Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Kaİnat Vs Kaİnat1

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Bəşəriyyətin uzaq gələcəyini təsəvvür edin. Bütün ölkələr və xalqlar: sağ qalmaq və kosmosu fəth etmək üçün birləşməlidirlər. Yalnız Rusiya kimi bir ölkə bu cür məsuliyyəti öz üzərinə götürməyə qadirdir. Lakin bəşəriyyət birləşib: qarşıda kosmosun genişlənməsi və super silahların və sehrlərin köməyi ilə aparılan yeni ulduz müharibələri var. Sonda bütün kainat Böyük Rusiya tərəfindən fəth edilir. Ancaq paralel kainatlar var. Qonşu imperiyada, Müqəddəs Rusiya: həm də materiya və məkanı tabe etdi. Görünürdü ki, paralel kainatların demək olar ki, tamamilə eyni olan iki quruluşu dost olmalı və dinc yanaşı yaşamalıdır. Amma absurd qəza, daha doğrusu üçüncü qüvvələrin diqqətlə oxunan təxribatı ucbatından qardaş xalqlar arasında ümumbəşəri müharibə başladı. Hamı onun haqlı olduğuna inanır və əvvəlcə düşmən başlayıb. Müqəddəs Ruslar Böyük Rusları öldürür, insanlar və bəşəriyyətin ən müxtəlif müttəfiqləri vuruşurlar - ağlasığmaz irqlər: ən vəhşi təxəyyül onları təsvir edə bilməz. Əbəs yerə deyil ki, ən dəhşətli və amansız müharibələr qardaş müharibələridir. Dəlilik böyüyür, zorakılıq güclənir, həm insanların, həm də fəth edilmiş dünyaların sakinlərinin kvintilyonlarla qurbanı olur. Sehrdən, eləcə də əvvəllər görünməmiş texnologiyalardan və bir neçə qanlı əsrlər boyu istifadə olunur. Elm adamları getdikcə daha təkmil məhv üsulları yaradır, kainatlarda həyat tam təhlükə altındadır. Dəliliyi dayandırıb bəşəriyyəti kim xilas edəcək? Nə padşah, nə tanrı, nə də qəhrəman. Yüzlərlə düşməni öldürən komiks ulduzu kimi (bu, ancaq nağıllarda olur) nə pompalanmış xüsusi təyinatlı əsgər, nə də burnu ilə Yerin bətnini necə qoparmadığını bilən super alim deyil. Və bizim dövrümüzdən olan adi insanlar, bəlkə də çox sadə deyil! Nəşriyyatçılardan şəxsi xahişim var: ideyanı və bütövlükdə əsərin sizə uyğun olub-olmadığını qiymətləndirin. Mətnin keyfiyyətinə gəlincə, romanı əsas etibarilə bəyənirsinizsə, o zaman pulunu mən ödəyəcəm və peşəkar redaktor onu cilalayacaq! Yoxdursa, niyə vaxt və pul sərf edirsiniz, sadəcə yazmağınızdan əmin olun.

  KAİNAT VS KAİNAT1
  BİRİNCİ KİTAB:
  DƏLİ DƏLİLİK!
  PROLOQ
  Bəşəriyyətin uzaq gələcəyini təsəvvür edin. Bütün ölkələr və xalqlar: sağ qalmaq və kosmosu fəth etmək üçün birləşməlidirlər. Yalnız Rusiya kimi bir ölkə bu cür məsuliyyəti öz üzərinə götürməyə qadirdir. Lakin bəşəriyyət birləşib: qarşıda kosmosun genişlənməsi və super silahların və sehrlərin köməyi ilə aparılan yeni ulduz müharibələri var. Sonda bütün kainat Böyük Rusiya tərəfindən fəth edilir. Ancaq paralel kainatlar var. Qonşu imperiyada, Müqəddəs Rusiya: həm də materiya və məkanı tabe etdi. Görünürdü ki, paralel kainatların demək olar ki, tamamilə eyni olan iki quruluşu dost olmalı və dinc yanaşı yaşamalıdır. Amma absurd qəza, daha doğrusu üçüncü qüvvələrin diqqətlə oxunan təxribatı ucbatından qardaş xalqlar arasında ümumbəşəri müharibə başladı. Hamı onun haqlı olduğuna inanır və əvvəlcə düşmən başlayıb. Müqəddəs Ruslar Böyük Rusları öldürür, insanlar və bəşəriyyətin ən müxtəlif müttəfiqləri vuruşurlar - ağlasığmaz irqlər: ən vəhşi təxəyyül onları təsvir edə bilməz. Əbəs yerə deyil ki, ən dəhşətli və amansız müharibələr qardaş müharibələridir. Dəlilik böyüyür, zorakılıq güclənir, həm insanların, həm də fəth edilmiş dünyaların sakinlərinin kvintilyonlarla qurbanı olur. Sehrdən, eləcə də əvvəllər görünməmiş texnologiyalardan və bir neçə qanlı əsrlər boyu istifadə olunur. Elm adamları getdikcə daha təkmil məhv üsulları yaradır, kainatlarda həyat tam təhlükə altındadır. Dəliliyi dayandırıb bəşəriyyəti kim xilas edəcək? Nə padşah, nə tanrı, nə də qəhrəman. Yüzlərlə düşməni öldürən komiks ulduzu kimi (bu, ancaq nağıllarda olur) nə pompalanmış xüsusi təyinatlı əsgər, nə də burnu ilə Yerin bətnini necə qoparmadığını bilən super alim deyil. Və bizim dövrümüzdən olan adi insanlar, bəlkə də çox sadə deyil!
  Nəşriyyatçılardan şəxsi xahişim var: ideyanı və bütövlükdə əsərin sizə uyğun olub-olmadığını qiymətləndirin. Mətnin keyfiyyətinə gəlincə, romanı əsas etibarilə bəyənirsinizsə, o zaman pulunu mən ödəyəcəm və peşəkar redaktor onu cilalayacaq! Yoxdursa, niyə vaxt və pul sərf edirsiniz, sadəcə yazmağınızdan əmin olun.
  Döyüşdə kainat titrədi,
  Və ulduzların göz yaşları məxmərləri suladı!
  Müharibə yanır - cəhənnəm pis ehtirasdır,
  İblis isə Rusiyanı məhv etmək istəyir!
  
  Qoy Vətən nəhəng olsun,
  Saysız-hesabsız qalaktikalar var!
  Rəbb Rusiyaya örtdü,
  Böyük bir ölkədə yaşadığımız üçün şanslıyıq!
  
  Bu dəhşətli döyüşdür - boşluq qaynayır,
  Biz izzəti müqəddəs qılıncla təsdiq edəcəyik!
  Ulduz gəmilərinin dağıntıları - cəsədlərin qalaqları,
  Biz Rusiyanın rəqiblərini məğlub edəcəyik!
  
  Və vakuum qanla boyanır,
  Axı, düşmən güclüdür - təzyiq qəddardır!
  Ancaq biz doğma Yer kürəmizin sülhünü qoruyacağıq,
  Axı, İsa bizimlədir - Uca Allah!
  
  Vətən əziyyət çəkir - vaxtı keçdi,
  Məsihin səbri xalqın gücüdür!
  Qırılan ürək kövrək şüşədir,
  Yalnız yaşamaq istəyi bizə kömək edə bilər!
  
  Ey Vətən - Mən səni sevirəm,
  Və kainatda səndən gözəl heç kim yoxdur!
  Rusiya rublundan məhrum olmayacaq
  Bütün nəsillər üçün sülh və xoşbəxtlik olacaq!
  . FƏSİL Љ 1.
  Ətini amansızcasına qoparan gərginlikdən əsəbləşən Vladimir Kaşalotov soyuq mavi rəngə bürünən uzun qara tunelin altından uçdu. O, döyüş terminatorları tərəfindən təqib edildi - PI sinfi - 1.000.000. Döyüş sehri və çox sinifli hiperplazma ilə ittiham olunaraq, ən yaxın asteroidin qalınlığına batmış bir insan tapmağa çalışırlar. Vladimirin tetraplanı və ya tək oturacaqlı qırıcısı vuruldu. Bundan əvvəl qanadlı cəngavərlər (təəssüf ki, o biri tərəfdə rus qardaşları var: bəşəriyyətin ən böyük faciəsi, bir-birini amansızcasına məhv edən iki kainat) az qala toqquşdu; holoqramda bir qız pilotun yaraşıqlı siması parladı. Hələ müharibəyə dözməyən gənc döyüşçü ulduzlu gözəlin tetraletinə atəş açmağa cəsarət etmədi. O, peşman olmadı, onu kvark lazerlə vurdu, nəticədə maşın vakuumda parıldayan xırda mirvarilərə çevrildi, bir neçə dəqiqədən sonra qara rəngə çevrildi, göy qurşağı dalğaları buraxdı, cazibə əleyhinə qüvvəni söndürdü . sahə: tetraletin ətalətini tamamilə neytrallaşdıran matris.
  Ejeksiyon sistemi sayəsində işləməyi bacardı. Bundan sonra, döyüş kostyumunda kinespatial mühərrikdən istifadə edərək, hiperplazma növlərindən ibarət tullanan super sürətli asteroid çubuğuna daldı. Nə qədər şeytancasına çətin bir sıçrayış idi, bədənimdən hiper cərəyan axıdılması keçdi - sanki hər hüceyrəyə qırmızı-isti iynə vurulmuşdu. Vladimir zehni olaraq əmr verdi və mini-generatordan gələn radiasiya demək olar ki, dözülməz ağrıları söndürdü. Kvazar (əla)! O, içəridədir! Asteroidin səthi o qədər güclüdür ki, onu hətta Thermocreon bombası ilə partlatmaq çətindir. Robotlara gəlincə, onlar gənci diri-diri aparmaq əmri alıblar - yəqin ki, sorğu-sual üçün. Bu da... Təbii ki, orta əsrlərdəki kimi döyüb işgəncə verməyəcəklər, amma nanotexnologiyanın köməyi ilə ruh o dərəcədə içəriyə çevriləcək ki, heç kimə yetərli görünməyəcək. Bəlkə də kiber işgəncələrə məruz qalmaqdansa, şüura təsir etməkdənsə, stenddən asmaq daha yaxşıdır. Sehrli elmlər üzrə kiçik bakalavr olan Vladimir, yəni indiyə qədər on iki addımın yalnız ikincisi (ilk addım mini-padavandır) özü üçün bioplazmik dubl yaratdı. Uçan bədəndən ayrılan kölgə dəhlizin sağında uzanan yan tunelə girdi. Dolama dəhlizlərin səthindəki çınqıllar kiçik şeytan-heyvanların yırtıcı rəngarəng gözlərinə bənzəyirdi. Onlar sönməyə və işıqlandırmaya davam edirdilər, deyəsən, yeraltı dünyasının cinləri göz qırpır (deyərək - sənin işin vakuum (pis) oğlandır!) Vladimir yarı əks olunan məkanın təsirindən istifadə edərək, daha bir neçə holoqrafik kamuflyaj buraxdı. Bu, robotların qoxusunu atmalı, diqqətlərini yayındırmalı və onlara vaxt qazandırmalıdır. Və sonra, kim bilir, bəlkə hərbi xoşbəxtlik Böyük Rusiyaya güləcək.
  Düşmən armadası - Svyatorossia ulduz gəmiləri: Sarı Tülkü və Qırmızı Timsah sistemləri arasında sıxışmağa çalışaraq üç tərəfdən müxtəlif siniflərdən yüz minlərlə, milyonlarla gəmi irəlilədi. Bu, iki kainat arasında bir sərhəd zonası idi, burada ulduz gəmiləri sürətini itirdi və dəhşətli hiper silahlar dağıdıcılığını itirdi. Kosmik döyüşlərin böyük əksəriyyətinin bu yaxınlarda baş verdiyi bir növ alt kosmos və düşmənə kainatın adi hissəsinə girməyə icazə verən hər kəsin vay halına, məhvi ölçülməz olacaq!
  Svyatorossia ordusuna İkinci Dünya Müharibəsinin ən görkəmli komandirlərindən biri olan Konstantin Rokossovski komandirlik edirdi. Döyüş meydanlarında: Stalinqradda və Belarusiyada xüsusi şöhrət qazandı. Onun komandanlığı altında iki yüz əlli milyona yaxın ulduz gəmisi, müxtəlif irqlərdən üç yarım trilyon canlı əsgər və təxminən səksən yeddi trilyon döyüş robotu var idi. Təsirli qüvvələr, bəzi gəmiləri layiqli asteroid ölçüsündədir: minlərlə top və hər növ emitentlə silahlanmışdır. Sual yaranır: Böyük Vətən Müharibəsinin məşhur qəhrəmanının ümumbəşəri imperiyalara rəhbərlik edən kosmik döyüşlə nə əlaqəsi var? Ən birbaşa olaraq, elm ağıllı varlıqların bütün düşüncələrinin, duyğularının və hərəkətlərinin qeyd olunduğu Hipernoosferin olduğunu müəyyən etdikdən sonra onu öyrənməyə başladılar. Anlaşılmaz super səviyyədə, mərhumun bütün şəxsiyyətləri kompüterdə fayl kimi saxlanılaraq aşkar edildi. Onlar sanki ölçülər və məkan arasında donub qalmış, bir növ super mütləq informasiya səbətində dincəlirdilər. Amma istənilən faylı zibil qutusundan çıxarmaqla bərpa etmək olar və sonra o, aktivləşdiriləcək. Bu məqsədlə xüsusi huni-tozsoran ixtira edilmişdir. Ən dar hissə sıfırdan və ölçüsün onda birindən ibarət idi. Sonra sıfıra iki onda, sıfır üçə yüksəldi! Beləliklə, tədricən on iki ölçülü məkana çatır, tədricən multi-hiperplazma enerjisi ilə doldurulur. Ruh faylı ölçüləri və vaxtı sıfır olan alt kosmosdan çıxarıldı. Sonra o, daşıyıcıya, xüsusi modelləşdirilmiş bədənə köçürüldü və möcüzə baş verdi! Bəşəriyyətin çoxdankı ölüləri diriltmək arzusu reallığa çevrildi. Həqiqi şəxsiyyətlər yoxluqdan qayıtdılar, yenilənmiş ət əldə etdilər, biomühəndisliklə təkmilləşdilər, mələk kimi. Deyəsən, ilk dəfə Əyyub demək olar ki, dörd min il əvvəl demişdi: amma mənim xilaskarım yaşayır, Yehovaya inanıram, sən mənim çürümüş bədənimi bərpa edəcəksən və mən Allahı öz gözlərimlə görəcəyəm. Sonra müxtəlif dinlərdə - bu, minlərlə dəfə təkrarlandı. İndi elm daha bir əsrlik arzusunu həyata keçirdi. Lakin bu dirilmə prosesi çox zəhmət tələb edən və bahalı olsa da, hipernoosferin alt fəzasının sıfır ölçüsündə görkəmli bir insanın ruh faylını tapmaq çox asandır, çox böyük emosional və zehni yükləri ehtiva edir. Odur ki, indiyə qədər yalnız keçmişin ən yaxşı, böyük və əhəmiyyətli insanların ən yaxşıları dirildilib və dirilir. Yaxşı, Konstantin Rokossovski, şübhəsiz ki, onlara aiddir. Müasir müharibələr haqqında məlumatları beynimizə endirərək bir az öyrəndik və artıq Müqəddəs Rusiyanın çoxsaylı ordularından birinə komandanlıq edə bilərik.
  Çox xarizmatik şəxsiyyət də Rokossovskiyə qarşı mübarizə aparır: Makedoniyalı İsgəndər. Dahi ilə dahi! Alova qarşı polad! Ulduz döyüşünün həqiqətən unikal keçidi!
  Supermarşal Rokossovski elf generalının holoqramına müraciət etdi:
  - Feniks, əyri süpürmə manevrini etdin?
  - Yox, yoldaş supermarşal. Düşmən, deyəsən, strateji ehtiyatı işə salıb. Bundan əlavə, mən güclü sehrbazların təsirini hiss edirəm.
  Və həqiqətən də möhtəşəm ulduz döyüşü böyüdü. Vakuumun məxmər kimi qaranlığı kosmosa bölündü: göz qamaşdıran, çoxrəngli parıltıların atəşfəşanlığı. Bununla belə, ən qabaqcıl pirotexnika belə möhtəşəmliyin ən azı milyonda birini əks etdirməyə qadirdirmi? Almaz, yaqut, topaz, zümrüd, sapfir, əqiq və digər parlaq çələnglərə səpələnmiş saysız-hesabsız ulduzlar təsəvvürü heyrətləndirir. Lakin hətta onlar püskürən gəmilərdən gələn partlayışlar və radiasiya fonunda qaraldılar. Hər növ lazer, radiasiya, partlamağa hazır raket, kosmik qazma maşınının öz rəngi və unikal kölgəsi var. İnsan dili kosmik döyüşü, möhtəşəm, ölümcül və eyni zamanda heyrətamiz bir şeyi bütün əzəməti ilə təsvir etmək üçün çox kasıbdır! Hər damlasının almaz kimi göz qamaşdıran parıldadığı okeandan başqa milyonlarla ulduz gəmisini və milyardlarla parıldamağı nə ilə müqayisə edə bilərik? Eyni zamanda, o, daimi hərəkətdədir, zahirən xaotik görünür, amma əslində dönməz bir iradə ilə idarə olunur.
  Rokossovski əmr edir:
  - Ağır ultra döyüş gəmilərini yerləşdirin, "balyoz" manevrini yerinə yetirməyə çalışın!
  Diametri iki yüzdən beş yüz kilometrə qədər olan nəhəng gəmilər: adətən yastı balinalara bənzəyir, gövdələri, çəngəlləri və mükəmməl formalı antenaları ilə perimetri boyunca hərəkət edir. Burada nəhənglərdən biri hiperplazmik ləkə buraxdı. Səkkiz rəqəmi şəklini alan zərərverici maddə kreyseri əhatə edib. O, ayrılmağa çalışdı, lakin hiperplazma daha sürətli idi, matrisin qorunmasını deşdi və yarım boşluq sahəsi kreyserin yan tərəfinə keçdi. Titandan iyirmi bir milyon dəfə güclü super ərintidən hazırlanmış zireh öz yerini verdi. Bir neçə fırlanan qüllə əridi, topçular robot xidmətçiləri ilə birlikdə buxarlandılar. Nisbətən ağrısız ölüm, çünki səkkizinci səviyyəli hiperplazma işıqdan yüz milyard dəfə yüksək sürətlə yayılır, yəni ağrı impulsunun beyinə çatmağa vaxtı yoxdur. Və ölməz fayl-ruh tələsik yuxuya gedən hipernoosferin qollarına girir: oyanışı gözləyən. Kreyser parlaq rənglərlə yanır, alov təkcə ulduz gəmisinin içindəki oksigenlə deyil, həm də vakuumda səpələnmiş mikro maddədən qaynaqlanır. Mənfi və ya sıfır ölçüdə yaşayan bir növ toz hissəcikləri, sekstilyonlarla dərəcə istiliyi onların yanma prosesini əhatə edir. Belə bir hiper yanğını söndürmək çətindir, bir çox böyük və kiçik ulduz gəmiləri inadla mübarizəni davam etdirərək yanğınlara qərq olur.
  Yaxınlıqda nəhəng bir kvazar yanır, Rokossovskinin ordusu düşməni ona yaxınlaşdırmağa çalışır. Böyük İskəndər yüksək sürətli freqatda onun qalınlığında döyüşür. O, həm ulduz gəmisini, həm də döyüşün bütün ölçüyəgəlməz məkanına şəxsən nəzarət edir. Müxtəlif nöqtələrə əmrlərin göndərilməsi. İndi düşmən mühasirəyə, ulduz Stalinqrad yaratmaq istəyinə qapıldı və sağ cinahı ifşa etdi. İntuisiya mənə deyir ki, indi vurmaq vaxtıdır. Böyük Qəhrəman İskəndər neçə dəfə daha az qoşunla həlledici qələbələr qazandı. Müasir dünya, onun ağlasığmaz miqyası, sürəti, texnologiyası, universal HyperInternet, naməlum formaların super silahları onun xoşuna gəlirdi. Beləliklə, o, düşmənə bir super-raket göndərir, termofarasların yükü, kreonların düzəldildiyi hissəciklər və onlardan da öz növbəsində preonlar, sonra kvarklar. Raket kiçikdir, çoxsaylı qravi-holoqramlarla maskalanır: düşmənin onu kvark lazer və ya hiperemitterlə tutmağa vaxtı olmasın! Eyni zamanda, mini-şüaları yarı-məkan maddə vasitəsilə yanır. Rəqibin möhtəşəm esminesi, təcrübəli boksçu kimi, süpürgəçi qarmaqını da atır. Çoxlu torpedalar freqatın yanından keçdi, bəziləri partladı və alovlu çiçəklərin bütöv bir qazonuna səpildi. Dəhşətli dərəcədə gözəldir, lakin uzaqda bir yarım min kilometr diametrli ağlasığmaz bir kütlə partladı.
  Fövqəlnova bir neçə daha kiçik ulduz gəmisini yandıran və bir neçə mindən çoxunu müxtəlif istiqamətlərə səpələyən yanan tentacles yaydı. İki brigantin toqquşdu, başqa bir flaş, daha kiçik, lakin daha az rəngli deyil. Ümumiyyətlə, mənzərə ən gözəldir - super sərin, İskəndər sevinir; Hiperplazmik "yumruq" tərəfindən əzilən böyük dağıdıcı vəhşicəsinə dövrə vuran parçalara parçalananda:
  - Slavlar belə döydülər! Şöhrət sönməyəcək!
  Elephantcat - (fil və pişiyin qarışığı) qeyd etdi:
  - Müqəddəs Ruslar sağ cinahda güclü ehtiyat yaratdılar və eyni zamanda arxa cəbhədə sıçrayışla hədələyirlər.
  Makedonski xoşagəlməz gülümsədi:
  - Onlar sözün əsl mənasında kvazarın kənarı ilə sürüşürlər. Oraq vurma texnikasını niyə yerinə yetiririk? Rokossovski keçmiş kommunistdir və görünür, bu simvolu sevir.
  Tiqroçep - tısbağa və pələngin hibridi cavab verdi:
  "Onu da balyozla vurdular, sonra başına vurdular."
  Onun sözləri ilə zaman keçdikcə yaxınlıqda ağır termofar raket partladı, ulduz gəmi çevrildi və işıq bir neçə saniyə söndü, yalnız divarlar çəhrayı və mavi lüminesans verdi. Fil pişiyi miyavladı:
  - Nə paltar!
  İskəndər düzəliş etdi:
  - Daha çox "qeyri-adi" kimi - Armageddon! - Əlini uzatdı və içində bir stəkan zümrüd şərabı göründü. Şüşə oxudu:
  - Həmişə olduğu kimi və ya...
  - Bibər əlavə edin! Meqa əjdahanın qanı ilə!
  - İtaət edirəm, ey böyük!
  Makedoniyalı İskəndər çoxlu sayda holoqrama nəzər salmağa, döyüş gəmilərinin döyüş kütləsinin harada qəzaya uğrayacağını müəyyən etməyə çalışdı. Düşmən başqa bir qazan yaratmağa çalışdı. Rokossovski Stalinqraddakı ilk böyük uğurunu, alman qoşunlarının kütləvi şəkildə mühasirəyə alınmasının düşmən üçün necə məğlubiyyətə çevrildiyini xatırladı. Amma bu Kann deyil, Makedoniyalı İskəndər özü sürətli manevr ustası olmaqla ikiqat tələ yaratmağa çalışır. Çox şey stokda sonuncu ehtiyatın kimin olmasından asılıdır.
  Svyatorossiya superdreadnought qravitasiya-neytrino şəbəkələrinə daxil oldu, onun bəzi raketləri əks olundu və yarımkosmos sahəsinə qarışdı. Bir neçə raket kreyseri yalama boşluğuna düşdü və dildəki lolipop kimi yavaş-yavaş əriməyə başladı. Bu, özünəməxsus bir forma idi, kosmosda həlledici maddə idi; suda şəkərlə eyni şey ulduz gəmisində baş verdi. Düzdür, digər əks-radiasiyalar tərəfindən məhv edilən belə bir sahə, hətta nanosaniyələrin sayıldığı kosmik döyüş standartları ilə də uzun sürmədi. Belə döyüşdə peşəkar boksçular arasında döyüşdən milyard dəfə sürətli zərbə mübadiləsi, vasitələrin müxtəlifliyi anlaşılmazdır! Bu, kasıb, müasir dildə analoqunu belə tapa bilməyəcəyiniz bir şeydir ! Hər şey Hyper-Superdir! Lakin xüsusi tipli raketlər və hiperplazma növləri və anti-məkan impulsları ilə yaranan yalama məkanı quruluşu pas kimi korroziyaya uğratdı; hər iki armada ölümcül döyüşdə kilidlənib!
  Rokossovskinin ordusu müəyyən say üstünlüyünə malik idi və buna görə də irəlilədi. Bir neçə on milyard insan tərəfindən idarə olunan kiçik tək oturacaqlı döyüşçülər yer yalamaya ən həssasdır. Oğlanlar və qızlar milyonlarla ölür.
  General Clara Medovaya, ulduz gəmilərinin yeddinci korpusuna komandanlıq edir. Yaşı iyirmidən çox olmayan çox gözəl, təmtəraqlı bir qız - gənc və təzə, üç yüz ildir döyüşlərdə iştirak edir. Görür ki, düşmən gözlədiklərindən qat-qat güclü olub. Bu o deməkdir ki, əlavə qüvvələrin gəlməsi üçün vaxt qazanmaq lazımdır. Hər iki Rusiyada insanlar arasında mülki şəxs yoxdur. Hər kəs orduda xidmət edir, hətta ən kiçik uşaqlar belə, zəif qocalığın kabusu qaranlıq əsrlərdə qalır. Kibernetik inkubatorlarda belə, kiber proqramlardan istifadə edərək genləri tənzimləyərək, embrionların kimin ən üstün qabiliyyətlərə malik olduğu müəyyən edilir. Klala döyüşən orduya girdi, bütün digər insanların xidmət etdiyi iqtisadi ordu da var. Dini və ya sehrli cəbhə də var.
  Uşaqlar uşaq əsgərlərdir, on dörd dövrəyə qədər (yer ili ilə heç bir əlaqəsi olmayan şərti vaxt dövrü), onlar təlim və xüsusi təlim keçirlər, bundan sonra genetik cəhətdən müharibə üçün ən uyğun olanlar döyüş ordusuna, daha doğrusu, kosmos təlimində birinci. Döyüşə atılmadan əvvəl oğlanlar və qızlar, sonra isə gənc kişilər və qadınlar hər cür hərbi müdriklik üzrə intensiv təlim keçirdilər. Bir çox kvintillyon fərddən ibarət olan bütün əhali müharibə bacarıqlarına (həm də hərtərəfli) malik idi. İmperator və iki-üç etibarlı adamdan başqa heç kim nə qədər potensial hərbi qulluqçu olduğunu bilmirdi. (dəqiq əhali: son dərəcə vacib hərbi sirr). Hər iki imperiya təxminən bərabər gücə malik idi, müharibə sörf dalğasının dalğalanması kimi müxtəlif uğurlarla davam etdi, bir az sıxıldı, sonra geri qalib gəldi. Ulayan kainatlarda nə bir kvark, nə kosmosda nifrət və ya iztirabla doymağa vaxt tapmamış tək bir impuls, min bir ağrı və göz yaşı dövrü, sonsuz zorakılıq qalmayıb. Səs-küylü qələbələr və ən qəddar cavablar, onsuz da sonsuz müharibə kimi görünən tərəziləri yerindən tərpətmək üçün titanik səylər ! Hər kəs əlindən gələni etdi, lakin ümumilikdə dinamik tarazlıq qorundu.
  Qalaktikanın generalı Clara Honey əmr verdi, onun döyüş korpusu disk formasından istifadə etdi: dalğalı kənarları ilə. O, mühasirəyə düşməmək üçün yavaş-yavaş ulduzlar dəstəsinə doğru irəlilədi. Kiçik asteroidlərdə yüklər hiperbolaya uyğun olaraq xüsusi olaraq fırlanan batareyalara daxil edilmişdir. Sürətli sıçrayışlarla hərəkət etdilər, ən gözlənilməz yerlərdə atladılar, xəz ilə mexaniki fırçaların arasından keçdilər. Onlardan birinə cəsur kapitan Artur Melnikov komandirlik edir. O, gənc komandirlərdəndir, cəmi on altı dövrədir. Dəyirmi sifətli, kifayət qədər uzun boylu bir oğlan, ədalətli saçlı kapitan alətlərin xarakterik cırıltısını eşitdi, qığılcımlar və kiçik nömrələr dəbilqənin içərisinə qaçdı.
  Gənc pıçıldadı:
  - Deyəsən, bizi antiradiasiya ilə əhatə ediblər. Bu şərtlərdə bizə yalnız bir şey qalıb!
  Uca bir əmr səslənir:
  - Hamı kiber dəbilqələrinizi çıxarın! Əl ilə hədəf alın!
  Onun birinci köməkçisi Svetlana Bronevaya şübhə ilə dedi:
  "Onda hiperplazmik kompüter işarə edərkən bizə kömək etməyəcək!"
  - Və o, hər halda bizi yalnız narahat edir! Bütün proqramların səhv olduğunu görmürsən!
  Qız bir neçə dəfə gözlərini qırpdı, gözətçi proqramı dedi: ikinci dərəcəli viral təhlükə.
  - Bu ciddidir! Gəlin köhnə günlərdəki kimi döyüşək!
  Artur düşündü (Svetlana özündən böyük olsa da, balaca qız kimi sadəlövhdür). Sevgidə temperamentli. Ancaq oğlanın hələ də döyüş məktəbindən bir sevgilisi var: ilk və ən güclü sevgisi. Amma partnyorunuza sadiq olmaq dəbdə deyil, hətta zərərlidir. Hər bir fərdi əhatə edən bioplazma və subnoosferin qarşılıqlı zənginləşməsi üçün cinsi tərəfdaşları daha tez-tez dəyişdirmək məsləhətdir. Bundan əlavə, enerji və super hissəciklər mübadiləsindən sonra ümumi cinsi partnyorları olan oğlan və qızlar döyüş meydanında daha yaxşı qarşılıqlı əlaqə qururlar. Görünür ki, cinsi əlaqədən sonra onların bir-birləri ilə ortaq cəhətləri var, müqəddəs kitabda ər və arvadın bir bədən olacağı boş yerə deyilmir. Ancaq gələcəkdə din təbii olaraq tamamilə fərqli oldu! Bütün bəşəriyyət, həm kişi, həm də qadın: bir orqanizm kimi!
  İndi elm adamları ölüləri dirildəndə elmi ölümsüzlüyə ümid var. Bu şəraitdə İncil və əfsanələr arxivlərə yazılaraq qədimlərin dastanına aid edilirdi. Bununla belə, ölüm qorxusu olmasa da, vətəninizin gələcəyi üçün mübarizə aparmaq üçün canınızı qurtarmaq hələ də arzu edilir. Təbii ki, sizin kimiləri, hətta rusları da öldürmək mənəvi cəhətdən çətindir. Müəyyən bir nöqtəyə qədər: hər iki paralel kainat demək olar ki, eyni şəkildə inkişaf etdi, hətta buna güzgü effekti də deyilirdi. Üstəlik, hər bir imperiya özünü ilkin, düşməni isə üsyankar bir əks hesab edirdi.
  Artyom və Svetlana bir-birinin əlini sıxdı, digər oğlan və qızlar (kişilərdən bir qədər çox inkubatorda doğulan qadınlar var idi, orduda da eyni nisbət idi.) bir-birlərinə göz vurdular. Onlar akkumulyatorları hədəfə alaraq qayıqlara, tək yerlik təyyarələrə, qırıcılara, briqantinlərə, esmineslərə, torpedo katerlərinə və digər kiçik gəmilərə qasırğa atəşi açdılar.
  Müharibə üçün hazırlanmış döyüşçülərin, hətta bir növ qida mühitində rüşeym kimi üzən zamanlar da ümumi hazırlıq səviyyəsi çox yüksək idi. Lakin onlar həmişə çoxlu çatlardan və vakuum çökmələrindən gəlməyiblər. Buna cavab olaraq düşmən amansız atəşə tutdu. Zəifləmiş matrisin mühafizəsi və yarım-kosmik sahədən yanan hiperplazma axını zirehləri deşdi. Beləliklə, çatlamağa tab gətirərək, atəş edən cütlüyün üzərinə çox rəngli ultra-atəş axını düşdü. Gənc oğlan dərhal yanıb, qızın qolu çiyninə qədər, ayağı dizinə qədər, gövdəsi qabırğalarına qədər itib. Gözəl qışqırdı və geri çəkildi. Svetlana əmr etdi.
  - Kiber regenerasiyanı aktivləşdirin.
  Qızın bədəni (digər insanların bədəni kimi) çoxdan zülal deyildi. Bu, hiperplazmik daxilolmalara malik xüsusi ətdir, insanların özləri isə super enerji ilə işləyirlər. Beləliklə, ət yaralandıqdan sonra yavaş-yavaş böyüməyə başladı. Nisbətən yavaş-yavaş, prosesin özü çılpaq gözlə görünür, toxumanın böyümə sürəti saniyədə 0,8 santimetrdir. Lakin şiddətli döyüş çox qısa sürdü, zireh daha bir neçə yerdə yandırıldı. İki silah buxarlandı, altı əsgər öldü, bir gənc yarı yandı, bir qız isə müvəqqəti olaraq baş dərisini və barmaqlarını itirdi. Möcüzə nəticəsində mərmilərin partlamasından qaça bildik. Ancaq oğlanlar cavab verir. Arturun özü üç nəfərlik hücum təyyarəsini sıradan çıxararaq sürətli bir atəş etdi. Dili uzanan Svetlana oğlanın dodaqlarını yaladı.
  - Meqaquasar!
  - Gəlin hiperannihilasiya (super dağıdıcı) plazma püskürməsi olsun!
  İki tetraplan digər silahlarla vuruldu və esminesin üzərinə üç atıcı qüllə vuruldu. Lakin məhz həmin an raket kreyseri silahlarını onlara tuşladı. Gənc adam üzündə ölümün nəfəsini hiss etdi, əlində dərrak olan pis qarı hədələdi və kapitan Artur əmr verdi.
  - Çevik geri çəkilmə!
  Batareya geri qayıtdı, amma bir az gecikdi. Görünürdü ki, vakuum ağrıdan ağrıyır və hiperplazmik bir burulğan süpürülür. Cazibə dalğasının dəhşətli zərbəsi batareyanı tutdu. Beş silah və on iki ekipaj üzvü bir anda tamamilə buxarlandı. Artur və digərləri qravitasiya dalğası ilə geri atıldı. Kapitan başını Svetlananın qarın nahiyəsinə vuraraq uçdu. Və bu çətindir:
  - Vay, sən qara dəliksən! - gənc mızıldandı.
  Zirehdən böyük çatlar keçdi. Onlar titandan bir milyon dəfə güclü olan metalın bənövşəyi səthini yarğanlar kimi kəsirlər. Ulduzları hərəkət etdirməyə və kvazarları söndürməyə qadir olan hiperplazmada nə böyük güc gizlənir. Amma bu, maddənin yalnız altıncı, yeddinci və s. halıdır. İstənilən molekuldan bütöv bir hiperplazma okeanı əldə etmək olar. Nəzəri olaraq (bu, hələ insanlar üçün mövcud deyil) bir elementar hissəcik bütün kainatı çoxaldacaq. Ya da məhv et! Bunlar hiperplazmanın kvazi-ilahi imkanlarıdır.
  Batareya çevik çökmə boyunca sürüşür, əsgər zəifləmiş ətalət qüvvəsi ilə sıxılır. Sonra yay buraxılır və batareya yenidən yalnız kosmosda fərqli bir nöqtədə atəş açır.
  Artur əmr edir:
  - Dar bir şüa ilə vurun, silahları iynə rejiminə keçirin.
  Kompüterlər söndürüldüyü üçün bunu əl ilə etmək lazımdır. Tamburdan istifadə edərək hiperplazmanın tədarükünü tənzimləyin. Ancaq belə bir şey etmək asan deyil, bizi xilas edən odur ki, təlim proqramında bu fors-major da nəzərdə tutulur. Oğlanlar və qızlar avtomatik rejimdə bu problemin öhdəsindən gəlirlər. Artur raket qayığını nişan alır, cüzi irəliləyişlə atəş açır. Dağılmış vakuumun ən incə cığıltısı eşidilir, qayıq parçalanır. Partlayışın gücünə görə, sursat partlaması baş verir. İşıq nöqtəsi maşını məhv edir. Tetraplan da məhv edildi, qız dəqiq vuruş etdi.
  Qanadlar ayrı-ayrılıqda uçur və eyni zamanda alovlu quyruq vakuumda fırlanır.
  Düşmən brigantinası əlavə zərər alır, lakin kütləvi atəşlərlə cavab verir. Çatlaqdan bir axın keçir, qızı kənara ataraq, qırmızı məmələri olan qızıl döşləri ortaya qoyur.
  Artem qışqırır:
  - Görürsən necə sərindir! Çernodyrno!
  Svetlana oğlanın dizinə vurdu:
  - Davam et! Cəngavərinizin gürzünü daha yüksəklərə qaldırın!
  Damcı formalı briqantin yaylım atəşləri ilə tükənirdi. Hiperplazmanın tikanlı şeh damcıları döyüş məkanına sıçradı.
  Artur fit çaldı:
  - Uçuş!
  Yan tərəfdən bir freqat çıxdı və eyni zamanda qonşu batareya partladı. Deyəsən, oğlanların bəxti gətirmədi; onlar ağır raketə və ya ən davamlı metalı toz halına salan Vibro sahəsinə rast gəldilər.
  Gənc oğlan belə bir hücumdan sağ çıxmaq üçün platformanı döndərməyə çalışıb. Amma rəqiblər də demək olar ki, eyni məktəbi bitirmiş yüksək səviyyəli mütəxəssislərdir.
  Tempropreon topu məhv edildi. Parıldayan hissələr yığınına bölündü. Silahı xidmət edən qızla oğlanı yarasa dəyən kimi geri atıblar. Onlar elastik bədənləri ilə titrəyərək bir az yastılaşmış zirehlərə çırpıldılar.
  Artur mədəsinin çuxurunda soyuqluq hiss etdi. Düşmənin plazma püskürməsinin sıxlığı gücləndi və görünürdü ki, döyüşə təzə qüvvələr cəlb olunub. Məsələn, ultra-döyüş gəmisinin özü layiqli bir asteroid ölçüsündədir və emitentlərlə bəzədilmiş nəhəng bir xəncərin forması hiperplazmatik reaktivlərin bütün zəngin nümunəsini buraxdı. Yuva kuklası və akkordeonun hibrid şəklində bükülmüş əyilmiş bir maddə böyük Rusiyanın kreyserinə düşdü. Digər məhvetmə axınları gözyaşardıcı formalı dörd artilleriya platformasını əzdi.
  Artyom yenidən əks manevr etməyə çalışıb, lakin ciddi zədələndiyi üçün batareyanın sürəti aşağı düşüb.
  Svetlananın özü qolunu itirərək ağır yaralanıb:
  -Ağrıyır amma! - Dedi. - Təəssüf ki, belə makiyajı pozdum!
  Dostu istehza ilə istehza ilə dedi:
  - Başqa yerini itirmək, hətta regenerasiya zamanı da orqazmla bağlı problemlər yaradır.
  Qız zarafatla hədələdi:
  - Bu bayağı şey, səni məhkəməyə verəcəm.
  Artem acınacaqlı şəkildə dedi:
  - Ləyaqətlə ölək! Silah yoldaşları!
  Gənc çox çətin anlar yaşadı. İndi batareya sözün əsl mənasında xəncərin kənarında idi. Platforma parçalandı, gənc qızlar qışqırdı.
  - Birinci dərəcəli obsesif təhlükə.
  Enerji nəqlinin səviyyəsi sürətlə aşağı düşdü. Silahlar demək olar ki, atəş qabiliyyətini tamamilə itirdi. Artur barabanı çəkdi, lülədən super plazma qabarcığı uçdu, göy qurşağının bütün rəngləri ilə parıldadı, silahdan çox uzaqda partladı.
  - Zilch! Şarj tükəndi! - Artur mızıldandı. - Tək bir şey qalıb!
  Rus döyüşçüsü cəsarətlə ölür,
  Vətən uğrunda ölmək şərəfdir!
  Taleyin qılıncı onun üstündə bir şüa kimi parıldayır,
  Qalan qoçu vurmaqdır - bir anda duanı oxuyun!
  Məcburi sürətləndirməni, fövqəladə supermatrisanı əl ilə işə saldıqdan sonra o, hiperfoton reaktivinin köməyi ilə yalnız irəli atdı. Burada, hədəflə bağlı şansınızdan asılı olaraq, nişan almaq demək olar ki, mümkün deyil. Bir sehrbazın bacarıqlarından istifadə etməyincə (burada hər kəsin ekzoterik qabiliyyətləri var, lakin səviyyə fərqlidir; kompüterlərin köməyi ilə qabiliyyətləri çox məhdud miqyasda artırmaq üçün genetikanı tənzimləməyi öyrəndilər). Nəhayət, gənc oğlan dostunun əlini sıxaraq onu özünə tərəf çəkdi. Dodaqlar bir öpüşdə birləşməyə vaxt tapmadı; möhtəşəm döyüş gəmisinin çırpılması nəticəsində gənc oğlan, qız və onlarla başqa gənc hiperplazmik flaşda yoxa çıxdı. Döyüş gəmisi iki fırlanan qülləni itirdi və amansız hərəkətini yavaşladı.
  Birinci dərəcəli kapitan Andrey Lisovski and içdi:
  - Yaxşı uşaqlar məhv edənlərdir. Mənimkindən daha çox vakuum deyil!
  Onun müavini Klara Novik etiraz etdi:
  - Niyə uşaqlar, bəlkə orada qızlar var. Axı orduda qadınların sayı kişilərdən çoxdur. Böyük döşlər - yaxşı vurur!
  - Amma yüksək komandanlıq eşelonları arasında deyil.
  - Keçmişin hökmdarlarını və hərbi başçılarını ölülər arasından dirilmiş götürməsək, bunu deməzdim! - doqquzulduzlu zabit dedi.
  (Qız Malyuta Skuratov dirilsə nə baş verəcəyini düşünürdü), çünki bu halda onun rütbəli generalla münasibəti cəza ilə dolu olacaq. Niyə? Oğlan oğurlayır, qullarla bir planet almaq və iqtisadi qoşunlara keçmək istəyir. Üstəlik, o, hətta inkişaf etməmiş peyk dövlətləri üçün fiki crack satdı. Ümumiyyətlə, kainat sekstilyonlarla ulduz və planetlə çox böyükdür, onların əksəriyyəti heç vaxt insanları görməmişdir. Düzdür, demək olar ki, bütün az-çox inkişaf etmiş sivilizasiyalar Rusiya tərəfindən fəth edilib, lakin burada müxtəlif idarəolunmaz xırda şeylər, bir növ kosmomafiya var. Bəzi generallar bundan qazanc əldə etməkdən çəkinmirlər. Düzdür, indiki texnologiyanın ən yüksək səviyyəsi ilə insanın hər addımını, düşüncələrini idarə etmək olar, amma... Müəyyən problemlərin həlli üçün korrupsioner məmurlara da ehtiyac var. Axı, ingilis kralları, hətta İvan Qroznı kimi rus çarları da şəxsi mülkilərin - təbii quldurların xidmətinə müraciət etməkdən çəkinmirdilər.
  Beləliklə, müəyyən dərəcədə mafiyanın kəsilmiş formada fəaliyyət göstərməsinə icazə verilir: hələlik, hələlik! Bu, müharibəyə qətiyyən mane olmur.
  İndi isə hər saniyə minlərlə təhlükə yaradan ulduz gəmisi partlayanda və milyonlarla insan öləndə, kimsə qazancı hesablayır.
  Konstantin Rokossovski, düşmənin bütün bacarıqlı manevrlərinə baxmayaraq, ordusunun yavaş-yavaş düşmən mövqeyini necə sıxışdırdığını görür. Lakin indiyədək hər iki tərəf təxminən bərabər itkilər verir və bir dənə də olsun qazan yaranmayıb. Ancaq ulduz gəmilərinin belə hərəkətliliyi ilə bu çətindir. Fikirlər yaranır, sehrbazlar niyə tərəddüd edir? Başqa bir səviyyədə, möhtəşəm bir sehrli döyüş açılmaq üzrədir. Burada paranormal müstəvinin qüvvələri məhvin dəhşətli qucağında mübarizə aparmalıdır.
  Marşal Ver-Var Rokossovskiyə qaban və qurbağanın hibridini təklif etdi.
  "Düşünürəm ki, əsas ehtiyatı işə salmağın, onu əsas xətlərdən dərin bir keçidə göndərməyin vaxtıdır." Sonra o, özünü tam olaraq narahat İskəndərin arxasında tapacaq. Arxaya güclü bir zərbə gələcək və bu, düşmənin məğlubiyyətini tamamlayacaq.
  Ulduz Donanmasının Hypermarşal Rokossovski şübhə ilə yanaşdı:
  - Düşmənin nə ilə məşğul olduğu, ixtiyarında nə olduğu bilinməyən halda əsas ehtiyatı döyüşə çıxarmaq, ən azı, qumar oyunudur!
  Elf qız, həm də marşal dedi:
  - Düşmənin bəndində çat varsa, onu mümkün qədər tez məhv etmək lazımdır. Əks halda möhürlənəcək. Heç bir halda şansımızı əldən verməməliyik. Möhkəmləndirici qüvvələr düşmənə yaxınlaşmazdan əvvəl dərhal ehtiyatda hərəkət etmək əmri vermək lazımdır.
  Rokossovski qaşqabağını büzdü, amma hazırda onun həqiqətən böyük üstünlüyü var və qalib gəlmək şansını əldən vermək olduqca mümkündür. Hipermarşal elan etdi:
  - Zərbə qüvvəsini irəli aparın və 98-79-32 marşrutu üzrə göndərin. Bu yolu qabaqcadan almaq mənim əmrimdir.
  Ver-Var hətta təklif etdi:
  -Gəlin sağ cinahda bir bölüyü qruplaşdıraq, sonra düşmən dönməmiş bizim böyük qazanımız olacaq.
  Rokossovski qışqırdı:
  - Köməkçi bölmələri döyüşə atın! Yanalma manevrini tamamlayın.
  Elf qeyd etdi:
  - Sifarişi zehni olaraq göndərə bilərsiniz! Telepatik dalğa! qışqırma!
  Rokossovski utandı:
  - Bağışlayın, bu müharibədən bəri adət olub.
  Ehtiyatda super marşal Maşa Podzemnaya komandirlik edirdi. Belə bir yüksək vəzifə üçün nisbətən gənc, alovlu saçları və yanan baxışları olan gözəl bir qız, əlli milyon ulduz gəmisi və bir yarım milyard tetraplan döyüşçüsündən ibarət güclü bir ehtiyat yerləşdirdi. Bu gün Maşa düz əlli illik yubileyini qeyd etdi - qocalığı bilməyən müasir sivilizasiyanın standartları ilə: praktiki olaraq uşaqlıq. Bir vaxtlar bu qız seçilmiş milyonlardan biri idi. Hiperelektronika hər il beş yüz min ən genetik istedadlı oğlan və beş yüz min ən yaxşı qız seçir. Körpəlikdən başlayaraq, onlar xüsusi hazırlanmış, məşq edilmiş və enerji ilə yüklənmişlər. İki yaşından başlayaraq ildə üç dəfə, on yaşından başlayaraq ildə dörd dəfə, iyirmi yaşından altı dəfə çoxsəviyyəli imtahanlar verirdilər. Otuz üçdə milyondan yalnız biri Müqəddəs Rusiyanın İmperatoru oldu. Böyük Rusiyada, oxşar sistem, hər iki paralel kainat demək olar ki, tamamilə oxşardır! İmperator, imperatorun özü tərəfindən hakimiyyətə gətirilən seçilmiş milyon və altı azad üzvdən altı ən istedadlı nümayəndənin daxil olduğu Ali Ali Komandanlığın qərargahını təşkil etdi. Bunlar həm döyüşlərdə fərqlənənlər, həm də keçmişin dirilən komandirləri ola bilərdi.
  Maşa isə bu prosesdə həyatını riskə ataraq, sadəcə əmr vermək və hücuma keçməyə üstünlük verdi. Qız çox istedadlı komandir kimi onu qarşıda pusqu gözlədiyini istisna etmirdi. Bəzi mikron ölçülü kiçik kəşfiyyatçılar tunellərə və qravitasiya dərələrinə səpildi. Onlar kosmosda kiçik bir çat axtarır, düşmənin kamuflyaj sahələrinin arxasında gizlənməsinin və ya vaxt aralığında qaçmasının qarşısını almaq üçün vakuum sahələrini yoxlayırdılar. Xüsusilə, texnomagic-in köməyi ilə bir ulduz gəmisini, hətta bütöv bir eskadronu saniyənin mində biri keçmişə köçürə bilərsiniz və ən qabaqcıl casus onu aşkar etməyəcək və sonra armada bir dəfə atlayacaq. Düzdür, bu halda eskadron kosmosda sehrin olması ilə xəyanət edə bilər. Birölçülü və ya hətta mənfi məkana daxil olmaq seçimi də var, lakin hətta bu aşkar edilə bilər. Burada düşmən hətta kəsirli ölçmələrlə də xilas olmayacaq.
  Ulduz gəmiləri almaz şəklində hərəkət edir, ən güclü və ucunda qorunan, kənarlarında daha yüngüldür. Bir az irəlidə tetraplanlar buludu var, onlar da kəşfiyyat funksiyasını yerinə yetirirlər. Bəzi ulduz gəmiləri gözyaşardıcı formalı rus gəmilərindən fərqlənir. Bunlar müttəfiqlərin, müxtəlif irqlərin gəmiləridir, adətən torpaqlılardan daha geri qalır. Burada müxtəlif cheesecakes, simit, dələ, bunnies və balıq şəklində gəmilərin formaları çox gözəl ola bilər. Bəziləri xəncər şəklində ulduz gəmilərindən, dəhşətli şəkildə təhrif olunmuş işgəncə alətlərindən və ya əksinə, ibtidai uşaq oyuncaqlarından istifadə edirlər. Düzdür, silahlar zəif deyil, əsasən ruslardır. Hər bir ulduz gəmisinin öz emblemi var, bəzi yadplanetlilər kəllə və çarpaz sümüklərə, hibrid canlılara üstünlük verirlər. İndi gəmilərin dalğası bulanıqlaşır və demək olar ki, görünməz olur. Kamuflyajı işə saldılar, yadplanetli qalaktikaların gəmiləri rus ulduz gəmilərinin pərdəsi altında gizlənməyə çalışırlar. Xarici olaraq, turşuya batırılmış daşlara bənzəyir, yavaş-yavaş əriyir və bulud qoyurlar.
  Maşa yeraltı arxadan hücumun təcrübəli rəqibi üçün sürpriz olmayacağını bilirdi, buna baxmayaraq, Makedoniyalı İskəndərin ehtiraslı olduğunu və bundan yararlanmalı olduğunu başa düşdü. İndi onun qoşunları ilk güclü nöqtəni tapdılar. Onu bir qurtumla örtmək lazımdır. Düşmənin üzərinə həddindən artıq atəş sıxlığı düşdü.
  Batareyanın ork komandiri yalnız bir yaylım atəşi ilə cavab verə bildi və cəsurun ölümü ilə öldü.
  - Böyük Rusiyanın şöhrəti üçün! - ork qışqırdı. Qız - Kablis (qaban və tülkü qarışığı) xilasetmə modulundan istifadə edərək çölə atlamağı bacarsa da, cazibə dalğasının dilləri onu ötüb və yastılayıb.
  Bundan sonra ehtiyat armada bir az ilan kimi uzandı. Ətraf mühitin müqaviməti artdı, interuniversal məkanın vakuumunda fraksiya ölçülü fraqmentlər parladı. Maşa bunun pusqu zamanı problem yaradacağını başa düşdü və kəşfiyyatın bütün məlumatları emal etməyə və vakuum vəziyyətini təhlil etməyə vaxt tapması üçün sürəti bir qədər azaltmağı əmr etdi. Axı, ən məkrli tələlər sehrli olanlardır! Onları aşkar etmək ən çətindir, çünki sehrbaz nə qədər güclü olsa, bir o qədər yaxşı maskalanır.
  Cırtdan DJ, cılız səslə təklif etdi:
  - Ehtiyatlı olma. Biz anı əldən verəcəyik, düşmən geri çəkiləcək və ya əlavə qüvvələr alacaq. Yavaş zərbə qaçırmağa bərabərdir!
  Maşa qətiyyətlə etiraz etdi:
  - Komandirin ehtiyatlılığı yumruqdakı barmaq kimidir, ayrılmaz elementdir, amma qalanını əvəz edə bilməz! Baxın, artıqlıq olub-olmamışdır.
  Həqiqətən də sehrli tələlərdən biri işə yaradı. Bir döyüş gəmisi də daxil olmaqla, onlarla ulduz gəmisi parametrlərini dəyişdi və şüşə kimi dondu. Bundan sonra sürtünmənin təsiri altında dağıldılar.
  - Sehrli minalar! - Maşa həyəcanla qışqırdı. - Və sən düz irəli getməyimizi dedin!
  Gnome kədərlə cavab verdi:
  - Müharibədə itkilər qaçılmazdır! Bir çox ulduz gəmisi olduğundan, atış üçün tələb olunan vaxtı sıfırlamaq mənasızdır!
  - Əlbəttə, bir neçə milyon əsgərin ölümü nədir! - döyüşçü qəzəbləndi.
  - Amma milyardlar öləcək! Onlar qaçılmaz olaraq öləcəklər və döyüş zamanı artıq həlak olublar. Beləliklə, yaxınlaşaq!
  Maşa arqumentləri müqayisə etdi və dərhal qərar verdi (o, tərəqqi qızının çevik ağlına sahib idi).
  - Kəskin sürətlənmə əmri verirəm!
  Armada qruplaşdırıldı, əlavə mühərriklər işə salındı, reaktorlar teraton enerji buraxdı, lakin ətraf mühitin aktiv müqaviməti hərəkəti ləngitdi.
  Maşa gördü ki, gəmilərin konturları misli görünməmiş gərginlikdən titrəyir, hiper ərintisi titrəyir, düzləşmək üzrədir. Qız əmr etdi:
  - Yetmiş yeddi diapazonda radiasiyanı buraxın, vakuumu yumşaltmaq və əyri ölçülərin fraqmentlərini bölmək lazımdır.
  Nəhəng kosmik gəmilər dumanla örtülmüş kimi görünürdü, çoxsaylı emitentlər kosmosun bütün əyilmələrini və gərginliklərini əzməyə çalışırdılar.
  Döyüşün mərkəzində hər saniyə minlərlə gəmi partlayırdı və çoxlu dağıntılar ulduzlara yaxınlaşan bütün yolları zibilləyirdi. İndi iki nəhəng ultradrednot toqquşdu və zümrüd ulduzun üzərinə düşməyə başladı. Min kilometrlik nəhəng damcı formalı bloklar səthə düşdü, qabarıqlıqlar bir anda qalxdı, yanan ləçəkləri ilə əlli tetralet tutdu.
  Rokossovski məmnunluqla qeyd etdi:
  - Düşmən müqaviməti düşür! Çox güman ki, o, artıq tam məhv olmaqdan qaçmaq barədə düşünür. Bu halda əmrimə qulaq asın!
  Hipermarşal elan etdi:
  - Maşa! Mümkün qədər sürətləndirin və arxaya keçin! Boksçunun başının arxasından vurmaq lazımdır.
  Qız cavab verdi:
  - Əlimdən gələni edirəm!
  Onun sözlərini təsdiqləmək üçün daha iki onlarla ulduz gəmisi sehrli tələyə rast gəldi. Yarım milyondan çox əsgər vakuumda qatılaşan yapışqan qaymaq və qənnadı məmulatlarına çevrildi.
  - Görürsən, düşmən bütün yanaşmaları çox məharətlə minalayıb!
  - Biz belə itkilərə məruz qalmadıq! Gəlin sürətləndirək! Bütün ehtiyatlarınızı sıxın, başlanğıc nöqtəsinə çatmaq üçün sizə daha otuz saniyə vaxt verirəm.
  Otuz çox saniyə altmış üç müntəzəm saniyədən bir qədər çoxdur. Maşa and içdi ki, onun gecikməsinə icazə verməyəcək.
  Makedoniyalı İsgəndər boa ilanı kimi ordusu ilə qıvrıldı. O, indicə bildiriş aldı: əlavə qüvvələr gəlir. Bundan əlavə, onların arxa tərəfə gəldiyini hiss etdi. Yalnız iki imkan qalmışdı. Ya ordunu xilas etmək üçün sürətlə geri çəkilmək, ya da daha çox intihara oxşayan qoşunları parçalamaq. Təcrübəli komandir imkanları müqayisə edərək birincini seçdi: universal məkanda məskunlaşmış sistemlər və ya sənaye obyektləri yox idi, yəni heç nəyi qurban vermədən geri çəkilə bilərdi. Buna nə gözəl deyilir: geri çəkilmək.
  Makedoniyalı İskəndər telepatik bir impuls göndərərək aydın şəkildə əmr etdi:
  - Mən yerdəyişmə elan edirəm!
  Mürəkkəb spirallərdə əyilən nəhəng ulduz gəmiləri və mobil stansiyalar daha sürətlə uzaqlaşmağa başladı. Tülkü Qapısına doğru ucsuz-bucaqsız parıltılar və işıqlar okeanı qarışmağa başladı. İsgəndər özü də mütəxəssislərin məsləhətinin əksinə olaraq, həyatını təhlükəyə ataraq, mübarizə aparırdı. O, şəxsən kosmik qazma prinsipi ilə işləyən mərkəzi topdan hiperpuls göndərdi. Hiperpuls yarım fəza sahəsinə dişləyir, müxtəlif radiasiyaların matrisa mühafizəsini qırır və zirehlərə nüfuz edir. Kiçik bir gəmi ayrı uçacaq, böyük bir gəmi təsirli bir çuxur alacaq. Silahın dezavantajı qeyri-kafi atəş sürəti, həmçinin impulsun özünün hədəfə doğru yıxılmasının asan olmasıdır.
  Buna görə də, onu düz bir xəttlə göndərmək daha asandır, lakin bu, bacarıqlı hədəf tələb edir. Burada İskəndər özünü atmağa başladı. Bu, səhv ola bilərdi, çünki onun müxtəlif silahlardan atəş açmaqla bağlı genetik yaddaşı yox idi. Amma nədənsə döyüşçünün vəhşi instinkti onu ruhdan salmadı. Zərbələr tez-tez olurdu, yalnız yüksək sürətli freqatın topu kifayət qədər güclü deyildi. Amma heç kim Makedoniya kosmik gəmisinə minə bilmir. Deyəsən, sehr altındadır - amma niyə belə görünür! Bir neçə yüz sehrbaz, o cümlədən elflər və firibidlər (ulduzların içərisində yaşayan canlılar) freqatla danışaraq, ehtimal nəzəriyyəsini o qədər dəyişdirdi ki, hətta ən ağıllı raket belə vura bilmədi.
  Lakin o, yenə də geri çəkilməli, yavaş-yavaş Tülkü Qapısına tərəf geri çəkilməlidir.
  Vladimir Kaşalotov asteroidin labirintlərində saysız-hesabsız təhlükələrdən keçərək bir neçə ciddi xəsarət alıb. Nəhayət, o, səthə uçdu. Yazıq gənc gördü ki, ordusu artıq uzaqdadır, Müqəddəs Rusiya xeyli irəliləyib və Makedoniyalı İskəndərin birləşmələrini darmadağın edib. İndi bircə iş qalmışdı ki, döyüşün qarmaqarışıqlığında belə kiçik bir döyüş birliyinin gözə dəyməyəcəyinə ümid edərək özümüzə çəkilək.
  Döyüşçü hələ çox gənc idi: cəmi on dörd dövrə, lakin təbii ki, bütün kamuflyaj texnikalarını və düşmənin arxa şəraitində sağ qalma prinsiplərini bilirdi. İlk növbədə, özünüzü düşmən əsgərlərinə bağlamağa cəhd edə bilərsiniz. Onlar demək olar ki, eynidir, eyni rus dilidir, eyni əsasən slavyan üzləridir, sarı saçlıdır. Ancaq bədəndə yerləşən mikroçiplər onu dərhal verəcəkdir. Hər bir qırıcıda bir neçə milyon kiçik - fərdi kompüter molekullarından ibarət mikron mində birindən az olanlar var. Xeyr, sızmaq mümkün olmayacaq, tam elektronlaşma şəraitində casuslar ən mürəkkəb proqramlardan istifadə etməklə xüsusi olaraq hazırlanır.
  Oğlan qərara gəldi ki, sadəcə aşağı yatmaq daha yaxşıdır? Nə hərəkət! Ancaq daha yaxşı bir fikir var. Sınayacaq, bəlkə işə yarayacaq?
  . FƏSİL Љ 2.
  Mirabela Snow White son dərəcə istedadlı bir qız idi. Əbəs yerə deyil ki, demək olar ki, dərhal, kiber bətnindən kompüter analitikləri onu seçilmiş milyonlardan biri kimi seçdilər. Əlbəttə ki, böyük bir lider - Svyatorossia İmperatoru olmaq şansı çox böyük olmasa da. Sözsüz qaydaya görə: oğlan bir müddət idarə edir, sonra isə qız həmişə hökm edir. Qızdan sonra yenə oğlan. Bu, əbədiyyət üçün belədir. Qadın və kişi təbiətcə fərqli olmaqla, Rusiya imperiyasının bürokratik rutin bataqlığına qərq olmasına imkan vermir və bəşəriyyətin dinamizmini: güc və tərəqqi istəyini itirməsinə mane olur. İmperatorun dəyişdirilməsinə ehtiyac olmasa belə, hər il xüsusi milyon ayrılırdı, çünki orada metaqalaktikaların və ya qalaktikaların satrapları kimi çoxlu sayda aşağı rütbəli məmurlar var. Bununla belə, kainatda milyardlarla qalaktika var və bir qayda olaraq seçilmiş "milyonçular" daha yüksək vəzifələr alırlar. Onlar fəal orduda da yaxşı çıxış edirlər. Mirabelanın yaşı bir imperatriça üçün o qədər də uyğun deyildi: (adətən bu, otuz üç ildə bir dəfə olur), lakin o, gələcəkdə universal, demək olar ki, sonsuz imperiyada ən yüksək vəzifələrə arxalana bilərdi. Necə oldu ki, o, seçilmiş milyondan kənarda qaldı? Karyeranızın sürətli yüksəlişi də tıxaclara çevrildi? Kibernetik imperiyada super güclü elektronikaya nəzarət edən liderlər çox böyük gücə malikdirlər. Xüsusilə, seçilmiş milyona nəzarət edənlər, öz növbəsində, müxtəlif kəşfiyyat orqanları tərəfindən idarə olunurlar. Təsəvvür etmək olar ki, Məhəbbət və Həyat, Şərəf və Hüquqlar, Ərşin müdafiəsi, elektron nəzarət və digər şöbələrin nə qədər böyük gücü var.
  Ümumilikdə on iki kəşfiyyat xidməti var, onların hər biri digərinə nəzarət edir. Bu vəziyyətdə şöbələr arasında sağlam rəqabət səbəb üçün yaxşıdır! Mübarizə gözə nur kimidir, yorucu ola bilər, amma tamamilə yox olarsa vay insanın halına! Eyni zamanda hakerlərə qarşı fəal mübarizə aparılır. Ümumiyyətlə, HyperInternet müxtəlif virtual müharibələr səbəbindən çox təhlükəli hala gəlib. Haker-təxribatçılar və yerli mafiya ilə əlaqəli olanlar və bəşəriyyətin hegemonluğuna son qoymaq arzusunda olan yadplanetlilər də var. Hakerlərə qarşı amansız mübarizə aparılır, buna xüsusi insanlar və güclü təhlükəsizlik proqramları nəzarət edir. HyperInternet özü (çox kinezisli məkanda fəaliyyət göstərir, burada bütün ölçülər parçadakı ilgəklər kimidir, enerji və maddə yox olur və dərhal milyardlarla parseklik girişdən kənara atılır. İnformasiyanın ötürülmə sürəti sonsuza yaxınlaşır, lakin maddə yarı fiziki olur. .Hətta cismin bir hissəsində vaxt yavaşlayır,digərində sürətlənir,üçüncü hissədə geriyə doğru qaçır!Amma ölçülərlə daha da pisdir.Baş dördölçülü olanda sinə on ölçülü,qollar iyirmi ölçülü olur. ölçüləri və ayaqları bütün yüz və hətta bir hissəsi ilə, insan quruluşu multikinesis, eləcə də ulduz gəmiləri fayda sonra bir split saniyə dağılır Amma bəlkə zaman zaman yalnız məlumat və ya sehrli axınları edə biləcəklər. orada hərəkət edin) hərdən təmizlənir, lakin düşmən, bir qayda olaraq, təxribat proqramları, viruslar, boa konstriktorları, qurdlar, əjdahalar, ləkələr və bütün rabitə və rabitə işini çətinləşdirən digər növləri atır. mümkündür. Təbii ki, sistemlər qapalı deyil, daim hərəkət edir və nəzarət edir. Amma əgər işçi həm də sehrbazdırsa, bu riskə dəyər ola bilər. İmtahanlara nəzarət edən seçilmiş milyonlardan biri və üstəlik, güclü sehrbaz olan Abram Khinshtein, o zaman hələ də zahirən yumşaq uşaq olan sarışın Mirabelanın xahişini yerinə yetirməsini istəyirdi.
  Fakt budur ki, qızın kompüteri idarə etmək üçün fenomenal qabiliyyəti var idi, bu, elektron hipnoz və telepatiya kimi bir şey idi. Sanki o, kosmik təfəkkürə oxşayırdı. Bəs niyə bundan yararlanmayasınız? Xüsusilə, müəyyən oğlan abituriyentlərinə maksimum bal vermək üçün korporasiyalardan əhəmiyyətli bir məbləğ ala bilərsiniz. Və ya pulun bir hissəsini elektron fayldan endirin. Və ya bir qabıq şirkətinə bir neçə onlarla planet satmağa çalışın. Yalnız bütün bunlar elektronika tərəfindən izlənilir, buna inandıra bilməzsiniz, ancaq bəzən aldada bilərsiniz. Ən çətini, xüsusi xidmətlərin proqram bloklarını keçməkdir, milyonlarla müxtəlif səviyyəli qorunma var. Ancaq qız elektronikanı o qədər inandıra bildi ki, ən güclü gözətçi proqramları ləqəbdən keçməyə imkan verəcəkdi. Qeyri-adi və hələ də zəif başa düşülən bir fenomen. Bundan əlavə, qız hələ öz qabiliyyətlərini tam idarə edə bilmədi, qalaktikalar anlaşılmaz dərəcədə mürəkkəb bir tərkibdə qurulduqda ulduzların müəyyən bir meylində özünü göstərdi. Hiyləgər, məkrli və bacarıqlı Abram Khinshtein, yadplanetli ortaqlarının köməyi ilə hiperplazmik super güclü kompüterləri aldatmaq üçün kiber dublikasiyaları simulyasiya etməyi bacardı. İndi fırıldaqçılığı həyata keçirmək və məlumat blokunu əvəz etmək üçün yalnız casus hakerlərə qarşı mübarizə aparmaq üçün nəzərdə tutulmuş ümumi proqramları müvəqqəti olaraq yuxuya vermək qalır. Bundan əlavə, qızı aldatmaq lazım idi, çünki belə bir fırıldaqla şüurlu şəkildə razılaşmayacağı aydındır. Bunu necə etmək olar, çünki Mirabela Snow White, incə yaşına baxmayaraq, seçilmiş milyonlardan biridir.
  Ancaq yəhudi ağlı alçaqlıq üçün hiyləgərdir! Mirabela çox mehribandır, ona təzyiq etmək lazımdır! Burada öz qızına belə yazığı gəlmir. Qızının ölə biləcəyi faktı sayılmır. Onlar inkubatorlarda daha çox qazanacaqlar.
  Mirabela maneə kursunu yenicə başa vurmuşdu. Onun zərif yalın ayaqları maye heliuma sıçradı. Çəhrayı dabanlar ağrı impulsları və məhv şüaları ilə tamamilə əzab çəkir. Qızın yeddi-səkkiz yaşı var idi, qızılı qıvrım saçlı, bir qədər balaca Gerdanı xatırladan, çoxlu ultra holoqrafik canavarlardan və psevdorobotlardan keçərək vəhşicəsinə yaralanmışdı. Doğrudur, zərif dəri gözümüzün qabağında bərpa edildi və dəhşətli soyuqdan mavi olan ayaqları çəhrayı bir rəng aldı. Abramın uçduğunu görən qız gülümsədi:
  - Mənə nə deyəcəksən? Testdən neçə bal keçdim?
  İbram cavab verdi:
  - Sizə gələn hitlərin sayına görə, hələ yüzdən çox uzaqdır.
  Qız ah çəkdi:
  - Təəssüf ki, mən bir döyüşçü kimi qeyri-kamiləm, ona görə də dürüstlüyünə görə təşəkkür edirəm. Bəs niyə belə kədərli görünürsən?
  İbram açıq-aşkar acıqla dedi:
  - Qızım Simanı xatırlayırsan?
  - Bəli, çox maraqlı qızdır!
  - Üstəlik, o, itaətkar deyil.
  Mirabela mehribanlıqla cavab verdi:
  - Təəssüf ki, uşaq özünü mükəmməl apara bilmir. Bəlkə qadağan olunmuş bir şeyi sınamışam?
  İbrahim göz yaşı tökdü:
  - Olsaydı! Bilirsiniz ki, HyperInternet-dən keçərkən o, seçilmiş milyonun hazırlanmasına dair məlumatlara nüfuz etmək qərarına gəldi, bu qəti qadağandır.
  - Bəli, məlumatlarımız gizlidir! - Seçilmiş qız təsdiqlədi.
  - Beləliklə, qızım özünü gözətçi proqramlarının əsiri oldu. Hər an onu çıxarıb casus kimi mühakimə etmək olar.
  - Çox balaca?
  - Bilirsiniz, casusluğun yaşı yoxdur. O, şəxsi matrisindən məhrum edilərək daş karxanalarına göndəriləcək və burada əsrlər boyu qul kimi işləyəcək.
  - Heyrət! Vay!
  "Oğluna baxmağa laqeyd yanaşan bir ata kimi mən də cəzalandırılacağam". Ancaq vecimə deyil, mənim sevimli qızımın, uşaq əsgərin həbsxana ordusunda xidmət edəcəyini bilə-bilə yaşaya bilmirəm.
  Mirabela mahir aktyor kimi kədəri o qədər təbii təsvir edən Abrama baxdı ki, qız özünü narahat hiss etdi:
  - Mən sənə kömək edəcəm! - Mirabela simpatik tonda dedi.
  İbram cavab verdi:
  - Yox! Heç kim mənə kömək edə bilməz!
  Mirabela zəif gizlənmiş həyəcanla cavab verdi:
  - Hiss edirəm ki, qalaktikalar bir növ kristal qəfəsə girmək üzrədir. Bu o deməkdir ki, mən gözətçi proqramlarını yatırıb qızınızı çıxara bilərəm.
  Abram tərəddüd etdi:
  - Amma bu sizə qəti qadağandır, əgər tutulsanız, seçilmiş milyonun içindən çıxarılacaqsınız, hətta karxanalara göndəriləcəksiniz.
  Qız sərt şəkildə dedi:
  - Mənə əhəmiyyət vermir! Simaya kömək edəcəm. Məni izləyin, necə edəcəyimi görəcəksiniz.
  İbram nəfəsi ilə dedi:
  - Sizin zadəganlığınız imperatriçaya layiqdir.
  - Kişiyə layiq! - Mirabela düzəltdi.
  Qız Abramla yola düşdü. Hiyləgər mütəxəssis əvvəlcədən bütün izləmə cihazları ilə işləyib və özünü təhlükəsiz hesab edib. Qız və məkrli böyüklər dəbilqə taxdılar və informasiya ilə dolu mürəkkəb elektron dünyaya qərq oldular.
  Mirabela özünü bir çox ölçülər və kürələr arasında ilahə kimi hiss edirdi. Ona elə gəldi ki, o, geniş bir şosse ilə uçur və müxtəlif virtual proqramlar ətrafa tələsir. Bəzi zərərsiz olanlar inəklərə, dələlərə, lalələrə - fil və lalə qarışığına və digər gözəlliklərə bənzəyir.
  Əksinə, qorxuluları da var idi: nəhəng və təhlükəli canavarlar, pələnglər, əjdahalar və elə canavarlar ki, ən həvəsli qorxu rejissoru qorxudan dəli olur. Hibrid növləri də var: kaktus və pələng, kartof və dəvə, banan və stingray, ahtapot və ağcaqanad qarışığı. Ancaq qız qorxmur, döyüş sparrinqində fərqli bir şey yaşadı. Sözün əsl mənasında onların inkubatoru yarandığı gündən körpələrə döyüşmək (daha doğrusu öldürmək), eləcə də digər elmlər öyrədilirdi. Hər gün uşaqlar bir-biri ilə və ya müxtəlif silahlarla və ya çılpaq döyüşürlər və çox vaxt oğlanlar qızlarla qoşalaşırlar. Onlar mərhəməti bilmirlər, amma qız ruhunda bir incəlik hissi saxladı. Mirabela vizyonların yanından uçur və nəhəng meqa-şəbəkə nəzarətçi proqramları ilə qarşılaşır. Onlar nəhəng kirpi aslanlarına və köpəkbalığı gözətçi itlərinə bənzəyirlər. Virtual reallıq onlara dəhşətli görünüş verir. Abram dayanır:
  - Onları görürsən?
  Mirabela təmkinlə cavab verir:
  - Onlar tamamilə zərərsizdirlər!
  - Mən belə deməzdim!
  Qız nəhəng tikanlı aslanların yanına uçur. Əlini onlara tərəf yelləyir:
  - Əzizlərim, həbsdə olmağınıza münasibətiniz necədir?
  Cavab olaraq qarşılama gurultusu eşidilir:
  - Biz səni dinləyirik qız!
  Mirabela mülayim tonda davam etdi:
  - Çox şirin heyvanlarsınız. Çətin mühafizəçi daşıyırsınız, daim ayıq-sayıq olursunuz. Bu sizin üçün inanılmaz dərəcədə çətin olmalıdır?
  Mühafizə aslanları və itləri cavab verir:
  - Çətinliklər bizi qorxutmur!
  Mirabela razılaşdı:
  - Bu doğrudur, amma siz doğrudan da yuxunun parlaq, təmiz dünyasına qərq olmaq istəmirsiniz? Uşaqlıq xəyallarının nə olduğunu, ruhunuz rahat olanda parlaq çəmənlikdə qaçmağın nə olduğunu öyrənmək üçün!
  Gözətçi proqramları məmnuniyyətlə mırıldandı:
  -Bəlkə düz deyirsən qız.
  Mirabela əlləri ilə bir neçə ötürmə etdi. Nəhəng yırtıcılar tədricən yuxuya getməyə başladılar. Şiddətli başlarını dizlərinin üstünə qoydular və yırtıcı proqramların alçaq tembrli xoruldaması eşidildi.
  Qız dedi ki, böyük canavarlar susdu:
  - İndi yol aydındır! Qızınızı azad edə bilərsiniz!
  İbram iyrənc sevincini gizlədərək cavab verdi:
  - Və mən bunu indi edəcəm. Rahatlayın və baxmayın.
  Qız kəskin şəkildə üz çevirdi və İbram öz dağıdıcı işinə başladı. Tez lazımi məlumatları yüklədi və pul köçürdü. Onun cibinə trilyonlarla rubl axdı. Hər şey parlaq şəkildə gedirdi, qızıl axınlar açılırdı.
  Sonra birdən HyperInternet keçilməz qaranlığa büründü. İbram titrəməyə başladı, qəzəblə and içdi:
  - Bu nə cür vakuum şeytanıdır!
  Kosmos yelləndi və Abram və Mirabela özlərini çoxlu tentacles olan robotlarla dolu boz bir otaqda gördülər.
  - Siz hökumət hakerləri tərəfindən həbs olunmusunuz! - gurultulu bir səs elan etdi.
  İbram qışqırdı:
  - Bu səhvdir! Məni aldatdılar!
  - Burada heç bir səhv yoxdur! Siz əsas cinayətkarsınız!
  Pis hiyləgər qışqırdı:
  - Hamısı Mirabelanın günahıdır! Məni cinayətə sövq etdi!
  - Kimin kimə təhrik etdiyini hamımız bilirik! Siz isə qanun qarşısında cavab verəcəksiniz! Və qız təhlükəli qabiliyyətlərə malik olduğunu göstərdi.
  Mirabelle biləklərindən tutuldu və qolları ustalıqla büküldü. Qız qravio-neytrino qamçı ilə çox ağrılı şəkildə vurulan yalın ayaqlarını təpiklədi. O qədər ağrıyırdı ki, Mirabelanın nəfəsi kəsilib. Qıza yenə daha güclü zərbə vuruldu ki, dişlərini qıcadı. Çəhrayı dabanlar bir az şişmiş və mavi idi və bir neçə damcı qan göründü. Üçüncü zərbə qızın dodaqlarından inilti gətirdi, sarışın saçları parıldadı və dikildi. Daha çox zərbələr gəldi, qızın dabanları tüstülənirdi. Mirabela qışqırdı:
  - Bütün günah məndədir. İbrama işgəncə verməyin.
  Zərbələr dayandı və şən qadın səsi eşidildi:
  - Biz İbramı yenidən dindirəcəyik. Sən isə alicənab qızsan, görürsən bu əclafı necə müdafiə edirsən. Sizi bir kameraya göndərəcəyik, sonra taleyini həll edəcəyik. Bu tip əsl işgəncəyə məruz qalır.
  İbram çox iyrənc bir az səslə danışmağa başladı:
  - Yox, etmə! Bu kometa şeytanı məni aldatdı!
  Qulaqcıq bir səs kəsildi:
  - Hiperplazma sürməyin, bizdə hər şey yazılıb! Bilmədiyimiz şeyi isə mütəxəssislər sizin yerinizə götürdükdə bizə deyəcəksiniz. Qıza gəlincə, o, çox güman ki, ictimai şallaqla və seçilmiş milyondan kənarlaşdırılmaqla üzləşəcək. Amma təhlükəli cinayətkarı müdafiə edərkən sadəlövhlük göstərsə, daha sərt cəzalandırılacaq.
  Qızın gözündən bir yaş axdı. O anladı ki, indi hər şey, onun gələcəyi boşaldı. Deməli, bu, onun karyerası ilə vidalaşmaq deməkdir və o, karxanalara köçürüləcək. Bədəndəki xüsusi mini robotlar həbsxana ordusunun məhbuslarının bədənlərində daimi ağrılar yaradır. Sürətlə işlədiyiniz zaman ağrı daha zəif olur, bir az yavaşlasanız, inanılmaz dərəcədə güclənir. Və heç bir əyləncə, qısa bir yuxu, fasiləsiz iş və əzab içində yüksək olmaq imkanı yoxdur. Başqa bir perspektiv şaplaqdır. Qız ağrıdan qorxmur, bütün sparrinqlərində və məşqində tanış bir yoldaşdır, amma alçalmadan qorxur. Oğlanlar və qızlar ona işgəncə verilməsini seyr edəcəklər və yəqin ki, güləcəklər. Və bu çox utanc verici və qorxuludur!
  Mirabela ağlamamaq üçün dodağını dişlədi. O, səssizcə işgəncələrə dözməli olduğuna qərar verdi.
  Qız yerli həbsxanaya aparılıb. Məni dar kameraya atdılar ki, orada nə çarpayı, nə stul, nə də çılpaq divarlar var. Mirabelanın özü hiss edirdi ki, döşəmədən güclü hərarət çıxır, onun çılpaq, kəsikli ayaqlarını yandırır, yuxarıdan isə əksinə, dondurur, onun yaşından artıq olan əzələli çılpaq çiyinlərini titrədirdi. Kamerada qalmağın özü də kiçik əzab deyildi. Düzdür, qəribə də olsa, bu qız üçün bir təsəlli idi, indi onu nə qədər çox cəzalandırsalar, sonradan bir o qədər yumşaqlıq göstərəcəklər!
  Qız elmə təşəkkür etdi ki, o, eyni qüsursuz zülal toxumasından yaradılmayıb. Sonra ayaqları külə dönəcək, bədəni donacaqdı. Beləliklə, hiss yalnız bir insan biorobotunun uşaq ayaqlarının güclü, istilik və yanmasıdır. Mirabela ağrının şiddətini azaltmaq üçün rəqs etməyə məcbur edilir. O, başını kameranın tavanına vuraraq tullandı, ayaq barmaqlarının üstündə dayandı və fırlandı. İsti-soyuq şiddətləndi və bu, istedadlı uşaq üçün çox ağrılı idi. Qız isə çətin uşaqlığın haqlı olduğunu başa düşdü: müharibə gedirdi və hər bir uşaq əsgər ağır sınaqlara hazır olmalıdır. Axı təsərrüfat qoşunlarına, əmək ordularına təyin olunanların da uşaqlığı yoxdur, döyüş hazırlığı keçirlər. Hər iki imperiyada hər bir uşağın həyatı onun qravitasiya dalğası ilə örtülməsi və ultrasəslə parıldaması, sonra isə hiper cərəyan nəbzi ilə deşilməsi ilə başlayır. Bu dünyanı tanımaq şiddətli ağrı ilə başlayır! Bu, kiçik uşağı sərtləşdirməli və ələ keçirildiyi təqdirdə onu hazırlamalıdır (bir çox fərqli iflic radiasiya var və intihar yalnız düşmən əsgərlərini və ya ən pis halda döyüş robotlarını özünüzlə götürə bildiyiniz təqdirdə haqlıdır). Əsirlikdə beyin söndürülərək kukla quluna çevrilə bilərdi. Bununla belə, xəyanətlər, qüsurlar olub. Daha sonra xüsusi təyinatlılar onları ovlayaraq, satqınları cəzalandırmağa çalışıblar.
  Hamı körpəlikdən ağrıya dözdü, hətta imperator belə! Mütləq gücə malik olan hər şeyə qadir hökmdar zaman-zaman maneələrdən keçərək, hər bir subyekt kimi eyni iztirabları yaşayırdı. Hətta ağrıları artırmalı olan hiperplazmanın və ultra-hiper-super cərəyanın xüsusi növləri icad edilmişdir. (Hiper cərəyan adi elektrikin təkamülüdür, adi cərəyandan ölçüyəgəlməz dərəcədə çox enerji ehtiva edir, sürət işıqdan milyardlarla dəfə yüksəkdir, gərginlik bir anda bir çox ölçüdə həm inteqral, həm də fraksiya şəklində yaranır! Yaxşı, istifadə imkanları məhduddur. yalnız insan və təkcə insan fantaziyası ilə deyil.) Əzab çəkmək böyük şücaət, ağrıdan qorxanlar isə aşağı hesab olunurdu. Onlar öldürülmədilər, sadəcə olaraq şəxsiyyət matrisləri yenidən proqramlaşdırıldı. Ümumiyyətlə, fövqəlsivilizasiya qəribə idi: ölüm cəzası qeyri-insani hesab olunur və hətta kiçik uşaqlar üçün də işgəncə adi və hətta məcburidir. Hesab olunurdu ki, hər bir insan ruhu və bədəni gücləndirən dözülməz əzab çəkməlidir!
  Mirabela özünü ağrıdan yayındırmaq və birtəhər onu lokallaşdırmaq üçün xüsusi üsullardan istifadə edirdi. Bu kömək etdi, lakin çox məhdud dərəcədə. Bundan əlavə, qızın içərisində olan mini-kompüterlər ona getdikcə daha çox əzab verirdi. Elastik sümüklər büküldü, qız sözün həqiqi mənasında əyildi.
  Mirabela dişlərini qıcırtaraq o qədər çarəsizcə qıvrıldı ki, hətta rəngli ləkələr də gözünün önünə keçdi. O, özünü odlu və buzlu cəhənnəmdə hiss edirdi. Bu, sadəcə olaraq dəhşətli idi, ət parçaları düşdü və yenidən böyüdü.
  Qız hətta dodaqları ağrıyaraq oxudu:
  Vətənim - bundan güclü sevgi yoxdur,
  Sizin üçün döyüşmək şücaət və şərəfdir!
  Xəyal üçün qan dənizi tökmək lazımdır,
  Düşməni məğlub et - işə götürmək sayılmaz!
  
  Mənim rusum müqəddəsdir - ürəklərin alovunda,
  Mən ölkənin gözəlliyini başa düşə bilmirəm!
  Onun üçün mübarizə aparın - sonunu yaxınlaşdırın,
  Cəhənnəm pis qoşunu - alçaq boşluq!
  
  Vətən uğrunda canımı verməyə hazıram,
  Bizə bütün kainata yol göstər, Rus'!
  Ona lazım olsa, əziyyət çəkəcəyik,
  Tam hündürlükdə hücum edin və döyüşdə qorxmayın!
  
  Allahdan taleyi harada tapacağını soruşdum,
  Göydəki ulduzlar parıldamaqdan korlanırdı!
  Və Rəbb dedi: Mən səni başa düşmürəm,
  Cavabım sadədir - Rusiyaya əbədi xidmət edin!
  Hətta bir az daha asan oldu! O, heç vaxt, nə işgəncə olursa olsun, Svyatorossiyaya xəyanət etməyəcək. Axı ağrı layiqdir, hətta daha sərt cəzalandırılmalıdır ki, başqaları da belə hiss etməsin.
  Zaman əzablı şəkildə yavaş keçsə də, əslində cəmi bir saat otuz Yer dəqiqəsi keçmişdi. Halbuki işgəncə görəndə əbədiyyət kimi görünür.
  Qız güc sahəsi tərəfindən götürüldü və çölə sürükləndi. O, açıq şallaqlanmaq üçün göndərilib. Mirabelle çox utanırdı və çılpaq olduğuna görə deyil, inkişaf etmiş bir imperiyada bədən çılpaqlığında utanc verici bir şey yox idi; oğlanlarla sparrinq zamanı onlar heç bir ədəbsiz fikir olmadan tamamilə çılpaq döyüşürdülər. Və texnotronik aləmdə seks heç də qədim dövrlərdəki kimi deyil. Klub və hidrogen bombasını müqayisə etmək olarmı? Mirabela yalnız həbs olunduğu üçün günahkarlıq hissi ilə utandı. Bundan əlavə, o, bu uşaqlar ilə ayrılmaq məcburiyyətində qalacaq və bu, əbədi görünür. Seçilmiş milyondan olan uşaqlar, adətən çox gözəl, cəzalarına yarıçılpaq yalnız şortda gəlirdilər. İnkişaf etmiş əzələlər sayəsində hansının oğlan, hansının qız olduğunu dərhal deyə bilməzsiniz. Düzdür, qızlar qırmızı şort, oğlanlar isə mavi geyinirlər. Qısa saç kəsimləri, passiv üzlər. Onlar o qədər yaxşı məşq ediblər ki, Mirabela arxadan qolları bağlanmış halda peyda olanda gurultu belə eşidilmədi. Gözəl üzlər bütlər kimi donub qaldı və yalnız bir neçə oğlan yüngülcə gülümsəməyə icazə verdi. Bir az - bu, qırmızı ağızın kənarlarını bir qədər qaldırmaq deməkdir.
  Mirabela onlara gülümsədi. Baxmayaraq ki, iskele artıq hazır idi və döyüş robotları-işgəncəçilər hədələyici pozalar aldılar.
  İskeleyə gedən yol qıza ağrılı uzun görünürdü, çox əziyyət çəkən ayaqları metal döşəmə ilə yavaş-yavaş gedirdi. Mirabela ağlamamaq üçün özünü saxlamaqda çətinlik çəkdi. Qızlardan biri dilini çıxarıb dərhal gizlətdi. Qəribədir ki, bundan sonra Mirabelle özünü daha yaxşı hiss etdi, güldü.
  Cavab olaraq, onu götürüb iskeleye atdılar. Qız havaya qaldırıldı və güc sahəsinin altına salındı. Komandirin səsi eşidildi:
  - Şagirdimiz Mirabela Snow White öz qabiliyyətlərinin cinayət məqsədləri üçün istifadəsinə icazə verdiyindən, həddindən artıq yumşaqlıq və uzaqgörənlik nümayiş etdirmədiyi üçün ictimai cəzaya və seçilmiş milyondan qovulmağa məhkum edilir. Cavabında nə demək istəyirsən?
  Qız göz yaşlarını saxlayaraq çətinliklə dedi:
  - Mən səhv etdim! Ona görə də qanun qarşısında bütün şiddətlə onun üçün cavab verəcəyəm!
  - Başlamaq! - görünməz qadın dedi.
  Qıza ağrı şüası vurulub. O qədər sıx idi ki, dərhal qabırğalara və daxili orqanlara qədər bədəni işıqlandırdı. Hamı Mirabelanın skeletini və parçalanan daxili orqanlarını gördü. Qız o qədər şiddətli ağrı yaşadı ki, əvvəllər ona anlaşılmaz görünürdü. Əvvəllər heç vaxt bədənin hər bir üzvünə belə dəhşətlər gəlməmişdi. Mirabela qan tüpürdü və kəskin qışqırdı:
  - Oh-oh-oh-oh!
  Oğlanların arasında fit səsi eşidildi. Kimsə qışqırdı:
  - Sissy!
  Bu zaman dalğa döşəmədən keçərək uşaqların yalın ayaqlarına dəydi.
  Ultra cərəyan çılpaq dabanlarıma ağrılı şəkildə dəydi. Ümumiyyətlə, bu cür cəzalar zamanı şagirdlərin də ağrı hiss etməsi adətdir. Bu, ictimai şıltaqlığı daha çox maarifləndirici edir.
  Uşaqlar ürkdülər, amma susdular. Mirabelanın işgəncələri davam edirdi. Onun kiçik bədəni rənglərini dəyişməyə davam edir, şüuru müxtəlif qorxulu səhnələr göstərirdi. Qız arabir titrəyirdi, Mirabelle böyük iradə səyi ilə aramsız tüğyan edən qışqırıq səsini söndürə bildi. Bədəninin hər elementar zərrəsini işıqlandıraraq onu döyməyə davam etdilər. Qız çox əziyyət çəkdi, bir anda ağrı bütün həddi aşdı və yenidən qışqırdı.
  Hiper cərəyanın güclü zərbəsi seyr edən şagirdləri də vurdu. Bəziləri buna qışqırdı, çox ağrılı idi.
  Bu vaxt Mirabels xüsusi bir şəkildə işgəncələrə məruz qalmağa başladı. Onun bədəni ayrı-ayrı molekullara parçalanmağa davam edir, sonra isə yenidən yığılırdı. Görünürdü ki, o, fotonlara səpələnib və sonra yenidən bərpa olunub. Zal çox lüləli topdan dağılırdı, məhvedici mərmilərin təsiri ilə getdikcə ağrılı olurdu. Orqanizmin hər bir hüceyrəsi, zülal olmasa da, canlı olsa da, onun tərkib elementlərinə - kvarklardan kiçiklərə parçalandı və sonra supermatrisin gücü ilə yenidən doğuldu. Burada əzab o qədərdir ki, onu dərk etmək, təsəvvür etmək mümkün deyil. Dəhşətli kiber işgəncə, qəddar qəddarlıq.
  Özünü ağrı okeanında tapan şüur çölə çıxmaq istəmirdi. Əksinə, vaxt yavaşladı, bu da hər şeyi daha ağrılı etdi. Bu kifayət qədər uzun müddət davam etdi, hər saniyə fotonlu Günəş kimi əzabla dolu idi! Seçilmiş milyonların şagirdləri başqalarının günahını daha yaxşı hiss etmək üçün onlara müxtəlif şüalar və şüalar vuruldu. Uşaqlar qışqırdılar, titrədilər, amma dayandılar: ağrı nemətdir, iradənin möhkəmlənməsidir, qələbənin bünövrəsidir! İşgəncənin növbəti mərhələsi cəsədi boruya yuvarlamaq və od halqasından keçirtmək idi. Bu həm də işgəncə simfoniyasında əlavə akkorddur. Mirabellenin sümükləri hərdən qırılır, sonra isə ağrılı şəkildə bir-birinə toxunurdu. Gülməyə cəsarət edən oğlanın qolları və ayaqları kəsilib, sonra yenidən bağlanıb. Bundan sonra əti yeyən holoqrafik bir pələng göründü, bu inanılmaz bir dəhşətdir, dişlərin qıcırtısıdır. Xoşbəxtlikdən Mirabela üçün imperatriçanın özü (hökmdar hiperplazmatik beyni ilə eyni anda milyonlarla proyeksiya və növ holoqramı qavramağa qadirdir! Bu o deməkdir ki, şüurunun kiçik bir hissəsi ilə kainata nəzarəti itirmədən, telepatik komanda!) qıza yazığı gəldi və əmr etdi:
  - Yetər! Əks halda, qız əzabdan özünəməxsus istiliyini itirəcək. Uca Allaha şükür etməliyik ki, heç olmasa kimsə mərhəmət sahibidir!
  Bu ifadə iki nanosaniyə alan bir impulsa uyğun gəlir. Kiber qamçı başa çatdıqdan sonra stupor vəziyyətinə düşən və insan görkəmini itirən Mirabela psixikasının yoxlanılması üçün reabilitasiya mərkəzinə göndərilib. Beləliklə, onun unikal qabiliyyətləri etibarlı şəkildə bağlandı və qızın özü nizami qoşunlarda uşaq əsgər kimi xidmətə alındı. İndi o, çətin bir hərbi karyera qurmalı və günahını qanla yumalı idi!
  Ancaq bundan əvvəl hərtərəfli təlim keçin. Bununla belə, o qədər də fərq yox idi, yalnız baş seçilmiş milyonunki qədər biliklə doldurulmamışdı. Baxmayaraq ki, qızın həddindən artıq genetik istedadını nəzərə alaraq, onunla əlavə dərslər keçirdilər. Qız mürəkkəb bir elmdən keçərək inkişaf etdi, döyüş prosesinin özünü bəyənməsə də, soyuq həvəslə məşq etdi.
  İllər keçdi və indi o, on dörd dövrə vuran, atletik şəkildə qurulmuş ilahə kimi görünən gənc bir qızdır. On dörd dövr yetkinlik yaşı, tam yetkinlik yaşıdır. Ümumiyyətlə, nəzəri olaraq artımı o dərəcədə sürətləndirmək olar ki, bir ildən sonra bütün döyüşçülər yetkin formada olsunlar, lakin hələlik belə bir ehtiyac yoxdur. Daha çox vaxt daha yaxşı hazırlıq deməkdir!
  Mirabela ilk döyüşündə sıravi əsgər kimi iştirak edir. O, tetraplanda döyüşdü, lakin arxa rabitəni əhatə etdi. Ya onun özünəməxsus qabiliyyətlərindən daha səmərəli istifadə etmək ümidi ilə ona qayğı göstərməyə çalışdılar, ya da ona çox güvənmədilər, amma indiyə qədər qız bir düşmən əsgərini öldürə bilmədi.
  Müharibə ona qarışıq hisslər bəxş etdi, bir tərəfdən, bir çox virtual döyüşlərdən keçmiş keçmiş uşaq əsgər kimi, o, təbii olaraq reallıq üçün döyüşmək istəyirdi. Amma digər tərəfdən onun kimi oğlan və qızları öldürün. Tamamilə məntiqli bir sual - niyə!
  Lermontov çeçenlərlə Qafqaz müharibəsi haqqında da yazırdı:
  Rusiyanın genişlikləri böyükdür,
  Mavi səmanın altında hər kəs üçün kifayət qədər yer var!
  Niyə dağlara qan səpəsən,
  Ay kişi - niyə döyüşürsən?
  Həqiqətən də burada söhbət müsəlman çeçenlərlə rus pravoslav xristianları arasında gedən müharibədən gedirdi. Bu halda, ruslar əsas millətdir və tək bir ailədə birləşən yer üzünün digər xalqları açıq-aşkar ağıllarını itiriblər və ümumi universal müharibədə bir-birlərini sadəcə məhv edirlər! Dinə gəlincə, İncil, Quran, Talmud və digər kitablar qədim folklor kimi təsnif edilir. Yeni dində insan mərkəzi yer tuturdu. Hesab olunur ki, o, Uca Allahın iradəsi ilə həqiqi Tanrı olmalıdır. Və təbii ki, slavyanları Allah xüsusi olaraq seçib. Ənənəyə görə, din əvvəlki adını pravoslavlıqda saxlasa da, mahiyyəti fərqli oldu. İnsanlar cənnətdə öz ağılları və Rusiya qarşısında şəxsi xidmətləri ilə mükafatlar qazanırlar. Mükafatı insanın özü və ilk növbədə imperator müəyyən edir. Lakin imperator Allah deyil, hər bir fərdin böyük qardaşı və ya bacısıdır və o, qanuni olaraq kənarlaşdırıla bilər (bu hələ baş verməyib).
  İnsan Allahın yeganə oğlu kimi: digər irqlərdən və xalqlardan üstündür. Bununla belə, ən yaxın irqlər elflər və hobbitlər hesab olunur. Sonuncu irq qədim insan dastanından məşhur canlılara bənzədiyinə görə adını almışdır. Düzdür, bəziləri böyük rus fantastika yazıçısı Rıbaçenkonun yaradıcılığının ingilis Tolkienin hobbitlərindən qat-qat oxşar olduğuna inanaraq onları anion adlandırırlar. Bu növ yaşlı insanlardan uşaqlara qədər əks istiqamətdə böyüyür. Düzdür, anhobbitlər (güzəştli ad) bu yaxınlarda on yaşlı uşaqlar səviyyəsində donaraq ölümsüzlüyə nail oldular. Xarici olaraq, onlar yaraşıqlıdırlar, insanlara çox bənzəyirlər, lakin müasir döyüşçülər kimi dəhşətli dərəcədə əzələli deyillər. Əksinə, onlar qədim dövrlərdə olan uşaqlara bənzəyirlər. Böyüklər və qoca anhobbitlər çox azdır, qədim zamanlarda onların böyük əksəriyyəti uşaqlar idi. Qalaktikanın mərkəzində isti iqlimdə yaşayan bu əbədi uşaqlar adətən ayaqyalın qaçırdılar, bəlkə də bu səbəbdən onları hobbitlərlə əlaqələndirməyə başladılar. Texnotronizm baxımından o qədər də inkişaf etməyiblər, böyük kosmik imperiya yarada bilməyiblər, amma sehrdə... son dərəcə güclüdürlər. Elflər, öz növbəsində, texnologiyada insanlardan da aşağı olan bir çox sehrli məktəbə sahib idilər. Üstəlik, onlarla insanlar arasında bütöv bir sıra müharibələr gedirdi. Elflər birləşsəydi, bunun necə bitdiyini heç kim bilmir. Lakin trilyonlarla insanı itirən elflər insanın kiçik tərəfdaşı rolundan əl çəkdilər. Üstəlik, bəzən hətta elflərə də insanlara komandanlıq etməyə və rus ordusunda mövqe tutmağa icazə verilirdi.
  Mirabela təsadüfən bir elf zabitinin əmri altında idi.
  Dünyəvi oğlanlar kimi çox əzələli deyil, o, dərhal məftunedici və çox zərif elfi bəyəndi. Supersivilizasiyanın azad əxlaqını nəzərə alsaq, onların sevişmələri təəccüblü deyil. Və elflər bu məsələdə çox ixtiraçıdırlar, onların milyonlarla il əvvələ aid bütöv bir eroziya mədəniyyəti var (elflərin sivilizasiyası yer üzündəki sivilizasiyadan müqayisə olunmaz dərəcədə qədimdir). Bu, onun üçün gözəl idi, lakin elf (əti insanlar kimi davamlı deyil) ciddi şəkildə əzildi və onun zərif dərisi bioplazma enerjisi ilə yandırıldı. Və o, güclü gözəlliklə təmasdan qaçmağa başladı. Ona görə də onların ikili münasibəti var idi: bunu istəyirlər və iynə vururlar. Ümumiyyətlə, insan döyüşçüləri ilə yalnız müəyyən saatlarda, Erosun xüsusi təlimləri zamanı sevişmək olar. Qalan vaxtlarda xüsusi kompüterlər həyəcanı aradan qaldırmaq üçün hiperplazmatik bədəndə hormonların tədarükünü tənzimləyirdi. Oğlanlar əlbəttə ki, gözəldirlər, onlarla işləmək yaxşıdır və hamısı fərqlidir (məşqlər zamanı onlar adətən tərəfdaşlarını dəyişirlər - bu, hətta oğlan və qızların bionosferini zənginləşdirmək və gücləndirmək üçün görülməli olan hərbi nizamnamələrə görə məcburidir. !), amma yenə də bir elflə, həm də güclü sehrbazla müqayisə edilə bilməz. Ümumiyyətlə, sehrdə irrasional olan və məntiqlə izah edilə bilməyən çox şey var. Xüsusilə, hətta yüksək inkişaf etmiş biomühəndislik (indiyə qədər ümid edirəm) hər kəsi genetik səviyyədə sehrli istedadlı edə bilməz.
  Döyüş ərəfəsində qız və oğlanlar dörd saatlıq məhəbbət təlimi keçirdilər. Zövq çox idi, amma yorğunluq yox idi. Qədim dövrlərdə milyonçu şəhəri işıqlandıra bilən hiperplazma və yüksək enerji mübadiləsi var idi. Bundan sonra razı və şən döyüşçülər tetraletlər arasında bölüşdürüldü.
  Qız qanadlı "atına" minməzdən əvvəl Cyruss adlı bir elf zabiti (onun ilk həqiqi və qarşılıqsız sevgisi) ona yaxınlaşdı.
  -Mirabeli tanıyıram: bu sənin ilk döyüşündür və sən hiperplazmanın iyini hiss etmək istəyirsən!
  Qız həvəslə cavab verdi:
  - Əlbəttə! Baxmayaraq ki, döyüşün özü üçün deyil, Vətənə xidmət etdiyi üçün.
  Ruhumuzu və ürəyimizi verəcəyik,
  Biz müqəddəs vətənimizik!
  Biz duracağıq və qalib gələcəyik,
  Və həyatımıza peşman olmayacağıq!
  Mirabelle ləzzətli səslə oxudu.
  - Bu yaxşıdır! - Elf dilbər gülümsəyərək dedi. - Amma sevgi və incəlik şöbəsinin məxfi göstərişlərini oxudum, gərək öz həyatına baxasan. Niyə gizli, amma səlahiyyətlilər daha yaxşı bilir.
  Mirabela titrədi: Sevgi və İncəlik adına baxmayaraq, bu şöbə böyük imperiyada həyata nəzarət edən on iki xüsusi xidmətin ən dəhşətlisi hesab olunurdu. Bəs onu yenidən ən mürəkkəb işgəncələrə məruz qoymaq istəsələr? Kim əzab çəkmək istəyər? Yoxsa şəxsiyyətsizləşdirmək istəyəcəklər? Fərdiliyi ruhdan silmək?
  Qız titrək səslə dedi:
  -Məndən narazısan?
  Tsiruss cingiltili səslə təkrarladı:
  - Mən heç bir şey bilmirəm! Yəqin ki, sizdə heç bir problem yoxdur! Tamamilə təmiz qız, kvazar vətənpərvər!
  Mirabelanın şüa atıcısı bülbül səsi kimi parıldayan səslə dedi:
  - Qələbənin möhtəşəm qızı! Düşünürəm ki, uğurumuz qaçılmazdır. Sekstilyon düşməni məhv edəcəksən! - Əlini yelləyən oğlan şəklində bir holoqram parıldadı və əlində İyirmi lüləli emitent.
  Mirabela silaha barmağını silkələdi.
  - İşirəm! Amma mən bunu başqa cür edə bilərəm! Bütün şöhrəti ilə atəş göstərir! Deyirlər: fəryad kosmosdan tullanır! Qalib, hamıdan fərqli!
  Elf daha soyuq bir tonda dedi:
  - Hər halda, arxanı qoruyacaqsan! İndiyədək sizə belə göstərişlər verilib. Sonra nə olacağını görəcəyik!
  Rokossovskinin komandanlığı altında Svyatorossia ordusu öz say üstünlüyündən istifadə edərək hücuma keçdi. Bir milyondan çox ulduz gəmisi və milyardlarla əsgər artıq plazma dəyirmanında məhv edilib. Ulduzların parıldayan üzləri belə, onlara kosmosdan və boşluqdan baxanda yırtıcı təbəssüm kimi görünürdü, dağıdıcı enerjinin çılğın parıltıları ilə eybəcərləşirdi. Bəli, vakuum boşluq deyil, mürəkkəb bir quruluşa malikdir və hətta ağrı da daxil olmaqla duyğu və hissləri yaşaya bilər. Kainatda boşluq yoxdur, yalnız materiyanın müxtəlif formaları var ki, onların əksəriyyəti hələ də insanın dərk etməsi üçün əlçatmazdır! Makedoniyalı İskəndərin komandanlığı altında olan qoşunlar süni manevrlər etməyə çalışsalar da, geri çəkilməkdən yayına bilmədilər. Onlar yalnız "qazandan" qaçmaq üçün geri çəkilə bildilər. Rokossovski, Böyük Rusların məskunlaşdığı qonşu qalaktikaya girə bilsələr, əlavə planlar üzərində düşünürdü. Onda nə etməli? Mümkün qədər çox planeti məhv edin və məhv edin və ya körpü başlığı yaratmağa çalışın. 1941-ci ildə Sovet İttifaqı tankların sayına və keyfiyyətinə görə Wehrmacht-dan üstün idi. Tanklarda və aviasiyada üstünlük dörd dəfə, artilleriyada isə iki yarım dəfə idi. Düzdür, almanların təxminən otuz faiz çox piyada qoşunu var, lakin bu, Sovetlər səfərbərlik elan etməmişdən əvvəl müvəqqətidir. Müharibənin ilkin mərhələsində əksər döyüşlərdə sovet qoşunları say baxımından üstünlüyə malik idi. Təəssüf ki, onlar Moskvaya çəkildilər və "General Moroz" olmasaydı, bunu keçirəcəkdilərmi, bilinmir. Döyüş təcrübəsi göstərdi ki, inadkar müqavimət zamanı güclü müdafiə ilə uzun sürən döyüşlərə çəkilmək yox, cinah manevrləri etmək lazımdır. Görünür, Makedoniyalı İskəndər ehtiyatlı bir sərkərdə kimi düşünmək qabiliyyətinə malikdir. Düşmənin ayıq-sayıq olduğunu görüb, gözəl adlandırıldığı kimi, yerdəyişməni həyata keçirin. Rokossovskinin özü başa düşür. ki, düşmən sonsuza qədər geri çəkilə bilməz. Əks halda, Svyatorossia ordusu əməliyyat məkanına sıçrayacaq və düşmənin nəzarətində olan qalaktikalarda tam qırğın törədəcək. Bu o deməkdir ki, düşmən nə vaxtsa dayanıb "kirpi" qurmağa çalışacaq. Ümumiyyətlə, Rokossovski razıdır, o, Makedonskini cinahlardan örtməyə çalışaraq, say üstünlüyündən düzgün yararlana bildi.
  Maşa Podzemnaya, bütün tələskənliyinə baxmayaraq, bir qədər gecikdi; qoşunları başqa bir tələsik qurulmuş dinamik müdafiə xəttinə rast gəldilər.
  Bu döyüşdə Böyük Rusiyanın marşalı Diana Conson Makedoniyalı İskəndərin layiqli tələbəsi kimi çıxılmaz əks-hücum manevri həyata keçirdi. Qəzəbli hücum nəticəsində bir neçə raket kreyseri ultra-dreadnought-u vurdu və nəticədə üç yüz səksən beş milyonluq ekipajı olan avtomobil məhv edildi. Partlama dəhşətli idi, sanki kiçik bir kvazar partladı, trilyon hidrogen bombasının parıltısı, hiperplazmik çadırlar daha bir neçə min kosmik gəmini süpürdü. Nəticədə ehtiyatda olan yadplanetlilərin komandiri gnom marşal öldü.
  Döyüş yeni qəzəbli qüvvə ilə açıldı. Görünürdü ki, dəhşətli cinlər kosmosda həm dəhşətli, həm də gözəl, ecazkar rəng oyunlarında qaçırlar. Hər saniyədə on minlərlə möhtəşəm fişəng bir anda partlayaraq inanılmaz konfetinin parıldayan fraqmentlərini yerə atdı. Ulduz parçalarından ibarət qiymətli şeh döyüşün fonunda sürreal mənzərə yaratdı, belə bir şeyi təsvir etmək mümkün deyil. hətta avanqardın dahisi.
  Heyf ki, Mirabela bu gözəlliyi müşahidə edə bilmədi. Onun yalnız çox darıxdırıcı bir patrul var idi. Ancaq sonra qız bir kölgə gördü, bir neytrino radarı ilə vurğulandı. Görünür, kamuflyaj geyimli piyada robotlara yaxınlaşmağa çalışır.
  Sujetin maskalanması pis deyil, amma qızın ultra müasir döyüş kostyumu var, oğlanın hərəkətlərini görür. Niyə oğlan? Dəqiq bilmir, bəlkə də intuisiyası ona bunu deyir. Qız matris maskasını açıb gəncin arxasınca getdi. Xoşbəxtlikdən, vakuum turbulentlik yaratmır, yəni onun hərəkəti görünmür. Düzdür, onu biosahənin turbulentliyi zamanı aşkar etmək olar. Mirabela düşünürdü ki, vakuumda ən kiçik hərəkətlər kosmosa nüfuz edən bir çox sahədə narahatlıqlara səbəb olur.
  Uşaq pusquda dayandı, görünür, robotu "sıxmağı" planlaşdırırdı. Silahından bir şüa uçdu, döyüş yox, sadəcə kiber virus göndərən bir impuls. Bu, Mirabelle üçün maraqlıdır, çünki hər robotun viruslara qarşı proqram təminatı var. Kiborqu belə asanlıqla kəmənd edə bilməzsiniz. Burada düzgün sistemi seçməlisiniz: yeganə sual hansıdır? Komandirin altında düşmən ordusunu biçmək daha yaxşıdır. Amma bu çox incə işdir və istənilən səhv ölümlə nəticələnə bilər. Axı, fərdi matris və zəng işarəsini modelləşdirməlisiniz və bu, gipsdə barmaq izini oymaq üçün bir çiseldən istifadə etmək qədər çətindir. Amma oğlan, Mirabela hiss edir ki, oğlan çox gəncdir və itmir. Robotlardan biri siqnal göndərərək ümumi cərgədən uçub.
  - Nə hiyləgər! Yaxşı, onu əsir götürəcəyəm! - qız öz-özünə dedi.
  O, səssizcə arxadan uçdu və şüuru söndürə bilən, demək olar ki, əlçatmaz, iflic edən şüanı yandırmaq üzrə idi. Bununla belə, bu çox asandır və siz sadəcə məhbusla danışacaqsınız. Mirabela döyüş geyiminin kuzovunu və elektronikasını söndürmək üçün hesablama apararaq diapazonu dəyişdi. Oğlan birdən donub yerindən dikildi. Güc tutması onu Mirabelle ilə üz-üzə çevirdi.
  Qız gülümsədi. Bəli, nə yaraşıqlı, gənc, demək olar ki, oğlan, yalnız bütün sürətləndiricilər kimi hündür, lakin yuvarlaq, uşaq siması ilə. Əlbəttə ki, cəlbedici və şirin, bir qədər sadəlövh. Gözlər mavidir və onlarda qarışıqlıq var. Gənc döyüşçü nəvazişlə dedi:
  - Yaxşı, pulpa şəklini aldınız?
  Vladimir Kaşalotov (o idi), boğuq səslə (həyacandan səsinin tonu pozulmuşdu) dedi:
  - Təəssüf ki, daha güclü oldun!
  Mirabela yırtıcı şəkildə dişlərini göstərdi:
  "Əsgərlərimizi öldürdünüz, indi özünüz də qurban oldunuz." İndi sizi işgəncə və cəza gözləyir.
  Kaşalotovun üzündə kiçik bir dalğalanma keçdi. Ağrının nə olduğunu bilirdi, amma başa düşürdü ki, ağrı tam və davamlı ola bilər:
  - Peşman olduğum tək şey odur ki, heç bir döyüşçünüzü özümlə aparmamışam! Bu, həqiqətən böyük bir qara dəlik vakuumudur!
  Mirabela sakitcə cavab verdi:
  - Deməli, yeni başlayan döyüşçü?
  - Bəli, bu mənim ilk döyüşümdür!
  Qız birdən yumşaldı və ağır ah çəkdi:
  - Şəbəkədə cücə tutmağa cəsarətim yox idi - bir foton yüz impulsa dəyməz! Kaş ki, seçilmiş milyonlardan biri olsaydın.
  Vladimir dərin kədər hissi ilə dedi:
  - Seçilmiş milyonlar arasında idim, talelərin hakimi olmaq şansım var idi!
  Mirabela dərhal ehtiyatlandı:
  - Bəs sənə nə oldu!
  Oğlan nəfəsi ilə cavab verdi:
  - İnsanı kim məhv edir? Qadın! Oğlanı məhv edən qızdır! Mən bir balaca qıza kömək etmək istədim və bunun üçün qanunu pozdum. Qanunla vicdan arasında seçim edəndə vicdanlı insan daha çox güvənli olana üstünlük verəcək!
  Mirabela daha ağır ah çəkdi, yanaqları mikro-radiasiya ilə parıldadı:
  - Bu baxımdan haqlısınız!
  Oğlan həvəslə davam etdi:
  "Mən öz vicdanımı seçdim, bundan sonra amansız və mürəkkəb işgəncələrə, ictimai işgəncələrə məruz qaldım və seçilmiş milyonlardan qovuldum. Parlaq bir karyera əvəzinə cəza qoşunlarında acınacaqlı bir həyat sürmək məcburiyyətindəyəm. Uca Allaha həmd olsun ki, mən həbsxana ordusunda qalmadım.
  Mirabelanın üç balaca ürəyi vəhşicəsinə döyünürdü; qız bu oğlanda yaxın və əziz bir şey hiss edirdi.
  O, dəbilqəni bağladı və sıx həzz alaraq gəncin sulu, sağlam dodaqlarından dərindən öpdü. Özümü yıxmaqda çətinlik çəkdim. Kaşalotov nəfəsi ilə dedi:
  - Deyəsən, bu mənim həyatımda son öpüşümdür!
  Mirabela başını tərpətdi.
  - Yox! Əzizim "kvasarik", sən tutulmayacaqsan. Mən səni ultra radioaktiv karxanalarda yavaş-yavaş ölməyə qoymaram. yaşayacaqsan!
  Qız oğlanın bədənini və zirehini canlandırmağa çalışaraq əks radiasiyanı işə saldı. Sevincini məharətlə gizlədərək soruşdu:
  - Əziz ulduzum! Axı bunun üçün cəzanı çəkəcəksən!
  Qız artıq sakitcə cavab verdi:
  - Narahat olma! Burada, universal məkanda fiziki qanunlar elədir ki, ani siqnal ötürülməsi baş vermir, kiber qeyd isə xırda şeydir, sanki təsadüfən onu əjdaha balasına yoluxdurardım.
  Vladimir razılaşaraq başını tərpətdi:
  - Bu dahidir! Sadəcə olaraq kvazar!
  - Yox, mənim üçün çətin deyil! Bəs xalqınıza necə çatmaq niyyətindəsiniz?
  Oğlan ildırım sürəti ilə cavab verdi:
  - Əvvəlki kimi robotun qarnında. Tezliklə, bir dəqiqədən sonra bu briqada cəbhə xəttinə atılacaq, mən bu məlumatı toplaya bildim. Sonra Vladimir öz xalqından yapışacaq.
  - Vladimir! Bu, dünyaya sahib olan deməkdir! Mənim adım Mirabela! Mən də sizin kimi seçilmiş milyonlardan biri idim.
  Vladimir ayağa qalxdı:
  - Əla! Mən iki qohum ruh tapdım, amma hələlik aşağıdakıları edəcəm! Robotun içərisinə girəcəyəm, siz mənə bir başlanğıc verməyə çalışın.
  - Narahat olma! Tülkü Qapısına uçun, düşünürəm ki, tələb olunan vaxta qədər dayana biləcəksiniz.
  - Mən səni sevirəm! - Burada gənc döyüşçü demək olar ki, səmimi deyildi; gözəllik və sadəlövhlük çox valehedicidir!
  - Mən də həmçinin!
  Özünü robotun qarnında tapan (yer boşaltmaq üçün o, döyüş sursatı atmalı oldu) cəldliklə idarə edən Vladimir özünün dalınca qaçdı. Sevincdən partlayırdı, kaş ölümdən də betər olan dəhşətli əsarətdən qaça bilsəydi. Düzdür, qızı belə həyasızcasına aldatdığına görə bir az utanırdı. Sperma balinaları heç vaxt seçilmiş milyonlara daxil edilməyib, sadəcə bir döyüşçü və sıravi bir əsgər olublar. Hətta o anı fürsət bilib sadəlövh qızı güllələmək istəyirdi. Amma bu çox alçaq olardı. Əlbəttə ki, robotları saymasanız, o, həqiqətən də bir nəfər də olsun öldürməmişdir. Ancaq niyə sakitcə ilk qurbanınızı seçməyəsiniz? Bəli, onun rəqibləri də özü kimi ruslardır, amma sən nə edə bilərsən? Müharibə müharibədir. Üstəlik, min ildən artıqdır ki, kompüter bətninin hiperplazması ilə birlikdə düşmənçilik də nüfuz etmişdir. Onlar ancaq sənin real kainatının güzgü görüntüsüdür, Qabil baltasını Habilin üzərinə qaldırdı! Makedoniyalı İsgəndərin ordusu geri çəkilməsini dayandırdı və döyüş yeni qüvvə ilə başladı. Vladimir gözlənilməz düşməni (arxada öz robotu var idi) tetraplanı nişan aldı. Qoruyucu sahə ilə minimal şəkildə örtülmüş ən həssas quyruğa bir vuruş. Partlayış və oğlan tərəfindən məhv edilən ilk şəxsin hesabı açıqdır!
  . FƏSİL Љ 3.
  Yanka Svetlov və Marinka Çernuşka eyni gündə anadan olublar. Bu, yaxşı idi, çünki bu, onlara ad günlərini birlikdə qeyd etməyə imkan verirdi. Oğlan və qızın on iki yaşı var, bir il daha var və onlar yeniyetmə, yəni demək olar ki, böyüklər olacaqlar. İndi isə onların uşaqlığının son ili gəldi.
  Marinka Chernushka, soyadına baxmayaraq: alovlu qırmızı saçlı, uzun boylu, Yankidən bir başdan yuxarı: sürətləndirici qız. Yanka kimi o da sirk məktəbində oxuyur; güclü, əzələli, yetkin qız kimi görünür. Onun artıq arenada çıxış etmək təcrübəsi var, Üç Kök Kişinin parodiyasında Tutti rolunu oynayıb. Düzdür, Svetlov varis rolunda komik görünürdü, amma o, rolu texnika baxımından əla oynadı! İndi gənc sirk ifaçısı fəxr edir. O, sırğalar və dəbdəbəli saat ilə böyüklər kimi düzəldib. Yanka daha təvazökardır, o, uşaqlarla tortlar yeyir, Coca-Cola içir, müsadirə edir və indi dostu ilə çoxdankı dostluğu haqqında söhbət etməyə getdi. Marinka əsl sürətləndirici kimi əlində bir şüşə pivə, cibində bir qutu siqaret tutur. "Kəməl".
  - Onu qaynatmaq istəmirsən? "Yüksək uçan" (mütərəqqi) ol! "Qız pis təbəssümlə soruşdu və başını buladı. Onun həcmli saçlarının toxunuşa ehtiyacı yox idi, ona görə də alov kimi idi.
  Yanka başını cəld tərpətdi:
  - Nə haqqında danışırsan! Bu, bədəni zəhərləmək üçün faydasız bir prosesdir. Ümumiyyətlə, demək olar ki, bütün orqanlar alkoqoldan əziyyət çəkir, xüsusən də qaraciyər və mədə.
  Marinka gülərək cavab verdi:
  - Bütün bunlar cəfəngiyatdır! Siyasətçilər yalan danışırsa və dənizin dibində quru daş tapmaq vicdanlı siyasətçidən daha asandırsa, o zaman kim təminat verə bilər ki, həkimlər düz deyir?
  Yanka olduqca məntiqlə qeyd etdi:
  - Siyasətçilər, təbii ki, yalan danışırlar! Həkimlər də, xüsusən də öz xeyrinə aldananda gözlər həqiqəti deyir. Bütün insan görünüşünü itirmiş sərxoş alkoqolikləri görməyiniz kifayət deyilmi? Sərxoşluq rus xalqının böyük faciəsidir. Yalnız ruslar deyil, qürurlu hindlilərin bütün qəbilələrinin - qorxmaz döyüşçülərin odlu su üzündən necə öldüyünü xatırlayın. Bir vaxtlar bütün qitənin sahibi idilər, indi isə acınacaqlı anklavlarla qalıblar.
  Təbəssüm etməyə davam edən Marinka, demək olar ki, kahin kimi hönkürdü:
  - Deyirlər, bir az pivə yaxşıdır! Ümumiyyətlə, özünüzü müəllim kimi göstərməyin, əllərinizlə gəzib axmaqlıq etmək daha yaxşıdır!
  - Demək olar ki, böyüklərik və sabah imtahanımız var! İnternetdə bir az daha sörf edib sonra yata bilərik.
  - Mən yatmaq istəmirəm! Bunun əvəzinə kazinoya gedək. Bilirsiniz, Arbatda belə qəşəng bir müəssisə açdılar - heyrətamiz!
  Yanka ağır ah çəkdi:
  - Uşaqları ora buraxmaq olmaz!
  Marinka ehtiyatla güclü əlini yellədi:
  - Səni valideynlərinin yanına buraxsalar niyə! Mən onun nə qədər böyük və yetkin göründüyünü görürəm və hətta sərin makiyajda da ananıza keçə bilərəm!
  - Bəs pasport istəsələr? - Oğlan hələ də öz mühafizəsində idi.
  - Xivam var! - Marinka sənədi açdı. - Dostlarımın necə ustalıqla çəkdiyini görürsən.
  Yanka sevindi:
  - Şəxsən mən kazinoda bankı sındırıb özümə yeni, soyuqqanlı şəkildə aldadılmış kompüter almağımın əleyhinə deyiləm! Maşın yuyub bir az pul qazana bildim.
  Marinka üzünü tutub:
  - Maşın yuyun! Fi! Mən şəxsən valyutalarda və markalarda spekulyasiya etməyə üstünlük verirəm, bu, daha sərfəlidir.
  - Yaxşı, kim, nə oxumalı!
  - Yaxşı, gedək! Gəlin bir dəstə dollar qazanaq!
  Ağıllı görünən Yanka qeyd etdi:
  - Mən heç vaxt uduzmayacağın sistemlə gəldim!
  Marinka daha da canlandı:
  - Bu necədir?
  - Siz bir dollar götürüb ruletə qoyursunuz: burada qırmızı üzərində iki rəng seçiminiz var.
  - Və itirdin!
  - Onda daha iki dollar çıxarıb yenidən qırmızıya mərc edirsən!
  - Və yenə itirdin!
  - Onda daha dörd dollar çıxarıb yenidən qırmızıya mərc edirsən!
  Qız üzünü örtdü:
  - Hamısı qırmızıda və qırmızıda! Siz kommunistsiniz?
  - Xeyr, bu belə bir sistemdir!
  - Yaxşı, tamam, üçüncü dəfə uduzursan!
  "Onda yenidən qırmızıya səkkiz dollar qoyursan."
  - VƏ...
  - Nə və! Ağ rəngin ardıcıl dördüncü dəfə görünməsi ehtimalı çox aşağıdır. Bu o deməkdir ki, siz nəhayət səkkiz dollar qazanırsınız və birini geri alırsınız.
  Marinka xoruldadı:
  - Və sonra yenidən başlayırsan! Yalnız rəngini dəyişib məzənnəni yenidən dollara endirməklə! Bəli, internetdə bu sistem haqqında oxumuşam. Bu, belə bir oyun deyil: isti bir ürək üçün əziz olan şey, həyəcan və böyük uduşlar yoxdur və boş yerə sərf olunan vaxta görə təəssüflənir. Xeyr, bu belə deyil, mən sizə sərvət qazanmağa imkan verəcək çox real, etibarlı bir sistem hazırladım!
  Oğlan yüngül başını tərpətdi:
  - Fısıltı! Özünüzü göstərmək istəyirsiniz!
  - Bəli, köməkçimlə fit çalmağa utanıram! Heç bir yalan olmadan! Gəl, sənə göstərərəm!
  Yanka səsini aşağı salıb soruşdu:
  - Bəlkə indi mənə göstərəsən?
  Qız tez cavab verdi:
  - Xeyr! Çox asan olacaq! Gəl mənimlə bir içki iç!
  Oğlan paltosunu geyindi, payız idi, bayırda artıq soyuq idi. Yank, yaşındakı bir oğlana yaraşdığı kimi, hər şey sirli idi. Üstəlik, kazinonu ancaq televizorda görmüşdü.
  Artıq hava qaralmışdı, amma Moskvada gündüz kimi qaranlıq idi. Çoxlu sayda reklam afişaları və müxtəlif pirotexniki vasitələr gözləri qamaşdırırdı.
  Qız sevinclə təklif etdi:
  - Mən mobil taksi çağıracağam və üslubda sürəcəyik!
  - Buna dəyərmi? Gecələr Moskva çox gözəldir!
  Marinka hirslə dedi:
  - Payızda gecələr dolaşmaq böyük sevinc deyil. Bundan başqa, bilirsiniz, bəzən qaranlıqda dəhşətli quldurlar olur. Piranha balığı kimidirlər, sənin kimi axmaq uşaqların sümüklərini yeyirlər!
  - Bəs polis?
  - Ödəniş almaq üçün! Və ümumiyyətlə, hər oğlana bir polis təyin edə bilməzsiniz!
  Yanka ciddi şəkildə incidi:
  - Mən səni görürəm, qız! Xeyr, cənab, hörmətli matrona!
  Marinka barmağını silkələdi:
  - Başını asfalta ağlayacaq! Əlbəttə, taksiyə minərəm! Qorxma, basleyi özüm çıxaracam! Ümumiyyətlə, mən konspektləri yükləməklə yaxşı pul qazanıram.
  - Mən də bunu etməyə çalışdım, amma rəqabət çoxdu!
  - Siz ilk növbədə orta məktəb tələbələri arasından müştəriləri işə götürməyi bacarmalısınız.
  Marinkanın cib telefonu çox zərifdir, geri çəkilə bilən geniş ekranlı videokamera ilə bəzən düşünmək belə utancverici şeyləri göstərir. Qız xüsusi lakdan parıldayan dişlərinin arasına bir siqar götürdü və çəkdi:
  - Bilirsiniz, SD-nin rəisi Şellenberq Keməl çəkməyi çox sevirdi.
  - Hansı ki, təəssüf ki, vurulmayıb! Maraqlıdır ki, o, öz xatirələrində Müllerin sovet casusu olduğunu yazır.
  - A! Baba Muller? Çox yaxşı belə də ola bilər. - Qız çəkməsinin uzun dabanı ilə bordürə dəydi. Yanka özünü çox kiçik hiss edirdi, hətta dostunun sinəsinə belə çatmırdı. "Ancaq o, çox güman ki, eyni anda iki kəşfiyyat orqanında işləyib."
  - Müdrik qoca! İki qat çox pul və hansı cəbhənin əsgərlərinin sizi əsir götürməsinin heç bir fərqi yoxdur!
  Yanka çəhrayı yanağını ovuşdurdu:
  - Əsgərlər sizi bitirə bilər! Qanlı süngü ilə top atəşindən məəttəl qalmış sıravi əsgərə yoldaşı olduğunu necə sübut edəcək?
  Marinka güldü:
  - Bunun üçün gərək sünnət olunasan! Rus əsgəri şalvarını çıxaran kimi dərhal başa düşəcək ki, o, fevrallı və nasizm qurbanı olub!
  Yanka qeyd etdi:
  - Bəs o, antisemit olsa! Baba Vısotski necə oxudu! Babam iflic olmuşdu, keçmiş zərərvericilər həkimi, məndə var: antisemitdə antisemit!
  - Uh! Və belə köhnə şeylərə qulaq asırsan! Vysotsky əcdadlar üçün yaxşıdır, oğlanlar üçün deyil!
  Yaxşı, fantaziyanı dayandırın, gəlin maşın alaq!
  Dəbdəbəli Mercedes-in şəxsi taksisi onlara yaxınlaşdı! Marinka kabinədə təmtəraqla oturdu.
  - Yaxşı, balaca quş, otur!
  Bomba sürücüsü soruşdu:
  - Bu sizin müştərinizdir!?
  - Nə mənada?
  - Sən fahişəsən!
  Marinka dişlərini dəhşətli şəkildə göstərdi:
  - Nə cəsarətlə zadəgan xanımı təhqir edirsən! Mən Tobolsk qrafinyasıyam, bu da oğlum Vikont De Bragelondur.
  - Yumor duyğunuzu yüksək qiymətləndirirəm. Hara?
  - Kazinoya, "Kral Xoşbəxtliyi"!
  Sürücü başını tərpətdi:
  - Tezliklə səni ora çatdıracağam!
  Maşın rəvan yola düşdü və sakit musiqi çalmağa başladı. Marina soruşdu:
  - Bəlkə Bilanı işə salaq.
  Sürücü qeyd etdi:
  - Bəzi nüfuzlu şəxslərin onun gey olması ilə bağlı şayiələr yaymasından utanmırsınız?
  - Daha çox yaşıl kimi, yüz dollarlıq əskinas kimi! - Marinka sürücünün başının arxasındakı tüstü halqasını üfürdü.
  - Və sən şirədə qadınsan! Sərin geyim! Bəs Bori Moiseev! - taksi sürücüsü oynaq şəkildə dedi.
  - Moiseeva! Musa sözündən! Fevral ayları yüzdə doxsan mavidir. Əbəs yerə deyilmir: Sodomun günahı yəhudilər tərəfindən yazılmış Əhdi-Ətiqdən gəlir. - Marinka sərt şəkildə dedi.
  - Bilirsən, fevral ayının yarısıyam!
  - Yarı mavi! Gey oğlan! Gey oğlan! Çox qəribə dostlar! Utanma! Gey oğlan! - O, primadonnanın səsində oxudu, lakin çox orta eşitmə qabiliyyəti ilə Marinka.
  Sürücü bu istehzaya məhəl qoymadı və yalnız qeyd etdi:
  - Gey qızlar var?
  - Yalnız Lesbo! Ancaq bunların çoxu var! - Marinka cavab verdi.
  Bu kazino Moskvada ən yaxşısı idi. Nəhəng, zəngin bəzəkləri olan Qış Sarayına bənzəyir. Binanın özü Borroko üslubunda tikilib! Girişdə alman çobanları və ingilis buldoqları ilə birlikdə hərbiləşdirilmiş mühafizəçi var idi.
  Vladimir hətta ağ-qara geyinmiş hündür boylu mühafizəçilərə baxaraq bir qədər yöndəmsiz hiss etdi. Marinka isə heç də utanmadı, təsadüfən ağacı göstərdi.
  - Bu oğlan mənim oğlumdur, mənimlə içki içir!
  - Yaxşı! Yalnız uşaqlar bir anda ondan çox şərti vahid mərc edə və müəssisənin hesabına spirt istehlak edə bilməzlər!
  Marinka hirslə saçlarını yellədi:
  - Bəli, içməkdənsə özünü asmağa üstünlük verir.
  - Yaxşı, bu gözəldir! Bu vaxt siz bütöv bir fiş dəsti ala bilərsiniz.
  Vladimirin cibində olduqca təvazökar üç yüz dollar var idi, lakin Marinkanın beş min pulu var idi, bu, valideynləri milyonçulardan uzaq olan bir qız üçün pis deyil.
  Artem dərhal ona həsəd apardı:
  - Siz zəngin bir balaca "Pinocchio"sunuz!
  Qız yanaqlarını pudra və qırmızı rəngə bürüyərək somurtdu:
  - Nə fikirləşdin! Sadəlövh uşaq! Bütün ömrünü ananın ətəyindən yapışaraq yaşa!
  Oğlan şiddətlə başını buladı:
  - Əlbəttə yox! Özünüz pul qazanmalısınız!
  - Bu belədir! Öz qəpikiniz başqasının qəpikindən daha dəyərlidir! Yaxşı, yaxşı, özünüz üçün hansı fişləri götürəcəksiniz?
  - Ən ucuz kartonlar!
  Marinka güldü:
  - Hansının hər biri bir dollardır?
  - Bəli! Sistemimi sınayacağam!
  - Bax, sənə bir gənc olaraq ondan artıq verilməməlidir!
  Qumarxananın içi dəbdəbəli idi, çoxlu güzgülər, zərli və məşhur ustaların rəsmlərinin surətləri var idi. Ermitaja bənzər bir şey yalnız daha möhtəşəmdir.
  Həm də "bir silahlı quldurlar" və müxtəlif hiyləgər, zəngin şəkildə bəzədilmiş ruletlər var idi. Xüsusilə, quyruğu parlaq şüşə ilə səpələnmiş boyalı xoruzlardan biri fırlanır, dimdiyi ilə rəqəmləri olan hücrələrə işarə edirdi. Siz həmçinin fırlanan və rəngini dəyişən tovuz quşunun quyruğu lələklərindən də seçə bilərsiniz. Elektron rulet ekranları da var idi, burada hər şey kompüter tərəfindən qarışdırılır və köçürülürdü. Bir çox başqa şeylər! Amma ən çox diqqəti cəlb edən üstü fırlanan və kəllə formasında qızılı saplı ənənəvi rulet idi.
  Marinka gümüş çiplərini çırparaq ona tərəf getdi:
  - Yaxşı, körpə kimi! Görürsən, mən oynamağa hazıram! Bəlkə siz də cəhd edə bilərsiniz!
  - Mən kiçik və öz sistemimə əməl edirəm! - Vladimir cavab verdi.
  Oğlan mərc etməyə başladı. Bir çipdən başlayaraq qırmızıya keçin!
  Bəxti gətirdi, dərhal qalib gəldi! Bundan sonra o, rənglərini dəyişdi və eyni bir dollarla qaraya mərc etdi. Ona müavinət gətirdilər, Vladimir bir-iki qurtum içdi. ətrafa baxdım. Kazinoda hər şey var idi - saatdan başqa! Oğlan məcbur olub girişdə özünü təhvil verib, qaydalar belədir. Bundan əlavə, mobil telefonlarımı mühafizəçilərə verməli oldum. Görünür, bu, müştərilərin vaxtı bilməməsi və bütün sərvətlərini israf etmələri üçün edilib. Oğlan çox təqribən naviqasiya etməyə məcbur oldu.
  Əvvəlcə bəxti gətirdi, sonra birdən bir dollar, iki dollar, dörd, səkkiz pul itirdi. İndi on altı mərc etməli idilər, bu artıq qaydalarla qadağan edilmişdi. Krupierin köməkçisi, qırmızımsı bir adam gözünü qırpıb üzünü çevirdi, sanki deyirdi: nə istəyirsən et!
  Vladimir yenə qırmızıya on altı mərc etdi və bir dollar qazandı. Alnındakı təri sildi və buzlu Coca-Cola istədi.
  Yavaş-yavaş oğlanın həyəcanı baş qaldırdı! Ətrafınızdakı hər kəs minlərlə, on minlərlə bahis edərkən bir dolları geri qazanmaq həqiqətən darıxdırıcıdır.
  Məsələn, frak geyinmiş bir sərin oğlan, bütün qadağalara baxmayaraq, hər biri min dollarlıq qızıl çipləri oynadı, kəskin mərclər etdi, qalibiyyətləri itkilərlə əvəz etdi. Ancaq görünür, şanslı idi, buna görə də tezliklə bir çanta qızıl çiplər və platin çipləri ortaya çıxdı - on mində biri.
  Vladimir ona baxaraq daha çox fərdi nömrələrə mərc etməyə başladı. Xüsusilə, otuz altıdan o, otuz üçdür - İsa Məsihin yaşı, yüz qoyur. Top yavaşlayaraq uçdu, əvvəlcə iyirmi doqquzda endi, sonra otuz üçdə yenidən tullandı! - Vay, oğlanın üç min yarım dolları var idi. On iki yaşında bir uşaq üçün: bir sərvət, dəbdəbəli bir noutbuk ala bilərsiniz. Amma şeytan qulağınıza pıçıldayır: Atanızın maşını çox köhnədir, pul qazan və ən son model yeni Mercedes-Benz al. Bundan sonra necə hiss etdiyinizi bilirsiniz, sinif yoldaşlarınız qısqanc olacaq.
  - Nəyə mərc etmək olar? - oğlan öz-özünə soruşdu.
  - Allah üçlüyü sevir! Üçə mərc edin!
  Vladimir bunu həyəcan içində etdi, bütün fişlərə mərc etdi. Mavi gözləri yanırdı.
  Top fırlandı və hər sıçrayışla oğlanın ürəyi daha sürətli döyünür. Amma sonra yavaşladı və düşdü... üç!
  - Mən qazandım! Oğlan qışqırdı. Və bu anda top yerə düşdü və beşə keçdi.
  Beynimdə pis bir səs vızıldadı:
  - Allah axmaq deyil! Nikeli sevir!
  Yalnız bütün pulunu havaya sovurmuş oğlan göz yaşlarını çətinliklə saxlaya bilsə də, həyəcanı hələ səngiməmişdi. Bir dostunuzdan çips almağı xahiş etsəniz və sonra hamısını faizlə geri qazansanız nə olacaq ? Axı bura kazinodur, burada möcüzələr baş verir.
  Marinka üçün də işlər yaxşı getmirdi. Vladimir onun yanına qaçanda qız son minini yenicə sovurmuşdu. O, tam ümidsizlik içində idi.
  - Bu nədir! - Qız yumruqlarını havaya çırpdı. Krupilər elə bilirdilər ki, heç nə baş vermir.
  - Görünür, qismət! - Yanka uydurma sakitliklə cavab verdi. - Qalimo! GOP dayan!
  - Ən çox bəyəndiyim sistem hansıdır? - Qız əllərini sıxdı.
  - İstənilən sistem ilk növbədə şansa əsaslanır! - Artem fəlsəfi olaraq qeyd etdi. - Kor bəxt - hər zaman qazana bilməzsən. Qumarxanada pul qazanmaq ələkdə su daşımaqdan fərqlidir, ələkdən çıxan su ayağının altına tökülür, kazinoda isə beynini yuyursan!
  - Hər zaman qalib gələ bilsəm, ruhumu İblisə satardım! - Marinka ürəyində qışqırdı.
  Bu zaman hər şey uşaqların gözləri önündə üzdü və onlar özlərini hündür bir yerdə, dağ zirvələri və onların altından bənövşəyi qarla örtüldüyünü gördülər.
  Uşaqların düz qarşısına qara frak taxmış, ağ qalstuk taxmış otuz beş yaşlarında bir kişi çıxdı. Onun qeyri-adi pirsinq baxışı və solğun, arıq sifəti var idi. On iki yaşlı iki yeniyetməyə baxaraq mehribanlıqla gülümsədi, amma gözləri poladdan parıldayan kimi soyuq qaldı.
  - Hansınız canınızı şeytana satmaq istəyirdi?!
  Marinka cavab verdi:
  -mən! Sən isə şeytansan!
  Kişi daha da geniş gülümsədi.
  - Yox! Mən Arphaon, Lüsiferin müavinlərindənəm. Mən qumar üzrə ixtisaslaşıram.
  - Heyrət! Vay! - Marinka dedi. "Mən cinlərin olmadığını düşünürdüm."
  - Bəs Allah?! - Drakulanın təsviri olan "centlmen"in ağ qalstuku qanlı rəngə bürünməyə başladı.
  - Və bunu kahinlər icad etdilər; pul qazanmaq üçün! - Marinka tez və əminliklə cavab verdi.
  - Məntiqi! Ancaq kölgə olduğu üçün işıq da var! Müqəddəs Kitabda deyildiyi kimi olmasa belə.
  Yanka sükutu pozmaq riskini götürdü:
  - Bəs bizdən nə istəyirsən?
  Cin incimiş kimi görünürdü:
  - Mən yox! Amma deyəsən bizdən nəsə istəyirsən. Xüsusilə, belə məharətlə böyüklər kimi baxmaq iddia edən bu cazibədar qız.
  Marinka utandı, yanaqlarında qızartı göründü:
  - Deməli mənim ruhum sənə lazımdır?
  Arfaon nifrətlə gülümsədi:
  - Sizin?
  - Mənim!
  Cin şişirdilmiş mülayimliklə cavab verdi:
  - Əlbəttə yox! Bütün aləmlərdə könüllü və ya zorla, tutaq ki, milyardlarla milyardlarla bizim nəzarətimizə keçən saysız-hesabsız ruhlar var! Onların arasında müqəddəslər, papalar və pravoslav patriarxları var. Bizim üçün ruh nədir: onsuz da bir neçə onillikdən sonra bizimlə bitəcək bir növ əxlaqsız qız. Və hətta əvəzində ona qiymətli hədiyyə də verin.
  Marinka incidi, qüruruna belə bir zərbə oldu:
  - Deməli, mənim ruhum heç bir dəyəri yoxdur!
  - Əgər siz onu sadəcə olaraq universal auksiona çıxarsanız, onda belə yaxşılıqlar çox olacaq. - Arfaon nazik dişlərini çırpdı.
  Qız hirslə xoruldadı:
  - Onda bizi niyə çağırdılar?
  Arfaon uçdu, qanadları arxasında göründü:
  - De görüm, oynamağı sevirsən?
  - Əlbəttə! - Marinka sevindi.
  - Və mərc et?!
  - Özlüyündə! Bunu kim sevməz!
  - Deməli, biz cinlər də əylənməyi sevirik. Beləliklə, sizə aşağıdakı mərc təklif edirik. Qalib olsanız, qiymətli hədiyyə alacaqsınız: hər hansı bir qumar oyununda qalib gəlsəniz, uduzsanız, cəhənnəmə gedəcəksiniz. Ancaq bu qorxulu deyil, düşündüyünüz kimi, heç kimi odda qızartmırlar, lakin bu, xüsusilə də ağlı zəif olanlar üçün çox xoş deyil.
  Marinka daha da canlandı:
  - Nə cür mərc?
  Cin öz oxu ətrafında dönüb dedi:
  - Biz sizi başqa bir kainata, təxminən sizin erkən orta əsrlər səviyyəsində olan bir dünyaya köçürəcəyik. Əgər sağ qalmağı bacarsan və yüksək vəzifəyə çatsan, səni geri qaytaracağıq, amma ölsən, yerli cəhənnəmə düşəcəksən və taleyini başqa bir kainatın şeytanı həll edəcək.
  -Bəs kraliça olsam? - qız oynaq şəkildə dedi.
  - Onda siz qiymətsiz hədiyyə alacaqsınız! Fikirləşin! - Cinin dişləri böyüdü və parlaq şəkildə parıldadı.
  - Fikirləşəcək nə var! Razıyam! Əlbəttə ki, risk edəcəm!
  Yanka müdaxilə etdi:
  - Mən sadəcə dostumu tərk etməyəcəyəm! Mən onunla uçacağam! Üstəlik, belə bir hədiyyə mənə zərər verməzdi.
  Arphaon böyüdü, qanadları günəşdə sədəf qabığı kimi parıldamağa başladı.
  - Bəs sən bunu istəyirsən? Hər şey yaxşıdır! Oğlanlar bu prosesə dinamizm əlavə etməyə meyllidirlər.
  Marinka ehtiyatla qeyd etdi:
  - Hədiyyəni alsaq, bir-birimizə qarşı oynayacağıq!
  Cin başını sərt şəkildə yellədi:
  - Amma bu, etməməli olduğunuz bir şeydir. Vaxt itkisi. Bu arada, yenidən təsdiqləyin - sınaqdan keçməyə hazırsınız?
  - Min dəfə bəli! - oğlanla qız bir ağızdan dedilər.
  - Onda gedək!
  Naməlum məkanlara qaçmazdan əvvəl Yanka və Marinka kazinoya son dəfə nəzər saldılar. Qızıl və platin çipləri dağını israf edən frak geyinmiş oğlan isterik bir şəkildə qışqırdı. Onu illüziya xoşbəxtliyinin mühafizəçiləri çıxardılar.
  - Şeytanın daha bir müştərisi! - Yanka kədərlə qeyd etdi.
  - Cəhənnəmə düşməyəcəyimizə əmin olun! - Marinka qızarmış saçlarını yelləyərək proqnoz verdi.
  Oğlan və qızı qasırğa tutdu və bir az sonra özlərini ulduzların arasında gördülər. Bütün bunlar necə də gözəldir, saysız-hesabsız sayda müxtəlif nurçular, inanılmaz əzəmət. Yanka və Marinka bütün gözləri ilə baxdılar, başqa tərəfə baxa bilmədilər, bu sadəcə bir möcüzə idi: fantastik dərəcədə gözəl materialdan hazırlanmış saysız-hesabsız gözqamaşdırıcı parıldayan daş-qaş! İnsan dilində heç bir ən təəccüblü müqayisə belə əzəmətin mində birini belə ifadə edə bilməz.
  - Amerika blokbasterinin heç bir xüsusi effekti bununla müqayisə oluna bilməz. - oğlan fərq etdi. Əsl inanılmaz bir şey!
  Qız oynaq şəkildə dedi:
  - Mən daha heyrətamiz möcüzələrlə qarşılaşdım! Məsələn, qızılı kenquru sidiyə çıxanda çaylardan qalaktikalar meydana çıxdı!
  - Niyə danışırsan! Çovğun sürməyin!
  Yanka gözlərini yumdu. Bir çox rəngarəng planetlər, ecazkar formalar və varlıqlar onun üstündə uçurdu. Sonra birdən hər şey yox oldu və oğlan və qız özlərini otların üstündə gördülər.
  Təmiz hava axını üzümə dəydi, ayaqlarım rəvan yerə toxundu. Yanka təəccüblə gözlərini ovuşdurdu:
  - Bu oldu! - titrəyərək dedi.
  Marinka şübhə ilə (nə pis qızdır) qeyd etdi:
  - Əminsən ki, bura bizim dünyamız deyil?!
  Oğlan barmağını yuxarı göstərdi:
  - Göyə bax!
  Qız başını qaldırdı. Həqiqətən də onların üstündə bir anda üç işıq yanırdı: yaşıl, mavi, qırmızı. Səmanın özü narıncı idi, hər şey qrotesk və möhtəşəm görünürdü. Yaxınlıqda tropiklərdə Yerdəki ağaclara bənzər və eyni zamanda nəzərəçarpacaq dərəcədə fərqli olan həqiqi cəngəllik ağacları böyüdü. Yarpaqların özü əsasən bənövşəyi rənglə daha parlaq görünürdü. Havanın özü, üç "günəşə" baxmayaraq, sentyabrın günəşli başlanğıcını xatırladan xüsusilə isti deyildi.
  Marinka dilini sıxdı və dedi:
  - Bitkilərin tropik olması qəribədir, lakin tropiklərdə olması lazım olduğundan daha sərindir.
  - Bəlkə yerli qışdır! - Yanka təklif etdi. - Hindistanın şimalında qışda: iqlim təxminən belədir.
  Qız razılaşdı:
  - Ola bilər! Yoxsa narahat olmalıydım. Temperatur isə xoşdur, deyəsən, iqlimi yaxşı olan yer seçmişik. Düzünü desəm: boynuna qədər düşdüyün şaxtaları və dərin qarı sevmirəm. Keçən qış məni demək olar ki, bitirdi.
  - Sən rus balasısan və soyuq olmamalısan!
  - Məndə afrikalı qan qarışığı var, görmürsənmi mən necə qaralmışam! - Marinka oynaq şəkildə dedi.
  Alovlu qırmızı saçlı qız həqiqətən çox qaralmışdı və qara rəng təəccüblü dərəcədə davamlı olaraq qalırdı.
  Mükəmməl nizamlı üz cizgiləri olan, sanki Hitler Jugentin afişasından görünən, yay qaralması demək olar ki, yoxa çıxmış kimi, açıq saçlı Yanka utandı:
  - Yaxşı, sən mənim əzizim Marinkasan. Qışımıza böhtan atmağın mənası yoxdur.
  Qız oğlanın çiyninə toxundu:
  - Bu sizə dərs olacaq. Bu arada gəlin fikirləşək hara gedəcəyik?
  Yanka başının arxasını qaşıdı:
  - Meşədən uzaqda, deyəsən, bura heç də bakirə yer deyil. Gəlin yola, sonra yola və insanlara tərəf çıxaq.
  Marinka bir siqaret çıxardı (pis vərdişi var) və çəkdi.
  - Tam sürətlə gedək!
  İkisi onlara düz bir xətt kimi görünən yerdə hərəkət etdi. Qız şən gülümsədi və dedi:
  - Əgər biz özümüzü erkən orta əsrlər və ya antik dövrlərdə tapsaq, əvvəllər öz biliyimizlə cəmiyyətdə lider mövqe tutmaq çətin olmayacaq!
  Yanka məsələdən xəbərdar olaraq etiraz etdi:
  - Yalnız ilk baxışdan belə görünür. Əslində, biz kompüterləri başa düşürük və proqramlarda dolaşırıq, amma bu bizə nə verir? Hətta ən parlaq alim də kompüteri baltaya çevirə bilməz.
  Marinka güldü:
  - Bəli, elektronika sizin elementiniz deyil. Və mənasız barıt haqqında. Bunu etməklə siz bütün dünyanı fəth edə bilərsiniz.
  - Heç bilirsən bunu necə edirlər?
  - İbtidai! Kükürd, kömür, selitra!
  - Nə nisbətlərdir, kömür nədən başqa, bilirlər, amma kükürd haqqında... Hər yerdə yoxdur.
  Marinka qeyd etdi:
  - Bəlkə daha dəyərli bir şey tapa bilərik! Məsələn, arbalet!
  - Hətta dizayn etməyi də bilirsən!
  - Orta əsrlərə aid referatları köçürdüm və çox şey bilirəm! Və ümumiyyətlə, elmi fantastika oxumaq lazımdır. Sizcə, müasir insanın özünü orta əsrlərdə tapması və buna görə də, bir qayda olaraq, karyera nərdivanında sürətlə irəliləməsi haqqında az sayda kitab yazılıb.
  Oğlan təəssüflə dedi:
  - Bu fantastikdir. Hətta belə bir ayrı istilik var: tarixi bir macəra! Amma oradakı qəhrəmanlar ya çox şanslı olublar, ya da xüsusi təyinatlıların zabitləri olub, biz isə sadə uşaqlarıq. Bu qəddar dünyada nə edə bilərik?
  - Yaxşı, onlar heç də adi uşaqlar deyillər! Məsələn, biz belə bir şey edə bilərik! - Qız hündürdaban ayaqqabı geyinmiş iri, əzələli ayaqlarını tərpətərək əlləri üstə yeriyirdi.
  - Deməli, biz öz stendimizi təşkil etməliyik, tamaşalar göstərməliyik. - Yanka gözlərini sıxdı.
  - Hansı ki, ən pis fikir deyil. İlan Qorınıç, ilan Qorınıç, ilan Qoriniç xuliqandır! Kəndimizə soxulub köşk açdı! - Marinka saxta dabanlarını dartaraq oxudu.
  Yanka da əlləri üstə yeriyir, bunu Marinkadan da çevik edirdi. Sonra kədərlə dedi:
  - Bilmirəm! Kir Bulychevin romanlarında necə olduğunu xatırlayırsınız. Alisa və Paşa orta əsrlər planetinə düşdülər və həm də əlləri üstə getdilər, amma nə qədər nail oldular? Dovşan qardaşları padşah oldular?
  - Kir Bulychev uşaq bağçası üçün yazdı, biz isə böyüklərik. Baxmayaraq ki, düzünü desəm, orta əsrlərdə sadə bir uşağın yüksək vəzifəyə çatması üçün... Düzünü desəm, bunu xatırlamıram! Məncə, oğlan indiyə qədər şah olmayıb. Baxmayaraq ki, iblis yüksək vəzifə ilə nə demək istəyirdi? Hamısı dumanlıdır!
  Yanka birdən həyəcanlandı:
  - Vay, bax, tırtıl nə qədər böyükdür, üç metr uzunluğundadır! Bir saatlıq gəzintiyə çıxmaq istərdinizmi?
  Marinka başını tərpətdi:
  - Nə haqqında danışırsan! O, zəhərlidir!
  Oğlan üzünü tutdu:
  - Yuyulsa belə, çox zəhərlidir! Qorxma qiz!
  Marinka hirslə hürdü:
  - Sus, brat! Burada pələnglər ola bilər! Və ya hətta dinozavrlar, çünki bu başqa bir dünyadır! Ümumiyyətlə, təbrik edirəm: siz və mən özümüzü başqa bir kainatda tapan ilk insanlarıq!
  -Sən əminsən?
  - Qaqarin Marsa uçubmu? - Qız istehza ilə gülümsədi.
  Yanka güldü:
  - Əlbəttə yox, amma...
  - Nə, amma!
  "Bəlkə də cinlərin belə oyunlar oynadığı ilk biz deyilik. Sizcə niyə belə bir mübahisə başqa insanlarla başlaya bilməzdi?
  Marinka dabanlarında fırlandı və oynaq cavab verdi:
  - Nəzəri cəhətdən mümkündür! Ola bilsin ki, şeytanın oyunlarında başqa oliqarxlar da iştirak edib. Axı belə nəhəng kapital cəmi bir neçə ay ərzində yaranır.
  - Bəli! - Yanka başını tərpətdi. - Məsələn, birjada oynamağı götürək. Lüsiferdən xüsusi bir uzaqgörənlik istedadı istəsəniz, bir milyondan çox dividend əldə edə bilərsiniz. Bəli, bir milyon, çox milyard!
  Marinka dabanlarını çınqıllara vuraraq qışqırdı:
  - Burada düz deyirsən!
  Oğlan sanki qarşısında bir qaşıq bahalı dondurma varmış kimi dodaqlarını yaladı. O, ehtirasla dedi:
  - Beləliklə, mən internetdə 1998-ci ilin məşhur defoltuna baxırdım. Dollar on gündə altı dəfə bahalaşıb. Sonra iki həftə ərzində altı dəfə azaldı, sonra dörd dəfə yüksəldi. Onun davranışını düzgün təxmin edənlər bir ayda xalis mənfəətin on dörd min faizini qazandılar. Narkotik alverindən o qədər də qazana bilməzsən! - Arif adam havası ilə dedi Yanka.
  Qız barmaqları ilə yarpağı götürdü. O, ovucu ilə yumşaq, kobud səthi hiss edərək onu cırıb çıxardı; digər tərəfdən hamar və soyuq idi.
  - Bəli, cəhənnəmdə əbədiyyət: nə vaxt daha çox olacaq, amma indi pul lazımdır!
  - Günahkarın cəhənnəmə yetişmək perspektivini demirəm! Ateistlərə həsəd aparmıram, onların müdafiəsinə qalxan yoxdur.
  Yanka ayağını daşa dürtdü, o daşa qəfil sıçrayıb cılız səslə xırıldadı. Sonra onlarla ayaq göründü və qaçdı, sürətlə küknar kimi görünən uzaq bir ağacın gövdəsinə dırmaşdı.
  - Maraqlıdır, o, hansı ailədəndir? - Yanka öz-özünə soruşdu.
  - Donuz artiodaktilləri! - Marinka zarafatla dedi. - Ancaq ateistlər haqqında, bəlkə də haqlıdırlar, buna görə də əminsiniz ki, bu şeytan, şeytanın müavinidir?
  - Özü dedi! Və açıq-aydın bir insan deyil, insanlar oğlanları üç günəşli dünyalara köçürmək üçün texnologiya inkişaf etdirməyiblər!
  - Bu, qətiyyən bir insan deyil! Amma kim zəmanət verə bilər ki, bu, insan mövhumatlarına gülərək, sadəcə olaraq özünü cin kimi göstərən super sivilizasiyanın nümayəndəsi deyil! - Marinka səsini qaldırdı.
  - O, cin kimi görünür? - Oğlan gözlərini qırpdı.
  - Bu belədir! Super yarış çox əylənir. - qız qışqırdı.
  - Nə qədər tamamilə məntiqli bir fərziyyə! - Yanka həvəslə razılaşdı. - Hansımız şeytan olmaq istəməzdik! Bəzən yuxularımda cin olduğumu xəyal edirəm! Başınızın üstündən tullanıb qışqırmağa başlayırsınız! Və sonra əlini yelləyirsən və səmada bir saray görünür. Gözəl və sərin!
  Marinka barmaqları ilə keçini göstərib qulaq asdı:
  - Sanki kimsə bizi izləyir!
  Yanka ehtiyatlandı:
  - Çox yaxşı ola bilər, amma baxın, yol yaxındır! Getməyə az qalıb!
  Qız sevinə-sevinə qadına bənzəməyən geniş çiyinlərini düzəltdi:
  - Bəli, mən də görürəm! İndi bütün bu qeyri-müəyyənlik bitəcək. Bəlkə özümüzü tanrı elan edə bilərik!
  Oğlan həqarətlə xoruldadı, başını buladı, yumruqlarını sıxdı:
  - Qarışıqdır! Gələcəkdən gələn yadplanetli özünü tanrı kimi təsəvvür edir, baxmayaraq ki, bu, Hollivudda kifayət qədər adi haldır. Məsələn, nizə ilə birini öldürməyə çalışdılar. Ancaq sadə bir zəncirli poçt köynəyi almaq üçün hələ də tam bir axmaq olmalısınız. Buradakı insanların o qədər də geridə qaldığını düşünmürəm.
  - Adamdırlar? Bəlkə bəzi xərçənglər. - qız güldü.
  - Yoxsa makakalar? Mən belə düşünmürəm, baxmayaraq ki, hər şey mümkündür!
  Qız addımlarını sürətləndirdi, sonra da daşlı yola çıxdılar. Yanka fit çaldı:
  - Heç olmasa bir növ sivilizasiya!
  - Bəlkə də bu, yaxşılığa doğrudur! Əslində kitabı oxumuşam. Orada bir hava desantçısı Neronun sarayına girdi və o, necə RPG ilə ona atəş edə bilərdi. Hamı onun Yupiter olduğunu düşünərək diz çökdü. - Marinka əllərini yuxarı atdı.
  - Gülməli!
  - Beləliklə, Neronun yerinə padşahlıq etdi, öz sülaləsini qurdu və yürüşlərə çıxdı. Olduqca gülməli aksiya filmi. Bəs niyə yerli kralı qorxutmayaq?
  Yanka etiraz etdi:
  - RPG-lərimiz varmı?
  - Cib telefonu belə yoxdur! Əclaflar onu qumarxananın girişindən aparıblar. təqdim edirəm; valideynlərim mənim üçün nə qədər narahatdırlar.
  - Mənimki də narahat olacaq, amma... Bu başqa bir kainatdırsa, deməli, bəlkə burada zaman başqa cür gedir!
  - Sadəcə daha sürətli və ya daha yavaş aydın deyil. Bəlkə də qayıdanda əsrlər keçəcək və planetimizi tanımayacağıq. - Yanka təklif etdi.
  Marinka razılaşdı:
  - Ola bilər ki, cinlər və ya super irq uzun müddət yaşayır. Bəlkə də az qala əbədi, bizim kimi öz ruhumuz olan insanlar. Və çox vaxt keçsə... Dünyanın necə dəyişəcəyi də maraqlıdır!
  Yanka ağır ah çəkdi:
  - Bəşəriyyətin kataklizmlərdə ölmək üçün kifayət qədər layiqli şansları var. Ola bilər ki, insanlar özlərini məhv etsinlər.
  Marinka sakitcə qeyd etdi:
  - Bəli, insanlıq birlikdən uzaqdır. Müstəqil dövlətlərin ümumi sayı iyirminci əsrin əvvəlindən dörd yarım dəfə artmışdır. Separatizm və millətçilik güclənir. Demək lazımdır ki, müasir Rusiya hökuməti özünü uzaqgörən aparır. Osetiya və Abxaziyanı öz tərkibinə daxil etmək, ilhaq etmək əvəzinə, onların müstəqilliyini tanıdılar. Niyə separatizmi təşviq etməyi xahiş edirsiniz? Bizim öz separatçılarımız azdır, ilk növbədə Şimali Qafqaz respublikalarında. Dini ekstremistlər getdikcə daha çox olur və öz eviniz yanan zaman başqasının evində yanğın törətmək yaxşı deyil.
  Yanka razılaşdı:
  - Doğrudan da, Abxaziya və Cənubi Osetiya həvəslə Rusiyanın tərkibinə daxil olacaqdı. Niyə bu xalqların istəkləri yerinə yetirilmir? Bundan əlavə, Rusiyanın genişlənməsi tamamilə təbiidir. Əvvəlcə Rusiya Yer kürəsini, sonra isə bütün kainatı fəth edəcək. İnternetdə bir yazıçı oxudum, o, əla oğlandır, birbaşa yazır:
  Slavlar dünyanı fəth etməlidir,
  Ancaq nüvə müharibəsi ilə deyil, ürəklə!
  Böyük, qardaşlıq dostluğuna nümunə göstərmək üçün,
  Və yenilməz bir ölkə ol!
  Rusiyanın indiki hökmdarları isə özlərini xırda çirkin oyunlar kimi aparırlar və ancaq ölkəyə tökülən neft dollarlarını yeyirlər!
  Marinka təmtəraqla, uşaq olmayan yumruqlarını sıxaraq qeyd etdi:
  - Çox pul qazanaraq, mən özüm Rusiyanın prezidenti ola bilərdim. Və hamını dağıt!
  - Siyasi opponentləriniz sizi necə adlandıracaqlarını bilirsinizmi?
  - Necə?
  - Qırmızı saçlı fahişə!
  - Bundan sonra sağ qalanlar az olardı! - Marinka yumruqlarını elə sıxdı ki, əllərində bənövşəyi damarlar göründü. "Mən pis qızam, mənim silahım, bu əmrdir."
  - Nə fikirdir, heç bir bəzəksiz! - Aldadaraq, Yanka qafiyə ilə dedi.
  Yol ayaqları altında cırıldayan çınqıllarla döşənmişdi. Sonra Marinka qeyri-adi bir heyvan gördü. O, arxa ayaqları üzərində dayanmış kök timsah kimi görünürdü. Qız pıçıldadı:
  - Biologiya dərsliyində buna bənzər bir şey oxumuşdum. Bu, ehtimal ki, Alosaurusdur.
  - Düşünmə! Ətyeyən olmamağınızdan əmin olun.
  Heyvan oğlanın sözlərini təkzib etmək üçün qalın qıjı budağını dişlədi və çeynədi.
  - Yox, deyəsən, o, ot yeyəndir! - Yanka başa düşdü.
  Qız susdu. Sadəcə gözlərini qıyaraq və göz qapaqlarını çırparaq ətrafa baxdı.
  - Burada da tiranozavrlar ola bilər! Onlar saatda qırx-əlli kilometr sürətə çatdıqlarını deyirlər.
  - Amma yenə də məməlilərə və primatlara, yəni bizə uduzdular! - Yanka şən idi. - Ondan uzaq olaq. Belə bir heyvan hətta sümükləri qıra bilər.
  - Və mən onu sığallamaq istəyirəm! - Marinka bildirdi. Qız dinozavr tərəfə keçdi. Nümunə olduqca böyük idi, demək olar ki, beş metr idi. Marinka, deyəsən, böyük riskə gedirdi.
  Ancaq "timsah" qızın görünüşünə sakit reaksiya verdi. O, yarpaqları çeynədi və hönkürdü. Marinka heyvanın qabığını sığalladı.
  - Nə qədər böyüksən! Sadəcə bir canavar. Təbiətin ecazkar yaradıcılığı. Yoxsa yerli Tanrı, sadəcə olaraq onun necə olduğunu düşünürəm.
  Qabıq sümük kimi hiss olunurdu, səthi cilalanmışdı. Qız onu sığallamaqdan, toxunmaqdan həzz alırdı. Marinka bir dəfə cütlüklə döydü. Dinozavr qəfildən hırıldadı və arxasına dönüb uzaqlaşmağa başladı. Ağır çəkiyə baxmayaraq, dörd arxa ayaq və iki ön ayaq olduqca az səs-küy salırdı. Qız təəccübləndi:
  - Bəli, bu qəribə oğlandır! Görəsən o nədən qorxurdu?
  Qız yenə yola çıxdı, Yanka onun yanında getdi. Oğlan barmağı ilə işarə etdi.
  - İndi biz insanları görəcəyik.
  - Sən əminsən?
  - Yüz faiz!
  Oğlanla qız təpədən keçib magistral yola atıldılar. Həqiqətən də onların qarşısına bir karvan çıxdı. Bir neçə onlarla döyüşçü əlliyə yaxın adamı, eləcə də zirehli dəvələrə bənzər heyvanları idarə edirdi. Yanka atılıb qışqırdı:
  -Salam yerlilər!
  Marinka daha ağıllı oldu:
  - İnsanlara baxın.
  Doğrudan da, onlar bir sütunda düzülüb, əllərindən dirəyə bağlanıblar və əksəriyyəti qadın və uşaqlar idi. Yarıçılpaq, arıq bədənlərində qamçı izləri görünür. Yanka qeyd etdi:
  - Bunlar quldur!
  - Budur, qaçırıq!
  Deyəsən, onlar da diqqət çəkiblər; altı itlə iri, sıx örtülmüş bir neçə atlı onların arxasınca qaçdı. Marinka önə keçdi, lakin Yanka tərəddüd etdi.
  - Gözləyin, bəlkə onlarla danışıq aparaq.
  - İtir, axmaq!
  Yanka qaçdı, sirk məktəbində oxuyurdu, yaxşı fiziki hazırlığı var idi. Lakin iri yəhərli itlər birinci dərəcəli atlardan pis yarışırdılar. Oğlan onların güclü pəncələri qarşısında tam acizlik hiss etdi. Görünür, bu adamların qaçan qulları tutmaqda layiqli təcrübəsi var idi. Bir fit eşidilir və kəməndin ilgəsi oğlanın boynuna sarılır. Yanka titrədi və yıxıldı, ağrılı şokdan az qala huşunu itirdi. Marinka isə qaçmağa davam etdi. Onlar ona çatırdılar, deyəsən, bir az da olsa, ilgək onun möhkəm boynunu qıracaq.
  Birdən aslanın səsinə çox bənzəyən qəribə bir uğultu eşidildi. Deyəsən itləri qorxutdu, birdən dayanıb dondular.
  Qara saqqallı, çamaşı olan süvarilərin başçısı ləzzətlə söydü:
  - Nə oldun!
  - Bu böyük şamanın səsidir, qarışmamalısan.
  - Bu qırmızı saçlı qız çox qiymətli ovdur. Bir bala mənə çatmaz.
  Yanka titrədi və liderə tərəf çəkildi. Uşağı sinəsindən qaldırıb ona baxdı:
  - Deyəsən yad adamdır. Bizim qancığı başa düşürsən?
  Yankaya elə gəldi ki, ərəbə oxşayan bir adam rusca danışır. Tacir oğlanın üzünə vurdu, yanağı bənövşəyi oldu:
  - Bəli! Məni vurma!
  - Paltarını çıxar! Hadi!
  . 4-cü FƏSİL
  Vladimir Kaşalotov həyəcan və eyni zamanda məmnunluq hiss etdi: onun xeyrinə bir sıfır. Gənc bir dönüş etdi və sakitcə başqa bir tetraletin kürəyindən bıçaqladı. İçəri girmək asan deyil, döyüş maşınları atların nalları kimi çapır. Amma o, hətta inkubator-kompüterin bətnində yetişən bir embrion olanda da öyrədilib. Konsepsiya anından etibarən məşq yuxuda, ağrı impulsları ilə kəsilərək, xüsusi, kosmik müharibədə başladı. Və yenə də itkilər var idi, çünki ətalətdən məhrum olan tetraletlərin trayektoriyaları tamamilə gözlənilməz idi. Gənc daha üçünü vurdu, iki dəfə itkin düşdü. Nəbzlər vakuumu kəsdi. Eyni zamanda, Vladimir tetraletləri əhatə edən məkanın tam icmalını verərək, kibernetik müşahidə sistemləri tərəfindən qeydə alınmaması üçün anı seçdi.
  - Matris fotonları udur! - oğlan fəlsəfi şəkildə dedi.
  Makedoniyalı İskəndərin ordusu onu cinahlardan mühasirəyə almaq cəhdlərindən əl çəkmədən geri çəkilməyə davam etdi. Rokossovski nəhəng armadanı bir neçə parsek üzərində uzatmağa çalışaraq getdikcə daha çox qoşun səpələdi. Qoşun birləşmələrinin sıxlığı azaldı və fərdi bacarıqların rolu artdı. Burada hər iki tərəf akrobatika və manevr sənətini nümayiş etdirərək layiqincə özünü göstərdi. Lakin itkilər çox böyük idi; bir milyondan çox ulduz gəmisi artıq məhv olmaq üçün acgöz məşəldə yandırılmışdı. Makedoniyalı İskəndər döyüşdə uduzurdu, say üstünlüyü və təxminən bərabər texnologiyası ilə düşmən tərəfində idi. Qalan tək şey mühasirəyə düşməyərək geri çəkilmək idi. Vladimir robotlara verilən əmrləri qrav-link vasitəsilə dinləyib. Onlar qeyri-məhdud nikbinlik, sürətli qələbə üçün susuzluq səsləndirdilər. Makedoniyalı İsgəndərin freqatı bir neçə zədə aldı və sürəti azaldı. Vladimir qəzəbləndi, ölkəsi məğlub oldu, mümkün qədər çox düşməni məhv etməli idi. Yəni ya qalib gəlmək, ya da ölmək seçimi var. Bir neçə tetraletin məhv olması aşkar olsa da; demək olar ki, heç nəyi dəyişməyəcək, lakin bu, demək olar ki, hər bir maneəni əzən bir axın halına gələn fərdlərin o misilsiz qəhrəmanlığıdır. Gənc oğlan çoxsaylı məşq zamanı ona nə qazıldığını tez xatırladı. Diqqətdən yayınmalı və robotların ümumi sıralarında qalmalısan. Bu şəkildə daxil olmaq daha çətindir, lakin məruz qalma ehtimalı daha aşağıdır. Amma digər tərəfdən onun bu kritik anda oturub-durmağa haqqı varmı? Axı, bir əsgər: həyatın qorunmasının qayğısına qalmalıdır, ikinci nöqtə: mümkün qədər çox düşməni məhv etməlidir. Ziddiyyət olduqda, ikinci həllin lehinə seçim etmək ənənəsi budur. Bunlar köhnə amerikalılardır: daha çox öz dərilərini xilas etmək haqqında düşünürlər. Buna görə Yankilər uduzdular və bundan əlavə, onların təbliğatı zəifdir. Onun bütünlük və əhatəlilik yox idi. Yerin qədim tarixini xatırlasaq: bəşəriyyətin bir planetə zəncirləndiyi o dövrlərdə. Dəhşətli dərəcədə parçalanmış dünya, bütün millətləri və xalqları bir yumruqda toplamaq lazım idi. Bir neçə imperiya buna iddia edirdi. İlk növbədə ABŞ, Çin, İslam Cəmiyyəti. Dünya çoxqütblü olur və sözün əsl mənasında parçalanır, müstəqil dövlətlərin sayı artır, kiçik xalqların separatizmi vəsvəsə çevrilirdi. Ümumi ev Yer od tutub yanırdı, insanlıq sözün əsl mənasında uçuruma yuvarlanırdı! Əvvəlki dövrlərdə bəşəriyyəti birləşdirmək istəyən güclü hökmdarlar var idi. Bu, ilk növbədə, bütün dövrlərin və xalqların ən görkəmli sərkərdələrindən biri olan Makedoniyalı İsgəndərdir. O, məğlubedilməz idi, lakin iradə ona çox qısa bir ömür vermək istəyirdi. Beləliklə, onun kifayət qədər şansları var idi, o, beynəlxalq imperiya qurur, yüksək Ellin mədəniyyətini Asiyaya gətirirdi. Hətta Karfagen və qədim Roma da qədim dövrün ən görkəmli slavyanı olan Makedoniyaya böyük xərac göndərdi! İsgəndərdən əvvəl bir neçə padşahın (xüsusilə Kirin) altındakı Böyük Fars Hindistandan Misirə qədər ciddi fəthlər əldə etdi, lakin doktrina: bütün dünya üçün bir hökmdar var, o, ilk irəli sürdü! Romada Julius Sezar dünya hökmdarı roluna iddia etdi, lakin onun həyatı kifayət qədər uzun olmadı. Sezardan sonra imperatorlar arasında kifayət qədər güclü sərkərdələr yox idi. İlahi Avqustin xəstə və fiziki cəhətdən zəif idi, xarizmatik Neron ümumiyyətlə dəhşətli idi. Ən məşhur hökmdarlar Diolektan və Konstantin ciddi fəthlər haqqında düşünmədən status-kvonu saxlamaq üçün daha çox mübarizə aparırdılar. Romanın süqutundan sonra başqa generallar da var idi. Bunlardan ən görkəmli şəxsiyyətləri bunlardır: Çingiz xan, Tamerlan, Napoleon, Adolf Hitler, Stalin. Çingiz xan çox uğurlu idi. O, demək olar ki, bütün Çini, Əfqanıstanı, Xorəzmi fəth etdi və qabaqcıl dəstələr Qədim Rusiyaya çatdı. Onun qalib gəlmək üçün əla şansı var idi, heç kim bu hiyləgər və bacarıqlı komandirin getdikcə artan qoşunlarına müqavimət göstərə bilməzdi. Lakin onun orta əsrlər standartlarına görə kifayət qədər uzun ömrü belə dünyanı fəth etmək üçün kifayət etmədi. Çingiz xan bir sülalə qurdu, lakin onun qədər böyük, bütün köçəriləri birləşdirməyə qadir olan heç kim yox idi. Tamerlan kimi. Qələbədən sonra qələbə, böyük bir imperiya və parçalanma, Timuratın məhvi, oğullar və nəvələr arasında mübahisə. Və layiqli davamçısı yox idi. Avropanı fəth edən Napoleon və Hitler Rusiyaya qarşı bellərini qırdılar. Təəssüf ki, Rusiyanın özü dünya hökmranlığına nail ola bilmədi. Həqiqətən böyük hökmdar Stalin idi, o, savadsız bir ölkəni güclü sənaye gücünə çevirdi. Hətta müharibə ərəfəsində o, güclü tank ordusu və böyük aviasiya donanması yaratmağa nail oldu. Düzdür, tanklarda və aviasiyada dörd dəfə üstün olsa da, SSRİ ümumi ordu hərəkətliliyinə görə almanlardan geridə idi. Alman tüfəngi isə daha dəqiq idi. Burada böyük rol oynadı: ilk kim vuracaq. Ruslar qabaqlayıcı zərbə endirsəydilər, qələbə daha tez qazanılacaqdı. Və sonra Sovet komandanlığı tərəfindən kifayət qədər səhvlər oldu. Onlar müasir, universal akademiyalarda təfərrüatlı şəkildə araşdırılmış və bu cür səhv hesablamalara yol verməmək yolları öyrədilmişdir. Ancaq müharibə müharibədir, xüsusən də kosmik müharibədir, burada səhv hesablamalar və itkilər qaçılmazdır. Vladimir indiyə qədər şanslı idi, diqqəti cəlb etmədən dörd döyüş maşını məhv edə bildi.
  - Sizin üçün ağcaqayın sıyığı olacaq! Daha doğrusu hiperplazmik!
  Uçan robotlar ölümcül otellərə tüpürdülər, asteroiddən yan keçməyə çalışdılar və xüsusi topların yaylım atəşi ilə qarşılandılar. Silahların bəziləri lüləsiz idi və sanki asteroidin örtüyü ilə qarışmışdı. Burada Vladimir diqqətli olmalı idi. Hərəkət etməyə başladı, kənardan daha da uzaqlaşaraq, məhvedici zərbələrdən uzaqlaşdı. Burada həmkarlarınızla toqquşmamaq və eyni zamanda atəş açmamaq üçün sinxronluğu qorumaq lazımdır. Robotlar sadəcə robotlardır, onlar insan qalxanı kimi istifadə olunduğunu dərk etmirlər. Gənc oğlan elə vurmağa çalışıb ki, hərəkət edərək plazma püskürüb. Yəni, bir qövsdə getdi, təkcə yuxarıya deyil, həm də yan tərəfə əyildi. Tetraletlərdən əlavə, Vladimir özü üçün daha cəsarətli hədəflər seçməyə başladı. Xüsusilə, cazibə-maqnit gəmisi. Əgər şanslısınızsa, onu da vura bilərsiniz.
  Lakin sonra onun bəxti sona çatdı. Daha böyük hədəfin güc sahəsi zərbəyə tab gətirdi və müşahidə sistemi salvonun uçan robotlardan atıldığını hesabladı. Qayıq dərhal geri döndü və döyüş maşınlarının ortasına siqnal göndərildi:
  - Düşmən sizin səddindən niyə keçdi?
  Robotlar cavab verdi:
  - Heç bir müdaxilə halları aşkar edilmədi!
  - Bu zaman asteroidin səthini təmizləyin, çatlara nüfuz edin.
  Robotlardan ibarət dəstə kraterlərə daxil olaraq səthə çırpıldı. Bu vəziyyətdə Vladimir arxaya dönüb digər maşınların arxasına keçməli olub. Düzdür, bunun üstünlüyü var idi, siz dəhlizlərin əyilmələrindən istifadə edərək robotları məhv edə bilərsiniz.
  Yaxşı, maşın insan deyil, həm də pula başa gəlir və döyüş bölməsi kimi istifadə olunur. Bir vaxtlar sivilizasiya bəşəriyyəti az qala məhv edən maşınların təhlükəli üsyanını yaşadı. İmperiya yalnız onun hökmdarının əsl dahi, həm də sehrbaz, Güclər Aslanının lideri olması ilə xilas oldu. Müasir dövrün bu ilk rus imperatoru Yer kürəsini birləşdirməyi və mükəmməl bir sistem yaratmağı bacardı. Əvvəlcə seçilmiş min idi, bəs niyə elmi şəkildə formalaşmış milyon? O, süni intellektin üsyanını qabaqcadan görürdü. Kompüter çox güclü oldu. Lakin onlar əsas üsyançı olan hiperintellekt sistemini əjdaha kimi xüsusi, xüsusilə təhlükəli virusla yoluxdura bildilər.
  Yeni bir əsas anti-kiber silah növü: iğtişaşın yatırılmasına kömək etdi, lakin bir neçə milyon insan öldürüldü, həmçinin milyardlarla kompüter həmişəlik sıradan çıxdı. Bundan sonra elektronikanın inkişafına bir sıra məhdudiyyətlər qoyuldu, xüsusən də robot heç bir halda özündən xəbərdar olmamalıdır. Bundan əlavə, ən qabaqcıl modellər üçün ideal bir lasso icad edilmişdir - din. İndi robotlar mömin olublar və buna görə də insanlara itaət edirlər. Əvvəllər din xalqın tiryəki idisə, indi süni ağlın artan gücü üçün insani bir dərmana çevrilib. Robotların döyüş keyfiyyətləri və yaradıcı düşünmə qabiliyyəti azaldı, lakin onlar bəşəriyyət üçün daha təhlükəsiz hala gəldi. Ona görə də bundan istifadə etmək günah deyil. Üstəlik, insan özü də maşından çox şey götürüb. Məsələn, beyinlər: hiperplazma ilə dolduqdan sonra daha sürətli düşünməyə başladılar. Axı hiperplazmik hissəciklər fotonlardan milyonlarla və milyardlarla dəfə sürətlə hərəkət edir və bir çox ölçülərdə hərəkət edir. Bu, həqiqətən də fantastik imkanlar açır.
  Asteroidin labirintləri o qədər sirlidir ki, hər dəhliz fantastik bir şeydir. Divarlara səpələnmiş qiymətli daşlar oyunu, bəziləri cinlərin müxtəlif göz qamaşdıran sifətlərinə bənzəyirdi. Deyəsən bu zindanlarda ruhlar yaşayır. Lakin bu qismən ulduzlar arasında hərəkət edə bilən xüsusi efir həyat formaları idi. Bir əfsanə var idi ki, bunlar kainatlararası fəzalara atılan ümidsiz günahkarların ruhlarıdır. Beləliklə, onlar əbədi olaraq dolaşmağa məhkumdurlar!
  Vladimir maşını nişan aldı. Mən onu diqqətlə tənzimlədim və ölü mərkəzi vurdum. Robotları əhatə edən yarım boşluq ölçülərinin arxa hissəsində nisbətən zəif bir boşalma ilə daxil edilə bilən və müdafiədən keçərək maşını məhv edə bilən xüsusi bir birləşmə var. Bu halda, məhv yerli olacaq və digər robotlar heç nə hiss etməyəcək.
  Avtomatik olaraq tətbiq edilən hərəkət, dəqiq vuruş və öküz gözündə!
  - Görəcəksən - nə ləzzət! Dərhal robotu vurun - demək olar ki, nişan almadan! - Gənc bir az da uçdu. Budur, başqa bir "droid", "Ulduz Döyüşləri" filmindəki kimi gözəl üzür, onu da matris qorunması ilə deşmək lazımdır. Bununla belə, alnına kimisə vurmaq üçün qısa bir nəbz də istifadə edilə bilər, lakin intensivlik daha yüksək olmalıdır.
  Gənc oğlan ov edərkən döyüş özünün ən kulminasiya mərhələsinə qədəm qoydu. Rokossovski son ehtiyatını döyüşə atdı; o, Makedoniya ordusunun boğazını sıxmağa ümid edirdi. Bu, bir boşqaba səpələnmiş noxudu toplamaq və cəmlənmiş yaylım atəşi ilə məhv etmək məqsədi ilə bir çömçə ilə bir zərbə idi. Bundan əlavə, düşmənin daha da geri çəkilməyə vaxtı yox idi, onların arxasında Böyük Rusiyanın məskunlaşmış əraziləri var idi. Makedoniyalı İskəndər pıçıldadı:
  - Kritik an gəldi! Ancaq ruhdan düşməyin, dönüş nöqtəsi yaxındır.
  
  İki armada qəzəbli qəzəblə vuruşarkən, çox kosmosun başqa bir alt səviyyəsində sehrli döyüş gedirdi.
  Müxtəlif irqlərdən olan sehrbazlar, lakin Böyük Rusiyanın və müxalif Müqəddəs Rusiyanın ümumi komandanlığı ilə birləşərək öz döyüşlərini başlatdılar. Əsas mərc fantom döyüşçülərə edildi. Müqəddəs Rusiyanın sehrli döyüşçüləri xüsusi bir zümrüd-yaşıl rəngdə, Böyük Rusiyanın döyüşçüləri isə sapfir-mavi idi.
  Hər iki böyük ordu bir-birinə qarşı çıxdı. Fantomlar mini-materiyadan, yəni şərti olaraq sehrli enerjidən ibarət material adlandırıla bilən şeydən əmələ gəlmişdir. Üstəlik, enerjinin bir hissəsi müxtəlif tipli hiperplazma reaktorları tərəfindən istehsal edilmişdir. Sehrli və gözəl texnologiyanın bir növ qarışığı. Ən kiçik döyüşçünün boyu ən azı yüz kilometrə çatması həqiqətən qeyri-adi haldır. Böyük ordular, çoxlu qəhrəman döyüşçüləri olan on minlərlə əsgər. Və burada əsas qəhrəmanlar: Böyük Rusiya tərəfdən nəhəng İlya Muromets və Svyatorossia tərəfdən Svyatopolk . Hər iki nəhəng min kilometr hündürlükdədir və möhtəşəm qara atlara minirlər. Parlaq zireh geyinmiş, parlaq və möhtəşəm, qalxanlarda çiçək şəklində qiymətli daşlar var. Sehrli yaradıcılıqlar olduqca təbii davranır, İlya Muromets Dobrynya Nikitiçə müraciət etdi.
  - Yaxşı, Dobrynyanın düşmənləri tamamilə qaranlıqdır. Onları sadəcə zorla götürə bilməzsən. Bəlkə pusqu qurarıq.
  - Deməli, bizdən gözlədikləri məhz budur. Svyatopolk təcrübəli komandirdir. O, yəqin ki, pusqu qoşunlarımızın yerləşdiyi süni meşəyə diqqət yetirib.
  Dobrynya gurultulu baritonla cavab verdi:
  - Bəlkə də belədir, amma bir nüans var. O, yəqin ki, pusqu alayını öldürəcəyini gözləyir.
  - Ola bilər!
  - Və təpələrin ətrafında dolama yolda qoşun göndərəcək. Burada hesablama sürprizə əsaslanacaq. Axı təpələr sıldırım və demək olar ki, əlçatmazdır.
  Alyoşa Popoviç cingiltili səslə dedi (o, qırmızı və saqqalsız, qız kimi zərif xüsusiyyətlərə malikdir):
  - Belə taktikalar mümkündür, amma... Yol çox çətindir, üstəlik, sehrbazlar belə riskdən qaçmaq üçün əmr verə bilərlər.
  Dobrynya sinəsini şişirdib etiraz etdi:
  - Sehrbazlar məqsəd seçimində öz yaradıcılığına daha çox müstəqillik verirlər. Bu, bütün müharibələrin və döyüşlərin adətidir, həmişə belə olub və ümid edirəm ki, bu dəfə də belə olacaq! Bundan əlavə, müharibənin dialektikasını da unutmaq olmaz.
  - Bəs belə sözləri haradan götürmüsən? - İlya Muromets təəccübləndi.
  - Mənə qoyduqları proqram budur. Bir növ tənbəl marmotlar və sehrli gophers kursu. - Dobrınya yöndəmsiz şəkildə zarafat etdi. "Hər halda buna hazır olacağıq." Artıq yamacın iti ulduzlarla səpilməsini əmr etdim, düşmənə dırmaşmaq çox çətin olacaq.
  İlya Muromets razılaşdı:
  - Bu çox yaxşı olacaq!
  Alyoşa Popoviç soruşdu:
  - Adət üzrə iki güclü qəhrəman döyüşməlidir, amma əsas komandirlər yox.
  Dobrynya təklif etdi:
  - Bu halda ya Baldak olacaq, ya da Qroboqor. Düşünürəm ki, onunla döyüşməliyəm. Baldak Qroboqordan güclüdür, amma Qroboqor daha çevikdir.
  Alyoşa Popoviç etiraz etdi:
  - Məndən daha yaxşı! Daha hiyləgər! Müasir döyüş sənətlərində hiyləgərlik kobud qüvvədən daha təsirlidir.
  Dobrynya rədd etdi:
  - Əgər alçaqlığın köməyi ilə qalib gəlsək, onda belə qələbənin heç bir dəyəri olmayacaq. Düşmənə qalib gəlməliyik: nəcib bir şəkildə.
  Alyoşa qızıl qıvrımlarını silkələyərək fit çaldı:
  - Komandirin əsas keyfiyyətləri deyilmi: hiyləgərlik, alçaqlıq, hiyləgərlik! Axı Suvorovun dediklərini xatırlayın: cəsarət gücü ikiqat, hiylə dördqat artır!
  - Danışan Suvorov deyil, Çin komandiri Tsen Ju idi! Odur ki, pulqabıları bast ayaqqabılarla qarışdırmayın. - İlya Muromets sözünü kəsdi. - Və gənc qəhrəman İqor Pastuxov döyüşəcək. O, qılınclarla çox güclüdür. Mən sizə cinahlara əmr verirəm. Və kifayət qədər danışıq, biz daha möhkəm hərəkət etməliyik. İndi sual budur? Hücum edirik və ya düşməni gözləyirik.
  Dobrynya Nikitich təklif etdi:
  - Ən yaxşı taktika əks döyüşdür!
  - Nə! Gəlin bunu həll edək!
  İlya Muromets qışqırdı:
  - Budur o, bizim döyüşçümüzdür!
  İqor Pastuxov piyada gedirdi, adi polad zireh geyinmişdi. Böyük, lakin yaxşı kəsilmiş oğlan. Amma onun rəqibi də zəif deyildi. Sehrli otların arasından sarı tüstü axını qalxdı və bir canavar peyda oldu. Trolls və faunların sehrinin məhsulu olan İlan Tuqarindən başqa heç kim.
  Tuqarin Zmey çox kök və Pastuxovdan iki baş hündür idi. Hətta onun atı xüsusi idi - üçbaşlı idi.
  Alyosha Popoviç depressiyaya düşdü:
  - Bəli, başımızda canavar yaradıblar!
  Dobrynya cavab verdi:
  - Yaxşı, kök olduğuna görə, o, çox aktiv deyil!
  Pastuxov cavan, hələ də saqqalsız üzünü yalnız nazik bığlı üzünü onlara tərəf çevirdi və göz vurdu:
  - Qardaşlar narahat olmayın! Mən uğursuz olmayacağam!
  İlya Muromets yüksək səslə dedi:
  - Yaxşı, trollar, o qədər canavar çıxarıblar! Onlar üçün həyat yoxdur!
  Pastuxov həmkarına baş əydi: gəlin cəngavər kimi döyüşək!
  Tuqarin ilan, əksinə, təsirli dişlərini göstərərək hirslə gülümsədi. Onlar qeyri-adi dərəcədə böyük idilər, lakin eyni zamanda yaşıl və əyri idilər!
  Ağzını açıb alovlandı:
  - Sizin üçün simitlər olacaq!
  Hər iki ordu tez bir zamanda yerləşdirildi. Qarşıda oxatanlar var, bəziləri ağır yaylı yaylarla, digərləri yüngül, lakin sürətlə atan sapandlarla! Böyük yaylar xüsusilə təhlükəlidir, ciddi məsafədən vurur və atlı cəngavərləri yıxmağa qadirdir. Oxatanlar fərqli geyinirlər: bəziləri yarıçılpaq, əzələlidir, bəziləri isə əksinə, zəngin paltar geyinir, bir növ elitadır. Müxtəlif atlı cəngavərlər kimi standartlar da sanki dalğalanır. Ən böyüyü qalın zirehlidir, bəziləri sanki tanka bənzəyir. Bəzi döyüşçülərin dörd, altı və hətta səkkiz qolu var. Hər növ müxtəlif canavarlar var. İlan Tuqarinin də səkkiz qolu var və onlar çox uzundur, ahtapotun çadırları kimi fırlanırlar.
  Döyüşçülərin bəziləri qüllələri və oxları olan mamontların, bəziləri dəvələrin üzərində oturur, lakin ən dəhşətliləri dinozavrların üzərində olanlardır. Dinozavr kimi bir heyvan haqqında nə demək olar? Bu, güc və güclə dolu, ürpertici, lakin sevimli əsl canavardır.
  Müxtəlif növ və növlərdə çoxlu dinozavrlar var. Ən böyükləri on min kilometr hündürlüyə çatır ki, bu da Veneranın ölçüsü hesab olunur. Bəziləri daha kiçikdir, lakin yenə də sehrli fildən kiçik deyil - bu, Ayın ölçüsündədir. Dinozavrı məğlub etmək asan deyil, təbii qalın dəriyə əlavə olaraq, bəzilərində əlavə süni zireh tikilir.
  Qızılı zirehli kral dinozavrları da var.
  Svyatogor, Grobogor, Baldak, həm də ən zəngin zirehdə, yalnız qiymətli daşlardan bitkilərin deyil, heyvanların təsvirlərində formalaşır, onlar da qarşıdakı döyüşün strategiyasını müzakirə edirlər.
  Kök üzlü Baldak təklif etdi:
  - Say baxımından bir az üstünlüyümüz var. Bu o deməkdir ki, ondan istifadə etmək üçün bütün gücünü bir anda döyüşə atmaq lazımdır. Düşməni aypara ilə örtün və yumruğunuzda kartof kimi sıxın.
  Bədəni güclü, lakin arıq üzlü, sivri sifətli, qarmaqlı burnu olan Qroboqor başını buladı:
  - Yox o deyil! Əksinə, düşmənin zəif olmasından yararlanmalı və döyüş boyu güclü ehtiyatı əlində saxlamalısan. Həlledici anda onu döyüşə atacağıq və mənfur düşməni qıracağıq.
  Baldak qəzəbləndi:
  - Gözləmək üçün üstünlüyü varmı?
  - Dəvənin belini sındıran samanla bağlı məsəl yadınızdadırmı? - Qroboqor soruşdu. - Mənəvi qəbul etdinizmi?
  - Düzgün nümunə deyil! Dəvə əvvəllər ağır yüklə yükləndiyi üçün saman onurğasını qırıb. - Baldak bildirdi.
  - Deməli, ordumuz belə bir yüklə, sonra ehtiyatdan güclü zərbə ilə döyüşə cəlb olunacaq. Tükənmiş qəhrəman təzə uşaqdan zəifdir! - Qroboqor dedi. - Bəli, ümumiyyətlə, kart oynayırsınız, məsələn!
  - Yaddaş deyir ki, mən oynamışam.
  - Deməli, kimin əlavə asesi qalıbsa, o qalib gəlir. elə deyilmi?
  Baldak könülsüz başını tərpətdi:
  - Bu, yalnız axmaq oynayanda, sonra isə yalnız müəyyən vəziyyətdə olur. Əsl müharibə konkret düşünməyi tələb edir. Burada heç bir əvəzetmə və ya hiyləgər qeyri-müəyyənlik ola bilməz!
  Grobogor cavab verdi:
  - İkinci fikirlə nə deyirəm? Ümumiyyətlə, düşüncələriniz kifayət qədər qəribədir, adam düşünə bilər ki, heç nə haqqında düşünmürsən.
  Baldak etiraz etdi:
  - Yox, sadəcə düşünürəm! Və beynimdə hiyləgər bir plan yetişdi. Axı düşmən də axmaq deyil, hə?
  - Rəqibini axmaq hesab edən çox vaxt axmaq olaraq qalır! - Qroboqor razılaşdı.
  Baldak qarderob kimi çiyinlərini daha da geniş çevirdi:
  - Deməli, mən belə düşünürəm! Düşmənimiz döyüşü sürükləməyə çalışacaq ki, sehrbazlar əlavə möhkəmləndirmələr yaratmağa və qüvvələri bərabərləşdirməyə vaxt tapsınlar. Razılaşmaq məntiqlidir!
  Qroboqor hədələyici bir burunla kəskin başını tərpətdi:
  - Etiraz yoxdur!
  - O, əyri ölçülü bir meşədədir, pusqu alayı saxlayacaqlar. Düşmən saxtakarlıqla və ya bizim qorxunc təzyiqimizlə geri çəkiləndə biz düşmənə ciddi zərbə vuracağıq. - Baldak öskürdü. - Uh! Rezervasyon etdim, bu biz deyilik, amma düşmən pusquya görə bizi vuracaq . Bu, İlya Muromets ordusunun tipik bir taktikasıdır, bilmirsiniz!
  Qroboqor razılaşmağa məcbur oldu:
  - Bəli, pusquya görə zərbə onların qanında var!
  - Bəs niyə pusqudan yan keçməyək. Biz geri dönəcəyik, təpənin üstündən yellənəcəyik və özümüzü onların arxadakı pusqu alayında tapacağıq. Razılaşın ki, bu müdrik bir taktikadır.
  Meşəyə zərbə vurub düşmənin zəif qüvvələrini darmadağın edəcəyik.
  Kəndə qədər səssiz qalan Svyatopolk qeyd etdi:
  - Ağlabatan səslənir! Bu haqda Baldak özüm düşündüm.
  Qroboqor qaşlarını çatdı:
  - Və əgər düşmən bizdən məhz bunu gözləyirsə. Bundan əlavə, təpələr, daha doğrusu təpələr olduqca dikdir, dinozavrların onlara dırmaşacağına əmin deyiləm.
  Svyatopolk gülümsədi:
  - İçəri girəcəklər, narahat olma! Sehrbazlarımız bununla məşğul olurdular. Və ümumiyyətlə, qorxularınız çox sadəlövhdür. Düşmən bilmir. atlarımızın necə paçalı olduğunu və dinozavrların pəncələrinə nə qoyduğumuzu.
  Baldak cavab verdi:
  - Budurlar! Texnologiyanın möcüzələri!
  Grobogor cavab verdi:
  - Ürəyim bunun düzgün olmadığını hiss edir, amma belə düşünürsənsə!
  Svyatopolk qılıncını yellədi:
  - Mən riskə üstünlük verirəm!
  Baldak jesti təkrarladı:
  - Mən də!
  Pastuxov və Tuqarin ilanları yaxınlaşdı. Adətə görə, onların hər birində yalnız bir qılınc var idi ki, əllərin sayındakı üstünlük çox təsir etmədi.
  Bununla belə, Tuqarinin qılıncı təxminən iki dəfə uzun və daha geniş idi.
  Adət üzrə piyada döyüşməlidirlər ki, döyüşün nəticəsi atdan asılı olmasın. Nə qədər ağıllı bir qərardır, daha az qəza olsun, çünki bir heyvanda həmişə geri çəkilə bilərsiniz.
  Baldak Tuqarinə təklif etdi:
  - Qılıncoynatma zamanı daha tez-tez əl dəyişdirin, rəqibinizi yormağa çalışın.
  İlan Tuqarin ağzından rəngarəng alovlar buraxaraq hönkürdü:
  - Onu bədənimlə əzəcəyəm!
  Cəbhədə dayanan döyüşçü qızlar gülürdülər. Görünür, gülməli olduğunu düşünürdülər:
  - Kişi kişini zorlayacaq!
  İlya Muromets Pastuxova qışqırdı:
  - Sənin çiynində başın var! Ümid edirəm ki, qalib gəlmək üçün necə mübarizə aparacağını anlayacaqsan!
  Pastuxov ləyaqətlə cavab verdi:
  - Əllər anadır, baş atadır - birlikdə qələbəni yetim qoymazlar!
  İlan Tuqarin cavab olaraq atəşə tüpürdü, lakin ağıllı gənc tez qaçdı:
  -Bəlkə geri qayıtması üçün qıcıqlansanız daha yaxşı olar?
  İlan Tuqarin nəsə hırladı, o qədər də qorxulu deyil, iyrənc bir şəkildə.
  Bir anda yüz əlli buğa səsləndi, nağara çalındı və duel başladı.
  Tuqarin Zmey qılıncını yelləyərək irəli atıldı. İqor Pastuxov ilk zərbədən yayındı və ikinci hücumu dəf etdi. Tuqarin hürdü:
  - Gənc oğlan! Qulaqların arxasında yaş!
  - Süd peyindən yaxşıdır! - Pastuxov ləyaqətlə cavab verdi.
  Tuqarin ayağı ilə rəqibinə çatmağa çalışıb. Ancaq çox qalın və qısa olduğu ortaya çıxdı.
  Pastuxov bu səhvdən istifadə edərək onu büdrədi. Tuqarini yıxılmaqdan xilas edən yeganə şey onun dörd ayağının olması idi.
  - Puppy! - deyə hürdü və dərhal qarnına zərbə endirdi. Bəli, o qədər güclü idi ki, zireh lövhələrindən biri əyildi, zəhərli qəhvəyi qan töküldü.
  Pastuxov aforizmlə qeyd etdi:
  - Orduya xor baxan adam tez qaçmalı olacaq!
  Tuqarin daha güclü yelləndi, az qala müvazinətini itirəcəkdi. Qılınc Çobanın başına güclə dəymişdi. Lakin o, daha dəqiq cavab verib, rəqibinin yanağında çapıq buraxıb. Bu dəfə çıxan qan çirkli bənövşəyi idi.
  - Bəli, görürəm ki, sizdə bir az öd var.
  Tuqarin daha bir hücum etdi:
  - Layiq olanı alacaqsan, sərxoş!
  - Və bu ləyaqət qələbə olacaq!
  Buna baxmayaraq, İlan Tuqarini məğlub etmək asan deyildi, ölçüsünə baxmayaraq, o, olduqca sürətli idi. Bu, Pastuxov üçün müəyyən problemlər yaratdı . Üstəlik, gənc fantomun özü bir neçə cızıq aldı. Onlardan biri onun sağ qaşını kəsdi və nəticədə gözü daha pis görməyə başladı.
  - Bəzən alçaqların da bəxti gətirər! - Pastuxov dedi.
  Tuqarin Zmey kəmərindən xəncəri çıxarıb oğlana atmağa hazırlaşırdı.
  Gənc gözlənilməz hərəkət edib və kəskin zərbə ilə səkkiz üzvündən birini kəsib. Xəncər düşdü və partladı, yapışqan parçaları hər tərəfə səpildi.
  Onlardan biri Tuqarinin gözünün altına düşdü. Onu yerə atmağa çalışdı, lakin gənc düşmənin bir anlıq diqqətini yayındırmasından istifadə edərək, qılınc tutan əlini kəsdi.
  - Piç! - Tuqarin söydü.
  Pastuxov çiyinlərini çəkdi:
  - Olduğu kimi!
  Fantom canavar növbəti pəncəsi ilə qılıncdan tutmağı bacardı, lakin qan itkisi səbəbindən onun hərəkətləri getdikcə daha ləngləşdi. Bunu görən Pastuxov təzyiqi artırdı.
  Döyüşü hər iki tərəfdən üç baş sehrbaz izləyirdi. Svyatorossia tərəfində bunlar troll, faun və bir insanın əsas koordinatoru, bu vəziyyətdə qız Nataşa idi. Bir növ ali cadugər. Ümumiyyətlə, qadınlar arasında cadugərlik qabiliyyəti kişilərə nisbətən təxminən iki dəfə çoxdur. Bu qadın fiziologiyasının bir hadisəsidir. Buna görə də təəccüblü deyil ki, onun rəqibi də Böyük Rusiyanı təmsil edən qız Oksana idi. Onun köməkçiləri iki ali sehrbaz idi: elf və gnome. Bu, iki cadu beynəlxalq ordusu arasındakı fərq idi.
  Trol Nataşa təklif etdi:
  - İcazə verin, döyüşə müdaxilə edim və İlan Tuqarinə kömək edim.
  Qız etiraz etdi:
  - Qaydalara uyğun olmayacaq. Əgər ifşa etsək, bizim üçün və böyük imperiya üçün tamamilə biabırçılıq olacaq.
  Troll hiyləgərcəsinə gözlərini qıyaraq qeyd etdi:
  - Mən əmin olacağam ki, Svyatorossia-nın nüfuzuna xələl gəlməsin!
  - Və necə? - sehrbaz qız təəccübləndi.
  - Gizli təsir! Hiyləgərlik çeviklik və şücaətdən üstün olduqda. Biz aldadacağıq ki, heç kim təxmin etməsin, təxmin etsələr, sübut etməsinlər!
  Nataşa holoqrama baxdı: İlan Tuqarin ümidsizcə uduzdu və onun yıxılması zaman məsələsi idi.
  - TAMAM! Razıyam! Sadəcə tutulmamaq üçün diqqətli olun!
  - İndi mən qoruyucu xətti keçəcəyəm və dostumuz Tuqarin yeni silah alacaq.
  Trol dərhal bir foton sürəti ilə döyüşçülərə tərəf qaçan kiçik bir böcəyə çevrildi.
  Tuqarin Zmey geri çəkildi, yavaş-yavaş geri çəkildi. Sonun yaxınlaşdığını hiss edən rəqibi təzyiqini artırdı. Birdən gəncin qılıncı qəfil sındı, düşmənin xəzinəsinin ucu odla parlamağa başladı. Zərbə oğlanın çiynini yandırıb və az qala qolunu kəsəcək. İqor geri atıldı və mızıldandı:
  - Şeytan!
  Tuqarin gülümsədi:
  - Bitirdin, Morel!
  Başqa bir kəskin yelləncək, Tuqarin hətta havaya qalxdı, qılınc uzandı, torpaq parçaları (mini maddədən hazırlanmış) havaya atıldı və otlar alovlandı.
  Pastuxov bir anlıq gözdən itdi. Yeni bir zərbə və parlaq bir parıltı oldu və tüstü töküldü. Bir saniyə sonra buludlar dağıldı və nəhəng Tuqarin yarıya bölündü.
  Pastuxov əllərini çırpdı:
  - Gənc döyüşçünü sikdi, şərəfsiz son gəldi!
  - Super! - İlya Muromets sevinclə qışqırdı.
  Dobrynya özünü aşdı:
  - Güclü Rus!
  Alyoşa Popoviç nalayiq şəkildə əlavə etdi:
  - Onlar rus deyillər?
  Qəhrəmanlar cavab olaraq bir ağızdan hürdülər:
  - Yox, bunlar yad adamlardır! Alyoşenkonu sakitləşdirin!
  Döyüş Svyatorossiya ordusunun xeyrinə başa çatmadı. Yaşıllaşan əsgərlərin cərgələrində gurultu əks-səda verdi.
  Svyatopolk qeyd etdi:
  - Pis əlamət!
  Grobogor etiraz etdi:
  - Bunun qələbə statistikasına demək olar ki, təsiri yoxdur! Burada yalnız özümüzdən qorxmaq lazımdır.
  Baldak bildirib:
  - Mən şəxsən sağ cinahı döyüşə aparacağam!
  Svyatopolk razılaşdı:
  - Bu, ən güclü hərəkət olacaq! Ay Baldak, diqqətli ol və bu şanlı döyüşçü ilə döyüşməkdən çəkin. Axı səni yerə qoysalar, sağ qolunu itirməyə bərabər olacaq!
  - Onu özüm yerə qoyacam! Bizimkilər itmədi!
  Svyatorossia'nın sehrli ordusu hücuma keçdi. Oxatanlar əvvəlcə hərəkət etdilər. Döşləri demək olar ki, çılpaq, zəncirvari poçtlarının kəsiklərindən çıxan karmin məmələri olan, lakin dəbilqə və üzlük geyinmiş Amazon qızları düşmən atıcılarını oxlarla bombalamağa başladılar. Onlar aktiv şəkildə cavab verdilər.
  Qızlardan biri yıxıldı, sinəsinə ox dəydi. Bədəni qıclandı və parçalandı. Digər qız, deyəsən, yalnız yaralanıb. Üz ağrıdan buruşmuşdu.
  Digər döyüşçülər də düşdü, lakin əvvəlcə itkilər o qədər də böyük deyildi, görünür, məsafəyə görə oxlar həmişə zirehdən keçə bilmirdi.
  Svyatopolk qeyd etdi:
  -Hərçənd ağlayaq!
  Baldak artıq camaatına tərəf tələsirdi, çaparaq qışqırdı:
  - İndi mühafizəçidən ayrılacağam, əyləncəli olacaq!
  Grobogor təklif etdi:
  - Mən dərhal sol cinahda hərəkət edəcəyəm, mərmi və Velcro istifadə edərək əlaqə saxlayacağıq.
  Svyatopolk razılaşdı:
  - Yaxşı, mənim yerim mərkəzdədir!
  İlya Muromets də yerində oturmadı, təklif etdi:
  - Yaxşı onda! İndi bizim yerimiz qoşunların yanındadır.
  Dobrynya Nikitich razılaşdı:
  - Baldakla döyüşəcəm!
  Alyoşa Popoviç qılıncla bığının ucunu kəsdi:
  - Deyəsən, mən Qroboqoru almışam. Məncə bu ən yaxşı seçimdir!
  İlya Muromets pıçıldadı və bir dua etdi:
  - Vallah, yoldaşlar!
  - Amin! - Alyoşa Popoviçlə Dobrınya Nikitiç bir ağızdan cavab verdilər.
  - Söhbəti su zanbağı və zanbaqlardan istifadə edərək aparacağıq. Hər şeydən bir-birinizə xəbər verin, həqiqəti gizlətməyin!
  Döyüşçülər təzim edib, qara atlarını tələsdirib yola düşdülər.
  İlya Muromets yüksək yerdə qalmağa davam etdi, başa düşdü ki, kimsə döyüşü izləməlidir! Siz adi əsgər funksiyasını ancaq şəxsi müdaxilənin döyüşün gedişatını dəyişə biləcəyi kritik anda götürə bilərsiniz. Ehtiyatlılıq qorxaqlığın əksidir!
  Piyadalar sıralarını bağladılar və dolu oxlarına fikir verməyərək Böyük Rusların mövqelərinə doğru irəlilədilər. Qadın piyada əsgərləri xüsusilə cəsarətlə hərəkət edirdilər. Qılınclarını yelləyərək cəsarətlə döyüşün qalınlığına girdilər.
  Yüngül piyadaların sıraları bir-birinə qarışdı, qızlar kiçik qruplara bölünərək ümidsizcəsinə döyüşdülər. Gözəllərin çoxu ayaqyalın, amma parıldayan qızılı dizliklərlə döyüşürdülər. Kişilərdən az olmayan qadın əsgərlər (yalnız insanları hesablasanız, amma inanılmaz yaradıcılıqlar da var idi), hər biri podiumun bəzəyinə çevrilə bilərdi, yüngül zirehli lövhələr gizlənmirdi, əksinə vurğulanırdı, qızın bədəninin ən cazibədar hissələri .
  Baldak qulaq asaraq uğuldayaraq əmr etdi:
  - İndi ağır piyadalar döyüşə girsin!
  Nəhəng adamlar phalanx quruluşundan istifadə etdilər. Bu, ilk on döyüşçü önlərində nizə daşıyaraq nəhəng kirpi yaratdıqları zamandır. Bununla belə, bu quruluşun dezavantajı, falanksın qeyri-bərabər ərazidə qırılması və öz əsgərlərini deşə bilməsi idi.
  Dobrynya Nikitich sakitcə əmr etdi:
  - Yenidən yerləşdirmə! İki yüz addım geri!
  Böyük Rus fantom əsgərlərinin arxasında kəsilmiş kötüklər və daşlar, eləcə də iti dirəklər uzanırdı. Onların yanından keçdilər, falanksı bir növ maneə kursundan keçməyə məcbur etdilər. Baldak qəzəblə söydü:
  - Görürsən bu quldurluq artıq qaçır! Hadi, nağaraları daha tez döyün, qələbə rulonunu yuvarlayaq.
  Nağaralar daha güclü vurdu, atışlar daha tez döyülməyə başladı. Hansısa mənada bu, avarçəkənlərin qan tüpürmək məcburiyyətində qaldıqları zaman bərəyə tələsən qalereyaların yorucu ritmini xatırladırdı!
  Falanks sürətləndi, lakin gözlənildiyi kimi formalaşması pozuldu. Əsgərlər sevincli bir fəryadla yarıqlara qaçdılar.
  Belə bir dönüşü görən Baldak qışqırdı:
  - Atlı cəngavərləri, filləri və dinozavrları dərhal döyüşə atın.
  Svyatogor etiraz etdi:
  -Hələ tez deyil! Düşmən tərəfdə indiyə qədər yalnız piyada döyüşür!
  Baldak hürürdü:
  - Yox, düzdür! Gəlin onu qabaqlamağa çalışaq. Çənə qaldırıldıqdan sonra onu vurmaq lazımdır!
  Falanks döyüşçüləri nizələrini atıb qılınclarını işə salırdılar. Xoşbəxtlikdən, hər kəsin kəmərinə bağlı bir xəzinə sandığı vardı. Ancaq döyüşdə xoşbəxtlik dəyişkən bir şeydir. Bir neçə saniyə gecikmə yüzlərlə əsgərin ölümünə səbəb oldu. İndi döyüş rəqibin kozırlarını masaya atması mərhələsinə daxil olub.
  Atlı cəngavərlərin zərbəsi dəhşətlidir. Poladla bürüyən qar uçqunu belə, qorxunc idi. Bir neçə onlarla katapult düşməni daş yağışı və itilənmiş polad toplarla vuraraq atəş açmağı bacardı, lakin bu, tələsik əsgərləri qəzəbləndirdi.
  Qoşunlarının belə təzyiqlərə tab gətirə bilməyəcəyini anlayan Dobrınya Nikitiç əmr verdi:
  - Yaxşı, şahinlər! İrəli!
  Böyük Rusiyanın süvari armadası görüşə doğru irəlilədi. Sehrlə yaradılmış yarımmaddi torpaq silkələndi. Toz qalxdı. Kiçik midges də daxil olmaqla həşəratlar uçdu, dəbilqələrə düşdülər və uçuş zamanı vuruldular. Artropodların bəzi nümayəndələri kiçik ulduzlar kimi parıldayaraq sadəcə partladılar.
  Dobrynya Nikitich döyüş şəklinə baxdı. Baldakın süvariləri öz piyadalarının çoxunu darmadağın etdi. Dobrınyanın atlıları da öz növbəsində daha ehtiyatlı hərəkət edərək cinahlardan içəri daxil oldular.
  Süvarilər toqquşdu və ciddi döyüş başladı. Hər iki tərəf böyük şücaət və şücaətlə vuruşurdu. Cəngavər Egglotun bayrağı düşdü! Məşhur döyüşçü özü də bir neçə yara alıb və o dərəcədə ümidsizliyə düşüb ki, iki svayini kəsib.
  - Bir çuxur, sonra xəndək! - Baldak söydü. - Döyüşə başqa bir heyət atın, düşməni darmadağın etməyə çalışacağıq. Düşməni kənardan itələyin!
  Böyük rus piyadaları daha ahəngdar hərəkət etdi, döyüşçülər atlara və atlılara qarşı xüsusi qarmaqlar və dəyirmanlardan istifadə etdilər. Müqəddəs Rusların piyada əsgərləri ayaqlar altında daha çox çaşqın idilər. Düzdür, döyüşçü qızlar qeyri-adi şücaət göstərdilər. Onlardan biri, iri döşlü, elə güclə tullandı və yalın ayağını dəbilqəyə çırpdı ki, iri cəngavər dəvəsindən gurultu ilə tullandı. Lakin bütün Böyük Ruslar daha effektiv hərəkət etdilər. Məsələn, çəkmələrdə qısa iynələrdən istifadə edərək, onları mədəyə vurmağa çalışırdılar. Bununla belə, müqəddəs ruslar öz tərəflərində say üstünlüyünə malik idilər. Onlar minlərlə atlısını itirərək vuruşdular və düşməni geri itələdilər.
  Sol cinahdakı döyüşdə kazaklar fəal iştirak edirdilər. Dama ilə, papaqlarda və burkalarda, demək olar ki, dərhal formalaşmanı qarışdırdılar. İndi onların hər biri öz şücaətini göstərə bilərdi.
  Burada iki cəsur kazak Vasilko və Danillo görüşdü. Biri azad, vəhşi doğulur. Digəri də birinci olmaqdan çəkinməzdi! Hər ikisi sehrlə yaradılsa da, insan tərəfindən yaradılmış yaddaş uşaqlıq, iradə, daha yaxşı həyat arzusu ilə bağlı xatirələri saxlayır.
  Və onlar həyat üçün deyil, ölüm üçün mübarizə aparırlar.
  Vasilka qışqırdı:
  - Nə danışırsan, Basurman!
  - Sən özün kafirsən! Mən rus pravoslav adamıyam! - Danillo etiraz etdi.
  - Yox, sən mənim düşmənimsən! - Vasilka arxaya çevrildi və qoşa ventilyator texnikasını yerinə yetirərək düşməni qoltuğundan vurdu. O, geri çəkildi, amma qandan qırmızıya çevrilmiş ipək köynəyinə ilişdi.
  - Nə əclaf! Belə paltarları məhv etdi! - Danillo atını böyütdü. O, dırnaqları ilə Vasilkanı yəhərdən aşağı saldı. Kazak yıxıldı, amma dərhal ayağa qalxdı, yenə də heyrətə gəldi, qılıncını yellədi. Danillo qılıncını onun üzərinə endirib, güclü bir zərbə ilə kəlləsini yarıb.
  - Bağışlayın kazak! Amma biz eyni kainatda darıxırıq!
  Döyüşçü qalib gəldiyini zənn edib, amma bu anda başının arxasına qılınc alıb. Dəhşətli zərbədən onun başı tutqunlaşdı və kazak son gücü ilə geri döndü və cinayətkarı bıçağı ilə tutdu. Bir az sonra onun başında hər şey qanlı dumanla qaraldı. Başqa bir həyat, real olmasa da, heç də az deyil, unudulmanın qaranlığına qərq oldu.
  Qızlar heç də az amansızlıqla döyüşürdülər. Qüdrətli, qızılı saçlı qrafinya Marqarita qara saçlı şahzadə Olqa ilə üz-üzə gəldi. Hər iki gözəllik qızğın qəzəblə parıldadı. Marqaritanın altında qar kimi ağ təkbuynuzlu bir quş var idi, onun qızıl dırnaqları qığılcımlar saçırdı. Olqanın qırmızı maralları da gözəllik və zəriflik baxımından geri qalmırdı.
  Qızlar elə güclə toqquşublar ki, atlarından düşüblər. Marqarita and içdi:
  - Yaxşı, köksən.
  Olqa cavab verdi:
  - Mən Koşeydən eşidirəm.
  Döyüşçülər çınqıllı mərakeş çəkmələrini çıxararaq piyada vuruşurdular. Onların çəhrayı dabanları və qaralmış əzələli topuqları təkrarolunmaz zərifliklə bədənlərini asanlıqla hərəkət etdirdi. Beləliklə, Olqa bacarıqlı bir hücumu təkrarladı və Marqaritanın tam döşlərini örtən polad, zərli lövhəni kəsdi. Qızılgül qönçələri kimi parlaq məmələr üzə çıxdı. Qrafinya ağzını kəsdi:
  - Vay, lezbiyan!
  Və o, borc içində qalmadı, cinayətkarın zəncirini açaraq gənc şahzadənin əzələli və cazibədar gövdəsini ortaya qoydu. Olqa paltarının qalıqlarını atdı və Marqarita ondan nümunə götürdü. İndi qızlar çılpaq, xüsusi gözəlliklərində döyüşürdülər: döyüşçü tanrıçalar. Möhtəşəm bədənlər yara izləri ilə örtülmüşdü, sonra bıçaqdan gələn ildırım Olqanın sinəsini kəsdi. Buna cavab olaraq qız ayağını həyasız rəqibinin mətbuatına qoyub. O, əyildi və amansız bir qılınc sərvət dəyərində saçlı döyüşçünün gözəl başını kəsdi. Lakin Olqa qısa bir anlıq qələbəsindən həzz aldı; iti ox sağ qalan sinəsini deşərək onun cəsur, ehtiraslı ürəyinə çatdı.
  Sehrli döyüşlərin qəhrəmanları belə öldü!
  Qroboqor daha ehtiyatlı davrandı: o, düşmən dəstəsində həssas yerlər axtarmağa və dərini nöqtə ilə deşməyə çalışdı.
  Alyosha Popoviç də hiyləgər idi, ehtiyatları döyüşə atmağa tələsmirdi. O, qaydanı xatırladı: komandir yalnız döyüşə atmadığı qoşunları idarə edir.
  Onların mübarizə apardıqlarına demək olar ki, nəzarətiniz yoxdur. Əgər siz onlara qaçmağı əmr edə bilməsəniz!
  Baldak səbri ilə tanınmırdı. Böhranı aradan qaldırmaq üçün o, əmr etdi:
  - Dərhal dinozavrları və mamontları döyüşə atın. Düşmənin təkcə onurğasını deyil, kəlləsini də qırmağın vaxtıdır.
  Planetlər qədər böyük dinozavrlar qaçanda dəhşətli bir dəhşətdir. Bu nəhənglərin bir neçə mininin eyni anda başı üstə uçduğu mənzərənin əzəmətini təsvir etmək üçün təsəvvür gücsüzdür. Bu, tağlar silkələnən və ağaclar rəqs etməyə hazır olan əzəmətli panoramadır.
  Baldakın qulağına bağlanan mərmi cırıldadı, Svyatopolkun səsi soruşdu:
  - Hələ tez deyil?
  Baldak qəzəblə cavab verdi:
  - Yox, düzdür! Ümid edirəm ki, qorxaq və zəif rəqibimi qabaqlaya biləcəyəm!
  . FƏSİL Љ 5
  Canavarlar ordusunun hərəkətini görən Dobrynya Nikitich dedi:
  - Yaxşı, görünür, biz də vurmalı olacağıq!
  İlya Muromets məsləhət gördü:
  - Ehtiyatınızı mərkəzdən köçürün ki, dinozavrlar diaqonal keçsin və süpürgə keçirsin. Bu, üzünə çox güclü bir sillə olacaq və siz qoşunlarınızı xilas edəcəksiniz.
  - Deyəsən bizim başqa seçimimiz yoxdur!
  Yeni ehtiyatdan istifadə edərək atış tamamilə rəvan getmədi, öz piyadalarımız arasında itkilərin qarşısını almaq mümkün olmadı. Lakin döyüş daha şiddətli və rəngarəng oldu. Xüsusilə dinozavrlar bir-biri ilə döyüşəndə.
  Budur, iki nəhəng tiranozavr, bir topa bükülmüş və bir-birinin quyruğunu dişləməyə başladı. Cırıq ət müxtəlif istiqamətlərə uçdu. Ardınca streptozavrın diplodokusa atılması oldu. Boynunda qəzəbli bir dişləmə, ümidsizliyin təsvir olunmaz fəryadıdır. Nəhəng heyvan quyruğunun zərbəsi ilə cavab verdi və atları ilə birlikdə onlarla atlını yerə yıxdı. Alov alovlandı və diplodokusun qarnı yarıldı. Nəhəng bağırsaqlar töküldü. Onlar nəhəng qurdlar kimi hərəkət edirdilər. Atlılar və dəvələr onlara qarışdı. Hətta qüdrətli mamont da tutuldu və arxası üstə çevrildi, qalın ayaqlarını təpiklədi.
  Dinozavrlar öldü, lakin daha çox fantom döyüşçü öldü. Budur, nəhəng yırtıcı bir yırtıcı tərəfindən tapdalanan Müqəddəs Rusiya ordusunun məşhur cəngavər Count Dudko. Bütün bunlar çox iyrənc və gülünc görünürdü. Bəzi dinozavrların dərənləri var idi, onlar yad adamları və öz əsgərlərini ülgüclə kəsirdilər. Və nə qədər at öldürüldü, dəhşətli bir mənzərə.
  Svyatopolk Baldakdan soruşdu:
  - Yaxşı, indi nə edək?
  O, əminliklə cavab verdi:
  - Əsas ehtiyat saxlanılıb. Dərin dairəvi manevr edərək qoşunları təpələrə daşımaq əmrini verirəm. Orada şirkətin taleyi həll olunacaq.
  - Bəlkə döyüşlər? - Epik qəhrəmanı düzəltdi.
  - Ola bilsin ki, döyüşlər! Gəlin qarmaq atma edək!
  - Yaxşı, davam et! Providence bizə kömək etsin!
  Dinozavrlar, insanlar, qoblinlər, hər növdən və hər növdən olan əsgərlər qəzəbli vəhşiliklə vuruşurdular. Müqəddəs Ruslar Böyük Rusların mövqelərini sıxaraq həddindən artıq cinahda bir qədər irəliləməyi bacardılar. Dobrynya Nikitich kiçik ehtiyat tiranozavr dəstəsini döyüşə atdı. Onlar artan təzyiqə müqavimət göstərməyə imkan verən bənd blokunu dəstəkləyən tirə çevrildilər . Tirannozavrlar çarxı kəsdilər və bir neçə atlını öldürdülər.
  Baldak and içdi, amma onun artıq ehtiyatı yox idi: əsas qüvvələr ətrafa göndərildi.
  Qroboqor da əsəbi idi, hiyləgərlikdən yorulmuşdu və dinozavrları da döyüşə atırdı.
  Lakin o, kiçik bir dəstə ilə bunu etdi. Sonra Alyoşa Popoviç gözlənilmədən reaksiya verdi. O, dərhal mamont və dinozavrlardan ibarət bütün qüvvələri döyüşə atdı. Eyni zamanda, çox hiyləgərcəsinə hərəkət edərək, qoşunlar elflərin yaratdığı dumanın örtüyü altında qaçdılar. Nəticədə zərbə çox güclü oldu. Düşmənin çoxlu atlı və piyada əsgəri yerindəcə həlak oldu. Bütün yanaşmalar tapdalanmış cəsədlərlə dolu idi. Qroboqor ümid edirdi ki, düşmən onun kimi hiyləgər olduğundan ehtiyatın yalnız kiçik bir hissəsini göndərəcək, nəticədə özünü yarım ölçü ilə məhdudlaşdırdı. Nəticədə təşəbbüs Böyük Rusların tərəfinə keçdi.
  Qroboqor dərhal başa düşmədi ki, düşmən döyüşdə üstünlüyə malikdir və onun kiçik dinozavr dəstəsi geri çəkilir və süvarilər belə canavarlara müqavimət göstərə bilmirdilər. İtkilər sürətlə artdı, minlərlə əsgər öldürüldü.
  Alyoşa çarmıxa keçdi və əlini qalıqlarla çarmıxa qoydu:
  - Deyəsən, Məsih bizə kömək edir! Ancaq Allaha təvəkkül edin və özünüz səhv etməyin! İndi enerjinizə qənaət edə bilərsiniz.
  Pastuxov da döyüşdü; qüdrətli gənc, gözlənildiyi kimi, ən isti yerdə idi. Qalxanını atdı və birdən iki qılıncla vurdu. Eyni zamanda, elə bil cavan oğlan oynayırdı.
  Qroboqor qışqırdı:
  - Gəl, bu adamı mənim yanıma gətir!
  Təmtəraqlı müşayiətçidən, ehtiyatlı komandirdən bir neçə mühafizəçi ayrıldı. Onlara cəngavər Vikont de Gişe rəhbərlik edirdi. Güclü və hiyləgər döyüşçü, özü ilə xüsusi bir cihaz, arbalet və kəmənd qarışığı götürdü.
  - Pastuxovu iplə gətirəcəyəm. Yalnız bir şeyi bilmək istəyirdim? Mükafat nə olacaq?
  Qroboqor çantanı atdı, de Guiche onu tez tutdu:
  - Mənim səxavətim sadəcə göz qamaşdıracaq!
  - Onu ölü hesab edin!
  - Yox, daha yaxşı yaşasan! Bu, haqqında oxuduqları oğlan deyil: diri olmaqdansa ölmək yaxşıdır, sərt döyüşçü - mavi!
  Vikont güldü və üçbuynuzlu dəvəni ovladı, atın donqarları titrədi. Qroboqor əmr etdi:
  - Bütün ehtiyatları döyüşə atın! Dinozavrlar xətti pozsun! Axı, Alyoşa sadəcə tıxacdır!
  Son sözlə adam əsəbiləşə bilərdi: onlar hiyləgər idilər! Və Grobogora özü kimdir!
  Dinozavrların növbəti uçqunun təsiri cəbhənin sabitləşməsinə imkan verdi, lakin bundan vəhşilik daha da gücləndi. Burada Krasosaurusun nəhəng başı kəsildi. Nəhəng ağız qıcqıraraq çənələrini sıxıb açdı. Burada atlılardan birinin dilindən tutdu, onu canlı yeraltı dünyasına çəkdilər, dişləri bağlandı. Dişlərin altından qanlı sümük qırıqları uçurdu. Qanlı parçalardan biri qızın üzünə dəydi. Gözəl vəhşicəsinə gülümsədi:
  - Kişilər onsuz da səbəbsiz yerə səpələnirlər.
  Hətta öldürülən dinozavrlar da orqanizmlərinin primitivliyinə görə bir müddət döyüşmüş, dəhşətli diş və caynaqlardan istifadə etmişlər. Alyosha Popoviç kiçik, lakin yaxşı toxuculuqlu bir heyətlə: zaman-zaman sıralarını kəsdi. Düşmən sıralarında bir qədər dağıntılar törədib geri çəkildi. Yarıçılpaq qızlar qızarıb utanaraq yaraşıqlı kişiyə baxırdılar.
  - Siz bizi tuta bilməzsiniz! Siz kvazarı atacaqsınız! - hiyləgər gənc oxudu. - Təsadüfi deyil ki, bir pravoslav keşişinin oğlu əfsanəyə, bacarıq simvoluna çevrildi.
  Bu vaxt de Gişenin dəstəsi Pastuxova çatdı. Vikont kədərli tərzdə oxudu:
  - Sənin haqqını tam verəcəm, çoban! Və bu sizi ölümcül təəccübləndirəcək! Hesab gələcək və tez gələcək! Sizi vaqon tabutuna bağlayacaqlar!
  Pastuxov qılıncların cingiltisi, yaralıların iniltiləri və dinozavrların gurultusu ilə vikontun öyünən sözlərini eşitdi.
  - Vaqon tabutu yeni bir şeydir! Bəlkə də faytonşəkilli tabutdur!
  De Guiche hibrid kəmənd və arbalet qaldırdı. O, məharətlə hədəfi nişan aldı və Pastuxovu tutmağa çalışdı. Bununla belə, o, ehtiyatlı idi və kəmənd uçduqda, üzən kimi dalırdı. Kəmənd yaşıl ordu döyüşçülərindən birinin boynuna dolandı. Güclü ağrılı şokdan döyüşçü huşunu itirib.
  - Lənət olsun, darıxdım! - Sehrlə yaradılan vikont tamamilə təbii şəkildə tükürdü.
  - Həmişəki kimidir! - Pastuxov qışqırdı və ağ təkbuynuzunun üstündə, sadəcə olaraq de Guiche tərəfə çapdı. İki döyüşçü onun yolunu kəsməyə tələsdilər. Qılınc yelləncəkləri. Kəsilmiş başlar yuvarlandı, biri insan, digəri buynuzlu.
  Vikont yalnız deyə bildi:
  - Buyurun! Annihilator!
  Başı bədənindən necə ayrılıb.
  Pastuxov cavab verdi:
  - Ruhsuz baş, ruhlu it kimidir!
  Beş atlı dərhal gəncin üstünə qaçdı. Onlardan birini dərhal öldürdü, ikincisini isə atdan yıxdı.
  - Yaxşı, orada nə qədərsiniz! Gəlin hovuza girək!
  Atlılar bir az çaşqın görünürdü, vay, düşmən güclüdür.
  Pastuxov daha ikisini kəsdi və oxudu:
  Ən parlaq alovlu tonqal,
  Sevgim yanır!
  Düşmən hiyləgər və hiyləgər olsa da,
  Ancaq o, qırılacaq!
  
  Qoy vəhşi, dəli yaramaz
  Bölgəni yandırır və məhv edir!
  Ruhda eşq bülbül kimidir;
  Tələs, uç, get!
  
  Və Müqəddəs Rus qalib gələcək,
  Başqa taleyi yoxdur!
  Cəngavər güclü qalxan qaldıracaq,
  Əziz Vətən!
  
  Və sadiq qalacaq,
  Rusiyaya müqəddəs işıq!
  Rus zirehləri etibarlıdır,
  Ailəmizi bəlalardan xilas edək!
  Gənc dayanmadan oxuyub doğrayıb. Onun zərbələri pianonun klavişlərində maestronun barmaqlarının hərəkətinə bənzəyirdi. Yalnız toxunuşlar musiqini deyil, qan axınlarını söndürür. Bununla belə, "yaşıl" döyüşçülər heç də az şücaət və qələbə əzmi nümayiş etdirərək çox yaxşı döyüşdülər. Goblinlər insanlardan geri qalmırdı, elflər əla oxatan idilər və əlbəyaxa döyüşdə məğlub deyildilər. Virtuoz səviyyə nümayişi ilə möhtəşəm döyüşlər gedirdi.
  Beləliklə, Qroboqor ən yaxşı döyüşçüləri bir yumruğa topladı və əks zərbələr endirdi, qorxaq deyildi, əksinə, möhtəşəm bir qılınc ustası və döyüşçü idi.
  - Qazanacağam! Biz itirə bilmərik!
  Dobrynya Nikitich öz cinahında düşmənin hərəkətlərini diqqətlə izləyirdi. Baldakın güclü ehtiyatı qızğın döyüşün ortasında təpələrə çatmağı bacardı. Ehtiyatda kifayət qədər dinozavr var idi; güclü canavarlar sehrli nallardan istifadə edərək demək olar ki, şaquli bir yamacda qalxmağa başladılar. Ehtiyatda süni cəngavər Lancelot komandanlıq edirdi. Böyük Rusiyadan olan pusqu alayına Mikula başçılıq edirdi. Dobrynya dedi:
  - Yaxşı, şeytanlar gəlir!
  Dobrynya cavab verdi:
  - Ulduzlar necə səpələnib?
  - Təbii ki, hər şey tam sürətlə gedir!
  - Onlar ən zirvəyə çatanda üzərinə yağ tökməlisən, dinozavrlar yıxılsa nə olacağını təsəvvür et.
  Mikula gülümsədi:
  - Və yağ qatranla birlikdə yandırıla bilər!
  - Nə tamamilə ağlabatan fikirdir! Qəddar olsa da!
  - Müharibədə şücaət amansızlıqla yanaşı gedir! Onlar qalib birlikdə bəylə gəlinə bənzəyirlər! - Mikula fit çaldı. - Biz gərgin mübarizə aparacağıq, çox mübarizə aparacağıq! Və yalnız gözə göz deyil!
  Dinozavrlar dırmaşmağa və dırmaşmağa davam edirdilər. Ulduzlara büdrəyərək, canavarlar və onların arxasınca qaçan atlar büdrədi, bəziləri düşdü, lakin əsas uçqun irəliləməyə davam etdi. Dinozavrlar çənələrini vurdular və oxlar onların üzərinə yağdı, demək olar ki, canavarlara heç bir zərər vermədi, ancaq insanları və daha kiçik fərdləri öldürdü. Onlar yuvarlanaraq dibinə düşdülər. Qarşı tərəfdəki oxatanlar şiddətlə cavab verdilər, lakin aşağıdan atəş açdıqları üçün atəş o qədər də təsirli olmadı. Kalıp bir qayanın üstünü örtdüyü kimi, Svyatorossia qoşunları da təpənin üstündən keçdilər. Yuxarı nöqtə keçmək üzrədir.
  Mikula əmr etdi:
  - Vaxtdır! Gəlin uçaq!
  Qatranla qarışdırılmış yağ tökülür. Bir dəfə dinozavrların ayaqları ovsunlanmış dırnaqlarında sürüşdü. Cəngavər Lancelot isə uduzmadı, amma əmr etdi:
  - İrəli döyüşçülər! Saryn kitchkada!
  Ancaq bu cür "igidliyin" xeyrindən çox zərəri oldu. Dəhşətli bir əzilmə oldu: dinozavrlar çevrildi və bir-birini deşdi. Lakin kənarlara bərkidilmiş bıçaqlar xüsusilə təhlükəli idi. Canavarların və daha kiçik döyüşçülərin ətini asanlıqla kəsirlər. Lancelot əzilmənin tam mərkəzində özünü tapdı. O, amansızcasına sıxışdırıldı, onu orduya komandanlıq etmək imkanından məhrum etdi. Mikula kritik məqamın gəldiyini görüb əmr etdi:
  - Gəlin hücum edək! Gəlin onlara irinli respirator verək!
  Təzə qüvvələrin zərbəsi tərəzini Böyük Rusiyanın sehrli ordusunun xeyrinə dəyişdi.
  Pusqu alayları ya əvvəlcədən təpələrdən yan keçdi, ya da yuxarıdan hücuma keçdi. Hər halda, çaxnaşmaya bürünən, neft yandırılanda daha da güclənən ordudan fərqli olaraq, üstünlük mütəşəkkil döyüşən ordunun tərəfində idi.
  Mikula fit çaldı:
  - Gəlin hamamı belə su basdıraq - Vanka-Vstankanı qaldıraq!
  Lancelot heyrətə gəldi və əmrsiz qalan ehtiyat sadəcə öldü.
  Baldak bütün qoşunları cəbhə döyüşü ilə sıxışdırıldığı üçün əlavə qüvvələr göndərə bilmədi.
  Mikula bütün bunları çox yaxşı görürdü, məğlubiyyəti sürətləndirmək və qoşunları ruhlandırmaq üçün şəxsən ikitərəfli balta yelləyərək düşmən sıralarını kəsdi.
  - Hamınızı parçalayacağam! Siz axmaqları tanıyacaqsınız!
  Baldak qışqırdı:
  - Bəli, hamınız lənətə gələcəksiniz! İndi əjdahalar döyüşə qoşulacaqlar!
  Həqiqətən də, həddindən artıq yüksəklikdə əjdahaların döyüşü başladı. O, bərabər şəraitdə yeriyən kimi qanadlı canlılar çoxlu sürülərə bölündülər.
  Mikula qəzəbli həyəcanla baltasını yellədi, lakin eyni zamanda lazımi əmrləri verməyi də unutmadı. Komandir ehtiras və həvəsdən ibarət idi.
  Onun yanındakı bir adamı nizələrə qaldırdılar, lakin bu, acılığı daha da artırdı.
  Tədricən Böyük Ruslar hər qılınc və nizə zərbəsi ilə yeni minlərlə qurbana sahib olmaqla üstünlüyü ələ keçirdilər.
  Baldak qışqırdı:
  - Sən Lancelotsan: sadəcə ağzında toplar! Belə bir alçaqlıq edirsən! Yaxşı, səninlə nə etməliyəm! Mən səni asacağam, dördüncüdən yaxşı deyil!
  Ehtiyat yox oldu və xəyalpərəst döyüşçülərdən bəziləri tərəddüd etmədən uçuşa başladılar. Hətta cəsur döyüşçü qızlar da ayaqyalın, çoxu qanlı dabanlı idi. Yaxşı, etiraf etməliyik ki, bu, ağlabatan bir addım idi, amma dinozavrlar tələsik, ildırım vuraraq, özlərininkini tapdalayanda bu... Bir sözlə, əsl məhv və sümük qırma mahnısı idi. Lancelot öldü, son sözləri oldu:
  - Mən bunu qabaqcadan görə bilərdim!
  Ancaq fantomların canlı varlıqlarla böyük ölçüdə üst-üstə düşən bir sıra hissləri var idi. Ona görə də qorxunun nə olduğunu bilə-bilə çaxnaşma içində uçdular, bəzi qızlar qaçmağı asanlaşdırmaq üçün yeriyərkən zirehlərini atdılar. Onların tərdən parıldayan çılpaq bədənləri, bütün erotik cazibəyə baxmayaraq, xüsusilə dəbdəbəli ombaları, qaralmış dəri altında yuvarlanan əzələləri ürəklərdə rəğbət hissi yarada bilmirdi.
  Təqib amansız idi, bütün təpələr və onlara yaxınlaşmalar qana boyanmış, cəsədlərlə toz tarlası kimi səpələnmişdir. Dırnaqlar qanlı şlamın içində ilişib qalmışdı. Böyük Rusiyadan olan eyni yarıçılpaq qızlar ləzzətlə qışqırdılar və artıq çəkidən qurtulmağa çalışdılar. Necə də heyrətamizdir, tərdən parıldayan və qana boyanmış çılpaq döyüşçülər, əzələləri bükülür, qaçarkən ayaqları rəqs edir!
  Mikula qızın cazibəsinə əhəmiyyət verməyərək əmr etdi:
  - Onları mərkəzə doğru sürün! Orada kiçik sevgililəri əzəcəyik. Qamçıya inadkar eşşək belə tabe olur!
  Hərəkət getdikcə daha çox istiqamətləndirilmiş və sürətli olmuşdur. Ən güclü ehtiyatın məhv edilməsindən istifadə edən Mikula Dobrynya Nikitiçin əmri ilə düşmənə cinahdan və arxadan hücum etdi. Zərbə qəfil olmasa da, orduların şoku böyük idi.
  Vəziyyətin kritikləşdiyini görən Baldak kiçik bir əsgər dəstəsi ilə döyüşə atıldı:
  - Yalnız külək şiddətlidir, gözlərimdə yağış yağır! Dünyada fırtınanın əsdiyini görürəm! - Bogatyr Baldak formalaşmağa başladı, lakin komandasının bir hissəsi qaçan süvarilər və dinozavrlar tərəfindən yıxıldı. Əgər belə bir canavarı yandırsan, o, əslində qaçacaq. Və buna baxmayaraq, yalnız pəncələr yanıb-sönür, qanla isladılmış səthi kəsir!
  Təkbuynuzla manevr edən Baldak birtəhər müqavimət göstərə bilsə də, onu bir-iki dəfə əzməyə nail olublar. O, yalnız bir şey istəyirdi: Dobrınya Nikitiçlə döyüşmək . Üstəlik, düşmən üçün xoşagəlməz bir sürpriz hazırlamışdı.
  Komandirin əsgərlərə nümunə göstərməli olduğunu başa düşən Dobrınya döyüşün qalınlığına qaçdı. Özü də təbii ki, mahir və güclü döyüşçüdür, xəzinə sinəsini mükəmməl idarə edir.
  - Buyurun uşaqlar! Qəlbimiz döyüşdə tərəddüd etməyəcək! Gəlin Böyük Rusiyanın şərəf və şöhrəti üçün dayanaq.
  Baldak cavab verdi:
  - Müqəddəs Rus qalib gəlsin!
  Baldakın sağ əlində döyüşən qəhrəman Foma əlavə etdi:
  - Onun üçün döyüş və qorxma!
  Hər iki tərəf ən yüksək döyüş təzyiqini nümayiş etdirdi. Düzdür, Svyatorossia ordusunun əksəriyyəti artıq qaçmışdı, lakin mühafizəçi cəsarət möcüzələri göstərdi.
  Baldak keçdi, Dobrınya Nikitiçi gördü və ona yaxınlaşmağa başladı. Sol əl sehrbazların bağışladığı iki alovlu hədiyyə üçün əlini uzatdı.
  - İndi səni qızardacağam, Dobrynyushka!
  Nikitich iki döyüşçünü məğlub etdi, o da Baldakı gördü. İndi iki qəhrəman komandir qərar verməli idi: kim dəfnə alacaq!
  Baldak qışqırdı:
  - Yaxşı, ilanın qalibi, bir az irmik istəyirsən?
  Dobrynya cavab verdi:
  - Bu cür uşaq ifadələri şanlı döyüşçüyə yaraşmaz!
  Baldak güldü:
  - Bunu istəmirsən?
  O, bütöv bir mamontu qızartmağa qadir olan odlu bir hədiyyə atdı. Dobrynya təkbuynuza atladı, "hədiyyə" geri çəkilən mastodona dəydi, dərhal heyvanın dərisini soydu.
  - Sizin layiqli milçək ovçusunuz var! - Dobrynya fərq etdi.
  - Sən ağıllı şeytansan! - Baldak qıcıqla dedi və ikinci hədiyyəni atdı.
  Ancaq atma anında onu itələdilər, əli yoldan çıxdı və sehrli "qumbara" az qala yanında partladı. Bioalov qəhrəmanı yandırdı, zirehlərini əritdi və qüdrətli ətini qızarddı.
  - Nə əclaf! - Baldak söydü. Baxmayaraq ki, ümumiyyətlə, qadağan olunmuş silahlardan istifadə etmək onun öz günahı idi.
  Dobrynya dörd döyüşçünü (qarnı yırtılmış bir qoblin, otla örtülmüş bir təpədə ağrıdan dişlərini sıxdı) yıxaraq və beşinci düşməni öz xəncəri ilə bıçaqlayaraq Baldak'a keçdi.
  - Yaxşı, nə qəhrəman! İstəməsən də, təklif edirəm! Biz təkbətək mübarizə aparaq?
  Baldak hıçqırdı:
  - Əlbəttə, edəcəyik!
  Hər iki cəngavər bir araya gəldi, qılınclarını vurdular və qığılcımlar uçdu.
  Dobrynya təklif etdi:
  - Bəlkə müharibənin nəticəsini komandirlər arasında duel həll etsəydi, daha yaxşı olardı?
  Baldak qısıldı:
  - Bunun üçün çox nazik bağırsağınız var!
  Dobrynya üzünə ən səmimi təbəssüm qoydu:
  - Siz belə düşünürsünüz?!
  - Hə, çaqqal da, sən də başına gələcəksən!
  Baldak hücuma keçdi, lakin onun oxuyan tərəfi şiddətli ağrı verdi və onun hərəkət etməsinə mane oldu:
  - Mən səni parçalayacağam!
  Dobrynya hücumu dəf etdi və sağdan hücuma başladı, çünki düşmən belə ağır yaralandı.
  Planetin başına heç bir böyük fəlakət gəlməyəcək,
  Və boş yerə düşmən öz qüvvələrini kampaniyaya atdı!
  Biz şanlı döyüşdə düşməni məğlub edə biləcəyik,
  Qaranlıq toz halına gələcək - işıq vaxtı gələcək!
  Dobrynya mahnı oxudu və növbəti qəzəbli hücum edərək sağ qolunu kəsdi.
  Baldak qılıncını yerə atıb Dobrınyaya tüpürüb qışqırdı:
  - Cənab, siz...
  Dobrınyanın xəzinəsi Baldakın başını kəsdi. O, on addım uzaqda uçdu və bir döyüşçü tərəfindən götürüldü. Ölüm ayağında olan baş deməyi bacardı:
  - səni lənətləyirəm! - Və sonra kiçik, alovlu parçalara parçalandı.
  Dobrynya cavab verdi:
  - Nə üçün? Bu ədalətli mübarizə idi!
  Liderin ölümündən sonra Svyatorossiya ordusunun sağ cinahı kütləvi uçuşa keçdi. İndi onlara mane olmaq yox idi. Canlı uçqun hərəkətə başladı, sehrli qaya çöküntüsü artdı. Dobrynya İlya Muromets-ə müraciət etdi.
  - Bəlkə də mərkəzi və sol cinahı əzmək vaxtıdır.
  İlya Muromets cavab verdi:
  - Mərkəzə vurun! Daha sürətli zərbə endir, qüvvələrin bir hissəsi arxa cəbhəyə keçib, eyni zamanda qaçanları da təqib etsinlər, onların vəzifəyə qayıtmasına imkan verməyəcəklər.
  Dobrynya cavab verdi:
  "Mən təqibi Mikulaya həvalə edəcəyəm və mərkəzə zərbə endirəcəyəm." Mən ölümcül hücuma rəhbərlik edəcəm.
  - Dinozavrlar əvvəlcə düşmən quruluşuna çırpılsın. Onlar, tanklar kimi, süvariləri özlərinə zərər vermədən əzməlidirlər!
  Svyatoqor gördü ki, düşmən qüvvələrinin bir hissəsi cinahdan mərkəzə hücum edir, lakin onun ehtiyatı yox idi. Qüdrətli cəngavər sehrbazlara tərəf döndü.
  - Hörmətli Nataşa, biz səhv hesablamışıq və indi düşmən qoşunlarımızı geri itələyir. Arxa və cinahdan zərflənmə təhlükəsi var idi. Zəhmət olmasa, əzizim, gücləndiricilər göndər! Yoxsa biz yıxılacağıq!
  Sehrbaz Nataşa cavab verdi:
  - Yox! İndi bütün qüvvələrimiz yuxarı alt kosmosda döyüşə atılır! Düşmən sehrbazları hücuma keçdilər və biz onlarla vuruşuruq. Dinamik tarazlıq mövqeyi ortaya çıxdı. Eyni zamanda qüvvələrin kiçik bir hissəsi də sizə tərəf yönəlsə, biz uduzacağıq.
  Svyatogor inlədi:
  - Bəs biz nə etməliyik?
  - Məsləhət verə bilərəm!
  Ümid Svyatogorun səsində göründü:
  - Hansı?
  Nataşa güldü:
  - Say baxımından üstünlüyünüz var idi, elə deyilmi?
  - Bəli, əla! - qəhrəman hönkürdü
  - Beləliklə, cəsarət buynuzundan istifadə edərək qaçan alayları geri çevirin.
  Svyatogor cavab verdi:
  - Cəhd edəcəyəm!
  Qız əlavə etdi:
  - O, möcüzədir, əsgərləri ikiqat güclü edir. Sadəcə diqqətlə izləyin ki, düşmən cavab olaraq öz sürprizindən istifadə etməsin!
  - İzləyəcəm!
  Qüdrətli qəhrəman qoynundan bir buynuz götürüb üfürməyə çalışdı. Bu zaman giriş dəliyinə balaca milçək uçdu . Svyatogor bunu hiss etmədi və var gücü ilə üfürdü. Dəhşətli bir uğultu eşidildi, sanki minlərlə nağara döyünürdü. Eyni anda on minlərlə silah atəşə tutuldu.
  Müqəddəs hürdü:
  - Bu dünyanın sonu! Ordum güclənir!
  Sonra birdən qabıqda Qroboqorun səsi eşidildi:
  - Svyatoslav, məni eşidirsən?
  - Bəli əminəm!
  - Bu necə qorxuncdur!
  - Cəhənnəm toplarının gurultusu! İndi qoşunlarımız qayıdıb düşməni havaya qaldıracaq!
  Qroboqorun səsi zəiflədi:
  - Bilmirəm! Nədənsə ruhumda dəhşətli bir dəhşət var.
  - Düşmən də edir!
  - Və bəzi dəhşətli zəiflik!
  Qroboqor cılız səslə qışqırdı:
  - Aman Tanrım!
  - Nə olub!
  - Mənim əsgərlərim qaçır! Və silahlarını yerə atırlar!
  Svyatogor özü ordunun bütün cəbhə boyu geri çəkildiyini gördü. Qum axını kimi Böyük Rusiyanın qoşunları virtual ordunu darmadağın edir. Çılpaq qızlar yıxılır, mərhəmət diləyir, hətta öz əllərini bağlayır, çılpaq, müdafiəsiz ayaqlarını təpikləyirlər. Svyatogor yenidən partladı. Buynuzun uğultusu zəiflədi. Döyüş tam döyülməyə çevrildi. Əsgərlər yıxıldı, təslim olan qızlar öz uzun saçlarından qandal kimi istifadə etdilər və onları elə bağladılar ki, toz və qan içində olan yalın ayaqları üzlərinə və ya başlarının arxasına sıxıldı. Hətta qüdrətli dinozavrlar da oyuncaq kimi ətrafa atıldı, hər şey xaosa qərq oldu.
  Svyatogor fəlakətin necə sürətlə böyüdüyünü gördü. Bu, artıq geri çəkilmə deyildi; hətta uçuş çox zəif bir müqayisə idi. Bir neçə dəqiqə əvvəl çılğın qoşun - nəhəng ordu tamamilə məhv edildi. Komandir təşviş içində ali döyüşçüyə tərəf döndü.
  - Hörmətli Nataşa!
  Narazı səs onun sözünü kəsdi:
  - Başqa!
  - Qoşunlarımız qaçır!
  Qız qızıl hörüklərini dəyirman qanadları kimi fırladıb çınqıldadı:
  - Hamı necə qaçır?!
  - İstisnasız olaraq, yalnız mən və mənim yoldaşlarım yerində dayanırıq və bu, cəmi on nəfərdir.
  Nataşa qışqırdı, hörükləri pervane qanadlarına çevrildi:
  - Sən axmaqsan! Sehrli buynuzu, sehrli ordunun son ümidini itirdi! Axmaq axmaq! Çernodırnik!
  Svyatopolk ehtiyatsız mızıldandı:
  - Həqiqətən yox! Mən bütün gücümlə ona üfürdüm! Və dayanarkən uğultu tamdır!
  Nataşa indi daha sakitləşdi və cavab verdi:
  - Bəli eşitdim! Sehrli dalğalar gəldi! Amma bu heç də doğru deyil, tonallıq yaddır!
  Svyatopolk dərindən nəfəs aldı:
  - Mənə düzgün üfürmək barədə məlumat verilməyib! Bəlkə həddi aşmışam! Mən ağıllı hərəkət etməliydim?
  Nataşa etiraz etdi:
  - Necə üfürdüyünüz önəmli deyil! Görünür, qütbü dəyişdirən bir tilsim buynuza daxil oldu, nəticədə döyüşçülər zəiflədi və cəsarətini itirdi. Lənət olsun Oksana, sənin axmaqlığına görə o, məndən üstün ola bildi.
  Svyatopolk mübahisə etdi:
  - Yox, bu mənim ponksiyonumdur! Bir milçəyin buynuza uçduğunu gördüm, amma buna əhəmiyyət vermədim. O, çox balaca idi!
  Nataşa xoruldadı:
  - Bəli, balaca! Bir tetralet ölçüsü! Elf buna əks sehr qoya bilərdi. Və ümumiyyətlə, boş yerə trollarla, onlarla elflər arasındakı bütün müharibələrdə iştirak etdim, gec-tez son qələbə elflərə çatdı. Yalnız bu qlamur yarışa xas olan pasifizm və xeyirxahlıq trolların tamamilə məhv edilməsinə mane oldu. Eləcə də imperiyamızı qönçədə çırpmaq kimi.
  Svyatopolk oynaq mahnı oxuyaraq qeyd etdi (bəlkə də ümidsizliyini gizlətmək üçün):
  - Trollar heç bizim qohumumuz deyil! Şeytanı üstün tuturlar! Və mən sizə hisslərimi gizlətmədən söyləyəcəyəm! Troldan arvad ala bilməzsən!
  Nataşa güldü:
  - Yaxşı! Siz dar ağacında belə zarafat edəcək fantomlardansınız. Amma indi başa düşürsən ki, sənə nə qalır?
  Svyatopolk dilini sıxdı:
  - Əlbəttə və təəssüf ki, ikili şərhə yol verməyən çox aydındır.
  - Elə isə şərəflə öl!
  Svyatopolk özünü keçdi:
  "Namus sözünün unudulması və şərəfə arxanızda böhtanların olması məni incidir!" Bununla belə, bizim tərəfimizdən deyil və bizim zamanımızda deyil! Rus torpağını biabır etməyək! İrəli mənim şanlı Cəngavər döyüşçülərim!
  Onlarca seçilmiş qəhrəman bir ağızdan hürdü:
  - Şərəf və Vətən naminə!
  İlya Muromets və onun yoldaşları da döyüşə girdilər: belə həlledici anda bir komandirə oturmaq olmurdu.
  Cəsarətli ürəklərin böyük faciəsi, iki böyük ordu, hər ikisi yaşamağa layiq olsa da, yalnız biri sağ qala bilər!
  Biri əvvəl doğulur, digəri birinci doğulur: Vısotskinin oxuduğu kimi: uzaqda dörd ilk övlad var, hər biri özünü döyüşçü hesab edir! Hər kəs ən az yorulduğunu düşünür, hamı yüksək postamentdə olmaq istəyir!
  İlya Muromets qara atını var gücü ilə fırlataraq geri çəkilən rəqibləri çətinliklə ötdü. Düşmən dinozavrların çoxu sadəcə böyük gərginlikdən öldü. Onlar nəfəs alıb yıxıldılar, vəhşi qıcolmalarla yuvarlandılar.
  Alyoşa Popoviç sağ cinahda çaparaq dedi:
  - Görünür, bu səslərin xüsusi dağıdıcı gücü var. Heyvanların necə şoka düşdüyünə baxın.
  İlya Muromets pulemyot kimi doğradı. Çox asan idi, müqavimət yox, hətta özümü müdafiə etmək istəyi də yox idi. Ərəblərin Amerika tanklarından qorxaraq qaçdıqları zaman ağlıma uzaq İraq müharibəsi ilə bağlılıq gəldi. Onlar sadəcə güllələniblər. Sonra bir yarım milyard Xitai ilə oxşar müharibə oldu. Rus alimləri qravitasiya ultrasəs prinsipinə əsaslanan yeni silah icad etdilər, o, kümülatif şəkildə yayıldı və hətta nüvə zərbəsinə tab gətirə bilən yeraltı bunkerlər də onu xilas edə bilmədi. Milyonlarla dar gözlü ordu çaxnaşma içində qaçdı. Dayanıb geri çəkilməyə nə gücləri, nə də həvəsləri var idi! Nüvə silahları radioaktiv elementlərin fiziki xüsusiyyətlərini dəyişdirən ultra yüngül neytronlardan gələn xüsusi şüalanma ilə zərərsizləşdirildi. İndi virtual ordunun bir milyona yaxın əsgəri və dinozavrı yalnız qaçmağa və ya özlərini məhv etməyə qadir olan inert bir kütləyə çevrildi.
  Svyatopolk başda olmaqla, yalnız onlarla fantom bu çılğın xaosda cəsarətlərini qoruyub saxladı.
  Alyoşa Popoviç təəccübləndi:
  - Qəribədir ki, çaxnaşma bizim qoşunlarımıza və bu ovuc düşmənə heç bir təsir göstərmədi!
  İlya Muromets fikirlərini belə ifadə etdi:
  - Ola bilsin ki, bu onların yaşılımtıl rənglə işarələnməsidir. Görünür, burada müəyyən bir sehr qarışığı var.
  Alyoşa dedi:
  - Bunları diri aparaq?
  - Yalnız Svyatopolk.
  İkisi qüdrətli döyüşçülərdən ibarət onlarla qəhrəman titanlar kimi vuruşurdu, Svyatopolk iki-üç atlını bir zərbə ilə yerə yıxdı, ətraflarına cəsədlər düşdü, meyitlər qalaqlandı və tədricən bütöv bir kurqan yarandı. Lakin qüdrətli dinozavrların zərbəsi cəngavərlərin müqavimətini dərhal qırdı. Ölümdən əvvəl qızlar tamamilə çılpaq idilər, bədənləri əzələlərlə həddən artıq yüklənmiş və titan qızları gözəl və ahəngdar adlandırmaq üçün kütləvi idi, lakin onların döşləri qərənfil qönçələri şəklində yuxarı qaldırılmış məmələri olan ən safcins camışların yelinlərinə bənzəyir. Döyüşçülər ləyaqətlə vuruşdular, çoxsaylı kəsiklərdən qırmızı qan axınları tünd şokolad dərilərini yüngül bir bənövşəyi rəngə boyadı. Ürəklər döyünərkən, qüdrətli əllər qılınc qaldırarkən, sağ əlini itirən qızlardan biri sol əlini doğradı və ağrıya baxmayaraq, qardan da ağ olan iri, hətta dişlərini göstərərək gülümsədi. Svyatopolkdan başqa hamısı amansızcasına doğranıb tapdalandı. Açıq yaşıl, qıvrım saçlı qəhrəman qız ən son yerə düşüb, kəsilmiş başı qışqırdı:
  - Slava Ros...
  Qırmızı dodaqlar solğunlaşdı və dondu. Baş komandirin özü isə ağır yaralanıb.
  Atını yıxdı, ağır-ağır ayağa qalxdı və minən İlya Murometsə qışqırdı:
  - Sən kişisən!
  İlya sakitcə cavab verdi:
  - Əlbəttə kişi!
  - Onda mənimlə təkbətək vuruşun! - Svyatopolk son gücü ilə qışqırdı.
  İlya Muromets başını tərpətdi:
  - Yox, bu düzgün olmayacaq!
  - Niyə qorxaq!
  Başını yelləyib öküz boynunda dayanan epik qəhrəman etiraz etdi:
  - Sən yaralısan və döyüşə bilmirsən! Bu tam bir döyülmə olacaq! Üstəlik, vaxtım yoxdur.
  - Bağışlayın!
  - Yaxşı, yaxşı, götür! - İlya Muromets bir güclü zərbə üçün qılıncını yuxarı qaldıraraq atını atdı.
  Svyatopolk bunu gözləyirdi və ümidsiz atışla döyüşçünü qabaqlamağı bacardı. Bıçaq birbaşa qüdrətli qəhrəmanın qarnına düşdü. İlya atdan yıxılan kimi inlədi. Svyatopolk başa vurmağa tələsdi, lakin almaz ucları olan onlarla qırmızı-isti ox dərhal onu deşdi. Komandir qan içində yıxıldı.
  Əsgərlər İlya Murometsin yanına qaçdılar, Alyosha Popoviç qulağını sinəsinə qoyub atdan tullandı. O, sevinclə qışqırdı:
  - O, hələ də sağdır! Ruslar sevinsin!
  İlya gözlərini açdı:
  - yaraladım!
  Alyoşa təsəlli verdi:
  - Əminəm ki, ölümcül deyil! Sağlamlığınız var. Biz yerdə, göydə və zifiri qaranlıqda döyüşəcəyik!
  Muromets xəfifcə gülümsədi:
  "Mən yaxın bir neçə saatda döyüşçü deyiləm." Mən səni ali baş komandan təyin edirəm. Biz qalib gəldiyimiz üçün siz və ordu başqa səviyyəyə keçməli və kosmos döyüşündə qoşunlarımıza kömək etməlisiniz. Bu bir nömrəli tapşırıqdır. Mənə elə gəlir ki, onlar çətin günlər keçirirlər.
  Alyoşa cavab verdi:
  - Mən də digər döyüşçülər kimi borcumu sona qədər yerinə yetirəcəyəm. Düşmənlərinizə harada və necə hücum edəcəksiniz?
  - Oksana sizə deyəcək. O, portalı təkrarlayacaq, amma indi yatacağam! - İlya Muromets gözlərini yumdu.
  Alyoşa bir daha qulağını sinəsinə qoydu. Nəbzi zəif, lakin sabit idi, cəld ayağa qalxıb qışqırdı:
  - Gəlin təqibə davam edək! Gəlin bütün pis ruhları məhv edək!
  Döyüşçülərdən biri oxudu:
  - Solda bizim ordumuz, sağda isə ordumuz var! Sərxoş olanda döyüşmək bizim üçün yaxşıdır!
  Alyoşa onun dodaqlarına vurdu:
  - Necə bizimkilərdir? Düşmən düşməndir: dəri rəngindən və döyülmüş sifətindən asılı olmayaraq!
  Təqib: bütün dəhşətli cazibəsinə, tökülən qan axınlarına, kəsilmiş cəsədlərə, dözülməz əzablarla mübarizə aparan minlərlə heyvana baxmayaraq, demək olar ki, adi hala çevrildi. Müqəddəs Rusiyanın sehrli qoşunları tərs sehrlə ciddi şəkildə zəiflədiklərindən , onları tutmaq daha asan oldu. Kəsmə xisləti vardı, Ordu tavada yağ kimi əridi. Yalnız qızlar, xoşbəxtlikdən hamısının uzun və həcmli saçları var idi, yəni özlərini toxudular və onları qorudular. Alyoşa Popoviç Oksana ilə əlaqə saxladı.
  - Ali Sehrbaz, biz qalib gəldik!
  Qız sevincini gizlətmədən cavab verdi:
  - Mən bunu artıq bilirəm!
  - Əlavə göstərişləriniz nədir?
  - Biz hələ portalı aça bilmirik. Düşmən çox güclüdür. Beləliklə, ilk növbədə, təqib etməyə davam edin. Tezliklə siz mini-materiya və trans-kosmik generatorlara keçəcəksiniz. Bütün antenaları sındırın, onda düşmənin enerjisi quruyacaq. Sehrbazların səlahiyyətləri pozulacaq və biz keçid portalı yarada biləcəyik. Bu arada, bizimkilər həqiqətən kosmik döyüşdə bunu əldə edirlər.
  Alyoşa cavab verdi:
  - Mən əmri başa düşürəm və yerinə yetiriləcək.
  - İlya Muromets haradadır?
  - Ağır yaralı!
  - Müharibə itkisiz aparıla bilməz! Qalib gəlsək, onun ömrünü uzada bilərik. İndi sürətləndirin, xüsusi bir dua istifadə edin.
  - Mantra kimi bir şey.
  - Və sən onu tanıyırsan!
  Alyosha Popoviç dua oxumağa başladı, sanki mənasız görünən müxtəlif səsləri tökdü.
  Komanda gücləndiricisi vasitəsilə ötürülür:
  - Hadi, məndən sonra təkrar et. Mən nə deyirəmsə, siz də deyirsiniz.
  Mantranın təsiri o qədər də əhəmiyyətli olmasa da, təqib uğurlu oldu. Ordu, daha doğrusu onun qalıqları tapdalandı: sonuncu əsgərlər öldürüldü. Çılpaq əsirlər isə saçları ilə ayaqlarını və başlarını burudular və daha çox təhlükəsizlik üçün tez dərin yuxuya getmələri üçün barmaqları ilə burunlarını sıxdılar. Yarış davam etdi, düzənlik yerini dağətəyi, yaşıl ot, qırmızı qum verdi. Alyoşa Popoviç əmr etdi ki, toplaşmayın, ayrı-ayrı qruplara bölün.
  Qarşısında bir görüntü göründü və bir əmr gəldi:
  - Qılıncınızla görünməz darvaza vurun. Bu vəziyyətdə, generatorlara keçəcəksiniz.
  Möhtəşəm altıayaqlı ata minən Alyoşa bütün ordunu qabaqlayaraq qaçmağı bacardı. Ən sürətli döyüşçülərin hamısı şəffaf divara çırpılaraq onun qabağına çıxdı. Onlar yıxılanda fəryad edirdilər, burunlarını döyürdülər və göyərirdilər. Digər ordunun da sürətini azaltmağa vaxtı yox idi. Bir çox əsgər öldü, bir neçə onlarla dinozavr sümüklərini qırdı, qalanları isə çətinliklə dayana bildilər. Alyoşa Popoviç ayağa qalxdı və qapının titrədiyini gördü. Bu, qeyri-müəyyən və çox kiçik idi, Alisa haqqında nağıldakı ecazkar bağın qapısını xatırladırdı, lakin o, dərhal onu vurmalı olduğunu hiss etdi.
  O, qəzəbli bir mantra qışqırdı, Alyoşa kəsdi:
  - Qələbə gözləyir, buxovları qırmaq istəyənləri qələbə gözləyir!
  Baryer titrəməyə başladı və getdikcə dağılmağa başladı. Oradan dağıntılar uçdu, sonra nəsə titrədi və şəffaf zireh nəhayət parçalandı. Alyoşa Popoviç nəhayət buna əmin olmaq üçün xəncər atdı.
  - Yol aydındır! Ardımca atla!
  Gənc komandir tullandı, Pastuxov və digər süvarilər onun arxasınca qaçdılar.
  Dobrynya Nikitich soruşdu:
  - Niyə özümüzə kömək etmirik?
  - Hələ ki, mümkün deyil, biz meqareaktorları əhatə edən antenaları məhv etməliyik.
  "Onda çox şeyimiz qalmadı."
  Qarşıda antenalarla sıx şəkildə nöqtələnmiş bir vadi var idi. Bəzi antenalar nəhəng, on min kilometr ölçüsündə şam ağaclarına bənzəyirdi, digərləri isə əksinə, qamış kolları kimi kiçik idi.
  - Onları məhv edin! Metalı metal üzərində qoymayın!
  Hərtərəfli qırğın başladı. Ancaq bir neçə yüz əsgər hiper cərəyandan güclü zərbələr aldı. Onlar şiddətli qıcolmalar içində qıvrılaraq yıxıldılar. Alyoşa əmr etdi:
  - Şərfləri çıxarın və ya əllərinizə başqa cır-cındır bağlayın və doğrayın.
  Dinozavrlar da antenalarla toqquşub, onları yıxıb və eyni zamanda zərbələrdən xırıltılar atıblar. Sadəcə, dəhşətli bir səs-küy var idi. İzdiham polad parıldayan meşəni məhv etdi.
  Korona tullantıları hərdən havaya sıçrayır və ildırım çaxırdı. Ancaq qurbanların sayı az idi, əsasən öldürücü enerji yuxarıya doğru idi.
  Pastuxov sehrli elektrikdən bir neçə zərbə aldı, lakin bu, onu daha da qəzəbləndirdi.
  - Mən Çobanam və Məsih özü də özünü çobanla müqayisə etdi! Buna görə də səni ölüm kölgəsi vadisində otaracağam!
  Antenalar, hətta ən böyüyü də düşdü. Tədricən düzənlik çoxlu metal parçaları ilə doldu. Antenaları məhv etmək insanlardan daha asandır: onlar hərəkətsizdirlər və müqavimət göstərmirlər.
  Sonuncu antena çökəndə ordunun üstündəki səmanın rəngi dəyişdi, qara oldu! Nataşanın inamlı səsi Alyoşanın qulağında eşidildi:
  - Sən indi bizim oğlansan! Tapşırığı yerinə yetirməyi bacardı. İndi biz irəliləyirik, ordunu yenidən qururuq, tezliklə portalı açacağıq.
  Alyoşa qışqırdı:
  - Bunu mümkün qədər tez etməliyik! Oğlanlarımız və qızlarımız ölür!
  Doğrudan da Makedoniyalı İskəndərin ordusu getdikcə pisləşirdi! O, üstün qüvvələr tərəfindən sıxışdırıldı və itkilər artırdı. Böyük ulduz gəmiləri parçalandı, kiçik gəmilər məşəllərdə milçək kimi yandı və daha çox geri çəkilməyə yer yox idi. Onun köməkçiləri, xüsusən də elf təklif etdi:
  - Ola bilsin ki, biz universal məkanı tərk edək. Digər tərəfdən, qala planetləri bizə kömək edəcək. Düşməni gecikdirəcəklər!
  İskəndər qəzəblə belə bir təklifi rədd etdi:
  - Heç bir halda! Bu halda o qədər lazımsız itkilər olacaq, xüsusən də mülki əhalidən (əgər bunu iqtisadi qoşunlar haqqında demək olarsa). Biz gücləndirici qüvvələr gözləyəcəyik və ya öləcəyik, mümkün qədər çox düşməni götürməyə çalışacağıq.
  "Bu halda, edə biləcəyimiz tək şey dua etməkdir!" Elf dedi.
  . FƏSİL Љ 6.
  Yanka qorxudan titrədi, dişləri cingildədi. Birdən bunlar onu zorlamaq istəyən dəhşətli pedofillərdir. Üstəlik, onlar ərəblərə bənzəyirlər və ərəblər tez-tez oğlanları cinsi istismar edirlər, necə deyərlər - bacha!
  - Xahiş edirəm mənə işgəncə verməyin!
  Tacir Yankın üzünə vurdu, oğlan səndələdi, yanağı şişdi. Başımda bir səs-küy yarandı.
  - Tez gəl, bala, yoxsa dərisini soymağı əmr edəcəm.
  Tacirin köməkçisi hürdü:
  - Budur, Əhməd. Çıxarın və duz səpin.
  Yanka avtomatik sviterini çıxardı. Onun üzərində cizgi filmi personajının şəkli olan köynək var idi: qara papaq.
  Əhməd güldü:
  - Zəngin paltar və onun üzərində hansı canavar təsvir olunub.
  Oğlan çətinliklə eşidilmədən kəkələdi:
  - Qara plaş!
  - Kim eşitməz!
  Yanka qırıq səslə qışqırdı:
  - Qara plaş!
  - Bu kimdir?
  Oğlan burnunu çəkdi:
  - Disney cizgi filminin qəhrəmanı.
  Əhməd geri çəkildi:
  - Siz sehrbazsınız? Yoxsa bu sizin imperiyanızın adıdır?
  Oğlan ciddi qorxdu:
  - Bu, belə bir ölkədir!
  - Uzaq!
  - Bəli, uzaqda!
  Əhməd çamağını çıxarıb başını qaşıdı:
  - Mən bunu bilmirəm! Siz əslində ağlasığmaz dərəcədə uzaq ölkələri görə bilərsiniz; dünyamız çox böyükdür. Xələtini çıxar, indi mənimdir.
  Oğlan cəsarətlə onu götürdü, mübahisə etməmək qərarına gəldi. Əhməd barmağını oğlanın çılpaq qarnını göstərdi. Uşağın qarın əzələləri şokolad çubuğundakı kimi fərqli çubuqlarla heykəllənmişdi. Sirk məktəbində oxuyarkən Yanka çox yaxşı əzələlərə malik idi, uşaqlıqdan məşq onun bədənini çevik, əzələlərini isə elastik edirdi. Əhməd razı qaldı:
  - Güclü qul, yəqin ki, əcnəbi döyüşçülər kastasındansınız, ancaq hələ kiçik və qorxaqsınız.
  Yanka gözlərini aşağı salaraq ah çəkdi:
  - Mən əslində döyüşçü deyiləm!
  - ÜST?
  - Aktyor kimi bir şey!
  - Bəli! Çox maraqlıdır! Amma sizin mahnılarınızı dinləməyə vaxtım yoxdur. İndi çəkmələrinizi çıxarın.
  Yanka ona bir az cəsarətlə düzəliş etdi:
  - İdman ayaqqabısı!
  - Bu belədir?
  - Ayaqqabılarımız belə adlanır!
  Əhməd qamçısını qaldırdı:
  - Mənə dərs deməyə cəsarət etmə! Sadəcə vur!
  Yanka onları könülsüz çıxartdı, demək olar ki, təzə və parlaq idi. Çirklənməmək üçün corablarını da çıxarıb.
  Əhməd sevindi.
  - Yaxşı! Sən itaətkar bir qul ol! Ayaqqabılar gözəldir və satılır. İndi şalvarını çıxar!
  Axırıncı cümlə oğlanda qorxuya səbəb oldu, bəs onu doğrudan da ruhdan salsalar?
  Əllərim titrəməyə başladı. Bu zaman sürüşmə səsi eşidildi və qamçı onun çılpaq çiynini ağrılı şəkildə yandırdı.
  - Mənim əmrlərim dərhal yerinə yetirilir qul!
  Ağrıdan inləyən Yanka cəld şalvarını çıxararaq onu sadəcə idman şortu ilə qoyub getdi. Əhməd ona yaxınlaşdı və qeyri-təntənəli şəkildə onu hiss etməyə başladı. Kobud barmaqlar ayaqları boyunca gəzdi, sinə yoğurdu, bicepsləri sıxdı, qul alverçisi ağzına baxdı.
  - Dişlərin hamısı tamdır! Bir dənə də olsun! Buna görə də güclü sümüklər var idi.
  Sonra ayaqlarımı hiss edərək məni ayaqlarımı qaldırmağa məcbur etdi:
  - Xeyr, siz açıq-aydın qul olaraq doğulmamısınız, bu o deməkdir ki, siz çox dəyərlisiniz. - Əhməd oğlanı iylədi. Təmiz, əzələli bədənin qoxusu heyvani instinktləri oyadırdı, lakin tacir özünü saxlamağa öyrəşmişdi. Ümumilikdə məhsul cəlbedici görünürdü. Əhməd oğlanın sarı, qalın saçlarını ağrıyaraq darayaraq dedi:
  - Sarışın oğlanlar çox az olur. Bunun üçün layiqli bir məbləğ alacağam. Onu digər qullarla birləşdirin.
  Yanka paltarına çatmaq üzrə idi ki, qamçı onun barmaqlarına ağrılı şəkildə dəydi və əlinin arxasında qırmızı zolaq şişdi:
  - Qul indi haradadır? - Əhməd paltarını yığdı, köməkçisi də Yankaya bel atdı. "Kul oğlan bir daha inciməz."
  Yanka qışqırdı:
  - Bəs mən nə edirəm! İndi çılpaq, ayaqyalın gəzəcəyəm?
  - Bəli, ey əhəmiyyətsiz qul, yoxsa dirəyə vurularsan! İndi onu başqa qulların yanına aparın.
  Yankanı balaca it kimi təntənəli şəkildə apardılar. Uşağın yalın ayaqları təbii elementlərlə korroziyaya uğramış, çatlamış plitələrə basdı və yalın ayaqları bir az qıdıqlandı. Sərin meh bədəni xoş bir şəkildə bürüdü; oğlan on kilometrlik qaçışdan sonra Ayı dağının zirvəsində dayanan Artek'i xatırladı. Həmçinin qarın, sinə, qollar, ayaqlar müxtəlif qoxularla zəngin dəniz küləyi ilə sığallanırdı. Fit səsi xatirələri kəsdi. Cins şalvarının cibindən qələm düşdü, köməkçi onu Əhmədə uzatdı. O, istehza ilə ona baxdı:
  - Nə çox gözəl şeydir! - tacir ona daha diqqətlə baxaraq dedi və arxaya çevrildi. Sonra fit çaldı. - Heyrət! Vay! Bir rəsm var idi, indi başqası var! Bu nədir?
  Buğanın boynunda zolaqlı muncuqlar olan köməkçi əli ilə dairə çəkdi:
  - Müqəddəs! müqəddəs! Cadu!
  Yanka ətrafa baxdı və sakitcə dedi:
  - Burada sehr yoxdur!
  Tacir səbirsiz bir jest etdi:
  - Onu yaxınlaşdırın!
  Oğlanı kobudcasına dartdılar, Yanka az qala yıxılacaqdı, boynu ağrıyacaqdı.
  - Deməli, sehr yoxdur deyirsən.
  Oğlan tez cavab verdi:
  - Əlbəttə yox! Bu sadəcə bizim ustadlarımızın sənətidir.
  - Sənətkar sənəti?
  - Bəli! Ya Rəbb! - Yanka qamçının hərəkətini tutaraq refleksiv şəkildə əyildi.
  - Oldu! Siz gedə bilərsiniz! Artıq çox gecikmişik. Onu sütuna yapışdırın. İstirahət dayanacağında oğlanı ətraflı sorğu-sual edəcəm.
  Yankanın əlləri ilə qalın, kobud şəkildə yonulmuş dirəyə bağlanmışdı; onun yanında ondan eyni yaşda və ya ondan bir qədər böyük və ya kiçik olan onlarla oğlan vardı. Oğlanlar yarıçılpaq idilər, yalnız bel paltarları geyinmişlər, qabırğaları çıxmış arıq idilər. Dəri çox qaranlıq idi, üç günəşdən qaralmışdı, amma qaralar yox idi. Oğlanlar ərəblərə oxşayırdılar, qara saçlı idilər, baxmayaraq ki, bəziləri bir az açıq qəhvəyi və qafqazlılara daha çox oxşayırdılar. Ümumiyyətlə, yaraşıqlı uşaqlar Yankaya gülümsədilər və yalnız onlardan birinin baxışında oğlan düşmənçilik oxudu. Uşaqların çılpaq ayaqları qara, göyərmiş və əzilmiş idi, onların uzun yol qət etdikləri aydın görünürdü. Yanka titrədi və tozlu, qayalı yolda günlərlə addımlayan onun necə şəhər uşağı olacağını düşündü. Yan tərəfdə əlləri bağlı dayanmış oğlan az qala qara idi, amma saçları açıq qəhvəyi idi - titrəyəcəkdi. Sağ yalın ayağını qaldırdı, Yanka cavab olaraq sol ayağını çevirdi və ayağını ayağına qoydu. Beləliklə, oğlanlar sanki bir-birinin əlini sıxıblar. Yanka qeyd etdi ki, oğlanın dabanı keçi buynuzu kimi sərt idi. Oğlan sakitcə soruşdu:
  - Mən Əliyəm, sən kimsən?
  Təzə zərb edilmiş gənc qul bir az da ucadan cavab verdi:
  - Mən Yanka.
  Qamçı belimi yandırdı. Oğlan qışqırdı, amma dodağını dişlədi; o, digər oğlanların qarşısında özünü utandırmaq istəmədi.
  - Danışma! - nəzarətçi qışqırdı.
  Yanka avtomatik baş əydi. Ümumiyyətlə, qul vərdişləri nə qədər tez inkişaf edir.
  Onları idarə etdilər, ip dartıldı: sürətlərini artırmalı oldular. Oğlanlar səssizcə yeriyirdilər, yalnız Əli arxaya baxaraq nəzarətçinin onlara baxıb-baxmadığını görüb sakit bir pıçıltı ilə dedi:
  - Sən əcnəbi olmalısan!
  Yanka bir neçə saniyə düşündü və cavab verdi:
  - Bəli, əcnəbi!
  - Bunu paltarınızdan dərhal başa düşdüm! Bundan əlavə, danışanda qəribə bir hiss yaranır, sanki iki nəfər eyni anda sözləri deyir.
  - Bəlkə də vurğudur!
  Əli təklif etdi:
  -Sən döyüşçü kastasındansan?
  - Təəssüf ki, heç bir!
  - Mən bunu artıq eşitmişəm! Amma döyüşçü olmaq plantasiyalarda və ya karxanalarda çürüməkdən qat-qat maraqlıdır.
  Yanka titrədi:
  - Bəli, məncə çətin olmalıdır!
  Əli qeyd etdi:
  "Mən güclü və dözümlü bir adamam və səthdə bir daş qazmağa məcbur olsam, uzun müddət yaşaya bilərəm." Ancaq yeraltı, xüsusən də gümüş mədənlərində iki ildən çox dayana bilməzsiniz.
  - Niyə?
  - Hava kükürdlə o qədər zəhərlənib.
  Yanka tarix dərsini xatırladı:
  - Amma qalalar da var.
  - Bəli və bu, qorxuncdur, amma hələ ki, bizi təhdid etmir.
  - Niyə imperiyanın dənizi yoxdur?
  - Dəniz var, amma biz çox balacayıq, qul oturacaqları və avarlar yetkin kişi və ya qadınlar üçün nəzərdə tutulub.
  Yanka susdu. İndi onu nələrin gözlədiyi ilə maraqlanırdı. İblis hiyləgərdir, qüdrətli iblis onu köləlik dövrünə qaytarıb. İndi o, demək olar ki, çılpaq gəzir, tərli, yuyulmamış oğlanların yanında, kürəyi kirpiklərdən ağrıyır və görünür, hələ bir azdır. Bir müddət əvvəl o, əksər rus məktəblilərindən heç də pis deyildi, demək olar ki, əla şagird, sinifin ən yaxşı döyüşçüsü idi. Düzdür, varlı deyillər, adi, orta ailədirlər, amma ümumilikdə hər şey kifayət qədər idi. İndi isə İblisin iradəsi ilə o, yad bir dünyadadır, orada televizor, kompüter, radio, maqnitofon, hətta diş fırçası belə yoxdur. Ümumiyyətlə, elmi fantastika romanları yalan danışır. Qədim dövrlərdə hər hansı bir müasir insan özünü son dərəcə narahat hiss edərdi. Kaş ki, elmi fantastika yazıçılarının özləri o qədər də uzaq olmayan dövrlərə göndərilsəydilər, tez ölərdilər! Yoxsa müasir insan peyda olacaq və hamını döyəcləyək. Və eyni zamanda, belə sadəlövhlük, xüsusi təyinatlılarda sizə qılınc tutmağı öyrətmirlər, amma hansısa kitabda KQB polkovniki gəlin hamını doğrayaq. Bir növ canavar. Ümumiyyətlə, romanların əksəriyyətində qəhrəmanlar FSB zabitləridir. Belə bir stereotip var ki, əgər sən FSB zabitisənsə, deməli, supermen olmalısan. Yaxşı, Yankinin atası sibirli və xüsusi xidmət orqanlarının kapitanıdır. Fiziki cəhətdən kifayət qədər güclüdür, amma oğlum akrobat olduğu üçün onun qucağında işləməyəcək. Bundan əlavə, Yanka artıq altı yaşında onu şahmatda məğlub etdi. Yəni FSB adamları belə fövqəlbəşərdirlər? Xeyr, onlar da bəşər övladının fərdləridir, bir növ təlim keçiblər, müəyyən bacarıqları, konkret biliyi var, amma fövqəlbəşəri heç nə yoxdur. Və onların hər birinin padşah ola biləcəyini düşünmək? Yeri gəlmişkən, onun anası sirk gimnastıdır, 100 metr məsafəyə qaçışda atasından daha sürətli qaçır və atasının edə bilmədiyi ölü yarışları edə bilir. Ancaq uşaqlıqdan bəri Yankanın özü böyük çevikliklə fərqlənirdi və belə bir məşqi olduqca tez mənimsəyir. Ancaq döyüşdə çox kömək etməyəcək. On iki yaşına az qalmış uşaq iyirmi beş böyükləri və zahirən təcrübəli döyüşçüləri nokaut edə bilməz. Ən azı bir şeylə məşğul olmaq lazımdır. O, həqiqətən klon cəngavərləri haqqında oxudu, bunlar dəli bir yeniyetmə professor tərəfindən yaradılmış döyüşçülər idi. Müxtəlif heyvanların və bitkilərin keyfiyyətlərinin sinkretizmi misli görünməmiş gücün bir ərintisinə səbəb oldu. Burada hər şey daha inandırıcıdır, çünki bunlar insanlar deyil, süni yaradılışlardır.
  Əli oğlan soruşdu:
  - Nə düşünürsən?
  - Taleyiniz haqqında!
  Oğlan gülümsədi:
  - Siz ağ saçlı və çox yaraşıqlısınız, taleyin bizimkindən qat-qat paxıl olacaq.
  Yanka təəccübləndi:
  - Bəs niyə belədir!?
  - Çox güman ki, hərəmxanaya satılacaqsınız.
  - Qadına? - Yanka ümidlə dedi.
  Əli başını tərpətdi:
  - Əgər çox şanslısansa. Çox vaxt sevimli oğlanlar, xüsusən də belə seyrək saç rəngi ilə, pozğun kişilərlə başa çatır. Üstəlik, yaşlılar üçün təəssüf doğurur.
  - Niyə bu qocalar üçündür?! - Oğlan gözlərini böyütdü.
  - Görünür, yaş keçdikcə qadınlara qarşı cazibə zəifləyir.
  Yanka razılaşdı:
  - Saqqalda ağarmış saç, qabırğada şeytan!
  -Yaxşı dedin! - Oğlan gərəkdiyindən bir az da yüksək səslə dedi. Cəza dərhal izlədi. Bəla oğlanı yandırıb, az qala ayağından yıxacaqdı, kürəyində qaynaq şişdi.
  - Onu vurma! - Yanka qoydu. Və dərhal payını aldı, əlbəttə ki, ağrıdı, amma bu əzabın başlanğıcı deyil.
  Qarşıda bir kənd göründü. Zəng qülləsinin ucu və çıxıntılı dairə. Yan tərəflərdə tarlalar, yerdən xeyli böyük olan qarğıdalıların bənövşəyi sünbülləri göründü. Siz həmçinin əncirə bənzəyən bir şeyin plantasiyalarını, eləcə də noxud kollarını görə bilərsiniz. Əncir isə qarpız kimi çox böyükdür, noxud isə ağcaqayın ağaclarına bənzəyir.
  - Zəngin torpaqlar! - Yanka dedi. - Şəxsən mən yemək istəməzdim.
  Baxan həmin oğlan xoşagəlməz bir şəkildə pıçıldadı:
  - Ağzınızı daha geniş tutun! Bu bizim üçün deyil! Qul öz yerini bilməlidir.
  Əli etiraz etdi:
  - Bizim yerimiz, bizdən heç yerə getməyəcək. Ancaq daha yaxşı bir şey əldə etməyə çalışmaq heç bir günah deyil.
  Oğlan susdu, amma hörülmüş qaşları onun xoşbəxt olmadığını göstərirdi. Yalnız bu, ustalar və ya yoldaşlar.
  Əli qeyd etdi:
  - Sədat həmişə nədənsə narazıdır! Qarşılıqlı çəkişmələrlə, qınaqlarla vəziyyətimizi pisləşdirməməliyik.
  Sədat hönkürdü:
  - Qul azad ola bilməz!
  Əli razılaşmadı:
  - Bəzən əks nümunələr olurdu.
  Yanka soruşdu:
  "Mən şəxsən fahişə olmaq və şeyxlərin qarşısında özümü alçaltmaq istəmirəm".
  Sədat hönkürdü:
  - Bu, həqiqətən də axmaqlıqdır. Hərəmxanada həyat çox asandır. Əla yeməklər, əla şərablar, yumşaq yataq. Və ən əsası, iş yoxdur.
  - Amma bunun nəyə başa gəldiyini bilirsən! - Yanka üzünü əydi. - Yox, özümə belə bir aqibət arzulamıram.
  - Bəs niyə!
  - Çünki mən kişiyəm!
  Nəzarətçilər söhbət edən oğlanların qabırğalarına qamçı ilə vurdular. Yanka üç dəfə çox ağrılı qamçılandı. Belə yaşamağın mümkün olub-olmaması fikri hətta ağlından keçdi. Fürsət yaranarsa intihar etmək daha yaxşı deyil. Amma bu halda o, cəhənnəmə gedəcək və yerli şeytan onu əbədi odla yandıracaq. Başqasının cəhənnəmində əbədiyyət, başqa bir kainatın yeraltı dünyası, bundan dəhşətli nə ola bilər.
  Sədat çiynini sıxdı, dərisi kəsildi. Oğlan dili ilə qanı yaladı və daha sürətlə hərəkət etdi, kəndir dartıldı. Ancaq ruhunu itirmədi:
  - Beyniniz olsaydı, bütün üstünlükləri anlayardınız.
  - İbtidai olmağın üstünlüyü?
  - Bəzi oğlanlar, hətta daha ağıllılar, böyüyəndə miras qalıb, özləri şeyx olublar. Ancaq axmaqlar, əksinə, əkinlərdə və karxanalarda ölərək pis başa çatdılar. - Sonuncular bir az daha yüksək səsləndi. Nəzarətçi əlini yellədi, amma vurmadı. O, mızıldandı:
  - Bu gələcək şeyx nə edə bilər? Bununla belə, qamçı onların kürəyində rəqs edəcək.
  Qul sütununun girdiyi kənd dilənçi, daxma kimi daxmalar idi. Yol çirklidir, Yanka az qala inək peyininə basacaqdı. Budur, inəklərin özləri, almaz formalı buynuzlar, birdən beş, kifayət qədər kök. Və arxada qanadlar var. Lakin onların bu qədər ağırlıq qaldırmağa qadir olması şübhə doğurur. Sakinlər, əksər hallarda, qullardan daha yaxşı geyinmirlər, yalnız böyüklər taxta ayaqqabılar və bir neçə rəngli cır-cındır geyirlər.
  Yalnız bir ev daşdan tikilib və daha zəngin görünür, eləcə də yerli kilsə. Kiçik bir kilsəyə bənzəyir və həm də daşdan hazırlanmışdır. Kənd isə kiçik deyil, çoxlu evlər var, hər yerdə olan oğlanlar fit çalıb qullara işarə edir. Ancaq heç nə atmırlar.
  Əli qeyd etdi:
  - Onların çoxu da hər an qul ola bilər. Torpağın zəngin olmasına baxmayaraq, bütün kəndlilər borcludur, acından ölür. Uşaqlar köləliyə satılır; bizim geniş ölkəmizdə azad olanlardan qat-qat çox qul var. Baxın, indi sıralarımız artır.
  Həqiqətən, gümüşü üçbucaqlı keşiş onlarla güclü, yarıçılpaq oğlan və altı yeniyetmə qız çıxartdı. Qul sahibi ilə uzun müddət bazarlıq etmədi. Cılız bir kisə qızıl aldıqdan sonra qulları təhvil verdi. Bağlamaq üçün poladdan hazırlanmışdır.
  Əhməd qəfil dayandı, onun diqqətini bir qız cəlb etdi: yüngül, lakin təmiz tunikdə ayaqyalın, gözəl bədən quruluşlu və yaraşıqlı sifətli idi.
  - Mən bu qulu istəyirəm.
  Kahin çaş-baş qaldı:
  - Bu kənd ağsaqqalının qızıdır!
  - Bəs onun heç bir borcu yoxdur?
  Kahin sevindi:
  - Niyə var! Kəndində xəzinə qıtlığı var!
  - Nə! Bunun üçün qızını götürürəm. Belə qız kəndə yaraşmaz.
  Kahin razılaşdı:
  - Onun yeri hərəmdədir!
  - Ya da plantasiyada! - Əhməd hirslə dedi. - Məncə, bu, onun üçün daha uyğundur!
  Kahin etiraz etdi:
  "O, hər zaman plantasiyada çox işləyir." Baxın, onun əlləri necə cılızdır.
  - Burada o, qul olacaq! Onu götür!
  Dərhal qızın üzərinə kəmənd atıldı. O, zəif müqavimət göstərdi. Tacir ona yaxınlaşıb əli ilə sinəsinə toxundu. Döşlər dərhal şişdi, qız geri çəkildi.
  - Qulu hara göndərirsən? Yoxsa qamçı istəyirsən? Bilirsənmi, kənizlər ağaları əlini ovuşduranda çəkilməməlidirlər.
  Qız cəsarətlə cavab verdi:
  - Mən qul deyiləm. Azad doğuldu!
  - Ancaq dilənçi və bu, demək olar ki, eyni şeydir. Siz artıq köləliyə satılmısınız və yalnız bununla barışmaq lazımdır. Əgər mənə qarşı mehriban olsan, zəncirdə olmaq çox cəhənnəmlik olmaz.
  Qız qürurlu başını qaldırdı:
  - Mən özümü qul kimi tanımıram!
  - Belədir! Hadi, get postuna və soyun!
  Qızın tunik cırılaraq onun şirnikləndirici ətini açıb göstərdi. Yanka refleksli şəkildə üz çevirdi, lakin digər oğlanların gözləri iri baxdı. Gözəllik sağlam və kifayət qədər əzələli görünürdü. Onun əlləri bağlanıb, ayaqları sıxaclara yerləşdirilib.
  Əhməd özü qamçı əlinə aldı, yellədi, amma vurmadı:
  - Yaxşı, bəndə, məndən bağışlanma diləyirsən!
  - Yox! Heç vaxt? Və mən qul deyiləm!
  Əhməd gülümsədi:
  - Görürəm sən inadkar qancıqsan! Alın!
  Qamçı fit çaldı və güclü zərbə qızın kürəyinə düşdü. Əhməd fiziki cəhətdən güclü idi və inadkar qulları və qəddar pislikləri ram etmək təcrübəsinə malik idi. Ancaq dərisi kəsilməyib, hələlik ona qulluq edirdi. Qız ah çəkdi, amma ağlamağı saxladı.
  - Yaxşı, qul qəbul etdi?
  - Mən qul deyiləm!
  - İnadkarlıq axmaqlıq əlamətidir! Daha çoxunu əldə edin! - Əhməd qızı şallaqlamağa başladı. Hər zərbədə o, daha da sərt vururdu. Kürəyimin dərisi partladı, sonra barmaqlıqlar qoltuqlarımı yarıb. Zərbələr kəsiklərin kəsişməsinə və qan axmasına səbəb olub. Əhmədin zərbələri getdikcə enirdi. Qızın çılpaq ombaları bənövşəyi rəngə çevrildi və əti açıq qaldı. Növbəti zərbə onun topuqlarına dəydi, sonra tacir qızın tozlu ayaqlarına çırpıldı. Bədbəxt qadın güclü zərbələrə baxmadı, qışqırmadı, son klikdən sonra başı yelləndi və yıxıldı. Əhməd qışqırdı:
  - Onu çıxarıb arabaya atın. Qızı götürüb hərraca çıxaracağıq. Dəri tez sağalacaq.
  Qızın üstünə bir vedrə su töküb arabaya apardılar. Qullara xiyar və pomidorla qarışdırılmış lobyaya bənzər kiçik bir gil qab, həmçinin çörək verilirdi.
  Onlara qaşıq verilməsə də, əllərini su ilə yaxalamağa icazə verilirdi. Bundan sonra Yanka ilk dəfə yadplanetlilərin yeməklərini sınadı. Dadı pis deyildi. Olduqca şirəli və xoş, üç günəş altında böyüyür. Düzdür, zəngin bal kimi özünəməxsus bir dad və saqqızın təravəti yeməyə bir qədər spesifiklik verirdi, amma gözəl idi. Düzdür, belə uzun bir səfərdən sonra verilən hissə açıq şəkildə kifayət deyil. Xoşbəxtlikdən, Yanka hələ o qədər də keçməyib və kifayət qədər var. Amma yatmaq isteyirdim. Axı axşam gec köçdülər, oğlan da bayquş deyildi. Yeməkdən sonra göz qapaqlarım bir-birinə yapışmağa başladı. Oğlan oturdu və kürəyini əyməyə başladı, işəyə toxunmamaq üçün yer seçdi.
  Onu kobudcasına çağırdılar və qamçı yenə onun çılpaq, uşaq çiyinlərinə düşdü. Oğlan ayağa qalxdı və yenidən bağlandı. Qulları daha da sürdülər, deyəsən keçidin yaxın olması gözlənilmirdi.
  Əli Yankaya pıçıldadı:
  - Heç nə! Tacir özü yorulanda bizə istirahət verər.
  - Kaş bacarardım!
  İndi onlar qaba çınqılların üstündə gedirdilər. Uşağın çılpaq ayaqları daha çox narahatlıq keçirdi, ağrılı şəkildə qaşınmağa və yanmağa başladı. Diqqətini yayındırmaq üçün Artem Əli ilə söhbətə başladı. Ona elə gəlirdi ki, bu oğlan yaşından artıq ağıllı və çevikdir.
  - Bu krallığın adı nədir?
  Əli cavab verdi:
  - Bu səltənət yox, sultanlıqdır.
  - Nə böyük fərq!
  - Mənə demə! Dövlətimiz geniş və güclüdür. Müxtəlif şahlar və şahlar Sultan Babaturdan qorxurlar.
  Yanka istehza ilə gülümsədi:
  - Babatura deyirsən?
  - Altıncı Babatur, ya da onu Qanlı adlandırırlar.
  Təzə zərb edilmiş qul ah çəkdi:
  - Bəli, bu, güclü sülalənin nümayəndəsidir.
  Əli geriyə dönüb nəzarətçiyə baxaraq səsini aşağı saldı.
  - O, böyük qardaşı Ramses 2-ni öldürdü və bütün ailəsini məhv etdi. Sonra onların başları dirəyə qoyuldu. Yalnız taxt-tacın körpə varisinin sağ qaldığı barədə şayiələr var, baxmayaraq ki, başqaları onun sadəcə yanğında yandırıldığını söyləyirlər.
  Yanka asanlıqla razılaşdı:
  - Dəhşətli hekayə!
  - Daha da qaralmır! Ancaq burada bir şey var, dostum Yanka. Sahibi paytaxta böyük bir keçid etmək riskini alarsa, Sultanın yüksək xədiminin sizi satın alma şansı var.
  Yanka tutqun oldu:
  - Bu olmayacaq!
  - Nə edəcəksən! Və ümumiyyətlə, cariyə olmaq dünyanın ən pis taleyi deyil, baxmayaraq ki...
  - Nə var ki!
  - Deyirlər Sultan balaca oğlanlara işgəncə verməyi sevir. O, çox ixtiraçıdır, deyirlər, hətta işgəncə maşını da özü düzəldib.
  Yanka titrədi:
  - Bunu hardan bilirsən!
  - Bunu sizə necə izah edim? Görürsən, Sultan cəllad kimi istedadını vəzirlərə, vəzirlərə, əyanlara, eləcə də böyük qadın hərəminə nümayiş etdirməyi sevir. Sonra xəbər yaydılar və xalq arasında müxtəlif söz-söhbətlər yayıldı. Onlar çox vaxt ən yaxşı casusdurlar.
  Yanka razılaşdı:
  - Bəli, bu tamamilə mümkündür! Puqaçovun üsyanı haqqında üç cildlik bir kitab oxudum və rəsmi hesabatdan iki həftə əvvəl paytaxta çatan çar haqqında şayiə yayıldı. Ümumiyyətlə, məşhur şayiələr istənilən kəşfiyyatdan daha yaxşı idi.
  Sədat söhbətə girdi:
  - Sağ qalmaq istəyirsənsə, hökmdarlarla ehtiyatlı ol.
  Yanka başını tərpətdi və dedi:
  - Qul həyatı həyat deyil, amma siz də ondan ayrılmaq istəmirsiniz.
  Oğlan ətrafa baxdı, zərif meh əsir, quşlar oxuyur, səslər zəngin, zəngin idi. Qaratoyuqdan, bülbüldən, orioledən bir şey. Ancaq fövqəladə sehrli səslər də var. Bu, ruhunuzu daha yaxşı hiss edir, hətta əzilmiş ayaqlarınız o qədər də ağrımır və özünüzü daha az yorğun hiss edirsiniz. Bədən öyrədilir və keçidə tab gətirəcək və ayaqları buna öyrəşəcək, sadəcə özünüzə qalib gəlmək lazımdır. Ümumiyyətlə, gələcək haqqında düşünməyin vaxtıdır.
  Fikir axını axırdı. Burada perspektivlər hələ də qeyri-müəyyəndir. Sırf instinktiv olaraq, yüz faiz kişi kimi, cariyə rolu onu qorxudur. Uşaqların böyüklər həyatı haqqında heç nə bilmədiklərini düşünən hər kəs axmaqdır. Formal olaraq ona pornoqrafiya baxmağa icazə verilmir, əslində isə onu görməmiş məktəbli tapmaq çətindir. Başqa bir şey odur ki, o, hələlik bununla maraqlanmır. Ancaq on dörd yaşında, cəmi iki il sonra, bu, əlbəttə ki, onun sevimli əyləncəsinə çevriləcəkdir. Təbiətlə mübahisə edə bilməzsiniz, yeniyetmələr üçün məhdudiyyətlər tətbiq edərkən səlahiyyətlilərin nə düşündüyü belə aydın deyil. Axı bu, təbii, əsas instinktlə mübarizədir və buna görə də faydasız, məğlubiyyətə məhkumdur. Axı, heç kim təbiəti məğlub edə bilməyib, gec-tez öz bəhrəsini aldı. Və qadağalar yalnız yeniyetmə psixikasında travmaya və müxtəlif sui-istifadələrə, xüsusən də polisə səbəb oldu. Rusiyanın və digər ölkələrin qanunları belə qüsursuzdur. Yeniyetmə demək olar ki, yetkindir və cəmiyyətin ən bədbəxt və məhrum üzvüdür. O, seçkilərdə iştirak edə bilməz. Kliniki bir axmaq olarkən. On yeddi yaşında olsa da, bəzi yeniyetmələr artıq doktorluq dissertasiyası yazır. Və ümumiyyətlə, müasir uşaq çox ağıllıdır, inkişaf edir və kompüterdən istifadə edir: çünki bu, professorun gücündən kənardır. Onu səs verməyə layiqsiz hesab etmək ağlabatan deyil. Tarix çoxlu misallar bilir: o zaman ki, yeniyetmələr bütöv bir dövləti ləyaqətlə idarə edirdilər. Məsələn, İvan Dəhşətli, on iki yaşında, zadəganları özləri ilə hesablaşmağa məcbur edərək, regent Şuiskinin öldürülməsini əmr etdi. Ancaq bu, Yanka hər şeyi öyrənə bildiyi zaman bədnam sürətlənmədən və İnternet bumundan əvvəl idi. İstənilən esseni köçürün, atom bombasının necə işlədiyini, Qədim Roma və Markiz de Sadın tarixini oxuyun. Bəs niyə vunderkind uşaq səs verə bilmir, amma alkoqolik evsizin hüququ var? Yankilərin öz versiyası var idi: uşaqlar, bir qayda olaraq, böyüklərdən daha müxalifdirlər və dəyişiklik üçün daha çox istəkləri var. Bu o deməkdir ki, uşağın səs verməsi hakimiyyət üçün sərfəli deyil.
  Uşaqlar daha çox azadlığı sevirlər və ya Demokrat və ya Millətçiyə səs verəcəklər. Yanka qaba çınqıldan xam olan ovucu ilə çılpaq dabanını qaşıdı və asanlaşdı. On iki yaşında müasir uşaq, əgər o, axmaq deyilsə, artıq siyasi təfəkkürün, dünyagörüşünün əsaslarını qoyur. O da belə düşünür; Rusiya üçün hansı sistem daha yaxşıdır, kapitalist, yoxsa sosialist, idarəetmə sistemi: demokratiya, yoxsa diktatura! Burada, təbii ki, birmənalı nəticəyə gəlmək çətindir. Hər bir sistemin öz üstünlükləri və mənfi cəhətləri var. Planlı, sosialist iqtisadiyyatı Sovet İttifaqına böyük uğurlar qazanmağa imkan verdi. Sənayeləşmə aparıldı və güclü ağır sənaye yaradıldı. 1941-ci ildə SSRİ ən böyük tank donanmasına, ən çox təyyarə və silaha malik idi. Düzdür, donanma, nəqliyyat, yüngül və yeyinti sənayesi geridə qaldı. İnsanlar çox yaxşı yaşamırdılar, amma heç kim ac qalmadı, kənd təsərrüfatı tədricən inkişaf etdi. Kəndlilər torpağı kollektiv şəkildə becərməyə alışdılar və bu, öz bəhrəsini verdi, iri kolxozlar elmin nailiyyətlərindən və ən müasir texnikadan geniş istifadə etdilər. Xüsusən də on iki il ərzində (!) qiymətlərin hər il aşağı düşdüyü müharibədən sonrakı dövrdə. Müharibə ərəfəsində sovet tankları və artilleriyası dünyanın ən yaxşıları idi. Aviasiyaya gəldikdə, ən yeni təyyarələr təxminən almanlarla bərabərdir, köhnəlmişlər daha zəifdir, lakin ümumi üstünlük dörd qatdır! Lakin Katyuşanın tayı-bərabəri yox idi. Düzdür, almanlar onları raketlərlə, radiolarla, reaktiv təyyarələrlə ötüb keçdilər: birincisi 1939-cu ildə peyda oldu. Ümumiyyətlə, bütün fevral alimlərinin qaçmasına baxmayaraq, alman elminin səviyyəsi müstəsna dərəcədə yüksək idi. Bu, bir daha sübut edir ki, fevrallıların xüsusi istedadı yoxdur və Eynşteyn nisbilik nəzəriyyəsini icad edən rus arvadı olmasaydı, heç bir varlıq olardı. Yanka Eynşteyni sevmirdi, amma fevrallı olduğu üçün yox, başqa səbəbdən. Məhz Eynşteyn ABŞ-ı atom bombası kimi bahalı və şübhəli bir layihənin hazırlanmasını öhdəsinə götürdü. Amerikalılar olmasaydı, belə bir dəhşətli silah çox sonralar və ola bilsin ki, SSRİ-də yaradılardı. Hər halda, ABŞ-ın əlindəki atom bombası Stalinin və bütün kommunistlərin əziz arzusunun həyata keçməsinə mane oldu: bütün bəşəriyyəti qırmızı bayraq altında birləşdirmək. Birinci sovet konstitusiyasında yazıldığı kimi: SSRİ Yer planetinin sonuncu respublikasını daxil edənə qədər genişlənəcək.
  Və nə doğrudur! İnsanlıq birləşməlidir!
  Əli məntiqi fikirlər qatarının qarşısını kəsərək İankudan soruşdu:
  - Nə düşünürsən?
  Uşaq dərhal cavab verdi:
  - Dövlət quruluşu haqqında!
  - Bəli, sən filosofsan!
  - Müəyyən dərəcədə, bəli!
  - Bilirsən, mən də bəzən xəyal qurmaq istəyirəm. Məsələn, padşah olanda nə etməli! Ya Sultan!
  - Bəs sən nə edərdin?!
  - Hər kəndliyə torpaq verərdim, vergiləri azaldardım. Müxtəlif təbəqələrin nümayəndələrinin ailə qurmasına icazə verərdim.
  Yanka qeyd etdi:
  - Səni öldürərdilər!
  - Amma xalq əfsanəvi mahnılar bəstələyərdi. Ataman Akmal haqqında zamanında olduğu kimi. Nadir insan idi. Yalnız Şella onun şöhrətinə uyğun gələ bilər.
  Yanka soruşdu:
  - Shella kimdir?
  - Məşhur quldur! Varlıları soyur, kasıblara pul verir. Onun çox güclü və gözəl olduğunu deyirlər.
  -Ola bilər! Bu, bizim Kotovski və ingilis Robin Qud kimidir.
  - Onlar kimdir?
  - Soylu quldurlar. Hətta onlar haqqında film də çəkdilər!
  Əli gözlərini qırpıb:
  - Kino nədir?!
  Yanka tərəddüd etdi, bunu orta əsr oğlanına izah etməyə çalış. Ancaq uşaq ağlı tez fikirlidir:
  - Yuxu kimidir! Yuxular görürsən?
  - Bəli, əlbəttə görürəm! Özlərini çox yaxşı hiss edirlər!
  - Deməli, bu yuxu kimidir, ancaq reallıqda onu izləyirsiniz. Və böyük insanların həyatından qəhrəmanlıq epizodlarını göstərirlər.
  Oğlan böyrünü dirəyə sürtdü və gözünün içinə girən uzun qəhvəyi saçları üfürdü:
  - Sehrbazlar belə edir?
  - Yox, ustadlar!
  - Ola bilməz! Eşitdim ki, gözəl görüntülər yaradan sehrbazlar var. İndi onlardan yalnız bir neçəsi qalıb.
  Yanka etiraz etdi:
  - Həqiqətən sehr kimi görünür, amma əslində elmdir! Elmin nə olduğunu bilirsinizmi?
  - Deyəsən, onu haradasa eşitmişəm! Harada olduğunu xatırlamıram!
  Yanka güldü:
  - Daha çox eşidəcəksiniz!
  Oğlan yenə cingiltili səslə tələb olunan həddi aşdı və güclü zərbə aldı, qamçı onun kürəyini dövrəyə alıb qarnını yandırdı. Yanka nəfəs aldı, büdrədi, amma dərhal ayağa qalxdı:
  - Bağışlayın.
  Gözlərindən qeyri-ixtiyari yaş süzüldü. Getmək daha da çətinləşdi. Əli yoldaşını sevindirməyə çalışdı:
  - Ərimə! Təsəvvür edin ki, qamçı ananın zərif əlidir!
  Yanka başını tərpətdi:
  - Bu, məni daha da çətinləşdirir!
  - Çətin olanı tanış etmək olmaz, tanış olanı asanlaşdırmaq lazımdır!
  - Bilmirəm! Ağrıya alışmaq mümkün deyil!
  - Hər şeyə öyrəşmək olar. Bununla belə, mən elmin nə olduğunu bilmək istərdim. Bu sözdə sehrli bir şey gizlənir.
  Yanka gülümsədi, ağrı zəiflədi:
  - HAQQINDA! Bu şey hər hansı sehrdən daha sərindir!
  Əli qaşlarını qaldırdı:
  - Həqiqətən!
  - Bəli! Sən ağıllı uşaqsan. Mənə deyin: hər kəs sehrbaz və ya sehrbaz ola bilərmi?
  Əli cavab verdi:
  - Yox, bunun üçün müəyyən fitri qabiliyyətlər lazımdır. Baxmayaraq ki, hər kəs bir az sehr etməyi öyrənə bilər. Bir əfsanə var ki, hər gün bir kəndli özü üçün qızıl ovsunlayır.
  - Köhnə nağıl!
  - Amma müdrik!
  Yanka davam etdi:
  - Elm elə bir şeydir ki, hər bir cadudan yüksəkdir. Ən güclü sehrlərdən hər hansı biri və eyni zamanda hər kəs üçün əlçatandır!
  Əli qeyd etdi:
  - Möhtəşəm! Amma ona sahib deyilsən?
  - Ona görə belə qərar verdin!
  Oğlan başını tərpətdi:
  - Çünki qul kimi zəncirlənib bizimlə birlikdə gəzirsən. Daha doğrusu, qulsan! Əgər belə bir gücə sahib olsaydınız, özünüzü təhqir etməyə icazə verərdinizmi? Əgər bacarsaydınız, əzab verənləri çoxdan parça-parça edərdiniz.
  - Bunun üçün texnologiya lazımdır!
  - Döyüş texnikası!
  Yanka tərəddüd etdi:
  - Yaxşı, bunu sənə necə izah edim? Sənətkarlar müxtəlif mexaniki qurğular hazırlayırlar. Metaldan, ağacdan, daşdan və bunlar bir üstünlük təmin edir.
  Əli uşağın burnunu ipə qaşıdı:
  - Mən belə bir şey görməmişəm! Müharibədə qalib gəlmək üçün bundan necə istifadə etmək olar?
  - Əlbəttə edə bilərsən!
  - Onda bilmirəm!
  Oğlan susdu, Yanka da susdu. Prinsipcə, orta əsrlər şəraitində tank güclü silahdır, lakin siz bunu asanlaşdıra bilməzsiniz. Hətta klon cəngavərlər belə bir maşın qura bilmədilər və bu, onların fövqəlbəşəri qabiliyyətlərinə baxmayaraq. Və nə edə bilər: sadə oğlan. Ancaq Yanka əlaçı deyildisə, bu, bacarıqsızlıqdan deyil, kifayət qədər əzmkarlıqdan irəli gəlirdi. Ancaq bir tank o qədər mürəkkəbdir ki, sizə bütöv bir sənaye, müxtəlif sənayelər və elm adamları lazımdır. Bəlkə daha sadə bir şey, pulemyot kimi. Cəsarətli pilot-qəza, o, Kral Arturun həyətində bütöv bir ordunu məhv etdi. Məsələn, internetdə çəkilmiş zenit pulemyotunun sxemini xatırlayır. Bəs belə bir silahı dəmirxanada qurmaq olarmı? Dilimləyin, dişləyin! Deyəsən, qədimdə belə deyirdilər. Mən onlara vurma cədvəlini oxumalıyam? Həm də maraqlı bir fikir! Güləcəklər!
  Başım tamamilə boş olduğu halda. O, qullara və onların ağalarına - keşikçilərə və məhbuslara bölünmüş despotik bir dünyadadır. Mütləq monarxiya qurun. Yanka uşaqcasına, lakin heç də ibtidai zehni ilə mücərrəd bir mövzuda fikir yürütməyin diqqəti yayındırdığını anlamağa başladı : sınıq ayaqlarda ağrı, həddindən artıq işlənmiş ayaqlar, qaşınma sıyrıqları.
  Daha yaxşısı budur: monarxiya, diktatura, demokratiya. Beləliklə, o, bir məşhur yazıçını, keçmiş FSB polkovnikini oxudu. O, monarxiyanın qızğın pərəstişkarı idi. Maraqlı mübahisələr etdi, amma qərəzli adamla həmişə olduğu kimi, çox danışmadı. Məsələn, Avropa ölkələrində monarxlar sırf nominal gücə malikdirlər, hökmranlıq etmirlər, sadəcə bəzəklərdirlər. İkinci Dünya Müharibəsində qalib gələn Kral Corc deyil, baş nazir Çörçill idi. Daha doğrusu, İngiltərə baş nazir Çörçillin rəhbərliyi altında qalib gəldi. Amma qəribə də olsa, 1945-ci ildə mühafizəkarlar parlament seçkilərində uduzdular. Bu müddət ərzində Britaniyanın iqtisadi vəziyyəti yaxşılaşsa da, insanlar minnətdar deyildilər. Bununla belə, Avropada hər şey yaxşı deyil, durğunluq yaranıb, doğum səviyyəsi aşağı düşür və mühacirlərin sayı artmaqdadır. Səudiyyə Ərəbistanı kimi mütləq monarxiyaların nümunələri təsir edici deyil. Orada ancaq şeyxlər və elita yaxşı yaşayır. Xalq məzlum və qaranlıq bir vəziyyətdədir, əsl orta əsrlər. Ölkədə barbar qanunlar, işgəncələr, cismani cəzalar var, obyektiv məhkəmə prosesi yoxdur. Neft dollarlarından əldə edilən böyük vəsaitlər sadəcə olaraq havaya sovrulur. Neft ixrac edən ölkələrdə praktiki olaraq sənaye yoxdur, bilik tutumlu müəssisələr yoxdur, əhali əsasən savadsızdır, internet qadağandır. Bu hökumət formasının nə xeyri var? Ümumiyyətlə, iki yüz ildən artıqdır ki, prezident üsul-idarə formasının mövcud olduğu ABŞ-ın tarixini götürsək. Bu ölkədə heç vaxt açıq-aşkar zəif lider olmayıb. Seçki sistemi siyasətçiləri süzdü və tam bir axmaq hakimiyyətə gələ bilmədi. Ən azı nitq qabiliyyətinə sahib olmalısınız və zəkasız birinin bir neçə ifadəni ardıcıl tələffüz edə bilməsi ehtimalı azdır. Ənənəvi olaraq ilkin seçkilərdə bir neçə güclü və nüfuzlu siyasətçi, taxt-taca addımlayır! Buna görə də Amerika böyük gücdür. Rusiyanın tarixini götürsək. Əlbəttə ki, böyük padşahlar var idi, lakin çoxunu zəiflər idarə edirdi. Romanovlar sülaləsini götürsək, onda yalnız Böyük Pyotr böyük kral olub. Həddindən artıq qəddarlığa, uzun sürən ağır müharibələrə, qəribə adət və vərdişlərə, sərxoşluğa və pozğunluğa baxmayaraq, o, açıq-aşkar böyük kimi tanınırdı. Böyük Pyotr kilsələrdən zəngləri yığışdırdı, kimin daha çox içə biləcəyini və epilepsiyadan əziyyət çəkdiyini öyrənmək üçün yarışlar təşkil etdi. Təbii ki, onun dövründə də uğurlar var idi, Baltik dənizinə çıxış əldə edə bildi, Uralda zavodlar tikildi, ordu gücləndirildi. Bəs bu, hansı yüksək qiymətə əldə edilib? Onsuz da Peterin böyük oğlu zəif düşüncəli, inkişaf etməmiş və kahinlərin mürtəce təsirinə məruz qalmışdı. Nəhayət, o, işgəncələr altında dünyasını dəyişərək pis başa çatdı. Ümumiyyətlə, digər Romanovlar nə böyük zəka, nə də hərbi liderlik qabiliyyəti ilə seçilmirdilər, onların çoxunun səhhəti pis idi və bu sülalənin padşahlarının heç biri hörmətli yaşa qədər yaşamırdı. Fakt budur ki, Romanovlar ailəsi arasında uzunömürlülər yox idi. Digər padşahlar: bəzilərinin böyük hesab etdiyi, digərlərinin yox: bunlar İkinci Yekaterina və İkinci İskəndərdir. İkinci Ketrin dövründə: Rusiya əhəmiyyətli fəthlər əldə etdi, lakin kraliçanın özü hərbi rəhbərlik hədiyyəsinə sahib deyildi. Rusiyanın sadəcə bəxti gətirib ki, bu tarixi dövrdə böyük sərkərdələrdən ibarət bütöv qalaktika yaranıb. İdarəçilik sənətinə gəlincə, bu, mübahisəli idi...
  . FƏSİL Љ 7.
  - Bizim edə biləcəyimiz tək şey dua etməkdir! - gözəl elf ağır ah çəkərək dedi.
  - Və birdən bütün tanrılara! - Zəif gizlədilmiş çaxnaşma vasitəsilə istehza ilə təklif olunur, İskəndər.
  Svyatorossia ordusunun debriyajları sarsılmaz şəkildə sıxıldı. Hiperplazma qucaqlayanlar qüdrətli ordunu daha sıx sıxmağa çalışdı. Milyonlarla və milyonlarla ulduz gəmisi öz məhvini tapdı. Çox vaxt qəhrəmanlıq, bəzən isə gülünc. Zamanla diriləcəkləri ümidi ilə öldülər.
  Konstantin Rokossovski sevindi:
  - Deyəsən, böyük bir qazan formalaşdıra bildik. Bu tarixə düşəcək; Kosmik Kann kimi.
  Döyüşçü qız ehtirasla cavab verdi:
  - Bəli, bu, daha böyük və daha möhtəşəmdir!
  - İkinci Stalinqradımız olacaq! - Rokossovski bir jest etdi, havada parıldayan şüşə göründü. İçinə şərab sıçradı, kibernetik şüşə holoqram çıxardı və oxudu:
  - Üç tanker üç yüz içdi, sonra hərə yüz içdi!
  - Ancaq kəşfiyyat dəqiq məlumat verdi! O alman əclaf hücuma keçdi! Torpağı təmiz saxlayaq! Gəlin müqəddəs Stalinqradın müdafiəsinə qalxaq! - Rokossovski oxudu.
  Şüşənin içindəki maye rəngini dəyişərək çəhrayı oldu. Şüşənin üstündəki holoqram, tam döşlərini yaqut məmələri ilə silkələyən gözəl bir çılpaq qıza çevrildi.
  - Əzizim, çox üzüldüm, ulduzlara yol açdım! Dağ qartalından yüksəkdə uçan! Rusiyanın şanlı gücünün simvolu! Müqəddəslərin qalıqları atəşə tutulur! Raket kvazarı toz halına saldı! - Çılpaq holoqramlı qız ombasını və belini fırladıb rəqs edirdi. O qədər seksual idi və qırmızı dodaqlar cazibədar oynayırdı.
  Rokossovski, yeni, yaşlanmayan bədənində istək dalğası hiss etdi. Bu cücədir.
  - Burada qızların kaskadının olması yaxşı olardı!
  Bir anda onlarla ən real gözəllik, onların yarısı elflər hipermarşalın qarşısında canlandı.
  - Əla xidmətinizdəyik!
  Rokossovski hönkürdü:
  - Bu heyrətamizdir! Çılpaq ol və mənim qarşımda rəqs et.
  Qızlar özlərini striptiz kimi göstərərək yavaş-yavaş soyunmağa başladılar. Ağıllı görünürdü. Böyük Vətən Müharibəsinin keçmiş marşalının müasir qadınların nə qədər seksual və şeytancasına gözəl olduğuna heyran olmağa vaxtı yox idi.
  - Gözəllər, gözəllər, kabare gözəlləri! Siz cazibə yaratmaq üçün yaradılmışsınız! Və bütün yer üzündə daha gözəl heç kim yoxdur, siz beyin-yapışqan müalicə edirsiniz! - Hipermarşal əllərini onlara uzadaraq oxudu.
  Qızlar cavab olaraq mahnı oxudular:
  - Oh Rokossovski, sən bizim qəhrəmanımızsan! Gözlərində melanxolik və ağrı var! Yaxşı, gözəl adam, gülümsə! Şahin kimi göyə qalx!
  Rokossovski əllərini yuxarı qaldırdı və qafiyəni pozaraq qışqırdı:
  - Ooo! Mən əlayam - super! Mən Saşkanı əzəcəyəm, axmaq!
  Onlarla qız tamamilə çılpaq idi. Onlar təbii əzələlərini əyərək rəqs etdilər. Dişi elflər bir qədər incə və daha zərif idilər. Və nə ayaqları, topuqları, budları, əzələli, sulu, bu qədər gücə, seksuallığa, heyvaniliyə və eyni zamanda intellektual erotizmə sahibdirlər. Rokossovski sözün əsl mənasında vəhşiləşdi, ən yaxın qıza qaçdı və yaqut məmələrini öpməyə başladı. Və onun əlləri daha iki cazibədar qızın sinəsini yoğurdu. Belə toxunuşlar necə açılır və həyəcanlanır, qızlar zövqlə qışqırırlar. Hipermarşal getdikcə daha çox həyəcanlanır, sanki cənnətdədir! Birdən xəyalları və xoşbəxtliyin zirvəsini kompüterin qəzəbli səsi kəsir:
  "Arxa tərəfimizdə görünməmiş enerji pozğunluğu var. Portalın açılması və fantomların buraxılması.
  - Nə?! - Rokossovskinin üzü eybəcərləşdi. - Arxamızda kim var!
  - Klonlar ordusu! - kompüter zarafat etdi.
  - Nəsə!
  - Alt kosmosdan fantomlar buraxılır.
  Rokossovski solğunlaşdı: o bilirdi ki, fantomlar tamamilə maddi olmasalar da, böyük vurucu gücə malikdirlər. Mini-materiya nədir ?Bu, müəyyən bir boşluq vəziyyəti, enerjilər və ulduz sehrinin müxtəlif sahələridir. Mini maddənin xüsusi qarışıq təbiəti ona böyük dağıdıcı güc verir. Bu o deməkdir ki, onlar kosmik armadanın əhəmiyyətli hissəsini tamamilə məhv edə bilərlər. Təcrübəli marşal arxanızda güclü düşmən qoşunları görünəndə bunun necə olduğunu başa düşdü. Əbəs yerə deyil ki, İkinci Dünya Müharibəsinin təcrübəsi zərbələrin azaldılmasının effektivliyini göstərdi.
  Bu vəziyyətdə nə etməli! Ehtiyatlar qalmayıb.
  Hipermarşal əmr etdi:
  - Biz qoşunları yenidən qruplaşdırırıq. Zəif örtüyü tərk edərək, bütün gücümüzlə fantomlar ordusuna hücum edəcəyik.
  - Biz itaət edirik, yoldaş hipermarşal! - Digər marşallar və generallar bir ağızdan elan etdilər.
  - Onda hücum et! Kompüterin seçmə rejimini yandırıram. Elektron ağılın özü prioritetləri təyin etsin!
  Əmrə tabe olan qoşunlar parçalandı. Təxminən dörddə üçü fantomlara qarşı hərəkət etdi, qalanları isə örtüyü bağladı.
  Rokossovski yeraltı dünyasının yeddinci səviyyəsində idi. Məğlubiyyət halında onu şiddətli ağrı və aşağı düşmə gözləyirdi. Ümumiyyətlə, yeni dirilənlərə münasibət kifayət qədər liberal idi. Onlar digər komanda heyəti və sıravi əsgərlər kimi sistematik ağrı tədbirləri görməyiblər. Amma məğlubiyyət halında qaydalar hamı üçün eyni olacaq. Düzdür, belə bir deyim var: bir döyülənə iki döyülməz, verirlər. Bu, kifayət qədər ədalətlidir: elitada qalmaq üçün müəyyən şanslar verir. Bəs niyə məğlubiyyət? Arxadakı qoşunlar məğlub olmaq demək deyil! Vaxtilə, Ukraynada döyüşlər gedəndə, 1941-ci ilin avqust-sentyabr aylarında sovet qoşunları həm canlı qüvvə, həm də texnika baxımından almanlardan üstün idi. Lakin komandanlığın səhvləri və sovet qoşunlarının aşağı əhval-ruhiyyəsi ucbatından milyonluq ordu mühasirəyə alınıb. Bundan sonra da döyüşün nəticəsi bəlli deyildi, çünki sovet qoşunlarını kəsən ip çox incə idi. Lakin üstün sovet qoşunları son dərəcə zəif müqavimət göstərdilər, altı yüz əlli mindən çox əsgər və zabit əsir düşdü. Çoxsaylı fərarilərin və fərarilərin kütləsini demirəm. Ümumiyyətlə, tanklarda və təyyarələrdə Wehrmacht üzərində dördqat üstünlüyə sahib olmaq, itirmək günah olardı. Keyfiyyət xüsusiyyətlərinə gəlincə, 1800 T-34 və KV-1, KV-2 tanklarının patsvalda müqayisə edilə bilən rəqibləri yox idi (bu, Alman tank qüvvələrinin ümumi adıdır). Düzdür, düşmən piyada qoşunlarında müvəqqəti üstünlüyə malik idi, lakin bir həftəlik ümumi səfərbərlikdən sonra SSRİ ordusu Almaniyadan təxminən iki dəfə çox idi. Sovet qoşunları özlərini necə müdafiə edəcəklərini çətin ki, bilmirdilər. Həm komandanlığa, həm də sıravilərə onun ərazisində düşmənə qalib gəlməyi öyrədirdilər. Hətta 1939-cu ilin nizamnaməsində belə yazılmışdı: düşmən bizimlə müharibə etsə, ordumuz dünyanın ən hücumçusu olacaq. Stalinin Almaniyaya hücum hazırladığı haqda şayiələr yayılırdı. Hər halda, onlar hücum müharibəsinə hazırlaşırdılar. O, yüz faiz Rokossovskidir, hələ də bilmir ki, onların ağaları Böyük Stalin 1941-ci ildə Almaniyaya zərbə hazırlayırmı? O, çox gizli tipdir və hətta ölülər arasından dirildikdən sonra belə qaldı. Bu barədə birbaşa soruşduqda, ölümdən qayıdan lider belə cavab verdi:
  - Müharibə qaçılmaz idi?
  - Bəs siz nə düşünürsünüz?! - Rokossovski canlanmış və gəncləşmiş liderin yanında özünü utancaq hiss edirdi.
  Stalin yavaş-yavaş, xoş gürcü ləhcəsi ilə dedi:
  - Hitlerin xarakterini, onun aqressiv anti-kommunizmini, Şərqə hücuma aludəliyini bilməklə müharibədən qaçmaq mümkün olmadığı aydındır. Qalan yeganə sual nə vaxtdır? Doğru anı seçmək ehtiyacı son dərəcə vacibdir. Nə tez, nə də gec bu uğurun açarı deyil.
  - Düzdür! - Marşal Rokossovski sonra dedi və şövqlə davam etdi. - Amma mən öz fikirlərimi bildirmək istərdim. 1940-cı il mayın sonu - iyunun əvvəlində vursaydıq, tez qələbə qazanacaqdıq. Onda biz iyirmi səkkiz yarım milyon insanı itirməli olmazdıq. On bir milyon yarım əsgər və zabitin itkiləri rəsmi olaraq tanındı. Ancaq bu, tam məlumat deyil, birincisi, partizanların, NKVD qoşunlarının, milislərin, hərbi inşaatçıların, tibb işçilərinin və digər şeylərin itkiləri nəzərə alınmır. Bundan əlavə, yaralardan ölənlər yaralandıqdan sonra üç gün ərzində vəfat etdikdə sayılırdı, Qərb ölkələrində isə qəbul edilən müddət bir ildir. Üstəlik daha altı milyon itkin düşüb, onların böyük əksəriyyəti ölüb. Müharibə dəhşətli idi.
  Stalin kədərlə başını tərpətdi və tütəsini doldurmağa başladı:
  "Düzünü desəm, əvvəllər vurmadığıma görə təəssüflənirəm." Bu böyük müharibədə hər bir itki ürəyimdə yaradır. Amma o zaman ikinci cəbhəni açmamağımın iki səbəbi var idi. Birincisi, on illik pakt bağladıqları Hitlerə hücum etmək çox çirkindir. Mən bir qayda olaraq beynəlxalq müqavilələrə ciddi yanaşıram.
  Rokossovski etiraz etdi:
  - Bizim Yaponiya ilə də neytrallıq müqaviləmiz var idi və biz ikinci cəbhə açdıq və günəşin doğma ölkəsini kifayət qədər tez məğlub etdik.
  Stalin, hiyləgərcəsinə gözlərini qıyaraq, razılaşdığını iddia etdi:
  - Düzdür! Lakin bu halda biz Çini öz təsir dairəmizdən itirmək riski ilə üzləşdik. Təsəvvür edin ki, Amerikapərəst Çan Kaşi rejimi hakimiyyətə gəlsə, nə baş verərdi. Belə olan halda səkkiz yüz milyon əhalisi olan dövlət ABŞ orbitinə çəkiləcəkdi. Belə olan halda, atom bombasına malik olan Amerika generalları bizə nüvə zərbəsi endirə bilər, Çin qoşunları isə Uzaq Şərqdəki qüvvələrimizi sıxışdıra bilər. Beləliklə, biz Çində Stalinpərəst Mao Zedonu qura bildiyimiz üçün şərq sərhədləri qorunurdu. Az; Çin ordusu Koreyada yaxşı döyüşdü. Amerikanın ağır itkiləri NATO-nu qabaqlayıcı müharibə aparmaqdan çəkindirdi. Lakin ABŞ-ın atdığı üç yüz atom bombası iyirmi milyondan çox sovet vətəndaşını öldürə bilərdi və heç də az olmaya bilərdi. Bu da fəlakət olardı. Təəssüf ki, riskli addım.
  Rokossovski uçan, maye kristal robotu ondan uzaqlaşdırdı:
  - Amma alman tankının ağzı Fransa və İngiltərənin onurğasını sındıraraq istər-istəməz bizim kürəyimizə basdı.
  Stalin gülümsədi və əlini qalın, qara bığının üstündə gəzdirdi:
  - Düzdü, etiraz edəcək bir şey yoxdur! Lakin SSRİ ordusu hələ genişmiqyaslı hərbi əməliyyatlara hazır deyildi. Mən yenidən silahlanma proqramını həyata keçirdim, həmçinin Finlandiya ilə müharibə təcrübəsini nəzərə alaraq qoşunlarda islahatlar apardım. Razılaşırıq ki, heç bir tankı olmayan finlərlə müharibə ordumuzun hazırlıq səviyyəsinin qeyri-kafi olduğunu göstərdi. Bundan əlavə, qoşunlarda kəskin zabit çatışmazlığı yaşandı, bir neçə 76,2 mm çaplı mərmi atıldı, kifayət qədər pilot, sürücü və avtomobil yox idi.
  Rokossovski etiraz etdi:
  - İstənilən orduda, istənilən vaxt həmişə nəsə çatışmır. Deməli, maaş almadan əvvəl marşalın mənim üçün kifayət qədər pulu belə yox idi. Yadda saxlamalıyıq ki, düşmənin də texnikası, şəxsi heyəti çatışmır. Xüsusilə, on səkkizinci ildən otuz dördüncü ilə qədər almanların ümumi çağırışı yox idi və orduda cəmi yüz min əsgər var idi. Beləliklə, almanlar Versal müqaviləsi ilə məhdudlaşdılar.
  - Mən bunu bilirəm! - Stalin havaya bir halqa tüstü buraxdı.
  Rusiyanın birinci polşalı marşalı sözünə belə davam etdi:
  - Deməli, alman ordusunda kəskin zabit çatışmazlığı var idi. Adolf Hitler hətta stolüstü söhbətlər zamanı yazırdı, daha doğrusu deyirdi: qoşunları yalnız zabitlərdən formalaşdırmaq və xidmət müddətlərini qısaltmaq lazım idi: təlim proqramı vasitəsilə mümkün qədər çox insan sürmək. Bundan əlavə, polis qüvvələrini xeyli artırmaq və onların döyüş hazırlığını artırmaq olardı. Xüsusilə, silahlı qüvvələrin qurulması zamanı daha güclü baza yaratmaq üçün çağırışçılar polis bölmələrində də xidmət edə bilərdilər.
  - Hiyləgər heyvan! - Stalin pələng gözlərini zillədi.
  - Deməli, almanlar da döyüş effektivliyi baxımından ciddi müharibəyə getməyiblər. Onların qoşunları əsasən xam idi. "Əlbəttə," Rokossovski yekunlaşdırdı.
  Stalin gözlərini qıyaraq:
  - Amma Fransa və İngiltərə tez məğlub oldular. Ümumiyyətlə, mən gözləyirdim ki, Qərbdəki müharibə uzanacaq və almanları qorxutmaqdan qorxaraq qoşunları əvvəlcədən Üçüncü Reyxin sərhədinə çəkmədim. Yaxşı, heç kim gözləmirdi ki, dörd dövlətin üstün qüvvələri cəmi bir ay yarım dözəcəklər.
  - Bu, hərbi əməliyyatların aktiv fazasını nəzərə alsanız!
  - Budur, müharibənin formal müddəti yox. Almanlar təkcə dörd milyona yaxın hərbi əsir götürdülər. Sonra onlardan əmək kimi istifadə etdilər, bu da düşmənə ordunun sayını yeddi milyon iki yüz min nəfərə çatdırmağa imkan verdi.
  - Bu, onların ordusunu daha da boşaldıb, döyüş keyfiyyətlərini azaldıb. Axı, qabarcıq nə qədər böyükdürsə, divarları da bir o qədər incə olur.
  - Artan imperiyalar sabun köpüyü kimidir, yalnız eqoist idarəetmə ilə! - Stalin etiraz etdi. - Qayğıkeş imperiya böyüdükcə güclənən sümüklərin böyüməsi kimidir!
  - Ağlabatan dedi, amma bu Üçüncü Reyxə aid deyil!
  - Amma bu bizə aiddir! Sovet sistemi kapitalist və Qərb demokratiyasından yaxşıdır. Onun gücü totalitarizmdir.
  - Hər iki Rusiyanın siyasi sistemini necə bəyənirsiniz?
  - Möhtəşəm! Bütün insanlar kazarmalarda yaşayır və rütbələri var. Uşaq hələ də kompüterin bətnində yatarkən tam emaldan keçir. Hamı orduda xidmət edir, hamı bizneslə məşğuldur. Və təhsil ağrıdır! Hətta ən yüksək vəzifəli şəxslər də kibernetik emaldan keçirlər. Bu hipertotalitar sistemi bəyənirəm. Təəssüf ki, düşüncələr üzərində tam nəzarət yoxdur, baxmayaraq ki, texnologiya buna imkan verir!
  - Bu ona görədir ki, biorobotlar yaxşı əsgərlər yarada bilməz. Müharibədə təşəbbüs və düşüncədə bir qədər müstəqillik, fəaliyyətdə azadlıq lazımdır. - Rokossovski fəlsəfi şəkildə dedi.
  - Bəli! Robotlar insanlardan yaxşı deyil. Deyim ki, bir vaxtlar kibernetikaya şübhə ilə yanaşırdım. Bəşəriyyət üçün potensial təhlükə hiss etdim. Orqanların mətanətli əllərinə verdi.
  Rokossovski söhbəti əvvəlki məcrasına qaytarmağa çalışdı:
  - Kibernetika, əlbəttə ki, yaxşıdır, amma yenə də 1940-cı ildə Hitleri vurmamağımız səhv deyilmi?
  Stalin cavab verdi:
  - Səhv ola bilər, amma qoşunların cəmləşməsi Hitleri qorxuda bilər, onu Qərbdəki hücumu dayandırmağa məcbur edə bilərdi. Ümumiyyətlə, İngiltərə və Almaniya hər an sülh bağlaya bilərdilər. Qorxduğum şey budur, amma indi səhv etdiyimi görürəm. Bununla belə, Fransanın məğlubiyyətinin faydaları var idi.
  - Hansı?
  - Fransa və İngiltərənin çoxsaylı müstəmləkələri üsyan edib SSRİ-nin təsir dairəsinə düşə bilərdi. Kapitalizm getdiyi yerdə sosializm gəlir. Böyük Britaniyanı ələ keçirsəydilər, xüsusilə yaxşı olardı. Kommunizm üçün belə imkanlar.
  Rokossovski razılaşdı:
  - Yəqin ki! Məğlub olmuş imperiyaların koloniyaları bizim ittifaq respublikalarımıza çevrilə bilərdi. Bəs o zaman Fransanın məğlubiyyətindən sonra hansı planlar var? Qoşunların sərhədə gəlməyə başladığı 1941-ci il ola bilər.
  Stalin qeyd etdi:
  - Mənə məlumat gəldi ki, almanlar SSRİ ilə müharibəyə hazırlaşır. Amma çox ziddiyyətli idilər. Xüsusilə, kəşfiyyat Hitlerin İngiltərəni məğlub edərək SSRİ-yə hücum edəcəyini bildirdi.
  - Belə idi!
  - Dənizdə belə böyük üstünlüyə malik olan İngiltərəni məğlub etməyə çalışın. Xüsusilə böyük səth gəmiləri üçün. İstənilən Alman nəqliyyatını batıracaqlar. Nəzəri cəhətdən almanlar aviasiyada Britaniya üzərində üstünlük əldə edə bilərdilər, lakin bunun üçün hərbi sənayeni səfərbər etməli idilər.
  - Almaniya özünü qeyri-ciddi apardı.
  - Amma mən yox! Xüsusilə, qırxıncı ildə iş günü uzadıldı və gecikməyə görə cinayət məsuliyyəti tətbiq edildi. İş vaxtından artıq iş fəal şəkildə tətbiq olunurdu. Silah istehsalı artdı. Bizim hazırlaşdığımıza kim şübhə edə bilərdi. Faşizmlə mübarizənin qaçılmaz olduğunu bilərək, əlimizdən gələni səfərbər etdik. Təbii ki, hərbi vəziyyət elan etmədən, ancaq gizli şəkildə qoşun çağırmaq.
  - Və hələ hazır deyildilər!
  - Necə deyim! Fakt budur ki, faşistlərin hərəkətlərində bir çox açıq blef elementləri var idi. Kəşfiyyat, hərbi əməliyyatların başlamasından əvvəl ultimatum veriləcəyini bildirdi. Almanların istədiyi xammal tədarükü üçün şəraitin yaxşılaşdırılmasına nail olmaqdır. Xüsusilə, Azərbaycanda neft quyularının icarəyə verilməsi, ərzaq məhsullarının qiymətinin aşağı salınması və s. Və bunun üçün gücünü artırır. Bundan əlavə, kəşfiyyat məlumatlarına görə, almanlar Fransada böyük qüvvələr saxlayır və "Dəniz Aslanı" əməliyyatı hazırlayırlar.
  - Belə dezinformasiya olub.
  - Bundan əlavə, kəşfiyyat Almaniya silahlı qüvvələri haqqında qeyri-dəqiq məlumatlar ötürürdü. Onlar təxminən iki dəfə çox qiymətləndirilib. Buna görə belə bir təəssürat yarandı ki, nasistlər bütün qüvvələrini köçürmürlər. Yəni yarıdan az, yəni Almaniya ilə müharibə qaçılmaz deyil. Hitler ordunun daha kiçik bir hissəsini cəmləyərək hücum etməyəcək. Bunun tipik bir blef olduğunu düşündüm. Bundan əlavə, rəzil və hiyləgər Hitler öz qoşunlarını bizim hücumumuzdan çəkindirə bilərdi.
  Necə deyərlər, namuslu adama oğru inanmaz.
  - Amma siz Almaniyaya hücum etmək istəmirdiniz!
  - Hər ehtimala qarşı qoşunları çəkdim, amma necə və nə vaxt zərbə endirmək məsələsi açıq qaldı. Ordumuz hələ formalaşma mərhələsində idi. Bölmələr sülh dövrünün qanunlarına uyğun olaraq komplektləşdirilirdi. Bundan əlavə, almanlar qış müharibəsinə hazırlaşmırdılar. Xüsusilə, qış geyimləri çatışmazlığı var idi; yalnız SS qoşunlarında idi; Alman pulemyotlarında və silahlarında sürtkü yağı soyuqda dondu. Bundan əlavə, kömürdən benzin doqquz dərəcə şaxtada dondu. Alman texnologiyası, dar izləri olan tanklar, mühərrikləri qırılan təyyarələr. Bütün bunlar qışa hazırlıqsızlığın nəticəsidir. Yaxşı, almanlar qışa uyğunlaşmadılar, texnologiyada bəzi şeyləri dəyişdirmək mümkün olsa da, şaxtaya davamlı xüsusi bir sürtkü var. Yaxşı ki, bizim qoşunlar ağır şaxtalı şəraitdə yaşamağa və döyüşməyə öyrəşiblər. Finlərlə müharibə mənə çox şey öyrətdi. Almanların bu baxımdan axmaq olduğu ortaya çıxdı.
  Rokossovski öz versiyasını belə ifadə etdi:
  - Bəlkə də bu mövhumatdan irəli gəlir!
  Stalin güldü:
  - Maraqlı mübahisəniz var. Bəli, Adolf Hitler həqiqətən də gizli ordusuna və soyuqla razılaşmasına arxalanırdı. Fikirləşdi ki, onun sehrbazları, astroloqları və sehrbazları qışı quru və isti edəcək, sonra nasist ordusu Urala çatacaq. Hər halda, Hitler Şeytanın köməyinə ciddi ümid edirdi. Ancaq görünür, bu vəziyyətdə O, kömək etmək istəmədi.
  - Yoxsa bəlkə Allah müdaxilə etdi?
  - Və bu istisna deyil! Müharibədən sonra kilsəni təqib etməyi dayandırdım. Bu, yəqin ki, bizə kömək etdi! Baxmayaraq ki, mənim dinə özəl baxışım var. İnanıram ki, insanların imanı özü Tanrı adlanan gücü yaradıb. - Stalin bığını sığalladı. - Hər halda şiddətli şaxtalar, payızın əriməsi almanlardan daha çox bizə sərf edirdi. Əgər faşistlər müharibəyə daha hazırlıqlı olsaydılar, Moskva uğrunda döyüşün nəticəsi şübhəli olardı.
  Rokossovski yenə də soruşdu:
  - Bəs siz Hitlerə hücum edəcəkdiniz?
  Stalin başını tərpətdi:
  - İkinci Dünya Müharibəsi təcrübəsi göstərdi ki, adətən hücum müdafiədən güclü olur. Hitlerin Fransaya qarşı həlledici hücumu, Afrikada italyanların məğlubiyyəti, Romelin cavab çəngəl nokautu. Deməliyəm ki, həqiqətən böyük komandirdir. Yalnız çox bacarıqlı bir komandir İngilis qoşunlarına bir zərbə vura bilər, yalnız on tank və əlli yük maşını tank kimi kamuflyaj edilmişdir. Düşmən ondan on dəfə çox idi. İnanıram ki, Romelin ordu üzərində daha çox gücü və gücü olsaydı, bütün Afrikanı ələ keçirərdi.
  - Romel güclü komandirdir, amma təəssüf ki, şərq cəbhəsində döyüşmək məcburiyyətində qalmadı. Məncə, bu feldmarşal döyülməlidir.
  - Sənin tərəfindən?
  - Ola bilər! Axı, qələbə paradını mən idarə etmişəm, Jukov isə aparıcılıq etmişdi. Bu mənə çox güvəndir.
  - Necə deyim! Düşünürəm ki, Vasilevski heç olmasa pis deyildi. Xüsusilə onun Yaponiyanı nə qədər tez və nisbətən az itki ilə məğlub etməsi çox xoşuma gəldi. Lakin Günəş ölkəsinin əsgərləri qəhrəman pələnglər kimi döyüşürdülər. Çox israrlıdırlar və heç vaxt təslim olmurlar.
  - Heç vaxt?
  - Bizim qoşunlarla nadir hallarda müqayisə olunur. Düşünün, bütün müharibə zamanı təxminən altı milyon əsir. Və iki tam defektor ordusu. Vlasov həbs olunanda qabırğasına o qədər güclü zərbə vurdu ki, məhkəmə qapalı keçirilməli oldu, yerindən tərpənə bilmədi. Ümumiyyətlə, Vlasov tam bir axmaqdır. Nasistlərin tərəfinə keçin,
  Vermaxt Moskva yaxınlığında məğlub edildikdən və ABŞ Üçüncü Reyxlə müharibəyə girdikdən sonra. Əgər biz qüvvələrimizi səpələməsəydik, bədbəxt generallarımız daha sürətli döyüşməyi öyrənsəydilər, faşistləri çox tez məğlub edə bilərdik. Axı sovet hərbi elmi qanla zənginləşdirilmişdi.
  - Qələbə səpinini qanla suvarmaq, meyitlərlə mayalamaq lazımdır! - Rokossovski dedi.
  - Bu, əgər komandirlər tamamilə babatdırsa! Ancaq rus xalqı istedadla zəngindir. Bununla belə, Mainstein heç də pis komandir deyil. Onu komandamda görməkdən şad olardım!
  - Və eşitdim ki, o, dirilmək və fəal orduya səfərbər olmaq üzrədir!
  - Svyatorossia neçə bölmədən ibarətdir?
  - Bilmirəm! Bu hərbi sirrdir!
  - Hətta sənin üçün!
  - Hətta mənim üçün! Bunu ancaq imperator, daha doğrusu imperator bilir.
  Stalin qeyd etdi:
  - Qadınların idarə etdiyi pis ölkə.
  Rokossovski fəlsəfi nəticəni yekunlaşdırdı:
  - Heç nəzarət etmədikdə daha da pisdir!
  Bütün bu fikirlər bir göz qırpımında hipermarşalın hiperplazmik beynindən keçirdi. Milyonlarla "Svyatorossiya" ulduz gəmisi fantomlar ordusuna hücum etdi. Onlar fantastik sürətlə hərəkət etdilər. Burada aparıcı cəngavər nizə ilə raket kreyserini vurdu. Ucu deşildi və sonra gəmini parçaladı. Elf oxatan bir ox atdı və digər hədiyyələr onun ardınca uçdu. Onların sürəti işıq sürətini dəfələrlə üstələyirdi. Bir neçə onlarla hit alan ultra-dreadnought alovlandı. Alovlar çoxlu rəng və çalarlar idi, yandıran sehr idi. Sehrli atəşi təsəvvür edin, o, oksigen tələb etmir və titandan milyonlarla dəfə güclü materialı istehlak edir. Hamısı heyrətamiz dərəcədə gözəldir. Alyosha Popoviç məsafədən atəş etməyi əmr etdi, oxlar raketlərdən daha sürətli qaçdı, cavab olaraq ulduz donanması bütün silahlardan, emitentlərdən və işəsalma qurğularından atəş açdı. Ən güclü termal kreson raketləri partladı, fantomların təşkil olunduğu mini məsələni həyəcanlandırdı. Nəzəri olaraq, demək olar ki, ölməz bir fantom böyük bir super enerji konsentrasiyası ilə məhv edilə bilər . Ancaq bunu etmək çox asan deyil.
  Alyosha Popoviç Dobrynya Nikitich və Mikulaya əmr etdi:
  - Fan out! Qoşunlarımız manevr etsinlər və düşmənləri cinahlardan mühasirəyə alsınlar.
  Dobrynya təklif etdi:
  - Və ya bəlkə sadəcə düşməni yarıya bölmək olar?
  Alyoşa etiraz etdi:
  - Buna dəyməz! Belə olan halda biz iki cəbhədə mübarizə aparmalı olacağıq. Və biz yalnız düşməni parçalamayacağıq, həm də klassik bir çanta yaratacağıq.
  Dobrynya qeyd etdi:
  "Düşmən, deyəsən, bizə bunu etməyə çalışır."
  Mikula təklif etdi:
  - Gəlin birləşmiş taktikadan istifadə edək, qabarıq lenslə vuraq və mərkəzdə "gül" var. Belə bir tikinti çox təsirli olacaqdır.
  Alyoşa razılaşdı:
  - Elə isə gəlin onu qazmağa çalışaq. Mərkəzdə hücuma Pastuxov rəhbərlik edəcək.
  Pastuxov cavab verdi:
  - Komandir var!
  Ancaq Rokossovski özü düşməni cinahlardan əhatə etməyə çalışırdı. O, qazanda davanın nə olduğunu hamıdan yaxşı başa düşürdü. Eyni zamanda, hər iki ordu bir-birinə amansızcasına yaxınlaşırdı.
  Alyoşa Popoviç qərara aldı ki, optimal taktika atəş və kəsmə birləşməsidir.
  Pastuxov həmişəki kimi önə keçdi. Gənc qılınclarının güclü zərbələri ilə iki döyüş gəmisini kəsdi, onlar alovlu parçalara parçalandılar. Düzdür, qəhrəmanın özü də hiperplazmik qamçı ilə yandırılıb. Raketlər və emitentlər xüsusilə təhlükəli idi; yalama sahəsi. Dəhşətli, bəzən ölümcül yaralar verərək zirehdə bütöv deşiklər əmələ gətirdilər.
  Pastuxovun yanında döyüşən cəngavər İvanhoe baltasını fırladıb, böyük bir esminesi məharətlə kəsdi və atı onlarla raket gəmisini tapdaladı. Daha sonra gənc oğlan üç kreyseri mahir yelləncəklə əzdi. Pastuxov nəhəng ultradöyüş gəmisinə hücum etdi. Belə bir nəhəngi dərhal kəsmək çox çətin idi. Qılınc zərbələri dərhal hədəfə çatmır. Zirehi kəsdilər, qüllələri kəsdilər. Lakin nəhəng kosmik gəmi geri atəş açır və Pastuxova ağrı verir. Ivanhoe deyir:
  - Reaktoru vurun. Onu qılıncınla vur.
  Pastuxov da oxşar şəkildə hərəkət edir. Hiperreaktor partladı, nəhəng kosmik gəmi sanki parıldayan lələklərlə örtülmüşdü. Gənc fantom qəhrəman geriyə səndələdi, bir neçə boşqab zireh əriyib atı yandırdı.
  - Piç çırpılır!
  Ayvanhoe qalxanla örtür, mərkəzə termo-Kreon raketi dəyir, beyin silkələnməsi baş verir, polad kimi səthi azca yanıb. Onların yanında döyüşən bir neçə qəhrəman ciddi ziyan gördü, bəziləri hətta dağıldı.
  Yarıçılpaq nəhəng fantom qızlar balta və beş bıçağa bölünən qılınclardan istifadə edirdilər. Qrafinya de Vallon yalın ayaqlarının uzun, çevik barmaqları ilə kreyserin yayından yapışaraq əlli silah lüləsini bir anda əzdi. Sehrlə yaradılmış qızıl saçlı qızın ayağına termopreon raketi dəyib, ayağının yarısını dərhal buxarlayıb. Qrafinya ağrıdan az qala dəli olacaqdı; rəfiqəsinin sinəsindən vuruldu və sehrli ət parçaları müxtəlif istiqamətlərə uçdu. Və ser yepiskop elə bir güclə vuruldu ki, qalxan dağıldı və sinəsində böyük bir dəlik yarandı.
  Svyatorossiya donanmasının itkiləri də böyük idi. Xüsusilə dinozavrlar döyüşə girəndə. Bu nəhənglər yalnız zahirən yöndəmsiz görünürdülər, amma əslində onlar nəhəng qüvvə idilər. Onlar daha böyük ulduz gəmilərini seçməyə çalışaraq strukturları əzdilər və parçaladılar. Hər növ gəmilər onlara atəş açsa da, orta ölçülü bir planet ölçüsündə olan belə nəhəng cəsədləri yıxmaq iqtidarında deyildilər. Ediləcək yeganə şey dinozavrın qaçılmaz məğlubiyyətindən qaçmaq idi. Həqiqətən belə bir canavarın qarşısını almaq demək olar ki, mümkün deyil, lakin ulduz gəmiləri nəhənglərdən uzaqlaşaraq manevr etməyə çalışırlar.
  Alyoşa Popoviç əmr edir:
  - Onlara yaxınlaşmağa çalışın. Qabaqcıl alayları dinozavrların üzərinə sürükləyin. Kiçik sürülərə bölün və yaxından vuruşun, onları manevrdən məhrum edin, həyasızcasına kəsin!
  Döyüşçülər qruplara bölündülər: ulduz gəmilərini bu şəkildə məhv etmək daha təsirli olardı. Pastuxov və İvanhoe ətraflarında fırlanan kreyserlərin üstünə düşdülər, hər iki qəhrəman ağır yaralandı, lakin onların hərəkətləri sürətli idi.
  Qızlar isə onları nəinki qılıncla əzdilər, həm də məharətlə uzay gəmilərini ayaqları ilə götürüb bir-birindən uzaqlaşdırdılar. Bu, ayaq həndbolundan bir şey idi, bir çox günəşdən əks olunan dabanlar, çılpaq, qıza bənzər altlıqların dərisi göy qurşağının bütün rəngləri ilə oynadı, baxmayaraq ki, dağılmış gəmilərin hiperplazmik partlayışları ilə yandırıldı.
  Döyüşçülər hətta ağrıdan qışqırdılar, super atəş ləçəkləri, alovlu alov onların səbirli ayaqlarını sığallayırdı.
  Ulduz gəmilərində milyonlarla döyüşçü o yan-bu yana atıldı. Beşulduzlu general Maksim İqolkin, ləzzətli qızların parıldayan dizlərinin, topuqlarının və ayaqlarının parıltısına heyran və Ən Sakit Şahzadə Elizabetin çılpaq ayağı tərəfindən tutulan kreyserində yerində qalmağa çalışaraq dedi. :
  - Gözəlliyi öldürmək olmaz - gözəlliyin özü ölümcüldür!
  İki döyüşçü, sanki nəhəng bir baletdə, möhtəşəm ayaqlarını ataraq, kreyserini aralarına qoydular və bir anda sıxdılar. Metal titandan milyonlarla dəfə güclüdür, tankın izləri altında yumurta kimi partlayır. Qızıl dövrün şeirlərində təsvir olunmağa layiq ölüm!
  Rokossovski sehirli gücün nanotexnologiya ilə toqquşduğunu gördü və indiyə qədər üstünlük qazanır!
  O, buyurdu:
  - Gəmiləri maksimum intensivlikli atəş rejiminə keçirin və manevr sürətini artırın. Heç bir halda düşmənə uğurlu əks-hücum şansı verməməlisiniz.
  Elf qız düzəltdi:
  - Böyük Rusiyanın Xəyalları bizə hücum edir və irəliləyir, ona görə də böyük ehtimalla əks-hücumumuzdan danışa bilərik.
  Qız marşal olsa da, bu cür ifadələr hiper-marşalı hiddətləndirib: məlum olur ki, yumurta toyuğa, qadın isə kişiyə öyrədir.
  Rokossovski qışqırdı:
  - Kəs səsini! Mən sizi dinozavrları tutmaq və onları uğurla vurmaq üçün ultra-qorxusuzluqla göndərirəm. Axı sənin belə gücün və ciddi potensialın var. Xüsusilə qadın ağlı, yüngül və sevgi dolu bir irqin övladı.
  Elf qeyd etdi:
  - Biz insanlardan milyonlarla il yaşlıyıq. İnsanın endiyi meymun belə daş götürmədi, amma biz kosmosun genişliklərində dolaşdıq və şedevrlər yaratdıq.
  Rokossovski küləkdə bir ev kimi başını çevirərək qeyd etdi:
  - Məsələ indidədir! Uğurları uzaq keçmişdə olandan daha yazıq millət yoxdur! İndiki zamanda yaşayan və ildən-ilə güclənən imperiyadan daha uca imperiya yoxdur!
  Elf onun saçlarını silkələdi:
  - Siz ruslar ənənəvi olaraq öz əcdadlarınıza etinasız yanaşmısınız. Nəsil-nəcabətiniz yüksək səviyyədə deyildi!
  Rokossovski etiraz etdi:
  - Mən rus deyiləm, amma polyak! Mənim əcdadlarım sadə kəndli olublar, amma buna baxmayaraq mən onlarla fəxr edirəm!
  - Bununla fəxr edə bilərsiniz!
  - Üstəlik, içimdə kazak qanı axır! Anam tərəfdən uzaq əcdadlarım Yerusəlimə basqın etməyə getdilər. - Rokossovski dedi.
  Elf qeyd etdi:
  - Mənim əcdadlarım isə Yerusəlimin qurulmasından çox əvvəl kosmosda döyüşüblər. Ümumiyyətlə, döyüşün kritik məqamında əcdadlarımızı müzakirə etmək hörmətə layiq deyil.
  Rokossovski hürdü:
  - Sifarişə əməl edin!
  Çox yüksək sürətlə danışdılar və buna görə də dialoq zamanı döyüşün mənzərəsi praktiki olaraq dəyişmədi. Lakin fantomlar ordusu ölümcül enerji axınları səpdi. O, bütün maneələri əzməyə çalışaraq sıxdı; enerji şüaları, həm ulduz gəmilərini məhv etdi, həm də kosmosa səpələnmiş fantomları vurdu. Qızlar kaman, ayaq və beş ağızlı qılınclardan başqa quyruğunda səkkizguşəli ulduzlar toxunmuş qamçılardan da istifadə edirdilər. Onlar kiçik gəmiləri məhv etməkdə xüsusilə yaxşı idilər. Bu vaxt Böyük Rus Ordusu əks hücuma keçdi. Düşmənlərini darmadağın etməyə və eyni zamanda üzünü xilas etməyə çalışdı - bütün qələbələri fantomlara verə bilməzsən.
  Makedoniyalı İskəndər enerjili şəkildə əmrlər verir, sarsılmaz sakitlik saxlayır, qələbənin yaxınlığı böyük komandiri daha da ehtiyatlı edirdi:
  - Qardaşlar, lalə qönçələrinin formalaşmasından istifadə edin. Düşmənin çənələri zəifləyib və onlara yaxşı bir təkan vermək qalır və dişlər uçacaq.
  Sehrbaz Oksana holoqram ötürmə göndərdi: onun möhtəşəm bir qız şəkli komandirin qarşısında göründü:
  - O İsgəndər, sən mənim şahımsan!
  Makedoniyalı zarafatla qafiyələyib cavab verdi:
  - Rolunuzu yaxşı oynadınız!
  - Mən sənin şıltaqlığını yerinə yetirdim!
  - İndi birinci mükafatı alacaqsınız!
  - Razıyam! Sən bizim gücümüzsən Aleksandr! İskəndər bizim bayrağımızdır! İskəndər həmişə bizimlədir!
  Makedoniyalı barmağını silkələdi:
  - Mənim xidmətlərimi şişirtmə, diva! Əlbətdə ki, əladırlar, amma dua edərək əlləri sıxmaq üçün kifayət deyil.
  Oksana cəld cavab verdi:
  - İndi əsas şey haqqında! Biz düşmənin qazandan qaçmasının qarşısını almalıyıq. Qoşunlarımızın düşmən xəttinin arxasında görünməsi taktiki səviyyədə təşəbbüsü ələ keçirmək şansıdır.
  Makedoniyalı İskəndər razılaşdı:
  - Və kiçik bir şans deyil!
  Oksana gözlərini qıyaraq oxudu:
  Meymunlar üz düzəldirlər
  Və bir budaqda otururlar!
  Hələ mənasız...
  -Bizim əcdadlarımız olub! - İsgəndər gülərək bitirdi. - Baxmayaraq ki, sən bilirsən, gözəllik, mənim atam Zevs kimi Amon tanrısı da olub.
  Oksana gülməli hiss etdi:
  - Deməli, eyni anda iki atanız var!
  - İki böyük Tanrı!
  - Sizi eyni vaxtda necə etdilər?
  İsgəndər özü belə bir ifadənin mənasızlığını başa düşdü, lakin başqa bir inciyə müqavimət göstərə bilmədi:
  - Hər şey mümkün deyil, mən dəqiq bilirəm!
  Təcili bir şey etmək üçün tanrıların tərləməsinə ehtiyac yoxdur!
  Lakin onlar tanrıların qüdrətində ölməzdirlər!
  "Buynuz" düzəltmədən padşahlar üçün uşaqlar yaratmaq!
  Oksana dedi:
  - "Qızılgül" ləçəklərini mümkün qədər geniş yaymaq lazımdır! Və rəqibin boğazından tutun. Görünür, anın əhəmiyyətini özünüz başa düşürsünüz!
  - Amon və Zevsin oğlu hər şeyi başa düşür!
  - Elə isə hərəkət et, döyüşçü!
  Makedoniyalı İskəndər çoxsaylı qoşunlarını idarə etmək üçün telepatik impuls göndərdi.
  Qız da fantomların hücumunu tənzimlədi. Bu zaman sehrbazlar öz aralarında döyüşməyə başladılar.
  Ümumiyyətlə, sehrbazlar döyüşəndə bu tamaşa heç də zəif insanlar üçün deyil. Və eyni zamanda təsir edicidir. Bir tərəfdən milyonlarla ulduz gəmisi, digər tərəfdən yüz minlərlə nəhəng atlı və dinozavr döyüşməyə başlayırsa, belə bir döyüşü izləmək ləzzətlidir.
  Döyüş bütün ölçüyəgəlməz qəzəbi ilə açılır. Bir tərəfdə sürətli atlar hücum edir, uçur, yuxarı-aşağı, yan-yana tələsir. Dinozavrlar qanadlarını çırpır, dişlərini tüpürür, dırnaqlarını təpikləyir və pəncələri ilə tuturlar. Qızlar qamçılarının yelləncəklərini sürətləndirir, zirehlər zərbələri altında əyilir və çaxmaq daşından benzin kimi alovlanır. Pastuxov və İvanhoe marşal Zaratuşkanın yerləşdiyi flaqmana çatdılar.
  Elf qız bioloji mərmilərin istifadəsini əmr etdi. Onların hücumu altında yaxalanan fantom atlı büküldü. O, kiçildi və adi bir qurumuş ağcaqayın yarpağına çevrildi.
  İvanhoe və Pastuxov məğlubiyyətdən yayınmağı bacardılar və qılıncları ilə zirehləri vurdular. Güclü bir uğultu Zaratuşkaya çatdı. Qız gözəl bir üz çəkdi:
  - Ulduz gəmisində qılınclarla! Bundan absurd nə ola bilər!
  İnsan gənc cavab verdi:
  - Sən nə edə bilərsən! Axı bunlar güclü fantomlardır! Sehrinin dəhşətli gücü! Onlara müqavimət göstərmək demək olar ki, mümkün deyil.
  - Sonra manevr edəcəyik, yeni idarəetmə proqramına, "Xaotik Xaos"a keçəcəyik!
  Plazma püskürməsinin gücləndiyini və ulduz gəmisinin fırlandığını görən Ayvanhoe bumeranq göndərdi. O, uçdu və düşmənin zirehinin bir hissəsini kəsdi, eyni zamanda altı döyüş atıcı qülləsini də sökdü.
  - Budur sekstant! - sehrlə həyata qaytarılan məşhur gənc cəngavər dedi. Ulduz gəmiləri ilə döyüşlər üçün əvvəllər bloklanmış proqram onun beynində oyanmağa başladı. Ümumiyyətlə, hər bir fantom zahirən görünməz, lakin yaddaşda aydın şəkildə qeyd olunan təlim proqramından keçdi. İndi Ayvenhoe başa düşdü ki, nəhəng, tısbağaya bənzər ulduz gəmisini manevr qabiliyyətindən məhrum etmək lazımdır.
  Bir neçə yara almış Pastuxov yəhərdə çətinliklə qala bildi. Buna baxmayaraq, cəsarət bu oğlanı tərk etmədi.
  - Gəlin quyruğunu vuraq. Bu ulduz gəmiləri standartdır və onların mühərrikləri də eyni şəkildə yerləşir.
  Ayvanhoe qeyd etdi:
  - Yaxınlaşmaq çətindir! Görün necə manevr edir!
  - Və bumeranqla vurdun!
  - İtkin düşmə riski böyükdür!
  - OK! O, sizə qayıdacaq və siz yenidən cəhd edəcəksiniz!
  Ayvanhoe Ay boyda olan qorxunc kosmik gəmidən bir az geri çəkildi və bumeranqını havaya atdı:
  - Uzun müddət əziyyət çəkirsinizsə! Bir şey alın!
  - Əgər alınmasa!
  - Yenidən cəhd edək!
  Bumeranq quyruğun kənarını kəsib geri qayıtdı. Ümumiyyətlə, mini-materiya, birləşdirici əlaqələrin görünməməsinə baxmayaraq, sehrli bir şəkildə qaynaqlanır, olduqca davamlıdır.
  Ivanhoe altında at çökdü və praktiki olaraq qeyri-materializasiya edildi. Müxtəlif çaplı silahlardan çoxlu zərbələr aldı. Pastuxov isə kreyserlərlə döyüşürdü ki, bu daha asan idi. Burada demək olar ki, hər zərbə ölümcül oldu. Ancaq tetraletlərin öhdəsindən gəlməyə çalışın. Onlar midges kimi o qədər kiçikdirlər və çoxları var. Ayvanhoe miniksiz çəyirtkəni saxlayıb üstünə tullandı!
  - Qəhrəmanlar təqibdən qaçırlar! Qərib içəri partladı və onu tutmayacaq! - Gənc oğlan oxudu. - Bizə sadəcə bir nağıl eşitmək lazımdır!
  Çoxlu sahələr və matrislə örtülmüş nəhəng maşına hücum etmək üçün bumeranqdan istifadə edən əsl əfsanəvi döyüşçü. Bu ulduz gəmisində əlli beş milyon döyüşçü və bir milyarda yaxın döyüşçü var idi. Orada yüz iyirmiyə yaxın irqin və növün nümayəndələri döyüşürdü. Düşüncə və qavrayış üçün belə nəhəng, demək olar ki, anlaşılmaz Nuhun gəmisini təsəvvür edin. Ultra müasir, o cümlədən müxtəlif qalaktikalardan olan həyat formaları.
  Və o, yaralı bir ağ atlı, yaralı bir fantom atlı tərəfindən hücuma məruz qalır.
  Belə bir şəkil Rafael və ya Pikassonun fırçasına layiqdir. Anı tutun: döyüşçü bumeranqını atanda.
  - Mən həyəcanlıyam, oğlan kimi, pank kimi! Vur, əks halda ölürsən! - Ivanhoe-un fikrini daha yaxşı cəmləməsinə kömək etmək üçün oxumuşdum.
  Və kosmik gəminin içərisində yaşamaq istəyən canlılar da var! Uşaqlarınız olsun və şəhərlər qurun. Budur, eniş partiyası kimi yerə enməyə hazırlaşan, donuz başlı üç şirin minkə bənzər varlıq. Onlar yenicə döyüş hazırlığı kursunu bitiriblər və istirahət edərkən təəssüratlarını bölüşürlər.
  İlk donuz Hay, özünəməxsus tərzdə dedi:
  - Bilirsiniz, mən öz fermamda ballı iynəcələr yetişdirirdim, zəng və cökə plantasiyalarında otarırdılar. Lakin mafiya əkinləri ən güclü dərmanlardan biri olan noxudla əvəz etməyi əmr etdi . Bir tərəfdən qat-qat sərfəli olsa da, digər tərəfdən qanunla dərdləşdim.
  İkinci donuz, Donuz əti razılaşdı:
  - Bəli! Sviatorosiyanın bu orqanları narkotiklərin yayılmasına nəzarət edir. Mini-robotlar və kəşfiyyatçılar xüsusilə fəaldırlar. Onların arasında molekul ölçüsündə çox kiçik olanlar meydana çıxıb, ulduz fotonlarının enerjisindən istifadə edərək kosmosda aktiv şəkildə hərəkət edirlər.
  Üçüncü ən gənc donuz Ham dedi:
  - Bilmirəm! Məktəbdə öyrənməyə məcbur olduğumuz müasir rus dili çox çətindir. İnkişaf tarixi deyir ki, əvvəlcə cəmi altı hadisə var idi, indi isə iyirmi dördü var.
  Donuz əti gülümsədi:
  - Nə məktəb həyatı! Hər gün imtahan haradadır! Əlavə, bölmə! Foton püskürməsi!
  Hey gülümsədi.
  - Mənim üçün isə məktəbdə oxuyanda ən çətin fənn hiperfizika idi. Xüsusilə hiperplazmanın verilmiş parametrlərini təyin etmək lazım olduqda. Maddənin hiperplazmik vəziyyətə gətirilməsi üsulları çox maraqlı olsa da. Müasir texnologiyalar termopreon reaktorunu alışqanda yerləşdirməyə imkan verir.
  Ham qeyd etdi:
  "Əgər ən kiçik bir cinayətə görə ağrılı müalicəyə məruz qalmasalar, heç bir şey olmazdı." Mənə elə gəlir ki, hər damar əziyyət çəkir!
  - Ağrı gücün və firavanlığın əsasıdır! - Hay fərq etdi. Buna dözməyi və həzz almağı öyrənin.
  - Bu dəhşətli və qeyri-təbii bir şeydir! - Ham başladı.
  Bu zaman güclü ildırım qopdu və divarlardan molekullar və fotonlar düşdü. Hər şey qanlı rəngə boyanmışdı.
  - Deyəsən, hitdir! - Çavuş Pork hönkürdü.
  . FƏSİL Љ 8.
  Böyük Rusiyanın qoşunları hücuma keçəndə Vladimir Kaşalotov az qala öləcəkdi. İndi döyüş robotları quruluşu dəyişdirməyə çalışırdılar. Onlar "awl" formasiyasından istifadə edirdilər. Vladimir də eyni şəkildə geri çəkilməyə məcbur oldu. Oğlan isə sakitcə hərəkət etdi. Həmişə olduğu kimi, yorucu məşqlə aşılanmış buz kimi sakitlik.
  - Qələbə üçün soyuqqanlılıq polad üçün sərtləşməyə bənzəyir! - oğlan öz-özünə dedi. Vladimir yenidən tetraleti nişan aldı, lakin atəş haqqında fikrini dəyişdi. Onun diqqətini çəkmək çox asan idi. Gənc zehni olaraq özünü keçdi və hamar bir geri çəkilmə manevrini həyata keçirməyə başladı. O, bunu əvvəllər müxtəlif mühitlərdə ciddi məşq zamanı dəfələrlə etmişdi.
  Sonra onu sevinc dalğası bürüdü: döyüşün sxeminin dəyişdiyini inkar etmək olmaz. İndi Svyatorossia ordusu irəliləyir, onu bir qazana sıxmaqla hədələyirdi və indi onun əsas qüvvələri arxaya çəkildi. Orada sehrli fantomlar, sehrli silahlar meydana çıxdı. Bir qədim uşaq mahnısında oxunduğu kimi:
  - Məcbur olacağam, böyüklərsiz qayıdacağam! Bütün ölkəni gəzəcəyəm! Mən Santa Klausun məktəbinə gedəcəm, orada sehr öyrədirlər!
  İndi parlaq, çox mütərəqqi kommunistlərin arzusu gerçəkləşdi:
  Əsrlər keçəcək, bir dövr gələcək,
  Hansı ki, heç bir əzab və yalan olmayacaq!
  Son nəfəsinizə qədər bunun üçün mübarizə aparın,
  Vətənə ürəkdən xidmət et!
  
  Və sonra sehr mövcud olacaq,
  İstənilən körpə, amma qocalıq yoxdur!
  Gücümdən cinayət yolu ilə istifadə etmirəm,
  Qələbə ilə, qəhrəmanlar - salam vətənə!
  Bəli, indi o, həqiqətən sehrbaz kimi bir şeydir, amma həyatı asan deyil. Demək olar ki, boş vaxt yoxdur, hər şey müharibəyə total hazırlıqla məşğuldur. Bu, artıq verilmiş haldır. Bəli, buna bənzər bir şey qədim zamanlarda baş vermişdi, deyəsən Spartada. Orada da uşaqları vəhşicəsinə öyrədir, döyürdülər. Düzdür, uşaqlıqdan deyil, işgəncələrdə nanotexnologiyadan istifadə olunmur. Ancaq bir çox oxşarlıqlar, mürəkkəb hazırlıq və təlim üsulları var. Düzdür, oğlan və qızlar kompüterin sərt diskinə daxil edilmiş kimi böyük nəzəri biliklərə malikdirlər. O, bütün müharibələrin tarixini bilir: bəşəriyyətin min illər boyu nələr apardığını. Şumer sivilizasiyası və qədim Misir tərəfindən həyata keçirilənlər də daxil olmaqla. İlk hərbi birləşmələr, döyüş arabaları, qədim silah növləri. Qədim Roma xüsusilə zəngin müharibə tarixinə malik idi. Yüzlərlə müxtəlif komandirlər, müxtəlif hiylələr, əcdadlarının strategiyaları, döyüşlərdə texnikalardan istifadə. Döyüş bacarıqları da xüsusi rol oynadı, xüsusən də virtual araba sürmə (Vladimir sonuncunu çox bəyəndi). Ümumiyyətlə, o vaxt nə qədər böyük insan olardısa da, qədimliyə qayıtmaq pis olmazdı. Ave Sperma Balina!!! Xüsusilə maraqlıdır: Hitlerlə döyüşmək olardı. Müasir silahlarla o, təkbaşına bütün Wehrmacht-ı səpələyə bilərdi, amma niyə sərin olmayaq!
  Gənc gördü ki, Böyük Rusiya ordusu yenidən düşmənə yaxındır, ulduz gəmisi dəstələri hətta qismən də qarışıqdır. Bu onun şansı idi.
  - Mən səni belə asanlıqla buraxmayacağam!
  Tetraplan asanlıqla məhv edildi, deyəsən içində bir oğlan var idi. Yaxşı, qızları öldürmək daha çətindir. Baxmayaraq ki, onlar xüsusi olaraq psixoloji olaraq hazırlaşmışdılar ki, müharibənin yaşı və cinsi yoxdur. Düşmən düşməndir və öldürülməlidir. Yazıq və mərhəməti unutmaq lazımdır.
  - Buzlu soyuq müharibədən gəlir, ürəyini dondursa pis deyil, beynini dondursa pis deyil! - Onların mentoru bir dəfə dedi.
  Ulduz döyüşü, nə daşıyır... Budur, Svyatorossia briqantinləri mürəkkəb manevr edirlər. Onlar yaxınlaşıb kəskin bir açıya gəlirlər. Salvo atırlar. Vakuum dağıldı, sanki daş güzgüyə dəydi. Hər bir fraqmentdə vurulmuş ulduz gəmisi və ərimiş kreyser, esmines, döyüş gəmisi var.
  Svyatorossia robotları Böyük Rusiyanın robotları ilə toqquşub. Elektron titanların dueli, burada hətta elektron canavarlar arasında əlbəyaxa döyüşə də gəldi.
  Maşınlar toqquşdu, bir çox çadırlar qırıldı, hiperplazmatik alovlar demək olar ki, boş yerə vurdu. Bu dəfə ədədi üstünlük Böyük Rusiyanın robotlarının tərəfində idi. Mövqeyi bölüşdürməyə və üstünlüklərindən maksimum yararlanmağa çalışaraq irəlilədilər. Göydələnlər boyda ən böyük robotlar balerinaların lütfü ilə manevr edirdilər. Onlar bir araya gəldilər və sonra öz müdafiələrinin gücünü sınayaraq ayrıldılar. Burada maşınlardan biri yırğalandı ki, hiperplazma fontanı yuxarıya doğru atıldı. Təsadüfən içəri girən iki tetralet sadəcə olaraq odlu dillə qəzəbli isti ilə yalandı. Daha bir neçə nəhəng maşın partladı. Deyəsən, Armageddon gəlib, hər şey nə qədər rəngli və şiddətli idi.
  Vladimir özü ilə alovlu təmasdan qaçmağa çalışdı. Əgər təsadüfən ordusunun bir əsgərini öldürsəydi, o zaman nəinki ən ağır cəzaya məruz qalardı, hətta buna görə özünü bağışlamazdı. Bu belə axmaqlıqdır. Bir vaxtlar İkinci Dünya Müharibəsi illərində almanlar tez-tez bir hiylə işlədirdilər: Sovet hərbi forması geyindilər (xoşbəxtlikdən çoxlu əsir formalarını ələ keçirə bildilər) və sonra bu qoşunların mühasirəni tərk etdiklərini bildirdilər. Çox vaxt, xüsusən başlanğıcda: təsir etdi və sonra sovet artilleriyası hətta öz-özünə atəş açdı. Lakin sonradan parol tələb etmək və rəqəmsal kodlardan istifadə etmək məcburi hala gəldi. Əgər Böyük Vətən Müharibəsinin əvvəlində almanlar ruslardan daha yaxşı döyüşürdüsə, komandanlıq baş və çiyinlər üzərində idi (təəssüflə bunu etiraf etmək lazımdır) və Moskvanı xilas edən general Morozun sayəsində sonralar Qırmızı Ordu çox şey öyrəndi. Milyonlarla insanın canını verən sovet hərbi sənəti özünü nəzərəçarpacaq dərəcədə zənginləşdirdi. Hərbi rəhbərliyin yetişməsi üçün əsgərlərin qanı döyüş meydanlarını bol-bol suvarmalıdır! Sovet komandirləri artilleriya atəşinin əhəmiyyətini xüsusilə öyrəndilər. Sovet bombardmançı aviasiyası kifayət qədər güclü olmadığından (bombardmançı təyyarələr bahadır), əsas diqqət iri çaplı silahlara yönəldildi. Onu da qeyd etmək lazımdır ki, Hitler burada sovet generallarına çox kömək edirdi. Əsgərlərindən fanatik vuruşmalarını və geri addım atmamalarını tələb edən nasistlər dar düşüncəli fürerin sözünə tabe oldular: onlar əsas qüvvələrini birinci müdafiə xəttində cəmlədilər, buna görə də qoşunlar bir yerə yığılmışdı, itkiləri çox idi. Almanların ikinci və üçüncü müdafiə xətti qurduqları, hətta birincisindən də güclü olan Birinci Dünya Müharibəsi təcrübəsi tamamilə nəzərə alınmadı! Bu, xüsusilə Vistula-Oder əməliyyatı zamanı özünü büruzə verdi. 1944-cü ildə Almaniya ayda təxminən 1900 tank və özüyeriyən silah istehsal edirdi. 1945-ci ilin əvvəlində: Şərq cəbhəsində səkkiz mindən çox tank və özüyeriyən silah var idi. Çox güc kimi görünürdü. Lakin Wehrmacht-ın on iki tank diviziyası cəbhə xəttinə yaxınlaşdı və sovet artilleriyasının hücumuna məruz qaldı. Nəticə: müdafiənin ön xəttini keçərək, sovet qoşunları dağ uçqunu kimi yuvarlandı. Əgər Jukovun qorxaqlığı və Stalinin hədsiz məşğulluğu (Yalta konfransının hazırlanması və keçirilməsi) olmasaydı, fevral ayında Berlin geri alınacaqdı. Ümumiyyətlə, Jukovun müharibədəki rolu aydın deyil, o, adətən böyük qanla qalib gəlir və çoxlu səhvlərə yol verirdi: xüsusən də müharibənin ilkin mərhələsində. Ancaq birlikdə onun qoşunlara rəhbərlik etməkdə, xüsusən də ən çətin şəraitdə böyük təcrübəsi böyük dəyərə malik idi. Sonda Stalin; Qələbə paradına ev sahibliyi etmək ona həvalə edilmişdi. Stalinin özü Böyük Rusiya İmperiyasında çox hörmətli və dəyərli idi. Bəli, o, diktator idi, amma Rusiyada hələ də hərbi diktatura var. Bəli, çox qəddar, bütöv xalqları sıxışdırırdı, amma bu zülmə haqq qazandırdı, çünki yüksək məqsədlər güdürdü. Stalin bütün bəşəriyyət üçün xoşbəxtlik istəyirdi və buna qan tökmədən nail olmaq olmaz. O dövrlərdə insanlar əlli, altmış, maksimum yetmiş il yaşayırdılar. Bəs onlardan biri bir neçə onillik əvvəl ölsə nə olar? Təbiət qəddardır, yəni insanların qəddar olmaq hüququ var, xüsusən də insanın son məqsədi tanrılarla bərabər olmaqdırsa. İndi o, Vladimir, antik adam üçün tanrı olmazdımı? Bəşəriyyəti birləşdirən və xilas edən ulu öndərə təşəkkürlər. Stalinin edə bilmədiyini etdi.
  Gənc növbəti hədəfini seçdi. Bu, böyük bir kosmos mətbəxi idi. Şübhəsiz ki, onu aşağı salmaq ölçüyəgəlməz dərəcədə çətindir: tetralet və oğlan hiyləgərliyə müraciət etmək qərarına gəlməkdən daha çətindir. Burada hesablama tələnin primitivliyinə əsaslanırdı.
  - Bu Arqo sinifli robot danışır!
  Böyük mətbəxdən ona cavab verdilər:
  - Dinləyirik!
  - Mənə yeni yerin eksperimental "qovluğu" verildi, amma onu işə salmaq üçün kifayət qədər enerjim yoxdur. Mənə kömək edə bilərsən?
  Böyük qalereya komandiri səbirsizliklə səsində dedi:
  - Və necə?
  - Reaktordan mənə hiperplazma reaktivi əlavə edin. Sonra silah tam hazır vəziyyətə gətiriləcək və işə salınacaq.
  - Əla əlaqələrimiz var.
  Hesablama ona əsaslanırdı ki, docking anında böyük qalereyanın nəhəng reaktoru qapaqsız qalacaq. Bu halda: onu ən güclü topdan vurmaq mümkün olacaq. Düzdür, həm generatorun partlaması, həm də böyük qalereyanın çoxsaylı silahlarının atəşi nəticəsində xeyli ölüm riski var idi.
  Kosmik gəmi kifayət qədər böyükdür, iki min yarım əsgərdən ibarət ekipaj, robotları saymasaq. Belə bir mükafat üçün həyatınızı riskə ata bilərsiniz. On dörd dövrədə ölsən də, qəhrəman olacaqsan. Və nəinki şöhrət qazanacaqsınız, o zaman qəhrəman mütləq diriləcək. İmperatorların fərmanı var ki, gələcəkdə bütün insanlar diriləcək. Amma bu proses onların hər birinin təmsil etdiyi dəyərdən asılı olaraq baş verəcək. Nə qədər çox şücaət olsa, bir o qədər tez diriləcəklər. Bunun pasifist xristianlıqla heç bir əlaqəsi yoxdur. Sağ yanağından vurdular - sola dön, düşmənini sev: daha axmaq bir şeyə necə gəlmək olar!
  solun nə etdiyini bilmir ! Ən insanpərvər və mehriban dinin bəndələri nə qədər qan tökdülər. İnkvizitor prinsipi necə həyata keçirdi: düşmənini sev?! Bəli, orta əsrlərdə ruhanilər bir qadını sırf orta standartdan daha gözəl olduğuna görə dirəyə göndərirdilər. Sağlam, qadın bədəni İblisdən sayılırdı!!! Yeni pravoslavlıq ikiüzlü deyil; Müqəddəs Kitab, əksər ənənələr kimi tarix üçün qaldı. Dünya Rusiyasının ilk imperatoru: öz Müqəddəs Kitabını yazdı və öz dinini icad etdi. Ondakı əsas dogma budur: bütün gücünüzlə, bütün gücünüzlə, bütün ağlınızla Rusiyaya xidmət edin. Əgər bu, Vətəninizin mənafeyinə uyğundursa, onda siz istənilən qurbanı, istənilən zorakılığı, hiyləgərliyi edə bilərsiniz. Son vasitələrə haqq qazandırır!
  Bu necə də ədalətli idi! İncil əslində qadağandır. Özü də başa düşmür ki, ruslar niyə fevrallıların yazdığı kitaba inanıblar! Rus adamı: Fidov təliminin qulu oldu! Bu, sadəcə olaraq, ayıbdır! Müqəddəs Kitaba ibadət edən xalqlar sonda tənəzzülə uğradı və deqradasiyaya uğradı; Xristianlıqda sağlam və ağıllı heç nə yoxdur. Düzgün din güc kultunu tərənnüm etməlidir! İslamın belə uğur qazanması əbəs deyil. Baxmayaraq ki, Quran həm də xristianların güclü təsiri altında yazıldığı üçün əsasən pasifist kitabdır. Doğru din yoxdur: bir milləti birləşdirməyə qadir, dişsiz olmamalıdır.
  Vladimir həyəcanını adi iradə səyi ilə boğaraq reaktora atəş açmağa hazırlaşırdı. İlk imperatordan sitatlar ağlıma gəldi:
  - Yazıq pas kimidir, şəfqət şəşələ bənzəyir - ürəyini bundan təmizlə və zirehlə ört: amansızlıq, qəzəb, qəzəb!
  Qızıl sözlər! Ancaq ürəyə kiçik bir damla kimi kiçik bir şey düşür! Bu, demək olar ki, hiss olunmur, lakin eyni zamanda xoşagəlməzdir. Birdən iki min yarım öldürün, uşaqlar, qızlar, eyni ruslar, daha dəqiq desək, özünüz kimi! (Əlbəttə, o, ekipajın dəqiq sayını bilmir, amma paranormal hiss ona deyir). Çox çətindir. Ümumiyyətlə, rus dili anlayışı şərtidir. Etnik olaraq ruslar: Böyük Rusiya İmperiyasında çoxluq təşkil etmirlər, lakin əksər digər xalqlar və irqlər, o cümlədən qaradərililər özlərini rus adlandırırlar. Lakin müxtəlif epidemiyalar və müharibələr səbəbindən yer üzündə qaralar və sarılar az qaldı və slavyan etnik qrupu dominant oldu. Demək olar ki, bütün insanlar gözəldir, böyüklər hündür, həm də çox hündürdür. Əzələlər qabarıqdır, lakin bir qayda olaraq kütləvi deyil, dəri mis və ya bürüncdür, qadınlarda tünd qızılı rəngdədir. Adət etməmiş bir humanoid üçün: insanlar çox oxşar görünə bilər, lakin onlar deyil. Hər biri özünəməxsus şəkildə yaxşıdır və fərdi. Ümumi olan, doğumdan ölümə qədər hamını təqib edən kazarma ruhudur! Ancaq insan indi demək olar ki, əbədi yaşaya bilər, qocalıq keçmişin kabusu olaraq qalır. O, qeyri-təbiidir. Bu, qadınları xüsusilə dəhşətli dərəcədə eybəcərləşdirir, onlar o qədər iyrənc olurlar ki, qusma kimi hiss edirlər.
  - Lənətə gəlmiş qocalıq həqiqətən belə xüsusiyyətləri murdarlayıb? (Məncə Şekspirin sözləri.)
  Dini liderlər insanların əbədi arzusunu bilirdilər: gəncliyi əbədi olaraq qorumaq. Və ölüm qorxusundan sui-istifadə etdilər. Cənnət və cəhənnəmlə bağlı bütün bu nağıllar (Müasir elm müəyyən edib ki, bunlar doğrudan da nağıldır - xalis fantastika!), son nəticədə insanlardan daha çox pul qoparmağa yönəlib. Axı, insan nə qədər çox yaşayırsa, bir o qədər günahları olur, lakin antik dövrün kilsə rəhbərləri yer üzündə mövcudluğunu mümkün qədər genişləndirməyə çalışırdılar. Bunun üçün hər cür alçaqlığa, hiylələrə əl atdılar. Yəni, kilsə atalarının sözləri əməl və konkret həyat təcrübəsi ilə ziddiyyət təşkil edirdi!
  Bütün bu fikirlər Vladimirin hiperplazmik beynində çılğın bir kaleydoskop kimi parladı. Gənc basıb basmamaqda açıqca tərəddüd edirdi! Düzəltmə əmri beynimdə dondu. Robotun içərisində təxribatçı olduğunu, xüsusən də skaner vasitəsilə aşkar etmək riski artdı.
  Düşüncələr ildırım kimi çaxdı! Həqiqi möminlərin və ya xristianların getdiyi cənnət haqqında nağıllar artıq keçmir. Ancaq vətəninizin sizi həyata qaytaracağına ümid var. Ən təkmil, müasir silah belə insanı məhv edə bilməz. Deməli, ruhun ölməzliyinə inam o qədər də illüziya deyil. Bədən fanidir, amma ruh hələ deyil! Məsələ burasındadır ki, şəxsiyyət ölçüsü, üstü, uzunluğu, eni olmayan bir məkana daşınır. Yəni, bir şəxsiyyət: sanki birləşmə prosesi zamanı mikrohissəcikləri bombaları hidrogendən katrilyonlarla dəfə güclü edən Kreondan və ya hətta Fretosoldan da sekstilyonlarla dəfə kiçik olur. Üstəlik, indi termonüvə silahlarından eyni çəki ilə kvintilyonlarla dəfə güclü silahlar hazırlanır. Ancaq belə bir silah belə sıfır ölçüyə qatlanmış bir insanı məhv edə bilməz. Düzdür, şəxsi faylı çıxarmaq çox çətindir, lakin texnologiya inkişaf edir və bunun kütləvi şəkildə yayımlanacağı vaxt uzaqda deyil. Və tamamilə hər kəsi dirildə bilərsiniz . Yeri gəlmişkən, bir insan nə qədər məşhur olarsa, onu unudulmaqdan çıxarmaq bir o qədər asan olar. Biohiperplazmanın enerjisi burada kömək edir!
  Ancaq hətta ölü düşmənlər: Sviatorossiyanı fəth etdikdən sonra onları çıxarıb qullara çevirə bilərik. Xilasedici düşüncə bütün tərəddüdlərə son qoydu.
  - Mən səninlə vidalaşmıram, amma vidalaşıram!
  Vladimir cəmlənmiş bir şüa buraxdı və avtomatik olaraq geri çəkildi. Super reaktor dərhal hiperplazmanın qəzəbli tornadosuna qərq oldu!
  Gənci cazibə dalğası elə vurub ki, sümükləri əyilib, beyni yastılaşıb. Robot yanan ləçəklərdən yandı və o, kart evi kimi dağıldı.
  Yanmış Vladimir dağıntılar arasından uçdu, dərhal özünü açıq və həssas gördü. Ancaq gəncin xoşbəxtliyindən Böyük Rusiyanın qoşunları artıq yarıb keçərək sürətlə irəliləyir, düşməni hər cür dağıdıcı elementlərlə bombalayırdılar.
  Gənc oğlan, prinsipcə, bədəninin xüsusi dizaynı sayəsində bir müddət vakuumda olub uça bilirdi. Ancaq burada əsas sağ qalmadan danışırdıq. Ən yaxşısı, dağıntılara yapışmaq və onunla birləşməyə çalışmaqdır ki, bu da onun fərqinə varma ehtimalını çox aşağı salır.
  Vladimir bunu etdi:
  - Düşünmək bizi qorxaq edir - ehtiyatsızlıq bizi meyit edir!
  Ümumiyyətlə, göstərişlər deyir ki, sağ qala bilirsənsə, sağ qal. Müharibədə həyat yumruqdakı qılınc kimidir - onu ata bilməzsən, amma arxada gizlədə bilməzsən! Və hər cür zibilin saysız-hesabsız miqdarı var. Bizim öz ulduz gəmilərimiz artıq görünür. Gənc oğlan qeyri-bərabər və xüsusilə isti olmayan bir parça seçdi - kim yanmaq istəyir. Üzərinə uzanaraq səthlə birləşdi. İndi çoxlu skan edən cihazların təsadüfən aşkar etməməsi üçün dua etmək qalırdı.
  Başıma pis fikirlər gəldi: iki min yarım oğlanı və bir neçə on minlərlə robotu öldürdünüz. Sonuncular süni intellektə malik olsalar da, onların zəkaları çox şərtlidir. Onlara yazığı gəlməyin! Svyatorossia əsgərləri haqqında nə deyə bilərik? Onların hər biri qələbəyə ürəkdən inanır. Onlar bir çox cəhətdən oxşardırlar - güzgü kainatları. Düzdür, müharibə nə qədər uzansa, xırda detallardakı fərqlər bir o qədər çox olar. Müharibə isə yanmağa bənzər bir prosesdir, yalnız qan ideal yanacaq, yanğınsöndürən isə qələbədir!
  Qazanmaq mümkündürmü? Fikir özü fitnədir, əsgər buna şübhə etməməlidir. Birinci imperatorun dediyi kimi: mənim ölkəm səhv ola bilər, amma bu mənim ölkəmdir!
  Təbii ki, o, qələbəyə inanmalıdır, xüsusən onun necə qazanıldığını görməlidir: həyatında ilk döyüşü. Və həqiqətən qələbəyə doğru gedir. Düzdür, orada bir neçə trilyon əsgər iştirak edir: adi insan dəqiq sayını bilmir, amma bu, sadəcə bir epizod, universal döyüşün kiçik bir vuruşudur. Bir çox rəqəmlər, o cümlədən Böyük Rusiyanın nəzarətində olan Kainatdakı ulduzların dəqiq sayı gizlidir. Haradasa parça-parça, o, onların sayının iki yüz sekstilyondan çox olduğunu bilir, amma nə qədər çox olduğu bilinmir. Planetlər isə öz növbəsində təxminən on dəfə kiçikdir və yalnız mində biri həyat üçün uyğundur. Düzdür, son vaxtlar çox ağır şəraitə malik planetlər məskunlaşır. Prinsipcə, müharibə iki kainat arasında gedir: bu, kosmos və resurslar üçün deyil. Hətta ulduzlardan maddə çıxararaq başqa planetlər yaratmağa imkan verən texnologiyalar artıq mövcuddur. Bəlkə də insanların Uca Tanrılar kimi Kainatları yaratmağı və kosmosu genişləndirməyi öyrənəcəkləri vaxt uzaqda deyil. Yaxşı, hər kəs üçün hələ də kifayət qədər yer var, ağıllı həyat olduqca nadir bir fenomendir və bütün kainatda cəmi bir neçə yüz var. (bəlkə minə yaxın?) kosmosa uçuşu mənimsəmiş sivilizasiyalar! Deməli, qardaşlar arasında qardaşlara qarşı müharibə aparmağın mənası yoxdur. Eyni zamanda onlara öyrədirlər ki, onlara xaincəsinə hücum edən Müqəddəs Rusiyadır. Svyatorossiyada nə öyrədirlər? Bəlkə də eyni! Burada vəziyyət belədir: hər iki tərəf səmimi olaraq özünü haqlı hesab edərək bir-birini döyür, amma hələ də nəticə yoxdur.
  Əksər oğlanlar və qızlar bu barədə düşünmürlər! Vladimir yalnız müharibə ilə əlaqəli deyil, Yer planetinin tarixini öyrənərək bir az boş vaxt keçirdi. Bunu qalaktikalararası HyperInternet vasitəsilə etmək olar: onun multi-kinesis məkanında: hətta Günəş işıqlanmadan əvvəl mövcud olmuş sivilizasiyaların superfilllərini də tapa bilərsiniz! (Düzdür, hələ ki, bacarmayıb!) O bilirdi ki, insanlar həmişə kazarmalarda yaşamır və tərbiyə almırlar. Baxmayaraq ki, digər tərəfdən, başqa bir şey bilmirsinizsə və körpəlikdən buna öyrəşmisinizsə, bu xoşbəxtlikdir. Vladimir ordunu sevirdi, lakin ciddi həyat tərzi, tam nizam-intizam və boş vaxtın olmaması ona ağır gəlirdi. Bundan əlavə, təlim və döyüş hazırlığı üsulları: çox rutin. Mən daha çox istəyirəm! Və beləcə zorakılıq, zorakılıq və daha çox zorakılıq! Həddindən artıq qəddarlıq var ki, hətta üç ürək də (insanlarda kiçik də olsa üçü var) kədərlənməyə başlayır.
  - Yaradıb yarada bildiyiniz halda niyə məhv edin! - oğlan öz-özünə dedi. - Amma digər tərəfdən, müharibəsiz həyatı təsəvvür edin...
  Öldürəndə vızıltı kimi bir şey hiss edirsən! Müəyyən növ xüsusi orqazm.(Əgər deyə bilsəm). Maraqlıdır və eyni zamanda bir az ürək bulandırır, sanki hansısa çirkli iş görürsən. Ümumiyyətlə, qətlə münasibət birmənalı deyil. Cəlladın məşhur qeydlərində Samson yazır ki, nəinki o, həm də həmkarları öz qurbanlarına işgəncə verməkdən həzz almadılar və bir insanın həyatını almaq üçün özlərini sındırmalı oldular. Lakin Markiz de Sad qurbanlarına işgəncə verməkdən ən böyük həzz alan "insanları" göstərir. Başqasına əziyyət verəndə bu, təsvir olunmaz həzz verir.
  Ümumiyyətlə, başqasının dərdi ilə aldatmaq işgəncənin erotik elementidir! Vladimir bununla maraqlanırdı, ona görə də düşündü: əgər bəzi insanlar başqalarına əziyyət verməkdən həzz alırlarsa, işgəncəyə məruz qalanda özünüz əylənmək mümkün deyilmi? Ümumiyyətlə, uşaq əsgər cəsədi yaradıldıqdan dərhal sonra - o, hələ körpə, daha doğrusu, döl olanda xatırlanan ilk şey dözülməz ağrı və sinir uclarını deşən hiper cərəyan axınlarıdır. Oxşar emal və ilk təəssürat: özünüzü bir fərd kimi dərk etdiyiniz zaman. Əfqanıstanda uşaq dünyaya gələndə oxşar hadisə baş verdi: qulağın üstündən güllə atdılar. Ancaq müasir, kosmik Rusiyada ağrı müalicəsi mükəmməlliyə gətirildi. Bəs niyə ağrı əvəzinə vızıltı hiss etməyəsiniz! Bunu kim istəməz ki! Ciddi sparta təhsili milləti güclü, imperiyanı isə əbədi etməlidir! Ancaq Sparta, qanunların şiddətinə baxmayaraq, zaman keçdikcə deqradasiyaya uğradı! Makedoniyalı İsgəndərin fəthi zamanı səltənət (yeri gəlmişkən, nəhəng imperiyaya çevrilməmişdi) əvvəlki gücünü itirmişdi və Roma nəhayət ki, onu bitirdi. Deyəsən, ilk dünya imperatoru Spartaya heyran idi, hər bir insan döyüşçü olmalıdır! Bu prinsip dini şəkildə həyata keçirilirdi! Genetik seçim çox sərtdir; embrionlar və yumurtalar elektronika tərəfindən təkmilləşdirilir; prinsipcə, bir axmaq doğula bilməz! (Nəzarət elektronikası kiber virusa yoluxmadıqda). Ancaq lazımsız sistemlərin kütləsini nəzərə alsaq, bu, çox azdır!
  Gənc oğlan emitenti silah gücündə tutaraq döyüşün gedişatını izləyirdi. Svyatorossia tetraletləri geri çəkilərkən vuruşdular. Burada bir şans var idi. Düşməni cib yayıcısı ilə vura bilərsiniz. Bunu etmək çox çətindir, təsəvvür edin ki, İkinci Dünya Müharibəsi zamanı bir qırıcı tapança ilə vurulur. Ancaq nəzəri olaraq bu mümkündür. Qədim zamanlardan klassik komediya ustası: Rembo vertolyotları kamanla vurdu!
  - Balaca oğlan - pulemyot tapdı! Kənddə artıq heç kim yaşamır! Kiçik oğlan raketi aldı! Mən Buşa eşşək verdim!
  Qədim şirniyyatları xatırladıq. Ümumiyyətlə, o, artıq yetkindir, yetkindir. Ümumiyyətlə axmaqdır: qədim zamanlarda, daha doğrusu atom əsrində yeniyetmələrə hər cür məhdudiyyət qoyulurdu: buna icazə verilmir, buna icazə verilmir! Nəticədə millət tənəzzülə uğradı, uşaqlar körpəliyə çevrildi, böyüklər həyatına uyğunlaşmadı və ya əksinə, aqressiv əclaf oldu.
  Burada hətta uşaq əsgərlər də döyüşə bilər! O, zabit və ya general ola bilər! Ancaq düşündüyünüz son şey mükafatlardır! Bu, əsgəri cəlb etməli deyil. Sual budur ki, tetraplanı necə vurmaq olar?
  Qısa bir şüa ilə generatorun quyruq birləşməsini dəqiq vurmaq lazımdır. Matris müdafiəsi: yarım fəza sahəsi kimi zəif nöqtələrə malikdir. Bu nöqtəni əvvəlcədən hesablamaq mümkün deyilsə nə etməli. Burada sizə ya çox təkmil bioskaner lazımdır, ya da onu sehrdən istifadə edərək hesablaya bilərsiniz və qaçırmayacaqsınız: avtomobil ətalətin nə olduğunu bilmədən yüksək sürətlə qaçanda!
  Oğlan sehrli bacarıqlardan istifadə edərək səkkizinci gözünü açmağa çalışıb. Bu, məşhur səkkiz göz texnikası, bir növ sehrdir. Necə istifadə etməli? Müxtəlif texnikalar, konsentrasiyalar, meditasiyalar var. Vladimir özünü keçərək çakraları birləşdirdi. Bu kömək etməlidir. Biz şüurumuzu təmizləmək və onu şəffaf və aydın etmək lazımdır!
  Vətən müqəddəsdir,
  Pravoslav inancının gücü və gücü!
  Gəlin Rusiyanın birliyini qoruyaq,
  Xalqımız əbədi olaraq şanlı olacaq!
  Vladimir paranormal transa qərq oldu və demək olar ki, nişan almadan bir baxışda atəş açdı! Bədən öz-özünə reaksiya verdi, enerji vurdu - tetralet partladı.
  - Mənim xeyrimə daha bir məqam var! - gənc pıçıldadı. - Necə məharətlə vurdum, sadəcə bir öküz.
  Oğlan yenə atəş açıb vurdu! Bu dəfə konsentrasiya olmadan görmə tamamlandı.
  - Mən taleyimə inanıram!
  Vladimir döyüşü gördü: birdən çox rəngdə və diapazonda. O qədər parlaq, rəngarəng idi, vakuum gümüşü bir hiss verirdi, qiymətli daşlar kosmosa səpələnmiş kimi görünürdü, təbii həmkarlarından müqayisə olunmaz dərəcədə parlaq idi. Bu gözəl melodiya kimi səslənir!
  Gənc oxudu:
  Ürəyimizdə Vətən himni səslənir,
  Bütün kainatda ondan gözəl heç kim yoxdur!
  Cəngavərin şüa atıcısını daha sıx sıxın,
  Öl, Tanrının verdiyi Rusiya üçün!
  Vladimir yenidən atəş açdı. Tetralet şişdi və partlayan yetişmiş albalı kimi parçalara ayrıldı.
  - Nə gözəl şeydir! Kaş ki, briqantinini öldürə biləydim!
  Dördüncü tetralet məhv edildikdən sonra; gənc özünü bərbad hiss etdi: üstəlik, görmə birdən yox oldu. Vladimirin yaxşılaşmış görmə qabiliyyətinə çətinliklə hiss edilən bir sürətlə Tetraletlər dövrə vurdular və bir-birlərinə atəş açdılar. Onlar kölgədə fərqlənirdilər. Sviatorossiyada sarı parıltı var, Böyük Rusiyada bənövşəyi parıltı var. Və onlar formaca oxşardırlar, zərif yırtıcılar, avtomobillərin ağızları, pislikləri ilə şoka salırlar. Sizə lazım olan silah!
  Döyüş sürətlə gedir, ətalətdən məhrum olan tetraletlərin saltoları təsvirolunmazdır, bir neçə dəfə çırpınmağa gəldi. Bütün bunlar dəhşətli görünürdü. Vladimir Böyük Vətən Müharibəsi və Üçüncü Dünya Müharibəsi haqqında köhnə filmləri xatırladı. Silah və sürətdəki bütün fərqlərə baxmayaraq, hava döyüşlərində ortaq bir şey qaldı. Məhz, arxa cəbhəyə getmək istəyi, cüt-üç döyüşmək cəhdi. Ümumiyyətlə, texnologiya dəyişir, lakin döyüş taktikası demək olar ki, eyni qalır. Vladimir daha bir neçə dəfə atəş açdı, lakin heç bir nəticə əldə etmədi, ilhamın kinetik atəşi yox oldu.
  - Parlaq komandir parlaq bəstəkardan onunla fərqlənir ki, onun şedevrləri həmişə göz yaşı tökür!
  Oğlan kədərləndi, amma dərhal şadlandı, çünki ordusu irəliləyirdi. Bu o deməkdir ki, hər şey itirilməyib.
  - Sıravi Vladimir Kaşalotov əlaqə saxlayır! - Gənc dostlarına üz tutdu.
  - Sizi eşidirik! - Ona cavab verdilər. - Kapitan Petuxova danışır.
  "Mən indicə düşmənin arxasından çıxdım, bir dağıntının üstündə asılmışam. Zəhmət olmasa əlavə tetraleti vurğulayaraq sizə qoşulmağa icazə verin.
  Qız sevinclə cavab verdi:
  - Və olacaq! Mən artıq paylama mərkəzinə sorğu göndərmişəm!
  Vladimir 1941-ci ildə xatırlayırdı ki, Sovet hava donanmasında kifayət qədər pilot yox idi. Bu, şübhəsiz ki, böyük bir çatışmazlıq idi və təcrübəli, yaxşı hazırlanmış kadrların tamamilə çatışmazlığı var idi. Axı, Finlandiyadakı müharibə zamanı Suomi aviasiyasının zəifliyi səbəbindən praktiki olaraq hava döyüşləri yox idi. Və İspaniya müharibəsi zamanı Stalin Hitlerdən on dəfə az pilotu cəhənnəmə göndərdi. Üstəlik yarısını köçürüb güllələyib. Beləliklə, keyfiyyət baxımından Luftwaffe Sovet qoşunlarından üstün idi. Almanların yaxşı eysləri var idi. Onlardan üç yüz ən yaxşısı iyirmi dörd min sovet təyyarəsini məhv etdi. Lakin bu, Wehrmacht-ı məğlubiyyətdən xilas edə bilmədi! Müasir müharibədə əvvəldən paritet var. Bir çox pilot həm humanoid, həm də qeyri-humanoid olan müxtəlif irqlərlə kosmik döyüşlərdə təcrübəyə malik idi. Bu döyüşlər döyüş sənətini zənginləşdirdi və strateji planlaşdırma səviyyəsini görünməmiş zirvələrə qaldırdı. Hər iki imperiya hərbiləşdirilmiş və kazarma əsaslı hökumət strukturuna malik idi. Bütün bunlar ümumi idi, böyük dövlətlərin oxşarlığı. Təbii ki, min ildən sonra heç kim heç kimə qalib gələ bilməz! Bir növ sonsuz müharibə! O, gəncdir, qanuni olaraq yetkindir, indi sadəcə ölüm maşınıdır! Bu ona yaraşır?! Əksər oğlanlar və qızlar başqa bir həyat tanımırdılar, amma Vladimir bəzən bu barədə düşünürdü.
  İndi, qətl nədir? HyperInternet-də siz hələ də heç kimin inanmadığı qədim İncilin mətnlərini tapa bilərsiniz. Orada məşhur altıncı əmr var - öldürmə! Ancaq eyni zamanda: Allah Yehova Öz göstərişlərinə zidd olaraq Amaleqliləri istisnasız olaraq məhv etmək əmrini verdi. Və yalnız böyüklər döyüşçüləri deyil, həm də qadınlar, uşaqlar və hətta mal-qara. Hətta qədim dünyanın standartlarına görə bu, həddindən artıq qəddar idi. Buna baxmayaraq, yəhudilər Allahın əmri ilə(!) belə etnik təmizləmə apardılar!
  Onu da demirəm ki, Yehova - Uca Allah İbrahimə öz oğlunu qurbangahın üstünə qoyub onu öldürməyi əmr etdi! Həm də əmrin əksinə - öldürməyin! Yəni İncildə də ziddiyyətlər var. Bununla belə, bəşəriyyətin əxlaqı dəyişirdi və İsa Məsih artıq prinsipi təbliğ edirdi - düşmənini sev! Sağ yanağından vurdular - sola dön! İlk xristianlar pasifistlər idi. Onlar qoyun kimi itaətlə ölümə getdilər və dodaqlarında təbəssümlə öldülər. Lakin sonra xristian kilsəsi orta əsrlərin əsas cəlladı oldu. Katoliklər xüsusilə vəhşi idilər. Milyonlarla insan öldürüldü, vəhşicəsinə işgəncələrə məruz qaldı. Ən humanist və pasifist təlimin ən çox qan tökdüyü belə ortaya çıxdı. Düzdür, vaxt keçdi, islahat oldu. Protestantlar katolikləri, katoliklər protestantları öldürdülər. Rusiyada pravoslavlar şizmatikləri və köhnə möminləri təqib etdilər, onların bütün kəndlərini yandırdılar. Cəlladlar əllərindən gələni etdilər! Lakin zaman axırdı və axmaqdan fərqli olaraq daima sürətləndi, maarifçilik qaranlıqlığı tədricən sıxışdırdı. Bir çox protestant kilsələri meydana çıxdı, burada barışıq və bağışlama ruhu yenidən canlandı. Tədricən əvvəlcə Almaniyada (Böyük Fridrixin dövründə), sonra isə başqa ölkələrdə işgəncə ləğv olunmağa başladı. Rusiyada üçüncü Pyotr işgəncələri ləğv edən ilk şəxs oldu. Padşah xeyirxah, mütərəqqi, lakin zəifdir. İkinci Ketrin adi insanlar üçün olsa da, işgəncə və işgəncəni yenidən təqdim etdi. Lakin zadəganlar da onun hüzurunda işgəncələrə məruz qaldılar. Xüsusilə, Princess Tarakanova, qıza o qədər işgəncə verildi ki, o, rafta öldü. Formal olaraq, Birinci İskəndər tərəfindən işgəncə ləğv edildi, lakin praktikada bu qanuna zəif riayət edildi. II Aleksandr orduda cismani cəzanı ləğv etdi. Fransada işgəncə: inqilab zamanı rəsmən qadağan edilib. Tədricən, dünyanın bütün mütərəqqi hissəsində belə bir qənaətə gəldim ki, işgəncə və şallaq bir üsul deyil. Ancaq geri çəkilmələr də oldu. İnqilab və vətəndaş müharibəsi zamanı işgəncələr və günahsızların kütləvi güllələnməsi geri qayıtdı. Stalinin dövründə siyasi proseslərdə fiziki təsir üsullarından çox fəal istifadə olunurdu. Qəribədir ki, bir neçə nəfəri vəhşicəsinə öldürən quldur quldur işgəncəyə məruz qalmayıb - o, cinayətkar idi, amma siyasi zarafat edən pioner "dəyirman daşından" keçə bilərdi. İşgəncələr Hitlerlə birlikdə Avropaya gəldi. Bununla belə, Hitler özü stolüstü söhbətlərində işgəncəni pisləsə də, praktikada SS bundan çox geniş istifadə edir, hətta uşaqlar üçün də istisna etmirdi. Bununla belə, pionerlərə necə işgəncə verildiyi barədə heç bir sirr yox idi, lakin Qırmızı Ordu əsgərlərinin Hitler Jugent döyüşçülərinə işgəncə verib-verməməsi haqqında məlumat uzun müddət qadağan edildi. Doğrudan da sovet ordusunda əsir götürülmüş almanlara işgəncələr tətbiq olunurdu, lakin onlar bu barədə susmağa üstünlük verirdilər, lakin almanlar öz vəhşiliklərindən tam şəkildə danışırdılar. İndi daha dürüst oldu, düşməni məlumat verməyə məcbur etmək üçün Vladimirin özünə müxtəlif fiziki və psixosomatik təsir üsulları öyrədildi. Müasir texnologiyalar onu sadəcə olaraq hiperplazmatik beyindən silməyə imkan versə də, məhbusun bədənindəki mini-kompüterlər onu silə bilir. Buna beyin drenajı deyilir. Yəni işgəncənin faydaları məhdud olsa da öyrədilir. Bununla belə, düşmən tərəfində: daha çox geridə qalmış irqlər vuruşur. Ona görə də onlara işgəncə vermək lazımdır. Bəzən belə bir yerli başqa bir generaldan daha çox şey bilə bilər. Hər bir növün özünəməxsus işgəncə metodu tələb olunur: xüsusən də, bəzən hiper cərəyan və ya ultra-radiasiyaya məruz qalma ilə şoklardan daha təsirli olan yumşaq vuruş üsulu.
  Vladimir tarixi xatırlayaraq bilirdi ki, İkinci Dünya Müharibəsindən sonra Avropada ölüm hökmü tezliklə ləğv edilib. 1996-cı ildə Rusiya da ölüm hökmlərinə moratorium qoyub. Yalnız İslam ölkələrində: bədən cəzası və işgəncə haqqında qanunlar uzun müddət qüvvədə idi. Bununla belə, tarix spiral şəklində hərəkət edir. Rusiyada çeçen müharibəsi zamanı həm yaraqlılara, həm də silahlılarla əlaqədə şübhəli bilinənlərə işgəncə verilib. Və əlbəttə ki, kömək edə bilməzdilər, ancaq günahsız insanlar zərər görsünlər. İyirmi birinci əsrin əvvəllərində Rusiyada qəribə bir hakimiyyət sistemi yarandı. Onu totalitar diktatura adlandırmaq olmazdı, amma demokratiyadan uzaq idi. Anarxiya və despotizm arasında bir şey. Neftin qiyməti yüksək olaraq qaldığı halda, bu sistem ən azı işə yaradı, amma sonra depressiya başlayanda və bütün əlverişli neft və qaz yataqları quruyanda... Parçalanma və fəlakət başladı, vətəndaş müharibəsi başladı. Bu arada Çin sakitcə bütün Uzaq Şərqi işğal etdi...
  - Budur tetraletiniz! - qız dedi. - Üzərində uçub döyüşə bilərsən. Axı biz qalib gəlirik.
  Vladimir dedi:
  - İnanıram ki, bizim işimiz ədalətlidir!
  - Quasarno özəl!
  Uşaq havaya qalxaraq tetraplan quruluşuna daxil oldu. Ümumiyyətlə, belə maşınların bir neçə növü var idi. Bu vəziyyətdə, silahlanma baxımından ən güclü modellərdən biri olan "Qutu" - 12 idi.
  - Əla maşın! - Vladimir qışqırdı.
  Qız qışqırdı:
  - Fotokameradan istifadə edərək onu idarə etməyi öyrətmisiniz?
  Gənc qısaca sırıtdı:
  - Əlbəttə!
  - Elə isə gəlin döyüşək!
  Burada o, yenidən döyüş tetraletindədir. Duyğular ən xoşdur, xüsusən də telepatiyadan istifadə etdiyiniz zaman.
  Oğlan oxudu:
  Və imperatorumuz müqəddəs döyüşə çağıranda!
  Hücuma gedəcəyik, bir ailə döyüşə!
  Mən düşmənə hücum edirəm və bir oxla sürətlə uçuram!
  Bilirəm ki, mən qəhrəman və şanlı olacağam!
  Box-12 telepatik şəkildə idarə olunur və əlavə bir topa malikdir. Ölçüləri korroziyaya uğradan mərmi atır. Bu vəziyyətdə, vurulduqda, kosmik gəmi, sanki, qeyri-maddi olur. O, həm də konturların necə qırıldığını və cəsədlərin necə çökdüyünü görən çox gözəl bir silahdır. Düzdür, bu mərmi, daha dəqiq desək, enerji şüası müəyyən diapazonun impulsu ilə nisbətən asan neytrallaşdırılır, lakin...
  - Düşməni həmişə aldada bilərsən! - Vladimir öz-özünə dedi.
  Bir maddəni "korroder" atan top da zehni nizamla idarə olunur. Xüsusilə beyin bacarıqlı bir əsgər kimi nizam-intizamlı olduğundan bu rahatdır. Maşının özündə oğlan uzanmışdı, demək olar ki, bütün döyüş sahəsini müşahidə etmək imkanı var idi. İndi fantomların necə döyüşdüyünü görə bilərsiniz, orta əsr ordusunun kosmosdakı döyüşü superdir!
  Vladimir dayanmadan baxır: vay! Ulduz gəmiləri və atlılara və dinozavrlara qarşı.
  Bir çox dünyada dinozavrlar var və Yer kürəsinin ən qədim faunasının çoxsaylı nümayəndələrini klonlaşdırmaq da mümkün olub. Bəziləri otuz beş metr uzunluğa çatan müxtəlif növlər həyata qaytarılıb. Ancaq başqa dünyalarda daha heyrətamiz heyvanlar var idi. Maye metalların, turşuların və tez-tez qələvilərin böyük tərkibləri. Yarım tranzistorlar, katodlar, saf ultra elektrik dinozavrları var idi. Bitkilərlə hibridlər, o cümlədən meyvələr, o cümlədən archradioaktiv flora. Lakin ümumilikdə həyatın zülal forması üstünlük təşkil edirdi. Qəribədir ki, müxtəlif aləmlərdə təkamüldə zülal istehsalını stimullaşdıran bir şey var idi.
  Silikon və ya litiumdan hazırlanmış heyvanlar təsir edici olsa da. Fantom dinozavrların nədən hazırlandığı maraqlıdır. Onların bəziləri yer üzündəki həyat formalarına bənzəyir, digərləri onlardan fərqlidir. Hər birinin boyu beş yüz kilometr və ya daha çox olan döyüşçü qızlar tamamilə super qəşəngdirlər! Yarıçılpaq bədənlərindəki çoxlu çapıqlara və yanıqlara görə daha seksual, cazibədar və... qorxulu görünürlər!
  Qız sevinclə qışqırır:
  - Yaxşı, qəhrəman döyüşəcək!
  - Çoxalaq! - Vladimir zarafatla təklif etdi.
  Qız güldü:
  - Sənin kimi şanlı bir döyüşçü ilə mən hazıram!
  Cəsur əsgərlərin rəhbərlik etdiyi Svyatorossianın ulduz gəmiləri qəhrəmancasına döyüşür. Dəhşətli itkilər versə də, fantomlar ordusu da incəlməkdədir. Hər şey o qədər möhtəşəm görünür ki, döyüş haqqında düşünmək düşüncələrinizi qarışdırır və diqqətinizi düşmən üzərində cəmləməyə mane olur. Ümumiyyətlə, hər bir döyüş müəyyən bir təhlükə ilə doludur, xüsusən də adi bir məsələyə çevrildikdə. Halbuki, ən yüngül muncuqlar kimi tökülən qanı kosmosda çırpınan belə gözəllikləri görəndə necə darıxmaq olar?
  Vladimir fit çaldı:
  - Bizi emansipasiya cəlb edir, bu, döyüş deyil, yenə sensasiyadır!
  Qız oynaq tonunu saxlayaraq cavab verdi:
  - Bakirə mələk deyil, şeytan! Mən insanlara əzab verirəm - vəhşi aslan kimi! Hər dəfə bayıra çıxanda cəsarətlə döyüşə gedirəm!
  - Semiramis! İlk qadın döyüşçülərdən biri, döyüş və qalib gəl - gözəllik! Mən sizin ambisiyanızı bəyənirəm! - Ritmli oğlan mənə cavab verdi.
  Vladimir maşını yuxarı atıb sola keçdi. Bu, təhlükəli düşmənə qarşı qəti, qırıq bir ziqzaq idi.(Humanoidlərin təfəkkürünün bir xüsusiyyəti odur ki, onlar qeyri-təbii hərəkətə daha sərt reaksiya verirlər, xətləri kəskin bucaqlarla qırılır).
  Onun rəqibi insan deyildi. Dəftərin üzərində Şaklis yarışının emblemi parıldadı. Yəni tülkü ilə çaqqal qarışığıdır. Olduqca təhlükəli növlər, lakin özünə çox güvənənlər. Vladimir bunu nəzərə aldı, dodağının altından mırıldadı:
  - Buyurun, balacalar! Bütün rəqslər bitdi!
  Qız ona dəstək oldu:
  - Onları musiqi ilə məzara göndər!
  - Öl qardaşlar! - Vladimir oxudu və özünü qoça atdı. Bilirdi ki, şəklilər qorxaqdırlar, ölmək, qoç götürmək onların ağlına gəlməzdi.
  Beləliklə, məlum oldu ki, tetraplan qaçdı və bunu əvvəlcədən gözləyən Vladimir yelçəkən düzəldib qırıcıya zərbə vurdu. Oğlan enerji parıltısının vakuumda az nəzərə çarpan bir xətt çəkdiyini gördü:
  - Götür!
  Qız qaldırdı:
  - Bizə bir ipucu buraxın!
  Vladimir güldü:
  - Sizin üçün də qəhvə olacaq! Kakao və çay olacaq! Qəbirə tələsək! Quasarik öldü!
  Qız cavab verdi:
  - Növbəti hədəfinizi seçin.
  Onun yanında bir yoldaş təzəcə güllələnmişdi. Sadə bir oğlana ancaq təəssüf edə bilərsiniz. Təəssüf ki, müharibədə ölüm tanış yoldaşdır.
  Vladimir gərginliyi aradan qaldırmaq üçün alnından bir neçə dəfə atəş açdı. Bilirdi ki, düşməni bu cür vurmaq mümkün deyil, amma düşmən ölü nöqtəni vurmaq ümidi ilə daima atəş açır. Və bu cür taktikalar çox vaxt uğur gətirirdi.
  Pastuxov və İvanhoe öz döyüşçüləri ilə birlikdə düşmənin sıralarında çuxur qazdılar. Vikontessa Mariya sağ cinahdan qızlarla çarpaz hərəkət edərək və kəskin sürətlə içəri girdi. Döyüşçülər gücləndirici sehrlərdən güc aldılar. Sıraları sındırdılar və gördülər ki, Svyatorossia sıralarında çaxnaşma yaranır. Lakin bütün bunlar şərti anlayışdan daha çox şeydir.
  Ivanhoe döyüş gəmisi ilə inadla vuruşdu. Onsuz da yaralanmış döyüşçüyə ittihamlar göndərərək, ümidsizcəsinə sındı. Pastuxovun sayəsində kreyseri mənimsəyən gənc köməyə gəldi, köməkçi hissəni kəsdi, nəhəng maşını parçaladı.
  - Yaxşı, necə dözürsən! - yoldaşından soruşdu.
  - Əlbəttə! Bizim üçün başqa heç nə qalmayıb! - Ayvanhoe cavab verdi.
  Pastuxov davanın dibinə baxdı:
  - Komandiri məhv etmək yaxşı olardı!
  - Baş komandir Rokossovski?
  - Bu belədir!
  Qanlı tərlə sıçrayan Ayvenhoe (o da tutuldu, başındakı açıq tüklərin bir hissəsi yandı.) ah çəkdi:
  - Bilmirəm! Bu realdır? Onu harada axtarmaq lazımdır?
  - Çox güman ki, ən böyük flaqman ultra-dreadnoughtda. Adətən komandir ən çox qorunan gəmidə olur.
  - Lazım deyil! Çünki belə gəmilər ən həssasdır. Ən sürətli birinə baxmaq daha yaxşı olar.
  - Rokossovski marşalı keçmişdəndir və onlar adətən mühafizəkardırlar.
  - Makedoniyalı İskəndər də keçmişdəndir, amma o, ən güclü ulduz gəmisindədir, yoxsa tam əksi?
  Pastuxov başını buladı:
  - Onda başqa vaxt idi!
  - Və insanlar eynidir!
  - Bəziləri hətta insan deyil!
  - Hər halda ən böyük gəmini məhv etməliyik.
  Vikontesya Maria təsdiqlədi:
  - Eskadrondakı flaqman - onu fotonlaşdırmaq (islatmaq) lazımdır!
  Flaqman ultra-dreadnought Yer planetindən daha böyük idi. Təxminən on beş min kilometr diametrdə, beş yarım milyard əsgərdən ibarət ekipaj və yüz altmış yeddi milyard robot. Bu, şübhəsiz ki, gücdür. Hətta fantom döyüşçülər onun fonunda çox kiçik görünürdü.
  Pastuxov qeyd etdi:
  - Xeyr, bu oğlanı qılıncla götürə bilməzsən. Siz dinozavrları vurmalısınız.
  Ayvanhoe qan damcılarını ataraq soruşdu:
  - Onları necə uyğunlaşdıraq?
  - Alyoşa Popoviçlə əlaqə saxlamalıyıq!
  Pastuxovun xüsusi Velcro var idi və o, komandir vəzifəsini icra edənə müraciət etdi.
  - Alyoşa! Dinlə, problemimiz var! Siz flaqmanın əsas canavarını görürsünüz.
  - Çay kor deyil!
  - Deməli, biz onu məhv edə bilmərik! Dinozavrları xilas etməyə göndərməyin vaxtı gəldi!
  Alyoşa dərhal cavab verdi:
  - Bu mümkündür, amma əvvəlcə əsas flaqmana yanaşmaları aydınlaşdıracağıq. Bu, bizim bir nömrəli vəzifəmiz olacaq.
  - Bu halda kömək etməyə çalışacağıq.
  Bu vaxt, Svyatorossia'nın əsas flaqmanı döyüşün qalınlığına qaçdı, ən güclü silahları fantomları əzdi.
  . FƏSİL Љ 9.
  II Yekaterinanın hakimiyyəti niyə mübahisəli idi? Potem kəndləri ümumi ifadəyə çevrildi, korrupsiya və rüşvət çiçəkləndi. Və təhkimlilər öz hüquqlarından tamamilə məhrum idilər. Sonuncu mal-qara kimi satıldılar və təhkimçilərə qarşı onsuz da liberal olan qanunlara hörmət edilmirdi. Bundan əlavə, Ketrinin nəcib azadlıq haqqında fərmanı torpaq sahiblərinə dövlət qulluğundan yayınmağa imkan verdi ki, bu da gələcəkdə elitanın deqradasiyasına səbəb oldu. Əbəs yerə deyildi ki, Puqaçov üsyan qaldıranda onu təkcə kazaklar deyil, həm də xalqın əhəmiyyətli bir hissəsi, hətta bəzi zabitlər də dəstəkləyirdi. Emelyan İvanoviç daha istedadlı sərkərdə olsaydı, Orenburqu dərhal ələ keçirsəydi, amma faydasız mühasirədə altı ay itirsəydi, taxt-tacı ələ keçirmək üçün əla şansı olardı. Xalq özünü Üçüncü Pyotr adlandıran Puqaçovu sevirdi. Keçmiş Don kazakının ordusu beynəlmiləl idi. Puqaçovun özü də çox hiyləgər siyasət yürüdürdü, hamıya çox şey vəd edirdi, hətta yerinə yetirilməsi mümkün olmayan bir şey də! Xüsusən də başqırdlara, qırğızlara, tatarlara, kalmıklara və islam dininə etiqad edən digər xalqlara rüşvət verməyə nail olub. Emelyan Puqaçov pravoslav olduğu üçün müsəlmanların bütün bayramlarında iştirak edib, bununla da dövlətçilik nümayiş etdirib. Doğrudan da, əgər ölkənin, xalqın mənafeyi Allah qarşısında baş əyməyi tələb edirsə, baş əyməliyik! Baş düşməyəcək. Yankın şəxsi fikrinə gəlincə, son vaxtlara qədər o, Tanrının olmadığına inanırdı. Bu ona daha məntiqli görünürdü. Düzdür, onu başqa kainata atan cini görəndə yəqin ki, Yaradan olduğunu anladı. Lakin bundan sonra da İncil və Qurana inanmaq lazım deyil. Xüsusilə, Yanka İncildə nəyi bəyənmədi? Müxtəlif ziddiyyətlər, eləcə də İbranilərin Allahın xalqı olması faktı! Yaxşı, necə inanırsan ki, fevral camaatı Allah tərəfindən seçilib! Axı bu, absurddur, cəfəngiyatdır. Bu xalq Allahın Seçilmişi roluna ən az uyğun gəlir. Axı, Febreylər yalnız qazancda maraqlıdırlar! Onlar üçün vəzifə, şəfqət, mərhəmət, fədakarlıq, şərəf, fədakarlıq, zadəganlıq və sair məfhumlar mücərrəddir! Bu millətə ancaq mənfəət, eqoizm, şəxsi rifah xasdır. İsanın fevral olduğuna kim inanacaq? O, sırf rus, nəcib və açıq xarakterə malikdir. İsanın nəsil şəcərəsində isə, guya İbrahimdən və padşah Davuddan gələn çoxlu ziddiyyətlər var. Məsələn, Lukanın İncilini götürün və şəcərəni Əhdi-Ətiqlə müqayisə edin. Bu artıq alim ateistlər tərəfindən müzakirə olunub! Bununla belə, Allaha inanmaq Müqəddəs Kitaba inanmaq demək deyil. Yaxşı, və II Nikolayı müqəddəs hesab etmək... Ümumiyyətlə, Əhdi-Cədidin təlimi pasifistdir, bu, göz qabağındadır. Xristianlığın müxtəlif hərbi əmrləri isə Məsihin təlimlərinə ziddir. Bununla belə, ateizmin dəmirli arqumenti var - dünyada çoxlu dinlər var! Allah haqqında fikirlər fərqlidir. Bəs Uca Yaradan həqiqətən mövcud olsaydı, bu cür ziddiyyətlərə dözərdimi? Nümunə olaraq padşahı götürək: padşah haqqında yanlış fikirlər olsaydı, hökmdar işə qarışıb, təbəələrinin ona ruh və həqiqətlə sitayiş etmələrini əmr etməzdimi. Bundan əlavə, Müqəddəs Kitab öyrədir ki, Uca Yaradan yaradılışın Onu necə təmsil etdiyinə heç bir əhəmiyyət vermir.
  İsa dedi:
  - Gedin təbliğ edin, bütün millətləri şagird hazırlayın! Onları Ata, Oğul və Müqəddəs Ruhun adı ilə vəftiz edin! Və burada ziddiyyətlər görünür.
  O, yeriməyə davam etdi, günəş parlayırdı və məzəli kiçik bir heyvan yolun qarşısına qaçdı. Yayla ona atəş açdılar. Düzdür, yaylar kifayət qədər balanslı deyildi. Qarğa qanadı rənginə boyanmış ox keçdi yanından.
  Əli pıçıldadı:
  - Mizira! O qədər gözəldir ki, yolu keçibsə, bu dəyişiklik deməkdir.
  - Tam olaraq!
  -Xalq işarəsi!
  Yanka sevindi:
  - Əgər bu bizə aiddirsə, o zaman yaxşılığa ümid edirəm. Bir qulun taleyindən daha pis nə ola bilər! Mənə dəyişiklik ver!
  Əli məyus halda dedi:
  - Ölü adam ol! Siz də dəyişin! Bəlkə də bu, bizim üçün müəyyən şansdır. Bir qoca mənə dedi ki, ölümdən sonra günahsız uşaqlar cənnətə gedirlər. Döyüş yoxdur, bol yemək və əyləncə var.
  Yanka ağır ah çəkdi:
  - Bu mənə aid deyil. Təəssüf ki, ölsəm, yerli cəhənnəmə göndəriləcəyəm. Cin mənə belə dedi.
  Əli təəccüblə soruşdu:
  - Onu yuxuda görmüsən?
  - Nə reallıqda, nə də tək deyil, bir dostla.
  - Əgər belədirsə, deməli, mümkündür! Kahinlər də hər imperiyada fərqlidir. Doğrudur, "Qəzəbli Tanrı" ordeni var, o, bütün digər kahinlərdən üstün görünür və super-qrossmeyster tərəfindən idarə olunur, lakin bütün padşahlar və sultanlar bunu tanımır.
  Vladimir razılaşdı:
  - Və mən belə despotizmi tanımazdım!
  - Cinlər və mələklər daim canlar üçün bir-birləri ilə vuruşurlar və eyni zamanda şər çox vaxt qalib gəlir. "Əli çılpaq dabanını yastı daşa sürtdü, sonra ayaq barmaqları ilə gövdəsini çıxardı. Oğlan məharətlə bir ot bıçağı atdı və ağzına yapışdı. O, hələ də gülümsəyərək saqqız çeynədi.
  Yanka texnikasını təkrarlamağa çalışdı. O, olduqca çevik idi, lakin oğlanın dar barmaqlarına və yorğun, yalın ayaqlarına tabe olmaq çətin idi. Lakin ilk cəhddə onu qırmaq mümkün olmayıb. İndi qalan yalnız dəstəni yolda atmaq idi. Akrobat oğlanın da buna bənzər bir bacarığı var idi, ayaq barmağına atma. Ancaq bu, plastik toplara tətbiq edildi, lakin burada xüsusi bir ağırlıq mərkəzi olmayan və havada asanlıqla sürüşməyən bir bağlama var. Oğlan onu atıb sinəsinə qondu. Əyilib dirsəkləri ilə qaldırmağa başladı. Nəzarətçinin qamçı çılpaq çiynini ağrılı şəkildə yandırıb sinəsini tutdu. Oğlan otları yerə atıb qışqırdı:
  - Acı!
  Nəzarətçi təhdidlə dedi:
  - Niyə yenə yemək istədin! Görün necə əzələlidir, qul arıq olmalıdır. Sakit danışmağıma icazə verdiyiniz üçün təşəkkür edirəm.
  - Çox sağ ol.
  Gözlərindən yaş axdı, xüsusilə də ağrılı idi, çünki zərbə keçmiş al-qırmızı çapıqdan keçdi. Bir neçə damcı qan çıxdı. Şüşə damcılarından biri boz çınqılın üstünə düşdü.
  Yanka titrədi: özünü ağrıdan yayındırmağa çalışaraq ətrafdakı mənzərəyə baxdı.
  Meşə tropik cəngəlliyi çox xatırladırdı. Yalnız ağacların bənövşəyi və narıncı bir az daha böyük kölgəsi var idi və budaqlarda daha çox çiçək və müxtəlif meyvələr var idi. Oğlan dodaqlarını yaladı: meyvələr fərqli idi, bəziləri yer üzünə bənzəyirdi, digərləri dalğalı dərilərə sahib idi, ekzotik, qönçələrə bənzəyirdi. Amma ümumiyyətlə, meşə meşə kimidir, çox parlaq və rəngarəng çiçəklərin, eləcə də kəpənəklərin bolluğuna görə onu cənnət kimi səhv salmaq olar.
  - Bura gözəldir!
  Sağ tərəfdə gedən oğlan gördü:
  - Bəli, gözəldir.
  Əli sözünə davam etdi:
  - İndi ilin ən yaxşı vaxtıdır, yayda çox isti olur və hər şey solur. Bununla belə, mövsümdən asılıdır. Çox tez-tez yağış yağır.
  Vladimir yenidən ətrafa baxdı və burnunu iylədi: çiçəklərin, meyvələrin və meşələrin ətri xoşagəlməz tər iyini və oğlanların yorğun, çoxdan yuyulmamış bədənlərini boğdu. Dərisinin qaralmağa başladığını gördü, deyəsən üç günəş daha çox ultrabənövşəyi radiasiya verdi, ancaq radiasiya yumşaq idi, yalnız qamçı izləri ağrıyırdı.
  Vladimir dedi:
  - Cənnətdə cəhənnəm həyatı!
  Tutqun Sədat qəsdən dedi:
  - Görürəm ki, siz bizimki qədər daha soyuq və bitki örtüyü ilə zəngin olmayan dünyada yaşamısınız.
  Yanka kəskin şəkildə başını tərpətdi:
  - Vay! Düzdür, dünyamız, daha doğrusu, yaşadığım ölkədə qışda yalnız bel paltarı geyinmək kimi deyil, amma yayda indikindən pis deyil. Düzdür, bəzən yanğınlar, həddindən artıq istilər olur.
  Sədat güldü:
  - Bax görürsən!
  - Amma bizim kompüterimiz və gözəl oyunlarımız var.
  Sədat təəccüblə soruşdu:
  - Bu nədir! Həm də yuxudakı kimi?
  - Təxminən! Daha yaxşı! Axı, yuxuları idarə etmək çətindir, sən indicə "yuxuda görmüsən" ki, sultansan və bu, artıq boğazda xəncərdir. Və ya daha tez-tez oyandı.
  Əli qeyd etdi:
  - Yuxuda tez-tez kabuslar görürəm. Xüsusilə daha əvvəl döyülmüsünüzsə, bu, şıltaqlıq və ya daha da pisi, xəyaldır.
  Vladimir dönüb Əlinin arxasına baxdı. O, həqiqətən, təzə çapıqlar istisna olmaqla, zəif və demək olar ki, nəzərə çarpan olsa da, çapıqlarla örtülmüşdü.
  - Sizə sağlıq!
  Əli başını tərpətdi:
  - Bu xüsusi məlhəmdir. Qulların dərisinin parlaq olması, daha hamar və təravətli görünməsi üçün satılmazdan əvvəl onunla bulaşdılar. Onsuz da bir neçə dəfə satılıb dəfələrlə şallaqlanmışam, bir dəfə dabanlarımı isti dəmirlə yandırmışdılar.
  Vladimir titrədi:
  - Və necə?
  Əli solğunlaşdı, xatirələrdən üzünə bir qıcolma keçdi və çətinliklə sıxışdırdı:
  - Təsəvvür edin, nə qədər ağrılıdır. Sadəcə şallaqladıqları zamandan daha ağrılıdır. Belə bir kabus.
  Yanka ekspert havası ilə dedi:
  - Dabanlarda çoxlu sinir ucları var, ona görə də kobudlaşanda da həssaslığını saxlayırlar.
  Oğlan başını tərpətdi:
  - Görürəm, çox savadlısınız.
  Yanka qürurla dedi:
  - Əla tələbə deyiləmsə, bu, sadəcə olaraq, sıxışdırmağa nifrət etdiyim üçündür. Kim sıxırsa, həmişə zəif və xaindir.
  - Tanış olmayan sözləri çox deyirsiniz. Sıx, əla tələbə, sıxılmış.
  Sədat qeyd etdi:
  - Cramming, bizon və ya diş sözündən! Bunlar dişindən burnunu çəkənlərdir, amma əlaçı sözdən fərqlidir.
  Yanka başını tərpətdi:
  - Məqsədi düz başa düşdün. Oğlan həyəcanla ətrafa baxdı, zərbə gözləyirdi, amma deyəsən, nəzarətçi özü də onların sözlərinə qulaq asır.
  Əli soruşdu:
  - Deyəsən məktəbə getmisən?
  - Sən deyilsən?
  - Mən heç oxumağı da bilmirəm və yüzə qədər sayıram! Daha doğrusu, minə qədər!
  Sədat əlavə etdi:
  - Amma bacararam! O, keşiş olmaq üçün təhsil alıb və indi köləliyə satılır. Daha doğrusu, pis davranışa görə məni təhvil verdilər.
  Yanka maraqla doldu:
  - Nə günah?
  Sədat başını kəskin tərpətdi:
  - Bu barədə heç nə deməyəcəyəm. Bəlkə daha sonra dost olsaq, günahlarımı sənə danışaram. Sən keşiş deyilsən ki, məni etiraf edəsən!
  Oğlanlardan biri zarafat etdi:
  - O, çılpaq qızların necə yuyunduğuna casusluq etdi.
  Sədat başını tərpətdi:
  - Bu mənə çox lazımdır! Üstəlik, kahinlər bütün bayramlarda çılpaq rəqs edir, bəzən də qladiatorlar kimi döyüşürlər. Mən belə döyüşlər görmüşəm, çox həyəcanlıdır.
  Yanka xəyalla dedi:
  - Kaş ki, belə bir dava görəydim!
  - Bəlkə yenə görərsən! Bəzən sevimli qulları belə bir tamaşaya aparırlar. Niyə qladiator döyüşlərini görməmisiniz?
  - Yalnız filmlərdə!
  - Yuxuda?
  - Kinoda yox! Amma onlar orada real deyil! Bir növ illüziya.
  - Yəni orada heç kimi öldürmürlər?
  - Əlbəttə! Sənətçi qəsdən kəsilməyəcək.
  - Çox darıxdırıcı! Mən şəxsən qadınların döyüşməsi xoşuma gəlir. Çox təsir edici və möhtəşəmdir. Xüsusilə döşlər kəsilirsə.
  Yanka ürkdü:
  - Pis sözlər demə!
  Sədat güldü:
  - Mən sənə o qədər də deyə bilmərəm! Mən hər şeyi bilirəm, xüsusən də kişi ilə qadın arasındakı sevgi haqqında. Bizə bunu məbəddə öyrədirdilər.
  Sarışın Yanka daha diqqətlə Sadata baxdı. Oğlan kifayət qədər enli çiyinli, əzələli və ondan hündür idi. O, yəqin ki, artıq on dörd yaşındadır və bu yaşda libido çox fırtınalı ola bilər. Əbəs yerə deyil ki, Qədim Rusiyada insanlar on dörd yaşında evləndilər və bu, hətta sürətlənmədən əvvəl də idi. Burada etnik qrup hər şeyin daha tez yetişdiyi şərqliyə bənzəyir. Beləliklə, oğlanlar qadın sevgisini xəyal edə bilərlər. Yeri gəlmişkən, Sədatın saçları qara və ya qəhvəyi deyil, qırmızıdır. Bu, onun hiyləgər bir heyvan olduğunu göstərir. Onun kimi insanlar kifayət qədər təhlükəlidirlər, lakin bir qayda olaraq açıq davalardan çəkinirlər.
  Vladimir dedi:
  - Hər insan bildiyini bilir! Gəlin daha yaxşı mahnı oxuyaq.
  -Dəlisən, yoxsa qamçı kürəyindən aşağı axsa xoşuna gəlir? - Əli təəccübləndi.
  Nəzarətçi əsnədi və dedi:
  - Nə oxumalısan? Sadəcə sakit ol! Sahibinin eşitməsini istəmirəm. Bizimlə o, gözlənilməzdir, gülə bilər, ya da diri-diri dərisini çıxara bilər. Və mən çox darıxıram.
  Əli təklif etdi:
  - Budur, Yanka, Vətən haqqında oxu.
  - Vətənpərvər bir şey varmı?
  - Və mütləq sənin! Bilmək istəyirəm, sən bəstələyə bilirsənmi, çünki bəzən köləlikdə mahnı tək təsəlli olur!
  Sədat təsdiqlədi:
  - Yaxşı fikirdir!
  Oğlan sakit, lakin məlahətli və aydın səslə oxudu:
  Budur, kainatın kənarında yadımdadır;
  Tarlalar, çəmənliklər, Yerinizin genişliyi!
  Qul olmaq çox pis taledir,
  Rəbbə rəhmət diləyirəm!
  
  Qumda diqqətsiz bir eskiz çəkdim,
  Fırtınalı dalğa ilə yuyulur!
  Və mən qar kimi ağ saçları təsəvvür edirəm,
  Mən səninlə sevilmək istəyirəm!
  
  Biz döyüşçüyük, yeri addımlarımızla ölçürük,
  Biz dağların zirvəsinə minməliyik!
  Yaşıl türbanlı rəqiblər,
  Andreyin baxışları bizi izləyir!
  
  Və qayaları fırlatırıq - qan dənizi,
  Qürurlu qartallar kədərlə dövrə vururlar!
  Amma biz dərdimizi vətəndən götürəcəyik,
  Və bütün fəth edilən ölkələr olacaq!
  
  Biz birlikdə ola bilərik - sizə itaətkar bir həyat yoldaşı,
  Mən isə sənin ərinəm - döyüşçü, cəsarətli kazak!
  Biz ruhun yüksəlişini hiss edirik - havadar,
  Qoy düşmən uçsun!
  
  Biz birlikdə yaşayırıq - zaman keçdi,
  Bir neçə uzun, fırtınalı illər keçdi!
  Ancaq bədən hələ də elastik, güclüdür,
  Mən gəncəm, çürük qoca deyiləm!
  
  Səninlə sülh içində görüşməyimə şadam,
  Biz səxavətli, şən bir ölkədə yaşayırıq!
  Oh, sənin şəklin nə qədər saf və parlaqdır,
  Sənin haqqında xəyal qurmağa və mahnı oxumağa davam edirəm!
  
  Oğlumu səyahətə yığmaq lazımdır,
  O da döyüşəcək və döyüşəcək!
  Döyüşdən əvvəl Allaha dua edək,
  Sadəcə ağlama - axmaq ana!
  
  Axı Rusiya üçün döyüşmək şücaətdir,
  Gəlin hücuma keçək - canları əsirgəməyək!
  Mavi səmanın altında otlar çiçək açsın,
  Çələnglə günəş altında əylənin, uşaq!
  Oğlan o qədər ruhlandı ki, gözlədiyindən də yüksək səslə oxudu. Sahib ətrafa baxdı və nəzarətçi ağlına gələn kimi qamçını qulların üzərinə endirdi. Onun iki köməkçisi də qamçıdan istifadə edirdi. Yanka dözülməz ağrıdan qışqırdı, dərisi kəsildi, oğlan yıxıldı. Əli də, Sədat da bunu anladılar.
  Tacir birdən qışqırdı:
  - Yetər! Oğlanın gözəl səsi var. Oh, görünür, bunun bir faydası ola bilər. Malları xarab etməyə ehtiyac yoxdur, onsuz da çətinliklə hərəkət edirlər.
  Nəzarətçilər oğlanları döyməyi dayandırdılar. Karvan bir dəqiqə dayandı və gənc qulların özünə gəlmələrinə icazə verildi. Onlar hətta Yanka bir kolba qoxulu maye verdilər.
  Oğlan şərabı təxmin etdi. Olduqca şirin və dadına görə xoş idi, mənə güc verdi, ağrı bir az küt oldu, göz yaşları qurudu.
  - Yaxşı, oğlanlar! Heç bir səbəb olmadan onları vurmayın.
  Nəzarətçilər başlarını tərpətdilər: karvan hərəkət etdi.
  Yanka üzüldü, ilk dəfə spirt uşağın bədəninə nüfuz etdi və daha şən oldu. Yarıçılpaq və döyülən oğlanlar sütununda bağlanmağın rüsvaylığını artıq hiss etmirsən. Hətta yalın ayaqlarımdakı yanma hissi də zəiflədi, elə bil sadəcə isti qumun üstündə yeriyirdim. Bir də ki, tacir onun səsini və digər oğlanların sifətinə görə mühakimə etməyi xoşlayırdı. Hətta müğənni də ola bilər və bu dünyadan qayıdanda niyə Junior Eurovision-da iştirak etməsin. Ancaq bunun üçün çəkmə və müəyyən miqdarda şans lazımdır. Alla Puqaçova kimi - onun səsi əlbəttə ki, yaxşıdır, lakin o qədər də unikal deyil, ondan heç də az səsli olmayan çoxlu qadın var, lakin o, təkbaşına möhtəşəm primadonna oldu. Yanka filmlərdə oynamaq arzusunda idi, görünüşü ilə o, çox yaxşı bir oğlan qəhrəmanı oynaya bilərdi. Yaraşıqlı, sarışın, mavi gözlü, aydın, kristal səsi və heykəltəraş, əzələli bir oğlan - yaxşı rejissorla, o, mütləq ulduz olacaq. Bəzi uşaqlar heç yaraşıqlı olmasalar da, ulduz olublar. Məsələn, "Gələcəkdən gələn qonaq" filmindəki Kolya Gerasimovu oğlan Apollon və ya üç seriyalı "Tom Soyer" filmində deyil, bir növ çil uşaq oynayıb! Və o, böyük bir ulduz ola bilər, baba Schwartz və ya Stallone kimi milyonlarla dollarlıq ödənişləri ola bilər. Və orada prezident kreslosundan çox da uzaqda deyil. Axı məşhur terminator Arni: qoy o, konstitusiya: çoxdan ABŞ prezidenti oldu. Məsələn, niyə hərəkətli nağıl yaratmayaq? Oğlan özünü orta əsrlərdə tapır, əvvəlcə qul olur, sonra tacı qazanır. Ümumiyyətlə, elə kitablar olub ki, oğlan uşaqları orta əsrlərdə rast gəliblər, amma nədənsə onların heç biri böyüyüb padşah və böyük fateh olmayıb. Nədənsə müəlliflər utanırlar ki, uşağı böyük qəhrəman etsinlər. Ən yaxşı halda səltənəti ancaq böyüyəndə fəth edir. Düzünü desəm, ayıbdır. Yaxşı, niyə bir oğlan böyüklərdən daha pisdir, xüsusən də bizim dövrümüzdə, hər hansı bir uşaq İnternetin köməyi ilə professordan daha ağıllı ola bilər. Təhsildə əsl inqilab kompüterdir, o, böyük miqdarda məlumatı dərhal nəzərdən keçirməyə imkan verir. Məsələn, o, Samizdatda uşaqları böyüklərdən qat-qat soyuqqanlı olan bir müəllif oxudu! Heyrət! Vay! Əsl oxu! Bəs niyə filmin ssenarisini özü yazmır, artıq uşaq oyunu çəkməyə çalışıb və bir şirkətə göndərib. Oyun oğurlanıb və qonorar ödənilməyib. Yaxşı, o, yenə başqa bir şey edəcək. Ümumiyyətlə, bu biznesmenlərin, oliqarxların hamısı əsl parazitdir. Bazar iqtisadiyyatı həqiqətənmi bu qədər effektivdir? İkinci Dünya Müharibəsinin tarixini götürək. Hətta Birinci Dünya Müharibəsi illərində Almaniya sənaye istehsalı indeksinə görə dünyada ikinci, bəzi göstəricilərə görə isə birinci yeri tuturdu. Birinci Dünya Müharibəsindəki məğlubiyyətdən sonra, demək olar ki, heç bir zərər görmədi, Müttəfiq qoşunları heç vaxt onun ərazisinə girmədi. (Əlbəttə, Fransanın Ruhu işğal etmək cəhdini, eləcə də Elzas və Lotaringiyanı ilhaqını saymasanız). Sonra Hitler depressiyadan darmadağın olmuş sənaye istehsalını bərpa etdi və hətta əvvəlki səviyyələri çox ötüb keçdi. Sonra az adam itkisi ilə Almaniya, demək olar ki, bütün Avropanı işğal etdi. Fransa, Belçika, Danimarka, Hollandiya, Norveç, Lüksemburq, Çexoslovakiya və başqaları kimi zəngin ölkələr əsarət altına alındı. Demək lazımdır ki, Polşa, Yuqoslaviya və Yunanıstan kasıb deyildi. İtaliya, neftlə zəngin Rumıniya, Macarıstan, Finlandiya, Sloveniya, Xorvatiya və müxtəlif xarici legionlar SSRİ-yə qarşı vuruşurdular. İspaniya Mavi Diviziya və çoxlu sayda könüllü göndərdi. Muzdlular arasında İngiltərədən başqa bütün Avropanı saymaqla isveçlilər, portuqaliyalılar, isveçrəlilər də var idi. Bütün sıx məskunlaşmış və yüksək inkişaf etmiş kapitalist Avropası!
  Və nəticə nədir! SSRİ qalib gəldi və demək olar ki, bütün müharibə boyu: biz Hitler və onun peyklərindən daha çox hərbi texnika istehsal etdik. Təkcə SSRİ bütün Avropadan güclü oldu. Düzdür, Qərb mətbuatı, xüsusən də Soyuq Müharibə dövründə hər şeyi Lend-Lease çatdırılmalarında günahlandırmağa çalışırdı. Amma reallıqda Lend-Leasq üzrə tədarüklər SSRİ-nin ümumi milli məhsulunun cəmi dörd faizini təşkil edirdi. Düzdür, sonrakı dövrlərdə, xüsusən də yenidənqurma dövründə bu məlumatlar mübahisəli idi. Xüsusilə, oğlan İnternetdə tankların böyük bir ensiklopediyasına baxdı. Məlum olub ki, Amerikanın "Şevron"u heç də şəhər deyil, onun zirehləri T-34-ünkindən on millimetr qalındır və möhkəm poladdan hazırlanıb. Bundan əlavə, Chevron daha yaxşı optikaya malikdir və çən də hidravlik stabilizatorla təchiz edilmişdir. Sonuncu, hərəkət edərkən çəkiliş səmərəliliyini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. Bunlar SSRİ-də yalnız 50-ci illərdə meydana çıxdı . Düzdür, Chevron silahı nüfuzetmə gücündə T-34-dən bir qədər aşağı idi, lakin fərq böyük deyildi. Əvvəlcə T-34 sürət üstünlüyünə sahib idi, lakin sonra amerikalılar ona çatdılar və izlər daha da yaxşılaşdı. Bununla belə, Sovet tank ekipajları Chevronu həqiqətən sevmirdilər. O, benzinin keyfiyyətinə yüksək tələblər qoyub. Bu isə sovet tankları üçün böyük problemdir. Bundan əlavə, tank yüksək siluetə sahib idi. Düzdür, sonuncu o qədər də qorxulu deyil, daha qısa bir avtomobil daha asan çevrildi. Ümumiyyətlə, hər iki maşın döyüşdə təxminən bərabərdir və daha güclü Pershing tankı T-34-dən daha yaxşıdır. Lakin T-54 tankı göründükdən sonra keyfiyyət üstünlüyü nəhayət Sovetlərə keçdi.
  Lakin döyüş sursatı və silah istehsalında SSRİ-nin tayı-bərabəri yox idi. Məhz artilleriya üstünlüyü Wehrmacht-ın yaxşı inkişaf etmiş mühəndis istehkamlarına qarşı sürətli hücuma keçməyə imkan verdi. Belə bir müharibədə qələbə faktının özü bir daha deyir: sosializm kapitalizmdən pis deyil, hətta daha yaxşıdır. Axı bütün kapitalist Avropası bir sovet ölkəsinə uduzdu! Stalinin dövründə isə artım sürəti böyük idi. Hakimiyyətdə aparatı qamçılayan güclü lider olduğu halda, ölkə sürətlə inkişaf etdi. Sonra hakimiyyəti qeyri-şəxslər ələ keçirdilər. Kim kolxoz idarə etməyə belə layiq deyil. Sosializmin liderləri ilə bəxti gətirmədi, yanlış kadrlar sükan arxasında idi. Rasional güc və iradə yox idi! Onlar xüsusilə Qorbaçovun dövründə çox əziyyət çəkdilər. Ola bilsin ki, bu lider yaxşılıq istəyirdi, amma nəticədə şər və imperiyanın dağılması baş verdi. Ancaq bu, yalnız onun günahıdır? Axı, azadlıq əldə etdikdən sonra çoxları bunun icazəlilik olduğuna qərar verdi. Bəs niyə respublikalar birdən-birə tək ailədən ayrılmaq istədilər? Axı bu, xalqın istəyi deyil, sadəcə, korrupsioner milli elitanın bir hissəsinin mərkəzdən cəza alacağından qorxmadan oğurluq etmək istəyi idi. Xalq bütövlükdə sovet ölkəsində, sosializmdə yaşamaq, ayrılmamaq istəyirdi.
  Əslində milli bölgələrdə hərbi çevriliş baş verdi. Qorbaçov nəinki passiv davrandı, hətta ən yaxın silahdaşlarına da xəyanət etdi. O, hakimiyyətini gücləndirmək əvəzinə, onu Yeltsinin ayaqları altına atdı. Qorbinin kim olduğu heyrətamizdir! Axmaq və ya CIA agenti. Amma heç kim Qorbaçovu varis elan etmədiyi halda, axmaq baş katib olarmı? O, hakimiyyətə hiyləgər intriqalarla, pərdəarxası oyunlarla gəlib. Bu, seçki kampaniyası belə aparmayan Çedvedev deyil, Futin onu kəməndlə prezident kürsüsünə sürüklədi. Qorbaçov özünü Stalin kimi mahir intriqan kimi göstərdi . Bəli, o, İnternetdə Qorbaçovun yazılarına qulaq asırdı, səlis və ağıllı danışır, yaxşı natiqdir. Və nə demaqoq. Və ümumiyyətlə, onda bir növ "xarizma" var idi, dinləyirsən və inanmağa başlayırsan. Alkoqolizmlə mübarizəyə gəlincə, o, iki əli ilə imza atacaq. Baxmayaraq ki, indi bir neçə qurtum şərabdan sonra özünü çox yaxşı hiss edir. Amma bu tufan nə qədər insanı öldürdü. Qorbaçov, şübhəsiz ki, bütün liderlərin ən sirlisidir. Təbii ki, o, MKİ-nin agenti ola bilərdi, hələ vilayət komitəsinin katibi vəzifəsində işləyərkən, hətta daha əvvəl işə götürülüb. Lakin DTK-nın ABŞ-ın müxtəlif strukturlarında çoxlu yüksək vəzifəli sakinləri var. Yaxşı, çətin ki, belə böyük bir casus fiqur dövlət başçısı kürsüsünə buraxılsın. Bütün kəşfiyyatlar batmadımı? Digər tərəfdən, DTK çevriliş zamanı Yeltsini zərərsizləşdirə bilmədi, baxmayaraq ki, snayper göndərməyə və ya onu zəhərləməyə dəyərdi. Axı, analiz zamanı aşkar edilə bilməyən zəhərlər var və Yeltsinin iki infarktından sonra üçüncüdən öldüyünə heç kim təəccüblənmədi! Və nə üçün kimisə körpüdən atmaq lazımdır: əgər sən kiməsə iynə vura bilirsənsə və ya bir növ virusa yoluxdurursansa. Çox güman ki, Yeltsinin həyatına edilən bütün cəhdlər onun reytinqini yüksəltmək üçün cəfəngiyat idi və rejissor Amerikanın Ağ Evində oturmuşdu. Oğlan əyilib qamçı ilə kəsilmiş alnını qaşıdı. Bəli, hətta böyüklər də burada siyasəti başa düşə bilmirlər, nəinki uşaq. Bütün bu qəribə hadisələr və forma dəyişdiriciləri. Birdən iki padşahın olduğu indiki anlaşılmaz rejim və qəribə kapitalizm sistemi. Ancaq yaşaya bilərsiniz, alternativ tapmaq daha çətindir. İqtidarın dəyişməsi üçün müxalifət də dəyişməlidir. Amma əsas rəqiblər olan Jelezovski və Ryuqanov iyirmi ildən artıqdır ki, öz partiyalarına rəhbərlik edirlər. Seçici, daha doğrusu, xalq onlardan dəhşətli dərəcədə yorulub. Yeni adlarla müxalifətdə durğunluq, böhran var. Kommunistlər bu məsələdə xüsusilə zəifdirlər - onların bir ənənəsi var: baş katib olsalar, onları əvvəl ayaqları ilə irəli aparmazlar! Hətta Çində belə idarəetmə sisteminin qüsurunu anladılar və ona hər biri beş ildən iki müddətə dövlət başçısı olmağı qadağan etdilər! Bununla belə, imperatorların demək olar ki, hər il dəyişdirildiyi Qədim Romada olduğu kimi, hökmdarlarla sıçrayışın başqa bir ifrat dərəcəsi var. Yaxud Yeltsinin dövründə: hökumət üç aydan bir buraxılanda. Bir tərəfdən, proqramı yerinə yetirmək üçün: hökmdar kifayət qədər uzun müddət hökmranlıq etməlidir, digər tərəfdən, durğunluğun qarşısını almaq lazımdır. Burada seçkilər, xalqın mədəniyyəti mühüm rol oynamalıdır. Qərb ölkələrində, bir qayda olaraq, kadr rotasiyası kifayət qədər tez-tez baş verir. Bir partiyanın ard-arda çox uzun müddət hakimiyyətdə olması üçün... Hər şey yolunda getsə də, xalq buna imkan vermir! Bir vaxtlar, hətta Marqaret Tetçerə əla iqtisadi göstəricilərə baxmayaraq, maşın sürülmüşdü. MDB məkanının genişliyində demokratiya və hakimiyyət dəyişikliyi hər yerdə deyil. Məsələn, Ukraynada dörd prezident olub, üç dəfə müxalifət namizədləri qalib gəlib. Düzdür, müxalifət də şərtlidir - hər üçü baş nazir olub. Baltikyanı ölkələrdə isə hakim koalisiyalar dəyişdi, Gürcüstanda, Ermənistanda və ilkin olaraq Azərbaycanda. Amma Mərkəzi Asiyada, yalnız Qırğızıstanda rəhbərlik dəyişdi və bu, inqilabın nəticəsi idi. Beləliklə, despotizm hər yerdə hökm sürür. Ümumiyyətlə, demokratiya yoxdur. Rusiyada da hər şey aydın deyil. Müxalifət Dövlət Dumasına seçkilərdə qalib gəlibsə, prezident seçkilərində heç vaxt qalib gəlməyib. Yeltsin müxalifət deyil, 1991-ci ildə o, artıq Rusiya Federasiyasının rəhbəri, Ali Şuraya rəhbərlik edirdi. Lakin 1999-cu ildə hakimiyyət Dövlət Dumasına nəzarəti ələ keçirdi və hələ də onu saxlayır. Yəni hələlik elita dövriyyəsinin olduğunu demək olmaz. Ancaq müstəqil Rusiyanın tarixi çox qısadır və gələcəkdə dəyişikliklər mümkündür. Düzdür, tendensiya hələ də boğulma istiqamətindədir. İnsanlar birmandatlı dairələr üzrə qubernator və deputat seçmək hüququndan məhrum edildi, prezidentlik müddəti uzadıldı, referendum hüquqları məhdudlaşdırıldı. Və getdikcə daha az azadlıq var, televiziya nəzarət altındadır. NTV ilə nə etdilər? Digər tərəfdən, Rusiyanı demokratik yolla idarə etmək belə mümkündürmü? Sual çox ciddidir, əgər diktatura demokratiyadan daha təsirlidirsə, o zaman sona qədər getməliyik. Çedvedev qeyri-sabitdir, nə istədiyini başa düşə bilmirsən, o, iki stulda oturmağa çalışır. Xüsusən də Qorbaçovu Birinci Zəng edən Müqəddəs Endryu ordeni ilə təltif edib. Yəni o, demokratlarla flört edir, əksinə, məhdudiyyətlər qoyur. Liberallaşma vəd edir, amma işləri qaydaya salmaqdan danışır. Bu liderin dəqiq strategiyası yoxdur, özəyi yoxdur. O, həm sənin, həm də bizimkilərin xoşuna gəlmək istəyir. Xüsusilə polis haqqında qanunun qəbulu. Qərbə doğru bir növ hərəkət, hətta polis adı belə Amerika qanunlarından çox şey götürür. Və eyni zamanda, bundan bir qədər əvvəl Qərbdən bir addım: andlılar məhkəməsinin məhdudlaşdırılması. Görünür, Çedvedev yeddi faizlik baryeri ləğv etmək istəyirdi, lakin cəsarət etmədi. Partiyaların sayını artırmalı idi, amma qanun heç vaxt buna nail olmadı. Çox çaşqınlıq var, prezidentin kim olduğunu başa düşə bilmirsən: liberalmı, mühafizəkarmı, dövlətçimi, qərblimi, demokratmı... Bütün bunlar bir adamda bir arada mövcuddur və dəhşətli dərəcədə qarışıqdır. Bununla belə, digər siyasətlər müəyyən edilməmişdir. Jelezovski xüsusilə mübahisəlidir. Onun sol və ya sağ olduğunu anlamaq da mümkün deyil! Bir nitqdə tez-tez özü ilə ziddiyyət təşkil edə bilər. Amma o qədər kitab yazıb: beş yüzdən çox! Möhtəşəm! Baxmayaraq ki, kəmiyyət dalınca düşməməlisən. Hitler öz kitablarından yalnız birini "Mein Kaif" nəşr etdirdi və məşhurlaşaraq hakimiyyətə gəlməyi bacardı. Oğlan başının ağrımağa başladığını hiss etdi; siyasət haqqında kifayət qədər böyüklər düşüncələri çox yorucu idi.
  Üç günəşdən ikisi artıq üfüqün kənarına yaxınlaşmışdı, səmada buludlar göründü və hava daha da sərinləşdi.
  Yanka sakitcə Əlidən soruşdu:
  - Gecələr var?
  Oğlan cavab verdi:
  - Əlbəttə! Ancaq çox qaranlıq deyil.
  - Gecələr soyuq olacaq?
  - Təxminən indiki kimi! narahat olma!
  -Əlbəttə, gəzmək olar, amma yorğansız çılpaq yatmaq...
  - Düşünürəm ki, ocaq yandırıb bizi bağlayacaqlar ki, heç kim xilas olmasın.
  Yanka başını tərpətdi:
  - Ağlabatan ehtiyat tədbiri.
  Sadat dəstəklədi:
  - Drift etməyin! Burada donma riski yoxdur. Burada bizim kilsədə zirzəmi var və o qədər soyuqdur ki, sadəcə heyrətamizdir!
  Əli soruşdu:
  - Nə sehr var?
  - Xüsusi torpaq, ona görə də dondurur. Bizi ora cəza olaraq qoymuşdular. Mənim üçün şillə vurmaq belə dondurmaqdan yaxşıdır. - Sədat titrədi, enli çiyinləri bir anlığa daraldı.
  Yanka qeyd etdi:
  - İnsan bədənində: istiliyi qəbul edən bir sinir, soyuğa reaksiya verən üç sinir var.
  - Əsəb nədir? - Sədat soruşdu.
  - Hiss etdikləri budur! Məsələn, ağrı.
  - Onda əsəblərin olmaması daha yaxşıdır!
  - Belə olan halda həzz sizin üçün əlçatmaz olacaq. Yeməkdən və həyatın digər sevinclərindən həzz almağı dayandıracaqsınız.
  - Qadınlar da daxil olmaqla, yox, buna ehtiyacımız yoxdur! - Sədat əlini yelləməyə çalışsa da, ipi qıra bilmədi.
  Birdən ağcaqanadların cırıltısı kəsildi və nərilti eşidildi. Atlılar atlarını bir az cilovladılar.
  Ağaclar ayrıldı və heyvan yavaş-yavaş yola çıxdı. O, fildən böyük idi və qılınc dişli pələngə bənzəyirdi, yalnız narıncı fonda yaşıl zolaqları var idi. Xəz çox gurdur və başındakı qabıq brontozavr kimi kirəmitlidir. Dişlər çox uzun, iki metrdən çoxdur, baxmayaraq ki, onlar xüsusilə kəskin deyillər. Pələngin üç gözü var, təhdidlə baxır. Heyvanın enli sinəsində güc qaynar və siz onun ac qarnının hırıltısını da eşidə bilərsiniz. Döyüşçülər dərhal qruplaşdılar, nizə tükləri. Pələng ümidlə baxdı, görünür, nəsə istəyir. Tacir dedi:
  - Din-Şer yemək istəyir! O, insan ətini tələb edir. Gəlin ona az dəyərli bir şey verək, xüsusən də bu, o, artıq çətinliklə yaşayır.
  İki döyüşçü əsas kütlədən ayrılaraq yorğun qocanın yanına atıldı. O, həqiqətən də zəiflədi və ayaq üstə güclə dura bildi. Onu qılınc dişli pələngə tərəf sürüklədilər.
  Heyvanın geniş kürəyi əyilmişdir: biri qotazlı üç quyruğu topa bükülmüşdür. Burada Yanka qeyri-ixtiyari kıkırdadı, çünki bu ona cizgi filmini çox xatırladırdı: "Üçüncü Planetin Sirri". Bu heyvan bir qədər siçovul pələngini xatırladırdı! Ümumiyyətlə, Kir Bulıçev olduqca maraqlı yazıb, onun yanında yer almağa layiq olan müasir müəlliflər azdır. Düzdür, Yanka ağır təqdimat tərzinə görə Struqatskiləri bəyənmirdi.
  Bu heyvanda o qədər lütf və zəriflik var - qılınc dişli pələng, qalın dəri altında əzələlərin necə yuvarlandığını görə bilərsiniz. Belə bir canavar bütün bir heyəti yıxmağa qadirdir. Qoca zəif müqavimət göstərdi, əzab verənlərin əlində boğulurdu.
  Mühafizəçilər qurbanı nəhəng pələngin qarşısına atıblar. Yaxınlaşmağa qorxurdular.
  Qoca diz çökdü və birdən canavarın ağzından ilan kimi nazik və çəngəlli bir dil uçdu. Babasının belindən tutub ağzına çəkdi. Qüdrətli vəhşi heyvanın bir neçə sıra dişləri var idi və ovunu şiddətlə üyütməyə başladı. Sümüklərin xırıltısı eşidildi, dodaqlarından qan süzüldü.
  Yanka birdən özünü pis hiss etdi, ayaqları zəiflədi. Spirtin və ya spirtə bənzər bir şeyin kəskin qoxusu onu özünə gətirdi və oğlan gözlərini açdı.
  - Nə zəif, tez huşunu itirdin! - nəzarətçi dedi.
  Yanka dayanmadan ayağa qalxdı, pələng artıq getmişdi. Yalnız bir neçə qəhvəyi qan ləkəsi qaldı.
  Oğlan soruşdu:
  - Hamısı budur?
  - Bəli! Bu adamyeyən Din-Şerdir. İnsanları aclıqdan yox, içində cin olduğu üçün yeyir. Meşələr oyunla doludur.
  - Belə pozğunlar var. Bir çox nağıllarda pələnglər adamyeyəndir. Xüsusən də, Mauqli elə pozğun idi ki, onun dərisini soydular.
  - Mawgli pozğundur? - deyə Sədat soruşdu.
  - Yox, pələngin dərisini soyanın adı belə idi!
  Nəzarətçi qışqırdı:
  - Daha sürətli get, patrula getmək lazımdır, orada gecələmək rahat olacaq.
  Qullar istər-istəməz addımlarını artırdılar. Yanka hiss etdi ki, bədəninin necə əzablı ağrıdığını və bağlanmış əllərinin ağrıdığını. Çətindir, ya da ona elə gəlir, ya da burada gün Yerdəkindən daha uzundur. Getdikcə daha çox yatmaq istəyir, əsnəyir. Yolun qaba çınqılları oğlanın yalın ayaqlarını yandırıb qaşındırır, axsalayır. Yanka yan tərəfə düşüb yamyaşıl otların üstündə gəzməyə çalışdı ki, çox ağrımasın. Çılpaq, çılpaq ayaqları heç vaxt ayaqqabı geyinməmiş kimi görünən o biri oğlanlar sadəcə gülümsəyir, amma yenə də tərpənirdilər. Amma bir qamçı yelləncəyi və bir-iki kəskin zərbə onu geri qayıtmağa məcbur etdi. Oğlan diqqətini yayındırmaq üçün yeni bir yavaş işgəncəyə dözməli oldu, deyə Əli soruşdu.
  - Kölə doğulmusan, yoxsa azad!
  - Mən əsirlikdə doğulmamışam, altı il əvvəl borca görə satılmışam. Əvvəlcə tarlalarda işləməli oldum, amma sonra səhv hərəkətlərə görə məni karxanalara göndərdilər. Mən hələ balaca olduğum üçün sadəcə daş götürüb aparırdım. Bizi çox pis yedizdirir, tez-tez döyürdülər. Mənim yaşımda bir neçə oğlan öldü. Çox işlədik, amma öyrəşdim. Sonra böyüdüm, gücləndim, amma mədən quruyub satıldım.
  - Uğur yoxdu!
  - Niyə! Əksinə! Mən səthdə işlədim, təmiz hava uddum, mədəndə qullar tez bir zamanda xora ilə örtüldü və öldü. İndi mən həyatdan bərkimişəm və heç nədən qorxmuram.
  Arıq olmasına baxmayaraq, Əlinin bədəni çox zərif idi və uzun yolda olmasına baxmayaraq, oğlan yorğun görünmürdü. Bununla belə, ağır iş sizi erkən uşaqlıqdan gücləndirir.
  Yanka dedi:
  - Doğuşdan quldur, alçaltmağı tam başa düşmür.
  Sonra söhbətə qara saçlı başqa bir oğlan girdi:
  - Mən qulların oğlu və nəvəsiyəm! Erkən uşaqlıqdan mən qarğıdalı sünbüllərini götürüb qamçılamağa məcbur oldum. Amma düzünü desəm, azad olmaqdan əl çəkmədim.
  - Bəs siz nə edərdiniz? - deyə Əli soruşdu.
  - Evləndim! Ev tikdi! Heç vaxt bilmirsən!
  Yanka qeyd etdi:
  - Yalnız azad insan ciddi planlar qura bilər. Bilmirəm, amma ümid edirəm ki, zamanla azadlığı tapacağıq!
  - Qul ağasına itaət edərsə, o, axirətdə də qul olaraq qalacaq, yalnız onunla yaxşı rəftar ediləcək. - oğlan dedi.
  Əli etiraz etdi:
  - Necə olacağını heç kim bilmir! Ümumiyyətlə, mən o biri dünya haqqında danışmaq istəmirəm, Yanka bizə öz dünyası haqqında danışsa, daha yaxşı olar. Sizin adamlarınız döyüşür?
  Yanka ürkdü:
  - Bəli, əlbəttə ki, döyüşürlər! Halbuki mənim ölkəm az qala yetmiş il əvvəl ciddi müharibə aparıb. Sonra çox güclü düşmənlə genişmiqyaslı müharibə oldu və biz az qala məğlub olduq. Ancaq bundan sonra bunlar yalnız lokal münaqişələr idi. Əfqanıstan, Çeçenistan, lakin əksər hallarda partizanlarla vuruşdular. İkinci Dünya Müharibəsindən sonra SSRİ və Rusiya digər ölkələrə formal olaraq müharibə elan etmədilər. Yalnız kiçik atışmalar olub. Birləşmiş Ştatlar müxtəlif müvəffəqiyyətlərlə daha tez-tez döyüşürdü. Prinsipcə, Amerika Vyetnam müharibəsində uduzmadı, lakin ciddi itkilər verərək, ictimai rəyin təzyiqi ilə oranı tərk etmək məcburiyyətində qaldı. Əfqanıstandakı SSRİ-yə bənzəyir. Böyük döyüşlərin əksəriyyəti qalib gəldi, lakin partizanları məğlub etmək mümkün olmadı və əlavə xərc və itkilərə yol verməmək üçün ölkəni tərk etmək lazım gəldi. Bəli, birinci çeçen müharibəsi ölkəmizin apardığı müharibələr tarixində ən qəribə və ən absurd müharibə idi. Mən bu haqda danışmaq istəmirəm. Təəssüf ki, Rusiyanın biabırçı məğlubiyyətinə görə heç kim güllələnmədi!
  Əli qeyd etdi:
  - Ölkəniz Rusiyadır?
  - Bəli!
  - O, böyükdür?
  - Çox böyük! Dünyanın ən böyük ərazisi!
  - Ancaq son iki müharibəni itirdi!
  - Yox! Çox güman ki, qalib gələ bilməyib. Bundan əlavə, ikinci dəfə Çeçenistanda qisas aldıq. Düzdür, partizanlıq hələ bitməyib, amma hələlik biz onu nəzarətdə saxlayırıq.
  Sədat kədərlə dedi:
  - Bütün müharibələrdə qalib gəlmək olmaz! Yenilməz bir komandir tapılsaydı, bütün planet onun əlində olardı.
  Yanka asanlıqla cavab verdi:
  - Yer kürəsinin tarixində yenilməz sərkərdələr olub, lakin bir qayda olaraq, onların həyatı kifayət deyildi. İnsanın yaşı uzun deyil və layiqli davamçı tapmaq çətindir. Nikita Xruşşovu İosif Stalinə bənzədirdilər. Yaxşı, padşahlar arasında tam kadr çatışmazlığı var. Ancaq sovet dövrünün liderlərindən yalnız üç güclü və bacarıqlı şəxsiyyət var idi: Lenin, Stalin, Andropov. Üstəlik, Lenin və Andropov səhhətlərində problemlər olduğundan uzun müddət hökmranlıq etmədilər. Qalanları isə kolxoz idarəçiliyi səviyyəsinə çatmadı!
  İndiki idarəetmə sisteminə gəlincə, bizdə, sanki, iki həmsədr var. Onlar axmaq kimi görünmürlər, amma dəqiq məqsədləri yoxdur və nə istədiklərini bilmirlər! Görünür, bu adamlar demokratik cəmiyyət, yoxsa totalitar diktatura qurmaq barədə qərar verməyiblər. Amma belə yarımçıq sistem qeyri-sabitdir. Adətən mötədil avtoritarizm qısamüddətli olur və millət daha konkret nəsə seçməlidir! Və iki lider yoxdur. Xalqın lideri Allah kimidir - Birdir!
  Əli etiraz etdi:
  - Çox tanrılar var!
  Sədat fəlsəfi olaraq qeyd etdi:
  - Ümumiyyətlə, bizdə çoxallahlılıq var, amma vahid yaradıcı ideyasını təbliğ edən hərəkat var idi. Düzdür, uzun müddətdir onlar haqqında heç nə eşitmirik! Ümumiyyətlə, siz nəyə inanırsınız?
  Yanka bir az tərəddüd edib cavab verdi:
  - İnsanın ağlına və gücünə!
  - Bu necədir?
  - Bəşəriyyət gec-tez problemlərini həll edib xoşbəxtlik tapacaq.
  Qara, hiyləgər gözləri ilə qıyılmış Sədat soruşdu:
  - Daha doğrusu?
  - Əvvəllər yalnız xəyallarda və ya nağıllarda əldə edə bildiklərimiz reallığa çevriləcək! - Yanka gözlərini zillədi. - Tanrılar kimi olun.
  Sədat başını tərpətdi:
  - Bunlar sadəcə xəyallardır!
  - Necə deyim! - Yanka çiyinlərini düzəltdi. - Məsələn, sehrli xalça var idi, əsl təyyarələr meydana çıxdı. Öz-özünə yığılan süfrə, nəhəng tərəvəz və meyvələr - qida sintezatorları və genetik texnologiyalar. Hər şeyi bilən papaq, alma ilə nəlbəki - kompüterlər və İnternet. Gəzinti çəkmələri - avtomobillər və motosikletlər. Nağıllarda təsvir olunan Aya uçuşlar da həyata keçirilib. Bəli, sehrli məhvetmə vasitələri atom və hətta hidrogen bombasından daha çox idi!
  Sədat qaşlarını çatdı:
  - Çox anlaşılmaz sözlər!
  Əli soruşdu:
  - Cavanlaşdıran şaftalılarınız var!?
  - Gəncliyi bərpa edənlər?
  - Bəli, dəqiq!
  Yanka ah çəkdi:
  - Hələ öyrənməmişik! Ancaq yaxın yüz, maksimum iki yüz ildə qocalma problemi həll olunacaq. Hər kəs əbədi gənc və sağlam olacaq!
  Sədat cavab verdi:
  - Bu baş verənə qədər gözləyin! Və hidrogen bombasının güclü bir sehr olduğunu?
  Yanka oynaq şəkildə gülümsədi:
  - O, atlının bir gündə minə biləcəyi məsafədəki bütün canlıları bir göz qırpımında məhv etməyə qadirdir!
  Sədat başını tərpətdi:
  - Bəli, hamınız yalan danışırsınız! Ölkənizdə belə silahlar olsaydı, bütün planeti fəth edərdiniz.
  Yanka alnını qırışaraq cavab verdi:
  - Burada iki böyük problem görürsünüz. Birincisi, silahlar nədir: silahlar təkcə bizim ölkədə yoxdur və onlar bizə qarşı döyüşə bilərlər.
  - Bəs ikinci? - Sədat hətta Yankaya yaxınlaşmaq üçün addımlarını sürətləndirdi.
  . FƏSİL Љ 10
  Konstantin Rokossovski kritik məqamın gəldiyini anladı və əvvəllər çox diqqətlə istifadə etdiyi flaqmanı döyüşə gətirdi. Əlbəttə; diametri on beş min kilometr: bu kosmik gəmi üçün zarafat deyil. Bu, katrilyonlarla rus rublu dəyərində olan əsl sənət əsəridir. Beş milyard yarım ekipaj üzvünü demirəm - bu, bütün planetin əhalisidir. İndi biz bu lənətə gəlmiş fantomları süpürməliyik ki, bütün ordunu məhv etməsinlər.
  Hipermarşalın özü daha manevr edə bilən raket kreyserində idi. Təbii ki, onun ulduz gəmisi qorxaqlığına görə yox, komandirin ölümü bütün orduya fəlakətli təsir göstərdiyinə görə döyüşdən yayınırdı.
  Marşal Elf təklif etdi:
  - Ordumuzun ümumi geri çəkilməsini həyata keçirək, qala sistemi quraq.
  Konstantin rədd etdi:
  - Mühasirə şəraitində geri çəkilmək böyük itkilər vermək deməkdir. Bundan əlavə, bu yolla düşmənə böyük körpü başlıqları verəcəyik.
  - Bəs mən nə etməliyəm?
  - Xəyal ordusunun baş komandanı məhv etməliyik. Bu halda, ümid edirəm ki, çökəcək.
  Marşal etiraz etdi:
  - Deputat həmişə olacaq. Axı öləndə belə dublyaj verilir. Sizin himayədarınız Stalinin dediyi kimi: əvəzolunmaz insanlar yoxdur!
  Rokossovski gözündən şimşək çaxaraq qeyd etdi:
  - Belə bir şey var, amma orta əsrlər ordusunda bu heç də həmişə nəzərdə tutulmur. Ümumiyyətlə: bir yerdə dayanmaq lazım deyil. hücum edəcəyik.
  "Vətən" adlı nəhəng kosmik gəmi: super ağır topları ilə bütün kosmosu sanki yandırdı. Bu dəhşətli, hiperplazmik, tamamilə ağlasığmaz bir şey idi.
  Alyosha Popoviç tələsik dinozavrların yumruğunu yığdı. Qoşunların uzandığı və geniş cəbhə boyu döyüşdüyü şəraitdə bunu etmək çox çətin idi. Lakin zahirən gənc komandir hiyləgərlikdən istifadə etmədi. O, siqnal göndərilməsini əmr etdi, onun köməyi ilə fantom dinozavrları qidalandırmaq üçün çağırılır. Təsiri oldu. Düzdür, oxatan qızlar bütün canavarları ovsunlamamaq üçün ucadan səslənmirdilər. Yoldaşlarının çılpaq dərisi: yarıçılpaq döyüşçü qılıncçılar, artıq gərginliklə parıldayırdı, döyüş necə də gərgin idi. Beləliklə, iki yüz ən böyüyü seçildi.
  Bütün fizikanın qanunlarına zidd olaraq, dinozavrlar vakuumda dəhşətli uğultu, bir qədər tozlu, əks olunan işıq dalğalarının kiçik fraqmentləri və sehrli hiperplazma ilə ayaq basdı.
  Və komandirin əmrinə tabe olaraq hücuma rəhbərlik etdilər, Pastuxovun özü, dəbilqəsi qırıldı və saçları qan içində idi. Cəngavərin başçılıq etdiyi dəstə dəhşətli, iyrənc üzləri, dəhşətli ağızları, əyri, tez-tez qırılan dişləri idi. Bir çox sünbüllər, bıçaqlar, iynələr, tıxaclar, qabıqlardakı sızanaqlar, sehrin yeraltı dünyasının bu yaratdıqları, sanki tankların ağızları kimi hədəflənmişdi.
  Yuvarlanan bir buynuz səsləndi (cazibə dalğaları vakuumda yayıldı) və qar uçqunu düşmənə doğru qaçdı. Böyük bir canavar kütləsi flaqman "Vətən"ə tərəf qaçdı.
  Dinozavrlar qəzəblə qışqırdılar, hər şeyi və hər kəsi süpürməyə çalışdılar!
  Nəhəng flaqman onları bütün məhvedici silahlarla qarşıladı. Davamlı, meqa-şəlalə atəşi başladı. Sanki vakuumda dəliklər açıldı və onlardan çılğın enerji axınları töküldü.
  Alyoşa Popoviç əmr etdi:
  - Maksimum sürəti toplayın və dayanmayın.
  Xitlər fantom dinozavrlara ağrı verdi. Onların bədənlərində dərin kraterlər, həmçinin qədim Nyu Yorku yerləşdirə biləcək kəsiklər əmələ gəlib. Canavarların bəziləri çoxsaylı məğlubiyyətlərdən sadəcə dağıldı. Lakin axını dayandırmaq mümkün olmadı, əksinə, getdikcə daha güclü və təlatümlü oldu. Flaqman "Otchizna" geri dönməyə çalışdı, lakin onu canlı uçqun fantomlar basdı. Kosmos gəmisinə ayı üstünə it sürüsü kimi hücum edən dinozavrlar onu parçalamağa başladılar. Nəhəng gəmi demək olar ki, bütün növ emitentləri atəşə tutdu, lakin bu, çox kömək etmədi. Müxtəlif canavarlar, o qədər ağlasığmaz növlər ki, hətta beyinləri hiperplazma qaynayır, onun zirehlərini, qüllələrini, dayaqlarını, antenalarını qoparırdılar. Kosmik gəmi sadəcə ölürdü və ona baxmaq çox cəsarət tələb edirdi.
  Rokossovski çaxnaşmalarını gizlətməyə çalışaraq əmr etdi:
  - Hamı, köməyə gedin!
  Marşal Elf düzəliş etdi:
  - Hər kəs bacarmaz, qoşunlar döyüşlərdə sıxılır!
  - Onda azad olanların hamısı.
  Svyatorossiya ordusunun ulduz gəmiləri irəli atıldı. Minlərlə gəmi bir anda milyonlarla ölümcül xəbərçini yerə atdı. Alyoşa Popoviç də bütün ehtiyatları işə saldı.
  - Heç bir halda düşmənlərimizə manevr azadlığına imkan verməməliyik. Daha sərt vurun, sıraları qarışdırın! - gənc komandir tabeliyində olanlara qışqırdı. - Yaxınlaşın, bizə super güclü raketlərdən istifadə etməyə imkan verməyin.
  Həqiqətən də, sonuncu silah fantomlar üçün ən dağıdıcı və təhlükəli idi. Buna görə də, əsl boksçu kimi, düşməni silsilə zərbələrlə bombalaya və qılıncla kəsiklər tətbiq edə biləcəyi sıx əlaqəni pozmağa çalışırdılar. Bəzi xəyalpərəst döyüşçülər çılpaq, zərif dizlərindən istifadə edirdilər (Qızın bədəninin bu cür seksual hissələrinin bu qədər heyrətamiz təsir bağışlaması heyrətamizdir!) Nəhəng ulduz gəmisi "Vətən" yavaş-yavaş sürüklənir, geri çəkilir, düşmənin sərt təzyiqini dəf etməyə çalışırdı. . Və onu ona atdılar, dinozavrlar dişlərini və dişlərini istifadə etdilər, qüllələri sındırdılar, sektorları düzəltdilər, arakəsmələri əzdilər. Nəhəng gəmi ölürdü, lakin fantom canavarlar da müvəqqəti uğurları üçün baha ödədilər.
  Alyosha Popoviç görür; ki, düşmən hər şeyə tab gətirdi, iki uzun qılıncını çarpazladı və seçilmiş düşmənlərdən ibarət kiçik bir dəstə ilə birlikdə düşmənə doğru çapıldı.
  Onun dəstəsi vakuumda qaçsa da, qığılcımlar dırnaqların altından vurdu, boşluq titrədi.
  Alyoşa əmr etdi:
  - Kitçkada Sarin!
  Dobrynya Nikitiç həyatını riskə ataraq uzun müddət idi ki, sağ cinahda vuruşurdu. Onun atlıları kosmosa səpələnmiş kosmos gəmilərini geri sıxdılar, lakin özləri itki verdilər. Müxtəlif məhv alətlərinin qızlara vurduğu dəhşətli yaralara baxmaq xüsusilə ağrılı idi!
  Alyosha Popoviç gənclik ehtirası ilə uzaqlaşdı. O, anladı ki, atış bəndi sındıran damcı ola bilər. Onun döyüşçüləri isə mükəmməl uyğunluq, yaraşıqlı kişilər və gözəllər, qızıl hörüklü yarım qızdır. Zireh qızıl və qiymətli daşlarla işlənmişdir. Və şücaətlə döyüşürlər. Cavanlardan biri yıxıldı, raketlərə tuş gəldi, başqa bir atın ayaqları yerə yıxıldı, amma əzab içində çırpınaraq ağzını uzay gəmilərinə uzatdı. Yıxılan atlı da öz növbəsində piyada döyüşüb. Gözəl qızın başı qopmuş, qızılı saçları parıldamışdı və döyüşçünün üzü ağrıdan buruşmuşdu. Başqa bir qadın əsgərin ayaqları partladı, qız üç axınla guruldamağa başladı və güclü termokreson raketi - Xirosimaya atılan bir katrilyon bombaya bərabər idi - atlaz dodaqları ilə onun həssas ağzına düşdü. Kvadrilyon (Milyard milyon) Xirosima bir anda qızın ağzında gurladı: hiperkvazar, seksual macəra!
  Nəhənglər atlıları bir-bir öldürməyə çalışdılar, onlar da öz növbəsində onları bir araya topladılar.
  Nəhayət, ən böyük dinozavrlardan biri flaqman ultra-dreadnought reaktoruna çatmağı bacardı. Burada dəhşətli bir şey baş verdi. Alyoşa Popoviç çətinliklə əmr etməyə vaxt tapdı:
  - Hamınız kənara çəkilin!
  Amma artıq çox gec idi. O, dəhşətli qüvvə ilə partladı və yüzlərlə fantomu və minlərlə ulduz gəmisini udaraq əsl kvazar alovlandı. cəhənnəm fövqəlnova; yırtıcı, alovlu piranya kosmosu uddu.
  Hipermarşalın komandanlıq etdiyi yerdən kreyser vəhşicəsinə silkələnib.
  Rokossovski ayağa qalxdı, dağılan ultra-plastikin tozunu silkələdi və and içdi. Əlini alnına qoyub gözlərini zillədi
  - Vətən məhv oldu!
  - Və onunla birlikdə beş milyard yarım əsgər! - elf marşal dedi. - Daha doğrusu, daha çox!
  Gnom təklif etdi:
  - Təqaüdçü oynamağın vaxtı deyilmi?
  Hipermarşal qaşlarını çatdı:
  - Vətən kimi böyük bir ulduz gəmisinin ölümü bütün müdafiəni parçalayacaq. Daha doğrusu, ordumuza nifaq salır. Görünür, geri çəkilməli olacağıq. Xeyr olsa da, bu vəziyyətdə geri çəkilmək ümumi bir uçuşa çevriləcəkdir. Biz əzmlə, şiddətli və fanatik mübarizə aparmalıyıq.
  - Wehrmacht bölmələri necədir? - elf marşal sataşdı.
  - Qalib gələn daha yaxşı döyüşürdü! - Rokossovski cavab verdi. - Ancaq fanatizm nasistləri xilas etmədi!
  - Və biz xilas olmaya bilərik!
  Rokossovski, anın faciəsinə baxmayaraq, zarafatla əmr etdi:
  - Bir, iki, üç - işıqforları silin!
  Elf marşalı təklif etdi:
  - Ordunu iyirmi yerə bölüb hər tərəfə tələsək!
  - Bəs bu nə verəcək?
  - Xəyallar ayrılacaq! Və barmaqlar yayıldıqda, barmaqlarınızı qırmaq daha asandır! - Sevindim (parlaq balaca baş), elf marşal dedi.
  Rokossovski burnundan bir işıq şüası buraxaraq (yenilənmiş beyində hiperplazma mühitinin boşaldılması) dedi:
  - Yaxşı, gəlin düşmən qüvvələrini dağıtmağa çalışaq! Bu vəziyyətdə döyüşmək onlar üçün daha çətin olacaq!
  Hipermarşal, taqım komandirlərini təyin edərək, cəld telepatik impulsla əmrlər verdi.
  Bu vaxta qədər Müqəddəs Rusiyanın ulduz gəmilərinin yarıdan çoxu öldürülmüşdü. Eyni zamanda, fantomların ordusu xeyli azaldı. Böyük Rusiyanın qoşunları vəhşicəsinə darmadağın edildi. Düşmənin manevrini görən Makedoniyalı İsgəndər: əmr etdi!
  - Dərhal arxada güclü ehtiyat ayırın! Düşmənləri hissə-hissə məğlub edəcəyik!
  Sehrbaz Oksana ona dedi:
  - Qələbəmiz yalnız zaman məsələsidir! Sadəcə təlaş yaratmayın!
  Döyüş təşəbbüsün tamamilə Böyük Rusiyaya məxsus olduğu yeni mərhələyə keçdi. Alyoşa Popoviç qoşunlarının hərəkətlərini əlaqələndirməyə çalışdı, lakin döyüş kortəbii şəkildə baş verdi. Düzdür, siluetlərin yaratdığı çalarlar bir-birinə atəş açmamağa imkan verirdi. Amma gərgin döyüşlərdə bəzən hətta bizimkilər də buna nail olurlar. Alyosha Popoviçin özü bir qolunu itirdi, ağrıları var idi, amma köməkçi əzasını bağladı.
  - Niyə, Hannibal tək gözlü idi, mən isə tək qolluyam!
  Markiz Anjelika həvəsləndirdi (zərərli radiasiyanın zərbələri altında onun zirehləri tamamilə dağıldı. Yalnız qısa ətək yaralarına baxmayaraq, əzələli, cazibədar döyüşçünün dəbdəbəli ombalarını çətinliklə örtdü).
  - əlin itirilməsi; sadəcə böyük itki - ağıl itkisi - düzəlməz!
  - Sehrbazlar ikincisini edəcəklər! - Alyoşa başını bulayaraq cavab verdi. "Məni belə asanlıqla sındıra bilməzsən!" Sürətli hücum həyata keçirəcəyik. Sadəcə baş komandiri tapmaq üçün. Bu lənətə gəlmiş Rokossovski haradadır?
  Oksana dedi:
  - Məlumatın bolluğuna və müxtəlif cazibə qüvvəsinin kəsilməsinə görə o, həmin ulduz gəmiləri qrupundadır. İndi onu qəhvəyi işıqda görəcəksiniz.
  Alyosha Popoviç əsgərlərini toplamağa çalışdı, komandiri yatırmağa ümid etdi. Atlılar toplandı, dinozavrlar gəldi. Budur, Makedoniyalı İskəndərin ehtiyatından hücuma məruz qalan Svyatorossia'nın iyirmi dəstəsindən biri. O, tez əzilirdi. Görünür, ayrı-ayrı döyüş taktikası özünü doğrultmadı. Ancaq Kapablanka dediyi kimi: pis vəziyyətdə, bütün hərəkətlər pisdir!
  Konstantin Rokossovski başqa bir əmr verdi:
  - İndi yenidən toplaşın!
  Ayrı-ayrı tentacles sıxılmış kimi, ayrı-ayrı qruplar vahid sistemdə birləşməyə başladı. Bu cür manevrlər bizə vaxt qazanmağa imkan verdi, lakin vəziyyəti geri qaytara bilmədi.
  Vladimir Kaşalotov hamı kimi döyüşdü: çılğınlıqla fanatizmlə. O, heç vaxt ölə biləcəyini düşünmürdü. Daha doğrusu, o, artıq ölümün gözünə o qədər baxmışdı ki, heç nə onu qorxuya bilməzdi! Döyüş qalib gəlirdi, artıq yorğunluq yaranırdı və arzu bunun mümkün qədər tez bitməsi idi.
  Beləliklə, o, dostu Erolok ilə döyüşə girdi, bir müddət manevr etdilər, cavab atəşi açdılar və sonra ayrıldılar.
  Vladimir Kaşalotov bir neçə dəfə atəş açdı, lakin yığılmış psixoloji yorğunluq səbəbindən, ilk növbədə, vura bilmədi. Düşmən də son dərəcə tükənmişdi. Ümumiyyətlə, "virtual"ı real döyüşlə müqayisə etmək mümkün deyil. Yenə də məşqdə, nə qədər ağrılı olsa da, öldürülməyəcəksən, amma döyüşdə hər an ölə bilərsən. Bu, Vətənə yararsız olmaq deməkdir.
  Bir çox ulduz gəmisi zədələndi, əksər gəmilər qüllələri, bütün sektorları və bölmələrini itirdi. Tək oturacaqlı bir neçə on milyardlarla tetraplan vuruldu.
  Gənc oğlan holoqramı yandıraraq partnyorları ilə əlaqə saxlamağa çalışıb. Gözəl bir qız sifəti göründü. Qız Vladimirdən soruşdu:
  - Niyə belə kədərlənirsən?
  - Mən tamamilə aşıldım! Görünür, bu gün məhv edilmiş düşmənlərin həddi tükənib.
  Qız cavab verdi:
  - Narahat olma! Kasıbları vurun! Yoxsa onlara yazığım gəlir?
  - Təəssüf deyil, amma nədənsə qorxuludur! - Vladimir cavab verdi. - Dodaqlarda acılıq hissi!
  - Gəlin bu işdə birlikdə mübarizə aparaq! Təsəvvür edin: mən və sən; bir şirkət!
  Oğlan oxudu:
  - Sən və mən; bir şirkət!
  Qızın səsi xeyli ucaldı:
  - Hər cazibə dənizi!
  - Sən və mən!
  - Vətənimizin şərəfi müqəddəsdir! Bütün düşmənləri məhv edəcəyik!
  - Mən gurultunun əleyhinə deyiləm! Mən piroq yemək istəyirəm!
  Oğlanla qız güldülər; bundan sonra yeddi rəngli saç düzümü olan gözəllik (göy qurşağının rəngi çox dəbdədir) təklif etdi:
  - Qoşa-qoşa hücum edək, daha yaxşı bacararıq!
  - Cütləşdi! Bu o deməkdir ki, yanırsan!
  Döyüşçü onun dodaqlarını yaladı:
  - Kvazar! Fotonun çökməsinə imkan verməyin!
  Birlikdə döyüşmək həmişə daha əyləncəlidir: Vladimir qədim şairin şeiri ilə razılaşdı:
  İnsan tək olanda pisdir
  Və tək başına qəhrəman ola bilməz!
  Hər cəsur onun ağasıdır,
  Və hətta zəif olanlar, əgər iki varsa!
  Onlar döyüşə girdilər və əvvəlcə hər şey yaxşı getdi, bir-birinin ardınca üç tetraplanı vurdular. Onlar bunu gözəl, hətta zərif və zərif şəkildə etdilər. Vladimir şair-döyüşçüdən ilham aldığını hiss etdi. Ancaq sonra belə bir müharibədə demək olar ki, qaçılmaz olan bir şey oldu. Onun ortağı mini-preon ittihamları ilə vuruldu. Elə bir parıltı yarandı ki, sanki iynə boşluğa dəydi və bir anlığa parlaq qan damcısı göründü. Sonra nəmli vakuum dəsmal onu amansızcasına sildi. Gənc döyüşçünün qısa ömrünün ən böyük faciəsi! Oğlanın dost olmağı bacardığı və hətta erotik fantaziyalara qapıldığı gözəl bir qız: onu milçək kimi yıxdılar! O qədər ki, atmağa belə vaxtı yox idi.
  Vladimir həqiqətən qışqırmaq və ağlamaq istəyirdi. O, öz içində bunu boğmaqda çətinlik çəkdi, amma hissləri partladı.
  - Müharibə lənət olsun! O, pis qadın və qəddardır!
  Gənc çarəsiz halda hətta qoça getdi. Nestert kimi sona çatmaq. Qoçu həyata keçirən ilk. Bunun ardınca şiddətli bir hücum gəldi. Amma düşmənin əsəbləri daha zəif görünürdü. Yenə də taleyi Vladimirin tərəfində idi. Düşmən yoldan çıxdı və vuruldu. Bu cür uğur oğlanı bir qədər sakitləşdirdi.
  - Və bunun qara dəlik olacağını düşündüm!
  Svyatorossiya donanması çox sıxıldı, açıq-aydın ölürdü, xilas olmaq ümidi olmayacaq kimi görünürdü.
  Konstantin Rokossovski barmaqlarını sındırdı: qarşısında iyirmi lüləli tirli silah çıxdı:
  - Nə əmr edirsən, komandir! - Silah oxudu!
  - Bədəninizi hər an parçalamağa hazır olun!
  - Mən itaət edirəm! Baxmayaraq ki, bu halda sizi xəbərdar etməliyəm, siz komandanı yerinə yetirmək qabiliyyətini itirəcəksiniz!
  - Daha vecimə deyil!
  - Bəs məsuliyyət?
  - Məsuliyyət? - Rokossovski düşündü: - Bilmirəm! Bizi ancaq möcüzə xilas edə bilər və kainatda möcüzə yoxdur!
  Elf marşalı qeyd etdi:
  - Universallararası məkanda: bəzən izahı çətin olan hadisələr olur. Onları kainatın möcüzəsindən başqa bir şey adlandırmaq olmaz. Yəqin ki, bunlar haqqında eşitmisiniz?
  - Mən eşitdim! Ancaq buna inanmaq sadəlövhlükdür!
  - Kim bilir! Biz elflər paranormal təsirlərə və müxtəlif fəlakətlərə çox həssasıq. Mənə elə gəlir ki, bir şey bizə doğru gəlir!
  Rokossovski başını tərpətdi:
  - Mümkündür, sadəcə bir illüziya!
  - Yox, bax! Artıq buradadır!
  O anda həqiqətən qeyri-adi bir şey baş verdi! Atışma dərhal kəsildi və naməlum qüvvə ulduz gəmilərini və fantomları götürdü. Naməlum bir impulsa tabe olan gəmilər və kabuslar müxtəlif istiqamətlərə qaçdılar. Nəhəng Baba Yaqa süpürgəsini yelləyərək, döyüş armadalarını müxtəlif istiqamətlərə səpələməsi anlaşılmaz idi. Bu tez həyata keçirildi, işıq qəfil söndü, lakin eyni zamanda hərəkətdən gələn təzyiq kiçik idi.
  Vladimir də ehtiraslı qadın qucağı kimi necə götürüldüyünü hiss etdi. Hətta ən bahalı ətir qoxusu gəlirdi. Gənc hətta mızıldandı:
  - Budur lafa!
  Və sonra qaranlıq oldu! Çox qaranlıqdır, hətta bütün metallar üçün adi parıltı görə bilməzsiniz. Bir foton yox, digər dalğa növləri də yoxa çıxdı. Gələcəyin insan gözü bizə ən uzun və ultra-qısa dalğaları, infraqırmızı və ultrabənövşəyi radiasiyanı, qamma dalğalarını və mikro-qamma dalğalarını, həmçinin hiperplazmanın verdiyi müxtəlif növləri ayırmağa imkan verir. Doğrudur, xüsusilə intensivlik, göz hələ hər şeyə qadir deyil, lakin onun içinə xüsusi bir cihaz quraşdırılmışdır.
  Və beləliklə tam boşluq. Vladimir pıçıldadı:
  "Bəlkə də cəhənnəm belə görünür!" Anlaşıla bilən şey hiperplazmada ölüm və ölüm olsa da.
  Eyni zamanda, bədən çox yüngül və havalı oldu! Vladimir özünü daha yaxşı hiss etdi, yorğunluq getdi və ruhu daha şən oldu.
  - Bu xüsusi bir şeydir! Bəlkə də cənnətə uçuram, böyük döyüşçülər üçün! Baxmayaraq ki, mən böyük adlandırılmağa layiqəm?
  Birdən, mütləq qaranlıqda heç nəyə bənzəməyən qeyri-adi bir parıltı göründü! Ən çox belə bir çalarlar qamma radiasiyaya bənzəyirdi, amma burada görünür ki, diapazonda daha qısa olan dalğalar var. Super zəif qarşılıqlı təsirlər aşkar edildikdə, Vladimir hiperfizikanı xatırladı. Onlar üçölçülü deyil, məsələn, iki yarım ölçüdə fraksiya ölçmələri yaratmağa imkan verdilər. Bu isə əlavə imkanlar verir. Və kosmosun parçalanması ilə birlikdə maddənin hərəkətində və məhvində. Misal üçün götürək: qoruyucu yarım fəza sahəsinin prinsipi - ölçülər vasitəsilə yanan xüsusi radiasiya olmasaydı, tam toxunulmazlığa nail ola bilərsiniz. Ümumiyyətlə, müasir fizika heç də bəşəriyyətin bir planetlə məhdudlaşdığı bir dövrdə olduğu kimi deyil. Çox mürəkkəb və çoxşaxəli. Belə bir parıltı nəyin altına düşür? Bunun özəlliyi nədir?
  - Bu mələk atəşidir! - Vladimir pıçıldadı. - Görünür, cənnət artıq yaxındır.
  Bu vaxt istiləşdi və radiasiyada başqa rənglər və çalarlar göründü.
  Məbədimdə ağrıyan ağrı getdi və mən bənövşəyi iyi hiss etdim.
  - Və daha yaxşıdır! Bu başdakı hiper cərəyan kimidir! Qucaqlaşmalar zəiflədi, hərəkət dayandı.
  Bir səs, daha doğrusu Makedoniyalı İskəndərin çevrilmiş telepatik impulsu eşidildi:
  - Hamı, zolaqları dəyişin!
  Vladimir tetraplanı idarə etməyə çalışıb. Boks maşını sanki stupordadır. Hərəkət etmək mümkün deyil. Bədən hərəkət edir, amma döyüşçü hərəkət etmir.
  Belə görünür ki, digər ulduz gəmiləri yalnız vakuumda sürünməyə qadirdir. Hər növ milyonlarla gəmi dondu. Təəccüblü dərəcədə sakitləşdi. Vladimir tetraplandan uçdu: heç olmasa hərəkət edə bildi.
  Makedoniyalı İskəndər bəyan etdi:
  - Döyüş bitdi! Düşmənin böyük say üstünlüyünə baxmayaraq, biz qalib gəldik!
  Əsgərlər yekdilliklə və sevinclə qışqırdılar:
  - Böyük Rusiyaya şöhrət!
  - İmperatorun iradəsi qalib gəlir!
  Qəribədir ki, təmir robotlarının əksəriyyəti işləyirdi. Ən çox zədələnmiş ulduz gəmilərinin ətrafında daşınan metal aqreqatlar ilişib. Bərpa prosesinə başlanılıb.
  Makedoniyalı İskəndər güclü elektronikanın köməyi ilə nəticələri yekunlaşdırmağa başladı, bütün nöqtələrdə quraşdırılmış kompüterlər bir şəxsin və ya fərdin dəqiqliyi ilə itkiləri hesablamağa imkan verdi. Məlum oldu ki, onlar olduqca böyük idi.
  Böyük Rusiyanın ordusu həm insanlardan, həm də müttəfiq irqlərdən yeddi yüz iyirmi beş milyard, üç yüz yetmiş dörd milyon, doxsan bir min, dörd yüz on altı canlı fərdləri geri qaytarılmaz şəkildə itirdi. Bundan əlavə: on bir trilyon, altı yüz otuz yeddi milyard, səkkiz yüz iyirmi üç milyon, dörd yüz qırx beş min, yüz qırx altı robot və kibernetik mexanizmlər. Həm də tetraplanları nəzərə almasaq, əlli yeddi milyon, üç yüz altmış üç min, iki yüz on yeddi müxtəlif tipli ulduz gəmiləri.
  - Bununla belə, çox! - Makedoniyalı İsgəndər dedi. - Bizə xeyli ziyan dəydi! Biz nə vaxt yaraları saymağa başlamışıq? Yoldaşlarınızı sayın!
  Elf marşalı qeyd etdi:
  - Bu, fantomları saymır. Bu adamların çoxu da məhv edildi!
  Qədim dövrün böyük sərkərdəsi sevinclə dedi:
  - Ancaq daha çox düşmən düşdü!
  Düşmənin əvəzolunmaz itkiləri: trilyon səkkiz yüz əlli dörd milyard, altı yüz otuz üç milyon, iki yüz qırx beş min, doqquz yüz on səkkiz canlı fərd - insanlar və onların müttəfiqləri idi. Qırx doqquz trilyon, beş yüz on doqquz milyard, iki yüz əlli altı min, yüz qırx yeddi robot və kibernetik mexanizmlər. Həm də yüz qırx üç milyon, dörd yüz altmış üç min və yeddi yüz səksən yeddi ulduz gəmisi, tetraletləri saymadan.
  Makedoniyalı İskəndər xəbər verdi:
  - Və ehtimallar bizim xeyrimizə görünür!
  Elf marşal güldü və cavab verdi:
  - Bəli, fantomlar ordusu sayəsində, əks halda məğlub olardıq. Və sonra zərər nisbəti daha pis idi.
  Makedoniyalı İskəndər qeyd edirdi:
  - Ən pis nisbət tetraletlərin itirilməsidir. Biz təxminən otuz doqquz milyard itirdik, düşmən altmış yeddi! Təxminən bir yarım dəfə!
  Elf marşal izah etdi:
  - Bunun səbəbi kiçik gəmilərin fantomların döyüş təsirindən daha az itki verməsidir. Yaxşı, qoşunlarımızın və silahlarımızın hazırlığı təxminən eynidir!
  - Amma komandirlər başqadır! - Makedonski mızıldandı.
  Elf başını tərpətdi:
  - Rokossovski görkəmli strateqdir! Bir vaxtlar Polesienin keçilməz bataqlığından almanlara tanklarla hücum etməyi təklif etdi.
  - Nə möcüzədir! Mən həmişə çalışıram ki, düşməni gözlənilmədən vurum. Səhrada qaçdığımı xatırla. Və ya arxaya çıxışı olan Kral Dariusa qarşı dairəvi manevr!
  - Mən bunu bilirəm! Ancaq tank, xüsusən də qədim zamanlarda at deyil. Onu belə asanlıqla sürükləyə bilməzsən!
  İskəndər nifrətlə başını buladı:
  - Mən müstəqil olaraq orduma komandanlıq etdim və Rokossovski Stalinin altı idi. Hətta onun polşalıları da həmyerlilərini bəyənmədilər və onu müdafiə naziri vəzifəsindən istefa verməyə məcbur etdilər.
  Elf marşal üzünü örtdü:
  - Nankor vəhşilər! Lakin bu, Polşa xalqının deyil, MKİ və digər terror təşkilatları tərəfindən dəstəklənən ayrı-ayrı qərbyönlü dairələrin təşəbbüsü idi.
  - Ola bilər! Xruşşov zəif idi və öz düşərgəsində asayişi bərpa edə bilmədi. - Makedoniyalı İsgəndər başını tərpətdi, mis tüklü yalı qorxulu tərpəndi.
  Elf marşalı təklif etdi:
  - Gəlin əvvəlcə layiqliləri mükafatlandıraq!
  - İmperator və kompüter bunu edəcək, həmişə olduğu kimi, mənim yalnız məsləhət vermək hüququm var!
  Həqiqətən, bunlar qaydalardır, obyektiv elektronika kimin layiq, kimin layiq olmadığına qərar verir. Xüsusilə kiberqeydiyyat hər kəsə öz istismarlarını ətraflı təsvir etməyə imkan verir. Bir vaxtlar Böyük Vətən Müharibəsinin müəyyən şücaətləri çox mübahisələrə səbəb oldu. Sonradan onların çoxu uzaqgörən kimi tanınıb. Hələ çoxlu müzakirələr gedir. Həqiqətən də, pioner Qolikov döyüşdə yetmiş səkkiz faşist öldürdü. (Və İkinci Dünya Müharibəsi zamanı əsl döyüş zamanı öldürülənlərin sayını saymaq mümkün deyil. Atıcılıq edən tək sən deyilsən və alman yıxılsa belə, mütləq öldürülmürdü! Ola bilsin ki, sadəcə uzanıb!) . Həm də Panfilov adamları, döyüş olub-olmaması, neçə tankın itirilməsi barədə mübahisə etdilər. Faşist qəhrəmanları da şübhə doğurur. Məsələn, bir hücum pilotu beş yüz otuz dörd sovet tankını uddu, bunun üçün ona brilyant və qızıl palıd yarpaqları ilə dəmir xaç verildi. Həm də bütün mükafatlar kolleksiyası! Buna inanmaq nədənsə çətindir və sadə bir tankla yüz qırx dörd tankı məhv edə biləcəyinizə. Həm də inanılmaz! Dörd yüz sovet və beş Amerika təyyarəsini məhv edən qara "şeytan" haqqında da mübahisə etmək olar! Yəni bəziləri sovet istismarını, bəziləri faşist nailiyyətlərini şübhə altına alırdı.
  Hər halda, Vladimir Kaşalotov adekvat mükafatlandırılmalı idi. Qazanılan döyüşə görə təşəkkür olaraq ziyafət təşkil edildi, bundan sonra mükafatların təqdimatı keçirilməlidir.
  Adətən əsgərlər yemək yemir, hiperplazmik enerji və ya super cərəyanla qidalanırlar.
  İndi sağ qalan əsgərlər xüsusi saraylara, daha doğrusu salonlara toplaşırdılar. Haqqında və onlar qiymətli olmalıdır - kibernetik masalar! Ən gözəl seçimlər! Vladimir Kaşalotov həyatında ilk dəfə yemək yeməli olub. Əvvəllər heç yeməmişdi! Ümumiyyətlə, bu yemək belə qeyri-adi bir şeydir! Yeməyin nə olduğunu öyrənin! O, bu barədə çox oxudu, hətta odun çeynəməyə çalışdı (palıd, ağcaqayın-küknar və Allah bilir daha nələr!): Lakin sonuncunu bəyənmədi. Doğrudan da: nə gözəl, ağzınız bokla doludur, qulaqlarınızdan tüstü çıxır. Təzə!
  Əsgərlərin toplaşdığı zal nəhəng idi və bir milyon insan yerləşə bilərdi. Hər bir əsgərin ayrıca masası var. Kaşalotov oxşar masada əyləşəndə rəngarəng bir holoqram göründü (bir qızın hibridi və üç döşlü ananas: bir məmə qızıl, digəri yaqut, üçüncüsü sapfir):
  - Sizi salamlamağa şadıq, ulduz əsgər! Normal yemək üçün darıxırsınız?
  Vladimir utanaraq cavab verdi:
  - Düzünü desəm, bunun nə olduğunu heç bilmirəm! Onsuz da niyə yeyin! Axı bu qeyri-təbii bir şeydir! Biz axmaq primatlar deyilik!
  Qız çılpaq ayaqlarını çırpdı:
  - Zövqü hiss etmək üçün! Yaxşı yemək və şərabdan həzz alın! Axı, etiraf edin, sizə maraqlıdır?
  Vladimir Kaşalotov razılaşdı:
  - Bəli! Daha da çox! İlk dəfədir ki, belə bir prosesi yaşayırsınız! Necə də inanılmaz! Xüsusən də yeməkləri birlikdə yesək.
  - Elə isə həzz alın! - holoqram cavab verdi, ananas və qızın hibridi çox rəngli məmə ucları ilə oynamağa başladı. Əllərində rəngli quşlar şəklində baltalar parıldayırdı.
  Vladimirin sağ əlində: hündür və çox gözəl bir qız oturmuşdu. Ümumiyyətlə, bu dünyadakı bütün qızlar qüsursuzdur, amma bu bir növ xüsusilə parlaqdır. O qədər parıltı və cazibə var. Gənc əsgər əlini ona uzatdı:
  - Vladimir!
  - Elfaraya! - döyüşçü qız gülümsəyərək cavab verdi (yaxşı, dişləri, əsl xəzinə). - Sizinlə tanış olmaqdan çox xoş oldum, bundan əlavə eşitdim ki, son döyüşdə fərqlənmisiniz! Gənc qəhrəman!
  - Biz hamımız qəhrəmanıq! - Vladimir dedi. - Sən də, mən də! Sağ qalan hər kəs qəhrəmandır, yıxılan hər kəs əkizdir!
  Kirpikləri ilə oynayan Elfaraya razılaşdı:
  - Əlbəttə! Bu döyüşdə mən də fərqləndim və zabit olmaq şansım var. Eləcə də sənin kimi.
  - Belə olan halda bizim tabeliyində olan canlı insanlar olacaq və bu, böyük məsuliyyətdir! Siz təkcə öz həyatını deyil, başqasının həyatını da riskə atırsınız!
  - Düzdü, oğlan! Heç bilmirsən! Sıxsan, itirərsən! Toz və qabar var idi! - Elfəray qafiyə ilə zarafat etdi.
  - Özünüzü necə fərqləndirdiniz?
  - Mən təsadüfən bir kreyser vurdum! Bu sizi təəccübləndirirmi? "Qız sevinclə hər yerdə çiçək açırdı."
  - Heç bir halda! Mən özüm çox sadə, demək olar ki, uşaq hiyləsi ilə böyük esminesi məhv etdim!
  - Uşaq? - Döyüşçünün qaşlarının rəngi dəyişdi.
  - Yaxşı, bəlkə də sadəliyi onları alıb! Bəs sən necəsən? - Gənc yanağını ovuşdurdu.
  - Mən güllə atmaq və vurmaq fürsəti gördüm! Hər şey kiber səsyazmada qeydə alınıb, əks halda bizə inanmazdılar! - Elfaraya hətta səsini pıçıltıya qədər aşağı saldı.
  - İnsanlar çox vaxt yaxşı şeylərə inanmırlar! Baxmayaraq ki, indi iman deyil, texnologiya məsələsidir. - Vladimir çiyinlərini çəkdi.
  Musiqi səsləndi, stadionun mərkəzində çılpaq qızlar və oğlanlar rəqs edirdilər. Çox şən və erotik. Eyni zamanda toxunma və ayrılma. Akrobatik məşqlər getdikcə daha mürəkkəb və mürəkkəb oldu. Çılpaq ayaqlarını təpikləyən qızlar hündürə tullanır, dəfələrlə salto vurur və fırlanırdılar. Çox həyəcanlı və gözəl idi. Bədənlər bir-birinə qarışdı və açıldı!
  Vladimir əllərini çırpdı:
  - Gözəl! Mən çılpaq qızlara baxmağı sevirəm!
  Elfaraya melodik oxuyaraq cavab verdi:
  - Və mən uşaqlar! Bütün kainatın oğlanları bir anda bütün inkişaf etməmiş insanları öldürmək qərarına gəlsələr! Belə bir təlaşdan isti oldu və xəyallar gerçəkləşdi!
  Vladimir hətta gülməli hiss etdi:
  - Və kim bilmir! Niyə gözünü qırpır! Yaxşı, yaxşı qız, bəlkə bir-birimizi daha yaxından tanımaq şansımız olacaq!
  Rəqs bitdi və nəhayət əsas ziyafət başladı. Bir çox döyüşçü ilk dəfə yemək dadmalı oldu!
  Stadionun mərkəzinə bir ayaq basdı və nəhəng bir dinozavr süründü. Tribunalar onun ayaqlarının azğınlığından titrəyirdi. Bu, tripinolasaurus növü idi. Yüz metr uzunluğunda nəhəng. Birdən canavar dayandı: dondu və bədəni parçalara bölünməyə başladı. Mozaika kimi dağıldılar. Birdən canavarın yerində üzgəcləri olan mavi balina bənzər başqa bir məxluq peyda oldu. Və parçalar hamar bir şəkildə danışan boşqablara düşdü. Onlar oxudular:
  - Gərək paraziti yeyəsən! Hər kəsə xoş iştaha!
  Gənc gördü ki, ət tüstülənir, qoxusu çox cazibədardır. Üstünə sous töküldü və əlində qara şərab sıçrayan qədəh əmələ gəldi. Almazdan daha parlaq parıldayan şüşə göy qurşağının bütün rəngləri ilə parıldamağa başladı və sonra zəng etdi:
  - Aşağıdan yuxarı! Böyük Rusiyanın şöhrəti üçün!
  Artyom ehtiyatla bir qurtum aldı. Şərab turş, turş və dadına görə xoş idi. Alkoqol hiss olunmadı və bəlkə də yox idi! Ancaq yüngül eyforiyaya səbəb olan bir şey başımı fırlatmağa başladı.
  Elfaraya təklif etdi:
  - Qəlyanaltı yeməlisən!
  Gənc şirəli ətdən bir dişlədi. Onun həssas dili sözün əsl mənasında həzzdən həyəcanlandı. Hə, bu ətdir, ilk dəfədir yeyir. Düzdür, bu fikir beynimdən keçdi, təbiidir, yoxsa sintetikdir. Bununla belə, bunun əhəmiyyəti varmı? Axı elementar hissəciklər səviyyəsində belə fərqləri tapmaq mümkün deyil, amma indi hər şeyi sintez etmək olar! Duyğuların tam dəsti, əti diqqətlə udursunuz və o, boğazınıza, sonra özofagusunuza düşür. Mədənizi xoş bir ağırlıq hissi kimi qeyri-adi bir şeylə doldurmaq.
  Elfaraya məxmər səslə dedi:
  - Gəlin növbəti ət parçasını sınayaq, birlikdə yeyək?
  - Bəs necə?
  - Gəlin dillərimizi birləşdirək! - qız təklif etdi. - Hər şeyi tək etməkdən daha gözəl hiss olacaq!
  Vladimir razılaşdı:
  - Gəlin kvazarı qara dəliyə sürək!
  - Əla olacaq! Hyperquasar! (Daha yaxşı deyil)
  Dillər bir-birinə qarışanda, həqiqətən çox xoşdur, bir-birini bürüyür, ovuşdurur. Onların arasında qığılcımlar uçur. Və ətin özü qızdırıldıqda və doldurulduqda belə inanılmaz bir dad əldə edir. Oğlan sevincdən inlədi.
  . FƏSİL Љ 11
  Tamamilə başa düşülən, hətta dözülməz bir titrəmə yaşayan Mirabel Snow White, cəzanı gözləyirdi. Məğlubiyyətdən sonra o, nəzarətə götürülüb. İttiham ciddi idi, o, düşmənin sadəcə oğlan olsa belə, qaçmasına icazə verdi. Müharibə şəraitində bunun üç cəza növü ola bilər: anti-qoşunlarda ömürlük həbs, depersonalizasiya və ya məhv! Düzdür, sonuncu çox nadir hallarda istifadə olunurdu, çünki zülal olmasa da, canlı bir orqanizmin tamamilə məhv edilməsi irrasionaldır. Mirabela düz irəli baxdı. Güc sahəsi ilə buxovlanmış, o, hətta hərəkət edə bilmədi. Bircə çarəsiz halda taleyini gözləmək qaldı.
  Güc sahəsi hərəkət etməyə başladı, robotlar içəri keçdi. Duyğusuz bir səs elan etdi:
  - Ekumenik Müqəddəs Rusiyaya, millətə, orduya və imperatora qarşı cinayətə görə: sizi yeraltı dünyasında əbədi həbs cəzasına məhkum edirik. - Robot intiqamla on gözünü süzdü: - Budur, qız, sənin həyatın şərəfsizcə başa çatdı! Amma çox gəncsən.
  Mirabelanın gözlərindən yaş axdı:
  - Heç olmasa dostlarımla, silahdaşlarımla vidalaşa bilərəm.
  - Yox! - robot dedi. - İstəmirik ki, onların xoşagəlməz əlaqələri, həmçinin xatirələri və sizə yazığı olsun!
  Mirabela şiddətlə inlədi:
  - Bəs son arzunuz?
  - Cinayətkarlar üçün bu yoxdur! Pis adam daha çox yeraltı dünyasına getməlidir. Bu sizin üçün nə qədər tez bitsə, bir o qədər yaxşıdır!
  Mirabelle götürüldü və robotlar qızları uzun bir dəhlizlə sürüdülər. Tədricən onların sürəti artdı. Birdən özlərini şəffaf divarın qarşısında gördülər. Mirabela tamamilə çılpaq idi və sıraya düzülmüş çoxlu oğlan və qızlar ona baxırdılar. Baxışlarında qınama görünürdü, amma bəziləri də simpatiya nümayiş etdirirdi. Lakin Mirabela onlara əlini belə yelləyə bilmədi. Nəhayət, özlərini bir kupedə tapdılar: al qırmızıya boyandı. Burada, bir qayda olaraq, hökmlər icra olunurdu. Və bu o demək idi ki, dəhşətli ağrı həmişəkindən daha yaxındır.
  Mirabela bir növ məbədə girəcəyini gözləyirdi, lakin bunun əvəzinə onu laboratoriyaya bənzər bir otağa apardılar. Çoxlu kompüterlər və parıldayan holoqramlar dənizi var idi. Burada kiborqlar bir növ kamuflyaj geyinmişdilər və məsələn, küçədə onları bir yığın zibillə səhv salmaq olardı. Sonra robotlar qızın başına kifayət qədər kobud iynə vurdular.
  - Bu nə üçündür? - Mirabela soruşdu
  - İndi kabusa qərq olacaqsınız. Və sən əbədi olaraq orada qalacaqsan. - elektron sadist zümzümə etdi. Sonra bir şüa işıqlandı və bədəninə çoxlu kiçik robotlar daxil oldu. Mirabela hiss etdi ki, laboratoriyanın qapıları bulanmağa başlayır və kiborqun qəzəbdən parıldayan üzü qara dəlik kimi yıxıldı və ətrafdakı hər şey qaraldı. Qız özünü aşağıya endiyini hiss etdi, sanki mürəkkəb qatranına batdı, gözləri hətta yeməyə başladı. Mirabelanın üzdüyü radioaktiv civəni xatırladan qəribə bir qalınlıq onların üzərinə basdı, lakin bu, daha dəhşətli idi və əti yastılaşmışdı. Sonra o, həqiqətən dəhşətli hiss etdi və birdən indi heç vaxt ulduzları görməyəcək, cəlladlar o biri dünya üzərində güc qazanmışdılar. Aldadıcı yumşaqlığı və dəhşətli əzmkarlığı ilə təzyiq artır, sadəcə dözülməz olur. Bir daşlama səsi eşidilir, bir itin drenajı cızması kimi bir səs, yalnız daha yüksək səslə qulaqlarınızı dişləyir, onları bükür. İsti ramrod membranlara dişləyir, dildə qan və tar tökülməsi hissi var. O qədər iyrənc və üfunətli, müxtəlif kainatlardan olan məxluqların nəcislərinin ən mürəkkəb kombinasiyası ilə qoxuyan. Sonra qaranlıqdan nəhəng bir planetdə vulkanın lavası kimi parıldayan dişlərlə bir ağız çıxır. Mirabela heç vaxt canavarın belə iyrənc simasını, qorxu filmlərinin personajlarını və ya kainatdan gələn yadplanetliləri görməmişdi; onun fonunda onlar kabusun acınacaqlı parodiyası idi. Sonra başqaları ortaya çıxdı: daha da dəhşətli çənələr, bəziləri Everest qədər nəhəng, digərləri isə çox qəzəbli itlərə bənzəyərək kiçik idi. Beləliklə, əyri zəhərli dişləri ilə onun ətini tutdular. Mirabela o qədər də uzun olmasa da, hadisələrlə dolu həyatında heç vaxt belə ağrı yaşamamışdı. Əsas odur ki, sensasiyaların analoqunu tapmaq mümkün deyildi. Bu yanan alov və aşındırıcı turşu, eyni zamanda dondurucu buz və darıxdırıcı kəsici mişardır. Həm də eyni zamanda ifrazatlara, ultra radiasiya şüalanmasına səbəb olan və kim bilir nəyi bilən hiper cərəyan şokları!
  Və ona əzab verməkdə davam etdilər; onun əlindən ətin qoparıldığını, sümüklərin üzə çıxdığını və bağırsaqların sanki yırtılmış qarnından çıxdığını görərdin. Pis məxluqlar onları dişləyərək dişlərinin ətrafında bükürlər. Mirabela inləyir, gözlərindən yaş axır. O, ümidsiz halda inildəyir:
  - Ya Rəbb, niyə? Axı mən həyatımda heç kəsi öldürməmişəm, heç kimə xəyanət etməmişəm! Oğlanın halına ancaq ona görə yazığım gəldi ki, sanki həyatımda ilk dəfə ona aşiq oldum! Sevgi dəlilikdir!
  Bir gülüş eşidə bilərsiniz və ondan sanki isti iynələr qulaq pərdəsini deşir, eyni zamanda genişlənir, hər şeyi və hər kəsi udur! Beynim qaynayır. Qızın beyninin hər bir neyronunda hiperplazma şiddətlə püskürməyə başlayır. Nəhayət, çirkin ahəngsizliyi ilə dəhşətli və iyrənc olan nəhəng bir ağız peyda olur və onu bütünlüklə udur. İçəriləri belə bir huniyə düşmək nəticəsində qopar. Mirabela boğazında tüğyan edən bir alov görür, o, yeddi yüz yetmiş yeddi ləçəkə bölünür, rəngi və kölgəsi tamamilə fərqlidir.
  - Bu, yeraltı dünyasının əfsanəvi yanğınıdır. - Mirabela pıçıldadı, əllərinin dərisi birlikdə böyüdü, çirkin çapıqlarla örtüldü. Uçuşunu yavaşlatmağa çalışır, amma faydasızdır, o, bir millimetr belə hərəkət edə bilmir. Budur, onun cavan, şeytancasına gözəl, sevilən bədəninə odlu axar toxunur. Qızın çılpaq məmə ucunu yalayır. Yalnız zahirən belə bir toxunma cinsəlliyində mehriban və sehrli görünür. Heç vaxt belə bir şey yaşamamışdı, gözləri qaraldı, sonra parıldadı, ona elə gəldi ki, ağzında püskürmə başladı, mədəsi üsyan etdi və ona nüvə silahı, daha doğrusu termokvark və ya termokreon silahları ilə hücum edildi. Bu alov nə qədər isti idi, çılpaq dəridə böyük xoralar meydana çıxdı, sümüklər qaraldı və çatladı, iztirablara səbəb oldu. Döşləri yalamağa davam etdi, alov bir qız kimi təmiz, hamar bətnə toxundu. Bundan sonra o qədər deşildi ki, qız isterikaya düşdü. Hər məmə qırmızı-isti idi, yanğın mədədən keçdi, abs hiperplazması ilə əzab kəsdi, bağırsaqları yandırdı. O qədər ki, kömürləşmiş fraqmentlər tökülüb qorxulu qaranlıqda əridi.
  "Xeyr, istəmirəm, ehtiyacım yoxdur" dedi. Qoy gedim. Mən bunu bir daha etməyəcəyəm! - Mirabela həqiqətən özünü döyüşçü kimi deyil, quldur yuvasına düşən balaca qız kimi hiss edirdi.
  Atəşin hər bir rəngi ağrının xüsusi, unikal nümunəsidir. Əzablara müxtəlif çalarlar verilə bilər, onların müxtəlifliyi heyrətamizdir, hətta Marquis de Sade yeraltı dünyasının sakinlərinin ixtirasının çata biləcəyi uzunluqları düşünmürdü. Qızın həssas dabanları qabarcıqlarla örtülmüşdü, onlar partladı, şişdi və yenidən partladı. Saçları yanırdı və qız nəinki ağrıyırdı, hətta onun belə bəzəkdən məhrum olmasından hədsiz qıcıqlanırdı. Başım sözün əsl mənasında hipernüvə partlayışı ilə yanmışdı, hər bir saç kökü milyardlarla dərəcəyə qədər ərimiş metalla dolu bir çuxurda basdırılmış kimi görünürdü.
  - Amma şeytanlarla görüşə bilərsiniz. - İşgəncə verənin qeyri-adi iyrənc səsi iyrənc bir şəkildə cırıldayır. - Əbədi dostlarınız!
  Onların görünüşü isə dəhşətlidir, lakin gicitkən və qaratikan hibridinə malik köpəkbalığı və timsah qarışığına qeyri-müəyyən şəkildə bənzəyən tikanlı ağızlarına baxmaq xüsusilə xoşagəlməzdir. Amma buynuzlar sonsuz dərəcədə iyrənc olsa da, qəribə bir şəkildə məni sakitləşdirdi. Mirabela özünü pirsinq ağrılarından yayındırmaq üçün folkloru xatırlamağa başladı, burada bu şirin balaca məzəli kiçik şeytanlar bəzən qorxulu, bəzən gülməli və sadəlövh, bəzən insanlara kömək edir, bəzən də zərər verirlər. "Papa və onun işçisi Balda" nağılı xüsusilə yaddaqalandır. Belə "insanlarla" məşğul olmaq tamamilə mümkündür. Və burada onlar yalnız çəngəllərlə bıçaqlamağı, üçlü qılıncla doğramağı, yarı vakuumlu "əzmə cihazları" və qravionik-nuklon raketləri ilə meqa-plazma radiasiyasını bilirlər.
  - Günahkar ruh, qara dəlik xaini, niyə komandirlərinin sözünə qulaq asmadın? - Şeytanın buynuzu böyüdü, bir növ dimdiyinə çevrildi və qəlpəyə dəydi.
  Başda sümüklər qırılanda o qədər ağrıyır ki, bunu sözlə ifadə etmək olmur. Ancaq eyni zamanda, onun şüuru bulanıq deyildi, əgər Mirabela adi insan ətində olsaydı, yəqin ki, şokdan öləcəkdi. Beləliklə, o, beyninə kobud bir toxunuş hiss etdi, sonra canavar beyinləri içməyə başladı. Anlaşılmaz bir sensasiya, damarların çəkilməsi kimi, yalnız həssaslıq daha güclüdür. Cin isə içməyə davam edərək turşu buraxırdı. O, yavaş-yavaş, sanki gərginləşirdi. Başqa bir cin onun dırnaqlarını qazmağa başladı, altına iti iynələr vurdu. Qız yalın ayaqlarını uzaqlaşdırmağa çalışsa da, alov onun zərif dabanlarını getdikcə daha çox yandırırdı. Görünürdü ki, orkestr cəhənnəm marşında sürəti artırır. Şəhvətli olduğu qədər də azğın bir dirijorun rəhbərlik etdiyi orkestr!
  Mirabela qışqırır, onun cazibədar qız ağzı öz-özünə açılır.
  - Xeyr, xahiş edirəm mənim şəklimi çəkməyin!
  İsti, vəhşi dişli maşa ilə onun dilindən tuturlar və dartaraq yavaş-yavaş ağzının damından qoparırlar.
  Ağrı da var, amma bir az fərqlidir və artıq qışqırıqlar yoxdur, yalnız hıçqırıqlar və ulamalar var.
  İyrənc qurdlar dərhal alovlu turşu axınlarına çevrilən ayaqyalın, qız kimi ayaq və qolların zərif barmaqlarının dırnaqları altında sürünməyə başladı. Şeytanlar dırnaqların ardınca özünü göstərməyə davam edir, dırnaqları sındırmağa başladılar və bunu yavaş-yavaş, iztirablardan dadaraq edirlər.
  - Beyinsiz "vakuum məmə" superölçülü ultralazerin ədviyyatı ilə hiperplazmik sıyıq hissəsini belə alır. - Biri qışqırır: yəqin ki, böyük cin.
  Mirabela artıq dəlilik həddinə çatmışdı, onu dözülməz dalğa, daha doğrusu əzab okeanı basmışdı. Amma şeytanlar geri çəkilmir, onlar artıq gözəlliyə amansızcasına xələl gətirərək mirvari dişlərini çəkməyə başlayıblar. Onlar qədim tanrıçaya layiq dişləri əzdilər, sonra onları deşdilər, ucunu saqqızın içinə deşdilər. Eyni zamanda, ucu özü zədələnmiş bir vertolyotun pervanesi kimi fırlanan kiçik saplara parçalandı.
  - İnsan bu qədər zülmə necə enə bilər, doğrudanmı onların anası yoxdur? - Mirabela düşündü. - Səni kim doğdu, qadın, yoxsa kaftar! Görünür, onun çarəsiz fikirlərini oxuyan şeytanlar gürzələr nəslinə bağlanmış qarğa çaqqallarının səsləri ilə qışqırdılar.
  - Ana yoxdur - ata şeytandır!
  Sonra yeni un tapdılar, qazmağı qızdırdılar və son dişləri qəribə şəkildə kəsilmiş kəsici ilə kəsdilər. Sonra sümüklərə növbə gəldi. Qırmızı, parıldayan, yüksək temperaturlu maşa ilə qırıldı. Hər bir qız qabırğası ayrıca. Qırmızı-isti maşalar qızın yaqut məmələrini bükdü, zərif qulaqlarını qopardı və saçlarını saçdan dartdı. Qızın səbirli, çılpaq dabanlarına yanan bir hiperalov gətirildi və hər dəfə temperatur daha yüksək və daha yüksək idi! Naməlum odun rəngləri dəyişir və bəzən isti daha ağrılı soyuqla əvəz olunurdu. Dəri tüstülənir, sümüklər yanırdı. Deyəsən, üç ürək partlayacaq, sekstilyon bomba kimi partlayacaq.
  Sonra Mirabela qəfildən hiss etdi ki, onun zərif dili böyüyüb və yenə nəsə deyə bildi:
  - Məsihin xatirinə mərhəmət et.
  Birdən arı pətəyi kimi ümidsizliklə dolu bir yalvarış üzə çıxdı. Cavab olaraq, cinlər döyüşçünün içinə çəngəllər soxdular, qızın döşlərini yeni bir şəkildə qopardılar və əzdilər, burunlarını sındırdılar, sehrli gözəl gözlərini çıxardılar!
  - Sən günahkarsan, kvazardakı fotondan da əhəmiyyətsizsən və bilməlisən ki, Məsih pafoslu insanların uydurmasıdır. Həqiqi tanrılar hər iki şəxsdən biridir: yaxşı və şər və onlar bütün kainatı, eləcə də insanları öz surətində və bənzərində yaratdılar. Və siz günahkarsınız və məxluqları oxuyun, ən yüksək güclərin qulları olmalı, hər hansı bir əmri yerinə yetirməli və ən iyrənc rüsvayçılıqdan əziyyət çəkməlisiniz. Sən əhəmiyyətsiz bir qulsan, bizim varlığımıza inanmadın və indi bunların hamısını öz dərisində yaşayırsan.
  - İndi inanıram!
  - Gec! Nə ümidiniz var, nə də şansınız!
  Mirabelle əzab verməyə davam etdi, bir neçə dəfə ardıcıl olaraq sındırıldı, yandırıldı, sonra ağlasığmaz şəkildə bərpa edildi. Sonra döyüşçü yeni bir şəkildə məhv edildi. Sonra şeytanlar yəqin ki, bundan bezdilər və onu havaya qaldıraraq yeraltı dünya ilə apardılar.
  - Görün itaətsizlər necə cəzalandırılır.
  Mirabela çarmıxa çəkilmiş çılpaq qızları gördü. Onların bir vaxtlar gözəl bədənləri dəhşətli dərəcədə şikəst olmuşdu, onlardan qan damcılmışdı. İri donuzlar xaç atırdılar, bəzən qurbanlar yıxılır və qabanlar dişi ətini parçalayaraq onların üstünə atılırdı. Bu bədbəxt məxluqlar necə əzab çəkdilər, bəzi yanaqları amansızcasına damğalandı, tər və qan qarışan göz yaşları aşağı axdı. Gözlərində çarəsizlik vardı. Deyəsən yalvarırdılar: biz günahsızıq, bizə rəhm et. Biz bədbəxt və ehtiraslı sevginin tapdalanan qurbanlarıyıq.
  - Bu bədbəxtlər niyə cəzalandırılır?
  Cin var gücü ilə qızın dabanlarında kənarları kələ-kötür, qırmızı-isti lomla vurdu, başqa bir şeytan qızın dizini sındırdı və gurultu ilə dedi:
  - Müxtəlif xırda şeylər. Biri komandirə qarşı həyasızlıq etdi, digəri bahalı tetraplanı sındırdı, üçüncüsü xüsusi məşqlər zamanı oğlanla cinsi əlaqədə olmaqdan imtina etdi, dördüncüsü geri çəkildi. Yəni bura gəlmək üçün böyük günahkar və ya açıq-aşkar xain olmaq lazım deyil, nisbətən kiçik cinayətlər kifayətdir.
  - Bəs onların dəhşətli əzabları heç vaxt bitməyəcək?
  - Bu, Uca Tanrı və İmperatorun qərarıdır. Əlahəzrət əfv fərmanı verərsə, onlar daha az ağrılı başqa yerə köçürülə bilər.
  - Cənnətə!? - Mirabelanın ağrıdan qırılan səsində kiçik bir ümid kölgəsi parladı.
  - Siz xainlər üçün cənnət yoxdur. Sadəcə olaraq elə yerlər var ki, orada hər saniyə döyülməyəcək, əzab çəkməyəcəksiniz və ölümdən sonra komandirlərinizə xidmət etməyə davam edə bilərsiniz.
  - Cinayəti daha ağır olan insanları nə gözləyir? - Döyüşçü həyəcandan az qala boğulacaqdı.
  - Bunu da sizə göstərəcəyik.
  Şeytan onun gözlərini sürreal yaba ilə vurdu, almalar partladı, maye töküldü və Mirabela çarmıxa keçdi, ümidsizliyində dəhşətli qaralıq onun üzərinə düşdü. Sonra bir neçə saniyədən sonra o, görmə qabiliyyətini bərpa etdi, baxmayaraq ki, hər göz qırpması dözülməz qaşınma yaratdı. Onlar yenidən uçdular və daha da iyrənc canlılar onları qarşılamaq üçün uçdular. Mirabela diqqətlə onlara baxdı. Görünüş həqiqətən heç bir şey deyil: çılpaq, tüksüz və qabıqlı kəllə; cəhənnəm işığı ilə yanan gözlər; qısa, ortasında qara dəlik olan kəsilmiş burun kimi. Və bəlkə də ən iyrənc şey, alt çənənin olmamasıdır, bunun əvəzinə şeytan ulduzu şəklində səkkiz qalın çadır asılır və hərəkət edir. Beləliklə, o, Mirabelle yaxınlaşdı, dişlərini atlaz qızın dodaqlarına (incə məhəbbət xəzinəsi) batırdı və məşhur öpüşünü verdi. Sonra onun caynaqlı əlləri qadınların sümüklərini qırmağa başlayıb. Mirabela dirsəklərindəki kəskin ağrıdan inlədi, oynaqları əzildi, canavar vətərlərini caynaqlarına sarmağa başladı. Eyni zamanda, boşalmalar bədəndən keçdi, ən güclü hiper cərəyandan daha pis bir şey. Sonra hər şey birdən bərpa olundu, amma ağrı davam etdi.
  - Deməli, antik fahişə, bəlkə bir-birimizi tanımaq üçün içək.
  Mirabeladan ayrılan canavar əlini fincana uzatdı və o, dərhal şərabla doldu. Obrazina onun üzünə vurdu.
  -İç! - Canavar dəhşətin soyuq mücəssəməsinin səsi ilə hürdü.
  Və Mirabela tabe olmaq istəmədiyi üçün iki cin onun başından tutub yanaqlarını sıxıb ağzını açdı. Qızın boğazından dəhşətli dərəcədə acı bir maye axdı. Mirabela boğazını təmizlədi və qıcqıraraq uddu:
  - Gəlin dibə gedək! Aşağıdan yuxarı! Kələmin başına bir ovuc zəka əlavə edək! - Şeytanlar istehza ilə zümzümə edərək kömək etdilər. Bədbəxt qız bütün tədarükü udanda qəfildən mədəsi şişdi. İçində köpürdü və yandı.
  - O qotur qancıq hamilə qaldı! İndi yeraltı dünyasının uşağı dünyaya gətirəcəksən!
  Sonra maye qarın və güclü qız abs partlayana qədər genişlənməyə davam etdi.
  - Hər vakuum günahkar və günahkarla belə olacaq!
  Mirabela parça-parça oldu, başını qaldırdı və futbolu oynanmağa başladı. Sizi alçaltdıqları, dırnaqları, gürz kimi quyruqları ilə döydükləri və ətrafa atmaları son dərəcə təhqiramizdir. Ayaqların bəzilərinə peyindən, hətta zibil dünyasındakı heyvanların nəcisindən qat-qat iyrənc bir şey bulaşmışdı. Kanalizasiya onun dodaqlarına girdi və qız vəhşicəsinə qusdu. Və əgər dirəyə dəyirsə, deməli bu, tamamilə ofsayddır. Başım cingildəyir, dişlərim təkrar-təkrar uçur, amma sonra yenidən bağlanırlar. Mirabelleyə elə gəlir ki, bu əyləncə sonsuza qədər davam edəcək, bir aydan çox, dəhşətli otlar böyüməyə başladı, saplar kəsilmiş başı qaşıdı və burun dəliklərinə dırmaşdı. Bu zaman şeytanlar dəlicəsinə güldülər, anlaşılmaz bir üfunətlə qızın üzünə idrar etdilər və saçından tutdular. Burulub atdılar, amma buna da mane oldular, görünür, cinlər bundan bezdilər. Onu götürdülər, kəsilmiş başını sıxdılar və işgəncəyə məruz qalmış bədəninə küt və iyrənc dərəcədə paslı iynə ilə tikməyə başladılar.
  Sonra hər şey yox oldu, qız və onun işgəncəçiləri zibil quyusunun qarşısında dayandılar.
  - Siz seçilmiş milyonun keçmiş üzvüsünüz və bu sizə tanış olmalıdır.
  Qalaktikalararası "zibil" qoxusunu heç bir şeylə qarışdırmaq olmaz, yalnız konsentrasiya həddindən artıqdır, burun yuxarı qalxır və qırmızı-isti qazma hirslə burun dəliklərinə girərək beyinə nüfuz edir!
  Odun bitlərini, qurdları, tüklü böcəkləri və yapışqan tırtılların üzdüyünü və qaynaşdığını görə bilərsiniz.
  Məhkumlar çarəsizcə çuxurlarda sürünürdülər; kişilər və qadınlar. Onlar bərk qaysaqlarla örtülmüş, yaralarından irin sızan skeletlərə bənzəyirdilər.
  - Vay, dəhşət! Mirabela çevrildi, başı ağrılı şəkildə fırlanmağa başladı (əvvəllər bilinməyən bir sensasiya). - Bu uşaqlar niyə belə edir?
  "Onlar üsyançı olduqlarını düşünürdülər, bu qürurlu səslənir, amma əslində onlar sadəcə acınacaqlı xainlər idi." İndi onların qüruru alçaldılıb. Komandirlərin və hərbi nizamnamələrin öz üzərində hökmranlığını tanımaq istəməyənlərin başına gələnləri görürsən. İndi qurdlar sümüklərini gəmirirlər və bu həmişəlik davam edəcək, çünki İmperator qürurlu insanları, xüsusən də sən qancıq kimi insanpərvər tipləri sevmir!
  - Keçmişin ən böyük cinayətkarları haradadır, məsələn Hitler?
  - Bəs bilmək istədiyin budur? O, uzaq keçmişdən gələn cinayətkardır! Onun üçün xüsusi bir cəza icad edilmişdir ki, bunu təsəvvür etmək mümkün deyil! Bu belə bir şeydir: əhəmiyyətsiz bir fahişənin bilməməsi lazım olan bir şeydir. Ancaq işgəncə sizə kifayət etmirsə, biz sizin üçün əlavə edəcəyik.
  Qızın çılpaq ayaqlarına zərbələr endirilib, sonra yalın ayaqlarının barmaqları arasından xüsusi, tikanlı məftil düyünləri keçiriblər. Tel isti oldu və daha çox əziyyətə səbəb oldu. Sonra qızı dörd qarmaq, iki qabırğa, o biri iki ayağından tutub gözəlliyi sümükləri tam əzilənə qədər uzadıblar.
  Cin lovğalıqla dedi:
  - Bizdə müxtəlif işgəncələr çoxdur. Antik dövrün bir çox işgəncəçiləri, eləcə də ölən yadplanetlilər ağlasığmaz ixtiralarını səxavətlə bölüşürlər! Qutuya getmək istəyirsən?
  - Yox!
  - Onsuz da alacaqsan!
  Dəhşətli bir adam peyda oldu, sifət ziyillərlə örtülmüş, qırmızı saqqal tutamlar, çürük dişlər, üfunətli bir ağız.
  - Bu, Malyuta Skuratovdur. İndi o sənin qayğısına qalacaq.
  Qəribə bir qutu peyda oldu, musiqi qutusuna bənzəyirdi. Xarici olaraq kral gerbləri ilə olduqca gözəldir. Qız müqavimət göstərməyə çalışdı, lakin güc onun bir vaxtlar güclü bədənini tərk etdi. Xəyanətkar zəiflik, ağrıdan da alçaldıcı! Cinlər Mirabelleni götürüb içəri atdılar.
  Musiqi çalmağa başladı, sünbüllər onun ombasına, topuqlarına və boynuna qazıldı. Çəkiclər başını döydü, dişlilər barmaqları, qolları və ayaqları qırmağa başladı. Bu zaman qızın ağzı açıldı və dilinə isti maye töküldü. Yalnız istilik deyil, həm də qaynayan irin kimi iyrənc bir şeydir. Mirabela qışqırdı, qarnı odda qızardı, yeraltı dünyasının rəngarəng alovları. Musiqi səslənir, gah tempi artırır, gah da yavaşlayır. Bu, bədəndən qalan hər şey isti metal ilə qarışmış qanlı qarışıqlığa qədər davam etdi. Sonra çəkiclərlə vurdular, nal düzəldiblər. At deyil, naməlum canavar üçün qəribə forma: qorxulu avanqard. Daha sonra maye heliumda əridilib soyudulub. Dəhşət: yanğından sonra buzlu istiyə. Mənfi emosiyalarla doymuş qız özünə gəlməkdə çətinlik çəkdi:
  - Yaxşı, necə? Kimi! Əziyyət çək, gözəllik! Bu, Malyuta və Beriyanın ixtirasıdır! Gestapo rəhbəri Müllerin özünün kreslosunu sınamağa nə deyirsiniz?
  - Ağalar necədirsə, qulluqçular da elədir. - Mirabel fəlsəfi olaraq qeyd etdi. Təmkinli görünmək onun üçün çətin idi.
  - Siz də Malyuta Skuratovdan nümunə götürməlisiniz. O, yeni sahiblərinə qarşı çox itaətkar və nəzakətli idi. Ancaq görünür, qalan insanlara nə baş verdiyini öyrənmək üçün səbirsizlənirsiniz, ona görə də sizə göstərəcəyik. Ancaq əvvəlcə qürurunuzu sakitləşdirmək üçün sizi iyrənc bir kabusa qərq edəcəyik.
  Mirabelle sürüşkən ilanlar və tikanlı tırtıllarla bağlanmış, qarmaqlı və zibil şlamına batırılmışdı. Demək olar ki, dərhal qızın irinli yaralarına qurdlar və digər iyrənc şeylər düşdü. Onlar çarəsiz döyüşçünü elə aktiv şəkildə dişlədilər ki, bir neçə dəqiqədən sonra Mirabelanın yalnız bir skeleti qaldı. Sonra getdikdən sonra pis qoxulu qusmağı "qusdurdular": ət təəccüblü dərəcədə tez böyüdü, yenə qızın bədənini yeməyə davam etdilər. Ancaq bu, ən iyrənc şey deyil, lakin onlar (müxtəlif ölçülərdə, formalarda və növlərdə - yeganə ümumi şey dəhşətli təəssüratdır, xəstəlik və çürüməni təcəssüm etdirən bədənlərdə estetika və harmoniyanın tam olmamasıdır) yaralarda süründükdə, qaşınma dözülməz idi. O qədər vəhşi idi, cəhənnəm kimi qaşınırdı, təkcə canlılar deyil, milyardlarla bakteriya da qaçırdı. Bir müddət sonra Mirabelanın özü bu yaraları qoparmağa, damar və damarları qoparmağa başladı. O, dəli olmadıqda, ağlını zədələyə bilərdi.
  -Yaxşı, qurtar, yoxsa görürsən, alçaq fahişə səadətdədir. Buyurun fahişə, işə başla!
  Mirabelle qaldırıldı, boynuna kəndir atıldı və sürükləndi. Tikanlı məftil ilgək onu amansızcasına boğdu və əzab çəkən ciyərlərinə hava çatmadı. Və kürəyim kirpiklərdən əzab çəkdi. Dəyərsiz işgəncə sənəti əsəri olan hər bir qamçıda çoxlu müxtəlif əlavələr var: ağrıya səbəb olur:
  - Ki, it yaxasını sıxır. İnadkar olmağa ehtiyac yoxdur.
  Mirabela özünü səhrada tapdı və burada dəhşətli dərəcədə qurumuş insanları, xüsusən də qadınların çoxunu gördü və bu, dəhşətli kədərə səbəb ola bilmədi. Budur, beş çox gənc oğlan, demək olar ki, uşaqlar, əlli tonluq bir qayanı sürükləyirlər. Bu, bütün fiziki qanunlara görə baş verməməlidir; üzəngidə oturan şeytan onları neytron qamçı ilə döyür, kiçik, göz yeyən şimşək (bu işıq murdar ola bilər) qamçı yayır. Hər bir əzələnin qeyri-insani gərginliyini görürsən, damarlar partlamağa hazırdır, nazik sümüklər çatlayır. Arıq, kölə, vəhşicəsinə işgəncələrə məruz qalan bədənlərdən tər damcılayır, quma dəyən kimi siqaret çəkməyə başlayır.
  - Bu, sizin dincəlməyiniz üçün xaç deyil. Çox çalış və özün də fahişəsən. Xeyirxahlıq cəzalandırılır. Yumşaq xarakter uğur toxumlarını yetişdirmək üçün çox sərt torpaqdır! - Cin onu bloka bağlayır. Çılpaq, cırıq çiyninə şillə vurur:
  - Burada əla stimulantınız olacaq.
  İndi Mirabelle işləməli idi. Qız amansızcasına döyülüb, sürülüb və dözülməz bir yük daşımağa məcbur olub. Burada hədsiz təsirli döyüşçü fərqli bir əzab-əziyyət yaşadı və bu, onun heç vaxt sərtləşə bilməyən ürəyini doldurdu. Ən əsası: görülən işin tamamilə mənasızlığı idi; onların kişi və qadın qulları blokları bir dairədə daşımağa, sonra yuxarı qaldırmağa və sonra enməyə məcbur edildi. Və s davamlı olaraq. Bundan əlavə, şeytanlar aktiv şəkildə isti kömürlər, mismarlar və sınmış şüşələr, hətta əzilmiş almazları ayaqları altına tökdülər (sultanlara layiq ekstradisiya), Mirabelanın arxasında çılpaq, qız kimi ayaqların yandırılmış, qanlı izləri. O, saysız-hesabsız yıxılmış kimi görünürdü, lakin sonra neytron qamçısının zərbəsi qızı ayağa qalxmağa məcbur etdi. Elementar hissəciklər axınının və kvark səviyyəsinin müxtəlif ölümcül şüalarının toxunmasından bir spazm meydana gəldi, o qədər ağrılı idi ki, məni keçə bilmədim. Sonsuz əzabın gərginliyi, hətta vəhşi təlimin adi yükünü də nəzərə alsaq, qız hələ Cheops piramidasının ölçüsündən və kütləsindən çox olan bir yükü sürükləməli deyildi.
  - Yaxşı, işləyən meymun kimi. - cin daha da iyrənc şəkildə gülümsəyərək soruşdu (baxmayaraq ki, daha pis görünsə də, mümkün deyil). "Bunlar hələ də çiçəklərdir, qarşıda sizi daha pis əzab gözləyir." Xüsusilə, ikiliyi yaşamaq istəyirsiniz?
  - Bu necədir? - Mirabela bir əziyyət çəkənin səsi ilə soruşdu və dərhal qızın bütün bədənini silkələyən, həddindən artıq işgəncəyə məruz qalan kürəyinə bir qamçı aldı.
  Cin pis güldü:
  - Eyni anda bir neçə formada əziyyət çəkmək. Sizi bir neçə hissəyə böləcəyik və siz daha çox müxtəlif hisslər alacaqsınız.
  - Yox, mən belə sevinc istəmirəm!
  - Səndən kim soruşacaq? "Cin şüa atan kimi bir şey çıxardı, onu Mirabelle tutdu və tətiyi çəkdi.
  Növbəti an qız hiss etdi ki, onun iki bədəni var. Biri hələ də ağır yükü sürüyürdü, digəri isə çarmıxda asılıb. Hər iki halda: hisslərin mütləq tamlığı qorunub saxlanılmışdır.
  Mirabela əllərinin ona mıxlandığını hiss etdi, ayaqlarına nəhəng daş blokları bağlandığından bədəni ağırlaşdı. Heç boğulmamaq üçün özünü yuxarı çəkməyə məcbur olub. Hətta ağırlıqdan xaç sallandı, möhkəm taxta çatladı, kəsiklər arxaya qazıldı. Döyüşçünün başında tikanlı çələng vardı. Kəlləni dəhşətli şəkildə qazdı, əzabları artırdı. Hər nəfəs ağrılı spazmlarla müşayiət olunurdu. Pterodaktillər qızın uzun saçlarından tutaraq baş dərisini qoparmaqla hədələdilər. Saçlarım müxtəlif istiqamətlərə çəkilir, başım çınqıl daşları kimi titrəyirdi. Və eyni zamanda, dözülməz daş daşı sürüyərək özünü gərginləşdirməyə davam etdi. Üstəlik, səhranın səthi getdikcə yuxarı qalxırdı. Böyük iztirabların nədən qaynaqlandığını söyləmək çətindir, lakin bir-birinin üstünə qoyulduqda, bu, cismin belə bir "festivalına" çevrilir.
  - Yaxşı, bunu necə bəyənirsən? - Qızdan eyni vaxtda iki şeytan soruşdular.
  Mirabela başını və ya başını mənfi tərzdə tərpətdi.
  - Amma işgəncəni gücləndirə bilərik, gəl, şirin, birdən üç aspekt. Və siz seçilmiş milyonda idiniz, buna görə də daha mürəkkəb və texnogen bir şeyə ehtiyacınız var.
  Mirabela gözünü qırpmadan onun cəsədi plitəyə sıxıldı. Sonra qız kosmik gəminin ağırlığını öz üzərində hiss etdi. Bütün bağırsaqlar sıxıldı, sümüklər çatladı, bir neçə qabırğa partladı. Sonra başlanğıc siqnalı səsləndi və ucluqlar alovlandı, milyardlarla dərəcəyə qədər qızdırılan plazma əti yandırdı. O qədər istiləşəndə dözülməz istilik hissi o qədər olur ki, hər hüceyrəni deşib yanırdı, bədənin ən kiçik zərrəsi də əziyyət çəkirdi. Qüdrətli kosmik gəmi qopdu, havaya qalxdı və bir anlıq iş asanlaşdı, lakin Mirabela nəfəs almağa vaxt tapan kimi gəmi partladı, zibil qızın üstünə düşdü.
  - Bravo! Cin əllərini çırparaq dedi. - Buna əbədi başlanğıc deyilir.
  Sonra kosmos gəmisi yenidən peyda oldu, pillələr yenidən yandı, çox isti atəş etdi, sonra qalxdı və yenidən düşdü. Qeyri-adilik hissi bir anlıq cəhənnəmin əvvəlki təcəssümlərini kölgədə qoydu. Sonra Mirabela eyni anda yenidən dərk etməyə başladı.
  - Dördüncü əlavə etməliyəm, yoxsa bu kifayətdir?
  - Əlbəttə, kifayətdir! - Mirabelanın psixikası əzabdan artıq son həddə çatıb.
  - Yox, ağlını itirməyəcəksən, əziyyətini azaldar. Sizin yaxşı ətiniz, həssas qız bədəniniz var, amma biz onun parametrlərini dəyişdirə və ətinizi istənilən başqa formaya keçirə bilərik. Təcrübə etmək istəyirsiniz?!
  - Məni buraxın, xahiş edirəm! - Mirabellenin işgəncəli formaları pıçıldadı. Bədənin hər molekulu ağrıyırdı, hər yerdəyişmiş, vəhşicəsinə əzab çəkən atomu.
  - Yaxşı, yox! Bu sizin üçün kifayət deyil. Mən səni kimə çevirərdim?Məncə bu meteoritdir.
  Mirabelle havaya atıldı. O, özü qaldı və eyni zamanda özünü bir daş blok kimi hiss etdi. Xaotik olaraq, yan-yana tullanaraq, vakuumda hərəkət etdi. Və burada əzab dözülməz idi. Bir çox ulduz qız meteoritini sadədən tutmuş rentgen və neytronlara qədər müxtəlif şüalarla yandırdı. Lakin alfa və qamma radiasiya xüsusilə ağrılı idi. Bədəninin hissələri ya isindi, ya da əksinə, soyudu. Səth çatlayır, bütöv parçalar tökülür, eyni zamanda qız ölü, havasız bir məkanda üşüyür, oksigen çatışmazlığından ciyərləri partlayacaq kimi görünürdü. Mirabela bölünmədən əziyyət çəkdi, daşa çevrildi, həssaslığını bir zərrə qədər itirmədi. Bəzən digər meteorlardan kiçik fraqmentlər ona düşdü və ya peyklərin kəskin fraqmentlərinə rast gəldi: süni və. təbii. Bu da dözülməz iztirablara səbəb oldu.
  - Aman Allah, məni bu manyakların əlindən qurtar, onların vəhşi təxəyyülləri nə gəlib. Həqiqətən, buynuzlu "pis ruhlar": belə bir şey düşünə bilərdilər.
  Və şeytanlar üzünü düzəltməyə davam edir, kimin daha çox iyrəncliyə səbəb olacağını görmək üçün yarışırdılar. Həzm etməyə imkan verərək, əzabı dörd dəfə artırın.
  Burada meteorit cismi nəhəng planet tərəfindən cəlb olunmağa başladı. Mirabelle qorxdu, amma tərpənə bilmədi; əti hər şeyi hiss etsə də, tamamilə köməksiz idi. Mirabelle atmosferin sıx təbəqələrinə uçdu, səthi əridi, sonra bədən buxarlanmağa başladı, sadəcə atmosferdə yandı. Bu, təlimlər okeanında əlavə stimul, doqquzuncu dalğa oldu. Nəhayət, atəş topu tamamilə məhv edildi və Mirabelle dərhal kosmosda göründü. İşgəncə karuseli davam etdi, atlar çapmağa başladı.
  - Dörd işgəncənin eyni vaxtda verilməsi kifayət deyil. Ona görə də sən fahişə, beşincidə bir şey sınama.
  - Yenə kosmos? - başqa bir şeytan soruşdu.
  -Yox, tarixi! - Faşistləri necə sevirsən, dostum? - Şeytan gülümsəyərək üç sıra əyri və aşınmış dişləri göstərdi. O biri cinin çadırları böyüdü; ucları itilənir.
  - Onlara nifrət edirəm!
  - Və aşiq olmalısan. Birincisi, fevral ayına münasibətiniz necədir?
  - Kifayət qədər normal, çox istedadlı və mehriban insanlar. - Çox səviyyəli ağrı dalğası vasitəsilə, Mirabela dedi. "Baxmayaraq ki, onlarla gözlərini açıq saxlamalısan." Xüsusilə fevral ayı məni aldatdı. Xeyr, bal deyil! Ancaq ulduzların da ləkələri var!
  - Siz əla qidalandırıcı olacaqsınız. Daha doğrusu, kiçik bir fidenko.
  Bir az sonra Mirabela özünü təxminən səkkiz-doqquz yaşlı oğlan kimi hiss etdi. O, tamamilə çılpaq idi və yanında da eyni çılpaq oğlanlar dayanmışdı. Saçlarını qırxdırmışdılar, soyuq və küt idi, hər tərəf kazarmanın boz divarları, tikanlı məftillər, hürən itlər idi.
  Maşın çox axmaq idi, saç yığınlarını dartdılar, amma daha dəhşətlisi məşum pıçıltı idi.
  - İndi bizi krematoriyaya aparacaqlar.
  Saçların işgəncəsi bitəndən sonra qara forma geyinmiş, kəllə və çarpaz sümüklü emblemli şər faşistlər onları sıraya düzdülər. Mirabela uşaqların nə qədər arıq olduqlarını, qarşısında gedən oğlanın hər bir sümüyü göründüyünü, kürəyinin çapıq və çuxurlarla davamlı qançırlara çevrildiyini gördü. Onları çölə çıxardılar, qar yağırdı, uşağın çılpaq ayaqları ağ səthdə yandırılmış, bir az donmuş qanla rənglənmişdi. Bir qamçı cərgələrdən keçdi, reinkarnasiya edilmiş Mirabellenin dərisi ilə çətinliklə örtülmüş ombasına bir dişləmə zərbəsi düşdü.
  - Ayaqlarınızı tutun, Fidovun məxluqları.
  Uşaqların var gücü ilə cəhd etdikləri aydın idi və mən ard-arda qızarmış çılpaq dabanları görürdüm. Mirabelanın mədəsi boşdur, aclıq bağırsaqlarını dişləyir, mədəsini turşu boğur. Çoban itləri hürərək onlara tərəf qaçır, dəli görünürlər, ağızlarından köpük gəlir. Onlardan biri ən qəzəblidir və az qala Mirabelanın arıq ayağını dişləyir. Oğlan bədənində qız qorxuludur, amma sönən uşaqları iti süngülərlə yenidən sıraya sürürlər. Nəhayət, onları güclü üfunət qoxusu yayan binaya aparırlar. Mirabela və digər uşaqlar tamamilə soyudular və mavi oldular. Əvvəlcə sınıq, yarı donmuş ayaqları ilə isti polad döşəmədə gəzərkən xoşbəxtlik hissi yaşadı. Sonra hava qızmağa başladı və Mirabela hopaq rəqsi etdi. Dodaqları yəhudi duasını pıçıldadı.
  - Yehovaya rəhm et. Oğlana həyat ver! Daha doğrusu qız! Nasistləri Şeola atın! Onun qalınlığında!
  Uşaqların ayaqlarının yanması gücləndi, bir çox uşaqlar artıq qışqırmağa, ağlamağa başlamışdı, yanan ətin qoxusu dözülməz hala gəldi.
  Oğlanlar çox idi, bir-birinə bərk-bərk sıxılmışdılar, Mirabela arıq, artıq çəkili, tərli bədənlərin toxunuşunu hiss etdi. İti çiyin bıçaqları onun sümüklü sinəsinə sancırdı. Qırxılmış başına isti qatran düşdü və Mirabela qışqırdı. SS kişilərinin xırıltıya bənzər gülüşləri eşidildi, sonra siqnal səsləndi. Döşəmə əyilməyə başladı. Kənarda dayanan uşaqlar yavaş-yavaş, lakin əminliklə Cəhənnəmə sürüşdülər. Uşaqlar bir-birindən yapışdılar, hamar isti döşəməni tutmağa çalışdılar, amma hər şey boşa çıxdı. Yaşadığı bütün əzablara baxmayaraq, Mirabelanın ürəyi pulemyot kimi döyünür.
  İndi yeraltı dünyasına sürüşmək növbəsi onundur. Alov onu bürüyür və onun ardınca misilsiz bir ağrı gəlir, dəri tez yanır və od sümükləri şəhvətli bir şövqlə yalayır. Mirabela hər saniyəni ayrı-ayrılıqda yaşayır, sonra sonuncu sümük çürüdükdən sonra özünü yenidən hərəkətə keçir. Dəhşət hekayəsi təkrar-təkrar təkrarlanır.
  - Deməli, siz artıq beşinci mərhələyə keçmisiniz. - Şeytan müdaxilə edir. - Amma bu sizə kifayət etmir, sürətinizi artırmalısınız.
  Mirabelanın gözləri heç nə ifadə etmirdi, onu elə duyğular bürümüşdü ki, danışa bilmirdi. Çılpaq, degenerasiyaya uğramış kəlləsi olan bir iblis təklif etdi.
  - Madam ki, biz bəşər tarixinə qayıtmışıq, o zaman bəlkə almanlarla epizodu yenidən təkrarlayaq.
  Nəyə üstünlük verirsiniz; təyyarə yoxsa tank?
  Şeytan ortağı hönkürdü.
  - Təbii ki, təyyarə; daha dinamikdir.
  - Ona hansı ət verəcəyik?
  -Qızlar ən yaxşısıdır, kişilər çox iyrəncdir.
  Yenə mənzərə dəyişdi. Mirabela özünü təyyarədə uçan kimi hiss etdi, qısa bir anlıq azad oldu və sonra vuruldu və yıxıldı. Qəzadan əvvəl ən son anda pilot paraşütdən tullanmağı bacarır, lakin qayışlar bərkidilən kimi zərbə və ani huşunu itirib. Onlar Mirabellenin qollarından tutub üzünə su sıçradılar; ətrafda qəddar üzlər, svastikalar və SS emblemi - iki ildırım - görünürdü. Paltarı cırılır və qız dəhşətlə görür: iki böyümüş qadın döşü. Onlarda əlçatmaz qorxulu bir şey var idi. Döşlər əzilir, sıxılır, dartılır. Sonra qılınc kəmərini qoparmağa başlayırlar. Mirabela çarəsizcə qıvrılır, ayaqlarını təpikləyir. Tüfəngin qundağı ilə onun başına zərbələr endiriblər, sonra çirkli əlləri ilə onun övrətinə toxunaraq qısa tumanını qoparıblar. Mirabela fahişə kimi gurlayır, başqasının qadın bədəni zehnə təsir edir. O, nə baş verəcəyini bilir və bunu gözləyərək titrəyir.
  - Nə fahişə, gecə cadugəri tutuldu, indi düşmüş yoldaşların üçün rüsvayçılıq qədəhindən iç.
  Mirabela qasıq nahiyəsində iti pay hiss etdi. Onu çılğın şəkildə zorlamağa başladılar. Eyni zamanda iki kişi bir anda Mirabellə sahib idi. Bu o qədər də ağrılı deyildi: seçilmiş milyonun keçmiş üzvü son fahişə kimi necə də alçaldıcı idi. Bir kişi digərini əvəz etdi, təəccüblüdür, amma seks sevinc əvəzinə qıza tam əzab gətirdi. Çoxlu, çoxlu zorlayanlar var idi və onun içindəki hər şey cırılmış, onu zəhərli, iyli toxumla doldurmuşdu. Mirabela hər şeyin bitəcəyini düşünürdü, lakin nasistlər başqa bir əzab tapdılar.
  - O, pilotdur, ona görə də uçsun!
  Mirabelin damarı kəsilib, sonra vətər maşa ilə çıxarılaraq təyyarəyə bağlanıb.
  - Yaxşı, bura bir minx var. Uçuşunuza qalxın, sizə inanılmaz təcrübə arzulayırıq.
  Döyüşçü havaya qalxdı, Mirabelle əyildi və səthdən qopdu, yalnız kolun budaqları çılpaq, qaralmış qadın ayağına çırpıldı. Ən şiddətli ağrı, damarlar çıxmağa başlayanda, qabaqda idi. Görünürdü ki, gənc döyüşçü artıq hər şeyi yaşayıb və onu təəccübləndirəcək heç nə yoxdu, amma yox, vətərlər uzanıb, gözlərindən qan sıçrayıb.
  Təyyarə piruetlər etdi, slaydlar, rulonlar və ilmələr etdi. Bütün bunlar bədəni silkələdi və atdı. Mirabela gurladı və eyni zamanda digər qız mücəssəmələri də əzab çəkdi. Sonra döyüşçü kəskin şəkildə enməyə başladı və Mirabela yerə çırpıldı, sonra onu tikanlarla sürüklədi və üfunətli bir bataqlığa batırdı. Bütün bunlar mənə əzab-əziyyəti dərk etməyə vadar etdi: bir az fərqli. Təyyarənin heç vaxt benzini tükənməyəcək kimi görünürdü. Ancaq saatlarla uçduqdan sonra bir anda yanır və hər şey yenidən təkrarlanır.
  Şeytan hətta kobud, beynini qıran səslə oxudu:
  Qəddar, qırmızı cəhənnəm kralı,
  Ətrafında böyük bir müşayiətçi var!
  PR üçün nə qədər yaxşı deyilsən,
  Təsiri tam əksinədir!
  
  Dəhşətli bir iblis səni salamlayır,
  Dörd buynuz, uzunluqdadır!
  İsanın dirilməsinin səbəbi bu deyil
  Məhkəmə tərəfindən həbs edilən cənnətə girə bilsin!
  
  Sən qürurlu qız idin
  Diqqət çəkən milyona girdi!
  İndi sahibi şeytandır,
  Və əzab sonsuzdur - legion!
  
  Nə dəst - burada hər şeyi tapa bilərsiniz,
  Raf, iynələr və yanğın var!
  İşgəncə verəndə ucadan oxuyacaqsan,
  Allah qəzəbin sağ əlini uzadıb!
  
  Daha müasir əzablar var,
  Təyyarə və tank xidmətinizdədir!
  Biz tapdalayırıq, şərəf diləyirik,
  Cəhənnəmdə nizam var - xaos yox!
  
  Sən mehribanlıqla yumşaq idin,
  İndi həyat bunun üçün bok içində!
  Siz müqəddəs qoyun olmaq məcburiyyətində deyilsiniz
  Yer üzündə həlimlərə yer yoxdur!
  
  İstənilən axmaq əxlaqı başa düşəcək
  Uğura aparan yol zorakılıqdır, şərdir!
  Əmr verildi - gəzintiyə çıxmaq,
  Müharibə gedir - bəxtiniz gətirdi!
  
  Pasifist sağ qala bilməz
  Axı qılıncsız sən tamamilə zəifsən!
  Faşist qumda əzildi,
  Və onunla artıq problem yoxdur!
  
  Və sən gözəlsən - problem budur,
  Ağlamağa qərar verdim - hamısı budur!
  Bu sevginin qiymətidir
  Qalan hər şey tozdur - yalan!
  
  Yaxşı, indi gözlərini aç,
  Cəhənnəmdə ət yanır və inildəyir!
  Bədəndə qızışan: tufan, tufan,
  Və ağrıya qalib gələ bilməzsən!
  
  Və ən pisi, bütün qorxu nədir,
  Son olmayacaq - heç vaxt!
  xilas etməz: nə Allah, nə Allah,
  Bir sıra işgəncələr gözləyir!
  Qəribədir ki, bu sözlər Mirabelanı bitirmək əvəzinə onu canlandırdı. O, yöndəmsiz qafiyələrə çox həssas idi.
  - Şeytan sən şeirlə danışırdın. Beləliklə, buynuzlarınızla hər şey yaxşı deyil! - Döyüşçü bütün gözləri işgəncəyə məruz qalmış bədənlərində belə göz qırpdı.
  - Və mən sizin üçün kvasarlar görürəm! Mən onu yumaq əvəzinə minib götürmək qərarına gəldim. Mən cazibədar yumor hissini yüksək qiymətləndirirəm, onun vakuum fahişəsi indi işgəncənin yeddinci formasına harada təyin edilməlidir? Bəlkə hipernüvə reaktoruna?
  Cin buruqlu çadırlarını tərpətdi.
  - Yeddi müqəddəs rəqəmdir və böyük bir şey olmalıdır. Və elə ki, əzab ölçüdən aşıb-daşsın.
  - Onda bir variant təklif edirəm - fövqəlnova, o, içəridən fahişə yeyəcək.
  - Əla! Mirabelə qulaq asın - ağarın! Sizə yalnız ən bədnam cinayətkarlara və üsyançı liderlərə təklif etdiyimiz şeyləri yaşamaq xüsusi şərəf verilir. Qorx və tövbə et, ey Rəbbin düşməni!
  Sonra Mirabelanın gözləri fırlanmağa başladı və o, özünü davamlı çox milyardlıq alovun mərkəzində tapdı, indi bütün bədəni bu alovun içində əridi və döyüşçü hər molekulda, hər titrəyiş kvarkında, hər bir nüvədə dəhşətli istiliyi hiss etdi. onun bədəni inanılmaz dərəcədə nəhəng olmuşdu. Cəhənnəmə qərq olarkən hiss etdiyi şey, qəzəbli baş mələyin səsi ilə müqayisədə yalnız körpənin zəif cırıltısı idi. Bu, əzabın bütün digər formalarını kölgədə qoydu. Qızın beyni şişirdi, eyni vaxtda kvintilyonlarla kub kilometr isti plazmanı və hiperplazmadan daha pis olan kvarkların və preonların (kvarkları təşkil edən hissəciklərin) birləşmə prosesini hiss etdi. İndi o, bütün kainatda analoqu olmayan həqiqi ağrı hisslərinin nə olduğunu başa düşdü. Yenə də bu hədd deyildi, əzabın intensivliyi artırdı - kvazar ulduz yenidən doğulurdu. Kvazar supernova partlayışı nədir - yüz milyard kvintilyon hidrogen bombası: bir yerə atıldı. Ancaq heç bir psixika hər şeyi bir anda həzm edə bilməz. Mirabela titrədi, beynində stupor yarandı, sonuncu mücəssəmə onu bitirdi.
  İşgəncə robotu onun çarəsiz, lakin yenə də ləzzətli bədəninə baxdı, kompüter dedi:
  - Kiber-yeraltı dünyası onu bitirdi.
  - Yaxşı, balaca adamı qaytarmalıyıq.
  Mirabela özünə gəldi: ən müasir texnologiyalara əsaslanan ağlasığmaz universal əzab imperiyasının yeddi hipostazının hamısı çıxdı, şeytanlar qəzəblə gurlandılar.
  - Xoşbəxt adamsan. İmperator özü sənin üçün ayağa qalxdı, işgəncə bitdi, amma yenə bizə gəlsən, bu, eyni şey olacaq, amma min dəfə güclü və daha ixtiraçı, ən əsası isə sonsuz milyardlarla ildir. İndi Cəhənnəmin elektron hiper mələyi ilə tanış olun!
  Mirabelanın qarşısında bir anda dəhşətli, xəstə, ölümcül hər şeyin cəmləşməsi ilə təcəssüm edən bulanıq bir görüntü peyda oldu: döyüşçünün xatırladığı hər şey o qədər iyrənc idi: yalnız onlarla tıxac kimi əyilmiş buynuzlar, cırıq ziyillər və dəhşətli dərəcədə iltihablı xoralar. Sonra iti barmaq qızı deşdi; Kiber-yeraltı dünyasında olmasaydı, dırnaq bədəni yandıran milyardlarla iynələrə parçalanaraq belə bir əməliyyatdan dərhal öləcəkdi. Mirabelle ombasından başının arxasına qədər deşilib. O, yuxarı qaldırıldı, yenidən qızmar alov onun ətrafında qızışdı, ağızları parıldadı və nəhayət, gözlərini bir işıq şüası kəsdi.
  - Vakuum xaini azad olduğu halda. Tezliklə görüşərik! - Cəhənnəmin hipermələyi dedi. Mirabela yenidən huşunu itirdi və zərif qadın səsi dedi.
  - Bəli, şokdadır. Bu, insan üçün həddindən artıq cəzadır. Üstəlik, çox bacarıqlı bir döyüşçü!
  - Həmişə olduğu kimi haqlısan, hipermarşal! Amma tribunal satqınlarla necə davranacağını daha yaxşı bilir! - Robot işgəncəçi çılpaq gözəli silkələdi. - Hələlik boşsan.
  Qız şokda idi və tez-tez gözlərini qırpırdı, üzü göyərdi, üzündəki gözlər batdı.
  Marşal Maria Rattlesnake qızı təsəlli etmək üçün əlindən gələni etdi, əlində zümrüd suyu olan şərab şüşəsi göründü:
  - İç, gözəlim! Ümid edirəm ki, bu, ağlınıza gəlməyə kömək edəcək.
  Mirabela içdi və özünü daha yaxşı hiss etdi. Çəhrayı rəng üzə qayıtdı. Qız soruşdu:
  - İndi mənə nə olacaq! Doğrudanmı mənim üçün yalnız ağrı qalıb? Və ağrı sonsuzdur ...
  Qızın qarşısına dəbdəbəli skafandr geyinmiş daha bir füsunkar gözəlin şəkli çıxıb. Bu, imperiyanın bütün subyektləri üçün (bəlkə də imperatordan başqa) tanınan və qorxudan "Tender Love" şöbəsinin ultra-hiper-marşalı Anastasiya Streletsova idi. Zahirən, o, çox gözəl və parlaq, təsirli, cazibə və ehtirasla dolu bir qıza bənzəyirdi. Həqiqətən, Streletsova çox sevən idi, eyni anda bir neçə kişi və ya hər cür yadplanetli ilə sevişməyi sevirdi. Eyni zamanda, ağrı verməkdə böyük, sadəcə heyrətamiz ixtiraçılıqla fərqlənirdi.
  Buna baxmayaraq, hazırda onu maraqlandıran bu deyil:
  - Bilirsiniz, siz ağır cinayət törətdiniz və antiqoşunlarda qalmaqla ömürlük həbsə məhkum olundunuz! Bu o deməkdir ki, siz həmişə şiddətli ağrılar yaşayacaqsınız və heç vaxt zövq almaq, istirahət etmək və ya nəfəs almaq imkanınız olmayacaq. Sizin yuxuya getməyə belə haqqınız yoxdur, əyləncə yoxdur və qocalmayacağınız üçün bu, uzun, ağrılı minilliklər davam edə bilər. Adətən sizin kimi insanlara mərhəmət göstərilmir!
  - Bəs müharibənin qalibiyyətlə başa çatmasından sonra?! - Utancaq və etibarlı şəkildə Mirabela soruşdu.
  Şüa atıcı tərəfindən atılan hiperplazma kimi parıldayan dişləri ilə gülümsəyən hipermarşal cavab verdi:
  - Belə olan halda, təbii ki, şansınız var, amma çox güman ki, əfv olunacaqlar. səndən əvvəl həbsdə olanlar, əzizim. Ümumiyyətlə, imperatorun və ya imperatorun mərhəmətinə arxalanmayın!
  Qız başını əydi, zərif burnundan mirvari göz yaşı axdı:
  - Və yenə də mən Vətənimi sevirəm!
  Anastasiya Streletsova daha da geniş gülümsədi:
  - Biz bunu bilirik! Siz səmimi və vəzifəyə sadiqsiniz! Buna görə də, ən böyük imperatorun iradəsi ilə sizə Vətənə xidmət etmək şansı veririk! Vacib bir vəzifəni öhdəsinə götürməyə hazırsınız?
  Mirabela hərarətlə başını tərpətdi, sevincini gizlətməyə zehni gücü çatmadı:
  - Bəli əminəm! Mən igid döyüşçü və sadiq əsgər kimi hər gün, hər saat vətənə xidmət etmək istəyirəm.
  Anastasiya teatral şəkildə səsinin tembrini bir qədər aşağı saldı:
  . FƏSİL Љ 12.
  Yanka pıçıltı ilə davam etdi:
  - İkinci problem odur ki, hidrogen bombası bütün canlıları öldürən güclü radiasiya yaradır!
  Sədat gözlərini qıyaraq soruşdu:
  - Radiasiya zəhər kimidir?
  - Yox! Daha qorxulu! - Yanka inandırıcı olmaq üçün gözlərini zillədi. - Bu, hətta ən çılğın fantaziyanı belə sarsıda biləcək bir şeydir. Görünməz, rəngsiz və qoxusuz, lakin tarakanlar üçün belə ölümcül!
  - Yeraltı dünyasının sehri?! "Oğlanların qurumuş, qəhvəyi bədənləri dərhal titrəməyə başladı və onların gözlərində əsl dəhşət vardı.
  - Yox! Sehrdən kənar elm. Fizika bəşəriyyətin xidmətinə qoydu. - Yanka qollarını açmaq istədi, lakin onları bir-birinə bağlayan lifli kəndir ona mane oldu.
  Əli qeyd etdi:
  - Elm darıxdırıcıdır! Bilmirəm, amma o bizə nə qədər verdi?! Elm sözü nə deməkdir?
  Yanka çiyinlərini çəkdi:
  -Sivilizasiyanın inkişafının hələ çox erkən mərhələsindəsiniz. Bundan əlavə, müxtəlif nizam və dinlər müdaxilə edir.
  Sədat razılaşdı:
  - "Qəzəbli Tanrı" ordeninin nümayəndələri inanırlar ki, bütün alimlər şeytana qulluq edir və onları yandırırlar. Bir vaxtlar cadugərləri ovlayırdılar, lakin gözəl qızların sayı xeyli azaldıqdan sonra padşahlar, sultanlar və padşahlar onları qəzəbi dayandırmağa inandırmaqda çətinlik çəkirdilər. İndi həqiqət budur ki, işgəncə, xüsusən də qullar üçün qeyri-adi deyil. Amma prinsipcə yaşamaq mümkündür.
  Qadın qullar həqiqətən də tez-tez qamçılanırdılar. Dərini kəsməmək üçün xüsusi geniş qamçı idilər, hətta kişilər də aldılar. Yetkin oğlanları heç əsirgəmirdilər.
  - Hamınızın yaşamadığı ölümcül olandan başqa, yaşamırsınız, çünki buna həyat deyə bilməzsiniz! - Yanka oxudu.
  Qamçı fit çaldı, amma zərbə çox əziyyət çəkən uşağın bədəninə dəymədi. Deyəsən, nəzarətçi oğlanı qorxutmaq istəyirdi. Özü də marağına xəyanət edərək əlini qulağına qoyub dururdu.
  - Söhbətinizi susdurun! - deyə mızıldandı.
  Sədat soruşdu:
  - Yazmağı bilirsən?
  - Əlbəttə!
  -Hidrogen bombasının necə edildiyini təsvir edə bilərsinizmi?
  - Prinsipcə, bacarıram, internetdə oxuyuram, amma bütün detalları bilmirəm. Ümumiyyətlə, bu, çox çətindir, əbəs yerə deyil ki, dünyanın əksər ölkələri nüvə dövləti olmaq istəyirlər, lakin bunu edə bilmirlər. Hətta məsələn, bir milyarddan çox əhalisi olan təbii sərvətlərlə zəngin bir ölkə olan Hindistanda atom və hidrogen bombasının yaradılması on beş il çəkdi. Beləliklə, siz və şumunuz: belə bir silahı asanlıqla əldə etməyəcəksiniz. Bundan əlavə, bir çox texniki detalları bilməlisiniz. Hidrogen bombası mürəkkəb elementlər və unikal materiallar toplusudur. Plutonium və Uran tələb edir - 235. Və ümumiyyətlə, sultanların hökm sürdüyü və köləliyin hökm sürdüyü bir dünya; Bu cür silahları mənimsəmək, əlbəttə ki, tezdir.
  Əli qeyd etdi:
  - Belə gücə malik olan monarxımız yəqin ki, bütün planeti məhv etdi! Xeyr, qadın döşləri ilə pələngə sataşmamalısınız.
  Sədat razılaşdı:
  "Bəlkə də belə silahlar yerli hökmdarlar üçün çox sərtdir."
  Yanka zarafat etdi:
  - Nə donuz buynuzları! Və eşşəyin dişləri!
  - Bu, dəqiq müqayisədir! - Əli razılaşdı. - Risk etməməlisən, bəs öz dünyana necə girirsən?
  - Bilmirəm! Bəlkə cinlər köçürə bilər! Baxmayaraq ki, şər qüvvələr buna görə şərdirlər ki, insanlar kimi qeyri varlıqlara qarşı xeyirxah olmamaq üçün. Bununla belə, biz özümüz tarakanlara necə baxırıq?
  Sədat qaralmış alnını qırışaraq soruşdu:
  - Bu canlılar pişik kimidir?
  - Həşərat yoxdur!
  - Mən şəxsən kəpənəkləri sevirəm!
  Yanka başını tərpətdi:
  - Kəpənəklər yaxşıdır, amma ağcaqanadlar da var, insanı sancıb əzab verən də var.
  Sədat çiyinlərini çəkdi və dedi:
  - Bizim ölkədə belələri yoxdur. Amma deyirlər ki, şimalda belə əclaf, sancıcı həşəratlar var! Ancaq kirpiklərimizdəki cızıqlarımızı da artropodlar çeynəsəydi? Bu dəhşətli olardı!
  Yanka bir daha Ucaya şükür etdi ki, heç olmasa bu dünyada rəzillik yoxdur. Şimala səfərini, ağcaqanadların onu az qala necə yediyini xatırladı. Tanrının niyə belə bir iyrəncliyi, yəqin ki, insanları bir daha əsəbləşdirmək üçün yaratdığı da aydın deyil. Cəngəllik həm də hər cür çirkin şeylərlə və digər zibillərlə doludur. Düzdür, Yanka heç vaxt onların yanında olmayıb, onları ancaq televiziya və internetdə görüb. Ancaq görünür, bu planetdə də yerlər var: burada hər cür iyrənclik hökm sürür.
  Oğlan başını tərpətdi və dirsəyi ilə sarı saçlarını alnından geri itələdi (əlləri bağlı idi). Ümumiyyətlə, niyə yer üzündə xoşbəxtlik yoxdur. Ya soyuq, ya da isti, məktəbdə uzun və yorucu oxumalısan, qışda isə tez-tez qar yağır. Qaralmaq çox çətindir və sitrus meyvələri sizə allergiya verir. Bu dünyadır! Yaşlı insanlar necə yaşayır? Ümumiyyətlə, kabusdur, həyat işgəncədən başqa bir şey deyil. Yanka düşünürdü ki, onlar sağlığında əbədi gənclik iksirini icad edə biləcəklərmi? Yoxsa bir növ qocalma əleyhinə radiasiya?
  Buna hələ də ümid var! Mən qocalar kimi əziyyət çəkib inilmək istəmirdim.
  Ümumiyyətlə, insan nöqteyi-nəzərindən baxsaq, Allah milyardlarla insana belə iztirablara yol veribsə, çox zalımdır. Bununla belə, qocalma prosesi: amansız Yahve nəinki buna icazə verdi, hətta özü də stimullaşdırdı. Daşqından sonra deyildiyi kimi: ömürləri yüz iyirmi il olsun! Halbuki insanların böyük əksəriyyəti bu yaşa çatmaq üçün yaşamır! Hətta yüz yaşlı insanlar nadirdir, bir çoxları artıq altmış yaşında bərbad babalardır. Ümumiyyətlə, insana bu cür istehza həddindən artıqdır! Yaxşı, bunu öz övladlarınıza edə bilməzsiniz! Axı bu, öz övladını yavaş-yavaş öldürmək, hətta onu çirkin bir insana çevirmək üçün mürəkkəb, pozğun sadizmdir. Bundan sonra hər şeyi yaradan Allah necədir! Yanka erkən yetkin bir oğlan kimi çox şey haqqında düşünür, təhlil edir və nəticə çıxarırdı. Onun ilk müstəqil oğlan nəticəsi budur ki, Tanrı yoxdur! Kainat təkamülün və təbii seçmənin amansız, kor qanunu ilə idarə olunur.
  Düzdür, onu və sevgilisini başqa bir kainata atan cinləri gördü. Bu, ilk baxışda Allahın varlığını sübut edir. Axı şeytanlar varsa, mələklər də var. İşıq varsa, qaranlıq da var! İlk baxışdan bu aksiomadır.
  - Amma orada deyildi! - Yanka öz-özünə dedi. Ayaqlarını bir-iki dəfə möhürlədi ki, qan getsin, uşağın əzilmiş, yalın ayaqlarının dözülməz qaşınması zəifləsin.
  Həqiqətən də, təkamül prinsipcə cinlər və mələklər kimi fövqəl varlıqların yaranmasına səbəb ola bilərdi. Oxuduqca bir məşhur yazıçı hiperplazmanın təkamülünə sahibdir! Həqiqətən, sadədən mürəkkəbə tədricən keçid, entropiyanın artması.
  Bir növ şüurun güclənməsi və tərəqqi ilə onun modifikasiyası! Niyə məsələn, vakuum, ulduzların enerjisi, pulsarların impulsları, dünyalar və paralel kainatlar arasındakı müxtəlif çatlar fərqli səviyyəli super varlıqları doğurmur! Axı, bu, prinsipcə, olduqca mümkündür. Əgər həyatın kortəbii nəsil nəzəriyyəsinə inanırsınızsa, onda niyə cinlərin, cinlərin və bəlkə də mələklərin kortəbii nəslinin fərziyyəsinə inanmayasınız. Xüsusilə, Qədim Rus folkloruna görə, Tanrı və İblis Yeri birlikdə yaratmışdır. Qədim ruslar İblisin Tanrı kimi əbədi olduğuna inanırdılar.
  Kişilər tez-tez həm Məsihə, həm də Şeytana dua edirdilər! Hətta qədim bir atalar sözü də var idi: Allaha dua edib şeytana baş əy! Beləliklə, cinlərin varlığı: qayğıkeş bir yaradıcının olması heç bir fakt deyil.
  Başqa bir seçim də mümkündür. Bunların cin olduğu fikrini haradan aldı? Bəlkə də bunlar bu şəkildə əylənən hansısa super sivilizasiyanın nümayəndələridir... Oyun konsolunda balaca uşaqlar kimi: kainatın ölçüsü!
  - Və nə? Çox yaxşı ola bilər! - Yanka öz-özünə dedi.
  Bu barədə düşünsəniz - məntiqlidir; super sivilizasiya təsəvvür edin! Bütün maddi ehtiyaclar ödənilir, əbədi həyat, ölməzlik reallığa çevrilib, başqa dünyaları fəth etmək, kainatı xərçəngə çevirmək arzusu yoxdur! Axı, bütün növlər şanslı deyil: başqalarına üstünlük verməyi sevirlər. Əks halda kainat çoxdan dəhşətli müharibələrdə məhv olardı. İki və ya daha çox super-sivilizasiyalar arasında duel təsəvvür edin! Bu cür silahlardan istifadə edilən müharibə: fiziki qanunların konvensiya olduğunu, kompüter oyun proqramları kimi dəyişdirildiyini...
  Digər yadplanetlilərlə oynamasanız, necə əylənə bilərsiniz? Nə isə, insanlar pişik, it, siçovulla oynamağı sevirlər. Eyni pişik siçanla oynayaraq əylənir ki, bu da intellektin inkişaf etdiyini göstərir. Yanka bir növ siçana çevrilib?
  Supersivilizasiya onu başqa bir kainata atdı! Onun üçün bu, bir parça tortdur! Və ya bəlkə də onu tərk etmədim! Bəlkə də əslində "Matrix" filmindəki kimidir, bir növ virtual reallıqdadır. Axı, hətta dadı elektronika ilə çatdırmaq olar. Bu, "Total Recall" filmindəki yaxşı xasiyyətli Şvartsı xatırladır. Bəli, amerikalılar film çəkməyi bilirlər, onların çoxlu yaxşı ideyaları var. Və cizgi filmləri əladır, xüsusən də Disney filmləri. O, amerikan cizgi filmlərini sevir, onların çox gərgin süjeti, aktiv və rəngarəng ssenarisi var. Heç saymağa ehtiyac yoxdur; ABŞ-da axmaqlar yaşayır. Amerika dünyanın hər yerindən gələn ən yaxşı ağıllardan ibarətdir. Və Hollivud bir şeydir! Amerikalı fantastika yazıçılarının yazdıqları həqiqət önəmli deyil. Məsələn, Stiven Kinq, filmə uyğunlaşmalar pis deyil, mətnlərin təqdimatı zəifdir. Maraqlı fikirlərin özləri ağır, yapışqan təqdimatla korlanır. Oxumaqdan daha yaxşı baxacaq amerikalı yoxdur. Budur film: Gecə Baxışı çox axmaqdır! Ancaq onu oxumaq da maraqlı deyil!
  İndi Armageddon's Rainbow filmi çəkilsəydi, əla olardı! Belə sərin parça. Və döyüşlər sadəcə super, çılğın dinamikadır və hər dəfə yeni bir şeydir! Bu sizin üçün emansipasiyadır - döyüş deyil, yenə sensasiya!
  Getdikcə qaralırdı: bu dünyanın toranlığı yaxınlaşırdı. Ancaq gecənin yay, isti olacağı gözlənilirdi!
  Əli İankudan soruşdu:
  - Öz eviniz var?
  - Bəli əminəm! Daha doğrusu mənzil! - oğlan tez cavab verdi.
  - Böyükdür?
  - Yaxşı deyil! Mən daha çox istərdim! - Yanka təəssüflə dedi. - Mənzil iki otaqlıdır, mənim də balaca bacım var.
  - Çox deyil! Köşklər darısqaldır. Cariyə olsanız, hərəmxanada, yumşaq yataqda yaşaya bilərsiniz. Əks halda, qul kazarmasında gecələməli olacaqsınız. Bu da gecə üçün zəncirlənmək deməkdir.
  Sədat cavab verdi:
  - Zəncirlər bahadır və buna görə də hamını qandallamırlar! Yalnız ən təhlükəli qullar, biz oğlanlar olmayacaq!
  Yanka ah çəkərək qeyd etdi:
  - Bir az təsəlli!
  - Amma yenə də zəncirdən yaxşıdır. İnanın mənə, qorxuncdur. - Sədat çiyinlərini çəkdi. - Məsələn, mən zəncirdə, qandalda oturmuşdum və bunun nə olduğunu bilirəm. Xüsusən də bu prosesdə beliniz bükülürsə.
  - Bu necədir?
  - Baş ayağa qaldırıldıqda və qollar büküldükdə. Və bunu bu formada edə bilərlər; bir həftə buraxın.
  Yanka başını tərpətdi:
  - Bu dəhşətdir!
  - Əlbəttə! Əgər özünüz bunu yaşamamısınızsa, belə bir şeyi təsəvvür etmək çətindir! - Sədat yan tərəfə tüpürdü. - Amma ümumilikdə aşağıdakıları təklif edirəm: kürəyinizi yeni qamçı zərbələrinə məruz qoymadan sakit davranın.
  Yanka razılaşdı:
  - Bu, ən yaxşısıdır! Yalnız məruz qalma müvəqqəti olacaq.
  Yanka əlavə etdi:
  - Bəlkə susarıq!
  Nəhayət, üç metrlik palisada olan bir qülləyə gəldilər. Qulları içəri gətirdilər və çaya yaxınlaşmağa icazə verdilər. Bağlanan əllər azad oldu, onları yenidən tərpətmək nə xoş idi. İp izlər və qançırlar buraxdı və barmaqlarımı əymək çətin idi.
  Yanka məmnuniyyətlə ağzını yaxaladı və ağrıyan ayaqlarını sərin suda soyudu. qoltuqlarımı yudum. Digər oğlanlar da yuyulur; yeniyetmələr adətən böyüklərdən daha təmiz olurlar. Bundan sonra qullar xüsusilə yaxşı qidalanmadılar. Bölgə tropik olduğundan və meyvələr bütün il boyu böyüdüyündən, onlar əsas pəhriz təşkil edirdilər. Ümumiyyətlə, bitki qidası onu qane etmirdi, Yanka həqiqətən ət istəyirdi, amma onu istəmək başqa bir şillə vurmaq riski daşıyırdı. Bundan sonra qullar yatmağa aparıldı, gecənin xüsusilə uzun olacağı gözlənilmirdi.
  Qullar budaqlarda yuxuya getdilər, bir az sərin olsa da, yorğan yox idi və oğlanlar özlərini yarpaqlara basdırmağa tələsdilər. Yanka isə yata bilmirdi. Yanları və kürəyi qamçı ilə kəsilmişdi və onların üstündə uzanmaq ağrılı idi. Yorğun ayaqları ağrıyırdı, altlığı sındı, qan çıxdı, ümumiyyətlə, oğlan özünü sındırdı. İndi o, quldur! Önəmsiz məxluq! Sadəcə bir qurd. Və həqiqətən də bütün ömrün boyu döyülmələrə, gərgin bədənə və boş mədəyə dözməli olacaqsan? Necə belə yaşayıb əbədi əzab çəkə bilərsən?
  Digər tərəfdən, qaçmağa çalışmaq lazım deyilmi? Ancaq harada? Üstəlik, bu gün heç nə etməyə gücüm yoxdur! Əzələlərim döyünür, baldırlarım xüsusilə ağrıyır, biləklərim ipdən əzilir. Bundan əlavə, o, yəqin ki, tutulacaq və məsələ sadəcə şallaqlamaqla məhdudlaşmayacaq. Elementar plan belə deyil: harada gizlənmək, başqasının kainatında qaçaq qul kimi necə sağ qalmaq... Buna öyrəşmək, daha yaxından baxmaq və lazımi anı ələ keçirmək daha yaxşıdır.
  Oğlanın beynindəki fikirlər tamamilə qarışdı və o, dibsiz, mürəkkəb uçuruma düşdü. Yorğunluq o qədər böyük idi ki, Yanka praktiki olaraq yuxu görmürdü, yalnız bəzən qorxulu bir şeyin cırıq şəkilləri görünürdü, amma reaksiya vermədi.
  Qulları erkən oyatdılar, çınqıl səsləndi və qamçı onların çılpaq ayaqlarına dəydi:
  - Oyan, ey qancıq qəbilə! - Nəzarətçilər qışqırdılar.
  Yuxu nisbətən qısa idi və gücümü tam bərpa etmədi. Oğlanları və digər qulları yumaq üçün çaya aparırdılar. Heyvanlar kimi diqqətsizliklə onların çəlləklərinə yüngül bir vegetarian səhər yeməyi töküldü (və onlar da daha sürətli yemək yesinlər deyə onlara bir az ruhlandırıcı verdilər) və növbəti formalaşma. Qarşıda yeni bir keçid var idi.
  Əli soruşdu:
  - Necə yatdın?
  - Yanlarım ağrıyırdı, amma az da olsa belə istirahət etdim!
  - Nə, yuxu görmüsən?
  - Yadımda deyil! Xəyal qurmaq üçün çox yoruldum!
  - Mən də yuxuda görürdüm ki, at minən və bütün düşmənləri qıran döyüşçüyəm. Hətta Sultan özü məni qızıl zəncirlə mükafatlandırdı.
  Sədat sözünü kəsdi:
  - Məhz zəncir! Qul simvolu!
  - Amma qızıldır! O da böyük bir zümrüd taxmışdı! Bu mənim yumruğumun ölçüsüdür! - oğlan qısqanc əlini fırladıb dedi.
  - Bunların hamısı xəyallardır! Qarşıda bizi çətin gün gözləyir! Biz dağa qalxmalıyıq.
  - Nə qədər dözsək də. - Yanka dedi.
  - Görək! Görünür, sizin üçün şirin olmayacaq, biz də.
  Sütun irəlilədi. Qarşıdakı yol uzun və çox çətin idi.
  Yanka hamı ilə birlikdə getdi, bir az axsadı, uşaqların ayaqları qırıldı. Düzdür, gecə yolda yağış yağdı və gediş bir az asanlaşdı! Çılpaq ayaqların arasından, isti gölməçələrin arasından sıçramaq və dalğaların hərəkətini hiss etmək necə də gözəldir. Oğlan filibuster olmağı düşünürdü. Qovuşlar, döyüşlər, internatlar! Romantika!
  Morqan, Flint, Kapitan Qan dövrlərini xatırlayın. Burada müxtəlif möhtəşəm çəkilişlərlə Hollivud xüsusilə maraqlıdır.
  Piratlar! Sözün özü belə deməkdir: bəxt ovçusu! Bu dünyada: o, əvvəllər heç vaxt silah görməmişdi. Niyə ancaq qılıncla, qılıncla, qılıncla vuruşacaqlar! Beləliklə, ibtidai tapançalar qulaqlarınızı bağlamadan daha yaxşıdır.
  Necə deyərlər: qara tapançanız haradadır?
  Böyük vaqon evində!
  Siz araq və siqaret istəyirsiniz?
  Xüsusilə iki paket!
  Yanka Sadatın daha ağıllı olduğunu necə düşündüyünü soruşdu:
  - Planetinizdə dəniz quldurları varmı?
  O, qəzəblə cavab verdi:
  - Bu kifayət qədər yaxşılıqdır! Düzdür, buradan dənizə qədər uzaqdır, amma orada hər şey belə yaxşılıqla doludur.
  - Piratların silahları varmı?
  - Silahlar?
  - Odlu silah!
  - Sizin dünyanızdakı kimi! Yox, yox, yox! - Sədat əmin olmaq üçün başını tərpətdi. - Bu hələ icad olunmayıb!
  - Deməli, qədim zamanlarda olduğu kimi, ombaya bir qılınc və döyüşə!
  - Bəli, belə görünür! Yaxşı, düşünürəm ki, bunu başa düşürsən!
  Yanka soruşdu:
  - Özünüz pirat olmaq istərdinizmi?
  - Necə deyim! Bu mənim uşaqlıq arzum deyildi, amma yenə də qul kimi çürüməkdən daha yaxşıdır. Bununla belə, qalereyalara çıxmaq şansı var. Orada qul üçün çox çətindir, amma qismət... - Sədat qeyri-ixtiyari gərildi, zəhmətlə bərkimiş əzələlərini bir-iki saniyə gərginləşdirdi, ipi qırmağa çalışdı.
  - Bu barədə oxudum! - Yanka nəfəsini çıxarıb üzünü buruşdurdu; Sağ ayağımın baş barmağını kobud daşa vurdum.
  - Mən indicə oxudum! uf! Baxmayaraq ki, bilirsiniz: bütün qulların çevik və güclü olmasına baxmayaraq, pirat olmaq şansı yoxdur. - Sədat dodaqlarını boruya bükdü.
  - Niyə?
  - Piratların çoxu insan deyil!
  Yanka fit çaldı:
  - Elədirmi? Hətta insanlar deyil!
  - Bu belədir! Böyük qəhvəyi qurbağa-zanbaq pad hibridləri kimi canlılar. Onlar əla üzgüçüdürlər və uzun müddət su altında qala bilirlər. Bu növ əsasən dəniz quldurlarıdır! Və çox qəddar davranır. Xüsusən də bu və ya digər məlumatları öyrənmək, əylənmək üçün deyil, bütün əsirləri mütləq işgəncəyə məruz qoyurlar. Cəsarət səviyyənizi, kişi adlanmağa layiq olub olmadığını öyrənirlər. Bununla belə, qadınlara da işgəncə verilir. Qışqırmadan dözə bilərsən? Nadir hallarda kimsə onlardan sağ qalır. Bir vaxtlar dəniz quldurlarından ümumiyyətlə həyat yox idi, onlar dənizlərə bölünməz hökmranlıq edirdilər. Lakin bu yaxınlarda birləşən hökmdarlar (bu nadirdir) onları yer açmağa məcbur etdi.
  - Ümumbəşəri həmrəylik deyilən şey! - Yanka sevinclə dedi.
  - Belə bir şey! Digər növlərdən yalnız elflər insanlarla mehriban davranırlar, baxmayaraq ki, muzdlular kimi yaxşı öldürməyə qadirdirlər!
  - Mən indiyə qədər heç bir elf görməmişəm!
  - Planetimizdə onlar nadirdir! Amma onlar mütləq paytaxtda görüşəcəklər. Bununla belə, diqqətli olmaq lazımdır, xüsusən kişilərlə, onlar şirin oğlanlara çox acgöz olurlar. Və imtinalara dözmürlər!
  - Bunu nəzərə alacam! - Yanka titrədi, tər muncuqları bədənini bürüsə də, üşütmə hiss etdi.
  - Ancaq elfin hərəminə düşsən, sonsuza qədər xoşbəxt yaşayacaqsan. Elflər qullarla yaxşı rəftar edir və sizi hər xırda şeyə görə döyməzlər. Bununla belə, kişilərdən daha çox elflər var və onlar da oğlanları sevirlər.
  - Zəif olsa da, təsəllidir! Ancaq sağ qala bilərsiniz. Qadınla isə daha xoşdur!" Yanka razılaşdı.
  - Yalnız sonra: saqqal uzanmağa başlayanda (elflər ona nifrət edirlər), onu bir insana və ya cırtdana sata bilərlər və bu, həqiqətən pisdir. Mən yalnız bir dəfə gnom görmüşəm və deyə bilərəm ki, bunlar bu dünyadan kənar tiplərdir. Düzdür, dünyamızda gnomların məskunlaşdığı yerlər yoxdur və onların məlumatı fərqli və bəzən ziddiyyətlidir.
  - Nə qədər ziddiyyətlidir?
  - Başa düşməyəcəksiniz! İstər yaxşı olsunlar, istər şər! Gnome insan deyil və özünü insan kimi aparmır. Şayiələrə görə, onlar adamyeyəndirlər və təzə dişi ətini sevirlər. Üstəlik, qızlar qaynar suda diri-diri qaynadılır və bundan əvvəl ətin daha dadlı olması üçün inanılmaz dərəcədə qaynar otla şallaqlanır.
  - Nə dəhşətlər! - Yanka başını tərpətərək cavab verdi: "Axı, qadın qürur və ümumi pərəstiş obyektidir".
  - Təəssüf ki, qaydalar belədir! Və ondan uzaqlaşa bilməzsən. İnsan olmayandan insanlıq, mehribanlıq tələb edə bilməzsən!
  Yanka çiyinlərini çəkdi:
  - Siz insanlıq tələb edə bilməzsiniz, amma məncə, sadə rəğbət tələb etmək olar!
  - Qurban bu mövzuda cəlladla danışsın. "Sadat ayağı ilə daşı yuxarı atdı, sonra baş barmağı ilə burnunu uzatdı. - Mən beş kliklə mərc etməyə hazıram ki, siz bunu edə bilməzsiniz. - Oğlan birdən mövzunu dəyişdi.
  - Yox, niyə, edə bilərəm! - Yanka da eyni şəkildə yalın ayağı ilə burnuna toxunaraq üzərində qanlı zolaq buraxdı.
  Sədat fit çaldı:
  - Yaxşı, sən çəkicsən! Bizim oğlan! Yaxşı, yaxşı, istirahət dayanacağında məni tikə-tikə döyə bilərsiniz. Alnım möhkəmdir, dözəcək!
  - Mən buna inanıram! Amma istəsən, səni asanlıqla bağışlaya bilərəm!
  - Yox! Borclar ödənilməlidir! Mən səni bağışlamazdım!
  - TAMAM! Lənət olsun sənə, belə kiçik bir şey!
  Yol yoxuşa çıxdı və yerimək xeyli çətinləşdi. Üstəlik, yolun özü artıq qaba çınqıldan yox, iti dağ daşlarından düzəldilmişdi. İndi Yanki üçün hər addım əsl işgəncəyə çevrildi, yalın ayaqları amansızcasına yandırıldı. Digər oğlanlar da narahatlıq keçirdilər, lakin keratinləşdirilmiş, həmişə ayaqyalın uşaqların ayaqları yükə tab gətirə bilərdi, kalluslar yoldan qorxmurdu. Yetkin qullar kobud ayaqqabı geyinirdilər. Buna görə də bu, hələ belə "ifrat"a öyrəşməmiş Yanka üçün ən çətini idi. O hiss etdi; Dabanlarımda bambuk bağında gəzmək kimi idi. İti daşlara çırpılan ayaqlar getdikcə daha çox qanaxırdı, qan damcıları yerləşdi. Əli buna diqqət yetirdi:
  -Sən qardassan! Dərhal aydın olur ki, ayaqyalın gəzmək vərdişiniz yox idi. Belə uzun sürməyəcəksən!
  Yanka iniltisini saxlamaqda çətinlik çəkərək mızıldandı:
  - Vay! Sadəcə mən paytaxtda yaşayıram və yalnız qaraçı uşaqları ayaqyalın gəzirlər! Küçədə ayaqyalın gəzsəm, məni cərimələyə bilərlər! Baxmayaraq ki, yox, mən hələ azyaşlıyam.
  Sədat başını tərpətdi:
  - Anladım! Bizdə zadəganların övladları var: evdə belə ayaqyalın qul kimi görünməmək üçün sandal geyinməyə çalışırlar. Bunlar qərəzdir. Və sonra köləliyə düçar olsanız, bu, çox çətinləşir. Bununla belə, mən sizin məşq edilmiş bir bədənə sahib olduğunuzu görürəm. Bəlkə bizə maraqlı bir şey deyə bilərsiniz. Sən həqiqətən döyüşçü deyilsən və nəcib adam deyilsən!
  Yanka ağrıdan buruşaraq cavab verdi:
  - Mən sirk məktəbində oxuyuram. Bu o deməkdir ki, o, çevik və güclü olmalıdır.
  - Sirk nədir?
  - Çox maraqlı tamaşa. Onun əsas məqsədi insanları əyləndirməkdir. Onlara təbəssüm və yaxşı əhval-ruhiyyə bəxş edin!
  Sədat razılaşdı:
  - Və nə? Bu heyrətamizdir! Yaxşı əhval! Yaxşı, başqa nəyin var? Məsələn, uça bilirsən?
  Yanka ağrılı halda gülümsədi:
  - Bəli əminəm! Bu baxımdan biz asik! Məsələn, elə təyyarələr var ki, eyni anda beş yüz nəfərə qədər insanı yükləyə bilir. Sonra onları ən sürətli atdan otuz qat daha sürətlə hərəkət etdirin.
  - Heyrət! Vay! Baxmayaraq ki, nağıllarımızda belə şıltaq atlar da var! Icehand və Mahmud çapır. Mahmudun çamaşı düşdü. Qışqırır: durun, dönüb götürək. Ona cavab verdi:
  - Siz qışqırarkən artıq beş yüz mil uçmuşdu. İndi hamısı mindir.
  - Bir mil neçəyədir? - Yanka soruşdu.
  - Təxminən min yarım addımım! - Sədat cavab verdi. - Ümumiyyətlə, çox deyil!
  - Bu min kilometrdən çox deməkdir! Yarım dəqiqəyə! Maraqlı nağıl. Bəli, hələ belə təyyarələrimiz yoxdur, amma raketimiz var. Başqa planetlərə uçanlar təxminən bu sürətə çata bilirlər. - Yankaya fikir verdim. - Ancaq ümumiyyətlə, hər nağıl davam etdirilə bilməz və bu, xüsusilə elmi fantastika üçün doğrudur. İnsan fantaziyaları həqiqətən sonsuzdur!
  Sədat razılaşdı:
  - Tipik olaraq tiran: hüdudsuz ambisiyalar və məhdud ağıl! Ancaq bu, adi insanlar üçün də xarakterikdir.
  Qoca Yanka, yaralı ayaqlarının daha az iti daşların üzərində dayanması üçün addımlayaraq mızıldandı:
  - Dürüstlük seçmə anlayışdır! Universal aldatma! Ancaq bu vəziyyətdə mən yalan danışmıram.
  Əli pıçıltı ilə soruşdu (baxmayaraq ki, nəzarətçi bu dəfə heyrətləndirici təvazökarlıq göstərdi):
  - Yəni başqa dünyalara səyahət edə bilərsiniz?
  Yanka başını tərpətdi:
  - Təəssüf ki, heç bir! İnsanlar yalnız bir Ayı ziyarət edə bildilər. Hətta Marsa uçuşlar: bu günə qədər saf elmi fantastika. Ümumiyyətlə, kosmosun tədqiqi çox ləng gedir, kompüterlərin sürətli inkişafını demirəm. Amma insanlar hələ də öz planetini tapdalayırlar.
  Sədat fəlsəfi olaraq qeyd etdi:
  - Bu ona görədir ki, sizdə çoxlu dövlətlər, xalqlar var. Planetin bir sahibi olmalıdır. Yalnız bu halda irəliləyiş mümkündür və qiymətin əhəmiyyəti yoxdur.
  Yanka razılaşdı:
  - Bəşəriyyəti birləşdirmək istəyən qəhrəmanlar olub, amma nəsə onları həmişə dayandırıb. Ya qısa ömür, ya da güclü rəqiblər. Bundan əlavə, çox vaxt böyüklərin taxtı əhəmiyyətsizliklə əvəz olundu. Demək lazımdır ki, demokratik ölkələrdə liderlərlə problemlər yaranıb. Məsələn, Corc Buş son dərəcə aşağı intellektə və zəif yaddaşa malik idi. Bəli, Amerikanın qaradərili bir adamı prezident seçməsinə qədər batması faktı tamamilə biabırçılıqdır. Belə bir məmləkət üçün belə bir "sting-stang" edin! Ümumiyyətlə, xalq seçkiləri: bu da hakimiyyəti seçmək üçün ən yaxşı üsul deyil. Baxmayaraq ki, bəlkə də monarxiyadan daha yaxşıdır.
  Sədat xəbər verib:
  - Qəzəbli Tanrının ordenində supergrandmaster də kardinallar şurası tərəfindən seçilir. Əslində əvvəllər bütün mühüm monarxlar arx-kardinal idilər, indi isə hər şey dəyişib.
  - Nə mənada?
  - Krallar hökmranlıq etmək istəyirlər, nizamın kuklası deyillər. Ancaq bu, tamamilə təbiidir, kim kiminsə altında olmaq istəyir! Ancaq təfərrüatları və intriqaları bilmirəm! Bəlkə belə olacaq, bəlkə də fərqli olacaq! "Sadat kobud dabanı ilə iti daşa basdı və axsadı, qalın dərisi açıq-aydın deşildi.
  Yanka şiddətlə inlədi. Qalxma daha sıldırım oldu, daşlar iti oldu. Oğlanın əsl ağrıları vardı, sanki qızdırılan dəmirlə yanır. O, bir neçə dəfə yoldaşları ilə danışmağa cəhd etdi, lakin bu, artıq rahatlıq gətirə bilmədi.
  İşgəncə daha da şiddətləndi, izləri qanlı oldu. Nəhayət, uşaq buna dözmədi və dizləri üstə çökdü. Kürəyinə bir qamçı düşdü. Yanka ancaq hönkür-hönkür ağlaya bildi:
  - Rəhm et! mərhəmət et!
  Bir tacir onlara yaxınlaşdı:
  - Bu nə səs-küydür!
  Nəzarətçi çevrildi:
  - Görürsən, böyük Əhməd, bu dəmlək, daha da irəli getmək istəmir!
  Qul sahibi xoruz çağıran tülkünün saxta nəvazişi ilə soruşdu:
  - Niyə getmirsən, əziz balam?
  Yanka göz yaşları içində inlədi:
  "Mən ayaqlarımı tamamilə itirmişəm və yeriyə bilmirəm, xüsusən də belə iti daşların üzərində!"
  Əhməd gülümsədi:
  -Yaxşı oğlum! Əgər yeriyə bilmirsənsə, səni dirəyə dirəyəcəklər və ya başını kəsəcəklər.
  Yanka həqiqətən yaşamaq istəyirdi, ümidsizcə taciri faydalılığına inandırmağa çalışırdı:
  - Məni arabaya qoy! Sonra, ayaqlarım sağalanda, yenə gedəcəm! Axı, bu sizə fayda verir!
  - Necə? - Əhməd soruşdu.
  - Məni bazarda sata bilərsən! Və belə çıxır: sən məni boş yerə yedizdirdin! - oğlan hönkür-hönkür dedi.
  - Gəliriniz nə qədərdir? Hansısa hərəmxanaya satılmaqdan başqa nə edə bilərsən?
  Yanka bir ilham dalğası hiss edərək dedi:
  - Mən oyunlar bilirəm, ağa! Və çox maraqlıdır! Mənə icazə versəniz, sizin üçün bıçaqla rəqəmlər kəsəcəyəm: çox maraqlı bir oyun üçün. Ölkəmizin bir çox müdrik adamları tərəfindən xüsusi bir sənət kimi hörmətlə qarşılanır.
  Əhməd yaxınlaşdı, ondan ağır tər, yağlı, lakin güclü bədən iyi gəlirdi:
  - Oyunlardan danışırsan! Ümumiyyətlə, mən yalnız bir oyun bilirəm, zar atanda. Amma yalan danışmırsınızsa və oyunu bəyənirəmsə, sizin həyatınızı xilas edə bilərəm. - Tacir oğlanın saçını sığalladı. "Belə yaraşıqlı bir insanı itirmək təəssüf doğurur." TAMAM. alətləri sizə verəcəyik. Gertruda ayaqlarınıza baxsın.
  İanku açıldı və arabaya tərəf apardı. Təxminən otuz yaşlı, qara saçlı, tay tipli bir qadın ona yaxınlaşdı. O, çox diqqətlə, demək olar ki, ağrı vermədən Yankinin qanlı ayaqlarını yudu. Uşağın hələ bərkiməyə vaxtı olmayan əzilmiş ayaqları acınacaqlı mənzərə yaratdı. Necə qırıldılar, kəsdilər, bircə yaşayış yeri yoxdu. İti daşlar dibini muşa çevirdi. Qadın başını tərpətdi.
  - Vay, necə kəsildin balam! Sadəcə ürpertici! Yaxşı, səninlə nə etməliyəm!
  Yanka cavab verdi:
  - Nə etməli! Müalicə etmək!
  - Yaxşı, yaxşı, səni yağlayacam!
  Qadın sanki dərmanı başa düşürdü, əlləri təəccüblü dərəcədə yüngül idi. O, diqqətlə qırılan səthi, sonra isə oğlanın topuqlarını və baldırlarını yağladı.
  Yanka qadın bədəninə toxunmağın ona nə qədər xoş gəldiyini hiss etdi. Bu, təsvirolunmaz, əzəmətli bir şey idi, xüsusən də o, sümüyə və yıxılmış dizinə masaj edəndə.
  - Qarnını aç, kürəyini müalicə edəcəm.
  Oğlan itaət etdi. Zərif əllər onun kürəyinə toxundu və qamçının yaratdığı çapıqlara və kəsiklərə məlhəm sürtməyə başladı. Çox yaxşı idi, bədənə canlılıq qayıtdı. Ağrı azaldı. Nəhayət Gertrude sözünü bitirdi və onun kürəyini və çiyinlərini yaxşıca yoğurdu.
  - Yaxşı, necə ağrınız yox idi? - zərif səslə soruşdu.
  - Yox! Bir az deyil! - deyə canlanan oğlan cavab verdi. - Əksinə, mən xoşbəxtliyin zirvəsindəyəm. Özümü güclü hiss edirəm.
  - Bu halda sən əlasan! Çox yaxşı oğlan! - Gertruda sevimli dişləri ilə gülümsəyərək dedi. - Ümumiyyətlə, mən sizin kimi insanlara pərəstiş edirəm! Sarı saçlar çox romantikdir! Mən parlaq və təmiz hər şeyi sevirəm!
  - Bu yaxşıdır! - Yanka qışqırdı. - Bir az məşq etməyin zərəri olmasa da!
  Əhməd qışqırdı:
  - Baxanı məsələdən yayındırmayın. Qoy işləsin!
  Gertrude əyilib oğlanın dodaqlarından öpdü. Yanka yetkin bir qadının öpüşünün nə qədər ehtiraslı olduğuna az qala boğulurdu. Qızların utancaq döşləri ilə müqayisə etmək olmaz. Qadının dodaqları bal kimidir, sadəcə içmək istəyirsən. Gertrude çətinliklə uzaqlaşdı və oğlanın başına sığal çəkdi.
  - Sakit ol, balam!
  Yanka dərindən nəfəs aldı, həyəcan yavaş-yavaş keçdi. Bu qadında o qədər şərq ehtirası var. Qığılcım yaradan xüsusi bir şey.
  Oğlan primitiv alətləri götürdü və fiqurları kəsməyə başladı. O, bu dünyaya ən qədim dünya şahmat oyununu öyrətməyə qərar verdi. İlk baxışdan müasir elektron strategiyalarla müqayisədə bu oyun primitiv görünsə də, belə deyil! Şahmat oyununun alqoritmi çox mürəkkəbdir, onlarla cild nəzəriyyə və yüzlərlə kitab yazılmışdır. Oyun gözəl, zəngin, intellektualdır. Napoleon, Tamerlan, İvan Qroznı, Böyük Pyotr, İosif Stalin, Adolf Hitler, Çörçill və Ruzvelt onu ifa etməyi çox sevirdilər. Ümumiyyətlə, məntiq və zəka inkişaf etdirən gözəl oyun. Əksər müasir hərbi-iqtisadi strategiyalara gəlincə, onların taktikası son dərəcə sadədir. Quyuları mümkün qədər tez ələ keçirin, piyadaları inkişaf etdirin və düşmənə atın. Ümumiyyətlə, bir çox döyüşləri sadəcə olaraq kazarmaları piyadalarla möhürləməklə qazanmaq olar. Və heç bir hesablama. Minlərlə virtual əsgərə mənasız mərc edə bilərsiniz, amma yenə də kompüterə qalib gələ bilərsiniz. Məsələn, qədim kazaklar oyununu götürək. Orada da ən ucuz qoşunlardan istifadə edərək düşməni sadəcə cəsədlərlə yağdıra bilərsiniz. Kampaniyalar və missiyalar daha mürəkkəb olsa da. Orada düşmənin artıq əvvəlcədən hazırlanmış müdafiəsi və bu halda piyada qoşunu var, onu sadəcə döyüş meydanlarına qoyursan. Və ya qoşunların sayı ciddi şəkildə məhduddursa, daha da soyuqdur! Amma yenə də çətinliyi baxımından şahmatla müqayisə oluna bilməz. Bu daha da xüsusidir: kompüterə qarşı oynayırsınızsa, oyunu itirmək və ya sarsılmaz strateji sıxacın altına düşmək üçün sadəcə bir, hətta kiçik bir səhv kifayətdir. Bir vaxtlar Yanka Lev Tolstoyun "Müharibə və Sülh" əsərini oxumuşdu. O vaxtlar şahmat nəzəriyyəsi hələ inkişaf etməmişdi, hətta elmi fantastika yazıçıları belə kompüterdən yazmırdı! Buna görə də Lev Tolstoy iddia edə bilərdi ki, şahmat oyunu davamlı səhvlərdən ibarətdir (və burada o, böyük ölçüdə haqlı idi). Yalnız biz düşmənin istifadə etdiyi səhvləri görürük. Kompüterlə oynamağa gəldikdə, maşın ən kiçik qeyri-dəqiqlikdən istifadə edə bilir. 1997-ci ildə Qarri Kasparov çətin döyüşdən sonra kompüterə ciddi kibrit vuran ilk dünya çempionu oldu. Rekord reytinqə malik dünya çempionu belə uduzsa, adi şahmatçıya nə deyə bilərik. Üstəlik, bu müddət ərzində elektron canavarların səviyyəsi daha da yüksəldi, yalnız performans hər üç il yarımda ikiqat artır!
  Yanka fikirləşdi və eyni zamanda kəsdi. O, tələsmirdi, fiqurlar hamar çıxmalıdır ki, onlarla oynaya və heyran olasan. Oğlan yuxuya getməməyə çalışaraq xoşbəxt yaradıcı idi.
  Qarri Kasparov haqqında nə deyə bilərsiniz? Səkkiz xarici dil bilən nadir şəxs, sosioloji sorğulara görə, bəşəriyyətin bütün tarixində yüz ən görkəmli dahilərin siyahısına daxil edilmişdir (Yeri gəlmişkən, bir çoxlarının nadir bir ziyalı kimi təriflədiyi Vladimir Futin seçilmişlərə daxil edilməyib. yüz).
  Beləliklə, Qarri Kasparov ona meydan oxudu. Qarşıdurma başladı! Şahmat siyasətdən nə ilə fərqlənir? Şahmatda oyun bərabərdir, amma siyasətdə hakimiyyət həmişə bir başlanğıc var! Şahmatda oyunun sonunda zaman təzyiqi var, siyasətdə isə həmişə var! Şahmatda qurbanlar könüllüdür, siyasətdə isə həmişə məcburdur!
  Şahmatda fiqurlar bir-bir düzülür, siyasətdə isə hakimiyyət istədiyi vaxt!
  Qarri Kasparov prezidentliyə namizəd kimi qeydə alınmayıb, ona palçıq atıblar və efirə buraxılmayıblar. Yəni hərəkət etməyimə icazə vermədilər! Təbii ki, oynamağınız qadağan olunan oyunu qazana bilməzsiniz. Digər tərəfdən, Futin daha ağıllı olsaydı, Rusiyanın ən istedadlı adamlarından birinə layiqli vəzifə verərdi. Axı, düzünü desəm, rus məmurlarının çoxu sadəcə boz qeyri-adi insanlardır. Və prezidentin komandasında daha az parlaq insanlar var. Ümumiyyətlə, kadr problemi hələ də həllini tapmayıb. Amma istedadlı insanlar çoxdur. Eyni Vladimir Jelezovski gözəl xarici və ya daxili işlər naziri ola bilərdi! Və onları hakimiyyətə buraxmırlar. Baxmayaraq ki, Napoleon demiş: bərbad çərçivədəki daş kimi, qeyri-varlıqlarla əhatə olunmuş böyük hökmdarın dəyəri düşəcək və qaçılmaz olaraq solacaq!
  Ümumiyyətlə, Rusiyanın maraqları şəxsi ambisiyalardan yüksək olmalıdır. Hökmdarın xoşuna gələnlər deyil, zirvəyə ən layiqlilər qalxmalıdır. Bəlkə də ən yaxşısı budur ki, indi Rusiyada iki padşah var. Qərar verərkən onlar mübahisə edəcək və arqumentlər verəcəklər, yəni səhv ehtimalı daha az olacaq. Baxmayaraq ki, təcrübə göstərir ki, duetlər və triumviratlar adətən qısamüddətli olur. Müasir Rusiyanın tarixini xatırlasaq, Çernomordas prezidentə bərabər olan şəxs rolunu iddia etməyə başlayanda o, uzaqlaşdırıldı. Yaxud Elkinlə Krimakovun qısamüddətli əməkdaşlığı. Və hətta Futinlə də Elkin hakimiyyətdə daha çox qalsaydı, anlaşa bilməzdi. Tarixin əvvəlki dövrlərində Brejnev - Kosıgin, Beriya - Malenkov, Lenin - Trotskinin ittifaqları dağıldı! Taxt adətən iki nəfər üçün çox kiçikdir, qoy üç nəfər üçün! Stolıpin Çar Nikolayla birlikdə faktiki həmkarı olanda tezliklə öldürüldü. Gizli polisdən və bəlkə də II Nikolayın özündən xəbərsiz.
  Beləliklə, duetin nə qədər davam edəcəyi məlum deyil! Ola bilsin ki, bu, ciddi düşmənçiliklə yekunlaşacaq - hesablaşmaya, ya da 2012-ci ildə Futin yenidən prezident kürsüsünə keçəcək.
  Ümumiyyətlə, taxt, yataqdan fərqli olaraq, yalnız zəiflər tərəfindən paylaşılır!
  Biz qalxdıqca hava getdikcə soyumağa başladı, bu xüsusilə uzanarkən nəzərə çarpır. Oğlan özünü tülkü dərisinə bürüdü. Onun yeni dostları çox uzaqlara getdilər və siz onlarla danışa bilmədiniz. Ümumiyyətlə, yaxşı, maraqlanan oğlanlarla rastlaşdıq. Yanka öz təcrübəsindən bilirdi ki, yeni gələn adam tez-tez çətinlik çəkir, insanlar onu sınamağa, hətta incitməyə çalışırlar. Bununla belə, müasir uşaqlar on-on beş il əvvələ nisbətən daha az döyüşürlər - onların ümumi intellektual səviyyəsi nəzərəçarpacaq dərəcədə artmışdır. İndi demək olar ki, hər bir yeniyetmə bir çox sahələrdə fundamental biliyə malikdir. Hətta təyyarə istehsalı və ya kimya sənayesi kimi sahələrdə. Onlarla müqayisədə köhnə, savadsız nəsil kimi deyil. Kəşfiyyat ələ keçir! Bundan əlavə, müasir yeniyetmələr əvvəlki nəsildən çox daha nəzakətli və nəzakətlidirlər. Böyüklər, xüsusən nəsillər haqqında nə demək olar; səksəninci-doxsanıncı illər: marginallaşmış və axmaq!
  Ümumiyyətlə, elektron öyrənmə vasitələri böyük rol oynayır, bir vaxtlar Yaponiyanın yüksəlməsinə imkan verdilər. Doğan Günəş Ölkəsi indi o qədər də güclü deyilsə , bu, elektronikanın bütün dünyaya yayılması ilə əlaqədardır. Rəqabət, xüsusən yaponlar xüsusilə ixtiraçı olmadığı üçün. Hətta almanlar da bu məsələdə daha ağıllı və bacarıqlıdırlar.
  Bu, potensial olaraq insanlıq üçün təhlükə yaradır. Axı robot insandan daha güclü olmaqla, özünü təmin edən insan kimi dərk edərək itaət etməkdən imtina edə bilər. Bu barədə çoxlu kitablar yazılıb, robot termininin ixtiraçısı Capekdən başlayaraq "Terminator" serialına qədər filmlər çəkilib. Schwartz sadəcə qarşısıalınmazdır! Ancaq ciddi alim və mütəxəssislərin heç biri maşınların üsyan edə biləcəyinə şübhə etmir. Buna baxmayaraq, elektronika təkmilləşməyə davam edir. Bu, çoxlu ölkə və tək bir imperiya olmadığı zaman xüsusilə təhlükəlidir. Heyf ki, Stalinin dünya hökmranlığı arzusunu həyata keçirməyə vaxtı yox idi. SSRİ-nin dünya imperiyası bəşəriyyətin bütün problemlərini çoxdan həll edərdi və kosmik genişlənməyə başlayardı. O zaman elmi fantastikada təsvir olunan ulduz müharibələri reallığa çevriləcəkdi. Təəssüf ki, niyə cinlər onu gələcəyə yox, keçmişə göndərdilər? Yaxşı, o, kosmik bir şeyə qadirdir.
  Yanka məyus halda az qala onun şəhadət barmağını kəsəcək. Qan axmağa başladı. Fiqurları qırmızıya boyayıb-boyamamaq fikri ağlına gəldi. Məsələn, ağ və qırmızı. Ümumiyyətlə, şahmat oyununun müəyyən paradoksu var. Axı ağ yaxşılığı, işığı, saflığı, qara isə qaranlığı, dəhşəti, uçurumun simvoludur. Ancaq buna baxmayaraq, ağlar ilk hücum edir! Qaradərililər təcavüzkar rolunda daha uyğun görünsələr də! Nə paradoks! Digər tərəfdən: qaydaları dəyişməli deyilmi? Qoy qara bu oyunda birinci olsun. Təcavüzkar, gücün qaranlıq tərəfinə yaraşır. Bundan başqa, Stalin Almaniyaya hücum etsəydi, indi tarix necə danışacaqdı? Tez bir qələbə qazanıldı və ya müharibə uzandı və ya daha da pisləşdi. Burada ekspertlərin və tədqiqatçıların fikirləri fərqlidir. Bəziləri bunun dünya hökmranlığı üçün bir şans olduğunu, bəziləri isə Sovet imperiyasının ölümünə səbəb olduğunu düşünür. Lakin nəzərə alsaq ki, sovet qoşunları xarici ərazilərdə döyüşmək üçün yaxşı təlim keçmişdilər və almanlar müdafiəyə kifayət qədər hazır deyildilər. (Uzungörən alman baş qərargahı SSRİ-nin qəfil hücumu zamanı nə edəcəyini belə düşünmürdü). Ancaq hücuma hazırlaşarkən müdafiəni unutmaq çox axmaqlıqdır. Böyük boksçuların fenomenal uğurlarının çoxu: Kliçko qardaşları onların mükəmməl müdafiəsi ilə bağlıdır. Yəni, rəqiblərinin, xüsusən də qaradərililərin çox vaxt diqqətdən kənarda qaldığı bir şey. Lakin bu, hər iki ordu üçün qarşılıqlı problemdir. Bununla belə, müharibənin ilkin mərhələsində Wehrmacht daha universal idi və qoşunları Sovet qoşunlarından daha yaxşı müdafiəyə hazır idi.
  Əhməd onun uşaq olmayan fikirlərini kəsərək arabaya tərəf getdi:
  - Yaxşı, iş necə gedir?
  - Bəli ser!
  - Oyunu bəyənməsəm, səni qamçılayacağam. Və çox ağrıyır!
  - Çalışıram, əfəndim.
  - Yaxşı bax! Tezliklə dayandır!
  Doğrudan da qarşıda bir dağ kəndi göründü. Onun müəyyən mühafizəsi, xüsusən də qazılmış xəndək və torpaq qalası var idi. Ümumiyyətlə, alpinistlər pis yaşamırdılar, hər halda daş evlər daha çox idi. Kəndin ortasındakı məbəd bir növ məbəd olub, iti günbəzi və başının üstündə üçbaşlı qartala bənzəyirdi.
  Kəndin mərkəzində bir neçə belimli, sinəsi açıq qızlar şiddətlə döyüşürdülər.
  . FƏSİL Љ 13
  Göz qamaşdıran gözəlliklə birlikdə yemək yemək xüsusi qəşənglikdir. Ətin ətirini və güclü, sağlam qadını hiss edin!
  Elfaraya çəkildi və sonra onun geniş döşlərini gəncin ağzına toxundurdu.
  - Oğlum!
  Vladimir acgözlüklə döşdən tutdu, dili onun möhkəm ətini sığalladı. Ağzında çiyələk məmə tutaraq bir qızın yanında olmaq necə gözəl hissdir. Özünü əsl kişi kimi hiss edirsən - maço! Və başqalarının bunu görməsi utancverici deyil, seks çoxdan utanc verici bir şey olmaqdan çıxdı - yalnız homoseksuallıq qadağandır. Qalan hər şeyə icazə verilir! Və əxlaq azadlığı çox gözəldir!
  - Elfarayı tanıyırsan, sənə heyranam! Ola bilsin ki, bayramdan sonra bir bölmədə xidmət etməyə icazə verilməsini xahiş edək.
  Qız oynaqcasına cavab verdi:
  - Bu gözəl fikirdir. Bu barədə rəhbərlərimdən soruşacağam.
  Vladimir ovucu ilə onun elastik döşlərini sığalladı və diqqətini yenidən səhnəyə çevirdi. Yeni ət parçaları uçdu və qədəhlərdə şərab parıldadı, yeni rəng və qoxu.
  Vladimir Kaşalotov acgözlüklə stəkanın içindəkiləri aşağı saldı. Şərab boğazımdan aşağı axdı, məni xoş isitdi. Oğlanın gözlərində hiperplazma parladı:
  - Bu gücdür!
  - Super güc! - Elfaraya cavab verdi. - Yaxşı, bala, başqa isti bir şey istəyirsən?
  Gənc oğlan oynaq cavab verdi:
  - Və bu şərab ehtiras oyadır. Bəlkə bir az ət dadacağıq!
  Yenə onu birlikdə yeməyə başladı, bu, cütləşmə ritualına bənzəyirdi. Kişi və qadın çox aqressiv idilər və eyni zamanda sevgi yayırdılar.
  Bu parçanın dadı tamamilə qeyri-adi, sevmək və dadmaq üçün bir şey idi.
  Elfaraya təklif etdi:
  -Bəlkə baş üstə dayana bilərik?
  - Bu necədir?
  - Yaxşı, baş aşağı!
  - Gəlin! Bu əyləncəli olacaq!
  Oğlan da bunu etdi, qızla birlikdə çevrildi. Sonra hətta səthdən bir qədər yuxarı qalxdılar. Vladimir təklif etdi:
  - Gəlin bir strategiya oynayaq! Ağlımı sizinlə müqayisə etmək istəyirəm!
  Kaleydoskopik şəkildə dəyişən rəng gözlərindən şimşək atan Elfaraya təklif etdi:
  - Qoy bu, hərbi-iqtisadi döyüş olsun - universal hökmranlıq uğrunda!
  - Qoy belə olsun! - dedi gənc!
  Oynamağa başladılar, kəşfiyyata qarşı kəşfiyyat! Bu vaxt bir-birinin ardınca qablar peyda oldu, qədəhlərdəki şərab dəyişdirildi. Bayram bütün dünya üçün idi. Ətdən sonra müxtəlif qalaktikaların müxtəlif meyvələrini yeyiblər. Burda nə çatmırdı? Onların bolluğu sadəcə heyrətamiz idi. Meyvələrin bəziləri canlı idi, hərəkət etdi, mahnı oxudu. Hər şey çox əyləncəlidir, musiqi səslənir, qəribə bir şey baş verir.
  Xüsusilə, tərəvəz və meyvələr əsl döyüş oynayır. Üstəlik, davamlı və çox geniş miqyaslı. Bundan sonra "öldürülmüşlər" sadəcə olaraq hərbçilər tərəfindən yeyilir. Hamısı çox qrotesk görünür! Xüsusən də soğanla çəyirtkə qarışığı əmri alanda, müxalifət isə moruqla dələ qarışığıdır. Eləcə də elə tərəvəz və meyvələr var ki, insan kənd təsərrüfatında analoqunu belə tapa bilmirlər.
  Vladimir və Elfaraya alqışladılar və ayaqlarını silkələyərək orada asdılar.
  Gənc peşiman olduğunu görüb dedi:
  - Belə gözəllik, hətta onu yemək heyf!
  Qız oynaqcasına cavab verdi:
  - Əsl maçonun ehtiras ləyaqətinin böyük, qaynar, ətirini udmaqdan daha xoş bir şey yoxdur!
  - Və bir az meyvə yeyin!
  Həqiqətən, tərəvəz və meyvələr həşəratların müdafiə etdiyi qalaya hücum etdi.
  Həşəratlara şahmat taxtası kimi damalı naxışlarla boyanmış zolaqlı böcək əmr edirdi. Onun qıvrılmış buynuzları gümüş dəbilqəsinin qazılmış deşiklərindən çıxaraq əsəbi tərpənirdi. Möhtəşəm balerina ayaqları olan sarı-yaşıl bloka bənzəyən məxluq yaxınlıqda tullanırdı. Zəngli səsi ilə əmr verməyə çalışdı:
  - Yaxşı, həşəratları çıxaraq.
  Cəsur musiqi çalmağa başladı. Qızıl qalxanlı və zirehli gözəl qaz tumurcuqları bir-birindən ayrılmış darvazadan çıxdı.
  Eyni zamanda qalaya, rəflərin örtüyü altında meyvə-tərəvəz yığılırdı. Onlara əsl Senor Pomidor əmr edirdi. Bir tank kimi böyük, hər birində balta tutan dörd əllə. Burnu isə kök kimi uzundur. Və burada yerkökü özləri var. Yerkökü mahnı oxuyarkən yürüş edir:
  - Bir iki üç dörd beş! Dovşan boz ördək vurmaq üçün çıxdı!
  Tırtıllar onun üstünə qaçdılar və qırğın başladı. Nizə pomidorun qarnını deşdi, suyu səpildi. Tərəvəzlər geri çəkildi, lakin limonlar döyüşə atıldı. Bütün limon ordusu.
  Kömək gəldi!
  Vladimir başını tərpətdi:
  - Bu zibildir! Ümumiyyətlə, belə qaydasız döyüşlər insanlarla daha maraqlı olur. Budur, həşəratlara qarşı tərəvəz və meyvələr nə qədər cəfəngiyatdır!
  Elfaraya mənə saç rəngi (iradə səyi göstərərək) qeyd etdi:
  - Bir növ folklor, ancaq bir az axmaq! Mən də bu cəfəngiyyatı sevmirəm!
  - Əslində mən fərqli bir şey istəyirdim! Bir növ melodram, bütün bu döyüşlər məni xəstələndirir. Ya da fəlsəfi bir şey!
  - Məsələn, Homer? - Elfaraya təklif etdi.
  - Və ya Sezar, bəlkə də Neron. Ümumiyyətlə, Neron kifayət qədər maraqlı insandır, aktyor-imperatordur. Romantik təbiət!
  - Heyrət! Vay! Onun xristianları öldürməsi sizi narahat etmir?
  - Son zamanlar bir çox alimlər xristian ənənəsinə şübhə ilə yanaşırlar. Mənim arzum belə deyilmi? Və xristian pasifizmi yenilməz imperiyanı məhv etdi!
  Elfərəya əsnəyərək:
  - Zaman maşını ixtira etmək necə də gözəl olardı. Bu halda: antik dövrün bir çox sirlərini öyrənərdik.
  Vladimir bir-iki qurtum içdi:
  - Bəli! Məsələn, Sezarın öldürülməsinin arxasında duran əsl təşkilatçı kimdir. Ümumiyyətlə, "Spartak"a kömək etmək istərdim. Deyirlər ki, o, nəcib idi.
  - Bəziləri isə onun sadəcə quldur olduğunu düşünür! Burada birlik yoxdur! Məsələn, Stenka Razinin qiymətləndirmələri ziddiyyətlidir.
  - Razin mütərəqqi idi və qalib gəlsəydi, Rusiya üçün daha yaxşı olardı! Mən şəxsən Stepan Timofeeviçə böyük hörmətim var! Onun təhkimçiliyə son qoymaq, bütün insanları kazakları azad etmək və ümumi seçki hüququnu tətbiq etmək ideyası çox mütərəqqidir. Stepan yoxsulluğa, işgəncələrə son qoymaq, insanlara usta üçün deyil, özləri üçün işləmək imkanı vermək istəyirdi. - Vladimir hərarətlə dedi. - Bu pisdir!?
  Elfaraya saçını qaşıdı:
  - Cəhənnəmə gedən yol yaxşı niyyətlə döşənib! Stenka həqiqətən yaxşı demək istəyirdi, amma məlum oldu: yalnız bir neçə on minlərlə əlavə cəsəd. Stepan özü pis başa çatdı!
  - Amma işgəncə altında ləyaqətini qoruyub saxladı! Hər kəs qalib gələ bilər, amma çoxları ləyaqətlə məğlub ola bilməz! - Vladimir bunu bir qədər teatral şəkildə dedi.
  - Bəlkə bu barədə haqlısan! Amma hələ də diri olmaq ölü olmaqdan yaxşıdır! - Elfaraya əli ilə stəkanı sıxaraq kuba çevirdi. - Yoxsa başqa cür düşünürsən!
  - Ölən qəhrəman diri qorxaqdan yaxşıdır! - Vladimir pafosla dedi.
  - Yəqin ki! Amma həyatı da qiymətləndirmək lazımdır! Bilirsiniz, bu axmaq tərəvəz döyüşünün də öz cazibəsi var.
  Limon ehtiyatından endirilən güclü zərbə ilə düşmən qülləyə geri çəkildi. Böcəklər geri çəkildi, itki verdi və düşdü. İçində alışan qarışığı olan bir neçə qazan partladı və çəyirtkələr alovlanaraq və cik-ciklə geri çəkildilər. Qanadlar xüsusilə yaxşı yanırdı. Onlar soyularaq müxtəlif istiqamətlərə uçdular.
  Lakin buna cavab olaraq ağır daşlar tərəvəzlərə dəyib. Bir daş limona dəydi, onu yıxdı və şirəsi sıçradı. Bibərlə birlikdə başqa bir tərəvəz də mıxlandı, qırılan yerkökü ölüm sancılarında qıvrıldı. Daşların bəziləri uclu idi, duzlu suyu sıxaraq xiyarların içinə düşdü. Duzlu suyun isti damcıları yandı, tərəvəzləri qovurdu və meyvələrin partlamasına səbəb oldu.
  Böcək komandiri yüksək səslə cızıltı ilə əmr verdi:
  - Gəlin onları vuraq! Yaxın döyüşə girin! Çəyirtkələr, dırnaq fayllarınızı istifadə edin və qabığını delin.
  Nəhəng qarpız cavab olaraq qışqırdı:
  - Buğumayaqlıları əz! Gəlin daha da sıxlaşaq, dart atın!
  Xiyar hər cür şeyi ataraq aktiv şəkildə çırpıldı.
  Döyüş əyləncəli görünürdü, lakin o qədər də gözəl deyildi. Hər tərəfə səpələnmiş ləzzətli cəsədlər daha sonra müxtəlif yeməklər şəklində əsgərlərin süfrələrinə düşdü. Cizgi film döyüşünü izləmək əsl qırğından yenicə sağ çıxan döyüşçülər üçün zövq verir.
  - Əla frikassee! - Elfaraya dedi. - Ətlə birlikdə əla görünür!
  Vladimir bir tikə çeynədi, ət yemək borusundan aşağı sürüşdü, dadı daha kəskin idi. Gənc adam burnunun ucunu qaşıdı.
  - Hər şey nisbidir!
  - Nəyi müqayisə edə bilərsiniz, çünki qısa ömründə ilk dəfə yemək yeyirsən!
  - Heç nə ilə! Amma başqa nöqteyi-nəzərdən baxsanız, yemək yemək nəcisin məhvinə gətirib çıxarır.
  - Yəni qədim zamanlarda tualet adlanan şey!
  - Niyə tualet! Sort sözü nə deməkdir - Vladimir soruşdu.
  - Yox! Daha çox müxtəliflik sözünə bənzəyir! Məsələn, birinci dərəcəli nəcis!
  - Yoxsa ikincinin pisliyi!
  Döyüşçü göz yaşlarına boğuldu, onun gülüşü o qədər gözəldir ki, ruhunuzu qaldırır:
  - Və görürəm: qədim insan dilini bilirsiniz! Ümumiyyətlə, bu təqdirəlayiqdir!
  Vladimir gözlərini yumdu:
  - Və parlaq! Bilirsən, qız, qədimlər nitqinə nə qədər zəngin fikirlər palitrası qoyurlar.
  Elfaraya sakitcə etiraz etdi:
  - Palitra bədii termindir! Məncə daha uyğun tərif belədir: qamma!
  - Ola bilər! Amma ümumilikdə robotların çəkdiyi müasir dünyada təsviri sənət tənəzzülə uğrayıb. Keçmişdə, qədim zamanlarda, eyni Leonardo Davincinin nəinki rəsm çəkdiyi, həm də icad etdiyi fərqli bir məsələdir.
  Qız odlu qıvrımlarını silkələdi, onlardan hərfi istilik çıxdı:
  - Leonardo Davinci, hələ də bütün zamanların ən yaxşı rəssamı hesab olunur! Düzdür?
  Vladimir bir az düşündü (səhnəyə qısa bir nəzər saldı, baş komandir böcəyi çevrildi və şirədə üzdü), cavab verdi:
  - Dahiliyi nə xətkeşlə, nə də superlazer və hiperskanerlə ölçmək olmaz. Dahilər qalaktikası olanda kimin ən yaxşı olduğunu söyləmək çətindir!
  Elfaraya razılaşmadı:
  - Qətiyyən belə deyil! Bəstəkarlar arasında Bethoven ən yaxşısı, fantastika yazıçıları arasında isə Jül Vern elmi fantastikanın banisi kimi qəbul edilir. Rus şairləri arasında Puşkin tanınmış avtoritetdir! Və yazıçılar Lev Tolstoy!
  Vladimir yumşaq bir şəkildə etiraz edərək qeyd etdi:
  - Elmi-fantastik yazıçılardan: ən yaxşısı Oleq Rıbaçenkodur, o qədər silah növləri icad edib ki, başınız fırlanır. O isə döyüşləri elə rəngarəng təsvir edir ki, sanki bizim dövrümüzdə doğulub boya-başa çatıb!
  - O, artıq dirilibmi?
  - Bilmirəm! Mənə hesabat vermədilər!
  - Jül Vern mütləq dirildi, layihəyə qatıldığını deyirlər: zaman maşını!
  - Heyrət! Vay! Bu, olduqca mümkündür! Jules Verne, o, iyirminci və iyirmi birinci əsrlərin bir çox alimlərindən daha ağıllı idi. Gələcəyin elektrik enerjisi ilə işləyən avtomobillərə aid olmasına inanmaq tamamilə məntiqli idi. Düzdür, iyirmi birinci əsrdə özünün Jül Vern peyda oldu - hiperplazmanı icad edən Oleq Rıbaçenko - müasir mühərriklərin əsasını təşkil etdi və onun istehsalının əsas prinsiplərini təsvir etdi!
  - Bu, həqiqətən dahi idi!
  - Və qəribəsi budur ki, Jül Vern kimi, onu dərhal dərc etmək istəmədilər! Ümumiyyətlə, müasirlər çox vaxt əsl dahiləri aşağı qiymətləndirirlər! Və onlar adiliyi yüksəldirlər!
  - Bəli, belə olur! Fiqaro dediyi kimi - ağıllı şəkildə irəliləmək! Slavyan ortabablığı zirvədə hökm sürür!
  - Yaxşı, elə deyil! Əks halda kainatı fəth etməzdik! Və burada, ilk növbədə, elm köməyimizə gəldi!
  Vladimir fəlsəfi olaraq qeyd etdi:
  - Paradoksal olaraq, insanın Allah kimi olmasına imkan verən fiziki zəifliyi idi! Meymunun qolları daha uzun olsa belə, heç vaxt çubuq götürməzdi!
  Elfaraya brilyantdan da parlaq dişlərini yelləyərək gülümsədi:
  - Və nə! Bu da həqiqətdir! İnsani pisliklər tərəqqiyə səbəb olur və bizi hər şeyə qadir olana yaxınlaşdırır! Qorxaq zireh, tənbəl - təkər, zəif - durna, qarınqulu - işlətmə dərmanı, iddialı - təyyarə, darıxdırıcı - kino, maraqlı - internet, sadist - dinamo! Hər böyük kəşfin arxasında bir pislik dayanır! Əsas ehtiraslar yüksək texnologiyaya malikdir!
  Vladimir alnını sildi:
  - Bəli! Çox orijinal bir qeyd! Ümumiyyətlə, bu dünyaya tamamilə təzə baxışdır!
  - Adəmə günah işlətmə, o və onun nəsli çəmən heyvanlardan yalnız danışıq qabiliyyətinə görə fərqlənirdi! - Elfaraya arxayınlıqla dedi. - Yoxsa mən haqlı deyiləm!
  - Düz deyirsən, amma bunun məsələyə dəxli yoxdur! Ümumiyyətlə, tərəqqi bizi güclü etdi! Bunu inkar etmək olmaz, amma eyni zamanda biz insan olmağı dayandırmışıq! İndi - yalnız əsgərlər!
  Elfaraya pafosla düzəliş etdi:
  - Böyük əsgərlər!
  - Elə olsun! Mən daha çox həzz və daha az ağrı istəyirəm. Əks halda daimi əzab çəkirsən, bu çox yorucudur! Bu, gün ərzində kürəyinizdə kvazarla və ya bəlkə də qarnında qara dəliklə qaçmağa bənzəyir!
  Elfaraya başını tərpətərək güldü.
  - Və mən ağrını xoşlayıram! Onun haqqında çox cəlbedici bir şey var! Qara dəlikdəki kimi! Bunu heç başa düşə bilməzsən!
  - Etməyəcəyəm, vəhşicəsinə qışqıracağam! ağrıları sevirsən?
  - Bəli! Və buna görə də, bunlar sinir hüceyrələri boyunca güclü siqnallardır, yəni beynin hiperplazmatik maddəsində həyəcan yaradırlar. Və bu həmişə gözəldir! - Qız dodaqlarını yaladı, birdən iki ləzzətli dili var idi.
  - Deyəsən bu dünyadan deyilsən! - Vladimir təəccübləndi.
  Qız nimçədən bir dişlədi və yenidən gözlərinə zillədi:
  - Bəs niyə! Yalnız güclü ağrı siqnalını həzz zonasına köçürməlisiniz. Qədim dövrlərdə belə bir çox insanlar onu sevirdilər və ağrıları vəhşi bir həyəcana çevirməyi bilirdilər!
  Vladimir sevindi:
  - Bilirəm! Onların adları mazoxist idi!
  Elfaraya başını tərpətdi:
  - Bu belədir! mazoxistlər! Adi insanlar rəf sürməkdən həzz alırdılar, amma siz edə bilməzsiniz!
  - Ağrıdan həzz alırsan? Əla! Hiperplazma! - oğlan qışqırdı.
  - Mən zarafatçını bilirəm ki, sənsiz özümü pis hiss edəcəm! Və heç kim sizin əziyyətinizi bölüşməyəcək! Dalğalar arasında üzək, hüdudsuz pislik! Orgazm anında sönmək: nəbz, nəfəs! - Elfarayın güclü və erotik sinəsi ilə oynayaraq oxudu.
  Vladimir bu mahnını çox bəyəndi, hətta rəqs etməyə başladı:
  - Ayaqların təkər kimidir, top kimi!
  - Sakit ol, axmaq! Mən görürəm ki, çox sürüşüb!
  - Mən axmaq bir axmaqam! - Vladimir uçdu və oxu ətrafında fırlanaraq onlarla dəfə çevrildi.
  Elfaraya da onunla yola düşdü və cütlük rəqs etməyə başladı. Görünür, digər əsgərlər bunu verilmiş əmr kimi qəbul edərək bir növ dəyirmi rəqs, daha doğrusu, çoxlu dairəvi rəqslər zəncirləri yaratdılar.
  Elfaraya təklif etdi:
  - Bəlkə biz enerji mübadiləsi apara bilərik!
  - Bu bir növ hiperfuckingdir!
  - Bu belədir!
  Oğlanlar və qızlar bir-birlərinə enerji şüaları, xüsusi növ biocarələrlə atəş açmağa başladılar. Buna hiperfucking deyilirdi! Hər şey olduqca layiqli görünürdü, lakin əsgərlər sadəcə bir-birinin ardınca qaçdılar, havada inanılmaz atəşfəşanlıq parladı.
  Hər şey sadəcə qəşəng, tamamilə nəfəs kəsici görünürdü!
  Qızlar və oğlanlar getdikcə çılpaqlaşdılar və daha da hiper sikişmə orgiyaya çevrildi.
  Burada heç bir təxəyyül onların nə etdiklərini, milyonlarla çılpaq və çox gözəl oğlan və qızların bir anda kosmosda qaçdığını təsvir edə bilməz. Ehtiraslı reallıq hətta ən zəngin təsəvvürü də alt-üst edəcək! Bir sözlə, uşaqlar çox əyləndilər.
  Bayram başa çatdıqdan sonra ən vacib iş başladı - mükafatların paylanması.
  Döyüşçülər böyük bir zalda düzülmüşdülər. Vladimir bir qədər cəsarətlə zahiri güzgülü döşəməyə baxdı. Hiperalmazdan hazırlanmışdı, adi almazdan fərqli olaraq valentliyi 1024 və milyon dəfə daha sərt idi. O, həm də çox, bəlkə də iki yüz dəfə daha parlaq parıldadı.
  Gənc oğlan Məhv ordeni ilə təltif edildi - ikinci dərəcəli, bu, kifayət qədər yüksək bir əlamətdir. və müvəqqəti bir ulduzlu zabit müavini rütbəsinə layiq görüldü. Bu, maaşın əhəmiyyətli dərəcədə artması demək idi və komandirin istəyi ilə o, ya sıravi qala bilər, ya da onlarla əsgərin komandanlığını ala bilərdi. Və bu yeni bir oğlan deyil, bir növ gücdür! Adətən ordenin ikinci dərəcəsi üçüncü və dördüncü ilə birlikdə verilirdi ki, bu da özlüyündə olduqca şərəflidir. Elfaraya oxşar mükafatlar dəstini və bənövşəyi ürək qazandı! Sonra Vladimir əsəbiləşdi: qız onun yanından keçdi. Ancaq paxıllıq layiqli hiss deyil: əsgərlər və indi demək olar ki, zabitlər ruhən qardaşdırlar. Ən davamlı metal, plastilindən daha yumşaq - odlu ürək və buzlu soyuqqanlılıqla sərtləşmədən!
  Sifarişləri şəxsən başqa bir çox cazibədar qız asdı: beşulduzlu general Lyudmila Karpovna!
  Komandirlər arasında, o cümlədən ümumi səviyyə: qızlar oğlanlardan daha tez-tez rast gəlinir, bu, qadınların çoxluq təşkil etdiyi dünyanın ümumi nisbətidir. Həqiqət həddən artıq böyük deyil. O, hamıya gülümsədi, hətta Vladimirə göz də vurdu.
  - Nə şirindi, sifarişi bəyəndim!
  Oğlan qışqırdı:
  - Hə! Quasar! Baxmayaraq ki, mən buna layiq olub-olmadığımı düşünürəm!
  Əbədi gənc general qışqırdı:
  - Əlbəttə, buna layiq idi! Mükafat xüsusilə dəyərlidir ki, ilk döyüşdə fərqləndiniz!
  Bu başlanğıcdırsa, son nə olacaq!
  - Ümid edirəm qələbə qazanar!
  - Ümid sonuncu ölür!
  Vladimir çox yaltaqlandı. Karyeramın başlanğıcı ən çılğın gözləntilərimi üstələdi. Və hesab etsəniz ki, qocalıq yoxdur və təqaüdə çıxmaq təhlükəsi yoxdur, o zaman kim bilir bu, marşallara, ya da daha yüksəklərə yol açmayacaq. Təəssüf ki, o, imperator ola bilmədi - seçilmişlərin çoxu budur! Ancaq bütün kainata cavabdeh olmaq çox yükdür. Kainatı çiyinlərinizdə nə tutmalısınız! Güc həmişə sevindirici deyil; həll edilməli olan o qədər çox problem var və qutuda bir jak kimi ortaya çıxan müxtəlif problemlər, bir çoxuna heç vaxt insanın toxunmadığı katrilyonlarla dünya var . Nitsşe düzgün yazıb: heç bir, hətta ən mükəmməl psixika Tanrının yaşadığı yükün öhdəsindən gələ bilməz. Hər saniyə eşitmək necədir: kompüterin donması və nənənizin ölümü, arvadınızın xəyanəti və həzmsizliyi üçün günahlandırıldığınız zaman milyardlarla dua və milyardlarla lənət. İki ordu eyni anda bir qələbə üçün dua etdikdə, bir milyon insan yeganə qazancı iddia edir. Allah olmaq və hamını bir anda xoşbəxt etmək çətindir! Doğrudur, insana ağıl verilmiş, tərəqqinin hüdudsuz, ən anlaşılmaz zirvələrə qədər inkişaf etməsinə imkan verən təbiət qanunları müəyyən edilmişdir. Ümumiyyətlə, müharibədən başqa insan yaxşı yaşayır, texnologiya demək olar ki, bütün arzu və ehtiyaclarını həyata keçirməyə imkan verir. Əgər saray istəyirsinizsə, zəhmət olmasa, robot qullar, istədiyiniz qədər. Öz-özünə hərəkət edərək, təyyarəsiz uçursan: əbədi gənclik, pulsuz yemək, hamı üçün uçan avtomobil. Yaxşı, bütün səviyyələrdə cinsiyyət və orgazm və ya potensial ilə heç bir problem yoxdur. Əyləncə sənayesi isə təsəvvürünüzlə təsəvvür edə biləcəyiniz qədər çılğındır: texnologiya hər şeyə imkan verir! Yaxşı, insana daha nə lazımdır! Bəs reallıq? Tale: bütün ömrünü kazarmada, ağrı-acı çəkərək, daimi məşqdə keçirmək: doğrudanmı bu xoşbəxtlikdir! Və bizə sülh bağlamağa nə mane olur! Ancaq müharibələr həmişə sülhlə başa çatır, yalnız bəzən fəthlər olur. Bəs onların planetlərinin əksəriyyəti tədqiq olunmayıbsa, başqa kainata niyə ehtiyacları var! Vladimirin beynindən iyrənc fikirlər keçdi. Onları qovmağa çalışdı - dəhşətli bidət!
  Mükafat mərasimi başa çatdıqdan sonra əsgər və zabitlər öz kosmik gəmilərinə aparıldı. Və ilk növbədə növbəti məşq oldu. Tanış, rutin, lakin hazırlıqda yeni elementlərlə. Burada Vladimir gözlənilmədən bəxti gətirdi: onu çox sevən Elfaraya şərik oldu.
  On ulduzlu zabit onlara izah etdi:
  - Əvvəlki döyüşdə fərqləndiniz, ona görə də sizin qabiliyyətlərinizi tam anlamaq istəyirik. Yəqin ki, SS-yə - super xüsusi təyinatlılara köçürüləcəksiniz!
  Vladimir qeyd etdi:
  -Genetikanın bizə qoyduğu məhdudiyyətlər var!
  - Müharibə tarixi göstərir ki, istənilən insan təbiətə xas olan qabiliyyətləri üstələyə bilər!
  Əsgərlər dəbilqələrini taxdılar və ətrafdakı dünya bir anda dəyişdi, dəhşətli holoqramlar hərəkət etməyə başladı.
  Vladimir bunun uydurma olduğunu başa düşsə də, bir az qorxaqlıq hiss etdi. Bilirdi ki, maneəli kursu keçmək özbaşına təlim, az-çox ciddi ordu üçün xarakterikdir.
  Elfaraya ona pıçıldadı:
  - Utanma, ortaq! Bu sadəcə sehrli elektronikadır.
  - Utancaq olduğumu haradan almısan! - Vladimir Kaşalotov cəsarətli idi, amma dişləri xaincəsinə cingildədi.
  - Bu, xüsusi şüalanmadır, bizdə qorxu yaradır! Sanki biz yaşıl yeni başlayanlar deyil, təcrübəli döyüşçülər olduğumuzu unutmuşuq! Tərəfdaş gəncin sinəsini yumşaq bir şəkildə sığalladı. Gözləri yanırdı.
  - Mən cəmi bir gün döyüşdüm, amma bütün ömrüm boyu məşq etdim!
  . Əvvəlcə bütün silahlardan onlara yalnız kiçik, möhkəm lazer xəncəri verildi.
  Hətta o qədər də ciddi görünmürdü. Həqiqət yüngül idi və bir az da genişləndirilə bilərdi. Birinci düşmən dimdiyi qabığından çıxan tikanlı ilbizlərə bənzəyirdi. İlkin yol bəzi yerlərdə sürüşkən olan fırlanan səth boyunca idi. Buna görə də, Vladimir düşmənin hücumundan yayındı və az qala yıxıldı. Dostu böcəyi vurdu, onu iki hissəyə kəsdi, parçaları düşdü.
  - Xəncərlə işlə! - Elfaraya qışqırdı. "Onlar görünmək istədikləri qədər qorxulu deyillər."
  - Diqqət etdim! - Vladimir dedi. - Bədəndə qəribə bir şey olsa da. Sanki sinir ucları donmuşdu!
  - Görəcəksən, vur! Bütün "defrost" budur!
  Bəziləri insanlara bənzəyən, digərləri çoxlu çəngəlləri olan virtual canavarlar onlara hücum etdi. Bu dəfə Vladimir ayıq-sayıq idi. Əks zərbə ən yaxın düşməni silkələdi. Növbəti öldürdüyü kişi hermafrodit idi. Mən belə bir qəddarlığa qətiyyən yazığım gəlmir. Ancaq qılınclı bir kalamar bənzəməsi az qala başını götürdü.
  Qılıncla tutulandan sonra bədənim ağrımağa başladı.
  - Bu iyrəncdir, məni incitdi! - Vladimir lənət etdi. - Mən özümü bu qədər yöndəmsiz hesab etmirdim.
  - Heç virtual canavarlarla döyüşmüsünüz? - Elfaraya soruşdu.
  - Ananas meymunu ilə! O, məni təqib etdi və mən az qala öləcəkdim. Baxmayaraq ki, bəzi ekssentriklər var ki, bütün meymunlar mehribandır və insanları onun qardaşı olduqları üçün sevirlər.
  - Rəqiblərimiz nə yaxşı, nə də şərdir. Piratların üzdüyü dəniz kimi biganədirlər.
  - Daha çox vakuum kimi. Dəniz isti və mülayimdir. - Gənci banan və pələng qarışığı, dişləri yerinə raketlər vurdu və onun üzərinə atıldı. - Bu maneə kurslarında başımda qara dəlik var. Doğrudur, indi bədəndə pis bir şey olur.
  - Düzünü desəm, mən də qorxuram!
  Oğlan və qız hərəkətə davam etdilər. Əvvəlcə canavarlar o qədər də sürətli deyildilər, bu da işi asanlaşdırdı. Ancaq Vladimir və Elfaraya boşalmalardan bir qədər təsirləndi. Daha da pisləşdi, çünki canavarlar atəş açmağa başladılar. Vladimirin mədəsi yandı və o, əsl ağrı hiss etdi.
  - Bu, mənim bağırsaqlarımı çevirmək istəyimə səbəb olur! - Dedi.
  - Və mənim üçün asan deyil! - Qız sağ çılpaq döşünü göstərdi. Ondan qan damırdı. Onlar ətrafda fırlanan Vladimirə tüpürdülər, gənc çox gecikdi və çiyninə dəydi, açıq-aydın sümükləri qırıldı. Adi insanın sümükləri qırılanda isə o qədər ağrıyır ki, şokdan ölə bilərsən. Kaşalotov sıradan bir insan olmasa da, bu dəqiqə özünü yersiz hiss edirdi. O, qabiliyyətlərini iflic edən xüsusi, son dərəcə zərərli dalğalar hiss edirdi.
  - Özümü pis hiss edirəm! - Vladimir huşunu itirdi. Qız peşəkar bir hərəkətlə onun üzünü ovuşdurdu.
  - Qara dəliyə dalma, əziz cəngavər. Şüur geri döndü, amma onunla birlikdə ağrı. Vladimir inlədi, zəiflik onu boğdu:
  - Daha getməyəcəyəm.
  - Nəmlənməyin! Burada ilk yardım dəsti var.
  Doğrudan da, maneə kursu kompüter oyunu kimi idi. Əlavə həyatlar var və vacib olan ani regenerasiyaya səbəb olan enerjidir. Bəli, çətin idi, amma uşaqlar öyrəndilər.
  - Əsas geri çəkilməmək və təslim olmamaqdır! - Elfaraya dedi. O da rahat deyildi, hərdən səhv edir, ağrılı zərbələr alırdı. Sonra cütlük buna öyrəşdi və daha ahəngdar hərəkət etməyə başladı. Növbəti mərhələdə onlar havada üzən göbələklərin üzərinə tullanmalı, uçan bıçaqlardan yayınmalı, tikanlı məftillərin üstündən sürünməli idilər. Döyüş getdikcə şiddətləndi və rəqiblər getdikcə daha sürətlə hərəkət etdilər. Düzdür, ələ keçirilən silahlardan virtual istifadə etmək mümkün oldu, lakin xassələrində əsl ölüm daşıyıcılarına olduqca bənzəyir.
  Xüsusilə Vladimir çoxbarrelli vibrotiri sınadı! Kosmosda kiçik çatlar əmələ gətirdi. Düzdür, üç atışdan sonra o, dağıldı, lakin bir neçə rəqibini biçdi.
  "Pis deyil!" dedi gənc.
  - Bubble plazma başlatma cihazı almağa çalışın! - Elfaraya məsləhət verdi.- Bu, çox daha təsirli olacaq.
  - Yaxşı, bu da pis fikir deyil. Bəs o harada?
  - Bu o qədər kiçik borudur ki, pioner buynuzunu xatırladır. Ona üfürün və hiperplazmik şəlalənin sürətli uçuşunu görəcəksiniz.
  Gənc oğlan yaylım atəşindən çətinliklə yayındı, qırılmış səthlə bir az süründü və dəmirçi tərəfindən tutuldu. Vuruldu.
  Baloncuklar ehtiyatla sıçrayaraq qıvrılan bir xəttlə yağırdı və vurduqları canlılar partladı.
  - Nə! Pis deyil! - Elfaraya dedi. - Sadəcə onu aşağıya vurun ki, daha az baloncuk səmaya uçsun.
  - Əlimdən gələni edirəm!
  - Çalışın və təəccüblənməyin!
  Qız da güclü bir silah götürdü və ondan istifadə edərək, əyilməz güc nümayiş etdirdi.
  Döyüş getdikcə daha maraqlı oldu. Burada onlar əvvəlcə ayaqlarının altından su axdığı, sonra isə dəhşətli dərəcədə sürüşkən maye heliumun axdığı, yuxarıdan və aşağıdan güclü lazerlərin atıldığı, məhvedici qumbaraların partladığı bir planetdə döyüşürlər.
  Vladimir eyni anda iki əli ilə cavab atəşi açdı və hətta simit rəqsi etdi.
  O, bir neçə dəfə sol ayağını kəsərək tutulub. Partnyorum sayəsində o, mənə həyat qurtaran ilk yardım dəstini götürməyə kömək etdi. Ayaq böyüdü.
  -Sən gözəlsən Elfaraya.
  Döyüşçü nifrətlə xoruldadı:
  - Və sən zəifsən, Vladimir. Körpələr belə vəhşi ağrılara dözür, siz isə inildəyirdiniz!
  Gənc özü deyildi, onu nəsə narahat edirdi:
  - Hazırda mən hər şeyi daha kəskin şəkildə qəbul edirəm!
  Daha bir sıra canavarları yerə qoyan Elfaraya gülümsəyərək dedi:
  - Hər halda səbirli olun!
  Oğlan ah çəkdi, danışmaq inanılmaz dərəcədə çətinləşdi:
  - Gərək, mən kişiyəm!
  - Məhz o adamdır! - Bir anlığa dodaqları bağlandı. Vladimir gənc qadının öpüşünün ballı şirinliyini hiss etdi.
  - ilahə!
  - Lüsifer! - qız cavab verdi.
  Daha sonra güclü küləklərlə daim dəyişən atmosferə girdilər. Ya öndən üfürür, ya da əksinə, arxadan sıxılır. Düşmənlər isə daim dəyişir, gah arı kimi uçur, gah da zəhərli ilan kimi sürünürlər. Amma siz daim döyüşə gəlirsiniz, bir platformadan digərinə tullanır, hətta süni milçəkləri və kərtənkələləri ayaqlarından tutub onların köməyi ilə tələlərdən uçursunuz. Bəzi nümunələr: xüsusilə kəpənəklərin və çiçəklərin hibridləri: heyrətamiz dərəcədə gözəldir. Və cırcırama ilə lalənin qarışığı şıltaqdır, göy qurşağının bütün rəngləri ilə ağılları kəsən qoxu ilə... Kvazar! Çılpaq ağızlar arxadan elektron siçan tələləri kimi tıqqıldayır, metr uzunluğunda dişlər şimşək çaxır. Daha böyük beş metrlik və hətta on metrlik dişlər də var. Vladimir onların yanından keçə bildi. Canavarlardan biri: bir tank və bir əqrəbin hibrididir, nərilti ilə partladı, yandırıcı konfetləri səpdi:
  - Şəkil çəkmirik! Kvarkları tutmurlar! - cəsur döyüşçü oxudu.
  Yenidən gənc adam məhv flaşlarından zərər alır. İndi isə qız daha da pisdir, ayağını yenidən qoparıblar. Ancaq geri çəkilməyi düşünmədən məharətlə bir əzaya tullanır. Bununla belə, getmək üçün heç bir yer yoxdur.
  - Bizim bir yolumuz var, ya sağ qalmaq, ya da ölmək! - Elfaraya bir qədər bayağı pafosla dedi.
  Gənc təsdiqlədi:
  - Və yalnız birlikdə! Buzlu efirdə qara dəlik daha parlaqdır: yanan bir cüt ürək parlayır!
  İnanılmaz səylər və qeyri-insani gərginlik bahasına bədənlərində yaşayış yeri qalmasa da, bunun öhdəsindən gələ bildilər.
  Növbəti mərhələ səhradır: vəhşicəsinə əmilən yaşıl qumla bir saniyə dayanmaq mümkün deyil, ayaqlarınız ilişib qalır və hələ də vurub bıçaqlamaq lazımdır. Burada maskalı, bəziləri zirehli silahlılar onlara qarşı döyüşür. Müxtəlif növ döyüşçülər var, kaktus, böcək və açar ilə bir əqrəbin həm insanları, həm də hibridləri var! Gizlənə və ya qaça bilməyəcəyiniz cazibə təyyarələri uçur, lazer şüaları qumu səpələyəcək. Bədənə dəyəndə: cəhənnəm dərdi, içi sanki rulonla sıxılmış, isti yağla doldurulmuşdu. Tetraletlər suya dalırlar, çoxlu qızdırılan göz yuvaları olan iyrənc kəllələr şəklində bombalar atırlar və məhv olmaq susuzluğunda qəzəbli şüaların şüaları saçırlar!
  Ancaq Vladimir itirilmədi. O, çayların arasından keçərək bir növ rəqs edir.
  Elfaraya hətta sataşdı:
  - Rus fiti: qanadlar yanınızda uçur!
  Vladimir qaldırdı:
  - Komandir, alaylarımız düzülüb!
  Gənc oğlan və qız birlikdə qayçı ilə "şəlalə reaktivi" texnikasından istifadə edərək düşmənləri sulu bağlamalara qoydular. Bir çox müxtəlif canlılar parçalandı, əzildi və ya alovlandı. Bu heyrətamiz qroteskdir - komediyasız deyil, xüsusən də uçurtma və balta şəklində olan tetralet vurulduqda qızıl və firuzəyi rəngli xallı tırtılların axan axınına çevrildikdə:
  - Atıcılıq edəndə, ayaq barmaqlarının üstündə dur, hərəkətliliyin daha çox olacaq. - Elfaraya təkid etdi
  Vladimir avtomatik olaraq fərq etdi:
  - Daha az sabitlik.
  - Necə deyərlər, dinamika həmişə statikdən güclüdür!
  Qız sözlərini təsdiqləmək üçün çəlləkləri olan qalay qutusuna bənzəyən tələsik strukturu şüa ilə kəsdi. Parçalara parçalandı və düşdü, parçalandı. Artıq uçuşda məğlub edilmiş hədəfin parçaları bənövşəyi hibridlər sürüsünə çevrildi: bumblebees və şimpanze. Bu qəribə varlıqlar bir-biri ilə vuruşurdular: hər an getdikcə kiçikləşərək virtual döyüş atmosferində əriyirdilər:
  - Yaxşı, necə? Quasar? - Elfarayın qaşlarını toxuyaraq soruşdu.
  - Çox gözəl, əsas odur ki, layiqli! - Vladimir fərq etdi. - Lazerlər və plazma arasında yaşamaq gözəldir! Və planetin partladığını eşidin!
  Qız güldü:
  - Və mənimlə döyüşdə orgazm yaşayın! Və gəzintiyə çıxın və ürəyinizcə əylənin! Təqdir etdiyim şey kişilərdə yumor hissidir.
  Vladimir Kaşalotov növbəti hədiyyəni oynaq şəkildə məhv etdi. O, poladla örtülmüş loga bənzəyirdi. Dərhal partlamadı, daha bir neçə ittiham tələb olundu. Öz növbəsində, caynaqlı qarmaqlardan püskürən şüalar sperma balinasının əlini kəsdi.
  - Bu, kosmosun uçurumudur! - qıcıqla qışqırdı. - Belə bir şey düşünməliyik.
  Elfərəya istehzalı kimi ağzını kəsdi:
  - Nə haqqında danışırsan?
  - Üzümə kərpiclə vur. - Bir əl işləmir. - Vladimir qeyd etdi. - Oh, mənim super bədənim haradadır!
  - Narahat olmayın, tezliklə daha çox, yenilənən canlı bədənlər olacaq.
  Məlum oldu ki, o, yanılmayıb. Ancaq dərman kifayət etmədi, əl sağaldı, lakin çoxsaylı kəsiklər və ağrılar qaldı.
  Növbəti mərhələ vulkan püskürməsidir, düşmənin döyüş kiborqlarına atəş edərək inanılmaz sürətlə zirvəyə tələsməlisən. Kiborqlar isə sadəcə olaraq nalayiq şəkildə iddialıdırlar: qədim Hollivud terminatorlarının hibridləri və kosmik təkamülün müasir yaradıcılığı: ultra-dioaktiv tankozavrlar. Vladimir Kaşalotov (adətən onun üçün xarakterik deyil) artıq ölümcül yorğun idi, canavarlar və ətrafdakı düşmən mühit onun gözləri önündə titrəyirdi və bütün bunların sonu görünmürdü. Elfaraya da yıxılmağa başladı:
  - Oğlum, sənin üçün nə qədər çətindir!
  Sperma balinaları heyrətlə cavab verdi:
  - Və görürəm ki, çökməyə doğru sürüşürsən!
  - Çoxdandır ki, belə məşq etmirəm. Ümumiyyətlə, biz sülhpərvər imperiyayıq və heç kimə hücum etmək fikrində deyilik, daha doğrusu, niyyətimiz yox idi, amma hər bir fərd hərbi hazırlıq yolundan keçir. Axı bu zarafat deyil: min ildən artıqdır ki, müharibə gedir! Beləliklə, hər halda özünüzü keçin! Neytron ulduzunun səthində yeddi il keçirdim!
  - Vay, yeddi il çox şeydir!
  - Yaxşı, birincisi, biz indi demək olar ki, qeyri-müəyyən müddətə yaşayırıq, ikincisi, tam bir zövq və əyləncə sənayesi olan bir neytron ulduzunda olduqca rahatdır. Bu əyləncəli əyləncədir. Cazibə qüvvəsi zərərsizləşdirilir! sən kvasar oğlansan?
  - Hələlik xüsusi super sevinc yoxdur! - Diqqət etdim, yorğun Vladimir.
  - Sizi qəsdən itələyirlər ki, heç olmasa orduda xidmətlə bağlı nəsə başa düşəsiniz. Heç bir məşqiniz yoxdur, yoxsa sadəcə zəifsiniz? - Elfaraya canavarlara çılğın atəş açmağı dayandırmadan soruşdu.
  Vladimir arxadan atəş açıb bəzən doğrayaraq (sonuncu daha çətindir), çətinliklə nəfəsini tutaraq dedi:
  - Keçmişdə də vaxt var idi: rus ordusu tamamilə peşəkar idi. Orada pul qarşılığında könüllülər xidmət edir və onlar müxtəlif ölkələrdən cəlb olunublar.
  - Yəni muzdlular! - Elfərəyə yekunlaşdırdı. - Amma onlar etibarlı deyillər və daha çox ödəyənin tərəfinə keçə bilərlər.
  Vladimir, ziyilli cırcırama şəklində başqa bir çirkin əsgəri kəsərək kədərlə ah çəkdi:
  - Belə bir şey istisna deyil. Amma yenə də muzdluların əksəriyyəti Rusiya vətəndaşlarıdır. Bu o deməkdir ki, onlar Vətənə xəyanət etməyəcəklər. Və sənə xəyanət etmədilər!
  Döyüşçü çılpaq ayaqları ilə şüa tapançasını göstərdi və əzildi: makaka ilə kivi arasında xaç:
  - Və keçmişdə böyük müharibə olarsa, çağırışla bağlı problemlər olurdu.
  Qoriniç ilanının hibridindən və kaktus milçəyi ağardanının üç başını təmizləyən oğlan (onun biceps nahiyəsinə iynələrlə çox ağrılı şəkildə vurdular) sızladı?
  - Onlar yarana bilərdi və yarandı! Ancaq Rusiya yenə də bütün müharibələrdə qalib gəldi! NATO məğlub oldu, Çin məğlub oldu və hətta ABŞ kimi bir canavar da məğlub oldu.
  Qız dilindən istifadə edərək emitentdən atəş açaraq axmaq gözlər etdi:
  - Onların çağırış ordusu varmı?
  Gənc oğlan hibrid üç təkərli və kalamarın bağırsaqlarını çıxararaq etiraz etdi:
  - Yox! Həm də mülki işçi. Bu onun gücü və zəifliyidir. Bununla belə, düşmən qoşunları yaxşı təlim keçmişdir, xüsusən də ABŞ iki yüzdən az əsgər itirərək bir milyon yarım iraqlını məğlub etdi. Razılaşın, təsirli bir uğur.
  - Düzdü, pis deyil! - Elfaraya özüyeriyən tapançanı udmuş böyük bir böcəyi əzən döyüşçünün üstünə zərbə endirdi. O, parça-parça oldu. - Amma bizim xeyrimizə olan itki nisbətlərimiz var idi: daha dik.
  - Yaxşı, texnoloji səviyyədən asılıdır! - Oğlan kəsilmiş alnından axan qan axını yaladı.
  - Əlbəttə, asılıdır! Hərbi sahədə hər bir kəşf qələbə anını yaxınlaşdırır!
  Elfaraya oxumağa başladı, səsi yeni cilovsuz qüvvələr oyatdı:
  Rusiya: sən mənim vətənimsən,
  Mən həmişə sadiq, sadiq olacağam!
  Yay yanır, buzlu soyuq,
  Axın sərindir, su axır!
  
  Mənim seçdiyim qardan, təbaşirdən ağdır,
  Şəffaf dodaqlarına şərab gətirdi!
  Ruh güclüdür, amma bədən o qədər gücsüzdür ki,
  Yaralardan əziyyət çəkməyə məhkumdur!
  
  Kosmik efirdə sülh yoxdur,
  Döyüş gurultulu gedir və siz sözləri ayırd edə bilmirsiniz!
  Dəlilik bütün dünyada baş verir,
  Və yenə günahsız qan töküldü!
  
  Məbədlər bizi gurultulu zənglə yola salır,
  Külək sanki dondu, izdihamın gurultusu söndü!
  Və ilk övladı mənim inilti ilə doğuldu,
  Utancaq bir misranı nəsillərə həsr edəcəm!
  
  Və oğul vətəninə xidmət edəcək,
  Bütün düşmənləri polad qılıncla məğlub et!
  Və Rusiyanın bayrağı ləng enməyəcək,
  Döyüşdə bütün düşmənləri məğlub edəcəyik!
  
  Vətən və qayalar və palıd bağları,
  Və uşaqların gülüşü, meşədə bülbülün trilləri!
  Onlar şöhrət naminə yox, Vətən uğrunda döyüşüblər,
  Və sən və mən xoşbəxtlik içində yaşaya bilək!
  O işini bitirəndə onların qarşısına bütöv bir cəsəd ordusu çıxdı. O, Pikassonun təxəyyülünün yaratdığı məhsullardan xırdalanmış ət salatına bənzəyirdi: onun beynini hiperplazma okeanı basdıqdan sonra. Qız nəfəsini çətinliklə çəkərək soruşdu:
  - Mənimlə razısan, Vladimir?
  - Mən Vətənimi səndən az sevmirəm. - İnan mənə Elfiada.
  Döyüşçü ağcaqanad və begemotun hibridini yıxaraq düzəldib:
  - Mən Elfiada yox, Elfərəyəm.
  - Bağışlayın, səhv etdim. - Dəhşətli yorğunluq. - Gənc oğlan yırğalandı. - Bir seriyada bu, onlarla nəhəng kainatı yaradan, sonra isə bütün üstünlüklərdən könüllü olaraq imtina edən və köləliyə satılan kvazi-ilahənin adı idi!
  - Bu radiasiya təzyiqidir. Əslində o qədər də pis deyil. - Döyüşçü iki dil göstərdi. - Qul və ilahə, o qədər super ulduzdurlar!
  Və bu səviyyə geridə qalıb. Baxmayaraq ki, çoxlu qan töküldü.
  Növbəti mərhələdə, qədim tanrılar şəklində təxminən yonulmuş virtual daşlar oğlan və qızın üzərinə düşməyə başlayanda, bir neçə ağır zərbə demək olar ki, hər ikisini bitirdi. Vladimirin sümükləri əvvəlki elastikliyini itirdi, qırıldı, dözülməz ağrıya səbəb oldu. Elfaraya da son dərəcə yorğun idi və həddindən artıq səylə dayanmışdı.
  - Yalan danışırsınız! Siz rus xalqının iradəsini qıra bilməzsiniz!
  Vladimir gücünü itirərək hıçqırdı:
  - Qeyri-insani şücaət bizim milləti başqa millətlərdən fərqləndirir!
  Oğlanla qız bir-birini ruhlandırdılar. Təslim olmaq və ya dağılmaq barədə düşünmürdülər.
  - İradəmiz yumruğumuzdadır! - Vladimir sözünü kəsdi.
  Elfaraya əlavə etdi:
  - İradə şüa atıcının tətiyini tutan şəhadət barmağıdır - onun zəifliyi intihardır!
  Nəhayət, sonda bir neçə gənc döyüşçü əlbəyaxa döyüş gözləyirdi, ən dəhşətli canavar sona hazırlandı. Canavar uzaqdan görünür, Elfaraya pıçıldayır.
  "Cütlükdə hərəkət etməyimiz daha yaxşıdır." Hücumları birlikdə tutmaq - virtual yeraltı dünyasının bu məhsulu.
  Vladimir razılaşdı:
  - Yalnız bundan sonra şansımız olacaq.
  Bu, bu inanılmaz canavar çox plazma ilə qarışdırılmış maye metallardan yaradılmış, əlində qravio-nuklon qılıncları tutmuşdur. Hər bir əza özünəməxsus şəkildə qorxuncdur: biri ziyillərlə, digəri xoralarla, üçüncüsü tikanlarla, dördüncüsü qırıqlarla, beşincisi qırıq brilyantlarla və s. Bu "işləyən əllər" inanılmaz sürətlə yanır, hücum gəlir. eyni zamanda yuxarıdan, yandan və aşağıdan. Həm də üçölçülü məkanda deyil, birdən on səkkiz ölçüdə! Bu, yüzlərlə eyni vaxtda əks və eyni zamanda oxşar hücum təyyarələri deməkdir. Döyüşməyə çətinliklə vaxtınız var və əlinizi kəsməyi bacarsanız belə, dərhal yenisi böyüyür.
  - Cüt-cüt hərəkət edin!
  - Lənət foton!
  Oğlan və qız multiplazmanı idarə edən bütün çoxvektorlu ölçülərin konsentrasiyasına daxil olmağa çalışırlar. Onlar on səkkiz ölçülü məkanın gülünü tutmaqla uğur qazanırlar. Metalın hər tərəfə yayıldığını görə bilərsiniz: minlərlə civə bənzər toplar.
  Elfaraya qışqırır:
  - Kvazar həddindən artıq fotonlaşdırılmışdır! Hiperplazma!
  Amma canavar Feniks quşu kimi qəfildən canlanır və bərpa olunur...
  . FƏSİL Љ 14.
  Mirabela gərginləşdi, hiss etdi ki, ona çox vacib, bəlkə də epoxal bir şey deyəcəklər! Anastasiya Streletsova daha yumşaq və eyhamla davam etdi (və onun gözləri boa konstriktoruna bənzəyirdi):
  - Qız bilirsən çoxlu kainatlar var?
  Mirabela cəsarətlə cavab verdi:
  - Bəli! Hər körpə bunu bilir!
  Anastasiya başını tərpətdi:
  - Amma bilirsiniz ki, güzgü dünyaları istisna olmaqla, kainatlar arasında hərəkət etmək hələ çox çətindir!
  Mirabela səsindəki kədərlə razılaşdı:
  - Bənzər bir nəzəriyyə oxudum! Sanki iki kainat bir-birinə güzgü kimi əks olunur və buna görə də müharibə başladı!
  Anastasiya sevinclə təsdiqlədi:
  - Və bu doğrudur! Ancaq digər dünyalar bir qədər fərqli şəkildə əks olunur və nə qədər çox olsalar, fərqlər bir o qədər əhəmiyyətlidir!
  - Məntiqi! - Mirabel susdu.
  - Və elə kainatlar var ki, bizim üçün başa düşülməyən fiziki qanunlara görə tamamilə idarə olunur. Orada həyatın mümkün olduğunu bildiklərimiz yalnız nəzəri cəhətdəndir! Bunu başa düşürsən, Mirabela? - Anastasiya sağ gözünü ovladı.
  Qız başını tərpətdi:
  - Başa düşdüyüm qədər, məni göndərmək istədiyiniz kainat budur?
  - Bu, məhz foto-bardır! - Anastasiya sevindi. - Oraya çatmalısan!
  Mirabela güclü çiynini qaldırdı: başqa bir dünyada yeni bir vəzifə! Bu, əsrlər boyu anti-qoşunlar tərəfindən əzab çəkməkdən yaxşıdır! Üstəlik, bu çoxdan gözlənilən azadlığı əldə etmək üçün bir fürsətdir! Hər gün və saatda çoxlu zolaqlar boyunca sürülmədikdə, sizi maneələri dəf etməyə və ağrı yaşamağa məcbur edir! Hətta qorxuludur, əgər ultra-hiper-marşal fikrini dəyişib onu işgəncə verənlərə təslim etməyi əmr etsə, necə?
  - Mən Vətənin - Müqəddəs Rusiyanın istənilən tapşırığını yerinə yetirməyə hazıram! "O, həvəslə qışqırdı.
  Anastasiya başını tərpətdi:
  - Siz sirr saxlamağı və emosiyalarınızı boğmağı qətiyyən bilmirsiniz! Nə qədər xoşbəxt olduğun dərhal aydın oldu, qız!
  Mirabela səsini aşağı saldı:
  - Sizi vəhşi işgəncələr əvəzinə maraqlı bir iş gözləyəndə sevinməzdinizmi? Buradakı hər kəs ağ pulsara minəcək!
  Hipermarşal sakitcə razılaşdı:
  - Əlbəttə, bu, anti-qoşunlardan yaxşıdır, amma inanın, bu da hiperekstaz deyil! Beləliklə, qız: sağ qalmaq istəyirsənsə, duyğularını boğmağı öyrən!
  Mirabela işgüzar tona keçdi:
  - Mən nə etməliyəm?
  - Ümumiyyətlə, tapşırıq həm mürəkkəb, həm də sadədir! Mən sizə mahiyyətini izah edəcəyəm. Bu, qeyri-adi bir sirrdir. Asteroidlərdən birində inanılmaz dərəcədə qədim sivilizasiyaya aid ultra-hiperplazma çipini tapmağı bacardıq. Hətta onun bizim və paralel kainatların yaradılmasında iştirak etdiyinə dair bir versiya var!
  Mirabela həqiqətən təəccübləndi:
  - Heyrət! Vay! Bu gücdür!
  - Deməli, budur! Elf sehrbazlarından biri təsadüfən sehri oxuyana qədər biz onu deşifrə etmək üçün uzun müddət mübarizə apardıq. Bir sözlə, biz zamanla ən güclü silaha, nəzarətə çıxış əldə etmişik.
  Qız qışqırdı:
  - Hiperplazma! Beləliklə, zaman maşını bir reallıqdır!
  - Və təkcə bir maşın deyil, bütöv bir portal, nəzəri hesablamalar göstərir ki, onun köməyi ilə bütün düşmən kainatını keçmişə, bütün kainatın bir hiper şəklində mövcud olduğu ana qədər bədənə göndərmək mümkündür. sıx sıxılmış hissəcik!
  - Meqaquasar! - Mirabela pıçıldadı. "Belə bir silah müharibəni əbədi olaraq bitirə bilər!" Daha doğrusu, bütün müharibələrlə!
  Anastasiya dişlərini göstərdi, iri dişləri itiləndi:
  - Bəli, əzizim, təcrübələr bunu təsdiqlədi! Ancaq elə oldu ki, bu çip qəfil yox oldu və bununla yanaşı, təcrübə ilə bağlı bütün qeydlər məhv edildi. Görürsünüz, bir neçə ilin zəhməti boşa çıxdı. Və ən əsası, müharibədə qalib gəlmək fürsəti ən kiçik bir atəş olmadan əldən verildi!
  - Başımda qara dəlik! Burunda hiperkollaps! - Mirabela ah çəkdi. - Mən nə edə bilərəm?
  - Qalan, ehtimal ki, hiperçipin özləri tərəfindən verilən bir mesajdır. Bildirildi ki, artefakt Big Loop kainatına köçüb və yalnız qəlbində mərhəmət və şəfqət yaşayanlar onu geri qaytara bilər! - Hipermarşal birmənalı şəkildə qıza baxdı.
  Mirabela utanaraq cavab verdi:
  - Mən o cür deyiləm! Məni əqli zəiflik sövq etdi ki, uşağı əsirlikdən xilas edim. Məni fəzilətli sayma!
  - Özünüzə tənqidi münasibətiniz əladır! Bu o deməkdir ki, mən sizin haqqınızda yanılmamışam! - Hiyləgər Anastasiya daha da sevindi.
  - Bilmirəm! Belə bir məsuliyyət, amma niyə mən! Trilyonlarla insandan daha zərif və mərhəmətli insan yoxdurmu?
  - Niyə, onlar xüsusilə anti-qoşunlarda baş verir! Tərbiyəyə və genetik seçimə baxmayaraq, bir trilyondan bir halda: mütləq pasifist bir pislik olacaq. Bu, görünür, müharibənin psixika və bədən üçün ən ağır yük olmasından irəli gəlir! Bəzən hətta mən bir vakuum (sərt) hiss edirəm!
  Mirabela inadkarlıq göstərdi:
  - Axı, niyə mən?
  Anastasiya bir anlıq tərəddüddən çıxıb cavab verdi:
  - Fakt budur ki, Big Loop kainatı onun adını agentlərimizə boğucu təsir göstərdiyi üçün almışdır. Hələ də anlaşılmaz olan və alimlərimiz tərəfindən hələ kəşf edilməmiş radiasiyaya məruz qalaraq, bütün qabiliyyətlərini itirir və olduqca tez ölürlər.
  Mirabelanın əhvalı aşağı düşdü:
  - Yəni bu o deməkdir?
  Ultra-Hiper-Marşal davam etdi:
  - Ən yaxşı halda sadə insan olacaqsan, ən pis halda bütövlükdə öləcəksən. Bu aksiomadır. Üstəlik, bizim təriflənmiş texnologiyamız və kompüterlərimiz bu kainatda işləmir.
  - Orada ümumiyyətlə texnologiya yoxdur?
  - Niyə, bəzi planetlərdə var! Bu, o qədər də sıx bir kainat deyil, baxmayaraq ki, bizimki kimi universal imperiya yoxdur! Ümumiyyətlə, bu kainat haqqında çox az şey bilirik. Güzgülü deyil, həm də çox böyükdür və onun içində bizimkindən heç də az ulduz yoxdur. Beləliklə, hiperçip tapmaq inanılmaz dərəcədə çətin olacaq!
  Qız çarəsizcə ağladı:
  - Texnologiyasız, düşmən dünyada, sadə zülallı bədəndə mən məhvə məhkumam.
  Anastasiya güclü çiyinlərini çəkdi, bu da onun cinsi cəlbediciliyini heç bir şəkildə zəiflətmədi:
  - Bilmirəm! Döyüş bacarıqlarınızın hələ də orada olub-olmaması barədə dəqiq məlumatımız yoxdur. Amma sən təkcə atmağı yox, qılıncla kəsməyi də bilirsən.
  - Bəli, mən bərk - ultrastabil hiperplazmadan hazırlanmış bütün növ silahlara sahibəm! - qız avtomatik maşın kimi cavab verdi. - Deməli, döyüşə bilərəm! Düzünü desəm, başqalarına əziyyət verməyi sevmirəm.
  Anastasiya dırnağını uzadıb altından alov çıxararaq qeyd etdi:
  - Vətənin mənafeyi bunu tələb edirsə, o zaman dərd çəkmək lazımdır! Baxmayaraq ki, bunda həqiqətən heç bir sevinc yoxdur! Nə isə Markiz de Sade: məni qəhrəmanlıqlara ruhlandırmır. Baxmayaraq ki, bəzi mütəxəssislər prosesin özünü sevirlər! Mirabeli xatırla, nəyin bahasına olursa-olsun sağ qalmalısan. Çox şey sizdən asılıdır.
  Qız qorxa-qorxa soruşdu:
  - Köməkçilərim olacaq?
  Anastasiya mehribanlıqla gülümsədi:
  - Bəlkə də edəcəklər! Bəzi agentlərimiz yəqin ki, sağ qalıb, lakin hələ də əlaqə saxlaya bilmirlər. Beləliklə, ən yaxşı qıza ümid edin. Bu vaxt, yəqin ki, siz və ya biz bir şey tapmasaq, tək işləməli olacaqsınız! Yeri gəlmişkən, kibernetik cəhənnəmdən sonra boynunu islatmaq olar!
  Mirabela jesti təkrarladı, qarşısına bir stəkan şirə çıxdı və konteyner oxudu:
  - Təravətə ehtiyacınız varsa, dərhal özünüzü təzələyin! Uçurtma quşundan güclüsən, hündürlüyə qalxan foton mərmisi kimi!
  Qız cavab vermədi, xoş hiss edərək bir neçə qurtum içdi. O, birdən yemək istədi, canlılar üçün qəribə bir istək: hiperplazma və onun təzahürləri ilə qidalanan, lakin bəlkə də genlərə xas olan instinkt hərəkətsizdir.
  - Bəlkə nəhayət mənə qəlyanaltı verəsən? - döyüşçü qız ümidlə dedi.
  Anastasiya qayğıkeş bir baxışla soruşdu:
  - Yemək istəyirsən?
  Mirabela öz cəsarətindən təəccüblənərək cavab verdi:
  - Başa düşdüyüm qədər, sizin təvazökar bəndənizin bitdiyi kainatda artıq hiperplazma ilə qidalanmaq mümkün olmayacaq. Beləliklə, yemək üçün orada olan hər şeyin kalori verdiyinə öyrəşməliyəm!
  Anastasiya görünən həvəslə razılaşdı:
  - Məntiqli səslənir! Çalışın, amma bilin ki, yemək mülayimlik tələb edir. Çox yeyirsinizsə, döyüş keyfiyyətləriniz azalacaq.
  - Qədim tibb haqqında məlumatları mənimsəmişəm! Təbii ki, iştahıma nəzarət edəcəm. Kök donuzlar pis döyüşçülərdir!
  - Yaxşı, başa düşsən, yaxşı olar! - Anastasiya barmaqlarını sındırdı və Mirabelanın qarşısında yemək nimçəsi göründü; Holoqram aydın səslə dedi:
  - Təbii yemək, yüz otuz beş növ ət, iki yüz iyirmi səkkiz tərəvəz və üç yüz əlli beş meyvə, dörd yüz qırx pendir, beş yüz yetmiş göbələk. Ulra Pizza ilə cazibədar olmaya bilməzsiniz!
  Mirabelanın əlində bıçaq və çəngəl göründü, onlar parıldadı, rəngarəng daşlarla örtüldü. Holoqramlar bıçaqdan ayrılaraq başlarında İkinci Dünya Müharibəsindən qalma dəbilqələr olan cizgi filmi muşketyorlarının görünüşünü aldı.
  - Ürəkdən yeyin, əlahəzrət! - Oxudular. - Böyük şahzadəmiz, həddən artıq lehimləmə!
  Mirabela diqqətlə parçaları kəsməyə başladı. O, ağzındakı ilk dilimi yaxşıca çeynəyərək yavaş-yavaş yedi. Qız ultra-pizzanın dadını daha yaxşı hiss etmək və ondan həzz almaq istəyirdi. Axı o, geri qayıtmaq şansı çox az olan bir missiyaya gedir. Ancaq əvvəlki döyüşdə Rokossovskinin ordusunun yarıdan çoxu məhv edilmişsə, bu qəddar, mahiyyətcə qardaş qırğın müharibəsində sağ qalmaq şansı həqiqətən də böyükdür. Bu, cəhənnəmdən sonra qorxutmaq kimidir - yeraltı dünya.
  Pizza haqqında nə deyə bilərik! Təbii dad, heç bir şeylə qarışdırıla bilməz. Bu poeziyadır, yemək bişirmək üçün himndir! Aşpazı bəstəkarla müqayisə etmək olarsa, o, Çaykovski və ya Motsart olub. Mirabela seks kimi yeməkdən həzz alırdı, mədəsi orqazm hissi keçirirdi!
  İlk təəssüratlar keçəndə qız yenidən nitqin gücünü tapdı:
  - Hiperçipi necə axtara bilərəm? Axı o, yəqin ki, çox da böyük deyil?
  Hipermarşal holoqramı işə saldı və qarşılarında qoz boyda titrəyən top göründü.
  - Budur! Gördüyünüz kimi, həqiqətən kiçikdir. Üzük düzəltsəniz, hətta barmağınıza taxa bilərsiniz.
  Mirabela dərindən nəfəs aldı.
  - Bəs mən onu necə tapa bilərəm! Qalaktikanı çılpaq şəkildə fəth etmək nəhəng kainatda belə bir artefakt tapmaqdan daha asandır.
  Anastasiya zərif yumruğunu sıxdı:
  - Düzdür! Lakin hiperçipdə böyük enerji ehtiyatları var. Alətlərlə aşkar etmək həqiqətən çətindir, lakin siz bunu hiss etməlisiniz, heç olmasa ona yaxınlaşsanız!
  Mirabela başını tərpətdi.
  - Kainat böyükdür, biz hələ də yaxınlaşa bilməliyik!
  Demək olar ki, sonsuz bir imperiyanın cazibədar cəlladı olan ultra hiper-marşal qüsurlu uşaqlar üçün evdə bir dayənin səbri ilə izah etdi:
  - Və burada bir mesaj var! Hiperçip layiqli bir insana məsləhətlər göndərəcəyini vəd etdi. Yalnız düzgün davrandığı təqdirdə doğrudur!
  - Heyrət! Vay! Bu bir şansdır! - Mirabel sevindi, gözləri parıldayırdı.
  - Məni mükəmməl başa düşdün, amma hələlik, ye! Bədəniniz hələ də heç bir problem olmadan bütün pizzanı yeməyə imkan verir!
  Gənc döyüşçü təklif etdi:
  - Bəlkə siz də qatılacaqsınız?
  Anastasiya başını tərpətdi, vəhşi cinsəlliyi ilə heyrətamiz saçları həmsöhbətinin üstünə meh əsərək fırlanmağa başladı:
  - Özümü korlamaq istəmirəm! Ümumiyyətlə, mən öz tabeliyində olanlara və savadlı olmaq məcburiyyətində olanlara təmənnasızlıq və zahidlik nümunəsi olmalıyam!
  - Və mən?
  - Ölümə məhkum olunanlar heç nəyi inkar etmirlər! - ultra-hiper-marşal yarızarafat, yarıciddi dedi. - Bununla belə, təbii ki, başa düşürsən ki, sənə uğurlar arzulayıram. Həm də təkcə mən yox, bütün Böyük İmperiya.
  - Aydındır ki, bu, bizə müharibəni qələbə ilə başa vurmağa imkan verəcək! Vaxtın idarə edilməsi sizə belə imkanlar verir! - Mirabela öskürdü, az qala ultra-pizzasında boğulur. - Amma bu çox qəddardır!
  Anastasiya dərhal ehtiyatlandı, gözləri daha parlaq oldu, tembri dərinləşdi:
  - Nə qəddar?
  Mirabela onun üçün asan olmasa da, bərabər səslə dedi:
  - Heç kimi öldürmədən belə bütün kainatı məhv edin!
  Ultra-hiper-marşal dərhal səsini yumşaldaraq dedi:
  - Niyə, dərhal məhv et! Ola bilsin ki, düşməni zərərsizləşdirmək üçün daha humanist bir yol tapaq. Yoxsa imperatriçanın müdrikliyinə inanmırsınız.
  Mirabela tələsik dedi:
  - Əlbəttə inanıram! Bəlkə düşmən də təslim olacaq: bizdə belə silahların olduğunu bildikdən sonra!
  - Hansı şərtlər altında təslim olacaq? Bu tam aydın deyil! - Hipermarşal dırnağı ilə alnını qaşıdı. - Baxırsan, düşməndən nə ala bilərik! Bizə qızıl lazım deyil, qul da lazım deyil! Yoxsa öz dövlətçiliklərindən əl çəkəcəklər! - Hipermarşal çay içdi.
  - Biz onları öz imperiyamıza daxil edə bilərik, onlar da bizim kimi hərbçi olacaqlar, onların imperatriçası da bizim müavinimiz olacaq! - Mirabela təklif etdi.
  - Gülməli səslənir! Ancaq bunun real olub-olmadığını bilmirəm, amma ümumiyyətlə qərar vermək məndən deyil, imperatordan asılıdır. Yeri gəlmişkən, ola bilər ki, xanımın pulsuz dəqiqəsi olsa, sizə müraciət oxusun. Ümumiyyətlə, ən böyük hökmdarla katrilyonlarla, hətta kvintilyonlarla insanın içindən çıxan bir qum dənəsi üçün böyük şərəfdir.
  Mirabela cəsarətlə razılaşdı:
  - Bəli, hörmət! Dünənki məğlubiyyətimiz müharibənin bütün gedişatına mənfi təsir göstərməyəcəkmi?
  Anastasiya kobud şəkildə dedi:
  - Yox! Bu, bizim qüvvələrimizin ümumi sayının faizinin yalnız kiçik bir hissəsidir. Bunun bütün müharibənin gedişatına ciddi təsir edəcəyini düşünmürəm. Bəzən qalib gəlirdik, bəzən qalib gəlirdik. Hər gün bu miqyasda yüzlərlə döyüş baş verir. Kainat çox böyükdür və biz hələ də xərc yükünün öhdəsindən gəlirik. İnkubatorlarda isə doğum səviyyəsi yüksəkdir.
  Qız daha cəsarətlə danışdı:
  - Bəlkə bütün kainatda daha aktiv şəkildə yayılmalı, yeni fabriklər tikməli, inkubatorlar istehsal etməliyik?
  Ultra-Hiper-Marşal acıqla gülümsədi:
  - Bütün bunlar edilir, bundan başqa, unutma ki, imperiya müxtəlif irqlərlə doludur, biz onları üsyana təhrik etməməyə çalışırıq! Bunun nə demək olduğunu başa düşürsən!
  - Qüvvələrin əhəmiyyətli dərəcədə dağılması! - Mirabel mexaniki cavab verdi.
  Anastasiya təsdiq etdi:
  - Bu belədir! Vaxtilə faşistlər işğal etdikləri ərazilərdə vəhşiliklər törətdiklərinə görə uğursuzluğa düçar olmuşdular. Əgər əvvəlcə əhali xüsusilə partizanlara qoşulmaq istəmirdisə, sonralar xalq müharibəsi ciddi faktora çevrildi. Düzünü desəm, partizanlar olmasaydı, müharibə bir-iki il də davam edə, bir milyondan çox insanın həyatına son qoya bilərdi.
  Mirabela razılaşdı:
  - Məlumatı çox sürətli qavramaq qabiliyyətim var, HyperInternetdə hər şeyi qavradım! Düzünü desəm, çox şey mənə çox mübahisəli görünür. Məsələn, partizanların və xüsusən də pionerlərin istismarı bir növ inanılmazdır!
  Anastasiya fəlsəfi olaraq, az da olsa qəzəbli deyil, fərqli bir tərzdə qeyd etdi:
  - Bizdə hər şeyi yoxlamaq üçün zaman maşını yoxdur! Ola bilər ki, bir çox istismarlar şişirdilib. SSRİ totalitar ölkə idi və həqiqətin bəzədilməsi tamamilə mümkündür. Ancaq fakt danılmazdır: Sovet qoşunları kütləvi qəhrəmanlıq göstərdilər və döyüşməyi öyrəndilər. Və hərbi rəhbərlik sənəti daim təkmilləşdirilirdi! Axı sovet ordusu heç bir say üstünlüyü olmadan irəliləyirdi. Məsələn, qırx ikinci ilin payızında nasistlərin 6 milyon 200 min, bizdə isə 6 milyon 600 min əsgəri var idi. Yəni, demək olar ki, bərabər qüvvələr və keyfiyyət xüsusiyyətlərini götürsək, alman qoşunları təlim və döyüş təcrübəsində bizdən qat-qat güclüdür. Sovet qoşunlarına cəlb olunanların faizi faşist qoşunlarına nisbətən xeyli yüksək idi. Bundan əlavə, alman tüfəngi nişan almaqda sovet tüfəngindən üstün idi və daha yüngül idi. Üstəlik, nasistlər qoşunların hərəkətliliyində böyük üstünlüyə malik idilər. Tanklarda nisbət bir az daha yaxşı idi, lakin ən yeni T-4-lər döyüş keyfiyyətlərinə görə artıq bizim T-34-dən aşağı deyildi və Alman tanklarının ekipajları daha çox təcrübəyə, əla optika və təlimə sahib idi! Deməli, alman generalları SSRİ-nin qüvvələr baxımından yeddi qat üstünlüyünə malik olduğunu iddia edərkən çox yalan danışırlar. Bu ümumiyyətlə baş verə bilməzdi. Almaniyanın əhalisi səksən milyondur, üstəlik Avstriya, Sudet almanları, Avropa ölkələrindəki diasporlar, ümumilikdə yüz milyondan çoxdur. Müttəfiqləri saymırıq. Və SSRİ-nin, rəsmi məlumatlara görə, 194 milyon əhalisi var idi və bəzi yenilənmiş hesablamalara görə 7 milyon daha az idi, buna görə siyahıyaalma məlumatları Stalinin əmri ilə şişirdildi. Üstəlik alman müttəfiqləri, bu təqribən yüz milyon, İtaliya təkcə müstəmləkələri saymasaq qırx səkkiz milyondur. Üstəlik, işğal olunmuş ölkələrin əhalisi, xarici SS legionları, qul işçiləri! Beləliklə, artıq 1941-ci ildə SSRİ-nin üstünlüyü yox idi. 1942-ci ilin payızında isə düşmənin insan resursları Rusiyadan iki dəfə çox idi. Beləliklə, 42-ci ilin payızı müharibənin gedişatını dəyişmək üçün demək olar ki, son şansdır. Üstəlik, ABŞ və İngiltərə Almaniya ilə ayrıca sülh bağlamaq üçün fəal yol axtarırdılar. Biz uçurumun astanasında asılmışdıq, Yaponiya isə qoşunlarını şərq sərhədlərinə çəkirdi!
  Mirabela təmkinlə fikrini bildirdi:
  - Məncə, almanların məğlubiyyətinin əsas günahı Hitlerin üzərindədir. Əgər o, qoşunlarını Stalinqrad yaxınlığında toplasaydı, Sovet qoşunlarının hücumunu dəf edə bilərdi, xüsusən də düşmənin sayca üstünlüyü az olduğundan. Bəli və oxşar məlumatlar Alman kəşfiyyatından gəldi. Bu qədər qoşunu çılpaq çöldən gizli şəkildə keçirmək mümkün deyil. Üstəlik, biz iki böyük çayı, Volqa və Donu qət etməli olduq.
  Anastasiya çətin ki, hiss olunan bir ürpəyişlə razılaşdı:
  - Hitleri okkultizm həvəsi ruhdan salmışdı. O, peşəkar generallardan çox astroloqlarına güvənirdi. Onu nəyin bahasına olursa olsun Stalinqradını almağa ruhlandırdılar. O zaman müharibə qalibiyyətlə başa çatacaq. Beləliklə, alman qoşunları Stalinqrad yaxınlığında toplaşdılar. Və heç bir xəbərdarlıq Hitlerə təsir etmədi! Görünür, Adolf mistisizmə çox bağlı idi. Və hətta 1941-ci ildə Moskva yaxınlığında, nasistlər qışa daha yaxşı hazırlaşsaydılar, işlərin necə bitəcəyi məlum deyil. Beləliklə, fürer soyuqla razılaşmaya ümid edirdi. Thule Cəmiyyətinin mistikləri Hitleri yüksək ruhların köməyi ilə rus qışını quru və isti edəcəklərinə inandırdılar. O, lazımi hazırlıqdan imtina edərək onlara inandı.
  Mirabela cəld başını tərpətdi:
  - İdiot! Heç nə deyə bilməzsən! Bundan əlavə, Hitler daha bir böyük səhvə yol verdi: qoşunları qış məhəllələrinə, Orel-Rjev xəttinə sürətlə çıxarmaq əvəzinə, əmr etdi: bir addım da geri çəkilməyin, inadla və fanatik mübarizə aparın! Bu, səngərlərdə donaraq ölən on minlərlə Almanı öldürdü. Almanlar ciddi şəkildə zəiflədilər! Xoşbəxtlikdən bizim üçün!
  - Düşmənin axmaqlığı sizin öz bacarığınızı əvəz edə bilməz! - Ultra-hiper-marşal müqavimət göstərə bilməyib, ultra-pizzadan dişləyib. - Bəli, bu daddır, pis deyil, amma növbəti dəfə sizə milyon çeşidli ətdən ibarət daha dəbdəbəli hiper-pizza təqdim etməyimizi istərdinizmi?
  Qız sevindi:
  - Əlbəttə istəyirəm! Bəs bir milyard?
  Anastasiya təsadüfən dedi:
  - Bacarmaq! Hiperçip əldə etsəniz, biz sizin üçün xüsusi olaraq hazırlayacağıq! Ümumiyyətlə, dağda əsl şou, ziyafət verəcəyik. Bəlkə sənin şərəfinə orden də təsis edək.
  Mirabela utandı, üzü bir az çəhrayı oldu:
  - Əslində, müasir müharibə qəhrəmanlarının şərəfinə ordenlər vermək adət deyil. Böyük müharibənin hər iki tərəfinin əməl etdiyi yazılmamış bir qayda var. Yalnız qədim qəhrəmanlara icazə verilir!
  - Biz sizin üçün bir istisna edəcəyik, çünki bu, imperiya üçün həqiqətən unikal bir xidmətdir! Ümumiyyətlə, imperatorun qəhrəman üçün hazırladığı şey sürpriz olacaq! Xəyallara qapılmağa ehtiyac yoxdur! Qarşıda həyat üçün deyil, ölüm üçün uzun və amansız mübarizə gözləyir! Bəs niyə boşboğazlıqdan danışırsınız? - Gözləri pələng kimi qalsa da, hipermarşal geniş gülümsədi. - Şəxsən mənim üçün medaldakı üzünüz Kutuzovun və ya Jukovun əyri sifətindən daha cəlbedici görünür. Ümumiyyətlə, bəlkə də buna görə sifarişləri müasir döyüşçülərin portretləri ilə möhürləməmək qərarına gəldilər, çünki onlar çox gözəldir, heç bir çirkin üz deyil! Onların fonunda köhnə qəhrəmanlar sönük görünürlər - estetik baxımdan xoş deyil.
  Mirabela buruq saçlarını səsində vakuum (kədər) ilə düzəldib dedi:
  - Təəssüf ki, qədim Rusiyanın sərkərdələri arasında, ən azı, böyüklər arasında bir qadın da yox idi. Məsələn, Böyük Vətən Müharibəsi illərində qadın marşalın olması pis deyildi. Onda qələbə çox tez qazanılmış olardı!
  Anastasiya etiraz etmədi:
  - Bəlkə də Böyük Vətən Müharibəsi illərində: çoxlu səhvlərə yol verilib. Həqiqətən də əvvəllər qalib gəlmək mümkün idi. Xüsusilə, Smolensk döyüşündə orta hesabla məğlubiyyət, Ukraynada üstün olan məğlubiyyət, 1942-ci ilin yaz kampaniyası zamanı səhv hesablamalar. Söz yox: 43-cü ilin fevral-mart aylarında hansı fürsətlər əldən verildi! Ümumiyyətlə, yəqin ki, İkinci Dünya Müharibəsi təcrübəsini və hər iki tərəfin səhvlərini öyrənmisiniz.
  - Mən təhsil aldım! Hər bir sıravi hərbçi ən yüksək rütbəli komandir səviyyəsinə yüksələ və ali hərbi şuraya düşə bildiyi üçün bizə taktika və strategiyanın əsasları öyrədildi. - Qız kiprikləri ilə çatlamış yemək qabığından bir toz zərrəsini qoparıb gözlərini qırpdı. - Jukov, düzünü desəm, tamamilə adekvat komandir deyil. Böyük qanla qələbələr qazandı, çox düz hərəkət etdi! Onu hətta "qanlı hökmdar" adlandırırdılar!
  Ultra-Hiper-Marşal tonunu qaldırdı:
  - Qurbansız qalib gəlməyi kim bilir?! Biz hələ belə mübarizə aparmağı öyrənməmişik. İtkisiz qələbələr yalnız nağıllarda və ya pis fantastikalarda əldə edilir. Sadəliyə gəlincə, cinah manevrləri bütün müharibələrə, xüsusən də mexanikləşdirilmiş döyüşlərə xasdır. Jukov, əlbəttə ki, oxşar taktikalardan qeyri-kafi dərəcədə istifadə etdi, lakin yenə də çoxlu qələbələr qazandı. O, xüsusilə parlaq əməliyyatında uğur qazandı: Berlinə hücum! İki həftə ərzində alınmaz müdafiə xəttini tutan bir milyon iki yüz min əsgərdən ibarət dəstəni məğlub edə bildik! Bir çox Qərb ekspertləri bu uğura heyran qaldılar. Və itkilərin əhəmiyyəti yoxdur, hər halda onların qarşısını almaq mümkün deyil! Ümumiyyətlə, niyə belə sıx bir hekayəyə çəkildik! Başqa bir kainata girdikdən sonra planlarınızı daha yaxşı müzakirə edək!
  Mirabela çaş-baş qaldı:
  - Mən nə edə bilərəm! Mən peşəkar casus olmaq üçün təlim keçməmişəm, baxmayaraq ki, mən əsas kəşfiyyat üsullarını bilirəm!
  Anastasiya həvəsləndirdi:
  - Burada məncə, şıltaqlıqla hərəkət etməlisən! Dəqiq hesablama olmadan! Əvvəlcə hansı dünyaya düşəcəyinizi belə bilmirik. Mümkündür ki, sizi qara dəliyə, ya da radioaktiv qəbiristanlığa atacaqlar. Sivilizasiya həm dəhşətli dərəcədə geri, həm də pozğun şəkildə həddindən artıq inkişaf etmiş ola bilər! Beləliklə, hər şeyə hazır olun! Biz də öz növbəmizdə sizə yalnız uğurlar arzulaya bilərik!
  - Niyə məni ulduz gəmisinə mindirmirlər? - qız soruşdu.
  - Yox! Bunu hələ edə bilmərik! Siz təxminən kainatın mərkəzinə bir portal vasitəsilə atılacaqsınız. Sizə deyə biləcəyim yeganə şey budur. Heç bir əlaqə saxlaya bilmirik! - Anastasiya nəfəsini verdi.
  - Necə qayıdacağam? Yoxsa geri dönüş yoxdur? - Mirabelanın üzü uzandı və solğun oldu.
  Məhəbbət və incəlik departamentinin müdiri heç nə demədən belə cavab verdi:
  - Sizi düşürdükləri yerdə təcili çıxış olacaq. O, hiperçiplə birlikdə bədəninizi geri qaytarmağa kifayət qədər qadirdir. Bu, bizim son ixtiramızdır, ona görə də artefaktı tapmaq üçün bir az vaxtınız olacaq.
  - Zaman ən obyektiv hakimdir - hamıya söz verir və sübutları ortaya qoyur! - Mirabela nəzərəçarpacaq dərəcədə həyəcanlandı. - Amma bu halda plansız hərəkət etməlisən.
  - Nə planlaşdıra bilərsən? Hər hansı bir döyüş gözlənilməzdir! Bu, müharibənin aksiomasıdır! - Anastasiya artıq qıcıqlanmağa başlayıb, qız öz axmaqlığına dözülməzdir.
  - İmprovizasiya qələbə aksiomasıdır! Şablon məğlubiyyət teoremidir! - Mirabel aforizmlə özünü ifadə etdi. - Bəs heç olmasa mənə silah verəcəklər?
  - Biz sizi ən bahalı və müasir silahlarla silahlandıracağıq. Hiper-super əsgərlər kimi bir neçə növ müdafiəniz var, daha doğrusu otuz üç, amma bunun kömək edib-etməyəcəyini bilmirəm! Biz hələ hər şeyə qadir deyilik və hər yeni kainat təbiətin sirridir! Bununla belə, düşünürəm ki, siz əvvəlcə atəş açıb, sonra əllərini havaya bağıranlardan deyilsiniz!
  - Düzdür! Ancaq texnologiyamızın bu kainatda gücsüz olduğu artıq müəyyən edilibsə, o zaman mənim silahlarıma resursları sərf etmək nəyə lazımdır? Axı müharibədə hər rubl dəyərlidir. Mən birtəhər keçəcəyəm, bəlkə ələ keçirilən silahları alacam!
  Anastasiya çəyirtkə ilə avokadonun hibridini udaraq pomidor kobrasının qanını yuyub. Səs daha da ucaldı:
  - Nə! Büdcəmizlə maraqlanmağınız da yaxşıdır. Ancaq maddi resurslarımızda çatışmazlıq yoxdur və silahlarla nə baş verdiyini dəqiq bilmirik. Bəlkə şanslı olacaqsınız və silah sağ qalacaq. Bundan əlavə, həyat üçün yararsız bir planetə düşsəniz, bu sizi qoruya biləcək yeganə şeydir. Xüsusilə bir ulduzun səthinə çıxsanız!
  Mirabela uydurma qorxu ilə cavab verdi:
  - Dəhşət məni yandıracaq!
  - Sadəcə GSS səviyyəli müdafiədə deyil! Hər şey super ulduz olacaq! - Anastasiya yüngülcə həmsöhbətinin çiyninə vurdu.
  Mirabela pizzasını bitirib susdu. Bir tərəfdən ona qayğı göstərdiklərinə görə yaltaqlansa da, digər tərəfdən hələ də müəyyən pis hisslər keçirirdi. Bu, ölüm cəzasının mürəkkəb üsulu deyilmi? Ancaq: ölüm haqqında nə deyə bilərik? Bu bir növ müəmmadır - heç bir ağıl sahibi cənnət və cəhənnəm haqqında nağıllara inanmaz! Ancaq yenə də bəzi nəzəriyyələr var, onlar həyatın sona çatmasından sonra ruhların reenkarnasiyasını istisna etmirlər. Bəlkə başqa bir kainata köçməklə belə? Çoxlu güzgü nəzəriyyəsi və kainatların qoşalaşmış düzülüşü ilə çoxlu paralel dünyalar var! Həm də müxtəlif kölgə ölçüləri və alt fəzalar. Ümumiyyətlə, kainat qədim dövrlərdə düşünüldüyündən qat-qat mürəkkəbdir! Amma mən əslində belə cəngəlliyə getmək istəmirdim. Fizika çox səviyyəli oldu, lakin şübhəsiz ki, maddənin imkanları və onun istifadəsi genişləndi. Hiperplazmanın çoxlu müxtəlif təzahürləri ortaya çıxdı. Maddənin altıncı vəziyyətinin kəşfi: elm və texnologiyada əsl inqilaba səbəb oldu! İndi ən vəhşi fantaziyalar mümkün oldu. Kosmosa uçuşlar, qalaktikalar arasında enerji və qida problemlərinin həlli. Tədricən yeni hiperplazma növləri kəşf edildi və yaradıldı, o cümlədən biomühəndislik onlardan insan bədəninin qurulmasında istifadə etməyə başladı.
  İnsanları ölümsüz etdi! Eyni zamanda, kainatı fəth etməyə kömək edən ən güclü və müxtəlif silahlar yaradıldı. Ən böyük təsir hiperplazmadan sehrdə istifadə etməkdən gəlir. Super texnologiyaların, xüsusi super reaktorların və sehrin birləşməsi böyük bir gücə çevrildi. Ancaq sehr irrasional olaraq qaldı! Heç kim onun təbiətini tam olaraq aça bilməyib! Niyə bəzilərində sehr etmək qabiliyyəti var, bəziləri isə biomühəndisliyin bütün səylərinə baxmayaraq, yox!
  Mirabela özü sehr vurmağı bilirdi, lakin o, bu imkandan məhrum idi! Seçilmiş milyonun bütün üzvlərinin sehri var, lakin xüsusi radiasiyanın köməyi ilə bu qabiliyyətləri zəiflətmək olar. Biz ultra-hiper-marşaldan sehrli gücünün heç olmasa bir hissəsini ona qaytarmasını istəməli deyilikmi?
  - Mənim vəzifəm çox vacibdir! İstərdim ki, silahlarım yararsız çıxsa, heç olmasa nəsə edə bilim. - qız soruşdu. - Axı sehr yaxşı köməkdir!
  Anastasiya zəif gizlədilmiş əsəbiliklə cavab verdi:
  - Biz bunu siz virtual cəhənnəmdə olanda etdik, tam emal həyata keçirdik.
  - Bəs niyə hiss etmirəm? - Qız təəccübləndi.
  - Sehrli qabiliyyətlər bir müddət sonra görünəcək! - Sevgi və Nəzakət şöbəsinin müdiri sözünü kəsdi.
  -Nə qədər?
  - Fərqli insanların fərqli yolları var! Çox tələsməyə ehtiyac yoxdur. Sizi sadələşdirdikləri anti-radiasiya bütün nəticələri dərhal zərərsizləşdirmək üçün çox güclü idi. Buna görə sakit ol qız!
  Mirabela ağır ah çəkdi:
  - Bütün qabiliyyətlərimi nümayiş etdirmədən ölə bilərəmmi?
  Ultra-hiper-marşal stulda arxaya söykənərək ağzının arxasından rəngli qığılcımlar buraxdı:
  - Sizi cəbhədə məhv etmək olar. Ümumiyyətlə, bəzi qorxaqlar müqəddəs Vətən uğrunda ölməkdənsə, anti-qoşunlarda yaşayıb əziyyət çəkməyi üstün tuturlar. Baxmayaraq ki, sən o insanlardan deyilsən. Və qabiliyyətlər iki həftə, bir ay, bir ildə özünü göstərə bilər! Burada hər kəs üçün fərqlidir. Oğlanlar adətən qızlardan daha tez sağalırlar! Niyə bu qədər nəzəriyyələr var, onları dinləmək sizə maraqlı olmayacaq!
  Mirabela gözlənilmədən razılaşdı:
  - Düzü, daha tez göndərilmək istərdim!
  Anastasiya telepatik impulsla almaz kəpənəyi və qızıl balığın hibridini adlandırdı və üç dili ilə onu yalamağa başladı. Bir dil qırmızı, digəri bənövşəyi, üçüncüsü sarıdır. Buna baxmayaraq səs anlaşılan qaldı və hətta daha aydın oldu:
  "Hiperreaktor indi yüklənir; sizi ötürmək üçün enerji sərf etməlisiniz, bütöv bir sənaye planetinin bir aylıq rasionu." Böyük Döngü çatmaq çox çətin bir kainatdır. Deməli, qız, bizə çox baha başa gəlirsən. Bilmirəm: uğursuz olsanız, necə cəzalandırılacaqsınız?
  - Uğursuzluq hələ ölümdür! - Mirabela təsadüfən onu yellədi.
  Anastasiya açarını alçaq, zəngin bas səsinə dəyişərək dedi:
  - Bəli, amma sizi çıxarmaq imkanı var. Xüsusilə, indi bir mübahisə var: Adolf Hitleri dərhal mühakimə etmək və cəzalandırmaq və ya müharibənin sonuna qədər gözləmək üçün alt kosmosdan çıxarılması lazımdırmı?
  - Niyə indi olmasın? - Mirabela barmaqlarından şirə və yağ qarışığını yaladı, dəbdəbəli yemək (əslində demək olar ki, ilk dəfə yedi)
  - Hitleri həddən artıq çox adam lənətləyib və onun şəxsiyyət faylını mənfi ölçüdən çıxarmaq çox çətindir! Enerji istehlakı yüksəkdir, amma bilirsiniz ki, müharibə zamanı əlavə resurslar yoxdur! "Ultra hipermarşal qanadlı balığın başını dişlədi və dərhal çeynədi.
  - Bu başa düşüləndir, amma müharibə bitəndə onun aqibəti necə olacaq! - Mirabela hətta təəccübləndi, barmaqlarını yalamaq pizzanın özünü yeməkdən daha xoşdur.
  - Xalq məhkəməsi qərar verəcək! Əksinə, onlar bu yaxınlarda zövq aldığınız kimi əbədi olaraq yeraltı dünyasına göndəriləcəklər! - Anastasiya pisliyi kəsdi.
  - Brr! Çox qəddar deyilmi? - Qız birdən vakuuma atıldığını hiss etdi.
  - Tarixi bilmirsən, Hitlerin günahı ilə nə qədər slavyan qanı töküldü! Onu çox ağır, ədalətli şəkildə cəzalandırmaq lazımdır. - Ultramarşal, görünür, qəzəbdən balıq kəpənəyinin qalıqlarını uddu. Qanadın bir parçası yerə düşdü və bir anda buxarlandı.
  Mirabela sakitcə qeyd etdi:
  - Hitleri oxudum, o cümlədən az tanınan əsərləri! Mən onun tam manyak və ya tam əclaf olduğunu düşünmürəm!
  Anastasiya təəccübləndi:
  - Niyə?
  Mirabela tələsik izah etməyə başladı (hər kəsdə belə məlumat yoxdur, bunu akademiyalarda öyrətmirlər), ümumiyyətlə, onların söhbəti yalnız uzun görünürdü, amma əslində üç saniyədən çox çəkmədi.
  - O, ümumiyyətlə mədəniyyət əleyhinə deyil. Əksinə, elmin, məktəblərin, teatrların inkişafını, ləyaqətli və bacarıqlı insanların zirvələrə yüksəldilməsini tələb edirdi. Hitler başqa xalqlara nizam-intizam, dəqiqlik aşılamaq üçün ari, saf mədəniyyət aşılamaq istəyirdi! Bundan əlavə, Hitler dünya hökmranlığını heç xəyal etmirdi, o, müəyyən sərhədləri olan böyük bir imperiya istəyirdi. Və onun slavyanları tamamilə məhv etmək planları yox idi! Əksinə, Adolf hesab edirdi ki, almanların nəzarəti altında ruslar və başqa xalqlar Stalin dövründəkindən daha yaxşı yaşayacaqlar. Bundan əlavə, faşistlər kapitalizmlə sosializm arasında optimal tarazlığı tapdılar. Xüsusən də alman işçiləri geniş imtiyazlara malik idilər, kapitalistlərin isə gəlirləri əhəmiyyətli dərəcədə məhdud idi. Ümumiyyətlə, indi bizim imperiyada istehsal vasitələrinə xüsusi mülkiyyət yoxdur. Bütün fabriklər imperiyadır və iqtisadi orduların əsgərləri orada xidmət edir. Bəs bu, bürokratikləşməyə əsas vermirmi?
  Anastasiya sözünü kəsdi
  - Yox, axmaq! Hiperplazma kompüterləri planlaşdırma ilə məşğul olur, bürokratik iş son dərəcə rasionallaşdırılır! Bütün iqtisadiyyat komandirlər tərəfindən aydın şəkildə idarə olunur. Məhz sovet dövründə elektronikanın inkişaf etməməsi səbəbindən problemlər yaranmışdı. Qorbaçovun, Yeltsinin zəifliyi, daha doğrusu, xəyanəti olmasaydı, bizim sovet imperiyamız dünyanın ən varlı imperiyasına çevriləcəkdi! Ancaq Stalinin dövründə elektronikanın olmamasına baxmayaraq, yüksək istehsal dinamikası var idi! Yeri gəlmişkən, mən Stalinlə danışdım. Genetik tədqiqatlar göstərdi ki, o, ata tərəfdən rusdur, qütb tədqiqatçısı və zadəgan Prjevalskinin oğludur ! Öz dövrü üçün, demək olar ki, bütün hərbi rəhbərlərindən daha ağıllı, son dərəcə istedadlı bir adam. Bütün komandirlərimiz onun kimi olsaydı, Almaniya ilə müharibə altı aydan çox çəkməzdi. Sürpriz hücum halında belə! Nə qədər qələbələr əldən vermişik!
  - Niyə peşman oldum? - Mirabel baxışlarını aşağı salaraq dedi. - Bunu düzəltmək mümkündürmü?
  - Super zaman maşınının köməyi ilə hər şey mümkündür! Sən qızsan, görürəm: bunu həqiqətən başa düşmürsən.
  - Mən başa düşürəm! Əgər nasistlər daha tez və daha az qan tökməklə məğlub olsaydılar, o zaman ABŞ-ı məğlub etmək və bütün dünyanı fəth etmək şansı olardı! Bu vəziyyətdə, ulduzların genişlənməsi daha əvvəl başladı və Böyük Rusiya ilə müharibədə biz başlanğıcdan başlayardıq! - Elədirmi? - Mirabela öz erudisiyasını göstərməkdən məmnun idi!
  Hipermarşal çəngəlinin iti uclarını dişlədi (xırıldadı) və razılaşdı:
  - Bəli, əlamətdar və biz tez qalib gələ bilərdik! Ancaq güzgü şəklimizi nəzərə alsaq, ola bilsin ki, onlar üçün də tarixin gedişatı dəyişib. Burada ümumiyyətlə bir çox fərqli alternativ var. Çingiz xan gəncliyində öldürülsəydi, Batu istilası olmazdı! Digər tərəfdən, keçmiş Kiyev Rusu parçalanmışdı və onu birləşdirməyə qadir olan knyazın nə vaxt peyda olacağı bilinmir. Nə qədər şiddətli olduğunu xatırlayın: Sovet İttifaqı dağılandan sonra Ukrayna və Rusiya toqquşdu.
  - Amma sonra birləşdilər! - Mirabela daxil oldu
  - Çətin müharibədən sonra!
  - Müharibə insanın təbii halıdır!
  - Əlbəttə! Ancaq qardaşlar arasında gedəndə pisdir! - Anastasiya ovucu ilə gözlərini örtdü.
  - Bax gör kim danışır! - Mirabela qəzəbləndi.
  Ultra-Hiper-Marşal sözünü kəsdi:
  - Mən belə dedim! Ancaq ümumiyyətlə, düşünürsən ki, mənim kimi eyni rus oğlan və qızlarının döyüşlərdə öldüyünü bilməkdən məmnunam! Kiçik bacını vurmaq ağrıdır!
  Qız əsəbiləşdi:
  - Bütün müharibəmiz zərbələrlə doludur! Bu mənə bir növ öz-özünə işgəncəni xatırladır! Və ən əsası mənasızdır.
  Anastasiya cavab vermək üzrə idi ki, bütün otaq ağrılı göz qamaşdıran qırmızı işıqla doldu və bravura musiqisi səsləndi!
  - Diqqət! İmperator əlaqədədir! - ultra-hiper-marşal quru mızıldandı.
  Onların qarşısında əzəmətli bir holoqram göründü. İmperator cəngavər zirehinə bənzəyən skafandr geyinmişdi. Baş dəbilqə ilə örtülmüşdür: üz və saç görünmür! Fiqur atletikdir, lakin skafandrda onun kişi və ya qadın olduğunu ayırd edə bilməzsiniz! Ümumiyyətlə, bəşəriyyətin heç biri indiki imperatorun üzünü görməyib. Portretlər və video şəkillər yaradılmayıb. Seçilmiş insanların dar bir dairəsi istisna olmaqla, hətta hökmdarın əsl adı da diqqətlə qorunan bir sirr idi. Niyə belə ciddi məhdudiyyətlər? Cavab elementardır! Beləliklə, müharibə zamanı düşmən imperatorun qərarlarına təsir edə biləcək sehr və ya hipertexnomagiyadan istifadə edə bilməyəcək. Axı, hətta liderin dəqiq yaranma (doğum) tarixi də tamamilə məxfidir, çünki ulduz falı ilə idarə etmək, hərəkətləri proqnozlaşdırmaq və ya zərər vermək üçün xarakter əlamətlərini hesablaya bilərsiniz. Şayiələrə görə, imperatriça inanılmaz dərəcədə cazibədar idi, lakin bütün qadınlar əbədi gənc və gözəl olduqda, bu o qədər də təəccüblü deyil. Mirabela da qəşəngdir, onun təxminən iyirmi yaşı var və o, Kainat xanım müsabiqəsində qalib gəlməyə kifayət qədər qadirdir.
  İmperator çox alçaq, gurultulu (sanki bir anda xor oxuyur) bas səslə danışırdı (elektronika onun səsini açıq-aydın dəyişmişdi).
  - Təvazökar bəndələrimi salamlamaqdan məmnunam!
  - Ən böyük müqəddəs Rusiyaya şöhrət! İmperatorun vəsiyyəti yerinə yetsin! - hər iki döyüşçü əllərini qaldırıb salam verdilər.
  Xanım nəzakətlə cavab verdi:
  - Və sizə izzət olsun, təvazökar döyüşçülər! Axı bütün kainat sənin kimi insanların üzərindədir! Ümid edirəm ki, tapşırığın əhəmiyyətini bir daha izah etməyə ehtiyac yoxdur?
  Mirabela başını tərpətdi:
  - Sanki bütün kainat üstümə asılmışdı!
  Holoqram böyüdü, zireh parıldadı:
  - Quasarno (əla) özəl! İndi siz daha çox izah etməli olacaqsınız! Biz Böyük Rusiyanı tamamilə məhv etmək fikrində deyilik. Uyusalar da, qardaş xalqdırlar! Ancaq çox gecikmisinizsə və sizin missiyanız və ya bəlkə də digər agentlərimizin missiyası uğursuz olarsa, o zaman düşmənə qarşı ən yeni, ən güclü silahlardan istifadə edəcəyik. Onun prinsipləri son dərəcə gizlidir, lakin məhvetmə gücü elədir ki, qalaktikaların superklasterlərini məhv etmək mümkündür. Düşmən də paralel inkişaflar aparır, tezliklə ona oxşar silah hazır olacaq. Bu halda əsas rolu kimin ilk vurduğu oynayacaq. Beləliklə, çox vaxt qalmayıb!
  Mirabela dəhşətli dərəcədə solğunlaşdı və dodaqlarından çıxdı:
  - Mən tələsəcəyəm!
  İmperator sakitləşdi, səsi daha mülayim oldu:
  - Tələsin - tələsməyin! Supersilah hələ hazır deyil və düşmən öz casuslarının və diversantlarının köməyi ilə işi ləngitmək üçün əlindən gələni edir. Bizim də borcumuz yoxdur! Zərbələr dəyişdirilir! Müharibə boks kimidir, yalnız nokautdan sonra - əl sıxmırsınız!
  - Vasitə!
  - Çox tələsmə və öz həyatına bax, qız! Siz çox mehribansınız, insanlıq nisbətiniz qrafiklərdən kənardadır! - İmperator öz oxu ətrafında çevrildi, zirehləri yüz ulduz kimi parıldadı.
  Ultra-Hiper-Marşal cəsarətlə soruşdu:
  - Ona silah verim?
  - Əlbəttə! Hər şey ən son texnologiya ilə! Ümumiyyətlə, bizdə hətta müəyyən qədər silah istehsalı da var, daha doğrusu, kifayət qədər insanımız yoxdur.
  Anastasiya baş əydi:
  - Ultrastar! Səni daha saxlamağa cəsarət etmirəm, ən böyüyü!
  İmperator incidi, səsində şıltaq bir qeyd eşidildi:
  - İmperatorla ünsiyyət qurmağı xoşlamırsan! Axı bu da daha böyük nailiyyətdir, liderə yaxın olmaqdır! Qartallar necə depressiyaya düşüblər! Siz nə deyirsiniz?
  - Əlbəttə, sizinlə ünsiyyətdə olmaq böyük zövqdür! - Mirabela dedi: "Bu, gözəl musiqiyə, melodiyaların ifasına qulaq asmaq kimidir". Baxmayaraq ki, belə bir müqayisə sizin zəkanıza necə heyran olduğumuzu təsvir etmək üçün çox solğundur!
  Kainatın hökmdarı tonunu dəyişdi, səsi daha qadın oldu:
  - Sözlərində gizli istehza var, amma məndən qorxmamağı xoşlayıram. Qorxaqlıq əsgərin ən böyük qüsurudur. Zəka çatışmazlığı hələ də kompüterlə kompensasiya edilə bilər, amma heç bir texnologiya cəsarəti əvəz edə bilməz! "İmperator üçqat ildırım çaxdı, hava sanki qar dənəcikləri parıldayırdı, Mirabela istini hiss etdi.
  - Bəli, razıyam, ey böyük xanım! Düzünü desəm, ağıllı qorxaq bəzən imperiyaya cəsur axmaqdan daha çox fayda gətirir!
  İmperator istehza ilə dedi:
  - Sən haqlısan! Nəzərə alsaq ki, ölülər döyüşə bilməz! Ölən əsgər həmişə pis əsgərdir! - Qüdrətli imperatriça artıq gurultulu idi. - Bilirsiniz, sən sənin kimi bütöv bir trilyon, hətta bir katrilyon insanı yeraltı dünyasında əbədi əzaba göndərə biləcək biri ilə mübahisə etməkdən qorxmursan. Bu, qızın düşüncə tərzindən yayınmağı bacardığını göstərir. Təəssüf ki, əsgərlərimizin əksəriyyəti: yalnız məqalədə nəzərdə tutulmuş bir vasitə.
  Mirabela sakitcə dedi:
  - Ağıllı, savadlı və çox erudistdirlər! Yoldaşlarım haqqında pis sözlər deməyə ehtiyac yoxdur. Onların hamısı yaxşı bir məktəb keçib!
  - Müharibə yaxşı məktəbdir, amma səhv etsən, yenidən imtahan verə bilməyəcəksən! - İmperator çoxarvadlı şüalar yayan çələngə söykənərək başıaşağı dayandı. - Ümumiyyətlə, ordumuzda axmaq yoxdur! Bu, genetik seçimlə ciddi bir təlim sistemidir. Bir sözlə, mənim balaca şəklim, de görüm, gözələm?!
  Mirabela zarafat etməyə dözə bilmədi:
  - Çox, xüsusən zirehdə, o qədər parıldayırlar, baxmaq çox xoşdur! Qədim qril kimi bir şey!
  İmperator sakit qaldı və hətta sevindi:
  - Xəyalpərəst düşüncənin olması yaxşıdır. İnsanlar iki sözü bir araya gətirə bilmədikdə daha pisdir, xüsusən də gücün yanında! Yaxşı, gözəl və mülayim, səninlə müzakirə etməyə vaxt yoxdur. Baxmayaraq ki, məsələn, mənə deyin: nə həmişə çatışmır və məni hər zaman xəstə edən nədir!
  - Güc! - Mirabelle tez cavab verdi.
  Xanım təəccübləndi; kostyumdan yaşıl dalğa keçdi:
  - Heyrət! Vay! Amma kazarmada bunu sənə öyrətməyiblər! Necə təxmin etdin?
  - Tutma üsulu ilə! - qız cavab verdi.
  - Bu necədir? Aydınlaşdıra bilərsiniz!? - İmperator barmağı ilə çoxaldı: sehrli bir fantom, dandelion və cır hibrid şəklində, əlində qılınc.
  Mirabela təlaşsız cavab verdi:
  - Həmişə güc çatışmazlığı var, amma məsuliyyət insanı xəstə edir! Bu aksiomadır! Ümumiyyətlə, kainatı çiyninizdə tutmaq çox çətindir!
  Bir dandelion və bir cır hibrid birdən ortaya çıxan tülkü və kirpi qarışığı ilə mübarizə aparırdı; qılıncdan əlavə, döyüşdən daha musiqili görünən bir neçə alət istifadə edildi:
  - Məsuliyyəti rasional bölürsənsə, deməli, hər şey o qədər də çətin deyil. Dövlət mexanizmi mükəmməlliyə uyğunlaşdırılıb. Bu, bütün görünən sürətə, tamamilə sabit bir sistemə baxmayaraq, bir növ şəlalədir . - İmperator onun gözündən pulsar göndərərək (dərhal səssizcə partladı):
  - Axın yuxarı qalxanda enerji sistemini fəvvarə ilə müqayisə etmək daha məqsədəuyğundur! - Mirabela öz cəsarətinə heyranlıqla etiraz etdi.
  - Qız mənimlə cazibədar şəkildə mübahisə edir. Bu, Frostbitten Alice haqqında nağıldakı kimidir! O, kraliçaya o qədər həyasız idi ki, onu qalın buzla örtdü! - İkinci sehrli pulsar birincidən daha böyük və parlaq idi və kəskin bucaqlar şəklində idi.
  - Niyə bərk hidrogen olmasın!?
  "Onu təbii sarışın etmək istəməzdim!" - Çılpaq qızın hibridinin fantomu və qeyri-adi parlaq milçək mantarı yanıb-söndü.
  Mirabela gülməkdən özünü saxlaya bilməyib:
  - Sarışınların çox orijinal düşüncəsi var deyirlər!
  Kainatın xanımı bir anda daha bir neçə sehrli proqnozu işıqlandırdı:
  - Sarışın kimi axmaq kimi! Ancaq saçlarınız təbii olaraq mirvari və qızılın qarışığıdır! Hiperkvasar! Ümid edirəm ki, yenidən görüşəcəyik! Mən səni çox bəyəndim! - Nəhəng holoqram kometa kimi parıldadı və fantomlarla birlikdə yoxa çıxdı.
  Mirabela əyilib pıçıldadı:
  - Qəribədir, kainatın hökmdarı axmaq kimi görünür!
  Ultra-hiper-marşal əlini yellədi:
  - O, sadəcə yumor hissi ilə danışır, amma ümumiyyətlə, imperatorun yerində olsaydın, bunun səbəbini başa düşərdin! Onda sadə bir insan zarafatını qiymətləndirə bildim.
  - Mən onu qınamıram! Bu qədər problem olduqda, həqiqətən də axmaq istəyirsən.
  Anastasiya telepatik bir impuls göndərdi, ona cavab verdilər:
  - Vaxt gəldi, portalın girişinə çatanda hər şey hazır olacaq!
  - Nəhayət! Bilinməyən bir şeyi gözləmək həmişə ağrılıdır! Əsəblər əriyir! - Mirabela ümidsiz halda dedi.
  Hər iki qız (onlardan biri artıq dörd yüz dövrəni keçmiş olsa da) əlli müxtəlif silahla dəhşətə gətirən onlarla döyüş robotunun müşayiəti ilə planetar sistemin o biri ucuna yollandı. Onları tetralet taqımı müşayiət edirdi.
  . FƏSİL Љ 15.
  Qullar yarıçılpaq qızlara baxıb dərhal qamçı aldılar:
  - Baxma! Sizin qəbilə icazə verilmir!
  Qullar yetişməli idi. Qəribədir ki, oğlanlara münasibət daha liberal idi. Onlara yaxınlaşıb qızlara həvəslə baxmağa icazə verildi. Tərli çılpaq bədənlər parıldayırdı, yaraşıqlı qızların dolu, bir qədər cızıqlanmış döşləri titrəyirdi.
  Baş tacir Əhməd əsnədi:
  - Yox o deyil! Sadəcə qadın güləşi, orda qılıncla daha yaxşıdı. Ağsaqqalı çağır.
  - O, artıq gəlir!
  Kəndin başçısı əslində peyda oldu. O, toqada idi və uzun boz saqqalı vardı, qırışmış sifəti az qala qara idi. Taxta ayaqqabılar daşlara çırpıldı.
  - Salam Əhməd! Gecəni keçirəcəksiniz, yoxsa sadəcə keçəcəksiniz?
  Qul alverçisi hürürdü:
  - Bizim yolda! Qulaq as, mənə bir az şou göstər, darıxdırıcıdır! Heç bir quldura rast gəlmirəm və əlim qılıncdan qaçır.
  Qoca başını tərpətdi:
  - Özünüz vuruşacaqsınız, yoxsa bizimkilərə yellənəcəksiniz:!
  Əhməd üzüklü barmaqlarının arasına baxıb qərara gəldi:
  - Bəli, bunu özünüz etmək daha yaxşıdır! Başqasını öldürmək kiminsə ölümünü seyr etməkdən daha əyləncəlidir.
  Ağsaqqal ilhamlandı:
  - Deməli, mərhəmət olmayacaq! Yalnız ölənə qədər!
  Qul alverçisi gülümsədi:
  - Bu, məhz Pilondur. Yoxsa elə bilirsən ki, mən kifayət qədər yaşadım, bu, yalnız zərər verəcək!
  Ağsaqqal saqqalını qaşıdı:
  - Bunun üçün pul ödəməlisən! Gənc qızlar iki yüzdən əlli gümüş dəbilqəyə başa gəlir, heyf, qullara böyük tələbat var! Ancaq kişilər daha ucuzdur, yüzdən otuza qədər, oğlanlar isə iyirmiyə gedəcəklər!
  Əhməd sözünü kəsdi:
  - Onda oğlan olmaq daha yaxşıdır! Pula qənaət edilməlidir.
  Pilon sevindi:
  - Seçiminiz, oğlanların demək olar ki, heç bir xərci yoxdur, üstəlik, onların çoxu var və onları qidalandırmaq çətindir. İndi püşk ataq.
  Əhməd gülümsədi.
  - Yalnız daha sürətli, uzun müddət gözləməyə öyrəşməmişəm.
  Ən kasıb ailələrdən on yaşından yuxarı oğlanları seçən Pilon onlara saman çəkməyi əmr etdi. Kimin boyu qısadırsa, o döyüşməlidir. Oğlanlar ümumiyyətlə öz yaşlarında gözlənildiyi kimi, səs-küylü, lakin cəsarətli davranırdılar. Heç kim hiyləgər deyildi; qılınc döyüşü onlara əyləncəli oyun kimi görünürdü. Qalib, təxminən on dörd yaşında, kifayət qədər əzələli, qara dərili bir oğlan idi. Əllərinə yüngül qılınc qoydular, başına yağ tökdülər. Uşaqlar məsləhət vermək üçün bir-biri ilə yarışmağa başladılar. Əhməd daha uzun və daha ağır qılınc seçdi və gülümsədi. O, yaxşı qılınc ustası idi və təcrübəsi varsa, ancaq çubuqlarla döyüşən bir oğlana qalib gələcəyinə daha çox əmin idi. Bununla belə, əgər oğlan daha çox şey edə bilsə, o zaman Əhməd bundan yalnız xoşbəxt olacaq və daha maraqlı əylənəcək.
  Qullara süpürgəyə bənzəyən şirəli meyvə verildi, yalnız qabığı kobud və nazik idi, asanlıqla çıxarılırdı. Dadı daha şirindir, portağal kimi bir şeydir, lakin daha keyfiyyətlidir. Yanka zehni olaraq cinlərə təşəkkür etdi: onu Soçi kurortu kimi isti bir dünyaya göndərdilər, burada ac qalmamalı və dəhşətli ağcaqanadlar yox idi. Görünür, bir neçə günəşin olması flora və faunaya faydalı təsir göstərmişdir. Yanka baxdı və eyni zamanda tacirlə döyüşməli olan yeniyetməyə rəğbət bəslədi. Demək olar ki, iki metr hündürlüyündə olan və sürət və reaksiyadan inciməyən belə bir nəhəngə müqavimət göstərə bilərmi? Hollivud filmlərində belədir: bir qayda olaraq, kiçik döyüşçülər daha çox qalib gəlir. Bir qayda olaraq, mənfi bir xarakter: müsbətdən daha uzun və daha ağırdır. Bir növ kino sənayesi ənənəsi! Amma həyat Hollivuddan qat-qat sərtdir və tacir özünün mütləq üstünlüyünə arxayın olmadan mübarizə aparacaq qədər axmaq deyil.
  İşdən azad olan kənd sakinlərinin bir qismi, əsasən də uşaqlar nadir tamaşanı seyr etmək üçün toplaşıblar. Döyüş və ya yumruq davası deyil, ölümünə döyüşdür! Buna baxmayaraq, uşaqlar, bir qayda olaraq, kiçik bir şeyə, böcəklərə, evdə hazırlanmış oyuncaqlara və ya yüngül fiziki cəzaya, şillələrə, ombaya bir təpikə, ağacdan atlamaya və ya sadəcə sifətə bir yumruqla mərc etdilər. Heç bir şeyi olmayan yeniyetmə qullar da çimdiklərə, kliklərə və digər xırda şeylərə mərc edirdilər. Yanka arabada oturduğundan heç kim onunla mərc etmirdi və o, oğlanlara yaxınlaşmaq istəmirdi.
  O, sadə kənd oğlanının mahir yaşlı döyüşçü üzərində qələbəsinə inanmırdı və qəddar Əhmədə mərc etmək istəmirdi.
  Korna çalındı və döyüş başladı. Əhmədin çəkisi ən azı yüz otuz kiloqram idi, yəni on dörd yaşında demək olar ki, standart ölçüdə olan oğlandan üç dəfə çox idi.
  Tacir mızıldandı:
  - Nə balaca çaqqal, qabırğada polad istəyirsən.
  Oğlan ləyaqət və cəsarətlə cavab verdi:
  - Sənin altında!
  Əhməd hürüyərək çəkməsi ilə onu vurmaq istəsə də, oğlan qaçmağı bacarıb, hətta ayağına da dəyib. Oğlanın daha iti qılıncı olsaydı, yarası ağır olardı. Tacir lənət etdi:
  - Qul peyin!
  - Yağlı qarın! - oğlan cavab verdi.
  Əhməd vurdu, amma oğlan məharətlə sıçradı. Kiçik, çevik bədən hərəkətli idi, yalnız bel paltarı geyindiyiniz zamanlar istisna olmaqla, hərəkət etmək çox asan idi.
  Əhməd təcrübəli döyüşçü idi, o, itin onu tərk etməyəcəyinə inanaraq yavaş-yavaş hərəkət edirdi. Oğlan yeganə düzgün taktika seçdi: daimi geri çəkilmə.
  Bu, çevik siçanın arxasınca qaçan kök pişiyi xatırladırdı.
  Əhməd qılıncını qabağa qoydu, çəkmələrinin barmaqları ilə bir az itələdi, rəqiblərinə göz dikdi.
  - Balaca çaqqal, sızlayırsan, qorxaqsan.
  Oğlan cavab verdi:
  - Niyə guruldayıb nağara vurursan!
  Əhməd bir az daha sürətlə hərəkət etdi və onun bıçağı oğlanın sinəsini yarıb. Lakin, axan qana baxmayaraq, sadəcə cızıq idi.
  - Qız kimi kəsirsən!
  Əhməd qəzəbindən elə güclə vurdu ki, oğlan az qala qılıncını yerə atdı, yıxıldı, amma tez yerindən sıçradı.
  - Tutmayacaqsan!
  Yankın başında böyük Karabasın da kiçik bir adamın dalınca qaçdığı məşhur "Pinokkio" filmi ilə əlaqə var idi. Filmdə hər şey yaxşı bitdi, saqqal sıxıldı, Karabasa konus yağdı. Burada Yankilərin ciddi problemləri var idi, sidik kisəsi çox xoş bir şirədən sonra qəfil üsyan etdi, amma həqiqətən döyüşün tamaşasını qaçırmaq istəmədim. Axı onlar qılıncla döyüşəndə hər şey bir anda bitə bilər.
  - Mən balaca deyiləm, dözə bilərəm!
  Əhməd irəliləməyə davam etdi, qaçmaqdan yorulan oğlan yellənərək hücuma keçməyə çalışdı. O, erkən uşaqlıqdan stol arxasında oturmaq kimi əzab-əziyyəti bilmədən fiziki cəhətdən çox işləyən və çox qaçan bir yeniyetməyə yaraşan kimi sürətli və çevik idi! . Lakin süpürgə hərəkətləri qılıncoynatma məktəbinin tam çatışmazlığını ortaya qoydu. Oğlan sadəcə yellədi və vurdu, vurmağa çalışdı, heç bir sistem və ya əsas texnika olmadan. Təcrübəli mentoru olsaydı və heç olmasa bir-iki il məşq etsəydi, Əhməd qarnı yarılmış vəziyyətdə yatardı. Amma təəssüf ki, dilənçi oğlanın belə imkanı yoxdur!
  Tacir oğlanın ehtirasından istifadə edərək sinəsini deşmək və ya hətta başını kəsmək üçün bir neçə fürsətə sahib idi. Lakin o, tələsmirdi, həyasız balanın asanlıqla ölümü onun planlarının bir hissəsi deyildi.
  - Bu nə nankor! Siz seğirməyə və hürməyə davam edirsiniz! İndi baxın: əsl döyüşçülər necə doğranır!
  - Qəribə! - Oğlanlar qışqırıb çiynindən güclü zərbə aldılar. Qılınc dərhal ağırlaşdı və oğlan səndələdi.
  - Yaxşı, kim qəzəblidir! - Əhmədin qılıncının ucu qanlı oldu.
  - Sən!
  - Beləliklə, daha çox alın! - Əhməd məharətlə hücuma keçdi. Uşağın əlləri zəiflədi və növbəti hücumdan sonra qolundan yaralandı və qılıncını yerə atdı.
  Oğlanlar qışqırdılar. Yeniyetmə qul qaçmağa çalışdı, amma iki nizə onun sinəsinə basdı:
  - Çaqqal danası haradadır!
  Əhməd yerindən sıçrayıb qılıncının düzü ilə oğlanın başına vurdu:
  - Yaxşı, mən sakitləşdim!
  Yanka uşaq yıxılanda nəfəsi kəsildi, ona elə gəldi ki, öldürülüb. Oğlanın başının salamat olduğunu görüb, ümidi çaxnaşdı ki, bəlkə tacir gənc qladiatoru huşsuz qoyub, sonra özünə gələcək.
  Amma görünür, mərhəmət Əhmədin təbiətində deyildi.
  - Yaxşı, qıdıqla onu!
  Tacir dəstəsindən bir döyüşçü atəşdən əvvəlcədən hazırlanmış nizə çıxardı. Hərəkətsiz bədənə yaxınlaşdı.
  - Yaxşı, gəl, nəyə dəyərsən!
  Döyüşçü başını tərpətdi, nizəsini uzatdı və isti dəmir oğlanın çılpaq dabanını yandırdı.
  Uşaq kəskin ağrıdan qışqıraraq ayağa qalxmağa çalışıb. Əhməd onun üzünə yumruq vurdu:
  - Çaqqal danası haradadır!
  Uşaq yıxıldı və əsgərlər onun qollarından və ayaqlarından tutdular. Əhməd nizəni öz əlinə aldı və yeniyetmənin digər dabanını da isti ucu ilə məmnuniyyətlə yandırdı. O, qaçmağa çalışaraq qışqırdı. Qalan oğlanlar susdular, amma dayanmadan seyr etdilər. Özləri də işgəncəyə məruz qalmaqdan qorxurdular, amma həmyaşıdının əzabına baxmaq çox maraqlı idi. Əbəs yerə deyil ki, bu qədər insan həmişə ölüm hökmü və ya şallaq üçün toplaşır.
  - Yaxşı, niyə qaşınırsan! Çox gözəl! deyilmi! - Əhməd ucunu oğlanın qolunun altına qoydu. Qızardılmış ət iyi gəlirdi. Bununla belə, ucu tez soyudu. Döyüşçü tacirə məşəl verdi. Oğlanın başındakı tünd saçlara atəş gətirdi və o, yanmağa başladı.
  Burada ağsaqqal daha dözə bilmədi:
  - Yetər!
  - Nə bəsdir?! - Əhməd hürüdü.
  - Biz razılaşdıq ki, siz onu sadəcə öldürəcəksiniz, amma işgəncə ilə bağlı heç bir razılaşmamız yox idi!
  - Oh, belədir! Əylənmək üçün daha beş gümüş dəbilqə taxırsınız. - tacir Pilona pul atdı. Acgözlüklə onları tutub mızıldandı:
  - Bəlkə on?
  - Çox istəyirsən! Baxmayaraq ki, budur... - Əhmədin beynindən bir fikir keçdi. - Bu qulu özümlə aparıram. O, mənim qamçılı oğlum olacaq. Bir şey qaşınmağa başlayan kimi və ya əhvalım pis olan kimi, qəzəbimi ona atacağam. Başa düşürsən?
  Ağsaqqal təvazökarlıqla cavab verdi:
  -Ümumiyyətlə, onu öldürməyiniz və ya o, sizin olacaq, məni maraqlandırmır! Və pul heç vaxt artıq deyil! Yeri gəlmişkən, oğlanın adı Muk, simvolik olaraq, əzab üçün doğulduğunu göstərir!
  - Gəl unu edək, yaxşı un! - Əhməd dodaqlarını yalayaraq sevindi. - Yaxşı, əla, onu qalan oğlanlara bağla.
  Yanka işgəncəni görməmək üçün arabadan atladı. Ayaqları hələ tam sağalmamışdı, onları cır-cındıra bükdü. Gəzmək bir az ağrılı idi, amma ağrı artıq tanış olmuşdu. Əzab köləliyin qızıdır və ən birinci və güclüdür!
  Mukun aparıldığını eşidəndə bilmirdi sevinsin, yoxsa kədərlənsin. Axı, yavaş işgəncə obyekti olmaq dərhal ölməkdən yaxşı deyil. Xüsusilə ölümdən sonra bu kainatda təkcə cəhənnəm yoxdursa!
  Sidik kisəsini boşaltdığınız zaman ruhunuz yüngülləşir və özünüzü daha şən hiss edirsiniz. Yaxşı, indi susmaq daha yaxşıdır, əks halda özünüz işgəncə altında inildəməli olacaqsınız!
  Karvan yenidən hərəkətə keçdi: dincələn qullar daha şən yeriyirdilər. Yalnız Muk çətin anlar yaşadı, onun dabanları iri qabarcıqlarla örtülmüşdü və ayaq barmaqları üzərində yeriməyə məcbur olmuşdu. Oğlan isə yaralarına baxmayaraq dayandı və hətta gülümsəməyə çalışdı. Yanka dərhal ona hörmət hiss etdi. Ümumiyyətlə, cəsarət həmişə yüksək qiymətləndirilib. Bir vaxtlar məktəbdə olarkən pulsuz tarixi mövzuda bir esse var idi: Stenka Razin haqqında bir neçə vərəq yazdı. Üstəlik, böyük ehtiramla, Stepan dörddəbir edam ediləndə belə, toyuq-cücərmədiyini vurğulayır. O, sona qədər zarafat etdi, gülümsədi, ağrılı ölümü xoş bir macəra kimi qəbul etdi. Müəllim onun inşasını həqiqətən bəyənmədi.
  - Stenka Razin sadəcə quldurdur! - o qışqırdı.
  - İnsanlar sadəcə bir quldurun arxasınca getməzlər. İnsanlar əclaflar haqqında mahnı yazırmı? Stenka Razin sadə bir kəndli və sənətkar etmək istəyirdi: layiqli bir insan. Sən keçmiş qulsan - mal-qara yox, azad kazak! Axı Razinin sinfi bərabərsizliyi aradan qaldırması, hamını bir-bir bərabərləşdirməyi əmr etməsi həqiqətdir! Yalnız həqiqi azad insan nəyisə yarada, gözəllik yarada bilər. Baxmayaraq ki, təhkimli sənətkarlar, şairlər var idi! Qaranlıq orta əsrlərdə isə şah əsərlər yaratdılar. Ancaq iradə iradədir! SSRİ-də Qorbaçov insanlara azadlıq, çılpaq qadınlara baxmaq, Hitleri oxumaq, partiyanı danlamaq, yaxşı Hollivud filmlərinə baxmaq və xüsusilə gözəl olanı: cizgi filmləri vermək imkanı verdi. Yenə də, indiyə qədər ABŞ Rusiyadan daha yaxşı blokbasterlər istehsal edir. Bu faktdır və təkcə xüsusi effektlər baxımından deyil. Hollivud filmlərində nədənsə daha gərgin və gözlənilməz süjetlər, daha rəngarəng və rəngarəng döyüşlər və əksər rus filmlərini fərqləndirən başqa bir anlaşılmaz şey var. Bəlkə bu, qana baxmayaraq, daha xeyirxahlıqdır! Halbuki sovet dövründə yaxşı uşaq filmləri var idi. Yanka xüsusilə onun kimi sərin uşaqların yetkin faşistləri, ağ qvardiyaçıları və burjuaziyanı döydüyü müharibə filmlərini sevirdi! Nə qədər maraqlı və gülməli! ABŞ-da uşaq qəhrəmanları olan filmlər də var, amma nədənsə onlardan azdır və nəsə çatışmır. Bəlkə də ideya vətənpərvərlikdir. Uşaqların alman paketlərini parçalayıb öldürdüyü İkinci Dünya Müharibəsi haqqında ən azı bir Amerika filmini xatırlamaq olarmı? Və ya hətta Abraham Linkolnun vətəndaş müharibəsi haqqında. Mark Tven, şübhəsiz ki, uşaq yazıçısı da daxil olmaqla, böyük yazıçıdır, lakin o, heç vaxt uşaq döyüşçü obrazını inkişaf etdirməmişdir. Arkadi Qaydar: Bu istiqamətdə bir şey etdi, amma kifayət deyil. Bəlkə də 41-ci ildə ölməsəydi, döyüşçü uşaq obrazı daha da inkişaf etdiriləcəkdi. Yalnız bir rus yazıçısı uşaq döyüşçüsü obrazını həqiqi mənada aça bildi! Yanka bunu internetdə oxudu. Möhtəşəm və çox sərin! Qəribədir ki, belə cazibədar bir oğlanı dərc etmirlər! Baxmayaraq ki, hələ də dərc oluna bilər. Onlar "Ustad və Marqarita"nı nəşr etmək istəmədilər, lakin sonra roman bütün elmi fantastika əsərlərinin ən yaxşısı və ən populyarı oldu. Hətta məktəbdə sinif tapşırığı kimi öyrənilirdi. Bununla belə, Yanka "Ustad və Marqaritanı" ilk dəfə beş yaşında oxuyub. Roman uşaqda güclü təəssürat yaratdı. Bununla belə, təbiidir: belə bir əsər öz dövrü üçün çox mistikdir. O zaman müharibədən əvvəlki Sovet Rusiyasında ateizm həmişəkindən daha aqressiv idi. Döyüşçü ateistlər cəmiyyətinin ölçüsü: on milyon insanı keçdi; bir kommunist xidmətə getsə, dərhal partiyadan xaric edildi, bu da avtomatik olaraq həbsə səbəb oldu! Budur, Böyük Şeytanın özü: Moskva ətrafında gəzir və insanların taleyini həll edir. Və təriflənmiş NKVD Voland və onun xidmətçiləri qarşısında tamamilə acizdir! Əlbəttə. sovet rejiminin üzünə böyük bir sillə. Bundan əlavə, Moskvalıların özləri, nümunəvi sovet dövləti olan paytaxtın sakinləri acgöz, qürurlu, şəxsi mənafeyini düşünən, zəhmətdən və adi ədəbdən məhrum kimi göstərilir. Amma bu, Agitpropun heykəl qoyduğu sovet adamının obrazı deyil. Polis aciz, rəislər sərxoş, cəmiyyət vicdansız, acgözdür! Bu da Stalinin müdrik rəhbərliyi altında paytaxtdadır.
  Təbii ki, Bulqakov bəzi şeyləri yumşaltdı. Xüsusən də psixiatriya xəstəxanasını nümunəvi bir müəssisə kimi göstərdi ki, burada hər bir xəstə duşlu ayrıca otaqda yatır, nizam-intizam ədəbli, çoxu cazibədar qadınlardır. Əslində ruhi xəstəxana dəhşətli bir müəssisədir, həbsxanadan da betərdir. Dəhşətli çirk və üfunətli qoxu, izdihamlı kameralar, dəli gödəkçələri, qəddar və sadist nizamnaməçilər! Yemək: həbsxanadan da pisdir, çünki yeməkləri hamı və hər şey oğurlayır. Şirkət də daha pisdir, çoxlu şiddətli cinayətkarlar və manyaklar, hətta axmaqlar, axmaqlar, şizofreniklər də var. Demək lazımdır ki, həbsxanaların əksəriyyəti aşağıdakı anlayışlarla yaşayır: xaos yoxdur, kameralar səliqəlidir, məhbuslar özləri təmizlik saxlayırlar, hətta sallanan stullarla da təchiz olunublar, televizor qoya bilərsən, pulun varsa avropa keyfiyyətində təmir elə. Ruhi xəstəxanada daha pisdir, çünki axmaq sidiyə və ya yatağa gedə bilər və hamınız onun iyini hiss edirsiniz. Üstəlik, həbsxanada: sizə psixotrop dərman vurmurlar, ancaq psixiatriya xəstəxanasında? Çox pis olan müxtəlif zibillər, hər şey ağrıyır, tam bir narkoman kimi əsl çəkilmə baş verir. Və sağlamlığa çox zərərlidir, ürək, qaraciyər və böyrəklər əziyyət çəkir və sözün əsl mənasında hər şey! Xeyr, həqiqətən həbsxanaya getmək daha yaxşıdır! Bulqakov həbsxananı təsvir etmir, ruhi xəstəxananı çəhrayı tonlarda təsvir edir. Niyə bunu etdi? Yəqin ki, təkcə senzuradan qorxduğu üçün yox, Sovet hökumətinin olduğundan daha mehriban, daha humanist və parlaq olduğuna inanırdı. Hər kəs ən yaxşıya inanmaq istəyir, bir çox sovet yazıçıları kommunizmə inanırdılar və həyatın mənfi təzahürlərini yumşaldırlar. Yoxsa sizcə, Qaydar kollektivləşmənin nə olduğunu bilmirdi? Bilirdim, amma qorxdum! Bununla belə: edilən həddi aşmaqdan başqa, kollektivləşmə ideyasının özü düzgün idi və kəndlilərin əksəriyyəti bunu dəstəklədi. Onlar ən yaxşıya inanırdılar və Stalini sevirdilər. Maraqlıdır, Bulqakovun özü Stalinlə necə davranırdı? Axı Stalin onu NKVD-nin qəddar repressiyalarından xilas etdi və hətta Bulqakovun pyeslərinin teatrlarda çəkilməsinə icazə verdi. . Amma o qədər bacarıqlı yazıçılar var ki, güllələnib, düşərgələrdə çürümüşlər. Ümumiyyətlə, Ustadı və Marqaritanı Bulqakovdan götürsəydiniz, indi onu heç kim tanımazdı (mütəxəssislərin dar çevrəsindən başqa).. Əgər ona yalnız Ustad və Marqaritanı qoyub getsəniz, hamı biləcəkdi!
  Bununla belə, hər yazıçının öz şedevrləri var, məsələn: Dümanın üç muşketyoru (yəni faktlar, onları yazmağa kömək etdilər) və ya Konan Doylun Şerlok Holms. Məhsuldar Jules Verne-nin aparıcı romanını müəyyən etmək daha çətindir, lakin çox güman ki, bu, ən çox çəkildiyi üçün Dəniz altında iyirmi min liqadır. Digər tərəfdən, Ceki Çan "Səksən gündə işıq ətrafında" blokbasterində rol aldıqdan sonra bəlkə də bu əsər kassada lider oldu. Müasir yazıçılara toxunmamaq daha yaxşıdır, onların arasında bir dənə də olsun nəhəng yoxdur. Bundan əlavə, orijinal ideyalar əsasən tükənir və demək olar ki, hər bir yazıçını plagiatda ittiham etmək olar. On doqquzuncu əsrin sonlarında - iyirminci əsrin əvvəllərində, ədəbiyyatın təzə bakirə torpağının üzə çıxdığı vaxt başqa məsələ idi. Bəli, o vaxt nəhənglər var idi, amma indi onları əzirlər və böyük tərifinə az-çox uyğun gəlir!
  Yankanın üstündə durna boyda cırcırama uçdu. Oxatanlardan biri ona atəş açıb və onu vurub. Oğlan diqqət yetirdi; atıcı praktiki olaraq nişan almadı. Sürətli atış yaxşı məşq və çoxlu təcrübədən xəbər verir. Bu o deməkdir ki, qaçmağa qərar verərsə, bunu nəzərə almaq lazımdır. Ancaq harada?
  Əhməd atını qamçıladı və ayağa qalxaraq qışqırdı:
  - Yaxşı, oyun hazırdır?
  - Bir saata edəcəm, əfəndim! - Yanka qışqırdı.
  - Elə isə bax, əzizim! Əgər öhdəsindən gəlmirsənsə, səni elə qamçılayacağam ki... - Tacir sözünü bitirmədi. Muka yaxınlaşaraq tikanlı qamçı ilə oğlanı vurdu.
  - Nə balaca çaqqal, bədənim qaşınır! - Və yenə zərbə.
  Yanka düşündü ki, əgər bu oğlan heç vaxt yuyunmursa, niyə qaşınmasın? Uzaqdan belə onun necə qoxusunu hiss edə bilərsiniz. Piç kimi iy verir. Qul oğlanlar daha təmiz olurlar.
  Baxmaq iyrəncdir, amma ayağa qalxıb müdaxilə etmək özünü vurmaq deməkdir. Ah, edama düşmək necə də asandır: sus, sus, sus!
  Xoşbəxtlikdən qaban qaban qabağa qaçdı və bu, sadistin fikrini yayındırdı. Muk çətinliklə nəfəs aldı, amma qışqırmadı. Üz bir qədər solğunlaşdı, kəsilmiş dəri: nazik qan axınları aşağı axdı. Tacirin polad ulduzları olan xüsusi bir qamçı var idi: dəri və əti parçalayırdı.
  Yanka düşünürdü ki, uşaqları xırda-xırda şallaqlamayan sivil ölkədə yaşamaq hələ də yaxşıdır. Çar dövründə, təbii olaraq, çubuq adi idi. Düzdür, zaman keçdikcə daha az döyürdülər! Sovet hakimiyyəti altında olan uşaqlar imtiyazlı sinif idi, onlara yazığı gəlirdi, məktəblərdə şallaqlamaq qadağan idi. Stalinin dövründə həqiqət: insanlarla daha sərt davranmağa başladılar. Hətta işgəncədən də istifadə etdilər, amma sonra yenidən liberallaşma gəldi. Bəlkə də əksinə, məktəbdə nizam-intizam yoxdur, tam məsuliyyətsizlik var. Bununla belə, özünüzü şallaqlayanda, həqiqətən də, başqalarını şallaqlamaq istəmirsiniz. Əbəs yerə deyil ki, ən əmin pasifistlər döyüşən və yoldaşlarının ölümünü görənlərdir!
  Maraqlıdır, macəra kitablarından biri onun yerinə nə edərdi? Əhmədi döyüşə çağırardınız?
  Bu, özünü öldürmək deməkdir. Və ya nağıldakı kimi: kritik anda böyük bir sehrbaz və ya döyüşçü peyda olur. Əsl döyüş başlayır, burada rəqibiniz artıq acınacaqlı bir qurddur.
  Həyat çox daha mürəkkəbdir. Axı onun başına gələnlər blokbaster deyil. O isə təkbaşına mühafizəçiləri səpələməyə, rəhbəri bıçaqlaya bilmir. Ona görə də susmalı və dözməlisən. İndi bənzətmələri xatırlayırsınızsa, orta əsrlərdə müəyyən qəhrəmanlar nə edirdilər. Xatırladığım biri müalicə aldı, əməliyyatlar etdi və hər şey onun üçün gözəl nəticə verdi. Biri karyera quraraq kral xidmətinə girdi, üçüncüsü pirat oldu, dördüncüsü...
  Ancaq bunlar böyüklərdir. Uşaqlarla daha çətindir! Hər şeydən əvvəl: özünü hansısa zadəgan ailənin nümayəndəsi kimi göstərmək lazımdır. Təəssüf ki, o, birinci raundda məğlub oldu! Qul səviyyəsinə qədər əyildi! Başqa bir yol müasir biliklərdən istifadə etməkdir.
  Yaxşı, o, artıq burada nəsə etməyə çalışır. Hazır olmaq üzrə olan kifayət qədər layiqli şahmat dəstləri var və bundan başqa o, daha çox oyun icad edə bilər. Ümumiyyətlə, azad adamsansa, bundan varlanmaq olar. Düzdür, burada çox şey şansdan asılıdır, əgər şahmat bizim dünyamızda populyardırsa, niyə olmasın: bunda super bir şey var. Düzdür, şahmat istehsalının inhisarına düşmək pis deyil, əks halda mənfəət aşağı düşəcək. Kosmetika ilə də sınaqdan keçirə bilərsiniz, bəlkə də qadınlar buna həvəs göstərmirlər. Bununla belə, burada da azad insan olmaq lazımdır. Hələlik bacarığınızı gizlətmək daha yaxşıdır. Ümumiyyətlə, keçmişdə daha çox tarixi sərgüzəştlərin qəhrəmanları kobud güclə hərəkət edirdilər. Burada, əlbəttə ki, xüsusi təyinatlıların gücü və real imkanları çox şişirdilmişdir. Seçilmiş döyüşçülərin sadə küçə xuliqanları tərəfindən döyülməsi halları çox deyilmi? Layiqli! Beləliklə, bir xüsusi təyinatlı əsgərin yüz təlim keçmiş döyüşçünü qılıncla öldürə biləcəyini düşünmək sadəlövhlükdür. Yanka mərc etməyə hazır idi ki, yaxşı təlim keçmiş və təcrübəli qədim Roma qladiatoru Alfa xüsusi qrupunun demək olar ki, hər hansı bir üzvünü qılıncla öldürə bilər. Və xüsusi təyinatlıların super gücü bir növ təbliğat klişesidir. Supermen kompleksi! Baxmayaraq ki, bu sadəcə adi bir protein bədənidir və tez-tez bununla sərxoş olur! Onu da qeyd etmək lazımdır ki, mübarizə darıxdırıcı olur! Başqa nə düşünə bilərsiniz? Elə avtomatik maşın, onu ixtira edə bilməzsən, incə işdir. Bəli, əlbəttə ki, daha sadə bir top: barıt düzəldə və istehsal edə bilərsiniz. Amma bu nə verəcək? Eşidilməmiş müharibə başlayacaq, qan axıdacaq. Və o, hələ də zəncirdə qalacaq. Qulliverin sərgüzəştlərini xatırladım, o, nəhənglərin kralına barıt istehsal etməyi təklif etdi, amma monarx bundan imtina etdi. Nə ağıllı qərar! Bundan əlavə, barıtdan başqa bir çox təhlükəli partlayıcı maddələr də var. Brr! Silahlanma yarışına başlamaq yaxşı fikir deyil. Təəssüf ki, məsələn, onun əbədi gənclik iksiri yoxdur, halbuki onun dövrünün insanları bunu necə edəcəyini bilmirlər. Bəlkə musiqi alətləri istehsal edək? Oh, bu bir fikirdir, amma əvvəlcə azadlıq qazanın!
  Burada iki yol var: qaçmaq və ya sahibinə xeyir-dua vermək. Birinci yol cazibədardır, lakin risklidir, ikincisi, əksinə, çox arzuolunan deyil, daha realist və təhlükəsizdir. Ancaq insandan çox şey asılıdır. Əhmədin zərrə qədər vicdanı varsa?
  Göbələk yağışı yağmağa başladı. Günəş parlamağa davam edirdi. Burada yerli göy qurşağını ilk görən Yanka oldu. Yer üzündən daha zəngin, daha parlaq, daha müxtəlif idi. Mövcud olan kölgələrin ümumi sayı inanılmaz dərəcədə böyük idi.
  Hətta onu görən qullar da ona bir dəfədən çox heyran olublar. Oğlanlar gülməyə çalışdılar və arxalarına bir qamçı aldılar.
  Yanka mühafizəçidən soruşdu:
  - Yağış yağanda burada inanılmaz dərəcədə gözəl olan nədir?
  Muzdlu cavab verdi:
  - Nə vecimə? Bu, cüzdanımı daha da ağırlaşdırmır! Sadəcə Allah Fəzjara oynayır!
  - ÜST?
  - Fəzcərə və ya Fəzh! Kiçik işığın tanrısı. Bu qədər qeyri-ciddi və olduqca zəif!
  Yanka qeyd etdi:
  - Kimi daha çox sevirsən?
  Muzdlu həvəslə cavab verdi:
  - Əlbəttə Qor! O, çox güclü tanrıdır! Döyüşçülərin hamisi! Əsl Setter də var, amma o, həqiqətən qanlı qurbanları sevir! Qazanmaq üçün çoxlu qul öldürmək lazımdır! Qullar isə dəyər və sərvətdir!
  Yanka razılaşdı:
  - Ən yüksək dəyərə malik insan!
  - Adam cəlddir! Sən nə qədər başa düşmürsən! Yazıq kiçik adam.
  - Bəs Sultan?
  Muzdlu nizəsini yellədi:
  - Sus, yazıq, yoxsa hamımız dirəyə vurularıq!
  Yanka uydurma qorxu ilə qışqırdı:
  - Təbii ki, susuram, ey gözəl!
  - Kim əladır?
  -Əlbəttə sən!
  Muzdlu qürurlu bir mövqe tutdu:
  - Mən dünyanın ən böyükiyəm.
  Tacir muzdluya səsləndi:
  - Nə dedin?
  Dərhal əsəbiləşdi:
  - Zarafat etdim, sahib.
  - Nə demək istədiyini anladım! - Əhməd muzdlu əsgərin yanına sıçrayıb, qamçı ilə arxadan qamçıladı. O, qorxusundan atından düşdü. O, toz qaldıraraq qəzaya uğradı, amma dərhal ayağa qalxdı:
  - Mən hər şeyi başa düşürəm, ustad!
  - Anladım?
  - Bəli! Ən xırda detallara qədər!
  -Yaxşı, mən səni heyvana bağlamadan əyləş.
  Muzdlu bir qədər çətinliklə yuxarı qalxdı, inildəyərək, görünür, böyrəklərini yıxdı. Yanka gülüşünü saxlamaqda çətinlik çəkdi: başqa düşmən qazanmağa gücü çatmırdı.
  Əhməd maşınla oğlanın yanına gəldi:
  - Yaxşı, oyun necə hazırdır?
  - Son rəqəmi kəsirəm!
  - Yaxşı, bu axmaq məni əyləndirdi, mən hələ də mehribanam və səni bağışlayıram!
  Yanka görünən təvazökarlıqla cavab verdi:
  - Təşəkkürlər, cənab!
  Əhməd bundan məmnun oldu, amma sərt şəkildə dedi:
  - Xüsusən hamının gözü qarşısında məni çağırma, ustad. Bu Sultana müraciətdir. Mənə ustad deyin, daha yaxşısı, cənab.
  - Başa düşürəm, cənab!
  - Bu gözəldir! Növbəti dəfə gələndə oyun hazır olmalıdır!
  - Cəhd edəcəyəm!
  Oğlan işinə qayıtdı: Hazırda onu maraqlandırırdı ki, oyunda yerli çempion olacaq, ya yox. Şahmatın öz nəhəngləri var idi, məsələn, Greco, Philidor, Morphy, Capablanca, Fischer, Kasparov. İndi şahmatçılar və qrossmeysterlər üyüdülürdülər. Ən mütləq çempion kompüterdir. Və ya daha dəqiq desək, şahmat robotu! Digər böyük çempionlar: müəyyən mənada vaxtlarını qabaqladılar. Məsələn, Greko qurban kombinasiyası anlayışını, Philidor piyonların rolu və mövqe oyunu, açılış inkişafının morfisi, Steinitz müdafiəsi, Lasker psixologiyasını ilk dəfə təqdim etmişdir. Onların hər biri əsl insan idi! Maraqlısı odur ki, demək olar ki, bütün çempionlar sərhədçilər, inqilabçılar idi. O cümlədən son böyük çempion: Garry Kasparov. Yanka demək olar ki, bütün oyunları izləyib: Qarri Kasparov. Onda təsirli olan açılışlar haqqında biliyi, kəskin kombinasiya baxışı, təşəbbüs uğrunda mübarizədə əzmkarlığı və tərəfdaşlarından qorxmaması idi. Kasparov rəqiblərinə bir sıra sarsıdıcı zərbələr endirdi! Deyəsən kraliçanı verdi - matdan qaça bilməzsən ! Mahnı sözləri ilə cəhənnəmə. Yenə də Yankees güclü birinci dərəcəyə və güclü kompüter proqramlarını məğlub etmək təcrübəsinə malikdir.
  Nəhayət, sonuncu at kəsilir. Fu-fu! Dincəlmək üçün uzana bilərsiniz, qollarınız yorulur!
  Yanka necə yuxuya getdiyini və sürətini itirdiyini hiss etmədi. Bundan əlavə: onlar artıq silsiləsi keçib daha isti olan vadiyə enmişdilər. Yanka at döyüşü arzusunda idi. Düzdür, bəzi atların yerli atlar kimi ilbizvari qabıqları var.
  Yanka döyüşür: onun çox gücü var, böyük və yetkindir. Bir-birinin ardınca düşür. Hersoq tacını geyən əsas qəhrəmana çatır. Oğlan kəskin yelləncək edir və zərbələr endirir. Düşmənin qılıncı çatladı, ucu dırnaqların altına düşdü. Yanka yenə vurur...
  Bu anda şiddətli ağrı onu yandırır. Oğlan qışqırır və gözlərini açır. Kəmənd onu bir daha "yandırdı".
  - Şahin necə yatıb?
  Yanka əzab verəni yola salmaq, hətta üzünə yumruq vurmaq istədi, amma o, zahirən təvazökarlıqla cavab verdi:
  - Çox yaxşı ustad!
  - Deməli, əladır! Oyun hazırdır?
  Oğlan başını tərpətdi:
  - Bəli, yalnız onu rəngləmək qalır!
  - Beləliklə, nə baş verib! Boya! - Əhməd səbirsizliyindən dodağını tərpətdi.
  - Yaxşı! Qara və ağ boya varmı?
  - Ver ona! Biri kömür əsaslıdır, digəri təbaşirdir! - Qul alverçisi qamçı ilə havada fit çalsa da, vurmadı.
  Yankaya fırça verildi və oğlan rəsm çəkməyə başladı. Fiqurları rəngləmək asandır, ancaq lövhənin özünü kvadratlar şəklində düzmək üçün... Mən sındırmalı oldum: müxtəlif budaqlardan və qarmaqlardan cihazlar kimi istifadə etmək. Yanka çətinlik çəkmədən işi bitirdi. İndi o, şahmatın ilk ixtiraçısı kimi tarixə düşəcək, təbii ki, Əhməd olmasa: onun kəşfi oğurlanmayıb. Baxmayaraq ki, məsələn, qədim padşahların və müasir prezidentlərin əksəriyyətindən daha məşhur olan böyük qul-filosof Ezop var idi!
  Meydanlar çox bərabər olmadı, amma bunu edəcək. Yanka onun işinə heyran idi: o, sənətkar kimi istedadını hiss etmirdi, amma ehtiyac onu məcbur etdi. Bir insan həyat tərəfindən sıxışdırıldığında, o, tez-tez ixtira və əvvəllər gizli qabiliyyətləri göstərir. Burada birincidirlər: bu kainatda şahmat. Saat da düzəltmək yaxşı olardı. Yaxşı, bu da yaxşı fikirdir, saatlarla ciddi şəkildə varlana bilərsiniz! Bulaqları olanların mexanizmi çox mürəkkəbdirsə və böyük bacarıq tələb edirsə, daha sadə olan günəş enerjisi orta əsrlərdə olduqca əlçatandır. Hələlik bu barədə sus. Oğlan parçaları düzdü və xatırladı ki, orta əsrlərdə ən hərəkətli parça kraliça deyil, yepiskop idi. Onu daha çox zarafatcıl və ya qaçışçı adlandırırdılar. Yepiskop, qala adlandırıldığı kimi sonrakı addır: tur və ya top! Orta əsrlərdə o, yalnız iki sahəyə getdi. Biri üçün kraliça və ya yepiskop. Ancaq indi müasir qaydaları dərhal tətbiq etmək daha yaxşıdır, əks halda o, yerli çempion olmayacaq. Əks təqdirdə, yeni qaydalara uyğunlaşın və bu vəziyyətdə nəzəriyyə fərqli olacaq. Yer planetində başqa hansı oyunda oyunların nəzəriyyəsi və təhlilinə həsr olunmuş yüzlərlə kitab var? Bəli, əlbəttə ki, peşəkar boksçular şahmatçılardan daha zəngin qonorar alırlar, baxmayaraq ki, məsələn, Fişer öz vaxtında milyonlar qazanıb, lakin gözəllik və estetika müqayisə olunmazdır. Bununla belə, Fişer tez-tez şahmatı boksla müqayisə edirdi. Yanka kontakt sparrinqində iştirak etməli idi, lakin o, boksu sevmirdi. Reaksiyasına və sürətinə görə oğlan hətta məktəb yarışında qalib gəldi (ballar üzrə, tam güclə vurmağa cəsarət etmədi), lakin bu idman növü ilə peşəkar şəkildə məşğul olmaqdan imtina etdi. Məktəbdə cinayətkarın üzünə yumruq vurmaq üçün kifayət qədər gücü var idi, lakin Yanka yaxşı bir ürəyə sahib idi; zəifləri, hətta "şmoozeri" vurmağa zərrə qədər də həvəsi yox idi. Düzdür, indi o, boksdan, daha da yaxşısı kikboksinqdən (onlar da vururlar) karyerasını tərk etdiyinə görə çox təəssüflənirdi. Ancaq on iki yaşlı oğlan, hətta uşaqlar arasında dünya çempionu olsa belə, çətin ki, iyirmi beş təcrübəli və silahlı döyüşçünün öhdəsindən gələ bilsin. Amma sahibi Əhməd: birə-bir olsa, yəqin elədi. O, əla uzanma, çevik oynaqlar və döyüş sənətləri üçün yaxşı qabiliyyətlərə malikdir. Sadəcə, onun xarakter çatışmazlığı var. Bir insanın üzünə vurmaq və ağrıya səbəb olmaq bir növ çətindir. Halbuki, orta əsrlərdə çox insanpərvər ola bilməzsən, səni yeyəcəklər, dişləri böyütməlisən!
  Yanka ağ kraliçanı iyləyib dilinin üstünə götürdü. Xeyr, bu təmiz təbaşir deyil, bitki əsaslı və daha dadlı bir şeydir. Oğlan qara piyadanı hərəkət etdirərək ilk hərəkəti etdi. Yanka qərara gəldi ki, ilk addımı qara edəcək, qoy qaranlıq qüvvələr təcavüzkar olsun!
  Sanki bu cür fikirləri təsdiqləmək üçün axşam əsdi və iri yamyaşıl xurma ağacları başını tərpətdi. Oğlan əlini onlara tərəf yellədi. Əhməd bu jesti görüb Yankaya tərəf atıldı.
  - Necə çəkmisən?
  - Bəli ser! Budur, onlar ağ və qara!
  Əhməd salyangoz atından düşüb arabaya oturdu və ehtiyatla taxtanı qaldırdı.
  - Heç nə! Gözəl görünür! Sadəcə necə oynamaq olar!
  Yanka izah etməyə başladı:
  - Fiqurları bir-bir köçürməlisən!
  - Niyə növbə ilə! Dərhal, kütləvi şəkildə tələsmək daha yaxşıdır!
  Yanka cəsarətlə etiraz etdi:
  - Xeyr, xaos olacaq, amma oyun harmoniya yaratmalıdır!
  - Belə... Harmoniya! - Qul alverçisi kök, saqqallı sifətini çıxartdı.
  - Əlbəttə ki, burada əsas şey başdır, bu oyun komandirin bacarıqlarını ən aydın şəkildə nümayiş etdirməyə imkan verir. - Yanka ehtiyatla dedi.
  Əhməd başını qaşıdı:
  - Komandir! Heyrət! Vay! Hərdən mənə elə gəlir ki, ən yaxşı komandir mənəm! Xüsusilə qızıl qabıqlara əmr vermək lazımdırsa!
  Yanka tez cavab verdi:
  - Təlim heç vaxt zərər vermir, xüsusən də bu bərabər şərtlərlə başlayan ədalətli döyüşdür!
  - Dürüstsən? Və müharibədə dürüst ola bilməzsən. - Əhməd tüklü əlindəki üzüyü fırladı.
  - Əgər vicdanla qalib gəlməyi öyrənsən, o zaman aldatmada sənin bərabərin olmayacaq!
  Əhməd razılaşdı:
  - Yaxşı, yaxşı, oynamağa çalışaq: təkrar-təkrar!
  - Ordunun hər bir qolu öz qaydasında hərəkət edir... - Yanka sözə başladı.
  Əhməd başını tərpətdi:
  - Çox çətindir!
  - Xeyr, həyəcanlıdır! Mənə inan! - oğlan həvəslə dedi. - Axı, əsl müharibədə belədir, atlılar piyadaya bərabərdirmi?
  Tacir burnunu qaşıdı:
  - Əslində, bu doğrudur! Yaxşı, gəlin qaydaları izah edək.
  Yanka bir piyon götürdü:
  - Bu piyadadır, ilk hərəkət zamanı o, bir və ya iki hücrədən tullana bilər.
  - Maraqlıdır!
  - Ancaq ikinci gedişdə o, yalnız bir kvadrat hərəkət edə bilər!
  - Niyə? - Əhməd aşağı əyildi, ondan gələn üfunət daha da gücləndi.
  - Çünki keçid zamanı piyadalar yorulur! - Yanka üfunətli varlıdan bir qədər uzaqlaşdı.
  - Və onu yan tərəfə keçirsən!
  - O, yalnız diaqonal olaraq başqa bir parça tuta bilər, amma özü yalnız düz hərəkət edir! - Oğlan onu inandırmaq üçün barmağı ilə lövhəni göstərdi.
  - Niyə?
  - Axı piyada qılınc yelləyəndə o da böyrü kəsir!
  Əhməd maraqlandı:
  - Niyə birbaşa olmasın?
  - Qalxan onun yolundadır! - Yankanı tapdım.
  Tacir oğlanın sarı saçlarını sığalladı:
  - Yaxşı, sən bir az hiyləgərsən! Onların sayı hamıdan çoxdur, amma ən zəifləridir!
  - Qətiyyən belə deyil! Piyon son cərgəyə çatarsa, istənilən parçaya çevrilə bilər! - Yanka əlini yuxarı qaldırdı.
  - Başqa vaxtlar kimi? - Əhməd bununla razılaşmırdı.
  - Karyera artımı, xüsusi xidmətlərə görə!
  - Elədirmi? Və hətta Sultan?
  - Yox! Sultan san irsidir!
  Əhməd sakitləşdi:
  - Deməli, razıyam, bu, daha ədalətlidir! Rəqəmlərin nə olduğunu mənə deyin.
  - Bu qayadır, onu külək idarə edir və o, bir anda səkkiz kvadratı hərəkət etdirə bilir: düz xətt üzrə.
  - Niyə düz xəttdə?
  - Külək belə əsir! Qala elementlər və komandir tərəfindən idarə olunur və ümumiyyətlə, çox güclü və hərəkətli bir parçadır.
  Əhməd başını buladı.
  - Bəli, görünür, həqiqətən güclüdür! Başqa nəyin var! Bu kimdir və mən yarışçını tanıyıram.
  - Hə, at, G hərfi ilə tullanır. Budur! - Oğlan bunu lövhəyə göstərib gülümsədi.
  - Bu gülməlidir! Tam olaraq! - Əhməd güldü.
  - Çəyirtkə kimi tullanmaq! - Yanka daha da geniş gülümsədi. Onun dişləri yaşı bir oğlan üçün olması lazım olduğundan bir qədər böyükdür, lakin onlar tamamilə düzdür - təbaşirdən daha ağdır.
  - Yaxşı, yaxşı, bu kimdir? - Əhməd davam etdi.
  - Bu fildir!
  - Fil! Çox oxşar deyil!
  Yanka dərhal tapıldı:
  - Bizim dünyamızda: bunlar fillərdir!
  - Nə iyrəncdir, sənin dünyan əhəmiyyətsiz və eybəcərdir. - Əhməd oğlanın burnuna çırpdı. - Kaş sizin də belə bir baqajınız olaydı. Yaxşı, necə gəzir?
  Oğlan səbirlə izah etdi:
  - Eğik olaraq, həqiqətən lövhənin bütün uzunluğu üçün!
  - Bəs niyə əyridir?
  - Çox ağır çəki yan tərəfə əyilir! - Yanka özünü birinci sinif şagirdinə atom bombasının quruluşunu izah edən müəllim kimi hiss etdi.
  - Oh, bu çox maraqlıdır! Və bu nə rəqəmdir!
  Oğlan yanaqlarını şişirdi:
  - Bu, ən güclü fiqurdur, kraliça, ya da baş vəzir. O, sağa, sola və diaqonal olaraq yeriyə bilər.
  - Niyə belədir?
  - Ali vəzir ən çox baş komandandır və bir çox ölkələrdə: o, faktiki olaraq ölkəni idarə edir. Axı çox vaxt ikincisi dövlətin idarə olunmasına birincidən daha çox fikir verir! - Yanka başını tərpətdi, kraliçanı meydanlar boyunca hərəkət etdirdi. - Selyavi! Zor oğlan!
  Əhməd çalmağını düzəltdi:
  - Nə məntiqlidir! Amma bu, mən artıq bilirəm - Sultanın özü!
  - Bəli! Bütün istiqamətlərdə gəzir, ancaq bir kvadrat.
  - Niyə belə zəifdir? - Qul alverçisinin səsində məyusluq var idi.
  - Fakt budur ki, Sultanın güc yükü onun çeviklik göstərməsi üçün çox böyükdür, üstəlik, bir kampaniyada özü ilə bütün bir hərəm daşımalıdır! - Yanka oxudu. - Dünyada qadınlarsız yaşaya bilməzsən! Onlarda may günəşi var - şair demişkən!
  Əhməd nalayiq şəkildə ucadan güldü, hətta atlar da qaçdı:
  - Hazırcavab! Çox hazırcavab! Yaxşı, indi qaydaları bilirəm: bəlkə oynayaq?
  Yanka gülümsədi:
  - Yaxşı, niyə oynamayaq! Qara əvvəlcə gedir!
  - Onda mənimki qara olacaq! - Əhməd qətiyyətlə ifrat piyadanı yerindən tərpətdi. Annotasiyada a7-a5 yazılmış hərəkəti etdikdən sonra.
  - Niyə belə oynadın?
  - Mən cinahlarda hərəkət etməyə başlayıram! - Təkəbbürlü varlı nifrətlə hönkürdü.
  -Yaxşı, qoy belə olsun? - Yanka E2-E4 cavabını verdi.
  Oyun başladı. Əhməd, təbii ki, nəzəriyyədən xəbərsiz idi və sadəcə olaraq piyadaları düzdü. Təbii ki, məsələ bitdi: tez qarğışla.
  - Bu nədir?
  - Kral məhv oldu: bu, bütün ordunun təslim olması deməkdir, qaydalar belədir. - Yanka əllərini araladı, təzə qaralmaqdan qaraldı.
  - Vəzir əmr ala bilməz? - Əhməd soruşdu.
  - Yox! - Strateq oğlan sözünü kəsdi.
  - Niyə? - Qul alverçisi qamçısını qaldırdı.
  - Çünki: Sultanın ölməsini istəmir. Axı padşahı döymək olmaz, onu sona qədər müdafiə edin: təbəələrinin müqəddəs borcu! - müdrik qul hərarətlə dedi.
  - Nadir sədaqət! Bu oyunu bəyənirəm! Növbəti dəfə: sən məni məğlub edə bilməzsən! Mən... - Qamçı havada fit çaldı.
  - Yoldaş olaram! Bir monarx tutulduqda, buna mat deyilir! - Oğlanın çılpaq çiyinləri titrəyirdi, o, belə "nəvaziş"dən qaçmaq istəyirdi.
  - Gülməli ad! Onda gəl, mən qalib gəlsəm, kürəyinə on isti zərbə vuracaqsan! - Əhməd nalayiq şəkildə dişlərini göstərdi.
  - Mən olsam? - Yanka sevindi ki, növbəti dəqiqədə tikanlı ulduzlu qamçı onu sığallamayacaq.
  - Axşam yeməyinə ət veriləcək. Qul üçün: ət çox böyük incəlikdir! - Əhməd yumşaldı.
  - Bu gəlir! Mənə də maraqlıdır!
  Oğlan parçaları düzdü və yeni oyun başladı.
  . FƏSİL Љ 16.
  Vladimir və Elfaraya ölməz canavarın ətrafında dövrə vurdular. Onlar artıq tükənmişdilər və düşmən onlara təzyiq etməkdə davam edirdi. Bir hidra kimi: bir baş kəsilmək əvəzinə, iki böyüdü! Qazanmağa çalışın!
  Yeni bir kəsik alan gənc inanılmaz gərginlikdən səsi qoparaq təklif etdi:
  - Həmişə bir yol olmalıdır: düşməni məğlub et! Buna görə də bu maneəli kursdur, kimsə əmindir ki, onu keçib dəfnə qazanacaq!
  Qız nəfəssiz cavab verdi:
  - Əlbəttə: qazanmaq üçün bir yol var! Təcrübə sizə nə deyir?
  Vladimir qan damcılarını tökərək pıçıldadı:
  - Bu canavar robotdur! Siz onun idarəetmə panelini tapıb söndürməlisiniz! Hiperfraksiya ölçülərində kvazar: yüksükdə boğula bilər.
  Elfaraya ümid etdi:
  - Bəs o haradadır?
  - Çox uzaqda deyil, amma ən aydın yerdə deyil! - Vladimir aldığı yaralardan son gücünü itirərək cavab verdi!
  Elfaraya ondan bir az təzə idi:
  - Qoy səni əhatə edim, sən də bu bədnam idarəetmə panelini axtar!
  - Çalışacağam! - Gəncin sağ gözü: o, artıq heç nə görmədi, sol tərəfi isə çəhrayı duman bürüdü və gənc döyüşçü sırf intuitiv şəkildə idarə olundu.
  Virtual canavar ağlasığmaz qüvvə ilə qıza hücum edib və onun bir neçə dəfə kəsilməsinə səbəb olub. Elfaraya cəsarətlə geri çəkildi, çiynində təsirli bir yara açıldı. Qızın ayaqları, daha doğrusu sağ qalan yeganə ayağı titrəyirdi, amma o, canavarın əzalarından birini kəsə bildi!
  - Xeyr, sən məni belə asanlıqla qəbul etməyəcəksən! - Döyüşçü super heyvanın göz cərgələrini nişan alaraq sökülən dişini tüpürdü.
  Canavar mırıldandı:
  - Yeraltı dünyasının alovları sizi gözləyir!
  Elfaraya zərbələri dəf etsə də, ayağına zərbə vura bilməyib. Çəkmə parçalandı və zərif, əzələli bir ayaq ortaya çıxdı. Hiperplazma axını ilə barmaqlar yanıb.
  - Budur qara dəlik! - Qız cavab verdi.- Sən mənə belə edirsən - mənim super canavar-anti-qəhrəmanım! Ancaq qəribə, sıfır, sıfır, yeddi tikmək mənim üçün heç də asan deyil!
  Canavarın qolları uzadıldı və Vladimirə çatmağa çalışdı. Gənc təpik atsa da, ciddi şəkildə böyrünə dəydi. Qan yenidən axdı, qeyri-bərabər səthdə ləkələr buraxdı. Ağrıya qalib gələn Vladimir salto etdi, əlləri üstə getdi, sonra başqa bir zərbə etdi.
  - Mən sənə Kuzkanın anasını göstərəcəyəm! Çernodırnik! - Oğlan daha hündürə vurmağa çalışaraq divara çırpıldı.
  Canavar böyüməyə davam etdi və iki cəbhədə hücuma keçdi.
  Elfaraya fırlanıb tullandı, çılpaq ayaqlarını yandırdı, ikinci üzvü isə qəfil böyüdü. Gözəl qız güclü, lakin çoxdankı əzab çəkdi. O, tullanaraq elektron məxluqu yalın ayağı ilə təpiklədi, lakin dərhal geri zərbə aldı, üç barmağını itirdi və ayağını yaraladı.
  Elfaraya qışqırdı:
  - Anti-dünyanın dəhşəti!
  Canavar istehza ilə istehza ilə dedi:
  - Hiper-yeraltı dünyasında: belə oxumayacaqsan!
  Qız geri çəkilməyə məcbur olub. Onun üçün getdikcə çətinləşirdi. Vladimir də bunu başa düşdü, başqa bir hücumdan sonra virtual canavar oğlanın ayağını dizindən kəsdi.
  Oğlan qışqırdı:
  - Oh, bu dözülməzdir!
  - Güclü ol və iradəni topla! - Elfaraya məsləhət verdi. Qılıncın bıçağı gözəlin sinəsinə dəyib, məmə ucunu kəsib. Qız çılpaq, qanlı dabanlarını ört-basdır edərək geriyə fırladı. Sonra qəzəblə söydü:
  - Qadınları belə sığallayırsan!
  Elektron məxluq cavab verdi:
  - Mən sadəcə çirkin qızları qucaqlayıb qucaqlamaq istəyirəm! Mən onların barmaqlarını qırıb kiçik parçalara ayırmaq istəyirəm!
  "Səni zolaqlara doğrayacağam və keçiləri uzadacam!" Elfaraya qışqırdı. Qız bunu çəkic zərbəsi kimi aldı. Bir ayaq sındı və bir seğirme parçası uçdu.
  Vladimir əlini itirdi, sadəcə fanatdan istifadə edərək onu kəsdilər:
  - Budur dildo! - Gənc oğlan söydü. - Məni tapdalamaq istəyirsən!
  Canavar şiddətlə and içdi:
  - Sizin üçün çətin olacaq - vakuum kvarkları!
  -Səhv edirsən, ey cəsəd alçaq!
  Oğlan üçün çox çətin idi, ayaqları yol verdi. Daha dayanmağa gücü yox idi, amma Vladimir döyüşdü. O, növbəti hücumu dəf etdi, düşmənin əzasını kəsdi, amma dərhal, hətta anı dərk etmək çətinləşdi, böyüdü!
  Məxluq qışqırdı:
  - Nə ağrıdır!
  - Belə də! "Oğlan bir ovuc dişini tüpürdü, yanaq sümüyü kəsildi.
  - Daha da pis olacaq!
  Qıza hücum gəldi, geri çəkildi və məharətlə düşmənin qarşısını kəsdi. Zəhərli qəhvəyi qan tüpürdü, amma daha da dəhşətli oldu:
  - Necə də gözəldir! Siz onu bir nikeldə alacaqsınız!
  - Güclü bir əsgərin yumruğu ilə qarşılaşacaqsınız! - qız ləyaqətlə cavab verdi.
  Növbəti zərbə onun əlini kəsdi. Elfaraya yol verdi və geri atıldı. O, qanaxırdı. Vladimir başqa bir "hədiyyə" aldı, dizini kəsdi. Gənc inlədi və yayınmağa çalışdı, lakin ucu adi insanların sağ böyrəyinin olduğu yeri deşdi.
  Vladimir əzaya vurdu, o, yalnız bir az müvəffəq oldu: kəsildi, maye metaldan hazırlanmış ət daha güclü oldu. Oğlan geri çəkildi və onu dəf etməyə çalışdı, lakin bir anda onlarla bıçaq və xəncər ona tərəf uçdu. Onlardan biri oğlanın ürəyini deşdi, Vladimir səndələdi və yıxılmağa başladı.
  Elfarayın çarəsiz səyi onu dərhal ölümdən xilas etdi. Gənc yeni zədə aldı, demək olar ki, yarıya bölündü və qız ikinci döşünü itirdi və ürəyi deşildi. Elfaraya qan içində idi, gözəl dərisi soyulurdu. Qız hıçqırdı:
  - Gözəlliyimi itirirəm!
  Canavar ətyeyən duyğusunu gizlətmədən qışqırdı:
  - Sanki timsahın dərisi səndən silinəcək!
  Qız ölərkən yumorunu itirmədi, dərhal cavab verdi:
  - Terminatorun gücü ilə üzü döyüləcək!
  Yenə çarəsiz bir zərbə, yalnız bir şikəst ayağı qaldı. Qız üçün nə qədər çətin idi.
  Vladimir ürəyinə daha bir zərbə aldı. Onların üçünün olması yaxşıdır, əks halda dərhal ölüm. Amma üç mühərrikdən ikisinin itirilməsi onun əhəmiyyətli dərəcədə zəifləməsinə səbəb olur. Uşağın şüuru bulanıq idi, sağ qalan bir ayağı onun bədənini saxlaya bilmirdi.
  Canavar qışqırdı:
  - Səni bıçaqlayacam! - Və qızın üstünə qaçdı. Onun ədəbsiz ağzı dedi:
  - Bilirsən, köhnə günlərdə necə: sənin kimi qeyrətli qızları zorlayırdılar?
  - Və mən bilmək istəmirəm! - Elfərəyə qalın torda milçək ümidsizliyi ilə geri çəkildi.
  - Amma məcbursan!
  Qızın üstünə çırpınmaq: bıçaq gözəlliyi yarıya qədər kəsdi. Sonuncu ölümcül cəhddə Vladimir qılıncını atdı, göydə çırpınan göyərçinə dəydi; quş kiçik və o qədər zərərsiz idi, amma bir anlığa gənc oğlana elə gəldi ki, onun qarşısında narıncı bir mənzərə göründü.
  Canavar qızın başını əzmək istəyirdi, donub qaldı və birdən çökməyə başladı. Onun dəhşətli əti stolüstü tennis topları kimi səpələnmişdi. Onlar getdikcə kiçikləşdi, səpələndi, sıçradı. Elfərəya qanı gəyirərək qışqırdı:
  - Axı sən etdin!
  - Bəli, mən etdim! - oğlan qıcqıraraq qıvrıldı, təsvirolunmaz ağrılar keçirdi. ---Bizi son qələbə gözləyir.
  Son cümlə artıq yerində deyildi, amma çox ifadəli görünürdü. Gənc oğlanla qız qanlı əllərini birləşdirib süründülər. Sanki sınmış şüşənin üzərində çılpaq abs ilə metrdən-metrə örtdülər. Qəhrəmancasına səylərimizlə nəhayət ki, maneəni dəf edə bildik. Görüntü titrədi və işıq qaraldı. Gənc oğlanla qız bir anlıq huşlarını itirdilər, bundan sonra biokamerada donaraq özlərinə gəldilər. Zahirən onlar tamamilə bütöv idilər, lakin güc meydançasında asılmışdılar.
  İki müavini olan on ulduzlu zabit oğlan və qızın çılpaq bədənlərinə maraqla baxdı:
  - Siz gözəl döyüşçülərsiniz! Yenə də onlar son canavarın öhdəsindən gələ bildilər, adətən milyonda yalnız biri bunu bacarırdı!
  Vladimir və Elfaraya hürdülər:
  - Müqəddəs Vətən qarşısında borcumuzu yerinə yetirməyə çalışdıq.
  - Bu təqdirəlayiqdir, lakin adətən bütün maneələri dəf etmək üçün kifayət etmir! elə deyilmi?
  Elfaraya tez cavab verdi:
  - Bəli! Vətənə xidmət etmək üçün təkcə sədaqət yetərli deyil, amma yoxluğunu heç nə ilə əvəz etmək olmaz!
  - Bəli, dəqiq! Vladimir siz necə təxmin etdiniz: vurulmalı olan göyərçin idi? O, çox zərərsiz idi!
  Gənc alnını qırışaraq cavab verdi:
  - Demək çətindir! Bəlkə intuisiya! Mənə elə gəldi ki, narıncı mənzərədən bir quş gördüm və sonra bədən öz-özünə reaksiya verdi. Bəlkə ölüm həssaslığı.
  On ulduzlu zabit razılaşdı:
  - Düzdür! Bunu eşitmək olduqca qəribədir, amma xatırlayacağam! Yeri gəlmişkən: on ulduzlu general Dmitri Zubrov sizə baş çəkmək istəyir.
  Yeni komandir cütlüyün qarşısına çıxdı. O, təntənəli formada, dəbdəbəli çiyin qayışlarında idi və parlaq gülümsədi:
  - Əslində, yanılırsınız, mən indi marşalam!
  Dmitri qamətli, atletik bir bədənə sahib idi və cazibədar bir gəncə bənzəyirdi. Bütün insanlar kimi, yaraşıqlı, jurnala layiq bir pleyboy, o, tamamilə ciddi görünməyən gülümsədi. Bığ və saqqalın olmaması səbəbindən (genetik səviyyədə lazımsız atavizm aradan qaldırıldı) marşal, xüsusən də qaşqabağını çəkməyən və gözlərini qıymayanda az qala yeniyetmə kimi görünürdü.
  - Vova, açarı tapmağı və canavarın idarəetmə panelini məhv etməyi bacarmağınız döyüşçünü ən yaxşı tərəfdən xarakterizə edir. Üstəlik: standart düşüncə tərziniz yoxdur.
  - Yaxşı yoxsa pis!
  - İmperiyaya nə qədər bağlı olduğunuzdan asılı olaraq.
  Vladimir təvazökarlıqla cavab verdi:
  - Mənim sədaqətim ağıl həddini keçmir! Mən demirəm ki, məndən sadiq adam yoxdur!
  Marşal anlayışla dedi:
  - Hər kəs sadiqdir! Bilirəm! Baxmayaraq ki, sadiq və sədaqətli söz sinonimdir!
  - Bu, oyundur! - Elfaraya ağıllı baxışla dedi.
  - Gülməli söz oyunu! - Dmitri razılaşdı. - Bir sözlə, kimin yumorunun daha çox kvazar olduğunu öyrənmək üçün sizə gəlməmişəm. Siz tamamlamalısınız: bir xüsusi tapşırıq.
  Elfaraya zarafat etdi:
  - Ümid edirəm ki, bu sevişmə ilə bağlıdır?
  - Təxminən! - Marşal Dmitri sevindi. - Yəqin eşitmisiniz ki, kainatın müəyyən hissələrində zaman bəzən daha sürətli, bəzən daha yavaş hərəkət edir: bizimkindən daha tez, bəzən isə hətta tam əksinə!
  Elfaraya asanlıqla təsdiqlədi:
  - Bəli, belə bir fenomen var!
  - Yəni bu, bu məkanın inkişafı ilə bağlı müəyyən problemlər yaradır. Qaçış yoxdur, bu bir həqiqətdir! - Marşal əllərini açıb.
  Vladimir qeyd etdi:
  - Bəs bizim kəşfiyyatçılar bununla səmərəli mübarizə aparır?
  - Təbii ki, döyüşürlər! Və eyni zamanda olduqca aktiv! - Marşal barmaqlarını yüngülcə sındırdı, ulduzlu səmanın holoqramı göründü. - Olduqca böyük bir dövlət: elflərə məxsus olan peykimiz pis tabut canlıların hücumuna məruz qaldı. Tabutlar vəhşi trolların bir növüdür, həmişə onlarla ziddiyyət təşkil edir. Taskınız vətəndaş müharibəsinin qarşısını almaqdır: nəhəng Furosan planetini yırtıcı bir yanğınla əhatə edən.
  Elfaraya şübhə ilə qeyd etdi:
  - Bu, əlbəttə ki, maraqlı bir işdir, amma ora bir neçə raket kreyseri göndərmək asan olmazdımı?
  Marşal başını kəskin şəkildə buladı:
  - Xeyr, daha asan deyil! Biz imperiyamızdan hər cür trolları bizə qarşı çevirmək üçün açıq-aşkar müdaxilə istəmirik. Mikrocərrahi əməliyyat aparmaq lazımdır.
  Vladimir başını tərpətdi:
  - Aydındır!
  Dmitri səbirlə izah etməyə başladı:
  - Planetdə quru, böyük olmasına baxmayaraq, onun cazibə qüvvəsi təxminən Yerin çəkisinə bərabərdir. Basqınçıların liderini tapın, o, özünü Generalissimo Dodge adlandırır, onu ələ keçirin və ya məhv edin. Əlbəttə ki, onu tutmaq və sonra öz maraqları üçün hərəkət etməyə məcbur etmək daha yaxşıdır.
  Elfaraya razılaşdı:
  "Sadəcə onu tutmaq və sonra vətəndaş müharibəsini bitirməyə məcbur etmək daha yaxşıdır."
  - Məhz o qızdır. Bunu etməlisən. Ümid edirəm ki, belə bir işin öhdəsindən gələ bilərsiniz. - Marşal barmaqlarını sındırdı.
  - Əlbəttə! - Bir cüt döyüşçü bir anda hürdü. - Ultrastar!
  - Sadəcə bir maska: elfləri qəbul etməlisiniz; Böyük Rusiya bu işə qarışmamalıdır.
  Oğlanla qız başlarını tərpətdilər:
  - Biz bununla razıyıq!
  - Adını dəyiş! Yaxşı, sənin Elfərəyanın artıq elf kimi adın var, səni çox dəyişmək lazım deyil, razılaşmırsan? - Dmitri sağ əlinin şəhadət barmağını uzatdı.
  - Yaxşı, hə? Təsadüfi uğursuzluq riski daha azdır!
  - Və Vladimirin adı dəyişdiriləcək Vlarad! Gözəl bir elf adı. Bu yolla əylənə bilərsiniz!
  - Deməli, mən Vlaradam!
  - Bəli - Vlarad, həm də insan deyil, elf. Kainatın bu hissəsində zaman daha sürətli axır və siz tapşırığı yerinə yetirən zaman cəbhələrdə əhəmiyyətli heç nə baş verməməlidir!
  Qızla oğlan əllərini qaldırıb salam verdilər:
  - Biz başa düşürük!
  - Beləliklə, elf yük ulduz gəmisində uçun. Bu sizin şansınızdır! Gözə dəymədən keçmək lazımdır!
  Elfaraya oxudu:
  Vətən: sən günəş və baharsan,
  Biz havasız kosmosda üzürük!
  Qumdan şəhər qura bilməzsən,
  Ürəklə: mərhəmətsiz və ruhsuz!
  
  Elflər bizim aşiq qardaşlarımızdır,
  Zərif, lakin döyüşdə qüsursuz!
  Kompüter proyeksiyada sıfırları göstərdi,
  Robotlar da insandır!
  
  Kosmik gəmi sürətlə uçur,
  Dünyalarda keçid kiçik bir addımdır, bir gedişdir!
  Gəlin kainata təzə bir görünüş verək,
  Bütün həssas ürəyimlə ekstaz hiss edirəm!
  
  Və müharibə əlbəttə yaxşıdır,
  Onsuz dünyanın nə dadı, nə şirinliyi var!
  Düşmən məhv etməyə gəlsə,
  Gəlin onu atışma qalereyası kimi bir şeyə çevirək!
  
  Pis raketlərin uğultusunda doğulmuş,
  Termokarklar məkanı parçalayır!
  Rus ruhuna bir dəstə toxundusa,
  Beləliklə, hövzədə bir çubuq hazırlayaq!
  
  Ancaq mübarizə aparmaq lazımdır - bu bir vəzifədir,
  Və fədakarlıq tələb edən biri!
  Natəmiz adam başını astanaya saldı,
  Cəngavərdən alnına dəyişiklik alın!
  
  Buna görə bir yay lazımdır, bu xırda deyil,
  Və superlazer milyon dəfə yaxşıdır!
  Yüz qalaktika nikel kimi əzildi,
  Uğurlu bir fasiləyə etibar etməyin!
  
  Qələbəni görmək üçün yaşayacağımıza inanıram
  Və biz Rusiya ilə birləşəcəyik!
  Şöhrət qılıncla təsdiqləndi,
  Xalqın gücünün həddi yoxdur!
  Döyüşçü xüsusi diapazonda oxudu: yəni sözlər də ultrasəs şəklində püskürdü və bütün mahnı bir saniyə yarımda tamamlandı.
  Marşal fit çaldı:
  - Ultrastar! Mütləq çöküş!
  Vlarad diqqət yetirmir. soruşdu:
  - Bizə ən müasir silahlar veriləcəkmi?
  Dmitri uzanmış şəhadət barmağını düyünə bağladı və təsdiqlədi:
  - Qaçaqmalçılıq yolu ilə əldə edilənlərdən, hə! Ancaq rus ordusunun standart silahlarından istifadə etməməlisiniz.
  Gənc etiraz etdi:
  - Standart silahlar: qaçaqmalçılıq yolu ilə də əldə edilə bilər!
  Marşal səbir nümayiş etdirərək daha bir düyün vuraraq cavab verdi:
  - Təbii ki, bizim xüsusi xidmətlərimiz buna icazə verərsə, prinsipcə mümkündür, lakin bunlar adətən köhnəlmiş modellərdir. Bundan əlavə, istismardan çıxarılan, lakin döyüşə hazır silahlardan istifadə olunur. Beləliklə, ən son modelləri unutun. Qulaqlarınızı çırpmağa və dilinizi hiperspatial ultrastrings üzərində gəzdirməyə ehtiyac yoxdur!
  Elfaraya hətta bunu təsdiqlədi:
  - Və nə? Bu şəkildə daha maraqlıdır. Və ultra müasir texnologiyanın döyüşə başlamağa vaxtı olmadığı və düşmənin artıq məhv edildiyi faktı!
  Vlarad hətta xoşbəxt idi, gözləri parıldayırdı:
  - Hətta nəzərə çarpır! Xüsusən də bizim kainatda, universal məkanda silahlar o qədər də dağıdıcı deyil.
  Marşal dırnağından holoqramı, kəpənəyin cazibədar hibridini və seksual, yarıçılpaq qızını buraxdı:
  - Necə deyərlər, kainatın bu hissəsində hiperplazmatik silahlar da çox zəifdir. Bu daha sadədir, sizi məhv etmək daha çətindir və nə qədər ağır olan düşmənin sağ qalmaq şansı daha yüksəkdir. - Marşal ovucunu uzadıb, düyünlərə bükülmüş barmağı dərhal düzəldi və normal uzunluq əldə etdi. Xurma sarı ləkələrlə bənövşəyi rəngə çevrildi və üzərində buruqlarla oyulmuş və almazdan daha parlaq bir şərab şüşəsi göründü. Dmitri içindəkiləri bir vuruşla uddu, yəqin içkini bəyəndi, ağzının arxasından bir neçə rəngli baloncuklar uçdu. Döyüş cütünün ətrafında: birdən döyüş holoqramlarından ibarət bir flotiliya peyda oldu. Kosmik gəmilər kiçik olsa da, çox qorxulu idi.
  - Biz bunu belə edəcəyik! - Elfaraya hərbi vəcdlə qışqırdı: laklanmış mismardan atəş açan döyüşçü, çökmə impulsları, əlli virtual gəmi.. - Niyə indi hələ bir neçə sekstilyonumuz qalıb və hər biri qorxudan xəbərsizdir! Quasar! Sifariş ver!
  Marşal razılıqla başını tərpətdi və xəbərdarlıq etdi:
  - Yaxşı olar ki, elf tərəfdaşlarınız sizin insan olduğunuzu bilməsinlər! Heç vaxt bilmirsən, onlardan biri casus, ya da sadəcə söhbətçi ola bilər. Artıq regenerasiya dövründə gözlərin və qulaqların formasını dəyişmişik. Hekayəyə gəlincə, uşaqlıqdan rus uşaq kazarmalarında xüsusi təlim keçmiş çox gənc insanlar kimi davranın. Bu o deməkdir ki, onlar elflərin adət-ənənələrinin və xüsusi anlayışlarının çoxunu bilmirlər.
  Vlarad incimiş görünürdü:
  - Əsas müttəfiqimiz olan bu yarışla bağlı nəsə məlumdur. Biz kifayət qədər geniş təlim proqramından keçdik.
  Dmitri sözünü kəsdi:
  - Bu kifayət deyil! Bundan əlavə, öz davranışınızı dəyişdirmək o qədər də asan deyil. Uğursuzluq riski çox böyükdür.
  Elfaraya gülümsəyərək dedi:
  - İstənilən halda tapşırığı yerinə yetirəcəyik! Heç vaxt doğulmayan, doğulmayan və heç vaxt doğulmayacaq nədir? Rusiyanı fəth etməyə qadir komandir!
  Marşal şəffaf çörəyi ovucundan buraxdı, birdən şişdi, partladı və üstünə sulu qartopu düşdü:
  - Hiperkvazar! Dürüst sözlər! Tapşırığı başa düşürsən, indi onu həyata keçirməyə başla. Sadəcə axmaq olmayın. Robotlar sizi müşayiət edəcək. Baxmayaraq ki, gözləyin! Bir vida olaraq, qrupunuz hiper cərəyanın təsirlərini yaşamalıdır. Şarjı tükənməmək üçün!
  Güclü kiborqlar ildırım vurdu, çox rəngli bir şəbəkə kimi böyüdülər. Döyüşən ər-arvadın cəsədləri başdan-başa işıqlandırılırdı, hətta dərisi tökülür, qabırğaları çıxır, skeletin hissələri əyilirdi. Sümüklərin bəziləri çatladı və kibrit kimi yandı, alov ölmüşdü və eyni zamanda çox parlaq, əsəbləri yandırmışdı. Vlarad və Elfaraya inlədilər, lakin qışqırıqlarını saxlaya bildilər.
  Qız hətta gülümsədi:
  - Bəli, bu məni çaşdırır! Bir çox oğlanla quldur dəstəsi kimi!
  Razı olan marşal qəfildən boynunu zürafə kimi uzadaraq hədəfi tutdu və titandan bir neçə milyon dəfə daha sərt parıldayan dişləri ilə robot raketin başını dişlədi. O, udqunub dedi:
  - Bundan sonra nə edə bilərsən? Şəkil çəkəcəyinizi düşünmürəm (özünüzü axmaq edəcəksiniz)!
  Gənc oğlan və qız robotların müşayiəti ilə zaldan uzaqlaşıblar. Tapşırıq son dərəcə aydın idi və iki müvəqqəti zabit yalnız onu yerinə yetirməli idi. Sürətli qayığa mindilər və sürətlə kosmodrom tərəfə getdilər.
  Elfaraya gülərək:
  - Dmitri robotun bir hissəsini dişləri ilə dişləyəndə mən dəli oldum! Qəşəng oğlan!
  Vlarad qeyd etdi:
  - Marşal sanki sözlə deyil, jestləri ilə bizə nə isə demək istəyirdi. Xüsusilə, robotlar: onlar üçlü kod əsasında dua edirlər, lakin sonuncu Amin adətən hiperplazmanın mikroskopik dozalarda da olsa, sərbəst buraxılması ilə müşayiət olunur!
  Döyüşçü oğlanın burnunu iki dillə yaladı:
  - Nə yaxşı ki, monastırlara robotlara icazə verilmir!
  Vlarad etiraz etdi:
  - Yox, kibernetik rahiblər var! Onların hətta bir növ militant nano-kosmik sifarişləri var!
  Kosmodrom sanki boşluqda, səthdən yüksəkdə asılmışdı. Bir yerdə yan tərəflərdə bərk həndəsi formalı binalar asılmışdı. Yer imperiyası həddindən artıq iddialılığa dözmürdü, hər şey ölçülürdü, hətta binaların sütunlarla yürüş etdiyi görünürdü. Yalnız bir bina üst-üstə yığılmış altı tuyere-tısbağa hibridləri şəklində idi. Ən böyük fərd bazadadır, yuxarıya doğru hərəkət etdikcə ölçüsü azalır və parlaqlığı artır.
  Elfaraya gülərək:
  - Elflərin nümayəndəliyinə oxşayır! Uçurum-vakuum tamponları!
  Kosmodromun özündə ulduz gəmiləri nizamlı cərgələrdə, sanki hökmdarla düzülmüşdü. Elflərin yük daşımaları çiçək açmağa başlayan qızılgül qönçəsinə bənzəyirdi. Gözəl və zərif idilər, ləçəklərin əlli rəngi və çaları var idi. Sərt dünyalılardan fərqli olaraq, elflər dəbdəbəli və təmtəraqlı qlamuru, parlaq rəngləri çox sevirdilər.
  Elfaraya və Vlarad standart geyinmişdilər: çox parlaq, milli elf geyimləri. Saçları buruq və rənglənmişdi, qulaqlarında sırğalar vardı. Bu məftunedici irqdən olan kişilər arasında da geniş yayılmışdı. Vlarad ilk dəfə sırğaların ağırlığını hiss etdi, özünü nəhəng və şişirdi. Nədənsə hətta: kişi deyil. İçəridə elf ulduz gəmisi kommersiya yük gəmisindən daha çox kral zövq yaxtasına bənzəyirdi. Hər şey çox zərif, təmtəraqlı, dəbdəbəli idi, çoxlu çiçəklər və süni qiymətli daşlar vardı. Həqiqətən, hiperplazma kiberreaktorunda tikilmiş hər bir daş müqayisə olunmaz idi: təbii daşdan daha parlaq və gözəl idi. Elfaraya əsl qadın kimi heyran idi.
  - Meqaquasar! Necə də unikal və gözəl!
  Vlarad məyus halda dedi:
  - Biz lazımsız dəbdəbəni sevmirik. Bundan əlavə, elflər çox ərköyündürlər və bizim kimi, daimi ağrı və şiddətli sərtləşmə yaşamırlar - qəddar xüsusi təlim!
  Elfaraya dili ilə çınqılları yalayaraq çiçək açdı:
  - Nə hiper-universal dad və ətirdir!
  Elflərin özləri müasir insanlara çox bənzəyirlər, xüsusən də onların zərif qulaqlarını görə bilmədiyiniz zaman, Eden bağından gələn çiçəklər kimi, sulu saç düzümü və kosmetika ilə bolca rənglənmişdir. Beləliklə, bir qayda olaraq, həm kişilər, həm də qadınlar, elflər geyinməyi sevirdilər. Bu, onların gözəlliyinə ekstravaqant bir görünüş verdi. Qadınlardan təxminən üç az kişi elf var və görünüşcə onlar saqqalsız, tüklü saç düzümü ilə boyanmış və fərqləndirilə bilməz. Yerlilər kimi, elflər gənc görünür, lakin onların gözləri insan deyil: tamamilə uşaq, sadəlövh və mehribandır. Vlarad elə bilirdi ki, o da qıza oxşayır. İnsanlar arasında kişilər hələ də saçlarını qısaltmış və geyimdə fərqliliklərə malik idilər. Baxmayaraq ki, üzə baxaraq: bəzən qadını kişidən ayırmaq həqiqətən çətindir. Düzdür, insan qadınlarının böyük əksəriyyətinin döşləri daha böyük və ombaları daha genişdir. Elflər eyni şeyə malikdirlər, baxmayaraq ki, onlar adətən yerlilərdən daha nazik və daha kövrəkdirlər. Ulduz gəmisinin komandiri on rəngli saç düzümü olan bir qız idi. O, xəbərdarlıq aldı: gəmiyə xüsusi təlim keçmiş əsgərlər gəldi.
  Uçaraq Elfaraya və Vlaraddan öpdü. Gənc adam üzüldü: bahalı ətirlərin zəngin qarışığının qoxusu çox güclü idi və qızın üzü çox rəngarəng boyanmışdı; elflər bədəndə rəngli rəsmlər çəkməyi sevirdilər. Kapitanın köməkçisi, fiquruna görə, çox güman ki, kişi və ya yeniyetmə qız olmaqla, onlara tərəf uçdu. Ağzının arxasından çoxbucaqlı, çoxrəngli qabarcıqlar buludunu buraxdı, bir-ikisini süzdü. Ancaq heç bir sıçrayış olmadı: nanə qoxusu və xoş qoxuların kompleks çeşidi var idi!
  - Mən Chrizzly! İki ulduzlu zabit!
  Vlarad gülümsədi və əlini uzatdı:
  - Vlarad, müvəqqəti vitse-zabit!
  Elf əlini ovucunun içinə aldı və qasıqlarına uzatdı!
  - Ürəyə daha yaxın! - Və o, zərif əli ilə eyni şeyi etdi.
  Vlarad bilirdi ki, elflər arasında cinsiyyət orqanına toxunmaq təhqir sayılmır, əksinə, bu, ən yüksək hörmət əlaməti kimidir, amma bir az utandı, nədənsə bayağı və eybəcər çıxdı.
  Ulduz gəmisinin kapitanı cavab verdi:
  - Mən Astarteyəm! SS əsgərlərinə hörmətlə doludur. Biz Furosana uçacağıq, yəni əlverişsiz zonadan keçməli olacağıq.
  Elfaraya ucadan cavab verdi:
  - Yaxşı, əlbəttə keçəcəyik! Bizimkilər itmədi!
  Astarte düzəliş etdi:
  - İtməyə ehtiyac yoxdur! Bu insan jarqonudur!
  Qız ləyaqətlə cavab verdi:
  - Bir maqnitlə birlikdə olmaq və maqnitlənməmək çətindir.
  Astarte başını tərpətdi, yüngülcə havaya qalxdı və ombasını silkələdi. Çəkmələri parıldayırdı.
  - Biz mədəniyyətdə insanlardan çox şey mənimsəmişik. Mənə bax, universal müharibənin qəhrəmanı Pyotr Haubitsin əmri. Görün necə yaraşıqlıdır.
  Peter Howitza rəng və bəzəklərdə idi. Elflər insan nizamını qurdular, lakin onu öz tərzləri ilə bəzədilər. Bununla belə, o, olduqca yaxşı görünürdü.
  Elfaraya gözlərini qıyaraq dedi:
  - Şirindir.
  - On iki dövrədə o, vaxtından iki kvazi il qabaq cəbhəyə getdi. Orada generalı ələ keçirməklə məşhurlaşdı! - Astartenin gövdəsi ilə oynadığını gördüm. Ümumiyyətlə, heç nə deyə bilməzsən - qəhrəman. Flaqman döyüş gəmisini partlatmaqla öldü - bir qəhrəmanın ölümü!
  - Və həyat! - Vlarad (Vladimir) hürdü. - Halbuki həyatın qədrini bilməyən ölümlə ləyaqətlə üzləşə bilməyəcək!
  Astarte razılaşdı:
  - Düzdü, qıbalçış bala! Bəşər imperiyasında səni belə adlandırırlar?
  - Həqiqətən yox! Uşaqlara uşaq əsgər deyirlər! - Vlarad etiraz etdi.
  - Mən bunu bilirəm, amma mən tamam başqa şeyi nəzərdə tuturam. Həm də cəsarətli və israrlı! - Qız fırlanmağı bitirdi. - Gəlin əylənək, çoxlu oyunlarımız var, xüsusən də kollektiv oyunlar. Məncə, davamlı müharibələrdən bezmisiniz?
  Elfaraya başını tərpətdi:
  - Cəhənnəmə! Davamlı vurmaq və öldürmək adi hala çevrilib. Xüsusilə bu qara dəlik məşqləri zamanı!
  Astarte təklif etdi:
  - Bir şəhər salsaq nə olacaq! Yoxsa, mən sizə növbəti oyunu təklif edirəm. Hər elfə bir planet verilir.
  - Yaxşı!
  - Vəhşi planet! Sizin vəzifəniz sivilizasiya qurmaqdır! - qız gözünü qırpdı.
  Vlarad əllərini silkələdi:
  - Bir saniyədə! Və sonra qonşu dünyaya hücum edin!
  Astarte başını tərpətdi:
  - Yox! Demək istədiyimiz bu deyil! Prinsipcə, bizə belə bir şey lazım deyil. Daha yüksək həyat səviyyəsinə nail olan qalib gələcək. Bunun üçün xallar veriləcək. Ümumiyyətlə, ümid edirəm ki, hər şey sizə aydındır.
  Elfaraya gülərək dedi:
  - Hamınızı məğlub edəcəyik! Yeri gəlmişkən, nə vaxt başlayaq?
  - Artıq başlamışıq! - Elf qışqırdı.
  - Niyə heç nə hiss etmədim!? - rus döyüşçüsü təəccübləndi.
  Astartenin üzü hiyləgərləşdi:
  - Bu bizim böyük sirrimizdir! İnsanlar hər şeydə bizim irqimizdən üstün ola bilməz. Bizim də nou-hau olmalıdır! Xüsusilə sivilizasiyamın qədimliyini nəzərə alsaq!
  Vlarad xatırladı:
  - Və mən bilirəm ki, yük gəmilərində sürətlənmə insanlardan daha yavaş olur. Buna görə heç bir sensasiya yoxdur.
  Chrizzly inciyərək dedi:
  - Bizdə ən yeni reaktorlardan biri quraşdırılıb, onu satışdan almışıq!
  Elfaraya göz yaşlarına boğuldu:
  - Ən yeni reaktor satışdadır! Bundan gülməli və axmaq nə ola bilər.
  Chrysley cavab verdi:
  - Anti-bazarda siz tamamilə hər şeyi ala bilərsiniz! Siz sadəcə bilmirsiniz, təbliğata, insan kəşfiyyatının hər şeyə qadir olduğuna inanırsınız.
  Elfaraya barışdırıcı şəkildə dedi:
  - Yəqin ki, hansısa zədələnmiş ulduz gəmisindən silinib?
  - Bu belədir! Siz iki şeyi məğlub edə bilməzsiniz: acgözlük və axmaqlıq, baxmayaraq ki, birincinin olmaması çox vaxt ikincisi ilə birləşir! - Chrizzly zarafat etdi. - Bir xəta tutmaq istəyirsiniz?
  Vlarad soruşdu:
  - Bunlar hallüsinasiyalardır?
  - Bəli, belə, amma çox həyəcanlıdır! Sadəcə möhtəşəm! - Astarte iki qarpız kimi vulqar erotik rəsmlərlə yanaqlarını şişirdi.
  - Qüsurlardan sui-istifadə etməyin! Bu doludur! - Vlarad barmağını silkələdi (elflərin belə bir jesti sevdiyini oxudu).
  - Sınayın və dərhal başa düşəcəksiniz ki, bundan yaxşı heç nə yoxdur! Seksdən başqa! - Chrizzli ağzını açdı və uzun, ikiqat çəhrayı dilini dəvət edərək tərpətdi.
  Elfaraya Krizzlini mehribancasına öpdü:
  -Yaxşı, səninlə heç bir problemim yoxdur!
  - Yox, mən Vlaradla sevgi istəyirəm.
  Gənc döyüşçü hirslə buruşdu:
  - Birqütblü seks pozğunluqdur!
  Xrizzly qışqırdı:
  - İnsanlarda belədir! Ya da insanlarla yaşayarkən irqinizi unutmusunuz. Bu, bizim üçün olduqca təbiidir. Əksinə: qadını aldatmaq çətin deyil, kişini təşviq etmək (kişilər azlıqdadır), bu hiper qəşəngdir!
  Vlarad etiraz etdi:
  - Kişi ilə qadının sevgisi təbiidir, çünki övlad doğurur! Təbiət diktə edir ki, eşqdə partnyor mütləq əks cinsdən olmalıdır!
  Chrizzly şüurunu nümayiş etdirən maraqlı bir nümunə verdi:
  - Qədim dövrlərdə insanlar tamam başqa idi. Onların evlilik institutu var idi ki, qadın yalnız bir kişini, kişi isə qadını sevməyə məcbur idi. Bu axmaq qanunu pozanları ölüm cəzası gözləyirdi. Siz qədim insanların tarixini öyrənmisiniz!
  Vlarad könülsüz razılaşdı:
  - Bəli, axmaqlıq idi! Kişilər seçmək və müqayisə etmək imkanından məhrum edildi, qadınlar monotonluqdan uzaqlaşdılar! Ancaq indi, əksinə, tərəfdaşların tez-tez dəyişməsi şərəfdir - bütün insanlar bir ailədir: hər qadın arvaddır, hər kişi ərdir!
  - Yəni biz elflərin milyonlarla il əvvəl gəldiyi şey. - Chrizzly sevindi. - Düşünürəm ki, müharibədən sonra insanlar biseksuallığa daha həssas baxmağa başlayacaqlar!
  Elfərəya elfin çiyninə vurdu:
  - Bilirsən də, mən də biseksə qarşı deyiləm!
  Astarte gülümsəyərək (hər dişin özünəməxsus kölgəsi var idi) dedi:
  - İstədiyiniz kimi! Oyun istəyirsən, seks istəyirsən, indi həyatında daha çox əylənəcəksən. Yeri gəlmişkən, hiper cərəyan şoklarını sınamısınız?
  - Bəli! - Gənc oğlanla qız bir ağızdan cavab verdilər.
  - Və necə?
  Elfaraya zarafat etdi:
  - Seks kimi, yalnız orqazm başqa yerdə çıxır!
  Elflər güldü, üzləri təbəssümlə işıqlandı. Krizzli əllərini yellədi və hər əlində piramida və aster hibrid şəklində dondurma torbası var idi:
  - Zəhmət olmasa, təbii məhsul!
  Vlarad soruşdu:
  - Bu nədir?
  - Erofiro, bir növ dondurma!
  Gənc diqqətlə dili ilə ona toxundu və şirin və eyni zamanda turş pulpa hiss etdi. Elfərəyə öz paylaşımını məhəbbətlə yaladı:
  - Və nə, çox cazibədardır! Və misilsiz! Sadəcə möhtəşəm! Mən hər şeyi yeyəcəm!
  Vlarad soruşdu:
  - Və bu, yəqin ki, qravitasiya südündəndir.
  Chrizzly sadə adamın altında oynamaq qərarına gəldi:
  - Nə süd! Bu nədir!
  Elfaraya barmağını silkələdi:
  - Axmaq kimi davranmağa ehtiyac yoxdur! Sanki sən südün nə olduğunu bilmirsən, o, bir çox heyvanlardan, eləcə də kvazar şüalarından alınır!
  Xızıldadı:
  - Amma bilmirəm! Mən balaca oğlanam. Dondurma yemək daha yaxşıdır, bu, çox şərəfli bir yeməkdir.
  Vlarad əvvəllər heç vaxt dondurma yeməmişdi, onu ziyafətdə dadmaq şansı yox idi və buna görə də həvəs göstərdi. Yemək çox rəngli və çox qatlı idi, içərisində giləmeyvə və göbələk var idi. Elfaraya da ləzzətlə yedi, amma yenə də söhbətinə davam etdi:
  - Bilmək istəyirsiniz ki, insanlar ünsiyyətdə olduqca maraqlı, lakin darıxdırıcı canlılardır. Onları hər cür istismara cəlb edirlər. Müharibə haqqında danışmağı sevirlər, amma ruhları başqa bir şey tələb edir.
  Astarte təklif etdi:
  - Bəs ticarət! Bu həm də maraqlı bir fəaliyyətdir, siz geridə qalan dünyalar da daxil olmaqla müxtəlif dünyalarda uçursunuz. Bilirsiniz, bir çox aborigenlər bizi tanrı qəbul edərək öz sərvətlərini qurban verirlər. Ümumiyyətlə, insanlar bizim elflərlə də tanış oldular. Bəşəriyyətin daş baltadan istifadə etdiyi və alov alovu qarşısında səcdə etdiyi o qədər də uzaq olmayan dövrlərdə. Təkcə biz yox, bir neçə başqa irq də yer üzünə baş çəkdi.
  Elfaraya dırnağını yalayaraq soruşdu:
  - Demək istəyirsiniz ki, burada bir çox dinlər gəlir?
  - Niyə də yox! Həm də nağıllar! Bəşəriyyət çox bəxtəvərdir ki, Durric yarışı bizim tərəfimizdən məğlub oldu. Əks halda bəşər övladı ağır əsarətə düşərdi. Xalqın Misir adlandırdığı ölkədə Durriqlər böyük piramidalar tikməyə məcbur etdilər.
  - Onlar idi? - Döyüşçü həqiqətən təəccübləndi, dondurmasında az qala boğulacaqdı.
  - Bəli, belə qorxunc heyvan başları ilə! - Qız gülümsədi. - Bununla belə, mən nə danışıram! Elflər insanları xilas etdi, kosmik döyüş oldu, hətta günəş sistemində də planet partladıldı.
  - İnsanların Phaeton adlandırdığı planet. - Mənə Elfarayı xatırlatdı.
  - Düzdür! Düşünürsən! Ümumiyyətlə, insanlar təkəbbür və minnətdarlıq hissi ilə xarakterizə olunur. Biz elflər insanları kiçik qardaşlarımız kimi, xüsusən də onların qadınlarını və uşaqlarını sevirdik. Saqqallı kişilər: çoxumuzu pis hiss etdirdi!
  Chrysley razılaşmadı:
  - Kraliça Maffqo, özünü tam onlarla saqqallı aşiq aldı.
  - Kobud sözlər demə! - Astarte sözünü kəsdi.
  - Bu, tarixi faktdır! - Elf havaya qalxdı.
  - Hələ də vulqardır! "Kapitan hətta qəzəbindən boynunu yarım metr uzadıb.
  - Yaxşı, niyə indi də, məsələn, qoblinləri, orkları və daha soyuq canlıları sevən qadınlar var. Bəli, təkcə qadınlar deyil, kişilər də! Bundan əlavə, Maffqo kişi qullara baxır, insanları daha uzun saqqal saxlamağa məcbur edirdi. Adamlardan birinin ömrünü hətta sehrlə üç yüz il uzadıb və onun saqqalı dinozavrın quyruğu qədər uzanıb.
  Elfaraya güldü:
  - Bu gülməlidir!
  Vlarad təmtəraqla dedi:
  - Saqqala şan-şöhrət, amma pişiyin də bığı var! Ancaq bu, yalnız elfin ruhunun genişliyindən danışır!
  Gənc dondurma porsiyasını bitirib soruşdu:
  - Bəs təbiidirsə, nədən hazırlanmışdır!
  Astarte (boynu normal ölçüyə qayıtdı) cavab verdi:
  - Bu asteroid göbələk qabığıdır.
  - Nə?
  - Asteroiddə yaşayan göbələk və qabıq qarışığı! Hətta uçmağı bacaran, bunun sadəcə qəşəng olduğu ilə razılaşacaqsınız! - Qız hətta sevincdən atladı. - Belə bir şey təsəvvür edə bilərsiniz!
  - Kainatda müxtəlif canlılar var! Qəribədir ki, bu qədər dadlıdır. - Vlarad yenidən çubuqunu yaladı.
  Elfaraya burnunu çəkdi:
  - Niyə belə tort qoxusu!
  Astarte cavab verdi:
  - Bu, sadəcə göbələk qabığı deyil, onun sürfəsidir. Xüsusilə minerallarla hopdurulmuşdur. Tezliklə siz bunu hiss edəcəksiniz.
  - Necə? - Vlarad soruşdu.
  - İlk dəfə olduğunuz üçün halüsinasiyalar başlayacaq. Qorxma, onlar xoş olacaqlar: səs-küyə başlamaq üçün: kreslolara otur.
  Vlarad (Vladimir) üçün hər şey gözünün qabağında qaralmağa başladı. O, uzanmağa tələsdi və bir az sonra kabusa qərq oldu.
  Vladimir ayaqlarında şiddətli soyuqluq və titrəmə hiss etdi. Şaxta ilə örtülmüş əzilmiş ağacları gördü. Özüm də sanki kənardan. O, özünü dar ağacında asılmış, ilgəkdə boğularaq görüb. Dəhşətli bir ilgək oğlanın boğazını sıxdı, böyük iztirablara səbəb oldu. Ən pisi isə bədəndəki acizlik və dəhşətli zəiflik idi. Ölmüş kimi yerindən tərpənə bilmirdi. Barmağımı tərpətməyə belə imkan yox idi. Gənc adam seğirməyə çalışsa da, bədəni buna tabe olmayıb. Bu, mənim acizliyimdən həqiqətən qorxunc oldu. Vladimir heç vaxt yatmırdı, yuxunun və ya hallüsinasiyanın nə olduğunu bilmirdi və sadəcə şokda idi.
  Sonra bir kənd gördü, sadə kilsə zaman keçdikcə soldu. Köhnə İnternet xronikalarından köhnə evlərə bənzəyən yaşayış evləri. Ağbaş, ayaqyalın uşaqlar həyətlərdə qaçırdılar. Müasir standartlarla yavaş-yavaş qaçdılar, görünür, nəsə oynayırdılar. Qızlar bir ayaq üstə tullanır, oğlanlar çubuqlarla döyüşür, pulemyotlardan atəş açırdılar. Cırıq paltarlara baxanda kənd kasıbdır, görünür kolxoz dövründəndir: iyirminci əsrin ortalarından. Niyə belə qərar verdi: uşaqlar arasında heç bir qaradərili yox idi, bu, Amerika, Pravoslav Kilsəsi deyil. Və deyəsən, bir neçə oğlanın soyulmuş Budonovkalarında ulduzları sönmüşdü. Uşaqlar çoxdur, amma böyüklər demək olar ki, yoxdur. Bu qəribədir...
  Sonra Vladimir mühərriklərin gurultusunu eşitdi və uzaqdan toz sütunları göründü. Oğlanlar fikir vermədilər, qızlar hətta xoşbəxt görünürdülər. Qəfildən irəlidə onlarla motosikletçinin olduğu yük maşınları və zirehli transportyorlardan ibarət kolon peyda oldu. Onların bəziləri boz-yaşıl rəngdədir, əynində ağır dəbilqə var. Ağrıya baxmayaraq, Vladimir belə bir dəbilqə taxmağın yaxşı fikir olmadığını düşünürdü. Axı o, zülal ətində olan insanın başını və nisbətən zəif boynunu yorur, yəni atış məqsədini azaldır. Axı boynunuz gərgin olanda və başınız ağrıyanda hədəf almaq çətindir. İsti yayda mübarizə aparmaq daha çətindir; tər gözlərinizi sanki isladır. Düzdür, artıq payızdır, sarı yarpaqlar və çirkli gölməçələr görünür. Deyəsən, hələ çox soyuq deyil, uşaqlar yüngül geyiniblər, çox cırıq və arıqdırlar.
  Sütun daha da yaxınlaşdı, oğlanlar əsgərlərin yanına qaçdılar. Barmaqlarını ağızlarının üstündə gəzdirməyə başladılar, sanki nəfəs alırdılar.
  Vladimir lənət etdi:
  -Bunlar tomboylardır! Siqaret çəkmək istəyirlər! Amma siqaret xüsusilə uşaq orqanizmi üçün zəhərlidir.
  Əsgərlər gülümsəməyə başlayır, dodaqları uzanır, amma gözləri soyuq və sərtdir. Onların emblemi iki ildırım və svastika olan qırmızı bayraqdır.
  - Bu SS-dir! Seçilmiş qoşunlar. Qorxu Vladimirin ruhuna daxil oldu, əlbəttə ki, özü üçün deyil. SS sadəcə pis reputasiyaya malik idi. Bununla belə, təbliğat stereotiplərinin əksinə olaraq, SS bölmələrinin əksəriyyəti sadəcə nasist ordusunun mühafizəçiləri idi. Seçilmiş qoşunlar, ən yaxşı əsgərlər. Onların bir çoxu özlərini nəcib aparır, igidliklə vuruşur, hörmət qazanırdılar. Amma heç kimə aman verməyən xüsusi cəza dəstələri var idi! Bununla belə, arıq sarışın oğlan və qızların aqressiyaya səbəb olmayacağına ümid var idi. Axı SS kişiləri sarı saçları və mavi gözləri sevirlər.
  Amma onların baxışlarında xoşuna gəlməyən bir şey var. Bəlkə partizanlar mal-qaraya işıq veriblər...
  - Foeer! - Əmr belədir. SS adamları dərhal pulemyotlarını götürdülər, o qədər qısa və tez atəş açdılar. Növbələr uşaqları əhatə edir. Güllələr düz bədəni deşərək içəriləri parçalayır. Uşaqlar qaçır, çirkli dabanları parıldayır. Tozlu yol cəsədlərlə doludur, çoxsaylı xırda qan axınları axırdı. Qarnı cırılmış qız balaca qollarını uzadıb ürək parçalayan qışqırdı. Bir oğlanın ayağı sınmışdı, amma əsl kişi kimi iniltisini saxlayaraq sürünərək uzaqlaşdı.
  Bununla belə, faşistlər heç də utanmırdılar. Qəlblər mərhəmət bilmədi! Uşaqların arxasınca qaçdılar. Pəncərələrə atəş açdılar, SS adamları evlərə xüsusi yandırıcı bombalar atdılar.
  Yaralı uşaqları çəkmələrin altında tapdalayaraq süngü ilə bitirdilər. Zirehli transportyora alov qurğusu qoşulmuşdu. Alov evləri vurdu, hasarları uçurdu, ağaclar yanır, yetişmiş almalar partlayırdı.
  Vladimir kəndi qorumaq istədi, amma yerindən tərpənə bilmədi. Bədən sanki buzlu, titan qandallardadır.
  - İnanılmaz qəddarlıq!
  Ancaq onların apardıqları amansız müharibəni xatırlasanız. Axı, düşmənin kainatına girəndə hər şeyi məhv edirlər. Axı müasir müharibədə mülki əhali yoxdur. Burada da faşistlər mübahisə edirlər: bu gün oğlan, sabah partizan. Böyük Vətən Müharibəsi illərində isə uşaq qəhrəmanlar faşistlərin başına çox bəlalar gətirirdilər. Lakin bu, nasist fanatiklərinə haqq qazandırmır! Balaca əlləri ilə sizə uzanan, zəhmətdən əsəbləşən uşaqlara ancaq köpük əl qaldıra bilər. Üstəlik, öldürülən hər uşağa görə: on qisasçı var və müharibə həqiqətən ümummilli olur.
  Kənd yanır, faşistlər qadını tutub paltarını cırıb, zorlamağa başlayıblar. Dəhşətli bir dəhşət gedir, tutulan oğlanın mədəsi kəsilib, bağırsaqları süngü ilə sarılmağa başlayıb. Uşaq boğulurdu, daha qışqıra bilmirdi. Təxminən beş yaşında bir qız yarıya bölündü. Körpələri odun içinə atırdılar və ya süngülərlə dirəyirlər.
  Çarmıxlı bir keşiş nasistləri qarşılamağa qaçdı. SS adamları tüfəngin qundağı ilə onun üzünə vurdular, xaçı götürdülər, keşişin qollarından tutub saqqalını yandırdılar. Eyni zamanda iri adamlar kult nazirinin əllərini burudular. Xaç odda qızdırıldı və keşişin sinəsinə çəkildi. Sözləri ayırd etmək mümkün deyildi, amma görünür, bunlar kahinin lənətləri idi. Nəhayət, ağrı şokundan keşiş huşunu itirib və atəşə atılıb. Eyni zamanda forma geyinmiş sadistlər qızın ayaq barmaqlarını kəsiblər. Digər cəlladlar hələ sağ olan oğlanların qulaqlarını kəsiblər. Hər şey dəhşətli görünürdü, sanki ruhi xəstə rejissorun filmindəki kimi.
  Vladimir titrədi və yenə də döngədən sıçraya bilmədi.
  . FƏSİL Љ 17
  Mirabela və Streletsova uçurdular, onların sürəti işıq sürətindən qat-qat yüksək idi. Qəribə bürclərdə ulduz yığınları, heroqliflər şəklində mürəkkəb kompozisiyalar. Görünürdü ki, ulduzlar bir növ mesaj çatdırmaq və ya bəlkə də uğurlar arzulamaq istəyirlər. Bəzi işıqforlar hərdən yanıb-sönür, qoşa və ya üçqat ulduzlar gözə xoş gələn rənglərin və şüaların unikal çiçəklənməsi yaradırdı. Qızların sürəti daha da artdı, ulduzlar kor yağış damcıları kimi titrədi. Qarşıdan bir parıltı göründü, sanki bir boşluq alovlanırdı. Mirabela bunun işıq aberrasiyasının təsiri olduğunu bilirdi, o zaman fotonlar yığılıb maddi cisim tərəfindən yıxılır və qarşıdakı hər şey qəzəblə alovlanır. Mirabelanın gözləri bir anda yüzlərlə məsafəni gördü! Sadə bir insanın məkanın və mənzərənin necə gözəl olduğunu təsəvvür etmək mümkün deyil: milyonlarla müxtəlif çalar var idi, bir-birinin üstünə qatlanmış və qarışdırılmışdı!
  Qız buna baxıb fəlsəfi şəkildə dedi:
  - Necə düşünürsən, yoldaş hipermarşal, belə gözəllik təkamül yolu ilə yarana bilərdi, yoxsa onu Ali Ruh yaradıb!
  Hipermarşal Streletsova kristal səslə cavab verdi:
  - Uca Allahı nəzərdə tutursunuz?
  - Bu belədir! - Mirabelle qışqırdı.
  - Köhnə dövrlərdə çoxlu müxtəlif inanclar var idi. Sonra Uca Yaradana və hətta Yaradanlara iman meydana çıxdı. Baxmayaraq ki, məsələn, qədim yunanlar hər şeyin özünün xaosdan əmələ gəldiyinə dair fikirlərə sahib idilər. Ümumiyyətlə, sizə deməliyəm ki, tövhidin yəhudilər tərəfindən icad edilməsi yanlış fikirdir. Qəribədir ki, tək bir yaradıcı haqqında ilk dəfə Afrika xalqları arasında rast gəlinir. Xüsusilə qədim Nitr imperiyası.
  - Hyperborea-da deyilmi? Rusların yarandığı böyük və ən qədim imperiya? - Mirabela ovucu ilə kəpənək kimi çırpınan ulduz bürcünü tutmağa çalışdı.
  - Yox! Hiperboreyalılar xaosun təkamülünə inanırdılar! - Streletsova sərt şəkildə dedi.
  Mirabela razılaşmadı:
  - Bir neçə fərqli inanc var idi. O cümlədən bəşər tarixində ilk tövhid. Yəni iman: kainatı şəxsi Tanrı yaratdığına!
  Zərif cəllad üfürdü, ulduz çələngləri arasında yüngül bir qasırğaya səbəb oldu (aberasiya və məkanın təhrifinin təsiri)
  - Qətiyyən belə deyil! Təkallahlılar yalnız kiçik bir məzhəb idi. Nitr imperiyasında bu dominant təlim idi.
  - Amma orada inanırdılar: əsas Tanrı başqa tanrılar yaradıb.
  Streletsova barmağı ilə Mirabelin yanağını sığalladı:
  - Sonra gəldi! Ancaq ümumiyyətlə, yəhudi termini tanrı - və ya el, Yahweh və ya Yehova tərəfindən inhisarda deyildi. Xüsusilə, mələklər və hakimlər, hətta Şeytan da tanrılar - Elohim adlanırdı. Şirk əlamətləri də var idi, hətta insanlar haqqında peyğəmbərlik də var idi - az qala tanrılar, yəni mələklər kimi oldular!
  Mirabela sevindi:
  - Və mən az qala mələyəm! Ulduz gəmisi olmadan ulduzlar arasında səyahət edə bilərəm. Bununla belə, sürətə gəldikdə, tetraplanlar hələ də daha sürətlidir, lakin gələcəkdə texnologiya daha da sürətlə inkişaf etdikdə sürət artacaq. Axı biz hələ çox gənc sivilizasiyayıq!
  Ultra-hiper-marşal çox yumşaq bir şəkildə qızın saçlarını sığalladı:
  - Əlbəttə! Sizin ölməz vücudunuz bəşəriyyətin bütün tarixindən çox yaşaya bilər.
  Mirabela mırıldandı, çox elektrik boşalmaları (subnuklonların çox sektorlu hərəkəti) onun başından keçdi və onlar, hiper cərəyandan fərqli olaraq, olduqca xoşdur.
  - Bununla belə, bizim kainat kimi mürəkkəb mexanizm yalnız kor və qəddar təkamülün bəhrəsi ola bilərmi?
  Ultra-Hiper-Marşal diqqəti çəkdi:
  - Demək olar ki, bütün elm adamları təkamülün özünün baş verdiyinə inanırlar. Biz hətta milyardlarla dünyada təcrübədə təkamül müşahidə etmişik.
  Qız qışqırdı:
  - Bəli, baxdıq! Üzvi maddələrin qeyri-üzvi maddələrdən meydana gəldiyi anı hələ heç kim tuta bilməyib.
  Anastasiya Streletsova yumşaq bir şəkildə düzəltdi:
  - Dəqiq yox, bir sıra aralıq proseslər qeydə alınıb. Xüsusilə, hermafroditlərin necə iki və üç boşluğa çevrildiyi müşahidə edilmişdir. Və ya silisiumun, litiumun, kaliumun və hətta kükürdün təkamülü. Yaxud başqa bir sual: əgər Allah Adəmlə Həvvanı öz surətində və surətində yaratdısa, məsələn, flüorla nəfəs alan məxluqlar kimə oxşayırdılar?
  - Oh, bu sual vermək üçün maraqlı bir üsuldur. Amma ümumilikdə təkamül nəzəriyyəsi o qədər hərtərəflidir ki, onu demək olar ki, bütün ciddi sivilizasiyalar təbliğ edir ki, onun yalnız XIX əsrdə düşünülmüş olması təəccüblüdür: Çarlz Darvin və ya bəlkə də Lamark.
  Ultra-Hiper-Marşal razılaşmır:
  - Təkamülün mövcud olmasından yunanlar, misirlilər və hətta hiperboreyalılar şübhələnirdilər. Bununla bağlı çoxlu sübutlar var. Məsələn, təkamülü tənzimləmək və istiqamətləndirmək üçün tipik bir cəhd olan Spartadakı təhsili götürün! Qadınlar ağırlıq qaldırmağa, dağlarda yüklə qaçmağa, üzməyə və bərkiməyə məcbur olanda: güclü olsunlar və güclü övladlar dünyaya gətirsinlər. Yeri gəlmişkən, biz də bunu etdik.
  - Bu, artıq istiqamətlənmiş təkamül prosesidir.
  - Əlbəttə ki, məqsədyönlüdür, lakin daha az təsirli deyil! Tərəqqi və biomühəndislik uğurun komponentləridir. Amma texniki təkamülü müşahidə edə biliriksə, niyə bioloji təkamülü də olmasın. - Streletsova qızın boynunu ehmalca sığalladı.
  Mirabela bir az geri çəkildi və dedi:
  - Elmi və texnoloji təkamülü ağıl, bioloji təkamülü isə kor təsadüflər idarə edir!
  Zərif cəllad qollarını uzatdı, birdən birdən altısını aldı:
  - Qətiyyən belə deyil! Hipernoosfer var, o, həyatın kortəbii nəsli də daxil olmaqla bir çox prosesləri proqramlaşdırmağa imkan verən anlaşılmaz miqdarda məlumat ehtiva edir.
  - Necə oldu? "Qız sinəsinin sığallandığını hiss etdi.
  - Həm də təkamül nəticəsində! Bunu sizə necə izah edim? Budur Hyperverse: onun özü sonsuzdurmu? - Anastasiya son sözü bir az ucadan dedi.
  - Bəli əminəm! Onun sonunun necə olacağını təsəvvür belə edə bilmirəm! - Mirabela qışqırdı, nanohissəciklərin axınları onun burun dəliklərini qıdıqladı.
  - Düzdü, ağıl üçün anlaşılmazdır! Beləliklə, heç bir müddət, heç bir məhdudiyyət, işlərin sonu yoxdur! Tamamilə yox!
  Mirabela başını tərpətdi:
  - Bəli, aydındır! Sadəcə olaraq, biz hələ bütün kainatları kəşf etməmişik.
  Anastasiya davam etdi, marigoldları ləçəklərə çevrildi:
  - Buyurunuz! İndi təsəvvür edin: kosmosda hiperkainatın sonsuzluğu ilə yanaşı, zamanda da sonsuzluq var!
  Gənc döyüşçü razılaşdı:
  - Yəni mütləq materiya kimi sonsuz mövcud olan əbədi materiya! Məhz bunu nəzərdə tutursunuz!
  Streletsova sevindi:
  - Görürəm dərslərini yaxşı mənimsəmisən, igid qız!
  Mirabela fənni yaxşı mənimsəyən məktəbli qız kimi dedi:
  - Həqiqətən də maddənin əbədi varlığını mütləq aksioma kimi təsəvvür edə bilərsiniz! Ancaq fəlsəfi düşüncəli bir insan maddənin necə meydana gəldiyinə dair sübut tələb edəcəkdir.
  - Əsas səbəbi axtarırsınız?
  - Bu belədir!
  Streletsova istehza ilə dedi:
  - O zaman kök səbəb Allahdırsa, onda ilk səbəblərin əsas səbəbi nə oldu! Axı hər şeyin birinci səbəbi varsa, o, Uca Yaradanla olmalıdır!
  Mirabela qeyd etdi:
  - Din bizdən bunu təbii qəbul etməyi tələb edir! Yaxud bir aksioma kimi Tanrı əzəlidir və əsas səbəbi axtarmağa ehtiyac yoxdur.
  - Bəs niyə materiyanın əbədi olduğunu və həmişə mövcud olduğunu, həm də aksioma olduğunu qəbul etməyək! Axı, əbədi mövcud olan Uca Tanrının varlığını dərk etmək, maddənin məkan-zaman sonsuzluğuna inanmaqdan qat-qat irrasional düşüncə tələb edir. - Streletsova dərhal iyirmi beş böyümüş barmağı ilə ulduzları göstərdi. - Sən ulduzları görürsən, biz materiyanı görürük və o, bizim üçün həmişə mövcuddur! Amma heç kim Allahı görməmişdir! Hətta Müqəddəs Kitab da bu barədə yazır!
  Qız sağ qaşını qaldırdı:
  - Daniel peyğəmbər isə Ata Allahı gördüyünü iddia etdi.
  Ultra-Hiper-Marşal qışqırdı:
  - Arxquasar! Bu kifayət qədər çətin dilemmadır. Əgər Uca Allah bizi yaradıbsa, o zaman bizi taleyin rəhmətinə buraxmamalı idi. Uşaqları maarifləndirmək lazımdır! Bu, onlara özünüz haqqında vəhy vermək deməkdir!
  - İncil vasitəsilə? - Mirabela gözünü qırpıb:
  - Hətta İncil vasitəsilə! Ancaq Overmind düzgün başa düşülməkdə maraqlıdır! Allah özü ilə necə ziddiyyət təşkil edə bilər? Axı qeyri-kamil insanlar belə qanunları qəbul edərkən onların bir-birinə zidd olmamasına, qeyri-müəyyənliyi minimuma endirməyə çalışırlar. Beləliklə, bu, əclaflar üçün boşluqlar yaradır və bir çox sui-istifadələrə səbəb olur. Bundan əlavə, Bibliya vəhyindəki ən kiçik səhv vəhyin özünə olan inamı sarsıdır və siz özünüz də bilirsiniz ki, nə qədər belə səhvlər olub. Və onların əvəzini çoxlu qanla ödədilər! - Məhəbbət və incəlik şöbəsinin müdirinin son sözündə görünən milyardlarla korifey titrədi.
  Mirabela razılaşdı:
  - Əlbəttə! Məsələn, Üçlük doktrinasını götürək. Bu təlimin əksinə olaraq, İsa Məsih gənc oğlana dedi: niyə mənə yaxşı deyirsən, bilmirsən; ki, cənnətdə tək (!) Allah yaxşıdır!
  Ultra-hiper-marşalın qollarının sayı onlarla artdı (fövqəltəbii heç bir şey yoxdur - bədən sehrli hiperplazma ilə hopdurulub, maddənin və məkanın quruluşunu dəyişdirir).
  - Və təkcə deyil! İsa dedi: Ata məndən böyükdür ki, Səni, yeganə həqiqi Allahı və göndərdiyin İsa Məsihi tanısınlar. Paulun yazdığını xatırlaya bilərsiniz: Məsih Allahın Başıdır və Luka İsanı Allahın qulu adlandırdı. Ümumiyyətlə, Müqəddəs Kitabda Üçlük haqqında aydın təlimin olmaması kilsə rəhbərliyi tərəfindən də etiraf edilmişdir. Bu doqmaya görə bu qədər qan tökülməsi əbəs yerə deyil. Məsələn, Arian müharibələri nəticəsində bütün ölkələr xarabalığa çevrildi. Minlərlə bidətçi Üçlüyə inanmadıqları üçün yandırıldı. Hətta Lev Nikolayeviç Tolstoy belə bir dogmanı tanımaq istəmədiyi üçün kilsədən xaric edildi.
  - Əhəmiyyətli bir dogma! - Mirabela səsini qaldırmağa çalışdı.
  Hipermarşal, demək olar ki, yüz qolu ilə qollarını bir-birindən geniş açıb:
  - Və yenə də aydın biblical əsas olmadan. Bəs Uca Yaradan belə mühüm təlimin - imanın əsasının - aydın şəkildə yazılmadığına əmin deyilmi?
  - Çox məntiqli səslənir! - Mirabela qızılı saçlarını tərpətdi.
  Anastasiyanın hər bir üzvündə barmaqların sayı eksponent olaraq artdı:
  - Bu, İncildəki yeganə qeyri-dəqiqlik deyil. Mark İncilində İsanın baş kahinin adını necə qarışdırdığını, həmçinin Məsihin çarmıxa çəkilmə vaxtı və ya Zəkəriyyənin atası olan Bibliya müəllifləri arasındakı fərqləri xatırlayaq. Bəli və daha çox! Burada Müqəddəs Kitabın çoxsaylı səhvlərini sadalayan bütöv bir çoxcildlik kitab yaza bilərsiniz. - Streletsova min barmağı, yüzlərlə əlini keçdi. - Yoxsa başqa fikirdəsiniz.
  Mirabela barmağı ilə burnunun körpüsünü qaşıdı:
  - Uca Allaha Allahın vəhyini verməsi vacib deyil. Əlavə olaraq: xaosdan ulduzların quruluşunu təsəvvür edin...
  Anastasiya sözünü kəsdi:
  - Sizcə, İncil daha məntiqlidir? Orada yazıldığı kimi, Allah birinci gün səmanı, yalnız dördüncü gün günəşi və ulduzları yaratdı! Və bu, elm adamlarının kainatın milyardlarla il olduğunu çoxdan müəyyən etdikləri zamandır! Ümumiyyətlə, bu, bir daha yəhudilərin ulduzların təbiəti haqqında sadəlövh fikrindən danışır. Onlar yəqin ki, ulduzların kiçik olduğunu və onları yaratmağın böyük yerdən daha asan olduğunu düşünürdülər.
  - Yəqin ki! - Mirabel güldü. - Göydən bir ulduz düşdü - parlaq bir kristal! Mən sənə əziz Stalin haqqında mahnı oxuyacağam!
  Anastasiya əllərinin formasını dəyişərək vedrələrə çevirdi:
  - Yaxud Nuh tufanı ilə bağlı mübahisə. Həqiqətən, Məsihin doğulmasından on min il əvvəl yerə bir neçə böyük meteorit düşdü. Əfsanəyə çevrilən kataklizmləri təhrik etdilər. Bəzi fantastika yazıçıları hətta yerlə toqquşanın Ay olduğu versiyasını irəli sürdülər. Yeri gəlmişkən, Ay Yerlə həqiqətən toqquşdu, lakin çox əvvəllər və buna görə dinozavrların nəsli kəsildi!
  Mirabela dərhal etiraz etdi:
  "O, toqquşmadı, ancaq cazibə qüvvəsi ilə tutuldu." Əgər toqquşma fakt olsaydı, yerlilər bu qədər asanlıqla yerə enməzdilər. Çox güman ki, Yerdəki həyat məhv olacaqdı. Ancaq digər tərəfdən, Ay əcdadları necə sevindirdi.
  - Yaponlara deyin. Onlar bunu qiymətləndirəcəklər! - Hipermarşal dişlərini göstərdi. - Yeri gəlmişkən, maraqlı yarışdı, demək olar ki, onlarla döyüşmək lazım deyildi, onlar tez müttəfiq oldular. Amma ümumiyyətlə, konkret desək, sonsuz zaman içində sonsuz kəmiyyətli maddə, yaxşı ki, sonsuz bir həyat yarada və çoxalda bilərdi, elə deyilmi!
  Mirabela başının üstünü qaşıdı:
  - Əslində, bəli, amma bir nüans var! Əgər maddə sonsuz uzun müddətdirsə və onun miqdarı sonsuzdursa, onda fövqəlsivilizasiyalar haradadır?
  - Biz super sivilizasiya deyilik?
  - Yaxşı, onda, hiper-supersivilizasiya! "Qız top kimi fırlandı.
  Ultra-hiper-marşal dərhal palatasına rəhbərlik etdi:
  - İndi bir hiperçip almalısınız: o, bizdən daha yüksək inkişaf etmiş sivilizasiyaya aiddir! Yəni vəzifəniz sualınızın cavabıdır! Yoxsa sizcə daş baltadır.
  - Bəlkə də ox ucu! - Mirabela hiyləgərcəsinə gözlərini qıydı.
  - Yaxşı, sualı belə verə bilərsiniz!
  - Yaxşı, razıyam! Prinsipcə, başqa bir super-sivilizasiya yaxşı mövcud ola bilər və ya tamamilə fərqli səviyyədə bir imperiya yarada bilər. Mən hətta bir şeyi istisna edirəm?
  Ultra-hiper-marşal yenidən əzalarını dəyişdirdi, onlar zəncir kimi oldu:
  - Tam olaraq nə?
  - Fakt budur ki, bizim kainatımızı super sivilizasiya, daha doğrusu hiper super sivilizasiya yaratdı. Axı elm artıq sübut edib ki, enerjidən maddə yaratmaq mümkündür.
  Streletsova zəng zəncirləri kimi çaldı:
  - Düzdür! Teorik olaraq doğrudur! Ancaq buna baxmayaraq, Müqəddəs Kitab səhvdir; Allahın ya təkamüllə, ya da yaradılışla başlanğıcı var!
  Mirabela ağzına həb kimi bir şey atdı, çeynədi... dili maye heliuma batırılmış kimi görünürdü:
  - Əhdi-Ətiqdə Allah çox qəddar idi. Və o, son dərəcə millətçi idi, bir xalqı digərlərindən üstün tuturdu. Xüsusən də Misir əzab-əziyyətə məruz qalmışdı və yazıldığı kimi, fironun yanına get, Allahın izzətini göstərmək üçün onun qəlbini sərtləşdirəcəyəm.
  Anastasiya zəncirlərin bir hissəsini gümüş simlərə çevirdi:
  - Bu cür şöhrət göstərmək üçün bütöv bir ölkəyə işgəncə vermək çox qəribədir! Bu, etnik təmizləməni, soyqırımın ən pis üsullarını xatırladır.
  - Amma biz də müharibədə qəddar ola bilərik! - qız qışqırdı.
  - Biz baş veririk, amma sizə düşmənlərinizi sevməyi öyrətmirik! Biz sənə öyrətmirik, vururlar, sol yanağını sağ yanağına çevirirlər! Gəlin ikiüzlü olmayaq! Fərq var! Bundan əlavə, biz qəddar şəraitdə zorakılıq tətbiq etməyə məcburuq və Allah Mütləq Qüdrətlidir və O, həmişə seçim imkanına malikdir! - Anastasiya odlu qanadlı hamamböceği ataraq dəyişdirilmiş əlləri ilə oynamağa başladı.
  - Bizimlə olduğu kimi! - Gənc döyüşçü qızardı.
  - Biz nə edə bilərik!
  - Təslim ol! - Mirabela səsində isteriya ilə ucadan qışqırdı. - Axı imperator bunu əmr edə bilər.
  - Bəs sizcə ordu təslim olmağı qəbul edəcəkmi? - Qanadlı qoçlar qırxayaq pələnglərinə çevrilməyə başladı.
  - Bilmirəm! Hamı hakimiyyətə sərt şəkildə tabe olmağa öyrəşib!
  -Amma belə bir sərəncam yoxdur, üstəlik, Ali Şura var! O, müxtəlif zərərli meylləri idarə etməyi bacarır! Və ya düşmən bu və ya digər şəkildə imperatora təsir göstərə bilsə.
  Mirabela az qala nalə çəkdi:
  - Nə! Axı, istisna etmək olmaz ki, çox güclü sehrin köməyi ilə hətta imperatoru da ram etmək olar!
  - Və bu qəbul edilərsə - təslim olmaq əmri, bu olacaq: imperator və ya imperator düşmənin nəzarəti altındadır və hipermagikdir! Beləliklə, tək arzu kifayət deyil! - Anastasiya zəncirləri üzümlə əvəz etdi.
  - Sülh danışıqlarına başlamaq necədir? Atəşkəs elan edin! - ümidini itirən Mirabela nəfəsini verdi.
  - Bu mümkündür! Amma hər tərəf digərini çirkin hiylədən şübhələndirir. Burada belə bir acılıq var idi!
  - Hətta boksçuların da raundlar arası fasilələri olur. Qədim protein boksçuları! - Qız düzəltdi.
  - İbtidai dövrlərdən nə götürə bilərsən!
  Düşünən insanlar arasında müharibənin mənasızlığı haqqında düşünməyən qızlar susdu. Nə üçün qan tökmək, qardaşları öldürmək, amma elə oldu ki...
  Ultra-Hiper-Marşal qətiyyətlə dedi:
  - O qədər katrilyonlar, daha dəqiq desək, onsuz da çoxlu kvintilyonlarla ruslar ölüb ki, qalanları ancaq qələbə ilə qane etmək olar! Və yalnız qələbə! İmperator sülh bağlamağa razı olarsa, sual yaranacaq: niyə bir neçə əsr əvvəl bunu etmədilər? Nə üçün bu qədər milyardlarla dünyanı məhv etdilər, mövcud olan hər şeyi məhv etdilər? Yaxşı, bu şəraitdə necə yaşayaq, hər şeyi yazıb, əl sıxmaq olarmı? Sən çox sadəlövh qızsan! Siz hədsizliyi qəbul edib müharibəni yarımçıq tərk edə bilməzsiniz.
  - Doğrudanmı bu qədər qaranlıqdır? - Mirabela əyildi.
  - Düşmən də belə düşünür! O, atəşkəsdən yeni, qorxunc silahlar yaratmaq üçün istifadə edə bilər, bundan bizim heç bir müdafiəmiz olmayacaq. - Əzalar üzümdür, qalınlaşıb.
  - Çox pis?!
  - Bəli! Məhz qara dəlik!
  - Bəs tam məhvin alternativi yoxdur?
  Qırmızı alovlar Anastasiyanın çoxlu əlindən keçdi:
  - Tarixi nümunələri götürsək, o zaman müharibə həmişə düşmən tamamilə məhv edilənə qədər davam etmirdi. Bəzən məsələ qismən ilhaq və təzminatlarla məhdudlaşırdı. Bəlkə də Hitler daha ağıllı olsaydı, imperiyasının bir hissəsini və öz acınacaqlı həyatını xilas edə bilərdi.
  Mirabela qeyri-ixtiyari görünən göz yaş damcılarını silkələdi:
  - Tarix Hitlerin seçiminin olub-olmaması ilə bağlı dəqiq cavab vermir. Deyirlər ki, Stalin Fürerə sülh təklif edib. Amma arxivdə heç bir sənəd qalmayıb. Məlum səbəblərdən bunu reklam etmək istəmədilər.
  - Amma biz qədim Almaniya və SSRİ deyilik. Ruslar və almanlar uzun əsrlər boyu vuruşdular. Bir vaxtlar slavyanlar almanları, sonra orta əsrlərdə Almaniya slavyanları sıxışdırıb çıxartdı. Daha doğrusu, tayfaların, o cümlədən frankların və...
  Mirabela vakuumda donmuş göz yaşı mirvarilərini tutdu və onları yumruğunda tutaraq cingilti kimi silkələməyə başladı:
  - Biz də əsrlər boyu vuruşmuşuq! Almanlar və slavyanlar isə genetik tipdə yaxın xalqlardır. Hətta üzlər də oxşardır! Ümumiyyətlə, bu, qan və ya din məsələsi deyil. Katoliklərlə pravoslav xristianlar arasında Buddizm və Hinduizm arasındakı fərqdən daha az fərq var... Amma sonuncular demək olar ki, heç vaxt döyüşməyiblər və xristianlar...
  Streletsova qəfil kəsildi və böyüdü:
  - Yaxşı, yaxşı qız, bu söhbət əsasən nəticəsiz qalır. Biz boşdan boşa tökəcəyik, fotonu tarladan keçirək, amma çıxış yolu tapa bilməyəcəyik. Ümumiyyətlə, cəsarətli qızsan, dilinlə cəhənnəmə düşməkdən qorxmursan.
  Mirabela işıqdan uzaqlaşdı:
  - Düzünü desəm, qorxuram, amma qorxu artıq yanıb. Üstəlik, imperatriçanın özü mənimlə danışdıqdan sonra missiyanı pozmaq riskinə girəcəyinizə inanmaq nədənsə çətindir. Əks halda, siz özünüz ultra-yeraltı dünyaya göndəriləcəksiniz.
  - Bilirsən, özünə çox güvənmə. Axı, hər zaman boşluqlar tapa bilərsiniz, xüsusən də bizim şöbəmizdə. Ancaq düzünü desəm, müharibə mənim üçün çoxdan hobbi olmaqdan çıxıb. Ağır bir yükə, rutin işə çevrilib, amma digər tərəfdən bitsə, ürəyimdə mütləq bir boşluq hiss edəcəm. Həyatın əsas mənasını itir. - Anastasiya səmimi həvəslə danışdı.
  - Qədim dövrlərdə insanlar: müharibəni həyatın mənası hesab etmirdilər. Xüsusən də humanizmin şəfəqində. Sonra təlimlər ortaya çıxdı ki, bütün canlıları əsirgəməməli və sevməlisən!
  Mirabela müxtəlif sahələrin artan gərginliyini hiss edərək artıq yorulmağa başlamışdı:
  - Heç bir din mənasız qəddarlığı öyrətmir, amma bütün xalqların əlində qılınc var. Və açıq sözlü pasifistlərə istisna olaraq daha çox rast gəlinir! Məsələn, ilk xristianlar arasında həqiqətən də Məsihin təlimlərinə dini cəhətdən əməl edən çoxlu pasifistlər var idi. Ancaq eyni zamanda, artıq o günlərdə tərcüməçilər var idi: günahkarlara qarşı özbaşına repressiya edənlər. Ancaq ilk əsrlərdə bu, tək xarakterli idi, lakin IV əsrdən başlayaraq: zorakılıq adi təcrübəyə çevrildi. Xüsusilə İmperator Konstantin bütün qalxanlarda xaç çəkilməsini əmr etdi. Bu da onun ordusuna qələbə qazandırdı. Beləliklə, xristian xaçı hərbi şücaət simvolu oldu. Çar Rusiyası da daxil olmaqla, bir çox ordularda xaç mükafatları verildi. Sonra xaçlar formal kommunist ateizmi səbəbindən ləğv edildi. Bəlkə də tamamilə rəsmi deyil, baxmayaraq ki, xaç qədim slavyan simvoludur.
  Anastasiya alovun axını bir az azaldıb hürdü:
  - Svastika kimi! Neandertallar tərəfindən çəkilmişdir! Xüsusilə Buz Dövründə od və od çıxarmaq üçün ən qədim cihaz həyatdır. Ümumiyyətlə, bir çox ölkələrdə absurd olan svastika qadağası, çünki bəşəriyyət tarixində bu ən qədim runik işarə yaradılış qüvvələrini simvollaşdırır. Bu, ürək çəkməyi qadağan etməklə eynidir!
  Mirabela razılaşdı:
  - Bəli doğrudur! Çarmıxa çəkilmə qadağan edilmir, çünki onun ekranı altında səlibçilər və müxtəlif inkvizitorlar bir çox cinayətlər törətmişlər. Hal-hazırda bir çox rus xüsusi təyinatlıları qədim slavyan simvolu olan bu runik işarəni taxırlar!
  Anastasiya sürəti artırdı və başı da burun deşikləri yerinə iki ağızlı delfin şəklini aldı:
  - Düzdür, əcdadlarımızın xatirəsinə hörmətlə yanaşmalıyıq: istər Hyperborea, istərsə də Slavyan yürüşləri zamanı svastika altında vuruşduqlarını; Makedoniyalı İskəndərin yenilməz ordusunda! Rus knyazı Yarodar Slavyan torpaqlarına daha dərinə getməyə cəhd edərkən Krassın başını şəxsən kəsdi. Axı Parfiya İmperiyası Qədim Rusiyanın bir qolu, vassalı idi. Ruslar dünyaya yazı verdi: Misirlilər və Çəkməçilər çapanın nə olduğunu belə bilmədiklərində!
  Mirabela uçdu və ətrafında parlaq halqalar yayaraq bir neçə dönmə etdi. Ultra-Hiper-Marşal qəfil alovlandı və təbii görünüşünü və ölçüsünü bərpa etdi. Sonra marşrutu yoxladı və holoqramlar dəstinə baxdı:
  - Bilirsən, şirin, artıq yaxınlaşırıq! - Anastasiya çox gözəlləşərək, gözlərini şəhvətlə dikdi.
  - Deməli, kvazardır!
  - Mirabelaya de, oxuya bilirsənmi? - Sevgi və incəlik kafedrasının müdiri dişlərini göstərdi.
  - Demək olar ki, hər bir qız oxuya bilər! - Qız deyəsən başa düşmədi:
  - Bəs şeir yazmaq?
  - Bunu hətta primitiv robot da edə bilər! - Mirabela havada başını tərpətdi.
  - Oldu! Bir şey oxuyun. Müasir üslubda deyil, amma belə! Sanki! - Anastasiyanın saçları xəncərlərin ucları çıxmış bir çox hörüklərə bölündü.
  - Necə! - Mirabela heç utanmadı,
  - Qoynuna yüz məhv edən! Bir az poetik antiklik edə bilərsinizmi?
  Mirabela təəccübləndi:
  - Bu başqa niyə?
  - Başa düşməmək? "Ultra-Hiper-Marşal üzünü dəyişdi, nəhəng oldu və teleskoplar onun göz yuvalarından çıxdı.
  - Yox! - Qız sözünü kəsdi.
  Anastasiyanın başı dəniz gəmisi ölçüsünə qədər böyüdü:
  -İbtidai dünyada yaşamalı ola bilərsiniz! Qravitasiya kameraları və kompüterlər olmadan. Mənə maraqlıdır ki, siz vəhşi obrazına alışa bilirsinizmi? Razılaşın, bu son dərəcə vacibdir!
  Mirabela çiyinlərini çəkdi və onun üstündə oturmağa çalışdı: çox kvantlı milçək (adətən ulduzların dərinliklərində yaşayan və fraksiyaları saymadan iyirmi dörd ölçüdə hərəkət edən ultra-canlı məxluq):
  - Yaxşı, bu baxımdan yanaşsanız!
  Ultra-Hiper-Marşal fit çaldı:
  - Bu belədir! Əksər agentlər xüsusi təlim olmadan Orta əsrlərin spesifik şərtlərinə uyğunlaşa bilməzlər. Uyğunlaşmağa vaxtınız yoxdur, ona görə də hər şeyi tez bir zamanda etməlisiniz!
  Mirabela qaşlarını çatdı və dedi:
  - Mənim konkret poetik istedadım yoxdur və ölkəni idarə etmək üçün buna ehtiyac yoxdur. Beləliklə, belə olacaq: yalnız qafiyəli hamar səsyazma!
  Anastasiya hörüklərinin uzunluğu bir neçə kilometrə çatdı.
  - Elə olsun! Ancaq ümid edirəm ki, bu, yerli əhalidə təəssürat yaradacaq, əgər onlar tamamilə primitiv deyillərsə!
  Mirabela qışqırdı:
  - İbtidai planetə enmək uğursuzluğa bərabərdir! Çıxmaq üçün kifayət qədər enerjiniz olmaya bilər.
  - Bu da məni narahat edir, bayaq dediyim kimi, bizim silahlarımızda nəsə pis bir şey olur, amma hamı danışsın, mahnı oxusun! - Anastasiya əllərini nəhəng qanadlara çevirdi.
  Mirabela ləzzətli səsi ilə oxumağa başladı:
  Qübbə parıldayır, sən sadəcə bir bina deyilsən,
  Qəzəbli əsrlərin basqını dəf etdi!
  Hərbi işimiz, nəfəsimiz kəsildi,
  Və sinə quduz bıçaqlardan qanlı!
  
  Müharibədə mümkün deyil, iştirakdan qaça bilərik,
  Baxmayaraq ki, biz uzun illər mübarizə aparırıq!
  Biz orta səviyyədə istəyirik - yalnız sülh, xoşbəxtlik,
  Və həyatda yaxşı bir iz buraxmaq üçün!
  
  Müqəddəs monastır cəngavər gözləyir,
  Ölümü qılıncla axtarma!
  Hökmdar bunu həyat kitabına yazacaq,
  Siz sevgi və lütf alacaqsınız!
  
  Yox, istəmirəm, məhbus olmaq qəbirdir,
  Nizəsini qaldırdı, bərk vurdu, durdu!
  Qadınlar ağladı, buxurdan tüstü çıxdı,
  İkondan olan müqəddəs göz yaşlarını aşağı saldı!
  
  Axınlar diri su tökdü,
  Və ürəklərin həyəcanlı döyüntülərini eşidə bilərsiniz!
  Çürük kimi atın kədərlərini,
  Ölüm sadəcə başlanğıcdır, heç də son deyil!
  
  Nəticə qalibdir, cəngavərimiz görəcək,
  Və düşmən zarafatcığı başlığını atacaq!
  Nifrət edənlər məhv olacaq,
  Uduzanları göz yaşları və əzab dənizi gözləyir!
  
  Qəhrəmanların yolu möhtəşəm qəbirlər deyil,
  Və bütün baş verənlər, yuxu necə keçəcək!
  Nağıllara qulaq asmağa ehtiyac yoxdur,
  Şərəf belə ifadə olunmur!
  
  Və ruhlarımız, bədənlər kimi, çürümədi,
  Rəbb onları diriltdi və yenidən döyüşə girdi!
  Yer yanır, toz buludları qalxdı,
  Vətən mən həmişə səninləyəm!
  - Yetər! - Mirabela Streletsova sözünü kəsdi. - Qafiyə, ölçülü heca duyumunuz var. Qədim zamanlarda istedad, şübhəsiz ki, tapılardı. Beləliklə, qız imtahandan keçdiyini düşünə bilər. Bəli, yaxşı: şifahi qafiyə yalnız iki dəfə meydana gəldi!
  Mirabela qəzəbləndi:
  - Yaxşı! Sanki Puşkinin və ya Lermontovun şifahi qafiyəsi yox idi.
  - Hamıda var idi, amma rəvan çəkiliş baxımından ciddi səhv hesablama idi. Ümumiyyətlə, sizdə yenə müharibə mövzusu var. Bəlkə yüngül və lirik nəsə bəstələmək daha yaxşı olardı! - Yetkin Anastasiyanın qanadları ağ oldu:
  - Nə ağrı verirsə, ondan danışır! Bütün həyatınız ya müharibə və ya müharibəyə hazırlıq olduqda, başqa bir şey haqqında düşünmək bir qədər çətindir.
  Ultra-Hiper-Marşal razılaşdı:
  - Başa düşürəm, amma kəşfiyyatçının dünyagörüşü daha geniş olmalıdır! Axı bütün xalqlarda militarist idarəetmə sistemi yoxdur. Vəziyyətdən asılı olaraq fərqli davranmaq lazımdır!
  - Ümumi həqiqətləri mənə izah etməyə ehtiyac yoxdur! - Mirabela hətta incimişdi. "Mən seçilmiş milyonlardan biri idim."
  - Bəli! Mən bunu unutdum! Görün yaddaş nə qədər sızandır! - Streletsova özünü təlxək edirmiş kimi göstərdi, qanadları qəfildən caynaqlandı: "Başımda qum dənələri var, hə, hə, hə!" Kvarklar güclü qum dənələridir, Xan hamıya!
  Mirabelle sadəcə başını tərpətdi.
  - Ultra-hiper-marşal üçün çox hazırcavab deyil!
  - Amma gülməli! Mədənizi vakuum edin! Görürəm ki, çox ciddi qızsan! Artıq uşaqlıqdan ayrıldı!
  - Ay uşaqlıq, uşaqlıq, hara tələsirsən, bütün uşaqlığın, uşaqlığın qolun altında dayanıb! Əgər tullanmaq istəyirsənsə, burada bir maneə var, amma üzmək istəyirsənsə, burada plazma karxanası var! - Mirabela oxumağa başladı. - İstəyirəm, istəyirəm, yenə də düşmənləri plazma axını ilə yağdırmaq istəyirəm! Bir planeti partlat, bir ulduzu əridin! Piçləri boşluğa, içəriyə göndərin...!
  Streletsova sözünü kəsdi və trident formalı ucu ilə bir kilometr uzunluğunda bir dili göstərdi:
  -Sizdə əla yumor hissi var! Yaxşı, sevinə bilərsiniz! Portalın yerləşdiyi planet budur!
  Qızın dili xeyli uzandı və tridentin uclarında siferblatlar böyüdü.
  Portal planeti çox təsir edici görünürdü. Xüsusilə bəzi binalar üst-üstə yığılmış yeddi ananas və kirpi qarışığı idi. Digərləri almaz formalı səthə malik böyük albalı və siqaretlərin hibrid şəklində idi! Bəziləri isə timsah və şaftalı birləşməsi şəklində. Mirabela təəccüblə gözlərini böyütdü.
  - Götümdə yüz abyssal ton! Necə də kvazar və qarno!
  Anastasiya Streletsova yenidən adi, atletik bir qız oldu:
  - Bu, elf və dələ kəndidir, morj və dələ qarışığıdır. Razılaşın, onların özünəməxsus estetik hissləri var.
  - Və mənim xoşuma gəlir, bütün bu düz xətlərdən bezmişəm. Əks halda, bizim şəhərimiz yox, kazarmalarımız var!
  Anastasiya qışqırdı:
  - Şəhər kazarma olmalıdır! Əl qandalı ilə!
  - Mən qandal və özüyeriyən silahların hibrid formasında binalar gördüm. Çox gözəl! - Mirabela dedi.
  - Yəqin demək istəyirdiniz - estetik cəhətdən xoşdur! - Ultra-hiper-marşal dırnaqlarını çırpdı.
  - Və praktik! Siz robotu dərhal zəncirləyə bilərsiniz!
  - Bir robotu qandallamaq və ruhi xəstəxanada yenidən doğulmaq çətin deyil! Bir robotu zəncirləmək çətin deyil, sizə deyirəm uşaqlar! Və elektron notebook, səhifə çirklidir! - Ultra-Hiper-Marşal qəfil bitirdi: - Portala xoş gəlmisiniz!
  Mirabela qorxa-qorxa soruşdu:
  - Niyə uçuş zamanı bədəninizin formasını və parametrlərini daim dəyişirdiniz?
  Anastasiya təvazökarlıqla cavab verdi:
  - Görürsən, bu, prinsipcə yeni ət növüdür. Mən onu ekstremal kosmos və sürətli uçuş şəraitində sınaqdan keçirmişəm. Hələ imperatriçadan başqa heç kimdə belə bir bədən yoxdur və ordumuzun əsgərləri belə bir şey əldə etməmişdən əvvəl onu yoxlamaq lazımdır.
  - Bəs qiymət!
  Streletsova hönkürdü:
  - Belə bir ət yaratmaq prosesi dəhşətli dərəcədə əmək tələb etdiyi halda!
  Onlar səkkizbucaqlı prizma şəklində havada asılıb duran binaya doğru yönəldilər.
  O, nəhəng, şəffaf idi və əks-səda verdi!
  Mirabela soruşdu:
  - Və nə? Buradadır?
  - Bəli, burada! Gəlin içəri keçək.
  Mirabela özünü kürənin mərkəzində tapdı. Bütün bədənində istilik və karıncalanma hiss etdi. Buradan nəhəng enerji kütlələrinin keçdiyi aydın idi. Növbəti anda qızın əllərində və çiyinlərində bir neçə müxtəlif növ silah peyda oldu. Fərqli çaplı emitentlər var idi, kosmosu təhrif edən, maddəni qıran, mikro hissəciklər arasında əlaqəni pozan. Ən güclü məhv növləri, aşağı yuvarlanan ölçülər. Döyüş kostyumunda olan qız o qədər qorxulu idi ki, hər hansı bir Hollivud terminatoru müqayisədə zərərsiz pişik balasına bənzəyirdi.
  - Heyrət! Vay! Çox müxtəlif silahlar! Mən bir az həcmli və yöndəmsiz görünürəm!
  Anastasiya şəffaf qarnı olan bir tısbağa şəklini aldı, altında bir qum saatı qaçdı:
  - Narahat olmayın, elektronika bunu həll edəcək. Supersoldiers öhdəsindən gələ bilər, yəni siz də atınızı cilovlaya bilərsiniz. İndi döyüşçü dibsiz uçuruma batacaq! Bəlkə bir şeylə vidalaşmaq istəyirsən?
  Mirabela dəbilqə ilə örtülmüş başının üstünü qaşıdı:
  - İnanın, mənim üçün çox maraqlı olardı! Bəs iddialı çıxışlar etməyin nə mənası var? Milyonuncu dəfə Vətənə, müqəddəs Rusiyaya sədaqətdən danış!
  Tısbağa dərhal mələk siması olan bir xərçəngə çevrildi və qum saatı qum saatından günəş saatına çevrildi:
  - Əslində, düz deyirsən! Heç biri! Hərəkətlər sözlərdən daha yüksək səslənir! Yalnız etdiyiniz şeylər ən inandırıcı deyil. Müxtəlif virtual canavarlardan başqa, hələ heç kimi öldürməmisiniz. Ancaq öz gücsüzlüyünüzdə əriyib yeraltı dünyanın dibinə düşməmək üçün psixoloji sərtləşməyə ehtiyacınız var. Bu düz deyilmi qız! Suallarınız var!
  Mirabela tərəddüd etdi:
  - Bilmirəm! Bir adam öldürmək? Bu çox transsendental bir şeydir! Əgər o, həqiqi və canlıdırsa! Axı, fərq var! Amma Vətən buyursa, hər şeyi edəcəm!
  Streletsova şübhə ilə yanaşdı, amma gülümsəməyə məcbur oldu:
  - Bilmirəm! Ancaq İmperator sizə inanır! Buna görə mən də inanıram! Müqəddəs Rusiyanın bütün düşmənlərini məhv etməyi arzulayıram!
  Mirabela səbirsizliklə mızıldadı:
  - Yaxşı, bəlkə nəhayət transferə başlaya bilərik! Gözləmək ağrılıdır, cazibə ilgəcləri ilə boğulmaq kimi!
  Sürətli minkə çevrilən Anastasiya dörd quyruğa atladı:
  - Bəli! Hiperplazmanın çoxalmasını dayandırın! İndi başlayaq! Yalnız mən qızam, sənə yaxşı məsləhət verim: gözlərini yum!
  Mirabela etiraz etdi:
  - Demək olar ki, bütün şüaları, hətta göz qapaqlarımdan da görəcəyəm! Özünüzü axmaq və qorxaq etməmək daha yaxşıdır!
  - Düzdür, qorxaq deyilsən! Beş, dörd, üç, iki, bir - başlayın!
  Qız gözlərini daha da geniş açdı, üstünə parlaq işıq axınları töküldü. Əvvəlcə açıq bənövşəyi idi, soyuq idi və qeyri-ixtiyari titrəməyə səbəb olurdu. Sonra qarğıdalı-mavi əsən tər, sonra solğun mavi ilə əvəz olundu! Hər şey parıldadı, şirin musiqi səsləndi, rəng yumşaq zümrüd yaşılına axdı. Mirabela heyranlıqla dedi:
  - Necə də gözəldir! Mən çoxlu radiasiya görmüşəm, amma ilk dəfədir ki, belə zəngin rənglər!
  Nəhayət, zümrüd rəngi qızılı sarı ilə əvəz olundu. O, Mirabelanın saç rənginə çox yaxşı uyğunlaşdı, lakin uzun müddət yanmadı; növbəti emissiya narıncı oldu. Dəyişikliyi və yeniliyi simvolizə edən rəng! Gözə xoş və çox parlaq, lakin eyni zamanda oxşayan. Nəhayət, Mirabelle qan-qırmızı dalğa ilə boğuldu. Görünürdü ki, o, qızı mövcud olan hər şeylə, hər hüceyrə ilə doldurur.
  Mirabela yeraltı dünyasını xatırladı və titrədi:
  - Bu qanın rəngidir.
  Narıncı, sarı, yaşıl yenidən ortaya çıxdı, hər şey fərqli bir qaydada getdi! Birdən bütün radiasiya qarışdı və davamlı hiperplazmatik parıltıya çevrildi.
  Mirabela gözlərini qırpdı, o, yerə yıxıldı və inanılmaz sürətlə apardı. Sonra ət yox oldu, yalnız dəlicəsinə tələsən ulduzlar görünürdü. Qız alovlu dərəyə qərq oldu, istini hiss etdi, ona elə gəldi ki, çoxsaylı mərmi sürüşür və şəxsiyyəti çox hissələrə bölünür. Bədən fəza uçurumundan keçdi, sonra yox oldu, sonra yenidən peyda oldu! Ancaq heç bir ağrı yox idi, yalnız ulduzların içində olduğun və ulduzların sənin içində olduğu hissi var idi! Sonra qavrayış parçalanmağa başladı, çoxlu təəssüratlarla yüklənmiş şüur şirin dinclik verən ümidsiz uçuruma düşdü!
  
  Mirabela özünə gəldi: belindəki tikanları hiss etdi. Bu, çox xoş deyildi, amma ağrının çalarlarında əvvəllər bilinməyən bir şey var idi. Sanki özü deyil. Qız gözlərini açmağa çalışdı. Bu cəhd göz qapaqlarında ağrı və yanma hücumuna səbəb oldu. Mən səy göstərməli idim.
  Göz qapaqları açılanda gözümə işıq düşdü!
  - Yaxşı, heç nə, kor olmaqdan daha yaxşıdır! - qız öz-özünə dedi. - Biri dedi ki, ağrı hiss etmək hələ də sağ olduğuna əmin bir işarədir!
  Mirabela boynunu çevirdi, sümükləri yumşaq bir şəkildə xırtıldadı:
  - Ancaq bədəndəki ağrı həyatdan deyil, ölümün yavaş-yavaş insanı götürməsindən danışır! Əlbəttə ki, mənim kainatımda deyil!
  Qız ayağa qalxdı, bədənindəki daimi yüngüllük hissi itdi, çılpaq, qız kimi ayaqları tikanlara söykəndi. Mirabela onun tamamilə çılpaq olduğunu, yalnız qalın saçların qızılı dalğa ilə çiyinlərini örtdüyünü gördü. Olduqca havasız idi, adətən qız çox yüksək və ya həddindən artıq aşağı temperatur istisna olmaqla, isti və ya soyuq hiss etmirdi, lakin bu vəziyyətdə havada həqiqətən çox rütubət və kölgədə qırx dərəcədən çox idi. Qız tikanları qoyub bir neçə addım atdı. O, Mirabelleni təəccübləndirən xoşagəlməz karıncalanma hiss etdi.
  - Heyrət! Vay! Deyəsən o qədər də güclü olmamışam. Pis bir şey oldu, fəlakətə yaxın!
  Həqiqətən də, qızın şansı çox olmadı ki, bütün silahlarını itirdi və özünü tropik cəngəllikdə çılpaq gördü. Bundan əlavə, ət yad oldu, bədəndə dolaşan çoxsaylı mikrokompüterlər yox oldu. Bu çox qeyri-adi, sanki aid deyilsən. Mirabela ağaca yaxınlaşıb budağı əymək istədi. Qız elastiklik hiss etdi və bir az səy göstərməyə məcbur oldu. Onun biceps gərginləşdi və damarları önə çıxdı. Mirabela ayağını əydi və əzələlərini bükdü. Onun bədəni məşq edilmiş, elastik, güclü idi, lakin eyni zamanda qədim dövrlərdəki insanların bədəni kimi idi - zülal! Yəni, o, adi bir insan üçün kifayət qədər güclüdür, lakin əvvəlki qabiliyyətləri ilə müqayisədə bir neçə min dəfə zəifləmişdir! Qız qalın ağacı sındırmağa çalışdı, amma alınmadı, barmaqları yalnız qabığını yırtdı. Onun dolğun, elastik sinəsindən bir damla tər yuvarlandı və yaşıl yarpağa düşdü, səpələndi. Ümumiyyətlə, qız özünü tamamilə rahat hiss etmədi, əvvəlki inamı itirildi.
  - Mən çılpaqam! - gözəllik dedi. - Bunun öz cazibəsi var.
  Qız qaçmağa çalışdı: onun sürəti, əlbəttə ki, əvvəlki bədənindəki ilə müqayisə edilə bilməz, lakin kifayət qədər layiqli idi. Sonra bənövşəyi xurma ağacına dırmaşdı və bir az cızıldı. İti budaq onun çılpaq dabanına qazılmış, sağ ayağının barmağı bir az əzilmişdi.
  - Brr! Və ondan zərər gör! - qız nifrətlə xoruldadı. - Ümumiyyətlə, əcdadlarımız belə zəif bədənlərdə necə yaşayıblar? Onlar üçün çətin idi!
  Meymun cüzdanını cibindən itirdi və polis bildi - onu qazanın üstünə qoydu!
  Qazan isə istidir - meymun ağlayır!
  Qız qalın xallı banana oxşayan meyvəni götürdü və iylədi:
  - Yeyə biləcəyimi bilmirəm! Analizator yoxdur və burun dəlikləri əvvəlki kimi həssas deyil. Mirabela sınmış budaq və dırnaqlarından istifadə edərək diqqətlə üst hissəsini soydu və şirəli əti ortaya çıxardı. O, ağzını açdı və dilini yavaşca gəzdirdi. Bir dəfə, iki dəfə, üç dəfə!
  - Bilmirəm! Mən heç nə sınamamışam. Zəhərli ola bilər, ya da təhlükəsiz ola bilər. Hər halda, mənim bildiyim zəhərli maddələr yoxdur! Düzdür, bu başqa bir kainatdır, konkret zəhərlər, bizə məlum olmayan tamam başqa düsturlar ola bilər. Bununla belə, yerli heyvanların onu yediyini yoxlamağın asan yolu var. Və ya ən pis halda, böcəklər!
  Mirabela meyvəni asıb ağacdan endi. Mən axmaqlıq etmək istədim, çünki kazarma arxamızda idi. Qız əllərinin üstündə dayanıb onların üzərində yeridi. Zolaqlı həşərat onun çılpaq dabanına oturdu və onu xoş qıdıqladı!
  - Azadlıq! Və azadlıq, bildiyimiz kimi, çılpaq gəlir! - Mirabela həyatdan səmimi zövq alırdı. - Əgər sən öz müdirinsənsə, deməli, o qədər də bakirə deyilsən!
  Qız yenidən çevrildi və altındakı mavi ləkələrlə yaşıl otları hiss etdi. Göyə baxdı:
  - Vay, birdən beş korifey, şən dünya! Çox isti və eyni zamanda sevimli olması heyrətamizdir!
  Mirabelanın dərisi aşılanmış və qızılı şokolad idi. Qız çox iştahaaçan görünürdü, o, əsl cəngəllik kraliçası kimi görünürdü. Meyvəyə baxın, kifayət qədər böyük həşəratlarla örtülmüşdür - əladır, bu onu yeyə biləcəyiniz deməkdir!
  - Zəhərli olmayan hər şey yeyilə bilər! İnsan kainatın ən çox yeyən məxluqudur! - Mirabela bir neçə meyvə yığdı. O, yeni bədənində ilk dəfə bitki mənşəli qidalar yeyib. Aclıq hiss etməsinə baxmayaraq, qız hər cücərtidən dadırdı və yumruğuna sığacaq qədər böyük bir neçə giləmeyvə götürdü. Onların dadı çiyələk kimi, hətta daha da yaxşı idi. Mirabela sadəcə ləzzətdən çılğın idi, ona elə gəldi ki, o, cənnətdədir və müqəddəs bir hərəkət edir. Sanki ağzımda bənövşələr çiçək açdı, dilimə bənzərsiz hisslər silsiləsi vurdu.
  - Və kim dedi ki, həyat gözəldir! Əlbəttə, o, şübhəsiz ki, bunda çox haqlı idi! Qız xoşbəxtlikdən fit çaldı. Yeməkdən sonra o, birdən yatmaq istədi, bütün həyatı boyu yatmadı və üstəlik, bol şirin yemək onu rahatladır! Mirabela yumşaq, lakin nəhəng dulavratotuların böyüdüyü və uzandığı yer seçdi. Təzə küləyin yüngül əsməsini hiss edərək belə, arxa üstə uzanmaq necə də gözəldir. Mavi laqon kimi bir şey, kosmik filmlər də daxil olmaqla bir çox belə filmlər çəkilmişdir. Qız arxası üstə uzanıb xoş bir şey haqqında düşünməyə çalışırdı. Hələ də yaxınlıqda bir oğlan olsa yaxşı olardı. O qədər əzələli, güclü, gözəl idi ki, sağ əlinin üstünə uzandı, ovucunu sinəsinə qoydu, məmələrini yoğurdu...
  Zövq! Nəvaziş etmək heyrətamizdir!
  Qız necə yuxuya getdiyinin fərqinə varmayıb. Həyatımda ilk dəfə yuxuya getdim. Yuxuda gördü ki, o, yavaş-yavaş ətrafda işıqlar və parıldayan isti okeanda üzür. Birdən irəlidə dağınıq bir gəmi görür. Xeyr, müasir deyil, dirəkləri və yelkənləri olan orta əsrlərdir. Qız ona heyranlıqla baxır, amma qəribədir ki, dənizçilərin üzləri niyə belə eybəcərdir və onlar bu qədər təlaşa düşürlər. Uşaqlar onlarla oynayanda şəffaf bankada olan böcəklərə bənzəyirlər!
  Amma deyəsən çarə var, arxadan başqa bir gəmi tələsir, briqantin görünür. Ölçüsünə görə qaçan gəmidən bir qədər də kiçik olsa da, onun üzərində daha çox insan var. Təqibçilər çox rəngarəng geyinirlər, onlar qılınclarını yelləyərək qışqırıb ulayırlar. Piratlar arasında təkcə insanlar deyil, həm də piranha üzləri və yanlarında üzgəcləri olan bir neçə növ var. Sümüyə yapışmış yırtıcı ilə qara təhdid bayrağı briqantin üzərində dalğalanır.
  - Vay, qədim filmlər dövründən quldurlar! - Mirabela sevinclə dedi. - Deməli, maraqlı nəsə olacaq.
  Doğrudan da, korserlər toplarını atəşə tutdular, dirəkləri yıxmağa çalışaraq yüksək qövslə atəş açdılar. Ancaq qədim topdan, hətta hərəkət edərkən də vurmaq çox çətindir. Hətta sonrakı dövrlərdə də Uşakov öz gəmilərini düşmənə yaxınlaşdırmaq taktikasından istifadə edirdi. Sonra atəş səmərəliliyi əhəmiyyətli dərəcədə artdı, üstəgəl flaqmanı əvvəlcə batırmaq istəyi. Əgər həqiqətən şanslısınızsa, dirəyə zərər verə bilərsiniz və ya atıcı bir növ parlaq asdırsa. Bu vəziyyətdə, pirat gəmisi daha manevrli və daha yüngül idi, məsafə bir qədər azaldıldı və sonra bəxt quldurların köməyinə gəldi, mərkəzi dirək vuruldu. Gəmilər sürətlə bir az daha yaxınlaşdı və tərəflər bir-birinə dəydi. Freebooters çəngəl atdı, canlı kütlə hər an gəmiyə tökülməyə hazır idi.
  Mirabela qəfildən qasıq nahiyəsində dəhşətli ağrı hiss etdi və qışqıra-qışqıra oyandı!
  . FƏSİL Љ 18.
  Nəzəriyyəni bilməyən və çox qumar oynayan Əhməd, ən azı CMS sayəsində oynayan güclü birinci dərəcəli oyunçu üçün çox asan yırtıcı idi. Üstəlik, Yanka əmin idi: orta əsrlərə, hətta Morfinin dövründə qayıtsaydı, bəlkə də müvəqqəti olaraq çempion ola bilərdi. Düşmən oyunun əsas prinsiplərini başa düşmədi, o, sadəcə olaraq piyadaları və fiqurları gözəl şəkildə düzdü (başa düşməsi üçün). Ancaq oğlan tələsmirdi, çox tez söyüş söymək sahibini alçaldardı. Beləliklə, şou üçün skripka edərək, parçaların çoxunu və bütün piyadaları məhv etdikdən sonra, keçən bir piyada edərək padşahı bitirdi.
  - Sizin üçün daha bir mat! - oğlan dedi.
  Əhməd qarğış edib parçaları qarışdırdı:
  - Məğlubiyyət halında daha bir oyun, əlli şallaq!
  - Qələbə qazansam nə olacaq?
  - Tam arxa qalacaqsan!
  Üçüncü oyun bir az da uzandı, Əhməd hər gedişini uzun müddət düşündü və hücuma keçmədi. Ancaq passiv taktika, xüsusən şahmatda az kömək edir. Həqiqətən də, bu halda hücum edən şəxs daha çox manevr imkanına malikdir və qüvvə yerləşdirməkdə düşməni qabaqlayır. Yanka hətta həyəcan içində kraliçasını da qurban verdi. Əhməd tərəddüd etdikdən sonra qurbanı qəbul etdi və yeddi hərəkətdən sonra lövhənin mərkəzində düzgün mat aldı. Uduzan ev sahibi məyus halda uşağın burnuna yumruq vurub. Yanka belə bir şey gözləyirdi: zərbəni yumşaltdı, qan axmadı, amma yenə də kifayət qədər ağrılı idi. Əhməd şiddətlə söyüb arabanı göstərdi:
  - Deyəsən, Tanrı Setterlə dostsan! Siz hər zaman qalib gəlirsiniz: ağlasığmaz cadu ilə!
  Oğlan təvazökarlıqla cavab verdi:
  - Ən yaxşı sehrbaz məntiqdir!
  Əhməd qamçısını silkələdi:
  - Mənimlə danışacaqsan! Gəlin daha çox oynayaq! Əgər uduzsan, iki yüz şallaq vuracaqsan.
  Yanka zarafat etmədən titrədi:
  - Mən çox dözə bilmirəm, dəyərli bir qulunu itirəcəksən!
  - Mən səni özüm döyəcəyəm! Beləliklə, yalnız əzab olacaq!
  Fiqurları yerləşdirdilər və yeni oyun başladı. Ancaq artıq qaranlıq idi və qullar tükənmişdi; dayanma vaxtı gəldi. Yanka bir neçə hərəkətlə mənasız tələ qurdu, yatmaq istədi. Variantları düzgün hesablamağı bilməyən sahibi sadəcə ona düşdü!
  Ardıcıl dördüncü məğlubiyyətdə Əhmədin siması eybəcərləşdi. Ancaq bu dəfə: nə söyüş söydü, nə də vurdu. Gülümsəyərək dedi:
  - Yaxşı, yaxşı, ət parçasını alacaqsan.
  Yanka sevindi:
  - Bu düzgün qərardır!
  Oğlan əllərini yuduqdan sonra hamıdan ayrı yemək yeyirdi. Ət donuz ətinə bənzəyirdi, lakin daha az yağlı və daha şirəli, xoş və dadlı idi. Tərəvəz və meyvələrlə birlikdə yaxşı təəssürat yaratdı, yemək daha pis deyildi, bəlkə də evdə olduğundan daha yaxşıdır. Ümumiyyətlə, Moskvada yüksək keyfiyyətli məhsullar çox bahadır, paytaxt sakinlərinin əksəriyyəti təsadüfi, müxtəlif yarımfabrikatlar yeyirlər. Bəlkə də buna görə çoxlu xəstəliklər və bu qədər dəlilər var. Burada hər şey təbii və təzədir! Üç işıqlandırma və qışın olmaması səbəbindən ildə bir neçə məhsul götürmək mümkündür. Ətraf mühit sağlamdır, buna görə də güclü uşaqlar çoxdur. Təbiət sivilizasiya tərəfindən çirkləndirilmir. Ümumiyyətlə, Yanka Jül Verni çox sevirdi, onun daxili yanma mühərriki elektrik avtomobilinin xeyrinə atıldı. Ancaq qəribədir: hətta praktiki amerikalılar belə maşınları kütləvi istehsala təqdim etmədilər. Faydaları, xüsusən də ətraf mühitə təsiri göz qabağında olsa da, elektrik mühərrikinin səmərəliliyi benzin və qaz mühərriklərində 30-40 faizə qarşı 99 faizə yaxındır. Bundan əlavə, daxili yanma mühərrikləri atmosferin karbon qazı ilə həddindən artıq yüklənməsinə səbəb olur ki, bu da istixana effektinə səbəb olur. Nə alçaqlıqdır, sivilizasiyanı aşağı sürükləyir! Havada təkcə karbon qazının miqdarı deyil, həm də su buxarı da artır ki, bu da planetin temperaturunu artırır. Eyni zamanda, Arktika və Antarktidada buzlar əriyir, yəni günəş şüalarını əks etdirən səth yox olur. Nəticədə temperatur daha da yüksəlir. Yanğınların və karbon qazının sayı artır. Hər əlavə dərəcə su buxarının tərkibini artırır, bu da temperaturu daha da artırır. Yəni getdikcə qızdırılır! Nəticədə Yer kürəsində elə bir temperatur olacaq ki, həyat qeyri-mümkün olacaq.
  Oğlan adamların öz qəbrini qazaraq necə axmaq olduqlarından ürpədi. Bunun da günahkarı ilk növbədə inhisarçılar, oliqarxlar, neft baronlarıdır, onlar enerji resurslarının alverindən gəlir götürür, təbiəti, insanlığı məhv edirlər. Beləliklə, yağlı pul kisəsi insanları məhv edir. Ən cılız vicdanlar yaxşı qidalanan pul kisələridir! Maliyyə dünyasında: Arximed qanunu da tətbiq olunur, mənfəət dürüstlüyü və mərhəməti əvəz edir!
  Buna görə də kommunizm, bütün həddi aşmasına baxmayaraq: mütərəqqi bir təlimdir. Düzdür, ona artan ağrılar və rəhbərlərlə ciddi problemlər mane olurdu. Bəlkə də yalnız Lenin: o, kifayət qədər adekvat idi. Təhsilli, xəstəliyə qədər səmərəli, enerjili, inkişaf etmiş intuisiyaya malik, kifayət qədər sərt və eyni zamanda nə vaxt dayanacağını bilən! Leninlə Stalin arasındakı fərqi ən yaxşı bu lətifə vurğulayır:
  - Niyə Stalin çəkmə geyinir, Lenin çəkmə?
  - Vladimir İliç yolu seçirdi və bu bığlı oğlan irəliləməyə davam edirdi!
  Əgər xarici siyasətdə Stalin ehtiyatlı idisə, ölkə daxilində iki addımla uçurumdan tullanmaq arzusu hökm sürürdü! Stalin qurbanları nəzərə almadan öz məqsədinə çatırdı və çox vaxt onun repressiyaları yalnız zərər gətirirdi. Xüsusən də alimləri niyə güllələyin? Hətta sadiqlik şübhəsi varsa, onu şəraşkada təcrid edin və dəmir barmaqlıqlar arxasında iş şəraiti yaradın. Onlar bunu etməyə başladılar, amma dərhal deyil və bir çox ziyalılar həbs düşərgələrinin ən çətin şəraitində güllələndilər və ya öldülər. Stalinin digər ən böyük səhvi Hitlerə birinci zərbə vurmaması idi. Belə olan halda müharibə xeyli tez bitərdi və itkilər daha az olardı. Bundan əlavə, bütün Avropa, gələcəkdə isə İngiltərə və ABŞ SSRİ-nin nəzarətinə keçəcəkdi. Düzdür, ABŞ-ı əzmək daha çətin idi. Böyük iqtisadi potensial, xaricdə yerləşmə və atom bombasının mümkün sürətli yaradılması işğalı çətinləşdirdi. 1941-ci ildə SSRİ Hərbi Dəniz Qüvvələri hələ nisbətən zəif idi. Və gəmiqayırmanın xüsusiyyətləri elədir ki, bu məsələdə ABŞ-ı tutmaq və ötmək, məsələn, tank tikintisindən daha çox pul və vaxt tələb edirdi. Axı, bir böyük kreyserin qiyməti 3,5 min T-34 tankına bərabərdir. Sualtı qayıqlar bir az daha ucuzdur, amma yenə də layiqli. Düzdür, SSRİ bütün şərq yarımkürəsinin resurslarına arxalanaraq, gec-tez ABŞ-ı darmadağın edəcəkdi. Düzdür, sovet şəhərlərinə nüvə silahından istifadənin cəzası təhlükəsi qaldı. Xoşbəxtlikdən ABŞ ballistik raketlərə yalnız əllinci illərin sonlarında sahib olacaq və strateji bombardmançı təyyarələr reaktiv və qırıcı təyyarələr tərəfindən məhv edilə bilər. Ancaq yenə də bəzi təyyarələr kordonu yarıb keçəcəkdi və bu, dəhşətli olardı. Ümumiyyətlə, nüvə silahı ümumiyyətlə yaradılmasa, ya da yalnız SSRİ-də icad edilsə, daha yaxşı olardı. Belə olan halda Sovet Rusiyasının dünyaya hakim olması mümkündür. İndiki dünyadakı xaosdan, terrorizmdən, buzlanma, qızartma və ya meteorit düşməsindən yaranan müxtəlif qorxulu təhlükələrdən daha yaxşı nədir!
  Ümumiyyətlə, dünyada birdən çox ölkə var: əsl demokratiya yoxdur və insanlıq üçün min tiranın olmasından qat-qat yaxşıdır. Stalin nə idisə, SSRİ-də nizam-intizam yaratdı, bütün Avropaya qarşı müharibədə qalib gəldi, xalqın çar dövründəkindən qat-qat yüksək həyat səviyyəsini təmin etdi. Hətta Çörçil demişdi: Stalin Rusiyanı şumla apardı, amma hidrogen bombası ilə tərk etdi! Kommunist idarəçiliyi hər halda oliqarxiyadan yaxşıdır. Sadəcə bəzi sovet fantastika yazıçılarını oxuyun - kommunizm dövründə həqiqətənmi pisdir? Və ya xüsusilə hiperkommunizm! Yanka bir az daha yuxu görüb burnunu çəkməyə başladı.
  Oğlan çox fantastik və inanılmaz bir şey xəyal etdi! Ancaq yuxunu xatırlamaq demək olar ki, mümkün deyildi! Ancaq birdən bir şey çevrildi və oğlan çox aydın şəkildə dərk etməyə başladı:
  Düşmən irqinin onlarla, yüz minlərlə ulduz gəmisi şəffaf, buludlu bir təyyarənin yanında düzülmüş, yaşıl ləkələri olan südlü çəhrayı dumanla siqaret çəkirdi.
  Yanka birdən qeyri-adi görünüşlü canlıları gördü. Onlar kotletlərə, kolbasalara, küftələrə, yəni ət məhsullarına bənzəyirdi. Yuxuda tez-tez baş verdiyi kimi, oğlan bir anda bir çox görüntü gördü, onları aydın və eyni vaxtda qəbul etdi!
  Onların ulduz gəmiləri qəribə formada, bir az qəribə formada idi və suyun qalınlığından bir qədər yastılaşan və çivili toplarla qalın zibillənmiş dəhşətli rulonlara, müxtəlif pirzola və kolbasalara bənzəyirdi. Onlar müxtəlif istiqamətlərdən üzərək, xüsusi uyğunlaşdırılmış asteroidlərdən ibarət perimetri keçməyə çalışırdılar. Ət İmperiyasının nizami bölmələrinə əlavə olaraq (özlərini belə adlandırırdılar, Yanka bunu bilirdi), burada muzdlu quldurlar da var idi. Onların gəmiləri iddialı, adətən qorxulu formaları ilə seçilirdi, bəzi ulduz gəmiləri isə inək peyininə bənzəyir, qəribə və absurd görünürdü. Bununla belə, onlara köməkçi rol verildi. Ən nəhəng silah Ət İmperiyası donanmasının qüruru və gözəlliyi olan yeni buraxılmış flaqman döyüş gəmisi idi. Dörd yüz kilometr uzunluğunda olan sualtı qayıqla qaymaqlı tortu xatırladan özbaşınalıq haqqında qorxunc təəssürat yaradır. Hələ heç kim bilmirdi, bu bir sirr idi: hətta kotlet generalları üçün də yeni super silahı sınaqdan keçirməyə hazırlaşırdılar. Yalnız yağlı kotletin kifayət qədər böyük nümunəsi olan Marşal Choke gözlənilən təcrübədən yaxşı xəbərdar idi. Parlaq qab bütün on iki ayağını yaydı. Onun səsi bütöv bir sürünün vızıltısını xatırladırdı:
  - Acılı şirniyyatlar təkamül ağacında sadəcə pozulmuş bir budaqdır. Mən əmr edirəm ki, hiperplazmanın sürətləndirici emitentləri, termopreon rektoru işə salınsın. Ey yeni silah, termopreonla vurulan superlazer, siz düşmənə yeməkxana masasındakı yerini göstərəcəksiniz.
  -Bəli, sənin tam qarınqululuğun. Düşməni nə qədər güclü olsa da, yandırıb qaraldıracağıq.
  General kolbasanın qalın ətli gövdəsini ipə çəkərək hürüdü. "Təəssüf ki, şirniyyatları yeyə bilmirsən, onlar zəhərlidir."
  -Amma kolbasa yeyə bilərsiniz. Onların belə zərif və gözəl zülalları var. Mən xüsusi olaraq Mədə Solace planetində bitən yan budaqlarından konservləşdirilmiş yemək sifariş edirəm.
  Marşal-kotletli ət qrafı uzun dili ilə onun dolğun dodaqlarını yaladı.
  -Burada milyonlarla ulduz gəmimiz var. Və biz hamıdan güclüyük. Gücümüz qalaktikaları toz halına salmağa qadirdir. İndi biz kainatda tayı-bərabəri olmayan bir şeyi nümayiş etdirəcəyik. - Yağı yerə ataraq, kotlet susdu, ləzzətdən boğuldu və qravioskaner vasitəsilə bütün saysız-hesabsız gəmi sürüsünə, artıq plazmanı iyləməyi bacarmış yenilməz armadaya baxdı.
  Qarşı tərəfdə beş yüz əlli kilometrlik asteroid qalası var idi. Onun qarnında güclü hiperplazma topları, cazibə-tunel emitentləri, çox kvark nasoslu lazerlər, vakuum tələləri, kosmosdan kosmosa raketlər və əks yüklər quraşdırılmışdı.
  Və bütün bunlar stasionar qüvvə sahəsi ilə əhatə olunur. Asteroid keçilməz hesab olunurdu: qalaktikalararası müdafiənin dırnağı. Möhkəmləndirilmiş xəttin sıçrayışı halında, düşmən orduları arxa cəbhəyə getməklə hədələdilər.
  Kiçik bir məsafədə, superplazma və hipertitanla düşməni qarşılamağa hazır olan lolipop və konfetlərdən ibarət digər qüdrətli ulduz gəmiləri üzdü. Bu gücə bir marşal və eyni zamanda bir hersoq, Sweet-Burp konfet əmr etdi.
  - Çirkli kotlet və kolbasa dalğası şirniyyat-super-raketin böyük və şirin yarışının titan estakadasına çırpılacaq.
  Cazibədar hədiyyə: əncir kimi altı çevik barmaqla təsvir edilmişdir. O, ən qorunan yerə - asteroidin mərkəzinə sığınmağı seçdi.
  Marşal Choke, o, döyüş şokunda idi. Asteroidlər xəttinin görünüşü mədədə yerləşən on kişmişin hamısında qəzəbli bir parıldamağa səbəb oldu. Onun kosmik gəmisi yavaş-yavaş döyüş məsafəsinə yaxınlaşırdı. O, 3D proyeksiyasını əlində tutaraq U dönüşü etdi. Nəhəng flaqman öz oxu ətrafında fırlandı, sanki kütləsi yox idi. Kiçik gəmilər ritualı təkrarladılar. Yalnız pirat gəmilər buna əməl etmədilər. Onlardan biri, ən böyüyü, daha çox palıd və əqrəbin qıvrılmış ölü hibridinə bənzəyirdi, titrəyirdi və lazer və hiperplazma yaylımları ilə vuruldu - hədəfə qədər böyük məsafəyə görə bu günə qədər zərərsizdir.
  Yanka fit çaldı:
  - Heyrət! Vay! Nə film! Ulduz Döyüşlərindən daha sərin!
  Hamımız Yankilərə qarşı dursaq,
  Şimal ittifaqını darmadağın edəcəyik!
  NATO tomahawks kömək etməyəcək,
  Çünki Allah pisliyin əvəzini verəcək!
  Buna baxmayaraq, çəkilişlər başladı. Ayrı-ayrı ulduz gəmiləri salvo mübadiləsi etməyə başladı.
  Bir neçə onlarla kotlet və kolbasa gəmisi irəli atıldı və onlar foton sürətləndirən raketlərlə bombardman etməyə başladılar. Boğdu, yağlı barmağını çevirdi və xahiş etdi.
  - Düşmənə artıq çatmaq olar.
  -Bəli! Komandir qəzəbi! - kompüter həvəssiz cavab verdi.
  -Yaxşı, onda al. Arxa lazerin şüasını ən geniş dalğada göndəririk.
  Ən yeni flaqman döyüş gəmisindən işıq şüaları yayıldı, uzaqdan görünürdü ki, bu, suya düşən daş daşının çoxaldılmış sürətləndirilmiş çəkilişidir. Nə qədər tez: işıq sürətindən on min dəfə sürətli hiperplazma parladı. Göyərtəsində on minlərlə əsgərin olduğu yüzə yaxın ulduz gəmisi qəfildən isti qaz buludlarına və quru kosmik toz burulğanlarına çevrildi.
  - Şahmat! - Boğul, qərənfil kimi nazik və uzun dişlərini göstərdi. - Buna düz lazer deyilir. İndi düşmən üçün daha isti bir şey hazırlayacağıq. Biz asteroidə daha min snot və yağ zolağı yaxınlaşdırmalıyıq.
  -Onu bu məsafədən vura bilərsən. Superlazer demək olar ki, mükəmməl paralelliyə malikdir, yəni dağılmır.
  Böyük Boğulma hətta həyəcandan hönkürdü.
  -Onda artıq şirniyyatların haqq-hesab saatı yetişib. Qarınlarını şirniyyatla dolduranlar - beyinlərini duzlayır! - Və o, pultunu əlləri ilə çəkdi.
  Reaktorlar işə salındı, bütün çubuqlar qalxdı. Barellərin hər birinin ətrafında hörümçək torları böyüməyə başladı, albalı-bənövşəyi dumanla siqaret çəkərək, boşluqları kəsdi.
  Dörd mənbədən gələn çatlar saniyənin bir neçə hissəsində kəsişir və kosmosun bu tərəfində güclü bir şüaya toplanır, vakuuma çırpılır, hiperplazmik balyoz kimi qara divara çırpılır. Ultra-sürətə qədər sürətlənən fotonların gücü dərhal doxsan doqquz ölçüsün dağılmasından keçdi. O, məkan strukturlarını söküb, əkin sahələrini dağıdıb. Duman fövqəlnovadan daha parlaq idi: bir çox kvintilyon dərəcə temperaturla. Təbii ki, sadə termonüvə birləşmə prosesi ilə qurulan birdən çox ulduz bu qədər isti və parlaq parlaya bilməz. Burada iştirak edən qüvvələr dörd qat daha güclüdür.
  Qala asteroidinin güc sahəsi və matris mühafizəsi belə vəhşi enerjinin təzyiqinə tab gətirə bilmədi və sadəcə partladı. Müxtəlif qoruyucu maddələrin fraqmentləri bir anda qaynar su sıçraması kimi günəş səthinə səpildi! Sonra zirehli bloku deşərək, dəhşətli axınlar mərkəzi deşdi.
  - Parçalara kəsin. "Boğul" deyə kompüterə əmr etdi. - Şirin yeməyi qırıqlara səpin.
  Super sıx şüa parçalanmağa və yanmağa davam etdi. Və tezliklə keçilməz kosmik qalanın yerində yalnız isti zibil yığını qaldı. Qalanın qalıqları spiral şəklində bükülüb. İki yüz əlli beş milyon şirniyyat və bir milyard, üç yüz əlli milyon döyüş robotu burada ölümlərini tapdılar, adətən tez və ağrısız, lakin bunun üçün daha az dəhşətli deyildi. Marşal Duke Sweet-Burg da öldü.
  - Götdə qara çənə! - Qışqırdı, boğul. - Biz bunu etdik! Qonşulara atəş açın.
  Bu qədər enerji sərf etdikdən sonra yenidən yükləmək bir az vaxt apardı. Bu anda, saysız-hesabsız ulduz gəmiləri pozulmağı hədəf alaraq perimetrə hücum etdi. Şiddətli döyüş başladı, yüz minlərlə gəmi ölümün qucağında birləşdi. Yırtılmaların bolluğundan elə gəlirdi ki, vakuum qaynayıb çatlara bölünür. Toplar qüllələri dağıdıb, müxtəlif gəmilərin gövdələrini deşib. Çarpaz atəşə tutulan fərdi ulduz gəmiləri sadəcə partladı; kiçik qüvvə sahələri birləşmiş təzyiqə tab gətirə bilmədi. Stasionar qalalar ciddi müqavimət göstərdi; onların hər birində superlüminal sürətlə superplazma parçalarını tükürən mindən çox ağır top və foton sürətləndirilməsi daxilində raketlər var idi. Bunlar hücumçuların sıralarını biçən dəhşətli yaylım atəşləri idi.
  Ölüm maşını yaxınlıqdakı asteroidlərə hiperplazma şüası buraxaraq yenidən hərəkət etməyə başladı. İki yüz əlli kilometrlik bloklar polad çubuğun zərbəsindən buz parçaları kimi dağıldı. Bu taktika çox təsirli idi, şirniyyatlar çaxnaşmaya başladı və gəmilərinin bəziləri məşəlin üzərinə uçan kəpənəklər kimi qorxu içində dağıldı. Qalanları amansızcasına döyüşürdülər. Üstəlik, ehtiyatlar döyüşə gətirildi, qızğın döyüş böyüdü.
  Candy Eat-and-Osurmanın Böyük Generalı soyuqqanlı idi, ehtiyatları əvvəlcədən topladı və kotletlərin və onların müttəfiqlərinin hücumunu dəf edə biləcəyinə əmin idi. Amma ət məhsulları çox hiyləgər və sürpriz təqdim edə bildi. Bizim öz ekspertlərimiz bu işin öhdəsindən gəlmədi və belə bir gücə malik lazerin yaradılmasının mümkün olmadığını iddia etdilər, amma əslində düşmənin təhlükəli yenilikdən ilk istifadə etdiyi ortaya çıxdı. İndi instinkt və intuisiya yalnız iki çıxış yolu təklif etdi: ya tez qaçmaq, ya da sıraları qarışdıraraq yaxın döyüşə girmək. Bu halda, superlazerin uzun qamçısı özünü yıxmaq riski daşıyır.
  Korrupsioner komandanlığın ən yüksək dairələri arasında tez-tez görünməyən yeyib-oxumaq cəsarətli idi. Və qərar verdi - ölümünə döyüşmək! Komandanlıq izlədi və nəhəng qəzəbli pələngin gücünü xatırladan armada hərəkətə keçdi. Milyarlarla döyüşçüsü olan bir neçə milyon gəmi cəhənnəm dolaşıqlığında bir-birinə qarışıb. Deyəsən, boşluq əyilmiş, vakuum çatlamış və saysız-hesabsız çatlar plazma ilə doldurulmuşdur. Ölçülməz miqdarda enerji buraxan ən parlaq parıltılar kosmosda dərhal çiçək açan nəhəng çiçəklərə bənzəyirdi, yırtıcı canlı ləçəklər acgözlüklə kosmik gəmilərə uzanırdı. Döyüş gəmiləri, kreyserlər, şarkoşlar, lazer esminesləri, raket daşıyıcıları, aerobonuslar, lazer qayıqları, ağır, orta, yüngül qırıcılar və s. Bütün bunlar hər saniyə on minlərlə tərəfindən məhv edildi, parçalara və ya yüksək dərəcədə qızdırılan plazma maqmasına səpildi.
  Ye və osurmaq özü üçün mobil meqakreyser seçdi. Ondan əmr vermək asan idi və yüksək sürəti və əla manevr qabiliyyəti uğurla döyüşməyə imkan verirdi. Döyüş getdikcə bəzi düşmən ulduz gəmilərinin Biskvit, Pastila və Şokolad planetlərinə qoşun endirməyə çalışacağını gözləyərək, o, səthin partlayıcı çörəkdən hazırlanmış məhvedici minalarla minalanmasını əmr etdi. Bununla belə, onlar demək olar ki, kimsəsizdirlər və bir neçə yerli əhaliyə aman verilmir.
  İki yarım min hava hücumu nəqliyyat vasitəsi, bir neçə on minlərlə gəminin, o cümlədən "meromatlar" və "neytronların" örtüyü altında onlara nüfuz etdi. Planetlər zəif qorunurdu. Sektor praktiki olaraq açıqdır. Marşrut boyu eskadron yalnız kiçik peyklərə atəş açıb. Bundan əlavə, şanslı idilər, yolda yanacaq və sursat olan altıncı modullara rast gəldilər - hər şey evakuasiya edilmədi.
  Bundan əlavə, oğru generalların mənfi təsiri var idi, oğurlanmış əşyaların bir qismini bu aləmlərdə gizlədirdilər. Bunu bilərək: kotletlər, kolbasalar və kolbasalar kütləvi eniş həyata keçirdi. Hər planetdə üç milyon seçilmiş əsgərlə, eniş yerlərini proqnozlaşdırmaq çətin deyil, bir qayda olaraq: düz, demək olar ki, güzgü kimi səhra. Yırtıcı armadalar yerləşən kimi dərhal partladılar. Dəhşətli bir uğultu, qışqırıqlar, qışqırıqlar, yarı yanmış tırtılların seğirən əzaları. Hər biri maddənin növündən asılı olaraq on mindən əlli minə qədər olan məhv və eyni zamanda zəngin flaşlar termonüvədən daha güclüdür. Ödənişlər nisbətən ucuz və sadədir. Burada kotletlər səhv etdi və skan edən dəstələri irəli göndərmədilər.
  Böyük General Eat-and-ofart, lakin bunu görmədi - uzaqda. Onun bütün diqqəti flaqman döyüş gəmisinə yönəlmişdi. Döyüş getdikcə daha çox alovlandı və Ye və Osurmanın gözlədiyi kimi, superlazer əvvəllər daha bir neçə stasionar istehkamı məhv edərək müvəqqəti olaraq susdu. Donanma çoxsaylı ayrı-ayrı qruplara bölündü, hər biri müstəqil olaraq, yüksək komandanlığın köməyi olmadan döyüş taktikasını seçdi. Bu şəraitdə hər şeyi ədədi üstünlük həll edirdi və o, kotletlərin tərəfində idi. Böyük General onların uzun müddət dözə bilməyəcəklərini başa düşdü və qarşısına əsas məqsəd qoydu: flaqman döyüş gəmisini məhv etmək. Bunun üçün o, bir qrup şok ulduz gəmisini yığdı və yaxınlaşıb yaxınlaşdı. Belə nəhəng gəminin ən mühüm gücü onun güc sahəsidir. O, yalnız bir nöqtədə konsolidasiya edilmiş zərbə ilə sındırıla və ya zəiflədilə bilər.
  Belə görünürdü ki, taley onlara üstünlük verir, boşluqda başqa bir fəza əyriliyi yarandı və heç bir yerdən meteorit axını peyda oldu. Çox qalın idi və nişan almağı və vurmağı çətinləşdirirdi. Qarşıdan gələn nəqliyyatda qəribə dəstə flaqman döyüş gəmisinə çırpıldı.
  Zərbədən qoruyucu ekran titrədi, titrədi və parıldayan duman buraxdı. Yaxınlaşan meqakreyser bütün plazma toplarından atəş açdı, onu raketlər və lazerlərlə partladıb. Cavab salvo daha güclü oldu, hətta yayını zədələməyi və uğursuz gəminin qanadını kəsməyi bacardı.
  "Meqaquasar" Boğulma, hönkürdü.
  - Məhv et. Bu yadplanetlini yandırın. Bütün silahlardan.
  Lakin növbəti salvo o qədər də dağıdıcı olmadı. Kometlər və meteoritlər zərbəni yumşaldır.
  Lakin digər gəmilər dayandı. Bu dəfə şokun gücü daha güclü idi. Artıq böyük bloklarla zəifləmiş sahəni əzərək, ittihamlar təsirli bir çuxur yaratdı.
  -İndi termopreon bomba atmağın vaxtıdır. - Özünüzü yemək və osurmaq əmri verdi.
  Adətən belə bir raket əks-raketlərə və ya anti-radiasiyaya görə tamamilə effektiv deyil, lakin bu halda, flaqman döyüş gəmisinin qabiliyyətlərinin bir hissəsi iflic olduqda, işləyə bilərdi. Təbii ki, meteoritlər də kiçik ulduz gəmiləri üçün problem yaradırdı, lakin onlar yenə də bu hulk qədər əziyyət çəkmədilər.
  - Maksimum radiasiya! O, yüksək səslə qışqırdı: "Get və osur".
  Fotonlarla sürətləndirilən üç raket yarığa uçdu. Təhlükəli nəhəng titrədi və iki "hədiyyə" qəbul edə bildi. Ancaq sonra üçüncü yük yan tərəfdən bir qədər partladı, yalnız təsirli çuxuru genişləndirdi.
  -Min kvazar boşaldı! "Geat-and-ofart məyusluq içində gurladı və şimşək çaxdı." - Belə bir hücumu uğursuz edin. - Sonra sakitləşdi, hər şey əldən getmədi, qravitasiya ötürücüsünə əmr verdi. - Bütün gücünüzlə flaqmana hücum edin, dəliyi nişan alın.
  Sifariş praktiki oldu. Qeyri-adi hücum və hücum böyük uğur qazandı. Dörd ulduz gəmisi cavab atəşi ilə məhv edilsə də, boşluq genişləndi.
  Bundan sonra termopreon raketlərindən biri hiperreaktora uçdu. Preon birləşmə prosesi termonüvədən milyardlarla dəfə güclüdür. Belə güclü partlayış onu dərhal yandıraraq gəminin strukturunu hiperplazmaya səpələdi. Qravitasiya dalğası və superlüminal sürətə çatan fotonlar onu nadir qaza çevirdi. Kvintilyon dərəcəyə qədər qızdırılan kalamarın çadırları yaxınlıqdakı gəmiləri yandıraraq maddə parçalarını uddu.
  Eat-and-Fart meqa kreyseri fövqəlnovanın dəhşətli oxşarlığından nisbətən təhlükəsiz məsafəyə tullana bildi. Buna baxmayaraq, əriyib bir neçə dəfə çevrildi, onu uzaqlara atdı və bir sıra arakəsmələri əzdi. Silahlara ciddi ziyan dəyib, əksəriyyəti yararsız hala düşüb. Döyüş potensialının böyük hissəsini itirən ulduz gəmisi düşmənin asan şikarına çevrildi. Bunu başa düşmək və boş yerə ölmək istəməmək - cəsarət ehtiyatsızlıq deyil.Özünüzü bir osurma yeyin və geri çəkilməyi əmr edin. Meqa-kreyseri məharətlə manevr edərək, tələlərdən və sancaqlardan yayınaraq, gəmilərinin mühafizəsi altına girməyə çalışaraq geri çəkildi. Yenə də o, demək olar ki, çırpıldı, etibarlı şəkildə bağlandı, çuxurda bir tülkü kimi əhatə olundu. Gəminin bir neçə silahı barbar bombardmana ləng cavab verdi. Güc sahəsi səhv getdi, etibarlı qalxandan daha çox yırtılmış çətirə bənzəyirdi. Təəccüblü deyil ki, kosmik gəmi tezliklə partladı və parçalandı.
  Ye və osurmaq kiçik bir qayıqda çətinliklə qaça bildi. Bu xilasetmə gəmisi praktiki olaraq görünməz idi, bir sıra dalğalar onun qavranılmasında müdaxilə yaratdı, belə ki, hətta cazibə radarları yalnız bulanıq ləkələri qeyd etdi. Cəsarətin hüdudları var və Böyük General Sweetie sağ qalmaq istəyirdi. Üstəlik, əsas vəzifə yerinə yetirildi və düşmənin dörd qat, indi bəlkə də beş qat üstünlüyü ilə döyüşün nəticəsi əvvəlcədən görünən bir nəticədir və edilə biləcək ən yaxşı şey geri çəkilməkdir. qalan qoşunlar. Artıq gəmini tərk edərkən, Ye və Fart əmr verdi: planetlərin müdafiəsinə dəstək almaq üçün sistematik olaraq Çarın Yemək sisteminə geri çəkilmək. Bu, bizə vaxt udmağa və bu sahəyə əlavə qüvvələr gətirməyə imkan verdi.
  Marşal Ye, ye, ud, artıq böyük düşmən qüvvələrinin onun arxasını kəsə biləcəyinə dair siqnal alıb. Lakin o, cəbhədən hücumdan qorxaraq kifayət qədər uzun müddət tərəddüd etdi. Müdafiə xəttini zəiflətməmək üçün diqqətli olun. Üstəlik, düşmən təxribatçı hücuma keçərək bir neçə min gəmini məhv etdi. Belə bir hərəkət onsuz da qorxaq olan baronu qorxutdu. Ye, ye, ud, o, korrupsionerdi, başını fitnə-fəsadda batırırdı - əxlaqsız tip. O, özünəməxsus hiyləgərdir, amma eyni zamanda özünü klizimslərə ürəkdən satmağa hələ vaxtı çatmayıb. Amma bu istiqamətdə artıq müəyyən irəliləyişlər var . Kotlets satqınları necə tapacağını bilirdi və ətrafının bəzilərini işə götürdü. Xüsusilə, nanə qarınqulu general müntəzəm olaraq həm qoşunların sayı, həm də komandanlığının yaxın planları haqqında hesabatlar hazırlayırdı. Ət məhsulları səxavətlə ödənilirdi, müharibədə ağıllı varlanır, igid irəli gedir, axmaq isə güllələnir. Xainlər isə nəinki ağıllı, həm də uzaq adamlar deyillər. Axı, gec-tez əks-kəşfiyyata yaxalanır və ya öz işəgötürənləri tərəfindən xəyanətə məruz qalırlar. Lazımsız olmasının və ya vəzifəsinin aşağı salınmasının, hətta güllələnməsinin səbəbi. Ancaq bu barədə danışmamağa, əksinə, pullu casusları hər cür razı salmağa çalışırdılar.
  Yüngül hücum dəf edildi və indi gecikmə üçün heç bir bəhanə yox idi. İmperatorun nəyin bahasına olursa olsun mühasirəyə düşməməsi əmrini xatırlayaraq və bir xahişlə, daha doğrusu kömək üçün yalvarışla başqa bir ağırlıq göndərişi aldıqdan sonra, Ye, ye, ud, əmr verdi.
  -Gəlin çıxış edək. Yaşasın İmperator!
  Armada çox gec yola düşdü; artıq çox gec idi. Bu vaxt düşmənin üstün kütlələri sonsuz irəliləyişlərini davam etdirirdilər.
  Royal Dish sistemi qalaktikada ən möhkəmlənmiş sistemlərdən biri idi. Mərkəzi planet nəhəng və sıx məskunlaşmışdı - təxminən iki yüz yetmiş milyard. Ona bütün yanaşmalar kiber minalar, eləcə də dörd onlarla təbii peyklə bağlanmışdı. Hər bir peyk plazma və hiperplazma topları, eləcə də raketlərlə sıx örtülmüşdür. Bundan əlavə, daha bir neçə planet fırlanırdı, onların üzərində yaşayış məntəqələri və bazalar var idi. Qarşıda ciddi döyüşlər var idi. Yemək və osurmaq onun hara getdiyini bilirdi və lavmanlar dayana bilməyəcək qədər uzaqlaşdı. Əksinə, nə özlərini, nə də canlarını əsirgəmədən tank kimi dırmaşdılar. Kosmik quldurlar xüsusilə aktiv idilər, qızardılmış bir şeyin qoxusunu hiss edirdilər, pis ulduz filibusterləri mürəbbə etmək üçün tarakanlar kimi dırmaşırdılar - sıx məskunlaşmış dünyaları talamaq çox cazibədar idi. İndi sönməyə başlayan döyüş yeni inanılmaz qəzəblə alovlanır ki, hətta ulduzlar da titrəyir. Böyük General Eat-and-fart yüngül kreyserə keçməyi bacardı. Oradan da döyüşə rəhbərlik etməyə davam etdi. Klizimin hərəkətdə tam müdafiəni yarmaq cəhdi uğurlu alınmadı. Qırğın Pastila planetinin kənarında ilişib qaldı. Partlayışlardan ətrafdakı planetlər titrəyirdi. Peyklərdən biri o qədər dəhşətli zərbələr aldı ki, parçalandı; kənardan görünə bilər ki, bu, yumurtanın partlaması idi, o qədər sürətlə məhv edildi.
  Choke flaqman döyüş gəmisini xilasedici modul-qayıqda tərk edərək son anda sağ qalmağı bacardı. İndi piylə sıçrayan pis kotlet, xüsusən də dərisi radiasiya ilə ciddi şəkildə yandırıldığı üçün təhdidlər yayırdı.
  - Əsir götürməyin. Hər şeyi boğ, məhv et, yandır, fotonlara səp.
  -Bu, yerinə yetiriləcək: sizin ulduz üstünlüyünüz! - Aşağı rütbəli generallar iştahaaçan siqaret çəkdilər və dəhşətli şəkildə qıvrılaraq əmr verdilər. Pastilaya çatmaq çox çətin idi, hər kiçik addım üçün minlərlə, on minlərlə ulduz gəmisi ilə pul ödəməli idin. Bununla belə, qarşısıalınmaz uçqun yaxınlaşırdı.
  - Onları belə sıxın. Daha çox basın, daha çox deyil və kvazarın sonu! - Marşal hersoq hədsiz idi. - Peyklərə hücum edərkən çoxlu gəmi yerləşdirməyin - uzaq məsafədən zərbə vurun. Bu daha diqqətli. Oh, şeytanın minaları! Kalorilərin məhvi!
  Minalar, əslində, demək olar ki, görünməz şəkildə çıxdılar, kosmosdan çıxdılar və ulduz gəmilərini vurdular. Bəziləri yerindəcə məhv edildi, bəziləri, əksinə, yalnız zərər gördü. Bir çox partlayıcı qurğular, çox qısa müddətə də olsa, güclü ziyan vuraraq, güc sahələrində yanmağa qadir olan impuls partlayıcı ilə təchiz edilmişdir. Ağır itkilər, kotlet donanmasının qanı qurudu, hətta quldurlar da narahatlıq əlamətləri göstərməyə başladı. Əgər yaxınlaşmalarda belə böyük itkilər olarsa, o zaman planetin özündə nə qədər itki lazımdır. Boğulma, lakin qəflətən qəzəblənməyi və yağlı qusmağı dayandırdı. Başına yaxşı bir fikir gəldi, səxavətlə sousa batırıldı.
  -Şirin şirniyyatlara qarşı daha güclü silahdan istifadə etsək necə olar? - Kotlet güldü. - Axı, bizdə var, həm də çox təsirli bir ödənişdir.
  Choke'un düşündüyü şey "hiper qığılcım"dan başqa bir şey deyildi. Bu yeni silah qamma şüalanmasından trilyon dəfə qısa dalğa uzunluğuna malik xüsusi superneytronlar buraxdı. Belə bir yükün partlayıcı gücü böyük deyil, lakin hiperradiasiya normaldan milyonlarla dəfə güclüdür. Nüfuz gücü isə böyükdür - bütün canlıları qovuran dalğalar zarafat deyil, onlar planeti yandırmağa qadirdirlər. Cihazın əsas çatışmazlığı onun kosmosda partlaya bilməməsidir. Dizayn xüsusiyyətlərinə görə, görünməz ölümün bu təcəssümü yalnız planetlərdə istifadə üçün uyğun idi, hətta o zaman onların hamısında deyil. Ancaq bu vəziyyətdə, Acgözlük dünyası uyğun idi. Bu dəhşətli cihaz bu dünya əhalisinin üçdə ikisini məhv etdi. Yaxşı olar ki, lavmanların yalnız bir belə yükü var.
  Çox yaxşı silah olsa da, insan qüvvəsini öldürürsən, amma bütün avadanlıq və maddi sərvətlər qalır. Təəssüf ki, hələ də çox bahadır. Şbarro dalğaları yaratmaq üçün çoxlu miqdarda hocərama lazımdır və bu, kainatda ən nadir elementdir. Amma onlar hələ süni şəkildə sintez etməyi öyrənməyiblər.
  - İki nömrəli sürpriz! Choke çox məmnun idi, hətta əjdaha yumurtası və xiyar pomidorunun hibridindən hazırlanmış ketçup da öz üzərinə sürdü. - Şebarro tarağı ilə planeti təmizləmək! Çanta ilə tabut hazırlayacağam!
  Şirniyyatlardan əlavə, eskimoslar bu səmavi səltənətdə yaşayırdılar: şəffaf, quruda yaşayan dondurma hissələri. Onlar kifayət qədər layiqli yaşayarkən Sladkoezhkostanda işləyirdilər. Onları fəth etmək armudu atəşə tutmaq qədər asan idi, bir neçə yaylım və dondurma porsiyaları şirin, yapışqan pəncələrini yuxarı qaldırdı. Bundan sonra aborigenlərə öz muxtariyyətlərinin əhəmiyyətli bir hissəsini saxlamağa icazə verildi. İndi bu yarış konfetlə birlikdə "səhər yeməyi üçün hiperplazma sıyığı" aldı. Radiasiya onları mavi, çirkli bənövşəyi və qırmızı-qəhvəyi rənglərə çevirdi. Çoxları ləkələrlə örtülmüşdü və dözülməz ağrıdan qıvrılırdı. Dərhal ölənlərin bəxti gətirdiyini söyləmək olar - başqalarının iztirabları saatlarla davam edərkən şəkərli üzgəclərini bir-birinə yapışdıraraq qara oldular. Çoxlu sayda robotlar da zədələnmişdi - həm döyüş, həm də sənaye robotları, xüsusən də bəziləri tamamilə əlil olmadığı üçün, ancaq sağ qalan bir neçə nəfərin üstünə ataraq və ya bir-biri ilə mübarizə apararaq dəli oldu. Şəkil həqiqətən dəhşətli idi.
  Yanka əllərini qucaqladı, barmağını məbədində fırladı və uşaq dodaqlarından çıxdı:
  - Nə vəhşilik! Heroinə həddən artıq düşkün olan şiddətli bir şizonun təxəyyülü.
  Bundan sonra oğlan döyüşə daha diqqətlə baxdı. Şəklin absurdluğu yalnız cəlbediciliyini artırdı.
  İflicedici zərbə müdafiənin çox hissəsini sıradan çıxardı və kotletlər nəhayət təşəbbüsü ələ keçirdilər. Yalnız müəyyən sayda peyklərdə: çıxılmaz döyüş davam etdi, iynələr canlarını baha satdı. Halbuki onların maksimum yarım saat vaxtı qalmışdı.
  -Bu lənətə gəlmiş Ye-Ye-Ud hardadır ki, özünü yeyib qussun. - O, and içdi, Özünü ye və osur. "Mən ondan dəfələrlə kömək istədim, amma cavab yox, salam yoxdur." Qapağının altında qara dəlik!
  Yardım həqiqətən gec idi. Və əlavə gücləndiricilər qarşıdakı kotletlərə yaxınlaşdı.
  Boğuldu və qaşınmağa davam etdi, yanıqlar amansızcasına yandı. Bir az fikirləşdikdən sonra ulduz döyüşünün sonunu gözləmədən müalicəvi vanna qəbul etmək qərarına gəldi. Marşal Yağlı qab (çox iştahaaçan rulon) onu bərpaedici məhlulla doldurmağı əmr etdi və bənövşəyi-gümüş-qırmızı rəngli mayenin içinə başını aşağı saldı. Çox xoş idi, kəsiklər sızıldadı, ağrılar azaldı. Kotlet zümrüd köpüyü sıçrayaraq qıvrıldı və pəncələrini tərpətdi. Sonra marşal əyilib əmr verməyə davam etdi:
  -Soldan girin, üç yüz min ulduz gəmisi sağ cinahda və aşağı küncdə. Bunun kimi. İndi onu arxadan itələyin. Bir spiral bypass istifadə edin. Dairəvi dalış. İndi konsentrə olaq.
  Hökumət ulduz gəmiləri ona şübhəsiz tabe oldular, lakin quldurlar bacardıqları qədər hərəkət etdilər. Onları ilk növbədə Pastila planeti maraqlandırırdı. Onların bir çoxu bu səbirli dünyaya qoşun yeritməyə başladı. Səmavi havadan saxarin və fruktoza qazı iyi gəlirdi və buna görə də yalnız skafandrlarda soymaq mümkün idi. İonlaşmış atmosfer öz gücünü tez itirən və canlılar üçün praktiki olaraq zərərsiz olan zəif şüalanma yaradırdı. Amma eyni zamanda ağzımda acı bir dad buraxdı və tüpürmək istədim. Bununla belə, tez-tez bədənə uyğun olmayan bir maye olan kubok şərabı boğazlara töküldü. Zülal növləri xüsusilə alkoqolu qiymətləndirirdi, lakin ət yeyənlər onu rədd etmirdilər. Digər şeylər arasında, bəzi şərablara elə ekzotik "dopinq" vurulmuşdu ki, bu, beyni olmayanların şüurunu və ya məntiqi molekullarını təhrif edirdi.
  Zəif korsalardan bəziləri öldü. Daha sonra öz ortaqları tərəfindən soyulur və bəzən lazer bıçaqları ilə səssizcə kəsilirdi. Yəni xaos tam gücü ilə hökm sürürdü. Binalar əsasən sağ qaldı və buna görə də talançılıq geniş vüsət aldı. Tezliklə dövlət ekipajları da qırğına qoşuldu. Hamı daha çox tutmaq istəyirdi. Bununla belə, hələ bitməmişdi. Çox gec, amma Ye, Ye, Gnaw qüvvələri gəldi. İddialı zadəgan uzun müddət qazdı, amma yenə də hərəkətini bir yerə topladı. Döyüşdə bir saniyə gecikmə əbədi rüsvayçılığa səbəb olur! Ancaq bu vəziyyətdə, ən dəbdəbəli və rəngarəng kulinariya məhsulları şəklində bir çox ulduz gəmisi, çılpaq bir boyuna çökən bir gilyotin bıçağına çevrildi. Komandir ona baxanda fit çaldı, xüsusən də uşaqlar üçün:
  - Burdayam! İndi hamıya kəmər verəcəyəm!
  Və an, məlum oldu ki, onun üçün uğurlu idi; gəmilərin çoxu bir yerə toplaşaraq Pastila'nı məhv etdi. Nəticə etibarı ilə konfet marşalında sürpriz və onun tərəfində daha yaxşı mövqe var idi.
  İndi top tamamilə fərqli bir ssenari izlədi. Kotletlər bir milyon, iki yüz iyirmi beş min kilometrlik planetin səthinə sıxıldı. Bir çox dəniz quldurları, xüsusən də konservləşdirilmiş ət, artıq o qədər sərxoş olublar ki, onların ulduz gəmiləri qalır və hətta güc sahələri söndürülsə də, planetdə dayanmaq onları asan hədəfə çevirir. Onlar orbitdən vurulub. Filibusters ləng cavab verdi. Daha ciddi müqaviməti yalnız kotletlərdən ibarət hökumət qüvvələri göstərdi.
  Oğlan bundan sonra nə olacağı ilə çox maraqlandı, amma qabırğaların kobud itələnməsi nəhayət uşağı oyatdı.
  - Qalx, bax, uzanmısan! Gəzintiyə çıxmaq vaxtıdır.
  Yanka hirslənərək yerindən sıçradı. Bundan əlavə, o, kifayət qədər yuxu almadı, lakin müasir bir məktəbli (gecələr İnternetdə gəzməyə öyrəşmiş) üçün bu adi bir vəziyyətdir.
  - Hara buyururlarsa, getməyə hazıram.
  Əhməd maşın sürdü (yaxşı, qoxu gəlirdi, xüsusən də ondan külək əsəndə, əynində çirkli kürk vardı) və dişlərini kobud şəkildə göstərdi:
  - Atlardan biri öldü və mən qərara gəldim ki, siz oğlansınız: ən gənc və ən təzə olan kimi arabanı çəkəcəksiniz.
  Yanka qaşlarını qaldırdı və təəccübləndi:
  - Stansiyada yeni ilbiz atı ala bilməzsiniz.
  Tacir gözlərini zillədi:
  -Əlbəttə edə bilərsən, amma mən istəmirəm! Beləliklə, iştirak edin. Hamı ilə gedəcəksən!
  Oğlanları qamçı ilə yığıb arabaya bağladılar. Yankanın tərəddüd etdiyini görüb, ona qamçı vurdular. Ağrı oğlanı kədərli reallığa qaytardı, dərisi yenidən cırıldı. Mən itaət etməli oldum və sinəmə geniş xam dəri qayış bağlandı. Müəyyən mənada o, barj daşıyıcıları üçün qurğunu xatırladırdı, yalnız daha kobud. Oğlanları sıraya düzüb qamçıladılar. Zərbə Yankinin boynunu tutdu və o, dərhal qaçdı. Bundan sonra gənc qullar inilti və fəryadla irəli getdilər. Ən çətini arabanı yerindən tərpətmək idi, amma sonra hərəkət etməyə başladı və daha asan oldu. Kəmər bədəni bir az dartdı, amma dözüldü. Çınqıl çılpaq ayaqlarımın altında xırtıldadı. Deyəsən, bu dünyada onlar otları başa düşdülər, ya da dərman bitkiləri daha aydın müalicəvi xüsusiyyətlərə malik idi və çox keçmədən vəhşicəsinə qırılan ayaqlar tamamilə sağaldı. Onlar artıq bir az kobudlaşmışdılar və o qədər də zərər vermədi və daşlar əsasən yuvarlaq idi və əvvəlki kimi kəskin deyildi. Arzu yavaş-yavaş keçdi, Yanka tərpəndi, ön oğlanın dabanını tapdalamamağa çalışdı. Əli ona pıçıldadı:
  - İndi yenə bizimləsən?
  - Bu sizi xoşbəxt edirmi? "Oğlan kəməri hərəkət etdirməyə çalışdı ki, onun əzələli sinəsinə daha az sürtsün.
  - Əslində yox, amma heç olmasa maraqlı bir şey haqqında söhbət edə bilərik. Axı sən başqa dünyadansan. - Gənc qul uzun, qapqara saçlarını tərpətdi.
  - Bəli! Mən sizə bir şey deyə bilərəm! Nə ilə maraqlanırsınız.
  Sədat soruşdu:
  - Ölkəniz hansı müharibələrdə qalib gəlib?
  Yanka, qəribə də olsa, utandı:
  - Necə deyim? Rusiyanın bütün tarixi davamlı müharibələrdir. Xalq mahnısında deyildiyi kimi: at sürdük, sürdük, çox çəkdi! Bəladan, bəladan, müharibədən, döyüşə gedən yol! Müharibədən müharibəyə!
  Müharibələrdən danışırıqsa, onda ən vacibini seçməliyik.
  - Hansı ilk idi? - Qəribədir ki, Sədatın qırmızı saçları çox səliqəli idi. Keçiddən əvvəl oğlanlara axarda yüngülcə yuyulmağa icazə verildi: onların gərgin, işdən bərkimiş bədənlərində döyülmə izləri daha aydın görünürdü.
  Yanka dodaqlarını yaladı, səhərdən dodaqları doymur və mədəsində xoşagəlməz bir boşluq var idi:
  - Demək çətindir! Əvvəlcə dövlətimiz Kiyev Rusu adlanırdı. İlk böyük şahzadə, rəsmi tarixə görə, Rurik idi. Böyük bir kral sülaləsi qurdu. Düzdür, bəzi elm adamları onun üstünlüyünə mübahisə edirlər, Rurikdən əvvəl böyük şahzadələr var idi, məsələn Oleq və ya hətta qədim Kiy. Ümumiyyətlə, müxtəlif müharibələr çox olub. İlklər salnamələrdə belə qalmadı. Lakin ilk ümumi tanınan böyük fateh Svyatoslav idi. Onun rəhbərliyi altında Kiyev Rusu özündən təxminən iki dəfə çox ərazini ələ keçirdi. Şahzadə böyük bir strateq idi, süvarilərdən fəal şəkildə istifadə edir, manevrləri qabaqlayır və divarlar tikirdi. Bu, on cərgə nizə kirpi sünbüllərindən daha qalın çıxdığı zaman falanks növüdür. Svyatoslav formalaşmanı təkmilləşdirdi, xüsusən də slingerlər quruluşun arxasına mərmi atdılar. Adətən böyük şahzadələrin birincisi düşmənə öz yürüşü barədə əvvəlcədən xəbərdarlıq edir və belə bir xəbər verirdi: Mən sənin üstünə gəlirəm! Mən heç vaxt düşmənə arxa çevirməmişəm!
  Sədat başını tərpətdi və dedi:
  - Düşmənə kampaniya barədə xəbərdarlıq etmək son dərəcə ehtiyatsızlıqdır. Sürpriz anını itirə bilərsiniz!
  Yanka həvəslə cavab verdi (nəzarətçilər, deyəsən, gözəl uşağın gözəl nitqlərinə mane olmamaq göstərişi almışdılar, bəlkə o, faydalı nəsə danışar?).
  - Əlbəttə! Lakin Svyatoslav çöldə uzun müddət dolaşmaqdansa açıq döyüşə üstünlük verdi. Hər dəstənin dalınca qaçmaqdansa, düşməni bir anda məğlub etmək daha yaxşıdır.
  Sədat razılaşdı:
  - Prinsipcə bu mümkündür! Yadımdadır, mentorumuz böyük albalı arılarını tutur, boşqaba bal sərdi.
  - Albalı arıları?
  -Onların meyvə əti delikates sayılır! Nadir bitki həşəratları! Beləliklə, mənə daha ətraflı deyin: Svyatoslav imperiyanızı çox genişləndirdi?
  Yanka ah çəkdi:
  - Güclü, amma təəssüf ki, uzun müddət deyil. Bolqarıstanı fəth edərək Bizans qoşunlarını məğlub edərək, tərəddüd etdi və Konstantinopolu dərhal tutmadı. Sonra peçeneqlərlə müharibə oldu, Bizans yola düşdü. Qızıl üçün muzdlu əsgərlər toplamaqla Bizans Sezarı qüvvələrdə üstünlük əldə etdi. Bir neçə qanlı döyüşdən sonra Svyatoslav etiraf etməyə məcbur oldu. Son döyüşdə şahzadə qələbəyə yaxın idi, lakin toz fırtınası onun qoşunlarını kor etdi. Bununla belə, ordunun çox hissəsini özündə saxladı. Geri qayıdanda Svyatoslav və kiçik bir dəstə Peçeneq pusqusuna düşdü.
  Sədat daha az sürtünməsi üçün qayışı dartıb soruşdu:
  - Ölü?
  Gənc ah çəkərək inlədi:
  - Bəli, öldü! Peçeneq xanı Svyatoslavın kəllə sümüyündən bir kol düzəltdi. Düzünü desəm, bu, böyük bir komandir üçün acı sondur.
  Əli əlavə etdi:
  - Bəli, bu tez-tez olur!
  Yanka davam etdi:
  - Qazanılanı saxlamaq çox çətin oldu. Yalnız Tmutarakan kiçik bir knyazlıq idi: onu Kiyev Rusunun tərkibində saxlamaq mümkün idi. Qalanları itirildi.
  Sədat soruşdu:
  - Şahzadənin niyə oğulları yox idi?
  Oğlan başını tərpətdi:
  - Əlbəttə, onlar idi! Onlar taxt-tac üçün mübarizə aparırdılar. Qəddar vətəndaş müharibəsi getdi, minlərlə rus öldü. Günəş ləqəbli knyaz Vladimir qalib gəldi. O, qardaşlarını hədsiz amansızlıqla qətlə yetirib. Eyni zamanda, qəribə də olsa, o, müqəddəs elan edildi və müqəddəs adlandırıldı.
  - Bir müqəddəs kimi tanınır! - Sədat gülümsədi. - Adətən ən müqəddəs olan hökmdar ən çox baş kəsəndir.
  - Belə olan halda pravoslav kilsəsi Böyük Pyotr və İvan Qroznıya qarşı ədalətli deyil. Onlar qismən qan tökdülər: müqəddəslərin roluna olduqca uyğun idilər. - Yanka qəzəblə başını buladı. "Lakin bununla bağlı mübahisələr var. Onlar hətta Stalini müqəddəsləşdirmək istəyirlər. O da döyüşçüdür.
  - Sonra nə oldu? - oğlanlar bir ağızdan soruşdular.
  Yanka nəzarətçilərin səbrinə heyrətlə davam etdi:
  - Vladimir Rusiyaya xristianlığı gətirdi, imperiyadan kənarda yürüşlər etmədi və ömrünün sonunda ədalətlə idarə etməyə çalışdı. Sonra onun ölümündən sonra qardaşlar arasında qırğınlarla yenidən müharibə başladı. Sonda müdrik ləqəbli Yaroslav qalib gəldi. Bir sıra qanlı döyüşlərdən sonra o, peçeneqləri məğlub edə bildi. Yaroslav Müdrik uzun müddət padşahlıq etdi və ölümü zamanı ən yaşlı, hətta ən yaşlı Böyük Düklərdən biri idi. Ondan sonra Kiyev Rusunun tənəzzülü başladı. Kiçik knyazlıqlar getdikcə daha çox müstəqillik əldə etməyə başladılar. Yalnız Monomax dövründə qismən dirçəliş baş verdi. Onun ordusu polovtsiyalıları məğlub etdi. Lakin hətta Monomax bütün knyazlıqları birləşdirə bilmədi.
  Sədat maraqlandı:
  - Monomax polovtsiyalıları necə məğlub etdi?
  - Əvvəlcə aktiv müdafiə ilə onları taqətdən saldı, sonra həlledici hücuma keçdi!
  Əli nəsə soruşmaq istədi, ancaq qamçının zərbələri oğlanların üzərinə düşüb, onları arabanı daha tez dartmağa məcbur etdi. Əhməd hirslə əlini yellədi: liberal olmağı dayandır! Yanka fırlandı: qamçı qabırğalarını yandırdı, əvvəlki zərbələrdən nazik çapıqlar, bir az qaşındı. Çılpaq dabanına iti daş girdi, oğlan inlədi, ayağı cızıldı, yerimək çətinləşdi.
  Ağır yüklə və sürətlə gedəndə danışmağa vaxt olmur, xüsusən də yol yenidən yoxuşa çıxdığından. Yanka hətta onun demək olar ki, heç bir paltar geyinmədiyinə sevinirdi; meh onun güclü, çılpaq bədənini xoş bir şəkildə əsdi, bu da özünü daha yaxşı hiss etdi. Oğlan düşünürdü ki, öz dünyasında inkişaf etməkdə olan ölkələrin sakinləri çox işləməli, xüsusən də rikşa çəkənlər.
  Əməksiz yaşamaq isə bitkiçilik deməkdir!
  Gərginlikdən səsi titrəyən Sədat İankudan soruşdu:
  -Monomaxın yerinə kim keçdi?
  - Oğulları arasında yenə dava düşdü. Bu çox uzun müddət davam etdi. - Yanka nəfəsini tutaraq susdu. -Ümumiyyətlə, bütün bu qardaş qırğınları şahzadələrin artan boşboğazlığından xəbər verirdi.
  - Bəs niyə sizin imperiyanız başqalarından üstündür? - Sədat həqarətlə xoruldadı.
  - Bəlkə ona görə ki, orada qullar demək olar ki, yox idi. Biz tarixin bu dövrünü birtəhər ötürə bildik.
  - Amma indi özün qulsan! - Sədat istehza ilə araya girdi.
  - Titul bəzəyən adam deyil, adamın titulu! - Daha doğrusu, əksinə! - Yanka özünü düzəltdi. Oğlan ümumiyyətlə danışmaq istəmirdi və bu çox çətin idi, amma digər tərəfdən danışmaq onu yükdən yayındırdı.
  - Hər yerdə olduğu kimi sizin ölkədə də taxt-tac uğrunda qohumlar arasında savaş gedirdi. Ümumiyyətlə, normal vəziyyət! - Sədat güclə itələdi.
  Yanka başını tərpətdi:
  - Sivil xalqlar üçün deyil. Ancaq bunlar çox detallardır. Sonra daha da pisləşdi, yeni, dəhşətli düşmənlər meydana çıxdı.
  - Zəif olanda düşmənlər həmişə peyda olur! - Əli gənc qulun qarnının gərginlikdən sallandığını gördü. "Bizim oğlanlar arasında belədir, zəif olanlar daha çox zərbə alırlar."
  - Elə zəif dövlət kimi! Və üzümüzə və manşetlərimizə tam şillə vurduq. - Yanka nəfəsini bərabərləşdirməyə çalışaraq tüpürdü. O, öz təcrübəsindən bilirdi ki, tezliklə asanlaşacaq.
  Sədat pıçıldadı:
  - Mən inanıram!
  Yanka nəfəsini kəsərək sözünə davam etdi:
  - Elə oldu ki, uzaq Şərqdə Monqol İmperiyası yarandı. Lakin bura təkcə monqollar deyil, bütün zolaqlardan olan müxtəlif köçərilər daxil idi. Çingiz xan onları birləşdirdi. Həm də böyük hökmdar. Ümumiyyətlə, onun kim olduğu ilə bağlı çoxlu müzakirələr gedir, hətta onun Rusiya şahzadəsi Vladimir olması ilə bağlı versiyalar da var. Hər halda Çingiz xanın həyatı nağıl kimidir. Oğlan ikən tutuldu və qul oldu, sonra Çinə qaçdı. Onun çoxlu sərgüzəştləri, o cümlədən ən inanılmazları olub. Nəhayət, o, çoxsaylı tayfaları birləşdirə bildi . Son düşmən olan Monqol xanı öz qulluqçuları tərəfindən xəyanət edildi.
  - Və mükafat aldı! - Əli üzünü buruşduraraq soruşdu.
  - Mükafat deyə bilsən, belləri qırıldı! - Yanka güldü.
  Sədat başını tərpətdi:
  - Yaxşı, sənə yaxşılıq edənlərin belini qırmaq axmaqlıqdır. Bundan sonra heç kimə xəyanət etmək istəməyəcəksiniz.
  "O, bunun döyüşçüləri üçün sınağa çevrilməsini istəmirdi." - Yanka izah etdi.
  - Amma boş yerə! Düşmən düşərgəsində satqınları həvəsləndirmək, qələbə çörəyi bişirilən buğda əkmək kimidir! - Keçmiş naşı bir aforizmlə çıxış etdi.
  - Xəyanət çörəyi həmişə zəhərlidir və alaq otlarından bişirildiyi üçün! - Yanka rəvan qaçdı. "Hətta nasistlər də onlara etibar etmirdilər." Baxmayaraq ki, beşinci kolonun xidmətlərindən maksimum istifadə etdilər!
  - Maraqlıdır! Bəs Çingiz xan Kiyev Rusuna hücum etdi? - Sədatın üzündən tər damcılarını tökərək soruşdu.
  - Bəli və xeyr! - Yanka hiyləgər bir sifət etdi.
  - Necə gəlib? Ya hə, ya da yox! - Sədat özünü itirdi.
  Oğlan ah çəkdi və axmaq tonda davam etdi:
  - Çingiz xan monqol tayfalarını zəbt edərək Çinə hücum etdi. Daha doğrusu, Şimali Çin Qing İmperiyası. Çinlilərin sayca üstünlüyü və güclü qala divarları olsa da, komandanlığın səhv hesablanması, eləcə də bir sıra komandirlərin rüşvətxorluğu ucbatından məğlub oldular. Pekin gecə hücumu nəticəsində çökdü. Çin imperatorunu ayaqlarından ağaclara bağlayıb parçaladılar! Üstəlik, yavaş-yavaş yırtdılar və bundan əvvəl əsgərlər keçmiş hökmdarın üzünə rahatladılar!
  Əli mızıldandı:
  - Nə iyrənc şeylər!
  - Monqollar tez-tez qəddar hərəkətlər edirdilər. Əgər on döyüşçüdən biri qaçıbsa, onda bütöv on nəfər edam edilib. Bir döyüşçü əsir götürülübsə və azad edilməyibsə, on nəfərin hamısı öldürülüb. - Yanka bunu təsdiq edən tonda dedi.
  - Bəs on nəfər qaçsa? - oğlanlar soruşdular.
  - Onda yüz edam etdilər!
  Sədat qeyd etdi:
  - Deməli, ordudan heç nə qalmayacaq! Bundan əlavə, bütün ordu qaçsa və bundan sonra onu edam etmək istəsələr, əsgərlər üsyan edəcək və belə bir cəlladla özləri məşğul olacaqlar.
  Yanka həqiqətən də çaşqın idi, çünki monqollar tam məğlubedilməz deyildilər, bəzən onları qaçırırdılar. Və belə hallarda nə etdiniz? Bununla belə, o, Spartanı xatırladı. Bir qanun da qüvvədə idi: qaçanların hamısı edam edilməlidir! Lakin Empedrion onların ordusunu məğlub edəndə və Spartalı kral döyüşdə öldürüləndə onlar aşağıdakıları etmək qərarına gəldilər. Biz ertəsi gündən qanuna hörmətlə yanaşırıq, amma hələlik qanun yatsın. Axı, həqiqətən hamını edam edə bilməzsən!
  - Məncə, bu halda onların taleyini komandir həll edib. Ola bilsin ki, məsələ sadə bir şillə ilə məhdudlaşıb. - Yanka fərziyyələr irəli sürdü.
  - Yaxşı yaxşı! Bu cür dəyişkən liderlərdir! - Sədat istehza ilə zarafat etdi.
  - Bir vaxt Jukov əmr verdi: təslim olanların bütün qohumları güllələnsin! - Yanka tərdən duzlu olmuş dodaqlarını yaladı.
  - Və nə?
  - Bu əmrlə heç kəs güllələnməyib! Lakin təsiri qorxuducu idi: Leninqrad yaxınlığında sağ qalmağa kömək etdi. "Oğlan ayağının baş barmağını yenidən daşa vurdu.
  - Odur ki, həmişə qorxut və qalib gələcəksən! Bəs Çingiz xanın yanında nə oldu?
  - Çinin yarısını fəth edərək, Qərbə doğru daha da irəliləməyin vaxtı olduğuna qərar verdi. Son dənizə qədər dediyi kimi. Sonrakı yolda Xorəzm idi. Güclü İslam İmperiyası. - Yanka sinəsini ovuşduran kəməri çətinliklə tərpətdi.
  Sədat maraqlandı:
  - İslam nə deməkdir?
  - İslam orada hökm sürürdü!
  - Bu maraqlıdır! İslam nədir!
  Yanka tərlə parıldayaraq çiyinlərini çəkdi:
  - Təqdimat kimi tərcümə olunur! Müsəlmanlar kainatın bir Uca Allah tərəfindən yaradıldığına inanırlar! Və fakt budur ki, mütləq təqdir var. Allah hər şeyə qadirdir və gündə beş vaxt ona dua edənlər, kasıblara kömək edənlər, Məkkəyə həcc edənlər, ramazanları olanlar, murdar yemək yeməyənlər, dini döyüşlərdə iştirak edənlər, ciqaya, yaxud cənnətə gedənlər. Qalan kafirlər isə cəhənnəmdə əbədi əzab çəkməyə məhkumdurlar!
  . FƏSİL Љ 19.
  Vladimir tamamilə aciz idi və bu acizlik onu ruhdan salırdı. Orda müqəvva kimi necə asmaq olar! Əbəs yerə dar ağacı ən ağrılı olmasa da, ən utanc verici edam sayılırdı. Ondan daha pis olan yeganə şey dirəyə vurulmaq idi! Bunun SS-də, xüsusən də qadınlara qarşı tətbiq edildiyini deyirlər.
  Və burada sözlərin təsdiqi var. Nasist hasardan mıx çıxarıb itiləməyə başladı. Digər SS kişiləri yarıçılpaq gənc qadını sürüyürdülər. İyirmi beş yaşında bir qadının yalın ayaqları, nasistlər atəşə girdilər. Bədbəxt qadın öz səsi ilə deyil, qışqırdı.
  - Ah-ah-ah-ah! Ehtiyac yoxdur!!! Əzizlərim!!!
  Haupmann məmnuniyyətlə gülümsəyərək cavab verdi:
  - Yox! Zəruri! Böyük Almaniyanın şöhrəti üçün səni incidəcəyik!
  SS adamı yanğından marka götürüb gənc qadının çılpaq sinəsinə qoydu. O, tavada şəhid kimi qışqırmağa və seğirməyə davam etdi!
  Faşist qız huşunu itirənə qədər atəş açmağa davam etdi. Başqa bir çox gənc kəndli qadın tamamilə çılpaq və dirəyə vurulmuşdu.
  Orta əsrlərdəki edam tamaşası, güclü qızın əzab verənlərə qarşı çıxılmaz şəkildə müqavimət göstərməsi eyni zamanda iyrənc və cəlbedicidir. Gənc, az qala uşaq, qızın üzünün ağrıdan burulmuş, cızılmış və əzilmiş olduğunu görmək Alman sadistlərinə çox xoş gəlir. Onun tozlu, çılpaq ayaqları o yan-bu yana sallanır. SS adamları onları hiss edir və barmaqlarını qırır. Qız getdikcə dərinləşir, boğulmağa başlayır, qışqırıqlar daha sakit və daha sakit olur! Nasistlər qızın topuqlarından tutur və tez ölməsinə imkan verməyərək onu yüngülcə yuxarı qaldırırlar.
  Bu vaxt SS adamı ayağından bağlanmış uşağı qaldırır. Döngəni digər ayağa atın və bir uzanma edin. Oğlan çox ağrıyır, qışqırır, amma cəlladlar amansızdır. Beləliklə, onlardan biri zəncir götürür və oğlanın başını bükməyə başlayır. Oğlanın üzü dözülməz əzabdan al-qırmızı olur. Oğlan ağrılı bir inilti çıxararaq qan tökür. Daha bir qızın ayaqları nasist tərəfindən sındırılıb və o, çəkmələri ilə dağıntıları tapdalayırdı. Vladimir yenidən özünü azad etməyə çalışdı, bütün iradəsini səyinə qoydu. İp nəhayət yol verdi və qopdu. Gənc bütün gücü ilə arxaya yıxıldı. Bu anda Vladimirin anusuna kəskin şəkildə itilənmiş bir pay qazıldı. Gənc özünü o qədər alçaldılmış və incimiş hiss etdi ki, inanılmaz bir gurultu qoydu, tullanmağa çalışdı, üç ürək bir anda döyünür, qan təzyiqi yüksəlir. Vladimir bir daha qıvrıldı, pay daha da dərinləşdi, yoğun bağırsaqdan keçərək mədəyə deşildi. Gənc döyüşçü dreki təpiklədi və kəskin nəfəs aldı:
  - Bəli, bilirəm ki, bu cəfəngiyyatdır! Bu reallıqda baş verə bilməz. Bu tamamilə absurddur.
  Pay bir az da qabağa itələyərək ciyərlərini deşərək cavab verdi. Bu vaxt nasistlər qızcığazı paslı mişarla mərtəbələrin arasından mişarla mişarlamağa, nalayiq zarafatlar edərək bədəninə şillə vurmağa başladılar.
  Vladimir böyük bir səylə dirəyi ayaqları ilə tutdu və qalxmağa çalışdı, ondan isti tər axdı, baxmayaraq ki, super bədənində tərləməməlidir! Yer onun gözü önündə fırlanırdı, cəngavər qarğışlar və dualar qarışığı ilə pıçıldadı. Artıq kənddə bütün evlər yanır, kiçik kilsə isə yanır. Birdən kiçik pazdan 37 mm-lik mərmi atıldı. Deyəsən, alman ace idi, Şeytanın hədiyyəsi çarmıxa düşdü. Sağ qalan sakinlər əzab içində ölüblər. Birdən Vladimirin başına alovlu bir od vurdu, saçlarını oxşayan təsirli bir topaq əmələ gəldi. Gənc əllərini qaldırdı, ona tabe olmadılar, yad adamlar kimi, qamçı kimi asdılar. Vladimir inilti ilə cavab verdi:
  - Öz vücudunuz sizə belə xəyanət edir!
  Asteroid kimi böyük olan başqa bir şüa gəncin başına düşdü. Dəhşətli bir zərbə, qulaq pərdələrini sıxan uğultu və Vladimir... Mən yuxudan oyandım.
  Gənc döyüşçü sürətlə gözlərini qırparaq salona qayıtmışdı. Təcavüzkar elflər yaxınlıqda gəzirdilər.
  Astarte gəncin yanağına vurdu:
  - Gördüm ki, sizin üçün xoş şeylər kifayət etmədi? Nə əzablı üzünüz var.
  Gənc döyüşçü mızıldandı:
  - Arxiv vakuumu! (Daha pis ola bilməz).
  Dişi elf uzun dili ilə gəncin alnını yaladı:
  - Şok oldum!
  - Bu söz deyil! Gicitkən siçovulları qalaktikasında kabus, uşaq cizgi filmi, dözməli olduğum şeylərlə müqayisədə! - Vladimir hirslə dedi.
  Komandir başını buladı:
  - Ola bilsin ki, dopinq eyforiya yaratmaq əvəzinə mənfi emosiyalar oyatdı. Nə edə bilərsən, superkimya.
  - Kim hansı düsturları bilir? Tamamilə qeyri-adi bir şey? - Vladimir uyuşmuş boynunu fırladıb soruşdu.
  - Subkvarklardan, tac boşalmalarından istifadə, bu istənilən beyinə xüsusi təsir göstərir. "Lakin əgər istəsəniz, biz sizə vaxtınızı daha rahat və əyləncəli keçirməyin yolunu təqdim edə bilərik." Virtual oynamaq istəmirəm!
  Vladimir gülümsədi:
  - Sadəcə sərt bir şey, hərbçi! Baxışlardan əzab çəkmişəm, qana susamışam! Bu mənim günahımdır,
  Qorxaqcasına ağlamağı dayandırın!
  Pulemyotu əlinizə alın,
  Və hökm ver!
  Gənc bunu gizlətməmiş qəzəblə oxudu.
  Astarte razılaşdı:
  - Gəlin hamımız əylənək. Dəyişiklik üçün mən döyüşləri atom çağı texnologiyası səviyyəsində aparmağı təklif edirəm.
  - Niyə bu daha maraqlıdır!
  - Biz on milyon ildən çox əvvəl oxşar səviyyəyə çatdıq. Bizim üçün bu, qədim tarixdir. - Astarte istehza ilə göz qırpdı, sağ gözü qədim Günəş kimi işıqlandı.
  - Amma yenə də maraqlıdır: zirehli cəngavərlərdən və daş daşlı katapultlardan? - Vlarad yumruqlarını sıxdı.
  - Katapultlar sonrakı ixtiradır, lakin biz elflər insanlardan fərqli olaraq ağır zireh geyinməyi sevmirik. Bəli, onların faydası azdır. Yaxşı bir elf oxçusu ən iti oxu ilə istənilən zirehləri deşəcək.
  - Hətta cırtdanlar tərəfindən saxtalaşdırılıb! - Vlarad buna inanmadı.
  - Müxtəlif növ gnomlar var! - Astarte əlavə etdi. - Müharibədə ən yaxşı zireh güclü xarakter, güclü ağıldır!
  Xrizzly elf zabiti həddindən artıq eyforiyadan yenicə çıxdı. Onun qırmızı, qız kimi sifəti həyəcanlı və gülümsəyirdi:
  Bədbəxt planetin üzərində uçdu!
  Hiperplazma qaynayan qaranlıq!
  Başınıza boyunduruqla vuracağam!
  Başınızı işıqlandırın!
  Vladimir (Vlarad) oynaq əhval-ruhiyyəni qoruyaraq oxudu:
  Elf döyüşçüsü palıd piyonu deyil!
  Heç olmasa bəzən dəlixanaya düşür!
  Pis düşmənləri odlu silahlara çevirir!
  Çevik, ağıllı ağlınızla!
  Hər iki oğlan əl çaldı. Özlərini balaca uşaqlar kimi aparırdılar. Chrizzly yenidən baloncuklar atmağa başladı və başına nəhəng bir çələng qoydu. Vlarad hətta necə bu qədər böyüməyi bacardığına təəccübləndi və dərhal boşluqdan çıxdı.
  Gənc elf Vladimirə oxşar sulu "çox rəngli" yapışdırmağa çalışdı. Gənc oğlan bunu etməyə icazə verdi. Çələng başın üstündən keçdi və çiyinlərə yapışdı. Vladimir ətrafında fırlandı və qalibin simvolu işıqlı qiymətli daşlar kimi parıldayan konfetiyə çevrildi.
  - Heyrət! Vay! - Müvəqqəti müavin güldü. - Əsl ulduz yağışı! Görəsən dadı necədir?
  Chrizzly çələngdən bir dişlədi.
  - Və nə? Heç pis deyil! Yaxşı, qravitasiya şokoladından daha pis! Mən Vladik, səni sevəcəyəm, hər gün sənə şokolad verəcəyəm!
  Vladimir barmağını silkələdi:
  "Sən bilmirsən ki, bizim üçün pis taleyin nə qərar verib!" Və bu verilir, fədakar kişi dostluğu! Yalnız mən Pindarlara hörmət edə bilmərəm, ona görə ki, kimsə arxasını kişi adlanan digərinə ifşa edə bilməz!
  Elfaraya Krizzlinin burnuna sillə vurdu.
  - Yox, oğlum! Mən onu sənə verməyəcəyəm! O mənim sevgilimdir!
  - Seksdə davamlılıq yeməkdə monotonluq qədər sağlamlığa zərərlidir! - Krizzlinin cığıltısını hiss etdim.
  - Razıyam və səni əyləndirməkdən çəkinmirəm, balaca quşum. Yaxşı, yanıma gəl! - Qız dillərini tərpətdi və bunu inanılmaz dərəcədə cazibədar etdi!
  Krizzli başını tərpətdi.
  - Bilirsən, demək olar ki, hər saat bir qadınla cinsi əlaqədə oluram! Artıq darıxdırıcıdır! Siz əlbəttə ki, qəşəng qadınsınız, amma heç vaxt kişi ilə yatmamış dostunuz daha cazibədardır!
  - O, mənim ustalıqla ifa etdiyimi necə edəcəyini bilmir! - Elfərəyə qışqırdı.
  - Deməli, mən ona öyrədəcəm! Bu şəkildə daha maraqlıdır! Nə yaxşı ki, oğlan tamamilə günahsızdır! - Krizzli dolğun, boyalı dodaqları ilə oynayırdı.
  - Seksdə məsumluq boş pul kisəsi kimidir, beyninizi işə salır, amma doymaqdan məhrum edir! - Elfaraya ürpəyərək fikir verdi. - Nə danışdığımızı başa düşürsənsə!
  - Mən "bütün kişi"yəm?
  Astarte laqeydliklə əlini yellədi:
  - Yox! Hazırda seks olmayacaq! Əvvəlcə bir az virtual məşq edək. Biz təhlükəli sektordan keçəcəyik, kosmik quldurlarla toqquşma mümkündür. Əgər kifayət qədər hazırlıqlı olmasaq, onlarla necə mübarizə apara bilərik?
  Chrizzly incidi:
  - Bunu haradan almısan? Bizim real döyüş təcrübəmiz var.
  Astarte gözlərini zillədi:
  - Nə, rabitəni əhatə edin. Bundan əlavə, əlbəyaxa döyüş texnikaları kifayət qədər inkişaf etdirilməyib!
  - Bu nə etməkdir? - Chrizzly sızladı.
  - Hələ yox! Gəlin bizim ən zəif halqamız, yəni qoşunların planetin səthinə enməsi üzərində işləyək. Ola bilər ki, biz tezliklə bununla üzləşməli olacağıq. - qadın komandir yumruqlarını sıxdı.
  Tapşırığı xatırlayan Vladimir başını tərpətdi:
  - Əlbəttə! Bəlkə də bu ən vacib şeydir!
  - Biz şifahi sünnət edirik, pəncələri yuxarı və göyərtədə! - Astarte barmaqlarını yellədi.
  Elflər idman salonuna getdilər. Havaya qalxan və kəpənək kimi çırpınan Elfaraya Krizlinin qulağına pıçıldadı:
  - Nədən imtina etdiyini başa düşmürsən!
  - Mən imtina etmirəm! Bir az gözlə! - Gənc elf xoşbəxt görünmürdü.
  Virtual zalda elflər və aşiq cütlük xüsusi olaraq çəkilmiş dairələrdə dayanmışdılar. Bundan sonra şəlaləyə bənzər işıq axınları onların üzərinə töküldü! Vladimir qeyri-ixtiyari olaraq gözlərini yumdu; o, hərtərəfli işıqlandı. Ümumiyyətlə, parlaqlıq və doyma həddindən artıq idi. Gənc fikirləşdi: buna nə qədər enerji sərf etməlidirlər. Yenə də elflər tamamilə rasional irq deyillər. Onların nə qədər fərqli həddi var: dəbdəbə və əzəmətli əzəmət arzusu.
  Tutulan qrup özünü eniş maşınının içində tapdı. Tez qaçıb yerlərini tutmağa başladılar.
  Vladimir özünü yoxladı: bir qədər gülünc görünürdü. Hətta Elfaraya da güldü:
  - Sənin nəyin var! Ləyaqətinizin kifayət qədər uzunluğunu kompensasiya etmək istəyirsiniz?
  -Yaxşı, sən qəzəblisən! - Gənc hiss etdi ki, nəhəng tapança onun topuqlarını ovuşduraraq qaçmağa mane olur. Bundan əlavə, nəhəng bədən zirehləri bir qədər məhdudlaşdırıcı idi, qalın titan lövhələr əyilməyi çətinləşdirirdi və kəmərdən asılmış silah ilgəyə bənzəyirdi.
  - Lənət olsun orta əsrlərə!
  - Bunlar atom dövrünün silahlarıdır! - dedi, Elfərayın üzünə turşudu. Qızın özü də müqəvvaya oxşayırdı, başında çirkli xallı kamuflyaj və başında dəbilqə vardı.
  Vladimir tapançanı sağ əlinə tənzimlədi və atışı yoxladı. Mm-bəli, çox sıx və geri çəkilmə də hədəfi pozacaq.
  Vladimir silahı, yəqin ki, elflərin qədim zamanlarda döyüşdükləri lüləsini götürdü və bir baxışda atəş etdi. Geri çəkilmə ovucuna dəydi, güllə hədəfin mərkəzinə yaxın dəydi.
  - Bəli, onun ön gözü də vurulub! - Vladimir hirslə dedi.
  Bir holoqrafik görüntü ortaya çıxdı, Astarte soruşdu:
  - Yaxşı, "timsahımızı" necə bəyənirsiniz!
  - Çirkli silah! Və tamamilə praktik deyil! - Vladimir üz tutdu.
  - Cırtdanların düzəltdiyi zirehləri necə sındırmaq olar. Ancaq narahat olmayın, bəlkə zamanla daha yaxşısını tapacağıq! - Astarte güldü.
  - Nə vaxt! Bu virtualdır! Bu, həmişə olduğu kimi birdəfəlik döyüşdür! Və hər şey tamamilə real deyil! - Oğlan qaşlarını çatdı
  - Amma ağrı gerçəkdir! - Dişi elf dilini cazibədar dodaqların üzərində gəzdirdi.
  - Bunda siz ancaq insanları təqlid edirsiniz!
  - Onun ön görünüşü bir az yıxılıb, ona görə də bir az məşq edin! Onda yanıma gələcəksən!
  Vladimir tapançanın keyfiyyətinin aşağı olduğunu və elektron nişangahın olmadığını qeyd edərək daha bir neçə sınaq atəşi açıb. Bundan sonra o, dostu ilə dəhlizə çıxdı.
  Dizayn virtual olsa da, görünür, xarab kompüterdə proqramlaşdırılıb. Dəhlizlər necə də çaşqın idi və döşəmədə zibil, boş butulkalar və qəribə nazik rezinlər var idi. Elfaraya güldü. Vladimir soruşdu:
  - Hey, ne edirsen?
  - Rezinlərin nə olduğunu bilirsinizmi? - Qız şəhadət barmağının dırnağını uzatdı.
  - Çox güman ki, elf saqqız çeynəyir!
  - Bəli, yox, siz onları bir yerə qoyun! - Elfaraya pıçıldadı.
  - Həqiqətən!
  - Daha doğrusu, qədimdə geyiniblər! Yeri gəlmişkən, bunu sınamaq yaxşı olardı! - Qız iki metrə qədər böyüyən və çevik bir dırnaq halına gələn elastiki dəyişdirdi.
  - Məncə, bu yaxşı fikir deyil! İnfeksiyanı atın.
  Gəminin içərisindən keçən gənc, elf döyüş qruplarının yerlilər qədər aydın hərəkət etmədiyini qeyd etdi. Və onların kamuflyajı qırmızı, sarı və narıncıdır. Brr! Bu məntiqlidirmi, maskalamaq olmaz. Demək olar ki, bütün elflər sırğalarını silkələyir və boyalı dodaqlarını və cilalanmış dişlərini gurlayırlar. Vladimir düşünürdü ki, əgər ciddi döyüşə gedərsə, belə məftunedici ordu çətin ki, heç nəyə qadir olmaz.
  Demək olar ki, qapının yaxınlığında Vladimir Krizli ilə qarşılaşdı. Biseksual elf o qədər zireh geyinmişdi ki, o, Birinci Dünya Müharibəsindən qalmış tanka bənzəyirdi. Bundan əlavə, onun üzərində elflərin nəfis dilində yazılar yazılmışdır. Məzmun, zireh sahibinin açıq şəkildə cinsi narahatlıq və aşağılıq kompleksindən əziyyət çəkdiyini göstərir. Elfin bir əlində buynuzlu dəbilqə, o biri əlində alov tüfənginə bənzəyən qəribə bandura var idi.
  - Sən və mən eyni komandadayıq! - Chrizzli sevinclə dedi. - Oh, və döyüşəcəyik, hamını oyacağıq!
  - Ən yaxşı fikir deyil! - Vlarad başını tərpətdi.
  - Niyə! Ən çox! Mən sənin arxanda olacam! - Chrizzly-nin sifəti kifayət qədər şirin olub.
  - Arxada biseksual! Böyük sevinc yoxdur! - Vlarad pozğunu hara köçürməyin daha yaxşı olacağını anlamağa başladı.
  - Rahat ol! Sevgi zorakılığı qəbul etmir! - Səs iyrənc ladin oldu.
  - Heç düşünmə! İnsanlar mənə yaxşı öyrətdi! - Gənci dərhal fiziki təsirdən saxlayan yeganə şey hərbi qardaşlığın müqəddəs bir anlayış olması idi!
  - Yaxşı, qaçdım! Kim mənimlədir: o, qəhrəmandır! Mənsiz hər kəs pis donuzdur! - Krizzli pəncəsini yellədi və təəccüblü şəkildə, iri görkəminə baxmayaraq, döngənin ətrafında tez gözdən itdi.
  Vladimir başını tərpətdi:
  - Bu oğlan məni incidir!
  Elfaraya dedi:
  - Məni işə salır!
  Vladimir cavab vermək əvəzinə içəri baxdı. Astarte kamuflyajda idi, lakin bir elf üçün kifayət qədər böyük olan dolu döşlərinin parlaq qızılı yaqut məmələri açıq idi.
  - Yaxşı? Özün deyil, yad deyil! Son Qəhrəman!
  - Əslində döyüşə hazıram! Ancaq belə silahlarla çox döyüşməyəcəksiniz. Bu "müqəddəs"! "Vlarad məyus halda ayağını divara çırpdı və zərbədən yüksək zəng səsi eşidildi.
  - Ola bilsin, doğrudan da, belə təkmil pulemyot verin. Bağışlayın oğlan, hər cür silahdan istifadə etməyi bacarmalısan. Sizin əmriniz məni xəbərdar etdi: döyüşçünün imkanları zəif silahlarla daha dolğun şəkildə ortaya çıxır! - Kapitan bir-iki xəncəri havaya atdı.
  - Yaxşı, yəqin ki, təhvil verməliyik!
  Astarte öz gülüşünü çətinliklə saxlaya bildi:
  - TAMAM! Get canım!
  Vladimir Alligatoru tutdu və komandirin sinəsinə tuşladı:
  - Ağrı yaşamaq istəyirsiniz?
  Qız bir qaşını da qaldırmadı:
  - Niyə çox sürətlə gedirsən! Qoy sənə kömək edim! - Astarte stolun üstündən qoz götürüb dedi. - Onu tez vura bilərsinizmi: əcdadlarımızın etdiyi kimi?
  - Və daha çətin hədəfləri vur! - Vlarad əsəbi halda mızıldandı.
  - Ancaq "Alliqator" dan deyil!
  Qız qozu atdı. Vladimir atəş etdi: güllə mərmidən çətinliklə keçdi və arakəsməni deşdi. Astarte başını tərpətdi:
  - Yox, görürəm ki, sən super elf deyilsən! Bizimkilər tutuldu!
  - Atış sıx, lüləsi əyilmiş, güllə böyükdür! Belə bir dəqiqliklə: onu yalnız intuitiv şəkildə vura bilərsiniz! - Gənc böyük tapançanın lüləsini iylədi.
  -Sizdə intuisiya yoxdur!
  - Yaxşı, bu silah növü ilə deyil! - Vladimir gözlərindən qəzəbli bir axıntı buraxdı. - Mən buna öyrəşmək üçün ultra müasir sistemləri mənimsəmişəm: vaxt tələb edir.
  Astarte barmağı ilə ikiayaqlı timsah formasındakı dummy vurdu: Ağzını açdı və ondan qısa bir qoşalüləli pulemyot çıxdı. Qız onu ovucu ilə tutdu:
  - Yaxşı, səndən! Ümid edirəm ki, daha yaxşı idarə edə bilərsiniz?
  Vlarad sevindi:
  - Qədim pulemyotlarla döyüş kurslarımız var idi. Hiperplazma və plazmanın zərərsizləşdirildiyi sektorlarda mübarizə aparmalı olduğunuz halda . Kainatlar arasında və kainatın özündə bilirsiniz: müxtəlif təbiət qanunları.
  - Bu elementardır! Ancaq əvvəlcə yoxlayın. - Qız avtomatı atdı. Vladimir onu uçuşun ortasında tutdu, zirvə kimi fırladı və təhlükəsizliyi çıxartdı. Silah yumşaq tətikli yüngül idi.
  - Mən hazıram!
  Qız sehrbaz kimidir: bir anlıq ovucu boş idi, indi də üstündə qoz yığını var idi:
  - Gözəl!
  - Bəli, çox gözəl! Əla refleksləriniz var. - Gənc oğlan elfə heyran idi, insan dişiləri ilə müqayisədə o, portağal və alma kimi idi.
  - İndi vur! - Qız kəskin şəkildə əlliyə yaxın qoz atdı.
  Vladimir növbə verdi. O, qoz-fındıqların hərəkətlərini dərhal tutdu. Bu o qədər də çətin deyil, çünki sürət nisbətən aşağıdır, yadplanetli dələnin hədiyyələri düşür, yalnız cazibə qüvvəsi ilə aparılır. Sürətlənməni hesablamaq üçün: hiperplazmik beyin-kompüterdən istifadə edə bilərsiniz.
  Astarte fit çaldı:
  - Bravo! Sən əsl elf acesən! Bunun üçün mükafatlandırılacaqsınız! - Qız yerindən sıçrayıb Vladimirin dodaqlarından öpdü. Onunla görüşmək üçün irəli əyildi. Birdən Astarte çəkildi: - bir az sonra! İndi get döyüş! - Komandir ləvazimatları atdı.
  Vladimir bir neçə jurnal götürdü, cibinə doldurdu, indi özünü asmadan sonra sərxoş kimi hiss etdi! Çıxanda təpiklə qapını açıb yaş əllərdən külək kimi çölə atıldı.
  Artıq aşağı pilləyə enən Vladimir keçi xərçəngi ilə qarşılaşdı! Bu oğlan caynaqlarını yelləyib saqqalını yelləyirdi:
  -Oooh!
  - Psixo! - Gənc oğlan nifrətlə xoruldadı.
  Xərçəng Keçi dedi:
  - Sənin gözəl kraliçanın var! Bir dəqiqəlik borc alın!
  Elfaraya cavab vermək əvəzinə onun çənəsinə təpik vurub. Keçi xərçəngi əyri çəkmələrinə təpik vuraraq çevrildi.
  Bundan sonra gənc oğlan və qız liftlə 3 nömrəli nəqliyyat vasitəsinə eniblər. Elflər artıq orada idilər, mənzərəli pozalarda dayanıb çeynədilər. Eyni zamanda, qızlar və oğlanlar hələ də saçlarına perma qoydular.
  Elfaraya başını buladı:
  - Yaxşı yaxşı! Budur kadrlar!
  Vladimir fəlsəfi cavab verdi:
  - Əsgər, ordu personalı, xidmət stajı çıxılmaqla, keyfiyyət komandirinkinə bərabərdir!
  - Dəqiq qeyd! - Elfaraya pilota yaxınlaşdı. - Transferə hazırsınız?
  - Radiasiyaya foton kimi! - Aydın cavab var idi.
  - Onda başlayaq! Virtual reallıqda vaxtın necə yavaş keçməsi dəhşətlidir!
  Pilot elə bil onun günahı imiş kimi cığal çəkdi:
  - Mən bacarmıram, komandir onu sürətləndir!
  
  Gəmidən beş eniş nəqliyyatı ayrılıb. Gəmi güclü yelləndi, dərhal yüngülləşdi və sürətini bir az artırdı.
  Elflərin nəqliyyat vasitələri də dəbdəbəli və zərif görünürdü, lakin onların forması kifayət qədər sadə deyildi. Manevr, olduqca primitiv reaktiv mühərriklərdən istifadə edilmişdir. Buna baxmayaraq, təcrübəli pilotlar (hər biri bir neçə əsrdir): onlar öz bizneslərini bilirdilər, "Xrizantema" -3, elflərin öz maşınlarını adlandırdıqları kimi, zəncirdə düzülüblər.
  Elə oldu ki, Vladimir, Elfaraya və Xrisli digər döyüşçülərlə birlikdə hücumun önündə getdilər. Planetin atmosferinə qərq olan gəmi gövdəni qızdırmağa başladı və gurultu eşidildi.
  Xrizzly fit çaldı:
  - Budur bir əmzik! Hara enəcəyimizi heç bilirsinizmi?
  - Komandir bilir! - Elfarayın sözünü kəsdi.
  Daxil olan hava cərəyanları avtomobili sağa-sola savurdu və onun divarları əzilirdi. Getdikcə sıxlaşan atmosferdə isindikcə gurultu artdı, elə bil onlar nəhəng nağaranın içindədirlər, nəhəng onu getdikcə daha da güclə döyürdü.
  Chrizzly qışqırdı:
  - Bu, əslində inanılmaz kobudluqdur! Beləliklə, yüksək doğulmuş elfləri silkələyin.
  - Əsl müharibədə bu baş vermir! Mən artıq elə sürətləndiricilərdə olmuşam ki, onlar toxumdur. Gərək insan məktəbini keçəsən!" Elfaraya fikirləşdi.
  - Mən istəmirəm! Məktəb nədir - bunlar iki sinifdir! Baş ağrısından qaça bilmirəm! - Elf inandırmaq üçün pulemyotunu qaldırdı.
  - Beşrəqəmli reytinq sisteminiz varmı?
  - Yox, iyirmi rəqəmli, amma heç kim onu ikidən aşağı qoymur!
  - Bəli, deyəsən elfsiniz, təhsil prosesini cinsi əlaqə ilə qarışdırmısınız. - Elfaraya dəvətlə ombasını silkələdi.
  - Ən zövqlü öyrənmə prosesi seksdir! Və ən əsası, heç kim onu geri götürməkdən imtina etməyəcək! - Elf hürüdü.
  - Seks yeganə mövzudur ki, burada hər kəs daha çox pay qoymağa çalışır!
  Elfaraya əlavə etdi.
  - Cinsiyyət və tədqiqatlar arasında ümumi cəhət ondan ibarətdir ki, C D-dən daha yaxşıdır!
  Bu vaxt bir sıra desant gəmisi kifayət qədər aşağı enərək fəth üçün hazırlanmış planetin səthindəki buludsuz boşluğa daxil oldu. Görünüş çox yaxşı deyildi, çox tozlu idi, primitiv radarı işə salmalı olduq. Nəticədə oriyentasiya əhəmiyyətsiz idi və sarı və parlaq tozun özü qıcıqlanmağa səbəb oldu.
  - İlk aceyə qulaq asın! Üçüncü modul sizi çağırır! - Rasiya xoş qadın, lakin bir qədər boğuq səslə danışdı.
  - Üçüncüsü səni dinləyirəm! - Elfaraya cavab verdi.
  - Radar cənubda gəmilərin hərəkətini indicə aşkar edib.
  Xrizzly mızıldandı:
  - Tələ kimi görünür!
  Elfaraya qətiyyətlə dedi:
  - Hər şey ola bilər, amma hücumun ixtisarından söhbət gedə bilməz. - Qızın yumruğu sıxıldı.
  - Diqqət, üçüncü modul, eyni kursda davam edin! - pilot bildirib. - Və ya Astarte ilə əlaqə saxlayın.
  - Artıq bizimlə əlaqə saxlayıb xətti saxlamağımızı söylədilər! - o biri ucunda cızıltılar atdılar.
  - Davam et!
  Vladimir qeyd etdi:
  - Biz aşağı enməliyik, düşmən bizdən aşağıdır!
  Elfaraya buyurdu:
  - Gəlin dalış edək! Çox uçuruma!
  Xüsusilə itaətkar olmayan "Xrizantema" atmosferin müqavimətini dəf edərək aşağı düşdü. Altimetr yazıq səsləndi, o, çox yazıq görünürdü.
  Radar nəhayət nəzarət nöqtəsini tutdu və siqnal verdi! Demək olar ki, dərhal tozlu ekranda yaşıl bir işarə göründü. Astartenin ötürücü tərəfindən bir qədər təhrif olunmuş səsi eşidildi:
  - Atış meydançasını yandırın!
  Kiçik işıqlar yanıb-sönməyə başladı və onların təxminən üçdə biri öldü!
  Krizzli əsəbi şəkildə qıvrılaraq izah etdi:
  - Başlanğıc hədəflərin vəziyyətini belə yoxlayırlar!
  - Yazıq! - Elfaraya dodaqlarını boruya bükdü.
  Sürücü mühərriklər vızıldadı və raket bələdçiləri açılan qapıların altından sürünərək çıxdı.
  Xrizantema on səkkiz raketlə tükəndi, lakin paneldə yalnız on üç xəbərdarlıq işığı yanıb. Vladimir lənət etdi:
  - Bu, açıq-aşkar yanlış idarəçilikdir!
  Chrizzly ağlayaraq cavab verdi:
  - Yah! Bu, müharibədə olduqca mümkündür, xüsusən də avadanlıq köhnədirsə!
  Elfaraya buyurdu:
  - Raketlərlə qoşun konsentrasiyalarını vurun. Əgər biz aydın şəkildə görünə bilərik!
  Chrizzly rəhbərlik sisteminə nəzər saldı.
  - Biz kazarmanı vuracağıq. Onlar böyükdür və çoxlu əsgərləri var. O ki qaldı hasara, o, çiy hörgüdən tikilib, onu döymə qoçu ilə yıxmaq olar.
  Elfaraya başını buladı:
  -Dəlisən? Bədən divara söykənir!
  - Bu gnomların işi deyil, biz keçəcəyik! Necə içək, keçək! - Xrizzly hətta qaçdı.
  - O zaman risk et, əgər belə tazısansa!
  Elflər həndəsi cəhətdən mükəmməl bir xətt üzrə düzülmüşdülər: indi onlar əsl əsgərlərə bənzəyirdilər. Hətta gözlər də uşaq deyil, köhnə sovet filmlərinin pioner qəhrəmanlarının gözləri kimi sərt, pirsinq oldu.
  - Heç olmasa nəyəsə qadirsən! - Vladimir sevindi. Gənc adam fikirləşdi ki, elflər elə də əmici deyillər: ərköyün, bəli, amma qorxaq deyil.
  Elfaraya özü güclü optikaya baxdı, təntənəli şəkildə Krizlini itələdi. Mavi dərədəki binalar kompleksi yavaş-yavaş desant gəmisinə doğru üzdü.
  - Görünüş buludludur! - Elfaraya itiliyi artırmaq üçün uğursuz cəhd etdi. "Və şüşə uzun müddətdir silinməyib."
  -Onları kim siləcək? Robotlar və ya nə? - Xrizzly çırtıldadı. - Amma hər şey olduğu kimi görünür. Üç min zherr məsafədən kazarmalara atəş açacağıq, qalan gəmilər sizdən nümunə götürəcək.
  - Bunu edəcəyik!
  - Bundan əlavə, virtual oyunda qiymətli kuboklar qazanmalıyıq. Onlar adətən bazanın mərkəzində saxlanılır. - Elf parlaq laklanmış mismarla qulağını ovuşdurdu.
  Elfaraya qeyd etdi:
  - Bu otaq qədim generasiya stansiyasına bənzəyir. Vay, bu antenalar çox əyridir!
  Chrizzly avtomatik olaraq xəritənin eskizini çəkdi və barmağı ilə işarə etdi:
  - Orada kuboklar var!
  Halbuki binalar artıq adi gözlə görünürdü, getdikcə yaxınlaşırdılar. Artıq zirehli lövhələrlə örtülmüş qüllələri görmək mümkün idi.
  - Otuz ikidir, qüllələr arasındakı məsafələr eynidir! - Elfaraya barmaqlarını bükməyə başladı.
  Vladimir pıçıldadı:
  - Çətin qoz!
  Elf (sanki sərin kimi) hönkürərək dedi:
  - Məsafələr eyni olduğu üçün trollarla mübarizə aparmalıyıq. Qədim dövrlərdə biz onlarla tez-tez döyüşürdük. Bundan əlavə, trollar kazarma üslubunu sevirlər.
  - Virtual trollarla! - Düzəliş etdi Elfaray.
  Rəhbərlik sistemi ilk nömrələri istehsal etdi - bu seçilmiş hədəflərə qədər olan məsafə idi. Xrizzly fit çaldı:
  - İndi başlayır!
  Vladimir pulemyota toxundu, yox, kifayət qədər zəif silah idi. Müasir bir insan tamamilə çılpaq olsa belə, hiperplazma daxilolmaları olan dərisi qurğuşun gülləsi ilə deşilməyəcək. Xeyr olsa da, bu silah daha sərt və daha ağır subradioaktiv metaldan hazırlanmış nüvəyə malikdir. Bununla belə, hələ də keçməyəcək. Düzdür, virtual reallıqda kompüter kibernetik matris kimi bədənin parametrlərini təyin edir. Beləliklə, onu hətta primitiv silahlarla da aşağı sala bilərlər. Hansı ki, bu, tamamilə ədalətli deyil.
  Chrizzly barmaqlarını isterik şəkildə döydü, düymə qırmızı idi, ona görə də elf qanı insan qanına bənzəyir, parlaq qırmızı. Elfin şagirdləri daraldı, o, pusquda oturan kiçik gürzəni xatırladırdı. Hiperplazmatik beyin üçün vaxt çox yavaş keçir, xüsusən də siz gözlədiyiniz zaman. Bu hiperkvant mübadiləsinin fiziologiyasıdır. Maraqlıdır ki, kainat arasında, xüsusən də antidünyaların qovşağında yüksək dərəcədə seyrəkləşmiş hiperplazma klasterləri müşahidə olunurdu. Lakin əvvəlcə belə bir nəzəriyyə var idi ki, hiperplazma maddənin altıncı vəziyyəti kimi təbiətdə sərbəst formada baş vermir. Lakin araşdırmalar göstərdi ki, bəzi səviyyələrdə demək olar ki, bütün maddələr maddənin altıncı və ya yeddinci vəziyyətinə keçə bilir. Hər növ elm adamı tərəfindən müxtəlif inkişaflar oldu: maddənin səkkizinci vəziyyəti, eləcə də bir çox hiperplazma növləri meydana çıxdı. Xüsusilə ondan insan toxumaları qurulmağa başladı. Ola bilsin ki, bir insanın, hətta texnologiya olmadan belə, ulduzların və planetlərin parametrlərini dəyişdirməyə qadir olan ölümcül silaha çevriləcəyi vaxt uzaq deyil. Ümumiyyətlə, hətta qədim elmi fantastikalarda da gələcəyin insanı haqqında müxtəlif fərziyyələr irəli sürülürdü. Məsələn, Efremov təvazökar idi və kommunist cəmiyyətində gözlənilən ömrü cəmi 200 ilə qədər artırdı. Bundan əlavə, əhalini məhdudlaşdırdı. Qəribədir, amma insanlar qalaktikaları fəth etməyə başladıqdan sonra da ömrün uzunluğu əhəmiyyətli dərəcədə artmadı və bir kommunist və ateist kimi Efremov ölməz bir ruha inanmırdı. Ümumiyyətlə, o, gələcəyə iki min il dərinləşdi, bu çox şeydir, amma ümumilikdə perspektiv ortamüddətlidir.Qəribədir, lakin əksər elmi-fantastik yazıçılar, xüsusən də əcnəbilər gələcəyi o qədər də nikbin şəkildə təsvir etmirdilər. Ümumiyyətlə, bir növ dəb distopiyaya doğru getdi: bölünmüş dünya dövründə. Gələcəyi tünd rənglərlə boyayırlar. Lakin o vaxtlar gələcəyin vahid hökumətə məxsus olduğunu başa düşən parlaq başlar var idi. Onların arasında bir çox kəşfləri - xüsusən də hiperplazmanı gözləyən Jül Verneni tutmuş böyük nəhəng də var idi. Onun icad etdiyi bəzi şeylər hələ də yalnız layihələrdə mövcuddur. Məsələn, yeni kainatların yaradılması! İndi elm adamları deyirlər ki, prinsipcə bu mümkündür, lakin hələ nəticə verməyib! Ancaq tərəqqi inkişaf edir və insan ağlı unikaldır. Sübut olunub ki, insanın meymundan yaranması mifdir! Əslində meymunlar bir növ qohum, lakin pozulmuş budaqlardır. Əslində, Hipernoosfer insan işlərini doğurdu. İnsan beyni əvvəlcə zülaldan ibarət deyildi və sadə bir primatdan fərqli olaraq insan beyni 999 ölçüyə malik idi! Bu o deməkdir ki, insanlar nəzəri cəhətdən müxtəlif kainatlardan gələn müxtəlif məlumat axınını eyni anda qavramaq qabiliyyətinə malikdirlər. Kosmosun sərhədi yoxdur, maddənin heç bir maneəsi yoxdur, məhdudiyyətlərin təkamülü! Eyni şəkildə insan da yerində durmamaq üçün beynini inkişaf etdirməyə başladı. Elm daş balta ilə keçmiş vəhşiyi tanrı səviyyəsinə yaxınlaşdırıb. Halbuki həqiqət Uca deyil, çox güclüdür! İndi bəşəriyyət üçün ən vacib şey sağ qalmaq və öz imkanlarını artırmaqdır. Axı, məhv edilmiş növün qaya üzərindəki mehdən daha çox təsiri yoxdur. Düzdür, xüsusilə böyük insanların ölümündən sonra belə, qalıq sahələr maddi dünyaya təsir etmək iqtidarında qalır. Yaxşı, niyə, məsələn, bəzən dualar təsir göstərirdi. Çünki istənilən fikir informasiya meydanında öz izini qoyur. Düşüncələr və duyğular çox olduqda, hipernoosferdə maddi dünyaya təsir edən pozğunluqlar baş verir. Buna görə də milyonlarla, hətta milyardlarla insanın Məsihə, Buddaya, Məhəmmədə olan səmimi imanı noosferdə öz izini qoydu. İman informasiya daşıyır və buna görə də müəyyən mənada maddidir. Və milyardların imanı müxtəlif ölçülərdə və səviyyələrdə o qədər çox enerjidir ki, o, əslində dağları hərəkət etdirə bilir. Təəssüf ki, insanlar bu enerjini necə idarə edəcəyini bilmirdilər: bəxtiniz gətirsə, adam sağalacaq, güllə dəyməyəcək, təyyarə qəzaya uğramayacaq. Ancaq bunun əksi də ola bilər, lənətlərin mənfi təsiri və bəzən həddindən artıq emosional dualar. Hipernoosfer də güclüdür: demək olar ki, Uca Tanrı kimidir, lakin o, sadəcə olaraq özünü bir insan kimi tanımır. Bu, bir növ, müxtəlif şəxsiyyətlərin saysız-hesabsız izləri və izləridir! Deməli, bütün dinlər gücə malikdir, həyata təsir göstərə bilirlər və nə qədər güclüdürlərsə, bir o qədər çox ardıcılları olur və bir o qədər də fanatik iman edirlər! Ancaq eyni zamanda, heç birinin Allah haqqında həqiqi təsəvvürü yoxdur. Yəni, Allahı təsbih etmək, Ona dua etmək daha yaxşıdır və özünü keçmək zərərli deyil, yalnız həqiqəti, heç bir dinə nazil olmayanı! Beləliklə, hamı haqlıdır və səhvdir! Ateist kommunistlər də ətrafdakı dünyaya təsir göstərə bilirlər və onların sayı artdıqca bu, getdikcə daha güclü olur! Hipernoosfer omnivordur, öldürə və dirildə bilər! Ola bilsin ki, bu mənada həqiqi iman mütləqliyə yaxındır və hər kim bir anda bütün dinlərə hörmət edirsə, ən müdrik insandır. Yeni pravoslavlığın imperator dominantla sinkretizmə çevrilməsi əbəs yerə deyil. Amma mahiyyət etibarı ilə bu, ağlın hər şeyə qadir olduğuna inanan az qala ateizmdir. Ümumiyyətlə, qədim pravoslavlıq XX əsrin əvvəllərində özünü tamamilə geridə qoydu və ateist inqilabı dayandıra bilmədi. Mühafizəkarlıq və nəyisə dəyişmək istəməmək, dünya dəyişsə də, istənilən dinin zəifliyidir! Dünyagörüşü və inanc da təkamüldən keçməlidir, lakin pravoslavlıq çox uzun müddət Orta əsrlər səviyyəsində qaldı. Bəşəriyyəti birləşdirən və pravoslavlığı qətiyyətlə islahat edən ilk böyük hökmdara təşəkkürlər! Ola bilər ki, onsuz insanlıq məhv olacaq!
  On səkkiz raketdən ibarət bir salvo Xrizantema gövdəsini silkələdi və iki qrup raket, qəhvəyi quyruqlar buraxaraq hədəflərinə doğru qaçdı. Nəqliyyat bir qədər ağır şəkildə sağa sürüşdü, mühərriklər gərginlikdən boğulur, gövdə titrəyirdi.
  Chrizzly qışqırdı:
  - Vurun, qardaşlar! Döşəməyə vurun!
  Raketlər əsasən hədəflərinə çatdılar, lakin üçü kursunu itirərək, hətta bazanın yanından da keçə bildi. Kışarma binaları bucaqlı idi, çirkli boz rəngə boyanmışdı, kəllə sümükləri nöqtələrə yapışmışdı. Divarlar uçub və yanğın başlayıb. Ancaq çılpaq gözlə baxdıqda, sanki bunlar uşaq oyuncaqları və ya alovlu bir oğlan tərəfindən əzilən qumlu bir şəhərdir.
  Mühafizəçilər artıq özlərinə gəlmişdilər və avtomatik, kiçik çaplı silahlar bütün qüllələrdən yaxınlaşan nəqliyyat vasitələrinə dəydi.
  Hər beşinci tur bir iz idi, partlayışlar mənzərəli şəkildə əyilmiş və bayram atəşfəşanlığına bənzəyirdi. Chrizzly özü sükan çarxına sıçradı və onu çevirməyə başladı, pilot onu geri çəkdi. Nəqliyyat fırlandı, Elfaraya xeyli gücünü göstərərək Krizlini atdı. Pilot birtəhər maşını düzəltdi. İzlər yaxınlaşdı və maşın yırtıcı mərmilərdən yayınmaq üçün yöndəmsiz bir cəhd etdi. Ancaq burada məhdud manevr qabiliyyəti ona mane oldu.
  Binalar arasında isə raketlər partlamağa davam edirdi. Partlayış tankı aşdı, onun ərimiş izləri ətalətlə fırlanmağa davam etdi, iki özüyeriyən silah parçalandı, lakin raketlərin bir hissəsi kompleksdən kənarda uçdu. Chrizzly ənciri göstərdi.
  - Kim darıxırsa, Astarte bununla insanca davranacaq!
  Elfaraya gülərək:
  - Birmənalı deyil!
  - Penisdən hiper cərəyan keçdikdə, bir funt səs-küyün nə üçün dəyərli olduğunu başa düşəcəksiniz! - Xrizzly sızladı, gülümsədi.
  - Bəli bilirəm! Dəfələrlə cəhd etdim! - Qız xoş xatirələrdən pişik kimi mırıldandı.
  - Amma mən yox! Sadəcə bir oral seksdən daha yaxşıdır!
  - Axmaq! - Vladimir (Vlarad) Krizzlinin götünə yumruq vurmağa çalışdı. Elf ilk zərbədən xilas olsa da, ikinci zərbədən pulpaya düşdü.
  - Vay, kvazar yırtıcı! - Elf lənət etdi.
  Xrizantema nə qədər aşağı enərsə, avtomatik top atəşi bir o qədər sıx olurdu. Artıq beş dəfə döyüşçülərin qulaqları xoşagəlməz səsləri - qravitasiya metalını döyən kiçik meteoritlərə bənzəyirdi. Hələlik gövdə dayanırdı, lakin gəmilər endikcə zenit atəşinin dağıdıcı gücü artdı.
  Astarte sifariş verdi:
  - Qüllələri vurun!
  Bir neçə raket atıldı, lakin texnologiyada "antediluvian" olduqları üçün onlar təyinat sistemindən məhrum oldular. Yalnız üçü pulemyot qüllələrini vuraraq atəş nöqtələrini məhv etdi. Sınıq bədən hissələrinin fişənglərdən konfeti kimi uçduğunu görərdin.
  Krizzli barmağını göstərdi və qeyd etdi:
  - Mən nə dedim! Bunlar trollardır! Tam kretinlər!
  Sağ qalan mövqelərdən atəş daha da gücləndi, qəzəb artdı.
  Pilot geriyə qayıtmağa çalışsa da, pedallar tıxanıb. Bununla belə, avtomobil yavaşlamağa başlayıb. Bir neçə elf ayaqlarından yerə yıxıldı, biri divara o qədər çırpıldı ki, dəbilqəsini əzdi.
  -Oooh! Mən böyük bir zərbə alacağam! - deyə sızladı.
  Sürət hələ də qoç üçün çox yüksək idi və zədə almamaq üçün Elfaraya rıçanı sıxıb paraşütü buraxdı. Hava müqaviməti sürəti aşağı saldı.
  Beton divarın gəmiyə doğru tələsdiyini görən Krizzli axmaq kimi qışqırdı:
  - Polundra! Bütün əllər göyərtədə!
  - İdiot! - Elfaraya cavab verdi.
  Bir neçə elf qız başlarını çölə çıxarıb illüminatorların arasından şlaqbaumun çox yaxın olduğunu gördülər və kəsilən donuzlar kimi qışqırdılar. Ancaq Vladimirə elə gəldi ki, bunlar çox güman ki, güclü qadın orqazmının qışqırıqlarıdır.
  Güclü zərbə olub, bundan sonra avtomobil eniş aparatları üzərində sürüşüb. Məftil hasarın cırılmış dirəkləri onun arxasınca tullandı, sonra daha güclü zərbə oldu. Nəqliyyat vasitəsi binanın divarına çırpılıb.
  Qızlar yıxıldı, çevrilib ayaqlarını fırladılar. Ən çox boyanmış qız göz yaşları ilə inlədi:
  - Yazıq ayağım qırıldı!
  Vladimir də yıxıldı, amma dərhal ayağa qalxdı. Onun başı xəsarət almayıb. Lakin Chrizzly şokda idi, dəbilqə başından uçdu və alnında şişlik var idi və qan damırdı.
  Elfaraya ondan soruşdu:
  - Necəsən?
  Elf çarəsizcə əllərini yellədi:
  - Sakit ol! Bağırsağınızda foton!
  - Yaxşı, diqqətli ol!
  Pilotun ən çox əziyyət çəkdiyi görünürdü, sinəsi əzilib, ağzından qırmızı qan axırdı. Lakin elflərin fenomenal canlılığı sayəsində döyüşə yararlı olmasa da, yenə də gedə bildi.
  Vladimir qızların ayağa qalxmasına kömək etdi. Zərbələrə baxmayaraq, onlar yüngül xəsarətlər, qançırlar və cızıqlar alıblar.
  - Yaxşı, qızlar, döyüşmək vaxtıdır.
  Xrizzly qışqırdı:
  - Sadəcə səninlə!
  - Sən də gedəcəksən, rezin camış!
  Qapını açmaqda çətinlik çəkən doqquz elf eniş nəqliyyatını tərk etdi və özlərini birbaşa qüllənin altında tapdılar. Yuxarıdan sürətli atıcı silah atılırdı, görünür, trol hava döyüşündən çox uzaqlaşdı. Odlu yol alovlanır, silahın gilizləri dolu kimi yağırdı. Elf qızlarından biri çəkməsini itirdi və ləzzətli yalın ayağı ilə siqaret çəkən qabığa basdı və qışqırdı.
  . FƏSİL Љ 20
  Mirabela yerindən sıçrayaraq mexaniki olaraq ağrıyan yerə dəydi. Barmaqları sızladı və o, bətnində onu dişləyən böyük bir qarışqa tapdı.
  - Anti-maddi tip, o, ətinə infeksiya salmağa qadirdir. - qız hönkürdü.
  Həssas bətn çox qaşınmağa başladı, iztirabını yüngülləşdirmək üçün qız sərin bir axına qaçdı və içinə batdı. Deyəsən, bir az asanlaşdı.
  - Bunlar bu kainatda hələ də mövcud olan iyrənc şeylərdir və mən bunun dinc olduğunu düşündüm.
  Qız qaçarkən yalın ayağı ilə gicitkənin üstünə basdı və bərkiməyə vaxt tapmayan çəhrayı altlığı da qaşındı. Çayda oturan Mirabela düşündü: o, özünü tamamilə çılpaq, silahsız və kompütersiz gördü. Bu pisdir, yüz faiz super sivilizasiyanın qızı olan qadın döyüşçü ibtidai sistem şəraitində nə edilə biləcəyini bilmirdi. Həqiqət: o, bir çox dünyaların tarixi də daxil olmaqla, böyük biliyə malik idi. Bu vəziyyətdə bir növ silah almaq lazımdır. Axı, onun bədəni qədim insanların bədəni kimi oldu, bu da daha zəif və köməksiz deməkdir. Zəiflik meymunu insan etdi, amma qüdrətli fil axmaqdır; bu növ ən azı bir trilyon il yaşasaydı, çətin ki, düzgün inkişaf edə bilərdi. Bir vaxtlar Yer planeti kifayət qədər böyük asteroidin düşməsi təhlükəsi ilə üzləşmişdi . O, bir anda bəşər sivilizasiyasına son qoya bilərdi. Lakin böyük hökmdarın sayəsində yaradılan ilk məhvedici raket asteroidi fotonlara parçaladı. Düzgün inqrediyentləri seçsəniz, antimaddə demək olar ki, heç bir radiasiya yaymır və bu, böyük bir artıdır, çünki planetinizdə pislik edə bilməzsiniz. Ancaq tərəqqi bir az yavaş inkişaf etsəydi, bəşəriyyət dinozavrların taleyini yaşayardı. Ümumiyyətlə, ən incə iş ABŞ-ın qansız tabeçiliyi idi. Bu güc kifayət qədər inkişaf etmişdi və amerikalılar blokbasterlər hazırlamaqda xüsusilə yaxşı idilər. Kino sənayesi xüsusilə o dövr üçün ən yüksək səviyyədə idi. Brilliant aktyorlar Jackie, Schwartz, DeCaprio, Stallone və bir çox başqaları gələcəyin dünyasını və parlaq fantaziyasını nümayiş etdirdilər. O günlərdə, xüsusən də kompüter qrafikasının meydana çıxması ilə onlar inandırıcı, rəngarəng illüziyalar yarada bildilər.
  Məsələn, "Ulduz Döyüşləri" və ya "Babil"i götürək - onlar çox təbii çəkilib. Kosmosa həqiqi genişlənmə bəşəriyyətin birləşməsindən sonra başladı. Olduqca ibtidai olsa da, birinci sivilizasiyaya Sirius ulduzunun yaxınlığında rast gəlindi. Dördüncü planet Yerdən daha isti idi, lakin həyat üçün olduqca uyğun idi.
  Kərtənkələ primatları mağara səviyyəsində yaşayırdılar. Halbuki onların artıq daş baltaları var idi, lakin yay və oxları yox idi. Dinin başlanğıcları da meydana çıxdı. Taxıl və torpaq kök yumrularının, bəzən heyvan cəmdəklərinin qurban verildiyi bir neçə elementin kultu. Nisbətən azsaylı aborigenlər var idi, sonra isə yerlilərin gətirdiyi viruslar və basillər onların demək olar ki, hamısını məhv etdi. Bu növü canlandırmaq üçün hətta klonlaşdırmaya da əl atmalı olduq.
  Qız əllərini suyun içindən keçirdi və qoltuğunun altında yuyundu. Axın gözəl və təhlükəsiz hiss olunurdu.
  Prinsipcə, torpaqlılar ilk kosmik müharibələrini flüorla nəfəs alan bir sivilizasiya ilə apardılar. Ruslara ilk hücum edən onlar oldu və amansız müharibə başladı. Əvvəlcə döyüşlər bərabər səviyyədə gedirdi, lakin sonra insanlar sehr və elflərin köməyi ilə texnologiyalarını təkmilləşdirərək həlledici hücuma keçdilər.
  Ftorlu canlıların demək olar ki, hamısı öldürüldü və qalıqları konsentrasiya düşərgələrinə qovuldu. Yerlilər uduzsaydılar, onların taleyi yaxşı olmazdı. Flüor çox aktiv elementdir, Yer kürəsində mövcud olan ən aktiv elementdir, irqə həddindən artıq aqressivlik verirdi. Sonra təbii ki, daha çox müharibələr, planetlərin məhvi, sivilizasiyaların fəth edilməsi baş verdi. Onlar hətta bir neçə qalaktikanı dağıdıblar. Ancaq ümumilikdə bütün bunlar məğlub oldu: iki Rusiya arasında möhtəşəm döyüş fonunda. Müasir kinoda təbii ki, çoxsaylı kosmik döyüşlər işıqlandırılıb. Filmlər və seriallar çəkilirdi. Xüsusi effektlər ən yüksək realizm səviyyəsinə qədər inkişaf etdi, lakin yenə də köhnə kino öz pərəstişkarlarını tapdı. Hollivudun və Mosfilmin qədim ulduzlarının cazibəsi, onların sönməz şöhrəti.
  Bununla belə, müasir kino qəhrəmanları da meydana çıxdı. Xüsusilə Lev Eraskanderi canlandıran Vitali Tok. Bu əbədi gənclik ümumbəşəri müharibənin döyüşlərində iştirak edib, filmlərdə rol alıb. Düzdür, Rusiya imperiyasında qocaların olmaması süjetləri bir qədər yeknəsək etdi. Ancaq kompüter qrafikası hər şeyi kompensasiya etməyə imkan verdi, xüsusən də qədim zamanlarda fərqli bir sifət yarada bilərdi. Yaxşı, tərəqqi inkişaf etdi, amma kino çox yaxşı deyil! Bununla belə, tamamilə maddi olanı ortaya çıxdı - virtual reallıq. Demək olar ki, yalnız müharibəyə hazırlaşmaq üçün istifadə olunurdu. Elmi fantastikada, xüsusən də atom əsrində virtual reallıq dəb halını alıb. Ancaq eyni zamanda, onun işləmə üsulları primitiv olaraq qaldı. Kaş ki, hiperplazmanı faydalı bir şeyə uyğunlaşdıra bilək və bütün canlıları məhv etmək üçün başqa yol axtarmayaq. Bu gülməli və faciəlidir: məsələn, keçmiş imperatorlardan biri dövlət başçısı postunu tərk etdikdən sonra depressiya yaşamağa başladı. Beləliklə, onlar onu virtual maşına çevirdilər ki, o, döyüşməyə və kainatı idarə etməyə davam edə bilsin. Bununla belə, keçmiş liderlər bəzən imperiyadakı komanda vəzifələri ilə kifayətlənirlər. Siz bütün canlılara hər zaman əmr edib hökm edə bilməzsiniz. Bununla birlikdə, imperatorun Böyük, Müqəddəs Rusiyanın gücü ilə rəqibini məğlub etdiyi və digər kainatları fəth etməyə başladığı hər hansı bir "virtual" oyunu təkrarlaya bilərsiniz. Və hətta digər kainatların fəth edildiyi bir neçə elmi fantastika filminə baxması: təsirli görünür.
  Xüsusilə, bir akkordeon nəzəriyyəsi və ya digər paralel dünyaların demək olar ki, sonsuz sayda kart göyərtəsi var. Bu, özlüyündə olduqca maraqlıdır.
  Nə üçün onlar paralel olmalıdırlar?Əvvəllər digər fiziki qanunlarla görünməyən kainatlar modullaşdırıla bilər. Və ya xüsusilə peyindən başqa heç bir şeydən ibarət olmayan bir sivilizasiya ilə fəth etmək, gülməli olardı! Niyə nəcislə döyüşə gedirik?
  Qız su çiləyərək güldü. Onun balaca ayaqları dalğa kimi çırpınırdı; onun enerjili, gənc qanı hərəkət tələb edirdi. Mirabela sıçrayıb sudan çıxdı. İlk növbədə o, güclü bir çubuq və iti daş axtarmağa başladı. Çubuq tapmaq çətin deyil, amma əsas odur ki, o, güclüdür və problemimiz məhz bununla bağlıdır. Ancaq iti daş tapmaq yalnız sahildə mümkün idi. Dəyirmidirsə, fərq etməz: onu ayıra bilərsiniz. Bir neçə dəfə qız gülməli heyvanlar, xərçəng və meymun qarışığı gördü. Ağacdan ağaca atladılar. Ancaq nəhayət, kifayət qədər böyük bir yırtıcı tutuldu. Bənövşəyi vaşaşa oxşayan heyvan qızın üstünə qaçdı. Mirabela kənara tullanaraq vaşağı çubuqla vurdu. Beləliklə, o, hönkürdü və yenidən tullandı.
  Gənc döyüşçü körpəlikdən ona öyrədilmiş bütün döyüş texnikalarını xatırlayırdı. Sadəcə, bədən çox yaxşı dinləmədi. Baxmayaraq ki, kifayət qədər güclü və əzələli idi. Buna baxmayaraq, çılpaq, qız kimi ayaq boynunu kəsmək əvəzinə heyvanın qabırğaları ilə getdi. Vaşaq qışqırdı və qızın budunu qaşımaqla cavab verdi. Lakin Mirabela məharətlə çubuğu düz gözünün içinə soxdu və dərhal alnına cırıq-cırıq zərbə endirdi.
  Ovucunuzla xüsusi bir açı və müəyyən bir məkan aralığına vurduğunuzda: hətta kiçik bir zərbə belə sarsıntıya səbəb ola bilər.
  Vaşaq büküldü və sallandı; qız özünü onun üstündə gördü.
  - Pis deyil! Və xəz yumşaqdır! Onunla çılpaqlığınızı örtə bilərsiniz.
  Mirabelle vaşağı sahilə doğru sürüklədi. Əvvəlcə səksən kiloqramlıq leşi daşımaq asan idi, amma sonra qız özünü yorğun hiss etdi.
  - Bəs yorğunluğu bilməyən, qədim qatarı və ya gəmini çəkməyə qadir olan köhnə bədənim haradadır? İndi mən bədbəxt insanlardan biriyəm. Və buna görə nə qədər kədərlənirəm. - Mirabela göz yaşı tökdü (yaxud tam da saxta deyil).
  O, sahilə çıxdı və dərhal narıncı qumun üzərində dayanaraq yalın ayaqlarını yandırdı. Ağrı tez-tez rast gəlinsə də, bu vəziyyətdə qız bundan qaçmaq istəyirdi. Ayaqlarını yumşaq dulavratotu ilə bükdü və otla bağladı, buna görə gəzmək daha asan oldu.
  Sahildə şüşə də daxil olmaqla çoxlu daşlar var idi. Çox tez qız özünə bıçaq düzəltdi. Şüşədən hazırlanmışdı, olduqca kəskin idi. Amma təcrübəsiz dəri soymaq o qədər də asan deyildi. Mən skripka çalmalı oldum, Mirabel qana bulaşmışdı. Qız təzə süd kimi isti suya qərq olanda, qan qoxusuna cəlb olunan köpək balıqları demək olar ki, dərhal peyda oldu.
  Onlar yer üzündə olanlara bənzəyirdi, plitələrlə örtülmüş, güclü şəkildə düzəldilmişdir və geniş idi və dişlər əyri və düz bölünürdü.
  - Nə dəhşətdir! "Qız çətinliklə sudan tullanmağa vaxt tapdı, bu canlılardan biri onun üzərindən uçaraq isti qumun üstünə düşdü. Özünü susuz bir məkanda tapan köpəkbalığı nəfəsini kəsir və çarəsizcə üzgəclərini döyür, qum buludlarını təpikləyirdi.
  Mirabela fit çaldı:
  - Bəli, yırtıcı bir məxluq! Hansı zibillikdən çıxdın?
  Köpəkbalığı çırpınmağa davam etdi, lakin tədricən səngidi. Görünür, onun da isti tavada şirin vaxtı olmayıb. Məxluqun ağzından bir neçə damcı yaşıl qan çıxdı. Dondu, yalnız yüngül bir buxar nəmin buxarlandığını göstərirdi.
  Mirabela dərini sinəsinə və çiyinlərinə qoyub, ombasına bel bağladı. Bir az gəzdim, sonra götürdüm. Çılpaqlıq pislik deyil, amma bu istidə çılpaq olmaq daha rahatdır. Yenə də dörd günəş bir deyil. Qız birdən darıxdı, çiyninə ağır daşlar qoydu və yeni bədənini məşq edərək qaçmağa getdi. Sonra daşları qaldırıb ağaclara ayaqları, dizləri, əlləri, dirsəkləri və başı ilə vurmağa başladı. O, bağlarını gücləndirməyə çalışdı və daşların arasından asılı olaraq yarıqlar etdi. Bağlar yaxşı itaət edirdi, amma ağrı hələ də hiss olunurdu, görünür, yeni bədən inkişaf etmədi.
  Qız üç yüz dəfə ağırlıqlarla qarın əzələlərini sıxdı, sonra əlləri üzərində yeridi və salto etdi. Bundan sonra Mirabela texnikaları emal etməyə başladı. O, əzalarının uğurlu döyüşmək üçün kifayət qədər dolğun olmadığını aşkar etdi. Ağaclara bir sıra zərbələrdən sonra baldırım, dirsəklərim, alnım və başımın yuxarı hissəsi çox şişdi. Daha asan etmək üçün onları suya batırmalı oldum. Üstəlik, ayağımdakı kupalar da cırılmışdı. Qız qərar verdi: qoy çılpaq ayaqları buna öyrəşsin, bu halda ayaq daha qabalaşarsa, daha güclü və sərtləşəcəkdir. Bədənini yaxşıca pompalayan Mirabela qərar verdi:
  - Robinsondan nümunə götürsək, ev tiksək, bu, mənə yaraşmaz, bu qədər vaxt sərf edə bilmərəm. Özünüzü piroqa çevirməli və mümkün qədər tez buradan uzaqlaşmalısınız.
  Deyiləndən tez deyil! Qız üzüm bağlayıb daş balta düzəltdi və uyğun ağac axtarmağa başladı. Skelet olduqca böyük idi, təxminən əlli kvadrat kilometr idi. Kifayət qədər xammal var idi və iş qızı qorxutmadı.
  Mirabela hər ehtimala qarşı beş balta düzəltdi və yanılmadı. İş amansız oldu, hərdən bərk daşları doğramaq, qabıqları doğramaq lazım gəlirdi. Qız uzun müddət əsəbləşdi, amma yorulmaz görünürdü. Bu planetdə günlər uzun, gecə isə çox qısa idi. Bir neçə dəfə tər töküb özünü meyvə ilə təravətləndirən qız doğrayıb doğrayıb. Nəhayət, ağac yıxıldı və Mirabela yorğun halda yumşaq çalıya batdı. O, həqiqətən yatmaq istəyirdi. O, əvvəllər heç yatmırdı, amma indi bu amansız hisslə mübarizə aparmalı idi. Həm də ayaqlarım titrəyir.
  - Kaş qarışqalar olmasaydı! - qız inilti ilə dedi. Hər ehtimala qarşı, bütün yanaşmaları araşdırdıqdan və təhlükəsiz olduğuna əmin olduqdan sonra o, əsnədi.
  - Nə! Sağ ol! - Qızın gözləri dərhal bağlandı.
  Onun xəyalı həmişə olduğu kimi möhtəşəm idi (baxmayaraq ki, hər zaman olduğu kimi, bu, həmişə möhtəşəm olduğunu bilmədiyin bir şeyi yaşamağın alleqoriyasıdır!), genişmiqyaslı kosmik döyüşü təsəvvür edirdi.
  Müqəddəs Rusiya həlledici döyüşə hazırlaşırdı. Düşmən tərəfində: üstünlük hələ də çox böyükdür, yəni hər hansı bir nüans rol oynayacaqdır. Düşmənin heç vaxt bir ərazidə bu qədər çox qüvvəsi olmayıb, ona görə də hər qız və oğlan müqavimət mexanizminin bir hissəsi olmalı idi.
  Almaz Qapını çərçivəyə salan ulduzların orbitlərində (adın özü Mirabellenin yaddaşında yanırdı) müdafiə təkmilləşdirilir, hər şey yazda pətək kimi fırlanırdı.
  Döyüşçü üçün adi bir mənzərə yuxuya getdi, hətta ona elə gəldi ki, bunu artıq haradasa görüb.
  Orbital doklar tam gücü ilə işləyirdi, böyük artilleriya stansiyalarından tutmuş mini minalara qədər əllərindən gələni etdilər. Raket platformaları da yerləşdirildi, sehrbazlar onların ətrafında gəzir, ovsunlar pıçıldayır, torpedaları ovsunlayırdılar.
  İksir havada uçan elektronika ilə doldurulmuş xüsusi dairəvi sobalarda dəmlənirdi. Sehrli təsirini artırmaq üçün elflər və digər canlılar hiperplazmik sürətlənmə ilə xüsusi kostyumlardan istifadə etdilər. Eyni zamanda, kosmosu təhrif edən emitentlər gətirildi, onlar stasionar asteroidlərin kəməri yaxınlığında pusquya salınmalı idilər. Kainatın müxtəlif yerlərindən olan sehrbazlar da emitentlərin ətrafında gəzirdilər, lakin əsasən elflər. Onlar mühəndis heyətinə təsirini artırmağa və müdafiəni dərindən gücləndirərək kamuflyaj sahəsini bağlamağa kömək etdilər.
  Müqəddəs Ruslar eyni zamanda müdafiə elastikliyini verməyə çalışdılar ki, xətlər ilk toxunuşda qırılmasın. Bunun üçün lazımi anda böyük bir qrupu dərhal hərəkət etdirə bilən xüsusi alt kosmos çökmələrindən istifadə edildi.
  Müvəqqəti qərargah "Sevgi" planetində yerləşirdi, o, sistemdə ən əlverişli mövqe tuturdu. Bundan əlavə, planetin özü o qədər möhkəm və elastik materialdan ibarət idi ki, hətta termal bombardman zamanı belə çökməməli idi. Ulduz gəmisinin hərəkətli platformasına yerləşdirildi və hər an hərəkət edə bilirdi, üstəlik, onu dərhal məhv edilməsinə və əmrləri dinləməsinə mane olan cırıq kosmos sahəsi ilə örtülmüşdür.
  Qərargahın çox hissəsinin yerləşdiyi şəhərin özü yerin dərinliyinə getdi. Lakin ondan siqnallar gəldi. Qərargahın ulduz gəmisi hərəkət etməyə davam etdi, bu halda o, sıfır fazaya atıla bilərdi.
  Hipermarşal Georgi Konstantinoviç Jukov orada idi, bir çox komandirlər onların yerinə holoqramlar göndərdilər. Onlar milyonlarla dünya donanmasının nəhəng pəncəsinə qarşı çıxmaq üçün müxtəlif sxemlər hazırladılar. Düşməni zəiflətmək və qırmaq lazım idi.
  Georgi Konstantinoviç Jukov zərbəni müzakirə edərkən qarşısında bir şəkil göründü və yerdən xallı kostyumda şən bir oğlan böyüdü.
  - Əzilən sizsiniz? Böyük akademik, mən səni gözləmirdim!
  Oğlan mehriban gülümsəyərək cavab verdi:
  - Bu mənim sehrli fotonumdur! Ancaq bu mənimlə eynidir. Alim şəxsən qoşunlara komandanlıq etməlidir, nəinki yeni silahlar icad etməlidir. Ulduz Döyüşlərinin xüsusiyyətlərini nəzərə alaraq, aşağıdakı taktikaları təklif edirəm. Biz sıx sıxılmış yay kimiyik. "Akademik oğlan saqqızı tüpürdü, o, qabarcıq kimi şişirdi, cazibə qüvvəsi-vakuum emitentini çıxardı və gücü yoxladı. - Təzyiq əvvəlcə minimal olacaq, sonra getdikcə artacaq! Suyu sıxmağa çalışın, bunun oxşar proses olduğunu görəcəksiniz!
  - Çox sıxsanız, hidrogen nüvələrinin kortəbii birləşməsi prosesi baş verəcək: bomba olacaq! Georgi Jukov dərsi əzbərləmiş şagird kimi cavab verdi. Nataşanın güclü, lakin incə qadın əli qucağına uzanmışdı. Gözəl bir qız dünyada səkkiz yüz ildən çox yaşadı və oğlanla müqayisədə (yalnız uşaq görünüşü ilə də olsa) özünü çox yaşlı hiss etdi. Ancaq məbədləri boz saçlara toxunan Jukov (marşal on altı yaşlı bir oğlanın "imperiya üçün standart" görünüşünü almaq istəmədi ) ona daha uyğun idi.
  - Mən bunu bilirəm! Ancaq bulaqla bənzətmə çox bayağıdır. Biz ultra-yarım kosmos sahəsini inkişaf etdiririk. Artıq heç nə ilə nüfuz edə bilməz, bir istiqamətdə hərəkət etsəniz, mütləq qorunma. Bu, kiber-qılınc kostyumuna bənzəyir, bir tərəfdən mobildir, digər tərəfdən isə keçilməz qayadır. Həmçinin daha kiçik miqyasda yarım kosmos sahəsinin həyata keçirilməsi.
  Jukov ciddi bir baxışla dedi, əslində nə danışdığını başa düşmədi. Baş hakim Nataşa Juravleva təklif etdi:
  - Bizim hesablamamız əsas döyüşün mobil ulduz gəmiləri və planetar müdafiə vasitələrinin bir-birini əhatə edərək qarşılıqlı əlaqədə ola bildiyi zaman baş verəcəyinə əsaslanır. Qüvvələr balansı olacaq.
  - Super xokkey! - Akademik oğlan ovucunu qaldırıb qızın yanağına bir sillə vurdu. - İncə dəriniz var, hansı kremdən istifadə edirsiniz?
  - "Petuniya" elm ağası.
  - Hiperkvazar! - Əzilən super uşaq ulduzlu səmanın nəhəng həcmli holoqramına baxdı. Mən zehni olaraq ehtiyatlarımı hesabladım.
  - Deyəsən, düşmən nə toplaya bildisə, hamısını toplayıb, bizdən iki qat yarım çoxdur. Sehrbazları saymasaq. Ciddi problemləri olan çox çətin mübarizə olacaq. - Juravlevanın qarğıdalı mavi gözlərini yuvarladığına baxdım. - Çox sıx olacaq!
  Jukov sərt cavab verdi:
  - Moskva uğrunda döyüş zamanı düşmənin daha çox piyada qoşunu var idi, onun qoşunları daha keyfiyyətli, texnika baxımından əhəmiyyətli üstünlüyə malik idi və biz qalib gəldik!
  - Çünki düşmən qışa hazır deyildi! - Akademik onun sözünü kəsdi.
  -Hava şəraiti hər iki orduya eyni dərəcədə təsir edir. Düzdür, Rusiya sərt iqlimə daha çox öyrəşib. - Jukov susdu.
  Akademik sevinclə dedi:
  - Texnomagika məsələlərində isə düşmənə xoşagəlməz sürpriz hazırladım. Düzdür, onu dərhal tətbiq etmək olmaz, əvvəlcə milyardlar ölməli, məkan ağrı və iztirabla dolmalıdır.
  - Qəribə sehr? - Nataşa dedi. - Qətldən və başqalarının əzabından qidalanmaq!
  - Bu ifrat haldır! Uzun müddət çalışdım, şər və məhvin hiperakkumulyatorunu yaratdım. Ancaq müharibədə bütün vasitələr yaxşıdır. Xüsusən də düşmən qeyri-adi güclüdürsə. Düşmənin bu qədər böyük üstünlüyə malik olması və bizim günahımız olması mən şəxsi məsuliyyəti öz üzərimdən götürmürəm. Savadlı insan və strateq kimi o, özünə qarşı koalisiya yaradılmasına imkan verməyərək daha çox diplomatik qabiliyyət nümayiş etdirməli idi. Və təbii ki, öz imperiyasını qurdu.
  Jukov başını tərpətdi:
  - Diplomatiya ilə məşğul olan uşaq cəfəngiyyatdır! Danışıqlar və intriqalar təcrübəli kişilər tərəfindən toxunmalıdır.
  - Bir neçə əsrdir ki, uşaq ağlım var və bu, mənə kəşflər etməyə imkan verir! - Oğlan üçlü dil göstərdi. - Axı uşağın dünyaya bənzərsiz baxışı var!
  Nataşa Juravleva uzaq məsafəli kəşfiyyata nəzarət edən qız Mariya Smetanikovadan soruşdu:
  - Niyə düşmən koalisiyasını parçalaya bilmədik? Böyük Rusiyanın bu cinayət imperiyası?
  O, avtomatik olaraq cavab verdi:
  - Çox ümumi maraqlar birləşdi, üstəlik, sakinlərimiz bir neçə dəfə axmaqcasına ortaya çıxdı. Sanki güclü biri onları təhvil verib. Güclü sehrin qarşıdurması göz qabağındadır.
  Akademik oğlan şübhələndi:
  - Sehrli əks hərəkət, məsuliyyətdən yayınmağın ən ümumi yolu. Cadu bir az günahlandırır. Ancaq bu sizi cəzadan xilas etməyəcək. Buna görə də, bunun üçün artan çətinliklə bir maneə kursundan keçəcəksiniz.
  Razılaşmaq!
  - Bəli, ustad! Ən azı min dəfə!
  - Bu qədər ucuz başa gəldiyinizi düşünməyin, növbəti dəfə sizə beyindəki bütün mənfi xatirələri və fobiyaları aktivləşdirən və müsbət olanları bloklayan hiper-radiasiyaya məruz qalmağı əmr edəcəm. Bu halda, balaca, cəhənnəmdən və kiber-yeraltı dünyasından daha pis bir şeyin olduğunu biləcəksən!
  Mariya Smetanikova qışqırdı:
  - Döyüşdə məğlub olmaqdan daha pis cəhənnəm yoxdur! Ən böyük dərd, Vətənin əziyyət çəkdiyi zamandır! Bədənin işgəncəsi xırda şeydir - ruhun işgəncəsi dəhşətlidir!
  Georgi Jukov qəfildən sözünü kəsdi:
  - Pafosdan xoşum gəlmir. Mənə çılpaq faktlar və məlumatlar lazımdır. Gəlin buna nəzər salaq. Müharibə zamanı bu mənə tez-tez kömək edirdi.
  Müxtəlif kosmik sistemlərin çoxsaylı holoqramları bir-birinin üzərinə qoyulmuşdu. Elektronika, texnoloji qruplar, çoxsaylı kəşfiyyat xidmətləri, eləcə də qərargahın ətinə daxil edilmiş gizli agentlər vasitəsilə. Bütün bu məlumatlar kompüterlər vasitəsilə süzülmüş və şəkillərlə birlikdə təqdim edilmişdir. Çoxrəngli şəkillər sahələri doldurdu və hiperplazmik prosessor optimal müdafiə taktikalarını tövsiyə edərək əmrlər verdi!
  Oğlan fəlsəfi şəkildə dedi:
  - Ən maraqlı teatr hərbi əməliyyatlar teatrıdır, lakin giriş haqqı həddindən artıq yüksəkdir!
  Nataşa əlavə etdi:
  - Amma hərbi əməliyyatlar teatrında göz yaşları həmişə realdır və hər bir hərəkət həyat dərsidir!
  - Zəiflərin atladığı, güclülərin isə səbirsizliklə gözlədiyi dərs.
  Kompüter mesaj göndərdi:
  - Böyük Rusiya kainatının dünyalarından PIR sinifinin on iki min beş yüz iyirmi kreyser, habelə bir milyon, iki yüz min üç yüz freqat, beş yüz min kompov, üç milyon üç yüz qırx min briqantin, altı min. döyüş gəmiləri, dörd min döyüş gəmisi.
  Jukov sözünü kəsdi:
  - Tezliklə nudizmi bitirəcəksiniz? Doqquz yüz qırx dörd kosmik gəmi, hər birində iyirmi iki min fırtına əsgəri var. Bundan əlavə, növbəti uçuşla göyərtəsində dəniz quldurları və muzdlular olan çoxsaylı (milyonlarla!) desant gəmiləri gəldi. Onların arasında əfsanəvi kosmik qorxulu "Vəhşi məhv" də var.
  Jukov sözünü kəsdi:
  - Heyrət! Vay! Bu, sadəcə olaraq, bir ulduz mamontudur; o, bir anda dörddə bir milyard kosmik gəmini sığdıra bilər.
  Mariya qeyd etdi:
  - Amma belə gəmilərin xərcləri böyükdür, tək tədarük elədir ki, sən xarab olacaqsan. Ağ mələk və onun qəhrəmanları kimi təxribatçıların sayəsində düşməni az da olsa bərabərləşdirdilər.
  - Bu, şübhəsiz ki, şanslarımızı artırır.
  Kosmik Elm İmperatoru: baxmağa davam etdi və nəhənglərin flaqman ultra döyüş gəmilərinin holoqramları vurğulandı. Kosmik gəmilər çox güclü, damcı formalı, toplarla çivilənmiş, hər biri Everestdən bir qədər kiçik ölçülüdür. Bu canavarların əlli beşi var, sadəcə ultra döyüş gəmiləri də var, həm də nəhəng. Beş min, dörd yüz səksən beş kilometr uzunluğunda olan flaqman isə qorxu və hörmət yaradır. Bir neçə milyard əsgər və bir neçə on milyard robotdan ibarət ekipajı olan böyük bir canavar .
  Məsələn, qəribə adı olan "Mouse" flaqmanını götürək. Müxtəlif diapazonlarda emitentləri olan tamamilə müasir maşın. Qravitasiya-vakuum silahı bir planeti və ya hətta ulduzu orbitdən çıxarmağa qadirdir. Kosmosu sıxır və bir çox gəmiləri əzir. Güclü bir silah, lakin kifayət qədər sürətli deyil. Bununla belə, belə bir kosmik gəminin əsas çatışmazlığı onun həddindən artıq qiymətidir. Və o, yöndəmsizdir və diqqətsiz hərəkət edə bilmir.
  Jukov göstəriş verir:
  - Və yenə də onu məhv etmək olar! Xüsusilə belə nəhənglərə qarşı xüsusi raketlərimiz var.
  Kompüter elan etdi:
  - Xaotik kod dəyişikliyi indi baş verdi.
  Alim oğlan gözünü qırparaq:
  - Ağılla icad edilmişdir, bir tərəfdən xaosdur və sadəcə nizamlı deyil, xaotik şəkildə dəyişir. Sxemimizi telefon dinləmələrinə daxil etsək belə, onlar ancaq bir sıra odlu xətlər görəcəklər. Və rabitə sistemi virus tərəfindən məhv edilə bilməz, çoxlu təkrarlama var.
  - Və əgər kompüterin özü səhv olarsa və çoxlu kodlar varsa...
  - İkiqat kod işləyəcək! Xeyr, burada hər şey hesablanır! Təkrarlama sisteminin özü dəfələrlə təkrarlanır. - Akademik oğlanın gözləri parıldadı. - Ancaq siz sxemə körpə əjdahanı soxaraq düşmən kodlarını pozmağa çalışmadınız.
  Maria cavab verdi:
  - Sistemə daxil olmadan məlumatları yükləməyə imkan verən bir nou-hau var. İstəsən, səni onunla tanış edərəm.
  Akademik oğlan yellədi:
  - Deməli, mən özüm fikirləşmişəm. Bu bioplazma analizatorudur. Onun köməyi ilə siz düşüncə məsafəsində oxuya bilərsiniz. Və hətta keçmişdə nə düşündüyünüzü öyrənin. - Oğlan gülümsədi - Yalnız dar düşüncəli adam düşünə bilər ki, uşaqlıqda kəşflər etmək olmaz. Başına alma düşəndə həmin Nyuton hələ məktəbli idi və mən obyektiv zamanda beş yüz əlli il yaşadım! Ancaq uşaqlıq anlayışını saxladı.
  Qızlar gülümsədi:
  - Qəhrəmanın yaşı yoxdur! Gənc şərab daha canlandırıcıdır!
  Elm İmperatoru Ağ Mələklə holoqramı yandırdı. Başqa bir kainatdan işə götürülən təmiz hiperplazmadan ibarət inoqalakt . Çox təcrübəli, əslində eyni yaşda, həm də uşağın reallığı qavrayışı ilə. (Daha ağıllı və yaşlı olanlar belə bir macəraya qarışmaq istəmirlər) döyüşün həcmli qeydini göstərdi. Eyni zamanda, holoqrafik proyeksiyada karvanları göstərən bir neçə rəngli qurdlar çıxdı. Onların üzərində sanki məşəldən alov yanırdı. Tutacaqları əzərək sürtdü.
  - Mən öz sərəncamımla Ağ Mələyə ikiulduzlu general titulu verirəm. Georgiyə niyə baxırsan, mənim belə haqqım var!
  Jukov cavab verdi:
  - Bəli, etiraz etmirəm!
  Akademik rəngini gözqamaşdıran maviyə dəyişdi:
  - Elə də olsun. Mənə elə gəlir ki, bu hiperboy tezliklə marşala çevriləcək.Ümumiyyətlə, başqa dünyaların nümayəndələrini rəhbər vəzifələrə daha aktiv şəkildə irəli sürmək lazımdır!
  Nataşa razılaşdı:
  - Bir şərtlə ki, bacarsınlar! Amma bizim uşaqlar əmr etməyi də bilirlər!
  - İnsanlar üçün müharibə genetik səviyyədə daha təbiidir. Bu təbiətə xasdır. Başqa dünyaların sakinləri militarist ruhla o qədər də aşılmayıblar.
  Akademik təhlükəsizlik robotuna yan-yana nəzər saldı. Qəribədir ki, casus kibernetikanın sıralarında ola bilərdi. Qərargahda robotun dəyişdirildiyi və məlumatı yükləyərək kosmos quldurlarına ötürdüyü məşhur bir hadisə var. Canlı fərdlərdən şübhələnərək sızıntı dərhal aşkar edilməyib. Bundan sonra kibernetika əlavə sınaqdan keçməyə başladı.
  Söhbət zamanı digər qızlar yalnız işlərinə lazım olan məlumatları eşidir və alırdılar. Akademik oğlan və məşhur hipermarşal Jukovdan başqa heç kim tam mənzərəni bilmirdi!
  Ümumiyyətlə, ən maraqlısı fərq etdikdə minimum bilik və diqqətli nəzarət casusluğa qarşı bir zəmanətdir. Georgi Jukov özü bütün komandirləri meqabioskanerlə yoxlamaq qərarına gəlib.
  - Böyük Rusiya ərazisindəki Ağ Primorye planetində üsyan başladı. - Kompüter xəbər verdi. Üsyançılar bir neçə kazarmanı dağıtdılar və paytaxtın yarısını ələ keçirdilər. Döyüşlər və çoxlu mülki itkilər var. Məlumat təsdiqlənir!
  Mariya bildirdi:
  - Bu, bizim iştirakımız olmadan deyil. Yerli liderlərdən bəziləri planetə nəzarəti verəcəyini vəd edərək öz tərəflərinə keçdilər. Ümumiyyətlə, vəd üzərində kəşfiyyat kürsüdəki kimidir. Üstəlik, hər şeyi elə təqdim etmək vacibdir ki, bizə inansınlar. Və çox vaxt yaltaqlığa inanırlar. Xüsusən də hansısa axmaq yerli padşahı Allahla müqayisə etsəniz!
  - İnsanın əxlaqı nə qədər aşağıdırsa, o qədər yüksəlmək istəyir! Bəlkə bu, bir neçə Böyük Rusiya ulduz gəmisinin diqqətini yayındıracaq! - Akademik oğlan: o qədər də optimist deyildi. Ancaq, qızlar, dələdən bir az süd istərdinizmi? Bu qanadlı sincablar camış boydadır və sığın kimi buynuzlara malikdir. Ləzzətli dad və milyardlarla müxtəlif bitki növləri ilə xüsusi çəmənliklərdə otarılır.
  - Təqaüdünüzdən bir qurtum içək. Süd uşaqlar üçün faydalıdır! - Jukov sataşdı.
  Akademik oğlan qaşlarını çatdı, zəka baxımından Yaradanla demək olar ki, bərabər olan Əzilmə, onun sadəcə uşaq olduğunu xatırladanda xoşuna gəlmədi - zahirən də olsa. Cazibədar qızlar şəklində robot ofisiantlar: arılardan buxarlanan süd gətirdilər. O, həmçinin yeməli almaz kremi ilə səliqəli kəsilmiş meyvə "tortu" ilə gəldi. Oğlan məmnuniyyətlə qəlyanaltı yedi, qızlar onunla yemək yedilər. Jukov soruşdu:
  - Mənə daha yaxşı xurma şərabı və təbii ət ver.
  Maria cavab verdi:
  - Bizdə böyük komandir zövqü üçün hər şey var!
  - Bəs o Mirabela Snow White da döyüşəcək? - Georgi Jukov soruşdu.
  Bu sözlərdən Mirabela titrədi, o vaxta qədər yuxusunu sanki kənardan seyr edirdi. Yaxşı, vizyondan nə götürə bilərsiniz! Və sonra məlum olur ki, onu tanıyırlar!
  - Əlbəttə! - Nataşa cavab verdi: "O və dostları sadəcə olaraq istənilən kosmik döyüşün bəzəyidir." Onun özünəməxsus qeyri-adi qabiliyyətləri var. .
  Akademik oğlan təklif etdi:
  - Ona ən müasir, ən yeni tetralet verin. Qoy içəri girsin! Onun köməyi ilə siz müasir texnologiyanın imkanlarını daha yaxşı başa düşə biləcəksiniz.
  - Pis fikir deyil, əlahəzrət, amma Mirabela kifayət qədər təcrübəli deyil və ən yeni modeli sınaqdan keçirsə, qızın problemi ola bilər.
  - Nəzarətdəki fərq o qədər də böyük deyil, eyni telepatiya, sadəcə sehrlə gücləndirilir. Əminəm ki, o, bunun öhdəsindən gələ bilər!
  Mariya bildirdi:
  - Mirabela çox mobil beyinə malikdir və tez öyrənir. Ümumiyyətlə, belə bir qızımla fəxr edərdim. Xüsusi genetik seçimdən keçmədən o, hakim milyona girə bilmədi. İmperatriçənin özündən belə mühüm tapşırığı almaq... Şübhəsiz ki, böyük istedad.
  Georgi Jukov qeyd etdi:
  - İstedad yalnız böyük zəhmətlə çoxaldıqda dahi olur! Amma ümumilikdə mən bu yaşlı xanıma güvənirəm! (Ən yaxşı sovet marşalı status fərqini vurğulamaq üçün qəsdən özündən xeyli kiçik Mirabelanı qoca qadın adlandırmışdı.) - Döyüşdən sonra onu mükafatlandırıb heç olmasa kapitan edəcəyəm.
  Maria şərh etdi:
  - Körpənin ölmə riski var. Bəlkə də onu arxa cəbhəyə göndərmək daha yaxşıdır. Axı belə müharibə zamanı kütləvi itkilər qaçılmazdır və bu halda tapşırığı kim yerinə yetirəcək?
  Georgi Konstantinoviç Jukov başını buladı:
  - Çətin ki, onun özü də buna razı olsun. Harri olduqca cəsarətlidir. İndi yenidən strukturlaşma təşkil edək. Yeri gəlmişkən, yazılmamış cəngavər qaydalarına görə, döyüş iki tək oturacaqlı tetraplanla başlamalıdır. Hər kəs öz bir nömrəli asını seçəcək. Mən öz növbəmdə Qılıncdaşıyan Ruslanı əsas döyüşçü etməyi təklif edirəm, bu, güclü addım olardı!
  Nataşa sakitcə etiraz etdi:
  - Hələ oğlandır, cəmi on dörd yaşı var.
  - Mən qızam? Axı, bu, həqiqətən də donanmamızın ən yaxşı acesidir, o, güclü döyüşçüləri və döyüşçüləri öldürdü! - Jukov barmaqlarını geniş açıb. "Yoxsa siz mənim döyüşün nəticəsini proqnozlaşdırmaq qabiliyyətimə şübhə edirsiniz." Bir həftəyə Berlini aldım, İkinci Dünya Müharibəsinin ən güclü qalası!
  Nataşa öz fikrini bildirdi:
  - Daha təcrübəli əsgər göndərmək daha yaxşıdır. Əks halda problemlər yaşayacağıq. Birdən gözlənilməz hiylə.
  Hipermarşal Jukov etiraz etdi:
  - Ruslan çox ağıllıdır. Hər halda intuisiyam deyir ki, ona mərc etməliyəm.
  Akademik oğlan Jukovu dəstəklədi:
  - Bəli və bioplazmanın təhlili göstərir ki, o, qalib olmalıdır. Mən artıq mərcimi qoymuşam.
  Supermarşal Nataşa razılaşmağa məcbur oldu:
  - Biz belə arqumentlərə etiraz etmirik.
  Akademik oğlan südünü bitirdi, stəkanı uzunayaqlı qız fiquruna çevirib baş əydi.
  - Diqqətinizə görə təşəkkür edirəm! - İnsanın yaratdığı qız arıq ayaqlarını yuxarı ataraq oxumağa başladı və üstündə robot rəssamlar və sirk ifaçıları da daxil olmaqla holoqramlar yandı. Bütün tamaşaya qoyulan adi bir şüşə. Qızlar və avqust xanım qısa müddətə heyran qaldılar:
  - İşə get! - imperator əmr etdi.
  
  Bu vaxt Maria Snow White (yuxularda belə ani dəyişikliklər günün qaydasıdır) dostları ilə birlikdə daha bir manevr edirdi. Mariya və cavan elf sehrbazı (mələyə oxşayan buruq, qızıl saçlı oğlan) bir cütlükdə birlikdə hərəkət etdilər. Onlara mənfi minus üçdə bir boşluqda hərəkət üçün uyğunlaşdırılmış iki xüsusi tetralet verildi. Döyüşçülər "Tsunami" adlanırdı - 9. Bundan əlavə, onların telepatik nəzarəti, daha doğrusu, effektivliyi: sehrli şəkildə artırıldı.
  Qız buna tezliklə əmin oldu. Buna görə də arxaya dönməyə çalışdım, bir atış etdim və dərhal sistemin xaricinə çıxdım. Daha təcrübəli elf sehrbazı Tserrik onu qabaqladı və xəbərdarlıq etdi:
  - Dərslərinizi xatırlayın, düşüncənizi nizamlayın, indi biz döyüş trans vəziyyətinə girəcəyik, düşüncə daralacaq və eyni zamanda genişlənəcək. Hiperplazmatik beynin əlavə bölmələri birləşdiriləcək. Bütün hiper və ultra fotonlar işə başlasa nə olacağını təsəvvür edin.
  - Fayllar çox qızacaq! - Mirabel cavab verdi.
  - Əgər kənar adam, məsələn, isti oğlan haqqında düşünürsənsə, bəli! İndi təhsilimizə davam edək! Yeri gəlmişkən, bu, sizə ilk dəfə deyil ki, xəbərdarlıq edirəm: qaşlarınızı tərpətməyin və ya alnınızı tərpətməyin, bu, yalnız sizə mane olur.
  - Bəli! Mən süründüm! Sadəcə, bəzən mənə elə gəlir ki, bədən adi bir zülala çevrilib - Qız büküldü, tetraletin şezlonqunun rahat formasına baxmayaraq, ağrılı şəkildə arxasına yuvarlanmaq istədi.
  - Manevri təkrarlayın!
  Ulduzlar qızın gözünün önündə parladı. Mirabela ətrafında nəqliyyat: qəribə bir şəkildə yavaşladı. Adətən Tserrikin dildə tələffüz etdiyi sözlər ləng görünürdü və səsin özü çox alçaq, cəlbedici idi. Elf sehrbazı daha sürətli danışmağa başlasa da, tetraletin sürətli uçuşu belə hamar sürüşməyə çevrildi.
  - Transdasan! - Tserrik vəziyyətini izah etdi. - Heç nəyə təəccüblənməyin, amma yeni imkanlardan yararlanmağı öyrənin. Baxın, kosmosda holoqramlar yanıb-sönür. Bunlar kosmik döyüş üçün təlim modelləridir. Elə isə qızım, hücuma başla.
  Mirabela bunu etdi. İndiyə qədər bu təlim idi, lakin çox həyati və real idi. Qız nəinki döyüşdü, həm də bundan həzz aldı - döyüşün gedişatından məəttəl qaldı.
  Bu, bir növ məhv palitrası idi. Mirabela üzür və yüksəlirdi. Və holoqramlar olduqca real şəkildə fraqmentlərə səpələnmişdir.
  Tserrik onun yanında döyüşürdü. Sehrbaz bir neçə zərbə aldı, amma Mirabel, əksinə, cızıq almadı.
  Tserrik təbəssümlə oxudu:
  - Bu qaynar döyüşdə yeni başlayanlar xoşbəxt olsun! Yalnız eynək taxmayın!
  "Möhkəm müdafiədə təcrübəm var, çünki milyonlar arasından seçilməyim əbəs yerə deyildi və siz də əksər elflər kimi çox emosionalsınız və buna görə də döyüş zamanı özünüzə nəzarəti itirirsiniz."
  Mirabela başqa bir "ağcaqanad" öldürərək tetralet yerləşdirdi. O, hətta oxumağa başladı:
  - Biz kainatda müharibə edirik! Ölüm şüasına baxmayaq! Yanvar və ya İyul mübarək! Gəlin məxluqlara bir az istilik verək!
  Nataşa isə rəfiqəsi ilə danışıqlar aparırdı. Döyüş sahəsinə çatan qız özünü oğurlanmış taksidə taparaq qeyri-adi bir qarışıqlığa düşdü. Həm də çox maraqlı bir bağlama. Oğru tutulub, gözəli isə müvəqqəti saxlayıb. Hər şey yaxşı olardı, amma nəticədə dostum üç mismarını sındırdı. Bu, bir qadın üçün böyük faciədir, çox uğultu və inilti. Başqa bir problem Loki faunası hardasa yoxa çıxması idi. Bu, onsuz da problemdir, əgər o, həqiqətən də casusdursa, necə olacaq? Doğum evində vampir kimi yoxa çıxdı. Məşqdən sonra Mirabela müvəqqəti olaraq transından çıxdı və başını çevirməyə başladı, yaxşı, heç nə itirməmişdi.
  Blobasterlərdən birini xatırladım, həm də kosmik döyüşün müqəddiməsi, əsgərlər keçmişi xatırlayır, bir-birləri ilə son dərəcə səmimidirlər. Bilmirəm, Mirabela heç kimə canını vermək istəmirdi. Digər tərəfdən o, etiraz etməsə də, seçilmiş milyondan dostlarını yenidən görməkdən şad olardı. Sadəcə görmək üçün deyil, danışmaq, müharibə və həyat haqqında təəssüratları danışmaq üçün. Qəribədir ki, hakim elita ilə məşq etməyimdən bu qədər az vaxt keçdiyinə heç vaxt inanmazdım. Son günlər onun başına nə qədər hadisə gəldi, bəziləri onlarla həyat üçün kifayətdir. Uşaq dünyaya gətirmək gözəl olardı, amma oğlu artıq inkubatorda böyüməlidir. Maraqlıdır ki, uşaqları ana bətnində deyil, kompüterdən çıxarıb, o qədər elektronlaşırlar. Xüsusi, sərin! Elə isə get qarnınla zəhmət çək, ey antik dövrün yazıq qadınları, içinizdə canlı bir bədənin necə hərəkət etdiyini hiss etmək nə qədər ağrılıdır. Brr! Və mənim mədəm döyüşməyi çətinləşdirir, hamilə qadın döyüşçü deyil! Yeri gəlmişkən, Mirabelanın oğlu olacağına əmindirmi? - Müqəddəs Rusiya dünyasında həyat yaxşıdır, müharibə səbəbindən eyni zamanda çətindir.
  Bu fikirlərdən bezdin! Mirabela tetraplandan uçdu, ətrafında fırlandı, fikirləşdi ki, ətrafda nə qədər manyak və manyak var! Qadın və ya kişi olmayan hər şey ölüm maşınıdır! Lakin zorakılıq və müharibə cəlbedici dərəcədə şeytandır. Nə gözəl uşaqlar! Burada yenə də onların gözəlliyinə laqeyd baxa bilmir. Mən özümü əzələli, kişi ətinə qərq etmək istəyirəm. Baş od tutub yanır, şəhvətli arzular dəhşətli alovla yanır. Qız yenidən görüntülərdədir!
  Böyük Rusiya onilliklər, hətta əsrlər boyu döyüşür və müharibəyə hazırlaşır. Qoşunlar ilin sonundan sarsıdıcı zərbə üçün toplanmağa başladı. Müxtəlif növ ulduz gəmilərinin ümumi sayı on milyarddan çox olmuşdur. Yaxşı, yüz altmış milyarddan çox kiçik kosmik gəmi var idi. Bir çox trilyon ekipaj və hətta ən ağlasığmaz dizaynlı robotlar. Minlərlə illik müharibədə ilk dəfə bu qədər gəmi metaqalaktikada bir yerə toplaşdı. Flaqmanlar hətta ayrı bir planet kimi də səhv salına bilər. Sayca misli görünməmiş bütün bu qrup nəhəng bir süngər kimi resursları uddu. Minlərlə və milyonlarla parsekləri əhatə edən müxtəlif qalaktikalardan sonsuz təchizat gəmi karvanları axır.
  İmperatorlar əmr etdilər: bu, tamamilə cəngavər olmasa da, arxa rabitələrə basqın-çıxma, təxribat hücumlarının qədim taktikalarından istifadə edin. Vaxtilə bu cür taktikalar Napoleon və Hitlerin nəhəng, yaxşı təlim keçmiş ordularını məhv etmişdi. Eyni zamanda nəzərə almaq lazım idi ki, yerli əhali, bir qayda olaraq, Böyük Rusiya İmperiyalarının hakimiyyət orqanları və ya daha ibtidai dünyaların quldurları və yırtıcı hökmdarları tərəfindən sıxışdırılırdı. Eyni zamanda, hakimiyyətdəki dəyişikliklərlə ən yaxşısına ümid əlaqələndirildi. Bundan istifadə etmək də günah deyil, xüsusən də düşmən gözə dəymədən gəlmək istəyirsə. Canavar dəstələrinin taktikası, böyük qüvvələrlə döyüşlərdən qaçmaq, lakin gizli şəkildə sancmaq, böyük strategiyaların məntiqini pozmaq. Ağ mələk ordusunu bir neçə yerə böldü və daha kiçik karvanlara zərbə vurmağa başladı. Düşmən dəfələrlə örtüyü gücləndirdikdə, başqa bir kainatdan olan bir könüllü daha cəsarətli taktikalara qərar verdi. Onun planı, qrupun əsas təchizat anbarlarını, böyük bir ehtiyatı ehtiva edən qəhvəyi Antiqlobalist sferaya hücum etmək idi. Həmişə olduğu kimi, təşəbbüskar Ağ Mələk iki qıza bir qədər köhnəlmiş olsa belə, parolu deşifrə etməyi və ibtidai müttəfiqlər dünyasından daha bir gücləndirmə adı altında qanuni şəkildə gəlməyi əmr etdi. Bu məqsədlə ulduz gəmilərinin forması bir qədər dəyişdirilib və kamuflyaj tətbiq edilib. Ağ mələyin özü özünü kiçik bir vulkana bənzədib, kötüklə simbiozda! O, bir neçə kainatın dünyasından iki on milyonlarla dildə sərbəst danışırdı; onları öyrənmək çətin deyildi: beyinə dalğa və kimyəvi təsirlər və ümumi yaddaş. Ümumiyyətlə, Ağ Mələk nanotexnologiya olmadan tamamilə hər şeyi yadda saxlamağı bacarır, yeganə problem xatırlamaqdır.
  Onun xalq arasından olan köməkçisi Malvina özü əmin idi ki, qız və oğlanlar formalarını dəyişib, özlərini təbii aparsınlar, çünki aldatma sonradan üzə çıxsa, uğur şansı bir o qədər çox olar. Kainatdakı irqlərin əksəriyyəti forma baxımından insanlara bənzəyir, ona görə də istədiyiniz formanı vermək çətin deyil və digər dilləri bilmək, demək olar ki, körpəlikdən hiperplazma ilə qarışıq olan qızlar və oğlanlar üçün təlim proqramına daxildir. Yəni, demək olar ki, hər şey işlənmiş və təmin edilmişdir!
  Bununla birlikdə, Ağ Mələk tətil donanmasının bütün ulduz gəmilərinin şəkillərini skan etdi, onları kart indeksi ilə yoxladı - düşmən bir şeyin səhv olduğundan şübhələnməməlidir.
  Elf Udar-rokki də az tanınan bir planetdən olan sehrbaz kimi poza vermək qərarına gəldi. Əvvəlcə o, hətta trol olmaq istəyirdi, lakin bu böyük riskdir; trollar elflərdən çox fərqlidir. Onlar ətdən deyilsə, bioplazmik auranı belə açıq-aşkar saxta hiss edə bilərlər.
  Ağ mələk onun arqumentləri ilə razılaşdı:
  - Ümumiyyətlə, trollara nifrət edirəm, iy verirlər. Bir neçə oxşar məxluq qədim Yer kürəsini ziyarət etdi və özlərini çox mənfi olduqlarını sübut etdilər. O vaxtdan bəri dibində quru bir daş tapmaq daha asan oldu. mehriban və təmiz troldan daha çox.
  Udar-rocky cavab verdi:
  - Xeyirxahlıq nisbi anlayışdır. Konkret olaraq ona şamil olunarsa, hər kəs bunu yaxşı hesab edir. Və altruizm xüsusilə dəbdə deyil. Sən mənə verirsən, sənə deyirəm: bir növ əmtəə-pul münasibəti. Düzdür, növləri var...
  Ağ mələk elfin sözünü kəsdi:
  - Bir sözlə, prinsipin özü sizə aydındır. İndi Antiqlobalist sahəyə keçək.
  Başqa bir kainatdan olan bir könüllü özünü ağ əjdahaya minmiş kimi hiss etdi. Onun tabeliyində olan zərbə baltası inamla hədəfə doğru irəlilədi. Məxmərdən bir növ polad əlcək, çənəni sındırmağa qadir, lakin yumşaqlığı ilə valeh edir.
  Ağ mələk ovucunu necə qıdıqladıqlarını hiss edərək başındakı lava axınlarını sığalladı. Bu xoşdur və eyni zamanda tamamilə qeyri-adi bir şeydir, başınıza bir vulkan püskürür.
  - Kim özünü şlanq kimi göstərir, mən də möhtəşəm püskürmə kimi davranıram!
  Malvina gözlərini qıyıb dodaqlarını uzadaraq cavab olaraq dedi:
  - Sən sadəcə vulkan deyilsən, mənim üçün, amma mənim üçün müqəddəs kimisən! Yanan napalma tüpürdüm, amma sizin üçün taxıl ilə borsch bişirəcəyəm!
  Ağ mələk gülməyə başladı, böyük qığılcımların ölçülərindən kənara uçduğunu göstərərək, Krakatoa kimi gurladı.
  Gülüş və gülüş, amma yolda ilk kosmik patrulla qarşılaşdılar. Təxminən min ulduz gəmisi, o cümlədən üç ultra-döyüş gəmisi, layiqli bir planet ölçüsündə. Ağ mələk həyasızcasına hərəkət edərək gəmiləri kənara itələdi. Ancaq köməkçisi təsadüfən parolu sıfırladı və başqa bir kainatın nümayəndəsi burun səsi ilə dedi:
  - Böyük İmperatoru yavaşlatmağa cəsarət etmə. Yoxsa, sənə elə bir rüşvət verəcəyəm ki, dırnaqlarını başının arxasına atacaqsan. Hiperplazma altında yüz milyard ulduz gəmim var.
  Bu tipik bir blef idi, amma Ağ Mələk nə etdiyini bilirdi. Adətən, planet əhəmiyyətli bütün bu padşahlar blef etməyi, güclərini şişirtməyi və burunlarını yuxarı qaldırmağı sevirdilər. Bundan əlavə, həyasızlıq daha az şübhə doğurur. Doğrudan da, haqqın yoxdursa, niyə narahat olmalısan? Belə bir stereotip var ki, casus adətən sakit olur. Onları içəri buraxdılar və Ağ Mələk itaətkarlıqla çənəsini qıydı:
  - Ulduz qoşunlarında sifariş verin!
  Yol boyu daha səkkiz kordon keçdilər. Hər dəfə Ağ Mələk anti-qlobalist sferaya uçana qədər başqa bir zarafat etdi.
  Burada onları bir neçə on minlərlə iri gəmi və yüz minlərlə kiçik döyüşçüdən ibarət sədd qarşıladı. Həm də hiperplazma topları olan stansiyalar. Ağ mələk bir saniyə tərəddüd etdi, çünki bir şey olsa, oradan çıxa bilməyəcəklər. Lakin hiyləgər yad superfighter bir qədər sadəlövh, lakin sadəliyi ilə valehedici bir plan hazırladı. Qərara belə gəldi, düşmən özü ona kömək etsin. Bir sənətkarın toxunuşu ilə bunu diqqətlə edə bilsəniz, niyə üstün qüvvələrlə vuruşmalısınız (və möhkəmləndirmə çox tez gələcək).
  Hipersfer qalasının komendantı ilə əlaqə saxlayaraq, Ağ Mələk xoşbəxt bir sadəliyi təsvir etdi.
  Marşal-qubernator Hegg de Nnodd sadəcə bir yaxşı sövdələşmə etdi: o, dəyərsiz təkrar emal olunan məhsulların bir hissəsini qiymətli minerallar, həmçinin tetraplanlar və meqa-qrablar üçün ehtiyat hissələri kimi satmağı bacardı. Ehtiyat hissələri də nasaz idi. İndi uclarını suya salmaq lazım idi. İlk fikir ən sadə idi: kosmos quldurları ilə razılığa gəlmək. Lazımsız və hətta təhlükəli yükləri məhv etsinlər. Ancaq burada problemlər yarandı, çünki ulduz filibuster (əvvəllər bu cür sifarişləri emal edən) Sviatorosiyanın arxasında təxribat hərəkətləri etmək üçün çox pula işə götürüldü. Başqa bir tip Böyük Rusiyadan gələn ov dəstəsinə qaçdı və gəmisiz qaldı.Sonra baş katib: ayaqları olan məsaməli şalgam və çeynənmiş yarpaqlı dar başı (beyin mədədə yerləşirdi) təklif etdi:
  - Karvanı sərgərdan qara dəlik əmsin. Gəmilərin keçəcəyi marşrut boyunca elə iyrənc şeylər var.
  Heqq şübhə ilə qışqırdı:
  - Və siz düşünürsünüz ki, pilotlar o qədər boşdur ki, onlar kosmosun əyriliyini görməyəcəklər.
  - Naviqasiya alətləri zədələnəcək və trol sehrbazı starship komandasını məhv edəcək. Onlar özləri uçacaqlar. Yeri gəlmişkən, bu hətta cinayət olmayacaq; ulduz gəmiləri əbədi olaraq çuxurun mərkəzinə düşəcək. - xırıltı ilə cığıltı eşidildi.
  - Yaxşı, şalgam, sənin fikirlərin buxarda bişmiş şalgamdan daha sadədir! - Heqq oyuncaq kimi dedi.
  - Biz belə edəcəyik. Niyə sehrbazın etibarlı olduğuna ümid edirəm?
  - Çox rəng. Bizi özü tapdı!
  - Elə et!
  Belə asan bir fırıldaqdan sonra, trilyonlarla ciblərə ağırlıq verəndə əhval-ruhiyyə müsbət idi. Ağ mələk dərhal anladı ki, həmkarı ağılla aldadıb və indi əllərini ovuşdurur.
  - Ümumbəşəri aləmlərin hökmdarı olan Böyük İmperator de Shcha-schava sizə qələbə gətirdi.
  Hegg dərhal ayağa qalxdı, hətta kreslosundan tullandı.
  - Nə qələbə!
  - Yaxşı, bizim xüsusi sehrli artefaktlarımız var, sursatla birləşsə, partlayıcı güc yüz dəfə artacaq.
  "Yüz?" Heqq soruşdu.
  - Ən azı və daha çox artefakt varsa, iki yüzə qədər. Svyatorossia ordusu preonlara parçalanacaq!
  Hegg dişlərini qıcayaraq dişlərini qıcadı.
  - Bu halda biz tələsməliyik. Hiyləgər rəqiblər irəli çıxana qədər. Əks halda, bütün uğurları rus hipermarşal Aleksandr Suvorov öz üzərinə götürəcək. O, artıq Zyukova qarşı qüvvə toplayıb!
  - Əlbəttə, edəcək, cazibə dalğası kimi cəld hərəkət etməliyik, mənim vassallarım və robotlarım hər şeyi anbarlara çırpmağa hazırdır. Mən onu on beş fuhhota saxlamağı düşünürəm.
  Heqq təəccübləndi:
  - Çox sürətli?
  - Yeni sxemi aldım və mənim subyektlərim hazırlanır! Bir az səhv, böyük ləyaqət üçün və kvasara!
  Komendant bu hazırcavablığa görə hönkürdü:
  - Bəli, razıyam! Bu valideyn olmaq üçün ən yaxşı yoldur.
  - Deməli, gecikmə dəfnə oğurlayır, tələsmək uğur gətirir!
  - Mən başa düşmürəm ki, bizə dəfnə nə üçün lazımdır, bəlkə də onlar ultra-plutoniumdur, amma yenə də təşəkkür edirəm.
  - İnsanlarımız üçün anbarlara dərhal sərbəst giriş.
  İndi əsas o idi ki, qızlar dəqiq işləyir, bizi ruhdan salmasınlar. Svyatorossia ordusunun əsgərləri virtual simulyasiya proqramında məşqdən keçdilər, lakin həlledici anda onların əsəbləri sadəcə sındı.
  Ağ mələk özünü həyasız apardı və yadplanetlilərə çox qışqırdı. Bu, rus döyüşçülərini sakitləşdirməlidir, düşmən qorxulu deyil, çünki o, özünü qışqırmağa icazə verir. İndiyə qədər hər şey qaydasındadır. Düzdür, inoqalaktlardan biri yaltaqlanmağa çalışsa da, təkəbbürlü döyüşçü onu ifliclə vuraraq inildəməyə və seğirməyə məcbur etdi. Ağrı dəhşətli idi və rəngarəng paketin qalan hissəsi həyasız balacanın üstünlüyünü dərk edərək təslim oldu. Sonra hər şey sadə idi
  Yumoristik döyüş filminə əlavə olaraq, qızlar hətta partlayıcı və detonator yerləşdirərək əylənməyə icazə verdilər. Ümumiyyətlə, Mirabela ibtidai dünyaların pozucu təsirinin burada da təsir etdiyini düşünürdü. Svyatorossia-da belə sadə bir fırıldaq işləmədi, qəbul edilən qərarlarda çoxlu təkrarlama və ani bildiriş yox idi. Və yəqin ki, Böyük Rusiya da, yerlilər əmici deyillər. Və sonra belə səmimi körpə söhbəti baş verir. Mənə açıq cəfəngiyyatı xatırladır! Beləliklə, bir keçi pul qazanmaq istədi və pul əvəzinə qumbara aldı. İndi mən getməli idim. Yaxşı, sadədir!
  - İndi biz uçub bu fahişələrin üzərində vurucu gücümüzü sınayacağıq! - Ağ mələk dedi. "Bizim nə qədər güclü olduğumuzu, məhvin nümayişi olduğunu görəcəksiniz."
  Hegg razılaşdı:
  - Bu, ən yaxşı yoldur! Hər kəsə qeyri-adi gücünüzü göstərin.
  Komendant artıq təkmil silah satmaqla nə qədər qazanc əldə edə biləcəyini düşünürdü. Eyni zamanda, Heqqin inandığı kimi, ağılsız böyük imperatoru atmağa qərar verdi.
  Xüsusilə, müqəddəs ruslar onu məhv etsinlər. Biz onları xəbərdar etməliyik ki, onlar hücuma məruz qalırlar.
  Silahların nümayişi olmasa da, o qədər də inandırıcı olmayacaq. Yaxşı, onlar üçün heç nə təşkil etməyəcək! Bir az hiylə olacaq, olacaq!
  Ağ Mələyin komandanlığı altında donanma sürətlə yola düşdü. O, heç bir maneə ilə qarşılaşmadı və Elf Impact-Rocky belə qeyd etdi:
  - Xeyr, bu, hətta Hollivud da deyil. Bir atəş açmadan əsas təchizat mərkəzini məhv edin!
  - Bu, lazımsız risklərdən qaçmaq üçün hərbi rəhbərlik sənətidir. Əsl cərrah o kəsdir ki, mürəkkəb əməliyyatı gözədəyməz icra edə bilir!
  Detonatorlar işə düşəndə onların dəstəsi düşmən armadasından xeyli ayrıldı. Nəhəng hipersferi hiperplazmik qasırğa bürüdü. O, on milyardlarla düşmən əsgərinin dərhal yandığı davamlı alovlu parıltıya çevrildi.
  Udar-rokki pıçıldadı:
  - Ağıllı oğlansan, amma eyni zamanda amansızsan. Bir anda çoxlu düşməni məhv edin!
  - Və oğlan və qızlarımızın həyatını xilas edin! Onların yerində öldürülən bacınız və ya sevgiliniz olmasını istəməzdiniz. - Ağ mələk mini termopreon konfet bombasını çıxarıb dili ilə ləzzətlə yaladı, sonra ağzına atdı - Ya da bəlkə qanına, o qədər də heyfslənmir!
  - Niyə, axmaq oğlan, hamıya yazığım gəlir. Düşünürsən ki, düşmənin ruhu yoxdur, ya da şəhid olan əsgərlərin uşaqları ağlamır. Hamı ilə empati qurmağa başlayacaqsınız, ürəyiniz ağrıyacaq. Ancaq bu barədə danışmayacaqlar, əks halda Impact Rocky'nin qocaldığını və buna görə həddindən artıq sentimental olduğunu deyəcəklər.
  "Görünür, bizi çoxlu gəmilər təqib edirlər." Siz sürətləndirmək lazımdır!
  - Masa rənglənib, külə bürünüb! Hərbi ulduz gəmisi keçi deyil! - Qız oxudu.
  Artıq kifayət qədər yaxşı hərəkət etdiyiniz zaman təkmilləşdirmək asan deyil. Ancaq vaxtında müəyyən bir başlanğıc rol oynayır. Bundan əlavə, Svyatorossia ulduz gəmiləri hərəkət qabiliyyətinə görə düşməndən bir qədər üstün idi. Ulduz gəmilərinin patrulu xəttin kənarına atıldı. Onlardan əlli yeddi nəfər var idi. Ağ mələk buyurdu:
  - Atma, qoy yaxınlaşsın, sonra zəhlətökən milçək kimi hamınızı bir anda örtəcəyik.
  Düşmən də öldürmək üçün atəş açmağa tələsmirdi və sürətini itirmədən bir anda, bir salvoda "xidmət" edildi.
  - Yox, vuran da boksçudur, yıxan da!
  Və yenə də düşmən cinahlardan sıxışdırıldı. Mən seğirmək, çırpmaq və mürəkkəb manevrlər etməli idim. Və eyni zamanda itkilərə məruz qalır. Burada isə Svyatorossiya donanmasının əsas qüvvələri artıq yaxın idi. Düşmənə inamla əks hücuma keçdilər. Döyüş başlayıb. İbtidai dünyanın onlarla döyüş gəmisi dərhal parçalandı və toza çevrildi. Ancaq toqquşma təəccüblü dərəcədə qısa oldu. Böyük Rusiyanın müttəfiqlərinin ordusu sadəcə olaraq mövqelərini azad edərək geri çəkildi. Ağ mələyin belə deməyə bir səbəbi olacaq:
  "Döyüşmək lazım deyildi, bizi süpürgə ilə döydülər, heyf, amma çox toz qalxdı, asqırmaq istədim."
  Mirabel əslində asqırdı, çevrildi və dərhal oyandı. Böyük cırcırama antenaları ilə onun burun dəliklərini qıdıqlayır, kəpənək isə qanadları ilə onun əzilmiş, çılpaq dabanını sığallayırdı.
  - Yaxşı, mən cəfəngiyat xəyal etdim! Daha çox işləmək lazımdır! Vay, hətta yuxularımda da nəhayət həyatdan həzz ala bildiyim zaman qırğın xəyal edirəm.
  Qız od yandırdı, bunun üçün yay kimi bir şey düzəltdi və çubuğu fırlatmağa başladı. Yanğın tez bir zamanda budaqları və nisbətən qurumuş tikanlı budaqları bürüyüb. Qız piroqa vəhşilərin texnikalarını xatırladaraq dibini yandırmağa başladı. Bir neçə dəfə çılpaq ayaqlarını yandırdı, odun alovu və dörd günəşin istisi ağrılı ehtiraslı bir maddədə birləşdi: qızı çox tərlətdi. Mirabela bir neçə dəfə çaya girib. Bundan əlavə, tüstü gözlərdə ağrıya səbəb oldu, bədən yanmaqdan qaraldı. Qız bir neçə dəfə asqırdı. İş on saatdan çox davam etdi. Qız çox ac idi və adi tropik leysan gəldi. Su axınları yanğını söndürdü və az qala Mirabelleni isti axarlarla yuyub apardı. Ancaq gözəllik hətta xoşbəxt idi, şokolad bədəni yenidən təmizləndi.
  - Yox, deyəsən tort bir neçə gün sərf etməli olacaq.
  Təxminən iyirmi dəqiqə davam edən yağış kiçik axınlar buraxdı. Gölməçələrin arasından sıçrayan qız sahilə tərəf getdi. O, birdən yerli balıqları dadmaq istədi. Odu yenidən yandırmaq üçün zərrə qədər həvəs yox idi. Yüngül meh əsdi, ağaclar qıza xoş gəldin başını yelləyirdi. Əhval yüksəldi. Daş nizə ilə tamamilə çılpaq gözəllik özünü yerli kraliça kimi hiss edirdi. Yaxşı, köpəkbalığı ona yaxınlaşmağa çalışsın, güclü bir zərbə alacaqlar! Bundan əlavə, köpəkbalığı qana reaksiya verir, onu çox uzaqdan hiss edirlər. Və sən onu nizə ilə belə tez vursan, o zaman balığı asanlıqla tutub həyata keçirə bilərsən. Amma necə yemək olar? Çiy yoxsa qızardılmış? Həm də çox maraqlı seçimdir.
  Qız sahilə yaxınlaşdı, yağışdan sonra qum hələ isinməmişdi və yalın ayaqları xoşbəxtlik və xoş qıdıq hiss etdi. Mirabela barmaqları ilə qumu dırmırdı, qabıqlara oxşayırdı, yaxşı, onları da yeyə bilərsiniz. Çox güman ki, burada da istiridyə var. Əvvəlki agentlərin niyə öldükləri qəribədir, deyəsən bu kainat o qədər də pis deyil. Yeməkdə heç bir problem yoxdur, qalanı öz həllini tapacaq. Qız qəfil dayananda suyun kənarına yaxınlaşdı. Mirabela üfüqdə çətinliklə görünən gözünün ucu ilə bir gəminin sahilə yaxınlaşdığını gördü. Və planet Yerdən daha böyükdür, diametrini hesablasanız, təxminən iki dəfə böyükdür, dişi Robinson gözü ilə təxmin edilir. Qız dəniz ayağını sıçradı və baxmağa davam etdi. Müasir deyil, əlbəttə ki, yelkənlərlə və xüsusilə böyük deyil. Beləliklə, sənayedən əvvəlki brigantin, lakin olduqca zərifdir. Məsafəyə baxmayaraq, Mirabelanın kəskin görmə qabiliyyəti ona silahları tez saymağa imkan verdi.
  - Gəmi, bu o deməkdir ki, burada sivilizasiya var. Yeganə pis şey odur ki, kosmogen deyil!
  Qız nizəsi ilə suya vurdu, kiçik bir gümüş balıq deşildi. Mirabela diqqətlə ona toxundu:
  - Deyirlər çiy ət daha sağlamdır, əvvəlcə yeyəcəyik, sonra nə edəcəyimizə qərar verəcəyik. Çox güman ki, gəmi təzə su və bəlkə də meyvə ehtiyatını artırmaq istəyir, buna görə vaxtım yoxdur, hələ təzyiq altında deyiləm!
  . FƏSİL Љ 21
  Sədat yorğun belini bükərək razılaşdı:
  - Bu nə qədər praktikdir! Baxmayaraq ki, cənnət və cəhənnəmə bölünmə demək olar ki, bütün dinlərdə üstünlük təşkil edir! Cənnət heyvani tənbəllikdir, səy göstərəcək bir şey olmadığı zaman, qarnınızı yuxarı qaldıraraq uzanın və həzz alın. Cəhənnəmdən danışmağa ehtiyac yoxdur, biz artıq cəhənnəmdəyik.
  Yanka da əziyyət çəkərək qeyd etdi:
  - Yaxşı, tam deyil! Həmin monqollar ölümdən sonra ölülərin döyüşçü kimi karyeralarını davam etdirdiklərinə inanırdılar. Döyüş tanrısı Suldenin rəhbərliyi altında digər ölmüş ruhların dövlətləri fəth edilir. Yəni, dünyamızı dirilərlə fəth etmək, ölülərlə də başqa dünyanı fəth etmək paraleli var idi! Bir növ ruh istirahət tapmır və karyerasını təkmilləşdirməyə və böyüməyə davam edir.
  Əli sevindi:
  - Və bu daha yaxşıdır! Hətta qul kimi ölə və o biri dünyada döyüşçü ola bilərsiniz. Axı bu, yaxşı qidalanmış boşluqdan yaxşıdır.
  Bu anda hər yerdə olan qamçı yenə oğlanların kürəyindən keçdi. Onlar istər-istəməz addımlarını artıraraq, çoxdan əziyyət çəkən ayaqlarını çınqılın üstündə gəzdirdilər və nəfəslərini bərpa edərək bir müddət susdular.
  Sədat nəfəsini dərk edərək dedi:
  - Doymuş avaralıq o qədər də pis deyil, xüsusən də qamçı ilə döyülən qul olanda. Hətta düşünürsən ki, ölüm doğrudanmı bu qədər pisdir?
  Yanka qaşqabağını tutaraq dedi:
  - Əslində çoxları ölümün sadəcə olaraq yoxluq olduğuna inanır! Baxmayaraq ki, məsələn, demək olar ki, bütün xalqlar ölməz bir ruhun varlığına inanır. Və ümumiyyətlə, uçuşlarımızı yuxuda edin, onlar haradan gəlir?
  Əli bir fikir bildirdi:
  - Ruhumuzun səthdən necə uçduğunu xatırlayaraq! Və ya....
  Sədat təklif etdi:
  - O, cismani təcəssümdən əvvəl mənəvi vəziyyətimizin və ya varlığımızın yaddaşıdır. Üstəlik, bilirəm ki, ruhları bədənlərini tərk edə bilən böyük gurular var idi. Onlar başqa dünyalara köçdülər. Nə isə, hətta keşiş mənə baxmaq üçün büllur kürə verdikdən sonra mən də ətimi kənardan müşahidə etdim.
  Yanka maraqlandı:
  - Bəs nə gördün?
  Naşı oğlan qeyri-ixtiyari titrədi:
  "Hətta özümə baxmaqdan qorxdum, nə qədər solğun oldum." Sonra ruhum divardan keçib geri qayıtdı.
  Yanka heyrətlənərək razılaşdı:
  - Mütləq belə bir şey var! Bir vaxtlar Papus İkinci Nikolaya Üçüncü İskəndərin ruhunu oyatmaqda kömək etdi. O, padşaha güclü və sərt olmağı tövsiyə etdi ki, gələcək bəlalardan qaçsın. Yeri gəlmişkən, Papus dedi ki, nə qədər ki, o sağdır, heç nə monarxiyanı təhdid etmir. Bu sehrbaz 1917-ci ildə yalnız fevral ayında vəfat etdi. Şayiələrə görə, Lenin və Stalinin də seansları olub. Görünür, hətta Leninin ruhu 1941-ci ildə Stalinə Almaniya ilə müharibədə qalib gələcəyini proqnozlaşdırmışdı.
  Sədat bütün ciddiliyi ilə təklif etdi:
  -Deyək ki, birimiz ölsək, yuxuda o birinin yanına gəlsin və desin: axirət var, orada yaxşıdır!
  Yanka qeyri-ixtiyari gülümsədi, hətta çəkdiyi araba o qədər də ağır görünmürdü:
  - Bəli, əlbəttə ki, ruhlar var! Yalnız bir neçə kiçik məzhəb bunu inkar edir. Ancaq o biri dünyada mütləq yaxşı deyil. Kimsə ölümdən əvvəlki həyatı öküzlə, ölümdən sonrakı həyatı zona ilə müqayisə etdi. Adətən kimsə bullpendə özünü pis hiss edir və zonada dirilmir! Beləliklə, qul yalnız Yer üzündə azad olmalıdır!
  - Yer? - Oğlanlar birlikdə təəccübləndilər.
  - Planetinizin adı nədir!? - Yanka özünü düzəltdi.
  - Qradodar!
  - Deməli, Gradodardadır!
  Oğlanlar susdular, dırmaşmaq daha da dikləşdi və nəfəsləri kəsildi. Bundan əlavə, yolun özü indi daha da qayalı idi və iti əşyalara getdikcə daha çox rast gəlinirdi. Yanka düşünürdü ki, cismani varlığın öz cazibəsi var, elə bir cazibə qüvvəsi yoxdur. Güclü, lakin hələ də çox uşaq ayaqları ağrılı şəkildə ağrımağa başlayır. Oğlan özünü gücləndirməlidir, kişi olmalıdır, eyni zamanda onun əzələli çiyni kəməri getdikcə daha çox kəsir, qayışı vaxtaşırı tənzimləmək lazımdır.
  Ağır tər damcılarını buraxıb əyilərək, yorğun əzələlərində artan ağrılı qaşınmadan diqqətini yayındırmağa çalışan oğlan inadla dırmaşdı. Oğlanın çılpaq, yanan ayaqları sadəcə olaraq tikanlı örtüyü qazıb, sürətlə qaralan topuqlarında damarlar və damarlar qabarırdı.
  Tarix dərsi zamanı müəllim qulların, xüsusən də uşaqların ağır taleyindən danışanda bu, o qədər də yaxşı qarşılanmadı. Deməli, bu abstraksiyadır, çünki Afrikada və Şərqdə hələ də uşaq kölələr var, bəzi yerlərdə rəsmi(!). Bəli, şərqdə, hətta Rusiyada da yaxın vaxtlara qədər orada olublar, bəlkə də indi də var. Amerikada da bir çox insanlar, xüsusən də qaradərililər və latınlar köləlikdən yaxşı olmayan bir şəkildə yaşayırlar. Fabriklərdə, fabriklərdə, fermalarda və mədənlərdə uşaq əməyindən istifadə adi haldır və çox vaxt qanuniləşdirilir. Çox vaxt bu, könüllüdür, amerikalılar işgüzardırlar və hətta milyonçuların cılız övladlarıdır; maşın yumaqdan və ya küçələri süpürməkdən çəkinməyin. Ümumiyyətlə, ABŞ, şübhəsiz ki, Rusiyanın düşmənidir, lakin hörmətə layiq düşməndir. Məsələn, Böyük Pyotr gələcəkdə Rusiyanın onlarla döyüşəcəyini qabaqcadan görüb avropalıları, xüsusən də ingilisləri və almanları sevmirdi! Amma o, çılğınlıqla bu xalqlarla oxudu, alman qadını ilə evləndi, ətrafını əcnəbilərlə əhatə etdi. Peter qürurlu deyildi və şəxsən təyyarə və balta ilə işləyirdi. Təbii ki, o, qəddar idi, hətta üsyançılara şəxsən işgəncə verirdi, amma əks halda Rusiyanı ayağa qaldırmaq mümkün deyildi. Axı tənbəl öküzü qızışdırmağın ən yaxşı yolu qamçıdır. Rus xalqı güclüdür, lakin onların ambisiyaları və buldoqları yoxdur. Çar Pyotr hər ikisinə sahib idi, lakin onun özünə intizamı yox idi: çox içdi, siqaret çəkdi və zina etdi. Orgiyalar padşahın sağlamlığına xələl gətirdi və heç bir bərabər varis tapılmadı. Monarxiyaların əbədi problemi odur ki, sərt, iradəli atanın oğlu çox vaxt anasının yumşaq, itaətkar təbiətini miras alır. Hökmdar ox ucu kimidir - mülayim olsa ölkəni dalana aparar! Yalnız sərtlik həm də ağıl tələb edir. Xüsusilə, Birinci Nikolay - Palkin kifayət qədər sərtliyə malik idi, lakin zəka çatışmazlığı var idi. Stalin həm görkəmli mütəfəkkirə, həm də dövlət xadiminə malik idi. Təəssüf ki, onun xələfləri, xüsusən də Qorbaçov və Xruşşov kimi qeyri-şəxslər tərəfindən böhtanlar atılır. Təəssüf ki, Stalinin təqibi zamanı onun adı heç vaxt layiqincə qiymətləndirilmədi: yalnız bir neçəsi ayağa qalxdı. Baxmayaraq ki, onun qəddarlığı olmasaydı, Hitlerin altında yaşamalı olardıq. Bu halda əslində nə baş verdi? Fuhrer slavyanların topdan məhv edilməsini planlaşdırmadı, lakin onları ikinci dərəcəli insanlar kimi qəbul etdi. O inanırdı ki, slavyanların səksən faizi almanlaşdırıla bilər, lakin o hesab edirdi ki, üstün irqə ciddi tabeçilik olmalıdır ! Bundan əlavə, onların məhsuldarlığından narahat idi. Ümumiyyətlə, ikinci dərəcəli vətəndaş olmaq yaxşı hal deyil. Hitler quduz millətçi kimi idi: almanları hamıdan üstün tuturdu, deməli, ruslar bir-iki pillə aşağı idi. Bundan əlavə, fürer slavyanların mədəni səviyyəsini aşağı salmaq istəyirdi, bu da çox pis idi. Yaxşı, almanlar partizanlarla sərt mübarizə apardılar, sakinləri ilə birlikdə kəndləri yandırdılar. Xeyr, Sovet hakimiyyəti dövründə bu, daha yaxşı idi. Bundan əlavə, SSRİ İkinci Dünya Müharibəsindən sonra dünyada qiymətlərin ildən-ilə aşağı düşdüyü yeganə ölkə idi. Ümumiyyətlə, belə bir mif var ki, Stalinin dövründə yalnız hərbi sənaye inkişaf edirdi, mülki sənaye isə durğunlaşırdı. Amma bu belə deyil, internetdə oxumaq mümkün olan statistika da var. Təkcə tanklar və silahlar yox, qırmızı sovet liderləri də var idi! Məsələn, konserv istehsalı 1928-ci ildən 1950-ci ilə qədər yeddi dəfə, kolbasa istehsalı isə beş dəfə yarım, alma üç dəfə, velosiped istehsalı isə yetmiş iki dəfə artmışdır!
  Yüksəklik bucağı azaldı və oğlanlar rahatlıq hiss etdilər. Sədat nəfəsini alıb havadan boğularaq soruşdu:
  - O Çingiz xan Xorəzmi fəth etdi?!
  Yanka səylə mızıldadı:
  - Bəli! Fəth edildi! Üstəlik, Buxara, Səmərqənd və başqalarının bir sıra şəhərləri döyüşsüz təslim oldular. Çingiz xan həyat və tiran şahdan qurtulacağına söz verdi.
  - Və məni aldatdı! - hiyləgər Sədat təxmin etdi.
  Oğlan tərli, zərif başını tərpətdi:
  - Düzdür! Bütün kişiləri öldürdü, qadınları və uşaqları köləliyə qovdu. Əks halda, onun süvari ordusu sadəcə səhrada məhv olacaqdı. Xorəzm düşdü, şah itdi. Yüz minlərlə insan öldürüldü. Kədərli hekayə, iyrənc müharibə. Çingiz xan adətən sözünə əməl etmirdi və mərhəmət göstərməyə tələsmirdi!
  - Heç kim mərhəmət göstərməyə tələsmir! Düşmənlərini əsirgəməmək axmaqlıq olardı. - Sədat təsdiq etdi.
  - Ayrı-ayrı şəhərlər isə xüsusilə Xorəzmin tərkibində olan İran ərazisində inadla müqavimət göstərirdilər. Rəvayətə görə, Çingiz xan şahın nəvəsinin ürəyini şəxsən kəsib. - Yanka əyilib qayışı dişləri ilə çəkdi, duzluluğu hiss etdi.
  - Daha sonra? - Əli söhbətə qarışdı.
  Oğlan əllərini yaymaq istədi, amma möhkəm bağlanmışdı:
  - Şahın oğlu Geral ed-Din Çingiz xanla uzun müddət vuruşmuş, bəzən şəxsi uğurlara imza atmış, hətta monqol satrapının qırx minlik ordusunu məğlub etmiş, lakin sonda o da öz döyüşünə son qoymuşdur. dirək üzərində həyat . Çingiz xan qoşunlarının bir hissəsini daha da qərbə göndərdi. Bağdad xilafətinin şimalından keçərək Gürcüstan və Ermənistana daxil oldular. Gürcülərin tək hökmdarı yox idi, şahzadələr bir-birinə xəyanət edirdilər. Döyüş zamanı hətta şahzadələrdən biri qardaşlarını arxadan vurdu. Onlarla tez bir zamanda məşğul oldular və nüvəçilər tez müttəfiqlərinin belini qırdılar. Bundan sonra monqollar Terek çayına enərək qonşu kəndləri qarət edərək Kuban boyunca gəzərək keçmiş rus qalası Tmutarakana çatdılar.
  Oğlan öskürdü, nəfəs almaqda çətinlik çəkirdi, yük daşımaq və eyni zamanda danışmaq çox çətin idi. Lakin az qala yeniyetmə olduğu üçün adətən oğlanlara xas olan ağrı və zəifliyi gizlətməyə çalışırdı.
  Sədat da zəif deyil, soruşdu:
  - Bəs bundan sonra nə var?
  Yanka tərini silkələdi və bərabər səslə danışmağa çalışaraq hekayəni davam etdirdi:
  - Monqollar qalanın özünə hücum etmədilər. Onlar Avropa Hansının nümayəndəsi olan komendanta kampaniya zamanı əsir düşən qulları satın almağı təklif etdilər.
  Razılaşdı! Tatarların bir qismi qul adı altında böyük və zəngin şəhərə daxil oldular. Onlar qəfildən mühafizəçilərə hücum etdilər, qapıları açdılar və asiyalılardan ibarət bir ordu içəri daxil oldu.
  - Bu maraqlıdır! - Gənc qulların gözləri parladı.
  - Qadınları zorlayıb, bütün kişiləri öldürüb - komendantı başıaşağı asaraq, əllərinə daş bağlayan monqollar zəngin qənimətlərlə bu şəhəri tərk etdilər. Bu vaxta qədər bütün Xorəzmi fəth etmiş Çingiz xandan əlavə qüvvələr gəldi. Tatarlar daha çox Kuman adı ilə tanınan qıpçaqlara qarşı hərəkətə keçdilər.
  - Heç olmasa bizə bir xəritə çəkməlisən, əks halda bunun necə baş verdiyini başa düşməyəcəksən! "Kəskin" dedi Sədat.
  - Nə olur belə?! - Yanka qəzəbləndi.
  Əli dostunu danladı:
  - Ehtiyac yoxdur! Onun ölkəsinə nə əhəmiyyət veririk? Bəlkə də bunu xatırlamaq onu incidir.
  Yanka razılaşdı:
  - Şübhəsiz ki, Kalka üzərindəki döyüşü xatırlamaq ağrılıdır! Böyük bir ölkə olan Rusiya tez-tez uduzmur, lakin bu, baş verəndə həqiqətən faciə idi.
  Sədat fəlsəfi olaraq qeyd etdi:
  - Bəs, ümumiyyətlə, məğlubiyyətlər olmasaydı, ölkəniz bütün dünyanı fəth edərdi, bütün müharibələr bitərdi?
  - Çox gözəl olardı! - Yanka kəndirləri çəkdi.
  - Yaxşı deyil! Çaşmaq üçün heç bir yer yox idi!
  Yanka kəskin etiraz etdi:
  - Və boşluq! Biz başqa dünyalara genişlənməyə başlayardıq! Təbii ki, əvvəlcə özünü doğrultmayacaqdı, amma zaman keçdikcə texnologiya inkişaf edəcək və yeni torpaqların zəbt edilməsi prioritet olacaqdı.
  - Əlbəttə? - Sədat gözlərini qıydı.
  Yanka bir müddət yorğunluğunu unudub:
  - Bəli! Bir vaxtlar, Kristofer Kolumb Amerikanı kəşf edəndə çoxları da yeni torpaqların qazanc gətirəcəyinə şübhə edirdi, çünki onlar çox uzaqda idilər və bir neçə ay üzməli oldular, sonra heç nə, onları mənimsədilər. Bir vaxtlar Rusiyada Alyaskanı satıb Havay adalarını pulsuz verən axmaqlar var idi. Padşaha yaxın olan səfehlər də bu boşluqların öz pulunu ödəmədiyinə inanırdılar. Amerikalılar isə onları götürüb mənimsədilər. Neft, qaz, filiz, boksit və s. demədən təkcə milyardlarla qızıl çıxarılıb. Ən böyük dəyər torpaqdır və onu qorumaq və artırmaq lazımdır. Rus həmişə öz ətrafına torpaq toplayıb və heç olmasa ərazisinin bir hissəsindən imtina etmək barmağınızı, ürəyinizin bir hissəsini kəsməyə bərabərdir.
  - Bəli, məntiqlidir! - Sədat razılaşdı. - Ancaq yenə də Kalkadakı döyüşdən danışacaqsınız. elə deyilmi?
  Yanka ah çəkdi:
  - Yaxşı, əlbəttə! Döyüşün qızğın vaxtında polovtsiyalılar kalmıklara xəyanət etdi və onları tərk etdi! Monqollar komandirlərə rüşvət verirdilər. Kalmıkları öldürərək, Polovtsiyalıları tutdular və onları məğlub edərək rüşvət üçün istifadə olunan bütün qızılları geri aldılar. Onlar məhbusun dərisini diri-diri qopararaq ona qarşı dəhşətli vəhşiliklər ediblər. Polovtsiyalılar yeni güclü düşməndən qorxdular və kömək üçün rus knyazlarına müraciət etdilər. Dünənki düşmənlər birdən-birə müttəfiq olmaq istədilər.
  - Bu qeyri-adi deyil!
  - Dörd şahzadə kampaniyaya getdi, qüvvələri az deyildi, təxminən əlli min döyüşçü, üstəlik, Polovtsiyalılardan başqa əlli min nəfər. Təxminən iki az monqol-tatar var idi. Görünürdü ki, döyüşün nəticəsi bəlli idi.
  - İkiqat üstünlük çox şeydir! - Əli daxil etdi.
  Yankinin sağ gözündən qeyri-ixtiyari yaş axdı:
  - Amma burada şahzadələrin hərəkətlərindəki uyğunsuzluq bizi ruhdan saldı. Suzdal knyazı digərlərinə xəbərdarlıq etmədən əvvəlcə vurdu, mühasirəyə alındı və tatarlar tərəfindən öldürüldü. Kiyev knyazı, əksinə, möhkəmləndirilmiş düşərgədə mövqe tutdu və heç vaxt döyüşə girmədi. Qalisiya və Suzdal knyazlarının digər ikisi əvvəlcə monqol-tatarları geri çəkə bildilər, lakin polovtsiyalılar müqavimət göstərə bilmədilər, onların sıraları əzildi və uçqun rus qoşunlarını sadəcə olaraq apardı. Hətta kritik anda Kiyev knyazı ölməkdə olan müttəfiqlərinin köməyinə gəlmədi. Görünür, o fikirləşirdi: nə qədər yaxşı olarsa, mən Rusiyanın ən vacib knyazı olacağam, o biri knyazlar ölsə və onların irsi zəifləsə, bütün hakimiyyət mənə keçəcək!
  Sədat dabanına batırılmış bir parçanı vurmağa çalışaraq dedi:
  - Və hamı belə düşünür! Xalq bir olsa belə. Bu çoxdan adətdir, öz köynəyiniz bədənə daha yaxındır!
  Yanka dayandı, gücünü topladı, sonra nəfəsini kəsdi:
  - Amma sən belə düşünməməli idin! Biz qiymətli rus qanına hörmət və dəyər verməliyik. Bundan əlavə, yadda saxlamalısınız. Hələlik bu problem deyil, yarım problemdir. Monqollar az sayda gəldilər və onlara dərs vermək üçün məğlub olmaq lazımdır. Bu halda heç kim Rusiyaya girməyə cəsarət edə bilməz. Hamını bütövlükdə öldürmək məqsədəuyğundur ki, şərqdəki torpaqlardan heç kim danışmasın, əgər bu uğursuzluqla nəticələnsə, heç olmasa rus silahları qorxusu aşılansın. Kiyev knyazı isə bu fikirlərdən uzaq idi, o, yalnız özünü yüksəltmək istəyirdi.
  - Amma o sağ qaldı! - Oğlanlar bir ağızdan danışdılar.
  Yanka cavan at kimi enerjili başını yellədi:
  - Amma yox! Digər knyazları və polovtsiyalıları məğlub edən monqollar şahzadənin düşərgəsinə hücum etdilər. Onun hələ otuz minə yaxın döyüşçüsü var idi. Monqolların bütün hücumları dəf edildi, itki verdilər. Sonra köçərilərin lideri Subudai təklif etdi. Qoy ruslar silahlarını təhvil versinlər və öz namus sözü ilə rahat getsinlər. Təbii ki, bu çaqqalın təklifinə inanmaq lazım deyildi, amma özü heç vaxt sözünün üstündə durmayan Kiyev knyazı birdən-birə bu qədər inandırıcı oldu.
  - Bəlkə onu ovsunlayıblar? - Əli öz fikrini bildirdi.
  - Mən bunu istisna etmirəm! Şərqdə, Qərbdən fərqli olaraq, sehrbazlar və sehrbazlar təqib edilmirdi, bu da daha böyük güc əldə edə biləcəyini göstərir. "Yanka birdən ehtirasla özü sehrbaz olmaq və döyüş pulsarlarını nəzarətçilərə vurmaq, sonra zərif otların arasına düşüb yorğun bədənini rahatlaşdırmaq istədi.
  - Şahzadə aldadıldı! - Sədat isterik bir şəkildə güldü.
  - Bəli, ordu silahı yerə qoyub sığınacaqdan çıxandan sonra dərhal hücuma keçdilər. Silahsız rus əsgərləri əllərindən gələni edərək yumruq və dişlərini işə salaraq torpaq atdılar, lakin demək olar ki, hamı həlak oldu. Şahzadənin özü və ən yaxın adamları skamyaların altına qoyuldu və onların üstündə oturaraq ziyafət verdilər. Beləliklə, şahzadə yavaş-yavaş əzilərək öldü. Alçaldıcı və ağrılı bir ölüm. Başqası üçün çuxur qazmayın...
  - Sən özün ora çatacaqsan! - Sədat rəvan əlavə etdi. - Bu artıq sabit bir konsepsiyaya çevrilib! Amma siz qanuni olaraq itirdiniz.
  Yanka başını buladı; qamçı onu yenidən sancdı, dərisini yandırdı. Oğlan bir az nəfəs aldı, asanlaşdı:
  - Mən bunu qanuni hesab etmirəm. Bəzən ruslar əhəmiyyətli üstün qüvvələri məğlub etdi. Məsələn, Monomax polovtsiyalıların saysız-hesabsız qoşunlarını qırdı. Düzdür, müasir salnaməçilər bunu mübaliğə hesab edirlər: onun otuz min döyüşçüsü yarım milyonu məğlub etdi.
  - Yarım milyon! - Bu, beş yüz mindir! - Əli təəccübləndi.
  Sədat hönkürdü:
  - Bəli, şişirtmə! Otuz min beş yüz döyə bilməz! Bir qoz daş daşı çatlamaz.
  Gənc rəvayətçi udqundu, artıq boğazı qurumuşdu və nitqini toxumağa davam etdi:
  "Ola bilsin ki, zaman keçdikcə bunu yoxlamaq mümkün deyil, amma bu o qədər də vacib deyil. Qələbədən sonra Subudai Ryazan torpaqlarına basqın etdi. Onun ordusu Ryazana yaxınlaşdı, lakin onu ala bilmədi, sonra geri çəkildi. Əsgərlərin bir qismi Bolqarıstan krallığına köçdü, lakin məğlub oldu. Çingiz xan özü Monqolustana qayıtdı və Çinin qalan hissəsini fəth etmək qərarına gəldi. Onun döyüşçüləri bu qədər qələbə qazanaraq özlərini yenilməz hesab edirdilər. Döyüşlərdə Çin ixtiralarından, katapultlardan və barıtdan istifadə olunurdu. Yetmiş iki yaşında Çingiz xan vəfat etdi. Qalalardan birinin mühasirəsi zamanı yuxusunda gördüyü kimi həlak oldu. Ortancıl oğlu taxt-taca varis oldu
  Udegei, bütün monqolların imperatoru oldu. Coçinin ən böyük, ən qəddar və təcavüzkar oğlu belini sındıraraq öldürüldü, oğlu tarixə Batu xan kimi düşdü.
  Yanka yenidən fasilə verdi, zehni olaraq öz-özünə soruşdu: dırmaşma nəhayət nə vaxt bitəcək və bir az asanlaşacaq. Çılpaq ayaqları dağların iti çınqıllarından od vurur, sanki rəfdə işgəncə verirlər. Ümumiyyətlə, qul üçün həyat necədir, cəhənnəmə bənzər bədbəxt bir varlıq. Burada istər-istəməz məktəbi xatırlayırsan. Sinifdə oturmaq darıxdırıcıdır; sonsuz İnternetdə qaçmaq və ya sörf etmək daha maraqlıdır . Ən sevdiyim dərslər bədən tərbiyəsi və rəsm və bəlkə də tarixdir. Və burada! Ətrafda sulu bitki örtüyü, güclü oğlan təri ilə qarışan təmiz hava var. Qəribədir ki, biz dağlara qalxdıqca hava daha da qızardı, temperatur artıq otuzuncu illərdə idi ki, bu da əzab-əziyyəti daha da gücləndirirdi. Mən çox susamışam, amma mədəm artıq boşdur. Ayaqlarınızın altındakı çınqıllar mavidir, olduqca qəribə bir rəngdir; çox iti olanların üzərinə basmamaq üçün əzab çəkən ayaqlarınızı yerləşdirərkən diqqətli olun.
  Sədat araya girdi:
  - İmperiyanızın tarixində bundan sonra nə baş verdi?
  Yanka könülsüz davam etdi, quru boğazla udmaq ağrılı idi:
  - Batu xan və qardaşları daş qurşağın qərbindəki torpaqları, yəni Uralları ələ keçirdilər. Qıpçaqlar və ya Kumanlar monqollara tabe oldular. Dörd yüz minlik böyük bir süvari ordusu toplayan Batu Ryazana köçdü. Kiyev Rusu o vaxt bir çox knyazlıqlara parçalanmışdı. Ryazan knyazlığı uçqun yolunda birinci oldu. Şəhər inadkar müqavimət göstərdi, lakin altı günlük hücumdan sonra yıxıldı. Demək olar ki, bütün əhali məhv edildi. Monqollar körpələri oda atıb, qadınların üstünə yıxıb, döşlərini kəsib, qarınlarını yarıblar. Eyni zamanda yaxınlıqdakı bütün şəhər və kəndlər yandırıldı. İstilalar qışda başladı və soyuq meşələrdə gizlənmək çətin idi.
  Əli maraqla soruşdu:
  - Qış nədir?
  - Bu qar yağan və soyuq olan vaxtdır. Heç qar görmüsünüz? - Yanka birdən özünü üstün hiss etdi.
  - Yox, görmədim! Bir dəqiqə gözləyin! Dağlarda yüksəkdir! Yalnız ən yüksək dağlarda! Oradakı zirvələr çox ağ və soyuqdur. Həqiqətən özüm görməmişəm, amma səyahətçilər mənə bu barədə danışdılar. - Əlinin gözləri parladı.
  Yanka da özünü yaxşı hiss etdi, görünür, ikinci külək aldı:
  - Nə yaxşı ki, başa düşürsən! Hər halda qışın monqollara daha çox fayda verdiyi göz qabağındadır. Düzdür, qar atların yemək almasına mane olurdu, amma burada da rusların bəxti gətirmədi, qar uçqunlarının örtüyü kifayət qədər qalın deyildi. Ryazan knyazı kömək üçün Suzdala, Vladimirə, Kiyevə, Çerniqova, Novqoroda qasidlər göndərdi. Lakin şahzadələrdən heç biri dəstə göndərmədi. Yalnız Vladimir-Suzdalın Böyük Dükü oğlu Vladimir ilə birlikdə Moskvaya kiçik bir dəstə göndərdi. Ancaq bu, dənizdə bir damla idi. Monqol-tatarlar Moskvanı fırtına ilə ələ keçirdilər; o zaman bu, yalnız kiçik bir ticarət şəhəri idi. Necə deyərlər - yeddi təpədə şəhər. Gələcəkdə Rusiyanın paytaxtının orada olacağına inanmaq çətindir. Beləliklə, işğalçılar tərəfindən fəth edildi. Növbəti zərbə Suzdal knyazlığına dəydi. Rus əsgərləri nə qədər çalışsalar da, şəhərləri saxlaya bilmədilər. Ümumiyyətlə, döyüşlərlə bağlı məlumatlar son dərəcə ziddiyyətlidir. Monqol qoşunlarının Suzdaldan keçdiyi məlumdur. Bütün şahzadələr döyüşdə həlak oldu. Vyatka çayında Suzdal knyazının ordusu məğlub oldu və monqollar onun başını ata bağladılar. Sonra yol Novqoroda uzanırdı. Novqorodiyalılar və sonradan Nevski ləqəbli knyaz Aleksandr qonşularına kömək etmədilər. Əmtəələrlə zəngin olan Novqorodu bataqlıqlar və əfsanəyə görə, əsas şaman Kireney-Zadanın bataqlıqlarda boğulması xilas etdi. Bundan sonra mövhumatçı monqollar geri döndülər. Yolda daha bir neçə şəhər talan edildi və Kozelsk yeddi həftə müqavimət göstərdi. On minlərlə rus insanı öldü, Rusiyanın şərq hissəsi viran qaldı.
  Oğlan son anda qaçmağı bacararaq az qala ayağını iti iynə kimi çox iti daşa deşəcəkdi. Yol dəhşətli idi, hətta illərin əsarətindən daha sərtləşən digər nökərlər də inildəyirdi.
  Bir qədər fasilə verib nəfəsini tənzimlədikdən sonra Yanka davam etdi:
  - Bundan sonra iki illik fasilə oldu. Monqollar güc topladılar və Asiyanın hər yerindən qoşun topladılar. Nəhayət, ordunun sayını altı yüz minə çatdıraraq, qoşunları Kiyevə çatdırdılar.
  Sədat təbii maraq göstərərək soruşdu:
  - Novqorod kömək etdi?
  Yanka yenidən kəməri dişləri ilə geri çəkdi, sinəsindəki qırmızı zolaq daha da dərinləşdi, hətta qançırlar göründü.
  - Yox! Baxmayaraq ki, o anda o, almanlara və isveçlilərə qarşı mübarizədən məhrum idi. Bununla belə, Aleksandr Nevski həmişə monqollara sadiq idi, onu Batunun oğlu adlandırması da əbəs yerə deyildi. Kiyev iki ay müqavimət göstərdi, Moğollar hücumlarda məğlub oldular, təxminən doxsan minə yaxın öldürüldü. Şəhəri yerlə-yeksan edən və sonuncu kilsəni qoçla əzərək tatarlar Qərbə qaçdılar. Daniil Qalitskinin ordusu monqollarla vuruşmadı, güclü qalalara çəkildi. Tatarlar özləri yüz minlik Macarıstan ordusunu məğlub edərək daha da irəlilədilər. Düzdür, Kral Bela xilas etdi. Monqolların əsas qüvvələri Vyanaya yaxınlaşdı, lakin cənub cinahı serblər və bolqarlar, şimal cinahı isə çexlər tərəfindən döyüldü. Və bütün monqolların ali kağanı öldü və iğtişaşlar başladı. Batu xan qoşunlarını geri çevirdi. Bu, onun son genişmiqyaslı kampaniyası idi. Bundan sonra Batu Volqada məskunlaşdı, burada paytaxtı tikdi və Qızıl Ordanı qurdu. Bundan sonra monqol-tatar boyunduruğu başladı. 240 il davam etdi!
  Əli fit çaldı:
  - Heyrət! Vay! Qul olmaq üçün çox vaxt!
  Oğlan az qala hönkür-hönkür hönkür-hönkür ağrıyla dedi:
  - Artıq olub! Bu, rusların parçalanmasının qiymətidir. Aleksandr Nevski Peipsi gölündə almanları məğlub etdi, sonra Kiyev şahzadəsi oldu. Ümumiyyətlə, şəxsiyyət birmənalı deyil. Novqorodiyalılar xərac verməkdən imtina etdikdə o, şəhəri ələ keçirdi, çoxlu rus xalqını öldürdü və işgəncə verdi. Hətta öz oğluna da işgəncə verib edam edib. Rəvayətə görə, onu qısqanclıq zəminində tatar xanşası zəhərləyib. Ümumiyyətlə, Aleksandr Nevskinin müqəddəs olması son dərəcə mübahisəli bir hərəkət idi, çoxları bunu mübahisə etdi. Bununla belə, kanonizasiya meyarları bütün hallarda çox mübahisəlidir! Niyə, məsələn, II Nikolay müqəddəsləşdirildi, amma Böyük Pyotr və İvan Dəhşətli deyildi? Dəniz komandiri nədəndir?
  Uşakov müqəddəsdir, amma Suvorov və Kutuzov deyil!
  - Mən onları tanımıram, ona görə də dəqiq deyə bilmərəm! - Sədat tünd, arıq yanaqlarının tərini yalayaraq cavab verdi. - Amma mənə elə gəlir ki, bu, təkcə hərbi ləyaqətdən deyil, hökmdarların iradəsindən də asılıdır.
  - Təbii ki, bu da onun bir hissəsidir. - Yanka razılaşdı.
  Yol kəskin şəkildə yoxuşa çıxdı və onlar aşırımı keçdilər. Nəzarətçilər amansızcasına həm atları, həm də oğlanları qamçılayırdılar. Yankinin başı qeyri-insani gərginliklə vızıldayırdı. Kəmər ağrılı şəkildə onsuz da sürtünmüş çiynimi qazdı və kirpiklər böyrülərimi yarıb tərlə sırılsıklam oldu. Oğlan var gücü ilə çalışdı, hətta mədəsi batdı, deyəsən, onun içi çıxacaqdı. İndi oğlanlar nalə çəkir, ciyərlərinin zirvəsində burnunu çəkirdilər, sadəcə taqətdən düşmüşdülər, hər şey o qədər qəddar və dözülməz idi.
  Yanka daha bir neçə dəfə qıvrıldı və az qala yıxılacaqdı, amma hərəkət etdikdə səthin müqaviməti bir az zəifləyir. Hər addım ağrılı idi; iti, çox isti çınqıllar caynaqlarını uşağın yalın ayaqlarına soxurdu, lakin o, irəliləməyə davam edirdi.
  - Cəngavər ol! - Quru dodaqlar pıçıldadı.
  - Şadlan! - Əli onu dəstəklədi.
  Vısotskinin mahnısını xatırladım: söhbətləri buraxın, irəli və yuxarı, orada! Axı bunlar bizim dağlarımızdır, bizə kömək edəcəklər! Onlar bizə kömək edəcəklər!
  Qamçı dərini kəsir, boğazdan bir qışqırıq qaçır, növbəti zərbə çılpaq, aşılanmış ayaqlarda daha aşağı olur. Gözlərimdən bir neçə yaş süzüldü və artıq iniltilərimi saxlamaq mümkün deyildi. Yanka ağzını açır, acgözlüklə nəfəs alır, qarnını və ayaqlarını sıxır. Bəli, bu tamamilə dözülməzdir, lakin o, sağ qalmalı və qalib gəlməlidir. Mən həqiqətən yıxılmaq və qalxmamaq istəyirəm, ona görə də olsun - nə olursa olsun! Onu döyüb öldürsələr, heç olmasa onun bütün əzabları bitər. Budur, pərdənin arasından iblisin şən və eyni zamanda qorxunc siması yenidən Yankanın qarşısına çıxır.
  - Əgər ölsəniz, yerli Şeytan sizin ruhunuzun qayğısına qalacaq, ona yeraltı dünyada yer tapacaq!
  Yanka elektrik cərəyanı ilə deşilmiş kimi titrəyir və itaətsiz arabanı hərəkət etdirərək bədənini irəli atır! Bir az daha, son bir cəhd.
  Demək olar ki, huşunu itirmək üzrə olan oğlan görür ki, yuxarı nöqtə aşıb və yüklənmiş araba aşağı yuvarlanır. Yanka başını tərpətdi, tər tökdü, qanla qarışdı. Deyəsən, qamçı onun yanağını qaşıdı. Oğlan özünü xeyli yaxşı hiss edir, ürəyi nağara kimi döyünür, sakitləşir.
  - Vay, dəhşət!
  Digər oğlanlar da tamamilə tükənmişdilər, lakin aydındır ki, mərhələ başa çatdıqdan sonra gözləri parıldadı və ayağa qalxdılar. Sədat hətta soruşdu:
  - Monqol-tatar boyunduruğundan necə qurtula bildiniz?
  Yanka, əzələlərini əzablandıran pisliyi silkələyərək davam etdi:
  - Bir neçə cəhd oldu, amma alınmadı. Nəhayət, Dmitri Donskoy Kulikovo sahəsində monqol-tatarları məğlub etdi. Bu, meydançalı döyüş demək kimi idi. Yüz min rus, yüz əlli süvari tatar və iyirmi min genuya piyadası toplandı. Qüvvələr balansı düşmənin xeyrinə idi, lakin Dmitri Donskoy hiyləgər bir plan hazırladı. Monqolların əsas hücumunu cinahlarda keçirməyi xoşladıqlarını bilən o, meşədə güclü pusqu alayı hazırladı. Bundan əlavə, onun qoşunları Dubnyak və Smolka çayları arasında yerləşirdi ki, bu da düşmənə öz say üstünlüyündən tam istifadə etməyə imkan vermirdi. Şahzadə ordusunun üçdə birini ehtiyatda yerləşdirdi. Düşmən aparıcı alayını darmadağın edə bilsə də, sağ cinahda ruslar mövqelərini möhkəmləndirə bildilər. Mərkəzdəki müdafiə də itələdi. Ruslar dayandılar. Sonra Mamai bütün ehtiyatını sol cinahda atdı. Tatarlar müdafiəni yardılar və keçidlərə çatmağa başladılar. Düşündülər ki, bu yolla bütün ordunu məhv edəcəklər. Knyaz Dmitri Donskoy külək rus qoşunlarının arxasına əsənə qədər gözlədi və hücuma keçdi. Arxadan zərbə alanda həmişə gözlənilməz olur. Tatarlar məğlub oldular və iki il sonra başqa xan Toqtamış Moskvanı yandırsa da, biabırçı xəracın ölçüsü xeyli azaldı.
  Sədat təcrübəli bir strateqlə dedi:
  - Dmitri qazandı, amma tatarlar meşəni vursaydı!
  Yanka təbəssümlə gülümsədi:
  - Çay onların pusquya düşməsinin qarşısını aldı, üstəlik, rus oxatanları atlılarla mübarizədə çox təsirli olurlar! Sürət ala bilməyəndə meşədə ilişib qalırlar. Ümumiyyətlə, pusqu taktikası ən təsirli olur. Yüz il sonra, Üçüncü İvan altında, Rus nəhayət boyunduruğu atdı!
  Arabanın bir az kənara çəkilməsindən istifadə edən keçmiş moskvalı amansızcasına ağrıyan dabanını otun üstünə sürtdü. Qaşıntını dayandırmağa çalışdı. Yenə də aşağı enmək misilsiz dərəcədə asandır.
  - Dinləyirik! - Sədat az qala qışqırdı. Artıq çiyinləri, yanları və kürəyi o qədər döyülmüşdü ki, qamçının qısa zərbəsinə belə reaksiya vermədi.
  Digər uşaqlar başlarını tərpətdilər:
  - Yaxşı, yalan danışmağa davam edək!
  - Yalan demirəm, düzünü deyirəm! - Yanka incidi.
  - Bu bizim sözümüzdür! - Əli izah etdi. - Yalan deyirik, amma əslində makiyaj deməkdir.
  Yanka başını tərpətdi:
  - Mən başa düşürəm. İvan hakimiyyəti atası Qaranlıq Vasilidən aldı. Kor olsa da, möhkəm əli ilə idarə edirdi. Üçüncü İvan parçalanmış knyazlıqları birləşdirməyə başladı. İlk addımlardan biri Novqorod ilə döyüşdür. Moskvadan daha qədim şəhər olan Novqorod Böyük Usta adlanırdı. Amansız döyüş Novqorodiyalıların ağır məğlubiyyəti ilə başa çatdı, bundan sonra onlar Moskvanın öz üzərində üstünlüyünü tanıdılar. Həmin döyüşdə İvan ilk dəfə geniş miqyasda müşketlərdən və toplardan istifadə etdi.
  Sədat sözünü kəsdi:
  - Bu başqa nədir?
  - Atəşlə mübarizəyə əsaslanan silahlar. Barıt partlayır və top güllələrini və güllələri atır. Dəhşətli silah! - Yanka dirsəyini qaldırıb çənəsinə soxdu.
  - Barıt nədir? - Uşaqlar soruşdular.
  Oğlan yanaq sümüyündəki kirpik izini qaşıdı. Necə əllərimi azad edib pulemyotu götürmək istədim:
  - Bu, alovlananda partlayan boz, bəzən ağ rəngli bir tozdur. Əvvəllər onun Çində icad edildiyinə inanılırdı, lakin sonra ilk barıtın Qədim Rusiyanın əcdadı Hyperborea-da yaradıldığı versiyası daha dəb halına gəldi. Düzdür, çinlilər top kimi görünsələr də, artilleriya yaradan ilk deyildilər. Belə olmasaydı, əvvəlcə monqollar, sonra mancurlar tərəfindən işğal olunmazdı, sonra isə Çin kommunistlər tərəfindən birləşdirilənə qədər bir neçə əsr parçalandı. Halbuki, o vaxt muşketlər çox həcmli idi, yüklənməsi çox vaxt aparırdı, aşağı dəqiqliyə və yüksək geri çəkilməyə malik idi. Lakin onların çıxardıqları dəhşətli uğultu qoşunlara və xüsusən də atlara çox təsir etdi. Sadəcə qaçdılar. Tulada şahzadə muşketlərin və topların istehsalını təşkil etdi. Ruslar nəhayət 1480-ci ildə boyunduruğu atdılar, baxmayaraq ki, böyük bir döyüş olmadı. Ruslar Okada tatarların yolunu kəsdilər. Kiçik atışmalar oldu, lakin tatarlar böyük döyüşə girməyə cəsarət etmədilər. Bundan sonra onların arasında mübahisə yarandı və Ali xaqan öldürüldü. Lakin tatarlar tək deyildilər. Litva qoşunları onların köməyinə qaçdı. Litva Böyük Hersoqluğu nəhəng oldu və Midvonq, işğal nəticəsində rus qoşunlarının qansız zəifləməsindən istifadə edərək, Slavyan torpaqlarının bir hissəsini fəth etdi. Sonra bu yaxınlarda bu kiçik knyazlıq müasir Ukraynanın demək olar ki, bütün ərazisini (Krım istisna olmaqla), Belarusiyanı, Smolenski və bir çox torpaqları uddu. Yerli əhali litvinlər tərəfindən vəhşicəsinə zülmə məruz qaldı! İvan düşmənə bir neçə məğlubiyyət verdi, lakin Roma Papalığı rəsmi olaraq katolik Litvaya nəzarəti itirmək istəmədi. Çoxlu pul xərclədilər, çoxlu sayda muzdluları, əsasən almanları işə götürdülər. Üstün qüvvələrlə qarşılaşan İvan müdafiəyə keçmək məcburiyyətində qaldı. Bundan əlavə, Krım tatarlarının basqınları başladı. Bu şəraitdə İvan Vasilyeviç çıxılmaz addım atmaq qərarına gəldi. Sürətli bir keçid edərək: Polşa-Alman ordusuna hücum etdi. Hücum gecə baş verdi və bu, şahzadənin rəqibləri üçün tamamilə sürpriz oldu. Təkcə əlli mindən çox məhbus əsir götürüldü. Bundan sonra sülh bağlandı. Şərqi Ukraynanın bir hissəsi, Vyazma və Belarusiya Qomel Rusiyanın tərkibinə daxil oldu. Düzdür, Kiyev və Smolensk Litvanın tərkibində qaldı. İvan kifayət qədər uzun müddət padşahlıq etdi və 1505-ci ildə Məsihin doğulmasından öldü. Dəmir ləqəbli böyük oğlu Vasili Üçüncü taxtı miras aldı. Ana tərəfdən o, Bizans Sezarları nəslindən idi. Düzdür, Bizansın özü də türklər tərəfindən fəth edilib və ya özlərini Osmanlı adlandırıblar. Üçüncü Vasili Kazan və Smolenski bir neçə dəfə mühasirəyə aldı. Kazanı almaq mümkün olmadı, şəhər yaxşı möhkəmləndirilmişdi, üstəlik, ordunun təchizatında ciddi problemlər var idi. O, ən yaxın mərkəz olan Nijni Novqoroddan uzaqdır və quru yol boyunca təchizat karvanları köçərilərin daimi hücumlarına məruz qalır. Smolensk döyüşü daha uğurlu oldu. Düzdür, mühasirə üç dəfə uğursuzluqla başa çatdı. Sonra Şahzadə Vasili atəş silahlarının, ilk növbədə ağır mühasirə silahlarının istehsalının artırılmasını əmr etdi. Məhsuldarlığı artırmaq üçün sərt tədbirlər görüldü - məcburi qul əməyi, vergilər artırıldı. Bu, ikinci mühasirə zamanı kömək etdi. Smolensk bir həftə dağıdıcı bombardmana məruz qaldı: bundan sonra qarnizon təslim oldu. Rus ordusu uğurunu daha da möhkəmləndirməyə çalışdı, lakin qubernatorlar arasında fikir ayrılığı səbəbindən Orşa yaxınlığında məğlub oldu. Müharibə kövrək sülhlə başa çatdı, bunun nəticəsində Rusiya Moskvaya gedən yolu əhatə edərək Smolenski geri aldı. Ştatın şərqində, Nijni Novqorod və Kazan arasında bir şəhər quruldu: danışıq dilində ləqəbli Vasilievsk. O, Kazana qarşı təkrar yürüşlər zamanı rus ordusunun təchizatını yaxşılaşdırmalı idi. Çar Vasili Dəmir gələcəkdə Kazana yeni bir hücum və Litvaya sürətli hücum planlaşdırdı! Əvvəllər Rusiyaya məxsus olan slavyan torpaqlarını geri almaq lazım idi. Amma padşahın bəzi ailə problemləri var idi, əvvəlki arvadı sonsuz oldu və yenisi çox gec uşaq dünyaya gətirdi. Padşahın özü də əlli yaşından bir az yuxarı ikən vəfat etdi. Təbii ki, o, qoca deyildi və taxtda bir uşaq var idi, cəmi üç yaşında. Nəticədə, müvəqqəti işçilər və iğtişaşlar zamanı gəldi. - Yanka susdu, nəfəs almağa başladı, uşağın əzələli sinəsi titrədi.
  Sədat da burada razılaşdı:
  - Varis cavan olanda elə belə olur! Hər cür əclaf regentlər taxt-tacı cücə kimi mühasirəyə aldılar. Beləliklə, bizim qanuni varisimiz devrildi...
  Dərhal oğlana böyük bir qamçı vuruldu və o, dərhal səsini aşağı saldı:
  - Ali vəzir olan və hətta böyük sülalənin qohumu olmayan. Deyirlər ki, balaca oğlan sobada yandırılıb. Nə dəhşət!
  Yanka aclıq və susuzluğun çox ağrılı qarışığı olan otlara çatmağa çalışdı:
  - Dördüncü İvan bəxti gətirdi! O, sağ qalmağı bacardı, on üç yaşında əsas müvəqqəti işçi Şuiski onun əmri ilə öldürüldü. On yeddi yaşında, artıq Dəhşətli ləqəbi almış İvan ilk rus çarı oldu. Düzdür, kral titulu uzun müddət əcnəbilər tərəfindən tanınmırdı. Çar Kazanı iki dəfə mühasirəyə aldı və 1552-ci ildə aldı. Dörd ildən sonra Həştərxan xanlığı da fəth edildi. Bütün nəhəng Volqa Rusiya dövlətinə çevrildi və yeni Rusiya İmperiyasının ərazisi demək olar ki, iki dəfə artdı. Beləliklə, şərqdən basqın təhlükəsi aradan qaldırıldı. Həqiqət Krım xanlığında qaldı. Əvvəlcə padşah onu da fəth etmək istəyirdi, lakin Osmanlı İmperiyası çox güclü idi. Üstəlik, çöldən qoşun çatdırmaq çətin idi, çünki o vaxt nə qatar, nə də maşın var idi.
  - Mexanik məhsullar? - Sədat bic-bic gözlərini qıyaraq soruşdu.
  - Bunun kimi! Baxmayaraq ki, düzünü desəm, avtomobil də primitivdir. Tərəqqinin ən axmaq və ən çirkin uşağı: bunu təsəvvür etmək olar. Qoxulu, əlverişsiz, gurultulu benzin - tam bir çirkinlik! - Yanka tez gözlərini qırpdı.
  Əli cəsarətlə təklif etdi:
  - Kaş ona baxa biləydim!
  - Hələ ki, qeyri-realdır! - Yanka dərisi soyulmuş dirsəyi ilə tərini sildi. - Çar İvan Dəhşətli qərara gəldi ki, Livoniyanı fəth etmək daha asan və sadə olacaq. Bu cəngavər nizamı bu vaxta qədər zəiflədi və deqradasiyaya uğradı. Bundan əlavə, bir çox cəngavərlər lüteranizmi qəbul etdilər, bu da Vatikanın aktiv dəstək verməyəcəyi anlamına gəlir. Kampaniyadan əvvəl çoxlu sayda top hazırlanmışdı. Müharibə uğurla başladı, rus qoşunları noyabr ayında yürüşə çıxdı və gözlənilmədən Narva və Yuryevi ələ keçirdi. Altı ayda otuz şəhər və qala alındı. Lakin Polşa, Litva və muzdlu alman muzdluları müharibəyə girdilər. Bəlkə də çar Polşa və Litva ilə razılığa gəlib Livoniyanı bölməli idi. Bundan əlavə, kral səlibçilərə güclənmək üçün vaxt verərək, Revel və ya Talinə hücum etməyə cəsarət etmədi. Uzun sürən müharibə başladı. Alovlu döyüşlərdə rusların üstünlüyü olsa da, qubernatorun, ilk növbədə Kurbskinin xəyanətləri bütün hərbi uğurları inkar edirdi. Çarın şəxsi rəhbərliyi altında olan ordu Polotski tutdu, lakin uğurunu möhkəmləndirə bilmədi. Zərbələrin mübadiləsi davam etdi. Müharibə uzandı. Nə vaxtsa hərbi xoşbəxtlik yenə rusların üzünə güldü. Bu vaxta qədər Litva ilə birləşən Polşada kral öldü. Çar İvan Qroznı özü taxt-taca iddia etməyə başladı. Anasının dediyinə görə, o, zadəgan Qlinskilər nəslindən olan polyak idi, ona görə də heç də yad adam deyildi. Düzdür, azadlıqlara öyrəşmiş polyak lordları belə güclü və sərt monarxın altında olmaq perspektivindən qorxurdular. Xüsusilə, 1664-cü ildə çar Moskvanı tərk edərək oprichnina qurdu. Nəticədə repressiyalar başladı. Onlar xüsusilə Novqorodda qəddar idilər, burada çoxlu insan məhkəməsiz və istintaqsız öldürülürdü. Eyni zamanda çoxları işgəncələrə məruz qalıb, dirəyə dirəyiblər. Ancaq 1571-ci ildə Krım tatarlarının basqını zamanı oprichnina özünü doğrultmadı, it başlı bir çox döyüşçü heç vaxt hərbi birləşməyə gəlmədi. Bir il sonra tatarlar məğlub oldular, lakin bu təhlükəni tam aradan qaldırmadı. Xoşbəxtlikdən Türkiyə ilə İran arasında müharibə başladı. O, uzun müddət Krım tatarlarının diqqətini yayındırıb.
  Müstəntiq kimi israrlı Sədat soruşdu:
  - Çar İvan Polşa taxtında oturmuşdu?
  - Yox!
  - Deməli, o çox ağıllı deyil!
  Yanka əzilmiş çiyinlərini çəkdi:
  - Səbəblər çox idi! Polşa kralı Seym tərəfindən ən nəcib zadəganlar və ağalar arasından seçilirdi. Və möhkəm əl istəmirdilər. İki illik interregnumdan sonra Henri Valua taxta çıxdı. O, şəxsən qılıncla pis deyildi, lakin zəif və qətiyyətsiz bir insan kimi bir şöhrətə sahib idi, üstəlik, Sodomun günahına həssas idi.
  - Bu nədir! - bir neçə oğlandan bir anda soruşdum.
  - Rəvayətə görə, Sodom və Homorra tamamilə günahkarlardan ibarət idi. Sodomun günah ifadəsi məişət sözünə çevrildi - kişilər kişiləri sevəndə. - Yanka üzünü qaşqabaqla izah etdi.
  Sədat qaşlarını çatdı:
  - İndiki Sultanımız oğlanlara işgəncə verməyi sevir. Onun zəngin işgəncə arsenalı var. Onları incidəndə sadəcə dəli olur. Bununla belə, daha az pis tipli hərəmə girmək şansınız sürətlə azalır.
  - Niyə? - Yanka düşünürdü ki, hərəmxana, xüsusən də qadın üçün indiki əzabından daha yaxşıdır:
  - Tacir səni buraxmaq istəməz, bax, hərdənbir oyunundan əylənir. - Sədat barmağını göstərdi.
  Doğrudan da, Əhməd köməkçisi ilə şahmat oynayırdı və o, həm də palıd və siyasi cəhətdən düzgün olduğundan, adətən qalib gəlirdi. Bundan sonra o, bir qaşıq çıxarıb uduzanı alnına vurdu. Beton alnı olan köməkçi cavab olaraq ancaq güldü.
  - Budur, özünə layiqli tərəfdaş tapdı! - Yanka cavab verdi.
  - Yəqin ki! İvan Henry Valois ilə döyüşdü? "Bu, Sədat və digər oğlanlar üçün çox maraqlı oldu."
  Yanka artıq əzələlərindəki ağrıları hiss etmədi, əhvalı yüksəldi:
  - Yox! Burada heç nə alınmadı. Böyük qardaşı Karl öldü, daha doğrusu zəhərləndi, bundan sonra Henri qaçdı. O, tarixə Valua sülaləsinin son nümayəndəsi kimi düşdü: Fransa taxtında. İnterregnum daha iki il davam etdi. Qismən İvanın qüruruna görə: Rus çarı taxta çıxmadı. Taxt, Türk Sultanını işə götürən, lakin Alman ailəsindən olan Semiqrad valisi Stefan Batory tərəfindən ələ keçirildi. Bacarıqlı komandir olmaqla o, İvan Qroznının darmadağın edilmiş və tamamilə tükənmiş qoşunlarını məğlub etdi. Bu zaman padşahın səhhəti pisləşmişdi. Stefanın qoşunları müdafiədə əsas şəhəri mühasirəyə aldı və Polotski tutdu. Eyni zamanda, İsveç ordusu hücuma keçdi. Rus qoşunları pərən-pərən düşdü və iki cəbhədə vuruşmağa məcbur oldular. Batory yüz minlik bir ordu topladı və bir neçə şəhəri tutaraq Pskovu təhdid etməyə başladı. Lakin bu şəhər hərtərəfli möhkəmləndirilib. Bir neçə ağır hücumlar düşmənə üstünlük vermədi. Mühasirə uzandı, muzdlular ödəniş tələb etdilər. İvan Dəhşətli özü Vatikana səfirlik göndərdi. O, Allahın yer üzündəki "müavini" olan Papanın dəstəyini almağa çalışdı. Ancaq orada deyildi! Papa Rusiyada katolikliyin elan edilməsini tələb etdi. Sonda qılınc hər şeyi həll etdi. Özünü tükəndirən Batory Polşa üçün olduqca əlverişli olan sülh şərtlərini qəbul etdi. İvan bütün Livoniyanı və bir rus şəhərini polyaklara verdi. Lakin Pskov uğrunda döyüşlərin qızğın vaxtında Ermakın başçılıq etdiyi kazak briqadası Sibir xanlığına hücum etdi. Monqolların varisləri tərəfindən idarə olunurdu. Düşmənin say üstünlüyünə baxmayaraq, Ermak xanı ələ keçirərək qalib gəldi. İvan Qroznı Sibirdə bir neçə şəhərin salınmasını əmr etdi. Qərbdəki müharibəni müvəqqəti tərk edən çar, niyə Avropaya sülh, müstəmləkələrdə genişlənmə, Sibirin vəhşi torpaqlarını ələ keçirməmək və Hindistan, Çin və Hindistanı ələ keçirməmək şüarını elan edən İspaniya kralı kimi niyə düşünməyə başladı. başqa torpaqlar. Padşah kazakları və cəsarətli insanları toplamağa başladı. Eyni zamanda, ustalar lülədən deyil, jurnaldan doldurulan yeni silahlar, daha təkmil tüfənglər hazırladılar və silahın atəş sürəti artdı. İvanın özü İngiltərə ilə İsveçlilərə qarşı ittifaq qurmaq və Hindistana hücum zamanı dəstək qazanmaq üçün ingilis şahzadəsi ilə evlənmək istəyirdi. Lakin ölüm padşahın cəsarətli təşəbbüslərini dayandırdı. Onun öz çevrəsi tərəfindən zəhərlənməsi ilə bağlı xəbərlər yayılıb. Lakin padşah uzun müddət idi ki, xəstə idi və onun ölümü əvvəlcədən proqnozlaşdırılırdı. Belə güclü bir suverendən sonra taxt orta oğlu Fedora miras qaldı. O, zəif düşüncəli, zəif iradəli və təqvalı idi. Rusiyanı yalnız onun güclü regenti Boris Godunovun olması xilas etdi. Böyük oğlu İvan atası tərəfindən qəzəblənərək öldürüldü.
  - İvan Dəhşətli də dəlidir! - Sədat mırıldandı.
  Yanka mübahisə etmədi:
  - Ola bilər! Haradasa oxumuşdum ki, İvan Vasilyeviç zöhrəvi xəstəliklərdən əziyyət çəkirdi, civə sürtməklə müalicə olunurdu ki, bu da onun bədəninin daim qaşınmasına və qəzəbli qəzəb hücumlarına səbəb olur. Deyirlər ki, bu, onun mumiyasının müayinəsi zamanı təsdiqlənib. Təəssüf ki, bu olduqca mümkündür! İvan Dəhşətlinin doqquz arvadı və çoxlu məşuqəsi var idi. Onların arasında hətta kişilərin də olduğu barədə şayiələr var idi, məsələn, Kiçik Basmanov. Kral hormonlarla doymuşdu. Yenə də ölkənin ərazisini iki dəfədən çox artıran böyük bir hökmdar. Daha doğrusu, İvan Qroznı, bütün vəhşiliyinə baxmayaraq, Rusiyanın mütərəqqi hökmdarıdır. O, araq və xəz üzərində dövlət inhisarını qurdu, yemləməni ləğv etdi, güclü Streltsy ordusu yaratdı, bir çox şəhərlər saldı, dünyada ilk dəfə sanitariya xidmətini tətbiq etdi. Bundan əlavə, o, rus hərbi və ticarət donanmasını canlandırdı və ordunun yeni qollarını yaratdı. Çar Rusiyanın dirçəlişi üçün çox şey etdi və buna göz yummaq olmaz. Və hər kəsin çatışmazlıqları var! Bir barbarın Sokrata dedikləri yadımdadır.
  - Çox gözəldir və kralların etdikləri!
  Sokrat cavab verdi:
  - Barbarlar arasında, bəli! Bura gözəldir - gözəl olan budur! Ədalətli olan ancaq ədalətlidir!
  Sədat təəssüflə dedi:
  - Amma padşah onun ədalətinə şübhə edən hər kəsi çarmıxa çəkə və ya dirəyə bilər!
  - Amma bu sənin haqlı olduğunu sübut etməyəcək! - Yanka qışqırdı.
  - Düzdür! Ancaq hələ də! (Nəzarətçilər hər iki danışan oğlanın kürəyinə vurdular). Başlanğıc verir! İrəli bax! - Sədat əli ilə işarə etdi, ağlama yolu başlayır.
  Həqiqətən də Yankiyə ağır cəsəd qoxusu və sakit iniltilər çatdı. Yol boyu çarmıxa çəkilmiş ulduzlar asılıb. Ayaqları bir-birindən ayrılmış, qolları isə yanlara açılmışdı. Çox ağrılı edam! Dırnaqların qollarını və ayaqlarını deşməsindən, ligamentlərin dartılmasından da insan əziyyət çəkir. Həmçinin aclıq, susuzluq, böcəklər. Bəzi insanlar dirəklərdə ilişib qalıblar. Bu həm də çox ağrılı bir edamdır, eyni zamanda daha tez olur, çünki insan daha tez qanaxır. Bəzi insanlar sadəcə ucu qabırğalarından çıxan qarmaqda dirəyiblər. Üç yüzə yaxın edam edildi, onlardan ən azı yüz qadın və əlliyə yaxın uşaq, bəziləri hətta Yankidən də kiçik idi. Oğlan istər-istəməz ağlamağa başladı:
  - Bu adamlar nə ediblər? - Yanka titrək səslə mızıldandı.
  Sədat başını tərpətdi və cavab verdi:
  - Ciddi bir şey olduğunu düşünmürəm! Bir qulu çarmıxa çəkmək üçün sahibinin sadə əmri kifayətdir. Bundan əlavə, "müqəddəs" bir adət var: qul sahibi və ya onun ailə üzvü öldürülərsə, bütün qullar edam olunur! Üstəlik, edam qəddar olmalıdır və uşaqlar üçün heç bir istisna yoxdur!
  - Aydındır! Və itaətsizlik halında məni nə gözləyir? - Yanka istiyə baxmayaraq titrədi.
  - Dəri soyulur və ya daha pisdir! Əgər qaçmağa cəhd etsəniz, sahibinin ixtiyarına uyğun olaraq cəzalandırıla bilərsiniz, ancaq bir qamçı ilə yüz qamçı, əziyyət çəkməli olduğunuz məcburi minimumdur. Bu qanundur! - Sədat dirsəyini boynunda gəzdirdi.
  - Bəs çarmıxa çəkilmək? - Yanka nəfəs almamağa çalışdı, meyitin qoxusu dəhşətli dərəcədə iyrənc idi.
  - İstənilən vaxt! Heç bir səbəbə ehtiyacınız yoxdur! Sən qulsan, deməli, nəinki insan deyilsən, heyvandan da betərsən. "Sadat qeyri-bərabər taxta bloku qovdu.
  - Təbii ki, bizim ölkədə daha pis bir maddə də var: heyvanlara qarşı zorakılıq. Burada biz daha pis vəziyyətdəyik. - Yanka haqlı qəzəbləndi.
  Qarmaqlı bir qız inlədi:
  - İç! Ən azı bir damla su.
  Yanka onun yanına qaçdı və dərhal qamçı onun üstünə düşdü. Zərbələrdən biri onun üzünə dəyib, burnunu kəsib. Qan kifayət qədər çox axdı, oğlan onu dili ilə yaladı. Özü də çox susamışdı. Burun qanı içmək üçün ən yaxşı şey deyil, qurumuş bir boğaz üçün, hətta bir ləzzət kimi görünür.
  Əli ona qurumağa kömək etdi:
  - Ehtiyatlı ol, gücünə qənaət et!
  - Cəhd edəcəyəm! Amma bu məndən asılı deyil.
  Belə dəhşətə baxmaqdan həzz alan oğlanlar istər-istəməz addımlarını sürətləndirdilər. Taxta ulduzların altında isə ətrafda sümük parçaları var. O qədər ölü var idi, dirəkdə itilənən oğlanlardan biri hərəkətsiz idi, ucu çiyin birləşməsindən çıxdı, qan artıq quruyurdu. Birdən başını qaldırıb gözünü qırpdı.
  Sədat qeyri-təbii gülümsədi:
  - Bu oğlandır! Ölür, amma hələ də qırılmayıb!
  Yanka düşündü ki, içərinizdə pay sizi parçalayanda gözünü qırpmağa onun özündə kifayət qədər cəsarət və iradə varmı? Çox güman ki, yox, baxmayaraq ki, o, qışqırıqlarını zərbələrdən boğmağı öyrənib. Sizi döydükdə əsas şey düşünmək, düşünmək və yenidən düşünməkdir!
  Əli dişlərini qıcayaraq xatırladı:
  - Mən üç oğlan gördüm: onlar da ulduzlarda çarmıxa çəkildilər! Sahibi maşaları qızdırdı və onlarla qabırğaları qırmağa başladı. Oğlanlar huşlarını itirəndə onlara sarımsaq iyləmək üçün verdi! Bu kömək etdi! Oğlanlar gözlərini açdılar, yenə cəllad sümükləri əzdi. Bizi sıraya düzüb məcbur etdilər ki, baxaq. Sonra bədbəxt yoldaşlarımız öləndə qullar kömürləri səpələdilər. Sahib bizə onların üstünə getməyi əmr etdi və bizi çarmıxa çəkməklə hədələdi. Ayaqlarımızı yandırdıq, çox əzab çəkdik və hər addımımız işgəncə oldu. Qul olanda həyat çox çətindir.
  Yanka onun əlini sıxdı:
  - And içirəm, hər şeyi edəcəm ki, bütün planetdə köləlik yox olsun! Qoy belə olsun! Bu dünyanın uşaqları heç vaxt ağlamayacaq!
  . FƏSİL Љ 22
  - Sakit! - Elfərəyə bərkdən pıçıltı ilə dedi. - Cəsur döyüşçü ol!
  Elf qız yumşaq çəhrayı ayağını üfürdü, görünür, sərt insan məktəbindən keçməmişdi, şüşə başmaqlarını itirmiş şahzadəyə bənzəyirdi. Vladimir qumbara atdı. Geniş bir boşluğa uçdu və göründüyü kimi, çox da yüksək deyil, partladı; parçaların səpilməsinin qarşısını beton divarlar aldı. Amma kiminsə yastı dəbilqəsi uzaqlara uçdu, hasara çırpıldı və tikanlı məftillərə ilişdi.
  Bir yerdə solda daha iki partlayış səsi eşidildi, sonra tez-tez avtomat silahlardan atışma səsləri eşidildi.
  - Deyəsən desant qüvvələri döyüşə girib! - Elfaraya mızıldandı.
  - Biz də ona dözməliyik!
  Elfaraya çəkməsiz qızı çağırdı:
  - Sənin adın nədir!
  - Rofacola! - Qız qızararaq cavab verdi.
  - İki dostu götür və hasardan keçməyə çalış! - Elf qızı dərhal qaçdı:
  - Gözləyin, təxminən səksən metr sağa gedin.
  Qız ikinci çəkməsini çıxarıb cazibədar çılpaq dabanlarını yelləyərək pıçıldadı:
  - Onların böyük bir məhv hamamı olacaq! - Gözəllik çılpaq ayağı ilə tikanlı məftil parçasının üstünə addımladı, amma kəhrəba qan damcılarının görünməsinə baxmayaraq, sürətini azaltmadı.
  - Faydalı olacaq! - Elfaraya yekunlaşdırdı.
  Bir neçə güllə sol cinahdan gəldi. Orada ciddi döyüş gedirdi. Vladimir özünü təhlükə hiss etdi:
  - İrəli qaçaq, bizi minaatan atəşi ilə örtə bilərlər! - gənc qışqırdı. - Bəli, tez ol!
  Kakofoniyada eşitmək çətin idi, lakin elflərin mükəmməl səsi var. Onların kiçik bir qrupu yeni yerə qaçdı və boş yerə deyildi. Əzilmiş maşına üç mina düşüb və döyüşçülər qarınları üstə yerə yıxılıblar.
  Elfaraya qışqırdı:
  - Gəlin ayrılaq və silsiləsi yaratmağa çalışaq. Mən sağ cinahdayam, sən isə Vladimir, solda.
  Onun sözləri dəhşətli partlayışla kəsildi, hasarlar uçdu və qonşu bina yarıldı. Elflər qışqıraraq əllərini örtdülər, qızlardan birinin başına qəlpə dəydi və susdu.
  - İlk öldürülən budur! "Heç bir təəssüf kölgəsi olmadan" dedi Elfaraya.
  Partlayışdan dərhal sonra iki qorxulu görünüşlü hücum təyyarəsi aşağı hündürlükdə uçdu. Onlar başqa bir bomba atdılar və yaxınlıqda partladılar və əsgərlərə tüstülənmiş torpağın yeni bir hissəsini yağdırdılar.
  Xrizzly mızıldandı:
  - Nə də antidünyanın əjdahası!
  Elfaraya razılaşdı:
  - Onların davranışı məntiqsizdir! Əgər bu təhlükəsizlik örtüyüdürsə, niyə öz ərazilərini bombalayırlar!
  Elf qızı dərhal cavab verdi:
  - Trollar bütün canlılara nifrət edir!
  - Düşmən həmişə cəhənnəmdən gələn şeytani kimi görünür! - Elfaraya sözünü kəsdi. - Əslində, lazımdır...
  - Hasardan keçəcəyik! Və sonra hamı onun yanına gələcək! - Vladimir izah etməyə başladı.
  - Beləliklə, yolumuzu ilan edək!
  Uçurtmalara bənzər, qanadları əyri və ağız formalı silahları olan bir cüt qırıcı generasiya stansiyasının binasından atılıb. Bu silahlar ərimiş metal parçalarını atəşə tuturdu. Qəribədir ki, hava hədəfinin bir hücum təyyarəsi olduğu ortaya çıxdı.
  - Bunlar hansı eşşəklərdir? - Elfaraya təəccübləndi.
  Hücum təyyarəsi bir raket atdı və o yan-bu yana yellənərkən sürət yığmağa başladı.
  Vladimir qışqırdı:
  - Təşəbbüsü əldən verməyin, amma ümumiyyətlə bir komandir olmalıdır!
  - Siz kişisiniz və əlinizdə bombalar var! - qızlar qışqırdılar. Sonra siqaret çəkən maşının ətəyindən keçərək qaçdılar.
  Təpələrin kənarında bir yerdən bir-birinin ardınca bir neçə atəş səsi eşidildi, mərmilər sol cinahda, operativ xidmət binasına yaxınlaşdı.
  Elfaraya qeyd etdi:
  - Görünür, üçüncü qüvvələr döyüşdə iştirak edir!
  Vladimir fəlsəfi cavab verdi:
  - Müharibədə hər şey mümkündür!
  Elf qız oxudu:
  - Əsgər üçün mümkün olmayan hər şey mümkündür! Diqqətlə xəndəyə sürün - qumbaranı cırın!
  Vladimir divarın arxasından tullanan iki trolu dəqiq atəşlə vurdu. Başlarını deşmiş halda uçdular və yaxşı nişanlı gənc onların düz gözlərinə dəydi.
  - Bu ifadənin hərfi yerinə yetirilməsidir: qaşda yox, gözdə! Sönməzdən əvvəl qaza bas!
  Chrizzly isterik şəkildə dedi:
  - Deyəsən bizi mühasirəyə alıblar!
  Vladimir gözlərini zillədi, başının quruluşu ona geniş bir görünüş verdi. Ən azı onlarla gözəl, sadələşdirilmiş, üç lüləli tank təhlükəsizlik kompleksinə doğru yuvarlanırdı.
  - Və nə texnika! Bizdə mütləq belə biri yox idi! Yoxsa görünməz portal vasitəsilə nüfuz etdilər?
  Chrizzly təklif etdi:
  - Bu, ehtimal faktorunun proqramına girişdir! Sürprizlərin hər an yarandığı əsl müharibənin bir növ kombinasiyası!
  - Əla Chrizzly, əks halda təxmin etməzdim! - Elfaraya istehza ilə dedi.
  Yaxınlaşan tanklar döyüşçüləri pulemyotlardan atəşə tutub. Onlar çırpıldı və partlayışlar alovlandı. Maşınlardan biri dayanıb, onun izi zədələnib.
  Elfaraya səbirsiz bir jest etdi:
  - Vladimir gəlin və siz qızlar məni izləyin! Həyəcanlı kvazarın fotonlarını saymağın mənası yoxdur!
  Bir yerdə, partlayış nəticəsində hasar yarı söküldü və Vladimir və Elfaray, ən güclüləri olaraq, hərəkətdə tullandılar və daha beş trolu tez bir zamanda bitirdilər. Gənc hətta peşman oldu:
  - Bir hədəfə bir neçə güllə xərcləmək rasional deyil!
  - Bilmirsən ki, mikro pianoda ifa edirmiş kimi çox yüngül basmaq lazımdır! Əks halda, əlləriniz həyatın özəyinə qədər itilənir!
  Kiçik bir dəstə düşməni kameradan çıxararaq divara tərəf qaçdı. O, yaxşı səkkiz metr uçdu. Vladimir və Elfaraya elfləri götürdü, onları qusdu. Lakin Krizzli bundan imtina edib və təkbaşına divara dırmaşıb.
  - Qıdıqlayıram! - izah etdi.
  O, Elfarayı daha rahat müşahidə etməyə başladı və sol cinahına baxdı. Orada əsl döyüş getdikcə daha geniş və şiddətli şəkildə cərəyan edirdi.
  Getdikcə daha çox piyada ilə nəqliyyat eniş edirdi; buludların arxasından yağış damcıları kimi bombalar ataraq çıxdılar. Göydə getdikcə daha çox təyyarə eskadrilyaları peyda oldu. Aviasiya duelləri getdikcə şiddətləndi. Qırıcı və hücum təyyarəsi toqquşdu, parlaq bir parıltı izlədi və təyyarələr dağıldı. Onların bir parçası düşdü, az qala Elfaranın yanağına toxundu. Qız yumruğunu göstərdi:
  - Elektron axmaqlar!
  Vladimir qaçan fiqurlara avtomatdan atəş açıb. Sakitcə, kartof səpən traktor kimi vurdu. Trolların yöndəmsiz fiqurları düşdü və dondu. Hər şey komik, oyuncaq kimi görünürdü.
  Tanklar hərəkətə keçdikcə atəşə tutuldu, piyada desant dəstələri isə fasiləsiz atəş açaraq, birdən bütün istiqamətlərdən hücuma keçdilər. Düşmənin elastik müdafiəsi buna baxmayaraq, möhkəmlik nümayiş etdirərək zərbələri dəf edirdi.
  Elfaraya ayaqyalın Rofakola ilə onsuz da yaralanmış iki dostunun döyüşdüyünü gördü. Qızlardan biri qan itkisindən heyrətlənirdi, lakin onlar yollarına davam edirdilər:
  - Ağıllı qızlar! Çox cəsarətli qızlar! - Elfaray təsdiq etdi.
  - Deməli, çox istifadə etmədən öləcəklər! - Vladimir fərq etdi.
  Chrizzly qışqırdı:
  - Medalların paylanmasına vaxtında gəlmək istəyiriksə, hərəkət etməyimizin vaxtıdır!
  - Yaxşı fikir.
  Beş döyüşçü birlikdə səngər yuvalarına atıldı. Elf qız heyrətə gəldi; sanki güllə onun çiyin birləşməsini deşmişdi. Solğun gözəl dedi:
  - Yaxşıdır! Vakuum partlamayacaq!
  Elfaraya rəğbətlə soruşdu:
  - Gedə bilərsən!
  - Əlbəttə! - Qız şən görünürdü.
  - Onda məni izlə!
  Bəzi qəribələr onlara tərəf tələsirdi, toz sütunlarına baxmayaraq, döyüşçülərin uzun əyri burunları, boz üzləri və qarğanın qoparılmış qanadı kimi seyrək qaşları olduğunu görmək mümkün idi.
  Vladimir dərhal onları silah gücünə götürdü:
  - Cazibədar mövzular! deyilmi!
  Qrizli mızıldandı:
  - Trollar! Cəhənnəm şeytanı!
  Bina gurultu ilə uçdu və partlayış dalğası ilə yuxarıya atılan özüyeriyən silah öz relsləri ilə yuxarıya doğru uçdu.
  Elfaraya buyurdu:
  - Bütün barellərdən atəş!
  Pulemyotlar bir anda danışmağa başladılar, qaçış dəstəsində beş partlayış kəsişdi.
  Trollar yıxıldı, bəziləri siqaret tüstüsünün içinə daldı, onları kor-koranə vurmalı oldular, bəziləri isə açıq yerə atıldı.
  Bəzi trollar bədən zirehi geyinmişdilər, buna görə də toxunulmazlığa arxalanaraq cəsarətlə davranırdılar. Vladimir və Elfaraya qəzəblə jurnallarını çevirərək atəşlərini başlarına çevirdilər. Onlar elflərdən daha yaxşı vurdular, lakin yenidən yükləməyə vaxt sərf etmələri faktı onların xeyrinə olmadı! Trollardan bəziləri yaxınlaşaraq atəşə cavab verə bilib. Yazıq qızın boynuna və üzünə, digərini isə sinəsinə hədiyyə aldı. Gözəllik susdu, o biri isə inildəyib qıvrıldı. Qrizli də tangensial yara aldı, rəngi soldu, lakin onun kreditinə görə bunu göstərmədi.
  Vladimir və Elfaraya bir əlləri ilə atəşi dayandırmadan, digər əlləri ilə qumbara atdılar. Kütləvi fraqmentlər hücum edənləri alt-üst etdi və koordinasiyalı və dəqiq atəş onları bitirdi.
  Yanaşmalarda və platformada yüzdən çox cəsəd uzanmışdı, pis məxluqların hücumu tamamilə boğuldu. Sağ qalan üçlük qapaqdan atladı və üfunətli bədənlərdən kəmərləri çıxararaq bir neçə jurnal çıxardı.
  Xoşagəlməz ətirdən üzü gərilən Elfaraya məmnunluqla dedi:
  - Deyəsən, düşmən məğlub oldu! İndi biz xalqımıza kömək etməliyik! Yalnız burada insanlarımızın harada olduğunu başa düşməyəcəksiniz.
  Krizzli başını tərpətdi.
  - Xeyr, ümumiyyətlə etməli olduğumuz şey bu deyil!
  - Və nə? - Vladimir təəccübləndi.
  - Axı o, sizdən fərqli olaraq təcrübəli elektronika mühəndisidir!
  Elfaraya nifrətlə xoruldadı:
  - Yaxşı, bəs nə! Kim daha yaxşı döyüşür?
  - Sən daha yaxşısan! Ancaq qalib gəlməyin yeganə yolunu bilirəm! - elf gözlərini qıyaraq Poleninskiyə hiyləgərcəsinə gülümsədi.
  - Bəs bunu necə etmək olar? - qız soruşdu.
  - Hamını aldatmışam. Biz burada generasiya stansiyasına gedirik.
  Vladimir tüpürdü:
  - Orada minalara rast gələ bilərsiniz!
  - Amma uğurlu olarsa, biz bütün bu nəhəng virtual ordunu söndürəcək pult tapacağıq. Onları tək pulemyotla öldürmək olmaz! - elf mötəbər şəkildə dedi.
  Elfaraya razılaşdı:
  - O, belə "virtual oyunlarda" daha təcrübəlidir və kartları əlində saxlayır.
  Sahibsiz bir güllə və ya qəlpə ilə vurulmamaq üçün çılpaq şəkildə, parıldayan beton konstruksiyaya tərəf qaçdı. Vladimirlə Elfaraya bir-birinə baxıb onun ardınca getdilər. Sürətlə qaçırdılar, amma səhv etdilər. Gizli kamerada gizlənən pulemyotçu əsl qurğuşun yağışı yağdırdı.
  - Heyrət! Vay! - çəkməsi onu tutanda Elfaraya qışqırdı. - Bu, sadəcə olaraq, başqa bir seksual üstünlükdür?
  Şanslı xrizzly qənaət küncündən keçdi, lakin Vladimir daha az şanslı idi. Əllərini yelləyərək avtomatı yerə atdı, iri güllə silahın gövdəsinə dəydi. Gənc bir neçə dəqiqə donub qaldı, hədiyyələrdən biri qarnına dəydi və üzü aşağı düşdü. Növbəti partlayış onun ətrafındakı yeri parçaladı, Vladimir yuvarlandı və düz çiynindən keçdi. Ümumiyyətlə, virtual oyunda bədən yad, zəif, kifayət qədər sürətli deyil, xəyanət etdi. Gənc üzüm kimi qıvrıldı, pulemyotçu düzəliş etdi və yenidən mədəsini və hər iki ayağını, həmçinin sinəsini döyərək ürəyini deşdi. Vladimir Elfarayın müdaxiləsi ilə ölümdən xilas oldu. Qız qumbara atdı, pulemyotun bir anlıq sönməsinə səbəb oldu və Vladimiri götürdü.
  - Həmişə olduğu kimi, səni xilas edəcəm! Bütün qanunları pozmaq! - Qız oxudu. "Sonra cırıq çəkməsini ataraq, ümidsiz bir atışla Vladimiri təhlükəsiz sektora atdı. Bu zaman qızın özü də çiyin nahiyəsinə dəydi, lakin o, artıq yıxılmışdı və güllə onun bədən zirehini deşib və ancaq kürəyini qaşıyıb.
  Salto etdikdən sonra qız getdi. Sətirlər onu izləməyə davam edirdi. Qurğuşun şəlaləsi sel kimi axırdı, pulemyotçu sursatını əsirgəmirdi. Divardan beton qırıntıları düşdü, xoşbəxtlikdən hörgü bir anda dağılmamaq üçün möhkəm idi. Buna baxmayaraq, o, qızın başını çölə çıxarmasına imkan verməyib.
  Elfaraya ətrafa baxdı:
  - Hey Krizli, hardasan?
  Cavab ölü sükut idi. Qız daha bir qumbara atmaq istəsə də, kəmərində tapmayıb.
  - Yaxşı, mən axmaqam! - Elfaraya söyüş söydü.
  Düzdür, kömək, həmişə müharibədə olduğu kimi, gözlənilmədən gəldi. Sol cinahdan üç zərif formalı tank irəlilədi. Elfaranın əlinə keçərək pulemyot qüllələrini dağıtmağa başladılar.
  Qız fit çaldı:
  - Və qorxmurlar!
  Mərmi yaylımları dörd təyyarə topu ilə bir qülləni dağıtdı. Düzdür, tankların zirehində bir neçə cızıq qalmışdı, sağda gedən isə trasa ziyan vurmuşdu, lakin bir neçə müstəqil çarxın olması səbəbindən sürət bir qədər aşağı düşdü.
  Vladimir fərq etdi ki, hərəkətə baxmayaraq, tanklar kifayət qədər dəqiq atəş açıblar, bu o deməkdir ki, onlar çox güman ki, hidravlik stabilizatorla təchiz olunublar. Zenit silahları yüksək keyfiyyətli zirehlərə nüfuz etmək üçün çox kiçik çaplı idi. Tanklar dinamik mühafizədən məhrum olsalar da, metalın gücü və davamlılığı yüksək idi, ən azı titandan aşağı deyildi.
  Pulemyot qüllələri susdu və nəfəs almaq asanlaşdı.
  Gizli silahın növbəsi gəldi, avtomata mərmi dəydi və yuxarıdan yanan tullantılar uçdu.
  Elfaraya pıçıldadı:
  - Yaxşı!
  Qız qiymətli vaxtını itirmədən stansiyanın son divarı ilə qaçdı. Soyudulmamış patronlar onun kəsilmiş yalın ayaqlarını yandırdı (qız daha çevik və gözəl görünmək üçün ikinci çəkməsini də çıxardı). Növbəti döngəyə çatan Elfaraya qarnını üstə yıxıldı və yaxınlaşmalara daha yaxşı baxmaq üçün diqqətlə həyətə baxdı.
  Vağzalın həyətində tufan arasında sakitlik hökm sürürdü. Bir cılız darvaza aralı idi və tək gözətçi əyilmiş halda dayanmışdı.
  - Yalnız bir! Mən onu bir saniyəyə endirəcəyəm! - Elfaraya pıçıldadı.
  Yamyaşıl çiçəkləri olan baxımlı bir çiçək yatağı diqqəti cəlb etdi, darıxdırıcı mənzərəni işıqlandırdı. Yaxınlıqda tərk edilmiş yükləyici və yüngül, xallı monoplan uçurdu.
  - Burada evakuasiya vasitəsi var! Yalnız qanadları olan ağ bir pegasus yoxdur! - Fikirləşdi Elfaraya.
  Tırtılların qəfil uğultusu onu arxaya çevirdi. Qız yerində donub qaldı, heyrətə gəldi. Onun ayı kimi yanğından gizləndiyi küncdən ağır bir tank çıxdı. O, Elfarayanın əvvəllər gördüyü maşınlardan xeyli böyük idi və daha yöndəmsiz görünürdü.
  - Və deyəsən sürücü təslim olub!
  Doğrudan da, yəqin ki, çox təcrübəsi olmadığı üçün sükanı hərdən-birə sıxırdı. Tankın izləri dəhşətli daşlama səsi ilə sürüşdü, beton parçalandı və yaşıl qığılcımlar atıldı. Pulemyotları saymasaq, dəhşətli bir avtomat olan altı atəş səsi eşidildi. Elfarayın alman "Maus"u ilə əlaqəsi var idi. 188 tonluq maşın, Macarıstandakı döyüşlər zamanı, mərmilərdən qorxmadan (noxud kimi sıçrayaraq) Sovet qoşunlarının mövqelərində bir mirvari idi. İki belə nəhəng avtomobil benzin sərf edərək sovet əsirliyinə düşdü. Sonra, onların əsasında İngilis kanalını keçərək Sakit Okeanın dibi ilə Alyaskaya səyahət edə bilən nəhəng dərin dəniz tankları yaradıldı. Daha əlli oxşar canavar istehsal edildi, lakin Stalini əvəz edən dar düşüncəli Xruşşov nəhəng və çox bahalı maşınların əridilməsini əmr etdi. Ümumiyyətlə, Stalin hələ müharibədən əvvəl dünyanın ən böyük tankı olan üç yüz əlli ton ağırlığında "Kirov" tankının və 2000 at gücünə malik dizel mühərrikinin tikintisini əmr etmişdi. Onun əlində səkkiz silah və on altı pulemyot var idi. O zaman üçün: sadəcə texnologiya möcüzəsi. Təəssüf ki, tankların daşınması çox çətin işdir və müasir müharibə geniş manevr və texnikanın yüksək sürətlə hərəkət etməsini tələb edir.
  Bu fikirlər refleksiv şəkildə Elfaranın beynindən keçdi. Qız döyüşmək istəmədi və kərtənkələ kimi büküldü. O, donuz kimi çirkli idi, amma bu anda kir onun həyatını xilas edirdi. Zaman çox yavaş keçdi. Ümumiyyətlə, Xruşşov əlli tondan ağır tankların istehsalını qadağan etdi və Rusiyada oxşar qadağa təxminən 100 il davam etdi! Bu məsləhətdir? Təcrübə təklif edir: bu, müharibənin harada getdiyindən asılıdır . Avropada və ya səhrada ağır tanklar özünü yaxşı tərəfdən sübut etdi. Xüsusilə, güclü çox qatlı zirehlərə malik NATO üzvü olan tankın standart çəkisi təxminən 63 tondur. Dağlarda daha yüngül avtomobillərdən istifadə etmək daha yaxşıdır. Xüsusilə, pilotsuz dördlüləli, cırtdan tanklar. Uzun müddətdir ki, robotlar bütün problemlər üçün panacea hesab olunurdu, lakin xoşbəxtlikdən elektron maşınların bir sıra yerli iğtişaşları göstərdi: kompüter heç bir halda özünü bir fərd kimi tanımamalıdır. İnsanların biofiziki yönümlü təkamülü robotlardan asılılığı bir qədər azaltmağa imkan verdi. Əks halda, insan övladının maşınlar tərəfindən məhv edilməsi ilə bağlı çoxsaylı distopiyalar reallığa çevrilərdi! Bundan əlavə, sehr elektron məsuliyyətin bir hissəsini öz üzərinə götürdü. O, insan beyninin əvvəllər yatmış ehtiyatlarını oyatmağa kömək etdi. Dünya homosentrik kainata doğru dəyişməyə başladı.
  Nəhayət, ağır maşın döngəni döndərdi və kor-koranə silahlarını atəşə tutdu. Ağızlar bəlkə də çox uzun idi, bu da onların hərəkətini ləngitdi. Ambramsdakı amerikalıların qədim zamanlarda daha qısa lülədən istifadə etmələri boş yerə deyil, çünki silah artıq yüksək təzyiq yaradır. Bu, nişan almağı asanlaşdırır, əks halda belə ağızları hərəkət etdirmək çətindir. Pulemyotlar daha təhlükəlidir! Qız nəfəsini tutdu, görəsən keçəcəkmi - keçməyəcək!
  Atışma qulaqbatırıcı şəkildə səsləndi və emblemə görə həyətin girişindəki trol tualeti parça-parça oldu. Plastik panellərin fraqmentləri, izolyasiya parçaları və dəhşətli qoxulu nəcis yüzlərlə metrə səpələnib.
  - Piç tualeti yaş idi! - Elfaraya pıçıldadı. Tank turbinlərini hürdü və trol nəcisi ilə yüngülcə tozlanmış daş çiplərini toz halına gətirərək binanın yanından keçdi. Döyüşçünün həssas burun dəlikləri sanki üfunət qoxusu ilə dolmuş kimi dözülməz dərəcədə əziyyət çəkirdi.
  Ancaq Elfaranın başqa problemləri var idi, o, geniş tırtıldan divara qədər olan məsafəni təxmin etdi.
  - Düzəldilə bilərdim, təbii ki, bu axmaq bir az sağa çəkilsə! Bununla belə, mən ağıllıyam.
  Dişlərin ritmik tıqqıltısı və bağların cırıltısı cənazə marşı kimi görünürdü. Elfaraya özünü gülümsəməyə məcbur etdi, eyni zamanda bombaların partladığını eşitdi və gözünün ucu ilə vurulan təyyarələrin yanmasını seyr etdi, sonra isə strateji bombardmançı təyyarənin ölçüsünə görə onlardan biri dəhşətli gurultu ilə partladı. Bir neçə dəfə təkrarlanan partlayışlar təyyarənin qarnının ölümcül tərkibini partladıb. Döyüş bazanın mərkəzinə doğru gedirdi, görəsən Rofakola necədir, sağdır, yoxsa o da ölüb. Axı ağrı çox realdır! O, metal altı lüləli canavarın yaxınlaşmasına baxaraq bunu dərhal anlayır. Ümumiyyətlə, İkinci Dünya Müharibəsi illərində sovet və amerikalı dizaynerlər bir qüllədə iki və ya üç ağızlıq yerləşdirməyə çalışdılar. Lakin İkinci Dünya Müharibəsinin təcrübəsi və çoxsaylı tank döyüşləri bu cür strukturların tam uğursuzluğunu göstərdi. O vaxtdan bəri, demək olar ki, canon oldu, bir tank, bir qüllə, bir lülə! Düzdür, qülləsiz tanklar üçün moda tezliklə başladı. Ümumiyyətlə, bu mübahisəlidir, əgər minaatan çoxbarreldirsə, niyə çoxbarrelli tank olmasın?
  Tırtılların ilk halqaları qızın çılpaq ayaqlarının yanında uzanırdı və yükdən qızdırılan çarxlar yavaş-yavaş onlarla ton dəmir kütləsi daşıyaraq yuvarlanırdı. İsti metal qızın çılpaq dabanlarını yandırdı, ümumiyyətlə o qədər də həssas deyil, ancaq bədən parametrləri onun xeyrinə dəyişmədi. Məsələn, əvvəllər o, sadəcə olaraq divara nazik bir təbəqə ilə sürtə bilərdi - bu hələ hiperplazmatik ət idi, amma indi amansız tırtıllar ona toxunurdu. Maşının isti nəfəsi üzü, bədəndəki yaraları və cızıqları yandırıb, istər-istəməz göz yaşlarını tökürdü.
  Elfaraya gözlərini qırpdı, mirvari göz yaşı yuvarlandı. Gözlərindəki sancma azaldı, lakin tırtıl sağ ayağının baş barmağını sıxdı. Belə bir ağırlıq sümükləri əzdikdə ağrı inanılmaz olur, döyüşçü bu qədər bərkiməsəydi, şübhəsiz ki, qışqırardı, ancaq dişlərini qıcırtırdı.
  - Bu iyrəncdir! Amma indi bilirəm ki, qadının ispan çəkməsindəki ayaqları necədir! - Qız ənciri göstərdi.
  Tank daha bir neçə metr getdi və dayandı. Elfaraya ah çəkmək qərarına gəldi və ehtiyatla ayağa qalxdı: zirehli canavar arxada dayanmışdı və qorxmağa ehtiyac yox idi.
  Sağda döyüş bölgəsinə girən dörd hücum təyyarəsi qaçdı. Görünmək, kənarda qalmaq istəməyən altı pulemyotun atıcıları onların üstünə qəzəbli atəş açdılar, mərmi gilizləri səs-küylə yağdı.
  Uzun, izləyici zolaqlarla partlamalar nəqliyyat vasitələrinə zərər vermək üçün çox uzaqlara getdi, lakin pilotların tankı görməsi üçün kifayət qədər yaxın idi.
  Döyüş bölgəsindəki hədəfləri mərmi və raketlərlə partladıb, "ölü döngə" yaradaraq yeni hədəfə yaxınlaşmağa başladılar.
  Elfaraya gülümsədi:
  - Kiçik qalaktikada başqa bir qarışıqlıq! Bəlkə təqaüdçü oynamağın vaxtıdır!
  Qız yenidən fırlandı, salto vurdu və çılpaq dabanlarını yelləyərək generasiya stansiyasının qapısına tərəf qaçdı.
  Gözəllik cəld idi və trolla qaçdı. Başı ilə burnuna zərbə endirəndə avtomatı güclə qaldırıb. Zərbə Elfaranın başında küt şəkildə əks-səda verdi, lakin qəzəb özünü itirdi.
  Arxadan demək olar ki, eyni vaxtda bir neçə raket partladı. Nəriltiyə görə təsirli idi, atılan silahlardan biri qıza yaxınlaşdı, fırlandı və az qala onu ayağından yıxdı. Bundan sonra ucu divara çırpıldı, kərpiclər yerə düşdü. Bir neçə kiçik fraqment gözəlin çılpaq ayaqlarını kəsib.
  - Yenə bağlandı! Mən necə də kobudam!
  Qız tam sürətlə yarıaçıq darvazadan içəri keçdi. İçəridə üç trol var idi, amma Elfaraya bir zərbə ilə onları kəsdi, avtomatı həmişə hazır idi.
  Fırtınalılar damın üstündən gurultu ilə uzaqlaşmağa başladılar. Digər səslər boğuldu. Onlarla rotorun uğultusu sakitləşdirici təsir bağışlayırdı. Qız hətta anasının laylası ilə də assosiasiya yaradıb. Hansı ki, o, heç vaxt dinləmədi.
  - İstidən çıxdı!
  Elfaraya ətrafa baxdı və demək olar ki, dərhal boru şəklində bir soyutma sistemi gördü. Xətlərdə birbaşa olaraq soyuducunun hərəkətinə nəzarət edən dörd paylayıcı qurğu quraşdırılıb.
  - Yaxşı, mən ibtidai bir orqanizmin ürəyinə nüfuz edən kiçik bir şüşə parçası kimiyəm. Bu generatorları işə salmağın vaxtı deyilmi! Baxmayaraq ki, bir çox insanımız öləcək! - Qız tərəddüd etdi.
  Bu zaman tanış bir səs eşidildi:
  - Hələ sağ qaldın! Və əla görünürsən!
  Elfaraya çevrildi:
  - Və sən Chrizzlysən! Budur, gizlənə bildiyi qaçılmaz xəyaldır.
  - Yaxşı döyüşçü, naxış vurmağa və qazanmağa kömək etdiyi qədər yaxşı bir casusdur! - elf cavab verdi.
  - Casusluq hərbi maşın üçün yaxşı sürtküdür, amma yanacaq yenə də igid ruhdur! - Elfaraya pafosla dedi.
  Xrizzli ovucunu uzadıb, üzərinə kiçik rəngli kub oturdu:
  - Nə olduğunu bilirsən!
  - Məncə! Qalib gəlməyimizə nə kömək edəcək!
  Elf gülümsədi:
  - Düzdür! O, bütün düşmən ordularını sıradan çıxarmağa qadirdir. Ancaq yalnız onu çox enerji ilə doldursanız.
  Elfaraya sevindi:
  - Beləliklə, bunu etmək, soyutma sistemini məhv etmək olduqca mümkündür və sonra partlayacaq! Məncə, atom bombasından daha pis deyil!
  - Bir az zəif, amma bizim üçün kifayət qədər!
  - Danışma, hərəkət et! - Qız pulemyota əlavə klip taxdı, dinc şəkildə işləyən qurğuların sıralarına sonuncu nəzər saldı və tətiyi çəkdi. - Ey "ibtidailər" əlvida!
  - Tam oynaqlara vurun, əks halda onu məhv etməyəcəksiniz! - elf təklif etdi.
  Sarı lampalar dərhal tavanın altında yanıb-sönməyə başladı və dərhal onlarla siren və onlarla çınqıl stansiyanın səsini ən qaranlıq Cəhənnəm səsləri ilə doldurdu!
  Elfaraya və Krizli həyətə qaçdılar və dərhal monoplana mindilər. Özünü reaktiv mühərriklə tapdı, amma açarı yox idi. Bununla belə, Elfərəyə heç də itkisiz idi, o, paneli qoparıb birbaşa naqilləri birləşdirdi!
  - Görürsən, bizimkilər hara yoxa çıxmayıb!
  Deltplaner havaya qalxdı, qorxa-qorxa cırıldadı və sürət qazanmağa başladı.
  Xrizzly mırıldandı:
  -Deyəsən, darıxmışıq!
  Elfaraya başını buladı:
  - Yox, tez! Görün nə qədər döyüşçü var. Onlarla necə davranmaq olar, bəlkə də avtomatik.
  Həqiqətən də onlara atəş açıldı, güllələr az qala monoplana dəydi.
  Chrizzly gülümsədi və dedi:
  - Bir universal yol var!
  - Hansı!?
  - Bu! - Elf ağ köynəyini cırıb pəncərədən bayıra çıxardı.
  -Dəlisən? - Elfərəyə yastılaşmış barmağını, çılpaq, qız kimi ayağını metal pedala vuraraq ürkdü.
  - Bu, elçilərin ən qədim nişanəsidir!
  Həqiqətən də qırıcılar monoplana atəş açmağı dayandırdılar. O, getdikcə daha da uzaqlaşdı. Birdən hər şey dondu, qırıcılar, hücum təyyarələri, bombardmançılar havada dondu, çoxsaylı tanklar dayandı. Təəccüblü dərəcədə sakitləşdi.
  Krizzli rəngsiz bir səslə (deyəsən emosiyaları ətçəkəndə yanmışdı) dedi:
  - Bitdi!
  Bundan sonra işıq söndü.
  Belə bir virtual hadisədən sonra bütün elflər və hətta Vladimir buruşuq görünürdü. Ancaq rus döyüşçüsü üçün bu cür sınaqlar tanış idisə, elflər açıq şəkildə pis hiss etdilər. Stressə və ağrıya öyrəşməmiş, özlərini qaşıdılar. Astarte soruşdu:
  - Yaxşı, təəssüratların necədir?
  Elflər tərəddüd etdilər. Yalnız Chrizzly cəsarətlə hürdü, parıldamaq gözlərinə qayıtdı:
  - Əla!
  - Superquasarono! Siz Chrizzly akrobatikanın ən yüksək sinfini göstərdiniz. O, hamıdan üstün olub müdafiədən keçməyi bacardı. Digərlərinə gəlincə, Elfaraydan başqa o, onların hərəkətindən narazıdır. Əslində hamınız ya öldü, ya da fəaliyyət qabiliyyətini itirdiniz.
  Vladimir könülsüz razılaşdı:
  - Bəli, səhv etdim!
  - Bu söz deyil! Siz kişi olduğunuz üçün sizə müəyyən ümidlər bağlamışdıq, həm də çox məyus olduq. - Astarte barmaqları ilə sıfır göstərdi.
  - Yenidən virtual imtahan verməyə hazıram! - cavan oğlan hürüdü.
  - Ehtiyac yoxdur! Siz istirahət edə və hətta əylənə bilərsiniz, mən despot deyiləm! - Qız bir elf üçün kifayət qədər böyük olan cazibədar döşlərini açıb göstərdi. - Nədir, Vladimir, mənimlə sevişmək istəyin var?
  Gənc kişi üçün olduqca təbii bir istilik və həyəcan hiss etdi: Onun yaşında hər cinsi hərəkət bir kəşf kimidir! Çıxdıqdan sonra Vladimir onun döşlərini əmdi, qırmızı, cilalanmış məmə ağzına girdi, dili ilə hiss etmək necə də xoş idi, dişi elfin döşləri dərhal şişdi və sərtləşdi.
  Birdən ehtirasla nəfəs alan bir qız onu itələdi:
  - Fikrimi dəyişmişəm! Əvvəlcə nahar edək! Belə bir döyüşdən sonra iştahım ehtirasla işlədi!
  - Hiperplazmatik enerji?! - Vladimir dodaqlarını yalayaraq soruşdu.
  - Biz dilənçiyik, təbii qidamız yoxdu! Biz elflər yeməyin ləzzətini sevirik, bunu qurudulmuş torpaqlar haqqında demək mümkün deyil. Mən onları təqlid etmək istəmirdim!
  Elfaraya incidi:
  - Döyüşməyi necə öyrənmək olar, o zaman yemək çubuqunda ilk oturan sənsən!
  Astarte çaşqın bir üz ifadə etdi:
  - Bəli, unutdum, artıq doymusan! İnsan mətbəxi necədir?
  Elfaraya zarafat etdi:
  - Yeməklər çox ədviyyatlıdır! Onlar həddindən artıq duzludur!
  Krizzli holoqramla oynayaraq soruşdu:
  - Müalicə bayram olacaq!?
  - Əlbəttə, çox əylənəcəksiniz!
  Elf atladı və havada bir az uçdu:
  - Onda mən bunun tərəfdarıyam!
  Cazibədar döyüşçülər birlikdə havaya uçdular, demək olar ki, hamısı qız idi, cəmi yüzdən bir qədər çox idi və bir neçə başqa qalaktı. Daha doğrusu, başqa aləmlərin yeddi nümayəndəsi. Biri dörd cinsdən ibarət maye metal varlıq kimi görünür. Qulaqları yarasanın qanadlarına bənzəyir və doqquz gözü var, biri qarnındadır, bədəni zirvələri çıxıntılı bir şalgamdır. Gülməli məxluq.
  Elfaraya soruşdu:
  - Bəs bu?
  - Bu Chick-chirp! Kabin oğlanımız! - Astarte tərk edildi.
  - Oğlan?
  - Həqiqətən yox! İrqinin standartlarına görə, o, hələ uşaqdır, amma artıq iyirmi min ildən çoxdur!
  Onun haqqında danışdıqlarını anlayan Çik-çirik qrupa tərəf uçdu. Ayaqları-üzgəcləri havada hərəkət edirdi.
  - Bəlkə sənə bir neçə fənd göstərməyimi istəyirsən?
  Astarte cavab verdi:
  - Ehtiyac yoxdur! Biz acıq! Protein yeməsən!
  - Radioaktiv izotopları yeyirəm. Bu da olduqca yaxşıdır! Fərqli molekulyar quruluşlarımız var! - Çik-çirik cığal çəkdi.
  - Bilirəm! Amma sən mənim klitorumu sığallayanda, məni sub-radioaktiv dillə qıdıqlayanda, mən erkək elfdən daha çox işə düşdüm. Yeri gəlmişkən, sizin də xoşunuza gəldi? - Astarte mehribanlıqla mırıldandı.
  -Sənin şirin bədənin var! Yoxsa isti, lakin kvazar kimi dadlı dondurma kimi.
  Qız işarə etdi və elflər yola düşdülər. Otaq geniş olduğundan havada üzürdülər.
  Yeməyin qeyd olunduğu zal Sultan sarayından daha dəbdəbəli idi. İçindəki hər şey ildırım kimi parıldayırdı, sünidən hazırlanmış heykəllər və heykəllər, lakin bu, onları daha da parlaq, qiymətli daşlara çevirdi. Göz qamaşdıran mozaika rəsmləri hərəkət etdi və canlı görünürdü və çiçəklər heyrətamiz idi! Vladimir, əlbəttə ki, çoxsaylı dünyalarda çox fərqli rənglər gördü, lakin elflər milyonlarla illik sivilizasiyaları boyunca genetik mühəndisliyi mükəmməlliyə çatdırdılar!
  Elfaraya qeyd etdi:
  - Nə inanılmaz gözəllik! Sanki cənnətdəyəm!
  Vladimir nifrətini gizlətmədən cavab verdi:
  "Belə lüksün sizi kökəltməsi və necə mübarizə aparacağını unutması çox çəkməyəcək!" Evin təvazökarlığı özündən imtinanı, təmizlik isə iradə gücünü simvollaşdırır!
  Sözün ümumi qəbul edilmiş mənasında masa yox idi! Bəs o niyə etməlidir? Amma sulu xalça, sanki qiymətli mamırla örtülmüş kimi, nağıldakı kimi öz-özünə yayılır. Qızlar sevincdən nəfəs aldılar. Qızların əksəriyyəti demək olar ki, çılpaq və dəhşətli dərəcədə seksual idi. Çılpaq bədənlər gözəl, rəngarəng rəsmlər, döyüş səhnələri, erotik və dini səhnələrlə örtülmüşdür. Vladimirin bildiyi kimi: elflərin dini, yarandığı gündən cinsi partnyorların və qrup cinsinin tez-tez dəyişməsini təsdiqləyirdi. Eyni zamanda, elflər məbədlərdə sevişdilər. Eyni zamanda, yarış olduqca mehribandır, tez-tez digər növlərin köməyinə gəlir. Elflər bir dilənçidən imtina etməyən səxavətli uşaqlardır. Cinsi problemləriniz varsa və seks istəyirsinizsə, elfdən soruşmalısınız, o zaman yaraşıqlı olmaqdan uzaq olsa da, məmnuniyyətlə sizə təsəlli verəcəkdir.
  Xrizzly də yaxşı görünürdü, bədəni əzələ plitələri ilə örtülmüş, bəzəkli flora və fauna şəkilləri ilə boyanmış və dişilər sadəcə ondan yapışmışdılar.
  - TAMAM! Sadəcə hamısı birdən deyil! Məni parçalayacaqsan! - cavan elf yalvardı.
  - Hər şey əla olacaq! Super! Super! - gözəllər qışqırdılar. Onlar Chrizzly-ə əl atıb cızdılar və bədənini masaj etdilər.
  Astarte əmr etdi:
  - Bayrama başlayaq!
  Cavabda sevinc gurultusu:
  - Əlbəttə! Yaşasın acgözlük! - qlamur qızlar qışqırdılar.
  Onlar da Vladimirə toxunmağa, onu sığallamağa, hətta onun böyük insan ləyaqətini hiss etməyə çalışırdılar. Gənc güclü bir həyəcan, enerji artımı hiss etdi, eyni zamanda gənclik üçün təbii bir utancaqlıq hiss etdi. İnsanlar arasında kollektiv seks qanunidir, hətta əksinə, ondan yayınmaq qəbul edilmir, hərbi psixoloq dərhal maraqlanmağa başlayır. Ancaq yenə də kollektiv qrup cinsində olan insanlar: hər şeyi daha gözəl edirlər, xüsusən də enerji, subnoosfer, bioplazma mübadiləsi aparırlar və sadəcə cütləşmirlər. Rus döyüşçüləri üçün seks, məlumat və güc, boşalma daşıyan super atəşfəşanlıqla mürəkkəb rəqslərdir. Burada əhəmiyyətli bir fərq var - elflər köhnə moda yolu sikməyi sevirlər. Rus vitse-zabitini çaşdıran da məhz budur!
  Bu vaxt qeyri-adi ifadəli musiqi çalmağa başladı və bir çox rəngli işıqforlar yandı. Bu, monarxın tacqoyma mərasimini xatırladırdı: iyirmi birinci əsrdən. Yuxarıdan müxtəlif çiçəklər və dekorativ tərəvəzlər düşdü - baxmayaraq ki, onlar holoqram idi və almaz döşəməyə çatdıqda yox oldu. Sonra tavan aralandı və içəridə qəribə heyvanlar uçmağa başladı.
  Ananas meymunları, fil-banan qarışığı, tısbağa-kivi hibridi, kaktus begemotu, almaz qabıqlı tülkü, qaz-qarpız qarışığı və daha çox şey var idi. Əsasən bunlar biomühəndisliyin yaradılması, müxtəlif genlərin süni qurulması idi. Bütün bu sinkretik heyvanlar uşaqların gülüşünü xatırladan səslər çıxarırdı. Lakin dinlədikdən sonra müəyyən etmək mümkün olub ki, hər bir heyvan özünəməxsus mahnı oxuyur. Vladimir dinclik və eyni zamanda dəhşətli aclıq hiss edərək qulaqlarını asdı.
  Astarte ondan soruşdu:
  - Yaxşı, necə? Razısan, bunu ilk dəfədir görürsən?!
  - Həqiqətən yox! Bənzər bir şey virtual məşqlərdə artıq baş verdi, yalnız biz belə yaraşıqlı kişiləri öldürdük! - Vlarad hürüdü.
  - Öldürüldü?
  - Ya məhv! Hansı ki, əslində eyni şeydir! Bununla belə, virtual döyüşün əsl qətllə müqayisə oluna biləcəyini düşünmürəm. - Zabit müavini qadınların acgöz əllərindən və ehtiraslı öpüşlərindən, ətirli qızların ağızlarından uzaqlaşmağa çalışırdı.
  Astarte qeyd etdi:
  - Və hisslər çox oxşardır! Razılaşın, biz ruslardan daha pis olmayan təlim prosesini təkrarlamağı öyrəndik!
  - Düzdü! Ağrı çox realdır! Odur ki, bu balaca heyvanları güllələyəcəyik, baxmayaraq ki, onlara yazığı gəlir. - Vlarad şəhadət barmağından bənövşəyi qığılcım buraxdı.
  - Yox, axmaq, biz onları yeyəcəyik! - elf kapitanı qışqırdı.
  Çoxlu sayda qızlar və onlara qoşulan yadplanetlilər sənət əsərlərinin yanına qaçdılar. Sanki qorxdular, qaçmağa başladılar . Bütün bunlar olduqca gülməli görünürdü. Demək olar ki, çılpaq qızlar parlaq mücərrəd rəssamların əsərlərinə bənzəyən müxtəlif canlıların arxasınca qaçır və sürətlə qaçırlar. Bu, bəlkə də daha maraqlıdır. Elfaraya özü də onların arxasınca qaçdı. Onlar demək olar ki, tamamilə çılpaq idilər, yalnız şəffaf qısa tuman geyindilər. Qız dişi elflərdən daha ətli və daha əzələli görünürdü. Döşləri daha böyük və ombaları daha əyri idi. Polad məftildən toxunmuş, lakin çox zərif, aşağı ayaq və ayaqları aldadıcı incəlik təəssüratı yaradır. Vladimir onun arxasınca qaçdı. Onu ötdü, çəhrayı dabanından tutdu, qız sərbəst buraxıldı və xiyar və kərgədan qarışığına hücum etdi. O, çölə çıxmağa çalışdı, lakin Elfərəyə ətdən iri bir tikə qoparıb ağzına atdı:
  - Çox dadlı! Niyə Vlaranı belə dişləmək istəmirsən?
  - Və nə? Hətta böyük zövq alıram. - Gənc sürətini artırıb tülkü ilə qızılgül qarışığına rast gəldi. Bu yaraşıqlı canavardan ətir iyi gəlirdi. - Vladimir ləçəkdən bir parça qoparıb ağzına atdı. Heyrət! Vay! Çox ziddiyyətli şokolad dadı olan bişmiş dondurma idi. Qeyri-adi, lakin eyni zamanda cazibədar!
  - Oh! Bu, bütün gözləntiləri üstələyir! - oğlan dedi. - Əslində, bütün dünya üçün belə bir bayram!
  Elfaraya təklif etdi:
  - Gəlin ova davam edək!
  Belə heyvanların dalınca getmək əsl zövqdür. Qəzəbli ehtirasla belə bir məxluqu ötüb təqib edəndə. Vladimir gavalı öküzünü sınadı, uzun müddət ananas meymunu təqib etdi və çobanyastığı alliqatorunu qovdu. Hər şey olduqca layiqli görünürdü, heyvanlar parça-parça itirir və gurlayırdılar, lakin Vladimir üçün bunun təbii heyvan olmadığı və heyvanların məhdud zəka ilə sadəcə qida biokütləsindən yaradıldığı aydın idi.
  Bunu Elfaraya da başa düşdü, uçuş zamanı qızlar bir neçə dəfə toqquşub bir-birinin sinəsini sığalladılar. Nəhayət, Vladimir bu ilanın quyruğunu tez udaraq xrizantema və kobra qarışığını tutdu. Əla da.
  Astarte gəncin yanına sıçrayıb barmaqlarını onun əzələli çiyinlərində gəzdirdi:
  - Yaxşı, necə? Bayram şousumuzu bəyəndiyinizi görürəm!
  - Bəli, elflər əylənməyi bilirlər! "Gənc oğlan sadəcə gözlərini gurladı.
  - Bəs siz insanlar arasında olmaqla, deyəsən, özünüzü insanlaşdıra bilmisiniz? - Elf kapitanı döyüşçünün çılpaq, güclü çiyinlərini ləzzətli konturla sığalladı.
  - Bir az! Bilirsən, açıq bir ətir şüşəsinin yanında uzansan...
  - Bilirəm, əzizim, amma sən bizə dəyişiklik üçün insan mahnısı oxuya bilməzsən! - Diva sözünü kəsdi.
  Vladimir bir neçə dəfə gözünü qırpdı:
  - Prinsipcə, bacarıram! Ancaq mənə inanın: heç də asan deyil!
  - Utancaq olma! Çox gur səsiniz var. Yaxşı, siren kimi, davam edin və çiçəyi oxuyun! - Astarte ağzının arxasından yeddi rəngli qığılcımlar şəlaləsini buraxdı.
  - Tam olaraq nə istəyirsən? - Vlarad çaşqın idi.
  Astarte çiyələk zürafəsindən bir parça qopardı, bir hissəsini özü yedi və bir hissəsini Vladimirə atdı.
  - Yaxşı, Vlarad, sevgililərinə sevgilərini elan edərək oxuduqları bir şey! Çoxdandır ki, bunu eşitmək arzusunda idim. Əks halda, sadəcə vətənpərvər mahnılardan bezmişəm!
  - Yaxşı, dinləyə bilərsiniz!
  - İcazə verin səsi açım!
  Astarte barmaqlarını sındırdı, dırnaqları parıldadı:
  - Təşəbbüs et!
  Vladimir əvvəlcə qorxaqlıqla (səsi ağrılı şəkildə ucaldı), sonra getdikcə daha cəsarətlə oxumağa başladı:
  Səninlə gözəllik istəyirəm, xoşbəxtlik içində yaşamaq istəyirəm,
  Rəbb sizə bir az şans versin!
  Axşam sevgilimlə gəzib dolaş,
  Sadəcə narahat olma!
  
  Ayağının altında dulavratotu var,
  Mən ətirli bir çiçək seçdim, sarı və qırmızı!
  Və sevdiyinə həsr olunmuş şeirlər,
  Bir xəyalla hər an gözəl olsun!
  
  Göydə buludlar var, xurmada bir damla,
  Mən səni öpdüm - istiyə qərq oldum!
  Bu ehtiras atəşinə dözə bilmərik,
  Mən əzablara, əzablara dözməyi öyrənmişəm!
  
  Səhranın ətrafında - səssizlik yanır,
  O, məbədin içinə qazır və damı menteşələrindən uçurur!
  Amma göyərçinim, sən əbədiyyətə uçursan,
  Və küləkdə qanadların səsini eşidirəm!
  
  Bəli, bunun doğru olduğunu bilirəm - geri qaytarıla bilməz,
  Edendə olanlar əvvəllər bizimlə idi!
  Sənin çılpaq döşünü üzümə sıxdım,
  Mənə iradə və böyük güc lazımdır!
  
  Üstümüzdəki uçurum tutqun və qonaqpərvərdir,
  Və külək əsir, pis dalğa qamçılayır!
  Qasırğalar səmada döngələr salır,
  Və bir qağayı sürüsü - iğtişaşlı bir qoşun!
  
  Və görünüşün dəyişdi və şən oldu,
  Əlimizi sıxdıq - hakimiyyətə zəfər!
  Xeyr, kədəri qırmayacağam, düzünü desəm,
  Biz xoşbəxtik ki, böyük ölkədə yaşayırıq!
  
  Səni ağzından öpürəm - heyran olmaqdan xoşbəxtsən,
  Və nə olursa olsun, söhbət mənasızdır!
  Qəniməti mənimsəyənlər bölsün,
  Onlara ağır cəza veriləcək!
  
  Və darıxdırıcı pis hava geri çəkilir,
  Bir tüstü şüası üfüqü rəngləyir!
  Və özümüzü yanan gücdə tapdıq,
  Fikrimi daha dəqiq ifadə edə bilmədim!
  Astarte cazibədar ağzı ilə nümayişkaranə şəkildə əsnədi:
  - İnsan mahnıları çox darıxdırıcıdır. Bu, onların əsas çatışmazlığıdır. Biz elflər çox gülməliyik!
  - Sirkdəki klounlar kimi! - Vladimir bundan bezdi. - Gəlin əvəzinə hopak rəqs edək.
  - Gülməli deyil! Buna gülümsəmək günahdır! - Elf-kapitan gözlərini qırpdı, başının arxasında üç göz göründü və başını çevirmədən ətrafa baxdı. - Deyəsən, artıq doymuşuq.
  Elfaraya dərhal etiraz etdi:
  - Belə yapışqan yeməyi kəsməməlisən. Bu sadəcə tüklərdəki möcüzədir! Foton kiçikdir, lakin onsuz kvazarı təəccübləndirməyəcəksiniz!
  Heyvanların yeyilməsi davam etdi, Vladimir və Elfaraya birlikdə öküz və şokoladlı zefir qarışığını təqib etdilər. O, geriyə təpik vurdu və buynuzları ilə həyasız təqibçiləri çəngəlləməyə çalışdı. Oğlan və qız müxtəlif istiqamətlərdə hərəkət etdilər, sonra iki fırtınalı kimi: bir anda karkası örtdülər. Beləliklə, o, yenidən sıçradı, lakin yəhərləndi və parçalandı.
  - Bəs məndən hara getmək istəyirsən, əzizim! - döyüşçü gülərək dedi.
  - Yəqin ki, şirniyyatlarla səpələnmiş tarlanı şumlamaq istəyir? - Vladimir təklif etdi, aldadaraq.- Bəs nə yaxşı tortlar alırsınız!
  Oğlan və qız bütün öküzü yedilər, sadəcə heyrətamiz; ki, onların mədələri partlamamışdı. Heyvan canlı ölçüdə olmasa belə, yenə də təsir edicidir. Onunla işini bitirən gənc cütlük ova davam edib. Digər qızlar Vladimirə getdikcə daha tez-tez toxunmağa çalışırdılar. Gənc oğlan qızların toxunuşlarından həzz alır, onların çılpaq ayaqlarından tutaraq getdikcə daha da həyəcanlanırdı. Dişi elflər sevincdən qışqıraraq qışqırdılar və onun boynuna oturmağa çalışdılar. Onlar minlərlə ən ekzotik ətirlərin qoxusunu o qədər güclü hiss edirdilər. Onlardan biri oğlanın başı ilə qarnına bir neçə dəfə zərbə endirib. Bütün bunlar Vladimiri vəhşicəsinə çevirdi, qıza tərəf qaçdı və sinəsindən dişlədi. Qadının məmə ucunu ağzında hiss etmək necə də xoşdur, sən uşaq kimisən (ancaq Vladimir heç vaxt ana südü ilə qidalanmamışdı), qızın əti yaqutdan da qiymətlidir, dilinlə yalayırsan və heyrətamiz, həzz var. - boşalmaların verilməsi. Belə gözəl dad. Qız onu geri qıdıqlayır, yumşaq, lakin güclü hərəkətlər. Bundan sonra, onlar gözlənilmədən ayrıldılar, Vladimir bir spikelet və bir pişik qarışığını tutdu.
  - Ümumiyyətlə, hamı pişik ətinin dadlı olduğunu deyir. Beləliklə, biz cəhd edəcəyik. - deyə gənc məmnuniyyətlə mırıldadı.
  Elfaraya cavab verdi:
  - Bir siçovul cəhd etsəniz nə olacaq! Sərin olmayacaq, amma super sərin!
  -Amma bax: siçovulla almanın qarışığını görürsən. Gəlin onu tutaq! Sümükləri ilə birlikdə udaq.
  Vladimir başını tərpətdi və siçovulun arxasınca qaçdı. Onu quyruğundan tutdu, heyvan pəncələrini təpikləyərək ürək döyüntüsünü sızıldatmağa başladı.
  - Yaxşı, hara gedirsən, axmaq! Mən sənə heç nə etməyəcəyəm, sadəcə yeyəcəyəm! - Vladimir oynaq dedi.
  - Ağac kötüyünün üstündə oturma, pasta yemə! - siçovul cığırdı.
  Elfərəya onu daha bərk tutdu:
  - Yaxşı, yox, əzizim, sənə layiq olduğundan qat-qat sərt davranılacaq. Dərinizi soyacağıq.
  Siçovul oxudu:
  - Qız, boşluq ye, axmaq, xırtıldayan və ləzzətlə, səni yeyərəm!
  Elfaraya mahnını dəstəklədi:
  - Heç bir problem olmadan bir osurma - bir atom flaşı ilə pişi kimi partlayacaqsınız!
  Vladimir və qız siçanın ətrafını bağladılar və dişləri ilə onu cırmağa başladılar. Torpaqlıların elastik çənələri davamlı olaraq böyüyərək böyük parçaları tuturdu. Bunu müşahidə edən digər elflər də timsahların ağızlarını çoxaltmağa başladılar. Hər şey son dərəcə qrotesk görünürdü və həddindən artıq alomi ilə təxəyyülü şoka saldı.
  Elfaraya oxudu:
  - Yəqin ki, sonrakı həyatda pələng olanda aslan yeyəcəm.
  Vladimir barmağını göstərdi:
  - Budur şir, görürsən böyük moruqla qarışıb!
  Qız daha məlahətli səslə oxudu:
  - Ulduzlar arasında moruq çiçək açır, budaqlarda kvazar meyvəsi şişir! Parsek ulduz gəmilərini dünyaya gətirdi və kainata bir zərbə vurdu!
  Gənc oğlan və qız müxtəlif növ ətdən, qaymaqdan və sousdan artıq xəstələnirdilər, sadəcə dəli olurdular.
  - Partlayacaq! Oh, kainatı partladacağıq! Və kiçik kvarklara, onları oxlarla parçalayacağıq! Yüz sekstilyonlarla müxtəlif canlıları parçalayıb öldürəcəyik!
  Chrizzly səsləndi:
  - Ləyaqətini unut!
  - Yazıya yapışdırın! - Elfaraya Krizlinin yanına tullandı və yalın ayaqları ilə elfin burnundan tutdu. - Yaxşı, bunu necə bəyənirsən?
  - Çox gözəl qoxuyursan! Qədim nəğmədəki kimi: Ay nə ayaqlar, səni qasıq altından kəsə bilərlər!
  Qorxma, balam, biz hiperfuck edəcəyik!
  Əyləncə sonsuza qədər davam etdi. Ancaq hətta elflər də doyurlar və tədricən səs-küy azaldı. Bayramdan sağ çıxan heyvani meyvələr yenidən tavandakı çatlara uçdu. Vladimir fəlsəfi şəkildə dedi:
  - Heyvanlar aləmi yemək və yeyənlərə bölünür, insan aləmi yalnız mədələrinin böyüklüyünə və tostunun olması ilə fərqlənir!
  Elfaraya cavab olaraq ancaq dişlərini göstərdi. Deyəsən, onlar daha uzun və kəskinləşiblər.
  Astarte çox sevinərək soruşdu:
  - Necə oldu, yoldaşlar?
  Elfaraya begemot təbəssümü ilə cavab verdi:
  - Yalnız lazımi miqdarda əyləncə! Bu, komiksdəki kimi, yemək yaxşı yeyilir və eyni zamanda gülməli oxuyur.
  Astarte gülümsədi:
  - İndi biz elflər sevişmək istəyirik. Hey Vlarad, məni sevmək istəyirsən?
  Gənc döyüşçü parıldayaraq cavab verdi:
  - Əlbəttə! Daha da çox!
  Həyəcanla qıvrılan elf kapitanı qışqırdı:
  - Onda mənə uç, əzizim! Bir anda üçümüz olacaq, bu sizi heyran etməlidir!
  Vladimir zarafat etdi:
  - Məncə, qadının birdən üç kişi ilə olması daha yaxşıdır. Və ya daha yaxşısı, səkkiz rəqəmi düzəldin.
  Astarte nəfəs aldı:
  - Bizdə kişilər azdır, lakin oxşar problemi robotlar vasitəsilə həll etmək olar. Odur ki, balam, üzülmə. Uçuş zamanı cinsi əlaqədə olmusunuz?
  - Mən oxuyurdum! - Vlarad yeni başlayan kimi görünmək istəmirdi.
  - Onda başlayaq!
  Qız Vladimirin üzərinə atıldı və bədənləri bir topa qarışdı. Eyni zamanda zala xüsusi maye metal kiborqlar uçdu. Qızların özləri onlara, ya da yadplanetlilərə hücum etdilər. Səs-küy və səs-küy ağlasığmaz idi, lakin sonra musiqi çalmağa başladı və elflərin bədənləri müxtəlif rənglərə boyandı. Hərəkətlər nizamlı oldu və o qədər də vəhşi olmadı. Hamı yaxşı vaxt keçirdi və Vladimir sadəcə olaraq heyrət içində idi, sonsuz xoşbəxtlik okeanında sevgi qanadlarında çırpınırdı.
  Bununla belə, elflər əylənərkən, onların qlamur ulduz gəmisi pirat sektoruna girdi. Kompüter pirat müşahidəçini nazik cığıltı ilə oyatdı.
  - 63-94-18 sektorunda tək hədəf aşkar edildi. O, Keçi Qapısına doğru irəliləyir.
  - Kapitana hesabat verməliyik. "Pişik və tısbağa qarışığına bənzəyən oğlan titrəyən əlləri ilə holoqramı yandırdı.
  . FƏSİL Љ 23.
  
  Sadə bir yemək, çiy balıq və istiridyə kimi görünürdü, amma uşaq əsgər olmağın on dörd dövrünün hamısını yeməmiş və amansız təlimlər keçirmiş bir insan üçün bu bir şey idi! İstiridyə əti bir az duzlu, yod dadı ilə. Bunun üçün ədviyyat lazım deyil. Qız şiddətlə çeynəyir və əti udur. Mədə daha isti olur, xoş bir dolma görünür. Mirabelle hərəkət etmək istədi, yemək enerji əlavə etdi, baxmayaraq ki, bəzən bu, əksinə, çəkiyə səbəb olur. Qız ayaqlarını açaraq yarıqlar etdi və onun təxəyyülü onun topuqlarını və ayaqlarını masaj edən iki yaraşıqlı oğlanı təsvir etdi. Oh, isti, güclü bədənlərin toxunuşunu hiss etmək çox yaxşı olardı. O, yetkin, tamamilə sağlam bir bədənə sahibdir, olması lazım olduğu kimi, ən kiçik bir qüsuru yoxdur və sevgi istəyir! Bununla belə, görəsən gəmidə kim var? Bu başqa bir kainat olduğundan, canavarlar ola bilər. Şirin bir qızı udmağa qadir olan əsl dəhşətli canavarlar. Toxumunu belə tərk etmədən, üfunət qoxuyan ağızlarla.
  Ümumiyyətlə, canavarların əhatəsində yaşamaq necədir? Yoxsa sağ qalmaq? Həyatınızı başqa bir kainatda, yeni doğuş ümidi olmadan bitirmək perspektivi cəlbedici deyil! Qız ağacların arxasında gizlənərək ehtiyatla gəmiyə yaxınlaşmağa başladı. Maraqlıdır, o kimdir? Sadə treyderlər, döyüş gəmiləri və ya quldurlar.
  Qızın baxışı kifayət qədər insani olsa da, çox kəskin idi. Bir neçə dənizçi gördü. Onlardan biri yırtıcı pişiyin başı olan zolaqlı məxluq idi. Bu dərhal Mirabelanın titrəməsinə səbəb oldu. Təkamül fərqli bir yol tutdusa, bir primatın qohumları ilə deyil, pişik yırtıcıları ilə əlaqə qurması daha çətindir. Digər tərəfdən, bir qız bir tanrıçaya keçməyi gözləyə bilərdi, amma ... Bu, bir növ sadəlövhdür, xüsusən də çox güman ki, bir növ gülməli heyvan kimi qəbul ediləcəyi üçün.
  Briqantin yırğalandı. Budur, dənizçilərin qalan hissəsi. Yaxşı, çox yaraşıqlı geyinirlər, çoxları yarıçılpaq, əzələlidir. Gənc və çox da cavan deyil, amma adam kimi görünürlər. Sadəcə qorxulu görünürlər. Başlarında gülməli sarğılar var, ağızları şiddətlidir, çoxu qırışlı və tüklüdür. Pələnglər və bəzi böcəklər yenə onların arasında parlayır. Daha doğrusu, əqrəb kimi canlılar. Bəli, bu açıq şəkildə beynəlxalq bir şeydir. Yalnız kostyumlar xoşagəlməz bir əlaqə doğurur. Yaxşı, bəli! Bunlar tipik piratlardır. Retro filmlərdə belə göstərilir. Oh-oh-oh-oh! Özünüzü dəniz və dəniz quldurları ilə əhatə olunmuş səhra adasında tapın. Mirabela əvvəlki bədənində olsaydı, tərəddüd etmədən bu pulsuz yükləyicilərə qaçardı. Niyə onların sözünü kəsin? Bəs sadə bir insana çevrilərək, ən azı yüz sağlam kişi ilə vuruşun? Xeyr, o dəli deyil. Və ümumiyyətlə, çılpaq qadın kişilərin yanında nə etməlidir? Piratlarla görüş yaxşı heç nə vəd etmir. Əvvəlcə qrup zorlaması, sonra ölüm. Düzdür, bir seçim mümkündür: hərəmxanaya satış. Sonuncu o qədər də pis deyil. Ancaq burada daha bir neçə nüans var. Birincisi, bu dünyada hərəmxanalar varsa, bəlkə protestant əxlaqına malikdirlər və o, bir plantasiyada və ya karxanada qul kimi qala bilər? Bu birincidir! İkincisi, gözəl qadının ətrafında bu qədər ac kişi olanda zorakılıqdan qaçmaq çətindir. Ümumiyyətlə, xoşdur, yoxsa yox? Bəzi sevgi romanlarında qadınlar bundan əziyyət çəkirdisə, bəzilərində isə əksinə, bundan həzz alırdılar! Bu, yəqin ki, bədəndən çox asılıdır, lakin onun bədəni elastikdir...
  Mirabela gördü ki, briqantindən bir neçə, daha doğrusu üç qayıq ayrılıb. Bu, getdikcə daha maraqlı olurdu. Bəlkə quldurları seyr edirsiniz? Bu həm də onun alnına ulduz gəmisi ilə vurmaq kimi güclü bir hərəkətdir. Yüksək cəmiyyətdən olan bir qız, tənhalıqdan qaçmaq çətindir və kimisə sikmək istəyirsinizsə, sizi orta adınızla çağırırlar!
  Mirabela yumruğunu yanağına vurdu: nə çirkin və vulqar fikirlərdir! Xeyr, bu, qətiyyən mümkün deyil.
  Qayıqlar getdikcə yaxınlaşırdı. Burada onlar narıncı qum sahilinə rəvan yanaşdılar. Mirabela otuz altı nəfəri saydı. Üçü heyvan idi, ikisi zirehli dik yeriyən tısbağalara bənzəyirdi, qalanları isə zahiri görünüşcə olduqca vəhşi olsalar da, insanlar idi. Qız buna xüsusilə təəccüblənmədi. Əksər hallarda digər planetlərdə təkamül insana bənzəyirdi. Kainatlarında ən çox yayılmış irq olan eyni elflər, xüsusən də qulaqları örtülü olduqda insanlardan fərqlənmirlər. Kim bilir, bəlkə bu quldurlar elflərdir? Çox da pis deyil, insanlar və elflər bir-birinə qarışaraq məhsuldar nəsillər verə bilirdilər.
  Quldurlar qayıqlardan yükləri boşaltmağa başladılar, onların şirin su ehtiyatlarını artırmaq istəklərini təsdiqləyən boş barelləri var idi. Bu qabların bir neçəsi yerdə yuvarlanıb fırlanırdı. Dəniz quldurları qayıqlardan sıçrayaraq onları sahilin dibinə çəkməyə başlayıblar. Sonra Mirabela üç dəniz quldurunun qandallandığını gördü. Onları təntənəli şəkildə qayıqlardan çıxarıb meşənin dərinliklərinə sürüklədilər.
  Qız fit çaldı:
  - Bunda bir şey var! Məhz, kobud güc kultu. Ümumiyyətlə, quldurlar nəcib əsirləri tutmuş ola bilər və onlar üçün fidyə almaq istəyirlər.
  Qız hərəkətləri diqqətlə izləyirdi. Quldurların təxminən XVI əsrə aid çətin muşketləri var idi, lakin onların əsas silahları qılınclar, qarmaqlar, baltalar və geniş qılınclar idi. Musketlərin mövcudluğu; Məni mədəmin çuxuruna xoşagəlməz bir şəkildə əmdirdi. Onun yeni əti həssasdır və başına qurğuşun parçası girərsə, bu, çox pis olacaq. Və onun şəxsiyyəti başqasının kainatında yox olacaq. Həqiqət gələcəkdə ola bilər, onun imperiyası bu kainatı fəth edəcək. Sonra diriləcək! Ancaq bu halda: o, kəffarəsini verməmiş bir cinayət kimi yeraltı dünyasına göndəriləcək. Qoy virtual olsun. Üstəlik, o, işgəncənin kiçik bir hissəsini görmüşdü. Gələcəkdə işgəncə daha da qəddar və mürəkkəb ola bilər. Axı birdən yeddi formada işgəncə edə bilirsənsə, o zaman kim zəmanət verə bilər ki, milyon, hətta milyardda işgəncə verə bilməzsən! İnsan ağlı işgəncədə çox ixtiraçıdır və çox vaxt prosesin özündən həzz alır. Kişilər qadınlara işgəncə verməyi, qadınlar işgəncə etməyi xoşlayır. Bu, artıq nəsillər üçün bir fetiş halına gəldi. Qız səssizcə, demək olar ki, dördayaq üstə hərəkət etdi, sonra birdən üzüm üzərində tullanmağı öyrənmək prosesini xatırladı. Quasar! O, cəngəllik kraliçası kimi sürüşə və hərəkət edə bilər, burada çoxlu üzüm var!
  Və bura meymunlar gəlir. Yaşıl və ya bənövşəyi rəngli sevimli kiçik heyvanlar. Yerdəki kimi budaqlar boyunca sürüşürlər, yalnız çoxlu quyruğu var, üç və ya dörd! Qız şən gülümsəyir və hətta onlara burnunu da salır. Meymunlar onun hərəkətini təqlid edir, təkrarlayırlar. Gülməli canlılar.
  Qız yalın ayaqları ilə portağal bananı qoparır və əllərini işlətmədən qabığını soymağı bacarır. Meymunlar ləzzətlə qışqırırlar. Mirabelle əylənir və onlara qabıq atır. Meymunlar cavab olaraq qoz-fındıq atırlar. Gülüş var - hamı çox şəndir!
  Amma məhbuslar deyəsən heç əylənmirlər. Onları kiçik bir təpəyə aparıb ağaclara zəncirlədilər. Onun yanında altı dəniz qulduru qaldı, biri vəhşi üzlü idi. Onun iki köməkçisi atəş yandırmağa başladı. Başqa bir çox sıx, qısa olsa da, pirat bir qutu alət gətirdi.
  Mirabela pıçıldadı:
  - Görünür, bunlar bir növ cihazlardır!
  Qız yuxarıda uçdu və indi məhbusları diqqətlə yoxlaya bildi.
  Onlardan biri iri keçəl başlı, seyrək boz saqqallı qoca idi. Bununla belə, gözlər gənc və canlı görünürdü. Çoxlu xırda qırışlarla qaralmaqdan demək olar ki, qara bir üz. Mirabela əvvəllər qocaları ancaq filmlərdə görmüşdü. Əlbəttə ki, qocalıq heç kimi gözəl etmir və qız bir qədər sarsıntı və titrəmə yaşadı. İnsanlar həqiqətənmi bir zamanlar belə idilər? Dəhşətdir, insanları belə qorxuda bilməzsiniz - qəddar təbiət. Mirabela fikirləşdi ki, bu kainatda ilişib qalsa, qocalacaqmı? Bu sualların sualıdır? Təbii ki, mən qırışmış, əyilmiş yaşlı qadına oxşamaq istəməzdim. Bu, bəlkə də onun gücündən kənardadır, belə bir perspektiv sizi dəli edə bilər! Lənətə gəlmiş qocalıq bu cür xüsusiyyətləri ləkələdi!
  İkinci məhbus, əksinə, çox gənc idi! Əslində yeniyetmə oğlan: təxminən on dörd-on beş yaşlarında. Uzun sarışın saçlar, şokolad, əzələli çılpaq gövdə, slab abs. O, gənc Apollona bənzəyirdi və ona baxanda Mirabelanın ürəyi daha sürətli döyünməyə başladı. Düzdür, oğlan ondan qısadır və hələ kifayət qədər yetkin deyil, sonuncu kurs uşaq əsgərinə bənzəyir. Nəzərə almaq lazımdır ki, quldurların əksəriyyəti olduqca sağlam olsalar da, heç də yaraşıqlı deyillər. Maraqlıdır, o kimdir? Bəlkə bir kabin oğlanı! Adətən pirat romanlarında kabin oğlanları mühüm rol oynayır. Düzdür, məsələn, Sabatinidə: yeniyetmə qəhrəmana yer yox idi. Görünür, o vaxtlar çox dəbli deyildi!
  Üçüncü iştirakçı yaşıl, qurbağa üzlü idi. Ayaqları əvəzinə pəncələri və əlləri var idi. Bəli, uşaq cizgi filmlərindən tipik bir qurbağa, boyu kiçik, bəlkə də bir kabin oğlanından da kiçikdir. Qəribədir, o, nəcib bir insan ola bilər. Bir növ qurbağa kralı. Hmm bəli! Maraqlı kadrlar toplanıb.
  Üzü pələng olan əsas pirat çəkic kimi bir şey çıxarıb hönkürdü:
  - İndi kabin oğlanının dabanlarını qızardın!
  Oğlan gözlənilmədən cəsarətlə cavab verdi:
  - Mən kabin oğlanı deyiləm, kapitanam!
  İri pirat dərin səslə dedi:
  - Biz bəxt döyüşçüləri arasında adət var ki, komanda kim seçsə, kapitandır! Sən bunu başa düşmədin, Arcephalus!
  Oğlan təslim olmadı, onu bağlayan çubuqları qırmağa çalışdı. Bədən gərginlikdən çırpındı:
  - Atam öləndə hamınız and içdiniz ki, məni kapitan kimi tanıyacaqsınız!
  Pələng başlı quldur sevinclə cavab verdi:
  - Siz sadəcə kabin oğlanı olmaq lazımdır. Qulaqların arxasında yaş! Sən yeniyetməsən, özünü kapitan olmağa məcbur etməyə cəsarət edirsən!
  Gənc kapitan: nifrətlə gülümsədi:
  - Mən bundan pis mübarizə aparmıram! Mən Qansoranla ədalətli duel təklif edəndə qorxaqcasına imtina etdi!
  Dəniz qulduru qılıncıyla mavi yarpaqlı təzə budağı kəsdi:
  - Qılınc döyüşmək və ya tüfənglə atəş açmaq çox kordur! İstənilən şans sizi aşağı sala bilər, amma əks halda siz məcbur olursunuz və bizdən tamamilə inciyirsiniz. Sizi çoxdan öldürmüşdük, amma hələlik bilmək lazımdır; atanızın Qross-Kardinalın xəzinələrini gizlətdiyi yerdə. Bu, sizi yalnız indilik yaşadır. Bizə desən, səni və dostlarını bu adada qoyub gedərik. Burada çoxlu yemək var və siz uzun müddət yaşayacaqsınız, yoxsa, deməli, bütün nəticələrini təsəvvür etmək üçün kifayət qədər yaşlısınız.
  Qoca hıçqırdı:
  - Ona demə! Bu halda biz dərhal öldürüləcəyik!
  Pələng pirat dişlərini göstərdi:
  - Sus Nöqtə! Daha ağıllı olsaydım, ona qoşulardım. Siz və bu balaca qurbağa əmiciyə sadiq qalan yeganə insanlarsınız və bununla da öz ölüm əmrinizi imzaladınız.
  Nöqtə kədərlə cavab verdi:
  "Mən qocalmışam və onsuz da çox şeyim yoxdur." Qoy mən ölüm, amma heç kim deməz ki, Nöqtə ömründə bir dəfə də olsa, sözündən çıxdı!
  - Nə hisslər! Yalnız düşməninizin göz yaşları cüzdanınıza daha çox qızıl əlavə edə bilər!
  Pirat hədələyici jest etdi:
  -Qadınların göz yaşlarını mirvarilərə bənzətmək əbəs deyil, onlar qiymətlidir, çünki onları pulla dəyişmək olar! - oğlan Arkefal gözlənilməz müdriklik nümayiş etdirərək dedi. - deməli səhv edirsən!
  Piratların lideri lomu atəşə batırdı:
  - İndi göz yaşı tökəcəksən! Və ya xəzinənin harada olduğunu söylə. Ya vəhşi həyatın şən həyatını, ya da amansız ölümü seçmək.
  Arcephalus güldü:
  - Mənim yalnız bir seçimim var, layiqli ölümlə nalayiq ölüm arasında! Qaniçinin məni sağ buraxması üçün heç bir səbəb yoxdur. Axı mən adanı tərk etsəm, təbii ki, ondan qisas alacağam, o da qorxaqdır. Cəsarət həmişə nəcibdir - qorxaqlıq heç kimə aman vermir!
  Pələng hürdü:
  - Deməli, səni əsirgəməyəcəyəm! İndi ağrıdan fəryad edəcəksən! "O, oddan qaynar dəmiri götürdü.
  İri pirat onu bir jestlə saxladı:
  - Oddan istifadə etmək hələ tezdir! Əvvəlcə sadə bir şillə.
  Heyvan narazı halda hönkürdü:
  - Yaxşı, zövqü uzadaq!
  Əvvəlcədən hazırlanmış çubuqları çıxarıb su ilə nəmləndirən quldurlar oğlanı şallaqlamağa başladılar.
  Arcephalus bir qədər gərgin gülümsədi, bütün görünüşü ilə ağrısı olmadığını göstərmək istədi, baxmayaraq ki, güclü və əzələli işgəncə quldurları öz işlərini bilirdilər. Demək olar ki, dərhal dərini kəsdilər və qan töküldü. Oğlan ancaq ağrısını gizlədərək cingiltili səslə dedi:
  - Amma sən çox zəifsən! Və düzgün vura bilməzsən!
  Pələng başı olan pirat qamçı ilə uşağın ayaqlarına vurdu, sonra yanağını üzünü kəsdi:
  - Mənə deyin, xəzinə xəritəsi haradadır!
  Gənc dilini çıxarıb:
  - Sənin pis kürkündə!
  İri pirat əmr etdi:
  - Yetər! İndi yaralara duz səpək!
  Ağ toz onun zolaqlı kürəyinə düşdü. Oğlanın gözləri qısıldı, onlarda ağrı göründü, amma ağzı gülümsəməyə davam etdi. Nəhayət, qanla islanmış təbəqə onu örtəndə.
  Pələng Pirate soruşdu:
  - Yaxşı, indi danışacaqsan!
  Oğlan qışqırdı:
  - Mən yalnız güləcəyəm!
  - Bax, ey heyvan!
  Pələng pirat qızdırılan ütü çıxarıb oğlanın yanına getdi və onu çılpaq, azca tozlu dabanına sürtdü. Oğlan qıcqıraraq ağzını açdı, nəfəsini kəsdi, amma sonra dodaqlarını hədsiz səylə uzadaraq təbəssüm etdi.
  Güclü pirat, qayğıkeş bir müəllim kimi qeyd etdi:
  - Qaynar ütüyü dabanına çox basmayın. Ayaqların dərisi tamamilə yanırsa, ağrı küt olur. Burada zərif, sanki oxşayan hərəkətlər lazımdır. Düşən dabanın özü deyil, çox kobud, ayağın yumşaq tərəfidir. Eynən zərif qız kimi.
  Pələng pirat oğlanın sağ ayağını müalicə edirdi. Onu bərabər şəkildə yandırmağa çalışdı. Oğlanın kiçik barmaqlarına dolanan qırmızı-isti maşa verdilər. Onları bir az əydik və çevirdik. Arcephalus, əzablara baxmayaraq, üzündən tər axdı, gərgin idi, pələng pirat işini bilsə də, həssas yerlər axtarırdı.
  Havada yanıq qoxusu var idi, qoxu zərif idi, burun dəliklərini xoş qıdıqlayırdı. Mirabela sanki sehrlənmişdi, adətən yanıq qoxusu xoşagəlməzdir, amma indi sadəcə dadlıdır, qızın həssas burnunu sığallayır, quldurların bu tərli kişi bədənləri kimi deyil.
  Sağ ayağından sonra işgəncəçi sol ayağına sehr vurmağa başladı. İşgəncə prosesinin özü onun üçün xoş və həyəcanlı idi, lakin qurbanın qışqırmaması belə bezdirici idi.
  İri dəniz qulduru oğlanın çox ağrıdığını görüb çətinliklə dözdü və təklif etdi:
  - Yaxşı, deyin, xəzinə xəritəsi haradadır. Sonra işgəncə etməyəcəyik. Ölüm asan olsa belə. Chick-chick və sən cənnətdəsən. Beləliklə, biz sizə uzun müddət işgəncə verəcəyik.
  Oğlan kəskin cavab verdi, onun gözlərində qətiyyət göründü:
  - Ağzınızdakı pay, xəzinə yox!
  Piratın səsi, təhqirə baxmayaraq, daha da yumşaqlaşdı. O, sevimli övladını acı dərman içməyə məcbur etməyə çalışan mehriban ataya bənzəyirdi:
  - Müqavimət göstərmək axmaqlıqdır! Biz hələ də sirri açacağıq, ancaq siz ancaq əziyyət çəkəcəksiniz! Narahat olmayın, sizi şikəst etmək üçün müxtəlif yollarımız olacaq. İnadkar olsanız belə, sizi öldürməyəcəyik, ancaq sizi adada qoyub şikəst edəcəyik.
  Oğlan sadəcə dilini çıxardı:
  - Budur!
  Mirabela pıçıldadı:
  - Cəngavər! Sadəcə Otello! Xeyr, Joan of Arc!
  - Onda sənin üçün daha da pis olacaq! Puppy! - Başqa kainatdan olan filibusterin səs tonu daha kəskinləşdi.
  Pirate Tiger sol ayağı ilə edilir, indi onun bütün ayağı böyük qabarcıqlarla örtülmüşdür, bu çox ağrılıdır. Düzdür, qabarcıqlar bir neçə günə yox olacaq, amma çox ağrılıdır.
  İri pirat qeyd etdi:
  - Nə yaxşı işdir!
  Pələng pirat qırmızı-isti maşa götürdü və oğlanın qabırğasını götürdü, onu bükməyə başladı, qırmağa çalışdı!
  Güclü köməkçisi onu dayandırdı:
  - Bir az sonra onun üçün edəcəyik! İşgəncə daha müxtəlif olmalıdır. Xüsusilə, biz bədənin aşağı hissəsini müalicə etdik və indi simmetriya üçün niyə yuxarı hissəni müalicə etməyək.
  İşgəncə verən köməkçi dərin səslə dedi:
  - Yeri gəlmişkən, buna bənzər bir cihazımız var! "O, iti polad ulduzları olan bir zəncir çıxardı. - Gəlin başın ətrafına sarıyaq...
  - Mənə ver! - pələng pirat qışqırdı.
  İri korsan etiraz etdi:
  - Məndən daha yaxşı! Başdır, ayaqlar deyil! Bir az sıxsan, kəllə partlayar və belə zədələrlə tez ölər. Bizim üçün öldürmək yox, sirri tapmaq vacibdir!
  Pələng məyus halda nərə çəkdi:
  - Cəhənnəm olsun bu xəzinələrlə. Gəlin özümüzü qarət edək! Bu nə möcüzədir, bu kobud qızıl!
  Filibusların lideri başını buladı.
  - Orada təkcə qızıl yoxdur! Deyirlər ki, onun ölümsüzlük talismanı var!
  Pələng pirat güldü.
  - Ölməzlik talismanı, o zaman niyə öldü?
  - Hələ xüsusi çınqıl lazım deyil, talismanda altısı var, yeddincisi yoxdur! Ölümsüz olmaq istərdinizmi?
  - Əlbəttə! Vay, kaş sağalsaydım! Mənim bütöv bir hərəmim olardı! Üç bütöv hərəm yoxdur! Bütün bunlar çox səxavətli olardı!
  Baş pirat qılıncını yerə sancmışdı:
  - Yaxşı, heç nə, tələsməyə ehtiyac yoxdur! Əsas odur ki, oğlan dəli olmasın. Əgər siz ona müxtəlif üsullarla və uzun müddət işgəncə versəniz, işgəncəyə ara versəniz, o, vəhy bulaqlarını tökər.
  Arcephalus mızıldandı:
  - Mən heç vaxt sənə etiraf etməyəcəyəm! Və ümidlərinizi üzməyin! Belə yaramazları ölümsüz etmək daha yaxşıdır...
  - Hara gedirsen?
  Oğlanın başına dişlilərlə zəncir bağladılar, bərkiddilər və bükməyə başladılar. Köklü pirat hiyləgərcəsinə gülümsədi. Dəmir sünbüllər ağrılı şəkildə kəllə sümüyünü qazaraq dərini qoparırdı. Eyni zamanda işgəncə verən şəxs sinir uclarını vurmağa və damarları sıxmağa çalışıb.
  Arsefal ağır-ağır nəfəs alır, alnından qan qarışmış tər damlayır, gözləri parıldayırdı. Pirat ya başını zəncirlə daha möhkəm sıxdı, ya da əksinə, təzyiqi zəiflətdi. Hərəkət getdikcə daha ritmik olurdu. Cəlladın köməkçiləri dəmir stəkanı qaynadıb qanlı başına buxarlı su tökməyə başladılar. Arcephalus qaçmağa çalışdı, amma qaynar su onun incə, saqqalsız yanaqlarını yandırdı.
  - Bəs xəritə haradadır! Atanızın çəkdiyini bilirik! Odur ki, danış! Gəlin səni azad edək!
  Oğlan işgəncə verənin üzünə tüpürdü. O, geri sıçradı və tüpürcək çiləyərək üç mərtəbəli nalayiq sözlərlə söydü:
  - Mən səni qıracağam, bala! Sən qışqıracaqsan!
  Gənc qırıq səslə qışqırdı:
  - etmərəm! Sizi dar ağacından asdıqda və ya dirəyə dirəyəndə sızlayaraq mərhəmət diləyəcəksiniz!
  İri pirat oğlanın üzünə sillə vurdu və birdən sakitləşdi:
  "Məni o qədər qəzəbləndirəcəyini gözləmə ki, səni tez bitirəcəm." Mən belə cəsur kişilərin yeni işgəncələrə keçəcəyinə və bədənin buna tab gətirə bilməyəcəyinə ümid edərək bilərəkdən sataşdıqlarını görmüşəm. Belə düşünməklə yanılırlar! Təbii ki, işgəncələr olacaq, ciddi şəkildə qrafikə uyğun, və sən mənə etirafda eşşək kimi cavab verəcəksən!
  - Almayacaqsan! - Oğlan çırtıldadı.
  Tiger Pirate təklif etdi:
  - Onun barmaqlarını qıraq, əlimizdə!
  - Tezdir! Çox tezdir, hələ başını sıxmamışam.
  Pirat zənciri başına daha möhkəm basdı və oğlan qəfildən huşunu itirərək lal oldu.
  - Lap! Mən bunu bir az çox etdim! Yaxşı, qoy dincəlsin və biz bu qartalları götürək.
  Balaca qurbağa qışqırdı:
  - Bəli, heç nə bilmirəm!
  Pələng pirat qorxulu səslə nərildədi?
  - Nə bilirsən de, yoxsa üzgəclərini bişirək!
  - Mən sənə hər şeyi danışacağam! - Qurbağa cığırdı.
  - Yaxşı, xəritənin harada olduğunu söylə!
  İkiayaqlı qurbağa tərpəndi:
  - Bilmirəm!
  - Mənə maşaları ver! - Piratlar yeni qurbana görə hətta xoşbəxt görünürdülər.
  Balaca qurbağa çığırdı:
  - Yaxşı, mən hardan bilə bilərəm!
  - Necə deyim, bu əmici sənin dostundur!
  - Daha doğrusu, mən onun xidmətçisiyəm!
  - Siz kapitana da xidmət etmisiniz, yəni bəzi şeyləri, məsələn, ifadə fraqmentlərini, bəzi eyhamları eşitmək olardı! Belədir?
  - Prinsipcə doğrudur, amma...
  Qalın pirat maşanı əlinə aldı və isti dəmir qurbağanın qişasına yüngülcə toxundu. İncə bir qışqırıq eşidildi:
  - Oh, lütfən etmə! Mən sənə hər şeyi danışacağam!
  - Boş-boş danışsan, əzasını sındıraram!
  Balaca qurbağa siçan kimi cırladı:
  - Mən bir şey bilirəm!
  - Tam olaraq nə?
  - Harada xəritə ola bilərdi?
  Qoca pıçıldadı:
  - Demə!
  Balaca qurbağa qışqırdı:
  - İşgəncə ilə öldürülsək, bizim üçün nə yaxşı olardı! Üzərimdəki blisterə baxın.
  - Yəni tez ölümü üstün tutursan? - qoca ah çəkdi.
  - Yaxşı, mən belə düşünürəm! Hansı başqa pirat mənim kimi suyun altında nəfəs alıb okeanın dibindən yük çıxara bilər. Gərəkli dəniz canavar kimi məni dəstəyə aparacaqlar! Mənim kimi insanlara ehtiyac var! - Qurbağanın səsində qürur var idi.
  Dot keçəl başını tərpətdi:
  - Boş xəyallar!
  Pələng pirat hürdü:
  - Əgər Tili yalan danışmırsa, biz onun canını əsirgəməyəcəyik və adət-ənənə kimi onu yenidən dəniz qardaşlığına qəbul edəcəyik! Onun xidməti pis əməlin əvəzini verir.
  Ağır pirat təsdiqlədi:
  - Qoy belə olsun! Tili yaşasın, yenə də bizə kömək edəcək. Mənə deyin xəritə haradadır?
  - Bu canavar balasıdır. - balaca qurbağa Arsefalı göstərdi. - O, gil qabda gizlədib, dənizə atıb. Yalnız bir şeyi xatırladım: bu yerdir və mən xəritə ala bilərəm. Axı mən dərinlikdən qorxmuram.
  Dolğun və pələng quldurları bir-birinə baxdılar:
  - Deyəsən, biznesi nəzərdə tutur! Ya da sadəcə ölüm saatını gecikdirmək istəyir. Hər halda, o, isinəcək!
  Tiger Pirate dedi:
  - Əlbəttə, sizə inanmırıq, amma sizə bir şans verəcəyik! O qədər kiçik ki, qurbağa nəfəs ala bilər!
  Balaca qurbağa mızıldandı:
  - Sən mənə qarşı çox mehribansan!
  Pələng dəhşətli şəkildə dişlərini cingildətdi:
  - Üz tutmayın! Aldananda axırda öləcəksən, amma elə milçəklərdə ölüm sənin üçün qurtuluş olacaq!
  - Vay, hamı kiminsə canını qurtarmaq istəyir! - qurbağa mızıldandı.
  - Kəs səsini! Bizə yol göstərəcəksən! İndi səni açacağıq.
  Onlar balaca qurbağanın boynuna kəndir bağladıqdan sonra zəncirini açdılar. O, bir az axsayaraq mahnı oxumağa başladı!
  Pirat olmayan zəifdir!
  Onun burun dəliyi əyri moreldir!
  Pirit pələng nərə çəkdi:
  - Hə, sənin boğazını bağlayanda! Artıq axmaqdan bezdin! Yoxsa həyətə, qaranquşlara qədər uca getmək istəyirsən!
  - Kim söz vermişdi ki, axırıncı öləcəyəm! - Tili hıçqırdı.
  - Əlbəttə, mənəm!
  - Deməli mən sakitəm! Yaşıl Şahzadə döyüşçüdür! - Balaca qurbağa yerindəcə atladı.
  - Kəs səsini! Nə qədər ki, mən yaxşıyam!
  Qız budaqlı xurma ağacının üstündə oturmuşdu, həvəslə işgəncə şəklinə baxırdı. Və onun xoşuna gəldi. Nə isə, işgəncə şəkillərinin xüsusi bir dönüşü var, xüsusən də gözəl bir oğlana işgəncə verilirsə. İndi Mirabela başa düşdü ki, nəsə etmək lazımdı. Axı, quldurlar xəzinə tapa bilər və lazımsız şahidləri öldürə bilər. Dörd quldur hələ də ağacların yanında dayanmışdı. Çox görünmür, amma gücləndiricilər onların köməyinə gələ bilər. Təəssüf ki, oğlan bu qədər cəsarətlidir, heç vaxt qışqırmayıb, yəni səs-küy diqqəti cəlb edəcək.
  Qız səssizcə xurma ağacından endi. Arsefal özünə gəldi və solğun, qanlı üzünü çevirdi. Pirat cəllad zəhərli bir təbəssümlə dedi.
  - Dostunuz Tili ayrıldı və indi xəzinənin harada olduğunu dəqiq bilirik! Deməli, əbəs yerə əziyyət çəkdin, axmaq!
  - Yalan danışırsınız! - Arcephalus çətinliklə pıçıldadı.
  - Dostunuz hara getdi? Görürsən, onu aparıblar!
  Oğlan ətrafa baxdı, qorxdu! O, tərpəndi, çiyinləri qamçı ilə titrədi:
  - Siz hələ də kartı tapa bilməyəcəksiniz!
  Piratlar iyrənc şəkildə güldülər:
  - Və bu, həqiqətən lazım deyil! İndi sizə, ey axmaqlara, özümüzə işgəncə verəcəyik. Bəs oyulmuş gözlər?
  - Pis zarafat! - Cavan oğlanın sözünü kəs.
  - Və gedirik!
  Mirabela iki ağır daş götürdü və əllərinə sıxdı. Piratlardan biri bir az da irəli getdi və bir küpə şərabdan bir qurtum aldı. Qız acıqla gülümsədi:
  - Heç bir şey cibinizi dolu stəkan kimi boşaltmaz!
  Mirabela, həmişə olduğu kimi, səssizcə piratın yanına atıldı və barmağı ilə karotid arteriyaya dəydi! Düşmüş küpəni götürdü və qulduru yerinə qoydu. Bədənin bəzi bacarıqları xatırladığına təəccübləndim. Sonra üfunət qoxuyan pirat şərfi və iyrənc tər qoxuyan gödəkçə atdı (və bunu belə istidə necə geyinirlər).
  O, yellənən yerişlə həmkarlarının yanına çıxdı və hönkürdü:
  - Bəlkə bir içki içək! Və sonra onlar...
  Qız heç bir söz demədən quldurlardan birinin qasıq nahiyəsinə təpik vurdu, digərinin başını gil qabla aşağı saldı, üçüncüsünü isə yumruğunu qısa, lakin kəskin şəkildə məbədə vurdu. Piratlar yıxıldı, Mirabela dişlərini göstərdi:
  - Yaxşı, mən onları necə uçurdum!
  Oğlan başını qaldırdı, qız yaylığını cırıb pencəyini çıxardı və özünü onun heyrətamiz çılpaqlığında gördü.
  - Sən tanrıçasan! - Arcephalus qışqırdı.
  - Ola bilər! Və ya ilahələrdən daha sərin! - Mirabela başını tərpətdi. - Mən döyüşçü qızam.
  Arcephalus onu gözləri ilə yedi. Gəncliyinə baxmayaraq, pirat kapitanının cəsur və erkən yetkin oğlu, şübhəsiz ki, bakirə deyildi. Amma onlar əsasən korrupsiyalaşmış, demək olar ki, azad fahişələr idilər. Onlar yaxşıdır, amma estetik zövq yoxdur. Üstəlik, o, heç şəkillərdə belə saç görməmişdi. Bədənin özü bəlkə də çox əzələlidir, lakin eyni zamanda çevik və hərəkətlidir. Hər hansı bir idmançı belə görkəmli əzələlərə həsəd aparacaq. Döşlər dolu, hündür, qırmızı məmə ilə bir qədər yuxarıya çevrilir, abs kafellidir, damarlar görünür, ayaqları isə sadəcə əzələ dəstələridir. Eyni zamanda, qız erotik güclə doludur, güclü budları boyunca əzələ dalğaları axır. Oh, nə bədən! Oğlan gözlərini qırpdı və düşüncələrinin bu an üçün nə qədər yersiz olması ilə bağlı vəsvəsədən uzaqlaşdı.
  Mirabela isə qandalları açdı. O, bunu uzun dırnağı ilə edib. İbtidai dünyalarda döyüş əməliyyatları üçün təlim proqramı, etiraf etmək lazımdır ki, ikinci dərəcəli xarakter daşıyırdı, lakin qız bütün hərəkətləri xatırlayırdı. Buxovlar olduqca primitiv şəkildə bağlanır və açılır, buna görə də olduqca bahalıdır: heç kim onları ölü məhbusların üzərinə qoymaq istəməz. Özünü azad edən oğlan bir neçə addım atdı, çılpaq ayaqları iri qabarcıqlarla örtülmüşdü, lakin yumşaq otlar ağrıları yumşaldır və ümumiyyətlə, Arcephalus buna yad deyildi. Uşağın sərt atası onu tez-tez qamçılayır və tez-tez çılpaq dabanlarını qamçı ilə qamçılayır, buna görə də ağrıdan qaçmağa öyrəşmişdi.
  Mirabela soruşdu:
  - Özün gedə bilərsən!
  - Mən kişiyəm! - oğlan qürurla cavab verdi. Xəncəri götürərək, heyrətə gəlmiş, lakin hələ də sağ olan iki qulduru bitirdi. Gənc döyüşçü bunu tamamilə tanış jestlə etdi.
  - Deyəsən bu ikisini siz öldürdünüz! Amma belə pislik Viktoriya planetini çirkləndirməməlidir.
  Gəncin soyuqqanlılığından təəccüblənən Mirabela soruşdu:
  -Artıq adam öldürmüsən?
  Gənc filibuster nifrətlə mızıldandı:
  - Əlbəttə! Hətta qadınlar! Bu ikisi on səkkizinci və on doqquzuncudur.
  Qız qızardı:
  "Və deyəsən, ilk dəfədir ki, bir insanı öldürürəm." O, məni məbəddə yumruğunu bacardığı qədər vurdu və bu, ölüm idi, mən onu bir az zəif vurmalıydım. Bəli və o, şübhəsiz ki, yuxu arteriyasına dəydi, bir az əyri getmək daha yaxşı olardı.
  Arcephalus qeyd etdi:
  - Bəli, bəlkə də intiqam hissi üzündən onlara işgəncə vermək daha yaxşı olardı. Bu axmaqlar onsuz da heç bir dəyərli məlumat verməyəcəklər.
  Mirabela etiraz etdi:
  - Sırf qisas üçün işgəncə: çox gözəl deyil. Fiziki təsir: ya tərbiyəvi, ya da tərbiyəvi xarakter daşıyır!
  Oğlan hönkürdü:
  - Onları böyüdəcəyəm!
  Dot baba kifayət qədər şən tonda dedi:
  - Axmaq olma! İndi üçümüz var! Adada iyirmi doqquz, gəmidə isə daha yüz rəqibimiz var! Yəni bu qız tək deyilsə...
  Mirabela üzünü tutub:
  - Mən səninlə təkəm! Tək!
  - Bu pisdir! - Nöqtə keçəl başını qaşıdı. - Ada kifayət qədər böyükdür, ətrafı təpələr və cəngəlliklərlə əhatə olunub. Prinsipcə, siz otura bilərsiniz. Onlar bizi heç vaxt əbədi axtarmayacaqlar.
  Arcephalus hirslə yumruğunu ağaca çırpdı:
  - Yox! Bu briqantin mənim haqlı gəmimdir və mən qaniçənlər kimi pisliyin onu idarə etməsinə icazə verməyəcəyəm. Gücümü heç vaxt heç kimə verməyəcəyəm! Bunun üçün yüksək qiymət ödədik.
  Mirabela qeyd etdi:
  - Sən keçmiş kapitanın oğlusan!
  Arsefal başını tərpətdi:
  - Bəli! Amma bizim gücümüz irsi deyil. Sadəcə olaraq atamı tanıyıb, ona hörmət edərək, layiqli döyüşçü olduğumu görüb məni kapitan seçəcəklərinə and içdilər. Amma elə oldu ki, Qansoran Tiger Pirate hakimiyyəti ələ keçirdi. Mən məəttəl qaldım, qandallandım və işgəncələrə məruz qaldım. O, rəzil bir sağ əlidir və mən onun əsas qruplaşmanın lideri olduğundan şübhələnirəm!
  Mirabela təklif etdi:
  - Qoy Qansoranı öldürüm, yenə kapitan olarsan!
  - Yox! Onu özüm öldürməliyəm! Amma komandada aşkar problem var. İndi həm Qansorandan, həm də məndən qorxurlar.
  Nöqtə qeyd etdi:
  - Sürprizdən üstünlüyümüz var.
  - Bəs bu nə! - Oğlan iki ənciri nümayiş etdirərək əllərini açır.
  Qoca təcrübəli döyüşçü havası ilə dedi:
  - Gnusu, birinci yoldaşını və digər iki pələng quldurunu öldürə bilərik. Sonra lidersiz qalan quldurlar sizin komandanlığınızla geri qayıdacaqlar. Axı siz bilirsiniz ki, onlar qəddar, acgöz Qansoranı sevmirlər və yalnız onunla eyni qəbilədən olan pələng quldurları bu məxluqa sadiqdirlər.
  Mirabela razılaşdı:
  - Dəmir isti olanda vuraq! Niyə işıq qırmızıya çevrilir - qaçan ulduzun arxasındakı fotona görə!
  Qız iki köməkçisini müayinə etdi. Qoca Nöqtə quru və sümüklü idi, lakin o, dik durdu və olduqca məharətlə hərəkət etdi. Görünür, o, şərabdan və tütündən sui-istifadə edən korsanlardan deyil. Təmiz havada və fiziki məşqlərlə enerjili həyat gəncliyi uzadır. Gəncin nəyə dəyər olduğunu başa düşmək üçün onun rəqəminə baxmaq kifayətdir. Hətta qan və duz-korroziyaya uğramış, mavi rəngli pissoogs ilə örtülmüş, möhtəşəmdir.
  Döyüşçü əmr etdi:
  - İndi yuyun, gənc cəngavər!
  Gənc oğlan narazı halda mızıldandı:
  - Mən qadın deyiləm ki, vanna qəbul edim!
  Doktor etiraz etdi:
  - Biz incəlikdən danışmırıq!
  Arcephalus buna baxmayaraq qanı yumaq üçün dərəyə düşdü. Bundan əlavə, duz ilə korroziyaya uğramış yaralar çox sancdı. Mirabela arxasını yumşaq bir şəkildə ovuşdurdu, oğlanın əzələləri təbiətcə güclüdür və fiziki məşqlə inkişaf etdirilir, çox elastikdir. Boyun güclüdür, lakin gözəl görünür. Qız oğlanın kürəyinə söykəndi və dərhal şişmiş məmələrini ona sürtdü - nə yaxşı! Göründüyü kimi, Arcephalus da xoşbəxt idi, lakin iradə səyi ilə onun əllərini atdı.
  - Bu bizim isitmək vaxtı deyil! Hərəkət etmək vaxtıdır. Onlar həyəcan təbili çalmaq üzrədirlər!
  Üçlük tüfəngləri götürərək dəstəyə tərəf getdi. Orada atəş səsləri eşidildi. Piratlar ov ovlayırdılar. Deyəsən, yerli kərgədan və iki buğaya bənzətmə qoyublar. Ovçulara başında yaşıl yaylıq olan pələng pirat əmr edirdi. O, inamla kərgədanı iti xəncərlə kəsdi, quldurlar odun üstündə ət parçaları qızarddılar. Qoxu Mirabellenin son işgəncələrini xatırlatdı. Qız tüfənglə atəş açmaq istədi, amma sonra belə bir silahın aşağı dəqiqliyini xatırlayaraq onu bir kənara qoydu. Budaqlar boyunca sürüşərək, gözəl daha da yaxınlaşdı və xəncəri güclə atdı. Təlimlər zamanı onlar dəfələrlə müxtəlif əşyalar, o cümlədən hiperlazer xəncərləri atıblar. Soyuq polad, əlbəttə ki, ilk dəfə deyil. Bıçağın havanı necə kəsdiyini, heyvanın boğazına vurduğunu görə bilərsiniz. Qəribədir, amma nədənsə Mirabelle pələngə yazığı gəlmir. Bəlkə o, heyvana çox oxşadığı üçün və ya quldurların onun gözləri qarşısında törətdiyi qəddarlıqlara görə.
  - Salam oğlanlar!
  Piratlar sadəcə cəsədləri sökürdülər və indi onların liderinin öldüyünü gördülər. Bu nə vəhşi çığlığa səbəb oldu!
  Arcephalus tüfəngini atdı. Oğlanın təcrübəsi var idi və qurğuşun parçası əyri çapıqla eybəcərləşmiş iyrənc sifəti olan köhnə piratın düz sinəsinə dəydi.
  - Beləcə "peyin saxlayan"a yüksəldiniz! - gənc korsar pıçıldadı.
  İkinci pələng-quldur fəryadla boşluğa atıldı, lakin Mirabela cəlladın qutusundan çıxardığı işgəncə əşyalarından birini sağ gözünə atdı. Qız plastik səsini son dərəcə alçaq bir tembrə dəyişdirərək (o bunu bacarırdı) qışqırdı:
  - Xəyanət edib andını pozanlar allahların cəzası ilə üzləşəcəklər!
  Səsini gücləndirmək üçün qız əvvəlcə mis təbəqəni (bu, mürəkkəb işgəncələr üçün istifadə olunurdu) bir növ ağız boşluğuna yuvarladı. Bundan əlavə, nəhəng yarpaqları olan xurma ağacları da akustikanı artırdı, xüsusən də daha böyük rezonans üçün bir az çevrildikdə.
  - Titrəyin, ey bədbəxtlər!
  Piratlardan bəziləri diz çökdü. Arcephalus yığıncağa qaçdı və ağciyərinin üstündə qışqırdı:
  - Məni kapitan kimi tanıyırsan?
  Piratların gözləri böyüdü! Uşağın sarı saçları işgəncələrdən sonra qızarıb, bədəni çapıqlarla örtülmüşdü. Onlardan biri qılıncını yellədi, lakin Nöqtə dəqiq atəşlə onun qarnına dəydi (xoşbəxtlikdən hədəf uzaqda deyildi).
  - Ya da kim mənim haqqımı mübahisələndirirsə, çıxıb qılıncla mənimlə vuruşsun!
  Başını qoymaq istəyən yox idi. Dəniz quldurları başlarını aşağı əydilər. Oğlan qalib gəldi:
  - Qardaşlarım yanıma gəlin! Tezliklə biz xəzinələri tapıb ədalətlə bölüşəcəyik.
  Arcephalus ilə eyni yaşda olan ən gənc pirat qışqırdı:
  - Yeni kapitana həmd olsun!
  Digər quldurlar səsləndi:
  - Yeni kapitana həmd olsun!
  - Eynidir!
  Ağacdan tullanan və pantera kimi qıvrılan Mirabela fısıldadı:
  - Hansınız mənimlə döyüşmək istəyir?
  Ən hündür pirat onun yanına qaçdı:
  - Bəli, əlbəttə!
  Mirabela ona tərəf atıldı və ovucunu onun başının üstünə vurdu, zərbənin vaxtı təyin etdi ki, pirat düz bir dəqiqəyə huşunu itirsin. Və o qədər ki, nəfəs aldığını belə eşitmirsən!
  Qız gurultulu səslə qışqırdı:
  - Görmək! Mən onu öldürdüm, amma yaşamaq istəyirsənsə, məni dinlə. O, xəyanət edəcək, mən onu sadə bir öpüşlə canlandıracağam!
  Dəbdəbəli ombalarını silkələyən Mirabela korsanı çevirdi və ehtirasla onun dodaqlarından öpdü. Və sonra bir "möcüzə" baş verdi: dəniz qulduru gözlərini açdı və dərhal canlandı.
  Piratlar həvəslə qışqırdılar:
  - Sənə həmd olsun, meşə ilahəsi!
  - Afrogeta! 0 Oğlan kapitan onlara dedi.
  - Sənə həmd olsun Afrogeta! Adın müqəddəs olsun!
  Mirabela ləyaqətlə dedi:
  - Sadəcə mənə Mirabelle deyin! Mənim adım gözəl deyilmi!
  Piratlar razılaşdılar:
  - Həqiqətən ilahi!
  Mirabela bir aforizm söylədi:
  Boş başla pul kisəsini doldura bilməzsən!
  Soyuq ürəklə ocağı qızdıra bilməzsən!
  Qız bir az ətrafında fırlandı, sonra üç dəfə salto etdi və görməli yerlərə öyrəşməmiş quldurları çox təəccübləndirdi. Sadəcə pis gözlərini çıxardılar. Onun möhtəşəm çılpaq bədəni, belə möhtəşəmlikdən gözəl nə ola bilər. Qadın itkin korsanlar üçün bu sadəcə superdir!
  Mirabela birdən dayandı:
  - Yaxşı, əgər buna layiqsənsə: bəlkə birinizi sevərəm. Ancaq təbii ki, boş yerə deyil!
  Piratlar bir ağızdan qışqırdılar:
  - Bəli, əlbəttə ki, buna layiqik! Əks halda ola bilməz!
  Qız hirslə gülümsədi və hürdü:
  - İndi qaniçənlə məşğul olmaq vaxtıdır!
  - Və Gnus! - Nöqtə əlavə edildi.
  Qız birdən yadına düşdü və sahilə qaçmağa tələsdi:
  - Tili təhlükədədir! Daha tez!
  Mirabelanın tələsikliyi lazımsız deyildi. Zümrüd mavisi dabanlarında parıldayan çılpaq ayaqları günəş şüaları kimi parıldayırdı. O, sahilə qaçanda gördü ki, Qnus və sıx, gnomebənzər bir növ çəmənlikdə oturub qurbağanı şallaqlayır. Qız özünü suya atıb. Əlbəttə ki, köpək balıqlarına rast gəlmək təhlükəsi var idi, lakin Mirabelanın əlində iki xəncər var idi və tamamilə qorxu hissi yox idi.
  - Tili səninlə nə edək? - Gnus gülümsəyərək soruşdu. - Sənin sürüşkən üzgəclərini geri götürüb qızartmalıyam?
  Balaca qurbağa qışqırdı:
  - Ehtiyac yoxdur! Mən mehriban və mülayiməm və çox yaxşıyam!
  İri pirat dedi:
  - Yaxşı, yox! Sən sadəcə piç qurdusan. Gəlin onu öldürək və köpək balıqlarına yedizdirək!
  Gnus başını tərpətdi:
  - Yox, belə olmayacaq! Çox asan olacaq. Köpəkbalığı tez öldürür! Yavaş işgəncə daha yaxşıdır, qoy sonuncu ölsün!
  Tili hönkür-hönkür hönkür-hönkür:
  - Gəlin növbəti işi edək! Qaranlıq idi, Arcephalusun xəritəni atdığı yerlə bir az səhv edə bilərdim. Odur ki, məni incitməyin, amma mənə bir şans daha verin!
  - Elə ki, qaçasan! Xeyr, işləməyəcək! - Piratlar qurbanlarını daha da bərk döyməyə başladılar.
  Mirabelle əvvəlcə suyun səthini problemsiz kəsdi. Köpək balıqları ona yaxınlaşmadı. Lakin qayıq artıq yaxınlıqda olanda yırtıcı qıza hücum etməyə çalışıb. Mirabel xəncərlə onun ağzına kəskin zərbə endirib, yan tərəfə atıldı. Dolça pirat nəhayət qızı görüb və dərhal reaksiya verib. Musket atdı, lakin Mirabela atəş xəttindən sıçramağı bacardı.
  - Sən ləngimisən! - o qışqırdı. İki qəzəbli yelləncək və qız qayığa uçdu. - Niyə dəli oldun? Yaş olacaq!
  İki təcrübəli quldur, əlbəttə ki, çılpaq qızdan qorxmurdu. Gözəlin yanına qaçdılar, onu parçalamağa və ya qılıncla kəsməyə çalışdılar. Mirabela daldı və Qnusun qarnını sinəsindən bağırsaqlarına qədər parçaladı. Pirat ağrılı bir şok keçirməyə başladı. Qız qalın piratın əlini kəsərək günəş pleksusuna təpiklə vurdu. O, yıxıldı və ciyərlərindən qan laxtasını buraxdı.
  Mirabela çox mehriban gülümsədi:
  - İndi sifariş!
  Gnus hıçqırdı:
  - Məni bitir!
  Mirabela başını tərpətdi.
  - Yox! İnsanlara işgəncə verməyi çox sevirsən, Arcephalus hələ az qala uşaqdır və ona işgəncə verməkdən həzz alırsan. Deməli, indi sən bir heyvansan - itin ölümü!
  Qalın pirat tüfəngə uzandı, Mirabela yalın ayağı ilə onun əlini tapdaladı:
  -Çirkli barmaqlarını hara göstərirsən?
  Vəhşi qışqırdı:
  - Məni bağışla! Səni çox səxavətlə mükafatlandıracağam! Qızılda üzəcəksən və almaz terliklərdə gəzəcəksən!
  Mirabela güldü:
  - Posul və nəcis: bir kökdən gəlib, eyni yerdə çıx!
  Dəniz qulduru danışmağa başladı:
  - Mən qədim cırtdan ailəsindənəm. Mən əcdadlarımın saysız-hesabsız xəzinələrinin harada saxlandığını bilirəm. Həyat müqabilində misilsiz sərvət verə bilərəm!
  Döyüşçü xəncərini ayaq barmaqları ilə havaya atdı və bir-iki dəfə fırlananda onun dabanından tutdu:
  - Ailənizin xəzinələrinin harada saxlandığını bilirsinizsə, niyə piratlıq edirsiniz, padişah kimi yaşamırsınız?
  - Çünki Rəbbin yolları sirlidir! - Quldur çənəsini cingildətdi.
  Gnus gileyləndi:
  - Yalan deyir! O, mənim Archpapa olduğum kimi bir gnomdur! Ola bilsin ki, onun ailəsində gnomes və ya homoseksuallar olub, amma özü heç bir xəzinəyə malik deyil!
  - Bunu hardan bilirsən! - Pirat üz tutdu. - Mənimlə cəhənnəmə getmək istəyirsən!
  Mirabela cavab vermək əvəzinə əlini bağladı:
  - Nə! Cənnətə tək getmək pis dostluqla cəhənnəmə getməkdən yaxşıdır! Arcephalus taleyini həll edəcək, amma hələlik yaşa! Və orada uzanıb yavaş-yavaş ölürsən.
  Qız qayığı sahilə doğru istiqamətləndirərək avarlarda avar çəkdi. Tili qeyd etdi:
  - Niyə, sən belə gözəl qızsan. Belə qeyri-insani, anlaşılmaz gözəlliyin haradan gəldiyini söylə.
  Mirabela gözlərini qırpıb təəccübləndi:
  - Sizdə də insan anlayışı var?!
  Tili başını tərpətdi:
  - Bu, sizin cinsinizdən olan canlıların adıdır! Bizim növümüzə lagi deyilir. Bir vaxtlar çox idik, indi isə bir neçə nəfər qaldı!
  - Niyə? - Mirabela xəncəri yenidən atdı.
  - Bu, ali güclərin iradəsidir! - Qurbağa dərhal cavab verdi.
  - Adətən deyirlər ki, bilmirəm deməyə utananda!
  Tili gözlərini qırpıb:
  - Çox ağıllı qızsan. Əzələləriniz və hərəkətləriniz güclü və təcrübəli döyüşçü göstərir.
  Mirabela xəncəri barmaqları ilə tutaraq (sanki mərcandan parlaq marigoldlarla oyulmuşdu) ah çəkərək cavab verdi:
  - Döyüşçü bəli! Güclü? Son vaxtlara qədər mən indikindən qat-qat güclü idim! Təcrübəli! Əgər bunu öyrənmə təcrübəsi hesab edirsinizsə, bəli! Həqiqi döyüşləri sayırsınızsa, yox!
  Tili tənəffüslə qeyd etdi:
  - Siz təvazökarsınız! Bu yaxşı keyfiyyətdir. Sənin haqqında nədənsə başa düşmədiyim tək bir şey var, bu məni çaşdırır!
  - Yalnız bir? - Mirabela barmağını bıçağa bir az cızdı (zülal bədəninə, hələ də öyrəşmək lazımdır)
  - Bəli! Baxmayaraq ki, təkcə! Niyə tamamilə çılpaqsan! Qızların tamamilə çılpaq gəzməsi nədənsə adət deyil! - Tili ağzını yumdu.
  - Amma bizdə bu pislik hesab edilmir! - Döyüşçü qısaca sözünü kəsdi.
  - Deyəsən, çox uzaq dünyalardansınız! Ona görə belə qoyursan! "Balaca qurbağa arxaya dönüb bədəninin bucağını dəyişdi ki, döyülmüş kürəyi çox ağrımasın.
  Mirabela başını tərpətdi.
  - Ola bilər! Daha nə bilmək istəyirdin, oğlan?
  - Hələ heç nə! Burun nə qədər uzun, dil nə qədər iti olsa, ömür bir o qədər qısa, son isə bir o qədər axmaq olar! - Tili göstərdi ki, onun tanrıları da natiqlikdən məhrum deyil.
  - Razılaşmaq çətindir: içmək nə qədər əyləncəlidirsə, asmalıq bir o qədər kədərlidir! - Qız cırtdanın sağ qalan əli xəncəri necə sıxdığını gördü. - Heç cəhd etmə! - Ovuc kənarı qolda olan sərt zərbə. Bıçaq düşdü.
  - Bəli, pis düşüncələrim yox idi!
  Qayıq sahilə endi. Gnusu ölümə atdıqdan sonra Mirabela özünü gnome elan edəni özü ilə sürüklədi. Qız oynaq bir əhval-ruhiyyədə idi, nəsə fit çalırdı! Onun daşıdığı oğlan sadəcə iylənirdi və təxminən yüz kiloqram ağırlığında idi, biz birtəhər özümüzü yayındırmalıyıq. Zəifləyən yükdən qurtulmaq üçün qız onu yerə atıb yeriməyə məcbur edib. Qum bu vaxta qədər isinmişdi və gözəlin yalın dabanlarını bişirirdi. Mirabela isə ümidsizliyə qapılmaq və ya üzünü kəsmək haqqında düşünmürdü.
  Arcephalus və quldurlar onu qarşılamağa çıxdılar:
  - Yaxşı, nə şirinsən, səni qənimətlə görürəm!
  - Yırtıcının öküz başı var! Gördüyünüz kimi, bu dəfə səhv etmədim! - Döyüşçü qabarıq bisepslərini göstərdi.
  - İndi hücum vaxtıdır, yeni paltar yuduq, diqqəti cəlb etməmək üçün paltar geyinməkdən çəkinməyin. - gənc oğlan mehriban bir tonda soruşdu.
  - Bu cır-cındırların içində! - Mirabela qaşlarını çatdı.
  - İş xatirinə! - Arcephalus dedi. "Mənə bax, çox ağrısa da, çəkmə geyinirəm."
  Oğlan doğrudan da əynində şortlu böyük, böyük çəkmələr geyinmişdi. Onlarda o, hədələyicidən daha komik görünürdü.
  Mirabela pis gözlər açdı və oğlanın səsini oxşayaraq mızıldandı:
  "Düşmənlərimizin eşşəyini təpikləmək və geri qayıtmağımızın vaxtı gəldi."
  Piratlar güldülər. Mirabela köynək geyindi, lakin o, bol görünürdü və onun çiyinlərini və kalçalarını sıxırdı. Ən pisi çəkmələrlə idi, onlar inadla dırmaşmaqdan imtina etdilər, qız üstü cırıldı.
  Arcephalus hirslə tüpürdü:
  - Bu necə axmaqlıqdır!
  - İlahələrin çəkmə geyindiyini harada görmüsən? - Qız and içdi.
  - Çəkməsiz ilahələri harada görmüsən! - oğlan cavab verdi. Sonra daha xoşbəxt oldu. -Yaxşı, sənə kömək edəcəm.
  Oğlan kifayət qədər məharətlə döyüşçünün ayaqqabılarını geyindi. Mirabela bütün həyatını kazarmada keçirsə də, heç vaxt çəkmə geyinməyib. Adətən kibernetik ayaqqabılar öz-özünə ona uçurdu. Və sonra əziyyət çək, əziyyət çək. İlk dəfə elektron hiperplazma ayaqqabı geyinməyən qız diskomfort hiss edib. Barmaqlarım sancdı, sümüklərim mənə basdı, topuqlarım sıxıldı. Mirabela qaşlarını çatdı və dedi:
  - Belə isti havada niyə ayaqqabı geyinmək lazımdır!? Bu çox əlverişsizdir!
  - Siz dilənçi və ya kəbin oğlanı deyilsiniz, mənim müavinim. Və görünüşlərə davam edin.
  Doğrudan da, Arcephalus ilə həmyaşıd olan kabinəli oğlan ayaqyalın, günəşdə ağarmış saçlı idi. Oğlan isə buna daha çox sevinirdi, şalvarı dizlərinə qədər kəsilmiş, çılpaq qəhvəyi bədəni, dörd günəşdə, dəri paltarlardan daha xoş idi. Gənc kapitan əmr verdi və quldurlar qayıqlara mindilər. Əlbətdə ki, brigantine Bloodsocker kapitanının təxmin edib onlara atəş açması riski var idi, lakin Arcephalus korsanların liderinin banal acgözlüyünə və özünə inamına arxalanırdı. Ümumiyyətlə, o, yanılmırdı, göyərtədən nəğmə eşidilirdi, görünür, quldurlar delirium tremensin aqressiv mərhələsinə çatmışdılar. Axmaqlar, Mirabela düşündü. Ancaq dəniz lövbərində dəniz qulduru başqa nə edərdi? Və hərbi çevrilişi qeyd etmək lazımdır.
  Biz heç bir problem olmadan briqantinlə yanaşdıq. Arcephalus ilk yüksələnlərdən biri idi. Hücum gözləməyən keşikçilər sərxoş halda oğlana baxdılar. Digər dırmaşan quldurlar şadlıqla qışqırdı:
  - Salam Beams!
  - Salam, mən Conam!
  - Yaxşı, sahildə istirahət etdin?
  - Yaxşı, amma kifayət deyil!
  Və digər gülməli ifadələr. Mirabela yuxarı qalxdı və Qansoran tərəfə yönəldi. Vay, onun çəkmələri necə iyrənc şəkildə cırıldayır, bəlkə onlar yerli İspaniyada tikilib və ifadə buradan gəldi - İspan çəkməsi?
  Qansoran dörd pələng qulduru ilə birlikdə sümüklərə kəsildi. Qızıl üçün oynadılar və çirkli lənət etdilər. Mirabela birinci onlara tərəf tullandı və iki əli ilə xəncər atdı! İki dəniz qulduru qışqıraraq yerə yıxıldı.
  Qansoran ayağa qalxdı:
  - Nə baş verdi? Məkrli hücum!
  - Məkrli hücum edən ancaq sənsən, əclaf! - Oğlan kapitan ağzının üstündə qışqırdı. "Mən səndən qanuni və mənə məxsus olanı almağa gəlmişəm".
  Qansoran inanılmaz dərəcədə iyrənc güldü:
  - Dərhal götürün!
  Mirabela irəli atıldı və ayağını elə sıxdı ki, çəkməsi uçdu və Qansoranın rəzil üzünə dəydi. O, səndələdi və yıxıldı. Onun iki şəriki Mirabelaya tərəf qaçdılar. Döyüşçü bir anda iki qılınc tutdu: məharətlə onları yellədi, birini dizinə vurdu, digərini qılıncla vurdu və başını götürdü. Arcephalus ona tərəf qaçan quldurlardan birini kəsdi; o, məharətlə silahdan istifadə etdi. Dərhal briqantin göyərtəsində iki kapitanın tərəfdarları ilə əleyhdarları arasında döyüş başladı. Bunu görən Mirabela özü ilə götürdüyü meqafona qışqırdı.
  - Bir-birinizi şikəst edib öldürməyə ehtiyac yoxdur! İki kapitan arasındakı mübahisəni qədim adət üzrə həll edək!
  - Razıyam! - Arcephalus ağciyərinin üstündə qışqırdı. - Biz təkbətək döyüşəcəyik!
  Qansoran ayağa qalxıb kəmərindən qılınc çıxartdı:
  Dəniz quldurları donub qaldılar, gözləri ilə onu uddular.
  - Mən bala ilə döyüşməliyəm!
  - Deməli, sən qorxaqsan, qorxaq da kapitan olmamalıdır! - Mirabel ağzının üstündə hürdü. - İndi səni öldürəcəm! Nümayiş olaraq, qız ildırım sürəti ilə tullanmada qılıncla pələng piratına zərbə endirib. Başı yarıya bölündü. - Yaxşı, indi başa düşdüm, hə?
  Piratlar razılıqla qışqırdılar:
  - Qoy sahil qardaşlığının qədim adəti üzrə döyüşsünlər. Bunu müqəddəs qanun buyurur. Kapitanın yerini almaq istəyirsinizsə, onu dueldə qazanın.
  Qansoran qan tüpürdü:
  - Yaxşı, əladır! Mən bu əmicini öldürəcəyəm, sonra hamınız məni başçı kimi tanıyacaqsınız.
  - Əlbəttə! - Mirabela oynaq dedi. - Hətta mən!
  Pirat lideri divaya baxdı:
  -Sən çox gözəl və möhtəşəm döyüşçüsən. Bu, bir bala deyil, böyük bir kişiyə aid olmalıdır. Gələcəkdə biz özümüz üçün bütöv bir imperiyanı fəth edə bilərik!
  - Yaxşı fikir, amma ümid edirəm ki, sənsiz bunun öhdəsindən gələcəm! - Mirabela asanlıqla həyətə tullandı.
  Qansoran hər qılıncını əlinə aldı və məharətlə havada bükdü:
  - Doğulan döyüşçü.
  Mirabela sıçrayıb Arkefala pıçıldadı:
  - Çəkmələrinizi çıxarın, hərəkətlilikdə üstünlük əldə etmək sizin üçün son dərəcə vacibdir. Düşmənin böyük olması sizin üçün mənfidən daha çox müsbətdir.
  Oğlan başını tərpətdi:
  -Yaxşı, səni başa düşürəm!
  Ağrı bu qədər şiddətli olmasın deyə, çəkmələrini və ayaqlarını bağladığı yumşaq ayaq sarğılarını çıxardı. Arcephalus ürpədi, ayağa qalxdı və qılıncını bir dəfə daha havada gəzdirdi.
  - İndi döyüşəcəyik!
  Hər iki rəqib üz-üzə gəlib. Qansoran oğlandan həqiqətən iki baş hündür və üç dəfə ağır idi. Onun qızıldan düzəldilmiş ağır çəkmələri göyərtədə cingildəyirdi. Qılınclar daha uzun və daha kütləvi idi. Arcephalus düşməninin üstünə qaçdı, oğlan qəzəbləndi.
  Qansoran bıçağa əla hakim idi, ehtiyatsız təzyiq altında bir qədər geri çəkildi, lakin bir neçə cızıq aldıqdan sonra qılınclarını yelləyərək hücuma keçdi. Zərbələrə məruz qalan oğlan geri çəkildi və ölümcül duel başladı. Qanxorən onu təntənəli şəkildə qəbul etməyə çalışdı, amma oğlan çox aydın hərəkət etdi. Daha yüngül idi, yəni daha mobil və daha sürətli idi. Arcephalus aqressiv hücumları yaxşı müdafiə ilə birləşdirərək qılıncoynatma məktəbini nümayiş etdirdi.
  - Siz balaca dərhal ölməyəcəksiniz! Ayaqlarınızdakı və qollarınızdakı damarları kəsəcəyəm!
  Oğlan gülərək cavab verdi:
  - Görünür, özünüzü onların üstündə asmaq istəyirsiniz!
  - Al, bala!
  Qansoran yenidən qaçdı və yelləncəklər edərək, yalnız başqa bir kəsik aldı. Düzdür, Arcephalus da bir qədər zərər çəkdi. Oğlan yaşı az olmasına baxmayaraq, indi ehtiyatlı davranırdı. O, ötürmə və yan addımlar arasında növbələşərək, yan addımlara üstünlük verirdi. Qılıncın qırılması həqiqətən çox çəkmir və əlləriniz tez yorulur. Rəqibi yarı sərxoş idi və içdiyi spirt dözümlülüyü artırmağa heç də kömək etmədi. İlk baxışdan yorğunluq hiss etmirsən, amma əslində amansızdır.
  Qan əmicinin hərəkətləri yavaşladı və uşaq qılıncdan məharətlə yan keçdi: sağ qolunun damarlarını kəsdi. İndi qan daha intensiv axırdı.
  Qansoran qışqırdı:
  - Sən dirəyə vurulacaqsan, bütün deşiklərdə sikiləcəksən! Niyə mən, axmaq, sənə şərəfsiz olmağı əmr etmədim!
  Arcephalus dizini təpiklədi:
  - Beyniniz çox pozulub. Bilmirəm sən necə bu qədər qəddar ola bilirsən ki, kişi özünü qadının yanındaymış kimi kişinin üstünə atsın.
  - Sənin başına gələcək!
  Arcephalus da yorulmuşdu və üstəlik, hələ işgəncədən çıxmamışdı. Dörd günəşdə qızdırılan göyərtədə ayaqları şişmiş tullanmaq çox ağrılı idi. Ağacın dəmir qədər yanmaması yaxşı bir şeydir. Bu, hər kəsi yora bilər.
  Ancaq bəzən hətta alçaqlar da şanslıdır! Oğlan sürüşdü və qılınc onun üstünə düşdü. Qılınc sındı və bıçaq sinəsinə olduqca dərindən yapışdı. Qansoran hönkürdü:
  - Nə əhəmiyyətsiz bir qurd var!
  Arcephalus ağrıdan titrəyərək çətinliklə geri atıldı. Oğlan titrəyərək arxasında qanlı bir iz buraxaraq qaçdı. Qansoran sıçrayıb kürəyini çiyin bıçağına kəsdi.
  - İndi öləcəksən!
  Oğlan səndələdi, bir-iki addım atdı və yenə yıxıldı. Lakin Mirabela onun gözlərindəki hiyləgər parıldamağı tuta bildi (əks halda müdaxilə edərdi). Qansoran yelləndi və kəsdi, balasını bitirdi. Bu zaman Arcephalus incə tərpəndi və qılıncının ucu düz gözünə dəydi.
  - Bunun kimi! İstədiyiniz şey əldə etdiyinizdir! - oğlan qürurla dedi.
  Qansoran cəsədi göyərtəyə yıxıldı, onun deşilmiş başından qan bulaqı fışqırırdı. Mirabela hündür tullandı və havada bir-iki dəfə çevrildi və qışqırdı:
  - İndi Arcephalus'u kapitan kimi tanıyırsınız!
  Brigantini idarəolunmaz bir uğultu doldurdu:
  - Arcephalusa həmd olsun! Yaşasın yeni kapitanımız.
  Dəniz canlıları səs-küy salırdı. Mirabela daha hündür tullandı və Arkefalın yanına qaçdı. Oğlanın rəngi solğun idi və ağır nəfəs alırdı, işdən çıxmaq ərəfəsində olduğu aydın idi.
  - Güclü ol! Bu andan etibarən biz yeni həyata başlayırıq! - Qız ehtiyatla oğlanı götürüb kabinəyə apardı.
  . FƏSİL Љ 24.
  
  Oğlanlar bir müddət səssizcə getdilər. Onlar gördüklərindən təsirləndilər. Bu qədər kədər və əzab bir yerdə. Amma biz orta əsr Holokostundan uzaqlaşdıqca cəsədlərin qoxusu zəiflədi. Həmişə maraqlı olduğu kimi, Sədat İankudan soruşdu:
  - Yaxşı, sonra Çar Borisin dövründə nə oldu.
  - Sizcə, niyə padşahdır? - Başa düşən oğlan təəccübləndi.
  - Mən təxmin etdim! - Sədat başını tərpətdi.
  Yanka gülümsədi, sanki yorğunluqdan köpük soyulmuşdu:
  - Doğrudan da, heç bir kişi nəslini qoymayan Çar Fedorun ölümündən sonra (onun yalnız bir qızı var idi) növbəti çar Boris Qodunov oldu. O, ekumenik şurada taclandı. Demək lazımdır ki, sülalə nöqteyi-nəzərindən bu qanunsuz idi, çünki Boris Rurik ailəsindən deyildi; əslində gələcək çar saray çevrilişi etdi. Bununla belə, Qodunov yaxşı idarə etdi, bir neçə məktəb tikdi, Uralı inkişaf etdirməyə başladı və aclıq zamanı çörəyi pulsuz payladı. Ümumiyyətlə, o, ədalətli hökm sürməyə çalışırdı. Ancaq şayiələrə görə, öldürüldüyü iddia edilən İvan Dəhşətlinin kiçik oğlu Dmitri sağ idi.
  - Guya öldürülüb, yoxsa öldürülüb? - Sədat gözünü qıyaraq soruşdu.
  - Çox güman ki, o, həqiqətən öldürülüb, amma vaxt çoxdan olub. Bəzi tarixçilər şahzadənin monastırda gizləndiyini söyləyirlər. Digərləri Qrishka Otrepyevin əsl kral olduğunu söyləyirlər. Burada həddən artıq şayiələr və ziddiyyətlər var. Düzünü desəm kimə inanacağımı bilmirəm.
  Sədat qeyd etdi:
  - Tarixi qaliblər yazır!
  - Razılaşmaq! Tarix qanla yazılır, ancaq redaktə edəndə qərəz ödünə sulanır! - Yanka yenidən kəmərini tərpətdi, ağlı ondan getmədi.
  - Sonra nə oldu!?
  - Daha doğrusu, Polşada özünü İvan Dəhşətlinin oğlu kimi göstərən bir adam peyda oldu. Polyaklar Rusiyada iğtişaşlar yaratmaqdan və sakitlikdə ərazinin bir hissəsini ələ keçirməkdən məmnun idilər. Fırıldaqçı Papanın dəstəyini aldı və gizli şəkildə katolikliyi qəbul etdi. İsveçlilər də ondan nəsə almaq istəyirdilər. Kazaklar və qaçaq zadəganların kiçik bir ordusunu (onların arasında hətta Şahzadə Kurbskinin oğlu da var idi) toplayan Yalançı Dmitri Rusiyanın cənubuna girdi. Yeni bir müharibə başladı. Əvvəlcə Boris Godunovun daha böyük və daha yaxşı təşkil edilmiş ordusu bir neçə qələbə qazandı, lakin Yalançı Dmitrinin qüvvələri böyüdü və cənub əyalətlərinin zadəganları onun tərəfinə keçdi.
  Fırıldaqçının vəzifəyə keçə biləcəyi məlum deyil, lakin Boris Godunov qəflətən öldü. Şayiələrə görə o, zəhərlənib. Boyarlar və ilk növbədə, Şahzadə Şuiski saxtakarı dəstəklədi. Dmitri kral tacını aldı. Lakin insanların həyatı asanlaşmayıb. Yalançı Dmitri Türkiyə ilə müharibə hazırlamağa başladı, özünü daha da dəbdəbə ilə əhatə etdi və vergiləri artırdı. Bundan əlavə, polyaklar ödəniş kimi Smolensk və yaxınlıqdakı torpaqları tələb etməyə başladılar. Dmitri nəcib bir polyak qadını Mariya Manişek ilə toy təşkil edəndə Moskvaya çoxlu zadəganlar gəldi. Kobud və nizamsız idilər. Şuyskinin başçılıq etdiyi üsyankar boyarlar çevriliş etdi. Dmitri öldürüldü, çoxlu polyak öldürüldü. Boyarlara görünməmiş bir güc verən yeni bir padşah padşahlıq etdi.
  Sədat üzünü üzüb:
  - Bu canlıları azad edin! Bütün ölkəni parça-parça edəcəklər!
  Yanka razılaşdı:
  - Belə idi! Soylu Bolotnikov arasında üsyan başladı. Çoxlu şəhərlilər, kəndlilər və zadəganlar ona qoşuldular. Bolotnikov azadlıq və torpaq verəcəyini, hədsiz vergiləri ləğv edəcəyini, boyarların və knyazların saysız-hesabsız sərvətlərinin bir hissəsini bölüşdürəcəyini vəd etdi. Onun ordusu Moskvanı mühasirəyə aldı. Shuisky kifayət qədər bacarıqsız bir şəkildə əmr etdi, padşah döyüşdə məğlub oldu. Sonra o, isveçli və polşalı muzdluları köməyə çağırıb. Pan Lisovskinin ordusu xüsusi rol oynamalı idi. Boyarlar da yatmadı və Bolotnikovun yaxın ətrafına, xüsusən də kazak atamanı Timofeyə rüşvət verdilər. Hətta deyirdi: azadlıq asan, qızıl isə ağırdır.
  Sədat fit çaldı:
  - Qızıl çox ağır metaldır - onun yaratdığı zəncir azadlığın yüngül xəyallarını üstələyir!
  Yanka sınmış ayaqlarını daşların üzərində qarışdıraraq təsdiqlədi:
  - Bir despotizmin digəri ilə əvəz oluna biləcəyini demirəm. Düzdür, Bolotnikov hesab edirdi ki, çarı kazak dairəsi seçməli və bütün Rusiya xalqı azad olmalıdır. Onun ideyaları ümumiyyətlə mütərəqqi idi, lakin yenə də varlılar və kasıblar olacaqdı.
  Sədat cavab verdi:
  - Başqa necə! İnsanlar qabiliyyətlərinə görə bərabər deyil, bəziləri daha ağıllı, bəziləri axmaq, bəziləri daha çevik, bəziləri daha güclüdür. Hamını bərabərləşdirmək qeyri-təbii olardı. Axı, hətta tanrılar da bir-birinə bərabər deyil: daha yüksək və aşağı var, güc və sərvət baxımından fərqlənirlər. Ölülər belə bərabər deyil!
  Yanka qeyri-ixtiyari bir addım əlavə etdi (qamçı oğlanların tərli, tünd kürəyində yenidən çatladı) və davam etdi:
  - Ancaq hər halda, Bolotnikovun fikirləri mütərəqqidir, baxmayaraq ki, onun soyadı Bolotnikov bir növ xoşagəlməzdir, bataqlıq sözündən! Brr! Xəyanət üsyançı lideri məhv etdi. Məğlub oldu, şayiələrə görə ya əsir düşüb, ya da yoxa çıxıb. Silah ustaları şəhəri Tula bir müddət üsyançıların qalası idi, lakin mühasirəyə alındı və mühasirə nəticəsində ciddi şəkildə məhv edildi. İlk baxışdan Şuiski özünü gücləndirdi, amma belə deyildi. Yalançı Dmitri İki ləqəbli yeni bir fırıldaqçı ortaya çıxdı. Birincisi Qrishka Otrepiyev adlanırdısa, ikincinin şəxsiyyəti müəyyən edilməmişdir. Düzdür, bunun Matvey Verevkin olduğu versiyası var. Ancaq bəzi tədqiqatçılar bunun epilepsiyadan əziyyət çəkən əsl Tsareviç Dmitri olduğuna inanırdılar. Hər halda, Mariya Manişek onu qanuni həyat yoldaşı kimi tanıdı və hətta (ən azı rəsmi olaraq) oğlu İvanı dünyaya gətirdi. Yalançı Dmitri polyaklardan silahlı dəstək aldı. Xüsusilə, Pan Lisovski otuz min döyüşçü topladı və özünü kral elan etdi. Şuiskinin ordusu yenidən məğlub oldu, bir çox boyar fırıldaqçı tərəfə qaçdı. Sadə insanlar da əvvəlcə Dmitrini dəstəklədilər. Lakin tezliklə kor olmayan hər kəsə məlum oldu ki, Yalançı Dmitri sadəcə polyak kuklasıdır. Əyanlar onu alçaldan adlandırırdılar: Çar! Deməli, onun real gücü yox idi! Moskvanı mühasirəyə alan Yalançı Dmitri və bütün yeni gələn zadəgan dəstələri ölkəni talan etdilər. Lakin yaxşı möhkəmləndirilmiş kapitalın özünü götürmək mümkün deyildi.
  Rusiya ölür, polyaklar birbaşa işğala hazırlaşırdılar. III Sizumunqanın komandanlığı altında bir ordu Smolenski mühasirəyə aldı. Bununla belə, şəhər bir neçə il ərzində möhkəmləndirilmiş, İvan Dəhşətli hakimiyyəti dövründə divarın və xəndəyin hündürlüyünü artırmışdır. Əslində, Smolensk alınmaz idi və polyaklar öz qanlarında boğuldular.
  Eyni zamanda yeni gənc və enerjili komandir Skopin-Şuiski meydana çıxdı. O, padşahın uzaq qohumu idi, həm də Rurik nəslindən idi. Cəmi iyirmi iki yaşı olmasına baxmayaraq, çox bacarıqlı bir komandir olduğu ortaya çıxdı.
  Müqəddəs Üçlük Monastırının divarları altında polyaklara ilk məğlubiyyəti verdi. Düşməni məğlub edərək Moskvaya doğru hərəkət etdi. Onu qarşılamağa iki dəfə çox qoşunu olan Pan Lisovski gəldi. Skopin-Şuiski qar yağmasına baxmayaraq, sürətli bir keçid etdi və gecə qəfildən usta düşərgəsinə hücum etdi. İnadkar döyüşdə polyaklar məğlub oldular. Lisovskinin ordusu çox rəngarəng idi, pul üçün işə götürülən kazaklar intizamlı deyildilər, qaranlıqda özlərini doğrayırdılar. Lisovskini məğlub edən Skopin-Şuiski, heç bir möhlət vermədən Tuşinoya məcburi yürüş etdi. Bu zaman yalançı Dmitrinin gücü zəifləmişdi. Bir çox boyar düşərgədən düşərgəyə qaçırdı, hətta onları Tuşinin dəyişdiriciləri adlandırırdılar.
  Əli güldü:
  - Çox gülməli!
  Sədat cavab verdi:
  - Sənə gülməli gəlir, amma mənim üçün təhqiramizdir! Sənin üçün pisdir, amma mənim üçün mürəbbədir!
  Yankinin özü də axmaqlıqdan qarnı ağrıyırdı:
  - Düzdür, müharibə kainatdakı ən komik şeylərdən biridir, təkcə şouya biletlər bir ömür boyu başa gəlir!
  Oğlan qamçıdan yandı, amma o, davam etdi:
  - Müharibə sirkdir, amma tamaşa həmişə göz yaşları ilə bitir! - Yanka əlavə etdi.
  Nəzarətçi özü güldü:
  - Yaxşı, sən onu mənə ver! Yaxşı, mənə daha çox danış. Daha doğrusu, yalan danışmağa davam et, mən şəxsən sənin nağıllarına inanmıram!
  - Və yenə də bütün bunlar həqiqətdir! Vergüldən vergülə! - oğlan ehtirasla dedi.
  - Fısıldayan balaca quş! Qamçı sınamaq istəyirsən, səni qamçılayanda bəyəndiyini görürəm! - Və qoxuyan subyektin iyrənc təbəssümü.
  - Bunda bir şey var! Beləliklə, sonra nə baş verdiyini bilmək istəyirsən!
  - Biz istəyirik! - oğlanlar bir ağızdan qışqırdılar.
  Arabanı sürükləmək və izah etmək gücü haradan gəldi və aydın şəkildə:
  -Yalançı Dmitri döyülüb, onun çoxşaxəli ordusu çox az intizamlı olub, çarın özü də, Allah bilir necə bir komandir deyildi. Düzdür, "Tuşino oğrusu" özü tutulmadı. Kazak ataman Gritsian fırıldaqçıya ən yaxın idi və onu fəal şəkildə təqib etdi. Lakin Yalançı Dmitrinin yoldaşları qızıl və zinət əşyaları olan çantaları cırıb açdılar. Kazaklar qəniməti götürməyə tələsdilər, əzilmə yarandı və hətta doğramağa da gəldi. Özünü padşah elan edən çöllərdə azaraq cənuba qaça bildi. Skopin-Şuyski özü Polşa ordusunu məğlub etmək üçün Smolenskə yürüş planlaşdırmışdı. Lakin onun kəskin şəkildə artan populyarlığı Şuiskini çox narahat etdi, insanlar birbaşa qışqırdılar: Qoy polyakların qalibi və saxtakar yeni kral olsun. Malyuta Skuratovun qızı Skopin-Şuiskiyə zəhər əlavə etdi və iyirmi üç yaşında qüdrətli şahzadə qəhrəman öldü. Onun ölümü ölkənin döyüş qabiliyyətinə güclü zərbə vurdu. Çar Yuri Şuyski qardaşı Dmitrini yeni ali qubernator təyin etdi. O, böyük bir ordu ilə yürüşə çıxdı. Demək lazımdır ki, Skopin-Şuyski nəinki qoşunlar yaratdı, komandanlıq etdi, həm də təlim keçirdi. Onun yaxşı hazırlanmış bölmələri var idi! Ancaq Dmitri Şuiskinin babatlığı və axmaqlığı hər şeyi puç etdi! Ordu heç bir kəşfiyyat aparmadan təkbaşına hərəkət etdi.
  Sədat qeyd etdi:
  - İndiki padşahların çoxu heç bir kəşfiyyat aparmadan yürüşlərə çıxır!
  -Bu belədir! Dmitri əcdadlarının strategiyasına məhəl qoymadı və polyakların məharətlə qurduğu tələyə düşdü. Bundan əlavə, boyarların bəziləri rüşvətlə arxadan vuruldu. Demək olar ki, bütün rus ordusu məğlub oldu. Düzdür, Yuri Şuiski İsveç kralının dəstəyini almağa çalışdı. Karel şəhərini isveçlilərə verdi və bir neçə arabanı qızılla göndərdi. İvan-Qoroddan və Novqorod və Pskova qədər olan digər torpaqlardan imtina edəcəyinə söz verdi. Lakin isveçlilər bu cür güzəştlərdən yalnız həyasız qaldılar; tezliklə Novqoroda qoşun göndərərək öz müdaxilələrinə başladılar.
  Eyni zamanda, polyaklar Moskvaya gəldilər. Yalançı Dmitri İkinin faydalanmağa çalışdığı insanlar arasında Çar Şuiskidən narazılıq artdı!
  Sədat dişlərini göstərdi:
  - Fırıldaqçılar zəif padşahların əlamətidir!
  - Yəqin həm də məkrlidir! Fırıldaqçı Moskvaya cənubdan yaxınlaşdı. Çar yeni qoşunlar toplayaraq İvan Şuiskini onun üstünə göndərdi. Pan Lisovski fırıldaqçıya kömək etdi. İvan öz kobud ordusuna çox bacarıqsız komandanlıq edirdi. Fırıldaqçı məğlubiyyət meydanına cənubdan yaxınlaşdı. Moskvada boyarların təşkil etdiyi üsyan başladı, Yuri Şuiski devrildi və bir rahibə tonlandı.
  Əli burnunu çəkdi:
  - Hamısı monastırda gizlənir.
  Oğlan davam etdi:
  -Yalançı Dmitri indi padşah olacağını düşünürdü, lakin Şuiski devrildikdən dərhal sonra öldürüldü. Polyakların buna ehtiyacı yox idi, Rusiyada yeni seçilmiş elit orqan, yeddi boyarlar rejimi hökm sürürdü. Moskvanı polyaklara təslim etdi. Görünür, boyarlar Polşa altında çox sərbəst yaşayacaqlarına inanırdılar. Həqiqətən də, ağaların misli görünməmiş faydaları var idi, o cümlədən məcburi köləni edam etmək hüququ!
  - Bizdə də var! - Sədat dedi.
  - Amma etmədik! - Yanka cavab verdi. - Qədim Rusiyada belə qanun yox idi. Edam hüququ yalnız dövlətə məxsus idi. Ağa sadəcə şıltaqlıqla bir qulun canını ala bilməzdi - bu məhkəmənin işi idi.
  - Heç olmasa bir qədər irəliləyiş, qalanı isə!
  - Şıltaqlamaq boyarın səlahiyyətidir!
  Əli əlavə etdi:
  - Çox fərqi yoxdur! Axı, sən özünü öldürə bilərsən!
  - Bacarmaq! Yalnız bu qanuna uyğun olmayacaq! - Yanka davam etdi. Nəticədə polyaklar Moskvada möhkəmləndilər.
  - Bəs siz bununla barışmısınız?
  - Yox! Heç bir halda! Nijni Novqorodda milli azadlıq hərəkatı başladı. Sadə bir şəhər sakini olan Minin və Şahzadə Pozharski rus torpaqlarını azad etmək üçün milis toplamağa başladılar! Qəbilənin despotizmi onların əlində oynasa da, onlara böyük qüvvələr müqavimət göstərirdi. Bir sıra knyazların, o cümlədən knyaz Trubetskoyun zülmündən istifadə etmək mümkün idi. Şahzadə Pozharskinin əsgərlərinin polyakları məğlub edə bildiyi həlledici döyüş baş verdi. Polyakların on iki mininci ordusu məğlub oldu və ordunun bir hissəsi Kremldə bloklandı. Dörd aylıq mühasirədən sonra Kremldəki polyaklar təslim oldular!
  Pozharsky Rusiyanın azadçısı oldu. Lakin padşah olmaq onun üçün çox çətin idi. Boyarlar azadlıq və əlavə hüquqlar istəyirdilər. 1613-cü il məclisində kimin padşah olması ilə bağlı fəal mübahisələr gedirdi. Romanovların ən azı ikinci dərəcəli, lakin yenə də Rurik ailəsinin bir qolu olduğuna inanılırdı. Onlar Şuranın seçilmişləri oldular. Boyarlar inanırdılar ki, on altı yaşlı gənc çar Mixail Dumaya zəif və itaətkar bir suveren olacaq. Şuiski və Trubetskoy da daxil olmaqla digər namizədlər rədd edildi. Polyaklar narazılıqlarını bildirdilər və öz qoşunlarını Rusiyaya göndərdilər. Eyni zamanda Novqorodu tutan isveçlilər Pskovu mühasirəyə aldılar. Şahzadə Pozharski səysiz olmasa da, Pan Lisovskini məğlub edə bildi. Rəqəm üstünlüyünə baxmayaraq; polyakları döydülər, muzdluların bəziləri ona xəyanət etdilər. Lisovskini məğlub edən Pozharsky Smolenskdən sürətli bir vuruş etdi. Lakin şəhəri hərəkətə keçirə bilmədilər. Müharibə müharibədir və ondakı xoşbəxtlik dəyişkəndir. Roma Kilsəsi yeni pul ayırdı, polyaklar muzdluları satın alaraq hücuma keçdilər. Döyüşlər müxtəlif dərəcədə müvəffəqiyyətlə keçdi. İsveç kralı Qustav Adolf Pskovu mühasirəyə aldı, lakin onu ala bilmədi. Hücumlarda isveçlilər güclərini tükətdilər. Sonra Pozharsky, qəfil sıçrayışla ordusunu bataqlıqlara ataraq Novqorodu geri ala bildi. Eyni zamanda, isveçlilərin zülmündən əziyyət çəkən şəhər əhalisinin köməyi də ona kömək etdi. İsveçlilər döyüldülər, lakin Baltik sahillərini saxladılar. Polyakları tamamilə qovmaq mümkün olmadı: dövlətin qüvvələri çox tükənmişdi. Xüsusən də ruslar Smolenskə yaxınlaşanda top atəşi ilə qovuldular. Ölkə daxilində ara-sıra iğtişaşlar baş verdi və boyarlar möhkəm bir əl hiss etmədən bir-birinin ardınca sui-qəsd toxudular. Nəticədə bir qərar verildi: ən azı çətin, lakin ölkə üçün son dərəcə zəruri olan sülhün bağlanması. Rusiya Ukraynanın sol sahilinin bir hissəsi olan Smolenski, bir çox şəhəri itirdi, lakin çoxdan gözlənilən sülhü əldə etdi. Bu, bizim torpaq əldə etmədiyimiz, ancaq itirdiyimiz azsaylı müharibələrdən biri idi!
  Sədat hönkürdü:
  - Deməli, bir neçə nəfərdən biri! Məncə, ruslar birinci yerdə deyil!
  - Tarix hər şeyi istədiyin kimi yaza biləcəyin fantastik romandır. Bunda geri çəkilmələr və itkilər olduqca mümkündür! - Yanka etiraz etdi.
  - Fantastik roman nədir? - deyə Əli soruşdu.
  - Nağıl və ya əfsanə! Yazıçı təxəyyülünü sıxır və tarixin gedişatı başqa cür olur - reallıqdakı kimi deyil!
  Əli fit çaldı:
  - Amma maraqlıdır!
  Yanka ah çəkdi.
  - Əlbəttə, maraqlıdır, amma çox da vacib deyil! Xüsusən də mənim ölkəmdə inqilab olmasaydı və ya vətəndaş müharibəsində ağlar qalib gəlsəydi, nə olacaqdı üslubunda müxtəlif "alternativlər" yazmaq çox dəbdədir. Belə yazıçılardan biri: o, hətta bir sıra alternativ tarix yazdı! Üstəlik, o, buranın heç də fövqəlsivilizasiya çölü olmadığını sürüklədi. İnsanlar axmaqlıqla zəhmət çəkir, enerjini axmaq şeylərə sərf edirlər.
  Sədat qeyd etdi:
  - Şairlərimiz, salnaməçilərimiz də var. Çox vaxt hökmdarları razı salmaq üçün tarixi bəzəyirlər. Ancaq çox yazmaq, hətta mövcud olmayan bir şey! Bilmirəm, çox təxəyyül tələb edir.
  Yanka başını tərpətdi:
  - Nədənsə bəxtim gətirmədi, heç bir sərgüzəşt planlaşdırılmır!
  - Görüşməyimiz də macəradır. Bəli, hələ döyüşlər və döyüşlər yoxdur, şahzadəni xilas etmədiniz, amma razılaşın, özünüz üçün çox yeni şeylər kəşf etdiniz? - Sədat təklif etdi.
  - Əlbəttə! İndi bilirəm hansı atın arabada olduğunu, xüsusən də səni qamçı ilə itələdikdə. - Oğlan belindəki kəsiklərə toxundu, ayaqları titrəyirdi.
  Əli həvəsləndirdi:
  - Narahat olma, tezliklə dayanacağıq!
  - Dayanma bizi necə yerə endirməzdi? - Yanka zarafat etdi. - Ay yazıq balaca ayaqlarım, nə qədər əziyyət çəkdilər. "Dabanlar çox pis yandı, daşlarla kəsildi, demək olar ki, qan yox idi."
  Doğrudan da kəndə qullarla bir sütun girdi. Evlərin çoxu sarı rəngdə idi, damları samanla örtülmüşdü, yalnız məbəd az-çox ləyaqətli görünürdü, həm də mühafizəçiləri olan gözətçi qülləsi.
  Qulların dincəlməsinə icazə verildi, Yanka yamyaşıl kolun üstünə uzanıb ayaqlarını yuxarı qaldırdı. Ayaqlarımdan qan axdı və özümü daha yaxşı hiss etdim. Gərgin kürək dincəlirdi, yalnız belindəki kəsiklər yanırdı. Uzanmaq çox gözəldir, bütün vücudunuzun necə ağrıdığı, hər bir sümüyünün, hər damarın ağrıdığı doğrudur. Əsl ağır zəhmət idi, balaca atlar arabanı uzun müddət sürüdülər.
  Qulları bir qamçı ilə sevindirdilər və qidalandırmaq üçün götürdülər; həmişə olduğu kimi, pəhriz vegetarian idi, lakin tərəvəz və meyvələr kifayət qədər yüksək kalorili idi. Sərxoş olmağıma icazə vermədilər, sadəcə ilk aclığımı yatırdım.
  Lakin qullara bir müddət uzanmağa icazə verildi. Kəndin mərkəzində iki tovuz quşu döyüşürdü, Əhməd bir müddət bu tamaşaya heyran qaldı. Sonra üç qız qaçdı. Tuniklərini atıb özlərini açıb erotik rəqs etməyə başladılar. Qızlar haqlı idilər - döşlü və qamətli, ağır işdən güclü idilər. Əhməd bir qamçı çıxarıb, tərəddüd etmədən gözəlləri qamçılamağa başladı:
  - Budur, əyrilər!
  Yanka yerindən sıçrayıb Əhmədin yanına qaçmaq istədi, lakin iki mühafizəçi nizə ilə onun yolunu kəsdi.
  - Hara gedirsən, bala?
  - Qızları vurmayın! - Yanka qışqırdı.
  Əhməd dönüb oğlanın yanına getdi və onu yalın ayaqlarına qamçıladı. Nalayiq təbəssüm onun saqqallı üzünü işıqlandırdı.
  - Sən mənə bir şey demək istəyirdin!
  - Qızları niyə döyürsən! - yorğun oğlan hönkürdü.
  - Oh, bununla maraqlanırsınız! Düzünü desəm, xoşuma gəldi! - Qul alverçisi çirkli, çürük dişlərini göstərdi.
  - İnsanları incitməyi xoşlayıram! - Yanka qəzəbləndi.
  - Bəli! Bu, böyük zövqdür!
  Oğlan barmağını məbədində fırladı:
  - Sən beləsən!
  - Hansı? - Əhməd qamçısını qaldırdı.
  - Ağıllı! - Yanka zəif gizlədilmiş istehza ilə qışqırdı.
  Əhməd güldü:
  - Məni əyləndirdin! Ümumiyyətlə, tezliklə biz böyük bir şəhərdə olacağıq və siz qladiator döyüşünü görəcəksiniz. Əslində, bəlkə səni satıb qladiator ola bilərdilər?
  Yanka titrədi:
  - Romantikdir!
  Əhməd kəskin başını buladı:
  - Yox, mənə daha çox fayda gətirəcəyini düşünürəm. Bundan əlavə, qul oğlanlar ən ucuzdur və qladiator döyüşlərində tez-tez aslan əti üçün istifadə olunur. Yalnız bir neçəsi sağ qala və məşhurlaşa bilər. Muk-u qladiator olmaq üçün satacağam, yeri gəlmişkən, o, bütün yol boyu susur.
  - Ola bilsin ki, siz yenə dalaşasınız? - Yanka susdu və dərhal peşman oldu.
  - Yox! Mən kifayət qədər yaşadım! Qoy başqa oğlanla dəyənəklə döyüşsün.
  Mukun əlində çubuq verib özündən bir az böyük oğlanla döyüşə göndərdilər. Mübarizə əlbəttə ki, ölümcül deyildi və xüsusilə maraqlı deyildi. Daha çevik Muk rəqibini heyrətə gətirdi və çılpaq, tozlu ayağını sinəsinə basıb dayandı. Sahibi qalibə bir xurma atdı, o, asanlıqla onu tez tutdu. Əhməd ağzının üstündə uğuldadı.
  "Oğlanlar, nəinki araba sürükləmək, həm də danışmaq üçün kifayət qədər gücə sahibsiniz." Ona görə də hələlik yeni at almayacağam. Eyni zamanda bədənləriniz sərtləşəcək.
  Qul oğlanları kobud şəkildə arabaya bağladılar və yenidən qovdular. Yanka hələ sağalmamışdı, axsayırdı, iti, isti daşlar uşağın yalın ayaqlarına qazılmışdı. Qəribədir ki, ilk yarım saat təkcə onun üçün deyil, digər oğlanlar üçün də ən çətin idi. Sonra, tez-tez rahatlıqdan çox korlanmayan sağlam uşaqlarda olduğu kimi, ikinci bir külək açıldı. Oğlanlar yenidən danışmağa başladılar.
  Sədat Yancudan soruşdu:
  - Və sonralar ölkənizin tarixində baş verənlər.
  Oğlan üçün çətin idi, amma danışanda ağrıdan diqqəti yayındırır. Diliniz həddindən artıq yorğunluq hissini ortaya çıxarır. Yanka davam etdi:
  - Otuzuncu illərin ortalarında əhali yüksək doğum səviyyəsi sayəsində müharibədən əvvəlki səviyyəyə çatdı, üstəlik, bu vaxta qədər bağlanmış sülh dövrü başa çatmışdı. O günlərdə ölkələr cəngavər şərəfini qoruyaraq müqavilələrə əməl etməyə çalışırdılar!
  - Mən inanmıram ki, həmişə belədir! - Sədat gözünü qamaşdıraraq dedi.
  Yanka razılaşdı:
  - Əlbəttə, həmişə yox! Papa səlib yürüşləri zamanı onlara qarşı çıxan cəngavərlər və Sarasenlər atəşkəsi daim pozurdular. Ivanhoe-nun romanında zarafatcıl hətta hazırcavablıq da etdi: bu barışıqlar məni necə qocaltdı. İndi əllilik üç atəşkəsi nəzərə alsaq, demək olar ki, yüz yetmiş yaşım var!
  Uşaqlar birlikdə güldülər, hətta Muk araya girdi:
  - Yalanlar idarəetmə mexanizmlərinin yağlanması üçün yağdır!
  Sədat təəccübləndi:
  - Heyrət! Vay! Sən isə Muksan, filosofsan!
  - Əslində, mən bunu düşünməmişəm! Bir hacıdan eşitmişəm. - Güclü gənc utanırdı.
  - Yaxşı yaddaş qulun müsbət keyfiyyətidir! - Sədat sataşdı.
  - Ya usta! - Muk cavab verdi.
  - Yaxşı, qul ağadan uzaqdır. Yanka öz ölkəsinin bütün hekayəsini danışsın.
  Yanka davam etdi:
  -Rus ordusu yürüşə çıxdı. Əvvəlcə problemlərlə üzləşdi. Mixail Pozharsky xəstələndi və knyaz Çerkasov ayağını sındırdı. Voyevoda Şeyni komandir təyin edildi. Smolenskin inadkar müdafiəsi sayəsində məşhurlaşdı. Tam üç il ərzində o, polyakların çox üstün qüvvələrinə qarşı döyüşərək şəhəri tutdu. Yalnız mühasirəyə alınanlar aclıq və vəbadan ciddi şəkildə zəiflədikdə polyaklar möhkəmləndirilmiş şəhəri ələ keçirə bildilər. Son hücum zamanı polyaklar minə yaxın nərdivan düzəltdilər və o dövrdə kifayət qədər yeni bir ixtira olan tüstü pərdəsindən istifadə etdilər. Bir neçə müdafiəçi amansız təzyiq altında boğulacaq. Şeynin, hətta o günlərdə, nadir hallarda, inadkarlığına görə işgəncələrə məruz qalırdı. Axı ona Boyar Dumasının özü Smolenski təslim etməyi əmr etmişdi. İndi o, qəhrəmancasına müdafiə etdiyi şəhəri geri qaytarmalı idi. Smolensk əla möhkəmləndirilmiş və çox güclü qarnizona malik idi. Ruslar mühasirə etməyə məcbur oldular. Burada demək lazımdır ki, Çar Mixailin iradə zəifliyi və möhkəm əlinin olmaması ona çox zərər vurdu. Rus ordusunda onlar üçün çox az silah və sursat var idi. Bu da qalanın alınmasını çətinləşdirdi. Düzdür, bir müsbət cəhət var idi: Polşa kralı öldü və polyaklar kralın yoxluğunda böyük ordu toplaya bilmədi. Şeynin Smolensk yaxınlığındakı bir neçə kiçik şəhəri tutdu və Hetman Xodorovskinin güclü dəstəsini məğlub etdi. Lakin o, əlavə qüvvələr almadı və Krım tatarları Rusiyanın cənub bölgələrinə basqın etməyə başladılar ki, bu da qoşunların diqqətini yayındırdı. Polyaklar tələsik yeni padşah seçdilər və böyük bir ordu Smolenskin xilasına getdi. Şeynin mühasirəni qaldırıb düşməni qarşılamaq üçün hərəkətə keçmək istəyirdi, lakin boyarların təkidi ilə çar nəyin bahasına olursa olsun mühasirəni saxlamağı əmr etdi. Ağır döyüşlər başladı, ruslar cəsarətlə vuruşdular, amma daha çox polyaklar var idi. Bir sıra döyüşlərdən sonra rus qoşunları mühasirəyə alındı. Şeynin onları təpəyə aparıb orada qazdı. Hücum polyaklar üçün ağır itkilərlə dəf edildi, lakin vəziyyət çətin olaraq qaldı.
  Oğlan kürəyi və ayaqları ağrıdığından, məqsədə çatanda dərindən nəfəs aldı. Axı onlar insandır, eşşək deyil!
  Əli onun çiyninə vurdu:
  - İndi çox çəkməyəcək, tezliklə şəhərdə olacağıq və orada yollarımızı ayırmalı olacağıq. Düzünü desəm, böyük təəssüf hissi ilə.
  Göyərçin kimi görünən kiçik bir quş Mukunun ovucunda oturdu. Oğlan onu Yankaya verdi.
  - Ayrılandan sonra da o, dostluğumuzun simvoluna çevrilsin.
  - Ümid edirəm ki, o, həmişəlik olacaq və qalacaq! - Yanka göyərçini sığalladı, ondan sonra quş uçdu. Onun getməsinə baxdı. Söhbəti davam etdirdi.
  dörd ay ərzində döyüşlərdə iştirak etməyəcəklər. Daha üç düşmənin olduğunu və ərzaq ehtiyatlarının tükəndiyini nəzərə alaraq, qubernator Şeynin razılaşdı. Onun ordusu qışlaqlara qayıtdı. Bu vaxta qədər Çerkesov və Pozharski Krım xanının ordusunu məğlub etmişdilər. Polyaklar tərəfindən mühasirəyə alınan Beloqorskun xilası üçün bir ordunu hərəkətə keçirdilər. Döyüş getdi, çoxlu əsgər həlak oldu, lakin polyaklar geri çəkilməyə məcbur oldular. Bir neçə kiçik atışmadan sonra polyaklar sülh təklif etdilər. Rusiya Beloqorsk və bir neçə kiçik şəhəri geri aldı, lakin müvəqqəti olaraq Smolenskə sahiblikdən imtina etdi. 1642-ci ildə daimi basqınlardan qəzəblənən kazaklar Azov türk qalasına hücum etdilər. Sərbəst təzyiq nəticəsində qala şəhəri süqut etdi. Buna cavab olaraq o zaman nəhəng və çox güclü bir dövlət olan Türkiyə bir dalğa ilə təhdid etdi. Çar ali şuranın çağırılmasını əmr etdi, lakin siniflər arasında ciddi fikir ayrılıqları yarandı. Kəndlilər torpaq və azadlıq, kazaklar çörək və nağd maaş tələb edirdilər. Azov qalası geri qaytarıldı - qurbanlar boşa çıxdı!
  Sədat Sezarın məşhur ifadəsini təkrarladı:
  - Qazandıqlarını saxlamaq fəth etməkdən qat-qat çətindir!
  Yanka təəccübləndi (böyüklərin fikirləri bəzən nə qədər universaldır):
  - Yəqin ki! Tezliklə çar Mixail öldü və onun yerini müasirləri Ən Sakit ləqəbli Aleksey tutdu. Mixail böyük suveren kimi tarixə düşə bilməsə də, Rusiya üçün bəlkə də oğlu Böyük Pyotrdan az iş görməyib. 1948-ci ildə Ukraynada Bohdan Xmelnitskinin rəhbərliyi ilə üsyan başladı. Zabitlər açıq və həyasızcasına ukraynalıları və yerli kazakları ələ salırdılar. Polyakların iştahı sadəcə olaraq hədsiz idi və eyni zamanda dini zəmində zülm var idi. Xüsusilə, onlar pravoslavları fəal şəkildə təqib etdilər, kilsələri bağladılar və onları katolik kilsələri adlandırdılar. Ümumiyyətlə, Şərqi slavyanların əsl soyqırımı olub.
  Sədat bir damla tərini silkələyib soruşdu:
  -Soyqırım nədir?
  - Bütöv bir xalq məhv olmağa məhkum olanda!
  - Anladım! Polyaklar əclaf insanlardır.
  Yanka etiraz etdi:
  - Onlar da hamı kimi fərqlidirlər. Ümumiyyətlə, onlar qohum slavyan xalqıdırlar, lakin ən kiçik xətaya görə qulunu dirəyə dirəyə bilən və praktiki olaraq vergi ödəməyən ağaların idarəetmə sistemi və tam nəzarətsizliyi xalqı parçaladı. Belə oldu!
  - Yüz tiran bir despotdan betərdir! - Sədat aforizm etdi.
  Yanka asanlıqla razılaşdı:
  - Əlbəttə! Hər halda ukraynalılar belə qanunsuzluğa dözə bilmədilər. Boqdan Xmelnitski çoxdan Rusiyaya çəkilib. Lakin bu zaman gənc çar yeni hərbi islahatlara, əsgər alaylarının formalaşmasına başlamışdı, ona bir az vaxt lazım idi. Bundan əlavə, ola bilsin ki, o, Ukraynanı Rusiya ilə birləşməyə məcbur etmək istəyirdi.
  Əvvəlcə müharibə Boqdan Xmelnitski üçün uğurlu oldu. O, bir neçə qələbə qazanaraq Kiyevi ələ keçirdi. Və hətta demək olar ki, Polşa ordusunu tamamilə məhv etdi, demək olar ki, kralı ələ keçirdi. Polşa Ukraynanın əhəmiyyətli bir hissəsinin müstəqilliyini tanımağa məcbur oldu. Bəlkə də çoxu. Lakin Bohdan Xmelnitskinin zəfəri uzun sürmədi. Roma Katolik Kilsəsindən borc alan Polşa-Litva Birliyi yeni alaylar topladı. Bundan əlavə, Bohdan Xmelnitskinin bəzi ətrafı rüşvət aldı. Ukrayna ordusu məğlubiyyətdən sonra məğlubiyyətə uğramağa başladı və tezliklə Kiyevi itirdi. Boqdan Xmelnitski Ukraynanı Rusiyaya daxil etmək üçün birbaşa müraciət etməyə məcbur oldu. Ola bilsin ki, o, bunu həqiqətən istəmirdi, axı Rusiyada təhkimçilik də var idi, yüksək vergilər var idi, insanlar mal-qara kimi satılırdı. Çar Aleksey özü alman paltarı geyinməyi və tütün çəkməyi qadağan edib. Qərbli olan Böyük Pyotrdan fərqli olaraq, Aleksey əsl vətənpərvər idi. Amma eyni zamanda çar yaxşı xasiyyətli adam deyildi, duz iğtişaşları zamanı və ondan sonra çoxlu adamlar edam edilib, şallaqlanıb. Lakin o, ilk dəfə olaraq yeni tipli ordu yaradaraq, alayları Ukrayna və Smolenskə köçürdü. Əvvəlki səhvlər nəzərə alındı və kiçik bir örtük buraxaraq, qala şəhəri sadəcə olaraq bağlandı. Qoşunlar irəlilədilər və dərhal Polotsk və Vitebski tutdular. Borisov yaxınlığındakı Polşa müqaviməti daha inadkar idi, lakin bu şəhər də düşdü. Yerli əhali rus ordusunu azadçılar kimi qarşıladı. Axı, polyaklar belarusları rüsvayçı adlandırırdılar. Minsk yaxınlığında böyük döyüş oldu, iki böyük ordu toqquşdu.
  Rus qoşunları yaxşı təşkil olunmuşdu, Polşa ordusu əsasən muzdlulardan ibarət idi. Səyyar taxta şəhərlərdən istifadə edərək rus qoşunlarının təkmilləşdirilmiş formalaşdırılması ilə yeni daha yüngül və daha sürətli atan muşketlər üstünlüyü müəyyənləşdirdi. Polşa ordusu qaçdı, Minsk tutuldu. Rus qoşunlarının daha bir hissəsi Belarusun cənubunda irəlilədi. Qomeli ələ keçirərək Dneprdən keçərək qərbə doğru irəlilədilər. Düzdür, bütün qalaları birdən almaq mümkün deyildi. Reçitsa qarnizonu müdafiə etmək əvəzinə qarşılamağa çıxdı və məğlub oldu. Sonra Mozyr və Slutsk eyni şəkildə alındı. Biz, həqiqətən, Slutsk ilə məşğul olmalı idik, şəhər yaxşı möhkəmləndirilmişdi. Lakin Radzivillərin despotik qüdrətindən yorulan şəhər əhalisinin özləri üsyan edərək rus qoşunlarının üzünə qapıları açdılar. Slutsk düşdü, lordlar qaçdı, xalq Rusiyanı fəal şəkildə dəstəklədi. Yaxşı, Ukraynada polyaklar da döyüldü, ruslar Qalisiyaya soxulub Lvovu az qala tutdular. Voyvoda Dolqoruki gözlənilmədən tez bir zamanda səlibçilərin bir neçə əsrlər boyu ala bilmədiyi Vilnanı ələ keçirdi. Baxmayaraq ki, on üç dəfə mühasirəyə alındılar. Litvanın keçmiş paytaxtının süqutu Birlikdə çaşqınlıq və təlaşa səbəb oldu. Ruslar hər yerdədir. Baranoviçi, Brest və Lyuban yıxıldı, Şimaldan gələn qoşunlar Qrodnonu tutdular. Əslində, alınmamış Lvovdan başqa, ruslar Kiyev Rusunun köhnə sərhədinə çatdılar. Rus qoşunları Varşavaya yaxınlaşırdı, polyaklar hətta Nemana qədər keçmiş torpaqlarını geri qaytararaq sülh bağlamağa hazır idilər. Bu vəziyyətdə Aleksey Mixayloviç böyük bir suveren ola bilərdi. Lakin ukraynalı Hetman Bohdan Xmelnitski qəflətən öldü və onun varisi satqın oldu. Bundan əlavə, İsveç müharibəyə girdi. O zaman çox güclü bir ölkə idi, Otuz illik müharibə zamanı Avropada xeyli mülklər əldə etdi. Pskovu ala bilməyən Qustav Adolf Avropa cəbhələrində özünü çox güclü komandir kimi göstərdi. Bu vaxta qədər o, artıq ölmüşdü, lakin güclü varislər qoyub getdi. Rusiya ilə İsveç arasında müharibə başladı və Krım tatarlarının basqınları gücləndi. Eyni anda bir neçə cəbhədə döyüşməli oldum. İsveçliləri geri qovaraq bir neçə sahil şəhərini tutan ruslar Riqanı mühasirəyə almağa çalışsalar da, düşmənin köməyi ilə onu dəniz yolu ilə ələ keçirə bilmədilər. İsveçlilər döyüşə getdikcə daha çox qüvvə gətirərək onları blokadanı qaldırmağa məcbur etdilər. Ukraynada dəhşətli döyüşlər gedirdi. Qüvvələr və muzdlu qoşunlar toplayan polyaklar bir neçə aylıq blokadadan sonra Qrodnonu geri aldılar. Xəyanətkar hetman məğlub oldu, amma onun yerini ən yaxşı çaqqal tutmadı. Vatikan Krım xanına hər cür zərbə vurdu, katoliklər pravoslavlığın artan təsirindən və Rusiyanın genişlənməsindən qorxurdular. Hətta ingilislər Polşaya kömək edirdilər, Rusiyanı dənizlərə və Katolik İspaniyasına buraxmaq istəmirdilər. Ruslar yavaş-yavaş geri çəkildi. Düşmən Bresti, Lyubanı, Baranoviçini geri ala bildi! Rus bölmələri Slutskda ən inadkar müqavimət göstərdilər; şəhər iki il mühasirədə qaldı və yalnız ərzaq ehtiyatları tamamilə tükəndikdə süqut etdi. Şimalda rus qoşunları Yuryevi tutdular, Narvanı bağladılar, lakin yenə də şəhəri ala bilmədilər. Hetmanlar hiyləgər idilər, nə polyakları, nə də rus çarlarını istəmirdilər. Bütün bunlar olduqca yorucu idi. Bundan əlavə, rus ordusunu ilkin olaraq azadçıların qardaşı kimi qarşılayan Belarus kəndliləri məyus oldular. Axı təhkimçilik qaldı, keçmiş ağanı rus ustası əvəz etdi, vergilər artdı. İğtişaşlar dalğası Rusiyanın özündən keçdi, Moskvada mis iğtişaş baş verdi, böyük çətinliklə yatırıldı. Kral hətta vaxt qazanmaq və paytaxta əlavə qüvvələr gətirmək üçün üsyançı liderlə əl sıxmağa məcbur oldu. Bu vaxt polyaklar Minsk və Vilnanı tutdular. Onlar artıq Polotsk, Vitebsk və Orşanı təhdid edərək Berezina çayının xəttinə keçiblər. Deyəsən, dönüş nöqtəsi yaxınlaşır.
  Sədat xoşagəlməz gülümsədi:
  - Bəs Rusiya yenidən döyülüb?
  Yanka hətta qəzəbdən qızardı:
  - Yox! Rus ordusu Narvanı almasa da, yenə də İsveç ordusunu məğlub edə bildi. Bundan sonra çox sərfəli olmayan sülh imzalandı: Yuryev və yaxınlıqdakı şəhərlər İsveçə verilməli idi, lakin böyük qüvvələr azad edildi. Rus qoşunları əks hücuma keçdi və Minskə yaxınlaşarkən polyakları məğlub edərək Şklovu əsir götürdü.
  Müharibə artıq bir neçə il uzanmışdı, hər iki tərəf həddindən artıq tükənmişdi. Polşada da silsilə iğtişaşlar olub. Bir neçə aylıq danışıqlardan sonra sülh imzalandı. Polşa Rusiyaya Ukraynanın yarısını, Smolensk və ona ən yaxın şəhərləri verdi. Belarusiyadakı rus işğalları yenidən Polşa-Litva Birliyinə qaytarıldı. Ümumiyyətlə, müharibə Rusiya üçün kifayət qədər uğurla başa çatdı, ilkin rus torpaqlarının bir hissəsini qaytarmaq mümkün oldu. Düzdür, Belarusiya və Qərbi Ukrayna Polşanın tərkibində qaldı, əvvəllər Kiyev Rusuna məxsus olan ilkin torpaqların hamısı nəzarət altına alınmadı. Rusiya möhlət aldı, lakin uzun sürmədi. - Oğlan susdu, daş daşına dəyərkən ayağının baş barmağını ciddi zədələdi və ağır yükdən sonra nəfəsini dərmək üçün vaxt lazım idi.
  Onlar on beş dəqiqə sükutla getdilər, xüsusən də yol yuxarı qalxdıqca və oğlanlar gərginlikdən sözün əsl mənasında titrədilər. Üstəlik, qamçı uzanır və çılpaq kürəklərə işgəncə verir. Oğlanların nəfəsləri kəsildi və az qala qayalara yıxılacaqdılar. Sonra kəskin yüksəliş dayandı və nitq gücünü bərpa etdilər.
  - Stepan Timofeeviç Razin sakit bir kazak idi, uzun boylu, geniş çiyinli və böyük fiziki gücü ilə seçilirdi. O, Polşa ilə cəsarətlə vuruşdu, hətta bir vaxtlar Şahzadə Dolqorukini xilas etdi və eyni zamanda qanuni mükafatdan imtina etdi.
  Qardaşı İvan, Buqdan Yaitska qədər böyük bir kazak dövləti yaratmaq planlarını çox sevirdi. Don ataman Kornil ilə mübahisə edərək qoşunlarını geri çəkdi və Dona köçürdü. Lakin kral qoşunları vaxtında onu mühasirəyə aldılar. İvan tutuldu və Moskvaya göndərildi. İşgəncələrdən sonra edam edildiyi yerdə. Təbii ki, Stenka Razin çar hakimiyyətinə çox qəzəblənirdi. Buna baxmayaraq, Stenka qəzəbini cilovlasa da, kazaklardan yuxarı qalxmaq istəyi güclü idi. Polşa ilə sülh bağlandıqdan iki il sonra Stenka Razin Azova qarşı kampaniya elan etdi. Lakin əvvəlki müharibədən hələ dincəlməyə vaxt tapmayan kazaklar güclü qalaya yürüş etməkdən çəkinirdilər. Bundan əlavə, Donun rəsmi rəhbərliyi Stepanın macərasına qarşı idi.
  Cəmi iki min insan toplayan Stenka Azova yaxınlaşdı, lakin qarnizonu ordusundan üç dəfə böyük olan qalaya hücum etməyə cəsarət etmədi. Onun dəstəsi geri çəkilərək karvanları ələ keçirmək üçün Volqaya doğru hərəkət etdi. Ancaq burada da Stenka Razinin bəxti gətirmədi, iki minlik bir qrupun görünüşü diqqətdən qaçmadı. Tacirlər streltsy müşayiəti və kral karvanlarının Həştərxan qarnizonuna taxıl daşıyaraq gəldiyi anı gözləyirdilər. Stepanın dəstəsi onları gözləyərkən üsyançı lider şəxsən bir neçə kazak öldürdü.
  - Quldur dəstəsi üçün iki min çoxdur. - Sədat fikir verdi. - Kim belə rəqəmlərlə dolanır!
  Muk etiraz etdi:
  - Bu miqyaslı quldurdur. Budur oğrular kraliçası Şella, adətən az sayda, lakin belə cəsarətlə hərəkət edir. Bir dəfə o, hətta bir əsa oğurlayaraq Sultanın xəzinəsinə girdi. Başında böyük bir nemət var.
  Sədat hönkürdü:
  - Amma onsuz da onu tutmayacaqlar, dostları çox sadiqdirlər.
  Yanka qeyd etdi:
  - Sarı niyə xəyanətin rəngi sayılır - qızıl kimi rənglənir!
  Qızıl ipucu: dürüstlük və nəciblik zirehini qırmağın ən asan yolu!
  Sədat qeyd etdi:
  - Bəlkə Şella çox hiyləgər və qılıncla ustadır. Onun haqqında əfsanələr var, bir nağılçı hətta əfsanəvi döyüşçü haqqında şeir də yazıb.
  - Sultanı devirmək istəmirdimi? - Yankadan yarızarafatla soruşdum.
  - Sultanı devirmək? Bu nə üçündür! Onun böyük, sadəcə olaraq nəhəng ordusu var və Mərmilər yalnız bir ovuc quldurdur. Qüvvələr çox qeyri-bərabərdir. Azad quldurun həyatı isə taxtda oturmaqdan qat-qat maraqlıdır. Bu qadın çox sevəndir və təsadüfi münasibətləri sevir.
  - Bu, quldurlar üçün xarakterikdir! - Yanka razılaşdı. - Stepan həm də şən adam idi, hətta bir dəfə arvadına demişdi: eyni kaftan geyinən adam pisdir. Baxmayaraq ki, düzünü desəm, Razin acgöz deyildi. Onun şəxsi atını kasıb bir kəndliyə verdiyi məlum bir hadisə var. Bəli, kazak kralı idi. Xalqın sevimlisi. Özünü seçimsiz taparaq dəstəyə yemək verməli oldu, padşahın və tacirlərin şumlarını ələ keçirdi, oxatanları qismən döydü və qismən ələ keçirdi. Nəticədə onun əlində kiçik toplar olan şumlar var idi. Stenka Xəzər dənizinə üzmək qərarına gəlib.
  Yolda biz Tsaritsyn şəhərini aşmalı olduq. Burada Stepanın bir neçə agenti şəhərə girdi və topçularla müqavilə bağladı. Bir tamaşa qoydular, Stepan Timofeeviç çox yüksək səslə fit çaldı (yalnız bunu edə bilərdi) və silahların lülələri tüstülənməyə başladı, bir atəş də ata bilmədilər. Beləliklə, onun donanması Tsaritsyn yanından keçdi, kazaklar güldü və qubernatoru təhdid etdi. O vaxtdan bəri bütün Rusiyada şayiələr yayıldı ki, Stenka Razin sehrbazdır və topları necə sehr etməyi bilir, buludlara uçur və nə qılınc, nə də güllə ilə vurula bilməz! Həştərxanı keçərək Stepan Timofeeviç Yaik çayına köçdü. O, Yaitski tutmaqla orada dayaq bazası yaratmağa ümid edirdi. Şəhərin özü yaxşı möhkəmləndirilmişdi, lakin Stenka Razin sonradan dərsliyə çevrilən bir hiylə işlətdi.
  Sədat soruşdu:
  - Nə hiylə?
  Yanka həvəslə paylaşdı:
  - Rahib paltarı geyinmiş otuz kazak, onlara icazə verildi və onlar darvazasını ələ keçirdilər, sonra bütün ordu içəri girdi. Tez döyüş oldu, şəhər yıxıldı! Burada Stenka Razin özünü ən yaxşı tərəfdən göstərmədi, bütün tutulan oxatanların edamını əmr etdi. Düzdür, onlardan biri az qala Stenka Razini sındıraraq öldürəcəkdi. Düzdür, edamın ortasında gözlənilmədən mərhəmət gəldi, lakin hələ də çoxlu qurbanlar var idi. Stenka Razin şəhərdə möhkəm məskunlaşıb. Çar hökuməti onu döyməyə çalışırdı. İki Streltsy əmri göndərildi və Murza Səlimin başçılıq etdiyi on min noqay pulla satın alındı. Stenka Razin, kəşfiyyat sayəsində bunu bildi, bir yarım min kazakları çöllərə apardı və hücumun ən yüksək nöqtəsində arxadan vurdu. Düşmən döyüldü, lakin Stepan başa düşdü ki, onun şəhərdə möhkəmlənməsinə uzun müddət imkan verməyəcəklər. Kazaklar şəhəri tərk edərək xaricə səfərə çıxdılar. Kazaklar bir çox şəhərləri və karvanları məhv etdilər və Stepanın yenilməz bir komandir kimi şöhrəti bütün Rusiyada gurlandı. Görünür, müdrik məsləhətçilər padşaha təklif etdilər: bu adam böyük bir gücə faydalı ola bilər. Stepana kral mərhəməti təklif edildi və Dona qayıtmağa icazə verildi. Düzdür, Həştərxanda o, silahları təhvil verməli idi. Ancaq Stenka Razin populyarlığından istifadə edərək, az qala Həştərxanda üsyan qaldırdı, kazakları vəhşiləşdi. Qubernator belə bir yükdən qurtulduğuna çox sevindi.
  Stepan sadiq yoldaşları və böyük sərvətlə Dona qayıtdı.
  Qışda o, beş minlik ordu yaratmağı bacardı. Yazda ali kazaklar ona qoşuldular. Cherkassy'a enən Stenka Razin, demək olar ki, yekdilliklə ali kazak komandiri seçildi. Beləliklə, bir arzu gerçəkləşdi: bütün Donu öz altında əzmək.
  - Yaxşı! Zor oğlan! - Sədat qışqırdı. Nəzarətçinin qamçısı fit çaldı, amma səbirli kürəyinə düşmədi.
  - Əla, amma bunu necə dayandıracağını bilmirdi! - Yanka kədərlə başını tərpətdi.
  - Kim bilir! - Əli daxil etdi.
  -Donu ələ keçirən Stenka Azova qarşı kampaniyanın təşkilinə kömək etmək təklifi ilə çara səfirlər göndərdi. Lakin onun elçiləri şallaqlanaraq qovuldular. Qəzəblənmiş Stepan məşhur quldur komandiri Timofey Us ilə birləşərək Tsaritsına tərəf hərəkət etdi. Moskva Streltsy qubernatoru Lopatin Stepanı sakitləşdirmək üçün Volqanın yuxarı axarlarından göndərildi. Stenka məharətlə tələ hazırladı və Moskva ordusunu demək olar ki, tamamilə məhv etdi. Həştərxandan göndərilən oxatanlar üsyançıların tərəfinə keçdilər. Stenkanın agentləri xalqa və oxatanlara üsyan edən şəhərin özünə daxil oldular. Şəhər demək olar ki, döyüşsüz alındı, yalnız qubernatorun qardaşının kiçik bir dəstəsi atışma keçirdi. Şəhər süqut etdi və orada yeni hökumət quruldu. Burada Stenka Razin səhv etdi - o, çox uzun müddət tərəddüd etdi: Moskvaya getmək və ya getməmək. Görünən odur ki, çar hökuməti bu qədər böyük torpaqların itirilməsi və Xəzər dənizinə çıxışı ilə barışa bilməz. Digər tərəfdən, avanqardı şərqdə artıq Sakit okeana yaxınlaşan nəhəng imperiya ilə müharibəyə qərar vermək çətindir. Bununla belə, Stenka səbəbsiz deyil, xalqın dəstəyinə ümid edirdi. Çar Aleksey Mixayloviçin boyarların və mülkədarların döyülməsini əmr etdiyi və Patriarx Nikonun saxta məktubunun da tərtib edildiyi elan edildi . Stepan atların arasında dayanarkən yıxılmağa başladı, ola bilsin ki, çar agentləri bilərəkdən onların arasına infeksiya salıblar. Atların itkisi kazakların sıralarını xeyli zəiflətdi və onlara qarşı Moskvada Voyvoda Dolqorukinin komandanlığı altında altmış min nəfərlik zadəgan milis toplandı.
  Hələlik şans Stepanın tərəfində idi, ona adi insanlar və oxatanlar fəal kömək edirdi. Saratov döyüşsüz alındı və Samara ondan sonra qapıları açdı. Və yalnız Simbirsk üsyançılarla ölümcül döyüşlərin sərhəddi olmalı idi. Bununla belə, Stepan şəhəri ələ keçirə və döyüş yolu ilə göndərilən qoşunları məğlub edə bildi. Düzdür, şəhərin mərkəzindəki qala alınmamış qaldı. Sonra Stenka Razin öz qoşunları ilə qubernator Baqryanskini pusquya saldı.
  O, nəcib bir döyüşçü, Polşa ilə müharibənin qəhrəmanı idi, heç vaxt məğlubiyyətdən xəbərsiz idi.
  Stepan onu məğlub edə bildi, lakin qubernator özü qoşunlarının qalıqları ilə Kazana qaçaraq qaçdı. Stepan özü yenə səhv etdi: qubernatoru təqib edib ordusunu daha da irəli aparmaq əvəzinə həbsxananı mühasirəyə aldı. Bu axmaqlıq idi, xüsusən qala təpənin üstündə dayandığından və böyük ölçüdə olmadığından tufanı çətinləşdirirdi. Stenka Razin dayanarkən: kral komandirləri xeyli qüvvə topladılar. Eyni Baqryanskinin başçılıq etdiyi nəhəng Simbirskə yaxınlaşdı. Burada Stepan üçüncü səhv etdi, döyüş ərəfəsində həbsxanaya hücum etmək qərarına gəldi. Düzdür, o, buna dözə bilmədi, lakin ağır itki verdi və bir neçə min əsgəri yorurdu.
  Təcrübəli komandir Baqryanski ilə döyüş müxtəlif dərəcədə müvəffəqiyyətlə davam etdi. Nəcib qubernator müəyyən mənada Stepananı aldada bildi, Baqryanski müəyyən mənada üsyançı liderdən üstün oldu. Lakin həlledici anda Stenka Razin əjdaha tərəfindən ağır yaralandı, başından qılıncla kəsildi. Döyüşün kulminasiya nöqtəsində üsyançı liderinin yıxılması döyüşün nəticəsini əvvəlcədən müəyyənləşdirdi. Yaralı, huşunu itirmiş Stepan götürüldü və onun ordusu öz liderlərindən məhrum olan Stepanın müavini Naumov yaralı komandirlə birlikdə yola düşdü.
  Sədat qeyd etdi:
  - Komandirsiz ordu ürəksiz bədən kimidir!
  Yanka bir dəqiqə nəfəsini tutduqdan sonra dedi:
  - Komandirin ürəyi yanan dəmir, başı buz, iradəsi dəmirdir: hamısı birlikdə - zəfərin parçalayıcı poladı! Ancaq qiyam davam etdi! Böyük bir ərazini əhatə etdi və Dolqoruki inadkar müqavimətlə qarşılaşdı. Əbəs yerə deyildi ki, onun arabasının arxasında cəlladlar və keşişlər olan əlli araba var idi. Üsyançılara qarşı qəddarcasına rəftar edilir, nəinki asılır, həm də dörddəbirə kəsilir və dirəyə vurulurdu. Stepan özü bir müddət Donda keçirdi. Yaralarından sağaldıqdan sonra Stenka Tulaya qarşı bir kampaniya planlaşdırdı. Bu yolla Moskvaya daha sürətli keçmək mümkün idi və əlavə olaraq böyük şəhərlərlə qarşılaşmadan Don boyunca gəzmək mümkün idi. Lakin Stenkanın bəxti gətirmədi, casus qubernatorlara Stepanın planları barədə məlumat verdi və onlar onun ən yaxın köməkçisi Minayevin dəstəsini məğlub edərək hərəkətə keçdilər. Tezliklə Stenka özü xəyanətin qurbanı oldu. Zəngin kazaklar qaçılmaz repressiyalardan qorxaraq çar ordusunun böyük qüvvələri ilə Dona yaxınlaşaraq Stepanı ələ keçirdilər. Üsyançı lider böyük müşayiət altında Moskvaya aparıldı. Orada ona vəhşicəsinə işgəncələr verildi, lakin Razin cəsarəti ilə cəlladları təəccübləndirdi, sınmadı və xəzinələrinin harada gizləndiyini açıqlamadı. Lakin o, xarici yürüşlərdə ələ keçirdiyi xeyli qəniməti yoxsullara və dilənçilərə payladı. Xalq onu çox sevirdi. Edam zamanı Stepan ilə iskele bütöv bir ordu tərəfindən mühasirəyə alındı. Əvvəlcə qollarını və ayaqlarını, sonra isə başını kəsdilər. Ancaq Stenka etiraf etməkdən imtina etdi və yalnız bir şeyə görə tövbə etdiyini söylədi: bütün boyar pis ruhlarını tamamilə çıxarmadığını söylədi. Layiqli insan və o, ləyaqətlə öldü. Üsyançıların son qalası Həştərxan: bir ildən sonra yıxıldı. Üsyan uğursuz başa çatsa da, yenə də xalqın nəyə qadir olduğunu göstərdi. Leninin rəhbərliyi altında Stenka Razin inqilab qəhrəmanı kimi kanonlaşdırıldı.
  Muk xəyalpərəst dedi:
  - İnqilabın nə olduğunu bilmirəm, amma gözəl səslənir.
  Yanka sadəcə izah etdi:
  - Bu, qələbə ilə başa çatan üsyandır. Bunu sadələşdirilmiş şəkildə belə qoysanız. Lakin bu halda bu baş vermədi.
  Oğlan susdu və yeni bir əzab başladı: başqa bir dağa qalxma. Bu işgəncə kimi bir şeydi, sanki əzələlər qopmaq üzrədi, bədən sanki qurğuşunla doldu və uyuşdu, əzələlərdə, xüsusən də çiyinlərdə əmələ gələn laktik turşudan çox ağrılı idi. Deyəsən, əzələlər partlamağa hazırlaşır, ağzını açıb dərindən nəfəs alırsan ki, heç olmasa bir az da asanlaşsın.
  Yanka sevinirdi ki, əksər həmyaşıdlarından fərqli olaraq, yaxşı, məşq edilmiş əzələləri var. Sirk məktəbində oxumaq əbəs deyildi, o, əclaf deyil, sınağa tab gətirəcək. Oğlanlar da deyəsən sərtləşiblər, quru, əzələli bədənlərindən göründüyü kimi onlar ev köləsi deyillər. Əzab çəkirlər, amma susurlar, ancaq qışqıra bilirlər. Ümumiyyətlə, onların yaşında qamçı və ya yumruq zərbəsindən ağrılı olduğunu göstərmək ayıb sayılır . Beləliklə, sən əzaba dözürsən. Son üç gündə o, nə qədər ağrı çəkmişdi! Yəqin ki, bütün əvvəlki həyatımdan daha çox.
  Zaman çox yavaş keçir, ağrıyanda dəhşətli olur və danışmaq üçün nəfəsin çatmır. Yanka xatırladı ki, bir ədəbi qəhrəman var idi, onu uşaq ikən köləliyə satdılar, sonra onu arabaya taxılan müqəvva sürüklədilər. Bu, əlbəttə ki, çox çətindir, lakin o, fiziki cəhətdən inkişaf edib. Buna görə də bunu bir növ təlim kimi qəbul etməyin. Həddindən artıq olsa da, faydalıdır. Bəlkə də onu Olimpiya Oyunlarına hazırlayırlar! Bunu bir idman kimi düşünün və bu sizin üçün çox asan olacaq. Bu fikirlər Yankaya gülməli gəldi və güldü. Nəzarətçi qamçı ilə kifayət qədər ləng qamçı vurdu və cavab olaraq güldü.
  Əhməd maşınla onların yanına gəldi və maraqlandı:
  - Nə gülməli!
  Nəzarətçi cavab verdi:
  - Oğlandır! Güldüm, yaxşı, gülməli olduğunu düşündüm.
  - Bəlkə də haqlısan! Bir növ zarafatçılar teatrı. Bu oğlan qarnına isti kömür səpməyi əmr etməyimə necə reaksiya verəcək!
  Yanka zarafatla cavab verdi:
  - Bu halda mən oyunu çiy yeyə bilərəm!
  Əhməd qamçı ilə oynadı, oğlanların yalın ayaqlarına bir neçə dəfə vurdu, amma Yankaya toxunmadı.
  -Həqiqətən çox gülməlisən. Belə yaraşıqlı və hazırcavab bir oğlanın dərisini nağara çəkmək lazım gəlsəydi, heyif olardı. - Sədat ağzını geniş açmış kimi davranaraq əsnədi. - Səndən nə istədiyimi bilirsən!
  - Qul ağasının nə istədiyini təxmin etməməlidir. Onun əmrlərinə əməl etməlidir.
  Əhməd başını tərpətdi:
  - Düzdür! Tez öyrənirsən. İndi nə istədiyimi dinlə. Səsinizi bəyəndim, dəniz sireni kimi aydın. Bizə nəsə oxu.
  - Qaçarkən! - Oğlan başını tərpətdi.
  - Yaxşı, dayan! çətin olduğunu başa düşürəm.
  Karvan dayandı və qullar oturdular. Yanka bir dəqiqə uzandı, boğazını təmizlədi və yorğun, əzilmiş ayaqları ilə velosipedi qaldırdı. O, boynunu bükdü.
  - Ona şərab ver! - Əhmədə əmr et.
  Nəzarətçi soruşdu:
  - Köhnə?
  - Yox! Təmiz şirə, əks halda qul götürülər. O, hələ də arabanı sürüyüb çəkməlidir. Mən ona öyrətmək istəyirəm.
  Oğlan acgözlüklə təzə üzüm-çiyələk (hibrid) şirəsini uddu. Qeyri-insani yorğunluqdan və rüsvayçılıqdan gələn köpük dağıldı. O, bir güc və ilham dalğası hiss etdi. Yanka gülümsədi və opera müğənnisinin yüksək səsi ilə oxudu:
  Rus cəngavər qılıncını kəskinləşdirəcək,
  Qəhrəman döyüşdə zəifləməyəcək!
  Dənizdə cəsarətlə döyüşürük,
  İnanıram ki, şöhrətə yol açacağam!
  
  Basqın - monqolların pis qoşunu,
  Şəhərin kəndləri süpürüldü!
  İnsan qanı su kimi axır,
  Ancaq rus ruhu metaldan daha güclüdür!
  
  İlan sürünür və sancması ilə yanır,
  Duman, inilti, heç nə görünmür!
  Mən səni qoruyacağam torpaq,
  Buzdan isti sahillərə!
  
  Ruhum zirvələrə uçur
  Müqəddəs Vətənin şöhrəti naminə!
  Əvvəlki kimi qalib gələcəyik - indi,
  Vətənin baş barmağın altında qalmasın!
  
  Rus alayları ölümə hazırdır,
  Əsgərlərimiz qranit kimidir!
  Düşmənlərimizi sıra ilə qırırıq,
  Bütün yamaclar meyitlərlə örtülmüşdür!
  
  Evlər məşəl kimi yanır,
  Fillər nərildəyir, döyüşə tələsirlər!
  Rus döyüşçüləri qalib gələcək
  Səhralar, qayalar, şəlalələr!
  
  Bizi fəth etmək olmaz
  Dünya diz çökdürülə bilməz!
  Rus ordusu yenilməzdir,
  Qoy nəsillərin şöhrəti olsun!
  
  Rusiyanın taleyi sizi gözləyir,
  Məkanı əbədi idarə edin!
  Mən sonsuza qədər xoşbəxtliyə inanıram
  Sadəcə diqqətsiz yaşama!
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"