕ و شەڕکردن شتێکی باو و ئاساییە.
  کچە نمفەکە وەڵامی دایەوە:
  - ئێمە دوانزە هێندە کەمتر پیاومان هەیە لە ژنان لە گەلە سەرەکییەکانی ئیمپراتۆریەتەکە: مرۆڤ، ئەلف، ترۆل، هۆبیت و خوێنمژ. کەواتە سێکسی دادپەروەریش دەبێت شەڕ بکات. بە پێچەوانەوە لە نێو ئۆرک و گنۆمەکاندا دوانزە هێندە نێر زیاترە لە مێینەکان. بۆیە تەنانەت بە جۆرێک لە جۆرەکان ئاسانتر بوو بۆ ئێمە لە پێشوو. من و ئۆرکەکان بەردەوام شەڕمان دەکرد، ئەوانیش وەکو کۆترێک سەردەکەون بۆ ئەوەی گرژبن، ئێستا نزیکە کەسێک نەبێت شەڕی لەگەڵدا بکات. هەرچەندە مێینە و ئۆرکەکان، ئەگەر ڕاستگۆ بین، زۆر نا. بەڵام گنۆمەکان باشترن , زیاتر لە هۆبیتی مێینە دەچن. گنۆمەکان خۆیان پیر دەبن، خۆڵەمێشی دەبن، سمێڵیان درێژە، بەڵام تا مردنیان خێرا و چالاکی دەبن و سەرەڕای چرچ و لۆچی، هەموو ددانەکانیان دەهێڵنەوە. وە ئەگەر ددانێک کرایە دەرەوە ئەوا گەشە دەکاتەوە!
  دۆمینیکا سەری لە سەری خۆی دانا:
  - وای! تۆ وەک نەهەنگ وایە. بەڵام جارێک پرسیارم کرد، ئەگەر مرۆڤ بە وێنە و شێوەی خودا دروست بووە، کەواتە بۆچی ددانەکانی ئەوەندە لاوازن. کاهینەکەش شتێکی وەک ئەوەی گەمژەی کرد، گۆشتەکە بارگرانییە بە گوناه. بەڕێزان کاتێک ددانی براکەم کرایە دەرەوە، بە شێوەیەکی ڕستەیی لە ماوەی ڕۆژێکدا گەشەی کردەوە. تەنانەت ویستم بیبەم بۆ لای دکتۆر. وە دواتر بیرکردنەوەم گۆڕی، وەک مشکێک لە تاقیگەدا لە منداڵەکە دەکۆڵنەوە!
  کاساندرا سەری لە سەری خۆی دانا.
  - ڕاستە! تۆ زیرەكی. بەڵام تۆ حەزت لە خوێندن نییە.
  کچەکە بە توندی سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ! بێزارکەرە. وە هەروەها ... باشە، نازانم ، کاتێک لەسەر مێزەکەت دادەنیشیت پشتت ئازاری هەیە، و دەتەوێت ڕابکەیت و باز بدەیت!
  کچە نمفەکە گۆرانی وت:
  - بەڵێ کچان، بزانن کە هەموو کەسێک حەزی لە چەقۆکێشان نییە ,
  خۆزگە دەمتوانی بە پێی ڕووت بەناو شەبنەمدا ڕابکەم!
  وە ئەو ژن و مێردە ناوازەیە پێکەنین. لێرەدا زیاتر دەڕۆن. دۆمینیکا تێبینی ئەوەی کرد کە ئۆتۆمبێلی وەک ئەوانەی لەسەر زەوی نییە. بەڵام یەکەشەمشەمەکوێرە زۆر جوانەکان هەن. وەک ئەوانەی لە ئەنیمێدا وێنەیان دەکێشن . وە ئەسپە سادەکان تەنها خۆشەویستن. وە کاتێک گالیسکە پەلە دەکات، لە چیرۆکێکی ئەفسانەیی دەچێت.
  هەندێک کچ وەک باڵندە دەفڕن. ڕاستە , دەگمەنە، لێرەدا دەتوانیت بزانیت کە هەموو ساحیرەکان پێشکەوتوو نین. کوخی سواڵکەر نییە. بە پێچەوانەوە هەموو شارەکە وەک کۆشکی تۆکمە وایە، یان خانوویەک کە لە ئیستێتێک دەچێت کە نافورە و باخچەی تێدایە. وە چەندە نایاب دەردەکەوێت.
  لە بنەڕەتدا دۆمینیکا یارییەکی دەکرد - بیناکار. زۆر شت هەیە کە دەتوانرێت لەوێ دروست بکرێت. وە بەڕاستی بۆ دروستکردنی شارێک بەجۆرێک کە هەموو شتەکە وەک چیرۆکێکی ئەفسانەیی بێت دەربارەی بەهەشت. لێرەشدا هەمان شت هاتە دی.
  دۆمینیکا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - وە دەڵێن بەهەشت لەسەر زەوی مومکین نییە؟ هەموو ئایینەکانی سەر زەوی ئەمە دەڵێن!
  کاساندرا ڕوونیکردەوە؛
  -جگە لە کۆمۆنیزم. تاکە ئایین کە بەڵێنی بەهەشت دەدات لەسەر زەوی. وە ئەمەش شتێکی لۆژیکییە. کێ پێویستە باوەڕی بە بەهەشت هەبێت، تەنانەت دوای مردنیش نەبێت، بەڵکو بە گشتی، دوای کۆتایی دونیا، کە بە گشتی شێتییە!
  ئەو کچە ئەکتەرە ڕازی بوو:
  - بەڵێ، من حەزم لە عەقیدەی کۆتایی جیهان نییە! باشترە خۆت بەهەشت دروست بکەیت، نەک لەسەر ئێسک!
  مارکیزی نمفەکە چرپەی کرد:
  - هەوڵ مەدە بۆ بەهەشت لە بەهەشتدا، بەڵکو بژی و خۆشبەختی خۆت دروست بکە. وە زیرەک بە.
  دۆمینیکا بە شێوەیەکی فەلسەفی تێبینی کرد:
  - دەزانی بە جۆرێک، کاتێک تەنها کچ لە دەوروبەرتدا هەن، هەست دەکەیت شتێک نەماوە. هەرچەندە پیاوان تەنانەت لە فیلمەکانیشدا بە دەگمەن جوانن. هەروەها زۆربەی کوڕەکان نازدارن و تا تەمەنی چل ساڵیش هەوڵ دەدەن پیاوێک بدۆزنەوە کە سک و چەناگەی دووانە نەبێت.
  کاساندرا پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - تۆ زیرەكی. هیچ قسەیەکم نییە. وردتر بڵێین زۆر نا ... بەڵام نەک تەنها ڕووخسارێکی جوان و فیگەرێکی باریک لە پیاودا گرنگە. ژنان تەنانەت لەسەر زەویش شتێکی تر بە نرخ دەزانن جگە لە داتا دەرەکییەکان لە پیاودا!
  دۆمینیکا سەری لە سەری خۆی دانا:
  - باشە بەڵێ بەتەواوی! وە هەروەها پارە. کاتێک جزدانەکەت توند دەبێت، چرچ و لۆچی و سەرڕووتاوی و سکت ئەوەندە هەست پێناکرێت.
  نمف ئاماژەی بەوە کردووە:
  - ئێمە هیچ کێشەیەکمان لەگەڵ ڕواڵەتی پیاوان نییە. سیحر هەموو هەوای لێرەدا گرتۆتەوە. وە نێرەکان بوون بە گەنجی دەموچاوی زۆر جوان؛تەنانەت ناخۆشە کە تەنانەت سمێڵ و سمێڵی خەڵکیش نەماون. بەهۆی ئەمەوە ئەلفەکانیان تەنها بە شێوەی گوێچکەکانیان جیا دەکرێنەوە. و ئەمە ... باشە , ژنان ڕاهاتوون. بەڵام سمێڵیش سۆزێکی دیاریکراوی هەیە. من لەگەڵ ئەو کچانەدا نیم کە سمێڵ بە ناشیرینی دەزانن.
  دۆمینیک پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - سمێڵی ستایش و شەرەفی هەیە، بەڵام پشیلەش سمێڵی هەیە!
  کاساندرا چەقۆی سیحراوی خۆی هەڵدا ... و لە دەستی ژنە جوانەکەدا , کێکێکی جوان لە شێوەی کڵاوی کۆککراوی ناپلیۆن دەرکەوت، لەگەڵ گوڵ و خەنە و پەپوولە کە لە کرێمی فرەڕەنگ دروستکرابوون.
  مارکیزی نمف بە ناسکترین دەنگی خۆی چرپاند:
  - تاقی بکەرەوە، زۆر بە تامە، وە بەبێ قەیسی بێ بەرامبەرە!
  دۆمینیکا پرسی و لەناکاو بیری لەوە کردەوە:
  -چی ئەگەر هەر پارەیەکم لێ وەربگریت؟
  مارکیز-نمف گۆرانی گوت:
  - دەبێت پارەی هەموو شتێک بدەیت، باوەڕم پێ بکە،
  بۆیە دەرگای سەرکەوتن دەکەینەوە!
  . بەشی ژمارە ٢.
  وە کاساندرا جارێکی تر چەقۆکەی هەڵدا، ڕژێمێکی ڕووناکی لە نووکەکەیەوە هەڵفڕی و دوو کورسی دەرکەوتن کە وا دیار بوو لە بلوری دروستکرابن، و مێزێکی بچووک و ڕەسەن.
  مارکیز-نمف پێشنیاری کرد:
  - با بە دانیشتن نان بخۆین، وەک مرۆڤە ڕۆشنبیرەکان! ڕەنگە تۆش حەزت لە هەندێک شەراب بێت؟
  دۆمینیکا بە شێوەیەکی لۆژیکی ئاماژەی بەوە کردووە:
  - ئەگەر شەرابێکی زۆر بخۆیتەوە دەتوانیت داماو بیت. وە پێویستە سەرێکی ڕوون و تازەم هەبێت!
  کاساندرا بە شێوەیەکی نەرێنی سەری لەقاند.
  - مهترسه! لە شەرابەکەماندا یەک گرام کحول نییە. تەنها سوودی لەگەڵ خۆیدا دەهێنێت. وە یەکێکە لەو هۆکارانەی کە مرۆڤەکان لە دونیای ئێمەدا تا هەزار ساڵ بەبێ پیربوون دەژین. وە بە سیحرێکی بەهێز و پێشکەوتوو دەتوانیت زۆر زیاتر بمێنیتەوە.
  کچە ئەکتەرەکە سەری لە سەری خۆی دانا و وتی:
  - پاشان بیڕێژە!
  نمفەکە تیشکێکی لە نوکی چەقۆکەیەوە ئازاد کرد، شتێکی چرپە ... وە جامەکان کە لە کانزای پرتەقاڵی گەشاوە دروستکرابوون دەرکەوتن، کە شتێکی زەرد و بە بڵقەوە تێیدا ڕژا.
  دۆمینیکا بە قووتێکی کەم لە جامەکەیەوە تێبینی کرد:
  - شەرابێکی زۆر خۆش و بۆنخۆشە، وا دەکات دەمت هەست بە تازەیی بکەیت ...وە لە چی دروست دەکرێت؟
  کاساندرا بە توندی وەڵامی دایەوە:
  "کاتێک لە ئەکادیمیای ئیمپراتۆری ئەژدیها دەخوێنیت، بۆت دەردەکەوێت!"
  کچەکە پرسیاری کرد؛
  -کوا ئیمپراتۆری ئەژدیها خۆی؟
  نمفەکە بە ئاهێکەوە وەڵامی دایەوە:
  - هەروەها دیارنەما. ئێستا ئیمپراتۆری کارۆلین لە شوێنی ئەودایە. ئەژدیهاکان ژمارەی ژن و پیاویان بە نزیکەیی یەکسانە، هەروەک چۆن مرۆڤەکان. لەم ڕووەوە لێکچوونتان هەیە.
  دۆمینیکا بە زەقییەوە وتی:
  - بۆچی ئیمپراتۆرە بە شێوەیەکی شەخسیی پێشوازی لێ نەکردم؟
  کاساندرا بە قیژەقیژەوە وتی:
  - باشە تۆ خۆبەزلزانینت هەیە! دوچێسێک بەسە. پێویست دەبێت و خودی کارۆلینی گەورەش قبوڵ دەکات.
  کچەکە گۆرانی وت:
  - خەڵک سەرسام بوون بە شاژن،
  هەموو کوڕەکانی حەوشەکە عاشق بوون!
  بەڵام من زۆر ئازا بووم
  من ملیاردێرێکم هەڵبژارد!
  مارکیزی نمف بە پێکەنینەوە وەڵامی دایەوە:
  - پێت وایە ملیارەها دۆلار شایەنی ژیانە لەگەڵ کەسێکی نەخۆشەویست؟ ئەی چەوری ورگ و پەڵەی سەرڕووت و چرچ و بۆنی ناخۆش؟!
  دۆمینیکا بە شێوەیەکی شەڕانگێزانە گریای:
  ژیانی من و کچانی تر تێک نەدات ! یان بە ڕیشەکەم لە جێگادا دەیخنکێنم!
  کاساندرا پێکەنی و تێبینی کرد:
  - وا نیشان دەدەم کە گاڵتەجاڕییە. دەبێت ببیتە بەرجەستەی چاکە.
  ئەو کچە ئەکتەرە بە شێوەیەکی لۆژیکی تێبینی ئەوەی کردووە:
  - پاڵەوانە ئایدیاڵەکان وا لە خەڵک دەکەن ئارەزووی پووک بکەن !
  نمفەکە وەڵامی نەدایەوە، بەڵام بە یارمەتی کەوچکێکی پلاتینیۆم کێکەکەی خوارد و شەرابە بۆنخۆشەکەی قووت دا. هەروەها دۆمینیکا بڕیاریدا بۆ ئێستا چێژ لە خواردنەکان وەربگرێت. جگە لەوەش پیاسەکردن لە هەوای پاکدا ئارەزووی خواردنت زیاد دەکات.
  ئەو تەقەکردنەکەی لەبیر بوو. بە تایبەتی کاتێک ڕۆڵی حزبی منداڵانیان دەگێڕا. بۆ نموونە لەوێ سەرەتا کچان و کوڕان پێش جەنگ تەواو خۆراکیان پێدەدرا. وە لە کاتی شەڕی ژێر داگیرکاریدا دەبوو تەنک بن. بۆ ئەم مەبەستەش پێشنیار کرا کە زیاتر ڕابکەیت و کەمتر بخۆیت. یەکەمیان بە هەر شێوەیەک بێت بەدی هات، بەو پێیەی زۆرێک لە گرتنەکان لەگەڵ منداڵانی ڕاکردن وێنەگیراون، بەڵام دووەمیان قورسترە. ئەکتەرە گەنجەکانی سینەمایی هێرشیان کردە سەر کۆشکەکان، خواردنیان بۆ خۆیان کڕی.
  پاشان شەویان لە هۆتێلەکە قەدەغە کرا، و لە ژوورێکی جیادا قفڵ کران کە باڕەکانی تێدابوو، کە لە خانەیەکی گەورە و باو دەچوو.
  دۆمینیکا برسی نەبوو، نەیاندەویست جوانیەکەی بەدەست بەدخۆراکییەوە بناڵێنێت، و بەهەر حاڵ بە سروشتی تەواو وشکە، بە هیچ شێوەیەک چەور نییە، هەروەها سەماکردن ماسولکە و جەستەی لە دۆخێکی باشدا دەهێڵێتەوە.
  بەڵام کوڕەکان بێگومان ئازاریان چەشت چونکە سێتەکە کرا بە زیندانی منداڵان. وە هەروەها ئەڵقەی لەگەڵ زیندانییەکان هەبوو. تەنانەت یەک دوو لە کوڕەکان سەریان تاشی، کە ڕەنگە پێویست نەبووبێت.
  بەڵێ ژیانی ئەکتەری فیلم ئاسان نییە.
  بۆ نموونە سەبارەت بە ڕاپەڕینی سپارتاکۆس. تەواوی فەوجێکی کوڕان بە پێی ڕووت تەنها بە پەڕۆی کەمەرەوە لە کانگاکاندا کاریان دەکرد. هەروەها زیاتر لە یەک وەرگرتن پێویست بوو. هەوڵبدە بە بنی ڕووتەوە لەسەر بەردی تیژی کانەکان بڕۆن. لێرەدا پێی ڕووتی کوڕەکان دەستی کرد بە خوێنبەربوون و پێیان دەستی کرد بە درز. و ئەوان , بەڕاستی، تەڕ بوون لە ئارەقە و لەرزین لە ماندوێتی.
  لەم فیلمەدا کارەکتەری سەرەکی یەکسان بوو سپارتاکۆس , کوڕێکی کۆیلە، کە بەڕێگەدا بیرۆکەی ڕاپەڕینی پێشنیار کرد بۆ ئەو گلادیاتۆرە تاڕادەیەک سەرکەوتوو و دەوڵەمەندەی کە ئازادییەکەی وەرگرتبوو.
  دۆمینیکا بۆ یەکەمجار لە منداڵیدا ڕۆڵی خوشکی سپارتاکۆسی گێڕا، هەروەها دەبوو وەک سزایەک لەگەڵ کوڕەکان لە کانگاکاندا کات بەسەر ببات.
  بۆیە هەروەها دەیزانی کە تەپوتۆزی تیژ و سەبەتەیەکی قورس لە داروپەردوو چییە.
  وە بەڕاستی تۆ دەیکێشیت بۆ سەرەوە و سەرەوە. زۆر ماندوو دەکات، بەڵام توانای بەرگەگرتنت زیاد دەکات.
  دۆمینیکا ڕۆڵی سەرەکی لە فیلمە جۆراوجۆرەکاندا گێڕاوە. جارێک تەنانەت لە ڕۆڵی کوڕە کابینەکە جیم لە هەندێک وەشانی "دوورگەی گەنجینەی" کە دوورە لە کانۆن. لەوێ، تەنانەت لە ڕۆڵی چێشتلێنەریشدا ئەوە سیلڤەری یەک قاچ نەبوو ، بەڵکو ژنێکی قژ سوور بوو، خوشکەزای مۆرگان.
  بێگومان ئەمە شتێکی فێنک و سارد و سڕە. دۆمینیکا خۆی لە ڕۆڵی کوڕێکدا بوو، تەنانەت بۆ ئەمەش دەیانویست قژی ببڕن. بەڵام دواتر دواجار بە یارمەتی پارچەی قژ کێشەکەیان چارەسەر کرد.
  بەڵێ، ئەم ڕۆڵەی ئەو، ڕەنگە مرۆڤ بڵێت، لە ڕوانگەی یارییەکەوە سەرکەوتوو بوو. بەڵام فیلمەکە خۆی لە دەرەوەی کانۆن ناوبانگێکی زۆری بەدەست نەهێنا. دەرکەوت جۆرێک لە زبڵ و خاشاکێکی دۆزەخییە.
  زۆرجار ئەو کلاسیکانەی کە بەپێی کانۆن نین، دوژمنایەتییان لەگەڵ دەکرێت.
  مارکیز-نمف بیرەوەرییەکانی دۆمینیکای پچڕاند:
  - تۆ دەزانیت. ماوەیەکە لێرە دانیشتووین. ئایا کاتی ئەوە نەهاتووە بەر جادە بدەین؟!
  کچەکە شانی هەڵکێشا و تێبینی کرد:
  - دەتوانیت بچیتە سەیران. هێشتا وزەیەکی زۆرم هەیە.
  کاساندرا چەقۆکەی هەڵدا و کێکە نیوە خواردراوەکە و قاپەکانی شەراب و هتد نەما.
  دۆمینیکا بە گەمژەییەوە گوتی:
  - هەر وەک لە چیرۆکێکی ئەفسانەییدا!
  مارکیزەکە بە قیژەقیژەوە وتی:
  - نەخێر! ئەمە حیکایەتێکی ئەفسانەییە، بەڵکو واقیعێکی ئەفسوناوییە.
  وە دوو نوێنەری ڕەگەزی دادپەروەر بە درێژایی ڕێگاکە ڕژان. باری دەروونی دۆمینیکا بە تەواوی دڵخۆش بوو ! زەردەخەنەیەکی فراوانی کرد. وە تەنانەت گۆرانیشی وت:
  ڕێگاکە، ڕێگاکە، لە هاوڕێیەک دەچێت،
  پۆستی زنجیرەیی کە لە پۆڵایەکی لایەنەدار دروستکراوە...
  وە شمشێرەکە زۆر تیژە - پۆڵا دامەسکی شانازی،
  بەڵێ لە شەڕەکەدا دۆخێکی جددی دروست دەبێت!
  پاشان کاساندرا بە نیگایەکی جدییەوە تێبینی کرد، وەستا:
  - تۆ دەزانیت! تاقیکردنەوەی جددی وەرگرتن لە ئەکادیمیا چاوەڕێتان دەکات. ڕەنگە بۆ جادووگەرە بۆماوەییەکان، ئاسان دەرکەون، بەڵام تەنانەت هیچ ئاماژەیەکت نییە دەربارەی سیحر.
  دۆمینیکا بە شێوەیەکی نەشیاو پێکەنی و ناڕەزایەتی دەربڕی:
  - نەخێر! لە فیلمەکاندا چەندین جار بینیومە سیحر کاردەکات. وە باوەڕم پێ بکەن من شتێک دەزانم!
  مارکیزی نمفەکە دەنگی دابەزاند و چرپەی کرد:
  - چەقۆی سیحراوی خۆمت پێ دەدەم! زۆر بەهێزە، دەمارێکی ئەژدیهای هەیە. هەوڵبدە بۆ نموونە بەکاری بهێنە بۆ جادووکردن ... باشە گوڵێکی لەبیرم نەچێت!
  کچە ئەکتەرەکە ئاوڕی لە دواوە دایەوە. لە هەموو دەوروبەر و نزیک ماڵەکان و لەسەر خودی شەقامەکە، گوڵدان هەیە کە گەشاوەترین گوڵیان هەیە، وەک بەردی بەنرخی گەورە. هەروەها گوڵەبەڕۆژەی سەرسوڕهێنەر لەسەر دارەکان گەشەیان کرد. جگە لەوەش هەندێک گوڵیش گەڵاکانی ڕەنگ و سێبەری جۆراوجۆریان هەبووە. وە تەنانەت لوولەی سەیریش هەبوو.
  دۆمینیکا شانی هەڵکێشا کە بە هیچ شێوەیەک شانەکانی تەسک نەبوون و زۆر بە جددی وەڵامی دایەوە:
  - بۆچی پێویستمان بە جۆرێک لە لەبیرنەکردنە؟ لە ئێستاوە لێرەدا گوڵی جیاواز زۆرە، زۆر گەورەتر و جوانتر.
  کاساندرا بە شێوەیەکی ئیرۆنی زەردەخەنەی کرد:
  - هەروەها چیت دەوێ?
  ئەو کچە ئەکتەرە بە یەکلاکەرەوە ڕایگەیاندووە؛
  - باشترە شتێکی زۆر بەنرختر و بەسوودتر جادوو بکەیت! - دۆمینیکا مۆری پاژنەی ڕووتی دانا، ئەمەش بووە هۆی ئەوەی کاشییە ڕەنگاوڕەنگەکان وەکو سەهۆڵبەندانێکی شکاو چرپاند. ئەو جادووگەرە ئاواتخوازە زیادی کرد: بۆ نموونە زۆر باشترە ئەڵماسێک بە قەبارەی گوێزی هیندی دروست بکرێت!" ئەمەش زۆر بەسوودتر و پراکتیکی ترە.
  مارکیز بە گومانەوە سەیری کرد و پرسی:
  - دەتەوێت بچیتە سەر زەوی؟ چیمان بەدڵ نییە؟
  دۆمینیکا بە شێوەیەکی ئیرۆنی ئاماژەی بەوەدا:
  - سەبارەت بە جیهانەکەت دەتوانین هەمان شت بڵێین کە ئۆستاپ بێندەر سەبارەت بە سروشتی قەوقاز وتی - زۆر جوانە - خەیاڵی گەمژەیەک!
  کاساندرا پێکەنی و تێبینی کرد:
  - وە تۆ زیرەکی، بەڵام تەمبەڵی! تۆ ئەوەندە فەناتیکیت نییە کە وەک جێت بولدۆزەر بەرەو ئامانجەکەت بچیت، بەبێ ئەوەی بوەستیت!
  ئەو کچە ئەکتەرە ڕووخسارێکی دروست کرد و تێبینی کرد:
  - جێت بولدۆزەر نییە. لانی کەم لەسەر زەوی!
  مارکیزی نمفەکە بە ڕەزامەندییەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - لەوانەیە نەتبووبێت. بەڵام ڕەگەزگەلێک هەن کە لە ڕووی تەکنەلۆژیاوە تەنانەت لە مرۆڤایەتی پێشکەوتووترن. بەڵام گەیشتن بەوان تەنانەت لە گەیشتن بە زەوی قورسترە.
  دۆمینیک ڕوخساری ڕوخسار ڕوخسار بوو کاتێک پرسیاری کرد:
  - بەڵێ? ئایا دەتوانن لە نێوان ئەستێرەکاندا بفڕن؟
  کاساندرا بە دڵنیاییەوە وەڵامی دایەوە:
  - ئەوان دەتوانن! لە بنەڕەتدا دەتوانین بە یارمەتی سیحر ئەم کارە بکەین.
  ئەو کچە ئەکتەرە گۆرانییە دەڵێت:
  بێگومان پێشبینیکردنی قورسە
  ئەوەی لەم جیهانە نایابەدا چاوەڕێی دەکات...
  لە هەورەکاندا دەفڕین -
  سواربوونی فڕۆکەی ئەستێرەیی!
  کچەکەش بە یەکلاکەرەوە ڕایگەیاند و ڕووخسارێکی هەڕەشەئامێزی کرد:
  - چەقۆی سیحراویم پێ بدە! وە ئەڵماسێک بە قەبارەی هەروەزێکی باش دروست دەکەم!
  کاساندرا ویستی شتێک بڵێت. بەڵام زەق و زەنگی باڵەکان دەبیسترا. ئەژدیهایەکی تر دەفڕی. بە ئەگەرێکی زۆرەوە، هەروەها مێینە. خەریک بوو چەمی نافورەکە بگرێت، کە لە دەمی گریفینەکەوە بەرز تەقەی کردە ئاسمان، کە بە گەڵای زێڕ و یاقوت داپۆشرابوو.
  ئەهریمەنە سێ سەرەکە جوانتر بوو لە ترسناک.
  مارکیزی نمفەکە کڕنۆشی برد. دۆمینیک تەنها کەمێک سەری لەقاند.
  ئەژدیهای مێینە لەبەردەمیان نیشتەوە. دەنگێکی زۆر خۆش و ڕوون بۆ ئەهریمەنێکی ئاوا گەورە بیسترا:
  - ئایا تۆ ئەو دووڕووەیت کە لە ئێستاوە بە مەسیح ناودەبرێت؟
  دۆمینیکا بە زەردەخەنەیەکی بێتاوان وەڵامی دایەوە:
  - من بەڕاستی حەز ناکەم مەسیح بم!
  ئەژدیهای مێینە سەری سوڕما:
  - و بۆچی ئەوە?
  کچە ئەکتەرەکە بە ڕاستگۆییەوە وەڵامی دایەوە:
  - چونکە مەسیحەکان بەزۆری لە خاچدان کۆتاییان دێت!
  بوونەوەرە باڵدارەکە باڵەکانی لەرزاند. خاوەنی گەورەیە، هاوشێوەی شەمشەمەکوێرە، تەنها بە سێ ڕەنگی سوور، زەرد و سەوز. پێویست ناکات بڵێم، تێکەڵەیەکی جوانە.
  ئەژدیهای مێینە بە چرپە گوتی:
  - وە لەو دونیایەوە دەبینیت کە ساحیرەکان فێڵباز و فێڵبازی تەواون؟
  دۆمینیکا پێکەنی و وەڵامی دایەوە و ددانە زۆر سپی و بریقەدارەکانی پیشان دا:
  - ڕەنگە وابێت. هەرچەندە، هەندێک پێغەمبەر هەبوون. وەک داپیرە ڤانگا. تەنیا بە هۆکارێک پێشبینییەکانی وەک یاسایەک، بە شێوەیەکی پاشەکشەیی هاتنە دی.
  مارکیز-نمف تێبینی کرد:
  - تەنانەت جادووگەر و جادووگەرە ئاست بەرزەکانیش لە ڕادەبەدەر ناڕوونی داهاتوو دەبینن. وە تەنانەت خوداوەندە باڵاکانیش گەرەنتی ئەوە نادەن کە سەد ساڵی تر چی ڕوودەدات. و لەوەش زیاتر، لە هەزار و ملیۆنێکدا!
  ئەژدیهای مێینە گڵۆپێکی سوکی هەڵکرد و چرپەی کرد:
  - بەڵێ... بۆ ئەوەی پێشبینیکەری ڕاستەقینە لەسەر ئەم هەسارەیە هەبن. تەنانەت گرژی هایپەرنۆسفێرەکەت تەواو جیاوازە لە گرژی ئێمە. هەرچەندە، ڕەنگە هەر بۆیە تۆ ڕەسەنایەتی خۆتت پاراست و نەبوویت بە کۆیلەی ئێمە!
  دۆمینیکا جارێکی تر بە دڵخۆشیەوە پێکەنی و تێبینی کرد:
  - بۆ ئەوەی کۆیلەی تۆ بیت؟ تەنانەت پێکەنیناوییە. بۆ هەمیشە گەنج، بۆ هەمیشە پێی ڕووت.
  کاساندرا سەری لە سەری خۆی دانا و پێشنیاری کرد:
  - نیشانی کوانتێسی ئەژدیها بدە کە دەتوانیت چی بکەیت. هەوڵبدە لانیکەم بە یارمەتی چەقۆی سیحراوی، لانیکەم دڵۆپێک ئاو بکەوێت.
  کچە ئەکتەرەکە بە سووکایەتییەوە ڕقێکی لێدا و وتی:
  - یەک دڵۆپ ئاو؟ بەڵێ ئەمە بە هیچ شێوەیەک جدی نییە. ڕەنگە باشتر بێت یەکسەر بەرمیلێک زێڕ بەدەست بهێنیت.
  کوانتێسی ئەژدیها پێشنیاری کرد:
  - با سیحر بکات بەو شێوەیەی کە خۆی دەیەوێت. چەقۆیەکی پێ بدە و بزانە لانیکەم یەک ئیمۆجی بە دروستی لەبیرە.
  کاساندرا پێکەنی و قیژاندی:
  زۆر جوان دەردەکەوێت ! تەنها سەیرکە. چەقۆی سیحراوی زۆر بەهێزە، و دەتوانیت زیان بە شار و بوونەوەرە زیندووەکان و خۆت بگەیەنیت.
  دۆمینیکا بە گریانیەوە گوتی:
  گەمژە نیم کە تۆ بیری لێدەکەیتەوە!
  کوانتێسی ئەژدیها پێشنیاری کرد:
  - با ئەو کاتە شتێکی بێ زیانتر و کەمتر بەهێزتری پێ بدەین. ئەگەرنا ئەویش کونێکم بۆ دروست دەکات.
  کاساندرا گۆرانی وت:
  بۆ ئەوەی لە سیحردا دەربکەوێت،
  پێویستمان بە بەهرەمەندە...
  باشترە بۆ تۆ دروست بکەیت
  ئەڵماسی گەورە!
  وە کچە نمفەکەش کلیکی قاچی ڕووتی کرد. ئەڵقەیەکی پلاتینیۆمی بچووک دەرکەوت. کاساندرا بە پێی خۆی فڕێیدا و ئەو شوێنەوارە ئەفسوناوییە ڕاست لە تەنیشت دەموچاوی دۆمینیکا کۆتایی هات.
  مارکیز بە چرپە گوتی:
  - دەتوانیت ئەم ئەڵقەیە ببەیت. لەسەر پەنجەی ئاماژەت دایبنێ. وە هەوڵبدە بە دەنگی بەرز هیوای شتێک بخوازیت. سیحرەکەی تێیدا بەهێز نییە، بەڵام بە سادەیی کاردەکات. بەس نییە بۆ ئەڵماسێک بە قەبارەی گوێزی هیندی، بەڵام بۆ نموونە قەبارەی نۆک بەسە!
  کچە ئەکتەرەکە ئەڵقەکەی بە دەستی گرت. بەڵام لەبری پەنجەی ئاماژە، خستیە سەر پەنجەی ناوەڕاست و بە زەردەخەنەیەکی گاڵتەجاڕییەوە پرسی:
  - ئەی ئەگەر بەم شێوەیە هەوڵ بدەیت؟ ئەو کاتە چی ڕوودەدات؟
  هەروەها کاساندرا بە گاڵتەجاڕیەوە پێکەنی:
  - باشە، هەوڵبدە!
  دۆمینیکا بە قیژەیەکەوە وتی:
  - پاژنەی مارکیز بە ئاگر برژێنە!
  بڵێسەی ئاگرەکە لە ژێر پێی ڕووتی دۆمینیکادا هەڵگیرسا . بنی ڕووتی بە توندی سووتابوو، هاوارێکی کرد و دەستی کرد بە ڕاکردن. بەڕاستی ئاگرەکە لاواز نییە. بەڵام نەمانتوانی زۆر دوور بکەوین . کچەکە بە کلکی درێژی کوانتێسی ئەژدیهاکەدا پێچرابووەوە.
  دەنگێکی خۆش و مێینەیی لە پەلەوەرە بەهێزەکەوە بیسترا:
  - وای! تۆ تازە هاتوویتە ناو جیهانی ئێمە، و دەتەوێت نمفێک پەک بخەیت، خزمێکی بەرزترین خوداوەندەکان؟ ئایا دەزانی بۆ ئەمە وەک کۆیلەیەک دەنێردرێت بۆ کانگایەک؟ وە لەوێ بە تەواوی ڕووت و بە زنجیر کار دەکەیت و قامچی و دار وەردەگریت، نان و ئاو دەخۆیت. وە هەروەها دەبێت بە زنجیر و لەسەر بەرد بخەویت. وە جگە لە ماندووبوون و قامچی هیچی تر نازانیت. بە تایبەتی ئێستا , کە کۆیلە نێرەکان پەرش و بڵاو بوون، کچێکی باڵابەرز و ماسولکەیی وەک تۆ لە کانەکاندا ئازارمان نادات!
  دۆمینیکا بەم قسانە چاوی بڕییەوە. جارێک لە فیلمێکی کەم بودجەدا ڕۆڵی کلیۆپاترای بینیوە. بۆ پاشەکەوتکردنی پارە، تابلۆکە بە ناوی "کلیۆپاترا لە دیلێتی ئۆگستۆس" بوو. واتە هەروەها کانۆن نییە. کلیۆپاترا کۆتایی بە ژیانی خۆی نەهێنا و بە دیل گیرا.
  باشە، ئەو کچە ڕەوانەی کانەکان کرا. و لەوێدا بە نیوە ڕووت و بە پێی ڕووت دەسوڕایەوە . وە ڕۆیشتن لەسەر بەردی تیژ لە کانێکدا کە بنی ڕووتە، تەواو بە ئازارە. باشە، بارێکیش هەڵبگرە. پێویست بوو ئارەقەی کۆیلەکە ڕاستەقینە بێت، و ڕووخساری ڕاستەقینە بێت، نەک وا خۆی نیشان بدات کە ماندوو بووە.
  بەڵام بێگومان تەنها فیلمێکە، و فیلمێکی زۆر هەرزانە لەوەدا. وە بە قامچی لێیاندا، کە ئەمەش ناڕاستەقینە بوو. بەڵام هێشتا ئازاری هەیە . هەرچەندە خوێنەکە بێگومان ساختە بوو.
  بەگشتی فیلمەکە هەرزان بوو و جگە لە کانگاکانی کچانی نیوە ڕووت، بە کردەوە هیچ شتێکی دیکە پیشان نەدرا. وادیارە ئەو حیساباتە بۆ ڕاکێشانی پیاوانی دڵەڕاوکێی سێکسی بووە. باشە، هەروەها، هەمووان ناوەکە دەزانن - کلیۆپاترا! وە ئەمەش دەتوانرێت بۆ کڕین بەکاربهێنرێت
  دۆمینیکا هەناسەیەکی قووڵی هەڵمژی و ئەستێرەکانی سینەما هەندێک جار بە چ جۆرە پیساییەک خۆیان دەشۆن؟
  مارکیزی نمفەکە چرپەی کرد:
  - دڵتەنگ مەبە ئەزیزم، پێویستمان بە تۆیە. ئێمە تەسلیمی کەس ناکەین.
  کوانتێسی ئەژدیها هاوارێکی کرد:
  - با پێش تاقیکردنەوەکە هەوڵی مەشقکردن بداتەوە. باشە با هەوڵ بدەین شتێک جادوو بکەین!
  دۆمینیکا ئەڵقەکەی ڕشت و وتی:
  - ئایسکرێمی شوکولاتەم دەوێت!
  کچەکە وەریگرت و لە گرژیدا بەستووی.
  وە تێکەڵەیەک لە سەهۆڵی وردکراو و شوکولاتە دەچێتە سەری. لە ئەنجامدا دۆمینیکا لە سەر تا پێی پیس بوو، تەنانەت خراپ بوو.
  کوانتێسی ئەژدیها ئەوەندە بە توندی پێکەنی کە جەیتەکانی کانیاوەکە لەرزین و گوڵەکانیش لەرزین.
  مارکیزی نمف بە هێمنی تێبینی کرد:
  - ئاساییە! بەپێچەوانەوە توانای گەورەی هەیە، ئەوەندە ئایسکرێم و شوکولاتەی بە دەستکردێکی وەها بەرهەمهێناوەتەوە، کە بە گشتی زۆر بەهێز نییە!
  دۆمینیکا شوکولاتەکەی لە ڕوومەتەکانی لێدا و لە بێزاریدا تفی کرد و گریای:
  - تاڵە!
  کاساندرا پێکەنی و تێبینی کرد:
  - وە شوکولاتە تاڵە. ئایا ئەمەت نەدەزانی؟!
  ئەو کچە ئەکتەرە هاوارێکی کرد:
  - وە لێرە، لەسەر زەوی و لە ڕووسیا، شیرینە !
  مارکیز سەری لە سەری خۆی دانا:
  - دەزانم! هەروەها دەزانین چۆن شوکولاتەی شیرین دروست بکەین. بەڵام بۆ ئێستا دەبێت بەو شتەی کە هەتە ڕازی بیت. بە وردیتر، تۆ دیاریت نەکردووە کە بە تایبەتی چ جۆرە شوکولاتەیەکت دەوێت. وە بەگشتی، باشە کە تەنها ئایسکرێمت داوا کردووە. ئەگەر بۆ نموونە بە بیرتدا هاتبایە حەمامێکی زێڕین، زۆر بە توندیتر لە سەرەوەی سەرت دەدا.
  دۆمینیکا بە ژیرییەوە ئاماژەی بەوە کردووە:
  -ژیان لە ڕەوتی تەواودایە، و هەموو شتێک لە سەر سەرە!
  کوانتێسی ئەژدیها پێشنیاری کرد:
  "لەبری قسەی بێمانا، کە یارمەتی نادات کاتێک دەچێتە ناو ئەکادیمیای ئەژدیها، باشترە ڕێگەی پێبدەیت هەوڵی دروستکردنی ئەڵماسێکی بەڕاستی بچووک بدات." بەگشتی ئەمە بۆ ئەو کەسانە دەکرێت کە ئاستێکی زگماکی بەرزی توانای سیحراوییان هەیە.
  کاساندرا وەڵامی دایەوە؛
  - نەخێر! ئەمە ڕێگایەکی زۆر ئاشکرایە. پێویستە زۆر بە شێوەیەکی نادیارتر مامەڵە بکەیت.
  دۆمینیکا بە کاپریەوە هێسکێکی کرد:
  - تەڕ و پیسم، تەنها مریشکی کبابی. ئایا دەتوانن ئەمە چاک بکەن؟
  مارکیزی نمف سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بێگومان جوانی ئێمە!
  وە بە چەقۆ سیحرەکەی هەشتێکی دروست کرد. بە گڵۆپێکی شین دەدرەوشایەوە. وە ئێستا کچە زەوییەکە جارێکی تر پاک و خاوێنی و ڕێک و پێک بووەوە و نزیکەی هەموو خراپەکارییەکان نەما. جگە لە یەکێک لە ڕوومەتەکەی ڕاست.
  بەڵام دۆمیکا خۆی نەبینی، و گرنگی نەدا.
  کوانتێسی ئەژدیها هێسکی کرد:
  - و بەم شێوەیە ئازیزم... دەبینم تۆ لە شتێک تێدەگەی؟ کەواتە، کچێکی جوان لە هەسارەی گەشەسەندنی تەکنەلۆژیاکانەوە؟
  لە وەڵامدا دۆمینیک گۆرانی وت:
  بەڵام بۆچی،
  مەحاڵە بە عەقڵی خۆت بژیت!
  بۆچی، ژیان هیچمان فێر ناکات!
  بەڵام بۆچی! بەڵام بۆچی!
  وە پێکەنی، چونکە ئەم گۆرانییە، کە لەلایەن بۆیارسکیەوە پێشکەشکرابوو ، گونجاو و جوان بوو. بەڵام دەنگی فریشتەیی تەنها پێکەنینێکی لێکەوتەوە.
  کاساندرا هێسکی کرد و چاوەکانی چرچ بوون:
  - ناکرێت ئینکاری هەستی نوکتەیی لێ بکرێت. بەڵام ئایا هەرگیز جدی دەبیت؟
  دۆمینیکا چاوەکانی بڕیقاندەوە. بیری هاتەوە کە چۆن ڕۆڵی کچێکی بینیوە کە لە قوتابخانە نمرەی خراپی بەدەستهێناوە. وە هیچ ڕێگەیەک نەبوو کە بتوانێت نیگایەکی ناڕەحەت بە دەموچاوی بدات. بە پێچەوانەوە تەنانەت ویستم ددانەکانم ڕووت بکەمەوە. باشە ئەوە شتێکی تێگەیشتووە ... بایەکی زۆری لە سەریدا هەیە. بۆ نموونە هەندێک کوڕ تەنها ددانەکانیان لەناو خەڵکەکەدا ڕووت دەکەنەوە و ئەوە تەواوی ڕۆڵی ئەوانە!
  وە دۆمینیکا ویستویەتی یاری بکات... شازادەکان، بێگومان.
  پاشان کوانتێسی ئەژدیها پێشنیاری کرد:
  - با باشتر سەمامان بۆ بکات. بینیوتە لە فیلمەکاندا بەڕاستی سەمایەکی باش دەکات .
  ئەو کۆتایە ڕاستە. دۆمینیکا دەیتوانی سەما بکات. تەنانەت دەیانویست بیبەن بۆ ڕۆڵی ئێسمێرالدا. جگە لەوەش بەپێی کانۆنەکە وا دیارە تەنانەت جیپسیش نییە. وە بۆچی شۆخێکی سەرسوڕهێنەر ئەم ڕۆڵە نەگێڕێت؟
  بەڵام وەرگێڕانی فیلمی کلاسیکەکان و تەنانەت بیانییەکانیش هەندێک کێشەی لێدەکەوێتەوە. بۆیە لە ڕۆڵێکی جیاوازدا وێنەی گیراوە، بەڵام سەماکردنیش.
  بەڵێ، بێگومان ئەویش زۆر حەزی لە سەما بوو و سەمای دەزانی. سەرەڕای ئەوەش، وەریگرت و بە زەقییەوە وتی:
  - دەستەکە زێڕین بکە!
  نمفە مارکیزەکە قیژاندی:
  - چی زیاتر?
  دۆمینیکا بە شێوەیەکی لۆژیکی وەڵامی دایەوە:
  - تەنانەت جیپسیەکانی بازاڕیش بە خۆڕایی سەما ناکەن. بۆیە پێویستم بە کیسەیەکی قورسە لە زێڕ. ئایا ڕوون نییە؟
  کوانتێسی ئەژدیها هاوارێکی کرد:
  - چ کەسێکی چەقۆکێشە ! لە ڕاستیدا باشترین شوێنی لە کانگاکاندایە. لەوێدا لە هەمان کاتدا پەرە بە بەرگەگرتن دەدات و لەگەڵ گوێڕایەڵی ڕادێ. بۆ ئەمەش پێویستی بەوەیە بە شێوەیەکی توند پەروەردە بکرێت!
  لەناکاو کچێک بەڕاکردن هاتە لای ئەوان. لە ڕواڵەتدا وا دیار بوو منداڵێکی مرۆڤ بوو کە تەمەنی لە دە ساڵ زیاتر نەبوو. بەڵام لە هەمان کاتدا زەڕەنگەری بەنرخی لەبەردا بوو، وەک ئەوەی لە دوکانێکی زێڕینگەریدا بێت. پێی ڕووت و بچووک و منداڵانە لەم جۆرە لوکسەدا نەگونجاو و گاڵتەجاڕانە دەرکەوت.
  کچەکە پشکنینی کرد:
  - دەتوانم ئەم کۆیلەیە لە تۆ بکڕم. چەندت دەوێت بۆی!؟
  کاساندرا بە دڵنیاییەوە وەڵامی دایەوە:
  - ئەم کچە بۆ فرۆشتن نیە! وە لە کاتێکدا کە ئەو کۆیلە نییە. بەڵام ڕەنگە بۆ ماوەیەکی زۆر ئازاد نەبێت.
  دۆمینیکا بە گەمژەییەوە گوتی:
  - چەند بێ ئەخلاقییە کاتێک منداڵێکی بچووک کۆیلە بۆ خۆی دەکڕێت!
  مارکیز-نمفەکە بە متمانەوە وەڵامی دایەوە:
  - ئەمە منداڵ نییە، بەڵکو هۆبیتێکی مێینەیە! وە هۆبیتەکان لە منداڵی مرۆڤ دەچن ...
  کچەکە بە تووڕەییەوە مۆرکی پێ بچووکەکەی کرد و چرپەی کرد:
  - من بارۆنێسم! وە ئەمەش مانای ئەوەیە کە کۆیلەکەت پابەندە کە کڕنۆش بۆ من دابنێت.
  دۆمینیکا بە شێوەیەکی شەڕانگێزانە قیژەی کرد:
  - هیچ شتێک نییە ! دەیکەم، کڕنۆش بۆ منداڵەکە دەبەم!
  لە وەڵامدا بارۆنێسی هۆبیت دەستی ڕاستی لێدا. ڕەشەبا فڕییە دەرەوە و کچە ئەکتەرەکەی بە قاچە ڕووتەکانی دا. لە وەڵامدا دۆمینیکە چەقۆکێشەکە شتێکی هاوار کرد. وە کێکێکی گەورە کە بە ئەستووری بە کرێم داپۆشرابوو، کەوتە سەر کچە جادووگەرە بوێرەکە. تەنانەت لە پێیەکانی کەوتە خوارەوە و جوانییە بچووکەکە کەوتە سەر شەقامەکە. بەڵام یەکسەر بازێکی دا، هەمووی بە بسکیت و شیری چڕ و هەویرەی شوکولاتە ڕژابوو. بارۆنی هۆبیت پێی چەپی ڕووت و بچووکی لەرزاند، کە لەسەر دوو پەنجەکانی قاچەکانی ئەڵقەی بەردی بەنرخ دەدرەوشایەوە.
  وە شەپۆلێکی تەواوی ئەفسوناوی تسونامی فڕی و دەرەوە. دۆمینیک بیست مەتر بەرز فڕێدرایە سەرەوە. دوای ئەوە کچەکە کەوتە خوارەوە. خۆشبەختانە بەهۆی ئەوەی لە سەرەتای منداڵییەوە سەما دەکات و لە فیلمەکاندا ڕۆڵی گێڕاوە، پێشتر چەندین جار لە بەرزاییە جیاوازەکانەوە کەوتبووە خوارەوە و کاری ئەکرۆباتی ئەنجامدابوو.
  بۆیە دۆمینیکا لە پاییزدا وەک پشیلە خۆی گرووپ کرد و بە شێوەیەکی تەواو سەرکەوتووانە نیشتەوە. تەنها ئەوە نەبێت کە قاچەکانی کچەکە کە پێشتر بەهۆی سیحری شەڕەوە سووتاوە، کاتێک بەرکەوتنیان لەگەڵ ئەو کاشییە ڕەنگاوڕەنگانەی کە ناوچەکەیان داپۆشیبوو، تووشی ئازارێکی زۆر بوون. کچەکە هاوارێکی کرد.
  وە کوانتێسی ئەژدیهاکە کلکە درێژ و سنەوبەرەکەی بە دەوری بارۆنی جادووگەرەکەدا پێچایەوە و هێسکی کرد:
  - شەڕەکە ڕابگرن! ئەگینا هەردووکتان دەچنە ژێر دەستگیرکردن! ئەگەر بتەوێت شەڕ بکەیت، مەیدانی تایبەتی مەشق و ڕاهێنان هەیە کە دووانەی سیحراوی و دووانەی تری تێدا ئەنجام دەدرێت!
  دۆمینیکا لە تویتێکدا نووسیویەتی؛
  - بەڵێ، بەتەواوی دووانەیە! تەنها بەبێ چەک - دەست و پێ!
  بارۆنی هۆبیت بە سووکایەتییەوە ڕقێکی لێدا:
  - شەڕ لەگەڵ کۆیلە بکە! ئەگەر ڕاستگۆ بم ئەمە بۆ من ترسناکە ! باشترە لە ڕاستیدا بنێردرێت بۆ کانەکان. فێرکردنی سیحر بۆ گەمژەیەکی وا زۆر مەترسیدارە.
  مارکیز-نمف بە تۆنێکی جددی هاوڕا بوو:
  - منیش دەست دەکەم بە بیرکردنەوە. بەڵێ ئەم کچە هەندێک دیاری تایبەتی هەیە بۆ دروستکردنی کارەسات و سەرهەڵدانی ململانێ.
  ئەو کچە ئەکتەرە ناڕەزایی دەربڕیوە؛
  - من سەرەتا ناچمە لای کەس! سەبارەت بە باقیەکەی ... لەگەڵ هەر شکستێکدا بزانە چۆن بەرپەرچ بدەیتەوە ئەگینا سەرکەوتن نابینیت.
  کوانتێسی ئەژدیها کچە ناشرینەکەی ئازاد کرد، کە لە منداڵێک دەچوو، بەڵام بەڕاستی توانای ئەوەی هەبوو تەواوی فەوجێکی تانکی بخاتە فڕین.
  کلکی کەمێک بە کرێم و شیری چڕ و شوکولاتەی بڵاوکراوە و بسکیت پەڵە پەڵە بوو. کێکەکە زەبەلاح بوو، و بە ڕوونی لە دڵەوە دروستکرابوو. تەنانەت جێگەی داخە کە لەبری ئەوەی بیخۆن شکاندیان. کوانتێزی ئەژدیها پەنجە و پەنجەکانی بڕی و چەمی بلوری نافورەکە بەسەریدا شۆرد و پیسییەکەی شۆرد.
  کاساندرا سەری لە سەری خۆی دانا.
  - پاکوخاوێنی کلیلی تەندروستیە! سەرەتا داوا بکە!
  بارۆنی هۆبیت یەکێک لە قاچە بچووک و ڕەنگاوڕەنگ و ڕەنگینەکانی بە قاچەکەی دیکەدا ڕشت. بۆ یەک دوو چرکە وەک گڵۆپێک ڕووناک بووەوە. وە هەموو ئەو زیادەڕەوییە چێشتلێنانانەی کە کچە جادووگەرەکەیان بە قورسی ڕشتبوو، نەما. وە زێڕینگەرییە لوکسەکان بە هێزێکی نوێوە دەدرەوشایەوە. لە ڕاستیدا ئەو ئەوەندە لە شازادەیەک دەچوو کە دۆمینیکا هەستی بە ناسکی کرد.
  هەروەها چانسی ئەوەی هەبووە لە یەکێک لە چیرۆکە ئەفسانەییەکاندا ڕۆڵی کچێکی شازادە ببینێت. لەوێ ناچار بوو لە جل و بەرگی لوکس و پێڵاوی بەنرخ جیا بێتەوە و ببێتە خزمەتکاری جادووگەر. جل و بەرگ لەبەر بکە و بە پێڵاوی دارەوە بڕۆن. وە لەم جۆرە پادانەدا زۆر خراپترە لە تەنها پێی ڕووت. تەنانەت دەستی کرد بە ڕازیکردنی دەرهێنەرەکە کە ڕەنگە باشتر بێت بە هیچ شێوەیەک بەبێ پێڵاو وێنە بگیرێت. ئاخر پێی ڕووتی کچەکە بە پەڕۆوە زۆر بەهێزتر جەختی لەسەر هەژاری و گۆڕینی پێگەی شازادە بۆ کۆیلەیەکی دیفاکتۆ دەکردەوە.
  بەڵام دەرهێنەر بە ڕوونی بیرۆکەی تایبەتی خۆی هەبوو. لە کۆتاییدا لەکاتێکدا لە تاوەری مردن ڕزگاری بوو، دواجار لە پێڵاو و ستۆکەکان ڕزگاری بوو و دواتر پێی ڕووت بوو، هەستی بە خۆشبەختی ڕاستەقینە دەکرد. بەڵام ئێستا پێی ڕووتی سووتاوە و تەنانەت تاڵە مووی بچووکیش دەرکەوتووە، کە هەم ئازاربەخش بوو و هەم قێزەون!
  بارۆنێسی هۆبیت کفنی بچووکی خۆی درێژکردەوە، کە ناسک و لە هەمان کاتدا ڕەنگی ڕەش بوو، بۆی و بە هێزێکی منداڵانە و چرپە دەستی دۆمینیکای لەقاند:
  - باشە ئاشتی! من ناوم لاسکە. وە بیر لەوە مەکەرەوە کاکە کە من کچێکی بێ زیانم، ئۆرکەکانم، گۆبلینەکانم، سپۆرەکانی کۆشچێی، هەموویان زۆریان لێم وەرگرتووە !
  دۆمینیکا بە سەرسوڕمانەوە پرسی:
  - مناڵ تەمەنت چەندە؟
  ویسڵ زەردەخەنەی کرد و وەڵامی دایەوە:
  - لە نێو نوێنەرانی ڕەگەزی دادپەروەردا نەریت نییە پرسیار لەبارەی تەمەنەوە بکرێت! ئەوەندەی من سەیر دەکەم، ئەوە چەندە تەمەنم پێدەدەیت.
  ئەو کچە ئەکتەرە پێکەنی و تێبینی کرد:
  - تەمەنت دە ساڵە! چیتر نا!
  کوانتێسی ئەژدیها هاوارێکی کرد:
  - بەڵێ، ئەو لە ئێستاوە زیاتر لە سێ سەد بووە. بەڵام کە ئەمەش گرنگ نییە. لە دونیای ئێمەدا هەموو مێینەکان گەنج و جوانن. لەگەڵ ئێمە بمێنەرەوە کچ، تۆ دەبیتە شاژنمان!
  دۆمینیکا بە کۆپلێتێکی بەناوبانگ وەڵامی دایەوە:
  ئەگەر سوپای پیرۆز بڵێت،
  ڕوسی فڕێ بدە، لە بەهەشتدا بژی...
  دەڵێم: (هیچ پێویست بە بەهەشت)،
  زێدی خۆمم پێ بدە!
  . بەشی ژمارە ٣.
  مارکیز و بارۆنی چەپڵەیان لێدا و بە یەک دەنگ هاواریان کرد:
  - براڤۆ! ئایا خۆت ئەمەت دروست کردووە؟!
  دۆمینیکا سەرە زێڕینەکەی بە نەرێنی لەقاند:
  - نەخێر. من نا. کەسێکی تر، نووسەرەکەم لەبیر نییە!
  کاساندرا ڕوخساری ڕوخساری ڕوخساری کرد:
  - سەیرە، یادەوەرییەکی نایابت هەیە!
  کچە ئەکتەرەکە بە ڕاستگۆییەوە وەڵامی دایەوە:
  -زۆر بیر لە خۆم دەکەمەوە نەک کەسانی تر. باشترە زیاتر دەربارەی من بزانن نەک من لەبارەی کەسانی ترەوە. هەروەها هەندێک جار ئاواز دادەنێم، و لە پوشکین خراپتر نییە.
  کوانتێزی ئەژدیهاکە ددانە گەشاوە و بریقەدارەکانی وەک ئەڵماس لە دەمی پانەکەیدا ڕووتکردەوە و بە جدی وتی:
  - ڕەنگە بتوانیت شتێک لە پێکهاتەی خۆت بڵێیت؟
  دۆمینیکا بە داوای لێبوردن وتی و پێی سووتاوەکانی دەشۆرد:
  - پرسیار نییە! تەنها لانیکەم یەک دراوی زێڕم پێ بدە. وە گۆرانییەکی تەواو بەناوبانگتان بۆ پێشکەش دەکەم. وە گۆرانی بڵێن لەخۆڕا؟ بێ ڕێز! وە بە شێوەیەکی بێ بایەخ، بێ قازانج!
  مارکیز-نمفەکە چاوەکانی بڕیقاندەوە و چەقۆی سیحراوییەکەی بە شێوەیەکی هەڕەشەئامێز لە دەستیدا دەدرەوشایەوە، بڕیاریدا سزای ئەو کچە بێئەدەبە بدات کە بوێری ئەوەی هەبوو دژایەتی ئەژدیهاکە بکات.
  کوانتێسی ئەژدیهاکە بە شێوەیەکی ئاشتەوایی هێسکی کرد:
  - سکەیەکی زیویی پێ بدە. با لە دڵەوە گۆرانی بڵێت.
  دۆمینیکا زەردەخەنەی کرد، ددانەکانی، ئەوەندە تەواو، وەک لوتکەی شاخێکی سەهۆڵاوی لە ژێر خۆری درەوشاوەی نیوەڕۆدا دەدرەوشایەوە. و ئەویش بە قیژەقیژەوە وتی:
  - پارە لە پێشەوە!
  کۆترەکە دراوێکی بۆ فڕێدا و بە چەقۆ وتی:
  - لێرە، بیگرە!
  کچەکە قاچی فڕێدایە سەرەوە و توانی بە پەنجە ڕووتەکانی پارچەیەکی دەوری زیو بگرێت. پاشان گواستییەوە بۆ کفنی. سەیری دراوەکەم کرد. هیچ نەبوو، زیوەکە تەواو نوێ بوو، لە لایەک ئەژدیهایەکی حەوت سەری هەبوو، لە پەنجەکانیدا عەصا و چەقۆیەکی هەڵگرتبوو. و لە لایەکی ترەوە , کچێکی جوان بە قژی لوولی زۆر گەشاوە. وە خۆشەویستە.
  دۆمینیکا نەیتوانی بەرەنگاری ئەو وەسوەسەیە بێتەوە کە سکەکە تاقی بکاتەوە و بە پێکەنینەوە وەڵامی دایەوە:
  - ئەمە خۆشەویستە. شتی سارد.
  کۆترەکە هێسکی کرد:
  - ئێستا، گۆرانی بڵێ! با بزانین چیت هەیە!
  کوانتێسی ئەژدیها زیادی کرد:
  - وە دەبێت بە دەنگی بەرز گۆرانی بڵێیت، و کەم تا زۆر بالەدایەکی درێژ پێشکەش بکەیت، بەو پێیەی پارەمان داوە!
  ئەو کچە ئەکتەرە بە ڕەزامەندی سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ من لەوە تێدەگەم! تۆ ناتوانی گۆرانی بڵێیت وەک...
  وە دواتر ئەو کۆمەڵەیە بە بیری نەهات. باشە، بڵێین شەوانە بە تەواوی ڕاست نییە و گونجاو نییە. بەڵام شتێکی تر، لە ڕاستیدا ئەوە نییە!
  کچە نمفەکە مۆری پێی ڕووتی خۆی دا:
  - با دهست پێبکهین!
  دۆمینیکا بە دەنگە ڕوون و نەرمەکەی دەستی کرد بە گۆرانی وتن؛
  من ئەکتەری بەناوبانگ بووم
  وێنەگرتن، جنێودان، مۆسیقا، تۆپ...
  بە تووڕەیی و کێوی دەستی کرد بە سەماکردن،
  وەک بەرجەستەکردنی شەیتان!
  
  قاچەکانم ئەوەندە بەهێزن
  ئەوان شەڕیان لەگەڵ هۆپاکی تووڕە کرد...
  ئێمە کچێکی وەها فێنک و ساردین
  با یەکسەر دزێوەکە بگوازینەوە!
  
  بەڵام خۆمم لە جیهانێکدا دۆزیەوە، دەزانی، تایبەت،
  لەو شوێنەی ئەژدیهاکان وەک پاشا حوکمڕانی دەکەن...
  ئەو فەرمانەی لەوێ زۆر نوێیە،
  لانی کەم کراسەکەت بدڕێ!
  ناچار بووم ببمە کۆیلەی پێی ڕووت
  وەرگرتنی قامچی لەسەر پشت...
  هەورەکانی سەرەوەمان شینن،
  شوێنەکە لەسەر زەوی ناخۆشە!
  
  لێرەدا کۆترێکی توند دێتە لام،
  وە قامچییەک بە دەستەکانیەوە دەگرێت...
  کوڕێکی سەر سپی بەلای -
  کۆیلە پێی ڕووتە، خاوەنەکەی بە ڕواڵەت بەخشندەیە!
  
  گنۆم پێدەکەنێت، بە پەنجە دەست لە ددانەکانی دەدات،
  وەک کچێک کە بابەتێکی هەیە ، ئەسپێک...
  بەجۆرێک کە ورچەکە بە پێی چەقۆ بیکوژێت -
  ئەمە کۆتایی سەرڕووتاوی کوێرەکە دەبێت!
  
  بەڵام منیان فرۆشت بە کانەکان،
  هیچ شوێنێکی دیار لە حەرەمەکەدا نەبوو...
  وە قامچییەکی بەهێزیان پێدام لە ڕاوەدوونانیدا،
  چونکە کچەکە زۆر دەخوات!
  
  لێرەدا گنۆمەکە لەسەر پەتێک ڕێبەرایەتیم دەکات،
  سۆز و سۆزەکانی کچەکە بە تەواوی سەرسوڕهێنەرە ...
  دەنگی کۆیلە زۆر ڕوونە،
  بەڵام لە کۆتاییدا تەنها سفرە!
  
  خەریکە ڕووت و پێ ڕووت بم
  من وەک ئەو کەرە لە کانەکاندا کار دەکەم...
  دایە من دەڵێم ئازیزم،
  چەند گەمژانە دەرچوو!
  
  کچێکی بەتوانا بووم
  بەشەکانم لە سەرمدا چەند هێندە کرد...
  وە ئێستا لە یەکێکدا، لەبەرچاو بگرە، تەنوورەیەک،
  من لە کۆیلایەتی کێویدام!
  
  بۆ ماوەیەکی زۆر زۆر بەرگەی گنۆم گرت،
  قامچییەکم لە پشتەوە وەرگرت...
  بۆ بازرگانی لێیان دام نەک بۆ بازرگانی،
  بەڵێنیان دا کە دواتر خواردنم پێ بدەن!
  
  بەڵام کۆیلە پێ ڕووتەکان یاخی بوون،
  چەقۆ لە کرداردا، چەقۆ،
  و ئێستا، بە توخمەکەی خۆت بزانە ,
  بۆ گنۆمێک کە سەرڕووتاوی هەیە مردووم !
  
  باشە ئەو خراپانە کوژران،
  زیانی گیانی ترسناکمان هەبوو...
  بەڵام، باوەڕم پێ بکەن، ئێمە خۆمان ئازاد کرد -
  کچەکان پلەی سەرەوەیان نیشان دا !
  
  وە ئێستا سوپایەکی گەورەمان هەیە،
  هەروەها کوڕەکان لەگەڵ ئێمە دەچنە شەڕەوە...
  قەڵغان وەک تەختە دەشکێنین،
  حاکمە خراپەکان کاپوت دەبن!
  
  وە دواتر کۆیلایەتی دۆزەخ نامێنێت،
  پیاوەکە شانەکانی ڕاست دەکاتەوە...
  ئێمەش کۆتایی بە پەروەردگاری دەهێنین، کە لە دوژمنان بێزار بووین،
  سەدەیەک بەختەوەری و پێشکەوتن دەبێت!
  
  وە دواتر ئاشتی لە سەرانسەری جیهاندا دروست دەبێت،
  پیاو، ئەستێرەی گەورە...
  ئێمە لە هەوای ئەستێرەیی دەفڕین، دەزانی،
  با خەونی خەڵک بێتە دی!
  کچەکە بە نۆتێکی بەرز کۆتایی هات، دەنگی وەک زەنگی زیوین دەدرەوشایەوە.
  کچە نمفەکە چەپڵەی لێدا. چەندین ئەلف و ترۆل و یەک دوو کەسیش گوێیان لە گۆرانی دۆمینیکا گرت. دراوەکانیان فڕێدا: زیو و برۆنزی.
  کچە ئەکتەرەکە کڕنۆشی برد. وە لە کاشیەکانەوە هەڵیانگرت. هەندێک لە دراوەکانی بە دەستەکانی برد و هەندێکیشیان بە پەنجە ڕووتەکانی. وە دیمەنێکی خۆشەویست بوو.
  بەڵێ، قاچی وەها ئیغراکردن و چەقۆی هەیە. وە چەندە جوان و سەرنجڕاکێشە لە خۆیدا. باشە، پریما دۆناکانی تر لە کوێن بە بەراورد بەو؟ ئایا دەوێرن لەسەر شانۆ بە پێی ڕووت نمایش بکەن؟ یان بە تەنوورەیەکی کورتەوە؟
  کوانتێسی ئەژدیها ئاماژەی بەوە کردووە:
  - ئەمە گۆرانیبێژە! نەخێر، ئەو سەر بە ئەکادیمیاکە. وە تەنها لە ئەکادیمیا، لەو فاکەڵتییەی کە خۆی هەڵیدەبژێرێت.
  دۆمینیک پێکەنی و گۆرانی گوت:
  ئێمەی کچان دەبینە دادوەری خۆمان،
  وە ئەگەر ناچار بیت هەڵبژێریت، و هەڵبژاردنەکە قورسە...
  ئێمە عەزی دار هەڵدەبژێرین،
  چونکە گەلەکەمان تەنها شەرەفی هەیە!
  ئەو کۆترە لە تویتێکدا نووسیویەتی؛
  - دەنگت هەیە... تەنها فریشتەیەکی ئاست بەرز!
  دۆمینیکا زەردەخەنەی کرد و بە پێی ڕووتی یەکێک لە دراوەکانی بەرزتر فڕێدا، پاشان کز بووەوە و بە زمانی گرتی. و پاشان دەستی کرد بە هاوارکردن. بەهۆی بەرکەوتنی لەگەڵ لیک، کانزا پرتەقاڵەکە دەستبەجێ گەرم بوو و دەمی جوانەکەی سووتاند.
  کچەکە دەستی کرد بە تف و گریانی. وە ئارەزووی گۆرانی وتن لەناکاو بەهەڵم بوو.
  کچە نمفەکە ئەڵقەکەی لەرزاند و گەرمای ناو دەمی دۆمینیکا یەکسەر نەما. کچەکە بە چەقۆ وتی:
  - وای! ئێستا تێگەیشتم ئەژدیهای هەناسەدانی ئاگر چۆنە!
  ویزڵ بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - دواکەوتن باشترە لە نەڕۆشتن,
  کچەکە چەند ساڵێکی گەورەی لە پێشە!
  کوانتێسی ئەژدیها ئاماژەی بەوە کردووە:
  ئاماژەی بەوەشکردووە، "ئێمە پێکهاتەی دەم و قوڕگمان جیاوازە لە مرۆڤ، بڵێسەی ئاگرەکەش بە هیچ شێوەیەک ناسووتێت. بۆیە خەمی ئێمە مەخۆ.
  ئەو ئامادەبووانەی کە بەدەوریدا کۆبوونەتەوە هێشتا دەنگیان دروست دەکرد و داوای دەکرد، چەپڵەیان لێدەدا:
  - شتێکی تر بکە، بەخێر بێیت!
  دۆمینیکا لە تویتێکدا نووسیویەتی؛
  - ئەگەر سکە بنووسیت، من دەیکەم!
  لە وەڵامدا ژاوەژاو و دڵنیاییەکان:
  - بەڵێ بێگومان! بەخێربێیت.
  وە لە ژێر قاچە ڕووت و ماسولکەدار و ڕەنگاوڕەنگ و ڕەنگینەکانی کچەکەدا، کە بە نیعمەتێکی بێ تەقلیدی پەنجەی لێدەدا، دراوی زێڕ و زیو و پرتەقاڵی و برۆنزی و پلاتینیۆم دەفڕی.
  دۆمینیکا لەمەوە دڵخۆش بوو، هەستی بە حەماسەت کرد و بە گەرمی دەستی کرد بە گۆرانی وتن؛
  زریان و زریانەکان هیچ بەربەستێک نین لەبەردەم ژن و مێردەکەمان،
  کچانی وڵاتی باوک، کە وەک دار گوڵەبەڕۆژە گوڵ دەکەن.
  ئەوەی شەڕی نەزانیوە شۆربای هەرزەی نەخواردووە،
  خودای ڕزگارکەر عیسا بەرەو شەڕمان دەبات!
  
  ئێمە ڕاهاتووین شەڕ بکەین تەنانەت لە زەریایەکی تۆفاناویشدا،
  هەموو مرۆڤێک وەک چیپێک وایە لە دەریادا.
  باوەڕم وایە لە شەڕدا ئەهریمەنەکانی هۆرد پارچە پارچە دەکەین،
  شەرەفی ئێمە بە چەقۆ و چەقۆ ناکوژرێتەوە!
  
  شمشێرەکە لەناو چەقۆکەدا گەرم بوو، لە دۆزەخێکی زۆر گەرمدا،
  تیغە تیژکراوەکان بڕبڕەی زۆر سەختن!
  سەربازێکی چاونەترس بە؛ بە دڵێکی بەهێز و میهرەبانەوە،
  ئەگەر مردن هەیە، ئەوا وەستان، ڕامەکەن!
  
  بەڵێ , شەڕ، بێگومان، جەژن نییە بە هەنگوینی شیرین،
  ئاخر فرمێسکی لەسەرە، خوێنیش بە ئەستووری دەڕژێت.
  گورگ درێژخایەن هاوار دەکات و ورچەکە بە هاوارێکی دڕندانە،
  وە با لێدانەکە لە بەرامبەردا لە چاودا بێت نەک لە برۆ!
  
  ڕمێک هەیە کە دەتوانێت پۆستی زنجیر کون بکات،
  قەڵغان هەیە کە بە کۆمەڵە ناتوانرێت بچێتە ناویەوە!
  بەڵام ترسنۆک مەبە، مەهێڵە شەیتانەکان ڕووخسار دروست بکەن ,
  بۆ ئەوەی وەک یاری ناو تۆڕەکان نەبین!
  
  باوەڕم پێ بکەن، چارەسەرێکی درەوشاوە دێت،
  بۆ هەموو کەسێک پاداشتێک هەیە کە لەوە بەرزتر نادۆزرێتەوە!
  بۆ بیرکردنەوەیەکی تاوانکاری، باوەڕم وایە، تۆڵەکردنەوە دێت،
  جگە لە ڕێگای سەخت هیچ ئازایەتییەکی تر نییە!
  بۆیە دۆمینیکا گۆرانی وت و جەماوەرە ڕەنگاوڕەنگەکە بە جۆش و خرۆشێکی زۆرەوە چەپڵەیان بۆ لێدا. تەنانەت ئەگەر هەموویان مێ بن، لە دونیادا پیاو نییە. یان، نزیکەی بەبێ ڕەگەزی بەهێزتر.
  دوای ئەوە، کوانتێسی ئەژدیها کلکی لەرزاند و تێبینی کرد:
  - باشه من دهبێ بڕۆم! خەریکە لە ڕێگاکە دەردەچم!
  نمفەکە بە پێی ڕووتی دراوەکەی هەڵگرت و پێشنیاری کرد:
  - با پشکنین بکەین. فڕێ دەدەم، تۆش دەڵێی - سەر یان کلک ! پێشبینی بکە، دراوەکە هی تۆیە، نەخێر، تۆ سکەیەکم پێ بدەیتەوە!
  کوانتێسی ئەژدیها بە پێکەنینەوە هاوارێکی کرد و وەڵامی دایەوە:
  - فێڵەکانت دەزانم! بۆیە باشترە کاتت و سەرت بەفیڕۆ نەدەیت!
  دۆمینیکا پێکەنی و تێبینی کرد:
  - سەرەکە گوێ نییە، دەتوانیت لە کڵاوەکە بیدڕێنیت، ناتوانیت بیدوریتەوە!
  کۆترەکە چرپەی کرد و گۆرانی گوت:
  -گوێی سەر سەری گوێچکە!
  گوێچکە لەسەر سەری - نەخۆشێک لە نەخۆشخانەی دەرونی !
  کوانتێسی ئەژدیها فڕی بۆ هەوا. وە هیچ لێدوانێکی لەسەر ئەوە نەدا کە کچە نمفەکە چی دەڵێت. وە ئەمەش، پێویستە ئاماژە بەوە بکرێت، لەڕادەبەدەر فێنک و سارد و سڕە.
  دۆمینیکا بە دەست و پێی ڕووت دەستی کرد بە کۆکردنەوەی سکە بەپەلە. وە بە خێراییەکی زۆر ئەو کارەی کرد.
  ویزڵ بە چەقۆیەکی سیحراوی قژی خۆی خڕاند و تێبینی کرد:
  - بێگومان پارە گرنگە. بەڵام لەوەش گرنگتر جادوو، شوێنەوار، تەلیسم، مەدالیا، تەعویز و هتد. ئەگەرنا، ناتوانیت ژیانێکی لوکس و لوکس بژیت !
  دۆمینیکا هاوڕا بوو:
  - پارە ناتوانێت تەندروستی بکڕێت، باوەڕم پێ بکە،
  پارە ناتوانێت خۆشەویستی و شەرەف بکڕێت...
  کەواتە وەک گیاندارێک موناقەشە مەکە
  بزانە زێدی خۆت بۆ قازانج نافرۆشیت!
  وە کچەکەش بە تاکە ڕووتەکەیەوە، شەق لە دراوێکی وەنەوشەیی دەدات. و پاشان قاچی ڕووتی لەناکاو، لە چاوتروکانێکدا، بوو بە پێی کۆترێک.
  دۆمینیک لە ترسدا هاوارێکی کرد:
  - چى دۆزەخێکه ئه مه!
  مارکیزی نمف بە پێکەنینەوە وەڵامی دایەوە:
  -ئەمە کانزایەکی ئەفسوناوی تایبەتە، تەنها کاتێک کاردەکات کە بەر پێستی کەسێک بکەوێت کە خوداوەندی ئۆڵۆمپی لە خێزانەکەیدا هەیە!
  وە لاسکا بە خۆشحاڵییەوە هاوارێکی کرد:
  - وای! تۆ ئەو جۆرە خوێنە لە خۆتدا هەیە. بۆیە ئێمە هەڵە نەبووین.
  دۆمینیکا بە گەمژەییەوە گوتی:
  - بەڵام ئەمە ناشیرینییە! ئەگەر دەتوانی پەنجەت دەربهێنە. وە جارێکی تر قاچێکی ئاساییم پێ بدە.
  نمفەکە سەری لەقاند:
  - نەخێر! پێویستە پێشتر خۆت ئەم کارە بکەیت.
  کچە گیریخواردووەکە بە قیژەقیژەوە وتی:
  - ئەمە چۆن دەکرێت؟
  ویزڵ پێشنیاری کرد:
  - لە مێشکتدا بیهێنە بەرچاوت کە حەز دەکەیت قاچت چۆن بێت، کلیک لەسەر پەنجەی گەورەی دەستی ڕاستت بکە، و پێویستە سەرکەوتوو بیت!
  دۆمینیک وەریگرت و ناساند. پاشان کلیکەکە هات.
  وە لەبری پێی کەروێشکێک، پێیەک لەناو پێڵاوێکی هەستیار و بە خلیسکێنەیەکدا دەرکەوت. وە هێندەی تر ناڕەحەت بوو کاتێک سکییەکە لەسەر بەردەکانی کۆبڵدا دەلەرزی.
  نمفەکە پێکەنی و گۆرانی گوت:
  - مامۆستای بێ بەرامبەر،
  کات بەفیڕۆچوو لەگەڵ تۆ...
  لەگەڵ کچەکەدا لەخۆڕا ئازارم چەشت،
  لێزانترین ساحیر!
  دۆمینیکا توڕە بوو:
  - من جادووگەر نیم. وە هێشتا تەنها فێر دەبم. بەڵام ڕێگای زانین هەرگیز زۆر ئاسان نییە ... بەڵێ , بۆ فیلمەکان!
  ویزڵ بە ڕەزامەندییەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ لە سینەمادا، ڕەنگە لەوەش زیاتر. و بێگومان ئەمەش کێشەی گەورەی ئێمەیە.
  ئامادەبووان جارێکی تر دەستیان کردەوە بە کۆبوونەوە: دیمەنێکی کۆمیدی بوو. وردتر بڵێین لێرە هەموو جۆرە کچێک هەیە. وە سوپاس بۆ ئەوە. ئەو کچە ئەکتەرە هەوڵیدا جارێکی تر بیربکاتەوە و پێیەکەی بگۆڕێت. بەڵام ئەمجارەیان شتێک لەسەر ڕێڕەوەکان و بە ڕادارێک دەرکەوت، هەرچەندە بچووک بوو.
  دۆمینیکا بەبێ ئەوەی گەشبینییەکەی لەدەست بدات گۆرانی وت:
  داواتان لێدەکەم سەرت سوڕمێ
  ئەگەر سیحر ڕووبدات...
  ئەگەر ڕوویدا، ئەگەر ڕوویدا،
  ئەگەر سیحر ڕووبدات!
  نمفەکە زەردەخەنەی کرد و تێبینی کرد:
  - بەڵێ بۆ ئەوەی لەگەڵ دەنگتدا بڕوات، پێویستە توانای بەکارهێنانی سیحریشت هەبێت!
  پاشان کچێکی هۆبیت ڕایکرد بۆ لای ئەوان و پێشنیاری کرد و چەقۆی سیحراوییەکەی دەسوڕاند:
  - با باشتر بیکەین! وە بزانە، من نیو هەزار ساڵ مەشقم هەیە!
  ویزڵ ناڕەزایەتی دەربڕی و وتی:
  - نەخێر! با خۆی بیکات!
  دۆمینیکا لە تویتێکدا نووسیویەتی؛
  عەقڵم لەدەستداوە، عەقڵم لەدەستداوە،
  خۆم دەیکەم، خۆم دەیکەم!
  و کچەکە دیسانەوە شتێکی پەسەندکردنی چرپە. و پاشان قاچی، لە شێوەی تانکییەکدا کە ڕادارێکی هەبوو، دواجار شێوەی ڕەسەن و پێشووی خۆی وەرگرتەوە. وە دەرکەوت وەک ئەوەی بە فەرمان دروست کراوە.
  دۆمینیکا هەستا و پەنجەکانی جوڵاند. مەزاجەکەی دڵخۆش بوو، و گۆرانی وت:
  ئێمەی کچان بەهێزترینین لە جیهاندا،
  وە، باوەڕم پێ بکەن، جوانی فێنکتر نادۆزیتەوە...
  تەوالێتدا تەڕ دەکەین ,
  وە بۆ هەمیشە بیست ساڵان دەردەکەوێت!
  دوای ئەوە، جوانییەکە، پێدەکەنێت و پێدەکەنێت، ددانی گەورە و بریقەدارەکانی پیشان دەدات.
  دۆمینیکا دەستی کرد بە سەماکردن، قاچە ڕووتەکانی لە هەوادا بەرز بوون. وە گۆرانی وت:
  من جادووگەرێکی زۆر فێنکم
  ئەگەر مۆر لەسەر پێم بکەم، داڕمانێک ڕوودەدات...
  من زۆرم خۆشدەویست بازدان بە پێی ڕووت
  بە ئایدیاڵێکی ڕاستەقینە بزانە!
  ئەمە گۆرانییەکەیەتی - تەنها نایاب و فێنک!
  هەرچەندە لە لایەکی دیکەوە، لە ڕادەبەدەر سادە و بێ ئاڵۆزە. بەڵێ کچەکە بەجۆرێکە کە بێزار نابیت.
  کچە هۆبیتەکە ئاماژەی بەوە کردووە:
  - زۆر بەخێرایی فێردەبێت!
  وە قاچەکانی لەرزاند کە لە پاژنەی پێیەکانیدا بە ملوانکە ڕازاوەتەوە کە بە بەردی بەنرخ و لەسەر هەر پەنجەیەک بە ئەڵقەیەک ڕازێنرابووەوە.
  لە منداڵ دەچێت، بەڵام بە حوکمدان بە ژمارەی بەردەکان، بەتایبەتی لەسەر ئەندامەکانی خوارەوەی، جادووگەرێکی پلە بەرزە.
  ویزڵ سەری بۆ کچەکە دانا:
  - لە شوێنێک تۆم بینی. ئایا تۆ، بە هەر ڕێکەوتێک، شازادە ئەلسۆیت ؟
  هۆبیتە مێینەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ , ئەوە چۆنە! بەڵام دەزانی مارکیز، لەگەڵ ئەم کچەی هەسارەی زەوی، هیچ کێشەیەکت نابێت!
  ویزڵ هاوڕا بوو:
  - ڕاست! بەڵام بە پێچەوانەوە مەحاڵە. بەداخەوە ئەمە جیهانێکی وایە کە بەبێ کێشە و سەرگەرمی ناتوانێت بیکات.
  دۆمینیک بەپەلە زیادی کرد:
  -ژیان بەبێ سەرگەرمی و ئیستغلال زۆر بێزارکەر و بێزارکەر. وەک شۆربای بێ بیبەر وایە!
  شازادە ئەلسۆ ڕازی بوو:
  - بەڵێ ئەوە ڕاستە! خراپەکاران بۆ ئەوەن. یەکێکیان تاعونێکی ئازاد کرد کە ڕەگەزی بەهێزتر دەکوژێت.
  دۆمینیکا بە ئاهێکەوە گۆرانی وت:
  بەبێ ژن ناتوانیت بژیت، ئەوە ڕاستە،
  بەڵام بەبێ پیاو، خۆشییەکیش نییە...
  وا دەرچوو، زۆر خراپ بوو،
  ئەگەر خاوەنی بەهێز نەبێت!
  ویزڵ هاوڕا بوو:
  - ڕەنگە! بەڵام لێرەدا وەک دەڵێن شمشێرێکی دوودەمە. لە لایەک سێکسێکی بەهێزتر نییە، بەڵام لە لایەکی ترەوە...
  هۆبیتە مێینەکە بە خێرایی ناڕەزایەتی دەربڕی و وتی:
  - نەخێر! لە هەموو لایەکەوە خراپە. کەواتە پێویست بە قسەی بێمانا ناکات. نێرەکانیش پێویستن.
  دۆمینیکا وەڵامی دایەوە؛
  - نێر لە ئاژەڵدا. بۆ تاکی زیرەک شتێک جیاوازە.
  ویسڵ پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - بەڵێ بۆ پیاوان بێگومان. وە هیچم نەدۆزیەوە بۆ ئەوەی بڵێم.
  چەند کۆترێک کە پەڕەکانی پرتەقاڵی و دەنکیان زێڕین بوو، بەلای ئەواندا دەفڕین. باڵندەکان زۆر سەرنجڕاکێش بوون. بە سادەیی لە لایەکەوە خۆشەویستە. بەڵام لە لایەکی ترەوە , هەندێک کەمی تامیش لەواندا هەبوو.
  دۆمینیکا جێگەی گرتەوە:
  - بۆچی دەنکی کۆترەکان زێڕین؟
  ویزڵ ڕوونی کردەوە؛
  - کەس زێڕین نەکرد! ئەمەش لەبەر ئەوەیە کە شووتییان لەگەڵ تۆپازدا چەقاندووە.
  کچە ئەکتەرەکە بە گەمژەییەوە وتی:
  - چی? لەگەڵ تۆپاز؟
  کچە هۆبیتەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ شووتی وا هەیە! چی، تۆ نەتزانی؟
  ویزڵ تێبینی کرد:
  - چۆن دەیزانی؟ ئەو لەم دواییانەدا لە جیهانی ئێمەدایە.
  سێ نوێنەری ڕەگەزی دادپەروەر خێرایی خۆیان خێراتر کرد. وە پاژنە ڕووت و پەمەییەکانیان دەدرەوشایەوە.
  خانووەکان لە دەوروبەری دەرکەوتن , بەرز، لە پەمەیی، وەنەوشەیی، زمرد دریلەکان دەچوونە سەرەوە. وە لەڕادەبەدەر ئایندەیی دەرکەوت. تەنانەت هەندێک فڕۆکەش لە ئاسماندا هەبوون. وردتر بڵێین، گالیسکەیەک کە لە زێڕ دروستکرابوو و بە ئەڵماس چەقێنرابوو، کە شەش ئەسپی باڵدار و سپی بەفرین ڕایاندەکێشا، بەپەلە تێپەڕی.
  هەر سێ کچەکە کەوانێکی کەمیان دا. بەڵام دیارە ئەو کەسە بەڕێزە کاتێکی بۆ جوانییەکان نەبوو و سێبەری زیاتریش بەدوایدا هات.
  لە پێشەوە هیپۆدرۆمێک بوو، لە یاریگایەکی زەبەلاح دەچوو. بەڕوونی شوێنی پێشبڕکێی ئەسپ بوو.
  مارکیز-نمف پێشنیاری کرد:
  - پێویستە بزانین ئایا شاگردەکەمان دیاری ڕۆشنبیری هەیە یان نا. بۆیە بەشداری پێشبڕکێکان دەکەین.
  لە دەوری هیپۆدرۆمەکە سیاجێکی تۆڕی بەرز هەبوو کە لە کانزای زیو و پرتەقاڵی دروستکرابوو، کە مرواری و هەندێک بەردی شین و وەنەوشەیی تێدابوو، هەروەها شووشەی شووشەی چیکی بیردەخستەوە . وە زۆر جوان دەرکەوت.
  وە لە دەرگای چوونە ژوورەوە دوو نافورە لە لاکانەوە هەبوون، کە جەتی فرەڕەنگیان لە هاوسەرە جوانە زێڕینەکانەوە فڕێ دەدایە دەرەوە: - دێوێک کە کوڕێکی دێوێکی لە باوەش گرتبوو.
  بەڵێ هەموو شتێک زۆر جوان دەرکەوت. وە لە دەرگای چوونە ژوورەوە پاسەوانێکی کچان هەیە. هەروەها زۆر جوان و بە ڕووناکی، زرێپۆشی زیوین.
  هەموو شتێک زۆر نایاب دەردەکەوێت. نوێنەری ڕەگەزی دادپەروەر لە دەوروبەریدا ئەوەندە زۆرن.
  دۆمینیکا فیلمی دەربارەی دوورگەکانی گولاگ و کەمپی ژنان لەبیر بوو. هەموو ئەو ژنانەی لەوێ بوون، وەک ئەوەی بە هەڵبژاردن، گەنج و جوان و جل و بەرگیان لەبەردا بوو کە قاچە شایستەکانیان بە تەواوی ئاشکرا بوو. باشە، بەو پێیەی هاوین لە سیبیریا گەرمە و تەنانەت ڕەنگە گەرمە، کچەکان پێی ڕووت بوون. ئەمەش وایکرد فیلمەکە لەلای پیاوان زۆر بەناوبانگ بێت. وە دۆمینیکا ڕۆڵی ئەندامێکی یاخیبووی کۆمسۆمۆلی بینی کە تەواوی ڕاپەڕینێکی کچانی ڕێکخست. وە جوانەکان تەنانەت دەستیان بەسەر چەکدا گرت، و فەوجێکی تەواوی NKVD یان لە شەڕدا گرتە دەست، و توانیان بیبەنەوە.
  بێگومان فیلمەکە زۆر نایاب دەرچوو. وە جەنگاوەرە پێ ڕووت و سەرنجڕاکێش و جوانەکان بە سادەیی سوپەر دەرکەوتن.
  بەڕێزان دۆمینیکا لە سەرەتادا بڕیار بوو ڕۆڵی ئامۆزای فاندێرا بگێڕێت کە ئاژاوەیەکی زیندانییەکانی ڕێکخستبوو، بەڵام دەکرا فیلمێکی لەو جۆرە قەدەغە بکرێت. وە بە سادەیی کرا بە خوێندکارێکی نایاب و ئەندامی کۆمسۆمۆڵ.
  دۆمینیکا لە پاسەوانەکەوە کڕنۆشی بۆ کچەکە برد. لەناکاو، ڕاست لە ژێر زەویەوە، وەک جاکێک لە سندوقێکی پووکەوە دەرچوو، ئەژدیهایەک بازێکی دا. بچووکە , کەمێک گەورەترە لە ئەلباترۆس، سێ سەری هەیە.
  ئەو یان ئەو فڕییە سەرەوە بۆ لای کچەکان، دەنگێک دەنگی دایەوە:
  - براکەمم بدەرەوە!
  مارکیزی نمفەکە بە ئاهێکەوە وەڵامی دایەوە:
  - ئەمە مەحاڵە بێلکا.
  لە بەرامبەردا کچە ئەژدیهاکە کە تەرازووەکەی لە سێ خۆرەکەدا بە هەموو ڕەنگەکانی کەوانەکەوە دەدرەوشایەوە و باڵەکانی ئەوەندە جوان بوون کە لە چاوەکاندا شەپۆلیان لێدەهات، دەستی کرد بە قیژە.
  - برایەکم دەوێت! برایەکم دەوێت! لە کوێیە!
  کچە هۆبیتەکە بە قسەی زل وتی:
  - بەڵێ ئێمە خۆمان سەرقاڵی بیرکردنەوەن کە چۆن پیاوەکانمان بگەڕێنینەوە بۆ لای ئێمە. وە پێویست ناکات کاپری بیت.
  کچە ئەژدیهاکە، چی لە بەچکەیەک وەربگریت، ئارام بووەوە و چرپەی کرد، بازێکی دا بۆ دۆمینیکا:
  - دەزانم دەتوانیت! تۆ هەڵبژێردراوی!
  کچە لێدراوەکە پێکەنی و لە وەڵامدا گۆرانی گوت:
  - هەموو شتێکی مەحاڵ، باوەڕم پێ بکە، مومکینە،
  بەڵام نزیکبوونەوە لەم کێشەیە زۆر قورسە...
  بەڵام ئەگەر لەکاتی یاریکردندا مێشکت فشار بخەیتە سەر،
  دەتوانم ببمە کچێکی جوانی جێدی !
  کچە ئەژدیهاکە دڵی خۆش بوو و لە وەڵامدا چرپەی کرد:
  مێشکت بەقەد پەنجەیەک نییە،
  نابغە، دەزانی، لەسەر زەوی...
  وە کوڕێکی جوان چاوەڕێم دەکات،
  لەسەر ئەسپێکی پێچاوپێچ!
  دۆمینیکا هەستی بە گاڵتەجاڕی و پێکەنین دەکرد:
  - ئەژدیهایەک لەسەر ئەسپ؟ بەم شێوەیە دەردەکەوێت!
  مارکیز تێبینی کرد:
  تەمثیل نازانیت !؟
  ئەو کچە ئەکتەرە پێکەنی و تێبینی کرد:
  لە هەر شوێنێک دەتوانین بمرین
  تەنانەت لە خۆرئاوابوونی کەهەبیشدا...
  بە گشتی ئێمە بە ئازادی دەژین،
  بەڵێ، بەخۆڕایی!
  بە شێوەیەکی مەجازی!
  کچە ئەژدیهاکە گڵۆپەکانی لە دەمی ئازاد دەکرد، لە لایتەرێک دەچوو، و قیژاند:
  - ئەمە گۆرانییەکی خۆشەویستە. However , من دەمەوێت میوانە جوانەکە لە زەوییەکی نەناسراوەوە شتێکی سەرنجڕاکێشی تر ئەنجام بدات.
  دۆمینیکا شانی هەڵکێشا و تێبینی کرد:
  - دەزانم دەنگم دراوەکان دەخاتە خوارەوە کە خراپتر نییە لە نوچکەکان کە کۆپلەی دانەوێڵە دەکوژن. بەڵام، ناچارم جارێکی تر دەنگم پەستان بخەمەوە! وە بۆ چی؟ لێرە پارە لە کوێ خەرج بکەین؟
  مارکیزەکە ناڕەزایی دەربڕی و وتی:
  - یەکەم: گرەو لەسەر پارەکەت دەکەیت لەسەر یەکێک لە ئەسپەکانی هیپۆدرۆم و هەوڵدەدەیت سەرمایەکەت زیاد بکەیت. وە دووەم: ئەم کچە تەنها ئەژدیهایەکی بچووکی مێینە نییە، بەڵکو شازادەیەکیشە. ئەو ئەڵقەکەیت پێدەدات کە هێزێکی ئەفسوناوی گەورەی تێدایە. And for this , باوەڕم پێ بکەن، شایەنی ئەوەیە هەوڵبدەیت و بە شێوەیەکی دروست گۆرانی بڵێیت!
  دۆمینیکا سەری گەشاوەی خۆی لەسەر ملی بەهێزی خۆی دانا و تێبینی کرد:
  - لەم حاڵەتەدا دەبینم شتێک هەیە هەوڵی بۆ بدەین! جگە لەوەش چۆن منداڵێک ڕەتدەکەیتەوە!
  کچە ئەژدیهاکە بە چرپە گوتی:
  - من بە هیچ شێوەیەک منداڵ نیم. من شازادم و دەتوانم ئەمە بکەم! من دەفڕم بۆ هەسارەکەت. وە پایتەختەکەت دەسوتێنم.
  دۆمینیکا بە شێوەیەکی هەڕەشەئامێز ڕقێکی لێدا:
  - وە بەرگری ئاسمانیمان هەیە بۆ کەسانی وەک تۆ! چی بەم شتە دەڵێی دڕندە؟
  کچە ئەژدیهاکە بە گەمژەییەوە گوتی:
  - دەنێردرێت بۆ کانیەکان. تۆ بە ڕووتی و بە زنجیر لە ژێر لێدانی قامچی چاودێرانی ئۆرکەکان کار دەکەیت.
  کچە هۆبیتەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ، ئەو دەتوانێت بیکات! جگە لەوەش تۆ مرۆڤیت. وە گەلەکەمان... بە ئاستێکی نزمتر دادەنرێت، لەبەر زۆر هۆکار.
  کۆترەکە قیژاندی:
  - کەواتە باشترە گۆرانی بڵێیت! خەڵک پێشتر لێرە کۆبوونەتەوە، ئێمەش پارە بەدەست دەهێنین.
  لە ڕاستیدا دەنگە دەنگێک لەناو ئاپۆرای نوێنەرە جۆراوجۆرەکانی ڕەگەزی دادپەروەردا سەریهەڵدا و چەپڵە لێدان و هاوارکردن دەبیسترا:
  - گۆرانی بڵێ گوڵی بچووک، شەرم مەکە!
  باشە کاکە با مۆسیقا لێبدەین!
  ئێمە دەمانەوێت گوێ لە تریلەی باڵندەی بەهەشت بگرین!
  دۆمینیکا ئاهێکی قورسی هەڵکێشا و دەستی کرد بە گۆرانی وتن؛
  کەناری سەر ئێلفا فراوانە , بەرزە,
  شەپۆلەکان بە درەوشاوەیییەکی جامدارەوە دەڕژێن...
  ئێلفیا بوو بە زێدی من،
  تریلەکەی شەوانە گۆرانییەکی نایابمان بۆ دەڵێت!
  
  لە بەلەمێکی فراواندا، من و ئازیزم بە کەشتی دەڕۆین،
  زلاتا ڤال بڕبڕەکانی دابەزاند.
  چەند باشە بۆ من و خۆشەویستەکەم پێکەوە بین،
  حەیفە بە چەقۆی ماسیگرتن تیمساحێک نەگریت.
  
  نەخێر، ئاو نییە، زەردەخەنەی پشتەوە،
  ئەوە سروشتە کە شامپاینمان پێدەبەخشێت.
  ئەم خاکە لای من وەک دایکی ئازیز وایە،
  بەخشندەیی زەوی بە جلوبەرگی شاهانە!
  
  دڵۆپە وەک مرواری لە ژێر تیشکی مانگدا
  وەکو ڕژێنێکی هەنگ بە باڵێکی زیوییەوە دەڕژێت...
  کەژ، تۆ وەک فریشتەیەک وایە کە خەونی هەیە بۆ من،
  بە ڕووخساری بێتاوانییەوە - پاکترین مادۆنا!
  
  بۆنەکەی هەنگوینە، قژەکەی ئاوریشمە،
  لێوەکان وەک ساتن جیابوونەوە.
  باوەڕم وایە ئەو ساتە چاوەڕوانکراوە هاتۆتە ئاراوە،
  چیرۆکی ئەفسانەیی دەبێتە ڕاستەقینە!
  
  لێوەکانمان لە ئیکستازیدا دەستی لێدا،
  شیرینییەکەی بە جۆرێکە کە وشە نەماوە .
  باوەڕم پێ بکە، تۆ جوانی نازەمینیت،
  بەشەکە بڕیار دەدات، سکەکە بەرزتر فڕێ بدە!
  
  لێرەدا ماچەکان یەک لە دوای یەک،
  ئاه و پێکەنین لە خۆشی تۆفاناویمان.
  پیرۆزی ڕۆح لەلایەن کەڕوبەوە دەپارێزرێت،
  هەڵبژێردراوەکە لیستی گوناهەکان فڕێ دەداتە ناو دەفرەکەوە.
  
  نەخێر بزانە لەسەر زەوی لە تۆ جوانتر هەیە،
  سۆز وەک ئاگرێکی گەش لە دڵمدا دەسوتێت!
  لە باشترین وڵاتدا دەژین،
  با پەنجەرە و دەرگا بۆ بۆشایی ئاسمان بکەینەوە!
  جوانەکە بەم شێوەیە گۆرانییەکی شایستە و شایستەی گوت. وە کچانی هەموو ڕیزەکان چەپڵەیان بۆ لێدا. وە لە هەمان کاتدا دراویان فڕێدا، لەنێویاندا دراوی زێڕین. وە ئەوەش زۆر باشە .
  کچە هۆبیتەکە چەقۆی سیحراوی خۆی لەرزاند و پارەکە دەستی کرد بە دروستکردنی کۆمەڵەیەکی جیاواز لەسەر خۆی. وە ستوونێکی تەواو لە دراوی فرەڕەنگ گەشەیان کرد.
  کچە ئەژدیهاکەش چەپڵەی بۆ دەستەکانی لێدا، پاشان بڵێسەی گەشاوەی لە سێ سەرەکەیەوە ئازاد کرد. دوای ئەوە بە کاپری وتی:
  - بێگومان ئەمە باشە، بەڵام بەس نییە! پێویستم بەوەیە تۆش گۆرانی بۆ من بڵێیت!
  دۆمینیکا چاوەکانی بڕیقاند و پرسی:
  - ئایا ئەوە زۆر نییە؟
  مارکیزەکە قسەی زل کرد:
  - دەتەوێت تەنها بە یەک گۆرانی ئەڵقەیەکی وەها بەنرخ بەدەست بهێنیت؟ باشە، تۆ بێئەدەبی ! ویژدانت هەبێت، چونکە ئەو شوێنەوارە بەنرخە.
  کچە هۆبیتەکە بە چرپە گوتی:
  -هەر بابەتێک نرخی تایبەتی خۆی هەیە. وە بەزۆری، بۆ شتێکی دەستکردی بەنرخ، پێویستە سێ ئاوات بەدیبهێنیت، یان سێ خزمەتگوزاری پێشکەش بکەیت. ئەمانە یاساکانن. وە تۆ خۆت تێدەگەی بۆچی!
  ئامادەبووانی کچە جۆراوجۆرەکان چەپڵەیان لێدەدا و مۆری پێی ڕووتیان لێدەدا، زۆر بە دەگمەنیش بە پێڵاوەوە:
  وەرە، هەندێکی تر گۆرانی بڵێ!
  ئێمە گۆرانیمان دەوێت!
  فێنک دەبێت !
  ڕۆمانسیەتەکە ئەنجام بدە!
  پارەی باشت پێدەدەین!
  ویزڵ سەری بۆ دۆمینیکا دانا:
  - باشە مەشکێنە! وەرە گۆرانی بڵێ!
  وە جوانییە جوانەکە ڕیش گەشاوە و گەشاوەی هەژاند. قاچە ڕووت و ماسولکەدارەکانی مۆر دەکرد و گۆرانی دەگوت، بە هەست و دەربڕینێکی زۆرەوە؛
  ئێمە ، ڕاستیمان
  پێکدێت لە هەڵگرتنی ئیمان!
  وە نەک سبەی و نەک سبەی،
  وە ئەمڕۆ نیشتیمانی باوک ڕزگار بکە!
  
  ئێمە ڕێز لە ئەلفەکەمان دەگرین ,
  ئاخر ئەو هەموو جیهانە، جیهان بناسە!
  ئاڵای سووری وڵاتی دایکمان،
  وە هیچ سوورێکی گەشاوەتر نییە!
  
  پێشەنگ سڵاو دەکات نەک جەستەی جەستە،
  نیشانەی ئەو ئاڵای نیشتمانە!
  ئێمە بە لێزانی شەڕمان لەگەڵ نەیاردا کرد ،
  شکۆمەندکردنی دەستکەوتەکان لە ئایەتدا!
  
  بزانە لەسەر هەسارەکە تەنها یەک ئیمان هەیە،
  ئیمان بە... ئازیز , ئێلفینیزمی پیرۆز!
  بۆ ئەوەی منداڵە دڵخۆشەکان پێبکەنن،
  ئۆرکیزم بتەقێتەوە ناو کۆتایی !
  
  هەر شوڕشگێڕێک تەنها منداڵێک بوو،
  لەسەر چیمەن و چەمەکان بە پێی ڕووت...
  بەڵام ئێستا وینچێکی بەدەستەوەیە،
  بە شێوەیەکی خێرا بە چەقۆ کانزا تەخت دەکات!
  
  کەسێک دۆشکە بە دۆشکە تیژ دەکات،
  باشە کەسێک لە شانەوە تەقە دەکات!
  ئاڵای سوور وەک ئاڵای سوور دەفڕێت،
  ئێمە بێ گاڵتە لە دوژمنە خراپەکان دەدەین!
  
  باوباپیرانمان بوێرانە ئۆرکلینیان وەرگرت , .
  باشە ئەی ئێمە؟ ئێمە لە ڕێگاداین بۆ مەریخ!
  ئێمە مرۆڤین نەک ماکاک لەسەر لقێک،
  نەیارەکە ڕاست لە چاوی دەدات!
  
  بەڵام ئێمەش دەزانین چۆن کاتێکی خۆش بەسەر بەرین،
  تەپڵ لێبدە، شمشاڵ لێبدە!
  زۆر نازدار ڕوخساری مناڵان،
  وە ڕیتینگەکانی چوار و پێنج!
  
  قورسترین تاقیکردنەوەی شەڕ -
  نە تێپەڕین بەم شتەدا وەک مردن وایە!
  بەڵام لە مردندا لافیتەیەکمان هەیە کە مەشخەڵی لەسەرە،
  فۆرجی مسی ئێلفەکان ناتوانێت بکەوێت!
  کچەکە ئەوەندە جوان و لێهاتووانە گۆرانی دەگوت و لە هەمان کاتدا سەمای دەکرد و قاچەکانی ئەوەندە ئیغراکردن بوون. تەنها جێگەی داخە کە هیچ پیاوێک لە دەوروبەری نەبوو کە قەدری جوانییەکەی بزانێت. وە کچەکە لە ئاستێکی گەورەدا هەیەتی، جەنگاوەرەکەش فشار و ژینگەی گەورەی خۆی نیشان دەدات.
  وە چەند سەد کچێک پێشتر کۆبوونەتەوە، و خەریکی دەنگەدەنگن. پارە فڕێ دەدەن، وە بۆنێکی زۆر بەهێزی جەستەی گەنج و تازە و مێینە و بۆن و بۆنی گرانبەهایان هەیە. زۆر شت هەیە کە سەرت لێرەدا بخولێتەوە.
  هەندێک لە دراوەکان سیرامیک بوون، تەنانەت یەک دوو دراوی داریش هەبوون , کە زۆر باش بوو. بەڵام پارەی کاغەزی ئاسایی بۆ هەسارەی زەوی بە جۆرێک دیار نییە. وە ئەمەش بە جۆرێک لە جۆرەکان بۆ دۆمینیکا نائاساییە. هەندێک جار بیرکردنەوەکان لە مێشکتدا دەچنە پێشەوە کە لێرە چەندە دڕندەن. ئەی کارتی ئەلیکترۆنی بۆ پارەدان؟ باشە ئەمە بە تەواوی خەیاڵییە بۆ ئەم ئاستە لە گەشەکردن.
  بۆیە کەسێک کێکێکی نیوە خواردنی بە کرێمەوە فڕێدایە ژێر پێی ڕووتی کچە گۆرانیبێژێکەوە.
  کچە هۆبیتەکە بە ڕەشەبا لە چەقۆکەیەوە کێکەکەی لێدا. وە لە یەک کاتدا لەیەکتر کەوت.
  جوانە بچووکەکە ئاماژەی بەوە کردووە:
  - جارێکی تر وا مەکە! تەنها پارە!
  کۆترەکە گۆرانی دەڵێت:
  - پاره پهیا كردن! پاره پهیا كردن!
  لەبیرکردنی بێزاری، تەمبەڵی...
  پاره پهیا كردن! پاره پهیا كردن!
  ئەگەر پێویست بوو لانیکەم هەموو ڕۆژەکە!
  کچە ئەژدیهاکە باڵەکانی لەقاند و چرپەی کرد:
  - باشە ئەمە خزمەتگوزاری دووەمە! بەڵام بۆ بەدەستهێنانی ئەڵقەی دەستکرد , پێویستت بە سێیەمیش هەیە!
  دۆمینیکا ڕوومەتەکانی هەڵفڕاند و بە تۆنێکی متمانەبەخۆبووەوە وتی:
  - ئەگەر بتەوێت، دڵخۆش دەبمەوە جارێکی تر گۆرانیت بۆ بڵێم! ئەگەر ڕاستگۆ بم، من گۆرانی وتنم زۆر خۆشدەوێت.
  ئامادەبووانی نزیکەی هەزار ژن، نوێنەری ڕەگەزی دادپەروەر، نزیکەی تەواو بە تەواوی پێی ڕووت و بەڕێز و کچانەیان مۆریان دەکرد:
  - دیسان گۆرانی بڵێ! دووبارە گۆرانی بڵێ!
  براڤۆ، ئینکۆر! براڤۆ، ئینکۆر!
  کچە ئەژدیهاکە ناڕەزایەتی دەربڕی و دەنگی بەرزکردەوە:
  - نەخێر! تەنها بۆ گۆرانی ئەڵقەیەکی لەو جۆرە ببەخشە! لێرەدا پێویستی بە شتێکی بەنرختر و لە هەمان کاتدا قورستر هەیە.
  وەستانێکی گرژ بوو. زیاتر لە هەزار کچی ڕەگەزی جیاواز لە چاوەڕوانیدا بەستران.
  لەناکاو کوڕێک دەرکەوت. تاکە نوێنەری ڕەگەزی بەهێزتر لە نێوانیاندا. ئەو لە ڕەگەزی مرۆڤ بوو، تەنیا شۆرتێکی لەبەردا بوو، ماسولکەیی بوو و مارکەی کۆیلەی لەسەر شانی بوو، نزیکەی دوانزە ساڵ بوو و بە ڕوونی زیاتر لە جارێک لێی درابوو. بە ڕاکردن بەرەو سەرەوە، پاژنە تۆزاوی و منداڵییەکانی بەرەو کچە ئەژدیهاکە دەچڕا، کەوتە سەر ئەژنۆی و گریای:
  - با ئازادم بکەن! پێگەی خۆمم پێ بدەرەوە!
  کچە ئەژدیهاکە سەری لە سەری خۆی دانا و پشتڕاستی کردەوە:
  - ئەوە تەواو! کوڕەکە ئازاد دەبێت ئەگەر بتوانی بیکەیتە دێو!
  دۆمینیکا دەستەکانی بڵاوکردەوە:
  - بەڵام ئەمە مەحاڵە!
  مارکیز-نمف پێشنیاری کرد:
  - ئەم منداڵە کۆیلە لەم دواییانەدا شازادەی جێنشینی ئیمپراتۆریەتێکی زەبەلاح بووە، ناوی ئۆینۆمۆس بووە. و ئێستاش، بوو بە کوڕێکی ڕەگەزی مرۆڤ و کۆیلە بۆ ئەوەی لە تاعونی شەیتان دوور بکەوێتەوە. جارێکی تر بیکە بە شازادەی دێو، دواتر ڕەنگە بتوانین تارەکەی هەموو ئاڵۆزییەکان بگرین!
  . بەشی ژمارە ٤.
  شازادەی هۆبیت پشتڕاستی کردەوە:
  - ئەمە چانسی تۆیە دۆمینیک. وە هی ئێمەش. نێرەکان نزیکەی هەموویان ون بوون. وە ئەمیش هەرچەندە بەرد نەبوو، بەڵام نازناو و پێگەی خۆی لەدەستدا، تەنانەت جەستەی خۆیشی لەدەستدا، بوو بە کۆیلەیەکی مرۆڤ.
  کوڕەکە سەری سووک و بڕاوەکەی لەقاند :
  - هەموو ڕۆژێک لێم دەدەن بۆ ئەوەی نەبمە بەرد! بە هۆکارێک، ئەوە کۆیلەکانن کە شەقیان لێدەدرێت کە زۆرترین بەرگریان هەیە بەرامبەر بە پەتاکە!
  دۆمینیکا دەستەکانی بڵاوکردەوە و وەڵامی دایەوە:
  - بەڵێ، هیچ بیرۆکەیەکم نییە کە چۆن بێهیوا بکەم! وە کە شازادەش منداڵ بووە؟
  کوڕە کۆیلەکە سەری لەقاند.
  - نەخێر، من تەواو گەورە بووم! بەڵام کاتێک دەستی کرد بە گۆڕینی بۆ بەرد، نمفی چەقەڵ سیحرێکی تایبەتی بەکارهێنا. بووم بە کۆیلەیەکی گەنج و قامچیم لێدرا. ئەمەش چەند مانگێکی پێدام، هەرچەندە بە ئازار بوو، بەڵام ژیان. بەڵام درەنگ یان زوو ئەمە کۆتایی دێت. جگە لەوەش دەبێت بە توندی لێم بدەن و هەموو ڕۆژێک ناچارم، یان بەردی قورس هەڵبگرم، یان چەرخێک بخولێنمەوە!
  کچە نمفەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ! ئەمە تاکە ڕێگایە بۆ ئەوەی بە جۆرێک کاریگەری تاعونی بەرد دوابخات. هێشتا کوڕانی کۆیلەی ڕەگەزی مرۆڤ لە کانەکاندا هەن کە هێشتا بەرد نەبوون و کار دەکەن. بەڵام ئەمانە تاکە نوێنەری ڕەگەزی بەهێزترن کە ماونەتەوە. و پاشان هەندێکیان هەروەها دەبنە بەرد و دواتر دەشکێن و دەبنە تۆز.
  دۆمینیکا فیشەکەی لێدا:
  - ئەمە ترسناکە! کارەساتی گشتگیر! وە بۆ ئەوەی بژی و ببێتە کۆیلە!
  کوڕەکە کە شۆرتێکی کورتی ڕەشی لەبەردا بوو کە هەموو جلەکانی پێکدەهێنا و وایەر بوو، ماسولکەکانی ژێر پێستیان لاواز بوو کە بەهۆی کەمی چەورییەوە تەنک دەرکەوت، گۆرانی گوت:
  - بەڵێ من شازادەم، و تەنها کۆیلەم، بەڵام چی،
  با ئاغاکان بەو شێوەیە پێم بڵێن...
  چەند دوور، دوورن لە من،
  کوڕێک کە زنجیرێکی قاچی شکاوە!
  کچە ئەژدیهاکە بە چاوتروکاندنێک چرپەی کرد:
  - بۆیە جارێکی تر بیکە بە شازادەی دێو، دواتر دەتوانیت ئەم ئەڵقە بەنرخەی سیحری ئەژدیها بەدەست بهێنیت!
  دۆمینیکا دەستەکانی بڵاوکردەوە:
  - باشە تۆ نەفرەت لێی، من تێگەیشتنێکی بنەڕەتیم لە سیحر نییە، تۆش داوای ئەمە دەکەیت! کە ڕەنگە تۆ خۆت نەیکەیت!
  مارکیزی نمف بە ئاهێکەوە تێبینی کرد:
  - ڕەنگە ئێمەش نەتوانین ئەمە بکەین ... تۆ چی دەڵێیت؟
  کچە ئەژدیهاکە وتی:
  "ئەو ماوەیەکی زۆرە لەسەر پێی خۆیەتی." وە بەم زووانە ئەکادیمیای ئەژدیها دادەخرێت. کەواتە، با سەرەتا لە تاقیکردنەوە سەرخۆشکەرەکاندا دەربچێت ، پاشان هەوڵبدا شازادەی کوڕ بێهیوا بکات.
  دۆمینیکا بە ڕەزامەندییەوە سەری لە سەری خۆی دانا.
  - باشە، بەم شێوەیە، لە بنەڕەتدا، دەتوانیت...
  مارکیزی نمفەکە تەلیسمەکەی هەڵگرت کە بە ملیەوە هەڵواسرابوو. وە بە کفنی خۆی ڕشت و دەستی کرد بە گەمژەیی شتێک، وەکو جادوویەک. کچە ئەژدیهاکە چرپەی کرد و ددانەکانی نیشان دا:
  - ئەمە تاقیکردنەوەیەکی جدییە بۆی ... ئایا دەتوانێت بەبێ زیانێکی زۆر بجوڵێت ئەگەر سپێڵێکی ئەلترا بەکاربهێنێت!
  دۆمینیکا ویستی ڕوونکردنەوەیەک وەربگرێت لەسەر ئەوەی کە جادووگەری ئۆڵترا مانای چییە، بەڵام نمف-مارکیزەکە مۆری پێی ڕووتی خۆی کرد کە بە ئەڵقە ڕازێنرابووەوە و کچەکە لە گێژەڵوکەیەکدا گیرا. وەک ئەوە وابوو هەندێک زەبەلاح بە دەستی خۆی گرتبێت و هەڵیگرتبێت.
  کچە ئەکتەرەکە بە گەمژەییەوە وتی:
  - چ بازدانێکە!
  و بەم شێوەیە ئەوان لەگەڵ نمف-مارکیز خۆیان لە دەروازەی کۆشکەکەدا بینیەوە . هێرمیتاژەکەی لە سانت پترسبۆرگ بیردەخستەوە، تەنها بەرزتر بوو، سی نهۆمی هەبوو و سەقفێکی بەرزی هەبوو. و هەروەها، گەشاوەتر و جوانتر لە زستانی بەناوبانگ.
  دۆمینیکا قاچەکانی بڵاوکردەوە و بە مشتەکانی لاکانی پاڵپشتی کرد و هاوارێکی کرد:
  - واو !
  نمفەکە بە پێکەنینەوە پشتڕاستی کردەوە:
  - بەڵێ ئەمە بینایەکی جوانی ئەکادیمیای ئەژدیهایە.
  لەبەردەم دەرگای چوونە ژوورەوەدا، نافورەیەک لە شێوەی ئەژدیهایەکی حەوت سەریدا بە زێڕ و هەندێک کانزای پرتەقاڵی گەشاوە دەدرەوشایەوە کە لەسەر زەوی نەناسرابوو. وە لە هەر دەمێکەوە ڕژێمێکی ئاو بە پەلە دەهاتە ئاسمانەوە، وەک ئەڵماس لە تیشکی چەند ڕووناکییەکی ڕازاوەدا دەدرەوشایەوە.
  دۆمینیکا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - نایاب و سەرنجڕاکێشە کە جێتەکان چەندە بەرز دەفڕن!
  مارکیز-نمفەکە بە شێوەیەکی لاکۆنی وەڵامی دایەوە:
  - تەکنۆماجیک!
  هەر سەری ئەژدیهایەک چاوی لە بەردی بەنرخ دروستکرابوو، و ڕەنگی جیاواز بوو. It looked extremely healthy , دەوڵەمەند و بە تام.
  هەروەها کۆڵانگەلێکی ڕێک و پێک هەیە کە گوڵی شایستەیان هەیە، بە چەندین شێوە و جۆری گوڵەبەڕۆژە جیا دەکرێنەوە. پێی ڕووتی کچەکان بە درێژایی کاشییە نەرم و نەخشدارەکانی ڕێگاکاندا بە ڕەنگینیی و ڕەوشتەوەیەکی وەسف نەکراوەوە دەڕۆیشتن. تەمەنیان جیاواز بوو، بەڵام هەموویان جوان بوون، زۆرێکیان زەڕەنگەری بەنرخیان لەبەردا بوو.
  لێرەدا زۆربەیان ئەلف هەبوون، بەڵام کچانی مرۆڤ و ترۆلی مێینە و هۆبیتیش هەبوون. کچانی کۆتایی ناتوانرێت لە کچانی مرۆڤ جیا بکرێتەوە. وەک چۆن، بەڕێزان، نمف و دریاردەکانن. ئایا لەبەر ئەوەیە کە ئەڵقە لەسەر پەنجەی ڕووتی پێی بچووک و ڕەنگینەکانیان لەبەر دەکەن؟
  بەڵام کچانی مرۆڤیش دەتوانن ئەم کارە بکەن.
  دۆمینیکا کە خوێندکارێکی تاڕادەیەک باڵا بەرز بوو، بە بەراورد بە خوێندکارە ژنەکان زۆر گەورە و پێگەیشتوو دەرکەوت. و ئەمەش زۆر شەرمەزاری کرد.
  کچەکە لە نمفەکەی پرسی:
  - لێرە لە پێشانگای مۆزەخانە دەچم!
  مارکیزەکە بە پێکەنینەوە پرسی:
  -ئەو فیلمەت بینیوە دەربارەی هاری پۆتەر؟
  دۆمینیک پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - بەڵێ بێگومان تەماشام کرد. وە تەنانەت هەوڵیان دا دووبارە دروستکردنەوەی ئەم فیلمە بکەنەوە. باشە کەواتە چی؟
  نمفەکە تێبینی کرد:
  - کچ و کوڕ لەوێ بوون. وە لێرەش وەک دەبینیت کوڕ نییە و ئەمەش هاوئاهەنگی تێکدەدات!
  دۆمینیکا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - هاری پۆتەریش منداڵ بوو، بۆی ئاسانتر بوو. بەڵام بۆ ئەوەی لەناو منداڵاندا گەورە بێت. لە مانەوە بۆ ساڵی دووەم خراپترە!
  مارکیزەکە ویستی شتێک بڵێت کاتێک کچێکی پێی ڕووت، بەڵام بروشێکی ئەڵماسی لە قژیدا، ڕایکرد بۆ لای ئەوان. زۆر بە شیرینی زەردەخەنەی کرد و بە چەقۆ وتی:
  - ئایا تۆ ئەو کەسەی هەڵبژێردراویت؟
  دۆمینیکا زەردەخەنەی کرد و وەڵامی دایەوە:
  -بەڵێ!
  کچەکە پێکەنی و تێبینی کرد:
  - بەڵام ڕەنگە تۆ نەزانیت چۆن زۆر شت بکەیت! بۆ نموونە دەتوانیت دەرمانی نەبینین دروست بکەیت؟
  کچە ئەکتەرەکە بە ئاهێکەوە وەڵامی دایەوە:
  - بە داخەوە نەخێر. چۆن کاردەکات؟
  کچەکە کە بروشێکی ئەڵماسی و قژی وەنەوشەیی و پرتەقاڵی پەڵەدار بوو، سەری لە سەری خۆی هەڵدا. وە شووشەیەکی لە گیرفانی جلەکەی دەرهێنا. پڵاگەکەم سوڕاند. قووتێکی خواردەوە و... دیار نەما.
  دۆمینیکا لە سەرلێشێواوی چاوە یاقوتییەکانی ترپاند. و پاشان هەستم بە چەقۆیەکی سووک کرد لەسەر لووتم. پاشان قژییان ڕاکێشا. دیدگای وردی دۆمینیکا پێی ڕووتی کچێکی نەبینراوی بینی کە هەنگاو دەنێتە سەر کاشی فرەڕەنگ و پەڵە بچووکەکانی تۆز و پەڵە لە دار و گوڵەکانەوە بەرز دەکاتەوە. کچەکە زۆر بە لێزانیەوە لەرزی و بە پێی ڕووتی کچە گەنجە ناشرینەکەی گوێی گرت.
  ئەو هاوارێکی کرد. وە دۆمینیکا توانی بیبینێت. کچەکە شەفاف بوو، وەک جنۆکە یان هۆلۆگرام. وە بە دەنگێکی ترساو هاوارێکی کرد:
  - ئازار! با بچم خاڵە!
  مارکیز-نمفەکە هاوارێکی کرد:
  - بە زیرەکی، بەڵێ! پێشتر پێم وابوو تۆ ناتوانی هیچ بکەیت!
  دۆمینیکا لە وەڵامدا گۆرانی وت:
  ئەگەر نەخۆش کەوتی من دێم
  بە دەستەکانم ئازارەکە بڵاو دەکەمەوە...
  من دەتوانم هەموو شتێک بکەم، دەتوانم هەموو شتێک بکەم،
  دڵم بەرد نییە!
  ئەو کچانەی لێیان نزیک دەبوونەوە پێکەنین. سەرەڕای دیکۆراتەکان، دیار بوو کە جلەکانیان تا ڕادەیەک توند و ستایلێکی یەکسان بوون، هەرچەندە لوکس بوون. هەرچەندە لە ڕووی دیکەوە هەستکردن بە هەمەجۆریی هەبوو. هەندێک لە کچان گوارەیان لە گوێیاندا بوو، هەندێکی دیکەشیان نەبوو. وە هەندێکیان بە تایبەت کچانی هۆبیت ئەڵقەی زێڕینیان بە بەردەوە دەخستە ناو لووتیانەوە.
  ئەوان ئەم کارەیان بە تایبەتی بۆ ئەوەی خۆیان لە منداڵانی مرۆڤ جیا بکەنەوە، کە زۆر لەیەک دەچن. هەروەها دریادەکان زۆر حەزیان لە ئەڵقە بوو لە لووت و گوێچکەکانیاندا. شانشینییەکی جوانی کچان، لە حەوت ساڵەوە تا هەرزەکار. بەڵام لە نێو ئەلفەکاندا، گەورەبوون و هەرزەکاری بە کردەوە لە ڕووکەشدا جیاوازییان نییە، هەروەک چۆن لە نێو هۆبیت و ترۆل و نمف و دریدادەکاندا جیاوازن. بەڵام دۆمینیکا لە کچێکی گەورەساڵ و زۆر جوان دەچێت، بە ڕووخساری دەربڕینی شازادەیەکی ڕاستەقینە. ڕەنگە زۆر ڕەنگاوڕەنگ بێت.
  بەڵێ تەنانەت پێستیان سووک کرد کاتێک ڕۆڵی یەکێک لە خانمە بەڕێزەکانی سەدەکانی ناوەڕاستی بینی. ئەو کاتە دەموچاوی ڕەنگاوڕەنگ بە نیشانەی کەمی لەدایکبوون دادەنرا.
  بەڕێزان نەک هەر پێستی دەموچاوی سووک بوو، بەڵکو قاچەکانیشی سووک بوو. ئەڵقەیەک هەبوو کە بە پێی ڕووت و بە پەڕۆوە بەرەو داسەپاوەکە بردیان.
  تەنانەت گۆرانییەکیش هەبوو:
  کاتی ڕزگاربوون نزیکە لێرە
  شاژن بە پێی ڕووت بەرەو داسەپاوەکە دەبەن!
  لەبری زێڕینگەریی، پەڕۆی لەبەردایە،
  ملی قوو قوربانی جەلادەکانە!
  بەڵێ، لەڕادەبەدەر کۆمیدی دەرکەوت و تەنانەت بە شێوازی خۆی، بە جۆرێک ترسناک دەرکەوت . دوای سووکبوون، ناچار بوو لە ڕۆڵی شاژن سێمیرامیسدا ڕۆڵ بگێڕێت. وە لەم وێنەگرتنانەدا، بە کردەوە بە پێی ڕووت وێنەی نەگیرا. بەڵێ ڕۆڵێکی سەرنجڕاکێش بوو. بەڵام دیارە دەرهێنەرەکە حەزی لێی نەبوو. زۆر جوان و هەنگوین شۆخ. وە بۆ ڕۆڵی سێمیرامیس ژنێکی گەورەتریان پێ باشتر بوو کە قژی ڕەش بێت. وە دۆمینیکا دەبوو ببێتە کۆیلە. تەنانەت بە ئاسنێکی گەرمیش مارکەی لەسەر بوو. وە دەستیان لێدام، تەواو بە زەقی، لەلایەن پیاوانەوە.
  بەڵێ، وە دیمەنێک لەسەر ڕەفەکە هەبوو. بێگومان قامچیەکە لە کەف دروستکراوە و کاتێک قامچی لێ دەدەن ئازارت نادات. بەڵام هەمووی وەک یەک، کاتێک هەڵواسراویت و قامچی لێدەدرێیت , ئەوە ناخۆشە.
  کچە خوێندکارەکان پێکەوە کۆبوونەوە. پاشان مامۆستای دریارد دەرکەوت. جلی سووری لەبەردا بوو و ستایلێکی جیاوازی لەبەردا بوو.
  بە پێ ڕۆیشت بۆ دۆمینیکا و بە قسەی زل وتی:
  -ئایا تۆ نوێیت?
  ئەو خانمە ئەکتەرە منداڵە شانی هەڵکێشا و وتی:
  - من ئەوەم نەدەگوت!
  مامۆستا سەری لەقاند. لە لوتیدا ئەڵقەیەک لە کانزای پرتەقاڵی دروستکرابوو و بەردێکی ڕەنگاوڕەنگی لەسەر بوو. هەروەها لە کچێکی هەرزەکار دەچێت و پێی ڕووتە. جگە لەوەش لەسەر هەر پەنجەیەکی ڕووت ئەڵقەیەک هەیە. وە ئەمەش لە ئێستاوە ئاستێکی تاڕادەیەک بەرزی جادووگەرییە.
  مارکیزی نمف ئاماژەی بەوە کردووە:
  - خوێندکارێکی بەتوانایە، وە بەهرەی هەیە!
  مامۆستای دریارد تەپوتۆزێکی بچووکی فڕێدایە سەر کاشییە ڕەنگاوڕەنگەکە و فەرمانی دا:
  - نوێیەک دروست بکە تا بفڕێتە ناو کفنەکەتەوە!
  دۆمینیکا بە زەقییەوە وتی:
  - تێلێکینێسیس، یان چی؟
  لە وەڵامدا کچەکان پێکەنین. مامۆستا هاواری کرد:
  - بڵاوبوونەوە! بۆ پێکەوە قەرەباڵغن!
  خرۆشان و ژاوەژاوێکی ناڕازی دروست بوو. بەڵام کچەکان مشتومڕیان نەکرد، بەڵکو هێواش هێواش دەستیان کرد بە بڵاوبوونەوە. بەڵام لە هەمان کاتدا، سەیرکردنی بەرەو کچە نوێیەکە.
  مامۆستاکە بە گەمژەییەوە گوتی:
  - باشە وەرە فەرمان بدە بەردەکە بفڕێتە ناو کفنەکەتەوە!
  گەمژەیەکی تەواو , هاوار دەکات:
  - بفڕە ناو کفنم!
  بەردەکە نەجووڵایەوە. پاشان کچەکە بە تووڕەییەوە هاوارێکی کرد:
  - فڕین بۆ لای من، خێرا!
  وە دواتر تەپوتۆزێک کەوتە خوارەوە و وەک نەیزەکێک لە پێشەوەی کچەکەی دا. لێدانەکە باش بوو، یەکسەر گرێیەکی شایستە ئاوساوە و دۆمینیکا خۆی بێهۆش بوو.
  چەند کچێک کە کاتیان نەبوو بۆ ڕۆشتن و ئەو کەسانەی تر کە وەرگەڕان، بە یەکجار پێکەنینیان تەقییەوە. وە ئەم پێکەنینە زەنگی سەدان زەنگی زیویی بیردەخستەوە.
  مارکیزی نمف قۆڵەکانی بڵاوکردەوە و تێبینی کرد:
  - توانا هەیە، و چ توانایەکی تر! بە وشەیەکی سادە بەردێک بەبێ جادوو بەرز بکەرەوە. تەنانەت هەموو نمفێکی تازەپێگەیشتوو یان دریارد ناتوانێت ئەمە بکات.
  مامۆستا ڕازی بوو:
  - بەڵێ، ئەو بەتوانایە! بەڵام مەترسیدارە. ئەم یەکەیان تەواو توانای ئەوەی هەیە نەک تەنها پیاوەکان بگەڕێنێتەوە بۆ ئێمە، بەڵکو مێینەکانیش بکوژێت. ئەمە هێزی کێوییە!
  مارکیز تێبینی کرد:
  - ئەم کچە ئەڵماسێکە پێویستی بە پۆلیشکردن هەیە!
  دۆمینیکا هەستا و بازێکی دا لەسەر پێیەکانی. سەری درز دەهات و ئاوسانی پێشەوەی هەبوو.
  کچەکە هاوارێکی کرد:
  - وە ئێستا کێ بکوژم؟
  مامۆستاکە بە تووڕەییەوە وەڵامی دایەوە:
  - خۆم! زۆر باش دەتوانیت مێشکت فڕێ بدەیتە دەرەوە. شتێکی باشە کە پێم نەگوت بەردەکە بتەقێنەوە!
  دۆمینیکا پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - بەڵێ لەم حاڵەتەدا هێرۆشیمایەکی ڕاستەقینە دەبوو!
  ڕاهێنەری وشککەرەوە بە سەرسوڕمانەوە پرسی:
  -هیرۆشیما چییە؟
  ئەو کچە ئەکتەرە شانەکانی هەڵکێشا کە لاواز نەبوون و بە دڵنیاییەوە وەڵامی دایەوە:
  - ئەمە ئەو شارەیە کە بۆمبێکی ئەتۆمی بەسەریدا کەوتە خوارەوە و لە ئەنجامدا پەنجا هەزار کەس گیانیان لەدەستدا و سەد هەزار کەسیش بریندار بوون!
  مامۆستاکە فیشەی لێدا:
  - وای! واو بۆمب!
  یەکێک لە کچە خوێندکارەکان بە قیژەقیژەوە وتی:
  - ئەم خاڵە لافاو دەڕژێت!
  وە یەکێکی تریش زیادی کرد:
  - ڤایۆلێتەکان دەکاتە گوێچکەکانت!
  مارکیزی نمف ناڕەزایەتی دەربڕی:
  - زیاتر لە جارێک چوومەتە سەر زەوی، و چەندین جار سەرکەوتوومەتە سەر ئینتەرنێتەکەیان، و هێرۆشیما دەناسم - ئەوە ڕاستە. وە ئەمەش ترسناکە و تەنانەت خەڵکی زیاتریش لەوێ مردوون و بەهۆی تیشکدانەوە گیانیان لەدەستداوە.
  یەکێک لە کچەکان بە قیژەقیژەوە وتی:
  - تیشکدانەوە چییە؟
  دۆمینیکا گەمژەیی کرد و بەپەلە وەڵامی دایەوە:
  - کاتێک هەورێکی ئەلکترۆنی لە ناوکی ئەتۆمێک دەشکێت و ئایۆنیزە دەبێت، تیشکدانەوە ڕوودەدات. گەردیلەی ڕووتی ئەتۆمێک پەیوەندییە نێوان گۆڕەکان لەناو دەبات و ئەم پچڕانانە زیانێکی زۆر بە جەستە دەگەیەنن، چ بۆ مرۆڤ و چ پێموایە دێو.
  کچەکان لە وەڵامدا لە ترسدا قیژەیان کرد. یەکێک لە بچووکەکان چرپەی کرد:
  - دایە گیان لە تیشکدانەوە دەترسم!
  نمف-مارکیز، ناسراو بە لاسکا، پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - مهترسه! ئەو تۆ ناگەیەنێتە ئێرە !
  دۆمینیکا بە ژیرییەوە ئاماژەی بەوە کردووە:
  - هێرشی تیشکی لێکراین،
  وە ئێستا لە کوێ پەناگە بدۆزیتەوە...
  وە لێرەدا ڕێکخراوێکتان هەیە -
  سەیرکە لە ملم دەدەن!
  دوای ئەوە کچەکە وەریگرت و دەستی کرد بە سەماکردن. کچەکانی تریش دەستیان کرد بە سەماکردن.
  مامۆستا پەنجەکانی بڕی . فیشەکەیەک لە دەمی دەرکەوت. وە چۆن تریلەکەی شەوانە دەڕژێت. کچەکانی تر بە یەکجار وەریان گرت و بەستوو بوون . ڕاهێنەرێکی تر بە جلی ڕەشی توندەوە دەرکەوت و فەرمانی دا:
  - قۆناغ بە قۆناغ!
  کچەکان لە یەک کاتدا بە بەرزی ڕیز بوون. دەستیان کرد بە ڕێپێوان، هەنگاوەکانیان پێوانە و بنی پێی ڕووتیان درێژ کرد، وەک سەرباز. وە وەک ئەوەی ڕێپێوانکردن بۆیان ئاشنا بێت، وەک پاسەوانی سەرۆکایەتی ئەو کارەیان کرد.
  مامۆستاکە بە جلێکی ڕەشەوە، کە بە یاقوت و زمرد و هەندێک بەردی ڕەنگ سارد ڕازاوەتەوە کە تا ئێستا لەسەر هەسارەی زەوی نەناسراون، فەرمانی کرد:
  - ئێستا، گۆرانی بڵێ!
  کچەکان بە مۆرکردنی قاچە ڕووت و ڕەنگاوڕەنگ و بچووک و ڕەنگینەکانیانەوە، بە یەک دەنگ پرسی:
  - گۆرانی لەسەر چی بڵێم؟!
  ڕاهێنەرەکە بە تۆنێکی سارد وەڵامی دایەوە:
  - سەبارەت بەوەی کە کوڕەکان ئەگەر تاعونێکی دۆزەخی لێیان نەدابایە گۆرانییان لەسەر چی دەگوت!
  وە کچان-خوێندکارەکان بە کۆڕ و بە دەربڕینێکی زۆرەوە گۆرانییان دەوت؛
  ئەستێرەکان لە تاریکی شەودا دەچرپێن،
  وە درەوشانەوەی مانگی زیوین!
  جوانەکە چاوە نازدارەکانی دەڕووخێنێت،
  ئێمە بۆ هەمیشە دەستگیرانی ئەوین!
  
  خۆرئاوابوونی سوور تاریک بوو،
  بەڵام بەیانییەکی گەش هەڵدەوەشێتەوە!
  وە با بوو بە دڵخۆش، ژاوەژاو،
  کەشتی کەشتییەکە ئاوساوە!
  
  ڕۆحم بەردێکی قورسە،
  تاقیکردنەوەکانی شەڕڤان چاوەڕێی دەکەن!
  وە با ئاڵاکە لە سەرووی سەرەوە بفڕێت،
  با هەموو ڕێگایەک تا کۆتایی بڕۆین!
  
  بە موس گەورە نابێت , .
  فڕینی خێرای هەڵۆیەک!
  هەرچەندە خوێنەکە دەکوڵێت، بە فڕینێکی خێرا،
  وەک تیرێک فڕین دەکەم!
  
  بیدەکان کڕنۆشیان بۆ دام،
  خودای مەزن چاوەکانی وەرگێڕا!
  هەرچەندە تۆ بە تەواوی بێ خۆنمایشیت،
  لە شەڕدا هێزت بۆ زیاد دەکەم!
  
  ئاخر تۆ ڕاستگۆیانە خزمەت بە نیشتمان دەکەیت،
  بەڵام گۆشت لاوازە، ڕۆح نەخۆشە!
  پەشیمان نابیتەوە، من ژیان دەزانم
  مەهێڵم ببم بە قۆچی بەرخ!
  
  گوناهی ڕۆژانی ڕابردوو دەشۆم،
  با ئەوەی لە ڕابردوودا ڕوویدا بڕوات!
  دەبینیت گوێزی هیندی لە باخچەدا پێدەگات،
  سکێچەکە هێڵکاری فڕۆکەکە دەکات!
  
  بە هەموو هێزەوە خزمەت بە نیشتمان بکە،
  لەبیرت بچێت کە لە دونیادا ئارامی هەیە!
  بۆ ئەوەی ئاگر لە دارستانەکان نەگیرێت،
  هەمووان بە باشی لەگەڵتان بژین!
  
  بۆ ئەمە من بە سادەیی وەڵامم دایەوە:
  پەروەردگار من زەوی هەڵدەکێشم!
  بۆ ئەوەی منداڵان لە خۆشی پێبکەنن،
  بۆ ئەوەی پێویست نەکات گەلی خۆت ئاشت بکەیتەوە!
  
  ئاخر چاکە بەندە بە ئێمەوە،
  هەموو کەسێک بڕیار دەدات - هەڵبژاردنەکە هی خۆیەتی!
  وە لە ئێوەوە تارەکانی پەروەردگار،
  تۆ گەردوون بە مشتەوە دەگریت!
  
  ئێمەش دەست بە ئێوەوە دەگرین،
  ئاخر وڵاتی دایک لەوە پیرۆزتر نادۆزرێتەوە!
  لەکاتی تەقەکردندا پەنجەکانم زۆر بێهێز بوون،
  وە ئێمە تەنانەت هێشتا بیست ساڵان نەبووین!
  
  سەرکەوتن بەرهەمێکی بەدەستنەهاتووە؛
  بۆ ئەوانەی لاوازن، ترسنۆکن، یان گەمژەن!
  بەڵام سەربازەکان دەتوانن بەرگەی هەموو لوتکەکان بگرن،
  لەسەر ناوک دەگرین !
  دواتر لەناو کۆشکی لوکس و ئەکادیمیای ئەژدیهادا ون بوون.
  وە ڕاهێنەرەکە بە ڕەنگی ڕەشەوە بە وردی سەیری دۆمینیکای کرد و تێبینی کرد:
  - تۆ زۆر جوانیت. بە تایبەت بۆ ڕەگەزی مرۆڤی ناتەواو. سەرسوڕهێنەرە!
  دۆمینیکا لە وەڵامدا بە جۆش و خرۆشەوە گۆرانی وت:
  من خودی کامڵبوونم
  من خودی کامڵبوونم
  لە زەردەخەنەوە بۆ ئاماژە،
  لە سەرووی هەموو شتێکەوە ستایش!
  ئای چ بەختەوەرییەک
  بزانە کە من تەواوم
  بزانە کە من تەواوم
  بزانە کە من ئایدیاڵم!
  مامۆستاکە بە جلی ڕەشەوە بە توندی سەیری کچەکەی کرد و تێبینی کرد:
  - ئەو حەیایەکی سەرسوڕهێنەری هەیە! چ ئازیزە!
  نمفی چەقەڵ پێشنیاری کرد:
  - ڕەنگە پێویست بێت پاژنەی پێیەکانی بە دار چەقۆ لێبدەین؟
  مامۆستا شانەکانی هەڵکێشا و زۆر بە دڵنیاییەوە وەڵامی دایەوە:
  - بیرۆکەیەکی خراپ نییە! بەڵام باشترە بیبەیتە لای وەستای ئەژدیها. با بزانین دەتوانێت لە تاقیکردنەوەی وەرگرتن دەربچێت!؟
  مارکیز بە پێکەنینەوە ئاماژەی بەوەدا:
  -تاقیکردنەوەکانی وەرگرتن؟ ئەمە داماوترین بیرۆکە نییە، بەڵام دەتوانرێت لە یەکەم کۆرسدا وەربگیرێت، کە تێیدا بە شێوەیەکی بێ بایەخ سادە دەبێت!
  مامۆستاکە بە تۆنێکی توند ناڕەزایەتی دەربڕی:
  - وە ئەم کابرا گەورەیە لەگەڵ کچە حەوت ساڵانەکان دابنێ؟ بەڵێ گاڵتەیان پێدەکەن و دەیچەقێننەوە. بەڵێ، وە خۆی دەتوانێت کەسێک وەربگرێت و بیکوژێت. نەخێر، ئەمە بە هیچ شێوەیەک ڕێبازێکی بازرگانی نییە! کچانی گەورەتر پێویستیان پێیەتی، بۆ ئەمەش دەبێت ئاستێکی بەرزی بەهرە پیشان بدات!
  ویزڵ سەری لە سەری خۆی دانا:
  - دەنگێکی لۆژیکییە!
  دۆمینیکا سەری لەقاند کە لە قاوەی مانگی ئایار دەچوو:
  - بە کچە بچووکەکان بێزارم مەکە.
  مامۆستا سەری لە سەری خۆی دانا:
  "پاشان لەگەڵ مامۆستای خاتوون ئەژدیها تاقیکردنەوەکان ئەنجام بدە." لەم حاڵەتەدا لە خولێکی نوخبە وەردەگیریت. تەنانەت لە ژوورێکی جیاواز و خۆشدا دەژیت، لەگەڵ دەفرێکی زیو و سێوێکی ڕژاو.
  ئەو کچە ئەکتەرە بە سەرسوڕمانەوە پرسی:
  - چۆنە، لەگەڵ دەفرێکی زیو؟
  ڕاهێنەرەکە ڕوونی کردەوە:
  - وەک ئەوە وایە تەلەفزیۆنت لەسەر زەوی هەبێت. تەنها ڕەنگە بۆ ئێستا بەرنامە کەمتر بێت. ئینجا چی? ئێوە تەکنەلۆژیاتان هەیە، ئێمە سیحرمان هەیە. بەڵام لێرەدا دەتوانیت لە ڕێگەی دەفرێکەوە ببینیت، ئەگەر کارامەیی سیحراوی ڕاستەقینەت هەبێت، چی ڕوودەدات.
  دۆمینیکا بە ئیشارەتێکەوە پرسی:
  -دەتوانی زەوی ببینیت؟
  مامۆستاکە بە ڕەزامەندییەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - وە زەوی دەتوانێت ... مەگەر بێگومان تۆ جادووگەرێکی زۆر پێشکەوتوو بیت. منیش، ئینتەرنێتم گەڕام - داهێنانێکی مرۆڤی فێنک. وە دەبێت بڵێم، بەڕاستی دەزانیت چۆن تەقە بکەیت. وە تۆڕێکی سەرنجڕاکێشیان هێنایە ئاراوە. تەنانەت جێگەی سەرسوڕمانە کە کارەبای سادە بەبێ هیچ سیحرێک توانای ئەمەی هەیە!
  دۆمینیکا شانی هەڵکێشا و وەڵامی دایەوە:
  - بەڵێ ئەمە خۆم سەرسامم دەکات! بۆچی بۆ خۆت ئەم کارە ناکەیت؟
  پاشان مارکیزی نمف وەڵامی دایەوە:
  - پێشکەوتنی زانستی شتێکی مەترسیدارە. ئەگەر بۆمبەکانمان دەست بە تەقینەوە بکەنەوە، و نەک سادە، بەڵکو ئەتۆمی ! بەم شێوەیە کەس بە زیندووی نامێنێتەوە و تیشکی ئەفسوناوی لە تیشکی ئاسایی خراپترە!
  دۆمینیکا فیشەکەی لێدا:
  - لێرەن ! ڕوودەدات.
  کچە خوێندکارەکان هاواریان کرد:
  کەسێکی ئاوا نییە , ئەو خاڵۆزایەکی خراپە!
  ڕاهێنەرەکە بە تۆنی سەهۆڵاوی فەرمانی کرد:
  - فۆڵۆوم بکە!
  وە ئەویش جووڵەی کرد. سەندەلی تایبەتی لەسەر پێیەکانی بوو کە پەنجەکانی قاچی لە پێشەوە بە کراوەیی دەهێشتەوە و ڕێگەی پێدەدا بە ئەڵقە جادوو بکات. هەروەها ڕاهێنەرەکە خۆی گەنج دەردەکەوێت - یەک چرچ و لۆچی نییە، ڕووخسارێکی بێ کەموکوڕی. بەڵام پێکهاتەی ئەو دیارە، نەک هێڵە نەرمە سەرهەڵداوەکانی هەرزەکارێک، بەڵکو ژنێکی پێگەیشتوو کە تایبەتمەندی کلاسیک و تەنانەت ڕەنگە بڵێین ئەرستۆکراتی هەیە. وە ڕوخسارەکە ئەوەندە سەختە.
  دۆمینیکا پێی وابوو جۆرێک لە نازناوی هەیە. وە ڕەنگە بچووک نەبێت.
  بەدوایدا ڕۆیشت و مارکیز-نمفە لە تەنیشتیەوە بازێکی دا و چرپەی کرد و ددانەکانی ڕووتکردەوە:
  - تۆ شاژنێکی وەها شایستەیت. بەڵام چەقۆی سەر پێشەوەت پێشتر چاک بووەتەوە، زوو چاک دەبیتەوە!
  دۆمینیکا بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  فراوانکەری هێز و دامبڵ،
  عەقڵێکی تەندروست لە جەستەیەکی تەندروستدا!
  بۆیە بەلای نافورەیەک و حەوت فڕۆکەدا تێپەڕین کە سەد مەترێکی باشیان لە هەوادا تەقیەوە ، سەرسام بوون بە جوانییە سەرسوڕهێنەرەکە. دواتر دەروازەکە، لە دەرگای تیرهەڵدەرێکی مێینە، و زرێپۆشێکی زێڕین .
  بە سەری و بە مۆرکردنی پێی ڕووت و چەقۆکێشانەوە سڵاویان لە کچە نوێیەکە کرد.
  دۆمینیکا ئاماژەی بەوە کردووە:
  -کچان سێ سیفەتی باشیان هەیە. یەکەم، کە جوانن، دووەمیان، کە ئەوان...
  وە دواتر وەڵامەکە نەهاتە مێشکمەوە. وە لێرەدا لەناو بینای ئەکادیمیای ئەژدیهادان. لێرەدا شتێکی وەها لوکس هەیە، تەنانەت ناتوانیت بەراورد بکەیت لەگەڵ پیتەرهۆف. جگە لە زێڕ و پلاتین، هێشتا کۆمەڵێک کانزای جیاواز هەن کە هیچ هاوشێوەیەکیان لەسەر هەسارەی زەوی نییە. هەروەها، چەندین بەردی بەنرخ لە ئاڵۆزترین و جوانترین نەخش، هێڵکاری بە ڕازاندنەوە، گوڵەبەڕۆژەی ڕەنگین و ڕەنگین. هەروەها چەندین وێنەی جیاواز لەسەر دیوارەکان دانراوە. زۆربەیان ئەلف و ئەلف. بەڵام بوونەوەری تریش هەن. بەڵام نزیکەی هەموو ڕووخسار و فیگەرەکان گەنج و دیارن. زۆرجار گەنجان بە سنگی ڕووتەوە پۆز دەدەن. وە زۆر لە پەیکەری یۆنان و ڕۆمای کۆن دەچن. لێرە زۆر شت هەیە ... وە هەروەها نافورە لە گۆشەکانەوە دێنە دەرەوە، کە هەروەها جوان و بە تام دەردەکەوێت.
  هەروەها ئاوێنە بە چوارچێوەی پرتەقاڵی و زێڕین، چوارچێوە بە ئەڵماس و تۆپاز، دیارە. کە لە خۆیدا زۆر شایستە دەردەکەوێت و هەروەها دڵخۆشکەرە بۆ چاو.
  دۆمینیکا خۆشحاڵ بوو کە تێبینی کرد کە چەقۆی بەردەکەی بە کردەوە نەماوە. وە دیسانەوە جوان و قژی زێڕینە . وە کچێکی ئاوا...
  قژی هێندە گەشاوە کە کەم کەس باوەڕیان وایە کە بۆیاخ نەکراوە. بەڵام ئەمە ڕەنگی سروشتی ئەو کچەیە. وە زۆر بە باشی لەگەڵیدا دەگونجێت لە بەرامبەر ڕەنگی برۆنزی دەموچاوە گەنجەکەیدا.
  کچێکی خوێنی بەرزە، و جارجارە وەک مەیموون باز دەداتە سەرەوە.
  وە خودی ئەکادیمیاکە لە کۆشکی ڤێرسای فێنکترە. بۆیە هەوڵبدە لێی نزیک ببیتەوە.
  دۆمینیکا وەریگرت و گۆرانی وت:
  خەزنەکانی کۆشکەکان بۆ ئێمە وەسوەسەن،
  ئازادی هەرگیز جێگەی ناگرێتەوە!
  ئازادی هەرگیز جێگەی ناگرێتەوە!
  وە پەنجە ڕووتەکانی تەپوتۆزێکی ئەڵماسیان لە زەویەکە هەڵگرت و بەرزتریان فڕێدا. بەلایدا فڕی، بەڵام نمفەکە پەنجەکانی بڕی و ئەڵماسەکەش لە کفنی کراوەیدا کۆتایی هات.
  دۆمینیکا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - بە زیرەکی کردت!
  چەقەڵەکە چرپەی کرد:
  چالاکتر لە ماکاک
  لە گا ڕەقتر...
  وە هەستی بۆنکردن وەک هەستی سەگ وایە،
  وە چاو وەک چاوی هەڵۆ وایە!
  ڕاهێنەرەکە بە تۆنی توند ئاماژەی بەوەدا:
  - ئێستا دەچینە خوارەوە .
  دۆمینیکا بە لکەلکە وتی:
  - یان ڕەنگە باشتر بێت، بە پێچەوانەوە، بەرزبوونەوە؟
  سەری لەقاند:
  - لە خوارەوە یاریگایەکی ژێرزەمین هەیە. لەوێدا لێهاتوویی خۆت نیشان دەدەیت ئەگەر بتەوێت بچیتە ناو نوخبە!
  ئەو کچە ئەکتەرە بە ترسەوە پرسی:
  - ئەی ئەگەر لە تاقیکردنەوەکان دەرنەچم؟
  مامۆستا بە توندی وتی:
  - وە دواتر دەبیتە کۆیلە. لە فیلمەکاندا ڕۆڵی کۆیلەت بینیوە و دەزانی چییە؟
  دۆمینیکا پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - ئەمڕۆ کچەکە کۆیلەیەکی ڕووتە،
  وە سبەی تەنها خوداوەندێکی فێنک و سارد و سڕە!
  وە ئەویش لە ڕاستیدا دەستی کرد بە خۆشی و بەبێ هیچ کێشەیەک.
  و بەم شێوەیە دەستیان کرد بە دابەزین بە پلیکانە مەڕمەڕییەکان. وە وەک دابەزینێک بوو بۆ دۆزەخ.
  دۆمینیکا بیری هاتەوە کە چۆن لە فیلمەکاندا ڕۆڵی جادووگەری دەگێڕا. لەسەر زنجیرێک بەرزکرابووەوە، دەستەکانی لە پشتیەوە بە سەقفەوە بەسترابوو. وە بەڕاستی ئازاری هەبوو. وە خوێنبەرەکان توند دەکاتەوە. جەستەی ڕەش و ماسولکەیی کچەکە بە ئارەقەی ئازار و گرژی داپۆشراوە. وە دواتر زنجیرەکە ئازاد دەکرێت. وە بۆ ساتێک هەست بە ئاسوودەیی دەکات و بەپەلە دەچێتە خوارەوە. وە هەر لەوێ لەسەر زەویەکە گرژی هەیە.
  وە دۆمینیکا لە ئازارێکی دۆزەخی لە جومگەکان و شانەکانیدا هاوار دەکات. بەڵێ، پێویستە هەستی پێ بکەیت.
  نمفەکە کە بینی دەموچاوی کچەکە ڕوخساری ڕوخسار بووە ، تێبینی کرد:
  - مەرج نییە کۆیلە بیت. ڕەنگە تۆ بە باشی ببیتە خوێندکار لە گروپی منداڵان.
  دۆمینیکا پێکەنی و تێبینی کرد، گۆرانی گوت، گاڵتە بە خۆی دەکرد، کچێکی گەورەساڵ و ئەکتەرێک لەو کاتەدا:
  پۆلی یەکەم، پۆلی یەکەم،
  ئەمڕۆ پشووی ئێوەیە...
  کاتێکی نایاب و خۆشە،
  یەکەم دیدار لەگەڵ قوتابخانە!
  لاسکا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - پێكهنیناوی نیه! ئێوەی خەڵک هەرگیز خەونتان بە تواناکانمان نەبینیوە لە سیحردا!
  دۆمینیکا بە شێوەیەکی شەڕانگێزانە وەڵامی دایەوە:
  - تا ئێستا خەونتان بە دەستکەوتە تەکنەلۆژییەکانمانەوە بینیوە؟ یەک بۆمبی هایدرۆجینی هەموو سیحرەکانت دەکوژێنێتەوە.
  ڕاهێنەرەکە بە ڕەشەوە ئاماژەی بەوە کردووە:
  - پێویست بە شانازیکردن ناکات . ئەمە لە جێی خۆیدا نییە!
  دۆمینیکا وەڵامی دایەوە؛
  - ئەمە شانازیکردن نییە، بەڵکو بەیاننامەی ڕاستییەکانە. بۆمبێکی هایدرۆجینی بە هێزی سەد مێگاتۆن توانای لەناوبردنی هەموو ژیانێکی هەیە لە تیژڕەوی سەد کیلۆمەتردا. ئایا دەتوانیت بیهێنیتە بەرچاوت کە ئەمە چییە؟
  Nymph پشتڕاستی کردەوە:
  - ئەو کچە درۆ ناکات! مرۆڤەکان لە ڕاستیدا چەکی وێرانکەری خەیاڵی وەهایان هەیە. وە لە هەمووی گرنگتر مووشەکیش هەیە کە توانای گەیاندنی بە ئامانجەکە هەیە.
  مامۆستاکە لە ددانەکانیەوە گەمژەی کرد:
  - جێگەی داخە کە تاعون لەسەر پیاوان کاریگەری لەسەر زەوی نەبووە. نێرە شەڕانگێزەکانی وەک ئێوە شایەنی ژیان نین!
  دۆمینیکا موناقەشەی نەکرد و سەری لە سەری خۆی دانا:
  - هەندێک جار منیش وا بیر دەکەمەوە کە وا.
  نمف ئاماژەی بەوە کردووە:
  - مرۆڤەکانیش جیاوازن. وا مەزانە کە هەموویان خراپن. هەرچەندە، کام کەس زۆرترە، خراپ بێت یان باش، بەڵام ناتوانیت لە یەکەم نیگادا ڕاست بزانیت!
  دۆمینیکا بە زەردەخەنەوەیەکەوە کە زۆر خەمناک دەرکەوت تێبینی کرد:
  خراپەکانی زیاتر هەبن . یان تەنانەت زۆر خراپیش!
  Nymph پشتڕاستی کردەوە:
  - ئەمە بێگانەپەرستییە! کاتێک ڕق و کینە بەرامبەر بە هەموو شتێک چڕتر دەبێتەوە کە وەک تۆ نییە. بەڵام ئەمە نابێت وەک نموونە وەربگیرێت.
  دۆمینیکا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - باشە با باسی سیاسەت نەکەین. ئامانجم ڕزگارکردنی هەموو نوێنەرانی ڕەگەزی بەهێزترە لەسەر هەسارەکە ... واتە لە گەردوونەکەتدا. وە ئەمە زیاترە لە هەسارەیەک!
  ویزڵ بە ئەدەبەوە وەڵامی دایەوە:
  - ئەمە هەسارە نییە، تەنانەت هەسارەیەکی گەورەیە، بەڵام تەواو گەردوونێکیش نییە. شتێکە لە نێوان هەسارەیەکی زۆر گەورە و گەردوون. بەڵام پێم باشە نەچمە ناو گژوگیاکانەوە...
  ڕاهێنەرەکە گوێچکە تایبەتمەندەکەی کە لە ژێر قژیەوە هاتە دەرەوە، لەرزاند و وتی:
  - لە هەموو حاڵەتێکدا نەک هەر ئێمە، بەڵکو ئەکادیمیای تری ئەژدیها و غەیرە ئەژدیها هەیە کە بەدوای ڕێگایەکدا دەگەڕێن بۆ ڕزگارکردنی نێرەکان، و ئەگەر بتوانرێت بیگەڕێننەوە.
  دۆمینیکا بە قیژەیەکەوە وتی:
  - پیاوێکی خنکاو دەستی بە پەڕۆکانەوە گرتووە! وە بەڕاستی خشتێکە...
  مارکیزی نمف پێشنیاری کرد:
  - ڕەنگە باشتر گۆرانی بڵێیت، دابەزینەکە تا ڕادەیەک درێژە!
  کچە ئەکتەرەکە سەری لە سەری خۆی دانا و وتی:
  - بەڵێ، منیش هاوڕام , تەنانەت فێنکترە لە میترۆ!
  وە دۆمینیکا سەری لە سەری خۆی کە بە گەڵای زێڕ دەدرەوشایەوە و گۆرانی گوت:
  لە شەڕدا تەمەن و باڵا نییە،
  کچ و کوڕ یەکسان دەکات !
  ئەوانەی لە بێدەنگیدا بەختەوەرییان ناوێت،
  کێ دەیەوێت لەوەش بەرزتر بفڕێت!
  
  ئێمە ورد دەکەین، تەقە دەکەین و دەبڕین،
  بۆ ئێمە ئیمان هەیە - خزمەت بە نیشتمان!
  بێگومان باشترە وەک شمشێر خزمەت بکەیت،
  بۆ ئەوەی بە شێوەیەکی یەکلاکەرەوە شەڕەکە ببەیتەوە!
  
  چی تر گرنگترە بۆ ژنەکانمان؟
  بێگومان نەک تەنها لەسەر جێگاکە وەریبگرە!
  تۆ مێردی هەڵۆیت نەک گۆچانێکی بەزەییدار،
  هەوڵبدە ماڵەکانمان نەسووتێن!
  
  ئەمە شەڕێکی توند و تیژە، دەبینین کە دێت،
  جەماوەرەکە بە کەشتی دەڕوات، جەماوەرەکە ناژمێردرێت!
  بەڵام ئاسنگەرەکان قەڵغانێکی بەهێزیان دروست کرد،
  هاوار و زەنگی خراپە ئێمە ناترسێنێت!
  
  وە ئێمە پێکەوە کۆبووینەوە، لەشکر،
  ڕمەکان بە توندی لە دەستی بەهێزەکاندا گیراون!
  دوژمن بەلایەنی کەمەوە پاڵەوان بە لە لەناوچوون،
  گۆڕەکان چاوەڕوانن نەک مەدالیا لە ناوک!
  
  پێکداداین , بەڵام کچەکان بۆگەن دەکەن ،
  شمشێرەکانی ناو دەستەکان وەک ڕەشەبا دەدرەوشێنەوە!
  کچانی وەها بەهێز، ڕوخساری سەخت،
  بۆ ئیرەیی تەنانەت ئەستێرەکانیش جێدی !
  
  , پاشاکان بیریان لە چی دەکردەوە ؟
  بەڵام ئێستا "ورچەکان" ڕادەکەن!
  ئێمە جەنگاوەرانی پیرۆزی ڕوسین'،
  هەر شەڕڤانێک، کچێک، یان کوڕێک!
  
  ئێمە ڕایاندەکەین و هیچ دیلێک نابەین،
  مرۆڤی ئازاد نابێت کۆیلەی ناخۆش بەرهەم بهێنێت!
  ئێمە مامەڵەمان لەگەڵ کەروێشکی چەقەڵدا کرد،
  به ڕژه وه ندییه کانی وڵاتی باوک له به ڕژه وه ندییه تایبه تییه کان به ڕزتره !
  بەڵێ گۆرانییەکە لاواز نییە و دەنگی جەنگاوەرەکە نایاب و سەرنجڕاکێشە.
  دابەزینەکە تەواو بوو و ئێستا سێ کچ لە جۆرە جیاوازەکان: ڕاهێنەرێکی دێو، نمفێکی مارکیز و درۆپ-ئینی مرۆڤ، خۆیان لە خاکی یاریگایەکی گەورەی ژێرزەمینیدا بینیەوە، لە قەبارەدا لە لوژنیکی کەمتر نەبوون و ڕەنگە تەنانەت لە لوژنیکیش باشتر بن.
  زۆرێک لە هەموو جۆرە ئامێرێکی هەبوو، سەقفێکی بەرز و وەستانی سەدان هەزار بینەر و کورسییەکانی بە مەخمەل، مرواری، زێڕ، یان تەنانەت بۆ گرانترین میوانەکانیش بە ئەڵماس و بەردی دیکە چەرمووکرابوون.
  لە هەمان کاتدا , خەریک بوو بەتاڵ بێت. ڕاستە لە ناوەندەکەدا خودی مامۆستای گەورە و سەرۆکی ئەکادیمیاکە، دوچێسی ئەژدیها دی مۆنتسێرات بوو.
  مێینەیەکی زۆر جوان بە حەوت سەر، بە هەموو ڕەنگەکانی کەوانە نەخشێنراوە. وە زۆر جوان دەردەکەوێت، بە سادەیی سەرسوڕهێنەرە، بە تایبەت ئەگەر لە واقیعدا بیبینیت و لە فیلمێکدا نەبێت.
  دۆمینیکا لە شوێنی خۆی دەرچوو گۆرانی وت:
  ئاسمانی بەرز، مەودای دوور،
  گوێ لە گۆرانییەکە بگرن دەربارەی ئازاکان ئەکمالێ ...
  ئەو ئەژدیهایەکی خراپە، ئەو زەوی ڕزگار کرد،
  وە ئەم شوڕشگێڕە ڕووناکی ئاسمانی بەجێهێشت!
  جارێکی تر گۆرانی دەوترێتەوە...
  لێرەدا دوچێسی ئەژدیها دی مۆنتسیرات بە دەنگێکی هەڕەشەئامێزەوە قسەکانی بڕییەوە، وەک شمشاڵەکانی ئەریکۆ:
  - تۆ , دەبینم، کچێکی زۆر بێئەدەبیت، زمانێکت هەیە کە بە ئاسانی دەتوانێت ببێتە لوپێکی درێژ لە ملی مرۆڤەکەتدا.
  دۆمینیکا بە زەردەخەنەیەکی بێتاوان وەڵامی دایەوە:
  - مەبەستم ئەوە نەبووە تۆ توڕە بکەم. تەنها ئەوەیە کە بەڕاستی زۆرم خۆشدەوێت گۆرانی بڵێم. وە ئەکمال تەنها کوڕێکی چیرۆکییە، کارەکتەری فیلمی فیلمێکی منداڵانە. زۆر بە جددی وەری مەگرە!
  ئەژدیهای مێینەی حەوت سەر، نزیکەی قەبارەی ... فڕۆکەیەکی هێرشبەری دوو کورسی باش ، پێکەنی و تێبینی کرد، هەر حەوت سەرەکەی لە یەک کاتدا قسەیان دەکرد، وەک ئەوەی یەک کۆیان پێکهێنابێت، سەرەڕای مێشکی جیاوازیان:
  - وە تۆ ژیرانە و ئازایت، لە هەمان کاتدا، ئیمکاناتت هەیە. ئایا دەتوانیت لانیکەم شتێک لە سیحردا بکەیت؟
  دۆمینیکا لە وەڵامدا گۆرانییەکی کۆمیکی وتەوە:
  دیاری مامۆستایان،
  ئەوان کاتیان لەگەڵم بەسەر برد...
  لەخۆڕا لەگەڵمدا ئازاری چەشت -
  لێزانترین ساحیر!
  
  مامۆستایانی ژیر
  بێ ئاگا گوێم لێ بوو...
  هەموو شتێک کە داوای لێ نەکرابووم
  من بە جۆرێک کردم!
  . بەشی ژمارە ٥.
  کوڕە کۆیلە و شازادەی پێشوو ئۆینۆمۆس دیسانەوە ئەرکی سوڕاندنی تایەی قورسیان پێدرا. منداڵێک کە تەمەنی نزیکەی یازدە یان دوانزە ساڵ بوو، ماندوێتی زاڵ بوو و پێی ڕووتی لەسەر بەردی تیژ دادەنا، دانەوێڵەی دەکوتا. دوو کچە دێوەکان، بە ماوەیەکی نزیکەی یەکسان، لە پشتی ڕووت و ماسولکەیی کوڕەکەدا لێیان دا. بە جۆرێک ئەم بوونی کۆیلەیە، ئیمتیازێکی لە وەرچەرخان بۆ بەرد دابین کرد. بەڵام نابێت ڕێگە بە کوڕانی گەنجی کۆیلە بدرێت پشوو بدەن و بە توندی و تەواو بە زۆر لێیان بدرێت.
  و بەم شێوەیە تا کوڕە کۆیلەکە کە بە تەواوی ماندوو بووە، خەوی لێ دەکەوێتەوە. و دوای ئەوە، دووبارە بەخێوی دەکەنەوە، خۆراکی پێدەدەن بۆ ئەوەی لە برسێتی نەمرێت و هێزی کارکردنی هەبێت. وە جارێکی تر پەیوەندییان پێوە دەکەنەوە.
  ئەمەش ژیان دەبەخشێت، بەڵام تەنها ژیانێکی زۆر بە ئازار. وەک، وەک دۆزەخ لە ماوەی ژیاندا، تەنها ئەوە نەبێت کە جەستە گەنج و تەندروستە و بیرکردنەوەکان لە سەردان و هۆشیاری ڕوونە. بەڵام ئەمە هێندەی تر زەلیل و ئازاربەخشتر دەکات. بۆ ئەوەی کەمێک مێشکی لە ئازار و ماندوێتی لابدات، شازادەی پێشوو و ئێستا کوڕە کۆیلە ئۆینۆمۆس خەیاڵی خۆی بەکارهێنا؛
  تیمێکی چەتەی دەریایی لەسەر ئەژدیهای شەڕ هەورەکان دەگەڕێن بۆ گەڕان بەدوای نێچیردا. گەنجێکی ماسولکەیی گەنج ئۆینۆمۆس بە عەزییەکی زیرەکەوە، پێڵاوێک کە بە ڤاڕنیشی سوور دەدرەوشێتەوە و بە چەقۆی ئەڵماسییەوە کۆنترۆڵی ئەهریمەنە سێ سەرەکەی دەکات. وە باقی تیمەکە لە کچانی سەرسوڕهێنەر پێکهاتووە. ماسولکەدار، ڕەنگی ڕەش، پێ ڕووت و هەموو جلوبەرگەکانیان گۆرەوی بەردی بەنرخن لەسەر سنگ و چەناگەیان. وە بێگومان هەموو کەسێک تەنها مۆدێلی مۆدە و قژێکی گەشاوە. ئەژدیهایان سوار بوو کە کەمێک بچووکتر بوون و تەنها یەک سەریان هەبوو.
  باشە بێگومان ئەو پیاوە، ڕەگەزی بەهێزترە و تیمەکەی لە نوێنەرانی ڕەگەزی دادپەروەرانە پێکهاتووە. وە پێویستی بە پیاوی تر نییە.
  کەواتە تەنها کاپتنی نێر پێڵاوی هەیە و ژێردەستە دڵخۆشەکانی دەتوانن بە پێی ڕووت و بەڕێزیان لە شەڕدا شتێک بکەن کە ناتوانرێت لە چیرۆکێکی ئەفسانەییدا بگوترێ یان بە قەڵەم وەسف بکرێت! جوانەکان توانای فڕێدانی تەقەمەنییان هەیە بە هێزێکی کوشندە، و فڕێدانی خەنجەر، بوومەرنگ، یان دەرزییەکی ژەهراوی.
  ئۆینۆمۆس، شازادەی گەنج بە خۆشی و خۆشییەوە گۆرانی دەگوت:
  پیاوە دەوڵەمەندەکە بێگومان پێدەکەنێت،
  مامۆنەکەت، سکی پڕت لەرزێنە!
  وە چارەنووسی ئێمە ئەوەیە کە بە ئازارەوە بمرین،
  مردن چاودێری هەموو کەسێک دەکات، پیرەژنێکی چەقۆ!
  
  وە دەمانەوێت لەسەر چیمەن ڕابکەین،
  ئاخر ئێمە هێشتا، لە بنەڕەتدا، تەنها منداڵین!
  بەڵام کوڕەکە دوو هێندە هەست بە کۆیلایەتی دەکات،
  لە هیچ زیندانێکی سەر هەسارەکەدا ئازادی نییە!
  
  دەبێت شەڕ بکەین، ئەمە چارەنووسە،
  هەڤاڵێک بکوژە ئەگەر ناچار بوو برایەک بکوژیت!
  هیچ سوودێکی نییە دوعاکردن لە خودای گەورە،
  کۆیلەکان تۆڵەی گوناهی کێ دەکەنەوە؟
  
  لە گۆڕەپانەکەدا خوێن هەیە و لە زیندانەکەدا پیسی هەیە،
  مشکەکان پێی ڕووتیان گرت!
  شازادەی تەماحکار بە پێی گاکەی گاڵتە دەکات،
  پێویستە خۆی ڕەوانەی دەرەوە بکرێت!
  
  بۆ ئەوەی بژیت، دەبێت بکوژیت،
  هەم لە ڕۆح و هەم لە جەستەی فانیدا ئازار دەچێژیت!
  ئاغاکان جەژنی تەرمی هەژاری دەگێڕن،
  بۆگەنەکە مرد، تەنها جەڵتەی گچکەیەک مابووەوە!
  
  بەڵام هەمووی وەک یەک، ڕۆحی ئیرادە ناشکێنرێت،
  نیشتیمانی باوک لە بیری کوڕەکەدا زیندووە!
  سوپایەک بە سووکایەتیکردن دێتە لای ئەلفە ئەبەدیەکان،
  کردەوەکانیان فڕێ دەدەینە خوارەوە !
  
  ئەوا کیسەی پارە دەلەرزێت , .
   کێ شەربەتەکانی لە وڵاتی باوک دەرهێنا!
  بۆ سەرکەوتن پێویستمان بە عەقڵێکی گەشاوە،
  وە ئەگەر تۆ ترسنۆک بیت، تەنانەت خوداوەندەکانیش بێدەسەڵاتن!
  
  لێرەدا شمشێرەکە وەرچەرخانە، سەرەکە فڕی،
  جەلادەکە لەناکاو بوو بە قوربانی!
  چۆن شەیتان لەناکاو لە دەفرەکە ڕزگاری بوو،
  کەواتە توڕەیی لە دڵێکی گەورە دەردەکرێ!
  
  پێویست ناکات بیربکەیتەوە، ئەلفەکانی ڕووناکی لاوازن،
  گەلەکەمان کڕنۆشی بۆ کەس دانەناوە!
  تازەهاتوو لە دۆزەخەوە دەکەن ,
  وە ئێمە میهرەبانین کە چا لە دەفرەکە بخۆینەوە!
  گۆرانییەکی جوان، و تیمی ئەژدیهاکانی شایستەن. کچێکی دێو کە قژێکی سووری مسی هەبوو کە وەک ئاڵایەکی پرۆلیتاری لە بادا دەفڕێت، بەو شێوەیە بە دەستی ڕاستدا دەسوڕایەوە، هاوار دەکات :
  - کاتی ئەوە هاتووە جدی بیت، ئای شازادەی چەتەی دەریایی ئاسمانی!
  ئینۆمای بە زەردەخەنەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بە دڵناییەوە! ئەمەیە کە ئێمە بۆی لەدایک بووین!
  کچەکان بە کۆڕس، بە یەک دەنگ، بە پەلە و یاریکردن بە جەستە بەهێزەکانیان دەیانگوت، کە لە ماسولکە گەشەسەندووەکانەوە پەیکەرسازییان کردووە:
  ئێمە هەژارین، ئێمە چەتەی دەریایی هەژارین،
  زۆر زۆر داوای لێبوردن دەکەین...
  پەرداخمان لە ئاسمان دانا بۆ کاراڤێلەکان،
  بەڵام لەبەر ئەوەی ئەخلاقیان لە ئێمەدا نەچاند!
  جەنگاوەرەکان بە خۆشی و وروژاندنێکی زیاترەوە گۆرانییان دەوت و دەنگیان وەکو ترێلەی شەوانە تەواو جەستە بوو:
  چەتەی دەریایی پێویستیان بە زانست نییە
  وە ڕوونە بۆچی...
  قاچ و قۆڵمان هەیە،
  بەڵام ئێمە پێویستمان بە سەرمان نییە!
  لەم ساتەدا کچێک بە قژی زەرد-بەنۆکەوە بە قیژەقیژەوە فیشەکەی لێدا:
  - نێچیر لە پێشەوە! لە سەری ڕاستدا گالێۆنێکی تەواوی هەوا هەیە!
  کچەکان بە کۆڕس گۆرانییان دەوت:
  ئێه ma , بەسەر زەریادا, eh ma , ئەژدیهاکان لە چێکدا،
  ئێه ma , سەیری سەروەت و سامانی ئەفسانەیی بکە...
  ئێمە گرنگی بە یاساکان نادەین، ئێمە فەرمانێکی نوێ دروست دەکەین،
  بۆ ئەوەی لە ژێر شمشێردا لاواز و گەمژە بمری!
  شازادە ئۆینۆمۆس فەرمانی دا:
  - باشە کچان ئەگەر قەدەرمان بێت دزی بکەین، ئەوا دزی دەکەین!
  و پاشان ڕەوەیەکی تەواو لە ئەژدیها پەلەیان کرد بۆ هێرشکردن. بەپەلە بەرەو ئامانجەکەیان ڕۆیشتن.
  گالێۆن کەشتییەکی گەورە و جوان بوو. سەرەڕای قورسایی و بارگاویکردنی بە کاڵای جۆراوجۆر، بەهۆی سیحرەوە بە ئاسانی لە بەرگەهەوادا هەڵدەفڕی. وە با کەشتییەکانی ئەم گالیۆنەی هەڵدا.
  ئینۆمای ئاماژەی بەوەدا کە کەشتییەکانی کەشتییەکە نەخشی زۆر گەشاوە و جوانیان هەبووە. و ئەمە، با بڵێین، زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە . بە تایبەت کاتێک خۆری هەڵهاتن دەرکەوت.
  لە گالیۆنەکەوە سەرنجیان دا کە ڕەوەیەکی چەتەی دەریایی کە ئەژدیهای ڕاهێنراویان کۆنترۆڵ دەکرد. وە تیمەکە دەستیان کرد بە جەنجاڵی لەو بارەیەوە. لەوێشدا زۆرینەی کچە جوانەکانی تونیک و کوڕی کۆیلەن. تەنها لەناو چەقۆی مەلەکردندا بوون، تەنها یەک دوو کۆیلە گەنج ملوانکەی زێڕ و زیویان لەسەر پاژنە و مەچەکیان دەدرەوشایەوە.
  کچە جەنگاوەرەکان بە شێوەیەکی گەورەتر ڕازێنرابوونەوە. بەڵام هەروەها پێی ڕووت، وەک کوڕانی دوانزە بۆ چواردە ساڵ، ماسولکەدار، جوان، بەڵام مارکەی کۆیلە لەسەر سنگ و شانیان.
  تەنها یەک کچە جەنگاوەر پێڵاوی ڕەسەنی لەسەر پێیەکانی بوو. دیارە ئەو گرنگترین کەسە لێرە و کاپتنەکەیە. شۆخێکی هێندە جوان بە قژەوە کە وا دیار بوو بە تۆزی زێڕین ڕژاوە.
  وە چ ڕووخسارێکی نازداری هەیە. وە جەستەی بە زرێپۆشێک داپۆشراوە کە لە پلاتین و یاقوت و زمرد و تۆپاز و یاقوت و عەقید و ئەڵماسدا کۆکراوەتەوە. جگە لەوەش بەردە بەنرخەکان بە ڕازاندنەوەیەکی نایاب لە جوانترین ڕەنگەکان ڕێکخراون. گوڵەبەڕۆژە، لالەنگی، گوڵی گەنمەشامی، لەبیرم نەچێت، میمۆسا، گوڵەبەڕۆژە و چەندانی تریش هەیە.
  لەسەر زرێپۆشە لوکسەکەی، هەموو گوڵەکان جیاوازن و یەکێکیان دووبارە نابێتەوە.
  شازادەی چەتەی دەریایی ئۆینۆمۆس هەستی بە هەڵکشانی هەستێکی گەشاوە کرد لەناو خۆیدا و هاوارێکی کرد:
  - باشە ئایا بەڕاستی دەکرێت جوانییەکی وا پەکخستن و کوشتن بکرێت! من ناتوانم بەرگەی گوناهێکی وا بگرم لەسەر ڕۆحم.
  هاوبەشە قژ سوورە ئاگرینەکە تێبینی کرد:
  - بەڵام هەر بۆیە ئێمە چەتەی دەریاییین! ئاخر...بێ گوناه مەحاڵە چەتەی دەریایی بکەیت.
  یەکێکی تر بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  بەڵێ، سەختە بەڕاستی کەسانی ئازیزت بکوژیت،
  ئاخر دێوێک , باوەڕم پێ بکەن، بۆ خۆشی لەدایک بووە...
  بەڵام ئەگەر چەتەی دەریایی بیت تیغەکە دایکە،
  بێ خوێن و باران و کەش و هەوای ناخۆشی ئەبەدی!
  قژسوورەکە هەروەها ئاماژەی بەوە کردووە:
  - بێگومان ئەمانە کچ و کوڕی جوانن، بەڵام ڕەگەزی ئێلفی ئێمە نین، بەڵکو لە ڕەگەزی مرۆڤەوەن! سەیرکە، گەورە , لە شێوەی گوێچکەکانیان.
  ئۆینۆمای سەری سوڕما:
  - ئایا مرۆڤەکان ئەوەندە جوان و گەنجن؟
  جەنگاوەری ئاگرەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - ئەوە تەواو! بە یارمەتی سیحر گەنجی ئەبەدییان وەرگرت. وە ئێستا ئەم کوڕانە لە سەرەتای تەمەنی هەرزەکاریدا گیریان خواردووە.
  ئێستا هەمیشە گەنج و ملکەچ دەبن.
  شازادەی گەنج گۆرانی گوت:
  هەموو ئەلفەکان، مرۆڤەکانی سەر هەسارەکە،
  پێویستە هەمیشە هاوڕێ بێت...
  منداڵان پێویستە هەمیشە پێبکەنن.
  وە لە جیهانێکی ئارامدا بژین!
  منداڵان پێبکەنن
  منداڵان پێبکەنن
  پێویستە منداڵان پێبکەنن -
  وە لە جیهانێکی ئارامدا بژین!
  دێوەکەی شۆخ پێشنیاری کرد:
  - بژاردەیەک هەیە! باشترین شەڕکەر لە لای خۆیانەوە و باشترین یان باشترین لە لای ئێمە شەڕ دەکەن. لە ئەگەری سەرکەوتندا، غەنیمەتەکان لەگەڵ ئێمەدا دابەش دەکەن و لە ئەگەری شکستدا، جەنگاوەری دۆڕاو دەبێتە . یان کۆیلە یان لاشە!
  ئۆینۆمۆس ئاماژەی بەوە کردووە:
  - ئەمە شتێکی لۆژیکییە! من ئامادەم شەڕ بکەم!
  کچانی سەر ئەژدیهاکان دەوری گالیۆنەکەیان دا. خێراترن، کەشتییەکی گەورە بە سادەیی نەیتوانی لە مەڕەکانی چالاکی ڕزگاری بێت.
  بەڵام گالیۆنەکە دەمانچەی هەبوو. دەستیان کرد بە ئاراستەکردنیان و تەنانەت فتیڵەکانیش دەستیان کرد بە دوکەڵ کێشان.
  ئۆینۆمۆس بە دەنگێکی ڕەشەبا وتی:
  - من پێشنیاری دووانەیەک دەکەم! بەپێی داب و نەریتی چەتەی دەریایی ئاسمانی. یەک شەڕڤان لە لای ئێوە، و یەکێک لە لای ئێمە. نیوەی بارەکەت دەدەیت بە براوە. و لە ئەگەری دۆڕان , ئەوەی دەتەوێت لەگەڵ دۆڕاوەکەدا بیکە. ئێمە بێزارتان ناکەین.
  کچە کاپتنەکە بە زرێپۆشێکی بەنرخەوە بە گوڵەوە وەڵامی دایەوە:
  - مەزن! ئێمە ئەم تەحەدایە قبوڵ دەکەین! شەڕ دەکەم! وە هەرکەسێک بتەوێت کاندید دەکەیت!
  شازادەی دێو ئۆینۆمۆس بە یەکلاکەرەوە ڕایگەیاند:
  - من تاکە نوێنەری ڕەگەزی بەهێزترم لە نێو ئێوەدا. بۆیە دەبێت شەڕ بکەم!
  یاریدەدەرە قژ سوورەکە بە شەڕانگێزانە وتی:
  - من لەوە خراپتر شەڕکەر نیم! دەمەوێت شەڕ بکەم!
  وە قاچی بە پێی ڕووت و ڕەسەن و زۆر چالاکی خۆی لەرزاند کە جووڵەیە، وەک جەستەی کوبرا.
  جەنگاوەر گەنجەکە ناڕەزایەتی دەربڕی و وتی:
  - ئێمە کاپتنین، شەڕ دەکەین!
  کچە زرێپۆشە بەنرخەکە سەری لەقاند و بە پێکەنینەوە وتی:
  - مارکیز دی دیانا، لە خزمەتتاندایە!
  گەنجە دێوەکە بە دڵنیاییەوە وەڵامی دایەوە:
  - شازادە ئۆینۆمۆس! ئامادەن بۆ شەڕ!
  وە زۆر بە لێزانی جەنگاوەرە گەنجەکە بازێکی دا بەسەر سەکۆکەدا و شمشێرە درێژ و تەنکەکەی دەرهێنا.
  هەروەها خاتوون دی دیانا تیغەکەی کێشا و بە پێکەنینەوە پرسی:
  - بۆچی شازادە لەناکاو بوو بە چەتەی دەریایی خوێنڕێژ؟
  ئۆینۆمۆس بە یەکلاکەرەوە وەڵامی ئەمەی دایەوە:
  - ئەوە چیرۆكیكی دریژە. بەڵام من چەتەی دەریایی خوێنمژ نیم، بەڵکو شەریفێکم! وە ئەوەش جیاوازی دروست دەکات.
  مارکیزەکە بە پێکەنینەوە وەڵامی دایەوە:
  - ناتکوژم، تۆ دەبیتە کۆیلە و زیندانی شەخسی من. وات لێدەکەم بە زمانت بنی ڕووتی پێیەکانم لێبدەیت و بەو هۆیەوە چێژم پێدەبەخشێت!
  ئۆینۆمۆس پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  منیش تۆ ناکوژم ! وە تەنانەت خۆشە کە ئەو جۆرە پێیانە بە زمانت چەقۆ لێبدەیت. بەڵام هەرچەندە تۆ جەنگاوەرێکی جدییت، بەڵام چاوەڕێی شکستی من ناکەیت!
  دیانا زەردەخەنەی فراوانتری کرد , بە ددانە گەورەکانیەوە، و وەڵامی دایەوە:
  - با ببینین! نەک هەر من، بەڵکو کچانی تریش بە دیل سواری تۆ دەبن. وە ئەشکەنجەتان دەدەین و لێتان دەدەین تا مردن. با بزانین لەم حاڵەتەدا چۆن زەردەخەنە دەکەیت!
  شازادەی چەتەی دەریایی لە وەڵامدا گۆرانی وت:
  واز مەهێنە، واز مەهێنە، واز مەهێنە
  لە شەڕی لەگەڵ ئەهریمەنە کابوسەکەدا، ترسنۆک مەبە...
  زەردەخەنە، زەردەخەنە، زەردەخەنە -
  بزانە هەموو شتێک نایاب دەردەکەوێت و باشە !
  مارکیز بە نیگایەکی زۆر دڵخۆشەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - تۆ گەنجێکی دڵخۆشیت! تۆ گاڵتەجاڕێکی گەورەت دروست دەکرد. ڕەنگە تەنانەت بتدەم بە شاژن. وە خۆش دەبێت!
  ئۆینۆمۆس بە تووڕەییەوە وەڵامی دایەوە:
  - بەسە قسەی بێکار. با شەڕ بكەین!
  کچە زرێپۆشەکە لە زەوی پاترییەکە بازێکی دا و هێرشی کردە سەر هاوتاکەی. ئۆینۆمۆس چاوی پێی کەوت، لێدانەکانی وەستاند و تەنانەت وەڵامی دایەوە، نزیک بوو گوێی جوانەکە ببڕێت. بازێکی دا و بە زەردەخەنەیەکی پانتەرەوە تێبینی کرد:
  - وە تۆ خراپ نیت. من پێم وابوو تۆ شازادەیت وەک من ڕاهیب!
  بەڵام کچەکە دێو نییە، گوێی مرۆڤی هەیە. بەڵام ئۆینۆمۆس دێوێکە. مرۆڤ و ئەلفەکان منداڵی هاوبەشیان هەیە - نیوە ڕەگەزەکان . بەڵام بەزۆری پێیان دەوترێت گەواد . وە بەڕاستی حەزیان لە هەردووکیان نییە.
  کچە مارکیزەکە جارێکی تر هێرشی کردەوە. ئەو تێکەڵە ئاڵۆزەکانی بە شمشێر ئەنجام دەدا. تیغەکەی وەک باڵەکانی میڵێک لە زریانێکدا چرپاند و پەڕی و دەسوڕایەوە. وە هێرشی کردە سەر.
  شازادە کە بەبێ هۆکار میراتگری ئیمپراتۆریەتێکی زەبەلاح نەبوو، زەربەیەکی توندی لە سنگی دا. وە زرێپۆشەکەی کون کرد. تەنانەت خوێنیش ڕژا. وە ڕوون بوو کە کچەکە بریندار بووە.
  هەنگاوی بۆ دواوە هێنا و هێسکی کرد:
  - کوڕە ئەهریمەنییە مەترسیدارەکان!
  ئێدمۆند بە زەردەخەنەیەکی خۆبەزلزانانە وەڵامی دایەوە:
  "ڕەنگە من ئەهریمەن بم، بەڵام دوورم لە کوڕ!"
  دیانا پێکەنی و جارێکی تر هێرشی کردەوە. هەرچەندە خوێنی سوور لێی دڵۆپ دڵۆپ دەهاتە خوارەوە. وە بەسەر سەقفەکەدا بڵاوبووەوە.
  شاژنە قژ سوورەکە ئاماژەی بەوەدا:
  - یەکسەر سەرم دەبڕییەوە! من باگپایپەکانم نەدەکێشا.
  مارکیز-کاپتن بە هێسکی گوتی:
  - وە دەتوانم دەرفەتێکی وات پێ بدەم!
  ئۆینۆمۆس وەڵامی دایەوە و بە شمشێرەکەی لە ژێر دەستی جەنگاوەرەکەی دا و ڕیشاڵی بڕی. چەکەکەی لە دەستی ڕاستی کەوتە خوارەوە، بەڵام یەکسەر لە دەستی چەپیدا هەڵیگرت . وە بە گۆشتخۆرەوە پێکەنی، وەک ئەوەی خاتوونی دۆخەکە بێت لەم ڕووبەڕووبوونەوەیەدا.
  گەنجەکە ئاماژەی بەوە کردووە؛
  - تۆ کچێکی بوێری! بەڵام دواتر ئازارت پێدەگات. باشترە وازی لێ بێنی!
  دیانا بە هاوارەوە وتی:
  - دەمرین، بەڵام کۆڵ نادەین!
  جەنگاوەری چەتەی دەریایی قژ سوورەکە چرپەی کرد:
  دەبێت ڕێزمان بگرن، لە ئێمە بترسن،
  ئیستغلالەکانی ژنە چەتەی دەریایی بێکۆتایە...
  ئەلفەکانی ڕووناکی هەمیشە دەیانزانی چۆن شەڕ بکەن،
  وە هەسارەکە شێتی ئێمەیە!
  وە پێکەنین لە وەڵامدا، ئەوەندە ئیریدێسێنت و زەنگ لێدەدات. هەموو شتێک زۆر فێنک و بە هەستەوە دەرکەوت .
  وە دیانا جارێکی تر هێرشی کردەوە. بە دەستی چەپی خراپتر نەبوو لە دەستی ڕاستی مامەڵەی دەکرد. وە تەواو جوان بوو، جوڵەی وەها ڕەسەن. جگە لەوەش، مارکیز-کاپتن پێڵاوەکانی داکەند و پێی بچووک و ڕەنگینەکانی ڕووت بوون. و ئەمەش لێزانییەکەی زیاتر کرد.
  ئۆینۆمۆس ئاماژەی بەوە کردووە:
  - وە پێی ڕووت لەگەڵ تۆدا دەگونجێت جوانی ئازیز!
  دیانا هێسکێکی کرد:
  - پاژنە ڕووتەکانم ماچ دەکەیت!
  شەڕەکە زۆر شەڕانگێزانە بوو. مارکیز بە تووڕەیییەکی کێویەوە هێرشی کرد و چەکەکەی وەک ئەوەی هاندەری خانمێک بێت، هەڵواسی. و ئەمەش لەڕادەبەدەر جوان دەرچوو. و پاشان نووکەکە ئۆینۆمۆسی بە درێژایی ڕوومەتە نەرم و بێ موو و گوڵاوییەکەی دێوەکە خراپ کرد.
  گەنجەکە ئاماژەی بەوە کردووە؛
  - تۆ باشیت!
  دیانا سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ، من فێنکم! و دیسانەوە وەرچەرخان و پێچان.
  چەتەی دەریایی قژ سوور هاوارێکی کرد:
  - لێی بدە! بیکوژن!
  ئۆینۆمۆس بە پێکەنینەوە وەڵامی دایەوە:
  - ئەی فەرمانی خودای گەورە - مەکوژن؟
  کچە ئاگرەکە لە وەڵامدا وتی:
  - بە واتایەکی ڕەسەن - کوشتنی خراپ مەکە!
  شازادەی چەتەی دەریایی بە گەمژەییەوە گوتی:
  - کەواتە، دەکرێت کوشتنێکی باش ئەنجام بدرێت؟
  ئەو کچە قژ سوورە پشتڕاستی کردەوە؛
  - تەنانەت ناکرێ، بەڵام پێویستە!
  لەم نێوەندەدا کچە بریندارەکە کاپتنەکە هەوڵیدا جارێکی تر هێرش بکاتەوە، و زۆر باش مامەڵەی کرد. وە ئۆینۆمایای لەسەر قۆڵ و شانی خراپ کرد.
  دیانا هاوارێکی کرد:
  - هەست بە ناخۆشی دەکەیت! دەتکوژم بەچکە!
  ئۆینۆمۆس لە وەڵامدا گۆرانی وت و هێرشەکانی پاراست؛
  ئێمە لە شەڕەکاندا شکۆمەندی نەمر دەزانین،
  بە نەزانینی هیچ ترسێک، ئازایانە ورد بکە!
  شمشێر یارمەتیمان بدات لە دەستکەوتە گەورەکاندا،
  دوژمن بشکێنە - هیچ شتێکی تر گرنگ نییە!
  
  ئێمە لەسەر دەریا بە کەشتی دەڕۆین، بەبێ ئەوەی هیچ گومانێک بزانین،
  چەتەی دەریایی و زریانێک، زریانێک هیچ بەربەستێک نییە!
  یادەوەری لە دڵی نەوەکاندا دەمێنێتەوە،
  دوژمن دۆڕاوە - ئەوە تەواوی پاداشتەکەیە!
  
  جوانییەکان بە سۆزەوە خۆشەویستیت پێدەبەخشێت،
  وە سبەی جەلاد چاوەڕێی داسەپاوەکە دەکات!
  بەستنەوەی ژیانت بە فیلیباستەر مەترسیدارە،
  فۆڕچۆن بە شێوەیەکی ئیحراجانە دایسەکە فڕێ دەدات!
  وە لە دوا قسەدا، شازادەی چەتەی دەریایی بە شمشێرەکەی دەستی کچە مارکیزەکەی بڕی و چەکەکە لە دەستی کاڵەکەی کەوتە خوارەوە.
  دیانا زەردەخەنەی کرد و بازێکی دا و پاژنەی ڕووتی خۆی ئاراستەی چەناگەی ئۆینۆمای کرد. کچەکەش بە شێوەیەکی ئاسایی بەدەوریدا دەسوڕایەوە. گەنجەکە هەڵیگرت و پاشان فڕێیدایە خوارەوە. دیانا خۆی خستە سەر سەکۆکە و سەری سوڕما. بەڕاستی هەوڵیدا باز بداتە سەرەوە، بەڵام نوکی پەنجەی پێڵاوەکە بەر چەناگەی کەوت و کچەکەش بەهۆی ئەو لێدانە بەهێزە بە تەواوی بێهۆش بوو.
  ئۆینۆمۆس دەستەکانی بەرز کردەوە و هاوارێکی کرد:
  - سەرکەوتن!
  دەنگە دەنگێک بەناو تیمی کچان و کوڕانی پێ ڕووتدا تێپەڕی. جەنگاوەرەکان لەگەڵ کوڕە کۆیلەکانیان بە سەرپێچییەوە ئەژنۆیان دا.
  جەنگاوەرە قژ سوورەکە ئاماژەی بەوەدا:
  - بە جۆرێک زۆر ئاسان دەرچوو! پێم وابوو قورستر دەبێت.
  ئۆینۆمۆس بە گەمژەییەوە گوتی:
  - کەڵەشێرەکە بیری کردەوە و لە شۆرباکەدا کۆتایی هات!
  کچەکە پێکەنی و بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  بیر لە ئەلفەکان مەکەرەوە
  کاتی دێت، خۆت تێدەگەیت...
  وەک فیشەک لە پەرستگاکەتدا فیشەیان لێدەدەن،
  وە کچەکە بە تەواوی بە پێی ڕووت ڕادەکاتە شەڕەوە !
  قژ سوورەکە پێشنیاری کرد:
  - با کوڕانی کۆیلە لەسەر پاژنە ڕووتەکانیان بە دار لێبدەین. پێم وایە ئەوان زۆریان خۆشدەوێت!
  ئۆینۆمۆس چاوی بڕییەوە و تێبینی کرد:
  - پێت وایە بەدڵیان بێت؟ هەرچەندە ڕەنگە بنی زبری کوڕان ئەوەندە هەستیار نەبێت بە ئازاری دارێک.
  چەتەی دەریایی قژ سوور ئاماژەی بەوە کردووە:
  - شتی سەرەکی ئەوەیە کە ئێمە پێمان خۆشە! تاڵانچی وەک ئێمە زۆر بە خۆشی ئەشکەنجەدانی کوڕە جوانەکان!
  کچێکی جوان بە تونیکێکی زیرەکەوە و زێڕینگەریی لەسەر مەچەک و پاژنەی پێیەوە کووی کرد:
  - من ئامادەم، وەک یاریدەدەری مارکیز، بەردەوام بم لە شەڕەکە! وە نیوەکەی تری غەنیمەتەکان بگەیەنن!
  چەتەی دەریایی ئاگرەکە گریای:
  - ئە کچە هی منە! لەگەڵیدا شەڕ دەکەم! ئەمە ڕوونە.
  ئینۆمای بە ڕەزامەندییەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - لۆژیکییە! هەمووی بۆ من نییە کە بە تەنیا بیبەم. تەنانەت ئەگەر من گرنگترینیش بم بۆ تۆ.
  جەنگاوەرە قژ سوورەکە ناڕەزایەتی دەربڕی و وتی:
  - لە نێو یەکسانەکاندا سەرۆک نییە. وە پێشنیار دەکەم بەبێ چەک شەڕ بکەین.
  جەنگاوەرەکە بە تونیکێکەوە تێبینی کرد:
  - بەبێ چەک؟ ئایا تۆ ناترسیت دێو؟
  چەتەی دەریایی ئاگرەکە بە یەکلاکەرەوە وەڵامی دایەوە:
  - مەچۆ ناو دارستان بۆ ئەوەی لە گورگ بترسیت!
  کچە تونیکەکە، ئەم قژزەردە هەنگوینییە خۆشە، بە تۆنێکی نەرمەوە پرسی:
  - گەنجە دڵڕفێنەکە با گۆرانیمان بۆ بڵێت. پێم وایە شتێکی لیریکی، کچانی دیکەش پشتگیریم دەکەن.
  جوانەکانی هەردوو لا بە یەک دەنگ چرپەیان دەکرد:
  - بەخێربێیت! ئێمە گۆرانیەکانتانمان دەوێت لە لوتکەی سییەکانمان!
  ئۆینۆمۆس بە پێکەنینەوە گۆرانی وت:
  بیرمە چۆن ئێستا، ڕووخساری درەوشاوەی گەشاوە،
  نیگاکە وەک خەنجەر دڵی کون کردم!
  لە چەمی بای ئاگریندا سووتام،
  تەنها لە وەڵامدا بێدەنگ بوویت!
  
  دەنگت، چەند جوان و پاکە،
  باوەڕم بە شلەمەنی بێکۆتایی نازەکانتان هەیە!
  ڕقاوی نییە بەبێ تۆ،
  وە ئێستا تیشکێکی ئەبەدی ڕۆشنم دەکاتەوە!
  
  تۆ خوداوەندی خۆشەویستی بێ سنووری،
  زەریایەک پڕ لە ڕووناکی سەرسوڕهێنەر!
  کۆت و بەندەکانی سەهۆڵەکە بشکێنە، بە گاڵتەجاڕیەوە،
  بەبێ تۆ بەیانی نابینم!
  
  ڕووخسارت وەک خۆری سەرەوە دەدرەوشێتەوە،
  هیچ فیگەرێکی جوانتر لە گەردووندا نییە!
  هەستی سۆز وەکو زریانێک دادەپۆشێت،
  لەگەڵت بوون بۆ هەمیشە خۆشبەختییە!
  
  ئازاری ڕۆحم وەک زریانێک هەڵدەقوڵێت،
  وە ئاگری ناو سنگم بێ بەزەییانە دەسوتێت!
  خۆشم دەوێی، تۆ لە بەرامبەردا بە شانازییەوە سەیر دەکەیت،
  سەهۆڵ بۆ پارچە پارچە دڵت دەشکێنێت!
  
  لە نێوان ڕووناکیەکانی ناو زەریای بێ سنووری ئەستێرەیی،
  من و تۆ وەک هەڵۆ لە ئاسمانەکاندا هەڵفڕیین!
  وە لێوەکانت کە بە یاقوت دەدرەوشێنەوە،
  و بە سۆزەوە شتێکیان گوت !
  وە چەپڵە لێدانەکە بە جۆرێکە کە جوانەکان بە سادەیی لە خۆشیدا دەخنکێنن. بەڵام لەو ساتەدا یەکێک لە کچەکان هاوار دەکات:
  - دوو فرێگاتی شەڕکەر دێنە ئێرە!
  ئۆینۆمۆس بە پێکەنینێکی خەمناکەوە ئاماژەی بەوەدا:
  - باشە ئایا ئەمە ڕێک ئەوەیە کە تۆ ویستت؟ ئایا پێویستت بە شەڕێکی سەرنجڕاکێش بوو؟ کەواتە بەدەستی دەهێنیت!
  قژ سوورەکە بە تووڕەییەوە تێبینی کرد:
  - تەلەفۆنیان بۆ کردوون! کروزەرەکان لەگەڵ سەربازەکان. ئێستاش تەنها بە لێدان لە پاژنە ڕووتەکانت ڕزگارت نابێت!
  ئەو کچەی کە لە دووڕووەوە سەیری دەکرد، تێبینی کرد:
  - لەسەر کەشتیەکان ئۆرک هەیە. وە ئەمەش واتە تاقیکردنەوەیەکی جددی چاوەڕێمان دەکات.
  ئۆینۆمۆس بە شێوەیەکی لۆژیکی ئاماژەی بەوە کردووە:
  - بەڵام دەتوانین دوژمنەکانمان بکوژین بەبێ ئەوەی هیچ زیانێک بە ویژدانمان بگەیەنین. کاتێک دەست لە جەنگاوەرە جوانەکان دەدەیت، بە واتایەکی ڕەسەن دڵت خوێنی لێدێت!
  ئەو کچە قژی سەوزە تێبینی کرد:
  - ئەژدیهاکانمان خێراترن لە فرێگاتەکان. ڕەنگە ئێمە کاتمان هەبێت بۆ ڕۆشتن!
  شازادەی چەتەی دەریایی بە یەکلاکەرەوە وتی:
  - لە فەرهەنگەکەماندا وشەیەک نییە بە ناوی هەڵاتن!
  وە کچە چەتەی دەریایی بە تووڕەییەوە گۆرانییان دەوت، ئامادە بوون بۆ شەڕی ژیان یان مردن؛
  ئێمە لە جیهانێکی پڕ لە دابڕان و خەم و پەژارەدا دەژین...
  سەرباز چی بکات کاتێک تەنیایە ؟
  خوداوەندەکان، بەڕاستی، دڕندانە بڕیاریان بۆ ئێمە دا -
  ئەم کابرایە خەریکە پەنجەکانی خۆڵەمێشی دەکات!
  
  گەردوون ئەوەندە دڕندەیە بۆ خۆشەویستی،
  فرمێسکی جیابوونەوە لە شلەمەنییەکدا ڕژا...
  بەزەیی بێ شوێنەواری ون بوو، وەک خەونێک،
  وە ژیان بوو بە بەردێکی بێ نەرمی!
  
  لە بیابانەکاندا بەستەڵە، سەهۆڵەکەش بە گەرما دەسوتێت،
  چۆن زنجیرێکی ژەنگاوی دڵم دەگرێتەوە!
  وە بارانی دابڕان وەک بەشەکانی سەربان لێدەدات -
  گیرفانەکان بەتاڵن، تەنها مس دەمێنێتەوە!
  
  بەڵام باوەڕبوون بە کارەساتی جەنگاوەرێک ئیلهامبەخشە،
  خودای گەورە، دەزانی، نەزرێکی پتەوی کردووە!
  وە وەک گەڵاکان دەبێت لە مانگی ئایاری گەرمدا بۆ ئێمە،
  کاتێک دەڕوێنین، لەگەڵ بەیانیدا یەکتر دەبینین!
  
  دەتەوێت هەسارەکە دڵخۆشتر بکەیت؟
  بۆ ئەوەی هەریەکێک لە ئێمە وەکو شەوانەیەک بە شکۆمەندی گۆرانی بڵێین؟
  پاشان شیرینترین هەنگوین بوو بە دروێنەی درەختی لیندن -
  لە ڕۆحی زەبەلاحەکاندا، با کۆتایی بە درۆ بهێنین !
  
  پێویست بە فریودانی خودا ناکات، باوەڕم پێ بکەن،
  ئەو ڕاست لە ڕێگەی کاممانەوە ترسنۆک و بۆر دەبینێت !
  مانای پەروەردگار بدە بە قوربانی،
  سەیر نییە دەڵێت، من پارەتان بۆ دەدەمەوە خەڵک!
  
  بە ئۆنلاین گرتمان , .
  کەس نازانێت کوشتنەکان لە کوێ کۆتایی دێت.
  یەهودا بە ئاسپێنێکی ڕزیوەوە هەڵواسراوە -
  وە بۆ ئەوانەی باوەڕیان هەبوو - تاجێکی لۆرێل!
  
  هەر مرۆڤێک دەتوانێت باشتر بێت
  هەڵبژاردنی ئێمە هۆشیارانە - هەوڵدان بۆ مەسیح.
  بەڵام هەندێک جار چەقۆی خوێن هەیە،
  لانی کەم بەڵێنێک هەیە - بەم زووانە دێم!
  
  ئای دونیا چەند توندوتیژیت هەیە،
  وەک ئەوەی نەتوانین بە ئاشتی بژین !
  ژنەکە بەسەر تابوتەکەی سەربازەکەدا گریای،
  تارە ناسکەکەی ژیان چەند تەنکە!
  
  ڕشتنی خوێن بانگەوازی ئێمە نییە -
  من دەمەوێت خۆشم بوێت، بە بەهەشتی نیشتمان ببەخشم!
  بۆچی ئەم سزایە بۆ هەموومانە؟
  وەڵام: هەموو سەروەت و سامانت بدە بە هەژاران!
  
  مەحاڵە بە پارە ڕزگاری بکڕیت،
  چونکە هیچ نرخێکی زێڕ بۆ خودا نییە!
  وە لە کڵێساش ڕۆژی یەکشەممە کڕنۆش دەبەیت،
  بۆ ئەوەی وەک هەڵۆ باڵدار بێت!
  
  وە کاتەکە دێت - شانشینی خودا دێت،
  تاریکی خراپ و تاڵانچی کۆتایی دێت!
  ڕۆحی لەناو دەچێت، کۆیلایەتی نەفرەت لێکراو،
  وە نیشتیمان دەبێتە لە گەورەیی بەختەوەریدا!
  دوای گۆرانییەکی وەها ئیلهامبەخش، کچە چەتەی دەریایی لەسەر ئەژدیهاکان، فرێگاتە گەورەکانیان گرت و دەچوونە سەر زریان، کە پڕ بوون لە ئۆرکەکان - ورچی بۆنخۆش و موودار.
  کچ کەمتر بوو لە بوونەوەرە ناشرینەکان، بەڵام زۆر چالاکی و لێزانتر بوون.
  و پاشان ئەو کچانەی کە لە کەشتییە بازرگانییەکەدا بوون، هەروەها لە لای چەتەی دەریاییەکانەوە چوونە ناو شەڕەکەوە. هەروەها کوڕە کۆیلەکان پەلەیان کرد بۆ هەڵوەشاندنەوەی چەکەکان. ئەمە یەکێتییەکی وەها کاریگەرانەی مرۆڤ و ئەلفەکانە لە دژی دوژمنە مێژووییە هەمیشەییەکانیان - ئۆرکەکان.
  ئۆینۆمۆسیش بەشداری شەڕەکەی کرد. گەنجەکە بە یەکجار دوو شمشێری هەڵدا، میڵەکەی بەڕێوەبرد، سەری ئۆرکەکانی بڕی. بە تووڕەیی شێرێک شەڕی کرد.
  وە لە تەنیشتیەوە قژسوورەکە . پاژنەی ڕووتی کچەکە بەر چەناگەی ئۆرکەکە کەوت و چەناگەی شکا. و پاشان ئۆرکەکە کەوتە خوارەوە، و قۆچەکانی لە گەدەیدا لێیدا . وە شەڕێکی سەخت بوو.
  ئۆینۆمۆس بە ئازایانە شەڕ دەکات. لێرەدا بە شمشێرەکانی وەک هەوادارێک پەپوولەیەک بەکاردەهێنێت و سەرەکانی دەبڕێت کە وەک قەیسی دەگێڕن.
  شازادەی گەنج بە جۆش و خرۆشەوە گۆرانی دەگوت، سەرسوڕهێنەرەکانی قارەمانێتی نیشان دەدا:
  ئەگەر مشتەکەت بەهێز بوو -
  ئەمەش مانای ئەوەیە کە تۆ یەکەم کەس دەبیت لە ژیاندا!
  وە دواتر هەڤاڵ پیاوی هەژار نییە،
  دڵی زێڕین و دەمارەکانی پۆڵاین!
  
  بەڵام لەوەش گرنگتر باوەڕ بکەن، ئەوە عەقڵێکی بەهێزە،
  ئاژەڵ فێنکترە .
  ئەگەر لە ژیاندا تەمومژاویت،
  پاشان پێکەنینێکی دڵخۆشکەر خۆشەویستت دەکات!
  
  تەواوکەری ئۆتۆماتیکی، بزانە، هێز بۆ مشت،
  چونکە پڕە لە زانست، Know-How!
  بەڵام هەوڵبدە دەسەڵات بدەیتە دەستی گەمژەیەک ,
  ئەوکات تەنها وەک پاداشتێک ئازارت دەست دەکەوێت!
  
  سەردەمێک هەبوو لەگەڵ یانەیەک دەچوونە ڕاو،
  کەوانێک، چەقۆیەکی تیر لە دژی پێستی ئەستوور...
  بەڵام لەو شوێنەی کە فلس دەچوو، چەرڤۆنێتیان دروست دەکرد،
  وە زۆر ئاسانە باز بدەیت بۆ ناو گەلەئەستێرەکە!
  
  هەرچەندە پەروەردە باشە -
  بەڵام هەروەها سەرنجڕاکێشە کە ورەت هەبێت...
  وە یەکسان بە بایۆنێت، دەبێتە چەقۆ،
  وە ئێمە زۆر بە ڕاستگۆییەوە خزمەت بە دایکی باوکایەتی دەکەین.
  
  بەڵام توندوتیژی خراپە خاچێکی قورسە،
  سەنگەری ئێمە پڕە لە خوێن...
  بۆچی خودای مەزن دوای ئازارەکان هەستایەوە؟
  بۆئەوەی کۆبونەوەی سەربازی سەربازەکان بەهێزتر بکرێت!
  
  فرمێسکی کچەکە دەڕوخێت - هاوڕێ خۆشەویستەکەی کەوتووە،
  دایکەکە بە گریانەوە نوێژ دەکات، لە سەرەوەی سییەکانیەوە هاوار دەکات...
  لە دەرەوەی پەنجەرەکان بەستەڵە، شووشەکەش کوژاوەتەوە،
  لێرەدا گەنجێکی قۆز لە ژێر زەویدا نێژراوە!
  
  ئای چارەنووسی دڕندە، چ چارەنووسێکی خراپە،
  مەریەمی پاکیزە , کوا سروشتی باشت؟
  کابرا ویستی زووتر دەزگیران بێت،
  وە ئێستا با تۆز لە ژێر سنەوبەرەکاندا دەهەژێنێت!
  
  ژیان بە خۆشی دێت - باش دەبێت،
  پاستای سێو دەبێتە تۆوی خەنەبەری هەنگوین...
  نەیار ئەهریمەنەکە دەگۆڕێت بۆ تۆز و تۆز،
  با بەختی ڕاستەقینە بەربەستەکە ببڕێت!
  
  هەموو شتێک لەسەر ئێلف دەکرێت، فڕێدانەکەش لەسەر فارسە،
  با تاجە گوڵینەیەکی پڕ لە ئەستێرە کۆبکەینەوە بۆ مشتێک!
  وە سڵاو هاوڕێیان، تەنها پلەی سەرەوە،
  وە جنۆکەیەکی ترسناک فڕێدرایە ناو ئاگرەکەوە !
  
  دۆشکە پێشتر ئاشنا بووە - فیشەکەکان لە چەمێکدا دەڕژێن،
  وە دوژمن ماندوو بوو، ئەوەی دەیویست سفر بوو!
  ئەگەر سەربکەویت دەوڵەمەند دەبیت،
  هەرکەسێک ئاگرەکەی هەڵکردبێت کۆتاییەکەی لە هەژاریدا دەبێت!
  ئەمە گۆرانییەکە و شەڕێکی گەورەیە، بە وەرچەرخانی شمشێری زۆر تیژ و چالاکی. وە لێدانەکان لەسەر سەرەکان بەدوایدا دێت، وەک ئەوەی لەسەر قیر بێت. وە پێشتر ئۆرکێکی زۆر کوژراون. وە کوڕانی کۆیلە لە شەڕدا. هیچ کامیان تەمەنیان لە چواردە ساڵ زیاتر دەرناکەون، بەڵام هەموویان ماسولکەدارن. جەستەی لاوازی کوڕە کۆیلەکان بەهۆی کاری قورسەوە ڕەق دەبێتەوە. وە پاژنە زبر و چەقەڵەکان بەردەوام لە چەناگەی ئۆرکەکان دەدەن و چەناگەیان دەشکێنن.
  کچە کاپتنەکە بە هۆش خۆی هاتەوە. وە دانیشت. هەردوو قۆڵی بە سەختی بریندار بوون - ڕیشاڵەکانی بڕاوە. باشە ئەمە کوشندە نییە، بە یارمەتی دەرمانی سیحر و جادووگەری، دەتوانرێت زیانەکان بگەڕێنرێتەوە. بەڵام ئەمە لانیکەم یەک دوو کاتژمێری دەوێت. لەم نێوەندەدا ناتوانێت شەڕ بکات.
  وە کەس نییە یارمەتی بدات - هەموو کچ و کوڕەکان لە شەڕدان، و بە تووڕەیی کێوی شەڕ دەکەن. ئەمە شەڕێکی وەها دڕندانە.
  دیانا جووڵەی کرد، خۆشبەختانە پێیەکانی ڕووت بوون و تاڕادەیەک تەواو بوون. وە بە پەنجە چالاکیەکانی وەک پەنجەی مەیموونێک، کچە کاپتنەکە دەستی کرد بە گەڕان بەدوای کیتی فریاگوزاری سەرەتاییدا. دەرمانێک هەیە کە برینەکان چاک دەکاتەوە، و برینەکانی زۆر سەخت، هەروەها بەڵمێکی گشتگیر. جگە لەوەش بۆچی دوای پێچانی ئەندامەکان و چەورکردنیان بە بەڵم و دەرمان بەشداری شەڕەکە نەکەیت؟
  بە پێی ڕووت دەتوانیت شتگەلێکی زۆر بەهێز و ژەهراوی فڕێ بدەیت. وە ئەوەش ئەوەندە فێنک و وێرانکەر دەبێت.
  دیانا بە متمانەوە مامەڵەی کرد. وە پێیەکانی ئەوەندە ڕووت و چالاکن. بە دوودڵیەوە پێڵاوی لەبەردا بوو، تەنها بۆ ئەوەی جەخت لەسەر دۆخی خۆی بکاتەوە. لە جیهانێکدا کە چەند ڕووناکی و هاوینی ئەبەدی هەیە، پێڵاو پێویست نییە بۆ ئەوەی پێیەکانت هەست بە ساردی نەکەن، بەڵکو بۆ جوانی و بۆ ئەوەی جەخت لەسەر ئەوە بکەینەوە کە تۆ نە کۆیلەیت و نە کۆیلە. وە ئەمەش شتێکی لۆژیکییە...
  لێرەدا یەکێک لە کوڕەکان کە هەروەها پێی ڕووت بوو، دەرزییەکی تیژی فڕێدایە ناو لوتی ئۆرکەکەوە. وە ئەویش کە بەشێک لە ژەهرەکەی وەرگرت، بەستوو و لە یەک کاتدا مرد.
  کوڕە کۆیلەکە بە جۆش و خرۆشەوە گۆرانی دەگوت، کوڕە کۆیلەکانی دیکەش بەشداریان کرد، ئەوان مرۆڤ بوون و وەک مرۆڤ گۆرانییان دەوت:
  ئێستا ئەگەر کێشە لە گەردووندا هەبێت،
  بە هیچ نرخێک ڕوونادات...
  ئیتر گۆڕانکاریت ناوێت
  پیاوەکە نازانێت چی دەوێت!
  
  وە چێرنۆبۆگ هەیە بە هێزێکی بەهێزەوە،
  گەورەکە هێزی گشتگیری هەیە ...
  ڕاست لەسەر پێشەوەی دەدات بە پیاوێک،
  بۆ ئەوەی ڕەگەزی مرۆڤ بە تەواوی کێوی نەبێت!
  
  بەڵێ، ڕەگەزی مەزن دروستی کردووە،
  بۆ ئەوەی خەڵک هۆکارێکیان هەبێت بۆ گەشەکردن...
  بۆ ئەوەی مرۆڤ بە یەکجار هەموو شتێکی دەوێت،
  وە مرۆڤەکان فێری شەڕی سەخت بوون!
  
  وەک چۆن جەنگاوەر بەسەر خراپەدا زاڵ دەبێت،
  ئەو ڕۆدەی کە بۆ سوودی مرۆڤ دروستی کردووە...
  چاکەی بۆ ڕۆح و جەستە ڕشت.
  هەرگیز درەنگ نییە بۆ فێربوونی شەڕ!
  
  خودای گەورە چی دەوێت؟
  بۆ ئەوەی ناوێرن دێوەکە بهێننە سەر ئەژنۆی...
  تا چارەنووسی خراپ حوکم نەکات،
  تا سەدان نەوە گەشە بکەن!
  
  بەڵێ، چێرنۆبۆگ هاندەرێکە بۆ خەڵک،
  بۆ ئەوەی تەمبەڵی نەبێت، چەقبەستوویی نەبێت...
  هیوادارم تۆ ئۆرکشیستا بیت شکاندن بۆ ناو چەقۆکێشان،
  بە شێوەیەکی دۆستانە بە دەوری ئۆرکلیندا بڕۆن!
  
  بۆیە ئەگەر سەخت بوو ون مەبە،
  ئەگەر کێشە بەسەر وڵاتی باوکدا بێت...
  ڕۆد بە جوانی و بە ئاسانی ئەنجامی دەدات،
  تەنها بۆ ئەوەی خەڵک بجوڵێن!
  
  وە چێرنۆبۆگ تەنها برا گەورەکەتە،
  هەرچەندە توند و تیژە , بەڵام بێ کۆتایی خۆشی دەوێیت...
  گەورەترین نمرەی لێدەدەیت
  کاتێک بۆ هەمیشە خزمەت بە ئەلف دەکەیت!
  ئۆرکەکان زیانێکی گەورەیان بەرکەوت، لەلایەن کچ و کوڕەوە بڕدرابوون. و تەنانەت دیاناش بە دەستەکانی پێچراوەوە هاتە ناو شەڕەکەوە. وە پەنجە ڕووتەکانیان ڕیشتاشی فڕێدا کە بەر ملی ئۆرکەکان دەکەوتن و خوێنبەرەکانیان دەبڕییەوە. وە هەموو جۆرە قوڕگ و شتێک. وە لەڕادەبەدەر سەرنجڕاکێش دەرکەوت.
  و پاشان پێی ڕووتی دیانا نۆکێکی بە چیمەنی فرمێسکاوی فشارەوە فڕێدا. یەکسەر دەیان ئۆرک بە سەرۆکایەتی ژەنەڕاڵەکە فڕێدرانە سەرەوە و بەسەر لای فرێگاتەکەدا فڕین. ئەمە بەڕاستی لەناوبردنی گەورە و مردنی ورچە قاوەیی و ناشرینەکانە.
  ئۆینۆمۆس بە پێکەنینەوە وتی:
  - ئێمە لە یەک خوێنین: من و تۆ! ڕاست?
  دیانا بە زەردەخەنەیەکی دۆستانە وەڵامی دایەوە:
  - کاتێک یەکگرتووین، نەدۆڕاوین! مرۆڤ و دێو دەسەڵاتن، و زۆر شانازی دەکات!
  کچەکان فشارەکانیان زیاد کرد. ئۆرکە ڕزگاربووەکان، بە بەکارهێنانی پەرەشوتە خامەکان، دەستیان کرد بە بازدان بۆ خوارەوە، لە فرێگاتە باڵدارەکانەوە دەخلیسکان. بەشێک لە پەرەشووتەکان، بەهۆی قورسایی قورسیانەوە، دڕان، و ورچە گەورەکان وەک بەرد کەوتنە خوارەوە، بەڵام بە پێچەوانەی بەردی کۆبڵەکانەوە، هاواریان دەکرد و جنێویان زۆر پیس بوو!
  دیانا لە تویتێکدا نووسیویەتی؛
  ئاسان نییە ژنێکی باش بیت،
  میهرەبانی پەیوەست نییە بە باڵا!
  ئۆینۆمۆس بە شمشێرە تیژ و درێژەکانی میڵێکی دیکەی ئەنجامدا و سەری کاپتنێکی ورچێکی زەبەلاحی بڕی. وەک بەرمیلێک بەسەر سەقفەکەدا ڕۆیشت و خوێنی دەڕژا. وە شازادەی گەنج گۆرانی وت:
  دیسان خوێن وەک ڕووبارێک ڕژا،
  بەرامبەرەکەت تا ڕادەیەک توند و تیژە...
  بەڵام لە شەیتان مەترسە،
  وە ئەهریمەنەکە بگەڕێنەرەوە بۆ تاریکی!
  . بەشی ژمارە ٦.
  دوچێسی ئەژدیهای حەوت سەر و لە هەمان کاتدا مامۆستای گەورەی ئەکادیمیای سیحر، هێسکیان کرد و پرسی:
  - دەتوانی تا باڵای پیاوێکی پێگەیشتوو بەرزببیتەوە و لانیکەم بۆ ماوەی خولەکێک بە هەوادا هەڵواسیت؟
  دۆمینیکا پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  دەتوانم، بەڵام دەتوانم بە شێوەیەکی جیاواز بیکەم
  بە پێی ڕووت بەناو شەبنەمدا ڕابکە...
  کچەکە وەک چۆلەکەیەک باز دەدات -
  ئەمەش مانای شتێکی جیاوازە لە هەموو کەسێک!
  دەمی دوچێسی ئەژدیها کرایەوە و ئاگری لێ هەڵهات. بڵێسەی ئاگرەکە بەناودا تێپەڕی و کچە جوانەکەی زۆر بە ئازارەوە لەسەر بنی پێی ڕووت و پەمەیی و بە کێشێکی ڕەسەنی پاژنەی سووتاند.
  وە دۆمینیک هاوارێکی کرد، بەڵام یەکسەر چەناگەی بە توندی گرت. وە سنگی بە قورسی قورس بوو. بە باشی لێیدا، تەنانەت تاڵە مووەکانیش یەکسەر ئاوساون. وەک ئەوە وابوو لێکۆڵەرە کۆنەکان ئەشکەنجەیان دابێت.
  کچەکە گریای:
  لانسلۆت و شا ئارسەر بۆ تۆ هەیە !
  دوچێسی ئەژدیها هاوارێکی کرد:
  ئەمە کێی ترە کە بوێری هەڕەشەم لێبکەیت؟
  مارکیزی نمفەکە وەڵامی دایەوە:
  - ئەمانە پاڵەوانن لە فۆلکلۆری مرۆڤەوە. ئەوان بە تەواوی سەلامەتن بۆ تۆ، نیعمەتەکەت!
  ئەژدیهای مێینە هاوارێکی کرد:
  - باشە! ئێستا ئەرکێکی پراکتیکیت هەیە، پێی سووتاوەکانت چاک بکەرەوە. ئەمەش لە پراکتیکدا زۆر بەسوودە، و زیاتر لە جارێک لە ژیاندا بەکاردێت.
  دۆمینیکا بە زۆر زەردەخەنەی کرد و گۆرانی گوت:
  - وە یەک، و دوو، و سێ، و پێنج!
  من ماندوو نابم لە دووبارەکردنەوە...
  وتنی هەمان شت
  ئەوە بەسە ئاوەکان بۆ تۆ قوڕ بکات!
  گراند ماستەر دراگۆن ئاماژەی بەوە کردووە:
  - وە کچێکی چەقۆکێشە. ڕەنگە تەنها پاژنەی پێیەکانی سوور نەکرێتەوە، بەڵکو پەنجەکانی قاچیشی بشکێنێت؟
  مارکیزی نمف تێبینی کرد:
  - پێویستە سەبرمان هەبێت ئای دوچێس. ڕەنگە ئەم کچە تاکە چانسی ئێمە بێت بۆ ڕزگارکردنی سێکسی بەهێزتر. وە پیاوەکان بهێننەوە!
  ئەژدیهای مێینە هاوارێکی کرد:
  - ئەمە گەمژانەیە! پیاوێکی خنکاو پەڕۆیەک دەگرێت، تۆش پاژنەی ڕووتی کچێکی مرۆڤ دەگریت . هیچ توانایەکی تایبەتی نیشان نەدا.
  مارکیزی نمف ناڕەزایەتی دەربڕی:
  "ئەو توانی بە فەرمانەکەی بەردێک بەرز بکاتەوە بەبێ هیچ سیحرێک و جادوویەک و ئەوەش بەهای زۆرە!"
  دوچێسی مۆنتسیرات پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - بەڵێ بەناوبانگە کە ئازاری پێشەوەی داوە. ڕاستە ئێستا هیچ شوێنەواری نییە. وە ئەمەش بۆ مرۆڤەکان تایبەت نییە.
  ویزڵ پشتڕاستی کردەوە:
  - یەکسەر دیارە کە ئەو تایبەتە و هەڵبژێردراوە! وە پێویستی بە ڕێبازێکی تایبەت و دڵسۆز و ورد هەیە.
  دوچێسی ئەژدیها بە یەکجار حەوت سەری سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ، ڕێبازێکی دڵسۆز و تایبەت... ڕەنگە بە زمانم پاژنەی پێی بلێم، وەک نیشانەی ڕێزێکی گەورە!
  دۆمینیکا چاوی بڕییەوە و بە دڵنیاییەوە وەڵامی دایەوە:
  - نەخێر باشترە زمانت بەکارنەهێنیت! - وە زیادی کرد، بە شێوەیەکی چاوەڕواننەکراو دەموچاوی زۆر شیرینتر کرد. - هەرچەندە بێ گومان زمان بەهێزترین بەشی جەستەیە. توانای جوڵاندنی ملیۆنان سوپای هەیە!
  مارکیزی نمف پێشنیاری کرد:
  -ئەرکێکی سادە بدەیتێ. بۆ نموونە با وا بکات پشیلەکە بێتە لای و چرپە بکات، پاشان بگەڕێتەوە!
  لێرەدا ئەو مێینە ترۆلەی پێشتر بێدەنگ بوو بە جلی وەنەوشەییەوە، بە چەقۆیەکی سیحراوییەوە، ناڕەزایەتی دەربڕی:
  - نەخێر! ئێمە ڕێگە نادەین پشیلە بچووکەکە ئەشکەنجە بدات. باشترە بە چەقۆی سیحر شەڕم لەگەڵ بکەیت. بەڕاستی ئەمە تاقیکردنەوەیەکی جدی دەبێت و تاقیکردنەوەیەکی کاریگەر دەبێت!
  وە مۆری پاژنەی سەندەلەکانی لێدا کە بە یاقوت و ئەڵماسی وەنەوشەیی و لیلاکەوە چەقێنرابوو.
  دوچێسی ئەژدیها وەڵامی دایەوە:
  "زۆر قورسە کچێکی تازەپێگەیشتوو شەڕ لەگەڵ وەستای ئەکادیمیای ئەژدیها بکات." شەڕکردن لەگەڵ تۆدا قورس بوو، تەنانەت ئەم لاسکە بە ئەزموون و بەئەزموونەش!
  مێینە ترۆلەکە پێکەنی و تێبینی کرد:
  - بە تایبەتی! دوای ئەمە تەنانەت کۆشێی نەمریش لێی ناترسێت!
  پاشان دۆمینیکا بە زەقییەوە وتی:
  - چی، تۆ کۆشێی نەمرت هەیە؟
  دوچێسی ئەژدیها سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بێگومان هەیە، بەڵام ئەو دوورە لە خاکە دوورەکان لە شانشینی دووردا. بەڵام ئەم فێڵە پیسە چەوتە هەیە !
  کچە لێدراوەکە بە زەردەخەنەوە تێبینی کرد:
  - یان ڕەنگە تاعونی لێکەوتبێتەوە؟ بۆ ئەوەی هەموو نێرەکان بکوژن و مێینەکانتان بگرن!
  دوچێسی ئەژدیها وەڵامی دایەوە:
  - بە سەختی! ئێمە دە هێندە زیاتر مێینمان هەیە لە نێر. وە لە نێو ئەو ئۆرک و گۆبلینانەی کە سوپای کۆشچێی نەمر پێکدەهێنن، بە پێچەوانەوە، نێرەکان دە هێندە زیاترن لە مێینەکان و زۆر گەورەتر و بەهێزترن. بۆچی ڕەعیەت و سوپای خۆی لەناو ببات!
  دۆمینیکا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - بەڵام تاعونەکە کاریگەری لەسەر خودی کۆشچێی نییە؟
  مێینە ترۆلەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ، یەک سیحری شەڕ لەسەری کارناکات. هیچ چەکێک وەرناگرێت. تەنانەت بۆمبی هایدرۆجینی تۆش ناتوانێت لەناوی ببات. جەوهەرەکەی بەم شێوەیە!
  کچە لێدراوەکە ئاماژەی بەوە کردووە:
  - بەڵام ڕەنگە مردنی لە هێلکەکەیدا هەبێت، لەسەر نوکی دەرزییەک!
  دوچێسی ئەژدیها بە دەنگێکی ڕەشەبا وەڵامی دایەوە:
  - ئەوەندە سادە نییە! ئەگەر ئەوەندە ئاسان بوایە کە مردنی کۆشچێی بدۆزرێتەوە، ئەوا زۆر لەمەوبەر لە ژیاندا نەدەبوو. و بەم شێوەیە، تەمەنی ئەوەندە سەدەیە کە...
  مارکیزی نمف لەبری وەڵامی دایەوە:
  -ئێوەی خەڵک هەر لە دارەکاندا بازتان دەدا، بەڵام ئەو پێشتر دەسەڵاتی خۆی هەبوو و لەسەر تەخت دانیشتبوو. بیربکەرەوە ئەمە چ جۆرە بوونێکە!
  دۆمینیکا وەریگرت و گۆرانی وت:
  مەیموونەکان دەموچاو دروست دەکەن
  وە لەسەر لقێک دادەنیشن...
  هێشتا بێ بایەخە
  باوباپیرانمان لەوێ بوون!
  مێینە ترۆلەکە تێبینی کرد:
  - بێگومان کۆشچێییش گومانی لێدەکرێت. وە کاتێک تاعونەکە دەستی پێکرد، بێگومان یەکەم کەس بوو کە گومانی لێکرا. ئەمە بە جۆرێک سەری میحوەرەکەی خراپەیە. وەک ئەژدیهای نێر سەد سەر ، گەورەترین ئەژدیها، ئیمپراتۆری ئیمپراتۆرەکان و خراپەکارەکە. بەڵام ئەم ئەهریمەنەش بەرد بوو و ورد بووەوە. بەڵام کۆشێی لانیکەم نەفرەتی دەکرد! جگە لەوەش گومانیان لە پاشای جینەکان، ئیبلیس... جینەکان ڕۆح بوون، و ناتوانن بەردباران بکەن.
  بەڵام جنۆکە بە جۆرێک خۆیان شاردەوە. وە وەک ئەوە وابوو ون بوون!
  دۆمینیکا لە وەڵامدا گۆرانی وت:
  جنۆکە بە زەقییەوە وتی، نەخێر، باوەڕم پێ بکە، کچان هێزیان هەیە،
  و دیار نەما...
  وە دواتر ئەژدیهاکە ناڕەزایەتی دەربڕی بەرامبەر بەو جوانییە , .
  ڕابکە، تکایە!
  مارکیز دی لاسکا تێبینی کرد:
  - جنۆکە هەم جنۆکەی چاکە و هەم خراپە. بەهێزن، بەڵام تواناکانیان سنووردارە. بەڵام لە ڕووی تیۆریەوە ئەگەر یەکێک لە نێرەکان یان مێیەکان داوای لە ئیبلیس ئیمپراتۆری جنەکان کرد کە ڕەگەزی نێرینە لەناو ببات، و توانی ئەڵقەیەکی هەموو تواناکان بدۆزێتەوە کە دەسەڵات بەسەر ئەم گەورەترین هێزە لە گەردوونی ئێمەدا ببەخشێت، ئەوا دەتوانێت ببێتە هۆی ئەمە!
  دۆمینیکا سەری لە سەری خۆی دانا:
  - ئەمە لە ئێستاوە شتێکە! پێویستە ئەڵقەی هەموو تواناکان بدۆزینەوە. وە دواتر هەموو شتێک چاک دەکەین.
  ئەژدیهای مێینە پێکەنی، دەنگی وەک ڕەشەبا بوو. و پاشان وەڵامی دایەوە:
  - دۆزینەوەی ئەڵقەی یەک زۆر قورسە. بەو پێیەی دەسەڵات دەدات بەسەر خاکێکدا کە بەراورد دەکرێت بە تەواوی گەلەئەستێرەکە. جگە لەوەش ئەگەر لە گەردوونەکەتدا گەلەئەستێرەکە بەهۆی ڕێکخستنی دەگمەنی ئەستێرەکانەوە نزیکە لە چۆڵبوون، ئەوا لێرەدا خاکێکە کە تریلیۆن بوونەوەری زیرەک و چەندین شانشینی تێیدا نیشتەجێیە. وە دیارە هێشتا کەس نەیدۆزیوەتەوە، بەو پێیەی ئیمپراتۆرێکی گەردوونی چیرۆکی ئێمە نەبووە!
  دۆمینیکا پێکەنی و پرسی:
  - خودایەکت هەیە؟
  مارکیز-نمفەکە وەڵامی دایەوە:
  - ئایا خودایەکی باڵای وا هەیە، دروستکەرێک لە هەموو گەردوونەکاندا، یان ئەو بوونی نییە، بەڕاستی کەس نازانێت هێشتا. تەنانەت کۆشێی نەمر. بەڵام خوداوەندەکانی پلە نزمتر هەن . بەڵام بەجۆرێکن کە سوودێکی کەمیان هەیە و باشترە دوور بکەونەوە. بە گشتی وشەی خودا مانای زۆری هەیە. کەواتە بەرزترین جنۆکە لە هێزدا تەواو یەکسانە بە خوداوەندەکان.
  مێینە ترۆلەکە تێبینی کرد:
  - ئێمە ئایینیشمان هەیە، بەڵام سوودێکی کەمیان هەیە. هەروەک چۆن هی تۆیە، بەڕێزان. ئێستا کە کۆرۆنا هەبوو , بەڕاستی کڵێساکان چۆڵ بوون، دوعاکان یارمەتی کەسێکیان دەدا، یان بخور لە ڤایرۆسەکان دەیپاراست. بۆچی ئێوەی خەڵک ئەوەندە خۆبەزلزانن، پێتان وایە بە ئەژنۆ و کڕنۆش بردن دەتوانن لە بەرامبەردا سواڵ بکەن بۆ شتێک!
  دۆمینیکا بە شێوەیەکی شەڕانگێزانە وەڵامی دایەوە:
  - بەڵام من بە هیچ شێوەیەک باوەڕم بە خودا و خوداکان نییە! وە من گرنگی بەو شتە نادەم. بەڵام پێشتر باوەڕم بە ئەلفەکان نەبوو، و بە چیرۆکێکی ئەفسانەیی و داهێنانێکی مرۆڤم دەزانی. - کچەکە شەقێکی لە بنی ڕووتی خۆی دا لەسەر تەختە بەردەکە و بەردەوام بوو. - وە ئێستا دەبینم کە ئەلف و ئەژدیها و ترۆل و نمف هەیە، کەواتە بۆچی باوەڕ بە خودا و فریشتەکان نەکەین؟ جگە لەوەش، زۆرێک لە ملیارەها کەس باوەڕیان بە خودای گەورە هەیە، و نزیکەی تەنیا منداڵانی بچووک، و هەموویان نییە، بە جددی باوەڕیان بە ئەژدیها و ئەلف هەیە.
  مارکیز لاسکا پێکەنی و وتی:
  - دەزانم! ئەم کچە کاتێک بچووک بوو سەیری کارتۆنێکی دەکرد دەربارەی دونۆ و لە ڕاستیدا دەستی کرد بە گەڕان بەدوای چەقۆیەکی سیحراوی لە حەوشەکەدا. وە هەموو لقێکی پشکنی. منداڵەکانی تریش پێی پێکەنین. لە ڕاستیدا تەنانەت لە تەمەنێکی بچووکیشدا زۆربەی خەڵک لەوە تێدەگەن کە چەقۆی سیحراوی چیرۆکی ئەفسانەییە!
  دۆمینیکا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - بەڵام لە دونیای تۆدا چەقۆی سیحر هەیە!
  مێینە ترۆلەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بێگومان هەیە! وە بۆ ئەوەی بژیت، دەبێت فێری بەکارهێنانیان بیت !
  ئەژدیهای مێینە هاوارێکی کرد:
  - ئێستا! چەقۆیەکی سیحراوی پێ بدە، دەبینین ئەم کچە زۆر تیژ و زمانێکی بوێر توانای چی هەیە!
  دۆمینیکا گۆرانی وت:
  داواتان لێدەکەم سەرت سوڕمێ
  ئەگەر سیحر ڕووبدات!
  ئەگەر ڕووبدات، ئەگەر سیحر ڕوویدا!
  لاسکا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - باشە ئەو کچە خۆشەویست نییە؟ جادووگەرێکی ئاوا!
  مێینە ترۆلەکە چەقۆ سیحرەکەی بە توندیتر گرتە دەستی ڕاستی و دەستی لێدا. وە ڕەشەبایەک لە دۆمینیکادا کەوت. بەڵام کچە ئەکتەرەکە توانی لە کۆتا ساتدا باز بدات و لێدانەکەش لەدەستیدا. کاشی مەڕمەڕی پشتم تواوەتەوە و دەستی کرد بە دوکەڵ کێشان.
  دوچێسی ئەژدیها بە هاوارەوە وتی:
  - ئاگاداربە کوبرا! زیان بە تەواوی پۆشاکەکە دەگەیەنیت!
  ویزڵ پێکەنی و تێبینی کرد:
  - ئەمە شێوازی چەقۆی سیحراوییە!
  مێینەی ترۆل کۆبرا لە وەڵامدا گۆرانی وت:
  - دایکی خراپە، میتۆدەکەم سادەیە،
  من حەزم لە ڕاکێشانی کلکی پشیلە نییە!
  دۆمینیکا لە وەڵامدا گریای:
  کابوسێک لە شاگردەکانمدا هەیە،
  یەک بازدان - یەک لێدان!
  دوچێسی ئەژدیها قسەکانی بڕی:
  -سەیرکە، تاڵە مووەکانی پێشتر نەماون! لە مرۆڤەکاندا زیان بەو خێراییە نامێنێت. چ کچێکە !
  مارکیزی نمف پشتڕاستی کردەوە:
  - ئەوە تەواو! من لەو بارەیەوە هەڵە نەبووم. دووبارە دروستبوونەوە لە هێزدا دەگمەنە، تەنانەت بۆ جادووگەرەکانیش و بە سیحر چارەسەر نەکرا.
  دۆمینیکا چاوەکانی چرپاند و بە شێوەیەکی نمایشکارانە لەسەر دەستەکانی وەستا. وە پێی ڕووتی وەکو تیغی پرۆپلەر لە هەوادا دەدرەوشایەوە. وە کچەکە وەریگرت و بە جۆش و خرۆشەوە گۆرانی وت، بە دەنگە زیوینەکەی:
  ئێمە لە شەڕەکاندا ئیرادەی خۆمان هێور دەکردەوە،
  برام ئەوان بۆ نیشتمان شەڕیان کرد.
  لە دوورەوە لە ئێلفینیزم دەچوو،
  سەربازێکی ئێلف چووەتە ناو ئۆرکلین!
  
  باوباپیرانمان شمشێریان ساختە کردووە،
  و پاشان دەمانچەکان کەوتنە کردارەوە...
  درەختی بیرچ لقەکانیان دەکاتەوە،
  کچەکان خەریکی نانەواخانەن!
  
  لە هەر شەڕێکدا سەرکەوتووە ,
  دەزانێت چۆن شتەکان بە مێشکی خۆی وەربگرێت.
  هەندێک جار دۆزەخی پاک دەسوتێت.
  بەڵام نەیار دەشکێنین !
  
  ئەلف زەوی دەپارێزێت،
  پەناگە دەدات بەو کەسانەی کە پێی ڕووت و ڕووتن.
  لە مانگی ئایاری ساڵی 2019 شەڕەکەمان تەواو کرد.
  شکستێکی تووڕە چاوەڕێی ئۆرکماخت بوو!
  
  وە دوای بیناسازی و چاندن،
  کێڵگەکان گوڵ دەکەن و جاجیمەکە بە کۆکراوە.
  ئێوە پاڵەوانن، کچان، باپیرانن،
  بەستن و بەفر لە خەندەقەکاندا هەبوو!
  
  لە وڵاتی باوکی ئازامانەوە،
  کەوانێکی قووڵ وەربگرە.
  ئاڵای ئێلفینیزم دەفڕن،
  وە بانەرەکانی فوهەر بۆ سکراپکردنن!
  
  سەدەکان لە ژێر ئێمەدا تێدەپەڕن ئەستێرەکان،
  ئیمپراتۆریەت ڕەوەیەکی گەلەئەستێرەییە.
  هەرگیز درەنگ نییە بۆ لەدایک بوون
  وە دوژمن لە بۆشایی ئاسمان بنێژن!
  
  بەڵام باوەڕم وایە عەقڵ ئارام دەبێت،
  وە مرۆڤ وەک دایک وایە بۆ هەموو کەسێک،
  لێرەدا خێزانە کۆنەکە گەشە دەکات،
  درەوشاوەیی شکۆمەندی - نیعمەت!
  وە کچەکە زۆر جوان گۆرانی دەڵێت، ئەو گۆرانیبێژێکی وەها نایاب و ئاست بەرزی جیهانییە. یان نیمچە جیهانی - کە لەوەش پێکەنیناویترە.
  دوچێسی ئەژدیها هاوارێکی کرد:
  -ناوازە! یان ڕەنگە تەنها بیبە و بیکەیت...
  مێینە ترۆلەکە کۆبرا بە گریانیەوە وتی:
  - کاتی ئەوە هاتووە شەڕ لەگەڵ چەقۆی سیحردا بکەیت! وە بەبێ هیچ نینۆکێکی بێدەنگ! تا کۆتایی شەڕ لەگەڵ دوژمن دەکەین!
  مارکیزی نمفەکە قیژاندی:
  - بێ ئەقڵ مەبە! چ دوژمنێکە بۆ تۆ. ڕەنگە ئەمە دوا چانسی ئێمە بێت بۆ ڕزگارکردن و گەڕاندنەوەی سێکسی بەهێزتر!
  دۆمینیکا بە تووڕەییەوە گەمژەیی کرد:
  - چەقۆیەکی سیحراویم پێ بدە و تێکەڵەکە لە بەرامبەرەکەم دەکوژم. من هاری پۆتەرم بە تەنوورەوە، و هەندێک دانو نیم!
  دوچێسی ئەژدیها بە گەمژەییەوە گوتی:
  - ئەمە چ جۆرە باندێکە؟
  ویزڵ ڕوونی کردەوە؛
  - کارەکتەرەکانی چیرۆکە ئەفسانەییەکانی مرۆڤ و... فۆلکلۆر هاری پۆتەر کوڕێکە لە ئەکادیمیایەکی سیحر خوێندوویەتی، دانو کارتۆنێکی کۆمیدییە .
  کۆبرا پێکەنی و چەقۆکەی لەرزاند. پەلسارێک فڕییە دەرەوە و لێیدا لەو شوێنەی کە کچە ئەکتەری سینەما وەستابوو. وە ئەو، دۆمینیکا، زۆر بە لێزانی بازێکی دایەوە و پاژنە پەمەییەکانی کە بە کردەوە دوور بوو لە تۆز. وە بڵێسەی ئاگرەکە تاکەی گرت و بە سووکیی لێیدا.
  کچەکە هاوار دەکات:
  - ئای تۆ چەوت !
  وە دەستی جووڵاند. وە لەناکاو ئەو چەقۆی سیحرییەی کە نمفەکە بە دەستەکانیەوە گرتبوو بە هێزێکی ترسناکەوە پەلە هاتە ناو کفنی.
  وە دۆمینیک بە توندی گرتی، وەک مەیموونێکی چالاکی. دوای ئەوەش لە وەڵامدا پەلساری تەقاند.
  ئەو کچە ئەکتەرە هیچ جادوویەکی نەچرپاند، نە کوو، بە سادەیی دەستکردێکی ئەفسوناوی هەڵدەدا. وە کۆکە ئاگرینەکە بەرەو کوبرا فڕی. چاوەڕوانی ئەمەی نەدەکرد و کەوتە خوارەوە. سەندەلەکانی کە ستایلێکی نیوە پێڵاو بوو و تەنها پاژنەی داپۆشیبوو، بەرەو سەرەوە دەلەرزین. وە ڕوون بوو کە مێینە ترۆلەکە بە سەختی بریندار بووە. وە بۆ ماوەیەکی درێژ گریای. وە دەستی کرد بە تەقەکردن لە چەقۆ سیحرەکەیەوە.
  وە پەلسارەکان پەرش و بڵاو بوون وەک ئەوەی بەردی تەپوتۆز لە ئاسمانەوە ببارێت. بەڕاستی ئاڵوگۆڕی لێدان ڕوویدا.
  وردتر بڵێین یەک لێدانی سەخت و زنجیرەیەک لێدانی مەیل ئامانجەکەیان لەدەستدا.
  هەروەها پولسارەکە خۆی بە دوچێسی ئەژدیهاکە داوە. وەڵامی دایەوە بە وەرگرتنی و بە ئاگر لە دەمیەوە خەریکە. وە ڕووناکیەکەی بێ زیان نەبوو، تەنانەت نمفی مارکیزیشی گرت.
  هەروەها چەقۆی سیحراوییەکەی لەرزاند و هاوارێکی کرد:
  - منداڵ بەسە! بەڕاستی پێشتر هەموو سنوورەکانت بەزاندووە.
  بەڵام هەردوو کچەکە تەنانەت بیریان لە ئارامبوونەوە نەکردەوە. دۆمینیکا کە هەستی بە هێزی شەیتان لە خۆیدا کرد، بە چەقۆی سیحراوی خۆی لێیدا و یەک لە دوای یەک پەلساری فڕێدا. وە تۆپەکانی بەر پێی وەستای ترۆلی مێینە کەوت و سەندەلەکانی سووتاند.
  بە تووڕەییەوە هاوارێکی کرد:
  - مریشکی مرۆڤ!
  مارکیزی نمف ناڕەزایەتی دەربڕی:
  - نەخێر! بە ئەگەرێکی زۆرەوە پەپوولەی خانمە، یان لانیکەم باڵندەی پەپوولە!
  دۆمینیکا جارێکی تر لێیدا , و ئەمجارەیان شەپۆلی تسونامی ئاگرە هێمنەکەی بەڕاستی وەک یانێک لێیدا کە لە بڵێسەی ئاگر دروستکراوە.
  وە مێینەی ترۆل کۆبرا هاوار دەکات و بەبێ سنووردارکردن سیحر ئازاد دەکات. بەڵام هەر کە ستوونی ئاگرەکە فڕێی دەداتە سەرەوە، بە شێوەیەکی ڕستەیی جلەکەی دەسوتێنێت و بەسەر سنگیدا دەدات.
  هەناسەی مێینەی ترۆلەکە گرت. وە دۆمینیکا زیاتری برد و پەلسارێکی بکوژی بۆ سەری زیاد کرد. وە وەک ئەوە وابوو کە چەقۆیەک بەر مێشکم بکەوێت .
  کوبرا هاوارێکی کرد و دواجار بێهۆش بوو. پێی ڕووتی سووتا و تاڵە مووی لێ هاتبوو. ئەو کچەی کە لوتی ئاکویلین بوو، گۆرانی لێدرا و لێیدرا.
  دوچێسی ئەژدیها بە خۆشحاڵییەوە هاوارێکی کرد:
  - وای! هەموو چاوەڕوانییەکانت تێپەڕاند! ڕاشکاوانە بڵێم، پێم وا نەبوو کە دەتوانیت شتێکی لەو جۆرە بکەیت - خودی کۆبراکە بکوژێنە!
  مارکیزی نمف سەری لە سەری خۆی دانا:
  - ئەو سەرەکی و نزیکەی تەنها هیوای ئێمەیە! وە ڕەنگە بە باشی ڕەوا بێت. سەیرکە ئەم جوانییە ڕەنگاوڕەنگە چی دەکات!
  بەڕاستی دۆمینیکا وەریگرت و پێی ڕووت و ڕەنگینەکەی لەرزاند و "بزن"ی مەغریبی پۆشراو لەناکاو گریای و بە پەلە بەدەوریدا ڕۆیشت. وەک ئەوە وابوو بەڕاستی زیندوو و جووڵاو بووبێت. وە با بەڕاستی باز بدەین و فلێرت بکەین.
  دوچێسی ئەژدیها بە پێکەنینەوە تەقیەوە و حەوت سەری لەقاند و تێبینی کرد:
  - وای! چۆن ئەو کارە دەکات؟
  دۆمینیکا شانی هەڵکێشا و چرپەی کرد:
  ئەگەر ڕاستگۆ بم، نازانم
  هەموو شتێک تێکەڵ بوو لە گەرمای نیوەڕۆدا...
  نزیکە هەرگیز جادوو نەخوێنمەوە.
  من بە هیچ شێوەیەک یاری بە ڕۆحی با ناکەم!
  بەڵکو هەمیشە بیرت دەکەم کاکە،
  کچەکە لەگەڵ خۆت ببە!
  دوچێسی ئەژدیهاکە هاوارێکی کرد:
  - دۆمینیکا قبوڵ کرد! وە بە لەبەرچاوگرتنی بەهرە تایبەتەکەی، ناوی خۆی تۆمار دەکات لە بەشی نوخبەی ئەکادیمیای ئەژدیها. لەو شوێنەی کە نەک هەر ناچار نابێت پارەی خوێندنەکەی بدات، بەڵکو بە پێچەوانەوە، سکۆلەرشیپێکی زیادکراوی پێدەدرێت!
  دۆمینیکا بازێکی بەرزتر دا، بە دەوری خۆیدا دەسوڕایەوە و گۆرانی گوت:
  دۆمینیکا لەوە باشتر نییە
  ئەو ڕەنگی زەوییە...
  خۆر بەسەر هەسارەکەدا هەڵدێت،
  وە لە هەموو دەوروبەریدا سفرەکان هەیە!
  مارکیزی نمف بە زەردەخەنەیەکی شیرینەوە پرسی:
  - چیم دەست دەکەوێت بۆ ئەمە؟
  وەستانێک هەبوو... دۆمینیکا بە زەقییەوە وتی :
  - پێویستە کوڕێکی قۆز بدۆزیتەوە!
  دوچێسی ئەژدیها پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - بەڵام , خوێندکارە نوێیەکە بە ڕوونی لە شانازییەکی بەهێزەوە سەری سوڕمابوو! بۆیە من تەوبەیەک دەسەپێنم - بۆ ئەوەی سەد ئەفۆریزمی باڵدار بڵێمەوە. وە یەکسەر بیکە!
  دۆمینیکا بە پێکەنینەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - تکایە! لەخۆڕا نییە کە لە فیلمەکاندا ڕۆڵم گێڕاوە، یادەوەرییەکی نایابم هەیە!
  دوچێسی ئەژدیها بە گەمژەییەوە گوتی:
  - خێرا وهره! هەروەها سنوورێکم بۆ کات هەیە!
  دۆمینیکا هەناسەیەکی قووڵی هەڵمژی و بە خێرایی دۆشکە نووسی:
  کەس پێویستی بە گوێی کەرێکی مردوو نییە، بەڵام بیستنی ڕێوی زیندوو دیارییەکە بۆ ئەو کەسانەی کە پێویستیان بە کەر نییە بۆ گەیشتن بە ئامانجەکانیان!
  کاتێک پێڵاوت خستە سەر مێشکت، بۆ هەمیشە بە پێی ڕووت دەمێنیتەوە!
  شەڕ هەوایە بۆ سییەکان، بەڵام تەنها تێکەڵ بە گازی دووانەیە!
  ئەگەر دوژمن نایەوێت دەستبەرداری بێت و نەیزانێت چۆن دۆڕێت، ناچاری دەکەین جلەکانی داکەنێت و فێری دەکەین چۆن سەربکەوێت!
  مرۆڤە خراپەکان سیحری ڕەشیان خۆشدەوێت، غەیرە مرۆڤە باشەکان سیحری سپییان خۆشدەوێت!
  کوشتن لە شەڕدا لە پرۆسەکەدا قورسە، لە تێگەیشتندا قێزەونە، بەڵام لە کۆتاییدا چەند گەورەیە ! واتە شەڕ تەندروستی بۆ ڕۆح و ڕەقبوونی جەستە و پاککردنەوەی جزدان!
  هەندێک جار شەڕ جزدانەکان زۆر پڕ دەکات، و بە ڕێژەیەکی ڕاستەوخۆ لەگەڵ پڕبوونی خوێنی ڕژاو، و پووچی دڵی گەندەڵ!
  قەرزی نیشتمان بە خۆپەرستی بێ خۆپەرستی پاداشت دەدرێتەوە!
  شەڕ زیرەکەکان تاقی دەکاتەوە، بەهێزەکان توند دەکات، گەمژەکان سەرقاڵ دەکات ! -
  پێکەنین بوون خۆش نییە، گریانی ئەوانی تر بێزارکەر نییە!
  فەرمانڕەوایەکی باش , وەک هەنگوینی شیرین، سەرەتا دەلێسێت، پاشان تفی لێدەکرێت !
  وە حاکمی خراپە، وەک کرم، سەرەتا تەخت دەکرێت و دواتر لە پێ دەدرێ!
  بەڵێ زێڕ نەرمە، بەڵام بە ئاسانی دەتوانرێت بەکاربهێنرێت بۆ دروستکردنی قەڵغانێکی نەبڕاوە!
  کوالیتی هەمیشە لە چەندایەتی تێدەپەڕێت - تەنانەت زەریایەک لە شۆربای جۆی مرواریش هیچ بەربەستێک نییە لەبەردەم تەقەمەنیدا!
  خراپە کاتێک پڕە لە هێز کاتێک چاکە بە ترس لاواز بێت!
  گاڵتەیەک باشە، کەوچکێک باشە بۆ ژەمی ئێوارە، و یارمەتیدانی پێویست!
  دەتوانیت جارێک یان دووجار بەختت هەبێت - بەبێ لێهاتوویی، بەخت نامێنێت!
  هەرکەسێک لیۆ تۆڵستۆی نەبێت، گەمژەی ئەدەبییە!
  پێویست ناکات تۆلستۆی لەدایک بیت بۆ ئەوەی مژدەرێک بیت بۆ ئەدەب!
  با بخۆینەوە بۆ ئەوەی ژنی زیاترمان هەبێت لە هۆکارەکانی سووربوونەوە لە جیابوونەوەدا!
  شەهوەت لە بەزەیی ژن زیاتر پیاوی لەناو بردووە!
  چاوی ورد، دەستی مەیل، دوژمن میس نییە - کورتبین!
  فەلسەفە تەمەن درێژ ناکاتەوە، بەڵکو دەیکاتە ڕازاوە، پارچە پارچەکان درێژ دەکاتەوە!
  فەرماندەیەک بە لێهاتوویی سەردەکەوێت، قەسابێک بە ژمارە، نابغەیەک بە هونەر، خۆنمایشکەرێک بە فێڵ!
  کەواتە با بخۆینەوە بۆ ئەوەی ئومێد نەمرێت، و تەنها ئەو کەسانە دەمرن کە لە ئاستەکەیدا ناژین!
  هیوا دواجار دەمرێت ... وە یەکەمیان ئەوانەن کە پاساوی نادەن !
  لە شەڕدا لۆژیک چەمکێکی ڕێژەییە، وەک شوکولاتە؛ پێش ئەوەی تەنانەت کاتت هەبێت بۆ سەرسامبوون بە بارەکان، ئەوان پێشتر لە دەمتدان؛ پێش ئەوەی کاتت هەبێت بۆ قووتدانیان، بە لایەکدا دێنە دەرەوە!
  سەرکەوتن هەندێک جار بۆگەنی هەیە، دەستکەوت وەک تەرمی بۆنی لێدێت، بەڵام بەختەوەری ناتوانێت بۆگەنی هەبێت!
  خودا لەسەر ڕووی هەموو شتێکە، شەیتانیش لە وردەکارییەکانیدایە!
  لێدان ناخۆشە تەنانەت بۆ مازۆخیش!
  ئەوەی خودا نایزانێت تەنها پرسیارێکە کە نەیتوانی وەڵامی بداتەوە!
  مەیموون باشترە لە مرۆڤ بەو پێیەی تەنها دەتوانێت بە شێوەیەکی ڕستەیی ئاژەڵ بێت!
  وتارێک کە بەرەو چاکە نابات، وەک ڕێگایەک وایە کە بەرەو تەقەمەنی دەبات!
  بنیاتنانی هەر عەقیدەیەک لەسەر دەقەکانی ئینجیل هەمان دیراسەکردنی میکانیکی کوانتەم لە چیرۆکە ئەفسانەییەکانی برایانی گریم!
  ئەستەمە خودا بیت، بەڵام مانەوە بە شەیتان بە تەواوی بەرگە ناگیرێت!
  عەقڵ هێز چوار هێندە زیاد دەکات تەنانەت ئەگەر ژمارەی دوژمنەکان دوو هێندەش بێت!
  ژیان سازشێکی تەواوە، نەک لەگەڵ مرۆڤەکان، بەڵکو لەگەڵ سروشت!
  پێشەوەی شێوەی زەنگۆڵەیە , واتە بزوێنەکە فێنک و ساردە!
  بۆ گەمژەکان نەنووسراون , یاسای سروشت بۆ نابغەکان دانەنراوە!
  زمان دەدرێت بە زیرەکەکان بۆ شاردنەوەی بیرکردنەوەکان لەسەر شتە گەمژانە و بێماناکان!
  ئەو کەسەی کە گاڵتەجاڕییەکان لە خەمدا دەبینێت، بە شێوەیەکی کارەساتبار لە خۆشییەکی جدیدا کوێر دەبێت!
  - پەلە بکە بێ پەلە - پەلە بکە بێ پەلە! بە چارەسەرکردنی کردارێکی ئاڵۆز نمرەی A لە وانەکە بەدەست بهێنە!
  براوەکان حوکمیان لەسەر نادرێت ... هەرچەندە، هەندێک جار حوکمیان لەسەر دەدرێت!
  - گەمژەیی مرۆڤ هاوپەیمانی خوداوەندەکانە کە دوژمنایەتی مرۆڤەکان دەکەن!
  پیاو لە ئەشکەوتدا پیاوە، بەڵام بەراز تەنانەت لە کۆشکیشدا لە بەراز بەرزتر بەرز نابێتەوە!
  دوو شتی بێکۆتایی هەیە: گەردوون و داهێنەری مرۆڤ، لەگەڵ ئەوەشدا یەکەمیان ڕێژەیی و دووەمیان ڕەهایە!
  ئەوەی ڕووسی حەزی لە لێخوڕینی خێرا نییە، و فڕینی خێرا نەفرەتی!
  - هەموو کەسێک نایەوێت بچێتە دۆزەخەوە، بەڵام تەنها چەند کەسێک دەتوانن تامی ئارەزووی دەرفەتی شەیتان بکەن!
  بەڵام بەبێ ئاودان بە فرمێسک، ناتوانیت دروێنەی خۆشی بچنیتەوە و بەبێ ئاودێری، ئەوکاتە لۆری سەرکەوتن گەشە ناکات!
  خودا لە هەموو شتێکدایە، یان لەسەر ڕووی خۆیەتی، شەیتانیش لە غیابی شتەکاندایە، یان لە قووڵایی کەمیی ماددیدایە!
  هەرکەسێک کاتێکی بۆ تەرخان بکات و وریا بێت، ئەبەدیەت لە پرسەکەیدا ڕزگار دەکات!
  بێدەنگی ئاڵتونە، وشەکە زیویە، بەڵام ئەوەندە لە دەمی ژنێکەوە دەڕژێتە دەرەوە کە تەنانەت ئەڵماسەکانیش مات دەبن!
  بێدەنگی ئاڵتونە و هەڵگرتنی درێژخایەنی چەمی قسەخۆشەکان ژەنگ ناگرێت!
  وە زێڕ بەهای خۆی لەدەست دەدات ئەگەر بە بێدەنگی لە زەویدا بنێژرێت!
  هەندێک جار، بە بێدەنگی، جزدانەکەت پڕ دەکەیتەوە لە زێڕی زیاتر لەوەی کە بە دەنگی بەرز سواڵ بکەیت بۆ وەرگرتنی نامەیەک!
  شەڕ هەرگیز بێزارکەر نییە، دەتوانێت ڕۆتین بێت، بەڵام تەنها تا یەکەم تەقە!
  کاتەکانی ئاشتی مەیلی دووبارەبوونەوەی هەیە و تەنها شەڕێک هەمیشە تاکەکەسییە!
  لە شەڕدا، وەک لە شەترەنجدا، ناتوانیت هەڵە بکەیت، بەڵام جیاوازییەکە لە فشاری بەردەوامی کاتدایە!
  شەڕ تەنانەت پێش جوڵەی یەکەمیش کێشەیەکی ئەبەدیی زەمەنە!
  لە شەترەنجدا جوڵەکان بە نۆرە دەکرێن، بەڵام لە شەڕدا، بە نۆرە!
  شەڕ وەک شەترەنج وایە، تەنها بەبێ یاسا و لە کاتی ڕاستەقینەدا!
  لە شەڕدا کەمیی هەتاهەتایی هەیە، کە ئاشتی حوکم دەکات، کەمیی خۆشی هەیە!
  سەرنجڕاکێشترین شت لە شەڕدا ئەوەیە کە هەموو شتێک هەمیشە جدییە، و تەنها بۆ نیشاندانی ئەوەیە کە تەسلیمبوونە!
  دەتوانیت بە خۆنمایشکردن وازبهێنیت، بەڵام، ئەفسووس , تەنها دەتوانیت واز لە ڕاستەقینە بهێنیت!
  ماندووبوونی مەشق و ڕاهێنان بە ئاسانی شەڕکردن سوودی دەبێت! ئەوەی تەمبەڵی نەبێت دەبێتە پاڵەوان!
  هەرگیز درەنگ نییە بۆ فێربوون، مەگەر مردبیت!
  تەنانەت مردوویش چانسی تۆڵەسەندنەوەی هەیە، مەگەر بێدین نەبێت!
  بوون بە مولحید واتە وازهێنان لە نەمری!
  بە سەریان بیردەکەنەوە، بەڵام بە سکی خۆیان ڕەفتار دەکەن!
  خراپە لە دڵەکاندا ناژی، بەڵکو لە گەدەدا دەژی!
  دڵ تەنها جار جارە خۆپەرستە، بەڵام گەدە هەمیشە!
  گەدە ترسناکترین بەشی جەستەیە، بەڵام ئەوە پاڵنەرێکە بۆ کارکردن!
  بێ دڵ پیاو نییە، بێ گەدە تەماحی مرۆڤ نییە!
  دڵ ئاسوودە دەکەن و گەدە ئارام دەکەنەوە!
  گرنگ نییە ئۆتۆمبێلێک چەندە، شتە سەرەکییەکە ئەوەیە کە شکۆمەندی وڵاتی دایک هیچ نرخێکی نییە!
  ئەگەر عیسا لە دڵدا بژی، ئەوا شەیتان لە گەدەدا دەژی!
  گەدەی بەتاڵ هانتان دەدات بۆ پڕکردنەوەی جزدانەکەت!
  سەرێکی بەتاڵ جزدانەکەت بەتاڵ دەکاتەوە!
  سکی گەورە نیشانەی کەسێکی گەورە نییە، بەڵام ئاماژەیە بۆ ئیرادەی کەم!
  گەدەی بەتاڵ ڕۆح پڕ دەکات لە تاڵی!
  قورسترین ورگ ئەو ورگەیە کە بەتاڵییەکەی لە سەرێکی بێ مێشکەوە دێت!
  ژن وەک گورگ بە پێیەکانیەوە خۆراک دەدرێت، تەنها بە پاژنە بەرزەوە!
  لە داهاتوودا زۆرێک بەڵێنی شاخی زێڕ دەدەن، بەڵام خۆشبەختی هێشتا تەنها لە گۆشەیەکدایە!
  ژیان وەک کارت نییە، پێویستە هەمیشە هەموو شتێک بدەیت بۆ سەرکەوتن !
  ئامانج وەک چرایەک وایە، تۆ هەوڵی بۆ دەدەیت، بەڵام کاتێک دەگەیتە ئەو ئامانجە، دەبینیت کێشەکان تەنیا زیادیان کردووە!
  جگەرە کاریگەرترین بکوژە , بە تایبەت دژی کڕیار! جگەرە وەک تفەنگێکی بێدەنگ وایە، بەڵام تەنانەت لە دەستی ئاماتۆریشدا کوشندەیە!
  جگەرە متمانەپێکراوترین قەناس بەدەستە، هەمیشە دەکوژێت!
  جگەرەکە تامی تاڵە، بەڵام زیاتر لە شیرینی سەرنجی ڕادەکێشێت!
  جگەرە وەک کچێکی خراپ وایە , بەڵام جیابوونەوە لێی زۆر بە ئازارترە!
  جگەرەیەک، بە پێچەوانەی نارنجۆکەوە، کاتێک فڕێ دەدرێت، تەمەنی درێژ دەکاتەوە!
  لە شەڕدا کورتترین ڕێگا بۆ ئامانج مانۆڕێکی دەورییە و ڕاستی پاک فێڵێکی چەوتە!
  مانۆڕی بازنەیی دڵنیاترین ڕێگایە بۆ کورتکردنەوەی ڕێگاکە بۆ ئامانجەکەت!
  ژیان سوورە، بەڵام بە خوێنی سوورەوە دەڕوات!
  لە شەڕدا ژیان بەهای خۆی لەدەست دەدات، بەڵام مانا بەدەست دەهێنێت !
  شەڕ , وەک زاوا، ئامادەیە بۆ خیانەت، بەڵام ڕێگە نادات درێژە بکێشێت!
  شەڕ ژنێکی شەهوەتبازە جەستەی پیاو دەخوات!
  هەموو تەمەنەکان ملکەچی شەڕن، وەک خۆشەویستی، بەڵام ئەوە کات بەسەربردنێکی خۆش نییە !
  شەڕ، وەک کۆرتزانێک، گرانە و دەگۆڕێت، بەڵام هەمیشە یادەوەرییەکی قارەمانانە بەجێدەهێڵێت!
  شەڕ وەک خەون نییە؛بە بێ هەست و سۆزی بەهێز ناتوانیت!
  جیهان بێزارکەر و ئارامکەرەوەیە، شەڕ سەرنجڕاکێش و ورووژێنەرە!
  شەڕ، ئەم خوێن و ئارەقەیە، پیتاندنی ئەو نەمامانە دەکات کە ئازایەتی لەدایک دەکەن!
  پڕۆسەی شەڕ چەندە سەرنجڕاکێش بێت، هەمووان کۆتایییان دەوێت!
  شەڕ کتێب نییە، ناتوانیت بە زەبری هێز دایبخەیت، ناتوانیت لە ژێر بالیفەکەتدا بیشاریتەوە، تەنها دەتوانیت پیسیشی بکەیت!
  شەڕ ئایینە: پێویستی بە کۆنەپەرستی، دیسیپلین، گوێڕایەڵی بێ پرسیار هەیە، بەڵام خوداکانی هەمیشە فانین!
  لە شەڕدا، وەک لە گازینۆدا، مەترسی زۆرە، بەڵام بردنەوەکان تەمەنیان کورتە!
  سەرباز فانییە، شکۆمەندی لەبیر دەکرێت، جامەکان دەشکێن و تەنیا هۆکارەکانی دەستپێکردنی کۆمەڵکوژییەکی نوێ لانابرێن !
  ئێمە بکوژێک سووکایەتی پێدەکەین مەگەر لە بەرەی سەرباز نەبێت؛دزێک سووکایەتی پێدەکەین ئەگەر لە بەرەکانی شەڕدا تاڵانچی بێت، دوو هێندە!
  سەرباز، ئەمە شوڕشگێڕێکە زرێپۆشەکەی ئازایەتی و شەرەفی هەیە! ژەنەڕاڵ بارۆن، کە تاجەکەی وریایی و زیرەکییە!
  سەربازەکە دەنگێکی شانازی دەدات، تایبەتی دەنگی سووکایەتی پێدەکات!
  ڕەنگە یەکەمیان لە هێرشەکەدا بمرێت، بەڵام دواهەمینیان لە یادەوەریدا نامێنێتەوە!
  باشترە لە دابەشکردنی غەنیمەتەکان یەکەم بیت نەک لە هێرشکردن!
  شەڕ، وەک ژنێک، تەنیا پیاوان دەخاتە خوارەوە بەبێ ئەوەی بشکێت!
  ژن بە پێچەوانەی شەڕەوە پەلە ناکات پیاوێک بکوژێت!
  شەڕ بە پێچەوانەی ژنانەوە هەرگیز بە ژمارەی پیاوانی دەستنیشانکراو ڕازی نییە!
  شەڕ تێرترین مێینەیە، هەرگیز ناتوانێت پیاوی پێویست بەدەست بهێنێت، ژنیش ڕەت ناکاتەوە!
  ژن حەز بە شەڕ ناکات، بەڵام حەزی کوشتنی پیاو زۆر لە فیشەک خراپتر نییە!
  تەنانەت فیشەکی بچووکیش دەتوانێت پیاوێک بکوژێت، ژنێکی دڵی گەورە دەتوانێت دڵخۆشی بکات!
  زۆرجار دڵێکی گەورە دەبێتە هۆی کەمی بەرژەوەندی خۆ!
  شەڕ ڕوخساری ژنی نییە، بەڵام پیاوان باشتر لە ژن خوێن دەڕژێنێت!
  شەڕ خۆشی ناهێنێت، بەڵکو غەریزە شەڕانگێزەکان تێر دەکات!
  شادی لە شەڕدا، تەرمی دوژمنان تەنها لە نرخدایە!
  شەڕ کێڵانی کێڵگەیەک: بە لاشە پیتێنراوە، بە خوێن ئاو دەدرێت، بەڵام لە سەرکەوتندا سەرهەڵدەدات!
  سەرکەوتن لەسەر تەرمی مردوو و خوێن پەروەردە دەکرێت , بەڵام بە شکۆمەندی بەرهەم دەدات!
  شەڕ وەک گوڵێکی مرۆڤخۆر وایە، گەشاوە، گۆشتخۆر و بۆنێکی ناخۆشی هەیە!
  شەڕ دایکی پێشکەوتن و دایکی ھاوسەرگیری تەمبەڵییە!
  وە لە شەڕدا ژیانی سەربازێک بەنرخی نییە و ژەنەراڵەکانیش تەنانەت خەسارێکن!
  ئەگەر ئاشتیت دەوێت ترس بچێنە، ئەگەر شەڕت دەوێت پێکەنین بچێنە!
  پێکەنین گوناه نییە ئەگەر تۆ لە کاروباری سەربازیدا مایەی پێکەنین نەبیت!
  شەڕ وەک سێرک وایە، تەنها براوە دوا پێکەنینی هەیە!
  لە شەڕدا، وەک لە سێرکدا، تەنیا بکوژە دزێو و جدییەکان!
  یەکگرتوویی لەژێر دەسەڵاتێکی سەختدا باشترە لە ئاژاوەگێڕی و چەقۆکێشی لەژێر دەسەڵاتێکی نەرمدا!
  مردن ڕێکەوتنێکە، شەرمەزاری ڕەهایە !
  پادشا هەرچەندە گەورە بێت، هەر وەک ڕاوچی دەچێتە سەر گۆڕ!
  سیاسەتمەدار هەمیشە درۆ دەکات، تەنها ئەو بە ڕاستی دەمرێت!
  نەمریی ڕاستەقینە، بەڵام مردن وەهمییە!
  پاشاکان دەتوانن هەموو شتێک بکەن، بەڵام یەک پادشا ناتوانێ لە گۆرەوە هەڵبێت بۆ ناو زەوی!
  هەموو کەسێک دەیەوێت بە جوانی بژی، بەڵام تەنها چەند کەسێک بە کەرامەتەوە دەمرن!
  مردن بەڵێنی ناڕەحەتی دەدات، مەگەر بە تیشکی دەستکەوتەکان بدرەوشێتەوە!
  ژیان بەبێ کات بەسەربردن خۆشەویستی بێ خولیایە!
  باشە کاتێک خۆشەویستی هەبێت، خراپترە کاتێک خوێنڕشتن هەبێت!
  سێکس وەک مەشخەڵ وایە، بەڵام پڕکردنەوە تێچووی زیاترە!
  دەتوانیت بەبێ سێکس بژیت، بەڵام ناتوانیت زاوزێ بکەیتەوە!
  تا خۆشەویستی گەرمتر بێت خوێن بەهێزتر دەڕژێت!
  مرۆڤەکان خۆشەویستییان دەوێت، ئاژەڵەکان سێکسیان دەوێت، نابغەکان ئاشکراکردنیان دەوێت!
  تەنانەت بەرازەکانیش جووت دەبن، جوانیناسان زۆریان خۆشدەوێت!
  هەروەها سێکس پێویستی بە میانڕەوی هەیە، تا زیاتر بێت باشترە!
  لە خۆشەویستیدا هیچ سنوورێک نییە، لە سێکسدا وشەکان بەسە!
  لە ژێر ئاگردا ئاسانترە ئەگەر بڵێسەیەک لە دڵتدا هەبێت!
  لە بڵێسەی ئاگردا بسووتێن باشترە لەوەی ببیتە ڕۆحی قابیل!
  شەڕ سێکسی گروپییە: نالە و هاوارێکی زۆر، بەڵام تەنانەت لە هەزار کچیشەوە ئەوەندە خوێن نابێت!
  سێکس وەک شەڕ وایە، بەڵام ئەوەندە درێژ و ڕۆتینی نییە!
  شەڕکردن وەک خۆشەویستی وایە، بەڵام نالە نالە هانی نادرێت!
  بێگومان سێکس باشە، بەڵام کۆکە خوێن خراپە!
  شەڕ سەختە، بەڵام زەلیلکردن لە هەموو بارگرانییەکی سەربازی قورسترە!
  ئەگەر دەتەوێت بژیت، فێری شەڕ بکە، ئەگەر دەتەوێت بژیت، فێری سەرکەوتن!
  لە شەڕدا هەموو ئامرازەکان باشن، تەنها مریشککردنەوە نەبێت!
  هەموو کەسێک دەتوانێت شەڕ بکات، بەڵام تەنها شایستە دەتوانێت سەربکەوێت!
  شەڕ شوێنی بیرکردنەوە نییە، پڕە لە شێتییەکی گەورە!
  شەڕکردن باشترە لەوەی بازرگانی بە نیشتمانەوە بکەیت!
  شەڕ شیرینی نییە، بەڵام کاتێک قوتی دەدەیت، پڕت دەکات لە خۆشی!
  شەڕەکە هەرگیز کۆتایی نایەت، تەنیا قیژەی تۆپەکە کەم دەبێتەوە!
  ڕەنگە تۆپەکە کەم بێتەوە، بەرمیلەکە بتەقێتەوە، بەڵام شەڕەکە هەرگیز ناوەستێت!
  لە شەڕدا سەرنجڕاکێشترین شت پێشبینینەکردنە، شەڕی ڕاستەقینە!
  بۆچی لە سەردەمی ستالیندا نرخەکان دابەزین چونکە دوژمنانی گەل کوژران!
  باشترە لەبەر پارە جلەکانت لەبەر بکەیت نەک پێڵاوت لەبەر بکەیت لە بێ بەرامبەر!
  بە واتایەکی ڕەسەن پێڵاوی خۆشترە لەوەی بە شێوەیەکی مەجازی پێڵاوت لەبەردا بێت!
  شەڕ وەک سێرک وایە، تەنها لەبری پێکەنین فرمێسک هەیە، گۆڕەپانەکەش قەبارەی هەسارەیەک!
  من ئاشتیم دەوێت، دەرکەوت شەڕە، شەڕم دەوێت، دەرکەوت تەسلیمبوونە!
  شەڕ، تا ڕادەیەک، دایکە، برایەتی ڕاستەقینە لەدایک دەکات!
  شەڕ خراپە، بەڵام هەڤاڵ باش لەدایک دەکات!
  قۆڵی درێژ باشە ئەگەر عەقڵ شۆرت نەکات!
  هێز سەردەکەوێت و تەنها عەقڵی پراکتیکی دیاری سەرکەوتنەکان دەبەخشێت!
  هێز و زیرەکی وەک ژن و مێرد تەنها بە جووت سەرکەوتن لەدایک دەکات!
  مرۆڤ بە پێچەوانەی هەرەمێکەوە پاڵپشتێکی نا تەختی هەیە لە بەرگەگرتندا!
  هەرەمەکە چوار گۆشەی هەیە، بەڵام ڕووی تەختەکەی سەقامگیری پێدەبەخشێت!
  مردنێکی باش باشترە لە ژیانێکی چەوت !
  باشە لە کێویدا خودا بیت، بەڵام خراپە لە زۆندا شەیتان بیت !
  خۆر لە نیو ڕۆژدا ئاوا دەبێت، بەڵام شکۆمەندی بۆ چەندین سەدە دەمێنێتەوە!
  ناوبانگ تەمەنی کورتە، جگە لە هەموو شتێکی تر!
  بۆ هەمیشە بژی، بۆ هەمیشە فێربە، بەڵام دووبارە فێر مەبە!
  شکۆمەندی دەتوانێت زۆر گەشاوە بێت، لە زێڕ گەشاوەتر بێت، بەڵام بە تێپەڕبوونی کات زیاتر کاڵ دەبێتەوە!
  شکۆمەندی وەک خۆر وایە، بەڵام شەوانە ئاوا نابێت!
  ئاسان نییە ناوبانگ بیت، تەنانەت بە هەوڵدان، بەڵام تەمبەڵی بە ئاسانی دەبێتە هۆی شەرمەزاری!
  ناوبانگ وەک ئاگر وایە، دڵی چاو خۆش دەکات، بەڵام بۆ ئەوەی بەدەستی بهێنیت، دەبێت کەسێک بسوتێنیت!
  باشە لە شکۆمەندیدا بیت، خراپە لەلایەن مێشەکانەوە دەورە دراویت کە بە ناوبانگەوە دەلکێن!
  . بەشی ژمارە ٧.
  دوای ئەوەی لە خەو هەڵسێت، شازادەی کوڕ ئۆینۆمۆس دیسانەوە بە زنجیر بەستراوەتەوە بە تایەی ئۆتۆمبێلەکەوە. پێش ئەمەش ڕێگەی پێدەدرا لە چەمێکی فێنکدا خۆی بشوات و ددانەکانی بشوات. وە دواتر نانی بەیانییەکی بێگەرد بخۆن.
  وە بەردەوام بە لە جووڵە بە جوڵەی بەردەوام و جەستەی منداڵ، بۆ ئەوەی بەهۆی تاعونی بەردەوە نەبەسترێتەوە. چارەنووسی سەختی کەسی ئاگۆست و میراتگری ئیمپراتۆریەتی گەورەی ئەلفەکان بەم شێوەیە.
  تاکە ڕێگە بۆ مانەوە ئەوەیە کە کۆیلەیەکی گەنج بیت و کاری قورس بکەیت. ئەمەش پارێزگارییەکی کاتی لە بەردبوون دابین دەکات. لێرەدا هەندێک دەرفەت هەیە بۆ درێژکردنەوەی تەمەنت، بەڵام تەواو ناڕەحەت و ئازاربەخشە.
  بەڵام کوڕەکە کە چەرخەکە دەخولێنێتەوە، خەیاڵی دەوڵەمەندی خۆی بەکاردەهێنێت بۆ ئەوەی خۆی لە جیهانێکی خەیاڵیدا نوقم بکات و بوونی بێ شادییەکەی لە دیلبوونی خۆبەخشانە-ناچاریدا گەشاوەتر بکات.
  کوڕێکی کابینە لەسەر ئەژدیهایەکی بچووک و سێ سەر دەفڕێت. دەیەوێت لە وڵاتێکی نادیاردا بدۆزێتەوە، هێشتا نازانێت چی، بەڵام چی دەتوانێت بیهێنێتەوە بۆ ڕەگەزی بەهێزتر و لەناوچوون و بەردبوونی پیاوان ڕابگرێت.
  هەروەها ئەژدیهاکە هێشتا منداڵە، کوڕەکەش تەمەنی زۆر نییە، و تەنها شۆرت و جانتای پشتەوەی لەبەردایە کە جبەخانەی شەڕی لەگەڵدایە، هەروەها کەوان و دوو شمشێر و جووتێک خەنجەر لە پشتێنەکەیدایە.
  ئۆینۆمۆس لەسەر ئەسپەکەی دەفڕێت. وە لە تەنیشتی کچە مارگاریتا لەسەر ئەژدیهایەکی بچووک دانیشتووە. تەنها تونیکی لەبەردایە، ڕەنگی ڕەش کراوە و لەسەر پەنجە ڕووتەکانی ئەڵقەی سیحراوی هەیە. ئەو نوێنەرایەتی شەڕەکە دەکات لێدانێک لە جیهانی مرۆڤایەتییەوە.
  کچەکە سادە نییە. لەسەر زەوی، لە کاتی شەڕی گەورەی نیشتمانپەروەریدا، ئەفسەرێکی حزبی و هەواڵگری بووە. وە دوای مردنی، ڕووی لە جیهانی سیحر و سیحر کرد. وە زیاتر لە نەوەد و سێ ساڵە تێیدایە. دەرچووی ئەکادیمیای ئەژدیها بووە و شارەزا بووە لە جادووگەری بەهێز. بەڵام ئەو هەمان دەرکەوتنی ئەو کاتەی ئەڵمانییەکان هەڵیانواسی. بە هۆکارێک گەشە ناکات و ئەمەش مارگاریتا ناڕەحەت دەکات. تا کەی دەتوانی منداڵێکی ئەبەدی بیت؟
  ڕاستە، ئۆینۆماوس دەڵێت کە خۆی شازادەیەکی دێوێکی گەورەساڵ بووە، بەڵام بووەتە کوڕێکی کۆیلە. و هەروەها، هەر بۆیەش دڵتەنگە لەو بارەیەوە. هەرچەندە نەخێر، منداڵ بوون ئەوەندە خراپ نییە، بەڵام کاتێک تۆش کۆیلەیت...
  بەڵام ئێستا لە ئێستاوە لە جیهانێکی تردایە، تایەی کۆیلە ناخولێنێتەوە، بەڵکو لەسەر ئەژدیهایەک دەفڕێت. وە لەگەڵیدا کچە حزبییەکەی مارگاریتا بوو، کە بە پێی ڕووت بەناو بەفردا بەرەو لەسێدارەدانی بردرا. وە پێش ئەوەش ئەوانیش ئەشکەنجەیان دام. بە تەلی دڕکاوی پشتیان بڕی و بنی پاڵەوانە گەنجەکەیان لەسەر ئاگرێک برژاند.
  بە تاڵە موو داپۆشراون و کاتێک هەنگاو دەنێیتە سەر بەفری سارد، نزیکە لە خۆشی، چونکە خورانی ئازاربەخشی پێی سووتاوەکانت کەم دەبێتەوە. وە لەسەر ملی پێشەنگەکە تابلۆیەک لەسەر بوو - "من لایەنگرم." کاتێک هەڵدەواسرێت، بەزەحمەت ئازاری هەیە، تەنها سەیرکردنی ڕووخساری دڵخۆشی کراوت و پۆلیسەکان قێزەونە. باشە ترس، چی ئەگەر دۆزەخ چاوەڕێی بکات، وەک پێشەنگێک و بێدینێکی بەئەمەک؟ لەو شوێنەی نەک تەنها پاژنەی پێیەکانت، بەڵکو هەموو جەستەت، بۆ هەمیشە سوور دەکەنەوە.
  هەرچەندە، بۆچی باوەڕ بە قسەی بێمانای لەو شێوەیە دەکات؟ هەرچەندە، بەداخەوە بمری و بچیتە ناو لەبیرچوونەوە، بەو پێیەی ئەوەندە کەم ژیاویت.
  بەڵام کاتێک پەتەکەی ملی ناسکەکەی توند بووەوە، کچەکە لەسەر ئەژدیهایەک لە خەو هەڵسا. وە لە تەنیشتیەوە نمفێک بوو کە وەک فریشتە جوان بوو. وە مارگاریتا پێی وابوو کە بەهەشت هێشتا بوونی هەیە. بەهەشتێکی ئاوا تایبەت بۆ پاڵەوانە پێشەنگەکان و بێدینەکان.
  بەڵام لە ڕاستیدا لە دونیای ئەفسوناویدا چاکە و خراپە و کێشەکانیشی هەیە. بە بەکارهێنانی سیحر بە خێرایی لە بڕین و سووتانی چاک بووەوە. وە کچەکە چووە ناو ئەکادیمیای ئەژدیها، لە بچووکترین پۆلدا. بەڵام بەتوانا و بەتوانا و فێرخوازێکی خێرا بوو.
  وە شارەزا بوو لە کارامەیی بەهێزی سیحراوی. بۆیە سەرەڕای دەرکەوتنی منداڵانەی، لەگەڵ شازادە ئۆینۆمۆسدا ڕۆیشت بۆ ئەرکێکی تایبەت - بۆ دۆزینەوەی شتێک کە یارمەتیدەر بێت بۆ ڕزگارکردنی ڕەگەزی بەهێزتر. ئاخر دونیای بێ پیاو خاڵی لە هاوئاهەنگی و بەرژەوەندی. وە سێکسی دادپەروەر بێزار و ناڕەحەتە تێیدا.
  مارگاریتا لەکاتی فڕیندا تێبینی کرد:
  - هەندێک جار بیردەکەمەوە، پیاوەکان دەگەڕێنەوە، ئینجا چی؟ کێ پێویستی بە کچێکی بچووکە؟ چەندە خۆزگە گەورە بم و گەورە بم!
  ئۆینۆمۆس بە تۆنێکی متمانە بەخۆبوون وەڵامی دایەوە:
  - ئەگەر سیحر بتوانێت ژیان بۆ پیاوان بگەڕێنێتەوە، ئەوا ئەگەری ئەوە هەیە کە بتکاتە گەورەساڵ. تەنها لەبیرت نەچێت کە ئەلف و نمف و دریاردەکان پیر نابن و ئەمەش تایبەتمەندی سروشتی ئەوانە. بەڵام ژنانی مرۆڤ، نەخێر. سیحرێکی بەهێز پێویستە بۆ ئەوەی نەگۆڕدرێن بۆ پیرەژنی ناشرین و ناشرین و چەقۆکێش. وە پیرەژنێکی ناشرین بوون زۆر خراپترە لەوەی کچێکی جوان بیت. باسی نەخۆشیەکانی پیری ناکەم کە هێرش دەکەنە سەر مرۆڤ. تۆ هیچ سیحرێکی جدیت لەسەر زەوی نییە، ڕەنگە بۆ خۆت بینیبێتت کە پیری چەندە قێزەون و قێزەونە، بە تایبەت بۆ ژنان.
  مارگاریتا بە شێوەیەکی نەرێنی سەری لەقاند:
  - نەخێر، نامەوێت پیرەژن بم! باشترە کۆیلەیەکی گەنج بیت نەک شاژنێکی پیر!
  شازادەی کوڕەکە پێکەنی و تێبینی کرد:
  - بۆ هەمیشە گەنج دەبیت، بۆ هەمیشە پێی ڕووت دەبیت!
  کچەکە پێکەنی و تێبینی کرد:
  - پێش شەڕ کچێکی شار بووم. لە لینینگراد، بە جۆرێک لە جۆرەکان ناشایستە بوو کە بە پێی ڕووت ڕۆیشتن و کەشوهەوای ئەوێ زۆر گەرم نەبوو. بۆیە لە گوندەکەدا بە جۆرێک شەرمەزار بووم کە خەریکی ڕۆیشتن بووم . تەنیا لە سەردەمی داگیرکارییەکەدا، کاتێک سەندەلی منداڵان دڕا و زۆر قورس بوو پێڵاوی قەبارە بچووک دەست بکەوێت، فێربووم شتێکی لەم شێوەیە بکەم. وە دەزانی، لە ڕۆژانی یەکەمدا ئازار و ساردە، بە تایبەت ئەگەر نەجوڵێیت، بەڵام دواتر ڕادێیت و تەنانەت خۆشە. جگە لەوەش لە ئۆکرانیا هاوین زۆر گەرم و نەرمە.
  شازادەی کوڕەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ! من تێدەگەم. بەڵام سەیرکە کێ دەفڕێت!
  بەڕاستی خانمێک بە ستوپایەکی زێڕین لەبەردەمیان دەرکەوت. نەخێر، نەک بابا یاگا، بەڵکو جوانێکی شۆخ و شەنگ و سەرنجڕاکێش، هەرچەندە بە ماکیاژێکی زۆرەوە. وە بە ددانی مرواری دەدرەوشێتەوە. وە لەبری سوتەمەنی، ڤاکیومێکی کارەبایی تەواو مۆدێرنی هەیە. بەڵێ ئەمە چیرۆکێکی سەرگەرمییە.
  ماچێکی بۆ منداڵەکان هەڵکرد و گۆرانی گوت:
  پڕە لە شانتێرێل، کۆتر،
  من هەندێک مرەبا پاشەکەوت دەکەم...
  ئاخر کچ و کوڕ
  ئاخر کچان و کوڕان...
  بەڕاستی بەڕاستی بەڕاستی زۆرم خۆشدەوێت!
  مارگاریتا لە وەڵامدا سەری لە سەری خۆی دانا و تێبینی کرد:
  - بەڵێ ئەمە مۆدێرنیتە. ستوپایەکی کۆن بە شێوەیەکی نوێ!
  وادیارە ئەو قژزەردە کە ڤاکیومەکەی لەبەردا بوو، ئەمەی بیست و بە دەوری خۆیدا گەڕایەوە و لە بێزاریدا هاوارێکی کرد:
  - لە کوێوە ئەو بیرۆکەیەتان هێناوە کە ستوپا کۆنە؟ بەڵێ، تۆ خۆت، ئەگەر لەسەر زەویەکەت بمێنیتەوە، لە ئێستاوە پیرەژنێک دەبوویت! و زۆر ناشرین , ئەگەر لە تابوتێکدا نەبێت!
  مارگاریتا بە ئاهێکەوە ڕازی بوو:
  - بەڵێ ئەوە ڕاستە! ڕەنگە ئێسکەکان لە گۆڕەکەدا هەڵدەفڕین، یان ئەوەندە ناشرین دەبوو کە سەیرکردنی قێزەون بوو.
  ئۆینۆمۆس تێبینی کرد:
  - مرۆڤەکان بوونەوەرێکن لە خودا بێبەشن. بێبەشن لەوەی کە ئەلفەکان هەیانە - گەنجی ئەبەدی! وە سێکسی بەهێزتریش دەبێت سمێڵیان بتاشێت. کوڕەکان دەڵێن زۆر بە ئازار و ناخۆشە!
  ئەو قژزەردە کە ڤاکیومەکەی هەبوو وەریگرت و هەژاندی. وە بڵقی فرەڕەنگ بەرەو ئەو منداڵانە دەفڕین کە لەسەر ئەژدیها گەنجەکان دانیشتبوون.
  لە وەڵامدا کوڕەکان لە ئەژدیهاکانیانەوە هەڵیاندا، بڵقەکانیش فڕینەوە، لە وەڵامدا شۆخەکە چەقۆکەی لەرزاند. وە هەموو شتێک دەستی کرد بە خولانەوەی.
  بڵقەکان بە سەمایەکی دەوری دەستیان کرد بە خولاندنەوە، وەک ئەوەی برینیان پێکرابێت. وە زۆر نایاب بوو .
  کچەکە ئاماژەی بەوە کردووە:
  - تۆ بابا یاگا نیت - قاچێکی ئێسک،
  وە شۆخێکی فێنک نیوەی خۆشبەختییە!
  جەنگاوەرەکە بە ڤاکیومەکەوە بە تووڕەییەوە تێبینی کرد:
  منداڵان وەک قەرەباڵغی هاتوچۆ گەمژەن
  تۆ دەکێشرێیتە ناو تۆڕەکەوە...
  بارت دەکەم لەناو دەفرەکەدا،
  ئاگرت بۆ هەڵدەگرم!
  وە لە وەڵامدا پێکەنینێکی وەها دڵخۆش و شادی هەیە. ئەمە بەڕاستی ژنێکە - لەگەڵ فێنکێکی زۆر.
  منداڵەکان لەسەر ئەژدیهاکانیان دەسوڕانەوە و بازیان دا بۆ لای بابا یاگا. کچەکە چەقۆیەکی لە جانتای پشتەوەی وەرگرت و بە قیژانەوە گوتی:
  - دەتەوێت وەریبگریت؟
  شۆخەکە پێکەنی و بە پەلسارەکەی لێیدا لە جادووگەرە پێشەنگەکە. خۆی لە ئەژدیهاکەی خۆی دوور خستەوە. وە لە وەڵامدا بە چەقۆ نیشانەی خاچەکەش دروست دەکات، و چۆن لێت دەدات .
  وە تۆڕێکی ئاگرین بابا یاگا گەنجەکەی تێکەڵ کرد. بۆیە خۆی بینی کە تێیدا بەستراوەتەوە.
  کوڕەکە ئۆینۆمای تێبینی کرد:
  - باشە دان بەوەدا بنێن کام لە منداڵەکانتان ڕفاندووە؟
  کچە حزبییەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - ڕاست! ئێمە دەزانین تۆ پووکێکی وەک تۆپت هەیە!
  یاگا شۆخ و شەنگ گریای و دەیخولاندەوە:
  - بەڵێ، من تۆ بۆ ئەوە دەبەم و...
  جوانەکە بێ ئەوەی قسە بکات، لەرزی و هەوڵیدا تۆڕەکە بشکێنێت. بەڵام پاڵەوانە پێشەنگەکە چەقۆکەی بڕی و بە وزەی سیحر و نیشانە تەقەی لە یاگینا کرد. چۆن قژزەردەکە دەستی کرد بە لەرزین و چرچ و لۆچی. وە کچەکە گۆرانی وت:
  لە کاتە سەختەکاندا ئیلهاممان وەرگرتووە،
  دوای ئەوەی ئیرادەی بەهێزتر کردووە لە پۆڵا...
  جیهانی لە تاعون ڕزگار کرد -
  هەڤاڵ ستالینی ئازیز!
  
  لە زۆر وێنەدا کە پێوانەم کرد،
  لە گەردوونێکی بێکۆتادا...
  ڕێگای ڕاستت بۆ کردینەوە،
  ڕەنگە ئاماژەیە بۆ ئەوە!
  
  شۆکێکم بەکارهێنا
  سیحر لە سۆلسینیزمەوە...
  ئەمەش خشتەی بەرنامەکە دەخەینە ڕوو:
  کە یەخەی فاشیزم دەڕوخێت!
  کوڕە دێوەکە تێبینی کرد:
  - دیارە کابرایەکی فێنک بوو، ستالین! بەڵام ئەویش، ڕەنگە وەک هەموو مرۆڤەکانی سەر زەوی، پیر بووبێت.
  هەروەها کچەکە لە دەستکاریکردنی گەنجدا تەقەی لە بابا یاگا کردووە و چرپەی کردووە:
  لینین لە دڵمدا دەژی،
  بۆ ئەوەی خەم و پەژارە نەزانین...
  دەرگای بۆشایی ئاسمان کرایەوە -
  ئەستێرەکان لە سەرووی ئێمەوە دەدرەوشایەوە!
  یاگا قژزەرد داوای لێکرد:
  - بەس! با بڕۆم، داوای بکەم، هەر شتێک دەکەم!
  مارگاریتا لە تویتێکدا نووسیویەتی؛
  - منداڵە گیراوەکان ئازاد بکەن! ئەوا ڕەنگە ئێمە لێت خۆش بین. چەندیان مژدووتە ناو ڤاکیومەکەتەوە؟
  شۆخەکە بە گەمژەییەوە گوتی:
  - ڕێگەت پێدەدەم دەربچیت! تەنها سیحری خاچ بەسەرمدا مەڕێژە!
  کچەکە وەرگەڕا. تۆڕی ئاگرین لەگەڵ مەدامی مۆدێرن خەوتبوو. وە بە دەوری خۆیدا دەسوڕایەوە . مارگاریتا هۆشداری دا:
  - با هەموو منداڵەکان بڕۆن، بێ فێڵ!
  شۆخەکە بە ڕێزەوە دڵنیای کردەوە:
  - قسەی خۆم دەدەم!
  و ڤاکیومەکەی داگیرساند. سێبەری کاڵ و ڕەشی منداڵان دەستیان کرد بە بازدان لێی. نیمچە ڕووناک، وەک جنۆکە. بەڵام مارگاریتا چەقۆی سیحراوی خۆی هەڵدا و ئەم سێبەرانە بوون بە کچ و کوڕ. سێ ئەوەندەی ئەم دووەمیان زیاتر بوو. بەڵام هەموویان وەک یەک , ئۆینۆمای دڵخۆش بوو:
  - لەم دونیایەدا لانی کەم سێکسێکی بەهێزتر هەیە. وە نزیکەی هەموو پیاوەکانمان مردوون!
  مارگاریتا بە زەردەخەنەیەکی درەوشاوە تێبینی کرد:
  - نەگەیشت! وە سوپاس بۆ خواکان!
  یەکێک لە کوڕەکان، بە پێی ڕووت، بەڵام بە کامیسۆڵێکی لوکس، هەرچەندە دڕاوەوە، فڕی بەرەو ئۆنۆمایا و خۆی ناساند:
  - ڤیسکۆنت دی لافەر! واو، چەند قێزەونە لەناو ڤاکیومێکدا بیت. وە ئەم ژنە ژنەش پێڵاوەکانی منی داکەند کە لە چەرمێکی ئەژدیهای ڕاستەقینە دروستکرابوون.
  مارگاریتا بە پێکەنینەوە گەمژەیی کرد:
  - وەرە ئەوەی دزرابوو بیگەڕێنەرەوە بۆ ڤیسکۆنت !
  یاگا شۆخ بە زەق زەق وتی:
  - من ناتوانم!
  هەروەها ئۆینۆمۆس چەقۆ سیحرەکەی دەرهێنا و بە لەرزۆکی و هاوارێکی کرد:
  - و بۆچی ئەوە?
  جادووگەرە جوانەکە چرپەی کرد :
  - من فرۆشتم! زۆر بەناوبانگ بوون. شازادەیەک نیو کیسە زێڕی بۆ کردن!
  مارگاریتا بە گەمژەییەوە گوتی:
  - باشە سپی ... بۆ ئەمەش پێڵاوەکانت لێت وەردەگرین. هەروەها لە پێستی ئەژدیها دروست دەکرێن، تەنانەت لە پێستی پڵنگیش.
  بلۆند یاگا تێبینی کرد:
  - زۆر گەورە دەبن بۆ کوڕەکە. وە شەرمەزارییە جادووگەرێکی پلەی من بە پێی ڕووت دەربکەوێت.
  مارگاریتا پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  "هەروەها جادووگەرێکی لاواز نیم، بەڵام بەردەوام پێی ڕووتم، تەنانەت لە جیهانە ساردەکانیشدا." وە تۆ خانمێکی وەهایت. وە قەبارەی کوڕەکە ڕێکدەخەم!
  شازادە ئۆینۆمۆس هاوارێکی کرد:
  - وە سوێند بخۆ کە مناڵ ناڕفێنیت. ئەگینا دەتانبەین بۆ دەرباری خوداوەندەکان.
  گەنج بابا یاگا بە لکەلکە وتی:
  - من هیچ شتێکی خراپیان لەگەڵ ناکەم. تەنها وزەی منداڵانە کە ڕێگەم پێدەدات بۆ هەمیشە گەنج و جوان بمێنمەوە. و بەم شێوەیە، ئەوان لە ژیاندان.
  مارگاریتا بە توندی گریای:
  - ڕێگەیەکی تر بۆ گەنجبوونەوە دەدۆزیتەوە. لە ڕاستیدا کاتی ئەوە هاتووە وانەیەکت فێر بکەین.
  کچەکەش جادوویەکی گەمژەیی کرد. وە چۆن ڕژێمی وزەی پەلساری لە پەنجە ڕووتەکانی و لە نوکی چەقۆی سیحراویەوە ئازاد دەکرد.
  وە لێیان دا لە شۆخەکە. لەناکاو بچووک بووەوە و قەبارەکەی کەم بووەوە. ئێستا لەبەردەمیاندا، لەبری کچێکی باڵابەرز، کچێکی ترساو هەبوو کە تەمەنی لە دە ساڵ زیاتر نەبوو، کۆتایی بەراز و پێی ڕووت بوو. بە چرپە گوتی:
  - پێویست ناکات! من باش دەبم! شەقم لێ مەدە!
  مارگاریتا پێڵاوی لە دەستدا بوو. کفنی دەستی جووڵاند و بەرەو کوڕە پێ ڕووتەکە ڤیسکۆنت هەڵفڕین، کە لەگەڵ منداڵە ئازادکراوەکانی دیکەدا وەک ئەوەی بێ کێش بە هەوادا دەڕۆیشتن.
  کوڕێکی بنەماڵەیەکی ئاغا پێڵاوەکانی لەبەر کرد و گۆرانی گوت:
  لە دەوری کوڕەکە مەترسی زۆر هەیە،
  هەندێک جار جیهان وەک بەردێکی سارد دەدرەوشێتەوە...
  بەڵام کوڕەکەمان لە قەنەفەکە هەستا،
  چونکە خەباتکارێکی شەریفە، باوەڕم پێ بکەن!
  کچە یاگاکە ئارام بووەوە و بە گەمژەییەوە گوتی:
  - ئایا تۆ ناچیت قامچیم لێبدەیت؟
  مارگاریتا بە توندی وتی:
  - ئەگەر بە شێوەیەکی توڕەیی مامەڵە ناکەیت، ئەوا بۆچی دەبێت شەقت لێبدرێت؟
  کچە قژزەردەکە چرپەی کرد و فرمێسکێک بە ڕوومەتە پەمەییەکانیدا ڕژا:
  "من ئێستا منداڵم، جادووگەرەکانی تریش ڕێزم لێناگرن!"
  یەکێک لە کچە ئازادکراوەکان ڕایگەیاندووە؛
  - ئێمەش منداڵین، و لەسەر ئەوە ناگرین!
  کچ و کوڕ پێکەنین.
  مارگاریتا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - دەبێ برسی بیت! ڕەنگە بتوانین بچینە خوارەوە و لەوێ شتێک بخۆین؟
  منداڵەکان ژاوەژاویان دەکرد. ڤیسکۆنت سەیری خوارەوەی کرد و تێبینی کرد:
  - لە خوارەوەمان قەڵای زەبەلاحەکە هەیە، ئەویش لە بابا یاگا باشتر نییە. بۆیە...
  ئۆینۆمۆس بە هاوارەوە وتی:
  - وە زەبەلاحەکەش منداڵی لە دیلدا هەیە. دەبێت یارمەتیان بدەین بۆ دەرچوون.
  مارگاریتا زەردەخەنەی کرد و پێشنیاری بۆ کچەکە یاگا کرد:
  - ڕەنگە بتوانین منداڵەکان بەیەکەوە ببەین و لە زەبەلاحەکە ڕزگاریان بکەین؟ کارێکی باش بکە، ئیتر قبوڵ دەکرێیت بۆ خوێندن لە ئەکادیمیای پەری. لەوێ فێری کردەوەی چاک دەبیت!
  کچە جادووگەرەکە گۆرانی وت:
  کێ یارمەتی خەڵک دەدات
  ئەو کاتەکانی بەفیڕۆ دەدات...
  کردەوەی چاک - .
  ناتوانی ناوبانگ ببیت!
  مارگاریتا ناڕەزایی دەربڕی و وتی:
  گەڵای گوڵێک ناسکە،
  ئەگەر زۆر لەمەوبەر دڕابێت...
  هەرچەندە جیهانی دەوروبەر دڕندەیە، بەڵام
  من دەمەوێت چاکە بکەم!
  
  چاکە لەگەڵ خەڵک بکە
  کردەوەی چاکە بکە...
  وە وەک گوڵ دەگوڵن،
  گوڵی شین لە ڕووناکیدا!
  شازادەی کوڕەکە بە تۆنێکی جددیتر ئاماژەی بەوەدا:
  - وە هەوڵ دەدەیت چاکە بکەیت و شەڕی خراپە بکەیت، و باوەڕم وایە حەزت لێی دەبێت!
  کچە یاگا مشتەکانی گرت و وتی:
  - باشە من هەوڵ دەدەم. هەمووی وەک یەک، هیچ ڕێگەیەک نییە بۆ گەڕانەوە بۆ جادووگەرە خراپەکان - پێدەکەنن و دەتچەقێنن ! وەک پەرییەکی باش ڕاهێنان دەکەمەوە!
  مارگاریتا زەردەخەنەی کرد و گۆرانی گوت:
  هەر کەسێک لە دونیادا زیرەکی هەبێت،
  دەبێت هەمیشە هاوڕێ بن...
  بۆ ئەوەی وەک لە گەلەری تەقەکردندا ڕوونەدات -
  یارییە زیرەکەکە نەبووە!
  شازادەی کوڕەکە چرپەی کرد:
  - باشە با بچینە خوارەوە بۆ سەر زەبەلاحەکە!
  کۆمەڵێک منداڵ، نزیکەی تەواو پێی ڕووت و چەقەڵ، تەنک و کاڵ، بەڵام وزەبەخش و وروژاو، بەپەلە لە ئاسمانەوە هاتنە دەرەوە.
  مارگاریتا و ئۆینۆمای لەسەر ئەژدیهاکان دابەزین و یاگا کە بوو بە کچ لەسەر هاوەنەکە. وە ڤاکیومەکە لەگەڵیدا مابووەوە، هەرچەندە پێدەچوو زۆر گەورە بێت بۆ دەستی منداڵان.
  ئەمە ئەو تیپەیە کە دابەزی بۆ سەر زەوی. هیچ شتێک لە قەڵا زەبەلاحەکەی زەبەلاحەکەدا نییە کە تاوەرەکانی تێدایە کە کەللەسەری گەورەیان لێ دەرچووە . بەڵام دەرگای چوونە ژوورەوە لەلایەن ئێسکەپەیکەرەکانەوە کۆنترۆڵ دەکرێت، لەگەڵ ئەوەشدا تەواوی فەوجێکی ئۆرکەکان.
  منداڵەکان نیشتوونەتەوە. ئەوان ئامادە بوون بۆ شەڕ. کچە یاگاکە دوگمەی ڤاکیومەکەی داگرت و چەقۆ و شمشێر و ڕم و خەنجەر و تەنانەت یەک دوو دۆشکە لێی کەوتنە دەرەوە. بە بینینی نیگای سەرلێشێواوی منداڵەکان، ڕوونی کردەوە:
  - بە ڤاکیومەکەم گرتم. زۆر باشترە لە سوتەمەنی. وە کۆمەڵێک چەکی تەواو تێیدا.
  مارگاریتا چەقۆی سیحراوی و پێی ڕووتەکانی لەرزاند، بەڵام بە ئەڵقەی سیحراوی ڕازاوەتەوە، و کۆڵی کرد:
  - ئێستا جادوویەک دەکەم کە هێزێکی تایبەت و موعجیزەیی بە چەکەکەت دەبەخشێت.
  وە کچە جادووگەرەکە وتی:
  - ئابرا , کابرا , کۆدابرا ! - وە ڕژێمی وزە لە چەقۆی سیحراوی و ئەڵقە سیحرییەکانیەوە هەڵفڕی. وە ئەو چەکە کە بابا یاگا بە منداڵەکانی دابوو دەستی کرد بە درەوشاوەیی.
  ئۆینۆمای وەک شەڕکەرێکی بە ئەزموونتر دەمانچەیەکی دۆشکە کورت و سوکی هەڵگرت کە دەرزی تەنک و تەنک و تەنک و تەنک دەتەقاند. کوڕەکە لێوی شەربەتی خۆی لێدا و گۆرانی گوت:
  - باش دەبێت لەگەڵ دۆشکە بێت،
  وەک پۆڵایەکی تووڕە لێبدە...
  کە خوێن وەک شلەمەنی نەڕژا،
  وە بەهەشت لە گەردووندا حوکمڕانی کرد!
  منداڵەکان بە یەک دەنگ و دەمانچەکانیان بەرزکردەوە هاواریان کرد:
  جەلاد فێڵباز و دڕندەیە،
  خەڵکەکە بە دیوارەوە دانراون...
  بەڵام باوەڕم وایە، ڕوەکی تۆفاناویمان،
  بەڵام من باوەڕم وایە، ڕژێمی خۆر -
  تاریکی زیندانی زیندان بڕەوێننەوە!
  و بەم شێوەیە مەفرەزەیەکی منداڵان کە بە جبەخانەی ئەفسوناوی چەکدار بوون، پەلەیان کرد بۆ هێرشکردن. پاژنە بچووک و ڕووتەکانی کوڕان و کچانی ژمارەیەکی زۆرتریش دەچڕان. ئەوان لە ئەهریمەنەکان نەدەترسان، هەرچەندە تەواوی فەوجێک لە ئۆرکەکانی پڕ لە پڕووت و بۆنخۆش و قێزەون لێیان نزیک دەبوونەوە .
  ئۆینۆمای کە لەسەر ئەژدیهایەک دەفڕی، لە دۆشکەیەکەوە تەقەی لە دوژمن کرد. دەرزی بچووک جەستەی مووی ئۆرکەکانیان کون کرد و دواتر موعجیزەیەک ڕوویدا: بوون بە شوکولاتەی گەورە و نانە هەنگوینییەکان.
  هەروەها مارگاریتا بە پەنجەکانی قاچی ڕووت و ئەڵقەی سیحراوی لەسەریان بەکارهێنا، بە لێدانی دوژمنەکە. و بەم شێوەیە ئۆرکەکان بە شمشێرەوە، کە کەوتنە ژێر هێرشەوە، یەکسەر بوون بە... هەموو جۆرە شتێکی بە تام، لەوانەش شیرینی کە بە شوکولاتە داپۆشراوە و شیری باڵندەی تێدایە. بەڕاستی ئەمە بە تامە. وە کێکی پەنیر، و دۆناتس لەگەڵ تۆوی خەنەبەر و دارچین.
  وە چەقۆی سیحراوی کچە حزبییەکە شەپۆل دەدات و شتگەلێکی ئەفسانەیی دروست دەکات.
  و بەم شێوەیە منداڵەکان چوونە ناو شەڕ لەگەڵ ئۆرکەکان. سەرەتا ڤیسکۆنت. جلەکانی، دوای ئەوەی کوڕەکە پێڵاوەکانی لەبەر کرد، تەواو نوێ بوون، وەک ئەوەی تازە بوون. وە نەک هەر بە شمشێرێکەوە لە دەستی ڕاستیدا شەڕی دەکرد، بەڵکو شمشێرێکیشی لە دەستی چەپیدا بوو.
  وە لە دەست لێدانی تیغەکەوە، گۆڕانکاری ئەفسانەیی ڕوویدا. ئێستا لەبری ئۆرک، پاستایەکی قەبارە سەرنجڕاکێش دەرکەوت کە کشمشی تێدابوو. وە لە لێدانی شمشێرەکەوە پەنیرێکی شوکولاتە دەرکەوت. وە کوڕانی تر لە شەڕدا.
  کچێک کە وادیارە خەڵکی وڵاتێکی پێشکەوتووترە، پێی ڕووتی خۆی لەسەر چیمەنەکە دانا و لە دۆشکەیەکەوە خەریکی نووسین بوو. ئەوەی کە جۆرەها گۆڕانکاری چیرۆکی ئەفسانەیی لێدەکەوێتەوە. وە لە ئۆرکەکەوە سۆسیسێکی گەورە و پڕکراو هاتە دەرەوە، پاشان کەرەیەک لەگەڵ گڕاڤی. وە چ خواردنێکی بە تامی تر دەرنەکەوت.
  وە ئەو کاپ کیکە گوێزی هیندییە بۆنخۆشانەی کە لە دەست لێدانی تیغەکانەوە سەریان هەڵدا. وە ئایسکرێمی نایابیش.
  کچە حزبییەکەی مارگاریتا لە ئیکستازی شەڕدا دەستی کرد بە گۆرانی وتن؛
  ئێمە پێشەنگین، منداڵی کۆمۆنیزم،
  کێ دەیەوێت وڵات پەروەردە بکات...
  هیتلەر بە توندی وەڵامی توڕەیی خۆی دەداتەوە،
  ئێمە چەقێنین، باوەڕم پێ بکە شەیتان!
  
  لەبەردەم خودادا سوێندمان خوارد،
  وە لینین دڵی خۆی بەخشی بە گەنجەکان ...
  ئای، بە توندی حوکم لەسەر پێشەنگەکان مەدە،
  خودای گەورە هێزی زیاتری پێبەخشین!
  
  ئێمە بە پێی ڕووت چووینە پێشەوە کوڕان،
  ئەوان دەیانویست شەڕ بکەن، زێدی خۆیان بپارێزن...
  هەم کوڕ و هەم کچە چەقۆکێشەکان بۆ ئێمەن،
  وە دڵسۆزی ئێمە زرێپۆشێکی بەهێزە!
  
  شەڕەکان لە نزیک مۆسکۆ بەردەوام بوون،
  تانکیەکان دەسوتێن، قیر دەتوانەوە...
  کۆمۆنیزم دەبینین، باوەڕم وایە، بەخشیومانە،
  وە دەتوانیت بە شمشێرێکی فراوان فاشیستێک دەربهێنیت!
  
  باوەڕم پێ مەکەن خەڵک، هیتلەر هەموو شتێک نییە،
  هەرچەندە بیرۆکەی فۆهەر لەسەر...
  وە ئێمە بە توندی لێمان لە فاشیستەکان دا،
  با بچینە سەر سەفەرە گەورەکەمان !
  
  لە دوژمنانی ڕوس ناترسین،
  ئێمە یەکێتی سۆڤیەتی زێدی خۆمانمان خۆشدەوێت...
  تۆ شوڕشگێڕ نیت بە ڕۆحی گاڵتەجاڕێکەوە،
  با نموونەیەک بۆ شانشینی خودا دابنێین!
  
  هیتلەر نازانێت، بە شێوەیەکی خراپ لێی دەدرێت،
  هەرچەندە هێزی دۆزەخ لەناو ئەودا تووڕە دەبێت...
  وە کراوتە مشەخۆرەکان دێن،
  کە ئارامی پڕ دەکات لە ئاگر!
  
  گەورەیی ڕووسەکان سەرکەوتنە بە یاریکردن،
  هەرچەندە بڕێکی زۆر کار لە پشت ئەم...
  سەرکەوتن دێت، باوەڕم وایە، لە مانگی ئایاری گەشاوەی ساڵی ٢٠١٦دا.
  وە فوهەر بە تەواوی کاپوت دەبێت!
  
  ئەمە ئیمانی ئێمەیە، هێزی کۆمۆنیزمە،
  با یەکێتی سۆڤیەت بۆ هەمیشە سەرفراز بێت ...
  ئێمە چەقاندنی، دەزانی، یۆرۆی فاشیزم،
  ڕوسیا بەم شێوەیە بووە بە سوپای!
  
  لە ستالینگراد فریتزەکان لێیاندرا،
  مشتێکی بەهێزی ئێمەیان ناسیەوە...
  وە ئێمە دیاری فێنکمان بەخشی،
  وە نیکلێکیان بە دیکتاتۆر دا!
  
  وڵاتەکەم، ڕووسیای جوان،
  لەوێدا، لە جەمسەری باکوور، دار سێوەکان گوڵ دەکەن...
  سڤارۆگ و ستالین، دەزانی، مەسیحن،
  نازیەکان لە دەستی شەڕڤانانی ڕووسیا هەڵدێن!
  
  گەردوون چەندە جوانە،
  کاتێک کۆمۆنیزم لە سەرووی ئەوەوە دەدرەوشێتەوە...
  وە تاقیکردنەوەکان بۆ بنیاتنانەوە دەبن،
  فڕین تەنها بۆ سەرەوە و نەک چرکەیەک بۆ خوارەوە!
  
  بە هاوارێکی سووری کێوی زستانمان برد ،
  بڕبڕەی پشتی پاسەوانی سپییان شکاند...
  دوژمنانی ڕووسیای کۆمۆنیزم لێدەدرێن،
  هێشتا جامەکانمان هەیە بۆ نانخواردنی نیوەڕۆ!
  
  ئێمە زۆر بە توندی ستالینمان گرت،
  کچان بە پێی ڕووت لە هەر بەستەڵەکێکدا...
  تۆ بوویت، باوەڕم پێ بکە، کەسێکی بەهێز،
  وە پێشەنگەکە گەورە بووە و بووەتە شوڕشگێڕ!
  
  نەخێر، ڕووسیا هەرگیز ناشکێت،
  لینین نەمر ڕێگاکە نیشان دەدات ...
  ئێمە لە بڵێسەی بریقەدار ناترسین،
  وە ڕووسەکان ناتوانن لە کۆمۆنیزم ڕوو بکەنەوە!
  
  
  بەناوی ڕووسیای دایکمانەوە،
  با دڵەکان کۆبکەینەوە بۆ یەک تاجە گوڵینە...
  هورای، کچەکان بە دەنگی بەرز هاواریان کرد،
  خەونێکی گەورە دێتە دی!
  
  بەڵێ ئیمانمان ئەوەیە هەمیشە لەگەڵ باوکانمان بین،
  وە ئەگەر بتوانی لە باوباپیرانت تێپەڕێنیت...
  بۆ هەمیشە ئازایانە باش دەبین،
  هەرچەندە لە بیست ساڵ زیاتر دەرناکەوێت!
  
  باوەڕم پێ بکەن، ئێمە نیشتیمانی دایکمان خۆشدەوێت،
  ئێمە بۆ هەمیشە بەختەوەریمان دەوێت...
  لوسیفەر، باوەڕم پێ بکە، لەناومان نابات،
  هاوین دێت - سەرما نامێنێت!
  
  هەموو شتێک زۆر بە شایستەیی لە ڕووسیا گوڵ دەکات،
  وەک ئەوە وایە کێشە لە جیهاندا نەمابێت...
  سەردەمی کۆمۆنیزم، باوەڕم وایە، دێت،
  سامان و شادی بۆ هەمیشە دەبێت!
  
  زانست ئەوانەی لە شەڕەکاندا کوژراون زیندوو دەکاتەوە،
  خەڵک بۆ هەمیشە گەنجی دەبێت...
  وە مرۆڤ وەک خودای گەورە وایە،
  خراپەکارەکە نامێنێت، دەزانم، بۆ ئەبەدیەت!
  
  بەکورتی خۆشبەختی بۆ هەموو کەسێک لە گەردووندا دەدرەوشێتەوە،
  هەموو خەڵکی جیهان وەک یەک خێزان وان...
  منداڵان لە بەهەشتدا پێدەکەنن و یاری دەکەن،
  بە گۆرانییەک خۆشت دەوێم!
  بۆیە گۆرانی وت و منداڵەکان ئۆرکەکانیان کردە شتێکی نائاسایی بە تام و ئارەزووی خواردن بە چەکی ئەفسوناوی. بەڵام تەنانەت کاتێک کچە جادووگەرەکە وزەی لە ڤاکیومەکە ئازاد کرد، پەرداخەکان لەگەڵ ماسی، خواردنی لاوەکی و قووەکان بە توێکڵێکی بە تامەوە دەستیان کرد بە دەرکەوتن , کە ئۆرکە بێبەزەییەکان ڕوویان کردە ناویەوە. وە زۆر جوان بوو.
  لێرەدا فەرماندەی ئۆرکی گۆبلین کە کەوتبووە ژێر لێدانی سیحرێکی باشەوە، بوو بە کێکێکی بۆنخۆش و گەشاوە، کە بە گوڵەبەڕۆژە و گوڵی گەنمەشامی کرێم و میوەی شیرینی داپۆشرابوو.
  وە ئەوەندە شتی جیاواز و بە تام چەکی ئەفسوناوییان لە دەستی منداڵانی بێتاواندا لەدایک کرد.
  بەڵام ئێسکەپەیکەرەکانیش دوای ئۆرکەکان چوونە ناو شەڕەکەوە. زەبەلاح و ترسناک. وەک دار دەجووڵان. منداڵەکان بە شمشێر و سابێر هێرشیان کردە سەریان و خەنجەریان فڕێدا. وە ئۆینۆمای لە ئەژدیهاکە و کچەکە بە پێ تەقینەوەی دۆشکەیان بەسەر ئێسکەپەیکەرەکاندا کرد.
  هەروەها مارگاریتا سیحری بەکارهێنا و ددانە مروارییەکانی پیشان دەدا. وە موعجیزە کۆنکرێتیەکانی ئەنجامدا. وە سیحرەکەی ئێسکەپەیکەری کردە پەرداخی شەرابی زێڕین کە پڕ بوو لە ئایسکرێمی ڕەنگاوڕەنگ و کێکی دەوڵەمەندی ڕازاوە.
  وە لە لێدانی شمشێری کوڕەکانەوە، بە ڤیسکۆنت دی لافەریشەوە، هەموو جۆرە شتێکی بە تام و ئارەزووی خواردن سەریهەڵدا. وە بۆنێکی لەو شێوەیە بەسەر قەڵاکەدا بڵاوبووەوە. تەنها موعجیزەیەکی موعجیزە.
  لە یەکێک لە ئێسکەپەیکەرە زەبەلاحەکانەوە شاخێکی تەواو لە کێک دەرکەوت. وە ئەم کێکانە بە هەموو ڕەنگەکانی کەوانە لە کرێمی جۆراوجۆرەوە دەدرەوشایەوە.
  بەڵێ، لێرەدا شتگەلێکی وەها بە تام و زۆر ئارەزووی خواردن هەبوون. هەندێک لە ئێسکەپەیکەری ڕەشی هەڕەشەئامێز بوون بە لۆلیپۆپی قەبارە گەورە.
  منداڵە برسیەکان نەیانتوانی بەرەنگاری تاقیکردنەوەی خواردنە بە تامەکان ببنەوە. مارگاریتا گۆنگەکەی لێدا و هاوارێکی کرد:
  گەدە دوژمنی سەرەکیمانە،
  ئەوان فڕێمان دەدەنە ناو کردەوەی خراپەوە، باوەڕم پێ بکەن...
  کاتێک کوڕێک پاستا دەبینێت،
  پاڵدەنرێت بۆ ئەوەی بە شێوەیەکی قێزەون گەدە بدزێت!
  
  بۆیە منداڵەکەم پەلە مەکە
  کاتی دێت، و تۆ هەر دەخۆیت...
  وە لەبەردەم خودادا گوناه مەکە ئازیزم،
  ئەگەرنا دەبیتە ئاگرکوژێنەوە!
  ئۆینۆمۆس بۆ منداڵەکانی ڕوون کردەوە:
  - تا ئەو کاتەی زەبەلاحی مرۆڤخۆرەکە شکستی پێناهێنرێت، خواردنی خۆراک مەترسیدارە. خراپەکاری سەرەکی دەبێت دابنرێت!
  دەنگی چەقۆیەکی بەهێز بیسترا و سەرەتا سێبەرێکی زەبەلاح دەرکەوت، نیوەی کێڵگەکەی داپۆشیبوو، پڕ بوو لە هەموو جۆرە کێک و قاپێک. وە پاشان زەبەلاحە قۆچدارەکە خۆی. دەمی نەهەنگی سپێرم بوو و پێیەکانی چنگ بوو. وە ئەوەندە بەرزە کە بەرزترە لەو قەڵایە کە پێشتر گەورەیە و تاوەر و ئێسکەپەیکەری تێدایە.
  منداڵەکان لە ترسدا قیژەیان کرد و یەکسەر ئەو چەقۆکێشە مرۆڤخۆرەکە قەبارەکەی گەورە بوو.
  مارگاریتا بە پێکەنینەوە وتی:
  - مەترسە! تەنها کاتێک گەورەیە کە لێی بترسیت!
  ئۆینۆمۆس بە تووڕەییەوە هاوار دەکات:
  ڕەنگە تۆ کابرا ترسنۆک نەبیت، بەڵام تۆ گەمژەیت، ئێمەش دیمەنەکانمان بینیوە!
  کچە جادووگەرەکە یاگا بە چرپە وتی:
  - ئازیز، گەوزەری ئازیز،
  ئایا شیرینی بە تامت دەوێت...
  یان سیحری لێدانێک،
  جارێکی تر بە خۆڕایی دەستت دەکەوێت!
  مارگاریتا هاوارێکی کرد:
  - منداڵان بە یەک دەنگ هاوار بکەن: لێتان ناترسین! باشە با پێکەوە بین.
  بەڵام ئەستەمە کوڕەکان خۆیان لەبەردەم ترسێنەرێکی لەو شێوەیەدا کۆبکەنەوە . کچەکە دەستی کرد بە ڕاکردن، پاژنە بچووکە گوڵاوەکانی. ڤیسکۆنت دی لافەر کە بوێرتر بوو و یەک دوو کوڕ دەستیان کرد بە ڕاگرتنیان. ڕوون بوو کە کوڕەکان لە ترسدا کاڵ بوون. و پاشان مارگاریتا گۆرانییەکی شەڕانگێزی لە شەڕەوە وت، بۆ ئەوەی بوێری پێبدات؛
  ئێمە کچانی وڵاتی یەکێتی سۆڤیەت،
  کە مەشخەڵیکە بۆ هەموو جیهان...
  با نیشان بدەین، دەزانی، نموونەی گەورەیی،
  لێرەدا ئەو کارە قارەمانانە دەوترێتەوە!
  
  کچان لەژێر ئاڵای سوور لەدایک بوون , .
  وە بە پێی ڕووت بە پەلە بەناو بەستەڵەکەدا دەڕۆن...
  کچ و کوڕ شەڕ بۆ ڕوس'،
  هەندێک جار بووک گوڵەبەڕۆژەیەک دەداتە کابراکە!
  
  ئاڵای سوور بەسەر گەردووندا دەبێت،
  ئەوەندە گەشاوە بدرەوشێتەوە، وەکو بڵێسەی مەشخەڵ...
  ئاخر دەزانی قارەمانانە، ئێمە وەرچەرخانێکمان هەیە،
  وە بانەرەکەمان وەک سوور دەدرەوشێتەوە!
  
  باوەڕ مەکەن، فاشیستی نەفرەت لێکراو تێناپەڕێت،
  وە ڕۆحی ڕووسی هەرگیز کاڵ نابێتەوە...
  سەرکەوتنەکان ئەکاونتێکی بێکۆتایی دەکەنەوە،
  با سڵاو و سڵاو لە هەرکەسێک بکەین!
  
  ڕووسیا وڵاتێکی نایاب و سەرنجڕاکێشە،
  کۆمۆنیزمتان بەخشی بە گەلان...
  بۆ هەمیشە لەلایەن خوداوە بە بەخشندەیی ، .
  بۆ نیشتمان، بۆ خۆشی و ئازادی!
  
  دوژمن ناتوانێت شکست به نیشتمان بهێنێت،
  وە هەرچەندە دڕندە و فێڵباز بووبێت...
  ورچی ڕووسی نەدۆڕاومان،
  سەربازە ڕوسییەکە ئەوەندە شکۆمەندە بۆ سەرکەوتنەکەی!
  
  وڵاتێکی جوانی سۆڤیەت،
  کچانی ناوی شانازی بەوە دەکەن کە جوانن...
  ئەو بە لەدایکبوونەوە بۆ هەمیشە پێمان دراوە،
  وە با ئێمەی ئەندامانی کۆمسۆمۆڵ دادپەروەر بین!
  
  ئێمە لە جەرگەی مۆسکۆ شەڕ دەکەین،
  بەفربارین و بەفربارین و کچەکان پێی ڕووت...
  ئێمە واز لە نیشتیمانی باوکمان نادەین بۆ شەیتان،
  تەنانەت چەقۆکانیشمان بە وردی تەقە دەکەن!
  
  بۆیە لە توڕەییدا کچەکان بە تامەزرۆییەوە شەڕ دەکەن،
  وە لەگەڵ پاژنە ڕووتەکەدا پاکەتێکی تەقینەوە فڕێ دەدەن ...
  فاشیستێک، تەنها فێنک دەردەکەوێت،
  لە ڕاستیدا تەنها قابیلی خراپەکار!
  
  دوژمنان ناتوانن کچان شکست بهێنن،
  ئەوان لە ژێر ئەستێرەیەکی لەو شێوەیە لەدایک بوون...
  ئەهریمەنە نەدۆڕاوەکەمان ورچە،
  کێ نیشتیمانی دایکی کردە ژنی خۆی!
  
  ئێمەی کچانی ڕووسی باشین،
  ئێمە لە ئەشکەنجە و بەستەڵەک ناترسین...
  وە ئێمە، باوەڕم پێ بکەن، هێرشی ئەو جەماعە خراپە بەرپەرچی دەکەینەوە،
  دوژمن لە دۆزە شێت دەبێت !
  
  توانیان دوژمن لە مۆسکۆ دوور بخەنەوە،
  هەرچەندە پڕە لە هێزێکی یەکجار زۆر...
  ئێمەی کچان ئەوەندە شانازی بە خۆمانەوە دەکەین،
  نەیاران هەموویان لەناو گۆڕەکانیاندا ون دەبن!
  
  باوەڕ مەکەن، دوژمنان ناتوانن شکست بە ڕوس" بهێنن،
  بەو پێیەی هەموو شوڕشگێڕێک لە دایبیەوە دێت...
  وادیارە ڕاوچییەکە گۆڕاوە بۆ یاری،
  وە نەیار هێشتا تەنها منداڵێکە!
  
  بەڵام ڕۆحی ڕووسی، گەورە، باوەڕ بە ڕۆح،
  دەزانی دەسەڵاتی شاراوەی تێدایە ...
  دوژمن بە تەواوی لەت دەبێت،
  ئاخر شوڕشگێڕەکان لە شەڕدا نەدۆڕاون!
  
  گومانەکانتان فڕێ بدەنە لایەک کچان , .
  ئێمە ئازاترینین، دەزانی، لە جیهاندا...
  با جەماعەتی شەیتان فڕێ بدەینە ناو دۆزەخەوە،
  با هەموو نەیارەکان لە تەوالێتدا تەڕ بکەین!
  
  شەڕی پیرۆز کۆتایی دێت
  ئارامی و بەیانی بەسەر هەسارەکەدا دێت...
  ئەو بۆ هەمیشە لەگەڵ خۆرە، دەزانی، دراوە،
  هاوین بۆ هەمیشە گڕ بگرێت!
  
  وە کۆمۆنیزمی هەمیشەیی لە شکۆمەندیدا،
  وە لینین و ستالین گەورە لەگەڵمانن...
  لە سینەمای خوێناویدا تەنها ئێستا فاشیزمە،
  وە ئیرادەی ئێمە، باوەڕم پێ بکەن، لە پۆڵا بەهێزترە!
  
  ڕووسیاکەم بۆ چەندین سەدە حوکمڕانی دەکات،
  وە خۆشی بە هەموو گەردوون بەخشی...
  پێویستت بە هێزی مشتێکی پۆڵایە،
  وە بوێرانە، بەڵام بە شێوەیەکی مەعقول!
  سەرەتا مارگاریتا بە تەنیا گۆرانی دەگوت، بەڵام دواتر ئینۆمای و کچە یاگا و ڤیسکۆنت دی لافەر و منداڵەکانی دیکە دەستیان بە گۆرانییەکە کرد. و ئەمە لە ئێستاوە کۆڕێکی بەهێز و پڕ دەنگ بوو، کە هەموو شتێک لێیەوە دەلەرزی. وە زەبەلاحە زەبەلاح و ڕاستەقینەکە دەستی کرد بە کەمبوونەوە لە قەبارەدا. ئیتر ئەوەندە فێنک و هەڕەشەئامێز دەرنەکەوت. و قۆچەکان بچووکتر بوون و چنگەکانیش بچووکتر بوون. وای...
  کچە یاگا بە پێکەنینەوە گۆرانی وت:
  باشە، باش بوو، دەتوانیت شانازی پێوە بکەیت -
  حەوت کەس لە یەک ناترسن!
  منداڵەکان بە یەک دەنگ هاواریان کرد و پێیان ڕووتیان لێدا:
  ئێمە لە تۆ ناترسین ogre،
  لە ژێر پێی منداڵێکدا لە پێت دەدرێیت...
  هەرچەندە ئێمە تەمەنمان ئەوەندە جەنگاوەر نین،
  ئێمە جارێک لە ژێر دەستی بابا یاگا بووین !
  ئەمانە منداڵن، ئەوەندە جوانن هەم لە ڕۆح و هەم لە ڕووخساردا. وە وەک زەبەلاحەکان شەڕ دەکەن. هەرچەندە ئێستا پێویستە زەبەلاحی مرۆڤخۆرەکە لە ڕووی ئەخلاقییەوە تەواو بکرێت. وە منداڵەکان دەستیان کرد بە سەماکردن.
  وە کچەکە یاگا ڤاکیومەکەی برد و ئاماژەی بە چەقۆکێشەکە کرد، و دەستی کرد بە گەمژەیی شتێک.
  یەکێک لە کوڕەکان لۆلیپۆپێکی گەورەی لە شێوەی کۆکەرێل لێدا ، کە بوو بە ئێسکەپەیکەر، کچەکەش لقەیەکی ئایسکرێمی خوارد.
  منداڵەکان هەڕەشەیان لە زەبەلاحەکە کردووە:
  - بەسەر تۆشدا دێت!
  وە بە واتایەکی ڕەسەن لەرزی. زیاتر بچووک بووەوە. وە پەرداخە زێڕینەکان بە ئایسکرێمەوە بە هەموو ڕەنگەکانی کەوانەکەوە دەستیان کرد بە درەوشاوەیی هێندەی تر گەشاوەتر و جوانتر.
  پاڵەوانی پێشەنگ مارگاریتا دیسانەوە بە تووڕەییەوە گۆرانییەکی نیشتمانپەروەرانەی شەڕەکە وتەوە و باقی منداڵەکان بە کۆڕس دەیانگوت:
  لە کاتی یاریکردندا پەیوەندیم بە کۆمسۆمۆڵەوە کرد،
  کچێکی خەونێکی جوان...
  پێم وابوو جیهان ئەبەدی دەبێت ئایار، 2019.
  هەموو ڕۆژێک لەدایک بوونی بەهارە!
  
  بەڵام بە هۆکارێکەوە سەری نەگرت،
  بە جۆرێک، ناتوانم عاشقی بم ...
  باشە پێم بڵێن کوڕان، لەسەر ڕەحمەتی من،
  ژیان پەلەوەرێکی زۆر بەهێزە!
  
  لەناکاو شەڕەکە لەناکاو ڕەشەبای لێهات،
  وە زریانێکی مردن بەپەلە هات...
  وە کچەکانم جەستەیەکی بەهێزیان هەیە،
  دەتوانیت بە یەکجار خۆت بخەیتە ژێر هێرشەوە!
  
  باوەڕم پێ بکە، نامەوێت دەستبەرداری بم،
  تا کۆتایی شەڕ بۆ وڵاتی باوک بکە...
  نارنجۆک لە جانتایەکی پشتەوەی بەهێزدا هەڵدەگرین،
  ستالین جێگای باوکی لە دڵەکاندا گرتەوە!
  
  جەنگاوەرانی گەورەی ڕووسیا.
  دەتوانین ئاشتی و ڕێکوپێکی بپارێزین...
  ئەستێرەکانی ئاسمان مەخمەلیان ئاو دەدا،
  وە ڕاوچیش بوو بە یاری!
  
  من کچێکی پێی ڕووت شەڕ دەکەم
  پڕ لە وەسوەسە و خۆشەویستی...
  لەم بەهەشتەدا، دەزانم، شوێنێک دەبێت،
  ناتوانی بەختەوەری لەسەر خوێن بنیات بنێیت!
  
  جەنگاوەرانی گەورەی وڵاتی باوک،
  لە نزیک مۆسکۆ بە توندی شەڕ دەکەین...
  وە دواتر خەونی ژێر کۆمۆنیزم،
  دژی جیهانی ژێرزەوی لەگەڵ شەیتان!
  
  کوڕە ئازاکانی ڕووسی،
  کە تا کۆتایی بە ڕاستگۆییەوە شەڕ دەکەن...
  بە دۆشکە تەقە دەکەن،
  ئەگەر پێویستت بە تاجێکی زێڕین!
  
  تەنانەت فیشەکێک ناتوانێت ڕێگریمان لێبکات
  عیسا خودای گەورە هەستاوەتەوە...
  ڕۆژانی ئەژدیهای دڕندە کۆتایی هات،
  لە ئاسمانەوە هێندەی تر گەشاوەتر بوو!
  
  خۆشم دەوێی لادای ئازیز،
  بەرزترین خودا سڤارۆگ لە شکۆمەندیدا دەبێت ...
  پێویستە شەڕ بۆ ڕووسیا بکەین،
  باشترین خودای سپی لەگەڵ ئێمەیە!
  
  ڕووسەکان مەهێنە سەر ئەژنۆیان،
  گۆشتمان، باوەڕم پێ بکەن، ناتوانرێت سنووردار بکرێت...
  ستالین و لینینی گەورە لەگەڵمانن،
  تۆش دەبێ لەم تاقیکردنەوە دەربچیت!
  
  ئازاری نیشتمانیش لە دڵماندایە،
  ئێمە باوەڕمان بە گەورەیی ئەو هەیە...
  خێرا دەرگای بۆشایی ئاسمان دەکەینەوە،
  ژیانێکی زۆر شیرین دەبێت!
  
  ئێمە کچی جوانی پێ ڕووتین , .
  ئێمە ئەوەندە بە خێرایی بەناو بەفربارینەکاندا ڕادەکەین...
  پێویستمان بەم ڤۆدکا تاڵە نییە،
  کەرووب باڵەکانی بڵاو دەکاتەوە!
  
  ئێمەی کچان بۆ نیشتیمانی باوک دەوەستینەوە،
  وە ئێمە وەڵامی کراوتە خراپەکان دەدەینەوە، نەخێر،
  قائیلی دۆزەخ لەناو دەچێت،
  وە سڵاو لە مەسیحی ڕزگارکەر!
  
  سەردەمێک دەبێت - لەوە باشتر نەدەبوو،
  مردووەکان بۆ هەمیشە هەڵدەستن...
  گەردوون دەبێتە بەهەشتێکی ڕاستەقینە،
  خەونی هەمووان دێتە دی!
  مارگاریتا هەستی بە کەمێک دڵتەنگی کرد - لە ئێستاوە تەمەنی زیاتر لە سەد ساڵە، و هێشتا کچە. وە ڕەنگە بۆ هەمیشە وەک منداڵ بمێنێتەوە.
  بەڵام باقی منداڵەکان بەم گۆرانییە دڵخۆش بوون و دڵخۆش بوون.
  وە زەبەلاحە مرۆڤخۆرە ترسناکەکە لە باڵادا بچووکتر بووەوە، و زیاتر لە گۆبلینێکی ترساو دەچوو نەک لە ئەهریمەنێک.
  پارچە ئایسکرێم و کێک بەسەریدا فڕی. منداڵەکان پێکەنین و زمانیان دەرهێنا. ئەمە زۆر کۆمیدی دەرکەوت. وە کوڕە دڵخۆشەکان بەردەوام بوون لە دروستکردنی ڕووخسار.
  کچەکە یاگا لێوەکانی دا و چرپەی کرد:
  منداڵان پێبکەنن
  پێویستە منداڵان پێبکەنن -
  وە پاڵەوانەکان چۆن دەژین!
  وە پاڵەوانەکان چۆن دەژین!
  وە بابا یاگا ڤاکیومەکەی ئاراستەی ئۆرک و گۆبلینەکانی تر کرد کە لە قەڵاکە بازیان دەدا. وە ئینۆمای و کچەکە دەستیان کرد بە تەقەکردن لەوان بە دۆشکە. وە ئەوان زۆر باشیان کرد . و دیسانەوە پەرداخێک هەبوو لەگەڵ ئایسکرێمی گەشاوە، ڕۆڵی کشمشی، کێکی کرێم، گەنمەشامی، شیرینی پەتاتە و زۆر شتی تر . هەموو شتێک بۆنێکی زۆر خۆشی لێدەهات و لەڕادەبەدەر ئارەزووی خواردنی لێدەهات.
  وە منداڵە جەنگاوەرەکان پێکەنین و ددانی تیژ و سپی خۆیان نیشان دەدا، وەک ددانی بەچکە گورگەکان.
  ئەم کردارە چەندە سەرسوڕهێنەر و ناوازە دەرکەوت.
  وە مارگاریتا بە ڕەشەبا لێیدا لە ئۆرکەکان و ئێسکەپەیکەرەکان، بەردەوام بوو لە گۆڕانکارییە نایابەکەیان.
  دوای ئەوە، کچە پێشەنگەکە دیسانەوە گۆرانییەکی نیشتمانپەروەرانە و بەرز و بەرزی وتەوە و باقی منداڵەکانی دیکە لە کۆڕەکاندا گۆرانییە گەرم و گوڕ و دڵخۆشەکەیان هەڵگرت:
  شەیتان شکستمان پێناهێنێت،
  نیشتمانم، جوانترینی جیهان،
  وڵاتی جوان بەناوبانگە...
  گەورە و منداڵ تێیدا دڵخۆش دەبن!
  
  با سوسنەکانی دۆڵ بە شانازییەوە تێیدا گوڵ بکەن،
  وە کەڕوبەکان سروودێکی شایستە دەژەنن...
  فوهەر دەبێتە کاپوت،
  ڕووسەکان لە شەڕەکاندا نەدۆڕاون!
  
  ئەندامانی کۆمسۆمۆڵ بە پێی ڕووت ڕادەکەن،
  بە پاژنە ڕووتەکانیانەوە لە بەفردا دەڕۆن...
  هیتلەر تۆ تەنها فێنک دەردەکەویت
  بە تانکییەکەوە بەسەرتدا ڕادەکەم!
  
  ئایا دەتوانین نازییەکان شکست پێبهێنین؟
  وەک هەمیشە ئێمە پێ ڕووتین کچان...
  ترسناکترین شوڕشگێڕەکەمان ورچە،
  بە دۆشکە هەموو کەسێک دەکوژێت!
  
  نەخێر، ئێمەی کچان لە ئێستاوە زۆر فێنک و ساردین،
  ئێمە بە شێوەیەکی ڕستەیی هەموو دوژمنەکان لەیەک جیا دەکەینەوە...
  نینۆکەکانمان، ددانەکانمان، مشتەکانمان...
  شوێنێک لە بەهەشتێکی نایاب دروست دەکەین!
  
  باوەڕم وایە کۆمۆنیزمێکی فێنک دەبێت،
  وڵاتی ئامۆژگاری، باوەڕم پێ بکەن، تێیدا گوڵ دەکات...
  وە نازیزمی بەداخەوە نامێنێت،
  باوەڕم وایە کارەکانت شکۆمەند دەبن!
  
  ناوچەکە بە شێوەیەکی کێوی گوڵ دەکات، باوەڕم وایە،
  لە سەرکەوتنەوە گەڕاینەوە بۆ سەرکەوتن...
  نیکۆلای لە ژاپۆنییەکان بردەوە،
  سامورای وەڵام دەداتەوە بۆ خراپەکاری!
  
  ئێمە ڕێگە نادەین خۆمان مەیل بکەین،
  با بە یەک لێدان دوژمنەکانمان لەت بکەین...
  با ڕاوچی بگۆڕێت بۆ یاری،
  لەخۆڕا نەبوو کە ئێمە وێرماختمان چەقاند!
  
  
  باوەڕم پێ بکەن، ئاسان نییە بۆ ئێمە وازبهێنین،
  ڕووسەکان هەمیشە زانیویانە چۆن شەڕ بکەن...
  بە پۆڵا تیژتر کردەوە ،
  فوهر دەبێتە وێنەی گاڵتەجاڕێک!
  
  زێدی من بەم شێوەیەیە،
  ئەکۆردیۆنی ڕووسی تێیدا دەژەنێت...
  هەموو گەلان خێزانێکی دۆستانەن،
  هابیل سەردەکەوێ نەک قابیل!
  
  لە شکۆمەندیدا دەبێت ،
  هەرچەندە دوژمنەکەمان دڕندە و خیانەتکارە...
  ئێمە نموونە بۆ ئازایەتی دادەنێین،
  ڕۆحی ڕووسی لە شەڕەکاندا شکۆمەند دەبێت!
  لە کۆتا دەستەواژەدا کچە پێشەنگەکە ڕەشەبای لە چەقۆی سیحراوییەکەی وەرگرت و ئازادی کرد، و پەلسارەکانی لە پەنجە ڕووتەکانیەوە بە ئەڵقەی سیحراوی و بەردەوە. دواجار ئەو زەبەلاحەیان داپۆشی کە وەک مارمێلکە بچووک بووبووەوە. ئەو یەکە بە تەواوی بە درەوشاوەیی ئاگرین داپۆشرابوو. پاشان جارێکی تر چرپاندەوە. ئۆرک و ئێسکەپەیکەرەکان دواجار گۆڕاون بۆ هەموو جۆرە خواردنێکی ناسک و نایاب. ئەوەندە بە تام و سورکراوە، لە جۆرە جیاوازەکانی هام و ماسی پڕکراو و قازەوە، تا دەگاتە کێک و کۆکی و کارامێل و پەرداخی ئایسکرێم.
  منداڵەکان دڵخۆش بوون و بازیان بەسەرەوە و خوارەوەدا دەدا. زۆر دڵخۆش و دڵخۆش دەرکەوتن.
  لێرەدا لە شوێنی ئەو زەبەلاحە مرۆڤخۆرە ترسناک و سەختە، ڕووناکی بڕاوە. کوڕێکی تەنک و قژ سپی بە شۆرتەوە، نزیکەی حەوت ساڵان، دەرکەوت. منداڵێکی وەها بێ زیان و شیرین لەبری ئەهریمەنێکی ترسناک. چاوەکانی ترپاند و گریای:
  - لێم مەدە!
  مارگاریتا هاوار دەکات:
  - مهترسه! دەستت لێ نادەین. ئێستا دەتوانیت ژیانت لە سفرەوە دەست پێبکەیت و بچیتە قوتابخانە!
  کوڕەکە و مرۆڤخۆرەکەی پێشوو گریاویان کرد:
  ئەمە چ جۆرە ژیانی قوتابخانەیە؟
  تاقیکردنەوەکە هەموو ڕۆژێک ...
  زیادکردن، دابەشکردن،
  خشتەی چەسپاندن!
  قەڵای زەبەلاحی مرۆڤخۆرەکە ڕاست لەبەردەم چاوماندا گۆڕدرا. لەبری کەللەسەر، گوڵی جوانی ئەفسانەیی لەسەر قوبەکان گوڵیان دەکرد. وە خودی قوبە بە زێڕ دەدرەوشایەوە. وە هەموو شتێک ئەوەندە شایستە بوو، بریقەدار، سەرسوڕهێنەر بوو، دیوارەکانی قەڵاکە بە گوڵ داپۆشرابوون. وە لەبری خوێن، نافورەکان بە چەمی ئەڵماس دەستیان کرد بە ڕژان و هەورەکان پەرش و بڵاو بوون و چوار خۆر بە یەکجار دەدرەوشایەوە.
  وە منداڵە ئازادکراوەکان بە پێکەنینێکی خۆشەوە دەستیان کرد بە ڕاکردن لە قەڵاکە. لاواز، چەقەڵ، پێی ڕووت، سەرەڕای ئەوەش دڵخۆش بوون.
  کچان و کوڕان هێرشیان کردە سەر خواردنە بە تامەکان و بەرمیلەکانی کۆکتێل و شەربەت ڕاست لە ژێر چیمەنەکەوە دەرکەوتن.
  کچە یاگا لەسەر هاوەنێک فڕی بۆ لای ئەو زەبەلاحە مرۆڤخۆرەکەی پێشوو و ئایسکرێمی دا بە کوڕەکە. قوتی دا و شکا بە زەردەخەنەوە:
  - بەچێژ!
  وە بە ترسەوە زیادی کرد:
  - مناڵان لێم ببورن! شەرم دەکەم کە تۆم خوارد. ئەمە چەندە قێزەونە!
  منداڵی زیاتر و زیاتر تەواو بوو. لەوانە ئەوانەی پێشتر لەلایەن مرۆڤخۆرەوە خواردوویانە . کوڕە بێ زیانەکە چاوەکانی لێدا و تەنانەت گۆرانیشی گوت؛
  باشە، ئایا موعجیزە نییە، ئایا چیرۆکی ئەفسانەییە،
  هەموو شتێک وا بووە، باوەڕم پێ بکە، نایاب!
  نەخێر، باشترە چاکەمان بۆ بکەین -
  وە خراپە لە بێ کاتدا نامێنێت!
  بەڵێ , سەرکەوتنێک بوو. ڕاستە یەکێک لە کوڕەکان کە جەستەیەکی زۆر ماسولکەیی بوو و بە شۆرتێکەوە سەیری ڕووی ڕەنگدانەوەی کرد و گریای:
  - باڵای قارەمانانەم بۆ کوێ چوو؟
  ئۆینۆمۆس پرسیاری کرد:
  - وە تۆ کێیت؟
  ئەو کوڕە کە ماسولکەکانی زۆر پێناسە بوون وەڵامی دایەوە:
  - نیکیتیچ.
  ڕووخساری منداڵانەی تاریک بوو و گەمژەی کرد.
  - پاڵەوانێکی گەورە بووم، ئێستاش تەنها کوڕێکی پێ ڕووتم بە شۆرتەوە، کێ بەو شێوەیە پێویستی بە منە؟
  مرۆڤخۆرەکەی پێشوو بە زەقییەوە وتی:
  - با پێکەوە بچینە قوتابخانە!
  دۆبرینیا لە تووڕەییەوە هاوارێکی کرد، پێی کوڕە ڕووتەکەی هێندە بە توندی لێیدا کە بەردەکە دابەش بوو:
  - باشە بۆ جەهەنەم لەگەڵ قوتابخانە! پێم وابوو ماندوو بووم !
  مارگاریتا بە ئاهێکەوە وەڵامی دایەوە:
  - من لێی تێدەگەم!
  کوڕەکە دۆبرینیا هاوارێکی کرد:
  - لە چی تێگەیشتووی! ئێستا ژنەکەم جێم دەهێڵێت! کێ پێویستی بە مناڵێکی وا چەقۆکێشە !
  ئۆینۆمۆس بە پێکەنینەوە وەڵامی دایەوە:
  - گرنگترین شت لە ژیاندا ڕۆحە. قەبارە گرنگ نییە!
  دۆبرینیا ناڕەزایەتی دەربڕی و وتی:
  - نەخێر! تۆ ژنەکەم ناناسیت. جارێک پاژنەی پێی هێندە بە توندی جووڵاند کە ددانی فیشەی دزەکەی شەوانە کوژاندەوە! توند و تیژە، و بۆچی پێویستی بە کوڕێکی بێ سمێڵە ! - وە کوڕەکە دیسانەوە بە پێی ڕووت و منداڵانە، بەڵام بەهێزەکەی، وەک چەقۆیەک، بە جۆرێک کە بەردی کۆبڵەکە پارچە پارچەی بچووک بوو. وە پاڵەوانە گەنجەکە هاوارێکی کرد. - بەم زووانە بمکە بە گەورەساڵ!
  ئۆینۆمۆس بە ئاهێکەوە وەڵامی دایەوە:
  - بەداخەوە ناتوانین ئەمە بکەین، وایە؟
  مارگاریتا وەڵامی دایەوە:
  - بۆ ئێستا، ڕاستە، ناتوانین، بەڵام ئەگەر بۆ مەبەستێکی گەورە لەگەڵ ئێمە بچیت بۆ سەفەر، ئەوا ڕەنگە شتێکمان بۆ بێتە پێشەوە!
  کوڕەکە دۆبرینیا بە هەڕەشەئامێزەوە پرسی:
  - ئامانجت چییە؟
  ئۆینۆمۆس بە دڵنیاییەوە وەڵامی دایەوە:
  - بۆ ڕزگارکردنی ڕەگەزی بەهێزتر لەسەر پێوەرێکی گەردوون لە مردن. لە گەردوونی ئێمەدا تاعونێک هەیە، دەتوانێ بگاتە دەست تۆش!
  مارگاریتا بە ڕەزامەندییەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ دۆبرینیا، لەگەڵمان بن. تۆ هێشتا هێزی قارەمانانەت هەیە، وە زۆر بەسود بۆ ئێمە دەبیت!
  کوڕە تایتانییەکە، هەرچەندە لە ڕووکەشدا لە ئۆینۆمای گەورەتر و باڵابەرزتر نەبوو، کوڕێکی تەمەن نزیکەی دوانزە ساڵان ، بەڵام هێزێکی جەستەیی گەورەی هەبوو. بۆیە بە پەنجە ڕووتەکانی تەپوتۆزەکەی چەقاند و بە واتایەکی ڕەسەن وەریگرت و وردی کرد، دوای ئەوە بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - وە من هێشتا باشم! باشە من لەگەڵت دەڕۆم. ترسناک دەبێت بگەڕێمەوە بۆ لای ژنەکەم تا گەورە دەبم !
  مارگاریتا بە زەردەخەنەیەکەوە کە وەک زەردەخەنەیەک بوو، وەڵامی دایەوە:
  - بڕیارێکی زۆر ژیرانە!
  وە کلیکی پەنجە ڕووتەکانی کرد. سێیەم ئەژدیهای ساوای نازدار دەرکەوت.
  کچەکە ڕوونی کردەوە؛
  - نابێت وەک سواڵکەرێک بە جانتایەکەوە بڕۆن!
  . بەشی ژمارە ٨.
  دۆمینیکا لە کاتی گواستنەوە و دەرچوون لە تاقیکردنەوەکان زۆر ماندوو بوو. بۆیە کچە جوانەکانی لە حەمام و دوشێکی زێڕیندا دەشۆردران. و پاشان لە ژوورێکی جیاواز و لوکسدا بۆ خوێندکارە نوخبەکان و خوێندکارە ژنەکان لە جێگایەکی نەرم و گەرمدا داینا. دۆمینیکا کەوتە خەونێکی سەیرەوە، دوا ئاواتەکەی ئەوە بوو لەگەڵ شازادە ئۆینۆمۆس بێت ، کە هەستی بە هاوسۆزی و هاوسۆزییەکی زۆر کرد بۆی.
  وە هەر کە لەلایەن خوداوەند مۆرفیۆسەوە لە باوەشی گرت، ئەو...
  دۆمینیکا لەناکاو هەستی کرد کە با بە دەموچاویدا دەهەژێت و لەسەر پشتێکی خلیسک و چەقۆدار دانیشتووە. وە هەورەکان بە دەوریدا دەچڕێن.
  وە کچەکە وەرگەڕا و کوڕێکی قۆز و ماسولکەیی بینی، کە یەکسەر ناسیەوە. بەڵێ ئەوە شازادە ئۆینۆمۆس بوو کە بوو بە کۆیلەیەکی گەنج. ئێستاش سواری ئەژدیهایەکی بچووک و سێ سەرە. کچێک بەلای ڕاستیدا دەفڕێت. هەروەها زۆر جوان و شیرینە، قژی زێڕین- سووری هەیە . ئەو لە ئۆینۆمۆس گەورەتر دەرناکەوێت. وە لە لای چەپەوە کوڕێک هەیە. هەروەها قژ سپی , قۆز و زۆر ماسولکەیی، لەگەڵ دەموچاوێکی دەربڕین. کۆمەڵە منداڵێکی ئاوا بە جانتای پشتەوە و چەکەوە. وە کچەکەش ئەڵقەی لەسەر پەنجەکانی قاچ و دەستەکانی هەیە هەروەها.
  ئەژدیهاکە هەستی بە قورسایی زیادە کرد و زیاتر دەستی کرد بە لێدانی باڵەکانی بۆ ئەوەی نەڕوخێت.
  کچەکە مارگاریتا چەقۆی سیحراوی خۆی لەرزاند و هاوارێکی کرد:
  - تۆ کێی? لە کوێوە هاتووە؟
  بەڵام ئۆینۆمۆس دۆمینیکای ناسیەوە و بە تۆنێکی متمانەبەخۆبووەوە وتی:
  - ئەمە یەکێکە لە هەسارەی زەوی هەڵبژێردراوە. بەپێی پێشبینییەکان دەبێت ڕەگەزی بەهێزتر لە گەردوونەکەمان ڕزگار بکات.
  کچەکە مارگاریتا پێکەنی و وتی:
  - لە هەسارەی زەویەوە؟ ئایا جەنگی گەورەی نیشتمانپەروەریت ئەزموون کردووە؟
  دۆمینیکا بە متمانەوە پشتڕاستی کردەوە:
  - بەڵێ وابوو!
  پاڵەوانە پێشەنگەکە بە ئیشارەتێکەوە پرسی:
  - وە کەی تێپەڕی؟
  کچە لێدراوەکە، کەمتر متمانە نەبوو، وەڵامی دایەوە:
  - لە بیست و دووی چل و یەک حوزەیران تا نۆی چل و پێنجی ئایار، باشە بێگومان ئێمە سەرکەوتین!
  مارگاریتا بە پێکەنینەوە وەڵامی دایەوە:
  - دەزانم کە ئێمە سەرکەوتین! ئەگینا ئێمە قسەت لەگەڵ نەدەکردین. کەواتە ئەوە مانای ئەوەیە ئێمە هاوڵاتین، تەنها بە تێپەڕبوونی کات پەرش و بڵاو بووین. چەند خۆشە کەسێک لە هەسارەی زێدی خۆتەوە بناسیت، لەوەش زیاتر لە وڵاتەکەتەوە!
  دۆمینیکا بە ئاهێکەوە وەڵامی دایەوە:
  - کاتێک شەڕی گەورەی نیشتمانپەروەری کۆتایی هات، هێشتا باپیرم لەدایک نەبوو. ئەمە بۆ ئێمە چیرۆکێکی دوور و درێژە!
  هەروەها مارگاریتا بە ئاهێکەوە تێبینی کرد:
  - وە من نەژیام تا تەواوبوونی ببینم. لە مانگی یەکی ساڵی '44 هەڵواسرابووم. بەڵام باوەڕم بە سەرکەوتنەکەمان هەبوو. کیێڤ پێشتر ئازاد کرابوو و ستالینگراد و کورسک بولج ڕەشەبایان لێدا. چ بەداخەوە بمری لە کاتێکدا تەمەنت تەنها دوانزە ساڵە , بەبێ ئەوەی بچیتە ناو کۆمسۆمۆڵەوە.
  دۆمینیکا سەری سوڕما:
  - ئەگەر ئەوەندە زۆر لەمەوبەر مرد، کەواتە بۆچی هێشتا کچە؟
  مارگاریتا شانی هەڵکێشا:
  - من ئەوە نازانم. نزیکەی سەد ساڵ بەسەر مردنمدا تێپەڕیوە و وەک منداڵێک دەمێنمەوە. بەڵام شتێکی باشیش هەیە: من بە هیچ شێوەیەک پیر نابم، وە یەک پڕکردنەوەم لە ددانەکانمدا نییە!
  دۆمینیک پێکەنی و تێبینی کرد:
  - بەڵێ پیری زۆر خراپە، بە سادەیی قێزەونە!
  وە ئەو خانمە ئەکتەرە جوانە سینەماییە دەستی کرد بە گۆرانی وتن؛
  مرۆڤایەتی لە خەمێکی گەورەدایە،
  ڕەنگە هەمووان بیری لێ بکەنەوە!
  فرمێسک بەسەر ئەم دەریایەدا ڕژا،
  ترسی مرۆڤ بە ئاگر دەسوتێت!
  
  ساڵانێک لە دوای ساڵ لەناو کاروانێکدا دەخزێن،
  داپیرە خەنە بە ڕوومەتەکانی دەشوات!
  وە شتێک بەسەر جەستەی باریک و باریکەکەی کچەکەدا هات،
  تێناگەم چرچ و لۆچی لە کوێوە دێت!
  
  بۆ تاجی سروشت گەشاوە؟
  دروستکەری ئامێرەکان دەبێت لەناکاو وشک بێت!
  ئەو کەسەی کە هێزی بای بە عەرەبانەکەوە بەکارهێنا،
  ناتوانێت بەرگەی خراپەی پیربوون بگرێت!
  
  جوانێک دەبێتە فرێک
  وە پاڵەوانەکە لەبەردەم چاوماندا وشک دەبێتەوە!
  هەر کەش و هەوایەکی ناشرین ئێستا،
  وە شەوان ترسی کێوی ئازار دەچێژم!
  
  بەڵام من باوەڕم بەوە نییە کە ڕزگاربوون نییە،
  مرۆڤ دەتوانێت لەگەڵ خودا موناقەشە بکات!
  تا خێزانێکی دۆستانە ببێتە ئەبەدی،
  تا ڕێگاکە بە ئاسانی و بە بەرزی بەرەو سەرەوە بڕوات!
  
  ژنە پیرەکان چیتر چرچ و لۆچییان نابێت،
  با پیری لە شەرمدا پاشەکشە بکەین!
  وە پیاو، کوڕە بەهێزەکەی پێشکەوتن،
  بە چاوی گەشاوە سەیری لوتکەی ژیان دەکات!
  
  وە جوانییەکی بێکۆتایی دەبێت
  ڕۆژەکان وەک ڕووبارێکی پڕ ڕژاو دەڕژێن!
  میهرەبانی مرۆڤ دەردەکەوێت
  ئاخر دڵ دەبێتە پاک و شەریف!
  
  باوەڕ بکەن، چێژێکی نوێ دێت،
  بە تێپەڕبوونی ساڵان حیکمەت زیاد دەکات!
  ئاخر سەهۆڵ لە جەستەیەکی گەنجدا جێگیر نابێت،
  وەک کوڕێکی قوتابخانە تامەزرۆی خوێندن بۆ پێنج ساڵ!
  
  نمرەکە بەرزترە، وەرە، بەدوایدا بگەڕێ،
  لانی کەم سەد جار تاقیکردنەوەکە دەکەیتەوە!
  وە دەتوانیت کێکی جەژنی ئیستەر لەگەڵ هەنگوین بخۆیت،
  باشە ئێستا ببە بە کچێکی پیر!
  دۆمینیکا چەندە جوان گۆرانی وت، پریما دۆنایەکی ڕاستەقینە. گۆرانییەکانیش پڕ جەستە و ڕەنگاوڕەنگ بوون، وەکو تریلی شەوانە.
  ئینۆمای بە ڕەزامەندییەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - ناتوانیت دژی ئەمە موناقەشە بکەیت !
  بۆی دۆبرینیا تێبینی کرد:
  - پیری خراپە. بەڵام سێوی گەنجکەرەوەم بۆ خۆم و هاوسەرەکەم دەستکەوت . ئەگەر کەمێکیان بخۆیت پیر نابیت و نابیت بە منداڵ. و پاشان جادووگەرێکی گەمژە خۆی بەو جۆرە سێوانە خواردەوە . پیرەژنێک بوو، بەڵام کۆتاییەکەی لەسەر کۆزە. بۆیە پێویستە لە هەموو شتێکدا میانڕەوی بزانیت، وە لەبیرت بێت کە هەموو تەمەنەکان ملکەچی خۆشەویستین.
  ئینۆمای لەناکاو تێبینی کرد:
  - ئەژدیهاکەم هەناسە دەدات! بۆی قورسە دوو کەس هەڵبگرێت، بە تایبەت کە دۆمینیکا منداڵ نییە، بەڵکو کچێکی زۆر گەورە و ماسولکەییە. پێویستی بە فلایەرێکی نوێیە!
  مارگاریتا بە متمانەوە وتی و پەنجە ڕووتەکانی کلیک کرد:
  - فلایەرێک دەبێت!
  ئەژدیهایەکی بچووکی سێ سەر بۆ یەکەمجار لە هەوادا دەرکەوت. بەڵام کچە حزبییەکە تیشکێکی وزەی بۆ نارد و ئەم ئەژدیهایە دەستی کرد بە گەشەکردن.
  دۆمینیکا سەری سوڕما:
  - ئەمە سیحرە لە کرداردا. ئەمە یەکەمجارە ئەژدیهاکان ببینم کە بەخێو دەکرێن.
  مارگاریتا بە پێکەنینەوە وەڵامی دایەوە:
  - ئەژدیهاکان مرۆڤ نین، پەروەردەکردنیان ئاسانترە!
  دڕندەکە گەورە بوو بۆ قەبارەیەکی کەمێک گەورەتر لە سێ ئەژدیهاکەی تر. وە چەقۆیەکی دیکەی پەنجەکان، ئەمجارەیان دەستەکان، و دۆمینیکا خۆی لە زینێکی ئارامدا بینیەوە!
  کچە پێشەنگەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - دەبینیت چەند سادەیە! ئێستا ئەژدیهای خۆتت هەیە. بەم شتە شاد بن!
  کچە لێدراوەکە بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - بێگومان ئەمە زۆر باشە , بەڵام سوودی چییە بە خۆشییەوە سەرکەوتن بەسەر دیوارەکەدا؟
  مارگاریتا پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - ئایا خەونت بە ئەژدیهای خۆتەوە نەبینیوە؟
  دۆمینیکا بە ڕاستگۆییەوە گەمژەیی کرد:
  - خەونم بە هێلیکۆپتەری خۆمەوە بینی. بەڵام کاتێکی نەبوو پارەی بۆ پەیدا بکات. کەواتە هیچ شتێک نییە کە بە تایبەتی دڵخۆش بین!
  ئینۆمای بە پێکەنینەوە ئاماژەی بەوەدا:
  - بەڵام خەونم بە ئەژدیهایەکی شەخسییەوە بینی.
  دۆبرینیا پشتڕاستی کردەوە؛
  - ئەژدیهای کەسی فێنک و سارد و سڕە! بەڵام ئەسپە قارەمانەکەم دەتوانێت بفڕێت بۆ سەرەوە ئەگەر سیحر بەکاربهێنم. بەڵام بۆ جادووگەلی تایبەت، جادووگەرەکان پێویستە بە زێڕ پارەیان پێ بدرێت. وە ئەژدیها ئازادە.
  مارگاریتا زیادی کرد:
  -ئەژدیهاش باشە چونکە دەتوانێت بەتەنها لە ئاو بخوات. باشە کەمێک گژوگیایەکی تێبکە، زۆر باش دەبێت. هەناسەی ئاگر دەدات.
  دۆمینیکا بە کنجکاوییەوە پرسی:
  - بەڕاستی شەڕت لەگەڵ ئەڵمانییەکان کردووە؟
  مارگاریتا بە ڕاستگۆییەوە وەڵامی دایەوە:
  - من بەڕاستی شەڕم نەکردووە. زیاتر لە بواری هەواڵگری و پەیوەندییەکان کارم کردووە. بەناو گوندەکاندا و لە نێوان دارستانەکاندا دەڕۆیشتم. باشە هەرکەسێک جانتای سواڵکەر و پێی ڕووتی لە زستانەوە تا زستان گومانی لێدەکات. ڕاستە یەک دوو جار تەقەمەنی لەسەر نازییەکان چاندووە. باشە تەنها کاتێک تەقەی لێکردم کە منیان برد. تا دوا فیشەک تەقەی لێکردەوە. ئەو کچە بە دیل گیرا. باشە، ئەشکەنجەیان دام، هەرچەندە بە پەلە، و پەلەیان دەکرد لە هەڵواسینی من، بەو پێیەی سوپای سوور هەر لەو کاتەدا بەو ئاراستەیە پێشڕەوی دەکرد. ئەگەرنا دەیانتوانی زیاتر ئازاری بدەن.
  جارێکیان دوو پۆلیسی ترم خەوتوو و تەسلیمی حزبیخوازەکانم کرد. باشە، من شتەکان دروست ناکەم، بەڵام بێگومان سەرگەرمییەکی زۆر هەبوو.
  دۆمینیکا بە پێکەنینەوە پرسی:
  - هیچ فەرمانێکتان هەبوو؟
  مارگاریتا بە ئاهێکەوە وەڵامی دایەوە:
  - نەخێر! تەنها مەدالیای "بۆ بوێری"، من بە زۆر بچووک دادەنرا بۆ ئەوەی هیچ شتێکی جددی پێ ببەخشرێت. باشە، نازانم ئایا لە دوای مردنیان خەڵات کراون و چۆن...
  ئۆینۆمۆس تێبینی کرد:
  - لە تەمەنی دوانزە ساڵیدا، لە ئێستاوە خراپ نییە کچێک خەڵاتی سەربازی هەبێت! پێم بڵێ، چۆنە لەگەڵ تۆ؟
  کچە پێشەنگەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - باشە بەڵێ پێم بڵێ کۆمۆنیزم بنیات نراوە و شەڕەکان کۆتاییان هاتووە؟
  دۆمینیکا ئاهێکی هەڵکێشا و بە دڵنیاییەوە وەڵامی دایەوە:
  - نەخێر! لە ڕووی شەڕەکانەوە خراپتر بوو. بەڵام نامەوێت باسی بکەم. بەڵام خەڵک لەوەش خراپتر بوون.
  کوڕەکە دۆبرینیا پێشنیاری کرد:
  -با باشترە باسی کارەساتی ئەفسوناوی بکەین. ئەگەرنا ئێستا دەست دەکەیت بە باسکردنی تانکەکان...
  مارگاریتا چاوەکانی بڕیقاندەوە:
  - چی دەزانیت دەربارەی تانکەکان؟
  دۆبرینیا لە وەڵامدا وتی:
  - من لە جیهانێکی پێشکەوتووتردا بووم، ئەم ئەهریمەنە کانزایانەش هەبوون. بە دەنگی بەرز تەقە دەکەن و زۆر مەترسیدارن. قێزەونە لەبیرکردنیان.
  کچە حزبییەکە پێکەنی و تێبینی کرد:
  - خۆڵم ڕشتە ناو تانکی غازی تانکی تایگەر. وە وەستا. وا بوو. وە چەقۆیەکی بەکارهێنا بۆ کونکردنی تایەی ئۆتۆمبێلەکانی نازییەکان. من کچێکی بچووکم، ئەم کارە بۆ من ئاسانتر بوو.
  دۆمینیک پێکەنی و تێبینی کرد:
  - ئافەرین! تۆ پاڵەوانێکی پێشەنگیت. پێویستە فیلم لەسەر ئێوە دروست بکەین و کتێب لەسەر ئێوە بنوسین.
  مارگاریتا سەری لە سەری خۆی دانا:
  - دەزانم، هەندێکیان هەیە - "شەیتانە سوورەکان"، بۆ نموونە. بەگشتی نەک هەر باوەڕم بە خودا نەبوو، بەڵکو هەندێک جار کارێکم دەکرد کە ئێستا شەرمم لێدەکات!
  ئینۆمای بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - ڕوودەدات. هەندێک جار خوداوەندەکان زۆر باش ڕەفتار ناکەن. بەڵام لە هەر حاڵەتێکدا ئێستا تۆ جادووگەرێکی زۆر بەتوانایت، و پێویستە...
  تەواو نەکرد. مەیموونێکی فڕیو لە بەردەمیان دەرکەوتن. ئەوان دوور بوون، بەڵام بینینی وردی کوڕە دێوەکە و کچە جادووگەرەکە بینی کە ئەم سەرەتاییە باڵدارانە لانیکەم دەیان منداڵیان لە تۆڕەکەدا ڕادەکێشن. هەردوو کوڕ و کچە بەدبەختەکان لە کاتی فڕیندا، کاتێک فڕێدەدرێنە سەرەوە، دەخنکێنن و ئازارێکی زۆریان دەچێژن و جەستەی منداڵەکان بە تۆڕی پۆڵاینی تۆڕەکە دەبڕدرێن.
  دۆمینیکاش ئەمەی بینی و هاوار دەکات:
  - پێویستە کوڕەکان ئازاد بکەین!
  دۆبرینیا سەری لە سەری خۆی دانا و بە هاوارێک شمشێرەکەی دەرهێنا:
  - بوێرانە دەچینە شەڕەوە،
  بۆ ڕوسی پیرۆز' -
  ئێمە بە شمشێرێک شەڕ دەکەین،
  من نافرۆشم!
  دۆمینیکا و ددانەکانی ڕووتکردەوە تێبینی کرد:
  - بێگومان یارمەتیدانی منداڵان زۆر سەرنجڕاکێشە. بەڵام ئایا هێزی پێویستمان هەیە؟ چیرۆکێکی ئەفسانەییم خوێندەوە دەربارەی مەیموونە فڕیوەکان، و پێدەچێت زۆر بەهێز بن!
  مارگاریتا سەری لە سەری خۆی دانا و گوتی:
  جەنگاوەرانی تاریکی بە دڵنیاییەوە بەهێزن،
  خراپە بەبێ ئەوەی ژمارەکەی بزانێت حوکمڕانی جیهان دەکات...
  بەڵام بۆ ئێوەی کوڕانی شەیتان -
  هێزی مەسیح مەشکێنە!
  دۆبرینیا تێبینی کرد:
  - نەیارى جیاوازمان هەبوو. وە ئەوەی کە ئەوان بەهێزن، وەک یاسایەک، ڕێگری لێنەکردین!
  وە کوارتێتەکە بە ئەژدیهاکانەوە بەپەلە بەدوای مەیموونە فڕیوەکاندا دەڕۆیشتن. تەنها دەیان نەفرەتییان هەبوو - سێزدەیان. وە نزیکەی هەمان ژمارەی منداڵانی دیل. وە ئەمە ڕاستی توندی شەڕەکەیە.
  مارگاریتا بەپەلە هاتە پێشەوە و لە مەیموونە فڕیوەکان نزیک بووەوە و هاوارێکی کرد:
  - با منداڵەکان بڕۆن ئەی ئەهریمەنەکان!
  سەرکردەی مەیموونەکان هێسکی کرد:
  - بڕۆ کچە، ئەگینا ئێمەش تۆ پەل دەدەین.
  مارگاریتا بە ئازایانە وەڵامی دایەوە:
  - نەخێر! تۆ ڕێگەیان پێدەدەیت، یان ناچار دەبیت شەڕمان لەگەڵ بکەیت!
  مەیموونەکان هاواریان کرد و ددانی ددانداریان ڕووتکردەوە:
  - هەرگیز!
  چواریان مانەوە بۆ ئەوەی تۆڕەکە لەگەڵ منداڵەکاندا بگرن و ئەوانی دیکەش بەپەلە بەرەو ئەو مەفرەزە بچووکە گەنجە ڕزگارکەرە ڕۆیشتن.
  دۆمینیکا مشتەکانی لەقاند و چەقۆیەک لە دەستیدا دەرکەوت.
  مارگاریتا پرسیاری کرد:
  - ئایا دەزانی چۆن سیاج بکەیت؟
  دۆمینیکا بە دڵنیاییەوە وەڵامی دایەوە:
  - چەمکێک هەیە! لە فیلمەکاندا ڕۆڵی گێڕاوە.
  کچە حزبییەکە بە قسەی زل وتی:
  - ئەمەش سوودی دەبێت بۆت.
  ئەو کچە ئەکتەرە گۆرانییە دەڵێت:
  کاتی ئەوە هاتووە تۆ شمشێرەکەت بجوڵێنیت،
  کاتی ئەوە هاتووە پەلە بکەین...
  کاتی ئەوە هاتووە تۆ شمشێرەکەت هەڵبدەیت -
  چی ئەگەر بەسوود بێت!
  لە دەفتەرەکەتدا بینووسە -
  لە هەموو پەیجێک!
  کاتی ئەوە هاتووە تۆ شمشێرەکەت بجوڵێنیت،
  کاتی ئەوە هاتووە تۆ شمشێرەکەت بجوڵێنیت،
  کاتی ئەوە هاتووە تۆ شمشێرەکەت بجوڵێنیت!
  دوای ئەوە چوار کەسەکە پێکەنین. وە مەیموونە فڕیوەکان هەوڵیان دا هێرش بکەن. وەکو باڵندەی پەپوولە هێرشیان کردە سەر گۆچانەکان دەجووڵان.
  مارگاریتا بە چەقۆیەکی سیحراوی و ئەڵقەی سیحراوی لەسەر پێی ڕووتەکانی لە سەرکردەی مەیموونە فڕیوەکانی دا . وە زۆر بە توندی لێیدا.
  سەرکردەکە شۆکێکی پێگەیشت، یەکسەر سەری گۆڕا بۆ کێکێکی گوێزی هیندی زۆر بە تام. وە پەنجەکانی مەیموونە فڕیوەکە بە شێوەیەکی هیستریا چرچ بوون. مەیموونە فڕیوەکانی تر لە ترسدا فیشەیان لێدا.
  یەکێکیان بەپەلە بەرەو چوار کەسەکە ڕۆیشت، بەڵام کوڕەکە دۆبرینیا بە پاژنە ڕووتەکەی بەر پێشەوەی دا، بەجۆرێک مەیموونەکە کە لێدانێکی بەهێزی لێدرابوو، وەرگەڕا.
  دۆمینیکا شمشێرەکەی هەڵدا و قۆچەکەی مەیموونە فڕیوەکەی بڕی، دوای ئەوە گۆرانی وت:
  ئێمە لە جەنگەڵداین لە خاکی مەیموونە کێوییەکان،
  باڵدارەکان لە ئاسمان شەڕ دەکەین ...
  ڕاوکردن بۆ خواردن مۆزی پێگەیشتوو -
  هەرکەسێک منداڵی لە دارێک بدزێت هەڵیواسێنە!
  هەروەها ئۆینۆمۆس لێیدا لە مەیموونەکە، ئەمجارەیان لەسەر باڵەکە، و هێسکی کرد:
  من شوڕشگێڕێکی ڕووناکیم، لەسەر ئەژنۆکانتان دڕندە،
  دوژمنانی نیشتمان لە ڕووی زەویەوە دەسڕمەوە!
  وە بە شمشێر فیگەرێکی هەشتی دروست کرد. دوای ئەوە کوڕەکە بە لێزانی خۆی لە سەرەتاییە بریندارەکە ڕزگار کرد. وە کاتێک ئەژدیهاکە ئاگری گرت، مەیموونە کوێرەکە هاوارێکی کرد. لە هەمان کاتدا بۆنی سووتانی لێهات.
  ئەو چوار شەڕڤانە چوونەتە سەر هێرش. مەیموونەکان هەوڵیان دا هێرشی پێچەوانە بکەنەوە. ئەژدیهاکان بە جەیتەکانی ئاگر لێیاندا کە بە واتایەکی ڕەسەن باڵی سەرەتاییەکان ئاگریان تێبەردا. وە بۆنی سورکراوەی لێدەهات.
  ئەو کچەی مارگاریتا ڕژێمی سیحرەکانی برد و ئازادیان کرد. وە مەیموونەکەی دواتر لەبری سەر دۆناتسێکی شوکولاتەی هەبوو.
  دۆبرینیا بە پەنجە ڕووتەکانی مەیموونێکی باڵەکەی گرت و فڕێیدایە سەر باڵندەکەی تر. و پاشان پێکدادانێک لەگەڵ پریشکەکاندا ڕوویدا.
  کوڕە تایتانییەکان گۆرانی وت:
  -دەزانی، من هێزی درەوشاوەم هەیە،
  هاوڕێیەتی لەگەڵیدا وەک ئەوە وایە یاری لەگەڵ تیمساحێک بکەیت!
  و پاشان کچەکەی دۆمینیک بە شمشێرەکەی باڵی مەیموونەکەی بڕی. مەیل بوو و کانیاوێکی خوێنی وەنەوشەیی ئازاد کرد. دوای ئەوەش خۆی بە هاوبەشەکەیدا کێشا.
  دۆمینیکا بە پاژنەی ڕووتی یەکێک لە بوونەوەرە باڵدارەکانی لە چەناگەی دا و چرپەی کرد :
  باشە باشە بوونەوەرەکە لەناو چەقۆی داردا خەوی لێکەوت،
  باشە، لێیان دام لە چەناگە...
  باشە، لەسەر سترێچەرێک ڕایانکێشام -
  بڵێ سوپاس بۆ زیندوو !
  وە کچەکە بە شمشێرێک لە سەری مەیموونێکی تری دا . دوای ئەوەش بوونەوەرەکان دەستیان کرد بە ڕاکردن. لە هەمان کاتدا چوار سەرەتایی باڵدار هەوڵیان دا دیلەکان ببەن، منداڵان لە تۆڕێکدا تێکەڵ بوون.
  مارگاریتا تیشکێکی سیحراوی بەسەریاندا تەقاند، مەیموونەکە بە تەواوی گۆڕا بۆ پاستایەکی دارچین لەگەڵ فرۆستینگ.
  ئەوانی تر بە هاوارەوە ڕایانکرد و تۆڕەکەیان ئازاد کرد. منداڵە دیلەکانیش دەستیان کرد بە کەوتن.
  مارگاریتا هاوار دەکات:
  - تۆڕەکە بگرە، وەرە، بەهێزتر.
  وە بە پەلە هاتە خوارەوە بۆ سەر ئەژدیهاکە. سێ شەڕڤانی دیکە بەپەلە بەدوایدا ڕۆیشتن.
  کوڕەکە دۆبرینیا گۆرانی دەڵێت:
  ئای منداڵی منداڵی بۆ کوێ دەفڕیت؟
  ئای منداڵی منداڵی لە کوێ پەلە دەکەیت...
  پڕە لە مەیموونی پڕ پڕ لە پڕووت، دەزانم،
  لە وڵاتانی جیاوازەوە دەتگرن!
  وە کوڕە پاڵەوانەکە بە پەنجە ڕووتەکانی تۆڕەکەی هەڵگرت. هێشتا کوڕ بوون بە شۆرتەوە سوودی خۆی هەیە. شتێکی ناشایستەیە بۆ کەسێکی گەورەساڵ کە بەبێ پێڵاو بڕوات، بەڵام بۆ کوڕ شتێکی سروشتییە، و دەتوانێت قاچە بەهێزەکانی لە کرداردا بەکاربهێنێت.
  هەر چواریان تۆڕی کەوتوویان خاو کردەوە و بە ئاسانی دەستیان کرد بە دابەزین.
  دۆمینیکا بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - هیوای پشکی هەتیوتان بۆ ناکەم،
  من هیوای ڕۆژانی سەختت بۆ ناخوازم...
  با هەسارەکە ببێتە بەهەشتێکی گەشاوە،
  پەروەردگاری پیرۆز منداڵەکان بپارێزێت!
  کوڕەکان خراپ بوون و چەقۆکێش بوون، نزیکەی هەموویان پێی ڕووت بوون، تەنها کچێک نەبێت کە جلێکی ڕەسەن و ڕەنگە لوکس و پێڵاوێکی بە زمرد و یاقوت چەرموو بوو.
  کچەکە بە چرپە وتی:
  - ئاگاداربە، تیمی فریاگوزاری باوکمە، دوکە، منیش لە ئێستاوە نازناوی بارۆنیم هەڵگرتووە!
  دۆمینیکا بە پێکەنینەوە وەڵامی دایەوە:
  پاشاکان دەتوانن هەر شتێک بکەن
  پاشاکان دەتوانن هەر شتێک بکەن...
  بەڵام زۆرجار شکا
  هەندێک جار دادەنیشن!
  بۆ خۆشەویستی هاوسەرگیری بکە
  بۆ خۆشەویستی هاوسەرگیری بکە...
  لاواز بۆ تۆ، هەر کەسێک
  تۆ خودا نیت پاشا!
  هەر یەکێکیان لاواز بێت بۆ تۆ -
  تۆ خودا نیت پاشا!
  تیمەکە بە وریاییەوە منداڵەکانیان نیشتەوە. وە وێبەکەی هەڵکردەوە. منداڵان - کچ و کوڕ - هەستیان بە ئازادی دەکرد. وە پاژنە گوڵاوەکانیان کاتێک هەوڵیان دەدا ڕابکەن دەچڕا.
  بەڵام مارگاریتا بە هاوارێکی هەڕەشەئامێز ڕێگری لێکردن:
  -ئێوە بۆ کوێ دەچن؟ چۆنە بڵێین سوپاس؟
  منداڵەکان وەستان. کچە بارۆنێسەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - ڕاستە تۆ لە دیلێتی ڕزگارت کردم. من بگەیەنە دەستی باوکم، پاداشتێکی زۆر چاوەڕێت دەکات. وە با ئەوانی تر خۆیان بگەنە ئەوێ - ئەوان سواڵکەرن و پێی ڕووتن.
  کوڕێک لە نێو زیندانییەکان ناڕەزایی دەربڕی:
  - باوکم ئەژمارە! وە پێم ڕووتم چونکە لە کاتی ڕاکردنێکی مەشقکردندا گیراوم!
  مارگاریتا پرسی: بۆچی تۆیان گرت؟
  کوڕە ڤیسکۆنتەکە شانەکانی هەڵکێشا، جەستەیەکی ڕووت و ماسولکەیی بوو، ڕەنگی ڕەش و تەل بوو و تەنیا دەموچاوە دەربڕینەکەی، هەرچەندە منداڵانە بوو، خیانەتی لە ڕەگەزەکەی دەکرد .
  کچە بارۆنێسەکە وەڵامی دایەوە:
  -ئەوان ویستیان ئێمە ببەن بۆ سکێلێنتۆن . ئەمە جادووگەرێکی بەهێزە کە پەیوەندییەکی دووری لەگەڵ کۆشچێی نەمر هەیە!
  مارگاریتا لێوەکانی دا و تێبینی کرد:
  - Skelenton , جادووگەرێکی خراپە و وەستای توخمەکانە، خاوەنی شوێنەوارێکی پڵنگی ڕەشە. ڕەنگە ئەمە یارمەتیدەر بێت بۆ ڕزگارکردنی ڕەگەزی بەهێزتر.
  شازادەی کوڕ ئۆینۆمۆس ئاماژەی بەوەدا:
  - جگە لەوەش پێویستە منداڵە دیلەکانی تر ئازاد بکرێت کە لەلایەن جادووگەری کابوسەوە بە دیل گیراون. ئەگینا زیانێکی گەورە بۆ گەردوون دەبێت .
  دۆمینیکا زۆر بە متمانەوە پرسی:
  - ئایا ئەمە سەرقاڵمان ناکات لە ئامانجی سەرەکی؟
  مارگاریتا ناڕەزایی دەربڕی و وتی:
  - بەپێچەوانەوە! ئەگەر هەر دوانزە شوێنەوارەکە کۆبکەیتەوە، دەتوانیت هێزی خودای گەورە بەدەستبهێنیت. وە ئەمەش وا دەکات نەک تەنها ڕەگەزی بەهێز ڕزگار بکرێت، بەڵکو چەندین شتی باشی تریش دروست بکرێت.
  کوڕەکە دۆبرینیا بە هاوارەوە وتی:
  - ئەمە سەرنجڕاکێشە! ئەو کاتە دەتوانین کارێک بکەین کە پاڵەوانەکانی تر خەونیان پێی نەبینیوە!
  دۆمینیکا بە خۆشحاڵییەوە گۆرانی وت:
  دونیای ئێمە بێ بەزەییە، دڕندەیە، خیانەتکارە،
  خوێنی مرۆڤەکان وەکو چەمێکی زریاناوی دەڕژێت...
  بەڵام پیاوەکە زیرەکە، بەناوبانگە بە پێشکەوتنەکانی -
  لەکاتی یاریکردندا بەسەر ئاستەنگەکاندا زاڵبە!
  
  هەڕەشەی کابوساوی بێشومار
  چارەنووس دڕندە و خەمناک و کۆمیدییە...
  لە گوماندا فرمێسکی سەیرمان ڕشت -
  خەمۆکی نازەمینییەوە سەیری ئاسمان بکە !
  
  وە با پێویست بێت ڕشتن
  لە شەڕێکی تووڕەدا، خوێنی مرۆڤ...
  بە شمشێر، بە تیر، تاڵی ژیان بشکێنە،
  بۆ هەمیشە خیانەت لە خۆشەویستی ناکەین!
  مارگاریتا سەری لە سەری زێڕینەکەی دانا:
  - تۆ بە باشی گۆرانی دۆمینیک دەڵێیتەوە، ووشە عەقڵانیەکان دەست لە ڕۆح دەدەن! بەڵام ئەمە بەس نییە...
  ئەو کچە ئەکتەرە گۆرانییە دەڵێت:
  زۆر سووک بوو
  من وڵاتی باوکم ڕزگار کرد...
  بەڕاستی بەختم باش بوو -
  تەنها ئەمە بەس نییە!
  تەنها، تەنها، تەنها -
  ئەمە بەس نییە!
  کوڕە ڤیسکۆنتەکە هێندە بە توندی مۆرکی پێی ڕووتی خۆی دا کە دڵۆپە شەبنەمەکان لە چیمەنی پرتەقاڵییەوە هەڵفڕی و گریانی کرد:
  - واز لە گۆرانی وتن بێنە! با بچینە سکێلێنتۆم و پارچە پارچەی دەکەین!
  مارگاریتا بە ئاهێکەوە تێبینی کرد:
  - زۆر درێژە بۆ ڕۆیشتن. پێویستە یان لەسەر ئەژدیها بفڕیت، یان بە بەکارهێنانی مەدالیا بگوازرێتەوە!
  ئۆینۆمۆس بە پێکەنینەوە پرسی:
  - ئایا مەدالیات هەیە؟ بۆیە ئێمە هەڵبگرن!
  کچە حزبییەکە بە ئاهێکەوە وەڵامی دایەوە:
  - پێویستی بە بارگاویکردنەوە هەیە بۆ ئەوەی تەواوی تیمەکە بگوازرێتەوە. با بۆ ئێستا بخۆین. ڕەنگە منداڵەکان برسی بن.
  کچە بارۆنێسەکە سەری لە سەری خۆی دانا، گوارە ئەڵماسییەکانی زەربەیان لێدا:
  - بەڵێ، ڕێک ئەمەیە کە پێویستە بکرێت. ئاگرێک لە گەدەمدا هەیە!
  کوڕە ڤیسکۆنتەکە ئاماژەی بەوەدا:
  - سکی پڕ لە شەڕدا کەڕ دەبێت!
  باقی منداڵەکان کە زۆربەیان کچ بوون، بە یەک دەنگ قیژەیان کرد:
  ئێمە دەمانەوێت بخۆین
  دەرگاکان فراوانتر بکەرەوە
  ئەگەرنا ئێمە چێشتلێنەرەکە دەخۆین...
  چێشتلێنەرەکان خواردنێکی کەم دەخۆن،
  وە با بخۆینەوە بۆ ئەفسەرانی ئەرک،
  هەموو ژووری نانخواردنەکە وێران دەکەین
  وە قاپەکان دەشکێنین!
  مارگاریتا چەقۆی سیحراوی خۆی لەرزاند. وە مێزێک دەرکەوت کە چەند قاپێک و کێکێکی لەسەر بوو.
  کچەکە بە خۆشحاڵییەوە گۆرانی گوت:
  منداڵەکان بۆ ئێوە کۆیان کردۆتەوە،
  ئێمە بە هیچ شێوەیەک خراپە نین -
  وە چارەسەری فێنک،
  نەک تەنها شۆربای لەگەڵ هەرزە!
  دۆمینیکا سەری لە سەری خۆی دانا و تێبینی کرد:
  - بەڵام سەرەتا دەستەکانت بشۆ!
  منداڵەکان بەپەلە بەرەو چەمەکە ڕۆیشتن. تەنها کچە بارۆنێسەکە بە وەستان مابووەوە. ئەو کچە ئەکتەرە هاوارێکی کرد:
  - پێویستت بە بانگهێشتنامەیەکی تایبەتە؟
  بارۆنێسە گەنجەکە بە گەمژەییەوە گوتی:
  - وە من بێزار بووم لە تەڕکردنی دەست و قاچم لەگەڵ پلێبیەکان!
  دۆمینیکا بە توندی وەڵامی دایەوە:
  - ئەوا ڕێگەت پێنادەم بچیتە سەر مێزەکە!
  کچە شکۆمەندەکە وتی؛
  - دەچیت نیشانم دەدەیت کچە پێی ڕووت ؟ بەڵێ فەرمان دەدەم کە شەقتان لێ بدرێت.
  دۆمینیکا هەستا و مشتەکانی گرت:
  - وە داوای کێ دەکەیت؟
  بارۆنێس ئاوڕی لە دواوە دایەوە. دۆمینیکا باڵا بەرز و ماسولکەیی بوو، قوماشەکە تەنها مەمک و ڕانی داپۆشیبوو. وە ڕوون بوو کە تۆپی ماسولکەکان لە ژێر پێستی ڕەنگاوڕەنگدا دەسوڕانەوە و کاشی ئەبس لەسەر گەدە هەبوو. کچێکی ئاوا قارەمان دەتوانێت لێت بدات.
  بەڵام مارگاریتا بە تۆنێکی سازشکارانە وتی؛
  - با هەموومان پێشتر دەستمان بشۆین. وە ئەگەر تۆ دۆمینیکا گەورە بیت، ئەوا پێویستە نموونەیەک بۆ ئێمە دابنێیت. کەواتە با هەموومان پێکەوە بشۆین.
  وە بەرەو چەمەکە ڕۆیشت. وە لەگەڵیدا کچە بارۆنیس و دۆمینیکا. ئاوەکە بە چوار خۆر گەرم دەکرایەوە، نەرم و گەرم بوو، بۆیە خۆشۆردن چێژێکی زۆری هەبوو. تەنانەت منداڵەکان لەناو چەمەکەدا مەلەیان دەکرد. وە دەستیان کرد بە ڕشتنی ئاو بەسەر یەکتردا.
  هەروەها دۆمینیکا وەک کچێکی بچووک بە دەوری خۆیدا دەڕژا و گۆرانی دەگوت:
  ئاو، ئاو، ئاوی سارد،
  بێ هۆ نەبوو کە لە سەتڵەکەوە ڕژا!
  وە سروشتێکی وەها نایاب لە دەوروبەریدا هەبوو. گوڵی لوکس بە شێوەی جۆراوجۆر لەسەر دارە گەشاوەییەکان گەشەیان دەکرد. وە گەڵای ئەم گوڵانە ڕەنگ و سێبەری جیاوازیان هەیە. تەنها بیهێنە بەرچاوت کە گوڵەبەڕۆژەکان بە هەموو ڕەنگەکانی کەوانە دەدرەوشێنەوە و لە تیشکی چوار خۆردا دەدرەوشێنەوە.
  بەڕاستی ئەمە جوانییەکی نایاب و سەرنجڕاکێشە. وە پەپوولە بە قەبارەی ئەلباترۆس دەفڕن و باڵەکانیان نەخشی جووڵەیان هەیە، وەک ڕشاندنی شەپۆلەکانی دەریا. وە جوڵەیەکی نایاب ڕوودەدات.
  دۆمینیکا گۆرانی وت:
  باڵەکانی ئەو پەپوولەیە
  ئەوان زۆر باش بوون...
  کوڕەکە ئارامی لەدەستدا،
  وە لە دڵەوە وتی...
  گەنجە ڤیسکۆنتەکە، بە ڕشانەوە، تێبینی کرد:
  - بەڵێ، لە هەموو دەوروبەریدا جوانە...
  لە ڕاستیدا زۆرێک لە دارەکان لە کلکی گەوهەراوی تاوسەکان دەچوو. وە لە سەرووی ئەوانەوە جگە لە پەپوولە، کۆترە پلاتینیۆمەکانیش باڵەکانیان دەجووڵاند. وە لە دارستانەکەدا دەنگی چەقۆی باڵندەی شایستە دەبیسترا. ئەوان ئەوەندە سەرسوڕهێنەر و نایاب و سەرنجڕاکێشن بە دەنگەکانیان کە تۆ بە سادەیی سەرسام دەبیت.
  دۆمینیکا لە تویتێکدا نووسیویەتی؛
  گوێت لە گۆرانی ڕەشپێستەکان بووە؟
  نایتنگاڵ و ئۆریۆلەکان ڕەنگاوڕەنگن...
  وە هەندێک جار کەر، کەر بەو شێوەیە دەلەرزێت،
  کچەکان بە پێی ڕووت ڕادەکەن!
  بەڵێ، بەڕاستی ئەمە زۆر پێکەنیناوی دەرکەوت.
  دوای خۆشۆردن، منداڵەکان بەرەو مێزەکە ڕۆیشتن. و مەزاجیان بوو بە سەرەکی و لە خۆشیدا گۆرانییان دەگوت؛
  پەری باش پێی داین
  یارییەکی زۆر، بە جۆری جیاواز...
  ئێمە لەلایەن هێزێکی زەبەلاحەوە لەدایک بووین،
  وەک باڵندە و ئاژەڵ!
  
  منداڵان لە ژێر ڕۆشنایی زەردەخەنەیەکدا یاری دەکەن،
  خۆشییەکی گەورە هاتۆتە جیهان...
  دەتوانین لە یەکەم هەوڵدا بگەینە ئەوێ -
  تەنانەت لەو یەخەی کە شێت بوو، کەرەکە!
  
  بە پێی ڕووت بەناو دڵۆپە شەبنەمەکاندا پەلە دەکەین،
  زۆر بیرۆکەی نایاب لە جیهاندا هەیە...
  منداڵان فرمێسکی مرواری دەخەنە خوارەوە،
  باوەڕم پێ بکە، ڕۆحت دڵخۆشتر دەبێت!
  
  کۆشچێی خراپەکان هێرش دەکەنە سەرمان،
  بابا یاگا بە پەلە دەچێتە ناو هاوەنێکەوە...
  بە قامچی کچێکی پێی ڕووت بە شێوەیەکی خراپەکارانە دەکوژن،
  وە ڕووبارەکە لێوارەکانی لافاو دەکات!
  
  بەڵام ئێمە نالەرزین، کچان و کوڕان،
  ئێمە وەک تایتانی شەڕ دەکەین...
  وە دەنگمان ئەوەندە ڕوون دەبێتەوە،
  وەکو زەنگێکی پێشەنگ، تەپڵ!
  
  باشە ئۆرکەکان بەربەست نین لەبەردەمماندا،
  ترۆلێکی شێت تۆ ناترسێنێت...
  بۆ ئازایەتی پاداشتی گەورە دەبێت،
  ئەگەر منداڵەکە سفر نەبێت لە ئازاردان!
  
  مار گۆرینیچ چییە بۆ کوڕانی ئازا،
  هیچ بەربەستێک بۆ ئێمە نییە، ئێمە بە تامەزرۆییەوە بۆ بەرەنگاربوونەوەی خراپەکارین...
  کۆمەڵێک چەقۆی پێدەدەین،
  وە ڕاستەوخۆ لە ئەشکەوتەکەدا قفڵی دەکەین!
  
  ئەگەر گۆبلینێکی خراپەکار لە تۆپێکەوە تەقە بکات،
  پاشان بە buckshot وەڵامی دەدەینەوە...
  واز لە لێدانی پووکەکانتان بێنە کوڕان ,
  با یەکجار شەیتان بشکێنین!
  
  بۆ شەڕی خوێناوی، پیرۆز و ڕاست،
  ئازایانە کچان، کوڕان ڕادەکەن...
  ئێمە حوکمڕانی دەسەڵاتی پیرۆز دەکەین،
  با ئەژدیهای خراپەکار کاپوت بکەین!
  
  بۆ ئازیزانمان کەنارێکی خۆشتر نییە،
  با تەواوی گۆمێکی ماسی بگرین...
  لە پێناو ئەلفیا گەورە و سەرنجڕاکێش،
  کوڕەکە دەیسەلمێنێت کە زۆر فێنک و سارد و سڕە!
  
  با دونیا ئەوەندە جوان بکەین
  بۆ ئەوەی گوڵەکانی بەهەشت تێیدا گەشە بکەن...
  هەرچەندە هەندێک جار بە شێوەیەکی مەترسیدار شەڕ دەکەین، بەڵام
  ئاخر خەونەکان لە ڕوناکیدا دێنە دی!
  
  نەخێر هەرگیز لە ژێر دوژمندا نابین،
  با بڵێین کچان، کوڕان بڕۆنە پێشەوە...
  سوپای کافر لە ژێر پێی خۆماندا دەنێین،
  فاکتورە بۆ براوە دەرئەکەین!
  
  باوەڕ بکەن هاوینی ئەبەدی لە دونیادا دەبێت،
  منداڵیمان هەرگیز تێناپەڕێت...
  بەڕاستی کارەساتەکانی شوڕشگێڕەکان دەوترێنەوە،
  وە بڕۆ بۆ هەڵمەتێکی سەرکەوتوو!
  
  باشە کاتێک هەموو ئۆرکەکان دەشکێنین،
  شەڕەکە بە سەرکەوتنێکی شکۆمەندانە کۆتایی دێت...
  لە ڕۆحی پاکمدا نایاب دەبێت،
  شمشێر، قەڵغانی بەهێز بەرز دەکەینەوە!
  منداڵەکان گۆرانییەکی فەسادیان دەوتەوە و لەسەر مێزەکە دانیشتن. دەستیان کرد بە چێژوەرگرتن لە خواردنی کۆتری سورکراوە و برژاو و ماسی لەگەڵ خواردنی لاوەکی.
  دۆمینیکا پەیوەندییان پێوە کرد. بە چەقۆ پارچەیەکی بڕی و تێبینی کرد:
  - گۆشتێکی نایاب!
  مارگاریتا سەری لە سەری خۆی دانا:
  - باشە چۆن سیحر بکەم؟ ڕازی، جیا ناکرێتەوە لە شتە ڕاستەقینەکە!
  کچە بارۆنێسەکە ئاماژەی بەوە کردووە:
  - بەڵێ , گۆشتی نایاب، بەڵام ئەی ماسییەکان؟
  وە پارچەیەکم تاقیکردەوە. بەڕاستی خواردنەکە نایاب بوو. منداڵەکان خواردنیان خوارد و بە خۆشحاڵییەوە تێبینیان کرد:
  - چ جۆرە خواردنێک، چ جۆرە خواردنێک،
  خۆزگە دەمتوانی هەموو شتێک لەگەڵ خۆم ببەم...
  جێگەی داخە کە زۆرجار مێزەکە بەم شێوەیە نییە -
  بە سادەیی بۆ سەربڕین خۆراکیان پێدەدرێت!
  یەکێک لە کچە پێ ڕووتەکان , سواڵکەرەکان پرسی:
  - دەتوانم هەندێک شیرینی شوکولاتە بخۆم؟
  مارگاریتا پێکەنی و چەقۆکەی جووڵاند. بە درەختێکەوە هەڵواسرابوو کە بەقەد کلکی تاوسێک گەورەیە، یەکسەر کونەکان بەپەلە هاتنە سەر مێزەکە و گۆڕابوون بۆ داری جوان و شێوە ئاژەڵ و ماسی، بە شوکولاتە داپۆشرابوو و پڕکردنەوەیەکی نایابی تێدابوو.
  منداڵەکان بە ڕازییەوە چرپەیان کرد:
  - ئەمە چەندە گەورەیە , و هەروەها، ئێمە ئایسکرێممان دەوێت!
  لەو ساتەدا چەند مشکێکی گەورە بە پڕچی سوورەوە لە ژێر چیمەنی پرتەقاڵییەوە بازیان دا و هەوڵیان دا هێرش بکەنە سەر منداڵەکان. لە ترسدا قیژاندیان، هەر مشکێک بە قەبارەی گورگێکی باش بوو. مارگاریتا بە ڕەشەبا لە چەقۆی سیحراوی و ئەڵقە سیحراوییەکانی پێی ڕووتەکانیەوە لێیاندا. وە دۆمینیکا هەروەها چەقۆی سیحراوی خۆی بەکارهێنا بۆ ئازادکردنی پەلسار.
  پەرداخەکانی شەرابی زێڕین بە ئایسکرێمی دەوڵەمەند و گەشاوە دەرکەوتن کە لە شێوەی گوڵی سەرسوڕهێنەردا دانرابوو. جگە لەوەش لەگەڵ شووتی و هەنجیر و شووتی کێوی و تووی نایابی تر.
  دۆمینیکا گەمژەیی کرد و تێبینی کرد، ئاماژەی بە گەورەترین پەرداخی شەراب کرد، کە دەرکەوت نەک تەنها زێڕ بوو، بەڵکو ئەڵماسی تێدا بوو. وە ئایسکرێمی ناوی لە ڕازاندنەوەیەکی سەرسوڕهێنەر دەچوو، بە هەموو ڕەنگەکانی کەوانەکە داڕێژرابوو. وە چەندە جوان دەرکەوت.
  مارگاریتا ئاماژەی بەوە کردووە:
  -تۆ چەقۆیەکی سیحراویت هەیە کە لە خوێنهێنەری دڵی ئەژدیها دروستکراوە - ئەمە زۆر دەگمەنە. لە کوێ دەستت کەوت?
  دۆمینیکا بە ڕاستگۆییەوە وەڵامی دایەوە:
  - لە شەڕدا! وە ئەمە ڕاستە و ئازایە!
  ئۆینۆمۆس بە خۆشحاڵییەوە گۆرانی وت:
  ئاخ بۆ ئەو کەسەی شەڕ دەکات،
  لەگەڵ کچێکی جوان لە شەڕدا...
  ئەگەر دوژمن تووڕە بوو -
  من گەوادەکە دەکوژم ! من گەوادەکە دەکوژم !
  کوڕەکە دۆبرینیا گریای:
  - تۆ چیت کچە , بۆ وا گۆرانی دەڵێیت؟ دەبێت گۆرانی بڵێین: لەگەڵ کوڕێکی بەهێز لە شەڕدا! وردتر بڵێین تەنانەت لەگەڵ پیاوێکی بەهێز لە شەڕدا. ئێمە لە ڕواڵەتدا تەنها کوڕین، بەڵام ساڵانێکە پیاوین!
  ئۆینۆمۆس پێکەنی و تێبینی کرد:
  ئێمە بۆ هەمیشە منداڵ دەمێنینەوە،
  تەنها ساڵەکان دەگۆڕدرێن!
  دۆمینیکا پێکەنی و تێبینی کرد:
  - لێرەدا جیهانێکی چیرۆکی و گۆڕانکاریمان دەبێت.
  دوای ئەوەش دەستی کرد بە خواردنی ئایسکرێمی جادووگەرەکەی. تامی تەنها نایاب بوو. ئەمە چەندە شایستە دەرچوو. وە تامی شیرین و ناسکی ئایسکرێم بەسەر زمانی کچەکەدا بڵاوبووەوە.
  کوڕەکە دۆبرینیا، دوای ماسی و گۆشتەکە، هەروەها بە خۆشحاڵیەوە ڕێزی لە ئایسکرێمەکە گرت. ئەمە بەڕاستی شتێکە، بە تام .
  منداڵەکان هەوڵیان دەدا بە شێوەیەک نان بخۆن کە شارستانی دەربکەوێت و نەخۆن. بەڵێ ئایسکرێمی مشکی گۆشتخۆر شتێکی نایاب و سەرنجڕاکێشە.
  دۆمینیکا بە زەردەخەنەیەکی درەوشاوە تێبینی کرد:
  چەند باشە بتوانیت سیحر بکەیت،
  وە مشکە خراپەکە بکە بە ئایسکرێم...
  پێنجێکی تۆکمەمان دەست دەکەوێت -
  ئەنجامدانی شتێک کە بە هیچ شێوەیەک بڕیار نییە ئەنجام بدرێت!
  وە دیسانەوە پێکەنینەکانی منداڵان لە وەڵامدا. وە قیژەیەکی ڕازی...
  لە ئاسماندا دەنگێک دەهاتە خوارەوە. لە شوێنێک لە لێوارەوە ئەژدیهایەکی زەبەلاح دەفڕی. لە دوورەوە بچووک دەرکەوت و ترسناک نەبوو، سەرەڕای حەوت سەرەکەی. وە جۆرێک بوو لە ئەهریمەنێک بە شێوەیەکی بێ زیان.
  منداڵەکان پێکەنین و دەستیان کرد بە چاوتروکاندن بە یەکتر. بەڕاستی ئەمە شتێکی خۆشە. وە چەپڵە لەسەر دەستی چەپڵە لێدەدەن.
  کە زەنگێک هەیە.
  دۆمینیکا وەریگرت و بە پەنجە ڕووتەکانی بوومەرنگەکەی فڕێدا. فڕی و ئەو چەقۆیەی بڕی و لە کاتی کەوتندا جوانەکە بە وزەی چەقۆیەکی سیحراوی لێیدا . کێکێکی گەورە لە شێوەی کڵاوە کۆکدارەکەی ناپلیۆن دەرکەوت، کە بە خەنە و گوڵەبەڕۆژە و گوڵی گەنمەشامی چەقێنرابوو.
  منداڵەکان پێشتر بە باشی خۆراکیان پێدرابوو و بە جۆش و خرۆشێکی مامناوەندەوە پێشوازییان لە دیارییەکە کرد.
  کوڕە ڤیسکۆنتەکە وتی:
  -کێک زۆر باشە، بەڵام هێشتا پێویستە ڕەچاوی مامناوەندی بکەیت...
  دۆمینیکا پێکەنی و تێبینی کرد، گۆرانی گوت:
  چێشتلێنەرێک بۆ ڕۆژی لەدایک بوونم،
  من نووسیم پیرۆزە لە کێکەکە...
  وە نووسراوەکە ڕەنگ کراوە لە کرێمەوە -
  کاتی ئەوە هاتووە بچینە شاری سان ڕیمۆ!
  دوای ئەوە کچەکە وەریگرت و جارێکی تر بوومەرنگەکەی هەڵدا. وە فڕی بەسەریدا و سییەکانی لێدا و سووڕایەوە. کچەکەش جارێکی تر بە پێی ڕووتی گرتی و گۆرانی وت:
  بە چاوی سووک سەیری کێکەکە مەکە
  کاتێک دێت کە تۆش دەمری ...
  نانە زەنجەفیلەکە وەک فیشەکێک لە پەرستگاکەدا فیشە دەکات،
  لەگەڵ ڕێجیمەکەدا بەڕاستی خۆت پیچ دەکەیت!
  کچە بارۆنێسەکە بە سەختی پارچە کێکێکی بە کڵاوێکی کۆکەوە قووت دا و لێوەکانی لێدا و تێبینی کرد:
  - بەتام! بەڵام ئیتر جێی نابێتەوە.
  کوڕە ڤیسکۆنتەکە ئاماژەی بەوەدا:
  - زۆری پێناچێت تا قەڵەو دەبێت.
  دۆمینیکا بە پێکەنینەوە و بە گاڵتەجاڕی گۆرانی گوت:
  بۆ کەوچکی دایکم ، بۆ کەوچکی باوک،
  وە بۆ داپیرە کۆترێک ...
  وە لە تەنیشت جێگاکە!
  منداڵەکان، بەڕاستی دوای نانخواردن قورس بوون و کەوتنە سەر چیمەنی نەرم و پرتەقاڵی و بە لووتیان بۆن دەکرد. خۆشبەختانە لێرە هیچ مێشوولە و مێروویەکی نێچیرڤان نەبوو. ئەوانەی دەفڕین گەورە بوون و گازیان نەدەدا و بە کردەوە هیچ کێشەیەکیان لەگەڵدا نەبوو.
  دۆمینیکا پرسیاری لە مارگاریتا کرد، کچە پێشەنگەکەش خەواڵووی کرد و بە خێرایی دەمی بە کفنی داپۆشی:
  -دەچیت بخەویت یان؟
  پاڵەوانی حزبی لە وەڵامدا وتی:
  چی، کچەکە ناتوانێت لەناو ئەو ئازار و دڵەڕاوکێیەدا بخەوێت؟
  لە شوێنێکدا دەزگیرانەکە بە درێژایی ڕێگایەکی دارستاندا دەسووڕێتەوە...
  بەناو چیمەنی نەعنادا دەسوڕێتەوە و هیچ نازانێت،
  وە نەفرەتی چارەنووس گاڵتە و شانۆگەری!
  کوڕە قارەمانەکە دۆبرینیا لە ئێستاوە لە لوتی بۆن دەکرد.
  بەڵێ منداڵەکان زۆر سەرگەرمییان بەسەر بردووە.
  دۆمینیکا بە گاڵتەجاڕی گۆرانی گوت:
  بێ سەختی دەخەوین،
  ڕاستە، بەڵێ...
  بەڵام دواتر، بە چ سەختییەک،
  دواتر لە خەو هەڵدەستین!
  . بەشی ژمارە ٩.
  دۆمینیکا لە خەو هەڵسا و لە خەونێکی ئەفسوناوی هاتە دەرەوە کە بردییە جیهانێکی هاوتەریب. دوای ئەوەش کچەکە خۆی شۆردووە و بە بەکارهێنانی ئامێرێکی زێڕین دوشێکی گرتووە. ددانم شۆرد و چوومە نانی بەیانی.
  لەوێ کچان و کچانی دیکەی چینی نوخبە چاویان پێی کەوت. تەوقەیان کرد و بە ئەدەب دەرکەوتن. هەروەها ئەلف، ترۆلی مێینە، هۆبیتی مێینە هەبوون کە لە کچ، نمف، دریاد، کچانی مرۆڤ دەچوو، هەرچەندە کەم بوون. کۆمپانیایەکی جوان کۆبووەوە.
  کچەکان بە جلی ڕەسەن و زێڕینگەرییەوە بوون، بەڵام پێی ڕووت بوون، بۆ ئەوەی لە کاتی جادووگەریدا پێیان بەکاربهێنن گونجاوتر بێت. وە لە پۆلی نوخبەدا، پەروەردەکە تا ڕادەیەک جیاواز بوو - گوێیان لە وتارەکان دەگرت کە لەلایەن کۆترێکەوە بە شێوەیەکی خێرا پێشکەش دەکرا، و جۆرەها ئەرکیان ئەنجام دەدا. پێیان وابوو کچەکە پێشتر بنەماکانی زانیبێت.
  دۆمینیکا لێرەدا چەند ئەرکێکی تەواو کرد. لە چەقۆیەکی سیحراویەوە تەقەی کرد و گۆڕانکارییەکانی ئەنجامدا. و پاشان جادووەکانی چرپاند. چەندین تێکەڵەی ئاڵۆزی وشەی بۆ خوێندرایەوە و دۆمینیکا دووبارەی کردەوە.
  کچەکە بەهۆی ئەوەی ئەکتەری سینەمایی بوو، یادەوەرییەکی دیاردەیی هەبوو، بەو پێیەی لە کاتی سێتدا پێویستی بە گوتنەوەی دیالۆگێکی زۆر بوو.
  وە هەموو شتێکم بە تەواوی لەبیر بوو. بەڵام ئەمانە هەموویان گوڵن؛ بێگومان شتە سەرەکییەکە گەڕانە بەدوای شوێنەوارەکاندا بۆ ئەوەی ڕەگەزی بەهێزتر ڕزگار بکات.
  و بەم شێوەیە دۆمینیکا لە دۆخی نیلوفەردا دانیشت و قاچە بەهێز و ماسولکەییەکانی یەکگرت و پشتی ڕاستکردەوە. وە دیسانەوە خۆی خستە ناو گەردوونێکی هاوتەریبەوە، کە تیمەکەیان بەدوای ڕێگەیەکدا دەگەڕان بۆ ڕزگارکردنی ڕەگەزی بەهێزتر.
  وە تەنها لە کاتی خۆیدا. چونکە لەوێ بوو کە گۆبلین و شەوانە دزەکە لەسەر نووکی پێیەکانیان دەخزێنە سەرەوە. ئەم دوو خراپەکارە پێشتر تۆڕێکی سیحراوییان بڵاوکردۆتەوە بۆ ئەوەی تیمە پێ ڕووتەکانی خەوتووەکە داپۆشن.
  مارگاریتاش خەوتبوو، خەونیشی بینی...
  کچەکە ئەرکی تەقاندنەوەی پردەکەی وەرگرت. بۆیە بە پێی ڕووت، بە جلی پەتۆی دڕاوەوە و بە جانتایەکی سواڵکەرەوە، ڕۆیشت بۆ سیخوڕی. پایزە و کەش و هەوا زۆر باش نییە. شەوانە بەستەڵەک هەبوو و چیمەنەکە بە بەستەڵەک داپۆشرابوو، کە پێی ڕووتی کچەکە شوێنپێی بچووک و جوانی لەسەر بەجێهێشتبوو. زۆر شێدار و سارد بوو، باران تێکەڵ بە بەفر بوو.
  پەنجەی بچووکی قاچی پارتیزانە پێ ڕووتەکە لە سەرما و شێدارییەوە شین بوون. بەڵام بە بوێریەوە بەرەو پێشەوە ڕۆیشت، تەنانەت خێراییەکەی بەرزکردەوە.
  و لە هەمان کاتدا گۆرانی وت؛
  باران پارچە ئەستێرەکانی بەسەر ئاسماندا بڵاوکردەوە،
  گرەوێکی تیژکراویان بۆ فاشیزم ئامادە کردووە!
  تانکی پڵنگەکان تەنها زبڵ و خاشاکن - بازاڕێکی پیسی مێروولە ,
  وێرماخت چاوەڕێی شکستێکی تووڕەیە!
  وێرماخت چاوەڕێی شکستێکی تووڕەیە!
  
  هەڤاڵمان ستالین، سەرکردە، هێزی ملیۆنان،
  مشتێکی گڕانایتی هەیە، دۆشکەیەکی بەدەستەوەیە!
  لە سۆدۆمەوە دەتوانین لەشکرەکە بشکێنین،
  هێزی ئێمە یەکپارچەیە، خۆشبەختانە لەسەر زەوی!
  هێزی ئێمە یەکپارچەیە، خۆشبەختانە لەسەر زەوی!
  
  حیزبی ئێمە هیچ شتێکی گرنگتری نییە بیکات ،
  چۆن گەل ڕزگار بکەین، چاکەی نیشتمان!
  گۆبێڵز خاوەنی، بۆ دۆزەخ بە قسەی بێمانا،
  وە سەرکەوتنیش دەبێت، باوەڕم پێ بکەن، سەرەڕای هەموو شەیتانەکان!
  وە سەرکەوتنیش دەبێت، باوەڕم پێ بکەن، سەرەڕای هەموو شەیتانەکان!
  
  ئەو جوانە ڕووسییە، دەزانی، بە دەسەڵاتی خۆی بەناوبانگە،
  ئەو کچە بڕبڕەیەکی قاوەیی قورسی هەیە!
  وە لە شەڕەکانی لەگەڵ فاشیستەکاندا گەنجان بەناوبانگ دەبن،
  وڵاتی ڕووناکی زیندوو دەبێتەوە، هەڵدەستێت!
  وڵاتی ڕووناکی زیندوو دەبێتەوە، هەڵدەستێت!
  
  با هیتلەر لوتی خۆی بخاتە ناو ڕووسەکانەوە،
  کابرا سمێڵدارەکە پێی وایە خودایەکی فێنک و سارد و سڕە!
  بە درێژایی شەقامێکی بەرلین ڕێپێوان دەکەین،
  نەخێر ئەو کەسەی لە ڕۆحدا پاکە، نابێتە کۆیلە!
  نەخێر ئەو کەسەی لە ڕۆحدا پاکە، نابێتە کۆیلە!
  
  ئاڵای ئێمە سوورە، ڕەنگی خوێنی تووڕە،
  خۆر لە ئێستاوە لەسەر ڕیشستاگ دەدرەوشێتەوە!
  هیچ دیارییەکی بەخشندەتر نییە بۆ منداڵە ئازیزەکانمان،
  ئەگەر دڵ ئازا بێت و ترسیش چەقێنرێت!
  ئەگەر دڵ ئازا بێت و ترسیش چەقێنرێت!
  بۆیە مارگاریتا ڕایکردە سەرەوە، سەرما پاژنە ڕووتەکانی گاز گرت، بەرەو پردەکە. لە هەموو دەوروبەریدا تەلی دڕکاوی هەیە و تاوەری دۆشکە هەیە.
  ئەڵمانییەکان مانگا دەخۆنەوە و ئاگر دەکێشن. مارگاریتا بەڕاکردن هاتە لای ئەوان. کچە بچووکە هەژار و شۆخەکە بۆ خێزانی کراوت ترسناک نییە. جگە لەوەش، لەو شێ و ساردییەدا، بەزەحمەت کەس، جگە لە دوا سواڵکەرەکان، دەوێرێت بە پێی ڕووت بڕوات.
  وە کچەکە دەستی کرد بە وتنی گۆرانییەکی بێ زیان و دڵخۆشکەر بۆیان:
  من هەتیوێکی بچووکی هەژارم
  لە سەرمادا بە پێی ڕووت بەناو بەفردا ڕادەکەم...
  بەڵام دەنگی کچەکە زۆر ڕوونە،
  وەک ئەوەی بە زۆر بەستەڵەکە دەربهێنێت!
  
  شەڕ دایکمی بە بۆمبێکەوە برد،
  بێگومان باوک بانگ کرا بۆ بەرەی...
  برایەکی قژ لوول لە سەرما بەستووە،
  خوشکە گەورەکە لەسەر داسەپاوەیە!
  
  برسی، توێکڵێک نان دەکوتم،
  وە پێی بچووکەکانم بەهۆی بەستەڵەکەوە سوور بوون...
  من لەو شوێنەم کە سەگی گەمژە نانخواردنی خواردووە
  هەرچەندە کچەکە نازدار و جوانە!
  
  من دەتوانم بە بوێری و بوێرانە بە هەمووان بڵێم،
  کە بێگومان شەڕ نەفرەت لێ بکرێت...
  گرنگ نییە ئێمە شەڕی چی دەکەین،
  ئەهریمەن شەیتان تاوانبارە بۆ ئەمە!
  
  ئای قاچی کچەکە ئازار دەچێژێت،
  وە زۆر ئازاریان هەیە لەم سەرمایە...
  خۆزگە بەم زووانە لە مانگی ئایاری گەرمی ساڵی 2019دا بەیانی دەبوو.
  با پەپوولەی درەوشاوە بفڕێت!
  
  ئێمە دەمانەوێت نیشتمانمان جوانتر بکەین،
  بەڵام برسێتی و سەرما و لافاو و لافاو...
  ڕووسیای بەدبەخت بەرەو کوێ دەڕۆیت؟
  چارەنووسێکی وەها سەخت!
  
  من کچم، تەنها منداڵێکم،
  توانیم زۆر شت ئەزموون بکەم...
  نزیک بوو لە شانەخانەوە کارم دەکرد،
  تەنها چوار پێنج ساڵم خوێندووە!
  
  بۆچی ئەم خەمە هاتە سەرم؟
  چارەنووسی دڕندەی دڵە شکاوەکان...
  باوەڕم پێ بکەن، خراپەکارییەکی وا کەوتووە،
  ئەوەی پێدەچێت تەنها کەمێک بێت و ئەوە کۆتاییە!
  
  بەڵام کچەکەی ژێر یۆنگەکە نەیشکاوە،
  توانی خۆی ئامادە بکات و بە پێ دەڕوات...
  ئەو منداڵە، دوورە لە پیری،
  وە چێژ لە لێدانی پێی ڕووت وەردەگرێت!
  
  شوێنپێی کچە بچووکەکە ڕەنگین،
  ڕافایل وێنەی لەسەر دروست کردووە ...
  وە باوەڕم وایە کە بچووکەکە دڵخۆش دەبێت،
  پەروەردگار منداڵەکانی دەبینێت، باوەڕم پێ بکەن!
  
  هەر بۆیە گۆرانییەکە دەڵێمەوە
  بۆ شکۆمەندی خودای یەزدانی مەسیح...
  من باوەڕم وایە هەسارەکە دەبێتە بەهەشت
  وە باوکم دەناسم، باوەڕم پێ بکەن!
  
  ئینجا کات دێت و هەڵدەستنەوە،
  کێ مردووە، کێ مردووە و کێ نەخۆشە...
  وە لە تەمەنی پیری و منداڵیدا خۆشی دەبێت،
  چونکە عیسا ویستویەتی!
  
  بەڵێ لەبەردەم خودادا ئەژنۆ دەدەم،
  ئەم زبورە لە خۆشی ڕووناکیدا بەدی دێنم...
  بەناوی هەموو نەوەکانی داهاتوو،
  ئەهریمەنە تاوانبارەکان شکست دەهێنن!
  
  ئەو کاتە کچەکە لە خۆشی ئەبەدیدا دەبێت،
  وە هەموو گەلانی دایکی زەوی...
  کەشوهەوای خراپی تەواو لەناو دەچێت،
  گەلەکەمان ناشکێت!
  
  خۆی بڕییەوە، لەسەر ئەژنۆی دابەزی،
  خاچی زیوینی ماچ کرد...
  دیارە ئەو کچە شتێکی کەمی بۆ خودا کردووە
  عیسا لە ئاسمانەوە بۆ ئێمە دابەزی!
  
  بەم زووانە هەموومان لەگەڵ خودای گەورە دەبین،
  لە دەستە جوان و خۆشەویستەکەیدا...
  با بیرکردنەوەکانمان بەرزتر بفڕن
  وە هێز لە مشتێکی منداڵانە و بەهێزدایە!
  
  ئێستاش دوعاکە دەخوێنمەوە،
  ئەویش وتی خوایە گیان لێم خۆشبە...
  ئێستا ئێمە لەگەڵیدا لەسەر پایە،
  وە من و مەسیح، باوەڕم پێ بکەن، لە ڕێگاداین!
  
  وە چەک بە قۆڵ لەگەڵیدا دەچینە بەهەشت،
  وە بارانێکی زێڕین لەوێ دەبارێت...
  پەروەردگار سیفەتی بەخشندەی خۆی نیشان دەدات،
  وە نەیارەکە ڕاستەوخۆ دەنێرێتە ناو لەرزەوە!
  
  لە کۆتاییدا خۆشبەختی لە دونیادا هەیە،
  ئێمە چاوەڕێی دەرکەوتنی مەسیح بووین...
  ئێمە وەک فریشتەکان بۆ جەژنێک لە ئاسماندا دەفڕین،
  خۆشەویستی پەروەردگار گەشاوە و پاکە!
  دوای گۆرانییەکی لەو شێوەیە، نازییەکان تووشی سۆز و سۆز بوون و کچە بەدبەختەکە ڕێگەیان دا بچێتە ژوورەوە تا خۆی گەرم بکاتەوە و چایەکی گەرمیان پێدا. مارگاریتا پلانی دانا کە بە هێمنی تەقەمەنییەک کە خۆی لە نانێک پۆشیبوو لە جانتاکەیدا لە ژێر شەمەندەفەرەکەدا بچێنێت، بەڵام کاتێکی نەبوو - لە خەو هەڵسا.
  شەوانە دزەکە و گۆبلینەکە زۆر لەیەکەوە نزیک بوون. گۆبلینەکە لەبری لووت چەقۆیەکی هەبوو، دەموچاوێکی تا ڕادەیەک ناشرین و ددانەکانی درێژ بوو. هەروەها باڵای تا ڕادەیەک بەرزە، نزیکەی سێ مەتر. سەیر نییە تۆڕەکەی ڕاکێشا. وە نایتنگەیل پیاوێکی قەڵەو و سوور بوو و ڕوومەتەکانی هامستەر بوو، ددانی پێشەوەی دەرکەوتبوو و یەکپۆشییەکی نایابی لەبەردا بوو کە مەدالیای لەسەر بوو. باشە، لەگەڵ سمێڵێک، کە تایبەتە بە پرۆسەکان.
  شوانەکە دزەکە کە بینی هێرشە لەناکاوەکە سەرکەوتوو نەبووە، دوو پەنجەی خستە ناو دەمی و هەوڵیدا فیشەکەکە لێبدات.
  دۆمینیکا بە پاژنەی ڕووتی لێدانێکی دەوری لێدا . وە تاڵانچیش لە ئازاردا هاوار دەکات. تەنانەت خوێنیشی تفی کرد.
  گۆبلینەکە یانەکەی وەرچەرخاند. کوڕە پاڵەوانەکە دۆبرینیا بازێکی دا و قژی گۆبلینەکەی گرت و کەوتە سەر پشتی و فڕێیدا بەسەر خۆیدا. گۆبلینەکە وەکو کاکتوسێک کە گوڵی تێدابوو، خۆی بە ڕووەکێکدا کەوت و بە شێوەیەکی کەڕکەر هاوارێکی کرد. وە هاوارەکەی وەک هاوارەکەی کەرێکی کێوی بوو.
  مارگاریتا پێکەنی. نایتنگەیل جارێکی تر هەوڵیدا فیشەکە بدات کاتێک دۆمینیکا بە ئەژنۆی لە چەناگەی لێیدا. وە هێواش هێواش هێواش هێواش هێواش هێواش هێواش هێواش هێواش هێواش هێواش هێواش هێواش هێواش.
  کوڕە قارەمانەکە دۆبرینیا گۆرانی وت:
  گۆبلینەکە لێی پرسین،
  تۆ کامۆ تۆ دێیت ؟
  بەرەو شار -
  ئێمە شتمان هەیە بیکەین!
  گۆبلینەکە هەوڵیدا جارێکی تر لەگەڵ یانەکەدا هێرش بکاتەوە. کوڕە پاڵەوانەکە خۆی لە لێدانەکە ڕزگار کرد و دیسانەوە پیاوە گەورەکەی بەسەر خۆیدا فڕێدا، چونکە دۆبرینیا هێزی منداڵێکی نییە. وە پێدەچێت هەموو شتێک بە باشی بەڕێوە بچێت.
  گۆبلینەکە جارێکی تر خۆی درێژ کردەوە. وە هێواشتر هەستا. منداڵەکان لە خەو هەڵسان و دەستیان کرد بە فڕێدانی کونە زێڕینەکان بەسەر شەیتانەکەی تاڵاوەکەدا. لێیان دا و وایان لێکرد هاوار بکات. وە چرچ و لۆچی.
  مارگاریتا چەقۆی سیحراوی خۆی لەرزاند. وە کونەکان دەستیان کرد بە گۆڕینی بۆ کێک، و بە شێوەیەکی ڕستەیی گۆبلینەکەیان بە کرێم ڕشت، وایان لێکرد وەکو لۆچێک لەناو تاوەیەکدا بجوڵێت.
  وە دۆبرینیا نیکیتیچ شووشەی دزەکەی بەرزکردەوە بۆ ناو باوەشی درێژکراوی خۆی و فڕێیدایە سەر دارێکی سنەوبەری قورس کە کونە زیوییەکانی تێدابوو. لە لێدانەکەدا، نایتنگەلەکە دەڕوخێت و دەلەرزێت، ناچاری دەکات دەستبەرداری جنۆکە بێت، یان باشتر بڵێین خوێن تف بکات.
  کوڕەکە دۆبرینیا گۆرانی دەڵێت:
  - نایتنگەیل دزەکە، تۆ خراپەکاریت،
  دەموچاوت لێدەدات ...
  ئێستا مردووی ئەی چەقۆکێش ,
  تۆش بکوژە فیشەک!
  وە دواتر دەیبات و بە مشتەکەی تا دەتوانێت بە توندی لە سەری دەدات. شووشەی تاڵانچی زەنگێکی لە گوێیدا هەیە. وە دۆمینیکا چەقۆی ئیندێکسی خۆی ئاراستەی گۆبلینەکە کرد، و چۆن جادوویەکی ئاڵۆزی بۆ گۆڕانکاری کرد. وە دەیکاتە هێزێکی کوشندە کە تێیدا شلەمەنی وزە هەبێت.
  و پاشان ... کابرایەکی باڵابەرزی سێ مەتری موودار هەبوو، ئێستاش لە شوێنی ئەو مێزێک هەبوو کە پڕ بوو لە هەموو جۆرە خواردنێکی زۆر دەوڵەمەند و شیرینی نایاب. وە بۆنێکی لەو جۆرە لەم چێشتخانە سەرسوڕهێنەرە دەهاتە خوارەوە.
  دۆمینیکا لە تویتێکدا نووسیویەتی؛
  - ئەمانە گۆڕانکاری و موعجیزەی موعجیزە،
  ئێمە بە سادەیی بەهەشت لە هەموو شتێکی ئاسمانیدا دەبینین...
  وەها درەوشاوە لە هەموو شوێنێک , .
  یەزدانی مەزن هەستێتەوە!
  لە ڕاستیدا لەسەر مێزەکە سینی زێڕین و پرتەقاڵی و سەرسوڕهێنەر و کانزای بریقەدار بە کێکەوە کەوتبوون، لەگەڵ کرێمی دەیان ڕەنگ و سێبەری جیاواز، هەروەها خواردنی زۆر نایابی دیکە، و ڕژانی بۆنخۆش، هەموویان بە تامترینیان .
  وە دۆناتسەکان چەندە شایستە بوون، بە تۆزی نایاب بڵاوکرابوونەوە. لێرەدا زیادکردن و کەمکردنەوە نەماوە. وە پەرداخەکان بە کۆکتێل لە شەربەتی جۆراوجۆرەوە دەڕژان، لەگەڵ پڕکردنەوەیەکی نایاب کە بە بۆن و دیزاینی شیرین لەگەڵ جلیزدا تووشی شۆک بوون. وە چ جۆرە گوڵەبەڕۆژەیەک هەبوو؟
  مارگاریتا لە سەرلێشێواویدا زەردەخەنەی کرد و بە سەرسوڕمانەوە هاوارێکی کرد:
  -تۆ شەیتانت وەرگێڕا! باشە، هەرگیز گرنگ نییە ! دەبێت بتوانیت شتێکی لەم شێوەیە بکەیت!
  دۆمینیکا بە سەرسوڕمانەوە پرسی:
  - ئهوه سهخته?
  کچە حزبییەکە وەڵامی دایەوە:
  - بەڵێ، نزیکە لە مەحاڵەوە! وە توانیت شتێکی لەم شێوەیە بکەیت.
  لەم نێوەندەدا شەوانە دزەکە جارێکی تر هەوڵیدا فیشەکە لێبدات. وە ڕوومەتە پان و پان و هاوشێوەکانی هامستەری پف کرد. بەڵام کوڕ-پاڵەوان، هەر کە دەیبات، بە مشتێکی منداڵانەی خۆی، بەڵام کوشندە، وەکو چەقۆی چەقۆ، بارگاوی دەکاتەوە. وە فیشەکەژەنەکەش، بەڕێگەدا، زیاتر لە جارێک دەکوژێت، لە ددانێکی زێڕینی لێدراو و کاڵکراو دەچێت.
  وە بە سەرەوە فڕی. کەوتە خوارەوە و وەک ئەوەی کەوتبێتە دەرەوە خۆی کێشا. بەڵام دواتر بازێکی دا و جارێکی تر پەنجەکانی خستە ناو دەمی و تەقیەوە. بەڵام لەبری فیشەکەیەک، تەنها شتێک کە هاتە دەرەوە، هێسکەیەکی بەزەییدار بوو. وە زۆر پێکەنیناوییە. منداڵەکان پێکەنین. ڕەشەبا تاڵانچی بە قیژەی گوت:
  "لە چرکەیەکدا قووتت دەدەم، قووتت دەدەم، قووتت دەدەم، ڕەحمم نابێت!"
  لە وەڵامدا دۆبرینیا، ئەم کوڕە قارەمانە، بە پاژنەی ڕووتی خۆی چەناگەی نایتنگەیلەکەی لێدا. وە ددانەکان جارێکی تر فڕین. سەرۆکی دزەکە قۆڵەکانی فڕێدایە دەرەوە، پشتی بە دواوە هێنا.
  دۆبرینیا هاوارێکی کرد:
  وە کێ لە شەڕدا دەدۆزینەوە و کێ لە شەڕدا دەدۆزینەوە،
  ئێمە بەو قسەیە گاڵتە ناکەین، مێشوولەیەکی گەورە دەکوژین!
  وەک گادفڵ دەتکوژین!
  دۆمینیکا چەقۆی سیحراوی خۆی ئاراستەی نایتنگەیڵی دزاوی دۆڕاو کرد. مارگاریتا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - دەتەوێت ئەویش بگۆڕیت؟
  کچە ئەکتەرەکە سەری لە سەری خۆی دانا و وتی:
  - با لانیکەم شتێکی بەسوود هەبێت!
  کچە حزبییەکە گۆرانی وت:
  کوڕەکە بە خشتەی ئاسنین بەسترابوو،
  وە تەنها یەک شتی تەندروستم خوارد...
  بەهۆی قورسی بارەکە، لەناکاو هێرشێک ڕوویدا،
  وە دەرکەوت کە نابغەیەکی ئەلیکترۆنییە و دەسەڵاتێکی گەورەیە!
  و پاشان دۆمینیکا خولا و بە چەقۆ سیحرەکەی فیگەرێکی ئاڵۆزی هەشت دروست کرد.
  ئێستاش لەبری شووشەی تاڵانچی، شاخێکی تەواو لە شیرینی و دراگی و بەشێک لە ئایسکرێم دەرکەوت.
  پێکەنینێکی دڵخۆشکەر بیسترا و منداڵان دەستیان کرد بە بازدان لە چیمەنەکە. نازدار بوون، بەڵام تەنک و چەقەڵ و بە شێوەیەکی نەریتی پێ ڕووت بوون. وە بە تەماحێکی زۆرەوە هێرشیان کردە سەر ئەو خواردنە، کە شووشەی تاڵانچی و گۆبلینەکەی تاڵاوەکە ڕوویان تێکرد. مارگاریتا بە پەنجەکانی فیشەکەی لێدا و هاوارێکی کرد:
  - واز لە کوڕان و کچان بێنن! من لێت تێدەگەم، دوای ئەوەی لەلایەن ئەم خراپەکارانەوە گیرا، برسییت، بەڵام سەرەتا دەستەکانت بشۆ.
  وە چۆن ڕەشەبا لە چەقۆیەکی سیحراوی ئازاد دەکات. کوڕەکان دەبوو ڕابکەن بەرەو چەمەکە، پاژنە شینەکانیان دەچرپاند. لە ڕاستیدا بێئەدەبییە خواردن بە دەستی پیس بخۆیت.
  دۆمینیکا پرسیاری کرد:
  - ئەمانە چین، دیل و دیلەکانی ئەشکەوت و گۆبلین؟
  مارگاریتا سەری گەشاوەی خۆی لەقاند:
  - بەڵێ, بێگومان! ئێمە ئازادمان کرد. وردتر بڵێم ئەوە تۆ بوویت کە منت ئازاد کرد. وە ئەمەش زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە .
  زیاتر لە سەد منداڵ و کوڕ و کچ هەبوون. وەک هەمیشە نوێنەری ڕەگەزی دادپەروەر سێ ئەوەندە زیاترە لە ڕەگەزی بەهێزتر.
  دۆمینیکا بە سەرسوڕمانەوە پرسی:
  - لێرەدا هەموویان لە دوانزە ساڵ زیاتر دەرناکەون. چی، ئەم دزانە گەورەکانیان نەکوشت؟
  مارگاریتا ڕوونی کردەوە؛
  - نەخێر بێگومان گەورەکانیش دەکوژن. تەنها دوای ڕزگاربوون گەورەکان جەستەی منداڵ وەردەگرن. وەک چۆن بۆ نموونە لەگەڵ دۆبرینیا نیکیتیچدا بوو. وە لەگەڵ منیشدا، هێشتا لە کچێک دەچووم.
  ئەو کچە ئەکتەرە ئاماژەی بەوە کردووە؛
  - منداڵی ئەبەدی، وەک لە چیرۆکێکی ئەفسانەییدا، گەورەیە ! وە تەنانەت دەتوانیت بڵێیت - فێنک!
  مارگاریتا چرپەی کرد و ددانەکانی ڕووت کردەوە:
  - بەڵێ ئەمانە جیهانە نایابەکانن کە هەموو شتێک تێیدا زۆر فێنک و سارد و سڕە . بەڵام لێرەدا مەترسی زۆر هەیە. بە تایبەتی کەسانێک هەن کە زۆر مەترسیدارترن لە گۆبلین و نایتنگەیل تاڵانچی.
  دۆمینیکا بە چرپەیەک پرسی:
  - بۆ نموونە کێ؟
  کچە حزبییەکە بە هێمنی گوتی:
  - پیرەژن شاپۆکلیاک!
  ئەو کچە ئەکتەرە لە تویتێکدا نووسیویەتی؛
  باشە، باشە، داپیرە سەرکردەی ڕیزبەندییە!
  هاوڕێیەتی لەگەڵیدا وەک ئەوە وایە یاری لەگەڵ تیمساحێک بکەیت!
  وە کچەکە وەریگرت و بە پەنجە ڕووتەکانی کونەکەی فڕێدا. بەر ئەژدیهایەک کەوت. مێرووەکە تەقیەوە و پەرش و بڵاو بووەوە و بوو بە کۆنفێتی.
  مارگاریتا بە لوولەی زێڕین سەری لەقاند:
  - کوشتنی زیندەوەران باش نییە!
  دۆمینیکا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - بەڵام تەنها مێروویەکە!
  مارگاریتا لە وەڵامدا گۆرانی وت:
  - تۆ لیکی خۆت تف دەکەیتە ناو با،
  کۆپانێک یان مێروولەیەک لەت مەکە...
  تەنانەت لقێکیش لە دارستاندا مەشکێنە -
  هەموو ژیان لەسەر زەوی یەک خێزانە!
  کچە ئەکتەرەکە چرپەی کرد و ددانی ڕووتکردەوە:
  - من، تۆ، ئەو، ئەو - پێکەوە هەموو وڵات،
  پێکەوە خێزانێکی دۆستانە!
  بە ووشەی ئێمە، سەد هەزار من!
  منداڵەکان لەناو چەمەکەدا خۆیان دەشۆرد. ئێستاش بە دڵخۆشی و بریقەدارەوە بەرەو خواردنەکە ڕایانکرد .
  دۆمینیکا و مارگاریتا پێکەوە جادوویەکیان چرپە کرد و مێزەکە درێژتر بووەوە. ئێستا شوێنی ئەوەندە بوو کە هەمووان دابنیشن.
  منداڵەکان کە پێی ڕووتیان دەجووڵاند، دانیشتن و بە دەنگە ڕوونەکانیان بە کۆڕێک گۆرانییان دەوت:
  پەڕۆی مێزەکە وەک بەفر بڵاو دەبێتەوە
  وە شتە باشەکان دانران...
  منداڵەکان هەموویان سەرکەوتوو دەبن،
  وە برژاوی لە چێبوراشکا!
  دوای ئەوە دەستیان کرد بە خواردن. لێرە منداڵی جوان زۆرن، تەنانەت ئەگەر بە برسێتی و بێبەشیش ماندوو بن.
  دۆمینیکا و مارگاریتا، بەو پێیەی خۆراکیان باش بوو، بەبێ ئەوەی دووجار بیربکەنەوە، دەستیان بە سەماکردن کرد. وە با پێی ڕووت و چەقۆدار و ڕەنگاوڕەنگت لێبدەین.
  کچەکان بە دەنگە درەوشاوەکانیانەوە گۆرانییان دەوت؛
  من لە وڵاتێکی بۆشایی ئاسمان لەدایک بووم
  کە هەموو کچەکان زۆر شەڕ دەکەن...
  شەیتان ناتوانێت شکست بە نیشتیمانی باوک بهێنێت،
  بۆ شکۆمەندی ڕووسیای دایکمان!
  
  ئێمە دەتوانین بەرگری لە ڕوسی پیرۆز بکەین،
  وە هەرچەندە دوژمن دڕندە و فێڵباز بێت...
  ئێمە بە توندی لە بەرامبەرەکانمان دەبەینەوە،
  وە ڕۆحی ڕووسی بە شمشێرەوە شکۆمەند دەبێت!
  
  ڕووسیا، ئەمە نیشتیمانی دایکمە،
  پیرۆز و لە ڕووی گەردوونیەوە زەمینی...
  هەموو گەلان یەک بنەماڵەن،
  وە کچەکەش بۆ هەمیشە گەنجە!
  
  ئێمە لە شەڕەکاندا بەرگری لە نیشتمانی دایکمان دەکەین،
  یەک چانسی بۆ نەیارە خراپەکە ...
  لە سەرووی ئێمەوە کەرووبێکی باڵ زێڕین هەیە.
  با دیارییەک بدەین بە سەربازێکی ڕووسی!
  
  لە ڕووسیا هەموو شتێک باشە، باشە،
  وە ئیرادەی ئێمە لە پۆڵا بەهێزتر دەبێت...
  کوڕەکە پەلەوەرێکی بەهێزی بەدەستەوەیە،
  وە هەڤاڵ ستالین لەوێ حوکم دەکات!
  
  خەڵک وڵاتی دایکمیان خۆشدەوێت،
  ئێمە بۆ هەمیشە جوانتری دەکەین...
  وڵاتی باوک بە یەک ڕوبڵ نادزرێت،
  وە خودا سڤارۆگ مەسیحی گەورەیە !
  
  وڵاتی دایکم شکۆمەند بێت،
  لە شەڕدا نەیار لەناو دەبەین ...
  لادا دایکی خودا بۆ من ئازیزە،
  با دوژمنانی ڕووسیا comeuppance خۆیان بەدەست بهێنن!
  
  ئەگەر پێویست بکات دەتوانین خوێنی دوژمن بڕێژین،
  ڕووسیا ناتوانرێت بخرێتە سەر ئەژنۆی...
  بەم زووانە ڕاوچییەکە دەگۆڕێت بۆ یاری،
  وە سەرکردە گەورەکە لینین لەگەڵمان دەبێت!
  
  ئێمە فراوانی فەزا داگیر دەکەین،
  خۆشی، شادی دەبەخشین بە هەموو گەردوون...
  تەنانەت مۆسکۆ لە خودی ڕۆما بەرزترە،
  بە هێزی نەگۆڕی لە شەڕدا!
  
  کاتێک شەڕ دێتە سەر خاکی گەشاوەمان،
  ئێمە کارەکتەری بەهێزی خۆمان پیشانی فورەر دەدەین...
  ڕوسییەکە پارەیەکی بەخشندە وەردەگرێت،
  ئێمە لە خۆر بەرزترین و لە درەختەکان جوانترین!
  
  باوەڕم پێ بکەن، ڕوس' لە وێرانە نابێت،
  هۆرد نامانباتە سەر ئەژنۆمان...
  شەڕ بۆ نیشتمانی دایکت بکە و مەترسە،
  ڕوسی لاوازی و تەمبەڵی نازانێت!
  
  وڵاتی ئازیزمان سەرهەڵدەداتەوە،
  هێزی خۆی پیشانی هەموو گەردوون دەدات...
  وە شەیتان لەناو دەچێت
  دوژمنی نیشتیمانی باوک دەڕوخێتە ناو گۆڕەوە!
  کچەکان بەم شێوەیە بە پێی ڕووت بازیان دەدا و وەک شەیتانەکان دەخولاندەوە، بە دوو جار بازدان دەستیان کرد بە قیژە و بازدان.
  ئەمانە کچە جوان و شەڕانگێزەکانی ئێرەن . وە چۆن دەقیژێنن، باز دەدەنە سەرەوە.
  باشە باشە منداڵەکان دەخۆن و هەروەها شتێکی تایبەت بە خۆیان دەڵێنەوە. وە بە شێوەیەکی زۆر ئەرێنی ئەنجامی دەدەن. ئەمانە گۆرانیی ئەوانە. وە وەکو سەرپۆشێکی خولاو بە دەوری خۆیاندا دەسوڕێنەوە.
  کچانی پلە باڵاکان.
  بەڵام دواتر پەپوولەیەکی زۆر گەورە لە ئاسماندا دەرکەوت، وەک ئەژدیهایەکی ڕاستەقینە. وە باڵەکانی ئەوەندە گەورە بوون کە وەک زێڕێک دەدرەوشایەوە کە بە بەردی بەنرخ چەقێنرابوو. وە زۆر سەرسوڕهێنەر و جوان دەرکەوت. ئەمانە بەڕاستی، ڕاشکاوانە بڵێم، پەپوولە بوون کە ئەوەندە زەبەلاح بوون، وەک دایناسۆرەکان.
  دۆمینیکا بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - لێرە هیچ موعجیزەیەک نابینیت. ناوازە!
  مارگاریتا پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - بەڵێ، ئەمانە بەڕاستی جومگەپێن کە سەرسام دەکەن. بەڵام ئەمە سەرسوڕهێنەرترین شت نییە. زۆر شتی تری زۆر فێنک هەیە.
  دۆمینیکا گۆرانی وت:
  بەڵام نە کتێب و نە مۆزەخانە،
  جێگای هاوڕێکانمان ناگرنەوە!
  وە کچەکە لە چەقۆی سیحرەکەوە تیشکێک ئازاد دەکات. وە پەرداخی کۆکتێلی نوێ دەرکەوت. وە منداڵەکان هێرشیان کردە سەر.
  بەم شێوەیە گەورە دەرچوو . وە تەنها جۆرێک لە مۆسیقا لە سەرمدا دەژەنێت.
  وە چۆن دۆمینیک و مارگاریتا گۆرانی نەڵێن؛
  جوانەکان بە پێی ڕووت هێرش دەکەنە سەر،
  ئەوان ڕادەکەن، کچانی ئاوا خۆش...
  ئەگەر پێویستت بە لێدانی فریتز بوو بە مشتەکەت،
  یان بە دۆشکە چەقۆی لێ دەدەن !
  
  کچان توانای گومانکردنیان نییە
  نازییەکان بە مردوویی دەنێژن...
  وە بە توندی لە پێیەکانی لێی دەدەن ،
  وە لە شوێنێک گورگەکان بە گۆشتخۆرەوە هاوار دەکەن!
  
  ڕووسیا، ئەمە وشەیەکە بۆ سەرباز،
  کاتێک، باوەڕم پێ بکەن، هیچ فێنکتر نابێتەوە...
  هەرچەندە هەندێک جار دۆخەکە تاریکە، بەڵام
  لەو شوێنەی کە قابیلی ڕەشپێستی خراپەکار سەردەکەوێ!
  
  باوەڕ مەکەن، ئەندامانی کۆمسۆمۆڵ ڕاناکەن،
  وە ئەگەر ڕابکەن، ئەوا تەنها بۆ هێرشکردن...
  وە هەموو نازییەکان بە یەکجار دەکوژرێن،
  وە فوهەر بەرز دەکرێتەوە بۆ بلۆکی وردکردن!
  
  ڕووسیا، ئەمە نیشتیمانی دایکمە،
  ئەو درەوشاوەیە، بە سادەیی جوانە...
  هەرکەسێک ترسنۆک بێت تەنانەت یەک ڕوبڵیش شایانی نییە،
  وە، دەزانی، موناقەشەکردن لەگەڵ جەنگاوەرێکدا مەترسیدارە!
  
  بەڵام ئەوە بزانە کە ئێمە فاشیستەکان دەشکێنین،
  خراپە لەسەر تەخت حوکمڕانی ناکات...
  لە سەرووی ئێمەوە کەروبێکی باڵ ئاڵتونی هەیە،
  وە خودای سڤارۆگ بە گەورەیی لە تاجدا!
  
  هەرکەسێک ترسنۆک بێت، باوەڕم پێ بکەن، کۆیلەیەکی لاوازە،
  چارەنووسی ئەو یەکە - بەرگەی سووکایەتی بگرێت...
  ئەمڕۆ تۆ میکانیکی، سبەی تۆ سەرپەرشتیاری،
  وە تۆ خۆت دەتوانی لە پشتی کەسانی تر لێبدەیت!
  
  کچان هێزیان هەیە، بە سادەیی گڕکانێک،
  هەندێک جار بە هێزەوە شاخەکان دەڕوخێنێت...
  شەڕەکە بە زریانێکی خراپەوە دەڕوات،
  وە مردن ڕاشکاوانە ڕەگەزی مرۆڤ دەبڕێت!
  
  ڕاستگۆیانە پێتان دەڵێم، شوڕشگێڕان،
  ئێمە بەهێزین کاتێک ئێمەی ڕووسەکان یەکگرتوو بین...
  پێویستت بە خواردنێکی کەم هەیە بۆ ئەوەی لەگەڵ چنگاڵ و چەقۆکەتدا بڕوات،
  ئێمە شوڕشگێڕی نەدۆڕاوین لە شەڕەکاندا!
  
  باوەڕمان چییە، بە یەزدانی مەسیح،
  هەرچەندە ئێمە ڕێز لە لاداش دەگرین...
  هەڤاڵ ستالین وەک باوکمان وایە،
  وە شوێنی کۆمۆنیزمی بەهەشت دەبێت!
  
  ئەوەی ڕۆژێک مردبوو زیندوو دەبێتەوە
  وە جوانتر و ژیرتر دەبین...
  وە پیاوەکەش بێگومان زۆر شانازی دەکات،
  هەرچەندە هەندێک جار قسەی بێمانا دەکات!
  
  لە خۆشەویستیدا نیشتیمانی باوکمان وەک ئەستێرەیەک وایە،
  باوەڕم پێ بکەن هەرگیز ناچێتە دەرەوە...
  خەونێکی گەورە دێتە دی
  لە هەموو گەردووندا ئارامی و بەختەوەری دەبێت!
  
  ماریام خۆشدەوێت، بە پیرۆزی ڕێز لە لادا دەگرم،
  سڤارۆگ جوانە و پێرون زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە...
  و ستالینم خۆشدەوێت ،
  ڕووخساری پیرۆزی ئایکۆنەکان بۆ من ئازیزن!
  
  کەی بەهەشتی ڕاستەقینە دەبێت؟
  باوەڕم پێ بکە هەموو هیواکانت تێیدا دێتە دی...
  دڵت بدە بە نیشتمانت،
  هەموو شتێک باش دەبێت، بەهێزتر لە جاران!
  دوای ئەوە دواجار منداڵە ئازادکراوەکان خواردنیان خوارد. پاشان بوون بە مەفرەزەیەک. زیاتر لە سەد کچ و کوڕ.
  و بە ڕێپێوانێک ڕۆیشتن. دۆبرینیا بە زەردەخەنەیەکی شیرینەوە تێبینی کرد:
  - شەڕ دەکەن، دڵنیام!
  وە کوڕە پاڵەوانەکە بازێکی بەسەر ئەژدیهاکەدا دا.
  ئۆینۆمۆس ئاماژەی بەوە کردووە:
  - دابڕانێکی لەو شێوەیە زۆر بە هێواشی دەجووڵێت. ئێمە زۆر خێراتر لەسەر ئەژدیهاکان دەجوڵێین. وە لێرەدا پێویستە بزانیت کەی بوەستیت.
  منداڵەکان دروستکرابوون. تەنها یەک بارۆنێس بە شێوەیەکی شایستە و تەنانەت جل و بەرگی لوکسیشی لەبەردا بوو. باقیەکەی تر لە سواڵکەر دەچوو، گەنج ڕاگامۆفین . بەڵام جوڵەکردن بە پێی ڕووت زۆر لێزانترە.
  دۆمینیکا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - ئەگەر کچە بارۆنێسەکە بڕوات، ئەوا پێڵاوە بەنرخەکانی دەڕوخێن و دەڕووخێن. ڕەنگە تۆش وەک هەموو کەسێک پێی ڕووت بیت؟
  بارۆنێس لە وەڵامدا وتی:
  - تۆ ناتوانی چاوەڕێ بکەیت! باشترە من بنێری بۆ لای باوکم، دوک، پاداشتت پێدەدات و ئازارت نادات!
  مارگاریتا سەری بۆ دۆمینیکا دانا:
  -هێزی سروشتی وا ئەفسوناویت هەیە. کەواتە وەرە با پێکەوە بیگرین و بارگاویی درەوشاوە بنێرین، کچەکەش فڕێ بدەینە ناو قەڵای باوکیەوە!
  ئەو کچە ئەکتەرە تێبینی ئەوەی کردووە؛
  - ئەی پاداشتەکە؟
  مارگاریتا پێکەنی و تێبینی کرد:
  - باشە، جانتایەکی زێڕیت پێدەدەن، کەواتە ئایا بەڕاستی ئەوە زۆرە؟ جگە لەوەش من دەتوانم زێڕ لە دار و کونە ئاساییەکانەوە جادوو بکەم و تۆش دەتوانیت!
  دۆمینیکا فیشەکەی لێدا:
  - وای! بۆیە دەتوانین دوکدۆم بۆ خۆمان بکڕین!
  کچە حزبییەکە ناڕەزایی دەربڕی و وتی:
  - ڕێگەپێنەدراوە! زێڕی سیحراوی قەدەغەیە بخرێتە بازاڕەوە، ئەگەرنا زیاتر لە ئاسن دەبوو. تێدەگەیت، هەڵاوسانی سکە بەنرخەکە!
  دۆمینیکا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - ئایا ئەمە وەک لە هایپەربۆلۆیدی ئەندازیار گارین؟
  مارگاریتا سەری لە سەری خۆی دانا:
  - شتێکی لەو جۆرە. من کاتێک بچووک بووم ئەم کتێبەم خوێندەوە. بەڵێ، پاشان ستانداردی زێڕین داڕما، و ترسناک بوو .
  ئینۆمای بە پێکەنینەوە ئاماژەی بەوەدا:
  - بەڵام هێشتا، ڕەنگە بارۆنێسێک پەروەردە بکەیت؟ بۆ ئەوەی ئەوەندە قێزەون نەبێت!
  دۆبرینیا بە پێکەنینەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ بە یەکجار ئەم کارە دەکەین،
  با شتێکی فێنک بدەینێ!
  بارۆنێس جارێکی تر پاژنەی پێی خۆی لەسەر چیمەنەکە چەقاند و هاوارێکی کرد:
  - بمبە بۆ لای باوکم! یان هەمووتان لە سێدارە دەدەم!
  منداڵەکان بە یەک دەنگ پێکەنین.
  لەناکاو لە ژێر چیمەنەکەوە گنۆمێک بە کڵاوەوە دەرکەوت. بەڕوونی هێشتا زۆر گەنج بوو، بێ ڕیش بوو. بەڵام بە چەقۆیەکی سیحراوی لە دەستدا.
  دەنگێکی بچووک وتی:
  - پاشان دەنگی کچێکی کاپری دەبیستم. ڕەنگە کاتی ئەوە هاتبێت پەروەردەی بکەین؟
  بارۆنێس هاوارێکی کرد:
  - تەنها تاقی بکەرەوە، مژەر !
  وە هەوڵیدا بە پێی پێڵاودارەکەی گنۆمەکە بجوڵێنێت. چەقۆ سیحرەکەی لەرزاند. کچ و کوڕە کاپرییەکەی خەڵکی کۆن ون بوون.
  دۆمینیکا بە هاوارەوە وتی:
  - وای!
  مارگاریتا سەری لە سەری خۆی دانا:
  - ئەمە کوڕێکی کوێرە. جۆرێکی تایبەتی گنۆم کە بەهرەمەندە بە سیحر. ئێستا کچە کاپریەکەی برد بۆ ئەوەی پەروەردە بکرێت. وە وادیارە بارۆنسەکە دەبێت فێری کولتوور و ئەدەب بێت و بە ویژدان کار بکات.
  ئینۆمای بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - وە ویستم شەق لێی بدەم! و بەم شێوەیە، بارگرانییەکە لە شانەکانتەوەیە.
  دۆبرینیا پێشنیاری کرد:
  -دەچیتە ئێسکەپەیکەر؟ بۆیە ڕەنگە کاتی ئەوە هاتبێت کە خۆمان بخەینە سەر ڕێگا.
  مارگاریتا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - کەمێک نزیکتر قەڵای جادووگەرە خراپەکە باسیندا هەیە، کە لە دوانزە کەس خاوەنی شوێنەوارێکی دیکەیە - مشکێکی زەرد. ئەمەیە کە دەبوو ئێمە بیگرین.
  جگە لەوەش ئێمە لە ئێستاوە سوپایەکی بچووکمان هەیە، زیاتر لە سەد کوڕ. لەنێویاندا پاڵەوانی فۆنیکس فالکۆن هەیە. هەروەها کوڕە، بەڵام بە هێزێکی زۆرەوە.
  دۆبرینیا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - من فۆنیکس دەناسم. تەنها چۆن گیرا؟
  کچە حزبییەکە وەڵامی دایەوە:
  - بە فێڵبازی، هەر وەک تۆ. بەڵام ئێستا سوپایەکمان هەیە، و هێرش دەکەینە سەر کۆشکی باستیندا!
  دۆمینیکا یاری بە بڕبڕەکانی پشتی دەکرد. پاشان وەریگرت و بە پەنجە ڕووتەکانی گوێزێکی کە لەسەر چیمەنەکە کەوتبوو، چەقاند. ناوکەکەی فڕێدا و لە دەمیدا گرتی و بە ددانە بەهێزەکانی جوینی و کۆڵی کرد:
  - بڕۆ بۆ دەستدرێژی؟ باشە من ئەم بیرۆکەیەم بەدڵە. هەرچەندە، ناوی باسیندا چیرۆکێکی منداڵانم بیردەخاتەوە. ئایا ئەوە ئەو کەسە نییە کە هەرگیز خۆی ناشوات؟
  مارگاریتا سەری لەقاند:
  - منیش ئەم چیرۆکە ئەفسانەییە دەزانم. نەخێر ئەمە جادووگەرێکی کەمێک جیاوازە. ئەو لەشکرێکی تەواوی مشکی هەیە. باشە، هەروەها ئۆرکە بەکرێگیراوەکانیش. ئارتیفا سی تی لەگەڵ مشکێک هێزێکی گەورە دەدات بەسەر مێشوولەدا، بۆیە...
  کچە حزبییەکە فەرمانی دا:
  - منداڵان! دەرزیەکان لە دارستانە زیوییەکانی نزیکەوە بشکێنە، بەم زووانە دەیانبینیت کاتێک دەچینە ناو دارستانەکەوە. ئەمەش دەتوانێت چەکێکی شایستە دروست بکات.
  کوڕەکان وەڵامیان دایەوە:
  - هەموو شتێک دەکەین فریادڕەسمان!
  وە تیمەکە ڕێپێوانیان کرد. هەرچەندە کچان سێ هێندە زیاتر بوون لە کوڕان، بەڵام ئەوانیش دەیانزانی چۆن ڕێپێوان بکەن. وە پەنجەی قاچیان بەرز کردەوە. لە هەمان کاتدا مۆسیقا دەژەنرا.
  مەفرەزەکە لەسەر ڕێپێوانەکە جووڵەی کرد. لێرەدا، دوای نانخواردن، هەندێک لە کوڕەکان بە قورسی خەواڵوویان دەکرد، بەڵام کچەکان دەستیان کرد بە لێدانی تەپڵی ماڵەوە کە لە گەڵای تاوس دروستکرابوون و مەزاجەکە زیاتر دڵخۆش بوو.
  منداڵەکان لە پێکهاتندا لە پێدا دەڕۆیشتن. دۆمینیکا پێی وابوو وەک لە فیلمەکەدا وایە کە باس لە مەلخیش-کیبالچیش دەکات . هەروەها کوڕانیش هەبوون کە بە پێی ڕووت ڕێپێوانیان دەکرد. بەڵام بە هۆکارێک کچ لە فیلمی سۆڤیەتدا نەبوو. وە ئەمە تەنانەت سەیرە، بەو پێیەی لە سەردەمی ڕژێمی سووردا بەردەوام پێداگرییان لەسەر یەکسانی ڕەگەزەکان دەکرد.
  وە لێرە کچان زۆرن، و ئەوان وەک جەنگاوەری لەدایکبووی سروشتی وان لە ڕێپێوانەکەدا - بەشێکیان مرۆڤن، بەشێکیان لە خێزانی دێوەکانەوە، وەک لە گوێی لینکسەکانیانەوە دەبینرێت. باشە جۆرێک لە ماتریاکی.
  منداڵەکان ڕێپێوانیان کرد و لە هەمان کاتدا، دەستیان کرد بە گۆرانی وتن، وەک ئەوەی ئەمەیان نەبێت:
  ئێلفیا وڵاتی ژیرمانە،
  لە ژێر دەسەڵاتی پاشای مەسیحدا...
  بۆ هەتا هەتایە لەلایەن خوداوە پێمان دراوە،
  بۆ ئەوەی ژیانمان خۆشتر بێت!
  
  ئۆینۆماوسی باش لە شکۆمەندیدا بێت،
  کێ دوژمنانی وڵاتی باوکی شکست پێهێنا...
  تۆ شەڕی بۆ دەکەیت و بوێری،
  وە بەم زووانە دەست دەکەین بە ژیان لە ژێر سۆلسینیزم !
  
  کچانی پێی ڕووت ڕادەکەن
  ئەوان دەیانەوێت شەڕ لەگەڵ دوژمن بکەن...
  وە ئەم ئۆرکلێرە ئەوەندە فێنک نییە،
  بەڵکو ئەو تەنها وێنەی گاڵتەجاڕێکە!
  
  وڵاتێکی گەورەی بێکۆتایی
  تێیدا ئیرادەی، دەزانی، نەوەکان...
  هەرچەندە بەندەکانی شەیتان پیلان دەگێڕن،
  بەڵام نابغەی ئاگرین لەگەڵمان دەبێت!
  
  من پێم وایە کە فشارەکانمان کۆنتڕۆڵ ناکرێت،
  بێگومان دوژمنەکانمان دەڕوخێنین بۆ سەر زەوی...
  تۆ لە دەفتەرەکەتدا بینووسیت کوڕە بچووکەکە،
  چەندە نایاب و سەرنجڕاکێشە مرۆڤەکان لە ژێر ئۆینۆمۆسدا بژین !
  
  ئێمە نیشتیمانی باوک لە هەموو کەس جوانتر دەکەین،
  بەهەشت لەم ژیانەدا دێت...
  با ئاهەنگ بگێڕین بۆ سەرکەوتنە کێوییەکانمان
  وە بەم زووانە لە ژێر ئێلفینیزمدا دەژین!
  
  نەخێر، باوەڕم پێ بکەن، ئێمەی ئۆرکییەکان ناتوانین بشکێنین،
  هەرچەندە دوژمن بەهێزە و زۆر فێڵبازە...
  بەڵام ئێمە بە نمرەی A، لە تاقیکردنەوەکان دەردەچین.
  دەستی ئۆینۆمۆسدا باش بێت !
  
  گەورەیی شکۆمەندی تزار، باوەڕم پێ بکەن،
  لەگەڵ تاجەکەت پڕ لە ئەڵماس...
  وە، دەزانی، دڕندە توندەکە دەچەوسێنرێتەوە،
  تاعونیش پاشەکشە دەکات، باوەڕم پێ بکەن، پەتا!
  
  نەخێر، بۆ ئێلفیا پێویستت بە Elfrog ,
  هاوڕێیان خیانەت لە خوداکانتان مەکەن...
  خێزانی گەورە و شکۆمەندە،
  خاڵی لاوازی خۆت نیشان مەدە!
  
  لادای جوان چەقۆی خوداوەندەکانە،
  باوەڕ بکەن ئەو کچە خۆشەویستی لەدایک کردووە...
  مرۆڤەکان بەفیڕۆ مەدەن تەنها قسەی ناپێویست،
  گەورەیی بێ سنووری کردەوە!
  
  تیری ئێلفرۆگ ڕابگریت ,
  نەیارێک کون دەکات ...
  تەنها ئاوات بۆ شتی گەمژانە مەخوازە،
  قەڵغانی سەربازە ئێلفییەکان دادەپۆشێت!
  
  ئێلفیا، ئەمە بێ گومان دەسەڵاتە،
  دەتوانێت شاخەکان بجوڵێنێت...
  هەرچەندە هەندێک جار گۆشت ئازارێکی زۆر دەچێژێت، بەڵام
  دەتوانین هەموو بەربەستەکان ڕەت بکەینەوە!
  
  بەم زووانە جیهانێکی شکۆمەندی ئەلفەکان سەرهەڵدەدات ,
  کە گەردوون لە پێ دەکات...
  کەڕوبی خودا باڵەکانی درێژ دەکاتەوە،
  وە شتێک دەبێت، باوەڕم پێ بکەن، لە دروستکردن...
  
  خوداوەند لادا شکۆمەندە، باوەڕم پێ بکەن،
  خۆشەویستی بە هەموو کوڕەکانی بەخشی...
  ئێستاش دەبێتە شوڕشگێڕێکی بەهێز،
  وە با بە توندی لە پووکەوە لە نەیارەکە بدەین !
  
  تۆ فیێڤیت وەک پایتەخت بۆ ئەلفەکان , .
  دایکی، باوەڕم پێ بکەن، شارە شکۆمەندەکانی دروس...
  با لێبدەین لە نەیار , .
  ئێمە شوڕشگێڕین، باوەڕم پێ بکەن، ئێمە ترسنۆک نین!
  
  بۆ نیشتمانە پیرۆزەکەم،
  ئێمە زۆر بە توندی شەڕ دەکەین...
  ئیلف یەک ڕوبڵ لێ نادزرێت،
  ئاخر ئەلفە ڕووناکیەکان هەمیشە دەیانزانی چۆن شەڕ بکەن!
  
  کچی جوان هەیە باوەڕم پێ بکە،
  کە زۆر بە پەلە لە سەرمادا پەلە دەکەن...
  فورێر، دڕندەیەکی کێوی، لەیەک دەدڕێت،
  گوڵێکی جوان، دەزانی، دەچێنین!
  
  بەرگەی توڕەیی ناگرین ،
  خۆرگیرەکە بەرز بکەینەوە ...
  خەونێکی گەورە دێتە دی
  لە ژێر ئەم ئاسمانەدا بە شێوەیەکی درەوشاوە شینە!
  
  چۆلەکە دێت و مردووەکان زیندوو دەکاتەوە،
  بەڵام پێویستە زیندوو بکەینەوە بۆ ژیان فێنک...
  ئێمە فراوانی گەردوون داگیر دەکەین،
  مەسیح نەمرە، یەهوداش لە دۆزەخدایە!
  
  بە دڵسۆزی خزمەت بە ئۆینۆمای بکە،
  وە تکایە یاخی مەبن لە پاشاکان...
  کوڕانی ئەلفەکان شکۆمەند بن ،
  ئێلفیا، ئەمە خاڵێک نییە لەسەر نەخشەکە!
  
  بەم زووانە گەردوون داگیر دەکەین،
  با دەسەڵات بەسەر ژیان و مردندا هەبێت...
  هەرکەسێک بژی دەبێتە کەڕووب،
  ئەو پیاوە وەک خودا وایە، باوەڕ بکە!
  . بەشی ژمارە ١٠.
  دۆمینیکا گەڕایەوە بۆ پۆلی ئەکادیمیاکەی و کۆتایی بە دانیشتنەکەی هێنا لە دۆخی نیلوفەردا. ئێستا دیسان دەستی کردەوە بە لێکۆڵینەوە لە جۆرەها جادوو، بە فۆرم و جۆری جیاواز. وە بە ئامادەیییەکی زۆرەوە ئەمەی کرد.
  دوای ئەوە، چوومە نانخواردنی ئێوارە. لە تەنیشتی کچەکە فیێستا بوو. پێکەوە کالمیان لەناو سۆسدا خوارد و بە تێکەڵەیەک لە شیر و ئاوی تەماتە دەیانشۆرد بۆ خوارەوە. دوای ئەوە هەموو شتێک بوو بە سەرەکی.
  دوای نانخواردنی ئێوارە، دۆمینیکا بە بەکارهێنانی چەقۆی سیحراوی لەگەڵ فیێستا سیاجیان کرد. و کێکێکی گەورەی فڕێدا کە کرێمی لەسەر بوو , لە سەر تا پێی ڕشت.
  دانى بە شکستدا ناوە و لە هەریەکێک لە پێیە ڕووتەکانى ئەڵقەیەکى پێدا. ئێستاش دۆمینیکا بەهێزتر و کوشندەتر چەکدارە .
  دوای ئەوە هەردوو کچەکە دوشیان گرت و چوونە ژوورەکانیان.
  لە ژوورەکەدا دۆمینیکا لەسەر جێگاکە دانیشت و قاچەکانی لە شێوەی نیلوفەردا چەما و دیسانەوە جەوهەری جەستەیی و ڕۆحی خۆی گواستەوە بۆ ئاستێکی تری جیهانی دەروونی.
  ئێستا لەسەر ئەژدیهاکان هەڵدەفڕن و لە ژێرەوەیاندا دەستەیەک لە منداڵان ڕێپێوان دەکەن.
  بە سەرۆکایەتی دوو کوڕ: ڤیسکۆنت و پاڵەوان فۆنیکس فالکۆن. هەردوو کوڕەکە کوڕی قۆزن و ماسولکەکانیان زۆر دیارە، و تەنها لە شۆرتدا. بەهێز، با بڵێین، هاوڕێیان. وە ڕێپێوان دەکەن و بەسەر ستوونەکەدا دەڕۆن.
  منداڵان هەوڵدەدەن بە خێرایی بجوڵێن و جارجارە دەست بە ڕاکردن دەکەن. وە لە سوپای فریشتە دەچێت کە سەریان گەشاوە و نازدارە. وە هێشتا بێ چەکن، تەنها باتۆنی ماڵەوە نەبێت.
  بەڵام دواتر چوونە ناو دارستانی سنەوبەرەکە. چەند گورگێک گریان، بەڵام فۆنیکس بە پێی ڕووتی خۆی کونێکی قورس فڕێدایە سەریان و بە واتایەکی ڕەسەن کەللەسەری نێچیرەکەی شکاند.
  کەوتە خوارەوە و گورگەکانی تر دەستیان کرد بە ڕاکردن. منداڵەکانیش دەستیان کرد بە ڕیزکردنی کون و لقەکان.
  مارگاریتا ئاماژەی بەوە کردووە:
  ئاماژەی بەوەشکردووە، "بیرمە جارێک مەفرەزەیەکی تەواو لە منداڵانی حزبی شەڕێکی جددییان ئەنجامدا. وە کەتیبەی ئەڵمانی هەڵهات. وە منداڵەکان بەدوایاندا ڕایانکرد و بە چەقۆ لێیاندا .
  دۆمینیکا هاوڕا بوو:
  - چەقۆ، ئەمە هێزی کوشندە!
  جەنگاوەرانی منداڵان، لە ڕاستیدا، دەستیان کرد بە دروستکردنی چەقۆی چەقۆ. وە شتێکی وەک کەوان دروست بکە.
  مارگاریتا وەریگرت و بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - چەکەکەمان تەواوترین دەبێت ئەگەر بە سیحر دوور بخرێتەوە.
  دۆمینیکا چرپەی کرد و ددانەکانی ڕووت کردەوە:
  - بەتایبەت ئەگەر زیادی بکەم!
  دوای ئەوەی منداڵەکان خۆیان چەکدار کرد، هەردوو جادووگەرە بەهێزەکە چەقۆکانیان هەڵگرت.
  مارگاریتا کوود:
  - ئێمە بە یەک دەنگ جادوو دەکەین!
  دۆمینیکا پشتڕاستی کردەوە:
  - بە تەواوی!
  هەردوو کچەکە وزەی چەقۆی سیحراویەکانیان کۆکردەوە و بە هێزی زەبەلاحی خۆیان هەڵیاندا. و پاشان جوانەکان لە ڕێگەی ئەو کۆمەڵە منداڵەوە ڕژێمی وزەیان لە پەنجە ڕووتەکانیانەوە وەرگرت و هەڵیانکرد. و پاشان موعجیزەیەک ڕوویدا، و هەزاران فۆتۆبلیتز , یان، وەک سوپەرنۆڤایەکی بچووک، تەقینەوە و گڕیان گرت.
  مارگاریتا و دۆمینیکا دەستیان کرد بە خوێندنەوەی جادوو و دروشم:
  ئێمە کچین، دەچینە ناو پانتێۆن،
  سوێندیان خوارد کە دڵسۆزی وڵاتی باوک بن...
  بەجۆرێک کە شکستێکی تووڕە چاوەڕێی ئۆرکییەکان دەکات،
  باشە، چۆنە ئەلفەکان لە ژێر تیشکی خۆردا بژین !
  
  نیمفین لەگەڵمانە , وەک کانزا،
  لە برۆنزی دروستکراوە، کە لە هەموو پۆڵایەک بەهێزترە...
  خەونم بە پێچەوانەکردنەوەی جیهانەکان دەبینی،
  وەک چۆن گرالین نابغە گەورەکە وەسیەتنامەی کردووە!
  
  ئێمە وڵاتی باوک ساردتر دەکەینەوە،
  وە ئێمە نیشتمانی باوک لە سەرووی ئەستێرەکانەوە بەرز دەکەینەوە...
  سەرکەوتن هەبێت لەگەڵ کچە دێوەکان ,
  هەرچەندە پێی بچووکمان بە تەواوی ڕووتە !
  
  ئۆرکشیست هێرشی کردە سەر نیشتمانم،
  ترۆلەکانی سامورایی لە ڕۆژهەڵاتەوە دێن...
  من سۆلسێسۆس و گرالینم خۆشدەوێت , .
  و , باوەڕم وایە، ئێمە نەیارەکە پارچە پارچە دەکەین !
  
  چۆلەکەکە لەگەڵمانە ,
  کە سۆلسینیزم , بە گاڵتەجاڕیەوە، بنیات دەنێت...
  لە هەموویان بەهێزتر لە گەردووندا خێزانی شکۆمەندە،
  هۆشیاری و ئیرادەمان بۆ زیاد دەکات!
  
  باوەڕم وایە هەرگیز وازناهێنین،
  نیشتمانی باوک ناتوانرێت بخرێتە سەر ئەژنۆی...
  هەڤاڵ گرالین ئەستێرەیەکی گەشاوە،
  وە مامۆستاکەمان نابغەی ژیر درێنینە !
  
  ئێمە وڵاتی باوکمان دەکەین،
  جوانتر و درەوشاوەتر لەسەر هەسارەکە...
  وە دەزانی، دەمانچەیەکی بکوژ دەبێت،
  با گەورە و منداڵ کاتێکی خۆش بەسەر بەرن!
  
  Burn Elfrog , لە دڵتدا مەسوتێن،
  تۆ پاترۆنی هەموو شمشێرەکانی ئێلفیت...
  بەم زووانە بنیات دەنێین، باوەڕم وایە، بەهەشتێکی بەهێز،
  سۆلسێس دێت، میسیۆنی پیرۆز!
  
  ئۆرکلێر مەکەن ، هاوڕێیان،
  کە بە ئاسانی و هەڕەشەئامێز سەردەکەوێت...
  هەموومان یەک خێزانین -
  وە باوەڕم پێ بکەن، درەنگ نییە بۆ ئەوەی وڵاتی دایکت خۆشبوێت!
  
  پەروەردگاری گەورە هەموومان دەپارێزێت،
  ئاڵایەکی حەوت ڕەنگی بەسەر زەویدا بەرز دەکاتەوە...
  وە نێچیرە خراپەکەش دەگۆڕێت بۆ یاری،
  ئێمەش دەتوانین لەگەڵ شەیتاندا ڕوبەڕو ببینەوە!
  
  من وڵاتی باوکی گەورەم خۆشدەوێت،
  لە هەموو گەردووندا تۆ جوانتر نییە،
  ئێمە ئێلفیا بە ڕۆبڵێک نافرۆشین،
  با ئارامی و بەختەوەری لە گەردووندا بنیات بنێین!
  
  بەناوی نیشتیمانی دایکمانەوە، خەونێک،
  ئەلفە گەورەکە هەڵدەستێت...
  هەموو شتێکی تر تەنها شتێکی بێهودە و بێمانایە
  وە مەسیحێکی نوێش لەگەڵمان دەبێت!
  
  ئای لادا، گەورەم،
  خۆشەویستی و ئارامی دەبەخشیت بە ئەلفەکانی ڕووناکی ...
  ڕوو لە تۆ دەکەم، سواڵت لێدەکەم،
  وە ئەگەر پێویست بوو بە ڕەشەبا لێبدە!
  
  Ælfria , خاتوونی بەهەشتمان،
  سۆلسێسۆسی بە گەردوون بەخشی ...
  لە پێناو تۆدا خودای گەورە هەستاوە،
  بەڕاستی مرۆڤەکان تامی خۆیان لەدەست نەداوە!
  
  تکایە ئاگاداربن، ئەلفەکان بەم شێوەیەن،
  خوداوەندەکانی ئێلفەکان زۆر ڕێزیان لێدەگیرێت...
  ئێمە کوڕی گەورەی نیشتمانین،
  وە کچان هەمیشە جیهان دەبەنەوە!
  
  هاوڕێیان پێویستمان بە دوعاکردنە بۆ نیشتمان،
  پێرون، یاریلۆ و ئێلفڕۆگ بەهێز ...
  ئێمە مێردێکی زۆر بەهێز دەبین،
  وە تەنانەت هەورەکانی ئاسمانیش دەفڕێنین!
  
  ئێلفسکڤا ڕاوەدوونراوەتەوە , .
  زۆر ئازاری ژینگەپارێزان دەدەیت ...
  ئێمە وەفادارین بۆ سۆلسێس و گرالین ,
  وە تانکی زۆر دەبێت کە دەمانچەیان تێدایە!
  
  نەخێر دوژمن ناتوانێت سنووردارکردنی ئەلفەکان بکات،
  بەو پێیەی جەنگاوەرەکانمان توانای هەموو شتێکن...
  دەرچوون لە تاقیکردنەوەکان، تەنها پێنج،
  بۆ ئەوەی هەموو کوڕێک زۆر بەهێز بێت!
  
  سۆڵتسێگراد شکۆمەند دەبێت ,
  وە ئێمە لە هێرشەکە دەیپارێزین...
  ڕیزبەندی سەرکەوتووانەی شوڕشگێڕەکان دێت،
  هەرچەندە خوێن بە ڕژێمێکی کۆنترۆڵنەکراودا دەڕژێت!
  
  کچان بە پێی ڕووت لە سەرمادا،
  ڕادەکەن، پاژنەکانیان دەچڕێت...
  وە بە مشتەکانیان لە ئۆرکەکان دەدەن،
  قابیلی ناکۆمەڵایەتی تەخت دەبێت!
  
  هەموو شتێک باش دەبێت، خەڵک دەزانن،
  ئێمە ئەستێرەبۆشاییەکان لە بۆشایی ئاسمان دەدۆزینەوە...
  ئاخر گوناهە گومانە لە ئازایەتی،
  وە پیاوێک لەسەر تەختی خودا دەبێت!
  
  بەم زووانە بە زانست مردووەکان زیندوو دەکەینەوە،
  دەتوانین گەنجتر و جوانتر بین...
  لە سەرووی ئێمەوە کەروبێکی باڵ ئاڵتونی هەیە،
  بۆ دایکە جوانەکەی ئێلفەکەم!
  بۆیە کچەکان گۆرانییان دەوت و هەموو سوپای منداڵان خۆیان بە زرێپۆشێکی درەوشاوە و بە چەکی بەهێز و تەنانەت ساردەوە بینیەوە.
  دوای ئەوە پڕچەککردنی کچان و کوڕان تەواو بوو. وە ئامادە بوون بۆ شەڕێکی جددی.
  دۆمینیکا و مارگاریتا تیشکی هێزیان دەرکرد کە بووە هۆی گۆڕانکارییەکی بەرفراوان. وە ئێستا سوپای منداڵان ئامادە بوو.
  و بەم شێوەیە دەستی بە ڕێپێوانێکی شەڕ کرد.
  دۆبرینیا بە نیگایەکی زۆر دڵخۆشەوە ئاماژەی بەوەدا:
  - ئێمە بڕیارە جارێکی تر سەرکەوتن بەدەست بهێنین! وە ئەمە جەوهەری ئێمەیە.
  کیسەڵێک بە قەبارەی تانکییەکی باشی پڵنگی ئەڵمانی بە پێشەوە دەخزێت. توێکڵێکی ئەڵماسی هەبوو، یان باشتر بڵێین، وەک ئەوەی بە بەردی بەنرخ داپۆشرابێت، دەدرەوشایەوە. ئاژەڵێکی زۆر نازدار.
  مارگاریتا بە ژیرییەوە ئاماژەی بەوەدا:
  - بە توێکڵێکی وا، کیسەڵەکە خۆی مەترسی ئەوەی لەسەرە ببێتە قوربانی ڕاوچییەکی خۆپەرست!
  دۆمینیکا سەری لە سەری خۆی دانا و گۆرانی گوت:
  شاردەکان باشن
  دژی دۆشکەیەک، ئەفسووس , هیچ!
  بەڵام گۆرانییەکەی زۆر مەعقول نەبوو، و لە شوێنی خۆی دەرچوو.
  منداڵە جەنگاوەرەکان بە دەوری کیسەڵەکەدا دەڕۆیشتن. یەکێک لە کوڕەکان ویستی تەقەی لێبکات، بەڵام کچە سەربازەکە دەستی خستە سەر شانی کوڕەکە و قیژاندی:
  - پێویست ناکات!
  کچێکی دیکە تێبینی کرد:
  - ئەوە تیمەکە بۆ ئەوەیە!
  ئەمانە بەڕاستی منداڵانی شەڕکەرن کە تامەزرۆی شەڕکردنن.
  دۆمینیکا بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  وە لە لای چەپەوە سوپاکەمانە و لە لای ڕاستیشەوە سوپاکەمانە،
  باشە بە زۆر خواردنەوە چەقۆ لە دەموچاوم بدەیت !
  جەنگاوەرەکان لە بارێکی زۆر باشدا بوون . وە وا دیارە ئامادەن دەست بە گەشتێکی زۆر دوور و درێژ بکەن. وە بەڕاستی مەزاجیان کاڵ نابێتەوە.
  مارگاریتا بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - بەڵێ دەبێ بڵێم کە ئێمە هێشتا بەختمان هەیە.
  دۆمینیکا بە پێکەنینەوە پرسی:
  - چەند بەختەوەر؟
  کچە حزبییەکە بە دڵنیاییەوە وەڵامی دایەوە:
  - ئەو ڕاستییەی کە شەڕی گەورەی نیشتمانپەروەری کەمتر لە چوار ساڵی خایاند. لە واقیعدا ئەڵمانییەکان دەیانتوانی زۆر زیاتر بەرەنگاری ببنەوە لەسەر هێڵە بەرگرییە بەهێزەکانیان!
  کچە ئەکتەرەکە سەری لە سەری خۆی دانا و وتی:
  - منیش لەگەڵ ئەمەدام. تەنانەت هەندێک چیرۆکی بەدیل لەسەر ئەم بابەتە هەیە. بەڵام لە هەر حاڵەتێکدا توانای دروستکردنی موعجیزەیەکمان هەیە. سەبارەت بە ئەڵمانییەکان کە درکیان بەوە کردبوو کە شەڕەکە پێشتر دۆڕاوە، بە هیچ شێوەیەک نەیاندەویست بەرەنگاری ببنەوە. و بەم شێوەیەش بە شێوازی پراگماتیکی خۆیان مامەڵەیان دەکرد!
  مارگاریتا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - لێرەدا یەک ئۆتۆمبێل هەیە کە زۆر سەرکەوتوو نەبووە - ئەمە تایگەرە، زۆر قورسە، و جومگەیەکی خراپی پارێزراوی هەیە لە نێوان تاوەرەکە و ناوپۆشی. ئەم تانکە، دەبێت دان بەوەدا بنێیت، بە تایبەتی باش نییە. زۆر قورس و بەسەرچووە، تەنانەت زرێپۆشەکەش لە لێوارە عەقڵانیەکاندا نییە. وە دانانی گێڕ بە جیا لە بزوێنەر هەڵەیەکی گەورەیە.
  دۆمینیکا بە ڕەزامەندییەوە سەری لە سەری خۆی دانا.
  - ناتوانیت دژی ئەمە موناقەشە بکەیت ! بێگومان هەڵەیە! بەڵام لە لایەکی ترەوە تەنها مردووەکان هەڵە ناکەن و تەنها ئەگەر خەڵکی ژیانێکی تر بن. وە پێم وایە کە ئەویش وایە. لانی کەم بۆ ئێوە!
  مارگاریتا بە ڕەزامەندییەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ بە دڵنیاییەوە ژیانی دوای مردن هەیە ! وە من بە شێوەیەکی شەخسیی قەناعەتم بەم شتە هەبوو. وە ئەگەر لەم گەردوونەدا قەدەری لەناوچوونم بێت، ئەوا لە گەردوونێکی تردا، شتێک بەردەوام دەبێت!
  کچە ئەکتەرەکە سەری لە سەری خۆی دانا و وتی:
  - وەک یارییەکی کۆمپیوتەریی بێکۆتایی کە ژمارەیەکی بێشوماری ئاستی جیاوازی هەیە!
  ئەو کچە حزبییە پشتڕاستی کردەوە؛
  - بەڵێ باش! شتێکی لەو جۆرە، و ئەمەش، دەبێت بڵێم، زۆر فێنک و سارد و سڕە ! وە لێرەدا دەتوانیت زیاتر لە جارێک یان دووجار شاد بیت.
  کوڕە پاڵەوانەکە دۆبرینیا گۆرانی وت:
  - کاتی ئەوە هاتووە، کاتی ئەوە هاتووە، با شاد بین،
  لە ژیانمدا...
  بۆ جوانی و جامەکە، تیغی بەختەوەر.
  بای، بای، لەرزین، پەڕ لەسەر کڵاو،
  زیاتر لە جارێک بە چارەنووس چرپە دەکەین!
  زیاتر لە جارێک بە چارەنووس چرپە دەکەین!
  دوژمن لەیەک دەدڕێنم! دوژمن لەیەک دەدڕێنم! دوژمن لەیەک دەدڕێنم!
  پێکەنینی دەنگی منداڵەکانیش بیسترا. دایناسۆرێکی گەورە لەبەردەم ئەو سوپایە بچووکەدا دەرکەوت . ڕاستە زۆر هەڕەشەئامێز دەرنەدەکەوت، بەڵام گەورە بوو. وە جەستەی گەورەیە، بەڵام سەری بە پێچەوانەوە بچووکە، لەگەڵ کلکێکی درێژ. وە لە سەرەوەش بالەی جومگە هەیە.
  دۆمینیکا بە هاوارەوە وتی:
  - ئەمە دڕندەیە - گەورەیە !
  مارگاریتا بە ڕەزامەندییەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - ئاژەڵێکی قورس ! بەڵام خەمت نەبێت. ئەگەر دەستی لێ نەدەین دەستمان لێ نادات!
  وە کچە حزبییەکە فەرمانی دا:
  - جەنگاوەری گەنج - تەقە مەکەن و ژاوەژاو مەکەن!
  منداڵەکان بێدەنگ بوون. وە هەوڵیان دەدا بە پێی ڕووت خۆیان بڕۆن بەبێ ئەوەی دەنگ دروست بکەن.
  دۆمینیکا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - ئەی ئەگەر دایناسۆرەکە کەڕ بێت؟
  مارگاریتا زەردەخەنەی کرد و ویستی شتێک بڵێت. لەناکاو قیژە و درز و شکاندنی لقە شکاوەکان هاتە ئاراوە. ئاژەڵێک بە قەبارەی بینایەکی حەوت نهۆمی دەرکەوت، دەمێکی زەبەلاحی هەبوو، وەک نەهەنگێکی سپێرم درێژکراوە. بەڕاستی ئەمە دڕندەیەکی گەورەیە . وە درێژی ددانەکانی نزیکەی پێنج مەتر دەبێت.
  دایناسۆرەکە کە لە شوێنی خۆی وەستابوو و بە کنجکاوی سەیری ئەو کۆمەڵە منداڵەی کرد، ئەهریمەنێکی ترسناکی بینی و بەپەلە هەڵهات. وە وەک ئەوە وابوو کە لە ڕاستیدا هاندرابێت. گرانترە شەڕ لەگەڵ زەبەلاحێکی وەک ئەم تایرانۆسۆرسە دداندارە سابێرە بکەیت.
  دۆمینیکا و مارگاریتا چەقۆی سیحراوی خۆیان بەرزکردەوە. کچە حزبییەکە یەکەمجار تەقەی کرد. وە لە نوکی دارەکەیەوە، پەلسارێکی بکوژ دەفڕێتە دەرەوە. وە لە دەمی ئەهریمەنەکە دەدات . وە زۆر سووتاوە. بەڵام لە وەڵامدا هاوارێکی ترسناکتر و کەڕکەرتر هاتە ئاراوە.
  دۆمینیکا وەریگرت و لە وەڵامدا , بە هەموو هێزی خۆی لێیدا ، بە هێز مامەڵەی کرد، وەک ئەوەی لێدان لە کۆمەڵەیەکی بکوژ و، چرپە:
  دایناسۆرەکان، ڕەنگە تۆ لێرە بیت، و لە ئەفریقا نەبیت،
  ڕەنگە بۆ نانی بەیانی پەلەوەری بجویت،
  دایناسۆرەکان،...
  وە کچەکە بەشە سیحرەکەی بۆ زەبەلاحەکە نارد. وە ددانی ددانەکانی برد و کاتێک لێیاندرا، بوون بە گوڵەبەڕۆژەی جوان و پەمەیی.
  دۆمینیکا گۆرانی وت:
  ویستم ئاسنێک دروست بکەم
  فیلەکە لەناکاو دەرکەوت...
  باڵ وەک هەنگ -
  گوڵ لەبری گوێ!
  مارگاریتا بە پێکەنینەوە تەقیەوە و دیسانەوە بە پەلسارێکی وێرانکەر و وێرانکەر لێی دەدا. بەڵام سوپای منداڵان دەستی کرد بە تیربارانکردنی ئەهریمەنەکە. و زرێپۆشی تەرازووەکەی دەستی کرد بە بڵقکردن .
  دۆمینیکا سیحرێکی لە هەردوو پێی ڕووتی و چەقۆکەی وەرگرت و ئازادی کرد. وە لێرەدا بە باشی کاری کرد.
  وەک ئەوە وابوو شتێکی ئەفسوناوی وەریگرتبێت و خۆی بە هێزێکی وێرانکەری زەبەلاح بارگاوی کردبێتەوە.
  مارگاریتا وەریگرت و چرپەی کرد و بە چاوە یاقوتییەکانی چاوتروکاند:
  - وای!
  تیرانۆسۆرس داڕما و لە شوێنی ئەو مێزێکی زەبەلاح و پان دەرکەوت، کە بە ئەستووری بارگاوی بوو بە خۆراک. وە لێرەدا پێشتر ئەوەندە لوکس و بێ وێنە بوو، ناوازە بوو. وە خواردنی ناسکی سەرسوڕهێنەری لەو جۆرە.
  دۆمینیکا گۆرانی وت:
  ئەمەش بە تام دەرچوو
  وە بۆنەکەی زۆر شیرینترە لە هەنگوین...
  لە سفرەوە سەرناکەوین،
  وە سروشتمان گەشە دەکات!
  مارگاریتا بە زەردەخەنەوە پشتڕاستی کردەوە و ددانی ڕووتکردەوە:
  - بەڵێ، گەشە دەکات! وە ئەوەش زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە!
  دوای ئەوەش ئەو کچە حزبییە زیادی کرد؛
  - وە دەزانیت چۆن سیحر بکەیت. ئەمە , دەبێت بڵێم، سەرسوڕهێنەرە! قەبارەیەکی وەها گەورە بکە بە خواردنێکی بە تام . ئەمانە ئۆرک یان گۆبلین نین - لەگەڵ ئەوان ئاسانترە!
  دۆمینیکا سەری لە سەری خۆی دانا و گۆرانی گوت:
  - هەموو شتێکی مەحاڵ مومکینە، بە دڵنیاییەوە دەزانم،
  وە فێربە سیحر بکەیت، تەواو لە غیابیدا!
  وە پێت لەسەر پۆڵایەکی زۆر بەهێز لێبدە ،
  وە بە تیژکەرەوەیەکی تیژ ئەهریمەنەکە ببڕە !
  مارگاریتا پێکەنی و بە زەردەخەنەوە تێبینی ئەوەی کرد کە بە مرواری دەدرەوشێتەوە:
  - بەڵێ، تۆ ئەوەندە بە کاریگەرەوە گۆرانی دەڵێیت کە عەیب نادۆزیتەوە! بەرز!
  دۆمینیکا هاوڕا بوو:
  - من سوپەرێکی گەورەم - شەڕکەرێکی فێنکتر لە جیهان!
  وە چۆن بە چاوەکانی دەبات و دەسوڕێتەوە کە ئەوەندە یاقوتن و وەک ئەستێرەن.
  مێزەکە کە خواردنی لەسەر بوو، ئاماژەی بە منداڵە جەنگاوەرەکان کرد و هەندێکیان دەستیان کرد بە نزیکبوونەوە لێی و دۆناتس و کێک دەبەن، کە لە شوکولاتە و جۆرەها کرێمدا نوقم بوون. باشترە هەندێک ئایسکرێم بگرە. ئەمە بە تەواوی نایاب و سەرنجڕاکێشە.
  مارگاریتا هۆڕنەکەی لێدا و هاوارێکی کرد:
  - ئێوە پێویست ناکات زۆر بخۆن ,
  پێویست ناکات هەمووتان پەلە بکەن بۆ ناو بۆرژوازی...
  وە دەفتەرێک بۆ خۆت بنووسە،
  هێشتا جووڵە بەسوود دەبێت!
  دۆمینیکا بە زەردەخەنەیەکی شیرینەوە تێبینی کرد:
  - بەڵێ، بەڕاستی زۆر نایاب دەرچوو!
  وە بە چاوە شینەکانی گوڵی گەنمەشامی چاوەکانی چرپاند.
  مارگاریتا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - گۆشتی دایناسۆرەکان زۆر بە تام نییە، تەنانەت کەمتر بۆ بوونەوەرە گۆشتخۆرەکان. بەڵام بۆ خواردنی ئەسپەکە...
  دۆبرینیا هاوارێکی کرد:
  - ڕێگەت پێنادەم ئەسپەکە بخۆیت!
  وە کوڕ-پاڵەوان گۆرانی وت:
  سیڤکا-بورکا، کاورکای پێغەمبەرانە،
  لەبەردەممدا بوەستە
  وەک گەڵایەک پێش چیمەن!
  سیڤکا-بورکا، کاورکای پێغەمبەرانە،
  زۆر زۆر پێویستە
  تۆ بناسم!
  ئۆینۆمۆس وەریگرت و لە ئەژدیهاکە بازێکی دا. بەڕاستی ویستویەتی تاقی بکاتەوە کە دایناسۆرەکە بووەتە چ جۆرە خواردنێک . بە ئەگەرێکی زۆرەوە، شتێکی دڵڕفێنە. وە کوڕە شازادە کێکەکەی لەگەڵ شوکولاتە وەرگرت و فڕێیدایە ناو دەمی.
  وە دەستی کرد بە جوینی بەهێز، کرێم و شیرین بوو. زۆر بە تامە.
  منداڵەکان بە یەک دەنگ گریان:
  - باشە با هەوڵ بدەم! خاڵە خراپەکان مەبن!
  مارگاریتا بە بێتاوانی زەردەخەنەی کرد:
  - من ناوم خاڵە؟ ئهوه پێكهنیناویه!
  وە کچە حزبییەکە هاوارێکی کرد:
  - دە خولەکت پێ دەدەم بۆ خواردن! دەتوانیت بخۆیت، بەڵام بە مامناوەندی!
  دۆمینیکا بە پێکەنینەوە پرسی:
  -لە کاتی شەڕدا ناچار بوویت برسی بیت؟
  مارگاریتا سەری لە سەری زێڕینەکەی کە ڕەنگی قاوەی بەهاری بوو، سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ چۆن! وە لەڕادەبەدەر ماندووکردن بوو!
  کچەکە بە دەنگە ڕوونەکەی دەستی کرد بە گۆرانی وتن بۆ ئەوەی جەخت لەسەر کارەساتی دۆخەکە بکاتەوە.
  کچەکە لەکاتی گۆرانی وتن تەنانەت لە ئەژدیهاکە بازێکی دا. وە بە پێی ڕووت دەستی کرد بە سەماکردن لەسەر چیمەنی پرتەقاڵی.
  دەنگیش ئەوەندە ڕەنگاوڕەنگ و درەوشاوە بوو:
  ئێمە ئەندامی کۆمسۆمۆڵین، کچانی خەونبین،
  سەبارەت بە داهاتووی خەڵکی ئەم وڵاتە جوانە...
  کاتێک دڵسۆزی زەوی و هەسارەکە بین،
  وە ئێمە لەم شەڕە مەترسیدارەدا سەردەکەوین!
  
  هەر بزنسێک ئەو کاتە موناقەشەی لەسەر بکرێت،
  ئاگرێک بە توندوتیژی لە دڵێکی گەنجدا دەسوتێت...
  کچان ئەمە تەنها جوانە
  با دەرگای بەرفراوانی فەزا بکەینەوە!
  
  هەرکەسێک پیاو بێت زەبەلاحە
  زانست، دەزانم، دەسەڵاتی پێدەبەخشێت...
  باوەڕ بکەن بانگەوازەکەمان هەمیشە وەک یەکە،
  بۆ ئەوەی هابیل حوکمڕانی بکات، قابیلیش لە دیلدایە!
  
  من دەمەوێت دروێنەیەکی بەخشندە پێبگات،
  بۆ ئەوەی هەسارەکە گەشە بکات...
  تا بەهەشتێکی جوان و نایاب بێت،
  وە هاوڕێیەتی بەهێزتر بوو لە کانزا!
  
  ئێمە بۆشایی ئاسمان داگیر دەکەین،
  کچان بە پێی ڕووت بەناو چەقەڵەکاندا ڕادەکەن...
  لە سەرووی ئێمەوە کەروبێکی باڵ ئاڵتونی هەیە،
  بەفر و سەرما نامانترسێنێت!
  
  باوەڕ بکەن دوژمنەکانمان ناتوانن شکستمان پێبێنن،
  دەمارەکانی پۆڵا و بڵێسەیەک لە دڵدا...
  وە هێزی ڕۆح، وەک ئەوەی تۆ ورچ بیت،
  ئاڵاکە بەرز دەکەینەوە، دەزانم!
  
  درەوشاوەترین کچانی خۆشدەوێت ،
  ئەو لە هەردوو ڕۆح و وێنەدا جوانە...
  دۆشکەیەکی بەهێز ئامادە بکە،
  هەرچەندە بەرامبەرەکەت مەترسیدارە!
  
  دەزانم بە دڵنیاییەوە سەردەکەوین،
  ئێمە بۆ هەمیشە لەگەڵ نیشتمانی دایکمان یەکدەگرین...
  ئاخر تەواوی جیهانێکی ئەستێرەیی لە پێش ئێمەوە هەیە،
  مرۆڤ با ببێتە بوونەوەرێکی بەهێز!
  
  ڕووناکی وڵاتی باوک بەبێ سنوورە مەزنەکانی -
  ئەستێرەکانی یاقوت ئاگر لە سەرەوە.
  ڕوس' خۆی بە شکۆمەندی نەمر داپۆشی -
  پاڵەوانی بەهێز، درایمەن، لێدەدات!
  
  یاقوتی ڕۆوان لە گەڵاکانی زمرددا -
  یاقوت لە کێڵگەکەدا دەدرەوشێتەوە , گوڵی گەنمەشامی...
  بیرکردنەوەکانم بۆ تۆ دەنێرم، ڕووسیا -
  هەڵۆیەکی دوو سەر بە گۆرانیەوە فڕین دەکات!
  
  لە دڵۆپە شەبنەمەکاندا مرواری ئەڵماسی دەنکە بەفرە،
  لە وڵاتی دایکی گەورەدا هەموو شتێک باشە!
  زەوی چەورە، دەمارەکانی وەک پەڕ هەیە،
  بەفربارینەکان بەهۆی بای تازەوە ڕۆیشتوون!
  
  لە ناوچەیەکی ڕووسیا سەهۆڵ، مۆر،
  لە هاوڕێ , حوشتر زێڕی بیابان.
  لێرە گەرمە کاتێک زریانی بەفر هاوار دەکات،
  چونکە ئێمە خودا لە دڵماندا دەهێڵینەوە!
  
  هەروەز و خەڵوز و مۆز گەشە دەکەن،
  وە لە شوێنێک لە هاویندا پێشبڕکێ لەسەر سکەیتس دەکەیت...
  باشە لە کوێی ئەم جۆرە وڵاتانە لە جیهاندا دەدۆزیتەوە؟
  لەو شوێنەی گەلان ئەوەندە بەهێزن لە مشتدا!
  
  لە ڕووسیا کارەساتی چەک بەرز دەکرێتەوە،
  تێیدا مرۆڤ دروستکەری چارەنووسی خۆیەتی!
  ئێمە دەتوانین بە باشی شەڕ بکەین ,
  بۆ ئەوەی لافاوێکی ناخۆشی نەیەتە سەر' ڕوس!
  
  ژنەکانمان جوانن، هەمووان دەزانن
  وە هیچ پیاوێکی بەهێزتر نییە کە بوێری هەبێت!
  نیشتیمانی باوک، تۆ بەرجەستەی بەهەشتی -
  یەک خودای سەروەر وەستای بنەماڵەیە!
  
  ئایکۆنەکانی ئۆرتۆدۆکس پەسەند دەکرێن،
  ئەو هەڵمەتەی کە سەربازێک دەستی پێدەکات...
  بە غەنیمەتی بەخشندە دێینەوە ماڵەوە،
  تیرهەڵگرەکان بەبێ ئەوەی لێدانێک لەدەست بدەن، دوژمنەکانیان دەدەنە خوارەوە!
  
  با ئارامی و بەختەوەری بە هەموو گەردوون بدەین،
  وە بەیەکەوە لەگەڵ خودا مردووەکان زیندوو دەکەینەوە!
  بۆ شکۆمەندی نیشتمانی دایکی نەفەوتاومان -
  بە دڵنیاییەوە سەردەکەوین ، دەزانم!
  دۆمینیکا گۆرانییەکانیشی هەڵگرت. وە هەمووی پێکەوە سەمایان دەکرد و قاچە ڕووت و ڕەنگاوڕەنگ و بەهێزەکانیان لە جووڵە و سەمادا بوون.
  پاشان مارگاریتا هۆڕنی لێدا:
  - گڵۆپەکان کوژاوەتەوە! ئەوە تەواو بوو، کاتی ژەمەکان تەواو بوو.
  منداڵە جەنگاوەرەکان بە دوودڵیەوە مێزەکەیان بەجێهێشت. لە ڕاستیدا چۆن ناتوانیت بیخۆیتەوە ؟ کاتێک بە شێوەیەکی ڕستەیی دەیان جۆری جیاوازی کرێم هەیە. وە لەڕادەبەدەر بە تامە. وە بۆنی ئەم ئایسکرێم و شیرینی و کێک و پریتزل و شتە بە تام و ئارەزوومەندانەی تر ئەوەندە ورووژێنەر و سەرنجڕاکێشن.
  دۆمینیکا بە قسەی زل :
  زیادەڕەوی مەکە ! مەشقی میانڕەوی بکە!
  مارگاریتا لە تویتێکدا نووسیویەتی؛
  - هەمووان بزانن مرۆڤ بەراز نییە! وە پێویستە زۆر بە ژیرانە خواردن بخۆیت.
  کوڕە قارەمانەکە دۆبرینیا کە خۆی تازە دەیان کێکی خواردبوو و خۆی بە کرێمی فرەڕەنگ ڕشتبوو، بە گەمژەییەوە گوتی:
  - ئەمە هەمووی سەرسوڕهێنەرە! بەڵام پێویستە بزانیت کەی بوەستیت. خواردن باشە، بەڵام زیادەڕۆیی لە خواردن خراپە.
  شازادەی کوڕ ئۆینۆمۆس ڕازی بوو:
  - دوژمنی سەرەکیت گەدەتە. بەڵام کاتێک دەڵێن - ئێوارەخوانەکەت بدە بە دوژمن، ئەمە بەو مانایە نییە کە بە شێوەیەکی ڕستەیی وەریبگریت!
  دۆبرینیا بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - بەڵام دوای ڕۆژێکی سەخت، یان شەڕ، یان ڕاهێنان، پێویستە خواردنی باش بخۆیت! ئەگینا دەسەڵات نامێنێت.
  دۆمینیکا بە پێکەنینەوە سەری لە سەری خۆی دانا و وتی:
  - من بە شەخسییەت پێم باشە پرۆتینەکە لە شیردا بۆ ژەمی ئێوارە بتوێنمەوە و بیخۆمەوە. جێگەی تێرکردنە، شەوانە ماسولکەکان گەشە دەکەن و ناسوتێن. باشە پەنیری کوتەک لەگەڵ ماسی بۆ ژەمی ئێوارە زۆر تەندروستە. جەستەی وەرزشوانان پێویستی بە پرۆتین هەیە.
  جەنگاوەرانی منداڵ بە جۆرێک دروست بوون. و دیسان دەستیان کردەوە بە ڕێپێوان بەرەو قەڵای جادووگەرە خراپەکە باسیندا. دیمەنی دەوروبەری بەردەوام بوو لە گەشاوەیی. بەڵام تا زیاتر سوپای بچووک و گەنج ، کە پاژنە ڕووت و تۆزاوییەکانی خۆی نمایش دەکرد، زیاتر ڕۆیشت ، سروشت زیاتر ڕاست لەبەردەم چاوماندا وشک بووەوە.
  ئەوان لە شانشینی مشک نزیک دەبوونەوە و ئەمانە خاوەنی زۆر وێرانکەرن.
  بۆ ئەوەی خۆیان دڵخۆش بکەن، منداڵە جەنگاوەرەکان دەستیان کرد بە گۆرانی وتن و بە وزەیەکی زیاترەوە دەستیان کرد بە لێدانی پێیان:
  ئێلفیا وەک دارستانێک لە ژێر پاشاکاندا گوڵ دەکات،
  بێکۆتایە و لە گەردوون جوانترە...
  سەرکەوتن ئەکاونتێکی بێ سنووری کردەوە،
  ئیمانمان لە ڕۆدنۆڤێری زیندوو دەبێتەوە !
  
  گەورەیی نیشتیمانی باوک، باوەڕ بکەن، ئەوەیە
  دڵی ئازیزەکەی بەرزتر بێتەوە...
  بەجۆرێک کە بەختەوەری گەردوون لە...
  بۆ ئەوەی ئێلفیا بە سەقفێکی بەهێزەوە هەبێت!
  
  سەرنج بدەن کە ئەلفەکەمان دەفڕێت بۆ پێشەوە،
  وە بە سنگی شەپۆلەکان دەبڕێت...
  بەڵام دەبێ، بە پێچەوانەوە دێین،
  وە ئەوانی تریش دەبن، باوەڕم پێ بکەن دادوەرەکان!
  
  وڵاتی دایکمان جیهانێکی گەورەی دەبێت،
  کە بە ڕووناکییەکی گەشاوە دەدرەوشێتەوە...
  وە لە سەرووی هەمووشیانەوە ئەلفرۆگ بتی ڕۆحە،
  کە زستان دەگۆڕێت بۆ هاوین!
  
  بەڵێ، دەزانم، بۆ ئێمەی کوڕان قورسە،
  بەڵام تۆ بە دڵسۆزی خزمەت بە ئۆینۆمای دەکەیت ...
  بەلەمەکە لێیدا، پەلەوەری شکا،
  وە لە شوێنێک سەگێکی دڕندە بە شێوەیەکی هەڕەشەئامێز دەقەقێت!
  
  نەخێر، ئێمە ئێلف نادەین بە نەیار ,
  شمشێرەکانمان تیغن، باوەڕم پێ بکەن، تیژتر...
  ئێمە دەوەستینەوە و جارێکی تر سەردەکەوین
  وە قسەی بێمانا مەکەن جنۆکەکان!
  
  لێرەدا بۆ نمایشەکە کۆدەبینەوە،
  هیچ وڵاتێکی پیرۆز لەوە جوانتر لە گەردووندا نییە...
  باوەڕ بکەن دوژمنەکانمان پێکەوە دەنێرین بۆ دۆزەخ،
  وە ئێمە خۆمان بەهەشتێک دروست دەکەین، دەزانی، تەنانەت!
  
  کەس ناتوانێت ڕێگریمان لێبکات
  ئێمە شوڕشگێڕە گەورەکانی ئەلفەکانین...
  دەسەڵاتێکی لەو جۆرە، سوپایەکی نەدۆڕاو،
  وە با هەموو هەسارەکە دڵخۆشتر بکەین!
  
  با لە جوانی خۆمان بۆ دونیا نیشان بدەین،
  با ئاڵای حەوت ڕەنگ بەسەر هەسارەکەدا بەرز بکەینەوە...
  وە دڵخۆش دەبین، باوەڕم پێ بکەن، لە هەموو شوێنێک،
  ئاخر کردەوەی قارەمانانە دەوترێتەوە!
  
  تکایە ئاگاداربن کە ئاشتی دێوەکان لە هەموو شوێنێکدا بە نرخێکی بەرزە،
  وە بەردەوام فراوان دەبێت...
  وە مرۆڤەکان لەسەر زەوی دڵخۆش دەبن،
  چونکە هیچ شەرمێک بۆ نیشتمان نییە!
  
  سۆلسێسۆسی گەورە دێت , .
  تاریکی لە گەردوونەکەماندا نامێنێت...
  وە ئەگەر مرۆڤ و دێو ترسنۆک نەبن،
  چارەنووسی ئەو خۆرهەڵاتن و خوڵقاندنە!
  ئەمە گۆرانییەکە دەست لە ڕۆح دەدات! گۆرانییەکی خۆش و شایستە.
  هەرچەندە دیمەنی دەوروبەر زۆر خراپتر بووە - دارە چەقەڵەکان ، چیمەنی وردکراو، هەموو شتێک وردکراوە و بە شوێنەواری پەنجەی مشک داپۆشراوە.
  مارگاریتا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - بەڵێ، چاوەڕوانی هیچ خێرێک لەم مشکانە مەکە! وە لە هەموو دەوروبەریدا سفرەکان هەیە.
  دۆمینیکا بە زەردەخەنەیەکی زۆر درەوشاوە و تازە و ددانەکانی ڕووتکردەوە:
  - بێگومان ئەمە شتێکی چاوەڕوانکراو بوو! هەموو شتێک زۆر بێمانا بووە . بەڵام چی لە مشک وەربگریت - جگە لە پێو لە پیسایی!
  وە هەردوو کچەکە بە پێکەنینەوە تەقینەوە. دوای ئەوە تەواوی تیپی منداڵان هەنگاوی پێی ڕووتیان زیاد کرد. دوو کوڕی جەنگاوەر بەپەلە هاتنە پێشەوە و وەک ئاسنگەری با شمشێرەکانیان وەرچەرخاند .
  لەلایەن کوڕە قارەمانەکانی هەردوو لا وردکرا . ئەمە شەڕێکی جددی بوو کە لە ئارادا بوو.
  منداڵەکان زیاتر خێراییەکەیان زیاد کرد و بە واتایەکی ڕەسەن دەستیان بە ڕاکردن کرد. و پاشان دەستەیەکی گەورەی مشک لە پێشەوە دەرکەوتن. گەورەترینیان قەبارەی گایەکی باش بوو. کچە ئەکتەری ناوداری ئەمریکی دۆمینیکا سواری ئەژدیهایەک بوو بۆ شەڕ. وە ئامادە بوو شەڕ بکات، بەڵام یەکەم لێدانی لە چەقۆی سیحراویەوە بەر مشکی گەورەتر کەوت.
  وە ڕووناک بووەوە و بوو بە بازنەیەکی گەورەی پەنیری هەڵبژێردراو کە کونیان هەبوو. وە بۆنێکی هێندە ئارەزووی خواردن لێی دەرچوو کە مشکەکان سەرقاڵ بوون لە هێرشکردنە سەر کەتیبەی منداڵان و هێرشیان کردە سەر سەرکردەی پێشوویان کە بە بۆنی ناسکترین خواردن بۆ مشکەکان ئەوەندە ئارەزووی خواردنیان دەکرد.
  ئەمەش شتێکی سەرسوڕهێنەر دەرچوو.
  مارگاریتا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - تواناکانت هەر کاتژمێرێک گەشە دەکەن! و ئەمەش، دەبێت بڵێم، لەڕادەبەدەر فێنک و سارد و سڕە !
  دۆمینیکا سەری زێڕینەکەی لە سەری خۆی دانا:
  - دەتوانم زۆر شت بکەم! وە ئەمەش کرێدۆی گەورەی منە! وە ئەگەر دەست پێ بکەم، ئەوا هیچ شتێک ڕێگریم لێناکات.
  وە کچەکە وەریگرت و بە ڕەشەبایەکی سیحراوی لێیدا لە سکوادێکی تر. وە گۆڕانکاری زیاتر ڕوویدا.
  چەند دەیان مشک بوون بە هەروەزێکی گەورە و ڕەنگاوڕەنگ کە زۆر ئارەزووی خواردنیان لێدەهات.
  منداڵە جەنگاوەرەکان بە کۆرس گۆرانییان دەوت:
  خەڵوز، هەروەز، نانەواخانە گەنمەکان،
  خاکێکی بەخشندە و ئاوەدان...
  شاری ئێلفیبۆرگ لەسەر تەختی پاشایەتی دادەنیشێت -
  باوک شا ئۆینۆمای!
  و بەم شێوەیە منداڵە جەنگاوەرەکان دواجار لەگەڵ مشکەکاندا شەڕیان کرد، و با بەبێ پچڕان بیانبڕین. وە جەنگاوەرەکان بە وزەیەکی زۆرەوە شمشێرەکانیان دەجووڵێنن . وە کچەکان لە کەوانەوە دەستیان کرد بە تەقەکردن. هەندێکیان ئەلف بوون، لە تەقەکردندا زۆر لێهاتوو بوون. بەڕاستی ئەمە شەڕێکی ڕاستەقینە بوو.
  وە چەند سکوادێکی مشکی تریش دەچنە شەڕەوە. وەک ڕووبارێکی قووڵ دەڕژێن.
  دۆمینیکا ئاماژەی بەوە کردووە:
  -کاتێک باسی شتێکی خراپ و خراپە دەکەین، هەستێک هەیە کە هیچ سنوورێکی نییە!
  مارگاریتا بە زەردەخەنەوە گۆرانی وت، کە، بەڵام , خەمناک بوو:
  جەنگاوەرانی تاریکی بەڕاستی بەهێزن،
  خراپە بەبێ ئەوەی ژمارەکەی بزانێت حوکمڕانی جیهان دەکات...
  بەڵام ئێوە کوڕی شەیتانن،
  هێزی مەسیح مەشکێنە!
  دۆبرینیا بە بازدان لە ئەژدیهاکە دەستی کرد بە بڕینی مشکەکان. بە دوو شمشێر بە یەکجار ئەم کارەی کرد و بەهۆی جوڵە خێراکانی کوڕەکەوە، وا دیار بوو کە وردکەرێکی قاوە کاردەکات. لێرەوە قڕکردن دەستی پێکرد.
  ئۆینۆمۆسیش بەشداری شەڕەکەی کرد. کوڕەکە بە پەنجەکانی قاچی کلکی مشکێکی گرت و فڕێیدایە سەر مشکەکەی تر و ئێسکەکانی شکاند. پاشان گۆرانی گوت:
  - هێزی گەورەی من گەورەیە،
  وە هەرگیز تەسلیمی دوژمنەکانم نابم...
  لە لێدانی مشتێکی کوڕەوە،
  مشکی خراپە بۆ شەرمەزاری دەفڕێت!
  بەڕاستی شازادەی کوڕ خۆی نیشان دەدات کە شەڕکەرێکی زۆر سەختە لە شەڕدا.
  دۆبرینیا هەروەها بەهێزە، ماسولکەدارە، هەرچەندە قاچی کوڕانەی بەکارهێناوە و، شمشێرەکانی لەبیر نەکردووە . وە دەستی کرد بە نیشاندانی ئاستێکی ناوازەی سووکایەتیکردن. چەندە سەخت و خوێناوی بوو هەمووی.
  کوڕەکە زۆر شەڕانگێز و شەڕانگێز دەرکەوت، هەروەها شەڕڤانانی دیکەی سوپای گەنج.
  وە پاژنەی ڕووتی کوڕەکە ڕاست کەللەسەری مشکەکان کون دەکات.
  کوڕەکە هەیە .
  دۆمینیکا هێزی ئەفسوناوی خۆی بۆ گۆڕانکارییەکانی داهاتوو بەکاردەهێنێت. وە لەڕادەبەدەر چالاکە.
  جەنگاوەرەکە باز دەدات و بە دەوری خۆیدا دەسوڕێتەوە. ئێستاش جارێکی تر ڕژێمێکی وزە لە چەقۆی سیحراویەکەیەوە دەفڕێت. و لێدەدات لە ئۆرکەکە.
  ورچێکی قاوەیی و چەقەڵ یەکسەر دەگۆڕێت بۆ مارشمالۆی شوکولاتە. ئەمە چەندە گەورەیە .
  مارگاریتا بە پێکەنینەوە پرسی:
  -دەتوانی حەلڤا دروست بکەیت؟
  دۆمینیکا سەری زێڕینەکەی لە سەری خۆی دانا:
  - بێگومان دەتوانم! وە نایاب دەبێت!
  وە کچەکە هەم لە دەستەکانی و هەم لە پەنجە ڕووتەکانیەوە تۆمەتی ئەفسوناوی ئازاد کرد. بڵێسەی ئاگر لە سکوادی ئۆرکەکان کەوت. وە تەواوی ڕووبارێکی هەنگوین دەڕژا... هەنگوینەکە زەرد-پرتەقاڵی بوو و وەکو زەریاکە دەڕژا.
  مارگاریتا بە پێکەنینەوە وەڵامی دایەوە:
  - دەزانی ئەمە تەواو ئەوە نییە کە پێویستت پێیەتی!
  دۆمینیکا بە ڕەزامەندییەوە سەری لە سەری خۆی دانا.
  - ڕاستە، تەواو حەلڤا نییە، بەڵکو تەواو شیرینیشە!
  کچە حزبییەکە ئاماژەی بەوە کردووە؛
  - هەڵوە پێش جەنگ شتێکی دەگمەن بوو. بەڵام تەنانەت لە کاتی داگیرکاریشدا هەنگوینیان دەخوارد.
  جارێکی تر لێیدا , ئەمجارەیان لە مشکەکان، و گۆرانی گوت:
  بێگومان باشترین دیاری هەنگوینە،
  بێگومان کوڕەکە لەم شتە تێدەگات...
  تەنانەت کەمێک - کەوچکێکی چا،
  ئەمە لە ئێستاوە باشە، باشە، چ جای مەنجەڵێکی تەواو!
  هەروەها مارگاریتا لێیدا، سەرەتا بە چەقۆیەکی سیحراوی، پاشان بە پەنجە ڕووتەکانی، بەردەوام بوو:
  بەڵام هەنگوین ئەمە شتێکی زۆر سەیرە،
  هەموو شتێک یان بوونی هەیە یان نییە...
  بەڵام هەنگوین، تەنها تێناگەم نهێنییەکە چییە،
  ئەگەر بوونی هەبێت، ئەوا یەکسەر نەماوە!
  بەڵام ئەگەر بیخۆیت، ئەوا ئیتر ناڕەحەتی نامێنێت!
  دۆمینیکا وەریگرت و بەسەر ئەژدیهاکەدا دەسوڕایەوە. زەردەخەنەکەی ئەوەندە ترسناک بوو، لە هەمان کاتدا خۆشی بوو. کچەکە هەستی بە هێزێکی گەورەی کرد لەناو خۆیدا. و پاشان شەپۆلێک لە چەقۆی سیحراوییەکەی دەرچوو. وە لە یەک کاتدا یەک دوو هەزار مشک بوون بە چۆپی بە تام لەناو سۆسدا. وە شەپۆلێکی تری چەقۆی سیحراوی، و مشکەکان بوون بە قاپی ماسی.
  جگە لەوەش خواردنە لاوەکییەکانیان زۆر نایاب بوو، مۆز و ئەناناس و میوەی زۆر بە تامی دیکەی تێدابوو. وە هەموو شتێک بە شێوەیەکی سەرسوڕهێنەر بە تام و نایاب و سەرنجڕاکێشە.
  دۆمینیکا گۆرانی وت:
  خواردنە لاوەکییەکان نایاب و سەرنجڕاکێشن
  کچەکان دڵڕفێنن...
  وە چوار ڕووناکی دەدرەوشێنەوە،
  ئۆرکەکە لە پووکدا بکوژە!
  مارگاریتا بە ژیرییەوە ئاماژەی بەوەدا:
  - چێشتلێنەرێکی باش چۆپ لە ئۆرک و مشک دروست دەکات، و ئەوانەی کە دەخورێن لەو کاتەدا!
  کوڕەکە دۆبرینیا بەردێکی قورسی برد و فڕێیدایە پێشەوەی گۆبلینەکە. ڕاست کەللەسەری کون کرد و گۆرانی وت:
  -ئەگەر تۆ وەها نامۆ بیت ,
  من لێت دەدەم...
  باشە، چی ئەگەر تۆ بلۆکهێد بیت،
  پاشان پلانێکی چالاک ئامادەیە!
  . بەشی ژمارە ١١.
  براکەی دۆمینیکا دۆلفینۆڤا ناوی خۆی گۆڕی. ئێستاش خۆی بە زۆر فێنک ناودەبرد - کالیگولا. یان بۆ ڕێزلێنان لە ئیمپراتۆرە بەدناوەکە، یان لاساییکردنەوەی ناوی یەکێک لە کەرەکانی ناو کارتۆنی تایبەت بە دونۆ.
  ئێستاش کوڕە شەڕکەرەکە کالیگولا دۆلفینز بڕیاریدا کە پێویستە بچێت بۆ گەڕان بەدوای خوشکەکەیدا. بەڵام لە کوێ بەدوای کەسە ونبووەکەیدا بگەڕێت؟
  وە کوڕەکە ڕووی لە یەک کتێبی بەناوبانگی سیحر کرد. بێگومان ئەو متمانەی بە هەموو جۆرە دەروونناس و جادووگەرێک نەبوو.
  بەڵام بۆچی هەوڵ نەدەیت خۆت بچیتە ناو ترانسەوە. جگە لەوەش باوکی مرۆڤ نییە و ڕەنگە توانای ئەفسوناوی خۆی هەبێت، و لە ئاستێکی تەواو نائاساییدا بێت.
  کوڕەکە کالیگولا دۆلفینەکانی برد و لە دۆخی نیلوفەردا لەسەر قەنەفەکە دانیشت. و هەوڵیدا تەرکیز بکات. ئەو ئەکتەرە گەنجە سینەماییە قاچەکانی بڕی و پشتی ڕاستکردەوە. و بەم شێوەیە کوڕەکە خۆی خستە ناو شتێکی تەواو شێتانە و ڕەنگاوڕەنگەوە، هەوڵیدا دۆمینیکا بدۆزێتەوە.
  شکۆمەندی ئەو نمایشە شانۆییە زەحمەتە وەسف بکرێت. کاتێک بە تایبەتی ئەلفەکان، ئۆرکەکان، گۆبلینەکان شەڕیان دەکرد... نمایشێکی جلوبەرگ لەگەڵ چەندین کچ لە هەموو نەتەوەکان و پلەی جیاوازی ڕووتی. دیمەنەکە لە ڕەسەنایەتییەکەیدا جوان و سەرنجڕاکێشە، بەتایبەتی کاتێک کچەکان پێی ڕووتیان یان لەسەر خۆڵە گەرمەکە یان لەسەر بەفربارینەکان دەڕژێنن.
  بە لێدانی شمشێر و ڕم لە زرێپۆشی جۆرە جیاوازەکانی تانک هێرش دەکەن. وە ئەهریمەنە کانزاییەکان بە جەتی بڵێسەی گەرم وەڵام دەدەنەوە. پلەی گەرمی بڵێسەی ئاگرەکە نزمە و کچەکان بە هاوارەوە تەنها کەمێک سووتاون و بە شێوەیەکی دڵتەزێن هاوار دەکەن. وە ئۆرکەکان هێندەی تر دەنگ دەدەن و پێشەوەیان بەنگ , bang, bang - کۆنفێتی فرەڕەنگ لە لێدانەکان دەشکێت.
  وە دوو فڕۆکەی ڕازاوە لە سەرەوە پەلە دەکەن و تاجە گوڵینەی شەمەندەفەری فەنتازی بە شلەمەنی جۆراوجۆری جوانییەوە بەجێدەهێڵن.
  شێتترین شت و ئەمەش تەنانەت دەتوانێت سەقفەکە لە هێنجەکانی بفڕێنێت، ئەوەیە کە جیهانی فانتازیا تێکەڵ بە کەسایەتییە ڕاستەقینە و مێژووییەکان بووە، هەرچەندە لە ڕابردوویەکی دوورەوە.
  ستالین، لەم بۆنەیەدا، بە شێوەیەکی چاوەڕواننەکراو، وازی لە نهێنی ناپێویست هێنا، تێبینی کرد:
  - فڕۆکەی لوفتوافی لە بواری فڕۆکەوانیدا گەیشتووەتە پێشکەوتووترین بەرزاییەکان. ئەگەر نا
  دیسکۆکان بژمێری ، فڕۆکەی بۆمبڕێژکراوی TA-700 کە توانای هەڵگرتنی تا پەنجا تۆن بۆمبی هەیە، کاریگەرییەکی جددی دروستکرد.
  هیتلەر بە گاڵتەجاڕیەوە وتی:
  - بەڵام " Super Monster " بە دەمانچەیەکی کالیبەری 3200 ملم، دوو سەد تۆن بارگاویکردنی موشەک، هێشتا کارێکی بێهاوتای هونەری سەربازییە.
  پاشان ستالین پێشنیاری نانی بەیانی کرد:
  - کەواتە با تا ئەو ڕاستییە بخۆینەوە کە دەم پێویستی بە هەر هونەرێک هەیە جگە لە هونەری سەربازی!
  سەرکردەی گەورەی هەموو سەردەم و گەلان بە خۆشحاڵییەوە تامی ئەو شەرابەی دەکرد کە پێش لەدایکبوونی عیسا مەسیح مۆرکرابوو و جیهان فورێر شەربەتی لە نەوەد و دە میوە دەخواردەوە. هەردوو دیکتاتۆرەکە سەیری ئەوەیان کرد کە چۆن شوێنەواری موشەکێک کە بەرەو سەرەوە دەفڕی بە ڕوونی ئاسمانی لەسەر مۆنیتەرەکە دەبڕێت. چۆنێتی بیستنی دەنگی دڵخۆشکەری کچێکی ڕووسی:
  - چوونە ناو خولگە سەرکەوتوو بوو.
  وە چەپڵەی ڕەشەبا لە هەموو ستاندەکانەوە - تەواو بوو! مرۆڤ دواجار لە بۆشایی ئاسماندایە و ئەمەش لەلایەن نوێنەرانی گەورەترین ڕەگەزەکانی سەر زەوی - ڕووسەکان و ئەڵمانییەکان - ئەنجامدرا.
  تەواوی ئاسمان لە ئاسۆیەکەوە بۆ ئاسۆیەکی تر بە تیشکی هەزاران یاریی ئاگرین بە هەموو ڕەنگەکانی کەوانە و ملیۆنان سێبەر ڕەنگ کرابوو، کاتێک وا دیار بوو ناپاڵمێکی ئەفسانەیی بەسەر ڕەنگی فەزای شەودا بڵاوبووەوە. لە هەمان کاتدا , تاکەکەسی سوپەرنۆڤای ئاگرین گۆڕا بۆ نووسراوی ڕوون - دروشم. وەک: "دایک و فەزا"، "بەرەو پێشەوە بۆ ئەستێرەکان"، "یەکێتی گەلانی زەوی"!
  بەڕاستی ئەمە جۆرێکە لە شێتی. وەک ئەوە وابوو نمایشێکی سەروو گەردوونی و خەیاڵی سەریهەڵدا. جۆرێک لە مێژووی بەدیل، کە هیچ شەڕێک لە نێوان ڕەیخی سێیەم و یەکێتی سۆڤیەتدا نەبووە و زۆر فێنک دەرچوو . بەڵام ئێستا ئەمە زۆر باش دەرناکەوێت، ئەگەر بە سووکیی باسی بکەین.
  دەبێت خوشکە گەورەکەی بدۆزێتەوە. وە ئەمە ئەرکی سەرەکی کوڕەکەیە، کە پێشتر ڕۆڵی سەرەکی لە زنجیرە فیلمدا بینیبوو، و زۆر قۆز و ماسولکەیی بوو، لەگەڵ ڕزگارکردنی ماسولکەکانی وەک کاشی.
  وە ناوی نوێی کالیگولا دەبوو سەرنجی زۆری ڕابکێشایە.
  کوڕەکە بەردەوام بوو لە مێدیتەیشنەکەی. وە لەناکاو کچێکم بینی، وەک فریشتە جوان و قژی لوول ڕەنگی گەڵای زێڕین. دەستی بۆ کوڕەکە درێژ کرد و بە پێکەنینەوە وتی:
  - کۆمەڵێک ئەرکی گرنگمان هەیە بۆ تەواوکردن لەگەڵ ئێوە!
  کوڕەکە کالیگولا بە پێکەنینەوە پرسی:
  - وە دواتر دەتوانم خوشکەکەم بدۆزمەوە، کە لە شوێنێکی نادیار ون بووە؟
  کچەکە قژی زێڕینەکەی لەرزاند و بە دڵنیاییەوە وەڵامی دایەوە:
  - بەڵێ، دەکرێت. بەڵام خوشکەکەت ئێستا مەسیحێکی سەخت بەدی دەهێنێت - بۆ ڕزگارکردنی هەموو نوێنەرانی ڕەگەزی بەهێزتر، کە هەڕەشەی لەناوچوون بەسەریاندا هەڵواسراوە. وە ئەوەندە قورسە.
  کالیگولا دۆلفینز پرسیاری کرد؛
  - ناوت چییە، و تۆ کێیت؟
  کچەکە بە زەردەخەنەیەکی شیرین وەڵامی دایەوە:
  - من مارگاریتا کۆرشونۆڤا کچێکی حزبیم کە لەلایەن نازییەکانەوە هەڵواسراوە و ئێستا لە جیهانێکی نوێدا زیندوو بوومەتەوە. وە ئەمە چارەنووسی منە، خزمەتکردنی چاکە و ڕزگارکردنی مرۆڤەکان.
  ئەکتەری کوڕەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - زۆر لێت تێدەگەم. کەواتە، ئایا ئێمە لە هەندێک ئەرکی خۆشداین؟ جۆرێک وەک لە فیلمەکاندا، بەڵام بەڕاستی؟
  مارگاریتا سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ، وەک ئەوەی بەڕاستی! بەڵام ئێمە دەرفەتی وامان هەیە کە نابێت بترسین.
  کالیگولای دۆلفینەکان و مارگاریتای حزبی پێشەنگ کاتیان نەبوو بۆ گفتوگۆکردن و قبوڵکردنی ئەو دیمەنە ئەفسانەییە، و بەڕاستی چوونە ناو جیهانی نوێ، و لە حاڵەتێکی خەونی شەڕانگێزیدا!
  مارگاریتا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - ئێستا ئێمە لەشکرێکی تەواومان هەیە. وە تێدەگەیت کە من و تۆ چ بەرپرسیارێتییەکمان هەیە!
  کالیگولا بە دڵنیاییەوە وەڵامی دایەوە:
  - بێگومان تێدەگەم! وە هیوادارم فەرماندەیەکی شایستە دەربچم.
  کوڕەکەش شمشێرە تیژەکەی سووڕاند.
  خێرا خواردنێکی کەممان خوارد و پەلەمان کرد بۆ دروستکردنی سەرباز. دەبوو بە زووترین کات بچنە ئیتالیا و ئاگریان لە پەڕەکانی پاپایەت بەردابا.
  سوپا بە لێدانی تەپڵ و ژەنینی شمشاڵە گەورەکان لە ڤییەناوە بەڕێکەوت. هێزی پیادە هێشتا کاتیان نەبووە نزیک ببنەوە و سوارەکان بە پەلە بەدەوری خۆیاندا دەسوڕانەوە. زۆرێک لە سوارەکانی وڵاتانی جۆراوجۆر کە چوونە ناو ئیمپراتۆریەتی ڕووسیای تزاری. ئەمەش وایکرد کە بتوانرێت بە دەیان هەزار کۆپان دامێنی گردەکان لە پێ ببڕدرێت. کۆزاکی پەلەقاژە و سوارەکانی تاتاری سووک بەپەلە دەچنە پێشەوە. جوڵەی داهاتوو بە دەوڵەمەندی ڕازاوە مەفرەزەکانی ئاغای پۆڵەندی. باشە، بەڕێزە ڕەسەنەکان وا دەرکەوتن کە بۆ نمایشێکی شاهانە کۆکراونەتەوە. جگە لەوەش هەموو کەسێک دەیەوێت لە شکۆمەندی جلوبەرگەکەیدا لە کڵاوەوە تا چەقۆ، لە ئەوی دیکە تێپەڕێت. هەروەها شوڕشگێڕی تیۆتۆنیش بە زرێپۆشەوە هەن. زرێپۆشەکە پۆلێش کراوە تا درەوشاوەیی، زێڕین یان زیو. هەروەها سویدییەکان هەن کە یەکپۆشی تایبەتیان هەیە، و فینلاندیش. جانیساری سوار و سپاگی، سوارەکانی عەرەب.
  وە چەندین لافیتە و ئاڵای گەلان لە ئیستواوە تا زەریای جەمسەری باکوور. وە چەند جام ... ئەمانە زلهێزە داگیرکراوەکانن.
  و لێرەدا نەمساییەکان دێن , و لەگەڵیان ئەڵمانییەکان. ئێمە خۆبەخشانە بەشداریمان کرد بۆ گەشتەکە. هەروەها بیرۆکەی تاڵانکردنی ئیتاڵیا وەسوەسەیەکی گەورەیە. سروشت لەوێ بەخشندەیە و پارەیەکی زۆر هەیە! وەک شتە باشەکانی تر کە دەتوانرێت بە شۆفڵ کۆبکرێنەوە.
  کالیگولای تۆمبۆی گۆرانی گوت:
  سوپاکەمان بەهێزە
  ئەو جیهان دەپارێزێت...
  باشە ئەی ئەگەر شەڕ ڕووبدات،
  لە لای ئێمە نییە!
  کوڕەکەش پێی ڕووتی خۆی لەناو چەقۆکەدا مۆر کرد. بێگومان تەنها شۆرتێکی لەبەردا بوو، بەو پێیەی لە حاڵەتێکی خەونی شەڕانگێزیدا هێندە خێرا دەجووڵایەوە کە جلەکانی تەنها لە ڕێگادا دەکەوتن و دەدڕێن.
  مارگاریتا لە هاوڕێ و هاوڕێی لەناوبەرەکەی پرسی:
  - یان ڕەنگە لە ڕاستیدا گۆرانی بڵێیت؟ جگە لەوەش، ئەوە ڕێک هی تۆیە!
  ئەکتەری کوڕەکە بە زەردەخەنەوەیەک کە وەک بەچکە گورگێک بوو سەری لە سەری خۆی دانا:
  - ڕات چییە، من ناتوانم؟
  و کالیگولای دۆلفینەکان دەستی کرد بە گۆرانی وتن؛
  ئای ئەم دونیایە، تۆ زۆر دڵتەنگیت،
  تەنها دەریایەک لە فرمێسک - ئۆقیانوسێک...
  کوا ڕێگای ئەستێرەیی نیوەڕۆی ڕۆح،
  هاوارە مردووەکە خەونی ئەوەی بینی کە بگاتە عەدەن!
  
  سەهۆڵی دڵەکان، توێکڵی بەستوو،
  وە گەرمای سووتاوی خولیای ئیرەیی.
  چەند بێ بەزەیی، کە تەنانەت لە گۆشتدا گەنجە،
  شەوانە خەمناکەکە لە ماتەمینیدا یاری دەکات!
  
  وەک چڵمی مێشوولەی دار، ڕۆحی ڕۆتین،
  وە خراپبوونی گۆڕ لە نیگەرانییەکان.
  بەڵام دەتوانین ئەگەر یەکگرتوو بین
  خەڵک لە تاڵاوەکە دەربهێنە!
  
  خراپیی گەردوون بڕەوێنە،
  سڕینەوەی نەفرەتەکان نیشانەیەکی ترسناکە ..
  ئێمە ناتوانین بەرگەی کۆنتڕۆڵی ئازارەکان بگرین،
  با شەیتان بگۆڕێت بۆ خۆڵ!
  
  هەسارەکە بە خێرایی زنجیرەکانی فڕێدەداتە دەرەوە،
  بەڵام خولگە بەجێناهێڵێت.
  بۆ با ڕاستگۆیانە مامەڵە لەگەڵ یەکتر بکەین
  ئەوکات خەڵک هەڵدەستن!
  
  دەتوانیت بەبێ ترس هەستێنیت،
  پاڵ بە کەسانی ترەوە مەدە...
  بۆ ئەوەی گەواد بە چەوری مەلە نەکات،
  بۆ ئەوەی دایکمان پیر نەبێت!
  
  بۆ ئەوە کەمێک دەخۆینەوە،
  شەرابێک کە لە هەنگوینی هەنگ شیرینترە!
  لە واقیعدا کێشە هەبێت , .
  بەڵام سەعاتی حیساب نەهاتووە!
  
  پاشان بەهەشتێکی ئاسمانی دروست دەکەین،
  هەموو منداڵان بۆ هەمیشە چێژ وەردەگرن.
  ئێمە وەک تیرێک دەفڕین بۆ ناو فڕینی ئاسمانی،
  خەونێکی گەشاوە هاتە دی!
  گۆرانییەکە کۆتایی هات و لەگەڵیدا، ژن و مێردە شەڕکەرەکە لە دیمەنی بەرزاییەکانی ئەلبەکانی ئیتاڵیا گواسترانەوە بۆ ...
  تۆپەکان دەتقینەوە و دەمانچەی زۆر مۆدێرنتر تەقەیان دەکرد. لێرەدا پۆرت ئارسەرە، شارە ئەفسانەییەکە. ئەوە کەوتنی ئەو بوو کە بووە هۆی دابەزینی شانشینی ڕۆمانۆڤ و تەواوی ئۆتۆکراسی بە گشتی. ئەگەر ئەم قەڵایە ڕاوەستابا، شۆڕشێکی وا بەرفراوان ڕووی نەدەدا. زۆرترینیان کەمێک دەنگیان دەکرد و چەقۆ و داسەکانیان دادەنا. بەڵام ئەوە شکستی لێرە بوو کە بووە هۆی ئەو زنجیرە ڕووداوانەی کە بووە هۆی شۆڕشی گەورەی ئۆکتۆبەر.
  ئەمە باشە یان خراپ؟ بۆنەکە گرانە. ملیۆنان قوربانی و کۆچبەر، بەڵام دواتر، وڵاتەکە بە شێوەیەکی بەرچاو گەشەسەندنی خێراتر کرد.
  ئەگەر بە تێچووی زۆر بەرزیش بێت، ژمارەی دانیشتوانی ڕووسیا سەد ملیۆن کەس کەمی کرد.
  وەک دەڵێن خوێن ڕشتن نەخۆشەکەی چارەسەر کرد.
  بەڵام ئێستا دەرفەتێک هەیە، کە پۆرت ئارسەری گرتەوە، مێژوو بگەڕێنێتەوە دواوە و هێڵێکی ناوازە پەیڕەو بکات. کاتێک بۆ نموونە ڕۆمانۆڤەکان دەسەڵات دەپارێزن و تەنانەت لە وەشانی خۆسەپێنیشدا. بێگومان ئەمە زانستی خەیاڵییە، بەڵام سەرنجڕاکێشە. کەواتە، بەڕاستی، چی چاوەڕێی ڕووسیا دەکات ئەگەر وەشانی تزاریزم پارێزراو بێت؟؟ وەستان، یان بە پێچەوانەوە، سەرکەوتن؟؟ ئایا سیستەمی پاشایەتی ڕەها لە دیموکراسیەکانی ڕۆژئاوا کاریگەرتر دەبێت؟، ئەم دووەمیان لە ئێستاوە بووەتە مۆدە. لەڕاستیدا پەیوەندییەکانی نێوان ڕووسیای سەدەی بیست و یەک و ڕۆژئاوا بە شێوەیەکی بەرچاو تێکچووە. دوای ئەوە بوو بە مۆد بۆ گەڕان بەدوای ڕێگاکانی بەدیل بۆ پەرلەمانتاریزمی ڕۆژئاوا. چەمکەکە دەرکەوت: دیموکراسی بەڕێوەبەردراو. ئەمەش کاتێکە کە بە شێوەیەکی فەرمی هەڵبژاردنی ئازاد ئەنجام بدرێت، بەڵام لە ڕاستیدا ئەنجامەکانیان پێشوەختە دیاری کراوە. بەڵام ئەم فۆرمەی حکومەت ناسەقامگیرە و ئەو حزبەی لە دەسەڵاتدایە، بۆ ئەوەی پێگەی خۆی بپارێزێت، لە ئێستاوە لە ڕێگەی یاسادانانەوە دیموکراسی کەم دەکاتەوە. وە دواتر هەموو شتێک بەرەو دیکتاتۆرییەت دەڕوات، ئۆپۆزسیۆن لە ئێستاوە نوێنەرایەتی لە پەرلەماندا لەدەست دەدات.
  وە دواتر میکانیزمی سەرکوت و تیرۆر دەست پێدەکات، یان بە پێچەوانەوە شۆڕشێک ڕوودەدات، یان لە سەرەوە، وەک لە سەردەمی گۆرباچۆڤ، یان لە خوارەوە، کە هەروەها زیاتر لە جارێک ڕوویداوە.
  لە ڕووسیا لە سەردەمی ئۆتۆکراسیدا هەموو شتێک سادەترە. پاشا دەسەڵاتی ڕەهای هەیە: لەسێدارەدان، لێخۆشبوون، فەرمانکردن. باڵاترین دەسەڵاتی دادوەری و جێبەجێکردن و یاسادانانی هەیە. ئەنجومەنی دەوڵەتی هەیە کە لەلایەن پاشا دەستنیشان دەکرێن، کە تەنها ئامۆژگاری دەکەن و بەرپرسیش هەن کە ئیرادەی پاشا جێبەجێ دەکەن.
  دۆمای دەوڵەتی سنووردارکردنی دەسەڵاتی پاشایەتی ڕەهاگەرایی، مافی دەرکردنی یاسا لە ئیمپراتۆر زەوت کرد و لە بەشێکیشدا کۆنترۆڵی بودجەی گرتە دەست. بەڵام لە هەمووی گرنگتر ئەوە دوما بوو کە بوو بە زاوزێ و مار بۆ پیلانگێڕی جۆراوجۆر. ئەمە نەرێنییەکەیەتی!
  دژی یارمەتیدانی پاشا نەبوو . مارگاریتا لە کالیگولا لە چەوسێنەرەکە پرسی:
  - کەواتە هەڵبژاردنەکە ڕوونە، با هێرش بکەین!
  کوڕە تێرمیناتۆرەکە وەڵامی دایەوە:
  - هیچ بژاردەیەکی تر نییە! بێگومان ئێمە هێرش دەکەین!
  وە ئاژاوەی بڕین دەستی پێکرد. کوڕانی کەڕوبەکان کە بە یارمەتی توانا ئەفسوناوییەکان بە خێرایی شەش سەد کیلۆمەتر لە کاتژمێرێکدا خێراتریان کرد، نزیک بوو گرنگی بە تەقینەوەی گوللە و تەقەی دۆشکە نەدەن، لە ڕیزەکانی دوژمندا تەقییەوە. خۆشبەختانە کەش و هەواش بەدبەخت بوو، باران و تاریکی. کورۆپاتکین تا ئێستا خەڵکی نەناردووە بۆ هێرشەکە. وە ئامادەکاری تۆپخانەی ئەنجامدا. بەپێچەوانەی باوەڕی جەماوەر ، جەنەڕاڵ و وەزیری بەرگری پێشوو، گەمژە نەبوو. کورۆپاتکین هەوڵیدا ئاگاداری سەربازەکان بێت و بە شێوەیەکی زانستی شەڕ بکات. ئەمە بوو کە بێ هیوای کرد. بێبڕیاری، خاوبوونەوە، ئارەزووی لێدان بە دڵنیاییەوە، کردار بەپێی قاڵبێک - سەرکەوتنی شەڕەکەی لەگەڵ ژاپۆنییە ئازاکان بێبەش کرد. بۆیە پێویست نەبوو چاوەڕوانی هێرشە بوێرەکانی سوڤۆرۆڤ بکرێت بۆ گرتنی پۆرت ئارسەر لەکاتی جوڵەدا. بەداخەوە، کورۆپاتکین سەرکەوتنی بەدەستهێنا تەنها لەبەر ئەوەی دوای مردنی فەیلەقی نۆگی، ژاپۆنییەکان، هەروەها بەبێ گۆڕینی پێکهاتە , سەرکەوتنیان بۆ پێشەوە و هێرشی سەر بەڕوویان کرد. و لە ئەنجامدا ڕیزەکانیان دەرهێنا و گەڕانەوە.
  بەڵام ئێستا کورۆپاتکین هەم توێکڵەکانی گرتووە و هەم توێکڵەکانی خۆی.
  ئەمەش واتە دەتوانیت تۆپبارانی تۆپباران بکەیت تەنانەت بۆ چەند ڕۆژێک، حیساب بکەیت چی ئەگەر ژاپۆنییەکان تێکبچن. و ئەمەش سەرەڕای ئەوەی کە ئیمپراتۆر نیکۆلاس فەرمانێکی کاتیی دا کە دەستبەجێ هێرش بکاتە سەر قەڵاکە و کۆتایی بە شەڕەکە بهێنێت، کە بۆ گەنجینەکە وێرانکەر بوو.
  لێرەدا بێگومان کورۆپاتکین لە نێوان بەردێک و شوێنێکی سەختدایە. بەڵام پۆرت ئارسەر قەڵایەکی بەهێزە و ئێستا کە ژاپۆنییەکان تێیدا نیشتەجێ بوون - تاقی بکەرەوە، بیبە!
  بەڵام مارگاریتا و کالیگولای دۆلفینەکان، بە شمشێر دەیانبڕییەوە و پەنجە ڕووتەکانیان بە قاچی منداڵەکانیان فڕێدەدا، بەڵام وەک تیغی پرۆپلەر چالاکییان دەکرد، بە درێژایی قەڵاکان دەجووڵان و لە سەربازەکان پاکیان دەکردەوە. سەرەتا پێویستە بەرزاییە باڵادەستەکان بزانیت و دواتر دەتوانرێت ڕێگە بۆ سەربازە هێرشبەرەکان بکرێتەوە.
  مارگاریتا لەکاتی بڕینی ساموراییدا، بە ژیرانەییەوە تێبینی کرد:
  - بەزۆری ئەوان لە پێناو پێشکەوتندا شەڕ دەکەن، بەڵام ئێمە، دەردەکەوێت، پێدەچێت لە پێناو پاشەکشەدا شەڕ بکەین!
  کالیگولا کوڕەکە پێکەنی:
  - مەبەستت ئەوەیە کە کۆنترۆڵکردنەوەی ئەم قەڵایە پێگەی ئۆتۆکراسی بەهێزتر دەکات؟
  وە زنجیرەیەکی تەواوی تەکنیکەکانی بە شمشێر ئەنجامدا. شمشێرەکانی بەم شێوەیە هەڵدەگیرا.
  وە پێی ڕووتی کوڕەکە لێدانیان لێدا کە سەر و مل و ئێسکی دەشکاند.
  مارگاریتا، خوێنی لێوەکانی دەلێسێت کە بە شێوەیەکی زۆر لە لێدانی خێرا بە دەست و پێیەکانیەوە بڵاوبووەتەوە، پشتڕاستی کردەوە:
  - لانی کەم تەنانەت بەو شێوەیەش! ئاخر ئەوە ڕوونە کە پاشایەک کە لە شەڕەکاندا سەربکەوێت دەبێتە جەماوەر. لانی کەم بۆ ماوەیەک. پاشان سەرکەوتنەکە لەبیر دەکرێت و مرۆڤی ئاسایی، یان خەڵکی ئاسایی، دەکێشرێتە ناو ڕۆتینێکی کارکردنی باناڵەوە. - کچە حزبییەکە بە یەک لێدان , دوای ئەوەی شەش ژاپۆنی بە یەکجار خستووەتە خوارەوە، و دوو کەس بەهۆی پاڵنانی بەهێزەوە بە بایۆنێتەکەی خۆیان کونکراون، ئاماژەی بەوەشکرد. - ڕەنگە ئەمە تەنها وەستاندنی کاتی بێت!
  دیسانەوە پاژنەی ڕووتی خۆی جووڵاند، پێنج جەنگاوەری خاکی خۆری هەڵهاتووی شکست پێهێنا، لەنێویاندا سێ ئەفسەر.
  کوڕێکی پێ ڕووت بە شۆرتەوە، ژاپۆنییەکانی وەک قەیسی دەبڕێت، کالیگولا بە شێوەیەکی لۆژیکی تێبینی کرد:
  - دوای سەرکەوتن، گەشەی خێرای ئابووری لە ڕووسیا دەست پێدەکات. ئەمەش بەو مانایەیە کە مرۆڤەکان باشتر دەژین، هەستی شۆڕشگێڕیش کەم دەبێتەوە.
  جەنگاوەرە گەنجەکە بە شێوەیەک تۆپەکەی لێدا کە دەیان سەربازی سامورای بە سەرەوە فڕین . کوڕە تێرمیناتۆرەکە زیادی کرد. - بەزۆری خەڵک بەهۆی برسێتیەوە ئاژاوە دروست دەکەن!
  مارگاریتا کە ئێسکێکی لە کەللەسەرێکی بڕاو لە دەمیەوە تف دەکرد، تفەکە سێ سەربازی ژاپۆنی دەدا، تەنیا بەشێکی ڕازی بوو:
  - لە ڕاستیدا ئەمە ڕاست نییە! بەڵێ، شۆڕش و ئاژاوەگێڕییەکان بەزۆری بەهۆی خراپتربوونی دۆخی ئابوورییەوە هاندەدرێن، بەڵام ... ئاخر دیسەمبریستەکان بەهۆی هەژاریی خۆیانەوە نەچوونە سەر کار.
  کوڕە جەنگاوەرەکە کالیگولا کە جوڵەیەکی پەپوولەیی ئەنجامدا و دەیان سەری ژاپۆنی بڕیبوو، دواتر ڕازی بوو:
  - ڕاستە نەک لەبەر هەژاری! - جەنگاوەرە گەنجەکە مشتێکی تەواو لە تۆپچی بڕی و زیادی کرد. - هەمیشە بە گەدە بیرکردنەوە بەسوود نییە!
  مارگاریتا ڕاستی کردەوە، بەردەوام بوو لە بڕینی دڕندانە، بەجۆرێک کە ئەندامەکانی ژاپۆنییەکان پەرش و بڵاو بوون:
  - وردتر بڵێین بیرکردنەوە بە گەدەت هەرگیز سوودی نییە!
  کالیگولا تۆمبۆی لێرە ڕازی بوو، ساموراییەکانی بڕییەوە و سەری کڵاوداریان بە ئاراستەی جیاوازدا فڕێدا و بە تامەزرۆیییەکی زۆرەوە:
  - سەد لەسەد ڕاست دەکەیت! هیچ شتێک نییە ناڕەزایەتی دەرببڕین!
  جەنگاوەرێک و حزبییەکی پێشەنگی ڕاستەقینە و لەوەش زیاتر، ئارامترین شازادە، کە ئەم نازناوەی وەرگرتبوو بەهۆی خزمەتەکانی لە یەکێک لە جیهانە ئەفسوناوییەکاندا، گریای:
  - وە چەوری لە خۆمان لا دەبەین! کەواتە بێت - banzai !
  بەبێ بەزەیی و وەستان، کالیگولا، بە شمشێر بڕین و شکاندنی ژاپۆنی بە پێیەکانی , تەنانەت گۆرانی وت:
  بێهودە نەبوو کە نێردرامە لای ڕوس،
  نیعمەتت بۆ بهێنە!
  بە کورتی! بە کورتی!
  بە کورتی - بێدەنگ بە!
  وە دوای ئەو جۆرە قسانە خوێنەکە هێندەی تر توندوتیژی ڕژا. بێگومان بۆ ژاپۆنییەکان بەداخەوە. میللەت ماندوونەناس و جێگای ستایشە، بەڵام کەوتۆتە ژێر بەردی میڵ و ئێستا وردە وردە تا وەستا. تەنها چی ڕوودەدات - ئاردی یان ئاردی، پرسیارێکە لە پرسیار!
  کچە حزبییەکەی پێ ڕووت مارگاریتا، کە لە چرکەیەکدا دەیان لێدانی دەدا و بە پەلە سەرکەوت و تەرمی چەقەڵ بڵاودەکردەوە، لەسەر قەڵای داهاتوو، پێی خۆی گواستەوە بۆ سامورای داهاتوو لە چەناگەیدا و بە ئافۆریزمێکی سەرسوڕهێنەر و گونجاوەوە:
  -شەڕ شتێکی بنەڕەتییە، بە بیری بەرزەوە ئەنجام دەدرێت!
  کالیگولا، ئەو ئەکتەرە کوڕەی کە تەنانەت کەمێک خێراتر لە خۆشەویستەکەی دەجووڵایەوە و لە جەستەی ڕووتی بە کاشی ماسولکەکانەوە، باران خوێن و پارچە ئێسکەکانی دەشۆرد، بەردەوام بوو:
  - شەڕ جەستە ماندوو دەکات، بەڵام هانی ڕۆح دەدات!
  مارگاریتا شلەمەنییەکی چەقۆکێشی دروستکرد، ژاپۆنییەکانی بڕییەوە و دەستەواژەیەکی لە گۆرانییەکی بەناوبانگی حەفتاکانی سەدەی بیستەم گوت:
  - دڵخۆشی و نیعمەت و پلاستیسیتی! گشتی , بەهێزکەر، بەهێز هاندەر، لە جێگاکە هەڵسە و لەشجوانی ئەنجام بدە!
  کالیگولا دۆلفینز بە لێدانێک لە قاچی ماسولکەییەوە بۆ بڕبڕەی پشت، عەقیدەکەی ژاپۆنی ناچار کرد بە هەوادا بفڕێت و یەکسەر دوو دۆشکە کە لەسەر تاوەرەکە وەستابوون، بخاتە خوارەوە. ئەهریمەنە میکانیکیەکان تفکردن پێشەنگ، بە ئینسێریا، کەوتن، لێدانی خۆیان , بڕینی ڕیزەکان بۆ خوارەوە. کوڕە تێرمیناتۆرەکە کڕنۆشی دا:
  - ببورە چاو تەسک , بەڵام ویستم یەکەم بم! وە نەک هەر ویستم، بەڵکو دەیکەم!
  مارگاریتا کە تاوەرێکی دیکەی بە دۆشکە دروستکراوەکانی ئەمریکا بە پێی ڕووتی لەکاتی بازداندا دەڕووخێنێت، بە شێوەیەکی لۆژیکی تێبینی کرد:
  - خراپ نییە یەکەم بیت، دڵنیابە، بەڵام نابێت تۆپەکان لە پشتەوە بکوڵێنن!
  کوڕە ئەکتەرەکە کالیگولا، بە پەنجە ڕووتەکانی موشەکێکی فڕێدا، شیمۆسای تەقینەوە بەرزەکە تەقیەوە و ساموراییەکانی بڵاوکردەوە، وتی؛
  - ئەو کەسەی شەو و ڕۆژ تۆپەکان دەکوڵێنێت، ڕێگە نادات بە زیندووی بخورێت!
  مارگاریتا پێکەنی و بازێکی دا و پێی ڕووتی خۆی خستە ناو کانزای تاوەری دۆشکە. پۆڵا ئیستانلێسەکە دەگەڕێتەوە و ئەفسەرە ژاپۆنییەکان بە سەرەوە دەفڕن و ئەندامە پێڵاوەکانیان دەلەرزن. بەڕاستی، لە مێروو دەچوو.
  مارگاریتا لێرەشدا قسەی کرد:
  - گەواد تەنانەت دەتوانێت بە پاژنە "بۆت"ێکەوە دابنێت!
  کالیگولا چەقۆکێشەکە کە هەروەها لە بازدانێکدا دەمانچەیەکی لێداوە و بووەتە هۆی ئەوەی هەمووان بفڕن، تێبینی کردووە:
  - "پێڵاو" پێڵاو بۆ کەسێک دانەنێیت کە مێشکی پۆلیسی پێڵاوی نییە!
  مارگاریتا وەڵامی دایەوە و جارێکی تر سوڕاوەتەوە و تەواوی فەوجی ژاپۆنیەکانی بڕییەوە. کچە تێرمیناتۆرەکە لێرەشدا درەوشایەوە:
  - سەیر لەوەدایە کەسانێکی زۆر ڕاستگۆ لە لوتکەدا هەن، بەڵام کەمن لەنێویاندا کە بتوانن بەبێ فێڵبازی فێڵبازانە لە گەشەکردنی پیشەکەیاندا کار بکەن!
  کالیگولا وەکو سەرەوەی برین دەسوڕایەوە، ژاپۆنییەکانی دەخستە خوارەوە و بڕییەوە و بە شێوەیەکی مەنتقی دڵنیای کردەوە:
  - سیاسەتمەدارێک هەر ئەوەندەی کە کانگەرێک بە پاڵتۆیەکی سپییەوە دەچێتە خوارەوە بۆ ناو کانێک، یارییەکی دادپەروەرانە دەکات و پاڵنەرەکەش هەر یەکە: دەرهێنانی یارمەتییەکان بۆ شۆردنی ناوبانگێکی لەکەدار!
  مارگاریتا وەڵامی ئەمەی دایەوە و خوێنی لە قژی هەژاند:
  -سیاسەتمەدار، لە ژیاندا درۆزن و لە کرداردا دووڕووە، بەڵام مردن دادپەروەرە تەنانەت لەگەڵ ئەم ناپاکەشدا!
  کوڕە تێرمیناتۆرەکە دەمانچەیەکی ژاپۆنی شکاند و ئێسکی دوو دەیان سەربازی ئیمپراتۆریەتی خۆری هەڵهاتووی شکاند و وەڵامی دایەوە:
  - مردن ڕاستگۆیە کە هەمیشە دێت، بەڵام لە هەڵبژاردنی کاتی سەردانەکەیدا ئارەزوومەندانە!
  پۆرت ئارسەر شارێکی گەورەیە، هێڵی بەرگریی زۆری هەیە. کەواتە بەداخەوە و خۆشبەختانە شەڕڤانان کاتێکی تەواویان هەیە بۆ شەڕکردن.
  کوڕە شەڕکەرەکە کالیگولا، شەڕڤانانی بە شمشێر دەبڕییەوە، تەنانەت بە پێی ڕووتی خۆی نۆکێکی لەناوبردنیشی فڕێدا، ساموراییەکەی دەدڕاند، گۆرانی گوت:
  - چۆن هەوڵم نەدا، چۆن هەوڵم نەدا! گرنگ نییە کەسێک لەوێ بووبێت بۆ شەڕکردن!
  مارگاریتا کە نەوەیەکی دیکەی سەربازەکانی بڕییەوە کە لە ژێر لێدانی کچێکی حزبی کە وەک ڕەشەبا دەدرەوشایەوە، دەمرن، تێبینی کرد:
  - وە تا ڕادەیەک ئێمە خۆمان داوای شەڕ دەکەین. ئاخر دان بەوەدا بنێ کالیگولا، ئایا ویستت بچیتە پۆرت ئارسەر؟
  گەنجە تێرمیناتۆرەکە بە ڕاستگۆییەوە وتی:
  - بە سروشتی خۆی! ئەمە سۆزدارترین ئارەزووی من بوو.
  مارگاریتا، کچە حزبییەکە، دیسانەوە وەک ڕیشتاشی ژاپۆنییەکانی بڕییەوە، پێکەنی:
  - بەڵێ باش! ڕووسیا لە هێرشبەرترین شکست لە تەواوی مێژووی هەزار ساڵەی شەڕەکانی وڵاتەکەمان ڕزگار بکەن!
  کوڕ کالیگولا بە یەک دوو وەرچەرخان دوو دەیان ژاپۆنی بڕییەوە، هاوبەشەکەی ڕاستکردەوە:
  - ڕەنگە هێرشبەرترین شکست لە کاتی شەڕی یەکەمدا بووبێت لەگەڵ چیچان.
  مارگاریتا سەری لە سەری خۆی دانا و ڕازی بوو بەم قسەیە، تەنانەت پرۆسەی وردکردنی خێراتر کرد:
  - بێ گومان! ئەو نەیارەی کە دۆڕاین زۆر لاوازە! ئەو چیچانە ئەوەندە زۆر بوو، تەنانەت نیوەی ئەوانیش شەڕیان بۆ ئێمە کرد.
  کالیگولا تۆمبۆی پێکەنی، هەوڵیدا لە پرۆسەی قڕکردندا پێش هاوبەشەکەی بکەوێت:
  - مۆسکا چۆن بە فیلێک دەقەقێت!
  مارگاریتا بە عەقڵانییەوە تێبینی لەسەر ئەمە کرد، دیسانەوە ئێسک و وردە وردە خوێناوییەکانی قژی ڕەنگی بەفری بە پەرشوبڵاوی زێڕ هەڵدەلەرزاند، بەردەوام بوو لە قڕکردنی ئەو ژاپۆنییە ئازایانەی کە نەیاندەویست تەسلیم بن، بە چڕییەکی زیاترەوە، بە دەست و پێی:
  - کاتێک سوپا و گەل نایەوێت شەڕ بکات، ئەو کاتە موعجیزەیەکی لەو شێوەیە ڕوودەدات. وە لە یەکەم شەڕی چیچان، و لە شەڕی ڕووسیا و ژاپۆن.
  کالیگولای دۆلفینەکان ناچارە، لەکاتێکدا ساموراییەکان قڕ دەکات، ڕازی بێت:
  - تۆ ڕاست ئەکەیت! خەڵکی ڕووسیا بەداخەوە نایانەوێت شەڕ لەگەڵ ژاپۆنییەکان بکەن. - وە ئەو شەڕەڤانە گەنجە، بەجێهێشتنی تەواوی کۆمپانیایەکی سامورای بە سەریانەوە، زیادی کرد:
  - بەڵام لە کەسایەتی ئێمەدا فاکتەری موعجیزەیی دەرکەوتووە، کە ڕێگەمان پێدەدات لە شەڕی ناپەسەنددا سەرکەوین. تەنانەت هێمادارە کە لە شەڕێکدا کە پاشا لە سەریدا نەبێت، کەڕوبەکان یارمەتی دەدەن!
  مارگاریتا کە خوێنی لە لێوەکانیەوە تف دەکرد و بە بنی ڕووتی دەرزی ژەهراوی فڕێدا و ژاپۆنییەکانی کون دەکرد تا مردن، تێبینی کرد:
  - وە لەگەڵ ئەوەشدا دەستێوەردانی سێیەم لەلایەن ئێمەوە پێویستە!
  کالیگولا کوڕەکە کە ڕیزێکی دیکەی تەرمی بەجێهێشتبوو کە بە پارچە پارچە بڕاون، بەبێ ئەوەی بە تایبەتی گومانی لێبکات، سەرەڕای ئەوەش پرسی:
  -دڵنیای لەم بارەیەوە؟
  ئەو جەنگاوەرە گەنجە کە قڕکردنی ژاپۆنییەکانی لە پۆرت ئارسەر تەواو دەکات، بە ئاهێکەوە پشتڕاستی کردەوە:
  - لە دەریادا تۆگۆ زۆر بەهێزە. وە چ جۆرە فەرماندەیەک، یان وردتر بڵێین فەرماندەی دەریایی ڕۆژدێستڤێنسکی، بەداخەوە زۆر ناسراوە. ڕەنگە منداڵان لە ستراتیژییە دەریاییەکان باشتر بن!
  کالیگولا کە بەبێ بەزەییدا ساموراییەکان دەبڕێت، ناچارە لەگەڵ ئەو شتە ئاشکرایەدا هاوڕا بێت :
  کەشتییەکانی یەکەم فەوجی زەریای هێمنیان چاککردووەتەوە کە لە بنەوە بەرزکراونەتەوە، مرۆڤ ناتوانێت حساب بۆ سەرکەوتن بکات. بە تایبەت ئەگەر لەبیرتان بێت پەنجا و یەک کەشتی ڕوسی لە تسوشیما شەڕیان کردووە و تەنها یەک کەشتی تێکدەری ژاپۆنی نوقم بووە!
  مارگاریتا لە وروژاندندا لوولەی تفەنگەکەی شکاند و بە وەرچەرخانێکی دیکەی شمشێری چوار ژاپۆنی و بە دەرزییەکی تیژی سێ کەسی دیکە، زیادی کرد:
  - هەروەها گرنگە کە فەوجەکەی دەریاوانە ئازاکە ڕەنگە پێش ئەوەی بگاتە بنکەکە لەلایەن تۆگۆی زەحمەتکێش و گۆشتخۆرەوە ڕێگری لێبکرێت . لەم ڕووەوە پێگەی بەلەمی ڕۆژدێستڤێنسکی لە ڕادەبەدەر سەختە.
  کالیگولا تۆمبۆی، بە قاچەکانی وەک قاچەکانی مەیموون چالاکی، توێکڵێکی دیکە کە وەک مینی چێندراو ژاپۆنییەکانی کوشت، بە گاڵتەجاڕیەوە گوتی:
  وەک سویدییەک لە نزیک پۆلتاڤا،
  ڕۆژدێستڤێنسکی تووشی کێشە بوو...
  بە ئازا دەردەکەوێت
  لە ڕاستیدا بە پێچەوانەوەیە!
  کچە حزبییەکە کە بەردەوام بوو لە پارچەپارچەکردنی دوژمن بە هێزی دوو هێندەکراو و بەجێهێشتنی کۆمەڵێک تەرمی مردوو، بە شێوەیەکی لۆژیکی و بە حیسابات، ئاماژەی بەوەدا:
  - ئەگەر لە دەریادا ژاپۆن نەبەیتەوە، ئەوا ساموراییە سەرسەختەکان بۆ ماوەیەکی زۆر شەڕ دەکەن، گەنجینەی تاجی ڕووسیاش لە ئێستاوە چۆڵە، خەڵکەکەش لە لێواردایە. پێویستە بە خێرایی کۆتایی بە شەڕەکە بهێنین بە سەرکەوتنێکی دەنگدانەوە. ئەگینا شۆڕش و سەرهەڵدانی پەرلەمانێکی ئەگەری ناپێویست و تەنانەت زیانبەخشیش بۆ ڕووسیا ڕوودەدات!
  کالیگولا، کوڕە ئەکتەرەکە، ئەژنۆی ژەنەڕاڵەکەی ژاپۆنی دا و وای لێکرد بفڕێت بۆ بەرزاییەکان، لە هەمان کاتدا سێ کوڕی دەمامکداریشی خستە خوارەوە کە هەوڵیان دەدا بۆمب هاوێژێکی سەرەتایی جێگیر بکەن. کوڕە تێرمیناتۆرەکە وتی:
  - ئەگەر کاتی پێویست بێت بۆ کوێ دەچن؟
  مارگاریتا، کە ژاپۆنییەکان دەکاتە پارچە پارچە و گێژاوێکی خوێناوی، بە زەنگی ئاگادارکردنەوە تێبینی کرد:
  - لێرەدا کێشەیەک هەیە. ئێستا ئێمە بەم شێوەیە لە قەڵایەکەوە بۆ قەڵایەکی تر دەڕۆین. ئەی دەریا چی؟
  تۆمبۆی کالیگولا پێکەنی و پریشکێکی لە چاوەکانی ئازاد کرد کە بەر کۆگای تەقەمەنی کەوت. تەقینەوەیەک ڕوویدا کە تەواوی کەتیبەیەکی سەربازی ژاپۆنی فڕێدایە ئاسمانەوە.
  ئەکتەری کوڕەکە لەسەر ئەو قیژە هاوار دەکات:
  - هيچ شتێك تايبەتى نيه! بە داتاکانمان، ئێمە بە باشی مەلە دەکەین، بە شمشێر ناخنکێنین. لە کەشتییەکی جەنگییەوە بۆ کەشتییەکی جەنگی مەلە دەکات، سەقفەکان پاک دەکاتەوە!
  مارگاریتا کە شمشێرەکانی وەک ڕیشتاشی تیژ، سەربازە بێشومار و ئازا و بێماناکانی دەبڕییەوە، لە وەڵامدا بە ددانی تیژتری گەشاوەتر زەردەخەنەی کرد:
  - بە دڵنیاییەوە تۆ زەبەلاحێکی بیرکردنەوەیت!
  کالیگولای دۆلفینەکان، وەک ئەوەی یارییەکی کۆمپیوتەر بێت، چەقۆی لە ژاپۆنییەکان دا، بە ڕاستگۆییەوە وەڵامی دایەوە:
  - ئەگەر خێرایی بیرکردنەوە وەربگرین، ئەوا ئێمە، لە ڕاستیدا، هیچ هاوتایەکمان نییە !
  کچە تێرمیناتۆرەکەش بەم قسەیە هاوڕا بوو و بۆ ئەوەی قەناعەت پێبکات، بە تەواوی کەتیبەیەکی ساموراییدا ڕۆیشت.
  وە شوێنەواری خوێناوی بەجێهێشت کە شوێنەواری پێی ڕووت و چەقۆی کچەکەی تێدابوو.
  لە هەمان کاتدا ڕایگەیاندووە:
  - وە خێرایی جەستەکان، کە زۆر گرنگترە!
  پێکەوە، و پەلەکردن بەو خێراییە، پێویستە بتوانیت هاوسەنگی بپارێزیت و نەکەوێتە خوارەوە. کالیگولا گەمژە کەم تا زۆر سەرکەوتوو دەبێت. بە گشتی ئەگەر لە ڕووی تیۆریەوە قسە بکەین، خۆسەپێنێکی بێ دەستوور نابێت بۆ هەمیشە لە ڕووسیادا بوونی هەبێت. نموونەی وڵاتانی ڕۆژئاوایی لەگەڵ پەرلەمانەکانیان زۆر درمییە. ئیتر باسی ئەوە ناکەم کە ئۆلیگارشەکان دەیانەوێت دەسەڵاتی خۆیان نەک تەنها لە ڕووی ئابوورییەوە، بەڵکو لە ڕووی سیاسیشەوە مومارەسە بکەن. بۆ ئێستا کەم تا زۆر دۆستانەن لەگەڵ خۆسەپێن و ئەگەری سەرکەوتن لە زەریای هێمن و فراوانبوونی دواتر بۆ چین ئەم دۆستایەتییە بۆ ماوەیەکی زۆر بەهێزتر دەکات. بەڕێزان شەڕی ڕووسیا و ژاپۆنیش لە ڕوانگەی درێژخایەنەوە زۆر گرنگە. دروستکردنی ڕووسیای زەرد و خستنە ناوەوەی نەک تەنها مەنچوریا، بەڵکو ناوچەکانی تری چینیش، دەتوانێت ببێتە هۆی دابەشبوونی کۆتایی ئیمپراتۆریەتی ئاسمانی. ئەمەش بەو مانایەیە کە کۆلۆسۆسی بەهێزی چینی لە سەدەی بیست و یەکەمدا کە بانگەشەی زلهێز و هەژموونی جیهانی دەکات، ناتوانێت وەک دەوڵەت بوونی هەبێت.
  وە بە ئەگەرێکی زۆرەوە، بەبێ شۆڕشی ئۆکتۆبەر، داڕمانی سیستەمی کۆلۆنیالی جیهانی ڕوونادات. جیهان عەقڵانیتر و سەلامەتتر دەبێت لە سەدەی بیست و یەک کە زیاتر لە دوو سەد دەوڵەت لەسەر هەسارەیەکی بچووک هەیە. بەڵکو چەند ئیمپراتۆریەتێک سەرهەڵدەدەن، ڕەنگە تەنانەت ئیمپراتۆریەتی ڕووسیش ببێتە بەهێزترین، یان لانیکەم فراوانترین.
  ئەوەندە قورس نییە پێشبینی ئەوە بکەین کە لە ئەگەری سەرکەوتن بەسەر ژاپۆن چی ڕوودەدات. بە ئەگەرێکی زۆرەوە ئەڵمانیا کە سوپای ڕووسیا بۆی دەبێتە دەسەڵاتێکی گەورە ، مەترسی ڕاگەیاندنی شەڕ لە دژی ڕووسیا ناکات. بەڵام ڕەنگە لە یەک بەرەدا شەڕێکی بوێت، کە بەلجیکا و فەرەنسا لێبدات.
  بەڵام تزار نیکۆلاس بە جۆرێکە کە ڕەنگە هێرش بکاتە سەر , وەک لە مێژووی ڕاستەقینەدا ڕوویدا، بۆ دواوە. باشە، لانیکەم بۆ ئەوەی ئەڵمانییە شەڕانگێزەکان نەتوانن زۆر بەهێز بن.
  پاشان دیسان جەنگی جیهانی یەکەم. ڕەنگە ڕووسیا فیرقەی چینی و بەلەمێکی بەهێزی زەریای هێمن لە بەرەدا هەبێت، ئەمەش شتێکی پڵەس دەبێت، بەڵام ... لە مێژووی ڕاستەقینەدا ژاپۆن لە لای ئینتێنت شەڕی کرد، لە هەمان بەدیلدا، ڕەنگە خاکی خۆری هەڵهاتوو نیشان بدات خواستێک بۆ تۆڵەسەندنەوە. وە دواتر بەرەی دووەم لە ڕۆژهەڵات بەدەست دەهێنین. وە ئەمەش زۆر گەورە نییە .
  جگە لەوەش، مرۆڤ ناتوانێت چاوەڕوانی بەهێزبوونی بەرچاوی سوپای ڕووسیا بکات، بە بەراورد بە مێژووی ڕاستەقینە. هەرچەندە بێگومان دەکرێت بوژانەوەی خێرای ئابووری زووتر دەست پێبکات، نەک لە ساڵی ١٩٠٩، بەڵکو لە ساڵی ١٩٠٦ و لەوەش بەرزتر بێت. ئاخر سەرکەوتنی ڕووسیا دەتوانێت باوەڕی هەردوو وەبەرهێنەرانی بیانی و ناوخۆیی بە ڕژێمی دەسەڵاتدار بەهێزتر بکات و لێشاوی سەرمایە زیاتر دەبێت لە واقیع.
  ئەمەش لە بەرامبەردا دەبێتە هۆی زیادبوونی بودجە بۆ سوپا. مەگەر بێگومان حکومەتی تزاری زۆر متمانە بەخۆی دەربچێت. کاتێک بە تایبەتی وا دیارە هەمووان دەشکێنین و دەیکەین بە قیر. لە بنەڕەتدا، دەرئەنجامی جەنگی جیهانی یەکەم، لەم حاڵەتەدا، بە هیچ شێوەیەک دیار نییە. وە ڕەنگە دواتر، بۆ ئەوەی هەموو شتێک بە باشی چارەسەر بکرێت، ناچار بین بۆ جاری چوارەم دەستوەردان بکەین.
  هەرچەندە ئەگەری ئەوەی کە شەڕی جیهانی یەکەم بە هیچ شێوەیەک ڕوونەدات، لە بنەڕەتدا بەدەر نییە. لەم حاڵەتەدا ... لە ئێستاوە ئەستەمە بڵێین ڕووداوەکانی زیاتر چۆن پەرەدەسەنن. تا کەی تزار نیکۆلاسی دووەم حوکمڕانی دەکات و کێ شوێنی دەگرێتەوە؟ تسارێڤیچ ئەلێکسی گومانی هەیە، لەوانەیە تا تەمەنی گەورەیی نەژی. برا میخائیل و منداڵەکانی؟ هەم ئەمە و هەم بژاردەی دیکە ئەگەری هەیە.
  نیکۆلاسی دووەم دەتوانێت تا چەند بژی؟ لە نێو ڕۆمانۆڤەکاندا تەمەن درێژ نەبوون، بەڵام بە گشتی تزارێک کە کەم دەخواتەوە و جگەرە نەکێشێت، دەتوانێت ماوەیەکی زۆر درێژ بژی. وە هەرچەندە شانازیی بە نەرمی و میهرەبانی دڵەوە دەکرا، بەڵام لیبڕاڵ نەبوو. کەواتە بەدووری نازانرێت ئیمپراتۆر دەستوورێک بەبێ فشارێکی زۆر ببەخشێت. بەڵام ڕێگاکانی یەزدان لێی ناکۆڵنەوە. هەموو شتێک دەتوانێت بەو شێوەیە ڕووبدات کە کەمترین چاوەڕوانی دەکرێت. وە گورگ دەگۆڕێت بۆ بەرخ، بەرخیش دەگۆڕێت بۆ گورگ!
  ئێستاش لە دەرەوە منداڵی هێندە جوان و نازدارن - کوڕ و کچێک، لە تەمەنێکی تا ڕادەیەک ناسکدا، قەڵا لە دوای قەڵا و قەڵا لە دوای قەڵا پاک دەکەنەوە. بۆ نموونە لێرەدا شاخی سەرەکییە بە ناوی سادەی ڤیسۆکا. لێرەوە دەتوانیت تەواوی بەندەرەکە ببینیت لەگەڵ کەشتییە ڕووسییەکانی یەکەم فەوجەکەی زەریای هێمن کە چاکدەکرێنەوە، هەروەها گۆڕەپانەکانی دیکە و نزیکبوونەوەی شارەکە.
  مارگاریتا، بە متمانەوە ژمارەیەکی زۆر و خوێناوی ژاپۆنی دەبڕێت، فەرمان دەکات:
  - باشە ئێمەش پاکی بکەینەوە؟
  کوڕە شەڕکەرەکە کالیگولا کە دوا سامورای بە شمشێرەکانی تەواو کرد، بە گاڵتەجاڕیەوە وەڵامی دایەوە:
  - بێگومان پاک و خاوێنی دەکەینەوە و دووبارە پاکی دەکەینەوە!
  وە ئەو دوو هاوسەرە بە خێرایی فڕۆکەیەکی جەنگی پەلەیان کرد بۆ بەرزاییەکان. دەبێت پەلە بکەین. لە مانگی ئازاردا شەوەکان ئەوەندە درێژ نین و لە ڕۆژدا تەنانەت بە خێراییەکەیانەوە، بەدووری نازانرێت کە بتوانرێت بە تەواوی دوور بکەوێتەوە لە لێدانی چەندین موشەکی، واتە تفەنگ و لە هەمووی گرنگتر دۆشکە .
  باشە کە ئامێری ئۆتۆماتیکی نییە. وە بە جۆرێک ئارامتر. خۆری هەڵهاتن هیچ پەلەیەکی نییە تا تاریکی لە باران و تەمی شیرین کە هەموو شتێک پڕ دەکات، بڕەوێنێتەوە.
  بەیانیان بەستەڵەک و توێکڵی سەهۆڵەکە لە ژێر پێی بێ چەوریی کوڕانی تێرمیناتۆردا دەچڕێت، کە ئەگەر بیانویستایە پێڵاوەکانیان لەبەر نەدەکرد - دەدڕا. وە قاچەکانیان هەروەها چەکن کە لە چالاکترین دەستەکان خراپتر نین. توێکڵی سەهۆڵەکە دەچڕێت، بەڵام بە هیچ شێوەیەک دەستوەردان ناکات لە فڕین بۆ سەرەوە و بەردەوامبوون لە لەناوبردنی لەوێ، لەنێویاندا خزمەتگوزاری دەمانچە یازدە ئینجییەکان.
  سوودی ئەم جۆرە چەقۆیانە چییە؟ بەڵام ناتوانیت بە دەمانچەی گەورە ئامانجەکانی وەک ئەوان لێبدەیت، بەڵام زۆر ئاسانە پاسەوانەکان پاک بکەیتەوە. مارگاریتا کە بە یەک ئامێری سووڕانەوە دەیان ژاپۆنی فڕێدایە ناو کۆتایی، لە کاتی کەوتنیاندا بە شێوەیەکی ترسناک هاواریان کرد ، وتی:
  بە شێوەیەکی فێنک بەڕێوەدەچێت ...
  کوڕە تێرمیناتەرەکە کالیگولا پێکەنی و دەیان جەنگاوەری ئازای ژاپۆنی فڕێدایە ناو کۆتایی و بە خۆشحاڵییەوە تێبینی کرد:
  - تەنانەت بێزارکەریش دەبێت...
  مارگاریتا دەستی لێدا و سەرە بڕاوەکەی بە کەوانەیەک فڕێدایە سەر هاوبەشەکەی:
  - ئاساییە. لەوەش کاریگەرترە. یان حەز دەکەیت دوئێل لەگەڵ جادووگەرەکان بکەیت؟
  ئێستا چ زلهێزێکی گەورەی هەیە، وەک مار فاسۆلیا ئاسنی دەجوێت و وەڵامی دایەوە:
  - من ڕەت ناکەمەوە , بەڵام لە سەدەی بیستەمدا ئەگەری ئەوە کەمە کە تووشی ئەوان بیت !
  مارگاریتا کە دەیان ژاپۆنی دیکەی بۆ گۆشتی دڕاو بڕییەوە، پێکەنی:
  - بەڵام سەیرکە نینجا!
  بەڕاستی دوو دەیان چەکداری دەمامکدار بە عەبای ڕەشەوە پەلەیان کرد بۆ هێرشکردنە سەر ئەو جەنگاوەرە. وە شمشێریان پێیە، لە هەر دەستێکدا دوو شمشێر. بۆ مرۆڤ نینجاکان بە باشی دەجووڵان. مرۆڤ لە سەرەتای منداڵییەوە هەستی بەو ئامادەکارییە نائاساییە و ڕاهێنانە دڕندانە دەکرد. بەڵام لە واقیعدا چی دەتوانرێت دژایەتی کەڕوبەکان بکرێت؟ جیاوازی خێرایی نێوان نەمرەکان و منداڵان کە بە یارمەتی سیحر پەمپ دەکرێن و مرۆڤەکان زۆر گەورەیە. وە نینجاکان هەرچەندە شەڕکەرێکی باش ڕاهێنراون، بەڵام هێشتا مرۆڤن.
  مارگاریتا بە یەکجار بە ئامێری بای خێرا دوو کەسی بڕی و سێیەمەکەی بە پێی ڕووت و کچانە و ڕەسەن و کوشندە لە ناو گەدەیدا بارگاوی کرد کە زیاتر لە پەنجا مەتر بەرەو سەرەوە فڕی و دار ئاڵاکەی لە تاوەرەکەوە دڕاند. مارگاریتا بەرەنگاریی ئەو ئەستێرانە بووەوە کە فڕێدرابوونە سەری و بەردەوام بوو لە جووڵە سێ کەسی دیکەی بڕی و چوارەمەکەی کوشت بە فڕێدانی سێ خەنجەر بە پەنجەکانی قاچی. نینجاکە لە دوو کەس دوورکەوتەوە، بەڵام سێیەمیان کە بە ڕێڕەوێکی شکاودا دەفڕی، ڕاست لە دڵدا نیشتەوە.
  هەروەها کالیگولای تۆمبۆییش هاتە ناو شەڕەکەوە. ئەو نینجا وەنەوشەیییەکەی لە نیوە بڕی و هێرشێکی خێراتری ئەنجامدا کە سەری ئەو پیاوە دەمامکدارانەی لێدا کە هەوڵی هێرشکردنە سەر جووتەکانی دەدا.
  پیاوە نەبینراوەکانی ڕەشپێست کۆڵیان نەدا، بەڵام لە خێراییدا زۆر خاو بوون بە بەراورد بەو کوڕ و کچە کەروبانەی کە هێرشیان دەکردە سەریان. بە هیچ شێوەیەک چانسیان نەبوو.
  مارگاریتا، لە جووڵەی بەرگە نەگیراوی جنۆکەیەکی خێرادا، تەنانەت گۆرانی گوت:
  وەک بارانێکی تەڕ دەچیتە شێعل ! فریشتەکانی تر خزمەتمان دەکەن، تۆش لەگەڵ دراکولا دەچیتە ناو تابوتەکە!
  نینجاکە کەوتە خوارەوە، پارچە پارچە بوو، وەک هەروەزێکی پێگەیشتوو لە ژێر بڕینەکەدا خوێنی دەڕژا. وە وازیان لە هێرشکردن نەهێنا. بەڵام ... هەر بیست و سێ جەنگاوەری گەورە لە شەڕدا کەوتنە خوارەوە. دوای ئەوە، ئەو ژن و مێردە شایستە گۆڕا بۆ تەواوکردنی خزمەتکارە ڕزگاربووەکان لە دەمانچەکان...
  تەمەکە لە ئێستاوە دەستی کردبوو بە بڕین و خۆر بەهێزتر دەستی کرد بە درەوشاوەیی. وە جەنگاوەرە ئازاکان ڕوویان لە هێڵێکی تری بەرگری کرد. هێشتا هێرشەکە دەستی پێنەکردبوو و ناچار بووین خۆمان شەڕ بکەین. بەڵام هێشتا شەڕڤانان هەستیان بە ماندوێتی جدی نەدەکرد، بەڵکو تەنها دەیانویست نان بخۆن. باشە جارێکی تر دەستمان کردەوە بە خواردنی گۆشتی ئەسپی کاڵ. باشە مرۆڤ نییە، ئاخر.
  کوڕە تێرمیناتۆرەکە کالیگولا کە بە پێی ڕووتی دەرزییەکی فڕێدا و چەند ژاپۆنییەکی پێ کون کرد، بە دەنگێکی بەرز قسەی کرد:
  - سەختترین کۆیلایەتی ئەوەیە کە کۆیلەی گەدە بیت - ئاغا بێ ڕەحمە، بەبێ گوێدانە بۆشایی یان پڕبوون!
  مارگاریتا لەگەڵ ئەمەدا هاوڕا بوو، بەردەوام بوو لە بڕینی ئەو سامورایانەی کە هێشتا دەخزێن، وەک جەڵتەی بێشومار، کە لە شەپۆلەکاندا دەڕژان . لە نێو ژاپۆنییەکان کوڕی زۆر گەنج هەبوون، تەمەنیان نزیکەی شانزە یان حەڤدە ساڵ بوو، کوشتنیان ئەوەندە ناخۆش بوو. دیارە دەسەڵاتدارانی وڵاتی خۆری هەڵهاتوو هەموو یەدەگەکانیان بۆ شەڕ کۆکردۆتەوە. بەڵام کورۆپاتکین کە هەمووان تفیان لێدەکرد و تفیان لێدەکرد، هێشتا ئاگاداری سەربازەکان بوو، و زۆر کەمتر لە ژاپۆنییەکان زیانی دەدا. وە بۆ ئەمەش پێویستە کریدتەکەی بدرێتێ. وە وردە وردە یەکەکانی ژاپۆن باشتر شەڕیان کرد و هێزی تازە و ڕاهێنراوی باش لە بەشی ئەوروپی ڕووسیاوە گەیشتن. لەوانەش فەوجەکانی پاسەوانان.
  کچە حزبییەکە پێی وابوو کە لە جەنگی جیهانی دووەمدا شتێکی هاوشێوە ڕوویداوە. ئەڵمانییە ترسناکەکان پێشکەوتن و سەرکەوتنیان بەدەستهێنا تا یەکە نوخبەکانیان بە تەواوی، یان نزیکەی بە تەواوی، کرانە دەرەوە. دوای ئەوەش نەیانتوانی سوپای سوور لەخۆ بگرن.
  ڕاستە، دەبێ بڵێین یەکەکانی کارمەندانی سوپای سووریش کرانە دەرەوە. و ئەمەش، بەڕاستی، کێشەیەک دەرچوو.
  مارگاریتا بە پەلە هاتە ناو شەڕەوە بەم وشانە:
  - خودا وازت لێناهێنێت، بەراز ناتخوات، ئەژدیها خراپەکانیش لەژێر دەستگیرکردندا دەبن!
  . بەشی ژمارە ١٢.
  دۆمینیکا تەنها بۆ ماوەیەک گەڕایەوە بۆ ئەکادیمیای ئەژدیها. دیسانەوە بە خێرایی چەند دەیان جادوو فێر بوو، و هەندێک وشەی ئاڵۆز.
  پاشان سێ کچ: دێوێک و هۆبیتێک و ترۆلێکی مێینە، یارییان لەگەڵدا کرد لە فڕێدانی بەردی سیحراوی بەرزتر.
  دۆمینیکا لێیان داوە. وە بەردەکان خۆیان زۆر بە گەشاوەیی دەدرەوشایەوە و دەدرەوشایەوە، وەک دڵۆپی شەبنەم لە تیشکی چوار ڕووناکیدا.
  دوای ئەوەش کچە جادووگەرەکان دوو ئەڵقەیان پێدەدا کە لە هەر پێیەکەوە بەردیان لەسەر بوو، بۆ ئەوەی جەنگاوەرەکە بتوانێت جادووەکانی بەهێز بکات لە پێناو ئامانجێکی گەورەدا: ڕزگارکردنی ڕەگەزی بەهێزتر.
  ئێستا نزیکەی هەموو پەنجەکانی قاچی پێی ڕووتی کچە ئەکتەرەکە، جگە لە پەنجە بچووکەکە، ئەڵقەی سیحراوییان هەبوو. وە لە پێشوودا بەهێزتر بوو لە سیحردا. ئەمە لە ڕاستیدا کچێکە توانای وێرانکردنی شارێک و دروستکردنی کۆشکێکی هەیە.
  و بەم شێوەیە بە خێرایی سەد جادوویەکی دیکە فێر بوو و لەبری ئەوەی پشوو بدات، لەسەر فەرشەکەی پەڕ دانیشت. خۆی خستە ناو دۆخی نیلوفەرەوە و نزیکەی یەکسەر جەوهەر و ڕۆحی دەروونی و دووانە جەستەی خۆیان لە گەردوونێکی هاوتەریبدا بینیەوە، لەگەڵ تیمێکی شەڕکەر، هەرچەندە لە دەرەوە گەنج بوون.
  لەشکرێکی منداڵان بە سەرۆکایەتی چوار شەڕڤانان لە وڵاتی جادووگەرە خراپەکە باسیندا بەردەوام بوون لە شەڕی کۆمەڵێک مشک.
  یەکەم گروپی مێشوولە گۆشتخۆرەکان کوژران یان گۆڕانکارییان بەسەردا هات.
  پاشان ئەو کێڵگانە دەرکەوتن کە کۆیلە منداڵە بەدبەختەکان تێیدا کاریان دەکرد. لەلایەن چاودێرانی مشکی گەورەوە بە قەبارەی بەرازی شایستە چاودێرییان دەکرا. قامچییان لە پەنجەکاندا دەگرت و کچ و کوڕی نیوە ڕووتیان قامچی دەکرد.
  دۆمینیکا تووڕە بوو:
  - چەند خراپە کاتێک منداڵان ئازار دەچێژن!
  وە لە توڕەییدا چەندین ڕەشەبای بە یەکجار تەقەی لە مشکەکان کرد و ئەوانیش بوون بە نەنکی گەورە و شوکولاتە داپۆشراو.
  کۆیلە منداڵەکان بە سەرسوڕمانەوە قیژەیان کرد، پاشان پەلەیان کرد بۆ خواردنێکی وەها ئارەزووی خواردن و بۆنخۆش. وە با پارچەی لێ بدڕێنین.
  دۆمینیکا جارێکی تر چەقۆی سیحراوی خۆی هەڵواسی، و دیسانەوە گۆڕانکاری کرد، مشکە چەوتەکانی کردە خواردنی بە تام و قیژە:
  منداڵان ئەمانە ئەستێرەی ئاسمانن،
  گوڵ لە چۆڵەوانیەکاندا گەشە دەکات...
  شادی لەسەر هەسارەکە دەبێت،
  خەونی جوان دەگوڵێت!
  مارگاریتا کە لە گۆڕانکارییەکانیشدا بەشداربووە، بە شێوەیەکی لۆژیکی ئاماژەی بەوە کردووە:
  - گەرمی و میهرەبانییەکی گەورەی ناوەوەت هەیە!
  لەناکاو وەکو جاک ئین دی بۆکس مشکێکی زەبەلاحی هاوشێوەی دایناسۆر دەرکەوت. دەمی کردەوە و شتێکی کەڕکەری هاوار کرد.
  هەردوو کچەکە جادووگەرن، چۆن ڕەشەبا و پەلسار بەسەریدا ئازاد دەکەن، و لە چەقۆی سیحراوی و لە ئەڵقەی پێی ڕووتیانەوە. وە ڕژێمی وزەی بەستراو بەر ئەهریمەنێکی زەبەلاح کەوت کە بەرزییەکەی بیست و پێنج مەتر بوو. ڕوخا، یەکسەر ڕووی کردە سەر مێزە درێژەکە، چەندین خواردنی جیاواز و دەوڵەمەند و جۆراوجۆری بینی. وە لێرەدا لەنێو شتەکانی تردا پەرداخی شەرابی زێڕین هەبوون کە جۆرەها ئایسکرێمی تێدابوو.
  منداڵانی کۆیلە دەستیان کرد بە وازهێنان لە کارکردن لە هەموو دەوروبەری دەوروبەری و هێرشیان کردە سەر مشکە ڕق لێبووەکان، و بە داس و کۆتر و شتە کشتوکاڵیەکانی تر وردیان کرد.
  وە ئەوەندە توڕەیی زۆریان تێدا بوو. تەنانەت کوڕە یاخیبووەکان بە جۆش و خرۆشەوە دەستیان کرد بە گۆرانی وتن؛
  هەرکەسێک لە تاریکی کۆیلایەتیدایە، شمشێرەکە بە دەستەوە بگرە،
  وە بەرگەی شەرمەزاری زەلیل مەگرە...
  دوژمنەکەت بناغە لەسەر خوێن دروست ناکات،
  ڕستەیەکی ناخۆشی بەسەریدا تێدەپەڕێنیت!
  
  کوڕەکە بە قامچییەکی خراپ لێی دەدرێت،
  جەلادێک بە مشکێکی خراپ ئازاری دەدات...
  بەڵام ئەشکەنجەدەری خراپەکار دەگۆڕێت بۆ لاشە،
  ئیتر گوێت لە گریانێکی کچ نەبێت!
  
  کۆیلە مەبە، زەلیل لە خۆڵدا،
  خێرا سەرت بەرز بکەرەوە...
  وە لە دوورەوە ئەلفینیزم دەبێت،
  من سۆڵنتس و سپارتاکم خۆشدەوێت!
  
  جیهانێکی گەش لە گەردووندا هەبێت،
  کە تێیدا بەختەوەری بۆ هەمیشە بۆ مرۆڤەکان دەمێنێتەوە...
  منداڵەکانیش لەوێ جەژنێکی خۆش دەگێڕن،
  ئەو شانشینییە لە خوێن نییە، لە مشت!
  
  ئێمە باوەڕمان وایە بەهەشت لە هەموو گەردووندا دەبێت،
  ئێمە شارەزا دەبین لە فەزاکە...
  سەبارەت بەم بابەتە، کوڕە جەنگاوەر، بوێری،
  بۆ ئەوەی لێرەدا کابوس و شەرمەزاری خراپ نەبێت!
  
  بەڵێ ئێمە کۆیلەین، لە ژێر ستەمدا بە زنجیرەوە دەگرین،
  وە قامچییەکی سووتاو لە بڕبڕەکانی پشتدا قامچیمان لێدەدات...
  بەڵام من باوەڕم وایە کە هەموو مشکەکانی ئۆرک دەکوژین،
  چونکە سەرکردەی یاخیبووان زۆر فێنک و ساردە!
  
  لەم کاتژمێرەدا کوڕەکان هەموویان یاخی بوون،
  بۆ هەمان شت لەگەڵیانن ...
  وە من باوەڕم وایە کە ئەوان سۆلسێنیزم دەدەن،
  ئێمە یۆرۆی ڕق لێکراوی فڕێ دەدەین!
  
  پاشان، دەزانی، هۆڕنی سەرکەوتن لێدەدات،
  وە منداڵەکان لە شکۆمەندیدا گەشە دەکەن...
  گۆڕانکاری لە خۆشیدا چاوەڕێمان دەکات،
  تاقیکردنەوەکان، دەرچوون لە هەموو شتێک بە نمرەی تەواو!
  
  ئێمە موعجیزەیەکی لەو شێوەیە بەدەست دەهێنین، باوەڕم وایە،
  کە بەهەشتێکی ڕاستەقینەی ڕووناکی دەبێت...
  لانی کەم لە شوێنێک جادووگەرێک یەهودایەکی چەوتە،
  چی کوڕەکان دەباتە ناو ئەشکەوتەکەوە!
  
  لە جیهانی ژێرزەویدا جێگەی ئێمەی کۆیلە نییە،
  دەتوانین شەیتانەکان لە درزەکان دەربکەین...
  بەناوی بەهەشتەوە، کە پیرۆزە لەلای پەروەردگار،
  بۆ هەموو مرۆڤە دڵخۆشەکانی ئازاد!
  
  ئاشتی لە هەموو جیهانی ژێر مانگدا هەبێت،
  تیشکی خۆری پیرۆز هەبێت ...
  ئێمە وەک لە گەلەری تەقەکردندا تەقە لە دوژمنان دەکەین،
  کەواتە تەنها سەرەوە و نەک چرکەیەک دابەزین!
  
  بەڵێ باوەڕم پێ بکەن دەسەڵاتمان وشک نابێتەوە،
  ئەو دەبێتە ڕێگای بەهەشت بۆ گەردوون...
  وە سوپای یاخیبووان بە دەنگی بەرز دەقەقێنن , .
  بۆ خنکاندنی مشکە دوژمنکارەکان!
  
  ئەمە چەندە دڵخۆشی، دڵخۆشی،
  چیمەنەکە وەک گوڵەبەڕۆژە لە هەموو دەوروبەریدا گەشە دەکات...
  تیمی کوڕانمان
  بە دڵنیاییەوە دیمەنەکە هی هەڵۆی شاخاوییە!
  
  سەرکەوتن دڵنیا دەبێت،
  با بنیات بنێین، باوەڕم وایە، ڕاستگۆیانە ئێمە عەدەنین...
  هەموو خۆشی، شادی لەسەر هەر هەسارەیەک،
  گەردن سوور نیت , بەڵکو کاکەیەکی بەڕێزیت!
  بەڕاستی ئەمە سروودی ئەو کۆیلە بەئاگابووانەیە کە مشک و ئۆرکەکان دەچەوسێننەوە.
  لەم نێوەندەدا دۆمینیکا و مارگاریتا لەسەر ئەژدیهاکان، پێش سوپاکە، دەفڕن بۆ سەرەوە بۆ قەڵاکە.
  دوو جادووگەر، خێرا و بریقەدار بە چەقۆ و ئەڵقەی سیحراوی بە تەلیسم لەسەر پێی ڕووت. کە بەهۆیەوە گۆڕانکاری ئەفسانەیی ئەنجام دەدەن. وە هیچ شتێکی خراپ نییە کە ئێستا مشکی باڵدار و مەترسیدارتر هەوڵی هێرشکردنە سەریان دەدەن.
  فڕۆکەوانی مێشوولە گاڵتە نییە. بەڵام کچەکان بە هێزە ئەفسوناوییەکانیان لێیان دەدەن و سیحریان کردووە. وە لەبری ئەهریمەنەکان، شیرینی پەتۆ دەردەکەوێت. ئەوەندە شیرین و بۆن خۆش.
  جگە لەوەش هەندێک لە مەیموونە باڵدارەکان دەبنە شووتی. کە ئەوەندە پێگەیشتووە و بە یاقوت و تۆپازەوە دەدرەوشێتەوە.
  وە هەندێک مەیموونی دیکە کە باڵیان هەبوو بوون بە باڵۆن.
  هەروەها ئۆینۆمای و دۆبرینیا چوونە ناو شەڕی ئەژدیهاکانەوە. دەستیان کرد بە بڕینی هاوتاکانیان بە شمشێر کە تاڕادەیەک سادە و ڕاست و دروستە. باشە و ئەژدیهاکان خۆیان، کاتێک دەیگرن و بە ئاگر دەسووتێن. وە باڵدارەکان دەسووتێنن بەبێ هیچ پەشیمانی و گومانێک.
  ئۆینۆمۆس بە بڕینی دوژمن ئاماژەی بەوەدا:
  - ئەمە، دەبینیت، زۆر پێکەنیناوی و فێنک دەبێت!
  دۆبرینیا بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - بەڵێ ئەمە بە وشە ناخرێتەڕوو!
  وە کوڕە پاڵەوانەکە دەرزییەکی زۆر تیژ و کوشندە بە دوژمندا هەڵدا. ڕاست لە چاوی مشکەکەدا کەوت و لەگەڵ مێشوولەیەکی دیکەدا پێکدادا. لێرەوە ئاژاوە دەستی پێکرد.
  ئۆینۆمۆس گۆرانی وت:
  مشک زۆر فێنک و سارد و سڕە
  تەنانەت دەتوانن دار بلوطێکیش بقرتێنن...
  مێشکت سەختە بۆ بینین،
  وە پێچاوپێچەکان وەکو تارێک وایە!
  دۆبرینیا بەم قسەیە هاوڕا بوو:
  - بەڵێ، مشک هەموو جۆرە شتێکی ناشرین دەکوتێت!
  مارگاریتا چاوی بڕییەوە. بیری هاتەوە کە چۆن کوڕە حزبییەکەی ئەندرێیکا گیرا. وە لە ژێرزەمینێکی سارد و پڕ لە مشکدا قفڵ بوو. وە مێشوولەکان پێی ڕووتی کوڕەکەیان گاز گرت کە بەهۆی سەرما بێهێز بوون. ئەندرێیکا بە درێژایی شەو شەڕی مشکەکانی دەکرد و نەیدەخەوت. بەیانیش بۆ لێکۆڵینەوە بردران و سەرەتا خوێیان بەسەر برینەکانی قاچی کوڕە Aدا ڕشت. زۆر بە ئازار بوو، ئەندرێیکا دەستی کرد بە هاوارکردن . وە بە تەلی دڕکاویش لێیان دا.
  بەڵام کوڕە حزبییەکە بەهۆی شۆکی ئازارەوە هۆشی لەدەستدا، بەڵام هیچی نەوت.
  مارگاریتا توانی هەڵهاتنی ئەندرێیکا ڕێکبخات. وە ئەمەش کارەساتی ئەو بوو. کوڕەکە توانی بەسەر ئازارەکەدا زاڵ بێت و لەسەر قاچی پەککەوتوو و پێوەدراو بڕوات. و بۆ ئەوەش، کودۆس بۆ ئەو.
  کچە حزبییەکە لە مشکەکانی دا و بە جۆش و خرۆشێکی زۆرەوە گۆرانی گوت:
  تفەنگەکەم وەک برایەکی گەورەتر وایە
  زۆر بە وردی، بە وردی وێنە دەگرێت...
  ئاخر کچێک دۆشکەیەکی لە ڕیخۆڵەکانیدایە،
  هەرچەندە هەندێک جار ژیان وەک قەفەس وایە!
  
  من کچێکم هیچ بەهێزتر نیم
  گورگ و پڵنگ لە یەک تاقیکردنەوەدا...
  بەڵام وشەکە گۆچان نییە،
  کاتێک لەگەڵ خۆشەویستەکەمدام، باوەڕم وایە، پێکەوە!
  
  پێشتر کام پاسم وەرگرتووە،
  ئێران هێرشی کردە سەر شاخەکان...
  زۆر وڵاتی جیاوازی داگیرکرد،
  نەخێر، ناتوانم بە ئارامی لە تەنیشت قەنەفەکە دابنیشێم!
  
  ڕەنگە لەم شتە تێنەگەیت،
  شەڕکردن لەگەڵ کۆنەپەرستان واتای چییە...
  لە دەفتەرەکەتدا بینووسە،
  وە فێربە شەڕێکی شایستە بکەیت کابرا!
  
  نیشتمانێکی دایکی من نییە، باوەڕم پێ بکەن، ئازاتر،
  وەکو یاقوتێکی گەش دەدرەوشێتەوە...
  هەرچەندە ملیۆنان لق و پۆپی شەیتان هەیە،
  هێشتا جێگایەک لە بەهەشتدا بەدەست دەهێنین!
  
  پەروەردگار بمپارێزێت
  گەورەکەمان ، خودای گەورە...
  کچەکە گۆشتی بەهێزی هەیە ،
  بە ڤالییەکی ورد گێلاسەکە دەخاتە خوارەوە!
  
  کەس ناتوانێت شکستم پێبهێنێت
  من ئەو کچەم کە ناوی لێژنە!
  ورچەکەش کڕنۆش بۆ پێیەکانم دادەنێت،
  وە بەم زووانە ماپڵەکان زێڕت پێدەبەخشن!
  
  بەستەڵەک، بە پێی ڕووت بەناو بەفردا ڕادەکات ،
  سنۆدریفت، دەزانی، کچێک مەترسە...
  قژبڕینێکی زەق و زەق دەدەم بە نەیارەکەم ،
  وەک سەگێکی خۆڵەمێشی دەمناسنەوە!
  
  من لە سەرەتای بەهار لەدایک بووم،
  ئەوەندە سوور، وەک ئەوەی لافیتەیەک بێت...
  کارەکتەرەکە زۆر greyhound , groovy,
  وە بڵێسەی گەرم لە دڵمدا دەسوتێت!
  
  بەڵێ، کچێکی جوانترت نەدۆزیەوە،
  ئەو خۆشەویستییەکی زۆر بە هەمووان دەبەخشێت...
  تەنانەت بیست ساڵیش دەرناکەوێت ،
  بەڵام تەنانەت زۆر بە توندی لێدەدات !
  
  
  بۆیە کڕنۆش بۆ کچەکە،
  وە پێی ڕووتی ماچ بکە...
  شوڕشگێڕ وەک تیرێک بەپەلە بەرەو سەرەوە دەڕوات،
  چارەسەرکردنی کێشەکە بۆ ئێمە قورس نابێت!
  کچە حزبییەکە زۆر بە ڕۆحەوە گۆرانی دەگوت. هەموو مشکە فڕیوەکان گۆڕاون. هەندێکیان لە شیرینی پەتاتە، هەندێکیان لە پۆپکۆرن، هەندێکیان لە دۆشاوی جۆ، یان بڵقی سابوون. وە هەندێک لە کوڕە پاڵەوانەکان بە شێوەیەکی بێ بایەخ هاک کران تا مردن، یان ئەژدیهاکان بە ئاگر سووتاندیان. ئەمانە بەڕاستی مافین و برژاوی چۆپی خۆش و گۆشتاوی بوون.
  دۆبرینیا بە پەنجەکانی قاچی دەرزییەکەی برد و هەڵیدا و ئەویش جاڵجاڵۆکە باڵدارەکەی کون کرد و بە دیوارە بەردەکەوە بەستەوە. وە دەرکەوت کە ئەوەندە فێنک و فێنک بوو.
  جاڵجاڵۆکە لەناکاو ڕووناک بووەوە و گۆرەوییەکی ئەڵماسیی سەرنجڕاکێش لە شوێنی خۆی دەرکەوت.
  دۆبرینیا گۆرانی گوت:
  وە کاتێک باربێلەکەم بینی،
  ئای، ئای ، ئای!
  کوڕەکان ڕاکردنێکیان بۆ پارەکەیان دا،
  خەوی لێ مەخە!
  کوڕەکە ئینۆمای وەڵامی دایەوە:
  - وای! چەندە باش دەرچوو. ئەمە گەوهەرێکە.
  دۆبرینیا خرۆشی و هاوارێکی کرد:
  - دەتوانین هەمووی بکەین بەڕێزان، ئێمە دەمێکە چاندن دەکەین، لە کوێ؟
  دۆمینیکا لە وەڵامدا چرپەی کرد، هەروەها دەیان جاڵجاڵۆکەی باڵدار کە لە تاوەرە نەخوازراوەکەی قەڵاکەدا دەفڕیان، کردە تەواوی کۆمەڵە ئەستێرەیەکی گەوهەر. وە چۆن بە شێوەیەکی سەرسوڕهێنەر دەدرەوشێتەوە و دەدرەوشێتەوە، وەکو سەهۆڵبەندان لەسەر چوار ڕووناکییەکە کە تیشکی خۆر دەنێرێتە دەرەوە.
  مارگاریتا بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - باوەڕم وایە چاکە بەسەر خراپەدا سەردەکەوێت!
  ئینۆمای بە پێکەنینەوە ئاماژەی بەوەدا:
  - چاکە و خراپە چەمکی ڕێژەیین. لێرەدا مشکێکە، ئەویش زیندووە، ئێمەش دەیبڕین!
  دۆبرینیا تێبینی کرد:
  - وە ڕووەکەکان؟ هەمان سەوزە و میوەش زیندوون، هەروەها دەخورێن، و بەداخەوە!
  دۆمینیکا لە تویتێکدا نووسیویەتی؛
  - بەم شێوەیە ڕوودەدات، بەم شێوەیە ڕوودەدات،
  هەریەکەیان بە یەکجار ئەوی تریان دەخوات !
  کچە ئەکتەرە بە هاوارێکەوە وەریگرت و سیحرێکی لە پێی ڕووتەکانی ئازاد کرد. وە تاوەرەکە کە کەللەسەری مشکەکەی تێدابوو گۆڕدرا. زێڕین بوو و گوڵێک بە یاقوت لە سەرەوە دەدرەوشایەوە.
  مارگاریتا بە ژیرییەوە تێبینی کرد، ددانەکانی ڕووتکردەوە و لە پەنجە ڕووتەکانییەوە شلەمەنی تیشکی کوشندە و وێرانکەری دەنارد. وە سیحرەکەش کاریگەری هەبوو. و چەقۆی لێدرا بکوژ و وێرانکەر، کە یەکسەر گۆڕا بۆ داهێنەر و گەشەسەندوو.
  ئۆرک و گۆبلینەکان لە قەڵاکە ڕژانە دەرەوە . وە بە کۆمەڵێکی ڕاستەقینە سەرکەون . هەندێک لە ورچە چەقەڵەکان زرێپۆشی پۆڵایان لەبەردا بوو. وە ئەمانە زرێپۆشێکی زۆر بریقەدارن، بە ڕم و تەقەمەنی.
  دۆمینیکا بە شێوەیەکی شەڕانگێزانە تێبینی کرد و ددانەکانی ڕووتکردەوە:
  - ئێستا ئەمە جەماوەرێکی ترسناکە کە لە ئێستاوە سەردەکەوێت بۆ ناو . باشە ئایا بە شتێکی کوشندە چاویان پێیان بکەوێت؟
  مارگاریتا بە زەردەخەنەیەکی خراپەوە ئاماژەی بەوەدا:
  - بەڵێ بێگومان دەتوانین ئەم کارە بکەین!
  وە کچە جادووگەرەکان پەلسارە ئەفسوناوییەکانیان برد و هەڵیانکوتایە سەر ئۆرک و گۆبلینەکان.
  کوڕ دۆبرینیا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - ئەمە خراپ نییە، بەڵام دەبێت دەرفەت بدەین بە جەنگاوەرانی منداڵ .
  و، لە ڕاستیدا، هەزاران منداڵی یاخیبوو لە ئاراستەی جیاوازەوە ڕایانکردە سەرەوە بۆ قەڵاکە. زۆرێکیان بە تایبەت کوڕەکان زنجیریان لەبەردا بوو. هەندێک لە کوڕەکان کاریان دەکرد، شوێنەوار و پەیکەریان بۆ جادووگەرەکە باستیندا دانا . هەندێک پەیکەر بەرزییان تا سەد مەتر گەورە بووە و تەنیا قەڵا زەبەلاحەکە لە سەروویانەوە بەرز بووەتەوە.
  دوو بەهێزترین، هەرچەندە گەورەترین کوڕ نەبوون، ڤیسکۆنت و فۆنیکس، پێش ئەوانی تر شەڕیان کرد و مێشوولەیان خستە خوارەوە.
  لە بەرامبەردا ئۆرکەکان لە کەوانەوە دەستیان کرد بە تەقەکردن. بەڵام جادووگەرەکان بە توندی لێیان دا. ئەگەر کوشتنی مشکەکان تاڕادەیەک ئاسان بوو، هەرچەندە قەڵەو و گەورە بوون، ئەمە کاریگەری لەسەر جووڵەیان هەبوو. پاشان ئۆرکەکان شەڕکەری بەهێزتر دەبن و گۆبلینەکان بە سادەیی زەبەلاحن.
  فۆنیکس ئاماژەی بەوە کردووە:
  - من لەگەڵ کارتاوس شەڕم کردووە . کەواتە شەڕکەرەکانی چالاکیتر بوون!
  شەڕکەری ڤیسکۆنت گۆرانی وت:
  من شەڕم بە شێوەیەکی ترسناک خۆشدەوێت
  شەڕکردن وەک کەروێشک...
  وە لە شەڕی دەست بە دەستدا،
  من بۆ دوو ئەهریمەن شەڕ دەکەم!
  فۆنیکس بە زەردەخەنەوە تێبینی کرد:
  - بەڵێ، ئەگەر ڕاستگۆ بم، ئەمە زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە ! بەڵام ئێمە ڕاهاتووین بە هەزاران ئەهریمەنەکان بکوژین.
  و بەم شێوەیە کوڕە پاڵەوانەکان گۆبلینەکەیان کوشت. وە باقی ئەهریمەنەکان پێشتر بەشێکیان گۆڕابوون بۆ ... جۆرەها خواردن و شیرینی. بەڵام یەکێک لە گۆبلینەکان ئایسکرێمی لەو شێوەیەی لەناو پەرداخێکی شەرابدا بەرهەمهێنا کە لە زمرد نەخشێندرابوو.
  وە لە سەرەوە کۆمەڵێک ئایسکرێمی فرەڕەنگ و پارچە شوکولاتە و میوەی شەکردار و شووتی و فستق و هتد هەیە، زۆر ئارەزووی خواردن دەکات.
  منداڵە جەنگاوەرەکان لە خۆشیدا هاوار دەکەن. بەڵێ، بەڕاستی لەڕادەبەدەر بە تام دەرچوو و چاوەکان سەرسام دەکات.
  کچە جادووگەرەکە مارگاریتا، دوای ئەوەی شەپۆلێکی دیکەی لەناوچوون و لەناوبردنی بڵاوکردەوە، کارت بلانچێکی شەڕانگێزانەی کرد لە بابەتی گۆڕینی ناشرینەکان بۆ یەکێکی ئارەزوومەندانە ، و بڵاویکردەوە:
  - لە هەندێک ڕووەوە سیحر باشترە لە پرۆسەی سروشتی، ڕاستە؟
  دۆمینیکا هاوڕا بوو:
  - بەڵێ بێ هیچ گومانێک خەریکین شتێکی جوان و بە تام دروست دەکەین. بەڵام بۆچی لێرە هەزاران کۆیلە هەن و هەموویان منداڵن و هیچ گەورەیەک لە چاودا نییە؟
  مارگاریتا بە پێکەنینەوە وەڵامی دایەوە:
  - کاریگەری سیحری ناوخۆیی. زۆر بەهێزە. و لەڕاستیدا، دەردەکەوێت کە تەنها منداڵی ساوا لەم جیهانەدا هەیە. بەڵام نیگەران مەبە، هەوای ناوخۆیی بە تەنیا ناتکاتە کچێکی بچووک.
  دۆمینیکا بە سەرسوڕمانەوە پرسی:
  - بەڵام بۆ?
  کچە حزبییەکە وەڵامی دایەوە:
  - وە سەبارەت بە سەری قەیسی!
  هێرشی ئۆرکە خراپەکان و گۆبلینەکان دەستی کرد بە لاوازبوون. هەندێکیان لەلایەن جەنگاوەری منداڵەوە کوژراون و زۆربەیان بەهۆی سیحری بەهێزی ژن و مێردێکی جوانەوە گۆڕاون. ئەمە بەڕاستی سیحرە، ئەو چەقۆیەی کە دونۆ هەیبوو، دەگرێتەوە.
  دۆمینیکا بە شیرینی پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  کاتی حیساب کردن هاتووە،
  ئێمە لە چاوی ئۆرکەکەمان دا ...
  لە وەڵامدا وەک پاستایەک بوو،
  وە داوای ددانێکی کرد!
  و بەڕاستی، لە... هەموو جۆرە خواردنێکی بە تام دەگۆڕدرێن بۆ ئۆرک و گۆبلین.
  وە جەنگاوەرانی منداڵ بەم شتە دڵخۆشن. وە مشک بەبێ هیچ کێشەیەک لەناو دەبرێن . بەڵام لە لێدانەکانیانەوە جارێکی تر خواردنە بەتامەکان دەستیان کرد بە دەرکەوتن. وە شتە بە تام و باوەڕپێنەکراوەکانی تر.
  وە مشکەکان بە خێرایی دەگۆڕدرێن بۆ شتێکی بەسوود و توانای خواردنی هەبێت.
  کچە حزبییەکەی مارگاریتا بە هاوارەوە وتی:
  - ڕەنگە ئێستا بچینە ناو خودی قەڵاکە!؟
  ئەو کچە ئەکتەرە تێبینی ئەوەی کردووە؛
  واتە: ڕەنگە بۆسەیەک لەوێ چاوەڕێمان بکات. بەڵام ئێمە بۆ ئەمە ئامادەین!
  مارگاریتا پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - من پێشەنگم، واتە هەمیشە ئامادەم!
  ئێستا منداڵە کۆیلەکان هەڵیانکوتاوەتە ناو قەڵاکە. پێی ڕووتیان لە مەڕمەڕە ڕەشەکەدا دایاننا. لە ناوەوە لەگەڵ ئۆرک و گۆبلین و مشک شەڕیان دەکرد. وە وەک ئەوەی لەبری شمشێر بڕکەریان هەبێت، وردیان دەکردەوە. لێرەوە بڕین دەستی پێکرد.
  کوڕەکان بە شمشێر بە تایبەتی بە توندی شەڕیان دەکرد. وە کچەکان پێیان باش بوو بە کەوان تەقە بکەن. خۆشبەختانە مارگاریتا دەیتوانی داس و کۆتر بگۆڕێت بۆ کەوانە ڕاستەقینەکان. وە کۆمەڵە تیرێکی تەواو دەکوژن و مشکەکان کون دەکەن.
  دۆمینیکا بە ژیرییەوە ئاماژەی بەوە کردووە:
  - تیری تیژی ڕێبازێکی بکوژ، فێنک بن منداڵەکانم.
  لەناکاو جادووگەرەکە باسیندا خۆی لە تاوەرەکە فڕییە دەرەوە. لە ژنێکی نزیکەی سی و پێنج ساڵان دەچوو، وەک سەرپۆشێک بە دەوری خۆیدا دەسوڕایەوە. قژی ڕەش و لوولە و خۆی دوو چەقۆی سیحراوی بە دەستە دەستکێشەکانیەوە گرتووە.
  جادووگەرەکە بە ماتۆڕسکیلێکەوە دەفڕی و لەسەر پێیەکانیش پێڵاوی چەقۆدار بوو.
  باستیندا وەریگرت و هاوارێکی کرد:
  - ڕێز لە بەهێزەکان دەگرم
  وە من لاوازەکان توڕە دەکەم...
  من خراپەیەکی گەورەم
  وە ئەی تۆ پێی ڕووت؟
  دۆمینیکا لە وەڵامدا لە تویتێکدا نووسیویەتی؛
  یاسای من سادەیە
  ئەوانەی خراپن شکست پێدەهێنم...
  هەرکەسێک لاواز بێت من یارمەتی دەدەم،
  بە هیچ شێوەیەک ناتوانم بیکەم!
  باستیندا لە چەقۆی سیحراوی وەرگرت، وەک ئەوەی بە پەلسار لە دۆمینیکا بدات . بۆیە لە وەڵامدا فیشەی لێدا. وە یەکسەر پلسارەکان بوون بە کێک و کەوتنە سەر کچە ئەکتەرەکە و بە تەواوی لێیان داوە.
  لە وەڵامدا دۆمینیکا بە تووڕەییەوە پەلسارێکی زەبەلاحی لە چەقۆکەی و لە پەنجە ڕووتەکانیەوە ئازاد کرد.
  بەلایدا فڕی، بەڵام باسیندا توانی خۆی دەرباز بکات و لە قەڵاکەدا بەهۆی دەرچوونێکەوە لێیدرا. نزیک بوو لە یەک کاتدا ڕووناک بووەوە و دەستی کرد بە گۆڕانکاری. وە لەبری قەڵا نەخوازراوەکە، کۆشکێکی زۆر لوکس سەریهەڵدا - بە تەواوی و یەکسەر.
  باستیندا چاوێکی لێکرد و چاوەکانی ترپاند و ڕایکرد. وردتر بڵێین، فڕین دوور بکەوەرەوە. وە کلکێکی ئاگرین لە پشتیەوە مابووەوە.
  دۆمینیکا و مارگاریتا بەپەلە بەدوایدا ڕۆیشتن. هەردوو جادووگەرەکە بە ڕوونی لە خێراییدا لە دواوە بوون.
  هێشتا ماتۆڕسکیلێکی فڕیو زۆر خێراترە لە ئەژدیهاکان.
  کچە جادووگەرەکان دەستیان کرد بە تەقەکردن لە باستیندا . بەڵام جارجارە خۆی دەدزیەوە یان بەرگرییەکی دەکرد. جگە لەوەش ماتۆڕسکیلەکە زۆر بە خێرایی مەودای زیاد کرد، بە سیحر لە مەیدانی تەقەکردنەکە دەریهێنا.
  دۆمینیکا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - وڵات و ڕەعیەت و دەسەڵاتی لەدەستدا. کەواتە، ئێمە ئێستا بەڕاستی پێویستمان پێی نییە!
  مارگاریتا ئاماژەی بەوە کردووە:
  "ئەگەر ئەو ژنە دەستکردە مشکی زەردەکەی دزیبێت و لێی بسەنێتەوە، ئەوا سەرکەوتنەکەمان بێ بەها دەبێت!"
  ئەو کچە ئەکتەرە، پەنجەکانی قاچی ڕووت و ڕەنگاوڕەنگی خۆی بڕییەوە، بە متمانەوە ڕایگەیاند:
  - بەڵام هەزاران منداڵ ئازادییان بە دەست هێنا! ئەمەش شایەنی شتێکە!
  کچە حزبییەکە ڕازی بوو:
  - ڕاست! سەیر نییە ئێمە کارمان کرد.
  بەڕاستی دواجار مشکەکان گۆڕا و کوژران، هەروەها ئۆرک و گۆبلینەکان. بەم شێوەیە سەرکەوتنێکی گەورە بەدەست هات.
  چەندین هەزار منداڵ - کچ و کوڕ - لە گۆڕەپانەکەدا کۆبوونەوە و دروشمیان دەوتەوە و پێیان ڕووتیان لێدا:
  - شکۆمەندی بۆ پاڵەوانەکان! شکۆمەندی بۆ ڕزگارکەران! دابەزین لەگەڵ کۆیلایەتی!
  ئەمە گەورەترین سەرکەوتن بوو لە وڵاتی مشکدا. وە لێرەدا زۆر شتی ئەفسانەیی و هەوادار هەیە.
  مارگاریتا سەرەتا قسەی کرد. ئەو، سەما دەکرد ، دەیگرت و گۆرانی دەگوت، گۆرانییەکەیشی گۆرانی کچێکی حزبی بوو:
  ئێمەی منداڵانی هەژاری و نازەکانی هاوین،
  لە کۆشکێکدا لەدایک بووە لە ژێر باران...
  با خەونی کچەکە بوترێتەوە،
  کەی جارێکی تر دەچینە ناو شەڕێکی گەرمەوە!
  
  بە ڕێکەوت لە ئێلفکسیک کۆتایم هێنا ،
  وە وڵاتی دایکم، ڕوسی پیرۆز'...
  لەگەڵ چارەنووسی من، تەواو نائاسایی،
  خەبات بۆ خۆشبەختی و خۆشەویستی نیشتمان دەکەم!
  
  وە لەوە جوانتر وڵاتی دایکی ڕووسیا نییە،
  ئایا تۆ بۆ... شەڕی لەگەڵ بکە , و مەترسە...
  وە هیچ وڵاتێکی بەختەوەرتر لە گەردووندا نییە،
  تۆ مەشخەڵی ڕووناکی گەردوونی، ڕوس'!
  
  بۆ تۆ بە ئاگر و ئاودا تێدەپەڕم،
  پێشەنگەکان ڕاهاتوون لەسەر بردنەوە...
  هەمیشە دڵخۆشکەری خەڵک دەبین،
  چونکە هێزی سوپا بێ سنوورە!
  
  با بچینە سەر هێرش بۆ نیشتمان،
  لە ژێر هاوار و گریانێکی بەهێز و تووڕەدا...
  هیتلەر تا کۆتایی پاداشتی خۆی بەدەست دەهێنێت،
  نازییەکان لە حەوشە دەردەکەن!
  
  نیشتیمانی باوکم پڕە لە پاڵەوان،
  وە ستالین زەبەلاحێکی گەورەیە...
  پێشەنگەکان بە پێکهاتە ڕێپێوان دەکەن،
  بنەماڵەی گەورە، پەروەردگارمان، ئەی یەک!
  
  بەناوی ڕووناکی و ژیانی باشەوە،
  ئێمە ئازایانە شەڕ دەکەین منداڵان...
  ئاخر نەوەیەک لەژێر کۆمۆنیزمدا دەژی،
  باوەڕ بکەن هیوامان لێ بسەندرێتەوە!
  
  ئێمە نیشتمانی دایکمان خۆشدەوێت، کوڕان،
  ئێمە دەمانەوێت لە سەرووی هەورەکانەوە بەرزتان بکەینەوە...
  فاشیزم تۆڵەی بەهێز وەردەگرێت،
  لە پێشەنگەکانەوە، هەڵۆ ئازاکان!
  
  ئێمە پێی دەگەین، باوەڕم وایە، بەم زووانە سەردەکەوین،
  هەرچەندە فاشیزم فێڵبازانە و دڕندەیە...
  باپیران شانازیمان پێوە دەکەن،
  وە سڤارۆگ دەتباتە ناو شەڕەوە!
  
  بۆ شکۆمەندی نیشتمانی باوکی ئازامان،
  پەروەردگاری گەورە خۆی بەرەو خاچ بەرزبووەوە...
  ئێمە بۆ ڕووسیا لە ژیانمان پەشیمان نابینەوە،
  با دەنگێکی بەرز لە ئاسمانەوە ببیسترێت!
  
  خەبات بۆ شکۆمەندی نیشتمانی دایکمان،
  شەڕڤانانی دڵسۆز خۆشیان دەوێت...
  ئێوە بەچکە گورگن نەک هاری ترسنۆک،
  تەنانەت شوڕشگێڕەکانیش زۆر شانازی دەکەن!
  
  دەتوانین مانگ لە خەزنەکەوە وەربگرین،
  پایکێک بگرە، ماسییەکی گەورەی کاتفیش...
  لینینی گەورە بۆ ئازادی هەستا،
  بیناکە بە ژیان دەهێنین!
  
  بەناوی بنەماڵە، هەرەم دروست بکەن،
  وە ئەو کەشتیانەی کە خەزنەی ئاسمان دەدڕێنن...
  وە هیتلەر , بە گاڵتەجاڕیەوە، شەڕڤانان بکوژن ,
  خودای گەورە بۆ ئێمە مرد و هەستایەوە!
  
  تۆ ئازیزی، فەساد لادا،
  خودای سپی گەورە لەلایەن تۆوە لەدایک بووە...
  وە دەبێت ئازایانە بۆ ئێوە بجەنگین،
  خودای گەورە یارمەتیت بدات بۆ هەمیشە بژیت!
  
  خۆشەویستی، ڕێز لە خودا عیسا بگرە،
  ئەو کابرایەکی ڕووسییە، بۆ هەمیشە لەگەڵمانە...
  کاتی ئەوە هاتووە بە لێهاتوویی ڕازاندنەوەکە چەرموو بکەین،
  ساڵەکان بۆ هەمیشە پڕ بن لە خۆشی!
  
  گەورەیی ڕووسیای پیرۆزم،
  توانای شکستپێهێنانی نەیارانی هەیە ...
  هەرچەندە ژنەکان لە ترسدا هاواریان دەکرد،
  دەتوانین ئەژدیها بشکێنین!
  
  بۆ شکۆمەندی نیشتیمانی پیرۆز، باوەڕم پێ بکەن،
  بەناوی خودای ڕووسی مەسیح...
  بەم زووانە کڵێسای گەورە دروست دەکەین،
  با تا کۆتایی ڕێگاکەمان بڕۆن!
  
  خۆشەویستی، باوەڕم پێ بکەن، قسەی ناپێویست نازانێت،
  لەوە زیاتر بێزارییەکی ناپێویست لەوەدا نییە کە تێیدا ببینرێت...
  با قائیل لە جیهانی ژێرزەویدا لەناو بچێت،
  وە هابیل جارێکی تر گۆرانیەکەی دەڵێتەوە!
  
  لێرەدا بە زەنگێکەوە بە دەوری بەرلیندا دەسوڕێینەوە،
  شمشاڵەکە وەک زەنگێک دەنگ دەدات...
  باشترە جەنگاوەرێکی زۆر بێگەرد بیت،
  بە تەقەمەنی سەری نازییەکان بفڕێنن !
  
  خێزانەکە زیندوو دەبێتەوە، باوەڕم پێ بکەن، مردووەکان بەم زووانە،
  خودای سپی هەر خۆشەویستییەکت پێدەبەخشێت
  وە زۆر بە ڕوونی بڕیارمان دا،
  چی دەبێتە ئەبەدیەتێکی گۆڕانکاری گەشاوە!
  سەمای دەکرد، پێی ڕووتی خۆی دەدا، بە دڵخۆشی و بە جۆش و خرۆشەوە . وە منداڵانی تر کە کۆیلەی پێشوو بوون، گۆرانی و سەمایان دەکرد، هەوڵی بەرزبوونەوەیان دەدا، یان باشتر بڵێین، بەرزتر باز بدەن.
  دۆبرینیا، بەهۆی ئەوەی کوڕێکی بەهێز بوو , بەردێکی برد و بەرزتر فڕێیدا. هەڵفڕی و تەقیەوە، وەک یارییە ئاگرینەکان پەرش و بڵاو بووەوە و بوو بە هەزاران پارچەی فرەڕەنگ.
  کوڕە ڤیسکۆنتەکە هاوارێکی کرد:
  - ئەمە بەڕاستی خەیاڵییە!
  دۆبرینیا بە فڕێدانی بەردەکە جارێکی دیکە ناڕەزایەتی دەربڕی بەرامبەر بەم بابەتە و مارگاریتا بە ڕەشەبا لێیدا و بووە هۆی بڵاوبوونەوەی بۆ چەندین پارچەی فرەڕەنگ و بریقەدار و سەرسوڕهێنەر:
  - نەخێر! ئەمە واقیعێکی وەهایە. وە هیچ شتێک لەم واقیعە بەرزتر نییە!
  کوڕە پاڵەوانەکە فۆنیکس بە تووڕەییەوە و بە پێی ڕووتی خۆی مۆر کرد تا چیمەنەکە دەست بکات بە جگەرەکێشان، هاوار دەکات:
  - لوکۆمۆتیڤەکەمان بەرەو پێشەوە دەفڕێت - لە کۆمۆنەکەدا دەوستێت!
  ئێمە هیچ ڕێگەیەکی ترمان نییە - تفەنگێکی بەهێز!
  وە کچەکەی تەنیشت ئەوانیش، تەنها باز دەداتە سەرەوە و خوارەوە.
  باری دەروونییان ئەرێنی بوو، خۆشی لە گەشەکردندا بوو.
  هەروەها دۆمینیکا بڕیاریدا کەمێک زیرەکی خۆی پیشان بدات.
  وە با تەواوی ڕژێمەکانی ئافۆریزمە نایاب و باش پراکتیزەکراوەکانت بنووسین؛
  کۆیلە دەتوانێت ئازاد بێت، گەمژە دەتوانێت زیرەک بێت، هەژار دەتوانێت دەوڵەمەند بێت، بەڵام ئەگەر سەرسەختی کەرت هەبێت هەمیشە کەر دەبیت!
  هەژار ئەو کەسە نییە کە پارەی نییە، بەڵکو ئەو کەسەیە کە سەری پڕە لە دار!
  ئاواتەخوازی پاشا بوون مەبە ئەگەر مێشکت نەبێت!
  تەنانەت شاش وەک کەر شێت دەبێت!
  بێگومان پاشا شێرە، بەڵام بێ ئیمتیازاتی ڕێویی نییە و شێرەکانیش پێستیان لێ دەبڕدرێت!
  گریانە، بەڵکو بێدەنگ بە ئەگەر هێشتا لە شوێنی شێردا نەبوویت، ڕێوییش عەزیەکەی نەداوە!
  سیاسەتمەدار وەک ڕێویی ئەفسانەی کریلۆڤ وایە، بەڵام وەک دەنگدەرێک کەروێشک مەبە!
  ئەگەر تۆ وەکو کۆتەڵ بیت، ئەوا ڕیشتاشەکانت لێ لادەبەن تا دەگاتە ڕەگەکان!
  بۆ ئەوەی نیشتمان بە یوتەوە نەبەسترێتەوە، دەبێت بەهێز بێت، وەک گا!
  فڕۆکەوانی پێویستە بۆ ئەوەی وڵات بفڕێت!
  سیاسەتمەدار ئامادەیە بەڵێن بە مانگ بدات، تەنها نەچێتە خوارەوە لە ئاوەڕۆکە!
  ئەوەی تەندروستی خۆی نەخواردۆتەوە بۆ هەمیشە گەنجە!
  ئارگومێنتەکانی دار بلوط لەسەر کۆتەکە کاردەکەن!
  سیاسەتمەدارێک ئەگەر تۆ کۆتەڵ بیت بە ئامادەییەوە ڕیشەکانت لێدەسەنێتەوە!
  بەڵام مرۆڤ یەک سوودی هەیە بەسەر مەیموونەکاندا: هەندێک جار لانیکەم کەمێک ڕێوی ڕاستەقینە!
  سیاسەتمەدار تەماحەکانی شێر، فێڵبازی ڕێوی هەیە، بەڵام شێوازەکانی بە تەواوی سوینیشن!
  ئەگەر سیاسەتمەدارێک زۆر ڕێوی بێت، ئەوا دەبێتە بەرازێکی تەواو!
  سیاسەتمەدارێک بە فێڵبازی ڕێوی و دەستی گورگەوە کەباب لە دەنگدەر دروست دەکات!
  وە بەخت هەوڵی دەوێت، تەنها بە ماندووبوونی ئەسپێک دەتوانیت گۆچانی ملکەچبوون فڕێ بدەیت!
  باوەڕت بە سەرکەوتن هەبێت ئەگەر لە هەمووان زیاتر فێڵبازیت!
  سیاسەتمەدار دەتوانێت لە ڕێوییش بباتەوە، بەڵام ناتوانێت بۆ هەمیشە کات گێل بکات!
  زۆرجار دەنگدەر وەک هەنگێک دەفڕێت بۆ قسە هەنگوینییەکانی سیاسەتمەدارێک، بەڵام زۆرجار خۆی چەقۆی لێدەدرێت!
  سیاسەتمەدارێک دەنگدەر قووت دەدات وەک ئەوەی پایتۆن قوتی دوپشک دەدات، مێش وەک ڤۆدکا و ڤێلکرۆی شیرین ڕادەکێشێت!
  گورگ بەبێ گۆشت ناژی، سیاسەتمەداریش بەبێ فریودان ناژی!
  خێراترین ئەسپ گوێڕایەڵی ئەو کەسە دەبێت کە باش شارەزایە!
  سیاسەتمەدارێک خۆی لە ناوەوە بۆ دەرەوە ئاسانترە لەوەی بەڵێنی شتێک بدات کە بتوانرێت بکرێت!
  بۆ هەرکەسێک دەنگ بدەیت بە خولەکێک بێدەنگی ڕێز لە ئەنجامەکە دەگریت!
  لانی کەم ڕێوییەکی ئیمکاناتدار بە ئەگەر ناتەوێت ببیتە کەرێکی چەقۆکێش!
  متمانە بە سیاسەتمەداران مەکە، بۆ دەنگدەران ئەوان تەنها کاغەزی شنی چپس لە دار بلوطەکان دەڕووتێننەوە!
  گەمژەی تەواو نەبێت، یەک فلس دەکاتە یەک فلسێکی قورس!
  خزم و خزم و خزم و خزم و خزم و خزم له سیاسه تدا نییه ، به ڵام ئه وانه ده بن که ده یانه وێت ئه وه ی ئێوه هه یه وه ک برا به شداری بکه ن!
  لە ژیاندا زۆر شتی ناشرین هەیە، بەڵام خراپترین شت ئەو کاتەیە کە ژیان کۆتایی پێدێت!
  ئەگەر دەتەوێت لە خودا نزیک بیتەوە، مەیموونەکەی ناو ڕۆحت بزمار بکە بە خاچ!
  مرۆڤ ئەگەر لە مەیموونێکەوە سەرچاوەی گرتووە، ئەوا لە هەر حاڵەتێکدا وازی لە مەیموون هێناوە!
  ئەگەر عەقڵی مەیموونێکت هەبێت، ئەوا ڕێوی وەکو boa constrictor ی نێچیر قووتت دەدات!
  هیچ شتێک بێ سنوور نییە جگە لەو کاتەی کە پێویستە بۆ ئەوەی سیاسەتمەداران ئەوەی بەڵێنیان پێدەدەن بیگەیەنن!
  ئەگەر زۆر بقەقێنیت , وەک سەگێکی لێدراو قیژە دەکەیت!
  متمانە بە کەسێک مەکە کە بە دەنگی بەرز قسە بکات، ئاگری سووریش دەتوانێ بتسووتێنێت!
  تەنانەت خوداش ناتوانێت لە ژنێک دەربچێت و مەیموونێک بەرز بکاتەوە بۆ ئاستی کولتوری مرۆڤایەتی!
  بەبێ خۆشەویستی زەردەخەنە بوونی نییە، مەگەر خەندەی تاڵانچیی سیاسەتمەدارێک نەبێت!
  سیاسەتمەدارە بێ باڵەکە کە زۆر ماوە لەناو هەورەکاندا بووە، بە ئاوەڕۆکەدا دەفڕێت!
  ڕۆحێکی بچووک هەمیشە تەماحەکانی زەبەلاحێکی هەیە!
  ڕۆحێکی بچووک خۆبەزلزانینێکی زەبەلاحی هەیە!
  سیاسەتمەدار ئەو دزەیە کە یاسا بۆ خۆی دەنووسێت و وڵات بە خاکی زۆن دەزانێت!
  سیاسەتمەدار هەفتەی حەوت هەینی هەیە، بەڵام کاتێک پێویست بوو بەڵێنەکە جێبەجێ بکات , شەممەی جولەکە دێت!
  یەکێتی باشە، بە مەرجێک جووتبوون نەبێت لەگەڵ سیاسەتمەدارێک!
  سیاسەتمەدار بوونەوەرێکی وەهایە کە دەیەوێت بە بەکارهێنانی شێوازی سوینیش مەڕێکت لێ دروست بکات!
  شێوازە سوینییەکانی سیاسەتمەداران دەنگدەران دەکەنە چۆپ!
  لە ژێر فەرمانڕەوای بەرازدا، ژیان هەرگیز قەڵەو نییە!
  کردنی بەرازی سەرۆک زۆر چەورە!
  ئەگەر دەتەوێت ببیتە سەرۆک، دەست بەسەر چانسی خۆتدا بگرە!
  حاکمێک کە دەنگدەر بە مەڕ بزانێت، بەرازێکی ئاساییە!
  خودایە ئەمە تەنها هەموو توانا نییە، بەڵکو ئامادەیی چوونە سەر خاچ لە پێناو دراوسێکەتدا!
  حاکمێک کە بۆ ماوەیەکی زۆر لەسەر تەخت دابنیشێت دەبێتە هۆی شلبوونەوەی دەوڵەت!
  سەرکردەی گەنج وەک ئەسپێکی تازە وایە، پیر وەک مارێک وایە کە کۆتاییەکانی شکاوە!
  لە ئامرازەکانی گەیشتن بە بەرزاییە ئیلاهییەکان، شەیتان خۆی سیاسەتمەدارە!
  سیاسەتمەدار تەنها لە یەک شتدا خودایە، لە هاتنە پێشەوەی بیانوو بۆچی بەڵێنەکانی هەڵبژاردنی ئەوەندە شەیتانانە شکستیان هێنا!
  سیاسەتمەدار وەک بیرە تەنها ساردی باشە و لەسەر سفرە!
  سیاسەتمەدار بە وتارەکانی شیرینە، بەڵام تامە تاڵەکەی دوای ئەوان بە هیچ شێوەیەک وەک بیرە نییە!
  تاکە جار کە حەقیقەت لە دەمی سیاسەتمەدارێکەوە دێتە دەرەوە، ئەو کاتەیە کە خۆی بە هەڵە لێکدەداتەوە!
  سیاسەتمەدارێک بۆ ئەوەی لانیکەم کەمێک ئیلاهی بێت، دەنگدەر بە تەواوی لە خاچ دەدات !
  تەنانەت هێزی ورچێک ڕزگارت ناکات ئەگەر عەقڵت دەک بێت!
  ڕێوی هێندە ئاژەڵێکە سێ پێستی شێرێک دەبات!
  سیاسەتمەدار کاتێک بەهێزترینە کە دەنگدەرەکەی لە مێشکدا لاواز بێت!
  هەر بۆیە سیاسەتمەدارێک بە هەنگوین دێتە دەرەوە بۆ ئەوەی دەنگدەر بە هیچ شێوەیەک تف نەکات!
  ئەوەی چەقۆی دار لە سەریدایە بە چەقۆیەکی توند لێی دەدرێت!
  دار بلوط پاشای درەختەکانە، سەری دار بلوط هەر چەقۆیەک دەکاتە بابەت!
  دار بلوط بەرگەی ڕوتانەوە دەگرێت، سەری دار بلوط پڕە لە تۆز!
  ئەگەر تۆ کۆتەڵ بیت، ئەوا لانیکەم گرەوێک لەسەر سەرت هەیە !
  نەزانراو ترسناکە، بەڵام ناسراو هەندێک جار بە سادەیی ترست لێدەکات!
  زانین متمانە دروست دەکات تەنانەت کاتێک سەخت بێت، نەزانی , سەرلێشێواوی تەنانەت کاتێک ئاسان بێت!
  ترسنۆک ئەو کەسە نییە کە بترسێت، بەڵکو ئەو کەسەیە کە تەمبەڵی بۆ چاندنی ورە!
  ترس لاوازییە، بوێری هێزە، بەڵام ئاگاداری ئەو گەمژەیە بە لە خۆتدا !
  هەرکەسێک ڕێگە بەخۆی بدات کە لووت ڕابەرایەتی بکات، مەترسی ونبوونی لە نێوان سێ سنەوبەرەکەدا هەیە!
  گەمژەیی بێکۆتایی وا دەکات بە بازنەییدا بڕۆن، بە پووچەڵکردنەوەی داهێنەرییەکەت!
  گرنگ نییە شیری سەر لێوەکانت وشک نەبووبێتەوە، خراپترە ئەگەر بێبەزەیی لە دڵەکانتدا هەبێت!
  نانی کۆنی بەخشندە، خوێی تاڵی تەوبە!
  هەنگوین لە لێوی سیاسەتمەدارێکەوە ئەو کەسانە ڕادەکێشێت کە لێویان شیری وشک نەبووە!
  سیاسەتمەدار دز نییە لە یاسادا، دزە یاسا دادەنێت!
  سیاسەتمەدار بەڵێنی ژیانێکی شیرین دەدات، هەنگوین لە لێوەکانی دەڕێژێت، بەڵام پەنجەکانی چەسپاون، وەک مێش!
  سیاسەتمەدارێکی قسەخۆش خەریکە خەریکە خەریکە دەچێتە ناو جزدانی دەنگدەرەوە!
  بۆ بێدەنگی ئاڵتونییە چونکە پارەی بۆ دەدرێت!
  گەورەترین شت لە جیهاندا چییە؟ شاخێک لە بەڵێنەکانی سیاسەتمەدارێک!
  سیاسەتمەدار پارە و دەسەڵاتی دەوێت، ئامادەیە هەرکەسێک پارچە پارچە بکات!
  سیاسەتمەدار پێش هەموو شتێک ڕێوییە، هەمیشە لە ڕواڵەتدا گەشاوە نییە، بەڵکو هەمیشە کلکی دەجووڵێنێت!
  سیاسەتمەدار دڵخۆشە کە جزدانەکەت پڕ بکاتەوە تەنها بە بەڵێنی بەتاڵ!
  سیاسەتمەدار تەنها لە یەک شتدا ڕاستگۆیە کاتێک دەڵێت - ئێمە، بەو پێیەی چیتر خودی خۆی نییە!
  چی لە ئەتۆم زیاترە لە گەردووندا؟ دەموچاو و دەمامکی سیاسیەکان!
  ئەوەی سیاسەتمەدار زۆر بە ئامادەییەوە دەیکات گیرفانی دەنگدەرەکان هەڵدەبژێرێت!
  سیاسەتمەدارێک هەفتەی حەوت هەینی هەیە، بەڵام گوێگرتن لە دەنگدەران هەمیشە ڕۆژی پشووە!
  کێ یەکەم بوو؟ سیاسەتمەداران، چونکە ئەوان ئاژاوەیان دروست کرد!
  باوەڕ بە فێنکایی سیاسەتمەدارە کەروێشکەکان مەکەن، هەمیشە لە دەنگی کەسێکی ترەوە گۆرانی دەڵێن، ڕێوی!
  ئەگەر سیاسەتمەدارێک قسەکانی وەک شەوانەیەک بڕێژێت، ئەوە مانای وایە کە ڕێویێک فۆنۆگرامەکەی دروست کردووە!
  ئەگەری ئەوە زیاترە کە شێرپەنجەیەک لەسەر شاخەکە فیشەکێک لێبدات نەک سیاسەتمەدارێک بەبێ سووربوونەوە بەڵێنەکەی جێبەجێ بکات!
  سیاسەتمەدار هاوشێوەی پەری شەوانە، تەنها ئەو بەزۆری لە ڕۆژدا موکلیفی دەدڕێنێت!
  سیاسەتمەدار چۆن لە سەگ دەچێت؟ کاتێک زۆر دەشکێت، بە دڵنیاییەوە ڕام دەبێت و خاوەنی هەیە!
  ئەوانەی بە دڵ دەنگیان پێدەدەن زۆرجار لە جگەری دەنگدەردا کۆتاییان دێت!
  سیاسەتمەدار وەک ڤۆدکا وایە، دەنگدەر بە جگەرەکەی هەست دەکات کە سووتاوە!
  سیاسەتمەدارێک مێشکت دەگۆڕێت، وەک ڤۆدکا، تەنها بە پێچەوانەی ئەو پڕە لە پاشماوە!
  سیاسەتمەدار زۆر حەزی لە دروستکردنی تەم و مژ بە ئامانجی شەفافی دەوڵەمەندبوون!
  سیاسەتمەدار بەڵێنی زۆری هەیە، بەڵام بیانووی زیاتریش ئەگەر جێبەجێ نەکرێت!
  سیاسەتمەدار ڕێوییە، بەڵام زۆرتر ڕەنگی خۆڵەمێشی!
  سیاسەتمەدار ڕیش لە دار بلوطەکان لادەبات و وەک بەراز ئاکۆرنەکان دەڕوخێنێت!
  ئەگەر سیاسەتمەدارێک وەک چەقۆ قسەخۆش بێت، ئەوا بە دڵنیاییەوە لە دەنگدەرێک کۆتەڵێک دروست دەکات!
  سیاسەتمەدار زۆر حەزی لە قسەکردنە لەسەر خودا چونکە خۆی شەیتانە!
  سیاسەتمەدار وەک شەیتان فێڵبازە، بەڵام فریشتەیە لە دابەشکردنی بەڵێنەکاندا !
  سیاسەتمەدار زۆر حەزی لە پەڕینەوەی خۆیەتی، بەڵام دەستەکانی هەمیشە دەست بۆ جزدانەکەی دەبەن!
  بە پێدانی دەنگەکەت بە سیاسەتمەدارێکی قسەخۆش، مەترسی کۆکەی خوێنت لەسەرە!
  بەزۆری مرۆڤەکان لە نێوان پشیلە بە پۆکە و گورگ بە جل و بەرگی مەڕ و ڕێوی بە پەنیری ڕزیوەوە هەڵدەبژێرن!
  ئەگەر سیاسەتمەدارێک بەڵێنەکەی جێبەجێ کرد، سەیری شاخەکە بکە بزانە شێرپەنجەیەک فیشەی لەسەر دەکات!
  هەڵواسینی کۆلۆبۆک ئاسانترە لەوەی سیاسەتمەدارێک ناچار بکەیت بەڵێنەکەی جێبەجێ بکات !
  سیاسەتمەدار تەنها لە یەک شتدا یەکگرتووە - بەدوای سووددا دەگەڕێت بۆ گیرفانی خۆی!
  سیاسەتمەدارێک هاوکارەکانی وەک دەستکێش دەگۆڕێت، تەنها ئەمە دەستەکانی پیستر دەکات!
  سیاسەتمەدار ئاژەڵێکە لە دەنگدەرێک ئاسکێک دروست دەکات!
  سیاسەتمەدار، ئەگەر گورگێک نەبێت بە جلی مەڕەوە، ئەوا بەرخێکی ئاسایی!
  سیاسەتمەدارێک کە ڕێوی نەبێت، بەرخ یان ئاسکە!
  سیاسەتمەدار دەتوانێت بەڵێنی شاخ بدات، بەڵام دوای ئەوە تەنها داروپەردووەکان پاک دەکەیتەوە!
  پەلە مەکە لە دەنگدان بە کەروێشکەکە، ئەو دەتکوژێت!
  دیکتاتۆر، ئەمە ڕێوییەکە لەسەر تەختی شێرێک کە بە بەرخ دەورە دراوە!
  ئەگەر ناتەوێت ئاسک دەربچیت، لانیکەم خۆت ڕێوییەکی بچووک بە!
  ئەوەی لەخۆڕا کەروێشک ناژمێرێت، لە هەڵبژاردندا سەردەکەوێت!
  دەتوانی بە دڵ دەنگ بدەیت، بەڵام براوە بە مێشکت سەردەکەوێت!
  
  سیاسەتمەدار ڕێوییەکە کە پەنیری سەوزی پێ باشترە، وەک ڕەنگی دۆلار، لەو کەسانەی کە کەروێشک دەژمێرن!
  ژن دەستکێش نییە، هەر کە دەستکێشت گۆڕی، بە دڵنیاییەوە دەبیتە چەقۆکێش لە سەرگەرمییە گەرمەکان!
  کوڕە نابغەزەکان زۆر زیاتر لە پیرە پیاوە مامناوەندەکانی ڕێنماییەکان دۆزینەوە ئەنجام دەدەن!
  لە گەنجیدا ئاگر لە دڵدا هەیە، دۆزینەوە لە سەردا هەیە، ئەنجامەکەی سەرکەوتنە!
  ڕێگای سەرکەوتن هەمیشە ڕاست نییە، بەڵام بەرگەی پشت چەمانەوەی لە ملکەچبووندا ناگرێت!
  سیاسەتمەدارەکە خۆی دەچەمێنێتەوە بۆ ئەوەی لوتی بەرزتر بکاتەوە!
  سیاسەتمەدار کڕنۆش دەبات بۆ ئەوەی دواتر بەسەر دەنگدەردا بچەمێنێتەوە!
  سیاسەتمەدار ئامادەیە لوتی خۆی لە زەویدا هەڵکەنێت بۆ ئەوەی بەرپرسیارێتی خۆی لەبەردەم دەنگدەراندا بنێژێت!
  هەموو شتێکی مەحاڵ لە دونیای ئێمەدا مومکینە و باوەڕم پێ بکەن ژیان زۆر سەختە، وەک ئەوەی لە گەلەرییەکی تەقەکردندا بێت!
  کەرێک کە کیسەیەکی زێڕی پێیە ، توانای شکاندنی دیواری قەڵایەکی باشترە لە مامۆسێک کە بەرخێکی پۆڵاینی هەبێت!
  سیاسەتمەدارێکی دەمی زێڕین دەنگدەر دەکاتە کەر بە کیسە زێڕینەکانی پێشکەشکردن!
  بەهێزترین دڕندە کێیە؟ بێگومان کەرێکی بارکراو بە کیسەیەک زێڕ! ڕێوی ڕەنگی زەردی خیانەت و دراوی زێڕی پێشکەشکردنی خۆشدەوێت!
  زۆرجار سیاسەتمەداران لە پێناو ڕەنگی زەردی ئەو دراوانەی کە لە گیرفانی دەنگدەران دەیانبەن بەبێ سووربوونەوە ئاڵای سوور هەڵدەدەن!
  وتارە قسەخۆشەکانی سیاسەتمەدارە ناسکەکان فرمێسکی تاڵی ئەو دایکانە دەڕێژن کە کوڕەکانیان لە سەربڕینە خوێناوییەکەدا لەناوچوون!
  هەرکەسێک بەڵێنی شاخی زێڕ بدات، شایەنی یەک فلسی مسی شکاوی نییە!
  . بەشی ژمارە ١٣.
  کالیگولا دێلفینۆڤ ئەرکی تایبەتی خۆی هەیە. پێویستە بە هەر نرخێک بێت خوشکە گەورەکەت بدۆزیتەوە. وە تۆ خۆت، لەم نێوەندەدا، گواسترایەوە بۆ جیهانێکی هاوتەریب، لەوێدا ئەرکی ناوازەی خۆت و لە هەمان کاتدا زۆر فێنک و ناوازەت دروست کرد.
  مارگاریتا و کالیگولا دەستیان لە پاژنە ڕووت و گوڵاوەکانیان دا و هاواریان کرد:
  -کلک بە کلک،
  چاو بە چاو!
  نەک باربۆس -
  فانتۆماس !
  ئێستا کوڕەکان بە ئاراستەی جیاوازدا بڵاوبوونەوە بۆ ئەوەی بە خێرایی وردکردنی ڕیزەکان تەواو بکەن کە نزیکبوونەوەکانی پۆرت ئارسەر، سوپای خاکی خۆری هەڵهاتوو دەگرێتەوە. منداڵەکانی تێرمیناتۆر وەکو چەقۆی کارەبایی بەناو چیمەنی نەرمدا دەجووڵان و بێ بەزەییانە ژاپۆنییەکانیان قڕ دەکرد.
  کورۆپاتکین هێشتا دوودڵ بوو لە فەرمانی دەستپێکردنی هێرشەکە، هەرچەندە لەسەر چیای بەرز ژن و مێردە شەڕکەرەکە سێ ڕەنگی سێ ڕەنگیان دانا ، جەنگاوەرەکانی منداڵ بە سادەیی کارتۆنی گەورەیان بۆیاخ کرد، و ئێستا بە ڕوونی لە ڕۆژدا دیارە. بەڵام وەزیری پێشووی بەرگری هێشتا دوودڵ بوو. هەرچەندە , لە هەمان کاتدا، کورۆپاتکین ترسنۆک نەبوو. لە شەڕی ١٨٧٧-١٨٧٨دا ورەیەکی نائاسایی نیشان دا.
  بەڵێ، وە بۆ باشترکردنی ژیانی سەربازە ئاساییەکان، وەک وەزیری بەرگری کاری زۆری کرد، و لە دزیدا نەگیرا. هەرچەندە کاریگەری شەڕی سوپا لە سەردەمی ئەودا زۆر زیادی نەکرد. بەڵام ئەو ئیرادەی سوڤۆرۆڤی نەبوو، تەنانەت سەرگەرمیشی نەبوو. ئەلێکساندەر سوڤۆرۆڤ زۆر بوێرانە شەڕی کرد، بەردەوام هاوسەنگی لە لێواری شکستی تەواودا بوو. بەڵام ئەو ئینتێزیایەی کە سروشت و بەختی دیاردەیی پێیدابوو، وایکرد پێشبینی هەنگاوەکانی تۆڵەسەندنەوەی دوژمن و کاردانەوەی دوژمن بکرێت و سەرکەوتنەکان بەدەستبهێنێت. ئەمەش لە ستایلی تاڵ کە قوربانی نادروستی دا، مەترسی شکستی لەسەر بوو، بەڵام لە زۆربەی حاڵەتەکاندا سەرکەوتنی بەدەستهێنا ... بەڵام باشترین یاریزانانی شەترەنج لە جیهاندا لە ڕێگەی تاڵەوە بینییان.
  یەکەم کەس کە گۆشتی وردکەری پێدا و شکستی هێنا میخائیل بۆتڤینیک بوو. ئەم پاڵەوانە دەیزانی چۆن بەرنامە دابنێت و خاڵە لاوازەکانی دوژمن دیاری بکات.
  وە ئەستێرەی تاڵی نابغە کاڵ بووەوە.
  ڕەنگە سوڤۆرۆڤ ئەگەر زیاتر بژیایە و ئەگەر بەڕێکەوت لەگەڵ ناپلیۆن شەڕی کردبا، لێی دەدرا. بەڵام سوپای تورکیا کە ئەلێکساندەر ڤاسیلیڤیچ لەگەڵیدا شەڕی دەکرد، لە هەموو ڕوانگەیەکەوە زۆر دواکەوتوو بوو، فەرماندەکانیش بە پێی سیفەتی سەرکردایەتییان دانەنرابوون.
  وە لە کاتی شەڕ لەگەڵ فەرەنسییەکان، حەوزەکانی پەلەوەر فەرماندەیی زۆر گەنجیان هەبوو و لە ڕادەبەدەر کەم سەیرکردنی سوپای ورچی ڕووسییان هەبوو.
  لە بەرامبەردا کورۆپاتکین بە گشتی لە هێرشکردن دەترسا، پێی باشتر بوو لەسەر بەرگری دابنیشێت. بە حیسابکردن ڕوونە کە دوژمن خۆی لە بەرامبەر کۆشکەکاندا دەچەوسێنێتەوە. لەگەڵ فەرماندەیەکی وا بوو کە شەڕەکە دۆڕا.
  و کچەکە مارگاریتا و کالیگولا دۆلفینەکان کەوتنە ژێر ئاگر... ئەوان ڕزگاریان بوو , بەڵام، بە خێرایی، کاتێک جەنگاوەرە نەمرەکان تەقینەوە بۆ ناو قەڵاکان و لە ئێستاوە هەمووان لە ناوەوە ورد دەکرد، نزیکەی پێستێکی نەبڕاوە و , بێگومان، توانای چاکبوونەوە نزیکەی لە یەک کاتدا.
  دۆلفینۆڤ جونیۆر کە ژەنەڕاڵێکی دیکەی ژاپۆنی دەبڕییەوە، دەستەواژەیەکی لە "هایلاندەر"ەوە قیژاند، لەکاتێکدا بە پێی ڕووت دەرزی ژەهراوی فڕێدا و خوێنی تف دەکرد:
  - پێویستە تەنها یەک بمێنێتەوە!
  وە شمشێرەکانی وەک ڕەشەبا، میلێکی بکوژ و ناوازە ئەنجام دەدەن. بە وردیتر سەد تەکنیکەکانی وردکردن لەگەڵ بڕینی دوژمنەکان لە خولەکێکدا لە یەک دوو کەتیبە.
  ساموراییەکان بەهۆی لێدانەکانەوە کەوتنە خوارەوە و پێی ڕووتی کوڕە تێرمیناتۆرەکەش نەخشێکی تەواو لە ڕێڕەوی بازدان و پێچاوپێچی بەجێهێشت.
  کچە حزبییە جوانەکە مارگاریتا لەکاتی پاککردنەوەی قەڵایەکی تری کۆنکرێتی پتەوکراودا، تەقەمەنیەکانی تەقاندەوە و بووە هۆی ئەوەی هەزاران دەمانچەی بەهێز بە هەوادا بفڕن. دوای هاوڕێکەی، هونەرمەندی کوڕ کالیگولا مانۆڕێکی هاوشێوەی دووبارە کردەوە.
  مارگاریتا کە بە پێی ڕووت و کچانە نارنجۆکێکی بۆ مەودایەکی دوور فڕێدا، پەسەندی کرد:
  - تۆ کارێکی نایاب دەکەیت کوڕ !
  جەنگاوەری نەدۆڕاو، هەروەها بە خێرایییەکی زۆرەوە دیاری کوژەری لەناوبردنی فڕێدا، سامورای بڕییەوە، وەڵامی دایەوە:
  - فێربوون باشترە نەک دووبارە فێرببیتەوە!
  تەقینەوە بەهێزەکانی قەڵاکان لە ڕیزەکانی سوپای ڕووسیادا بێ ئاگا نەبوون. لیوا زێلینی ڕاپۆرتی بۆ یاریدەدەری جەنەڕاڵ کورۆپاتکین دا:
  - جەنابی بەڕێزتان. بەپێی داتاکانمان، شەڕەکە ماوەیەکی زۆرە لە قەڵای دوژمندا بەردەوامە و تەنانەت، بە دڵنیاییەوە، چەندین قەڵا تەقیوەتەوە!
  کورۆپاتکین بە هێواشی وەڵامی دایەوە:
  - ئارامبە، تەنها ئارامبە!
  باشە، هەر وەک کارلیسۆن کە سەقفەکەی لە هێنجەکانی فڕێدرابوو. هەرچەندە دۆخەکە تەنها پێویستی بە ڕێوشوێنی توند هەیە. ژەنەڕاڵ زێلین و کۆندراتێنکۆ پێداگری دەکەن؛
  - پێویستە دەستبەجێ مانبگرین!
  کورۆپاتکین لە چاویلکەکەیەوە سەیری هەردوو ژەنەراڵەکەی کرد. گرین هێشتا گەنجە، بەڵام تەنانەت لە ساڵەکانی گەنجتر دەردەکەوێت، خێرا و بە پەلە. کۆندراتێنکۆ برای پاڵەوانی پۆرت ئارسەرە، هەروەها لە نەوەی گەنجی سەرکردە بەتواناکانەوەیە. بێگومان ئەم جۆرە پەپوولە بە تامەزرۆییەوە شەڕ دەکەن. جگە لەوەش فەرمانێکی پۆلێنبەندی لەلایەن ئیمپراتۆر و سەروەری هەموو ڕوس، نیکۆلای دووەمەوە هەیە کە دەستبەجێ هێرش بکاتە سەر شارە قەڵاکە. وە ئەوە شتێکی بێ مێشکە کە گەنجینەی شاهانە ناتوانێت بۆ ماوەیەکی زۆر بەرگەی بارگرانی شەڕێکی وەها سەخت بگرێت.
  بەڵام ئەگەر فۆردەکە ناناسیت، مەچۆ ناو ئاوەکە! پێویستە بزانین چی چییە و کێ هێرش دەکاتە سەر لە کوێ.
  کورۆپاتکین لە کۆندراتێنکۆی پرسی:
  - کام یەکەی ژاپۆنی تەقەیان کردووە؟
  ژەنەراڵەکە بە ڕوونی ڕایگەیاند:
  - سکاوتەکان باس لەوە دەکەن کە فریشتەکان دەرکەوتوون - گەنجێکی جوان و کچێکی قژ زێڕین، کە بە خێرایییەکی باوەڕپێنەکراو دەجوڵێن، کاتێکیش دەبڕدرێن نابینرێن.
  کورۆپاتکین سێ جار بە خێراییەکی هێمنانە خۆی بەزاند و بە گەمژەییەوە گوتی:
  - کەواتە دەردەکەوێت کە ئەمانە دیسان فریشتەن؟
  ژەنەڕاڵ زێلین مۆری پاژنەی پێی خۆی لەسەر زەویەکە کرد:
  - بەڵێ, بێگومان! سەد بەهەشتی!
  تەنانەت کورۆپاتکین فیشەکەی لێدا:
  - وای! پەروەردگار واز لە ڕووسیا ناهێنێت!
  کۆندراتێنکۆ بە شێوەیەکی فێرکارییەوە وتی:
  - پێویستە دەستبەجێ هێرش بکەینە سەر دوژمن فیڵد مارشال! یان خۆمان دەچینە سەر هێرش!
  کورۆپاتکین بە بێهێزییەوە وتی:
  - نەخێر بەڕێزان. من فەرمانەکان دەدەم. بەو پێیەی خودا بڕیاریدا یارمەتیمان بدات، ئەوا گوناهە سەربازەکان بخەیتە ناو گۆشت وردکەرێکەوە!
  کۆندراتێنکۆ بە شێوەیەکی لۆژیکی ئاماژەی بەوە کردووە:
  - تەنانەت لە ئیسرائیلیش خودای مەزن داوای دەکرد جولەکەکانیش شەڕ بکەن، و هەموو شتێک لەخۆڕا و بەبێ شەڕ وەرنەگرن.
  فیڵد مارشاڵی تاڵاوەکە، ستراتیژیستێکی تاکتیکی چاوەڕوانی و بینین، وەڵامی ئەمەی دایەوە:
  - بەڵام پۆڵۆسی پێغەمبەر فەرموویەتی خزمەتکردنی خودا پێویستی بە دەستی مرۆڤ نییە!
  هەر لە ئێستاوە ژەنەڕاڵ زێلین خەریکی قسەکردن بوو:
  - کەواتە بۆچی تۆ جەنابی جەنابی بەردەوام خۆت دەپەڕیتەوە، بە تایبەت کاتێک لە نزیکەوە توێکڵەکان دەتەقنەوە!
  کورۆپاتکین هەر لە ئێستاوە دەستی کردبوو بە توڕەبوون:
  - بەڵام لەبەر ئەوەی هەموو شتێک بەپێی ویستی خودا ڕوودەدات. کەواتە با سەرەتا نوێژێک بکەین. ئەگەر بێ ئیرادە بن، هەردووکتان دەگیرێن!
  بە گشتی بیرۆکەی ئەنجامدانی نوێژ سەرنجڕاکێش دەرکەوت. با کەڕوبەکان ڕاپەکە بۆ هەمووان وەربگرن.
  کالیگولای تۆمبۆی و کچە حزبییەکەی مارگاریتا لە ئێستاوە کەمێک ماندوو بوون و زۆربەی کارەکان تەواو بوون. کەواتە بۆچی لە دەریادا تازە نەبیتەوە، و بە تەواوی فەوجەکەی تۆگۆ خۆڵ نەکەیت. ئاخر دەتوانێت تەقە بکات، لەنێویاندا لە دەمانچەی دوانزە ئینجەوە. وە ئەمەش کالیبەری ٣٠٦ ملیمەترە، کە دەتوانێت زیانێکی بەرچاو بە سەربازە هێرشبەرەکان بگەیەنێت.
  ڕاستە، ژاپۆنییەکان، لەم حاڵەتەدا، دەبێت نزیکەی کوێرانە تەقە بکەن، لەودیو ڕیزەکەوە. وە تەنها کاتێک دەتوانن بە تەقەی ڕاستەوخۆ لێبدەن کە شەڕەکە بچێتە سنووری شارەکە.
  ئامانجی سەرەکی چوار کەشتی جەنگییە کە دەمانچەی دوانزە ئینجیان تێدایە.
  کچە حزبییەکە کە بە شمشێرە بکوژەکانی ژاپۆنییەکانی دەبڕییەوە و چەقۆی ئێسکە گیربووەکانی دەلەرزاند، پێشنیاری کرد:
  - ڕەنگە بتوانین کەمێک چانسەکانمان یەکسان بکەینەوە؟ تی. لە شەڕی دەمانچەدا باڵادەستی هەیە بەسەر فەوجەکەی ڕۆژدێستڤێنسکی، نزیکەی 1.8 بۆ 1. بەم شێوەیە ئێمە هاوسەنگی هێزەکان کەمێک یەکسان دەکەین.
  کالیگولای دۆلفینەکان کە دوا سامورای دەبڕییەوە، لە جەنگاوەر مارگاریتای پرسی:
  - ئایا لە ئاڵایەوە دەست پێ بکەین؟
  کچە حزبییەکە کە بە پەنجە ڕووتەکانی توێکڵێکی فڕێدا و دەیان ژاپۆنی دیکەی لەیەک جیاکردەوە و تەنها پارچەی دڕاوی بەجێهێشت، ناڕەزایەتی دەربڕی:
  - لە بەتامترینەوە دەست پێناکەن! خۆشبەختانە پێویست ناکات بەدوای فەوجێکدا بگەڕێن. با لە ڕێگەی دوو ئارمادیلۆی یەکەمەوە کلیک بکەین.
  کالیگولا تۆمبۆی پێکەنی، بە پاژنە ڕووتەکەی نارنجۆکێکی فڕێدا، شمشێرە خوێناوییەکەی ئاراستەی کەشتییەکەی نوتیلی کرد ، بە دڵخۆشیەوە هاوارێکی کرد:
  - وە ئەمیش هی منە!
  مارگاریتا کە دیسانەوە بە شێوەیەکی کوشندە ژاپۆنییەکانی بڕییەوە، پێشنیاری بۆ هاوبەشەکەی کرد:
  - بەڵام با نیو سەعات لەناو ئاودا پاڵ بکەوین بۆ ئەوەی چاک ببینەوە.
  بەڕاستی پشوودان ئازاری نابێت. بەڵام دۆلفینەکانی کالیگولا لە ماوەی وەستانی کورتدا هیچ کاتێکی بەفیڕۆ نەدا. بە تایبەتی توانیمان شتێکی سەرنجڕاکێش لەبەرچاو بگرین.
  پیلانگێڕەکان لە ژێرزەمینەکەدا کۆبوونەوە. چرایەکی کارەبایی لە ژێر سەقفەکەدا سێبەری نەخوازراو دەخاتە ڕوو. سەری سەرڕووتی بەناوبانگی لینین بە شێوەیەکی کاڵ دەدرەوشێتەوە، لە تەنیشت کۆبا چەقۆکێشەکە ، کە زیاتر لە جیهاندا بە ستالین ناسراوە، ئەوکات ئەفسەرێکی دەریایی بوو بە یەکپۆشییەکی ڕێک و پێکەوە، لە کاتێکدا لیوا شمیت کە کەم ناسراوە، بە سمێڵی زەردەوە، بوخارین.
  ترۆتسکی بەس نییە بۆ کۆبوونەوەی تەواو، بەڵام بۆ ئێستا ئەو و لینین لە ناکۆکیدان. و بەم شێوەیە، کاریگەرترین بەلشەفییەکان کۆبوونەوە، ئامادەبوون شۆڕشێک، یان کودەتایەک، هەرچییەک بێت، تەنها بۆ بەدەستهێنانی دەسەڵات.
  لینین یەکەم قسەی کرد:
  - لەڕادەبەدەر گرنگە هاوڕێیان، بە هەر نرخێک بێت ڕێگری لە سەرکەوتنی ئۆتۆکراسی لە شەڕی ناڕەوای ئیمپریالیستی لەگەڵ ژاپۆن بکەین. دۆزی شۆڕش داوای ئەمە دەکات!
  لە وەڵامدا شەقێکی ترسنۆک دەدات.
  بوخارین، چەپڵەی کفنی لێدا و سمێڵ ڕەشەکەی دەلەرزاند کە دەموچاوە هێشتا گەنجەکەی دەڕازاندەوە، پشتڕاستی کردەوە:
  - بەڵێ نابێت بچوکترین دەرفەت بدەین بە خۆسەپێن. ڕەنگە ئەمە بۆنی خیانەت لێبێت، بەڵام من دەڵێم، میکادۆ باشترین و هاوپەیمانی سەرەکی بەلشەفییەکان و کۆمۆنیزمی جیهانییە!
  کۆبا جۆزێف بە تووڕەییەوە گەمژەیی کرد:
  - دەم خۆش! هەرچەندە ئەمە بۆنی خیانەت نییە، بەڵام هەر لە ئێستاوە خۆی خیانەتە!
  لینین کە دواتر بە ناوی ساختەی کارپۆڤەوە ڕۆیشت، بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - لە پێناو شۆڕشی جیهانیدا، هەندێک جار دەبێت قوربانی بدەیت. لەوانە قوربانیدانی بەشێک لە ویژدان و ڕۆحی خۆت. - ئولیانۆڤ کورکی کرد، سەری کردەوە، بوتڵێک بیرەی ئەڵمانی. بۆ قسەخۆشی پێویستە قوڕگت تازە بکەیتەوە. یەک دوو قووتێکی خواردەوە و بەردەوام بوو. - پێت وایە من خۆم دڵخۆشم بە هیوای خراپە و شکست بۆ وڵاتی خۆم. بەڵام ڕاشکاوانە دەڵێم، شۆڕش تەنیا کاتێک مومکین دەبێت کە ڕژێمی ئۆتۆکراسی بە شێوەیەکی جددی لاواز بێت. وە چی دەتوانێت ئۆتۆکراسی زیاتر لە شکست لە شەڕدا لاواز بکات؟
  کۆبا بە ڕەزامەندییەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - هیچ... هەندێک جار بەرزترین ئامانج قوربانیدانی دەوێت، و قوربانیدانی بەرچاو!
  لینین درێژەی بە فەلسەفەکەی دا:
  - کەواتە، باس لە ئەخلاق و فەلسەفەی بێدینی ناکەین. ئەمە شتێکی سەرەکی نییە. ڕوونە کە ئەو کارەی ئێمە ئەنجامی دەدەین، دەبێتە هۆی ڕزگارکردنی کرێکاران و کۆیلەی هەموو وڵاتان و هەموو جیهان. وە ئەو ڕاستییەی کە هەموو زیانەکانی دەوڵەتەکەمان و گەلانی دیکە سەد هێندە قەرەبوو دەکرێنەوە. - ئولیانۆڤ وەستا و بە تۆنێکی جیاواز زیادی کرد. - وە چ هەنگاوێکی کۆنکرێتی بنێین بۆ شکستپێهێنانی ئەو ئۆتۆکراسیەی کە خەڵک و ئێمە ڕقی لێیە؟
  لێرەدا لیوا شمید بە دەنگێکی تەنک قسەی کرد:
  - پێموایە بۆ دەستپێکردن، هێڵی ئاسنی ترانس سیبیریا لە چەند شوێنێک بە یەکجار بتەقێنمەوە. ئەمەش کاریگەری کوشندە دەبێت لەسەر دابینکردنی سەربازانی تزار لە مەنچوریا.
  کۆبا وەک ڕێوی پێکەنی:
  - براڤۆ , کوڕەکە پێشکەوتن دەکات! وە بیرم لەوە کردەوە کە چەند بانکێک دزی بکەم بۆ ئەوەی ستانداردی زێڕینی ڕوبڵی تزار تێکبدەم.
  ئولیانۆڤ بە توندی پەنجەی ئاماژەی بۆ ئەو "جۆرجییە سەرسوڕهێنەرە" لەقاند:
  - ناشرین مەبە! پێشنیارێکی زۆر سەرنجڕاکێش . زۆر بە باشی دەتوانیت کورۆپاتکینا تێک بدەیت.
  شمید لە درێژەی قسەکانیدا وتی؛
  - بە گشتی پلانەکەم بریتییە لە هەڵگیرسانی ڕاپەڕین لەسەر هەموو کەشتییەکانی بەلەمی دەریای ڕەش. پاشان سوپا دەچێتە لای خەڵکی زەحمەتکێش و ئۆتۆکراسی بە یەکجار دەڕوخێت!
  کۆبا بە شێوەیەکی ئیرۆنی پێکەنی:
  - بەڵێ شێرپەنجەکە لەسەر شاخەکە فیشە دەکات!
  - کۆبا ، بوەستە! - لینین قیژاند و زیادی کرد. - بەڕاستی پێویستە ڕاپەڕینێک لە دەریای ڕەشدا ئامادە بکرێت و ئەنجام بدرێت. وە کاتێک کورۆپاتکینی لێدراو لە پۆرت ئارسەر هەڵدێت , یاخیبوونەکە لە سەرانسەری سوپاکەدا دەبێتە ڕاستەقینە!
  شمید توڕەیی خۆی لەدەستدا:
  - بەڵێ بە ڕۆح ئەنجامی دەدەین!
  بوخارین قسەکەی گرتەبەر:
  -ژمارەترین هاوپەیمانمان لەسەر زەوی کۆڵبەرەکانن؛کاتێک هەڵدەستن، دەتوانن هەموو هێزەکانی ئۆتۆکراسی بە بەندەوە ببەستن. پێویستە ئاژاوەگێڕەکانمان بنێرین بۆ گوندەکان، داوا بکەین نەک تەنها زەوی بە کۆڵبەران بدرێت، بەڵکو موڵک و ماڵیشیان پێ بدرێت، هەموو ئەو شتانەی کە هی خاوەن زەویەکانە!
  کۆبا بە شێوەیەکی ئیرۆنی قسەکانی پچڕاند:
  - بە ژن و کچەکانیانەوە!
  بوخارین بە پێکەنینەوە وتی:
  - وە ئەمەش! ئەوەندە سادەیە وەک ئیمێلیان پوگاچێڤ - سەرەکە دەبڕدرێت، بارەکە هەڵدەواسرێت، کاڵاکانیان بۆ خۆت دەبرێن و بە یەکسانی دابەش دەکرێن! وە ژن و کچی خاوەن زەویەکان کۆیلەی ئێوەن!
  ئولیانۆڤ ئەم بانگەوازەی پەسەند کرد:
  - ڕاست! هەموویان هەڵدەواسێین! هەموو ڕێگایەک تا جەمسەری باکوور!
  کۆبا پێشنیاری کرد:
  - پێویستە تا دەتوانین توخمە دزەکە چالاکانە بەکاربهێنین. بە تایبەتی , بەهێزترین و سەرکەوتووترین شۆڕشگێڕ لە تاوانبارانەوە سەرهەڵدەدەن. بۆ نموونە کۆتۆڤسکی پاڵەوان نییە؟ پاڵەوان! وە باوک مەخنۆ لەوە خراپتر نییە!
  بوخارین بە توندی سەری لە سەری خۆی دانا:
  - ئەوە تەواو! بە تاوانکاری هەموویان لەت دەکەین !
  ئولیانۆڤ مشتێکی لەسەر مێزەکە دا:
  - تیرۆر و تیرۆر و جارێکی تر تیرۆری شۆڕشگێڕانە!
  نەدەکرا چاودێری گفتوگۆی زیاتری "چوار شایستە" بکرێت. دوای ئەوەی لە خەو هەڵساین، پێویست بوو بچینە ئاستی پراکتیکی جێبەجێکردنی ستراتیژی بردنەوە. بە تایبەتی کەشتییە جەنگییەکان لە تیمەکان پاک بکەرەوە.
  کالیگولا بە خێرایی مەلەیەکی کرد و گەیشتە ئامانجەکەی، مارگاریتاش بۆ ئامانجەکەی خۆی. کوڕەکان بە بەکارهێنانی پەنجە و پەنجەکانی قاچیان، دەستبەجێ سەرکەوتنە سەر کەشتییە قوربانییەکانیان.
  کالیگولای تۆمبۆی ئیتر هەستی بە سوکان نەدەکرد، کاتێک دەستی کرد بە بڕینی هەمووان لەسەر یەک. سواری کەشتییەک قورس نییە، لە بنەڕەتدا چینێکی کەشتی جەنگییە. مەگەر بێگومان تۆ زیاتر لە مرۆڤ بیت. کەواتە، ڕابکە و ببڕە. وە بەو خێراییە سەروو سروشتییە، کەس چانسی بەرەنگاربوونەوەی تۆ نییە.
  باشە، بە پەنجەی ڕووتی منداڵەکانت، بەڵام خێراتر لە پەنجەکانی قاچی چیتا، دەرزی ژەهراوی فڕێ بدە. و ئەمەش بە تەواوی ژاپۆنییەکانیش تووشی شۆک دەکات.
  شەڕڤانانی خاکی خۆری هەڵهاتوو دیسانەوە بە بڕین پاڵکەوتوون , و پلانی جووتە تێرمیناتۆرەکە سادەیە. بگەنە شوێنی تەقەمەنی، پاشان تەقەمەنیەکان بە شێوەیەک بتەقێننەوە کە بۆیلەرەکانیش داپۆشرێن. دوای ئەوە کەشتییە زیانلێکەوتووەکە هیچ بژاردەیەکی دیکەی نابێت جگە لەوەی بچێتە خوارەوە.
  کالیگولای دۆلفینەکان کە بە شمشێرەکەی بڕین و بزماری لێدا، شکاوە بۆ دابینکردنی تەقەمەنی. باشە فیشەکی تاکەکەسی چییە بۆی، کە کوڕەکە بە مێشەوە دەیخاتە خوارەوە، یان تەنانەت فڕێی دەداتەوە سەر دوژمن. بە تایبەتی باشە ئەگەر بە پێی ڕووت یەکسەر مشتێک کارتێژی بە هێزێکی هێمن و کوشندە و کوشندە و بەرگە نەگیراو بشکێنیتە ناو دوژمن.
  بەجۆرێک کە ڕێگای سامورایی بۆ ئیمپراتۆریەتی شاهانەی نیکۆلاسی دووەم گیرا.
  هەروەها گواستنەوەی تەقەمەنی بۆ ناو هۆڵەکە قورس نییە بۆ ئەوەی بنی کەشتییە جەنگییەکە بتەقێتەوە، هەروەها بە هێزی جەستەیی خۆی.
  سەقفی پۆڵا کە لە ژێر خۆری مانگی ئازاردا گەرم بووە، بە خۆشی بنی لاستیکی ڕووتی کوڕە تێرمیناتۆرەکە دەقەقێنێت. وە توێکڵە گەورەکانی تەقینەوەی بەرز کە پڕن لە شیمۆسا شانەکان دەکێشنە خوارەوە. باز دەدەیت بۆ خوارەوە، چاوپۆشی لە پلیکانەی خولگەیی دەکەیت و ئێستا لە شوێنی گونجاودایت. ئێستا پارتیشنەکان دەشکێن و بۆیلەرەکان دەتەقنەوە و کونێکی وا دروست دەکەن کە تەنانەت ئەم شتە زەبەلاحەش لە ژیاندا نامێنێت.
  ئەم شتە سەرنجڕاکێشە ئارمادیلۆی ژاپۆنییە. کەشتییەکە فراوان و فراوانە، ئەستوورییەکی گەورەی زرێپۆشی هەیە کە سەقفەکانی داپۆشیوە. وە بەرمیلە درێژ و ئەستوورەکانی تۆپەکان، توانای لێدانی یەک دوو دەیان کیلۆمەتریان هەیە، یان تەنانەت زیاتریش ... ڕاستە لەلایەن ژاپۆنییەکانەوە دروست نەکراوە، بەڵکو لەلایەن ئینگلیزەکانەوە دروستکراوە. بەڵام بەلەمی شاهانە نزیکەی تەواو بەرهەمی خۆیەتی، کە لایەنە باش و خراپەکانی خۆی هەیە. بۆیە ئینگلیزەکان کەشتییەکی جەنگییان دروست کرد - ئامێرێکی بەرز. بەداخەوە، بەڵام دەبێت بینێرین بۆ خوارەوە...
  تەقینەوەیەک ڕوویدا و کانزای سەقفی شکاوەکە بەر قاچەکانی ڕووت و ماسولکەیی کوڕەکە کەوت و بە بەرزی لە سەرووی ڕووی زەویەوە فڕێیدا. دوای ئەوە کوڕەکە خۆی خستە ناو ئاوەکەوە و بە بەهێزی مەلە دەکات و هەوڵیدا لە گێژەڵوکەکە دوور بکەوێتەوە. کۆلۆسۆسێکی لەو شێوەیە خەریکە نوقم دەبێت.
  وە کەشتی جەنگی مارگاریتا دابەش بوو: بە پاکی کاریان کرد و بە شێوەیەکی هاوکات. ئێستا کاتی ئەوە هاتووە دوو کەشتییە زرێپۆشەکەی شەڕکەر کە لە ژیاندا ماون نوقم بکەین.
  با تۆگۆ کە ئەوەندە کێشەی بۆ بەلەمەکانی ڕووسیا دروست کرد، هەروەها بچێتە خوارەوە. ئەمەش دەبێتە وانەیەک بۆ هەموو ئەو کەسانەی کە بە چەکەوە دێنە خاکی نیشتمانەکەت.
  کالیگولای دۆلفینەکان بە دەست و پێیەکانی و فیشەکەکانی بە توندی ئاوی زەریاکان دەکێشێت:
  - بەدەست ژاپۆنییەکان شکست دەهێنیت! ئەمە یاری شێتانە نییە !
  هەر وەک جاری ڕابردوو، نزیکەی بەبێ ئەوەی دەست لە کانزا و زرێپۆشەکە بدەیت، دەفڕیت بۆ سەرەوە بۆ سەر سەقفەکە. لەوێ دەست دەکەیت بە وردکردنی سامورای هێواش و هێواش بۆ قەیسی. ڕەنگە تەنانەت جاڵجاڵۆکەیەک کە لە ڕزیندا گیربووبێت، سەد هێندە چالاکتر بێت لەم مێرووانەی کە لە خاکی خۆری هەڵهاتووەوە هاتوون. بۆیە تۆ پەلە دەکەیت و قۆڵ، قاچ، سەر دەبڕیت ... و ئەوان تەنها جێگیر دەبن. لە باشترین حاڵەتدا یەکێکیان توانی بڵێت:
  - بەنزای!
  تۆمبۆی کالیگولا پێدەکەنێت و لوتی گەورەیان لێدەکات:
  - بەنزای، مەوێرە!
  وە بە پەنجە ڕووتەکانی کارتێژی فڕێ دەدات و پێشەوە و دەم و قوڕگی ساموراییەکان کون دەکات.
  دواتر تێکەڵەی پێشوو دووبارە بکەرەوە. بەڵام بۆ گۆڕانکارییەک، کەشتییە شایستە کالیگولاکە بە خێرایی دەمانچە دوانزە ئینجەکەی کە پێشتر بارگاوی بووبوو، ئامانج کرد و هێرشێکی کردە سەر نزیکترین کروزەری شەڕ. لێدانەکە ورد دەرچوو و بارگاوییەکی تەقینەوەی بەرزی ژاپۆنی بووە هۆی ئاگرکەوتنەوەیەکی گەورە لە سەکۆکەدا.
  جەنگاوەری گەنج تێبینی ئەوەی کرد کە بەڕاستی کاتێک بەرهەمێکی پیشەسازی لە خاکی خۆری هەڵهاتوودا دەچێتە ژوورەوە، ئاگر و دوکەڵێکی زۆر دێتە دەرەوە. کە بێگومان تەقەکردن ئاسانتر دەکات . بە لەبەرچاوگرتنی ئەوەی کە ساموراییەکان ماوەیەکی زۆرە لە شەڕدان لەگەڵ ڕووسیا، بەڕاستی فەوجەکەی شەڕکردنیان باڵادەستییەکی چۆنایەتی هەیە.
  ڕاستە، ژاپۆنییەکان ئەگەر هەموو کەشتییە گەورەکانیان لەدەست بدەن، چەند دەتوانن بەدەستی بهێنن؟
  کەشتییە ئاڵای تۆگۆ درەنگ ئاماژەیە بۆ ڕۆشتن. بەڵام ئەمە بەڕاستی چارەسەرێکی بەسوود نییە . کەشتییە جەنگییە زەبەلاحەکە دەتەقێتەوە و دوای دوو چرکە کەشتییەکەی هەڵگری کالیگولای دۆلفینەکانیش دەتەقێتەوە. دواجار بە پاژنەی پێی ئەفسەرێکی ئیمپراتۆریەتی ژاپۆنی لێدا. و دیسانەوە هەردوو جەنگاوەری ئازا بەهۆی شەپۆلی شۆکەوە فڕێدرانە دەرەوە...
  کچێکی شەڕکەر حزبی، کە سەری کاپتنێکی پلە یەک فڕێداوە، لە سەرەوەی سییەکانیەوە هاوار دەکات:
  - یاری هۆکی دەریایی: ڕووسیا و ژاپۆن - چوار گۆڵ بە سفر!
  بەڕاستی ئێستا ژاپۆن یەک کەشتی جەنگی لە خزمەتدا نییە. ڕاستە هێشتا هەشت کروزەری پلەی شەڕ هەیە. وە بژاردەیەک هەیە: خنکانیان یان نەخنکاندن؟
  کالیگولا کە بە شمشێرەکەی نەهەنگەکەی بڕییەوە کە بەپەلە بەرەو ڕووی دەهات، بە شێوەیەکی لۆژیکی بڕیاریدا:
  - ئاسن بەگەرمی بکوتە! واتە ئێمە دەیانخنکێنین!
  مارگاریتا کە نێچیرێکی دیکەی دەریایی بڕیبوو، لەگەڵ ئەم بڕیارەدا:
  - بۆچی کات بەفیڕۆ بدەین لەسەر شتە بچووکەکان؟ لەوانەیە جارێکی تر بۆ ئێمە نەبێت!
  کالیگولا تۆمبۆی، کە بە پێی خۆی کەیسی کارتێژی فڕێدا، ڕاست لە چاوی نەهەنگەکەدا، بە شێوەیەکی لۆژیکی ناڕەزایەتی دەربڕی:
  - پێم وایە وا دەبێت! خودا سێیەمی خۆشدەوێت!
  بەڵام بە هەر شێوەیەک بێت مەلەی کرد. دەتوانن شەوانە بگەڕێنەوە بۆ قەڵای قەڵاکە. ئەمەش نایانگەیەنێتە هیچ شوێنێک. وە ئەگەر کورۆپاتکین بەبێ بەشداری ئەوان قەڵاکە بگرێت، ئەوا ئەوەندە باشترە. بەڕاستی ناتوانن هەموو شتێک بە تەنیا بکەن. تەنانەت سەرنجڕاکێشە کە نەوەکان چی دەڵێن دەربارەی ئەم شەڕە سەیرە لەگەڵ ژاپۆن؟ ئەوان بە کارێکی شکۆمەندی دەزانن، یان بە پێچەوانەوە، وەک ئەوەی تەنها هێزە سەروو سروشتییەکان بەدەستیان هێناوە، بوکی لێدەکەن !
  بەڵام کالیگولا بە ئاسانی پێش قوربانییەکەی داهاتوو کەوت - کروزەری شەڕ. لە دەرەوە تا ڕادەیەک جیاوازن لە ئارمادیلۆ. بە تایبەتی زرێپۆشی کەمێک کەمترە و لەبری دەمانچەی دوانزە ئینج دە ئینج هەیە، بەڵام کاراییەکەی زۆر باشترە. بەڵام ئەمانەش دەفرەکانی چینی هێڵین. وە دواتر کروزەری مامناوەند و سووک هەیە.
  جەنگاوەری گەنج لێرە کەمێک تاکتیکەکانی گۆڕی و دەریاوانەکانی سامورای بڕی و هەندێکیان بە کارتێژی بزمار کرد کە بە پێی ڕووتی کوڕانە فڕێی دەدا . پاشان، تەقەمەنیەکانی وەرگرت و تەقاندەوە بەجۆرێک کە کروزەری شەڕ لوتی لە ئاوەکەدا نێژرا و بەم شێوەیە نەک یەکسەر نەچووە بن، بەڵکو وردە وردە وەرگەڕا.
  ڕەنگە ئەکتەری کوڕ کالیگولا ویستبێتی بەم شێوەیە لانیکەم بەشێک لە تیمەکە لە مردن ڕزگار بکات. بەڕاستی، لە کوێ دەیتوانی ئەوەندە تەقەمەنی دابنێت... مارگاریتا کە جەماوەرێکی زۆری دەریاوانی سامورای کوشت، کروزەرەکەی لەناو کەشتییەکەدا مەیل کرد.
  کچەکە بە شانازییەوە ئاهەنگی سەرکەوتنەکانی گێڕا، هاوبەشەکەیشی:
  - نمرەکان: شەش - سفر!
  کالیگولای تۆمبۆی، لە تووڕەیی و خۆشیدا، لە سەرکەوتنی گەورە، گۆرانی گوت:
  - وە سامورایی فڕی بۆ سەر زەوی، لەژێر فشاری پۆڵا و ئاگر!
  قوربانییە نوێیەکانی دەریا ... بەڵێ , پێدەچێت ئەو ژاپۆنیانەی کە ئەم هەڵمەتە دەستیان پێکردووە لە ژێر ئەستێرەیەکی بەدبەختدا لەدایک بوون. وە تەنانەت ئەو هەشت ملیۆن خودایەی لە ئایینی شینتۆیاندا هەیە یارمەتیان نادەن.
  بۆ کالیگولای تۆمبۆی، کروزەری شەڕ وەک پارچە کارتۆنێک دەردەکەوێت کە پێویستی بە نوقمکردن هەیە. تەنانەت بڕیاریدا تاکتیکێکی کەمێک جیاواز تاقی بکاتەوە، ئەویش بە چوونە ناو هێڵەکەوە و بڕینی بنەکەی لەوێ بە شمشێر. ئاخر کانزایەکی ئەفسوناوی هەیە کە لە نینجا و جادووگەرەکانەوە گیراوە. ئەمەش واتە دەبێت ئۆپەراسیۆنێک ئەنجام بدرێت.
  و بەم شێوەیە ... دەردەکەوێت کە ئاسنە هێڵییەکە دەتەقێت... پێویستە سێ ژوور لافاو لێبدرێت بۆ ئەوەی دڵنیا بین لەوەی. کوڕە تێرمیناتۆرەکە بە پێکەنینەوە دەڵێت:
  - لێرەدا ئێمە لەسەر ئەو کەشتییەین...
  بۆ ئەوەی بە لێدانی شمشێر ئۆتۆمبێلێکی جەنگی نوقم بکەیت، بەڕاستی پێویستە هێزێکی سەروو مرۆیی و خەیاڵی نائاسایی هەبێت.
  مارگاریتا ڕێگەیەکی زۆر سادەتری پێ باشترە و دەڵێت دووبارەکردنەوە دایکی فێربوونە. وە ئەگەر وابێت، ئەوا دوژمن بەهۆی تەقینەوەکە لافاو دەچێت.
  خوداوەندی جەنگاوەر و کچە حزبییەکە پەنجەی گەورەی بەرز دەکاتەوە و دەڵێت:
  - ئێستا کاتژمێر هەشتە!
  کوڕە کالیگولا، بەبێ ڕێوڕەسم، چەندین سامورای دەبڕێت و بە پێیەکانی کارتێژی کوشندە فڕێدەدات، هاوار دەکات:
  - بەڵام ئەمە بە سادەیی جێگەی خۆشحاڵییە!
  چوار قوربانی تر ماون... پێویستە بە جۆرێک بخنکێنرێن بۆ ئەوەی ئەمە زۆر ئاسایی نەبێت. شتێکی تایبەت و ناوازە دابنێ. وە کوڕەکان بەبێ ئەوەی یەک وشە بڵێن بەم شێوەیە مامەڵە دەکەن. واتە دەست بەسەر ڕودەرەکانی کۆنترۆڵدا دەگرن ... خۆشبەختانە کەشتیەکان لە ئێستاوە لە خێرایی تەواودان، ئەمەش مانای ئەوەیە کە ڕوبەڕوبونەوەیان ئەوەندە قورس نییە. و بەم شێوەیە، تۆ کۆنتڕۆڵی کۆنتڕۆڵەکان دەگریت و دەچیتە سەر ڕام... باتڵکرۆزەرەکان، کەشتییەکان نوێن، بەڵام زۆر کەشتی بەسەرچوو لە بەلەمی ژاپۆنەکاندا هەن کە هیچ چانسێکیان نییە لە ڕامێکی هێڵی ڕاست ڕزگاریان بێت.
  ئەی ئەگەر کەشتیەکان و تەنانەت ئەوانەی کە لە کانزا دروستکراون، بە خێراییەکی زۆر لە دەریادا بەریەک بکەون؟
  پاشان ئەمانەی خوارەوە ڕوودەدەن: هاوارێکی ترسناک، وردکردنی زرێپۆش، پۆڵاینەکانی هەردوو کەشتییەکە دەتەقنەوە. دەیان و سەدان دەریاوان بە ڕووخساری زەردی شێواوە، بە درێژایی سەقفە شکاوەکاندا پەلە دەکەن، چاوە تەسکەکانیان لە پێشەوەیانەوە هەڵدەقوڵێت و ڕژێمی خوێن بە ددانی لێدراوەوە لە دەمیانەوە دەفڕێت.
  وە شەڕکەرە ژاپۆنییەکان دەکەونە دەریاوە، دەکەونە ناو چەمی کەفاوییەوە کە بە یەکجار دەیانخۆن. وە کەشتییەکان بە خێرایی دەست دەکەن بە نوقمبوون، ژیانی زۆر کەس دەکێشنە قووڵاییەکانەوە.
  مارگاریتا، بەردەوام بوو لە قڕکردنی دەریاوانەکان بەبێ بەزەیی و ڕێوڕەسم، بە پێکەنینەوە ڕایگەیاند:
  "هەروەها باشە کە ژاپۆنییەکان ژن و منداڵان نەبەنە ناو کەشتییەکەوە."
  کالیگولا کە ئەو نەهەنگەی کە بەسەریدا سەرکەوتبوو، پارچە پارچە کرد، بە ئامادەییەوە لەگەڵ ئەم قسەیەدا بوو:
  - بەڵێ، پەرستنی ئەمازۆنەکان لە نێو ساموراییەکاندا ڕەگی داکوتاوە. ڕاستە پێدەچێت نینجای مێینەیان هەبێت!
  خوداوەندە جەنگاوەرەکە گەنجەکە و لە هەمان کاتدا کچە حزبییەکە کورتییان کردەوە:
  - دوانزە سفر لە بەرژەوەندی ئێمە ... بەڵام هێشتا دوو کۆتا ڕۆژ ماوە. چییان لێ بکەین؟
  کالیگولا تۆمبۆی نەهەنگێکی دیکەی پارچە پارچە کرد و بە سادەیی پێشنیاری کرد:
  - با بیانبەین بۆ دەروازەی داڵنی. ئێستا لە ژێر کۆنترۆڵی ڕووسیادایە و دوو کروزەری نایاب و پێشکەوتوو زۆر بەلەمەکانمان بەرز دەکەنەوە!
  مارگاریتا کە بە شمشێر نێچیرەکانی دەریاکانی لەت کرد، بە ئامادەییەوە لەگەڵ ئەم قسەیەدا بوو:
  - بەڵێ، وە ئەمە باشترین چارەسەرە!
  هەرچەندە ژاپۆنییەکان ناوبانگێکی زۆریان هەیە کە شەڕکەری نەچەماون، بەڵام کاریگەری ئەخلاقی لێدانی تووڕەیی دوو فریشتە سوپەرەکە لە کێویترین چاوەڕوانییەکانمان تێپەڕی. بەڕاستی ئەگەر ناچار بیت نەک لەگەڵ مرۆڤەکاندا، بەڵکو لەگەڵ بوونەوەرەکانی هاوشێوەی ڕاستەقینەترین خوداوەندەکان، و ڕەنگە تەنانەت دیمیورجەکانیش شەڕ بکەیت، ئەوا تەنانەت شەڕکەرانی خاکی خۆری هەڵهاتوو ڕەنگە ئازایەتییان نەبێت.
  بۆیە دوای ئەوەی مارگاریتا لە کروزەرێکدا و کالیگولا لە کروزەرێکی دیکەدا، بە پەرۆشترین ئەفسەرەکانی بڕی و هەندێکیانی لێدا، دەریاوان و میکانیکەکانی دیکە بە باشترین شێوەیان زانی کە ملکەچی ئەم بوونەوەرە سەرووانە بن . وە هەردوو فڕۆکەی جەنگی بەرەو بەندەری دالنی ڕۆیشتن، کە ژاپۆنییەکان وازی لێهێنا، دوای شکستی ئەم دواییەیان، بەبێ ئەوەی شەڕ لەگەڵ سوپای ڕووسیادا بکەن.
  کالیگولا دۆلفینۆڤ پێی وابوو کە ئاخر دەسەڵاتی هێزی لێدان دەسەڵاتە. بۆ نموونە لە شەڕی خەلخین گۆڵدا چەند ژاپۆنی لە دەستی سوپای ترسناکی سۆڤیەت گیرا؟ بەپێی داتاکانی سۆڤیەت 476 کەس، بەپێی حیساباتی دیکەی دواتر، نزیکەی 200 کەس بوون و لە ئەنجامی ئاڵوگۆڕی یەکتردا، تەنها 88 کەس گەڕێندرانەوە بۆ ژاپۆنییەکان، واتە ئەوەندە کەم گەڕاونەتەوە زێدی خۆیان.
  واتە ساموراییەکان پتەویی خۆیان نیشان دا. بەهۆی لەدەستدانی، بەپێی داتاکانی سۆڤیەت، نزیکەی بیست هەزار کەس کوژراون.
  بۆ بەراوردکردن، سوپای سۆڤیەت نزیکەی ئەوەندەی کوژراوەکانی لەدەستدا ( ئەوانەی لە دیلدا گیانیان لەدەستداوە ناژمێردرێت) لە جەنگی جیهانی دووەمدا بەقەد دیلەکان لەدەستدا.
  و ئەمەش سەرەڕای ئەوەی کە NKVD بە شێوەیەکی دڕندانە مامەڵەی لەگەڵ بنەماڵەی ئەو کەسانەدا کردووە کە خۆیان ڕادەست کردووە.
  کەواتە خۆڕاگری سەربازانی ژاپۆن زیادەڕەوی تێدا نەکراوە. لە سەردەمی شەڕی ڕووسیا و ژاپۆندا، ژاپۆنییەکان سەد هێندەی ڕووسەکان سەربازەکانیان وەک دیلەکانی جەنگ لەدەست دا!
  بەڵام، بەڵام ئەمە بەشێکی دەگەڕێتەوە بۆ ئەوەی کە سوپای ڕووسیا لە یەک شەڕی گەورەدا سەرکەوتنی بەدەست نەهێنا. وە بەبێ سەرکەوتن زیندانی بوونی نییە.
  بەڵام ئەوە ڕوودەدات کە سوپای پێشڕەوی سەربازی زۆریشی بە دیل گرتووە.
  کوڕە جەنگاوەرەکە کالیگولا لە ڕێگەی واکی-تاکییەکی سەرەتاییەوە بە مارگاریتای گوت:
  - ڕەنگە ئاخر ئاڵای سپی بەرز بکەینەوە، ئەگینا دەمانخنکێنن؟
  مارگاریتا ناڕەزایی دەربڕی و وتی:
  "ئەوە شەرمەزارییە کە لە ژێر ئاڵای سپیدا کەشتی بکەیت." باشترە ڕوسی سێ ڕەنگەکە بدەیتە سەر سەرت!
  جەنگاوەری گەنج دەرزییەکەی خستە ناو پێی ڕووت و چالاکی کوڕە کۆتاییەکەیەوە و دوای ئەوەی سامورای داهاتوو لە پێشەوەی کون کرد، تێبینی کرد:
  - وە بەڕای من ئەندرێڤسکی بە خاچێک سەرکەوتووتر دەبێت!
  بە نمرەی چواردە بۆ سفر، مەستەکانی دەریایی لەگەڵ ژاپۆن تەواو دەبن و ئێستا نەک تەنها دەتوانیت کەشتییە دەستگیرکراوەکان ببەیتە لای خۆت، بەڵکو گۆرانیش بڵێیت. کالیگولای دۆلفینەکان گۆرانی سەرکەوتنی خۆی لە لوتکەی سییەکانیدا وتەوە:
  فراوانی گەورەی دەریاکان، ئۆقیانوسەکان -
  ئێمە لە ژێر ئاڵای سێڕەنگدا کێڵمانیان کرد!
  سەربازەکان شاخەکانی بەرزیان داگیرکرد،
  هەڵۆکان لە سەرکەوتندا هاواریان دەکرد!
  
  جەنگاوەرانی ڕووسیا لەلایەن هەسارەکەوە ناسران،
  ئێمە بە شمشێر و بایۆنێت لە دوژمنان دەدەین!
  توانیمان یۆرۆی فاشیزم لە نیوەی دونیا فڕێ بدەین،
  ڕێپێوانەکەمان بە سەرکەوتن لە بەرلین تەواو کرد!
  
  بە تانکی چەقۆکێش گەیشتن ،
  هەڕەشەی لەناوبردنی هەموو کێڵگەکانی ڕووسیا دەکەن!
  فرێکە نەفرەت لێکراوەکان دەکوژن ,
  بۆئەوەی منداڵەکانمان بێ یۆرۆ بە خۆشی بژین!
  
  ئێمە منداڵی نیشتیمانی باوکین، کە لە هەموو جیهان بەرزترە،
  ئێمە لەدایک بووین، بە پێی ڕووتمان کالیکۆمان دەکوتا!
  شەفاعەتی بۆ کردین، ئێمەی نارد بۆ شەڕ ,
  وە خودا مانگی ئایاری هێنا لە خۆشیدا گوڵ بکات!
  
  بەرزتر نییە ،
  ئەوەی خەون و لەدایکبوونەوە دەبەخشێت!
  دەرگای شکۆمەندی نەمری بکەرەوە،
  بەڵام ئەگەر لە بۆسەدا دانیشتوویت بێدەنگ بە !
  
  گورگ و مەڕ هەن، بەڵام ئێوە شوانی گەردوونن،
  وە بەشی ئێوەیە کە فەرمانەکە بگەیەنن بە نەوەکان!
  بۆ ئەوەی بابەتەکە بگوازێتەوە بۆ کۆتایی دروستکردن،
  بۆئەوەی ئاگری ئەبەدی لە دڵی خۆشەویستیتدا نەکوژێتەوە!
  
  کێ دەزانێت فیشەکی دوژمن لە کوێ سەربازێک دەوەستێنێت،
  بەڵام هێشتا لە شەڕدا مردن باشترە لە نەخۆشی ڕزیو!
  وە ئەگەر مردیت، ئەوا هاوڕێکەت نەیارەکە دەچەوسێنێتەوە ,
  بەرگەی ناگرێت، چونکە کچانی پێ ڕووت دەخرێنە دیلییەوە!
  
  ئای چارەنووسی ڕووسیا، شەڕ و ئاگر لە دوای شەڕ،
  بۆ ئەوانەی دەیانەوێت بچنە پشوو، شوێنێک بۆیان نییە، دەزانن، لە بەهەشتدا!
  لێرەدا سامی دۆزەخ لەگەڵ شەیتان چووە ناو پیلانێکەوە،
  هەڕەشە دەکات: - ئەتۆمەکە دەهێنمە خوارەوە و تەپوتۆزەکە دەشکێنم!
  
  بەڵام پاراستنیش دەبێت لە بەرامبەر مووشەکەکان،
  وە بۆمبێکی ئەتۆمی ناتوانێت مۆسکۆ لەناو ببات...
  دەتوانین تانکی بەکاربهێنین بۆ بەدەستهێنانی مشەخۆرەکە،
  وە گۆرانی بێزارکەر لەسەر کەوتووەکان دڵتەنگت دەکەن!
  
  بە یەک فلس بفرۆشە نەک پشکێکی ڕووسی،
  ئاخر هەریەکەمان جەنگاوەرێکی گەورەیە!
  باوەڕ مەکەن خودا پێشتر ئێمەی لە ڕۆڵەکەدا داناوە،
  لە ڕاستیدا تۆ بڕیار دەدەیت کە هاوارەکە چەندە فێنک و سارد و سڕە!
  
  شکست هەبوو، شکست هەبوو،
  وەک ئەوەی کە هارەکان لە گورگە ترسناکەکان پاشەکشە بکەن ڕوویدا!
  بەڵام ئەگەر شەڕ دەستی پێکرد، دیسان لەوێ دەبینەوە،
  سوپای دڕندەی ئەهریمەنەکان بە ڕیتمێکی دۆزەخییەوە بشکێنە!
  
  باوەڕ بکەن ئێمە لە پێناو شەڕدا یاری ناکەین،
  ئێمە هیچ بانگەوازێکی ترمان نییە جگە لەوەی هاوڕێی خۆش بین!
  ئێمە مرۆڤی براین نەک هابیل و قابیل،
  بۆ ئێمە باڵندە گۆرانییەکە، و یارییەکی چەور نییە!
  . ئیپیلۆگ
  دوای ئەوەی دۆمینیکا زیرەکی خۆی هەڵکرد، منداڵەکان هاواریان کرد و بۆ ماوەیەکی زۆر چەپڵەیان لێدا. بەڵێ، زۆر باشە , دەتوانیت بڵێیت سەرکەوتوو بوو - ڕشتنی ئافۆریزم و زەقبوونەوەی بۆ خۆی.
  دوای ئەوە مارگاریتا و دۆمینیکا جەژنێکیان بۆ هەموو جیهان ڕاگەیاند، بۆ ئەوەی خۆشی و شادی لە ڕۆحدا هەبێت.
  چەقۆی سیحراوییان دەجووڵاند و مێزی لوکس دەرکەوتن، کە بە ئەستووری بارگاوی بوون بە خواردن . هەموو شتێک لێرە لوکس بوو و زۆر دەوڵەمەند بوو.
  خواردنە نایابەکانی لەم جۆرە و کێکێکی زۆر و پاستای کاستر و دۆناتس و پریتزل و مافین و کێکی دەوڵەمەندی ڕازاوە. مەحاڵە لە چیرۆکێکی ئەفسانەییدا بڵێیت، نە بە قەڵەم وەسفی بکەیت.
  وە هەموو شتێک ئەوەندە ئارەزووی خواردن و بۆنخۆشە کە بە شێوەیەکی ڕستەیی لە وردبینی و جوانییەکەیدا ناوازەیە.
  مارگاریتا لە تویتێکدا نووسیویەتی؛
  هەمووتان باشترین، باشترین بۆ مناڵان،
  لەسەر هەسارەی دڵخۆشەکەمان...
  بژی خۆر و با،
  پەریەکان بە بەرپرسیار لە هەموو شتێک بزانن!
  وە دەستی کرد بە سەماکردن. وە دۆمینیکا بەدوایدا ڕۆیشت، چەند کچێکی دیکەش لەگەڵیان بوون. زۆر باش بوو .
  مارگاریتا بە شێوەیەکی لۆژیکی ئاماژەی بەوە کردووە:
  - هەموو شتێک باش دەبێت، هەموو شتێک باش دەبێت ئەگەر ئێمە تێک نەدەین !
  وە کچە حزبییەکە یارییەکی ئاگرینێکی دیکەی لە چەقۆی سیحرەکەی وەرگرت و ئازاد کرد. وە وەک کانیاوی ئەڵماس بوو کە لە چەمێکی زۆر تۆفاناویدا دەڕژا.
  دۆمینیکا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - جوانی، جوانی.
  وەک کانیاوێک لە نەهەنگێکەوە تەقە دەکاتە دەرەوە!
  دواتر کاتی کات بەسەربردن هات. چەند کوڕە گەورەکان، نزیکەی چواردە ساڵان و زۆر ماسولکەدار، دەستکێشی نەرمیان خستە سەر دەست و دەستیان کرد بە شەڕ لەگەڵ یەکتر.
  بە دەست و پێی ڕووت لێیان دەدا، لە هەمان کاتدا زەردەخەنە و پێکەنینیان دەکرد.
  دۆبرینیا بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - ئاخر ئامێری کێڵگەی بەکۆمەڵیان هەیە!
  شازادە ئۆینۆمۆس سەری لە سەری خۆی دانا:
  ڕاهێنانیان پێ نەکراوە !
  کوڕەکە دۆبرینیا هێسکی کرد و بازێکی دا بۆ ناو ئەڵقە کاتییەکە:
  - لێم گەرێ با بڕۆم!
  وە دوو هەرزەکاری ماسولکەیی شەڕکەر لەگەڵ یەکتردا پێکدادان. کوڕەکان بە پێکەنینەوە تەقینەوە و هێرشیان کردە سەر دۆبرینیا. هەڵوەشاندنەوە و جووڵاندنی قۆڵ و قاچ هەبوو.
  دۆبرینیا بە لێزانی پەرش و بڵاو بووەوە و پاڵیان پێواوە لایەک. پاشان بە پەنجە ڕووتەکانی لوتی یەکێک لە کوڕەکانی گرت . لە ئازارێکی کێویدا هاوارێکی کرد. وە کوڕە پاڵەوانەکە دیسانەوە، بەبێ هیچ مەراسیمێک، فڕێیدا و ناچاری کرد وەرگەڕێتەوە.
  منداڵەکانی دەوروبەر پێکەنین و چەپڵەیان لێدا. وە دۆبرینیا بە یەکجار چوار کوڕی بەیەکەوە پاڵدا و بە لێزانی لە پەڕۆی سەر مێزێکدا پێچایەوە.
  دوای ئەوە پێکەنینەکە بە تەواوی کەڕکەر بوو. هەر وەک چەپڵەی منداڵان. بەڕاستی زۆر فێنک دەرکەوت .
  دۆبرینیا بە ژیرییەوە تێبینی کرد:
  - ئەوەی بوێری ئەوەی هەبوو بیخوارد!
  دۆمینیکاش چووە ناو ڕینگەکەوە. هەروەها هونەری جەنگی کردووە. ئاخر نواندن لە فیلمەکاندا گاڵتە نییە. خۆی وەک سوپەرگێرڵ نیشان دا و لەگەڵ سوپەرڤیلانێک شەڕی کرد . پاشان هەردوو کچەکە بۆ دەیان گرتن یەکتریان لێدا. وە ئەوەش زۆر باشە . تەنانەت کێشەکانیان ڕاستەقینە بوو.
  ئێستا هەرزەکارێکی بەهێز و ماسولکەیی نزیکەی چواردە ساڵان بە جامەکانی مەلەکردنەوە هاتە سەر دۆمینیکا. وە هەوڵیدا هێرش بکاتە سەر کچەکە. دۆمینیکا بە لێدانێکی ورد لە پاژنە ڕووتەکەیەوە بۆ پەیوەندی خۆر وەڵامی دایەوە و کوڕەکە کەوتە خوارەوە و دەستی کرد بە چرچ و لۆچی.
  دۆمینیکا لە تویتێکدا نووسیویەتی؛
  کوڕ نیت , تۆ کوڕ نیت،
  راست نیە، وانیه...
  کوڕ نیت کوڕ نیت - .
  سندوقی ڕزیو!
  بە هەموو هێزی خۆیەوە لە پشتی ماسولکەیی دۆمینیکای دا . کچەکە هاوارێکی کرد و لێیدایەوە. خۆی دوور خستەوە و بەپەلە هاتە سەر دۆمینیکا و هەوڵیدا شەڕی لەگەڵدا بکات. ئەو هەرزەکارە بەهێز بوو و بەهۆی کاری قورسەوە لە شوێنێکی بیناسازیدا ڕەق بووەوە. وە دۆمینیکا دەبوو هەموو هێزی خۆی زەق بکاتەوە بۆ ئەوەی نەکەوێت. بەڵام خۆی خلیسکاند و دواتر کوڕە بەهێزەکەی فڕێدا بەسەریدا. کەوتە خوارەوە و خۆی بە قاپێکدا کەوت کە ماسی کۆتری تێدابوو. وە کوڕەکە زۆر پیس بوو.
  وە باقی منداڵەکان بە شێوەیەکی کێوی پێکەنین و ڕووخساریان دروست کرد. بەڕاستی ئەمە زۆر نایاب دەرکەوت .
  کوڕەکە بازێکی دا، بەڵام لێدانێکی سەختی وەرگرت
  لە جووڵەی بەرامبەردا بە شانەکەی لێدرا و کوڕە ماسولکەدارەکە کەوتە سەر.
  دۆمینیک بە شێوەیەکی شەڕانگێزانە گۆرانی وت:
  بە فێڵبازانە چاوەڕێی قوربانییەک دەکات لە کانەکەدا،
  ئاماژەدان بە ڕادارێک بۆ ئاسمان...
  یەک هەڵە - بەرزبوونەوەی بەڕێکەوت،
  وە لێدانێک حەتمییە!
  ئەمە، بەڕاستی، کچێکی کاراتێیە. بۆیە وەرگەڕا و بە پاژنەی ڕووتی کوڕێکی دیکەی لە لوتی دا . کەوتە خوارەوە و کانیاوێکی خوێنی لە بۆنکەرەکەی ئازاد کرد . بەڵام یەکسەر بازێکی دا. و دیسانەوە بۆ ناو شەڕ. وە دۆمینیکا کەوتە خوارەوە و ناچاری دەکات بکەوێت. بەڕاستی ئەمە ژنە.
  دۆبرینیا بە پەسەندکردنەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەردەوام بە لە باشی! باشە تۆ کچێکی فێنک و فێنک !
  لێرەدا کوڕێکی بەهێزی دیکە هەیە کە لە لێدانی دۆمینیکا دوورکەوتەوە.
  لێرەوە یارییەکە دەستی پێکرد. کچەکە هەرزەکارێکی دیکەی بەسەریدا فڕێدا و چرپەی کرد:
  کچانی کۆمەڵگەی باڵا،
  بەڕاستی دەمەوێت کابراکە لێبدەم!
  دوای ئەوە کچەکە دیسانەوە کوڕەکانی پاڵدا بەیەکەوە و چەقۆ و چەقۆی لێدا. وە لەڕادەبەدەر کۆمیدی و کۆمیدی دەرکەوت.
  کوڕەکانی خستە خوارەوە :
  - تۆ کچی ئێمەی ! زۆر گەرم و شەڕانگێزە!
  دۆمینیکا سەری لە سەری خۆی دانا و چرپەی کرد:
  کچە شەڕکەرەکە خوێنی گەرمی هەیە،
  جەماوەرە کوێرەکان هێرش دەکەنە سەرمان!
  جادووەکانی چرپە دەکرد و بارانێکی ڕاستەقینەی کرێم و شیری چڕ و هەنگوین لە سەرەوە ڕژایە سەر کوڕەکان.
  وە دیسانەوە پێکەنینی خۆشی منداڵان. هەموو شتێک ئەوەندە فێنک و شەڕانگێزانە دەخولێتەوە و ڕوودەدات . وە ساتەکانی کۆمیدی لەم شەڕانگێزییەدا هەیە.
  بێگومان شازادەی کوڕ ئۆینۆمۆسیش لە یارییەکەدایە. چۆن کەسێک بەبێ ئەو بەڕێوە ببات؟ وە جەنگاوەری گەنج زۆر بە لێزانی کوڕێک فڕێ دەداتە سەر خۆی کە گەورەتر و گەورەتر دەردەکەوێت. و دیسانەوە هاوارکردنی بە جۆش و خرۆشەوە. بەڵێ، بەڕاستی ئەمە شەڕێکە کە پێویستە.
  ئینۆمای دەستی جووڵاند و کوڕەکە کەوتە سەر کۆمەڵێک کێکی کرێم داپۆشراو. وە ئەوەندە بە گاڵتەجاڕی و بە خۆشحاڵییەوە تەقینەوە و پەرش و بڵاو بوون. وە بۆنەکانی چێشتخانە ئەفسوناوییەکەش بەم شێوەیە بوون.
  دۆبرینیا بە ئاهێکەوە ئاماژەی بەوەدا:
  - شەرمەزارییە ئەو جۆرە خواردنانە بەفیڕۆ بدەیت!
  دۆمینیک پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - ئهمه باشه! سیحرێکی زیاتر دەکەم!
  کوڕە فۆنیکسەکە گۆرانی وت:
  لە شوێنێک لە دارستانەکەدا جادووگەرەکان هەن،
  کافتانێک بۆ شەیتان دەدوورن...
  بەردەکان بە دەوریدا فڕێدرابوون،
  وڵاتی ئەفسانەیی ئێمە!
  دوای ئەوەش هاوڕێیەتی دۆبرینیا بوو. دوو کوڕە قارەمانەکە سەرەتا دەستیان کرد بە جووڵاندنی مشتەکانیان، هەوڵیان دەدا لە دەموچاوی یەکتر بدەن . یەک دوو جار بە شێوەیەکی ئاسایی باریان کرد و چەقۆ دەرکەوت. پاشان کوڕە شەڕکەرەکان وەریانگرت و پێشەوەیان لێدا. بۆیە پریشکەکان لە چاوەکانمەوە دەستیان کرد بە فڕین.
  پاڵیان بە یەکترەوە نا، سەریان چەقاند و دواتر دەستیان کرد بە شەڕ. وە شەڕەکە زۆر سەرسەختانە بوو. کوڕە شوڕشگێڕەکان یەکتریان چەقاند و یەکتریان دەچەماندەوە.
  پاشان دەستیان کردەوە بە لێدانی سەر، کە گەمژانەتر دەرکەوت نەک فێنک و هەڕەشەئامێز. و ئەمەش بە شێوەیەک مامەڵەی کرد کە منداڵ-بینەرەکانی هێنایە ناو پێکەنینێکی کەڕکەرەوە.
  دۆمینیکا پەڕەکەی بە دەستەکانی گرت و دەستی کرد بە چەقاندنی پاژنە ڕووتەکانی کوڕەکان. دۆبرینیا و فۆنیکس دەستیان کرد بە پێکەنین، بەڕاستی ئەوەندە چەقۆکێش و فێنک و سارد و سڕە کە ناتوانیت واز لە پێکەنین بهێنیت.
  مارگاریتا بە زەردەخەنەیەکی پریما دۆنا تێبینی کرد:
  - بەڵێ تۆ کچێکی فێنک و فێنک. تەنها وەستایەکی وەرزشی. چی تر دەتوانیت بیکەیت؟
  دۆمینیکا بە گریانیەوە گوتی:
  - بەڵێ بەگشتی دەتوانم بەتەواوی هەموو شتێک بکەم. وە زیاتر لە جارێک ئەمە دەبینیت!
  دۆبرینیا و فۆنیکس جیابوونەوە. ئارەقەیان دەکردەوە و جەستەی پەیکەرسازییان وەک ئەوەی زەیتی زەیتونیان لێ ڕژابێت دەدرەوشایەوە.
  مارگاریتا بە ئاهێکەوە تێبینی کرد:
  - ئێمە سەرکەوتنمان هەیە، بەڵام لە ئامانجی ڕزگارکردنی ڕەگەزی بەهێزتر نزیکتر نین. مشکی زەرد هی دوژمنەکەمانە بەستیندا، کە ون بوو کەس نازانێت لە کوێ. وە فاسۆلیاکانمان ڕشت. باشە، بە بەتاڵی نییە، بەڵام هێشتا بەبێ ئەو ئەنجامەی کە حسابمان بۆ دەکرد!
  دۆمینیکا لە وەڵامدا گۆرانی وت:
  ژیان ئاسان نییە
  وە ڕێگاکان ڕاست نابەن...
  هەموو شتێک زۆر درەنگ دێت
  زۆر زوو هەمووی نەماوە!
  وردە وردە باری دەروونی منداڵە ئازادکراوەکان ئارامتر بووەوە. وە شەڕەکان، تەنانەت گاڵتەجاڕییەکانیش، مرد و مۆسیقاکە کەمتر دەنگی بەرز بووەوە.
  و پاشان لەناکاو دەنگێک بیسترا. هۆڕنی زەنگی ئاگادارکردنەوە لێیدا.
  کچ و کوڕەکان یەکسەر لە کورسییەکانیان بازیان دا و بە شمشێر و ڕمەوە ڕیشیان ڕشت. ئەوان ئامادە بوون بۆ شەڕ.
  ئەژدیهاکان لە ئاسمان دەرکەوتن. سێ سەر و حەوت سەر و دوانزە سەر بوون . وە زۆرێکیان هەبوون، و پەلەوەرەکانی قەبارە گەورە. سروشتییە تا سەری زیاتر بێت قەبارەکەی گەورەتر دەبێت. لە نێو ئەوانەشدا جادووگەرە ئاشناکە باسیندا بوو کە لە بەرامبەر پاشخانی ئەژدیهاکاندا بچووک دەرکەوت.
  دۆمینیک فیشەکەی لێدا و تێبینی کرد:
  - وای! وا دیارە هێشتا تەواو نەبووە!
  مارگاریتا لە وەڵامدا گۆرانی وت:
  بە سنگم دەکەوم، سرکە دەگرم،
  زەوی پڕە لە کون، وەک باست...
  بەڵام دەزانم کە ئەمە هێشتا کۆتایی نییە -
  کۆتایی تەنها سەرەتایەکە!
  نزیکەی پەنجا هەزار منداڵی جەنگاوەر هەبوون - ئەمە تەواوی سوپایە، لە دوو سەد ئەژدیها زیاتر نەبوون. بۆیە گەنجە جەنگاوەرەکان ڕایان نەکرد. ئەوان ئامادە بوون شەڕ بکەن و گیانیان بە گرانبەها بدەن، ڕەنگە تەنانەت سەرکەوتنیش بەدەست بهێنن!
  هەردوولا شەڕانگێز و ئیرادەدارن.
  گەورەترین ئەژدیهای دوانزە سەر ڕەشەبای لێدا:
  - مەترسە! شەڕ لەگەڵ منداڵان ناکەین! ئێمە بۆ ئاشتی و دادپەروەریین!
  دۆمینیکا هاوار دەکات:
  - کەواتە بۆ هاتووی بۆ ئێرە؟
  لێرەدا باستیندا هاوارێکی کرد و بە شێوەیەکی شەڕانگێزانە پێکەنی:
  - دەزانم ئامانجی سەرەکیت بەدەستهێنانی شوێنەواری مشکی زەرد بوو، و نەک ئازادکردنی منداڵە کۆیلەکان!
  مارگاریتا ناڕەزایی دەربڕی و وتی:
  - دەستوەردان ناکات! لە هەر حاڵەتێکدا ئێمە نەماندەویست منداڵەکانمان بەجێبهێڵین و هەرگیز نایکەین!
  هەر دوانزە سەری ئەژدیهاکە بە یەکجار گوتیان:
  "ئێمە قەدری ئاغاییەت دەزانین!" بەڵام باستیندا بانگهێشتت دەکات بۆ ئەوەی یارییەک بکەیت. ئەگەر سەربکەویت مشکی زەردت پێدەبەخشێت، ئەگەر بیبات، ئەوا چوارەکەت بۆ هەمیشە دەبنە کۆیلەی.
  جادووگەرەکە باسیندا سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ! ئەوە تەواو! باشە منداڵان، زۆر جەنجاڵی لەگەڵیاندا هەیە. چوارەکەت زۆر بەسوودتر دەبێت لە کۆیلایەتیدا!
  دۆمینیکا بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - دەتوانین یارییەک بکەین. تەنها با، لە ئەگەری لەدەستدان، جادووگەر باسیندا نەک هەر شوێنەوارەکەی مشکی زەردەکەیمان پێبدات، بەڵکو ببێتە کۆیلەی ئێمە.
  مارگاریتا پشتڕاستی کردەوە و مۆرێکی بە پێی ڕووتی خۆی دا:
  - ئەوە تەواو! ئەمە ڕێک ئەوەیە کە ئێمە پێویستمانە! دادپەروەرانە دەبێت ئەگەر باسینداش ئازادی خۆی بخاتە مەترسییەوە!
  دوانزە سەرە فەرموویەتی:
  - با وابێت! دەستکرد و ئازادی جادووگەر، دژی ئازادی چوار تاکی بەرچاو - دادپەروەرانە!
  جادووگەرەکە باسیندا بە قژی ڕەشەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - باشە، کەواتە وا بێت! من هەمیشە بە هەر حاڵ ئەم یارییە دەبەمەوە. وە تەنانەت زانینی سیحریش یارمەتیان نادات!
  دوانزە سەرەکە هاوارێکی کرد:
  - بەڵێن دەدەیت کە لە ئەگەری شکستدا بەڵێنەکانت جێبەجێ دەکەیت؟
  هەر پێنجیان بە یەک دەنگ هاواریان کرد:
  - ئێمە دەبەخشین!
  جادووگەرەکە باستیندا لە جانتای پشتەوەی تەختەیەکی چوارگۆشەی لەسەر بوو و وتی؛
  - ئەوا با دەست پێ بکەین!
  تەختەکەی کردەوە، یەکسەر فیگەرەکان لەسەری دەرکەوتن. تا ڕادەیەک شەترەنجێکی تەقلیدی بیردەخستەوە، تەنها چوارگۆشەکان دوو ڕەنگ نەبوون، بەڵکو سێ ڕەنگ بوون: سپی، ڕەش و خۆڵەمێشی. وە ژمارە زۆر زیاترمان هەبوو . گاڵتەجاڕ و تیرهەڵدەر و ئەفسەر و ژەنەڕاڵ و مارشال و بالیستا و گالیسکە و شتێکی تر هەیە.
  دۆمینیکا بە گەمژەییەوە گوتی:
  - بەڵێ، تەنانەت نازانم چۆن دەڕۆن! ئەمە نادادپەروەرییە!
  جادووگەر باستیندا بە پێکەنینەوە وەڵامی دایەوە:
  - پێشتر قسەی خۆتت داوە و هیچ شوێنێک نییە پاشەکشە بکەیت. ڕەتکردنەوەی یاریکردن یەکسانە بە شکست!
  مارگاریتا سەری لە سەری خۆی دانا:
  - من ئەم یارییە دەزانم! وە چۆن ژمارەکان تێیدا دەڕۆن! کەواتە با یاری بکەین!
  جادووگەرەکە باسیندا سەری لە سەری خۆی دانا:
  - باشە مادام! فیگەری سەرەکی لێرەدا پاشایە و تا چێکمێت یاری دەکەین!
  منداڵە جەنگاوەرەکان چەپڵەیان لێدا. مارگاریتا چەقۆی سیحراوییەکەی لەرزاند و وێنەی تەختەیەکی زەبەلاحی سێ جۆر خانە لە پێشیانەوە دەرکەوت. ئێستاش هەزاران کۆیلەی پێشوو دەیانتوانی بە یەکجار بیبینن.
  مارگاریتا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - پێش جەنگ، یاری شەترەنجم بەرامبەر خودی بۆتڤینیک بردەوە، هەرچەندە بە شێوەیەکی کەسی نەبوو، بەڵکو لە یارییەکی هاوکاتدا. بەڵام لە تەمەنی هەشت ساڵیدا، بردنەوەی پاڵەوانی یەکێتی سۆڤیەت شتێکی فێنک و ساردە!
  جادووگەرەکە باسیندا بە گەمژەییەوە گوتی:
  - ئەمە یارییەکی تەواو جیاوازە! شەترەنج تەنانەت لێی نزیک نەبوو!
  کچە حزبییەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - دەزانم! ئاڵۆزترە و پارچەی زیاترە، بەڵام دەتوانم یاری پێبکەم! بۆیە وا مەزانە بۆت ئاسان دەبێت!
  جادووگەرە قژ ڕەشەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - پارچەکانم سوورن - سەرەتا دەست پێدەکەن!
  چەقۆکێشەکەی بردە پێشەوە . مارگاریتا بە جوڵاندنی تیرهەڵگرەکە وەڵامی دایەوە. یارییەکی وەها ئیسراحەت دەستی پێکرد. لە هەر لایەک سەد فیگەر هەبوون و هەر سێ کەسیان جگە لە پاشاکان. یەکێکیان هەیە، یارییەکەش بە هاوسەر کۆتایی دێت. باشە ئەمە جوان و لۆژیکییە.
  باستیندا یاری کرد و پێکەنی. یەکەم ئاڵوگۆڕەکان بەدوایدا هات. پاشان مانۆڕی گاڵتەجاڕی خێرا. دۆمینیکا ئاماژەی بەوەشکردووە، گاڵتەجاڕەکە وەک شاژنێک لە شەترەنجێکی تەقلیدیدا دەجووڵێت، بەڵام وەک شوڕشگێڕێک لێدەدات.
  بەڵێ سەرنجڕاکێشە. ئەفسەرەکە لە قەشە دەچێت، بەڵام وەک پاشا لێی دەدات. وە ژەنەراڵەکە وەکو ڕوکێک دەجووڵێت، بەڵام وەک شوڕشگێڕێک لێدەدات. مارشالەکە وەک شاژنێک دەجووڵێت، بەڵام تەنها وەکو ڕوکێک لێدەدات. بێگومان بەهێزترین کەسایەتییەکان وەزیرە گەورەکانن، وەک شاژن و وەک شوڕشگێڕێک دەجووڵێن، هەروەها لێدەدەن. بێگومان شاژنەکان هەن و ئەوان هەر وەک شەترەنجێکی ئاسایی وان. تیرهەڵگرەکان وەکو پیاوە چەقۆکێشەکان دەجووڵێن، بەڵام بە شێوەی دیاکۆن سێ چوارگۆشە بۆ پێشەوە تەقە دەکەن، و چەقۆکێشەکان تەنها دوو چوارگۆشە. وا دیارە پیادە ئاساییەکان لاوازترینن، بەڵام دەتوانن لەگەڵ گەیشتنیان بە دوا هێڵ، جگە لە پاشا بگۆڕدرێن بۆ هەر پارچەیەک.
  گالیسکە وەک ئەسپ دەڕوات، بەڵام وەک فیل لێدەدات. بەڵێ، سەرنجڕاکێشە کە چۆن دەردەکەوێت. هەروەها بالیستاش هەیە - وەکو ڕوک دەجووڵێت، بەڵام وەک شاژن لێدەدات. ڕوک و شوڕشگێڕ و قەشە، وەک لە شەترەنجێکی ئاساییدا. بەڵام یەکەشەمشەمەکوێرەیەکیش هەیە. وەک پاشا دەڕوات، بەڵام وەک شاژن لێدەدات. وە یەکەشەمشەمەکوێرەیەکی شاهانە. وەک فیلێک دەڕوات، بەڵام وەک وەزیرێکی گەورە، واتە وەک شاژن و شوڕشگێڕێک لێدەدات. بەڵێ ئەمە یاری گاڵتەجاڕی نییە. وە هەریەکەیان سێ ژمارە هەیە. وە شتێک تاقی بکەرەوە بەبێ ئەوەی خەواڵوو بیت. ئێستاش، وا دیارە باستیندا پێشتر خاکی زیاتری گرتووە و سوودێکی ماددی بەدەستهێناوە.
  ڕوونە، ئەو زۆر لە مارگاریتا بە ئەزموونترە.
  دۆمینیکا بە متمانەوە، یان باشتر بڵێین بە شێوەیەکی ئیرۆنی، لە تویتێکدا نووسیویەتی؛
  - ئەسپەکە بڕۆن! ئەسپ!
  مارگاریتا دەستی بۆ برد:
  - دەستوەردان مەکە! ئەوەی پێویستە بکرێت، منیش دەیکەم!
  وە کچە حزبییەکە بە یەکلاکەرەوە فیگەرەکەی جووڵاند. باستیندا بەردەوام بوو لە هێرشکردنە سەر. شەڕەکە زۆر سەرسەخت و بێ بەزەییانە بوو.
  مارگاریتا بۆ ئەوەی کەمێک متمانە و ئارامی وەربگرێتەوە و ئیلهام لە یارییەکەدا دروست بکات، دەستی کرد بە گۆرانی وتن؛
  بەرەو سەرەوە کەف دەکات، لێوارە بەرزەکان بەرز دەکاتەوە،
  شەپۆل، کۆت و بەندەکانی سەهۆڵ زەریای وێران کرد!
  تیشکەکە بڕاوە، هەورەکان پڕ بوون لە سرکە،
  وە بایەکی تازە تەمەکەی چەقاند!
  
  من لەگەڵ تۆم لەسەر بەردێکی کەنار دەریا،
  ئاوسانی دەریا گوێت دەقەقێنێت!
  شەڕڤانەکە بە دەستێکی نەرم و نیان ملی لە باوەش گرت،
  پەروەردگاری پیرۆز لە ڕۆحمدا هەستا!
  
  لوتکەی شاخەکانی بەفر ئاڵتونی کراوە،
  وە پەپوولەی مرواری لەسەر سنگ!
  لە دوورەوە کەشتیەکان لە ژێر کەشتیدا دەسوڕانەوە،
  ناتوانی واز لە خەونەکەت بهێنیت و بخەویت!
  
  من ئاماژەم بۆ تۆ دەکرد خۆشەویست،
  چاوە درەوشاوەکانت لە فرمێسکەوە!
  ئاخر بەبێ تۆ تەنانەت دونیاش بەس نییە بۆ من،
  زریان و ڕەشەبا لە دڵدا دەقیژێنن!
  
  پێکەوە لەگەڵ ئێوە تامی شکۆمەندی زۆر دەکەین،
  وە ژەهر دەچێتە ناو تەماحەوە!
  شمشێرەکەت بکێشە بە ناوی ئەو دەسەڵاتەوە،
  بە خزمەتکردن !
  مارگاریتا بە تەواوی گۆرانی وت و، دڵخۆش بوو، هێرشێکی یەکلاکەرەوەی دەستپێکرد. کچە حزبییەکە لە قوربانیدان درێغی نەدەکرد و لە شوێنێکدا هاوسەنگی ماددی هێزەکان بۆ ئەو کارەساتبار دەهاتە بەرچاو. بەڵام لێرەدا چەند لێدانێکی تاکتیکی بەهێزتر و...
  مارگاریتا بە زەردەخەنەیەکی بێ تاوانەوە وتی:
  - چێکمێت، خاتوو باستیندا!
  بە شێوەیەکی کێوی چاوی ترپاند و سەیری دەوروبەری کرد و بە لایەکدا چاوی لە گەورەترین ئەژدیها دوانزە سەری کرد . قەبارەی فڕۆکەیەکی پلە گەورە بوو , درێژی هەر باڵێک دوو سەد مەترێکی باش بوو - ئەمە ئەهریمەنێکە. ڕەنگە تەنانەت سیحری دیاردەیی کچە ئەکتەری هەڵبژێردراوی دۆمینیکا نەیتوانیبێت بەسەر زەبەلاحێکی لەو شێوەیەدا زاڵ بێت.
  سەرکردەی ئەژدیها زەبەلاحەکە لە یەک کاتدا بە دوانزە سەرەوە قیژاند:
  -تۆ بە باستین دۆڕایت. بۆیە براوەکانت بدە بە مشکی زەرد - شوێنەوارێکی بەنرخ، و بچۆ ناو کۆیلایەتی ئاغا نوێیەکانت!
  باستیندا ئاهێکی هەڵکێشا و شوێنەوارێکی لە جانتای پشتەوەی دەرهێنا. بە شێوەیەکی چاوەڕواننەکراو تەنها قەبارەی گوێزی هیندی بوو، بەڵام بە ڕووناکییەکی گەشاوە و زەرد دەدرەوشایەوە.
  جادووگەرەکە درێژی کردەوە و تێبینی کرد:
  - ئەو هی تۆیە. وەک هەموو شتێک کە هی منە، ئێستا هی تۆیە!
  مارگاریتا ئەو شوێنەوارەی گرتە دەست و دواتر لەناو جانتای پشتەوەیدا شاردەوە. وە ئاماژەی بەوەشکردووە:
  - ئەمە باشە! باشە من و تۆ چی بکەین باسیندا؟
  لە دەرەوە ژنێکی ڕەشپێستی هێشتا تا ڕادەیەک گەنج و سەرنجڕاکێش وەڵامی دایەوە:
  - دەتوانم زۆر شت بکەم. من لە ئێستاوە تەمەنم زیاتر لە هەزار ساڵ بووە. وە چی ئەگەر بتوانم تەکنیکە نەناسراوەکانی سیحرتان فێر بکەم. باشە، هەروەها بەڕێوەبەری شانشینی بە. من ئەزموونێکی زۆرم هەیە لەم کارەدا، و نەک تەنها بەڕێوەبردنی منداڵان.
  مارگاریتا شانی هەڵکێشا و تێبینی کرد:
  "پێموایە ڕەنگە ڕێگەت پێبدەم بچیت، سەرەتا سوێندم خواردووە تەنها کردەوەی چاکە بکەیت."
  دۆمینیکا بە گەمژەییەوە گوتی:
  - چی ئەگەر درۆ بکات؟ ئێمە خەڵکمان هەیە، دەزانی. تەنانەت قورئانیش دەڵێت لە هەندێک حاڵەتدا سوێند بشکێنرێت.
  وە کچە ئەکتەرەکە گۆرانی وت:
  باوەڕم پێ بکە بەندەکانت خۆیان وشک دەکەنەوە،
  خیانەتت لێدەکرێت، خیانەتت لێدەکرێت...
  وە ئەوانەی بەم شێوەیە سوێند بە خۆشەویستی دەخۆن،
  تەنها سەیرکە، دەتکوژن!
  مارگاریتا ناڕەزایی دەربڕی و وتی:
  واتە: داب و نەریتە جادووگەرەکانمان هەم قسەکانیان و هەم سوێندەکانیان جێبەجێ بکەن. بوون بە سوێند شکێن واتە تووش بوون بە نەفرەت و سووکایەتی ئەبەدی لەلایەن هەمووانەوە. بۆیە باستیندا یان سوێندەکەی دەپارێزێت یان ڕەتیدەکاتەوە سوێندەکە بخوات. کەواتە بژاردەیەکی هەیە لە نێوان کۆیلایەتی و وازهێنان لە کارە خراپەکان بۆ هەمیشە!
  جادووگەر لەگەڵ... قژی ڕەش شانی هەڵکێشا:
  - لێرەدا شتێک هەیە کە دەبێت بیری لێبکرێتەوە. هەرگیز خراپە مەکە، ئەمەش زۆر قورسە، و هەمیشە دڵخۆشکەر نییە!
  دۆمینیکا تووڕە بوو:
  - بۆچی بڕیارمان بۆ دەدەیت مارگۆت؟ بیردەکەمەوە، باشترە ئەو کۆیلەی ئێمە بێت. خزمەتکارێکی ئەفسوناوی و بێ تەمەن لە ماڵدا تەواو سوودی دەبێت. نابێت کۆیلەی تۆ بێت، بەڵکو کۆیلەی هاوبەشی ئێمە بێت!
  کوڕە قارەمانەکە دۆبرینیا پشتڕاستی کردەوە؛
  - بەڵێ ئەوە ڕاستە! هەر چوارمان ئازادیمان خستە مەترسییەوە. وە تۆ دەتەوێت بە تەنیا فەرمانی پێ بکەیت.
  شازادەی کوڕ ئۆینۆمۆس بۆچوونی خۆی دا:
  "هەروەها پێموایە باشترە وازی لێبهێنم، سوێند بخۆیت تەنها کردەوەی چاکە بکات." بۆچی لەکاتێکدا یازدە شوێنەواری دیکە کۆدەکەیتەوە، کۆیلەیەک لەگەڵ خۆتدا ڕابکێشیت؟ ئەو تەنها بارگرانییە!
  دۆبرینیا و دۆمینیکا بە یەک دەنگ ووتیان؛
  - نەخێر ئەو کۆیلەی ئێمەیە! وە ئێمە ڕێگەی پێنادەین بڕوات!
  سەرکردەی ئەژدیهاکە تێبینی کرد:
  - تۆ دابەشبوونت هەیە: دوو بەرامبەر دوو! پێشنیار دەکەم سکەیەک فڕێ بدەیت. ئەگەر سەر بێت، ئێمە وەک مارگاریتا دەیەوێت دەیکەین، ئەگەر کلک بێت , ئێمە وەک دۆمینیکا دەیەوێت دەیکەین!
  منداڵە جەنگاوەرەکان بە یەک دەنگ هاواریان دەکرد:
  - ڕاست! ڕاست! ڕاست! زۆرەکە بڕیار دەدات!
  دۆمینیکا بە تووڕەییەوە گەمژەیی کرد:
  -کێ دراوەکە فڕێ دەدات؟
  ئەژدیهاکە ڕەشەبای لێدا:
  - من!
  و پاشان کلکی بازنەیەکی زیوینی فڕێدا کە بە هەوادا دەفڕی و کەوتە سەر شەقامە بەردینەکە. دراوەکە لێیدا و ... لە لێواری خۆیدا نیشتەوە...
  ئەژدیها زەبەلاحەکە پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - ئەگەر وایە، ئەوا من باستیندا وەک خزمەتکارەکەم وەردەگرم. وە تۆ لەگەڵ شوێنەوارەکەی ئەودا، مشکی زەرد، وەک جامێک بەجێماوە. هەر وەک چۆن ویستت، بەڕێزان!
  دۆمینیکا بە گەمژەییەوە گوتی:
  - وە ماتۆڕسکیلێک. من فلایەرێکی لەم شێوەیەم دەوێت.
  ئەژدیها زەبەلاحەکە هێسکی کرد:
  - گۆرانیەک بلێ! وە ئێمەی ئەژدیهاکان قەدری دەزانین. ئەگەر حەزت لێی بوو، ماتۆڕسکیلی فڕیوی ئەفسوناوی هی تۆ دەبێت. وە ئەگەر نا، ئەوا ... تۆش دەبیتە کۆیلەی ئێمە!
  دۆمینیکا تووڕە بوو:
  - کەواتە دەتوانیت بڵێیت کە تۆ حەزت لە هیچ گۆرانییەکم نییە!
  ئەژدیهای سەری ڕایگەیاند:
  - نەک هەر ئێمە حوکم دەدەین، بەڵکو جەماوەریش بە منداڵ و کۆیلەی پێشووشەوە!
  دۆمینیکا بە ئاهێکەوە سەری لە سەری خۆی دانا.
  - ئەوا منیش ڕازیم!
  و کچەکە بە هەست و دەربڕین دەستی کرد بە گۆرانی وتن؛
   جل و بەرگی لەبەر ئەوەی ئیرەیی هەموو پاشاکان بێت،
  سوور، زێڕ، گەڵا لە یاقوتدا!
  وەک چۆن پەپوولەی ئێواران بەرز دەبنەوە،
  وە دەنگی باکان ئەندامەکانی کەڕوبەکانە!
  
  لوکسترین ئارامی لە پاییزدا فراوانە،
  دار، قوبەی کڵێسا پیرۆزەکان!
  هەر لقێک کە نەخشی چەقۆی لەسەر بێت،
  مرواری دڵۆپی شەبنەم و بەردی بێ نرخ!
  
  چەقۆکە بە زیوی تەنک داپۆشرابوو،
  پریشکەکان لە ژێر کۆتایی ئەسپەکەوە دەدرەوشێنەوە!
  ئێوە میهرەبانانە مامەڵە لەگەڵ یەکتر دەکەن،
  لەژێر ئاسمانێکی ڕوون بە خۆشی بژیت!
  
  لە ژێر خۆری درەوشاوەدا، بە جلەکەمەوە شل،
  بیرچ و چنار سەمای والزی خۆشەویستی دەکەن!
  ئێمە دڵتەنگین بەو ڕۆژانەی کە نوقم بوون لە کۆتاییدا،
  یادگاریەکانی دیدارەکان لەگەڵمدا بهێڵەرەوە!
  
  زستان دێت، گەنجی تێیدا ئەبەدییە،
  نەک قژی خۆڵەمێشی، ئەڵماس لە قژدا!
  هەموو هاوڕێکانمان بۆ جەژن کۆدەکەینەوە،
  وە با خەونەکە بە ئایەتی چەقۆکێش دەرببڕین!
  چەپڵەی تۆفاناوی و هاوارکردنی "براڤۆ! ئینکۆر!"، دەیان هەزار قوڕگ هەموو گۆڕەپانەکەیان لافاو کرد. ئەمە کاتژمێرێکی شکۆمەند دەبێت، کاتژمێرێکی سەرکەوتن بۆ دۆمینیکا، کە بەهرەکەی وەک پریما دۆنا دۆزیەوە!
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"