Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Universo Vs Universo1

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Jaqenakajj kunjamsa jutïrin jakapjjani uk amuytʼañäni. Taqi markanakasa, jaqinakasa: mayachasipxañapawa, ukhamata jakañataki ukhamaraki espacio ukaru katuntañataki. Rusia ukham mä markakiw ukham lurañanak katuqañ yati. Ukampis jaqinakax mayacht"asipxiwa: nayraqatax espacio ukan jilxatäwipa ukat machaq warawara ch"axwäwinakaw utji - ukax superarmas ukat magia ukanakan yanapt"apampiw lurasi. Tukuyañatakix taqpach universo ukax Jach"a Rusia markan atipt"atawa. Ukampis paralelo universonakaw utji. Uka jak"ankir imperio, Santa Rusia: ukhamarak materia ukat espacio subjugado. Pä formaciones de universos paralelos ukanakax niya pachpakïkaspas ukhamaw amuyasïna, ukat amigonakax utjañapawa ukat sumankañan jakasipxañapawa. Ukampis mä jan amuyt"kay accidente utjatapata, jan ukax juk"ampirus kimsïr ch"amanakan provocación ukar sum uñakipt"atapatxa, mä ch"axwäwiw interuniversal pueblos fraternales ukanakan utjawayi. Taqinipuniw chiqaw sapxi sasaw amuyapxi ukat uñisiriw nayraqat qalltawayi. Qullan rusanakax Jach"a Rusanakaruw jiwayapxi, jaqinakas ukat jaqinakan kunayman aliados ukanakax ch"axwapxi - jan amuyt"añjam jaqinaka: juk"amp sallqa amuyt"awinakax janiw jupanakar qhanañchkaspati. Janiw inamayakïkiti, jukʼamp axsarkañ ukat qhuru chʼaxwäwinakax jila kullakanakar jiwayañ chʼaxwäwinakawa. Locura ukax jilxattaski, nuwasiñanakax juk"ampiw jilxattaski, quintillions jaqinakan jan walt"ayataw uñjasi, ukhamarak katuntat pachanakan jakirinakataki. Magia ukax apnaqatawa, ukhamarak nayrax jan uñjat tecnologías ukanakampi, ukat juk"ampinakampiw walja wila wartäwinakax apnaqasi. Cientificonakax juk"amp nayrar sartañ thakhinak t"unjañatakiw lurapxi, universos ukan jakañax taqpach jan walt"ayataw uñjasi. ¿Khitis uka loqunak sayt"ayaspa ukat jaqinakar qhispiyani? Janiw mä reyi, janirakiw Diosa, janirakiw mä heroe ukhamäkiti. Janiw mä bombeado fuerzas especiales pallapallakiti, mä cómics ukan warawarapjama, jupax patak patak uñisirinakaruw jiwayi (ukax cuentos de hadas ukanakankiwa), ukat janiw mä super cientifico ukhamäkiti, jupax yati kunjams jan nayrapampix Uraqin purakaparux ch"iyjawaykiti. Ukat jichha pachankir común jaqinakax, walikiwa, inas jan sinti sapüru!

  UNIVERSO VS UNIVERSO1.Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi
  NAYRÏR LIBRO: 1.1.
  ¡LOCO LOCO UKAXA!
  PROLOGO UKA TUQIT ARSUÑATAKI
  Jaqenakajj kunjamsa jutïrin jakapjjani uk amuytʼañäni. Taqi markanakasa, jaqinakasa: mayachasipxañapawa, ukhamata jakañataki ukhamaraki espacio ukaru katuntañataki. Rusia ukham mä markakiw ukham lurañanak katuqañ yati. Ukampis jaqinakax mayacht"asipxiwa: nayraqatax espacio ukan jilxatäwipa ukat machaq warawara ch"axwäwinakaw utji - ukax superarmas ukat magia ukanakan yanapt"apampiw lurasi. Tukuyañatakix taqpach universo ukax Jach"a Rusia markan atipt"atawa. Ukampis paralelo universonakaw utji. Uka jak"ankir imperio, Santa Rusia: ukhamarak materia ukat espacio subjugado. Pä formaciones de universos paralelos ukanakax niya pachpakïkaspas ukhamaw amuyasïna, ukat amigonakax utjañapawa ukat sumankañan jakasipxañapawa. Ukampis mä jan amuyt"kay accidente utjatapata, jan ukax juk"ampirus kimsïr ch"amanakan provocación ukar sum uñakipt"atapatxa, mä ch"axwäwiw interuniversal pueblos fraternales ukanakan utjawayi. Taqinipuniw chiqaw sapxi sasaw amuyapxi ukat uñisiriw nayraqat qalltawayi. Qullan rusanakax Jach"a Rusanakaruw jiwayapxi, jaqinakas ukat jaqinakan kunayman aliados ukanakax ch"axwapxi - jan amuyt"añjam jaqinaka: juk"amp sallqa amuyt"awinakax janiw jupanakar qhanañchkaspati. Janiw inamayakïkiti, jukʼamp axsarkañ ukat qhuru chʼaxwäwinakax jila kullakanakar jiwayañ chʼaxwäwinakawa. Locura ukax jilxattaski, nuwasiñanakax juk"ampiw jilxattaski, quintillions jaqinakan jan walt"ayataw uñjasi, ukhamarak katuntat pachanakan jakirinakataki. Magia ukax apnaqatawa, ukhamarak nayrax jan uñjat tecnologías ukanakampi, ukat juk"ampinakampiw walja wila wartäwinakax apnaqasi. Cientificonakax juk"amp nayrar sartañ thakhinak t"unjañatakiw lurapxi, universos ukan jakañax taqpach jan walt"ayataw uñjasi. ¿Khitis uka loqunak sayt"ayaspa ukat jaqinakar qhispiyani? Janiw mä reyi, janirakiw Diosa, janirakiw mä heroe ukhamäkiti. Janiw mä bombeado fuerzas especiales pallapallakiti, mä cómics ukan warawarapjama, jupax patak patak uñisirinakaruw jiwayi (ukax cuentos de hadas ukanakankiwa), ukat janiw mä super cientifico ukhamäkiti, jupax yati kunjams jan nayrapampix Uraqin purakaparux ch"iyjawaykiti. Ukat jichha pachankir común jaqinakax, walikiwa, inas jan sinti sapüru!
  Nayax yatiyirinakarux mä mayiwiw utjitu: amuyt"äw uñakipt"apxam ukat taqpach lurawix jumatakix askïpachati janicha uk uñakipt"apxam. Texto ukan calidad tuqitxa, jumatix novela ukar básicamente aprobasksta ukhax nayax qullqix payllä ukat mä editor profesional ukaw pulido! Ukat jan ukhamäkchi ukhajja, kunatsa tiempo ukat qollqe ina chʼusar aptʼasiñama, ukhamakiw qellqañama.
  Alaxpachax nuwasiñanx khathatitaynawa, .
  ¡Ukat warawaranakax-jachaqt"asiñanakax terciopeloruw umamp warxatäna!
  Ch"axwawix phichhantatawa - infiernox mä jan wali pasión ukhamawa, .
  ¡Ukat Supayajj Rusia markar tukjañwa muni!
  
  Awki Pachax mä jach"a jach"a tukuñapa, .
  ¡Jan jaktʼkay galaxianakaw utji!
  Tatitux Rusia markaruw mä tapa ch"allxtayäna,
  ¡Jachʼa markan jakasiñatakejj suertenïtanwa!
  
  Akax wali axsarkañ ch"axwawiwa - espaciox t"amt"atawa, .
  ¡Qullan espadampiw jachʼa kankañapar chʼamañchtʼañäni!
  Warawaran barconakan ch"usa yänakapax - pilas de cuerpos, .
  ¡Rusia markan uñisirinakaparux atipt"añäni!
  
  Ukat vacío ukax wilampiw qʼañuchatäxi,
  Taqi kunat sipansa, uñisirix ch"amaniwa - ¡presión ukax qhurupuniwa!
  Ukampis jiwasax yurïw Uraqin sumankañap arxatañäni,
  Taqi kunat sipansa, Jesusax jiwasanakampïskiwa - ¡Jan wali Diosawa!
  
  Pacha Pachax t'aqhisi - ukax tukusxiwa, .
  ¡Criston pacienciapax jaqinakan ch'amapawa!
  P"akjata chuymax frágil vidrio satawa, .
  ¡Jakañ munañakiw yanaptʼistaspa!
  
  Oh Mama País - Nayax jumarux munassmawa, .
  ¡Ukat alaxpachanxa janiw khitis jumat sipansa jukʼamp suma uñnaqtʼanïkiti!
  Rusia markax janiw rublo ukat apsutäkaniti,
  ¡Taqi generacionanakatakix sumankañas kusisiñas utjani!
  . JANK"A 1. 1.1.
  Vladimir Kashalotov, jan khuyapt"ayasisin aychap ch"iyjasa jan walt"äwit llakt"asisaw mä jach"a ch"iyar túnel manqhan t"ijtäna, ukax thaya ch"uxña ch"ankhampiw t"ijtäna. Jupax terminadores de combate - clase PI - 1.000.000. Vladimir chachan tetraavión jan ukax mä asiento ukan ch"axwiripax jaquqaniwayi. Janïr ukax utjkipanx, jupanakax ch"iyar caballeros (ay, ukat mayni tuqinx rusa jilanakaw utji: jaqinakan jach"a jan walt"awipa, pä universos ukanakax jan khuyapt"ayasisaw maynit maynikam t"unjasipxi) niyaw ch"axwapxäna; mä imill piloto ukan suma ajanupax holograma ukan qhant"äna. Janïr ch"axwäwimp chuym ch"allxtayatäkänti, nuwasir waynax janiw warawaran suma uñnaqt"an tetralet ukar ch"axwañ atinakänti. Ukat janiw arrepentiskänti, mä láser de quark ukampiw ch"allt"äna, ukat ukatw maquinax jisk"a perlas ukar tukuwayxäna, ukax mä vacío ukan chimpuntata, ukat mä pä pachatx ch"iyarar tukuwayxänwa, arco iris olas ukanakaw mistu, antigravedad ukar jist"antasa campo: mä matriz ukaxa taqpacha neutraliza la inercia de la tetralet.
  Sistema de eyección ukar yuspajarasinx irnaqañx atipjawayiwa. Uka qhipatxa, mä motor kinespacial ukamp traje de combate ukamp apnaqasa, mä saltador super-velocidad asteroide-barra ukar ch"allt"asiwayi, ukax kunayman hiperplasma ukanakat luratawa. Kunjams saxra ch"ama salto, hipercorriente descargas ukanakax cuerpojan t"ijtäna - mä wila aguja sapa célula ukar uchatäkaspas ukhama. Vladimir jupax amuyupanx orden churäna ukatx mini-generador ukan radiación ukax niya jan aguantañjam llakinak jist"antawayi. Quasar (wali suma)! ¡Jupax manqhankiwa! Asteroide ukan patapax wali ch"amaniwa, ukat Termocreon bombampis phallañax ch"amawa. Robot ukanakat parlkasax, jupanakax uka waynar jakkir irpañatakiw kamachinak katuqapxäna - inas jiskt"asipxchispa. Ukat aka... Chiqans janiw Edad Media ukanjam jawq"japkaniti ukat t"aqhisiyapkaniti, ukampis nanotecnología ukan yanapt"apampiw almax manqhat anqaru turkatani, ukhamat janiw khitirus askïkaspas ukhamäkaniti. Inas rack ukar warkt"asiñax askïchispa, cibertortura ukar puriñat sipansa - mä efecto conciencia ukar uñtasita. Vladimir, junior bachiller de ciencias mágicas ukhama, mä arunxa, jichhakamax tunka payan paso ukanakat payïrikiw (nayrïr pasox mini-padawan ukhamawa), jupatakix mä doble bioplasmático ukham lurawayi. Mä ch"amakaw t"ijtir janchit jaljtawayi ukat mä lado túnel ukar mantawayi, ukax pasillo ch"iqa tuqiruw mistu. Uka kʼullu pasillonak patjjankir qalanakajj jiskʼa saxra animalanakan walja coloranakan jan wali nayranakapäkaspas ukhamänwa. Jupanakax jist"antasipxarakïnwa ukat qhant"ayasipkakïnwa, manqha pachankir saxranakax uñch"ukisipkaspa ukhamaw amuyasïna (sasaw - negociomax vacío (jan wali) jaqiwa!) Vladimir, espacio semirreflejado ukan efectop apnaqasa, mä qawqha camuflajes holográficos ukanakaw juk"amp apsuwayxi. Ukax robots ukanakarux thujsapat jaqunukuñapawa, jupanakarux distraer ukhamarak tiempo alañapawa. Ukat ukxarusti, khitis yatpacha, inas pallapallanakan kusisiñapax Jach"a Rusia markar jachaqt"chispa.
  Mä armada uñisirinaka - Svyatorossia markan warawaran barconakapax: patak waranq, walja millones de barcos de clases ukanakaw kimsa tuqit nayrar sartapxäna, sistemas de Zorro Q"illu ukat Cocodrilo Rojo ukanakan ch"amanchañ yant"apxäna. Ukajj pä universonakan fronterapänwa, ukanjja warawara barconakajj janiw jankʼak sarjjapjjänti ukat jachʼa hiperarmas ukanakajj tʼunjañwa aptʼasipjjäna. Mä kasta subespacio, kawkhantix jilpach espacio ch"axwawinakax jichhakiw utjawayi, ukat ay khititix uñisirinakarux universo ordinario chiqar mantañapatak jaytki ukatakix t"unjawix jan jakt"kayäniwa!
  Svyatorossia markan ejercitopax Konstantin Rokossovsky jupan p"iqinchatawa: Payïr Jach"a Ch"axwäwinx wali uñt"at p"iqinchirinakat maynïriwa. Jupax ch"axwañ chiqanakanx wali uñt"atawa: Stalingrad ukat Bielorrusia markanakan. Jupan p"iqinchatapanx niya pä patak phisqa tunk millones de estrellas barcos, kimsa billones chikataniw kunayman kasta jakasiri pallapallanaka ukat niya llätunk tunk paqallqun billones de robots de combate ukanakaw utjäna. Fuerzas impresionantes, yaqhip barcos ukanakax mä asteroide decente ukham jach"akiwa: waranq waranq cañones ukat emisores de todos los tipos ukanakamp armat. Jiskt"awix uñstawayiwa: ¿kunas Jach"a Ch"axwäwi Patriótica ukan uñt"at heroepax imperios universales ukanakar apnaqir batalla cósmica ukampix lurasi? Jilapachax cienciax Hipernosfera ukaw utji sasin utt"ayat qhipatxa, ukanx taqi amuyunaka, chuyma ch"allxtawi ukat lurawinakapaw qillqt"ata, ukatx yatxatañ qalltapxäna. Mä super nivel incomprensible ukanx jiwatax taqi personalidades ukanakax computadora ukan archivos ukham imatäkaspas ukhamaw jikxatasïna. Dimensiones ukat espacio ukanakan congelatäpkaspas ukhamaw uñjasipxäna, mä kasta canasta de información superabsoluta ukan samart"apxäna. Ukampis kuna archivonakas reciclaje ukan apsusaw kutt"ayasispa ukat ukjatx activatarakispawa. Ukatakejj mä embudo-aspiradora especial ukaw lurasïna. Uka jisk"a chiqax cero ukat tunka t"aqa mä dimensión ukanïnwa. Ukatxa cero pä tunka t"aqaruw jilxattawayi, cero kimsa! Ukhamatwa, juk"at juk"at tunka payan dimensional ukar purisa, juk"at juk"at carga multi-hiperplasma energía ukamp. Alma-archivo ukax subespacio ukanx cero dimensiones ukat tiempo ukampiw chuyma ch"allxtatäna. Ukatxa, mä carritoruw apaqapxäna, mä cuerpox wali suma modelotänwa, ¡mä milagrow pasäna! Jaqenakajj nayratpach jiwatanakar jaktayañ amtapkäna ukajj cheqäjjewa. Chiqpach jaqinakax chiqpach jan utjatapat kutt"anipxäna, machaq aycha katuqapxäna, bioingeniería ukamp juk"amp sumaptapxäna, mä angelar uñtasita. Niya pusi waranqa maranak nayraw Job chachax nayrïr kutix siskäna ukhamawa: ukampis qhispiyirijax jakaskiwa, Jehová Diosar iyawstwa, jumax qʼañu jañchijaruw wasitat saytʼayäta ukat Diosaruw nayranakajampi uñjä. Ukatx kunayman yupaychäwinakanx - ukax waranq waranq kutiw wasitat lurasirïna. Jichhax cienciax yaqha nayra samkaruw phuqhawayi. Ukampis aka jaktäwin lurawipax wali ch"amamp irnaqañapawa ukat qullqix munasirakiwa, ukampirus mä jach"a jaqin alma-archivop jikxatañax juk"amp jasakiwa, dimensión cero de la subespacio de la hipernoosfera ukanxa, ukax wali jach"a cargas emocionales ukat mentales ukanakaw utji. Ukhamasti, jichhakamax nayra pachan wali suma, jach"a ukat wali aski jaqinakakiw jaktapxi ukat jaktapxi. Ukhamajj Konstantin Rokossovsky chachajj jupanakankiwa, janiw pächasiñasäkiti. Mä juk"a yatiqapxta, jichha pacha ch"axwawinakat yatiyawinak p"iqisar apkatasa, ukatx niyaw Qullan Rusia markan walja ejercitonakapat maynir p"iqincht"araksna.
  Mä wali carismático personalidad ukax Rokossovsky: Alejandro Magno ukamp ch"axwarakiwa. ¡Genio ukat genio ukanaka! ¡Acero contra nina! ¡Chiqpachansa warawaranak nuwasiñan mä jan uñtʼat pasaje!
  Supermariscal Rokossovsky jupax holograma del general de duende ukarux akham sasaw arsuwayi:
  - Fénix, ¿jumax maniobra de barrido oblicuo uka lurawaytati?
  - Janiwa, compañero supermariscal. Uñisirinakax mä reserva estratégica ukar activawaykaspas ukhamawa. Ukatjja, wali chʼamani layqanakan chʼamanïtap amuyasta.
  Ukat chiqpachansa, jachʼa warawara chʼaxwäwix jilxattawayiwa. Vacío ukan terciopelo ukham ch"iyarapax taqpach espacio ukan jaljatawa: fuegos artificiales de deslumbrantes, walja colores destellos. Ukampis ¿wali nayrar sartat pirotécnicas ukanakas ukham jachʼa jachʼa tukuñat mä millón chikatakïspati? Jan jakt"kay warawaranakax diamante, rubí, topacio, esmeralda, zafiro, ágata ukat yaqha k"ajkir guirnaldanakampi ch"iqintatawa, ukax amuyt"awinakaruw muspharayi. Ukampis jupanakas chʼamaktʼapjjäna, kunattejj phallawaykäna ukat phallaski uka barconakan radiación satäkis ukanakaw utjäna. Sapa kasta láser, radiación, cohete wakicht"ata phallañataki, espacial excavador ukax sapa color ukat sapa mayni sombra ukaniwa. Jaqinakan arupax wali pisinkiwa, taqi jach"a kankañapampix cósmico ch"axwäw uñt"ayañataki, kunatix jach"a, jiwayir ukat pachpa pachanx muspharkañawa! ¿Kunsa millón millón warawaranakan barconakapampi ukat walja millón millón lliphipinakampi uñtassna, jan ukasti lamar qotat sipansa, sapa gotajj diamanter uñtataw wali muspharkañ qhantʼi? Uka pachparakiw sapa kuti sarnaqaski, jan waltʼayatäkaspas ukhamawa, ukampis cheqansa jan jaytjasir munañampiw apnaqaski.
  Rokossovsky jupax akham kamachi:
  - Jach"a ultra-battleships ukanaka uñstayaña, "martillo trineo" maniobra luraña yant"aña!
  Pä patak phisqa patak kilómetros ukchʼa jachʼa barconakajja: jila partejj ballenas aplanadas ukanakar uñtasitänwa, tronconakampi, horquillanakampi ukat wali suma uñnaqtʼan antenanakampiw chʼoqantatäpjjäna, uka barconakajj perímetro toqenwa sarnaqapjjerïna. Aka chiqanx mä jach"a jaqix mä blot hiperplasmático ukaw apsuwayxi. Llatunk chimpunak uñtasita, uka jan walt"ayir sustanciax crucero ukarux ch"amakt"ayäna. Jupax sarxañ yant"äna, ukampis hiperplasma ukax juk"amp jank"akiw jikxatasïna, matriz jark"aqasiñ ukarux ch"allt"äna ukat chika espacio campo ukax crucero ukan ladoparux ch"allt"äna. Uka armadurax mä superaleación ukamp luratawa, ukax titanio ukar sipanx pä tunk mayan millón kutiw ch"amanïna, ukax jaytawayi. Walja muytʼir torretanakaw chʼamaktʼayasïna, artilleronakajj robot servirinakapamp chikaw chʼamaktʼapjjäna. Jan sinti llakisisa jiwaña, kunattix llätunk nivelan hiperplasma ukax patak waranqa waranqa waranqa kutiw qhanat sipansa jukʼamp velocidadamp jilxati, ukax sañ muniw usuchjasiñ impulsox janiw pʼiqir puriñkamax tiemponïkiti. Ukat jan jiwir archivo-almax hipernoosfera ukan amparaparuw t"ijt"i, ukax wali sum ikiñar puri: sartañ suyt"asa. Crucero ukax qhana saminakampiw nakhanti, nina naktäwix janiw warawaran barco manqhan oxígeno ukampikix ch"amanchatäkiti, jan ukasti micro-materia ukax vacío ukan ch"iqiyatarakiwa. Mä kasta laq"a partículas ukanakaxa dimensión negativa jan ukaxa cero ukana jakasipxi, temperatura de sextillions de grados ukanakaxa proceso de combustión ukanakampiwa. Ukham hiperfuego jist"antañax ch"amawa, walja jach"a jisk"a warawara barconakax ninampiw ch"amakt"ata, qala chuymampiw ch"axwasipkaki.
  Uka jak"anx mä jach"a cuasar ukaw phichhantaski, Rokossovsky ukan ejercitopax uñisirinakaruw jak"achasiñapatak ch"amanchaski. Alejandro Magno sat jachʼa fragatajj wali jachʼa thakinwa nuwasïna. Jupa pachpaw warawaran barcop apnaqi, uka barcon thiyaparuw irparaki, ukat chʼaxwäwin taqpach jan jaktʼkay chiqaruw irparaki. Kunayman chiqanakaru kamachinaka apayaña. Jichhax uñisirinakax muyuntawimp apt"ataw uñjasipxi, mä Stalingrad estelar uñstayañ munatapata ukat ch"iqa lado uñacht"ayasa. Intuición ukax jichhax huelga lurañ pachaw sasaw yatiyapxitu. Qawqha kutis, juk"amp juk"a soldadonakampi, Jach"a Heroe Alejandrox wali ch"amamp atipt"awayi. Jupax jichha pacha pachax wali askiwa, jan amuyt"kay escala, velocidad, tecnología, HiperInternet universal, superarmas de formas jan uñt"atanaka. Ukatwa uñisiriparux mä super-cohete khiti, termofaraces sat carga, kawkïr partículas ukanakat creón ukanakax lurasi, ukat jupanakatx preones, ukat quarks ukanakaw lurasi. Misil ukax jisk"akiwa, walja gravi-hologramas ukanakamp mascarat ukhamawa: ukhamat uñisirinakax jan tiemponïñapatakix mä láser de quark jan ukax hiper-emisor ukamp jark"aqañataki! Uka pachparakiw mini-rayos ukax sustancia semiespacial uka tuqiw phichhantaraki. Uñisirinakan jach"a t"unjiripax, mä experienciani boxeadorjama, ukhamarakiw gancho de barrer ukar jaquntaraki. Walja torpedonakaw fragata ladopat pasäna, yaqhepajj phallawayjjänwa, ukat nina nakhaskir panqaranakan mä césped tukuyaruw chʼeqtʼasïna. Wali sumawa, ukampis jaya chiqanx mä ultra-dreadnought ukaw phallawayi, mä jan amuyt"kay masa, waranqa chikatani kilómetros ukch"a diámetro ukaniwa.
  Supernova ukax nina nakhaskir tentáculos ukanakaw mistu, ukax mä pä tunka jisk"a warawaran barconakaruw phichhantawayi ukat walja waranq barconakaruw kunayman tuqinakar ch"iqiyawayi. Pä brigantines ukanakax ch"axwapxäna, yaqha flash, jisk"a, ukampis janiw juk"amp colorani. Jilapachax uñjañax juk"amp muspharkañawa - super cool, Alejandrox kusisitaw jikxatasi; kunapachatix jach"a t"unjiri, hiperplasmático "puñchu" ukamp ch"allt"ata, sallqa muyu fragmentos ukar t"unjatäki:
  - ¡Akham eslavonakax ch"axwapxi! ¡Jachʼa kankañax janiw tukuskaniti!
  Elephantcat - (mä elefante ukat mä pusi mistuta) akham sasaw qhanañcht"i:
  - Qullan rusanakax ch"iqa ladopanx mä ch"aman reserva uñstayapxi, uka pachparakiw qhipäx tuqirux mä p"akjañ amtapxäna.
  Macedonsky chachajj jan suma chuymampiw jachaqtʼasïna:
  - Chiqpachansa cuasar satkisa uka chiqanwa liwxatapxi. ¿Kunatsa técnica de huelga de hoz ukampi lurañasa? Rokossovsky jupax nayrir comunista ukhamawa, ukat uka chimpux walpun munasi.
  Tigrochep - mä tortuga ukat mä tigre ukanakan híbrido ukhamawa:
  "Jupax mä martillompiw jawq"jasiraki, ukatx p"iqiparuw ch"allt"asi."
  Arunakapamp chika pachanx mä jach"a cohete termofaráceo ukaw jak"an phallawayi, warawaran barcopax muytawayxänwa, ukatx mä qawqha segundonakax qhanax jist"antatäxänwa, pirqanakakiw luminiscencia, rosa ukat ch"uxña ukanakaw mistunitayna. Uka elefante pusix akham sasaw miwxäna:
  - ¡Kuna isixa!
  Alejandrojj akham sasaw cheqañchäna:
  - ¡Juk"ampi "quirky" ukar uñtasita - ¡Armagedón! - Amparap luqxatäna, ukatxa mä vaso esmeralda vinoxa mä ratukiw ukan uñstäna. Uka vasojj akham sasaw qʼochüna:
  - Kunjamatix nayrax jan ukax...
  - ¡Piminta yapxatañani! ¡Mä mega dragón wilampi!
  - ¡Nayax ist"twa, ¡jach"a jaqi!
  Alejandro Magno chachajj walja hologramanakaruw uñchʼukiñ yantʼäna, ukhamat kawkhansa nuwasir walja warawaranakan barconakajj tʼunjasispa uk yatiñataki. Uñisirinakax yaqha caldera lurañ yant"apxäna. Rokossovskyx nayrïr jach"a atipt"äwip Stalingrad markan amtasïna, kunjams alemán soldadonakar jach"a muyuntañax uñisirinakatakix mä atipt"äwiw tukuwayi. Ukampis akax janiw Cannes ukhamäkiti, Alejandro Magno jupa pachpaw jank"ak maniobra ukan yatxatatäsax doble trampa uñstayañ yant"i. Waljax khitis qhipa reserva ukan utji ukarjamaw lurasi.
  Svyatorossiya superdreadnought ukax redes gravitacional-neutrino ukanakaruw t"ijtäna, yaqhip misiles ukanakax reflejadas ukhamarak chika espacio ukan campo ukan ch"amakt"ata. Walja misil cruceros ukanakax laq"uñ chiqaruw jaquntatäpxäna ukat juk"at juk"at ch"amakt"añ qalltapxäna, mä piruleta lakapar uñtasita. Ukajj mä forma peculiar ukhamänwa, espacio disolvir materia ukhamänwa, uma taypin azúcar ukar uñtasitaw warawaran barcopajj pasäna. Chiqansa, ukham yapux yaqha contraradiaciones ukanakamp t"unjata, janiw jaya pachax utjkänti, espacial ukan nuwasiñ kamachinakaparjamas ukhamaraki, kawkhantix nanosegundos ukanakax jakthapitawa. Ukham nuwasïwinxa, ¡mä golpes intercambio ukax mä waranqa waranqa kutiw boxeadores profesionales ukanakan nuwasïwipat sipanx juk"amp jank"aki, ¡kunayman medios ukanakax janiw amuyañjamäkiti! ¡Ukax mä kunawa, janiw análogos ukanakas pisin jakasir, jichha pacha arun jikxataskaspati! Taqi kunas Hiper-Super ukhamawa! Ukampis espacio de lamer reproducido por tipos especiales de cohetes ukat variedades de hiperplasma ukat impulsos antiespaciales ukanakax estructura ukarux herrumbre ukham corrosionatayna; ¡panpacha armadas ukanakax jiwayir nuwasiñan jist"antatäpxänwa!
  Rokossovsky chachan ejercitopajj mä jukʼa jakhüwinakat sipansa jukʼamp jachʼänwa, ukatwa nayrar sartawayi. Jisk"a mä asiento ch"axwirinakax jaqinakan apnaqata, walja tunka waranqa waranqa waranqa, juk"amp jan walt"ayataw espacio liq"iñataki. yuqall wawanakas imill wawanakas millón millón jiwarasipki.
  General Clara Medovaya, jupax paqallq cuerpo de barcos estrellas ukanakaruw p"iqinchi. Mä wali suma, jach"a imill wawa, pä tunk marat jilïr uñnaqani - wayna ukhamarak machaq, kimsa patak maraw ch"axwawinakan chikancht"asi. Uñisirinakax suyapkäna ukat sipansa jukʼamp chʼamanïpxatapwa uñji. Ukax sañ muniw pacha jikxatañax wakisi ukhamat refuerzos ukanakax puriñapataki. Panpacha Rusia markanx janiw civiles ukanakax jaqinak taypin utjkiti. Taqinipuniw ejercito taypin irnaqapxi, jiskʼa wawanakas ukhamaraki, ukat jan chʼamani chuymankipstañan jan wali samkapax chʼamaka tiemponakanwa qhiparaski. Incubadoras cibernéticas ukanakansa, embriones ukanakax khitinakas juk"amp jach"a ch"amanïpxi uk yatxatasi, ukax ciberprogramas ukanakamp genes ukanakar mayjt"ayasa. Klalax ch"axwañ ejercitoruw mantawayi, ejercito económico ukax utjarakiwa kawkhantix taqpach mayni jaqinakax irnaqapxi. Ukat religioso jan ukajj mágico frentejj utjarakiwa.
  Wawanakax wawanaka pallapallanakawa, tunka pusini cicloskama (mä periodo de tiempo condicional ukax janiw kunas aka uraqin marapampix luraskiti), jupanakax entrenamiento ukat entrenamiento especial ukaruw sarapxi, ukatx khitinakatix juk"amp genéticamente ch"axwañatak askïpki jupanakax ejército de combate ukaruw tukuyapxi, jan ukax juk"ampirus, nayraqatax entrenamiento espacial ukanwa. Janïr nuwasiñar jaquntatäkasaxa, yuqall wawanaka, imill wawanaka, ukat wayn tawaqunaka, taqi kasta pallapallanakan yatiñanakapat wali sum yatichatäpxäna. Taqi jaqinakax, walja quintillones jaqinakaw ch"axwañ yatiñanakanïpxäna (ukatx wali sum yatxatatäpxänwa). Janiw khitis yatkänti qawqha pallapallanakas utjañapäna, jan ukasti emperadorampi ukat pä jan ukajj kimsa confiyirinakampikiw yatkänti. (población exacta: secreto militar wali wakiskiriwa). Panpacha imperionakax niya kipka ch"amanïpxänwa, ch"axwäwix kunayman sumakiw sarantawayxi, kunjamatix mä ola de surf ukan mayjt"awinakapax ukhama, mä juk"a ch"amanchasipxäna, ukatx kutt"ayapxäna. Janiw mä quark ukax universos arnaqasiñanakanx utjkiti, janiw mä impulso espacio ukanx utjkiti, ukax janiw uñisiñampi jan ukax t"aqhisiñamp saturado ukhamäkiti, waranq ciclos de dolor ukat jachaqt"asiñanaka, jan tukuskir nuwasiñanaka. ¡Jach"at atipt"äwinakampi ukat juk"amp qhuru jaysäwinakampi, titanic ch"amanchawinakaw kunatix nayratpach mä jan tukuskir ch"axwäwjam uñt"atäki uka balanzanak sartayañataki ! Taqinipuniw taqi ch"amap churapxäna, ukampis taqpachanx mä equilibrio dinámico ukaw utjäna.
  Clara Honey, galaxia generalax kamachinak churäna, ch"axwañ cuerpopax mä formación de disco apnaqatayna: bordes ondulados ukanakampi. Jupax juk"at juk"at warawaranakan qutuchataparuw saratayna, jan muyuntat uñjasiñapataki. Jiskʼa asteroides ukanakanjja, hipérbole ukarjamajj pilanakaruw carganak uchapjjerïna. Jupanakajj jankʼakiw saltʼasipjjäna, jan suytʼat cheqanakaruw jaltapjjäna, ukat mecánico cepillonak taypinwa lipʼichit lurat cepillonak taypin thaknam sarapjjäna. Jupanakat maynïrix Artur Melnikov jan axsart"ir capitan p"iqinchatawa. Jupax wayna comandantenakat maynïriwa, tunka suxtani ciclonakakiwa. Mä juk"a jach"a waynax muruq"u ajanuniwa, janq"u ñik"utan capitanax instrumentunakan uñt"at chhuxriñchjasiñap ist"äna, chispanaka ukat jisk"a jakhunakaw casco manqhan t"ijtapxäna.
  Uka waynaxa akham sasaw jiskht"äna:
  - Anti-radiación ukampiwa ch"uqt"ata ukhamawa. ¡Uka condicionanakanxa, ¡mä kunakiw utjistu!
  Mä jach"a kamachiw ist"asi:
  - ¡Taqinipuniw cibercasconak apsusipxam! ¡Manual ukham amtañamawa!
  Nayrïr yanapiripax Svetlana Bronevaya satänwa, jupax pächasisaw akham säna:
  "¡Ukhamajj computadora hiperplasmáticajj janiw uñachtʼayañatakejj yanaptʼkitaniti!"
  - Ukat jupax ukhamakiw llakisiyistu! ¡Janiw taqi programanakax jan walt"ayat uñjapktati!
  Imill wawax walja kutiw nayranakap ch"irmthapïna, programa de vigilancia ukax akham sänwa: mä peligro viral de segundo grado.
  - ¡Akax wali jach"awa! ¡Nayra pachanakjamaw nuwasipxañäni!
  Arthur jilatajj akham sasaw amuyäna (Svetlanajj jupat sipansa jilïrïkchisa, mä jiskʼa imill wawar uñtasit ingenuowa). Munasiñanx temperamental ukhamawa. Ukampirus uka waynax nuwasiñ yatiqañ utan mä amigapax utjaskakiwa: nayrïr ukat ch"aman munasiñapa. Ukampis chachamar jan jitheqtas sarnaqañajj janiw modakïkiti, janirakiw jan walirus puriyistaspa. Ukax wali askiwa juk"amp kutiw sexuales ukanakar mayjt"ayaña ukhamat sapa maynir muyuntat bioplasma ukat subnoosfera ukanakan maynit maynikam qamiriptañapataki. Ukhamaraki, ch"amampi ukat superpartículas ukanakamp mayjt"ayasax, yuqall wawanakax imill wawanakax mä común sexual compañeros ukanipxi, jupanakax nuwasiñ chiqanx juk"amp sumw mayacht"asipxi. Uñjasispawa, chacha warmi ikthapiñ tukuyatatxa, maynit maynikamaw kunaymaninak jikxatapxi, janiw inamayakïkiti, chacha warmix mä jañchikïpxaniw sasin qillqatanxa. Ukampis ¡jutïrinjja, religionanakajj naturaljamaw mayjäjjäna! Taqi jaqinaka, chacha warmi: mä organismo ukhama!
  Jichhajj cientificonakan jan jiwañap suytʼäwiw utji, kunapachatï cientificonakajj jiwatanakar jaktayapjjani ukhajja. Ukhamäpanjja, Bibliasa ukat leyendanakas archivonakaruw qellqtʼasipjjäna, ukat nayra tiempon qellqatäkäna uka epopeyatwa sasaw sapjjäna. Ukampis janis jiwañar axsarañax utjkchixa, markaman jutïripat chʼaxwañatakix jakäwim qhispiyañax wali askiwa. Chiqansa, jumar uñtasit jaqinakar jiwayañax moralmente ch"amawa, ukat rusonakarus jiwayañax ch"amawa. Mä juk"a pachakama: panpacha universo paralelo ukanakax niya pachpakiw jilxattawayi, ukax efecto espejo satarakiwa. Ukatjja, sapa imperiojj jupanakpachaw nayrankapjjerïna, ukat uñisirinakajj kutkatasir reflexionäkaspas ukhamwa amuyapjjäna.
  Artyom ukat Svetlana jupanakax amparanakap t"axllirt"asipxäna, mayni waynanakampi imill wawanakampi (incubadoras ukan yurir warminakax mä juk"a juk"ampïnwa chachanakat sipansa, pachpa proporción ukaw ejercito ukanx utjäna.) jupanakkamaw uñch"ukipxäna. Jupanakax pilas ukanakaruw uñch"ukipxäna ukatx huracán ukanakamp botes, jets de un solo asiento, combatientes, brigantinas, destructores, torpedos botes ukat yaqha jisk"a barconakaruw jiwayapxäna.
  Nivel general de entrenamiento ukax ch"axwañatak yatichatäpkän ukanakax wali jach"änwa, kunapachatix embriones ukham mä kasta medio nutriente ukan jalnaqapk ukhas wali jach"änwa. Ukampis janiw walja chʼiwinakatsa ukat vacío tʼunjäwinakatsa jutapkänti. Uk uñjasajja, uñisirinakajj jan sinttʼasisaw ninap irpapjjäna. Mä corriente de hiperplasma, matriz jark"aqasiñ jan ch"amanïki ukat chika espacio campo ukan phichhantatänwa, ukax armaduraruw ch"allt"äna. Ukatwa, uka chʼiyar chʼiyar chʼakhanakar saykatasajja, walja coloranakan ultra-fuego sat umaw uka chacha warmir jaqontäna. Waynax jank"akiw phichhantäna, imill wawax amparapampiw ch"amakt"äna, kayupax qunqurkama, torsopax costillapkama. Uka suma uñnaqt"an warmix arnaqasïna ukat qhipäxar kutt"awayxäna. Svetlana kullakajj sänwa.
  - Ciber regeneración ukanaka ch"amanchaña.
  Imill wawan janchipax (yaqha jaqinakjama) jaya pachaw jan proteína ukhamäkänti. Akax aycha especial ukhamawa inclusiones hiperplasmáticas ukanakampi, ukampirus jaqinakax jupanakpachaw super energía ukamp ch"amanchasipxi. Ukatwa jañchixa, usuchjat uñjasisinxa, jukʼat jukʼat jiltañ qalltäna. Mä juk"a juk"ata, uka lurawixa pachpa nayrampi uñjasi, tasa de crecimiento de tejido ukaxa 0,8 centímetros por segundo ukhamawa. Ukampis uka jachʼa nuwasïwijj mä jukʼa tiempotakikïnwa, armadurajj jukʼamp walja cheqanakanwa phichhantat uñjasïna. Pä pistolanakaw chʼamaktʼäna, sojjta pallapallanakaw jiwarapjjäna, mä waynajj chikat phichhantatänwa, mä tawaqojj mä jukʼa tiempotakiw pʼeqepas amparanakapas chhaqtjjäna. Mä milagro toqew conchas ukanakan jan phallañapatak chʼamachasipjjayäta. Ukampirus, waynanakaw jaysapxi. Arthur jupa pachpaw mä jankʼak disparo luräna, kimsa asienton ataque sat avionaruw jaqontäna. Svetlana, lakapa jach"aptayata, uka waynaruxa lakapa ch"allxtayäna.
  - ¡Megaquasar ukaxa!
  - ¡Uka hiperaniquilación (super-destructiva) erupción plasmática ukaxa utjañapawa!
  Pä tetraaviones ukanakax yaqha armanakampiw jaquqanipxäna, ukatx kimsa torretas de disparos ukanakaw t"unjir barcorux jaquqanipxäna. Ukampis uka horasanwa crucero de misiles sat barcojj pistolanakap jupanakar uñtäna. Waynaxa ajanupanxa jiwaña samaña amuyasïna, uka ñanqha chuyman warmixa ch"ukuñampiwa ajjsarayäna, ukatxa Capitán Arturo jupaw kamachi churäna.
  - ¡Flexible retiro ukaxa!
  Pilajj jankʼakiw kuttʼanïna, ukampis mä jukʼa qheptʼatäjjänwa. Uka vacíojj usutäkaspas ukhamänwa, ukat mä vórtice hiperplasmático ukaw ukar chʼalljjtäna. Mä ola gravedad ukan mä jach"a ch"axwawipax pilaruw katjatayna. Phisqa armanaka ukat tunka payan tripulantes ukanakax mä kutikiw q"al ch"amakt"ayat uñjasipxäna. Arthur jilatampi ukat mayninakampix gravitacional olampiw qhipäxar jaquntatäpxäna. Capitanax t"ijtäna, p"iqip Svetlanan abs ukar ch"allt"asa. Ukat akax ch"amawa:
  - ¡Waw, jumax ch"iyara ch"uqi! - Waynaxa jiskht"asïna.
  Jachʼa chʼakhanakaw armadura taypin tʼijtäna. Uka metalan morado patatjja, barrancanakjamaw khuchhurapjjerïna, ukajj titaniot sipansa mä millón jila kutiw chʼamanïna. Kuna jach"a ch"amas hiperplasma ukan imantata, warawaranak kuynt"ayañ yati ukat cuasar ukanakar jiwayañ yati. Ukampis akax suxta, paqallqu, ukat juk"ampinaka estado de materia ukakiw. Mä taqpach océano hiperplasma ukax kuna moléculas ukanakat apsusispaw. Teóricamente (ukax janiw jaqinakatakix jichhakamax utjkiti), mä partícula elemental ukax taqpach universo ukarux uñstayañapawa. ¡Jan ukax tʼunjañamawa! Ukanakax hiperplasma ukan capacidades cuasi-divinas ukanakawa.
  Batería ukax flexible colapso ukaruw liwxati, pallapallax inercia ukan jan ch"aman ch"amapampiw ch"allt"ata. Ukatxa, muellex antutatäxiwa ukat pilax wasitatwa yaqha chiqan espacio ukan nina nakhantayaraki.
  Arthur jilatajj akham sasaw kamachi:
  - Mä jisk"a vigampi ch"allt"aña, pistolanakaxa modo aguja ukar mayjt"ayaña.
  Niyakejjay computadoranakajj jistʼantatächejja, ukajj amparampi lurañaw wakisi. Tambor ukampiwa hiperplasma uksa tuqita suministro regulación luraña. Ukampis ukham lurañax janiw jasakïkiti, kunatix qhispiykistu ukax programa de capacitación ukax uka fuerza mayor ukaruw churaraki. yuqall wawanakax imill wawanakax auto mod ukanw uka jan walt"äwirux saykatapxi. Arthur jilatajj mä misil barcoruw uñchʼukiski, mä jukʼa nayrar sartasaw fusilawayi. T"unjata vacío ukan juk"amp jisk"a chhuxriñchjasiñapax ist"asi, botex t"aqa t"aqaruw ch"iyjata. Uka phallañan ch"amapat amuyt"asax munición ukan phallatapax utjiwa. Uka qhana chiqax autoruw t"unjawayi. Uka tetraavión ukax t"unjatarakiwa, imill wawax chiqaparuw mä disparo luratayna.
  Chʼiwipax sapa mayniw tʼijtʼi, uka pachparakiw nina nakhaskir chuymapax vacío ukan muyunti.
  Uñisirinaka brigantinax yaqha jan walt"awinak katuqaraki, ukampis jach"a salvos ukanakampiw jaysawayxi. Mä jawiraw uka ch"iyar ch"iyar ch"iyar mantani, ukat imill wawarux mä chiqar jaquntawayi, ukat quri chuchup uñacht"ayi, wila chuchunakani.
  Artem jupax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Uñjapxtawa kunjamsa wali thayaxa! ¡Chernodyrno markanxa!
  Svetlanax uka waynarux qunquriparuw ch"allt"äna:
  - Saranti! ¡Caballero maza juk"amp jach"ar aptam!
  Uka gota ukham brigantinax voleibol ukanakampiw ch"allxtasïna. Hiperplasma ukan ch"uxña ch"uxña gotas ukanakax taqpach ch"axwañ chiqanw ch"allt"asiwayi.
  Arthur jilatajj akham sänwa:
  - ¡Lunge!
  Uka ladotjja, mä fragataw mistunïna, uka pachparakiw uka jakʼankir pilajj phallawayjjäna. Ukhamaw waynanakax suertenipxatayna, jupanakax mä jach"a cohete jan ukax Vibro-campo ukar tinkupxäna, ukax metal juk"amp ch"amanïki ukaruw pulverizatayna.
  Uka waynax ukham jan walt"äwit qhispiñatakix plataforma t"ijtayañ yant"äna. Ukampis uñisirinakax jach"a profesionales ukhamarakiwa, jupanakax niya pachpa yatiqañ utan yatiqañ tukuyapxi.
  Uka cañón tempropreon ukax t"unjatäxänwa. Ukajj mä pila chʼiyar cheqanakar jaljatäjjänwa. Pistola luqtkäna uka tawaqumpi waynampixa, mä murciélagompi chʼalltʼatäkaspas ukhamaw qhipäxar jaquntatäpxäna. Jupanakax armaduraruw ch"allt"asipxäna, mä juk"a ch"allt"ata, elástico cuerponakapamp khathatipxäna.
  Arthur jilatajj purakapan pʼiyapan thaya jikjjatasïna. Uñisirinakan plasma ukan densidadapax juk"ampiw jilxattawayi, ukat machaq ch"amanakas ch"axwäwir apxatäkaspas ukhamaw amuyasïna. Amuyt"añataki, ultra-battleship ukax pachpa mä asteroide decente ukar uñtasitawa, ukat mä jach"a puñala ukham uñtatawa, emisor ukanakamp ch"allt"ata, ukax mä taqpach qamir patrón de jets hiperplasmáticos ukanakaw mistu. Mä doblado sustancia, muñeca nido ukat acordeón ukanakan híbrido ukham t"ijt"ayata, jach"a Rusia markan crucero ukar jaquntatäna. Yaqha tʼunjañ jawiranakajj jachaqtʼasir pusi plataformanakaruw tʼunjäna.
  Artyom jupax wasitatw contramaniobra lurañ yant"äna, ukampis jach"a jan walt"awinak utjatapatx pilan jank"akïtapax juk"ampiw jilxattawayi.
  Svetlana jupa pachpaw wali usuchjat uñjasïna, amparap chhaqhayasïna:
  - ¡Ukampis chuym usuyasi! - Jupaxa sataynawa. - ¡Ukham maquillaje t"unjatax wali llakiskañawa!
  Amigapajj akham sasaw jiskʼachasïna:
  - Yaqha chiqa chhaqhayañaxa, regeneración utjkipansa, orgasmo ukanxa jan walt"awinaka utjayaspa.
  Uka tawaqux sawkasisaw akham säna:
  - Aka vulgar kuna, tribunalaruw khithapxäma.
  Artem chachajj wali llakitaw akham säna:
  - ¡Dignidad ukamp jiwapxañäni! ¡Compañeros ukanakax armas ukankapxiwa!
  Uka waynaxa wali ch"amawa. Jichhajj uka pilajj cheqapuniw mä puñal patankjjäna. Plataformax t"aqanuqtawayxänwa, imill wawanakax arnaqasipxäna.
  - Amenaza obsesiva ukaxa nayrïri grado ukankiwa.
  Nivel de bombeo de energía ukax jank"akiw jilxattawayi. Pistolanakajj niya qʼal chhaqtayatäjjänwa. Arthur jupax tambor apsüna, mä super burbuja de plasma ukaw barril ukanx jaltxatayna, arco iris ukan taqi coloranakapamp lliphipi, ukax pistolat janiw jayankkänti.
  - ¡Zilch ukaxa! ¡Uka cargojj tukusjjewa! - Arturojj arsüna. - ¡Mäkikiwa qhiparxi!
  Mä rusa nuwasirix jan axsarasaw jiwxi,
  ¡Awki marka layku jiwañax mä jach"añchäwiwa!
  Destino espadapax mä rayu ukham jupa patxaruw qhant"i,
  Taqi kunatix utjki ukax jawq"jañ carnero ukar ch"allt"añawa - ¡mä ratukiw mayisïw liyt"añama!
  Ukatxa, aceleración forzada, supermatriz de emergencia sat autop amparapamp qhantʼayasaxa, mä jet hiperfotónico sat aparatompiw nayrar jaquntäna. Aka chiqanx, kuna suertes uka amtampix utji ukarjamaw niyas jan amtañax ch"amäxiti. Janitï mä magon yatiñanakap apnaqksta (aka chiqanx taqiniw exótéricos ukanipxi, ukampis nivel ukax mayj mayjawa; computadoras ukan yanapt"apampiw genética ukar regulañ yatiqapxi, ukhamat mä jach"a escala ukan capacidades ukar jilxatayañataki). Qhiparusti, waynax amparapampiw amigopar ch"allxtayäna ukat jupar jak"achasïna. Lakanakax janiw mä jamp"att"äwin mayachasiñatakix pachax utjkänti, jach"a ch"axwañ barcon ch"axwatapatxa, wayna, imill wawa ukat tunka payan wayn tawaqunakax mä hiperplasmático ukan chhaqtxapxäna. Uka nuwasiñ barco pachpaw pä torreta muytaskäna ukanak aptʼasïna, ukat jan jarkʼataw sarnaqañapsa jukʼamp jukʼamp jan waltʼayäna.
  Nayrïr rango ukan capitan Andrei Lisovsky jupax juramento luratayna:
  - Suma jaqinakaxa annihiladores ukanakawa. ¡Janiw nayat sipansa jukʼamp vacío ukhamäkiti!
  Klara Novik jupan yanapiripax akham sasaw arsuwayi:
  - Kunatsa waynanaka, inasa imillanaka utjchi. Chiqansa, chachanakat sipansa, ejercito taypinxa warminakaw jukʼamp utji. Jach"a chuchu - ¡suma ch"axwaña!
  - Ukampisa janiwa jach"a comando escalones ukanaka taypinkiti.
  - ¡Janiw nayax ukham sañ munkti, jan ukax nayra apnaqirinakaru, pallapalla p"iqinchirinakaru jiwatanak taypit jaktayat apt"asiñäni! - sasaw llätunk warawaran oficialax säna.
  (Imill wawax Malyuta Skuratov jaktaspa ukhax kunas pasaspa ukxat lup"ïna), kunatix aka tuqinx cuartel general generalamp affair ukax castigomp phuqhantatänwa. Kunata? Uka waynax lunthatasiwayi, mä planeta esclavonakampi alañ muni ukat tropas económicas ukar pasañ muni. Ukhamarus fiki crack ukax estados satélites subdesarrollados ukanakatakis aljarakïnwa. Jila partejja, alajjpachajj wali jachʼawa, sextillion warawaranaka ukat planetanakaw utji, ukanakat waljanejj janipuniw jaqenakar uñjapkiti. Chiqansa, niya taqpach juk"amp jan ukax juk"amp nayrar sartat civilización ukanakax Rusia markan katuntatawa, ukampis kunayman jan apnaqañjam jisk"a yänakaw utji, mä kasta cosmomafia. Yaqhip generalanakax janiw ukat askinak jikxatañax llakisipkiti. Chiqansa, jichha jach"a nivel de tecnología ukampixa, sapa mayni jaqina sapa mayni lurawipa ukhamaraki amuyunakapa apnaqañaxa wakisiwa, ukampisa... Yaqhipa jan walt"awinaka askichañatakixa jan wali irnaqirinakaxa wakisirakiwa. Taqi kunat sipansa, inglés reyinakax, ukat zar rusa ukanakas Iván el Terrible ukham uñt"atawa, janiw jisk"achapkänti, corsarios - piratas naturales ukanakan yanapt"apar puriñxa.
  Ukhama, mä juk"a pachatakix mafia ukax mä forma truncada ukan irnaqañapatak jaysatawa: jichha pachataki, jichha pachataki! Ukax janiw ch"axwañarux kunjamatsa jark"kiti.
  Ukat jichhax kunapachatï waranq waranq axsarkañ warawaran barconakapax sapa segundon phallaski ukat millón millón jaqinakaw jiwapxi ukhaxa, mayniw ganancianak jaktʼaski.
  Konstantin Rokossovsky jupax uñjiwa kunjams ejercitopax juk"at juk"at uñisirinakan posición ukarux mä vicio ukan ch"amanchaski, taqi uñisirinakan yatiñan maniobras ukanakap utjkipansa. Ukampirus jichhakamax panpachaniw niya mä kipka chhaqtäwimp t"aqhisiwayapxi ukatx janiw mä calderas uñstayatäkiti. Ukampis warawaran barconakan ukham sarnaqatapampix ukax ch"amawa. Amuyunakax uñstapxi, ¿kunatsa layqanakax pächasipxi? Yaqha nivelanxa, mä jach"a ch"axwäwi mágico ukaw niyaw uñstaski. Ukanx plano paranormal ukan ch"amanakapax chhaqtayañ axsarkañ jamp"att"äwinx ch"axwapxañapawa.
  Mariscal Ver-Var jupax Rokossovsky juparux mä jabalí ukat mä sapo ukanakan híbrido ukham uñt"ayawayi.
  "Nayax amuyta, jach"a reserva ukar lurañar puriyañ pachaw purini, jach"a líneas ukanakar mä manqhankir bypass ukar khitañataki". Ukatxa, jan samarañ Alejandro jaqin qhipäxapan chiqpachapuniw jikxataspa. Mä ch"aman ch"axwawiw qhipäx tuqir purini, ukax uñisirinakan atipt"asiwip tukuyani.
  Hipermariscal de Flota Estrellada Rokossovsky jupax pächasïnwa:
  - ¡Jach"a reserva ukar ch"axwañar puriyañaxa, kunapachatix uñisirix kuns luraski ukat kunas jupan amparapan utji uk jan yatiski ukhax, ¡mä juk"a sañax mä qullqit anatañawa!
  Uka duende tawaqux mariscal ukhamarakiwa, jupax akham sänwa:
  - Uñisirinakan represan ch"akhapax utjchi ukhax jank"akiw t"unjatäñapa. Jan ukhamäkanixa, sellatäniwa. Janiw kuna jan waltʼäwinsa jaytañasäkiti. Uka reserva ukar jank"ak sarañatakix kamachi churañaw wakisi, janïr refuerzos ukanakax uñisirir jak"achasipkipana.
  Rokossovskyx ñik"utap ch"uqt"asiwayi, ukampis chiqpachans jupax mä jach"a ventaja ukaniwa aka pachanxa ukat wali ch"amaw atipt"añ ch"amap jaytañaxa. Hipermariscal ukax akham sasaw yatiyawiyi:
  - Fuerza de huelga ukaru nayraru sartayaña ukatxa 98-79-32 ruta tuqiru khitaña. Ukham nayraqat lurañax nayan ordenajawa.
  Ver-Var ukax akham sasaw amuyt"ayaraki:
  -Mä unidad ch"iqa tuqiru tantacht"añäni, ukatxa mä jach"a caldera janïra uñisirinakaxa muytkipana.
  Rokossovsky jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Unidades auxiliares ukanakaru ch"axwañaru jaquntapxañani! Uka maniobra flanquea ukaxa tukuyañawa.
  Elf chachajj akham sänwa:
  - ¡Amuyu tuqita mä orden apayanipxasma! ¡Ola telepática ukax wali jach"awa! ¡Jan arnaqasimti!
  Rokossovsky chachajj akham sasaw phenqʼasïna:
  - Disculpa, akaxa ch"axwawi pachatpachawa mä costumbre ukhama.
  Reserva ukax Super Mariscal Masha Podzemnaya jupan p"iqinchatawa. Mä suma imill wawa, ukham jach"a cargotakix mä juk"a wayna, nina ñik"utani ukat nina nakhaskir uñkatata, jupax mä ch"aman reserva phisqa tunk millones de estrellas barcos ukat mä waranqa waranqa chikatan tetraavión ch"axwirinakaruw uñstayatayna. Aka urux Mashax chiqpachapuniw phisqa tunk mara phuqhasiñap amtawayi - mä moderna civilización ukan kamachinakaparjama, ukax janiw chuymanïñ yatkiti: prácticamente wawatpach. Mä tiemponjja, aka tawaqojj millón ajllit jaqenakat maynïrïnwa. Hipereelectrónica ukax sapa maraw phisqa patak waranqa genética tuqit yatxatat yuqall wawanakata ukhamarak phisqa patak waranqa suma imill wawanakar ajlli. Jiskʼatpachwa jupanakajj wali sum yatichatäpjjäna, yatichatäpjjäna ukat chʼamanïpjjarakïnwa. Pä marat qalltasinx kimsa kutiw walja niveles ukan examenanak lurapxäna, tunka marat qalltasinx pusi kutiw maranx examenanak lurapxäna, pä tunk - suxta maratpacha. Kimsa tunka kimsani maranixa, mä millón jaqitxa maynikiw Qullan Rusia markan emperadorar tuküna. ¡Jach"a Rusia markanxa, mä uñtasit sistema, panpacha universo paralelo ukanakax niyas niya kipkakïpxiwa! Emperadorajj Alto Comando Supremo ukan sede centralap uttʼayäna, ukanjja, ajllit millón ukat suxta libre miembronakat suxta wali yatiñani representantenakaw utjäna, jupanakajj pachpa emperadoraw apnaqañapatak uttʼayasïna. Ukanakax nuwasïwinakan yaqhachasirïpxaspänwa, ukat nayra jaktani comandantenakäpxaspänwa.
  Ukampis Masha kullakajj kamachinak lurañsa ukat atacañsa jukʼamp munäna, ukat ukham lurasajj jakäwipsa aptʼasirakïnwa. Imill wawax wali yatiñan comandante ukhamax janiw arskänti, nayraqatapanx mä embuscada ukaw suyt"aski. Jiskʼa scouts ukanakaw túneles ukat gravitacional barranco ukanakan taqpach chʼalltʼatäpjjäna, yaqhepajj micras ukchʼänwa. Jupanakax espacio ukan mä jisk"a ch"iyar ch"akhanak thaqhapxäna, vacío ukan chiqanakap uñakipapxäna, ukhamat uñisirinakax jan camuflaje ukan qhipäxan imantasipxañapataki jan ukax pachanak taypin jan jaltxañapataki. Jisk"atpachax tecnomagia ukan yanapt"apampix mä warawaran barcop, jan ukax taqpach escuadrón ukar, waranq segundot nayra pacharuw apayasma ukatx juk"amp nayrar sartat espía ukax janiw uñt"kaniti, ukatx mä kutix armada ukax saltawayxi ukhaxa. Chiqansa, aka tuqinx escuadrón ukax aljantatäspawa, espacio ukan magia ukan utjatapata. Ukhamaraki, mä dimensional ukar mantañax utjarakiwa, jan ukax minus ukar mantañax utjarakiwa, ukampis ukax uñt"asispawa. Aka chiqanx uñisirix janiw fraccionarios medidas ukanakampis qhispiyatäkaniti.
  Warawaranakan barconakapax diamante ukham sarnaqapxi, puntapanx juk"amp ch"amaniwa ukat jark"aqatarakiwa, thiyanakanx juk"amp k"achawa. Mä juk"a nayraqatarux tetraaviones ukanakan qinayapaw utji, jupanakax mä función de reconocimiento lurapxaraki. Yaqhip warawaran barconakapax Rusia markan jachaqtʼasir barconakat sipansa mayjäpxiwa. Ukanakax aliados ukanakan vasonakapawa, kunayman kasta jañchinïpxiwa, jilapartx aka uraqinkir jaqinakat sipanx juk"amp qhipharuw qhiparapxi. Aka chiqanx barconakan uñnaqanakapax wali sumaw uñjasispa, kunayman queso tortanaka, pretzel, ardillas, conejitos ukat challwanaka ukham uñt"atawa. Yaqhipanakax warawaran barconakapxa puñalanakjam apnaqapxi, tʼaqhisiyañ instrumentunakjam jan walinak mayjtʼayat apnaqapxi, jan ukax wawanakan nayra anattʼañanakapampiw apnaqapxi. Chiqansa, armanakax janiw chʼamanïkiti, jila partex rusanakakiwa. Sapa warawaran barcopax mä emblema ukaniwa, yaqhip extraterrestres ukanakax p"iqi ch"akhanaka ukat cruzadas ukanakaw juk"amp munapxi, ukax híbridos ukanakawa. Jichhax barconakan oladapax ch"amakt"iwa ukat niyas jan uñjkayaw tukuwayxi. Jupanakax camuflaje ukar jist"antapxäna, galactas alienígenas ukan barconakapax rusa warawaran barconakan tapapan imantañ yant"apxi. Anqatxa, ácido ukan chʼuqtʼat qalanakar uñtasitawa, jukʼat jukʼatwa chʼamaktʼi, ukat mä qinayaruw qhipararaki.
  Masha uraq manqhanxa, qhipäx tuqit mä ataque ukax experienciani uñisiripatakix janiw muspharkañäkaniti, ukampis Alejandro Magnox wali munasiñampiw uñjäna, ukat ukat aprovechasiñapaw sasaw amuyäna. Jichhajj soldadonakapajj nayrïr chʼaman cheqaruw tinkupjjäna. Mä juk"a umañampiw ch"allt"asiñapa. Mä jach"a nina naktäwiw uñisirinakarux jaquqanïna.
  Batería ukan Orco comandantepax mä voleibol ukampiw jaysañ atipxatayna ukatx jan axsart"ir jaqinakan jiwatapatw jiwxatayna.
  - ¡Jach"a Rusia markan jach"añchäwipataki! - Uka orcoxa arnaqasitaynawa. Imill wawax - Kablis (mä jabalí ukat mä zorro ukanakamp mistu) ukax módulo de rescate ukampiw jaltxañ atipxatayna, ukampis jupax ola de gravedad ukan lakanakapamp atipjataw ukat ch"allt"ata.
  Uka qhipatx armada de reserva ukax mä katarir uñtataw mä juk"a ch"allxtasïna. Pachamaman ch"amanchawipax jilxattawayiwa, vacío de espacio interuniversal ukanx fragmentos de dimensiones fraccionarias ukanakaw qhant"awayi. Mashax amuyasïnwa, ukax jan walt"awinak utjayaspa, kunawsatix mä emboscada ukax utjki ukhaxa, ukatx mä juk"a jisk"achañapatakiw kamachi, ukhamat reconocimiento ukax taqi datos ukanakar lurañataki ukhamarak estado de vacío ukar uñakipañataki. Chiqansa, ¡jukʼamp kʼari sipitanakax magia sipitanakawa! Jupanakax juk"amp ch"amaw uñt"añaxa, kunatix layqax juk"amp ch"amanïki ukhax juk"amp sumaw disfrazasi.
  Dwarf DJ, mä lisp ukampiw akham amuyt"ayi:
  - Janiwa amuyasiñakiti. Jiwasax uka pacharuw faltañäni, uñisirinakax qhipäxar kutt"apxani jan ukax ch"amanchawinak katuqapxani. ¡Mä k"achat k"achat huelga ukax mä faltamp sasiwa!
  Masha kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - Mä comandante ukan amuyt"awipax mä ampar luk"anampjamawa, mä elemento integral ukhamawa, ukampis janiw mayninakax lantintañjamäkiti! Ukhamajj redundante ukhamäpachati janicha uk uñjañamawa.
  Chiqansa, uka magia sipitanakat maynïriw irnaqäna. Tunka payan warawaran barconakapax, mä ch"axwañ barcos ukhamarakiw parámetros ukanakap mayjt"ayapxäna ukat vidrio ukham congelapxäna. Uka qhipatxa, fricción ukan ch"amapampiw t"unjasipxäna.
  - ¡Magik-minanaka! - Mashaxa alarmampiwa jach"at arsüna. - Ukat jumax chiqak sarapxam sapxista!
  Uka gnomejj llakitaw akham säna:
  - ¡Chhaqtawinakax ch"axwañanx janiw jark"atäkiti! Kunatix tunka payan warawara barconakax utjiwa, ¡mä lanzamiento ukatakix kuna pachas munaski uk wasitat utt"ayañax inamayakiwa!
  - Chiqansa, ¡kunas walja millón pallapallanakan jiwatapaxa! - Ch"axwirixa wali coleratapuniwa.
  - ¡Ukampis waranqa waranqa waranqa jaqinakaw jiwapxani! Jupanakajj jan jarkʼataw jiwapjjani ukat nuwasïwinjja niyaw jiwapjjaraki. Ukhamajj ¡jukʼamp jakʼachasiñäni!
  Masha kullakajj uka chʼajjwañanakamp chikachasïna ukat mä ratukiw mä amtar purïna (jupajj nayrar sartasir mä tawaqun flexible amuyunïtaynawa).
  - ¡Nayaxa wali ch"amampiwa ch"amanchañatakixa orden churta!
  Armada ukax qutucht"asiwayi, yaqha motoranakax jist"antatawa, reactores ukanakax teratones de energía ukanakaw mistu, ukampis medio ambiente ukan activa resistencia ukax movimiento ukarux juk"ampiw juk"amp juk"ampi.
  Mashax uñjäna, barconakan contornonakapax jan uñjat tensión ukan khathatitapa, hiperaleación ukax khathati, niyaw ch"allañampïski. Uka tawaquxa akham sasaw mayïna:
  - Radiación ukaxa paqallqu tunka paqallquni rangos ukankiwa, ukaxa vacío llamp"uchañawa ukatxa fragmentos de dimensiones curvas ukanaka jaljañawa.
  Jach"a naves espaciales ukanakax ch"amakamp ch"amakt"atäkaspas ukhamaw uñjasi, walja emisores ukanakaw ch"axwapxäna, taqi curvas ukat tensiones del espacio ukanakar t"unjañ yant"apxäna.
  Chʼaxwäwi taypinxa, waranq waranqa barconakaw sapa segundo phallasipkäna, ukat walja qʼañunakaw warawaranakar jakʼachasiñatak taqe cheqanakan qʼañuchatäna. Jichhax pä jach"a ultra-dreadnoughts ukanakaw ch"axwapxäna ukat esmeralda warawararuw jaquntañ qalltapxäna. Waranqa kilómetros ukch"a jach"a gota ukham bloques ukanakax uraqiruw jaquntatäna, prominencias ukanakax mäkiw jach"ar aptapxäna, phisqa tunk tetraletos ukanakaruw phichhantat pétalos ukanakamp katjapxäna.
  Rokossovsky chachajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Uñisirinakan sayt"asiwipax juk"ampiw jilxattaski! Jila partejja, qʼal tʼunjäwit jitheqtañatakejj niyaw lupʼiski. Ukhamächi ukhajja, ¡ordenajar istʼapjjam!
  Hipermariscal ukax akham sasaw yatiyawiyi:
  - ¡Masha! ¡Kunjamtï lurañjamäki ukhamarjam jankʼak sarañamawa ukat qhipäxar sarañamawa! Uka boxeadorarux p"iqip qhipäxaparuw ch"allt"añama.
  Uka tawaquxa akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Taqi kuns luraskta!
  Uka arunakap cheqañchañatakejja, jukʼamp pä tunka warawara barconakajj mä magia tramparuw tinkupjjäna. Chikat millón jila soldadonakaw mä vacío ukan chʼamaktʼayasir crema lipʼichit lurat ukat confitería ukar tukupjjäna.
  - Uñjapxtawa, uñisirinakaxa wali yatiñampiwa taqi jak"achasiñanakxa minapxi!
  - ¡Janiwa ukham chhaqtawinakampi t"aqhisiwayktanti! ¡Jan jankʼak sartañäni! Taqi reservas ukanakam ch"allt"apxam, nayax yaqha kimsa tunk multi-segundos ukanakaw qalltañ chiqar puriñkamax churapxsma.
  Kimsa tunka walja segundos ukaxa mä juk"a juk"ampi suxta tunka kimsani regular segundos. Masha kullakajj janiw qheptʼañapatak jaytkäti sasaw juramento luräna.
  Alejandro Magnox ejercitopampiw mä boa constrictor ukham liwxatäna. Jupax jichhakiw mä yatiyaw katuqawayi: refuerzos ukanakax jutaski. Ukatjja, qhepäjjapar jutasipkaspa ukhamwa amuyasïna. Pä lurañakiw utjäna. Jan ukax mä jank"ak qhipäxar kutt"añax ejercito qhispiyañataki, jan ukax pallapallanakar t"aqanuqañataki, ukax juk"ampirus suicidio ukar uñtasitawa. Yatxatat comandantex, kunatix lurañjamäki ukanakamp chikancht"asisaw nayrïr ajlliwayi: espacio interuniversal ukanx janiw sistemas poblados jan ukax instalaciones industriales ukanakax utjkänti, ukax sañ muniw jan kuns sacrificasax qhipäxar kutt"aspa. Kunas wali suma sutinchata: retiro.
  Alejandro Magno chachajj qhanwa arsüna, mä telepático impulso apayanisa:
  - ¡Nayaw mä yaqha chiqar sarxañ yatiyta!
  Jachʼa walja warawaranakan barconakapasa ukat estaciones móviles ukanakasa, chʼamäki uka espiral ukham kʼumaräpkäna ukanakajja, jukʼamp jankʼakiw jayarstʼañ qalltäna. Mä jan tukuskir qutax lliphipiwinakampi qhananakampiw Zorro Punku tuqirux ch"axwañ qalltäna. Alejandro pachpaw yatxattʼat jaqinakan ewjjtʼanakaparjamaxa, uka thiyanakanwa nuwasïna, jakäwipsa aptʼasirakïnwa. Jupa pachpaw cañón central ukanx hiperpulso ukar khithatayna, ukax mä ejercicio espacial ukan principio ukarjam irnaqatayna. Hiperpulso ukax chika espacio campo ukarux ch"akhu, kunayman radiaciones ukan matriz protección ukarux p"akinti ukat armadura ukarux mantaraki. Mä jisk"a barcox t"ijtxaniwa, mä jach"a barcox mä muspharkañ p"iya katuqani. Arman jan walt"awipax janiw suficiente tasa de fuego ukax utjkiti, ukat ukhamarakiw impulso pachpax jasakiw t"unjañatakix homing ukhamäspa ukhaxa.
  Ukhamasti, chiqa chiqaru apañaxa juk"ampi jasakiwa, ukampisa ukatakixa wali yatiñampiwa amtañasa wakisi. Aka chiqanx Alejandrox jupa pachpaw ch"axwañ qalltawayi. Ukajj inas pantjaschïna, kunattejj kunayman armanak jaqontañatakejj janiw genética amuyunïkänti. Ukampis kunatsa uka nuwasirix uywat uñt"atätapax janiw aynacht"aykänti. Uka ch"axwawinakax sapa kutiw utjäna, jach"a velocidad fragatan cañonapakiw jan ch"amanïkänti. Ukampis janiw khitis Macedonia markankir nave espacial ukar mantañ puedkiti. Jupax mä hechizo ukankaspas ukhamawa - ukampis kunats ukhamäkaspas ukhama! Walja patak layqanakaw, elfos ukat firibids (warawaranak manqhan jakasir animalanakas) ukanakaw fragata ukamp parltʼasipjjäna, ukat teoría de probabilidad sat yatichäwiruw wal mayjtʼayäna, ukat janiw jukʼamp yatiñan misil ukanakas chʼalltʼañjamäkänti.
  Ukampis jupax wali qhipäxar kutt"añapawa, juk"at juk"at Zorro Punku tuqir qhipäxar kutt"añapawa.
  Vladimir Kashalotov jupax asteroide ukan laberintos ukan jan jakt"kay jan walt"äwinakat pasasax walja jach"a usuchjataw uñjasiwayi. Qhiparusti jupax uma pataruw t"ijtäna. Uka pisinkir waynax ejercitopax niyaw jayankxatap uñjäna, Qullan Rusia markax wali nayrar sartawayi ukat Alejandro Magno ukan formacionanakap t"unjawayi. Jichhax mäkiw lurañax utjäna, jiwasanak lurañasatakix kutt"añasawa, ukham jisk"a unidad de combate ukax ch"axwäwin jan walt"äwipanx jan uñjatäñap suyt"asa.
  Ch"axwirix wali waynänwa: tunka pusini ciclos ukakiw utjäna, ukampis naturalmente jupax taqi técnicas de camuflaje ukat principios de sobrevivencia en condiciones traseras enemigos ukanakat yatïna. Nayraqatxa, uñisiri pallapallanakampi chikachasiñatakiw chʼamachasisma. Niya pachpakïpxiwa, pachpa ruso aru, pachpa ajanunakapax jilpachax eslavo ukhamawa, q"illu ñik"utani. Ukampis cuerpon utjki uka microchips ukanakax jankʼakiw churapxani. Sapa ch"axwirix walja millones jisk"a jisk"a yänakaniwa - waranqa waranqa micrón ukhat juk"ampi, sapa mayni computadora moléculas ukanakat luratawa. Janiwa, janiwa infiltración ukaxa utjkaniti, espías ukanakaxa condiciones de total electronización ukanxa especialmente entrenados ukhamawa programas más complejos ukanakampi.
  Uka waynax amtäna inas juk"amp askïchispa mä juk"a ikiñakiw? ¡Ukajj wali muspharkañawa! Ukampis jukʼamp suma amuytʼañaw utji. Jupax yant"ani, inas walikïchispa?
  . JANK"A 2. 2.1.
  Mirabela Blanca Nieves sat tawaqux wali yatiñan tawaqunïnwa. Janiw inamayakiti, niya jank"akiw, ciber matriz ukhatpacha, computadoras ukan yatxatirinakax juparux millón ajllitnakat maynïrjam ajllipxäna. Chiqans, janis mä jach"a irpirir tukuñax wali jach"a ch"amanïkchixa - Svyatorossia markan emperadorapa. Jan arsut kamachirjamaxa: mä yuqall wawaw mä termo apnaqi, ukatx mä imill wawax apnaqapuniwa. Imill wawa qhiparuxa, waynaxa mayampiwa. Ukhamaw wiñayatak utji. Warmix chachax mayj mayjawa, janiw Imperio Ruso ukax pantano de rutina burocrática ukar jaquntañapatak jaysapkiti ukat jaqinakar dinamismo ukar chhaqhayañ jark"apkiti: ch"ama ukat nayrar sartañ munaña. Mä millón especial ukaw sapa marax churasi, janis emperador lantix wakiskchixa, kunatix walja funcionarionakax jisk"a rango ukanipxi, sañäni, satraps de metagalaxias jan ukax galaxias. Ukampis alajjpachanjja, walja millón millón galaxianakaw utji, ukat mä kamachirjamajja, ajllit "millonarios" jaqenakaw jukʼamp jachʼa cargonak katoqapjje. Ukhamaraki, activo ejercito ukanx wali sum irnaqapxi. Mirabelan marapax janiw mä emperatriz ukatakix askïkänti: (jilapartx sapa kimsa tunk kimsan marat mä kutiw ukham lurasi), ukampis jutïrinx universal, niya jan tukuskir imperio ukan jach"a cargonakaruw jakt"aspa. ¿Kunjamatsa uka millón ajllit jaqenakat jaqsutäjjäna? Ukat carreraman jankʼak sartatapajj mä chuymaruw purtʼäna? Mä imperio cibernético ukanx electrónica super-poderosa ukar apnaqir irpirinakax wali jach"a ch"amanïpxiwa. Jisk"atpachax khitinakatix ajllit millón uñjapki jupanakax, jupanakax, kunayman yatxatañ utanakan apnaqatawa. Maynix amuyt"aspawa kuna jach"a ch"amas departamentos de Munasiña ukat Jakawi, Honor ukat Derechos, Defensa del Trono, control electrónico ukat yaqhanakampi.
  Taqpachanx tunka payan servicios de inteligencia ukanakaw utji, sapa mayniw maynirux apnaqapxi. Aka situación ukanx departamentos ukanakan k"umara atipt"asiwipax uka amtatakix wali askiwa! Chʼaxwañax nayranakatakis qhanakïkaspas ukhamawa, qarjañjamawa, ukampis ¡jaqix qʼal chhaqtxaspa ukhaxa, ¡ayäspawa! Uka pachparakiw hackers ukanakamp ch"axwañax utji. Jilapachax HiperInternet ukax sinti jan walt"awiruw tukuwayi kunayman virtual ch"axwawinakampi. Ukhamarakiw hackers-saboteores ukat khitinakatix mafia local ukat extraterrestres ukanakamp chikt"atäpki jupanakax jaqinakan hegemonía ukar tukuyañ samkasipxi. Mä jan khuyapt"ayasir ch"axwawiw hackers ukanakamp utji, ukax jaqinakan especiales ukat ch"aman programas de seguridad ukanakamp uñjatawa. HiperInternet ukax pachpakiwa (espacio multi-cinesis ukan irnaqäna, kawkhantix taqi dimensiones ukanakax tela ukan lazos ukar uñtasitawa, energía ukat materia ukax chhaqtawayxiwa ukatx mäkiw millones de parsecs de entrada ukar jaquntatäna. Yatiyäw transferencia ukan jank"akïtapax jan tukuskir jak"achasi, ukampis materia ukax semifísica ukar tukuwayi .Jichhax pachax mä chiqan yäx juk"ampiw juk"ampi, yaqha chiqanx jank"akiw jilxati, kimsïr chiqanx qhipäxar t"ijt"i!Ukampis dimensiones ukampix juk"amp jan waliwa.Kunapachatix p"iqix pusi dimensional ukhamäki ukhax pechox tunka dimensional ukhamawa, amparanakax pä tunk dimensionales ukhamawa dimensiones, ukat kayunakax taqpachaw patak, ukat mä fracción ukampis jaqin estructurapax mä fracción de segundo ukanw ch"amakt"i multicinesis ukan askinjam uñjatapatxa, ukhamarak warawaran barconakapas Ukampis inas pachat pacharux jan yatiyawiki jan ukax flujos mágicos ukanakakix ch"amanchatäkaspati move in it) sapa kutiw q"umachatäpxi, ukampis uñisirix, kamachirjamaxa, programas de sabotaje, virus, boa constrictores, gusanos, dragones, blots ukat yaqha kastanak jaquntapxi, ukax taqi yatiyawinakan irnaqawiparux ch"am tukuyi ukhamarak yatiyañataki wakiskiri. Natural ukhamawa, sistemas ukaxa janiwa jist"antatäkiti, sapa kutiwa sarnaqapxi ukatxa controlapxi. Ukampis uka irnaqirix layqarakchi ukhaxa, inas uka jan waltʼäwix wakischispa. Abram Khinshtein, millon ajllit jaqinakat maynïri, jupax examenanak apnaqi ukat juk"ampirus wali ch"aman layqa, jupax Mirabela rubio, uka pachax wali anqax llamp"u chuyman wawa, mayitapar phuqhañap munäna.
  Chiqans uka imill wawax mä phenomenal capacidad ukanïnwa mä computadora controlañataki, ukax mä kunaw hipnosis electrónica ukat telepatía ukar uñtasita. Ukajj cósmico overmind ukar uñtasitäkaspas ukhamänwa. Ukhamajj ¿kunatsa uka toqet jan aprovechasksna? Jisk"atpachax yaqhip yuqall wawanakarux mä jach"a puntuación churañataki, ukatakix corporaciones ukanakat mä jach"a qullqiw jikxatasma. Jan ukajj mä qhawqha qollqejj mä archivo electrónico toqetwa apkatañama. Jan ukax walja tunka planetanak mä empresa de conchas ukar aljañ yant"añamawa. Taqi ukanakxa electrónica tuqikiw uñjapxi, janiw amuytʼayañjamäkiti, ukampis awisax sallqjasmawa. Kunatix juk"amp ch"amäki ukax bloques de software ukanak servicios especiales ukan jan walt"ayañawa, millones de niveles de protección ukanakaw utji. Ukampis uka tawaqux electrónica ukarux wal amuyt"ayaspa, ukatwa wali ch"aman programas de vigilancia ukanakax uka sutimp uñt"ayasiñapataki. Mä peculiar ukat wali jan sum amuyt"at phenomenon. Ukatjja, imill wawajj janiw kuntï lurañ yatki ukanak sum apnaqañ puedkänti, warawaranakajj mä jukʼa inclinatäpkipanwa uñachtʼayasipjjäna, kunapachatï galaxianakajj jan amuytʼkaya compleja composición ukarjam wakichtʼatäpkäna ukhajja. Abram Khinshtein, k"arisi, k"ari ukat yatiñani, jupax alien cómplices ukanakan yanapt"apampiw ciberduplicaciones ukanakar uñtasit lurañ atipxatayna, ukax computadoras hiperplasmáticas super-poderosas ukanakar sallqjañatakïnwa. Jichhax uka estafa lurañataki ukhamarak bloque de datos ukar mayjt"ayañatakix mä juk"a pachatakix programas generales ukanakax hackers espías ukanakar saykatañatakiw wakicht"ata. Ukatjja, uka tawaqorojj engañjapjjañapänwa, kunattejj qhanaw amuyasi, ukham sallqjañatakejj janiw iyaw saskaniti. Kunjamas uk lurañaxa, kunatix Mirabela Blanca Nieves, jisk"a maranikïkchisa, millones ajllit jaqinakat maynïriwa.
  ¡Ukampis judionakan amuyunakapax kʼari chuymaniwa, jan walinak lurañataki! ¡Mirabelax wali suma chuymaniwa, ¡ukarux ch"amanchañasawa! Aka chiqanx janiw juma pachpa phuchhamat khuyapt"ayasktati. Inas imill wawapax jiwchispa sañax janiw jaktʼkiti. Jupanakax incubadoras ukanx juk"amp lurapxani.
  Mirabela kullakajj jichhakiw mä curso de obstáculos tukuyañ tukuyäna. Kʼachachtʼat qʼala kayunakapajj helio líquido sat cheqaruw chʼalljjtäna. Rosa talonanakax taqpach t"aqhisiyatawa, usuchjasiñ impulsos ukat rayos de aniquilación ukanakampi. Imill wawax niya paqallq jan ukax llätunk maraniw uñnaqäna, quri k"uchi ñik"utaniwa, mä juk"a jisk"a Gerda ukar amtayi, walja monstruos ultraholográficos ukat pseudo-robotes ukanakamp pasawayi, jupax jan sinti usuchjataw uñjasiwayi. Chiqansa, uka suma ñikʼutax nayranakaj nayraqatanwa wasitat uñstäna, ukat kayunakapax wali thayat chʼuxñakïxänwa, ukat rosa coloraruw tukuwayxäna. Abram jilatarojj tʼijtʼir uñjasajj akham sasaw uka tawaqojj jachaqtʼasïna:
  - ¿Kunsa jumanakaxa yatiyapxita? ¿Qhawqha puntos uka yant"äwin pasawayta?
  Abram chachajj akham sasaw jaysäna:
  - Jumanxa qhawqha ch"axwañanakas utji ukarjamaxa, patakatxa wali jayaruwa puri.
  Imill wawaxa akham sänwa:
  - Ay, nayax mä nuwasirjamax imperfecto ukhamawa, ukhamax chiqapar sarnaqatamat yuspajarapxsmawa. Ukampis ¿kunatsa ukham llakit uñnaqtʼanïta?
  Abram chachajj jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - ¿Sima phuchajat amtastati?
  - Jisa, wali suma tawaqu!
  - Ukatxa, jupax janiw ist"asirïkiti.
  Mirabela kullakajj suma chuymampiw akham säna:
  - Llakiskañawa, mä wawaxa janiwa suma sarnaqkaspati. Inas nayax kuna jark"at yänak yant"awaysta?
  Abrahamax jachaqt'asïna:
  - ¡Ukhama ukhama! Jumax yatisktawa, HiperInternet tuqi thakhi luraskäna ukhax jupax amtawayiw datos ukar mantañ amtawayi, ajllit millón wakicht"añataki, ukax wali jark"atawa.
  - Jisa, jiwasana datos ukaxa jamasatawa! - Ajllit tawaquxa chiqapawa.
  - Ukat ukhamatwa imill wawajax programas de vigilancia ukanakan katuntat jikxatasïna. Kuna pachas apsusispänwa ukat mä espía ukham yant"apxaspäna.
  - Ukhama jisk"a?
  - Jumax yatisktawa, espionaje ukax janiw maranïkiti. Jupax matriz personal ukat apsutäni ukat canteranakaruw khitatäni, ukanx patak patak maranakaw mä esclavo ukham irnaqani.
  - Wauu!
  "Mä jan yäqasir awkjamax wawapar jan uñjirjamaxa, nayarakiw mutuyatäskä" sasa. Ukampirus janiw nayax kuns lurkti, janiw munat phuchajax, mä jisk"a pallapalla, carcelan ejercitopan irnaqani uk yatisax jakañjamakiti.
  Mirabelax Abram-aruw uñtäna, jupax mä yatxatat actorjamaw llakisiñax wali naturaljam uñacht"ayäna, ukat imill wawax jan walt"ayataw jikxatasïna:
  - ¡Nayaw yanapt"apxäma! - Mirabelaxa sinti khuyapt"ayasisa säna.
  Abram chachajj akham sasaw jaysäna:
  - Janiwa! ¡Janiw khitis yanaptʼkituti!
  Mirabelax jan wali imantat kusisiñampiw jaysäna:
  - Nayaxa amuyasta galaxias ukanakaxa niyaw mä kasta rejilla cristalina ukar mantañataki. Ukax sañ muniw guardia programanakax ikiñar uchañjamawa ukat phuchamar apsuñjamawa.
  Abram chachajj pächaskaspa ukhamwa akham säna:
  - Ukampis akax jumatakix wali jark"atawa, katjatäpxäta ukhax ajllit millón ajllitäpxätawa, jan ukax canteras ukanakarus khithatäpxätawa.
  Uka tawaquxa wali qhuru chuymampiwa säna:
  - ¡Janiw nayax kuns lurkti! Simaruw yanapt"ä. Nayar arktapxita, kunjamsa nayax uk luraskta uk uñjapxätawa.
  Abram chachajj samsusaw säna:
  - Juman nobleza ukaxa mä emperatriz ukhamawa.
  - ¡Jan wali jaqitaki! - Mirabela chiqachatawa.
  Uka tawaqux Abramamp chikaw sarawayxäna. Uka kʼari yatxattʼat jaqejja, nayratpach taqe uka aparatonakampiw irnaqtʼäna, ukat jan kuna usunïkaspas ukhamwa amuyasïna. Uka imill wawampi ukat kʼari jilïr jaqempejj casconak uchasisaw mä complejo mundo electrónico ukar chhaqtjjapjjäna, ukajj yatiyäwinakamp phoqantatänwa.
  Mirabelax walja dimensiones ukat esferas ukanakan mä diosa ukhamaw jikxatasïna. Jupatakix mä jach"a jach"a thakhin avionat saraskaspa ukhamaw amuyasïna, ukat kunayman programas virtuales ukanakax jank"akiw muyuntapxäna. Yaqhip jan kuna jan walt"ayir ukanakax waka, ardilla, tulipanes ukar uñtasitawa - elefante ukat tulipanes ukanakan mistutapa, ukat yaqha suma uñnaqt"aninakaruw uñtasita.
  Jan ukasti, axsarkañanakax utjarakïnwa: axsarkañ ukat jan waltʼayir lobonaka, tigrenaka, dragonanaka ukat ukham monstruonakaw utjäna, ukatwa jukʼamp munasir director de terror ukax axsarañat loco tukuñapäna. Ukhamaraki kunaymana híbridos ukanakawa utjaraki: mä mistura cactus ukatxa tigre, papa ukatxa camello, platano ukatxa stingray, pulpo ukatxa mosca agrico. Ukampis imill wawax janiw axsarkiti, nuwasiñ chʼaxwäwinxa mayj mayja uñjasiwayi. Chiqpachansa, incubadorapax uñstkäna uka urutpachaw wawanakarux nuwasiñ yatichapxirïna (juk"amp chiqaparux jiwayañ yatichapxirïna), ukhamarak yaqha ciencianakat yatichapxirïna. Sapa uruw wawanakax maynit maynikam jan ukax kunayman armanakampi jan ukax q"ala jan isin nuwasipxi, ukat jilapart yuqall wawanakax imill wawanakampiw parlxayapxi. Jupanakax janiw khuyapt"ayasiñ yatipkiti, ukampirus imill wawax almapanx mä llamp"u chuymanïñ uñtasitaw jikxatasïna. Mirabelax uñjäwinakat sipanx t"ijt"iwa ukatx wali axsarkañ mega-red watchdog programas ukanakamp uñkatatawa. Jupanakax jach"a porcupine leonanakaru ukhamarak tiburón guardia anunakar uñtasitawa. Realidad virtual ukax jupanakarux mä axsarkañ uñtawi churaraki. Abram chachajj akham sasaw saytʼi:
  - ¿Jupanakaru uñjtati?
  Mirabela kullakajj samarañampiw akham säna:
  - ¡Jupanakax taqpach jan kuna jan walt"awinakaniwa!
  - ¡Janiw nayax ukham siskäti!
  Imill wawax jach"a ch"aphi leonanakaruw t"ijtäna. Jupanakarux amparap luqxati:
  - Munat jilatanaka, ¿kunjamas jumanakax katuntat jikxatasipxta?
  Uka tuqitxa, mä suma katuqtʼat arnaqasiñaw istʼasi:
  - ¡Jumar ist"apxsma imilla!
  Mirabelax llamp"u chuymampiw sarantaskakïna:
  -Jumanakaxa ukham munat uywanakäpxtawa. Mä ch"ama guardia apt"ata, sapa kutiw alerta. ¿Jumatakix jan iyawsañjam chʼamäpachänti?
  Guardia leonanakampi anunakampix akham sasaw jaysapxi:
  - ¡Jan walt"awinakaxa janiwa axsaraykiti!
  Mirabela kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Akaxa chiqawa, ukampisa, ¿janit chiqpachapuni qhana, q"uma pacha ikiñaru ch"allt"asiñ munkasma? ¡Kunas wawatpach samkanakax uk yatiñatakix, ¡kunjamas mä qhana prado taypin t"ijt"añax kunapachatix almamax samaraski ukhaxa!
  Watchdog programanakax kusisitaw purrapxäna:
  - Inas jumax chiqaw sasksta, imill wawa.
  Mirabelax amparapampiw walja pasajenak luratayna. Uka ajjsarkañ animalanakajj jukʼat jukʼatwa ikiñar puriñ qalltäna. Jupanakax wali qhuru p"iqinakap qunqurinakaparuw uchapxäna, ukat predadores-programas ukan jisk"a ronronamientopax ist"asïna.
  Jach"a monstruonakax amukt"apxäna kunjamatix imill wawax siskän ukhama:
  - Jichhaxa thakhixa qhanawa! ¡Phuchamarux qhispiyasmawa!
  Abram chachajj wali ajjsarkañ kusisiñap imantasaw akham säna:
  - Ukat nayax jichhax ukham lurä. Samartʼañamawa ukat janiw uñchʼukiñamäkiti.
  Uka tawaqux qhanpach maysaruw kuttʼäna, ukat Abram chachax tʼunjir lurañ qalltäna. Jupax jank"akiw wakiskir yatiyäwinak apaqäna ukat qullqinak yaqha chiqar apayarakïna. Bolsillonakaparojj walja billones de rublonakaw jalluntäna. Taqi kunas wali suma saraskaspa ukhamänwa, quri jawiranakaw jist"arasïna.
  Ukat mä akatjamat HiperInternet ukax jan mantañjam ch"amakan ch"amakt"awayi. Abram chachasti khathatiñ qalltäna, wali colerat juramento luräna:
  - ¡Kuna kasta vacío saxranakas akaxa!
  Uka chiqax liwxatasïna ukat Abram ukat Mirabela jupanakax mä gris cuarto ukan jikxatasipxäna, ukax walja tentaculos ukan robots ukanakamp phuqhantatänwa.
  - ¡Jumax gobiernon hackers ukanakan katuntatätawa! - Mä q"ixu q"ixu aru yatiyaña.
  Abram chachajj akham sasaw jachäna:
  - ¡Akaxa pantjasiwa! ¡Nayajj sallqjataw uñjasta!
  - ¡Janiw kuna pantjasïwis akan utjkiti! ¡Jumaw nayrïr jan wali lurirïtaxa!
  Uka jan wali amtani jaqix akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Taqi kunas Mirabelan juchapawa! ¡Jupajj mä jucha lurañatakiw chʼamañchtʼitäna!
  - ¡Khitis khitirus ch"amanchawayi uk taqiniw yattanxa! ¡Ukat jumanakax kamachi nayraqatan jaysapxäta! Ukat uka tawaqux jan wali lurañanakanïtap uñachtʼayäna.
  Mirabelle kullakarojj muñecanakapat katthapïna ukat amparanakapajj wali yatiñampiw tʼijtʼayasïna. Imill wawax q"ala kayunakap ch"allt"äna, uka kayunakax wali llakitaw gravio-neutrino sat chivompiw jawq"japxäna. Walpun chuym usuyasïna, ukatwa Mirabela kullakajj samañap aptʼasïna. Uka tawaquxa mayampiwa juk"ampi ch"allt"asïna, ukhamata kisunakapa ch"allxtasïna. Uka rosa talonanakapax mä juk"a ch"uxña ch"uxña ch"uxña, ukat mä qawqha wila ch"akhanakaw uñstawayi. Kimsïr ch"axwawix imill wawan lakapat mä jach"a jach"a tukuñ apanïna, q"illu ñik"utapax lliphipiw ukat sayt"atäna. Juk"amp ch"axwawinakaw arktäna, imill wawan talonanakapax cigarro pitatayna. Mirabela kullakajj akham sasaw arnaqasïna:
  - Taqi kunas nayan juchajawa. Janiw Abramar t'aqhisiyañamäkiti.
  Jawq'jawinakax janiw jutkänti, ukat mä kusisit warmin arupaw ist'asïna:
  - Abram jilataruw mayamp jiskt"añäni. Ukat jumax mä noble imillawa, uñjtawa kunjams aka jan wali jaqir arxatasma. Mä celdaruw khitapxäma ukat destinoman amtapxarakïma. Aka kastax chiqpach t"aqhisiñanakatakiw utji.
  Abram chachajj wali ajjsarkañ jiskʼa arumpiw parlañ qalltäna:
  - Janiwa, janiwa! ¡Aka cometa saxrax sallqjawayitu!
  Mä istʼasir aruw akham säna:
  - ¡Janiw hiperplasma apnaqañakiti, taqi kunas qillqt"atawa! Ukat kuntix jan yatktan ukax kunapachatix especialistanakax jumatakix irnaqañ qalltapxani ukjax yatiyapxätamwa. Imill wawat parlkasaxa, jupax jaqinak nayraqatan jawq"jataw uñjasispa ukat ajllit millón jaqinakat jaqunukutaw uñjasispa. Ukampis mä jan wali jaqir arxatkasax ingenuo uñachtʼayaspa ukhaxa, jukʼamp qhuru mutuyatäniwa.
  Uka tawaqun nayranakapatxa mä jachaqt"awiw t"ijtäna. Jichhax taqi kunas, jutïr pachapax jan walt"äwin jikxatasitap amuyasïna. Ukhamatw carrerapat despedida sañ muni ukat canteranakaruw yaqha chiqar apatäni. Mini robots especiales ukanakax cuerponx sapa kutiw carcelan ejercito ukan katuntat jaqinakan janchiparux usuchjapxi. Kunapachatï jankʼak irnaqkäta ukhaxa, usuchjasiñax jukʼamp chʼamanïxiwa, mä jukʼa jukʼampi irnaqtʼäta ukhaxa, jan iyawsañjam chʼamanïxiwa. Ukat janiw kusistʼañanakas utjkänti, mä jukʼa ikiñan jachʼar aptañatakejj janiw kuna oportunidadas utjkänti, sapüru irnaqtʼañasa ukat tʼaqhesiñas utjañapäkänti. Yaqha suyt"awix jawq"jañawa. Imill wawax janiw llakinak axsarkiti, taqi ch"axwawinakan ukhamarak entrenamientos ukanakan uñt"at masipawa, ukampis jisk"achasiñaruw axsarayi. Ukat yuqall wawanakas imill wawanakas tʼaqhisiyat uñjasipxani, ukat inas larusipxchispa. ¡Ukat akax wali phinqʼachañawa ukat axsarañawa!
  Mirabelax jan jachañapatakix lakap ch"akhutayna. Jupajj amukiw tʼaqhesiñanak aguantañapa sasaw amtäna.
  Uka imill wawarux uka markankir carcelar apapxatayna. Mä jiskʼa celdaruw jaqontapjjetäna, ukanjja janiw ikiñas utjkänti, janiw sillunakas utjkänti, qʼala perqanakakiw utjäna. Mirabela kullakajj pachpaw pampat mä jachʼa juntʼu thayajj mistuni sasaw amuyasïna, ukat qʼala cincelat kayunakap phichhantäna, ukat patatjja, jan ukasti, thaya thaytʼanirakïnwa, ukatwa musculonakan qʼala hombronakapajj khathatipjjäna, uka hombronakapajj janiw jilïr jaqëkänti. Uka celulan qheparañajj janiw mä jiskʼa tʼaqhesiykänti. Chiqans, muspharkañawa, imill wawatakix mä chuymacht"äwipunïnwa, jichhax juk"amp mutuyapxani ukhax qhipat juk"amp llamp"u chuymanïñ uñacht"ayapxani!
  Uka tawaqux ciencia tuqit yuspäräna, janiw pachpa imperfecto proteína tejido ukamp luratäkti. Ukat kayunakapax laqʼar tukuwayxänwa ukat cuerpopas congelatäxänwa. Ukat ukhamatw jikxatasiñax ch"amani, junt"u ukat phichhantat wawanakan kayunakap jaqin biorobot ukan. Mirabelax thuqt"añaruw wayt"ata, ukhamat jan sinti usuchjasiñataki. Jupajj jaltasaw celda techopar pʼeqep chʼoqtʼasïna, kayunakapampiw saytʼasïna ukat muyuntarakïna. Uka juntʼu thayajj jukʼampiw thayajj jiljjattäna, ukat wali chʼamani wawatakejj wali llakkañänwa. Ukampirus imill wawax amuyasïnwa, mä qhuru wawax chiqapawa: mä ch"axwäwiw utjäna ukatx sapa jisk"a pallapallax wali jach"a yant"äwinakatakix wakicht"atäñapawa. Chiqansa, khitinakatix tropas económicas, jan ukax ejércitos laborales ukar khitatäpki ukanakas janiw wawanïpkiti, nuwasiñ yatichäwinak katuqapxi. Panpacha imperionakan sapa wawapan jakäwipax mä onda gravitacional ukamp ch"uqt"ata ukat ultrasonido ukamp qhant"atapat qalltawayi, ukatx pulso hipercorriente ukamp ch"allt"ata. ¡Aka pachar uñtʼañax wali llakitaw qallti! Ukax jisk"a wawarux ch"amanchañapawa ukat katuntatäspa ukhax wakicht"añapawa (walja kunayman radiaciones paralizantes ukanakaw utji, ukat uñisiri pallapallanakar irpañax wakisispa jan ukax juk"amp jan walix robots ukanakamp nuwasiñax wakisispa ukhakiw suicidio ukax chiqapawa). katuntat uñjasisajja, pʼeqejj jistʼantatäspawa, ukat mä títere esclavoruw tukusispäna. Ukampisa, aljantasiñanaka ukat yaqha markanakar sarxañaw utjäna. Ukatx servicios especiales ukanakax jupanakaruw thaqhapxäna, traidores ukanakar mutuyañ yant"asa.
  ¡Taqeniw jiskʼatpach llakinak aguantapjjerïna, emperadorasa! Mä taqi ch"aman apnaqirix taqpach ch"amani, pachat pachax jark"awinak taypin sarnaqäna, kunayman t"aqhisiñanakjamaw uñjasïna. Ukhamaraki, tipos especiales de hiperplasma ukat ultra-hiper-super corriente ukanakaw uñstayataraki, ukax juk"ampiw usuchjasiñapa. (Hipercorriente ukax evolución de electricidad ordinaria ukawa, ukax jan jakt"kay juk"amp energía ukaniwa, corriente ordinaria ukar sipanx juk"amp ch"amaw utji, velocidad ukax millones de veces kutiw qhanat sipanx juk"amp jach"awa, voltaje ukax walja dimensiones ukan mä kutikiw lurasi, integral ukhamarak fraccional! ¡Walikiwa, posibilidades de uso ukax limitadas ukhamawa jaqinakan fantasía ukampikiwa ukat janiw jaqin fantasía ukakikiti.) Tʼaqhisiñax wali chʼamanïkaspas ukhamänwa, ukat tʼaqhisiñ ajjsaririnakax jiskʼa jaqit uñtʼatäpxänwa. Jupanakajj janiw jiwayatäpkänti, jan ukasti matriz de personalidad ukanakap wasitat programapjjañakiw utjäna. Jilapachax supercivilización ukax muspharkañänwa: jiwayañ mutuñax jan jaqirjam uñjatawa, ukat t"aqhisiyañax jisk"a wawanakatakis wali uñt"atawa ukat obligatorio ukhamarakiwa. ¡Sapa mayniw jan aguantañjam tʼaqhisiñanakanïñapa, uka tʼaqhisiñanakax almaru ukat cuerpor chʼamañchi sasaw amuyapxirïna!
  Mirabelax técnicas especiales ukanakampiw usuchjasiñat distraerïna ukat kunjamatsa localizacionaruw purirakïna. Ukaw yanaptʼäna, ukampis mä jukʼa tiempokiw yanaptʼäna. Ukatjja, uka jiskʼa computadoranakajj imill wawa manqhan utjkäna ukanakajj jukʼampiw tʼaqhesiyapjjäna. Ch"akhanakax elásticos ukanakax t"ijt"atawa, imill wawax chiqpachapuniw ch"uqt"ata.
  Mirabelax wali ch"amampiw liwxatasïna, kisunakap ch"allxtasïna, ukat coloranakan ch"akhanakapas nayranakap nayraqatan liwxatäna. Jupax nina ukat hielo infiernonkkaspas ukhamaw amuyasïna. Ukajj wali ajjsarkañakïnwa, aycha tʼaqanakajj jaquqasisaw wasitat jiljjattäna.
  Uka tawaqux laka usump q"ucht"arakïnwa:
  Nayan markaja - janiw juk'amp ch'aman munasiñax utjkiti, .
  ¡Juma layku nuwasiñax jan axsarañawa ukat jachʼañchañawa!
  Mä samkatakix wila quta warxatañaw wakisi,
  Uñisirinakar atipt'añamawa - reclutamiento ukax janiw jakt'atäkiti!
  
  Nayan Rus' ukax qullanwa - chuymanakan nina nakhantata, .
  ¡Janiw markan suma uñnaqt"anïtap amuyañjamäkiti!
  Jupatak ch"axwañani - tukuyañ jak"achasiña, .
  Infierno jan wali horda - ¡vil vanidad!
  
  Nayax Awki Marka layku jakañaj churañatakix wakicht"atätwa,
  ¡Taqi universo ukar puriñ thakhi uñacht"ayapxita, Rus"!
  Jupatï munaspa ukhajja, tʼaqesiñäniwa,
  ¡Taqi alturaruw atacañama ukat nuwasiñanx janiw axsarañamäkiti!
  
  Diosarojj kawkhansa destino jikjjatasma sasaw jisktʼta, .
  ¡Alajjpachankir warawaranakajj lliphipiwinakampiw juykhuptayapjjäna!
  Ukat Tatitux sänwa - Janiw amuyapksmati,
  Nayan jaysäwijax sapurukiwa - ¡Rusia markar wiñayatak luqtapxam!
  ¡Ukajj mä jukʼa faciläjjänwa! Jupax janipuniw, kuna t"aqhisiñas utjchi, Svyatorossia markarux aljantkaniti. Ukat taqi kunat sipansa, llakisiñax wakisiwa, jukʼamp chʼamampiw mutuyatäñapa, ukhamat mayninakax jan ukham jikxatasipxañapataki.
  Tiempojj wali tʼaqhesiñatak jukʼat jukʼat pasaskaspa ukhamäkchïnsa, cheqansa mä hora kimsa tunka minutonakakiw aka Oraqen pasawayjjäna. Ukampisa, kunapachatï tʼaqhisiyat uñjasta ukhaxa, wiñayatakïkaspas ukhamawa.
  Uka tawaquxa mä ch"amampi apthapita ukatxa anqar ayxatata. Juparojj jaqenak nayraqatan jawqʼjatäñapatakiw khitapjjäna. Mirabelle kullakax wali phinq"asitaynawa ukat janiw q"ala jan isinïtapatkiti, mä desarrollado imperio ukanx janiw kuna p"inqasiñas cuerpon q"ala jan isinïñanx utjkänti, yuqall wawanakamp ch"axwañ pachanx q"ala q"ala ch"axwapxäna, jan kuna q"añu amuyunakampi. Ukat tecnotrónico pachanx chacha warmi ikthapiñax janiw nayra pachanakjamäkiti. ¿Mä club ukat bomba de hidrógeno ukanakamp chikachasiñax wakisispati? Mirabela kullakajj katuntatäsajj juchañchatäkaspas ukham amuyasakiw phenqʼasïna. Ukhamarus, jupax uka waynanakampiw jaljtañapa ukat wiñayatakis ukhamawa. Millón ajllit wawanakatjja, jila partejj wali suma uñnaqtʼanïnwa, chika qʼala jan isinïsaw castigopar puripjjäna. Muskulunakan jilxattatapatxa, janiw jank"akix kawkïris yuqall wawa ukat kawkïris imill wawa ukx yatiskiti. Chiqansa, imill wawanakax wila short isimpiw isthapisipxi, ukat yuqall wawanakax chʼiyar isimpiw isthapisipxi. Jisk"a ñik"uta, jan amuyt"asir ajanunaka. Jupanakax wali suma yatichatawa, kunapachatix Mirabelax amparanakap qhipäxan esposat uñstkän ukhax janiw mä thuqt"awis ist"askänti. Suma ajanunakapax idolonakar uñtataw qʼañuchapxäna, ukat mä qhawqha yuqall wawanakakiw mä jukʼa jachaqtʼasiñ jaytapxäna. Mä juk"a - akax sañ muniw mä juk"a ch"uxña laka ch"akhanakap jach"anchayaña.
  Mirabela kullakajj jupanakar kuttʼayasaw jachaqtʼasïna. Ukhampachas andamio ukax wakicht"atäxänwa ukat nuwasiñ robots-t"aqhisiyirinakax amenazas poses ukar puripxäna.
  Andamio ukar sarañ thakix imill wawatakix wali jach"äkaspas ukhamänwa, kayunakapax wali t"aqhisiñanakanïnwa, metal pampan juk"at juk"at sarnaqäna. Mirabela kullakajj jan jachañapatak jarkʼaqasiñajj chʼamänwa. Mä imill wawajj lakap apsusaw jankʼak imantasïna. Muspharkañawa, Mirabelle kullakax uka qhipatx juk"amp sumaw jikxatasïna, jupax larusiñampiw arsüna.
  Uk uñjasajja, jupar apthapisin andamioruw jaqontapjjäna. Uka imill wawarux thayaruw liwxatäna ukat mä ch"amamp ch"allt"atarakïnwa. Uka comandantejj akham sasaw istʼasïna:
  - Kunjamakitix jiwasan yatiqirisax Mirabela Blanca Nieves, jupax ch"amanakap jan wali lurawinakar apnaqañapatakiw jaytawayi, sinti llamp"u chuymanïñ uñacht"ayi ukat jan nayrar sartañ yati, jupax juchanchatawa castigo público ukhamarak millon ajllitanakat jaqunukuñataki. ¿Kunsa jumajj uka toqet qhanañchañ munta?
  Imill wawaxa jachaqt"asiñapatakixa ch"amawa säna:
  - ¡Nayaxa pantjasiwaytwa! ¡Ukhamajj Ley nayraqatan taqe chʼamampiw jupa layku jaysä!
  - Qalltaña! - Sataynawa jani uñjkaya warmixa.
  Uka tawaqux radiación de dolor ukamp ch"allt"ataw jikxatasïna. Ukham wali chʼamapunïnwa, jankʼakiw cuerpor qhantʼäna, costillanaka ukat manqhankir órganos ukanakakama. Taqinipuniw Mirabelan esqueletopa ukat manqhankir órganos ukanakax ch"amakt"ir uñjapxäna. Uka tawaqux wali llakitaw jikxatasïna, nayrax jupatakix jan amuytʼkayakïkaspas ukhamänwa. Janipuniw ukham ajjsarkañanakajj cuerpon taqe cheqapar purkänti. Mirabelax wila thuqhusaw wali jach"at arnaqasïna:
  - ¡Ay-ay-ay-ay!
  Mä silbato yuqall wawanaka taypin ist"asïna. Maynix akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Sissy!
  Uka pachanxa, mä olada ukaw pampa taypit pasawayxäna, wawanakan q"ala kayunakaparux wali t"aqhisiñampiw ch"allt"äna.
  Ultra-corriente ukax q"ala talonanakajarux wali llakitaw ch"allt"itu. Jilapachax ukham mutuyäwinakanx yatiqirinakax usuchjasiñanak jikxatapxañap yatipxi. Ukax jaqinak nayraqatan jawq"jañax juk"amp yatichañjamawa.
  Uka waynanakaw chhuxriñchjapxäna, ukampis amukiw qhiparapxäna. Mirabelan t"aqhisiyatapax sarantaskakiwa. Jiskʼa cuerpopajj coloranakap mayjtʼayaskakïnwa, ukat concienciapanjja kunayman ajjsarkañ escenanakaw uñachtʼayasïna. Imill wawax sapa kutiw khathatt"asïna, Mirabelle kullakax wali ch"amampiw munañapamp ch"amanchasïna, ukat sapa kutiw uka arnaqasiñax jist"antasïna. Jupanakax jawq"jasipkakïnwa, sapa elemental partículas cuerpopan qhant"asa. Imill wawax wali t"aqhisiyataw uñjasiwayi, mä juk"a pachax llakipax taqpach límites ukanakat sipans juk"ampiw jilxattawayi ukat wasitatw arnaqasïna.
  Hipercorriente ukan ch"aman ch"axwawipax uñjir yatiqirinakarux ukhamarakiw ch"allxtayäna. Yaqhipanakax ukham arnaqasipxäna, wali llakiskañawa.
  Ukañkamasti, Mirabels kullakarojj wali tʼaqhesiyañwa qalltäna. Cuerpopajj sapa mayni moléculanakaruw pʼakjasiskakïna, ukat wasitatwa tantachtʼasirakïna. Ukajj fotonanakar chʼiyjatäkaspas ukhamänwa, ukat mayampiw wasitat saytʼayatäjjäna. Uka salax walja barril cañón ukan t"unjatäxänwa, conchas de aniquilación ukanakan ch"amapampiw juk"amp llakisiñatak tukuwayxäna. Sapa célula uka organismo, janis proteína ukhamäkchixa, jan ukasti jakaskiriwa, elementos constituyentes ukanakaru ch"amakt"awayi - quarks ukanakat sipansa jisk"a, ukatxa, supermatriz ukan ch"amapampixa, wasitat yurïwimp sasiwa. Aka chiqanx t"aqhisiñanakax ukhamawa, janiw amuyañjamäkiti, janirakiw amuyt"añjamäkiti. Monstruosa tortura cibernética, jan sinti qhuru k"arisiña.
  Conciencia, mä jach"a lamar qutan jikxatasisa, janiw mistuñ munkänti. Jan ukasti, tiempojj jukʼampiw jukʼaptjjäna, ukatwa taqe kunas jukʼamp llakisiyäna. ¡Ukhamxa wali jaya pachaw sarantawayxi, sapa segundox Intix fotonanakamp t"aqhisiñamp phuqhantatänwa! Millón ajllit yatiqirinakax kunayman rayunakampi ukat radiación ukanakampiw jawq"japxarakïna, ukhamat mayninakan juchañchawip juk"amp sum amuyañataki. Waynanakax arnaqasipxäna, khathatipxäna, ukampis sayt"asipxäna: llakisiñax mä bendicionawa, munañ ch"amanchañawa, atipt"añan cimientopawa! Jutïr tʼaqhesiñajj cuerpor mä tubo ukar liwjjatasaw nina anillo taypin irpapjjerïna. Akax sinfonía de tortura ukanx mä acorde adicional ukhamarakiwa. Mirabelle kullakajj chʼakhanakapajj sapa kutiw pʼakjasïna, ukat wali tʼaqhesisaw chʼakhanakajj chʼukutäna. Larusiñ ajjsarir waynajja, amparanakap kayunakap khuchhurapjjäna, ukatsti mayamp chintʼasipjjänwa. Uka qhipatxa mä tigre holográfico ukaw uñstawayi, aycha manq"antasa, akax mä jan iyawsañjam axsarañawa, kisunak ch"allxtasi. Mirabelatakix wali askiwa, emperatriz jupa pachpaw (rebernantex capaz ukhamawa, cerebro hiperplasmático ukampi, millones de proyecciones ukat hologramas de especies ukanak mä pachan uñjañapataki! Ukax sañ muniw, jan mä jisk"a parte de conciencia ukamp universo ukar controla chhaqhayasa, mä comando telepático!) imill wawat khuyapt"ayasisinx akham sasaw kamachi:
  - Ukhakiwa! Jan ukhamäkanixa, imill wawax tʼaqhisiñat jan uñtʼat juntʼu chuymanïñap aptʼasiniwa. ¡Taqe Chʼamani Diosar yuspärañasawa, maynejj khuyaptʼayasiskiwa!
  Aka arunakax mä impulso ukar uñtasitawa, ukax pä nanosegundos ukjaruw puri. Ciber-azote ukax tukusxän uka qhipatxa, Mirabela, jupax estado estuporoso ukar jaquntataw uñjasiwayi, ukat jaqi uñnaqap chhaqtayawayxänwa, juparux mä centro de rehabilitación ukar khitapxatayna, psiquis uñakipañataki. Ukatwa jan uñtʼat yatiñanakapax jan kuna usun jarkʼatäxäna, ukat pachpa tawaqux sapa kuti soldadonakan mä jiskʼa soldadot uñtʼatäxänwa. ¡Jichhax mä chʼama pallapallanakan irnaqtʼañapänwa ukat wilampiw juchap pampachañapa!
  Ukampis janïr uk lurkasaxa, taqe kunat yatichatäñamawa. Ukampis janiw sinti mayjtʼayatäkänti, jan ukasti pʼeqejj janiw ajllit millón jaqenakan yatiñanakapampix phoqantatäkänti. Uka imill wawamp yaqha clasenaksa lurapkchïnjja, amuyatajja, genética toqet wali yatiñanïtap amuyapjjäna. Imill wawax jilxattawayiwa, mä compleja ciencia tuqiw sarawayxi, janis chiqpachanx nuwasiñ thakhix gustkchïnxa, thaya chuymampiw entrenasïna.
  Maranakax pasawayxiwa jichhax mä tawaquwa, tunka pusini ciclonakaniwa, atléticamente lurat diosa ukar uñtasita. Tunka pusini ciclos ukaxa jilïri marani, phuqhata puquta. Jilapachax teoría tuqinx jank"akiw jilxattaspa, ukhamat taqi ch"axwirinakax mä marat jilïr jaqinakjam uñt"atäpxani, ukampis janiw jichhakamax ukham wakiskiti. ¡Jukʼamp tiempojj jukʼamp sum wakichtʼasiña sañ muni!
  Mirabelax nayrïr ch"axwäwipanx privado ukhamaw chikañchasi. Jupax tetraavión ukanw ch"axwäna, ukampis qhipäxan comunicacionanakapx ch"amanchawayiwa. Jan ukax jupar uñjañ yant"apxäna, kunjamatsa jan uñt"at ch"amap juk"amp sum apnaqañ suyt"apxäna, jan ukax janiw juparux juk"amp atinisipkänti, ukampis jichhakamax imill wawax janiw mä uñisiri pallapallarus jiwayañ atipkänti.
  Ch"axwawix mistuñ amuyunak churäna, mä tuqitxa, nayrir jisk"a pallapallarjama, jupax walja virtual ch"axwawinakanw sarnaqäna, jupax naturalmente chiqpachan ch"axwañ munäna. Ukampis mayni tuqitxa, jupar uñtasit yuqall wawanakaru, imill wawanakaru jiwayapxam. Mä jiskt"awix taqpach logico - kunatsa!
  Lermontov jupax caucásico ch"axwäwit chechenos ukanakamp qillqt"awayaraki:
  Rusia markan jach"a uraqinakapax wali jach"awa,
  ¡Ch"uxña alaxpacha manqhanx taqinitak mä chiqaw utji!
  Kunatsa qullunakaru wilamampi ch'allt'asma,
  Oh chacha - kunatsa ch"axwapxtaxa?
  Chiqansa, akanx musulman chechenos ukat ruso ortodoxo cristianonakan ch"axwäwipatw parlasipkayäta. Ukhamächi ukhaxa, rusanakax jach"a markawa, ukat aka uraqin yaqha markanakax mä familiar mayacht"ataw qhan amuyasipxi ukat ¡mä ch"axwäwiw taqpach interuniversal ukanx maynit maynikam t"unjasipxi! Religión tuqitxa, Biblia, Corán, Talmud ukat yaqha libronakax nayra folklore ukham uñtʼatawa. Machaq religionanjja, jaqejj nayrankänwa. Taqi Chʼamani Diosan munañaparjamaw chiqpach Diosar tukuñapa sasaw amuyapxi. Ukat chiqansa, eslavonakax Diosan wali ajllitäpxiwa. Sarnaqäwinakarjamajja, uka religionajj nayrajj Ortodoxia sutinïkänwa, ukampis kunatï utjkäna ukajj mayjäjjänwa. Jaqinakax alaxpachanx premios ukanakaw jikxatapxi, Rusia markatakix yatiñanakapampix ukhamarak meritos personales ukanakampi. Premio ukax jaqi pachpaw amti, nayraqatax emperadoraw amti. Ukampis emperadorax janiw Diosäkiti, jan ukasti sapa maynin jilïr jilapawa jan ukax kullakapawa, ukat kamachirjamax jaqunukutaw uñjasispa (ukax janiw jichhakamax paskiti).
  Jaqix Diosan sapa yuqaparjama: yaqha kasta jaqinakat sipansa, yaqha markanakat sipansa juk"ampiruw sayt"i. Ukampirus jak"ankir jaqinakax elfos ukat hobbits ukanakaw uñjasi. Qhipa jaqinakax nayra jaqinakan epopeya ukan uñt"at uñstawinakapar uñtasitätapatw sutip katuqawayi. Chiqansa, yaqhipanakax aniones sasaw sapxi, Rybachenko jach"a ciencia ficción qillqirin rusa ukan luratapax inglés Tolkien chachan hobbits ukanakat sipanx juk"amp uñtasitawa sasaw amuyapxi. Aka kastax mayj mayjaw jilsu, chuyman jaqinakat wawanakakama. Chiqansa, anhobbits (mä compromiso suti) jichhakiw jan jiwañar puripxäna, tunka marani wawanakan nivelapanwa congelapxäna. Anqäx tuqitx wali munatawa, jaqinakarux wali uñtasitawa, ukampis janiw jichha pacha nuwasirinakar uñtasit monstruoso musculoso ukhamäkiti. Jan ukasti, nayra tiempon jakir wawanakar uñtasitäpxiwa. Jilïr jaqinakax ukat chuyman anhobbits ukanakax wali juk"akiw utji, nayra pachanx jilpachanix wawanakaw utjäna. Uka wiñay wawanakax galaxia taypin juntʼu pachan jakasisaw qʼala kayukiw tʼijtapxirïna, ukatwa inas hobbit sat animalanakampi chiktʼasiñ qalltapxchïna. Tecnotronismo tuqitxa, janiw sinti nayrar sartapkiti, janiw mä jach"a imperio espacial uñstayañx atipkanti, ukampis magia tuqinx... wali ch"amaniwa. Elfos jupanakax tecnología tuqinx jaqinakat sipans juk"amp jisk"akïpxarakïnwa, walja magia yatiqañ utanakanïpxänwa. Ukatjja, jupanakamp jaqenakampejj walja chʼajjwäwinakaw utjäna. Ukat janiw khitis kunjams tukuyäna uk yatkiti, elfonakax mayacht"asipxaspän ukhaxa. Ukampis walja billones millón jaqinakar chhaqhayasaxa, elfonakax jaqin sullka masipjam irnaqañ jaytxapxäna. Ukatjja, awisajj elfonakas jaqenakar pʼeqtʼapjjañapatakiw jaytapjjerïna, ukat rusa ejercitopan cargonak katoqapjjerïna.
  Mirabelax mä oficial de duende ukan p"iqinchataw ukhamakiw jikxatasïna.
  Janiw aka uraqinkir yuqall wawanakar uñtasit sinti musculosokänti, jankʼakiw uka suma uñnaqtʼan ukat wali suma uñnaqtʼan duenderux gustäna. Supercivilización ukan libre morales ukanakat amuyt"asax janiw muspharkañakkiti jupanakax munasiñ lurapxäna. Ukat elfonakax aka tuqitx wali inventivos ukhamawa, jupanakax mä taqpach cultura de eros ukanipxi walja millones de años nayra pachanakawa (elfonakan civilización ukax aka uraqinkir civilización ukat sipanx jan uñtasit nayrawa). Ukax jupatakix wali sumapunïnwa, ukampis duende (janchipax janiw jaqinakjam jan ch"amanïkiti) wali ch"amampiw t"unjatäna, ukat wali suma ñik"utapax bioplasmático ch"amampiw phichhantatäna. Ukat chʼamani suma uñnaqtʼan warmimpi jan jikisiñwa qalltäna. Ukatwa, jupanakax mä ambivalente relación ukankapxatayna: jupanakax munapxi ukat inyectapxi. Jilapachax jaqi nuwasirinakampix mä qawqha horanakakiw munasiñax utjaspa, Eros ukan yatichäwinakap especial ukan. Jiltʼir tiempojja, computadoranaka especialanakaw cuerpo hiperplasmático ukan hormonanakajj kunjamsa utji uk sum uñjapjjerïna, ukhamatwa kusisiñajj jan utj-jjänti. Chiqans yuqall wawanakax suma uñnaqt"anipxiwa, jupanakamp irnaqañatakix wali askiwa ukat taqiniw mayj mayjapxi (ejercicios ukanx masinakap mayjt"ayañ yatipxi - akax obligatorio ukhamarakiwa pallapallanakan kamachinakaparjamax lurañawa ukhamat qamiriptayañataki ukhamarak yuqall wawanakan bionosfera ukar ch"amanchañataki !), ukampis wali mä duendempi, ukat ukhamarakiw mä ch"aman magox janiw uñtaskaspati. Jilapachax magia ukanx waljaw utji kunatix irracional ukat janiw lógica ukampix qhanañchañjamäkiti. Jisk"atpachax bioingeniería jach"a ch"amanchatas janiw (jichhakamax suyt"askta) taqiniruw nivel genético ukanx mágicamente dotadas ukham tukuykaspati.
  Uka nuwasiñ urux imill wawampi yuqall wawanakampiw pusi horanak munasiñ tuqit yatichapxäna. Walja kusisiñaw utjäna, ukampis janiw qarjañax utjkänti. Nayra pachanx hiperplasma ukat jach"a ch"amanak mayjt"ayañaw utjäna, ukax mä millonario markar qhant"ayañjamawa. Uka qhipatxa, satisfechos ukat kusisita ch"axwirinakax tetralets ukanakaruw jaljapxäna.
  Mä oficial de duende Cyruss (nayrïr chiqpach ukat jan kutt"ayat munasiñapa), janïr imill wawax ch"iyar "caballopar" qunt"atäkipanx juparuw jak"achasïna.
  - Nayax Mirabel uñt"twa: akax nayrïr ch"axwawimawa ukat chiqpachapuniw hiperplasma ukar thuqt"añ munta!
  Uka tawaqux wali kusisitaw akham säna:
  - Ukhampuni! Janis ch"axwañ laykux ukhamäkchixa, jan ukasti Pachamamar luqtañ layku.
  Jiwasax almasa chuymas churañäni,
  ¡Jiwasax qullan awki markasawa!
  Jiwasax sayt'asiñäni ukat atipt'añäni,
  ¡Ukat janiw jakäwisat arrepentisipkañäniti!
  Mirabelle kullakajj wali kusiskañ arumpiw qʼochüna.
  - ¡Akax wali askiwa! - Sataynawa Duendexa, wali suma jachaqt"asisawa. - Ukampis Departamento de Amor y Tierza ukan jamasat yatichäwinakap uñxatt"awayta, jumax jakäwim sum uñjañamawa. Kunatsa jamasat, ukampis autoridadanakax jukʼamp sum yatipxi.
  Mirabelax khathatitaynawa: Munasiñampi Llamp"u chuymampi sutimp uñt"atäkchisa, aka departamentox tunka payan servicios especiales ukanakat sipanx juk"amp axsarkañjam uñjatänwa, jach"a imperio ukan jakawip apnaqasa. Jupatï wali muspharkañ tʼaqhisiyäwinakar wasitat katuyañ munapjjaspa ukhajja, ¿kamachasmasa? ¿ Khitis tʼaqhisiyatäñ munpacha? Jan ukajj ¿jan jaqëñ munapjjani? ¿Sapa mayniru almat chhaqtayaña?
  Tawaquxa wali khathati arumpiwa säna:
  -Janiw nayamp kusisitati?
  Tsiruss chachajj mä arumpiw mayamp säna:
  - ¡Janiwa kunsa yatkti! ¡Janiw kuna jan waltʼäwis utjkchiti! ¡Total q"uma imilla, quasar patriota!
  Mirabelan viga jaquntiripax, mä ruiseñon trilljam lliphipir arupampiw akham säna:
  - ¡Jach"a doncella de Victoria! Nayax amuyta, jiwasan suma sartawisax jan jark"ataw. ¡Sextillion uñisirinakaruw t"unjäta! - Mä holograma ukaw yuqall wawar amparap luqxatasin qhant"äna, ukat amparanakapanxa Pä tunk barril emisor ukaw qhant"äna.
  Mirabela kullakajj uka armaruw amparapamp chʼalljjtayasïna.
  - ¡Nayaxa pisuña! Ukampis ¡yaqha tuqitwa lurirista! ¡Nina taqi jachʼa kankañampi uñachtʼayasa! Jupanakax sapxiwa: ¡jach"a jach"a tukuñax espacio taypinw salt"i! ¡Atipjaña, taqi jaqinakat sipan mayj mayjawa!
  Uka duendejj jukʼamp thaya tonadampiw akham säna:
  - ¡Kunapachatixa, ¡qhipäxa uñjapxätawa! Jichhakamax ukham yatichäwinakaw churasi. ¡Kunas jutïrin pasani uk uñjañäni!
  Svyatorossia markankir ejercitojj Rokossovsky chachan pʼeqtʼataw utjäna, ukat jakhüwinakat sipansa jukʼamp suma jaqëtap apnaqasajj uka nuwasïwiruw sarapjjäna. Mä millón jila warawaran barconaka ukat walja waranqa waranqa soldadonakaw plasma molino ukan chhaqtayatäxi. Warawaranakan lliphipikir ajanunakapas espacio ukat vacío ukan uñchʼukisajja, manqʼat awtjata sonrisanakjamaw uñjasirïna, tʼunjir chʼamampiw jan waltʼayasïna. Jïsa, vacío ukax janiw chʼusakïkiti, jan ukasti mä chʼamäki ukat kunjamsa jikxatasi ukat kunjamsa jikxatasi uk uñjarakispa, ukat llakisiñas utjarakiwa. ¡Janiw kuna chʼusas alajjpachan utjkiti, kunayman materia ukanakakiw utji, jila partejj jaqenakan amuyatapajj wali jan puriñjamawa! Alejandro Magno sat chachan pʼeqtʼat soldadonakajj artificial maniobranak lurañ yantʼapjjäna, ukampis janiw qhepar kuttʼañjamäkänti. Jupanakajj "caldero" jan puriñatakejj qhepürukiw qheparapjjerïna. Rokossovsky jupax nayratpachw juk"amp amtanakat amuyt"askäna, jupanakax Jach"a Rusonakan jakasir galaxia jak"ankir galaxia ukar mantañ atipjapxani ukhaxa. ¿Ukhamajj ¿kunsa lurañasa? Walja planetanak t"unjañamawa ukat t"unjañamawa jan ukax mä puente lurañ yant"añamawa. 1941 maranjja, Unión Soviética markajj Wehrmacht sat barcot sipansa jukʼamp jachʼänwa, walja tankinakani ukat suma tankinakanïnwa. Tanques ukat aviación ukanakanx pusi kutiw juk"amp askïna, ukatx artillería ukanx pä kutiw chikatani. Chiqans alemanonakax niya kimsa tunk por ciento infantería ukanipxi, ukampis ukax mä juk"a pachatakikiwa, janïr soviéticos ukanakax movilización ukar yatiyapkasa. Chʼaxwäwi qallta phaxsinxa, jila parte chʼaxwäwinakanxa, soviético soldadonakax jakhüwinakat sipansa jukʼamp jachʼäpxänwa. Ukampis llakt"asiñjamaw ukhamaw pasäna, ukat Moscú markaruw kutt"xapxäna, ukatx janiw yatiskiti, jan "General Moroz" utjkaspän ukhax katjasipxaspän ukax janiw yatiskiti. Ch"axwañ experienciax uñacht"ayiwa, qala chuyman sayt"asiwix utjki ukhax janiw ch"aman arxatäwinakampi jaya ch"axwawinakar jaquntatäñakiti, jan ukasti flanqueo ukan maniobras lurañaw wakisi. Alejandro Magnojj wali amuytʼasir comandanterjam amuytʼañ yatirjamawa. Uñisirinakax alerta ukankapxatap uñjasax, kunjamtix suma sutimp uñt"atäki ukhamarjamaw redespliegue ukar phuqhapxañama. Rokossovsky jupa pachpaw amuyasi. uñisirinakax janiw wiñayatak qhipäxar kutt"kaspati sasaw sapxi. Jan ukhamäkanixa, Svyatorossia ukan ejercitopax espacio operativo ukar jalxatasinx galaxias ukanakan uñisirinakan apnaqat total masacre lurapxani. Ukax sañ muniw uñisirinakax mä juk"a pachax sayt"apxani ukat "erizo" lurañ yant"apxani. Jilapachax Rokossovskyx satisfecho ukhamawa, jupax chiqaparuw aprovechañ atipjatayna, ukax numérico superioridad ukat Makedonsky ukarux flancos ukanakat muyuntañ yant"äna.
  Masha Podzemnaya, taqi jank"akïkchisa, mä juk"a qhipharuw puri, soldadonakapax yaqha jank"ak lurat línea de defensa dinámica ukar tinkupxäna.
  Aka ch"axwäwinx Mariscal de Gran Rusia Diana Johnson, Alejandro Magno ukan yatiqiriparjamax mä jan ch"aman contraataque maniobra lurawayi. Ukham jan walt"ayat ataque ukampix walja cruceros de misiles ukanakaw ultra-dreadnought ukarux ch"allt"apxäna, ukat kimsa patak llätunk tunk phisqhan millones de tripulantes ukanakamp chikaw uka autox t"unjatäna. Uka phallawix wali jach"änwa, mä jisk"a cuasar ukax phallkaspa ukhamawa, mä billón bomba de hidrógeno, tentaculos hiperplasmáticos ukanakan qhant"atapax walja waranq juk"amp barcos espaciales ukanakaruw q"al ch"allxtayäna. Ukatwa gnome mariscal, reserva de extraterrestres ukan comandantepax jiwxäna.
  Uka nuwasïwijj machaq colerat chʼamampiw qalltäna. Wali axsarkañ saxranakax espacio taypins tʼijtʼapkaspa ukhamänwa, wali axsarañjama ukat suma uñnaqtʼanïpkaspas ukhamänwa, wali muspharkañ coloranak anattʼasa. Sapa segundonjja, tunka waranq jachʼa petardonakaw mä kutikiw phallawayi, ukat jan iyawsañjam confeti sat chʼiyar chʼaphinakaw jaquqaniwayi. Warawaranakan jiskʼa tʼaqanakapan wali valorani rocía ukaw nuwasïwip uñachtʼayasajj mä surrealista uñachtʼäwi uñstayäna, janiw ukham qhanañchañjamäkiti. mä genio de vanguardia ukhamaraki.
  Ay, Mirabelax janiw uka suma uñnaqt"anïñ uñjirjamäkänti. Jupajj wali aburrido patrullanakanïnwa. Ukampis ukapachax imill wawax mä ch"amaka uñjäna, ukax mä radar neutrino ukamp uñacht"ayatänwa. Mä infantería traje de camuflaje ukamp robots ukanakar jak"achasiñ yant"kaspas ukhamawa.
  Sujeton disfraz ukax janiw jan walïkiti, ukampis imill wawax traje de combate ultramoderno ukaniwa, jupax waynan sarnaqawip uñji. ¿Kunatsa mä waynax? Jupax janiw chiqpachapun yatkiti, inas intuición ukax ukham yatiychispa. Imill wawaxa matriz disfraz ukampiwa turkatayna ukatxa waynaru arknaqatayna. Wali askiwa, vacío ukax janiw turbulencia uñstaykiti, ukax sañ muniw sarnaqawipax janiw uñjatäkiti. Chiqansa, turbulencia biocampo ukanx uñt"asispawa. Mirabelax amuyataynawa, mä vacío ukan mä juk"a kuynt"awinakax walja yapunakan jan walt"awinak utjayaspa, uka chiqanakax uka chiqaruw mantaraki.
  Uka waynax embuscada ukan sayt"atäskäna, amuyataxa, robot ukar "abrazadera" ukamp ch"allt"añ amtaskäna. Mä rayuw pistolapat mistunïna, janiw nuwasiñ rayokïkänti, jan ukasti mä cibervirus ukar khitañatak mä impulso ukhamakiw tʼijtäna. Ukax Mirabelle kullakatakix wali askiwa, kunatix sapa robot ukax software virus ukanakat jark"aqasiñatakiw utji. Janiw mä ciborg ukarux ukham jasak lasso lurañjamäkiti. Aka chiqanx chiqap sistema ajlliñaw wakisi: jiskt"awix kawkïris? Uñisirinakan ejercitopar comandante p"iqinchir ch"uqt"ayañax wali askiwa. Ukampis akax wali ch"ullqhi lurawiwa, kuna pantjasïwis jiwañaruw puriyistaspa. Chiqansa, sapa matriz ukat señal de llamadas ukar uñtasit lurañaw wakisi, ukat ukax cincel ukamp yeso ukan huella digital ukham lurañax chʼamakiwa. Ukampis uka waynax, Mirabela, waynax wali jisk"äkaspas ukhamaw amuyasi, ukat janiw chhaqkiti. Mä robotax mä señal apayanitayna ukat fila general ukanx t"ijtäna.
  - ¡Kuna k"ari jaqisa! ¡Walikiwa, ¡juparux katuntayäwa! - Uka imillaxa jupa pachpawa säna.
  Jupax amukiw qhipäxat t"ijtäna ukat niyas jan jikxatañjam mä vigampiw qhant"añampïskäna, ukax janiw kuns lurañjamäkänti, uka vigax concienciaruw jist"antaspa. Ukampirusa, wali ch"amawa, ukatxa uka katuntata jaqimpixa parlt"asiñamawa. Mirabelax alcance mayjt"ayäna, uka calculo ukax traje de combate ukan cuerpo ukat electrónica ukanakar jist"antañatakiw lurasïna. Uka waynax mä akatjamat congelasïna ukat chiqañchasxäna. Ch"ama katxaruñax juparux Mirabelle uñkatasiñapatakiw turkatayna.
  Uka tawaquxa jachaqt"asïna. Jïsa, kuna suma uñnaqt"ani, wayna, niya yuqall wawa, taqi aceleradores ukanakar uñtasit jach"a jaqikiw, ukampis muruq"u, wawar uñtat ajanuniwa. Chiqansa, suma uñnaqt"ani ukat muxsa, mä juk"a ingenuo. Nayranakapaxa ch"uxñakiwa ukatxa ch"axwañanakawa utji. Uka nuwasir waynax wali munasiñampiw säna:
  - Walikiwa, ¿pulpa foto apsutati?
  Vladimir Kashalotov (Jupaw), jach"a arumpiw (arup tonalidad ukax kusisiñat mayjt"ayatänwa) akham sänwa:
  - ¡Ay, jumax juk"amp ch"amanïtawa!
  Mirabelax kisunakap jan walit uñt"ayasïna:
  "Jumaw jiwasan soldadonakasarux jiwayapxtaxa, jichhax juma pachpaw jan walt"ayat uñjasxtaxa." Jichhax t"aqhisiñampi mutuyañampiw suyt"apxtam.
  Mä jisk"a ondulación ukaw Kashalotov ukan ajanupat pasawayxäna. Jupajj kunas llakisiñajj uk sum yatïna, ukampis ukajj taqpacha ukat jan jaytjasis luratäspawa sasaw amuyäna:
  - ¡Ukax nayatakix arrepentisiñawa, janiw khiti ch"axwirinakamarux nayamp chika irpkti! ¡Akax chiqpachansa mä jach"a ch"iyara ch"uqi vacío ukhamawa!
  Mirabela kullakajj suma chuymampiw akham säna:
  - Ukhamaxa, mä qalltiri ch"axwiri?
  - Jisa, akax nayrïr ch"axwawijawa!
  Imill wawax mä akatjamat llamp"uchasïna ukat wali jach"at jach"at arsüna:
  - Nayax janiw mä chiwchir llika taypin katjañ ch"amanïkti - ¡mä foton ukax janiw patak impulsos ukarjamäkiti! Jumatï millón ajllit jaqenakat maynïrïsta ukhajja.
  Vladimir jupax wali llakitaw akham säna:
  - ¡Nayaw millón ajllit taypinkäyäta, ¡destinos ukan arbitropar tukuñatakix mä ch"amaw utjawayitu!
  Mirabela kullakajj jankʼakiw amuyasïna:
  - Ukat ¿kunas jumamp pasawaytamxa!
  Uka waynaxa samañampiwa jaysäna:
  -Khitis jaqiru t"unji? Warmi! ¡Khititix mä yuqall wawar t"unjki ukax imill wawawa! Ukatwa mä jisk"a imill wawar yanapt"añ munta ukat ukatakix kamachi p"akintawayta. Leyimpi concienciampi ajllkasajja, cheqapar sarnaqer jaqejj jukʼamp sumwa uñjani, ¡janiw segurot parlañasäkiti!
  Mirabelax juk"amp jach"a jach"a tukusaw ajanup micro-radiación ukamp qhant"äna:
  - Aka tuqitxa, ¡chiqapuniwa!
  Uka waynax wali kusisitaw sarantaskakïna:
  "Concienciajaruw ajlliwayta, uka qhepatjja, jan sinttʼasir ukat wali yatiñan tʼaqhesiyataw uñjasiyäta, jaqenak nayraqatan tʼaqhesiyapjjetäna ukat ajllit millón jaqenakat jaqsutäpjjetäna. Mä suma carrera lurañat sipansa, penal tropanakan mä jan wali jakañar eke out ukar obligatätwa. Taqi ch"aman Diosar jach"añchapxam, carcelan ejercitopan jan tukuyatajatxa.
  Mirabelan kimsa jisk"a chuymanakapax wali ch"amampiw thuqt"äna, imill wawax aka waynanx mä jak"a ukat munat ukhamaw jikxatasïna.
  Casco chint"asisaw waynarux wali ch"amampiw jamp"att"äna, juyphi, k"umara lakaparu, wali kusisitaw jikxatasïna. Naya pachpaw chʼiyjasiyäta. Kashalotov jupax mä samañampiw akham säna:
  - ¡Uñjataxa akaxa qhipa jamp"att"awijawa jakäwijanxa!
  Mirabela kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Janiwa! Munat "quasarik", janiw katuntatäkätati. Janiw nayax canteras ultra-radioactivas ukan juk"at juk"at jiwañam jaytkämati. ¡Jumanakax jakapxätawa!
  Imill wawax contraradiación ukampiw uchasïna, waynan janchipar ukhamarak armadurap jaktayañ yant"asa. Wali yatiñampiw kusisiñap imantasïna ukat akham jisktʼäna:
  - ¡Munat warawaraja! ¡Chiqpachansa, ¡uka tuqit mutuyatäpxätawa!
  Imill wawaxa niyaw samarañampi jaysäna:
  - Jan llakisimti! Aka chiqanx espacio interuniversal ukanx física kamachinakax ukhamawa, ukhamat mä ratukiw señal transmisión ukax jan utjkiti, ukatx cibergrabación ukax mä jisk"akiwa, kunjamakitix casualmente mä dragón wawamp infectañjamawa.
  Vladimir jupax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Akax genio ukhamawa! ¡Jan ukax quasar sañ muni!
  - Janiwa, janiwa nayatakixa ch"amäkiti! Ukampis ¿kunjamsa markamar puriñ amtaskta?
  Uka waynax llijullijunakjamaw jaysäna:
  - Kunjamatixa nayraxa, robot ukana purakapana. Mä juk"a pachatxa, mä minuto ukjatx aka brigadax línea de frente ukar jaquntatäniwa, nayax aka yatiyawinak apthapiñ atipxta. Ukatxa Vladimir chachax markaparuw ch"amanchasini.
  - ¡Vladimir jilata! ¡Akax khititix akapachan dueñopawa sañ muni! ¡Nayan sutijajj Mirabela satawa! Nayax ukhamarakiw jumar uñtasit millon ajllit jaqinakat maynïriyäta.
  Vladimir jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Kusawa! Pä familiar ajayunak jikxatawayta, ukampis jichhax akanak lurarakï! Nayax robot ukar mantä, jumax p"iqinchäw churañ yant"äta.
  - Jan llakisimti! Fox Gate ukar avionat sarañamawa, nayax amuyta jumax wakiskir pacharuw katxaruñama.
  - Munsmawa! - Aka chiqanx wayna ch"axwirix niyas janiw jan chiqa chuymanïkänti; ¡suma uñnaqtʼanïñasa ukat ingenuonïñasa wali muspharkañawa!
  - Nayax pachparaki!
  Robot ukan purakapan jikxatasisax (espacio qhispiyañatakix municionanak jaquntañapänwa), Vladimir jupax wali yatiñampiw apnaqäna, ukat jupan munición ukar arknaqasaw jank"ak saräna. Jupajj wali kusisitaw phallasïna, uka ajjsarkañ katuntatäñat qhespispa ukhajja, jiwañat sipansa jukʼamp jan waliwa. Chiqpachansa, uka tawaqur jan pʼinqampi sallqjatapat mä jukʼa phinqʼasïna. Ballenas espermatozoides ukanakax janipuniw uka millón ajllit taypinx utjkänti, mä nuwasiri ukat mä común soldado ukhamakïpxänwa. Ukat uka pacha katuntasin uka ingenua tawaqurux balamp jiwayañsa munarakïna. Ukampis ukajj sinti jan walipunïspawa. Chiqans jupax janiw mä jaqirus jiwaykiti, jan ukax robots ukanakar jakt"añamawa, chiqpachansa. Ukampisa, ¿kunatsa jan amuktʼkasax nayrïr jan walin uñjasir jaqir ajllksna? Jïsa, jupar uñisirinakax jupar uñtasit rusanakawa, ukampis ¿kunsa jumax lurasma? Chʼaxwäwix chʼaxwäwiwa. Ukatjja, waranqa jila maranakaw uñisiñajj computadora-matriz ukan hiperplasma ukamp chikajj mantawayjje. ¡Chiqpach universoman mä espejo uñachtʼäwipakiwa, ¡Cainax Abel patxaruw hachap jiltayäna! Alejandro Magno chachan ejercitopajj janiw kuttʼanjjänti, ukat machaq chʼamampiw nuwasiñ qalltäna. Vladimir jupax mä jan suyt"ir uñisiriruw (jupax qhipäxanx jupan robot ukanïnwa) tetraavión ukar uñch"ukiskäna. Mä disparo ukax juk"amp vulnerable chuymaruw puri, ukax mä jark"aqasiñ yapumpiw mä juk"a ch"amanchata. ¡Uka phallawi ukat nayrïr jaqit uka waynan t"unjatapat yatiyawipax jist"aratawa!
  . JANK"A 3. JAQINA.
  Yanka Svetlov ukat Marinka Chernushka jupanakax pachpa uruw yuripxäna. Ukajj wali sumapunïnwa, kunattejj cumpleañop mayachtʼat amtapjjañapatakiw yanaptʼäna. Uka yuqalla imillaxa tunka payani maraniwa, yaqha marawa q"axu q"axuru tukupxani, mä arunxa niya jilïri jaqiruwa tukupxani. Ukat jichhax qhipa maraw wawatpach purini.
  Marinka Chernushka, qhipa sutinïkchisa: nina wila p"iqini, jach"a, Yankee ukar sipan mä p"iqit sipan juk"amp jach"a: acelerador imill wawa. Yanka ukham circo yatiqañ utan yatiqaski; ch"amani, ch"amani, jilïri tawaqur uñtasita. Jupax nayratpach arena ukan uñacht"ayañ experiencianiwa, jupax Tutti ukan parodia de Three Fat Men ukan uñacht"ayawayi. Chiqansa, Svetlov jupax heredero ukan lurawipanx cómico ukham uñt"ayasïna, ukampis ¡técnica tuqitx wali sumaw uka lurawimp phuqhawayi! Jichhax circo ukan waynax jach"a jach"a tukusxiwa. Jupajj jilïr jaqjamaw pendientenakampi ukat suma relojampi lurasïna. Yankax juk"amp modesto ukhamawa, waynanakampiw tortanak manq"äna, Coca-Cola umarakïnwa, forfeits lurarakïna, jichhax amigopampiw mistuwayxi, jaya pachan amigonakapat aruskipt"añataki. Marinkax chiqpach acelerador ukham amparapamp mä botella cerveza ukat bolsillupan mä paquete cigarro apt"ata. "Kemel" sasaw sapxi.
  - ¿Janit t"amt"ayañ munkta? ¡"Altu patat jalnaqir" (sofisticado) ukar tukuñamawa! "Uka tawaqux jan wali amuyumpiw jisktʼäna ukat pʼiqip chʼallxtayasïna. Voluminoso ñikʼutapajj janiw tocamiento wakiskänti, ukhamajj mä nina nakhaskirïkaspas ukhamänwa.
  Yankax p"iqip wali ch"amampiw ch"allxtayäna:
  - ¿Kunatsa parlasktaxa! Ukajj cuerpor venenompi uchañatakejj inamayakiwa. Jila partejja, niya taqe órganonakaw alcoholamp tʼaqhesipjje, jukʼampejj jiphillampi ukat purakampiw tʼaqhesipjje.
  Marinkaxa, larusisaw jaysäna:
  - ¡Taqi kunas jan waliwa! Políticonakax k"arisipxaspa ukat quta thiyan waña qala jikxatañax juk"amp faciläspa, mä honrado políticot sipansa, ukhamax ¿khitis garantizaspa qullirinakax chiqaw sapxi?
  Yanka ukax wali logicamente akham siwa:
  - Politiconakaxa, chiqpachansa, k"arisipxi! Doctoranakas ukhamaraki, jukʼampisa kunapachatï jupanakan askipatak sallqjatäpki ukhajja, ukampis nayranakaw cheq parli. ¿Janit juma pachpa machjayir machjayir umañanak uñjirïtaxa, jupanakax taqi jaqin uñnaqap apt"asipxi? Machjasiñax rusa markatakix mä jach"a llakiwa. Ukat janiw rusanakakikiti, amtañani kunjams taqpach tribus de indios jach"a jach"a tukurinaka - jan axsart"ir nuwasirinaka- nina umamp jiwarapxäna . Nayrajj taqpach continente ukankapjjänwa, ukampis jichhajj jan wali enclaves ukanakampiw qheparapjje.
  Marinka, jachaqt"asiskaki, niya sacerdote bajo ukham qhuru arsüna:
  - ¡Mä jisk"a cervezax jumatakix wali askiwa sapxiwa! Jilapachax janiw yatichirirjam uñt"ayasiñamäkiti, ¡amparamp sarnaqañax juk"amp askiwa ukat sallqjañawa!
  - ¡Niya jilïri jaqinakäxtanwa, qharürux mä yant"aw utjani! Mä jukʼa Internetar mantasa ukat ikiñasa.
  - ¡Janiwa ikiñ munkti! Uka lantix casino ukar sarañäni. Jumax yatisktawa, jupanakax Arbat uksanx ukham chic establecimiento jist"arapxäna - ¡muspharkañawa!
  Yankaxa wali jach"atwa arsüna:
  - ¡Wawanakax janiw ukankapkiti!
  Marinkax jan amuyt"asisaw ch"aman amparap luqxatäna:
  - ¡Kunatsa awki taykamampi mantayapxätamxa! ¡Kunjam jachʼa ukat jilïr jaqe uñnaqtʼanïtap uñjta, ukat wali suma maquillaje ukansa, ¡mamamatakejj pasañjamawa!
  - ¿Kunas pasaporte mayipxaspa? - Waynaxa wali suma uñjaskäna.
  - Nayaxa mä xiva! - Marinkaxa qillqatawa jist"arawayi. - Jumax uñjtawa kunjams masinakajax wali yatiñampiw dibujapxirïna.
  Yankax wali kusisitaw jikxatasïna:
  - Ukat naya pachpatakix janiw kuna jan walt"awis utjkituti casino ukan banco p"akintasin machaq, thaya sallqjat computadora alaña! Autonak tʼaxsusaw mä jukʼa qullqi jikxatañ atipxta.
  Marinkax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Autonak t"axsuña! ¡Fi! Naya pachpaw qullqinakamp markanakamp especulañ munta, ukax juk"amp askiwa.
  - Walikiwa, khiti, kunsa yatxataña!
  - ¡Walikiwa, sarañäni! ¡Mä qutu qullqinak rastrillonak lurañäni!
  Yanka, yatiñani uñnaqani, akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Nayaw mä sistema uñstayta, ukanx janipuniw chhaqtxätati!
  Marinkax juk"amp animado ukhamaw tukuwayi:
  - Kunjamasa ukaxa?
  - Mä dólar apsusaw ruleta ukar uchasma: kawkhantix wilarux pä saminak ajlliñax utji.
  - ¡Ukat jumax chhaqhayastawa!
  - Ukatxa juk"ampi pä qullqi apsuñamawa ukatxa mayampi wilaru apuestasma!
  - ¡Ukat jumaxa mayampi chhaqhayaraktawa!
  - Ukatxa yaqha pusi qullqi apsusinxa mayampi wilampiwa apuestasma!
  Uka tawaqux akham sasaw ñik"ut mururasïna:
  - ¡Taqi kunas wila ukat wila! ¿Jumax comunista ukhamätati?
  - Janiwa, akaxa ukhama sistemawa!
  - Walikiwa, walikiwa, kimsïri kutiwa chhaqxtaxa!
  "Ukatxa, wasitatwa wilarux llätunk dolaranakamp apuestasma."
  - UKAT...
  - Kunas ukat! Janq"u jaqinakax pusi kutiw uñstañapatakix probabilidad ukax wali jisk"akiwa. Ukax sañ muniw qhipharux llätunk dolaranak atipt"añama ukat mä qullqi kutt"ayañama.
  Marinkax akham sasaw säna:
  - Ukatxa mayampi qalltañani! ¡Uka color mayjtʼayasa ukat tarifa wasitat mä dólarar jiskʼachañakiw wakisi! Jïsa, Internetan aka sistema tuqit liytʼawayta. Akax janiw uka kasta anatt"awikiti: kunatix junt"u chuymatakix wali munatawa, janiw kusisiñas jach"a atipt"äwinakas utjkiti, ukat pacha ina ch"usar apt"atax llakiskañawa. Janiwa, janiw ukhamäkiti, nayax mä sistema wali chiqpach, atiniskañ uñstayawaytwa, ukax mä fortuna atipt"añatakiwa!
  Uka waynaxa qhana p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Jichhaxa! ¡Jumax uñacht"ayañ munta!
  - Jisa, ¡nayaxa masijampi sillp"iñatakixa phinq"asitwa! ¡Jan kuna kʼarinaksa! ¡Jutapxam, nayax uñacht'ayapxäma!
  Yankax tonadap jisk"achasaw jiskt"äna:
  - Inas jichhaxa uñacht"ayasmati?
  Uka tawaquxa jank"akiw akham säna:
  - Jani! ¡Ukajj wali faciläniwa! ¡Jutapxam nayamp umañataki!
  Uka waynax abrigop uchasïna, ukax otoño ukhamäxänwa ukat anqanx niyaw thayäxäna. Yank, kunjamtï mä waynar uñtasitäki ukhama, taqi kunatï jan amuytʼkañjamäki ukanakampiw chuym chʼallxtayasïna. Ukatjja, televisionanwa uka casino uñjäna.
  Niya chʼamaktʼatäjjänwa, ukampis Moscú markanjja, urutjamaw chʼamaktʼäna. Nayranakapaxa walja carteles publicitarias ukat kunayman pirotécnicas ukanakampiw ch"amakt"ayasïna.
  Uka tawaqux kusisitaw akham amuytʼayäna:
  - ¡Nayaw mä taxi celular ukar jawst"ä ukat estilo ukan sarnaqañäni!
  - ¿Ukaxa walikiti? ¡Moscú markax arumanakax wali sumawa!
  Marinkax chuym ch"allxtataw akham säna:
  - Jallu pachana arumanaka sarnaqañaxa janiwa jach"a kusisiñakiti. Ukhamarus, yatisktawa, awisax ch"amakanx wali axsarkañ bandidonakaw utji. ¡Jupanakax piraña challwanakjamawa, jumar uñtasit llamp"u chuyman wawanakan ch"akhanakap manq"apxi!
  - ¿Kunas policiaxa?
  - ¡Peaje apsuñataki! Ukat taqpachanx, ¡janiw sapa waynarux mä policía churañjamäkiti!
  Yankax wali chuym ch"allxtataw jikxatasïna:
  - Ukat nayax uñjssmawa, imill wawa! Janiwa tata, venerable matrona!
  Marinkax amparapampiw ch"allxtayäna:
  - ¡Jupax p"iqip asfaltoruw chhuxriñchjasini! Chiqansa, ¡mä taxi ukaruw sarawayta! ¡Jan axsaramti, naya pachpaw uka bashley apsuwayxa! Jila partejja, resumennak apkatasaw suma qollqe jikjjatta.
  - Nayax ukhamarakiw ukham lurañ yant"awayta, ukampis atipt"asiñax sintipuniwa!
  - Clientenak katuqañ yatiñaw wakisi, nayraqatax jach"a yatiqañ utan yatiqirinaka taypinwa.
  Marinkax celularapax wali suma uñt"atawa, mä videocámara de pantalla ancha retráctil ukampi, ukax awisax kunanaktï amuyt"añs phinq"asiñjam uñacht"ayi. Imill wawax mä cigarro kisunakap taypin apxarutayna, ukax barniz especial ukan lliphipitaynawa, ukat mä arrastre apsutayna:
  - Jumax yatisktawa, SD p"iqinchir Schellenberg jupax Kemel ukx fumañx walpun munäna.
  - ¡Ukaxa, llakisiñawa, janiwa ch"axwatakiti! Wali muspharkañawa, jupax amtawinakaparuw qillqt"i, Muller jupax mä espía soviética ukhamawa.
  - MÄ! ¿Muller achachilaxa? Inas wali sumächispa. - Imill wawaxa botapa jaya talonampiwa bordilloru ch"allt"asi. Yankax wali jisk"akiwa, janiw amigopan pechopar puriñjamäkänti. "Ukampis mä kutikiw pä agencia de inteligencia ukan irnaqpachäna".
  - Yatiñani jilïri jaqi! ¡Pä kuti qullqi ukat janiw kuna mayjt"äwis utjkiti kawkir frente pallapallanakas katuntapxätam!
  Yankaxa rosa ajanupa ch"allt"asïna:
  - ¡Pallapallanakaxa tukuyapxasmawa! ¿Kunjamarak privado ukarux uñacht"ayaspa, wila bayoneta ukamp cañonadas ukamp muspharata, jupax compañeropawa?
  Marinkaxa larusitaynawa:
  - ¡Uka lurañatakixa circuncisión lurañaw wakisi! ¡Pantalonap apsusxani ukhakiw rusa pallapallax amuyani, jupax febrero phaxsinwa ukat nazismo ukan jan walt"ayataw jikxatasi!
  Yankax akham sasaw qhanañcht"awayi:
  - ¡Jupax antisemita ukhamäspa ukhax kamachasmasa! ¡Kunjamsa Vysotsky achachilajj qʼochüna! Jach"a tatajax paralizado ukhamawa, nayrax plagas qulliritaynawa, nayax: antisemita ukat antisemita!
  - ¡Ugh! ¡Ukat jumax ukham nayra yänak istʼaraktawa! Vysotskyx nayra achachilanakatakix wali askiwa, janiw yuqall wawanakatakiti!
  ¡Walikiwa, fantasia lurañ jaytxañäni, ¡mä auto apsuñäni!
  ¡Mä luxus Mercedes taxi privado jupanakaruw purinïna! Marinkax wali jach"a cabinaruw qunt"asïna.
  - Walikiwa, jisk"a jamach"i, qunt"asim!
  Bomba apnaqirix akham jiskt"äna:
  - Akaxa jumana clientemawa!?
  - ¿Kuna amuyunsa?
  - ¡Jumaxa mä prostituta ukhamawa!
  Marinkax wali axsarataw kisunakap uñacht"ayäna:
  - ¡Kunjamarak mä noble señorar jisk"achañ atina! Nayax Condesa de Tobolsk ukhamätwa, ukat akax Vizconde De Bragelonne yuqajawa.
  - Nayax wali askit uñjta jumanakan amuyt"awinakamata. ¿Kawkirus purini?
  - ¡Casino ukarux, "Rey Kusisiña"!
  Uka auto apnaqerejj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Mä juk"a pachanakwa ukaru puripxäma!
  Autojj sumakiw sarawayjjäna, ukat amukiw musicajj tuktʼañ qalltäna. Marina kullakajj akham sasaw jisktʼäna:
  - Inas Bilan ukar turkañäni.
  Uka auto apnaqerejj akham sänwa:
  - ¡Janiw phinq"achasktati yaqhip ch"amanchirinakax jupax gay sasaw yatiyapxi!
  - ¡Juk"ampi ch"uxña uñtasita, patak qullqi billetes ukhama! - Marinkaxa mä chhullunkhaya ch"uqi ch"uqi ch"uqi p"iqiru phust"atayna.
  - ¡Ukat jumaxa juyra warmiwa! ¡Wali suma isi! ¡Bori Moiseev kullakat kamsaraksnasa! - Taxi apnaqirixa anatt"asisaw säna.
  - ¡Moiseeva! ¡Moisesa arutwa juti! Febrero phaxsinakax sapa patakatx llätunk tunk ch"uxñanakawa. Janiw inamayakiti, uka arunakax akham sañ muni: Sodoma markan juchapax nayra Testamentot judionakan qillqatapat juti. - Marinkaxa wali ch"amampiwa säna.
  - ¡Jumax yatisktawa chika febrero phaxsinxa!
  - ¡Ukhamaxa chika ch"uxña! ¡Gay wayna! ¡Gay wayna! ¡Walja jan uñt"at amigonaka! ¡Jan phinqʼasimti! ¡Gay wayna! - Jupax prima donna ukan arupampiw q"ucht"awayi, ukampis wali promedio ist"awimpiw q"ucht"awayi, Marinka.
  Choferojj janiw ukham sawkasiñanak istʼkänti ukat akham sasakiw säna:
  - ¿Kuna gay imillanaka utji?
  - ¡Lesbo sapakiwa! ¡Ukampis waljaniw utji! - Marinkaxa jaysataynawa.
  Aka casino ukax Moscú markanx wali sumapunïnwa. Jach"a, Palacio de Invierno ukar uñtasita, qamir k"achacht"awinakampi. ¡Uka utax pachpa Borroco ukan luratawa! Uka mantañawjanx mä guardia paramilitar ukaw utjäna, alemán awatirinakampi ukat inglés bulldogs ukanakampi.
  Vladimir jupax mä juk"a jan walt"ayataw jikxatasïna, janq"u ch"iyar isimp isthapt"at jach"a guardianakar uñkatasa. Ukampis Marinkax janiw kuna phinq"askänti, jan amuyt"asisaw uka quqa uñacht"ayäna.
  - ¡Aka waynaxa nayan wawajawa, nayamp chika umaski!
  - Waliki! ¡Wawanakakiw mä kutix tunka unidades convencionales ukanakat sipans juk"amp apuestas lurapkaspati ukat establecimiento ukan qullqip apt"asisaw alcohol umapkaspati!
  Marinkaxa wali colerata ñik"uta ch"allxtayäna:
  - Jisa, umañat sipansa, warkkatasiñaw juk"amp askixa.
  - ¡Walikiwa, ¡ukaxa wali sumawa! Ukañkamax mä taqpach chips alasisma.
  Vladimir jupax mä juk"a qullqiw kimsa patak qullqimp bolsillupanx utjäna, ukampis Marinkax phisqa waranqa qullqiw utjäna, ukax janiw jan walïkiti mä imill wawatakix, awk taykapax millonarionakat jayarst"atawa.
  Ukat jankʼakiw Artem chachajj envidiasïna:
  - ¡Jumax qamir jisk"a "Pinocchio" ukhamätawa!
  Imill wawax chhuxriñchjasïna, ajanunakapax polvo ukat rouge ukanakamp wali thithitaw ch"allt"asïna:
  - ¿Kunsa jumanakaxa amuyapxtaxa! ¡Ingenuo wawa! ¡Taqi jakäwim taykaman faldapat katxarusin jakañamawa!
  Uka waynax wali ch"amampiw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Chiqpachansa janiwa! ¡Juma pachpaw qullqi jikxatañama!
  - ¡Ukhamawa! ¡Juman pachpa qullqimax yaqha jaqin qullqipat sipan juk"amp valoraniwa! Ukhama, walikiwa, ¿kuna chips jumatakixa apasiñama?
  - ¡Jan wali jila qullqini cartón ukanaka!
  Marinkax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¿Kawkïrinakas sapa maynixa mä qullqixa?
  - Jïsa! ¡Nayaw sistemax yant'ä!
  - ¡Uñjapxam, jumax waynäkasmaxa, janiw tunka jila churatäñapäkiti!
  Casino manqhanjja, wali sumapunïnwa, walja espejonaka, qorinakampi ukat wali uñtʼat yatichirinakan pinturanakapan copianakapaw utjäna. Kunatix Ermita ukar uñtasitax juk"amp jach"akiwa.
  Ukat "mä amparani bandidonaka" ukat kunayman kʼari, wali kʼachachtʼat ruletanakaw utjäna. Yamas pintat gallonakat maynïrejj chʼiyar vidriompi chʼalltʼat chuymapanïnwa, ukat chupapampiw jakhüwinakampi celulanakar uñachtʼayaskäna. Ukat pavo realan chuyma pʼiqinakapatwa ajlliraksna, uka pʼiqinakax muyuntaspawa ukat coloranakapsa mayjtʼayarakirïnwa. Ukatxa, pantallanaka ruleta electrónica ukanakaw utjarakïna, ukanxa taqi kunas misturïnwa ukat computadorampiw kuyntʼayasïna. ¡Walja yaqha yänaka! Ukampis kunatï jukʼamp chuym chʼalljjtaykäna ukajja, nayrajj utjkäna uka ruleta satänwa, uka ruletajj muyuntatänwa, ukat qorit lurat amparapajj pʼeqe pʼeqeruw uñtatäna.
  Marinkax qullqi chipsap ch"allxtasaw jupar jak"achasïna:
  - ¡Walikiwa, mä wawar uñtata! ¡Uñjapxtawa nayax anatañataki wakicht"atätwa! ¡Inas jumajj yantʼaraksta!
  - ¡Nayaw mä jisk"a ukat nayan sistema ukar arkta! - Vladimir jupax akham sasaw jaysatayna.
  Uka waynax apuestas lurañ qalltäna. Mä chip qalltasinxa, wilaruw sarañama!
  ¡Jupax suertenipunïnwa, ¡jank"akiw atipt"äna! Uka qhipatxa saminakap mayjt"ayasax ch"iyararuw apuestas luratayna, pachpa mä dólar qullqimpi. Juparux forfeits ukanakaw apanipxäna, Vladimir jupax mä pä sips uk apt"asitayna. Nayax uñch"ukiskayätwa. Casinox taqi kunaw utjäna - ¡jan ukax reloj! Uka waynax mantañawjanx jupan yänakap katuyañapatakiw wayt"ata, ukax kamachinakawa. Ukatjja, celularanakaj guardianakar churañajänwa. Amuyatajja, clientenakajj horasa jan yatipjjañapataki ukat taqe fortunanakap ina chʼusar aptʼasiñapatakiw lurasïna. Uka waynax wali jak"at barcor sarañapatakiw wayt"atatayna.
  Qalltanx suertenitaynawa, ukatx mä akatjamat mä dólar, pä qullqi, pusi, llätunk qullqi chhaqhayasïna. Jichhax tunka suxtan apuestas lurapxañapänwa, ukax kamachinakarjamax nayratpach jark"atäxänwa. Croupier ukan yanapiripaxa, wila ch"iyar jaqiwa, nayranakap ch"irmthapisinx maysaruw kutt"awayxäna, akham sañjamawa: ¡kunjamtix munkta uk luram!
  Vladimir jupax wasitat tunka suxtan wilaruw apuestas ukat mä dólar kutt"ayawayi. Jupax nayraqatapat ch"uñu pichthapisinx mä Coca-Cola hielo ukamp mayitayna.
  ¡Jukʼat jukʼatwa uka waynajj kusisiñampi atipjäna! Chiqpachans mä dólar kutt"ayañax aburrito ukhamawa, kunapachatix taqiniw jak"amankirinakax waranq waranq, tunka waranq apuestas lurapxi.
  Amuyt"añataki, mä thaya waynax chuyma ch"ukuni, taqi jark"awinakas utjkchïnsa, sapa maynix waranq dolaranakan quri chips ukamp isthapt"asitayna, wali jach"a apuestas ukanakaw lurasïna, atipt"añanakamp atipjañamp mayjt"ayasa. Ukampirus, amuyataxaw suertenitayna, ukhamax mä juk"a pachatxa, mä taqpach bolsa quri chips ukanakaw uñstawayi ukatx platino chips ukanakaw uñstawayi - tunka waranqa.
  Vladimir jupar uñkatasax sapa mayni jakhüwinakaruw juk"amp apuestañ qalltäna. Jisk"atpachax kimsa tunk suxtanitxa, kimsa tunk kimsani maraniwa - Jesucriston marapa, patak uchasa. ¡Pelotax juk"at juk"atw t"ijtäna, nayraqatax pä tunk llätunkan pacharuw uraqir purintäna, ukatx kimsa tunk kimsaniruw wasitat jaltäna! - Waw, waynaxa kimsa waranqa chikata qullqinitayna. Tunka payan marani wawatakixa: mä fortuna, mä laptop luxus alasismawa. Ukampis saxrax jinchumaruw jiskht"i: tataman autopax wali nayrawa, qullqi atipt"am ukat qhipa modelon machaq Mercedes-Benz alasim. Jumax yatisktawa kunjams jikxatasma aka qhipatxa, yatiqir masinakamax envidiasipxani.
  - ¿Kunatsa apuestas ukaxa? - Uka waynaxa jiskt"asitaynawa.
  - ¡Diosax trinidad ukarux walpun munasi! ¡Kimsaruw apuestas lurañama!
  Vladimir chachajj wali kusisitaw uk luräna, taqe chipsanak apuestasa. Ch"uxña nayranakapaxa phichhantatäxänwa.
  Pelotax muyuntäna, ukat sapa saltasaw waynan chuymapax juk"amp jank"ak thuqt"äna. Ukampis uka qhepatjja, jukʼamp jukʼampiw jaltjjäna... ¡kimsaruw jaltjjäna!
  - ¡Atipjawaytwa! Uka waynaxa jach"at arsüna. Ukat uka horasanjja, pelotajj jaqoqtasin phisqaruw sarawayjjäna.
  Mä jan wali aruw pʼeqejan istʼasïna:
  - ¡Diosax janiw loqhïkiti! ¡Mä níquel ukarux walpun munasi!
  Taqpach qollqep ina chʼusar aptʼasir waynakiw jachaqtʼasiñapatak chʼamachasïna, ukampis kusisiñapajj janiw jukʼamp chʼamaktʼkänti. Mä amigomar chips maytʼasiñapatak mayisma ukat interesamp taqe ukanak kuttʼayasma ukhajja, ¿ kamachasmasa ? Taqi kunat sipansa, akax mä casino ukhamawa, milagronakax akan lurasi.
  Ukampis Marinkatakix janiw kunas sumäkänti. Vladimir chachajj jupar jakʼachasïna ukhajja, uka tawaqojj jichhakiw qhep qhepa waranqa qollqep ina chʼusar aptʼaskäna. Jupajj taqe chuymaw aynachtʼäna.
  - Kunasa akaxa! - Imill wawaxa thaya tuqiru ch"allt"äna. Croupieranakax janis kunas paskaspa ukhamaw tukupxäna.
  - ¡Amuyataxa destino! - Yankaxa samarañjamawa jaysäna. - ¡Galimo! ¡GOP ukax sayt"añapawa!
  - ¿Kuna sistemas ukanakas nayan munataxa? - Imill wawaxa amparanakapampi ch"allt"asïna.
  - ¡Kuna sistemas nayraqatax suerte ukarjam luratawa! - Artem chachajj filosofía tuqitwa arsüna. - Juykhu fortuna - janiwa taqi pachaxa atipt"kasmati. ¡Casino ukan qullqi jikxatañax tamiz ukan uma apt"asiñat sipanx mayjawa, tamiz ukan umax kayu manqhar warantasi, ukat casino ukanx p"iqix jariqatawa!
  - ¡Nayax almajax Supayaruw aljasiristxa, taqi pachan atipt"asiristxa! - Marinkaxa chuymapanxa arnaqasïna.
  Uka pachanx taqi kunas wawanakan nayraqatapanw umamp warantasïna ukat jupanakax mä jach"a chiqan jikxatasipxäna, qullu qullunakani ukat lila ch"uqimp manqhanx ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntataw jikxatasïna.
  Niya kimsa tunka phisqhani marani mä chachaxa ch"iyara chuyma ch"ukuni, janq"u corbatampiwa wawanaka nayraqataru uñstäna. Jupax jan uñt"at ch"uqt"asir uñnaqani ukat ch"iyar, jisk"a ajanupanïnwa. Tunka payan marani pä wayn tawaqunakaru uñkatasaxa, munasiñampiwa jachaqt"asïna, ukampisa nayranakapaxa thayakiwa qhiparäna, acerompis qhant"kaspa ukhama.
  - ¿Kawkïris jumanakat almam Supayar aljañ munpacha?!
  Marinkax akham sasaw jaysatayna:
  -NAYA! ¡Ukat jumax Supayätawa!
  Uka jaqixa juk"ampi jachaqt"asïna.
  - Janiwa! Nayax Arfaón, Luciferan diputadonakapat maynïritwa. Nayajj qollqet anatañan especializatätwa.
  - Wauu! - Marinkaxa sataynawa. "Saxranakax janiw utjkiti sasaw amuyayäta."
  - Ukat Diosax?! - "Caballero" ukan janq"u corbatapax Drácula ukan uñnaqapampiw wila color uñstayañ qalltäna.
  - Ukat sacerdotenakaw uk uñstayapxäna; ¡qullqi jikxatañataki! - Marinkaxa jank"aki, jan axsarasaw jaysäna.
  - ¡Lógico ukhamawa! Ukampis niyakejjay chʼamakajj utjchejja, ¡qhanajj utjarakiwa! Janis Biblian siski ukakïkchixa.
  Yankax amukt"añ p"akintañatakix risqiruw apt"asiwayi:
  - Ukatxa, ¿kunsa jiwasat munapxtaxa?
  Uka saxrax chuym ustʼayatäkaspas ukhamänwa:
  - ¡Janiw nayaxa! Ukampis jumajj nanakat kuns munkayäta ukhamawa. Yamas aka suma uñnaqt"an tawaqux wali yatiñampiw jilïr jaqjam uñt"ayasi.
  Marinkax phinq"asitaynawa, mä q"illu ñik"utaw ajanunakapan uñstäna:
  - Ukhamajj ¿janit nayan almajajj munasmati?
  Arfaon jilatajj jiskʼachasaw jachaqtʼasïna:
  - ¿Jumataki?
  - Nayana!
  Uka saxrax jach'a llamp'u chuymampiw jaysäna:
  - Chiqpachansa janiwa! ¡Jan jakt"kay almanakaw utji, jupanakax munañaparjama jan ukax ch"amampis jiwasan apnaqañasaruw puripxi, sañäni, walja millones de millones de millones taqi uraqpachan! Jupanak taypinx santo canonizados, papas ukat patriarcas ortodoxos ukanakaw utji. Kunas jiwasatakix almax: kunayman promiscuo tawaqux mä qawqha tunka maranakanx kunjamakitix ukhamakiw jiwasamp tukuyani. Ukat kuttʼayañatakejj mä valorani regalo churarakim.
  Marinkax chuym ust"ayasïna, jach"a jach"a tukutaparux ukham jawq"jatayna:
  - Ukhamajj ¡almajajj janiw kunäkisa!
  - Jumatix mä subasta interuniversal ukar uñt"ayasmaxa, ukhamax ukanx waljaw ukham suma lurañanakax utjani. - Arfaon jupax jisk"a ñik"utap ch"allxtayäna.
  Uka tawaqux chuym ustʼayasisaw chhuxriñchjasïna:
  - ¿Kunatsa ukapachaxa jawsapxitu?
  Arfaon jupax t"ijtäna, qhipäxan ch"iwipax uñstäna:
  - Yatiyapxita, ¿jumax anatt"añ munasmati?
  - Ukhampuni! - Marinkaxa wali kusisita.
  - Ukatxa mä apuesta luraña?!
  - ¡Jupa pachpa! ¡Khitis aka jan munaski!
  - Ukhama, jiwasa saxranakaxa kusist"añ munapxaraktanwa. Ukhamatwa aka apuesta uñacht"ayapxsma. Jumatï atiptʼäta ukhajja, mä suma regalo katoqäta: kuna qollqet anatañansa atipjäta, atipjäta ukhajja, infiernoruw saräta. Ukampis janiw axsarañjamäkiti, kunjamtï jumax amuyktaxa, janiw khitirus ninampi qhatiyapkiti, ukampis janiw sinti kusiskañakkiti, juk"ampirus jan ch"amani amuyunïpki ukanakataki.
  Marinkax juk"amp animado ukhamaw tukuwayi:
  - ¿Kuna kasta apuestas?
  Uka saxraxa ejeparu muytasinxa sänwa:
  - Yaqha universo tuqiru, mä pacharu niya qallta Edad Media ukana nivelaparu pasayañani. Jumatix qhispiñ atipsta ukat mä jach"a cargo ukar puriñ atipsta ukhax kutt"ayapxäma, ukampis jiwxäta ukhax infierno local ukar tukuyäta ukat destinomax yaqha universo ukan Supayan amtatäni.
  -¿Kunsa nayajj reinar tukusjjä? - Tawaqux anatt"asisaw säna.
  - Ukatxa mä jan aljañjam churäwi katuqapxäta! ¡Uk amuytʼañäni! - Saxran ch"akhanakapax jach"aruw tukuwayxi ukat wali ch"amampiw qhant"äna.
  - ¿Kunas amuyt"añasa utji! ¡Nayax iyawstwa! Chiqansa nayax uka risqiruw purirakï!
  Yankax akham sasaw chikancht"asiwayi:
  - ¡Janiw amigojarux jaytkäti! ¡Jupampi chikaw avionat sarä! Ukatjja, ukham regalojj janiw nayarus chuym ustʼaykitänti.
  Arfaonax juk"ampiw jilxattawayi, ch"iwipax inti jalsunx mä perla taykan ch"aphipjamaw qhant"añ qalltäna.
  - Ukatxa munasmati? ¡Taqi kunas jukʼamp askiwa! yuqall wawanakax uka lurawirux dinamismo ukamp yapxatañ munapxi.
  Marinkax wali amuyumpiw akham säna:
  - ¡Ukat uka regalo katuqañänixa, maynit maynikamaw anatt"asiñäni!
  Supayax wali ch"amampiw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Ukampisa akaxa janiwa lurañakiti. Mä tiempo ina chʼusar aptʼaña. Ukañkamax wasitat chiqanchañamawa - ¿yant"atäñatakix wakicht"atätati?
  - Waranqa kutixa jïsa! - Wayna tawaquxa mayaki sapxi.
  - ¡Ukhamaxa sarañäni!
  Janïr jan uñt"at chiqanakar jank"ak sarkasaxa, Yanka ukat Marinka jupanakax qhipa kutiw casino ukar uñtapxäna. Mä waynax mä chuyma ch"ukuni, quri ukat platino chips qullunak ina ch"usar apt"asisaw histérico ukham arnaqasïna. Juparux irpapxataynawa guardias de establecimiento de la felicidad ilusoria.
  - ¡Supayan yaqha clientepa! - Yankaxa llakita arsüna.
  - ¡Janiw infiernoru tukuyañasäkiti! - Marinkax yatiyäna, q"añuchata ñik"utap ch"allxtasa.
  Uka waynampi imill wawampixa mä thaya thayampiwa katjapxäna ukatxa mä juk"a pachatxa warawaranak taypinwa jikxatasipxäna. Kunjams taqi kunas wali suma, jan jakt"kay jakhüwi kunayman qhananaka, fabuloso esplendor. Yanka ukat Marinka jupanakax taqi nayranakapamp uñch"ukipxäna, janiw maysar uñtañjamäkänti, mä milagro ukhamakiw: ¡jan jakt"kay joyas deslumbrantes brillantes ukanakaw fantásticamente suma materialat luratäna! Jaqen aruparjamajj janiw mä jukʼamp muspharkañ uñtasïwis ukham jachʼa kankañapajj waranq tʼaqas uñachtʼaykaspati.
  - Janiw mä efectos especiales ukax mä blockbuster estadounidense ukan uñt"ayañjamäkiti. - Waynaxa amuyataynawa. ¡Chiqpach jan iyawsañjam yä!
  Uka tawaqux anattʼasisaw akham säna:
  - ¡Juk"ampi muspharkaña milagronakampiwa uñt"asiwayta! Sañäni, kunapachatï quri canguro sat animalax urinaskäna ukhaxa, ¡jawiranakatxa galaxianakaw mistunïna!
  - ¿Kunatsa parlasktaxa! ¡Janiw uka thaya thaytʼan auto apnaqañamäkiti!
  Yankaxa nayranakapa jist"aratayna. Walja color planetanaka, muspharkañ formanaka ukat entidades ukanakaw jupa patjjan liwjjatasïna. Ukat mä akatjamat taqi kunas chhaqtawayxäna, ukat yuqall wawax ch"uxña pampan jikxatasipxäna.
  Mä suma thaya jawiraw ajanujar ch"allt"äna, kayunakajax sumaw uraqiruw llamkt"äna. Yankax musphataw nayranakap ch"allxtayäna:
  - ¡Ukhamawa! - Jupaxa khathatt"asisaw säna.
  Marinkax pächasisaw (kuna jan wali tawaqus) akham säna:
  - ¿Jumaxa yatisktati akaxa janiwa jiwasana pachasakiti?!
  Uka waynaxa amparapampiwa uñacht"ayäna:
  - ¡Uñtapxam alaxpacha!
  Uka tawaquxa p"iqip jach"ar aptäna. Chiqpachansa kimsa qhananakaw jupanakxarux mä kutikiw nakhantäna, ch"uxña, ch"uxña, wila. Alaxpachax pachpa naranja ukhamänwa, taqi kunas grotesco ukat jach"a uñtasitänwa. Uka jakʼanjja, cheqpach juntʼu qoqanakaw jiltäna, ukajj tropico cheqanakan Oraqen utjki uka qoqanakar uñtasitänwa ukat pachpa tiemponjja, mayj mayjäpjjänwa. Laphinakapajj jukʼamp qhanäkaspas ukhamänwa, jila partejj morado coloranirakïnwa. Pachpa pachax kimsa "inti" utjkchïnsa, janiw sinti junt"ükänti, septiembre phaxsit inti jalant qalltatapat amtayistu.
  Marinkax lakap ch"iqt"asaw akham säna:
  - Muspharkañawa quqanakaxa tropical ukhamawa, ukampisa juk"ampi thayakiwa tropical ukanxa.
  - ¡Inas local juyphi pachax utjchispa! - Yankaxa amuyt"ayi. - Juyphi pachanx India norte uksanx: akax niyas pachawa.
  Imill wawaxa iyaw sataynawa:
  - Inasa! Jan ukhamäkaspa ukhajja, llakisiñajapunïnwa. Ukat thayax wali sumawa, suma pachani mä chiqawj ajllisipksna ukhamaw amuyasi. Chiqpachansa: janiw nayatakix ch"amaka ukat manqhankir chhijchhinakax kunkakamaw jaquntatäki ukanakax gustkituti. Pasïr juyphi pachax niyaw tukuyitu.
  - ¡Jumax rusa chiwchiwa ukat janiw thayäñamäkiti!
  - Nayax africano wilamp mistuñaw utjitu, ¿janit uñjktati kunjams ch"amakt"ata! - Marinkax anatt"asisaw säna.
  Chiqpachansa nina wila ñik"utan tawaqux wali q"illu ñik"utanïnwa, ukat uka q"illu ñik"utax muspharkañaw juparux jan jaytjasis qhiparäna.
  Yanka, mä janq"u ñik"utan waynax wali sapa kutiw ajanupanx uñacht"ayasi, Hitler Jugent ukan cartel ukankaspas ukhama, verano ukan bronceadopax niyaw chhaqtawayxi, jupax phinq"asitaynawa:
  - Walikiwa, walikiwa, jumaxa munat Marinkaxa. Juyphi pachasar jan walinak lurañax janiw kuna askïkisa.
  Imill wawaxa waynaruxa amparaparu ch"allt"äna:
  - Akaxa jumatakixa mä yatichawiwa. Ukañkamasti, ¿kawkirus sarañasa uk amuytʼañäni?
  Yankaxa p"iqi qhipäxaru ch"allt"asïna:
  - Quqa taypit jayarst"ata, akax janis virgen chiqäkaspas ukhamawa. Thakhiru mistuñäni, ukatxa thakiru mistuñäni ukatxa jaqinakaru tuqiru.
  Marinkax cigarro apsuwayxäna (jupax jan wali costumbreniwa) ukat mä arrastre apsuwayxäna.
  - ¡Taqi ch"amampiw sarañäni!
  Panpachaniw kunatï jupanakatakix mä chiqa chiqakïkaspas ukham sarnaqapxäna. Uka tawaqux kusisitaw jachaqtʼasïna ukat akham sänwa:
  - Jiwasatix qallta Edad Media jan ukax nayra pachanakan jikxatasstanxa, nayrax jiwasan yatiñanakasampixa, ¡janiw ch"amäkaniti!
  Yanka, uka tuqit yatisax akham sasaw uñch"ukiwayi:
  - Nayrïri uñtawimpikiwa uñtasi. Chiqansa, computadoranakax amuyastanwa ukat programanakansa chʼaxwaraksnawa sasaw amuyaraktanxa, ukampis ¿kunsa ukax chiqpachapuni churistu? Wali yatiñan cientificonakas janiw mä computadora hachar tukuykaspati.
  Marinkaxa larusitaynawa:
  - Jisa, electrónica ukaxa janiwa elemento satakiti. Ukat jan yäqañjam pólvora tuqitwa. Ukham lurasax taqi akapach atipjasmawa.
  - ¿Kunjamsa lurapxi uk yattati?
  - ¡Elementario! ¡Azufre, carbón, saltpeter ukat juk"ampinaka!
  - Kuna proporcionanakas utji, jani ukaxa kunasa carbón ukaxa, yatipxiwa, ukampisa azufre tuqita... Janiwa taqi chiqana utjkiti.
  Marinkax akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Inas jiwasax juk"amp askinak uñstayaraksna! Amuytʼañataki, ¡mä ballesta!
  - ¡Jumaxa diseñar yattati!
  - Nayax Edad Media ukan resumennak copiawaytwa ukat walpun yatxa! Ukat jila partejja, ciencia ficción sat qellqatanak liytʼañamawa. Jichha pacha jaqix Edad Media ukan jikxatasi, ukat ukhamatwa, mä kamachirjamaxa, jank"akiw carrera escalera ukar jilxattaspa uka tuqitx juk"a pankanakaw qillqt"ata sasin amuyta.
  Uka waynax llakitaw akham säna:
  - Akaxa wali muspharkañawa. Ukhamarakiw ukham sapaqat junt"u umax utji: ¡mä aventura histórica! Ukampis ukankir heroes ukanakax wali suertenipxänwa, jan ukax fuerzas especiales ukan irnaqirinakapxänwa, ukat jiwasax sapuru wawanakakïpxtwa. ¿Kunsa aka qhuru pachan lursna?
  - ¡Walikiwa, jupanakaxa janiwa sapüru wawanakaxa kunjamakisa! Sañäni, ¡ukham luraraksnawa! - Imill wawaxa amparanakapampi sarnaqäna, jach"a, muskulu kayunakapa ch"allxtasa, jach"a talon zapatonakampi isthapt"ata.
  - Ukhamaxa jiwasana stand ukanaka wakicht"añasa, uñacht"ayaña uñacht"ayaña. - Yankaxa nayranakapa jisk"achasïna.
  - Kawkïris jani wali amuyuxa. ¡Gorynych katari, Gorynych katari, Gorynych katari mä hooligan! ¡Jupax ayllujaruw jaltxatayna ukat mä stand qalltatayna! - Marinkaxa q"ucht"iwa, forjado talonanakaparu jaqukipasa.
  Yankax amparanakapamp sarnaqarakïnwa, Marinkat sipan juk"amp yatiñampiw lurarakïna. Ukatxa llakitaw akham säna:
  - ¡Janiwa yatkti! ¿Amtastati kunjamsa Kir Bulychev chachan novelas ukanakanxa. Alicia ukat Pasha jupanakax mä planeta medieval uksanw tukuyapxatayna ukat amparanakapamp sarnaqapxarakitaynawa, ukampis ¿qhawqhas jikxatapxatayna? ¿Conejo jilatanakax reyinakäxapxiti?
  - Kir Bulychev jupax jardín de infantes ukan maraninakatakiw qillqt"awayi, ukat jiwasax jilïr jaqinakätanwa. Ukampirus, chiqpachanx mä sanu wawatakix Edad Media ukan jach"a cargo ukar puriñapataki... ¡chiqpachanx janiw uk amtaskti! Nayan amuyt"atajax uka waynax janipuniw nayrax reyjam tukuwaykiti. Ukhamäkchïnsa, ¿kunsa uka saxrajj jachʼa cargo satäkis uk sañ munäna? ¡Taqi kunas chʼamaktʼatawa!
  Yankax mä akatjamat axsarañ qalltäna:
  - ¡Waw, uñtapxam kunja jach"as uka ch"uqixa, kimsa metro largo! ¿Mä hora uka autot sarañ munasmati?
  Marinkax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¿Kunatsa parlasktaxa! ¡Jupax veneno ukaniwa!
  Uka waynaxa mä ajanu luratayna:
  - ¡Jichhax jariqatäkchisa, ¡wali venenonipuniwa! ¡Jan axsaramti imill wawa!
  Marinkaxa wali colerata arsüna:
  - ¡Amukt"am, brat! ¡Akanx inas tigrenakax utjchispa! Jan ukax dinosaurios ukanakas ukhamaraki, kunatix akax yaqha pachawa! Taqi kunat sipansa, jallallt"apxsmawa: jumamp nayamp nayrïr jaqinakaw yaqha universo ukan jikxatasipxta!
  -Jumaxa yatitati?
  - ¿Gagarin ukaxa Marte markaru t"ijt"awaypachati? - Imill wawaxa sarcasmo ukhama jachaqt"asïna.
  Yankax akham sasaw chuym ch"allxtayäna:
  - Chiqansa janiwa, ukampisa...
  - Kunas, ukampisa!
  "Inas jan jiwasax nayrïr kuti saxranakax ukham anattʼasipkchiñäni. ¿Kunatsa ukham chʼaxwañax yaqha jaqinakamp jan qalltaspa sasin amuyta?
  Marinkax talonanakaparuw muyuntäna ukat anattʼasisaw akham säna:
  - ¡Teóricamente ukaxa lurasispawa! Inas yaqha oligarcas ukanakax Supayan anatt"awinakapan chikancht"asipxchïna. Chiqansa, ukham jachʼa capitalax mä qhawqha phaxsinakanwa lurasi.
  - Jïsa! - Yankaxa p"iqi ch"allxtayäna. - Amuyt"añataki, bolsa de valores ukan anatt"aña. Luciferar mä talento especial de previsión mayisma ukhaxa, mä millón jila dividendonak katuqasma. Jïsa, ¡mä millón, walja waranqa waranqa waranqa!
  Marinkaxa, talonanakapxa qalanakaru ch"allt"asisa, jach"at arsüna:
  - ¡Akanxa chiqapa arsuta!
  Uka waynax nayraqatapan mä cucharada jila chanini helado apt"atäkaspas ukhamaw lakap ch"allxtayäna. Jupax wali munasiñampiw akham säna:
  - Ukhamatwa Internet uksanx 1998 maran uñt"at default ukar thaqhaskayäta. Dólar qullqix tunka urunak saraqataruw suxta kutiw jilxattawayi. Ukat pä semananjja, suxta kutiw jiljjattäna, uka qhepatjja pusi kutiw jiljjattäna. Khitinakatix sarnaqawip chiqaparu amuyapkän ukanakax mä phaxsinx sapa patakatx tunka pusini waranqa ganancias netas ukanakaw jikxatasïna. ¡Droga aljasiñatjja janiw ukham walja qollqe jikjjatkasmati! - Yatxatiri jaqina thayapampi, sataynawa Yankaxa.
  Imill wawaxa ch"uqi ch"uqi ch"uqi apthapitayna. Ukat chʼiyjäna, amparapampiw llampʼu, qʼañu uñnaqap amuyasïna, maynïr toqenjja, suma ukat thaya ukhamänwa.
  - Jisa, wiñay jakaña infierno: kunapachas juk"ampi utjani, ukampisa qullqixa jichhaxa wakisiwa!
  - ¡Janiw jucharar jaqin infiernor jilsuñapatak suyt"äwipat arsuñax wakiskiti! Janiw Diosar jan iyawsirinakarux envidiasirïkti, janiw khitis jupanak layku sayt"irïkiti.
  Yankax kayup qalaruw ch"allt"äna, uka qalax mä akatjamat jaltawayxäna ukat mä jisk"a arumpiw chhuxriñchjasïna. Ukatxa tunka payan kayunakaw uñstäna ukat jupax t"ijtäna, jank"akiw mä jaya quqan troncopar makatäna, uka quqax abeto ukar uñtasitänwa.
  - Nayax jiskt"asiristwa, ¿kuna familiasa? - Yankaxa jiskt"asitaynawa.
  - ¡Khuchhi artiodactils ukanaka! - Marinkaxa sawkasitaynawa. - Ukampirusa, Diosar jan iyawsirinakatxa, inas chiqaw sapxchi, ukhamax akax saxra, Supayan yanapiripätapat yatipxtati?
  - ¡Jupa pachpaw ukham säna! Ukat qhanaw janiw jaqikiti, jaqinakax janiw tecnología uñstayapkiti waynanakar kimsa intimpi pachanakar apañataki!
  - ¡Akaxa chiqpachansa janiwa jaqikiti! Ukampis ¡khitis garantizaspa akax janiw mä super-civilización ukan representantepäkiti, jupax jaqinakan supersticionanakapat larusisaw saxrarjam uñt"ayasiñaki! - Marinkaxa tonada jach"anchayäna.
  - Jupaxa saxraru uñtasitati? - Uka waynaxa nayranakap ch"irmthapïna.
  - ¡Ukhamawa! Super carrera ukax wali kusisitaw jikxatasi. - Uka tawaquxa jach"at arsüna.
  - ¡Kuna asumción completamente lógica ukaxa! - Yankaxa munasiñampiwa iyaw satayna. - ¡Kawkïris jiwasat jan saxrar tukuñ munkänti! ¡Awisax samkanakajanx mä saxrakïtwa sasaw samkasta! ¡P"iqim patxaruw saltañ qalltasma ukat arnaqasiñ qalltasma! Ukat ukatsti amparam luqxatta ukat alaxpachan mä palacio uñstawayi. ¡Muspharkañ ukat wali suma!
  Marinkaxa amparanakapampiwa cabrito uñacht"ayäna, ist"äna:
  - ¡Maynix uñch"ukiskistu ukhamaw amuyasi!
  Yankax amuyasxänwa:
  - Inas wali sumächispa, ukampis ¡uñtapxam, thakhix jak"ankiwa! ¡Mä jukʼakiwa sarañataki!
  Imill wawax wali kusisitaw jikxatasïna, jan señorar uñtat jach"a amparanakap chiqañchasa:
  - Jisa, nayaxa uñjaraktwa! Jichhax taqi uka jan yatiñanakax tukusxaniwa. ¡Inas jiwasax diosanakjam yatiyaraksna!
  Uka waynax jisk"achataw chhuxriñchjasïna, p"iqip ch"allxtayasïna, amparanakap ch"allxtayasïna:
  - ¡Ukaxa corny ukhamawa! Jutïr pachat jutir mä alien jupax diosjamaw amuyasi, ukampirus akax mä tropo Hollywood ukan mä juk"a uñt"atawa. Sañäni, mä lanzampiw maynir jiwayañ munapjjäna. Ukampis mä simple camisa de correo de cadena ukar alañatakix wali idiota completo ukhamäñamawa. Nayax janiw aka chiqan jaqinakax ukham qhiphart"atäpkaspas ukham amuyta.
  - ¿Jaqinakati? Inas yaqhip cangrejonakax utjchispa. - Imill wawaxa chhuxriñchjasïna.
  - Jan ukaxa macacas? ¡Janiw nayax ukham amuykti, kunas lurañjamakchisa!
  Imill wawaxa jank"akiw sarnaqäna, ukatsti qalat lurat thakiruw mistupxäna. Yankax akham sasaw sillp"i:
  - ¡Mä kasta civilización ukhama!
  - ¡Inas akax askipataki! Chiqansa, uka libro liytʼawayta. Ukanx mä paracaidista aéreo ukaw Nerón palaciopar mantatayna, ukat kunjamarak mä RPG jupar jaquntaspasti. Taqinipuniw qunqurt"asipxäna, Júpiter sasaw amuyapxäna. - Marinkaxa amparanakapwa jaquqanitayna.
  - Lisu!
  - Ukhamatwa Nerón lantix apnaqäna, jupan dinastíap utt"ayasïna, ukat campañanakaruw sararakïna. Mä pelicula de acción wali muspharkañawa. Ukhamajj ¿kunatsa uka markankir reyirojj jan ajjsarayksna?
  Yankax akham sasaw arsuwayi:
  - ¿Jiwasax RPGs ukanakax utjiti?
  - ¡Janiw celularapas utjkiti! Uka jan wali jaqinakax casino mantañawjat apsusipxäna. Nayax uñacht"ayaraktwa; kunjamsa awk taykajajj nayat llakisipjje.
  - Nayanxa llakisirakispawa, ukampisa... Akax yaqha universo ukhamächi ukhaxa, inas pachax mayj mayja akan saraspa!
  - Ukhamakiwa janiwa qhanakiti juk"ampi jank"aki jani ukaxa juk"ampi juk"ampi. Inas kuttʼaniñäni ukhajja, patak patak maranakaw pasjjani ukat planetasar jan uñtʼkañäniti. - Yankaxa amuyt"iwa.
  Marinkax iyaw sataynawa:
  - Inas saxranakax jan ukax mä super raza jaya pacha jakapxchispa. Inas niya wiñayatakïchispa, jiwasanakjama, jiwasan almasan jaqinaka. Ukat walja pachax pasaspa ukhax... ¡Kunjamsa akapachax mayjt"ani ukax wali muspharkañawa!
  Yankaxa wali jach"atwa arsüna:
  - Jaqinakaxa wali suma ch"amanïpxiwa cataclismos ukanakana jiwañataki. Inas jaqinakax jupanakpachas tʼunjasipxchispa.
  Marinkax samarañampiw akham säna:
  - Jisa, jaqi kankañaxa mayachasiñata jayakiwa. Taqi estados independientes ukanakax pusi chikataniw jilxattawayi, pä tunk payan pacha qalltatatpacha. Separatismo ukat nacionalismo ukax jilxattaskiw. Jichha pacha Rusia markan gobiernopax jan amuyt"asis sarnaqaskiw sañasawa. Osetia ukat Abjasia markanakar composición ukar mantayañat sipansa, anexión lurañat sipansa, jupanakax independencia ukar uñt"apxäna. ¿Kunatsa separatismo ukar ch"amanchañatak mayipxta? Jiwasanakax juk"a separatistas ukanakaw utjistu, nayraqatax repúblicas del Cáucaso del Norte uksankiwa. Religiosos extremistas ukanakax juk"ampiw utji, ukat janiw askïkiti maynin utapan nina naktayañax kunapachatix jumanakan utamax q"añuchaski ukhaxa.
  Yankax iyaw sataynawa:
  - Chiqansa, Abjasia ukat Osetia del Sur uka markanakax munañapampiw Rusia markar mantapxaspäna. ¿Kunatsa uka markanakan munañanakap jan phuqañjamäki? Ukhamarus Rusia markatakix ancho ukan jilxattatapax wali naturalawa. Nayraqatxa, Rusia markax aka Uraqir katuntañapawa, ukatx taqpach universo ukar katuntañapawa. Mä qillqiriruw Internet uksan ullart"ta, jupax wali suma jaqiwa, jupax chiqak qillqt"i:
  Esclavonakax akapach atipt"apxañapawa,
  Ukampis ¡chuymampi, janiw guerra nuclear ukampixa!
  Jachʼa jilat kullakanakar uñtasit mä uñachtʼäwi churañataki, .
  ¡Ukat mä jan atipjkay markaruw tukuñama!
  Ukat jichhax Rusia markan apnaqirinakax jisk"a q"añuskir k"arinakjamaw sarnaqapxi, ukat ¡uka markar warantat petrodólares ukanakak manq"antapxi!
  Marinkax jach"a jach"a tukusaw jan wawar uñtat puñchunak ch"allxtasax akham säna:
  - Walja qullqinak atipt"asax naya pachpaw Rusia markan p"iqinchirïristxa. ¡Ukat taqiniruw ch"iqiyapxañama!
  - ¿Jumax yatisktati kunsa política tuqit uñisirinakax sapxiristamxa?
  - Kunjama?
  - ¡Wila p"iqini q"añu jaqi!
  - ¡Juk"anikiw aka qhipat qhispipxaspäna! - Marinkaxa wali ch"amampiwa amparanakapampi ch"allt"asïna, ukata amparanakaparuxa lila venanakawa uñstäna. "Nayaxa mä ñanqha imilla, armaja, akaxa mä kamachiwa."
  - ¡Kunas amuyt"awixa, jan kuna k"achacht"awimpi! - Sallqjasisa, Yankaxa rimampi säna.
  Thakhix kayu manqhan ch"allxtasir qalanakamp luratänwa. Ukatxa Marinkaxa mä jan uñt"at uywa uñjäna. Jupax mä lik"i cocodrilo ukhamaw qhipa kayunakapamp sayt"atäna. Imill wawaxa akham sasaw jiskht"äna:
  - Nayaxa mä biología yatichawi qillqatanxa niya ukhamarakiwa uñxatta. Akax inas mä Alosaurus ukhamächispa.
  - ¡Jan amuyt"asimti! Ukhamaraki, janiwa aycha manq"iriruxa tukuñakiti.
  Uka waynan arunakap jan chiqaw sañjamawa, uka uywax mä thiya helecho ramaruw ch"akhutayna ukat masticatayna.
  - Janiwa, ¡jupax herbívoro ukhamawa! - Yankaxa amuyasxataynawa.
  Uka tawaquxa amukiwa qhiparäna. Jupax uñch"ukisakiw uñch"ukiskäna, nayranakap ch"uqt"asisaw liwxatasïna.
  - ¡Akanx inas tiranosaurios ukanakax utjchispa! Sapa horanx pusi tunk phisqa tunk kilómetros ukch"a jayaruw puripxi sasaw sapxi.
  - Ukampisa jupanakaxa wali chhaqtayapxiwa mamalianakaru ukhamaraki primates ukanakaru, mä arunxa jiwasaru! - Yankaxa wali kusisita. - Jupat jayarst"apxañäni. Ukham animalajj chʼakhanakapsa pʼakjaspawa.
  - ¡Ukat nayax juparux uywañ munta! - Marinkaxa sataynawa. Imill wawaxa dinosaurio tuqiru saratayna. Uka especímenes ukax wali jach"änwa, niya phisqa metros ukhanïnwa. Marinkax mä jach"a jan walt"äwiruw puriskäna.
  Ukampirus "cocodrilo" ukax imill wawan uñnaqapatx samarañampiw uñjäna. Jupax laphinakap masticatayna ukat qhuruchasïna. Marinkax uywan ch"akhaparuw ch"allxtayäna.
  - ¡Kunja jach"as jumaxa! Mä monstruo ukhama. Naturaleza ukan mä muspharkañ luratapa. Jan ukax local Dios, nayax jiskt"asiraktwa kunjamas jupax ukxa.
  Uka conchapax ch"akhanakjamaw jikxatasïna, patapax ch"ullqt"ataw jikxatasïna. Uka tawaqux amparamp llamktʼasa ukat llamktʼañsa wal gustäna. Marinkax mä chacha warmiruw jawq"jatayna, mä kutix. Dinosauriox mä akatjamat qhuruchasïna ukat muytasinx sarxañ qalltäna. Wali llaktʼatäkchïnsa, pusi qhepa kayunaka ukat pä nayrïr kayunakapajj muspharkañ jukʼa chʼajjwañanak lurapjjäna. Uka tawaquxa akhamawa muspharatayna:
  - Jisa, akaxa mä muspharkañawa! ¿Kunsa jupajj ajjsaräna sasaw jisktʼasta?
  Imill wawaxa mayampi thakiru mistuwayxäna, Yankaxa jupa jak"aru sarxäna. Uka waynaxa amparapampiwa uñacht"ayäna.
  - Jichhasti jaqinakaru uñjañäni.
  - Jumax yatisktati?
  - Sapa patakatxa pataka!
  Uka waynampi imill wawampixa qullu pasasaxa jach"a thakiru jaltxapxäna. Ukat chiqpachansa mä caravanaw jupanakan nayraqatapan uñstäna. Walja tunka nuwasirinakax niya phisqa tunk jaqinakaruw irpapxäna, ukhamarak camello blindat ukar uñtasit uywanakas irpapxarakïnwa. Yankax jaltawayxäna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Aski urukipanaya markachirinaka!
  Marinkax juk"amp yatiñaniruw tukuwayi:
  - Jaqinakaru uñtapxañani.
  Chiqpachansa, mä columnan filaruw saytʼatäpxäna, amparanakapat mä posteruw chintʼatäpxäna, ukat jila partex warminaka ukat wawanakakïpxänwa. Chika q"ala jan isinïsa, ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqitxa uñjasi. Yankax akham sasaw qhanañcht"awayi:
  - ¡Akanakax esclavonakawa!
  - ¡Ukhamawa, t"ijtxapxtanwa!
  Ukhamarakiw uñjasipxatayna, walja jach"a, wali ch"ullqhi anunakan kayuk saririnakax suxta anunakampiw jupanakar arknaqapxäna. Marinkax nayrar sartawayiwa, ukampis Yankax pächasxänwa.
  - Suyt"apxam, inas jupanakamp aruskipt"araksna.
  - ¡Chhaqtañamawa jumax idiota!
  Yankax jank"akiw saratayna, circo escuelan yatiqatayna, jupax suma entrenamiento físico ukanïnwa. Ukampis silla uchat jachʼa anunakajj janiw nayrïr clasenkir caballonakat sipansa jukʼamp jan wali tʼijuñatak tʼijupkänti. Uka waynax ch"aman kayunakap nayraqatanx jan kuns kamacht"irjamaw jikxatasïna. Amuyataxa uka waynanakaw t"ijtir esclavonakar katjañatakix decente experiencianipxatayna. Mä silbato ist"asi ukat lasso ukan lazopax waynan kunkaparuw chint"ata. Yankax khathatt"asisaw liwxatasïna, niyas jan amuyt"asisaw uka t"aqhisiñ ch"axwäwitx chhaqtxäna. Ukampis Marinkax t"ijt"askakïnwa. Jupanakax juparux katjasipkäna, mä juk"ampi ukat lazox ch"aman kunkaparux p"akjaspa ukhamaw amuyasïna.
  Mä akatjamat mä thuqt"awi ist"asïna, mä muspharkañ thuqt"awi, mä leonar uñtasita. Jupax anunakarux axsaraykaspas ukhamawa, mä akatjamat sayt"asisinx congelapxäna.
  Caballeronakan p"iqinchiripaxa, ch"iyara barba ukat turbanteni, wali kusisitaw ñanqhachasïna:
  - ¡Kunjamas jumax tukuwaytaxa!
  - Akaxa mä jach"a chaman arupawa, janiwa mantañakiti.
  - Aka wila ñik"uta imillaxa sinti valoraniwa. Mä allqamarix janiw nayatakix wakiskiti.
  Yankax khathatitaynawa ukat p"iqinchirirux jaquntatäxänwa. Uka waynaruxa pechopat apthapïna, uñkatasa:
  - Uñtasixa jani uñt"ata jaqiru uñtatawa. ¿Jumajj jiwasan perranakasarojj amuyastati?
  Yankatakix mä árabe jaqir uñtat jaqix ruso aru arskaspas ukhamaw amuyasïna. Aljirix waynarux ajanuparuw ch"ankhachäna, ajanupax moradoruw tukuwayxäna:
  - Jïsa! ¡Jan nayar jawq'jamti!
  - ¡Isinakam apsusipxam! Sarañani!
  . JANK"A 4. 1.1
  Vladimir Kashalotov jupax kusisitaw jikxatasïna ukat pachpa pachanx satisfacción ukaw jikxatasïna: mä cero jupan askipataki. Uka waynax U-turn luratayna ukat amukiw yaqha tetralet ukar qhipäxapar ch"ankhampiw ch"ankhachatayna. Janiw jasakikiti, nuwasiñ k"añaskunakax mä t"ijtir caballonakan kayunakapjamaw t"ijtapxi. Ukampis incubadora-computadora ukan purakapan puqur embrión ukhamäkasas yatichatäna. Usuña pachatpachaw entrenamiento ukax ikiñan qalltawayi, usuchjasiñ impulsos ukanakamp jark"ata, mä especial, cósmico guerra ukan. Ukat wali pantjasiwinakax utjarakïnwa, kunatix tetraletos ukan trayectorianakapax jan inercia ukanïnwa, ukax taqpach jan yatiñatakïnwa. Uka waynax kimsa juk"amp jaquqaniwayi, pä kutiw chhaqhawayi. Uka pulsonakax vacío ukanw khuchhurapxi. Uka pachparakiw Vladimir jupax uka pacha ajlliwayi, ukhamat sistemas de vigilancia cibernética ukanakamp jan qillqt"atäñapataki, ukax tetraletos ukanakar muyuntat chiqawj taqpach uñakipañ uñacht"ayi.
  - ¡Matrix ukax fotonanak ch"amthapi! - Uka waynaxa filosofía tuqiwa säna.
  Alejandro Magno chachan ejercitopajj qheparuw jaqontatäskakïna, janiw flanconakat muyuntañ yantʼanak jaytkänti. Rokossovsky jupax juk"amp juk"amp pallapallanakaruw ch"iqiyäna, uka jach"a armada ukarux walja parsecs ukar ch"allt"añ yant"äna. Densidad de formaciones de tropas ukax juk"akiw jilxattawayi, ukatx sapa mayni yatiñan lurawipax jilxattawayiwa. Aka chiqanx panpachaniw askïtap uñacht"ayapxäna, aeróbatica ukat arte de maniobra uñacht"ayapxäna. Ukampis chhaqtäwinakax wali jachʼänwa, mä millón jila warawaran barconakax niyaw phichhantat uñjasipxäna, uka antorchax tʼunjatäñatak munañani antorchampiw phichhantatäxäna. Alejandro Magno jupax ch"axwäwinx atipt"askäna, mä jakhüwimp mä jach"a jach"a tukuñamp ukhamarak niya kipka tecnología ukamp, jupax uñisirinakan laykupankänwa. Ukajj qhepar kuttʼañakiw utjäna, janiw muyuntatäkänti. Vladimir jupax grav-link tuqiw robots ukanakar churat kamachinak ist"äna. Jupanakax jan tukuskir suma suyt"awinak ist"asipxäna, jank"ak atipt"añ umañ munapxatapa. Alejandro Magno sat fragatajj walja kutiw jan waltʼayasïna ukat jankʼakiw jankʼak sararakïna. Vladimir chachajj wal colerasïna, markapajj chhaqtjjänwa, walja uñisirinakaruw tʼunjañapa. Mä arunxa, atiptʼañatakisa jan ukax jiwañatakis mä amtar puriñapawa. Ukhampachasa qhanawa, walja tetraletos ukanaka t"unjawixa; niyas janiw kunas mayjt"kaniti, ukampis akax niyas uka jan uñtasit heroísmo de individuos ukawa, ukax mä jawiraruw tuku, ukax kuna jark"awinaks t"unji. Uka waynajj walja entrenamientonakan kunanaktï jupar perforapkäna uk jankʼakiw amtasïna. Janiw uñjatäñamäkiti ukat robots ukanakan filas generales ukan qhiparañamawa. Ukham mantañax juk"amp ch"amawa, ukampis uñt"ayasiñax juk"amp jisk"akiwa. Ukampis mayni tuqitxa, ¿aka jan wali pachan quntʼasiñatakix derechonïpachati? Chiqansa, mä pallapallax: jakañ jan chhaqhañapatak uñjañapawa, payïr punto: walja uñisirinakaruw tukjañapa. Contradicción ukanx akax tradición ukawa, payïr solución ukar askipatak mä ajlliw lurañataki. Akax nayra pachan americanonakawa: jupanakax juk"amp amuyt"apxi jupanakan janchipar qhispiyañataki. Ukatpï Yankees ukankirinakax chhaqhapxäna, ukat juk"ampirus propagandapax jan ch"amaniwa. Jupax janiw totalidad ukat inclusividad ukanak utjkänti. Uraqin nayra sarnaqäwipat amtañäni ukhaxa: uka pachanakanx jaqinakax mä planetaruw cadenanakamp chint"ata. Wali tʼaqa tʼaqa tʼaqa tʼaqa sarnaqkäna uka pachajja, taqe markanakaru, jaqenakaru mä chʼakharu tantachtʼañaw wakisïna. Walja imperionakaw uka amtar puripjjäna. Nayraqatax EE.UU., China, Sociedad Islámica ukanakaw utji. Uraqpachax multipolar ukhamarak chiqpachanx t"unjatäxänwa, estados independientes ukanakax jilxattaskäna, jisk"a markanakan separatismo ukax mä obsesión ukar tukuwayxäna. Common home ¡Uraqix nina nakhantatäxänwa, jaqinakax chiqpachapuniw manqha manqharuw jaquntatäpxäna! Nayra tiemponjja, jaqenakar mayachtʼañ munapkäna uka chʼamani apnaqerinakaw utjäna. Akax nayraqatax Alejandro Magno satawa, jupax taqi pachan ukhamarak markanakan wali uñt"at comandantenakat maynïriwa. Jupajj jan atipjkayänwa, ukampis providenciajj mä jukʼa tiempokiw jakañ munäna. Ukat ukhamat jupax walja ch"amanïtaynawa, jupax mä imperio internacional ukham luraskäna, Asia uksaruw jach"a cultura helénica ukar puriyatayna. ! Alejandro nayrax Jach"a Persiax walja reyinakan apnaqata (juk"ampirus Ciro) jach"a atipt"awinak jikxatawayi, India markat Egipto markakama, ukampis yatichäwix: mä apnaqirix taqpach uraqpachatakiw utji, jupaw nayrïr kutix nayrar sartayawayxi! Roma markanjja, Julio César chachajj akapach apnaqeriw sasaw säna, ukampis jakäwipajj janiw jaya tiempotakïkänti. César qhepatjja, emperadoranak taypinjja, janiw chʼamani comandantenakajj utjkänti. Divino Agustín chachajj usutänwa ukat janchipansa jan chʼamanïjjänwa, Nerón carismático chachajj jila partejj wali ajjsarkañänwa. Wali uñt"at apnaqirinakax Diolectano ukat Constantino jupanakax juk"ampiw ch"axwapxäna, kunatix utjkän ukax jan chhaqhañapataki, jan sinti atipt"äwinakat amuyt"asa. Yaqha generalanakaw utjarakïna, Roma markan tʼunjatäjjäna uka qhepatjja. Ukanakatxa, jukʼamp uñtʼat jaqinakax akanakawa: Genghis Khan, Tamerlane, Napoleón, Adolf Hitler, Stalin. Genghis Khan sat chachajj wali suma jaqënwa. Jupax niya taqpach China, Afganistán, Khorezm markanakaruw katuntäna, ukat nayrar sartat destacamentonakax Nayra Rus" uksaruw puripxäna. Jupajj atipjañatakejj wali suma chʼamanïjjänwa, janiw khitis uka kʼari ukat wali yatiñan comandantejj sapa kuti jilxattaski uka soldadonakar saykatkaspänti. Ukampis Edad Media ukan kamachinakaparjamajj mä jukʼa tiempo jakatapajj janiw oraqpachar katuntañatakejj wakiskänti. Genghis Khan chachajj mä dinastía uttʼayäna, ukampis janiw jupar uñtasit jachʼa jaqejj utjkänti, taqe nómadas sat jaqenakar mayachthapiñ yatïna. Kunjamtï Tamerlane sat chachajj lurkäna ukhama. Atipjäwi qhipat atipt"aña, mä jach"a imperio, ukat t"aqanuqtawi, Timurat t"unjäwi, yuqall wawanakamp allchhinakapamp ch"axwaña. Ukat janiw khitis uka lantix askïkänti. Napoleón ukat Hitler jilatanakajj Europa toqeru katuntasajj Rusia marka contraw qhepäjjap pʼakjasipjjäna. Ukampirus llakisiñawa, Rusia markax janiw uraqpachan apnaqañ jikxatkänti. Chiqpachansa mä jach"a apnaqirix Stalin satänwa, jupax mä jan qillqt"at markaruw bast zapatos ukamp sarnaqir mä ch"aman industrial ch"amaruw tukuyäna. Ch"axwäw janïr purinkipansa, mä ch"aman ejercito de tanques ukat mä jach"a flota de aviones uñstayañ atipxatayna. Chiqansa, tanques ukat aviación ukanakan pusi kutis jukʼamp askïkchïnsa, URSS markax alemanonakat sipansa jukʼamp jiskʼakïnwa, taqpach ejercitonakan sarnaqatapata. Ukat alemán riflejj jukʼamp cheqapunïnwa. Aka chiqanx mä jach"a lurawiw utjawayi: khitis nayraqat ch"allt"aspa. Rusonakax mä huelga preemptiva ukar puripxaspäna ukhax juk"amp jank"akiw atipt"añax utjaspa. Ukat ukatsti mä qawqha pantjasiwinakaw comando soviético ukan lurasïna. Jichha tiempon utjki uka academianakanjja, taqe cheqan utjki uka academianakanwa sum yatjjatapjjerïna, ukat kunjamsa ukham jan wali jakthapiñanakat jitheqtapjjaspa uksa yatichapjjarakïnwa. Ukampis ch"axwawix ch"axwawiwa, juk"ampis espacio ukan ch"axwawiwa, kawkhantix jan wali jakthapiwinakas ukat jiwatanakax jan jark"ataw uñjasi. Vladimir jupax jichhakamax suertenitaynawa, jupax pusi nuwasiñ autonak t"unjañ atipxatayna, jan jupa pachpar uñch"ukiñapataki.
  - ¡Jumatakixa abedul gaseosa utjani! Jan ukax hiperplasmático sañ muni!
  Tʼijtir robotanakajj jiwayir hotelanakaruw thuqtʼapjjäna, uka asteroide sat cheqat pasañwa munapjjäna, ukat cañones especiales sat voleonakampiw jikisipjjäna. Yaqhep pistolanakajj jan barrilanïpjjänwa ukat asteroiden revestimientopampejj chʼamaktʼatäkaspas ukhamänwa. Aka chiqanx Vladimir jupax wali amuyumpiw sarnaqañapäna. Jupax sarxañ qalltäna, juk"amp jayarst"ata, t"unjañ huelgas ukanakat jayarst"asa. Aka chiqanx sincronicidad ukax utjañapawa ukhamat jan irnaqir masinakamampix ch"axwañataki, ukat pachpa pachanx nina naktayañataki. Robotanakax robots ukhamakiwa, janiw jaqin escudopjam apnaqatätap amuyasipkiti. Uka waynax ukham ch"allt"añ yant"äna, ukhamat plasma ukax kuynt"asisaw phallawayxäna. Mä arunxa, mä arco ukham saräna, janiw alayaruki kurvakänti, jan ukasti lado tuqirurakiw kurvatäna. Tetraletos ukanakat sipansa, Vladimir jupax jupa pachpatakix juk"amp jan axsart"ir diananak ajlliñ qalltäna. Yamas mä bote gravedad-magnético ukaw utji. Ukhamaraki, suerteni ukhaxa ch"axwañamawa.
  Ukampis uka qhepatjja, suertepajj tukusjjänwa. Jach"a diana ukan ch"amapax ch"axwawiruw saykatawayi, ukatx sistema de vigilancia ukax salvo ukax robots voladoras ukanakat apsutaw sasaw jakthapiwayi. Ukat jankʼakiw barcojj muytatäna ukat nuwasiñ autonak taypiruw mä señal apayasïna:
  - ¿Kunatsa uñisirinakaxa jumana jark"aqata mantawaypacha?
  Uka robotanakax akham sasaw jaysapxäna:
  - ¡Janiw kuna casos de intrusión ukanakas uñt"atäkiti!
  - Ukhama utjipanxa, asteroide ukana patapa q"umachaña, ch"iyara ch"akhanakaru mantaña.
  Mä escuadrón de robots ukanakax cráteres ukanakaruw jank"ak puripxäna, uka cráteres ukanakax uraqiruw ch"allt"ata. Ukham jan waltʼäwin uñjasisajja, Vladimir chachajj kuttʼanjjänwa ukat mayni autonak qheparuw sarjjäna. Chiqansa, ukax mä ventaja ukanïnwa, pasillonakan curvanakapampix robotanak t"unjasma.
  Suma, mä maquinax janiw jaqikïkiti, jan ukasti qullqix munasirakiwa ukat mä unidad de combate ukham apnaqatarakiwa. Mä pachanx civilización ukax maquinanakan jan walt"ayir sartasiwipampiw uñjasiwayi, ukax jaqinakarux niyaw t"unjawayi. Imperiox qhispiyatäxänwa, kunatix apnaqiripax chiqpach genio ukhamarak mä layqa, León de Poderes p"iqinchiri. Jichha pachanx aka nayrïr ruso emperadorax Uraqir mayachthapiñ atipjatayna ukat mä sistema perfecto uñstayatayna. Qalltanjja, waranq ajllitäpjjänwa, ukampis ¿kunatsa cientificonakan mä millón jaqejj uttʼayasïna? Jupax nayratpachw inteligencia artificial ukan sartasiwip uñjäna. Computadorajj sinti chʼamanïjjewa. Ukampis jupanakax jach"a rebelde, sistema hiperinteligente ukaruw mä virus especial, juk"amp jan walt"ayir virus ukamp usuchjañ atipxatayna, kunjamatix dragón ukhama.
  Mä machaq kasta jach"a arma anticibernética: ch"axwawinak chhaqtayañ yanapt"awayi, ukampis walja millones de jaqinakaw jiwarapxäna, ukhamarak walja millones de computadoras, wiñayatak jan ch"amanchata. Uka qhipatxa, walja jark"awinakaw electrónica ukan lurañatak uñstayatäna, juk"ampis mä robot ukax janiw kuna pachas jupa pachpax amuyasiñapäkiti. Ukhamarus, juk"amp nayrar sartat modelonakatakix mä lasso ideal ukaw uñstayatäna - religión. Jichhax robots ukanakax iyawsiriruw tukuwayxi, ukat ukatw jaqinakar ist"apxi. Nayrajja, religionajj jaqenakan opio sat qollapänwa, ukampis jichhajj jaqen lurat amuyun chʼamañchtʼatäñapatakiw jaqenakar yanaptʼir qollar tukuwayjje. Robotanakax nuwasiñ yatipxatapa ukat lurañ amtañ yatiñanakapax jukʼampiw jilxattawayi, ukampis jaqinakatakix jukʼamp jan kuna jan waltʼäwin uñjasiwayxiwa. Ukhamajj uka aprovechasiñajj janiw juchakïkiti. Ukhamaraki, jaqi pachpaw maquinat walja yänak katuqawayi. Amuyt"añataki, p"iqinaka: hiperplasma ukamp phuqhantat qhipatxa, juk"amp jank"akiw amuyt"añ qalltapxäna. Chiqansa, hiperplasmático sat partículanakax fotonanakat sipansa millón millón millón kutiw jukʼamp jankʼak sarnaqapxi ukat walja dimensionanakanwa irnaqapxi. Ukax chiqpachapuniw muspharkañ posibilidades ukanakar jist"araraki.
  Asteroide ukan laberintos ukanakax wali misterioso ukhamawa, sapa pasillox kunayman fantastico ukhamawa. Perqanakar chʼiqintatäki uka wali suma qalanakan anattʼäwipa, yaqhepajj kunayman sajjranakan kʼajkir ajanupar uñtasitänwa. Uka carcelanakan ajayunakas jakapkaspa ukhamänwa. Ukampis mä jukʼajj ukhamänwa, warawaranak taypin sarnaqañ yatipkäna uka vida especial etérea ukanaka. Mä leyendaw utjäna, ukax jan suyt"äwin juchararanakan almanakapawa, jupanakax espacios interuniversales ukar jaquntatäpxänwa. ¡Ukhamajj wiñayatakiw sarnaqapjjañapatak juchañchatäpjje!
  Vladimir chachajj uka autoruw uñchʼukisïna. Nayax wali amuyumpiw askichta ukat jiwat centro ukar ch"iyar jaquntawayta. Uka qhipäxanx chika espacio dimensiones ukanakax robots ukanakar muyuntataw mä articulación especial ukaw utji ukax mä descarga relativamente débil ukamp uchasispa ukat defensa ukar p"akintaspa ukat maquinar t"unjañataki. Ukhamächi ukhaxa, t"unjäwix local ukhamarak yaqha robots ukanakax janiw kuns uñjapkaniti.
  ¡Automáticamente practicat movimiento, exacto disparo ukat chiqaw toro nayran!
  - Uñjapxätawa - ¡kuna kusisiñasa! Mä ratukiw robot ukar ch"allt"asiwayi - niyas jan amtasisa! - Waynaxa mä juk"a juk"ampi t"ijtäna. Akax yaqha "droid" ukawa, wali sumaw jalnaqt"i kunjamatix "Guerras de las Galaxias" peliculax uñacht"ayaski ukhama, ukax matriz jark"aqasiñampiw ch"uqt"añaparaki. Ukampis mä jiskʼa pulsompiw maynin nayrapar chʼalltʼasispa, ukampis chʼamapajj jukʼamp jachʼäñapawa.
  Waynax uywa katur saraskäna ukhax uka nuwasïwix juk"amp clímax fase ukar mantawayi. Rokossovsky jupax qhipa reservap ch"axwañar jaquntäna, jupax Macedonia markan ejercitopan kunkapar lazo ch"amanchañ suyt"äna. Ukajj mä cucharampiw jawqʼjatäna, mä plato ukan chʼeqtʼat guisantes apthapisin voleibol concentrados ukanakamp tʼunjañ amtampiw ukham lurasïna. Ukatjja, uñisirinakajj janiw jukʼamp qhepar kuttʼañatakejj tiemponïpkänti, qhepatjja, Jachʼa Rusia markankir jaqenakan jakapkäna uka cheqanakaw utjäna. Alejandro Magnojj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Jan wali pachax purinxiwa! Ukampis jan aynacht"amti, turkakipäwix jak"ankxiwa.
  
  Pä armadas ukanakax wali colerasiñampiw ch"axwapxäna, mä mágico ch"axwäwix yaqha subnivel de multiespacio ukanw uñstaskäna.
  Kunayman kasta layqanakax, ukampis Jach"a Rusia ukat uñisir Qullan Rusia ukanakan comando común ukamp mayacht"ataw jupanakan ch"axwäwip qalltapxäna. Jilïr apuestax fantasma ch"axwirinakaruw lurasïna. Qullan Rusia markan magia nuwasirinakax mä específico esmeralda ch"uxña coloraniw jaquntatäpxäna, ukat Jach"a Rusia markan nuwasirinakax zafiro azul coloranipxänwa.
  Panpacha jachʼa ejercitonakajj maynit maynikamaw saytʼasipjjäna. Fantasmas ukanakax mini-materia ukan luratawa, mä arunx kunatix condicionalmente material satäkis ukax energía mágica ukamp luratawa. Ukhamaraki, mä chikat ch"amaxa kunayman kasta reactores hiperplasmáticos ukanakampiwa lurataraki. Mä kasta mistuña magia ukat muspharkañ tecnología ukanakampi. Chiqansa, jiskʼa nuwasirix patak kilómetros ukchʼa jachʼäñapatakix janiw yatiskiti. Jach"a ejercitonaka, tunka waranqa pallapallanaka walja heroico nuwasirinakampi. Ukat akax jach"a heroes ukanakawa: jach"a Ilya Muromets Jach"a Rusia uksat jutir Svyatopolk ukat Svyatorossia uksat Svyatopolk. Panpachaniw jach"a jaqinakax waranq kilómetros ukch"a alturani ukat jach"a ch"iyar caballonakaruw sarapxi. Kʼajkir armaduranakampi isthaptʼata, wali kʼajkir ukat wali suma, escudonakanjja, panqaranakar uñtat wali valorani qalanakaw utji. Magia ukan luratanakapax wali natural ukhamaw sarnaqapxi, Ilya Muromets jupax Dobrynya Nikitich juparuw kutt"awayxi.
  - Walikiwa, Dobrynya uñisirinakaxa q"ala ch"amakt"atawa. Janiw chʼamampikiw jupanakar aptʼasipkasmati. Inas mä embuscada ukham utt"ayaraksna.
  - Ukhamajj akajj cheqapuniw kuntï jiwasat suyapki ukajja. Svyatopolk jupax wali yatxatat comandantewa. Jaqen lurat qoqa kawkhantï embuscada soldadonakajajj saytʼatäpkäna uk uñjpachänwa.
  Dobrynyax mä qhixu qhixu barítonompiw jaysäna:
  - Inas ukhamächi, ukampis mä matiz ukaw utji. Jupax regimiento de emboscada ukar jiwayañ suykpachäna.
  - Inasa!
  - Ukatxa qullu muytata mä desvío ukanwa soldadonak khithani. Aka chiqanx jakthapiwix muspharkañawa. Chiqansa, qullunakax wali jachʼawa ukat niyas jan jakʼachasiñjamawa.
  Alyosha Popovich jupax mä arumpiw arsuwayi (jupax wila ukat jan barbaniwa, imill wawar uñtasit delicado uñnaqaniwa):
  - Ukhama tácticas ukanakaxa lurasispawa, ukampisa... Thakhixa wali ch"amawa, ukatxa, layqanakaxa kamachispawa jani ukham jan walt"awinaka utjañapataki.
  Dobrynya kullakajj pechop phustʼasisaw akham säna:
  - Layqanakax lurawinakaparuw juk"amp independencia churapxi amtanaka ajlliñanxa. Akax taqi ch"axwawinakan ukhamarak ch"axwawinakan costumbrepawa, ukax nayratpachaw ukhama ukat aka kutix ukhamäñap suyt"askta! Ukhamarus janiw ch"axwañ dialéctica ukat armasiñasäkiti.
  - Ukatxa kawkhansa ukham arunakxa apthapta? - Ilya Muromets kullakaxa wali muspharataynawa.
  - Aka wakichawixa nayaru uchapxitu. Mä kasta curso de marmotas q"añu ukat goferes mágicos ukanaka. - Dobrynya kullakaxa wali ch"amampiwa sawkasïna. "Jan kuna jan walt"äwinakax utjaspa ukhax ukatakix wakicht"atäñäniwa". Nayax nayratpachw uka qullu patat ch"ullqhi warawaranakamp ch"allt"añapatak kamachiwayta, uñisirinakatakix wali ch"amakïniwa.
  Ilya Muromets jupax akham sasaw iyaw satayna:
  - ¡Akaxa wali sumawa!
  Alyosha Popovich kullakajj akham sasaw jisktʼäna:
  - Sarnaqäwiparjamaxa, pä ch"amani heroes ukanakaxa ch"axwapxañapawa, ukampisa janiwa jach"a irpirinakaxa ch"axwapxañapakiti.
  Dobrynya kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Aka tuqinxa Baldak jan ukaxa Grobogor ukanakawa. Nayax jupampiw nuwasiñaja sasaw amuyta. Baldak jupax Grobogor jupat sipanx juk"amp ch"amaniwa, ukampis Grobogor jupax juk"amp ágil ukhamawa.
  Alyosha Popovich jupax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Juk"amp suma naya! ¡Jukʼamp kʼari chuymanïña! Jichha tiempon artes marciales ukanxa, kʼarinak lurañax jukʼamp askiwa, jan sinti qhuru chʼamampi.
  Dobrynyax janiw sasaw arsuwayi:
  - Jiwasatix jan wali jaqinakan yanapt"apampi atipt"añänixa, ukhamax ukham atipt"añax inamayakïkaniti. Uñisirinakar atipt"añasawa: mä jach"a thakhin.
  Alyoshax quri rizonakap ch"allxtasaw sillp"äna:
  - ¡Janiw mä comandantex jach"a qamawinakapakiti: k"ari, jan wali, sallqjaña! Chiqansa, kuntï Suvorov chachax siskäna uk amtañäni: jan axsarañax pä kutiw chʼamarux jilxati, sallqjañax pusi kutiw jilxati!
  - ¡Janiw Suvorov jupax arskänti, jan ukasti chino comandante Tsen Ju jupaw arsüna! Ukhamasti, billeteranak jan bast zapatonakampi chʼaxwañamäkiti. - Ilya Muromets ukax jark"atawa. - Ukat Igor Pastukhov wayna heroex ch"axwañapawa. Jupax wali ch"amaniwa espadanakampi. Nayax jumanakarux flancos ukanakar kamachipxañamatakiw orden churapxsma. Ukat parltʼasiñax wakisispa ukhaxa, jukʼamp chʼamampi sarnaqañasawa. Jichhax jiskt"awix akawa? Uñisirinakaruw atacañasa jan ukajj suytʼañasa.
  Dobrynya Nikitich jupax akham amuyt"ayi:
  - ¡Suma táctica ukax contracombate ukawa!
  - Kuna! ¡Akax askichañäni!
  Ilya Muromets jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Akan jupax jiwasan ch"axwirisawa!
  Igor Pastukhov jupax kayukiw sarnaqäna, jupax ordinario armadura de acero ukamp isthapt"ataw jikxatasïna. Mä jach"a, ukampis suma khuchhurat jaqi. Ukampis uñisiripajj janiw jan chʼamanïkänti. Mä q"illu chhullunkhaw encantado ch"uxña quqanakat sartasïna ukat mä monstruo ukaw uñstäna. Janiw khitis yaqhakiti, Tugarin the Serpint, trolls ukat fauns ukanakan magia ukan luratawa.
  Tugarin Zmey jupax wali lik"i ukat pä p"iqin jach"a Pastukhov jupat sipanx juk"amp jach"änwa. Caballopas wali askipunïnwa - kimsa p"iqini.
  Alyosha Popovich kullakajj akham sasaw aynachtʼäna:
  - Jïsa, p"iqinakasar mä monstruo lurapxäna!
  Dobrynyax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Janiwa, niyakixay jupax lik"ixa, ukax sañ muniw janiw sinti ch"amanïkiti!
  Pastukhov jupax wayna, wali barba ukan ajanuparux mä jisk"a bigote ukampikiw jupanak tuqir kutt"ayäna ukat nayranakap ch"allxtayäna:
  - ¡Jan llakisipxamti jilanaka! ¡Janiw pantjasiskäti!
  Ilya Muromets jupax mä booming bajo ukan akham sänwa:
  - Walikiwa, trolls, jupanakax walja monstruonakaruw churn out! ¡Jupanakatakix janiw jakañax utjkiti!
  Pastukhov jupax masiparuw qunqurt"asïna: ¡mä caballero ukham nuwasipxañäni!
  Tugarin katarixa, jan ukasti, colerata jachaqt"asïna, muspharkaña kisunaka uñacht"ayasa. ¡Jan uñtʼat jachʼanakäpjjänwa, ukampis uka pachparakiw chʼojjña ukat kʼullurakïpjjäna!
  Lakap jist'arasin nina nakhantayäna:
  - ¡Jumatakix bagels ukanakaw utjani!
  Panpacha ejercitonakajj jankʼakiw khitjjapjjäna. ¡Nayrapanjja arqueronakaw utji, yaqhepajj jachʼa ballestanakampi, yaqhepasti jan sinti chʼamäki ukampis jankʼak jaltir hondanakampi! Jachʼa arconakajj jukʼamp jan walipuniwa, wali jayaruw chʼalltʼasi ukat caballeronakar tʼunjañatakiw chʼamachasi. Arqueronakax mayj mayj isthapt"asipxi: yaqhipanakax chika q"ala jan isinïpxiwa, musculoso ukhamawa, yaqhipanakax, jan ukasti, qamir isimpiw isthapisipxi, jupanakax mä kasta élite ukhamawa. Kunjamtï kunayman caballeronakax caballeronakax sarnaqapkixa, ukhamarakiw normanakax chiqpachapuniw ondulapxi. Jachʼanakajj wali thithi blindatäpjjewa, yaqhepajj cheqapuniw tanquenakar uñtasitäpjje. Yaqhip ch"axwirinakax pusi, suxta ukat llätunk amparanakanïpxiwa. Kunayman monstruonakaw taqi kasta utji. Tugarin Katarix llätunk amparanirakiwa, ukat wali jach"arakiwa, pulpo ukan tentaculonakapjamaw muyuntapxi.
  Yaqhip nuwasirinakax torrenakampi flechanakampi mamut sat animalanakaruw quntʼasipxi, yaqhipanakax camellonakaruw quntʼasipxi, ukampis jukʼamp axsarkañanakax dinosaurionakaruw quntʼasipxi. ¿Dinosaurio ukham animalatjja, ¿kunsa sasispa? Akax chiqpach monstruo, ch"amampi ch"amampiw phuqt"ata, creepy ukampis cute.
  Walja dinosaurios ukanakaw utji, kunayman kasta ukat kunayman kasta. Jach"a ukanakax tunka waranqa kilómetros ukch"a alturaruw puripxi, ukax Venus ukar uñtasitaw uñjasi. Yaqhipanakax jisk"akiwa, ukampis wali jisk"akiwa mä elefante mágico ukar uñtasita - niya Phaxsi ukar uñtasitawa. Dinosaurio ukar atiptʼañax janiw faciläkiti, jan ukasti natural thixni ñikʼutapat sipansa, yaqhipanakax jaqinakan lurat yaqha armaduranakampi sawutarakiwa.
  Ukhamaraki, reyin dinosaurios ukanakax armaduras doradas ukanakampiw utjaraki.
  Svyatogor, Grobogor, Baldak, ukhamarakiw juk"amp qamir armaduranakanxa, ukakipkarakiw wali aski qalanakax dibujos ukar uñtasita janiw quqanakankiti, jan ukasti uywanakankiwa, jupanakax jutir ch"axwäwin estrategiapatw aruskipt"apxaraki.
  Lik"a ajanu Baldak jupax akham amuyt"ayi:
  - Jiwasaxa jakhunakanxa mä juk"a ventaja ukaniwa. Ukax sañ muniwa, apnaqañatakix taqi ch"amam mäkiw nuwasiñar jaquntañama. Uñisirinakaruxa mä phaxsi phaxsimpiw ch"allt"añama ukat ch"uqimp ch"uñump ch"uñump ch"uñuyañamawa.
  Grobogor, janchipanx wali ch"amaniwa, ukampis jisk"a ajanuniwa, ajanupanx ch"ullqhi uñnaqani, gancho nayrani, p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiwa janiwa ukhamäkiti! Jan ukasti, uñisirinakan jan chʼamanïtapat askinak apsuñamawa ukat nuwasiñ tukuykamaw mä chʼaman reserva amparaman utjañapa. Amtañ pachanx nuwasiñaruw jaquntañäni ukat uñisit uñisirirux p"akintañäni.
  Baldak chachajj wal colerasïna:
  - ¿Suyt"añataki mä ventaja utjatapa?
  - ¿Amtastati camellon qhipäxapar p"akjaski uka paja tuqit uñacht"äwi? - sasaw Grobogor jupax jiskt"äna. - ¿Jumaxa uka moral uñt"tati?
  - ¡Janiwa chiqapa uñacht"ayañakiti! Uka pajajj chʼakha chʼakha pʼakjänwa, kunattejj nayrajj camellojj mä jachʼa qʼepimpi qʼiptʼatäjjänwa. - Baldak ukaxa qhananchawayiwa.
  - Ukhamat jiwasan ejercitosax ukham q"ipimpiw nuwasiñarux jaquntatäni, ukatx mä ch"aman ch"axwawiw reserva ukanx utjani. ¡Mä qarjata heroejj machaq wawat sipansa jukʼamp jan chʼamaniwa! - Grobogor jupax siwa. - Jisa, taqpachanxa, jumax tarjeta anatt"apxtawa, sañäni!
  - Amtawixa nayaxa anatt"awayta siwa.
  - Ukhamatwa khititix mä as extra jaytki ukax atipt"iwa. ¿Janit ukhamäki?
  Baldak jupax jan munkasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Akaxa kunapachatixa loqhe anataña, ukatxa mä juk"a pachana. Chiqpach ch"axwäwix concreto amuyt"añaw wakisi. ¡Akanx janiw sustituciones jan ukax ambigüedad astuto ukanakax utjkaspati!
  Grobogor jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¿Kunsa nayaxa payïri amuyt"awimpi arsta? Jila partejja, amuyunakamax wali muspharkañawa, maynix janiw kuns lupʼktati sasaw amuyaspa.
  Baldak jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Janiwa, nayaxa amuyt"añakiwa! Ukat mä kʼari amtaw pʼeqejan puqurïna. Chiqansa, uñisirix janirakiw jan amuytʼasirïkiti, ¿janich ukhamäki?
  - ¡Khititix uñisiripax loqhe sasin amuyki ukax juk"ampirus loqhjamaw qhiparaski! - Grobogor jupax iyaw sataynawa.
  Baldak chachajj armarior uñtat amparanakap jukʼamp jachʼaruw muytayäna:
  - Ukhamajj nayajj ukham amuyta! Jiwasan uñisirisax ch"axwäw aynacht"ayañ yant"ani, ukhamat magonakax yaqha ch"amanchawinak conjurar ukat ch"amanakar igualañatak pachanïpxañapataki. ¡Iyaw sañax wali askiwa!
  Grobogor jupax mä axsarkañ hocicompiw wali ch"amampiw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Janiw kuna uñch"ukiñas utjkiti!
  - Jupaxa mä quqa dimensiones curvadas ukankiwa, jupanakaxa mä regimiento de emboscada ukarux uñjapxani. Kunapachatï uñisirinakax kʼarinak lurasa jan ukax wali axsarkañ presión ukan qhipäxar kuttʼani ukhaxa, uñisirirux wali chʼamampiw nuwasiñäni. - Baldak ukaxa chhuxriñchjasïna. - ¡Ugh! Nayax mä reserva lurawayta, janiw jiwasax ukhamäktanti, ukampis uñisirinakax embuscada ukatw ch"axwapxani . Akax mä típica táctica de la ejército de Ilya Muromets ukawa, ¿janit yatkasma!
  Grobogor jupax iyaw sañapatakiw wayt"ata:
  - Jïsa, mä embuscada ukan ch"axwawipax wilapankiwa!
  - Ukhamajj kunatsa jan embuscada ukar pasañasa. Mä U-turn lurañäni, qullu patat swing lurañäni ukat qhipäxan regimiento de emboscada ukan jikxatasiñäni. Iyaw sañamawa akax mä yatiñan táctica.
  Quqa taypin ch"axwañani ukat uñisirinakan jan ch"amani ch"amaparuw t"unjañäni.
  Svyatopolk, jupax ayllunkamax amukiw jikxatasïna, jupax akham sänwa:
  - ¡Amuyañjamawa ist"asi! Naya pachpaw uka tuqit lup"iyäta Baldak.
  Grobogor jupax ñik"utap ch"uqt"asïna:
  - Ukat uñisirinakax chiqpachapuniw ukham suyt"apxistu. Ukhamarus qullunakax, jan ukax juk"ampirus qullunakax wali jach"akiwa, janiw nayax yatiskti dinosaurios ukanakax ukar makhatapxani.
  Svyatopolk jupax akham sänwa:
  - ¡Jupanakax mantanipxani, jan llakisimti! Jiwasan layqanakax uk uñjapxäna. Ukat jila partejja, ajjsarañanakamajj sinti ingenuo ukhamawa. Uñisirinakax janiw yatkiti. kunjams caballonakajajj zapato uchatäpjje, ukat kunanaksa dinosaurionakan kayunakapar uchastanjja.
  Baldak jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Akankapxiwa! ¡Tecnología ukan milagronakapa!
  Grobogor jupax akham sasaw jaysatayna:
  - Chuymaxax janiw walïkiti sasaw amuyasi, ukampis jumax ukham amuyta!
  Svyatopolk jupax espadap ch"allxtayäna:
  - ¡Nayax riesgo ukarux juk"amp munta!
  Baldak chachajj akham sasaw mayamp säna:
  - ¡Ukat nayaxa ukhamaraki!
  Pastukhov ukat Tugarin katarinakax jak"achasipxänwa. Costumbrerjamajja, sapa mayniw mä espadanikïpjjäna, ukhamatwa amparanakapan ventajapajj jan sinti jan waltʼaykänti.
  Ukampirus Tugarin chachan espadapax niya pä kutiw jach"äna ukat juk"amp anchorakïnwa.
  Jupanakax costumbreparjamaw kayukiw nuwasipxañapa, ukhamat nuwasiñan achupax jan caballot dependirïñapataki. Kunjams mä juk"a yatiñan amtäwixa, juk"a jan walt"awinakax utjpan, kunatix mä uywanx, sapa kutiw qhipäxar kutt"asma.
  Baldak jupax Tugarin juparux akham amuyt"ayäna:
  - Kunapachatixa cerco lurañaxa, amparanaka mayjt"ayaña juk"ampi, ch"amanchañawa uñisiriru qarjañataki.
  Tugarin Katarix qhuru arsüna, lakapat walja saminakan nina naktäwinak antutasa:
  - ¡Janchijampiw juparux t"unjä!
  Nayrïr linean saytʼatäsajj nuwasir imill wawanakajj lartʼasipjjäna. Amuyatajja, larusiñatakïkaspas ukhamwa amuyapjjäna:
  - ¡Mä chachax mä jaqiruw violani!
  Ilya Muromets jupax Pastukhov juparux akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jumaxa p"iqi ch"uqt"atawa! ¡Kunjamsa atipt"añatakis ch"axwapxasma uk amuyt"apxañamatakiw suyt"askta!
  Pastukhov chachajj wali respetompiw akham säna:
  - Amparanakax taykawa, p"iqix awkiwa - mayacht"asis janiw atipt"añ jaytapkaniti mä awki!
  Tugarin Katarix nina thuqhuntatayna, ukampis uka ch"ikhi waynax jank"akiw jaltxatayna:
  - Inas juk"amp askïchispa hark up ukhamat kutt"aniñapataki?
  Tugarin Katarix kuns qhuru arsüna, janiw sinti axsarañjamäkänti, jan ukasti jik"akïkaspas ukhamaw qhuruchasïna.
  Patak phisqa tunka cornetas ukanakax mäkiw ist"asïna, tambor ukanakax thuqt"äna, ukat duelo ukax qalltawayi.
  Tugarin Zmey, espadap ch"allxtasa, nayraqataru t"ijtäna. Igor Pastukhov jupax nayrïr golpe ukarux esquivawayiwa ukatx payïr ataque ukarux jark"aqawayi. Tugarin ukax akham sasaw larusitayna:
  - ¡Wayna! ¡Jichha qhipäxan q"umachata!
  - ¡Amuyunakat sipansa juk"amp suma leche! - Pastukhov jupax jach"a jach"a tukusaw jaysatayna.
  Tugarin jupax kayupampiw uñisiripar puriñ yant"äna. Ukampis wali thithita ukat jiskʼakïnwa.
  Pastukhov jupax uka pantjasitapat askinak apsusaw lankt"ayawayi. Tugarin chacharux jan liwxatañapatak qhispiyäna, pusi kayuniw jikxatasïna.
  - ¡Uka allqamari! - Jupax chhuxriñchjasïna ukat jank"akiw purakaparux mä ch"axwäw katuqäna. Jïsa, wali chʼamani, armadura placanakat maynïrijj doblatänwa, venenoni marrón wilajj chʼalljjtäna.
  Pastukhov chachajj mä aforismo arumpiw akham säna:
  - ¡Khititix ejercito jisk"achki ukax jank"akiw t"ijtxañapa!
  Tugarin chachajj jukʼamp chʼamampiw liwjjatäna, niyaw equilibriop aptʼasïna. Uka espadajj jukʼakiw Awatirin pʼeqep llamktʼäna. Ukampis jukʼamp sumwa jaysäna, ukat uñisiripajj ajanupan mä cicatriz jaytäna. Jichha kutix mistkäna uka wilax q"añuskir morado ukhamänwa.
  - Jisa, nayaxa uñjtwa jumaxa mä juk"a bilis ukaniwa.
  Tugarin jupax yaqha ataque lurawayi:
  - ¡Kunatix wakiski uk katuqañamawa, snotty!
  - ¡Ukat aka mérito ukax atipt"añawa!
  Ukhamäkchïnsa, Tugarin sat Katarir atipjañajj janiw faciläkänti, jachʼa jaqëkchïnsa, wali jankʼakïnwa. Ukax Pastukhov jupatakix mä qawqha jan walt"awinak utjayawayi. Ukhamaraki, uka wayna fantasma jupa pachpaw walja rasguñonak katuqatayna. Jupanakat maynïrejj chʼeqa cejap khuchhuqäna, ukatwa nayrapajj jukʼamp jan wali uñjañ qalltäna.
  - ¡Awisax jan wali jaqinakas suertenipxiwa! - sasaw Pastukhov chachajj säna.
  Tugarin Zmey jupax cinturónpat mä puñala apsuwayxäna, uka waynar jaquntañatakiw wakicht"asïna.
  Uka waynax mä jan suyt"ataw sarnaqäna ukat llätunk amparanakapat mayniruw mä jach"a ch"axwäwimp khuchhuqäna. Puñalajj jaquqanïna ukat phallawayjjäna, lipʼichit lurat tʼaqanakajj taqe cheqaruw chʼalljjtäna.
  Jupanakat maynïrejj Tugarin chachan nayraparuw tukuyäna. Jupax jaqunukuñ yant"äna, ukampis waynax uñisirinakan mä juk"a pacha mayjt"ayatapat askinak apsusaw espada apt"at amparap khuchhuqäna.
  - Q'axata! - Tugarin maldecita.
  Pastukhov chachajj akham sänwa:
  - ¡Kunjamäkitix ukhama!
  Uka monstruo fantasma ukax jutir kayumpiw espada katjañ atipxatayna, ukampis juk"at juk"atw sarnaqawipax wila chhaqhayatapat juk"amp q"añuchatäxäna. Pastukhov jupax uk uñjasax juk"ampiw ch"amanchawayi.
  Uka nuwasïwirojja, kimsa arquimagonakaw pä toqet uñjapjjäna. Svyatorossia uksanx akax mä troll, faun ukat mä jaqin coordinador principal ukhamawa, aka tuqinx Natasha imill wawa. Mä kasta jach"a layqa. Jila partejja, warminakanjja, layqañ yatiñajj niya pä kutiw chachanakat sipansa jukʼamp utji. Akax warmin fisiología ukan mä phenomenon ukhamawa. Ukatwa, janiw muspharkañakkiti, jupar uñisirix Oksana imill wawarakïnwa, Jach"a Rusia markaruw uñt"ayasïna. Yanapt"irinakax pä jach"a magonakäpxänwa: mä duende ukat mä gnomo. Ukaw pä layqasiñ internacional ejercitonakan mayjtʼäwipajj utjäna.
  Troll ukax Natasha kullakaruw akham amuyt"ayäna:
  - Ch"axwañaru ch"amanchañaja, Tugarin Katariru yanapt"aña.
  Uka tawaqux janiw sasaw säna:
  - Janiwa kamachinakarjamaxa utjkaniti. Jiwasatix qhanstayasktan ukhax mä jach"a p"inqaw jiwasatakis ukat jach"a imperiotakis utjani.
  Troll ukax k"arimp k"achat nayranakap ch"allxtasaw akham säna:
  - ¡Svyatorossia markan prestigiopax jan t"aqhisiñapatakiw uñjä!
  - Ukat kunjamatsa? - Uka magia imillaxa muspharataynawa.
  - ¡Imantat ch"amanchawi! Kunapachatï kʼari chuymanïñajj destreza ukat valoranïñar atiptʼki ukhajja. ¡Jan khitis amuyañapatakix sallqjañäniwa, ukat amuyapxani ukhaxa, janiw uñachtʼayapkaniti!
  Natashax holograma uñch"ukiskäna: Tugarin Katarix jan suyt"añjamäkaspas ukhamaw jikxatasïna ukat t"unjatätapax mä juk"a pachatakisïnwa.
  - WALIKI! ¡Nayax iyawstwa! ¡Jan katjañatakik amuyasim!
  - Jichhaxa nayaxa línea de protección ukarux mantañaniwa ukatxa Tugarin masisaxa machaq arma katuqani.
  Troll ukax jank"akiw mä jisk"a laq"uruw tukuwayi, ukax mä foton ukham jank"akiw nuwasirinakarux t"ijtäna.
  Tugarin Zmey jupax qhipäxar kutt"awayxäna, juk"at juk"at qhipäxar kutt"awayxäna. Uñisiripax tukuyañ jak"ankxatap amuyasax juk"ampiw ch"amanchawayi. Mä akatjamat waynan ch"akhapax mä akatjamat p"akjatäna, uñisirinakan tesoropan puntapax ninamp qhant"añ qalltäna. Uka ch"axwawix uka waynan amparap phichhantawayi ukat niyaw amparap khuchhuqawayi. Igor jupax qhipäxar jaltasaw akham säna:
  - ¡Supaya!
  Tugarin jupax akham sasaw jach"at arsüna:
  - Jumax tukuyxtawa, morel!
  Yaqha wali ch"ullqhi columpio, Tugarin ukax juk"ampiw sartawayxi, espadax jach"aptawayiwa, uraqin t"unanakapax (mini-materia ukamp luratawa) thayaruw jalxatäna, ukatx ch"uxña quqanakax ninamp nakhantawayi.
  Pastukhov chachajj mä jukʼa tiempotakiw chhaqtjjäna. Mä machaq ch"axwäwi ukat mä qhana lliphipiwiw utjäna, ukat chhullunkhax warantasïna. Mä segundo qhipatx qinayanakax chhaqtawayxänwa ukat jach"a Tugarin ukax chikat khuchhurataw jikxatasïna.
  Pastukhov jupax amparanakap t"axllirt"äna:
  - Waynaxa ch"axwiriruxa chhuxriñchjatayna, ¡ingloriosa tukuyawixa puriniwa!
  - Kusapuni! - Ilya Muromets kullakaxa wali kusisita arsüna.
  Dobrynyax jupa pachpaw ch"axwawayxi:
  - ¡Ch'amani Rus'!
  Alyosha Popovich jupax jan walinw uñt"ayi:
  - ¿Janit jupanakax Rus'anakäpki?
  Heroes ukanakax mäkiw larusipxäna, ukax akham sasaw jaysapxäna:
  - Janiwa, ¡akax jan uñt"at jaqinakawa! ¡Alyoshenka kullakaruw samarañama!
  Ch"axwawix janiw Svyatorossiya ejercito ukan askipatak tukuykänti. Mä ch"uxña pallapallanakan filanakapan mä thuqt"awiw ist"asïna.
  Svyatopolk jupax akham siwa:
  - ¡Jan wali chimpu!
  Grobogor jupax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Akax niyas janiw kuna efectos ukankiti estadísticas de victoria ukarux! Aka chiqanx jiwas pachpa ajjsarañakiw wakisi.
  Baldak jupax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Naya pachpaw ch"iqa flanco ukarux ch"axwañar irpä!
  Svyatopolk ukax akham sasaw iyaw satayna:
  - ¡Akaxa wali ch"amani sartawiwa! Ukhamakiwa, Baldak, amuyasim, ukat aka jach"a ch"axwirimp jan nuwasiñamti. Chiqansa, aynachtʼayapxätam ukhaxa, ¡kupi amparam aptʼasiñamp sasiwa!
  - ¡Naya pachpaw juparux uskt"ä! ¡Kawkhantix jiwasanakasax jan chhaqtkatayna!
  Svyatorossia markankir mágico ejercitojj uka ofensivaruw sarapjjäna. Arqueronakajj nayraqat sarjjapjjäna. Amazonas imillanakax niya q"ala chuchuni, carmín chuchunakapax cadena correo ukan khuchhuratanakapat mistu, ukampis cascos ukat viseras ukanakamp isthapt"ataw uñisirinakarux flechas ukanakamp bombardeañ qalltapxäna. Jupanakax wali ch"amampiw jaysapxäna.
  Mä imill wawaw jaquqanïna, mä flechampiw pechopar ch"allt"ata. Cuerpopajj tʼijtjjänwa ukat tʼunjatäjjänwa. Mayni tawaquxa usuchjatakïkaspas ukhamänwa. Uka ajanupax mä llakit chhuxriñchjasiñampiw mayjt"ayasïna.
  Yaqha ch"axwirinakax jaquqanipxarakïnwa, ukampis qalltanx janiw sinti jach"a chhaqtäwinakax utjkänti, amuyataxa, jaya chiqanakan utjatapatxa, flechanakax janiw sapa kutix armadurarux mantañjamäkänti.
  Svyatopolk jupax akham siwa:
  - ¡Ukampis chhuxriñchjasipxañäni!
  Baldak jupax niyaw markapar t"ijt"awayxäna, jupax t"ijt"kasax arnaqasïna:
  - Jichhasti guardiat sarxä, wali kusiskañawa!
  Grobogor jupax akham amuyt"ayi:
  - Nayaxa jank"akiw ch"iqa tuqiru sarxarakï, conchas ukampi Velcro ukampi aruskipt"añäni.
  Svyatopolk ukax akham sasaw iyaw satayna:
  - ¡Walikiwa, nayan chiqajaxa marka taypinkiwa!
  Ilya Muromets jupax janiw qunt"asiwaykiti, jupax akham amuyt"ayawayi:
  - ¡Walikiwa ukhama! Jichhax jiwasan chiqax pallapallanakamp chikaw utji.
  Dobrynya Nikitich jupax akham sasaw iyaw satayna:
  - ¡Nayaxa Baldak markampiwa ch"axwä!
  Alyosha Popovich jupax mä espadampiw bigote puntap khuchhuqatayna:
  - Walikiwa, Grobogor ukar katuqatax ukhamawa. ¡Akax wali askiwa sasaw amuyta!
  Ilya Muromets jupax mä mayisïw jiskht"asïna ukat jupa pachpaw ch"axwäna:
  - ¡Walikiwa, Diosan sutipxarux, masinaka!
  - ¡Amén! - Alyosha Popovich ukat Dobrynya Nikitich jupanakax mäkiw jaysapxäna.
  - Uma ch"uqimpi, uma ch"uqimpi apnaqasa aruskipawi irpañani. ¡Taqi kunat maynit maynikam yatiyasipxam, jan chiqa yatichäwinak imantasipxamti!
  Chʼaxwirinakax qunqurtʼasisaw chʼiyar caballonakapar chʼamañchtʼapxäna ukat kayuk sarapxäna.
  Ilya Muromets jupax jach"a uraqin qhiparaskakïnwa, jupax amuyasïnwa khitis ch"axwäw uñjañapa! Mä ordinario pallapallax mä jan walt"äwin lurawip katuqasma, kunawsatix intervención personal ukax ch"axwäwin thakip mayjt"ayaspa. ¡Amuyasiñax axsarañ antítesis ukawa!
  Infantería ukankirinakax filanakap jist"antapxäna ukat flechas ukan granizo ukar jan yäqasa, Jach"a Rusonakan posición ukar sarapxäna. Infantería ukankir warmi soldadonakajj jukʼamp jan ajjsartʼasaw kuns lurapjjerïna. Espadanakap luqxatasaxa, jan axsarasaw chʼaxwäwin thiyapar tʼijtxapxäna.
  Infantería ligero ukan filanakapax ch"axwatäpxänwa, imill wawanakax jisk"a tamanakaruw jaljasipxäna ukat jan ch"amampiw ch"axwapxäna. Jila parte suma uñnaqtʼanakajj qʼala kayukiw nuwasipjjäna, ukampis qorit lurat lliphipir qonqorinakampiw nuwasipjjäna. Warmi pallapallanaka, janiw chachanakat sipan juk"ampikiti (jaqinakaki jakthapipxäta ukhaxa, ukampis fabulosas luratanakax utjarakïnwa), sapa mayniw podium ukan k"achacht"äwipar tukupxaspa, placas de armaduras ligeros ukanakax janiw imantapkänti, jan ukasti juk"amp ch"amanchatäpxänwa, imill wawan janchipan juk"amp seductora chiqanakapa .
  Baldak sat chachajja, istʼañjamaw arnaqasisajj akham säna:
  - Jichhaxa ¡jach"a infantería ukanakaxa nuwasïwiru sarapxañapataki!
  Jach"a jaqinakax mä formación falange ukamp apnaqapxäna. Ukax kunapachatix nayrïr tunka nuwasirinakax nayraqatapan lanzanak apt"asipxäna, ukat mä jach"a erizo uñstayapxäna. Ukampirus uka formación ukan jan walt"awipax akawa, falange ukax jan chiqaparuw p"akjasi, ukat pachpa pallapallanakaparuw ch"uqt"aspa.
  Dobrynya Nikitich jupax samarañampiw akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Mayamp uñstayaña! ¡Pä patak qhepüru!
  Jach"a rusa fantasma pallapallanakan qhipäxapanxa, khuchhurat tocón ukat qalanaka, ukhamarak afilado estacas ukanakaw utjäna. Jupanakat pasapxäna, ukhamatwa falange ukarux mä kasta jark"aqasiñ thakhinjam sarañapatak wayt"apxäna. Baldak jupax colerat maldecïna:
  - ¡Uñjapxtawa aka rabble ukax niyaw t"ijt"aski! Jutapxam, tambornak juk"amp jank"ak thuqt"apxañäni, atipt"äw rollo rollo lurañäni.
  Tambores ukanakax juk"amp ch"amampiw thuqt"äna, disparos ukanakax juk"amp kutiw thuqt"añ qalltäna. ¡Yaqhep toqetjja, galeranakajj barcor jankʼak sarapkäna uka ritmo qarjañwa amtayistu, ¡kunapachatï remar saririnakajj wila chʼalljjtayañatakiw waytʼasipjje!
  Falange sat jamachʼix jankʼakiw sartäna, ukampis kunjamtï maynix suykäna ukhamarjamaw uñstatapax jan waltʼayatäxäna. Soldadonakajj wali kusisitaw jachʼat arnaqasajj pʼakjañanakar jankʼak puripjjäna.
  Baldak jupax ukham turno uñjasax akham sasaw arnaqasïna:
  - Caballeros montadas, elefantenaka ukhamaraki dinosaurios ukanakaru jank"aki nuwasïwiru jaquntaña.
  Svyatogor jupax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Janiwa sinti nayraxa! ¡Uñisirinak tuqitxa, ¡infantería ukanakakiw jichhakamax ch"axwapxi!
  Baldak jupax akham sänwa:
  - Janiwa, ukhamakiwa! Jupat nayrar sartañatak chʼamachasiñäni. ¡Mä kutix chinupax jach"ar aptatäxi ukhaxa, ¡ch"allt"añaw wakisi!
  Falanx nuwasirinakax lanzanakap jaquntapxäna ukat espadanakapampix apnaqapxäna. Wali askiwa, taqiniw cinturónpar mä tesoro caja chintʼatäpxäna. Ukampis nuwasïwin kusisit jakasiñajj mayjtʼayiriwa. Mä qhawqha segundonak qhepatjja, walja patak pallapallanakaw jiwarapjjäna. Jichhax ch"axwawix fase ukar mantawayxiwa, kunawsatix uñisirix trumpetanakap mesa patxar jaquntawayi.
  Caballeros caballeros ukanakan jawq"jatapax wali axsarañawa. Kunapachatï acerompi chʼalltʼat avalanchajj jankʼak saraskäna ukhasa, ajjsarkañänwa. Walja tunka catapultanakaw nina naktayañ atipxatayna, uñisirinakarux qalanakamp ch"allt"ata ukat acero bolas afiladas ukanakampiw ch"allt"apxäna, ukampis ukax jank"ak jaltir pallapallanakaruw colerayäna.
  Dobrynya Nikitich, soldadonakapax janiw ukham ch"amanchawimp saykatañjamäkiti, uk amuyasax akham kamachiw churawayi:
  - ¡Walikiwa, falcones! Nayraqata!
  Jach"a Rusia markan caballería armada ukax tantachäw tuqiruw sarapxäna. Magia ukamp lurat semimaterial uraqix khathatitaynawa. Laq"a phust"ata. Laq"unakaw t"ijtapxäna, jisk"a ch"uqi ch"uqimp chika, casconakaruw uraqir puripxäna, ukat t"ijtkasax jaquqanipxarakïnwa. Artrópodos sat animalan representantenakapat yaqhepajj mäkiw phallapjjäna, jiskʼa warawaranakjamaw qhantʼäna.
  Dobrynya Nikitich jupax uka ch"axwäw jamuq uñch"ukiskäna. Baldak chachan caballeronakapajj walja pachpa infantería ukankirinakaruw tʼunjäna. Dobrynya chachan caballeronakapajja, flanconakatwa mantanipjjäna, jukʼamp sumwa lurapjjäna.
  Caballeronakax ch"axwapxäna ukat mä jach"a ch"axwäwiw qalltawayi. Panpachaniw wali ch"amampi ukat jan axsaras ch"axwapxäna. ¡Egglot caballero ukan banderapax jaquqaniwa! Pachpa uñt"at nuwasirix walja usuchjataw uñjasiwayi ukat jan suyt"awiruw puriwayi, ukat pä escuderonakaparuw khuchhuqawayi.
  - ¡Mä p"iya, ukatxa mä zanja! - Baldak ukax maldecitawa. - Yaqha escuadrón ch"axwañar jaquntañani, uñisiriru pintañ yant"añäni. ¡Uñisiriruw uka patat jaqunukuñama!
  Jach"a infantería rusa ukax juk"amp sumaw sarnaqapxäna, ch"axwirinakax ganchos especiales ukat guadanos ukanakamp caballonakaru ukat kayuk saririnakaruw apnaqapxäna. Kunawsatix Santo rusonakan kayuk pallapallanakapax kayu manqhan juk"amp jan walt"ayat uñjasipxäna. Chiqansa, nuwasir imillanakax wali jan axsartʼirïpxatapwa uñachtʼayapxäna. Jupanakat maynïrejj jachʼa chuymanïnwa, wali chʼamampiw jaltawayjjäna ukat qʼala kayup cascoruw chʼalljjtäna, ukatwa uka jachʼa caballerojj camellopat qʼejjo qʼejjo jaqontäna. Ukampis taqe Jachʼa Rusanakajj jukʼamp sumwa lurapjjäna. Amuytʼañataki, jiskʼa agujanakampiw botas uchasipjjerïna, purakapar chʼalltʼañ yantʼasa. Ukat ukhampachasa, Qullan Rusonakax jupanakan laykux mä jakhüwimpiw juk"amp jach"anchapxäna. Jupanakax waranq waranqa caballot saririnakar chhaqhayasax nuwasipxänwa ukat uñisirinakaruw qhipäxar jaquntapxäna.
  Chʼiqa ladopan utjkäna uka nuwasïwinjja, cosacos sat jaqenakajj wal chʼamachasipjjäna. Damas ukanakampi, sombreros ukat burkas ukanakampi, niya jank"akiw formación ukarux mistuyapxäna. Jichhajj sapa mayniw jan ajjsarirïtap uñachtʼayapjjaspäna.
  Aka chiqanw pä jan axsart"ir cosacos Vasilko ukat Danillo jupanakax jikisipxäna. Maynix qhispiyataw yuritayna, sallqa. ¡Maynix nayrïr jaqïñax janiw kuna jan waltʼäwis utjkaspati! Ukat panpachaniw magia tuqi luratäpkchisa, jaqinakan lurat amuyupax wawatpach amtañanaka, munañat amtatanaka, jukʼamp suma jakañ samkanakatwa imaski.
  Ukat janiw jakañ layku chʼaxwapkiti, jan ukasti jiwañatakiw chʼaxwapxi.
  Vasilkax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¿Kunatsa parlaskta, Basurman!
  - ¡Juma pachpaw jan iyawsiri! ¡Nayax ortodoxo ruso jaqïtwa! - Danillox janiw sasaw arsuwayi.
  - Janiwa, ¡jumax nayan uñisirijawa! - Vasilkaxa muytasinxa, técnica doble ventilador ukampiwa uñisiriruxa ampara manqharu ch"allt"äna. Jupajj qheparuw kuttʼjjäna, ukampis seda camisapampiw katjasïna, uka camisajj wilampiw wilaruw tukuwayjjäna.
  - ¡Kunja ch"amasa! ¡Ukham isinak tʼunjatäjjänwa! - Danilloxa kawallupa uywatayna. Jupax Vasilkaruw silla de ruedas ukanx kayunakapamp jaquqanïna. Cosaco jaqix jaquqanïnawa, ukampis jank"akiw jaltxatayna, wali muspharata, sablep liwxatasa. Danillox sablep juparuw jaquntäna, mä jach"a ch"axwawimpiw p"iqip ch"iyjäna.
  - ¡Pampacham Cosaco! Ukampis ¡pachpa universon jiskʼakiwa!
  Ch"axwirix atipt"awaytwa sasaw amuyäna, ukampis uka pachax p"iqip qhipäxan mä sable katuqatayna. Uka axsarkañ jawq"jatapatxa, p"iqipax ch"amakt"awayxänwa ukat cosacox qhipa ch"amapampiw kutt"awayxäna ukat jucha luririrux cuchillapampiw katjäna. Mä juk"a pachatxa, taqi kunas p"iqipanxa wila ch"amakampiw ch"amakt"äna. Yaqha jakäwix janis chiqäkchïnxa, ukampis janiw jukʼamp chiqäkänti, ukat armtʼasiñ chʼamakaruw chhaqtxäna.
  Imill wawanakax janiw juk"amp qhuru chuymampiw nuwasipxirïna. Ch"aman, quri ñik"utan Condesa Margaritax ch"iyar ñik"utan Princesa Olga ukamp uñkatasïnwa. Panpachani suma uñnaqt"aninakax wali ch"amampi, imill wawar uñtat colerasiñampiw qhant"apxäna. Margarita manqhanjja, chʼiyar janqʼo unicornio sat animalaw utjäna, qorit lurat kayunakapajj chispanak chʼalljjtayasïna. Olgan wila ciervopax janiw suma uñnaqtʼanïtapata ukat suma uñnaqtʼanïtapat jukʼamp jiskʼäkänti.
  Imill wawanakax wali ch"amampiw ch"axwapxäna, ukatw caballonakapat jaquqanipxäna. Margarita kullakajj akham sasaw juramento luräna:
  - Walikiwa, jumaxa lik"ïtawa.
  Olga kullakajj akham sasaw jaysäna:
  - Nayax Koshchei jaqit ist"ta.
  Ch"axwirinakax kayukiw ch"axwapxäna, marroquí botas guijas ukanakap apsusipxäna. Rosa talonanakapasa ukat bronceado musculoso tobillonakapas jan uñtaskañ graciampiw cuerpop jankʼak kuyntʼayäna. Ukatwa Olgax mä yatiñan ataque uñstayäna ukat acero, quri plato Margaritan phuqt"at chuchup ch"uqt"äna. Rosa chʼaphinakjam kʼajkir chuchunakajj uñachtʼayatäjjänwa. Condesajj akham sasaw akham säna:
  - ¡Waw, lesbiana!
  Ukat janiw manunïkänti, jucha lurir jaqin cadena correop ch"iyjasaw uka tawaqun musculoso ukat seductora torsop uñacht"ayäna. Olgax isipat qhipharkir yänakap jaquntäna, ukat Margaritax jupat yateqasïnwa. Jichhax imill wawanakax q"ala ch"axwapxäna, suma uñnaqt"anïtapanxa: nuwasir diosanaka. Uka jach"a janchinakax ch"akhanakampiw ch"allt"ata, ukatx mä llijullijuw cuchillat ch"allt"atax Olga-n pechop khuchhuqatayna. Uk uñjasajja, imill wawajj jan sinttʼasir uñisiripan prensaparuw kayup ayruntäna. Jupax qunqurt"asisaw mä jan khuyapt"ayasir espadax nuwasirin suma p"iqip khuchhuqatayna, ñik"utapax mä fortuna ukhamawa. Ukampis Olga kullakajj mä jukʼa tiempokiw atiptʼasajj kusisïna, mä jachʼa flechaw qhespiykäna uka pechopar chʼalljjtäna, ukat jan axsartʼir, munasir chuymaparuw purirakïna.
  ¡Ukhamaw magia chʼaxwäwinakan heroes ukanakax jiwapxäna!
  Grobogor jupax juk"amp amuyt"asisaw luratayna: uñisirinakan formación ukan jan walt"ayat chiqanakar thaqhañ yant"äna ukat mä punto ukamp janchir ch"allt"añ yant"äna.
  Alyosha Popovich jupax k"arisirakiwa, janiw jank"ak reservas ukanakar nuwasïwir jaquntañatakïkänti. Jupajj uka kamachit amtasïna: mä comandantejj kawkïr soldadonakarutï jan nuwasiñar jaqontkäna ukanakarukiw apnaqi.
  Kuntï nuwasipki ukanakjja, niyas janiw kuns apnaqkasmati. ¡Jan ukax jaltxapxañapatak kamachiñjamäkaspa ukhaxa!
  Baldak chachajj janiw paciencianïtapat uñtʼatäkänti. Uka jan waltʼäw jankʼak utjañapatak chʼamachasisajja, akham sasaw mayïna:
  - Jank"akiw dinosaurios ukat mamuts ukanakar ch"axwañar jaquntaña. Janiw uñisirinakan ch"akhapaki p"akjañ pachaw purinxi, jan ukasti p"iqi ch"akhap p"akjañ pachaw purini.
  Kunapachatï dinosaurios, planetanakjam jachʼa, jankʼak pasapki ukhajja, mä jachʼa ajjsarkañawa. Amuyt"awinakax janiw ch"amanïkiti, kunawsatix walja waranq uka jach"a jaqinakax mä kutikiw p"iqip ch"allxtasipki ukhax kunja jach"a uñacht"äwis utji uk qhanañchañataki. Akax mä jach"a panorama, kunawsatix bóvedas ukanakax khathati ukat quqanakax thuqt"añ qalltañatak wakicht"atäxi.
  Baldak jilatan jinchupar chint"at conchax chhuxriñchjasïna, Svyatopolk jupan arupax akham jiskt"äna:
  - ¿Janit sinti nayratpach?
  Baldak jupax colerat jaysäna:
  - Janiwa, ukhamakiwa! ¡Ajjsarir ukat jan chʼamani uñisirijat nayrar sartañajatakiw suytʼaskta!
  . 5 JAQTHAPI
  Dobrynya Nikitich, monstruonakan ejercitopan sarnaqatap uñjasax akham sänwa:
  - Walikiwa, amuyataxa jiwasaxa huelga lurañasarakiwa!
  Ilya Muromets jupax akham sasaw iwxt"awayi:
  - Reserva ukaxa chika taypita sarantayañawa ukhamata dinosaurios ukanakaxa diagonalmente pasapxañapataki ukhamaraki mä barrer lurapxañapataki. Ukax wali ch"aman ch"axwawiwa, ukat jumanakax soldadonakamar qhispiyapxäta.
  - ¡Uñjataxa janiwa yaqha amtawinakaxa utjkiti!
  Machaq reserva apnaqasa lanzamiento ukax janiw taqpach sum sarkänti, janiw jiwasan pachpa infantería taypin jan jiwañat jark"aqasiñax utjkänti. Ukampis uka nuwasïwijj jukʼamp chʼamaruw tukuwayjjäna ukat jukʼamp coloranakanïjjänwa. Yämas kunapachatï dinosaurionakax maynit maynikam nuwasipkäna ukhaxa.
  Akax pä jach"a tiranosaurios ukanakawa, mä bola ukan ch"amakt"ata ukat maynit maynikam ch"akhanakap ch"akhuñ qalltapxäna. Ch"iyjata aychax kunayman tuqinakaruw t"ijtäna. Kunatï uka qhepat utjkäna ukajja, estreptosaurio sat chʼojjña diplodocus sat cheqaruw jaqontäna. Kunkaparux wali colerat ch"akhuña, jan arsuñjam jan suyt"añ jach"a jach"a tukuña. Uka jachʼa animalajj chuymap chʼalljjtayasaw jaysäna, ukat tunka payan kayuk saririnakaruw caballonakapamp chika jaqontäna. Ninax nakhantawayiwa ukatx diplodocus ukan purakapax ch"iyjataw uñjasiwayi. Jachʼa intestinonakaw mistunïna. Jupanakax jach"a laq"unakjamaw sarnaqapxäna. Caballonaka ukat camellonak latʼjjattʼat jaqenakajj ukanak taypinwa chʼalljjtayasipjjäna. Chʼamani mamut sat animalajj katjatäjjänwa ukat qhepäjjaparuw muyuntäna, ukat thiya kayunakaparuw chʼalljjtayasïna.
  Dinosaurios ukanakax jiwapxänwa, ukampis juk"amp fantasma nuwasirinakaw jiwapxäna. Akax Santa Rusia markan ejercitopan wali uñt"at caballero, Conde Dudko, juparux mä jach"a raptor ukamp takt"ataw uñjasiwayi. Taqi ukanakax wali jan wali ukat larusiñatakjamaw uñstäna. Yaqhep dinosaurionakajj jadananakampi chintʼatäpjjänwa, jan uñtʼat jaqenakarusa ukat pachpa pallapallanakaparus mä navajampis khuchhuqapjjerïna. Ukat qawqha caballonakas jiwayatäna, mä monstruoso uñjawi.
  Svyatopolk jupax Baldak juparux akham jiskt"äna:
  - Walikiwa, ¿kunsa jichhaxa lurañasa?
  Jupajj jan pächasisaw akham säna:
  - Jilïri reserva ukaxa qhispiyatawa. Nayax kamachi churta, mä manqhankir muyuñ maniobra lurasa, soldadonakar qullunakar apayañataki. Ukanwa empresan destinopax amtatäni.
  - Inas ch"axwañanakax utjchispa? - Uka heroe épico ukar chiqañchata.
  - ¡Inas ch"axwañanakax utjchispa! ¡Mä gancho lanzamiento lurañäni!
  - ¡Walikiwa, nayraru sartañani! ¡Providencia markax yanapt"apxitaspa!
  Dinosaurios, jaqinaka, goblins, taqi kasta rayas ukat kasta pallapallanakax wali colerat qhuru chuymampiw nuwasipxirïna. Qullan rusanakax mä juk"a nayrar sartañ atipxatayna, extremo flanco uksanx Jach"a Rusanakan posición ukanakap ch"allxtasa. Dobrynya Nikitich jupax mä jisk"a destacamento de reserva de tiranosaurios ukar ch"axwañar jaquntäna. Jupanakax palanca ukar tukupxäna, ukax bloque de represa ukar yanapt"äna, ukhamat juk"amp presión ukar saykatañataki. Tiranosaurios ukanakax ledge ukx khuchhuqapxäna ukat mä qawqha kayuk saririnakaruw jiwayapxäna.
  Baldak jupax juramento luratayna, ukampis janiw juk"amp reservas ukanïkänti: jach"a ch"amanchirinakax muyuntat khitatäpxänwa.
  Grobogor jupax axsararakïnwa, jupax k"arisiñat qarjataw jikxatasïna ukat dinosaurios ukanakaruw ch"axwañar jaquntarakïna.
  Ukampis mä jiskʼa destacamentompiw uk luräna. Ukat Alyosha Popovich kullakajj jan suytʼataw kuns luräna. Jupax ch"axwäwiruw jaquntäna, jank"akiw taqi ch"amanakax mamut ukat dinosaurios ukanakamp utt"ayatäna. Uka pachparakiw wali k"arimp sarnaqasax soldadonakax elfonakan ch"amakt"ayat niebla ukan tapat jalnaqapxäna. Ukatwa uka chʼaxwäwix wali chʼamanïxäna. Walja uñisirinakan caballot saririnakasa ukat kayuk sarir soldadonakas uka chiqanwa jiwarapxäna. Taqi jak"achasiñanakax laq"untat jiwat jaqinakamp phuqhantatänwa. Grobogor jupax uñisirinakax jupar uñtasit k"ari chuymanïsax mä jisk"a chiqakiw reserva ukar khitapxani sasaw suyt"äna, ukat ukatw chikat medidas ukar limitata. Ukhamatwa, uka amtax Jach"a Rusanakan laykupar pasawayxi.
  Grobogor jupax janiw jank"ak amuyaskänti uñisirinakax ch"axwäwinx ventaja ukanipxapxatapa ukat jisk"a escuadrón de dinosaurios ukanakax qhipäxar jaquntatäpxänwa, ukat caballeros ukanakax janiw ukham monstruonakarux saykatañjamäkänti. Chhaqtawinakax jank"akiw jilxattawayi, pallapallanakax waranq waranq jiwayataw uñjasipxi.
  Alyoshax cruzasïna ukat reliquianakamp cruzaruw amparap luqxatäna:
  - ¡Cristox yanapt"istu ukhamaw amuyasi! Ukampisa, ¡Diosar confiyañamawa ukat juma pachpas jan pantjasimti! Jichhajj chʼamam aptʼasismawa.
  Pastukhov jupax ch"axwarakïnwa, ch"aman waynax kunjamtï maynix suykaspa ukhama, juk"amp junt"u chiqankänwa. Escudop jaqsusaw pä espadampi mä kutiki chʼiyjäna. Uka pachparakiw waynax anatt"askirjam uñtasïna.
  Grobogor jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jutam, aka jaqirux nayar apanipxam!
  Walja guardianakaw uka jachʼa escoltat jaljtapjjäna, uka escoltajj wali amuyumpiw sarnaqäna. Jupanakax Vizconde de Guiche caballero jupan irpataw uñjasipxäna. Mä ch"amani ukat k"ari nuwasiri, jupax mä especial aparato apt"asiwayi, ukax ballesta ukat lasso ukanakamp mistutawa.
  - Nayax Pastukhov juparux mä q"ipiruw apaniyäta. ¿Mä kunsa yatiñ munkayäta? ¿Kuna premios utjani?
  Grobogor jupax bolsa jaquntäna, de Guiche jupax ch"uspampiw katjäna:
  - ¡Nayan jach"a chuymanïñax mäkiw ch"amakt"ani!
  - ¡Juparux jiwatjam uñjapxam!
  - Janiwa, juk"ampi suma jakaña! Akax janiw q"uchupki uka waynakiti: jakañat sipan jiwatax juk"amp askiwa, qhuru nuwasiri - ch"uxña!
  Vizcondex larusisaw kimsa wajjrani camellorux ch"allxtayäna, caballon chhuxriñchjatapax khathatirakïnwa. Grobogor jupax akham sasaw kamachi:
  - ¡Taqi reservanaka ch"axwañaru jaquntapxañani! ¡Dinosaurios ukanakax línea p"akintapxpan! Chiqansa, ¡Alyoshax mä mordaza ukhamawa!
  Qhipa arunakanxa maynix chuym ustʼayasispawa: ¡jupanakax jukʼamp yatiñanïpxpachänwa! Ukat ¡khitis Grobogora pachpaxa!
  Jutïr avalancha de dinosaurios ukan jan walt"awipax frente ukarux sayt"ayañapatakiw jaytawayi, ukampis ukat ferocidad ukax juk"amp ch"amanchawayi. Aka chiqanx Krasosaurus sat jach"a p"iqix khuchhurataw tukuwayi. Jach"a lakax convulsivo ukhamaw chhuxriñchjasïna ukat chhuxriñchjasïna. Aka chiqanx mä caballerox lakapat katjataw uñjasiwayi, jupax jakkir manqha pacharuw jaquntatäna, chhuxriñchjatanakapax jist"antatawa. Wila chʼakhanakaw kisu manqhat tʼijtjjäna. Mä wila ch"akhanakax imill wawarux ajanuparuw ch"allt"äna. Uka suma uñnaqt"an warmixa predatoriamente jachaqt"asïna:
  - Chachanakaxa niyaw ch"iqiyasipxi, inamaya.
  Jiwayat dinosaurios ukanakas, organismo ukan nayra pachankatapatxa, mä juk"a pachaw ch"axwapxäna ukat wali axsarkañ colmillos ukat garras ukanakamp apnaqapxäna. Alyosha Popovich jupax mä jisk"a ukampis suma uñt"at escuadrón ukamp: pachat pacharuw filanakaruw khuchhuqawayi. Jupaw uñisirinakan mä jukʼa jan walinak lurayäna ukat autopampiw kuttʼanjjäna. Chika q"ala jan isin imillanakax q"illu ch"uxñaruw tukupxäna ukat phinq"asipxäna, uka suma uñnaqt"an jaqir uñkatasa.
  - ¡Janiwa katjapxistati! ¡Jumax uka cuasar ukarux jaquntañamawa! - Uka k"ari waynaxa q"uchutaynawa. - Janiw inamayakiti, mä ortodoxo sacerdoten yuqapax mä leyendaruw tukuwayi, mä chimpuw amuyt"asiñ uñacht"ayañataki.
  Ukañkamax de Guiche ukan destacamentopax Pastukhov markaruw p"akintawayi. Vizcondex llakisiñampiw q"ucht"äna:
  - ¡Phupach payllapxäma, awatiri! ¡Ukat akax jiwañjam muspharkañawa! ¡Jakhuñax jutaniwa ukat jank"akiw jutani! ¡Jupanakax mä carro ataúd ukan jist"antapxätam!
  Pastukhov jupax Vizconde jach"a jach"a tukuñ arunakap ist"äna, espadanakan ch"axwatapampi, usuchjatanakan jach"at arnaqasitapampi ukat dinosaurios ukanakan wararitapampi.
  - ¡Mä carro ataúd ukax machaqäxiwa! ¡Inas mä carror uñtat ataúd ukhamächi!
  De Guiche jupax lasso híbrido ukat ballesta ukanakaw jilsuwayi. Jupajj wali yatiñampiw uka dianaruw uñchʼukisïna ukat Pastukhov chacharuw katjañ yantʼäna. Ukampis jupax wali amuyumpiw jikxatasïna ukatx kunapachatix lasso ukax t"ijtäna ukhax mä flotador ukham umaruw chhaqtxäna. Laso ukax ch"uxña ejercito ch"axwirinakat mayniruw kunkapar chint"ata. Mä jach"a t"aqhisiñat ch"axwañatw ch"axwirix jan amuyt"asxänti.
  - ¡Maldita, nayax faltawaytwa! - Visconde lurata magia ukaxa wali natural ukhamawa.
  - ¡Ukax nayratpach pachpakïskiwa! - Pastukhov jupax arnaqasïna, ukat janq"u unicorniopanx de Guiche uksaruw jasakiw jalnaqäna. Pä nuwasirinakax jupar khuchhuqañatakiw jankʼak sarapxäna. Espadanakan columpionakapa. Uka khuchhurat p"iqinakax liwxatasïna, maynix jaqi ukat maynix wajjranakanïnwa.
  Vizconde ukax akham sañakiw atipxatayna:
  - Sarañani! ¡Anihilador ukax wali askiwa!
  Kunjamsa pʼeqepas janchipat jaljtasïna.
  Pastukhov jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Jan almani p"iqixa, almani allqamarimpi sasiwa!
  Phisqa caballot saririnakaw mä kutikiw uka waynarux tʼijtxapxäna. Ukat jankʼakiw maynir jiwayäna, ukat payïr jaqerojj caballopat jaqontäna.
  - Walikiwa, ¡qhawqhas jumanakax ukankapxtaxa! ¡Estanquer jankʼak mantañäni!
  Uka kayuk saririnakax mä juk"a ch"amakt"ataw uñjasipxäna, wow, uñisirinakax ch"amanïpxänwa.
  Pastukhov jupax juk"amp pä jaqiruw ch"allt"awayi ukat q"ucht"awayi:
  Mä fogata nina nakhantayata, .
  ¡Munasiñajax phichhantaskiwa!
  Uñisirix kʼari chuymanïkchisa, kʼari chuymanïkchisa,
  ¡Ukampis pʼakjataw uñjasini!
  
  Ukhama sallqa, loco jan wali jaqi
  ¡Ukax phichhantawayiwa ukat suyurux t"unjaraki!
  Almaman munasiñax mä arumax uñtatawa;
  ¡Jank"aki, t"ijt"am, ukatakix sarañamawa!
  
  Ukat Qullan Rus' ukax atipt'aniwa,
  ¡Janiw yaqha destinojj utjkaspati!
  Caballerojj mä chʼaman escudo jiltayani, .
  ¡Munat Pachamama!
  
  Ukat jupajj jan jitheqtaskakiniwa,
  ¡Rusia markar qullan qhana!
  Armadura rusa ukax atiniskañawa,
  ¡Familiasar jan waltʼäwinakat qhespiyañäni!
  Waynaxa q"uchutayna, jan sayt"asa ch"uqi ch"uñuyatayna. Jawqʼjatapajj mä maestron amparanakapamp pianon teclanakapar kuyntʼatapar uñtasitänwa. Llamp"unakakiw knock out janiw musicakiti, jan ukasti wila jawiranakaw knock out. Ukampirus "ch"uxña" nuwasirinakax wali sum ch"axwapxäna, janiw juk"amp ch"amanïñamp atipt"añ munañamp uñacht"ayapxäna. Goblin sat animalanakajj janiw jaqenakat sipansa jukʼamp jiskʼäpkänti, elfonakajj wali suma arqueronakäpjjänwa, ukat amparamp amparamp nuwasiñansa janiw chhaqapkänti. Mä jach"a ch"axwawinakaw utjawayi, mä nivel virtuoso ukan uñacht"ayatapampi.
  Ukhamatwa Grobogor chachajj wali suma nuwasir jaqenakarojj mä puñchur tantachtʼäna ukat contra golpenak lurarakïna, jupajj janiw ajjsarir jaqëkänti, jan ukasti, wali suma espada apnaqeri ukat nuwasiri jaqënwa.
  - ¡Nayaw atipt"ä! ¡Janiw chhaqksnati!
  Dobrynya Nikitich jupax flanco ukanx uñisirinakan sarnaqawip wali sum uñjäna. Baldak markan ch"aman reservapax mä junt"u ch"axwäw taypin qullunakar puriñ atipxatayna. Mä qawqha dinosaurios ukanakaw reserva ukan utjäna, ch"aman monstruonakax, herraduras mágicas ukanakampiw niya sayt"at qullu pataruw makatañ qalltapxäna. Uka reservajj jaqen lurat caballero Lancelot sat chachan pʼeqtʼatäjjänwa. Jach"a Rusia markat jutir regimiento de emboscada ukax Mikula jupan p"iqinchatawa. Jupax Dobrynya kullakaruw akham säna:
  - Walikiwa, saxranakaw jutapxi!
  Dobrynyax akham sasaw jaysatayna:
  - ¿Kunjamatsa warawaranakaxa ch"iqiyasipxi?
  - Chiqpachansa taqi kunasa wali ch"amawa!
  - Kunapachatixa wali pataru puripxi ukjaxa, aceite warantañawa, amuyt"aña kunasa pasani dinosaurios ukanakaxa jaquqanipxani ukhaxa.
  Mikulax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Ukat aceite ukaxa resinampi chika ninampi phichhantatäspawa!
  - ¡Kuna taqpach amuyt"añasa! ¡Jan sinttʼasirïkchisa!
  - ¡Ch"axwawinxa, valorax jan khuyapt"ayasiñampiw mayachasi! ! - Mikulaxa ch"allt"asïna. - ¡Ch"ama ch"axwañani, ch"amampi ch"axwañani! ¡Ukat janiw mä nayrampi mä nayrampiki!
  Dinosaurios ukanakax jilxattasipkakïnwa ukat makhatapxarakïnwa. Warawaranakar lankt"asisa, monstruonaka ukat qhipäxat t"ijtir caballonakax lankt"asipxäna, yaqhipanakax jaquntatäpxänwa, ukampis jach"a avalanchax nayrar sartaskakïnwa. Dinosaurios ukanakax chhuxriñchjasipxäna ukat flechas ukanakax jupanakaruw jallu purintäna, niyas janiw kuna jan walt"äwis uka monstruonakarux puriykänti, jan ukasti jaqinakaru ukat jisk"a jaqinakar jiwayarakïnwa. Jupanakax manqharuw jaquntapxäna, liwxatasa. Mayni toqenkir arqueronakajj wali chʼamampiw istʼapjjäna, ukampis niyakejjay alayat pallapallasipkchïnjja, ninajj janiw ukhamakïkänti. Kunjamtï mohojj mä qalar chʼoqtʼki ukhamarakiw Svyatorossia markankir soldadonakajj qollu patjjar sarapjjäna. Uka pata puntuxa niyaw ch"akkatatäxi.
  Mikulax akham sasaw kamachi:
  - ¡Uka pachawa! ¡T'ijtxañäni!
  Aceite mixta resina ukampi warantata. Mä kutix ukar mantasax dinosaurionakan kayunakapax encantado kayunakaparuw liwxatasïna. Ukampis Caballero Lancelot chachajj janiw chhaqtkänti, jan ukasti akham sasaw mayïna:
  - ¡Nayraru ch"axwirinaka! Saryn ukat kitchka!
  Ukampisa, ukham "jan axsartʼir" sarnaqañax askinakat sipansa jukʼamp jan waliruw puriyäna. Mä jach"a ch"axwawiw utjäna: dinosaurios ukanakax kutt"anipxänwa ukat maynit maynikamaw ch"uqt"asipxäna. Ukampis bordenakapar chintʼat cuchillanakajj jukʼamp jan walipunïnwa. Jupanakax jasakiw monstruonakan aychap ukat jisk"a nuwasirinakan aychap khuchhuqapxirïna. Lancelot jupax uka crush ukan chika taypin jikxatasïna. Juparojj jan sinttʼasisaw chʼalljjtayasipjjäna, ukhamatwa ejercito pʼeqtʼañ jan puedkänti. Mikulax mä jan walt"äw pachaw purinitap uñjasax akham sasaw kamachi:
  - ¡Atacañäni! ¡Jupanakarux mä respirador purulento churañäni!
  Mä ch"axwawix machaq ch"amanakaw balanza ukarux Jach"a Rusia markan mágico ejercitopar askipatak ch"allxtayäna.
  Regimientos de emboscada ukanakax nayratpach qullunakar muyuntapxäna jan ukax alaxpachat atacapxäna. Kunjamäskpasa, jukʼamp jachʼañchatäñajj wakichtʼat nuwasir ejercitonkirinakan ladopankänwa, janiw sustjasïwimp katjatäpkäna uka ejercitot sipansa, uka ejercitojj jukʼampiw jukʼamp chʼamañchäna, kunapachatï aceitejj ninamp nakhantayäna ukhajja.
  Mikulax akham sasaw sillp"i:
  - ¡Ukham baño ukar umamp phuqhantat uñjañäni - ¡Vanka-Vstanka ukar jiltayañäni!
  Lancelot chachajj wal muspharäna, ukat jan kamachirjam qheparkäna uka reservajj jiwjjänwa.
  Baldak jupax janiw ch"amanchawinak khitkänti, kunatix taqpach soldadonakapax mä frontal ch"axwäwimpiw pintat uñjasipxäna.
  Mikulax taqi ukanakx wali sum uñjäna, jank"ak atipt"añapataki ukhamarak pallapallanakar ch"amanchañataki, jupax pachpaw uñisirinakarux khuchhuqatayna, pä filo hacha ukamp liwxatasa.
  - ¡Taqiniruw ch"iyjapxäma! ¡Jumanakax jumanakax idiotas uñt'apxätawa!
  Baldak jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - Jisa, taqini maldecitäpxätawa! ¡Jichhax dragonanakax nuwasïwiruw mantapxani!
  Chiqansa, wali jachʼa chiqanakanxa, dragonanakampi nuwasiñaw qalltäna. Mä khuskhaki sarnaqäna ukhajja, chʼiyar animalanakajj walja tamanakaruw jaljasipjjäna.
  Mikulax wali colerat kusisitaw hachap liwxatäna, ukampis uka pachparakiw wakiskir kamachinak churañx janiw armaskänti. Comandantejj taqe kunaw munasiñampi ukat chʼamañchtʼatäñampïskäna.
  Jupa jakʼankir mä jaqeruw lanzanakar liwjjatäna, ukampis ukajj jukʼampiw chuym ustʼayäna.
  K"achat k"achat Jach"a Rusonakax atipjapxäna, sapa espadampi ukat lanzampi ch"allt"atapampix waranq waranq jan walt"ayataw uñjasipxäna.
  Baldak jupax akham sasaw jach"at arsüna:
  - Jumax Lancelot: ¡lakaman bolas ukanakakiw! ¡Jumax ukham jan wali jaqinak lurasma! ¡Walikiwa, ¡kunsa jumamp lurañajaxa! ¡Nayaw warkkatapxäma, janiw pusit sipan juk"amp askïkiti!
  Reserva ukax chhaqtawayxänwa, ukat yaqhip fantasma nuwasirinakax jan pächasisaw t"ijtxapxäna. Jan axsartʼir nuwasir imill wawanakas qʼala kayukiw qhantʼapxäna, waljanipuniw wilamp chʼalltʼat talonanakanïpxäna. Suma, ukax mä amuyt"ir thakhiw sasaw iyaw sañasa, ukampis kunapachatix dinosaurios ukanakax t"ijt"apxäna, qhixu qhixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"uchu, mä chiqpach q"uchu t"unjañataki ukhamarak ch"akhanak p"akjañataki. Lancelot jiwata, qhipa arunakapax akanakawa:
  - ¡Nayax akax nayratpach amuyt"asirïtwa!
  Ukampis fantasma sat animalanakajj mä qhawqha chuymanïpjjänwa, uka amuyunakajj jila partejj jakirinakamp chikäpjjänwa. Ukatwa, kunas axsarañax uk yatisax sustjataw jaltxapxäna, yaqhip imillanakax sarkasax armaduranakap jaquntapxäna, ukhamat t"ijtxañax jan ch"amäñapataki. Q"ala janchipa, ch"uñumpi lliphipi, taqi erótico atractivo ukhamäkchisa, juk"ampirus luxus caderas, musculos bronceado ñik"uta manqhan liwxatata, janiw chuymanakaparux sinti khuyapt"ayasiñapatak ch"amanchañjamäkänti.
  Arknaqawix wali qhurupunïnwa, taqi qullunakas ukat jupanakar jak"achasiñanakax wilampiw ch"allt"ata, mä polvo yapur uñtat jiwat jaqinakamp ch"allt"ata. Uka kayunakapax wila ch"aphiruw ch"allt"asipxäna. Jach"a Rusia markankir pachpa chika q"ala jan isin imillanakax kusisitaw chhuxriñchjasipxirïna ukat juk"amp jan lik"ïñ yant"apxarakïna. ¡Kunja muspharkañas qʼala jan isin nuwasirinaka, chʼuñumpi lliphipi ukat wilampi qʼañuchata, musculonakapajj flexionata, kayunakapas tʼijtkasajj thuqtʼasi!
  Mikula, imill wawanakan encantonakapar jan yäqasa, akham sasaw kamachi:
  - ¡Marka tuqiru irpapxañani! Ukanx jisk"a munat masinakaruw t"unjañäni. ¡Mä qala chuyman asnosa, jawqʼjaruw istʼi!
  Uka sartasiwix juk"amp dirigido ukhamarak jank"akiw tukuwayi. Uka juk"amp ch"aman reserva t"unjatätapat askinak apsusaw Mikulax Dobrynya Nikitich jupan kamachiparjamax uñisirinakarux flanco ukat qhipäxan atacatayna. Ukat janis akatjamat jawqʼjatäkchïnjja, ejercitonakajj wal muspharapjjäna.
  Baldak jupax jan walt"äwix jan walt"ayaskäna uk uñjasax mä jisk"a destacamento de pallapallanakamp chikaw ch"axwañar jank"ak sarapxäna:
  - Thaya sapaki ch"amawa, nayranakajaru jallu purini! ¡Akapachan mä thaya thaytʼanir uñjta! - Bogatyr Baldak jupax formación ukar mantawayi, ukampis mä chikat equipopanx caballeros ukat dinosaurios ukanakax jaltxapxäna. Ukham monstruor ninamp phichhantasma ukhajja, cheqapuniw tʼijtjjani. ¡Ukat ukhamäkchisa, ¡garras ukanakakiw qhantʼi, wilamp chʼalltʼat cheqaruw khuchhuqaraki!
  Unicornio ukar maniobra lurasaxa, Baldak jupax kunjamatsa sayt"asiñ atipxatayna, ukampis mä pä kutiw t"unjañ atipxatayna. Jupax mäkiw munäna: Dobrynya Nikitich ukamp nuwasiña. Ukhamarus uñisirinakatakix mä jan wali muspharkañ wakicht"ataw utjäna.
  Dobrynyax comandantex pallapallanakatakix mä uñacht"äwiw utjañapa uk amuyasax ch"axwäw thiyaruw jank"ak saräna. Chiqansa, jupa pachpaw wali yatiñani ukat chʼamani nuwasiri, tesoronak uchañ cajax wali sumwa yati.
  - ¡Jutapxam waynanaka! ¡Chuymasax janiw chʼaxwañan mayjtʼkaniti! Jach"a Rusia markan jach"añchäwipataki, jach"añchäwipataki sayt"asipxañäni.
  Baldak jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Sagrado Rus ukax atipt'añapawa!
  Foma heroe, jupax Baldak ch"iqa amparapan ch"axwaskäna, jupax saskakiwa:
  -Jupatakix ch"axwapxam ukat jan axsarapxamti!
  Panpachaniw juk"amp jach"a ch"axwañ presión uñacht"ayapxäna. Chiqansa, Svyatorossia markankir ejercitot jila partex niyaw jaltxapxäna, ukampis uka guardiax jan axsartʼas milagronak luratayna.
  Baldak jupax ch"axwawayiwa, jupax Dobrynya Nikitich juparuw uñjäna ukat jupar jak"achasiñ qalltäna. Chʼiqa amparapajj layqanakan churat pä nina nakhantat regalonak llamktʼäna.
  - Jichhax nayax jumaruw phayañama, Dobrynyushka!
  Nikitich jupax pä ch"axwiriruw atipt"äna, jupax Baldak juparux uñjarakïnwa. Jichhax uka pä heroico comandantenakax amtapxañapawa: ¡khitis laureles katuqani!
  Baldak jupax akham sasaw jach"at arsüna:
  - Walikiwa, katari atipjiri, ¿mä sémola munasmati?
  Dobrynyax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Ukham wawanakan arsutanakapax janiw mä jach"a ch"axwirirux askïkiti!
  Baldak jupax akham sänwa:
  - ¿Janit jumaxa aka munkta?
  Jupax mä ninar uñtat regalo jaquntäna, ukax mä mamut taqpach phayañjamawa. Dobrynyax unicornio ukar jaltawayxäna, "regalo" ukax mastodón ukar kutt"anir ch"allt"äna, jank"akiw uka uywarux ñik"ut apsuwayxäna.
  - ¡Jumax mä decente ch"uspa swatter ukaniwa! - Dobrynya kullakaxa amuyataynawa.
  - ¡Jumaxa mä ch"ikhi saxrawa! - Baldak jupax chuym ch"allxtataw säna ukat payïr regalo jaquntäna.
  Ukampis jaquntañ pachanx juparux ch"allt"ataw uñjasiwayi, amparapax chhaqt"awayiwa ukat mágico "granada" ukax niya jak"apanw phallawayi. Biofire ukax heroe ukarux phichhantawayi, armadurap ch"amakt"ayasa ukat ch"aman aychap phayaña.
  - ¡Kunja ch"amasa! - Baldak ukaxa maldecitawa. Jila partejja, jarkʼat armanak apnaqatapajj jupan juchapäkchïnsa.
  Dobrynya, pusi nuwasirinakaruw jaquqaniwayi (mä goblin purakapax ch"iyjataw, ch"uxña quqanakamp phuqhantat qullunx usuchjataw kisunakap ch"allxtawayi), ukat phisqhïr uñisirirux pachpa puñalapampiw ch"ankhachatayna, Baldak uksaruw p"akjawayäna.
  - ¡Walikiwa, ¡kunas heroexa! Janis munkstajja, ¡nayajj uk churaraktwa! ¿Maya maynirut nuwasiñäni?
  Baldak jupax akham sänwa:
  - Chiqpachansa jiwasaxa!
  Panpachaniw caballeronakax tantachasipxäna, espadanakap ch"allt"asipxäna, ukat chispanakax t"ijtxarakïnwa.
  Dobrynya kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Inas juk"amp askïchispa, ch"axwawix kunas utjani ukax comandantenak taypin duelo ukamp amtatäspa ukhaxa?
  Baldak jupax akham sänwa:
  - ¡Ukatakixa wali jisk"a intestino ukaniwa!
  Dobrynyax ajanuparux juk"amp taqi chuyma jachaqt"asiw uñacht"ayäna:
  - ¿Jumax ukham amuyta?!
  - Jïsa, chaca ukata jumaxa p"iqiru katuqarakïtawa!
  Baldak jupax atacañatakiw jank"ak saräna, ukampis cantat ladopax wali llakinak apsuwayxäna ukat jan sarnaqañapatakiw jark"äna:
  - ¡Nayaw jumarux ch"iyjäma!
  Dobrynyax uka ataque ukarux kutt"ayawayiwa ukat ch"iqa tuqitw ataque qalltawayi, kunatix ukhamaw uñisirinakax wali usuchjat uñjasipxi.
  Janiw kuna jachʼa jan waltʼäwis aka planetar purinkaniti,
  ¡Ukat inamayakiw uñisirinakax chʼamap campañar jaquntapxäna!
  Mä jachʼa chʼajjwäwinwa uñisirinakar atipjañäni,
  Ch'amakax laq'aruw tukuni - ¡qhana pachax puriniwa!
  Dobrynyax q"ucht"awayi ukat yaqha colerat ataque lurasax ch"iqa amparap khuchhuqawayi.
  Baldak chachajj espadap jaqontäna ukat Dobrynyaruw thuqtʼäna, akham sasaw arnaqasïna:
  - Tata, jumax...
  Dobrynya tesoropax Baldak p"iqip khuchhuqatayna. Tunka gradanak jayaruw tʼijtäna ukat mä nuwasir jaqew jupar apthapïna. Jiwañampïskäna uka pʼeqejj akham sañ atipjäna:
  - ¡Jumaruw maldecipxsma! - Ukatxa jisk"a, nina nakhaskir t"aqanakaruw t"unjawayxi.
  Dobrynyax akham sasaw jaysatayna:
  - ¿Kunatakis? ¡Ukajj cheqapar nuwasiñapunïnwa!
  Jilïr irpirin jiwatapatxa, Svyatorossiya ejercitopan ch"iqa ladopax walja jaqinakaw jaltxapxäna. Jichhajj janiw jupanakar jarkʼañas utj-jjänti. Jakañ avalanchax sarnaqañ qalltäna, mágico qalax juk"ampiw jilxattawayi. Dobrynya jupax Ilya Muromets juparuw mä mayiw luratayna.
  - Inas chika taypiru ch"iqa tuqiru ch"allt"aña pachaxa purinxchi.
  Ilya Muromets jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Markasaru ch"allt"añani! Mä juk"amp jank"ak ch"axwaw puriyapxam, mä chikat ch"amanchirinakax qhipäx tuqir sarapxäna, ukat pachpa pachanx t"ijtirinakaruw arknaqapxañapatak jaytapxam, jupanakax janiw irnaqawipar kutt"apxañapatak jaysapkaniti.
  Dobrynyax akham sasaw jaysatayna:
  "Nayaw arknaqañax Mikularuw katuyä, ukat markasan huelga lurarakï". Nayaw jiwayir ataque irpä.
  - Nayraqatax dinosaurios ukanakax uñisirinakan formación ukar ch"allt"asipxañapawa. ¡Jupanakax tankinakjamaw caballeronakarux jan jupanakan jan usuchjasisax t"unjapxañapa!
  Svyatogor jupax uñjänwa, uñisirinakan ch"amapampiw mä chiqax markarux flanco uksat atacapxäna, ukampis janiw kuna reservas ukanakas utjkänti. Ch"amani caballeroxa layqanakaruw uñtäna.
  - Munat Natasha, pantjasipxtwa ukat jichhax uñisirinakax jiwasan soldadonakasar qhipäxar jaquntapxi. Ukanjja, qhepäjjatsa ukat flancotsa envolventejj utjañapänwa. ¡Askiw munat kullaka, refuerzonak apayanipxam! Jan ukhamäkanixa, ¡tornillompiw sarnaqañäni!
  Natasha layqax akham sasaw jaysäna:
  - Janiwa! Jichhax taqpach ch"amanakajax subespacio superior ukan ch"axwañar jaquntatawa! Uñisiri magonakax ofensivaruw sarapxäna ukat jupanakampiw ch"axwañanak mayjt"ayasipxta. Mä posición de equilibrio dinámico ukaw uñstawayi. Uka pachparakiw mä jisk"a ch"amanakas jumar uñtat uñt"ayatäni ukhaxa, chhaqtxañäniwa.
  Svyatogor jupax akham sasaw jach"at arsüna:
  - Ukhamaxa, ¿kunsa lurañasa?
  - ¡Nayaxa iwxt"iristwa!
  Suyt"awix Svyatogor jupan arupamp uñstawayi:
  - Kawkiri?
  Natasha kullakajj akham sasaw larusitayna:
  - Jumax mä superioridad numérica ukanïtawa, ¿janich ukhamäki?
  - Jisa, wali jach"awa! - uka heroex qhuruchasïna
  - Ukhamajj tʼijtir regimientonakjja, jan ajjsarir cuernompiw qhepar kuttʼayañama.
  Svyatogor jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Nayaw yant"ä!
  Uka tawaquxa saskakiwa:
  - Jupaxa mä milagrowa, pallapallanakaru pä kuti ch"amañchi. ¡Sum uñchʼukiñakiw wakisi, ukhamat uñisirix jan jupan muspharkañap apnaqañapataki!
  - ¡Nayaw arkta!
  Chʼamani heroejj pechopat mä wajjra apsusaw phustʼañ yantʼäna. Uka horasanjja, mä jiskʼa chʼuspaw mantañ pʼiyaruw tʼijtjjäna . Svyatogor jupax janiw uk amuyaskänti ukat taqi ch"amampiw phust"äna. Mä jachʼa arnaqasiñaw istʼasïna, waranq waranqa tambornakasa thuqtʼasipkaspa ukhama. Tunka waranqa pistolanakaw mä pachpa pachan ch"axwañ qalltapxäna.
  Uka santuxa akham sänwa:
  - ¡Akax akapachan tukusiñapawa! ¡Ejercitojajj chʼamanïskiwa!
  Ukat mä akatjamat Grobogor chachan arupax concha ukan ist"asïna:
  - Svyatoslav, ¿ist"apxitasmati?
  - Jisa, chiqpachansa!
  - ¡Kunja axsarañasa akaxa!
  - ¡Infierno cañonanakan wararitapa! ¡Jichhax soldadonakajax kutt"anipxaniwa ukat uñisirinakaruw jaltxapxani!
  Grobogor chachan arupax chhaqtawayxänwa:
  - ¡Janiwa yatkti! Kunatsa almajanxa mä axsarkañ axsarañaw utji.
  - ¡Uñisirixa ukhamaraki!
  - ¡Ukat mä juk"a monstruoso jan ch"amanïña!
  Grobogor jupax mä jisk"a arumpiw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ay Diosay!
  - ¡Kunas utji!
  - ¡Pallapallanakajaxa t"ijtxapxi! ¡Ukat armanakapsa jaquntapxiwa!
  Svyatogor jupa pachpaw ejercitox taqpach frente tuqin qhipharxatap amuyasïna. Kunjamatix mä laq"a ch"allax Jach"a Rusia markan soldadonakapax virtual ejercito ukarux t"unjapxi. Qʼala jan isin imill wawanakax liwxatasipxi, khuyaptʼayasiñatakiw achiktʼasipxi, amparanakapsa chintʼasipxi, qʼala jan jarkʼaqasiñ kayunakapsa chʼalltʼasipxi. Svyatogor jupax wasitatw phust"äna. Wajjrajj jukʼamp jan chʼamanïjjänwa. Uka nuwasïwijj jukʼampiw jiljjattäna, ukhamatwa qʼal jawqʼjatäjjäna. Pallapallanakax jaquqasipxäna, imill wawanakax katuyasipxäna, jupanakan jach"a ñik"utanakap ch"ukuñjam apnaqapxäna, ukat q"ala kayunakapax laq"ampi wilamp ch"allt"ata, jupanakan ajanupar jan ukax p"iqi qhipäxar ch"allt"asipxäna. Ch"aman dinosaurios ukanakas anatt"añ yänakjam jaquntatäpxänwa, taqi kunas jan walt"äwiruw chhaqtxäna.
  Svyatogor jupax kunjams jank"ak jan walt"äwix jilxattawayi uk uñjäna. Ukajj janiw qhepar kuttʼañäjjänti, tʼijtʼañas wali chʼamakïjjänwa. Uka loco horda ukarux taqpach chhaqtayañaw utjawayi - mä axsarkañ ejercito mä qawqha minutos nayra. Uka comandantejj wali sustjataw jachʼa nuwasir jaqer uñtäna.
  - ¡Munat Natasha!
  Mä jan satisfecho aruw juparux jark"äna:
  - ¿Kunas yaqhaxa!
  - ¡Jiwasan pallapallanakaxa jaltxapxiwa!
  Imill wawax wali jach"at arsüna, quri trenzanakap molino ch"iwipar uñtataw muyuntäna:
  - ¿Kunjamatsa taqinixa t"ijtapxi?!
  - Jan mayjt"ayasa, nayampi, nayamp chik saririnakajampikiw sayt"asipxta, ukax niya tunka jaqinakakiw.
  Natasha kullakajj arnaqasïna, trenzanakapajj hélice cuchillanakaruw tukuwayjjäna:
  - ¡Jumax mä idiota ukhamätawa! ¡Magia wajjra chhaqhayawayta, mágico ejercito qhipa suyt"äwipa! ¡Jan amuytʼasir loqhe jaqe! ¡Chernodyrnik markanjja!
  Svyatopolk jupax jan amuyt"asisaw akham arsüna:
  - ¡Janiwa chiqpachansa! ¡Taqi chʼamajampiw ukar phustʼasta! ¡Ukat saytʼatäkasin arnaqasiñajj qʼalapuniwa!
  Natasha kullakajj jichhajj jukʼamp samarañwa jikjjatasi ukat akham sasaw jaysäna:
  - ¡Jïsa nayax ist"twa! ¡Magia olas ukanakax purinxiwa! Ukampis akax janiw chiqäkiti, tonalidad ukax yaqha markankirïnwa!
  Svyatopolk jupax wali ch"amampiw samsutayna:
  - ¡Janiwa yatiyatäkti kunjamasa chiqapa phust"añaxa! ¡Inas nayajj jukʼamp lurarakchiyäta! ¿Suma amuytʼasis kuns lurañajänti?
  Natasha kullakajj akham sasaw säna:
  - ¡Janiwa kunjamatsa phust"ataxa wakiskiti! Amuyataxa, mä hechizo ukaw polaridad mayjt"ayäna, ukax bocinaruw mantantäna, ukatwa nuwasirinakax juk"amp jan ch"amanïxapxäna ukat janiw ch"amanïxapxänti. Maldición Oksana, jumanakan loqhe kankañamat laykux nayat sipan juk"amp yatiñanïnwa.
  Svyatopolk jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Janiwa, akaxa nayan puntujawa! Mä chʼuspajj wajjraruw tʼijtʼir uñjta, ukampis janiw uka chʼuspajj wali wakiskirïkänti. ¡Jupajj wali jiskʼakïnwa!
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  - Jisa, jisk"a! ¡Mä tetralet sat mä jachʼa jachʼa tukuña! Uka duendejj mä reverso hechizompiw ukar uchaspa. Ukat taqpachanx inamayakiwa trolls ukanakamp chikañchasiwayta, taqi ch"axwawinakan jupanakamp elfos ukanakamp chika, mä juk"a pachat qhipa atipt"awix elfonakaruw puri. Aka glamorosa raza ukan pacifismo ukat suma chuymanïñakiw trolls ukanakar taqpach chhaqtayañatak jark"äna. Ukhamaraki nipping jiwasan imperio en la brote.
  Svyatopolk jupax anatt"asis q"ucht"asisaw akham säna (inas jan suyt"äwip imantañataki):
  - ¡Trollanakax janiw kuna wila masinakasäkiti! ¡Jupanakajj Supayaruw jukʼamp munapjje! ¡Ukat jan imantasisaw kunjamsa jikjjatasta uk yatiyapjjäma! ¡Janiw mä troll ukan warmip apsuñjamäkiti!
  Natasha kullakajj akham sasaw larusitayna:
  - Walik lurtaxa! Jumax uka fantasma ukanakat maynïrïtawa, jupanakax horca ukan chist"asipxani. Ukampis jichhajj ¿kunas jumatak qheparki uk amuyjjtati?
  Svyatopolk jupax lakap ch"iqt"äna:
  - Chiqansa, ukat llakt"asiñjamawa, wali qhanawa, janiw pä ch"amanchawix jaysatäkiti.
  - ¡Ukhamaxa jach"añchawimpi jiwapxam!
  Svyatopolk jupax akham sasaw ch"axwatayna:
  "¡Jan wali arunak armatätapa ukat jachʼañchañatakejj qhepäjjaman kʼarinak parlañajj chuym ustʼayitu!" Ukampisa, ¡janiw jiwasanakampïkiti ukat janirakiw tiemposansa! ¡Janiw Rusia uraqirux p"inqachañäniti! ¡Nayan glorioso Caballero nuwasirinakajax nayrar sartapxam!
  Tunka payan ajllit heroes ukanakax mäkiw larusipxäna:
  - ¡Honor ukhamaraki Pachamamataki!
  Ilya Muromets ukat jupamp chik saririnakax ch"axwäwirux mantapxarakïnwa: janiw mä comandantex ukham wali wakiskir pachan qunt"asiñapax askïkänti.
  ¡Jan axsart"ir chuymanakan mä jach"a llaki, pä jach"a ejercito, maynikiw qhispispa, panpachaniw jakañax wakisispa!
  Maynix nayraqat yuri, maynix nayraqat yuri: kunjamtix Vysotsky q"ucht"ki ukhama: ¡jayanx pusi nayrïr yurinakaw utji, sapa mayniw nuwasirïkaspas ukham amuyapxi! ¡Taqinipuniw juk"amp jan qarjatäkaspas ukham amuyapxi, taqiniw mä jach"a pedestal ukankañ munapxi!
  Ilya Muromets, ch"iyar caballopar taqi ch"amapampi ch"amanchasa, juk"akiw qhipäxar kutt"ir uñisirinakarux atipt"äna. Jila parte uñisiri dinosaurionakajj wali jachʼa sobretensión ukamp jiwarapjjänwa. Jupanakax jachaqt"asisaw jaquntapxäna, sallqa convulsiones ukanakampiw muyuntapxäna.
  Alyosha Popovich sat chachajja, chʼeqa lado toqew tʼijtäna, jupajj akham sänwa:
  - Amuyataxa aka sawutanakaxa t"unjiri ch"amampiwa. Uñjapxam kunjamsa uywanakaxa mulljasipxäna.
  Ilya Muromets jupax ametralladora ukham khuchhuqatayna. Ukajj wali facilakïnwa, janiw kuna saytʼasiñas utjkänti, janirakiw naya pachpas arxatasiñ munkayätti. Irak markan jaya ch"axwäwimp mä asociación ukaw amuyujar puri, kunawsatix árabes ukanakax tanques estadounidenses ukanakat axsarañat jaltxapxäna. Jupanakajj mäkiw balamp jiwayapjjäna. Ukatx mä waranqa waranqa chikatan Xitai ukampix ukham ch"axwäwiw utjawayi. Rusia markankir cientificonakax mä machaq arma uñstayapxäna, ukax ecografía gravitacional uka kamachirjamawa, ukax acumulativo ukhamaw jilxattawayi ukatx uraq manqhankir bunkers ukanakax huelga nuclear ukar saykatañ yatipxi ukanakas janiw qhispiyañjamäkänti. Walja millón jiskʼa nayranakani walja jaqenakaw sustjasisin jaltjjapjjäna. ¡Janiw chʼamanïpkänti, janirakiw saytʼasiñsa ukat kuttʼayañ munapkänti! Armas nucleares ukanakax neutrones ultraligeros ukanakat radiación especial ukamp neutralizatäpxänwa, ukax elementos radioactivos ukanakan características físicas ukanakap mayjt"ayäna. Jichhax niya mä millón pallapallanaka ukat dinosaurios del ejército virtual ukanakax mä masa inerte ukar tukuwayxi, ukax t"ijtxañataki jan ukax t"unjañatakikiw ch"amanchasi.
  Tunka payan fantasmas ukanakakiw Svyatopolk jupan p"iqinchata, uka loco chaos ukanx jan axsarañap katxarupxäna.
  Alyosha Popovich kullakax akham sasaw muspharäna:
  - ¡Muspharkañawa, sustjasiwixa janiwa jiwasana soldadonakasaru ukhamaraki aka amparampi uñisirinakasaruxa kuna ch"amanïkänti!
  Ilya Muromets jupax akham amuyt"awinak uñt"ayi:
  - Inas ukax ch"uxña ch"uxña ch"ankhampi chimpuntatätapat ukhamächi. Aka chiqanx mä juk"a magia ukan mistutapax utjkaspas ukhamawa.
  Alyoshax akham sasaw arsuwayi:
  - ¿Akanakaxa jakaskiri apsuñäniti?
  - Svyatopolk ukakiw utji.
  Tunka payan heroes, pä ch"aman nuwasirinaka, titanes ukham ch"axwapxäna, Svyatopolk jupax pä jan ukax kimsa caballeros ukanakaruw mä ch"axwawimp t"unjatayna, jiwat jaqinakaw jupanakar muyuntat jaquqanïna, jiwat jaqinakaw tantachasipxäna, ukat juk"at juk"at mä taqpach montículo ukaw uñstawayi. Ukampis wali chʼamani dinosaurionakan jawqʼjatapajj jankʼakiw caballeronakan jan waltʼäwip pʼakintawayi. Janïr jiwkasax imill wawanakax q"ala q"ala q"ala jan isinïpxänwa, janchipax musculonakampi ukat jach"a jach"a tukusaw titán doncellanakarux suma ukat armoniosa sasin sañjamäkiti, ukampis chuchupax juk"amp pura wila búfalo ukan chuchupjamawa, chuchunakapax clavel ukham uñtatawa. Ch"axwirinakax wali jach"a jach"a tukusaw nuwasipxäna, walja khuchhurat wila wila jawiranakaw ch"iyar chocolate ñik"utaparux mä juk"a morado tinte ukamp coloranak uñacht"ayäna. Chuymanakax thuqt"askäna ukhax ch"aman amparanakaw espadanak apthapiskäna, imill wawanakat maynïrix ch"iqa amparap chhaqhayasax ch"iqa amparapampiw ch"uqt"asïna ukat usutäkchïnsa, jachaqt"asïna, jach"a, mä kipka kisunakap uñacht"ayasa, ch"uqitxa juk"amp janq"u. Taqinipuniw Svyatopolk markat sipanx jan khuyapt"ayasisin ch"uqt"ata ukat laq"unt"ata. Ch"uxña ch"uxña, k"uchi ñik"utan heroe tawaqux qhip qhipa jaquntatäna, p"iqip khuchhuratax akham sasaw jach"at arsüna:
  - Esclavo Ros ukax mä...
  Wila lakapajj chʼiyar chʼiyar tukuwayjjänwa ukat congelatäjjänwa. Ukat pachpa jachʼa comandantejj wali usuchjataw uñjasïna.
  Caballopat jaquqanisax wali ch"amampiw sayt"asïna ukat Ilya Muromets juparuw arnaqasïna jupax kayuk sarawayxäna:
  - ¡Jumaxa mä jaqiwa!
  Ilyax samarañampiw akham säna:
  - Chiqpachansa mä chacha!
  - ¡Ukhamaxa mä maya ch"axwaña! - Svyatopolk qhipa ch"amapampiw arnaqasïna.
  Ilya Muromets jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiwa, ¡ukaxa janiwa walïkaniti!
  - ¡Kunatsa mä axsarañjama!
  Heroe épico ukax p"iqip ch"allxtasa ukat mä waka kunkapar sayt"asisaw uñch"ukiwayi:
  - ¡Jumanakax usuchjatätawa ukat janiw nuwasiñjamakiti! ¡Akax mä q"al jawq"jataw uñjasini! Ukhamarus janiw tiemponïkti.
  - P'ampachaña!
  - Walikiwa, walikiwa, apsuñamawa! - Ilya Muromets jupax caballoparuw jaquntäna, espadap jach"ar aptasa, mä ch"aman ch"axwañataki.
  Svyatopolk jupax uk suyt"äna ukatx mä jan ch"aman lanzamiento ukamp nuwasirit nayrar sartañ atipxatayna. Uka cuchillajj chʼamani heroen purakaparuw cheqak chʼalljjtäna. Ilyax caballopat jaquqasisaw jacht"asïna. Svyatopolk sat chachajj tukuyañatakiw jankʼak saräna, ukampis diamante puntani tunka payan wila flechanakaw jankʼak chʼalltʼäna. Uka comandantejj wilampiw jaquqanïna.
  Pallapallanakax Ilya Muromets ukar t"ijtapxäna, Alyosha Popovich jupax caballopat jaltxatayna, jinchup pechopar uchasa. Jupax kusisitaw akham säna:
  - ¡Jupax wali jakaskiwa! ¡Rusianakax kusisipxam!
  Ilyax nayranakap jist"aratayna:
  - ¡Nayax usuchjawaytwa!
  Alyosha kullakajj akham sasaw chuymachtʼäna:
  - ¡Nayaxa yatxa janiwa jiwayañakiti! Jumax wali k"umarätawa. ¡Uraqinsa, alaxpachansa, wali chʼamakansa nuwasiñäni!
  Muromets ukax mä juk"a jachaqt"asisaw akham säna:
  "Janiw jutir horanakanx nuwasirïkti." Nayajj jumaruw jachʼa pʼeqtʼirit uttʼaysma. Niyakixay atipt"apxtanxa, jumamp ejercitompix yaqha nivelaruw sarapxañama ukat jiwasan soldadonakasar ch"axwäwi espacial ukan yanapt"apxañama. Akax nayrïr lurawiwa. Jupanakajj jan walin uñjasipkaspa ukhamwa amuyasta.
  Alyosha kullakajj akham sasaw jaysäna:
  - Nayaxa, yaqha ch"axwirinakjama, tukuykama luraña phuqhaña. ¿Kawkirus ukat kunjamsa uñisirinakamar nuwantapxäta?
  - Oksana ukaxa yatiyani. Jupax portal ukarux wasitat uñstayani, ukampis jichhax nayax ikiskä! - Ilya Muromets jupax nayranakap jist"aratayna.
  Alyoshax wasitatwa jinchup pechopar uchatayna. Pulsopax jan ch"amanïkchïnsa, jan sayt"asïnwa, jank"akiw jaltawayxäna ukat arnaqasïna:
  - ¡Arknaqañaxa sarantaskakiñäni! ¡Taqi jan wali ajayunak khuchhuqañäni!
  Mä nuwasirix akham q"ucht"äna:
  - Ukatxa ch"iqa tuqinxa jiwasana ejercitosa, kupi tuqiruxa jiwasana ejercitosa! ¡Jiwasatakix wali askiwa machjayirt"asis nuwasiñaxa!
  Alyosha kullakajj lakaparuw jawqʼjäna:
  - ¿Kuna kasta jiwasanakasaxa? Mä uñisirix uñisiriwa: ¡janchi coloranis ukat jawq"jat ajanupas janiw kunäkisa!
  arknaqawi: taqi axsarkañ encanto ukhamäkchïnsa, wilax warantatäkchïnsa, cuerponak khuchhurata, walja waranq waranq uywanakax wali tʼaqhisiñanakan chʼamachasipkchïnsa, niyas rutinaruw tukuwayxäna. Niyakejjay Santa Rusia markan magia soldadonakapajj reversa magiampiw sinti jan chʼamanïpjjchïnjja, jupanakar katjañajj jukʼamp faciläjjänwa. Uka chhaqtayañax mä chukinak khuchhuñjamänwa, ejercitox mä sartén ukan mantequillar uñtataw ch"amakt"äna. Imill wawanakakiw, wali askiwa taqiniw jach"a ukat jach"a ñik"utanïpxäna, ukax sañ muniw jupanakpachaw tejer ukat qhispiyapxäna. Alyosha Popovich jupax Oksana jupampiw aruskipt"awayi.
  - Jach"a Layqa, ¡jiwasax atipt"apxtwa!
  Imill wawaxa, jani kusisiñap imt"asa, jaysäna:
  - ¡Nayax uk yatxa!
  - ¿Kuna juk"ampi yatichawinakas utji?
  - Jiwasaxa janiwa portal jist"arañjamakiti. Uñisirix sinti ch"amaniwa. Ukhamajj nayraqat arknaqaskakiñäni. Mä juk"a pachatxa, generadores mini-materia ukat trans-espacial ukanakaruw p"akintapxäta. Taqi antenanak p"akjañamawa, ukhamatwa uñisirinakan ch"amapax wañt"ani. Layqanakan ch"amapax jan walt"ayataw uñjasini ukat mä portal de transición ukham lurañ yatiñäni. Ukañkamax jiwasan chiqpachapuniw espacio ukan ch"axwäwinx jikxatapxi.
  Alyosha kullakajj akham sasaw jaysäna:
  - Nayaxa kamachixa amuyaraktwa ukatxa phuqhasiniwa.
  - ¿Kawkhansa Ilya Muromets utji?
  - ¡Wali usuchjatanaka!
  - ¡Ch"axwawixa janiwa jan jiwatampi luratäkaspati! Jiwasatï atipjañäni ukhajja, inas jukʼamp jakäwip aptʼassna. Jichhax jank"akiw lurañama, mä oración especial ukamp apnaqañama.
  - Kunas mä Mantra ukham uñt"atawa.
  - ¡Ukat jumax jupar uñt"tawa!
  Alyosha Popovich jupax mä mayisïw liyiñ qalltäna, chiqpachansa kunayman jan amuyt"kayas uñt"at arunak warxatäna.
  Ukaxa amplificador de comandos tuqiwa yatiyasi:
  - Jutam, naya qhiparu mayampi lurañani. Kuntix nayax sisktxa, jumanakax sapxaraktawa.
  Mantran efectopajj janis ukham jachʼäkchïnjja, arknaqañajj walikïskänwa. Ejercito, jan ukax juk"amp askixa, qhipharkir jaqinakarux takt"ataw uñjasipxäna: qhipa pallapallanakax jiwayatäpxänwa. Ukat qʼala jan isin katuntat jaqenakajj kayunakapsa, pʼeqenakapsa ñikʼutapampiw tʼijtʼayapjjerïna, ukat jukʼamp seguro katoqañatakejja, jankʼakiw wali ikiñar puriñatakejj amparanakapamp nayranakap chʼalljjtayasipjjäna. T"ijtäwix sarantaskakiwa, pampax qullu kayunakaru, ch"uxña ch"uxña quqanakaru, wila ch"allanakaruw jaytawayi. Alyosha Popovich jupax kamachiwa, janiw jaqimp tantachasiñakiti, sapa mayni cohortes ukar uñt"ayasiñataki.
  Jupan nayraqatapan mä unañchäwiw uñstäna, mä kamachirakiw uñstäna:
  - Jani uñjkaya punkuru ch"uqimpi ch"allt"aña. Ukhamächi ukhaxa, generadores ukanakaruw p"akintasma.
  Alyosha sat chachajja, suxta kayuni mä suma caballot sarasaw qhespiñ atipjäna, taqe ejercitot nayraw tʼijtäna. Ukat taqpach walja t"ijtir nuwasirinakax jupat nayrar sartapxäna, mä qhana pirqaruw ch"allt"asipxäna. Jupanakax liwxatasinx jach"at arnaqasipxäna, nayranakap thuqhuntasa ukat ch"akhanakap ch"uqt"asipxäna. Mayni ejercitopas janiw tiemponïkänti jukʼampi jukʼampi. Walja pallapallanakaw jiwarapxäna, mä pä tunka dinosaurionakaw chʼakhanakap pʼakjasipxäna, ukat mayninakax jukʼakiw saytʼasipxäna. Alyosha Popovich kullakajj jaltasaw punkujj chʼiyar chʼiyar uñjäna. Ukajj janiw qhanäkiti ukat wali jiskʼakïnwa, Aliciat parlir cuentonkir mä suma jardinan punkup amtayistu, ukampis jankʼakiw chʼalltʼañapa sasaw amuyasïna.
  Jupax mä frantico mantra sasaw arnaqasïna, Alyoshax akham sänwa:
  - ¡Atipjäwix suyt"aski, atipt"añax khitinakatix grillete p"akjañ munapki ukanakaruw suyt"i!
  Uka barrerajj khathatiñ qalltäna ukat jukʼat jukʼatwa tʼunjañ qalltäna. Ukatjja, qʼañunakaw tʼijtjjäna, ukat kunas khathattʼasïna ukat qhana armadurajj qhepat chhaqtawayjjänwa. Alyosha Popovich jupax mä puñalampiw jaquntäna, qhipharux ukax chiqapar uñjañataki.
  - ¡Thakhixa qhanawa! ¡Nayat qhepat saltapjjam!
  Uka wayna comandantejj jaltawayjjänwa, ukat Pastukhov jilatampi yaqha caballeronakajj jupar arknaqapjjäna.
  Dobrynya Nikitich jupax akham jiskt"asiwayi:
  - ¿Kunatsa jiwasaxa jani yanapt"ksnati?
  - Janiw jichhakamax lurañjamakiti, mega-reactores ukanakar muyuntat antenanak t"unjañasawa.
  "Ukatxa janiw waljax utjxiti."
  Nayraqatapanjja, mä vallejj antenanakampi phoqantatänwa. Yaqhip antenanakax jach"a jach"apuniwa, tunka waranqa kilómetros ukch"a jach"a, pino quqanakjamaw mistu, yaqhipanakax janiw ukhamäkänti, jisk"a, caña quqanakjama.
  - ¡Jupanakaru t"unjapxam! ¡Janiw metalat metalar jaytañamäkiti!
  Taqi kunas jiwayañax qalltawayiwa. Ukampirus mä pä patak pallapallanakax hipercorriente ukan ch"aman ch"axwawinakap katuqapxäna. Jupanakax jaquqasipxäna, wali ch"amampiw liwxatapxäna. Alyoshax akham sasaw kamachi:
  - Bufandanaka apsuña jan ukaxa yaqha ch"uqi amparanakaru chint"aña ukatxa ch"uqi ch"uñuyaña.
  Dinosaurios ukanakax antenanakaruw ch"allt"asipxäna, ukat uka pachparakiw impactos ukanakat chhuxriñchjasipxarakïna. Ukanjja, mä ajjsarkañ chʼajjwañakiw utjäna. Walja jaqinakaw acerot kʼajkir quqanak tʼunjapxäna.
  Corona sat usux sapa kutiw thaya taypin jaltawayxäna, ukat llijullijunakax chʼamaktʼarakïnwa. Ukampirus jan walt"ayatanakax juk"akiw utjäna, jilpachax jiwayañ ch"amaw jilxattatäna.
  Pastukhov chachajja, electricidad mágica ukamp mä qhawqha jawqʼjataw uñjasïna, ukampis ukajj jukʼampiw colerayäna.
  - ¡Nayax Awatiritwa, Cristo pachpaw mä awatirimp uñtasi! ¡Ukhamajj jiwañan chʼamakan vallepanwa awatipjjäma!
  Antenanaka, jachʼa antenanakas jaquqanipxänwa. Jukʼat jukʼatwa uka pampajj walja metalat lurat jiskʼa tʼaqanakampi phoqantatäjjäna. Jaqinakat sipansa antenanak t"unjañax juk"amp jasakiwa: jan kuynt"irïpxiwa ukat janiw kutt"ayapkiti.
  Qhep qhepa antenajj tʼunjatäjjäna ukhajja, ejercito patjjankir alajjpachan colorapajj mayjtʼänwa, ¡chʼiyar chʼiyar tukuwayjjänwa! Natasha kullakax jan axsart"ir arupax Alyosha kullakaruw ist"asïna:
  - ¡Jichhaxa jiwasana waynasawa! Uka lurawi tukuyañatakixa ch"amanchatawa. Jichhax nayrar sartasktanwa, ejercito wasitat sayt"ayañani, niyaw portal jist"arañäni.
  Alyosha kullakajj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Ukaxa jank"aki lurañasawa! ¡Jiwasan yuqall wawanakasasa, imill wawanakasasa jiwañaruw puripxi!
  Cheqas Alejandro Magno chachan ejercitopajj jukʼamp jan waliruw tukuskäna! Juparux jach"a ch"amanakaw ch"amanchatäna, ukat chhaqtäwinakax juk"ampiw jilxattawayi. Jachʼa warawara barconakajj tʼaqa tʼaqaruw tukupjjäna, jiskʼa barconakas antorchanakan chʼuspanakjamaw nakhantapjjäna, janiw kawkirus jukʼamp qhepar kuttʼañatakejj utjkänti. Yanapt"irinakapax, juk"ampis duende, jupanakax akham sapxiwa:
  - Inas espacio interuniversal ukar sarxaraksna. Maysa tuqitxa, fortaleza planetanakaw yanaptʼistani. ¡Uñisiriruw qhiptʼayapxani!
  Alejandrojj colerataw ukham amtar jan iyaw säna:
  - ¡Janiwa kunasa utjkiti! Ukhamächi ukhax walja jan wakiskir jiwatanakax utjani, juk"ampis población civil ukankirinakat (ukax tropas económicas ukanakat sañjamaspawa). Jiwasax ch"amanchawinak suyt"añäni jan ukax jiwañäni, walja uñisirinakaruw apt"asiñ yant"añäni.
  Uka duendejj akham sänwa: "¡Ukhamajj mayisiñakiw wakisispa!"
  . 6 JALJA No. 6. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi.
  Yankax axsarañat khathatt"asïna, kisunakapax chhuxriñchjasïna. Mä akatjamat akax wali axsarkañ pedófilos ukanakaw jupar violañ munapxi. Ukhamarus jupanakax árabe ukar uñtasitawa, ukat árabenakax yuqall wawanakarux sexualmente explotapxiwa, kunjamtix jupanakax sapki ukhama - bacha!
  - ¡Askiw jan t"aqhisiyapxitati!
  Aljirix Yank-arux ajanuparuw ch"allt"äna, waynax liwxatasïna, ajanupax punkitänwa. P"iqijanxa mä ch"axwañaw utjäna.
  - Jank"aki jutam, allqamari, jan ukaxa nayaxa ñik"uta ch"ukuñamataki kamachirakïma.
  Aljirix yanapiripax akham sasaw jach"at arsüna:
  - Ukhamawa, Ahmed. Ukhama apsuña ukatsti mä jukha suma ch"allt"aña.
  Yankax automáticamente suéter apsuwayxäna. Jupax mä camiseta ukanïnwa, ukax mä caricatura ukan jamuqapampiw uñt"ayasïna: mä ch"iyar capa.
  Ahmed jupax larusitaynawa:
  - Qamiri isi, ukatxa kuna kasta monstruo uñacht"ayata.
  Uka waynax juk"akiw ist"asïna:
  - ¡Ch"iyara isi!
  - ¡Khitis jan ist"kaspati!
  Yankaxa p"akjata arumpiwa arsüna:
  - ¡Ch"iyara isi!
  - Khitisa?
  Uka waynaxa akham sänwa:
  - Disney ukan dibujos animados ukan heroepa.
  Ahmed jupax akham sasaw kutt"awayxi:
  - ¿Jumaxa layqa jaqitati? Jan ukax ¿akax imperioman sutipati?
  Uka waynax wali axsarañänwa:
  - ¡Akax ukham markawa!
  - ¡Jaya!
  - Jisa, jaya!
  Ahmed jupax turbante apsusaw p"iqip patat ch"allxtayäna:
  - ¡Janiwa aka mayniru uñt"kti! Chiqansa, jan amuytʼkañ jaya uraqinak uñjasma, akapachasax wali jachʼawa. Isim apsusim, jichhax nayankiwa.
  Uka waynax axsarasaw apsuwayxäna, jan ch"axwañ amtäna. Ahmed jupax uka waynan q"ala purakaparux amparapampiw uñacht"ayäna. Uka waynan abs ukax esculpido ukhamänwa, mayj mayj barras ukanakampi, kunjamatix chocolate barra ukan utjki ukhama. Circo escuelan yatiqkasax Yankax wali suma ch"akhanakanïnwa, jisk"a wawatpach entrenamiento ukax cuerpoparux flexible ukhamarak musculos elásticos ukham tukuyäna. Ahmed jupax akham sasaw satayna:
  - Ch"amani esclavo, jumaxa amuyataxa casta anqäxa ch"axwirinakata, ukhama wali jisk"a ukhamaraki axsaraña.
  Yanka, nayranakap jisk"achasa, jach"at arsüna:
  - ¡Chiqpachansa nayaxa janiwa ch"axwirikiti!
  - Khiti?
  - ¡Kunas mä actorjama!
  - Jïsa! ¡Ukajj wali muspharkañawa! Ukampis janiw tiempox utjkituti qʼuchunakam istʼañataki. Jichhax botas apsuñamawa.
  Yankax mä juk"a ch"amampiw chiqañchäna:
  - ¡Zapatillas ukanaka!
  - Akaxa kunasa?
  - ¡Ukhamawa jiwasana zapatonakaxa!
  Ahmed jupax chivop jiltayatayna:
  - ¡Janiw nayar yatichañ atinakti! ¡Jan ukax ch"axwañamawa!
  Yankax jan munkasaw jupanakar apsuwayxäna, niyas machaqäpxänwa ukat lliphipipxarakïnwa. Jan qʼañuchatäñatakejja, calcetinakapsa apsurakïnwa.
  Ahmed jupax wali kusisitaw jikxatasïna.
  - Waliki! ¡Jumajj istʼasir esclavoruw tukuwaytajja! Zapatonakax wali sumawa ukat aljasiniwa. Jichhax pantalonat apsuñamawa!
  Qhipa frase ukax waynarux axsarayäna, ¿chiqpachans aynacht"ayapxani ukhax kamachasmasa?
  Amparanakajax khathatiñ qalltäna. Uka horasanjja, mä swipe istʼasïna ukat uka chivojj qʼala amparap wali llakitaw phichhantäna.
  - Nayan kamachinakajax jank"akiw phuqhasiwayi esclavo!
  Yankax llakit jacht"asis jank"akiw pantalonap apsuwayxäna, ukat deportes ukan shorts ukanakakiw jaytawayäna. Ahmed jupar jak"achasisinx jan ceremonialmente juparux jikxatañ qalltäna. Qhuru amparanakaw kayunak taypin sarnaqapxäna, pecho masarapxäna, bíceps ukx ch"allt"apxäna, esclavo aljirix lakaparuw uñch"ukisïna.
  - ¡Kisunakaxa taqpachawa jan kuna usuni! ¡Janiw mä chiqas utjkiti! Ukatwa chʼamani chʼakhanakajj utjäna.
  Ukatxa, kayunakaj jachʼar aptayañwa lurawayitu, kayunakaj jikxatasa:
  - Janiwa, qhanawa janiwa esclavo yuritakiti, ukaxa sañ muniwa jumaxa wali valoranitawa. - Ahmed jupax waynarux muxsañcht"awayi. Qʼoma, musculoso cuerpon thujsapax uywanakan instintonakaparuw sartayäna, ukampis aljirix jarkʼaqasiñaruw yatintäna. Taqi kunat sipansa, uka yänakax wali suma uñnaqt"anïnwa. Ahmed jupax waynan q"illu, thixni ñik"utap wali llakitaw jaquntäna ukat akham sänwa:
  - Rubio yuqallanakaxa wali juk"akiwa. Nayax ukatakix mä suma qullqi katuqarakï. Mayni esclavonakamp chikaw jupamp chiktʼasim.
  Yankax niyaw isipar puriñampïskäna, ukat mä chivow amparanakaparux wali t"aqhisiñamp ch"allt"äna, ukat mä carmesí rayax amparapan qhipäxapanx punkitänwa:
  - ¿Kawkhansa jichhaxa uka esclavoxa? - Akhmed jupax isi apthapisïna, ukat yanapiripax mä lomo tela Yankaruw jaquntäna. "Esclavo waynax janiw mayampsa usuchjatäxaniti."
  Yankax akham sasaw arnaqasïna:
  - Ukhamajj ¿kunsa nayajj luraskta! Jichhax q"ala kayukiw sarnaqä?
  - Jïsa, jumax jan yäqañjam esclavo, jan ukax lawar ch"akkatatätawa! Jichhasti mayni esclavonakar irpapjjam.
  Yankax mä jisk"a anunakjamaw jan ceremonialjam irpatäna. Wawan q"ala kayunakapax ch"iyjata losas ukanakaruw kayump takt"äna, elementos naturales ukanakamp q"añuchata, ukat q"ala kayunakapax mä juk"a chhuxriñchjasïna. Thaya thayax wali sumaw janchirux ch"amakt"ayäna, waynax Artek-at amtasïna, kunawsatix tunka kilómetros t"ijt"añ tukuyasax Oso qullu pataruw sayt"asïna. Ukhamaraki puraka, pecho, amparanaka, kayunakax quta thayampiw amparamp luqxatäna, kunayman thujsanakampi. Uka silbatojj amtañanak chhaqtayäna. Mä pluma vaqueros bolsillopat jaquqanïna, ukat yanapiripax Ahmed-aruw churäna. Jupax juparux uñch"ukisïnwa, qhuru chuymampi:
  - ¡Kunja wali sumasa! - Aljirixa juk"ampi suma uñkatasa säna, ukatxa muyt"äna. Ukatxa, jupax sillp"itaynawa. - Wauu! Mä dibujow utjäna, jichhax yaqha dibujow utji! ¿Kunas ukajja?
  Mä yanapirix mä toro kunkaparux rayani perlanakampiw amparapamp mä muyu dibujäna:
  - ¡Qullan! ¡Qullanawa! ¡Layqa luraña!
  Yankaxa uñkatasina amukiwa säna:
  - ¡Akanx janiw kuna magias utjkiti!
  Aljirix jan pacienciampiw mä señas luräna:
  - ¡Juparux jak"achasipxam!
  Uka waynaxa qhuru aynacht"atataynawa, Yankaxa niyaw liwxatatayna, kunkapasa usuyatayna.
  - Ukhamaxa janiwa kuna magia utjkiti sasma.
  Uka waynax jankʼakiw akham säna:
  - Chiqpachansa janiwa! Akax jiwasan uywirinakasan artepakiwa.
  - ¿Arte artesanal ukaxa?
  - Jïsa! ¡Ay tata! - Yanka reflexivamente doblada, katjaña ch"axwaña ch"axwaña.
  - ¡Jichhaxa! ¡Jumax sarasmawa! Jiwasax nayratpach wali qhipüruw puripxta. Ukaxa columna ukarux uñtatawa. Samartʼañ cheqanjja, uka waynarojj sum jisktʼäjja.
  Yankax amparanakapamp mä thiya, jan sinti plano posteruw chint"ata, jupan jak"apanx niya tunka payan yuqall wawanakaw utjäna, jupat pachpa marani jan ukax mä juk"a jilïr jan ukax sullka. Uka yuqall wawanakax chika q"ala q"ala jan isinïpxänwa, lomo isimpikiw isthapisipxäna, jisk"a costillanakapax mistunitaynawa. Uka ñik"utapax wali ch"amakt"atänwa, kimsa intimpiw ch"uxñachatäna, ukampis janiw ch"iyaranakax utjkänti. Uka yuqall wawanakax árabe jaqir uñtasitäpxänwa, ch"iyar ñik"utanïpxänwa, yaqhipanakax mä juk"a ch"uxña ch"uxña ukat juk"ampirus caucásicos ukar uñtasitäpxänwa. Jilapachax suma waynanakaw Yankarux jachaqt"asipxäna, ukat jupanakat maynin uñkatasakiw uka waynax uñisiñanak ullart"äna. Wawanakan qʼala kayunakapajj chʼiyara, chʼakhanaka ukat jan sinttʼatänwa, wali jayaruw puripjjäna, ukajj qhanaw amuyasïna. Yankaxa khathatitaynawa, kuna kasta marka waynasa ukxa amuyt"atayna, walja urunaka laq"a, qala thakin sarnaqasa. Amparanakap chint"at ladopan sayt"atäki uka waynax niya ch"iyaränwa, ukampis ñik"utapax ch"uxña ch"uxña - ch"allxtayasïnwa. Jupax ch"iqa q"ala kayup jach"ar aptäna, Yankax ch"iqa kayup kutt"ayasax kayuparuw kayupar uchatayna. Ukhamatwa, yuqall wawanakax ampar luqtasipxaspa ukhamänwa. Yankax uka waynan suelapax ch"amawa, cabrito wajjrar uñtataw uñjäna. Uka waynaxa amukiw jiskt"äna:
  - Nayaxa Ali, khitis jumaxa?
  Jichhak apsut wayna esclavojj mä jukʼa jachʼat jaysäna:
  - Nayaxa Yanka.
  Uka chivox qhipäxarux phichhantawayitu. Uka waynaxa arnaqasïna, ukampisa lakapa ch"akhutayna, janiwa mayni yuqallanaka nayraqatana p"inqachasiñ munkänti.
  - ¡Janiwa parlañakiti! - Uk uñjirixa jach"at arsüna.
  Yankaxa automáticamente qunqurt"asïna. Jila partejja, esclavonakjam sarnaqañajj kunjamsa jankʼak jiljjattaspa.
  Jupanakarux irpapxäna, sogax ch"uqt"atäxänwa: jupanakax juk"ampiw sarnaqapxañapäna. Uka yuqall wawanakax amukiw sarnaqapxäna, Ali sapakiw qhipäx uñch"ukiskäna, uñjirix jupanak tuqir uñch"ukiskiti janicha uk yatiñataki, ukat amukiw akham säna:
  - ¡Jumax yaqha markankir jaqïñamawa!
  Yankax mä pä segundos amuyt"asax akham sasaw jaysäna:
  - Jisa, yaqha markankiri!
  - ¡Ukaxa jank"akiw isimat amuyasta! Ukatjja, parltʼaskta ukhajja, pä jaqejj mä kutis uka arunak arsupkaspa ukham mä muspharkañ amuyañaw utji.
  - ¡Inas ukax acento ukhamächi!
  Ali jupax akham amuyt"ayi:
  -Jumax nuwasir castat jutirïtati?
  - ¡Llakiskañawa janiwa!
  - ¡Nayax nayratpach uk ist"awaytwa! Ukampis yapuchañ utanakan jan ukax canteranakan ismuñat sipansa, nuwasirïñax jukʼamp askiwa.
  Yankax khathatitaynawa:
  - Jisa, nayax amuyta, ¡ch"amakïpachänwa!
  Ali jupax akham sasaw qhanañcht"i:
  "Nayax ch"amani ukat jan sayt"ir jaqitwa, ukat patat mä qala apsuñatakix wayt"atax ukhax jaya pachaw jakasiristxa". Ukampis uraqi manqhanxa, juk"ampirus qullqi qhuyanakanx janiw pä marat juk"ampix utjkaspati.
  - Kunata?
  - Wayraxa ukhama azufrempiwa veneno.
  Yankax sarnaqäw yatichäwit amtasïna:
  - Ukampisa galeranakax utjarakiwa.
  - Jisa, ukhamaraki wali axsarañawa, ukampisa janiwa jichhakamaxa axsaraykiti.
  - ¿Kunatsa imperiox jan qutanïki?
  - Qutaxa utjiwa, ukampisa jiwasaxa wali jisk"akiwa, esclavo qunuñanaka ukhamaraki remonakaxa jilïri chachanakataki jan ukaxa warminakataki luratawa.
  Yankaxa amukiwa. Kunas jichhajj suytʼaski sasaw jisktʼasïna. Supayax k'ari chuymaniwa, ch'aman saxrax esclavöñ pacharuw kutt'ayawayi. Jichhax niya q"ala jan isin sarnaqxiwa, ch"uñuni, jan jariqat yuqall wawanakan jak"apanxa, qhipäxapax ñik"utapat usuchjatawa, ukat wali juk"akïkaspas ukhamaw uñtasi. Janiw nayrax jilpach rusa yatiqañ utan wawanakat sipan juk"amp jan walin uñjatäkänti, niyas wali suma yatiqirïnwa, clasenx wali suma nuwasirirakïnwa. Chiqansa, janiw qamirïpkiti, jupanakax mä ordinario, medio familia ukhamawa, ukampis en general taqi kunas phuqt"ataw utjäna. Ukat jichhax Supayan munañaparjamaxa, yaqha markankir akapachanwa jikxatasi, ukanxa janiw televisionanaka, computadoranaka, radionaka, grabadoranaka, ni cepillo de dientes ukanakas utjkiti. Jila partejja, ciencia ficción sat novelanakajj kʼariwa. Nayra tiempon jichha tiempon kawkïr jaqejj wali jan walin uñjasispäna. ¡Ciencia ficción qillqirinakax pachpa jan sinti jaya pachanakar khitapxaspäna ukhaxa, ¡jank"akiw jiwapxaspäna! Jan ukhamäkanixa, jichha pacha jaqiw uñstani ukat taqiniruw ch"allt"añäni. Ukat uka pachparakiw, ukham ingenuidad, fuerzas especiales ukanx janiw yatichapkiti kunjams espada apnaqañax ukxa, ukampis mä libronx mä coronel KGB ukanx taqiniruw ch"iyjañäni. Mä kasta monstruo. Jilapachax jilpach novelas ukanx heroes ukanakax FSB ukan irnaqirinakapxiwa. Mä estereotipo ukaw utji, jumatix FSB ukan irnaqirïsta ukhax superman ukhamäñamawa. Suma, Yankee tatax siberiano ukhamarak capitan de servicios especiales ukhamawa. Jañchinx wali ch"amaniwa, ukampis niyakixay wawajax acróbata ukhamächixa, janiw amparapan irnaqkaniti. Ukhamarus Yankax suxta maraniw ajedrez ukanx nayratpach atipt"awayi. Ukhamajj ¿FSB chachanakajj ukham superhumanonakäpjjeti? Janiwa, jupanakax sapa mayni jaqit uñt"atäpxarakiwa, jupanakax kunjamatsa yatichatäpxiwa, yaqhip yatiñanakanïpxiwa, mä específico yatiñanipxiwa, ukampis janiw kunas jaqit sipan juk"ampïkiti. Ukat sapa mayniw reyjam tukupxaspa sasin amuytʼañasa? Ukhamarus mamapax gimnasta de circo ukhamawa, jupax 100 metros ukch"a t"ijtäwinx awkipat sipan juk"amp jank"akiw t"ijti, ukat jiwat t"aqanuqtawinak lurañ yati, ukax awkipax janiw lurañjamäkiti. Ukampirus jisk"atpachaw Yankax jupa pachpax wali flexibilidad ukamp uñt"atawa, ukat jank"akiw ukham ejercicio lurañ yati. Ukampis nuwasiñanxa janiw sinti yanaptʼkaniti. Mä wawax juk"akiw tunka payan maranïxi, janiw pä tunk phisqhan jilïr jaqinakaru ukat yatxatat nuwasir jaqinakjam jaqunukuñjamäkiti. Mä kunaw utji. Chiqpachans caballeros clones ukanakat ullart"äna, ukax mä loco wayn tawaqun yatichiripan lurat nuwasirinakänwa. Kunayman uywanakan ukat quqanakan suma uñnaqanakapan sincretismopax mä aleación jan uñjkañ ch"amaruw puriyatayna. Aka chiqanx taqi kunas juk"amp chiqaw sañjamawa, kunatix ukax janiw jaqinakakiti, jan ukasti artificial lurawinakawa.
  Ali waynax akham jiskt"äna:
  - ¿Kunsa amuyt"askta?
  - ¡Juman destinomatxa!
  Uka waynax akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Jumax ch"iyar ñik"utani ukat wali suma uñnaqt"aniwa, destinomax jiwasan destinosat sipanx juk"amp envidiable ukhamawa.
  Yankax akham sasaw muspharäna:
  - Ukat ¿kunatsa ukhamaxa!?
  - Jilapachaxa mä harén ukar aljatätawa.
  - Mä warmiru? - Yankaxa suyt"awimpiwa säna.
  Alix p"iqip ch"allxtayäna:
  - Ukaxa sinti suerteni ukhamawa. Jila partejja, munat yuqall wawanakajja, jukʼampejj ukham jiskʼa ñikʼutanïpki ukanakajja, jan wali chachanakampiw tukuyapjje. Ukhamarus chuymankipstat jaqinakatakix wali llakiskañawa.
  - ¿Kunatsa akaxa nayra jaqinakatakixa?! - Waynaxa nayranakap jach"aptatayna.
  - Amuyataxa, jilïri jaqinakaruxa warminakaru munasiñaxa ch"amanchatawa.
  Yankax iyaw sataynawa:
  - ¡Q"illu ñik"uta barba, saxra costilla!
  - ¡Suma satawa! - Waynaxa sataynawa, mä juk"a jach"a jach"a tukuñapa. Ukat jankʼakiw castigojj arktäna. Uka jan waltʼäwix uka waynaruw phichhantäna, niyaw kayupat jaquqanïna, ukat qhipäxapanx mä chhullunkhaw chʼallxtäna.
  - ¡Janiw jupar jawq"jañamäkiti! - Yanka uskuta. Ukat jank"akiw porcionap katuqäna, chiqans chuym usuyatayna, ukampis ¿janit akax t"aqhisiñ qalltawipa.
  Mä ayllun nayraqatapan uñstäna. Campanario punta ukat mistur muyu. Ladonakanxa yapunakaw uñstäna, lila siwara jinchunakaw uñstäna, uraqit sipansa jukʼamp jachʼänwa. Ukhamaraki, higo uñtasita yänaka yapuchatanaka, ukhamaraki garbanzos ch"uxña quqanaka. Ukampis higonakax wali jach"awa, sandía ukham uñt"atawa, garbanzos ukanakax abedul quqanakar uñtatawa.
  - ¡Qhapaq uraqinaka! - Yanka sataynawa. - Naya pachpaxa janiwa mä juk"a manq"añanaka utjañapatakixa llakiskirismati.
  Uñchʼukiskäna uka pachpa waynaw jan suma chuymamp sistʼasïna:
  - ¡Lakaxa juk"ampi jach"akiwa! ¡Akax janiw jiwasatakïkiti! Mä esclavojj kawkhantï jikjjataski uk yatiñapawa.
  Ali jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Jiwasana chiqasa, janiwa kawkirusa jiwasata sarkaniti. Ukampis kunatï jukʼamp sumäki uk jikjjatañatak chʼamachasiñajj janiw mä juchakïkiti.
  Uka waynax amukiw qhiparäna, ukampis k"achacht"at cejas ukanakax jan kusisitatap uñacht"ayäna. Ukakiw kunas, yatichirinaka jan ukax masinaka.
  Ali jupax akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Sadat jupax kunampis jan satisfactapuniwa! Janiw maynit maynikam chʼaxwañasa ukat jiskʼachasiñas jukʼamp jan waltʼayañasäkiti.
  Sadat jupax akham sänwa:
  - ¡Mä esclavox janiw qhispiyatäkaspati!
  Ali chachajj janiw iyaw siskänti:
  - Awisaxa mayja mayja uñacht"awinaka utjarakïnwa.
  Yankax jiskt"asitaynawa:
  "Naya pachpax janiw prostituta ukhamäñ munkti ukat jeques nayraqatan jisk"achasiñ munkti".
  Sadat jupax akham sänwa:
  - Akaxa chiqpachansa llamp"u chuymaniwa. Harén ukan jakañax wali ch"amawa. Jach"a manq"anaka, jach"a vinonaka, llamp"u ikiña. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, janiw kuna lurañas utjkiti.
  - Ukampisa jumax yatisktawa kuna qullqisa! - Yankaxa ajanuparuxa contorsiona. - Janiwa, janiwa naya pachpatakixa ukham destino munkti.
  - Ukampisa kunatsa!
  - ¡Kunalaykutix nayax chachätwa!
  Uk uñjirinakajja, uka chatterbox yuqall wawanakarojj costillanakaparuw mä chivompiw jawqʼjapjjerïna. Yankaxa kimsa kutiwa wali t"aqhisiñampi jawq"jatayna. Ukham jakañax wakisispati janicha uk amuytʼasax qhantʼarakïnwa. Oportunidad utjki ukhajj jiwañajj janiw jukʼamp askïkiti. Ukampis ukhaman infiernoruw sarxani, ukat uka chiqankir Supayax wiñay ninampi phichhantarakiniwa. Wiñay yaqha jaqin infiernopan, yaqha universon manqha pachapa, kunas juk"amp axsarañjamaspa.
  Sadat jupax amparap ch"allxtayäna, ñik"utapax ch"uqt"atäxänwa. Uka waynaxa lakapampiwa wila ch"allt"asïna ukatxa juk"ampi ch"amampiwa sarnaqäna, q"ipixa ch"uqt"asïna. Ukampisa, janiw ajayup aptʼaskänti:
  - Jumatix p"iqinïsta ukhax taqi askinak amuyasma.
  - ¿Uka ventaja ukaxa fag ukhama?
  - Yaqhipa yuqallanakaxa, juk"ampi yatiñani, jilsuwayxasaxa yänaka herencia katuqapxiritayna, ukatxa jupanakpachawa jeques ukanakaru tukupxäna. Ukampis jan amuytʼasir jaqenakajj jan waliruw tukuyapjjäna, yapuchañanakansa ukat canteranakansa jiwapjjänwa. - Qhipïrinakaxa mä juk"a jach"a jach"a tukupxäna. Uk uñjir jilatajj amparap liwjjatäna, ukampis janiw jawqʼjkänti. Jupax akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¿Kuns aka jutïr sheikh luraspa? Ukampirus, ch"axwawix jupanakan qhipäxaparuw thuqt"ani.
  Esclavonakan columnapax mantankäna uka ayllunxa, limosna mayisirinakänwa, chʼusawjanakax chʼusawjanakar uñtatänwa. Thakixa q"añuchatawa, Yankaxa niyaw mä waka wanuru takt"äna. Ukat akax pachpa wakanakawa, diamante ukham wajjranakaniwa, mä kutikiw phisqa wajjranakani, wali likʼi. Ukat qhipäxanxa chʼiwinakaw utjaraki. Ukampis ukham pesaje apthapiñ yatipxatapatxa pächasiñawa. Ukan jakirinakax jilpachanix janiw esclavonakat sipan juk"amp suma isthapt"atäpkiti, jilïrinakakiw lawat lurat zapatos ukat yaqhip colores trapos ukanakamp isthapt"asipxi.
  Mä utakiw qalat lurata ukat juk"amp qamir uñtatawa, ukhamarak uka chiqankir iglesia. Mä jisk"a iglesiar uñtasitawa ukat qalat luratawa. Ukampis ayllux janiw jisk"akiti, walja utanakaw utji, taqi chiqankir yuqall wawanakax sillp"ipxi ukat esclavonakaruw uñacht"ayapxi. Ukampis janiw kuns jaqontapkiti.
  Ali jupax akham sasaw qhanañcht"i:
  - Waljaniw kuna pachas esclavot tukupxarakispa. Taqi yapuchirinakax manunïpxiwa, qamir uraqinïkasas manq"at awtjataw jikxatasipxi. Wawanakax esclavoruw aljapxi, jiwasan jach"a markasanx juk"amp esclavonakaw utji, qhispiyat esclavonakat sipansa. Jichhax uñakipt"apxam jiwasan filanakax jilxattaski.
  Chiqansa, qullqit lurat kimsa chiqampi sacerdotex niya tunka payan chʼamani, chika qʼala jan isin yuqall wawanakaru, ukat suxta qʼaxu tawaqunakaruw irpsuwayäna. Jupajj janiw jaya tiempojj esclavo dueñompejj negociaskänti. Mä jiskʼa qori bolsa katoqasajja, esclavonakaruw katuyäna. Acerot lurat chint"añataki.
  Ahmed jupax mä akatjamat sayt"äna, juparux mä imill wawaw chuym ch"allxtayäna: q"ala kayukiw mä k"acha ukampis q"uma túnica ukan jikxatasïna, jupax suma luratawa ukat suma ajanuniwa.
  - Nayaxa aka esclavo munta.
  Sacerdotejj jan amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Akax ayllun jilïripan phuchapawa!
  - Ukatxa janiwa manunïkiti?
  Sacerdotejj wal kusisïna:
  - ¿Kunatsa utji! ¡Ayllupan tesoropax pist"iwa!
  - Kuna! Ukatakix nayax phuchaparuw irpta. Ukhama imillaxa janiwa ayllutakikiti.
  Sacerdotejj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Jupan chiqapaxa harén ukankiwa!
  - Jan ukaxa mä yapuchaña! - Ahmed jupax colerata sänwa. - Nayan amuyt"atajax ¡akax jupatakix juk"amp askiwa!
  Uka sacerdotejj akham sasaw säna:
  "Jupax nayratpach yapuchañanx sapa kutiw wal irnaqtʼi". Uñjapxam kunjams amparanakapax calloused ukhama.
  - ¡Akanwa jupax mä esclavo ukhamäniwa! ¡Jupar irpapxam!
  Ukat jankʼakiw uka imill wawar mä laso jaqontäna. Jupajj jan chʼamaniw saytʼasïna. Aljirix jak"achasisinx amparapampiw pechopar llamkt"äna. Chuchunakapax jank"akiw punkitäxäna, imill wawax qhipäxar liwxatäna.
  - ¿Kawkirus uka esclavo khitskta? Jan ukajj ¿chivonak munasmati? Janit yatkta, esclavo imillanakax janiw uywiripax llamktʼki ukhaxa, jaltxapxañapäkiti.
  Uka tawaqux axsarasaw akham säna:
  - Nayaxa janiwa mä esclavo ukhamäkti. ¡Libre yurita!
  - Ukampisa mä mayisiri, ukatxa akaxa niya pachpakiwa. Jumax nayratpach esclavöñar aljatäxtawa ukat taqi kunatix lurañamäki ukax mä amtar puriñawa. Ukat jumatï nayat suma chuymanïsta ukhajja, cadenampi chintʼatäñajj janiw sinti infiernokïkaniti.
  Imill wawaxa jach"a jach"a tukuri p"iqip jach"ar aptäna:
  - ¡Janiw nayax mä esclavo uñt"kti!
  - ¡Ukhamapuniwa! ¡Jutapxam, post ukar sarapxam ukat isi apsusipxam!
  Uka tawaqun túnicapax ch"iyjatäxänwa, yant"ir aychap uñacht"ayäna. Yankax amuyt"asisaw kutt"awayxäna, ukampis mayni yuqall wawanakax nayranakap jach"a uñnaqanïpxänwa. Uka suma uñnaqtʼanïki ukajj kʼumara ukat wali musculoni uñnaqtʼanïnwa. Amparanakapajj chintʼatäjjänwa ukat kayunakapas abrazaderanakaruw uchatäna.
  Akhmed jupa pachpaw uka chivo amparapar katxarutayna, liwxatatayna, ukampis janiw ch"allt"känti:
  - ¡Walikiwa, esclavo, jumax pampachañ mayisma!
  - Janiwa! Janiwa? ¡Ukat nayax janiw mä esclavokïkti!
  Ahmed jupax akham sänwa:
  - ¡Nayax uñjtwa jumax qala chuyman jaqiwa! ¡Ukax jikxatañamawa!
  Uka ch"axwawixa ch"allt"asïna ukatxa mä ch"amampi ch"axwaña imilla qhipäxaru jaquqanïna. Ahmed jupax jañchin ch"amanïnwa ukat qala chuyman esclavonakaru ukat qhuru jan wali lurawinakar manq"antañ experiencianirakïnwa. Ukampisa, ñikʼutax janiw khuchhuratäkänti, jichhakamax jupaw sum uñjaskäna. Imill wawaxa jach"at arsüna, ukampisa mä jach"a jach"a tukuña jark"aqatayna.
  - Walikiwa, ¿uka esclavoxa katuqawaypachati?
  - ¡Janiwa mä esclavo ukhamäkti!
  - ¡Q"añu chuymanïñaxa llamp"u chuymanïña uñacht"ayi! ¡Juk"amp jikxatañamawa! - Ahmed jupax imill wawarux jawq"jañ qalltäna. Sapa jawqʼjatapatjja, jukʼamp chʼamampiw jawqʼjäna. Qhipäxajan ñikʼutapax pʼakjawayxänwa, ukat barras ukanakax axilas ukanakaruw chʼiyjäna. Uka jawq"jatanakax cuchillas ukanakax ch"axwañaruw puriyatayna ukat wilax sarawayxataynawa. Ahmed chachan jawq"jatanakapax juk"amp jisk"aruw sarawayxi. Imill wawax q"ala jan isin chhuxriñchjatapax lilaruw tukuwayxäna ukat janchipax qhant"atäxänwa. Jutïr jawqʼjatajj tobillonakaparuw purinïna, ukatsti aljirix imill wawan laqʼa kayunakaparuw chʼalltʼasïna. Uka jan wali warmixa janiwa ch"amampi jawq"jata uñch"ukiskänti, janiwa arnaqaskänti, qhipa ch"allt"ata qhipatxa, p"iqipa ch"allxtasa liwxatäna. Ahmed jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - Ukxatasinxa carritoru jaquntañani. Uka imill wawarux irpapxäma ukat subasta ukar uchapxañäni. Uka ñik"utax jank"akiw qullatäni.
  Mä cubo uma imillaruw warantapxäna ukat carritoruw apapxäna. Esclavonakarux mä jisk"a laq"at lurat manq"añaw churapxirïna, ukax habas ukar uñtasitaw pepinompi tomatempi ch"allt"ata, ukhamarak t"ant"ampi.
  Janiw cucharanak churapkänti, jan ukasti umampiw amparanakap jariqasipxañapatak jaysapxäna. Uka qhipatxa Yankax nayrïr kutiw alien manq"anak yant"äna. Janiw jan wali muxsäkänti. Wali juyphi ukat suma, kimsa inti jalsun jiltaski. Chiqansa, mä sawurani, qamir miel ukham, ukat chicle mastican frescopax manqʼarux mä jukʼa especificidad churäna, ukampis wali sumapunïnwa. Chiqansa, ukham jaya thaknam sarañ tukuyatat mä chiqax janiw wakiskiti, ukax qhanawa. Wali askiwa, Yankax janiw ukhamakiti ukat jupax phuqt"atawa. Ukampis nayax ikiñ munta. Chiqansa, wali jaypʼuruw yaqha chiqar sarxapxäna, ukat uka waynax janiw mä lechuzakïkänti. Manq"añ tukuyatatxa, nayranakajax ch"uqt"asiñ qalltäna. Uka waynax qunt"asisaw qhipäxapar qunt"asiñ qalltäna, mä chiqawj ajllïna, ukhamat jan piss llamkt"añapataki.
  Jan wali arunakampiw jawsapxäna, ukat uka chivox wasitat qʼala, wawar uñtat amparanakaparuw jaquqanïna. Uka waynaxa saltasinxa mayampiwa chinuntatäxäna. Esclavonakax juk"ampiw jaqunukutapxäna, uka mayjt"awix janiw jak"achasiñap suyatäkaspas ukhama.
  Alix Yankarux akham sasaw jiskht"äna:
  - Janiwa! Kunapachatï aljirix pachpa qarjatäxani ukhaxa, mä samartʼañ churistani.
  - ¡Nayaxa wali munta!
  Jichhax qhuru grava patxaruw sarnaqapxäna. Uka waynan qʼala kayunakapajj jukʼamp jan walin uñjasïna, wali llakitaw chhuxriñchjasiñ qalltäna ukat phichhantarakïnwa. Artem chachajj mayjtʼayañatakejj Ali jilatampiw parltʼañ qalltäna. Jupatakix aka waynax wali yatiñani ukat jank"ak amuyt"irïkaspas ukhamaw amuyasïna, marat sipans juk"ampi.
  - ¿Kuna sutimpis aka reinojj utji?
  Alix akham sasaw jaysatayna:
  - Akax janiw mä reinokiti, jan ukasti sultanatowa.
  - ¡Kuna jach"a mayjt"awis utji!
  - ¡Jan yatiyapxitati! Jiwasan estadosax jach"a ch"amaniwa. Kunayman reyinakax shahs ukanakax Sultan Babatur ukarux axsarapxi.
  Yankax irónicamente jachaqt"asïna:
  - Babatura jumaxa sasma?
  - Babatur suxta, jan ukaxa kunjamtï sapki ukhama Wila.
  Jichhak apsut esclavojj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Jisa, akaxa mä ch"amani dinastía ukana representantepawa.
  Alix arup jisk"achasïna, ukat uñjiriruw qhipäxar uñtäna.
  - Jupax Ramsés 2 jilïr jilaparuw jiwayatayna, ukat taqpach familiaparuw t"unjatayna. Ukatsti pʼeqenakapajj lawanakar uchatäjjänwa. Trono katuqiri wawakiw qhispiwayi sasaw yatiyapxi, yaqhipanakax ninamp phichhantat ukhamakiw sapxi.
  Yankax jank"akiw iyaw säna:
  - ¡Ajjsarkañ sarnaqäwi!
  - ¡Janiwa ch"amakt"kiti! Ukampis akax kunas utji, Yanka masija. Dueñox capital markar jach"a transición lurañatak risqix apt"asispa ukhaxa, Sultan jach"a eunucopax alasisma ukhax mä ch"amaw utji.
  Yankax ch"amakt"awayiwa:
  - ¡Akax janiw paskaniti!
  - ¡Kuns lurapxäta! Ukat taqpachanx concubina ukhamäñax janiw akapachan juk"amp jan wali destino ukhamäkiti, ukampirus...
  - Kunjamasa, ukampisa!
  - Sultanax jisk"a yuqall wawanakar t"aqhisiyañ wal muni sapxiwa. Jupax wali inventario ukhamawa, jupa pachpaw mä maquina de tortura lurawayi sasaw sapxi.
  Yankax khathatitaynawa:
  - ¡Kunjamatsa uk yatta!
  - ¿Kunjamatsa aka tuqit qhanañcht"apxirista? Uñjapxtawa, Sultan jupax verdugo ukham yatiñap uñacht"ayañx walpun muni, ministrunakaru, visir, nobles ukanakaru, ukhamarak jach"a harén warmiparu. Ukatxa yatiyapxiwa ukatxa kunaymana arunakxa jaqinakaru yatiyapxi. Jila partejja, jupanakajj wali suma uñnaqtʼanïpjjewa.
  Yankax iyaw sataynawa:
  - Jisa, akaxa wali ch"amawa! Pugachev chachan sartasiwipat mä kimsa volúmenes libro uñxatt"awayta, ukatx zar tuqitx mä yatiyawiw utjawayi, ukax capital markaruw puriwayi, pä semanas janïr informe oficial ukax purinkipanxa. Jila partejja, jaqenakan arunakapajj kuna yatiñanakatï utjkäna ukanakat sipansa jukʼamp askiwa.
  Sadat jupax aruskipäwiruw mantawayi:
  - Jumanakati jakaña munapxstaxa, apnaqirinakampixa wali amuyumpiwa uñjapxañani.
  Yankax p"iqip ch"allxtasaw akham säna:
  - Mä esclavo jaqin jakäwipax janiw jakañakiti, ukampis janiw ukat jaljtañ munktati.
  Uka waynaxa uñch"ukiskäna, mä llamp"u thaya thayt"anitayna, jamach"inaka q"uchupxatayna, ukata ist"awinakaxa qamiri, qamiri. Kunas mä tordo, mä ruiseñor, mä oriole. Ukampis jan aka uraqinkir encantador sonidonakax utjarakiwa. Ukhamatwa almamax juk"amp suma jikxatasi, ch"uxña kayunakas janiw sinti usuchjkiti ukat juk"amp qarjataw jikxatasi. Cuerpox yatichatawa ukat mayjt"awiruw saykatani, ukat kayunakax ukar yatintatäxaniwa, juma pachpaw atipt"añama. Jila partejja, jutïr urunakat lupʼiñ pachaw purini.
  Mä jawira amuyunakaw jalluntäna. Aka chiqanx suyt"awinakax wali ch"amawa. Q"uma instinto ukhamawa, sapa patakat patak jaqirjama, mä concubina ukan lurawipax juparux axsarayi. Khititï wawanakax jilïr jaqinakan jakawipatxa janiw kuns yatipkiti sasin amuyki ukax llamp"u chuymaniwa. Formal tuqitxa, janiw pornografía uñch"ukiñax jaysatäkiti, ukampis chiqpachanx mä escuelankir wawar jan uñjir jikxatañax ch"amawa. Yaqhax janiw jichhakamax uka tuqit interesatakiti. Ukampis tunka pusini maranixa, pä mara qhipatsti, chiqpachansa ukax jupatakix wali munat kusistʼañaruw tukuni. Janiw naturaleza ukampix ch"axwañjamäkiti, janiw qhankiti kuntix jilïr irpirinakax amuyapki wayn tawaqunakar jark"awinak uñstayasa. Chiqansa, akax mä natural, instinto básico ukamp nuwasiñawa, ukat ukatwa inamayakiwa, atipt"añatakiwa. Chiqansa, janiw khitis pachamamaru atiptʼañ puedkiti, jan ukasti jankʼakiw jan waltʼayawayxi. Ukat jark"awinakax psiquis adolescentes ukan trauma ukat kunayman abusos ukanakarukiw puriyatayna, juk"ampis policía ukanakataki. Rusia markan ukat yaqha markanakan leyinakapajj ukham jan phoqasiriwa. Uka waynax niya jilïr jaqïxiwa ukat sociedad taypinx juk"amp jan kusisita ukat jan kunani jaqiwa. Jupaxa janiwa chhijllawinakanxa chikañchkaspati. Kunapachatixa mä clínico imbecil ukaxa. Tunka paqallqun maranïkchisa, yaqhip wayn tawaqunakax doctorat disertación qillqañ qalltasipki. Ukat taqpachanx jichha pacha wawax wali yatiñaniwa, nayrar sartatawa, ukat computadora apnaqaraki: kunatix ukax mä yatichirin ch"amapat sipan juk"ampiwa. Jupar jan voto churañatakjam uñjañax janiw askïkiti. Sarnaqäwix walja uñacht"äwinak uñt"i : kunapachatix wayn tawaqunakax mä estado taqpach jach"añchäwimp apnaqapxäna. Amuyt"añataki, Iván el Terrible, tunka payan maranïkasax regente Shuisky ukar jiwayañapatakiw mayïna, ukat nobles ukanakax jupanakpachaw jakthapipxañapatak wayt"äna. Ukampis ukax janïr jan wali uñt"at aceleración ukat Internet ukan jach"a jach"a tukuñapkamaw lurasïna, kunawsatix Yankax taqi kuns yatxataspän ukhaxa. Kawkïr qilqt"äwsa copiaña, kunjams bomba atómica ukax irnaqt"i, Nayra Roma ukat Marqués de Sade ukan sarnaqäwip uñakipt"aña. Ukhamajj ¿kunatsa mä prodigio wawajj jan voto churkaspati, ukampis mä alcohólico jan utan jaqejj derechonïki? Yankees ukax jupanakan versión ukanïnwa: wawanakax, mä kamachirjamaxa, jilïr jaqinakat sipanx juk"amp uñisiripxiwa ukat jupanakax juk"amp jach"a mayjt"awinak munapxi. Ukax sañ muniwa, janiw jilïr irpirinakatakix askïkiti mä wawax chhijllañapataki.
  Wawanakax juk"amp libertad ukar munapxi ukat Demócrata jan ukax Nacionalista ukanakaruw voto churapxani. Yankax q"ala talonap amparapampiw ch"allxtayäna, ukax qhuru grava ukan q"añutänwa, ukat ukax juk"amp jasakiw tukuwayxäna. Tunka payan maranixa, jichha pacha wawaxa, janitix moron ukhamäkchi ukhaxa, niyaw política tuqit amuyt"awinakan ukhamarak uraqpachar uñjañan cimientos ukanakap uñstayaski. Ukatwa jupax amuyaraki; Kawkïr sistemas Rusia markatakix askïspa, capitalista jan ukax socialista, sistema de gobierno: democracia jan ukax dictadura! Chiqansa, aka chiqanxa, jan pächasis mä amtar puriñax chʼamakiwa. Sapa sistemax ventajas ukat desventajas ukanakaniwa. Amtat economía socialista ukax Unión Soviética ukaruw jach"a askinak jikxatañapatak jaytawayi. Industrialización ukax lurasiwayi ukatx mä ch"aman jach"a industria ukaw lurasiwayi. 1941 maranjja, URSS markajj jukʼamp jachʼa tanquenakanïnwa, jukʼamp avionanaka ukat armanakas utjarakïnwa. Chiqansa, marina, transporte, ligero ukat manq"añ industrianakax qhipharuw qhiparapxäna. Jaqinakax janiw sinti sum jakapkänti, ukampis janiw khitis manq"at awtjatäkänti, yapu lurañax juk"at juk"atw jilxattawayi. Yapuchirinakax uraqinak mayacht"asis yapuchañ yatintapxäna ukat ukax achuyäna;jach"a granjas colectivas ukanakax ciencia ukat qhipa tecnología ukanakan jikxatatanakap taqpach apnaqapxäna. Yämas ch"axwäw qhipa pachanx tunka payan maranakaw (!) sapa marax chaninakax jilxattawayi. Chʼaxwäwi janïr qalltkipanxa, tanques soviéticos ukat artillerías ukanakax akapachan wali sumapunïnwa. Aviación tuqitxa, machaq avionanakax niya alemanes ukanakamp kikipakiwa, nayra avionanakax juk"amp jan ch"amanïpxiwa, ukampis taqpachanx pusi kutiw juk"amp jach"anchapxi! Ukampis Katyushax janiw mä kipkakïkänti. Chiqansa, alemanonakax misilanakampi, radionakampi ukat jet avionanakampiw jupanakar atipjapxäna: nayrïr kutix 1939 maranwa uñstäna. Jilapachax nivel de ciencia alemana ukax excepcionalmente jach"apunïnwa, taqpach febrero phaxsin cientificonakan jaltxapkchisa. Ukax wasitatw uñacht"ayi, febrero phaxsin jaqinakax janiw talento especial ukanipkiti ukat Einstein jupax mä no entidad ukhamäspawa jan rusa warmipampi, jupax teoría de relatividad ukar uñstayatayna. Yankax janiw Einstein juparux gustkänti, ukampis janiw febrero phaxsin yurïwipat munkänti, jan ukasti yaqha amtampiw gustäna. Einstein jupaw Estados Unidos markarux bomba atómica ukham wali jila qullqin ukat pächasiñatak proyecto lurañ amtayäna. Janitï estadounidenses ukanakax utjkaspän ukhaxa, ukham axsarkañ armax juk"amp qhipat lurasispänwa ukat inas URSS markanx lurasispa. Kunjamakitix Estados Unidos markan amparapan bomba atómica ukax Stalin ukat taqpach comunistanakan wali munat samkaparux janiw phuqhañapatak jark"känti: taqi jaqinakar wila bandera ukamp mayachthapiñataki. Kunjamatix nayrïr constitución soviética ukan qillqt"atäki ukhamarjamax: URSS ukax jilxattaspawa qhipa república de planeta Tierra ukar mantañkama.
  ¡Ukat kunas cheqäpacha! ¡Jaqinakax mayacht"asipxañapawa!
  Alix Iancuruw jiskt"äna, tren de pensamientos lógicos ukar jark"aqasa:
  - ¿Kunsa amuyt"askta?
  Uka waynax jankʼakiw akham säna:
  - ¡Estado ukan estructurapa tuqita!
  - ¡Jïsa, jumax filósofo ukhamätawa!
  - Mä juk"a pachatakixa, ¡jisa!
  - Jumax yatisktawa, yaqhip pachax nayax samkañ munaraktwa. Sañäni, ¡reyjam tukusajj kunsa lurasma! Jan ukax Sultan!
  - Ukat ¿kunsa lurasma?!
  - Nayaxa sapa yapuchiriru uraqi churañ munta ukhamaraki impuesto jisk"achaña. Kunayman clasenkir representantenakaruw casarasiñatak jaytañ munta.
  Yankax akham sasaw qhanañcht"awayi:
  - ¡Jupanakax jiwayapxaspänwa!
  - Ukampis jaqinakax leyenda q"uchunak lurapxaspäna. Kunjamatix jupax pachapanx Ataman Akmal tuqitxa. Jupax mä juk"a jaqipunïnwa. Shella sapakiw kunapachas jupar uñt"atäñapatak uñt"ayaspa.
  Yankax jiskt"asitaynawa:
  -Khitis Shellaxa?
  - ¡Uñt"at lunthata! Qamirinakaru lunthatasi, pisinkirinakaru qullqi churaraki. Jupanakax wali ch"amaniwa ukat suma uñnaqt"aniw sapxiwa.
  -Inasa! Akax jiwasan Kotovsky ukat inglés Robin Hood ukar uñtasitawa.
  - Khitinakas jupanakaxa?
  - Noble lunthatanaka. ¡Jupanakat mä película lurapjjarakïna!
  Alix nayranakap ch"irmthapïna:
  - ¿Kunas cinexa?!
  Yankax pächasïna, mä medieval waynaruw uk qhanañchañ yant"apxam. Ukampis wawanakan amuyupax jank"akiw amuyt"i:
  - ¡Ukaxa mä samkañawa! ¿Samkanak uñjtati?
  - Jisa, chiqpachansa nayaxa uñjtwa! ¡Ukajj wali sumaw jikjjatasipjje!
  - Ukhamaxa akaxa mä samkajamawa, jumakiw chiqpachan uñch"ukipxtaxa. Ukat jach"a jaqinakan jakäwipat heroico episodios uñacht"ayapxi.
  Uka waynax ladoparux posteruw ch"allt"asïna ukat phust"äna, nayranakaparuw mantaskäna uka jach"a ch"uxña ñik"utanak phust"äna:
  - Akaxa layqanakaxa lurapxi?
  - Janiwa, uywirinaka!
  - ¡Janiw ukhamäkaspati! Muspharkañ visionanak amuytʼir layqanakaw utji sasaw istʼta. Jichhax mä qawqhanikiw qhiparxi.
  Yankax akham sasaw arsuwayi:
  - Chiqpachansa magia uñtasitawa, ukampisa chiqpachansa ciencia satawa! ¿Kunas cienciajj uk yattati?
  - ¡Nayax kawkhans jupar ist"irïtwa sasaw amuyta! ¡Janiw kawkhanktsa uk amtaskti!
  Yanka larusitayna:
  - ¡Juk"ampi ist"apxätawa!
  Mayampiw waynax mä jach"a arumpix munat límite ukar jilt"äna ukat mä ch"amampiw jawq"jatäna, uka chivox qhipäxaparuw muyuntäna ukat purakap phichhantarakïna. Yankaxa jachaqt"asïna, lankt"asïna, ukampisa jank"akiw sayt"asïna:
  - P'ampachawi.
  Mä jachaqt"asiwiw jan munkasax nayranakapatxa jalsuwayxäna. Ukat sarnaqañax jukʼamp chʼamäxänwa. Ali jupax masipar kusisiyañ yant"äna:
  - ¡Janiwa ch"amakt"añati! ¡Azotejj mä taykan munat amparapäkaspas ukham amuytʼañäni!
  Yankax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Ukax nayatakix juk"amp ch"amawa!
  - ¡Janiw kuna ch"amäkis uñt"ayatäñapäkiti, kuna uñt"atas jasak luratäñapa!
  - ¡Janiwa yatkti! ¡Janiw llakimp yatintasiñax utjkaspati!
  - Taqi kunaru yatintasisma. Ukampisa, cienciajj kamsañsa muni uk yatiñ munaraktwa. Aka aruxa kuna magia imantatawa.
  Yanka jachaqt"asitayna, llakixa juk"ampi ch"ama tukuwayxatayna:
  - UKXATA! ¡Aka yäx kuna magianakat sipansa jukʼamp thayawa!
  Ali jupax cejas ukanakap jach"ar aptäna:
  - Chiqpachansa!
  - Jïsa! Jumax wali yatiñan wawawa. Nayax sapxita: ¿khitis layqa jan ukax mago ukhamäspa?
  Alix akham sasaw jaysatayna:
  - Janiwa, ukatakixa yaqhipa innata capacidades ukanakawa munasiraki. Khitis mä juk"a magia lurañ yatiqaspa sapkchisa. Mä leyendax utjiwa, mä campesinox sapa uruw quri jupatak conjurarïna.
  - ¡Mä nayra cuento!
  - Ukampisa yatiñani!
  Yankax saskakiwa:
  - Ciencia ukaxa ukhama kunaymana layqasiñanakata sipansa juk"ampi jach"awa. ¡Kuna ch"aman magia ukat pachpa pachanx taqinitak puriñjama!
  Ali jupax akham sasaw qhanañcht"i:
  - Musparkaña! Ukampis ¿janit jumajj uka markan dueñopäkta?
  - ¡Ukhamatwa ukham amtapxtaxa!
  Uka waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Kunatix jumax nanakamp chikaw sarnaqtaxa, mä esclavo ukham cadenanakampi chint"ata. Jan ukajj ¡mä esclavokïtawa! Jumatï ukham chʼamanïsta ukhajja, ¿jan walinak lurapjjañapatak jaytasmati? Ukham lurasma ukhajja, nayratpach tʼaqhesiyirinakamar chʼiyjasma.
  - ¡Ukatakix tecnología ukax wakisiwa!
  - ¡Ch"axwaña técnica!
  Yankax pächasitaynawa:
  - Walikiwa, ¿kunjamatsa qhanañcht"asma? Artesanonakax kunayman dispositivos mecánicos ukanakaw lurapxi. Metal, lawa, qalat luratawa, ukat jupanakax mä ventaja churapxi.
  Alix wawarux nayrap q"ipiruw ch"allt"äna:
  - ¡Janipuniw ukham uñjkti! ¿Kunjamatsa ukampiw mä chʼaxwäwin atiptʼasispa?
  - Chiqpachansa jumaxa lurasmawa!
  - Ukatxa janiwa yatkti!
  Uka waynaxa amukt"äna, Yankaxa amukt"äna. Principio tuqitxa, Edad Media ukan condicionanakapanx mä tank ukax mä ch"aman armawa, ukampis janiw ukhamakiti. Caballeros clones ukanakas janiw mä maquina lurañ puedipkänti, ukat jaqit sipansa jukʼamp chʼamanïpkchïnsa, ukham lurapxäna. Ukat kuns luraspa: mä sanu wayna. Ukampirus Yankax jan suma yatiqirïkchi ukhax janiw jan ch"amanïtapat ukhamäkänti, jan ukasti jan ch"amanïtapatw ukham lurasïna. Ukampis mä tanquex wali ch"amäxiwa, mä taqpach industria, mä conjunto de diferentes industrias ukat cientificonakaw munasispa. Inas kunas juk"amp sapuru, ametralladora ukham. Mä jachʼa piloto accidentejja, Arturo reyin patiopanwa mä ejercito taqpach tʼunjäna. Amuytʼañataki, Internetan mä ametralladora antiavión sat dibujat dibujat mä diagrama amti. Ukampis ¿ukham armax forja ukan lurasispati? ¡Uka ch"uqi, ch"akhuña! Nayra pachanx ukham sapxirïkaspas ukhamawa. ¿Jupanakarux tabla de multiplicación uñxatt"añajati? Ukhamaraki mä suma amuyt"awi! ¡Jupanakax larusipxaniwa!
  Kunapachatï pʼeqejajj qʼal chʼusakïki ukhajja. Jupax mä despótico pachankiwa, esclavonakaru ukhamarak uywirinakapar jaljatawa - centinelas ukat katuntat jaqinaka. Mä monarquía absoluta uñstayaña. Yanka, wawar uñtat amuyunakapampi, ukampis janiw kunakipans nayra amuyunakapampix mä abstracto tema tuqit amuyt"añax mayjt"ayirjam amuyañ qalltäna : kayu p"akjata, kayunakax sinti irnaqata, abrasiones chhuxriñchjasiña.
  Akax kunatix juk"amp askiwa: monarquía, dictadura, democracia. Ukatwa mä uñtʼat qillqiri liytʼäna, jupax nayrax FSB ukan coronelänwa. Jupajj reyin apnaqäwipar walpun munasïna. Jupax wali suma arsuwinakwa luratayna, ukampis kunjamtï mä yaqhachasir jaqimp luraski ukhama, janiw sinti arskänti. Amuytʼañataki, Europa toqenkir markanakan reyinakajj mä sutimpikiw chʼamanïpjje, janiw apnaqapkiti, jan ukasti kʼachachtʼäwinakakïpjjewa. Janiw Jorge reyix Payïr Jachʼa Chʼaxwäwin atiptʼkänti, jan ukasti Churchill nayrïr ministruwa. Jan ukax juk"ampirus Inglaterra markax nayrïr ministro Churchill jupan p"iqinchataw atipt"awayi. Ukampis muspharkañawa, 1945 maranx Conservadores jupanakax parlamentarios chhijllawinakanw atipt"apxäna. Uka tiemponjja, Gran Bretaña markan qollqe toqet jukʼamp sumäkchïnsa, jaqenakajj janiw yuspärapkänti. Ukampirus Europa uksanx janiw taqi kunas walikiti, sayt"asiñaw utjawayi, yurïwinakax juk"ampiw jilxattaski, ukat yaqha markar sarxirinakax walpun ch"axwapxi. Uñacht"awinakax monarquías absolutas ukanakax Arabia Saudita ukhamawa, janiw muspharkañakkiti. Ukanx jeques ukat élite ukanakakiw sum jakasipxi. Jaqinakax t"aqhisiyataw uñjasipxi ukat mä estado de obscurantismo ukankapxi, chiqpach Edad Media. Uka markax bárbaro kamachinakaniwa, t"aqhisiyawi, castigo corporal, ukat janiw kuna juicio objetivo ukax utjkiti. Petrodólares ukanakat walja qullqi jikxatatanakax ina ch"usar tukuskiw. Petroleo aljir markanakanx niyas janiw industria ukax utjkiti, janiw empresas de conocimientos ukanakax utjkiti, jaqinakax jilpachax jan qillqt"ataw jikxatasipxi, ukat Internet ukax jark"atawa. ¿Kunas askixa aka forma de gobierno ukanxa? Jilapachax Estados Unidos markan sarnaqäwip apsuñäni, kawkhantix mä forma presidencial de gobierno ukax pä patak jila maranakaw utji. Janipuniw aka markanx qhanpachax jan ch"aman irpirix utjkiti. Sistema electoral ukax políticonakaruw filtratayna ukatx mä completo idiota ukax janiw poderar puriñjamäkänti. Mä jukʼa parltʼañ churäwinïñamawa, ukat jan amuytʼasir jaqejja, janiw walja arunak mayachtʼat arsuñ puedkaspati. Nayratpachax primaria chhijllawinakanx walja ch"aman ukat ch"aman políticonakaw utji, trono ukar puriñkama! Ukatpï América markax jach"a ch"amanïtapa. Ukat Rusia markan sarnaqäwip apsuñäni ukhaxa. Cheqas jachʼa reyinakajj utjarakïnwa, ukampis waljaniruw jan chʼamani jaqenakamp apnaqatäpjjäna. Romanov dinastía ukar apstʼañäni ukhajja, Pedro Jachʼa sapakiw jachʼa reyïna. Jupajj wali qhoru jaqëkchïnsa, walja tiempo jachʼa chʼajjwäwinakansa, jan uñtʼat costumbrenakas ukat costumbrenakansa, machjayirïkchïnsa ukat qʼañu lurañanakanïkchïnsa, wali jachʼa jaqëtapwa qhan amuyasïna. Pedro Jachʼajj iglesianakat campananak apsuwayjjäna, khitis jukʼamp umaspa uk yatiñatakejj atiptʼäwinakwa wakichtʼäna, ukat epilepsia sat usumpiw tʼaqhesïna. Chiqansa, jupan apnaqatapatxa suma amtanakaw utjäna, jupax mar Báltico uksaruw mantañ atipjäna, Urales sat chiqanwa fabricanakax lurasïna, ukat ejercitopas chʼamañchtʼatäxänwa. Ukampis ¿kuna jachʼa qollqempis ukajj jikjjatasiwayi? Nayratpachaw Pedron jilïr yuqapax jan ch"amanïkänti, janiw nayrar sartkänti, sacerdotenakan jan wali amuyuparjamaw sarnaqäna. Qhepatjja, jan waliruw tukuyäna, tʼaqhesiyataw jiwjjäna. Jilapachax mayni Romanov jaqinakax janiw jach"a yatiñaninakampi jan ukax pallapallanakan irpirip yatiñanakapampix yaqhachatäpkänti, jupanakatx waljaniw jan k"umarapkänti, ukat janiw khitis aka dinastía ukan reyinakapas respetatäki uka pachar jakkänti. Chiqansa, Romanov familianxa janiw jaya tiempo jakirinakax utjkänti. Yaqha reyinaka: yaqhipanakax jach"a jaqinakjam uñjapxäna, yaqhipanakax janiw ukhamäpkänti: ukanakax Catalina Payïri ukat Alejandro Payïri ukanakawa. Catalina Segunda ukan apnaqata: Rusia markax wali jach"a atipt"äwinakaruw puri, ukampis pachpa reinax janiw pallapallanakan p"iqinchirïñ churäwinïkänti. Rusia markax suertenikïskänwa, kunatix aka sarnaqäw pachanx mä galaxia taqpach jach"a comandantenakaw uñstawayi. Arte de gestión tuqitxa, ukax ch"axwañanakanwa...
  . 7 JAQTHAPI.
  - ¡Taqi kunatix lurañjamäki ukax mayisiñawa! - Suma duendexa wali ch"amampiwa säna.
  - ¡Ukat taqi diosanakaru mä kuti! - Ironía ukampiwa iwxt"ata jan wali imantata panic tuqi, Alejandro.
  Svyatorossia markankir ejercitopan embraguenakapax jan jarkʼataw chʼamaktʼayatäna. Hiperplasma ukan jamp"att"awinakax ch"aman ejercito ukar juk"amp ch"amampiw ch"amanchañ yant"apxäna. Millón millón millón warawaranakan barconakapaw tʼunjatäñap jikjjatapjjäna. Jilapachax heroico, ukat yaqhip pachax larusiña. Tiempompejj jaktanipjjañap suytʼasajj jiwapjjänwa.
  Konstantin Rokossovsky jupax akham sasaw kusisitayna:
  - Mä jach"a caldera lurañ atipxta ukhamaw uñtasi. Ukajj sarnaqäwinakanwa qellqatäni; kunjamatix espacio Cannes ukanx ukhama.
  Uka nuwasir tawaqux wali munasiñampiw jaysäna:
  - Jisa, akaxa juk"ampi jach"awa, juk"ampi jach"awa!
  - ¡Jiwasax payïr Stalingrad ukankañäniwa! - Rokossovsky jupax mä gesto luratayna, mä chispi vidrio ukaw thaya taypin uñstäna. Ukanx vinox ch"allt"asïna, vidrio cibernético ukax mä holograma uñstayäna ukat akham q"ucht"äna:
  - Kimsa tankanakaxa sapa mayniwa kimsa pataka umapxatayna, ukatxa sapa pataka umapxatayna!
  - Ukampis ¡inteligenciax chiqaparuw yatiyapxi! ¡Uka alemán bastardojj uka ataqueruw saräna! ¡Uraqix jan qʼañuchatäñapataki! ¡Qullan Stalingrad markar arxatapxañäni! - Rokossovsky jupax q"ucht"awayiwa.
  Vidrionkir liquidojj coloraparuw mayjtʼäna ukat rosaruw tukuwayjjäna. Vidrio patxankir holograma ukax mä suma q"ala jan isin tawaquruw tukuwayi, jupax rubí chuchumpiw phuqhat chuchup ch"allxtayäna.
  - Munat kullaka, nayaxa wali llakitaw jikxatasiyäta, ¡warawaranakaru thakhi jist"arawayta! ¡Qullunkir águilat sipansa jukʼamp altoruw jalnaqäna! ¡Rusia markan jach"a ch"amapan chimpupawa! ¡Santonakan reliquianakapaw ch"axwaski! ¡Uka cohetejj cuasar sat cheqaruw laqʼar tukuyäna! - Q"ala holograma imillaxa thuqt"äna, chhuxriñchjata, cinturapa muytayaña. Ukajj wali sexypunïnwa, ukat escarlata lakanakajj seductorampiw anattʼasïna.
  Rokossovsky, machaq jan chuymankipstat janchipanx mä jach"a munañaw jikxatasïna. Akax chiwchiwa.
  - ¡Akanx mä cascada imill wawanakan utjatapax wali askïspawa!
  Mä tunka chiqpach suma uñnaqt"aninakax mä kutikiw utjäna, chikatx elfos ukanakaw hipermariscal nayraqatan materializatäpxäna.
  - ¡Jichhax jach"a luqtäwimankapxtanwa!
  Rokossovsky jupax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Akax muspharkañawa! Q"ala jan isinïñamawa ukat nayraqatajan thuqt"añamawa.
  Imill wawanakax juk"at juk"at isi apsuñ qalltapxäna, mä striptease ukhamaw tukupxäna. Ukajj amuytʼasirïkaspas ukhamänwa. Jach"a Ch"axwäwi Patriótica ukan nayrir mariscalax janiw kunjams jichha pacha warminakax sexy ukat saxra ukham suma uñnaqt"anïpxi uk muspharañatakix tiemponïkänti.
  - ¡Suma uñnaqt"ani, suma uñnaqt"ani, suma uñnaqt"ani cabaret! ¡Jumax atracción uñstayañatakiw luratätaxa! Ukat janiw khitis jukʼamp suma uñnaqtʼanïkiti, ¡jumajj pʼeqe-colampiw qollayasiñama! - Hipermariscal jupax q"ucht"awayi, amparanakap jupanakar luqxatasa.
  Imill wawanakax jaysañatakix akham q"uchupxäna:
  - ¡Ay Rokossovsky, jumax jiwasan heroesätawa! ¡Nayranakamanxa melancolía ukat llakisiñaw utji! ¡Walikiwa, suma uñnaqt"an jaqi, jachaqt"asim! ¡Mä falcón ukham alaxpachar makhatapxam!
  Rokossovskyx amparanakap jach"ar aptasinx arnaqasïna, rima p"akintasa:
  - ¡Ooo! Nayax wali jach"a - super! ¡Nayaw Sashka, uka moron ukar ch"allt"ä!
  Tunka payan imill wawanakax q"ala q"ala jan isinïpxänwa. Jupanakajj thuqtʼasipjjäna, natural musculonakap flexionasa. Warmi elfonakax mä juk"a jisk"a ukat juk"amp suma uñnaqt"anipxänwa. Ukat kuna kayunakas, tobillonaka, thixninaka, musculoso, lush, jupanakax wali ch"amanïpxiwa, sexualidad, animalismo ukat pachpa pachanx erotismo intelectual. Rokossovsky chiqpachanx sallqaruw tukuwayi, jak"ankir tawaquruw jank"ak puritayna ukat rubí chuchupar jamp"att"añ qalltäna. Ukat amparanakapampix yaqha pä suma uñnaqt"an imill wawanakan chuchup masaräna. Kunjams ukham llamkt"awinakax qhant"i ukat kusisiyaraki, imill wawanakax kusisitaw chhuxriñchjasipxi. Hipermariscal ukax juk"amp kusisitaw jikxatasi, ¡alaxpachankkaspas ukhamawa! Mä akatjamat samkanaka ukat kusisiñ pico ukax computadora ukan colerat arupampiw jark"ata:
  "Qhipäxasanx jan uñjkañ ch"amaw ch"axwañax utji. Mä portal jist"araña ukat fantasmas ukanakar antutaña.
  - Kuna?! - Rokossovsky jupan ajanupax mayjt"ayatawa. - ¡Khitis jiwasana qhipäxanxa!
  - ¡Ejército de clones! - Computadorax sawkasitaynawa.
  - Kunsa!
  - Fantasmas ukanakax subespacio ukanx mistuñapawa.
  Rokossovskyx ch"amakt"awayiwa: jupax yatïnawa, fantasmas ukanakax janis taqpach material ukhamäkchixa, jach"a ch"amampiw ch"allxtayi. ¿Kunas mini-materia ukaxa?Ukaxa mä estado de vacío, energías ukatxa kunaymana campos de magia estelar ukanakawa. Uka especial mixta naturaleza de mini-materia ukaxa mä jach"a ch"ama t"unjiri churaraki. Ukax sañ muniw armada espacial ukan mä jach"a chiqawj q"al t"unjapxaspa. Uka experienciani mariscal chachajja, uñisirinakan chʼamani soldadonakajj qhepäjjaman uñstapkäna ukhajj kunjamänsa uk sum amuyäna. Payïr Jachʼa Chʼaxwäwin experienciapax huelgas ukanakar jan waltʼayañax wali askïtap uñachtʼayäna, ukax janiw inamayakïkiti.
  ¡Kunsa aka jan waltʼäwin lurañasa! Janiw kuna reservas ukanakas utjkiti.
  Hipermariscal ukax akham sasaw kamachi:
  - Jiwasaxa soldadonakaru mayampi tantacht"asipxtanwa. Jan ch"amani tapa jaytasaxa, fantasmas ukan ejercitoparux taqi ch"amampiw atacañäni.
  - Jiwasax ist"tanwa, compañero hipermariscal! - Mayni mariscales ukhamaraki generales ukanakaxa mayakiw yatiyapxi.
  - Ukatxa! Nayax computadorax modo selectivo ukaruw uñt"ayasta. ¡Electrónico amuyunakax pachpa nayrar sartañapatak utt"ayañapawa!
  Uka kamachi istʼasajja, soldadonakajj jaljtapjjäna. Niya kimsa pusi t"aqaw fantasmas ukanakarux sayt"apxäna, mayninakax tapa jark"antapxäna.
  Rokossovsky jupax paqallq nivel de la mundo ukankänawa. Atipjatäspa ukhajja, wali llakitaw ukat jiskʼachasiñas jupar suytʼäna. Jila partejja, jichhak jaktapki ukanakarojj wali khuyaptʼayasirïnwa. Jupanakax janiw medidas sistemáticas de dolor ukar puripkänti, yaqha comando ukhamarak ordinario pallapallanakjama. Ukampis atipjatäni ukhajja, kamachinakajj taqenitak pachpakïskaniwa. Chiqpachansa, mä aruw utji: mayniru jawq"jata, pä jan jawq"jata, churapxi. Akax wali chiqapawa: mä qawqha ch"am churaraki élite ukan qhiparañataki. Ukampis ¿kunatsa atipjaña? ¡Qhipäxankir soldadonakax janiw atiptʼañ sañ munkiti! Mä kutix Ucrania markan ch"axwäwix utjkän ukhax agosto-septiembre phaxsin 1941 maranx soviético soldadonakax alemanes ukanakat sipanx juk"amp askiwa, jaqinakan ch"amapampi ukhamarak yänakapampi. Ukampis comando ukan pantjasitapata ukat soviético soldadonakan jan chʼamanïtapat millón millón ejercitojj muyuntatäjjänwa. Uka qhepatjja, kunjamsa uka chʼajjwäwejj pasani ukajj janiw qhan amuyaskänti, kunattejj soviético soldadonakar khuchhuqir hilojj wali jiskʼakïnwa. Ukampis soviético sat jachʼa soldadonakajj wali chʼamampiw saytʼasipjjäna, sojjta patak phesqa tunka waranqa jila soldadonaka ukat oficialanakaw katuntatäpjjäna. Janiw walja defectores ukat desertores ukanakan masapat arsuñax wakiskiti. Jila partejja, tankinakansa avionanakansa Wehrmacht sat barcot sipansa pusi kutiw jukʼamp jachʼäspa ukhajja, chhaqtjjañajj juchakïspawa. Kunjamakitix características cualitativas ukanakax 1800 maran T-34 ukat KV-1, KV-2 tanques ukanakax janiw patsval ukanx uñtasit uñisirinakanïpkänti (akax fuerzas de tanques alemanas ukan sutipawa). Chiqansa, uñisirinakax mä jukʼa tiempotakix infantería ukan jukʼampïpxänwa, ukampis mä semana general movilización lurapxatapatxa, URSS sat ejercitox Alemania markat sipansa niya pä kutiw jukʼamp jachʼäxäna. Soviético soldadonakajj janiw kunjamsa arjjatasiñ yatipkänti. Comando ukat rank and file ukanakax territoriopan uñisirinakar atipt"añ yatichatäpxänwa. 1939 maran cartapansa akham sasaw qellqasïna: uñisirinakan chʼamapajj nuwasipjjani ukhajja, ejercitosajj oraqpachan jukʼamp nuwasiriruw tukuni. Stalin jupax Alemania markar ataque lurañatakiw wakicht"asiski sasaw yatiyapxirïna. Kunjamäskpasa, mä jan wali chʼajjwäwitak wakichtʼasipkäna. Jupax sapa patakat patak Rokossovsky ukhamawa, jichhakamax janiw yatiskiti jupanakan uywiripax Jach"a Stalin jupax Alemania markar huelga wakicht"askäna 1941 maranxa. Jupax wali jamasat jaqiwa ukat jiwatanak taypit jaktxasax ukhamarakiw qhiparäna. Uka tuqit chiqak jiskt"atax jiwat taypit kutt"anir irpirix akham sasaw jaysatayna:
  - ¿Ch"axwäwix jan jark"atäkänti?
  - Ukatxa ¿kunsa jumaxa amuyta?! - Rokossovsky jupax jaktayat ukhamarak wayn tawaqur tukut irpirin nayraqatapanx axsarañjamaw jikxatasïna.
  Stalin jupax juk"at juk"at akham sänwa, mä suma acento georgiano ukamp:
  - Hitler chachan sarnaqäwip uñt"asa, anticomunismo agresivopa, Inti jalsu tuqir ataque ukamp obsesión uñt"asax qhanaw ch"axwawix janiw jark"aqatäkaspati. Mä jisktʼakiw utjaski, ¿kunapachas? Kuna pachas askïspa uk ajlliñax wali wakiskiriwa. Ukajj janiw jankʼaki ni qhepatsa sum sarnaqañatakejj yanaptʼkiti.
  - Waliki! - Mariscal Rokossovsky ukat sataynawa ukat wali ch"amampiw sarantaskakïna. - Ukampis naya pachpaw amuyunakax uñt"ayañ munta. Jiwasatix mayo phaxs tukuyan - junio phaxsit qalltasin 1940 maran ch"axwapxaspän ukhax mä jank"ak atipt"äwiw atipt"apxaspäna. Ukatxa janiwa pä tunka llatunkani chikatani jaqinakaru chhaqhayañaxa wakiskaspati. Tunka mayan chikatani millón pallapallanakan ukhamarak oficialanakan chhaqhatapax oficialmente uñt"atawa. Ukampis akax janiw taqpach datos ukhamäkiti, nayraqatax partidos, NKVD ukan pallapallanakan, milicianakan, pallapallanakan lurayirinakan, qullirinakan ukhamarak yaqha yänakan chhaqhatanakapax janiw uñjatäkiti. Ukhamarus, khitinakatix usuchjat jiwapki ukanakax kimsa urunak usuchjat qhipat jiwapxi ukhax jakthapitaw uñjasipxäna, ukampirus occidental markanakanx mä maraw katuqatäna. Ukhamarus yaqha suxta millones chhaqhata, jupanakatx jilpachanix jiwataw jikxatasipxi. Uka guerrajj wali ajjsarkañänwa.
  Stalin chachajj llakitaw pʼeqep chʼoqtʼasïna ukat tubopar phoqantañ qalltäna:
  "Chiqpachansa, nayrax jan huelga luratax laykux arrepentistwa". Aka jach"a ch"axwäwin sapa jan walt"ayatanakax chuymajanx mä cicatriz ukhamawa. Ukampis pä razonaw utjäna, kunatsa ukapachajj payïr frente jan jistʼarayäta. Nayraqatxa, Hitlerar atacañax wali jan waliwa, jupampiw tunka maratak mä pacto lurapxäna. Mä kamachirjamaxa, tratados internacionales ukanakarux wali askit uñjta.
  Rokossovsky jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Japón markampix mä acuerdo de neutralidad ukankapxaraktwa, ukatx payïr frente jist"arapxta ukatx wali jank"akiw inti jalsu uraqir atipt"apxta.
  Stalin chachajj kʼari chuymampiw nayranakap chʼoqtʼasïna, ukat iyaw sañjamaw akham säna:
  - Waliki! Ukampis aka tuqinx China markarux jiwasan esfera de influencia ukanx chhaqhayañaw risqi. Chiang Kashi markan proamericano régimen ukax apnaqañ qalltaspa ukhax kunas pasaspa uk amuyt"añäni. Ukhamächi ukhaxa, llätunk patak millones jaqinakan estadopax Estados Unidos markan órbitaparuw jaquntatäspa. Ukhamächi ukhaxa, América markan generalanakapaxa, bomba atómica ukanipxatapatxa, mä ataque nuclear ukaw jiwasanakarux lurapxaspa, ukat chino soldadonakax Lejano Oriente uksankir ch"amanakasar pintapxaspäna. Ukat ukhama, kunatix China markan pro-estalinista Mao Zedong ukar utt"ayañ atipxta, inti jalsu tuqinkir fronteranakax jark"aqatawa. Jisk"a ukat; Chino ejercitox Corea markanx wali sum ch"axwapxäna. Estados Unidos markan jach"a chhaqtäwinakapax OTAN ukarux jark"aqawayi, jark"aqasiñ ch"axwäwir arktañataki. Ukampis Estados Unidos markan kimsa patak bomba atómica jaquntatanakax pä tunk millón jila soviético markachirinakaruw jiwayaspäna, ukat janiw jukʼamp jan chʼamanïpkänti. Ukajj ukhamarakiw mä jan walipunïspa. Ay, mä risqi paso.
  Rokossovsky jupax t"ijtir, cristal líquido robot ukarux jupat jayarst"ayäna:
  - Ukampis alemán tank bozal ukax Francia ukat Gran Bretaña markanakan ch"akhanakap p"akjasaw jan jark"ataw jiwasan qhipäxarux imt"asiwayi.
  Stalin chachajj jachaqtʼasisaw amparapamp thiya chʼiyar bigotepar tʼijtäna:
  - ¡Ukhamawa, janiwa kunasa uñisiñaxa utjkiti! Ukampis URSS markankir ejercitojj janiw jachʼa pallapallanakan operacionanakapatak wakichtʼatäkänti. Mä programa de rearmamento lurawayta, ukat soldadonakarus reformaraktwa, Finlandia markamp ch"axwäwin experienciap amuyt"asa. Finlandeses ukanakamp ch"axwawix janiw kuna tanques ukanipkänti, ukax ejercitosan jan suficiente nivel de entrenamiento uñacht"ayi sasaw iyawsapxta. Ukhamarus, pallapallanakax oficiales ukanakan pist"awip uñjapxäna, juk"a proyección calibre 76,2 mm ukanakaw jaquntatäna, janiw pilotos, conductores ukat autos ukanakax utjkänti.
  Rokossovsky jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Kawkïri ejercitonsa, kuna pachasa, kunasa chhaqtatawa. Ukhamat mariscalax janïr pagatäkasax janiw nayatakix qullqis utjkänti. Amtañasawa, uñisirinakax janiw equipos ukat personales ukanakas utjkiti. Jisk"atpachax tunka llatunkan marat kimsa tunk pusini marakamax alemanes ukanakax janiw universal conscripción ukanipkänti, ukat ejercito ukanx patak waranqa pallapallanakakiw utjäna. Ukhamajj Alemania markankirinakajj Tratado de Versalles sat qellqatampiw jarkʼatäpjjäna.
  - ¡Nayax uk yatxa! - Stalin jupax mä anillo de humo ukaw aire ukar antutäna.
  Rusia markan nayrïr mariscal de origen polaco ukax sarantaskakiwa:
  - Ukhamatwa alemán ejercito ukanx oficiales ukanakax sinti pist"apxäna. Adolf Hitler jupax qillqt"arakiwa, jan ukax juk"ampirus mesa ukan aruskipäwinakanx akham sänwa: oficiales ukanakat sapakiw pallapallanak utt"ayañax wakisïna ukat tiempos de servicio ukax juk"aptayasiñapataki: programa de capacitación uka tuqiw walja jaqinakar irpañataki. Ukhamarus, policía ukankirinakax wali jach"aptayasispawa, ukhamarak nuwasiñ yatichäwinakap juk"amp sumaptayarakispa. Jisk"atpachax conscriptos ukanakax unidades de policía ukan irnaqapxarakispawa, ukhamat fuerzas armadas ukan lurañ pachanx juk"amp ch"aman base uñstayañataki.
  - ¡Q"añu uywa! - Stalin jupax tigre nayranakap ch"allxtayäna.
  - Ukhamat alemanonakax ukhamarakiw jan mä jach"a ch"axwäwir puripkänti, ch"axwañ tuqitx wali askiwa. Tropanakapajj jila partejj qʼañunakäpjjänwa. Rokossovsky chachajj akham sasaw tukuyäna: "Chiqpachansa" sasa.
  Stalin chachajj nayranakap jiskʼaptayäna:
  - Ukampis Francia ukat Inglaterra markanakax jank"akiw atipt"apxäna. Jilapachax Occidente tuqin ch"axwäwix juk"ampiw utjani sasaw suyayäta ukatx janiw nayraqat kimsïr Reich ukan fronteraparux soldadonak apthapiñ munkti: alemanes ukanakar axsarañ axsarasa. Ukhamajj pusi chʼamani jachʼa chʼamanakajj mä phajjsi chikatanikiw chʼamachasipjjaspa sasin janiw khitis suykänti.
  - ¡Akax jumatix fase activa de hostilidades ukar amuyt"añamawa!
  - Ukhamawa, janiwa ch"axwawixa formal duración ukakiti. Alemania markankirinakajj niya pusi millón guerran katuntat jaqenakaruw sapaki katuntapjjarakïna. Ukatx irnaqäwjam apnaqapxäna, ukat uñisirinakax paqallq millón pä patak waranqa jaqinakaruw jilxattayapxäna.
  - Ukax jupanakan ejercitoparux juk"amp suyt"ayawayi ukat ch"axwañ cualidades ukanakap jisk"achawayi. Chiqansa, burbujax jukʼamp jachʼächi ukhaxa, pirqanakapax jukʼamp jiskʼakiwa.
  - Jiltaski uka imperionakaxa mä jabon burbuja ukhamawa, ukaxa egoísta gestión ukampikiwa! - Stalin jupax janiw sasaw arsuwayi. - ¡Mä uñjir imperiox ch"akhanak jiltañamp sasiwa, ukax jilxattaskipanx juk"amp ch"amaniwa!
  - Razonablemente satawa, ukampisa akaxa janiwa Tercer Reich ukatakixa wakiskiti!
  - Ukampis ¡jiwasatakix wali askiwa! Sistema soviético ukax capitalista ukat occidental democracia ukanakat sipanx juk"amp askiwa. Ch"amapax totalitarismo ukawa.
  - ¿Kunjamsa jumatakixa sistema político ukaxa panpacha Rusia markana?
  - Musparkaña! Taqi jaqinakax cuartel ukan jakasipxi ukat filanakanïpxiwa. Wawaxa, computadora purakapan wali ikiskipanxa, taqpacha lurawimpiwa lurataraki. Taqinipuniw ejercito taypin irnaqapxi, taqiniw negocionakan irnaqapxi. ¡Ukat yatiqañax llakisiñawa! Jach"a irpirinakas cibernético ukan irnaqapxi. Nayatakix aka sistema hipertotalitario ukax wali askiwa. ¡Llakiskañawa, janiw amuyunakax taqpach apnaqañax utjkiti, tecnología ukax uk jaytkchisa!
  - Ukax kunatix biorobotes ukanakax janiw suma pallapallanak lurañjamäkiti. Ch"axwawinx iniciativa ukat mä juk"a independencia amuyt"añaw wakisi, libertad en acción. - Rokossovsky jupax filosofía tuqit akham sänwa.
  - Jïsa! Robotanakax janiw jaqinakat sipan jukʼamp askïpkiti. Nayax sañ muntwa, mä pachanx cibernética tuqitx pächasiyätwa. Jaqinakatakix mä jan walt"äwiw sasaw amuyasïna. Jupajj órganonakan jan chʼamani amparanakaparuw jaytäna.
  Rokossovsky jupax nayrïr thakhipar kutt"ayañ yant"äna:
  - Cibernética ukax, chiqpachansa, wali askiwa, ukampis ukhamakipans, ¿janit mä pantjasïwix Hitler-ar 1940 maran jan ch"axwañaxa?
  Stalin jupax akham sasaw jaysatayna:
  - Inas pantjaschispa, ukampis pallapallanakan tantachasitapax Hitler-aruw axsarayaspa, Occidente tuqin ofensiva jaytañapataki. Jila partejja, kuna horasas Gran Bretaña ukat Alemania markanakajj sumankañ jikjjatapjjaspänwa. Ukajj cheqpachapuniw nayajj ajjsarirïta, ukampis jichhajj pantjasitajwa amuyasta. Ukampis Francia markar atipjatapatjja, askinakaw utjäna.
  - Kawkiri?
  - Francia ukat Gran Bretaña markanakan walja colonianakapax kutkatasipxaspawa ukat URSS ukan esfera de influencia ukar jaquntasipxaspawa. Kawkhantix capitalismo ukax sarxi, socialismo ukax juti. Gran Bretaña continental katuntapxaspa ukhaxa, jukʼamp askïspawa. Ukham comunismo ukatakix oportunidades ukanakaw utji.
  Rokossovsky jupax akham sasaw iyaw satayna:
  - Ukhampuni! Atipjat imperionakan colonianakapajj jiwasan repúblicas sindicales ukar tukupjjaspawa. Ukampis ukapachax Francia markar atipjatapatxa, ¿kuna amtanakas utji? Inas 1941 marax paschispa, uka marax soldadonakax fronteraruw puriñ qalltapxäna.
  Stalin chachajj akham sänwa:
  - Alemananakax URSS markamp ch"axwañ wakicht"asipki sasaw yatiyaw katuqta. Ukampis jupanakax wali mayj mayjäpxänwa. Yamas yatxatañ utanakax Hitler chachax Inglaterra markar atipt"asax URSS markaruw nuwantani sasaw yatiyapxäna.
  - ¡Ukhampunïnwa!
  - Gran Bretaña markar atipt"añ yant"apxam kunapachatix qutan ukham jach"a jach"a tukuñanïki ukhaxa. Yämas jach"a uraqit lurat barconakataki. Jupanakax kuna transportes alemán ukanakarux chhaqhayapxani. Teóricamente, alemanonakax aviación tuqinx Gran Bretaña markat sipan juk"amp jach"anchasipxaspänwa, ukampis ukatakix industria militar ukar ch"amanchañaw wakisïna.
  - Alemania markax jan yäqañjam sarnaqäna.
  - Ukampisa janiwa nayaxa! Jisk"atpachaxa pusi tunka marana irnaqawi uruxa jilxatayatarakiwa ukatxa responsabilidad penal ukaxa qhipharuxa uñt"ayatarakiwa. Horario extra ukan irnaqañax wali ch"amampiw lurasirïna. Armanak lurañajj jukʼampiw jiljjattäna. Khitis wakichtʼasipjjatajat pächasispa. Fascismo ukamp nuwasiñax jan jark"atätap yatisax taqi kuns movilizapxayätwa. Natural ukhamawa, jan ley marcial uñt"ayasa, jan ukasti jamasat soldadonakar jawsaña.
  - ¡Ukat ukhampachasa janiwa wakicht"atäpkänti!
  - ¡Kunjamatsa sañaxa! Chiqans fascistanakan lurawinakapanx walja elementos de bluff outright ukanakaw utjäna. Inteligencia ukankirinakax yatiyapxiwa, uñisiñanak jist"arañax nayraqat mä ultimátum ukaw utjani. Kuntix alemanonakax munapki ukax materia prima ukan suministro ukar juk"amp suma condicionanak jikxatañawa. Jisk"atpachax Azerbaiyán markan petrolero phuch"unak alquilasiña, manq"añanakat juk"amp jisk"achaña, ukat juk"ampinaka. Ukat ukatakix ch"amap ch"amanchaski. Ukhamarus, yatxatirinakax yatiyapxiwa, alemanes ukanakax Francia markan jach"a ch"amanchirinakaruw katjapxi, ukat Operación León del Mar ukar wakicht"apxi.
  - Ukham jan wali yatiyawinakaw utjäna.
  - Ukhamarus, inteligencia ukanakax fuerzas armadas alemanas ukanakat jan chiqap yatiyawinak uñt"ayapxäna. Jupanakajj niya pä kutiw jukʼamp jachʼañchatäpjjäna. Ukham luratapatjja, nazinakajj janiw taqe chʼamap mayjtʼayapkänti sasaw amuyasïna. Mä arunxa, chikatpach juk"ampi, ukax sañ muniw Alemania markamp ch"axwañax janiw jan jark"atäkiti. Hitler chachajj janiw ejercitopan mä jiskʼa partep tantachtʼasajj atacañapakiti. Nayax mä típico bluff ukhamaw sasaw amuyayäta. Ukatjja, jan wali ukat kʼari Hitler chachajja, soldadonakaparojj jiwasan nuwasïwinakasat amuyasipjjaspawa.
  Kunjamtï sapkixa, lunthatax janiw chiqa chuyman jaqirux iyawskiti.
  - Ukampis ¡janiw Alemania markar atacañ munktati!
  - Jani ukhama, nayaxa pallapallanakaru jaquntawayta, ukampisa kunjamasa kuna pachasa huelga lurañaxa uka jiskt"awixa jist"aratawa qhiparawayi. Jiwasan ejercitojajj wali formación ukankänwa. Divisiones ukanakax sumankañ pachan kamachinakaparjamaw irnaqapxäna. Ukatjja, alemanonakajj janiw juyphi pachan chʼajjwäwitak wakichtʼasipkänti. Yamas juyphi pachan isipax pist"awayiwa, SS soldadonakakiw uka isimp isthapt"asipxi, alemán ametralladoras ukat armas ukanakan lubricante ukanakax thaya pachanx congelatäxänwa. Ukatjja, carbón apsut gasolinajj llätunka gradonak cero anqaruw congelasïna. Alemania markan tecnología, tanques ukanakax jisk"a pistanakaniwa, avionanakax motores p"akjatawa. Taqi ukanakax juyphi pachatak jan wakicht"atätapatw uñstawayi. Suma, alemanonakax janiw juyphi pacharux yatintapkänti, tecnología tuqinx yaqhip yänak mayjt"ayañax utjkchïnsa, mä lubricante especial ukaw utji, ukax escarcha ukar saykatañatakiw utji. Suma, jiwasan soldadonakajax wali thaya pachan jakañar ukhamarak nuwasiñ yatitaw jikxatasipxi. Ukat finlandés jaqinakamp nuwasiñax walpun yatichawayitu. Alemanonakajj uka toqet loqhe jaqëpjjänwa.
  Rokossovsky jupax versión ukap uñt"ayi:
  - ¡Inas akax k"ari iyawsäwinakat utjchi!
  Stalin chachajj akham sasaw larusitayna:
  -Jumax mä interesante argumento ukaniwa. Jïsa, Adolf Hitler chachajj cheqapuniw layqasiñ ejercitoparu ukat thayampi iyaw satätapat jaktʼäna. Jupax amuyataynawa, layqanakapax, astrólogos ukat magos jupanakax juyphi pacharuw waña ukat junt"u tukuyapxani, ukatx nazi ejercitox Urales uksaruw purini. Kunjamäskpasa, Hitler chachajj Supayan yanaptʼapajj wal atinisitayna. Ukampis amuyataxa, aka tuqinxa, Jupax janiw yanapt"añ munkänti.
  - Jan ukax inas Diosax chikachaschispa?
  - Ukat akax janiw jaqunukutakiti! Chʼaxwäwi tukuyatatxa, janiw iglesiar arknaqxayätti. ¡Ukajj yanaptʼapjjpachänwa! Religionat mayj mayj amuykchiyätsa. Jaqinakan iyawsäwipa pachpaw Dios satäkis uka chʼam uñstayäna sasaw amuyta. - Stalin jupax bigotep ch"allxtayäna. - Kunjamakitixa, sinti thaya thayt"awinaka ukhamaraki otoño descongelación ukaxa jiwasatakixa juk"ampi askiwa alemanes ukanakatxa. Nazinakajj guerratak jukʼamp wakichtʼatäpjjaspäna ukhajja, Moscú markatak chʼajjwañajj kunas pasani ukajj pächasispänwa.
  Ukhampachasa Rokossovsky jupax akham jiskt"äna:
  - Ukampis ¿Hitlerar atacañ munasmati?
  Stalin chachajj pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Payïri Jach"a Ch"axwäwin experienciapax uñacht"ayiwa, ataque ukax arxatäwit sipanx juk"amp ch"amaniwa. Hitler jupax Francia markarux wali ch"amampiw ofensiva lurawayi, África uksan italianonakar atipt"awayiwa, Romel jupax gancho ukar kutt"ayañatakiw ch"amanchawayi. Chiqpachansa mä jach"a comandante sañajawa. Mä wali yatxatat comandantekiw británico soldadonakarux ch"axwaspa, tunka tanques ukat phisqa tunk camionanakakiw tank ukham camuflado ukhama. Uñisirinakax tunka kutiw jupat sipan jukʼamp jakthapipxäna. Nayax amuyta Romel jupax ejercito ukar juk"amp ch"amanïspa ukat ch"amanïspa ukhax taqpach África uksa katuntaspänwa.
  - Romel jupax wali ch"aman comandantewa, ukampis llakt"asiñjamawa, janiw inti jalsu tuqin ch"axwañax wakiskänti. Nayax amuyta aka mariscal de campo ukax jawq"jatäñapawa.
  - Jumampixa?
  - Inasa! Chiqansa, nayaw desfile de victoria ukarux p"iqinchirïta, ukat Zhukov jupaw uka desfile ukarux katuqawayi. Ukax nayatakix wali atinisiñawa.
  - ¡Kunjamatsa sañaxa! Nayax amuyta, Vasilevskyx mä juk"a jan waliw jikxatasïna. Kunjamsa jankʼaki ukat mä jukʼa chhaqtäwinakampi Japón markar atipjäna uk jukʼamp gustitäna. Ukampis Inti jalsunkir Uraqin pallapallanakapax heroico tigrenakjamaw nuwasipxäna. Jupanakajj wali chʼamachasipjjewa ukat janipuniw aynachtʼapkiti.
  - Janiwa?
  - Jiwasana soldadonakampixa juk"akiw uñtasi. Amuytʼañäni, taqpach guerranjja niya sojjta millón presonakaw utjäna. Ukat pä taqpach ejercito de defectores ukanakaw utjäna. Vlasov jilatarojj katuntatäjjäna ukhajja, costillanakaparuw wal chʼalljjtayasïna, ukatwa juiciojj jistʼantatäñapäna, janiw kuyntʼirjamäkänti. Jilapachax Vlasov jupax mä completo idiota ukhamawa. Nazis ukanakan laykupar sarañamawa,
  kunawsatix Wehrmacht ukax Moscú jak"an atipt"atäna, ukatx Estados Unidos markax Tercer Reich ukamp ch"axwañar mantawayi. Nazis ukanakarux juk"amp nayraw atipt"apxaspäna, janitix ch"amanakas ch"iqiyañ munapkaspän ukhaxa, ukat jan wali generalanakasax juk"amp jank"ak nuwasiñ yatiqapxaspäna ukhaxa. Chiqansa, ciencia militar soviética ukax wilampiw qamiriptayatäna.
  - ¡Atipjañataki yapuchañaxa wilampiwa umaña wakisi, ukatxa jiwat jaqinakampiwa abono churañasa! - Rokossovsky jupax siwa.
  - ¡Akaxa comandantenakaxa taqpacha mediocre ukhamawa! Ukampis rusa markax talento ukan qamirïpxiwa. Ukampirus Mainstein jupax janiw jan wali comandante ukhamäkiti. ¡Equipojan jupar mantasajj wal kusista!
  - Ukat nayax ist"araktwa, jupax niyaw jaktañapa ukat movilizat ejercito activo ukar mantañapa!
  - ¿Qhawqha divisionanakas Svyatorossia markan utji?
  - ¡Janiwa yatkti! ¡Akax pallapallanakan secretopawa!
  - ¡Jumatakis ukhamaraki!
  - ¡Nayatakis ukhamaraki! Emperadorakiw yati, jan ukax juk"ampirus emperatriz ukakiw yati.
  Stalin chachajj akham sänwa:
  - Warminakan apnaqata jan wali marka.
  Rokossovsky chachajj filosofía toqet mä jukʼa qhanañchäna:
  - ¡Juk"amp jan waliw kunapachatix jan kuns apnaqapki ukhaxa!
  Taqi uka amuyunakax hipermariscal ukan hiperplasmático p"iqipanx mä nayra ch"ipxtawimpiw qhant"äna. Millones de Svyatorossiya warawara barconakax fantasmas ukan ejercitoparuw atacapxäna. Jupanakax wali muspharkañ velocidadampiw sarnaqapxäna. Aka chiqanx p"iqinchir caballerox crucero de misiles ukarux lanzapampiw ch"allt"äna. Puntapax ch"uqt"äna ukat ukatsti barcorux t"aqanuqäna. Duende arquerojj mä flechampiw jawqʼjäna, ukat yaqha regalonakas jupar arknaqasaw tʼijtäna. Jupanakan jankʼakïtapajja, qhanan jankʼakïtapjja, walja kutiw jukʼamp jiljjattäna. Ultra-dreadnought ukax walja tunka ch"axwawinak katuqasa, ninamp nakhantawayi. Nina naktäwinakax kunayman saminakanïnwa, kunayman ch"amanïpxänwa, ukax magia ukhamaw nakhantäna. Mä mágico nina amuytʼañäni, janiw oxígeno munaskiti, ukat titaniot sipansa millón millón kuti chʼamani materialanak tukjaraki. Taqi kunas muspharkañ sumawa. Alyosha Popovich jupax jaya chiqanw ch"axwañ kamachi, flechas ukanakax misiles ukanakat sipans juk"amp jank"akiw jaltxapxäna, uka tuqitx flota de estrellas ukanakax taqi armas, emisores ukat lanzadores ukanakatw pallapallanak jist"arapxäna. Uka juk"amp ch"aman cohetes térmicos cresón ukanakax phallawayxänwa, ukax mini-materia ukarux kusiskänwa, ukat fantasmas ukanakax luratawa. Teóricamente, mä fantasma niya jan jiwañapatakix mä jach"a concentración de super energía ukamp t"unjatäspawa. Ukampis uk lurañajj janiw sinti faciläkiti.
  Alyosha Popovich jupax Dobrynya Nikitich ukat Mikula jupanakaruw p"iqinchawayi:
  - ¡Fan out! Jiwasan soldadonakasax maniobrapxpan ukat uñisirinakarux flancos ukanakat muyuntapxpan.
  Dobrynya kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Jan ukaxa inasa uñisiriru chikataru jaljañaki?
  Alyoshax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Janiwa walikiti! Ukhamächi ukhaxa, pä frente tuqiw chʼaxwañasa. Ukat janiw uñisirinakaruk t"aqanuqkañäniti, jan ukasti mä bolsa clásico ukham lurañäni.
  Dobrynyax akham sasaw qhanañcht"i:
  "Uñisirinakax chiqpachapunis ukham lurañ munapkaspa ukhamawa".
  Mikulax akham amuyt"ayi:
  - Mä táctica combinada apnaqañäni, mä lente convexo ukampiwa ch"allt"añäni, ukatxa chika taypinxa "rosa" ukaw utji. Ukham lurañax wali askïniwa.
  Alyosha kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Ukhamaxa ch"amanchapxañäni. Pastukhov jupax markasanx ataque ukaruw irptani.
  Pastukhov jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Ukanjja mä comandante!
  Ukampis Rokossovsky jupa pachpaw uñisirinakarux flancos ukanakat muyuntañ munäna. Mä caldera ukan nuwasiñajj kunjamasa uk jupajj taqe kunat sipansa jukʼamp sum amuyäna. Uka pachparakiw panpacha ejercitonakajj jan jarkʼasis jakʼachasipkäna.
  Alyosha Popovich jupax amtawayi, táctica óptima ukax mä combinación de bombardeo ukat cutting ukawa.
  Pastukhov jupax nayratpach nayrar sartawayi. Waynaxa, espadanakapampi wali ch"amampi jawq"jasaw pä nuwasiñ barconak khuchhuqäna, uka barconakax nina nakhaskir t"aqanakaruw t"unjapxäna. Chiqansa, uka heroe pachpaw mä chivo hiperplasmático ukamp phichhantat uñjasiwayi. Cohetes ukat emisoranakax jukʼamp jan walipunïnwa; licking space ukax mä juk"a pachanakanwa. Armaduran taqpach pʼiyanakapwa lurapjjäna, ukat wali ajjsarkañ usuchjatanakaw utjäna, awisajj jiwañaruw puriyäna.
  Pastukhov jak"an nuwasisax Ivanhoe caballerox hachap muytayatayna, wali yatiñampiw mä jach"a t"unjir barcor khuchhuqatayna, ukat caballopax tunka payan misil botenakaruw takxatäna. Ukat uka waynax mä yatiñan columpiompiw kimsa cruceronak tʼunjäna. Pastukhov jupax jach"a ultra-battleship ukarux atacataynawa. Ukham jachʼa jaqer jankʼak khuchhuqañax wali chʼamänwa. Espadampi jawqʼjatanakajj janiw jankʼak kawkhantï uñchʼukipki ukar puripkiti. Armaduranak khuchhuqapxäna, torrenak khuchhuqapxäna. Ukampis uka jach"a nave espacialax kutt"anxataynawa, Pastukhov juparux llakisiyataynawa. Ivanhoe kullakajj akham siwa:
  - Reactor ukarux ch"allt"aña. Juparux espadamampiw jawqʼjañama.
  Pastukhov jupax ukhamarakiw luraraki. Hiperreactor ukax phallawayxänwa, jach"a nave espacial ukax chispiñ plumanakampi ch"amakt"ayatjamarakïnwa. Uka wayna heroe fantasma ukax qhipäxar liwxatäna, walja plato armaduranakax ch"amakt"äna ukat caballo phichhantarakïna.
  - ¡Uka q"añu jaqixa ch"ukuñawa!
  Ivanhoe ukax mä escudompiw llawunti, mä misil termo-Creon ukax chika taypiruw ch"allt"asi, mä concusión ukaw utji, acero ukar uñtasit uraqix mä juk"a phichhantatänwa. Jupanakan jakʼapan nuwasipkäna uka walja heroenakajj wali jan waliruw puripjjäna, yaqhepajj tʼunjatäpjjänwa.
  Chika q"ala jan isin jach"a fantasma imillanakax hachas ukat espadas ukanakamp apnaqapxirïna, ukax phisqa cuchillas ukar jaljatawa. Condesa de Vallon, q"ala kayunakan jach"a, wali yatiñan kayunakapampix, crucero ukarux proapat katjatayna, phisqa tunk barril de armas ukanakaruw mä kutikiw t"unjatayna. Quri ñik"utan tawaqux magia ukamp luratawa, ukax kayuparuw mä cohete termopreon ukamp ch"allt"ata, ukat mä ratukiw chikat kayuparux vaporizado ukhama. Condesax niyaw llakimp loco tukuwayxäna, amigopax pechoparuw ch"allt"asïna, ukat magick-flesh ukan chiqanakapax kunayman tuqinakaruw t"ijtäna. Ukat Sir Bishop chachajj wali chʼamampiw chʼalljjtayasïna, ukat escudojj tʼunjatäjjänwa ukat pechopan mä jachʼa pʼiyaw uñstäna.
  Ukhamarakiw flota Svyatorossiya ukan chhaqhatanakapax wali jach"apunïnwa. Yämas kunapachatix dinosaurios ukanakax ch"axwäwir mantapxäna ukhaxa. Uka jach"a jaqinakax uñnaqapanx torpe ukham uñstapxäna, ukampis chiqpachanx wali axsarkañ ch"amanïpxänwa. Jupanakax estructuras ukanakaruw t"unjapxäna ukat ch"iyjapxäna, jach"a warawaran barconak ajlliñ yant"apxäna. Kunayman barconakaw jupanakar pallapallapjjäna, ukampis janiw ukham jachʼa jiwat cuerponak tʼunjañ puedipkänti, ukajj mä jachʼa planetan jachʼänwa. Uka dinosaurio ukan jan jarkʼat atipjatäñat jarkʼaqasiñakiw lurasispäna. Chiqansa, niyas janiw ukham monstruo saytʼayañax chʼamäkiti, ukampis warawaran barconakapax maniobra lurañ yantʼapxi, jachʼa jaqinakat jithiqtapxi.
  Alyosha Popovich jupax akham sasaw kamachi:
  - Jupanakaru jak"achasiñataki ch"amachasipxañani. Nayrar sartat regimientonakarux dinosaurios ukanakaruw ayxaruñama. ¡Jisk"a tama tamanakaruw t"aqanuqtapxäta ukat jak"at nuwasipxam, maniobrat jark"aqapxam, jan axsaras khuchhuqapxam!
  Ch"axwirinakax tamanakaruw jaljasipxäna: warawaran barconakar ukham t"unjañax juk"amp askïspawa. Pastukhov ukat Ivanhoe jupanakax cruceros ukanakaruw jaquntapxäna, jupanakax jupanakar muyuntat muyuntatänwa, panpachaniw heroes ukanakax wali usuchjat uñjasipxäna, ukampis sarnaqawipax jank"akiw qhiparäna.
  Ukat imill wawanakax janiw espadanakampik tʼunjapkänti, jan ukasti wali yatiñampiw kayunakapampix naves espaciales ukanakar apthapisin maynit maynikam jayarstʼayapxäna. Ukax mä kunayman futbol de mano ukanïnwa, talonanakapax walja intinakat uñacht"ayatänwa, q"ala , imill wawar uñtat suelanakan ñik"utapax arco iris ukan taqi coloranakapamp anatt"atäna, ukampirus t"unjata barconakan hiperplasmático phallatanakapamp phichhantatänwa.
  Chʼaxwirinakax wali llakitaw arnaqasipxäna, nina jachʼa laphinakapa, nina nakhaskir nina lawranakaw jaya tiempo tʼaqhisit kayunakapar amparamp luqxatäna.
  Warawara barconakan millón millón nuwasirinakaw mä ladot yaqha lado jaqontapjjäna. Phisqa warawaran general Maxim Igolkin, jupax kusiskañ imill wawanakan qunqurinakapan, tobillonakapan ukat kayunakapan lliphipitap jach"añchasa, ukat crucero ukan chiqapar qhiparañ yant"asa, ukax Princesa Más Serena Isabel ukan q"ala kayupaw apthapita, sasaw saraki : 1.1.
  - Suma uñnaqt"anïñax janiw jiwayatäkaspati - suma uñnaqt"anïñax pachpa jiwayañawa!
  Pä nuwasirinakax mä jach"a ballet ukankapkaspas ukhamaw wali suma kayunakap jaquntapxäna, crucero ukarux jupanak taypin uchapxäna ukat mäkiw ch"allt"apxäna. Uka metalajj titanio sat metalat sipansa millón millón kutiw jukʼamp chʼamani, mä tanquen pistanakapan mä yuqall wawar uñtataw phallaski. ¡Quri pachan poesías ukanakan qhanañchañatakjam mä jiwata!
  Rokossovsky jupax mägico ch"amax nanotecnología ukamp ch"axwatap uñjäna, ¡jichhakamax ukax nayrar sartaskiw!
  Jupajj akham sasaw mayïna:
  - Barconakaxa modalidad de disparo de máxima intensidad ukaru mayjt"ayaña ukhamaraki maniobra velocidad ukaru jilxatayaña. Jani kuna pachas uñisirinakarux mä suma contraataque lurañatakix mä ch"am churañamäkiti.
  Uka duende tawaqux akham sasaw chiqañchäna:
  - Jach"a Rusia markan Fantasmas ukanakax jiwasanakarux atacapxistu ukat nayrar sartapxi, ukhamax juk"ampirus contraataque uka tuqitw aruskipt"araksna.
  Imill wawax mariscal ukhamäkchïnsa, ukham arsutanakax hiper-mariscal ukarux colerayataynawa: jikxatasiwayi, yuqall wawanakax wallparuw yatichapxi, ukat warmix chacharuw yaticharaki.
  Rokossovsky jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - Amukiña! Nayax mä ultra-dreadnought ukan khithapxsma, dinosaurios ukanakar jark"aqañataki ukat suma ch"axwañataki. Chiqansa, jumax ukham chʼamanïtawa ukat wali chʼamanïtawa. Yämas warmi amuyunaka, k"achachata ukat munasir jaqinakan wawapa.
  Elf chachajj akham sänwa:
  - Jiwasaxa millón millón maranakaw jaqit sipan jilïrïtanxa. Jaqix saraqankäna uka monos janiw mä qala apthapkänti, jan ukasti espacio jachʼa chiqanakanwa sarnaqapxirïta ukat obra maestranakwa lurapxta.
  Rokossovsky chachajj thayampi anqankir utar uñtataw pʼeqep muytayasajj akham säna:
  - ¡Ukax jichha pachankiwa! ! ¡Jichhürunakan jakasir imperiot sipansa, janiw jukʼamp jachʼañchat imperiojj utjkiti, ukat sapa maraw jukʼamp chʼamanïjje!
  Uka duendex ñik"utap ch"allxtayäna:
  - Jumanakax rusanakax nayratpachaw nayra achachilanakamar jan yäqapktati. ¡Pedigrí ukax janiw mä premium ukhamäkänti!
  Rokossovsky jupax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Janiw nayax rusa jaqïkti, jan ukasti polaco! Nayra achachilanakajajj sapuru yapuchirinakäpjjänwa, ukampis ¡jupanakat jachʼañchastwa!
  - ¡Aka tuqitxa jach"añchasipxasmawa!
  - Ukhamarus, ¡cosaco wilax nayaruw jalluski! Ukat mamajan laykux jaya nayra achachilanakajax Jerusalén markar ch"axwiriw sarapxäna. - sasaw Rokossovsky jupax saraki.
  Elf chachajj akham sänwa:
  - Ukat nayra achachilanakajasti Jerusalén marka janïr utt"ayatäkasax nayra pachatpachaw espacio ukan ch"axwapxäna. Jilapachax janiw respetañjamakiti nayra achachilanakasat mä jan walt"äw pachan aruskipt"añaxa.
  Rokossovsky jupax akham sänwa:
  - ¡Uka kamachirjama phuqhapxañani!
  Jupanakax wali jach"a thakhinjam aruskipapxäna ukat ukatw aruskipäw pachanx ch"axwäwin jamuqapax niyas jan mayjt"känti. Ukampis fantasma sat ejercitojj jiwayir chʼamaw mistunipjjäna. Jupax ch"allxtayäna, taqi jark"awinak t"unjañ yant"äna, ch"amampiw ch"amanchasïna, warawaran barconakapar t"unjäna ukat fantasmas ukar ch"allt"äna, espacio ukan ch"iqiyata. Imill wawanakax arco, kayu ukat phisqa cuchilla espadanakat sipansa, ch"akhanakaparux octogonal warawaranakampi sawutanakampiw chivonak apnaqapxirïna. Jupanakajj jukʼamp jiskʼa barconak tʼunjañ yatipjjäna. Ukañkamax Jach"a Ejército Ruso ukax contraofensiva qalltawayi. Jupax uñisirinakapar t"unjañ yant"äna ukat pachpa pachanx ajanupar qhispiyañ yant"äna - janiw taqi laureles de victorias ukanakax fantasmas ukar churañjamäkiti.
  Alejandro Magno chachajja, wali chʼamampiw ordenanak churäna, jan mayjtʼaykañ samarañaw utjäna, atipjañatak jakʼachasitapatwa jachʼa comandantejj jukʼamp amuytʼasirïna:
  - Tulipan ch"uqi formación jilanaka apnaqaña. Uñisirinakan laq"unakapax jan ch"amanïxiwa ukat qhiparaski ukax mä suma ch"allt"awi churañawa ukat kisunakax t"ijtxaniwa.
  Oksana layqax mä transmisión holograma apayanitayna: mä jach"a imill wawan uñnaqapax comandante nayraqatan uñstawayi:
  - ¡Uka Alejandro, jumax nayan reyijawa!
  Macedonia markankir jaqejj sawkasis rimasaw akham säna:
  -¡Jumaxa wali sumawa lurawima phuqawaytaxa!
  - ¡Nayax caprichom phuqhawayta!
  - Jichhasti nayrïri premio katuqapxäta!
  - ¡Nayaxa iyawstwa! ¡Juma Alejandro jiwasan ch'amasawa! ¡Alejandrox jiwasan banderasawa! ¡Alejandrox jiwasamp chikäskapuniwa!
  Macedonianojj amparapampiw chʼoqtʼasïna:
  - ¡Janiw nayan méritos ukanakax jach"añchañati, diva! Chiqansa, wali jachʼäpxiwa, ukampis janiw mayisiñatak amparat katthapisiñatakïkiti.
  Oksana kullakajj jankʼakiw akham säna:
  - Jichhaxa jach"a tuqita! Uñisirinakax calderat jaltxapxañapatakix jark"añasawa. Jiwasan pallapallanakax uñisirinakan líneas qhipäxan uñstatapax mä ch"amawa nivel táctico ukan amtäwir katuntañataki.
  Alejandro Magnojj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Ukat janiw mä jisk"a ch"amakiti!
  Oksana kullakajj nayranakap chʼoqtʼasisaw qʼochüna:
  Mononakax ajanunak lurapxi
  ¡Ukat mä ramaruw quntʼasipxi!
  Wali frívolo ukhamawa...
  -¡Jiwasan nayra achachilanakasaxa! - Alejandrox chhuxriñchjasiñ tukuyäna. - Yatisktasa, suma uñnaqt"ani, tatajaxa pachpa Amón diosawa, ukhamaraki Zeus diosa.
  Oksana kullakajj akham sasaw amuyasïna:
  - ¡Ukhamaxa mä kutikiwa pä awki utjapxtamxa!
  - ¡Pä jach"a Diosawa!
  - ¿Kunjamatsa pachpa pachana lurapxtamxa?
  Alejandro pachpaw ukham arsuñax jan amuytʼasirïtap amuyasïna, ukampis janiw yaqha perlarux saykatañjamäkänti:
  - Taqi kunasa janiwa lurañjamakiti, nayaxa chiqapa yatxa!
  ¡Diosanakax janiw jank"ak kun lurañatakix ch"uñuñax wakiskiti!
  ¡Ukampis jan jiwirïpxiwa, diosanakan chʼamapankapxiwa!
  ¡Reyinakataki wawanakar jan "wajjranaka" lurasa luraña!
  Oksanax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡"Rosa" pétalos ukanakaxa juk"ampi jach"a ch"allt"añawa wakisi! Ukat uñisiriman kunkapat katxaruñamawa. ¡Amuyatajja, juma pachpaw uka tiempon kunja wakiskirisa uk amuyasta!
  - ¡Amón ukat Zeus yuqapax taqi kuns amuyt"i!
  - Ukhama luram, ch"axwiri!
  Alejandro Magno chachajj walja soldadonakapar apnaqañatakejj telepático sat aparatoruw khitäna.
  Ukat imill wawax fantasmas ukanakan ataquep askicharakïna. Uka pachparakiw layqanakax jupanakkama ch"axwañ qalltapxäna.
  Jila partejja, kunapachatï layqanakajj nuwasipki ukhajja, uka espectáculojj janiw jan chʼamaninakatakikiti. Ukat uka pachparakiw wali muspharkañaxa. Ukat mä tuqitxa millón millón warawaran barconaka, mayni tuqitxa patak waranq jachʼa caballot saririnaka ukat dinosaurionakax nuwasiñ qalltapxani ukhaxa, ukham nuwasiñax wali kusiskañawa.
  Uka nuwasïwijj taqe jan jaktʼkay colerasiñampiw sartasi. Mä tuqitxa, tʼijtʼir caballonakax nuwantapxi, tʼijtʼapxi, patat aynacharu, ukat ladonakaruw tʼijtxapxi. Dinosaurionakax ch"iwinakap ch"allt"asipxi, kisunakap thuqhuntapxi, kayunakap ch"allt"asipxi ukat kayunakapamp katjasipxi. Imill wawanakax jank"akiw chivonakapan liwxatapxi, armaduranakax ch"axwawinakap taypinx ch"allxtasi, ukat mä pedernal ukan gasolinaparjamaw nakhanti. Pastukhov ukat Ivanhoe jupanakax kawkhantï mariscal Zaratuskax jikxataskän uka jach"a barcoruw p"akintapxäna.
  Uka duende tawaqux proyectiles biológicos ukanakamp apnaqañapatakiw mayïna. Uka phantom rider, jupanakan ataque ukamp katjata, t"ijt"ataw jikxatasïna. Jupax jisk"aptawayxänwa ukat mä ordinario wañt"at arce laphiruw tukuwayxäna.
  Ivanhoe ukat Pastukhov jupanakax atipt"asiñat jithiqtañ atipxatayna ukat armadurarux espadanakapampix ch"allt"apxatayna. Mä jach"a arnaqasiñaw Zaratuska markar purintäna. Imill wawaxa mä suma ajanu apsutayna:
  - ¡Warawar ch"akhanakani espadanakampi! ¡Kunas jukʼamp jan amuytʼasirïspa!
  Jaqi waynaxa akham sasaw jaysatayna:
  - ¿Kunsa lurasma! Chiqansa, ¡ukanakax wali chʼaman fantasmanakawa! ¡Magiajj wali axsarkañ chʼamaniwa! Niya janirakiw jupanakar saykatañjamäkiti.
  - Ukatxa maniobra lurañäni, machaq programa de control ukaru mayjt"ayañäni, "Caos Caótico"!
  Ivanhoe sat chachajja, plasmajj jukʼamp chʼalljjtatap uñjasa ukat warawaran barcopajj muytaskäna uk uñjasajja, mä boomerang sat barcoruw khitäna. Ukax t"ijt"awayiwa ukat uñisirinakan armadurap mä chikat khuchhuqawayi, ukat suxta torres de tiroteo de combate ukanakaruw mä kutikiw t"unjawayaraki.
  - ¡Akax mä sextantewa! - Sataynawa uñt"ata wayna caballero, magia tuqi jaktayata. Nayrajj jarkʼat mä programajj warawaran barconakapamp nuwasiñatak utjkäna ukajj pʼeqepanwa sartañ qalltäna. Jilapachax sapa fantasma ukax mä anqan jan uñjkañ, ukampis qhana amuyun qillqt"at, entrenamiento programa ukanw sarawayi. Ukat jichhax Ivanhoe sat chachax amuyasxänwa, uka jachʼa tortuga ukham warawarar uñtat barcor maniobrañ yatiñapatakiw jarkʼañax wakisi.
  Pastukhov sat chachajja, walja usuchjatanakaw utjäna, jupajj janiw silla de ruedas ukan qheparañjamäkänti. Ukhampachasa, jan axsarañax janiw uka waynarux jaytkänti.
  - Ukhama ch"uqi ch"uqimpi ch"allt"asipxañäni. Uka warawaran barconakapax estándar ukhamawa, ukat motoranakapax pachpa chiqankiwa.
  Ivanhoe jilatajj akham sänwa:
  - ¡Jak"achasiñax ch"amawa! ¡Uñjapxam kunjamsa jupax maniobraski!
  - ¡Ukat jumax boomerang ukamp ch"allt"asta!
  - ¡Jach"a jan walt"awiwa chhaqhata!
  - Walikiwa! ¡Jupaw jumar kutt"ani ukat jumax wasitat yant"äta!
  Ivanhoe jupax Phaxsir uñtat jach"a axsarkañ nave espacial ukanx mä juk"a qhipäxar kutt"awayxäna, ukatx boomerang ukap uñstayäna:
  - ¡Jaya pacha t"aqhisiña! ¡Kuns jikxatapxam!
  - ¡Ukat jani ukaxa!
  - ¡Mayamp yant"apxañäni!
  Boomerang ukax chuyma ch"uqt"asisaw qhipäxar kutt"awayxäna. Jilapachax mini-materia, janis eslabones conectores ukanakax utjkaspas ukhamäkchixa, magia tuqiw soldadox mayacht"asi, ukax wali ch"amawa.
  Ivanhoe chachan apnaqatapajj caballojj tʼunjatäjjänwa ukat niyaw desmaterializatäjjäna. Jupax kunayman calibre pistolanakat sinti ch"axwañanak katuqatayna. Ukampis Pastukhov chachajj cruceronakampiw nuwasïna, ukajj jukʼamp facilakïnwa. Aka chiqanx niya sapa ch"axwawix jiwayañjamapunïnwa. Ukampis tetralet sat usunïñar saykatañatakiw chʼamachasiñama. Jupanakax wali jisk"akiwa, midges ukham uñt"atawa, ukat waljaniw utji. ¡Ivanhoe kullakajj jan kayuk sarir saltamontes sat animalaruw saytʼayäna ukat ukaruw jaltawayjjäna!
  - ¡Heroes ukanakax arknaqañat t"ijtapxi! ¡Uka jan uñtʼat jaqejj janiw katjkaniti! - Waynaxa q"uchutaynawa. - ¡Mä cuento ist"añakiw wakisi!
  Chiqpachans mä legendario nuwasiri, mä boomerang apnaqasa mä jach"a maquinar atacañataki walja yapunakampi ukat matriz ukamp ch"uqt"ata. Aka warawara barconx phisqa tunk phisqhan millones ch"axwirinakaw utjäna, ukat niya waranqa waranqa nuwasirinakaw utjäna. Ukanx niya patak pä tunk jañchin ukhamarak kasta jaqinakan representantenakapaw ch"axwapxäna. Ukham jach"a, niya jan amuyt"kaya Noé chachan Arcapat amuyt"añäni, amuyt"añatakisa ukat amuyt"añatakis. Ultra-moderno, ukax kunayman galaxias ukan jakañ uñstawinakapawa.
  Ukat juparux mä usuchjat fantasma kayuk sarnaqir jaqiw atacatayna, janq"u caballot saratayna, ukhamarakiw usuchjata.
  Ukham jamuq uñacht"ayañax Rafael jan ukax Picasso ukan cepillo ukar uñtasitawa. Uka pachax katjaña: kunapachatix mä nuwasirix boomerang ukar jaquntaski.
  - ¡Nayaxa kusisita, wayna ukhama, punkjama! ¡Ukax ch"allt"asim, jan ukhamäkanixa jiwatäxtawa! - Nayax Ivanhoe-rux juk"amp sum amuyt"añapatak yanapt"añatakiw q"ucht"awayta.
  Ukat nave espacial manqhanx jakañ munirinakaw utjaraki! Wawanakanïpxam ukat markanaka lurapxam. Akax kimsa munat visón uñtat uywanakaw khuchhi p"iqini, uraqir puriñ fiesta ukham wakicht"asipxi. Jichhakiw mä curso de entrenamiento de combate tukuyapxi ukat samart"asax kunjams amuyapxi uk yatiyapxi.
  Nayrïr khuchhix Hay satawa, jupax mä peculiar ukham uñacht"ayawayi:
  - Jumax yatisktawa, nayan ranchojanx libélulas miel ukan uywata, jupanakax campana ukat linden yapuchañ utanakanw manq"asipxirïna. Ukampis mafia ukax juyranakax popping peas ukamp lantintañapatakiw mayïna, ukax wali ch"aman droganakat maynïriwa. Mä tuqitxa, jukʼamp askiwa, ukampis mayni tuqitxa, kamachimpiw jan waltʼayawayta.
  Payïri khuchhixa, Khuchi aychaxa, iyaw sataynawa:
  - Jïsa! Aka Sviatorossiya markan jilïr irpirinakapax qullanak jaljañ uñjapxi. Mini-robots ukat scouts ukanakax juk"amp ch"amanchatawa. Jupanak taypinjja, mä molécula ukham jachʼa wali jiskʼa animalanakaw uñstawayi sasaw sapjje, estelar fotonakan chʼamapampiw espacio taypin chʼamampi sarnaqapjje.
  Kimsïr sullka khuchhix Ham satänwa, jupax akham sänwa:
  - ¡Janiwa yatkti! Jichha pacha ruso aru, ukax yatiqañ utan yatiqañatakiw wayt"apxitu, ukax wali ch"amawa. Sarnaqäwi desarrollo ukax qalltanx suxta casos ukanakakiw utjäna, jichhax pä tunk pusiniw utji sasaw qhanañchi.
  Khuchi aychaxa sonrisa:
  - ¡Kunjamas yatiqañ utan jakañaxa! ¡Kawkhans sapa uru yant"äwix utji! Ukhamarus, t"aqanuqtawi! ¡Fotón ukan erupción ukaw utji!
  Uywa sonrisa.
  - Ukat nayatakix yatiqañ utankkasax juk"amp ch"amäki uka yatichäwix hiperfísica ukawa. Yämas kunapachatix hiperplasma ukan parámetros churatanakap uñt"ayañax wakiskäna ukhaxa. Ukhampachasa, materia estado hiperplasmático ukar puriyañ thakhinakax wali askiwa. Jichha pacha tecnologías ukanakax mä reactor termo-preón ukar mä encendedor ukar uchañaw wakisi.
  Ham jupax akham sasaw qhanañcht"i:
  "Jan jiskʼa jucha luratapat jan wali qullatäpkaspäna ukhaxa, janiw kunas utjkaspati". ¡Nayatakix sapa venax t"aqhisirjamawa!
  - ¡Llakiñax ch"amampi, suma jakañampiw utji! - Hay amuyasi. Uk aguantañ yatiqañamawa ukat kusistʼañamawa.
  - ¡Akax monstruoso ukat jan natural ukhamawa! - Ham qalltawayi.
  Uka pachanx mä jach"a qhixu qhixuw ist"asïna ukatx moléculas ukat fotonas ukanakaw pirqanakat jaquqanïna. Taqi kunas wila colorampi phuqantatänwa.
  - ¡Uñtjataxa wali ch"amawa! - Sargento Khuchi aychaxa chhuxriñchjasïna.
  . 8 JAQTHAPI.
  Vladimir Kashalotov jupax niyaw jiwatayna, kunapachatix Jach"a Rusia markan pallapallanakapax ch"axwañar sarapkän ukhaxa. Jichhax nuwasiñ robotanakax formación mayjt"ayañ yant"apxäna. Jupanakax "awl" formación ukampiw apnaqapxäna. Vladimir chachajj ukhamarakiw qhepar kuttʼañapatak waytʼatarakïna. Ukampis uka waynax samarataw kuns luräna. Kunjamtï nayrax lurapxirïktxa, mä hielo samarañampi, ch"ama entrenamiento ukamp ch"amanchata.
  - ¡Atipjañatakix composición ukax acero ukar ch"amanchañjamawa! - Waynaxa jupa pachpawa säna. Vladimir jupax tetralet ukarux wasitatw uñch"ukiwayi, ukampis ch"axwañ tuqitx mayjt"awayiwa. Jupatakejj wali facilakïnwa, janiw uñjatäkänti. Waynax amuyunakapanx ch"axwawayxänwa ukat mä suma maniobra de retiro lurañ qalltäna. Jupax nayrax walja kutiw ukham luratayna, kunayman chiqanakan wali ch"amamp yatichatäkasa.
  Ukatxa mä jach"a kusisiñaw juparux jariqäna: janiw arsuñjamäkiti, ch"axwäwin uñacht"äwipax mayjt"askiwa. Jichhakiw Svyatorossia markan ejercitopax nayrar sartaskäna, mä caldera ukar ch"allt"añ amtapxäna, jichhax jach"a ch"amanakapax qhipäxaruw jaquntatäxi. Ukanjja, magia fantasmas, magia armanaka, uñstäna. Kunjamtï mä nayra wawanakan qʼochupan qʼochupkäna ukhama:
  - ¡Nayaxa, jan jilïri jaqimpi kutt"anxa! ¡Taqi markaruw muyuntä! ¡Papá Noel ukan yatiqañ utaparuw sarä, ukanx magia yatichapxi!
  Jichhax qhana, wali nayrar sartasir comunistanakan samkapax phuqhasiwayi:
  Patak maranakaw pasani ukat mä tiempow purini,
  ¡Ukanjja, janiw tʼaqhesiñasa kʼarisiñas utjkaniti!
  Qhipa samañakamaw ukatakix ch"axwañama,
  ¡Chuymatpach Pachamamar luqtapxam!
  
  Ukat ukatsti magia ukax utjxaniwa,
  ¡Kuna wawas, ukampis janiw chuymankipstañas utjkiti!
  Ukat nayax janiw ch"amajarux jan walinak apnaqkti, .
  Atipjawimpi, heroes - ¡aruntt'apxsmawa awki marka!
  Jïsa, jichhajj cheqapuniw mä layqar uñtasitäjje, ukampis jakäwipajj janiw faciläkiti. Niya janiw libre tiempox utjkiti, taqi kunas ch"axwañatak taqpach wakicht"äwinakampiw ch"amanchata. Ukax nayratpach mä churäwiruw tukuwayxi. Jïsa, nayra pachanakanxa niya ukhamarakiw pasäna, Esparta markanx ukhamarakiw pasäna. Ukanjja, wawanakarojj jan sinttʼasisaw yatichapjjerïna, jawqʼjapjjarakirïnwa. Chiqansa, janiw jiskʼatpachïkänti, ukat nanotecnología sat yatichäwix janiw tʼaqhisiyañatakis apnaqatäkänti. Ukampis kunayman uñtasitaw utji, wakichtʼasiñatakisa ukat yatichañatakisa wali yatxattʼat thakhinakaw utji. Chiqans yuqall wawanakax wali jach"a yatiñanaka teórico ukanipxi, mä computadora ukan disco duro ukar uñt"ayatäkaspas ukhama. Jupax taqi ch"axwawinakan sarnaqäwip yati: kuntix jaqinakax waranq waranq maranak ch"axwapxi. Uka taypinxa, civilización sumeria ukat nayra Egipto markanakan luratanakapa. Nayrïr pallapallanakan utt"asitanakapa, ch"axwañ carronaka, kunayman nayra armanaka. Nayra Roma markanjja, guerranakajj jukʼampiw utjäna. Patak patak kunayman comandantes ukanakaw utji, kunayman k"arinaka, nayra achachilanakapan estrategias ukanaka, ch"axwawinakan técnicas ukanaka apnaqaña. Nuwasiñ yatiñanakax wali askirakiwa, juk"ampis carro virtual ukar sarañax wali askiwa (Vladimir juparux chiqpachapuniw qhipa uñacht"äwix gustäna). Jilapachax nayra pachar kutt"añax janiw jan walïkaspati, uka pachax qawqha jach"a jaqis tukuspäna. Ave Ballena Esperma ukax!!! Yamas wali muspharkañawa: Hitleramp nuwasiñax utjaspawa. Jichha pacha armanakampixa, sapakiw taqpach Wehrmacht markar ch"iqiyaspa, ukampis ¡kunatsa jan thayakïkaspati!
  Uka waynax Jach"a Rusia markan ejercitopax wasitat uñisirinakar jak"achasiñap uñjäna, destacamentos de barcos estrellados ukanakax mä juk"a mistunipxarakïnwa. Ukajj jupan chʼamapapunïnwa.
  - ¡Janiw nayax ukham jasak jaytkämati!
  Tetraplano ukax jasakiw t"unjatäna, ukanx mä waynaw utjkaspas ukhama. Ukhama, imill wawanakax jiwayañax juk"amp ch"amawa. Jupanakax psicológicamente especialmente wakicht"atäpkchisa, kunatix ch"axwawix janiw edad ukat género ukax utjkiti. Uñisirix uñisiriwa ukat jiwayatäñapawa. Khuyaptʼayasiña ukat khuyaptʼayasiñat armasiñaw wakisi.
  - Mä hielo thayaxa ch"axwañat juti, janiwa jan walikiti chuyma ch"allxtayiri, janiwa jan walikiti p"iqiru ch"amakt"ayi! - Jupanakan yatichiripax mä kutix akham sänwa.
  Warawara ch"axwawi, kunas apti... Akax Svyatorossia markan brigantines ukanakax mä complejo maniobra lurapxi. Jupanakax jak"achasipxi ukat mä jach"a ángulo ukar puripxi. Jupanakax mä salvo ukamp phichhantapxi. Uka vacíojj tʼunjatäjjänwa, mä adoquines mä espejor chʼalltʼkaspa ukhama. Sapa fragmento ukanx mä warawaran barco jaquqata ukat crucero, destructor, ch"axwañ barco ch"amakt"ata ukanakaw utji.
  Svyatorossia markan robots ukanakax Jach"a Rusia markan robots ukanakamp ch"axwapxäna. Mä duelo de titanes electrónicos, akanx monstruos electrónicos ukanakamp amparamp amparamp nuwasiñaruw puri.
  Maquinanakax ch"axwapxäna, walja tentáculos ukanakaw p"akjatäna, bengalas hiperplasmáticas ukanakax niyas ch"usawjaruw ch"allt"asipxäna. Jichha kutix numeron superioridad ukax Jach"a Rusia markan robots ukanakan ladopankänwa. Jupanakax ch"amanchapxäna, uka cargo jaljañ yant"apxäna ukat ventajap sum apnaqañ yant"apxäna. Jach"a robotanakax, rascacielos ukham jach"a, bailarinanakan khuyapayasiñapampiw maniobrapxäna. Jupanakax tantachasipxäna ukat ukatsti mayjt"asipxäna, jupanakan arxatäwipan ch"amap yant"asa. Aka chiqanx mä maquinax ch"allxtasïna, ukhamat hiperplasma ukan phuch"upax alayaruw jaquntatäna. Jan amuytʼasis jaquqanir pä tetraletos ukanakax nina laxrampiw wali juntʼütapatxa liqʼantatäxäna. Ukat jukʼamp walja jachʼa maquinanakaw phallawayi. Armagedón purinjjaspa ukhamänwa, kunja coloras ukat nuwasiñanakas taqe kunas utjäna.
  Vladimir chachajj jupa pachpampi jan nina nakhantayañatakiw chʼamachasïna. Ina chʼusat ejercitopankir mä soldador jiwayaspäna ukhajja, janiw jukʼamp jachʼa castigompik uñjatäkaspänti, jan ukasti janiw uka toqet perdonaskaspänti. Akax ukham llamp"u chuymanïñawa. Mä pachanx alemanonakax Payïr Jach"a Ch"axwäwinx mä k"arimp apnaqapxirïna: jupanakax pallapallanakan uniforme soviética ukamp isthapt"asipxäna (wali askiwa, walja katuntat uniformenak katuntañ atipxatayna), ukatx uka pallapallanakax muyuntat utat sarxapxi sasaw yatiyapxäna. Jilapachax juk"ampirus qalltanx: mä efectow utjäna, ukatx artillería soviética ukax sapakiw pallapallanak jist"ararakïna. Ukampirus qhipatx contraseñas ukanak mayiñax obligatorio ukhamaw tukuwayi ukatx códigos digitales ukanak apnaqañax obligatorio ukhamaw tukuwayi. Jach"a Ch"axwäw Patriótico qalltawinx alemanes ukanakax rusas ukanakat sipan juk"amp sum ch"axwapxäna, comando ukax p"iqimp amparanakampiw patat (arrepentisiñampi akax iyaw sañapawa) ukat general Moroz ukar yuspajarañaw Moscú markar qhispiyatapata, ukhamax qhipatx Ejército Rojo ukax walpun yatiqawayi. Millón millón jaqinakan jakawip pagasax arte militar soviético ukax amuyasiw qamiriptawayi. ¡Pallapallanakan p"iqinchawipax jilxatañapatakix pallapallanakan wilapaw ch"axwañ chiqanakarux wal umamp warantañapa! Soviético comandantenakajj jukʼampiw artillería toqet nina naktayañajj kunja wakiskirisa uk yateqapjjäna. Niyakejjay aviación bombardero soviético ukajj jan chʼamanïkchïnjja (bombarderonakajj wali jila alaniwa), ukatwa jachʼa calibre armanak jukʼamp uñtʼayapjjäna. Ukat Hitler chachajj aka cheqan soviético sat generalanakaruw wal yanaptʼäna, uk yatiñasarakiwa. Pallapallanakapax fanaticamente ch"axwapxañapataki ukat jan mä juk"a qhipharxapxañapatakiw mayipxäna, nazis jupanakax Fuhrer jisk"a amuyun jaqiruw ist"apxäna: jupanakax nayrïr línea de defensa uksanw jach"a ch"amanakap tantacht"apxäna, ukatwa soldadonakax tantacht"asipxäna, chhaqtäwinakapax wali jach"änwa. ¡Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwin experienciapajja, alemanonakajj payïr ukat kimsïr línea de defensa lurapjjäna, ukajj nayrïr guerrat sipansa jukʼamp chʼamaniwa, ukajj janiw kuns yäqatäkänti! Ukax Vistula-Oder ukan operación ukanx juk"ampiw qhanstawayxi. Alemania markanjja, 1944 maranjja, sapa phajjsejj niya 1.900 tanquenaka ukat autopropulsadas armas ukanakaw lurasïna. 1945 mara qalltanx: inti jalsu tuqinx llätunk waranqa jila tanques ukat autopropulsados armas ukanakaw utjäna. Walja chʼamanïkaspas ukhamänwa. Ukampis Wehrmacht ukan tunka payan divisiones de tanques ukanakax línea de frente ukar jak"achasipxäna ukat artillería soviética ukan ataque ukar puripxäna. Ukham luratapatjja: nayrïr linea de defensa pʼakjasajj soviético soldadonakajj qollun avalanchapjamaw saraqapjjäna. Janitï Zhukov-an axsarañapa ukat Stalin-an sinti ch"am tukutapa (Conferencia de Yalta wakicht"aña ukat luraña) utjkaspän ukhax Berlín markax febrero phaxsinx kutt"ayatäspawa. Jilapachax Zhukov-an lurawipax ch"axwäwinx janiw qhanäkiti, jupax jilpachax jach"a wila masimpiw atipt"awayi, ukatx walja pantjasiwinak lurawayi: juk"ampirus ch"axwäw qalltawinx. Ukampis mayachtʼasisajja, soldadonakar pʼeqtʼañan walja experienciapajj wali valoranipunïnwa, jukʼampejj wali chʼamäki uka cheqanakanjja. Tukuyañatakix Stalin; Jupaw atipjañatak desfile lurañatak katuyatäna. Stalin pachpaw Jach"a Imperio Ruso ukanx wali yäqata ukat wali askit uñjata. Jïsa, jupax dictadoränwa, ukampis Rusia markax pallapallanakan dictadurapax utjaskakiwa. Jïsa, wali qhuru, taqpach markanakar t"aqhisiyaña, ukampis uka qhuru chuymanïñax chiqapawa, kunatix jach"a amtanakaruw puri. Stalin jupax taqi jaqinakatakiw kusisiñ munäna, ukax janiw jan wila wartasax jikxataskaspati. Uka pachanx jaqinakax phisqa tunka, suxta tunka, jilpachax paqallq tunk maranakaw jakapxirïna. Ukhamajj ¿jupanakat maynejj mä pä tunka maranak nayrajj jiwjjchi ukhajja, ¿kamachasmasa? Pachamamax qhuru jaqiwa, ukax sañ muniw jaqinakax qhuru jaqir tukuñatakix derechonïpxiwa, juk"ampirus jaqin qhipa amtapax diosanakamp kikipäñawa. Jichhax, jupax Vladimir satawa, ¿janit nayra pachan jaqitakix diosäkaspa? Jach"a irpiriru yuspajaraña, khititixa jaqinakaru mayachawayi, qhispiyaraki. Kuntï Stalin chachajj jan lurkäna uk luräna.
  Uka waynax jutïr amtäwip ajllïna. Ukajj mä jachʼa galera espacial ukhamänwa. Janiw pächasiñakiti, jan jakt"kay juk"amp ch"amaw ukar jaquntañaxa: tetralet ukat waynax k"arinak lurañ amtapxäna ukat sipansa. Aka chiqanx jakthapiwix sipitan primitividad ukarjam luratawa.
  - ¡Akax mä robot clase Argo ukan arsutapawa!
  Jachʼa galerat juparojj akham sasaw sapjjäna:
  - ¡Jiwasax ist"asktanwa!
  - Jichhakiw mä experimental "carpeta" ukan espacio churapxitu, ukampis janiw ch"amanïkti ukax uñstayañataki. ¿Yanaptʼapxitasmati?
  Jachʼa galera apnaqerejj jan pacienciampiw arupan säna:
  - Ukat kunjamatsa?
  - Mä jet hiperplasma ukaxa reactor ukata nayaru uchañawa. Ukatxa uka armax taqpach wakichtʼatäxaniwa ukat apnaqañ qalltatäxaniwa.
  - Jiwasaxa suma conexiones lurapxtanxa.
  Uka jakthapiwix muelle ukar puriñ pachanx jach"a galera ukan jach"a reactorapax jan tapampiw jaytatäñapäna. Ukhamächi ukhajja: jukʼamp chʼamani cañonatwa jupar jawqʼjañajj wakisispa. Chiqansa, generador ukan phallatapata ukat jachʼa galera ukan walja pistolanakapan ninapatsa jiwañax wali jachʼapuniw utjäna.
  Nave espacial ukax wali jach"awa, pä waranqa chikatani pallapallanakaw utji, janiw robots ukanakax jakt"atäkiti. Ukham premio katoqañatakejj jakäwim aptʼasismawa. Tunka pusini ciclonakan jiwkasas mä heroeruw tukusma. Ukat janiw jach"añchäwik jikxatkätati, ukhamax heroex chiqpachapuniw jaktani. Emperadoranakan mä decretopaw utji, jutïrinjja taqe jaqenakaw jaktapjjani. Ukampis aka lurawix sapa maynix kuna valores uñacht"ayi ukarjamaw lurasini. Jukʼamp jachʼa jachʼa tukuñanak lurapjjani ukhajja, jankʼakiw jaktayapjjani. Ukax janiw kunas pacifista cristianismo ukampix kikipäkiti. Jupanakax ch"iqa ajanuruw ch"allt"apxi - ch"iqa tuqir kutt"añamawa, uñisirimar munañamawa: kunjamarak juk"amp llamp"u chuymanïñ amtasmasti!
  Ukampirus ortodoxos ukat católicos ukanakas, ukat walja protestantenakax aka tuqinx aka kamachimpiw irpata: ¡kupi amparax janiw kuntix ch"iqa amparax luraski uk yatkiti! Kunjamsa wila wartapjjäna, wali jaqe masiparu ukat suma chuyman religionan servirinakapajja. Kunjamas jiskt"irix uka kamachi phuqhawayi: uñisirimar munasiña?! Jïsa, Edad Media tiemponjja, sacerdotenakajj mä warmiruw laqʼar khitjjapjjäna, uka warmijj sapa maynin uñtʼatäki ukat sipansa jukʼamp suma uñnaqtʼanïtap laykuki. Mä k"umara, warmi janchix Supayat jutkaspas ukham uñjatäna!!! Machaq Ortodoxia ukax janiw k"ari chuymanïkiti, Bibliax nayra pachatpachaw qhiparawayi, kunjamatix jilpach saräwinakax utjki ukhama. Rusia Mundial nayrïr emperador: jupan Qullan Qillqatapa qillqt"awayi ukat jupan religionap uñstayaraki. Ukanx nayrïr dogma ukax akawa: Rusia markarux taqi ch"amamampi, taqi ch"amamampi, taqi amuyumampi luqtañamawa. Ukat akax Pachamaman munañapamp chikachaschi ukhax kuna sacrificios, kuna nuwasiñanakas, kuna k"arinak lurañas wakisispa. ¡Tukuyañax medios ukanakarux chiqaparuw uñt"ayi!
  ¡Ukajj wali cheqapunïnwa! Chiqpachansa Bibliax jarkʼatawa. ¡Jupax janiw amuykiti kunats rusanakax febrero phaxsin jaqinakan qillqt"at libror iyawsapxäna! Ruso chacha: ¡Fidov chachan yatichäwinakapan esclavoparuw tukuwayi! ¡Ukajj mä phenqʼakïkaspas ukhamawa! Bibliar yupaychir jaqinakax qhipharux aynachtʼapxäna ukat aynachtʼapxäna, janiw kunas kʼumara jan ukax yatiñan cristianismo ukan utjkiti. ¡Mä chiqa religionax chʼamanïñ yupaychäwiruw jachʼañchañapa! Janiw inamayakiti islam ukax ukham askinak jikxatawayi. Corán ukax chiqpachan pacifista librokïkchisa, kunatix cristianonakan wali ch"aman ch"amanchataw qillqt"ata. Janiw chiqpach religionax utjkiti: mä markar mayachthapiñ yati, janiw jan kisunïñapäkiti.
  Vladimir jupax sapürunjam munañaparjam ch"amanchatapampiw kusisiñap chhaqtayäna, reactor ukar ch"axwañatakiw wakicht"asïna. Nayrïr emperadoran arunakapajj pʼeqejaruw uñstäna:
  - Khuyapt"ayasiñax herrumbre ukhamawa, khuyapayasiñax shashel ukhamawa - chuymam q"umachañamawa ukat armadurampi imt"am: jan khuyapt"ayasiña, colerasiña, colerasiña!
  ¡Quri arunaka! Ukampis ¡mä jiskʼa, kunjamtï mä jiskʼa gotajj chuymar purki ukhama! Niya jan amuyañjamawa, ukampis uka pachparakiw jan walikiti. ¡Pä waranqa chikatani mä kuti jiwayapxam, waynanaka, imillanaka, pachpa rusanaka, jan ukax juk"amp chiqaparu, jumar uñtasita! (Chiqans janiw chiqpachan tripulacionap yatkiti, ukampis mä paranormal sentimiento ukaw juparux yatiyaraki). Ukham chʼamawa. Jilapachax ruso aru amuyunakax condicional ukhamawa. Étnicamente rusos: janiw Jach"a Imperio Ruso uksanx mayoría ukhamäpkiti, ukampis jilpach yaqha jaqinakas ukhamarak razas, ch"iyar jaqinakas ukhamarakiw rusos sasaw sapxi. Ukampirus kunayman usunaka, ch"axwawinakatx ch"iyara, q"illu jaqinakax juk"akiw aka uraqinx qhiparapxäna, ukat eslavo etnia ukax wali ch"amanchataw uñjasiwayi. Niya taqpach jaqinakaw suma uñnaqt"ani, jilïr jaqinakax jach"a jach"a jaqinakäpxiwa, ukampis wali jach"a jaqinakäpxaraki. Musculonakax wali uñt"atawa, ukampis kamachirjamax janiw jach"äkiti, ñik"utapax cobre jan ukax bronce ukhamawa, warminakax ch"amaka-quri ukhamawa. Mä jan yatintat jaqir uñtasitatakix: jaqinakax sinti uñtasitäspawa, ukampis janiw ukhamäkiti. Sapa mayniw suma ukat sapa maynix mayj mayjawa. ¡Kunatix uñt"atäki ukax cuartel ajayukiw utji, ukax yurïwitpach jiwañkamaw taqinirux jan walt"ayi! Ukampis jichhax maynix niya wiñayatakiw jakaspa, chuymankipstañax nayra pachan jan wali samkakïskakiwa. Jupax janiw naturaläkiti. Warminakarux jukʼampiw jan wali uñnaqtʼanïpxi, wali uñisiñaruw tukupxi, ukat chhuxriñchjasiñjamaw jikxatasipxi.
  - ¿Chiqapunit maldita chuymankipstañax ukham uñacht"awinak q"añuchawayi?(Nayax Shakespeare jupan arunakapaw amuyta.)
  Religión pʼeqtʼirinakajja, jaqenakan wiñay munatapat yatipjjäna: wayn tawaqonakar wiñayatak jarkʼaqaña. Ukat jiwañ ajjsarañwa askinak lurapjjäna. Taqi uka alaxpachat infierno tuqit cuentonakax (ciencia moderna ukax chiqpachapuniw ukax cuentos de hadas - q"uma ficción!), qhipharux jaqinakat juk"amp qullqi apsuñatakiw amtata. Chiqansa, maynix jukʼamp tiempo jakki ukhaxa, jukʼamp juchanakaniwa, ukampis nayra tiempon iglesia pʼiqtʼirinakax jukʼamp aka Uraqin jakasipxañapatakiw chʼamachasipxäna. Ukatakix kuna jan walinaksa ukat k"arinaksa sarapxäna. Mä arunxa, ¡iglesia awkinakan arunakapax luratanakampi ukat jakäwimp chika sarnaqañamp jan waltʼayasïnwa!
  Taqi uka amuyunakax mä caleidoscopio frenético ukhamaw Vladimir chachan hiperplasmático p"iqipanx qhant"äna. ! Uka askichañ kamachix p"iqijanx congelatäxänwa. Ukat uka robotan manqhan mä saboteador utjatap yatispa, jukʼampejj mä escáner toqejj jukʼampiw jiljjattäna.
  ¡Amuyunakax llijullijunakjamaw qhantʼäna! Alaxpachat parlir cuentonakax janiw apnaqxiti, chiqa iyawsirinakax jan ukax cristianonakax sarapxi. Ukampis markamax jaktayapxätamwa sasaw suytʼäwix utji. Jichha tiempon utjki uka wali chʼamani armas janiw jaqer tukjkaspati. Ukhamasti, almax jan jiwirïkaspas ukham iyawsañax janiw ukhamakiti. ¡Cuerpojj jiwañjamawa, ukampis almajj janiw jichhakam utjkiti! Chiqansa, personalidad ukax mä espacio ukar apayatawa kawkhantix janiw dimensión, pata, largo, ancho ukanakax utjkiti. Mä arunxa, mä jaqi: sextillion kutis Creón jan ukax Fretosol ukanakat sipansa jiskʼäkaspas ukhama, uka micropartículas ukanakax fusión luraskipanxa, bombanakax walja cuadrillones kutiw hidrógeno ukanakat sipansa jukʼamp chʼamanïpxi. Ukatjja, jichhajj armanaka luraskiwa, ukanakajj armas termonucleares ukanakat sipansa, quintillion kutiw jukʼamp chʼamani, uka armanakajj pachpa pesoniwa. Ukampis ukham armasa, janiw cero dimensión ukar doblat jaqirux tʼunjkaspati. Chiqans mä archivo personal apsuñax wali ch"amawa, ukampis tecnología ukax jilxattaskiw ukatx pachax janiw jayakiti kunawsatix akax mä corriente masiva ukar uchatäni. Ukat jumax chiqpachapuniw taqinirus jaktayasma . Ukhamarus, maynix juk"amp uñt"atäxi ukhax armt"asiñat apsuñax juk"amp facilakiwa. ¡Biohiperplasma ukan ch"amapax akanx yanapt"iwa!
  Ukampis jiwat uñisirinakas: Sviatorossiya markar atipt"asax jupanakar apsusaw esclavonakar tukuysna. Qhispiyasiñ amuyt"awix taqi pächasiñanak tukjawayi.
  - ¡Janiw nayax jumat despedida sañ munkti, jan ukasti despedida sañ munkti!
  Vladimir jupax mä viga concentrada ukar antutäna ukat automáticamente qhipäxar kutt"awayxäna. ¡Uka super reactor ukax jank"akiw mä frenético tornado de hiperplasma ukar jaquntatäna!
  Uka waynax gravedad sat jachʼa thayampiw chʼalltʼasïna, ukhamatwa chʼakhanakapas kʼuchutäna ukat pʼiqipas chʼiyjatäxänwa. Robot ukax nina nakhaskir pétalos ukanakamp phichhantatänwa ukat tarjetanakan utapjamaw t"unjatäna.
  Vladimir phichhantat jaqix uka ch"usa chiqanakatw t"ijtäna, jank"akiw jist"arat ukat jan walt"ayat jikxatasïna. Ukampirus waynatakix wali askiwa, Jach"a Rusia markan pallapallanakapax niyaw p"akjasipxäna, jank"akiw nayrar sartapxäna, uñisirinakarux taqi kasta t"unjir elementonakampiw bombardeapxäna.
  Waynax, principio tuqitxa, cuerpopan especial diseño ukar yuspajarasawa, mä juk"a pachax vacío ukan jikxataspa ukat t"ijt"aspa. Ukampirus, akanx sobrevivencia básica uka tuqitw parlasipkayäta. Ukax wali askiwa, uka q"añunakar katxaruñawa ukat ukampiw mayachasiñ yant"añama, ukax sinti jan amuyañjamawa.
  Vladimir chachajj ukhamarakiw luräna:
  - Amuyt"awix axsarañaruw tukuyistu - ¡jan amuyt"asiwix jiwat jaqiruw tukuyistu!
  Jilapachax yatichäwinakax akham siwa, qhispiñjamawa, qhispiñamawa. Ch"axwäwin jakañax mä ch"ankha ch"ankhamp uñt"atawa - janiw jaquntañjamäkiti, ukampis janiw qhipäxar imantkasmati! Ukat jan jaktʼkay qʼañunakaw utjaraki, kunayman kasta qʼañunakaw utjaraki. Jiwasan pachpa warawara barconakax nayratpach uñjatäxiwa. Waynax mä fragmento ajlliwayi, ukax jan chiqaparu ukat janiw sinti junt"ükänti - khititix phichhantat uñjañ muni. Uka patxaruw ikiskäna, ukat uka uraqimpiw mayachasïna. Jichhajj walja escanear aparatonakajj jan ina chʼusat uñtʼapjjañapatak mayisiñakiw qheparäna.
  Jan wali amuyunakax p"iqijaruw puri: pä waranqa chikatani waynanakaru ukat walja tunka waranqa robots ukanakaruw jiwayapxtaxa. Qhipïrinakax inteligencia artificial ukanipkchisa, inteligenciapax wali condicional ukhamawa. ¡Jan jupanakat sinttʼasimti! ¿Kunsa Svyatorossia markankir pallapallanakat sissna? Sapa mayniw atipjañatak taqe chuyma creyipjje. Walja tuqinakatx niya kipkakïpxiwa - universos espejos. Chiqansa, chʼaxwäwix jukʼamp tiempo sarantaski ukhaxa, jiskʼa tuqinakatxa jukʼampiw mayj mayjäspa. Ukat guerrajj nina nakhantayañamp sasiwa, wilakiw combustiblejj wali askïspa, ukat nina naktayañ aparatojj atipjañawa!
  ¿Atipjañax wakisispati? Uka amuyunakax pachpaw kutkatasiñ muni, mä pallapallax janiw pächasiñapäkiti. Kunjamtï nayrïr emperadorax siskänxa: markajax inas jan walïchispa, ukampis akax markajawa!
  Chiqansa, atipjäwiruw iyawsañapa, jukʼampisa kunjamsa atiptʼasi uk uñjasa: jakäwipan nayrïr nuwasïwipa. Ukat chiqpachansa atipt"añaruw saraski. Chiqans walja billones pallapallanakaw ukanx chikañchasipxi: chika jaqix janiw chiqpach jakhüwip yatiskiti, ukampis akax mä episodio ukhamakiwa, mä jisk"a golpe interuniversal ch"axwawiwa. Walja jakhüwinakaw jamasat uñt"ayasi, ukat Jach"a Rusia markan apnaqat Universo ukanx qhawqha warawaranakas utji uk chiqpachapuniw uñt"ayasi. Mä chiqanx fragmentariamente, jupax yatiw jupanakan jakhüwipax pä patak sextillion jila, ukampis qawqhas juk"ampirus janiw yatiskiti. Ukatxa, planetanakax niya tunka kuti jiskʼakiwa, ukat waranq planetanakat mayakiw jakañatakix walikïski. Chiqansa, aka qhipa urunakanxa, walja planetanakaw jan walin uñjasipxi. Principio tuqitxa, ch"axwawix pä universo taypinkiwa: janiw espacio ukat recursos ukatakikiti. Tecnologías ukanakax nayratpach utjxiwa, ukat warawaranakat materia apsusaw yaqha planetanak lurañax wakisi. Inas uka pachax jan jaya pachax utjkchiti, kunawsatix jaqinakax Taqi Ch"aman Diosanakjamax Universos lurañ yatiqapxani ukat espacio jilxatayañ yatiqapxani. Suma, wali jach"a chiqaw taqinitakix utji, amuyt"ir jakawix mä juk"a uñstawiwa, ukatx mä qawqha patak ukhakiw taqpach universo ukanx utji. (Inas niya waranq?) civilización ukanakax vuelo espacial ukar sum yatxatapxi! Ukhamajj jilat kullakanakamp jilat kullakanakampi nuwasiñajj janis askïkaspa ukhamawa. Uka pachparakiw Qullan Rusia markaw jupanakar jan axsaras nuwasïna sasaw yatichapxi. ¿Kunsa Svyatorossiya markan yatichapxi? ¡Inas ukhamächispa! Akax akanx ukhamawa: panpachaniw jawq"jasipxi, taqi chuymaw chiqaparu uñjasipxi, ukampis jichhakamax janiw kuna askis utjkiti.
  ¡Jilïr yuqall wawanakas imill wawanakas janiw uka tuqit lupʼipkiti! Vladimir jupax mä juk"a tiempo libre ukanïnwa, planeta Uraqin sarnaqäwipat yatxatäna ukat janiw kunatix ch"axwäwimp chikt"atäki ukanak yatxatäna. Ukax HiperInternet intergaláctico tuqiw lurasispa: espacio multi-cinesis ukanx: ¡janïr Intix qhant"kipanx civilizaciones ukan superarchivos ukanakas jikxatasirakispawa! (Chiqpachansa, janiw jichhakamax atipt"kiti!) Jupax yatïnawa, jaqinakax janiw sapürus cuartelanakan jakapkiti ukat jilsuwayapkiti. Ukampirus, mayni tuqitxa, jumatix jan yaqhanak yatkasma ukat jisk"atpach yatintsta ukhaxa, ukax kusisiñawa. Vladimir chachajj ejercitoruw wal munasïna, ukampis wali chʼamampi sarnaqatapa, taqe kun sum apnaqatapa ukat libre tiempo jan utjatapajj wal llakisiyäna. Ukhamarus, entrenamiento ukat métodos de entrenamiento de combate: sinti rutina. ¡Juk"amp munta! ¡Ukat ukhamax nuwasiñanaka, nuwasiñanaka ukat jukʼamp nuwasiñanaka! Sinti qhuru chuymanïñaw utji, kimsa chuymanakas (ukat jaqinakax kimsa chuymanïpxiwa, jiskʼa chuymanïpkchisa) llakisiñ qalltapxi.
  - ¡Kunatsa t"unjañaxa kunapachatixa luraña ukhamaraki luraña! - Uka waynaxa jupa pachpawa säna. - Ukampis mayni tuqitxa, jan ch"axwañan jakañ amuyt"añäni...
  ¡Kunapachatix jiwayaskta ukhax mä buzz ukham jikxatasi! Mä kasta orgasmo especial.(Nayax ukham sañjamawa). Wali kusiskañawa, ukat pachparakiw mä juk"a chuym ch"allxtayi, mä q"añuskir negocios lurañjamäkaspas ukhama. Jilapachax jiwayañ tuqit amuyunakax janiw qhankiti. Verdugo ukan uñt"at qillqatanakapanx Sansonax qillqt"iwa, janiw jupakikiti, jan ukasti irnaqir masinakapax janiw kuna kusisiñas churapkänti t"aqhisiyañataki, ukat mä jaqin jakäwip apt"asiñatakix jupanakpachaw p"akjasipxañapäna. Ukampis Marqués de Sade jupax "jaqinakar" uñacht"ayi, jupanakax juk"amp kusisitaw t"aqhisiyapxäna. Kunapachatï maynir tʼaqhesiykta ukhajja, jan qhanañchañjam kusisiñwa churi.
  Jilapachax yaqha jaqin llakinakapamp sallqjañax mä elemento erótico de tortura ukhamawa! Vladimir jupax uka tuqitx walpun munäna, ukatwa akham amuyt"äna: yaqhip jaqinakax mayninakar t"aqhisiñat kusisiñ jikxatapxi ukhax ¿janit t"aqhisiyat uñjasisin juma pachpa kusist"añax utjkaspati. Jilapachax jank"akiw mä wawa pallapallan janchip luratapat - kunapachatix wali wawakïski, jan ukax juk"ampirus mä feto ukhama, nayrïr kunatix amtatäki ukax jan aguantañjam usuchjasiñawa ukat hipercorriente ukan jawiranakapax nervio tukuyanakaruw ch"allt"i. Ukhama lurawi ukhamaraki nayrïri amuyt"awi: kunapachatixa jumaxa sapa mayniru amuyasta. Afganistán markanx ukhamarakiw mä wawax yuritayna: jinchu patxaruw ch"axwapxatayna. Ukampis jichha pacha, cósmica Rusia markanx usuchjasiñanak qullañax wali askiwa. Ukhamajj ¡kunatsa jan llakisiñat sipansa mä chhullunkhaya jikjjatasktanjja! ¡Khitis uk jan munkiti! ¡Espartano estricto yatichäwix markarux ch"amanchañapawa ukat imperio ukax wiñayatakiw! Ukampis Esparta markax kamachinakax wali ch"amanïkchïnsa, ¡tiempompix aynacht"awayxarakïnwa! Alejandro Magno chachajj atipjkäna uka tiempotakejja, uka reinojj (mä jachʼa imperioruw tukuwayjjäna, cheqas janiw mä jachʼa imperior tukkänti) nayra chʼamap aptʼasjjäna, ukat qhepatjja Roma markajj tukuyjjänwa. Nayrïr uraqpachan emperadorax Esparta markarux wali askit uñjkaspas ukhamawa, ¡sapa mayniw nuwasirïñapa! ¡Uka ewjjtʼajj religionat phoqasïna! Selección genética ukax wali ch"amawa, embriones ukat óvulos ukanakax electrónica ukamp juk"amp sumaptatawa, principio tuqitxa, ¡janiw mä moron yurïkaspati! (Jan ukax electrónica de monitoreo ukax cibervirus ukamp usuntat ukhamawa). Ukampis sistemas redundantes ukanakan masap uñjasaxa, ¡ukax wali jan amuyañjamawa!
  Waynax kunjams ch"axwäwix nayrar sartaski uk uñjäna, emisor ukarux pistola puntampiw katxarutayna. Svyatorossia ukan tetraletos ukanakax ch"axwapxäna, ukat qhipäxar kutt"añkama. Akax mä ch"amaw utjäna. Mä uñisirirux mä emisor de bolsillo ukamp jaquqanismawa. Ukax wali ch"amawa, amuyt"añäni, Payïr Jach"a Ch"axwäwinx mä ch"axwiriruw pistolampiw jaquqaniyäta. Ukampis teóricamente ukax lurasispawa. Akax nayra pachan mä clásico comediante: ¡Rambo jupax helicópteros ukanakaruw arco ukamp jaquqaniwayi!
  - Jisk"a yuqalla - mä ametralladora jikxatatayna! ¡Janiw khitis ayllun jakxiti! ¡Uka jisk"a yuqall wawax uka cohete katuqatayna! ¡Nayaw Bush-arux mä butt"a asnupar churta!
  Nayra tiempon ditties ukanakat amtasipjjayätwa. Jilapachax jupax niyaw jilïr jaqïxi, jilïr jaqïxiwa. Jilapachax llamp"u chuymanïñawa: nayra pachanx, jan ukax juk"ampirus era atómica ukanx wayn tawaqunakax taqi kunan jark"atapxänwa: ukax janiw jaysatäkiti, ukax janiw jaysatäkiti! Ukatwa markajj jan waltʼayasïna, wawanakajj jiskʼa wawanakaruw tukupjjäna, janiw jilïr jaqëñatak yatintatäjjapjjänti, jan ukasti, jan walinak lurapjjäna.
  ¡Akanjja, ¡wawa pallapallanakas nuwasipxaspawa! ¡Inas mä oficiala jan ukajj generalar tukuspa! Ukampirus, qhip qhipa amuyt"awix premios ukanakawa! Ukajj janiw mä soldador jawstʼañapäkiti. Jiskt"awix kunjamas mä tetraavión ukar ch"allt"añax?
  Mä jisk"a vigampiw generadoran chuyma ch"akhaparux chiqaparu ch"allt"añama. Matriz defensa: ukax jan ch"amanïki uka chiqanakaniwa, kunjamatix chika espacio ukanx ukhama. Kun lurañas wakisispa janitix uka punto nayraqat jakt"añjamäkani ukhaxa. Aka chiqanx mä bioescáner wali nayrar sartat ukaw munasispa, jan ukax magia apnaqasaw jakthapisma, ukatx janiw jaytanukuñamäkiti: kunapachatix autox cuello p"akjañ velocidadamp jank"ak jalt"ki ukhaxa, ¡janiw kuntix inerciax uk yatiskiti!
  Uka waynax llätunk nayrap jist"arañ yant"äna, magia tuqit yatiñanakampi. Akax wali uñt"at llätunk nayranakan técnica, mä kasta magia. ¿Kunjamsa apnaqañasa? Kunayman técnicas, concentraciones, meditaciones ukanakaw utji. Vladimir jupax ch"axwawayiwa, ukhamat chakranakax mayacht"asiwayi. Ukaw yanaptʼañapa. ¡Conciencias q"umachañasawa ukat qhana ukat qhana uñacht"ayañasawa!
  Pachamamaxa mä qullan sacramentowa, .
  ¡Ortodoxo iyawsäwin ch"amapa ukat ch"amapa!
  Rusia markan mayacht"asiwipar arxatapxañäni,
  ¡Markasajj wiñayatakiw jachʼañchatäni!
  Vladimir jupax mä trance paranormal ukar ch"allt"asiwayi ukat niyas jan amtasisax mä uñkatasakiw pallapallanak jaquntawayi! Cuerpox jupa pachpaw reaccionäna, energía ukax ch"allt"asiwayi - tetralet ukax phallawayxi.
  - ¡Juk"ampi mä puntow nayan askijatakix utji! - waynaxa jiskht"äna. - Kunjamsa wali yatiñampi ch"allt"asta, mä toro ukhama.
  ¡Uka waynax wasitatwa pallapallanak luqxatäna ukat jawqʼjarakïna! Jichha kutix jan concentración ukampix visionax taqpach phuqhasxänwa.
  - ¡Nayax destinojaruw iyawstxa!
  Vladimir jupax ch"axwäw uñjäna: walja saminakani ukat rangos ukanakan mä kutikiw uñacht"ayasïna. Ukax wali qhanänwa, kunayman saminakanïnwa, vacío ukax qullqit luratjam uñt"ayasïna, wali aski qalanakax espacio ukan ch"iqintatäkaspas ukhamaw amuyasïna, natural masinakapat sipanx jan uñtasit juk"amp qhant"ata. ¡Ukajj mä suma melodía ukham istʼasi!
  Uka waynax akham q"ucht"äna:
  Pachamaman q"uchupax chuymasan q"ucht"i,
  ¡Janiw khitis jupat sipansa jukʼamp suma uñnaqtʼanïkiti, ¡taqe akapachanjja!
  Caballero viga lanzador ukarux juk"amp ch"amampiw ch"allt"añama, .
  ¡Jiwam, Diosan churat Rusia markataki!
  Vladimir jupax wasitatw ch"axwantäna. Tetralet ukax punkitänwa ukat tʼaqa tʼaqaruw phalläna, kunjamtï mä puqut cerezax phallaski ukhama.
  - ¡Kunja sumasa! ¡Nayax brigantina sat jaqir jiwayañ munta!
  Pusïri tetralet t"unjata qhipatxa; waynax wali llakitaw jikxatasïna: ukatsti, uka uñjäwix mä akatjamat chhaqtawayxäna. Vladimir chachan juk"amp suma uñjatapax mä juk"a jank"akiw Tetralets ukanakax muyuntapxäna ukat maynit maynikamaw ch"axwapxäna. Jupanakajj chʼiwjjat mayjäpjjänwa. Sviatorossiya ukax q"illu lliphipi, Jach"a Rusia markax morado lliphipi. Ukat uñnaqapanx niya kipkakïpxiwa, aerodinámicos predadores ukham uñtatawa, autonakan bozal ukanakapa, jan wali amuyupampiw muspharayi. ¡Uka armajj jumatak walikïskiwa!
  Ch"axwawix jank"akiw sartaski, tetraletos jan inercia ukan saltos ukanakax janiw qhanañchañjamäkiti, mä pä kutiw ramming ukar puri. Taqi ukanakax wali monstruoso ukham uñt"atäna. Vladimir jupax nayra peliculanak amtasïna, Jach"a Ch"axwäwi Patriótica ukat Kimsïr Jach"a Ch"axwäwit. Armanakasa ukat jankʼakïñas mayj mayjäkchïnsa, avionat nuwasiñanakanjja, mä pachpakiw utjäna. Mä arunxa, qhipäxar sarañ munaña, panini kimsani nuwasiñ yant"awi. Jila partejja, tecnologíajj mayjtʼiwa, ukampis nuwasiñ amtanakajj niya pachpakïskiwa. Vladimir jupax walja kutiw juk"amp ch"axwawayxi, ukampis janiw kuna askis jikxatkänti, inspiración ukan cinético ninax chhaqtawayxänwa.
  - ¡Mä yatiñan comandantex wali yatiñan compositorat sipan mayjawa, kunatix obra maestranakapax sapa kutiw jachaqt"asiñ yanapt"i!
  Uka waynax llakitaw jikxatasïna, ukampis jank"akiw kusisitayna, kunatix ejercitopax nayrar sartaskäna. Ukax sañ muniwa, taqi kunas janiw chhaqkiti.
  - ¡Soldado Vladimir Kashalotov jupax aruskipt'iwa! - Waynaxa masinakaparu kutt"xatayna.
  - ¡Ist"apxsmawa! - Jupanakasti jaysapxarakitaynawa. - Capitán Petukhova jupax arst"iwa.
  "Jichhakiw uñisirinakan qhipäxat mistuwaytxa, mä t"una ch"usawjaruw warkt"ata. Mä tetralet extra uñacht"ayasa jumamp chikt"atäñajataki.
  Uka tawaquxa wali kusisitaw jaysäna:
  - ¡Ukat ukhamäniwa! ¡Nayaw mä mayiwix centro de distribución ukar apayaniwayta!
  Vladimir jupax 1941 maranx amtasïna, flota aérea soviética ukanx janiw pilotos ukanakax utjkänti. Ukajj mä jachʼa jan walipunïnwa, ukat experienciani, suma yatichat jaqenakajj qʼal pistʼarakïnwa. Chiqansa, Finlandia markan ch"axwäwipanx niyas janiw avión ukan nuwasiñanakax utjkänti, Suomi aviación ukan jan ch"amanïtapata. Ukat España markan guerranjja, Stalin chachajj Hitler chachat sipansa tunka kuti jukʼa avionetanakaruw infiernor khitäna. Ukhamarus chikat yapuchasaw balamp jiwayatayna. Ukhamasti, calidad tuqitxa, Luftwaffe ukax soviético soldadonakat sipanx juk"amp askiwa. Alemanonakax mä qawqha suma as ukanipxataynawa. Kimsa patak wali suma avionanakax pä tunk pusini waranqa avión soviético ukanakaruw t"unjapxäna. Ukampis ¡ukajj janiw Wehrmacht sat barcor atiptʼañat qhespiykaspati! Jichha pacha ch"axwäwinakanx qalltatpachaw paridad ukax utjawayi. Walja pilotonakax kunayman jaqinakamp espacio ukan nuwasiñanakan experiencianipxänwa, jaqir uñtasita ukhamarak jan jaqir uñtasita. Uka ch"axwawinakax arte de guerra ukaruw qamiriptayawayi ukat nivel de planificación estratégica ukax jan uñjat jach"aruw jilxattawayi. Panpacha imperionakax militarizatäpxänwa ukat cuartel ukan mä estructura de gobierno ukanïnwa. Taqi ukax común ukhamänwa, jach"a estados ukanakan niya kipkakïtapa. Ukhamasti, ¡mä waranq maranakanxa janiw khitis khitirus atiptʼkaspati! ¡Mä kasta jan tukuskir chʼaxwäwi! ¡Jupax waynawa, kamachirjamax jilïr jaqiwa, jichhax mä jiwayañ maquinakïxiwa! ¿Akax jupatakix askïpachati?! Jilapart yuqall wawanakax janiw yaqha jakäw uñt"apkänti, ukampis Vladimir jupax awisax uka tuqit lup"irïna.
  Jichhaxa, ¿kunas jaqi jiwayañaxa? HiperInternet ukanx nayra Biblian qillqatanakap jikxataskakismawa, uka librox janiw khitis iyawskiti. Ukanx wali uñt"at suxta kamachiw utji - ¡janiw jiwayañamäkiti! Ukampis uka pachparakiw: Dios Yahweh pachpaw yatichäwinakapar jan yäqasa, amalequíanakar jan khitin mayjtʼayas tukjañatak kamachi churäna. Ukat janiw jilïr ch"axwirinakakikiti, jan ukasti warminaka, wawanaka ukat uywanakas utjarakiwa. Nayra pachan kamachinakaparjamas ukax sinti qhurupunïnwa. Ukhamäkchïnsa, ¡judionakax Diosan(!) kamachiparjamaw ukham etnia qʼumachañ lurapxäna!
  ¡Janiw ukakïkiti, ¡Yahweh - Taqi ch"aman Diosax Abrahamarux pachpa wawaparuw altarar uchañapatak mayïna ukat jiwayañapataki! Ukhamaraki kamachirjama - jan jiwayapxamti! Mä arunjja, Biblianjja jan waltʼäwinakaw utjaraki. Ukampirus jaqinakan sarnaqawipax mayjt"askänawa, ukat Jesucristox nayratpach uka kamachi yatiyatayna - ¡uñisirimar munasim! Jupanakax ch"iqa ajanuruw ch"allt"apxtam - ¡ch"iqa tuqirux kutt"apxam! Nayrïr cristianonakax pacifista ukhamäpxänwa. Jupanakajj istʼasisaw jiwañar sarapjjäna, uwijanakjama, ukat lakapan jachaqtʼasisaw jiwapjjarakïna. Ukampis uka qhepatjja, Iglesia Cristiana ukaw Edad Media sat tiempon nayrïr jiwayir jaqëjjäna. Católiconakajj jukʼamp jan walinak lurapjjerïna. Walja millón millón jaqenakaw jiwarayatäpjjäna, jan sinttʼasisaw tʼaqhesiyapjjäna. Ukhamaw juk"amp jaqirjam ukat pacifista yatichäwix juk"amp wila wartawayi. Chiqansa, tiempox pasawayxänwa, mä reformaw utjäna. Protestantenakax católicos ukanakaruw jiwayapxäna, católicos ukanakax protestantenakaruw jiwayapxäna. Rusia markanx ortodoxo jaqinakax cismáticos ukat Nayra iyawsirinakaruw arknaqapxäna, jupanakan taqpach ayllunakap phichhantapxäna. ¡Jarduonakajj taqe chʼamampiw chʼamachasipjjäna! Ukampis tiempojj sarawayjjänwa ukat janiw mä jawirjamäkänti, sapa kutiw jankʼak jiljjattäna, ukampis qhantʼañajj jukʼat jukʼatwa chʼamaktʼayäna. Walja protestante iglesianakaw uñstäna, ukanjja sumankthapiñ ajayux wasitatwa sartasïna, ukat pampachañ ajayux wasitatwa sartasïna. Jukʼat jukʼatwa nayraqat Alemania markan (Frederico Magno pʼeqtʼata), ukat yaqha markanakan tʼaqhesiyañajj chhaqtayañ qalltäna. Rusia markanxa, Pedro Kimsïriw nayraqat tʼaqhisiyañanak chhaqtayäna. Reyejj suma chuymaniwa, nayrar sartañ yati, ukampis jan chʼamanïki. Catalina Segunda kullakajj wasitatwa tʼaqhesiyañsa tʼaqhesiyañsa uñstayäna, ukampis común jaqenakatakejj tʼaqhesiyañasa. Ukampis jachʼa jilïr jaqenakarojj jupan nayraqatapanwa tʼaqhesiyapjjarakïna. Jisk"atpachax Princesa Tarakanova, imill wawax wali t"aqhisiyataw uñjasiwayi, ukatw estante ukan jiwata. Formalmente, t"aqhisiyañax Alejandro Nayrïr jaqiw chhaqtayatayna, ukampis chiqpachanx uka kamachix janiw sum phuqhaskänti. Alejandro II chachajj ejercito taypin cuerpon castigo churañwa chhaqtayäna. Francia markanx t"aqhisiyawi: revolución ukanx formalmente jark"atawa. Jukʼat jukʼatwa, akapachan jukʼamp nayrar sartaski uka cheqanakanjja, tʼaqhesiyañasa ukat jawqʼjañasa janiw mä métodokïkiti sasaw amuyayäta. Ukampis sobornonakajj utjarakïnwa. Revolución ukat guerra civil ukanakanjja, jan juchani jaqenakar tʼaqhesiyaña ukat walja jaqenakar jiwayañaw kuttʼanjjäna. Stalin apnaqawipanx métodos de influencia física ukax wali ch"amampiw procesos políticos ukanx apnaqatäna. Muspharkañawa mä bandido scumbag khititix walja jaqinakar jan sinti qhuru jiwayatayna ukax janiw t"aqhisiyatakiti - jupax jan wali jaqiwa, ukampis mä precursor jupax mä chiste político arsuwayki ukax "molino qala" tuqiw mantaspa. T"aqhisiñanakax Hitler jupamp chikaw Europa markar purintäna. Ukampis Hitler jupa pachpaw mesat parltʼasisajj tʼaqhesiyasiñatakejj juchañchäna, ukampis cheqansa SS sat organizacionajj walpun tʼaqhesiyapjjäna, wawanakatakisa janiw yaqhachapkänti. Ukampis kunjamsa precursoranakax tʼaqhisiyapxäna ukxa janiw jamasat utjkänti, ukampis Ejército Rojo ukankir pallapallanakax Hitler Jugent sat nuwasirinakar tʼaqhisiyapxäna janicha uka tuqit yatiyañax walja tiempow jarkʼatäna. Chiqansa, katuntat aleman jaqinakar tʼaqhisiyañax ejercito soviético ukan apnaqatäna, ukampis jupanakax amuktʼañ munapxäna, ukampis alemananakax jan wali luratanakapat taqpach parlapxäna. Jichhax juk"amp chiqaparuw tukuwayxi, Vladimir jupa pachpaw kunayman métodos de influencia física ukhamarak psicosomática ukanakat yatichatäna, uñisirinakar yatiyawinak churañapatak wayt"añataki. Jichha pacha tecnologías ukanakax hiperplasmático p"iqit qillqt"añakix utjkchixa, mä katuntat jaqin janchipan utjki uka mini-computadoranakax chhaqtayaspawa. Ukax drenaje cerebral satawa. Mä arunxa, tʼaqhisiyañax yatichatawa, kuna askinakas utji ukax mä jukʼakiwa. Ukampirus uñisirinakan tuqitxa: walja juk"amp qhipharkir jaqinakaw ch"axwapxi. Ukhamajj tʼaqhesiyatäpjjañaw wakisi. Awisax ukham nativo jaqix yaqha generalat sipan juk"amp yatispawa. Sapa kastax t"aqhisiñ thakhiparjamaw munasispa: juk"ampis llamp"u amparamp luqtaña thakhi, ukax yaqhip pachax hipercorriente ukamp jan ukax ultra-radiación ukamp ch"axwañat sipanx juk"amp askiwa.
  Vladimir chachajj sarnaqäwinakat amtasajja, Payïr Jachʼa Chʼajjwäwi qhepatjja, Europa toqenjja, mä qhawqha tiempotjja jiwayañ mutuñajj chhaqtayatäjjänwa, uk yatïna. Ukat 1996 maranjja, Rusia markajj jiwañar juchañchañatak mä amtaw uttʼayarakïna. Islámico markanakankiwa: castigo corporal ukat t"aqhisiyañ tuqit kamachinakax jaya pachaw apnaqatäna. Ukampis sarnaqäwix mä espiral ukham sarnaqaski. Rusia markanx Chechenia ch"axwäwix utjkän ukhax ch"axwirinakax ukhamarak khitinakatix ch"axwirinakamp chikt"atäpxatap suyt"atäpkän ukanakax t"aqhisiyataw uñjasipxatayna. Ukat chiqans janiw kuns lurañjamäkänti, jan juchani jaqinakax usuchjasipxänwa. Pä tunk mayan patak mara qalltanx mä muspharkañ sistema de poder ukaw Rusia markanx uñstawayi. Janiw dictadura totalitaria satäkaspati, ukampis democraciat jayaruw saräna. Kunas anarquía ukat despotismo ukanakan utji. Petroleo ukan chanipax wali jach"apuniw qhiparäna, aka sistemax mä juk"a pachakiw irnaqäna, ukampis ukatx kunapachatix depresión ukax qalltawayi, ukatx taqi convenientes campos petroleros ukat gas ukanakax wañt"awayxänwa... Disintegración ukat desastre ukax qalltawayiwa, mä guerra civil ukaw qalltawayi. Ukañkamax China markax amukiw taqpach Lejano Oriente uksanx katuntawayi...
  - ¡Akax tetralet ukax utjiwa! - Uka tawaquxa sataynawa. - Uka patxaruxa t"ijt"asma, ch"axwasma. Chiqansa, jiwasax atiptʼasktanwa.
  Vladimir chachajj akham sänwa:
  - ¡Nayax iyawstwa jiwasan amtäwisax chiqapawa!
  - ¡Quasarno privado!
  Uka waynax sartasinx tetraavión ukan estructuraparuw mantawayi. Jila partejja, walja kasta ukham maquinanakaw utjäna. Uka tuqinx "Caja" - 12, ukax armamento tuqitx wali ch"aman modelonakat maynïriwa.
  - ¡Jach"a auto! - Vladimir jupax jach"at arsüna.
  Uka tawaquxa akham sasaw jach"at arsüna:
  -¿Jumaxa yatichatati foto cámara apnaqasa apnaqañataki?
  Uka waynax mä juk"a arsüna:
  - Ukhampuni!
  - ¡Ukhamaxa nuwasipxañäni!
  Akax jupax wasitat tetralet de combate ukan jikxatasi. Sensaciones ukax juk"amp kusiskañawa, juk"ampirus kunapachatix telepatía apnaqañax controlatäki ukhaxa.
  Uka waynax akham q"ucht"äna:
  ¡Ukat kunapachatï emperadorasajj qollan nuwasiñatak jawsani ukhajja!
  ¡Ataque ukaruw sarañäni, mä familiaw nuwasïwir sarañäni!
  ¡Uñisiriruw atacta ukat mä flechampiw jankʼak sarta!
  ¡Nayax yattwa mä heroe ukhamarak mä jach"a jach"a tukur tukuñax!
  Caja-12 ukaxa telepática tuqiwa controlata ukatxa mä cañón yapxatatawa. Ukax mä proyectil dimensión-corrosión ukamp phichhantawayi. Ukhamächi ukhaxa, kunapachatï chʼalltʼatäki ukhaxa, uka nave espacialax jan uñjkayaruw tuku, sañjamawa. Ukhamarakiw wali thaya arma, kunjams contornos ukanakax p"akjasi ukat cuerponakax t"unjasipxi uk uñjaña. Chiqansa, aka proyectil, jan ukax juk"amp chiqaparux mä haz de energía, ukax mä impulso de cierta alcance ukamp neutralizañax mä juk"a jasakiwa, ukampis...
  - ¡Uñisiriruxa sallqjañapuniwa! - Vladimir jupax chuymapan sänwa.
  Mä cañón ukax mä materia "corróder" ukar ch"allt"i ukax mä orden mental ukamp apnaqatarakiwa. Ukajj walikïskiwa, yamas pʼeqejj mä yatiñan soldador uñtataw cheqañchatäjje. Pachpa autonjja, uka waynajj ikiskäna, niya taqpach chʼajjwañ cheqanak uñjañ askiw jikjjatasïna. Jichhax uñjapxtawa kunjams fantasmas ukanakax nuwasipxi, mä ejército medieval ukan ch"axwawipax espacio ukanx super ukhamawa!
  Vladimir jupax jan sayt"asaw uñch"ukiski: ¡wow! Warawara barconaka ukat caballeros ukat dinosaurios ukanakamp contra.
  Walja uraqpachanw dinosaurios ukanakax utji, ukat walja representantes de la representantes de los más antiguos faunas ukanakax aka Uraqin clonación lurañax utjarakiwa. Kunayman kasta, yaqhipanakax kimsa tunk phisqhan metros ukch"a jayaruw jaktayatäxi. Ukampis yaqha pachanakanjja, jukʼamp muspharkañ animalanakaw utjäna. Jach"a compuestos de metales líquidos, ácidos ukat yaqhip pachax alcalinos. Ukanx dinosaurios de semitransistores, cátodos, pura ultra electricidad ukanakaw utjäna. Ukatxa híbridos sata quqanakampi, ukhamaraki frutanakampi, ukhamaraki flora arcradioactiva ukanakampi. Ukampis taqpachanjja, proteína sat forma de vida ukaw nayrankäna. Muspharkañawa, kunayman pachanakanx evolución ukanx kunas proteína uñstayañatakiw ch"amanchawayi.
  Silicio jan ukajj litio sat animalat lurat animalanakajj wali muspharkañäkchïnsa. Kunatsa dinosaurios fantasma ukanakax lurasi ukax wali muspharkañawa. Yaqhepajj aka oraqen jakirinakar uñtasitäpjjewa, yaqhepasti jupanakat sipansa mayjäpjjewa. Ukat nuwasir imillanakax sapa mayniw phisqa patak kilómetros jan ukax juk"amp jach"a, ¡absolutamente super chic! Chika q"ala janchipan walja cicatrices ukat phichhantat utjatapatxa, juk"amp sexy, seductora ukat... axsarañjamaw uñstapxi!
  Imill wawaxa wali kusisitaw arnaqasïna:
  - ¡Walikiwa, heroex ch"axwani!
  - ¡Jichhax waljaptayañäni! - Vladimir jupax sawkasisaw amuyt"ayäna.
  Uka tawaquxa larusitaynawa:
  - ¡Juma ukham jach"a ch"axwirimpixa, nayaxa wakicht"atätwa!
  Svyatorossia markan warawaran barconakapax jan axsart"ir pallapallanakan irpataw heroico ukham ch"axwapxi. Fantasma ukan ejercitopax jisk"achatarakiwa, ukampirus wali jach"a chhaqtäwinak utjayaraki. Taqi kunas wali jachʼa uñtasitawa, ukatwa nuwasiñ tuqit lupʼiñax amuyunakamarux mayjtʼayi ukat uñisirinakarus janiw chuym churañamäkiti. Jila partejja, sapa nuwasïwijj mä jan walimpiw phoqantata, jukʼampejj kunapachatï sapa kuti lurañjamäki ukhajja. Ukampis ¿kunjamarak ukham suma uñnaqtʼanakar uñjasax aburritätasti, jupanakan wilapax jukʼamp kʼachat lurat perlanakjamaw espacio taypin liwxataski?
  Vladimir jilatajj akham sänwa:
  - Jiwasax emancipación ukampiw jawst"apxtanxa, ukax janiw ch"axwañakiti, mayamp mä sensación!
  Imill wawax anatt"asir tonada mantenisax akham sasaw jaysäna:
  - ¡Janiw virgen angeläkiti, jan ukasti saxrawa! Nayax jaqinakarux t"aqhisiyaraktwa - ¡mä sallqa leona warmir uñtata! ¡Sapa kuti mistusajj jan ajjsartʼasaw nuwasïwir sarta!
  - ¡Semiramis ukaxa! Nayrïr warmi ch"axwirinakat maynïri, nuwasiña ukat atipt"aña - ¡suma uñnaqt"ani! ¡Ambicionamax nayatakix wali askiwa! - Ritmo waynaxa jaysawayitu.
  Vladimir chachajj autop jaqontäna ukat chʼeqa toqeruw mayjtʼäna. Ukax mä chiqap, p"akjat zigzag ukhamänwa, mä jan walt"ayir uñisirir saykatañataki.(Humanoides ukanakan amuyt"awipanx mä chimpuw jan natural sarnaqawiparux juk"amp ch"amampiw reaccionapxi, líneas ukanakax ángulo afiladas ukanakamp p"akjataw).
  Jupan uñisiripajj janiw jaqëkänti. Shaklis t"ijuñan emblemapax cuaderno ukan qhant"äna. Mä arunxa, mä zorro ukat mä jackal ukanakan mistutapawa. Wali jan walt"ayir kastanaka, ukampis sinti jupanakpachar atinisiña. Vladimir jupax uk amuyt"äna, samañapanx chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jutapxam jisk"a wawanaka! ¡Taqi thuqt"awinakax tukusxiwa!
  Uka tawaqux jupar yanapt"äna:
  - ¡Musicampi sepulturaru khithapxam!
  - Jiwapxam jilanaka! - Vladimir q"ucht"asaxa carnero ukar jaquntatäna. Shaklises sat jaqinakax axsarirïpxatap yatïna, ukat janiw jiwañas ni mä oveja aptʼasiñas jupanakan amuyupar purkänti.
  Ukat ukhamatwa tetraavión ukax esquivawayxäna, ukat Vladimir, khititix nayratpach uk suykäna, mä ventilador luratayna ukat mä carga ch"axwiriruw yapuchatayna. Uka waynax mä ch"amampiw vacío ukan mä chimpu jan uñjkañ uñacht"ayat uñjäna:
  - ¡Aptapxam!
  Imill wawaxa akham sasaw apthapisïna:
  - ¡Mä iwxt"a jaytapxita!
  Vladimir jupax akham sasaw larusitayna:
  - ¡Jumatakix ukhamarakiw café utjani! ¡Ukanx cacao ukat té ukanakaw utjani! ¡Sepulturar jankʼak puriñäni! ¡Quasarik ukax jiwatawa!
  Uka tawaquxa akham sasaw jaysatayna:
  - Jutïr amtam ajlliñamawa.
  Jupan jakʼapanjja, jichhakiw mä compañerojj balamp jiwayatäjjäna. Mä simple chachax jumatakix sinti khuyapt"ayasiñakiw utji. Ay, guerranjja, jiwañajj mä uñtʼat compañerowa.
  Vladimir jupax mä pä kutiw ch"iyar jaquntawayi, nayraqatapan, jan walt"awinak askichañatakik. Uñisirinakar ukham chʼaxwañax janiw chʼamäkaspati, uk sum yatïna, ukampis uñisirinakax sapa kutiw chʼaxwapxirïna, mä jiwat markar chʼalltʼañ suytʼasa. Ukat ukham taktikanakax walja kutiw askinak apaniwayi.
  Pastukhov ukat Ivanhoe jupanakax ch"axwirinakapampix mä p"iyaw uñisirinakan filanakaparux perforapxäna. Vizcondesa Mariax imill wawanakamp chikaw ch"iqa ladopat mantawayi, diagonal ukham sarnaqasa ukat wali ch"amampiw sartawayi. Ch"axwirinakax amplificador hechizos ukanakat ch"am katuqapxäna. Jupanakax filanakaruw p"akintapxäna ukat Svyatorossia markan filanakapanx sustjasïwip uñjapxäna. Ukampirus taqi ukax mä concepto condicional ukat sipan juk"ampiwa.
  Ivanhoe chachajj chʼaxwañ barcompiw qala chuyman nuwasïna. Jupax jan ch"amanïsaw ch"axwäna, ukat nayratpach usuchjat ch"axwiriruw cargonak apayanitayna. Pastukhov jupar yuspajarasawa, waynax crucero ukar sum yatxatasax yanapt"iriw jutäna, unidad auxiliar ukarux ch"allt"äna, jach"a auto ukarux t"aqanuqäna.
  - ¡Walikiwa, kunjamatsa katxasipxtaxa! - Jupax masiparuw jiskt"äna.
  - Ukhampuni! ¡Janiw kunas yaqhax jiwasatakix utjxiti! - Ivanhoe kullakaxa jaysataynawa.
  Pastukhov jupax ch"axwañ thiyaruw uñch"ukisïna:
  - ¡Comandancia t"unjañax wali askïspawa!
  - Jilïr irpiri Rokossovsky?
  - ¡Ukhamawa!
  Ivanhoe, wila ch"uñump ch"allt"asis (jupax katjatarakïnwa, p"iqipan llamp"u ñik"utapat mä chiqax phichhantatänwa.) jach"at arsüna:
  - ¡Janiwa yatkti! ¿Ukajj cheqäpachati? ¿Kawkhansa thaqhañasa?
  - Jilapachaxa, jach"a insignia ultra-dreadnought ukankiwa. Jila partejja, comandantejj jukʼamp jarkʼaqatäki uka barconkiwa.
  - ¡Janiwa wakiskiti! Kunatix ukham vasonakax juk"amp jan walt"ayataw uñjasipxi. Inas jukʼamp jankʼak uñchʼukiñajj jukʼamp askïchispa.
  - Mariscal Rokossovsky ukaxa nayra pachankirinakawa, jupanakaxa jilpachaxa conservador ukhamawa.
  - Alejandro Magnox nayra pachankir jaqirakiwa, ukampis ¿jupax juk"amp ch"aman warawaran barconkpachati jan ukax chiqpachapuniti?
  Pastukhov jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Uka pachaxa yaqha pachawa!
  - Ukat jaqinakax pachpakïpxiwa!
  - ¡Yaqhipaxa janiwa jaqisa!
  - Kunjamatixa, jach"a barco t"unjañawa wakisi.
  Vizcondesa Mariax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Escuadrón ukan insignia - ¡ukax fotonizado (ch"allt"aña) wakisiwa!
  Uka insignia ultra-dreadnought ukax planeta Uraqit sipanx juk"amp jach"änwa. Niya tunka phisqhan waranqa kilómetros ukch"a diámetro ukaniwa, mä tripulación phisqa waranqa waranqa chikatani pallapallanakampi, ukhamaraki pataka suxta tunka paqallqu waranqa waranqa robots ukanakampi. Chiqpachansa ukax ch"amawa. Fantasma nuwasirinakas jupan qhipäxaparjamax wali jiskʼäkaspas ukhamänwa.
  Pastukhov chachajj akham sänwa:
  - Janiwa, janiwa aka waynaruxa ch"uqimpi apt"añjamäkiti. Ukax dinosaurios ukanakar ram ukham uñt"ayañawa.
  Ivanhoe kullakajj wila gotanak jaqontasaw akham jisktʼäna:
  - ¿Kunjamatsa jupanakaruxa chikachasiñasa?
  - ¡Alyosha Popovich jupampiw aruskipt"añasa!
  Pastukhov jupax mä Velcro especial ukanïnwa ukatx jupax comandante interino ukaruw kutt"äna.
  - ¡Alyosha! ¡Ist'apxam, jan walt'äwinakaw utjistu! Jumax uñjtawa jach"a monstruo ukax insignia ukankiwa.
  - ¡Ukaxa janiwa juykhukiti!
  - Ukhama, ¡janiw jupar t"unjksnati! ¡Dinosaurios ukanakar qhispiyañatak khitañ pachaw purini!
  Alyosha kullakajj jankʼakiw akham säna:
  - Ukax lurasispawa, ukampis nayraqatax jach"a insignia ukar jak"achasiñanak q"umachañäni. Ukaw jiwasan nayrïr lurawisaxa.
  - Ukhamäpanxa, yanapt"añatakiw ch"amachasiñäni.
  Ukañkamax Svyatorossia jach"a insignia ukax ch"axwäw thiyaruw t"ijtäna, juk"amp ch"aman armanakapax fantasmas ukanakaruw t"unjapxäna.
  . JANK"A 9 JAQINAKANA.
  ¿Kunatsa Catalina II reyin apnaqäwipajj chʼajjwasipjjäna? Potem ayllunakax wali uñt"atäxänwa, ukat corrupción ukat soborno ukanakax juk"ampiw jilxattawayi. Ukat sirvientenakax derechunakapat qʼal aptʼatäpxänwa. Qhipa uywanakjamaw aljasipxäna, ukat kamachinakax nayratpach liberal ukham sirvirinakatakix janiw yäqatäkänti. Ukhamarus Catalinax noble libertad uka tuqit decreto ukampix uraqininakarux servicio público ukar jan sarapxañapatakiw jaytawayi, ukax jutïrinx élite ukankirinakaruw jisk"achawayi. Pugachev chachajj kutkataskäna ukhajja, janiw inamayakïkänti, janiw cosacos ukanakaki yanaptʼapkänti, jan ukasti mä jachʼa jaqenakaw yanaptʼapjjarakïna, ukat yaqhep oficialanakas yanaptʼarakïnwa. Emelyan Ivanovich jupax juk"amp yatiñan comandante ukhamäspa, jank"akiw Orenburg markar katuntaspa, ukampis suxta phaxsi inamaya muyuntäwin apt"asispa ukhaxa, trono katuntañatakix wali suma ch"amanïspawa. Jaqinakax Pugachev ukarux wal munapxäna, jupax Pedro Kimsïr sasaw sutichasïna. Nayra Don Cosaco chachan ejercitopax internacionales ukanïnwa. Pugachev jupa pachpaw mä wali k"ari política ukar arktawayi, taqiniruw walja arsuwayi, ¡kunatix jan phuqhañjamäki ukanaksa! Jisk"atpachax jupax bashkir, kirguis, tártaros, kalmicos ukat yaqha jaqinakar soborno churañ atipxatayna, jupanakax islam sasaw sapxi. Emelyan Pugachev, ortodoxo ukhama, taqi musulman fiestanakan chikancht"asiwayi, ukhamat estadista uñacht"ayawayi. Chiqansa, markan ukhamarak jaqinakan interesanakapax Allah ukar qunqurt"asiñ mayipxchi ukhax ¡qullqt"asiñasawa! Pʼeqejj janiw jaqoqtkaniti. Yank chachan amuyunakapat parlkasaxa, jichhakamax janiw Diosax utjkiti sasaw amuyäna. Ukajj jupatakejj jukʼamp amuytʼasirïkaspas ukhamänwa. Cheqas yaqha alajjpachar jaqontkäna uka sajjra uñjasajj inas mä Luriri utjpachäna, ukwa amuyasïna. Ukampis uka qhepatjja, janiw Bibliaru ukat Corán sat qellqatanakar creyañajj wakiskiti. Yamas, ¿kunas Yanka kullakarojj Bibliat jan gustkänti? Kunayman jan waltʼäwinaka, ukhamarak hebreonakajj Diosan markapäpjjatapsa! ¡Walikiwa, ¿kunjamarak febrero phaxsin jaqinakax Diosan ajllitäpxatap iyawsasmasti! Taqi kunat sipansa, akax jan amuyt"kayawa, jan wali arunakawa. Uka markajj Diosan Ajllit Diosan luräwipajj janiw walïkiti. Chiqansa, ¡Febrey familiax ganancianakakwa munapxi! ¡Deber, khuyapayasiña, khuyapayasiña, jan kuns munaña, jach"añchasiña, autosacrificio, nobleza ukat yaqhanakampi amuyunakax jupanakatakix abstracto ukhamawa! Ganancianaka, munañanakapa ukat sapa mayni sum jakasiñakiw aka markan uñachtʼayasi. Ukat ¿khitis Jesusax febrero phaxsinïtap iyawsani? Jupax q"uma ruso, noble ukat abierto carácter ukaniwa. Ukat Jesusan genealogía sat libropanjja, walja contradictorionakaw utji, uka qellqatajj Abrahamampi David reyin jutatapwa amuyasi. Amuyt"añataki Lucas Evangelio ukat genealogía ukat nayra Testamento ukamp chikancht"asiñani. ¡Uka tuqitxa yatxatat Diosar jan iyawsirinakax nayratpachw arsuwayapxatayna! Ukampisa, Diosar iyawsañajja, janiw Bibliar iyawsaña sañ munkiti. Suma, ukat Nicolás II santo ukham uñjañasa... Jilapachax Machaq Testamenton yatichäwipax pacifista ukhamawa, ukax qhanawa. Ukat cristianismon kunayman pallapallanakan ordenanakapajj Criston yatichäwinakap contrawa. Ukampirus, ateísmo ukax hierrot lurat arsuwiniwa - ¡akapachanx walja religionanakax utjiwa! Diosat amuyunakax mayj mayjawa. Ukampis Taqe Chʼamani Diosatï cheqpachapuni utjaspäna ukhajja, ¿ukham jan waltʼäwinakarojj aguantaspachänti? Reyin mä uñachtʼäwip uñjañäni: reyit kʼari amuyunakajj utjaspa ukhajja, ¿janit apnaqerejj ukar mantaspa ukat apnaqerinakapajj ajayumpi cheqaparjam yupaychapjjañapatak mayïna. Ukatjja, Taqe Chʼamani Diosajj janiw kunjamatsa luratanakajj Jupar uñtasitäki uk amuykiti sasaw Bibliajj yatichi.
  Jesusajj akham sänwa:
  - ¡Sarapxam yatiyapxam, taqi markanakaru arkirinak tukuyasa! ¡Awkin, Yuqapan ukat Qullan Ajayun sutipxar bautisapxam! Ukat aka chiqanx contradicciones ukanakaw uñjasi.
  Jupax sarnaqaskakïnwa, intix qhant"askäna, ukat mä k"uchirt"ayir jisk"a uywaw thakhi khurkatar t"ijtäna. Jupanakax mä arcompiw juparux ch"axwapxäna. Chiqansa, arconakax janiw sum equilibratäkänti. Mä flecha, cuervo chʼiwi colorampi pintatänwa, uka flechajj pasawayjjänwa.
  Alix akham sasaw jiskht"äna:
  - ¡Mizira! Ukham suma uñnaqt"ani, jupax thakhi chiqancht"aspa ukhax mayjt"ayañ sañ muni.
  - Ukhampuni!
  -Jaqinakan chimpupa!
  Yankax wali kusisitaw jikxatasïna:
  - Ukax jiwasanakar llakisiychi ukhaxa, nayax askinak suyt"askta. ! ¡Mayjt"awinak churapxita!
  Alix llakitaw akham säna:
  - ¡Jiwata jaqir tukupxam! ¡Jichhax mayjt"ayarakismawa! Inas akax jiwasatakix mä chiqpach ch"amakïchispa. Mä jilïr jaqejj jiwatatjja, jan juchani wawanakajj alajjpacharuw sarapjje sasaw sitäna. Janiw jawq"jañas utjkiti, walja manq"añanaka ukat kusist"añanakas utjarakiwa.
  Yankaxa wali jach"atwa arsüna:
  - Akaxa janiwa nayatakixa wakiskiti. Ukampirus llakisiñawa, jiwxä ukhax uka chiqan infiernoruw khitatäni. Ukwa saxrax sitäna.
  Alix musphataw jiskt"äna:
  - ¿Juparux samkan uñjtati?
  - Janiwa chiqapa, jani ukaxa sapaki, jan ukasti mä amigompi.
  - Ukhamächi ukhaxa, ¡ukax lurasispawa! Sacerdotenakajj sapa imperionsa mayj mayjäpjjarakiwa. Chiqans Orden del "Dios colerados" ukax utjiwa, taqi sacerdotenakat sipans juk"amp sayt"atäkaspas ukhamawa ukatx mä super-abuelo ukan apnaqatawa, ukampis janiw taqpach reyinakax sultanos ukanakax uñt"apkiti.
  Vladimir chachajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Ukat nayax janiw ukham despotismo uñt"kirismati!
  - Saxranakampi angelanakampixa sapa kutiwa almanakataki ch"axwapxi ukatxa pachpa pachana jan walinakaxa walja kutiwa atipt"apxi. "Ali chachajj qʼala talonap mä chʼusa qalaruw chʼalltʼasïna, ukatsti kayunakapampix uka chʼaphiruw chʼalltʼäna. Uka waynax wali yatiñampiw mä chʼuxña quqa jaquntäna ukat lakaparuw katjäna. Jupax goma masticatayna, wali jachaqt"asisawa.
  Yankax técnica ukar wasitat uñacht"ayañ yant"äna. Jupax wali yatiñanïnwa, ukampis uka waynan kayunakap ch"uqt"ata ukat qarjata, q"ala kayunakapax ch"amaw ist"añaxa. Ukampis nayrïr yantʼanjja janiw pʼakjañjamäkänti. Jichhax uka qutuchata thakhinjam jaquntañakiw qhiparäna. Acróbata waynax ukham yatiñanïnwa, kayut nayrakama jaquntaña. Ukampis ukax plástico bolas ukanakatakiw apnaqasirïna, ukampis akanx mä paquete ukaw utji, ukax janiw mä centro específico de gravedad ukankiti ukat janiw jasakix thaya taypin liwxatkiti. Uka waynax jaquntasaw pechopar uraqir puritayna. Quntʼasisaw codonakapampi apthapiñ qalltäna. Uk uñjir jilatan jawqʼjatapajj qʼala amparap wali llakitaw phichhantäna ukat pechoparus katjarakïna. Uka waynax ch"uxña quqanak jaquntasaw arnaqasïna:
  - Usuchjaña!
  Uk uñjir jilatajj akham sasaw ajjsarayas säna:
  - ¿Kunatsa mayampi manq"añ munta! Uñjapxam kunjams musculoso, esclavox jisk"akiwa. Amuktʼat parltʼañ jaytapjjatamat yuspärapjjsmawa.
  - Pay suma.
  Nayranakapat jachaqt"asisaw jaquqanïna, juk"amp llakiskañänwa kunatix ch"axwawix nayra carmesí cicatriz ukarux chiqancht"awayiwa. Mä qawqha wila ch"akhanakaw mistunïna. Vidrio gotanakat maynïrejj gris grava patjjaruw liwjjatäna.
  Yankaxa khathatitaynawa: llakinakata distraer yant"asa, muyuntata uraqinaka uñch"ukitayna.
  Uka quqax mä tropical junt"u uraqit wali amtayäna. Quqanakakiw mä juk"a jach"a ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar, naranja ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"uxña ch"ankha ch"uqt"a ch"uxña ch"ankha ch"uqt"a ch"uxña ch"ankha ch"uqt"a ch"uxña ch"ankha ch"uqt"a ch"uxña ch"ankha ch"uqt"a ch"iwi ch"uqt"a ch"uxña ch"ankha ch"uqt"a ch"iwi. Uka waynax lakap ch"allxtayäna: achunakapax mayj mayjawa, yaqhipanakax aka uraqinkir jaqir uñtasitänwa, yaqhipanakax ondulado ñik"utanïpxänwa, exótico, ch"uqi ch"uqir uñtatäpxänwa. Ukampis jilapartxa, quqax mä quqar uñtasitawa, kunatix wali k"ajkir ukat kunayman saminakan panqaranakaw utji, ukhamarak mariposas ukanakas utjarakiwa, maynix paraíso sasaw pantjasispa.
  - ¡Akanx wali sumawa!
  Ch"iqa tuqin sarnaqir waynax akham amuyäna:
  - Jisa, wali sumawa.
  Ali jupax saskakiwa:
  - Jichhasti maratakixa wali suma pachawa, jallupachanxa wali junt"upuniwa taqi kunasa ch"amakt"i. Ukampis kuna pachas utji ukarjamaw lurasi. Walja kutiw jallux purintäna.
  Vladimir chachajj wasitatwa uñchʼukïna ukat nayranakap muxsañchäna: panqaranakan, frutanakan ukat quqanakan qʼapkir qʼaphinakapax chʼuñun jan wali qʼaphipsa ukat yuqall wawanakan qarjata, jaya tiempo jan jariqat janchinakaparuw umamp chhaqtayäna. Jupax amuyasïnwa, ñik"utapax ch"amakt"añ qalltäna, kimsa intix juk"amp radiación ultravioleta churapkaspas ukhamaw amuyasïna, ukampis radiación ukax llamp"ukiwa, chivo ukan rastronakapakiw usuchjasïna.
  Vladimir chachajj akham sänwa:
  - ¡Infierno mä paraison jakaña!
  Uka llakit Sadat chachajj amuyuparjamaw akham säna:
  - Nayax uñjtwa jumax juk"amp thaya pachan jakaskta ukat janiw jiwasanakjam ch"uxña quqanakan qamirïktati.
  Yankax wali ch"amampiw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Ay! Chiqansa, jiwasan akapachasa, jan ukax juk"ampirus kawkhantï jakaskta uka markanx janiw juyphi pachanx lomo isimp isthapt"asiñjamakiti, ukampis jallupachanx janiw jichhat sipan juk"amp jan walïkiti. Chiqpachansa, awisax nina naktäwinakasa ukat sinti juntʼuñas utjarakiwa.
  Sadat jupax akham sänwa:
  - ¡Akanwa uñjta!
  - Ukampisa computadoranaka, muspharkaña anatañanaka utjistu.
  Sadat jupax musphataw jiskt"äna:
  - ¿Kunas akaxa! Ukhamarak mä samkanjama?
  - Niya! ¡Jukʼamp sumawa! Taqi kunat sipansa, samkanakar apnaqañax ch"amawa, jumax jichhakiw "samkasta" sultan ukhamätama, ukat ukax nayratpach kunkarux mä puñala ukhamawa. Jan ukajj jukʼampiw sartasïna.
  Ali jupax akham sasaw qhanañcht"i:
  - Nayax sapa kutiw ikiñanx jan wali samkanakax utjitu. Yämas nayrax jawq"jatästa ukhax ch"axwañawa jan ukax juk"amp jan walix mä uru samkañawa.
  Vladimir jilatajj kuttʼasaw Ali jilatan qhepäjjapar uñtäna. Chiqansa, jan chʼamanïkchïnsa ukat jukʼakiw uñjasïna, jan ukasti machaq chʼaphinakaw utjäna.
  - ¡Suma qullawa jumaru!
  Alix p"iqip ch"allxtayäna:
  - Akaxa mä suma qullawa. Esclavonakax janïr aljañkamaw ukampiw ch"allt"asipxi, ukhamat janchipax qhant"añapataki ukat juk"amp suma ukat machaq uñstañapataki. Nayrajj walja kutiw aljapjjetäna ukat walja kutiw jawqʼjapjjetäna, ukat mä kutejj talonajajj juntʼu hierrompiw phichhantatäna.
  Vladimir chachajj akham sasaw khathattʼasïna:
  - Ukat ¿Kunjamatsa?
  Alix q"illuruw tukuwayxäna, mä convulsión ukaw ajanupat amtatanakat pasawayxäna, ukat ch"amampw chhuxriñchjasïna:
  - Kunjamsa llakisiñasa uk amuyt"añäni. Kunapachatï ukhamak jawqʼjapki ukat sipansa jukʼamp llakisiñawa. Ukham jan wali samka.
  Yankax mä yatxatat jaqin thayapampix akham sänwa:
  - Talonanakanxa walja nervio tukuyañanakawa utji, ukhamarusa kunapachatixa qhuru tukuwayxi ukhaxa sensibilidad ukaxa katxaruwayi.
  Uka waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Nayax uñjtwa jumanakax wali yatxatatäpxtawa.
  Yankax jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Nayaxa jani wali suma yatiqirïktxa, ukaxa cramming uñisiña laykuki. Khititï chʼamaktʼki ukajj jan chʼamani ukat traicionir jaqewa.
  -Jumax sinti jan uñt"at arunak arsusma. Crammed, suma yatiqiri, crammed.
  Sadat jupax akham sasaw qhanañcht"i:
  - Cramming, bisonte arutxa, jan ukax kisunaka! Ukanakax kisunakap tuqiw nasal lurapxi, ukampis wali suma yatiqirix uka arut sipan mayjawa.
  Yankax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jumaxa chiqapa amuyt"ta. Uka waynax wali mulljataw uñchʼukisïna, mä jawqʼjataw uñjasïna, ukampis uñjiri pachpas jupanakan arunakapar istʼkaspa ukhamänwa.
  Alix akham sasaw jiskt"äna:
  - ¿Yatiyañ utar sarirïtati?
  - ¿Janiwa?
  - Janiwa liyt"añsa yatkti, ukatxa patakakama jakthapita! Jan ukajj ¡waranqakama!
  Sadat jupax akham sasaw arsuwiyi:
  - Ukampis nayaxa! Jupax sacerdotäñatakiw yatxatäna, jichhax esclavoruw aljatäxi. Jan ukajj jan wali sarnaqatajatwa katuyapjjetäna.
  Yankax yatiñ munañampiw phuqt"ata:
  - ¿Kuna juchasa?
  Sadat jupax p"iqip wali ch"amampiw ch"allxtayäna:
  - Janiwa kunsa arskäti. Inas qhipat, amigonakäxañäni ukhaxa, juchanakajat yatiyapxäma. ¡Janiw nayar arsuñatakejj sacerdotëktati!
  Uka waynanakat maynïrejj akham sasaw sawkasïna:
  - Jupax kunjams q"ala jan isin imillanakax jariqasipxi uk uñakipäna.
  Sadat jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Chiqpachansa akax munta! Ukhamarus sacerdotenakax taqi fiestanakanx q"ala jan isin thuqt"apxi, ukat yaqhip pachax gladiadores ukham ch"axwapxi. Nayax ukham nuwasiñanak uñjta, wali kusiskañawa.
  Yankax samkañjamaw säna:
  - ¡Ukham ch"axwañ uñjañ munta!
  - ¡Inas mayamp uñjapxchisma! Awisax wali munat esclavonakaruw ukham uñachtʼäwir irpapxi. ¿Kunatsa gladiadoran nuwasiñanakap jan uñjkta?
  - ¡Peliculanakanxa ukhamakiwa!
  - Mä samkanxa?
  - ¡Janiwa cine ukankiti! Ukampis ¡janiw ukan cheqpach ukhamäpkiti! Mä kasta ilusión.
  - Ukhamajj ¿janit khitirus ukan jiwayapkiti?
  - Ukhampuni! Artistax janiw amuyuparjam khuchhuqatäkaniti.
  - ¡Ukham aburrido! Naya pachpatakix warminakax nuwasipxi ukhax wali askiwa. Ukax wali muspharkañawa ukat wali muspharkañawa. Yämas chuchunakax khuchhurata ukhaxa.
  Yankax wincellarakïnwa:
  - ¡Janiw jan wali arunak arsuñamäkiti!
  Sadat jupax akham sänwa:
  - ¡Janiw nayax ukham yatiyañjamäkiti! Taqi kunsa yatxa, jukʼampisa chacha warmi munasiñatxa. Templon ukham yatichapxirïtu.
  Rubio ñik"utan Yankax Sadat ukarux juk"amp sum uñch"ukitayna. Uka waynax wali jach"a amparanakanïnwa, ch"akhanakanïnwa ukat jupat sipan juk"amp jach"änwa. Jupax tunka pusini maranïxpachänwa, ukat aka maranix libido ukax wali thayaruw purispa. Janiw inamayakiti Nayra Rus markanx jaqinakax tunka pusini maraniw jaqichasipxäna, ukat ukax janïr aceleración ukax utjkän ukhas ukhamarakiwa. Aka chiqanx etnia ukax inti jalsu tuqinkir jaqir uñtasitawa, kawkhantix taqi kunas juk"amp jank"ak jilxattaski. Ukhamasti yuqall wawanakax warmin munasiñap samkasipxaspa. Ukhamarus Sadat-an ñik"utapax janiw ch"iyara jan ukax ch"uxña ch"uxñakiti, jan ukasti wilawa. Ukaw kʼari animalätap uñachtʼayi. Jupjam jaqinakax wali axsarañjamawa, ukampis kamachirjamax qhanan nuwasiñanakat jithiqtapxi.
  Vladimir chachajj akham sänwa:
  - ¡Sapa jaqiw kuntix yatki uk yati! Mä juk'amp suma q'ucht'añäni.
  -¿Loco ukhamätati, jan ukax kunapachatï chivox qhipäxar t"ijtki ukhax jumatakix walikiti? - Alixa wali muspharataynawa.
  Uk uñjir jilatajj bostezasaw akham säna:
  - ¿Kunsa q"ucht"añama? ¡Amuktʼañamawa! Janiw dueñon ist'añap munkti. Jiwasampixa, jupax janiw yatiskiti, larusispawa, jan ukax jakkirpachaw ñik"utap apsuspa. Ukat nayax wali aburritätwa.
  Ali jupax akham amuyt"ayi:
  - Akaxa, Yanka, Mama Marka tuqita q"ucht"am.
  - Kunas patriótico ukaxa?
  - ¡Ukat chiqpachansa jumanakankiwa! ¡Jumax yatiñ muntwa, jumax composicion lurañ yattati, kunatix awisax q"uchuñakiw esclavitud ukanx chuymacht"i!
  Sadat jupax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Ukaxa wali suma amuyt"awiwa!
  Uka waynax amuki ukampis suma ukat qhana arumpiw q"ucht"äna:
  Aka universo uksanx amtastwa;
  ¡Yapunaka, pampanaka, Uraqin jach"a uraqipa!
  Esclavöñajj wali jan wali destinowa,
  ¡Tatituruw bendicita!
  
  Mä jan amuytʼasisaw laqʼan mä bosquejo lurawayta, .
  ¡Ukax mä thaya oladampiw jariqatäxi!
  Ukat nayax amuyt"twa ch"iyar janq"u ñik"uta, .
  ¡Jumanakampi munatäñwa munta!
  
  Jiwasax ch"axwirinakätanwa, kayunakasampix uraqi tupuñasawa,
  ¡Qullunak patat kayuk sarañaw wakisi!
  Ch"uxña turbantenakampi uñisirinakaxa,
  ¡Ukat Andrey-n uñkatatapax arknaqapxistu!
  
  Ukat qalanakarux thayampiw thayt"apxta - wila quta, .
  ¡Jach"a jach"a tukur águilanakax llakitaw muyuntapxi!
  Ukampis markasat llakinak apaqañäni,
  Ukat markanakax utjani, taqiniw atipjata!
  
  Jiwasax mayacht'asis sarnaqaraksnawa - jumar ist'asir warmi,
  Ukat nayax chachamax - mä ch"axwiri, mä ch"amanchasir cosaco!
  Jiwasax alman sartawip jikxattanxa - aire, .
  ¡Uñisirix tʼijtxpan!
  
  Jiwasax mayacht'asisaw jakastanxa - pachax t'ijt'awayxiwa,
  ¡Mä qhawqha jachʼa, thaya maranakaw pasawayjje!
  Ukampis cuerpojj wali elástico, chʼamani, .
  ¡Waynätwa, janiw qʼañu chuymanïkti!
  
  Nayax jumamp suma uñnaqt'ampiw sumankañamp jikisisax kusista,
  !
  Ay, kunja q"uma ukat qhana uñnaqamax,
  ¡Jumat samkaskaktwa ukat qʼochtʼaskakiyätwa!
  
  Ukat wawajajj uka viajiñatakejj yänak apthapiñaw wakisi,
  ¡Jupajj nuwasirakiniwa, nuwasirakiniwa!
  Janïr nuwasiñ qalltkasax Diosar mayisiñäni,
  Ukhamakiwa jan jachañakiti - llamp"u chuyman tayka!
  
  Chiqansa, Rusia markatak chʼaxwañax valorawa,
  ¡Ataque ukaruw sarañäni - janiw jakäwinak qhispiyañakiti!
  Ukhamat ch"uxña quqanakax ch"uxña alaxpachan panqarañapataki,
  ¡Inti manqhan mä coronampiw kusist"añama, wawa!
  Uka waynax wali chʼamañchtʼataw jikxatasïna, ukatwa suykäna ukat sipansa jukʼamp jachʼat qʼuchüna. Uywirix uñch"ukiskäna ukat uñjirix amuyt"asirïkaspas ukhamaw esclavonakar jawq"jatayna. Pä yanapirinakapax mä chivompiw apnaqapxarakïna. Yankax jan aguantañjam llakit arnaqasïna, ñik"utapax khuchhurata, waynax liwxatänwa. Ali ukat Sadat jupanakax panpachaniw ukax katuqapxäna.
  Uka aljirix mä akatjamat arnaqasïna:
  - Ukhakiwa! Uka waynaxa suma aruniwa. Oh, ukax mä juk"a askïkaspas ukhamaw amuyasi. Ukat janiw askinak jan walt"ayañax wakiskiti, juk"akiw kunjamakitix ukhamakiw sarnaqapxi.
  Uk uñjirinakajj janiw yuqall wawanakar jawqʼjañ munapkänti. Caravanax mä minuto sayt"äna ukat wayna esclavonakax amuyt"asipxañapatakiw jaysapxäna. Ukat Yank sat chacharuw mä matraz qʼaphini liquido churapjjäna.
  Uka waynaxa uka vinoxa amuyasxänwa. Wali muxsa ukat suma muxsa, ch"amañchitu, usux mä juk"a ch"amakt"awayi ukat jachaqt"asiñas wañt"awayi.
  - ¡Walikiwa, sarapxam yuqallanaka! Janiw ina chʼusat jupanakar jawqʼjañamäkiti.
  Uk uñjirinakajj pʼeqep chʼoqtʼasipjjäna: caravanajj sarjjänwa.
  Yankax chhuxriñchjasïna, nayrïr kutiw alcoholax wawarux janchipar mantawayxäna ukat juk"amp kusisitaw jikxatasïna. Chika qʼala jan isinïsa ukat jawqʼjata yuqall wawanakan columnapar chintʼatäsax janiw jiskʼachatäkasmati. Qʼala kayunakajan nina nakhantäwipas jukʼamp jan chʼamanïxänwa, juntʼu laqʼa patxarus sarnaqkaspa ukhama. Ukat uka aljirix arupa ukat mayni yuqall wawanakan ajanupat taripañax wali askiwa sasaw sapxi. Jupax cantador ukhamarakiw tukuspa, ukat kunapachatix aka pachat kutt"anxani ukhax kunats jan Junior Eurovision ukan chikancht"asiñapa. Ukampirus ukatakix jaqukipañaw wakisi ukat mä juk"a suertew munasiraki. Kunjamakitix Alla Pugacheva - arupax chiqpachans wali askiwa, ukampis janiw ukhamakiti, walja warminakaw utji janiw jupat sipan juk"amp jisk"a arunakanïkiti, ukampis jupa sapakiw mä jach"a prima donna ukar tukuwayi. Yankax películas ukan uñt"ayañ samkasïna;uñnaqapampix wali sum yaqhip wayna heroe ukham uñt"ayaspäna. Mä suma uñnaqt"an, q"illu, ch"uxña nayrani wayna, qhana, cristalino aruni ukat esculpido, musculoso figura - mä suma directora, jupax chiqpachapuniw mä warawara. Yaqhip wawanakax janiw kunjamatsa suma uñnaqt"anïpkiti, jan ukasti warawararuw tukuwayxi. Amuyt"añataki, Kolya Gerasimov "Invitado del Futuro" ukanx janiw Apolo waynax uñt"ayawaykiti, jan ukax kimsa episodios "Tom Sawyer" película ukanx uñt"ayatawa, jan ukasti mä kasta pecas wawaw uñt"ayasi! Ukat jupax mä jach"a warawararuw tukuspa, walja millones de dólares qullqinak churaspa, Schwartz jan ukax Stallone achachilanakjama. Ukat ukanx janiw presidencial sillax jayankkiti. Taqi kunat sipansa, uñt"at terminador Arnie: let him, constitución: nayratpachaw Estados Unidos markan p"iqinchiripax tukuwayi. Amuyt"añataki, ¿kunatsa mä acción cuento lurañax jan wakiski? Uka waynax Edad Media ukan jikxatasi, nayraqatax esclavo ukhamaw tuku, ukatx corona katuqaraki. Jila partejja, Edad Media ukan yuqall wawanakajj jikjjatasipkäna uka libronakaw utjäna, ukampis kunatsa ukham lurapjjäna, janiw maynis reyjama ukat jachʼa atipjirjam jilsuwaykänti. Kunjamakitix qillqirinakax uka waynarux jach"a heroe ukham tukuyañatakix phinq"asipxiwa. Wali askixa, jilsuwayxi ukhakiw uka reino atipji. Chiqpachansa, mä pʼinqawa. Suma, kunatsa mä yuqall wawax jilïr jaqit sipan juk"amp jan walixa, juk"ampirus jichha pachanx kuna wawas Internetan yanapt"apampiw mä profesorat sipan juk"amp yatiñanix tukuspa. Chiqpach revolución yatichäwinx computadora ukawa, ukax mäkiw mä jach"a yatiyawinak uñakipañ yanapt"i. Amuyt"añataki, ¡Samizdat ukan mä qillqir liyt"awayi, ¡wawanakapax jilïr jaqinakat sipanx juk"amp thayapxiwa! Wauu! ¡Chiqpach liytʼaña! Ukampirus, kunats jan jupa pachpax guion cinematográfico qillqkpacha, jupax nayratpach mä wawanakan anatt"awip dibujañ yant"äna ukat mä empresaruw apayanitayna. Uka anattʼañax chʼiyjatäxänwa ukat royalties ukanakax janiw pagatäkänti. Walikïskiwa, jupax wasitatwa yaqhanak lurani. Jilapachax taqi uka empresarionakax oligarcas ukanakax chiqpach parásitos ukanakawa. ¿Chiqapunit mä economía de mercado ukax ukham askiti? Payïr Jachʼa Chʼaxwäwin sarnaqäwipat amuytʼañäni. Nayrïr Jach"a Ch"axwäwi pachanx Alemania markax payïr chiqanw jikxatasïna, índice de producción industrial tuqitxa, ukatx yaqhip tuqinakanx nayrïr chiqankänwa. Ukat Nayrïr Jachʼa Chʼaxwäwin atipjatapatxa, niyas janiw kuna jan waltʼäwis utjkänti, aliados sat soldadonakax janipuniw uka uraqipar mantapkänti. (Janitï, chiqans, Francia markan Ruhr markar katuntañ yant"atap jan jakt"käta, ukhamarak Alsacia ukat Lorena ukanakar katuntañ yant"atapa). Ukat Hitler chachajj industrianakan lurañanakap wasitatwa uttʼayäna, jan waltʼäwinakan uñjasisajj jan waltʼayataw uñjasïna, ukat nayrajj utjkäna ukat sipansa jukʼampïnwa. Ukat Alemania markax juk"a jaqinak chhaqhayasax niya taqpach Europa markaruw katuntawayi. Qamir markanakax Francia, Bélgica, Dinamarca, Holanda, Noruega, Luxemburgo, Checoslovaquia ukat yaqhanakax esclavo ukhamaw uñjasipxi. Polonia, Yugoslavia ukat Grecia markanakax janiw pisin jakapkänti sañax wakisiwa. Italia, petrolero Rumania, Hungría, Finlandia, Eslovenia, Croacia ukat kunayman yaqha markankir legiones ukanakax URSS markamp nuwasipxäna. España markax División Azul ukat walja voluntarios ukanakaruw khithatayna. Mercenarionak taypinx suecos, portugués, suizos ukanakaw utjarakïna, taqi Europa uksankirinakaruw jakthapipxäna, Gran Bretaña uksat sipansa. ¡Taqi Europa capitalista ukax walja jaqinakaniwa ukat wali nayrar sartatawa!
  ¡Ukat kuna jan waltʼäwis utji! URSS markax atipt"awayi, ukat niya taqpach ch"axwäwinx: Hitler ukat satélites ukanakat sipans juk"amp pallapallanakan equiponakap lurapxta. URSS sapakiw Europa toqenkir markanakat sipansa jukʼamp chʼamanïjjäna. Chiqansa, occidental markan prensa ukanakax juk"ampirus Guerra Fría ukanx taqi kunaw Lend-Lease ukan apayatanakarux juchañchañ yant"apxäna. Ukampis chiqpachansa, Lend-Lease ukan entreganakapax sapa patakat pusinikiw URSS markan producto nacional bruto ukanx utjäna. Chiqansa, qhipa pachanakanxa, juk"ampirus perestroika ukanx uka yatxatäwinakax ch"axwañanwa. Yamas uka waynax Internetan tankinakat mä jachʼa enciclopedia uñakipäna. Ukhamaw jikxatasïna, Chevron americano ukax janiw mä markakiti, armadurapax tunka milímetros ukch"a thiyawa T-34 ukat sipansa, ukat ch"ama acero ukamp luratawa. Ukhamarus Chevron ukax juk"amp suma óptica ukaniwa, ukat tank ukax estabilizador hidráulico ukampiw utjaraki. Qhipïrix wali jach"anchatawa, sarnaqañ pachanx ch"axwañax wali askiwa. Ukanakax URSS markanx phisqa tunk maranakanx uñstawayiwa . Chiqansa, Chevron armax T-34 ukar sipanx mä juk"a jisk"akiwa, mantañ ch"amapanxa, ukampis mayjt"awix janiw jach"äkänti. Qalltanx T-34 ukax mä ventaja velocidad ukanïnwa, ukampirus ukatx estadounidenses ukanakax ukaruw katjapxäna, ukatx pistas ukanakax juk"amp sumaw jikxatasïna. Ukat ukhampachasa, soviético tanque ukankirinakax janiw Chevron ukarux chiqpachapun munapkänti. Jupax gasolinax kunjamas ukxat wal mayitayna. Ukat akax mä jach"a jan walt"awiwa tanques soviéticos ukanakataki. Ukatjja, uka tanquejj mä jachʼa siluetanïnwa. Chiqansa, qhipïrix janiw sinti axsarañjamäkiti, mä jiskʼa autox jukʼamp facilakiw muytaspa. Jilapachax panpachan k"añaskunakax niya kipkakïpxiwa nuwasiñanxa, ukat juk"amp ch"aman Pershing tank ukax T-34 ukat sipanx juk"amp askiwa. Ukampis T-54 tanque uñstatapatxa, ventaja de calidad ukax qhipharux soviéticos ukanakaruw pasawayxi.
  Ukampis municionanaka ukat pistolanak lurañanxa, URSS markax janiw mä kipkakïkänti. Chiqpachansa artillería ukan juk"amp jach"a jach"a tukutapaw Wehrmacht ukan wali suma lurat fortificaciones de ingeniería ukanakar jank"ak ofensiva lurañatak yanapt"awayi. Ukham ch"axwäwin atipt"añax chiqpachapuniw wasitat arsu: socialismo ukax janiw capitalismo ukar sipan juk"amp jan walïkiti ukat juk"amp askiwa. Chiqansa, ¡taqi Europa capitalista markax mä soviético markaruw atipt"awayi! Ukat Stalin chachan apnaqatapajj jiljjattatapajj wali jachʼänwa. Kunawsatix mä ch"aman irpirix apnaqkän ukax aparato ukarux jawq"jatayna, uka markax jank"akiw nayrar sartawayi. Ukatx uka ch"amax jan entidades ukanakan katuntatäxänwa. Khitinakatixa janiwa mä granja colectiva apnaqañatakis askïpkiti. Socialismo ukax irpirinakapampix jan suerteniw jikxatasïna, jan wali cuadros ukanakaw timón ukankapxatayna. ¡Janiw racional chʼamasa ukat munañas utjkänti! Gorbachov chachan apnaqäwipanjja, jukʼampiw tʼaqhesipjjäna. Inas aka irpirix askinak munchïna, ukampis jan waliw tukuwayi ukat imperiox t"unjataw uñjasi. Ukampisa, ¿ukax jupan juchapakïpachati? Chiqansa, libre sarnaqañ katuqasaxa, waljaniw ukax permiso sañ muni sasaw amuyapxäna. Ukat ¿kunatsa repúblicas ukanakax mä akatjamat mä familiat jaljtañ munapxäna? Taqi kunat sipansa, ukax janiw jaqinakan munañapäkänti, jan ukasti mä chikat élite nacional corrupta ukan munatapakiw markasan mutuyatäñ jan axsaras lunthatasiñ munapxäna. Taqi jaqinakax mä soviético markan jakañ munapxäna, socialismo ukan jakañ munapxäna, ukat janiw jaljtañ munapkänti.
  Chiqansa, pallapallanakan golpe de estado ukax regiones nacionales ukanakanw utjawayi. Gorbachev jupax janiw pasivamente sarnaqkänti, jan ukasti jak"a masinakaparux aljantarakïnwa. Ch"amap ch"amanchañat sipansa, Yeltsin chachan kayunakaparuw jaquntäna. ¡Gorby khitïpachas ukajj wali muspharkañawa! Loqhe jan ukax CIA agente. Ukampis ¿mä loqhe jaqejj secretario generalar tukuspänti, jukʼampejj janiw khitis Gorbachov chacharojj jupan qhepapjam uttʼayatäkaspas ukham siskänti? Jupax k"ari intrigas ukat cortinas qhipäxan anatt"awinakampiw apnaqañ qalltäna. Akax janiw Chedvedev ukhamäkiti, jupax janiw chhijllañ campañas lurawaykiti, Futin jupax mä lasso ukampiw presidencial silla de ruedas ukar ayxaruwayxi. Gorbachev jupax wali yatxatat intrigante ukhamaw uñacht"ayasïna , Stalin ukham. Jïsa, ukat jupax Gorbachev jupan grabacionanakap Internet uksan ist"atayna, jupax wali suma ukat amuyt"ataw arsu, ukat wali suma arst"irirakiwa. Ukat kuna demagogos ukanakas utji. Ukat en general juparux mä kasta "carisma" ukaw utjäna, jumax ist"tawa ukat iyaw sañ qalltasma. Alcoholismo ukar saykatañ tuqitxa, pä amparapampiw firmañapa. Jichhajj mä qhawqha vino umtʼasajj wali sum jikjjataschi ukhasa. Ukampis qawqha jaqinakas uka swill jiwayat uñjasipxäna. Gorbachev jupax taqi irpirinakat sipanx juk"amp misterioso ukhamawa. Chiqans jupax agente de CIA ukhamäspawa, comité regional ukan secretario ukhamäkasax reclutatäspawa, jan ukax nayrax ukhamarakiwa. Ukampis KGB ukax walja jach"a uñt"atanakaw kunayman estructuras estadounidenses ukanakan utji. Ukhamajj janiw ukham jachʼa espía jaqejj estado pʼeqtʼirin sillapar mantañapatak jaysatäkaspati. ¿Janit taqe yatiñanakajj jan waltʼayaskäna? Maysatxa, KGB ukax janiw Yeltsin ukarux golpe de estado ukanx neutralizañ atkänti, ukampirus mä francotirador khitañax jan ukax veneno ukamp uchañax wali askïkchïnsa. Taqi kunat sipansa, venenonakaw utji, ukax janiw análisis ukanx uñt"añjamäkiti, ukat Yeltsin jupax pä chuyma usump usuntatapatx janiw khitis kimsïr usump jiwatapatx muspharkänti! Ukat kunatsa maynir puentet jaqunukuñasa: maynir inyectañaki jan ukax kuna kasta virus ukamp usuntañax wakisispa ukhaxa. Jilapachax Yeltsin jakäwipar taqi yant"awinakax jan walinakänwa, calificación ukar jach"anchayañataki, ukat directorax Casa Blanca Americana ukan qunt"atäskäna. Uka waynaxa qunqurt"asisaw nayrapa ch"allxtayäna, uka nayraxa ch"ankhampiwa khuchhurata. Jïsa, jilïr jaqinakas janiw akanx política ukx amuyapkaspati, juk"ampirus wawax amuyaspawa. Taqi uka muspharkañ phenomena ukat shapeshifters. Ukat jichha jan amuyt"kay régimen, kawkhantix pä reyinakax mä kutikiw utji, ukat mä sistema de capitalismo extraño. Ukampirus, jakasmawa, juk"amp ch"amaw yaqha thakhi jikxatañaxa. Gobiernox mayjt"añapatakix oposición ukax mayjt"ayañapawa. Ukampis jach"a uñisirinakax Zhelezovsky ukat Ryuganov jupanakax pä tunk jila maraw partidonakap irptapxi. Chhijllirinakax, jan ukax juk"ampirus jaqinakax jupanakatx sinti qarjataw jikxatasipxi. Machaq sutinakampi oposición ukanx estancamiento ukat crisis ukanakaw utji. Comunistanakax uka tuqitx juk"amp jan ch"amanïpxiwa - jupanakax mä saräwiw utji: jupanakax secretario general ukhamäpxchi ukhax janiw nayraqat kayunakapamp nayrar sartayapkaniti! China markanx ukham sistema de gestión ukan pantjasitap amuyapxäna, ukat pä marat jilaw estado p"iqinchirïñapatak jark"apxäna, sapa maynix phisqa marawa! Ukampis yaqha jachʼa apnaqerinakampi saltʼasiñajj utjarakiwa, kunjamtï nayra Roma markan luraskäna ukhama, niya sapa maraw emperadoranakajj mayjtʼayasipjjäna. Jan ukax Yeltsin ukan apnaqawipanx: kunawsatix gobiernox sapa kimsa phaxsit irnaqawipat jaqunukutän ukhaxa. Mä tuqitxa, programa phuqhañatakix: apnaqirix jaya pachaw apnaqañapa, mayni tuqitx estancamiento ukax janiw utjañapäkiti. Chhijllawinaka ukhamaraki jaqinakan saräwipax akanx wali wakiskir lurawinak phuqhañapawa. Occidental markanakanxa, mä kamachirjamaxa, turno de personal ukax walja kutiw utji. Mä partidox sinti jaya pacha apnaqañapatakix... Jaqinakax janiw ukx jaysapkiti, ¡taqi kunas sum sarantaskchisa! Mä tiemponjja, Margaret Thatcher kullakarus qollqe toqet wali sum irnaqtʼkchïnjja, mä autot sarapjjäna. CEI jach"a markanx democracia ukat ch"ama mayjt"ayañax janiw taqi chiqan utjkiti. Amuyt"añataki, Ucrania markanx pusi p"iqinchirinakaw utjawayi, ukat oposición ukankirinakax kimsa kutiw atipt"apxi. Chiqans oposición ukax condicional ukhamarakiwa - kimsax nayrïr ministrunakäpxänwa. Ukat estados bálticos ukanx coaliciones gobernantes ukanakax mayjt"awayiwa, ukatx Georgia, Armenia ukat qalltanx Azerbaiyán markanakanx mayjt"awayi. Ukampis Asia Central uksanx Kirguistán uksanx irpirinak mayjt"ayañaw utjawayi ukatx ukax revolución ukan utjatapata. Ukat ukhamatwa despotismo ukax taqi chiqan apnaqaski. Jilapachax janiw democracia ukax utjkiti. Rusia markanxa, janiw taqi kunas qhanäkiti. Duma Estatal chhijllawinx oposición ukax atipt"ani ukhax janipuniw presidencial chhijllawinakanx atipt"apkänti. Yeltsin jupax janiw oposición ukhamäkiti, 1991 maranx Federación Rusa uksan p"iqinchiripawa, Consejo Supremo uksan p"iqinchiripawa. Ukampirus 1999 maranx jilïr irpirinakax Duma Estatal ukaruw apnaqapxäna, ukatx jichhakamaw apnaqapxi. Mä arunxa, janiw jichhakamax turno de élites ukanakax utji sañjamäkiti. Ukampis independiente Rusia markan sarnaqäwipax wali jisk"akiwa, jutïrinx mayjt"awinakax wali ch"amawa. Chiqansa, uka tendenciax wali estrangulación ukaruw puri. Jaqinakax mä mandato ukan gobernadores ukat diputados ukanakar chhijllañ derecho ukanipxataynawa, presidencial ukan mandatonakapax jilxattawayiwa, referéndum ukan derechonakapax juk"akiw utjawayi. Ukat libertad ukax juk"akiw utji, televisión ukax controlatäxiwa. ¿Kunsa NTV ukamp lurapxäna? Maysa tuqitxa, ¿Rusia markarux democráticamente apnaqañax wakisispati? Jiskt"awix wali jach"awa, dictadurax democraciat sipanx juk"amp askiwa, ukhamax tukuykamaw sarañasa. Chedvedev jupax janiw chiqapar sarnaqkiti, janiw kuntix munki ukx amuyañjamäkiti, pä sillun qunt"asiñ yant"i. Jisk"atpachax Gorbachev juparux Orden de San Andrés Nayrïr Llamado ukham uñt"ayawayi. Mä arunxa, demócratas ukanakamp coquetea, ukampis jan ukasti, jark"awinak uñstayi. Jupax liberalización ukaruw arsuwayi, ukampis yänak sum uñt"ayañ tuqitw arsu. Aka irpirix janiw mä qhana estrategia ukankiti, jupax janiw núcleo ukankiti. Jupax jumanakan ukhamarak jiwasanakan kusisiyañ muni. Jisk"atpachax policía tuqit kamachi apsuña. Mä kasta Occidente tuqir saräwix, policía sutimp uñt"ayasiñas, Estados Unidos markan kamachinakapatx walpun mayt"asi. Ukat uka pachparakiw, janiw jaya pachax ukax utjkänti, Occidente uksat mä thakhi: juicios de jurado ukar jark"aña. Chedvedev jupax sapa patakat paqallq jark"äw chhaqtayañ munkaspas ukhamaw amuyasi, ukampis janiw atrevikänti. Ukax partidos ukanakar jilxatayañapänwa, ukampis kamachix janipuniw ukaruw purinkänti. Walja ch"axwawinakaw utji, janiw amuyañjamäkiti khitis p"iqinchiristi: liberal, conservador, estadista, occidental, demócrata... Taqi ukanakax mä jaqin mayacht"asisaw utji, ukat sinti ch"axwañaw utji. Ukampirus yaqha políticas ukanakax janiw qhanañchatäkiti. Zhelezovsky jupax juk"amp ch"axwañanakanwa. ¡Ukhamarakiw ch"iqa jan ukax kupicha jan ukax janiw amuyañjamäkiti! Walja kutiw mä arst"äwinx jupa pachpa contradictorio. Ukampis walja libronak qillqäna: ¡phisqa patak jila! ¡Muspharkañawa! Janis cantidad ukar arknaqañax wakiskiti. Hitler chachajj Mein Kaif sat mä librokiw apsusïna, ukat wali uñtʼatäñsa ukat apnaqañsa atipjäna. Uka waynax p"iqipax usuchjañ qalltawaykaspas ukhamaw amuyasïna, jilïr jaqinakan política tuqit amuyunakapax wali qarjataw jikxatasïna.
  Kimsa intinakatxa pä intix nayratpach horizonte thiyaruw jak"achasipxatayna, qinayanakax alaxpachan uñstatayna, ukat juk"amp thayaruw tukuwayxatayna.
  Yankax amukiw Alirux jiskt"äna:
  - ¿Jumaxa arumanaka utjiti?
  Uka waynax akham sasaw jaysäna:
  - Ukhampuni! Ukampis janiw sinti chʼamaktʼkiti.
  - ¿Arumanakaxa thayäniti?
  - ¡Niya jichha pachana ukhamaraki! Jan llakisimti!
  - Chiqansa, sarnaqañax walikïskiwa, ukampis jan mantani q"ala jan isin ikiñax...
  - Nayax amuyta, nina nakhantayapxani, jan khitis qhispiñapataki, chint"ataw jaytapxistani.
  Yankax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Suma amuyt"aña.
  Sadat ukax akham sasaw yanapt"i:
  - ¡Janiwa liwxatañakiti! Aka chiqanx janiw kuna jan walt"awis utjkiti. Aka iglesiasanx mä sotano ukaw utji, ukat wali thayapuniwa, ¡wali muspharkañawa!
  Alix akham sasaw jiskt"äna:
  - ¿Kuna magias utji?
  - Uraqinaka especial, ukhamaxa congelación ukhamawa. Ukar castigo ukham uchapjjetäna. Nayatakix mä spanking ukax juk"amp askiwa, ukham congelañat sipansa. - Sadat jupax khathatitaynawa, jach"a amparanakapax mä juk"a pachatakiw juk"amp jisk"aptäna.
  Yankax akham sasaw qhanañcht"awayi:
  - Jaqina janchipanxa: mä nervio junt"u uñt"iri utji, kimsaxa thaya tuqiru reacciona.
  - ¿Kunas mä nervioxa? - Sadat jupax jiskt"asiwayiwa.
  - ¡Akax jupanakax jikxatasipxi! Amuyt"añataki, usuchjasiña.
  - Ukatxa ¡janiw nervios ukanakax utjañapäkiti!
  - Ukhamächi ukhaxa, kusisiñaxa jumatakixa jani puriñjamawa tukuni. Manqʼañanakasa, jakäwiman yaqha kusistʼañanakasa janiw kusistʼjjätati.
  - Warminakampi chika, janiwa, janiwa ukaxa wakiskiti! - Sadat jupax amparap luqxatañ yant"äna, ukampis janiw soga p"akjañjamäkänti.
  Mä akatjamatwa cigarranakan chillqt"asitapax sayt"äna ukat mä qhuru ist"asïna. Uka caballot saririnakax mä jukʼa caballonakaparux jarkʼaqapxäna.
  Quqanakax t"aqanuqtxapxänwa ukat uywax juk"at juk"at thakhiruw mistuwayxäna. Ukajj elefantet sipan jukʼamp jachʼänwa ukat sable kisuni tigrer uñtasitänwa, naranja coloran chʼojjña rayanakanïnwa. P"iqipax wali ch"uxñakiwa, ukat p"iqipanx conchapax azulejo ukar uñtasitawa, brontosaurus ukar uñtasita. Uka chhullunkhanakapax wali jach"awa, pä metro jila, janis sinti ch"ullqhi ukhamäkchixa. Tigrex kimsa nayraniwa, jupax mä amenazampiw uñch"ukiski. Ch"amax uywan jach"a pechopanx phust"asi, ukat manq"at awtjata purakapan q"añuchatap ist"araksnawa. Chʼaxwirinakax jankʼakiw tantachasipxäna, lanzanakampiw chʼalltʼasipxäna. Tigrex suyt"ataw uñch"ukisïna, amuyataxaw kuns munäna. Aljirix akham sänwa:
  - ¡Din-Sher jupax manq"añ muni! Jupax jaqin jañchip mayi. Juparux mä juk"a valorani yänak churañäni, juk"ampis aka, jupax niyaw juk"amp jakaski.
  Pä nuwasirinakax jach"a misat jaljtasinx qarjata jilïr jaqiruw jaltapxäna. Chiqpachansa jan chʼamanïxänwa ukat janiw kayunakapat saytʼasiñ puedkänti. Jupax sabre kisu tigre tuqiruw ayxatäna.
  Uka uywan ancho qhipäxapax arco ukham uñt"atawa: kimsa chuymani, maynix borla ukaniwa, mä bola ukham k"uchu. Aka chiqanx Yankax jan munkasaw chhuxriñchjasïna, kunatix ukax caricatura ukarux wal amtayäna: "Kimsïr Planeta ukan imantatapa". ¡Aka animalax mä jukʼa tigre ratat amtayäna! Jilapachax Kir Bulychev jupax wali muspharkañ qillqt"awayi, jichha pacha qillqirinakax juk"akiw jupan jak"apan mä chiqar puriñapatak askïpxi. Chiqansa, Yankax janiw Strugatskys ukanakarux gustkänti, kunatix jupax wali jach"a estilo uñacht"ayäna.
  Aka uywanx walja gracia ukat elegancia ukaw utji - mä tigre sabre-dented, kunjams musculonakax thixni janchi manqhan liwxatapxi uk uñjapxasmawa. Ukham monstruojj mä taqpach escuadrón tʼunjañ yati. Uka jilïr jaqix jan ch"amaniw sayt"asïna, t"aqhisiyirinakapan amparapanw ch"amakt"askäna.
  Guardianakax uka jach"a tigre nayraqataruw uka jan walt"ayat jaqirux jaquntapxäna. Jupanakajj jakʼachasiñ ajjsarapjjäna.
  Uka jilïr jaqix qunqurt"asisaw qunqurt"asïna, ukat mä akatjamat mä jisk"a ukat bifurcado laxra katarir uñtat uka monstruon lakapat t"ijtäna. Jach"a tataparux cinturapat katthapisinx lakaparuw jaquntäna. Uka jachʼa animalajj walja fila kisunakanïnwa ukat manqʼat animalanakap wali chʼamampiw muyuñ qalltäna. Ch"akhanakan ch"allxtatapax ist"asïna, wilax lakapat ch"allt"asïna.
  Yankax mä akatjamat jan waliw jikxatasïna, kayunakapax jan ch"amanïxänwa. Alcohol jan ukax alcohol ukar uñtasit wali qʼañu qʼaphinïtapaw amuytʼasïna, ukat uka waynax nayranakap jistʼaräna.
  - ¡Kuna jan ch"amanïpachasa, jank"akiw desmayawayxtaxa! - Sataynawa uñjirixa.
  Yankaxa jan sayt"asisaw sayt"asïna, tigrexa niyaw sarxatayna. Mä qawqha marrón wila ch"akhanakakiw qhiparäna.
  Uka waynaxa akham sasaw jiskt"äna:
  - Akaxa taqpachawa?
  - Jïsa! Akax Din-Sher ukax caníbal satawa. Manqhan mä saxra utjatap laykuw jaqinakar manqʼi, janiw manqʼat awtjatätapat manqʼkiti. Quqanakaxa anatañanakampi phuqantatawa.
  - Ukham pervertidonakaw utji. Walja cuentonakan tigrenakax jaqi manq"irinakäpxiwa. Yamas Mowglix ukham jan wali jaqiwa, ukatwa ñik"utap ch"iyjapxäna.
  - ¿Mowglix mä pervertido ukhamäpachati? - sasaw Sadat jupax jiskt"äna.
  - Janiwa, ¡ukaxa tigre ñik"uta ch"uqt"iri jaqina sutipawa!
  Uk uñjir jilatajj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Jank"aki sarnaqaña, patrullaru saraña wakisi, uka chiqana arumax qurpachasiñax walikïskaniwa.
  Esclavonakajj jan munkasaw jukʼamp sarnaqapjjerïna. Yankax kunjams janchipax wali t"aqhisiyatayna ukat chint"at amparanakapax usuchjataw jikxatasïna. Ch"amawa, jan ukax jupatakix amuyasi, jan ukax aka Uraqit sipans juk"amp jach"awa. Jupax juk"amp juk"amp ikiñ muni, jupax bostezo. Thakin qʼañu gravajj uka waynan qʼala kayunakaparuw phichhanti ukat chhuxriñchjaraki, ukat chhuxriñchjaraki. Yankaxa mä laduru saraqaña yant"äna ukatxa ch"uxña ch"uxña quqanaka patxaru sarnaqaña yant"äna, ukhamata jani sinti usuchjasiñapataki. Mayni yuqall wawanakaxa, q"ala, jan sinti khuyapt"ayasir kayunakapax janipuniw zapatos uchasipkaspa ukhamäkänti, ukhamakiw jachaqt"asipxäna, ukampis wali kuynt"asipxarakïnwa. Ukampis mä chivompi chʼalltʼata ukat mä qhawqha chʼajjwañanakampiw kuttʼanjjäna. Uka waynax machaq k"achat k"achat t"aqhisiyawiruw aguantañapa, ukhamat distraeñapataki, sasaw Ali-rux jiskt"äna.
  - ¡Esclavot yuritati jan ukax librecha!
  - Janiwa katuntata yuriwaykti, suxta mara nayra manutaki aljata. Qalltanjja yapunakan trabajiñajänwa, ukampis jan wali sarnaqatajatwa qʼañunak apsuñ utar khitjjapjjetäna. Niyakejjay jiskʼäskchiyätjja, qalanak apthapisin aptʼasiyäta. Wali jan wali manqʼa churapjjetäna, walja kutiw jawqʼjapjjerïtu. Naya marani walja yuqall wawanakaw jiwapxi. Walja trabajipjjayätwa, ukampis yatinoqtjjayätwa. Ukatxa jilsuwayxtwa ukat jukʼamp chʼamanïxayätwa, ukampis uka minax wañtʼxänwa ukat aljatäxänwa.
  - ¡Janiwa suertexa utjkiti!
  - Kunata! ¡Uka viceversa! Nayax patat irnaqirïtwa, suma thaya samsuwayta, mina ukanx esclavonakax jank"akiw ulceranakamp ch"allt"asipxi ukat jiwapxi. Ukat ukhamat jichhax jakäwimp ch"amanchata ukat janiw kuns axsarkti.
  Alix jisk"akïkchïnsa, janchipax wali ch"ullqhiw jikxatasïna, ukat jaya thakhi sarkasas uka waynax janiw qarjataw uñnaqt"anïkänti. Ukampisa, chʼama irnaqañax jiskʼatpachaw chʼamañchtʼtamxa.
  Yankaxa sataynawa:
  - Yurïwipatpacha esclavo, janiwa jisk"achasiñaxa suma amuykiti.
  Ukatxa yaqha waynax jet ch"iyar ñik"utaniw aruskipäwir mantawayi:
  - ¡Nayaxa esclavonakan yuqapa allchhipätwa! Jisk"atpachaw siwara jinchunak apthapisin jawq"jañar wayt"apxitäna. Ukampis chiqpachanxa, janiw librëñatakix jaytanukkti.
  - Ukatxa kunsa lurasma? - Jiskt"iwa Ali.
  - ¡Jaqichasiña! ¡Mä uta lurapxta! ¡Janipuniw yatktati!
  Yankax akham sasaw qhanañcht"awayi:
  - Mä qhispiyat jaqikiw jach"a amtäwinak luraspa. ¡Janiw yatkti, ukampis ¡tiempompejj libre jakasiñ jikjjatañwa suytʼaskta!
  - Mä esclavo uywiriparu ist"aspa ukhaxa, jutïri pachana esclavo ukhama qhipararakini, ukakipkarakiw suma uñjatäni. - Uka waynaxa sataynawa.
  Ali jupax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Janiw khitis yatkiti kunjamänisa! Jilapachax janiw yaqha pachat arsuñ munkti, Yankax pachapat yatiyapxistaspa ukhax juk"amp askiwa. ¿Markamax nuwasipxpachati?
  Yankax wincellarakïnwa:
  - Jisa, chiqpachansa jupanakax ch"axwapxi! Ukampis markajajj niya paqallq tunka maranak nayraw mä jachʼa chʼajjwäwin nuwasïna. Ukatx mä jach"a ch"axwäwiw utjawayi mä wali ch"aman uñisirimpi ukat niyaw atipt"apxta. Ukampis uka qhepatjja, uka cheqan chʼajjwañanakakiw utjäna. Afganistán, Chechenia, ukampis jilpachax partidos ukankirinakampiw ch"axwapxäna. Payïr Jachʼa Chʼaxwäwi qhipatxa, URSS ukat Rusia markanakax janiw yaqha markanakamp chʼaxwañ yatiyapkänti. Jiskʼa chʼaxwäwinakakiw utjäna. Estados Unidos markax juk"ampiw ch"axwawayxi, kunayman askinak jikxatañataki. Principio tuqitxa, América markax janiw Vietnam markan ch"axwäwinx atipt"känti, jan ukasti jach"a chhaqtäwinakampiw t"aqhisiwayxi, opinión pública ukan presión ukampix sarxañapatakiw wayt"ata. Afganistán markan URSS ukar uñtasita. Jilapart jach"a ch"axwawinakanx atipt"asiwayiwa, ukampis janiw partidos ukanakar atipt"añax utjkänti, ukatw markat sarxañax wakisïna, ukhamat jan juk"amp qullqinak utjañapataki, jan chhaqhañapataki. Suma, nayrïr checheno ch"axwäwix juk"amp muspharkañawa ukat jan amuyt"kayarakiw taqi ch"axwäwinakatx jiwasan markasan ch"axwawinakapatxa. Janiw nayajj uka toqet parlañ munkti. ¡Llakiskañawa, janiw khitis Rusia markar p"inqachañjam atipt"asitapatx balamp jiwayatäkänti!
  Ali jupax akham sasaw qhanañcht"i:
  - Juman markamax Rusia markawa?
  - Jïsa!
  - ¿Jupax jach"äpachati?
  - ¡Wali jach"awa! ¡Uraqpachanx juk"amp jach"a área ukaw utji!
  - Ukampis jupax qhipa pä ch"axwäwinx atipt"awayiwa!
  - Janiwa! Jila partejja, janiw atipjpachänti. Ukatjja, payïr kutiw Chechenia markan vengasipjjayäta. Chiqansa, partidismo ukax janiw tukuskiti, ukampis jichhax controlaruw uñjapxta.
  Sadat chachajj llakitaw akham säna:
  - ¡Taqi ch"axwañanakaxa janiwa atipt"kaspati! Mä jan atiptʼkay comandantejj jikjjatasispa ukhajja, taqe planetajj jupan amparapankaspänwa.
  Yankax jank"akiw jaysäna:
  - Pachamaman sarnaqawipanxa jani atipjaña p"iqinchirinakawa utjatayna, ukampisa kamachirjamaxa janiwa suma jakaña utjapkänti. Jaqin marapax janiw jaya pachakiti, ukat mä suma qhipa jaqir jikxatañax ch"amawa. Kunjam jach"a laka jan entidad Nikita Khrushchev jupax Joseph Stalin ukar uñtasita. Ukhamajj reyinak taypinjja, jaqenakajj qʼal pistʼapjje. Ukampirus soviético pachan p"iqinchirinakapatx kimsa ch"aman ukat yatiñan jaqinakakiw utjäna: Lenin, Stalin, Andropov. Ukhamarus Lenin ukat Andropov jupanakax janiw jaya pacha apnaqapkänti, kunatix jupanakax k"umaräñ tuqit jan walt"awinakanïpxänwa. Ukat mayninakax janiw nivel de gestión colectiva de granjas ukar puripkänti!
  Jichha sistema de gestión tuqitxa, jiwasax, sañjamawa, pä co-gobiernos ukaniwa. ¡Janiw loqhenakjamäpkiti, ukampis janiw mä qhana amtanïpkiti ukat janiw kuntï munapki uk yatipkiti! Ukhamaw uka waynanakarux janiw amtapkiti mä sociedad democrática jan ukax mä dictadura totalitaria uñstayañataki. Ukampis ukham chika chuyman sistemax janiw suma sayt"atäkiti. Jilapachax autoritarismo moderado ukax mä juk"a pachatakikiwa, ukatx markax kunatix juk"amp concreto uk ajlliñapawa! Ukat janiw pä irpirix utjkiti. Mä markan p"iqinchiripax Diosar uñtasitawa - ¡Mä sapakiw utji!
  Ali jupax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Walja diosanakaw utji!
  Sadat chachajj filosofía toqet akham sänwa:
  - Jilapachax politeísmo ukax utjistu, ukampis mä movimiento ukaw utjäna, ukax mä sapa lurayiri amuyuruw ch"amanchawayi. Chiqansa, ¡jaya tiempow jupanakat jan kuns ist"apkti! Jila partejja, ¿kunarus jumajj creyta?
  Yankax mä juk"a pächasisax akham sasaw jaysäna:
  - ¡Jaqina amuyuparu ukhamaraki ch"amaparu!
  - Kunjamasa ukaxa?
  - Jaqinakaxa jank"aki jani ukaxa qhipharuxa jan walt"awinaka askichapxani, kusisiña jikxatapxani.
  Sadat, ch"iyara, k"ari nayranakapampi ch"iyjata, jiskt"äna:
  - Jan ukaxa juk"ampi chiqapa?
  - ¡Kuntix nayrax samkanakan jan ukax cuentos de hadas ukanakanx jikxataskayätan ukax chiqäxaniwa! - Yankaxa nayranakapwa ch"uqt"äna. - Diosanakaru uñtasita.
  Sadat jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Akanakax samkanakakiwa!
  - ¡Kunjamatsa sañaxa! - Yankaxa amparanakapa chiqachatayna. - Sañäni, mä alfombra mágica ukaw utjäna, chiqpach avionanakax uñstawayiwa. Jupa pachpa tantachata mantel, jach"a ch"uxña achunaka ukhamaraki frutanaka - sintetizadores de alimentos ukatxa tecnologías genéticas. Taqi kun yatiñan sombrero, platillo mä manzana ukamp - computadoranaka ukat Internet. Walking botas - autos ukat motocicletas ukanaka. Ukat cuentonakan qhanañchaski uka phajjseru tʼijtʼañanakajj amuyasirakïnwa. ¡Walikiwa, ¡magia tuqi tʼunjañatakix atómica ukat jukʼamp jachʼa bomba de hidrógeno ukat sipansa jukʼampikiw tʼunjatänxa!
  Sadat chachajj akham sasaw ñikʼutap chʼoqtʼasïna:
  - ¡Walja jan amuyt"kaya arunaka!
  Alix akham sasaw jiskt"äna:
  - ¿Jumaxa duraznos rejuvenecedores ukanakasa utjiti!?
  - ¿Khitinakatix wayn tawaqunakar kutt"ayapki ukanaka?
  - ¡Jïsa chiqapa!
  Yankax akham sasaw arsüna:
  - ¡Janiw jichhakamax yatiqapkti! Ukampis jutir patak, máximo pä patak maranakanx chuymankipstañan jan walt"äwipax askichatäxaniwa. ¡Taqinipuniw wiñayatak wayn tawaqunaka ukat kʼumara tukupxani!
  Sadat jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Suyt"apxam ukhama! Ukat ¿mä bomba de hidrógeno sat bombajj wali chʼamani hechizoäspati?
  Yankax anatt"asisaw jach"at arsüna:
  - ¡Jupax mä ch"ipxtawimpiw t"unjañ yati, taqi jakañ yänak jaya chiqan t"unjañ yati, ukanakx mä urux kayuk saririx kayuk sarañapawa!
  Sadat jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jïsa, taqiniw k"arisipxtaxa! Markamatï ukham armanakanïspa ukhajja, taqe planetaruw katuntasma.
  Yankaxa nayraqata ch"uqt"asisa jaysäna:
  - Aka chiqanxa pä jach"a jan walt"awi uñjapxtaxa. Nayraqatxa, kunas armanakaxa: janiw markasankix utjkiti, ukat jiwasampiw nuwasipxaspa.
  - Ukatxa payïrixa? - Sadat jupax Yanka markar jak"achasiñatakix jank"akiw sarnaqäna.
  . 10 JAQTHAPI
  Konstantin Rokossovsky jupax mä jan walt"äw pachaw purinitap amuyasïna ukat insignia ukarux ch"axwäwiruw puriyatayna, nayrax wali amuyumpiw apnaqatayna. Ukhamawa; tunka phisqhani waranqa kilómetros ukch"a diámetro: akax janiw mä nave espacial ukatakix mä chist"äwikiti. Akax chiqpach obra de arte ukawa, cuadrillones de rublos rusos ukjam qullqiw aljasi. Janiw phisqa waranqa waranqa chikatan tripulantes ukanakat arsuñax wakiskiti - ukax taqpach planetan jaqinakan utjatapawa. Jichhax uka malditos fantasmas ukanakar q"umachañasawa, ukhamat jan taqpach ejercito ukar t"unjañataki.
  Hipermariscal jupa pachpaw mä crucero de misiles juk"amp maniobrable ukankäna. Natural ukhamawa, warawaran barcopax nuwasiñat jithiqtawayi, janiw axsarañ laykukiti, jan ukasti comandante jiwatapax taqpach ejercitoruw jan walt"ayawayi.
  Mariscal Elf jupax akham amuyt"ayi:
  - Jiwasan ejercitosan mä retiro general lurañäni, sistema de ciudadelas lurañani.
  Konstantin jupax janiw sasaw säna:
  - Condiciones de muyuñanakanxa, qhipäxaru kutt"añaxa jach"a chhaqtäwinakawa sañ muni. Ukhamarus, ukhamatwa uñisirinakarux jach"a puentenak churañäni.
  - Ukhamaxa, ¿kunsa lurañajaxa?
  - Jiwasaxa ejercito fantasma ukana comandante en jefe ukarux t"unjañawa wakisi. Ukhamächi ukhaxa, tʼunjatäñapatakiw suytʼaskta.
  Marshall chachajj akham sasaw säna:
  - Sapa kutiwa diputadoxa utjani. Chiqansa, jiwañax utjaspa ukhasa, doblaje ukaw utji. Kunjamtï patronamax Stalin jupax siskänxa: ¡janiw jan mayjt"ir jaqinakax utjkiti!
  Rokossovsky chachajj nayrapat llijullijunak apsusaw akham säna:
  - Ukhama utji, ukampisa ukaxa janiwa sapa kutixa churatakiti medioeval ejercito ukanxa. Jilapachax: janiw sayt"añax wakiskiti. Jiwasax atacañäniwa.
  Mä jach"a nave espacial "Patrimonio" satawa: cañones super-pesados ukampixa chiqpachansa taqpach espacio ukarux phichhantawayi. Ukax mä monstruoso, hiperplasmático, taqpach jan amuyt"kayänwa.
  Alyosha Popovich kullakajj jankʼakiw mä puñchu dinosaurionak tantachtʼäna. Ukham lurañax wali ch"amapunïnwa, kawkhantix soldadonakax ch"uqt"atäsipkäna ukat mä jach"a frente tuqin ch"axwapkäna ukhaxa. Ukampis anqankir wayna comandantejj janiw kʼari arunak apnaqañ jaytkänti. Jupax mä señal apayanipxañapatakiw mayïna, uka señalan yanapt"apampiw dinosaurios fantasma ukanakarux manq"añapatak jawsapxi. Ukajj mä efectow utjäna. Chiqansa, arquero imillanakax janiw jachʼat artʼapkänti, ukhamat taqi uka monstruonakar jan katuntañataki. Masinakapan q"ala janchipax: chika q"ala ch"axwiri espadanakampi, niyaw ch"axwañampi lliphipiskäna, kunjams ch"axwäwix wali ch"amapunïna. Ukat ukhamatwa pä patak jach"a jaqinakax ajllitäpxäna.
  Física tuqit taqi kamachinakat sipansa, dinosaurios ukanakax vacío uksanx wali axsarkañ thuqt"awimpiw kayump takt"apxäna, mä juk"a laq"ampi, jisk"a fragmentos de olas de luz reflejadas ukat hiperplasma mágico ukanakampi.
  Ukat jupanakax ataque irpapxäna, comandante ukan kamachiparjama, Pastukhov jupa pachpa, cascopax p"akjata, ukat ñik"utapax wilampiw ch"allt"ata. Caballero p"iqinchat destacamento ukax wali axsarkañänwa, jik"a ajanunaka, monstruoso lakanaka, curvado, walja kutix p"akjata colmillos. Walja espigas, cuchillas, agujas, sacacorchos, conchas ukan granos, uka luratanakax magia ukan manqha pachapan luratawa, tankinakan bozal ukar uñtasitaw amtata.
  Mä bocina rollo ukaw istʼasïna (olas de gravedad ukanakaw vacío ukan jalnaqäna), ukat mä avalancha ukaw uñisirinakar tʼijtäna. Mä jach'a masa de monstruos ukanakax "Patrimonio" insignia ukar t'ijtapxäna.
  ¡Dinosaurios ukanakax colerat arnaqasipxäna, taqi kuns ukat taqinirus q"umachañ yant"apxäna!
  Uka jachʼa barcojj taqe tʼunjir armanakampiw jupanakamp jikisïna. Mä sarantañ, mega-cascada de bombardeo ukaw qalltawayi. Uka vacío ukan pʼiyanakas chʼiyjatäkaspas ukhamänwa ukat uka pʼiyanakat wali chʼamaw mistunïna.
  Alyosha Popovich jupax akham sasaw kamachi:
  - Jach"a ch"amampi apthapiñani ukatxa janiwa sayt"añati.
  Uka ch"axwawinakax dinosaurios fantasma ukanakaruw llakisiyatayna. Manqha cráteres ukanakaw cuerponakapan uñstäna, ukhamarak laceración ukanakas nayra Nueva York markan utjaspäna. Yaqhip monstruonakax walja atipt"äwinakatx t"unjasipxäna. Ukampis janiw uka umax saytʼayañjamäkänti, jan ukasti jukʼamp chʼamanïxänwa ukat jan waltʼayarakïnwa. Insignia "Otchizna" ukax qhipäxar kutt'añ yant'äna, ukampis mä jakañ avalancha de fantasmas ukaw jikxatasïna. Uka nave espacial ukar mä oso patxankir anunakjam atacasax dinosaurios ukanakax ch"iyjañ qalltapxäna. Uka jachʼa barcojj niya ukhamarakiw taqe kasta emisoranak jaqontäna, ukampis ukajj janiw sinti yanaptʼkänti. Kunayman monstruonaka, ukham jan amuyt"kay kasta, p"iqinakas hiperplasma t"ant"ampi umamp phuqhantatänwa, jupanakax armadurap, torrenakapa, soportes, antenanakap ch"iyjapxäna. Nave espacialax jiwañakiw wakisïna, ukat uñchʼukiñatakix walja jan axsartʼañaw wakisïna.
  Rokossovsky chachajja, sustjasitap imantañatak chʼamachasisajj akham sasaw mayïna:
  - ¡Taqini, qhispiñataki sarapxam!
  Mariscal Elf jupax chiqañchawayiwa:
  - ¡Taqinixa janiwa atipkaniti, pallapallanakaxa ch"axwawinakampiwa jark"atapxiwa!
  - Ukatxa taqi khitinakatixa librëpki ukanaka.
  Svyatorossiya ejercitopan warawara barconakapax nayrar sartapxäna. Waranq waranqa barconakaw mä kutikiw millón millón jiwayir yatiyirinakar jaqontapjjäna. Alyosha Popovich jupax taqi reservas ukanakaruw acción ukar uñt"ayawayaraki.
  - Janiwa kuna pachasa uñisirinakasaruxa libertad de maniobra ukaxa jaysañasäkiti. ¡Juk"amp ch"amampiw ch"allt"añama, filanakaruw mistuñama! - Wayna comandantexa arnaqasitaynawa subordinados ukanakaru. - Jak"achasipxañäni, janiwa misiles super-poderosos ukanaka apnaqañasakiti.
  Chiqansa, qhip qhipa armax fantasmas ukanakatakix jukʼamp tʼunjirïnwa ukat jan walirakïnwa. Ukatwa chiqpach boxeadorjamaxa, wali jak"at jikisiñ yant"apxäna, ukanx uñisirinakarux walja ch"axwawinakampiw bombardeapxirïna ukat espadanakampiw cuttings ukanakamp impuesto ukham lurapxäna. Yaqhip fantasma nuwasirinakax q"ala, suma qunqurinakap apnaqapxäna (¡Kunjams mä imill wawar ukham sexy chiqanakax ukham muspharkañ efectox utjaspa ukax muspharkañawa!) Jach"a warawara barco "País" ukax juk"at juk"atw jaltxatayna, qhipäxar kutt"awayxatayna, uñisirinakan qhuru presión ukar saykatañ yant"asa . Ukat juparux jaquntapxäna, dinosaurios ukanakax colmillos ukat colmillos ukanakamp apnaqapxäna, torrenak p"akjapxäna, sectores ukanakar ch"allt"apxäna, particiones ukanakar t"unjapxäna. Uka jachʼa barcojj jiwañampïskänwa, ukampis fantasma monstruonakajj mä jukʼa tiempotak sum sarnaqapjjatapatsa wal pagapjjarakïna.
  Alyosha Popovich jupax uñjiwa; uñisirinakax taqpach mistuwayapxäna, pä jach"a espadanakap ch"akkatapxäna, ukat mä jisk"a t"aqa ajllit uñisirinakamp chikaw uñisirir t"ijtapxäna.
  Escuadrónapajj vacío ukan jankʼak sarapkchïnjja, chispanakajj pezuña manqhat thuqtʼaskäna, uka chʼusa cheqajj khathatirakïnwa.
  Alyoshax akham sasaw kamachi:
  - Saryn ukaxa kitchka!
  Dobrynya Nikitich, jakäwip jan walt"ayasa, jaya pachaw ch"iqa ladopan ch"axwawayxi. Jupan kayuk sarapkäna ukanakajja, espacio cheqan chʼeqtʼat naves espaciales ukanakaruw qhepar jaqontapjjäna, ukampis jupanak pachpaw jan waltʼäwinakan uñjasipjjäna. !
  Alyosha Popovich jupax wayn tawaqun pasión ukamp hackeó. Uka lanzamientojj represa pʼakjaski uka gota ukhamäspawa sasaw amuyäna. Ukat nuwasirinakapax mä suma uñt"atawa, suma uñnaqt"an chachanaka ukat suma uñnaqt"aninaka, chikat imill wawa quri trenzanakampi. Armadurax qurimpi, wali suma qalanakampi bordatawa. Ukat jan axsarasaw nuwasipxi. Mä waynaw jaquqanïna, misilanakamp ch"allt"ata, yaqha caballox kayunakap ch"allt"ata, ukampis t"aqhisiñat jawq"jasaw lakap naves espaciales ukar luqtäna. Uka liwxatat kayuk sarir jaqix kayukiw nuwasïna. Suma tawaqun p"iqipax ch"iyjatäxänwa, quri ñik"utapax wali k"ajkirïnwa, ukat nuwasir jaqin ajanupax llakit ñik"utampiw mayjt"ayasïna. Yaqha warmi pallapallax kayunakapax phust"ataw uñjasiwayi, imill wawax kimsa jawiranakanw arnaqañ qalltäna ukatx mä ch"aman cohete termo-cresón - mä cuadrillones de bombas Hiroshima markar jaquqanir ukar uñtasita- ukax sensitivo lakaparuw chiqak uraqir puri, satin lakapampi. Cuadrillones (Million millones) Hiroshima markax mä imill wawax lakapanx mäkiw q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu.
  Jachʼa jaqenakajj maynit maynikamaw kayuk saririnakar jiwayañ munapjjäna, jupanakajj mä gruporuw tantachtʼapjjäna.
  Qhipharux mä jach"a dinosaurio ukaw reactor de la insignia ultra-dreadnought ukar puriñ atipxatayna. Aka chiqanx kuna jan walis pasäna. Alyosha Popovich kullakax juk"akiw kamachirjam tiemponïna:
  - ¡Taqini, mä chiqaru sarxapxam!
  Ukampis niyaw wali jayäjjäna. Ukax wali jach"a ch"amampiw phallawayi ukatx chiqpach cuasar ukaw phichhantawayi, patak patak fantasmas ukat waranq waranq warawaran barconak ch"amthapi. Infiernonkir supernova sat jach"a ch"akhanaka; mä predador, nina piranha manq"antata espacio.
  Kawkhantï hipermariscal chachajj comando luraskäna uka crucerojj wali chʼamampiw khathatäna.
  Rokossovskyx sayt"asisaw ultraplástico t"unjatäki uka laq"a ch"allxtayäna, ukat juramento lurarakïna. Jupax amparapampiw nayraqatapar luqxatäna ukat nayranakap ch"irmthapïna
  - ¡Tata Markax jiwxiwa!
  - Ukat phisqa waranqa waranqa chikatani pallapallanaka, jupamp chika! - sasaw mariscal de duendex säna. - Jan ukax juk"ampi!
  Uka gnome ukax akham sasaw amuyt"ayäna:
  - ¿Janit jubilacionan anatt"añ pachax purinxi?
  Hipermariscal chachajj akham sasaw ñikʼutap chʼoqtʼasïna:
  - Ukham jach"a warawaran barcon jiwatapax Pachamamanx taqpach arxatäwiruw t"unjañapa. Jan ukax juk"ampirus ejercitosarux jan walt"awinak apaniwayi. Amuyataxa, qhipäxar kuttʼañaw wakisini. Janis ukhamäkchixa, aka tuqinx retiro ukax mä vuelo general ukar tukuni. Jiwasax ch"amampiw ch"axwañasa, wali ch"amampi ukat fanatico ukhama.
  - ¿Kunjamsa unidades Wehrmacht ukanakax utji? - Uka duende mariscalax jisk"achasiwayi.
  - ¡Khititix atipt"ki ukax juk"amp sumaw ch"axwawayxi! - Rokossovsky jupax akham sasaw jaysatayna. - ¡Ukampis fanatismo ukax janiw nazis ukanakar qhispiykänti!
  - ¡Ukat inas jan qhispipksnati!
  Rokossovsky, uka pachanx jan walt"äwis utjkchïnxa, sawkasisaw akham kamachi:
  - Maya, pä, kimsa - ¡focos ukanaka pichthapiña!
  Mariscal de duende ukax akham sasaw amuyt"ayäna:
  - ¡Ejército ukaxa pä tunka t"aqaru jaljañani, taqi chiqaru t"ijtxañäni!
  - Ukatxa kunsa akaxa churani?
  - ¡Fantasmanakax jaljtapxaniwa! Ukat kunapachatix ampar luk"ananakax jilxattaski ukhax ¡jakhunakam p"akjañax juk"amp jasakiw! - Kusisita (k"ajkir jisk"a p"iqi), sasaw mariscal de duendex säna.
  Rokossovsky, nayra ch"akhapat mä rayo de luz apsusaw (descarga del medio ambiente hiperplasmático en el cerebro renovado), akham sänwa:
  - ¡Walikiwa, uñisiri ch"amanakaru ch"iqiyañataki ch"amachasipxañäni! ¡Aka estadonjja, jupanakatakix nuwasiñax jukʼamp chʼamakïniwa!
  Hipermariscal jupax mä impulso telepático jerky ukampiw kamachinak churäna, escuadrón ukan comandantes ukanakar utt"ayasa.
  Uka tiempotakejja, Santa Rusia markankir warawaranakan barconakapat chikat jilaw jiwaratäjjäna. Uka pachparakiw fantasmas ukan ejercitopax wali jisk"achasiwayi. Jachʼa Rusia markankir soldadonakajj jan sinttʼasisaw jawqʼjatäpjjäna. Alejandro Magno, uñisirinakan maniobrap uñjasa: ¡mandamiento!
  - ¡Jank"akiw qhipäxan mä ch"aman reserva churaña! ¡Uñisirinakaruw mä jukʼat atipjañäni!
  Oksana magox juparux akham sänwa:
  - ¡Jiwasan atipt"awisaxa mä juk"a pachakiwa! ¡Jan chʼaxwañamäkiti!
  Ch"axwawix machaq phaxsiruw sarawayxi, uka amtax taqpach Jach"a Rusia markankiwa. Alyosha Popovich jupax soldadonakapan lurawinakap mayacht"añ yant"äna, ukampis ch"axwäwix jupa pachpaw utjawayi. Chiqansa, siluetanakan uñachtʼayat sombras ukanakax maynit maynikam jan chʼaxwañatakiw yanaptʼäna. Ukampis wali chʼama chʼajjwäwinakanjja, awisajj pachpa markasankirinakas katoqapjjerïna. Alyosha Popovich jupa pachpaw mä amparap chhaqhayatayna, jupax usuchjataw jikxatasïna, ukampis mä yanapiriw uka amparap vendajatayna.
  - ¿Kunatsa, Aníbal chachaxa mä nayrani, nayaxa mä amparani!
  Marqués Angelica kullakax ch"amanchawayiwa (armadurapax jan walt"ayir radiación ukan jawq"jatapatx q"al t"unjatäna. Mä jisk"a faldakiw mä musculoso, seductora nuwasirin luxus caderas ukanakap juk"akiw ch"uqt"äna, usuchjatanakas utjkchïnsa).
  - Mä ampar chhaqhayaña; mä jach"a chhaqtäwikiwa - amuyunaka chhaqhayaña - jan askichañjama!
  - ¡Layqanakax payïr lurapxani! - Alyoshaxa p"iqi ch"allxtasaw jaysäna. "¡Janiw ukham jasak p"akjañjamäkiti!" Jiwasax mä jank"ak ataque lurañäni. Jilïr comandante uñtʼañatakiki. ¿Kawkhans aka maldito Rokossovskyx jikxatasi?
  Oksanax akham sasaw arsuwayi:
  - Walja yatiyawinakampi ukhamaraki kunayman gravedad intercepciones ukanakampi taripasaxa, jupax uka qutu warawara barconakankiwa. Jichhax juparux marrón qhanan uñjapxäta.
  Alyosha Popovich jupax pallapallanakapar tantacht"añ yant"äna, jupax comandante ukar chhaqtayañ suyt"äna. Uka kayuninakax tantachasipxäna, dinosaurios ukanakax purinipxäna. Akax pä tunk destacamentos de Svyatorossia ukanakat maynïriwa, jupanakax Alejandro Magno ukan reservapat ataque ukar puripxäna. Jupajj jankʼakiw tʼunjatäskäna. Sapa mayni nuwasiñ tácticas ukanakax janiw jupanakpachas chiqapar uñjapkaspänti. Ukampis kunjamtï Capablancax siskänxa: jan walin jikxatasinxa, ¡taqi saräwinakax jan waliwa!
  Konstantin Rokossovsky jupax yaqha kamachimpiw akham sasaw arsuwayi:
  - Jichhaxa mayampi tantachasipxañani!
  Sapa tentaculos ukanakax comprimido ukhamäkaspas ukhamaw sapa mayni tamanakax mä sistema ukar tantachasiñ qalltapxäna. Ukham maniobranakajj tiempo apstʼasipjjetäna, ukampis janiw uka jan waltʼäwejj mayjtʼayañjamäkänti.
  Vladimir Kashalotov jupax taqi jaqinakjamaw ch"axwawayxi: frenéticamente fanatismo ukampiw ch"axwawayxi. Janipuniw jiwañjamas amuyaskänti. Jan ukajj jukʼampejj walja kutiw jiwañar nayranakapar uñtäna, janiw kunas jupar ajjsarañ puedkänti! Chʼaxwäwix atiptʼasxänwa, qarjañas niyaw utjxäna, ukat jankʼakiw ukax tukusiñap munäna.
  Ukatwa Erolok amigopampiw nuwasiñar mantäna, mä jukʼa tiempow maniobrapjjäna, kuttʼayasaw pallapallapjjäna, ukatsti jaljtapjjarakïnwa.
  Vladimir Kashalotov jupax walja kutiw pallapallanak jaquntäna, ukampis psicológico qarjañ tantachatapatxa, nayraqatax janiw ch"axwañ atkänti. Uñisirinakax wali qarjatäpxarakïnwa. Jilapachax janiw "virtual" ukax chiqpach nuwasïwimp chikachasiñax utjkaspati. Ukhampachasa, entrenamientonxa, qawqha llakiskchisa, janiwa jiwayatäkätati, ukampisa nuwasïwinxa kuna pachasa jiwaraksnawa. Ukax Pachamamatakix inamayakïñ sañ muni.
  Walja warawaran barconakapax jan walt"ayataw uñjasiwayi, jilpach barconakax torrenaka, taqpach sectores ukat compartimientos ukanakaw chhaqhata. Mä sapa asienton walja tunka waranqa waranqa tetraaviones sapakiw jaquqanipxäna.
  Waynax holograma ukx jist"arawayi, masinakapamp chikt"atäñ yant"asa. Mä suma tawaqun ajanupaw uñstäna. Uka tawaqux Vladimir jilataruw akham jiskt"äna:
  - Kunatsa wali llakita?
  - ¡Nayaxa taqpacha ch"amakt"ayata! Amuyataxa, jichhürunakanx t"unjatäki uka uñisirinakan límitepax tukusxiwa.
  Uka tawaquxa akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Jan llakisimti! ¡Pobrenakar ch"axwapxam! Jan ukajj ¿jupanakat sinttʼasirïtati?
  - ¡Janiwa sinti llakisiñakiti, ukampisa kunjamatsa axsarañawa! - Vladimir jupax akham sasaw jaysatayna. - ¡Laka ch"akhanaka ch"allt"aña sensación!
  - ¡Aka juchanxa mayacht"asis ch"axwapxañäni! Amuytʼañäni: nayampi jumampi; mä empresa!
  Uka waynax akham sasaw qʼuchtʼäna:
  - Jumampi nayampi; mä empresa!
  Uka tawaqun arupax juk"amp jach"aruw tukuwayxäna:
  - ¡Sapa quta ch"ama!
  - ¡Jumampi nayampi!
  - ¡Jiwasan Taykasan jach"añchawipax qullanawa! ¡Taqi uñisirinakaruw tukjañäni!
  - ¡Janiw nayax mä gruñido contrakti! ¡Nayax empanada manq"añ munta!
  Uka waynampi tawaqumpixa larusipxäna; ukatsti paqallq color peinado ukamp suma uñnaqt"an (arco iris colorapax wali modawa) akham amuyt"ayi:
  - Pä panini atacañäni, juk"ampi suma luraraksnawa!
  - ¡Parejampi! ¡Ukax nina nakhantatäña sañ muni!
  Ch"axwirix lakap ch"allxtayäna:
  - ¡Quasar! ¡Janiw fotojj tʼunjatäñapäkiti!
  Mayacht"asis nuwasiñax juk"amp kusiskañawa: Vladimir jupax nayra poeta poema ukampix iyaw sataynawa:
  Jaqix sapakïki ukhax jan waliwa
  ¡Ukat maynix janiw sapakix heroe ukhamäkaspati!
  Sapa ch'aman jaqix jupan uywiripawa,
  Ukat jan chʼamaninakas pä utjchi ukhajja!
  Uka nuwasïwiruw mantapxäna, qalltanxa taqi kunas wali sumäxänwa, maynit maynikamaw kimsa tetraavionanak jaquqanipxäna. Suma uñnaqtʼampiw lurapxäna, suma chuymampi ukat suma chuymampiw lurapxäna. Vladimir jupax poeta-ch"axwirit amuyt"ayataw jikxatasïna. Ukampis uka qhepatjja, mä kunaw pasäna, ukajj niyas ukham chʼajjwäwin jan jarkʼatäjjänwa. Jupan masipax mini-preon cargos ukanakamp jawq"jataw uñjasiwayi. Ukham lliphipiw utjäna, mä agujas mä chiqar chʼuqtʼkaspa ukhama, ukat mä jukʼa tiempotakejj mä jachʼa wilaw uñstäna. Ukat mä qʼuma vacío trapojj jan sinttʼasisaw pichthapïna. ¡Mä wayna ch"axwirin jisk"a jakäwipanx juk"amp jach"a llakiw! Mä suma imill wawampiw uka waynax amigopäñ atipxatayna, ukat fantasías eróticas ukanakarus katuyasipxarakïnwa: ¡mä ch"uspa ukham t"unjapxäna! Ukhamatwa, janiw jaqunukuñatakis tiemponïkänti.
  Vladimir chachajj cheqapuniw arnaqasiñsa jachañsa munäna. Jupa pachpaw uk chhaqtayañajj chʼamakïnjja, ukampis chuymapan jikjjatasitapajj walpun chʼamachasïna.
  - ¡Ch"axwäwix maldecitäñapawa! ¡Jupax jan wali señora ukat mä perra ukhamawa!
  Waynaxa, jan ch"amanïsaxa, uwijaru saratayna. Nestert ukham tukuyañataki. Nayrïr jaqix uwijaruw apxarutayna. Uka qhepatjja, wali colerat ataquew utjäna. Ukampis uñisirinakax jukʼamp jan chʼamanïpkaspas ukhamänwa. Mä kutimpiw Vladimir chachan laykux destinox utjäna. Uñisirinakax yaqha chiqaruw sarxapxäna ukat jaquqanipxäna. Ukham suma sarantäwix uka waynarux mä juk"a samarañapatakiw yanapt"äna.
  - ¡Ukat nayax ch"iyara ch"uqi ch"uqiruw purini sasaw amuyayäta!
  Flota Svyatorossiya ukax wali ch"amanchataw jikxatasïna, qhanaw jiwañampïskäna, qhispiyasiñ suyt"äwix janis utjkaspa ukhamaw amuyasïna.
  Konstantin Rokossovsky jupax amparanakap ch"allxtayäna: mä arma de viga Pä tunk barril ukaw nayraqatapan materializatäna:
  - ¡Kuns kamachisma, comandante! - ¡Uka armaxa q"uchutaynawa!
  - ¡Kuna pachasa cuerpom ch"axwañataki wakicht"atäñamawa!
  - ¡Nayax ist"twa! ¡Ukham toqet ewjjtʼañajäkchisa, janiw apnaqañ yatipjjätati!
  - ¡Janiw nayax juk"amp llakiskti!
  - ¿Kunas responsabilidad ukaxa?
  - Phuqhawi? - Rokossovskyx akham amuyt"äna: - ¡Janiw yatkti! ¡Mä milagrokiw qhispiyistaspa, ¡janiw kuna milagronakas alaxpachan utjkiti!
  Mariscal de duende ukax akham sänwa:
  - Espacio interuniversal ukanxa: yaqhipa pachaxa kunaymana lurawinakawa utji, ukaxa ch"amawa qhananchaña. Janiw yaqhax satäkaspati, jan ukasti mä milagro universo satäkis ukawa. ¿Ukanakat istʼirïpachätati?
  - ¡Ist"twa! Ukampis ¡uka tuqit jaktʼañax ingenuo ukhamawa!
  - ¡Khitis yatpacha! Jiwasax elfos ukanakax influencias paranormales ukat kunayman jan walt"awinakaruw wali sensibles ukhamätanxa. ¡Kunas jiwasanak tuqir jutaskaspa ukhamaw amuyasta!
  Rokossovskyx p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Ukham lurasispawa, mä ilusión ukhama!
  - Janiwa, uñtapxam! ¡Ukax niyaw akankxi!
  ¡Uka horasanjja, ¡chiqpachapuniw mä extraordinariojj pasäna! Uka ch"axwawix mäkiw jiwata ukatx mä jan uñt"at ch"amaw warawaran barconaka ukat fantasmas ukanakar apthapiwayi. Mä jan uñtʼat amtar istʼasajja, barconakas fantasmas ukanakas kunayman toqeruw tʼijtjjapjjäna. Jan qhanañchañjamakïnwa, janis amuyañjamäkaspa ukhamawa, jach"a Baba Yagax escobap ch"allxtayäna, nuwasir armadas ukanakarux kunayman tuqinakaruw ch"iqiyäna. Ukax jank"akiw lurasïna, qhanax mä akatjamat ch"amakt"äna, ukampis uka pachparakiw movimiento ukan presión ukax jisk"akïnwa.
  Vladimir jupax kunjams apthapitax ukx amuyarakïnwa, mä warmin wali munasiñamp jamp"att"atäkaspas ukhama. Ukat jukʼamp jila alani perfumetsa qʼapkirïna. Uka waynax akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - Akaxa mä lafa!
  ¡Ukat ukapachaw chʼamaktʼjjäna! Wali ch"amakt"atawa, janiw taqi metales ukanakatakix sapürunjam qhant"añs uñjksnati. Janiw mä fotón, yaqha kasta olas ukanakas chhaqtawayxaraki. Jutïr pachan jaqin nayrapax juk"amp jaya ukat ultra-corta olas, radiación infrarroja ukat ultravioleta, ondas gamma ukat micro-gamma ondas ukanakat yaqhachañatakiw yanapt"istu, ukhamarak kunayman kasta kuntix hiperplasma ukax mistu uk yaqhachañataki. Chiqansa, jukʼamp chʼamanïtapatxa, nayrax janiw taqi kuns chʼamanïkiti, ukampis mä aparato especial ukaw ukan lurasi.
  Ukat ukhamatwa taqpach chʼusa. Vladimir jilatajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  "¡Inas infiernojj akham uñtatächi!" Kuntix amuyañjamäki ukax hiperplasma ukan jiwañampi jiwañampikïkchisa.
  ¡Uka pachparakiw cuerpojj wali qhana ukat thayar tukuwayjjäna! Vladimir chachajj jukʼamp sumwa jikjjatasïna, qarjañajj chhaqtawayjjänwa, ukat almapas jukʼamp kusisitaw jikjjatasïna.
  - ¡Akaxa mä sumawa! Inas nayax alaxpachar avionat saraskchi, jach"a ch"axwirinakataki! ¿Jachʼa satäñatakejj wakiskti?
  Mä akatjamatwa, wali chʼamakanjja, mä qhanaw uñstäna, ukajj janiw yaqha ukhamakïkänti! Taqi kunat sipansa, ukham sombranak anattʼañax radiación gamma ukar uñtasitänwa, ukampis akanxa, jukʼamp jiskʼa oladanakax utjkaspa ukhamänwa. Vladimir jupax hiperfísica uksat amtasïna, kunawsatix superdebiles interacciones ukanakax jikxatasïna. Jupanakax fraccionarios tupunak lurañ yanapt"apxäna, kunawsatix jan kimsa dimensional ukhama, jan ukasti sañäni pä chikatani. Ukat ukax yaqha oportunidades ukanakaw utji. Ukat materia ukan sarnaqawipan ukhamarak t"unjäwipan ukhamarak espacio ukan ch"axwawipa. Amuyt"añataki: principio de un campo medio espacio protector - janitix radiación especial ukax dimensiones ukan phichhantatäkaspa ukhax invulnerabilidad completa ukaruw purisma. Jila partejja, jichha tiempon física toqet yatjjatatanakajj janiw kunjamtï jaqenakajj mä planetan jistʼantatäpkäna uka tiempon utjkäna ukhamäkiti. Wali ch"amäki ukat walja tuqinakani. ¿Ukham qhantʼañax kuna manqharus purtʼasi? ¿Kunas uka tuqit wali askixa?
  - ¡Akax angelan ninawa! - Vladimir jupax jisk"at arsüna. - Amuyataxa alaxpachaxa niya jak"ankxiwa.
  Ukañkamasti, jukʼamp juntʼüjjänwa, ukat yaqha coloranakas ukat coloranakas uka radiación ukan uñstäna.
  Chʼakhanakajan usut usutätajajj chhaqtawayjjänwa, ukat violeta sat qʼañunakaw thujstʼayäta.
  - ¡Ukat wali sumawa! ¡Ukax p"iqin hipercorriente ukar uñtasitawa! Jamp"att"asiñanakax juk"amp jan ch"amanïxänwa, sarnaqañax sayt"xänwa.
  Mä aruw ist"asïna, jan ukax juk"ampirus Alejandro Magno ukan telepático impulso transformado ukaw ist"asïna:
  - ¡Taqini, carril mayjt"ayaña!
  Vladimir jupax tetraplano ukar apnaqañ yant"äna. Boxeo autox mä estupor ukankaspas ukhamawa. Janiwa sarnaqañjamäkiti. Cuerpojj kuyntʼiwa, ukampis nuwasir jaqejj janiw kuyntkiti.
  Yaqha warawaran barconakapax mä vacío ukan sarnaqañ yatipkaspa ukhamawa. Millón millón barconakaw kunayman kasta barconakajj congelatäpjjäna. Muspharkañjamaw amuktʼjjäna. Vladimir jupax tetraavión ukanx jaltxataynawa: mä juk"a pachax sarnaqaspawa.
  Alejandro Jachʼajj akham sänwa:
  - ¡Ch"axwawix tukusxiwa! ¡Uñisirinakajj jakhüwinakat sipansa jukʼamp jachʼäpkchïnsa, ¡atipjapjjayätwa!
  Pallapallanakax mä amtampiw kusisita arnaqapxäna:
  - ¡Jach"a Rusia markar jach"añchaña!
  - ¡Emperadoran munañapaw atipt"i!
  Muspharkañawa, askichir robotanakat jila partex irnaqasipkänwa. Agregados de metal móviles ukanakax juk"amp jan walt"ayat warawaran barconakan muyuntatw ch"amakt"äna. Uka wasitat utt"ayañ thakhix qalltawayiwa.
  Alejandro Magno sat chachajja, wali chʼamani electrónica sat aparatonakamp yanaptʼasaw uka yatiyäwinak mä jukʼa qhanañchañ qalltäna, taqe cheqan uchat computadoranakajj mä jaqen jan ukajj sapa maynin cheqpach chhaqtäwinakap jaktʼañwa yanaptʼäna. Kunjamtï yatkänjja, wali jachʼa jaqenakäpjjänwa.
  Jach"a Rusia markan ejercitopax jan kutt"ayañjamaw paqallq patak pä tunk phisqhan waranqa waranqa waranqa, kimsa patak paqallq tunk pusini millones, llätunk tunk mayan waranqa, pusi patak tunka suxtan jakasir jaqinakar chhaqhayatayna, jaqinaka ukhamarak aliados jaqinaka. Ukhamaraki: tunka mayan billones, suxta pataka kimsa tunka paqallqu waranqa waranqa, llätunka pataka pä tunka kimsani waranqa, pusi pataka pusi tunka phisqhani waranqa, pataka pusi tunka suxtani robots ukhamaraki mecanismos cibernéticos. Ukatxa ukhamaraki phisqa tunka paqallquni millones, kimsa pataka suxta tunka kimsani waranqa, pä pataka tunka paqallquni warawaranaka kunaymana kasta, jani jakt"asa tetraplanos.
  - Ukampirusa, ¡walja! - Sataynawa Alejandro Jach"a. - ¡Wal jan walt"awinak t"aqhisiyapxta! ¿Kunapachas usuchjatanakar jakthapiñ qalltawaytanxa? ¡Masinakamar jakt"apxam!
  Mariscal de duende ukax akham sänwa:
  - Ukat ukax janiw fantasmas jakthapiñakiti. ¡Walja uka waynanakaw t"unjatäpxarakïna!
  Nayra pachan jach"a p"iqinchiripax kusisitaw akham säna:
  - ¡Ukampis juk"amp walja uñisirinakaw t"unjapxäna!
  Uñisirinakan jan kutt"ayañjam chhaqtäwinakapax akhamawa: billones llätunk patak phisqa tunk pusini waranqa waranqa, suxta patak kimsa tunk kimsani millones, pä patak pusi tunk phisqhan waranqa, llätunk patak tunka llatunkan jakasir jaqinaka - jaqinaka ukat aliados ukanaka. Pusi tunka llätunkani billones, phisqa pataka tunka llätunkani waranqa waranqa, pä pataka phisqa tunka suxta waranqa, pataka pusi tunka paqallquni robots ukhamaraki mecanismos cibernéticos ukanakampi. Ukhamaraki pataka pusi tunka kimsani millones, pusi pataka suxta tunka kimsani waranqa, ukhamaraki paqallqu pataka llätunka tunka paqallquni warawara barconaka, jani tetraletos ukanaka jakt"asa.
  Alejandro Magno chachajj akham sasaw yatiyäna:
  - ¡Ukat probabilidades ukax jiwasan askisatakjamawa!
  Mariscal de duendex chhuxriñchjasïna ukat akham sasaw jaysäna:
  - Jisa, ejercito de fantasma ukar yuspajarañaw wakisi, jan ukhamäkaspa ukhax chhaqtxapxaspänwa. Ukat ukat uka ratio de pérdidas ukax juk"amp jan walipunïnwa.
  Alejandro Magno chachajj akham sänwa:
  - Jisk"a ratio ukaxa tetraletos ukanaka chhaqhayañawa. ¡Niya kimsa tunka llätunkani waranqa waranqa waranqa qullqinak chhaqhayasipxta, uñisirinakax suxta tunk paqallquni! ¡Niya mä kuti chikatani!
  Mariscal de duende ukax akham sasaw qhanañcht"äna:
  - Ukax kunatix jisk"a barconakax juk"a chhaqtäwinakampiw t"aqhisiwayapxi, fantasmas ukan ch"axwañ efectonakapampi. ¡Walikiwa, jiwasan soldadonakasan yatichawipax ukhamarak armas ukanakax niya pachpakiw!
  - ¡Ukampis comandantenakax mayj mayjawa! - Macedonsky kullakaxa jiskht"asïna.
  Uka duendex p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Rokossovsky jupax wali suma estratega ukhamawa! Mä tiemponjja, Polesie sat jan mantañjam pantano taypinwa alemananakarojj tankinakampi nuwasiñ amtäna.
  - ¡Kuna milagrosa! Uñisirir jan suytʼasaw nuwantañatakejj sapüru chʼamachasta. Wasar pampan jankʼak sarnaqatajat amtasim. Jan ukajj ¡Dario reyi contra muyuntañ maniobra, qhepäjjat mantañataki!
  - ¡Nayax uk yatxa! Ukampis mä tank, jukʼampisa nayra tiemponjja, janiw mä caballokïkiti. ¡Janiw juparux ukham jasakix aynacht"kasmati!
  Alejandrojj jiskʼachasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Nayax independientemente ejercitojaruw p"iqinchawayta, ukatx Rokossovskyx Stalinan suxta maraniwa. Polonia markankirinakapas janiw marka masinakapar munapkänti, ukatwa Ministro de Defensa ukham irnaqtʼañapatak waytʼapjjäna.
  Mariscal de duende ukax akham sasaw ñik"ut mururasïna:
  - ¡Jan yuspärasir brutos! Ukampirus akax janiw polaco jaqinakan amtapakänti, jan ukasti sapa mayni pro-occidental círculos ukanakan amtäwipawa, jupanakax CIA ukat yaqha organizaciones terroristas ukanakan yanapt"atapxiwa.
  - Inasa! Jruschov chachajj jan chʼamani jaqënwa, janiw pachpa campamentopan ordenapar kuttʼayañjamäkänti. - Alejandro Magnox p"iqip ch"allxtayäna, cobre ñik"utapax axsarañjam sarnaqäna.
  Mariscal de duende ukax akham sasaw amuyt"ayäna:
  - ¡Nayraqataxa aski jaqinakaru premio churañäni!
  - Emperadorampi computadorampixa ukham lurapxani, kunjamtï nayrax lurapxirïk ukhama, ¡nayax iwxt"añakiw derechonïtxa!
  Chiqansa, ukax kamachinakawa, electrónica objetiva ukax khitinakas askïspa ukat khitis jan askïspa uk amti. Jisk"atpachax cibergrabación ukax khitirus exploits ukanakap sum qhanañchañapatakiw yanapt"i. Mä tiemponjja, Jachʼa Chʼajjwäwi Patriótico ukan yaqhep luratanakapajj wal chʼajjwapjjäna. Qhepatjja, jupanakat waljanejj jayarstʼat jaqenakjam uñtʼatäjjänwa. Wali walja debates ukanakaw utji. Chiqansa, Golikov sat precursorax paqallq tunka llatunkan fascistanakaruw nuwasïwin jiwayatayna. (Ukat Payïr Jachʼa Chʼajjwäwin cheqpach chʼajjwäwi utjkäna ukhajja, janiw jaktʼañjamäkiti qawqha jiwayatanakas utji. Janiw juma sapakejj balamp jiwayktati, ukat mä alemán jaqejj jaquqanïkchïnjja, janiw jiwayatäkänti! ¡Inas inas ikischispa!) . Ukhamarakiw Panfilov chachan jaqinakapatx ch"axwapxäna, ch"axwäwix utjkchïnti janicha, qawqha tanques ukanakas chhaqhata. Fascista heroes ukanakax pächasiñanak uñstayapxaraki. Amuyt"añataki, mä ataque pilotox phisqa patak kimsa tunk pusini tanques soviéticos ukanakaruw manq"antatayna, ukat ukatakix diamantenakampi ukat quri roble laphinakampi hierrot lurat cruzampiw churapxäna. Ukat ukhamarakiw mä taqpach apthapit premios! Kunjamakitix ch"amaw ukax iyaw sañaxa, ukat chiqpachanx patak pusi tunk pusini tankanakaruw mä sanu tankamp t"unjasma. ¡Ukhamarakiw jan iyawsañjamäkiti! ¡Maynix ch"iyar "supay" tuqitx ch"axwarakispawa, jupax pusi patak avionetas soviéticas ukat phisqa americanas ukanakaruw t"unjawayi! Mä arunxa, yaqhipanakax soviéticos ukan luratanakapat jiskt"asipxäna, yaqhipanakax fascista ukan luratanakapat jiskt"asipxäna.
  Kunjamakitix Vladimir Kashalotov jupax mä suma premio katuqañapänwa. Uka atipt"at ch"axwäwit yuspajarañatakix mä jach"a manq"äwiw utjawayi, uka qhipatx premios ukanakaw uñacht"ayasiñapa.
  Jilapachax pallapallanakax janiw manq"apkiti, energía hiperplasmática jan ukax supercorriente ukampiw manq"asipxi.
  Jichhajj qhespipkäna uka soldadonakajj palacionakanwa tantachasipjjäna, mä arunjja, salanakanwa tantachasipjjäna. Niya ukat jupanakax wali valoranipxañapawa - mesas cibernéticas! ¡Ukax wali suma ajlliwinakawa! Vladimir Kashalotov jupax nayrïr kutiw jakäwipanx manq"añanak manq"añapäna. ¡Janipuniw nayrajj manqʼirïkänti! Jila partejja, ¡akajj ukham jan uñtʼat manqʼawa! ¡Kuna manqʼas uk yatjjatañamawa! Jupax uka tuqitx walpun liyt"äna, lawanaks masticañsa yant"äna (roble, abeto arce ukat Diosax yatiw kunas yaqhax!): ukampis qhipïrix janiw juparux gustkänti. Chiqpachansa: kunas wali sumaxa, lakamax q"añunakampi phuqhantatänwa, ukat chhuxriñchjasiñaw jinchumat mistuski. Muxsa uma!
  Soldadonakajj tantachasipkäna uka salajj wali jachʼänwa, mä millón jaqenakaruw qontʼasipjjerïna. Sapa pallapallax sapa mayniw mä mesax utji. Kunapachatï Kashalotov chachajj ukham mä mesa jakʼan qontʼaskäna ukhajja, mä holograma colores uñstäna (mä imill wawampi mä piñampi kimsa chuchumpi híbrido: mä chuchujj qoritawa, maynïristi rubí, kimsïristi zafiro):
  - ¡Kusisiñaw jumar katuqapxsma, warawara pallapalla! ¿Jumajj normal manqʼanak faltkasma ukhamätati?
  Vladimir chachajj phinqʼasisaw akham säna:
  - Chiqpachansa, janiwa kunasa ukxa yatkti! ¡Kunatsa ukhamakipansa manq"añaxa! Chiqansa, ¡ukax janiw naturaläkiti! ¡Janiw llampʼu chuyman primatenakäktanti!
  Imill wawaxa q"ala kayunakapwa lliphipiyäna:
  - ¡Kusisiña jikxatañataki! ¡Suma manq"añanaka ukat vino ukanakamp kusist"añamawa! Chiqansa, iyaw sañamawa, ¿yatiqañ munasmati?
  Vladimir Kashalotov jupax akham sasaw iyaw satayna:
  - Jïsa! ¡Ukat jukʼampi! ¡Akax nayrïr kutiw ukham lurañax utji! ¡Kunja jan creyiñjamäki! Yämas uka manq"anak mayacht"asis manq"añäni ukhaxa.
  - ¡Ukhamaxa! - Holograma ukaxa jaysawayiwa, mä piña ukata mä imilla hibrido ukaxa walja saminakani chuchupampiwa anatt"añ qalltapxäna. Kunayman jamachʼinakar uñtat hachanakaw amparanakapan qhantʼäna.
  Vladimir chachan ch"iqa amparapanxa: mä jach"a jach"a ukat wali suma tawaquw qunt"atäskäna. Jilapachax aka pachanx taqpach imill wawanakax jan pantjasirïpxiwa, ukampis akax kunjamakitix juk"amp qhant"atawa. Ukax wali chispa ukat encanto ukaniwa. Wayna pallapallaxa amparapampiwa jupar luqxatäna:
  - ¡Vladimir jilata!
  - ¡Elfaraya! - Ch"axwiri imillaxa jaysataynawa, jachaqt"asisawa (suma, kisunakapaxa, chiqpacha tesoro). - ¡Jumampi jikisiñax wali kusiskañawa, ukat sipansa, qhipa ch"axwäwinx yaqhachasiñaw sasaw ist"ta! ¡Wayn tawaqu heroe!
  - ¡Taqinipuniw heroes ukhamätanxa! - Vladimir jupax siwa. - ¡Jumasa nayasa panpachaniwa! ¡Taqi qhispipki ukanakax mä heroe ukhamawa, ukat taqiniw jaquqanipxi ukax gemelo ukhamawa!
  Elfarayax nayra ch"akhanakapamp anatt"asisaw iyaw säna:
  - Ukhampuni! Nayax aka nuwasïwinx wali uñt"atarakiwa, ukat oficialjam tukuñatakix mä ch"amaw utjitu. Ukhamaraki jumanakaxa.
  - Ukhamächi ukhaxa, jiwasana apnaqawisanxa jakasirinakawa utjani, akaxa mä jach"a lurawiwa! !
  - ¡Ukhamawa, wayna! ¡Janiw yatktati! ¡Jumatix tornillo lurasma ukhaxa, ¡perdista! ¡Ukanjja laqʼampi ukat mä chʼaphimpiw utjäna! - Elfarai jupax rimampiw sawkasïna.
  - ¿Kunjamatsa yaqhachasipxtaxa?
  - ¡Nayaw jan amuyt"asis mä crucero ukar ch"allt"asta! ¿Ukajj jumar muspharaytamti? "Uka tawaqux taqpach panqarjamaw panqaraskäna, wali kusisitaw."
  - ¡Janiwa kunasa utjkiti! ¡Naya pachpaw mä jach"a t"unjir t"unjawayta, mä wali sapuru, niya wawanakar uñtasit mä k"arimpi!
  - Wawanakataki? - Ch"axwiri jaqina saminakapaxa mayjt"awayiwa.
  - ¡Walikiwa, inas jupanakan simplicidadapax jupanakarux alchispa! Ukat ¿kunjamsa jumax jikxatastaxa? - Waynaxa ajanuparuxa ch"allt"asïna.
  - ¡Nayaw mä oportunidad uñjta, ch"axwañataki ukat ch"axwañataki! Taqi kunas mä cibergrabación ukanw apthapita, jan ukhamäkaspa ukhax janiw iyaw sapkaspati! - Elfarayax mä jisk"a aruruw jisk"acharakïna.
  - ¡Jaqinakaxa janiwa aski yänakaxa iyawsapkiti! Jichhax tecnología tuqit parlkchisa, janiw iyawsäwi tuqit parlkiti. - Vladimir jupax amparap ch"allxtayäna.
  Musicax phust"añ qalltäna, ukat estadio chika taypinx q"ala jan isin imillanaka, yuqall wawanakaw thuqt"apxirïna. Ukhama kusisita ukat erótico. Mä pachan llamkt"aña ukat mayjt"ayaña. Ejercicios acrobáticos ukanakax juk"amp ch"amäxänwa ukat wali ch"amäxänwa. Imill wawanakax q"ala kayunakap ch"allt"asisaw altu patat jaltapxäna, walja saltonak lurapxäna ukat muyuntapxäna. Ukajj wali kusiskañänwa ukat wali sumarakïnwa. !
  Vladimir jupax amparanakap t"axllirt"äna:
  - Jiwaki! ¡Q"ala imill wawanakar uñch"ukiñax nayatakix wali askiwa!
  Elfarayax wali suma q"ucht"asisaw jaysäna:
  - Ukat nayaxa! ¡Taqi universonkir waynanakaw mä kutikiw taqi jan nayrar sartat jaqinakar jiwayañ amtapxaspa ukhaxa! ¡Ukham chʼajjwäwitjja juntʼüjjänwa, samkanakas phoqasjjänwa!
  Vladimir chachajj akham sasaw amuyasïna:
  - Ukat khitis jan yatki! ¡Kunatsa jupax nayranakap ch"irmthapiski! ¡Walikiwa, walikiwa imill wawa, inas juk"amp uñt"asiñatakikix mä ch"am utjchi!
  Thuqt"awix tukusxänwa, qhipharux jach"a phunchhäwiw qalltawayi. ¡Walja nuwasirinakaw nayrïr kuti manqʼa malltʼapjjañapäna!
  Mä stomp ukaw utjäna ukat mä jach"a dinosaurio ukaw estadio chika taypir jalnaqäna. Tribunanakax kayunakapan sarnaqatapat khathatipxäna. Ukajj mä kasta trypinolasaurus satänwa. Mä jach"a patak metros largo. Mä akatjamatwa uka monstruojj saytʼäna: congelatäjjänwa, cuerpopajj tʼaqa tʼaqaruw tʼaqanuqañ qalltäna. Jupanakax mä mosaico ukham ch"iqintapxäna. Mä akatjamat uka monstruo lantixa yaqha animalaw utjäna, ukax aletanakani ballena azul ukar uñtasitänwa. Ukat uka tʼaqanakajj sumakiw parltʼir platonakar jaqontäna. Jupanakax akham q"uchupxäna:
  - ¡Jumaxa uka parásito manq"añamawa! ¡Bon Appetit taqiniw!
  Waynaxa uñjäna aychaxa chhullunkhayata, q"aphipaxa wali yant"ata. Uka patxaruxa salsa wartatäna, ukatxa mä vaso amparapanwa materializatäxäna, ukanxa ch"iyara vinowa ch"allt"asïna. Vidrio, diamantet sipan juk"amp qhant"ata, arco iris taqi coloranakampiw qhant"añ qalltäna, ukat akham ist"asïna:
  - ¡Uka patatpacha! ¡Jach"a Rusia markan jach"añchäwipataki!
  Artyom jupax wali amuyumpiw mä juk"a umañ qalltäna. Vinojj tarta, qʼañu, ukat suma sawurani. ¡Alcohol umañax janiw amuyaskänti, ukat inas jan utjkchïnti! Ukampis kunatï mä jukʼa kusisiñar puriykitäna ukajj pʼeqejaruw muyuntayañ qalltäna.
  Elfarayax akham amuyt"ayi:
  - ¡Jumaxa mä t"ant"a manq"añamawa!
  Uka waynaxa mä juk"a ch"uqi ch"uqi ch"uñuyatayna. Sensitivo lakapajj cheqapuniw kusisiñat kusisïna. Jisa, akax aychawa, akax nayrïr kutiw manq"asi. Chiqansa, uka amuyt"awix p"iqijanx qhant"awayitu, naturalti jan ukax inas sintético ukhamächispa. Ukampisa, ¿ukax wakisispati? Taqi kunat sipansa, nivel de partículas elementales ukanx janiw mayjt"awinak jikxatañax utjkaspati, ukampis jichhax taqi kunas sintetizado ukhamawa! Mä phuqhata sensaciones, jumaxa wali amuyumpiwa aycha manq"anta ukatxa ukaxa kunkaru saraqaraki, ukatxa esófago ukarux sarawayxi. Purakamar kunayman jan uñtʼat yänakampi phuqantayaña, kunjamtï mä suma llaktʼasiñjam jikxatasiña.
  Elfarayax terciopelo arumpiw akham säna:
  - Jutïr aycha ch"uqi yant"añäni, mayaki manq"añani?
  - Ukampisa ¿kunjamatixa?
  - ¡Laxranaka ch"amanchasipxañäni! - Imill wawaxa amuyt"ayataynawa. - ¡Taqi kuna sapaki lurañat sipansa juk"amp suma jikxatasiñaw utjani!
  Vladimir chachajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Quasar ch"iyara ch"uqiruwa jaquqanipxañäni!
  - ¡Jach"apuniwa! ¡Hiperquasar!(Janiw juk"amp askïkiti)
  Kunapachatï laxranakax mayachtʼasipxi ukhaxa, chiqpachansa wali sumawa, maynit maynikamaw muyuntapxi ukat chʼallxtasipxi. Chispanakax jupanak taypinw t"ijtapxi. Ukat aychax pachpa, junt"uchata ukat cargado ukhax ukham fabuloso sabor ukaw jikxatasi. Uka waynaxa wali kusisitaw jachäna.
  . 11 JAQTHAPI
  Mirabel Blanca Nieves, mä taqpach amuyt"añjam, jan aguantañjam khathatimp uñjasax, castigo suyt"äna. Uka atipjatapatjja, carcelan jistʼantatäjjänwa. Uka juchañchäwix wali jachʼänwa, mä uñisiriruw yuqall wawakïkchïnsa, jaltxañapatak jaytäna. Ukat ch"axwäw pachanx akax kimsa kasta mutuñaw utjaspa: anti-tropas ukan wiñayatak carcelar jist"antatäspa, ¡despersonalización jan ukax aniquilación! Chiqansa, qhipïrix wali jukʼakiw apnaqasïna, kunattix mä jakkir cuerpor qʼal tʼunjañax janiw amuytʼasirïkiti. Mirabela kullakaxa chiqak nayraqataru uñtäna. Chʼamampi chintʼata, janiw kuyntʼirjamäkänti. Taqi kunatix qhiparkäna ukax mä jan kun lurañjam estado ukan destino suyt"añakiw utjäna.
  Campo de fuerza ukax sarnaqañ qalltäna, robots ukanakax ukar sarxapxäna. Mä jan chuyman aruw yatiyäna:
  - Mä jucha luratapata Santa Rusia Ecuménica, markaru, ejercitoru ukhamaraki emperador ukanakaru: wiñayataki jist"antatäpxañamawa manqha pachana. - Robot ukax tunka nayranakap venganzampiw qhant"ayäna: - ¡Ukhamaw imill wawa, jakäwimax jan jach"a jach"a tukusaw tukuyäna! Ukampis jumax wali waynäxtawa.
  Mirabelan nayranakapatxa jachaqt"asiñaw uñstäna:
  - Nayax mä juk"a amigonakajat, masinakajat despedida sañjamawa.
  - Janiwa! - sasaw robotax säna. - ¡Janiw jupanakax jan wali asociacionanakanïpxañap munktanti, ukhamarak amtawinaka ukat jumat khuyapt"ayasiña!
  Mirabelax wali jach"at arsüna:
  - Ukat qhipa munañamaxa?
  - ¡Jan wali jaqinakatakixa janiwa utjkiti! Jan wali jaqix manqha pacharuw sarañapa. ¡Jumatakix akax juk"amp jank"ak tukusxi ukhax juk"amp askiwa!
  Mirabelle kullakaruw apthapipxäna, ukat robotanakax imill wawanakarux mä jach"a pasillot irpxaruwayapxäna. Jukʼat jukʼatwa jankʼakïpjjäna. Mä akatjamat mä qhana pirqa nayraqatan jikxatasipxäna. Mirabelax q"ala q"ala jan isinïnwa, ukat walja yuqall wawanakas imill wawanakas filaruw uñch"ukipxäna. Uñkatatanakapan juchañchatäpjjatap amuyasïna, ukampis yaqhepajj sinttʼasirïpjjatapwa uñachtʼayapjjarakïna. Ukampis Mirabelax janiw jupanakar amparap luqxatañ puedkänti. Qhiparusti mä compartimiento ukan jikxatasipxäna: carmesí pintat. Aka chiqanx mä kamachirjamax sentencianakax phuqhasiwayi. Ukat ukax wali axsarkañ llakix nayrat sipans juk"amp jak"achasiñap sañ munäna.
  Mirabelax mä kasta templor mantañ suyäna, ukampis uka lantix laboratorio ukar uñtasit mä cuartoruw irpapxäna. Walja computadoranaka ukat mä quta hologramanakaw lliphipiskäna. Aka chiqanx ciborgs ukanakax mä kasta camuflaje ukamp isthapt"ataw jikxatasipxäna ukat sañäni, callinx mä pila de basura ukham pantjasipxaspaw. Ukat ukat robotanakax imill wawarux p"iqiparuw mä juk"a jan wali inyección churapxäna.
  - ¿Kunatakis akaxa? - sasaw Mirabelax jiskt"äna
  - Jichhaxa mä samkaruwa ch"allt"asipxäta. Ukat wiñayatakiw ukan qhipararakïta. - Uka sádico electrónico ukax chhuxriñchjasïna. Ukat mä vigaw qhantʼäna ukat walja jiskʼa robotanakaw cuerpopar mantapjjäna. Mirabelax laboratorio punkunakax ch"amakt"añ qalltatap amuyasïna, ukat ciborg ukan ajanupax colerasiñat qhant"ataw mä ch"iyar p"iyar uñtat jaquqanïna, ukat taqi kunatix jak"an utjki ukanakax ch"amakt"awayxänwa. Imill wawax umaruw ch"allt"asis jikxatasïna, tinta resina ukar jalt"kaspas ukhama, nayranakapas manq"añ qalltäna. Mä muspharkañ thixniw jupanakarux ch"allxtayäna, ukax mä juk"a mercurio radioactivo ukaruw amtayitu, uka mercurio ukax Mirabelax jalnaqäna, ukampis juk"amp axsarañänwa, ukat aychax ch"allaruw tukurakïna. Ukat chiqpachansa wali axsarañjamaw jikxatasïna, ukat mä akatjamat jichhax janipuniw warawaranak uñjxänti, verdugonakax yaqha pachar ch"amanïxapxänwa. Presión ukax jilxattaskiw, jan aguantañjamakiw tukuski, sallqjañ llamp"u chuymanïtapata ukhamarak monstruoso jan jaytjasirïtapata. Mä muyuñ aru ist"asi, mä anun drenaje ukan rasguñapjama, juk"amp jach"akiwa, jinchumaruw ch"akhusi, t"ijt"ayasa. Uka junt"u ramrod ukaxa membranas ukanakaru ch"akhu, wila ch"allt"aña ukatsti alquitrán warantaña lakaru. Ukhama jik"achata ukat q"añuchata, kunayman universonakat jutirinakan heces ukanakan juk"amp complejo combinación ukamp q"añuchata. Ukat chʼamakatjja mä lakaw mistu, uka kisunakajj mä jachʼa planetan volcán sat lavan lavapjamaw lliphipi. Mirabelax janiw kunapachas mä monstruon ukham jik"ariñ uñnaqap uñjkataynati, peliculas de terror ukan jaqinakar jan ukax universo ukankir aliens ukanakar uñjkataynati, ukat qhipäxanx mä jan wali samkan mä llakisiñ parodia ukhamakïpxänwa. Ukatxa yaqhanakaw uñstapxäna: juk"amp axsarkañ jawq"añanaka, yaqhipanakax Everest ukham jach"a jach"a tukupxäna, ukat yaqhipanakax jisk"a, wali colerat anunakar uñtasita. Ukatwa qʼañu venenoni kisunakapampi aychap katjjarupjjäna. Mirabela kullakajj janiw ukhamak jaya tiempo jan ukajj kunayman jan walinakan uñjaskäna uka jakäwipanjja, janipuniw ukham llakit uñjaskänti. Jilïr amtäwix janiw sensaciones ukar análogo jikxatañax utjkänti. Akax mä nina nakhaskir nina nakhantat ukhamarak ácido corrosivo, uka pachparakiw hielo congelar ukat mä sierra de corte borrosa. Ukat ukhamaraki pachpa pachanx choques hipercorrientes, ukax descargas, irradiación ultra-radiación ukat khitis yati kunas!
  Ukat tʼaqhisiyasipkakïnwa, amparanakapat aycha chʼiyjata, chʼakhanakapa ukat chʼakhanakapas chʼiyjata purakapat mistunir uñjarakta. Jan wali luratanakaw jupanakarux muxsañchapxi, kisunakap muytasa. Mirabelax jacht"asi, nayranakapat jachaqt"asi. Jan suytʼäwinïsajj akham sasaw jachäna:
  - Tatitu, kunatsa? Taqi kunat sipansa, janiw khitirus jakäwijan jiwaykti, janiw khitirus aljantkti! ! ¡Munasiñax loqtañawa!
  Mä chhuxriñchjasiñ ist"asma ukat ukat, junt"u agujas ukanakax tímpano ukar ch"allt"kaspas ukhamaw amuyasi, ukax pachpa pachanw jilxattaski, taqi kuns ukat taqinirus ch"amthapi! P"iqijax t"amt"atawa. Hiperplasma ukax imill wawan p"iqipan sapa neuronapanx wali ch"amampiw mistuñ qallti. Qhiparusti, mä jach"a lakaw uñsti, wali axsarkañawa ukat jik"asiwa, jan wali jan walt"awinakapanxa, ukat taqpach manq"antawayi. Ukham embudo ukar jaquntatapatxa manqhanakapax ch"iyjataw uñjasi. Mirabelax kunkapanx mä nina nakhaskir uñji, ukax paqallq patak paqallq tunk paqallqun pétalos ukar p"akjasi, saminakapamp ch"iwipampix taqpach mayj mayjawa.
  - Akaxa legendario nina manqha pachana. - Mirabelaxa jiskht"asïna, amparanakapan ñik"utapax mayakiw jilsuwayxäna, jan wali ch"akhanakampi ch"uqt"ata. Jupax t"ijtäwip jank"ak lurañ yant"i, ukampis inamayakiwa, janiw mä milímetros jupa pachpas sarnaqkaspati. Aka chiqanxa, wayna, saxra suma uñnaqt"ani janchipaxa, munata jaqiru tukuwayxi, mä nina jawirampi llamkt"ata. Jupax imill wawan q"ala chuchup liq"i. Anqäx tuqitxa ukham llamktʼañax munasiñampi ukat layqakaspas ukhamawa, chacha warmi ikthapiñ tuqitxa. Janiw kunapachas ukham uñjkataynati, nayranakapax ch"amakt"awayiwa, ukatx qhanapax saltawayiwa, jupatakix mä erupción ukax lakapan qalltawaykaspas ukhamaw amuyasïna, ukat purakapax kutkatasïna, ukat armas nucleares ukanakampiw atacapxäna, jan ukax juk"ampirus termoquark jan ukax termocreón armas ukanakampiw atacapxäna. Kunjams aka nina naktäwix junt"üna, jach"a ulceranakax q"ala janchiruw uñstäna, ch"akhanakax ch"amakt"äna ukat ch"iyjatäna, ukat t"aqhisiñanak utjayawayi. Chuchunakax ch"allt"asiskakïnwa, nina naktäwix imill wawar uñtataw q"uma, suma purakaparux llamkt"äna. Uka qhipatxa wali ch"uqt"asiwayi, ukat imill wawax histérica ukar mantawayi. Sapa chuchux wila ch"amakt"atawa, ninax puraka taypin sarnaqäna, hiperplasma de sufrimiento ukamp abs ukx khuchhuqatayna, intestinonak phichhantatayna. Ukhamatwa carbonat lurat tʼaqanakajj jaquqanïna ukat ajjsarkañ chʼamakanwa chʼamaktʼjjäna.
  Ukat akham sarakïnwa: "Janiwa, janiw munkti, janiw wakiskiti" sasa. Nayajj sarjjäwa. ¡Janiw mayampsa ukham lurkäti! - Chiqpachansa Mirabelax janiw mä nuwasirjamakänti, jan ukasti mä jisk"a imill wawar uñtasitaw lunthatanakan p"iyapan katjata.
  Sapa nina colorax mä especial, jan uñt"at patrón de dolor ukhamawa. T"aqhisiñanakax kunayman ch"amanchawinakaw churasi, kunaymaninak utjatapax muspharkañawa, Marqués de Sade jupas janiw amuyt"känti qawqha pachas manqha pachan jakirinakan ingeniopax purispa. Imill wawan sensitivo talonanakapax ch"akhanakampi ch"allt"ata, p"akjasi, punki ukat wasitat p"akjata. Chuymapax ninamp nakhantatänwa, ukat imill wawax janiw usuchjatakïkänti, jan ukasti ukham k"achacht"äwinakat jark"atax wali chuym ch"allxtarakïnwa. Pʼeqejajj cheqapuniw mä hipernuclear explosión ukamp qʼañuchatäjjäna, sapa ñikʼut saphijj mä pʼiyaruw imtʼatäkaspas ukhamänwa, uka pʼiyajj walja millón millón gradonakaruw metalamp phoqantatänwa.
  - Ukampisa saxranakaxa, jikisipxaraksnawa. - T"aqhisiri jaqin jan uñt"at jan wali arupax jik"a ch"axwañjamaw chhuxriñchjasi. - ¡Wiñay wiñayataki masinakama!
  Ukampis uñnaqapax wali axsarañawa, ukampis chʼuxña lakap uñchʼukiñax jukʼamp jan walipuniwa, uka lakax tiburones ukat cocodrilonakamp mistuñatakix mä jukʼa uñtasitawa, ukat ortiga ukat chʼiyar chʼiyar chʼaphinakampi misturaki. Ukampis wajjranakajj jan tukuskir ajjtaskchïnsa, muspharkañawa samarañar puriyitäna. Mirabelaxa, ch"uqt"asir usuchjasiñat mayjt"ayasiñatakix folklore ukanakat amtasiñ qalltäna, kawkhantix uka munat jisk"a k"uchirt"ayir jisk"a saxranakax, yaqhip pachax axsarañjama, yaqhip pachax k"uchirt"ayir ukhamarak ingenuo, yaqhip pachax jaqinakar yanapt"apxi ukat yaqhip pachax jan walt"ayapxi. "Papa ukat irnaqir Balda" sat sarnaqäwix jukʼamp amtañjamawa. Ukham "jaqinakampi" apasiñax wali ch"amawa. Ukat akanx jupanakax yatipxi, horquillas ukanakamp ch"ankhachasiña, kimsa espadas ukanakamp ch"uqt"aña, "dispositivos de trituración" semi-vacío ukar uchaña, ukat misiles graviónico-nucleón ukanakamp radiación mega-plasma ukar uchaña.
  - ¿Kunatsa juma, jucharara alma, ch"iyara ch"uqi traidor, comandantenakamar jan ist"ktati? - Supayan wajjrapax jilxattawayiwa, mä kasta chuparuw tukuwayi ukat ch"uqi ch"uqiruw ch"allt"asi.
  Kunapachatï pʼeqen chʼakhanakajj pʼakjatäki ukhajja, wali usutäspawa, janiw arunakampi qhanañchañjamäkiti. Ukampis uka pachparakiw amuyunakapax janiw chʼamaktʼkänti, Mirabelax jaqin jañchipankxaspäna ukhaxa, wali mulljataw jiwaspäna. Ukat ukhamatwa p"iqiparux mä qhuru llamkt"añ jikxatäna, ukat uka monstruox p"iqinakapar umañ qalltäna. Mä jan amuyt"kaya sensación, kunjamatix venas ukanakax jaquntatäki ukhama, sensibilidad ukakiw juk"amp ch"ama. Ukat uka saxrax umaskakïnwa, ácido ukax misturakïnwa. Jupajj jukʼat jukʼatwa uk luräna, chʼamachaskaspa ukhama. Yaqha saxraw clavonakap perforañ qalltäna, clavonakap manqhar wali chʼullqhi agujanak apnaqasa. Imill wawax q"ala kayunakap jayarst"ayañ yant"äna, ukampis nina lawranakax juk"ampiw llamp"u talonanakap phichhantäna. Orquestajj mä infierno marchampiw jukʼamp chʼamanïkaspas ukham amuyasïna. !
  Mirabelax arnaqasïna, seductora imill lakapax sapakiw jist"arasi.
  - Janiwa, ¡janiw fotonak apsuñamakiti!
  Jupanakax junt"u, sallqa kisunakan pinzampiw lakapat katjapxi ukat jaquntapxi, juk"at juk"at lakapat ch"iyjapxi.
  Llakix utjarakiwa, ukampis mä juk"a mayjt"atawa, janiw arnaqasiñanakax utjxiti, jach"a jach"a tukuñanakakiw utji.
  Qʼañu laqʼonakajj qʼala kayuni, imill wawar uñtat kayunakan suma kayunakapan clavonakap manqhanwa jalnaqañ qalltäna, ukat jankʼakiw nina nakhaskir ácido jawiranakar tukuwayjjäna. Supayanakax uñacht"ayasipkakiwa, clavonak arktasa, nudillonak p"akjañ qalltapxäna, ukat juk"at juk"at lurapxi, t"aqhisiñanak sallqjasa.
  - Ukhamatwa jan p"iqin "chuchu de vacío" ukax porción de gaseosa hiperplasmática ukax condimento ultraláser superdimensional ukampiw apsu. - Maynixa chhuxriñchjasi: inasa jilïri saxraxa.
  Mirabelax niyaw mä loco estador puriwayxäna, mä jan aguantañjam oladampiw umamp phuqhantäna, jan ukax mä t"aqhisiñ qutampiw umamp phuqhantäna. Ukampis saxranakax janiw qhipäxar kutt"apkiti, jupanakax niyaw perla kisunak apsuñ qalltawayapxi, jan khuyapt"ayasisaw suma uñnaqt"anïñ jan walt"ayasa. Nayra diosatakjam kisunak tʼunjapjjerïna, ukatsti perforapjjerïna, puntap encía ukar chʼalltʼasaw chʼiyjapjjerïna. Uka pachparakiw puntapajj jiskʼa hilonakar tukuwayjjäna, uka hilonakajj jan waltʼayat helicópteron hélicepjamaw muyuntäna.
  - ¿Kunjamarak maynix ukham qhuru kankañarux saraqaspa, chiqpachapunit jan taykanïpkiti? - Mirabelaxa amuyt"ataynawa. - ¡Khitis yuriwayi, mä warmi jan ukax hiena! Amuyatajja, jan chʼamani amuyunakap liytʼasajja, sajjranakajj arnaqasipjjäna, mä tama buitre jacalanakan arupampiw mä viper sat uywamp chiktʼat arnaqasipjjäna.
  - Janiwa taykaxa utjkiti - tataxa Supayawa!
  Ukat machaq jak"u jikxatapxäna, taladro junt"uchapxäna ukat qhipa kisunakapxa mä muspharkañ mutilat cutter ukamp sawt"apxäna. Ukxarusti, ch"akhanakar turkañax purirakïnwa. Ukanakax wila, chispi, jach"a temperaturan pinzanakampi p"akjatäpxänwa. Sapa doncella costilla sapa mayni. Wila juntʼu pinzanakajj imill wawan rubí chuchup tʼijtʼayäna, wali suma jinchupsa chʼiyjäna ukat ñikʼutapsa ñikʼutap apsurakïna. Mä nina nakhaskir hiperflame ukax imill wawarux jaya pacha pacienciani, q"ala talonanakaparuw puriyatäna, ukat sapa kutiw temperaturax juk"amp jach"a ukat juk"amp jach"a! Jan uñt"at ninan saminakapax mayjt"awayiwa ukat yaqhip pachax junt"u pachax juk"amp t"aqhisiñ thayampiw lantintawayxi. Uka ñik"utax chhuxriñchjasïna, ch"akhanakax phichhantatäxänwa. Kimsa chuymas niyaw pʼakjañampïskäna, sextillion bombanakjam phallkaspa ukhamänwa.
  Ukatxa Mirabelax mä akatjamat suma laxrapax jilxattatap amuyasïna, ukat wasitatwa kuns saspa:
  - Cristo layku khuyapt"ayasipxam.
  Mä akatjamatwa mä achiktʼasiñajj jan suytʼäwimp phoqantat uñstäna, mä colmena de abejas ukar uñtasita. Uk uñjasax saxranakax ch"uqi ch"uqi ch"axwiriruw ch"allt"apxäna, imill wawarux machaq thakhin chuchup ch"iyjapxäna ukat t"unjapxäna , nayranakap p"akjasa, mägico suma nayranakap apsupxäna!
  - Jumax juchararätawa, cuasar ukan foton ukar sipanx juk"amp jan yäqañjamawa, ukat Cristox llakisiñ jaqinakan inventopätap yatiñamawa. Chiqpach diosanakax pä jaqit mayakiwa: aski, jan wali, ukat jupanakax taqpach alaxpach lurapxäna, ukhamarak jaqinakaru, jupanakan uñtasitaparjama ukhamarak uñtasitaparjama. Ukat jumanakax juchararanakäpxtawa ukat luratanakap liytʼapxaraktawa, jachʼa chʼamaninakan esclavopäpxañamawa, kuna kamachinaksa phuqapxañamawa ukat jukʼamp jan wali jiskʼachataw tʼaqhisiyasipxañama. Jumax mä jisk"a esclavo ukhamätawa, janiw jiwasan utjañasarux iyawsktati, jichhax taqi ukanak pachpa janchiman uñjaskta.
  - Jichhasti nayaxa iyawstwa!
  - Jayp'u! ¡Janiw suytʼäwinïktati, janirakiw mä chʼamanïktati!
  Mirabelle kullakax t"aqhisiyataw uñjasiskäna, walja kutiw p"akjatäna, phichhantatänwa, ukatx jan amuyt"kayaw wasitat sayt"ayatäna. Ukatxa uka nuwasirix machaq thakhin t"unjatäxänwa. Ukat saxranakax jupanakpachaw ukat qarjasipxpachäna ukat thayaruw apxaruyasax manqha pacha taypin irpapxäna.
  - Uñjapxam kunjamsa jan ist"irinakaxa mutuyapxi.
  Mirabelax q"ala jan isin imillanakaruw cruzanakar ch"akkatat uñjäna. Nayrajj suma cuerponakapajj wali ajjsarkañ chʼiyjatäjjänwa, wilajj jupanakat chʼalljjtäna. Jach"a khuchhinakax cruzanak jaquntapxäna, yaqhip pachax jan walt"ayatanakax jaquntatäpxänwa ukatx sallqa jabalíes jupanakaruw jalxatapxäna, warmi aychap ch"iyjapxäna. Kunjamsa uka jan wali luratanakax t"aqhisipxäna, yaqhip ajanunakapax jan khuyapt"ayasisaw markachatäpxäna, ukat ch"uñumpi wilampiw ch"uñump ch"allt"at jachaqt"asiwinakax saraqanïna. Nayranakapajj jan chʼamanïñaw utjäna. Jupanakajj achiktʼasirïpkaspas ukhamänwa: jan juchanïtanwa, khuyaptʼayasipjjeta. Jiwasajj jan kusisita ukat wali munasiñampiw laqʼuntatätanjja.
  - ¿Kunatsa uka jan wali jaqinakaxa mutuyatäpxi?
  Saxrax imill wawarux wila junt"u palancampiw taqi ch"amapampix talonanakapan dentado ñik"utampi jawq"jatayna, yaqha saxrax imill wawarux qunqurip p"akjasaw mä rebaba ukham arsüna:
  - Kunaymana jisk"a yänaka. Maynix comandante ukarux insolente ukhamänwa, maynix mä jila chanini tetraavión p"akjatayna, kimsïrix ejercicios especiales ukanx janiw mä waynampi ikintasiñ munkänti, pusix qhipharuw kutt"awayxäna. Mä arunxa, aka chiqar puriñatakikix janiw jach"a jucharar jaqïñamäkiti ni qhanpach traidoräñamäkiti, mä juk"a jisk"a juchanakax wakisiwa.
  - Ukat jupanakan monstruoso t"aqhisiwipax janipuniw tukuskaniti?
  - Ukat akax Taqi Ch"aman Diosampi Emperatrizampi amtañapawa. Su Majestad decreto de perdón apsuspa ukhaxa, yaqha jan sinti llakisiñ chiqaruw apasipxaspa.
  - ¡Alaxpacharu!? - Mä jisk"a suyt"awi ch"iwiw Mirabelan arupanx qhant"äna, llakimp p"akjata.
  - Jumanakatakixa janiwa alaxpachaxa utjkiti. Uka cheqanakajj janiw sapa segundon jawqʼjatäpkätamti ukat tʼaqhesiyapkätamti, ukat jiwatat qhepatsa comandantenakamar serviskakismawa.
  - ¿Kunas suyt"i jaqinakaru juchanakapaxa juk"ampi jach"a? - Ch"axwirixa niyaw kusisiñampi ch"amakt"äna.
  - Jiwasaxa aka uñacht"ayapxäma.
  Supayax nayranakap mä horquilla surrealistampiw ch"ankhachäna, manzananakax p"akjataw uñjasïna, líquido ukaw warantasïna ukat Mirabelax cruzar sarawayxäna, ch"iyara, jan suyt"äwipanx axsarañjamaw juparux jaquqanïna. Ukat mä qhawqha segundonakatjja, wasitatwa uñjjjäna, sapa nayra chʼipjjtayas jan aguantañjam chhuxriñchjasirïkchïnsa. Ukat wasitatwa tʼijtjjapjjäna ukat jukʼamp ajjsarkañ animalanakaw jupanakamp jikisiñatak tʼijtjjapjjäna. Mirabela kullakajj jupanakar sum uñkatarakïna. Uñnaqapax chiqpachansa janiw kunas: q"ala, jan ñik"utani ukat ch"uxña p"iqi ch"akha; nayranakapaxa infierno qhanampi phichhantatawa; mä jisk"a, khuchhurata nayrampi chika taypina ch"iyara ch"uqimpi. Ukat inas juk"amp axsarañax mä jisk"a chhuxriñ jan utjatapaxa, uka lantix llätunk thiya tentaculos saxra warawarar uñtat warkt"ata ukat sarnaqaña. Ukatwa Mirabelle sat tawaqur jak"achasïna, satin tawaqun lakaparuw kisunakap ch"allt"asïna (muna munasiñan tesoropa), uñt"at jamp"att"äwip churarakïna. Ukatxa garra amparanakapaxa warminakan ch"akhanakap p"akjañ qalltäna. Mirabelax codonakapan wali usutaw jachäna, articulacionanakapax t"unjatäxänwa, uka monstruox tendones ukanakaw garranakapar muyuntañ qalltäna. Uka pachparakiw cuerpon secrecionanakajj pasawayjjäna, ukajj jukʼamp chʼamani hipercorrientet sipansa jukʼamp jan waliwa. Ukat mä akatjamat taqe kunas waliptjjäna, ukampis llakisiñajj utjaskakïnwa.
  - Ukhama, antiguo q"añu warmi, inasa uñt"asiñataki umañani.
  Mirabelat jan chʼamaktʼayasa, uka monstruojj coparuw amparap luqtäna, ukat mä ratukiw vinompi phoqantatäna. Obrazinax ajanuparux ch"allt"äna.
  -Umaña! - Uka monstruox thaya encarnación de terror ukan arupampiw larusitayna.
  Ukat Niyakejjay Mirabelajj jan istʼañ munchïnjja, pä sajjranakaw pʼeqepat katjjarupjjäna, ajanunakap chʼoqtʼasisaw lakap jistʼarapjjarakïna. Mä wali k"allk"u umaw imill wawan kunkapat jallu purintäna. Mirabela kullakajj kunkapar qʼomachasaw convulsivo manqʼantäna:
  - ¡Uka manqharu sarañäni! ¡Uka patat juk"ampi! ¡Mä qawqha yatiñanak ch"uqi p"iqir yapxatañäni! - Supayanakaxa yanapt"apxänwa, jisk"achasiñampiwa chhuxriñchjapxäna. Kunapachatï uka jan wali tawaqux taqpach suministro manqʼantäna ukhaxa, mä akatjamat purakapax punkitänwa. Ukax burbuja ukat manqhan phichhantawayi.
  - ¡Uka ch"uqi ch"uqixa usurïxataynawa! ¡Jichhax mä manqha pachankir wawaruw yuripxäta!
  Ukatxa uka liquido ukax jilxattaskakïnwa, puraka ukat ch"aman imill abs ukanakax p"akjañapkama.
  - ¡Akham sapa vacío jucharar jaqimpi, jucharar jaqimpixa!
  Mirabela kullakajj chʼiyjatäjjänwa, pʼeqepas chʼiyjatäjjänwa, ukat pelot anattʼañwa qalltäna. Wali chuym ch"allxtayiriwa kunapachatix jisk"achapxi, kayunakapamp jawq"japxi, ch"akhanakar uñtat chuymanakapamp jawq"japxi, ukat muyuntapxi. Yaqhep kayunakapajja, wanut sipansa jan ukajj basurankir animalanakan heces ukanakat sipansa jukʼamp ajjtaskañawa. Alcantarillado ukax lakaparuw mantawayi ukat imill wawax jan sintt"asisaw chhuxriñchjasïna. Ukat poste ukar ch"allt"aspa ukhax taqpach offside ukhamawa. Pʼeqejajj istʼasi, kisunakajajj walja kutiw tʼijtjjaraki, ukampis wasitatwa jistʼantasi. Mirabellex aka kusist"awix wiñayatakiw utjani, mä phaxsit jilaw, wali axsarkañ ch"uxña quqaw jilxattañ qalltawayi, ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqimp ch"uñump ch"uñuyata ukat nayra pacharuw makhatawayi. Uka pachparakiw saxranakax loco larusipxäna, imill wawarux jan amuyt"kaya q"aphimpiw ajanuparux urinapxäna, ukat ñik"utapat katjapxäna. Jupanakax t"ijt"asipxäna ukat liwxatapxäna, ukampis ukax sayt"ayapxarakïnwa, amuyataxa saxranakax ukat qarjasipxänwa. Jupanakax irpapxäna, ch"uqt"at p"iqip ch"allt"apxäna ukat mä ch"ullqhi ukat jik"akïr oxidado agujampiw t"aqhisiyat janchipar sawuñ qalltapxäna.
  Ukatxa taqi kunas chhaqtawayxänwa, imill wawampi t"aqhisirinakapampix mä basura nayraqatan sayt"ataw jikxatasipxäna.
  - Jumax nayrax millon ajllit jaqiwa, ukax jumatakix uñt"atäñapawa.
  Aka "basura" intergaláctica ukan thujsapax janiw kunampis mayjt"ayatäkaspati, ukakipkarakiw concentración ukax sinti jach"a, nayrax jilxattaski, ukat mä wila junt"u taladrox wali colerataw nayra ch"akhanakar ch"allt"asi, p"iqiruw mantaraki!
  Madera laqʼunaka, laqʼunaka, ñikʼutan escarabajonaka ukat lipʼichit lurat chʼojjñanakas umamp jaqsusipkäna ukat chhullunkhayasipkäna uk uñjayäta.
  Carcelankirinakajj jan chʼamaniw uka chʼusawjanakan jalnaqtʼasipkäna; chacha warminaka. Jupanakajj wali chʼamani chʼaphinakampi chʼoqantat esqueletonakar uñtasitäpjjänwa, usuchjatanakapajj pus sat chʼakhanakampiw chʼalljjtäna.
  - ¡Waw, wali axsarkañawa! Mirabelax kutt"awayxänwa, p"iqipax wali llakitaw muyuntañ qalltäna (nayrax jan uñt"at sensación). - ¿Kunatsa aka jaqinakaxa ukham lurapxi?
  "Jupanakax kutkatasirïkaspas ukham amuyapxäna, ukax jachʼa jachʼa tukuñjamawa, ukampis chiqansa wali llakit traicionirinakakïpxänwa". Jichhajj jachʼa jachʼa tukuñapajj altʼat chuymanïjjewa. Uñjapxtawa kunatix khitinakatix jan comandantes ukat reglamentos militares jupanakan apnaqawip uñt"añ munapki jupanakarux pasaspa. Jichhax laq"unakax ch"akhanakaparuw chhuxriñchjasipxi, ukat ukax wiñayatakiw sarantaskakini, kunatix Emperatriz ukax janiw jach"a jach"a tukur jaqinakarux munaskiti, juk"ampirus ¡jumax perra ukham jaqi masinakaruw munkiti!
  - ¿Kawkhans nayra pachan jach"a jan wali jaqinakax utji, sañäni Hitler?
  - Ukat akax kunsa yatiñ munta? ¡Jupax jaya nayratpach jan wali jaqiwa! ¡Jupatakix mä castigo especial ukaw uñstayatäxi, ¡janiw amuytʼañjamäkiti! Aka kastaxa : kunatix jumax jan yäqañjam prostituta ukhamäkta ukax janiw yatiñapäkiti. Ukampis tʼaqhisiyañax jumatakix jan wakiskchi ukhaxa, jumatakix jukʼamp yaptʼapxäma.
  Uka tawaqurux qʼala kayunakaparuw jawqʼjapxäna, ukat qʼala kayunakapan kayunakap taypinxa alambre de púas sat nudos ukanakaw pasapxäna. Uka alambrejj juntʼüjjänwa, ukat jukʼamp tʼaqhesiñaw utjäna. Ukatxa pusi ganchompiw imill wawarux katjapxäna, pä costillampi, mayni pä costillampiw katjapxäna ukat suma uñnaqt"an warmirux ch"akhanakap q"al ch"allxtañkamaw ch"allxtapxäna.
  Uka saxraxa jach"a jach"a tukusaw säna:
  - Jiwasaxa kunaymana kasta t"aqhisiñanakawa utjistu. ¡Nayra tiempon walja tʼaqhisiyirinaka, ukhamarak jiwat yaqha markankirinakajj jan amuytʼkañ inventonakap wali khuyaptʼayasisaw yatiyapjje! ¿Jumax uka cajaru sarañ muntati?
  - Janiwa!
  - ¡Jumanakaxa kunjamatsa katuqapxäta!
  Mä axsarkañ jaqiw uñstäna, ajanupax verrugas ukamp ch"uqt"atawa, wila barbapax tuft ukanïnwa, kisunakapax ismu, lakapax q"añuchatawa.
  - Akax Malyuta Skuratov satawa. Jichhasti jupaw jumar uñjätam.
  Mä bizarro caja uñstäna, ukax mä musica caja ukar uñtasitänwa. Anqax wali sumaw reyin escudonakapampi. Imill wawax sayt"asiñ yant"äna, ukampis ch"amapax nayrax wali ch"aman janchipat jaytawayi. ¡Trancionar jan chʼamanïña, llakisiñat sipansa jukʼamp jiskʼachaña! Saxranakax Mirabelle kullakaruw apthapisin manqhar jaquntapxäna.
  Musicax phustʼañ qalltäna, uka chʼaphinakax caderanakaparu, tobillonakaparu ukat kunkaparuw allsuwayxäna. Martillonakax p"iqiruw thuqt"apxäna, ukat engranajenakax amparanaka, amparanaka ukat kayunak p"akjañ qalltapxäna. Uka pachparakiw imill wawax lakapax jist"arasïna ukat junt"u umax lakaparuw warantasïna. Janiw junt"u pachakikiti, jan ukasti mä ajjtaskañawa, t"ant"a pusjama. Mirabelax jachäna, purakapax ninamp q"añuchata, manqha pachan kunayman saminakan nina nakhantata. Uka musicajj phustʼasïnwa, awisajj jukʼampiw istʼasïna, awisajj jukʼampiw istʼasïna. Ukhamaw sarantaskakïna, kunatï cuerpot qheparkäna ukajj juntʼu metalampi chʼalltʼat wila qʼañuchatäñapkama. Ukatxa martillompiw jawqʼjapxi, ukhamatwa mä herradura lurapxäna. Mä jan uñt"at monstruotakix mä bizarro forma, janiw mä caballotaki: vanguardia axsarañjama. Ukaxa ukxaruxa ch"amakt"ayatarakiwa ukatxa helio líquido ukanwa thayt"ayataraki. Horror: nina qhiparuxa hielo junt"u tuqiru. Uka tawaqux jan wali amuyunakampi sinti phuqt"ata, ch"amaw amuyt"asiñapa:
  - Walikiwa, ¿kunjamasa? Justaña! ¡T"aqhisiñamawa, suma uñnaqt"ani! ¡Akax Malyuta ukat Beria ukanakan inventopawa! !
  - Kunjamatixa uywirinakaxa, ukhamaraki uywatanakaxa. - Mirabel kullakajj filosofía tuqitwa qhanañchäna. Jupatakejj jan sinti llakisir uñnaqtʼanïñajj chʼamakïnwa.
  - Jumax ukhamarakiw Malyuta Skuratov ukan uñacht"äwiparjam sarnaqañama. Jupax machaq dueñonakaparux wali obsequio ukat suma chuymanïnwa. Ukampis amuyataxa, janiw suyt"añjamäkiti kunas mayni jaqinakar paskatayna uk yatiñataki, ukhamax uñacht"ayapxäma. Ukampis nayraqatxa, jachʼa jachʼa tukuñamatakixa, mä jan wali samkaruw jaquntapxäma.
  Mirabelle kullakajj llijulliju katarinakampi ukat chʼaphi chʼaphinakampi chintʼatäjjänwa, ganchompiw chintʼata ukat basurar chʼalltʼata. Niya jank"akiw imill wawan purulent usuchjatanakaparux laq"unaka ukat yaqha q"añu yänakax jaquqanïna. Uka jan chʼamani nuwasirirojj wali chʼamampiw chhuxriñchjapxäna, ukat mä qhawqha minutonakatxa Mirabelan mä esqueletopakiw qhiparäna. Ukatxa, sarawayxasaxa, "ch"uxu usu" q"añuchata chhuxriñchjata: aychaxa muspharkaña jank"aki jiltawayxatayna, wasitatwa imilla janchipa manq"antapxarakitayna. Ukampis akax janiw juk"amp jik"añjamäkiti, jan ukasti kunapachatix jupanakax (kunayman tama, uñtatanaka ukat kasta - ukakipkarakiw común ukax mä axsarkañ impresion, mä taqpach falta de estética ukat armonía cuerpos encarnando enfermedad y decadencia) heridas ukan gatear sarapxäna, uka chhuxriñchjasiñax janiw aguantañjamäkänti. Ukax wali qhurupunïnwa, infierno ukham chhuxriñchjasïna, janiw luratanakakix t"ijt"apkänti, jan ukasti waranqa waranqa waranqa bacterias ukanakaw t"ijtapxäna. Mä qawqha pachatxa, pachpa Mirabelax uka usuchjatanakar ch"iyjañ qalltäna, arterias ukat venas ukanakas ch"iyjarakïnwa. Jan loco tukuskäna ukhakiw amuyunakapax wali jan walt"ayasispa.
  - Sumakiwa, tukuyam, jan ukhamäkanixa uñjtawa, bastardo prostituta ukaxa kusisiñanwa. ¡Jutam slut, irnaqäwir puriñamawa!
  Mirabelle kullakaruw apthapipxäna, mä soga kunkapar jaquntapxäna ukat juparux aynacht"ayapxäna. Alambre de púas sat lazojj jan sinttʼasisaw chʼajjwäna, tʼaqhesiyat pulmonanakapas janiw thayajj utjkänti. Ukat qhipäxajax laqʼunakampi tʼaqhisiyatänwa. Sapa chivo, mä jan kunatak askïki uka obra de arte de tortura, walja kunayman inclusiones ukaniwa: usuchjasiña:
  - Uka allqamarixa collar ch"allt"aski. Janiw qala chuymanïñax wakiskiti.
  Mirabelax wasar pampan jikxatasïna, ukanx wali wañt"at jaqinakar uñjäna, jupanakatx waljaniw juk"ampirus warminaka, ukax janiw kuns lurañjamäkänti, jan ukasti wali llakisiñaw utjäna. Akax phisqa wali jisk"a waynanakawa, niya wawanakawa, phisqa tunk toneladanak jach"a qala ayxatapxi. Ukax janiw taqi jañchin kamachinakaparjamax lurasiñapäkiti, estribo patxan quntʼatäki uka saxrax neutrones sat chivompiw jawqʼjaraki, ukat jiskʼa, nayra manqʼir llijullijunak (uka qhanax jan walipunïspawa) chivompiw jawqʼi. Sapa muskulunakan jan jaqirjam tensionatap uñjasma, venanakax p"akjañatakix wakicht"atawa, jisk"a ch"akhanakax ch"iyjatawa. Uka janchini, esclavo, jan sintt"asis t"aqhisiyat janchinakat ch"uñux ch"allt"asi, ukat mä kutix laq"ar purinxi ukhax chhullunkhañ qalltaraki.
  - Akaxa janiwa mä cruzäkiti jumatakixa samarañataki. Ch"ama irnaqañamawa ukat juma pachpaw mä prostituta ukhamäta. Suma chuymanïñax mutuyañawa. ¡Mä llamp"u chuymanïñax wali ch"ama uraqiwa, janiw suma jathanak yapuchañatakikiti! - Saxraxa bloque ukarux chint"iwa. Q"ala, ch"uxña ampararu ch"allt"aña:
  - Akanxa mä suma ch"amañchiriw utjani.
  Jichhajj Mirabelle kullakajj trabajiñapänwa. Uka tawaqurux jan khuyaptʼayasisaw jawqʼjapxäna, autot sarxapxäna, ukat jan aguantañjam qʼipi aptʼasiñapatakiw waytʼapxäna. Aka chiqanxa, sinti muspharkay nuwasirix yaqha t"aqhisiñampiw uñjäna, ukat chuymaparux phuqhantäna, ukax janipuniw ch"amakt"irjamäkänti. Kunatix juk"amp wakiskirïki: ukax mä taqpach jan amuyt"asir lurawinak luratänwa, chacha warmi esclavonakapax bloques ukanakax mä muyu apt"asiñapatakiw wayt"atapxäna, ukatx pataruw apthapipxäna, ukatx saraqapxäna. Ukat ukhamarakiw sarantaskakïna. Ukhamarus, saxranakax wali ch"amampiw junt"u carbón, clavo ukat p"akjat vidrionak warantapxäna, diamantenaks kayunakap manqhar ch"allt"apxäna (extradición digna de sultán), phichhantat wila ch"akhanakax q"ala, imill kayunak Mirabela qhipäxan arknaqatäna. Jan jaktʼkay kutis jaquqanïkaspas ukhamänwa, ukampis uka qhepatjja, neutronan chivopan jawqʼjatapajj uka tawaqoruw sartañapatak waytʼäna. Mä corriente de partículas elementales ukat kunayman jiwayir radiaciones del nivel de quark ukanakamp llamkt"atapatxa, mä espasmo ukaw utjawayi, ukax wali llakitaw jikxatasïna, ukat janiw uka taypin sarnaqañar wayt"itu. Jan tukuskir t"aqhisiñanakan tensionapa, sapürunjam carga de entrenamiento salvaje ukar yäqasa, imill wawax janiw jichhakamax pirámide Cheops ukan jach"atapa ukat masapat sipan juk"amp carga ayxatañapäkänti.
  - Walikiwa, mä irnaqiri mono ukhama. - sasaw saxrax jiskt"äna, juk"amp jik"achasisaw jachaqt"asïna (jan ukax juk"amp jan walix jan lurañjamäkaspas ukhamäkchisa). "Akanakax wali panqaranakawa, juk"amp jan wali t"aqhisiñaw nayrar suyt"apxtam". Yämas, ¿dualidad uñtʼañ munasmati?
  - Kunjamasa ukaxa? - Mirabelaxa mä t"aqhisiri jaqina arupampi jiskt"äna ukatxa jank"akiw mä chivo katuqatayna, taqpacha imilla janchipa ch"allxtayasa, sinti t"aqhisiyata, qhipäxaru.
  Uka saxraxa jan walitwa chhuxriñchjasïna:
  - Mä kutixa walja kasta t"aqhisiña. Walja chiqanakaruw jaljapxäma, ukat juk"amp kunayman sensaciones ukanakaw katuqapxäta.
  - Janiwa, janiwa nayaxa ukham kusisiña munkti!
  -Khitis jiskt"apxätamxa? "Uka saxrax mä viga jaquntañjam kuns apsuwayxäna, Mirabelle sat tawaquruw uñachtʼayäna ukat gatillo apsuwayxäna.
  Qhepürojja, uka tawaqojj pä cuerponïkaspas ukhamwa amuyasïna. Maynixa wali jach"a q"ipi ayxataskäna, maynïristi cruzan warkt"atarakïnwa. Panpachanx: sensaciones ukan absoluta completidad ukax jark"aqasiwayi.
  Mirabelax amparanakap clavatjam amuyasïna, janchipax llakt"ataw uñjasïna, kunatix jach"a qala bloques ukanakaw kayunakapar chint"ata. Jan chʼamaktʼayañatakejja, jupa pachpaw jaqontasïna. Cruzas llakt"asitapatxa liwxatasïna, ch"amani lawanakax ch"iyjatäxänwa, ch"akhanakax khuchhurat qhipäxaruw allsutäna. Uka nuwasir jaqix p"iqipanx mä ch"aphi coronanïnwa. Ukax wali axsarañjamaw p"iqi ch"akharux allsuwayxi, ukat t"aqhisiñanakax juk"ampiw jilxattawayi. Sapa samañajj wali tʼaqhesiñ espasmonakampi chiktʼatäjjänwa. Pterodactyls ukax imill wawarux jach"a ñik"utap katjatayna, p"iqip ch"iyjañapataki. Chuymajax kunayman tuqinakaruw jaquntatäna, p"iqijax mä chhullunkhayat qalanakjamaw khathatitäna. Ukat uka pachparakiw jan aguantañjam qala ayxatasin chʼamachasiskakïna. Ukatjja, wasar pampajj jukʼampiw alajjpachar sarawayjjäna. Kunas jachʼa tʼaqhesiñanak utjayaspa uk sañajj chʼamakiwa, ukampis maynit maynikam chʼalljjtayasisajj jañchin ukham "fiesta" ukhamaw tuku.
  - Walikiwa, ¿kunjamas jumatakixa? - Jiskt"asipxäna imilla pachpa pachana, pä saxra.
  Mirabela kullakajj pʼeqep jan ukajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw jan walinak luräna.
  - Ukampis t"aqhisiñx juk"amp ch"amancharaksnawa, jutam, cutie, kimsa aspectos mä kutikiw. Ukat jumax ajllit millón ukankayätawa, ukhamax, juk"amp sofisticado ukat tecnogénico ukaw munasispa.
  Mirabela kullakajj janïr nayra chʼipjjtaykasajja, cuerpopajj mä losaruw chʼalljjtayasïna. Ukat imill wawax nave espacial ukan llakt"asitap jupa pachpaw amuyasïna. Taqi ch"akhanakax ch"uqt"atäxänwa, ch"akhanakax ch"iyjatäxänwa, walja costillas ukanakaw p"akjatäna. Ukat qalltañ señalax ist"asïna ukat boquillas ukanakax nina nakhantatänwa, plasma ukax walja waranqa waranqa waranqa gradonakaruw junt"uchasïna, ukax aycharuw phichhantawayi. Kunapachatï wali juntʼüki ukhajja, jan aguantañjam juntʼüñjamaw jikjjatasi, ukat sapa celularuw chʼalljjtäna, phichhantasaw cuerpon jukʼamp jiskʼa tʼaqhesiñajj tʼaqhetäna. Ch"aman nave espacialax t"aqanuqtawayxänwa, t"ijtxarakïnwa, ukat mä juk"a pachatakix jan ch"amäxänwa, ukampis Mirabelax samañapar katjañatak tiemponïxän ukhax barcox phallawayxänwa, ukat q"añunakaw imill wawar jaquntatäna.
  - ¡Bravo! -sasawa saxraxa amparanakapampi t"axllirt"äna. - Akaxa wiñay qalltawi satawa.
  Ukatx nave espacial ukax wasitat uñstawayi, gradas ukanakax wasitat phichhantawayi, super-caliente nina, ukatx sartawayiwa ukat wasitatw jaquqaniwayi. Mä juk"a pachatakix jan uñt"at jikxatasiñax nayra infierno jaqir tukuñanakarux ch"amakt"ayäna. Ukatxa Mirabelaxa mayampiwa amuyañ qalltäna, taqi kunasa pachpa pachana.
  - ¿Pusïri yapxatañajati jan ukaxa ukaxa wakisi?
  - Chiqpachansa, ¡ukaxa walikiwa! - Mirabelax psiquis ukax t"aqhisiñatx niyaw límite ukar puriwayi.
  - Janiwa, janiwa loco tukuskätati, t"aqhisiñanaka jisk"achaspawa. Jumax suma jañchinïtawa, mä sensitiva imill wawar janchini, ukampis parámetros ukanakap mayjt"ayañ yattanwa ukat aychamax yaqha formaruw apayañ yattanxa. ¿Jumax yant"añ munasmati?!
  - ¡Jichhax sarxapxita! - Mirabelle kullakaxa t"aqhisiyata formanakapaxa jisk"achatawa. Sapa molécula usu, sapa desplazado, sallqa t"aqhisiyat átomo cuerpo.
  - Walikiwa, janiwa nayaxa! Ukajj janiw jumatakejj wakiskiti. Khitirus tukuyirisma?, nayatakix mä meteorito satawa.
  Mirabelle kullakajj thayaruw jaqontäna. Jupa pachpaw qhiparäna ukat uka pachparakiw mä qala bloque ukham jikxatasïna. Chaótico, mä ladot yaqha lado saltasaw mä vacío ukan sarnaqäna. Ukat akanxa tʼaqhisiñanakax jan aguantañjamäxänwa. Walja warawaranakaw imill meteorito ukarux kunayman rayonakampi phichhantapxäna, simple ukhat rayos X ukat neutrones ukanakakama. Ukampis radiación alfa ukat gamma ukanakaw jukʼamp llakisiyäna. Cuerpopan mä qhawqha partenakapajj juntʼuchasïna jan ukajj jan ukasti thaytʼarakïnwa. Uka patax ch"iyjatäxänwa, taqpach chiqanakaw jaquqanïna, uka pachparakiw imill wawax mä jiwat, jan thaya chiqan thaya jikxatasïna, ukat pulmonanakapax niyaw oxígeno jan utjatapat p"akjañampïskäna. Mirabelax jan jaljataw t"aqhisitayna, qalaruw tukuwayi, janiw mä juk"a sensibilidad chhaqhayawaykiti. Awisax yaqha meteoronakat jisk"a t"aqanakax ukar jaquntataw uñjasiwayi jan ukax satélites ukan ch"ullqhi t"aqanakaparuw puri: artificial ukat. naturala. Ukat ukax jan aguantañjam tʼaqhisiñanakaruw puriyarakïna.
  - Ay Dios, uka maníacos ukanakat qhispiyapxita, kunarus sallqa amuyunakapax purinipxi. Walikiwa, chiqpachansa, wajjranakan "jan wali ajayunaka": jupanakax ukham amuyt"apxaspänwa.
  Ukat saxranakax ajanunak lurasipkakïnwa, khitis juk"amp uñisiñanak utjayaspa uk yatiñatakiw ch"axwapxäna. Ukhama digerir, pusi kuti t"aqhisiña.
  Aka chiqanx meteorito cuerpox jach"a planetampiw jawst"añ qalltawayi. Mirabelle kullakax axsarañjamaw jikxatasïna, ukampis janiw kuynt"irjamäkänti, jañchipax taqi kuns jikxatkchïnsa, janiw kuns lurañjamäkänti. Mirabelle ukax atmósfera ukan densas capas ukanakaruw t"ijtäna, patapax ch"amakt"äna, ukatx cuerpox ch"amakt"añ qalltäna, atmósfera ukan phichhantatäxänwa. Ukax mä yaqha ch"amanchawiruw tukuwayi, llätunk ola, yatichäwinakan qutan. Qhiparusti, nina bolax q"al chhaqtayatäxänwa ukatx Mirabellex jank"akiw espacio ukan uñstäna. T"aqhisiñ carrusel ukax sarantaskakiwa, caballonakax t"ijt"añ qalltapxäna.
  - Pusi kasta t"aqhisiña mä pachana janiwa wakiskiti. Ukatpï jumax prostituta, phisqhïr urux jan kuns yant"ktati.
  - Espacio mayampi? - sasaw yaqha saxrax jiskt"äna.
  -Janiwa, ¡histórico! - ¿Kunjamsa fascistanakarux munassta, masija? - Jachaqt"asisa, saxraxa kimsa t"aqa k"uchi k"uchi, ch"uqi ch"uqi kisunaka uñacht"ayäna. Ukat mayni demonion chʼakhanakapajj jachʼaruw jiljjattäna; tukuñanakapax ch"ullqt"atawa.
  - ¡Jupanakarux uñistwa!
  - Ukatxa munasiñaruw puriñama. Mä tuqitxa, ¿kunjamsa febrero phaxsinxa jikxatastaxa?
  - Wali normal, wali yatiñani ukhamaraki suma jaqinaka. - Walja niveles ukan ola de dolor tuqiw Mirabelax arsuwiyi. "Jupanakamp nayranakam jistʼarañamakïkchisa" sasa. Nayax febrero phaxsinx juk"ampirus sallqjataw uñjasta. ¡Janiwa, janiw miel! Ukampis ¡warawaranakax manchanakanïpxaraki!
  - Jumax wali jach"a manq"aña. Jan ukax juk"ampirus, mä jisk"a fidenko.
  Mä jukʼa qhepatjja, Mirabelajj niya llätunka jan ukajj llätunka marani waynäkaspas ukhamwa amuyasïna. Jupax q"al q"ala q"ala jan isinïnwa, ukat jupan jak"apanx pachpa q"ala jan isin waynanakaw sayt"atäsipkäna. Chukinakapax khuchhurata, thaya ukat ch"amakt"ata, taqpach muyuntkipanx cuartel ukan ch"iyar pirqanakapax, alambre de púas ukat anunakax larusipxäna.
  Maquinax wali llamp"u chuymanïnwa, jupanakax ñik"ut t"aqanak apsusipxäna, ukampis juk"amp axsarañjamaw jan wali jisk"achasiñax utjäna.
  - Jichhaxa crematorio ukar irpapxistani.
  Kunawsatix chukinakamp t"aqhisiyañax tukusxän ukjax jan wali fascistanakax ch"iyar uniformeni ukat p"iqi ch"akhanakampi cruzadas emblema ukamp, ch"axwañamp, filaruw uñt"ayapxäna. Mirabelax kunjams wawanakax jisk"a jisk"a jaqinakäpxäna uk uñjäna, nayraqatapan sarnaqir waynan sapa ch"akhapax uñjasirakïnwa, qhipäxapax mä sapürunjam ch"uxñaruw tukutäna, ch"akhanakampi, ch"usawjanakampi. Anqar apsupxäna, chhijchhix walpun purintäna, wawax q"ala kayunakapax janq"u pataruw phichhantatäna, mä juk"a congelado wilampiw tintatäna. Mä chivow filanakat pasäna, mä ch"aphi ch"aphiw chhuxriñchjatäna, juk"akiw ñik"utampi ch"uqt"ata, reencarnada Mirabelle sat warmin chhuxunakaparu.
  - Kayunaka katxarupxañani, Fidov jaqina luratanakapa.
  Wawanakajj taqe chʼamapampiw chʼamachasipjjäna, ukajj qhanaw amuyasïna, ukat qʼala talonanakajj wila chʼiyar tukut mä filaruw uñjta. Mirabelax purakapax ch"usawa, manq"at awtjataw intestinonakaparux ch"allxtayi, ácido ukax purakaparux ch"allxtayi. Awatiri anunakax jupanakaruw t"ijtapxi, jupanakax loco ukhamaw tukupxi, lakapax espuma ukhamawa. Jupanakat maynïrix juk"amp coleratawa ukat niyaw Mirabelan ch"uxña kayup ch"akhuwayxi. Mä imill wawax yuqall wawar janchipanx axsarañjamawa, ukampis kawkir wawanakax antutatäpki ukanakax wali ch"ullqhi bayonetanakampiw filaruw kutt"ayatäpxi. Qhiparusti mä jach"a q"añut mistur edificioruw irpapxi. Mirabela, ukat mayni wawanakax q"al thayt"ataw jikxatasipxäna ukat ch"uxñaruw tukupxäna. Qalltanjja, acerot lurat juntʼu pampan pʼakjata, chika congelat kayunakampi sarnaqasajja, wali kusisitaw jikjjatasïna. Ukatxa junt"uñ qalltäna, ukat Mirabelax hopak thuqt"äna. Lakapax mä judionakan mayisïwiparuw jiskht"äna.
  - Yahweh Diosar khuyapt"ayasim. ¡Uka waynarux jakañ churapxam! Jan ukajj ¡mä imill wawa! ¡Nazis ukanakar Seol ukar jaqunukupxam! ¡Uka thiya taypinxa!
  Wawanakan kayunakap phichhantañax juk"amp ch"amanïxänwa, walja wawanakax niyaw arnaqasiñ qalltapxäna, jachañ qalltapxäna, ukat phichhantat aycha thujsax jan aguantañjamaw tukuwayxäna.
  Walja yuqall wawanakaw utjäna, jupanakax wali ch"amampiw ch"allxtasipxirïna, Mirabelax llamp"u chuyman, jach"a lik"i, ch"uñuni janchinakan llamkt"atap jikxatäna. Chʼakha pechoparuw chʼollqhe hombronakapan chʼakhanakap chʼuqtʼäna. Junt"u alquitrán ukax afeitar p"iqiparuw jaquqanïna ukat Mirabelax arnaqasïna. SS chachanakan larusiñapax ist"asïna, mä chhuxriñchjasiñar uñtasita, ukatx mä señalaw ist"asïna. Patajj liwjjatañwa qalltäna. Uka patan saytʼatäsipkäna uka wawanakajj jukʼat jukʼatwa Gehena markar liwjjatapjjarakïna. Uka waynanakaw maynit maynikam ch"amakt"asipxäna, suma junt"u pampat katjañ yant"apxäna, ukampis taqi kunas inamayakïxänwa. Taqi t"aqhisiñanak uñjkasas Mirabelax chuymapax ametralladora ukham thuqt"i.
  Jichhax jupan turnopax manqha pachar liwxatañapawa. Nina naktäwix juparux ch"amakt"ayiwa ukat mä jan uñtasit usuchjasiñaw arktawayi, ñik"utapax jank"akiw phichhantawayi, ukat ninax ch"akhanakap ch"akhanakap liq"i, voluptuoso rapto ukan. Mirabelax sapa segundos sapa mayniw experimenta, ukatx qhipa ch"akhax ismuwayxi ukhax wasitatw lurawipar jikxatasi. Uka axsarkañ sarnaqäwix walja kutiw uñsti.
  - Ukhamajj phisqha t"aqaruw puriwaytajja. - Supayax ch"axwañapawa. - Ukampis akax janiw jumatakix wakiskiti, ch"amam jilxatayañaw wakisi.
  Mirabelan nayranakapajj janiw kuns uñachtʼaykänti, chuymapan wal chʼalljjtayasïna, janiw parlañ puedkänti. Mä saxraw q"ala, jan wali p"iqi ch"akhani sasaw amuyt"ayäna.
  - Niyakixay jaqin sarnaqäwipar kutt"xstanxa, ukhamax inas alemanes ukanakamp wasitat uka episodio wasitat lurañäni.
  Kuns jumatakix wali askïspa; avión jan ukax tank?
  Supay cómplice ukax qhuru arumpiw arsüna.
  - Chiqpachansa avión; ukax juk"amp ch"amanchatawa.
  - ¿Kuna kasta jañchisa juparu churañäni?
  -Imill wawanakaxa wali sumawa, chachanakaxa wali uñisiñawa.
  Mä kutimpiw paisaje ukax mayjt"awayi. Mirabelax avión ukan jalnaqkaspas ukhamaw amuyasïna, mä juk"a pachax qhispiyataw jikxatasïna ukat ukatw jaquqanitäna ukat jaquntatäna. Janïr chʼalltʼkasajj qhep qhepa horasanjja, pilotojj paracaidistat jaltjjañwa atipjäna, ukampis correanakajj chʼamaktʼayatäjjäna ukhajja, mä chʼajjwäwiw utjäna ukat mä ratukiw jan amuytʼasjjänti. Mirabelle kullakaruw amparanakapat katjapxäna ukat ajanuparux umaw ch"allt"apxäna, qhuru ajanunaka, esvásticas ukat SS ukan emblema - pä llijullijunak - taqpach muyuntat uñjasïna. Isipax ch"iyjataw uñjasi, ukat imill wawax wali mulljataw uñji: pä jach"a warmi chuchu. Jupanakanjja, mä jan jikjjatañjam ajjsarkañaw utjäna. Chuchunakax ch"allt"atawa, pinchatawa, jaquntatawa. Ukatxa, espada cinturón chʼiyjañ qalltapxäna. Mirabela kullakajj jan chʼamanïsaw kayunakap chʼalljjtayasïna. Riflempiw p"iqiparux jawq"japxäna, ukatx bragas ukx ch"iyjapxäna, q"añuskir amparanakampiw privado partenakapar puripxäna. Mirabelax mä q"añu warmir uñtataw arnaqasi, maynin warmin janchipax amuyunakaruw ch"amancharaki. Kunatï niyaw pasañapäkäna uk sum yati ukat uk suytʼasajj khathatirakiwa.
  - Kunjamas q"añu, arumax layqax katjatawa, jichhax juchañchañ copa umañaw liwxatat masinakamataki.
  Mirabela kullakajj inglepan mä jachʼa lawampiw chʼoqantatäkaspas ukham amuyasïna. Jupanakajj wali llaktʼataw violañ qalltapjjäna. Uka pachparakiw pä chachajj mä kutikiw Mirabelle sat kullakarojj utjäna. Janiw sinti llakisiñatakïkänti: kunjams jiskʼachasïna, nayrir millon ajllit jaqepajj qhep qhepa prostituta warmir uñtataw "cocked" ukham uñjasïna. Mä chachax mayni lantiw sarnaqäna, muspharkañawa, ukampis chacha warmi ikthapiñax kusisiñat sipansa, imill wawarux qʼal tʼaqhisiñaruw puriyäna. Walja, walja violadores ukanakaw utjäna, ukat taqi kunatix manqhan utjkän ukax ch"iyjatäxänwa, veneno, q"añut q"añut jathampiw phuqhantäna. Taqe kunas tukusjjaniwa sasaw Mirabela kullakajj amuyäna, ukampis nazinakajj yaqha tʼaqhesiñwa jikjjatapjjäna.
  - Jupax piloto ukhamawa, ukhamax t"ijt"añapawa!
  Mirabel kullakajj venap khuchhuqäna, ukatsti pinzampiw tendón apsupjjäna ukat avionaruw chintʼapjjäna.
  - Walikiwa, akaxa mä minx. Vueloman sartañani, mä fabulosa experiencia munapxsma.
  Ch"axwirix sartawayiwa, Mirabellex ch"allxtataw ukat ch"iyjataw uñjasiwayi, uka quqan ramanakapakiw q"ala, bronceado warmi kayuparux ch"allt"ata. Juk"amp jan wali usux, kunapachatix venas ukanakax mistuñ qalltäna ukhax nayrar sartawayxänwa. Uka wayna ch"axwirix nayratpach taqi kuns uñjkaspas ukhamaw amuyasïna ukat janiw kunas muspharkayäkänti, ukampis janiw ukhamäkiti, tendones ukanakax ch"allxtatawa ukat nayranakat wilax ch"allxtasiwa.
  Uka avionax pirouettes ukanakaw lurasïna, diapositivas, rollos ukat lazos ukanakaw lurasïna. Taqi ukanakax ch"allxtayäna ukat janchirux liwxatarakïna. Mirabelax walpun arnaqasïna, uka pachparakiw mayni imill wawanakax t"aqhisiyat uñjasipxäna. Ukatx nuwasirix wali ch"amampiw saraqañ qalltäna ukatx Mirabelax uraqiruw jaquqanïna, ukatx ch"aphinak taypin aynacht"ataw mä q"añut q"añut ch"allt"ata. Taqi ukanakax t"aqhisiñanak amuyañ yanapt"itu: mä juk"a mayja. Avionajj janis gas tukuskaspa ukhamänwa. Ukampis walja horanakjam tʼijtjjasajja, mä jukʼatwa nakhantjje ukat taqe kunas wasitatwa lurasiraki.
  Supayax q"ucht"arakïnwa, mä qhuru, p"iqi ch"allxtayiri arumpi:
  Qhuru, wila reyi infierno, .
  ¡Juparux mä jach"a escolta ukaw utji!
  Ukat kunjams sumax jumax jan PR, .
  ¡Uka efectojj janiw ukhamäkiti!
  
  Mä axsarkañ saxraw aruntt'tamxa,
  ¡Pusi wajjrani, brazadas ukchʼa jachʼa!
  Janiw ukat Jesusax jaktkänti
  ¡Ukhamatwa khititï tribunalan carcelan jistʼantatäki ukajj alajjpachar mantañapataki!
  
  Jumajj jachʼa jachʼa tukur tawaqöyätawa
  ¡Uñt"at millón ukar mantawayi!
  Jichhasti dueñopajj Supayawa,
  Ukat t"aqhisiñax jan tukuskir - legión!
  
  Kunas mä set - jumax taqi kuns akan jikxatasma, .
  ¡Ukanx mä estante, agujas ukat nina naktäwiw utji!
  T'aqhisiyat uñjasipxäta ukhax jach'at q'uchupxäta,
  ¡Diosax colerasiñan kupïr amparap luqtawayi!
  
  Jichha pacha t"aqhisiñanakax juk"amp utji, .
  ¡Mä avionampi mä tanquempiw jumanakan yanaptʼätam!
  Jiwasax takt'tanwa, jach'añchasiñ munapxta, .
  Infiernonjja ordenaw utji - janiw chʼajjwañas utjkiti!
  
  Jumax suma chuymampiw llamp'u chuymanïyätaxa,
  Jichhax jakäwix ukatakix mä mierda ukhamawa!
  Janiw qullan ovejamäñamäkiti
  ¡Aka Oraqenjja, llampʼu chuyman jaqenakatakejj janiw mä cheqajj utjkiti!
  
  Kawkïr jan amuytʼasirïki ukajja, suma sarnaqañwa amuyani
  Suma sarnaqañ thakix nuwasiñawa, jan waliwa!
  Uka kamachix churatawa - mä senderismo ukar sarañataki,
  Mä ch"axwäwiw utji - ¡jumax suertenitawa!
  
  Mä pacifista jaqix janiw jakkaspati
  Chiqansa, ¡jan espadanïsax qʼal chʼamanïxtawa!
  Fascista ukax laq"aruw ch"allt"ata, .
  ¡Ukat janiw jukʼamp jan waltʼäwinakajj jupamp utj-jjeti!
  
  Ukat jumax mä suma uñnaqt'anïtawa - ukax jan walt'awiwa,
  Nayax jachañ amtawayta - ¡ukakiw!
  Akax munasiñan chanipawa
  Taqi kunas laq"awa - k"arinaka!
  
  Walikiwa, jichhajj nayranakam jistʼarasim,
  ¡Infiernonjja jañchijj phichhantasinwa jachtʼasi!
  Janchipan colerasiña: mä thaya, mä qhixu qhixu, .
  ¡Ukat janiw llakinak atipjkasmati!
  
  Ukat kunas juk"amp jan walixa, kunas taqi axsarañaxa,
  Janiw tukuskaniti - janipuniw!
  Janiw qhispiykaniti: janirakiw Diosas, Allah, .
  ¡Mä qawqha tʼaqhisiñanakaw suytʼaski!
  Muspharkañawa, uka arunakax Mirabelar tukuyañat sipansa, jaktayawayiwa. Jupax rima torpe ukarux wali sensitivo ukhamänwa.
  - Juma saxraxa poesía tuqina arsuwaytaxa. ¡Ukhamajj ¡wajjranakamampijj janiw taqe kunas sumäkiti! - Ch"axwirixa ukhamaraki ch"iyjatayna, taqi nayranakapampi t"aqhisiyata janchinakaru.
  - Ukat nayax jumatakix cuasars uñjta! Jariñat sipansa, kayuk sarañaw amtawayta. Nayax uka encantado sentido del humor ukarux wali askin uñjta, ¿kawkhans jichhax vacío prostitutapax paqallq t"aqhisiñatak utt"ayatäñapa? Inas mä reactor hipernuclear ukar mantañax wakischispa?
  Uka saxrax chʼuxña chʼakhanakapwa kuyntʼayäna.
  - Paqallquxa qullan jakhüwiwa ukatxa kunaymana jach"a jakhunakawa utjañapa. Ukat ukhamat t"aqhisiñanakax tupurux phuqhantat uñjasi.
  - Ukatxa mä opción uñacht"ayarakta - mä supernova, ukax manqhat manq"antani uka q"añu warmiru.
  - Phawulusu! Mirabel kullakaruw ist'apxam - ¡jumax gris ukar tukusma! Jumax mä jach"a jach"a tukuñaw churata, kuntix jiwasax juk"amp uñt"at jan wali jaqinakaru ukhamarak kutkatasir irpirinakarukiw churapkta uk uñjañamataki. ¡Ajjsarayasim, arrepentisim, Tatitun uñisiri!
  Ukat Mirabelax nayranakapax muyuntañ qalltäna, ukat jupax mä jan jaytjasaw walja waranqa waranqa qullqin nina nakhantat chika taypin jikxatasïna, jichhax taqpach janchipax ukan ch"amakt"awayi, ukat nuwasirix sapa molécula, sapa quark vibrante, sapa nucleón de cuerpopajj jan creyiñjam jachʼaruw tukuwayjjäna. Infiernor chʼalltʼasajj kuntï jikjjataskäna ukajj mä wawar mä jukʼa arunak arsuñakiw utjäna, mä colerat arcángelan arupamp chika. Ukajj taqe yaqha tʼaqhesiñanakaruw chʼamaktʼayäna. Imill wawax p"iqipax punkitjamarakïnwa, uka pachparakiw quintillones de kilómetros cúbicos de plasma caliente ukat kunatix hiperplasma ukar sipan juk"amp jan walïki ukax quarks ukat preón (partículas ukanakax quarks ukanakar uñtasit) ukanakamp mayacht"asiñ thakhiw jikxatasïna. Jichhax kunas chiqpach llakisiñax uk amuyasxäna, ukax janiw taqpach Universo ukanx análogos ukanakax utjkiti. Ukat ukhamakipans, ukax janiw mä límite ukhamäkänti, t"aqhisiñanakax juk"ampiw jilxattawayi - cuasar warawarax wasitat yurïwip uñjaskäna. Kunas mä supernova cuasar ukan phallatapax - patak waranqa waranqa quintillion bomba de hidrógeno: mä chiqar jaquntatawa. Ukampis janiw mä psiquis ukanakas mä kutiki taqe kun digerirkaspati. Mirabelax khathatitaynawa, mä estupor ukaw p"iqipanx utjäna, qhipa encarnación ukaw tukuyäna.
  T"aqhisiyañ robotax jan kun lurañjamäki ukampis wali suma cuerpoparuw uñtäna, computadorax akham sänwa:
  - Ciber-undermundo ukax juparux tukuyawayiwa.
  - Walikiwa, jisk"a jaqiru kutt"ayañasawa.
  Mirabelax amuyt"asxänwa: paqallq hipóstasis ukax imperio universal inimaginable de tormento, tecnologías más modernas ukarjam luratawa, ukax mistuwayxänwa, saxranakax colerataw thuqt"apxäna.
  - Jumax suerteni jaqiwa. Emperatriz pachpaw jumatakix sayt"asiwayi, t"aqhisiyañax tukusxiwa, ukampis jumatix wasitat jiwasanakar jutapxäta ukhax pachpakïskaniwa, ukampis waranq kutiw juk"amp ch"amani ukat juk"amp inventario ukhamawa, ukat juk"amp askixa, jan tukuskir waranqa waranqa maranakawa. Jichhax Hiper Ángel de Infierno electrónico ukamp uñt"asipxam!
  Mä ch"amakt"at uñacht"awiw Mirabela nayraqatan uñstäna, ukax mäkiw taqi kunas wali axsarkañ, usut, jiwayir yänak concentración ukamp uñacht"ayasïna: taqi ukax wali jik"anchatawa, ukat nuwasir jaqix amtasïna: tunka payan sacacorchos ukham kurva cuernos ukanakakiw utjäna, verrugas ch"iyjata ukat úlceras ukanakax wali inflamadas ukanakakiw utjäna. Ukatxa mä ch"ullqi amparaw imill wawarux ch"allt"äna; Janitï ciber-undermundo ukankaspänjja, ukham operacionat jankʼakiw jiwaspäna, kunattejj uka clavojj walja millón millón agujanakar tukusaw cuerpop phichhantasïna. Mirabelle kullakarojj chhuxriñchjatänwa, pʼeqep qhepäjjatkama. Juparojj alajjpacharuw apasjjäna, mä nina nakhaskir ninajj wasitatwa muyuntäna, lakanakapas qhantʼäna, qhepatjja mä qhanaw nayranakap chʼiyjäna.
  - Kunapachatixa vacío traidor ukaxa libre ukhamawa. Niyaw jikisiñani! - sasaw Infiernon Hiperangelox säna. Mirabelax wasitat desmayasxänwa, kunatix concienciapax p"iqiparuw kutt"anxäna, sasaw mä llamp"u warmin arupax säna.
  - Jisa, jupax wali ch"amawa. Ukax mä jaqitakix sinti mutuyañawa. Ukhamarus, ¡mä wali yatiñan nuwasiri!
  - Jumax chiqawa, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, Hipermariscal! ¡Ukampis tribunalankirinakajj traicionirinakar kunjamsa uñjapjjaspa uk jukʼamp sum yati! - Robot t"aqhisiyirix q"ala suma uñnaqt"aniruw ch"allxtayäna. - Kunapachatixa librëktaxa, jichha pachataki.
  Imill wawax wali mulljataw jikxatasïna ukat sapa kutiw nayranakap ch"irmthapïna, ajanupax ch"uxñaruw tukuwayxäna, ajanupan nayranakapas ch"amakt"äna.
  Mariscal Maria Rattlesnake kullakax kunjamtix lurañjamäki ukhamarjamaw imill wawar chuymacht"añ yant"äna, mä vino vaso esmeralda juyrampiw amparanakapan uñstäna:
  - ¡Umañamawa, suma uñnaqt"ani! Ukax jumanakar amuyt"asiñamatak yanapt"apxätam sasaw suyt"askta.
  Mirabela kullakajj umasaw jukʼamp sum jikjjatasïna. Uka rosa colorax ajanuruw kutt"awayxäna. Uka tawaquxa akham sasaw jiskt"äna:
  - ¡Kunas jichhajj pasani! ¿Chiqapunit nayatakix llakinakaki qhiparxi? Ukat llakinakax jan tukuskir...
  Yaqha suma uñnaqt"an tawaqun uñacht"äwipax mä luxus traje espacial ukan uñacht"ayatawa, ukax imill wawa nayraqatan uñstäna. Akax "Tender Love" departamenton ultra-hiper-mariscal, Anastasia Streletsova, uñt"atawa ukat axsarañjamarakiw taqi sujetos del imperio (inas jan emperador). Anqäx tuqitxa, wali suma uñnaqt"ani ukat qhana, muspharkañ tawaqur uñtasitänwa, wali munasiñampi ukat munasiñampi phuqt"ata. Chiqansa, Streletsovax wali munasirïnwa, walja chachanakampi jan ukax yaqha markankir jaqinakampiw mä pachan munasiñ munäna. Uka pachparakiw jachʼa, muspharkañ yatiñampiw tʼaqhesiyañatakejj yaqhachasïna.
  Ukhamäkchïnsa, janiw akajj jichha tiempon jupar gustkänti:
  - Jumax yatisktawa, jumax mä jach"a jucha lurawaytaxa ukat antitropas ukan qhiparañampiw wiñayatak carcelar jist"antatäyäta! Ukax sañ muniw sapa kutiw sinti llakisiñax utjani ukat janipuniw mä kutis kusist"añatakis, samarañatakis jan ukax samañatakis askix utjkaniti. Janiw ikiñar puriñamatakis derechonïktati, janiw kusistʼañanakas utjktamti, ukat niyakixay jan chuymankipstkätaxa, ukax walja waranq maranakaw utjaspa, wali llakiskañawa. ¡Jichhax jumar uñtasit jaqinakarux janiw khuyapt"ayasipkiti!
  - Ukatxa ch"axwawixa atipt"asiwi tukuyatatxa?! - Ajjsarañampi, atinisiñampi, sasaw Mirabela kullakajj jisktʼäna.
  Hipermariscalax mä viga lanzador ukan jaqunukut hiperplasma ukham lliphipir kisunakapampix jachaqt"asisaw akham jaysäna:
  - Ukhamächi ukhaxa, chiqpachansa jumax mä ch"amanïtawa, ukampis juk"ampirus ukanakax pampachatäniwa. khititix juma nayrax carcelan jist"antatäkän uka munat kullaka. Jila partejja, ¡janiw emperadoran jan ukajj emperatrizan khuyapayasiñapajj jaktʼañamäkiti!
  Imill wawax p"iqip alt"asïna, mä perla jachaqt"asiwiw suma nayrapat jalnaqäna:
  - Ukat wali, ¡Tayka Pachamarux munastwa!
  Anastasia Streletsova kullakajj jukʼamp jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Uk yattanwa! ! Ukatwa, jach"a emperatrizan munatapampixa, ¡Pacha Pachar luqtañatakix mä ch"am churapxsma! ¿Mä wakiskir luräwi phoqañatakejj wakichtʼatätati?
  Mirabelax taqi chuymaw p"iqip ch"allxtayäna, janiw amuyun ch"amapax utjkänti kusisiñap imantañataki:
  - Jisa, chiqpachansa! Nayax sapa uru, sapa horaw awki markar luqtañ munta, mä jan axsart"ir nuwasiri ukhamarak chiqa chuyman pallapallarjama.
  Anastasia kullakax arupan timbrep mä juk"a teatral ukham jisk"achawayi:
  . 12 JAQTHAPI.
  Yankax mä jisk"a arumpiw sarantaskakïna:
  - Payïri jan walt"awixa, mä bomba de hidrógeno ukaxa wali ch"amani radiación uñstayi, ukaxa taqi jakirinakaru jiwayaraki!
  Sadat chachajj nayranakap chʼoqtʼasisaw akham jisktʼäna:
  - ¿Radiación ukaxa veneno ukhamawa?
  - Janiwa! ¡Juk"amp axsarañjamawa! - Yankaxa nayranakapwa ch"allxtayäna iyawsayañataki. - Akax mä kunaw sallqa amuyt"awinakarus khathatispa. ¡Jan uñjkaya, jan saminakani ukat jan qʼaphini, ukampis cucarachanakatakis jiwayirjamawa!
  - ¿Magia ukaxa manqha pachana?! "Uka yuqall wawanakan waña, ch"uxña janchipax mäkiw khathatiñ qalltäna, ukat nayranakapansa chiqpach axsarañaw utjäna.
  - Janiwa! Cienciajj magia toqet sipansa jukʼampiwa. Física ukax jaqinakan luqtañapatakiw uñt"ayasi. - Yankaxa amparanakapa ch"allt"añ munäna, ukampisa fibroso soga ukaxa jark"aqataynawa.
  Ali jupax akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Ciencia ukaxa aburrido ukhamawa! Janiw yatkti, ukampis ¿qhawqha qullqis jupax churitu?! ¿Ciencia siski uka arojj kamsañsa muni?
  Yankax amparap ch"allxtayäna:
  -Jumax wali nayra pachan civilización ukan nayrar sartañapataki. Ukatjja, kunayman ordenanakasa ukat religionanakas mitisipjjewa.
  Sadat jupax iyaw sataynawa:
  - "Colerata Dios" ordenankirinakaxa taqi cientificonakaxa Supayar luqtapxi ukat phichhantapxi sasaw amuyapxi. Mä pachax layqanakaruw thaqhapxirïna, ukampis suma imill wawanakax wali juk"at juk"at juk"at juk"at pist"awayxäna, ukatx reyinaka, sultananaka, reyinakax ch"amaw jupanakar amuyt"ayañax jan colerasiñap jaytañataki. Ukat jichhax chiqaw sañ muni, tʼaqhisiyañax janiw jukʼampi uñjatäkiti, jukʼampisa esclavonakatakixa. Ukampis principio tuqitxa jakañax wakisispawa.
  Chiqpachansa, warmi esclavonakarux walja kutiw jawqʼjapxirïna. Jupanakax mä especial ancho chivo ukhamänwa, ukhamat jan ñik"ut khuchhuqañataki, chachanakas katuqapxarakïnwa. Jupanakax janiw jilïr waynanakarux kuns khuyapt"ayapkänti.
  - ¡Jan ukasti jiwayir jaqix taqiniw jan jakapktati, janiw jakapktati kunatix janiw jakawi sañjamakiti! - Yanka q"uchu.
  Uka ch"axwawixa ch"allt"asïna, ukampisa uka ch"axwawixa janiwa jaya pacha t"aqhisiri wawaruxa jaquqankänti. Uk uñjir jilatajj uka waynar ajjsarañak munkaspa ukhamänwa. Jupa pachpaw amparap jinchupar uchaskakïna, ukat yatiñ munirïñwa aljantasïna.
  - ¡Amukt"añaniwa parlaña! - Jupaxa jiskht"asïna.
  Sadat jupax akham jiskt"äna:
  - ¿Qillqañ yattati?
  - Ukhampuni!
  -¿Kunjamsa mä bomba de hidrógeno lurasi ukxa qhanañcht"asmati?
  - Principio tuqitxa, nayaxa, Internet uksan ullart"araktwa, ukampis janiw taqpach detalles yatiskti. Ukat taqpachanx wali ch"amawa, janiw inamayakiti uraqpachan jilpach markanakax ch"aman nuclear ukar tukuñ munapxi, ukampis janiw lurañjamäkiti. Amuyt"añataki, India markax recursos naturales ukan qamir markawa, waranqa waranqa waranqa jila jaqinakaniwa, tunka phisqhan maraw bomba atómica ukat hidrógeno ukanakar lurañatakix munasïna. Ukhamajj jumampi aradompi: janiw ukham armajj ukhamak jikjjatapkätati. Ukhamarus, walja técnicos ukanakat yatiñaw wakisi. Bomba de hidrógeno ukax mä conjunto de elementos complejos ukat materiales únicos ukanakawa. Ukax Plutonio ukat Uranio ukanak munaraki - 235. Ukat taqpachanx mä uraqpachaw kawkhantix sultananakax apnaqapxi ukat esclavitud ukax apnaqapxi; Chiqansa, ukham armanak sum apnaqañax wali nayrakiwa.
  Ali jupax akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Ukham ch"amampi jiwasan reyisax taqpach planetaruw t"unjawaypachäna! Janiwa, janiw mä tigrex warmin chuchupampix jisk"achañamäkiti.
  Sadat jupax iyaw sataynawa:
  "Chiqpachansa ukham armanakax uka markankir apnaqirinakatakix wali chʼamakïspawa".
  Yankax akham sasaw sawkasïna:
  - ¡Kuna khuchhi wajjranakas utji! ¡Ukat asnun kisupa!
  - ¡Akaxa mä chiqapa uñtasiñawa! - Alixa iyaw sataynawa. - Janiwa risqiñakiti, ukampisa ¿kunjamatsa akapacharu mantasma?
  - ¡Janiwa yatkti! ¡Inas saxranakax yaqha chiqar sarxapxchispa! Jan wali ch"amanakax uka laykux jan walinakäkchisa, ukhamat jan suma chuymanïñatakix jan entidades ukanakar jaqinakjama. Ukampisa, ¿kunjamsa jiwas pachpajj cucarachanakat amuyastanjja?
  Sadat jupax bronceado nayraqatap arrugas ukat jiskt"äna:
  - ¿Uka uywanakaxa pusiniru uñtatawa?
  - ¡Janiwa laq"unakaxa utjkiti!
  - ¡Naya pachpaw mariposas ukanakarux wal munasta!
  Yankax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Ch"uqi ch"uqixa wali sumawa, ukampisa ch"uqixa utjarakiwa, ukhamaraki yaqha uywanakaxa jaqinakaru t"aqhisiyiri, t"aqhisiyaraki.
  Sadat jupax amparanakap t"axllirt"asisaw akham säna:
  - Jiwasax janiw markasanx ukanak utjktanti. Ukampis alay tuqinx sapxiwa, ¡ukham jan wali, chhuxriñchjasir laq"unakaw utji! Ukampis pestañanakat rasguñonakas artrópodos sat animalanakan masticatäspa ukhajja, ¿kamachasmasa? ¡Ukajj wali ajjsarkañäspawa!
  Yankax wasitatw Taqi Ch"aman Diosar yuspajarawayi, kunatix mä juk"a pachax janiw kuna jan wali lurañas utjkiti. Jupax Norte uksar saratapat amtasïna, kunjams chhichhillankhanakax niyaw manq"antapxäna. Kunatsa Diosax ukham ajjtaskañ luratayna, ukax janiw qhanäkiti, amuyataxa, jaqinakar wasitat chuym ust"ayañataki. Junt"u uraqix taqi kasta jan wali yänakampi, yaqha q"añunakampi phuqhantataraki. Chiqpachansa, Yankax janipuniw jupanakar sarawaykiti, televisión ukat Internet tuqikiw uñjawayi. Ukampirus aka planetanx kunayman chiqanakas utjkaspa ukhamawa: kawkhantix taqi kasta axtañ yänakax apnaqaski.
  Uka waynax p"iqip ch"allxtayäna ukat codopampiw ch"iyar ñik"utap nayraqatapat qhipäxar jaquntäna (amparanakapax chint"atäpxänwa). Jila partejja, kunatsa aka Oraqen jan kusisiñajj jan utjki. Thaya jan ukax junt"u pachawa, yatiqañ utanx jaya pacha ukat qarjataw yatxatañax wakisi, juyphi pachanx walja kutiw chhijchhix puri. Ukax wali ch"amawa bronceado, ukat cítricos ukanakax alergias ukanakaw utji. ¡Akax akapachankiwa! ¿Kunjamsa chuymankipstat jaqinakax jakasipxi? Jilapachax mä jan wali samkakiwa, jakäwix janiw kunas jan ukasti t"aqhisiyañakiw. Yankax jiskt"asitaynawa, ¿jakäwipanx wiñay wayn tawaqun elixir uñstayañ atipxaspati? Jan ukajj ¿kuna kasta radiación anti-envejecimiento satäkis ukajj utji?
  ¡Ukatakix wali suytʼäwix utjaskakiwa! Janiw kunjamtï chuymankipstat jaqinakax tʼaqhisiñsa jachtʼasiñ munkayätti.
  Jila partejja, jaqen uñjataparjamajja, walja millón millón jaqenakar ukham tʼaqhesiñanak jaytaspa ukhajja, Diosajj wali qhorupuniwa. Ukampirus chuymankipstañ thakhi: jan sinti khuyapt"ayasir Yahweh jupax janiw ukak jayskänti, jan ukasti jupa pachpaw ch"amanchawayi. Kunjämtix Uma Juicio qhipat siskänxa: ¡patak pä tunk maranïpan! Ukampis ¡jilapart jaqinakax janiw uka marar puriñkamax jakapkiti! Patak marani jaqinakas juk"akiw utji, waljanipuniw suxta tunk maranix niyaw jan wali achachilanakäxi. Jila partejja, ¡mä jaqet ukham sawkasiñajj sintipuniwa! ¡Walikiwa, ¡janiw pachpa wawanakamarux ukham lurañjamäkiti! Chiqansa, akax sofisticado, jan wali sádismo ukhamawa, juk"at juk"at pachpa wawamar jiwayañataki, ukat jan wali jaqir tukuyañatakis. ¡Ukat aka qhipatsti, ¡kunjamarak Diosax taqi kuns luriri! Yankax mä precoz waynjamax walpun lup"ïna, uñakipäna ukat mä amtar purirakïna. Nayrïr independiente yuqall wawar tukuyatapax akawa, ¡janiw Diosax utjkiti! Aka alajjpachajja, jan sinttʼasiri, juykhüki uka ley de evolución ukat natural selección ukanakampiw apnaqatäski.
  Chiqansa, saxranakaruw uñjäna, jupanakax juparusa amigaparus yaqha universoruw jaquntapxäna. Nayrïr uñtañanxa, ukax Diosan utjatap uñachtʼayi. Chiqansa, saxranakax utjchi ukhaxa, angelanakaw utji. ¡Qhanatï utjchi ukhajja, chʼamakajj utjapuniwa! Nayrïr uñtawinx akax mä axioma ukhamawa.
  - Ukampisa janiwa utjkataynati! - Yankaxa jupa pachpawa säna. Mä pä kutiw kayunakap ch"allt"äna, ukhamat wilax mistuñapataki ukat wawax ch"uxña, q"ala kayunakapan jan aguantañjam chhuxriñchjasiñax juk"amp jan ch"amanïñapataki.
  Chiqansa, evolución tuqitxa, saxranaka ukat angelanakjam jachʼa jaqinakaw utjaspa. Kunjamtï liytʼkäna ukhajja, ¡mä wali uñtʼat qillqirix hiperplasma sat usun evolución sat usunïtap uñachtʼayi! Chiqansa, juk"at juk"at simple ukhat complejo ukar mayjt"ayaña, entropía ukan jilxatata.
  ¡Mä kasta amuyunaka ch"amanchaña ukat mayjt"ayaña kunjamatix nayrar sartawix jilxattaski ukhama! ¡Kunatsa, sañäni, vacío, warawaranakan ch"amapa, pulsar ukan pulsonakapa, kunayman grietas ukanakax mundos ukat universos paralelos ukanakanx jan yaqha nivel ukan super seres ukanakar uñstayañataki! Chiqansa, ukax, principio tuqitxa, wali lurasispawa. Jumatix teoría de la generación espontánea de la vida ukar iyawssta ukhax kunats jan hipótesis de generación espontánea de demonios, demonios ukat inas angelas ukar iyawsktati. Yamas nayra Rus" sat libron sarnaqäwiparjamajja, Diosampi Supayampejj mayachtʼataw aka Oraqe lurapjjäna. Nayra rusa jaqenakajja, Diosjamarakiw Supayajj wiñayatakïkaspas ukham amuyapjjäna.
  ¡Uka chachanakajj walja kutiw Cristoru ukat Supayaru mayisipjjäna! Nayra tiempon mä säwis utjarakïnwa: ¡Diosar mayisim ukat Supayar altʼasim! Ukhamajj saxranakan utjatapa: janiw kunjamatsa chiqäkiti, mä suma uñjir lurayiriw utji.
  Yaqha amtawix lurasirakispawa. ¿Kawkitsa uka jaqenakajj sajjranakäpjje sasin amuyäna? Inas akax yaqhip super-civilización ukan representantes ukhamächi, jupanakax ukham kusist"apxi... Kunjamakitix jisk"a wawanakax mä consola de juegos ukankapxi: ¡universo ukan jach"atapa!
  - Ukat ¿kunas? ¡Inas wali sumächispa! - Yankaxa jupa pachpawa säna.
  Uka tuqit amuyt"apxäta ukhax - ukax logico ukhamawa; ¡mä super-civilización ukham amuyt"añäni! Taqi material munañanakax phuqhasiwayi, wiñay jakawi, jan jiwañax chiqäxiwa, janiw yaqha pachanakar atipt"añ munañas utjkiti ukat universo cáncer ukar tukuyaña! Chiqansa, janiw taqpach kasta animalanakax suertenïpkiti: mayninakar apnaqañ munapxi. Jan ukhamäkaspäna ukhajja, alajjpachajj nayratpachaw jan wali chʼajjwäwinakan tʼunjatäspäna. ¡Pä jan ukax juk"amp super-civilización ukanakamp mä duelo ukham amuyt"añäni! Mä ch"axwäwix ukham kasta armanak apnaqasa: ukax física kamachinakax convenciones ukhamawa, computadoras de juegos programas ukar uñtasit mayjt"ayatawa...
  ¿Kunjamatsa kusistʼasma, janitï yaqha yaqha markankirinakamp anattʼasajj kusistʼasma? Kunjamakitix jaqinakax pusi, allqamari, ch"uqimp anatt"añ munapxi. Pachpa pusinixa mä ch"uqimpi anatt"asa kusist"aski, ukaxa ch"iqa ch"iqa jilxatata uñacht"ayi. ¿Yankax mä kasta ch"uqiruw tukuwaypacha?
  ¡Mä supercivilización ukax yaqha universoruw jaquntäna! ¡Jupatakejj mä torta tʼantʼawa! Jan ukax inas jan jaytjawaykchiyätxa! Inas chiqpachanx "The Matrix" peliculan uñtasitächi, mä kasta realidad virtual ukankchi. Chiqansa, sawuñsa electrónica tuqiw yatiyasispa. Ukax Total Recall sat películan suma chuyman Schwartz sat jaqiruw amtayi. Jisa, estadounidenses jupanakax filmación lurañ yatipxi, jupanakax walja aski amuyunak uñt"apxi. Ukat caricaturanakax wali sumawa, juk"ampirus Disney ukankirinakax wali sumawa. Jupax caricaturas estadounidenses ukanakarux walpun munasi, jupanakax mä trama wali ch"amanïpxiwa, guión activo ukat colorido ukanipxi. Janiw kunas jakthapiñax wakiskiti; EE.UU. markanx loqhe jaqinakaw jakasipxi sasaw sapxi. América markax taqi uraqpachat apsut suma amuyunakampi luratawa. Ukat Hollywood ukax mä kunawa! Ciencia ficción americana qillqirinakax chiqpachan qillqapki ukax janiw wakiskirïkiti. Amuyt"añataki, Stephen King, películan adaptacionanakax janiw jan walïkiti, ukampis qillqatanakan uñacht"ayawipax jan ch"amaniwa. Uka suma amuyunakax pachpa jach"a, viscoso uñacht"ayawimpiw jan walt"ayata. Janiw khiti estadounidenses ukanakax uñch"ukiñat sipan juk"amp askïkiti. Akax peliculawa: ¡Night Watch ukax ukham crap ukhamawa! Ukampisa, ¡liytʼañas janiw gustkiti!
  Jichhajja, Armagedón arco iris sat películajj mä película luratäspa ukhajja, ¡wali sumapunïspawa! Ukham thaya chiqa. Ukat nuwasiñanakax super, frenética dinámica ukhamakiwa, ukat sapa kutiw machaq yänakax utji! Akax jumatakix emancipación ukawa - kunas jan ch"axwañakiti, wasitat mä sensación!
  Ch"amaka juk"ampi ch"amakt"awayxäna: aka pachan ch"amakt"awipax jak"achasiskänwa. Ukampis uka arumax verano urunïnwa, ¡wali juntʼüñapänwa!
  Alix Iancuruw jiskt"äna:
  - ¿Jumaxa juma pachpa utamanïtati?
  - Jisa, chiqpachansa! Jan ukajj ¡mä apartamento sañ muni! - Uka waynaxa jank"akiw jaysäna.
  - Jupax jach"äpachati?
  - ¡Janiwa sumakiti! ¡Jukʼamp walja lurañanak munta! - Yankaxa arrepentisiñampiwa säna. - Uka apartamentox pä cuartoniwa, ukat mä jisk"a kullakax utjarakituwa.
  - ¡Janiw sinti jach"äkiti! Mansiones ukanakax wali jisk"akiwa. Concubinar tukusma ukhaxa, harén ukanwa jakasma, mä llampʼu ikiñanwa jakasma. Jan ukhamäkanixa, mä esclavo cuartel ukan arum qhiparañamawa. Ukax arumax cadenanakamp chint"atäñ sañ muni.
  Sadat jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Cadenanakax wali jila chaniniwa ukat ukatwa janiw taqinirus grilletenak chinuntapkiti! !
  Yankax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Jichha chuymacht"awi!
  - Ukampisa wali sumawa cadenanakata. Iyawsapxita, ukax wali axsarañawa. - Sadat jupax amparanakap ch"allxtayäna. - Sañäni, nayaxa mä cadenaru qunt"atäskäyätwa, grilletes ukanakampi, ukaxa yattwa kunasa. Yämas uka thaknam qhipäxamax tʼijtʼaspa ukhaxa.
  - Kunjamasa ukaxa?
  - Kunapachatixa p"iqixa kayunakaru puriyata ukatxa amparanakaxa ch"uqt"ata. Ukat jupanakax aka uñstawimpiw lurapxaspa; mä semanaw jaytaña.
  Yankax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Akax wali axsarañawa!
  - Ukhampuni! ¡Jan juma pachpax ukham amuyt"añax ch"amawa! - Sadat ukaxa ladu tuqiru thuqhutayna. - Ukampis taqpachanx akham amuyt"ayaraktwa: amukiw sarnaqañama, jan qhipäxarux machaq ch"axwawinakar uñacht"ayasa.
  Yankax iyaw sataynawa:
  - ¡Akaxa wali sumawa! Uka uñacht"ayañakiw mä juk"a pachatak utjani.
  Yankax saskakiwa:
  - ¡Inas amukt"apxchiñäni!
  Qhiparusti mä torreruw puripxäna, uka torrex kimsa metro ukch"a palisada ukanïnwa. Esclavonakarux manqhar irpanipxäna ukat jawir jak"achasipxañapatakiw jaysapxäna. Uka chint"at amparanakax qhispiyatäxänwa, kunja kusiskañas wasitat kuynt"añaxa. Uka sogajj chimpunaka ukat chʼakhanak jaytawayi, ukat amparanakaj kʼuchuñajj chʼamakïnwa.
  Yankax kusisitaw lakap jariqasïna ukat usuchjat kayunakap thaya umampiw thayt"ayäna. Nayajj axilas jariqasirïtwa. Mayni yuqall wawanakax jariqasipxarakïnwa, wayn tawaqunakax jilïr jaqinakat sipanx juk"amp q"umaw jikxatasipxi. Uka qhepatjja, esclavonakajj janiw sum manqʼayatäpkänti. Niyakejjay uka cheqajj tropical ukhamächïnjja, ukat frutanakajj marpachaw yapuchasïna, ukatwa jupanakajj nayrïr manqʼa lurapjjerïna. Jilapachax quqa manq"anakax janiw juparux satisfacerkänti, Yankax chiqpachapuniw aycha munäna, ukampis mayiñax yaqha jawq"jataw uñjasispa. Uka qhepatjja, esclavonakajj ikiñar irpapjjerïna, janiw uka arumajj sinti jayapunïñap suyatäkänti.
  Esclavonakax ramanakaruw ikipxäna, janiw mä mantax utjkänti, mä juk"a thayakïkchïnsa ukat yuqall wawanakax jank"akiw laphinakar imt"asipxäna. Ukampis Yankax janiw ikiñjamäkänti. Ladonakapasa qhipäxapasa chʼukuñampiw khuchhurata, ukat uka patxar ikiñax wali llakiskañänwa. Qarita kayunakapax usutäna, p"akjata suelanakapax ch"iyjatäna, wilax misturakïnwa, ukat taqpachanx waynax p"akjataw jikxatasïna. ¡Jichhax mä esclavoruw tukuwayxi! ¡Jan yäqañjam lurata! Mä laq"ukiwa. Ukat ¿chiqapunit jakäwiman jawqʼjatäñama, cuerpon aynachtʼata ukat chʼusat purakampi aguantañama? ¿Kunjamatsa ukham jakasma ukat wiñayatak tʼaqhisisma?
  Maysa tuqitxa, ¿janit qhispiñataki chʼamachasiñasäki? Ukampis ¿kawkhansa? Ukhamarus, ¡jichhürunakanx janiw kun lurañatakis ch"amanïkti! Musculonakajajj huelga luraski, vacanakajajj jukʼampiw usuchjasi, ukat muñecanakajajj sogampiw chʼalljjtayasi. Ukatjja, inas katjatächispa ukat uka jan waltʼäwejj janiw jawqʼjañakikïkaniti. Janiw mä plan elemental ukhamäkiti: kawkhans imantasiña, kunjams yaqha jaqin universopan jakañax mä t"ijtir esclavo ukhama... Yatintasiñax juk"amp askiwa, juk"amp sum uñakipt"aña ukat chiqap pachar katuntañawa.
  Uka waynan p"iqipan amuyunakapax q"al ch"amakt"äna, ukat mä jan manqhankir, tinta ch"amakaruw jaquntatäna. Qaritax wali jach"änwa, Yankax niyas janiw samkkänti, awisax kuna axsarkañ uñacht"äwinakakiw uñstäna, ukampis janiw kuns lurkänti.
  Esclavonakarux wali alwat sartayapxäna, mä corneta ist"asïna ukat mä chivow q"ala kayunakaparux ch"allt"äna:
  - ¡Sartapxam, jumanakax tribu perra! - Uñakipirinakaxa arnaqasipxäna.
  Uka ikiñax mä jukʼa tiempokiw utjäna ukat janiw taqpach chʼamax kuttʼaykitänti. Uka yuqall wawanakaru ukat yaqha esclavonakarus jariqasiñatakiw jawirar irpapxirïna. Kunjamtix jan amuyt"asis uywanakäpkaspas ukhama, mä k"acha desayuno vegetariano ukaw tinajanakapar warantatäna (ukatx mä juk"a ch"amanchapxarakïnwa ukhamat jank"ak manq"apxañapataki) ukat jutir formación. Mä machaq mayjtʼäwiw nayrar sartaskäna.
  Alix akham sasaw jiskt"äna:
  - ¿Kunjamatsa ikirïta?
  - Ladonakajax usutänwa, ukampis ¡ukham samart"añaw utjäna, ¡janis wakiskchïnxa!
  - ¿Kunas, samkasta?
  - ¡Janiw amtaskti! ¡Nayajj wali qaritätwa, janiw samkañjamäkiti!
  - Ukat nayax samkäyätwa, nayax nuwasir jaqïtwa, mä kawallur muyuntasin taqi uñisirinakaruw khuchhuqawayta. Ukat Sultan pachpas quri cadenampiw premiawayitu.
  Sadat jupax akham sasaw arsu:
  - ¡Chiqpachansa cadena! ¡Esclavo chimpu!
  - Ukampisa ¡quriwa! ¡Ukat mä jachʼa esmeralda uchatänwa! ¡Akax nayan puñchujan jach"apawa! - Waynaxa wali ch"amampi ch"allt"asisa säna.
  - ¡Akanakax taqpach samkanakawa! ¡Mä chʼama uruw jutïrin utjistu! Jiwasax qullu pataruw makhatañasa.
  - Kunjamsa aguantasktanxa. - Yanka sataynawa.
  - ¡Uñjapxañäni! Amuyataxa janiwa jumatakixa muxsaxa utjkaniti, janirakiw jiwasax muxsa ukhamäkaniti.
  Uka columnax nayrar sartawayiwa. Nayra thakixa wali jach"änwa, wali ch"amarakïnwa.
  Yankax taqinimp chikaw sarnaqäna, mä juk"a laq"u, wawanakan kayunakapax p"akjata. Chiqansa, arumanakax thakin jallux purïna ukat sarnaqañax mä jukʼa chʼamäxänwa! Q"ala kayunak taypin ch"allt"asiñax wali askiwa, junt"u charconak taypin ch"allt"asiñaxa, ukat oladanakan sarnaqatap amuyañax wali askiwa. Uka waynax filibuster ukar tukuñ amtäna. ¡Arknaqaña, nuwasiña, embarque! ¡Romantic ukat juk"ampinaka!
  Morgan, Flint, Capitán Blood jupanakan pachanakapat amtasipxañäni. Hollywood markax akanx juk"amp askiwa, kunayman muspharkañ ch"axwawinakampi.
  ¡Piratanaka! Uka aruxa pachpa sañ muni: ¡fortuna cazador! Aka pachanxa: janipuniw nayrax pistola uñjkataynati. ¡Kunatsa sablenakampi, espadanakampi, espadanakampiki nuwasipxani! Ukhamat juk"amp askiwa jan primitivo pistolas ukanakax jinchunak jark"aqasa.
  Kunjamtï sapkixa: kawkhans ch"iyar pistolamax utji?
  ¡Jach"a carro utanjja!
  ¿Vodka ukat cigarro ukanak munasmati?
  ¡Pä paquete específicamente!
  Yankax kunjams Sadat jupax juk"amp yatiñanïkaspas ukham amuyi sasaw jiskt"äna:
  -¿Planetamanx piratanakax utjiti?
  Jupax coleratapuniw jaysäna:
  - ¡Akaxa wali sumawa! Chiqansa, aka chiqat qutar puriñkamaw jayarst"ata, ukampis taqi kunas ukham suma yänakampi phuqt"atawa.
  - ¿Piratanakax pistolanïpxiti?
  - ¿Pistolanaka?
  - ¡Armas de fuego!
  - ¡Kunjamakitix akapachanx utjki ukhama! Janiw kunas, janiw ukax janiw! - Sadat jupax p"iqip ch"allxtayäna, ukhamat chiqapar yatiñataki. - ¡Akax janiw jichhakamax uñstayatäkiti!
  - Ukhama, nayra pachanakjama, mä espada ch"akharu ukhamaraki nuwasiñaru mantañataki!
  - Jisa, ukhama uñtatawa! ¡Walikiwa, nayax amuyta jumax akax amuyasmawa!
  Yankax jiskt"asitaynawa:
  - ¿Juma pachpati pirata tukuñ munasmati?
  - ¡Kunjamatsa sañaxa! Ukajj janiw wawatpach samkakïkänti, ukampis esclavot isthapiñat sipansa wali askiwa. Ukampirus galeras ukar mantañatakix mä ch"amaw utji. Ukanx mä esclavotakix wali ch"amawa, ukampis suertempiw... - Sadat jupax jan munkasaw ch"allxtasïna, ch"ama irnaqäwimp ch"amanchat musculonakap mä pä segundos tensión ukamp ch"allxtayäna, soga p"akjañ yant"asa.
  - ¡Uka tuqitxa ullart"araktwa! - Yankax samaqt"asisaw ajanuparux ch"allxtayäna; Kupi jachʼa kayujj mä qʼañu qalaruw chʼalljjtayasiyäta.
  - ¡Jichhakiw ullart"asta! ¡Ugh! Jumax yatisktawa: janiw taqpach esclavonakax pirata ukar tukuñatakix ch"amanïpkiti, wali yatiñani ukat ch"amanïpkchisa. - Sadat jupax lakap mä tubo ukar liwxatäna.
  - Kunata?
  - Jilapart piratanakax janiw jaqinakäpkiti!
  Yankax akham sasaw sillp"i:
  - ¿Ukhamäpachati? ¡Janiw jaqenakas ukhamäkiti!
  - ¡Ukhamawa! Jach"a marrón sapo-lirio pad híbridos ukham luratanaka. Jupanakax wali suma umañ yatipxi ukat uma manqhanx jaya pachaw qhiparapxaspa. ¡Aka kastax jilpachax piratanakawa! Ukat wali qhuru chuymampiw luraraki. Jisk"atpachax taqi katuntat jaqinakarux t"aqhisiyapxiwa, janiw aka jan ukax uka yatiyawinak jikxatañatakikiti, jan ukax kusist"añatakis t"aqhisiyapxi. Jupanakax nivel de valor ukar jikxatapxi, jumax chacha satäñatakix askïtati janicha ukxa. Ukampirus warminakax t"aqhisiyataw uñjasipxaraki. ¿Jan arnaqasis aguantasmati? Jupanakatxa jukʼakiw khitis qhispispa. Nayra pachax janiw piratanakat jakañax utjkänti, jupanakax qutanakar jan jaljataw apnaqapxäna. Ukampis jichhakiw apnaqirinakax mayacht"asis (ukax juk"akiw utji), jupanakarux mä chiqawj lurañatak wayt"apxäna.
  - ¡Uka solidaridad universal satawa! - Yanka kusisita säna.
  - ¡Kunasa ukhama! Mayni kastanakatxa, elfonakakiw jaqinakarux suma uñjapxi, ¡mercenarionakjamax sum jiwayañ yatipxchisa!
  - ¡Janipuniw nayrax mä duende uñjkti!
  - Jiwasana planetasanxa, ¡jupanakax juk"akiw utji! Ukampis chiqpachapuniw capital markan jikisipxani. Ukampirus wali amuyumpiw uñjañama, juk"ampirus chachanakampixa, jupanakax wali munat yuqall wawanakarux munañanipxiwa. ¡Ukat jan iyawsäwinakarux janiw aguantapkiti!
  - ¡Akax wali amuyumpiw uñjä! - Yankaxa khathatitaynawa, ch"uñu ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uñuyata ukhama ch"uñuru ch"uñuyatayna.
  - Ukampis duende harén ukar tukuyasax kusisitaw jakasïta. Elfonakax esclavonakarux sum uñjapxi ukat janiw sapa jisk"a yänakat jawq"japkätamti. Ukampirus chachanakat sipanx juk"amp elfonakaw utji, ukat yuqall wawanakarus munasipxarakiwa.
  - Jan ch"amanïkchisa, ¡mä chuymacht"awiwa! Ukampis jumax qhispismawa. ¡Ukat mä warmimpix juk"amp kusiskañawa!", sasaw Yankax iyaw säna.
  - Qhipürukiw: kunapachatï barbax jiltañ qalltxi (elfonakax uñisipxi), mä jaqiru jan ukax enano ukarux aljapxaspawa, ukat akax chiqpachapuniw jan walixa. Mä kutikiw mä gnome uñjta, ukat aka pachat mistuñ tipos ukanakaw sañjamawa. Chiqans janiw jiwasan uraqpachanx gnomos ukan asentamientos ukanakax utjkiti, ukat kuna yatiyawinakas jupanakan utjki ukax mayj mayjawa ukat yaqhip pachax contradictorio ukhamawa.
  - Kunjamasa contradictorio?
  - ¡Janiwa amuyaskätati! ¡Suma jan walinakäpxchisa! Gnomo ukax janiw jaqikiti, ukat janiw jaqirjam sarnaqkiti. Rumor ukax jupanakax caníbales ukhamarak frescos femeninos aychanak munapxi sasaw sapxi. Ukhamaraki, imill wawanakax t"amt"at umampiw jakkir t"amt"apxi, ukat janïr ukax jan iyawsañjam junt"u ch"uxña quqanakampiw jawq"japxi, ukhamat aychax juk"amp suma manq"añapataki.
  - ¡Kuna axsarañanakas utji! - Yankax p"iqip ch"allxtasaw jaysäna, "Chiqpachansa, warmix mä tema de orgullo ukhamarak adoración general ukhamawa".
  - ¡Ay, aka kamachinakaxa! Ukat janiw ukat jithiqtkasmati. ¡Janiw jaqi kankañamp suma chuymanïñamp jan jaqit mayismati!
  Yankax amparap ch"allxtayäna:
  - Janiw jaqi kankañ mayiñjamäkiti, ukampis nayax amuyta, ¡simpatía básica mayiñax wakisispawa!
  - Uka tuqitxa jan walt"ayata jaqixa verdugompiwa aruskipt"añapa. "Sadat chachajj kayupampiw mä qala jaqontäna, ukatsti ampar lukʼanapampiw nayrapar amparap luqtäna. - Nayax phisqa clics ukamp apuestas lurañ munta, janiw uk lurañjamäkiti. - Uka waynaxa mä akatjamat tema mayjt"ayäna.
  - Janiwa kunatsa, nayaxa! - Yanka, ukhamaraki, q"ala kayupampi nayrapa llamkt"äna, wila ch"aphiru jaytasa.
  Sadat jupax akham sasaw sillp"i:
  - ¡Walikiwa, jumaxa martillowa! ¡Jiwasan chachasa! Suma, walikiwa, samarañ utarux ch"uqi ch"uqiruw jawq"japxitasma. ¡P"iqijax ch"amaniwa, aguantaniwa!
  - ¡Ukaruw iyawstxa! Ukampis jumatï munsta ukhajja, ¡jasakiw perdonapjjsma!
  - Janiwa! ¡Manunakax pagatäñapawa! ¡Janiw nayajj perdonkirismati!
  - WALIKI! ¡Maldita, ukham jisk"a yänaka!
  Thakhix qullu pataruw sarawayxäna ukat sarnaqañax juk"amp ch"amäxänwa. Ukhamarus, pachpa thakix janiw qhuru qalat luratäxänti, jan ukasti qullu qalanakat lurat wali ch"ullqhi qalanakat luratäxänwa. Jichhax sapa mayni Yankee-takix chiqpach t"aqhisiñaruw tukuwayi, q"ala kayunakapax jan khuyapt"ayasisaw phichhantat uñjasiwayi. Yaqha yuqall wawanakax jan walin uñjasipxarakiwa, ukampis queratinizado, sapa kuti q"ala kayuni wawanakan kayunakapax q"ipiruw saykatapxirïna, callos ukanakax janiw thakhix axsarapkänti. Jilïr esclavonakajj qʼañu zapatonak uchasipjjerïna. Ukhamat Yankatakix juk"amp ch"amapunïnwa, jupax janiw jichhakamax ukham "extremo" ukar yatintatäkänti. Jupax amuyasïna; Ukajj talonajampi bambú sat qoqa taypin sarnaqkaspa ukhamänwa. Kayunakax wali ch"ullqhi qalanakar ch"allt"ata, juk"amp wilax mistuwayxänwa, wila gotanakax ch"allt"asirakïnwa. Ali jupax akham amuyäna:
  - ¡Jumaxa wila jilata! Jank"akiw qhanstayi, jumax janiw q"ala kayump sarnaqañ costumbrenïktati. ¡Janiw ukham jaya tiempo jakkätati!
  Jach"a jach"a tukuñap jark"aqañax ch"amawa, Yankax akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Ay! ¡Ukax capital markan jakatajakiwa, ukat gitana wawanakakiw q"ala kayump sarnaqapxi! ¡Qʼala kayukiw callen sarnaqä ukhajja, multa pagapjjetaspawa! Janis ukhamäkchixa, nayax wali jisk"a imill wawakïtwa.
  Sadat jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Amuyastwa! Jiwasax noble nobles ukan wawanakanïtanwa: utans sandalias uchasiñ yant"apxi, ukhamat q"ala kayuni esclavonakar jan uñtasiñataki. Ukanakax yaqhachasiñanakawa. Ukat ukat esclavöñar purisma ukhajja, wali chʼamäjjewa. Ukampirus, jumax mä yatichat cuerponïtam uñjta. Inas mä suma yatiyäwi yatiychisma. ¡Chiqpachansa jumax janiw nuwasirïktati, ukat janirakiw jachʼa jaqikïktati!
  Yanka, llakita ch"allxtasa, jaysäna:
  - Nayaxa mä circo yatiqañ utan yatiqta. Ukajj wali yatiñani ukat chʼamanïñapawa sañ muni.
  - ¿Kunas circoxa?
  - Mä wali suma uñacht"awi. Jilïr amtapax jaqinakar kusisiyañawa. ¡Jupanakarux mä jachaqt"asiwi ukat suma chuymanïñ churañamawa!
  Sadat jupax iyaw sataynawa:
  - Ukat ¿kunas? ¡Ukajj wali muspharkañawa! ¡Suma chuymanïña! Sumakiwa, ¿kunas yaqhax utji? Sañäni, ¿avionat sarasmati?
  Yankax wali llakitaw jachaqt"asïna:
  - Jisa, chiqpachansa! Uka tuqitxa, ¡as! Sañäni, avionanakax utjiwa, uka avionanakax mä kutikix phisqa patak jaqinakaruw apxaruspa. Ukatxa, jukʼamp jaya caballot sipansa kimsa tunka kutiw jukʼamp jankʼak sarnaqañapa.
  - Wauu! ¡Jiwasan cuentonakasansa, ukham frisky caballonakajj utjarakiwa! Icehand ukat Mahmud jupanakax galopipxiwa. Mahmud chachan turbantepax jaquqanïxänwa. Jupax jach"at arsüna: sayt"apxam, muytasin apthapipxañäni. Jupajj akham sasaw jupar säna:
  - Jumanakax arnaqasipkäyät ukhax phisqa patak millas ukch"a t"ijt"awayxapxänwa. Ukat jichhax taqiniw waranq utjxi.
  - ¿Qhawqha qullqisa mä millaxa? - Yanka jiskt"asitayna.
  - ¡Niya waranqa chikatani kayunakaja! - Sadat jupax jaysataynawa. - Taqi kunat sipansa, ¡janiw sinti jach"äkiti!
  - ¡Ukax waranq kilómetros jila saraña sañ muni! ¡Chika minutotjja! Mä suma sarnaqäwi. Jïsa, janiw jichhakamax ukham avionanakax utjkiti, ukampis mä cohete ukaw utjistu. Yaqha planetanakar tʼijtʼirinakajja, niya ukhamarakiw jankʼak puripjjaspa. - Nayax Yankaruw uñjta. - Ukampis taqpachanx janiw sapa cuento de hadas ukax sarantatäkaspati, ukat ukax ciencia ficción ukatakix juk"ampiw chiqapa. ¡Jaqinakan fantasíanakapax chiqpachansa janiw tukuskiti!
  Sadat jupax iyaw sataynawa:
  - Tipicamente mä tirano: ambiciones sin límites ukatxa amuyunaka limitada! Ukampis ukax sapürunjam jaqinakatakix ukhamarakiwa.
  Chuyma Yanka, usuchjat kayunakapax jan sinti ch"ullqhi qalanak patxaru sayt"asiñapatakiw jalnaqäna, ukat akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Honestidad ukax mä ajlliñ amuyuniwa! ¡Uraqpachan sallqjaña! Ukampirus, aka tuqinx janiw k"ariskti.
  Alix mä jisk"a arumpiw jiskt"äna (uka kutix uñjirix muspharkañ jisk"achasiñ uñacht"ayawaykchisa):
  - Ukhamajj ¿yaqha pachanakaru sarasmati?
  Yankax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Llakiskañawa, janiwa! Jaqinakax mä Phaxsirukiw visitt"añ atipxatayna. Marte sat planetar avionat sarañsa: jichhakamax qʼuma ciencia ficción. Jilapachax espacio ukan yatxatäwipax wali juk"at juk"atw sarantaski, janiw computadoranakax jank"ak jilxattatapat arsuñax wakiskiti. Ukampis jaqinakax planetaparux laq"untaskakiwa.
  Sadat chachajj filosofía toqet akham sänwa:
  - Ukax kunatix walja estados ukat pueblos ukanakaw utji. Planetajj mä dueñonïñapawa. Ukhamäki ukhakiw nayrar sartañax utjaspa, ukat qullqix janiw kunäkisa.
  Yankax iyaw sataynawa:
  - Jaqinakaru mayachaña munirinakaxa heroes ukanakawa utjatayna, ukampisa kunasa jark"aqipuniwa. Jan ukax mä juk"a jakäwi, jan ukax ch"aman uñisirinaka. Ukatjja, walja kutiw jachʼa jaqenakan tronoparojj jan yäqañamp lantintatäjjäna. Democrático markanakanx irpirinakampiw jan walt"awinakax utjawayi sañaw wakisi. Amuyt"añataki, George W. Bush jupax wali jisk"a yatiñanïnwa ukat janiw sum amuyunïkänti. Suma, América markax ch"iyar jaqir p"iqinchirjam chhijllañkamaw chhaqhata, ukax taqpach p"inqachawiwa. ¡Ukham markatakix, ¡ukham "sting-stang" lurapxam! Jilapachaxa, chhijllawinaka jaqinakaru: akaxa janiwa ch"ama ajlliñatakisa askikiti. Inas mä monarquía sat apnaqäwit sipansa jukʼamp askïchispa.
  Sadat jupax akham sasaw yatiyäna:
  - Orden del Dios Colera ukanxa, superbuelo maestro ukaxa consejo de cardenales ukana ajllitarakiwa. Chiqansa, nayrax taqi wakiskir reyinakax arcocardenales ukhamäpxänwa, ukampis jichhax taqi kunas mayjt"awayiwa.
  - ¿Kuna amuyunsa?
  - Reyinakax apnaqañ munapxi, janiw ordenan títeres ukhamäpkiti. Ukampis ukajj wali naturalawa, ¡khitis maynin apnaqatäñ muni! Ukampirus, ¡janiw detalles ukat intrigas ukanak yatiskti! ¡Inas ukhamächispa, jan ukax inas mayjächispa! "Sadat chachajj qhuru talonapamp mä filo qala patjjaruw kayump taktʼasïna ukat laqʼuntarakïna, ukat thiya ñikʼutapas qhanaw chʼiyjatäjjäna.
  Yankaxa wali jach"at arnaqasïna. Uka makhatañax juk"amp ch"ullqhiw tukuwayxi ukat qalanakax juk"amp ch"ullqhiw tukuwayxi. Uka waynax chiqpachapuniw wali llakt"ata, junt"u hierrompis phichhantkaspa ukhama. Walja kutiw masinakapamp parltʼañatakejj chʼamachasïna, ukampis ukajj janiw samarañ apanirjamäjjänti.
  T"aqhisiyañax juk"amp jach"aruw tukuwayxäna, rastronakax wilaruw tukuwayxäna. Qhiparusti waynax janiw aguantañjamäkänti ukat qunqurt"asisaw qunt"asïna. Mä chivow qhipäxapar jaquqanïna. Yankax jach"at jach"at arsüna:
  - ¡Khuyapt"ayasipxam! ¡Khuyaptʼayasipjjam!
  Mä aljiriw jupanakar jakʼachasïna:
  - ¿Kunas uka ch"axwawixa!
  Uk uñjir jilatajj akham sänwa:
  - Uñjapxtawa, jach"a Ahmed, aka tomboy, janiwa juk"ampi sarañ munkiti!
  Esclavo dueñopax mä zorro sat mä gallo señasamp amparamp luqxatasax akham sasaw jisktʼäna:
  - ¿Kunatsa jan sarkta, munat wawa?
  Yankax jachaqt"asisaw jachäna:
  "¡Kayunakax q"al chhaqtxa, janiw sarnaqirjamäkti, juk"ampirus ukham ch"ullqhi qalanakxarux!"
  Ahmed jupax jachaqt"asisaw akham säna:
  - Walikiwa waynaxa! Janitï sarnaqksta ukhajja, chʼakkatat chʼakkatapjjätamwa jan ukajj pʼeqem khuchhurapjjarakïtamwa.
  Yankax chiqpachapuniw jakañ munäna, jupax wali ch"amampiw aljirirux askipat amuyt"ayañ yant"äna:
  - ¡Carroru uchapxita! Ukatxa, kayunakajax qullatäxani ukhaxa, ¡mayampiw sarxä! ¡Chiqpachansa, ¡ukax jumatakix wali askiwa!
  - Kunjama? - sasaw Ahmed jilatajj jisktʼäna.
  - ¡Qhatunxa aljapxitasmawa! Ukat ukhamaw jikxatasi: ¡inakiw manq"ayapxista! - Uka waynaxa jacht"asisaw säna.
  - ¿Qhawqha jach"a qullqisa? ¿Mä harén ukar aljañat sipansa, ¿kunanaksa lurasma?
  Yanka, mä jach"a ch"amanchawi jikxatasax akham sänwa:
  - ¡Anatañanak yatxa, tata! ¡Ukat wali muspharkañawa! Nayar jaysapxäta ukhax mä cuchillompiw jumatakix chimpunak khuchhuqapxäma: mä wali suma anatt"awitaki. Markasanx walja yatiñan jaqinakaw mä arte especial ukham jach"añchapxi.
  Akhmed jak"achasïna, jupax wali ch"uñump thujsäna, lik"i ukampis ch"aman janchini:
  - ¡Jumanakaxa anatañanakata parlasipkta! Jilapachax mä anatt"añakiw yatta, kunapachatix dadonak jaquntapxi ukhaxa. Ukampis jumatix jan k"arisksta ukat nayar uka anatt"añax gustitu ukhaxa, inas jakäwim qhispiychisma. - Aljirix waynan ñik"utap ch"allxtayäna. "Ukham suma uñnaqt"an jaqir chhaqhayañax wali llakiskañawa." WALIKI. jiwasax herramientas ukanakaw churapxäma. Gertrude kullakajj kayunakam uñchʼukiñapataki.
  Iankux jist"antatäxänwa ukat carritoruw irpxaruwayäna. Niya kimsa tunka marani mä warmiw jupar jak"achasïna, ch"iyar ñik"utani ukat tailandés ukham ajanuniwa. Jupax wali amuyumpiw, niya jan usuchjasisa, Yankee wila kayunakap jariqäna. Uka waynan ch"akhanakap ch"uqt"at kayunakapax janiw ch"amakt"añapatak tiemponïkänti, ukax mä khuyapayasiñ uñjäwiw uñacht"ayäna. Kunjamsa p"akjata, khuchhurata, jani mä sapa jakañ uta. Ch"ullqhi qalanakaw suelaparux mush ukar tukuyäna. Warmixa p"iqi ch"allxtayäna.
  - ¡Waw, kunjamatsa jumax khuchhurata wawa! ¡Jan wali muspharkañawa! ¡Walikiwa, ¡kunsa jumamp lurañajaxa!
  Yankax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Kunsa lurañasa! Uñt'aña!
  - Walikiwa, walikiwa, nayaxa lubricañaniwa!
  Warmixa qulla amuyt"kaspa ukhamawa, amparanakapaxa muspharkañawa k"achachata. Uka pʼakjata patjjarojj wali sumwa jawqʼjäna, ukatsti waynan tobillonakaparu ukat vaca qallunakaparuw qʼañucharakïna.
  Yankax kunjams mä warmin janchipar llamkt"añax jupatakix wali kusiskañän ukx amuyasïna. Ukax mä jan qhanañchañjamawa, jach"a jach"a tukuñawa, juk"ampirus kunapachatix ch"akha ukat ch"allt"at qunqur masaj lurkän ukhaxa.
  - Purakamar turkañani, nayaxa qhipäxaru qulläxa.
  Uka waynaxa ist"äna. Llamp"u amparanakaw qhipäxapar llamkt"apxäna ukat uka qullax chivot lurat cicatrices ukat cuchillos ukanakaruw ch"allt"añ qalltapxäna. Wali sumapunïnwa, ch"amaw cuerporux kutt"anxäna. Uka usux juk"ampiw jilxattawayi. Qhiparusti Gertrude kullakax tukuyäna ukat qhipäxapar ukat amparanakaparus mä suma masañ churäna.
  - Walikiwa, ¿kunjamatsa jumaxa jani llakita? - Jupaxa llamp"u arumpiwa jiskt"äna.
  - Janiwa! ¡Janiw mä jukʼakisa! - Jarkatayna uka waynaru jaysatayna. - Jan ukasti, nayax kusisiñan piqutapanktwa. Nayajj chʼamanïtwa.
  - Aka tuqinxa, ¡jumax wali jach"awa! ¡Wali suma wayna! - Gertrude kullakaxa wali munata kisunakapampi jachaqt"asisawa säna. - Taqi kunat sipansa, ¡jumjam jaqinakarux yupaychtwa! ¡Rubia ñik"utax wali romanticowa! ¡Taqi kuna qhana ukat qʼuma yänakaruw wal munasta!
  - ¡Akax wali askiwa! - Yankaxa jach"at arsüna. - ¡Janis mä juk"a ejercicio lurañax usuchjatäkaniti!
  Ahmed jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - Janiwa bachaxa uka tuqita distraerti. ¡Ukax irnaqañapawa!
  Gertrude kullakajj qontʼasisaw uka waynan lakapat jampʼattʼäna. Yankax niyaw ch"amakt"äna, kunjams mä jilïr warmin jamp"att"asitapax wali munasiñampi uñjasïna. Janiw imill wawanakan axsarkañ chuchunakapamp chikachasiñax utjkaspati. Warmin lakapaxa miel ukhamawa, umañakiw munta. Gertrude kullakajj wali chʼamampiw jaltjjäna ukat uka waynan pʼeqeparuw jawqʼjäna.
  - ¡Samarañamawa, munat kullaka!
  Yankaxa wali ch"amampiwa samsuwayxäna, kusisiñaxa juk"ata juk"ata pasawayxäna. Aka warminx wali pasión oriental ukaw utji. Kunas especial ukax chispa.
  Uka waynax nayra herramientanak apthapisinx chimpunak khuchhuqañ qalltäna. Jupax aka pacharux ajedrez anatäw aka uraqin nayra anatt"äwipat yatichañ amtäna. Nayrïr uñtawinx jichha pacha estrategias electrónicas ukanakamp chikachasiñax aka anatawix nayra pachakaspas ukhamäkchisa, ¡janiw ukhamäkiti! Algoritmo de juego de ajedrez ukax wali ch"amäxiwa, tunka tunka volúmenes de teoría ukat walja patak pankanakaw qillqt"ata. Anatañax wali muspharkañawa, qamir, amuyt"irjamawa. Napoleón, Tamerlane, Iván Terrible, Pedro Jach"a, José Stalin, Adolf Hitler, Churchill ukat Roosevelt jupanakax uka anatt"añx wal munapxäna. Jilapachax mä suma anatt"awiwa, ukax lógica ukat inteligencia ukanakaruw uñstayi. Jilpacha jichha pacha estrategias militares-económicas ukanakatxa, jupanakan tácticas ukanakax wali ch"amawa. Puchunak jank"ak katuntañamawa, infantería ukar ch"amanchañamawa ukat uñisirinakaruw jaquntañamawa. Jila partejja, walja nuwasïwinakanjja, infantería sat soldadonakampi cuartelnakar sellañakiw atipjasispa. Ukat janiw kuna calculadoras utjkiti. Waranqa waranqa virtual pallapallanakaruw ina ch"usat apuestas lurasma, ukampis computadora ukarux atipt"asmawa. Amuyt"añatakix nayra anatt"awinak Cosacos ukanakat amuyt"añäni. Ukanjja, uñisirinakarojj jiwat cuerponakampi jalluntayañakiw wakisispa, jukʼamp jila qollqeni soldadonakampi. Ukampirus juk"amp ch"amäki ukax campañas ukat misiones ukanakawa. Ukanx uñisirinakax nayratpach wakicht"at arxatäwimp infantería ukampiw aka tuqinx utji, jumax ch"axwañ chiqanakaruw uchasma. Jan ukax juk"amp thayakiwa, soldadonakan jakhüwipax wali jisk"achatächi ukhaxa! Ukampis ukhamakipans, ch"ama tuqitx janiw ajedrez ukamp chikachasiñax utjkaspati. Juk"amp aski: computadora ukamp anatt"asma ukhax mä pantjasiwikiw, jisk"a pantjasiwikiw anatañ chhaqhayañatakix jan ukax mä inexorable abrazadera estratégica ukar jaquntañatakix wakisi. Mä pachax Yankax Leo Tolstoy jupan "Guerra y la paz" uñxatt"atayna. Uka tiemponjja, ajedrez toqet yatichäwijj janiw jichhakam uñstkänti, ciencia ficción qellqerinakas janiw computadoranakat qellqapkänti! Ukatwa, Leo Tolstoy jupax ajedrez anatäwix jan jaytjasis pantjasiwinakampiw utji sasaw arsuspa (ukat akanx jilpach chiqaw sasaw arsu). Uñisirinakax aprovechasipxäna uka pantjasiwinakxa jiwasakiw amuyastanxa. Computadorampi anattʼañax wakisi ukhaxa, uka maquinax mä jukʼa jan chiqapar uñjatapat askinak apsuñ yati. 1997 maranx Garry Kasparov jupax nayrïr uraqpachan campeón ukhamaw tukuwayi, jupax mä jach"a anatäw computadora ukar phust"awayi, mä ch"ama ch"axwäw tukuyatat. Uraqpachan mä récord ukan campeonatopas atiptʼaspa ukhajja, ¿kunsa mä ordinario ajedrez anatirit sissna. Ukhamaraki, aka pachanx nivel de monstruos electrónicos ukax juk"amp jach"aruw tukuwayi, ¡ukax sapa kimsa mara chikataniw doble ukhakiw lurasi!
  Yanka amuyt"asina ukhamaraki khuchhuqata pachpa pachana. Jupax janiw jank"akïkänti, chimpunakax sumakiw mistuñapa, ukhamat jupanakamp anatt"añamataki ukat jach"añchañamataki. Uka waynax wali kusisitaw lurañ yatïna, jan ikiñar puriñapatakiw chʼamachasïna.
  ¿Kunsa Garry Kasparov jilatat sasma? Mä sapa jaqix llätunk yaqha arunak yati, sociológicos ukan yatxatäwinakarjamaxa, patak jach"a genio jaqinakan taqpach sarnaqäwipanx uñt"ayatawa (Ukhamarus Vladimir Futin, khitirutix waljanix mä sapa yatiñan jaqit jach"añchapxi, janiw ajllitanakanx uñt"ayatäkänti ciento).
  Ukatwa Garry Kasparov jilatajj jupar chʼajjwäna. ¡Uka ch"axwäwix qalltawayiwa! ¿Kunjamsa ajedrez anattʼañax política tuqit mayjäpacha? Ajedrez ukanx anatañax kikipakiw, ukampis política tuqinx jilïr irpirinakax p"iqinchäwinïpxapuniwa! Ajedrez ukanx anatañ tukuyarux tiempo presión ukaw utji, ukampis política ukanx utjapuniwa! Ajedrez ukanx sacrificionakax voluntario ukhamawa, ukampis política ukanx sapa kutiw forzada!
  Ajedrez ukanx piezas ukanakax maynit maynikamaw wasitat uñakipata, ukampis política ukanx autoridadanakax kunapachatix munapki ukhax!
  Garry Kasparov jupax janiw presidencial candidato ukham qillqantatäkänti, jupanakax laq"ampiw jaquntapxäna ukatx janiw aire ukar mantañapatak jaysatäkänti. Mä arunxa, ¡janiw mä yaqha chiqar sarxañapatak jaysapkituti! Natural ukhamawa, janiw mä anatäwin atipt"kasmati, kawkhantix anatañax jark"atäki. Maysatxa, Futin jupax juk"amp yatiñanïspän ukhax Rusia markan wali yatiñan jaqinakat mayniruw mä aski cargo churaspäna. Chiqansa, chiqpachanx jilpach rusa funcionarionakax gris jan entidades ukanakakïpxiwa. Ukat p"iqinchirin equipopanx juk"amp juk"ampiw ch"ikhi jaqinakax utji. Jilapachax personal ukan jan walt"awipax janiw jichhakamax askichatäkiti. Ukampis yatiñan jaqenakajj waljaw utji. ¡Pachpa Vladimir Zhelezovsky jupax mä suma Ministro de Relaciones Exteriores jan ukax Interiores ukhamaw tukuspa! Ukat jupanakax janiw apnaqañapatak jaysatäpkiti. Napoleonax siskaspas ukhamäkchisa: mä jach"a apnaqirix jan entidades ukanakamp muyuntata, mä qalax mä crappy marco ukankaspas ukhama, ¡valor ukax jilxattaspawa ukat jan jark"ataw chhaqtxani!
  Jilapachax Rusia markan interesanakapax juk"amp jach"äñapawa, ambiciones personales ukanakat sipansa. Janiw khitinakatï apnaqirir kusisiyapki ukanakakiti, jan ukasti jilïrinakaruw sartañapa. Inas wali askïchispa, jichhax, sañjamawa, pä reyinakax Rusia markanx utji. Mä amtar puriñkamax ch"axwapxani ukat arsupxani, ukax sañ muniw pantjasiwix juk"amp jisk"akiwa. Ukhampachasa, experiencianakax uñacht"ayiwa, duetos ukat triunviratos ukanakax mä juk"a pachatakikiwa. Jichha pacha Rusia markan sarnaqäwipat amtasktan ukhaxa, kunapachatix Chernomordas jupax p"iqinchirjam mä igualat lurawip arsuñ qalltäna, jupax jaqunukutaw uñjasiwayi. Jan ukax Elkin ukat Krimakov jupanakan mä juk"a pachan yanapt"asitapa. Ukat Futinampis Elkin chachajj jukʼamp tiempo apnaqkasajj janiw sum apaskaspänti. Nayra pachanx Brezhnev - Kosygin, Beria - Malenkov, Lenin - Trotsky ukanakan alianzanakapax t"unjatawa! ¡Tronojj pä jaqenakatakejj wali jiskʼakiwa, janirakiw kimsa jaqenakatakisa! Kunawsatix Stolypin jupax de facto co-gobierno ukhamäxän ukhax zar Nicolás jupamp chikaw mä juk"a pachat jiwayatäna. Ukat janiw jamasat policianakan jan yatisax ukhamäkiti, ukat inas Nicolás II jupa pachpas yatipkchiti.
  Ukhamajj ¡qhawqha tiempos uka duetojj utjani ukajj janiw yatiskiti! Inas jach"a uñisiñamp tukuychispa - mä uñacht"äwi, jan ukax 2012 maranx Futin jupax presidencia ukar kutt"ayaspa.
  Jila partejja, tronojj janiw ikiñat sipansa, jan chʼamani jaqenakampiki jakasipjje!
  Kunjamtï makhatapkta ukhajja, jukʼamp thayaruw tukuwayjjäna, ukajj jukʼampiw ikintatäki ukhajj amuyasi. Uka waynaxa mä zorro uñtata ñik"utampiwa ch"ukutäna. Machaq masinakapax wali jayaruw sarapxäna ukat janiw jupanakamp parlt"añjamäkänti. Jilapachax mä qawqha suma jaqinakampiw jikisipxta, jiskt"asiñ muniri. Yankax jupan experienciapat yatïna, mä machaq jutirix walja kutiw ch"amamp jikxatasi, jaqinakax yant"añ yant"apxi jan ukax chuym ust"ayasiñ yant"apxi. Ukampirus jichha pacha wawanakax tunka jan ukax tunka phisqhan mara nayrat sipanx juk"amp juk"akiw ch"axwapxi - taqpach nivel intelectual ukax wali jach"anchatawa. Jichhajj niyas kawkïr wayn tawaqos walja toqetwa wali wakiskir yatiñanïpjje. Nayraqatx avión lurañ jan ukax industria química ukanakanx ukhamarakiwa. Janiw jupanakamp chikachasiñax nayra, jan qillqt"at jaqinakjamäkiti. ¡Inteligencia ukax apnaqawayiwa! Ukatjja, jichha tiempon wayn tawaqonakajj nayra wawanakat sipansa jukʼamp suma amuytʼasirïpjjewa ukat suma amuyunïpjjewa. Kunas jilïr jaqinakat sañjamaspa, juk"ampis generacionanakat; llätunk tunk llätunk tunk maranakan: marginados ukat loqhe!
  Jilapachax herramientas electrónicas de aprendizaje ukax wali jach"a lurawiwa, mä pachax Japón markaruw sartañapatak jaytawayi. Jichhax Inti jalsu Uraqix jan sinti ch"amanïkchi ukhax , ukax electrónica uraqpachan jilxattatapatw uñstawayi. Yatxatasiña, juk"ampirus japoneses ukanakax janiw sinti inventivos ukhamäpkiti. Alemania markankirinakas uka tuqitxa jukʼamp yatiñanipxiwa ukat jukʼamp amuytʼasirïpxiwa.
  Ukax jaqinakarux jan walt"ayaspawa. Chiqansa, mä robotax jaqit sipan jukʼamp chʼamanïtapatxa, jupapachpa apnaqir jaqïtap amuyasax janiw istʼañ munkaspati. Walja pankanakaw uka tuqitx qillqt"asiwayi, películas ukanakaw lurasiwayi, robot Capek uka aru uñstayirit qalltasina, ukatx serie de TV "Terminator" ukampiw tukuyawayxi. ¡Schwartz jupax jan sayt"kayakiwa! Ukampis wali yatxattʼat cientificonakatsa ukat yatxattʼat jaqinakatsa janiw maynis maquinanakax kutkatasiñapatakix wali chʼamanïtap pächasipkiti. Ukhamäkchisa, electrónica toqet jukʼamp sumäskakiwa. Ukax juk"amp jan walt"ayiriwa kunapachatix walja markanakax utjki ukat jan mä sapa imperio utjki ukhaxa. Stalin chachajj uraqpachar apnaqañ amtap phoqañatakejj janiw tiemponïkänti, ukajj wali llakiskañawa. Uraqpachan URSS markan imperiopax nayratpachaw jaqinakan taqi jan walt"äwinakap askichaspa ukat espacio jach"anchayañax qalltaspawa. Ukat ciencia ficción sat libron qhanañchaski uka warawaranakan chʼaxwäwinakapajj chiqäñapänwa. Wali llakiskañawa, ¿kunatsa saxranakaxa nayra pacharu khitapxi jani jutïri pacharu khitapxi? Suma, jupax wali ch"amaniwa kunatix cósmico ukhama.
  Yanka, frustración ukanxa, niyaw índice dedop khuchhuqatayna. Wilajj wal mistuñ qalltäna. Uka amuyt"awix amuyujaruw purintäna, uka chimpunakax wila pintañax wakisispati janicha. Amuyt"añataki, janq"u ukat wila. Jilapachax mä paradoja ukaw ajedrez anatäwinx utji. Taqi kunat sipansa, janq"ux suma, qhana, q"uma, ukat ch"iyarax ch"amaka, axsarañ, manqha ch"amaka uñacht"ayi. Ukampis ukhamäkchisa, ¡janqʼo jaqenakaw nayraqat atacasipki! ¡Ch"iyar jaqinakax mä agresor ukham lurañanx juk"amp askïkaspas ukhamäpkchisa! ¡Ukajj wali paradojapuniwa! Maysa tuqitxa: ¿janit kamachinak mayjt"ayañapäkiti? Aka anatt"awinxa ch"iyara nayraqata sarañapawa. Agresor, kunjamatix ch"ama ch"ama ladoparux askïki ukhama. Ukatjja, Stalin chachatï Alemaniar nuwaspäna ukhajja, ¿kunjamsa jichhajj sarnaqäwijj yatiyasispa? Mä jankʼa atipjäwiw atipjäna, jan ukajj guerrajj jukʼampiw sarantawayjjäna jan ukajj jukʼamp jan waliruw purirakïna. Aka chiqanx yatxatirinakan ukhamarak yatxatirinakan amuyunakapax mayj mayjawa. Ukajj oraqpachar apnaqañatak mä chʼamakïkaspas ukhamwa yaqhepajj amuyapjje, yaqhepasti, ukajj soviético markan jiwataparuw puriyäna sasaw amuyapjje. Ukampirus, soviético soldadonakax anqäx markan nuwasiñatakix wali yatxatatäpxänwa, ukat alemanes ukanakax janiw arxatäwitak wakicht"atäpkänti, uk amuyt"asa. (Alemania markankir personal generalax janiw kuns lurañapatak amuytʼapkänti, URSS markax mä muspharkañ ataque luraspa ukhaxa). Ukampis mä ataque ukatak wakicht"asis defensa tuqit armasiñax wali llamp"u chuymanïñawa. Jilpachax jach"a boxeadores ukanakan phenomenal éxito: Klitschko jilanakan wali suma arxatäwipatwa. Mä arunxa, kunatï jupanakan uñisirinakapa, jukʼampisa chʼiyar jañchin jaqinakax janiw yäqapkiti. Ukampirus ukax panpachan ejercitonakatakix maynit maynikam jan walt"awiwa. Ukampis chʼaxwäwix qalltankäna ukhaxa, Wehrmacht sat barcox jukʼamp taqi chiqanwa utjäna, ukat soldadonakapax soviético sat soldadonakat sipansa, arxatäwitak jukʼamp wakichtʼatäpxänwa.
  Akhmed jupax carro ukar jak"achasïna, jan wawar uñtasit amuyunakaparux jark"aqasa:
  - Walikiwa, ¿kunjamasa irnaqawixa nayraru sartaski?
  - Jïsa, tata!
  - Janitï anatt"añaxa gustkchitu ukhaxa, jawq"jaskäma. ¡Ukat wal chuym usuyasi!
  - Nayaxa yant"askta, tata.
  - ¡Walikiwa uñtapxam! ¡Jichhax sayt"asipxam!
  Chiqpachansa, mä qullu aylluw nayraqatar uñstäna. Ukanjja, mä jukʼa jarkʼaqasiñaw utjäna, jukʼampejj allsutäki uka zanja ukat laqʼat lurat muralla. Jilapachax qullu patat saririnakax janiw jan walin jakapkänti, kunayman tuqitx qalat lurat utanakaw juk"amp utjäna. Ayllun chika taypinkir templox mä kasta templo ukhamänwa, mä ch"ullqhi cúpula ukat p"iqip patapanx kimsa p"iqin águila ukar uñtasitaw utjäna.
  Ayllu taypinx walja imill wawanakaw lomo isimp isthapt"ata, q"ala chuchumpi ch"axwapxirïna.
  . 13 JAQTHAPI
  Manq"añanaka mä deslumbrante suma uñnaqt"animpi chikt"ata manq"añaxa mä chic especial ukhamawa. ¡Aychan q"aphip jikxataña ukat mä ch"aman, k"umara warmi!
  Elfarayax jaltxataynawa ukat walja chuchupampiw waynan lakapar llamkt"äna.
  - ¡Chuyma wawa!
  Vladimir chachajj munasiñampiw chuchupat katthapïna, lakapajj chʼamani jañchiparuw amparamp luqxatäna. Mä imill wawa jak"an jikxatasiñax wali muspharkañawa, lakaman mä chuchu de fresa katxarusa. Akax chiqpach jaqir uñtataw jikxatasi - macho! Ukat mayninakax uk uñjatapax janiw phinq"añjamäkiti, chacha warmi ikthapiñax nayratpachaw jan p"inqañjamäxiti - homosexualidad ukakiw jark"ata. ¡Taqi kunas walikïskiwa! ¡Ukat uka libre sarnaqañax wali muspharkañawa!
  - Jumax Elfarai uñt"tawa, nayax jumaruw jach"añchsma! Inas fiesta tukuyatat mä unidadan serviñatak jaysatäñ mayipxchiñäni.
  Uka tawaqux anattʼasisaw akham säna:
  - Akaxa wali suma amuyt"awiwa. Nayax jilïrinakajaruw uka tuqit jiskt"ä.
  Vladimir chachajj palmerapampiw elástico pechonakapar amparamp luqxatäna ukat wasitatwa escenario ukar uñtäna. Machaq aycha ch"akhanakaw t"ijtäna, ukat vinox copanakanx lliphipirakïnwa, machaq color ukat thujsa.
  Vladimir Kashalotov chachajj munasiñampiw uka vidriot lurat yänak jaqontäna. Vinojj kunkajaruw jalluntäna, wali sumaw juntʼuchasïna. Hiperplasma ukax waynan nayranakaparuw qhant"äna:
  - ¡Akax ch"amawa!
  - ¡Superpoder ukax wali ch"amawa! - Elfarayaxa jaysataynawa. - Walikiwa, wawa, ¿yaqha junt"u muntati?
  Waynaxa anatt"asisawa jaysäna:
  - Ukat aka vinox pasión ukar ch"amañchi. ¡Inas mä juk"a aycha yant"apxchiñäni!
  Jupax wasitatwa jupar mayacht"asis manq"añ qalltäna, ukax mä ritual de casarasiñamp sasiwa. Chacha warmix wali qhuru jaqinakäpxänwa, uka pachparakiw munasiñ uñacht"ayapxäna.
  Aka chimpun sawutapax taqpach jan uñt"atawa, kunatix munasiñataki ukat sawuñataki.
  Elfarayax akham amuyt"ayi:
  - Inas jiwasax p"iqit sayt"asiraksna?
  - Kunjamasa ukaxa?
  - Walikiwa, p"iqi alayaru!
  - ¡Jichhaxa! ¡Ukajj kusiskañäniwa!
  Uka waynax ukhamarakiw luräna, imill wawamp chikaw muyuntäna. Ukatxa, mä jukʼa pataruw jilxattapxäna. Vladimir chachajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¡Mä estrategia anatt"añäni! ¡Nayax jumamp chikachasiñ munta!
  Elfaraya, caleidoscópicamente mayjt"ir color nayranakapat llijullijunak ch"iyar jaquntasax akham amuyt"ayi:
  - ¡Akax mä ch"axwäwi pallapalla-económica ukhamäpan - dominación universal ukataki!
  - ¡Ukhamäpan! - ¡Sänawa waynaxa!
  ¡Anatañ qalltapxäna, ¡inteligencia contra inteligencia! Ukañkamasti, mä plato qhipat mä plato uñstäna, copanakan vinopax mayjt"ayatäxänwa. Uka fiestajj taqe uraqpachatakikïnwa. Aycha tukuyatatxa, kunayman galaxianakatxa kunayman frutanak manqʼantapxäna. ¿Kunas akan faltäna? Jupanakan walja utjatapajj wali muspharkañänwa. Yaqhip achunakax jakaskiwa, chuym ch"allxtayi ukat q"uchunak q"uchupxaraki. Taqi kunas wali kusiskañawa, musicax phust"asiski, kunayman muspharkañanakas lurasiski.
  Yamas ch"uxña achunaka ukat frutanakax chiqpach ch"axwawiruw puri. Ukhamaraki, jan jaytjasiri ukat wali jach"a escala. Uka qhipatxa "jiwayatanakaxa" pallapallanakan manq"antatäxiwa. ¡Taqi kunas wali grotesco uñtatawa! Yämas kunapachatix ch"uñumpi saltamontes ukamp mistuñax kamachirjam apnaqatäki ukhaxa, ukat uñisiñax frambuesa ukat ardilla ukanakamp mistutawa. Ukat ukhamarakiw ch"uxña achunaka ukat achunakax janiw jaqinakan yapuchäwipanx análogos ukanakas jikxatapkaspati.
  Vladimir ukat Elfaraya jupanakax ch"allxtapxäna ukat kayunakap ch"allxtasaw ukan warkt"asipxäna.
  Uka waynax arrepentisirjamaw akham säna:
  - ¡Ukham suma uñnaqt"ani, manq"añaxa wali khuyapt"ayasiñawa!
  Uka tawaqux anattʼasisaw akham säna:
  - ¡Janiw kunas juk"amp kusiskañakiti, chiqpach macho ukan jach"a, junt"u, aroma de dignidad de pasión ukar manq"añat sipansa!
  - ¡Ukat mä juk"a fruta manq"apxañani!
  Chiqansa, chʼuxña achunakampi frutanakampiw uka fortalezarux mantapxäna, uka fortalezax laqʼunakaw arxatasïna.
  Uka laq"unakax mä rayas escarabajo ukan kamachipänwa, ukax mä tabla de ajedrez ukham cuadros ukham pintatänwa. Kʼuchuta wajjranakapajj wali sustjataw sarnaqäna, qollqet lurat cascopan perforat pʼiyanakapatwa mistunïna. Mä q"illu ch"uxña bloque ukar uñtasitax wali suma bailarina kayunakanïnwa, uka jak"anx saltaskäna. Jupajj istʼasir arupamp mä orden churañ yantʼäna:
  - Walikiwa, laq"unaka apsuñäni.
  Jan axsart"ir musicanakax phust"añ qalltapxäna. Quri escudonakampi armaduranakampi suma gansonakax jaljtat punkut tʼijtxapxäna.
  Uka pachparakiw frutanaka, ch"uxña achunaka fortaleza ukar apthapita, estanterías ukanakan ch"uqt"ata. Jupanakax chiqpach Senor Tomate ukan p"iqinchatänwa. Mä tankjam jach"a, pusi amparanakaw sapa maynin hacha katxaruta. Ukat nayrapax zanahoria ukham jach"awa. Ukat akax pachpa zanahorianakawa. Zanahorianakax q"ucht"kasax marchapxiwa:
  - Maya pä kimsa pusi phisqha! ¡Conejitox gris patonakar ch"axwañatakiw mistunïna!
  Uka laq"unakax juparux jank"akiw puripxäna ukat jiwayañ qalltapxäna. Lanzax tomate purakaparux ch"allt"äna, juyra ch"allt"asïna. Ch"uxña achunakax qhipäxar sarxapxäna, ukampis limón ukanakax nuwasiñaruw jank"ak sarapxäna. Mä taqpach ejercito limón ukanakampi.
  ¡Yanapt"äwix purinxiwa!
  Vladimir jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Akax basurawa! Jilapachax ukham jan kamachinak ch"axwañax jaqinakatakix juk"amp askiwa. Ukat akanxa, ¡kuna jan wali arunakas ch"uxña achunakas frutanakas laq"unakar saykatañatakix utji!
  Elfaraya me chukachaña color (mä ch"amanchawi munaña) akham sasaw qhanañcht"i:
  - Mä kasta folklore, ukampisa mä juk"a llamp"u chuymani! ¡Janiw nayatakix aka jan wali arunakax gustkituti!
  - Chiqpachansa, nayaxa mayja munaraktwa! Mä kasta melodrama, taqi uka nuwasiñanakax usuchjapxitu. Jan ukax ¡kuna filosofía tuqitwa!
  - Homer sañ muni? - Elfarayax amuyt"awayiwa.
  - Jan ukax César, inas Neronas ukhamächispa. Jilapachax Nerón jupax mä juk"a interesante jaqiwa, actor-emperador ukhamawa. ¡Naturaleza romántica ukax wali askiwa!
  - Wauu! ¿Cristianonakar jiwayatapajj ¿janit llakisiykiristamjja?
  - Jichha pachanakanxa, walja cientificonakaxa cristiano saräwitxa pächasipxiwa. ¿Janit ukhamäki, samkaja? ¡Ukat cristiano pacifismo ukax jan atipt"kay imperioruw t"unjäna!
  Elfarayax mä bostezo falsificar uñt"ayi:
  - Kunjamas wali askïspa mä maquina de tiempo uñstayañaxa. Ukhamächi ukhajja: nayra tiempon walja imantat yatiyäwinakwa yateqsna.
  Vladimir jupax mä qawqha ch"amt"awinak apt"asiwayi:
  - Jïsa! Amuytʼañataki, khitis Cesarar jiwayañatakejj cheqpach pʼeqtʼäna. Jilapachax nayax Spartak ukar yanapt"añ munta. Jupax noble jaqïnwa sapxiwa.
  - Ukat yaqhip jaqinakax jupax mä bandido ukhamakïkaspas ukhamaw amuyapxi! ¡Akanx janiw mayacht"asiñax utjkiti! Amuyt"añataki, Stenka Razin jupan chiqanchawinakapax mayj mayjawa.
  - Razin jupax progresista ukhamarak Rusia markatakix juk"amp askïspawa atipt"aspa ukhaxa! ¡Naya pachpaw Stepan Timofeevich ukarux wal respetawayta! Jupan pachpa amuyupax, esclavitud tukjañataki, taqi jaqinakar cosacos ukanakar qhispiyañataki, ukat sufragio universal ukar uñt"ayañataki, ukax wali nayrar sartatawa. Stepan jupax pisinkañ, t"aqhisiyañ tukjañ munäna, ukat jaqinakarux jupanakpachatak irnaqapxañapatakiw ch"amanchañ munäna, janiw uywiritakikiti. - Vladimiraxa wali ch"amampiwa säna. - ¿Jan waliti!?
  Elfarayax ñik"utap ch"allxtayäna:
  - ¡Infierno thakixa suma amtanakampi luratawa! Stenkax chiqpachans wali sum sañ munäna, ukampis ukhamaw jikxatasïna: walja tunka waranqa yaqha jiwat jaqinakakiw utjäna. ¡Stepan pachpaw jan walin tukuyäna!
  - Ukampis jupax t"aqhisiyataw jach"a kankañapa katxaruwayi! ¡Taqiniw atiptʼapxaspa, ukampis janiw waljanix jachʼañchäwimpi atipjapkaspati! - Vladimir jupax mä juk"a teatral ukham arsuwayi.
  - ¡Inas jumax aka tuqitx chiqak sista! Ukampis ¡jiwañat sipansa jakañax wali askiwa! - Elfarayax amparapampiw vaso ch"allt"äna, mä cubo ukar tukuyasa. - Jan ukax ¡yaqha amuyt"tati!
  - ¡Jiwat heroe ukax jakkir axsarañat sipanx juk"amp askiwa! - Vladimir jupax pathos sasaw säna.
  - Ukhampuni! Ukampis ¡jakañax wali askit uñjatäñapawa! Jumax yatisktawa, aka llamp"u chuyman ch"uxña achunak ch"axwawix mä encanto ukaniwa.
  Limón reserva ukan wali ch"amampiw uñisirinakax torre ukar kutt"ayapxäna. Uka laq"unakax qhipharuw kutt"apxäna, chhaqtäwinakampiw t"aqhisipxäna, ukat liwxatapxarakïnwa. Walja manq"añanaka, nina nakhantayañjam misturani, ukat saltamontes ukanakax qhipharuw kutt"apxäna, nina nakhantayasisa ukat chillqt"asisa. Ch"iwipax juk"amp sum phichhantawayi. Jupanakax q"ala ch"iyjasipxäna ukat kunayman tuqinakaruw t"ijtapxäna.
  Ukampis jaysañatakix jach"a qalanakaw ch"uxña achunakarux ch"allt"awayi. Mä adoquines ukaw mä limón ukar ch"allt"äna, ukat t"unjäna, ukat juyrapax ch"allt"asïna. Yaqha ch"uxña achuxa pimintampiwa clavatäna, p"akjata zanahorianakaxa jiwañampi ch"allt"asipxäna. Yaqhip qalanakax puntanirakïnwa, pepinonakaruw jaquntatäna, salmueraruw ch"allt"asipxäna. Salmuera ukan junt"u gotanakapax phichhantawayi, ch"uxña achunak qhatiyata ukat frutanakax phallawayi.
  Uka laq"unak apnaqirix wali jach"at chhuxriñchjasaw kamachinak churäna:
  - ¡Jupanakarux jawq"jañäni! ¡Jakʼat nuwasiñar mantañamawa! Saltamontes, uñnaqa archivonaka apnaqaña ukat q"ala ch"uqt"aña.
  Jach"a sandía ukax jaysañatakix chhuxriñchjasïna:
  - ¡Artrópodos ukanaka ch"uqi! ¡Juk"amp ch"amanchasipxañäni, dardos jaquntapxañäni!
  Pepinonakax ch"amampiw ch"allxtapxäna, taqi kasta yänak jaquntapxäna.
  Uka nuwasïwijj kusiskañ uñnaqtʼanïnwa, ukampis janiw sinti suma uñnaqtʼanïkänti. Suma jiwat jiwat jaqinakaw taqi chiqar ch"iqintapxäna, ukatsti pallapallanakan mesanakaparuw kunayman manq"anakjam tukuyapxäna. Mä caricaturas ukan nuwasïw uñch"ukiñax wali kusiskañawa, nuwasirinakatakix, jupanakax jichhakiw chiqpach jiwayawit qhispipxi.
  - ¡Suma fricassee! - Elfarayax sataynawa. - ¡Aychampi chikt"ata wali suma uñtatawa!
  Vladimir jupax mä chiqawj masticatayna, aychax esófago uksaruw liwxatäna, ukax juk"amp ch"ullqhiw muxsa. Waynaxa nayra puntap ch"allxtayäna.
  - ¡Taqi kunasa relativo ukhamawa!
  - ¡Kuns uñtassma, kunatix nayrïr kutiw jisk"a jakawimanx manq"askta!
  - ¡Janiw kunas utjkiti! Ukampis yaqha tuqit uñakiptʼäta ukhaxa, manqʼa manqʼañax fecal chhaqtayañaruw puriyi.
  - Mä arunxa, kunasa nayra pachanakanxa baño satäkis ukaxa!
  - ¡Kunatsa mä baño! ¿Kunsa sorteo siski uka arojj sañ muni? - sasaw Vladimir jiskt"äna.
  - Janiwa! ¡Juk"ampirus kunayman aru uñtasitawa! Amuyt"añataki, ¡nayrïr grado heces!
  - Jan ukaxa payïri jaqina q"añuchata!
  Ch"axwirix jachaqt"asiwayi, larusiñapax wali muspharkañawa - ajayunakamar jach"anchayi:
  - Ukat nayax uñjtwa: jumax nayra jaqi aru yatisktawa! Taqi kunat sipansa akax wali jach"añchañawa!
  Vladimir chachajj akham sänwa:
  - ¡Ukat brillante! Jumax yatisktawa, imill wawa, kuna qamir paleta amuyunakas nayra jaqinakax arst"awiparux uchapxi.
  Elfarayax llamp"u chuymampiw uñch"ukisïna:
  - ¡Paleta ukax mä término artístico ukhamawa! Nayax amuyta mä juk"amp aski qhanañchäwix akawa: gamma!
  - Inasa! Ukampis jila partejja, jichha tiemponjja, kawkhantï robotanakajj dibujapki uka cheqanjja, suma artenakajj jan waliruw tukuwayjje. Nayra pachanx mayj mayjawa, nayra pachanx pachpa Leonardo Davincix janiw pintañatakik lurkänti, jan ukasti inventario ukhamarakiwa.
  Imill wawax nina nakhaskir rizonakap ch"allxtayäna, chiqpach junt"uñaw jupanakat mistu:
  - Leonardo Davinci, wali uñt"atawa taqi pachana wali suma artista! Waliki?
  Vladimir jupax mä juk"a amuyt"äna (mä juk"a pachataki escenario ukar uñkatasa, comandante en jefe escarabajox kutt"anxänwa ukat juyra taypin nadatäna), jaysäna:
  - Genio ukaxa janiwa mä reglampixa tuputäkaspati, jani ukaxa superláser ukampi hiperescáner ukampixa tupuñjamakiti. ¡Khitis juk"amp askïspa sañax ch"amawa kunapachatix mä galaxia de genios ukanakax utjki ukhaxa!
  Elfarayax janiw iyaw sataynati:
  - ¡Janiwa chiqpachansa ukhamakiti! Compositores ukanakatxa, Beethoven jupax wali suma uñt"atawa, ciencia ficción qillqirinakat sipansa, Jules Verne, ciencia ficción ukan utt"ayiripawa. Rusia poeta taypinx Pushkin jupax mä uñt"at autoridadawa! Ukat ¡Leo Tolstoy qillqirinakax!
  Vladimir chachajj llampʼu chuymampiw akham säna:
  - Ciencia ficción qillqirinakatxa: wali sumawa Oleg Rybachenko, jupax walja kasta armas ukanakampiw juti, p"iqimax muyuntaski. ¡Ukat nuwasïwinakatxa wali saminakanwa qhanañchi, ¡jichha tiempon yurispa ukat jilsuwaykaspa ukhama!
  - ¿Jupax nayratpach jaktayatäpachati?
  - ¡Janiwa yatkti! ¡Janiw nayar yatiyapkituti!
  - Jules Verne jupax chiqpachapuniw jaktawayxi, jupanakax proyecto ukarux mantawayiwa sapxiwa: ¡mä maquina de tiempo!
  - Wauu! ¡Ukajj walikïskiwa! Jules Verne, jupax pä tunk payan ukhamarak pä tunk mayan pachan walja cientificonakat sipan juk"amp yatiñanïnwa. Jutïr pachax luz apnaqir autonakanïñapawa sañax taqpach amuytʼasirïnwa. Chiqans pä tunk mayan patak maranakanx jupan Jules Verne jupaw uñstawayi - Oleg Rybachenko, jupax hiperplasma uñstayatayna - jichha pacha motoranakan chiqapa, ukat lurawipan principios básicos ukanakat qhanañcht"awayi!
  - ¡Chiqpachansa mä genio ukhamänwa!
  - Ukat kunatix muspharkañax Jules Verne ukham janiw jank"ak uñt"ayañ munapkänti! Jila partejja, ¡contemporáneonakajj cheqpach genionakaruw jiskʼachapjje! Ukat jupanakax mediocridad ukarux jach"anchayapxi!
  - Jïsa, akaxa lurasiwa! Kunjamtï Figarox siskänxa - ¡yatiñampi nayrar sartañataki! ¡Mediocridad esclavo ukax jilïr irpirin apnaqatawa!
  - ¡Walikiwa, janiwa sinti ukhamäkiti! ¡Jan ukhamäkaspa ukhajja, ¡janiw alajjpachar atipjkaspänti! Ukat akanxa, nayraqatax cienciax yanapt"apxitu!
  Vladimir chachajj filosofía toqet akham sänwa:
  - ¡Paradójicamente, jaqin janchipan jan ch"amanïtapaw Diosar uñtasitäñapatak jaytawayi! ¡Mä monox jukʼamp jachʼa amparanakanïkchïnsa, janipuniw mä thujru apthapkaspati!
  Elfarayax jachaqt"asisaw diamantenakat sipan juk"amp qhant"ir kisunakap ch"allxtayäna:
  - Ukat kunas! ¡Ukajj cheqapuniwa! ¡Jaqinakan jan wali luratanakapax nayrar sartawiruw puriyi ukat taqi ch"amaniruw jak"achasistu! ¡Ajjsarir jaqix armadura uñstayatayna, q"añu jaqinakax - rueda, jan ch"amani - grúa, manq"añ muniri - laxante, ambicioso - avión, aburrido - cine, curioso - Internet, sádico - dinamo! ¡Sapa jachʼa jikxatäwinak qhipäxanxa mä jan wali lurañaw utji! ¡Pasiones bases ukax tecnología jach"anchayatawa!
  Vladimir chachajj nayraqatap pichthapïna:
  - Jïsa! ¡Mä wali original aru! Jilapachax, ¡akax akapachar taqpach machaq uñakipäwiwa!
  - ¡Jan Adanar juchachasimti, jupax wawanakapampix draft animalanakatxa mayj mayjäpxänwa, parlañ yatipxatapatakiwa! - Elfarayax jan axsarasaw säna. - Jan ukaxa janiwa nayaxa chiqati!
  - Jumax chiqaw arsusma, ukampis janiw kunas uka tuqitx kuns lurkiti! Jila partejja, nayrar sartañaw chʼamañchtʼistu! ¡Ukajj janiw jiskʼachatäkaspati, ukampis uka pachparakiw jaqenakjam jan utjjjtanti! Ukat jichhax - ¡pallapallanakakiw!
  Elfarayax pathos ukamp chiqachatawa:
  - ¡Jach"a pallapallanaka!
  - ¡Ukhamaxa! Nayax juk"amp kusisiña ukat juk"amp llakinak munta. Jan ukhamäkanixa, sapa kutiw t"aqhisiñanakax utji, ¡wali qarjañawa! ¡Uru urux mä cuasar ukamp t"ijt"añjamawa, jan ukax inas purakaman ch"iyara ch"uqimp t"ijt"aschispa!
  Elfarayax p"iqip ch"allxtasaw chhuxriñchjasïna.
  - ¡Ukat nayax llakisiñax wali askiwa! ¡Jupan kunatï wali suma uñnaqtʼanïki ukajj utjiwa! ¡Kunjamtï mä chʼiyar pʼiyankkäna ukhama! ¡Janiw uk amuyañjamäkiti!
  - ¡Janiwa, sallqa arnaqasiña! ¿Jumatakix llakinak munasmati?
  - Jïsa! Ukat ukatwa, ukax células nerviosas uksanx ch"aman señales ukanakawa, ukax sañ muniw p"iqin sustancia hiperplasmática ukanx excitación uñstayapxi. ¡Ukat akax wali sumapuniwa! - Imill wawaxa lakapa ch"uqt"asitayna, pä suma laxrana mä kutikiwa.
  - ¡Amuyataxa janiwa aka pachankirïktati! - Vladimir jupax musphataw jikxatasïna.
  Imill wawaxa bandejat mä juk"a ch"aphi apt"asïna, nayranakapa mayampi ch"allt"asisa:
  - Ukampisa kunatsa! Ukhamakiwa, uka ch"aman señal de dolor ukarux zona de placer ukarux pasañapawa. ¡Nayra tiemponsa, walja jaqenakaw uk wal munapjjäna ukat kunjamsa llakinak mä sallqa kusisiñar tukuyapjjaspa uk yatipjjarakïnwa!
  Vladimir jilatajj wali kusisitaw akham säna:
  - Yattwa! ¡Sutinakapax masoquista ukhamänwa!
  Elfarayax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Ukhamawa! ¡Masoquistanaka! Ordinario jaqinakax estante ukar sarañax wali kusisitaw jikxatasipxäna, ukampis ¡janiw lurañjamäkiti!
  - ¿Kusisiñasa? Phisirku! ¡Hiperplasma ukax wali askiwa! - Uka waynaxa jach"at arsüna.
  - ¡Jan jumampïkasin jan waliw jikxatasirist sasin sawkasir jaqirux yatta! ¡Ukat janiw khitis jumamp chika tʼaqesiñamäkiti! ¡Olanak taypin nadañäni, jan tukuskir vicio! Orgasmo uka pachan jist"antasiña: pulso, samaña! - Jupax q"ucht"awayiwa, Elfarai ch"amani ukat erótico chuchupampi anatt"asa.
  Vladimir jupax aka q"uchux walpun gustäna, jupax thuqt"añs qalltäna:
  - ¡Kayunakamaxa mä rueda ukhamjamawa, mä pataru uñtatawa!
  - ¡Samaya, loqhe! ¡Nayax uñjtwa wali liwxatata!
  - ¡Nayaxa mä llamp"u chuymanïtwa! - Vladimir jupax t"ijtäna ukat tunka payan kutiw muyuntäna, eje ukar muyuntasa.
  Elfarayax jupamp chikaw sartasïna, ukat uka chacha warmix thuqt"añ qalltapxäna. Mayni pallapallanakax ukax mä kamachirjamaw amuyasi ukat mä kasta muyu thuqt"awinak lurapxäna, jan ukax walja cadenas muyu thuqt"awinak lurapxäna.
  Elfarayax akham amuyt"ayi:
  - ¡Inas ch"ama mayjt"ayaraksna!
  - ¡Akax mä kasta hiperfucking satawa!
  - ¡Ukhamawa!
  Imill wawanakax haces de energía, tipos especiales de biocorriente ukanakampiw maynit maynikam ch"axwañ qalltapxäna. ¡Ukax hiperfucking satawa! Taqi kunas wali suma uñnaqt"anïnwa, ukampis pallapallanakax mäkiw arknaqapxäna, fabulosos fuegos artificiales ukanakaw thayanx qhant"äna.
  ¡Taqi kunas simplemente chic ukham uñtasïna, ¡absolutamente samañjamawa!
  Imill wawanakax yuqall wawanakax juk"at juk"at q"ala jan isinïxapxäna ukat juk"amp hiper-fucking ukax mä orgía ukar tukuwayxäna.
  Aka chiqanx janiw kuna amuyt"awis kuntix lurapkän ukx qhanañchkaspati, millones de q"ala jan isin ukat wali suma waynanakaw mä kutikiw espacio ukan t"ijtapxi. ¡Voluuptuoso realidad ukax qamir amuyunakarus ch"amakt"ayaspawa! Mä juk"a arumpixa, waynanakaw wali kusisitaw jikxatasipxäna.
  Fiesta tukuyatatsti, kunatix juk"amp wakiskirïki ukax qalltawayiwa - premios ukanakan jaljawi.
  Ch"axwirinakax mä jach"a sala ukanw filasipxäna. Vladimir chachajj mä jukʼa ajjsarasaw anqäjjat espejot uñtat pampar uñtäna. Ukax hiperdiamante ukamp luratawa, janiw diamante regular ukar uñtasitax 1024 valencia ukanïnwa, ukatx mä millón kutiw juk"amp ch"ama. Ukat wal qhantʼarakïna, inas pä patak kuti jukʼamp qhantʼchïna.
  Uka waynax Orden de Aniquilación - payïr grado ukamp uñt"atawa, ukax mä jach"a insignia ukhamawa. ukat mä juk"a pachatak mä warawaran viceoficial ukham uñt"atawa. Ukajj sueldopat wal jiljjattaña sañwa munäna, ukat comandantejj munañaparjamajj privado ukhamaw qheparaspäna jan ukajj tunka payan soldadonakan comandanciap katoqaspäna. Ukat akax janiw machaq waynakiti, jan ukasti mä kasta ch"amawa! Jilapachax payïr grado de orden ukax kimsïr ukat pusi grado ukanakamp chikaw churasïna, ukax pachpakiwa, ukax wali jach"añchatawa. Elfarayax mä uñtasit premios ukanakaw katuqawayi, ukat mä morado chuyma bota ukar puriñapataki! Ukat Vladimir chachajj chuym ustʼayasïna: imill wawajj jupat pasawayjjänwa. Ukampis envidiasiñax janiw askïkiti: pallapallanakax, ukat jichhax niya oficialanakaw ajayun jilat kullakanakäpxi. ¡Jan juk"amp ch"amani metal, plasticina ukar sipan juk"amp llamp"u - jan nina chuymampi ukat hielo composturampi ch"amanchasa!
  Ordenanakax yaqha wali munat tawaqun pachpa warkt"atawa: phisqa warawaran general Lyudmila Karpovna!
  Comandantenak taypinxa, nivel general ukamp chika: imill wawanakax yuqall wawanakat sipanx juk"amp uñt"atawa, akax proporción general característica ukawa, mä mundo ukanx warminakaw jilpachax utji. Chiqa yatichäwix janiw sinti chʼamäkiti. Taqiniruw jachaqt"asïna, ukat Vladimir ukarux nayranakap ch"allxtayarakïnwa.
  - ¡Kuna cutie, nayaxa ordenaxa wali askiwa!
  Uka waynax akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Ay jïsa! ¡Quasar ukax wali askiwa! !
  Wiñay wayna generalax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Chiqpachansa jupax merecitaynawa! ¡Nayrïr nuwasïwin wali uñtʼatätamat premiojj jukʼamp valoraniwa!
  ¡Akax qalltanïchi ukhaxa, ¡kunas tukuyaxa!
  - ¡Atipjañap suyt"askta!
  - ¡Suyt"awix qhipa jiwxiwa!
  Vladimir jilatajj wali jachʼañchatäjjänwa. Carrera qalltatajajj kuntï suykayäta ukat sipansa jukʼampïnwa. Ukat jumatix amuyt"asma janiw chuymankipstañax utjkiti ukat janiw jubilacionax utjkiti, ukhamax khitis yatpacha ukax janiw mariscales ukanakatakix thakhi jist"arkaniti, jan ukax juk"amp jach"a. ¡Jan emperadorar tukutapax wali llakiskañawa - ¡ukax mä qawqha ajllitanakan suertepawa! Ukampis taqe aka oraqen juchañchatäñajj wali chʼamawa. ¡Kunsa universo amparanakamar katxaruñama! Ch"amax janiw kusisiñakiti, walja jan walt"awinakaw askichañax wakisi, ukat kunayman jan walt"awinakax jack-in-the-box ukham uñstapxi, cuadrillions mundos, waljax janipuniw jaqimp llamkt"atäkiti . Nietzsche chachajj cheqapuniw qellqäna: janiw mä sapa, jan pantjasir psiquis ukanakas Diosajj kuna qʼañunaktï uñjki ukanak aguantkaspati. Kunjamas sapa segundo ist"añaxa: millones de oración ukat millones de maldiciones, kunapachatix computadorax congelatätapata ukhamarak awichaman jiwatapat juchañchatäta, warmiman infidelidad ukat indigestión ukanakat juchañchatäpkta ukhaxa. Kunapachatï pä ejercitonakajj mä kutin mä kuti atipjañatak mayipki ukhajja, mä millón jaqenakaw uka sapa askinak jikjjatapjjta sasaw sapjje. ¡Diosar tukuñasa ukat mä kutikiw taqinir kusisiyañax chʼama! Chiqansa, jaqirux amuytʼasiñ churasiwayi, ukat naturaleza tuqit kamachinakax uttʼayatarakiwa, ukanakaw nayrar sartañax jan tukuskir jilxattaspa, jan amuyañjam jachʼa jachʼa tukuñkama. Jilapachax ch"axwawinakat sipansa, jaqix wali sum jakasi, tecnología ukax niya taqpach samkanaka ukat munañanakap phuqhañatakiw yanapt"i. Palacio munapxsta ukhax achikt"asipxsmawa, robot esclavonaka, kunjamtix munkta ukhama. Sapak sarnaqasax jan avión ukanw t"ijtxa: wiñay wayn tawaqu, inaki manq"añanaka, taqinitak t"ijtir auto. Suma, sexo taqi niveles ukat janiw kuna jan walt"awinakas orgasmo jan ukax potencia ukampi. Ukat industria de entretenimiento ukax kunjamtix jumax amuyt"kta ukhamarjamaw loco ukhama: ¡tecnología ukax taqi kunaw jayti! ¡Walikiwa, ¡kunas jukʼamp munasispa mä jaqejja! Ukampis ¿chiqapäpachati? Destino: taqpach jakäwim cuartel ukan sarnaqaña, llakinak jikxataña, sapa kuti entrenamiento ukan: ¡chiqapunit akax kusisiña! ¡Ukat kunas sumankthapiñ jarkʼistu! Ukampis chʼaxwäwinakax sumankañan tukusipuniwa, awisax atipjañakiw utji. Ukampis ¡kunatsa yaqha universo munapxi, jupanakan utjki uka planetanakat jila partex jan yatxatatäkchi ukhaxa! Vladimir chachan p"iqipanxa, kutkatasiri amuyunakax qhant"äna. Jupax jupanakar jaqunukuñ yant"äna - ¡wali axsarkañ herejía!
  Kunapachatï premio churañ ceremonia tukuyjjäna ukhajja, pallapallanakaru ukat oficialanakaruw nave espacialanakapar apapjjäna. Ukat nayrïr kutix yaqha entrenamiento ukaw utjäna. Uñt"atawa, rutina, ukampis machaq elementonakampi wakicht"atawa. Aka chiqanx Vladimir jupax jan suyt"ataw suertenitayna: Elfaraya jupax jupar wal munasïna, jupaw jupamp chikt"atäxäna.
  Tunka warawaran oficialax jupanakarux akham sasaw qhanañchäna:
  - Jumax nayra ch"axwawinx yaqhachasirïtawa, ukhamax ch"amanakam sum amuyt"añ munapxta. Inas SS - fuerzas super especiales ukar jaqukipatapxchisma!
  Vladimir chachajj akham sänwa:
  -¡Kuna limitaciones ukanakas genética ukax jiwasanakar churaskistu!
  - ¡Ch"axwawi sarnaqäwix uñacht"ayiwa, khiti jaqis naturaleza ukan utjki uka ch"amanakat sipan juk"ampiruw purispa!
  Pallapallanakax casconakap uchasipxäna, ukat akapachax mäkiw mayjt"äna, monstruoso hologramas ukanakax sarnaqañ qalltapxäna.
  Vladimir chachajja, jan amuytʼasirïtap amuyaskchïnjja, mä jukʼa ajjsarañwa amuyasïna. Mä jarkʼäwir atipjañajj mä munañaparjam entrenamiento lurañatakejj walikïskatap yatïna, mä jukʼa jan ukajj jukʼamp jachʼa ejercito.
  Elfarayax juparux akham sasaw jiskht"äna:
  - ¡Jan axsaramti, masi! Ukax mä electrónica mágica ukhamawa.
  - ¡Kawkitsa nayaxa axsaraña amuyt"ta! - Vladimir Kashalotov jupax jan axsart"irïnwa, ukampis kisunakapax traicionero ukhamaw thuqt"äna.
  - Akaxa radiación especial satawa, ¡jiwasaruxa axsaraña ch"amancharakistu! ¡Janiw ch"uxña qalltirinakakïktanti, jan ukasti yatxatat nuwasirinakakïtanwa, uk armasipksnas ukhamawa! Uka masixa llamp"u chuymampiwa waynan pechop ch"allxtayäna. Nayranakapaxa phichhantatäxänwa.
  - ¡Mä urukiw ch"axwawaytxa, ukampis taqi jakäwijan yatiqawayta!
  . Qalltanjja, taqe armanakatjja, mä jiskʼa chʼamani puñala láser ukakiw jupanakar churapjjäna.
  Jupajj janiw sinti jachʼa uñnaqtʼanïkänti. Chiqa yatichäwix qhanapunïnwa ukat mä jukʼa jilxattaspawa. Nayrïr uñisirix mä ch"aphi ch"aphini caracol ukar uñtasitänwa, mä chupapax conchapat mistu. Qalltan thakijj mä muytʼir cheqanwa utjäna, uka cheqajj yaqhep cheqanakanjja lliphipiyänwa. Ukatwa Vladimir jupax uñisirinakan nuwasiñapat jithiqtawayi ukat niyaw jaquqanïna. Amigapax ch"uqiruw ch"allt"äna, pä chiqaruw khuchhuqäna, t"aqanakax jaquqanïxänwa.
  - ¡Puñalampi irnaqaña! - Elfarayax jach"at arsüna. "Janiw kunjamtï munapki ukhamarjam axsarapkiti."
  - ¡Nayax uk amuyasta! - sasaw Vladimir jilatajj säna. - Janchirux kuna muspharkañas utjkchixa. ¡Nervio tukuyañanakax congelatäkaspas ukhamawa!
  - ¡Uñjapxätawa, ch"axwapxäta! ¡Ukax taqpach "descongelación" ukawa!
  Monstruos virtuales, yaqhipanakax jaqinakar uñtasita, yaqhipanakax walja tentáculos ukanipxi, jupanakarux atacapxäna. Jichha kutix Vladimir jilatax wali amuyumpiw jikxatasïna. Uka contra huelga ukax jak"ankir uñisiriruw ch"allxtayäna. Jutïr jiwaykäna ukajj hermafrodita chachanïnwa. Nayax janiw ukham freak ukarux kunjamatsa sintt"asirïkti. Ukampis espadanakani mä calamar uñtasitajj niyaw pʼeqep apsuwayjjäna.
  Espadampi katjatäsajj cuerpojajj usutäñwa qalltäna.
  - ¡Ukax jik"askañawa, jupax chuym ust"ayituwa! - Vladimir jupax maldecitaynawa. - Janiw nayax ukham torpe ukhamäkti sasaw amuyirïta.
  -¿Kunapachas monstruos virtuales ukanakamp ch"axwapxtati? - sasaw Elfarayax jiskt"äna.
  - ¡Mä piña monompi! Jupax arknaqawayitu ukat niyaw jiwawayta. Yaqhip excéntricos ukanakax utjkchispas, jupanakax sapxiwa, taqi mononakax suma chuymanïpxiwa ukat jaqinakarux munasipxiwa kunatix jilanakapawa.
  - Jiwasana uñisirinakaxa janiwa askikiti jani walikiti. Jupanakajj janiw kuns lurapkiti, kunjamtï piratanakajj barcot sarapki uka lamar qotar uñtasita.
  - Jilapachaxa mä vacío ukar uñtasitawa. Lamar qutax junt"u ukat llamp"u chuymaniwa. - Waynaxa platanompi tigrempi mistutampiwa ch"allt"asitayna, cohetes ukanakampiwa colmillos lanti, jupanakaxa juparuwa jaltxapxatayna. - Nayax p"iqijanx mä ch"iyar ch"uqi ch"uqi ch"uqiruw puriwayta aka jark"aqasiñ thakhinakanxa. Chiqpachansa, jichhax jan waliw janchirux pasaski.
  - Chiqpachansa, nayaxa axsararaktwa!
  Uka waynampi tawaqumpixa sarnaqasipkakïnwa. Qalltanjja, monstruonakajj janiw sinti jankʼak sarapkänti, ukatwa uka lurañajj jan chʼamäkänti. Ukampirus Vladimir ukat Elfaraya jupanakax mä juk"a jan walt"ayataw uñjasipxäna. Ukax juk"amp jan waliruw puriwayi kunatix uka monstruonakax nina thuqhuñ qalltapxäna. Vladimir chachan purakapax phichhantatäxänwa ukat chiqpachapuniw usut jikxatasïna.
  - ¡Ukax nayarux tripa turkañ munañaruw puriyitu! - Jupaxa sataynawa.
  - ¡Ukat janiw nayatakix juk"amp jasakïkiti! - Imill wawaxa ch"iqa q"ala chuchupa uñacht"ayäna. Wilajj jupat chʼalljjtaskänwa. Vladimir juparux t"ijt"asaw thuqhupxäna, waynax wali qhipt"ataw amparaparux ch"allt"äna, qhanaw ch"akhanakap p"akjatäna. Ukat kunapachatï mä sapürunjam chʼakhanakapajj pʼakjatäki ukhajja, walpun chuym usuyasi, wali mulljataw jiwasma. Kashalotov chachajj janis sapüru jaqëkchïnjja, jichhajj jan cheqaparjamaw amuyasïna. Jupajj wali suma oladanakanwa jikjjatasïna, ukajj wali jan waliruw puriyäna, ukanakajj janiw kuns lurañ yatkänti.
  - ¡Jan waliw jikxatastxa! - Vladimir jupax desmayatäxänwa. Imill wawax mä movimiento profesional ukamp ajanuparux ch"allxtayäna.
  - Janiwa ch"iyara p"iyaru ch"allt"asiñamäkiti, munat caballero. Concienciax kutt"anxänwa, ukampis ukampirus llakisiñaw utjäna. Vladimir jupax jacht"asïna, jan ch"amanïñax juparux ch"allxtayäna:
  - Janiwa juk"ampi sarkäti.
  - ¡Janiwa ch"amakt"añati! Aka chiqanx mä kit de primeros auxilios ukaw utji.
  Chiqansa, jarkʼaqasiñ thakix computadorat anattʼañjamänwa. Yaqha jakawinakaw utji ukat kunatix wakiski ukax ch"amawa ukax jank"akiw wasitat uñstayi. Jïsa, chʼamapunïnwa, ukampis waynanakaw yateqapjjäna.
  - ¡Jach"a lurawixa janiwa qhipäxaru kutt"añakiti janirakiwa jaytañakiti! - Elfaraya sataynawa. Jupasti janiw sum jikjjataskänti, sapa kutiw pantjasirïna, wali tʼaqhesiñampiw jawqʼjatäna. Ukat uka chacha warmix ukar yatintapxäna ukat jukʼamp sumwa sarnaqañ qalltapxäna. Jutïr etapajja, thaya taypin jalnaqir chʼuñunakaruw jaltapjjañapäna, tʼijtir cuchillonakatsa esquivañapänwa ukat alambre de púas patjjaruw jaltapjjañapäna. Uka nuwasïwix jukʼamp chʼamaruw tukuwayxäna, ukat uñisirinakax jukʼamp jankʼakiw sartapxäna. Chiqansa, katuntat armanak apnaqañax chʼamakïxänwa, ukax virtual ukhamarakiwa, ukampis yänakapanx chiqpach jiwañar aptʼatanakar uñtasitaw utjäna.
  ¡Vladimir jupax juk"ampirus walja barril vibrolanzador ukamp yant"awayi! Ukax espacio ukan jisk"a ch"iwinak luratayna. Chiqansa, kimsa disparonak qhipatxa, tʼunjatäxänwa, ukampis walja filanakaruw uñisirinakarux chʼiyjäna.
  Uka waynax akham sänwa: "¡Janiw jan walïkiti!"
  - ¡Mä lanzador de plasma burbuja apsuñataki yant"apxañani! - Elfarayax iwxt"iwa.- Akax juk"amp askiwa.
  - Walikiwa, ukax janiw jan wali amuyunïkiti. Ukat ¿kawkhansa jupax?
  - Akaxa mä jisk"a tubo ukhamawa, ukaxa mä pionero wajjraru uñtasitawa. Ukarux phust"am ukat mä cascada hiperplasmática ukan jank"ak jaltxatap uñjäta.
  Uka waynax voleibol ukarux juk"akiw jaltxatayna, ukat mä juk"a ch"iyjat uraqiruw jalnaqäna, ukat forja ukan katjatayna. Tiru.
  Burbujanakax mä k"uchu linea ukan jallu purintäna, wali amuyumpiw t"ijtäna, ukat ch"axwapkäna uka uywanakax phallapxäna.
  - Kuna! ¡Janiw jan walïkiti! - Elfaraya sataynawa. - Ukhama jisk"a ch"allt"aña ukhamata juk"a burbujas alaxpacharu t"ijt"añapataki.
  - ¡Nayax taqi ch"amampiw ch"amachasi!
  - ¡Yant"apxam ukat jan muspharapxamti!
  Ukat imill wawax mä chʼaman arma apthapisin apnaqarakïna, ukhamatwa jan quntʼasir chʼamanïtap uñachtʼayarakïna.
  Uka nuwasïwijj jukʼamp suma jaqëjjänwa. Aka chiqanx mä planetan ch"axwapxi, kawkhantix umax nayraqat kayunakap manqhar mä jawir umax warantasi, ukatx wali axsarkañ llijulliju helio líquido ukaw jallu puri, ukatx ch"aman láseres ukanakax alaxpachat aynachatw jaquqani, granadas de aniquilación ukanakax phallaski.
  Vladimir jupax kutt"ayawayiwa, pä amparapampiw mä kutikiw ch"axwawayxi, ukat mä pretzel thuqt"añkamaw thuqt"awayi.
  Walja kutiw katjatäna, chʼiqa kayup khuchhuqasa. Masijaruw yuspajarawayitu, ukat nayrïr yanaptʼäwinak qhispiyañatak yanaptʼitu. Uka kayuxa jiltawayxiwa.
  - Jumax wali Elfaraya.
  Ch"axwirix jisk"achataw chhuxriñchjasïna:
  - Ukat jumax mä jan ch"amani jaqiwa, Vladimir. ¡Wawanakax ukham jan wali llakinak aguantapxi, ¡ukat jumax jachtʼasiraktawa!
  Uka waynax janiw jupa pachpakïkänti, kunas llakisiyäna:
  - Jichha pachanxa taqi kunasa juk"ampi ch"amampiwa uñjta!
  Yaqha fila monstruonakar uchasax Elfarayax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Ukhamsa paciencianïñamawa!
  Uka waynax jach"at arsüna, jan iyawsañjam arsuñax ch"amakïxänwa:
  - Jumaxa, nayaxa chachätwa!
  - ¡Ukaxa chiqapa jaqiwa! - Mä juk"a pachatakixa lakanakapaxa mayachatawa. Vladimir jupax mä tawaqun jamp"att"asitapan miel misk"iparjamaw jikxatasïna.
  - ¡Diosa!
  - ¡Lucifer! - sasaw tawaquxa jaysäna.
  Ukatxa, sapa kuti mayjtʼir thayampiw mantapxäna. Jan ukax nayraqatat phustʼasi, jan ukax jan ukasti qhipäxaruw chʼalltʼasi. Ukat uñisirinakax sapa kutiw mayjt"asipxi, yaqhip pachax avispas ukham t"ijtapxi, yaqhip pachax veneno katarinakjamaw jalnaqapxi. Ukampis sapa kutiw nuwasir jutta, mä plataformat yaqha plataformaruw jaltawayta, ukat artificial chʼuspanakaru ukat laqʼonakarus kayunakapat katthapisma, jupanakan yanaptʼapampiw sipitanakat tʼijtjjta. Yaqhipa especímenes: juk"ampirusa híbridos de mariposas y flores: muspharkaña suma. Ukat libélula ukat tulipán ukanakan mistutapax ch"uxñakiwa, arco iris ukan taqi saminakapamp amuyun ch"amakt"ayir thujsapampi... ¡Quasar! Q"ala lakanakax qhipäxat ch"iqintapxi, trampas electrónicos de ratón ukham, metro largo kisunakax llijullijunakampiw chispa. Ukat phisqa metro ukat tunka metro ukch"a jach"a ñik"utanakax utjarakiwa. Vladimir jilatajj jupanakat pasañwa atipjäna. Mä monstruo: mä tanque ukat mä escorpión híbrido, mä thuqt"awimpiw phallawayi, q"añuchata misk"inak ch"iqiyañataki:
  - ¡Janiwa foto apsutäkiti! ¡Janiw quarks ukanakar katjapkiti! - Ch"amani ch"axwirixa q"uchutaynawa.
  Mä kutimpiw waynax aniquilación destellos ukanakat jan walt"äwinak katuqaraki. Ukat jichhax imill wawax juk"amp jan waliruw puri, kayupax wasitat ch"iyjataw uñjasiwayi. Ukampis wali yatiñampiw mä amparapamp saltʼi, janiw qhepar kuttʼañ amtaskiti. Ukampisa, janiw kawkirus sarañax utjkiti.
  - Mä thakhiw utjistu, ¡jan ukax qhispiñasa jan ukax jiwañasa! - Elfarayax mä juk"a banal pathos ukampiw säna.
  Uka waynax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Ukat mayakiw! Mä ch"iyara p"iyax juk"amp qhant"iwa kunapachatix éter hielo ukan utjki ukhaxa: ¡mä par nina nakhaskir chuymanakax qhant"iwa!
  Jan iyawsañjam ch"amanchawinakampi ukhamarak jan jaqirjam jan walt"awinakampi, jupanakax uka tuqitx pasañ atipxatayna, janis janchipanx jakañ chiqax utjkchïnxa.
  Jutïr t"aqax wasar pampawa: ch"uxña laq"a brutalmente chuchuñampixa, janiw mä segundos sayt"añjamäkiti, kayunakax ch"amakt"atawa, ukat wali ch"axwañaw wakisi ukat ch"axwañaw wakisi. Aka chiqanx mascarat ch"axwirinakax, yaqhipanakax armadurampiw jupanakamp ch"axwapxi. Kunayman kasta ch"axwirinakax utjiwa, jaqinakas ukhamarak híbridos de un escorpión ukax mä cactus, mä insecto ukat mä llave ukampiw utji! Aviones de gravedad ukanakax t"ijt"apxiwa, ukat janiw imantasiñas ni qhispiñas utjkiti, haces láser ukanakax laq"aruw ch"iqiyapxani. Kunawsatix janchir ch"allt"ki ukhax: infierno ukham usu, manqhanx mä rodillo ukamp ch"allt"ata ukhamarak junt"u aceite ukamp phuqhantat ukhamaw uñjasi. ¡Tetraletos sat animalanakajj umaruw chhaqtjjapjje, walja nayra chʼakhanakani millay pʼeqe pʼeqenakar uñtat bombanak jaqontapjje, ukat tʼunjañ umañ munasajj wali colerat rayonakwa jaqontapjje!
  Ukampis Vladimir jilatajj janiw chhaqkiti. Jupax mä kasta thuqt"awi luraski, jawiranak taypin pasasa.
  Elfarayax akham sasaw jisk"achawayi:
  - Ruso whist: ¡ch"iwipax juma jak"anw jaltxapxi!
  Vladimir jupax akham sasaw apthapïna:
  - ¡Comandante, jiwasana regimientonakasaxa filaruwa puripxi!
  Waynampi imill wawampix mayacht"asisaw tijeras ukamp ch"allt"asipxäna, "jet de cascada" uka técnica apnaqasa, uñisirinakarux ch"uxña ch"uxña ch"akhanakaruw jaquntapxäna. Ukhamajj kunayman animalanakaw tʼaqanuqasi, tʼunjasi jan ukajj nina nakhantawayi. Akax mä muspharkañ grotesco - janiw jan comedia ukampikiti, juk"ampirus kunapachatix tetralet ukax cometa ukat hacha ukham uñt"atawa, quri ukat turquesa moteados orugas ukanakan jaquqanir umaruw tukuwayi kunapachatix ch"allt"ata ukhaxa:
  - Kunapachatixa ch"axwaña, kayu ch"akhanaka sayt"ayaña, movilidad ukaxa juk"ampi jach"awa. - Elfaraya jupan ch"amanchata
  Vladimir jupax akham sasaw amuyasïna:
  - Jisk"a ch"amanchawi.
  - Kunjamas sañani, ¡dinámica ukax sapa kutiw estática ukat sipanx juk"amp ch"amani!
  Uka arunakap chiqañchañatakix imill wawax mä vigampiw mä lata lata ukar uñtasit mä jankʼak khuchhuqatayna, uka latax barrilanakanïnwa. Ukajj tʼaqa tʼaqa tʼaqaruw tʼijtjjäna, tʼijtʼasaw tʼijtjjäna. Nayratpachaw t"ijtxapxäna, atipt"at diana ukan chiqanakapax mä tama híbridos morados ukar tukuwayxäna: abejorros ukat chimpancés ukanaka. Aka muspharkañ luratanakax maynit maynikamaw ch"axwapxäna: sapa pachaw jisk"a jisk"a tukupxäna, mä virtual ch"axwäwin atmosfera ukan ch"amanchasipxäna:
  - Walikiwa, ¿kunjamasa? ¿Quasar ukax? - Jupaxa jiskt"äna, Elfarai jaqina cejas ukanaka ch"ukusa.
  - ¡Wali thaya, jach"a yänakaxa decente! - Vladimir jupax amuyasïnwa. - ¡Láser ukat plasma ukanakan jakañax wali askiwa! ¡Ukat planetan phallaski uk istʼapxam!
  Uka tawaquxa larusitaynawa:
  - ¡Ukat nayamp nuwasiñan orgasmos experimentar! ¡Ukat mä jukʼa sarnaqañamawa ukat chuymamarjam kusistʼañamawa! Kuntï nayatak wali askit uñjkta ukajj chachanakan amuytʼasirïñapawa.
  Vladimir Kashalotov jupax anatt"asisaw jutir regalox t"unjawayi. Ukajj acerompi chʼoqantat mä troncor uñtasitänwa. Janiw jankʼak phallkänti, jukʼamp walja cargonak lurañaw wakisïna. Ukatxa, garra ganchonakat mistur rayonakax Ballena Esperma sat animalan amparap jarkʼaqäna.
  - ¡Akax espacio ukan ch"amaka ch"amakapawa! - Jupax chuym ch"allxtataw arnaqasïna. - Jiwasaxa akhama amuyt"añasawa.
  Elfarayaxa, jisk"achasirjamaxa, akham sasaw arsüna:
  - ¿Kunatsa parlaskta?
  - Mä ladrillompiw ajanujaru ch"allt"apxitu. - Mä amparaxa janiwa irnaqkiti. - Vladimir jupax akham siwa. - ¡Ay kawkhans superflesh ukax utji!
  - Jan llakisimti, juk"ampi, jakaña janchinakaxa niyaw utjani.
  Kunjamtï jikjjataskäna ukhama, janiw pantjaskänti. Ukampis qullax janiw wakiskänti, amparapax waliptawayxänwa, ukampis walja khuchhurata ukat usuchjasiñanakax qhiparäna.
  Jutïr etapa ukax volcánico erupción ukawa, jan iyawsañjam jank"akiw patat jaltxañama, uñisirinakan ciborges de combate ukanakar ch"axwaña. Ukat ciborgs ukax mäkiw indecente pretencioso ukhamawa: híbridos de antiguos terminadores de Hollywood ukat modernas creaciones de evolución cósmica: tankosauros ultra-dioactivos. Vladimir Kashalotov (ukax jupatakix janiw típico ukhamäkiti) nayratpach jiwayañjam qarjataw jikxatasïna, monstruos ukat muyuntat uñisir pachanakax nayranakap nayraqatanx ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar tukupxäna, ukat taqi ukanakx janiw tukuskänti. Elfarayax ukhamarakiw liwxatañ qalltäna ukat liwxatañ qalltarakïna:
  - ¡Wawaja, ¡kunjamsa jumatakix ch"amaxa!
  Ballenas espermatozoides, wali muspharkañawa, akham sasaw jaysapxäna:
  - Ukat nayax uñjtwa jumax t"unjañaruw liwxataskta!
  - Nayaxa jaya pachanakawa jani ukhama yatichawi katuqkti. Jilapachax mä suman imperio ukhamawa ukatx janiw khitirus atacañ munktanti, jan ukax juk"ampirus janiw amtapkti, jan ukasti sapa mayniw pallapallanakan yatichäwip thakhinjam saraski. Chiqansa, akax janiw mä chist"äwikiti: ¡waranqa marat jilaw ch"axwäwix utjawayi! Ukhamajj ¡juma pachpaw cruzarïtajja, inas jan waltʼäwin uñjasisma! ¡Paqallq maraw neutrones sat warawaran patjjan sarnaqawayta!
  - ¡Waw, paqallq marax waljapuniwa!
  - Suma, nayraqatax jichhax niya wiñayatakiw jakastanxa, payïrix mä neutrón warawaranx wali sumaw jikxatasi, mä phuqhat industria kusist"añamp kusist"añamp. Ukax mä kusiskañ kusist"añawa. ¡Gravedad ukax neutralizado ukhamawa! ¿Jumax quasar waynati?
  - Jichhakamax janiw kuna super kusisiñas especiales utjkiti! - Uñt"atawa, qarjata Vladimir.
  - Jupanakax amuyuparjamaw ch"amanchapxi, ukhamat mä juk"a amuyañataki servicio ejercito tuqita. ¿Janiw kuna yatichäwis utjktamti, jan ukax jan chʼamani jaqinakäpxtati? - Elfarayax jiskt"asiwayiwa, jan jaytjasaw uka monstruonakar frenéticamente ch"axwaña.
  Vladimir, qhipäxar ch"axwasa ukat yaqhip pachax ch"uqt"asis (qhipïrix juk"amp ch"amawa), juk"akiw samañap katjatayna, jupax akham sänwa:
  - Ukat nayra pachanx mä pachaw utjäna: kunawsatix ejercito ruso ukax taqpach profesional ukhama. Voluntarionakajj qollqe laykukiw ukan irnaqtʼapjje, ukat kunayman markanakatwa irnaqtʼapjjäna.
  - Mä arunxa, mercenarios! - Elfarayax mä juk"a qhanañcht"awayi. - Ukampisa janiwa atinisiñjamakiti ukatxa khititixa juk"ampi qullqi churki ukaru sarapxaspawa.
  Vladimir chachajja, yaqha jan wali pallapallaruw mä verruga libélula ukham khuchhuqasajj llakit jachʼat arsüna:
  - Kunas ukhamaxa janiwa jaqunukutakiti. Ukampis ukhamakipans, jilpach mercenarionakax rusa markachirinakawa. Ukax sañ muniw janiw Taykaparu aljantapkaniti. ¡Ukat janiw aljantapktamti!
  Ch"axwirix q"ala kayumpiw viga pistola uñacht"ayäna ukat t"unjäna: mä cruz macaco ukat kiwi ukanakan:
  - Ukatxa nayra pachanakanxa jach"a ch"axwawixa utjkchïnxa, conscripción tuqita jan walt"awinakaxa utjarakïnwa.
  Uka waynax kimsa p"iqip mä híbrido de la serpiente Gorynych ukat cactus fly agarics ukanakat cepillt"asis (jupanakax wali t"aqhisiñampiw bíceps ukarux agujas picazón ukamp ch"ankhachapxäna), ¿jan walt"ayasïna?
  - ¡Jupanakax sartasipxaspänwa ukat sartasipxarakïnwa! Ukampis ¡Rusia markax taqi ch"axwäwinakan atipt"askakïnwa! OTAN ukax atipt"awayiwa, China markax atipt"awayiwa, ukat Estados Unidos markax ukham monstruo ukarux katuyawayiwa.
  Imill wawax llamp"u chuyman nayranakap luratayna, emisor ukanx laka apnaqasaw ch"axwatayna:
  - ¿Jupanakaxa mä ejercito conscripto ukanipxpachati?
  Uka waynax janiw sasaw arsuwayi, triciclo híbrido ukat calamar ukanak tripa:
  - Janiwa! Ukhamaraki mä civil irnaqiri. Ukaw chʼamapa ukat jan chʼamanïtapa. Ukampirus uñisirinakan pallapallanakapax wali yatxatatawa, juk"ampis Estados Unidos markax mä millón chikatani iraquíes ukanakaruw atipt"awayi, pä patak pallapallanakax juk"akiw chhaqhawayi. Iyaw sañamawa, mä muspharkañ aski lurawi.
  - Ukhamawa, janiwa jan walïkiti! - Elfarayax mä ch"axwiriruw mä carga yapuchatayna, jupax mä jach"a ch"uqi ch"uqiruw t"unjatayna, ukax mä autopropulsado pistola manq"antatayna. Jupajj phustʼatänwa. - Ukampis jiwasan askisatakix ratios de pérdidas ukanakaw utjäna: juk"amp ch"ullqhi.
  - ¡Walikiwa, ukaxa nivel tecnológico ukata dependeriwa! - Waynaxa ch"uqi ch"uqitxa wila ch"uqi ch"uqi ch"uñuyatayna.
  - Chiqpachansa, ¡ukax dependeriwa! ¡Sapa jikxatawinakax esfera militar ukanx atipt"añ pacharuw jak"achasi!
  Elfarayax q"uchuñ qalltäna, arupax machaq jan jark"at ch"amanakaruw sartayäna:
  Rusia: jumax nayan yurïw markajawa,
  !
  Verano ukax phichhantatawa, hielo thaya, .
  ¡Jawirax thayakiwa, umax jalluski!
  
  Nayan ajllitajax ch"uqi, tiza, .
  ¡Jupax transparente lakaparuw vino apanïna!
  Ukat ajayux ch'amaniwa, ukampis janchix wali ch'amaniwa,
  ¡Chʼakhanakampi tʼaqhesiñatakejja, ¡juntʼatäjjewa!
  
  Uka éter cósmico ukanx janiw sumankañax utjkiti, .
  ¡Ch"axwäwix wali jach"apuniwa ukat janiw arunakax amuyañjamäkiti!
  Uraqpachanx loquñax utjiwa,
  ¡Ukat jan juchani wilax wasitatwa wartasi!
  
  Templonakax sonoro timbrempiw uñjapxistu, .
  ¡Ukat thayajj thayas thaytʼkaspa ukhamänwa, walja jaqenakan wararitapajj jiwjjänwa!
  Jilïr wawasti nayan jach'a jach'a tukusaw yuritayna.
  ¡Nayaw mä axsarkañ versiculo posteridad ukar dedicä!
  
  Ukat yuqax awki markapar luqtañapawa,
  ¡Taqi uñisirinakaruw acero espadampi atipt"apxam!
  Ukat Rus markan banderapax janiw limp"irjam liwxatkaniti,
  ¡Taqi uñisirinakaruw nuwasiñan atipjañäni!
  
  Awki uraqi ukat qalanaka ukat encina quqanaka, .
  Ukat wawanakan larusiñapa, ¡quqa taypin mä ruiseñon trill!
  Jupanakax Pachamatak ch"axwapxäna janiw jach"a jach"a tukuñ laykukiti,
  ¡Ukat jumampi nayampi kusisit jakasiñasataki!
  Ukat tukuyxäna ukhaxa, mä jachʼa ejercito jiwat jaqinakaw nayraqatapan uñstapxäna. Ukax mä ensalada de carne desgastado ukar uñtasitaynawa, Picasso ukan amuyt"awipat lurat yänakat apst"ata: p"iqinakapax hiperplasma qutamp umamp phuqhantat qhipat. -sasawa imillaxa jiskht"äna, juk"aki samañap katxarusa:
  - ¿Jumax nayamp chikachasmati, Vladimir?
  - Nayax Tayka Pachamarux munastwa, janiw jumat sipan juk"ampi. - Nayaru iyawsaña Elfiada.
  Uka nuwasirix chiqañchäna, mä chhichhillankhampi mä hipopótamo híbrido ukar jaquntasaw akham säna:
  - Nayaxa janiwa Elfiada, jan ukasti Elfaraya.
  - Disculpa, nayaxa pantjasiwaytwa. - Jach"a qarjaña. - Waynaxa liwxatataynawa. - Mä serienxa, ukax cuasi-diosa ukan sutipawa, jupax tunka payan jach"a universonak lurawayi, ukatx voluntariamente taqi ventajas ukanakat jithiqtawayi ukat esclavitud ukar aljata!
  - Akaxa presión de radiación satawa. Chiqansa janiw ukhamakiti. - Ch"axwirixa pä aru uñacht"ayäna. - Esclavo ukat diosa, jupanakax rima ukhamaw superestrella!
  Ukat aka nivel ukax qhipharuw jaytatäxi. Walja wila wartatäkchïnsa.
  Ukat kunapachatix, jutir pachanx, virtual qalanakax, nayra diosanakar uñtat niyas ch"uqt"ata, waynaru ukhamarak imill wawar jaquntañ qalltäna, mä qawqha jach"a ch"axwawinakaw niyaw panpachanir tukuyäna. Vladimir chachan ch"akhanakapax nayra elasticidad ukax chhaqtxataynawa, p"akjasipxäna, ukat jan aguantañjam usuchjataw uñjasipxäna. Elfarayax wali qarjataw jikxatasïna ukat wali ch"amampiw katxarurakïna.
  - ¡Jumaxa k"ariwa! ¡Janiw Rusia markan munañap p"akintksnati!
  Vladimir, ch"ama chhaqhayasa, croaked:
  - ¡Jan jaqi ch"amanïñax markasaruw yaqha markanakat yaqhacharaki!
  Uka waynampi imill wawampixa ch"amañchasipxäna. Janiw jaytjañsa ni t"unjañsa amuyapkänti.
  - ¡Munañasaxa jiwasana puñchusankiwa! - Vladimir ukaxa wali sumawa.
  Elfarayax saskakiwa:
  - Willax índice dedo ukawa, ukax viga lanzador ukan gatillo ukarux katxaruwayi - ¡jan ch"amanïtapax suicidio ukhamawa!
  Qhiparusti, tukuyarux mä qawqha wayna ch"axwirinakax amparamp amparamp nuwasiñ suyapxäna, juk"amp axsarkañ monstruox qhipatakiw wakicht"ata. Uka monstruox jaya chiqat uñjasispawa, Elfarayax jiskht"asi.
  "Jiwasatakix panini lurañax wali askiwa." Parrying together the attacks - aka producto ukax virtual underworld ukankiwa.
  Vladimir chachajj akham sasaw iyaw säna:
  - Ukhamakiwa jiwasaxa ch"amanïñäni.
  Ukax, aka jan iyawsañjam monstruox metales líquidos ukanakat luratawa multi-plasma ukamp mistu, gravio-nucleón espadanak amparanakapar katxaruta. Sapa ch"akhax wali axsarañawa: maynix verrugas ukamp ch"uqt"atawa, maynix úlceras ukamp ch"uqt"atawa, kimsïristi ch"aphinakampi, pusix ch"aphinakampi, phisqhïrix diamante p"akjataw, ukat juk"ampinaka Aka "irnaqir amparanakax" jan iyawsañjam jank"akiw qhant"i, ataque ukax juti mä pachanx patat, lado ukat aynachata. Ukat janiw kimsa dimensional ukankiti, jan ukasti tunka llatunkan dimensiones ukan mä kutikiw! Ukax patak patak mä pachan uñkatas ukat pachpa pachan uñtasit planos de ataque ukanakaw sañ muni. Ukat chʼaxwañatakix jukʼakiw tiempox utji, ukat amparam khuchhuqañ atipjasksta ukhasa, jankʼakiw machaq amparax jilxattaski.
  - ¡Paina panini luraña!
  - ¡Maldita foton!
  Chachax imill wawax ch"axwapxi, taqi dimensiones multivectores ukanakan concentración ukar mantañ yant"apxi, ukax multiplasma ukar controla. Jupanakax tunka llatunkan dimensiones ukan rosa ukar katjasaw atipt"apxi. Uka metalax taqi chiqaruw jilxattaski: waranq waranq mercurio ukham bolanaka.
  Elfarayax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Uka cuasar ukaxa sinti fotonizado ukhamawa! ¡Hiperplasma ukax wali askiwa!
  Ukampis uka monstruox mä Fénix jamach"irjamawa, mä akatjamat jaktxi ukat wasitat utt"ayatarakiwa...
  . 14 JAQTHAPI.
  Mirabela kullakajj tensatäjjänwa, ¡kunatï wali wakiskirïki uk yatiyapjjani sasaw amuyasïna, inas mä epoca lurarakchispa! Anastasia Streletsovax juk"amp llamp"u chuymampiw sarantaskakïna ukat insinuación ukampiw sarantaskakïna (ukat nayranakapax boa constrictor ukar uñtasitänwa):
  - ¿Jumaxa imilla yattati jach"a walja universonaka utjatapa?
  Mirabela kullakajj ajjsarasaw akham säna:
  - Jïsa! ¡Sapa wawaw uk yati!
  Anastasia kullakajj akham sänwa:
  - Ukampis jumax yatisktawa, universonak taypin sarnaqañax wali ch"amawa, ¡espejo mundos ukanakat sipansa!
  Mirabelax arupamp llakitaw iyaw säna:
  - ¡Nayax mä uñtasit teoría ullart"araktwa! ¡Pä universonakasax mä espejo ukham maynit maynikam uñacht"ayasipkaspa ukhamawa, ukatwa ch"axwäwix qalltawayi!
  Anastasia kullakajj kusisitaw akham säna:
  - Ukat ukax chiqäskapuniwa! Ukampis yaqha pachanakax mä juk"a mayj uñacht"ayatawa, ukat juk"amp uñacht"ayatax juk"amp jach"a mayjt"awinakaw utji!
  - ¡Lógico ukhamawa! - Mirabel kullakaxa wali ch"amampiwa arsüna.
  - Ukatxa utjarakiwa universos ukanakaxa taqpacha apnaqata jañchin kamachinakaparjama jani amuyt"kaya jiwasataki. Khitinakatix yattanxa, ukan jakañax utjaspawa, ukax teórico ukakiw! ¿Uk amuyt"tati, Mirabela? - Anastasia kullakaxa ch"iqa nayrapa ch"allxtayäna.
  Uka tawaqux p"iqip ch"allxtayäna:
  - Nayax amuyta, akax universo ukaruw khithañ munta?
  - ¡Ukax chiqpachapuniw foto-barra! - Anastasia kullakaxa wali kusisita. - ¡Ukaru puriñaxa wakisiwa!
  Mirabelax ch"aman amparap jach"ar aptäna: ¡yaqha pachan machaq lurawi! ¡Ukax walja patak maranakaw antitropanakamp t"aqhisiyat uñjasiñat sipanx juk"amp askixa! Ukhamarus, ¡akax mä aski askiw jaya pacha suyt"at qhispiyasiñ jikxatañataki! ¡Kunapachatix jan sapa uru ukat horas auto apnaqapkta ukhaxa, walja carriles ukanakan, jark"awinak atipjañataki ukat llakinak jikxatañatakiw wayt"apxtam! Ukax axsarañjamawa , ¿kunas ultra-hiper-mariscal jupax amuyupar mayjt"ayaspa ukat t"aqhisiyirinakar katuyañapatak kamachispa ukhaxa?
  - ¡Tayka Pacha - Qullan Rusia - Sagrada Rusia -n kuna lurawip phuqhañatakis wakicht'atätwa! "Jupajj wali kusisitaw arnaqasïna.
  Anastasia kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Janiw kunas jamasat imañ yatisktati ukat emocionanakam chhaqtayañ yatktati! ¡Jank"akiw qhanstayi kunjams kusisita, imill wawa!
  Mirabela kullakajj akham sasaw jiskʼachäna:
  - ¿Janiw kusisiñamäkiti, kunapachatix sallqa t"aqhisiñat sipansa, mä suma lurawix suyt"aski ukhaxa? !
  Hipermariscal jupax samarañampiw iyaw säna:
  - Chiqansa, akax anti-tropas ukanakat sipanx juk"amp askiwa, ukampis iyawsapxita, ¡janiw hiper-éxtasis ukhamäkiti! Ukhamajj imill wawa: ¡jakañ munsta ukhajja, chuymamar chhaqtayañ yateqañamawa!
  Mirabelax mä negocio ukham tonalidad ukar mayjt"ayawayi:
  - ¿Kunsa lurañajaxa?
  - Jilapachaxa, lurawixa ch"amäspawa ukhamaraki ch"amawa! Nayax uka esencia tuqit qhanañcht"apxäma. Ukajj mä extraordinario secreto satawa. Mä asteroide ukanx mä chip ultra-hiperplasma ukar jikxatañ atipxta, ukax mä jan iyawsañjam nayra civilización ukankiwa. ¡Ukhamarakiw mä versión ukax utji, jupax jiwasan universos ukat paralelos ukanakan lurañanx chikañchasi!
  Mirabela kullakajj cheqapuniw muspharäna:
  - Wauu! ¡Akax ch"amawa!
  - Ukhamajj ¡akankjjewa! Walja pachaw uk descifrar ch"amachasipxta, ukat mä duende layqax, jan amuyt"asisaw uka hechizo liyt"äna. Mä juk"a arumpixa, juk"amp ch"aman armaruw puriwaytanxa, ukax tiempompix control ukawa.
  Uka tawaquxa akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Hiperplasma ukaxa! Ukhamajj ¡tiempo maquinajj cheqäskapuniwa!
  - Ukatxa janiwa mä maquinakikiti, jan ukasti taqpacha portal, cálculos teóricos ukanakaxa uñacht"ayiwa yanapt"awipampixa taqpacha uñisiri universo nayra pacharu khitañatakixa, jañchi tuqiru kuna pachatixa taqpacha universo ukaxa mä hiper- ¡densamente comprimida uka partícula!
  - ¡Megaquasar ukaxa! - Mirabelaxa jiskht"asitaynawa. "¡Ukham armampix nuwasiñ wiñayatakiw tukjaspa!" Jan ukajj ¡taqe chʼajjwäwinakampi!
  Anastasiax kisunakap qhant"ayasïna, jach"a kisunakapax ch"uqt"atäxänwa:
  - Jisa, munat jilata, yant"awinakaxa chiqapawa! Ukampis ukhamaw pasäna, ukat aka chipxa mä akatjamat chhaqtawayxäna, ukampirus taqi uka yant"äwit qillqatanakax chhaqtayatäxänwa. Uñjapxtawa, walja maranakan ch"ama irnaqañax desagüe ukarux sarawayxiwa. Ukat juk"amp askixa, ch"axwäwin atipt"añax janiw utjkänti, ¡janiw mä jisk"a ch"axwäwis utjkänti!
  - ¡Ch"iyara ch"uqi p"iqixa! ¡Hipercolapso ukax nayranx utjiwa! - Mirabelaxa wali ch"amawa. - ¿Kunsa lurañaxa?
  - Kunatix qhiparaski ukax mä yatiyawiwa inas hiperchip jupanakpachax apsutächispa. Ukanjja, uka artefactojj Big Loop sat universoruw sarjjäna sasaw yatiyäna, ukat khitinakatï chuymapan khuyapayasiñampi khuyapayasiñampi jakapki ukanakakiw kuttʼayapjjaspa! - Hipermariscalax imill wawarux jan pächasisaw uñch"ukitayna.
  Mirabela kullakajj phenqʼasisaw akham säna:
  - ¡Janiw nayax ukham suma jaqïkti! Pʼeqen jan chʼamanïtajatwa uka waynar katuntatäñat qhespiyañatak chʼamañchtʼitäna. ¡Jan nayarojj suma jaqëkaspas ukham uñjapjjamti!
  - ¡Juma pachpat mä critica amuyunïñax wali askiwa! ¡Ukax jumat janiw pantjaskti sañ muni! - Uka k"ari Anastasia kullakaxa juk"ampi kusisitaw jikxatasïna.
  - ¡Janiwa yatkti! Ukham responsabilidad, ukampis ¡kunatsa nayajj! Walja waranqa waranqa jaqenakatjja, ¿janit jukʼamp llampʼu chuymani ukat khuyaptʼayasir jaqenakajj utj-jje?
  - Kunatsa, jupanakaxa uñstapxi, juk"ampirusa anti-tropa ukanakanxa! Uñstayata ukhamarak genética ajlliñ utjkchispas, mä casonx mä billones ukanx: chiqpachans mä pacifista scumbag ukaw utjani. ¡Ukax amuyataxa, kunatix ch"axwawix psiquis ukat cuerpotakix juk"amp jach"a q"ipiw! Awisax nayax mä vacío (ch"ama) ukhamaw jikxatastxa!
  Mirabela kullakax qala chuymanïñ uñacht"ayäna:
  - Ukhamajj taqi kunat sipansa: kunatsa naya?
  Anastasiaxa, mä juk"a pächasiñaru atipt"asaxa, akham sasaw jaysäna:
  - Chiqansa, Big Loop universo ukax sutip katuqawayi kunatix jiwasan agentenakasarux mä efecto asfixiante ukaniwa. Wali jan amuyañjam radiación ukar jaquntatäsax janiw cientificonakax jikxatapkiti, ukatwa taqi kun lurañsa aptʼasipxi ukat jankʼakiw jiwapxi.
  Mirabelax chuymapax juk"ampiw jilxattawayi:
  - Ukhamaxa akaxa sañ muniwa?
  Ultra-Hyper-Marshal ukax sarantaskakiwa:
  - Wali sumaxa, jumaxa sapuru jaqiruwa tukurakïta, juk"ampi sumaxa, taqpachaniwa jiwxäta. Akax mä axioma satawa. Ukhamaraki, jach"añchat tecnología ukat computadoranakax janiw aka universo ukan irnaqapkiti.
  - ¿Janiw kuna tecnología ukax utjkiti?
  - ¡Kunatsa, yaqhipa planetanakanxa utjiwa! ¡Janiw ukham denso universo ukhamäkiti, janis jiwasan imperio universal ukax utjkchixa! Jila partejja, aka alajjpachat jukʼak yattanjja. Janiw espejot uñstkiti, jan ukasti wali jach"arakiwa, ukat janiw jiwasan warawaranakasat sipan juk"amp jisk"a warawaranakax utjkiti. Ukhamajj ¡mä hiperchip jikjjatañajj jan creyiñjam chʼamakïniwa!
  Uka tawaqux jan chʼamanïsaw akham säna:
  - Jani tecnología ukampixa, mä uñisir pachanxa, mä simple cuerpo proteico ukanxa, nayaxa condenado ukhamawa.
  Anastasia kullakajj chʼamani amparanakapwa chʼoqtʼasïna, ukajj janiw kunjamatsa chacha warmi ikthapiñ munañap aynachtʼaykänti:
  - ¡Janiwa yatkti! Jiwasax janiw chiqap yatiyawinak jikxatktanti, nuwasiñ yatiñanakamax utjaskakiwa. Ukampis jumax yatisktawa kunjamsa janiw chʼaxwañakikiti, jan ukasti espadanakampi khuchhuqañsa yatiraktawa.
  - Jïsa, nayaxa taqi kasta armas ukanakawa hiperplasma sólido - ultraestable ukanakata lurata! - Imill wawaxa mä automático maquina ukhamjama jaysatayna. - ¡Ukhamaxa nuwasiñajawa! Ukampirus, chiqpachanx janiw chiqpachans mayninakar llakisiyañax gustkituti.
  Anastasia kullakajj clavop jachʼaptayasaw manqhat mä nina nakhantayäna, ukat akham sänwa:
  - Pachamaman munañanakapaxa mayispa ukhaxa, llakisiñawa utjañapa! ¡Chiqpachansa janiw kuna kusisiñas utjkiti! Kunjamakitix Marqués de Sade: janiw heroico lurawinakarux ch"amanchkituti. ¡Yaqhip profesionalanakax uka proceso ukarux munasipkchisa! Mirabel kullakat amtañamawa, kuna jan waltʼäwinsa jakasiñamarakiwa. Waljaw jumat dependi.
  Uka tawaqux axsarasaw akham jisktʼäna:
  - ¿Yanapt"irinakanïtati?
  Anastasia kullakajj suma chuymampiw akham säna:
  - ¡Inas jupanakax lurapxchispa! Yaqhip agentenakajax qhispipxpachänwa, ukampis janiw jichhakamax jikisiñjamäkiti. Ukhamajj suma imill wawar suytʼañamawa. Ukañkamasti, amuyataxa sapakiw irnaqañama, ¡janitï chiqpachansa jumasa jan ukax jiwasax kuns amuytʼapkañäni ukhaxa! Ukhamarus, ¡cibernético infierno qhipatx kunkax q"umachasmawa!
  Mirabela kullakajj wasitatwa uka gesto luräna, nayraqatapanjja mä vaso juyraw uñstäna, ukat uka phukhujj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Jumatix refresco munassta ukhaxa, ¡jank"akiw refresco lurañama! !
  Tawaqux janiw jayskänti, jan ukasti mä qhawqha umañanak umt"äna, wali suma jikxatasisa. Jupax mä akatjamat manq"añ munäna, mä muspharkañ munañaw uñstawinakaru: ukax hiperplasma ukat uñacht"awinakapat manq"asi, ukampis inas instinto inherente en los genes ukax ikiñankchi.
  - Inas qhiparuxa mä t"ant"a churapxita? - -sasawa ch"axwiri tawaquxa suyt"awimpi säna.
  Anastasia kullakajj wali suma uñnaqtʼampiw jisktʼäna:
  - ¿Manq"añ muntati?
  Mirabela kullakajj jupa pachpaw jan ajjsarirïtapat muspharasajj akham säna:
  - Nayax amuyasta, universo ukanx kawkhantix humilde sirvirimax tukuyki, janiw hiperplasma ukamp manq"añax utjxaniti. Ukhamajj ¡manqʼañatakejj taqe kunatï utjki ukanakajj calorías churi sasaw yatintasiñaja!
  Anastasia kullakajj uñjkañ munasiñampiw iyaw säna:
  - ¡Ukax logico ukhamaw ist"asi! Emprendimiento lurañamawa, ukampis manqʼañax mä jukʼa manqʼañaw wakisi, uk yatiñamawa. Jumatï wal manqʼäta ukhajja, nuwasiñ yatiñanakamajj jukʼampiw jiljjattani.
  - ¡Nayra qulla tuqita yatiyawinakxa yatxatawaytwa! Chiqansa, nayax manqʼañ munañajaruw apnaqä. ¡Q"añu khuchhinakax jan wali ch"axwirinakawa!
  - ¡Walikiwa, wali sumawa amuyastaxa! - Anastasiax amparanakap ch"allxtayäna ukat mä bandeja manq"añanakaw Mirabela nayraqatan uñstäna; Uka hologramajj qhana arumpiw akham säna:
  - Natural manq"anaka, pataka kimsa tunka phisqhani kasta aycha, pä pataka pä tunka llatunkani ch"uxña achunaka, ukhamaraki kimsa pataka phisqa tunka phisqhani achunaka, pusi pataka pusi tunka queso, phisqa pataka paqallqu tunka ch"uñu. ¡Janiw yanapt"kasmati, Ulra Pizza ukamp yant"ataw uñjasisma!
  Mä cuchillo ukat tenedor ukaw Mirabelan amparanakapan uñstäna, jupanakax lliphipipxäna, kunayman saminakan qalanakampi ch"uqt"ata. Hologramas ukanakax cubiertos ukanakat jaljtapxäna ukat mosqueteros de dibujos animados ukar uñtasitaw uñstapxäna, p"iqinakaparux Segunda Guerra Mundial ukan cascos ukanakaw utjäna.
  - ¡Chuyma manq"añamawa, jach"a jilïri! - Jupanakax q"uchupxäna. - ¡Jiwasan jach"a princesa, soldadura jan excesonakampi!
  Mirabela kullakaxa wali amuyumpiwa ch"uqi khuchhuñ qalltäna. Jupax juk"at juk"at manq"äna, lakapan nayrïr t"aqap sum masticäna. Imill wawax ultra-pizza ukan sawutap juk"amp yatxatañ munäna ukat kusist"añ munarakïna. Chiqansa, jupax mä misión ukar saraski, ukat kuttʼañax jukʼakiw utji. Ukampirus, chiqpachapunit jakañax wali jach"apuniti aka jan sinti qhuru, esencial fratricida ch"axwäwinxa, nayrir ch"axwäwinx chikat jila Rokossovskyn ejercitopax chhaqtayatäspa ukhaxa. Ukax infierno qhipat axsarañjamawa - manqha pacha.
  ¡Kunsa pizzat sissna! Natural sabor, janiwa kunampisa ch"axwañakiti. ¡Akax poesía ukawa, manq"a phayt"añatakis mä himno! Mä phayañ yatirix mä compositoramp uñtasitäspa ukhaxa, Tchaikovsky jan ukax Mozart satänwa. Mirabelax manq"añanakax sexo ukham gustäna, purakapax mä orgasmo ukham uñt"ayasïna!
  Nayrïr amuyunakax pasawayxäna ukhax imill wawax wasitatw arst"añ ch"amap jikxatäna:
  - ¿Kunjamatsa hiperchip thaqhañaxa? Chiqansa, ¿jupax inas jan sinti jachʼäkchiti?
  Hipermariscalax holograma qhant"ayäna, ukat mä nogal ukham jach"a ch"iyar bola ukaw jupanakan nayraqatapan uñstäna.
  - ¡Akankiwa! Kunjamtï uñjktanxa chiqpachansa jiskʼakiwa. Ukat mä anillo lurasajj amparamaruw uchasma.
  Mirabela kullakaxa wali ch"amampiwa samsutayna.
  - Ukat kunjamarak jupar jikxatsnasti! Uka jachʼa alajjpachan ukham artefacto jikjjatañat sipansa, qʼala jan isin galaxiar atipjañajj jukʼamp facilakiwa.
  Anastasia kullakajj suma amparapampiw chʼoqtʼasïna:
  - Waliki! Ukampis hiperchip ukax jach"a reservas de energía ukaniwa. Chiqpachans instrumentunakampi uñt"añax ch"amawa, ukampis jikxatañamawa, ¡jak"achasisma ukhas!
  Mirabela kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - ¡Universo jach"awa, wali jak"achasiñ yatiñasawa!
  Ultra-hiper-mariscal, niya jan tukuskir imperio ukan encantador verdugo, mä niñera ukan pacienciapampix mä utan jan walt"ayat wawanakan utapan qhanañcht"i:
  - Ukat akax mä yatiyawiw utji! Hiperchip ukax mä suma jaqiruw iwxt"anak apayani sasaw arsuwayi. ¡Jupatï sum sarnaqaspa ukhakiw cheqäspa!
  - Wauu! ¡Akax mä ch"amawa! - Mirabel kullakaxa wali kusisitaw jikxatasïna, nayranakapas qhant"äna.
  - Jumax nayarux sum amuyapxista, ukampis jichhax manq"añamawa! ¡Cuerpomax waliw taqpach pizza manq"añax jayti, jan kuna jan walt"awinakampi!
  Uka nuwasir waynax akham amuyt"ayäna:
  - Inas jumax mantaraksta?
  Anastasiax p"iqip ch"allxtayäna, ñik"utapax, sallqa sexualidadapanx muspharkañänwa, muyuntañ qalltäna, aruskipiriparux thaya phust"äna:
  - ¡Janiw naya pachpa jan walt"ayañ munkti! Jilapachax ¡mä uñacht"äwiw abstinencia ukat ascetismo ukanakat subordinados ukanakataki ukhamarak khitinakatix yatxatatäpxañapa!
  - Ukat nayaxa?
  - ¡Khitinakatix jiwañar juchañchatäpki ukanakax janiw kunas jark"atäkiti! - Ultra-hiper-mariscal ukax chikat sawkasisaw säna, chikat serio. - Ukampirusa, chiqpachansa, jumaxa amuyasmawa, nayaxa jumanakaru suma sartaña munta. Ukat janiw nayakikiti, jan ukasti taqpach Jach"a Imperio.
  - Qhana arunxa, ¡ukax ch"axwäw atipt"asisaw tukuyañ yanapt"istani! ¡Tiempo apnaqañax ukham oportunidadanak churtamxa! - Mirabela kullakaxa chhuxriñchjasïna, niyaw ultra-pizza manq"ata ch"allxtasïna. - Ukampis akax sinti qhurupuniwa!
  Anastasiax jank"akiw amuyasïna, nayranakapas juk"amp qhant"äna, timbrepas juk"amp manqharuw purirakïna:
  - ¿Kunas qhuruxa?
  Mirabela kullakajj mä arumpiw säna, jupatakejj janis faciläkchïnjja:
  - ¡Taqi pacha t"unjañani, jani khitirus jiwayasa!
  Ultra-hiper-mariscal ukax jank"akiw arup llamp"uchasïna ukat akham sänwa:
  - ¡Kunatsa, jank"aki t"unjañani! Inas mä juk"amp jaqirjam uñisirir neutralizañatak amuyt"araksna. Jan ukax janiw Emperatrizan yatiñapar iyawsktati.
  Mirabela kullakajj jankʼakiw akham säna:
  - Chiqpachansa nayax iyawstwa! Inas uñisirinakax capitulasipxchispa: ¡ukham armanakanïtap yatisax!
  - ¿Kuna condicionanakansa jupax capitulasini? ¡Ukajj janiw taqpach qhanäkiti! - Hipermariscal jupax clavompiw nayraqatap ch"allxtayäna. - Uñch"ukipxätaxa, ¿kunas uñisirit katuqsna! ¡Janiw quri munaskiti, janirakiw esclavonakas munaskiti! Jan ukax jupanakan pachpa estadop jaytxapxani! - Hipermariscal ukaxa mä juk"a ch"uqi ch"uñuyatayna.
  - Jiwasana imperiosanxa jupanakaruxa uñt"ayaraksnawa, jupanakaxa pachpa pallapallanakawa jiwasampi, ukhamaraki emperatriz jupanakana diputadasaxa! - Mirabela kullakaxa amuyt"ayiwa.
  - ¡Ukaxa wali muspharkañawa ist"asi! Ukampis janiw yatiskti akax chiqäpachati, ukampis taqpachanx janiw nayat amtañax wakiskiti, jan ukasti emperatriz ukaruw amtaña. Ukhamarus, inas uka señorax mä minuto libre utjchi ukhaxa, mä apelación liyt"aspa. Jilapachax mä jach"a jach"a jach"a tukuñaw mä grano de arena cuadrillones, jan ukax quintillion jaqinakat jach"a apnaqirimp aruskipt"añaxa.
  Mirabela kullakajj ajjsarasaw iyaw säna:
  - Jisa, jach"añchañani! ¿Janit qharüru atipt"atasax taqpach ch"axwäw saräwiparux jan walt"ayaspa?
  Anastasia kullakajj jan wali arunakampiw akham säna:
  - Janiwa! Ukax mä jisk"a fracción ukhamawa, sapa patakatx taqpach ch"amanakasat sipansa. Nayax janiw taqpach ch"axwäw saräwiparux sinti jan walt"aykaniti sasaw amuyta. Awisax atipt"apxta, yaqhip pachax atipt"apxta. Patak patak ukham jach"a ch"axwäwinakaw sapa urux utji. Aka alajjpachajj wali jachʼawa, jichhakamas gastonak lurañar saykataskaktanwa. Ukat incubadoranakanx yuriñax wali jach"awa.
  Uka tawaqux juk"amp jan axsarasaw akham arsüna:
  - Inas juk"amp ch"amampiw universo uraqpachan ch"iqiyañax wakischispa, machaq fabricanak lurañasa, incubadoras lurañasa?
  Ultra-Hyper-Marshal ukax wali ch"amampiw jachaqt"asïna:
  - Taqi ukanakax lurasiski, ukatsti, jan armasimti imperiox kunayman jaqinakamp phuqhantatänwa, ¡jan kutkatasipxañapatakix ch"amachasipxtwa! ¡Ukajj kamsañsa muni uk amuyapjjtawa!
  - ¡Wali ch"ama ch"iqiyaña! - Mirabel kullakaxa mecánicamente jaysäna.
  Anastasia kullakajj akham sasaw iyaw satayna:
  - ¡Ukhamawa! Mä tiemponjja, fascistanakajj janiw phoqapkänti, kunattejj ocupat territorionakanwa jan walinak lurapjjäna. Qalltanx markachirinakax janiw sinti partidos ukar mantañ munapkchïnxa, qhipatx jaqinakan ch"axwawipax mä jach"a factor ukhamaw tukuwayi. Chiqpachansa, janitï partidonkirinakax utjkaspän ukhaxa, uka chʼaxwäwix yaqha mara jan ukax pä maraw utjaspa, ukat mä millón jila jaqinakaw jiwarapxaspäna.
  Mirabela kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Nayax wali jaya yatiyawinak amuyañ yatiñanïtwa;HiperInternet ukanx taqi kuns katjawayta! Ukampirus, chiqpachanx walja yänakax nayatakix wali ch"axwañjamawa. Amuyt"añataki, ¡partidonakan jach"a lurawinakapa ukat juk"ampirus precursoranakax kunjamatsa jan iyawsañjamäkiti!
  Anastasiax filosofía tuqitxa, janiw mä juk"a coleratakiti, mä chiqpach arsusaw akham säna:
  - ¡Janiwa mä pacha maquina taqi kuna uñakipañataki utjkiti! Inas walja exploits ukanakax jachʼañchatächïna. URSS markax totalitario markapunïnwa, ukat chiqa yatichäwinakax k"achacht"atäspawa. Ukampis chiqaw sañjamawa: soviético soldadonakax jach"a heroísmo uñacht"ayapxäna ukat nuwasiñ yatiqapxäna. ¡Ukat pallapallanakan pʼeqtʼañ artepajj sapa kutiw jukʼamp sumäskäna! Chiqansa, ejercito soviético ukax jan jakhüwinakat sipansa jukʼamp jachʼaruw nayrar sartaskäna. Amuyt"añataki, pusi tunka payan mara jallu qallta phaxsinxa, nazis ukanakax 6 millones 200 waranqa soldadonakanïpxänwa, jiwasax 6 millones 600 waranqa soldadonakanïtanwa. Mä arunxa, niya kipka ch"amanaka, ukat jiwasatix características cualitativas ukanak apsuñäni, ukhamax alemán soldadonakax jiwasat sipanx juk"amp ch"amanïpxiwa entrenamiento ukat experiencia de combate ukanakan. Soviético soldadonakan sapa patakatjja, fascista soldadonakat sipansa jukʼamp jachʼänwa. Ukatjja, alemán fusilejj soviético fusilat sipansa jukʼamp sumapunïnwa, ukat jukʼamp kʼachawa. Ukatjja, nazinakajj soldadonakan sarnaqañ toqet wali ventajanïpjjänwa. Tanques ukanx ratio ukax mä juk"a askiwa, ukampis machaq T-4s, cualidades de combate ukanx janiw jiwasan T-34 ukanakat sipanx juk"amp jisk"achatäxänti, ukat tripulantes de tanques alemanes ukanakax juk"amp experiencianipxänwa, ukat wali suma óptica, ukat entrenamiento! Ukhamajj alemán generalanakajj URSS markajj paqallq kutiw chʼamanïtap sapki ukhajja, wal kʼarisipjje. Ukajj janiw kunjamatsa paskaspänti. Alemania markanx llätunk tunk millones jaqinakaw utji, ukat Austria, Sudetenland alemanes, diásporas ukanakax Europa markanakan utji, taqpachax patak millones jila jaqinakawa. Janiw aliados ukanakar jakt"añax wakiskiti. Ukat URSS ukax, datos oficiales ukarjamaxa, 194 millones de habitantes ukanïnwa, ukatx yaqhip actualizados estimaciones ukanakax 7 millones ukhaniw juk"ampi, ukhamax censo ukan datos ukanakax Stalin ukan kamachiparjamaw inflado ukhama. Ukhamarus alemán aliados, akax niya patak millones ukhawa, Italia sapakix pusi tunk llatunkan millones ukhawa, janiw colonias ukanakax jakt"atäkiti. ¡Ukhamarus ocupado markanakan población, anqäx markan legiones SS, esclavo irnaqirinaka! Ukhamajj 1941 maranjja, URSS markajj janiw kuna ventajanïkänti. Ukat 1942 maran jallu qallta phaxsinx uñisirinakan jaqinakan yänakapax niya pä kutiw Rusia markat sipanx jilxattawayi. Ukhamajj "42 maran otoño phajjsinjja, niyaw qhep qhepa kuti chʼajjwäwi mayjtʼayañajj wakisïna. Ukhamarus EE.UU. ukat Inglaterra markanakax Alemania markamp sapa mayni sumankäw tukuyañatakix wali ch"amampiw thaqhasipkäna. ¡Mä jachʼa chʼamakan warktʼatäpjjayätwa, ¡Japón markajj inti jalsu toqenkir fronteranakaruw soldadonak apthapiskäna!
  Mirabela kullakajj suma chuymampiw amuyunakap arsüna:
  - Nayax amuyta alemanes ukanakan atipt"asitapatx nayrïr juchax Hitler ukankiwa. Jupatï Stalingrad jakʼan soldadonakapar wasitat tantachtʼaspäna ukhajja, inas soviético soldadonakan nuwasïwipar kuttʼayaspäna, jukʼampejj uñisirinakan jakhüwipat sipansa jukʼamp jiskʼakïnwa. Jïsa, ukat ukham yatiyäwinakax Alemania markan yatxattʼat jaqinakat jutäna. Ukham walja soldadonak qʼala estepa taypin jamasat apasiñajj janiw chʼamäkiti. Ukatjja, Volga ukat Don sat pä jachʼa jawiranak atipjañaw wakisïna.
  Anastasiaxa, mä juk"a amuyañjamawa, iyaw säna:
  - Hitler chachajja, layqasiñanak lurañ munatapatwa aynachtʼayasïna. Jupajj profesional generalanakat sipansa astrólogonakaparuw jukʼamp confiyäna. Jupanakax Stalingrad markarux kunayman qullqit apsuñapatakiw ch"amanchapxäna. Ukatxa chʼaxwäwix atipjasaw tukusxani. Ukatwa alemán soldadonakajj Stalingrad marka jakʼan tantachasipjjäna. ¡Ukat janiw kuna ewjjtʼanakas Hitler chachar jan waltʼaykänti! Amuyatajja, Adolf chachajj misticismo sat yatichäwimpiw sinti aptʼasïna. Ukat 1941 maran Moscú marka jakʼansa, nazinakajj juyphi pachatakejj jukʼamp sum wakichtʼasipjjaspäna ukhajja, janiw yatiskiti kunjamsa ukajj tukusispäna. Ukat ukhamat Fuhrer ukax thayampi mä acuerdo ukar jakt"askäna. Sociedad Thule ukankir místicos jupanakax Hitler juparux juk"amp jach"a ajayunakan yanapt"apampiw Rusia markan juyphi pachanx waña ukat junt"u tukuyapxani sasaw amuyayapxäna. Ukat jupanakar iyawsäna, janiw sum wakichtʼasiñ munkänti.
  Mirabela kullakajj wali chʼamampiw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Ipi! ¡Janiw kuns sañjamäkiti! Ukhamarus Hitler jupax yaqha jach"a pantjasiw lurawayi: juyphi pachan utjki uka chiqanakar jank"ak pallapallanak apsuñat sipansa, línea Orel-Rzhev ukaruw kamachi: janiw mä juk"a qhipharkti, qala chuyman ukhamarak fanaticamente ch"axwañamawa! Ukham luratapatjja, walja tunka waranqa aleman jaqenakaw jiwarapjjäna, jupanakajj trincheranakanwa congelasipjjäna. ¡Alemananakax wali chʼamanïpxänwa! ¡Jiwasatakix suerteniw!
  - ¡Uñisirinakan llamp"u chuymanïtapax janiw juma pachpan yatiñamarux lantintkaspati! - Ultra-hiper-mariscal, janiwa sayt"añjamäkiti, ukaxa mä juk"a ultra-pizza ukxa apsuwayxi. - Jïsa, mä sawurani, janiwa jan walikiti, ukampisa jutïri kutixa ¿mä juk"ampi luxus hiper-pizza ukampi mä millón variedades aychampi manq"ayaña munasmati?
  Imill wawaxa wali kusisitaw jikxatasïna:
  - Chiqpachansa nayaxa muntwa! ¿Kunjamarak mä waranqa waranqa waranqa jaqejja?
  Anastasia kullakajj jan amuytʼasisaw akham säna:
  - Ch'ama! Mä hiperchip ukax utjkchi ukhax mä juk"a jumatakiw lurapxäma! Jilapachax chiqpach uñacht"äwiw uñacht"ayañäni, qullu patat mä manq"äwi. Inas jumar jachʼañchañatak mä orden uttʼayaraksna.
  Mirabelax phinq"asitaynawa, ajanupax mä juk"a rosaruw tukuwayxäna:
  - Chiqansa, janiw jichha pacha ch"axwäwin heroes ukanakar jach"añchañatakix ordenanak churañax costumbrekiti. Mä jan qillqat kamachiw utji, Jach"a Ch"axwäwinx panpachaniw ukarjam phuqhapxi. ¡Nayra heroes ukanakakiw jaysatäpxi!
  - Jumanakatakix mä excepción lurapxäma, kunatix chiqpachapuniw akax imperio ukar mä sapa servicio ukhamawa! Jila partejja, ¡kuntï emperatriz chachajj heroínatak wakichtʼki ukajj wali muspharkañäniwa! ¡Janiw samkanakar chuym churañax wakiskiti! ! Ukampis ¿kunatsa platitudes arunak parlaña? - Hipermariscalax wali jachaqt"asïna, nayranakapax tigre ukham qhiparkchïnsa. - Naya pachpatakix medalla ukan ajanumax nayatakix Kutuzov jan ukax Zhukov ukan flabby ajanupat sipanx juk"amp sumaw uñjasi. Taqi kunat sipansa, inas ukat jichha pacha ch"axwirinakan jamuqanakapamp ordenanak jan sellañ amtapxchi, kunatix jupanakax wali suma uñnaqt"anipxiwa, janiw mä jan wali ajanukïpkiti! Jupanakan uñstawiparjamax nayra heroes ukanakax ch"amakt"ataw uñstapxi - janiw estéticamente kusisiñakiti.
  Mirabelax k"uchu ñik"utap arupamp vacío (llaki) chiqañcht"ayäna ukat akham sänwa:
  - Kunjamas llakisiña nayra Rusia markan p"iqinchirinaka taypinxa, mä juk"a jach"a irpirinaka taypinxa, janiwa mä warmisa utjkänti. Amuyt"añataki, Jach"a Guerra Patriótica ukanx mä warmi mariscal ukaniñax janiw jan walïkänti. ¡Ukhamajj ¡jukʼamp nayraw atipjañatakejj atipjaspäna!
  Anastasia kullakajj janiw ukham lurkänti:
  - Inas Jach"a Ch"axwäwi Patriótica ukanx utjchispa: walja pantjasiwinakaw utjawayi. Chiqpachansa, nayratpach atiptʼañax wakisïnwa. Jisk"atpachax mä mediocre atipawiw Smolensk ch"axwawinx, mä atipt"awix Ucrania markanx juk"amp askiwa, pantjasiwinakax campaña primavera 1942 maranx utjawayi. Janiw ukak sañ munkti: ¡kuna oportunidades ukanakas febrero-marzo '43 ukan chhaqhata! Jila partejja, Payïr Jachʼa Chʼajjwäwin experienciapa ukat panpachan pantjasitanakapat yatjjatapjjpachätawa.
  - ¡Nayaxa yatxatawaytwa! Kunjamakitix sapa privado ukax nivel de comandante de alto rango ukaruw jilxataspa ukat consejo militar supremo ukar mantaspa, ukatw tácticas ukat estrategia ukanak yatichapxitu. - Imill wawaxa nayranakap ch"irmthapïna, mä ch"uqi ch"uqi manq"aña ch"uqi ch"uqitxa nayra ch"akhapampi ch"allt"asïna. - Zhukov, chiqpachanx janiw taqpach suma comandante ukhamäkiti. ¡Wal wilampiw atipt"äwinak atipjäna, ¡wali chiqapuniw sarnaqäna! ¡"Wila apnaqiri" satarakiwa!
  Ultra-Hyper-Marshal ukax akham sasaw arsu:
  - ¿Khitis jan sacrificionakampi atipt"añ yati?! Jichhakamax janiw ukham ch"axwañ yatiqapkti. Jan chhaqhat atipt"awinakax cuentos de hadas jan ukax jan wali ficción ukanakanx jikxatasiwayi. Chiqapar puriñ tuqitxa, flanqueo ukan maniobras ukanakax taqi ch"axwäwinakanx uñt"atawa, juk"ampis mecanizados ukanakanx uñt"atawa. Chiqansa, Zhukov jupax ukham taktikanakampiw jan sum apnaqatayna, ukampis walja atipt"äwinakampiw atipjatayna. Jupax juk"amp suma operación ukanx wali askiwa: ¡Berlín markar tormenta ukamp nuwasiña! ¡Pä semananjja, mä millón pä patak waranqa soldadonakan mä gruporuw atipjapjjta, jupanakajj mä jan atipjkay línea de defensa ukankapjjänwa! Occidental tuqinkir walja yatxattʼat jaqinakax ukham suma jikxatasipxatapatxa wal muspharapxäna. Ukat chhaqtäwinakax janiw kunäkisa, kunayman tuqitx janiw jark"aqasiñapäkänti! Jila partejja, ¡kunatsa ukham denso sarnaqäwir aynachtʼayapjjta! ¡Yaqha universo ukar mantañ tukuyasax amtanakamat juk"amp sum aruskipt"añäni!
  Mirabela kullakajj akham sasaw amuyasïna:
  - ¡Kunsa nayajj lurasmati! ¡Janiw mä espía profesionaljam yatichatäkti, cheqas técnicas básicas de inteligencia ukanakat yatkchiyätsa!
  Anastasia kullakajj akham sasaw chʼamañchtʼäna:
  - Akaxa nayaxa amuyta jumaxa mä capricho ukarjamawa lurañama! ¡Jan chiqapar jakhüwimpi! Qalltanjja kawkïr akapachansa tukuyäta uksa janiw yatipkti. Inas ch"iyara p"iyaru jaquntatächispa, jan ukax cementerio radioactivo ukar jaquntatächispa. ¡Civilización ukax wali qhiphart"atäspawa ukat jan wali jach"a jilxattaspawa! Ukhamajj ¡kunatsa wakichtʼatäpjjam! ¡Jiwasax ukhamarakiw jumanakarux suerte munapxsma!
  - ¿Kunatsa jani warawara barcoru irpapxitani? - sasaw imill wawax jiskt"äna.
  - Janiwa! ¡Janiw jichhakamax uk lurañjamäkiti! Mä portal tuqiw jaquntatäni, niyas universo chika taypiruw jaquntatäni. Ukakiw nayajj jumanakar yatiyapjjsma. ¡Janiw kuna aruskipäwis utjkaspati! - Anastasia kullakaxa samaña apsuwayxi.
  - ¿Kunjamatsa kutt"aniristxa? Jan ukajj ¿janit kuttʼaniñajj utjkaspati? - Mirabelax ajanupax ch"allxtasïna ukat ch"uxñaruw tukuwayxäna.
  Departamento de Amor y Tierza pʼeqtʼirijj jan siskaspa ukhamwa akham säna:
  - Kawkhantix jaquntapki uka chiqanxa, mä emergencia mistuñaw utjani. Jupax wali ch"amaniwa cuerpomar kutt"ayañataki, hiperchip ukampi chika. Akax jiwasan qhipa uñstayatawa, ukhamax mä juk"a pachaw uka artefacto ukar jikxatañatakix utjani.
  - Pachax juk"amp objetivo juezawa - taqiniruw arst"äwinak churaraki ukatx pruebas uñacht"ayaraki! - Mirabelaxa, amuyasixa wali ch"amampiwa säna. - Ukampisa aka tuqinxa, jan amtampi lurañawa.
  - ¿Kunsa amtasma? ¡Kuna nuwasiñas janiw yatiskiti! ¡Akax mä axioma de guerra ukhamawa! - Anastasiaxa niyaw chhuxriñchjasiñ qalltawayi, imill wawax jan aguantañjamawa llamp"u chuymanïtapanxa.
  - ¡Improvisación ukax mä axioma de victoria ukawa! ¡Plantilla ukax teorema de derrota ukawa! - Mirabel kullakaxa mä aforismo ukampiwa uñacht"ayasïna. - Ukampis ¿mä armas mä juk"s churapxitati?
  - Jiwasaxa wali jila chanini ukhamaraki jichha pacha armanakampiwa armapxäma. Jumax walja kasta jark"aqasiñanakanïtawa, jan ukax kimsa tunk kimsani, hiper-super-soldadonakjama, ukampis janiw yatiskti akax yanapt"aniti! ¡Janiw jichhakamax taqi ch"amanïktanti, ukat sapa machaq universox naturaleza tuqit mä misterio ukhamawa! Ukampirus, nayax amuyta, jumax janiw uka jaqinakat maynïrïktati, jupanakax nayraqat ch"axwapxi, ukatx amparamp aire ukar arnaqasipxi!
  - Waliki! Ukampis jiwasan tecnología ukax aka universo ukan jan ch"amanïtap nayratpach utt"ayatächi ukhaxa, kunats armanakajarux recursos ina ch"usar apt"añax wakisispa. Chiqansa, guerranxa sapa rublox wali valoraniwa. ¡Kunjamatsa pasañ munta, inas mä qawqha katuntat armanak jikxataschi!
  Anastasiax mä saltamontes ukat mä aguacate híbrido manq"antatayna, ukax mä tomate cobra wilap jariqatayna. Uka aruxa juk"ampi jach"aruw tukuwayxäna:
  - Kuna! Ukhamaraki wali askiwa jumanakax jiwasan presupuestos ukanakat llakisipxtaxa. Ukampis janiw kuna yänakas pist"ktanti, ukat janiw sum yatipkti kunas armanakampix lurasiski. Inas jumax suertenïsta ukat armax qhispirakchispa. Ukatjja, jakañatak jan askïki uka planetan tukuyasma ukhajja, ukakiw jarkʼaqistaspa. ¡Yämas mä warawarar uñtataw tukuyasma!
  Mirabelax axsarañjamaw jaysäna:
  - ¡Ajjsarañaw nayar phichhantawayitu!
  - ¡Jan ukasti janiw GSS-nivel defensa ukankiti! ¡Taqi kunas superestrella ukhamäniwa! - Anastasia kullakaxa aruskipt"iriruxa llamp"u chuymampiwa ch"allt"äna.
  Mirabelax pizza tukuyasax amukiw qhiparäna. Mä toqetjja, jupar uñjapjjatap laykuw jachʼañchasïna, ukampis mayni toqetjja, yaqhep jan wali amuyunak utjaskakïnwa. ¿Janit akax mä sofisticado método de castigo capital ukhamäki? Ukampisa: ¿kunsa jiwañat sissna? Akax mä kasta misterio - janiw khiti amuyt"ir jaqix alaxpachat infierno tuqit cuentonakar iyawskiti! Ukampis yaqhip teorías ukanakax utjaskakiwa, janiw jakäwi tukuyatat almanakan reencarnación ukarux jaqukipapkiti. Inas yaqha universar sarxañampis ukhamächispa? ! _ Ukhamaraki kunaymana ch"amaka dimensiones ukatxa subespacios ukanaka. ¡Jichhax alaxpachax nayra pachan amuyapkäna ukat sipansa jukʼamp chʼamäxänwa! Ukampis janiw chiqpachans ukham junt"u uraqir mantañ munkayätti. Física ukax wali walja niveles ukar tukuwayi, ukampis chiqans materia ukat apnaqañax juk"amp jach"aptawayi. Ukhamatwa hiperplasma ukan kunayman uñacht"äwinakapax uñstawayi. Suxta estado de materia ukan jikxatasitapax: ¡ciencia ukat tecnología ukanakan chiqpach revolución ukaw utjawayi! Jichhax wali sallqa fantasías ukanakax lurañjamaw tukuwayxi. Espacio ukar t"ijt"aña, galaxias ukanaka taypin, ch"amampi ukat manq"añ jan walt"awinak askichañataki. Machaq kasta hiperplasma ukanakax juk"at juk"at jikxatasiwayi ukat lurasiwayi, bioingeniería ukax jaqinakan janchi lurañanx apnaqañ qalltawayi.
  ¡Ukajj jaqenakarojj jan jiwir jaqeruw tukuyäna! Uka pachparakiw wali chʼamani ukat kunayman armanak lurasïna, ukanakaw alajjpachar atipjañatak yanaptʼäna. Jach"a efectox hiperplasma ukamp magia ukan apnaqañat juti. Super tecnologías, super reactores especiales ukat magia ukanakan mayacht"asitapax mä jach"a ch"amaruw tukuwayi. Ukampis ¡magiajj janiw amuytʼasirïkänti! ¡Janiw khitis kunjamäkitix uk sum amuytʼirjamäkiti! ¡Kunatsa yaqhipanakax magia lurañ yatiñanïpxi, yaqhipanakax bioingeniería ukan taqi chʼamanïpkchisa, janiw ukhamäpkiti!
  ¡Mirabela kullakajj jupa pachpaw magia lurañ yatïna, ukampis ¡uka oportunidadajj janiw jupatak utjkänti! Millón ajllit jaqenakatjja, taqeniw magianïpjje, ukampis radiación especial ukan yanaptʼapampejja, uka yatiñanakajj jukʼampiw chʼamaktʼayasispa. ¿Janit ultra-hiper-mariscal ukarux mä chikat mágico ch"amap jupar kutt"ayañapatak mayiñasa?
  - ¡Nayan lurawijaxa wali wakiskiripuniwa! Nayax mä juk"s kuns lurañ munta, armanakajax inamayakïspa ukhaxa. - Jisk"a imillaxa jiskt"asitaynawa. - Taqi kunat sipansa, ¡magia ukax mä suma yanapt"awiwa!
  Anastasia kullakaxa, jan wali imantata chuym ust"ayasiñampiwa jaysäna:
  - Jiwasax nayratpach ukham lurapxta kunapachatix jumax virtual underworld ukankäyät ukhaxa, phuqhat lurawinak lurapxta.
  - ¿Kunatsa ukhamaxa jani jikxatkäti? - Imill wawaxa muspharataynawa.
  - ¡Magia yatiñanakaxa mä juk"a pachatxa uñstaniwa! - Departamento de Amor y Tierla p"iqinchirixa khuchhurata.
  -Qawqha?
  - ¡Kunaymana jaqinakawa kunaymana thakhinaka utji! Janiw sinti jankʼak sarañajj wakiskiti. Anti-radiación ukampiw simplificapxirïtam ukax wali ch"amaniwa, jank"akiw taqi consecuencianak neutralizañataki. ¡Ukhamajj samarañamawa imill wawa!
  Mirabelax wali jach"at arsüna:
  - ¿Taqi ch"amanakaj jan uñacht"ayasa jiwañajati?
  Ultra-hiper-mariscalax silluparuw qhipäxar qunt"asïna, laka qhipäxat mä gavilla de chispas coloridas ukanakaw mistunitayna:
  - Nayraqata tuqinxa chhaqtayatäsnawa. Jilapachax yaqhip axsaririnakax anti-tropa ukan jakañ ukat t"aqhisiñ munapxi, Qullan Pachpa layku jiwañat sipansa. Janis jumajj uka jaqenakat maynïrïkasmas ukham amuykstjja. ¡Ukat yatiñanakax pä semanan, mä phaxsina, mä maranwa uñachtʼayasispa! Aka chiqanx taqinitak mayj mayjawa. ¡Imill wawanakat sipansa, yuqall wawanakax jukʼamp jankʼakiw waliptapxi! ¡Kunatsa walja teorías ukanakax utji, janiw ist"añ munapkätati!
  Mirabela kullakajj jan suytʼataw iyaw säna:
  - Chiqpachansa, ¡jank"akiw khithatäñ munta!
  Anastasiax mä híbrido de una mariposa diamante ukat mä quri challwa impulso telepático ukamp jawsatayna, ukat kimsa lakapampiw liq"iñ qalltäna. Mä lakaxa wila, maynixa morado, kimsïrixa q"illu. Ukhamäkchïnsa, uka arojj amuyañjamakïnwa ukat jukʼamp qhanäjjänwa:
  "Jichhax hiperreactor ukax cargatäxiwa, jumar yaqha chiqar apañatakix ch"amaw apsuñama, mä phaxsi racionaw mä taqpach planeta industrial ukan." Jach"a Lazo ukax mä universo ukar puriñax wali ch"amawa. Ukhama imilla, jumax walja qullqiw jiwasanakar apt"asiwaytaxa. Janiw yatkti: ¿kunjamarak jan walt"ayasxätasti?
  - ¡Farciasiñaxa wali jiwañawa! - Mirabelax jan amuyt"asisaw amparapamp luqxatäna.
  Anastasiax llavep mä jisk"a, qamir bajo ukar mayjt"ayasax akham sänwa:
  - Jisa, ukampisa apsuñawa utji. Jisk"atpachax jichhax mä aruskipäwiw utji: Adolf Hitler jupax subespacio ukan apsutäñapawa, ukhamat jank"ak taripañataki ukat mutuyañataki jan ukax ch"axwäw tukuyañkama suyt"añataki.
  - ¿Kunatsa jichhaxa jani? - Mirabelax amparanakapat juyra ukat lik"i misturanak liq"i, mä luxus manq"a (chiqpachans niya nayrïr kutiw manq"äna)
  - Hitler jupax walja jaqinakan maldecitänwa, ukat dimensión negativa ukan archivo de personalidad ukap apsuñax wali ch"amawa! Energía ukax wali jach"awa, ukampis jumax yatisktawa, mä ch"axwäw pachanx janiw kuna recursos extras ukanakas utjkiti! "Ultra-hiper-mariscal ukax ch"iyar challwa p"iqip ch"akhutayna ukat jank"akiw masticatayna.
  - Akax amuyañjamawa, ukampis kunapachatï ch"axwäwix tukusxani ukhaxa, ¡kunas juparux pasani! - Mirabelax juk"amp muspharäna, amparanakap laq"uñax niyas juk"amp kusiskañawa, pachpa pizza manq"añat sipansa.
  - ¡Jaqinakan tribunalapaw amtasini! Jan ukasti, ¡wiñayatakiw manqha pachar khitatäpxani, kunjamtï jichhak kusistʼkta ukhama! - Anastasiax jan walinak khuchhuqatayna.
  - ¡Brr! ¿Janit sinti qhuru ukhamäki?- Imill wawax mä akatjamat mä vacío ukar jaquntatäkaspas ukhamaw amuyasïna.
  - ¡Janiw sarnaqäwix yatisktati, ¡qhawqha wila masinakas Hitleran juchapat wartatäna! Jupax wali qhuru, chiqaparu mutuyatäñapawa. - Ultra-mariscalax challwa mariposa ukan qhipharkir yänakap wali colerat manq"antawaykaspas ukhamawa. Uka ch"iwipat mä chiqaw pampar jaquntatäna ukat mäkiw ch"amakt"äna.
  Mirabela kullakajj suma chuymampiw akham säna:
  - Nayax Hitler uñxatt"awayta, ukat juk"a uñt"at lurawinakampiw uñt"ayawayta! ¡Janiw jupax taqpach loco jan ukax taqpach q"añu jaqikïkaspas ukham amuyktti!
  Anastasia kullakajj akham sasaw muspharäna:
  - Kunata?
  Mirabelax jank"akiw qhanañcht"añ qalltäna (janiw taqinix ukham yatiñanïpkiti, akax janiw academias ukan yatichatäkiti), taqpachanx jupanakan aruskipäwipax jaya pachakïkaspas ukhamaw amuyasïna, ukampis chiqans janiw kimsa segundos ukjat juk"ampïkänti.
  - Jupaxa janiwa cultura ukarux kunjamatsa uñiskiti. Jan ukasti, ciencia, yatiqañ utanaka, teatronaka ukat suma ukat suma yatxattʼat jaqinakar jachʼañchañaw mayitayna. ¡Hitler jupax mä ariano, q"uma cultura uñstayañ munäna, yaqha jaqinakar chiqañchäwi ukat chiqapar sarnaqañ uñstayañ munäna! Ukhamarus Hitler chachax janiw akapachan apnaqañ amtaskänti, jan ukasti mä jach"a imperio munäna, yaqhip fronteranakani. ¡Ukat janiw eslavonakar qʼal tukjañ amtkänti! Jan ukasti, Adolf chachajja, Alemania markan apnaqatäsajj rusanaka ukat yaqha jaqenakas Stalin chachan apnaqatapat sipansa jukʼamp sum jakapjjani sasaw amuyäna. Ukhamarus fascistas jupanakax capitalismo ukat socialismo ukanakan equilibrio óptimo ukar jikxatapxatayna. Jisk"atpachax Alemania markan irnaqirinakax walja privilegionakanïpxänwa, capitalistanakax qullqipax wali jisk"akiwa. Jilapachax jichhax jiwasan imperiosanx janiw propiedad privada ukax medios de producción ukanak utjkiti. Taqi fabricanakax imperial ukhamarak ejércitos económicos ukan pallapallanakapax ukan irnaqapxi. Ukampis ¿janit ukax burocratización ukar puriyki?
  Anastasia kullakajj akham sasaw arsüna
  - Janiwa, llamp"u chuymani! Computadoras hiperplasma ukanakax amtäwinakan irnaqapxi, burocrático irnaqawix wali racionalizado ukhamawa! Taqi economía ukax wali qhanaw comandantenakan apnaqata. Soviético tiemponwa jan waltʼäwinakajj utjäna, kunattejj electrónica jan jiljjattatapatwa jan waltʼäwinakajj utjäna. ¡Jan Gorbachov ukat Yeltsin jupanakan jan ch"amanïtapa, jan ukax juk"ampirus aljantatäñapa, ¡jiwasan imperio soviético ukax uraqpachan juk"amp qamirïspawa! Ukampirus Stalin ukan apnaqawipanx jach"a dinámica de producción ukaw utjäna, ¡electrónica ukax jan utjkchïnsa! Ukhamarus Stalin jilatampiw parltʼawayta. Yatxatäwinakax genéticos ukanakax uñacht"ayiwa, jupax awkipan laykux ruso ukhamawa, ¡mä explorador polar ukhamarak noble Przhevalsky ukan yuqapawa! Tiempopatakix wali yatiñani jaqi, niya taqpach pallapalla irpirinakapat sipan juk"amp yatiñani. Taqe comandantenakajatï jupar uñtasitäpjjaspäna ukhajja, Alemania markampi chʼajjwañajj janiw sojjta phajjsit jiläñapäkänti. ¡Mä muspharkañ ataque utjaspa ukhasa! ¡Qhawqha atipjañanaksa atipjawaytanjja!
  - ¿Kunatsa arrepentisiña? - Mirabel kullakaxa uñkatasiñap jisk"achasa säna. - ¿Askichañaxa wakisispati?
  - ¡Máquina super tiempo ukan yanapt"apampixa, taqi kunas lurasispawa! Jumax imill wawawa, uñjtwa: janiw chiqpachapun akax amuyasktati.
  - Amuytwa! Nazis ukanakax nayraqat atipt"apxaspäna ukat juk"a wila wartäwimp atipt"apxaspäna ukhax ¡EE.UU. markar atipt"añax utjaspawa ukat uraqpachar atipt"añax utjaspawa! Ukhamächi ukhaxa, estelar expansión ukax juk"amp nayraw qalltawayi ukatx Jach"a Rusia ukamp ch"axwäwinx mä p"iqinchäwiw utjaspa! - ¿Ukhamäpachati? - ¡Mirabelax wali kusisitaw erudición uñacht"ayäna!
  Hipermariscalax tenedorpan wali ch"ullqhi puntanakap ch"akhutayna (ch"uxu ch"allxtataynawa) ukat iyaw sataynawa:
  - Jisa, wali aski, ukatxa jank"aki atipt"apxaraksnawa! Ukampirus, jiwasan espejo uñacht"äwisar uñjasax, inas jupanakatakix sarnaqäwix mayjt"awaychispa. Jilapachax aka chiqanx kunayman alternativas ukanakaw utji. ¡Genghis Khan jupax waynäkasax jiwayatäspa ukhax janiw Batu ukan invasión ukax utjkaspati! Maysa tuqitxa, nayra Kievan Rus markax t"aqa t"aqa t"aqaw jikxatasïna, ukatx kunapachas mä príncipe mayacht"asiñ yatirix uñstaspa ukx janiw yatiskiti. Amtañäni kunjams wali ch"ama: Unión Soviética markax t"unjatäxäna, Ucrania ukat Rusia markanakax ch"axwapxäna.
  - Ukampis ukapachax mayacht"asipxänwa! - Mirabelax ukham uñt"atawa
  - ¡Jan ch"amäki ch"axwäwi qhipatxa!
  - ¡Ch"axwawix jaqin estado naturalawa!
  - Ukhampuni! Ukampis ¡jilat kullakanak taypin sarki ukhax jan walipuniwa! - Anastasia kullakaxa nayranakapxa amparapampiwa ch"uqt"asïna.
  - ¡Uñtapxam khitis Parlaski! - Mirabela kullakaxa wali coleratapuniwa.
  Ultra-Hyper-Marshal ukax akham sasaw arsu:
  - ¡Ukham sista! Ukampis taqpachanx, jumax amuyta, ¡nayax wali kusisitaw jikxatastxa, pachpa rusa yuqall wawanakas imill wawanakas ch"axwawinakan jiwapxi, nayampjama! ¡Jiskʼa kullakamar jawqʼjañajj chuym usuyaspawa!
  Uka tawaquxa colerasïna:
  - ¡Taqi ch"axwawisaxa ch"axwawinakampi phuqt"atawa! ¡Ukax mä jukʼa autot tʼaqhisiñat amtayitu! Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, janiw kunäkisa.
  Anastasiax niyaw jaysañampïskäna, ukat taqpach cuartox mä llakimp ch"amakt"ir wila qhanampiw phuqhantäna ukat bravura musicax ist"asiñ qalltäna!
  - Ist'aña! ¡Emperatriz ukax aruskipt"atawa! - Ultra-hiper-mariscal ukaxa waña chuymampiwa arsüna.
  Jupanakan nayraqatapanjja, mä jachʼa hologramaw uñstäna. Emperatrizax mä traje espacial ukamp isthapt"ataw jikxatasïna, ukax caballero ukan armadurapar uñtasitänwa. P"iqipax mä cascompiw ch"uqt"ata: ajanupas ñik"utapas janiw uñjaskiti! Uka chimpux atlético ukhamawa, ukampis mä traje espacial ukanx janiw chachakiti jan ukax warmis ukx yatkasmati! Jila partejja, janiw khitis jiwat jaqenakat jichha emperadoran ajanupar uñjkiti. Retratonaka ukat video uñachtʼäwinakas janiw luratäkänti. Uka apnaqirin cheqpach sutipajj wali sum uñjat imantatänwa, janiw mä jiskʼa muyu ajllit jaqenakajj utjkänti. ¿Kunatsa ukham jachʼa jarkʼäwinakax utji? ¡Uka jisktʼan qhanañchäwipajj elementalawa! Ukhamat ch"axwäw pachanx uñisirinakax jan magia jan ukax hipertecnomagia apnaqañapataki, ukax emperadoran amtanakaparux mayjt"ayaspawa. Taqi kunat sipansa, mä irpirix kuna urus chiqpachan lurasiwayi (nasïwi) ukax taqpach imantatawa, kunatix mä horóscopo ukan yanapt"apampiw rasgos de carácter ukanakax jakthapisma, ukhamat controlar, anticipar movimientos jan ukax jan walt"awinak utjañapataki. Ruminakarjamaxa, emperatriz ukax fabuloso encantador ukhamänwa, ukampis kunapachatix taqpach warminakax wiñayatak wayn tawaqunaka ukat suma uñnaqt"anipxi ukhax ukax janiw sinti muspharkañäkiti. Mirabelax wali suma uñnaqt"anirakiwa, niya pä tunk maraniw uñtasi ukatx jupax wali ch"amaniwa señora Universo ukan atipt"añataki.
  Emperatriz kullakajj wali jiskʼa, qʼejjo qʼejjo (mä corojj mä kutis qʼochtʼkaspa ukhama) bajompiw arsüna (electrónicajj qhanaw arup mayjtʼayäna).
  - ¡Kusisiñaw humilde luqtirinakajar aruntt"asa!
  - ¡Jach"a Qullan Rusia markar jach"añchaña! ¡Emperadoran munañapajj phoqasipan! - Panpacha ch"axwirinakaxa arnaqasipxäna, amparanakapxa aruntt"asisaw arnaqasipxäna.
  Uka señorajj suma chuymampiw akham säna:
  - ¡Ukat jach"añchäwi jumanakataki, humilde nuwasirinaka! Chiqansa, ¡taqi universox jumar uñtasit jaqinakaruw samartʼi! Nayax suyt"twa, ¿janit mä kutimpiw qhanañchañax wakiskiti, kuna wakiskirïnsa uka lurawix?
  Mirabela kullakajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Taqi pachax nayar warkt"atäkaspas ukhamawa!
  Hologramajj jukʼamp jachʼänwa, armadurajj lliphipirakïnwa:
  - Quasarno (suma) privado! Jichhax juk"amp qhanañcht"añ lurañaw utji! Jiwasax janiw Jach"a Rusia markar q"al t"unjañ munktanti. ¡Arnaqasipkchisa, jilat kullakanakäpxiwa! Ukampis jumatix sinti qhipt"asïta ukat misión ukax jan walt"ayaschi, jan ukax inas yaqha agentenakasan jan walt"ayaschispa, ukhamax qhipa, wali ch"aman armanakampi uñisirinakarux apnaqañäni. Principionakapajj wali jamasatawa, ukampis tʼunjañatak chʼamapajj galaxianakan superclústeres ukanakaruw tʼunjasispa. Uñisirinakax paralelos desarrollos ukanakaw lurapxaraki, niyaw ukham arma wakicht"atäni. Ukhamächi ukhaxa, khitis nayraqat chʼaxwani ukaw nayrïr lurawix lurasini. Ukhamajj ¡janiw walja tiempojj utj-jjeti!
  Mirabelax wali q"añuruw tukuwayxäna ukat lakapat p"akjasïna:
  - ¡Nayaxa jank"aki!
  Emperatrizax chuymacht"äna, arupax juk"amp llamp"u chuymanïxänwa:
  - Jank"aki - jani jank"aki! Superarma ukax janiw wakicht"atäkiti ukatx uñisirinakax, uñch"ukirinakapamp saboteadores ukanakamp yanapt"asisaw taqi ch"amampiw irnaqäw jan juk"amp ch"amanchaski. ¡Janiw manunïktanti! ¡Ch"axwawinakaw mayjt"ayatäski! Ch"axwawix boxeo ukar uñtasitawa, mä knockout ukan qhipat ukhamakiw - ¡janiw ampar luqtañamäkiti!
  - Uñanchi!
  - ¡Janiw sinti jank"akïkiti, ukat jakäwimarus sum uñjañamawa, imill wawa! Jumax wali suma chuymanïtawa, cociente de humanidad ukax janiw charts ukanx utjkiti! - Emperatrizax ejeparuw muyuntäna, armadurapax patak warawarar uñtataw qhant"äna.
  Ultra-Hyper-Marshal ukax axsarasaw akham jiskt"äna:
  - ¿Juparux mä arma churañajati?
  - Ukhampuni! ¡Taqi kunas qhipa tecnología ukamp luratawa! Jila partejja, mä jukʼa armanakas jukʼampiw lurasirakistu, jan ukasti janiw walja jaqenakajj utjkistuti.
  Anastasia kullakajj akham sasaw altʼasïna:
  - ¡Ultrastar ukaxa! Janiw juk"amp katuntañ atinakti, ¡jach"a jach"a!
  Emperatriz kullakajj chuym ustʼayasïna, mä caprichosa nota arupan istʼasïna:
  - ¡Janiw emperadoramp aruskipt"añax gustkiti! Taqi kunat sipansa, akax juk"amp jach"a lurawiwa, irpirimp jak"achasiñataki! ¡Kunja llakit águilanakajj jikjjatasipjje! ¿Kunsa jumanakax sapxsma?
  - Chiqansa, jumamp aruskipt"añax wali kusiskañawa! - Mirabelax sänwa: "Muspharkañ musicanak ist"añjamawa, melodías ukanakan thuqt"awipawa." ¡Ukham uñtasïwix wali chʼamakïkchisa, ¡kunjamsa amuytʼasirïtamatxa musphartʼasipxta ukxa janiw qhanañchañjamäkiti!
  Universo apnaqirix tonalidadap mayjt"ayäna, arupax juk"amp warmir tukuwayxäna:
  - Arunakamanxa mä imantata sawkasiñawa utji, ukampisa nayatakixa wali askiwa jumaxa janiwa nayaru axsarañakiti. Cobardismo ukax mä soldadon jach"a pantjasiwipawa. Jan amuytʼasirïpjjatapajj mä computadorampiw askichasispa, ukampis ¡janiw kuna tecnologías jan ajjsarirïñ lantijj utjkaspati! "Emperatrizax kimsa llijullijunak antutäna, thayax ch"uqi ch"uqi ch"uqimp qhant"kaspas ukhamaw lliphipitayna, Mirabelax junt"uñ jikxatäna.
  - Jisa, nayaxa iyawstwa, ¡ay jach"a señora! ¡Chiqpachansa, ¡mä yatiñan axsarir jaqix awisax imperioruw jukʼamp askinak apani, jan axsartʼir loqhe jaqit sipansa!
  Emperatriz kullakajj akham sasaw jiskʼachasïna:
  - ¡Jumaxa chiqawa! ¡Jiwat jaqinakax janiw nuwasiñ puedipkaspati uk amuytʼañäni! ¡Jiwat soldadox jan wali pallapallapuniwa! - Ch"amani emperatriz ukaxa niyaw chiqpachansa q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu . - Jumax yatisktawa, janiw khitimpis ch"axwañ axsarktati, jupax jumar uñtasit mä billón taqpach jan ukax mä cuadrillion jaqinakarux wiñay t"aqhisiñaruw manqha uraqin khithaspa. Ukax imill wawax amuyunakapat jithiqtañ yatitap uñacht"ayi. Ay, jilpach pallapallanakaja: mä herramienta ukakiw artículo ukan churata.
  Mirabelaxa llamp"u chuymampiwa säna:
  - ¡Jupanakaxa wali yatiñani, yatxatatanaka ukhamaraki wali yatxatatanakawa! Janiw masinakajat jan walinak arsuñax wakiskiti. ¡Taqinipuniw mä suma yatiqañ utan sarapxäna!
  - Ch"axwawix mä suma yatiqañ utawa, ukampis pantjasisma ukhax janiw examenanak wasitat apsuñjamäkiti! - Emperatriz kullakaxa p"iqi ch"uqt"ata sayt"asïna, mä guirnalda ukarjama ch"allt"ata radiación poligámica ukanaka apsuñataki. - Taqi kunat sipansa, ¡janiw jiwasan ejercitosanx loqhe jaqinakax utjkiti! Akax mä sistema de entrenamiento serio ukawa, selección genética ukampi. Mä juk"a arumpixa, jisk"a fotoja, yatiyapxita, ¿suma uñnaqt"anïtti?!
  Mirabelax janiw mä chist"äw lurañarux saykatañjamäkänti:
  - Wali jach"awa, juk"ampirusa armadura tuqinxa, wali ch"iyarawa, ¡uñakipt"añaxa wali sumawa! ¡Kunas nayra parrilla ukar uñtasita!
  Emperatrizax samarataw qhiparäna ukat kusisitäkaspas ukhamaw amuyasïna:
  - Suma amuyt"awina utjañapaxa wali askiwa. ¡Jaqinakax pä aru jan mayacht"añjamäki ukhax juk"amp jan waliwa, juk"ampirus ch"amanïñanx! Suma, walikiwa, suma ukat llamp"u chuymani, janiw kuna pachas jumamp aruskipt"añax utjkiti. Ukhampachasa, sañäni, sapxita: kunas sapa kuti chhaqki, ukat kunas sapa kuti usuntayitu!
  - Ch'ama! - Mirabelle kullakaxa jank"akiw jaysäna.
  Uka señorax muspharänwa, mä ch"uxña oladaw traje taypin t"ijtäna:
  - Wauu! Ukampis cuartel taypinxa, ¡janiw uk yatichapktamti! ¿Kunjamsa jumax amuyasma?
  - ¡Uka lurawimpixa deducción sata lurawimpiwa! - Tawaquxa jaysataynawa.
  - Kunjamasa ukaxa? ¿Qhanañchapxasmati!? - Emperatriz ukaxa amparapampiwa waljaptawayi: mä fantasma mágico, mä híbrido de diente de león ukhamaraki cangrejo ukhamjama, amparanakaparu mä espada apt"ata.
  Mirabelax jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Sapapuniw ch"amax pist"i, ukampis responsabilidad ukax usuntayaspawa! ¡Akax mä axioma ukhamawa! Jila partejja, ¡universo amparanakamar katjjaruñajj wali chʼamawa!
  Mä diente de león ukat mä cangrejo ukanakan híbridopax mä akatjamat zorro ukat mä porcupino ukanakamp mistutapampiw ch"axwapxirïna, espadat sipansa, juk"amp walja instrumentunakaw apnaqatäna, nuwasiñat sipansa juk"amp musicaljamaw amuyasi:
  - Jumatix racionalmente responsabilidad ukx jaljasma, ukhamax taqi kunas janiw ukhamakiti. Mecanismo estatal ukax perfecto ukarjam depuración ukankiwa. Akax mä kasta cascada ukhamawa, taqi kunas jank"akïkaspas ukhama, mä sistema completamente estable. - Emperatriz kullakaxa amuyasïnwa, nayrapatxa mä pulsar apayanitayna (jank"akiw amuki phallawayxäna):
  - Sistema de potencia ukampi chikachasiñaxa mä phujumpi, kunapachatixa jawiraxa alayaru ch"allt"ki ukhaxa, ¡juk"ampi askiwa! - Mirabelax janiw sasaw arsuwayi, jupax pachpa jan axsart"irïtapat muspharata.
  - Imill wawaxa nayampi ch"axwañampiwa ch"axwaski. ¡Frostbitten Alice sat cuento ukan uñstki ukhamawa! ¡Reinarux wali jiskʼachasirïnwa, ukatwa thiya hielompi pirqampi muyuntäna! - Payïr pulsar mágico ukax nayrïr pulsarat sipanx juk"amp jach"a ukat qhana ukat ángulo agudo ukham uñtatawa.
  - ¿Kunatsa jan hidrógeno sólido ukaxa!?
  "¡Janiw juparux rubia natural tukuyañ munkti!" - Mä fantasma de un híbrido de una niña desnuda ukat mä jan uñt"at qhana ch"uspa agaric ukaw qhant"awayi.
  Mirabelax janiw kuns kamachkänti:
  - ¡Rubianakax wali original amuyunïpxiwa sapxiwa!
  Universo Mistress ukax mä tunka juk"amp proyecciones mágicas ukanakaw mä kutikiw qhant"ayäna:
  - ¡Kunjamtï mä rubio ukham llamp"u chuymanïki ukhama! Ukampis ¡chuymamax naturaljamax perlanakampi qurimpi mistutawa! ¡Hiperquasar ukax wali askiwa! ¡Mayamp jikisiñ suyt"askta! ¡Chiqpachansa jumarux walpun munasta! - Jach"a holograma ukaxa mä cometa ukhamjamawa qhant"äna ukatxa fantasmas ukanakampi chika chhaqtawayxäna.
  Mirabela kullakajj altʼasisaw akham säna:
  - ¡Muspharkañawa, aka pacha apnaqirixa mä loqhe uñtatawa!
  Ultra-Hyper-Marshal ukax amparap luqxatäna:
  - Jupax mä sensación humor ukampiw parli, ukampis generalmente, jumatix emperadoran zapatopanksta ukhax amuyasmawa kunatsa! Ukatxa, jaqinakan mä sanu chistep wali askit uñjiristxa.
  - ¡Janiw nayax jupar juchañchkti! Kunapachatï walja jan waltʼäwinakax utjki ukhaxa, chiqpachapuniw sallqjañ munta.
  Anastasiax mä impulso telepático apayanitayna, jupanakax akham sasaw jaysapxäna:
  - Tiempowa, portal ukar mantañkama puriñkamax taqi kunas wakicht"atäxaniwa!
  - Tukuyawi! ¡Jan uñtʼat kun suytʼañajj wali llakiskañawa! ¡Nervionakajj chʼamaktʼaskiwa! - Mirabelaxa jani ch"amampi säna.
  Panpacha imill wawanakax (maynix pusi patak ciclos ukjat jilaw sarawayxäna), tunka payan robots de combate ukanakamp chikt"ata, phisqa tunk kunayman armanakampi axsarañjama, sistema planetario ukan mayni tukuñaparuw sarapxäna. Jupanakamp chikajj mä pelotón de tetralet sat animalanakaw sarapjjarakïna.
  . 15 JAQTHAPI.
  Esclavonakax chika q"ala jan isin imill wawanakarux uñch"ukipxäna ukat jank"akiw jawq"japxäna:
  - ¡Janiwa uñch"ukiñakiti! ¡Juman tribumax janiw jaysatäkiti!
  Esclavonakajj katjapjjañapänwa. Muspharkañawa, yuqall wawanakar uñjañax juk"amp liberal ukhamänwa. Jupanakax jak"achasipxañapatakiw jaysapxäna, ukat imill wawanakarux wali kusisitaw uñch"ukipxäna. Ch"uñut q"ala janchinakax lliphipipxäna, suma imill wawanakan phuqhat, mä juk"a ch"uxña chuchunakapax khathatirakïnwa.
  Jilïr aljiri Ahmed jupax akham sasaw bostezatayna:
  - Janiwa janiwa ukhamäkiti! Warminakan ch"axwañakiw, ukax kawkhantix espadanakampix juk"amp askïna. Jilïr irpiriruw jawst"añama.
  - ¡Jupax niyaw jutaski!
  Ayllun p"iqinchiripax chiqpachapuniw uñstawayi. Jupax toga ukanïnwa ukat jach"a ch"iyar barba ukanïnwa, arrugat ajanupax niya ch"iyaränwa. Madera zapatonakax qalanakaruw ch"allt"asipxäna.
  - ¡Aruntt"apxsmawa Ahmed! ?
  Esclavo aljirix akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Jiwasan thakisanxa! Ist"apxam, mä jisk"a uñacht"äwi churapxita, ¡aburrido ukhamawa! Janiw kuna lunthatanakamp jikiskti, ukat amparajax espadaruw faltaski.
  Uka jilïr jaqix p"iqip ch"allxtayäna:
  - Juma pachpa ch"axwasmati jan ukaxa jiwasana markasaru amparapampiwa ch"allxtayasma:!
  Ahmed jupax anillo amparanakap taypin uñch"ukiskäna ukat amtasïna:
  - Jisa, ¡juma pachpa lurañaxa wali askiwa! Maynir jiwayañajj maynin jiwatap uñchʼukiñat sipansa jukʼamp kusiskañawa.
  Uka irpir chuymanjja, Diosan amuytʼayataw akham säna:
  - ¡Ukhamaxa janiwa khuyapayasiñaxa utjkaniti! ¡Jiwañkamakiwa!
  Esclavo aljirix akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Ukax chiqpachapuniw Pilon. Jan ukax jumax amuyta, nayax phuqt"atatwa, ukax chuym usuyaspawa!
  Jilïr irpirix barbap ch"allxtayäna:
  - ¡Ukatakixa qullqi churañamawa! Wayna tawaqunakax pä patak phisqa tunk qullqit lurat cascos ukanakaw aljasi, ¡ay, ¡esclavonakax walpun mayipxi! Ukampis chachanakax juk"amp jila chaninipxiwa, patak kimsa tunkakama, yuqall wawanakax pä tunkaruw sarapxani!
  Ahmed jupax akham sasaw arsu:
  - ¡Ukhamaxa yuqalla jaqïñaxa wali askiwa! Qullqix qhispiyatäñapawa.
  Pilon jilatajj wal kusisïna:
  - Juman ajllitamax, yuqall wawanakax niyas janiw kuns qullqix munaskiti, ukatsti, waljaw utji ukat manq"ayañax ch"amawa. Jichhax sorteo lurañäni.
  Ahmed jilatajj wali jachʼatwa arsüna.
  - Ukhama juk"ampi jank"aki, janiwa jaya pacha suyt"aña yatintkti.
  Pilon jilatajj jukʼamp pisin jakasir familianakat tunka marat jila yuqall wawanakar ajllisaw pajanak apsuñapatak mayïna. Khititï jukʼamp jiskʼanïki ukajj nuwasiñaparakiwa. Uka yuqall wawanakax jila partex kunjamtï suyapkäna ukhamarjamaw maraparjam sarnaqapxirïna, chʼaxwasaw ukampis jan axsarasaw sarnaqapxirïna. Janiw khitis kʼarinak parlkänti, espadampi nuwasiñajj jupanakatakix mä kusiskañ anattʼkaspas ukhamäpachänwa. Atipt"irix mä juk"a musculoso, ch"iyar ñik"utan yuqall wawaw niya tunka pusini marani. Amparanakaparu mä k'acha espada uchapxäna, ukatsti aceitempiw p'iqipar jaquntapxäna. Wawanakax maynit maynikamaw iwxt"asiñatak ch"axwañ qalltapxäna. Ahmed jupax juk"amp jach"a ukat juk"amp llamp"u espada ajlliwayi ukat jachaqt"asiwayi. Jupax wali suma espada apnaqirïnwa ukat mä waynampi atipt"añat sipansa juk"ampiw atinisitayna, jupax kuna experiencianïspa ukhax thujrunakampikiw nuwasirïna. Ukampirus, uka waynax juk"amp kuns luraspa ukhax Ahmed ukax ukampiw kusisita ukat juk"amp suma kusist"awinakampiw jikxatasi.
  Esclavonakarux mä escoba ukar uñtasit mä juyphi achu churapxirïna, ukakipkarakiw ñik"utapax qhuru ukat juk"amp jisk"a, ukax jasakiw apsutäna. Sawutapax juk"amp muxsawa, kunatix naranja ukar uñtasitawa, ukampis juk"amp sumawa. Yankax amuyunakapanx saxranakaruw yuspajarawayi: Sochi markan qurpachasiñ utar uñtasit junt"u pacharuw khitapxatayna, ukanx janiw manq"at awtjatäñapäkänti ukat janiw axsarkañ chhichhillankhanakas utjkänti. Amuyatajja, walja intinakan utjatapajj floranakaru ukat animalanakaruw wali askit uñjäna. Yankaxa uñch"ukiskäna ukatxa pachpa pachana khuyapt"ayasïna uka waynaru khititixa aljirimpi ch"axwañapäna. ¿Ukham coloso sat animalar saykataspati, niya pä metro jachʼa ukat jankʼakïtapata ukat reacción ukamp jan chuym ustʼayasiñapataki? Hollywood peliculanakanx chiqawa: kamachirjamax jisk"a ch"axwirinakax juk"ampiw atipt"apxi. Mä kamachirjamaxa, mä jan wali jaqi: juk"amp jach"a ukat juk"amp pesaje mä suma jaqit sipansa. ¡Mä kasta industria cinematográfica ukan saräwipa! Ukampis jakäwix Hollywood ukar sipanx juk"amp qhuruwa ukat aljirix janiw ukham loqhïkiti, jan jupa pachpan absoluta superioridad ukar atinisisaw nuwasispa.
  Yaqhip ayllunkirinakax jilpachax wawanakawa, jupanakax janiw irnaqäwinïpkänti, jupanakax uka jan sinti uñt"at uñacht"äw uñch"ukiñatakikiw tantachasipxäna. ¡Janiw nuwasiñakiti ni puñchumpi nuwasiñakiti, jan ukasti jiwañkamaw nuwasiñaxa! Ukhamäkchïnsa, wawanakax apuestanak lurapxirïna, mä kamachirjamaxa, kuna jiskʼa yänakaru, escarabajonakaru, utan lurat anattʼañanakaru, jan ukax janchi tuqit mä jukʼa mutuyañataki, chʼallxtañataki, chhuxriñchjañataki, quqat jaltañataki, jan ukax ajanupar chʼalltʼañatakiki. Jan kunanïpkäna uka wayn tawaqu esclavonakax pinchas, clics ukat yaqha jiskʼa yänakaruw apuestas lurapxarakïna. Niyakejjay Yankajj mä carrito patjjan qontʼatächïnjja, janiw khitis jupamp apuesta lurkänti, ukat janiw yuqall wawanakar jakʼachasiñ munkänti.
  Jupax janiw mä sanu ayllunkir waynan mä yatxatat jilïr ch"axwirir atipt"ataparux iyawskänti, ukat janiw qhuru Akhmed jaqirux apuestañ munkänti.
  Wajjrajj istʼasïna ukat nuwasiñajj qalltäna. Akhmed jupax patak kimsa tunk kilos ukch"a pesa, mä arunx kimsa kutiw uka waynat sipanx juk"amp pesa, jupax tunka pusini maranix niyas tama estándar ukhamawa.
  Uka aljirix akham sasaw qhuruchasïna:
  - Kunas jisk"a jaquqani, jumaxa acero munta costillanaka.
  Uka waynax wali respetompi ukat jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Juman manqhanxa!
  Akhmed jupax larusisaw botapamp jawq"jañ yant"äna, ukampis uka waynax jark"aqañ atipxatayna ukat kayuparux ch"allt"arakïnwa. Uka waynatï jukʼamp chʼullqhi espadanïspäna ukhajja, wali chʼamäspawa. Aljirix akham sasaw ñanqhachäna:
  - ¡Esclavo wanu!
  - ¡Q"añu puraka! - Uka waynaxa jaysataynawa.
  Akhmed chachajj chʼalljjtayasïna, ukampis uka waynajj wali yatiñampiw tʼijtjjäna. Jiskʼa, flexible cuerpopajj móvil ukhamänwa, jan ukasti lomompi uchatäkayäta ukhajja, sarnaqañajj wali facilakïnwa.
  Ukampis Ahmed chachajj wali experienciani nuwasirïnwa, jukʼat jukʼatwa sarnaqäna, uka allqamarijj janiw jaytanukkaniti sasaw amuyäna. Uka waynax mä sapa chiqap taktikwa ajllïna: sapa kuti kutt"aña.
  Ukax mä lik"i pusiniruw mä ch"ikhi ch"uqi arknaqatapat amtayistu.
  Akhmed chachajj espadap nayrar uchasaw botas dedonakapamp mä jukʼa jaqontäna, uñisirinakapar uñjasa.
  - Jisk"a chaka, jumaxa chhuxriñchjatawa ukatxa axsarañawa.
  Uka waynax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Kunatsa jumax thuqt"asiskta ukat tambor phust"askta!
  Ahmed jupax mä juk"a jank"akiw sarnaqäna ukat cuchillapax waynan pechop ch"iyjañ atipjäna. Ukampis wilax chʼalltʼatäkchïnsa, mä rasguñakiw utjäna.
  - ¡Jumax imill wawar uñtataw khuchhuqawaytaxa!
  Ahmed jupax wali coleratapuniw jawq"jäna, wali ch"amampiw uka waynax niyaw espadap jaquntäna, jaquqanïna, ukampis jank"akiw jaltxatayna.
  - ¡Janiwa katjkätati!
  Yank jupax p"iqipanx asociaciones ukanïnwa, Pinocchio uñt"at película ukamp, kawkhantix jach"a Karabas ukanakax mä jisk"a jaqir arknaqapxarakïna. Películanx taqi kunas wali sum tukuyäna, barbax pinchatäxänwa, Karabas ukax conos ukanakamp duchatäna. Aka chiqanx Yankees ukanakax jach"a jan walt"awinakanïnwa, vejiga, mä jarra wali suma juyra umañ tukuyatatxa, mä akatjamat kutkatasipxäna, ukampis chiqpachans janiw ch"axwäwin uñacht"äwip jaytañ munkti. Chiqansa, kunapachatï espadampi nuwasipxi ukhaxa, taqi kunas mä ratukiw tukusxaspa.
  - ¡Janiw jisk"äkti, aguantasmati!
  Ahmed jupax nayrar sartaskakïnwa, uka waynax t"ijt"añat qarjataw jikxatasïna, jupax ataque lurañ yant"äna, liwxatasa. Jupajj jankʼakiw sarnaqäna ukat jankʼakiw sarnaqäna, kunjamtï mä wayn tawaqojj wakiskäna ukhama, jupajj jiskʼatpachaw jañchin irnaqtʼirïna ukat tʼijtʼirïna, ¡janiw mä escritorion qontʼasiñjam tʼaqhesiñ yatkänti! . Ukampis barrer movimientos ukanakax esgrima escuelan jan utjatap uñacht"ayäna. Uka waynax mäkiw amparapamp luqxatäna ukat ch"allt"asïna, ch"allt"añ yant"asa, jan kuna sistema ukat técnicas básicas ukanakampi. Jupatï mä experienciani yatichirinïspa ukat mä pä maras entrenaspa ukhajja, Ahmed chachajj purakap chʼiyjataw ikispa. Ukampis ¡ay, limosnero waynax janiw ukham oportunidad jikxatkiti!
  Aljirix walja askinak jikxatäna, waynan munatapat askinak apsusaw pechop ch"uqt"äna, jan ukax p"iqip khuchhuqarakïna. Ukampis janiw jankʼak sarnaqkänti, jan ukasti jan amuytʼasir allchhipan jankʼak jiwatapajj janiw amtanakapankkänti.
  - ¡Kunja chuymasa! ! Jichhax uñjapxam: ¡kunjams chiqpach nuwasirinakax ch"uqimp ch"uñuntapxi!
  - Phinuminu! - Waynanakaxa arnaqasipxäna ukatxa wali ch"amampi ch"axwaña katuqapxäna. Uka espadax jank"akiw llakt"asïna ukat waynax liwxatasïna.
  - Walikiwa, khitis freakxa! - Ahmed chachan ch"akhapan tukusiñapax wilaruw tukuwayxi.
  - Juma!
  - ¡Ukhamaxa juk"ampi jikxatapxañani! - Ahmed jupax wali yatiñampiw atacatayna. Uka waynan amparanakapax jan ch"amanïxänwa ukat yaqha ataque qhipatxa, amparapan usuchjataw uñjasïna ukat espadap jaquqanïna.
  Uka waynanakaw arnaqasipxäna. Uka wayna esclavojj tʼijtjjañwa munäna, ukampis pä lanzanakaw pechopar chʼalljjtäna:
  - ¡Kawkhansa jakhuxa qalluxa utji!
  Ahmed jupax jaltasinx uka waynarux p"iqiparuw espadapan ch"allt"äna:
  - ¡Walikiwa, nayaxa samaraña!
  Yankaxa jachaqt"asïna kunapachatixa waynaxa jaquntatäna, jupatakixa jiwayatäkaspasa ukhamawa. Uka waynan p"iqipax jan kuna jan walt"äwinïtap uñjasax mä suyt"äwiw utjäna, inas aljirix gladiador waynarux jan amuyt"asis jaytawaychispa, ukat ukat amuyt"asirakchispa.
  Ukampis amuyataxa, khuyapayasiñax janiw Ahmed chachan sarnaqäwipankkänti.
  - ¡Walikiwa, ¡juparux chhuxriñchjasipxam!
  Aljirinakax destacamento ukankir mä nuwasiriw nina taypit mä lanza nayraqat wakicht"at apsuwayxäna. Jupax jan kuynt"ir janchiruw jak"achasïna.
  - Walikiwa, jutam, ¿kunas jumatakixa!
  Ch"axwirix p"iqip ch"allxtayäna, lanzap ayxatäna, ukat junt"u hierrox waynan q"ala talonap phichhantäna.
  Uka waynax wali llakitaw arnaqasïna ukat jaltañ yant"äna. Ahmed jupax ajanuparux ch"ankhampiw jawq"jatayna:
  - ¡Kawkhansa jakhuxa qalluxa utji!
  Uka waynaxa liwxatasïna ukatxa pallapallanakaxa amparanakapata kayunakapata katjapxäna. Ahmed jupax lanza amparapar apxarutayna ukat kusisitaw uka waynan mayni talonap junt"u puntapampiw phichhantatayna. Jupax qhispiñ yant"asax jach"at arsüna. Mayni yuqallanakaxa amukt"apxäna, ukampisa jan sayt"asa uñch"ukipxäna. Jupa pachpaw tʼaqhisiyatäñ ajjsarapjjäna, ukampis mä masipan tʼaqhesiyata uñjasajj wali kusiskañänwa. Janiw inamayakiti, walja jaqinakaw jiwayañ mutuñataki jan ukax jawq"jañataki tantachasipxi.
  - Walikiwa, ¿kunatsa chhuxriñchjasipxtaxa! ¡Ukajj wali sumawa! ¡Janiw ukhamäkiti! - Ahmed jupax uka puntax waynan amparap manqhar uchatayna. Ukajj aycha qhatiyat qʼaphir uñtataw qʼaphirïna. Ukampisa, puntapax jankʼakiw thaytʼäna. Uka nuwasir jaqix mä antorcha aljiriruw katuyäna. Jupax nina waynan p"iqipan ch"iyar ñik"utaparuw puriyäna, ukat chart"añ qalltäna.
  Aka chiqanx jilïr irpirix janiw aguantañjamäxänti:
  - Ukhakiwa!
  - ¿Kunas wakisi?! - Ahmed jupax arsüna.
  - ¡Juparux jiwayapxäta sasaw iyaw sapxta, ukampis t"aqhisiyañ tuqitx janiw mä amtar puripkti!
  - ¡Ay, ukhamapuniwa! Jumax juk"amp phisqa qullqi casconakampiw kusist"añatakikix uchasma. - Aljirixa Pilonar qullqi jaquntäna. Munasiñampiw jupanakar katthapisinxa akham säna:
  - Inas tunka?
  - ¡Jumaxa sinti munta! Ukhampachasa akax kunas... - Mä amuyt"awiw Akhmed p"iqipanx qhant"äna. - Nayaxa aka esclavo nayamp chika irpta. Jupaw nayan jawqʼjañ waynajäni. Kunjamakitix kunas chhuxriñchjasiñ qalltani jan ukax jan wali chuymanïxä ukhax colerasiñax ukaruw mistuyä. ¿Amuyasmati?
  Jilïr irpirijj altʼat chuymampiw akham säna:
  - Taqi kunat sipansa, ¡janiw nayax jupar jiwayañax wakiskiti jan ukax jumankxani! ¡Ukat qullqix janipuniw inamayakïkiti! Ukhamarus, uka waynan sutipax Muk satawa, simbólicamente, ¡t"aqhisiyañatakiw yuritayna sañ muni!
  - ¡Jk"u lurañäni, suma jak"u! - Ahmed jupax wali kusisitaw jikxatasïna, lakap ch"allxtayasïna. - Walikiwa, jach"a, juparuxa mayni yuqallanakampiwa chint"añama.
  Yanka, t"aqhisiña jan uñjañapatakixa, carritot jaltawayxäna. Chakanakapajj janïraw sum qollatäkänti, ukatwa chʼojjñanakampi chʼoqtʼasïna. Sarnaqañax mä jukʼa llakkañänwa, ukampis uka usux nayratpach uñtʼatäxänwa. ¡T"aqhisiñanakax esclavöñan phuchapawa, ukat nayrïr ukat ch"amani!
  Muk sat chachar apasipkäna uk istʼasajja, janiw kusisiñas llakisiñas yatkänti. Chiqansa, kʼachat kʼachat tʼaqhisiyatäñax janiw jankʼak jiwañat sipansa jukʼamp askïkiti. ¡Yämas aka universon jiwatat qhepat jan infiernoki utjkchejja!
  Kunapachatï vejigamar samarañax utjki ukhaxa, almamax llampʼu chuymanïxiwa ukat jukʼamp kusisitaw jikxatasïta. Walikiwa, jichhax amukt"añax juk"amp askiwa, jan ukhamäkanixa, juma pachpaw t"aqhisiyat jach"at arnaqasiñama!
  Caravanajj wasitatwa sarjjäna: samartʼat esclavonakajj jukʼamp kusisitaw sarnaqapjjäna. Muk sapakiw ch"amamp jikxatasïna, talonanakapax jach"a ch"akhanakampiw ch"allt"ata ukat kayunakap kayunakapamp sarnaqañapänwa. Ukampis uka waynax katthapisïnwa ukat jachaqtʼasiñsa yantʼarakïnwa, usuchjatäkchïnsa. Yankax jank"akiw jupar respetatap amuyasïna. Jila partejja, jan ajjsarirïñajj nayratpachaw wali askit uñjasiwayi. Mä pachax yatiqañ utankkasax mä ensayo ukax mä tema histórico gratuito ukanïnwa: Stenka Razin tuqitx walja laphinakaw qillqt"awayi. Ukhamarus, wali respetompiw Stepan chachajj janiw wallpa apsuwaykänti, cuartelar jiwayapjjäna ukhasa sasaw qhanañchäna. Jupax tukuykamaw sawkasïna, jachaqt"asïnwa, t"aqhisiñ jiwañax mä suma aventura ukhamaw sasaw katuqäna. Chiqpachansa yatichirixa janiwa qilqt"atapaxa gustkänti.
  - Stenka Razin jupax mä bandido ukhamawa! - Jupaxa arnaqasïna.
  - Jaqinakaxa janiwa mä bandidoruki arkapxañapäkiti. ¿Jaqinakax jan wali jaqinakat q"uchunak qillqapxi? Stenka Razin jupax mä simple campesino ukhamarak artesano ukham lurañ munäna: mä digno jaqi. Jumax nayra esclavo - mä libre cosaco, janiw waka! Taqi kunat sipansa, Razin jupax desigualdad de clases ukx chhaqtayawayiwa ukat taqiniruw maynit maynikam igualatäpxañapatak mayïna, ukax chiqawa! Chiqpach qhispiyat jaqikiw kuns luraspa ukat suma uñnaqt"anïñ uñstayaspa. ¡Sirvi artistanakas poetanakas utjkchïnsa! Ukat ch"amaka Edad Media ukanx obras maestras ukanakaw lurapxäna. Ukampis ¡munañajj munañawa! URSS markanx Gorbachov jupax jaqinakarux libertad ukaw churawayi, q"ala jan isin warminakar uñch"ukiñataki, Hitler ukar ullart"añataki, fiesta ukar tuqinuqañataki, Hollywood ukan aski peliculanak uñch"ukiñatakisa ukat kunatix juk"amp sumaxa: caricaturas ukanaka. Ukhampachasa, jichhakamax EE.UU. markax juk"amp suma blockbusters ukanakaw Rusia markat sipanx lurapxi. Ukax chiqäskapuniwa, ukatx janiw efectos especiales ukanakatkikiti. Hollywood peliculanakax kunjamakitix juk"amp ch"ama ukat jan yatiñatak tramas ukaniwa, juk"amp colores ukat kunayman ch"axwawinakaniwa, ukat yaqha jan jikxatañjamawa, ukax jilpach rusa ukanakaruw mayjt"ayi. Inas akax juk"amp suma chuymanïñax utjchispa, wila masinakas utjkchixa! Ukampis soviético tiemponjja, wawanakan suma peliculanakapaw utjäna. Yankax ch"axwañ películas ukanakaruw juk"amp gustäna, ¡jupjam thaya wawanakax jilïr fascistas, janq"u guardiananakaru ukat burguesía ukanakaruw jawq"japxi! ¡Kunja muspharkañasa ukat larusiñas utjarakiwa! EE.UU. markanx wawanakan heroes ukanakamp películas ukanakax utjarakiwa, ukampis kunjamakitix juk"akiw utji, ukatx kunas faltaski. Inas uka amuyt"awix patriótico ukhamächispa. ¿Payïr Jachʼa Chʼaxwäwit parlir mä película estadounidense uksa amtañax wakisispati, ukanxa wawanakax alemanes tamanakaruw tʼunjapxi ukat jiwayapxi? Jan ukax Abraham Lincoln chachan guerra civil tuqitsa. Mark Twain jupax jan pächasisaw mä jach"a qillqiri, wawanakan qillqiripampi, ukampis janipuniw mä wawa ch"axwirin uñnaqap uñstayawaykiti. Arkady Gaidar: aka tuqinx kuns lurawayi, ukampis janiw wakiskiti. Inas "41 maran jan jiwkasapäna ukhajja, mä wawa nuwasir jaqen uñnaqapajj jukʼampiw jiljjattaspäna. ¡Mä rusa qillqirix wawanakan nuwasir jaqin uñnaqap chiqpachapuniw uñacht"ayañ atipxatayna! Yankax Internet uksan ullart"awayi. ¡Muspharkañ ukat wali suma! ¡Muspharkañawa, jupanakax janiw ukham muspharkañ jaqir uñt"ayapkiti! Inas wali uñt"ayatächispa. Jupanakax janiw The Master ukat Margarita ukanak uñt"ayañ munapkänti, ukampirus ukatx uka novela ukax taqi ciencia ficción ukan qillqatanakapat sipanx wali suma ukat wali uñt"atawa. Ukat escuelansa mä asignacionjam yatjjatapjjarakïnwa. Ukampisa, Yankax phisqa maranïkasax nayrïr kutiw The Master and Margarita sat libro liytʼäna. Uka novelax wawarux wali ch"amampiw chuym ch"allxtayäna. Ukampirus natural ukhamawa: ukham lurawix pachaparjamax sinti místico ukhamawa. Ukatxa, janïr chʼaxwäwix utjkäna uka Rusia Soviética markanxa, Diosar jan iyawsañax nayrat sipansa jukʼamp chʼamanïxänwa. Sociedad de ateos militantes ukan jach"atapa: tunka millón jaqinakat jilaw utjäna, mä comunistax mä servicio ukar saraspa ukhax jank"akiw partidot jaqunukutäna, ukax automáticamente katuntatäñaruw puriyatayna! Ukat akax Jach"a Supaya pachpawa: Moscú markan sarnaqasa ukat jaqinakan destinop amtañataki. Ukat jach"añchat NKVD ukax Woland ukat servirinakaparux janiw ch"amanïkiti! Ukhampuni. mä jach"a ch"axwawiw régimen soviético ukar uñtasita. Ukhamarus, jupanakpachaw moscovitas, capital ukan jakasirinaka, mä uñacht"äwi estado soviético, jupanakax qullqi munasiri, jach"a jach"a tukuri, jupanakpachatak munasirinaka, jan ch"ama irnaqawinakampi ukat decencia básica ukamp uñacht"ayatawa. Ukampis akax janiw Agitprop chachan esculpir soviético jaqin uñnaqapäkiti. ¡Policianakax janiw kuns lurañjamäkiti, jefenakax machantapxiwa, sociedad ukax jan concienciani ukat qullqi munañan jaqiwa! Ukat akax capital markanx Stalin jupan yatiñan apnaqataw utji.
  Chiqansa, Bulgakov jupax yaqhip yänak llamp"uchawayi. Jisk"atpachax hospital psiquiátrico ukarux mä institución uñacht"ayi, kawkhantix sapa usutax mä sapa cuarto ukan ducha ukamp ikiski, ukat ordenadores ukanakax suma chuymanïpxiwa, jupanakatx waljanipuniw warminakax wali suma uñnaqt"ani. Chiqansa, mental hospitalax mä axsarkañ institución ukhamawa, carcelat sipanx juk"amp jan waliwa. ¡Ajjsarkañ qʼañunakampi ukat qʼañunakampi, celulanakajj wal phoqantatänwa, chalecos estrechonaka, qhuru ukat sádico ordenanïpki ukanaka! Manq"añanaka: carcelat sipansa juk"amp jan waliwa, kunatix racionanakax taqiniw lunthatapxi. Empresax juk"amp jan walirakiw, walja nuwasir jan wali jaqinakas ukat manicos ukanakaw utji, ukat loqhenakas, morones, esquizofrénicos ukanakas utjarakiwa. Jila parte carcelanakajj aka amuyunakarjamaw jakasipjje sasaw sañasa: janiw kuna jan walt"awis utjkiti, celdanakax suma q"umawa, katuntat jaqinakax jupanakpachaw q"uma sarnaqapxi, sillas balanceadoras ukanakampis uchatarakiwa, TV uñstayañamawa, ukat qullqix utjaspa ukhax europeo ukham askichawinak lurasma. Mä p"iqin usuchjat qullañ utanx juk"amp jan waliwa, kunatix mä loqhe jaqix urina jan ukax ikiñar sarxaspawa ukat taqiniw juparux thuqt"apxtaxa. Ukhamarus, carcelan: janiw psicotrópicos qullanak inyectapktamti, jan ukasti hospital psiquiátrico ukan? Kunayman basura, ukanakatxa wali jan waliwa, taqi kunas usuchjasi, chiqpach retiro ukaw utji, kunjamatix mä taqpach drogadicto ukhama. Ukat k"umaräñatakix wali jan walipuniwa, chuyma, jiphilla ukat riñonanakax t"aqhisipxiwa, ukat chiqpachansa taqi kunaw t"aqhisi! ¡Janiwa, ¡chiqpachansa carcelar sarañax juk"amp askiwa! Bulgakov jupax janiw carcelat uñt"aykiti, jan ukasti mental hospital ukarux rosas tononakampiw uñacht"ayi. ¿Kunatsa ukham lurpachäna? Inas jan censura ukar axsaratapatakïkchïnti, jan ukasti gobierno soviético ukax chiqpachanx juk"amp suma chuymanïtapa, juk"amp jaqirjam uñjata ukat juk"amp qhanaw sasaw amuyatayna. Taqinipuniw suma yänakar iyawsañ munapxi, walja soviético qillqirinakax comunismo ukaruw iyawsapxäna ukat jakäwin jan wali uñacht"äwinakap llamp"uchapxäna. Jan ukax Gaidar jupax janiw kuntix colectivización ukax uk yatkänti sasin amuyta? ¡Yatiyätwa, ukampis ¡ajjsarayätwa! Ukampirus: excesos ukanakax lurat ukanakat sipansa, colectivización uka amuyupax chiqawa ukatx jilpach yapuchirinakax ukaruw yanapt"apxäna. Jupanakax wali suma yänakaruw iyawsapxäna ukat Stalin ukarux wal munasipxäna. Nayax jiskt"asiristwa, ¿kunjams Bulgakov jupa pachpax Stalinar uñjäna? Taqi kunat sipansa, Stalin jupax NKVD ukan jan sinti qhuru kutkatasiñanakapat qhispiyawayi, ukat Bulgakov jupan anat"äwinakap cinenakan filmatäñapatakis jaytawayi. . Ukampis walja yatiñan qillqirinakaw utji, jupanakax campamentonakanw balamp jiwayat jan ukax isthapita. Jilapachax Bulgakov markat Yatichiriru ukat Margarita apt"asisma ukhax janiw khitis jichhax uñt"kaspati (jan ukax mä jisk"a círculo de especialistas ukanakakiw uñt"aspa).. Juparux Yatichiriru ukat Margarita ukakiw jaytasma, ukhamax taqiniw yatipxaspa!
  Ukampirus sapa qillqirix jupan jach"a lurawinakapawa, kunjamakitix: Kimsa mosqueteros de Dumas (ukatx mä arunx chiqaw sañ muni, jupanakax qillqañ yanapt"apxatayna), jan ukax Conan Doyle"s Sherlock Holmes. Jules Verne sat prolific novela p"iqinchir novela uñt"ayañax juk"amp ch"amawa, ukampis juk"ampirus Pä tunk Waranqa Ligas Bajo el Mar ukhamäspawa, kunatix jilpachax filmatäna. Maysatxa, Jackie Chan jupax "Around the Light in Eighty Days" uka jach"a uñacht"äwin uñacht"ayat qhipatxa, inas aka lurawix taquillanak taypin p"iqinchirïchispa. Jichha pacha qillqirinakar jan llamkt"añax juk"amp askiwa, janiw mä jach"a jaqis jupanak taypin utjkiti. Ukhamarus, nayrïr amuyunakax jilpachax tukusxiwa, ukatx niyas kawkir qillqirinakas plagio ukamp juchanchatäspawa. Tunka llätunkan mara tukuyanx mayj mayjawa - pä tunk payan pacha qalltawinx, kunawsatix qillqatanakan machaq virgen uraqinakapax turkataskäna. Jïsa, uka pachax jach"a jaqinakaw utjäna, ukampis jichhax t"unjatäxiwa, ukat ¡mä juk"a jan ukax juk"ampikiw jach"a sañ munir uñt"ayañax wakisi!
  Mä libélula, grúa ukham jach"a, Yanka patxaruw t"ijtäna. Arqueronakat maynïrejj juparuw balamp jawqʼjäna. Uka waynax ist"äna; tirurix niyas janiw amtañap munkänti. Mä jank"ak ch"iyar jaquntañax suma entrenamiento ukat walja experiencia uñacht"ayi. Ukax sañ muniwa, jupax t"ijtxañ amtaspa ukhax ukax amuyt"atäñapawa. Ukampis ¿kawkhansa?
  Ahmed jupax caballoparuw jawq"jatayna ukat, kayuk sarasinx akham sasaw arnaqasïna:
  - Walikiwa, ¿anataña wakichatakiti?
  - ¡Mä horat lurarakïwa, tata! - Yankaxa jach"at arsüna.
  - Ukhamajj ¡uñtapxam, munat kullaka! Jani atipkasmaxa, nayaxa wali ch"amampiwa jawq"jäma... - Aljirixa janiwa tukuykiti. Muk ukar jak"achasisinx uka waynarux mä ch"aphi ch"ankhampiw jawq"jäna.
  - ¡Kunja jisk"a chaka, janchixa chhuxriñchjatawa! - Ukat mayampi ch"axwaña.
  Yankaxa amuyt"ataynawa, kunatsa jan chhuxriñchjañapäkiti aka waynaxa janipuniwa jariqkaspati? Jayankkasas kunjamsa qʼañuchasi uk amuyasma. Ukax bastardo ukham q"añuchatawa. Esclavo yuqall wawanakax juk"amp q"umaw jikxatasipxi.
  Uñch"ukiñax wali axsarañawa, ukampis sayt"asiñax ukat chikancht"asiñax juma pachpaw ch"axwañ sañ muni. ¡Ay, ¡kunjamsa ejecución ukar jaquntañax facilaxa: amuktʼañamawa, amuktʼañamawa, amuktʼañamawa!
  Wali askiwa, mä muxsa jabalí ukaw nayrar t"ijtäna ukat ukax sádico ukarux mayjt"ayäna. Muk jupax ch"amamp samañap katjäna, ukampis janiw jachkänti. Ajanux mä juk"a ch"uxñaruw tukuwayxäna, khuchhurat ñik"utapax: jisk"a wila jawiranakaw saraqanïna. Aljirix acero warawaranakampi mä chivo especial ukanïnwa: ukax ñik"uta ukat aycha ch"iyjatayna.
  Yankax wali askiw civilizado markan jakañax sasaw amuyäna, ukanx wawanakax janiw jisk"a yänakatakis jawq"jatäpkänti. Zarista tiemponjja, naturaljamajj uka varajj wali uñtʼatänwa. Cheqas tiempompejj jukʼampiw jawqʼjapjjerïna! Soviético apnaqat wawanakax mä clase privilegiada ukhamäpxänwa, jupanakax khuyapt"ayasipxäna, yatiqañ utanakanx jawq"jañax jark"atänwa. Stalin apnaqawipanx chiqa: jaqinakarux juk"amp ch"amampiw uñjañ qalltapxäna. Ukhamarakiw t"aqhisiyawinak apnaqapxäna, ukampirus ukatx liberalización ukax wasitatw purintäna. Inas ukax contrario ukhamächispa, escuelanx janiw disciplina ukax utjkaspati, irresponsabilidad completa. Ukampirus, kunapachatix juma pachpa jawq"jatästa ukhax kunjamatsa janiw chiqpachans mayninakar jawq"jañ munktati. ¡Janiw inamayakiti, juk"amp iyawsat pacifistanakax khitinakatix ch"axwapkän ukat masinakapan jiwatap uñjapki ukanakawa!
  Aventura libronakat maynïrejj kunsa jupa lanti luraspäna sasaw jisktʼasta. ¿Ahmed juparux mä nuwasiñatak ch"amanchasmati?
  Ukajj juma pachpa jiwaña sañ muni. Jan ukax mä cuento de hadas ukar uñtasita: mä jan walt"äw pachanx mä jach"a layqa jan ukax nuwasir jaqiw uñsti. Chiqpach nuwasïwix qalltawayiwa, kawkhantix uñisirimax niyaw mä llakisiñ gusano ukhamäxi.
  Jakañax jukʼamp chʼamäxiwa. Chiqansa, kunatix jupar paski ukax janiw mä blockbuster ukhamäkiti. Ukat janiw sapaki guardianakar chʼiyjañ puedkiti, ni pʼeqtʼirirus cuchillomp jawqʼjañ puedkiti. Ukhamajj amukiw aguantañama. Jichhax, jumatix analogías ukanakat amtasksta ukhax kuns yaqhip heroes ukanakax Edad Media ukan lurapxäna. Maynix amtastwa qullatäna, operacionanak luratayna ukat taqi kunas jupatakix wali sumapunïnwa. Maynix servicio real ukar mantawayi, carrera lurasa, kimsïrix pirata ukhamaw tukuwayi, pusiri...
  Ukampisa, uka jaqinakax jilïr jaqinakäpxiwa. ¡Wawanakampix juk"amp ch"amawa! Nayraqatxa: mä jach"a familian representantepäkaspas ukhamaw tukuñama. ¡Ay, nayrïr kutiw atipjäna! ¡Mä esclavo nivelaruw qunqurt"asiwayta! Yaqha tuqitxa jichha pacha yatiñanakampi apnaqañawa.
  Ukhama, jupax niyaw akan kun lurañatakis ch"amachasiski. Mä qawqha suma decente conjuntos de ajedrez ukanakaw utji, ukax niyaw wakicht"atäxi, ukat ukat sipansa, jupax juk"amp walja anatt"awinak uñstayaspa. Jilapachax jumatix libre jaqïsta ukhax ukat qamiriptasma. Chiqans, waljax suertetw akanx dependi, ajedrez ukax jiwasan uraqpachanx wali uñt"atawa, ukhamax kunats jan ukhamäñapäkiti: kunas super ukax utji. Chiqans janiw jan walïkiti monopolio ajedrez lurañan jikxatañaxa, jan ukhamäkanixa ganancianakax jilxattaspawa. Ukhamarakiw cosméticos ukanakamp yant"apxasma, akanx inas warminakax jan ukax ukar katuyasipkchiti. Ukampis aka chiqans libre jaqïñamawa. Ukat jichhax yatiñanakam imantañax juk"amp askiwa. Jilapachax nayra pachanx juk"ampirus aventuras históricas ukan heroes ukanakax brutal fuerza ukampw sarnaqapxirïna. Chiqansa, aka chiqanx fuerzas especiales ukan ch"amapa ukat chiqpach capacidades ukanakax wali jach"anchatawa. ¿Janit waljax utji kunapachatix ajllit ch"axwirinakax sapuru callin hooligans ukanakamp jawq"jat uñjasipxi? Jiwaki! Ukhamajj fuerzas especiales ukankir mä soldadojj patak yatichat nuwasirinakaruw espadanakampi jiwayaspa sasin amuyañajj ingenuo ukhamawa. Yankax mä suma yatxatat ukat yatxatat nayra romano gladiadorax niya khitirus Alfa especial gruponkir jaqinakarux espadanakampi jiwayaspawa sasaw apuestas lurañatak wakichtʼatäskäna. Ukat, fuerzas especiales ukan superpoder ukax mä kasta cliché propaganda ukhamawa. ¡Complejo Superman ukax mä jach"a uñacht"äwiwa! ¡Akax mä ordinario cuerpo proteico ukhamäkchisa, ukat walja kutix ukham machjatawa! ¡Chʼaxwañax aburritoruw tukuraki, uk amuyañasarakiwa! ¿Kunsa yaqha tuqit amuytʼasma? Mä automática maquina ukhama, janiw inventañjamäkiti, ukax delicado irnaqawiwa. Jïsa, chiqpachansa, mä cañón jukʼamp sapuru: pólvora lurasma ukat luraraksnawa. Ukampis ¿kunsa ukajj churani? Mä jan ist"at ch"axwäwiw qalltasini, wila jawiranakaw wartasini. Ukat uka cadenan qhiparaskakiniwa. Gulliver chachan aventuranakapat amtasiyäta, kunjamsa jachʼa jaqenakan reyipar pólvora lurañapatak mayïna, ukampis reyejj janiw munkänti. ¡Kunja suma amtäwisa! Ukhamarus, pólvora uksat sipansa, walja yaqha jan walt"ayir phallawinakaw utjaraki. ¡Brr! Armanakampi tʼijuñ qalltañax janiw walïkiti. Wali llakiskañawa, sañäni, jupax janiw wiñay wayn tawaqun elixir ukax utjkiti, ukampirus jupan pachapankirinakax janiw jupanakpachax lurañ yatipkiti. Inas musicanak lurañ instrumentonak lurarakchispa? ¡Ay ukax mä amuyt"awiwa, ukampis nayraqatax libertad jikxatañamawa!
  Aka chiqanx pä thakhiw utji: t"ijtxañamawa jan ukax dueñomp favor curry. Nayrïr thakhix yant"atawa, ukampis jan walt"awinakaniwa, payïr thakhix, jan ukasti, janiw sinti munatäkiti, jan ukasti juk"amp chiqapawa ukat jan kuna jan walt"awis utjarakiwa. Ukampisa, waljax uka jaqit dependiwa. ¿Ahmed jupax mä jisk"a conciencianïchi ukhaxa?
  Ch"uñu jalluxa puriñ qalltäna. Intix qhant"askakïnwa. Aka chiqanx Yankax nayrïr kutiw mä local arco iris uñjäna. Ukajj aka oraqen utjki ukanakat sipansa jukʼamp qamirïnwa, jukʼamp qhana, kunaymaninakänwa. Taqpach sombras ukanakax utjkän ukax jan iyawsañjam jach"änwa.
  Jupar uñjir esclavonakas mä kutit sipansa jukʼamp jachʼañchapjjäna. Uka yuqall wawanakax larusiñ yant"apxäna ukat qhipäxaparuw mä chivo katuqapxäna.
  Yankax guardiaruw jiskt"äna:
  - ¿Kunas jan iyawsañjam suma akan jallu purki ukhaxa?
  Uka mercenariox akham sasaw jaysäna:
  - ¿Kunas nayatakixa? ¡Ukax janiw billeterajarux juk"amp llakt"aykiti! ¡Jichhakiw Dios Fazjara anatt'aski!
  - Khiti?
  - ¡Fazjara jan ukax Fazh! Jisk"a qhanan diosapa. ¡Ukham jan yäqañjama ukat mä jukʼa jan chʼamani!
  Yankax akham sasaw qhanañcht"awayi:
  - ¿Khitirus juk"amp munasma?
  Mercenariojj wali kusisitaw akham säna:
  - Chiqpachansa ¡Gore! ¡Jupajj wali chʼamani diosawa! ¡Ch"axwirinakan patronopa! ¡Chiqpach Setter sat jaqiw utjaraki, ukampis ¡chiqpachansa wila wartäwinakarux walpun munasi! ¡Atipjañatakix walja esclavonakaruw jiwayañama! ¡Ukat esclavonakajj wali valorani ukat qamirïpjjewa!
  Yankax iyaw sataynawa:
  - ¡Jach"a aski jaqi!
  - ¡Uka jaqixa booger satawa! ¡Qhawqha jisk"a waynax janiw amuyañjamäkiti! Mä llakit jisk"a jaqi.
  - Ukatxa Sultanaxa?
  Uka mercenariox lanzap luqxatäna:
  - ¡Amukt"am, jan wali jaqi, jan ukax taqiniw ch"akkatat uñjasiñäni!
  Yankax axsarañjamaw jach"at arsüna:
  - Chiqansa nayax amukt"twa, ¡ay jach"a!
  - Khitis jach"a?
  - Chiqpachansa jumaxa!
  Mercenariojj jachʼa jachʼa tukusaw ukham saytʼasïna:
  - Nayaxa akapachanxa wali jach"awa.
  Uka aljirix mercenarioruw jawsäna:
  - ¿Kunsa jumaxa sasma?
  Jupajj jankʼakiw akham säna:
  - Nayaxa sawkasirïtwa, dueño.
  - ¡Nayax kuntix jumax sañ munkta uk jikxatta! - Akhmed jupax mercenario ukar jaltasaw chivopampix backhand ukamp jawq"jatayna. Jupajj ajjsarañat caballopat tʼijtjjäna. Jupax laq"a sartayasaw t"ijtäna, ukampis jank"akiw jaltxatayna:
  - ¡Taqi kunsa amuyasta, yatichiri!
  - Amuytwa?
  - Jïsa! ¡Jichha jiskʼa detallekama!
  - Walikiwa, janïra uywaru chint"kasaxa qunt"asiñamawa.
  Mercenariojj mä jukʼa chʼamampiw makatäna, ukat jachtʼasisaw riñonanakap tʼunjatäkaspas ukham amuyasïna. Yankax larusiñap jark"aqañatakix ch"amaw jikxatasïna: janiw yaqha uñisirir lurañatakix utjkänti.
  Ahmed chachajj autopampiw uka waynar jakʼachasïna:
  - Walikiwa, ¿kunjamatsa anatt"añaxa wakicht"ata?
  - ¡Qhipa jakhuru khuchhuqaña!
  - Walikiwa, aka loqhexa kusisiyarakituwa, wali suma chuymanïtwa, pampachapxsma!
  Yankax uñjkañ alt"at chuymampiw jaysäna:
  - ¡Yuspära, tata!
  Ahmed jupax uka tuqitx kusisitaw jikxatasïna, ukampis jupax qhuru chuymampiw akham säna:
  - Janiwa juk"ampi taqini nayraqatana jawst"apxitati, yatichiri. Akax Sultan ukarux mä apelación ukhamawa. Nayarux uywiri sasaw sutichapxita, jan ukax juk"amp askixa, señor sasaw sutichapxita.
  - ¡Amuyastwa, tata!
  - ¡Ukax wali muspharkañawa! ¡Kunapachatix jutïr kutin purinkä ukhax anatañax wakicht"atäñapawa!
  - ¡Nayaw yant"ä!
  Uka waynax irnaqäwiparuw kutt"xäna: Jichha pachanx jupax uka anatäwinx local campeón ukhamäspawa jan ukax janicha uk yatxatañ munäna. Ajedrez ukax jach"a jaqinakanïnwa, sañäni Greco, Philidor, Morphy, Capablanca, Fischer, Kasparov. Jichhax ajedrez anatirinakas ukat jach"a yatichirinakas muyusipkäna. Juk"amp absoluto campeón ukax computadora ukawa. Jan ukajj jukʼamp sum qhanañchañatakejja, ¡mä robot de ajedrez! Yaqha jach"a ch"amanchirinakax: mä juk"a pachat nayrar sartapxäna. Amuyt"añataki, Greco jupax nayrïr kutiw sacrificio combinación uka amuyunaka uñt"ayi, Philidor jupax peones ukat posicional anatäwin lurawipa, Morphy de apertura desarrollo, Steinitz defensa, Lasker psicología ukanak uñt"ayi. ¡Sapa mayniw cheqpach jaqëpjjäna! Kunatix wali askïki ukax niya taqpach campeonatos ukanakax fronteras, revolucionarios ukanakawa. Qhipa jach"a ch"amanchirimp chika: Garry Kasparov. Yankax niya taqpach anatäwinak uñch"ukiwayi: Garry Kasparov. Kunatix jupatakix wali muspharkañänwa, aperturas ukanakat yatiñapa, combinación ukan wali ch"ullqhi visionapa, amtäwitak ch"axwañan jan ch"amanïtapa, ukat masinakapar jan axsaratapa. ¡Kasparov jupax mä qawqha ch"axwawinakampiw uñisirinakaparux apt"awayi! Jupax reinaruw churawaykaspas ukhamawa - janiw chequemat t"ijtkasmati ! Ukhama, infiernoru letranakampi. Ukhampachasa, Yankees ukax mä ch"aman nayrïr rango ukaniwa, ukat experiencia ukaniwa ch"aman programas informáticos ukanakar atipt"añataki.
  Qhiparusti qhipa caballox khuchhurata. ¡Fu-fu! ¡Samartʼañatakejj ikirïsmawa, amparanakamajj qaritäjjewa!
  Yankax janiw amuyaskänti kunjams ikiñar purintäna ukat jan ch"amanïkänti. Ukhamarus: jupanakax nayratpachw uka qullu patat makhatasipxäna ukat valleruw saraqapxäna, ukanx juk"amp junt"üna. Yankaxa mä kawallu ch"axwaña samkatayna. Chiqansa, yaqhip caballonakax caracol ukham conchas ukanipxi, uka markankir caballonakjama.
  Yanka nuwasi: jupax walja ch"amaniwa, jach"a ukat jilïr jaqiwa. Jupax maynit maynikamaw saraqani. Duque corona ukamp isthapt"at jach"a heroe ukar p"akintata. Uka waynax mä jach"a columpio luratayna ukat ch"allt"asi. Uñisirinakan espadapax ch"iyjatäxänwa, puntapax kayunakap manqhar jaquntatäxänwa. Yankax wasitatw ch"allt"asi...
  Aka pachanxa, sinti llakisiñaw juparux phichhantawayi. Uka waynax arnaqasisaw nayranakap jist"araraki. Lazox "q"añuchawayi", mä kutimpiw.
  - ¿Kunjamatsa falsoxa ikitayna?
  Yankax t"aqhisirirux khitañ munäna, jan ukax ajanuparux ch"ankhampiw jawq"jañ munäna, ukampis jupax anqanx alt"at chuymampiw jaysäna:
  - ¡Wali suma yatichiriwa!
  - ¡Ukhamaxa wali jach"awa! ¿Uka anattʼañax wakichtʼatäpachati?
  Uka waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa, taqi kunasa pintañakiwa!
  - Ukhamajj ¿kunas utji! ¡Uka pintañamawa! - Ahmed jupax jan paciencianïtapat lakap ch"allxtayäna.
  - Waliki! ¿Ch"iyara janq"u pintañax utjiti?
  - ¡Jupar churañani! Maynix carbón ukamp luratawa, maynïristi tiza ukamp luratawa! - Esclavo aljirixa ch"uqimpiwa thaya taypina ch"allt"asïna, ukampisa janiwa jawq"jkänti.
  Yankaxa mä cepillo churata ukata waynaxa pintañ qalltäna. Siqinak pintañax jasakiwa, ukampis pachpa tabla ukar cuadrado ukar uchañax ukhamat mä kipkakïñapataki... Nayax tinker lurañaw wakisïna: kunayman ramas ukat ganchos ukanakamp dispositivos ukham apnaqaña. Janiw jan ch"amäkänti, Yankax uka irnaqäw tukuyäna. Ukat jichhax jupax historia ukar mantaniw nayrïr inventor de ajedrez ukhama, jan ukax chiqans Ahmed: jikxatatapax janiw lunthatatäkiti. Amuytʼañataki, ¡Esopo sat jachʼa esclavo filósofo chachajj utjkchïnjja, jupajj jila parte nayra reyinakat sipansa ukat jichha tiempon pʼeqtʼirinakat sipansa jukʼamp uñtʼatäjjänwa!
  Plazanakax janiw sinti chiqapar tukuwaykiti, ukampis luraskakiniwa. Yankax lurawiparux wali askit uñjäna: jupax janiw artesano ukham yatiñap amuyaskänti, jan ukasti necesidad ukaw juparux wayt"äna. Kunapachatï maynix jakäwimp tʼaqhisiyat uñjasi ukhaxa, walja kutiw invento ukat nayrax imantat yatiñanak uñachtʼayi. Akax nayrïriwa: ajedrez aka universo ukan. Ukat mä reloj lurañas wali askïspawa. Suma, ukax wali askirakiwa, ¡relojes ukanakamp sinti qamiriptasma! Khitinakatix muelles ukanipki jupanakan mecanismopax sinti ch"amächi ukat jach"a yatiñaw wakisi, ukhamax inti jalsu tuqinkir ukanakax juk"amp sapurukiwa, Edad Media ukanx wali jak"achasiñjamawa. Jichhax uka tuqitx amukt"apxam. Uka waynax uka chimpunak wakicht"äna ukat amtasïna, Edad Media ukanx juk"amp móvil piezax janiw reinakiti, jan ukasti obispo ukawa. Juparojj jukʼampiw sawkasir jan ukajj tʼijuri sasaw sapjjerïna. Bishop ukax qhipa sutiwa, kunjamatix torrex satäki ukhama: tour jan ukax cañón! Edad Media ukanx pä yapurukiw saräna. Reina jan ukax obispo mä jaqitaki. Ukampis jichhax, jichha pacha kamachinak jank"ak uñt"ayañax wali askiwa, jan ukhamäkanixa, janiw local campeón ukhamäkaniti. Jan ukhamäkanixa, machaq kamachinakarjam sarnaqañamawa, ukat aka tuqinx teoría ukax mayj mayjawa. ¿Kuna yaqha anatt"awis aka Uraqinx walja patak pankanakan teoría ukat análisis de juegos ukar uñt"ayata? Jïsa, chiqans boxeadores profesionales ukanakax jach"a qullqinak katuqapxi, ajedrez anatirinakat sipanx juk"amp qamirinakawa, sañäni Fischer jupax millones de dólares ukjaw pachapanx jikxatasïna, ukampis suma uñnaqt"anïñasa ukat estética ukax janiw uñtaskaspati. Ukampis Fischer chachajja, ajedrez anattʼañampiw boxeo anattʼañampi chikachasïna. Yankax contact sparring ukan chikancht"asiñapänwa, ukampis janiw boxeo ukarux gustkänti. Reacción ukat jank"akïtapatxa, uka waynax yatiqañ utan atipt"asiwins atipt"arakïnwa (puntos ukanx janiw taqpach ch"amampiw ch"allt"añ atinakänti), ukampis janiw profesionaljam uka deporte ukar mantañ munkänti. Yatiqañ utanxa, jupax jucha luririrux ajanupar ch"ankhampiw ch"ankhachañatak ch"amanïna, ukampis Yankax suma chuymanïnwa, janiw mä juk"s jan ch"amaninakar ch"allt"añ munkänti, "schmoozer" ukarus ch"allt"añ munarakïna. Chiqansa, jichhax boxeo anattʼañ jaytatapatxa walpun arrepentisi, ukat jukʼamp sumaxa, kickboxing (kawkhantï jupanakax patat taktʼapxaraki) carrera jaytatapatxa. Ukampirus tunka payan marani yuqall wawax wawanakan uraqpachan campeón ukhamäkchisa, janiw pä tunk phisqhan yatxatat ukat armat nuwasirinakamp atipjayasiñapäkiti. Ukampis dueño Ahmed: maynit maynikam uñt"ayasiñatakix, inas ukham lurchïna. Jupax wali suma estiramiento ukaniwa, articulaciones flexibles ukaniwa, artes marciales ukanx wali suma yatiñaniwa. Ukhamakiwa, jupax jan ch"amanïtapawa. Kunjamakitix jaqirux ajanupar ch"allt"añax ch"amawa ukat usuchjasiñas utjarakiwa. Ukampirus, Edad Media ukanx janiw sinti jaqirjam sarnaqañax utjkaspati, jupanakax manq"antapxätamwa, ¡fangs jiltayañaw wakisi!
  Yankaxa janq"u reinaruwa muxsañchäna ukatxa lakaparu apt"asïna. Janiwa, janiw q"uma tiza satäkiti, jan ukasti kunayman quqanakat luratawa ukat juk"amp suma manq"añawa. Uka waynaxa nayrïri sartawi luratayna, ch"iyara peón kust"ayasa. Yankax amtawayiw ch"iyar jaqix nayrïr sartawip lurani, ch"amaka ch"amanakax agresor tukupxpan!
  Ukham amuyunakax chiqaw sañjamäkaspas ukhamaw jayp"ux thayt"äna ukat jach"a ch"uxña palmera quqanakax p"iqip ch"allxtapxäna. Uka waynax amparapampiw jupanakar luqxatäna. Ahmed jupax uka gesto uñjasax Yanka uksaruw jaltawayxäna.
  - Kunjamasa pintaxa?
  - Jïsa, tata! ¡Akanx jupanakax ch"iyar janq"u jañchinïpxiwa!
  Ahmed jupax caracol caballot saraqasinx carrito ukar qunt"asisinx wali amuyumpiw tabla apthapïna.
  - Janiwa! ¡Suma uñnaqt"ani! ¡Kunjamsa uka anattʼañax wakisispa!
  Yankaxa qhananchañ qalltäna:
  - ¡Uka chimpunakaxa maya maya sarantayañawa wakisi!
  - ¡Kunatsa turno lurañasa! ¡Jank"akiw jank"ak mantañax juk"amp askixa, en masa!
  Yankax jan axsarasaw akham sasaw arsuwayi:
  - Janiwa, ch"axwañaw utjani, ukampisa anatt"awixa armonio uñstayañapawa!
  - Ukhama... ¡Armonía! - Esclavo aljirixa mä lik"i, barba ajanu apsutayna.
  - Chiqansa, ukaxa nayraqata p"iqiwa, aka anatawixa juk"ampi qhananchañatakixa mä comandante ukana ch"amapa uñacht"ayañataki. - Yankaxa wali amuyumpiwa säna.
  Ahmed jupax p"iqip patat ch"allxtayäna:
  - ¡Comandante! Wauu! ¡Awisax nayatakix wali suma comandantex nayakïkaspas ukhamaw amuyasi! ¡Yämas quri conchas ukanakar kamachiñax wakisispa ukhaxa!
  Yankax jank"akiw akham sasaw jaysatayna:
  - Yatichawixa janipuniwa usuchjkiti, juk"ampirusa akaxa mä chiqapa ch"axwawiwa, ukaxa mä khuskhata qalltatawa!
  - ¿Jumax chiqapar sarnaqtati? Ukat guerranxa janiw chiqa chuymanïkasmati. - Ahmed jupax ñik"utan amparapampiw anillox muyuntäna.
  - ¡Chiqaparu atipt"añ yatiqasmaxa, ukhamaxa janiwa sallqjañatakixa mä kikipaki utjkaniti!
  Ahmed jupax iyaw sataynawa:
  - Walikiwa, walikiwa, anataña yant"apxañäni: mayampi mayampi!
  - Sapa rama ejercitoxa thakhiparjamawa sarnaqapxi... - Yanka qalltaraki.
  Ahmed jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Wali ch"amawa!
  - Janiwa, wali kusiskañawa! ¡Iyawsapxita! - Waynaxa wali kusisita säna. - Taqi kunat sipansa, chiqpach ch"axwäwinx pachpakiw, ¿caballeronakax infantería ukamp kikipakiti?
  Aljirix nayrap ch"allxtayäna:
  - Chiqpachansa, ¡ukaxa chiqawa! Sumakiwa, kamachinaka qhanañcht"añäni.
  Yankax mä peón apthapïna:
  - Akaxa infantería satawa, nayrïri saräwinxa, mä celda jan ukaxa pä celda saltaspawa.
  - Wakiskiri!
  - Ukampisa payïri kust"awina, ¡mä cuadrado ukhamakiw sarnaqaspa!
  - Kunata? - Ahmed jupax juk"amp jisk"achasïna, jupat q"añuchañax juk"amp ch"amanïxänwa.
  - Kunatix infantería ukax transición ukanx qarjatawa! - Yankaxa mä juk"a jayaruwa sarxatayna uka q"añuchata qamiri jaqitxa.
  - ¡Ukatxa, ¡jumax laduruw sarantayañama!
  - Jupax yaqha chimpu diagonal tuqikiw katjaspa, ukampis jupa pachpaw chiqak sarnaqaski! - Uka waynaxa amparapampiwa tabla uñacht"ayäna, ukhamata iyawsayañataki.
  - Kunata?
  - Taqi kunat sipansa, kunapachatix mä infantería ukankir jaqix mä espada liwxatki ukhaxa, ¡jupax ladoparux khuchhuqaraki!
  Ahmed chachajj akham sasaw yatiñ munäna:
  - ¿Kunatsa jan chiqapaxa?
  - ¡Escudox thakipankiwa! - Yanka jikxatta.
  Aljirix waynan ch"uxña ñik"utap ch"allxtayäna:
  - ¡Walikiwa, jumaxa mä juk"a ch"ikhi jaqiwa! ¡Taqi jaqinakat sipansa jukʼampiw utji, ukampis jupanakax jukʼamp jan chʼamanïpxiwa!
  - ¡Janiwa chiqpachansa ukhamakiti! ¡Peón ukax qhipa chiqar purispa ukhaxa, kuna chiqarus mayjt"aspawa! - Yankaxa amparap jach"ar aptatayna.
  - Kunjamatixa yaqha pachaxa? - Ahmed jupax uka tuqitx janiw iyaw sañjamäkänti.
  - ¡Carrera jiltawi, méritos especiales ukanakataki!
  - ¿Ukhamäpachati? Ukat Sultansa?
  - Janiwa! Sultan san ukax hereditario ukhamawa!
  Ahmed jupax samarañapawa:
  - Ukhamajj iyaw sista, ¡akajj jukʼamp cheqapawa! Kuna jakhüwinakas utji uk yatiyapxita.
  - Akaxa mä torrewa, thayampi irpatawa ukatxa llätunka cuadrados mä kutikiw sarnaqaspa: chiqa chiqaru.
  - ¿Kunatsa chiqa chiqaru?
  - ¡Ukham thayax thayt"i! Torre ukax elementos ukat comandante ukanakan apnaqatawa, ukat en general ukax mä pieza wali ch"amani ukat móvil ukhamawa.
  Ahmed jupax p"iqip ch"allxtayäna.
  - Jisa, chiqpachansa ch"amanïkaspasa ukhamawa! ¡Kuna yaqhampis utji! Ukhamaw khitis ukaxa, ukat nayax t"ijtirirux uñt"twa.
  - Jisa, mä kawallu, jupax G letrampiw salt"i ¡Ukhama! - Waynaxa tablaru uñacht"ayasa jachaqt"asitayna.
  - ¡Ukaxa wali muspharkañawa! Ukhampuni! - Ahmed jupax chuym ch"allxtayi.
  - ¡Mä saltamontes ukham saltañani! - Yankaxa juk"ampi jach"a jachaqt"asitayna. Kisunakapax mä jukʼa jachʼawa, jupar uñtasit yuqall wawatakix janiw ukhamäñapäkiti, ukampis wali chiqawa, tizat sipansa jukʼamp janqʼukiwa.
  - Walikiwa, walikiwa, khitis akaxa? - Ahmed jupax sarantaskakiwa.
  - ¡Akaxa mä qarwawa!
  - Iliphanti! ¡Janiw sinti uñtasitäkiti!
  Yankax jank"akiw jikxatasïna:
  - Jiwasana akapachanxa: ¡akax qarwanakawa!
  - Kunjamas q"añu, aka pachamax jan yäqañjamawa, jan walirakiwa. - Ahmed jupax waynarux nayraparuw ch"allxtayäna. - Nayaxa mä tronco ukham utjañap munta. Sumakiwa, ¿kunjamsa jupax sarnaqi?
  Uka waynax pacienciampiw akham qhanañchäna:
  - Oblicuamente, chiqpachansa taqpacha tabla ukanxa!
  - Ukatxa kunatsa oblicuoxa?
  - ¡Jan sinti jach"a pesaje ukaxa lado tuqiru tilt"atawa! - Yankax mä yatichirix nayrïr yatiqirirux bomba atómica ukan lurawip qhanañcht"kaspas ukhamaw jikxatasïna.
  - ¡Ay, akaxa wali sumawa! ¡Ukat ¡ukax wali jachʼa chimpuniwa!
  Uka waynax ajanunakap phust"äna:
  - Akaxa wali ch"amani jaqiwa, reina, jan ukaxa jilïri visir. Jupax ch"iqa tuqiru, ch"iqa tuqiru, diagonal tuqiru sarañapawa.
  - Kunatsa akaxa?
  - Jach"a Visir jilataxa jilpachaxa jach"a p"iqinchiriwa, ukhamaraki walja markanakana: chiqpachapuniwa marka apnaqi. Chiqansa, ¡walja kutix payïrix estado apnaqañ tuqitx juk"amp amuyt"i, nayrïr jaqit sipansa! - Yankaxa p"iqi ch"allxtayäna, reinaru plazanaka taypina sarnaqasa. - ¡Selyavi ukaxa! ¡Wali suma jaqi!
  Ahmed jupax turbantep askichäna:
  - ¡Kunas logicoxa! Ukampis akax, nayax nayratpach yatxa - ¡Sultan pachpa!
  - Jïsa! Jupax taqi chiqaruw saraski, ukampis mä plazarukiw sarnaqäna.
  - ¿Kunatsa wali ch"amaxa? - Esclavo aljiri arupanxa llakisiñaw utjäna.
  - Chiqansa, Sultanan ch"amapa q"ipipax wali jach"awa jupatakix agilidad uñacht"ayañataki, ukatsti, mä campaña ukanx mä taqpach harén jupamp chika apasiñaw wakisi! - Yanka q"uchu. - ¡Janiw warminakax jan akapachan jakapkasmati! Jupanakax mayo phaxsin intiw utji - kunjamtix poetax siskän ukhama!
  Akhmed jupax jan wali jach"at larusitayna, caballonakas jaltxapxänwa:
  - Ch'ikhi! ¡Wali amuyt"asirïtwa! Suma, jichhax kamachinak yatxa: inas anatt"araksna?
  Yankax akham sasaw jach"at arsüna:
  - Walikiwa, kunatsa jan anatt"añasa! ¡Ch"iyarax nayraqat saraski!
  - Ukatxa nayaxa ch"iyarawa! - Akhmed jupax amtampiw extremo peón ukarux sartayatayna. Uka movimiento lurata, ukaxa anotación ukanxa a7-a5 qillqt"atawa.
  - ¿Kunatsa ukham anatt"apxta?
  - ¡Nayaw flancos muyuntañ qalltawayta! - Jach"a jach"a tukuri qamir jaqixa jisk"achasiñampiwa arsüna.
  - Walikiwa, ukhamaxa? - Yankaxa E2-E4 satawa.
  Uka anatt"awix qalltawayiwa. Chiqansa, Ahmed jupax janiw uka teoría uñt"känti ukat peones ukanakarux filaruw uñt"ayasïna. Natural ukhamawa, uka jan walt"awix tukuyxänwa: mä jank"ak maldición ukamp.
  - Kunasa akaxa?
  - Reyixa t"unjatawa: ukaxa sañ muniwa taqpacha ejercitoxa katuyasi, aka kamachinakaxa. - Yanka amparanakapa ch"allt"asi, ch"amakt"ayata mä fresco tan.
  - ¿Janit visir ukax kamachi katuqaspa? - sasaw Ahmed jilatajj jisktʼäna.
  - Janiwa! - Estratega waynaxa khuchhurata.
  - Kunata? - Uka esclavo aljirixa ch"uqi ch"uñuyatayna.
  - Kunatix: jupax janiw Sultan jiwañap munkiti. Taqi kunat sipansa, reyix janiw jawq"jatäkaspati, tukuykama arxatapxam: apnaqat jaqinakan qullan lurawipa! - Yatiñani uywataxa wali ch"amampiwa säna.
  - ¡Jan juk"a devoción! ¡Aka anattʼañax nayatakix wali askiwa! Jutïr kutin: ¡janiw nayar atipt"kasmati! Naya... - Uka chikutixa thaya taypinwa ch"allt"asïna.
  - ¡Nayaxa mate! Kunawsatix mä monarcax katuntatäki ukhax ¡chequema satawa! - Uka waynan q"ala amparanakapax khathatitaynawa, jupax ukham "cariciar" ukanakat jithiqtañ munäna.
  - ¡Kusisiña suti! Ukat jutapxam, nayax atipt"ä ukhax tunka junt"u ch"axwawinakaw qhipäxarux purini! - Ahmed jupax jan suma chuymampiw kisunakap uñacht"ayäna.
  - ¿Kunsa nayaxa? - Yankaxa wali kusisitaw jikxatasïna, jutïri minutonxa ch"uqi warawaranakampi jawq"jataxa janiwa juparuxa ch"allt"kaniti.
  - Manq"añatakixa aychampiwa qullasipxäta. Mä esclavotakix: ¡aychax wali jach"a manq"awa! - Ahmed jupax llamp"uchasiwayi.
  - ¡Jichhax jutaskiwa! ¡Nayax ukhamarakiw interesata!
  Uka waynax uka chimpunak wakicht"äna ukat machaq anatt"añaw qalltawayi.
  . 16 JAQTHAPI.
  Vladimir ukat Elfaraya jupanakax jan jiwir monstruo ukar muyuntapxäna. Jupanakax niyaw qarjatäxapxäna, ukat uñisirinakax jupanakarux ch"amanchasipkakïnwa. Mä hidra ukham: mä p"iqi khuchhuñat sipansa, pä p"iqiw jilsuwayxi! ¡Atipjañatak chʼamachasim!
  Waynax yaqha khuchhuqat katuqasa, arupax jan iyawsañjam tensión ukan p"akjataw akham amuyt"ayäna:
  - Sapa kutiwa mä thakhi utjañapa: ¡uñisiriru atipjaña! Ukatpï akax mä jark"aqasiñ thakhixa, maynix chiqpachapuniw pasañapa ukat laureles atipjañapa!
  Imill wawaxa samsuñampiwa jaysäna:
  - Chiqpachansa: ¡atiptañatakix mä thakhiw utji! ¿Kunsa experienciajj yatiytamjja?
  Vladimir jilatajj wila gotanak jaqontasaw akham säna:
  - ¡Aka monstruoxa mä robotawa! ¡Panel de control ukap jikjjatañamawa ukat jistʼantañamawa! Cuasar ukaxa dimensiones hiperfraccionales ukankiwa: mä dedal ukana umamp chhaqhayaspawa.
  Elfarayax suyt"äwiw jikxatasïna:
  - Ukat kawkins jupax jikxatasi?
  - ¡Janiwa sinti jayakiti, ukampisa janiwa juk"ampi qhana chiqanakiti! - ¡Vladimir jupax jaysawayiwa, qhipa ch"amap usuchjatanakapat chhaqhayasa!
  Elfarayax jupat sipan mä juk"a fresco ukhamakiw jikxatasïna:
  - Nayax jumaruw ch"amanchapxsma, ukat jumax aka jan wali uñt"at panel de control ukar thaqhañamawa!
  - ¡Nayaxa yant"äma! - Wayna ch"iqa nayrapa: janiwa kunsa uñjxänti, ch"iqa tuqiruxa rosa nieblampiwa ch"amakt"ata, ukatxa wayna ch"axwirixa purapata intuitivamente irpata.
  Monstruo virtual ukax jan amuyt"kay ch"amampiw imill wawarux atacatayna ukat walja kutiw cuchillonak luratayna. Elfarayax axsarasaw qhipäxar kutt"äna, mä muspharkañ usuchjataw amparapan jist"arasïna. Imill wawax kayunakapaxa, jan ukax juk"ampirus uka sapa kayukiw qhispiwayi, ukax khathatitaynawa, ukampis ¡jupax uka monstruon mä ch"akhap khuchhuqañ atipjatayna!
  - Janiwa, janiwa ukhama jasaki irpkätati! - Ch"axwirixa mä k"utt"ata kisuwa thuqhutayna, ukaxa super-esmalte nayra filanakaparu uñtatawa.
  Uka monstruojj akham sasaw purïna:
  - ¡Uka manqha pacha nina nakhantayirinakaxa suyt"apxsma!
  Elfarayax ch"axwawinakaruw jark"aqäna, ukampis kayuparux mä thuqt"äwiw jan jikxatkänti. Botajj tʼunjatäjjänwa, ukhamatwa mä suma uñnaqtʼan musculoso kayup uñachtʼayasïna. Uka amparanakax hiperplasmático flujo ukamp phichhantatänwa.
  - ¡Akanxa mä ch"iyara ch"uqi! - Imill wawaxa jaysataynawa - Akaxa nayaru lurata - super-monstruo-anti-héroe! Ukampis ¡janiw nayatakix mä freak, cero, cero, paqallqu sawuñax jasakikiti!
  Uka monstruon amparanakapax jach"aptayasïna ukat Vladimir ukar puriñ yant"äna. Uka waynax kayumpiw ch"allt"äna, ukampis wali ch"amampiw ladopar ch"allt"asïna. Wilajj wasitatwa jalluntäna, ukat jan kikpäki uka cheqanjja, manchanakaw utjäna. Vladimir chachajj llakinak atipjasaw salto luräna, amparanakapampiw sarnaqäna, ukat yaqha lunge lurarakïna.
  - ¡Kuzka mamap uñacht"ayapxäma! ¡Chernodyrnik markanjja! - Waynaxa pirqaru ch"iyjatayna, juk"ampi jach"a ch"allt"aña yant"asa.
  Uka monstruojj jachʼaptaskakïnwa ukat pä frenteruw ataque lurarakïna.
  Elfarayax muyuntäna ukat jaltawayxäna, q"ala kayunakap phichhantasïna, ukat payïr amparapax mä akatjamat wasitat jilsuwayxäna. Uka suma tawaqux wali ch"aman t"aqhisiyataw uñjasïna, ukampis nayratpachaw t"aqhisiyatäna. Jupax saltasinx q"ala kayumpiw uka electrónica ukar ch"allt"äna, ukampis jank"akiw qhipäxar jawq"jatäna, kimsa amparanakap chhaqhayasa ukat kayupas usuchjataw uñjasïna.
  Elfarayax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Anti-uraqpachan axsarañapa!
  Uka monstruojj sarcasticamente akham sasaw sawkasïna:
  - Hiper-undermundo ukanxa: ¡janiw ukham q"ucht"kätati!
  Uka tawaqux qhipäxar kutt"añapatakiw wayt"ata. Jupatakejj jukʼamp chʼamäjjänwa. Vladimir jupax katuqarakitaynawa, yaqha ataque ukat qhipatxa, monstruo virtual ukax uka waynan kayup qunqur khuchhuqatayna.
  Uka waynaxa akham sasaw jachäna:
  - ¡Ay, akax janiw aguantañjamäkiti!
  - ¡Ch"amam munañam apthapipxam! - Elfarayax iwxt"awayiwa. Uka espadan cuchillopax uka suma uñnaqt"an warmirux pechoparuw ch"allt"äna ukat chuchup khuchhuqarakïna. Imill wawax mä backflip luratayna, q"ala wila talonanakap qhant"ayasa. Ukatxa colerat maldecïna:
  - ¡Akham warminakarux amparamp luqxatapxtaxa!
  Uka electrónica luratax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Jan wali imillanakaru qhumantt"añak munta, qhumantt"añak munta! ¡Jichhax amparanakap p"akjañ munta ukat jisk"a t"aqanakaruw ch"iyjañ munta!
  Elfarayax akham sasaw jach"at arsüna: "¡Tiranak khuchhuqapxäma ukat cabritonak ch"ukupxäma!" Imill wawaxa mä martillompi jawq"jata ukhama katuqatayna. Mä kayux p"akjataw uñjasiwayi ukat mä t"ijt"ir chiqaw t"ijtäna.
  Vladimir jupax amparap chhaqhayatayna, jupanakax mä ventilador apnaqasaw khuchhuqapxäna:
  - ¡Akax mä consoladorawa! - Waynaxa ñanqhachatayna. - ¡Jumax nayar takt"añ munta!
  Uka monstruojj wali chʼamampiw juramento luräna:
  - Jumatakix ch"amakïniwa - vacío quarks!
  -¡Jan wali jaqiwa, cadavera bastardo!
  Uka waynatakix wali ch"amapunïnwa, kayunakapax jaytawayxänwa. Janiw juk"amp katxaruñatakix ch"amax utjxänti, ukampis Vladimir jupax nuwasïnwa. Jupajj yaqha ataqueruw jarkʼaqäna, uñisiripan amparap khuchhuqäna, ukampis ¡jankʼakiw uka ataquejj jiljjattäna, ¡uka horasa amuyañajj chʼamäjjänwa!
  Uka luratax akham sasaw jachäna:
  - ¡Kunja llakisiñasa!
  - Ukhamajj ukhama! "Uka waynax mä ampar kisunak thuqhuntäna, ajanupax khuchhuratarakïnwa.
  - ¡Juk"ampi jan waliwa!
  Mä ataque ukaw imill wawarux purintäna, jupax qhipäxar kutt"awayxänwa ukat wali yatiñampiw uñisiriparux khuchhuqäna. Jupax veneno marrón wila thuqhuntäna, ukampis juk"amp axsarañjamaw tukuwayxäna:
  - ¡Kunja sumasa! ¡Ukax mä níquel ukan jikxatasi!
  - ¡Mä ch"amani pallapallampi t"ijtxa! - Imill wawaxa wali jach"a chuymampiwa jaysatayna.
  Jutïr jawqʼjataw amparap khuchhuqäna. Elfarayax jaytawayi ukat qhipäxar jaquntataw uñjasiwayi. Jupajj wila wartaskäna. Vladimir jupax yaqha "regalo" katuqäna, qunquripax khuchhuratarakïnwa. Waynax jacht"asisaw esquivañ yant"äna, ukampis puntapax kawkhantix sapürunjam jaqinakax ch"iqa riñon utjki uka chiqaruw ch"allt"äna.
  Vladimir jupax ch"akhaparux ch"allt"äna, mä juk"akiw atipt"äna: khuchhurata, metal líquido ukamp lurat aychax juk"amp ch"amanïxänwa. Uka waynax qhipharuw kutt"awayxäna ukat jark"aqañ yant"äna, ukampis tunka payan cuchillas, ukhamarak puñaladas ukanakax mäkiw jupar t"ijtäna. Maynix uka waynan chuymap ch"allt"äna, Vladimir jupax liwxatasïna ukat liwxatañ qalltäna.
  Elfarai chachajj wal chʼamachasitapatwa jankʼak jiwañat qhespiyäna. Waynax machaq jan walt"awinak katuqatayna, niya chikat khuchhurata, ukat imill wawax payïr chuchup chhaqhayatayna, ukat chuymapax ch"uqt"atarakïnwa. Elfarayax wilampiw ch"allt"ata, suma ñik"utapax ch"uxñaruw tukuwayxäna. Uka tawaqux akham sasaw sist"äna:
  - ¡Nayaxa suma uñnaqt"aniwa chhaqhayaskta!
  Uka monstruoxa, jan aycha manq"iri chuymap imantasa, arnaqasïna:
  - ¡Ukaxa mä cocodrilo ñik"utapa jumat apsutäkaspasa ukhamawa!
  Tawaqux jiwañampïkasax janiw k"uchirt"äwip apt"askänti, jank"akiw akham jaysäna:
  - ¡Terminador ukan ch"amapampixa, ajanuxa ch"axwañapawa!
  Mayampiw mä jan chʼamani lunge, mä jan chʼamani kayukiw qheparäna. Kunjamsa uka imill wawatakejj chʼamänjja.
  Vladimir chachajj chuymapar yaqha chʼajjwäwi katoqäna. Wali askiwa jupax kimsani, jan ukhamäkanixa jank"akiw jiwañapa. Ukampis kimsa motorat pä motor chhaqhayatapatjja, wali jan chʼamanïñapatakiw yanaptʼi. Uka waynan amuyupax chʼamaktʼatäxänwa, mä qhispir kayupax janiw cuerpopar yanaptʼirjamäkänti.
  Uka monstruojj akham sasaw jachäna:
  - ¡Nayaxa cuchillompiwa ch"ankhachäma! - Ukatxa imillaruxa t"ijtxataynawa. Qʼañu lakapajj akham sänwa:
  - Jumax yatisktati kunjamsa nayra pachanakanxa: jupanakaxa jumar uñtasita ch"amani imillanakaru violapxiritayna?
  - ¡Ukat nayaxa janiwa yatiñ munkti! - Elfarayax kutt"ayawayiwa, mä thiya web ukan mä ch"uspa jan suyt"awimpi.
  - Ukampisa jumaxa!
  Imill wawar ch"allt"asa: cuchillax suma uñnaqt"an chikataruw khuchhuqatayna. Qhip qhipa jiwayir ch"amanchawipanx Vladimir jupax espadap jaquntäna, alaxpachan ch"iyar ch"iyar palomaruw ch"allt"äna, uka jamach"ix jisk"a ukhamarak jan kuna jan walt"ayirïnwa, ukampis mä juk"a pachatakix waynatakix mä naranja uñjäw nayraqatapan uñstkaspas ukhamaw amuyasïna.
  Uka monstruox niyaw imill wawan p"iqip ch"allt"añampïskäna, congelatäxänwa ukat mä akatjamat t"unjañ qalltäna. Uka monstruoso aychapax ping-pong bolas ukham ch"iqiyatäxänwa. Jupanakax jisk"a jisk"aruw tukupxäna, ch"iqiyatäxapxänwa, t"ijtxapxäna. Elfaraya, wila ch"allxtayiri, jach"at arsüna:
  - ¡Jumaw taqi kunat sipansa lurawaytaxa!
  - Jisa, nayaxa luraraktwa! - waynax convulsiones ukan ch"allxtasïna, jan arsuñjam usuchjataw jikxatasïna. ---Qhipa atipt'äwix suyt'askistu.
  Qhipa arunakax niyaw jan chiqapar uñjatäxänti, ukampis wali qhanañchtʼirjamarakïnwa. Waynampi tawaqumpixa wila amparanakapampi mayachasipxarakitaynawa. Mä metro metroruw ch"uqt"asipxäna, p"akjat vidriot q"ala ch"uqt"ata ukhama. Heroico ch"amanchawinakampiw qhipharux uka jark"äw atipjawayta. Uka uñacht"awix ch"amakt"äna ukat qhanax ch"amakt"äna. Wayna tawaqumpixa mä juk"a pachaxa desmayasipxataynawa, ukatxa amuyt"asipxataynawa, biocámara uksana congelatäpxatayna. Anqäx tuqinx janiw kuna jan walt"awis utjkänti, ukampis mä ch"amamp warkt"ataw jikxatasipxäna.
  Tunka warawaran oficialax pä diputadompiw yuqall wawamp imill wawamp q"ala janchiparux wali munasiñampiw uñch"ukiskäna:
  - ¡Jumanakaxa wali suma ch"axwirinakawa! Ukhamäkchïnsa, qhep qhepa monstruoruw saykatapjjerïna, ¡jila partejj mä millón jaqenakat maynikiw uk lurañ atipjäna!
  Vladimir ukat Elfaraya jupanakax akham sasaw larusipxäna:
  - Qullan Pachamaman lurañanakas phuqañatakiw ch"amachasipxta.
  - ¡Akax jach"añchañawa, ukampis jilapartx janiw taqi jark"awinak atipjañatakix wakiskiti! ¿Janit ukhamäki?
  Elfarayax jank"akiw akham säna:
  - Jïsa! ¡Jan chiqa chuymanïñakix janiw markar luqtañatakix wakiskiti, ukampis jan utjatapax janiw kunampis lantintatäkaspati!
  - ¡Jïsa chiqapa! ¿Kunjamsa Vladimir chachajj amuyayäta: uka palomajj jawqʼjañaw wakisïna? ¡Jupajj wali jan kuna jan waltʼayir jaqënwa!
  Waynaxa nayraqatapa ch"uqt"asisaw akham säna:
  - ¡Ch"ama sañaxa! Inas intuición ukax utjchispa! Nayatakix naranja uñtañ tuqit mä jamachʼir uñjkaspa ukhamänwa, ukat cuerpopax sapakiw kuns luräna. Inas jiwañax hipersensibilidad ukax utjchispa.
  Tunka warawaran oficialax iyaw sataynawa:
  - Waliki! ¡Ukajj istʼañatakejj wali muspharkañawa, ukampis amtasïwa! Ukhamarus: tunka warawaran general Dmitry Zubrov jupax jumar visitt"añ munapxtam.
  Machaq comandantex uka chacha warmin nayraqatapan uñstäna. Jupax mä uniforme ceremonial ukanïnwa, luxus correas de hombros ukanïnwa, ukat wali k"ajkir jachaqt"asirakïnwa:
  - Chiqpachansa, jumaxa pantjtawa, nayaxa jichhaxa mariscalätwa!
  Dmitry jilatajj wali suma uñnaqtʼanïnwa, atlético ukhamänwa ukat wali suma uñnaqtʼan waynar uñtasitarakïnwa. Taqi jaqinakjamarakiw mä suma uñnaqt"an, revistar uñt"ir playboy, jupax jachaqt"asïna, janiw taqpach sinti jach"a uñnaqt"anïkänti. Bigote ukat barba jan utjatapatxa (nivel genético ukanx mä atavismo ina ch"usat chhaqtayatäxänwa), mariscalax niya wayn tawaqur uñtataw jikxatasïna, juk"ampirus kunapachatix jan ch"ukuñs jan ukax nayranakap ch"iyjaskäna ukhaxa.
  - Ukax juma, Vova, llave jikxatañ atipxta ukat panel de control de monstruo ukar t"unjañax ch"axwirirux wali suma ladopat uñt"ayi. Ukhamarus: janiw mä estándar ukham amuyt"añax utjkiti.
  - ¡Askicha jan ukax jan walicha!
  - Kunjamsa imperioru katuyataxa ukarjamawa.
  Vladimir jilatajj jiskʼa chuymampiw akham säna:
  - ¡Nayan devocionajax janiw razonan límites ukanakat jiläkiti! ¡Janiw nayat sipansa jukʼamp jan jitheqtir khitis utjkiti sañ munkti!
  Mariscalax amuyt"asisaw akham säna:
  - ¡Taqinipuniw chiqa chuymanïpxi! Yattwa! ¡Devoto ukat devoto uka aruxa sinónimo ukhamäkchisa!
  - ¡Ukaxa mä puntukiwa! - Elfarayax wali ch"ikhi uñnaqampiw säna.
  - ¡Kusisiña puntu! - Dmitryx iyaw sataynawa. - Mä juk"a arumpixa, janiw khitin humor ukax juk"amp quasar uk yatxatañatak jutkti. Jumax phuqhañamawa: mä específico lurawi.
  Elfarayax akham sasaw sawkasïna:
  - Nayax suyt"twa akax munasiñamp chikt"ata?
  - Niya! - Mariscal Dmitryx wali kusisitaw jikxatasïna. - Inas ist"apxsta yaqhip chiqanakanx pachax sarnaqaski, yaqhip pachax juk"amp jaya, yaqhip pachax juk"amp llamp"u: jiwasamp chika, ukat yaqhip pachax taqpach uñtasita!
  Elfarayax jank"akiw chiqanchawayi:
  - Jisa, ¡ukham phenomenon utji!
  - Ukhamarusa akaxa aka chiqaru nayraru sartayañampixa yaqhipa jan walt"awinaka utjayaraki. ¡Janiw kuna qhispiñas utjkiti, ukax chiqäskapuniwa! - Marshall jupax amparanakap ch"allxtayäna.
  Vladimir chachajj akham sänwa:
  - Ukampis jiwasan inteligencia ukankirinakax aka tuqitx sum ch"axwapxi?
  - Chiqpachansa jupanakax ch"axwapxi! Ukat uka pachparakiw wali chʼamañchtʼasirïta! - Mariscalax llamp"u chuymampiw amparanakap ch"allxtayäna, warawaranakamp phuqhantat alaxpachan mä holograma ukaw uñstäna. - Mä jach"a estado: jiwasan satélite, elfos ukanakankiwa, jan wali ataúd uñstawinakampiw atacatäna. Ataúdes ukax mä kasta sallqa troll ukhamawa, jupanakax sapa kutiw jupanakamp jan walt"ayasipxi. Juman lurawimax mä guerra civil ukar jark"aqañawa: ukax jach"a planeta Furosan ukarux mä nina manq"añampiw ch"allt"awayi.
  Elfarayax pächasisaw akham säna:
  - Chiqpachansa akax mä suma lurawiwa, ukampis ¿janit walja misil cruceros ukanakar ukar khitañax juk"amp jasakïkaspa?
  Mariscalax wali ch"amampiw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiwa, janiwa juk"ampi jasakikiti! Jiwasax janiw munktanti jiwasan imperiosan sinti qhan ch"axwawinakap taqi kasta trolls ukanakar jiwasanak contra turkañataki. Ukaxa mä operación microquirúrgica lurañawa.
  Vladimir chachajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Qhanapuniwa!
  Dmitry jilatajj pacienciampiw akham qhanañchañ qalltäna:
  - Planeta uraqina uraqixa, jach"äkchisa, gravedad ukaxa niya kipkakiwa aka Uraqina. Uka ch"axwirinakan p"iqinchiripa jikxatañamawa, jupax Generalissimo Dodge sasaw sutincharaki, katuntañamawa jan ukax chhaqtayañamawa. Chiqansa, jupar katuntañax juk"amp askiwa ukat ukatsti jupatakikiw lurañapa.
  Elfarayax iyaw sataynawa:
  "Jan ukax juk"amp askiwa, ukax katuntañawa ukat ukxarusti ch"axwañ civil tukuyañatakiw wayt"ata".
  - Ukax chiqpachapuniw imill wawaxa. Ukwa jumanakajj lurapjjañama. Ukham lurañar saykatapjjañamatakiw suytʼaskta. - Marshall jupax amparanakap ch"allxtayäna.
  - Ukhampuni! - Mä panini ch"axwirinakaxa mä kutikiw larusipxäna. - ¡Ultrastar ukaxa!
  - Mä disfraz ukhama: elfonak katuqañamawa;Jach"a Rusia markax janiw aka tuqitx chikañchasiñapäkiti.
  Uka waynampi imillampiw p"iqip ch"allxtapxäna:
  - ¡Aka tuqitxa iyaw sapxtwa!
  - ¡Sutim mayjt"ayañamawa! Suma, jumax Elfarayax nayratpach mä duende ukham sutinïtawa, janiw sinti mayjt"ayañakiti, ¿janich ukhamäki? - Dmitryx ch"iqa amparapampiw índice dedop luqtäna.
  - Walikiwa, jïsa? ¡Accidental jan waltʼayasiñatakejj jukʼamp jan walinakaw utji!
  - Ukat Vladimir sutix Vlarad sutimp uñt"atawa! Mä suma duende suti. ¡Ukhamatwa kusistʼasma!
  - Ukhamajj nayajj Vlarad satätwa!
  - Jisa - Vlarad, ukatxa janiwa jaqikiti, jan ukasti mä duende. Aka chiqanx pachax juk"amp jank"akiw saraski, ukat lurañ tukuyañkamax janiw kunas jach"a frentenakanx lurasiñapäkiti!
  Imill wawampi waynampixa amparanakapwa aruntt'asipxäna:
  - ¡Amuyapxtwa!
  - Ukhamajj elfo carga estrella barcon tʼijtjjam. ¡Akax jumanakan ch"amamawa! ¡Jan amuyasisaw liwxatasiñapa!
  Elfarayax akham q"ucht"awayi:
  Mama marka: jumanakaxa intimpi ch"uqimpi, .
  ¡Jan aire ukan espacio ukanw jalnaqapxta!
  Janiw laq'ampi mä marka lurañjamäkiti,
  Chuymampixa: ¡jan sinti khuyapt"ayasiri ukat jan almani!
  
  Elfonakax munasiñan jilanakapawa, .
  ¡Llampʼu chuymani, ukampis nuwasiñan jan pantjasirïki!
  Computadorax proyección ukanx ceros uñacht"ayäna, .
  ¡Robotonakajj jaqenakäpjjarakiwa!
  
  Nave espacial ukax jank"akiw jaltxaski,
  Aka pachanakan mayjt"awipax mä jisk"a thakhiwa, mä sarnaqawiwa!
  Uraqpacharu mä machaq uñtawi churañäni,
  ¡Taqi sensitivo chuymajampiw éxtasis ukham jikxatasiyäta!
  
  Ukat chʼaxwäwix chiqpachansa wali askiwa,
  ¡Jan ukax janiw kuna muxsa, janiw akapachan muxsapas utjkiti!
  Uñisiritejj tʼunjañatak jutaspa ukhajja,
  ¡Mä galería de tiro ukar uñtasit mä kunar tukuyañäni!
  
  Jan wali cohetenakan wararitapat yuritayna,
  ¡Thermoquarks ukanakax espacio ukarux t"unjapxi!
  Rusia ajayux mä horda ukan llamkt"ata ukhaxa, .
  ¡Ukhamajj ¡mä vara wakichtʼañäni lavabo ukan!
  
  Ukampis ch"axwañamawa - ukax mä deber ukhamawa,
  ¡Ukat maynix Diosar katuyasiñaw wakisi!
  Q'añu jaqix p'iqip umbral ukar ch'uqt'asïna,
  ¡Caballerot nayraqatar mayjt"ayañ katuqapxam!
  
  Ukatpï mä arco munasi, janiw mä jisk"a jisk"a, .
  ¡Ukat superláser ukax millón kutiw jukʼamp sumaxa!
  Patak galaxianakaw mä niquel ukham tʼunjata, .
  ¡Janiw mä suerte samarañar atinisiñamäkiti!
  
  Nayax iyawstwa atipjäw uñjañatakikiw jakañäni,
  ¡Ukat Rusia markamp mayachtʼatäñäniwa!
  Jach'a kankañax espadampiw chiqanchatänxa,
  ¡Jaqinakax janiw ch"amapax tukuskiti!
  Ch"axwirix mä especial rango ukan q"ucht"awayi: mä arunx arunakax ultrasonido ukham uñt"ayatarakiwa ukatx taqpach q"uchuñax mä segundo chikataniw tukuyata.
  Mariscalax akham sasaw sillp"äna:
  - ¡Ultrastar ukaxa! ¡Absoluto t"unjawi!
  Vlarad jupax janiw yäqkiti. jiskt'iwa:
  - ¿Jichha pacha armanaka churatäñäniti?
  Dmitry chachajj jachʼa índice dedop mä nudoruw chintʼäna ukat akham sasaw qhanañchäna:
  - Kunatix contrabando tuqi apsutäki ukata, ¡jïsa! Ukampis janiw ejercito ruso ukan armas estándar ukanakamp apnaqañamäkiti.
  Uka waynax janiw sasaw säna:
  - Armas estándar: ¡contrabando tuqiw jikxatasirakispa!
  Mariscalax paciencia uñacht"ayasa ukat yaqha nudo lurasax akham sasaw jaysäna:
  - Chiqansa, principio tuqitxa lurasispawa jiwasana servicios especiales ukanakasa ukaxa permitispa ukhaxa, ukampisa akaxa jilpachaxa modelos anticuados ukanakawa. Ukatjja, desmantelatäki ukampis nuwasiñatak wakichtʼatäki uka armanakaw apnaqasi. Ukhamasti, qhipa modelonakat armasipxam. Ukat ¡janiw jinchunak ch"allt"añax wakiskiti ukat ultracuerdas hiperespaciales ukanakar laka t"ijt"ayañax wakiskiti!
  Elfarayax ukax wali askiwa:
  - Ukat ¿kunas? Ukhamatwa jukʼamp muspharkañaxa. Ukat tecnología ultramoderna ukax janiw ch"axwäw qalltañatakix tiemponïkänti, ukat uñisirinakax niyaw chhaqtayatäxapxäna!
  Vlarad chachajj wali kusisitaw jikjjatasïna, nayranakapajj lliphipirakïnwa:
  - ¡Ukaxa wali amuyatawa! Yämas jiwasan universosanxa, espacio interuniversal ukanx armanakax janiw ukhamakiti.
  Mariscalax uñnaqapat mä holograma apsutayna, ukax mä mariposa ukat mä sexy, chika q"ala jan isin tawaqun híbrido encantador ukhamawa:
  - Kunjamasa sañani, aka chiqanxa, armas hiperplasmáticas ukanakaxa juk"ampi ch"amawa. Akax juk"amp sapurukiwa, t"unjañax juk"amp ch"amawa, ukat juk"amp llamp"u uñisirinakax juk"amp sumaw qhispiñataki. - Mariscalax ampar luk"anap jach"anchayäna, amparapamp nudos ukar t"ijt"ayatax mäkiw chiqachasïna ukat normal largo ukar purirakïna. Palmerajj qʼellur uñtat chʼiyar chʼiyar chʼakhanakampi moradoruw tukuwayjjäna, ukat mä vino vasojj rizonakampi kʼachachtʼatänwa ukat diamantenakat sipansa jukʼamp kʼajkir chispinakampiw uñstäna. Dmitryx mä kutikiw uka manqhankir yänak manq"antasïna, amuyataxaw uka umañax gustäna, walja kunayman saminakan burbujanakaw lakap qhipäxat t"ijtäna. Ch"axwañ panin muyuntat: mä flotilla de hologramas de combate ukax mä akatjamat uñstawayi. Naves espaciales ukanakax jiskʼakïkchïnsa, wali axsarkañänwa.
  - ¡Akham lurañäni! - Elfarayax pallapallanakan éxtasis ukan arnaqasïna: nuwasir jaqix mäkiw mä clavo barnizado ukan ch"iyar jaquntawayi, impulsos de colapso ukamp, phisqa tunk barcos virtuales ukanakampi.. - ¿Kunatsa jichhax mä qawqha sextillions ukanakax utjaskakiwa ukat sapa mayniw jan axsarañ yatipkiti! ¡Quasar ukax wali askiwa! ¡Uka orden churañamawa!
  Mariscalax iyaw sasaw pʼiqip chʼallxtayäna ukat akham sasaw iwxtʼäna:
  - ¡Askiw juk"amp askixa, duende masinakamax jaqinakätam jan yatipxañapataki! Janipuniw yatktati, jupanakat maynix mä espía ukhamaw tukuspa, jan ukax mä chatterbox ukhamakïspawa. Nayratpachx nayranakan ukhamarak jinchunakan uñnaqap mayjt"ayawaytanwa, regeneración ukanx. Sarnaqäwi tuqitxa, wali wayn tawaqunakjam uñt"ayasipxam, jupanakax jisk"atpachaw cuartel rusa de niños ukan entrenamiento especial ukankapxi. Ukax sañ muniw jupanakax janiw walja costumbres ukat específicos conceptos de los elfos ukanakat yatipkiti.
  Vlarad chachajj chuym ustʼayatäkaspas ukhamänwa:
  - Kunas aka t"iju t"iju, jiwasana jach"a aliqa, uñt"atawa. Mä jach"a yatichäw wakichäwiruw sarapxta.
  Dmitry jilatajj akham sasaw akham säna:
  - ¡Akax inas jan wakiskchiti! Ukhamarus janiw ukhamakiti, juma pachpan sarnaqawim mayjt"ayañax janiw ukhamakiti. Jan waltʼäwin uñjasiñajj wali jachʼawa.
  Elfarayax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Jiwasaxa kunaymana lurawinakxa tukuyañäniwa! ¿Kunas janipuniw yurkänti, janirakiw yurkänti, janirakiw yurkaniti? ¡Rusia markar atipt"ir mä comandante!
  Mariscalax uka bollo transparente ukax palmerapat antutäna, mä akatjamat punkit, p"akjata ukat mä ch"uxña bola de nieve ukaw patat jaquqanïna:
  - ¡Hiperquasar ukaxa! ¡Chiqpach arunaka! Jumax lurawix amuyastawa, jichhax phuqhañ qalltañamawa. Ukhamakiwa, jan llampʼu chuymanïñamäkiti. Robotanakax jumamp chikaw sarapxani. Ukampis ¡suytʼam! Mä despedida ukhama, tamamax hipercorriente ukan jan walt"awinakapat uñjañapawa. ¡Ukham jan qullqix tukusiñapataki!
  Ch"aman ciborgs ukanakax llijullijunakampiw ch"allt"asipxäna, jupanakax walja saminakan web ukar uñtasitaw jilxattawayi. Chʼaxwapkäna uka chacha warmin janchipax taqpach qhantʼatäxänwa, ñikʼutapas jaltxarakïnwa, costillanakapas misturakïnwa ukat esqueleton mä qhawqha chiqanakapas kʼuchurakïnwa. Yaqhip ch"akhanakax p"akjasipxäna ukat fósforos ukham phichhantapxäna, ninax jiwataw ukat uka pachparakiw wali qhant"äna, nervios ukanakaruw phichhantawayi. Vlarad ukat Elfaraya jupanakax jacht"asipxäna, ukampis arnaqasiñap jark"aqapxäna.
  Uka tawaqux akham sasaw jachaqtʼasïna:
  - ¡Walikiwa, akax nayaruw turkakiptayitu! ¡Kunjamtï mä gangbang ukax tunka payan waynanakamp luratäki ukhama!
  Mariscalax satisfecho ukhamaw mä akatjamat jirafa ukham kunkap luqxatäna, ukat uka cohete robot ukan p"iqip chispiñ kisunakapamp ch"akhutayna, ukax titanio ukar sipans walja millones kutiw juk"amp ch"ama. Manqʼantasaxa, akham sänwa:
  - ¿Kunsa jutïrin lurasma? ¡Janiw nayax foto apsuñ munkti (juma pachpaw mä loqhe lurasma)!
  Wayna tawaqumpixa, robots ukanakampi chikt"ata, pasillot jayaruw sarxapxäna. Uka lurañajj wali qhanapunïnwa, ukat mä jukʼa tiempotak irnaqtʼir pä oficialanakajj uka lurañakiw phoqañapäna. Mä bote rápido ukar makatasaw jankʼak cosmódromo ukar sarapjjäna.
  Elfarayax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Kunawsatix Dmitryx robot ukan mä chikat kisunakapamp ch"akhuwayxän ukhax nayax nueces ukar tukuwaytwa! ¡Suma uñnaqt"an wayna!
  Vlarad chachajj akham sänwa:
  - Mariscalax arunakampit sipansa, amparanakapampix juk"amp kuns yatiyañ munkaspas ukhamaw amuyasïna. Jisk"atpachax robots: código ternario ukarjam mayipxi, ukampis qhipa Amén ukax hiperplasma ukan mistutapampiw chikt"ata, dosis microscópicas ukankchisa,!
  Ch"axwirix pä lakampiw waynan nayrap ch"allxtayäna:
  - ¡Askiw monasterionakax robots ukanakatakix jan mantañapataki!
  Vlarad jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Janiwa, monjes cibernéticos ukanakawa utji! ¡Jupanakax mä kasta militante nano-espacial ordenanakanïpxiwa!
  Cosmódromo sat cheqajj chʼusa cheqan warktʼatäkaspas ukhamänwa, uka cheqajj wali jachʼänwa. Kawkhantï ladonakapanjja, geométrica sat chʼamäki uka edificionakaw liwjjatasïna. Aka Uraqinkir imperiox janiw sinti jach"a jach"a tukuñx aguantkänti, taqi kunas tuputäxänwa, ukat edificionakax marchar columnas ukhamäkaspas ukhamaw amuyasïna. Mä edificiokiw suxta tuyere-tortuga híbrido ukham uñt"atäna, ukax maynit maynikam patat pilat luratänwa. Jach"a sapa maynix base ukankiwa;kunjamatix pata tuqir saraski ukhax jach"apax jisk"achasiwa ukatx qhanapax jilxattarakiwa.
  Elfarayax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukax mä oficina representativa de los elfos ukar uñtasitawa! ¡Abyss-vacuum ukat juk"ampinaka!
  Pachpa cosmódromo ukanjja, warawaranakan barconakapajj mä reglampis filaruw saytʼatäsipkäna. Elfonakan carganakap apañatakejja, mä rosa sat chʼojjñar uñtasitänwa, uka chʼaphijj panqarañ qalltäna. Jupanakax wali suma ukat suma uñnaqt"anïpxänwa, pétalos ukanakax phisqa tunk colorani ukat ch"uxñanakanïnwa. Uraqpachankir qhuru jaqinakat sipansa, elfonakax luxus ukat ostentatorio glamour, qhana coloranak wal munapxäna.
  Elfaraya ukat Vlarad jupanakax estándar ukamp isthapt"ataw jikxatasipxäna: wali qhana, trajes nacionales de duende ukanakampi. Chuymapax ch"uqt"ata ukat tintatänwa, ukat jinchupanx pendientes ukanakaw utjäna. Ukajj suma uñnaqtʼan jaqenak taypinjja, wali uñtʼatänwa. Vlarad jupax nayrïr kutiw pendientenakan pesatap amuyasïna, jach"a ukat inflado ukhamaw jikxatasïna. Kunjamakitix ukhamaraki: janiw taqpach chachakiti. Manqhanxa, elfo warawaran barcopax mä yate de placer real ukar uñtasitaw juk"ampi, mä barco comercial carga ukar uñtasita. Taqi kunas wali suma, ch"uxña, luxus, walja panqaranakampi ukat artificial wali aski qalanakampi. Chiqansa, sapa qalax ciberreactor hiperplasma ukan luratänwa, ukax jan uñtasitänwa: mä joya natural ukar sipanx juk"amp qhana ukat juk"amp suma. Elfarayax chiqpach warmir uñtataw wali jach"añchatäna.
  - ¡Megaquasar ukaxa! ¡Kunja mayjäsa ukat wali sumarakïnwa!
  Vlarad chachajj llakitaw akham säna:
  - Jiwasaxa janiwa jani wakiskiri luxusxa munapktanti. Ukhamarus, elfonakax sinti pampered ukhamarak jiwasanakjamax janiw sapa kuti usuchjasiñanak ukhamarak sinti ch"amanchañ jikxatapkiti - cruel entrenamiento especial!
  Elfarayax lakapampiw qalanak ch"allt"asïna ukat panqararakïnwa:
  - ¡Kuna hiper-universal sawurani ukhamaraki aroma!
  Ukat akanx jupanakpachaw elfonakax utji, jichha pacha jaqinakarux wali uñtasitawa, juk"ampirus kunapachatix jan suma jinchunakap uñjksta ukhaxa, Jardín de Edén ukan panqaranakapjama, ch"uxña ñik"utanakani, ukat walja cosméticos ukanakamp pintat. Ukhama, mä kamachirjamaxa, elfos, chacha warminaka, isthapt"asiñ munapxirïna. Ukhamatwa suma uñnaqtʼanïpjjatapajj mä extravagante uñnaqtʼanïñapatak yanaptʼäna. Niya kimsa chacha elfonakax warminakat sipanx juk"akiw utji, ukat uñnaqapanx jan barbanïpxiwa, muxsa ñik"ut pintat ukhamarak janiw yaqhachañjamakiti. Uraqpachankir jaqinakjamarakiw elfonakax wayn tawaqunakjam uñt"atäpxi, ukampis nayranakapax janiw jaqinakjamäkiti: taqpach wawanakar uñtasita, ingenuo ukat amigonaka. Vlarad chachajja, jupajj mä imill wawar uñtasitarakïnwa sasaw amuyäna. Jaqenak taypinjja, chachanakajj wali ñikʼutap khuchhurasipjjerïnwa ukat isimp isthaptʼasisaw mayj mayjäpjjerïna. Ukhampachasa ajanu uñkatasa: yaqhipa pachaxa chiqpachansa mä warmiru chacha warmiru yaqhachañaxa ch"amawa. Chiqansa, jilpach jaqi warminakax jach"a chuchuni ukat jach"a caderas ukanipxi. Elfonakax niya pachpakïpxiwa, ukampis aka uraqinkir jaqinakat sipansa jukʼamp jiskʼa ukat jan chʼamanïpkchisa. Warawara barcon pʼeqtʼiripajj tunka color peinado ukanïnwa. Juparojj mä ewjjtʼa katoqäna: barcor purinipkäna uka soldadonakajj wali sum yatichatäpjjänwa.
  T"ijt"asax Elfaraya ukat Vlarad jupanakaruw jamp"att"äna. Waynax chhuxriñchjasïna: jila chanini perfumenakan qamir mistutapan thujsapax wali ch"amapunïnwa, ukat imill wawan ajanupax wali saminakan pintatänwa, elfonakax janchiparux saminakan dibujonak lurañ wal munapxäna. Capitan yanapiripajj jupanak jakʼaruw avionat saräna, cuerpopat amuytʼasa, jukʼampejj chacha jan ukajj qʼajjo tawaqo ukhamäpachänwa. Jupax laka qhipäxat mä qinaya poligonal, walja saminakan burbujanak antutäna, ukat mä pä burbujaruw ch"allt"äna. Ukampis janiw kuna chʼalltʼasiñas utjkänti: !
  - ¡Nayaxa Chrizzly satätwa! ¡Pä warawaran oficialapa!
  Vlarad chachajj jachaqtʼasisaw amparap luqtäna:
  - Vlarad, mä juk"a pachataki viceoficial!
  ¡Uka duendex amparap amparapamp katxarusaw inglepar luqxatäna!
  - ¡Chuymaru jak"achasiña! - Ukatxa ukhamarakiw suma amparapamp luratayna.
  Vlarad jupax yatïna, elfonak taypinx genitales ukar llamkt"añax janiw mä jisk"achawimp uñjatäkiti, jan ukasti, ukax respeto uñacht"ayañ jach"a chimpunakjamawa, ukampis mä juk"a phinq"asitaw jikxatasïna, kunjamakitix vulgar ukat jan waliw uñstawayi.
  Warawara barcon capitanapajj akham sänwa:
  - ¡Nayaxa Astarte! SS pallapallanakar respetompi phuqtʼata. Furosan markaruw avionat sarañäni, ukax mä zona desfavorable ukar chiqancht"añaw sañ muni.
  Elfarayax jach"at jaysäna:
  - Walikiwa, chiqpachansa jiwasaxa ch"akkatañäniwa! ¡Kawkhantix jiwasanakasax jan chhaqtkatayna!
  Astarte ukax akham chiqañchawayiwa:
  - ¡Janiwa chhaqañaxa wakiskiti! ¡Akax jaqinakan argot sañ muni!
  Tawaqux wali jach"a chuymampiw jaysäna:
  - Mä imán ukamp sarnaqañax ch"amawa ukat jan magnetizatäñax ch"amawa.
  Astarte kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna, mä jukʼa thayaruw sartasïna, ukat caderanakapwa chʼalljjtayasïna. Botanakapajj lliphipisïnwa.
  - Jaqinakata cultura tuqinxa walja apsuwaytanwa. Nayar uñtapxam, ch"axwäwi interuniversal ukan heroepan ordenapa, Peter el Howitzer. Kunjam suma uñnaqtʼanisa uk uñjañäni.
  Peter Howitza jupax colores ukat decoraciones ukanakanïnwa. Elfonakax jaqin ordenap utt"ayapxäna, ukampis jupanakan amuyuparjamaw k"achacht"apxäna. Ukampisa, jupax wali suma uñnaqtʼanïnwa.
  Elfarayax nayranakap ch"uqt"asisaw akham säna:
  - Jupaxa cutiwa.
  - Tunka payani ciclo ukanxa, pä cuasi mara nayraqataruwa nayraqataru puritayna. ¡Ukanjja, mä generalar katuntatapat wali uñtʼatäjjänwa! - Astarte kullakaxa torsopampiwa anatt"askir uñjta. Jilapachax janiw kuns sañjamäkiti - mä heroe. Jiwatax ch"axwañ barco insignia ukar phallayasa - ¡mä heroen jiwatapa!
  - ¡Ukat jakaña! - Vlarad (Vladimir) jupax larusitaynawa. - Ukampisa, ¡khititix jakañ jach"añchañ jan yatki ukax janiw jach"a jach"a tukuñamp jiwañarux atipjkaniti!
  Astartex iyaw sataynawa:
  - ¡Ukhamawa, kibalchich wayna! ¿Jaqinakan apnaqäwipanx ukham sapxiti?
  - ¡Janiwa chiqpachansa! ¡Wawanakax kid soldiers satawa! - Vlarad jupax janiw sasaw arsuwayi.
  - Nayax uk yatxa, ukampis nayax mä taqpach mayj sañ munta. ¡Jan axsartʼir ukat jan jaytjasiri ukhamaraki! - Imill wawaxa muyuñ tukuyxiwa. - Mä juk"a kusist"apxañäni, walja anatt"awinaka utjistu, juk"ampisa tantachata. Nayax amuyta, jumax sarantañ ch"axwawinakat qarjatati?
  Elfarayax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Infiernoru! Sapa kuti huelga lurañasa ukat jiwayañas mä rutinaruw tukuwayjje. ¡Yämas uka ch"iyar ch"uqi ejercicionak lurañ pachanx!
  Astartex akham amuyt"ayi:
  - ¡Mä marka lurañänixa! Jan ukax janiw ukhamäkiti, jutïr anatt"äwiruw iwxt"apxsma. Sapa duendex mä planeta uñt"ayatawa.
  - Waliki!
  - ¡Sallqa planeta! ¡Juman lurawimax mä civilización uñstayañawa! - Imill wawaxa ch"iyjataynawa.
  Vlarad jupax amparanakapampiw ch"allt"asïna:
  - ¡Mä segundonxa! Ukat ukat uka jak"ankir uraqpachar atacañani!
  Astartex p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiwa! ¡Janiw ukham sañ munktanti! Principio tuqitxa, janiw kunas ukham munaskiti. Khititix juk"amp jach"a jakañ jikxatki ukax atipt"ani. Ukatakix puntos ukanakaw churatäni. Basicamente, nayax suyt"twa taqi kunas qhanpach jumanakataki.
  Elfarayax larusisaw akham säna:
  - ¡Taqiniruw atipt"apxäma! Ukhamarus, ¿kunapachas qalltañäni?
  - ¡Jiwasax niyaw qalltawaytanxa! - Uka duendexa chhuxriñchjasïna.
  - ¿Kunatsa jan kuns jikxatkti!? - Rusia ch"axwirixa muspharataynawa.
  Astarte chachan ajanupax k"arinakjamaw tukuwayxäna:
  - ¡Akaxa jiwasana jach"a imantatawa! Jaqenakajj janiw taqe kunan jañchisat sipan jukʼampïpkaspati. ¡Ukhamarakiw yatiñanakax utjañaparaki! ¡Yämas civilización ukan nayra pachat amuyt"asax!
  Vlarad chachajj akham sasaw amtasïna:
  - Ukat nayax yattwa sasaw amuyta, carga barconakanx aceleración ukax jaqinakat sipanx juk"amp llamp"ukiwa. Ukatwa jan kuna sensacionanakax utjkiti.
  Chrizzly kullakajj chuym ustʼayasisaw akham säna:
  - Jiwasax machaq reactores ukanakat maynïriruw utt"ayawaytanxa, ¡aljañatakiw alasipxta!
  Elfarayax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Machaq reactorax aljatäxiwa! Kunas jukʼamp larusiña ukat llampʼu chuymanïspa.
  Chrysley kullakajj akham sasaw jaysäna:
  - Anti-mercado tuqinxa, ¡taqi kunasa alasispawa! Jumax janiw yatisktati, propaganda ukaruw iyawstaxa, servicios de inteligencia humana ukan taqi ch"amanïtaparuw iyawstaxa.
  Elfarayax conciliación ukanx akham sasaw arsuwayi:
  - Inas yaqhip jan walt"ayat warawara barcot qillqt"atächi?
  - ¡Ukhamawa! ¡Janiw pä tuqit atiptʼkasmati: qullqi munañampi ukat jan amuytʼasirïñampi, ¡nayrïr jan utjatapax qhipïrimpi chiktʼatäkchisa! - Chrizzly kullakaxa sawkasitaynawa. - ¿Jumaxa mä glitch katjañ muntati?
  Vlarad jilatajj akham sasaw jisktʼäna:
  - ¿Uka alucinaciones ukanakax utjiti?
  - Jisa, ukhama, ukampisa wali kusiskañawa! ¡Jan ukax muspharkañawa! - Astartex ajanunakap phust"äna, vulgar dibujos eróticos ukanakampi, pä sandía ukham.
  - ¡Janiw glitches ukar jan walt"ayañakiti! ¡Ukajj phoqantatänwa! - Vlarad jupax amparapampiw ch"allxtayäna (jupax elfos ukanakax ukham gesto ukarux wal munapxi sasaw liyt"äna).
  - ¡Yant"apxam ukat jank"akiw amuyapxäta, janiw kunas akat sipan juk"amp askïkiti! ¡Jan ukax chacha warmi ikthapiñat sipansa! - Chrizzlyx lakap jist"aratayna ukat jawillt"asisaw jach"a, pä bifurcado rosa lakap ch"allxtayäna.
  Elfarayax Chrizzly-rux wali munasiñampiw jamp"att"äna:
  - ¡Walikiwa, janiwa jumampixa llakiskti!
  - Janiwa, Vlarad-ampi munasiña munta.
  Uka nuwasir waynax colerat ñik"ut mururasïna:
  - ¡Sexo unipolar ukax mä perversión ukhamawa!
  Chrizzly kullakajj akham sänwa:
  - ¡Ukhamawa jaqinakampixa! Jan ukajj jaqenakamp jakasajja, jañchimat armasjjtawa. Ukajj jiwasatakejj wali naturalawa. Jan ukasti: warmir sallqjañax janiw ch"amäkiti, jan ukasti chachar ch"amanchañatakix (chachanakax minoría ukankapxiwa), ¡akax hiper-chic ukhamawa!
  Vlarad jupax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Chacha warmi munasiñaxa natural ukhamawa, kunatixa wawanakaxa utjayaraki! ¡Munasiñampi sarnaqir chachajj yaqha chachanïñapawa sasaw naturalezajj siski!
  Chrizzly jupax mä suma uñacht"äwiw uñacht"ayi, conciencia uñacht"ayañataki:
  - Nayra pachanakanxa jaqinakaxa taqpacha mayja mayjawa. Jupanakax institución de matrimonio ukanipxataynawa, kunawsatix mä warmix mä chacharuk munasiñatak wayt"ata, ukat mä chachax warmir munasiñatak wayt"ata. Uka jan amuytʼasir kamachi pʼakintapkäna ukanakajja, jiwañaruw puripjjäna. ¡Nayra jaqinakan sarnaqäwipat yatxatawayapxtaxa!
  Vlarad chachajj jan munkasaw iyaw säna:
  - Jïsa, ¡ukaxa llamp"u chuymanïñawa! Chachanakax janiw ajlliñatakisa ukat uñtasiñas utjkänti, warminakax monotonía ukanx ina ch"usar tukupxäna! Ukampis jichhax, jan ukasti, sapa kuti jaqi masinak mayjt"ayañax mä jach"a jach"a tukuñawa - taqi jaqinakax mä familiakiwa: sapa warmix warmiwa, sapa chachax chachawa!
  - Mä arunxa, kunatix jiwasax elfonakax millones de años nayraw purinipxta. - Chrizzly kullakaxa wali kusisitaw jikxatasïna. - ¡Nayax amuyta, ch"axwäw qhipatx jaqinakax bisexualidad ukx juk"amp amuyt"ataw uñakipañ qalltapxani!
  Elfarayax uka duenderux amparapampiw ch"allt"äna:
  - Ukat jumax yatisktawa, ¡janiw bisex ukarux uñiskti!
  Astarte, jachaqt"asis (sapa kisux sapa mayni ch"iwipanïnwa), akham sänwa:
  - ¡Kunjämtix munkta ukhama! Anatañanak munasmati, chacha warmi ikthapiñ munasmati, jichhax jakäwimanx jukʼamp kusistʼañamawa. Ukhamarus, ¿choques hipercorrientes ukanakamp yant"apxtati?
  - Jïsa! - Wayna tawaqumpixa mayakiw jaysapxäna.
  - Ukat ¿Kunjamatsa?
  Elfarayax akham sasaw sawkasïna:
  - Kunjamatixa chacha warmi sarnaqawixa, orgasmo ukakiw yaqha chiqan mistu!
  Elfonakax larusipxäna, ajanunakapax jachaqt"asisaw qhant"äna. Chrizzlyx amparanakap luqxatäna, ukat sapa amparapanx mä helado bolsa ukaw utjäna, ukax pirámide ukat aster ukanakan híbrido ukham uñt"atawa:
  - ¡Askiw, ¡mä natural producto!
  Vlarad jilatajj akham sasaw jisktʼäna:
  - ¿Kunas akaxa?
  - ¡Erofiro, mä kasta helado!
  Waynaxa wali amuyumpiwa lakapampi llamkt"äna ukatxa muxsa ukatsti uka pachparaki q"añu pulpa jikxatäna. Elfarayax munasiñampiw chikanchasi:
  - Ukat kunasa, wali ch"amawa! ¡Ukat jan uñtasitäki! ¡Jan ukax wali muspharkañawa! ¡Kuns manq'ä!
  Vlarad jilatajj akham sasaw jisktʼäna:
  - Ukat akax inas gravitacional leche ukat jutchispa.
  Chrizzlyx simpleton ukan anatt"añ amtäna:
  - ¡Kuna leche! ¡Kunas ukajja!
  Elfarayax amparapampiw ch"allxtayäna:
  - ¡Janiw mä loqhe jaqir uñtat sarnaqañax wakiskiti! ¡Janis yatkasma kunas leche ukaxa, walja uywanakat apsutawa, ukhamaraki cuasar rayos ukanakat apsutawa!
  Chrizzly kullakajj akham sänwa:
  - Ukampisa janiwa yatkti! Nayax mä jisk'a yuqall wawatwa. Askiwa helado manq"aña, ukaxa wali jach"añchatawa.
  Vlarad jupax janiw nayrax helado manq"irïkänti, janiw manq"äwin yant"añax utjkänti, ukatw kusisiñap uñacht"ayäna. Uka manq"ax walja saminakanïnwa ukat walja capanakanïnwa, manqhanx bayas ukat ch"uñunakaw utjäna. Elfarayax wali kusisitaw manq"asirakitayna, ukampis ukhamakipans akham sasaw aruskipt"askakïna:
  - Jaqinakaxa aruskipt"añanxa wali suma uñstayatawa, ukampisa aburrido ukhamawa yatiñ munasmati. Jupanakax taqi kasta jach"a lurawinakaruw jak"achasipxi. Chʼaxwäwinakat parlañ wal munapxi, ukampis almanakapax yaqhanak mayipxi.
  Astartex akham amuyt"ayi:
  - ¡Kunjamarak alxañaxa! Ukhamarakiw mä aski lurawixa, kunayman pachanakanw t"ijt"apxta, qhipäx uñt"atanakas ukhamaraki. Jumax yatisktawa, walja aborígenes, diosanakjam katuqapxitu, qamir yänakap mä sacrificio ukham churapxi. Jila partejja, jaqenakajj elfonakampi uñtʼapjjarakituwa. Uka jan sinti jaya tiemponakanjja, jaqenakajj qalat lurat hachanak apnaqapjjäna ukat nina nakhantkasajj qonqortʼasipjjäna. Ukat janiw jiwasakikiti, yaqha mä qhawqha jaqinakaw aka Uraqir visittʼapxirïna.
  Elfarayax mä clavo ch"allt"asisaw jiskt"äna:
  - ¿Akax walja yupaychäwinakaw jutapxi sañ munasmati?
  - Kunats janixa! Ukat ukhamarakiw cuentos de hadas! Jaqinakax wali suertenipxiwa Durrij jaqinakax jiwasanakan atipt"atapxiwa. Jan ukhamäkaspa ukhajja, jaqenakajj wali esclavoruw purtʼapjjaspäna. Jaqenakajj Egipto sasin sutichapkäna uka markanjja, Durrig familiajj jachʼa pirámidenak lurañapatakiw obligapjjäna.
  - ¿Ukax jupanakäpachati? - Ch"axwirix chiqpachapuniw muspharäna, niyaw heladop ch"allxtayasïna.
  - Jïsa, ¡ukham axsarkañ uywa p"iqinakampi! - Imill wawaxa jach"a jach"a tukutaynawa. - Ukampirusa, ¿kunatsa parlaskta! Elfonakax jaqinakarux qhispiyapxäna, mä ch"axwäwi espacial ukaw utjäna, sistema solar ukanx ukhamarakiw planetax phallawayi.
  - Jaqinakaxa Phaeton sasina sapxi uka planeta. - Elfarai markat amtayapxitu.
  - Waliki! ¡Jumajj amuytʼasktawa! Jila partejja, jaqenakajj jachʼa jachʼa tukuri ukat jan yuspärasirïpjjewa. Jiwasax elfonakax jaqinakarux sullka jilanakasjamaw munasipxta, juk"ampis warminakapar ukhamarak wawanakapar munasipxta. Barbani chachanaka: ¡jilapart jila partejj jan wali jaqëkaspas ukhamwa amuyapjjetäna!
  Chrysley kullakajj janiw uk amuykänti:
  - Reina Maffgo, jupax mä tunka taqpach barba munasirinakaruw apt"asiwayi.
  - ¡Janiw vulgaridades sañakiti! - Astarte ukaxa jark"atawa.
  - ¡Akax mä sarnaqäw chiqawjawa! - Uka duendex thayaruw sartasïna.
  - ¡Wali vulgar ukhamawa! "Capitanajj colerasisaw kunkapas chika metro jachʼar aptäna.
  - Walikiwa, kunatsa jichhakamaxa warminakaxa munapxi, sañäni, goblins, orcos ukatxa juk"ampi thaya uywanakaru. Jïsa, janiw warminakaki, jan ukasti chachanakas ukhamaraki! Ukatjja, Maffgo chachajj chacha esclavonakaruw uñjäna, ukatwa jaqenakarojj jukʼamp jachʼa barba jiltayapjjañapatak waytʼäna. Uka chachanakat maynïrejj kimsa patak maranakaw magia toqejj jakäwip jiljjattayasïna, barbapajj mä dinosaurio chuymapjamaw jiljjattäna.
  Elfarayax akham sasaw larusitayna:
  - ¡Ukaxa wali muspharkañawa!
  Vlarad jupax jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Jach"a jach"añchawi ukhamaraki jach"añchawi barba, ukampisa pusixa bigote ukanirakiwa! Ukampirus, ¡akax duende almapan anchopatakiw parli!
  Uka waynax helado manq"añ tukuyasax akham jiskt"äna:
  - Ukampisa kunampis lurata, ukaxa natural ukhamawa!
  Astarte (kunkapax normal tamaparuw kutt"awayxi) jupax akham sasaw jaysatayna:
  - Akaxa mä asteroide ch"uqi ch"uqi ch"uqi.
  - Kuna?
  - ¡Mä ch"uqimpi ch"uñumpi ch"uñumpi ch"uñumpi ch"uñuyata mä asteroide ukan jakasiri! ¡Aviador ukhamaraki, jumax iyaw sasmawa, ukax mäkiw chic ukhama! - Imill wawaxa wali kusisita jaltxarakitaynawa. - ¡Ukham amuyt"asmati!
  - ¡Uraqpachanxa kunaymana luratanakawa utji! Ukax muspharkañawa, ukax wali suma muxsawa. - Vlarad jupax wasitatwa varap ch"allxtayäna.
  Elfarayax akham sasaw säna:
  - ¡Kunatsa ukham tarta q"aphini!
  Astartex akham sasaw jaysatayna:
  - Ukax kunatix janiw ch"uqi ch"uqi ch"uqikïkiti, jan ukasti larvapawa. Ukax minerales ukanakamp wali ch"amanchatawa. Mä jukʼa tiempotjja, ukham amuyasïta.
  - Kunjama? - Vlarad jupax jiskt"asiwayiwa.
  - Niyakixay akax nayrïr kutix alucinaciones ukanakax qalltasini. Janiwa axsarañati, jupanakaxa wali sumawa: ch"uqi qalltañataki: sillunakaru qunt"asipxam.
  Vlarad (Vladimir) jupatakix taqi kunas nayranakap nayraqatan ch"amakt"añ qalltäna. Ukat jankʼakiw ikiñar saräna, ukat mä jukʼa tiempotjja, mä jan wali samkaruw purtʼasïna.
  Vladimir chachajj wali thaya ukat kayunakapan khathatitaw jikjjatasïna. Jupajj thayampi chʼoqantat chʼojjña qoqanak uñjäna. Ukat naya pachpas anqankir jaqjama. Jupajj horcar warktʼataw uñjasïna, mä lazompiw asfixia. Mä axsarkañ lazow uka waynan kunkaparux ch"allxtayäna, ukax jach"a t"aqhisiñanak utjayäna. Ukat jukʼamp jan walijj jan kun lurañjamätapa ukat cuerpon sinti jan chʼamanïtapawa. Janiw kuyntʼirjamäkänti, jiwatäkaspas ukhama. Janiw kunjamatsa amparajas kuyntʼayañjamäkänti. Waynaxa ch"uqt"asiñwa yant"äna, ukampisa janchipaxa janiwa ist"känti. Chiqpachansa, jan chʼamanïtaj laykuw axsarañar tuküna. Vladimir chachajj janipuniw ikiskänti, janiw kuntï samka jan ukajj alucinación satäkis uk yatkänti ukat wali mulljataw jikjjatasïna.
  Ukat mä ayllu uñjäna, mä sanu iglesia, tiempompix chhaqtawayxänwa. Nayra crónicas de Internet ukanakat nayra utanakar uñtasit utanaka. Janq"u p"iqini, q"ala kayuni wawanakax pationakaruw t"ijtapxäna. Jichha pacha kamachinakarjamax juk"at juk"at t"ijtapxirïna, amuyataxa, kuns anatapxirïna. Imill wawanakax mä kayumpiw jaltxapxäna, yuqall wawanakax thujrunakampiw nuwasipxirïna ukat ametralladoranakats ch"axwapkaspa ukhamaw amuyasipxäna. Ch"iyjata isinak uñakipt"asax ayllux pisin jakasirinakawa, amuyataxaw granja colectiva pachanakatpacha: pä tunk payan pacha chikatanitpacha. Kunatsa ukham amtawayi: wawanaka taypinx janiw ch"iyar jaqinakax utjkänti, akax qhanaw jan América, Iglesia Ortodoxa ukakiti. Ukat mä qhawqha yuqall wawanakax Budonovkas sat chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar warawaranakaparux chʼamaktʼayatäkaspas ukhamawa. Walja wawanakaw utji, ukampis niyas janiw jilïr jaqinakax uñjapkiti. Akax muspharkañawa...
  Ukat Vladimir chachajj motoranakan wararitap istʼäna, ukat jaya cheqanwa laqʼa columnanakajj uñstäna. Uka yuqall wawanakax janiw ist"apkänti, imill wawanakax kusisitäkaspas ukhamaw uñjasipxäna. Mä akatjamat mä columna camionanakampi ukat blindat carritonakampiw uñstäna, ukat tunka payan motociclistanakaw nayrar sartapxäna. Yaqhepajj gris chʼojjña coloranakanïpjjewa, jachʼa casconakanïpjjewa. Ukham usutäkchïnsa, Vladimir chachajj ukham casco uchasiñajj janiw walïkaspati sasaw amuyäna. Chiqansa, proteína aychax jaqin pʼiqipsa ukat kunkapar mä jukʼa jan chʼamanïñapatakiw qarjasi, ukax sañ muniw chʼaxwañ amtarux jiskʼacharaki. Taqi kunat sipansa, kunapachatï kunkax ch"amakt"ki ukat p"iqix usuchjaski ukhax amtañax ch"amawa. Juyphi pachanx nuwasiñax juk"amp ch"amawa, chiqpachans ch"uñux nayranakam ch"allt"i. Chiqansa, niyaw jallupachaxa, q"illu laphinaka ukat q"añuskir charcos ukanakaw uñjasi. Amuyataxa janiwa sinti thaykiti, wawanakaxa llamp"u isthapt"atawa, wali ch"ullqi ukhamaraki jisk"a.
  Columnax jak"achasxänwa, yuqall wawanakax pallapallanakar t"ijtxapxäna. Laka patxaruw amparanakap liwxatañ qalltapxäna, mä chhuxriñchjasiñsa apsusipkaspa ukhama.
  Vladimir jupax akham sasaw ñanqhachäna:
  - ¡Akanakaxa tomboyanakawa! ¡Jupanakax cigarro fumañ munapxi! Ukampis cigarrojj venenoni, jukʼampejj wawanakan cuerpopataki.
  Pallapallanakax jachaqt"asiñ qalltapxäna, lakapax ch"allxtatawa, ukampis nayranakapax thaya ukat ch"amawa. Jupanakan emblemapax pä llijullijunakawa, ukat mä wila banderax esvástica ukamp uñt"atawa.
  - ¡Akax SS satawa! Ajllit soldadonaka. Vladimir chachan almaparuw axsarañax mantawayi, janiw jupatakikiti, chiqpachansa. SS ukax jan wali sutimpiw uñt"ayasïna. Ukampis propaganda tuqit parlir estereotiponakat sipansa, SS sat unidadanakat jila partex nazi ejercitopan guardianakakïpxänwa. Ajllit soldadonaka, wali suma pallapallanaka. Waljaniw wali suma sarnaqapxäna, jan axsaras ch"axwapxäna ukat respetatäpxarakïnwa. Ukampis ¡unidades punitivas especiales ukanakax utjäna, ukanakax janiw khitirus khuyapt"ayapkänti! Ukampis uka jiskʼa qʼañu yuqall wawanakax imill wawanakax janiw nuwasiñanak utjayapkiti sasaw suytʼäwix utjäna. Chiqansa, SS chachanakax qʼillu ñikʼuta ukat chʼuxña nayraninakaruw wal munapxi.
  Ukampis jupanakan amuyunakapanx kunas jan gustki ukax utjiwa. Inas partidos ukanakax wakanakarux mä qhana churapxchïna...
  - ¡Foeer! - Kamachixa arktasiwa. SS chachanakax jankʼakiw ametralladoranakap aptʼasipxäna, ukhamax jiskʼa ukat jankʼakiw fusilapxäna. Uka filanakax wawanakarux ch"amanchatawa. Balanakax cuerporuw chiqak chʼalltʼasi, ukat manqhäxaruw chʼiyjasi. Wawanakax t"ijtxapxi, q"añuskir talonanakapax lliphipi. Laqʼampi phuqhantat thakinxa jiwat jaqinakaw phuqhantat uñjasi, walja jiskʼa wila jawiranakaw sarawayxi. Uka tawaqux purakap ch"iyjataw jisk"a amparanakap luqxatäna ukat chuyma ch"allxtataw arnaqasïna. Mä waynajj kayup pʼakjataw uñjasïna, ukampis cheqpach jaqjamaw jachtʼasitapat jarkʼaqasïna ukat jalnaqtʼasjjänwa.
  Ukampis fascistanakajj janiw kunjamatsa phenqʼasipkänti. ¡Chuymanakajj janiw khuyaptʼayasiñ yatipkänti! Jupanakax wawanakar arknaqañatakiw jank"ak sarapxäna. Ventananakaruw ch"axwapxäna, SS jaqinakax bomba incendiaria especial ukanakaw utanakar jaquntapxäna.
  Usuchjat wawanakax botas ukanakamp takt"ataw uñjasipxäna ukat bayonetas ukanakampiw tukuyapxäna. Mä lanzallama ukaw blindado de personal ukar uchatäna. Nina naktäwinakax utanakaruw ch"allt"äna, vallenak t"unjäna, quqanakax phichhantatäxänwa, puqut manzanas p"akjatäna.
  Vladimir jupax ayllun arxatañ munäna, ukampis janiw sarxañ atkänti. Cuerpopax hielo, titanio grilletes ukankaspas ukhamawa.
  - ¡Jan iyawsañjam qhuru chuymanïña!
  Ukampisa, jan khuyaptʼayasir chʼaxwäwit amtasïta ukhaxa. Chiqansa, kunapachatï uñisirinakan alaxpachapar mantapki ukhaxa, taqi kuns t"unjapxi. Chiqansa, jichha tiempon mä chʼaxwäwinxa janiw civiles ukanakax utjkiti. Akanx ukhamarakiw fascistanakax arsusipxi: jichhürunakanx mä yuqall wawa, qharürux mä partidario. Ukat Jach"a Ch"axwäwi Patriótica ukanx wawanakan heroes ukanakax nazis ukanakarux walpun jan walt"ayapxäna. Ukampis ¡ukax janiw nazis ukar munasirinakarux chiqapar uñjkiti! Q"añunakakiw wawanakarux amparap jiltayaspa, jupanakax jisk"a amparanakapamp jumar jak"achasipxi, ch"ama irnaqatapat jan sintt"asis. Ukhamarus sapa wawa jiwayatatakix: tunka vengadores ukanakaw utji ukat ch"axwawix chiqpachapuniw markapachan tuku.
  Ayllux ninamp nakhantatänwa, nazis ukanakax warmirux katjapxäna, isinak ch"iyjasipxäna, ukat violañ qalltapxäna. Mä jach"a axsarañaw utji, katuntat waynan purakapax khuchhurata, ukat intestinonakax bayoneta ukar ch"uqt"añ qalltapxäna. Wawax ch"amakt"asxänwa, janiw arnaqasiñs puedxänti. Niya phisqa marani mä tawaquw chikat ch"iyjatäna. Uka jiskʼa wawanakarojj ninaruw jaqontapjjerïna jan ukajj bayonetanakaruw chʼakkatapjjerïna.
  Mä cruzat mä sacerdotejj nazis ukanakamp jikisiñatakiw tʼijtjjäna. SS jaqinakax ajanuparux riflempiw jawq"japxäna, cruz apsupxäna, sacerdoterux amparanakapat katjapxäna ukat barbaparuw ninamp phichhantapxäna. Uka pachparakiw jach"a jaqinakax culto ministrun amparanakap t"ijtxapxäna. Uka cruzax ninamp junt"uchataw sacerdoten pechopar uchatäna. Uka arunakxa janiw amuyañjamäkänti, ukampis amuyataxa, ukax sacerdoten maldicionanakapänwa. Qhepatjja, wali tʼaqhesiñatjja, sacerdotejj janiw kuns amuyjjänti, ukat ninaruw jaqontatäjjäna. Uka pachparakiw uniformeni sádicos ukanakax imill wawan kayunakap khuchhuqapxäna. Yaqha verdugonakax wali jakkir yuqall wawanakan jinchup khuchhuqapxäna. Taqi kunas wali axsarkañ uñtasïna, mä pʼiqi usut directoran películapan uñstkaspa ukhama.
  Vladimir jupax ch"allxtasïna ukat waliw jan uka lazot jalt"irjamäkänti.
  . 17 JAQTHAPI
  Mirabela ukat Streletsova jupanakax avión ukankapxänwa, jupanakan velocidadapax walja kutiw qhana velocidadat sipanx juk"amp jach"a. Montón de estrellas en constelaciones bizarras, complejas composiciónes en forma de jeroglíficos. Warawaranakax mä kasta yatiyäw yatiyañ munapkaspa ukhamänwa, jan ukax inas suerte munapxchispa. Yaqhep qhananakajj sapa kutiw chʼipjjtayapjjäna, ukat pä jan ukajj kimsa warawaranakajj coloranakani ukat radiación ukanakan mä sapa inflorescencia ukham lurapjjerïna, ukajj nayraruw kusisïna. Imill wawanakan jank"akïtapax juk"ampiw jilxattawayi, warawaranakax juykhu jallun gotanakapjamaw ch"iyar ch"allxtapxäna. Mä qhanaw nayraqatapan uñstäna, mä vacío nina nakhantkaspa ukhama. Mirabelax yatïnawa, ukax qhanan aberración ukan efectopawa, kunawsatix fotones ukanakax mä cuerpo material ukamp t"unjatäki ukanakax tantachasipxäna ukat taqi kunatix nayraqatapan utjkän ukax wali colerat ninar puriñ qalltäna. ¡Mirabelan nayranakapajj mä kutikiw patak patak rangonak uñjäna! Mä sanu jaqitakix janiw amuyt"añjamäkiti kunjams uka chiqax wali suma ukat uñjata: walja millones de sombras ukanakaw utjäna, capas ukanakax maynit maynikam patat uñstayatawa ukat mistu!
  Imill wawax uk uñakipt"asax filosofía tuqit akham sänwa:
  - ¡Kuns amuyta, Hipermariscal compañero, ukham suma uñnaqt"anïñax evolución tuqiw uñstaspa, jan ukax Jach"a Ajayun luratawa!
  Hipermariscal Streletsova jupax cristalino arumpiw jaysäna:
  - ¿Taqi ch"amani Diosar sañti munta?
  - ¡Ukhamawa! - Mirabelle kullakax jach"at arsüna.
  - Nayra pachanakanxa kunaymana iyawsäwinakawa utjatayna. Ukatxa Taqe Chʼamani Luririru jan ukax Luririnakarus iyawsañaw uñstäna. Amuytʼañataki, nayra griegonakajj taqe kunas jan waltʼäwinakat luratäkaspas ukham amuyapkchïnjja. Jilapachax sapxañamawa, monoteísmo ukax judionakan uñstayatawa sañax pantjasiwiwa. Muspharkañawa, nayrïr kutiw mä sapa lurayirit arsuñax africano jaqinakan jikxatasi. Jisk"atpachax nayra imperio Nitr.
  - ¿Janit Hiperbórea markanxa? ¿Kawkïr jachʼa ukat nayra imperiotsa rusanakax uñstapxäna? - Mirabelax amparapampiw warawaranakan constelación ukarux mä mariposa ukham jalnaqir katjañ yant"äna.
  - Janiwa! ¡Hiperbóreos sat jaqinakax jan waltʼäwinakan evolucionaparuw iyawsapxäna! - Streletsovax wali qhuru arumpiw säna.
  Mirabela kullakajj janiw iyaw siskänti:
  - Kunaymana iyawsäwinakawa utjatayna. Jaqen sarnaqäwipan nayrïr monoteísmo sat yatichäwimp chika. Mä arunxa, iyawsäwi: ¡mä Diosaw alaxpach lurawayi!
  Llamp"u verdugox phust"äna, ukat warawara guirnaldanak taypin mä juk"a thaya thayt"ayäna (efecto de aberración y distorsión del espacio) .
  - ¡Janiwa chiqpachansa ukhamakiti! Monoteísta sat jaqenakajj mä jiskʼa sectakïpjjänwa. Imperio Nitr ukanx uka yatichäwiw nayrankäna.
  - Ukampisa ukanwa iyawsapxäna: jach"a Diosax yaqha diosanak luratayna.
  Streletsovax Mirabel kullakax amparapampiw ajanuparux ch"allxtayäna:
  - ¡Qhiparu jutataynawa! Ukampis taqpachanx, judionakan dios - jan ukax el, uka aruxa, janiw Yahweh jan ukax Jehová Diosan monopolizapkänti. Jisk"atpachax angelanakas taripirinakas, ukat Supayas diosas satäpxänwa - Elohim. Ukhamarakiw politeísmo ukan chimpunakapax utjäna, jaqinakat mä profecía ukhamarakiw utjäna - niyaw diosanakar uñtasitäpxäna, mä arunx angelanakaruw tukupxäna!
  Mirabela kullakajj wal kusisïna:
  - ¡Ukat nayax niyas mä angelätwa! Nayax warawaranak taypin jan warawaran barcon sarnaqañjamawa. Ukampirus jank"ak sarañ tuqitxa, tetraaviones ukanakax wali ch"amawa, ukampis jutïrinx kunapachatix tecnología ukax juk"amp jank"ak jilxattaski ukhax jank"akiw jilxattaspa. Chiqansa, ¡wali wayna civilización ukhamäpxtwa!
  Ultra-hiper-mariscal ukax wali llamp"u chuymampiw imill wawarux ñik"utap ch"allxtayäna:
  - Ukhampuni! Jan jiwir cuerpomajj jaqenakan sarnaqäwipat sipansa jukʼamp tiempow jakaspa.
  Mirabelax chhuxriñchjasïna, descargas de multi-electricidad (movimiento multisector de subnucleones) ukax p"iqip taypit pasatayna, ukat jupanakax, hipercorriente ukar uñtasitax wali sumawa.
  - Ukat ukhampachasa, ¿jiwasan universosar uñtasit mä mecanismo complejo ukax juykhu ukat qhuru evolución ukan achupakïspati?
  Ultra-Hyper-Marshal ukax akham sasaw amuyt"ayawayi:
  - Walikiwa, niya taqpacha cientificonakaxa evolución pachpawa utji sasina amuyapxi. Ukat walja waranqa waranqa millón oraqenjja, kunjamsa evolucionajj utji uk uñjaraktanwa.
  Uka tawaquxa akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Jïsa, uñch"ukipxaraktwa! Janis khitis jichhakamax katjañ atipkchixa, kunawsatix materia orgánica ukax materia inorgánica ukan uñstawayki uka pacha.
  Anastasia Streletsova kullakax llamp"u chuymampiw chiqañchawayi:
  - Janiwa chiqapaxa, mä qawqha chika taypina lurawinakawa qillqantayata. Jisk"atpachax kunjams hermafroditas ukanakax pä ukat kimsa ch"usawjaruw tukupxi uk uñjasiwayi. Jan ukajj silicio, litio, potasio ukat azufre ukanakan evolucionapa. Jan ukajj yaqha jisktʼa: Diosatï Adanampi Evampir jupar uñtasita ukat jupar uñtasit lurchïnjja, ¿khitinakar uñtasita flúor samsuñanak lurapjjäna, sañäni?
  - Ay, akaxa mä suma jiskt"awiwa jiskt"añataki. Ukampis jila partejja, evolución toqet yatichäwijj taqe kun manqʼirinakawa, niya taqe jachʼa civilización jaqenakaw yatiyapjje, ukatwa muspharkañawa, tunka llätunkan patak maranakanwa uka yatichäwijj amuytʼasïna: Charles Darwin jan ukajj inas Lamarck chachajj ukham amuytʼaschispa.
  Ultra-Hyper-Marshal ukax janiw iyaw sakänti:
  - Evolución utjatapaxa griegonaka, egipcionaka ukhamaraki Hiperbóreos ukanakasa suyt"apxarakïnwa. Uka tuqitxa walja uñachtʼäwinakaw utji. Amuyt"añataki, Esparta markan yatichäwinak apsuñamawa, ¡mä típico yant"aw evolución ukar regulañataki ukat irpañataki! Kunapachatixa warminakaxa pesaje apthapiña, qullunakana q"ipinakampi t"ijt"aña, umaña ukhamaraki ch"amañchaña ch"amanchata ukhama: ukhamata ch"amani, ch"amani wawanaka yuriñataki. Ukhamarus, nanakax ukham lurapxaraktwa.
  - Akaxa niya mä proceso de evolución dirigida ukhamawa.
  - Chiqansa amtatawa, ukampisa janiwa juk"ampi ch"amanchatäkiti! Progreso ukat bioingeniería ukax componentes de éxito ukawa. Ukampis evolución técnica ukar uñjksna ukhajja, kunatsa evolución biológica ukar jan uñjksna. - Streletsova kullakaxa llamp"u chuymampiwa imilla kunkaparuxa llamkt"äna.
  Mirabelax mä juk"a qhipäxar kutt"asaw akham säna:
  - ¡Evolución científica ukat tecnológica ukax razonamiento ukampiw irpata, ukampis evolución biológica ukax juykhu casualidad ukampiw irpata!
  Llamp"u chuyman verdugox amparanakap jach"ar aptäna, mä akatjamat suxta amparanakap mä kutikiw katuqäna:
  - ¡Janiwa chiqpachansa ukhamakiti! Hipernosfera ukaw utji, ukax jan amuyt"kaya yatiyawinakaniwa, ukax walja procesos ukanakaruw programación ukar puriyi, ukax espontáneo generación de vida ukampiw lurasi.
  - ¿Kunjamatsa juti? "Uka tawaqux chuchup chʼallxtatap amuyasïna.
  - ¡Ukhamaraki evolución ukata! ¿Kunjamsa aka tuqit qhanañchtʼapxirista? Akax Hiperverso ukawa: ¿jupa pachpax jan tukuskirïpachati? - Anastasiaxa qhipa aru mä juk"a jach"a arsüna.
  - Jisa, chiqpachansa! ¡Janiw amuytʼirjamäkti kunjamsa tukuyapajj kunjamänisa! - Mirabelax jach"at arsüna, nanopartículas ukanakan jawiranakapax nayranakap ch"allxtayäna.
  - ¡Ukhamawa, janiwa amuyt"añapakiti! Ukhamajj ¡janiw kuna tiempos utjkiti, janiw kuna jarkʼañanakas utjkiti, janiw kunanakas tukuskiti! ¡Janiw kunas utjkiti!
  Mirabela kullakajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Jisa, qhanawa! Ukhamakiwa, janiw taqpach universonak jikxatktanti.
  Anastasia kullakajj saskakiwa, caléndulanakapajj pétalonakaruw tukuwayjjäna:
  - ¡Akankiwa! Jichhax amuyt"añäni: hiperuniverso ukan jan tukuskir espacio ukan jan tukuskir utjatapat sipansa, pachan jan tukuskir utjatapat sipansa!
  Uka nuwasir waynax iyaw sataynawa:
  - Mä arunxa, wiñay materia, jan tukuskir materia absoluta ukham utjatapa! ¡Akax chiqpachapuniw kuntï jumax sañ munkta ukhama!
  Streletsova kullakajj wal kusisïna:
  - ¡Yatichäwinakam sum yatxatatap uñjta, jan axsart"ir tawaqu!
  Mirabelax mä yatiqañ utankir tawaqur uñtataw uka tuqit sum yatxatat säna:
  - ¡Chiqpachansa materia wiñay utjatapaxa mä axioma absoluto ukhamawa amuyt"asma! Ukampis filosofía tuqit amuytʼasir jaqix kunjamsa materiax uñstäna uk uñachtʼayañaw wakisini.
  - ¿Saphiru thaqhañati?
  - ¡Ukhamawa!
  Streletsova kullakajj akham sasaw jiskʼachasïna:
  - Ukatxa saphixa Diosächi ukhaxa, ¿kunas nayrïri saphinakaparu tukuwayi! Chiqansa, taqi kunas nayrïr amtanïchi ukhaxa, ¡Taqi Chʼamani Diosampïñapawa!
  Mirabelax akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Religionax akax mä juk"a askirjam uñjañaw mayistu! Jan ukax, mä axioma ukhama, Diosax janïr wiñayatakïki ukat janiw saphin thaqhañax wakiskiti.
  - Ukampis ¿kunatsa jan materia ukax wiñayatakïtapa ukat nayratpach utjatapa, mä axioma ukhamaraki! Chiqansa, wiñayatak utjki uka Taqi Chʼamani Diosan utjatap uñtʼañatakix materian jan tukuskir espacio-temporal ukar iyawsañat sipansa, jukʼamp jan amuytʼasir amuytʼañaw wakisi. - Streletsova ukaxa jank"akiw pä tunka phisqhani jilxatata amparanakapampi warawaranakaru uñacht"ayäna. - Jumax warawaranak uñjta, jiwasax materia uñjtanxa, ukat jiwasatakix ukax utjapuniwa! Ukampis ¡janiw khitis Diosar uñjkiti! ¡Biblias uka toqet qellqaraki!
  Imill wawaxa ch"iqa cejap jach"anchayäna:
  - Ukat Daniel profetax Dios Awkiruw uñjta sasaw säna.
  Ultra-Hyper-Marshal ukax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Arcquasar ukaxa! Ukax mä juk"a ch"ama dilema ukhamawa. Taqi Chʼamani Diosax luristaspa ukhaxa, janiw destinon khuyapayasiñapar jaytañasäkänti. ¡Wawanakax yatxatatäpxañapawa! ¡Ukax juma pachpat mä revelación jupanakar churañ sañ muni!
  - ¿Biblia tuqixa? - Mirabela kullakaxa akhamawa:
  - ¡Biblia tuqis ukhamaraki! Ukampis ¡Overmind ukax chiqapar amuyañ munaraki! ¿Kunjamsa Diosajj jupa pachpa contra saytʼaspa? Chiqansa, pantjasir jaqinakas kamachinak apsusipki ukhaxa, jan maynit maynikam chʼaxwapxañapatakiw chʼamachasipxi, ukat jan pächasiñapatakiw chʼamachasipxi. Ukhamat ukax jan wali jaqinakatakix ch"usawjanak uñstayi ukat walja jan wali lurawinakaruw puriyi. Ukatjja, Biblian qhanañchäwipan mä jiskʼa pantjasïwipajj pachpa qhanañchäwir iyawsañaruw jan waltʼayi, ukat qhawqha ukham pantjasitanakas utjäna uk juma pachpaw yatta. ¡Ukat wilampiw walja qullqinak pagapxäna! - Departamento de Amor y Tierza p"iqinchirin qhipa arunakapampixa, waranq waranqa waranqa uñjkaya qhananakaxa khathatipxäna.
  Mirabela kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Ukhampuni! Amuytʼañataki, Trinidad sat yatichäwit parltʼañäni. Uka yatichäwit sipansa, Jesucristox waynarux akham sänwa: kunatsa suma sapxista, janit yatkta; ¡alaxpachankir mä sapa(!) Diosax wali askiwa!
  Ultra-hiper-mariscal ukan amparanakapax tunka payankamaw jilxattawayi (janiw kunas sobrenatural ukhamäkiti - cuerpox hiperplasma mágico ukamp impregnat ukhamawa, materia ukat espacio ukan estructurap mayjt"ayasa).
  - Ukat janiw ukakikiti! Jesusasti sänwa: awkix nayat sipan juk'amp jach'awa, juma sapa chiqpach Diosar uñt'apxañamataki, ukhamarak Jesucristorus uñt'apxañamataki. Pablojj akham sasaw qellqäna, uk amtañamawa: Cristojj Diosan pʼeqepawa, ukat Lucasajj Jesusarojj Diosan serviripaw sasaw säna. Jila partejja, Biblianjja, Trinidad toqet janiw mä qhana yatichäwijj utjkiti, ukjja iglesian jilïrinakapajj amuyapjjarakïnwa. Uka dogma utjatapatjja, janiw inamayakïkiti, walja wila wartatäjjewa. Amuyt"añataki, taqpach markanakax t"unjataw uñjasipxäna, kunatix Arian ch"axwawinakaw utjawayi. Walja waranqa herejenakax Trinidad ukar jan iyawsapxatap laykux phichhantatäpxänwa. Lev Nikolaevich Tolstoy chachas iglesiat jaqunukutaw uñjasïna, kunattejj janiw ukham dogma uñtʼañ munkänti.
  - ¡Mä wakiskir dogma! - Mirabelaxa arup jach"anchayañ yant"äna.
  Hipermariscalax amparanakap jach"a ch"allxtayäna, niya patak amparanakapampi:
  - Ukat ukhamakipansa, jan qhana bibliaparjama. Ukampis ¿janit Taqi Ch"aman Diosax ukham wakiskir yatichäwix -iyawsäwin cimientopa- jan qhan qillqt"atäñapatak uñjkäna?
  - ¡Wali logico ukhamaw ist"asi! - Mirabelax quri ñik"utap ch"allxtayäna.
  Anastasia sapa ch"akhanakapan ch"akhanakapax exponencialmente jilxattawayi:
  - Ukatxa janiwa ukakixa Biblianxa jani chiqapaxa utjkiti. Kunjamsa Marcos chachan Evangeliopanxa Jesusax jach"a sacerdoten sutip ch"allxtayäna uk amtañäni, ukhamarak Biblia qillqirinakax kuna pachas Cristox ch"akkatatäna jan ukax khitis Zacaríasan awkipän uka tuqit jan walt"ayapxäna. Jïsa ukat jukʼampinaka! Aka cheqanjja, Biblian walja pantjasitanakap qellqtʼasaw walja volúmenes libronak qellqasma. - Streletsovax waranq amparanakap ch"uqt"awayi, patak patak amparanakani. - Jan ukax yaqha amuyunïpxtawa.
  Mirabela kullakajj nayra puentep amparapampiw chʼoqtʼasïna:
  - Janiwa Taqe Ch"amani Diosan qhananchawipa churañapaxa wakiskiti. Ukhamarus: warawaranakan estructuración de chaos ukanakat amuyt"añäni...
  Anastasia kullakajj akham sasaw akham säna:
  - ¿Bibliax jukʼamp amuytʼasirïpachati sasin amuyta? Kunjamtï ukan qillqatäkixa, ¡nayrïr uruw Diosax alaxpacha luräna, ukat pusi urukiw intimpi warawaranakampi! ¡Ukat akax cientificonakax nayratpach aka alaxpachax walja millón millón maranakaniwa sasin sapkäna ukhawa! Jila partejja, ukajj wasitatwa judionakan warawaranakajj kunjamäpjjesa uka ingenuo amuyunakapat parli. Inas warawaranakajj jiskʼakïkaspas ukham amuyapjjpachäna, ukat mä jachʼa oraqet sipansa lurañajj jukʼamp faciläspawa.
  - Ukhampuni! - Mirabel kullakaxa chhuxriñchjasïna. - Mä warawaraw alaxpachat jaquqaniwayi - ¡mä k"ajkir cristal! ¡Munat Stalin jilatat mä q"uchu q"ucht"apxäma!
  Anastasia kullakajj amparanakapan uñnaqap mayjtʼayäna, ukat cubonakaruw tukuyäna:
  - Jan ukax Noé chachan uma jalsu tuqit ch"axwaña. Chiqpachansa, Criston yurïwipatxa tunka waranqa maranak nayraw walja jachʼa meteoritos ukanakax aka Uraqir jaquqanïna. Jupanakax cataclismos ukanakaruw sartayapxäna, ukax leyenda ukar tukuwayxänwa. Yaqhep ciencia ficción qillqirinakax Phaxsiw aka uraqimp chʼaxwanïna sasaw qhanañchapxarakïna. Ukhamarus, Chiqpachans Phaxsix Uraqimpiw ch"axwawayxi, ukampis juk"amp nayraw ukat ukatw dinosaurios ukanakax chhaqtawayxi!
  Mirabela kullakajj jankʼakiw akham säna:
  "Janiw ch"axwkänti, jan ukasti gravedad ukamp katjatäxänwa". Uka chʼaxwäwix chiqäspa ukhaxa, janiw aka uraqinkir jaqinakax ukhamaki saraqapkaspänti. Jila partejja, aka Oraqen jakañajj tʼunjatäspawa. Ukampis mayni tuqitxa, kunjams Phaxsix nayra achachilanakar kusisiyäna.
  - Ukxa japones jaqinakaru yatiyañani. ¡Ukajj wal yuspärapjjaspäna! - Hipermariscal ukaxa kisunakapwa qhant"ayatayna. - Ukhamarus, mä suma t"iju t"iju, niyas janiw jupanakamp ch"axwañax wakiskänti, jank"akiw aliados ukar tukupxäna. Ukampis taqpachanx, chiqpachan arsuñax, materia de cantidad infinita en tiempo infinito ukax wali askiwa jan tukuskir ukat waljaptayir yatiñan jakawiruw puriyaspa, ¿janich ukhamäki!
  Mirabelax p"iqip patat ch"allxtayäna:
  - Chiqansa, jïsa, ukampis mä matiz ukaw utji! Materia ukax jan tukuskir jaya pachaw utjchi, ukat cantidad ukax jan tukuskir ukhamächi ukhaxa, ¿kawkhans supercivilizaciones ukanakax utji?
  - ¿Janit jiwasax super-civilización ukhamäktanxa?
  - Walikiwa ukhamaxa, Hiper-supercivilización! "Uka tawaqux mä patat uñtataw muyuntäna.
  Ultra-hiper-mariscal ukax jank"akiw salaparux irpäna:
  - Jichhax hiperchip ukax utjañapawa: ¡jiwasat sipan juk"amp jach"a civilización ukankiwa! Mä arunxa, ¡juman lurawimax jiskt"awiman jaysäwipawa! Jan ukajj qalat lurat hacha satäkaspas ukhamti amuyasta.
  - ¡Inas mä flecha p"iqix utjchispa! - Mirabela kullakaxa nayranakapxa k"arisiñampiwa jisk"achasïna.
  - ¡Walikiwa, jumaxa ukham jiskt"asiraksnawa!
  - Walikiwa, nayaxa iyawstwa! Principio tuqitxa, yaqha super-civilización ukax wali sumaw utjaspa jan ukax mä imperio fundamentalmente yaqha nivel ukan uñstayaspa. ¿Kunas jan yäqañjamati?
  Ultra-hiper-mariscal ukax wasitatw ch"akhanakap mayjt"ayäna, cadenanakar uñtasitaw tukupxäna:
  - ¿Kunas chiqpachapuni?
  - Mä super-civilización, jan ukax juk"ampirus mä hiper-super-civilización, jiwasan universo uñstayatapa. Chiqansa, cienciax nayratpach uñacht"ayawayiwa, ch"amampi materia lurañax wakisispawa.
  Streletsova kullakajj cadenanakan campananakapjamaw istʼasïna:
  - Waliki! ¡Teóricamente chiqäskapuniwa! Ukampis ukhamäkchisa, Bibliajj janiw walïkiti, ¡Diosajj qalltanïnwa, evolucionat jan ukajj luratanakatsa!
  Mirabelax lakaparuw pastillar uñtasit kuns jaquntäna, masticatayna... lakapax helio líquido ukar ch"allt"atäkaspas ukhamaw amuyasïna:
  - Nayra Testamentonxa, Diosax wali qhuru jaqiwa. Ukat jupax wali nacionalista ukhamänwa, mä jaqiruw mayninakat sipansa jukʼamp jachʼañchäna. Yamas Egipto markax t'aqhisiyataw uñjasiwayi, ukat kunjamtï Qillqatax siskixa, Faraonan ukar sarañamawa, ukat nayax chuymap qalarayarakï Diosan jach'a kankañap uñacht'ayañataki.
  Anastasia kullakajj cadenanakat mä jukʼa qollqet lurat qʼañunakaruw tukuyäna:
  - ¡Akham jach"añchasiñ uñacht"ayañatakix taqpach markar t"aqhisiyañax wali muspharkañawa! Ukax q"umachasiñ étnico ukar amtayistu, ukax genocidio ukan juk"amp jan wali lurawinakapawa.
  - Ukampis jiwasax ukhamarakiw ch"axwañanx qhuru jaqinakäsna! - Uka tawaquxa jach"at arsüna.
  - ¡Jiwasax pasxtanwa, ukampis janiw uñisirinakamar munasiñ yatichapksmati! ¡Janiw yatichapksmati, jawq"japxitu, ch"iqa ajanum ch"iqa ajanumar muytayaña! ¡Jan kʼari chuymanïpjjañäniti! ¡Ukajj mayj mayjawa! Ukatjja, jan sinttʼasisaw nuwasiñatak obligatästanjja, ¡Diosajj Taqe Chʼamaniwa ukat Jupajj mä amtar puriñapapuniwa! - Anastasiaxa mayjt"ayata amparanakapampi anatt"añ qalltäna, nina ch"iyar ch"iyar ch"uqi ch"uqi jaquqasa.
  - ¡Kunjamas jiwasampixa! - Wayna ch"axwirixa q"illu ñik"uta.
  - ¡Kunsa luraraksna!
  - Qarjasiña! - Mirabelaxa jach"atwa arnaqasïna histeria ukampi arupampi. - Taqi kunat sipansa, emperadorax kamachispawa.
  - Ukat jumax amuyta ejercitox katuyasiñ katuqani? - Ch"iyar uwijanakax centípedo tigrenakaruw tukuñ qalltapxäna.
  - ¡Janiwa yatkti! ¡Taqinipuniw autoridadanakar wali chʼamampi istʼañ yatipxi!
  - Ukampisa janiwa ukhama kamachixa, ukatxa, Consejo Supremo ukaxa utjarakiwa! ¡Kunayman jan walinak lurañ yati! Jan ukajj uñisirinakajj mä toqet jan ukajj yaqha toqet emperadorar jan waltʼayañ atipjjaspa ukhajja.
  Mirabelax niyaw akham sasaw jachäna:
  - Kuna! Chiqansa, ¡wali chʼamani magiampi yanaptʼayasisaxa, mä emperadoras apnaqatäspawa, sañax janiw amuyañjamäkiti!
  - Ukat akax iyaw satäni ukhax - katuyasiñ kamachix akhamawa: emperador jan ukax emperatriz ukax uñisirinakan apnaqatapa ukat hipermagia! ¡Ukhamajj ¡munañakix janiw wakiskiti! - Anastasia kullakaxa cadenanaka lanti uva yapunakampiwa turkatayna.
  - ¿Kunjamarak sumankañ aruskipäwinak qalltañaxa? ¡Tregua ukham yatiyapxam! - Suyt"äwi chhaqhayasa, Mirabelax samaqt"äna.
  - ¡Akax lurasispawa! Ukampis sapa mayniw maynit maynikam qʼañuskir kʼarinak lurapjjatapat suytʼapjje. ¡Akanjja ukham qʼañu chuymanïñaw utjäna!
  - Boxeadores ukanakas muyuntata taypinxa samart"awinakaniwa. ¡Nayra proteína boxeadoranaka! - Imill wawaxa chiqapawa.
  - ¡Kuns nayra pachat apsusma!
  Imill wawanakax amukt"apxäna;khitis amuyt"ir jaqinak taypinx janiw ch"axwawix jan amuyt"asirïtapat amuyt"kiti. Kunatsa wila wartañaxa, jilanakar jiwayañasa, ukampis ukhamakiw pasäna...
  Ultra-Hyper-Marshal ukax wali ch"amampiw akham säna:
  - ¡Ukham walja cuadrillones, jan ukax juk"amp chiqaparux, niya walja quintillions rusanakax jiwapxi, ukat qhipharux atipt"añampikiw satisfacta! ¡Ukat atipjañatakiki! Emperadorax sumankañ utjañapatak iyaw saspa ukhaxa, jiskt"asiñaw utjani: ¿kunatsa walja patak maranak nayrax jan ukham lurapkäna? ¿Kunatsa walja waranqa waranqa waranqa pachanak tʼunjapxäna, taqi kunatï utjki ukanak tʼunjapxäna? Ukhamajj ¿kunjamatsa uka jan walinakan jakassna, ¿taqe kunsa qellqtʼasiñasa ukat ampar luqtañasa wakisispati? ¡Jumax wali ingenuo imill wawawa! Janiw jach"a jach"a tukuñarux katuqkasmati ukat ch"axwäw jan tukuyat jaytkasma.
  - ¿Chiqapuniti ukhama ch"amakaxa? - Mirabela kullakaxa wali ch"amawa.
  - ¡Uñisirinakax ukhamarakiw amuyapxi! Jupajj tregua apnaqasaw machaq ajjsarkañ armanak luraspa, ukanakat janiw jarkʼaqasiñäniti. - Ch"uqi ch"uqixa uva quqawa, juk"ampi thithitaruwa tukuwayxi.
  - Ukhama jan wali?!
  - Jïsa! ¡Chiqpachansa ch"iyara ch"uqi!
  - Ukatxa janiwa kuna alternativas utjkiti taqpacha chhaqtayañataki?
  Wila nina lawranakaw Anastasia kullakax walja amparanakap taypin t"ijtäna:
  - Jiwasatix sarnaqäwinakat uñacht"äwinak apsuñäni, ukhamax ch"axwäwix janiw sapürus uñisirinakan q"al t"unjatäñapkamax utjkänti. Awisax uka jan walt"awix anexiones parciales ukat indemnización ukanak lurañakiw utjäna. Inas Hitler chachajj jukʼamp yatiñanïspäna ukhajja, imperiopat mä jukʼa qhespiyaspäna, ukat pachpa jan wali jakañapsa qhespiyaspänwa.
  Mirabelax jan munkasaw jachaqtʼasiñ gotanak chʼallxtayäna:
  - Sarnaqäwix janiw qhan jaysäwi churkiti, Hitler jupax mä ajlliw utjataynati janicha ukxa. Jupanakax sapxiwa, Stalin jupax Fuhrer juparuw sumankañ churatayna. Ukampis janiw kuna documentonakas archivonakan jaytatäkiti. Qhana amuyunak laykux janiw uka tuqit yatiyañ munapkänti.
  - Ukampis jiwasax janiw nayra Alemania ukat URSS ukhamäktanti. Rusianakampi alemananakampejj walja patak maranakaw nuwasipjjäna. Mä pachax eslavonakax alemanes ukanakaruw jaqunuqapxäna, ukatx Edad Media ukanx Alemania markax eslavonakaruw jaqunukutayna. Jan ukax juk"ampirus, tribunakan mistutapawa, francos ukat...
  Mirabela kullakajj vacío ukan congelat jachaqtʼasir perlanak katjäna ukat amparapamp katjjarusajj mä chʼaphir uñtataw chʼalljjtayañ qalltäna:
  - ¡Jiwasaxa, patak patak maranakaw ch"axwapxtanxa! Ukat alemanes ukat eslavos ukanakax tipo genético ukan jak"a jaqinakawa. ¡Ajanunakapas niya kipkakïpxiwa! Jila partejja, ukajj janiw wilat jan ukajj religionat parlkiti. Católicos ukat ortodoxo cristianonakax juk"akiw mayjt"apxi, budismo ukat hinduismo ukanakat sipansa... Ukampis qhipïrinakax niyas janipuniw ch"axwapkänti, ukat cristianonakax...
  Streletsova ukax mä akatjamat khuchhurata ukat jach"a jach"a tukuwayi:
  - Walikiwa, walikiwa imilla, aka aruskipawixa jilpachaxa jani achuniwa. Ch"usat ch"usaruw warantañäni, foton ukarux pamparuw jaquntañäni, ukampis janiw mistuñ thakhi jikxatkañäniti. Jilapachax jumax mä jan axsart"ir tawaquwa, janiw laxrampi infiernor jaquntañ axsarktati.
  Mirabelax qhanat jithiqtawayiwa:
  - Chiqpachansa, nayax axsaratwa, ukampis axsarañax niyaw phichhantawayxi. Ukhamarus, Emperatriz pachpa nayamp aruskipt"atapatxa, kunjamakitix jumax misión ukar jan walt"ayañax risqiw sasin iyaw sañax ch"amawa. Jan ukhamäkanixa, juma pachpaw ultra-underworld ukar khithatäyäta.
  - Jumax yatisktawa, janiw sinti jach"a jach"a tukuñamäkiti. Chiqansa, sapa kutiw jan waltʼäwinak jikxatasma, jukʼampisa departamentosanxa. Ukampirus chiqpachapuniw arsuskä, ch"axwäwix nayratpachaw nayatakix mä kusist"añjam tukuwayxi. Mä jach"a q"ipiruw tukuwayxi, rutinarjam irnaqawiruw tukuwayi, ukampis mayni tuqitxa, tukuyxani ukhax chuymajanx mä absoluto vacío ukhamaw jikxatasi. Jakäwin nayrïr amuyup chhaqhayaña. - Anastasiaxa taqi chuymampiwa arsüna.
  - Nayra pacha jaqinakaxa: janiwa ch"axwawixa jakaña amtampi uñjapkiti. Yämas humanismo qallta pachanxa. Ukatxa, ¡taqi jakirinakar qhispiyañamawa ukat munasiñaw wakisi sasaw yatichäwinakax uñstäna!
  Mirabelax niyaw qarjañ qalltawayxäna, kunayman yapunakan juk"amp jan walt"äwip amuyasa:
  - Janiwa kuna yupaychäwisa jani amuyt"kaya qhuru kankaña yatichkiti, ukampisa taqi jaqinakaxa ch"uqi apt"asipxi. Ukat ¡jan qhan parlir pacifistanakax juk"ampiw mä excepción ukham jikxatasipxi! Sañäni, nayrïr cristianonak taypinjja, cheqapuniw walja pacifistanakajj utjäna, jupanakajj religionaparjamaw Criston yatichäwinakap istʼapjjäna. Ukampis uka pachparakiw, nayratpach uka urunakanx jaqukipirinakax utjäna: khitinakatix jucharar jaqinakar munañaparjam kutkatasipki ukanaka. Ukampirus nayrïr patak maranakanx ukax mä sapakïnwa, ukampis pusi patak marat qalltasinx: nuwasiñax wali uñt"atawa. Yamas Constantino emperadorajj taqe escudonakar mä cruz dibujapjjañapatakiw mayïna. Ukat ukaw ejercitopar atipjäna. Ukhamajj cristianonakan cruzapajj pallapallanakan jan ajjsarirïpjjatap uñachtʼayañatakiw tuküna. Walja ejercitonakanwa cruzanak churapjjerïna, Rusia zarista markansa ukhamaraki. Ukatx cruzanakax chhaqtayatäxänwa, ateísmo comunista formal ukan utjatapata. Inas jan taqpach formal ukhamäkchiti, cruzax nayra eslavo chimpukïkchisa.
  Anastasiax mä juk"a nina naktäwip jisk"achatayna ukat larusitayna:
  - ¡Kunjamas esvástica ukaxa! ¡Neandertal sat jaqenakan pintatänwa! Nina lurañataki nayra aparato, ukat nina juk"ampirus Edad de Hielo ukanx jakañawa. Jilapachax esvástica ukar jark"añax, ukax walja markanakanx jan amuyt"kayänwa, kunatix aka nayra chimpu rúnico jaqinakan sarnaqäwipanx lurañ ch"amanakaruw uñacht"ayi. ¡Chuyma dibujañ jarkʼañampi kikiparakiwa!
  Mirabela kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jisa, ukhama! Ch"akkatañax janiw jark"atäkiti, kunatix pantalla manqhanx cruzados ukat kunayman inquisidores ukanakax walja jan walinak lurapxäna. Jichhax walja fuerzas especiales rusas ukanakax aka señal rúnica ukamp isthapt"asipxi, ¡mä nayra símbolo eslavo!
  Anastasia kullakajj jankʼakïtap yaptʼäna, ukat pʼeqepas nayra chʼakhanak lanti pä bozalni delfín ukar uñtasitarakïnwa:
  - Ukhamawa, nayra achachilanakasana amuyupa yäqañasawa: jupanakaxa esvástica taypina ch"axwapxiritayna, Hiperbórea pachana jani ukaxa campañas eslavas ukanakana; ¡Alejandro Magno chachan jan atipjkay ejercitopanwa! Yarodar rusa príncipex jupa pachpaw Craso p"iqip khuchhuqatayna, kunapachatix eslavo uraqinakar juk"amp manqhar mantañ yant"käna ukhaxa. Chiqansa, Imperio Partia ukax mä tributario, Antiguo Rus ukan vasallo ukhamänwa. Rusonakax uraqpacharuw qillqañ churapxäna: kunapachatix egipcios ukat Zapatos ukanakax jan yatipkänti kunas azada ukax ukxa!
  Mirabela kullakajj tʼijtjjänwa ukat walja kutiw muyuntäna, ukat wali qhana aros ukanakaw muyuntäna. Ultra-Hyper-Marshal ukax mä akatjamat qhant"awayi ukatx wasitatw natural uñnaqap ukhamarak jach"a uñstawip katuqawayi. Ukatxa, kawkhantï sarki uka thakhi uñakipäna ukat hologramanak uñakipäna:
  - Jumax yatisktawa, cutie, niyaw jak"achasipxta! - Anastasiaxa, wali suma uñnaqt"aniwa, nayranakapxa munañani luratayna.
  - Ukhamajj ¡cuasar satawa!
  - Mirabelaru yatiyañani, ¿q"ucht"asmati? - Departamento de Amor y Tierza p"iqinchiri, jupax ñik"utap uñacht"ayäna.
  - ¡Niya kawkir imill wawas q"ucht"aspawa! - Tawaqux janiw amuyañjamäkänti:
  - ¿Kunas poesía qillqañasa?
  - ¡Mä primitivo robot ukhamarakiw uk luraspa! - Mirabelaxa p"iqipa thaya tuqiru ch"allxtayasïna.
  - ¡Jichhaxa! Kuns aruntt"asim q"uchupxam. ¡Janiw jichha pacha estilo ukankiti, jan ukasti akham! ¡Kunjamtï! - Anastasia kullakax ñik"utapax tunka payan trenzanakaruw jaquntatäna, puñalanak puntanakapax mistunirakïnwa.
  - Kunjama! - Mirabelax janiw kuna phinq"askänti,
  - ¡Patak aniquiladores ukanakaw pechomarux mantapxi! ¿Mä juk"a antigüedad poética lurasmati?
  Mirabela kullakajj akham sasaw muspharäna:
  - ¿Kunatsa yaqhaxa akaxa?
  - ¿Janiw amuyañjamäkiti? "Ultra-Hyper-Marshal sat autojj ajanupar mayjtʼayäna, jachʼaruw tukuwayjjäna, ukat nayranakapat telescopionakaw mistunïna.
  - Janiwa! - Imill wawaxa khuchhuqasi.
  Anastasia p"iqipax quta bote ukar uñtasit jach"aruw jilxattawayi:
  -¡Inas mä primitivo pachan jakañax wakischispa! Jani gravedad uñacht"ayirinakampi ukat computadoranakampi. Nayax yatxatañ munta, jumax mä sallqa jaqin uñnaqapar yatintasmati. ¡Iyaw sañamawa akax wali wakiskiriwa!
  Mirabelax amparanakap t"axllirt"asisaw jupar qunt"asiñ yant"äna: mä ch"uspa multicuántico (mä ultra-viviente ukaw warawaranakan manqhan jakasi ukatx pä tunk pusini dimensiones ukanw sarnaqäna, janiw fraccionales ukanakax jakt"atäkiti):
  - ¡Walikiwa, jumatix aka tuqit jak"achasmaxa!
  Ultra-Hyper-Marshal ukax akham sasaw sillp"i:
  - ¡Ukhamawa! Jilapart agentenakax janiw adaptasipkaspati, jan entrenamiento especial ukampi, condiciones específicas de la Edad Media ukarjama. ¡Janiw yatinoqtañatakejj tiemponïktati, ukhamajj taqe kunwa jankʼak lurañama!
  Mirabela kullakajj nayranakap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Janiwa mä específico regalo poético ukaxa utjkituti, ukatxa janiwa marka apnaqañanxa wakiskiti. Ukhamaw utjani: ¡mä rima suma grabacionakïspawa!
  Anastasia warmin trenzanakapax walja kilómetros ukch"a jayaruw puri.
  - ¡Ukhamaxa! Ukampis nayax suyt"twa akax nativo ukanakarux mä impresion uñstayañapataki, jupanakax jan taqpach primitivos ukhamäpkani ukhaxa!
  Mirabela kullakajj akham sasaw jachäna:
  - ¡Mä primitivo planeta ukar uraqir puriñax pantjasiwimp sasiwa! Inas jan chʼamanïksta ukhamat mistuñataki.
  - Akax nayaruw llakisiyitu, kunjamtï nayrax sisktxa, kuna jan walis armanakasampix lurasiski, ukampis taqiniw, jan parlxapxamti, q"uchupxam! - Anastasiax amparanakap jach"a ch"iwiruw tukuyäna.
  Mirabela kullakajj wali kusiskañ arupampiw qʼochuñ qalltäna:
  Cúpulax lliphipi, jumax janiw mä edificio ukhamakïktati, .
  ¡Patak patak maranakan colerat jaqenakan nuwasïwiparuw atipjäna!
  Pallapallanakan irnaqawisaxa, samañasa chhaqxiwa, .
  ¡Ukat pechox wilawa uka rabioso cuchillas ukanakat!
  
  Ch"axwañanx janiw lurañjamäkiti, janiw chikancht"asiñasäkiti,
  ¡Walja jaya maranakas nuwasipkstanjja!
  Jiwasax mä juk"a pachakiw muntan - sumankañ, kusisiña, .
  ¡Ukat jakäwin mä suma chimpu jaytañataki!
  
  Qullan monasterio ukax caballeroruw suyt"i,
  ¡Janiw mä espadampi jiwañar thaqkätati!
  Ukat apnaqirix jakañ libroruw qillqani,
  ¡Munasiñampi khuyapayasiñampiw katuqapxäta!
  
  Janiwa, janiw munkti, katuntat jaqïñax mä sepulturawa,
  ¡Lanzap aytäna, wali ch"amampiw jawq"jäna, sayt"asïna!
  Warminakax jachapxäna, incienso q'añut chhullunkhayasa,
  ¡Iconot jutir santojj jachaqtʼasisaw jaquqanïna!
  
  Jawiranakax jakañ uma warantapxäna, .
  ¡Ukat chuymanakan kusisita thuqtʼasitap istʼaraktawa!
  Llakinakamxa t'unjañjam apanukupxam,
  ¡Jiwañajj qalltakïskiwa, janiw tukusiñapäkiti!
  
  Ukax atipjañawa, jiwasan caballerosax uñjaniwa,
  ¡Ukat uñisiri sawkasir jaqix capuchap jaqunukuniwa!
  Uñisirinakatakix t'unjäwi jikxatani,
  !
  
  Heroes ukanakan thakipax janiw jach"a sepulturanakakiti, .
  Ukat taqi ukanakax pasäna, ¡kunjamsa uka samkax pasani!
  Janiw cuentonak istʼañax wakiskiti, .
  ¡Janiw ukham jachʼañchatäñajj uñachtʼayaskiti!
  
  Ucat almasajj janchir uñtataw jan isthapiscänti,
  ¡Tatitusti jupanakar sartayäna, wasitat nuwasïwiruw sarxäna!
  Uraqix phichhantatawa, laq'a qinayanakax sartawayxiwa,
  ¡Tata ¡Nayaw jumamp chikäskä!
  - Ukhakiwa! - Mirabela Streletsova kullakax akham sasaw arsu. - Jumax suma amuyt"awimpiwa, tuputa silaba. Nayra tiemponjja, talentojj jikjjatasispawa, janiw pächasiñasäkiti. Ukhamajj uka tawaqojj uka yantʼan pasawaykaspa ukhamwa amuytʼaspa. Jïsa, walikiwa: rima verbal ukax pä kutikiw uñstawayi!
  Mirabela kullakajj wal colerasïna:
  - Waliki! Pushkin jan ukax Lermontov jupanakax jan rima verbal ukanipkaspa ukhama.
  - Taqinipuniwa utjatayna, ukampisa suma grabaciona tuqita uñjasaxa, mä jach"a pantjawi jakhthapiwiwa. Jila partejja, wasitatwa guerran temapajj utji. ¡Inas mä k"acha ukat lírico ukham qillqt"añax juk"amp askïchispa! - Jilïr Anastasia ch"iwipax janq"uruw tukuwayxi:
  - Kunas chuym usuyaspa, uka tuqitwa parli! Kunawsatix taqpach jakäwimax ch"axwañ jan ukax ch"axwañatak wakicht"asiñax utjki ukhax kunjamakitix yaqha tuqit lup"iñax ch"amawa.
  Ultra-Hyper-Marshal ukax akham sasaw iyaw satayna:
  - Nayax amuyasta, ukampis mä scout ukax juk"amp jach"a amuyunïñapawa! Chiqansa, janiw taqpach markanakax mä sistema militarista apnaqapkiti. ¡Kunanakatï paski ukarjamaw mayj mayj lurañama!
  - ¡Janiwa nayaru qhananchañaxa wakiskiti común chiqapa! - Mirabelax wali chuym ch"allxtataw jikxatasïna. "Ajllit millón jaqenakat maynïrïtwa" sasa.
  - ¡Ay jïsa! ¡Uka toqet armasjjayätwa! ¡Uñjapxam kunjams memoriax fugas ukhama! - Streletsovax payaso ukham uñt"ayasïna, ch"iwipax mä akatjamat ch"iyar ch"iyar tukuwayxäna: "¡P"iqijanx laq"a granos ukanakaw utji, jïsa, jïsa, jïsa!" Quarks ukax ch"aman granos de arena ukhamawa, ¡Khan taqinitak!
  Mirabelle kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - ¡Janiw sinti amuyt"asirïkiti mä ultra-hiper-mariscal ukatakixa!
  - Ukampisa wali muspharkañawa! ¡Vacío ukax purakaman utji! ¡Nayax uñjtwa jumax wali serio imill wawakïtawa! ¡Niya wawatpach jaljtatäxtwa!
  - ¡Ay wawa, wawa, kawkhans jumax jank"akïta, taqi wawa, wawax ampara manqhan sayt"atawa! Jumatix saltañ munsta ukhax akax mä barrera ukaw utji, ukampis jumatix saltañ munsta ukhax akax mä cantera de plasma ukaw utji! - Mirabelaxa q"uchuñ qalltäna. - ¡Nayax munta, munta, wasitat munta, uñisirinakaruw mä plasma jawir umamp jalluntayañ munta! ¡Mä planeta phust"añamawa, mä warawara ch"amakt"ayañamawa! Uka bastardonakarux mä vacío ukar khitapxam, ukar...!
  Streletsovax jark"aqataynawa ukat mä kilómetro ukch"a laka uñacht"ayäna, ukax mä punta tridente ukham uñt"atawa:
  -¡Jumax wali suma amuyunïtawa! ¡Walikiwa, jumax kusisismawa! ¡Akanx planeta ukax kawkhantix portal ukax utjki ukawa!
  Imill wawax lakapax wali jach"aptawayiwa ukat dial ukanakax tridente tukuyanakanx jilxattawayiwa.
  Planeta portal ukax wali muspharkañ uñtasïna. Yamas yaqhip edificionakax paqallq piñas ukat erizos ukanakamp chikt"ataw maynit maynikam patat apthapitäpxäna. Yaqhepasti, ¡jachʼa cerezanaka ukat cigarronakan híbrido ukham uñtʼatäpjjänwa, diamante uñtat uñnaqanïpjjänwa! Ukat yaqhipanakax cocodrilo ukat durazno ukanakamp chikt"ataw uñstapxi. Mirabela kullakaxa musphataw nayranakap jach"aptayasïna.
  - ¡Patak abysal toneladanak nayan asnujan! ¡Kunja quasar ukat garno!
  Anastasia Streletsova kullakax wasitatw mä ordinario, atlético imill wawar tukuwayi:
  - Aka aylluxa elfos ukatxa ardillas ukanakampiwa, morsa ukatxa ardillas ukanakampi misturaki. Iyaw sañamawa, jupanakax mä peculiar sentido de estética ukanipxi.
  - Ukatxa nayatakixa wali askiwa, taqi uka chiqa chiqaru qarjata. Jan ukhamäkanixa, janiw markanakax utjkistuti, jan ukasti cuartelanakaw utjistu!
  Anastasia kullakajj akham sänwa:
  - ¡Markaxa cuarteläñapawa! ¡Esposampi ch"ukuñampiwa!
  - Nayaxa uñjta edificios ukanakaxa híbrido de esposas ukhamaraki autopropulsadas armas ukanakampi. ¡Wali sumawa! - Mirabela kullakaxa siwa.
  - Inas jumax sañ munsta - estéticamente agradable! - Ultra-hiper-mariscal jupax uñnaqanakap ch"allxtayäna.
  - ¡Ukat práctico! ¡Uka robotarux jankʼakiw cadenampi chintʼasma!
  - ¡Robot ukar grilletes ukamp chint"añax janiw ch"amäkiti ukat p"iqin usuchjat qullañ utan wasitat yuriñax janiw ch"amäkiti! Mä robot cadenamp chint"añax janiw ch"amäkiti, wawanakarux sapxsmawa! Ukat cuaderno electrónico, ¡uka pankax q"añuchatawa! - Ultra-Hyper-Marshal ukax mä akatjamat tukuyäna: - ¡Portal ukarux walikpun jutapxtaxa!
  Mirabela kullakajj ajjsarasaw akham jisktʼäna:
  - ¿Kunatsa sapa kuti mayjt"ayata cuerpoman uñnaqapa ukhamaraki parámetros ukanakapa t"ijt"aña pachana?
  Anastasia kullakajj jiskʼachasaw akham säna:
  - Uñjapxtawa, akaxa fundamental machaq kasta aychawa. Nayax wali jach"a condicionanakan espacio ukat jank"ak jaltxañan yant"awayta. Janiw khitis ukham cuerponïkiti, jan ukasti emperatriz warmikiw ukham cuerponïkiti, ukat janïr ejercitosan pallapallanakapajj ukham cuerponïkasajj uñakiptʼañaw wakisi.
  - ¿Kunas chanixa!
  Streletsova kullakajj akham sänwa:
  - ¡Kunapachatix ukham aycha lurañax monstruoso trabajo-intensive ukhamawa!
  Jupanakajj mä prisma octogonal ukham aire taypin warktʼat mä edificioruw sarapjjäna.
  ¡Ukajj wali jachʼänwa, translúcido ukhamarak reflexiones ukanakaw utjäna!
  Mirabela kullakajj akham sasaw jisktʼäna:
  - Ukat ¿kunas? ¿Akankiti?
  - Jisa, chiqapuniwa! Jiwasax saltañäni.
  Mirabela kullakajj uka esfera taypinwa jikjjatasïna. Jupajj cuerpopanwa juntʼuchasïna ukat chhuxriñchjasïna. Jachʼa chʼamaw aka cheqat pasaskäna, ukajj qhanaw amuyasïna. Qhipürux walja kunayman armanakaw imill wawan amparanakapan ukat amparanakapan uñstäna. Kunayman calibre ukan emisores ukanakaw utjäna, espacio ukar mayjt"ayasa, materia ukar p"akintasa, micropartículas ukanakan conexiones ukanakap p"akintasa. Uka juk"amp ch"aman kasta t"unjañanaka, dimensiones ukanakar rollo. Traje de combate ukankir tawaqux wali axsarañänwa, Hollywood ukan kawkir terminador ukanakas mä jan kuna jan walt"ayir pusinir uñtasitäspawa.
  - Wauu! ¡Walja kunayman armanaka! ¡Mä jukʼa jachʼa ukat torpe ukhamätwa!
  Anastasia kullakax mä tortuga ukham uñt"atäna, ukax mä qhana purakaniwa, uka manqhanx mä reloj de arena ukaw t"ijtäna:
  - Janiwa llakisiñakiti, electrónica ukaxa askichañapawa. Supersoldadonakax atipjasipxaspawa, ukax sañ muniw caballomarux freno luraraksnawa. ¡Jichhax nuwasir jaqix jan manqhankir manqharuw chhaqtxani! Inas jumax kuns despedida sañ munsta?
  Mirabela kullakajj cascompi chʼoqantat pʼeqepan patapwa chʼoqtʼasïna:
  - ¡Iyawsapxita, nayatakix wali askïspawa! Ukampis ¿kuna askis jan uñtʼat arstʼäwinakampi? ¡Millon kutiw País, Sagrada Rusia markar yupaychañ tuqit parlt"apxañäni!
  Uka tortugax jank"akiw mä angelan ajanupar cangrejo ukar tukuwayxäna, ukat reloj de arena ukax reloj de arena ukhat reloj de sol ukar tukuwayxäna:
  - Chiqpachansa, jumaxa chiqawa! Janiwkhitisa! ¡Luratanakaw arunakat sipansa jukʼamp jachʼat parli! Kunanaktï lurapkta ukanakakiw jan jukʼamp creyiñjamäkiti. Janiw khitirus jiwayapktati, jan ukasti kunayman monstruos virtuales ukanakaw jiwayapxi. Ukampis psicológico ch"amanchañaw wakisi, ukhamat jan manqha pacha manqhar ch"allt"asiñataki, juma pachpan jan ch"amanïñaman ch"amakt"añataki. ¡Janit uka imill wawax walïki! ¡Jisktʼäwinakanïñamawa!
  Mirabela kullakajj pächasïnwa:
  - ¡Janiwa yatkti! ¿Mä jaqir jiwayaña? ¡Akax mä kunaw wali transcendental ukhamawa! ¡Jupatï cheqpach jaqïchi ukat jakaskaspa ukhajja! Chiqansa, ¡mä mayjtʼäwiw utji! Ukampis Pachamamax kamachispa ukhaxa, ¡taqi kunwa lurarakï!
  Streletsovax pächasïnwa, ukampis jachaqt"asiñapatakiw wayt"äna:
  - ¡Janiwa yatkti! Ukampis ¡Emperatrizax jumaruw iyawstamxa! Ukhamajj ¡nayajj ukhamarakiw creyista! ¡Qullan Rusia markan taqpach uñisirinakapar chhaqtayañ munapxsma!
  Mirabela kullakajj jan pacienciampiw akham säna:
  - Walikiwa, inas qhipharux yaqha chiqar jaqukipañ qalltaraksna! ¡Suytʼañax wali llakiskañawa, gravedad sat lazonakampi chʼalltʼatäkaspas ukhamawa!
  Mä juk"a visón ukar tukusaxa, Anastasiax pusi chuymampiw jaltawayxäna:
  - Jïsa! ¡Hiperplasma sat usunak uywañ jaytxapxam! ¡Jichhat qalltañäni! Nayax imill wawakïtwa, suma iwxt"anak churapxäma: nayranakam jist"antapxam!
  Mirabelax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Niya taqpacha radiación uñjä, nayra ch"akhanakata ukhamaraki! ¡Janiw juma pachpax mä idiota ukat cobarde ukham tukuñax juk"amp askixa!
  - ¡Chiqpachapuniw jumax janiw axsarirïktati! Phisqa, pusi, kimsa, pä, maya - qalltaña!
  Imill wawax nayranakap juk"amp jach"a jist"arasïna, jach"a qhanan jawiranakaw juparux warxatäna. Qalltanjja, chʼiyar morado coloränwa, thayapunïnwa ukat jan munkasaw khathatirakïna. Ukat uka lantix siwara panqarar uñtat ch"uxña phust"at ch"uñumpiw lantintatäna, ukatx ¡ch"iyar ch"uxña ch"uñumpiw lantintatäxäna! Taqi kunas qhant"äna, muxsa musicanakaw phust"asïna, samipax llamp"u chuymampiw esmeralda ch"uxñaruw jalluntäna. Mirabelax wali jach"añchataw akham säna:
  - ¡Kunja sumasa! Walja radiación uñjta, ukampis ¡akax nayrïr kutiw ukham qamir coloranak uñjta!
  Qhiparusti, esmeralda colorax quri q"illu colorampiw lantintatäxäna. Mirabelan ñik"utap colorapampix wali sumpun uñt"ayasïna, ukampis janiw jaya pachax phichhantkänti, jutir emisión ukax naranjaruw tukuwayxäna. ¡Mä color ukax mayjt"awinak uñacht"ayi ukat machaq yänak uñacht"ayi! Nayratakix wali suma ukat wali qhana, ukampis pachpa pachanx amparamp luqxata. Qhiparusti, Mirabelle kullakax wila wila oladampiw ch"allxtayasïna. Uka tawaqurux taqi kunatix utjki ukanakamp umamp phuqhantaykaspas ukhamaw amuyasïna, sapa celulampi.
  Mirabelax manqha pachat amtasïna ukat khathatirakïnwa:
  - Akaxa wila samiwa.
  Naranja, q"illu, ch"uxña ukanakax wasitat uñstawayi, taqi kunas yaqha ordenan sarawayi! Mä akatjamat taqi radiación ukanakax mistuwayxäna, ukat mä sarantañ hiperplasmático qhanaruw tukuwayxäna.
  Mirabelax nayranakap ch"irmthapïna, jupax jaquntatäxänwa ukat jan iyawsañjam jank"akiw apasxäna. Ukat aychax chhaqtawayxänwa, loco t"ijtir warawaranakakiw uñjasïna. Imill wawax nina jawir umaruw jaquntatäna, junt"u umax jikxatasïna, jupatakix walja conchas ukanakax liwxataskaspas ukhamaw amuyasïna, ukat jaqi kankañapas walja chiqanakaruw jaljatäna. ¡Cuerpox ch"amaka espacial taypit mantawayi, ukatx chhaqtawayxi, ukatx wasitat uñstawayi! Ukampis ¡janiw kuna llakis utjkänti, ¡warawaranak taypinkasmas ukham amuyasiñakiw utjäna, ukat warawaranakas jumankkaspas ukham amuyasiñakiw utjäna! Ukatx percepción ukax t"unjañ qalltäna, conciencia, walja impresionanakamp sinti cargado, mä jan suyt"añ manqharuw jaquntatäna, ukax muxsa sumankañ churi!
  
  Mirabelax amuyt"asxänwa: qhipäxan ch"aphinak jikxatäna. Janiw sinti kusiskañakkänti, ukampis kunatï nayrajj jan uñtʼatäki ukajj llakisiñ tintepanwa utjäna. Janis jupa pachpas ukhamäkaspa ukhamawa. Uka tawaquxa nayranakap jist"arañ yant"äna. Uka yant"awix mä ataque de dolor ukat nayra ch"akhanakan phichhantañ utjayawayi. Chʼamachasiñajapunïnwa.
  ¡Nayra chʼakhanakajj jistʼarasïna ukhajja, qhanajj nayranakajaruw qhantʼäna!
  - Walikiwa, janiwa kunasa, juykhüñat sipansa juk"ampi sumawa! - Imill wawaxa jupa pachpawa säna. - ¡Maynix säna, usuchjasiñ jikxatañax wali jak"ankxatam uñacht"ayi!
  Mirabela kullakajj kunkapar muytayäna, chʼakhanakapajj llampʼu chuymampiw chʼalljjtäna:
  - Ukampirusa, janchi usuxa janiwa jakaña tuqita parlkiti, jan ukasti jiwañaxa juk"ata juk"ata jaqiruxa apt"asi! Chiqansa janiw universojanxa!
  Imill wawax sayt"asïna, janchipan sapa kuti llamp"u chuymanïñ jikxatatapax chhaqtawayxänwa, q"ala imill wawar uñtat kayunakapax ch"aphinakan samart"äna. Mirabelax q"al q"ala jan isinïtap amuyasïna, thiya ñik"utanakakiw quri oladampi amparanakap ch"uqt"apxäna. Ukax wali ch"amakt"atänwa, jilapartx imill wawax janiw junt"u jan ukax thaya jikxataskänti, jan ukasti wali jach"a jan ukax sinti jisk"a temperaturas ukanakaw utjäna, ukampis aka tuqinx chiqpachans thayanx walja humedad ukaw utjäna ukatx pusi tunk grados jilaw ch"amakanx utjäna. Imill wawaxa mä qawqha thakhinakxa sarawayxäna, ch"aphinaka jaytasa. Jupax mä jan wali chhuxriñchjasiñaw jikxatasïna, ukax Mirabelle kullakaruw muspharayäna.
  - Wauu! Janiw sinti chʼamanïkti sasaw amuyasi. ¡Kunas jan waliw pasäna, jan waltʼäwir jakʼachasiñataki!
  Chiqansa, uka tawaqux wali jan suerteniw taqi armanakap chhaqhayasax qʼala jan isin tropical juntʼu uraqin jikxatasïna. Ukatjja, aychajj yaqha markaruw tukuwayjjäna, walja microcomputadoranakaw cuerpon muyuntkäna ukanakajj chhaqtawayjjäna. Ukax wali jan uñt"atawa, janis uñt"atäkasmas ukhamawa. Mirabelaxa quqa jak"aru makhatasinxa rama k"uchuñ yant"äna. Imill wawax elasticidad ukham jikxatasïna ukat mä juk"a ch"amanchañatakiw obligatäna. Bíceps ukax tensión ukat venas ukanakax uñstawayi. Mirabela kullakajj kayup qontʼasisaw musculonakap flexionäna. Cuerpopax yatichataw qhiparäna, elástico, ch"amani, ukampis uka pachparakiw nayra pachan jaqinakan janchipar uñtasitäna - ¡proteína! Mä arunxa, jupax mä común jaqitakix wali ch"amaniwa, ukampis nayra yatiñanakapampix walja waranq kutiw jan ch"amanïxi! Imill wawaxa uka thiya quqa p"akjañ yant"äna, ukampisa janiwa phuqhaskänti, amparanakapampixa ch"uqi ch"uqi ch"iyjatayna. Mä gota ch"uñuw phuqt"ata, elástico pechopat saraqanïna ukat ch"uxña laphiruw jaquntatäna, ch"iqiyatäxänwa. Jila partejja, imill wawajj janiw taqpach sum jikjjataskänti, nayrajj janiw atinisiñapäkänti.
  - ¡Nayaxa q'ala jan isinïtwa! - Sataynawa suma uñnaqt"ani. - Akax sapa mayniw ch"amanchasi.
  Imill wawax t"ijt"añ yant"äna: chiqans jank"akïtapax janiw nayrïr janchipamp kikipäkänti, ukampis wali sumaw jikxatasïna. Ukatxa, mä morado palmera quqaruw makatäna ukat mä jukʼa chʼiyjatäxänwa. Mä chʼullqhi ramaw qʼala talonap allsutayna, ukat kupi kayupasti mä jukʼa chʼiyjatäjjänwa.
  - ¡Brr! ¡Ukat ukat jan waltʼayasiñataki! - Imill wawaxa jisk"achasiñampiwa chhuxriñchjasïna. - Jilapachaxa, ¿kunjamasa nayra achachilanakasaxa ukhama jan ch"amani janchinakana jakasipxatayna? ¡Jupanakatakix wali chʼamäpachänwa!
  Uka monox billetera bolsillupat chhaqhayatayna, ukat policiax uk yatxatayna - ¡jupax olla ukar uchatayna!
  Ukat manq'añ utax junt'u - monox jachaskiwa!
  Imill wawaxa uka fruta apthapi, ukaxa mä thiya ch"iyara platano ukar uñtasitawa, ukatxa muxsawa:
  - ¡Janiw yatkti manq"añjamäkiti! Janiw analizador ukax utjkiti, ukat nayra ch"akhanakax janiw nayrjax sensitivo ukhamäkiti. Mirabelax wali amuyumpiw mä p"akjata ramampi ukat uñnaqanakapampix patat q"al ch"iyjatayna, ukat juyphi aychax uñacht"ayasïna. Lakap jist"arasaw llamp"u chuymamp lakap t"ijtäna. ¡Mä kuti, pä kuti, kimsa kuti!
  - ¡Janiwa yatkti! Nayax janiw kuns yant"kti. Inas venenonïchispa, jan ukax jan kuna usunïkchisa. ¡Kunjamäskpasa, ¡janiw kuna venenoso sustancianakas utjkiti, ukanakjja nayajj yattwa! Chiqansa, akax yaqha universowa, inas veneno específico ukanakax utjchispa, fórmulas completamente diferentes ukanakax jiwasatakix jan uñt"atawa. Ukampirus mä jasak thakhiw utji, uka chiqan uywanakax manq"apxiti janicha uk yatiñataki. Jan ukax juk"amp jan walix laq"unakaw!
  Mirabelax achu warkt"asisaw quqat saraqanïna. Nayax sallqjasiñ munta, chiqpachansa cuartelanakax qhipäxankxänwa. Imill wawaxa amparanakapampi sayt"asisaw uka amparanaka patxaru sarnaqäna. !
  - Liwirtara! ¡Ukat libre jakasiñax, kunjamtï yatktanxa, qʼala jan isin juti! - Mirabelax taqi chuymaw jakäwimp kusist"äna. - Jumatix pachpa jefemästa ukhaxa, ¡janiw ukham virgenäktati!
  Imill wawax wasitat muytasinx ch"uxña ch"uxña quqanak ch"uxña ch"ankhanak ch"uxña ch"ankhanak kayu manqhan jikxatäna. Alaxpachar uñtasaxa:
  - ¡Waw, phisqa luminarias mä kuti, mä kusisita pacha! ¡Wali muspharkañawa, wali junt"ütapa, ukat pachpa pachanx wali munasiñawa!
  Mirabelax ñik"utapax ch"uxña ukat quri chocolate ukhamänwa. Imill wawax wali manq"añ munir uñnaqt"anïnwa, chiqpach selva reina ukham uñt"atäna . Uñjapxam achu, ukax wali jach"a laq"unakampi ch"uqt"atawa - wali sumawa, ukax sañ muniw manq"añjamawa!
  - ¡Taqi kunatix jan venenonïki ukax manq"añjamawa! ¡Jaqix taqi kunat sipansa jukʼamp manqʼiriwa! - Mirabelaxa walja achunaka apthapitayna. Nayrïr kutiw machaq janchipanx quqa manq"anak manq"äna. Manqʼat awtjatäkchïnsa, imill wawajj sapa chʼuxña achunak manqʼantäna ukat walja bayas jachʼa achunak apthapirïna, ukhamatwa amparapamp chikachasiñatakjam jachʼa. Jupanakax fresas ukham suma muxsa, jan ukax juk"amp suma muxsa. Mirabelax kusisiñat delirante ukhamakiw jikxatasïna, alaxpachankkaspas ukhamaw amuyasïna ukat mä qullan luraw luraskäna. Lakajan violetanakas panqarkaspa ukhamänwa, mä jan uñtʼat amuyunakaw lakajar purïna.
  - Ukat khitis jakäwix suma satayna! Chiqansa, ¡uka tuqitxa wali chiqapunïnwa! Uka tawaquxa wali kusisitaw sillp"ïna. Manq"añ tukuyasax mä akatjamat ikiñ munäna, janiw jakäwipanx ikiwaykänti, ukat sipansa, ¡walja muxsa manq"anakax samarañapatakiw yanapt"i! Mirabelax mä chiqawj ajlliwayi, kawkhantix llamp"u ukampis jach"a bardananakax jiltaski ukat ikisipki. Kunjams wali sumax ukham ikiñaxa, qhipäxarux, mä machaq thayan llamp"u thayanakap jikxatasa. Mä laguna azul ukar uñtasita, walja ukham películas ukanakaw lurasiwayi, espaciales ukanakas utjarakiwa. Uka tawaquxa qhipäxat ikiskäna, kuna suma amuyt"aña yant"äna. Wali askïspawa wali jak"an mä waynax utjañapa. Ukham musculoso, ch"amani, suma uñnaqt"ani, ch"iqa amparapampiw ikitayna, palmerapa pechopar uchatayna, chuchup masa...
  Uka! ¡Abrazañajj wali muspharkañawa!
  Uka tawaqux janiw kunjamsa ikiñar purtʼaskäna uk amuyaskänti. Jakäwijan nayrïr kutiw ikiñar purtʼasiyäta. Jupax samkasïna, mä junt"u qutan juk"at juk"at jalnaqirïtapa, qhananaka ukat chispanak muyuntatänwa. Mä akatjamat nayraqatapanjja, mä chʼiyjat barco uñjäna. Janiwa, janiw jichha tiemponkiti, jan ukasti medieval tiemponwa mastilanakamp velanakampi. Imill wawax wali musphataw uñch"ukiski, ukampis muspharkañawa kunats marineronakax ukham mayjt"at ajanunïpxi ukat wal ch"axwapxi. ¡Wawanakax jupanakamp anattʼapki ukhaxa, mä transparente jarrun insectonakar uñtasitaw uñstapxi!
  Ukampis mä solución utjkaspa ukhamawa, yaqha barcox qhipäxat t"ijt"aski, brigantina ukhamaw uñjasi. Uka barcojj tʼijtʼir barcot sipansa mä jukʼsa jiskʼäkchisa, jukʼamp jaqenakaw uka barcon utji. Arkirinakax wali saminakan isthapt"ataw jikxatasipxi, ukatx chhuxriñchjasipxi ukat chhuxriñchjasipxi, sablenakap ch"allxtasa. Piratanak taypinx janiw jaqinakakix utjkiti, jan ukasti walja kastanakaw utji, piraña ajanunaka ukat ladonakapan aletas ukanaka. Mä ch"iyar axsarkañ banderax ch"akhapar ch"uqt"at mä manq"añ uywampiw brigantina sat quqa patat jalnaqäna.
  - ¡Waw, nayra peliculanakan pachanakapat piratanaka! - Mirabelaxa wali kusisitaw säna. - Ukhamaxa kuna askisa utjani.
  Chiqansa, corsarios ukanakax cañonanakapwa jawqʼjapxäna, jachʼa arcompiw chʼaxwapxäna, ukat palonak tʼunjañ yantʼapxäna. Ukampirus nayra cañonat ch"allt"añax wali ch"amawa, ukat sarnaqkasas ch"amawa. Qhepa tiemponakansa, Ushakov chachajj barconakapar uñisirinakar jakʼachañ amtampiw apnaqäna. Ukatx eficiencia de fuego ukax wali jach"anchawayiwa, ukatsti nayraqat insignia ukar chhaqhayañ munañax utjarakiwa. Ukat chiqpachans suertenipxsta ukhax mast"ar jan walt"ayapxasmawa, jan ukax artillero ukax mä kasta brillante as ukhamäspa ukhaxa. Ukhamäpanx pirata barcox juk"amp maniobrar ukhamarak juk"amp k"achachata, jayankxatapax mä juk"a jisk"achatawa, ukatx suertex piratanakaruw yanapt"awayi, chika taypinkir mástil ukax jaquqaniwayi. Barconakax jank"akiw mä juk"amp jak"achasipxäna ukat ladonakapax maynit maynikamaw ch"axwapxäna. Freebooters ukanakax gancho ukar jaquntapxäna, misa viva ukax kuna pachas barcor warantañatak wakicht"atäxänwa.
  ¡Mirabela kullakajj mä akatjamatwa inglepan wali llaktʼat jikjjatasïna ukat arnaqasisin sartasïna!
  . 18 JAQTHAPI.
  Teoría ukar jan yatisa, ukat sinti qullqit anatt"asa, Ahmed jupax mä ch"aman nayrïr clasen anatiritakix wali jasakiw presa ukhama, jupax anati, ukampis CMS ukan ch"amapampiw anataski. Ukhamarus Yankax chiqpachapuniw yatïna: Edad Media ukar kutt"aspäna, jan ukax Morphy ukan pachapans, wali sumpun, inas mä juk"a pachatakix, mä campeón ukar tukuspäna. Uñisirinakax janiw anatañan nayrïr amtanakap amuyapkänti, jan ukasti peones ukat piezas ukanakax wali sumaw wakicht"äna (jupan amuyt"añapataki). Ukampis uka waynax janiw jankʼak lurkänti, jankʼak juramento lurañax dueñoruw jiskʼachañapäna. Ukatwa, uñachtʼayañatak anattʼasa ukat jila parte tʼaqanaka ukat taqe peón ukanakar tʼunjasajj mä pasado peón lurasaw reyir tukuyäna.
  - ¡Yaqha chequema jumataki! - Uka waynaxa sataynawa.
  Ahmed jupax maldecataynawa ukat uka chimpunak mistuyatayna:
  - ¡Mä juk"ampi anatt"awi atipt"añataki, phisqa tunka ch"akhanaka!
  - ¿Atipjä ukhax kamachasmasa?
  - ¡Jumaxa taqpacha qhipäxaru qhiparxätawa!
  Kimsïr anatäwix mä juk"a aynacht"awayiwa, Ahmed jupax sapa saräwitx jaya pachaw lup"ïna ukatx janiw atackänti. Ukampirus, tácticas pasivas, juk"ampirus ajedrez ukanx juk"akiw yanapt"i. Chiqansa, aka tuqinx ataque ukax juk"amp chiqaw maniobra ukat uñisirinakat sipanx nayrar sartaskiw ch"amampi. Yankax wali kusisitaw reinapar sacrificiot luqtäna. Ahmed, pächasisax sacrificio katuqawayi, ukatx paqallq movimientos ukanx chiqap cheque mate ukaw junta chika taypin katuqawayi. Chhaqtʼasajja, dueñojj chuym ustʼayasisaw uka waynan nayrapar jawqʼjäna. Yankax akham suyt"askäna: jupax ch"axwañ llamp"uchatayna, janiw wilax jalluskänti, ukampis wali llakitaw jikxatasïna. Akhmed jupax wali maldecïna ukat carrito uñacht"ayäna:
  - ¡Amuyataxa Dios Setter ukampiwa amigonakaxa! Jumax sapa kutiw atipt"ta: ¡mä jan amuyt"kay layqasiñampi!
  Uka waynax altʼat chuymampiw akham säna:
  - ¡Suma layqaxa lógica satawa!
  Ahmed jupax chivop ch"allxtayäna:
  - ¡Jumaw nayamp parlt"asïta! ¡Juk"ampi anatt"añäni! Chhaqtapxäta ukhaxa, pä patak laq"unak chhaqhayasipxäta.
  Yanka, janiwa sawkasisa, khathatitayna:
  - ¡Janiw sinti sayt"irjamäkti, jumax mä valorani esclavoruw chhaqhayasma!
  - ¡Naya pachpaw jumar jawq"jäma! ¡Ukhamajj tʼaqhesiñakiw utjani!
  Jupanakax chimpunak uskt"apxäna ukatx machaq anatt"awiw qalltawayi. Ukampis niyaw chʼamaktʼjjäna ukat esclavonakajj qarjatäjjänwa, saytʼañ horasajj purinjjänwa. Yankax mä pä kuynt"awimpiw mä jan yäqañjam trampa luratayna;jupax ikiñ munäna. ¡Uywirix janiw kunjamsa amtanakap sum jaktʼañ yatkänti, ukatwa ukar jaquntatäna!
  Pusïr kutiw Ahmed-an ajanupax mayjt"awayi. Ukampisa, aka kutix: janiw juramento lurkänti ni jawqʼjkänti. Mä sonrisa katxarusaxa akham sänwa:
  - Walikiwa, walikiwa, jumaxa aycha ch"uqi apthapipxäta.
  Yankax wali kusisitaw jikxatasïna:
  - ¡Ukaxa chiqapa amtawiwa!
  Amparanaka jariqasaxa, waynaxa sapa mayniru manq"äna. Aychax khuchhi aychar uñtataw muxsa, ukampis janiw sinti lik"ïkänti ukat juk"amp juyphi, suma, ukat wali sumarakïnwa. Ch"uxña achunakampi, frutanakampi chikt"ataxa, wali suma amuyt"ayi, manq"ax janiw juk"amp jan walikiti, inas utat sipans juk"amp askïchïna. Jilapachax Moscú markanx jach"a yänakax wali jila chaniniwa, capital markan jilpach jakirinakax jan amuyt"asisaw manq"apxi, kunayman semiacabados ukanak manq"apxi. Inas ukat walja usunakax utjchi ukat walja loco jaqinakas utjchi. ¡Taqi kunas akanx natural ukhamarak fresco ukhamawa! Kimsa qhana utjatapata ukhamaraki juyphi pacha jani utjatapata, marana walja apthapita apthapiñjamawa. Pachamamax k"umarakiwa, ukatwa walja ch"aman wawanakax utjchi. Naturalezajj janiw civilización ukamp qʼañuchatäkiti. Jilapachax Yankax Jules Verne ukarux walpun munasïna, motor de combustión interna ukax mä auto eléctrico ukar askinjamaw jaquntatäna. Ukampis muspharkañawa: estadounidenses prácticos ukanakas janiw ukham maquinanakax walja producción ukar uñt"ayapkänti. Ukhampachasa, askinaka, juk"ampirus pachamamaru, qhana, motor eléctrico ukan eficienciapax niya 99 por ciento ukhawa, gasolina ukat gas motores ukanakanx 30-40 ukharuw puri. Ukhamaraki, motores de combustión interna ukanakax atmósfera ukarux dióxido de carbono ukamp sinti cargañapatakiw puriyi, ukax efecto invernadero ukar puriyi. ¡Kunatsa jan walixa, civilización ukarux aynacht"ayaski! Janiw dióxido de carbono ukakikiti, jan ukasti thaya taypin uma vapor ukax jilxatiwa, ukax planetan temperaturap jilxattayi. Uka pachparakiw Ártico ukat Antártida uksankir hielox ch"amakt"aski, ukax sañ muniw intin qhanap uñacht"ayir uraqix chhaqtawayxi. Ukatwa thayajj jukʼamp jiljjattaski. Nina naktäwinakampi dióxido de carbono ukanakampiw jilxattaski. Sapa grado extra ukax uma vapor ukaruw jilxattayi, ukax juk"ampiw temperaturax jilxattayi. Mä arunxa, ¡jukʼamp juntʼüxiwa! Ukatwa aka Uraqin thayapax jan jakañax utjxani.
  Uka waynax kunjams jaqinakax llamp"u chuymanïpxi uk uñjasax khathatt"asïna, jupanakan sepulturap allsusa. Ukat nayraqatax monopolios, oligarcas ukat barones petroleros ukanakaw juchanïpxi, jupanakax recursos energéticos ukan aljasiñat askinak jikxatapxi, naturaleza ukat jaqinakar t"unjasa. Ukhamatwa, mä likʼi billeterax jaqinakar tʼunjaraki. ¡Jukʼamp janchini conciencianakajj suma manqʼat billeteranakan conciencianakapawa! Qullqi tuqit akapachanxa: Arquímedes chachan kamachipax apnaqatarakiwa, ¡gananciax honradez ukat khuyapayasiñaruw mayjt"ayi!
  Ukatpï comunismo, taqi excesos ukanakax utjkchispas: mä progresista yatichäwiwa. Chiqansa, jukʼamp llakinaka ukat irpirinakamp jachʼa jan waltʼäwinakampiw jarkʼatäna. Inas Lenin sapakïchïna: jupax wali suma jaqïnwa. Yatxatat, usuñkama eficiente, ch"amani, intuición desarrollada, wali ch"ama ukat pachpa pachanx kunapachas jaytañax uk yatiña! Lenin ukat Stalin ukanakan mayjt"awipax aka anécdota ukamp juk"amp qhananchatawa:
  - ¿Kunatsa Stalin chachax botas uchasi, ukat Lenin botas uchasi?
  - Vladimir Ilyich jupax thakhi ajlliskäna, ukat aka bigote waynax nayrar sartaskakïnwa!
  Política exterior tuqinx Stalin jupax wali amuyumpiw sarnaqäna, ukhamax marka manqhanx pä thakhin ch"amaka manqha patat jaltañ munañaw utjäna! Stalin chachajj jan waltʼayat jaqenakar jan yäqasaw amtap phoqäna, ukat walja kutiw jan walinak lurasajj jan walinak apanïna. Yamas, ¿kunatsa cientificonakar chʼaxwañasa? Fidelidad tuqit suyt"awis utjchi ukhax sharashka ukan saparst"ayañamawa ukat rejas qhipäxan irnaqäw uñstayañamawa. Uk lurañ qalltapjjäna, ukampis janiw jankʼak lurapkänti, ukatwa walja yatiñani jaqenakarojj campos de concentración ukan wali chʼamäki uka cheqanakan balamp jiwayapjjäna jan ukajj jiwarapjjarakïna. Stalin chachan yaqha jachʼa pantjasitapajja, Hitler jilatarojj janiw nayraqat jawqʼjkänti. Ukhamäspa ukhajja, guerrajj jukʼamp nayraw tukusispäna ukat jukʼanikiw jiwatajj utjaspäna. Ukatjja, Europa toqenkir markanaka, ukat jutïrinjja, Gran Bretaña ukat Estados Unidos markanakaw URSS markan apnaqatäñapäna. Chiqansa, Estados Unidos markar tʼunjañax jukʼamp chʼamänwa. Qullqi tuqit wali jachʼa chʼamanïtapata, quta thiyan utjatapa ukat mä bomba atómica jankʼak lurasiñapatakix uka markar mantañax chʼamäxänwa. 1941 maranjja, URSS markankir marinanakajj wali chʼamanïpjjänwa. Ukat barconak lurañan específicos ukanakax ukhamawa, Estados Unidos markar aka tuqit katjañataki ukat atipjañatakix jukʼamp qullqi ukat tiempow munasïna, sañäni, tanque lurañat sipansa. Chiqansa, mä jachʼa crucero sat barcox 3,5 waranqa T-34 tankinakaruw aljasi. Submarinos ukanakax mä juk"a jila chaniniwa, ukampis wali sumawa. Chiqansa, URSS markax inti jalsu tuqinkir taqpach yänakapar atinisisaw Estados Unidos markar jankʼak jan ukax qhipat tʼunjäna. Chiqansa, armas nucleares ukanakamp apnaqatapatxa soviético markanakar kuttʼayañ axsarañax utjaskakiwa. Wali askiwa, Estados Unidos markax phisqa tunk mara tukuykamakiw misiles balísticos ukanakax utjani, ukatx bombarderos estratégicos ukanakax jet ukat avionetas de combate ukanakamp t"unjatäspawa. Ukampis ukhamäkchïnsa, yaqhip avionanakax cordón pʼakjapxirïna ukat wali axsarkañänwa. Jilapachax armas nucleares ukanakax jan kuns luratäkaspa, jan ukax URSS markan uñstayatäspa ukhax juk"amp askïspawa. Ukhamächi ukhaxa, Rusia Soviética markax uraqpachan apnaqiripäspawa. ¡Kunas jichhax uraqpachan jan walt"awinakat sipanx juk"amp askïspa, terrorismo, kunayman jan wali samkanak jan walt"awinakax glaseado, freído jan ukax meteorito jaquntatat sipanx juk"amp askiwa!
  Jilapachax uraqpachanx mä markat sipans juk"ampiw utji: janiw chiqpach democraciax utjkiti, ukat jaqinakatakix mä tirano ukaniñax waranq tirano ukaniñax juk"amp askiwa. Stalin chachajj kunjamäskchïnsa, URSS markaruw orden apaniwayi, Europa toqenkir markanakamp chʼajjwäwin atipjäna, ukat zarista tiempot sipansa, jaqenakajj jukʼamp jachʼa jakapjjañapatakiw yanaptʼarakïna. Churchill jilatajj akham sänwa: ¡Stalin chachajj Rusia markaruw aradompi aptʼasïna, ukampis hidrógeno sat bombampiw jaytäna! Comunista apnaqawix kunayman tuqitx oligárquico apnaqawit sipanx juk"amp askiwa. Mä qawqha ciencia ficción soviética qillqirinakar uñxatt'añakiw wakisi - ¿chiqapunit comunismo ukanx jan walikiti? Jan ukax juk"ampirus hipercomunismo! Yankaxa mä juk"a juk"ampi samkasïna ukatxa chhuxriñchjasiñ qalltäna.
  ¡Uka waynax mä wali muspharkañ muspharkañ ukat jan iyawsañjam samkasïna! Ukampis ¡uka samkat amtasiñax niyas chʼamäxänwa! Ukampis mä akatjamat kunas muytaspa ukhamänwa ukat waynax wali qhan amuyañ qalltäna:
  Tunka, patak waranq warawaran barconakapax mä uñisir jaqit uñt"atawa, mä qhana, qinayanak uñt"at avión jak"anx filaruw sayt"asipxäna, ch"uxña ch"uxña ch"ankhanakampi leche rosa nieblampiw fumapxäna.
  Yankax mä akatjamat mä extraordinario uñnaqan uñstawinakap uñjäna. Jupanakajj cutlets, salchichanaka, albóndigas, mä arunjja, aycha manqʼanakar uñtasitäpjjänwa. Kunjamtï mä samkan luraskixa, ¡uka waynax mä kutikiw walja uñachtʼäwinak uñjäna, ¡qhana ukat mä pachparakiw amuyäna!
  Warawara barconakapax muspharkañ uñtatawa, mä juk"a muspharkañ uñtatawa, ukat wali axsarkañ rollonakar uñtatawa, kunayman chuletas ukat salchichas, uma thiyat mä juk"a ch"allt"ata ukat cañones espigas ukanakamp thithita ch"allt"ata. Kunayman tuqinakatw nadapxäna , perímetro uksa p"akjañ yant"apxäna, ukax asteroides especialmente adaptados ukanakat luratawa. Imperio de Carne ukan unidades regulares ukanakat sipansa (ukax jupanakpachaw sapxirïna, Yankax ukhamakiw yatipxäna), aka chiqanx piratas mercenarios ukanakaw ukankapxatayna. Barconakapajj wali suma uñnaqtʼanïnwa, jila partejj ajjsarkañänwa, ukat yaqhep warawaran barconakajj muspharkaña ukat jan amuytʼkañ uñnaqtʼanïpjjänwa, waka wanunakjama. Ukampis jupanakarux mä yanaptʼaw churapxäna. Uka armax juk"amp axsarkañänwa, jichhak uñstayat barco de batalla insignia, ukax flota del Imperio de Carne ukan jach"a jach"a tukutapa ukat suma uñnaqt"apawa. Mä pie-pie crema ukamp ch"allt"ata ukar uñtasita, pusi patak kilómetros ukch"a submarino ukax arbitrariedad ukan mä axsarkañ impresion ukaniwa. Janiw khitis yatkänti, mä jamasatïnwa: cutlet generalanakatakis ukhamaraki, jupanakax machaq superarma yant"añatakiw wakicht"asipxi. Marshal Choke, mä juk"a jach"a especímenes de una cutlet graso, jupakiw uka yant"äw jak"achasiñap sum yatïna. Uka lliphipi platoxa taqpacha tunka payani kayunakapawa ch"allt"äna. Arupax mä taqpach enjambre ukan thuqt"asitapat amtayistu:
  - Ch"uñu ch"uñuxa mä degenerado rama ukhama evolución quqaru. Nayax kamachitwa hiperplasma, rector termopreón ukan emisores acelerantes ukanakax jist"antatäñapataki. O machaq arma, mä superláser termopreón ukamp bombeata, uñisirirux refectorio mesa patxan kawkhantix jikxataskän uk uñacht"ayapxäta.
  -Jïsa, jumana absoluta glutonía. Uñisirix phichhantañäni ukat ch"uxñaruw tukuyañäni, qawqha ch"amanïkchisa.
  Generalax larusitaynawa, salchichan thiya aycha cuerpop mä q"ipiruw jaquntäna. "Janiw muxsa achunak manq"añjamäkiti, ukax veneno ukhamawa."
  -Ukampisa salchichanaka manq"apxasmawa. Ukham llamp"u ukat muspharkañ proteína ukanipxi. Nayax especialmente lata manq"anak jupanakan lado ramapat mayirakta, ukax planeta Solace the Stomach ukan jilaski.
  Mariscal-cutlet aycha jakthapitax jach"a lakapampiw lik"i lakap ch"allxtayäna.
  -Akanx millones de estrellas barcos ukanakaw utjistu. Ukat jiwasax taqit sipansa jukʼamp chʼamanïtanwa. Jiwasan ch"amasax galaxianakaruw pulverizaspa. Jichhajj kunatï alajjpachan jan igualäki uk uñachtʼayañäni. - Lik"i jaquntasaw cutletax amukt"äna, kusisitaw ch"amakt"äna, ukat gravioescáner tuqiw taqpach jan jakt"kay tama barconakar uñch"ukisïna, mä jan atipt"kay armada ukax nayratpach plasma ukx muxsañchañ atipxatayna.
  Uka chiqanx phisqa patak phisqa tunk kilómetros ukch"a asteroides fortaleza ukaw sayt"atäna. Purak manqhanx ch"aman cañones hiperplasma, emisores de túnel de gravedad, láseres multi-quark-bombeados, trampas de vacío, misiles espacio-espacial ukat contracarga ukanakaw luratäna.
  Ukat taqi ukanakax mä campo de fuerza estacionario ukamp ch"amanchatawa. Uka asteroidejj jan atipañjamäkaspas ukhamwa uñjasïna: clavo de defensa intergaláctica. Uka fortificat línea pʼakjatäspa ukhajja, uñisirinakan ejercitonakapajj qheparuw sarapjjä sasaw ajjsarayapjjerïna.
  Mä jisk"a jayanx yaqha ch"aman warawara barconakax piruletas ukat dulces ukanakaw jalnaqapxäna, superplasma ukat hipertitanio ukanakamp uñisirimp jikisiñatakix wakicht"atäpxänwa. Aka ch"amax mä mariscal ukat pachpa pachanx mä duque, Sweet-Burp candy ukan p"iqinchatawa.
  -Mä q"añuskir ola de cutlets ukat salchichas ukanakax muelle de titanio ukarux jach"a ukat muxsa raza de dulces-super-cohete ukarux ch"allt"ani.
  Seductora regalo: suxta flexible amparanakampi uñacht"ayata, higo ukar uñtasita. Jupax juk"amp jark"aqat chiqan imantasiñ amtawayi - asteroide chika taypin.
  Mariscal Choke, jupax mä ch"axwäwin jikxatasïna. Asteroides sat linea uñjasajj puraka patjjan utjkäna uka tunka pasas ukanakanjja, wali colerat chispiw utjäna. Nave espacialapajj jukʼat jukʼatwa nuwasiñ jayankjjäna. Proyección 3D ukax amparanakapamp katxarusinx mä U-turn luratayna. Uka jachʼa barcojj jan masanïkaspa ukhamaw ejepar muyuntäna. Jiskʼa vasonakajj wasitatwa uka ritual lurapjjäna. Pirata barconakakiw jan ukarjam sarnaqapkänti. Jupanakat maynix jach"akiwa, juk"ampirus mä roble ukat escorpión ukanakan híbrido jiwat gnarled ukar uñtasitaw jikxatasïna, khathati ukat voleibol láser ukat hiperplasma ukanakamp ch"allt"ata - jichhakamax janiw kuna jan walt"awis utjkiti, kunatix diana ukar jach"a jayankxatapata.
  Yankax akham sasaw sillp"i:
  - Wauu! ¡Uka peliculajj walikïskiwa! ¡Star Wars ukanx juk"amp thaya!
  Taqinipuniw Yankees ukar saykatañäni,
  ¡Alay tuqinkir alianzaruw t"unjañäni!
  OTAN tomahawks ukanakax janiw yanapt"kaniti,
  ¡Kunattejj Diosajj jan waliruw premio churani!
  Ukhamäkchïnsa, chʼaxwañaw qalltäna. Sapa warawara barconakax salvos ukanakamp mayjt"ayañ qalltapxäna.
  Walja tunka barconakaw cutlets ukat salchichas ukanakamp nayrar sartapxäna, ukat foton ukamp acelerat misil ukanakamp bombardeañ qalltapxäna. Asfixia, lik"i amparapa muytayasa ukat mä mayiwi luratayna.
  -Uñisirixa niyaw puriñjama.
  -Jïsa! ¡Comandante grub ukax! - Computadorax jan munasiñampiw jaysäna.
  -Walikiwa, ukhamaxa katuqañani. Jiwasax arco-láser ukan viga ukarux juk"amp barrer ola ukan khitapxtanxa.
  Machaq insignia ch"axwañ barcotx qhanan vigas ukanakax jilxattawayi, jaya chiqatx akax mä adoquines umaruw jaquntatätapat walja kuti jank"ak filmación ukhamäkaspas ukhamaw amuyasïna. Kunjams jank"aki: tunka waranqa kutiw qhanan jank"akïtapat sipanx juk"amp jaya, hiperplasma ukax qhant"äna. Niya patak warawaran barconakapax tunka waranqa pallapallanakanïnwa, mä akatjamat gas juntʼu qinayanakaru ukat waña laqʼa cósmico sat thayanakar tukupxäna.
  -¡Checkmate! - Ch"uqi ch"uñuyaña, jisk"a jach"a kisunakapaxa clavel ukham uñt"ayata. - Akaxa mä láser plano satawa. Jichhax uñisirinakatakix juk"amp junt"u yänak wakicht"añäni. Jiwasax waranq juk"amp mosquito ukat lik"i rayas ukanakaw asteroide ukar jak"achasiñasa.
  -Juparux aka jaya chiqat jawq"jasmawa. Superláser ukax niyas perfecto paralelismo ukaniwa, ukax sañ muniw janiw chhaqtkiti.
  Jach"a Asfixia ukax kusisitaw qhuruchasïna.
  -Ukatxa muxsa manq"anaka jakthapiña pachaxa purinxiwa. Khitinakatix purakapar muxsa manq"anakampi phuqantapki ukanakax - ¡p"iqinakaparux juk"ampiw salt"i! - Ukatxa mando a distancia ukaxa aleta amparanakapampiwa jaquntäna.
  Reactoranakax qalltawayiwa, taqi barras ukanakax jilxattawayiwa. Sapa barril muytapanxa, telarañas ukanakax jilxattañ qalltäna, cereza-violeta niebla ukamp fumañ qalltäna, ch"usa chiqaruw khuchhuqäna.
  Mä qawqha fracciones de segundo ukanx pusi fuentenakat jutir ch"iyar ch"akhanakax ch"axwapxäna ukat aka lado espacio ukan tantachasipxäna mä ch"aman viga ukar tukuyasa, vacío ukar ch"allt"asisaw ch"iyar pirqarux mä trineo hiperplasmático ukham ch"allt"asipxäna. Ultra-velocidad ukar jank"ak purir fotonakan ch"amapax jank"akiw llätunk tunk llätunkan dimensiones ukan t"unjatapat p"akintawayi. Jupax estructuras espaciales ukat campos mutilados ukanakaruw t"unjawayxi. Uka chʼamakajj mä supernovat sipansa jukʼamp qhanaw qhantʼäna: walja quintillion gradonakaw temperaturajj utjäna. Chiqansa, mä warawarat sipansa jukʼamp warawaranakax fusión termonuclear simple ukamp luratawa, janiw ukham juntʼu ukat qhantʼkaspati. Aka chiqan uñstki uka ch"amanakax pusi órdenes de magnitud juk"amp ch"amaniwa.
  Campo de fuerza ukat matriz protección de la asteroide fortaleza ukax janiw ukham sallqa energía ukan presión ukarux aguantañjamäkänti ukat jasakiw phallawayi. ¡Kunayman jarkʼaqasiñ sustancianakan fragmentonakapajj mä ratukiw Inti patjjar tʼijtʼir umamp chʼalljjtayasirjam chʼalljjtäna! Ukat ajjsarkañ jawiranakaw marka taypin chʼalljjtäna, ukat bloque blindado taypinwa chʼalljjtäna.
  -Ukaxa mä jisk"a t"aqaru khuchhuqaña. Ukat computadoraruw akham säna: "Estrangulo" sasaw säna. - Muxsa manq"axa ch"uqi ch"uñuyaña.
  Uka viga super-densa ukax ch"iyjasiskakïnwa ukat phichhantaskakïnwa. Ukat mä qhawqha tiempotjja, jan atipjkay ciudadela espacial ukan utjkäna uka cheqanjja, mä montón juntʼu qʼañunakaw qheparäna. Uka fortaleza ukan qhipharkir yänakapax espiral ukham t"ijtäna ukat t"ijtäna. Pä patak phisqa tunk phisqhan millones de dulces ukat mä waranqa waranqa, kimsa patak phisqa tunk millones de robots de combate ukanakaw aka chiqan jiwatap jikxatapxatayna, jilapartx jank"akiw ukat jan usuchjataw jiwata, ukampis ukatakix janiw juk"amp axsarañjamakiti. Mariscal Duke Sweet-Burg jilatajj jiwarakïnwa.
  - ¡Ch"iyara jawq"a ch"uqi! - Arnaqasi, ch"amakt"ayaña. - ¡Jiwasax lurapxtanwa! Jaqi masinakaru nina naktayaña.
  Walja chʼama aptʼasisajja, wasitat qalltañatakejj mä qhawqha tiempow munasïna. Aka pachanx jan jakt"kay warawaran barconakax perímetro ukarux atacapxäna, uka p"akjañ amtapxäna. Mä jach"a ch"axwäwiw qalltawayi, patak waranq barconakax jiwañan jamp"att"ataw mayacht"asipxäna. Walja pʼakjatanakatjja, vacío tʼantʼajj tʼamtʼkaspa ukat chʼiyjatäkaspas ukhamänwa. Uka cañonanakajj torrenak tʼunjapjjäna ukat kunayman barconakan casconakapsa tʼunjapjjarakïna. Sapa warawaran barconakapax, cruzada ukan katjata, ukhamakiw phallapxäna, jisk"a ch"aman campos ukanakax janiw mayacht"at presión ukarux aguantañjamäkänti. Uka fortalezas estacionarias ukanakax wali ch"amampiw sayt"ayapxäna, sapa maynix waranqa jila jach"a cañones ukanïnwa, superplasma ukan chiqanakap velocidad superluminal ukan thuqt"irïna, ukat misiles ukanakax fotones ukan aceleración ukanïnwa. Ukanakax wali axsarkañ voleibol ukhamänwa, atacantes ukanakan filanakaparuw khuchhuqapxäna.
  Jiwañ maquinajj wasitatwa sarnaqañ qalltäna, ukat uka jakʼankir asteroidenakaruw hiperplasma sat mä haz uñstayäna. Pä patak phisqa tunka kilómetros bloques ukanakax acero thuqhun thuqt"atapat hielo chimpunakjamaw ch"iqintatäna. Uka taktikax wali askiwa, misk"inakax sustjasiñ qalltapxäna, ukat yaqhip barconakapax axsarañat ch"iqintapxäna, kunjamtï mariposas ukanakax antorcha patxaru t"ijtapki ukhama. Mayninakax jan axsarasaw nuwasipxäna. Ukhamarus reservas ukanakax nuwasiñaruw apanipxäna, frenético ch"axwäwix jilxattawayiwa.
  Gran General de Candy Eat-and-fart ukax thaya wilani, nayratpach reservas apthapi ukat cutlets ukat aliados ukanakan nuwasïwiparux saykataspawa sasaw atinisitayna. Ukampis aycha manq"anakax wali k"ari chuymaniwa ukat mä muspharkañ uñacht"ayañ atipxatayna. Jiwasan pachpa yatxatirinakax janiw uka lurawimp phuqhapkänti ukat arsusipxäna, janiw mä láser ukham ch"amampi lurañax utjkaspati, ukampis chiqans uñisirinakax nayrïr kutiw mä jan walt"ayir novedad apnaqapxi sasaw uñstawayi. Jichhax instinto ukat intuición ukax pä thakhinak mistuñatakikiw amuyt"ayäna: jank"ak jaltxañataki jan ukax jak"at nuwasiñar mantañataki, filanakaruw mistu. Ukhamächi ukhajja, superláser sat jachʼa lazojj jupa pachpaw tʼunjasispa.
  Manq"aña ukat pedo, ukax janiw sapa kutix uñjaskänti jach"a muyunakax jan wali kamachinak taypinxa, ukax jan axsart"irïnwa. Ukat jupax mä amtaw luratayna - ¡jiwañkamaw ch"axwañapa! Kamachix arktäna ukat armadax sarnaqäna, mä jach"a colerat tigren ch"amap amtayi. Walja millón millón barconakajj walja millón millón chʼajjwirinakampiw mä infierno chʼajjwäwin mayachtʼatäpjje. Espaciojj mayjtʼayatäkaspa ukhamänwa, ukat vacíojj chʼiyjatäkaspas ukhamänwa, ukat jan jaktʼkay chʼiyjatanakajj plasmampiw phoqantatäjjäna. Uka qhananakax jan jaktʼkay chʼama apsusaw jachʼa panqaranakar uñtasitäna, uka panqaranakaw jankʼakiw espacion panqaräna, ukat manqʼañ munir jakañ pétalos ukanakax munañampiw naves espaciales ukar puripxäna. Ch"axwañ barconaka, cruceros, charkoshes, láser destructores, misiles portadores, aerobonos, láser botes, jach"a, medio, k"acha ch"axwirinaka ukat juk"ampinaka. Taqi ukanakax sapa segundow tunka waranqa t"unjatäna, ukat jisk"a t"aqanakaruw ch"iqiyasïna jan ukax magma plasmático wali junt"uchata.
  Manq"añ-y-pedo jupax mä mega-crucero móvil jupatakiw ajlliwayi. Ukat uka chiqat kamachiñax janiw chʼamäkänti, ukat wali jankʼak sarnaqatapata ukat wali suma maniobrañ yatitapatxa, sum nuwasiñatakiw yanaptʼäna. Ch"axwäwix nayrar sartaskipanx yaqhip uñisirinakan warawaran barconakapax Galleta, Pastila ukat Chocolate planetanakaruw soldadonakar uraqir puriyañ yant"apxani sasaw amuyt"äna, ukat uka uraqix minas de aniquilación ukanakamp apsuñapatakiw mayïna, ukax panadería explosiva ukamp luratawa. Taqi kunas pachpakiwa, niyas ch"usaruw tukupxi, ukat juk"a markachirinakax janiw qhispiyatäpkiti.
  Pä waranqa chikatani transporte de asalto aéreo, walja tunka waranqa barconakan ch"amanchata, "meromats" ukat "neutrones" ukanakamp chika, jupanakar mantawayi. Planetanakajj jan sum jarkʼaqatäpjjänwa. Sector ukax prácticamente jist"aratawa. Uka thakhinx escuadrón ukax jisk"a satélites ukanakarukiw ch"axwantäna. Ukhamarus suertenipxänwa;thakinx suxta-módulos ukanakaw combustible ukat munición ukanakamp jikisipxäna - janiw taqi kunas mistxatäkänti.
  Ukhamarus lunthata generalanakax jan waliruw puriyapxirïna, uka pachanakanx yaqhip lunthatat yänak imantapxäna. Uk yatisax: cutlets, salchichas ukat salchichas ukanakax mä jach"a aterrizaje lurapxäna. Sapa planetan kimsa millón ajllit pallapallanakaw utji, kawkhantï uraqir puripki ukanakax janiw chʼamäkiti, mä kamachirjama: mä pampa, niya espejo ukham wasar pampa. Uka manqʼañ munir armadanakajj saytʼasipjjäna ukhajja, mäkiw phallapjjäna. Mä axsarkañ warariña, arnaqasiña, chhuxriñchjasiña, chika phichhantat ch"uqi ch"uqi ch"uñuña. Aniquilación ukat pachpa pachanx riqueza destellos, sapa maynix kuna kasta materia ukarjamaw tunka waranqat phisqa tunk waranqakama, ukax termonucleares ukanakat sipanx juk"amp ch"amaniwa. Uka cargonakajj mä jukʼa jila qollqeniwa ukat janiw chʼamäkiti. Aka chiqanx cutlets ukanakax pantjasipxänwa ukatx janiw escuadrón de escaneo ukarux nayrar khitkänti.
  Ukampirus Gran General Eat-and-fart ukax janiw uk uñjkänti - jaya. Taqi amuyunakapax ch"axwañ barco insignia ukar uñtatawa. Ch"axwawix juk"ampiw jilxattawayi, ukatx kunjamtix Eat-and-fart jupax suykän ukhamarjamax superláser ukax mä juk"a pachatakiw amukt"awayi, nayrax juk"amp walja jan sayt"ir ch"amanchawinakaruw t"unjawayi. Flota ukax walja sapaqat tamanakaruw t"aqanuqtawayi, sapa mayniw sapa maynix jan jach"a kamachin yanapt"apampix nuwasiñ thakhinak ajllipxäna. Uka condicionanakanx taqi kunas superioridad numérica ukamp amtasïna, ukat jupax cutlets ukan ladopankänwa. Gran Generalax janiw jaya pachax sayt"añjamäkiti sasaw amuyasïna ukat jupa pachpaw jach"a amtar puri: ch"axwañ barco insignia ukar t"unjaña. Uk lurañatakix mä tama ch"axwañ warawaranak apthapisinx juk"amp jak"achasiwayi. Ukham jachʼa barcon chʼamapajj jukʼamp wakiskiriwa. Mä pachanx huelga consolidada ukampiw p"akintaspa jan ukax jan ch"amanchasispa.
  Destinox jupanakarux askinjam uñjkaspa ukhamaw amuyasïna, yaqha curvatura espacial ukaw vacío ukan uñstawayi, ukatx mä jawiraw meteoros ukanakax jan kawkits uñstawayi. Ukajj wali thithänwa ukat amtañasa ukat chʼiyar jaquntañas chʼamakïnwa. Jutïr traficonjja, uka jan uñtʼat enjambrejj insignia nuwasiñ barcoruw jaquqanïna.
  Uka ch"allt"atatxa, jark"aqasiñ pantallax khathati, khathati ukat mä chispi ch"amakt"awiw mistu. Jak"achasisinx mega-cruiser ukax taqpach cañones de plasma ukanakat carganak apsuwayxi, misiles ukat láseres ukanakamp phallayawayi. Salvo de respuesta ukax juk"amp ch"amapunïnwa, proa uksa jan walt"ayañs atipjatayna ukat jan suerteni barcon ch"iwiparux khuchhuqatayna.
  "Megaquasar" Choke, ukax qhuruchatawa.
  -T'unjaña. Aka alien phichhantaña. Taqi armanakatxa.
  Ukampis jutïr salvojj janiw ukhamak tʼunjirïkänti. Cometas ukat meteoritos ukanakax uka ch"axwäw llamp"uchapxäna.
  Ukampis yaqha barconakaw saytʼasipjjäna. Aka kutix ch"axwañan ch"amapax juk"amp ch"amapunïnwa. Yapu t"unjatäsaxa, niyaw jach"a bloquenakampi jan ch"amanïxäna, ukat carganakax mä muspharkañ p"iya lurapxäna.
  -Jichhaxa termo-preón bomba jaquntaña pachawa. - Juma pachpa manq"añatakisa pedo lurañatakisa kamachi churaraki.
  Jilapachax ukham misil ukax janiw taqpach askïkiti, contramisiles jan ukax antiradiación ukanakat utjatapata, ukampis aka tuqinx kunapachatix mä chikat barco de batalla insignia ukan ch"amanakapax paralizado ukhamäspa ukhax irnaqaspawa. Chiqansa, meteoritos ukanakax jiskʼa warawaran barconakaparux jan waltʼayarakïnwa, ukampis janiw uka casco ukham tʼaqhisiyapkänti.
  -Radiación ukaxa wali jach"awa! Jupajj wali jachʼatwa arnaqasïna: "Jan walinak luram" sasa.
  Kimsa cohetenakaw fotonanakamp jankʼak sartayasajj uka pʼakjañar tʼijtäna. Uka axsarkañ jach"a jaqix khathatitaynawa ukat pä "regalo" katuqañ atipjatayna. Ukampis uka qhepatjja, kimsïr cargajj ladopat mä jukʼa phalläna, ukat uka muspharkañ pʼiyaruw jachʼaptayäna.
  -Waranq cuasaranakax drenaje ukar sarawayxi! "Geat-and-fart sat chachajj chuym ustʼayasisaw wararipjjäna ukat llijullijunak qhantʼarakïna". - Ukham ataque lurañax janiw phuqhaskiti. - Ukatxa samarawayiwa, janiwa taqi kunasa chhaqkiti, transmisor gravitacional ukarux kamachiwa. - Insignia ukarux taqi ch"amampiw atacañama, p"iyaruw amtaña.
  Uka ordenajj wali askïnwa. Uka extraordinario ataque ukat ataque ukax wali askipunïnwa. Ukat pusi warawaran barconakajj kuttʼaniñamp tʼunjatäpkchïnjja, uka chʼusawjajj jukʼampiw jiljjattäna.
  Uka qhipatxa, termopreon sat cohetenakat maynïriw hiperreactor ukar jaltxatayna. Preón fusión ukan lurawipax termonuclear ukanakat sipanx waranqa waranqa waranqa kutiw juk"amp ch"ama. Ukham wali chʼamani phallawijj jankʼakiw phichhantäna, ukat barcon luratätapajj hiperplasmaruw chʼiyjäna. Onda gravitacional ukat fotones ukanakax velocidad superluminal ukar jankʼak puripkäna ukanakax gas rarefied ukar tukuyäna. Calamar sat animalan tentáculonakapajj quintillion gradonakkamaw juntʼuchasïna, ukat materia cheqanakaruw chʼamaktʼäna, ukat uka jakʼankir barconakaruw phichhantäna.
  Mega-crucero Eat-and-Fart ukax juk"akiw mä juk"a jan kuna jan walt"äwin jaya chiqar jalt"añ atipxatayna, mä supernova ukar uñtasit wali axsarkañ uñtasita. Ukhamäkchïnsa, walja kutiw chʼamaktʼäna ukat muytarakïnwa, jayaruw jaqontäna ukat walja tʼaqa tʼaqanakaruw tʼunjäna. Pistolanakax wali jan walt"ayataw uñjasiwayi, jilpachanix janiw kuns lurañjamäkänti. Jila parte nuwasiñ chʼamanïtap aptʼasisajja, warawaran barcopajj uñisirinakan jankʼakiw katuntatäjjäna. Uk amuyasa ukat jan inamaya jiwañ munañaxa - jan axsarañax janiw jan amuyt"asis sarnaqañakiti.Juma pachpaw mä pedo manq"añama ukat mä retiro mayiñama. Mega-crucero ukarux recursos ukanakamp maniobrasa, trampas ukat pinzas ukanakat jithiqtasax qhipharuw kutt"awayxi, barconakapan jark"aqatäñ yant"asa. Ukat ukhampachasa niyaw ch"allt"ata, jan kuna jan walt"awimp jark"antat, mä p"iyankir zorro ukham muyuntata. Uka barcon mä qhawqha pistolanakapajj uka bárbaro bombardeoruw jankʼak jaysäna. Fuerza campojj jan waliruw sarjjäna, mä confiykañ escudot sipansa, mä chʼiyjat paraguas ukar uñtasitänwa. Janiw muspharkañakkiti, uka nave espacial ukax mä juk"a pachatxa phallawayxänwa ukat t"aqa t"aqaruw jaquntatäna.
  Manq"aña ukat pedo ukax juk"akiw mä jisk"a botet qhispiñ atipjatayna. Aka qhispiyasiñ barcox niyas jan uñjkañänwa, mä qawqha olas ukanakaw uñjañapatak jan waltʼayäna, ukhamatwa radares de gravedad ukanakas jan sum amuytʼasir chiqanakaruki qillqtʼapxäna. Jan axsarañax mä límite ukaniwa, ukat Gran General Sweetie jupax qhispiñ munäna. Ukhamaraki, jach"a lurawixa tukuyataxiwa, ukatxa pusi kuti, ukatxa jichhaxa, inasa, phisqa kuti uñisiriru jach"anchatapampixa, ch"axwawixa tukuyañatakixa mä nayra amtawiwa, ukatxa wali suma lurañaxa kutt"ayañawa qhipharkir soldadonaka. Niyaw barcot mistuwayxäna, Eat-and-Fart ukax kamachi churäna: sistematicamente sistema de Platos de Zar uksar kutt"añataki, ukhamat planetario arxatäwitak yanapt"a katuqañataki. Ukhamatwa tiempo jikxatapxta ukat yaqha ch"amanak aka chiqar apanipxarakta.
  Mariscal Manq"aña, manq"aña, manq"antaña, ukax nayratpach mä señal katuqawayi, jach"a uñisirinakan ch"amapampiw qhipäxap khuchhuqapxaspa. Ukampis nayratpach ataque utjañap ajjsarasaw walja tiempo pächasïna. Línea de defensa ukar jan ch"amanchañatakix amuyasipxam. Ukatjja, uñisirinakajj mä ataque diversión lurasaw walja waranq barconak tʼunjapjjäna. Ukham sarnaqatapax uka nayratpach axsarir barón ukarux axsarayänwa. Manq"aña, manq"aña, manq"aña, jupax jan wali jaqiwa, p"iqip ch"allt"ata corrupción ukan - mä inmoral tipo. Ukat jupax k"ari chuymaniwa, ukampirus uka pachparakiw janiw jichhakamax clizims ukanakar taqi chuyma aljasiñatakix pachax utjkiti. Ukampis uka tuqitx mä juk"a nayrar sartawiw utjawayi . Cutlets jupax traicionirinakar jikxatañ yatïna ukat yaqhip jupamp chik saririnakaparux contratawayi. Yamas menta manqʼañ munir generalax sapa kutiw yatiyäwinak lurirïna, qhawqha soldadonakas utji ukat kunjamsa jankʼak apnaqäna ukanak yatiyarakirïna. Aychat lurat yänakax taqi chuymaw pagapxirïna, chʼaxwäwinxa, yatiñan jaqix qamir tuku, jan axsartʼir jaqix nayrar sartaraki, ukat jan amuytʼasir jaqix balamp jiwayataw uñjasi. Ukampis traicionirinakax janiw yatiñanikïpkiti, jan ukasti jaya jaqinakäpxarakiwa. Chiqansa, jankʼaki jan ukax qhipatsa contrainteligenciampiw katjasipxi jan ukax pachpa patronanakapampiw aljantasipxi. Kunatsa jan wakiskirïxäna jan ukax jiskʼachatäxäna, jan ukax balamp jiwayatäxäna. Ukampis uka toqet jan parlañatakiw chʼamachasipjjäna, jan ukasti, pagat uñisirinakaruw taqe kunsa kusisiyañatak chʼamachasipjjäna.
  K"achat k"achat ataque ukax kutt"ayatäxänwa, jichhax janiw kuna pretextos ukax utjxänti qhiphart"añataki. Emperadoran kamachip amtasisax jan muyuntañatakix kunayman tuqitwa, ukat yaqha despacho de gravedad ukax mä mayiwimp katuqasa, jan ukax juk"ampirus mä yanapt"a mayiwimp katuqasa, Manq"añamawa, manq"añamawa, manq"antañamawa, uka kamachi churaraki.
  -Jichhax phuqhapxañäni. ¡Emperadorajj jakaskakiniwa!
  Ukampis Armada sat barcojj wali qheptʼataw sarjjäna, niyaw wali jayäjjäna. Ukañkamasti, uñisirinakan jilïr jaqinakax jan tukuskir nayrar sartasipkakïnwa.
  Sistema Royal Dish ukax galaxia ukan juk"amp ch"amanchata sistema ukanakat maynïrïnwa. Planeta central ukax jach"a ukat walja jaqinakanïnwa - niya pä patak paqallq tunk waranqa waranqa waranqa. Taqi uka jak"achasiñanakax ciberminas homing ukanakamp phuqhantatänwa, ukhamarak pusi tunka satélites naturales ukanakampi. Sapa satélite ukax walja cañones de plasma ukat hiperplasma ukanakamp phuqt"atawa, ukhamarak misiles ukanakampi. Ukatjja, jukʼamp walja planetanakaw muyuntapjjäna, ukanjja asentamientonaka ukat basenakas utjarakïnwa. Jachʼa chʼajjwäwinakaw jutïrin utjañapäna. Manq"añ-pedo-x kawkhans qhipäxar kutt"aski uk yatïna, ukat enemas ukanakax wali apt"ataw uñjasipxäna, janiw sayt"ayañjamäkänti. Jan ukasti, tanquenakjamaw makhatasipxäna, janiw jupanakpachas ni jakäwipsa qhispiyapkänti. Piratas espaciales ukanakax juk"amp ch"amanchatäpxänwa, kunatix frito ukan thujsap amuyapxäna, jan wali warawara filibusters ukanakax cucarachas ukham mermelada ukar makhatapxäna - densamente poblado mundos ukanakar lunthatasiñax wali yant"atawa. Ukat jichhax uka nuwasïwix chhaqtañ qalltawayxänwa, machaq jan iyawsañjam colerasiñampiw sartasi, warawaranakas khathatisipkaspa ukhamawa. Gran General Eat-and-fart ukax mä crucero ligero ukar sarxañ atipxatayna. Uka chiqatpachaw ch"axwäw p"iqinchaskakïna. Qalltanx klizim ukan yant"awipax taqpach defensa ukar p"akintañatakix janiw coronado ukhamäkänti. Uka jiwayawix Pastilla planeta anqäxanw jikxatasïna. Uka jakʼankir planetanakajj uka phallawinakat khathatipjjäna. Satélite ukanakat maynïrejj walja jan walinak katoqäna, ukatwa tʼaqanuqasïna, anqäjjatjja, mä óvulo pʼeqtʼkaspas ukhamäspawa, ukhamajj jankʼakiw tʼunjasïna.
  Choke ukax qhipa pachanx qhispiñ atipxatayna, ukat insignia de batalla barco ukax mä módulo-bote de rescate ukan jaytawayi. Jichhax uka jan wali cutletax lik"imp ch"allt"atax amenazas ukanakaw mistu, juk"ampirus ñik"utapax radiación ukamp wali phichhantatänwa.
  -Janiw katuntat jaqinak katuqañati. Taqi kunas asfixia, t"unjaña, phichhantaña, fotonanakar ch"iqiyaña.
  -Ukax phuqhasiniwa: ¡juman superioridad estelar! - Generales de rango inferior ukanakax apetitoso ukhamaw fumapxäna ukat, wali axsarañjam chhuxriñchjasaw kamachinak churapxäna. Pastila markar puriñax wali ch"amapunïnwa, sapa jisk"a thakhinx waranq waranq, tunka waranqa warawaran barconakampiw pagañax wakisïna. Ukampis uka jan jarkʼat avalanchajj jakʼachasiskänwa.
  - Ukhama ch"allt"aña. ¡Juk"amp ch"amampiw ch"allt"añama, janiw juk"ampi ukat cuasar tukuyaña! - Mariscal Duque ukaxa wali coleratapuniwa. - Janiwa walja barconakaxa satélites ukanakaru atacañatakixa uskt"añati - jaya chiqaru ch"axwaña. Ukax juk"amp amuyumpiw lurasi. ¡Ay, saxra minanaka! ¡Aniquilación de calorías ukax wali askiwa!
  Chiqpachansa minanakax mistunipxäna, niyas jan uñjkayaw, espaciot mistusaw warawaran barconakarux ch"allt"apxäna. Yaqhepajj uka cheqanwa tʼunjatäpjjäna, yaqhepasti, jan ukasti, jan walinakakwa katoqapjjäna. Walja explosivonakax mä pulso blaster ukamp uchatänwa, ukax campos de fuerza ukanakanw phichhantaspa, ukampirus mä juk"a pachatakis phichhantaspawa, ukax wali jan walt"awinak utjayawayi. Jach"a chhaqtäwinaka, flota de cutlet ukax wila wañt"ayata, piratas ukanakas llakisiñ chimpunak uñacht"ayañ qalltapxäna. Ukham jach"a chhaqtäwinakax jak"achasiñanakanx utjchi ukhax qawqhas chhaqhayañax wakisini pachpa planetanxa. Ukampis choke sat usux mä akatjamat jan colerxänti ukat likʼi chhuxriñchjasiñas janiw utjxänti. Mä suma amuyt"awiw p"iqiparux purintäna, wali khusa salsa ukamp ch"allt"ata.
  -Yaqha juk"ampi ch"amani armampi muxsa misk"inakaru apnaqañaxa, ¿kamachasmasa? - Cutlet jupax chhuxriñchjasïna. - Taqi kunat sipansa, jiwasax utjistu, ukax wali aski cargo ukhamarakiwa.
  Kuntï Choke chachajj amuykäna ukajj janiw kunas "hiper-bujía" ukhamäkänti. Uka machaq armajj superneutrones especiales ukanakaruw mistuyäna, uka ondajj radiación gamma ukanakat sipansa, billones kutiw jukʼamp jiskʼa ondanïna. Ukham cargan explosivo chʼamapajj janiw jachʼäkiti, ukampis hiperradiación ukajj millón millón kutiw normalat sipansa jukʼamp chʼamani. Ukat mantañ ch"amax wali jach"awa - taqi jakirinakar freír olas ukanakax janiw mä chist"äwikiti, planeta taypin phichhantañ yatipxi. Uka dispositivon jach"a jan walt"awipax janiw espacio exterior ukanx phallañjamäkiti. Ukham luratapatjja, aka jan uñjkañ jiwañan uñachtʼäwipajj planetanakan apnaqañatakikïnwa, ukat uka tiemponsa janiw taqe ukanakan apnaqañatakik askïkänti. Ukampis aka tuqinxa, Glutony uka pachax wali askiwa. Uka ajjsarkañ aparatojj akapachankir jaqenakatjja, kimsa tʼaqatwa pä jaqenak tʼunjäna. Wali askiwa enemas ukax mä carga ukhamakiw utjäna.
  Ukat wali suma arma ukhamäkchisa, jaqi ch"amaruw jiwayasma, ukampis taqi yänakas ukat materiales yänakas qhiparaski. Ukax wali llakiskañawa, ukax wali jila chaniniwa. Shbarro olas uñstayañatakix walja hojaramah ukaw munasispa, ukat akax universo ukanx juk"amp jan uñt"at elemento ukhamawa. Ukampis kunjamsa artificialjam sintetizapxaspa ukxa janiw jichhakamax yatiqapkiti.
  -¡Muspharkañawa payïri jakhuwi! Choke jupax wali kusisitaw jikxatasïna, jupax mä juk"a ketchup ukx mä híbrido de un huevo de dragón ukat tomate pepino ukanakat lurat mä juk"a driblar ukhamaraki. - ¡Planeta q"umachaña mä peine schebarro ukampiwa! ¡Nayaw mä ataúd mä bolsampi wakicht"ä!
  Muxsa manq"anakat sipansa, esquimos ukanakax aka alaxpachankir reino ukan jakasipxäna: translúcido, uraqin jakasir helado porciones. Jupanakax Sladkoezhkostan markan irnaqapxäna, ukampirus wali suma jakasipxäna. Jupanakar atipt"añax peras ukanakar bombardeañjam facilakïnwa, mä pä voleibol ukat helado porciones ukanakax muxsa, lip"ichit lurat kayunakap pataruw jiltayapxäna. Uka qhipatxa aborígenes jupanakax autonomía ukat mä jach"a chimpunak katxaruñapatakiw jaysapxäna. Jichhax aka t"ijtawix "gaseosa de hiperplasma para desayuno" ukx misk"imp chikaw katuqawayi. Uka radiación ukax ch"uxña, q"añuskir morado ukat wila-marrón ukham tukuyäna. Waljaniw chʼakhanakampi chʼuqtʼatäpjjäna ukat jan aguantañjam llakimpiw liwjjatatäpjjäna. Khitinakatix jank"ak jiwapki jupanakax suertenipxiwa satäspawa - jupanakax ch"iyarar tukupxäna, azucar ch"iyar ch"akhanakap ch"uqt"asa, mayninakan t"aqhisiñapax walja horanakaw utjäna. Walja robots ukanakaw jan walt"ayataraki - nuwasiñ ukhamarak industrial ukanaka, juk"ampirus yaqhipanakax janiw taqpach jan ch"amanïpkänti, jan ukasti loco ukhamaw tukupxäna, juk"a qhispiyirinakaruw jaquntapxäna, jan ukax jupanakkamaw ch"axwapxäna. Chiqpachansa uka fotox wali axsarkañänwa.
  Yankax amparanakap ch"allxtayasïna, amparapampiw chhuxriñchjasïna, ukat wawar uñtat lakapatw mistunïna:
  - ¡Kuna barbarüñasa! Mä esquizo nuwasir jaqin amuyt"awipa, jupax heroína ukx sinti umañ yati.
  Uka qhepatjja, uka waynajj jukʼamp sumwa uka nuwasïwir uñchʼukïna. Uka foton jan amuytʼasirïtapajja, jukʼampiw suma uñnaqtʼanïñapatak yanaptʼäna.
  Uka paralizador golpe ukax jilpach defensa ukarux t"unjawayi, ukat cutlets ukanakax qhiparux uka amtäwiruw katuntawayi. Mä qawqha satélites ukanakankiwa: jan ch"amani ch"axwäwix sarantaskakiwa, inyecciones ukanakax jakäwinakap wali jila alxawayi. Ukampis jupanakatakix chika horakiw qhiparapxäna.
  -Kawkhansa aka maldito Manq"aña-Manq"aña-Manq"aña, ukhamata jupa pachpa manq"antañataki ukhamaraki chhuxriñchjasiñataki. - Jupax juramento luratayna, Juma pachpaw manq"asim ukat pedo. "Nayax walja kutiw juparux yanapt"a mayiwayta, ukampis janiw jaysäwis utjkiti, janiw aruntt"añas utjkiti." ¡Mä ch"iyara ch"uqi ch"uqi manqhanxa!
  Chiqpachansa yanaptʼañax qhiptʼatäxänwa. Ukat yaqha chʼamañchtʼirinakaw uñkatasin cutletanakar jakʼachasïna.
  Asfixia ukat chhuxriñchjasiñax sarantaskakiwa, phichhantanakax jan khuyapt"ayasisaw phichhantäna. Mä juk"a amuyt"asax qullañ utar sarañ amtäna, jan suyt"asa, warawaranakan ch"axwäwip tukuyañapataki. Mariscal Fatty-dish (mä rollo wali apetitoso) ukax mä solución regeneradora ukamp phuqhantañapatakiw mayïna, ukat p"iqip ch"allt"asisaw lila-plata-carmesí líquido ukar ch"allt"asïna. Wali sumapunïnwa, laceras ukanakax chhuxriñchjasïna, usux juk"ampiw jilxattawayi. Uka cutletajj espuma esmeraldampiw chʼalljjtäna, ukat kayunakapsa kuyntʼarakïnwa. Ukat mariscalax qunqurt"asisaw kamachinak churaskakïna:
  -Ch"iqa tuqita mantanipxañani, kimsa pataka waranqa warawaranaka ch"iqa tuqiru ukhamaraki aynacha tuqiru. Ukhama. Jichhax qhipäxat jupar jaquntaña. Mä bypass espiral ukampi luratawa. Muyu buceo luraña. Jichhax concentración ukar puriñäni.
  Gobiernon warawaran barconakapax jan pächasisaw jupar istʼapxäna, ukampis piratanakax kunjamtï lurañjamäki ukhamarjamaw lurapxäna. Jupanakajj nayraqatajj Pastila planetatwa wal munapjjäna. Jupanakat waljanejja, aka jaya tiempo tʼaqhesir oraqenwa soldadonakar uraqir puriyañ qalltapjjäna. Alaxpachankir thayax sacarina ukat fructosa gas ukanakamp thujstʼäna, ukatwa trajes espaciales ukanakampikiw lunthatasiñax utjäna. Atmósfera ionizada ukax jan ch"aman radiación uñstayatayna, ukax jank"akiw ch"amap chhaqtayatayna, ukat niyas jan kuna jan walt"awis jakasirinakatakix utjarakïnwa. Ukampis uka pachparakiw lakajan mä kʼallkʼu sawurani jaytawayi, ukat thuqhuñ munta. Ukampis trofeo vinojj jila partejj cuerpomp jan waltʼayat liquidowa, ukajj kunkanakaruw warantasïna. Proteína sat kastanakajj alcoholajj jukʼampiw wali askit uñjäna, ukampis aycha manqʼirinakajj janiw jiskʼachapkänti. Yaqha tuqinakatxa, yaqhip vinonakax ukham exótico "droga" ukamp sawutatänwa, ukat jan pʼiqinïpki ukanakan amuyunakapar jan ukax moléculas lógicas ukanakaruw mayjtʼayäna.
  Yaqhip jan ch"amani corsairanakax jiwataw jaquqanipxäna. Ukatx jupanakan yanapirinakapaw q"al ch"uqt"apxirïna, ukat yaqhip pachax amukiw cuchillas láser ukanakamp khuchhurapxirïna. Mä arunjja, jan waltʼäwinakaw taqe chʼamampi apnaqäna. Utanakax jilpachax qhispipxänwa ukat ukatw lunthatasiñanakax utjawayi. Mä juk"a pachatxa, tripulantes estatales ukanakax uka pogrom ukarux mantapxarakïnwa. Taqinipuniw juk"amp katjañ munapxäna. Ukampisa, janïraw tukuskänti. Wali qhipa pachawa, ukampis Manq"aña, Manq"aña, Gnaw ch"amanakax purinipxiwa. Uka jach"a amtan noble jaqix jaya pachaw allsuwayi, ukampis acta ukax wali ch"amanchawayiwa. ¡Mä segunda kuti nuwasiñ qhiptʼañax wiñay pʼinqachañaruw puriyi! Ukampis aka tuqinx walja warawaran barconakax, juk"amp luxus ukat colores culinarios productos ukham uñt"atawa, mä cuchilla de guillotina ukhamaw tukuwayi, ukax q"ala kunkaruw t"unjasiwayi. Comandantex jupar uñkatasax sillp"irïna, juk"ampirus wawanakatakiwa:
  - ¡Akanktwa! Jichhax taqiniruw mä cinturón churä!
  Ukat uka pachax, kunjamtix jikxataskän ukhamarjamax jupatakix wali askiwa, jilpach barconakax tantacht"asipxäna, Pastila markaruw t"unjapxäna. Ukatwa, dulces mariscalax muspharkañänwa ukat ladopanx juk"amp suma posición ukanïnwa.
  Jichhax cañonadas ukax mä taqpach yaqha escenario ukar arktawayi. Uka cutlets ukanakax mä millón, pä patak pä tunk phisqhan waranqa kilómetros ukch"a planetan uraqiparuw ch"allt"ata. Walja piratanakax, juk"ampis lata aychanakax nayratpach machjasipxi, ukhamat warawaran barconakapax qhiparapxi, ukat ch"ama campos ukanakax jist"antatäkchisa, planetan sayt"atäñax jupanakarux mä jasak uñch"ukiñaruw tukuyi. Jupanakax órbita ukanw ch"axwapxäna. Filibusters ukanakax llamp"u chuymampiw jaysapxäna. Juk"amp jach"a ch"axwawix fuerzas gubernamentales de cutlets ukanakakiw lurapxäna.
  Uka waynax kunas jutïrin pasani uk walpun munäna, ukampis costillanakapar mä qhuru chʼallxtasaw qhiparuxa wawarux sartayäna.
  - ¡Sartapxam, uñtapxam, ikintapxam! Senderismo ukar sarañ pachaw purini.
  Yankaxa, chuym ch"allxtataw jaltawayxäna. Ukhamarus janiw sum ikiñ jikxatkänti, ukampis jichha pacha yatiqañ utan yatiqiritakix (jupax arumanakax Internet uksan sarnaqañ yatitawa) ukax mä estado común ukhamawa.
  - Kawkirutï mayipki ukaru sarañataki wakicht"atätwa.
  Akhmed jupax autopamp saratayna (walikiw, thujsa, juk"ampirus thayax jupat thayt"anitayna, ukat q"añuskir p"iqit abrigo ukamp isthapt"ata) ukat jan wali amuyumpiw kisunakap uñacht"ayatayna:
  - Maya kawalluxa jiwxataynawa, ukatxa nayaxa amtawayta yuqallanaka: sullka ukhamaraki fresco ukhama, jumanakaxa carrito jaquntapxäta.
  Yankax cejas jiltayasïna ukat musphart"asïna:
  - Janiwa machaq caracol caballo alañakiti estacionanxa.
  Aljirix nayranakap ch"allxtayäna:
  - Chiqpachansa jumaxa lurasmawa, ukampisa janiwa nayaxa munkti! Ukhamajj ukar mantam. ¡Taqi maynimp chikaw saräta!
  Uka yuqall wawanakarux chivonakampiw muyuntapxirïna ukat mä carroruw chintʼapxirïna. Yankax pächasir uñjasax mä laq"ampiw jawq"japxäna. Uka llakix uka waynarux llakisiñ chiqaruw kutt"ayäna, ñik"utapax wasitat ch"iyjatäxänwa. Nayajj istʼañajapunïnwa, ukat mä jachʼa qʼañu ñikʼutan correa pechojaruw chintʼatäna. Yaqhep toqetjja, barcazanak apaqañatak mä aparato amtayäna, jukʼamp qhorukiw utjäna. Uka yuqall wawanakax filaruw sayt"asipxäna ukat jawq"jataw uñjasipxäna. Uka ch"axwawix Yankee-n kunkaparux katjataynawa, ukat jank"akiw jank"ak jaltxatayna. Uka qhipatxa, wayna esclavonakax jachtʼasis jachtʼasisaw nayrar sartapxäna. Carro apaqañaw jukʼamp chʼamänjja, ukampis uka qhepatjja, sarnaqañwa qalltäna, ukat jukʼamp faciläjjänwa. Uka cinturonax cuerporux mä jukʼa jaquntäna, ukampis aguantañjamarakïnwa. Qʼala kayunakajan manqhanjja gravajj chʼalljjtasïna. Aka pachanx qulla quranaka, jan ukax qulla flora ukanakax juk"amp qhan qullañ yänakanïtap amuyapkaspas ukhamawa, ukat janiw nayrax jan sinti qhuru p"akjata kayunakax q"al qullatäxänti. Nayratpach mä juk"a q"añuchatäxapxänwa, ukat janiw sinti usuchjaskänti, ukat qalanakax jilpachax muruq"unakänwa, ukat janiw nayrjax ch"ullqhïkänti. K"achat k"achat samkax pasawayxänwa, Yankax sarnaqäna, nayrïr waynan talonanakapar jan kayump takxatañatakiw ch"amachasitayna. Alix juparux akham sasaw jiskht"äna:
  - ¿Jichhaxa mayampi nanakamp chikäxtati?
  - ¿Ukaxa kusisiyatati? "Uka waynax cinturón kuynt"ayañ yant"äna, ukhamat musculoso pechopar jan sinti ch"allt"añapataki.
  - Janiwa chiqpachansa, ukampisa mä juk"a pachana kunaymana tuqita aruskipt"araksnawa. Chiqansa, jumax yaqha pachankirïtawa. - Wayna esclavoxa jach"a ch"iyara ñik"uta ch"allxtayäna.
  - Jïsa! ¡Nayajj mä kunsa yatiyapjjsmawa! Kunas jumatakix wali askïspa.
  Sadat jupax akham jiskt"äna:
  - ¿Kuna ch"axwäwinakansa markamax atipjatayna?
  Yanka, muspharkañawa, phinq"asitaynawa:
  - Kunjamasa saña? Rusia markan taqpach sarnaqäwipax ch"axwawinakaw sarantaskakiwa. Kunjamtï jaqinakan q"uchupax siskixa: kayuk sarapxta, kayuk sarapxta, ¡jaya pachaw munapxta! ¡Jan walt"awinakata, jan walt"awinakaru, ch"axwañata, ch"axwañaru thaki! ¡Chʼaxwäwit mä chʼaxwäwiruw puri!
  Jiwasatï guerranakat parltʼañäni ukhajja, kawkïr guerratï jukʼamp wakiskirïki uk ajlliñasawa.
  - ¿Kawkïris nayrïrixa? - Muspharkañawa, Sadat wila ñik"utapax wali suma q"umaw jikxatasïna. Janïr chiqancht"kasax yuqall wawanakax jawir taypin mä juk"a ch"allt"asipxañapatakiw jaysapxäna: jawq"jatanakan ch"akhanakapax juk"amp qhanpach uñjasiwayi, jan walt"ayat, irnaqañan ch"amanchata janchinakapanxa.
  Yankax lakap ch"uqt"äna, alwatpach jan manq"antatäpkänti ukat purakapanx mä jan wali ch"usaw utjäna:
  - ¡Ch"ama sañaxa! Qalltanjja, estadojajj Kievan Rus satawa. Nayrïr jach"a príncipe, historia oficial ukarjamaxa, Rurik satänwa. Jupaw mä jachʼa reyin dinastía uttʼayäna. Chiqansa, yaqhip cientificonakax jupat nayrankxatapat chʼaxwapxi, Rurik nayrax jachʼa príncipenakaw utjäna, sañäni Oleg, jan ukax nayra Kiy sat jaqinakas utjarakiwa. Jila partejja, kunayman chʼajjwäwinakaw utjäna. Nayrïr qellqatanakajj janiw crónicas qellqatanakansa qheparkänti. Ukampis nayrïr jachʼa atipjir jaqejj Svyatoslav satänwa. Jupan apnaqatapajja, Kievan Rus sat markajj niya pä kutiw territorio katuntasïna, jupa pachpat sipansa. Príncipex wali estratega ukhamänwa, caballerías ukanakarux walpun apnaqäna, maniobras outflanking ukat pirqanak lurarakïna. Akax mä kasta falange satawa, kunapachatï tunka fila lanzanakax erizo sat animalan chʼakhanakapat sipansa jukʼamp thithita mistuni ukhaxa. Svyatoslav jupax formación ukarux juk"amp sumaptayäna, juk"ampis, slingers ukanakax formación qhipäx tuqit conchas ukanakamp jaquntapxäna. Jilapachax jach"a príncipenakat nayrïrix nayraqatw uñisirinakarux campañapat yatiyatayna ukat mä yatiyaw churatayna: ¡jumaruw jutaskta! ¡Janipuniw enemigorojj qhepäjjat kuttʼkti!
  Sadat jupax p"iqip ch"allxtasaw akham säna:
  - Mä campaña tuqit uñisirinakar yatiyañax wali jan amuyt"asisaw lurasi. ¡Muspharkañ pachax chhaqtxaspawa!
  Yankax wali munasiñampiw jaysäna (ukar uñjirinakax mä yatichäw katuqapkaspas ukhamaw uka muspharkañ wawar muspharkay arst"äwinakap jan jark"aqañataki, inas jupax kuna askinaks chhuxriñchjaspa?).
  - Ukhampuni! Ukampis Svyatoslav chachajja, estepa taypin jaya tiempo sarnaqañat sipansa, qhanan nuwasiñaw jukʼamp munäna. Sapa pandilla arknaqañat sipansa, mä kutikiw uñisirir atiptʼañax jukʼamp askixa.
  Sadat jupax iyaw sataynawa:
  - ¡Akax principio tuqitxa lurasispawa! Amtastwa, yatichirijax jach"a abejorros cerezas ukanakaruw katjäna, mä platoruw miel ch"allt"äna.
  - ¿Ch"uqi ch"uqixa?
  -Jupanakan fruta aychapax mä suma manq"ajam uñjatawa! ¡Jan juk"a quqa laq"unaka! Ukhamajj jukʼamp sapjjeta: ¿Svyatoslav chachajj imperiomar wal jachʼaptayawayi?
  Yankax akham sasaw arsüna:
  - Ch"amampi, ukampisa llakisiñawa janiwa jaya pachakiti. Bulgaria markar katuntasa ukat Bizancio markankir soldadonakar atiptʼasajj pächasïnwa ukat janiw jankʼak Constantinopla markar katuntkänti. Ukatx Pechenegs ukanakamp ch"axwañaw utjawayi, Bizancio markax sartawayiwa. Quri layku mercenarionak katuqasaxa, César bizanciox fuerzanakan mä ventaja jikxatäna. Walja wila wartäwi ch"axwäwinakat qhipatxa, Svyatoslav jupax iyaw sañapatakiw wayt"ata. Qhep qhepa chʼajjwäwinjja, príncipejj niyaw atiptʼañampïskäna, ukampis laqʼa thaytʼaniw soldadonakaparojj juykhuptayäna. Ukampis jupajj jila parte ejercitoruw katjjaruwayäna. Kunawsatix kutt"anxän ukhax Svyatoslav ukat mä jisk"a destacamento Pecheneg ukan embuscada ukar jaquntapxäna.
  Sadat jupax correa juk"amp ch"amampiw jaquntäna, ukhamat juk"amp jan ch"allxtañapataki, ukat jiskt"äna:
  - Jiwata?
  Waynaxa mä jach"a jach"a tukusaw jachäna:
  - Jïsa, jupax jiwxiwa! Ukat Pecheneg Khan jupax Svyatoslav p"iqi ch"akhapat mä thiya luratayna. Chiqpachansa, akax mä jach"a comandantetakix mä llaki tukuyawiwa.
  Ali jupax saskakiwa:
  - Jisa, akaxa sapa kutiwa lurasi!
  Yankax saskakiwa:
  - Kunatix atipt"atäki uk katxaruñax wali ch"amaw tukuwayi. Tmutarakan ukakipkarakiw mä jisk"a principado ukhamäna: Kievan Rus uksankirinakjam imañax wakisïnwa. Jilt"irinakax chhaqtxapxänwa.
  Sadat jupax akham jiskt"äna:
  - ¿Kunatsa príncipex jan yuqall wawanïpacha?
  Uka waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Chiqpachansa jupanakaxa! Jupanakajj trono laykukiw nuwasipjjäna. Mä jan sinti qhuru guerra civil ukaw utjäna, walja waranq waranq rusanakaw jiwarapxäna. Príncipe Vladimir, Inti sutimp uñt"atawa, jupax atipt"awayi. Sinti qhuru chuymampiw jilanakapar jiwayäna. Uka pachparakiw, muspharkañawa, canonizado ukhamarak santo satäxänwa.
  - ¡Santo jaqit uñt"atawa! - Sadat jupax jach"at arsüna. - Jilapachaxa khititixa juk"ampi qullanäki uka apnaqirixa juk"ampi p"iqi khuchhuqañapawa.
  - Aka tuqinxa, Iglesia Ortodoxa ukaxa janiwa chiqapaxa Pedro Jach"a ukhamaraki Iván Terrible ukanakaruxa. Mä jukʼa wila wartatänwa: santonak lurañatakejj wali askïpjjänwa. - Yankaxa wali colerata p"iqi ch"allxtayäna. "Ukampirus aka tuqitx ch"axwawinakaw utji. Ukhamarakiw Stalinar canonizañ munapxi. Jupax nuwasir jaqirakiw.
  - ¿Kunas qhiparuxa pasäna? - Uka yuqallanakaxa mayakiw jiskt"asipxäna.
  Yankax saskakiwa, uñjirinakan pacienciap uñjasax muspharata:
  - Vladimir jupax Rus" ukarux cristianismo uñt"ayawayi, janiw imperio anqäxan campañas ukanakax lurkänti, ukat jakäwip tukuyarux chiqapar apnaqañ yant"äna. Ukat jiwatapatxa wasitatwa jilat kullakanak taypin chʼaxwäwix utjäna, jiwayañanakampiw chʼaxwapxäna. Tukuyañatakix Yaroslav, yatiñan sutimp uñt"ataw atipt"awayi. Walja wila wartäwinak ch"axwañ tukuyasax Pechenegs ukar atipt"añ atipxatayna. Yaroslav Yatiñan jaqix jaya pachaw apnaqäna, ukat jiwañapkamax nayra, jan ukax jilïr Jach"a Duque ukanakat maynïrïnwa. Jupa qhipatsti, Kievan Rus ukan aynacht"awipax qalltawayi. Jisk"a principadonakax juk"amp juk"amp independencia katuqañ qalltapxäna. Monomakh ukanx mä chikat jaktäwiw utjäna. Jupan ejercitopajj Polovtsianakaruw atipjäna. Ukampirus Monomakh ukax janiw taqpach principadonak mayacht"añjamäkänti.
  Sadat jupax akham sasaw yatxatäna:
  - ¿Kunjamatsa Monomakh jupax Polovtsianakar atipt"äna?
  - Nayraqatax jupanakarux activa defensa ukamp qarjatayna, ukatx mä ofensiva decisiva ukar saratayna!
  Alix kuns jiskt"añ munäna, ukampis chivot jawq"jatanakax yuqall wawanakaruw jaquqanïna, ukatw carrito juk"amp jank"ak ayxatapxañapatak wayt"äna. Akhmed jupax colerat amparap luqxatäna: ¡liberal ukhamäñ jaytxapxam! Yankax muyuntäna: chivox costillanakap phichhantäna, nayra ch"axwawinakat jisk"a cicatrices, mä juk"a chhuxriñchjasïna. Mä ch"ullqi qalaw q"ala talonar mantantäna, waynax jacht"asïna, kayupas ch"iyjatäxänwa, ukat sarnaqañax juk"amp ch"amäxänwa.
  Kunapachatï mä jachʼa qʼipi ukat jankʼak sarktan ukhajja, janiw parltʼañatakejj tiempojj utj-jjeti, jukʼampejj thakejj wasitatwa qollur sarawayjjäna. Yankax niyas jan isimp isthapt"ataw jikxatasïna, thayax wali sumaw ch"aman q"ala janchiparux thayt"äna, ukax wali sumaw jikxatasïna. Uka waynax akham amuyäna : akapachanxa, nayrar sartaskir markanakan jakirinakax wal irnaqapxañapa, jukʼampisa rickshaw apsurinakax wal irnaqapxañapa.
  ¡Ukat jan irnaqäwimp jakañax chʼuxña achunak manqʼañ sañ muni!
  Sadat, arupax tensión ukamp khathatt"ataw Iancurux jiskt"äna:
  -¿Khitis Monomakh lanti irnaqäna?
  - Wawanakapampi mayampi ch"axwaña utjatayna. Ukhamajj wali jaya tiempow sarantawayjjäna. - Yankaxa amukt"äna, samañapa katjasa. - Jilapachaxa, taqi uka fratricida ch"axwawinakaxa príncipes ukanakana inamaya jilxatatapata qhananchapxi.
  - Ukhamaxa, ¿kunatsa imperiomax mayninakat sipan juk"amp askixa? - Sadat jupax jisk"achasiñampiw chhuxriñchjasïna.
  - Inas uka taypinxa niya janis esclavonakax utjkchïnti. Kunjamakitix aka historian pachaparux jaytxañ atipxta.
  - Ukampis jichhax juma pachpaw mä esclavo ukhamäxtaxa! - Sadat jupax sarcasmo ukham uñt"ayawayi.
  - ¡Janiw khitis titulo k"achacht"kiti, jan ukasti jaqin sutipawa! - Jan ukax juk"ampirus ¡ukham sañ muni! - Yankaxa chiqañchasitaynawa. Uka waynax janiw kuns parlañ munkänti, ukat wali ch"amapunïnwa, ukampis mayni tuqitxa, parlañax cargat distrayataynawa.
  - Markamanxa, kunjamatixa yaqha chiqanakanxa, wila masinaka taypina ch"axwawixa utjataynawa trono ukataki. Taqi kunat sipansa mä normal situación! - Sadat sataynawa, wali ch"amampiwa ch"amanchasa.
  Yankax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiwa civilizado jaqinakatakikiti. Ukampis ukax wali suma qhanañchatawa. Ukat jukʼamp jan waliruw purtʼasïna, machaq uñisirinakaw uñstäna.
  - ¡Kunapachatix jan ch"amanïktan ukhaxa, uñisirinakax uñstapuniwa! - Ali jupax wayna esclavon purakapax tensión ukan ch"allxtatap amuyasïna. "Ukhamaw jiwasan yuqall wawanaka taypinxa, khitinakatix jan ch"amanïpki ukanakax juk"amp ch"axwañanak katuqapxi."
  - ¡Kunjamtï mä jan ch"amani estado! Ukat mä phuqhat ch"allt"awiw ajanunakajaru ukat puñonakajaruw puripxta. - Yankaxa thuqt"asïna, samañapa chiqañchañataki yant"asa. Niyaw jan chʼamäjjani uk experienciapat yatïna.
  Sadat jupax akham sasaw jiskht"äna:
  - ¡Iyawstwa!
  Yankaxa saskakiwa, samaña ch"amampi:
  - Ukhamaw Imperio Mongol ukax Inti jalsu tuqin jaya chiqan sartawayi. Ukampis janiw mongoles ukanakakix ukankapkänti, jan ukasti kunayman nómadas taqi kasta rayanakanïnwa. Genghis Khan jupanakaruw mayacht"äna. Ukhamaraki mä jach"a apnaqiri. Jilapachax khitïpachas ukxat wal aruskipt"apxi, mä versión ukax utjarakiwa, jupax príncipe ruso Vladimir satawa. Kunjamakitix Genghis Khan ukan jakäwipax mä cuento de hadas ukar uñtasitawa. Waynäkasax katuntataw uñjasiwayi ukat esclavoruw tukuwayi, ukatx China markaruw jaltxatayna. Jupax walja aventuranakanïnwa, ukat jan iyawsañjam aventuranakas utjarakiwa. Qhepatjja, walja tribunakar mayachthapiñwa atipjäna . Qhipa uñisirix Khan mongol satänwa, jupax pachpa luqtirinakapan aljantatäxänwa.
  - ¡Ukat mä premio katuqawayta! - Alixa jiskt"äna, ñik"uta ch"allxtasa.
  - ¡Jumatix premio sasma ukhaxa, qhipäxapax p"akjataw uñjasiwayi! - Yankaxa chhuxriñchjasïna.
  Sadat jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Walikiwa, khitinakatix jumar aski lurapki ukanakan qhipäxapar p"akjañax llamp"u chuymanïñawa. Uka qhipatxa, janiw khitirus aljantañ munkätati.
  "Janiw akax nuwasirinakapatak yant"äwir tukuñap munkänti." - Yankaxa qhananchawayiwa.
  - Ukampisa inamayakiwa! ¡Uñisirinakan campamentopan traicionirinakar ch"amañchañax trigo yapuchañamp sasiwa, ukat uka trigot atipjañatak t"ant"ax phayt"atawa! - Nayrir noviciox mä aforismo ukamp jutäna.
  - ¡Traicionan t"ant"apax sapa kutiw venenoso, ukat kunatix ch"uxña granos ukanakat phayt"atawa! - Yanka parritayna suma. "Nazis ukanakas janiw jupanakar confiyapkänti." ¡Phisqa columnan servicionakapsa sum apnaqapkchïnjja!
  - Wakiskiri! Ukat Genghis Khan jupax Kievan Rus ukarux atacataynawa? - sasaw jiskt"äna, Sadat chachan ajanupat ch"uñu gotanak jaquntasa.
  - ¡Jïsa janiwa! - Yankaxa mä k"uchi ajanu luratayna.
  - ¿Kunjamatsa juti? ¡Jïsa jan ukax janiw ukhamäkiti! - Sadat jupax colerasiñap chhaqtayawayxi.
  Uka waynax jach"at jach"at arsüna ukat mä juk"a arumpiw sarantaskakïna:
  - Genghis Khan jupax tribus mongoles ukanakaruw katuntawayi ukat China markaruw nuwantawayi. Jan ukax juk"ampirus, Imperio Qing chino Norte uksankiwa. Chino jaqinakax jakhüwi tuqit jach"a jach"a tukupxäna ukat ch"aman fortaleza pirqanakanïpkchisa, kamachin jan wali jakthapitapata, ukhamarak mä qawqha comandantenakan soborno churatapata, atipt"atäpxänwa. Beijing markax arumax jan walt"ayataw uñjasiwayi. ¡China markankir emperadorajj kayunakapat qoqanakar chintʼataw uñjasïna ukat chʼiyjataw uñjasïna! Ukhamarus juk"at juk"at ch"iyjapxäna, ukat janïr uk lurañkamax pallapallanakax nayrir apnaqirin ajanuparuw samarapxäna!
  Alix akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Kuna ajjsarkañawa!
  - Mongolanakax walja kutiw jan sinti qhuru luräwinak lurapxiritayna. Tunkat mä nuwasirix jaltxaspa ukhaxa, tunka jaqinakaw jiwayatäpxäna. Mä nuwasiritï katuntatäjjäna ukat jan antutatäjjäna ukhajja, tunkaniw jiwarapjjerïna. - Yankaxa iyawsaña arumpiwa arsüna.
  - Tunka taqpacha t"ijtxaspa ukhaxa, ¿kamachasmasa? - Jisk"a yuqallanakaxa jiskt"apxarakitaynawa.
  - Ukatxa patakaruw jiwayapxi!
  Sadat jupax akham sasaw qhanañcht"i:
  - Ukhamajj janiw kunas ejercitot utjkaniti! Ukatjja, taqpach ejercitojj tʼijtjjani ukat uka qhepat jiwayañ munapjjani ukhajja, pallapallanakajj kutkatasipjjaniwa ukat jupanak pachpaw ukham verdugompejj uñjapjjani.
  Yankax chiqpachapuniw jan walt"ayat uñjasiwayi, kunatix mongolanakax janiw taqpach jan atipt"añjamäkänti, yaqhip pachax jaltxapxiritaynawa. Ukat ¿kunsa ukham jan walinakan lurapjjta? Ukampisa, Esparta markata amtasïna. Ukat mä kamachiw utjarakïna: ¡taqi jaltirinakax jiwayatäpxañapawa! Ukampis kunapachatï Empedrion chachajj ejercitopar atipjäna, ukat espartano reyejj uka chʼajjwäwin jiwayatäjjäna ukhajja, akham lurañwa amtapjjäna. Jiwasax qullan kamachirux jach"añchtanwa, qhipürutpach, ukampis jichhax kamachix ikiñar jaytañapawa. Chiqansa, ¡chiqpachansa janiw taqinirus jiwayañjamäkiti!
  - Nayax amuyta aka tuqinx jupanakan destinopax comandante ukan amtatawa. Inas uka jan waltʼäwix mä jiskʼa jawqʼjañakikïchïna. - Yanka lurata asumciones.
  - Wali sumawa! ¡Ukhamaw pʼeqtʼirinakajj jan mayjtʼirïpjje! - Sadat jupax ironía ukamp sawkasïna.
  - Mä pachax Zhukov jupax mä kamachi apsutayna: ¡khitinakatix katuyasipki ukanakan taqpach wila masinakapax balamp jiwayatäpxani! - Yankaxa lakapa ch"uqt"asitayna, ukaxa ch"uñuta ch"uñuru tukuwayxatayna.
  - Ukat ¿kunas?
  - ¡Janiw khitis aka kamachirjam ch"axwatakiti! Ukampis uka efectox axsarañjamawa: Leningrad jak"an jakañatakiw yanapt"awayi. "Uka waynax wasitat mä qala patxaruw jachʼa kayup usuchjasïna.
  - ¡Ukhamaxa sapa kutiwa axsarañani ukatxa atipt"apxañani! Ukampis ¿kunas Genghis Khan sat chachan jakʼapan pasäna?
  - Chika China markar katuntasaxa, inti jalanta tuqiru juk"ampi saraña pachawa sasaw amtäna. Kunjamtï qhipa qutakama siskänxa. Ukat thakinjja, Khorezm sat markaw utjäna. Imperio Islámico ukax wali ch"amaniwa. - Yankaxa juk"akiw cinturón ch"allxtayäna, ukax pechoparuw ch"allxtayasïna.
  Sadat chachajj akham sasaw yatiñ munäna:
  - ¿Kunas islámico sañ muni?
  - ¡Islam ukax ukan apnaqatayna!
  - ¡Akax wali askiwa! ¡Kunas islam ukax!
  Yanka, ch"uñumpi qhant"ata, amparanakap t"axllirt"asi:
  - ¡Literalmente jaqukipatawa submisión ukhama! ¡Musulmananakax universo ukax mä taqi ch"aman Allah ukan luratawa sasaw amuyapxi! Ukat ukhamax chiqpachanx mä absoluto predestino ukaw utji. Allah jupax taqi ch"amaniwa ukat khitinakatix phisqa kutiw urux mayipxi, pisinkirinakar yanapt"apxi, La Meca markar Hajj lurapxi, Ramadán ukar sarapxi, jan q"añut manq"añanak manq"apki, religioso ch"axwawinakan chikancht"asipxi, Jiga, jan ukax alaxpachar sarapxi. Ukat mayni jan iyawsirinakax juchañchatäpxiwa: ¡infiernon wiñayatak tʼaqhisiñataki!
  . 19 JAQTHAPI.
  Vladimir chachajj janiw kuns kamachtʼirïkänti, ukat uka jan kun lurañjamätapajj wal llakisiyäna. ¡Kunjamarak mä axsarkañ animaljam ukan warktʼasismasti! Janiw inamayakïkänti, horcax janiw jukʼamp llakisiñatakïkchïnxa, jan ukasti jukʼamp phinqʼasiñjam jiwayatäkaspas ukhamwa uñjasïna. ¡Jupat sipansa jukʼamp jan walijj lawar chʼakkatatäñakiw utjäna! Jupanakax sapxiwa, SS ukanx ukham lurapxirïna, juk"ampis warminakaru.
  Ukat akax arunakan chiqanchatawa. Nazi sat chachajja, vallet mä clavo apsusaw afilañ qalltäna. Yaqha SS chachanakax chika q"ala jan isin tawaquruw ayxatapxäna. Niya pä tunk phisqhan marani mä warmin q"ala kayunakapaw nazis ukanakax ninar ch"allt"apxäna. Uka jan wali warmixa arnaqasïna, janiwa jupan arupampixa arnaqasïna.
  - ¡Ah-ah-ah-ah! Janiw wakiskiti!!! Munat jilatanaka!!!
  Haupmann chachajj kusisitaw jachaqtʼasis akham säna:
  - Janiwa! Wakiskiri! ¡Jach"a Alemania markan jach"añchäwipatakix, jumanakarux chuym usuchjapxäma!
  SS chachax ninat mä marka apsusaw uka tawaqun q"ala pechopar uchatayna. !
  Fascista ukax imill wawax jan amuyt"asiñapatakiw phichhantaskakïna. Yaqha wali tawaqu campesino warmix q"ala q"ala jan isinïnwa ukat lawar ch"akkatatänwa.
  Medieval ukan jiwayañ uñacht"äwipax, kunapachatix mä ch"aman imill wawax t"aqhisiyirinakaparux jan ch"amamp saykataski, ukax wali axsarañawa ukat pachpa pachanx wali sumaw uñjasi. Mä wayna, niya wawar uñtat, imill wawar ajanupax usuchjat uñjasi, ch"iyjata ukat ch"uqt"ata uñjañax alemán sádicos ukanakatakix wali kusiskañawa. Laqʼampi qʼala qʼala kayunakapajj mä ladoruw warktʼasi. SS chachanakax jupanakar jikxatapxi ukat amparanakap p"akjapxi. ¡Imill wawax juk"amp manqharuw chhaqtxäna, ch"amakt"añ qalltäna, arnaqasiñanakax juk"amp amukiw tukuwayxi! Nazis sat jaqinakax uka tawaqurux tobillonakapat katxarusaw mä jukʼa jachʼar aptapxi, janiw jankʼak jiwañapatak jaysapkiti.
  Ukañkamasti, SS chachax kayupat chintʼat mä waynaruw apthapi. Uka lazoxa mayni kayuru jaquntañawa ukatxa mä estiramiento lurañawa. Uka waynax wali llakt"ataw jikxatasi, jach"at arnaqaski, ukampis verdugonakax jan khuyapt"ayasirïpxiwa. Ukatwa jupanakat maynix mä cadena aptasin waynan p"iqip t"ijtayañ qalltäna. Uka waynan ajanupax jan aguantañjam t"aqhisiñat wila ch"uxñaruw tuku. Mä t"aqhisiñ jach"a jach"a tukusaw waynax wila ch"allxtayi. Yaqha imill wawax kayunakap p"akjataw mä nazi jaqix p"akjatäna ukat jupax botas ukamp ch"usa t"unanak laq"unt"askäna. Vladimir jupax wasitat qhispiyasiñ yant"äna, jupax taqi munañap ch"amanchawayi. Qhepatjja, sogajj jaytjjänwa ukat chʼiyjatäjjänwa. Waynaxa taqi ch"amapampiwa qhipäxaru liwxatäna. Aka pachanx mä wali ch"ullqhi lawaw Vladimir chachan anus ukar allsuwayxäna. Uka waynax wali jiskʼachataw jikxatasïna ukat chuym ustʼayasïna, ukatwa jan iyawsañjam qʼañunak arsüna, jaltxañ yantʼäna, kimsa chuymaw mä kutikiw thuqtʼäna, ukat wilapas chʼallxtarakïnwa. Vladimir chachajj mayampiw chʼalljjtäna, uka lawajj jukʼamp manqharuw mantäna, jachʼa intestino taypit pasasaw purakapar chʼalljjtäna. Uka nuwasir waynax drek ukarux kayumpiw ch"allt"äna ukat wali ch"amampiw samaqt"äna:
  - Jisa, nayax yattwa akax jan amuyt"asirïtapa! Ukajj janiw cheqpachapun paskaspati. Ukajj janiw kunäkisa.
  Uka estacajj mä jukʼa nayrar sartasaw jaysäna, pulmonanakap chʼuqtʼasa. Ukañkamasti, nazis sat jaqinakax mä oxidado sierrampiw uka tawaqurux pampanakat sierra qalltapxäna, ukat qʼañu arunak lurapxäna ukat cuerpopar jawqʼjapxäna.
  Mä jach"a ch"amanchawimpiw Vladimir jupax kayunakapamp estaca katjatayna ukat sartañ yant"äna, junt"u ch"uñuw jupat mä jawir umax jallu purintäna, ukampirus super cuerpopanx, ¡janiw ch"uñuñapäkiti ukhamaw amuyasi! Uraqix nayranakap nayraqatanw muyuntäna, caballerox maldicionanakamp mayisiñanakampi mistusaw jiskht"äna. Ayllun taqpach utanakapax nina nakhantatäxänwa, mä jisk"a iglesias nina nakhantatänwa. Mä akatjamat mä jisk"a cuña ukanx 37mm ukha proyectil ukaw jaquqanïna. Alemán jaqix as ukhamäkaspas ukhamawa, Supayan churäwipax cruzan chiqaw uraqir purintäna. Uka markankirinakax wali t"aqhisiñampiw jiwapxatayna. Mä akatjamatwa Vladimir chachajj pʼeqepat mä nina nakhaskir nina nakhantayäna, ukajj mä muspharkañ chʼaphiruw tukuwayi, ñikʼutaparuw chʼalljjtayasïna. Waynaxa amparanakapwa jach"ar aptäna, janiwa jupar ist"apkänti, jan uñt"ata jaqinakjama, ch"aphinakjama warkt"asipxäna. Vladimir jupax mä jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - ¡Akham pachpa janchimax aljantatamxa!
  Yaqha viga, asteroide ukham jach"a, waynan p"iqiparuw jaquqanïna. Mä monstruoso golpe, mä ruido ukax tímboros ukat Vladimir... Nayax sartawaytwa.
  Uka nuwasir waynax wasitatw pasilloruw kutt"xäna, jank"akiw nayranakap ch"irmthapiskäna. Uka jakʼanjja, besotted elfonakajj sarnaqapjjänwa.
  Astartex waynarux ajanupar ch"allxtayäna:
  - Nayax uñjtwa janiw jumatakix kusiskañ yänakax wakiskänti? Kunjam t"aqhisiyat ajanunïtasa.
  Uka nuwasir waynax akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Archivo vacío!(Janiw juk"amp jan walt"ayañax utjkaspati).
  Warmi duendex jach"a lakapampiw waynan nayraqatap ch"allxtayäna:
  - ¡Ch"axwaña!
  - ¡Janiwa uka aruxa! ! - Vladimir jupax chuym ch"allxtataw säna.
  Uka comandantejj pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Inas drogaxa, euforia utjayañat sipansa, jan wali amuyunaka sartaychïna. Kuns lurasma, superquímica.
  - Khitis kuna fórmulas ukanakas yati? ¿Kunas taqpach extraordinario ukhama? - Vladimir jupax jiskt"äna, ch"amakt"at kunkapar muytayasa.
  - Subquark, corona descargas ukanaka apnaqaña, akaxa kuna p"iqiruxa mä efecto especial ukaniwa. "Ukampirus jumatï munsta ukhajja, jukʼamp suma ukat kusiskañ tiempo apstʼasiñamawa" sasa. ¡Janiw virtual ukan anatt"añ munkti!
  Vladimir jilatajj akham sänwa:
  - ¡Jan wali ch"ama, pallapallanaka! ¡Visiones ukanakamp t"aqhisiyataw uñjasta ukat wila ch"amt"ataraktwa! Akax nayan juchajawa,
  ¡Jan axsarañjam llaktʼasiñ jaytxapxamti!
  Ametralladora amparanakamar apxataña, .
  ¡Ukat taripapxam!
  Uka waynax jan imt"asisaw uk q"ucht"äna.
  Astartex iyaw sataynawa:
  - Taqinipuniwa mä juk"a maldito kusist"añani. Mä mayjt"awitakix nivel de tecnología de edad atómica ukan ch"axwawinak lurañ amtawayta.
  - ¡Kunatsa akaxa juk"ampi sumaxa!
  - Tunka millón jila maranakaw ukham nivelar puripxta. Jiwasatakix akax nayra sarnaqäwiwa. - Astarte kullakaxa sarcasmo ukhama ch"iqa ch"allxtayäna, ch"iqa nayrapaxa nayra Inti ukhamjama qhant"äna.
  - Ukampis wali juk"amp askiwa: armadurampi caballeros ukanakat sipansa, ukat adoquines ukamp catapultas ukanakat sipansa? - Vlarad jupax amparanakap ch"allxtayäna.
  - Catapultas ukax qhipa uñstawiwa, ukampis jiwasax elfonakax jaqinakjamax janiw jach"a armaduranak uchasiñ munapktanti. Jïsa, jukʼakiw yanaptʼapjje. Mä suma duende arquerojj kuna armadurarus jukʼamp chʼiyar flechapampiw chʼalltʼani.
  - ¡Jan ukax enanonakan forjatäkchisa! - Vlarad jupax janiw iyawskänti.
  - ¡Kunayman kasta gnomos ukanakaw utji! - Astartexa sarakiwa. - ¡Ch"axwañanx wali suma armadurax ch"aman jaqiwa, ch"aman amuyuniwa!
  Chrizzly elf oficialax jichhakiw sinti euforia ukan mistuni. Wila, imill ajanupax kusisita ukat jachaqt"asirïnwa:
  ¡Uka jan wali planeta patxaruw liwxatasïna!
  ¡Hiperplasma t"amt"ayaña ch"amaka!
  !
  ¡P"iqim qhant"ayañamawa!
  Vladimir (Vlarad) jupax anatt"asir chuymanïñapatakiw q"ucht"äna:
  ¡Mä duende nuwasir jaqix janiw roble peón ukhamäkiti!
  ¡Awisax mä loco utaruw tukuyi!
  ¡Jan wali uñisirinakaruw nina naktayañar tukuyi!
  ¡Fexible, amuytʼasir amuyumampi!
  Panpachaniw yuqall wawanakax amparanakap t"axllirt"apxäna. Jupanakajj jiskʼa wawanakar uñtataw sarnaqapjjäna. Chrizzlyx wasitat burbujanak jaquntañ qalltäna, ukat mä jach"a corona p"iqiparuw qunt"ayäna. Vlarad chachajj kunjamsa wal jiljjattawayi uksa musphararakïnwa, ukat mä ratukiw chʼusa cheqat uñstäna.
  Uka wayna duendex Vladimir ukar uñtasit ch"uxña "walja coloranak" uñt"ayañ yant"äna. Uka waynax ukham lurañapatakiw jaytawayi. Coronax p"iqit pasawayxänwa ukat amparanakaparuw ch"allt"asïna. Vladimir jupax muyuntäna, ukat atipt"ir jaqin chimpupax confeti ukar tukuwayxänwa, qhant"at wali aski qalanakjama.
  - Wauu! - Mä juk"a pachataki viceoficial ukaxa larusitaynawa. - ¡Chiqpach warawara jallu! Kunjamas muxsaxa sasaw jiskt"asta.
  Chrizzly kullakajj uka coronat mä jukʼa aptʼasïna.
  - Ukat ¿kunas? ¡Janiw jan walïkiti! ¡Walikiwa, ¡gravedad sat chocolatet sipansa jukʼamp jan waliwa! Nayax Vladik, munassmawa, sapa uruw chocolatenak churapxsma!
  Vladimir chachajj akham sasaw chʼoqtʼasïna:
  "¡Janiw yatktati kuna jan wali destinojj jiwasatak amtawayi!" ¡Ukat akax churatawa, jan kuns kuns munir chacha amistat! ¡Janiw nayax Pindars ukanakarux respetkti kunatix maynix janiw qhipäxap maynir uñacht"aykaspati khititix chacha satäkis ukaru!
  Elfarayax Chrizzly-rux nayraparuw ch"allt"äna.
  - Janiwa, wayna! ¡Janiw nayajj jumar churkämati! ¡Jupax nayan noviojawa!
  - ¡Chacha warmi sarnaqañanxa sapa kuti sarnaqañaxa k"umara jakañatakixa jan waliwa, kunjamatixa manq"añanxa monotonía ukaxa jan waliwa! - Chrizzly kullakaruw chhuxriñchjasir uñjta.
  - Nayax iyawstwa, ukat janiw jumar kusisiyañax kuna jan walt"awis utjkituti, jisk"a jamach"ija. ¡Walikiwa nayar jutapxam! - ¡Imill wawax lakap ch"allxtayäna, ukat jan iyawsañjam seductora ukham lurarakïna!
  Chrizzlyx p"iqip ch"allxtayäna.
  - Jumax yatisktawa, nayax niya sapa horaw mä warmimp ikintasta! ¡Ukajj niyaw aburrido ukhamäjje! Chiqansa, wali suma uñnaqtʼan warmiwa, ukampis amigomax janiw kunapachas chachampi ikirïkiti, ¡jukʼamp sallqjañawa!
  - ¡Jupax janiw kuntix nayax yatxatat lurawaykta uk lurañ yatkiti! - Elfaraya ukaxa wali ch"amawa.
  - Ukhamajj jupar yatichä! ¡Ukhamajj jukʼamp muspharkañawa! ¡Uka waynax qʼal jan juchanïtapax wali askiwa! - Chrizzlyx ch"uñu, pintat lakapampiw anatäna.
  - Chacha warmi ikthapiñan jan juchanïñax mä ch"usat billetera ukar uñtasitawa, ukax p"iqim apnaqañapatakiw yanapt"i, ukampis ¡saciedad ukarux jark"aqi! - Elfarayax amuyasïnwa, chhuxriñchjasisa. - ¡Jumatix kuntix parlasktan uk amuyasmati!
  - ¿Nayaxa "taqi jaqi" sañ muni?
  Astarte kullakajj jan yäqasaw amparap luqtäna:
  - Janiwa! ¡Jichhax janiw chacha warmi ikthapiñax utjkaniti! Nayraqatax mä juk"a virtual ukan yatiqañäni. Mä sector peligroso uksanw jaltxañäni;piratas espaciales ukanakamp ch"axwañax utjaspawa. Jan sum wakichtʼatäksna ukhajja, ¿kunjamsa jupanakamp nuwssna?
  Chrizzly kullakajj akham sasaw chuym ustʼayasïna:
  - ¿Kawkitsa ukaxa apsuwayta? Chiqpach nuwasïwinakat experiencianïtanwa.
  Astarte kullakax nayranakap ch"allxtayäna:
  - Kunas, tapa yatiyawinaka. Ukhamarus, ¡amparamp amparamp nuwasiñ técnicas ukanakax janiw sum luratäkiti!
  - ¿Kunsa aka lurañaxa? - Chrizzly kullakaxa wali ch"amawa.
  - Janirakiwa! Kunas jiwasan jan ch"amani eslabón uka tuqit irnaqañäni, ukax planetan uraqir pallapallanakan uraqir puriñapataki. Inas niyaw ukham atipjayasiñajj wakischispa. - Warmi comandantex amparanakap ch"allxtayäna.
  Uka lurañ amtasaxa, Vladimir chachax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Ukhampuni! ¡Inas ukajj jukʼamp wakiskirïchi!
  - ¡Jiwasax circuncisión verbal, patat patat ukat barcon lurapxta! - Astarte kullakaxa amparanakapampiwa ch"allxtayäna.
  Elfonakax gimnasioruw sarapxäna. Elfarayax, sartasinx mä mariposa ukham liwxatasinx Chrizzly-n jinchuparuw jisk"at arsüna:
  - ¡Janiwa amuyasktati kunsa jaytanukupxtaxa!
  - ¡Janiw nayajj jan iyaw siskti! ¡Mä jukʼa suytʼam! - Uka wayna duendexa jani kusisita uñjasirïnwa.
  Salón virtual ukanx elfos ukat mä chacha warmix munasiñampiw sayt"asipxäna, ukax mä jach"a uñt"at muyunakanwa sayt"atäpxäna. ¡Uka qhepatjja, ¡mä cascada ukar uñtasit qhanajj jupanakaruw warantasïna! Vladimir chachajj jan munkasaw nayranakap jistʼarasïna, jupajj qhantʼarakïnwa. Jilapachax qhana ukat saturación ukax sintipuniw utjäna. Uka waynax akham amuyt"äna: qawqha ch"amas aka lurañatakix apst"asipxañapa. Ukhamäkchisa, elfonakajj janiw taqpach amuytʼasir jaqenakäpkiti. Qhawqha kunayman excesos ukanakas utji: luxus ukar munaña ukat ostentoso esplendor.
  Uka katuntañ tamax transporte de aterrizaje ukan manqhan jikxatasipxäna. Jupanakax jank"akiw t"ijtxañ qalltapxäna ukat jupanakan chiqaparuw katuntapxäna.
  Vladimir chachajj jupa pachpaw uñakiptʼasïna: mä jukʼa larusiñatak uñnaqtʼanïnwa. Elfaraya kullakas larusitaynawa:
  - ¿Kunas utji! ¿Jan wali jachʼañchatätam laykux compensar munasmati?
  - ¡Walikiwa, jumaxa mä raunchier! - Waynaxa uka jach"a pistolaxa tobillonakaparu ch"allt"asisawa t"ijt"aña jark"aqasa amuyasïna. Ukatjja, cuerpon jachʼa armadurapajj mä jukʼa jarkʼarakïnwa, titanio sat jachʼa placanakajj kʼuchuñajj chʼamakïnwa, ukat cinturonat warktʼat armajj mä lazor uñtasitarakïnwa.
  - ¡Maldita Edad Media ukata!
  - ¡Akanakax era atómica ukan armanakapawa! - Jupaxa Elfarai tuqiru mä q"añu ajanu lurasa säna. Pachpa imill wawax mä axsarkañ jaqir uñtasitarakïnwa, q"añut uñt"at camuflaje ukat p"iqiparux casco uchatänwa.
  Vladimir chachajj pistola chʼeqa amparaparuw chiqañchäna ukat lanzamiento uñakipäna. Mm-jïsa, sinti tight, ukat retroceso ukax apuntamiento ukarux jan walt"ayarakispawa.
  Vladimir chachajj mä arma katthapïna, ukajj nayra tiempon elfonakajj nuwasipkäna ukanakan barrilapäkaspas ukhamänwa, ukat mä qhawqha kutikiw pallapallanak aptʼasïna. Retroceso ukax palmeraruw ch"allt"awayi, balax diana chika taypin jak"anw ch"allt"awayi.
  - Jisa, nayraqatapa uñjiripaxa ch"axwatarakiwa! - Vladimir jupax chuym ch"allxtataw säna.
  Mä holográfico uñacht"awiw uñstawayi, Astartex akham jiskt"asiwayi:
  - ¡Walikiwa, ¿kunjamarak jiwasana "cocodrilo" ukarux munasmati!
  - ¡Q"añu arma! ¡Ukat janiw kunäkisa! - Vladimir jupax mä ajanu luratayna.
  - Kunjamasa sañaxa armadura forjada por enanos ukanaka p"akintata. Ukampis jan llakisimti, inas tiempompejj juk"amp suma jikjjatsna! - Astartexa larusitaynawa.
  - ¡Kuna pachasa! ¡Akax virtual ukhamawa! ¡Akax mä kuti ch"axwañawa, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama! ¡Ukat taqi kunas janiw chiqpachapun chiqäkiti! - Uka waynaxa ñik"uta ch"uqt"asïna
  - Ukampis llakisiñax chiqpachapuniwa! - Warmi duendex lakap seductora lakap patxaruw t"ijtäna.
  - ¡Akanxa jumanakaxa jaqinakaru yateqasipkta!
  - Nayraqata uñjawipaxa mä juk"a ch"allt"atawa, ukhamaxa mä juk"a yatiqañamawa! ¡Ukat jumanakax nayan ukar jutapxäta!
  Vladimir jupax mä qawqha yant"äw disparos ukanakamp juk"amp jalxatawayi, pistola ukan jan suma calidad ukat jan electrónica uñch"ukiñap uñjasa. Uka qhepatjja, amigopampiw pasillot mistupjjäna.
  Uka diseñojj virtual ukhamäkchïnsa, mä pʼakjata computadoraruw programat luratäpachäna. Kunjams pasillonakax jan walt"ayatäna, ukat pampanx akawjan ukat ukjanx q"añunakaw utjäna, ch"usat botellanaka ukat yaqhip muspharkañ jisk"a cauchonakaw utjäna. Elfarayax wali jach"at arsüna. Vladimir jilatajj akham sasaw jisktʼäna:
  - Uywa, kunsa luraskta?
  - ¿Kuna cauchonakas utji uk yattati? - Imill wawaxa índice dedo ukana clavopa jach"aptayawayi.
  - ¡Jichhax duende chicle masticaña!
  - Jisa, janiwa, jumanakaxa mä chiqaru uchapxaraktawa! - Elfaraya ukaxa wali ch"amawa.
  - Chiqpachansa!
  - Jan ukaxa, nayra pachanakanxa uchasipxiritaynawa! Ukhamarus, ¡aka yant"añax wali askïspawa! - Imill wawaxa elástico ukarux mayjt"ayataynawa, ukaxa pä metros ukjaruwa jilsuwayxi ukatxa mä uñnaqa flexible ukarjamawa tukuwayi.
  - ¡Janiw nayax amuyktti akax mä suma amuyt"awiwa! Uka infección ukaxa jaqunukuñawa.
  Uka waynax barco taypin sarnaqasax duende nuwasiñ tamanakax janiw aka uraqinkir jaqinakjam qhan sarnaqapkänti sasaw amuyäna. Ukat camuflaje ukax wila, q"illu ukat naranja ukhamawa. ¡Brr! Akax logicoti, janiw disfraz ukax utjkiti. Niya taqpach elfonakax pendientes ukanakap ch"allxtayapxi ukat pintat lakanakapsa ukat pulido kisunakapas sonrisapxiwa. Vladimir chachajja, mä jachʼa chʼajjwäwir purispa ukhajja, ukham suma uñnaqtʼan ejercitojj janiw kuns lurañjamäkaspati sasaw amuyäna.
  Niya punku jakʼanjja, Vladimir chachajj Chrizzly jilatampiw jikisïna. Uka bisexual duendex walja armaduranakampiw uchasïna, ukatwa Nayrïr Jachʼa Chʼaxwäwin mä tankjam uñtasïna. Ukatjja, elfonakan suma arunakapampi qellqatanakaw ukan lurasïna. Ukampis uka armaduran dueñopajj sexual ansiedad ukat inferioridad ukamp tʼaqhesitap qhan uñachtʼayäna. Mä amparapanxa duendex mä wajjrani casco apt"ataw jikxatasïna, mayni amparapanxa mä muspharkañ bandura ukax nina naktäwir uñtasitänwa.
  - ¡Jumampi nayampixa mä pachpa equiponkapxta! - Chrizzly kullakaxa kusisitaw säna. - ¡Ay, ukat ch"axwañani, taqiniruw gouge!
  - ¡Janiwa suma amuyt"awikiti! - Vlarad jupax p"iqip ch"allxtayäna.
  - Kunata! ¡Ukax juk"ampi! ¡Nayaw qhipäxankä! - Chrizzly kullakaxa ajanupaxa wali muxsawa tukuwayxi.
  - ¡Qhipäxaruxa bisexual ukhamawa! ¡Janiw jachʼa kusisiñas utjkiti! - Vlarad jupax kawkhans pervertido ukar sarxañax askïspa uk amuyt"añ qalltäna.
  - Jurasina! ¡Munasiñax janiw nuwasiñanak katuqkiti! - Uka aruxa jik"a ch"aphiru tukuwayxi.
  - ¡Janiwa amuyt"añasäkiti! ¡Jaqinakax sum yatichapxitäna! - ¡Uka waynarux jank"akiw janchit jan walt"ayañapatak jark"äna, ukax pallapallanakan jila kullakanakax mä qullan amuyt"awiwa!
  - Walikiwa, nayaxa t"ijtxa! Khitis nayamp chikäski: jupax mä heroewa! ¡Khititï jan nayampïki ukajj mä jan wali khuchhiwa! - Chrizzlyx kayup ch"allxtayäna ukat muspharkañawa, jach"a uñnaqt"anïkchïnsa, jank"akiw kurva muytasin chhaqtawayxäna.
  Vladimir jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Aka waynaxa nayaruwa chuym ust"ayitu!
  Elfarayax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Ukax nayaruw turkakiptayitu!
  Vladimir chachajj jaysañat sipansa, manqhar uñtäna. Astartex camuflaje ukankänawa, ukampis phuqt"at chuchupan quri rubí k"ajkir chuchunakapax qhanstawayiwa, ukax mä duendetakix wali jach"änwa.
  - Waliki? ¡Janiw jumankkiti, janiw jan uñtʼat jaqïkti! ¡Qhipa Heroe!
  - ¡Chiqpachansa nayaxa ch"axwañataki wakicht"atätwa! Ukampis ukham armanakampixa, janiw sinti chʼaxwkätati. ¡Ukax mä "estapa" ukhamawa! "Vlarad chachajj chuym ustʼayasisaw kayup pirqar chʼalltʼasïna, ukat uka chʼalltʼäwitjja, mä jachʼa tʼijtʼañaw istʼasïna.
  - Inas chiqpachansa, ukham nayrar sartat ametralladora churaña. Ukhamakiwa, pampachapxita wayna, taqi kasta armanak apnaqañ yatiñaw wakisi. Juman kamachimax iwxt"ituwa: ¡mä ch"axwirin ch"amapax juk"amp qhan uñacht"ayatawa jan ch"aman armanakampi! - Capitanax mä pä puñalanak thayaruw jaquntäna.
  - Walikiwa, amuyataxa, jiwasaxa turkañawa wakisini!
  Astarte kullakajj janiw larusiñap jarkʼkänti:
  - WALIKI! ¡Sarxam munat kullaka!
  Vladimir jupax Cocodrilo ukar katthapisinx comandante ukan pechoparuw uñacht"ayäna:
  - ¿Jumaxa llakisiña muntati?
  Imill wawaxa janiwa mä ceja jiltayaskänti:
  - ¡Kunatsa jumaxa wali jank"aki sarnaqtaxa! ¡Nayajj yanaptʼapjjsmawa! - Astartexa mä ch"uqi ch"uqi apthapisinxa sataynawa. - ¿Juparux ch"uspa ch"allt"asmati: kunjamtï nayra achachilanakasax lurapki ukhama?
  - ¡Ukat juk"ampi ch"ama amtanakaru ch"allt"aña! - Vlarad jupax chuym ch"allxtataw arsüna.
  - Ukampis janiw "Cocodrilo" ukankiti!
  Imill wawaxa uka tuquxa ch"allt"asïna. Vladimir jupax ch"axwawayiwa: balax juk"akiw concha ukar faltawayi ukat partición ukarux ch"allt"awayi. Astartex p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiwa, nayax uñjtwa jumax janiw super-elfo ukhamäktati! ¡Markajajj katjatäjjänwa!
  - ¡Lanzamiento ukaxa wali ch"amawa, barril ukaxa doblada, bala ukaxa jach"akiwa! Ukham precisión ukampix: ¡intuitivo ukhamakiw ch"allt"asisma! - Waynaxa mä jach"a pistola barril ch"allxtayäna.
  -¡Janiw intuición ukax utjkiti!
  - ¡Walikiwa, janiwa aka kasta armampixa! - Vladimir jupax nayranakapat mä coronan colerasiñaw mistu. - Nayax sistemas ultramodernos ukanakaruw yatintawayta aka ukar yatintañataki: ukax pachaw munasispa.
  Astartex pä kayuni cocodrilo ukham uñt"at maniquí ukarux amparapampiw jawq"jatayna: Lakap jist"aratayna ukat mä jisk"a ametralladora doble barril ukaw ukat jaltxatayna. Imill wawaxa amparapampiwa katjatayna:
  - ¡Walikiwa, jumanakamata! Nayax suyt"twa jumanakax juk"amp sum apnaqapxasma?
  Vlarad jilatajj wal kusisïna:
  - Nayra ametralladoranakampi ch"axwaña tuqita cursonaka utjapxirïta. Ukax sectores ukanakan ch"axwañapawa kawkhantix hiperplasma ukat plasma ukanakax neutralizado ukhama. Jach"a pachanaka taypina ukhamaraki pacha taypina yatipxtawa: kunaymana kamachinaka pachamamaru.
  - ¡Ukaxa elemental ukhamawa! Ukampis nayraqat uñakiptʼañamawa. - Imill wawaxa ametralladora jaquqanitayna. Vladimir chachajj chika avión ukan katjäna, mä patat uñtataw muyuntäna, ukat seguridad apsuwayjjarakïna. Uka armajj llampʼu gatillompiw kʼachachatäna.
  - ¡Nayaxa wakicht"atätwa!
  Imill wawaxa mä mago ukhamawa: yaqha pachatakixa amparapaxa ch"usakiwa, jichhaxa mä pila nueces ukanakawa uka patxaru utjäna:
  - Jiwaki!
  - ¡Jïsa wali sumawa! Jumax wali suma reflejos ukaniwa. - Waynax duende ukarux wali askit uñjäna, jaqi warminakamp chikachasiñatakix, jupax mä naranja versus mä manzana ukhamänwa.
  - Jichhaxa ch"axwañani! - Imill wawaxa wali ch"amampiwa niya phisqa tunka ch"uqi ch"uñuyatayna.
  Vladimir jupax mä turno churäna. Jupax mä ratukiw nueces ukanakan sarnaqawip katjäna. Janiw ukhamakiti, kunatix jank"akïki ukax mä juk"akiwa, ardilla alien ukan regalonakapax jaqukipatawa, gravedad ukampikiw apt"ata. Ukat aceleración ukar jakt"añatakix: mä hiperplasmático cerebro-computadora ukampiw apnaqasispa.
  Astartex akham sasaw sillp"i:
  - ¡Bravo! ¡Jumax chiqpach duende as ukhamätawa! ¡Ukham luratamatjja, premio katoqatätawa! - Imill wawaxa jaltasinxa Vladimir lakaparu jamp"att"atayna. Jupamp jikisiñatakiw nayrar jaltjjäna. Mä akatjamat Astartex jaltxatayna: - mä juk"a qhipat! Jichhax nuwasiñ sarapxam! - Comandantex uka yänak jaquntawayi.
  Vladimir chachajj walja revistanak apthapïna, bolsillonakaparuw uchatäna, jichhajj resaca qhepat machjatäkaspas ukhamaw amuyasïna! Ukat sarkasax mä ch"akhampiw punku jist"aratayna ukat q"uma amparanakat thayar uñtataw jaltxatayna.
  ¡Nayratpach jisk"a pataruw saraqanïna, Vladimir jupax cabra-cáncer ukamp jikisitayna! Aka waynax garranakap ch"allxtayaskäna ukat barbap ch"allxtayasïna:
  -Oooh!
  - ¡Psico! - Waynaxa jisk"achasiñampiwa chhuxriñchjasïna.
  Cáncer Cabra ukax akham sänwa:
  - ¡Jumax mä thaya reinanïtawa! ¡Mä minutotak maytʼasim!
  Elfarayax jaysañat sipansa, chhuxriñchjatänwa. Uka cabra-cáncer sat usux kutt"anxänwa, k"uchi botas ukanakap ch"allt"asa.
  Uka qhipatxa wayna tawaqux ascensor tuqiw transporte número tres ukar saraqapxäna. Elfonakax nayratpach ukankapxänwa, jupanakax pintoresco poses ukan sayt"asipxäna ukat masticapxäna. Uka pachparakiw imill wawanakas yuqall wawanakas ñik"utap perm luratäsipkakïna.
  Elfarayax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Wali sumawa! ¡Akax uka ch"axwawinakawa!
  Vladimir jupax filosofía tuqitx akham sasaw jaysatayna:
  - Soldado, ejército ukan irnaqirinaka, calidad ukax mä comandante ukar uñtasitawa, ¡minos larga de servicio!
  - ¡Chiqapa arsuña! - Elfarayax piloto ukar jak"achasïna. -¿Jumaxa wakicht"atati transferencia lurañataki?
  - ¡Kunjamtï mä foton radiación ukar puriñjama! - Mä qhana jaysäwiw utjäna.
  - Ukatxa qalltañäni! ¡Realidad virtual ukanx kunjams juk"at juk"at pachax pasaski ukax wali axsarañawa!
  Pilotojj jupan juchapäkaspas ukhamaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiwa, comandante jupar jank"aki!
  
  Phisqa transporte de aterrizaje ukanakax barcot jaljatawa. Uka barcojj wali chʼamampiw khathatäna, jankʼakiw jukʼamp kʼachachasjjäna ukat mä jukʼa jukʼampiw jalnaqäna.
  Elfonakan autonakapax luxus ukhamarak elegante ukham uñt"atarakiwa, ukampis uñnaqapax janiw sum agilizatäkänti. Shunting, juk"ampirus primitivo motores de jet ukanakaw apnaqatäna. Ukhampachasa, yatxatat avión apnaqirinakax (sapa maynix walja patak maranakaw): jupanakax negociop uñt"apxäna, "Crisantemos"-3, kunjamtix elfonakax autonakapar sapki ukhama, mä cadena ukan filaruw sayt"asipxäna.
  Ukhamaw pasäna, Vladimir, Elfaraya ukat Khrisli jupanakax yaqha ch"axwirinakamp chikaw nayrïr chiqan jikxatasipxäna. Planetan atmosferapar chʼalltʼasisajja, barcojj cascoparuw juntʼuchañ qalltäna, ukat mä thuqtʼäwiw istʼasïna.
  Chrizzly kullakajj akham sänwa:
  - Akaxa mä chuchu-pucker! ¿Kawkirus uraqir puriñäni uk yattati?
  - ¡Comandantexa yatiwa! - Elfarai ukaxa jark"atawa.
  Uka thayax mantanirïna, ukat uka autox mä chiqat yaqha chiqaruw jaquntäna, ukat pirqanakapax muyuñaruw puriyäna. Kunjamtï jukʼamp jachʼa thaya taypin juntʼuchasipjjäna ukhajja, jukʼampiw wararipjjäna, mä jachʼa tambor manqhankapkaspa ukhamänwa, uka tambor chachajj jukʼamp chʼamampiw thuqtʼaskäna.
  Chrizzly kullakajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Chiqpachansa akax jan iyawsañjam qhuru chuymanïñawa! Ukhamajj altu yurir elfonakaruw chʼalljjtayañama.
  - ¡Chiqpach ch"axwäwinxa, janiw akax luraskiti! Nayax nayratpach ukham aceleradoranakaruw sarawayta, jupanakax jathanakawa. ¡Jaqinakan escuelaparuw sarañama!", sasaw Elfarayax amuyasïna.
  - ¡Janiw nayax munkti! Kunas yatiqañ utaxa - akax pä gradowa! ¡Janiw pʼeqe usump jitheqtkiristti! - Duendex ametralladorap jach"anchayäna iyawsayañataki.
  - ¿Jumaxa sistema de calificación phisqa chimpunakata utjiti?
  - Janiwa, pä tunka jakhuni, ukampisa janiwa khitisa pä aynacharu uchkiti!
  - Jisa, amuyataxa jumanakaxa elfos ukhamawa, yatichawi lurawixa sexo ukampiwa ch"axwawayapxtaxa. - Elfarayax jawillt"asisaw chhuxriñchjasïna.
  - ¡Juk"amp kusiskañ yatiqañ thakhix chacha warmi sarnaqañawa! Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, ¡janiw khitis mayamp katoqañ munkaniti! - Uka duendexa larusitaynawa.
  - ¡Sexo ukax mä sapa tema ukawa kawkhantix taqiniw juk"amp apuestas uñstayañatak ch"amachasipxi!
  Elfarayax saskakiwa.
  - Chacha warmi sarnaqawimpi yatxatawimpixa, ¡C ukax D ukat sipanx juk"amp askiwa!
  Ukañkamasti, mä qawqha barcos de aterrizaje ukanakax wali jiskʼaruw saraqanïna ukat atipjañatak wakichtʼat planetan jan qinayanak utjki uka chiqaruw mantapxäna. Visibilidad ukax janiw sinti askïkänti, sinti laq"amp phuqhantatänwa, mä radar primitivo ukar jist"arañaw wakisïna. Ukatwa orientación ukax jan wakiskirïkänti, ukat pachpa laqʼa, qʼillu ukat lliphipi, irritacionaruw puriyäna.
  - ¡Nayrïr as ist"apxam! ¡Kimsïr módulo ukax jumaruw jawst"apxtam! - Walkie-talkie ukax mä suma warmi arumpiw arsüna, ukampis mä juk"a ch"uxña arumpiw arsüna.
  - ¡Nayaw kimsïr ist"assma! - Elfaraya ukaxa jaysataynawa.
  - Radar ukax jichhakiw sur tuqinkir barconakan sarnaqawip uñt"ayi.
  Chrizzly kullakajj akham sänwa:
  - ¡Mä sipita uñtatawa!
  Elfarayax mä amtampiw akham säna:
  - Kunas utjaspawa, ukampisa janiwa jiskt"awixa utjkaspati ofensiva jisk"achañataki. - Tawaqux amparapampiw ch"allxtasïna.
  - ¡Atención, kimsïri módulo, pachpa yatichawimpi sarantaskakim! - piloto ukax yatiyawayiwa. - Jan ukax Astarte ukar jawst"añamawa.
  - ¡Nayratpach jawst"apxitu ukat línea ukax utjañapawa sasaw sapxitu! - Maya tuqiruxa chhuxriñchjasipxänwa.
  - Saranti!
  Vladimir chachajj akham sänwa:
  - Jiwasaxa saraqañasawa, uñisirixa jiwasana alayarukiwa!
  Elfarayax akham sasaw kamachi:
  - ¡Jichhax umaruw ch"allt"asipxañäni! ¡Wali manqha manqharuw mantawayta!
  Jan sinti istʼasir "Crisantemo" sat jamachʼix sarawayxänwa, ukhamatwa atmosfera ukan jan waltʼäwinakap atipjäna. Altímetro ukax khuyapt"ayasiñampiw bip ist"äna, jupax juk"amp khuyapt"ayasir uñnaqäna.
  ¡Qhepatjja, radarjj punto de control ukaruw katjäna ukat mä señal churarakïna! Niya jankʼakiw laqʼamp phoqantat pantallan mä chʼojjña markajj uñstäna. Astarte jupan arupax, transmisor ukan mä juk"a mayjt"ayata, ist"asiwayiwa:
  - ¡Uka ch"axwaña ch"uqi ch"uñuyaña!
  ¡Jichhax jiskʼa qhananakax lliphipiñ qalltäna, ukat niya kimsa tʼaqaw jiwatäxäna!
  Chrizzly kullakajj ajjsarañat khathattʼasisaw akham qhanañchäna:
  - ¡Akham qalltañ amtanakan estadop uñakipapxi!
  - Pisin jakiri! - Elfarayax lakap mä tubo ukar liwxatäna.
  Motoranakajj walpun thuqtʼäna, ukat misil guianakajj jistʼarat punkunak manqhat jalnaqtʼasaw mistunïna.
  Crisantemo sat barcojj tunka llatunkan misilanakampiw chʼalljjtäna, ukampis panelanjja, tunka kimsan qhananakakiw qhantʼäna. Vladimir jupax akham sasaw ñanqhachäna:
  - ¡Akax qhanpach jan wali apnaqañawa!
  Chrizzly kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Yah! ¡Chʼaxwäwinxa ukax walikïskiwa, jukʼampisa uka yänakax nayrakïchi ukhaxa!
  Elfarayax akham sasaw kamachi:
  - Concentraciones de tropas ukanakaru misilanakampi ch"allt"aña. ¡Qhana uñjatäñäni ukhajja!
  Chrizzlyx sistema de guia tuqiw uñakipt"äna.
  - Jiwasaxa cuartel ukarux ch"allt"añäni. Jach"a jaqinakawa, walja pallapallanakanirakiwa. Cerca tuqitxa, crudo albañil ukamp luratawa ukatx mä carnero jawq"jañampiw t"unjasispa.
  Elfarayax p"iqip ch"allxtayäna:
  -¿Jumaxa loco ukhamätati? ¡Cuerpox pirqaruw ch"allt"asi!
  - ¡Akax janiw gnomes ukan lurawipakiti, ¡p"uqt"añäni! Kunjams umañax p"akintañäni! - Chrizzly ukax juk"amp esquivarakïnwa.
  - Ukatxa mä risgo apsuñani ukhama galgo ukhama!
  Elfonakax mä línea geométrica perfecta ukanw filasipxäna: jichhax chiqpach pallapallanakar uñtasitäpxänwa. Nayranakas janiw wawar uñtatäkänti, jan ukasti qhuru, ch"uqt"asirïxänwa, nayra peliculas soviéticas ukan precursor heroes ukanakar uñtasita.
  - ¡Mä juk"a jumaxa kun lurañatakisa ch"amanïtawa! - Vladimir jupax wali kusisitaw jikxatasïna. Waynax elfos ukanakax janiw ukham chuchuñanakäpkiti sasaw amuyäna, taqi kunat sipansa: pampered, jïsa, ukampis janiw axsaririnakakiti.
  Elfarayax jupa pachpaw ch"aman óptica ukar uñtäna, jan ceremonialjamaw Chrizzly-rux jayarst"ayäna. Mä complejo de edificios ukaw mä azul valle ukan juk"at juk"at aterrizaje ukar uñtat jalnaqäna.
  - ¡Uñjañax ch"amakt"atawa! - Elfarayax ch"ullqhi jilxatayañ yant"äna, ukampis janiw atipt"känti. "Ukat vidriox janiw jaya pachax pichthapitakiti."
  -Khitis jupanakarux pichthapini? ¿Robots jan ukax kunas? - Chrizzly kullakaxa wali ch"amawa. - Ukampisa taqi kunasa kunjamäkitixa ukhama uñjatawa. Kimsa waranqa zherrs jaya chiqat cuartel ukarux nina nakhantayañäni, mayni barconakax jumanakan uñacht"äwimar arkapxani.
  - ¡Jiwasax uk lurañäni!
  - Ukhamarus, virtual anatäwinx wali aski trofeonak katjañasawa. Ukanakax jilpachax base ukan chika taypin imatäxiwa. - Duendexa mä qhana barnisa clavompiwa jinchupa ch"allt"asïna.
  Elfarayax akham sasaw qhanañcht"i:
  - Aka utaxa nayra pacha generadora ukhamjamawa. ¡Waw, uka antenanakajj wali kʼulluwa!
  Chrizzlyx automáticamente mä mapa bosquejar ukat amparapampiw uñacht"ayäna:
  - ¡Ukanx trofeonakaw utji!
  Ukampis uka utanakax nayratpach uñjatäxänwa, jukʼamp jakʼachasipxarakïnwa. Nayratpachjja, armadurampi placanakampi llawuntat torrenak uñjañaw wakisïna.
  - ¡Kimsa tunka payaniwa, torre taypina jayankxatanakapaxa pachpakiwa! - Elfarayax amparanakap k"uchuñ qalltäna.
  Vladimir jilatajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Qhuru tuerca ukaxa ch"iyjañataki!
  Duendexa, qhuruchasisa (thayanjama) akham säna:
  - Niyakixay jaya chiqanakax pachpakïchixa, ukax sañ muniw trolls ukanakamp nuwasiñasa. Nayra tiemponjja, walja kutiw jupanakamp nuwasirïta. Ukhamarus, trolls ukanakax cuartel estilo ukarux wal munapxi.
  - ¡Trolls virtuales ukanakampi! - Elfarai chiqachata.
  Sistema de guia ukax nayrïr jakhüwinak uñstayatayna - akax ajllit amtanakar jayankxatapawa. Chrizzly kullakajj akham sänwa:
  - Jichhaxa qalltawayxiwa!
  Vladimir ametralladora llamkt"äna, janiwa, mä juk"a jan ch"amani armawa. Jichha pacha jaqix q"ala q"ala jan isinïkchisa, inclusiones hiperplasmáticas ukan janchipax janiw mä bala de plomo ukamp ch"uqt"atäkaniti. Janis ukhamäkchejja, aka armajj mä metal subradioactivo sat metalat jukʼamp chʼama ukat jukʼamp llaktʼat mä núcleo ukaniwa. Ukampirus, waliw jan p"akintkaniti. Chiqansa, realidad virtual ukanx computadorax matriz cibernética ukar uñtasitaw cuerpon parámetros ukanakap uñt"ayi. Ukhamajj nayra armanakampis jaqonukupjjaspawa. Ukampis ukax janiw taqpach chiqapar uñjatäkiti.
  Chrizzlyx histérico ukhamaw amparanakap tambor ukamp phust"äna, botón ukax wilapunïnwa, ukhamax duende wilax jaqin wilapar uñtasitawa, qhana escarlata. Dueson pupilanakapax jisk"aptawayxänwa, jupax mä juk"a mä jisk"a viper ukar uñtasitaw embuscada ukan qunt"atäskäna. Mä hiperplasmático p"iqitakix pachax wali juk"atw pasaski, juk"ampirus suyt"añkama. Akax fisiología de intercambio hipercuántico ukawa. Ukax wali muspharkañawa, universo taypinxa, juk"ampirus antimundo ukan juntas ukanx hiperplasma altamente rarefiado ukan clústeres ukanakaw uñjasi. Ukampis qalltanx mä teoría ukaw utjäna, hiperplasma, suxta estado de materia ukhama, janiw naturaleza ukanx libre forma ukan uñstkiti. Ukampis yatxatäwinakax uñacht"ayiwa, yaqhip niveles ukanx niya taqpach sustancianakax suxta jan ukax paqallq estado de materia ukarux pasaspawa. Taqi kasta yatxatirinakan kunayman lurawinakapaw utjawayi: llätunk estado de materia ukaw uñstawayi, ukhamarak walja kasta hiperplasma ukanakaw uñstawayi. Yamas jaqin tejidos ukanakax ukat lurañ qalltapxäna. Inas uka pachax jan jaya pachax utjkchiti, kunawsatix mä jaqix jan tecnología ukampix mä jiwayir armar tukuspa, ukax warawaranakan ukhamarak planetanakan parámetros ukanakap mayjt"ayaspawa. Jila partejja, nayra ciencia ficción qellqatanakansa, jutïrin jakasir jaqetjja kunayman amuyunakaw utjäna. Amuyt"añataki, Efremov jupax jisk"a jaqiwa ukat mä sociedad comunista ukanx 200 maranakarukiw jakañax jilxattawayi. Ukatjja, jaqenakarojj jukʼakiw utjayarakïna. Muspharkañawa, ukampis jaqinakax galaxias ukanakar atipt"añ qalltawaykchisa, jakäwix janiw sinti jilxatkänti, ukat comunista ukhamarak ateo ukhamax Efremov jupax janiw jan jiwir almarux iyawskänti. Jilapachax pä waranqa maraw jutïr pacharux juk"amp ch"amanchawayi, ukax waljawa, ukampis taqpachanx suyt"awix medio plazo ukhamawa.Muspharkañawa, ukampis jilpach ciencia ficción qillqirinakax, juk"ampis anqäx markankir qillqirinakax janiw jutïr pacharux sinti suma amtäwimp pintapkänti. Jilapachax mä kasta moda ukax distopías ukar sarawayxi: mä t"aqa t"aqa pachan pachan. Jutïr pachax ch"amaka saminakampiw pintapxi. Ukampis ukapachas wali chʼikhi pʼeqenakaw utjäna, jupanakajj jutïrin mä mayachtʼat gobiernonkiwa sasaw amuyapjjäna. Jupanak taypinx mä jach"a jach"a jaqiw utjäna, jupax Jules Verne ukarux ch"amanchawayiwa, jupax walja jikxatawinak suyt"äna - juk"ampis hiperplasma. Yaqhip yänakax jupax uñstayki ukax proyectos ukanakanx jichhakamaw utji. Amuytʼañataki, ¡machaq universonak luraña! Jichhax cientificonakax sapxiwa, principio tuqitx ukax lurasispawa, ukampis ¡janiw jichhakamax phuqhaskiti! Ukampis nayrar sartañax jilxattaski, ukat jaqin amuyunakapax mayj mayjawa. ¡Jaqix monot uñstatapax mä cuento ukhamawa, ukax uñacht"ayatawa! Chiqansa, mononakax mä kasta familiar uñt"atawa, ukampis degenerado rama. Chiqansa, Hipernosfera ukax jaqinakan lurawinakap yuriwayi. Jaqen pʼeqepajj janiw qalltan proteína ukamp luratäkänti, ukat janiw mä primate sat animalat sipansa, ¡jaqen pʼeqepajj 999 dimensiones ukanïnwa! Ukax sañ muniw jaqinakax teóricamente mä kutikiw kunayman universonakat walja kunayman yatiyäwinak jallu purintatap amuyañ yatipxi. ¡Espacio ukax janiw límites ukankiti, materia ukax janiw barreras ukankiti, evolución de limitaciones! Ukhamarakiw jaqix jan sayt"asiñapatakix p"iqip ch"amanchañ qalltäna. Cienciax nayra sallqa jaqirux qalat lurat hachampiw mä diosan nivelapar jak"achawayi. ¡Chiqa yatichäwix janiw Taqi Chʼamanikïkiti, jan ukasti wali chʼamaniwa! Jichhax jaqinakatakix juk"amp wakiskiriwa jakañataki ukhamarak ch"amanchawinakap jilxatayañataki. Chiqansa, tʼunjatäki uka kastax janiw mä qala patxankir thayat sipansa jukʼamp jan waltʼaykiti. Chiqansa, jukʼamp jachʼa jaqinakan jiwatapatxa, qhipharkir yapunakax yänakaruw mayjtʼayaspa. Ukhamajj kunatsa, sañäni, awisajj oracionanakajj yanaptʼirïna. Kunatix kuna amuyt"awis yatiyaw chiqanx ch"amanchawip jaytawayi. Ukat kunapachatix sinti amuyunaka ukat chuyma ch"allxtawinakax utjki ukhax hipernosfera ukanx jan walt"awinakaw utji, ukax material mundo ukarux jan walt"ayiwa. Ukatwa, millones jan ukax waranqa waranqa jaqinakan taqi chuyma iyawsäwipax, Cristoru, Budaru, Mahomaru, noosfera uksanx chimpup jaytawayi. Iyawsäwix yatiyawinak apt"atawa, ukatwa mä juk"a yänakax utji. Ukat walja waranqa waranqa jaqinakan iyawsäwipax kunayman dimensiones ukat niveles ukanakanx wali ch"amawa, chiqpachans qullunakarux sartayaspawa. Ukampirus llakisiñawa, jaqinakax janiw kunjams uka ch"ama apnaqañ yatipkänti: suertenipxäta ukhax jaqix qullatäxaniwa, balax janiw ch"allt"kaniti, avión ukax janiw t"unjkaniti. Ukampis yaqha tuqitxa ukhamarakiw utjaspa, maldicionanakax jan waliruw puriyistaspa ukat awisax sinti chuyma chʼallxtayiri mayisiñanakas utjarakispawa. Hipernoosfera ukax wali ch"amaniwa: niyas Taqi Ch"aman Diosar uñtasitawa, ukampis janiw jaqirjam uñt"atäkiti. ¡Akax mä kasta jan jakt"kay rastronaka ukat impresiones de diferentes personalidades ukanakawa! Ukhamajj taqe religionanakajj chʼamanïpjjewa, jakäwiruw mayjtʼayapjjaspa, ukat jukʼamp chʼamanïpki ukhajja, jukʼamp arkirinakanïpjjewa ukat iyawsäwipsa jukʼamp fanaticonïpjjewa! Ukampis uka pachparakiw janiw maynis Diosat cheqpach amuykiti. Mä arunxa, ¡Diosar jachʼañchañaw jukʼamp askixa, ukat jupar mayisiñaw jukʼamp askixa, ukat janiw juma pachpa chʼakkatasiñax jan walïkiti, chiqa yatichäwinakakiwa, janiw kuna yupaychäwirus uñachtʼayatäkiti! ¡Ukhamajj taqeniw cheqäpjje, jan walïpkiti! Comunista ateonakax akapacharux jan walt"ayapxarakispawa, ukat jakhüwinakapax jilxattaski ukhax juk"amp ch"amanïxiwa! Hipernoosfera ukax omnívoro ukhamawa, jiwayaspawa ukat jaktayarakispa! Inas uka amuyumpixa, chiqpach iyawsäwix absoluto ukar jak"achaschi, ukat khititix taqi religionanakar mä kutiki respetki ukax juk"amp yatiñan jaqiwa. Janiw inamayakiti, machaq Ortodoxia ukax sincretismo ukaruw tukuwayi, imperial dominante ukampi. Ukampis chiqpachanxa, niyas Diosar jan iyawsañjamawa, amuytʼañax taqe chʼamanïtap iyawsañampi. Jila partejja, nayra ortodoxia religionajj pä tunka payan patak mara qalltanjja, jupat sipansa jukʼamp tiempow jakasïna, ukat janiw Diosar jan iyawsir revolución saytʼayañjamäkänti. ¡Conservatismo ukat jan kuns mayjt"ayañ munaña, akapachax mayjt"askchisa, ¡kuna religionan jan ch"amanïtapawa! Uraqpachar uñjañasa ukat iyawsäwisa evolución ukar puriñaparakiwa, ukampis ortodoxia ukax Edad Media ukan nivelapanwa sinti jaya tiempo qhiparäna. ¡Nayrïr jach"a apnaqiriruw yuspajarapxsma, jupax jaqinakar mayacht"awayiwa ukat ortodoxia ukarux amtampiw mayjt"ayawayi! ¡Inas jan ukhamäkaspäna ukhajja, jaqenakajj tʼunjapjjaspänwa!
  Tunka llatunkan misilnakan salvopax Crisantemo ukan cascop ch"allxtayäna, ukatx pä tama cohetes ukanakax marrón chuymanak jaytasax kawkhantï uñch"ukipxäna ukaruw jank"ak puripxäna. Transporte ukax mä juk"a ch"iqa tuqiruw mayjt"äna, motoranakax tensión ukan ch"amakt"atäpxänwa, casco ukax khathatirakïnwa.
  Chrizzly kullakajj akham sasaw arsüna:
  - ¡Jilatanaka! ¡Uka pampar ch"allt"asipxam!
  Misiles ukanakax jilpachax kawkhantï amtapkäna ukaruw puripxäna, ukampis kimsax janiw thakhipar puripkänti, ukat base uksat pasañkamaw jaltxapxäna. Cuartel ukan edificionakapax angular ukhamänwa, q"añuskir gris pintatänwa, p"iqi ch"akhanakaw puntanakapan mistunitayna. Perqanakax t"unjataw uñjasiwayi ukat nina naktäwiw qalltawayi. Ukampirus nayramp uñch"ukiñax amuyasi, ukax wawanakan anatt"añanakapäkaspas ukhamawa, jan ukax mä laq"a markaw nina nakhantat yuqall wawamp t"unjatäkaspas ukhama.
  Guardianakajj nayratpach amuytʼasipjjäna, ukat automático jiskʼa calibre armanakajj taqe torrenakat jakʼachasipkäna uka transportenakaruw chʼalljjtäna.
  Sapa phisqhïr muyuntatx mä trazador ukaw utjäna, phallawinakax wali suma kurvatäna ukat fiestan nina naktäwinakjamaw uñtasïna. Chrizzly jupa pachpaw volante ukar jaltawayxäna ukat muytayañ qalltäna, pilotox qhipäxar jaquntäna. Transporte ukax muyuntäna, Elfarayax Chrizzly kullakaruw jaqunuqäna, jupax wali ch"amanïtap uñacht"ayäna. Pilotojj kunjamatsa auto chiqañchäna. Pistas ukanakax jak"achasïna, ukat uka autox mä torpe yant"äna, uka proyectiles predadores ukanakat jithiqtañataki. Ukampis akanxa, mä jukʼa maniobrañ yatiñampiw jarkʼatäna.
  Ukat edificionak taypinjja, cohetenakajj phallasipkakïnwa. Uka phallawix tank ukarux t"unjawayiwa, ch"amakt"at pistas ukanakax inercia ukamp muyuntaskakïnwa, pä autopropulsadas armas ukanakax ch"iyjataw uñjasiwayi, ukampis yaqhip misiles ukanakax complejo anqäxaruw jaltxapxäna. Chrizzly kullakajj uka higo uñachtʼayäna.
  - Khitis faltani, ¡Astartex jaqirjam uñjani!
  Elfarayax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukax pä amuyuw ist"asi!
  - Kunapachatixa hipercorriente ukaxa penis tuqi pasaski ukhaxa, kunatsa mä libra zumbido ukaxa wali askiwa! - Chrizzly kullakaxa chhuxriñchjasïna, jach"a jach"a tukusa.
  - Jïsa, nayax yattwa! ¡Walja kutiw yantʼawayta! - Imill wawaxa pusi ukham purt"asïna, suma amtawinakata.
  - Ukampisa janiwa nayaxa! ¡Mä chhuxriñchjasiñat sipansa jukʼamp askiwa!
  - ¡Fu bawdy! - Vladimir (Vlarad) jupax Chrizzly juparux chhuxriñchjañ yant"äna. Uka duendex nayrïr ch"axwäwit qhispiwayi, ukampis payïr ch"axwäwinx pulparuw jaquntawayi.
  - ¡Waw, ¡quasar ripper! - Uka duendex maldecitänwa.
  Crisantemos ukanakax jukʼamp jiskʼaruw saraqanïna, ukat automático cañón ninax jukʼamp densoruw tukuwayxäna. Nayratpach phisqa kutiw ch"axwirinakan jinchunakapax jan wali arunak apthapipxäna - jisk"a meteoritos ukanakax metal gravitacional ukar thuqt"apki ukhama. Jichhax cascopax ch"amakt"awayxänwa, ukampis barconakax saraqapkän ukhax antiavión nina naktäwin t"unjir ch"amapax juk"ampiw jilxattawayi.
  Astartex akham sasaw kamachi:
  - ¡Torrenakaru ch"allt"añani!
  Walja misiles ukanakaw jaquqanitäna, ukampis tecnología ukan "antediluviano" ukhamätapatxa, sistema de homing ukat jark"atäpxänwa. Kimsakiw ametralladoranak torrenakapar chʼalltʼapjjäna, ukhamatwa fusilañatak utjkäna uka cheqanakajj tʼunjatäna. Pʼakjata cuerponakan mä qhawqha cheqanakapajj petardonakat apsut confeti ukham tʼijtʼir uñjayäta.
  Chrizzly chachajj amparapampiw uñachtʼayäna ukat akham sänwa:
  - ¿Kunsa nayajj sista! ¡Akanakax trolls ukanakawa! ¡Cretinas completos ukanakaw utji!
  Qhispipkäna uka cheqanakat ninajj jukʼampiw jiljjattäna, colerasiñajj jukʼampiw jiljjattäna.
  Pilotojj qhepar kuttʼañwa yantʼäna, ukampis pedalenakajj chʼamaktʼjjänwa. Ukampisa, uka autojj jukʼamp jan waltʼayañwa qalltäna. Walja elfonakaw kayunakapat jaquqanipxäna, maynix pirqaruw wali ch"amampiw jaquqanïna, ukat cascoparuw t"unjäna.
  -Oooh! ¡Nayax mä jach"a ch"axwäwiruw puriñ munta! - Jupaxa chhuxriñchjasïna.
  Uka velocidadax wali jach"änwa mä carnero ukataki, ukat jan usuchjasiñatakix Elfarayax palanca ch"allt"asaw paracaidista antutawayi. Aire resistencia ukax ritmo ukarux juk"ampiw jilxattawayi.
  Hormigón pirqax barco tuqir t"ijt"ir uñjasax Chrizzlyx mä loqhe jaqjamaw arnaqasïna:
  - ¡Polundra kullaka! ¡Taqi amparampi cubierta!
  - Ipi! - Elfarayaxa jaysataynawa.
  Walja duende imillanakax p"iqinakap ch"uqt"asipxäna ukat portholes ukanakat uñjapxäna, barrerax wali jak"ankxiwa, ukat khuchhinakar jiwayañjamaw chhuxriñchjapxäna. Ukampirus Vladimir chachatakix ukax juk"ampirus mä ch"aman warmin orgasmo ukan arnaqatanakapäkaspas ukhamaw amuyasïna.
  Mä jach"a ch"axwawiw utjawayi, ukatx uka autox aterrizaje patines ukanakaruw liwxatawayi. Alambret lurat vallen chʼiyjat postenakapajj jupar qheparuw jaltawayjjäna, ukat jukʼamp chʼamampiw jawqʼjäna. Uka transportejj uka edificion pirqaparuw chʼalljjtäna.
  Imill wawanakax jaquntatäpxänwa, muytasin kayunakap muyuntapxäna. Uka juk"amp pintat tawaqux jachaqt"asisaw jachäna:
  - ¡Pobre kayujax p"akjataw!
  Vladimir jilatajj jaquqanirakïnwa, ukampis jankʼakiw jaltawayjjäna. Pʼeqepas janiw usuchjatäkänti. Ukampis Chrizzlyx wali mulljataw jikxatasïna, cascox p"iqipat t"ijtäna, ukat nayraqatapanx punkitänwa ukat wilax ch"allxtarakïnwa.
  Elfarayax juparux akham jiskt"äna:
  - Kamisaraki?
  Uka duendex jan ch"amanïsaw amparanakap luqxatäna:
  - ¡Amukt"apxam! ¡Foton ukax tripa ukankiwa!
  - ¡Walikiwa, amuyasipxam!
  Uka avión apnaqerejj jukʼamp tʼaqheskaspa ukhamänwa, pechopas chʼiyjatäjjänwa, lakapatjja escarlata wilaw mistunïna. Ukampis elfonakan phenomenal vitalidad ukar yuspajarasinxa, jupax wali ch"amanïxänwa, janis nuwasiñatakix askïkchïnxa.
  Vladimir jilatajj imill wawanakar sartapjjañapatakiw yanaptʼäna. Ukham ch"axwañax utjkchispas, jisk"a usuchjatanaka, ch"uxñanaka ukat rasguños ukanakaw utjawayi.
  - Walikiwa imillanaka, ch"axwaña pachawa.
  Chrizzly kullakajj akham sänwa:
  - ¡Jumampikiwa!
  - Ukat jumax sarawayxtawa, caucho bufón!
  Punku jist"arañax ch"amakïxänwa, llätunk elfonakax transporte de aterrizaje ukat mistuwayxapxäna ukat chiqapuniw torre manqhan jikxatasipxäna. Mä jank"ak jaltir pistolax alaxpachatw jalnaqäna, amuyataxa, troll ukax aéreo ch"axwäwimp sinti apt"ataw jikxatasïna. Nina nakhantat pistajj ninamp nakhantatänwa, pistolanakan cajanakapas granizo ukham jallu purintaskäna. Mä duende imillax bota chhaqhayasïna ukat mä fumañ concharuw wali suma q"ala kayupampi takt"asïna ukat arnaqasïna.
  . 20 JAQTHAPI
  Mirabelax jaltasaw mecánicamente uka usuchjat chiqarux ch"allt"asïna. Amparanakapax chhuxriñchjasïna ukat mä jach"a ch"uqi jikxatäna, ukax purakapan ch"akhutayna.
  - Antimateriales ukaxa, jupax aycharu infección uñstayañatakixa ch"amaniwa. - Imill wawaxa qhuruchasïna.
  Uka sensitivo purakax wali chhuxriñchjasiñ qalltäna, t"aqhisiñanak jan sinti utjañapatakix imill wawax mä thaya jawiraruw t"ijtäna ukat ukaruw chhaqtxäna. Mä jukʼa faciläkaspas ukhamawa.
  - Aka jan wali yänakaxa aka universo taypina utjaskakiwa, ukatxa nayaxa amuyasta sumankañawa.
  T"ijtkasax imill wawax q"ala kayumpiw mä ortiga ukar takt"äna ukat rosa suelapax janiw ch"amakt"añapatak tiemponïkänti, ukax chhuxriñchjarakïnwa. Mirabela, jawir thiyan qunt"ataw akham amuyt"äna: q"ala q"ala jan isinïkaspas ukhamaw jikxatasïna, jan armas ni computadoras ukanïnwa. Akax jan waliwa, sapa patakat patak mä super-civilización ukan phuchapätapatxa, warmi ch"axwirix janiw kuntix mä sistema primitivo ukan condicionanakan lurasispa ukx amuykänti. Chiqa: jupax wali jach"a yatiñanïnwa, walja pachanakan sarnaqäwipatsa. Ukhamächi ukhajja, mä kasta arma apsuñaw wakisi. Chiqansa, cuerpopax nayra jaqinakan cuerpopjamäxänwa, ukax jukʼamp jan chʼamani ukat jan kuns lurañ munir sañ muni. Jan chʼamanïtapatjja, monojj jaqeruw tukuyäna, ukampis chʼamani qarwajj loqhewa, uka kasta animalatï mä billón maranakas utjaspäna ukhajja, janiw sum jilsuspänti. Mä tiemponjja, mä jachʼa asteroiden jaqontasitapatjja, aka Oraqe planetajj jan waltʼayataw uñjasïna . Jupax jaqinakan civilización ukarux mäkiw tukjaspa. Ukampis jach"a apnaqirir yuspajarasinx nayrïr cohete de aniquilación ukaw luratäna, ukax asteroide ukarux fotonanakaruw t"unjäna. Jumatix chiqap ingredientes ajlliwaytaxa, ukhamax antimateria ukax niyas janiw radiación ukx mistuykiti, ukat akax mä jach"a plus ukhamawa, kunatix janiw planetamanx crap lurañjamäkiti. Ukampis nayrar sartañax mä jukʼa jukʼampi jilxattaspäna ukhaxa, jaqinakax dinosaurionakjam tʼaqhisipxaspänwa. Jila partejja, jukʼamp chʼamäki uka trabajojj Estados Unidos markan jan wilamp apnaqatäñapänwa. Aka ch"amax wali jach"a ch"amanchatawa, ukat estadounidenses ukanakax juk"amp sumaw blockbusters ukanakan lurañataki. Industria cinematográfica ukax wali jach"a nivelankänwa, juk"ampirus uka pachatakix. Jackie, Schwartz, DeCaprio, Stallone ukat walja yaqhanakax wali suma actoranakax jutïr pachan uraqpachap uñacht"ayapxäna ukat wali suma fantasía uñacht"ayapxäna. Uka tiemponjja, jukʼampejj computadorat lurat gráficos ukanakajj utjkäna ukhajja, jan amuytʼkay, kunayman coloranakan uñachtʼäwinakap lurañwa yatipjjapjjäna.
  Amuyt"añataki, "Guerras de las Galaxias" jan ukax "Babilonia" - jupanakax wali natural ukhamaw filmata. Chiqpach espacio ukar jach"anchayañax jaqinakan mayacht"asitapat qalltawayi. Nayrïr civilización ukax Sirius warawara jak"anw jikxatasïna, ukampirus nayra pachas utjkchïnxa. Pusïr planetajj Oraqet sipansa jukʼamp juntʼünwa, ukampis jakañatakejj wali askiwa.
  Primates lagartos ukanakax nivel de cueva ukan jakasipxirïna. Ukampis nayratpach qalat lurat hachanakanïpxänwa, ukampis arconakas flechanakas janiw utjkänti. Religionan qalltatapajj uñstarakïnwa. Walja elementonakar yupaychaña, ukaruw cereales ukat laq"at lurat tubérculos, yaqhip pachax uywanakan janchipa, sacrificiot luqtapxirïna. Aborígenes sat jaqenakajj jukʼanikiw utjäna, ukat aka oraqenkir jaqenakan virus ukat bacilos ukanakajj niya taqeniruw chhaqtayäna. Uka kasta animalar jaktayañatakejja, clonación ukar puriñkamaw yanaptʼapjjerïta.
  Imill wawaxa uma taypinwa amparanakapampi t"ijtäna ukatxa amparapampiwa jariqasïna. Uka jawirajj wali suma ukat jan kuna jan waltʼäwin uñjasïna.
  Principio tuqitxa, aka uraqinkir jaqinakax nayrïr guerra espacial ukarux mä civilización flúor ukamp samsusaw nuwasipxäna. Jupanakaw nayrïr kutix rusanakax nuwantapxäna, ukat mä jan sinttʼasir chʼaxwäwiw qalltäna. Qalltanx ch"axwawix mä kipkakïnwa, ukampirus ukatx jaqinakax magia ukat elfo ukanakan yanapt"apampiw tecnología ukar juk"amp askinak lurapxäna ukat mä amtañ ofensiva uñstayapxäna.
  Niya taqpach flúor sat animalanakaw jiwarayatäpjjäna, ukat qhipharkir jaqenakarojj campos de concentración ukanakaruw alisnukupjjäna. Aka oraqenkir jaqenakatï chhaqapjjaspäna ukhajja, janiw jupanakan destinopajj jukʼamp sumäkaspänti. Fluor ukax mä elemento wali activo ukhamawa, juk"amp activo ukaw aka Uraqin utji, ukax raza ukarux sinti agresividad ukaw churaraki. Ukatxa, chiqpachansa, jukʼamp chʼaxwäwinakaw utjäna, planetanak tʼunjañasa, civilización ukanakar katuntañasa. Ukat walja galaxianakaruw tʼunjapjjarakïna. Ukampis taqpachanx taqi ukanakax mä chhaqhatänwa: pä Rusia markan jach"a ch"axwäwip uñacht"ayasa. Chiqansa, jichha tiempon cinenxa, walja espacio chʼaxwäwinakaw uñstawayi. Películas ukat series de TV ukanakaw grabatäna. Efectos especiales ukanakax nivel de alto realismo ukar puriñkamaw jilxattawayi, ukampis ukhamakipans, nayra cinex admiradores ukanakaruw jikxatawayi. Ukat Hollywood ukat Mosfilm nayra warawaranakan encantopa, jan chhaqtir jach"a kankañapa.
  Ukampis jichha tiempon peliculanakan heroes ukanakajj uñstarakïnwa. Jisk"atpachax Vitaly Tok, jupax Lev Eraskander ukham uñt"atawa. Aka wiñay waynax universal ch"axwäwin ch"axwäwinakanw chikancht"asiwayi ukatx películas ukanw uñacht"ayawayi. Chiqansa, Imperio Ruso markan chuymankipstat jaqinakax jan utjatapatxa, uka tramanakax mä jukʼa monotonas ukhamaw tukuwayi. Ukampis computadoranakan gráficos ukanakax taqi kuns compensar yanaptʼäna, jukʼampisa nayra tiemponsa yaqha ajanu lurapxaspäna. Walikiwa, nayrar sartawix jilxattawayiwa, ukampis cinex janiw sinti askïkiti! Ukampirus mä taqpach material ukaw uñstawayi - realidad virtual. Niya guerratak wakichtʼasiñatakikiw apnaqasïna. Ciencia ficción ukanx juk"ampirus era atómica ukanx realidad virtual ukaw moda ukar tukuwayi. Ukampis uka pachparakiw kunjamsa apnaqasïna ukajj nayratpach utjkäna. Nayax hiperplasma ukax mä aski yänakatak adaptañ munta, ukat janiw yaqha thakhi thaqhañakikiti taqi jakirinakar t"unjañataki. Wali muspharkañawa ukat llakiskañawa: sañäni, mä nayrir emperatriz jupax p"iqinchir estado ukan irnaqañ jaytxasinx depresión ukan jikxatasiñ qalltawayi. Ukatwa mä maquina virtual ukham lurapxäna, ukhamat nuwaskakiñapataki ukat universo apnaqañapataki. Ukampirus nayrir irpirinakax awisax imperio ukan comando cargonakampiw kusisipxi. Janiw taqi jakirinakarux sapüru kamachirjam apnaqkasmati. Ukampirus kuna "virtual" anatt"awinaks uñstayañamawa, ukat kawkhantix emperadorax Jach"a, Qullan Rusia ch"amampiw uñisiriparux atipt"i ukat yaqha universonakar atipt"añ qalltaraki. Ukat kunatix jupax walja ciencia ficción peliculanak uñch"ukirakïnwa kawkhantix yaqha universonakax atipt"atäki: wali muspharkañ uñtatawa.
  Jisk"atpachax mä acordeón ukan teoría ukaw utji, jan ukax mä baraja de tarjetas ukan niya jan tukuskir yaqha mundos paralelos ukanakan teoría ukaw utji. Ukajj pachpakiwa, ukajj wali muspharkañawa.
  Ukat ¿kunatsa paralelo ukhamäñapa?, nayrajj yaqha jañchin leyinakampi jan uñjatäki uka universonakajj mayjtʼayasispawa. Jan ukax atipt"añamawa, juk"ampirus mä civilización ukampix janiw kunas utjkiti jan ukasti wanukiwa, ¡ukax larusiñapunïspawa! ¿Kunatsa caca sat usump chʼaxwañar sarañäni?
  Imill wawaxa larusitaynawa, uma ch"allt"asa. Jiskʼa kayunakapajj mä oladaruw chʼalljjtayasïna, chʼamani wayna wilapajj sarnaqañwa munäna. Mirabelax jaltasaw uma taypit mistuwayxäna. Nayraqatax mä ch"aman thujru ukat mä ch"ullqhi qala thaqhañ qalltäna. Janiw ch"amäkiti mä ch"uqi jikxatañaxa, ukampis jilpachax ch"amaniwa, ukat chiqpachapuniw jan walt"awinakax utjawayitu. Ukampis mä chʼullqhi qala jikjjatañajj qota lakankänwa. Ukax muyuñawa, janiw kunas wakiskiti: jaljtañjamawa. Walja kutiw imill wawax k"uchirt"ayir uywanak uñjäna, ukax cangrejos ukat monos ukanakamp mistutawa. Mä quqat mä quqaruw jaltxapxäna. Ukampis qhepatjja, mä jukʼa jachʼa animalaw katjatäna. Mä lince morado uñtat uywaw imill wawarux jank"ak purintäna. Mirabelax ladoruw jaltawayxäna ukat lince ukarux mä thujrumpiw jawq"jäna. Ukatwa qhuruchasïna ukat mayampiw saltasïna.
  Uka nuwasir waynajj jiskʼatpach kuna nuwasiñ técnicas ukanakatï jupar perforatäkäna ukanak amtasïnwa. Ukhamakiwa, janchixa janiwa sinti ist"känti. Wali chʼamani ukat musculoni ukhamäkchïnsa. Ukhamäkchïnsa, qʼala imill wawar uñtat kayujj kunkapar khuchhuñat sipansa, uka animalan costillanakaparuw sarawayjjäna. Lincex jach"at arnaqasïna ukat imill wawarux thixnipar ch"allt"asaw jaysäna. Ukampis Mirabelax wali yatiñampiw uka thujru nayrapar chiqak ch"allt"äna, ukat jank"akiw nayraparux mä ch"uxña ch"ankhampiw jawq"jäna.
  Kunapachatï palmerampi mä ángulo especial ukat mä rango espacial ukar chʼalltʼasktan ukhajja: mä jiskʼa chʼakhampis mä concusión ukaw utjaspa.
  Lincex ch"allxtasïna ukat liwxatasïna, imill wawax jupa patxaruw jikxatasïna.
  - Janiw jani askikiti! ¡Ukat lipʼichipax llampʼukiwa! Ukampiw qʼala jan isinïñam imtʼasisma.
  Mirabelle kullakax lince ukarux quta thiyaruw ayxatäna. Qalltanjja, llätunk tunka kilonak aptʼasiñajj janiw chʼamäkänti, ukampis uka qhepatjja uka tawaqojj qarjataw jikjjatasïna.
  - Ukat kawkhans nayra janchijax utji, jan qarjañ yatisa, nayra tren jan ukax barco jaquntañ yati. Jichhax nayax uka jan wali jaqinakat maynïritwa. Ukat kunja llakisiñas aka tuqitxa. - Mirabelax jachaqt"asis (jan ukax janiw taqpach k"arisiñakiti) jachaqt"asi.
  Quta thiyaruw saräna ukat jankʼakiw naranja laqʼa patxaru saytʼasïna, qʼala kayunakap phichhantarakïna. Llakiñax utjkchixa, aka tuqinx imill wawax jan usuntañ munäna. Kayunakap llampʼu bardananakampi chintʼasisaw chʼojjñanakampi chintʼasirïna, ukhamajj sarnaqañajj jukʼamp facilakïnwa.
  Quta thiyanx walja qalanakaw utjäna, vidriot lurat qalanakas utjarakiwa. Wali jank"akiw imill wawax mä cuchillo lurasïna. Vidriot luratänwa, wali chʼullqhirakïnwa. Ukampis jan experienciani ñikʼuta apsuñajj janiw ukhamakïkänti. Nayajj violinwa muyuntañajäna, ukat Mirabel kullakajj wilampiw chʼalljjtayatäna. Kunapachatï imill wawax umaruw chhaqtxäna, fresco leche ukham juntʼüna ukhaxa, niya jankʼakiw tiburonanakax uñstapxäna, wila thujsampiw chuym chʼallxtayasipxäna.
  Aka oraqen utjkäna ukanakar uñtasitäpjjänwa, baldosanakampi chʼoqantatäpjjänwa, wali chʼamampi chʼiyjatäpjjänwa, anchorakïpjjarakïnwa, kisunakapas kʼari ukat cheqanakar jaljatäpjjänwa.
  - ¡Kuna monstruososa! "Uka imill wawax uma taypit jaltxañatakix jukʼakiw tiemponïxäna, uka animalanakat maynïriw jupar tʼijtäna ukat juntʼu laqʼaruw jaquntatäna. Mä jan umani cheqan jikjjatasisajja, tiburón sat animalajj samañatakiw jachaqtʼaskäna ukat aletanakaparus wal chʼalljjtäna, laqʼa qinayanakaruw chʼalljjtayasïna.
  Mirabela kullakajj akham sänwa:
  - Jïsa, mä uywa manq"iri! ¿Kuna kasta q"añunakatsa mistuwayta?
  Tiburón ukax thuqt"askakïnwa, ukampis juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at ch"allxtayäna. Amuyataxa janiwa jupax junt"u sartenan muxsa pachanïkänti. Walja ch"uxña wila ch"uxña wila ch"uqi ch"uqi ch"uqi lakapat mistuwayxäna. Ukajj congelatäjjänwa, mä jukʼa vapor ukhakiw umajj chʼamaktʼaskäna uk uñachtʼayäna.
  Mirabela kullakajj mä lomo telampiw caderapar uchasïna, ukat pechoparu ukat amparanakaparuw ñikʼutap jaytäna. Mä jukʼa sarnaqayäta ukat apsuwaytwa. Q"ala jan isinïñax janiw mä viciokiti, ukampis q"ala jan isinïñax aka junt"u pachanx juk"amp sumawa. Ukhamäkchisa, pusi intejj janiw mayakïkiti. Uka tawaqux mä akatjamat aburritjam amuyasïna, amparanakaparuw jachʼa qalanak uchasïna, ukat machaq cuerpopar entrenasaw tʼijtʼir saräna. Ukat qalanak apthapisin kayunakapampi, qunqurinakapampi, amparanakapampi, codonakapampi ukat p"iqipampi quqanakar ch"allt"añ qalltäna. Jupajj ligamentonakap chʼamañchtʼañatakiw chʼamachasïna ukat chʼiyjañanak lurarakïna, qalanak taypin warktʼasisa. Ligamentonakax sum ist"apxäna, ukampis usux wali ist"asirakïnwa, amuyataxa machaq cuerpox janiw jilxatkänti.
  Imill wawax kimsa patak kutiw pesajenakampi puraka ch"allxtayäna, ukatx amparanakapampiw sarnaqäna ukat salto salto lurarakïna. Uka qhipatxa Mirabelax técnicas ukanakax lurañ qalltawayi. Ukat amparanakapajj janiw sum nuwasiñatakejj acolchado ukhamäkänti, uk amuyasïna. Quqanakar walja kuti jawqʼjasajja, kayunakaja, codonakaja, nayraqataja ukat pʼeqe patajajj wali punkitänwa. Jan chʼamäñapatakix umaruw chʼalltʼañajäna. Ukatjja, kayunakajan tazanakajj chʼiyjatäjjänwa. Imill wawax amtäna: q"ala kayunakapax yatintatäpan, aka tuqinx kayupax juk"amp qhuru tukuni ukhax juk"amp ch"amaniwa ukat juk"amp ch"amanïxaniwa. Cuerpopar sum bombeasajja, Mirabelajj akham amtäna:
  - Robinsonan uñacht"äwiparjam sarnaqañäni ukat mä uta lurañänixa, akax janiw nayatakix askïkaniti, janiw sinti pachax apt"asiñjamäkiti. Mä pirogue lurañamawa ukat jank"akiw aka chiqat jayarst"añama.
  ! Imill wawaxa uvas ch"uqt"asaw qalat lurat mä hacha luratayna, ukat mä suma quqa thaqhañ qalltäna. Uka ch"akhax wali jach"änwa, niya phisqa tunk kilómetros cuadrados ukhanïnwa. Ukanx materia primax waljaw utjäna, ukat irnaqañax janiw imill wawarux axsaraykänti.
  Mirabela kullakajj jan kuna jan waltʼäwin uñjasiñapatakiw phesqa hachanak luratayna, ukat janiw pantjaskänti. Uka irnaqawix qhipäx p"akintañjamaw tukuwayi, sapa kutiw qala qalanak khuchhuqañax wakisïna ukat ch"uqi ch"uqi khuchhuqañaw wakisïna. Uka tawaqux walja tiempow chʼaxwäna, ukampis jan qarjataw uñjasïna. Aka planetan urunakapax wali jayapunïnwa, ukat arumax wali jiskʼakïnwa. Ch"uñumpi ch"allt"asisa ukat walja kutiw frutanakampi samarañapa, imill wawax khuchhuqatayna ukat khuchhuqatayna. Qhiparusti quqax t"unjatäna, ukat Mirabelax qarjataw llamp"u cepillo ukar chhaqtxäna. Jupajj cheqapuniw ikiñ munäna. Janipuniw nayrajj ikiskänti, ukampis jichhajj uka jan sinttʼasir chuymampiw nuwasiñapäna. Ukat kayunakajas khathatirakiwa.
  - ¡Janiwa ch"uqixa utjkaspati! - Tawaquxa wali jach"at arsüna. Janis ukhamäkchïnjja, taqe jakʼachasiñanak uñakiptʼasa ukat jan kuna jan waltʼäwin uñjasiñapatakiw chʼalljjtäna.
  - Kuna! ¡Adiós! - Imill wawana nayranakapaxa jank"akiw jist"antatäna.
  Samkapax, kunjamtix nayrax ukhama, jach"apunïnwa (jan ukax chiqans: kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, akax mä alegoría ukhamawa kunatix jan yatkta ukax jach"apuniwa!), ukax mä jach"a ch"axwäw espacial ukham amuyt"awayi.
  Qullan Rusia markax mä amtañ ch"axwäwitak wakicht"asiskäna. Uñisirinakan tuqitxa: ventajax wali jach"awa, ukax sañ muniw kuna matices ukanakas mä rol uñacht"ayani. Uñisirinakax janiw kunapachas mä chiqanx ukham walja ch"amanïpkänti, ukatwa sapa imill wawax chachax mecanismo de resistencia ukan chikanchasipxañapäna.
  Diamante Punku enmarcankir warawaranakan órbitas ukanakanxa (uka sutipax Mirabelle kullakax amuyupanw qhant"äna), arxatäwix juk"amp sumaptatäskäna, taqi kunas primavera ukanx colmenas ukham muyuntäna.
  Mä nuwasiritakix mä uñjäwiw ikiñar puri, ukat juparux nayratpach mä chiqans ukham uñjkaspa ukhamaw amuyasïna.
  Muelles orbitales ukanakax taqpach ch"amampiw irnaqapxäna, taqi kuns churned out, jach"a estaciones de artillería ukanakat mini-minas ukanakar puriñkama. Plataformas de misiles ukanakax uñstayatarakiwa, magonakax jupanakaruw t"ijtxapxäna, hechizos ukanakaw jisk"at arsupxäna, torpedos ukanakaruw layqapxäna.
  Uka poción ukax hornos especiales redondos ukan electrónica ukamp phuqt"at luratawa, ukax thaya taypinw t"ijtäna. Magia ukan jan walt"awip jach"anchayañatakix elfos ukat yaqha uñstawinakaw trajes especiales ukanakamp aceleración hiperplasmática ukamp apnaqapxäna. Uka pachparakiw emisores espaciales distorsionantes ukanakax apanipxatayna, jupanakax asteroides estacionarios ukan cinturón jak"an embuscadas ukham lurapxañapänwa. Kunayman chiqanakat layqanakax emisor ukanakar muyuntatw liwxatapxarakïna, ukampis jilpachax elfos ukanakaw utjäna. Jupanakax ingeniero ukankirinakaruw yanapt"apxäna, jupanakan impacto ukar jilxatayañataki ukhamarak mä campo de camuflaje ukar uñt"ayañataki, ukax defensa ukarux manqhan ch"amanchawayi.
  Santo rusonakax mä pachanx defensa ukar elasticidad churañ yant"apxäna, ukhamat líneas ukanakax nayrïr llamkt"äwinx jan p"akjañataki. Ukatakix colapsos especiales de subespaciales ukanakaw apnaqatäna, ukax chiqa pachanx mä jach"a tamaruw jank"ak sartayaspa.
  Mä juk"a pachatakix sede central ukax planeta "Munasiña" uksan jikxatasïna, ukax sistema ukanx juk"amp conveniente posición ukanïnwa. Ukatjja, pachpa planetajj wali chʼamani ukat elástico materialatänwa, ukatwa bombardeo térmico ukan jan tʼunjatäñapäkänti. Ukax warawaran barcon plataforma movible ukar uchatäna ukat kuna pachas sarnaqaspäna, ukatsti mä ch"iyjat espacio ukamp ch"uqt"atarakïnwa, ukax janiw jank"ak t"unjatäkänti ukat kamachinak ist"añatakis jark"aqarakïnwa.
  Pachpa marka, kawkïr marka manqhantï sede centralajj jila partejj utjkäna, ukajj oraqe manqharuw mantawayäna. Ukampisa, señalanakaw jupat jutäna. Sede central ukan warawaran barcopax sarnaqaskakïnwa, ukhamax fase cero ukar jaquntatäspawa.
  Hipermariscal Georgy Konstantinovich Zhukov jupax ukankänawa, walja comandantes jupanakax hologramas ukanakaw jupanakan lantix apayapxäna. Millón millón mundonakan flotan jachʼa garrapar saykatañatakiw kunayman amtanakar puripjjäna. Uñisirinakar jan chʼamanïñapataki ukat tʼunjañatakiw wakisïna.
  Georgy Konstantinovich Zhukov jupax impacto tuqit aruskipt"askäna, kunawsatix mä uñacht"äwix nayraqatapan uñstäna ukatx mä kusisit waynaw traje manchado ukamp pampat jilxattawayi.
  - ¿Jumaxa Crushing One ukaxa? Jach"a académico, janiw jumar suykayätti!
  Uka waynax wali suma jachaqtʼasisaw qhantʼäna, ukat akham sänwa:
  - ¡Akax nayan mágico foton doble ukhamawa! Ukampisa, akax nayamp kikiparakiwa. Mä cientificojj jupa pachpaw soldadonakar pʼeqtʼañapa, janiw machaq armanak uñstayañakikiti. Star Wars ukan específicos ukanakat amuyt"asax aka tácticas ukanakaw uñacht"ayata. Jiwasax mä wali ch"amampi ch"allt"at muelle ukar uñtasitawa. "Académico waynax goma thuqt"äna, mä burbuja ukham phust"äna, gravedad-vacío emisor apsuwayxäna ukat ch"amap uñakipäna. - ¡Presión ukax qalltanx juk"akiw utjani, ukatx juk"ampiw jilxattaspa! ¡Uma ch"allt"añ yant"apxam, ¡ukax ukham lurawiwa sasaw uñjapxäta!
  - Sinti ch"amampi ch"allt"asisaxa, mä proceso espontáneo de fusión de núcleos de hidrógeno ukaw utjani: ¡mä bomba ukaw utjani! Georgy Zhukov kullakajj mä yateqerjamaw mä yatichäwi pʼeqepar yatjjatkäna ukham jaysäna. Natasha kullakajj chʼamani ukampis llampʼu chuyman warmi amparapampiw chhuxriñchjasïna. Mä suma tawaqux llätunk patak jila maranakaw akapachan jakasïna ukat yuqall wawamp chikachasiñax (wawa uñnaqampikis) sinti chuymanïkaspas ukhamaw amuyasïna. Ukampis Zhukov, khititix templonakapax ch"iyar ñik"utampiw llamkt"ata (mariscalax janiw tunka suxtan marani yuqall wawar "estándar para el imperio" uñnaqap katuqañ munkänti ), jupatakix juk"amp askiwa.
  - ¡Nayax uk yatxa! Ukampis mä primavera ukamp analogía ukax sinti banal ukhamawa. Jiwasax mä campo ultra-chika espacio ukar uñstayañ amtasktanwa. Janiw kunampis mantañjamäxiti, mä chiqaru sarxasax absoluta protección. Mä traje ciber-sabre ukar uñtasitawa, mä ladopanx móvil ukhamawa, ukampis mayni tuqitx mä jan atipkañ qalawa. Ukhamaraki chika pacha yapu phuqhaña mä jisk"a escalaru.
  Zhukov chachajj wali amuyumpiw säna, janiw kuntï parlkäna uk sum amuykänti. Arbitro general Natasha Zhuravleva jupax akham amuyt"ayi:
  - Jiwasana jakhthapiwisaxa kunatixa jach"a ch"axwawixa utjani kunapachatixa barcos estrellados móviles ukhamaraki defensas planetarias ukanakaxa mayacht"asipxaspa, maynit maynikama ch"amanchasipxaspa. Ukanx mä equilibrio de fuerzas ukaw utjani.
  - ¡Super hockey ukaxa! - Aka académico waynaxa amparapa jiltayasa imillaruxa ajanuparu ch"allt"asi. - Jumax delicado ñik"utanïtawa, ¿kuna crema apnaqañasa?
  - "Petunia" tataxa ciencia tuqita.
  - ¡Hiperquasar ukaxa! - Uka crushing super kid ukaxa jach"a holograma volumétrico uka warawaranaka alaxpacha uñch"ukitayna. Nayax amuyujanx reservanakaj jakthapiyäta.
  - Uñisirinakax taqi kunatix apthapiñjamäki ukanak apthapipkaspas ukhamawa, jiwasat sipanx pä chikatat jilaw utji. Janiw layqanakar jakt"asa. Wali chʼamäspawa jachʼa jan waltʼäwinakampi. - Nayax Zhuravlevax siwara panqara ch"uxña nayranakap liwxatatap uñakipt"awayta. - ¡Wali t"axsuñaniwa!
  Zhukov jupax wali ch"amampiw jaysatayna:
  - Moscú markar ch"axwañ pachanx uñisirinakax juk"amp infantería ukanipxi, soldadonakapax juk"amp suma calidad ukanipxi, tecnología ukanx wali jach"anchatäpxänwa, ¡ukat atipt"apxta!
  - ¡Kunalaykutix uñisirix janiw juyphi pachatakix wakicht"atäkänti! - Aka académico ukaxa juparuwa khuchhuqatayna.
  -Pacha pachaxa panpacha ejercitonakaruxa mä kipkakiwa jan walt"ayi. Chiqans Rusia markax juk"amp yatitawa mä qhuru pacharu. - Zhukov jupax liwxatasiwayi.
  Uka académicox kusisitaw akham yatiyäna:
  - Ukat tecnomagia tuqitxa, uñisirinakatakix mä jan wali muspharkañ wakicht"awayta. Cheqas janiw jankʼak uchatäkaspati, walja millón millón jaqenakaw nayraqat jiwapjjañapa, ukat cheqajj tʼaqhesiñanakampi tʼaqhesiñanakampi phoqantatäñapawa.
  - ¿Jan uñt"at magia? - sasaw Natasha kullakajj säna. - ¡Jiwayañata ukhamaraki yaqha jaqinakaru t"aqhisiyata manq"añataki!
  - ¡Akax mä extremo caso ukhamawa! Nayax jaya pachaw irnaqawayta, mä hiper-acumulador de mal ukat t"unjañ uñstayasa. Ukampis guerranjja, taqe kunas walikïskiwa. Yämas uñisirix jan uñtʼat chʼamanïchi ukhaxa. Uñisirix ukham jach"a ventaja ukaniwa ukat jiwasan juchasawa, janiw naya pachpat jan juchanïkti. Mä yatxatat jaqi ukhamarak estratega ukhamax juk"amp capacidades diplomáticas uñacht"ayañapänwa, janiw mä coalición jupa pachpa contra uñstayañapatak jaysañapäkiti. Ukat chiqans jupax imperiop utt"ayawayi.
  Zhukov jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Mä wawax diplomacia ukan irnaqatapax jan waliwa! Negociaciones ukat intrigas ukanakax experienciani chachanakan tejidos ukanakan luratäñapawa.
  - Nayax walja patak maranakaw mä wawar amuyunakax utjitu, ¡ukaw jikxatañanak lurañax yanapt"itu! - Waynaxa kimsa laka uñacht"ayäna. - Taqi kunat sipansa, ¡mä wawax akapach uñt"ayañanx mayj mayjawa!
  Natasha Zhuravleva kullakax Maria Smetanikova imill wawaruw jiskt"äna, jupax jaya chiqanakar uñt"ayañ uñji:
  - ¿Kunatsa uñisirinakan mayacht"asiwiparux jan t"aqanuqañ atipktanxa? Aka imperio criminal Jach"a Rusia markanxa?
  Jupax automáticamente akham sasaw jaysäna:
  - Sinti walja intereses comunes ukanakaw tantachasipxäna, ukatsti, jiwasan markachirinakax walja kutiw loqhe uñacht"ayapxäna. Mayni ch"aman jaqix jupanakar katuykaspas ukhamaw amuyasi. Ch"aman magia ukar uñisiñax qhanaw uñjasi.
  Uka académico waynax pächasïnwa:
  - Contraacción mágica, ukaxa juk"ampi uñt"atawa responsabilidad ukata jithiqtañataki. Layqanakax mä juk"a juchañchatawa. Ukampis ukajj janiw castigot qhespiykätamti. Ukhamasti, ukatakix mä jark"at thakhinjam t"ijt"añamawa, ukax juk"amp ch"amawa.
  Iyawsaña!
  - Jïsa, yatichiri! ¡Waranq kutis ukhamäspawa!
  - Janiw ukhamakiti, jutïr kutix hiper-anti-radiación ukar uñt"ayasiñatakiw kamachipxäma, ukax taqi jan wali amuyunak ukhamarak fobias ukanakaruw p"iqin activa ukat positivos ukanakar jark"aqaraki. Ukhamächi ukhaxa, jisk"a wawa, ¡infierno ukat ciber-undermundo ukanakat sipansa juk"amp jan waliw utji uk yatisktawa!
  Maria Smetanikova kullakax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Janiw mä ch"axwäwin atipt"añat sipan juk"amp jan wali infiernox utjkiti! ¡Jukʼamp llakisiñajj kunapachatï markaman tʼaqhesiyki ukhawa! ¡Janchi t"aqhisiyañax mä jisk"akiwa - ¡alma t"aqhisiyañax wali axsarañawa!
  Georgy Zhukov jupax mä akatjamat akham sasaw arsuwayi:
  - Nayaxa janiwa pathos ukarux munaskti. Nayax q"ala chiqawjanaka ukat yatiyawinakaw munta. Uk uñjañäni. Chʼaxwäwi pachanx ukax walja kutiw yanapt"itäna.
  Kunayman sistemas espaciales ukan walja hologramanakaw maynit maynikam uchatäpjjäna. Electrónica tuqi, equipos tecnológicos tuqi, walja servicios de inteligencia tuqi, ukhamaraki agentes secretos ukanakampi, sede central ukan jañchipan ch"amanchata. Taqi uka yatiyawinakaxa computadoras ukanakampiwa uñakipata, ukatxa jamuqanakampi chika uñacht"ayatarakiwa. Walja color uñacht"awinakax yapunakaruw phuqhantäna, ukatx procesor hiperplasmático ukax kamachinak apsuwayxi, ¡defensa tácticas óptimas ukanakaw iwxt"ata!
  Uka waynax filosofía tuqit akham sänwa:
  - ¡Juk"amp suma teatrox teatro de operaciones militares ukawa, ukampis mantañ qullqix jark"ataw jach"a!
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  - Ukampis teatro de operaciones militares ukanx jachaqt"asiñax chiqpachapuniwa ukat sapa lurawix jakäwitakix mä yatichäwiwa!
  - Mä yatichawi, jan ch"amani jaqinakaxa saltapxi, ukampisa ch"amaninakaxa suyt"apxi.
  Computadorax mä yatiyaw apayanitayna:
  - Tunka payani waranqa phisqa pataka pä tunka cruceros clase PIR ukaxa purinipxiwa mundos del Jach"a Rusia universo, ukhamaraki mä millón, pä pataka waranqa kimsa pataka fragatas, phisqa pataka waranqa compoves, kimsa millones kimsa pataka pusi tunka waranqa brigantinas, suxta waranqa nuwasiñ barconaka, pusi waranqa nuwasiñ barconaka.
  Zhukov jupax akham sasaw arsu:
  - ¿Nudismo ukxa jank"aki tukuyapxäta? Niya llätunk patak pusi tunka pusini naves espaciales, sapa maynix pä tunk payan waranqa tormenta soldadonakaniwa. Ukhamaraki, walja (millones!) uraqir puriñ barconakax piratas ukat mercenarios ukanakamp chikaw jutir avión ukanx purinipxäna. Jupanak taypinx legendario espacial-dreadnought "Aniquilación feroz" ukaw utji.
  Zhukov jupax akham sasaw arsu:
  - Wauu! Akax mä mamut estelar ukhamakiwa, mä kutix mä cuarto de waranqa waranqa naves espaciales ukanakaruw mantaspa.
  Mariajj akham sänwa:
  - Ukampisa ukham barconakatakix qullqix wali jach"awa, suministro sapakix ukhamawa, ukhamat p"akjatäñamataki. Janq"u Ángel ukat heroes ukham saboteadores ukanakar yuspajarasawa, jupanakax uñisirinakarux mä juk"s kikipt"ayapxäna.
  - Ukax jan pächasisaw jiwasan ch"amanchawinakasarux jilxattayi.
  Emperador de Ciencia Espacial: uñch"ukiskakïnwa, ukatx hologramas de los naves insignias ultra-batallas de los gigantes ukanakaw uñacht"ayasïna. Naves espaciales ukanakax wali ch"amaniwa, gota ukham uñt"atawa, cañones ukanakamp ch"allt"atawa, sapa maynix Everest ukar sipanx mä juk"a jisk"akiwa. Uka monstruos ukanakax phisqa tunk phisqhanikiwa, ukhamarakiw ultra-battleships ukanakakiw utji, jach"a ukhamarakiwa. Ukat insignia, phisqa waranqa, pusi patak llätunk tunk phisqhan kilómetros largo, axsarañ ukhamarak respeto uñstayi. Mä jach"a monstruo, walja waranqa waranqa waranqa pallapallanakani ukat walja tunka waranqa waranqa robotanakani.
  Amuyt"añataki, "Mouse" uka muspharkañ sutimp uñt"at insignia. Mä taqpach jichha pacha maquina, kunayman rangos ukan emisores ukanakampi. Mä pistola de vacío gravedad ukax mä planeta jan ukax mä warawararus órbitat jaqunukuñjamawa. Ukajj espacioruw comprimirïna ukat walja barconakaruw tʼunjaraki. Ukampis mä chʼamani armajj janiw jankʼak sarkiti. Ukampis ukham nave espacial ukan jukʼamp jan waltʼäwipajja, wali jila qollqenïtapawa. Ukat jupax jan amuytʼasir jaqiwa ukat janiw jan uñjkasin sarnaqañ puedkiti.
  Zhukov jupax akham yatichäwinak churaraki:
  - Ukat ukhampachasa t"unjatäspawa! Jiwasax misiles especiales ukanakaw utjistu, específicamente ukham gigante ukanakar saykatañataki.
  Computadorax akham sasaw yatiyäna:
  - Mä chaótico código mayjt"awix jichhakiw utjawayi.
  Uka wayna cientificox nayranakap ch"allxtayäna:
  - Ch"ikhi uñstayata, mä tuqitxa ch"axwañawa, ukatxa janiwa suma wakicht"atakiti, jan ukasti chaótico mayjt"ayatawa. Jiwasan esquema ukar wiretapping ukar uñt"ayañäni ukhas, jupanakax mä serie de líneas nina nakhantatanakak uñjapxani. Ukat sistema de comunicación ukax janiw mä virus ukamp t"unjatäkaspati, walja duplicaciones ukaw utji.
  - Ukatxa computadoraxa pachpawa jan waliru purini, ukatxa walja codigonakawa utji...
  - ¡Uka pä chimpuxa irnaqañapawa! ¡Janiwa, ¡taqi kunas akan jakthapitawa! Sistema de duplicación ukax pachpa walja kutiw duplicado ukhama. - Aka académico waynana nayranakapaxa lliphipitaynawa. - Ukampis janiw mä dragón wawar esquema ukar liwxatasin uñisirinakan códigonakap p"akintañ yant"apktati.
  Mariax akham sasaw jaysäna:
  - Mä yatiñaw utji, ukax yatiyawinak jan sistema ukar mantañapatakiw yanapt"i. Munasmaxa, jupar uñt"ayapxäma.
  Uka académico waynax akham sasaw amparapamp luqxatäna:
  - Ukhamatwa naya pachpa amuyt"asta. Akax bioplasma tuqit yatxatatawa. Ukan yanaptʼapampejja, jaya cheqanwa liytʼasma. Ukat kunsa nayrajj amuyirïta uksa yatjjatañamawa. - Waynaxa jachaqt"asitaynawa - Jisk"a amuyuni jaqikiw amuyt"aspa, janiw jikxatañanakax wawatpach luratäkaspati. ¡Uka pachpa Newton jilatajj escuelankir waynäskänwa, kunapachatï mä manzana pʼeqepar jaqontäna ukhajja, ¡phisqa patak phesqa tunka maranakaw tiempo objetivo ukan jakawayta! Ukampis wawatpach amuyatapajj janiw utj-jjänti.
  Imill wawanakax akham sasaw jachaqt"asipxäna:
  - ¡Heroísmo ukax janiw kuna maranïkiti! ¡Wayna vinojj jukʼamp chʼamañchtʼiriwa!
  Cienciankir Emperadorajj mä Janqʼo Angelampiw mä holograma uñachtʼayäna. Mä inogalacto ukax q"uma hiperplasma ukan luratawa, yaqha universo ukan contratat. Wali yatxatatawa, chiqans pachpa maraniwa, ukampis mä wawax chiqpach uñjatapampi. (Khitinakatix juk"amp yatiñani ukat jilïr jaqinakäpki jupanakax janiw ukham aventura ukar mantañ munapkiti) mä voluminoso grabación uka ch"axwäwit uñacht"ayapxäna. Uka pachparakiw walja color gusanos ukanakax caravanas uñacht"ayir proyección holográfica ukar mistuwayapxäna. Mä nina naktäwiw jupanakxar nakhantäna, mä antorchat jutkaspas ukhama. Ch"allt"asisaw amparanakap ch"allt"äna.
  - Nayan decreto tuqixa, Janq"u Ángel ukarux pä warawara general ukham sutinchañ churta. ¿Kunatsa Georgiy uñch"ukiskta, nayax ukham derechonïtwa!
  Zhukov jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Jïsa janiwa nayaxa llakiskti!
  Uka académicox colorap mayjt"ayäna, deslumbrante azul ukar:
  - Ukat ukhamax utjpan. Nayatakix aka hiperboy ukax niyaw mariscal ukar tukuni sasaw amuyasi, ¡Jichhax yaqha pachanakan representantenakaparux juk"amp ch"amampiw irpirin cargonakapar ch"amanchañasa!
  Natasha kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Ukaxa jupanakaxa ch"amanïpxiwa! Ukampis ¡jiwasan waynanakajax kamachiñ yatipxaraki!
  - Jaqinakatakixa, ch"axwawixa nivel genético uksanxa juk"ampi natural ukhamawa. Ukax naturaleza ukan inherente ukhamawa. Yaqha pachan jakirinakax janiw ukham militarista ajayump phuqt"atäpkiti.
  Uka académicox mä lado uñkatasisaw robot de seguridad ukar uñtäna. Muspharkañawa, uka espía ukax cibernética ukan filanakapanx utjaspawa. Mä wali uñt"at juchaw utji, kunawsatix sede central ukan mä robot ukar mayjt"ayapkäna, ukat ukax yatiyawinak apkatasinx piratas espaciales ukanakaruw pasayatayna. Uka fuga ukax janiw jank"ak jikxataskänti, jakkir jaqinakar suyt"asa. Uka qhipatx cibernética ukax yaqha yant"äwinak lurañ qalltawayi.
  Uka aruskipäwi taypinxa, mayni imillanakaxa irnaqawipatakixa wakisiri yatiyawinakaki ist"apxatayna, katuqapxarakitayna. ¡Janiw khitis taqpach uñacht"äwinak yatkänti jan ukasti Academician Boy ukat wali uñt"at hipermariscal Zhukov jupanakakiw yatïna!
  Jila partejja, mä jukʼa yatiñampi ukat sum uñjañasa kunapachatï jukʼamp yatiñ munir jaqenakar uñjktan ukhajja, espionaje contrajj mä garantiawa. Georgy Zhukov jupa pachpaw mä mega-bioescáner ukamp taqpach comandantes ukanakar uñakipañ amtawayi.
  - Jach"a Rusia markan territorio White Primorye planeta ukanx mä sartasiwiw qalltawayi. - Computadorax yatiyawayiwa. Uka kutkatasirinakax walja cuartelanak t"unjapxäna ukat capital chikat katuntapxäna. Ch"axwawinakaw utji ukat walja civiles jiwatanakaw utji. ¡Datos ukanakax chiqanchatawa!
  Mariax akham sasaw arsuwayi:
  - Akaxa janiwa jani jiwasana chikañchasiñasakiti. Yaqhip uka chiqan irpirinakax jupanakan chiqaparuw atipjapxäna, planetar apnaqañ churañ arsuwayapxäna. Jila partejja, mä promesa toqet reconocimiento lurañajj mä sillunjam uñtʼatawa. Ukhamarus taqi kuns iyawsapkistu ukham uñachtʼayañax wali askirakiwa. Ukat jila partejja, jachʼañchasiñaruw creyipjje. ¡Yämas mä loqhe nativo reyir Diosamp uñtasitäspa ukhajja!
  - ¡Jaqix juk"amp jisk"a sarnaqawipax juk"amp jach"aruw sartañ muni! Inas ukax mä qawqha Jach"a Rusia warawaran barconakaparux mayjt"ayaspa! - Académico wayna: jupax janiw ukhamakiti. Ukampirus imill wawanaka, ¿jumax mä juk"a leche ardillat munasmati? Uka ch"iwi ardillanakax mä búfalo ukham jach"akiwa ukat wajjranakapax alce ukham wajjranakaniwa. Suma sawurani, ukatsti manq"apxi prados especiales ukanakana millones de millones de especies de plantas ukanakampi.
  - Beca ukan mä juk"a umañani. ¡Leche ukax wawanakatakix wali askiwa! - Zhukov jupax jisk"achawayiwa.
  Académico waynax ñik"utap ch"uqt"asïna, Crushing, niyas Lurir uñtasit amuyt"awipanx janiw gustkänti kunapachatix jupax mä wawakïkaspas ukham amtayapxäna - anqanx ukhamakipans. Robot suyt"irinakax wali munat imill wawanakar uñtataw: jupanakax abejanakat vaporizador leche apanipxirïna. Ukat mä suma khuchhurat fruta "torta" ukampiw jutäna, manqʼañjam diamante cremampi. Uka waynaxa kusisiñampiwa mä t"ant"a manq"äna, imilla wawanakaxa jupampiwa manq"apxäna. Zhukov jupax akham jiskt"äna:
  - Nayaruxa juk"ampi suma fecha vino ukhamaraki aycha natural churapxita.
  Mariax akham sasaw jaysäna:
  - ¡Jach"a comandante sawutapatakixa taqi kunawa utjistu!
  - Ukat uka Mirabela Blanca Nieves ukax ch"axwarakiniwa? - sasaw Georgy Zhukov jilatajj jisktʼäna.
  Uka arunak istʼasajja, Mirabelajj khathattʼasïnwa, uka tiempokamajj ladopatpachas samkap uñchʼukiskäna ukhama. ¡Walikiwa, ¿kunsa uka visionat apsusma! Ukat uka qhipatxa, ¡juparux uñtʼapxarakiwa!
  - Ukhampuni! - Natasha kullakaxa jaysataynawa: "Jupampi masinakapampixa kuna espacial ch"axwawina k"achachañakiwa". Jupax jupan wali jan uñt"at aski lurawinakaniwa. .
  Uka académico waynax akham amuyt"ayäna:
  - Juparuxa juk"ampi jichha pacha, machaq tetralet churaña. ¡Ukajj tʼijtjjañapawa! Uka yanapt"ampiw jichha pacha tecnología ukan lurawinakap juk"amp amuyt"apxäta.
  - Janiwa jan wali amuyuxa, Majestad, ukampisa Mirabelaxa janiwa suma yatxatatakiti ukatxa machaq modelo yant"aspa ukhaxa imillaxa jan walt"awinaka utjayaspawa.
  - Control ukan mayjt"awipax janiw sinti jach"äkiti, pachpa telepatía ukawa, mäkiw magia ukamp ch"amanchata. ¡Jupajj uk askichaspawa sasaw yatta!
  Mariax akham sasaw arsuwayi:
  - Mirabelaxa wali móvil p"iqiniwa ukatxa jank"aki yatiqaraki. Jila partejja, ukham phuchajat jachʼañchasirïtwa. Jan selección genética especial ukar purisaxa, janiw millón gobernante ukar mantañ puedkänti. Ukham wakiskir luraw katuqañatakix pachpa Emperatriz warmit... Jan pächasisaw mä jach"a talento.
  Georgy Zhukov jupax akham siwa:
  - ¡Talento ukax mä genio ukhamaw tuku, ukax colossal ch"ama irnaqawimp jilxattaspa ukhakiw mä genio ukar tuku. Ukampis taqpachanxa, ¡aka chuymankipstat warmirux atinisitwa! (Suma mariscal soviético ukax amuyuparjamaw Mirabelax juk"amp sullka warmirux chuymankipstat warmi sasin sutinchawayi, estado ukan mayjt"awip uñacht"ayañataki.) - Ch"axwäw tukuyatatx juparux premio churarakïwa ukat mä capitan ukhamaw tukuyä.
  Mariajj akham sasaw qhanañchäna:
  - Wawa jiwataxa wali ch"amawa. Inas qhipäxar khitañax jukʼamp askïchispa. Chiqansa, ukham chʼaxwäwinxa walja jaqinakaw jiwarapxani, ukat ¿khitis uka tuqit phuqani?
  Georgy Konstantinovich Zhukov jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiwa jupa pachpaxa iyaw saspati. Harryx wali ch"amaniwa. Jichhax mä reestructuración ukar wakicht"añäni. Ukhamarus, jan qillqt"at caballero kamachirjamaxa, pä tetraaviones de un solo asiento ukanakampiw ch"axwäwix qalltañapa. Taqinipuniw as numero uno ukar ajllipxani. Nayatakix Ruslan Espada apt"iriruw nayrïr ch"axwirir tukuyañ amtawayta, ukax mä ch"aman amtäwipunïspawa!
  Natasha kullakajj llampʼu chuymampiw akham säna:
  - Jupaxa wali yuqallawa, tunka pusini maranikiwa.
  - ¿Nayaxa imilla wawatati? Chiqansa, chiqpachansa akax flotasan wali suma aspawa, jupax ch"aman nuwasirinakaru ukhamarak nuwasirinakaruw jiwayatayna! - Zhukov jupax amparanakap jach"a ch"allxtayäna. "Jan ukax nuwasïwix kunjamänisa uk yatiñajat pächasta" sasa. ¡Mä semananwa Berlín markar sarawayta, uka fortalezajj Payïr Jachʼa Chʼajjwäwin jukʼamp chʼamaniwa!
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  - Juk"ampi yatxatata pallapalla khitañaxa wali askiwa. Jan ukhamäkanixa, jan waltʼäwinakanwa uñjasiñäni. Mä akatjamat mä jan suytʼat kʼari.
  Hipermariscal Zhukov jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Ruslan wali yatiñaniwa. Kunjamakitix intuición ukax juparuw apuestañaja sasaw qhanañchi.
  Uka académico waynax Zhukov ukar yanapt"äna:
  - Jisa, ukatxa bioplasma uñakipañaxa uñacht"ayiwa jupax atipiriñapawa. Nayax nayratpach apuesta lurawayta.
  Supermariscal Natasha kullakax iyaw sañapatakiw wayt"ata:
  - Jiwasaxa janiwa ukham arsuwinakaruxa uñch"ukipkti.
  Académico waynax leche tukuyäna, vaso ukax mä jach"a kayuni imill wawar uñtataw tukuwayxäna ukat qunqurt"asïna.
  - ¡Amuyunakamat yuspajarapxsma! - Jaqina lurata imillaxa q"uchuñ qalltäna, jisk"a kayunakapxa alayaru jaquntäna, ukatxa hologramas ukanakawa pataru qhant"äna, ukaxa artistas roboticos ukhamaraki circo ukana uñacht"ayirinakawa. Mä ordinario vaso ukaw mä taqpach uñacht"äwir uchatäna. Imill wawanakax agosto señorax mä juk"a pachatakix wali askit uñjapxäna:
  - ¡Irnaqäwiru puripxam! - Uka emperadoraxa kamachiwa.
  
  Ukañkamax Maria Blanca Nieves (samkanakanx ukham jank"ak mayjt"awinakax urun ordenapawa), amigonakapampix yaqha maniobra ukar yatiqasipkäna. Mariampi ukat duende waynampi (mä k"uchi, quri ñik"utan wayna, angelar uñtasita) mä paniniw mayacht"asis sarnaqapxäna. Jupanakarux pä tetraletos especiales adaptados para movimiento en negativo menos mä tercer espacio ukan churapxäna. Ch"axwirinakax "Tsunami" - 9. Ukhamarus, control telepático ukax, jan ukax juk"ampirus askinjam luratapax: magia tuqiw wali jach"anchayata.
  Ukat mä qhawqha tiempotjja, uka tawaqojj janiw amuyasjjänti. Ukatw kutt"añ yant"awayta, mä lanzamiento lurawayta ukat mäkiw sistema anqäxat mistuwaytxa. Tserrik juk"amp yatxatat duende layqax juparux jikxatäna ukat akham sasaw iwxt"äna:
  - Yatiqañ utanakamat amtasipxam, amuyunakam chiqañchapxam, jichhax mä estado de trance de combate ukar mantañäni, amuyunakax jisk"aptani ukat pachpa pachan jach"aptani. Yaqha t"aqanakax hiperplasmático p"iqinx mayacht"asipxani. Taqi hiper ukat ultra fotonanakax irnaqañ qalltapxani ukhax kunas pasaspa uk amuyt"añäni.
  - ¡Archivonakax wali junt"uñapawa! - Mirabel kullakaxa jaysataynawa.
  - Mä anqäx jaqit amuyt"asma, sañäni mä junt"u jaqit amuyt"asmaxa, ukhamax ¡jïsa! Jichhajj ¡yatjjataskakiñäni! Ukhamarus, janiw nayrïr kutikiti, jumarux iwxt"apxsmawa: janiw cejas kuynt"añamäkiti ni nayrax ch"uqt"asimti, ukax thakhinjam mantani.
  - ¡Ay jïsa! ¡Nayajj wali aptʼataw uñjasta! Ukhamakiwa, awisax nayatakix janchix mä ordinario proteína ukar tukuwaykaspas ukhamawa - Imill wawax ch"allxtasïna, tetraleto ukan tumbonapax suma uñtatäkchisa, jupax wali llakitaw qhipäxapar liwxatasiñ munäna.
  - ¡Maniobra luraña mayampi luraña!
  Warawaranakaw imill wawan nayranakap nayraqatan qhant"äna. Mirabela jak"anx trafico: kunjamakitix muspharkañax juk"ampiw jilxattawayi. Arunakax Tserrik jupax laxra ch"allxtayirimpiw arsuñ yati, ukax k"achat k"achat arsutäkaspas ukhamaw amuyasïna, ukat pachpa arupax wali jisk"akiwa, jaqukipañjamarakïnwa. Duende layqajj jukʼamp jankʼak parlañ qalltkchïnjja, tetralet sat animalan jankʼak tʼijtʼatapajj mä suma tʼijtäwiruw tukuwayjjäna.
  - ¡Jumaxa mä trance ukanktawa! - Tserrik jupax kunjams jikxatasi uk qhanañcht"awayi. - Janiw kunampis muspharasiñamäkiti, jan ukasti machaq pachanak askinak apsuñ yatiqañamawa. Uñjapxam, hologramas ukanakax espacio ukan qhant"atawa. Ukanakax modelos de entrenamiento ukanakaw combate espacial ukanakataki. Ukhamajj imill wawaja, atacañ qalltañamawa.
  Mirabela kullakajj ukhamarakiw luräna. Jichhakamax mä yatichäwiw utjäna, ukampis wali wakiskir yatichäwiwa ukat chiqäskapuniwa. Imill wawax janiw ch"axwañak munkänti, jan ukasti wali kusisitaw jikxatasïna - jupax ch"axwañ thakhiparjamaw muspharäna.
  Ukajj mä kasta paleta de aniquilación ukhamänwa. Mirabela kullakajj umaruw jalnaqäna ukat jachʼaruw saraskäna. Ukat hologramas ukanakax chiqpachapuniw jiskʼa tʼaqanakaruw chʼiqiyasïna.
  Tserrik jupax jupan jak"apanw nuwasïna. Layqax mä pä ch"axwawinak katuqatayna, ukampis Mirabel, jan ukasti, janiw mä rasguño katuqkänti.
  Tserrik jupax mä jachaqt"asisaw q"ucht"awayi:
  - ¡Kusisiña newbies aka junt"u ch"axwäwinxa! ¡Janiw lentes uchasiñamäkiti!
  "Nayax experiencianitwa defensa tenaz ukanxa, kunatix janiw inamayakïkänti mä millón ajllit jaqinak taypinktxa, ukat jumanakax jilpach elfonakjamax sinti chuyma ch"allxtataw jikxatasipxta ukat ukatw ch"axwäw pachanx jan controlasipktati".
  Mirabelax tetralet ukarux uñstayawayiwa, yaqha "chhichhillankha" jiwayañataki. Ukat akham sasaw qʼuchtʼañ qalltäna:
  - ¡Jiwasax universo taypin ch"axwañanktanwa! ¡Jan jiwañ rayu uñchʼukiñäniti! ¡Jallalla enero jan ukax julio phaxsin! ¡Uñt"atanakar mä juk"a junt"u churañäni!
  Ukañkamasti, Natasha kullakajj amigopampiw aruskiptʼaskäna. Imill wawax nuwasiñ chiqar purisax mä jan uñt"at jan walt"äwiruw mantawayi, lunthatat taxi ukan jikxatasïna. Ukhamaraki mä wali suma encuadernación. Lunthatax katjatäxänwa, ukat suma uñnaqt"an warmix mä juk"a pachatakiw katuntatäna. Taqi kunas walikïspänwa, ukampis ukatwa amigojax kimsa clavonak pʼakjatayna. Mä warmitakix mä jach"a llakiwa, wali jach"a jach"a tukuñawa ukat jach"a jach"a tukuñawa. Yaqha jan walt"awix faun Loki ukax kawkhans chhaqtxataynawa. Akax nayratpach mä jan walt"awiwa, chiqpachans jupax mä espía ukhamäspa ukhax kamachasmasa. Jupax maternidad hospitalan vampiro ukham chhaqtxatayna. Ejercicio tukuyatatxa, Mirabelax mä juk"a pachatakiw trance ukanx mistuwayxäna ukat p"iqip muytayañ qalltäna, walikiwa, janiw kuns chhaqhayawaykiti.
  Mä blockbuster ukar amtasiyäta, ukax mä preludio ukhamarakiwa mä espacial ch"axwäwitaki, pallapallanakax nayra pachat amtasipxi, maynit maynikamaw sinti franco ukhamawa. Janiw yatkti, Mirabelax janiw khitirus almap warxatañ munkänti. Maysatxa janis llakiskchixa, ajllit millón amigonakapar wasitat uñjasax kusisitaw jikxataspa. Janiw uñjañakikiti, jan ukasti parlt"añatakiwa, ch"axwäwit ukhamarak jakawit amuyunakax yatiyañataki. Muspharkañawa, janipuniw iyaw siriskayätti, juk"a pachaw pasawayxi, élite gobernante ukamp yatiqatajatxa. Qhawqha saräwinakas aka qhipa urunakanx juparux puri, yaqhipanakax tunka payan jakäwinakatakix wakisiwa. Mä wawa ususiñax wali askïspawa, ukampis wawapax nayratpach mä incubadora ukan jilsuñapawa. Mä muspharkañawa kunapachatix, puraka lanti, wawanakax mä computadora ukamp churned out ukhama, jupanakax ukhama electrónicos ukar tukupxi. ¡Especial, wali sumawa! Ukat ukhamax sarapxam ukat purakamampi irnaqapxam, nayra pachan pisin jakasir warminaka, kunjams mä jakkir janchix manqhan sarnaqaski uk amuyañax wali llakiskañawa. ¡Brr! Ukat purakajax nuwasiñax ch"amawa, ususir warmix janiw nuwasirïkiti! Ukhamarus, ¿Mirabelax mä yuqall wawanïñapatakix chiqati? - Qullan Rusia uraqinxa, jakawixa wali sumawa, ch"axwawi utjatapatxa pachpa pachana ch"amawa.
  ¡Uka amuyunakampi qaritäxtawa! Mirabelax tetraavión ukanx t"ijt"awayxänwa, muyunt"asisaw muyuntäna, ¡qhawqha maniacos ukat maniacos ukanakas jak"an utji uk amuyt"asa! ¡Kunatix jan warmis jan ukax chachas ukhamäki ukax jiwañ maquinawa! Ukampis nuwasiñanaka ukat nuwasiñanakas diabólicos ukham uñtʼatawa. ¡Kunja jach"a waynanakas! Aka chiqanx mayamp janiw suma uñnaqt"anïpxatap jan yäqasis uñch"ukkaspati. Nayax musculoso, chacha aycharuw ch"allt"asiñ munta. P"iqix ninamp nakhantatänwa, voluptuoso samkanakax mä monstruoso nina nakhantatänwa. ¡Uka imill wawax wasitat visionanakan jikxatasi!
  Jach"a Rusia markax tunka maranakaw ch"axwañatak wakicht"asiski ukat patak patak maranakaw ch"axwaski. Tropanakax mara tukuyatpachaw mä jach"a ch"axwäwitak tantachasiñ qalltapxäna. Taqpach kunayman kasta warawaranakan barconakapax tunka waranqa waranqa jilaruw puriwayi. Ukhamajj patak suxta tunka waranqa waranqa jila jiskʼa naves espaciales ukanakaw utjäna. Walja billones de tripulantes, ukat juk"amp robots ukanakax jan amuyt"kay diseñonakaniwa. Waranq waranqa maranaka chʼaxwäwinakatxa, nayrïr kutiw ukham walja barconakax metagalaxian mä chiqan tantachasipxäna. Uka insignianakajj mä sapa planeta sasin pantjasipjjarakispawa. Aka taqpach tamax, janiw nayrjax utjkänti, mä jach"a esponja ukham yänak ch"amthapipxäna. Kunayman galaxianakatjja, walja waranq millón millón parsecs sat galaxianakatwa jan tukuskir jawiranakajj suministro barconakan convoyanakapajj sarapjjäna.
  Emperatrizanakax kamachipxäna: ukax janiw taqpach caballeroso ukhamäkchixa, nayra tácticas de piercing raid-withdrawal, sabotaje ataques a comunicaciones traseras ukanakamp apnaqañataki. Mä tiemponjja, Napoleón ukat Hitler chachan jachʼa ejercitonakaparu, suma yatichat ejercitonakaparuw ukham taktikanak tukjäna. Uka pachparakiw amuyañax wakisïna, uka markankir jaqinakax, mä kamachirjamaxa, Jach"a Imperio Ruso ukan jilïrinakapamp jan ukax juk"amp nayra pachanakan lunthatanakamp ukat jan wali apnaqirinakamp t"aqhisiyataw uñjasipxatayna. Uka pachparakiw ch"ama mayjt"awinakampixa, suma suyt"awimpi chikt"atarakïnwa. Ukhamaraki janiwa juchakiti ukatxa aprovechañaxa, juk"ampirusa uñisirinakaxa jan uñjkaya puriñ munapxchi ukhaxa. Lobo packs ukan tácticas ukanaka, jach"a ch"amampi nuwasiñanakat jithiqtaña, ukampis jamasat chhuxriñchjasiña, jach"a estrategias ukan lógica ukar p"akintasa. Janq"u angelax ejercitoparux walja chiqanakaruw jaljatayna ukat jisk"a caravananakaruw ch"axwañ qalltäna. Kunapachatï uñisirinakax walja kuti tapapar chʼamañchtʼapxäna ukhaxa, yaqha universonkir mä voluntariow jukʼamp jan axsartʼas lurañ amtäna. Jupan amtapax esfera Anti-Globalista marrón ukar atacañänwa, ukanx uka tamax jach"a almacenes de suministro ukanakaw utjäna, mä jach"a reserva. Kunjamatix nayrax ukhama, emprendedor Janq"u Ángel ukax pä imill wawanakarux contraseña descifrar sasaw mayïna, mä juk"a anticuado ukhamäkchisa, ukat kamachirjam puripxañapataki, yaqha ch"amanchawimp uñt"ayasa, nayra aliados ukan pachanakapat. Ukatakix warawaran barconakan uñnaqapax mä juk"a mayjt"ayatawa ukatx camuflaje ukaw uchataraki. ¡Janq"u angelax pachpaw mä jisk"a volcán ukar uñtasit lurasïna, mä tocón ukamp simbiosis ukan! Jupax pä tunka millones arunak walja universonakan pachanakapat sum yatïna, ukanak yatiqañax janiw ch"amäkänti: olas ukat químicos ukanakax p"iqir jan walt"ayatapa ukat taqpach p"iqinchäwi. Jilapachax Janq"u Ángel ukax jan nanotecnología ukampix taqpach amtañ yati, jan walt"awix amtañawa.
  Jaqinaka taypit yanapiripax Malvina, jupa pachpaw imill wawanakax yuqall wawanakax uniformenakap mayjt"ayapxañapataki ukat natural ukham sarnaqapxañapatakiw uñjäna, kunatix qhipatx sallqjawix qhanstayasini, juk"amp jach"a ch"amaw suma sarantañapataki. Jilapart jawiranakax universo ukanx jaqir uñtasitaw uñnaqapanxa, ukhamax janiw ch"amäkiti munat uñnaqa churañaxa, ukat yaqha arunakat yatiñax niyaw jisk"atpachaw hiperplasma ukamp ch"amanchata imill wawanakata ukhamarak yuqall wawanakar yatichañ wakichäwinx uñt"ayasi. Mä arunxa, ¡niya taqi kunas luratäxiwa ukat churatarakiwa!
  Ukampirus Janq"u Ángel ukax flota de huelga ukan taqi warawaran barconakan jamuqanak uñakipäna, índice de tarjetas ukar uñtasit uñakipt"asa - uñisirinakax janiw kunas jan walïtap suyt"apxañapäkiti.
  Elf Udar-rokki jupax mä juk"a uñt"at planetankir mago ukham uñt"ayasiñ amtäna. Qalltanx jupax troll ukhamaw tukuñs munäna, ukampis ukax mä jach"a riesgowa, trolls ukanakax elfos ukanakat sipanx sinti mayjawa. Jupanakax ukham qhan falso uñt"apxaspawa, janitix aychatakïkchixa, ukatx aura bioplasmática ukaruw uñt"apxaspa.
  Janq"u angelax uka arsutanakapamp chikaw iyaw säna:
  - Jilapachaxa, trolls ukanakaruxa uñisiñawa, jupanakaxa q"añuchapxi. Ukham mä qhawqha animalanakaw nayra Oraqer visittʼapjjäna, ukat wali jan wali jaqenakäpjjatap uñachtʼayapjjäna. Uka pachatpachaw manqhanx mä waña qala jikxatañax juk"amp jasakiwa. mä suma chuyman ukat q"uma troll ukar uñtasita.
  Udar-rocky jupax akham sasaw jaysatayna:
  - Suma chuymanïñaxa mä relativo amuyt"awiwa. Jupatakix chiqpachapuniw apnaqasispa ukhaxa, taqiniw wali askit uñjapxi. Ukat altruismo ukax janiw jukʼamp modanïkiti. Jumax churapxita, nayax sapxsmawa: mä kasta mercancía-qullqi tuqit apasiña. Chiqansa, kunayman kasta...
  Janq"u angelax uka duenderux akham sasaw jark"äna:
  - Mä juk"a arumpixa, principio pachpaxa qhanawa jumatakixa. Ukat jichhax esfera Anti-Globalista ukar mantawayxi.
  Yaqha universonkir mä voluntariojja, mä janqʼo dragón munkir jan munkir jaqëkaspas ukhamwa amuyasïna. Jupan apnaqat hacha de impacto ukax jan axsarasaw uka chiqar sarawayxäna. Mä kasta guante de acero terciopelo ukan lurata, ukax mä jawq"a p"akjañ yati, ukampis llamp"u chuymanïtapampiw chuym ch"allxtayi.
  Janq"u angelax p"iqipan lava jawiranak ch"allxtayäna, kunjams amparap ch"allxtayäna uk amuyasa. Wali kusiskañawa ukat uka pachparakiw kunatix taqpach extraordinario, mä volcán p"iqimar phallaski.
  - ¡Khitis manguera ukham uñt"ayasi, ukat nayax mä grandiosa erupción ukham uñt"ayasta!
  Malvinax nayranakap jisk"achasïna ukat jaysañatakix lakap ch"allxtasaw akham säna:
  - Jumax janiw mä volcán ukhamakïktati, jan ukasti nayatakixa, jan ukasti nayatakixa, ¡mä santur uñtasitawa! Nayax napalm phichhantat thuqhuwaytwa, ukampis jumatakix, ¡cereal ukamp borscht phayañani!
  Janq"u angelax larusiñampiw jalnaqäna, jach"a chispanak uñacht"ayasax jach"a jach"a tukusaw t"ijtäna, Krakatoa ukham q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu.
  Larusiña ukat larusiña, ukampis thakinx nayrïr patrulla espacial ukar puripxäna. Niya waranqa warawaran barconaka, kimsa ultra-batalla barconaka, mä suma planeta ukham jach"a. Janqʼo angelajj jan sinttʼasisaw kuns luräna, jan ceremoniampiw barconak maysar jaqontäna. Ukampis yanapiripax jan amuytʼasisaw uka contraseña kuttʼayäna, ukat yaqha universonkir mä representantex nasa arumpiw akham säna:
  - Janiwa Jach"a Emperadorar juk"ampi ch"amanchañakiti. Jan ukhamäkanixa, nayax ukham uñacht"ayasiñ churapxäma, ukhamat p"iqim qhipäxarux kayunakam jaquntapxäta. Nayax patak waranqa waranqa warawara barconakaw hiperplasma ukan utji.
  Mä típico bluff ukhamänwa, ukampis Janq"u Angelax kuntï luraskäna uk yatïna. Jila partejja, taqe uka planetanakan wali wakiskir reyinakajj bluff, chʼamap jachʼañchañ ukat nayranakap jachʼar aptañ wal munapjjerïna. Ukatjja, jan amuytʼasirïñajj janiw sinti pächasiñanak utjaykiti. Chiqansa, jumatix jan derechonïksta ukhaxa, ¿kunatsa llakisiñama? Mä estereotipo ukaw utji, mä espía ukax amukiw jikxatasi. Jupanakax pasañapatakiw jaytatäpxäna, ukat Janq"u Angelax jan axsarasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Warawar tropanakan ordenapa!
  Thakhinx juk"amp llätunk cordones ukanakaw pasapxäna. Sapa kutiw Janq"u Angelax yaqha chiste uñstayatayna, jupanakax esfera Antiglobalista uksaruw jaltxapxäna.
  Aka chiqanx walja tunka waranqa jach"a barconaka ukat patak waranq jisk"a ch"axwirinakan jark"ataw uñjasipxäna. Ukhamaraki estaciones ukanakaxa cañones hiperplasma ukanakampiwa. Janq"u angelax mä segunda pächasïna, kunatix kunas pasaspa ukhax janiw mistuñjamäkaspati. Ukampis uka k"ari alien supercombatiente ukax mä juk"a ingenuo amtaw uñstayatayna, ukampis jan ch"amäkipanx chuym ch"allxtayiriwa. Ukhamaw amtäna, uñisirinakax pachpa yanapt"apxpan. Kunatsa ch"amampi ch"axwañaxa (ukat refuerzos ukanakax wali jank"akiw purini), jumatix mä artistan llamkt"awipampix wali amuyump lurasma.
  Hipersfera-fortaleza ukan comandantepampi jikisisaxa, Janq"u Angelax mä kusisit simplet jaqiruw uñacht"ayäna.
  Mariscal-gobernador Hegg de Nnodd jupax mä aski amtaw lurawayi: jupax mä chikat jan kunatak askïki uka reciclables ukanakat aljañ atipxatayna, ukax wali aski minerales ukham pasawayi, ukhamarak tetraaviones ukat mega-grabs ukanakatak repuestos ukanakas aljañ atipxatayna. Ukat repuestonakas jan waltʼayatarakiwa. Jichhajj umaruw tukuñanakap apsuñajj wakisjjäna. Nayrïr amuyt"awix juk"amp sapurupunïnwa: piratas espaciales ukanakamp mä amtar puriña. Jan wakiskir ukat jan wali carganaksa tʼunjapjjpan. Ukampis akanx jan walt"awinakax utjawayi, kunatix star filibuster (khititix nayrax ukham kamachinak lurawayki) ukax walja qullqimpiw contratatäna, Sviatorossiya qhipäxan sabotaje lurawinakap lurañataki. Yaqha kastax Jach"a Rusia markankir mä equipo de caza ukar t"ijtäna, ukatx jan barconakan qhiparapxäna, ukatx jach"a secretario: mä nabo poroso kayunakani ukat mä jisk"a p"iqix masticat laphinakanïnwa (p"iqipax purakapan jikxatasïna) ukax akham sasaw amuyt"ayäna:
  - Caravana ukaxa mä sarnaqiri ch"iyara ch"uqi ch"uqimpi ch"uñuyatäpan. Uka thakinjja, kawkhantï barconakajj pasapjjani uka cheqanjja, ukham jan wali yänakaw utji.
  Hegg chachajj pächasisaw akham säna:
  - Ukat jumax amuyta pilotonakax wali ch"usawa, janiw espacio ukan curvaturap uñjapkaniti.
  - Instrumentos de navegación ukanakax jan walt"ayataw uñjasini, ukatx troll brujo ukax estrella barco equipo ukarux jan walt"ayaspawa. Jupanakax sapakiw avionat mantapxani. Ukhamarus akax janiw jiwayañas utjkaniti, warawaranakax wiñayatakiw p"iya chika taypir jaquntatäni. - Mä chhuxriñchjawi ist"asïna, mä chhuxriñchjasiñampi.
  - Walikiwa, nabo, amuyunakamax mä nabo vaporizadot sipanx juk"amp sapurukiwa! - sasaw Hegg jupax mä punjamaw säna.
  - Ukhamawa jiwasaxa lurañäni. ¿Kunatsa uka magojj atiniskañap suyaskta?
  - Uka wali sami. ¡Jupaw jikxatapxitu!
  - ¡Ukhamaxa lurapxam!
  Ukham jan chʼamäki uka estafa tukuyatatjja, kunapachatï billones millón jaqenakajj bolsillonakar llaktʼapjjañapäna ukhajja, suma chuymanïpjjänwa. Janq"u angelax jank"akiw amuyasïna, masipax wali yatiñampiw sallqjatayna, jichhax amparanakap ch"allt"asiski.
  - Jach"a Emperador de Shcha-schava, taqi pachanakan apnaqiripaxa, atipt"awi apaniwayi.
  Hegg chachajj jankʼakiw chʼamañchtʼasïna, sillunakapatsa jaltjjarakïnwa.
  - ¡Kuna atipjäwisa!
  - Walikiwa, artefactos mágicos especiales ukanakawa utjistu, munición ukanakampi mayachata ukhaxa, explosivo ch"amaxa pataka kutiwa jilxatani.
  Hegg jilatajj akham sänwa: "¿Patak?"
  - Mä jisk"a, ukatxa juk"ampi artefactos ukanakaxa utjchi ukhaxa, pä patakakama. ¡Svyatorossia markan ejercitopax preons ukar tukuwayxaniwa!
  Hegg jupax kisunakap ch"allxtayäna, kisunakap q"al ch"allxtayäna.
  - Ukhamächi ukhaxa, jank"akiw sartañasa. Jisk"a k"ari atipt"irinakax nayrar sartañapkama. Jan ukhamäkanixa, hipermariscal ruso Alexander Suvorov jupax taqi uka suma lurawinakat jach"añchañapawa. ¡Jupax nayratpach Zyukov ukarux ch"amanchawayi!
  - Chiqansa, jupax luraniwa, mä ola de gravedad ukham jank"akiw lurañasa, vasalonakajax robotanakajax taqi kuns almacenes ukar t"unjañatakix wakicht"atawa. Nayax tunka phisqhan fuhhots ukar imañ amtaskta.
  Hegg chachajj akham sasaw muspharäna:
  - Ukhama jank"aki?
  - Jichhakiw esquema katuqawayta, ukat sujetos ukanakax yatichatäpxiwa! Mä juk"a pantjasiwi, jach"a dignidad ukat cuasar ukataki!
  Comandantex uka witticismo tuqitx akham sasaw qhuru arsüna:
  - Jïsa nayaxa iyawstwa! Ukhamatwa awk taykäñatakix wali askixa.
  - Ukhamajj qhiphartʼañajj laureles lunthatiwa, jankʼak sarañajj suma sarantäwi apaniwa!
  - Janiwa amuykti kunatsa laureles ukaxa munasiraki, inasa ultra-plutonio ukhamächi, ukampisa yuspajarapxsmawa.
  - Ukat jank"akiw almacenes ukar inaki mantañax jiwasan jaqinakasataki.
  Jichhax jilpachax imill wawanakax chiqaparuw irnaqapxirïna ukat janiw aynacht"ayapxituti. Svyatorossia markan ejercitopan pallapallanakapax mä programa de simulación virtual ukan ensayo ukar sarapxäna, ukampis uka amtañ pachanx nervios ukanakax jasakiw ch"allxtaspa.
  Janq"u angelax jan amuyt"asisaw sarnaqäna ukat yaqha markankirinakarux wal arnaqasïna. Ukax rusa ch"axwirinakaruw chuymacht"añapa, uñisirix janiw axsarkiti, kunatix jupax arnaqasiñap jaytawayi. Jichhakamax taqi kunas walikïskiwa. Chiqansa, inogalactonakat maynïrex chhuxriñchjasiñ yantʼäna, ukampis uka jan sinttʼasir nuwasirix paralizador sat aparatompiw chʼaxwantäna, ukatwa jachtʼasiñapataki ukat chhuxriñchjasïna. Llakisiñax wali axsarañänwa ukat mayni motley pack ukankirinakax aynacht"apxäna, jan yäqasir jisk"a ukan ventajap uñt"asa. Ukat taqi kunas jan chʼamäxänwa
  Uka k"uchirt"ayir película de acción ukat sipansa, imill wawanakax anatt"asipxañapatakiw jaysapxäna, explosivos ukat detonadores ukanakamp ayruntasa. Jilapachax Mirabelax nayra pachanakan jan walt"ayir ch"amanchawipax akanx jan walt"ayaskiwa sasaw amuyäna. Svyatorossia markanx ukham sapuru estafax janiw irnaqkänti, janiw walja duplicación ukax utjkänti ukat janiw mä ratuk yatiyañax utjkänti amtawinakanxa. Ukat inas Jach"a Rusia ukhamaraki, aka uraqinkirinakax janiw chuyma ch"allxtayirinakäpkiti. Ukat ukat ukham franco wawa parltʼañax lurasi. ¡Qhanpachan jan wali arunak amtayitu! Ukatwa mä cabritojj qollqe jikjjatañ munäna, ukat qollqe lanti mä granada aptʼasïna. Jichhajj sarjjañajänwa. ¡Walikiwa, ukax simple ukhamawa!
  - Jichhax t"ijtxañäni ukat uka prostitutas ukanakarux huelga ch"amas yant"añäni! - sasaw Janq"u Angelax säna. "Kunja chʼamanïtansa uk uñjapjjätawa, tʼunjañ uñachtʼäwi."
  Hegg jupax iyaw sataynawa:
  - ¡Akaxa wali sumawa! Taqiniruw jach"a ch"amam uñacht"ayañama.
  Uka comandantejj jukʼamp suma armanak aljasajj qhawqha ganancianaksa jikjjataspa sasaw jisktʼasiskäna. Uka pachparakiw, kunjamtï Hegg chachajj amuykäna ukhama, jan amuytʼasir jachʼa emperadorar jaqontañ amtasa.
  Jisk"atpachax Qullan rusanakax t"unjapxpan. Jupanakar atacatäpjjatap yatiyañasawa.
  Janis armanak uñachtʼayañax utjkchixa, janiw ukham iyawsayañjamäkaniti. ¡Walikiwa, janiw jupanakatakix kuns wakicht"kaniti! Mä juk"a sallqjañaw utjani, utjani!
  Janq"u Angelan p"iqinchat flotax jank"akiw sarxapxäna. Jupax janiw kuna jark"awinakas jikxataskänti ukat duende Impact-Rocky ukax akham sasaw arsu:
  - Janiwa, akaxa kunjamasa jani Hollywood ukasa. ¡Jan mä disparompiw centro principal de suministro ukar t"unjapxam!
  - Akaxa arte de la liderazgo militar ukawa jani wakisiri jani walt"awinaka utjañapataki. ¡Chiqpach cirujanox mä chʼamäki uka operacionar jan uñjkaya lurañ yati!
  Jupanakan escuadrónapax uñisirinakan armadapat wali jayankxänwa, kunapachatï detonadores ukanakax phallawaykäna ukhaxa. Mä jach"a hipersfera ukaw mä huracán hiperplasmático ukamp ch"amakt"ayatäna. Ukajj sapüruw ninar tukuwayjjäna, ukanjja tunka waranqa millón uñisiri soldadonakaw mä ratuki phichhantapjjäna.
  Udar-qalax akham sasaw jiskht"äna:
  - Jumax wali yatiñani waynawa, ukampisa pachpa pachana jan sinti khuyapt"ayasiri. ¡Mä kutikiw walja uñisirinakar tʼunjañama!
  - ¡Ukat jiwasan yuqalla imillanakasan jakawip qhispiyapxañani! Janiw kullakamax jan ukax noviomax jupanakan lantix jiwayatäñap munktati. - Janq"u angelax mä mini-termopreon dulce bomba apsusinx lakapampiw wali suma ch"allt"äna, ukatx lakaparuw jaquntäna - Jan ukax inas wilaparu, ¡janiw sinti llakisiñakiti!
  - Kunatsa, llamp"u wayna, taqiniru khuyapt"ayasta. Jumax amuyta uñisirix janiw almanïkiti, jan ukax jiwayat pallapallanakan wawanakapax janiw jachapkiti. Taqinitwa sinttʼasiñ qalltäta, chuymamax usutäniwa. Ukampirus janiw uka tuqitx arsupkaniti, jan ukhamäkanixa, Impact Rockyx chuymankipstaskiw sañ qalltapxani, ukat uka laykux sinti sentimental ukhamaw tukuwayi.
  "Walja barconakan arknaqapkaspa ukhamawa". ¡Jan jankʼak lurañaw wakisini!
  - ¡Tasaxa pintata, laq"ampi ch"uqt"ata! ¡Pallapallanakan warawaran barcopajj janiw mä cabrito ukhamäkiti! - Imill wawaxa q"uchutaynawa.
  Kunawsatix nayratpach wali sum sarnaqasktan ukhax juk"amp sumaptañax janiw jasakikiti. Ukampis mä jukʼa pʼeqeñ qalltañax tiempoparuw yanaptʼi. Ukatjja, Svyatorossia sat warawaran barconakapajja, uñisirinakat sipansa mä jukʼa jukʼamp sumaw sarnaqapjjerïna. Mä patrullax warawaran barconakapan línea uksat jaltawayxäna. Jupanakasti phisqa tunka paqallqunipxänwa. Janq"u angelajj akham sasaw mayïna:
  - Janiwa ch"axwañakiti, jak"achasiñapa, ukatxa mä kutikiw mä chuym usuchjayir ch"uspa ukham ch"uqt"apxäma.
  Uñisirinakax janiw jank"ak jiwayañatak pallapallanak jist"antañ munapkänti ukat mäkiw "servicio" lurapxäna, mä salvo ukan, jan jank"ak chhaqhayasa.
  - Janiwa, boxeador ukaxa ch"allt"iri, ukhamaraki t"unjaña!
  Ukat ukhampachasa uñisirinakax flancos ukanakat ch"amanchapxäna. Nayajj tʼijtʼañajapunïnwa ukat chʼalljjtayasiñajarakïnwa, ukat wali chʼamäki uka maniobranak lurañaw wakisïna. Ukat uka pachparakiw chhaqtäwinakan tʼaqhisiña. Ukampis aka chiqanx flota Svyatorossiya ukan jach"a ch"amanakapax niyaw jak"achasipxatayna. Jupanakajj jan ajjsarasaw uñisirinakar kuttʼayapjjäna. Ch"axwäwix qalltawayiwa. Nayra pachanakan tunka payan ch"axwañ barconakax mä ratukiw t"aqanuqtapxäna ukat laq"ar tukupxäna. Ukampirus uka ch"axwawix muspharkañ juk"a pachakiw tukuwayi. Jach"a Rusia markan aliados ukanakan ejercitopax qhipäxar kutt"añakiw utjäna, ukat uka cargo qhispiyapxäna. Janqʼo angelajj mä razonampiw akham sañapa:
  "Janiw nuwasiñax wakiskänti, mä escobampiw jawq"japxitu, wali llakiskañawa, ukampis sinti laq"aw sartawayi, estornudo munta."
  Chiqpachansa Mirabel kullakax estornudo, kutt"awayxäna ukat mä ratukiw sartasïna. Mä jachʼa libélulax antenanakapampix nayranakap chʼallxtayäna, ukat mä mariposax chʼiyjata, qʼala talonap chʼiyjäna.
  - ¡Walikiwa, nayaxa samkasirïtwa jan wali arunaka! ¡Juk"amp irnaqañaw wakisi! Wow, samkanakajans mä masacre samkasta kunapachatix qhipharux jakäwimp kusist"añax utjkitu ukhaxa.
  Imill wawaxa nina naktayatayna, ukatakixa mä arco ukhamxa luratayna ukatxa thujru muytayañ qalltatayna. Ninajj jankʼakiw ramanakaru ukat mä jukʼa waña chʼaphi ramanakarus chʼamaktʼayäna. Imill wawax manqha phichhantañ qalltäna, sallqa jaqinakan técnicas ukanakat amtasisa. Walja kutiw q"ala kayunakap phichhantawayi, ninat nina naktäwimpi ukat pusi inti jalsun junt"upampix mä t"aqhisiñ munañ sustanciaruw mayacht"asipxäna: imill wawarux wal ch"uñuyatayna. Mirabela kullakajj walja kutiw uka jawir umamp chʼalltʼasïna. Ukhamarus uka chhullunkhax nayranakaruw usuchjatayna, janchix phichhantatätapat ch"iyarar tukuwayxänwa. Uka tawaquxa walja kutiwa chhuxriñchjasïna. Uka irnaqawix tunka payan jila horanakaw sarantawayxi. Imill wawax wali manq"at awtjataw jikxatasïna, ukat sapürunjam tropical jallux purintäna. Uma jawiranakaw nina jiwayatayna ukat niyaw Mirabelle markarux junt"u jawiranakampi jariqatayna. Ukampisa, suma uñnaqtʼan warmipax kusisitarakïnwa, chocolate cuerpopax wasitat qʼumaruw tukuwayxäna.
  - Janiwa, uñtasixa tortaxa walja urunakawa sarnaqañapa.
  Jallux niya pä tunk minutos ukjaw jallu purintäna ukatx jisk"a jawiranak jaytawayäna. Uka charconak taypin ch"allt"asisaw imill wawax quta thiyaruw saräna. Jupajj mä akatjamatwa uka markankir chawllanak yantʼañ munäna. Janiwa mä juk"sa nina mayampi qhant"ayaña munañas utjxänti. Mä llamp"u thayaw thayt"anïna, quqanakax imill wawarux katuqt"asis p"iqip ch"allxtasipkaspa ukhamänwa. Uka chuymajj jukʼampiw jiljjattawayjje. Qala lanzampi qʼal qʼala jan isinïki uka suma uñnaqtʼanïkäna ukajja, uka markankir reinarjamaw amuyasïna. ¡Walikiwa, tiburones ukanakax jupar jak"achasiñ yant"apxpan, ¡mä ch"aman ch"axwaw katuqapxani! Ukatjja, tiburones sat animalanakajj wila toqejj kuns lurapkaspa ukhamawa, jaya cheqatwa muxsañchapxi. Ukat mä lanzampi ukham jankʼak jawqʼjasma ukhajja, jankʼakiw chawlla katjasisma ukat apsusma. Ukampis ¿kunjamsa manqʼsna? ¿Crudo jan ukax frito? Ukhamaraki mä wali suma ajlliwi.
  Imill wawax quta thiyaruw jak"achasïna, jallu purintatapatxa, laq"ax janiw junt"uchaskänti ukat q"ala kayunakapax kusisiñampiw jikxatasïna ukat mä suma chhuxriñchjataw jikxatasïna. Mirabelaxa amparanakapampiwa laq"a rastrillawayxi, ukaxa conchas ukhamjamawa, walikiwa, jumaxa manq"araktawa. Aka chiqanx ostras ukanakax utjarakpachänwa. Muspharkañawa kunats nayrir agentenakax jiwapxi, aka universox janiw sinti jan walikiti. Manq"añanakanxa janiwa kuna jan walt"awinakas utjkiti, ukatxa mayninakaxa walikïskaniwa. Imill wawaxa uma jalsu tuqiru jak"achasïna, kunapachatixa mä akatjamata sayt"äna. Nayra k"uchupat mistusaw Mirabelax mä barcox quta thiyar jak"achasiskatap amuyasïna. Ukat uka planetajj Oraqet sipansa jukʼamp jachʼawa, diámetro ukar jaktʼasajj niya pä kutiw jukʼamp jachʼa, sasaw Robinson warmijj nayratpach jaktʼäna. Imill wawax quta kayup ch"allt"asisaw uñch"ukiskakïna. Janiw jichha pachakiti, chiqans velanakampi, ukat janiw sinti jach"äkiti. Ukhamajj mä brigantina preindustrial, ukampis wali elegante. Jayankirïkchïnsa, Mirabelajj wali sum uñjatapatjja, jankʼakiw pistolanak jaktʼäna.
  - Mä barco, ukax sañ muniw akanx mä civilización ukaw utji. ¡Jan walix janiw cosmogénico ukhamäkiti!
  Imill wawaxa lanzapampiwa umaru ch"allt"äna, mä jisk"a qullqi challwawa ch"uqt"äna. Mirabela kullakajj wali amuyumpiw llamktʼäna:
  - Q"añu aychaxa juk"ampi k"umara sapxiwa, nayraqata manq"añäni, ukatxa kunsa lurañasa amtañasa. Jilapachax barcox muxsa uma, ukat inas fruta ukanakamp phuqt"ayañ munchi, ukhamax janiw pachax utjkituti, ¡janiw jichhakamax presión ukankti!
  . 21 JAQTHAPI
  Sadat, qarjata qhipäxapar arco, iyaw säna:
  - ¡Kunja wakiskirisa akaxa! ¡Alajjpacharu ukat infiernoru jaljañajj niya taqe iyawsäwinakan utjkchejja! Alaxpachax uywanakan ocioso ukhamawa, kunapachatix jan kunas ch"amachasiñax utjki ukhax purakam jach"ar aptat ikiñakiw kusist"añama. Infiernot parlañax janiw wakiskiti, niyaw infiernonktanxa.
  Yanka, ukhamaraki t"aqhisita, akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Walikiwa, janiwa taqpachaxa! Uka pachpa mongolanakax jiwatanakax jiwatanakax nuwasirinakjamaw irnaqaskakïna sasaw amuyapxäna. Sulde ch"axwañ diosan p"iqinchatapanx yaqha jiwat ajayunakan estadonakapax atipt"atawa. Mä arunxa, ¡mä paralelo ukaw utjäna, sañjamawa, ¡jakirinakampi akapachar atiptʼañataki, ukat jiwatanakamp yaqha akapach atipjañataki! Mä kasta ajayux janiw samarañ jikxatkiti ukat juk"amp sumaptaskakiwa ukat carrera ukarux jilxattaskakiwa.
  Alix wali kusisitaw jikxatasïna:
  - Ukat ukax juk"amp askiwa! Ukat esclavot jiwasma ukat jutïr pachan nuwasir jaqer tukuraksnawa. Chiqansa, ukax suma manqʼat jan kun lurañat sipansa jukʼamp askiwa.
  Uka pachanx taqi chiqankir chivox wasitat yuqall wawanakan qhipäxapat pasawayxäna. Jan munkasaw jukʼamp sarnaqapjjäna, jaya tiempo tʼaqesisaw kayunakap grava patjjar kuyntʼayapjjäna, ukat mä jukʼa tiempow amuktʼapjjäna, ukhamatwa wasitat samsupjjäna.
  Sadat jupax samañap katjasinx akham sänwa:
  - Suma manq"ata ociosa janiwa sinti jan walïkiti, juk"ampirusa kunapachatixa mä esclavo ukhama jawq"jata ukhama. Chiqpachansa jiwañax ukham jan walipuniti sasaw jisktʼasirakisma.
  Yanka, ñik"uta ch"allxtasa, akham säna:
  - Chiqansa, ¡walja jaqinakaw jiwañax jan utjañakïkaspas ukham amuyapxi! Sañäni, niya taqe markanakajj jan jiwir alman utjatap iyawsapkchejja. Ukat en general, jiwasan vuelos ukanakax samkanakan apasiña, kawkitsa juti?
  Ali jupax mä amuyt"aw uñacht"ayäna:
  - ¡Kunjamsa almanakajax patat jalnaqäna uk amtasisa! O....
  Sadat jupax akham amuyt"ayi:
  - Jupaxa jiwasana ajay tuqina sarnaqatasa jani ukaxa utjawisa amtañawa, janïra jañchin jaqir tukuskipana. Ukatjja, jachʼa gurunakaw utjäna, jupanakan almanakapajj cuerpopat mistjjaspänwa, uk yattwa. Yaqha pachanakaruw sarxapxäna. Kunjamatsa, naya pachpas anqäxat jañchijar uñjirïta, sacerdotex mä bola de cristal uñchʼukiñatak churitäna uka qhipatxa.
  Yankax akham sasaw yatxatäna:
  - Ukatxa kunsa uñjapxtaxa?
  Uka wayna noviciox jan munkasaw khathatitayna:
  "Naya pachpa uñchʼukiñas ajjsararakiyätwa, kunja chʼiyar chʼiyar tukuwayjjayäta" sasa. Ukat ajayujax pirqa taypit sarasin kutt"anxäna.
  Yanka, muspharkañawa, iyaw satayna:
  - ¡Chiqpachansa kunas ukham utji! Mä tiemponjja, Papo chachajj Nicolás Payïr chacharuw Alejandro Kimsïr chachan ajayupar chʼamañchtʼañapatak yanaptʼäna. Ukat jukʼamp jan waltʼäwinakat jarkʼaqasiñatakix chʼamani ukat qhuru chuymanïñapatakiw reyirux iwxtʼäna. Ukhamarus Papus jupax jakaskipanx janiw kunas monarquía ukarux jan walt"aykiti sasaw säna. Aka magojj 1917 maranwa febrero phajjsin jiwjjäna. Yatiyäwinakarjamax Lenin ukat Stalin jupanakax sesiones ukanakaw lurapxarakïna. Lenin chachan ajayupasa, Alemania markamp chʼajjwäwin atipjani sasaw 1941 maran Stalin chachar yatiyäna.
  Sadat, taqi jach"a amuyumpi, akham amuyt"ayi:
  -Sañäni, maynitix jiwxaspa ukhaxa, mayniru samkan jutasin akham sañäni: jiwatat jakañax utjiwa ukat ukanx wali askiwa!
  Yankax jan munkasaw jachaqt"asitayna, uka carrox ayxataskäna ukax janiw sinti jach"äkaspas ukhamäkänti:
  - Jisa, chiqpachansa almanakaw utji! Mä qhawqha jiskʼa sectanakakiw uk jan iyawsapkiti. Ukampis janiw jutïr pachanx askïkiti. Maynix janïr jiwkasax mä toro uywañ utampiw uñtasïna, jiwatat qhipat jakañax mä zonampiw uñtasïna. Jilapachax maynix bullpen ukanx jan waliw jikxatasi ukat janiw zona ukan jaktkiti! Ukhamajj ¡uka esclavojj aka Oraqen librëñapakiw wakisi!
  - Uraqi? - Uka yuqallanakaxa mayakiw muspharapxäna.
  - ¿Kunas planetaman sutipaxa!? - Yankaxa chiqañchasitaynawa.
  - ¡Gradodar!
  - Ukhamajj Gradodar markankiwa!
  Uka waynanakaw amukt"apxäna, makhatañax juk"amp jach"aruw tukuwayxäna ukat samañapax pist"xarakïnwa. Ukatjja, jichhajj pachpa thakijj jukʼamp qalat luratänwa, ukat jukʼampiw chʼojjña yänakampi jikisipjjäna. Yankax amuyataynawa, cuerpol existencia ukax mä encanto ukaniwa, janiw ukham fuerza de gravedad ukax utjkiti. Ch"amani, ukampis wali wali wawa kayunakax wali t"aqhisiñ qalltapxi. Waynaxa ch"amañchañapawa, chachäñapawa, uka pachparakiwa musculoso hombropaxa juk"ampi juk"ampi cinturón khuchhuqaraki, jumaxa awisaxa correa chiqañchañamawa.
  Jachʼa chʼuñu gotanak jaquntasaw qunqurtʼasisinxa, uka waynax qala chuymampiw makatäna, ukat qarjata musculonakapan jilxattaski ukat wali tʼaqhisiñ chhuxriñchjasiñat jithiqtañ yantʼäna. Uka waynan qʼala, nina nakhaskir kayunakapajj uka chʼaphi taparukiw allsuwayjjäna, ukat jankʼak chʼamaktʼir tobillonakapan venanakasa venanakas jiljjattäna.
  Kunawsatix mä historia yatichäw taypinx yatichirix esclavonakan jan walt"äwipat arskäna, juk"ampis wawanakan jan walt"äwipat arsüna, ukax janiw sinti suma katuqatäkänti. Ukhamat mä abstracción ukhamawa, kunatix África uksanx ukhamarak Inti jalsu tuqinx wawanakan esclavonakapax utjaskakiwa, yaqhip chiqanakanx oficial(!). Jïsa, inti jalsu tuqinxa, Rusia markanxa, jichhakamax ukankapxarakïnwa, inas jichhax utjapxchispa. América markanx ukhamarakiw walja jaqinakax mä thakhin jakasipxi, ukax janiw esclavitud ukar sipan juk"amp askïkiti, juk"ampis ch"iyar jañchin jaqinakas latinos ukanakas jakasipxi. Ukhamajj fabricanakansa, fabricanakansa, granjanakansa ukat minanakansa wawanakar irnaqtʼayañajj wali uñtʼatawa ukat walja kutiw leyinakarjam uñjatäjje. Jilapachax voluntario ukhamawa, estadounidenses ukanakax irnaqäwir munasiri ukhamarak millonarionakan mosquito wawanakaparakiwa; autonak jariqañsa ni callenak qʼomachañasa janiw pächasiñamäkiti. Jilapachax chiqpachans EE.UU. markax Rusia markatakix uñisiriwa, ukampis respetañjam uñisiriwa. Amuytʼañataki, ¡Pedro Jachʼajj janiw europeonakar munaskänti, jukʼampejj británico ukat aleman jaqenakarojj janiw munkänti, ¡jutïrin Rusia markajj jupanakamp nuwasiñapwa nayratpach amuyäna! Ukampis uka jaqinakampiw wali chʼamampi yatxatäna, alemán warmimpiw jaqichasïna, ukat yaqha markankir jaqinakampiw muyuntäna. Pedrojj janiw jachʼa jachʼa tukurïkänti, jupa pachpaw avionampi hachampi irnaqäna. Chiqans jupax qhuru jaqïnwa, jupa pachpas kutkatasirinakarux t"aqhisiyarakïnwa, ukampis jan ukhamäkaspa ukhax janiw Rusia markar uywañax utjkaspati. Chiqansa, mä qʼañu wakarux mä chivompiw chʼalltʼasiñapa. Rusia markax ch"amaniwa, ukampis jupanakax janiw jach"a amtanïpkiti ukat bulldog ukar katxaruñas janiw utjkiti. Zar Peter chachajj panpachaniw utjäna, ukampis janiw jupa pachpa cheqañchasirïkänti: sinti umañ yatïna, cigarro pitañsa ukat qʼañu jucha lurañanaksa lurirïna. Uka orgías ukanakax reyin k"umaräñapatakiw jan walt"ayäna, ukat janiw mä kipka qhipa jaqis jikxataskänti. Monarquías ukan wiñay jan walt"awipax akawa, mä qhuru, ch"aman awkin yuqapax sintipuniw taykapan llamp"u, ist"asir uñnaqap herenciar katuqaraki. Mä apnaqirix mä flecha p"iqir uñtasitawa - llamp"u chuymanïspa ukhax markarux mä jiwat thakhiruw irpxani! Chʼamanïñakiw amuytʼasirïñaparakiwa. Jisk"atpachax Nicolás Nayrïr - Palkin jupax wali ch"amanïtaynawa, ukampis amuyt"añax janiw utjkänti. Stalin chachajj panpachaniw utjäna, wali suma amuytʼasirïnwa ukat estadistarakïnwa. Ukampirus llakisiñawa, jupar arxatirinakan k"umiwipa, juk"ampirus jan entidades ukanakax Gorbachov ukat Jruschov ukanakan k"umiwipawa. Ay, Stalinar arknaqatäpkäna uka pachanx sutipax janipuniw sum jach"añchatäkänti: mä qawqhanikiw sayt"asipxäna. Jan sinttʼasirïkaspäna ukhasa, Hitler chachan apnaqäwipanwa jakañasajj wakisïna. ¿Kunas cheqpachapuni aka juicion pasäna? Fuhrer chachajj janiw eslavonakar mayoristanak tukjañ amtapkänti, jan ukasti payïr clasenkir jaqenakjamaw uñjäna. Jupax sapa patakat llätunk tunk eslavonakax alemanizatäspawa sasaw amuyäna, ukampis ¡jukʼamp jachʼa jaqinakarux wali sum apnaqañapawa sasaw amuyäna ! Ukatjja, wawanïpjjañapatakiw llakisïna. Jilapachax segunda clase ciudadano ukhamäñax janiw askïkiti. Hitler jupax mä rabioso nacionalista ukhamaw jikxatasïna: alemanonakarux taqit sipans juk"amp jach"anchawayi, ukax sañ muniw rusanakax mä pä thakhinak juk"amp jisk"achapxäna. Ukhamarus Fuhrer jupanakax eslavonakan nivel cultural ukar jisk"achañ munapxäna, ukax wali jan walirakïnwa. Suma, alemanonakax partidonkirinakampiw wali qhuru nuwasipxäna, markachirinakapampix ayllunak phichhantapxäna. Janiwa, soviético apnaqäwinjja, jukʼamp sumapunïnwa. Ukatjja, Payïr Jachʼa Chʼajjwäwi qhepatjja, URSS markakiw oraqpachanjja, marat marat jukʼamp chaninakajj jukʼamp jiljjattäna. Jilapachax mä mito ukaw utji, Stalin ukan apnaqawipanx industria militar ukakiw jilxattawayi, industrias civiles ukanakax sayt"ataw uñjasiwayi. Ukampis akax janiw ukhamäkiti, estadísticas ukanakaw utjaraki, ukax Internet uksan liyt"asispawa. ¡Janiw tanques ukat pistolanakakïkänti, jan ukasti wila soviético irpirinakaw utjäna! Amuyt"añataki, 1928 marat 1950 marakamax paqallq kutiw lata manq"anak lurañax jilxattawayi, ukatx salchichanakax phisqa kutiw chikatani, manzanas kimsa kutiw jilxattawayi, ukatx bicicletas ukanakax paqallq tunk payan kutiw jilxattawayi!
  Ángulo de elevación ukax juk"amp jisk"aruw tukuwayxäna, ukat yuqall wawanakax samarañ jikxatapxäna. Sadat, mä samaña apsusisa, thaya ch"amakt"ayasa, jiskt"äna:
  - ¿Uka Genghis Khan ukax Khorezm markar katuntawayi?!
  Yankax ch"amampiw arsüna:
  - Jïsa! ¡Atipjatätwa! Ukhamarus Bujara, Samarcand ukat yaqha markanakax jan ch"axwañampiw katuyasipxäna. Genghis Khan jupax jakäwimp qhispiyasiñampiw arsuwayi, Tirano Shah jupat qhispiyasiñataki.
  - ¡Ukat jupax sallqjawayitu! - Uka k"ari Sadat jupax amuyasïnwa.
  Uka waynaxa ch"uñumpi ch"uñuyata, suma p"iqipa ch"allxtayäna:
  - Waliki! Taqi chachanakaruw jiwayäna, ukat warminakaru, wawanakaru esclavot jaqunukurakïna. Jan ukhamäkaspa ukhajja, caballeriankir ejercitopajj wasaran jiwañakiw utjaspäna. Khorezm ukax jaquqaniwayi, Shah ukax chhaqhawayiwa. Patak waranq jaqinakaw jiwarapxäna. Llakiskañawa, jan wali ch"axwäwi. ¡Genghis Khan jilatajj janiw arunakap phoqkänti ukat janiw khuyaptʼayasiñatak jankʼak sarnaqkänti!
  - ¡Janiw khitis khuyapt"ayasiñatakix jank"akïkiti! Uñisirinakamar qhespiyañax loqhekïspawa. - Sadat ukax iyaw satawa.
  - Ukampirus sapa markanakax qala chuymampiw sayt"asipxäna, juk"ampis Irán markan territoriopanxa, ukax Khorezm uksankiwa. Leyendarjamaxa, Genghis Khan jupa pachpaw Shah allchhipan chuymap khuchhuqatayna. - Yankaxa qunt"asisaw uka correa kisunakapampi jaquntäna, salt"ata jikxatasisa.
  - Ukatxa? - Ali jupax aruskipäwinx chikanchasiwayi.
  Uka waynax amparanakap luqxatañ munäna, ukampis wali ch"amampiw chint"atäpxäna:
  - Shah yuqapax Geral ed-Din, Genghis Khan jupampiw jaya pachaw ch"axwawayxi, yaqhip pachax privado éxitos ukanakaw jikxatasïna, pusi tunk waranqa ch"aman ejercito satrapa mongol ukarux atipt"arakïnwa, ukampis tukuyarux jupax, ukhamarakiw jupan ejercitoparux tukuyäna mä laqʼa patjjan jakaña . Genghis Khan jupax mä chikat soldadonakaparux inti jalant tuqiruw juk"amp khitäna. Jupanakax Califato de Bagdad uksan alay tuqin pasapxäna, ukatx Georgia ukat Armenia uksaruw mantapxäna. Georgia markankirinakax janiw mä apnaqiris utjkänti, príncipenakax maynit maynikamaw aljantasipxäna. Chʼaxwäwinjja, mä príncipes jilanakaparuw qhepäjjat jawqʼjäna. Jupanakarux jank"akiw uñjapxäna, ukat nukeranakax jank"akiw aliadopan qhipäxap p"akjapxäna. Uka qhipatxa, mongolanakax Terek jawirkamaw saraqapxäna, jak"ankir ayllunakar lunthatapxäna, Kuban uksan sarnaqapxäna ukatx nayra fortaleza rusa Tmutarakan uksaruw puripxäna.
  Uka waynax chhuxriñchjasïna, samañapax ch"amakïxänwa, mä q"ipi apt"ata ukat pachpa pachan parlañax wali ch"amapunïnwa. Ukampis niya qʼaxu waynäxasaxa, kuna llakinakatï yuqall wawanakan jan chʼamanïpki ukanak imantañatakiw chʼamachasïna.
  Sadat, ukhamarakiw janiw jan ch"amanïkänti, jupax akham jiskt"äna:
  - Ukhamajj ¿kunas jutïrin utjani?
  Yankax ch"uñut ch"allxtasinx sarnaqäw sarantaskakïna, mä chiqap arump arsuñ yant"asa:
  - Mongolanakax janiw pachpa fortaleza ukarux ch"axwapkänti. Jupanakax comandante, Hanse europeo ukan representantepa, campaña ukan katuntat esclavonakaruk alañapatakiw iwxt"apxäna.
  ¡Jupajj iyaw sasaw säna! Tataronakat yaqhepajj esclavonakjam isthaptʼataw uka jachʼa ukat qamir markar mantapjjäna. Mä akatjamat guardianakar nuwantapxäna, punkunakap jist"arapxäna ukat mä ejercito asiáticos ukanakaw manqhar mantapxäna.
  - ¡Akax wali askiwa! - Wayna esclavonakan nayranakapaw qhant"äna.
  - Warminakaru violasa taqi chachanakaru jiwayasa - comandantexa p"iqi ch"uqt"ata warkt"ata ukhamaraki qalanaka amparanakaparu chint"ata, mongolanakaxa aka markata qamiri yänakampi sarxapxatayna. Genghis Khan jupat ch"amanchirinakax purinipxäna, jupax uka pachakamax taqpach Khorezm markaruw katuntawayi. Tatar jaqinakax kipchaks sat jaqinakampiw sartasipxäna, jupanakax cuman sat jaqinakat jukʼamp uñtʼatäpxänwa.
  - ¡Mä mapa uñacht"ayañamarakiwa, jan ukhamäkanixa janiwa kunjamasa akaxa lurasi ukxa amuyaskätati! "Sharply" sasaw Sadat chachajj säna.
  - ¿Kunas ukham pasaski?! - Yankaxa wali coleratapuniwa.
  Alix amigoparuw tuqinuqäna:
  - ¡Janiwa wakiskiti! ¿Kunsa markapat llakistanjja? Inas uk amtasax chuym ustʼaychispa.
  Yankax iyaw sataynawa:
  - ¡Chiqpachansa Kalka markan ch"axwäwip amtañax wali llakiskañawa! Mä jach"a marka ukhamätapatxa, Rusia markax janiw sapa kutix chhaqkänti, ukampis kunapachatix luraskäna ukhax chiqpachans mä llakiw jikxatasïna.
  Sadat chachajj filosofía toqet akham sänwa:
  - Ukampis janitix atipjañanakax utjkaspän ukhaxa, markamax taqpach uraqpacharuw katuntaspa, taqi ch"axwäwinakas tukusispänwa?
  - ¡Ukax wali sumapunïspawa! - Yankaxa q"ipinaka jaquqanitayna.
  - ¡Janiwa sumakiti! ¡Janiw kawkhans chʼamachasiñas utjkänti!
  Yankax wali ch"amampiw uñch"ukiwayi:
  - ¡Ukat espacio! ¡Yaqha pachanakaruw jilxattañ qalltañäni! Chiqansa, qalltanxa janiw jupa pachpax pagañapäkänti, ukampis tiempompix tecnología ukax nayrar sartañapänwa ukat machaq uraqinak katuntañax nayrankxañapänwa.
  - Sijuru? - Sadat jupax nayranakap jisk"achasïna.
  Yankax mä juk"a pachax qarjataw armasxäna:
  - Jïsa! Mä pachaxa, kunapachatix Cristobal Colón jupax América uksan jikxataskän ukhax waljaniruw pächasipxarakïna, machaq uraqinakax ganancias apanispati janicha, kunatix wali jayaruw sarapxäna, ukat walja phaxsinakaw barcot sarapxañapäna, ukatx janiw kunas utjkänti, jupanakax sum apnaqapxäna. Mä pachax Rusia markanx loqhe jaqinakaw utjäna, jupanakax Alaska markaruw aljapxäna ukat Islas Hawaianas ukx inakiw churapxäna. Reyin jakʼankir idiotanakajj uka espacionakajj janiw jupanakpachatak pagapkiti sasaw amuyapjjarakïna. Ukat americanonakax jupanakar apthapisinx sum apnaqapxäna. Millón millón qori sapakiw bombeat apsutäna, janiw petroleo, gas, mineral, bauxita ukat jukʼampinakat parlañasäkiti. Jach"a valoraxa uraqiwa, ukaxa jark"aqaña ukhamaraki jilxatayaña wakisi. Rus" markax nayratpachaw uraqinak apthapiwayi, ukat territoriopat mä juk"s jaytañax ampar luk"anam khuchhuqañamp sasiwa, jan ukax chuymamat mä chiqat khuchhuqañamp sasiwa.
  - Jïsa, wali amuyt"atawa! - Sadat jupax iyaw sataynawa. - Ukampis ukhamakipansa, Kalka markan ch"axwawipat yatiyapxita. ¿Janit ukhamäki?
  Yankax akham sasaw arsüna:
  - Walikiwa, chiqpachansa! ¡Chʼaxwäwix wali jachʼapunïnwa, ¡Polovtsiankirinakax Kalmyks sat jaqinakarux aljantapxäna ukat jaytxapxäna! Mongolanakax comandantenakaruw soborno churapxäna. Kalmyk jaqinakar jiwayasax Polovtsianakaruw katjapxäna, ukat atipt"asax taqi qurinak soborno lurañatakix apnaqatäkän ukanak kutt"ayapxäna. Uka katuntat jaqirux wali axsarkañ jan walinakwa lurapxäna, jakkirpachaw ñikʼutap chʼiyjapxäna. Polovtsiankirinakax machaq ch"aman uñisiriruw axsarapxäna, ukat rusa príncipenakaruw yanapt"a mayipxäna. Qharüru uñisirinakax mä akatjamat aliados ukham tukuñ munapxäna.
  - ¡Akax janiw yaqhakiti!
  - Pusi príncipes ukanakaw mä campaña ukar sarapxäna, ch"amanakapax janiw jisk"akïkänti, niya phisqa tunk waranqa ch"axwirinakaw utjäna, ukat yaqha phisqa tunk waranqa Polovtsians ukanakat sipanx juk"ampiwa. Ukanjja, niya pä mongol-tatar jaqenakajj jukʼampiw utjäna. Uka nuwasïwijj kunjamsa tukuyani ukajj qhanäkaspas ukhamänwa.
  - ¡Mä doble ventaja ukaxa waljawa! - Ali jupax uñt"ayawayiwa.
  Yankee chachan ch"iqa nayrapat jan munkasaw mä jachaqt"asiwix mistüna:
  - Ukampis akanx príncipenakan lurawinakapan jan walt"awipax aynacht"ayapxitu. Suzdal markan príncipepax mayninakar jan yatiyasa, nayraqat ch"axwäna, muyuntatänwa ukat tártaros ukanakamp jiwayataw uñjasïna. Jan ukasti, Kiev markankir príncipejj mä chʼaman campamentonwa mä cargo katoqäna, janipuniw nuwasiñar mantawaykänti. Mayni pä príncipes galicianos ukat Suzdal ukanakax qalltanx mongol-tátaros ukanakaruw qhipäxar jaquntañ atipxatayna, ukampis polovtsianonakax janiw sayt"añjamäkänti, jupanakan filanakapax t"unjatäxänwa ukat mä avalancha ukaw rusa soldadonakarux jaquqanïna. Uka jan walt"äw pachanx Kiev príncipex janiw jiwañampïskir aliados ukanakar yanapt"ir jutkänti. Amuyataxa jupax akham amuyt"atayna: ¡ukat juk"amp askiwa, nayax Rus markan juk"amp wakiskir prínciperuw tukuwayta, taqi ch"amax nayaruw pasani, mayni príncipenakax jiwapxani ukat patrimoniopax jan ch"amanïxani ukhaxa!
  Sadat, mä ch"uqi ch"uqi ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntata, calloused talón ukar ch"allt"añ yant"asax akham sänwa:
  - ¡Ukat taqiniw ukham amuyapxi! Jaqinakax mayacht"atäpkchisa. ¡Akax nayratpachaw costumbre ukhama, ¡jumax pachpa camisamax cuerporuw juk"amp jak"achasi!
  Yankaxa mä juk"a samart"äna, ch"amapa apthapisinxa, ukatxa samaña ch"amampi säna:
  - ¡Ukampis janiw ukham amuyt"añax wakiskiti! Jiwasax respetañasawa ukat wali askit uñjañasawa wali valorani rusa wila. Ukatjja, amtañasarakiwa. Jichhakamax janiw mä jan walt"äwikiti, jan ukasti chikat jan walt"awiwa. Mongolanakax juk"akiw purinipxäna, ukat mä yatichäw yatichañatakix atipt"añaw wakisi. Ukhamächi ukhajja, janiw khitis Rus sat chachar mantañ ajjsarkaspati. Taqiniruw taqpach jiwayañax wali askiwa, ukhamat jan khitis inti jalsu tuqinkir uraqinakat yatiyañapataki, ukat ukax jan phuqhaskan ukhax mä juk"a armas rusas ukanakar axsarañaw utjañapa. Ukampis Kiev markan príncipepajj uka amuyunakapat jayaruw saräna, jupa pachpaw jachʼañchasiñ munäna.
  - ¡Ukampis jupax jakaskakiwa! - Uka yuqallanakaxa mä arumpiwa ch"axwapxäna.
  Yankax ch"amampiw p"iqip ch"allxtayäna, mä wayna caballor uñtata:
  - Ukampisa janiwa! Mayni príncipenakaru ukat Polovtsianakar atipt"asax mongolanakax príncipe ukan campamentoparuw nuwantapxäna. Jupax niya kimsa tunka waranqa nuwasirinakanïnwa. Taqi ataques mongoles ukanakax kutt"ayatäxänwa, jupanakax chhaqtäwinakaruw puripxäna. Ukatxa, nómadas ukan p"iqinchiripaxa, Subdai, jupaw amtawayi. Rusonakax armanakap katuyasipxpan ukat jach"añchañ arunakapamp sumankañan sarxapxañapataki. Chiqansa, janiw uka chacalan churataparux iyaw sañapäkänti, ukampis Kiev príncipex janipuniw arunakap phuqkänti, ukat mä akatjamat ukham jan amuytʼasir jaqïxäna.
  - Inas jupax layqatächïna? - Ali jupax amuyt"awip uñt"ayawayi.
  - ¡Janiw nayax ukx jaqukipkti! Inti jalsu tuqinxa, janiw inti jalant tuqinkir markanakat sipansa, layqanakarusa, magonakarusa janiw arknaqatäpkänti, ukax jukʼamp chʼamanïpxaspänwa sañ muni. "Yankax mä akatjamat wali munasiñampiw jupa pachpa mä magor tukuñ munäna ukat nuwasiñ pulsaranakax uñjirinakaruw jawq"jañ munäna, ukat ukat llamp"u ch"uxña quqanakar jaquntasaw qarjata janchipar samarañ munäna.
  - ¡Principex sallqjatäxänwa! - Sadat jupax histérico ukham chhuxriñchjasïna.
  - Jisa, ejercitoxa armas ukanaka uchata, imantasiwi utata mistuwayxasaxa, jank"akiw jupanakaruxa nuwatäna. Jan armani rusa pallapallanakax kunjamtï lurañjamäki ukhamarjamaw nuwasipxäna, puñchunakampi ukat kisunakampi, uraqi jaquntapxäna, ukampis niya taqiniw jiwarapxäna. Pachpa príncipe ukat jak"a masinakaparux banconak manqhar uchapxäna ukat uka banconakar qunt"asisaw mä fiesta lurapxäna. Ukat ukhamaw príncipex jiwxäna, juk"at juk"at ch"allt"ata. Mä jisk"achawi ukat t"aqhisiñ jiwaña. Janiw yaqha jaqitakix mä p'iya allsuñamäkiti...
  - ¡Juma pachpaw uka chiqar purisma! - Sadat ukax sumakiw yapxatasïna. - ¡Akax nayratpach mä estable concepto ukar tukuwayxi! Ukampis jumax legítimamente chhaqtxa.
  Yankaxa p"iqip ch"allxtayäna;uka ch"aphixa mayampi ch"allt"äna, ñik"utap phichhantarakïna. Uka waynax mä juk"a samsuwayxäna, ukax juk"amp jasakiw tukuwayxäna:
  - Nayaxa janiwa ukhama legal ukhamäkiti. Awisax rusanakax wali jach"a ch"amanakaruw atipt"apxäna. Amuyt"añataki, Monomakh jupax jan jakt"kay walja Polovtsianakaruw khuchhuqawayi. Chiqansa, jichha tiempon crónicas qillqirinakax mä jachʼa jachʼa tukuñaw sasaw sapxi: kimsa tunka waranqa nuwasirinakapax chikat millón jaqinakaruw atipjapxäna.
  - ¡Chika millón! - ¡Ukaxa phisqa pataka waranqawa! - Alixa muspharataynawa.
  Sadat jupax akham sänwa:
  - Jïsa, mä jach"a jach"a tukuña! ¡Kimsa tunka waranqax janiw phisqa patak atipt"kaspati! Mä tuercajj janiw mä adoquines chʼiyjkaniti.
  Wayna yatiyirix manq"antäna, kunkapax niyaw wañsuwayxäna, ukat arst"äwip tejer sarantaskakïna:
  "Inas, pachax pasawayxi ukhax janiw chiqaw sañjamäkiti, ukampis ukax janiw sinti wakiskirïkiti. Atipjäwi tukuyatatxa, Subudai jupax Ryazan uraqinakaruw ch"axwawayxi. Ejercitopax Ryazan markaruw jak"achasïna, ukampis janiw apt"añjamäkänti, ukat qhipatx qhipäxar kutt"awayxänwa. Pallapallanakat yaqhepajj búlgaro reinoruw sarjjapjjäna, ukampis atipjataw uñjasipjjäna. Genghis Khan jupa pachpaw Mongolia markar kutt"awayxäna, ukatx China markan mayni markanakap katuntañ amtäna. Chʼaxwirinakapajj walja atipjäwinakan atipjasaw jan atipjatäkaspas ukham amuyasipjjäna. China markan inventonakapa, catapultas ukat pólvora ukanakaw ch"axwäwinakanx apnaqatäna. Paqallq tunk payan maraniw Genghis Khan jupax jiwxäna. Jupajj mä fortaleza muyuntapkäna ukhajj samkaparjamaw jiwjjäna. Chika taypinkir yuqapaw trono herencia katoqäna
  Udegei, taqi mongoles ukanakan emperadorapjama. Jochi jilïr, juk"amp ch"axwiri ukat qhuru yuqapax jiwayataw uñjasiwayi, qhipäx p"akjata, yuqapax Batu Khan ukham uñt"atawa.
  Yankax wasitat samart"äna, jupax amuyunakapanx jiskt"asiwayiwa: kunapachas qhipharux makhatañax tukusini ukat mä juk"a jasakiw tukuni. Q"ala kayunakapax ninamp nakhantatawa, qullunakan wali ch"ullqhi qalanakatxa, estante ukan t"aqhisiyat uñjasispa ukhama. Jila partejja, kunjamsa mä esclavotakejj jakañapa, infiernor uñtasit mä llaki jakaña. Aka chiqanx jan munkasaw yatiqañ utat amtasxtaxa. Yatiqañ utan qunt"asiñax aburrito ukhamawa, jan tukuskir Internet uksan t"ijt"añax jan ukax uñt"ayañax juk"amp askiwa . Nayatakix wali munat clasenakax educación física ukat dibujo ukanakawa, ukat inas historias ukanakas utjarakispa. ¡Ukat akanxa! Uka jak"anx ch"uxña quqanakaw utji, suma thayax ch"aman wayna ch"uñump ch"allt"atawa. Muspharkañawa, qullunakar makhatapkta ukhax juk"amp junt"üxänwa, temperaturax kimsa tunk maranïxänwa, ukax t"aqhisiñaruw juk"amp ch"amanchawayi. Nayax wali umat pharjataw jikxatastxa, ukampis purakajax niyaw chʼusakïxi. Chaki manqhankir qalanakax chʼuxña, mä jukʼa muspharkañ colorawa, tʼaqhisiyat kayunakam uchasax amuyasiñamawa, ukhamat jan sinti chʼullqhi kayunakar taktʼañataki.
  Sadat jupax akham sasaw chikancht"asiwayi:
  - ¿Kunas jutïrin pasäna imperioman sarnaqäwipanxa?
  Yankax jan munkasaw sarantaskakïna, waña kunkampi manq"antañax wali llakiskänwa:
  - Batu Khan jilanakapampix qalat lurat cinturón inti jalant tuqinkir uraqinak katuntapxäna, mä arunx Urales uksankirinaka. Kipchaks jan ukax cumanes jupanakax mongoles ukanakaruw katuyasipxäna. Pusi patak waranqa jach"a caballero ejercito apthapisinxa, Batux Ryazan markaruw sarxäna. Kievan Rus uka pachanx walja principadonakaruw t"aqanuqtatayna. Principado Ryazan ukax nayrïr kutiw avalancha thakinx jikxatasïna. Markax qala chuymampiw sayt"asiwayi, ukampis suxta urunak jan walt"ayat qhipatx t"unjasiwayi. Niya taqe jaqenakaw tʼunjatäpjjäna. Mongolanakax ninaruw wawanakar jaquntapxäna, warminakaruw nuwantapxäna, chuchup khuchhuqapxäna ukat purakanakapsa chʼiyjapxäna. Uka pachparakiw taqi jak"a markanaka, ayllunakax phichhantat uñjasiwayi. Invasiones ukax juyphi pachan qalltawayi, ukat thaya quqanakan imantasiñax ch"amapunïnwa.
  Ali kullakajj yatiñ munasaw akham jisktʼäna:
  - ¿Kunas juyphi pachaxa?
  - Akaxa kunapachatixa ch"uqixa thayaxa. ¿Jumajj chʼiyar chʼiyar uñjirïtati? - Yankax mä akatjamat jilïrjam amuyasïna.
  - Janiwa, janiwa uñjkti! Ukampis ¡mä jukʼa suytʼam! ¡Qullunakan wali jachʼawa! ¡Jachʼa qullunakankiwa! Ukan piconakapax wali janq"u ukat thaya ukhamawa. Chiqans janiw naya pachpas uñjkti, ukampis viajeros ukanakax uka tuqit yatiyapxitu. - Alix nayranakapaw qhant"äna.
  Yankax wali sumaw jikxatasïna, amuyataxaw payïr thayax purintäna:
  - ¡Amuyañax wali askiwa! Kunjamakitix juyphi pachax mongoles ukanakarux juk"amp askinjam uñjatapax qhanawa. Chiqansa, chhijchhix janiw caballonakarux manq"a katuqañapatak jark"känti, ukampis akanx rusanakax jan suertenipxänwa, ch"uqi ch"uqi tapapax janiw thithitakïkänti. Ryazan príncipex Suzdal, Vladimir, Kiev, Chernigov, Novgorod uksaruw yatiyirinakar khithatayna, yanapt"a mayiñataki. Ukampis janiw khitis príncipes mä destacamento khitkänti. Vladimir-Suzdal markankir Gran Duque sapakiw Vladimir yuqapampix mä jiskʼa destacamento Moscú markar khitäna. Ukampis ukajj lamar qotan mä jukʼa gotakïskänwa. Mongol-tátaros ukanakax Moscú markarux thayampiw katuntapxäna, uka pachanx mä jisk"a aljiri markakiw utjäna. Kunjamtï sapkäna ukhama - paqallq qullunakan marka. Jutïrinx Rusia markan capitalapax utjani sañax ch"amawa. Ukat ukhamatwa uka markarux katuntirinakax katuntapxäna. Jutïr ch"axwäwix Principado de Suzdal uksaruw puri. Rusia pallapallanakax qawqha ch"amampis ch"amachasipkchïnxa, janiw markanakar katjañ puedipkänti. Jilapachax ch"axwawinakat yatiyawinakax wali mayj mayjawa. Uñt"atawa, mongoles ukanakax Suzdal markat pasapxäna. Taqi príncipenakax nuwasïwinx liwxatapxänwa. Vyatka jawir thiyanx Suzdal príncipe ukan ejercitopax atipjataw uñjasiwayi, ukatx mongolanakax p"iqip mä caballoruw chint"apxäna. Ukatxa, Novgorod markaruw thakix utjäna. Novgorodianos ukat príncipe Alejandro, qhipatxa Nevsky sutimp uñt"atawa, jupanakax janiw jaqi masinakaparux yanapt"apkänti. Novgorod, yänakan qamirïki, pantanos ukat kunatix, leyenda ukarjamaxa, jach"a chamán Kireney-Zadan ukax pantanos ukan umamp chhaqhata. Uka qhepatjja, kʼari creyiñ munir mongol jaqenakajj qheparuw kuttʼjjapjjäna. Thakinjja, jukʼamp walja markanakaw lunthatasïna, ukat Kozelsk markajj paqallq semanaw saytʼasïna. Walja tunka waranqa rusa jaqinakaw jiwarapxäna, Rus markan inti jalsu tuqinx t"unjataw uñjasipxäna.
  Uka waynax niyaw kayup mä wali ch"ullqhi qalar ch"uqt"äna, mä aguja ch"ullqhir uñtata, qhipa pachanx esquivañ atipxatayna. Thakhix wali axsarkañänwa, mayni esclavo waynanakas, walja maranak katuntat uñjasisaw jukʼamp chʼama tukupxäna, ukat jachtʼasipxäna.
  Mä juk"a samart"asa ukat samsuñap mayjt"ayasaxa, Yankax saskakiwa:
  - Uka qhipatxa pä maraw samart"añax utjäna. Mongoles jupanakax ch"amap apthapipxäna ukat Asia tuqit taqpach soldadonak tantacht"asipxäna. Qhiparusti, ejercitox suxta patak waranqa jilaruw puriyatayna, ukatx Kiev markaruw soldadonakar jank"ak irpapxatayna.
  Sadat, natural curiosidad uñacht"ayasa, akham jiskt"äna:
  - ¿Novgorod markax yanapt"awayiti?
  Yankax wasitatw cinturón kisunakapamp qhipäxar jaquntäna, pechopan wila rayapax juk"amp manqharuw tukuwayxäna, ukat ch"uxñanakas uñstarakïnwa.
  - Janiwa! Ukhampachas en general uka pachanx jupax alemanes ukat suecos ukanakamp ch"axwañampiw jark"atatayna. Ukampis Alejandro Nevsky chachajj mongol jaqenakat jan jitheqtirïnwa, janiw inamayakïkänti, ukatwa Batu chachan yoqapa satäjjäna. Kiev markax pä phaxsiw sayt"asiwayi, mogules jupanakax jan walt"awinakan chhaqhata, niya llätunk tunk waranqa jiwata. Marka tʼunjasa, ukat qhep qhepa iglesiajj mä ovejampi tʼunjatäjjäna ukhajja, Tataronakajj Inti jalant toqeruw jankʼak sarjjapjjäna. Daniil Galitsky chachan ejercitopax janiw mongoles ukanakamp nuwasirïkänti, jan ukasti ch"aman fortalezanakaruw kutt"awayxäna. Pachpa tártaros jupanakax juk"amp jank"akiw sartasipxäna, patak waranqa húngaro ejercitoruw atipt"apxäna. Chiqansa, Bela reyix qhispiyawayiwa. Mongoles ukan jach"a ch"amapax Viena markaruw jak"achasipxäna, ukampis sur uksanx serbios ukat búlgaros ukanakaw atipt"apxäna, ukatx norte uksanx checos ukanakaw atipt"apxäna. Ukat taqpach mongoles ukanakan jach"a kagan jiwata ukat jan walt"awinakax qalltawayi. Batu Khan jupax walja jaqinakaparuw qhipäxar kutt"ayäna. Ukajj qhep qhepa jachʼa campañapänwa. Uka qhipatxa Batux Volga sat jawir thiyaruw qamasïna, ukanwa capitalap lurarakïna, ukat Horda de Oro sat tamaw uttʼayarakïna. Uka qhepatjja, mongol-tatar sat yugojj qalltäna. ¡240 maranakaw ukham lurasïna!
  Alix akham sasaw sillp"äna:
  - Wauu! ¡Ukhamajj esclavonakäñatakejj walja tiempow utji!
  Uka waynaxa niya jacht"asisawa arupanxa wali llakita säna:
  - ¡Ukax nayratpach lurasiwayi! Akax chanipawa kunatix rusanakax t"aqanuqtapxiwa. Alexander Nevsky jupax Peipsi qutan alemanes ukanakaruw atipt"awayi, ukatx Kiev markan príncipe ukhamaw tukuwayi. Jila partejja, kunjam jaqënsa ukajj pä amuyuniwa. Kunawsatix Novgorodianonakax jan impuesto churañ munapkän ukhax markarux thayampiw katuntawayi, walja rusa jaqinakar jiwayatayna ukat t"aqhisiyatayna. Ukat pachpa wawaparus tʼaqhisiyasaw jiwayarakïna. Leyendarjamajja, envidiasitapatjja, Tatar Khansha sat chachajj venenompiw jiwayäna. Jila partejja, Alexander Nevsky chachar santo tukuyatapajj wali chʼajjwañänwa, waljanejj uka toqetwa chʼajjwapjjäna. Ukampirus, criterios de canonización ukax taqi kunanx wali ch"axwañawa! Amuytʼañataki, ¿kunatsa Nicolás II sat chacharojj santot uñtʼatäjjäna, ukampis Pedro Jachʼa ukat Iván Jachʼa jaqenakarojj janiw santonjam uttʼayatäpkänti? ¿Kunatsa naval comandantejj juti?
  Ushakov jupax santuwa, ukampis Suvorov ukat Kutuzov jupanakax janiw ukhamäkiti!
  - ¡Janiw jupanakarux uñt"kti, ukhamax janiw chiqaw sañjamäkiti! - Sadat jupax ch"amaka, ch"uxña ajanunakapat ch"uñup ch"allt"asisaw jaysäna. - Ukampis nayatakix ukax janiw mérito militar ukakikiti, jan ukasti apnaqirinakan disposición ukaruw uñtatawa.
  - Chiqpachansa akaxa mä chiqarakiwa. - Yankaxa iyaw sataynawa.
  Thakhixa wali ch"amampiwa sarawayxäna, ukatxa pasaje uksa chiqaru makhatapxäna. Uk uñjirinakajja, jan sinttʼasisaw caballonakarusa ukat yuqall wawanakarus jawqʼjapjjerïna. Yankee p"iqipax jan jaqirjam ch"axwañampiw ch"allxtasïna. Cinturón ukax nayratpach chhuxriñchjat amparajaruw wali llakit allsutäna, ukat pestañanakax ladonakajaruw chʼiyjäna ukat qhipäxapas chʼuñumpiw chʼalltʼasïna. Uka waynaxa taqi ch"amapampiwa yant"äna, purakapasa ch"allt"asïna, manqhapasa niyaw mistuñampïkaspasa ukhama. Jichhax yuqall wawanakax jacht"asisaw pulmones patat chhuxriñchjasipxirïna, ukhamakiw qarjasipxäna, taqi kunas wali qhuru ukat jan aguantañjamarakïnwa.
  Yankax mä qawqha kutiw juk"amp ch"allxtasïna ukat niyaw jaquqanïna, ukampis kunapachatix sarnaqktan ukhax uraqin resistenciapax mä juk"a ch"amanchasi. Sapa thakhix wali llakiskañänwa, wali ch"ullqhi, wali junt"u qalanakaw q"ala kayunakaparux garras ukanakap allsupxäna, ukampis jupax nayrar sartaskakïnwa.
  - ¡Caballero ukhamäñamawa! - Waña laka ch"uqi ch"uqi.
  - ¡Kusisiñani! - Ali juparux yanapt"awayiwa.
  Vysotsky jupan q"uchupat amtasiyätwa: ¡jarunak jaytapxam, nayraqataru ukat alayaru, ukan! ¡Chiqpachansa, aka qullunakax jiwasan qullunakasawa, yanapt"istaniwa! ¡Jupanakaw yanaptʼistani!
  Chivox ñik"ut khuchhuqaraki, mä arnaqasiñaw kunkat mistu, jutir jawq"jawix q"ala, bronceado kayunakaruw juk"amp jisk"akiwa. Mä qhawqha jachaqtʼasiñanakaw nayranakajat mistunïna, ukat janiw jachañanakax jarkʼaqasiñax utjxänti. Yankax lakap jist"arasi, qullqi munañampiw samsu, purakapa ukat kayunakap ch"allxtayi. Jïsa, ukax janiw aguantañjamäkiti, ukampis qhispiñapawa ukat atiptʼañapawa. Chiqpachans jaquntañ munta ukat jan sartañ munta, ukhamax ukhamäpan - kunas pasani! Jiwayañkama jawqʼjapxani ukhaxa, taqe tʼaqhisiñanakapas tukusxaniwa. Aka chiqanx velo tuqiw saxran kusisita ukat pachpa pachan axsarkañ ajanupax wasitat Yanka nayraqatan uñsti.
  - Jiwataxa, uka chiqankir Supayax almamar uñjani, ukatakix mä chiqaw manqha pachan jikxatani!
  Yankax mä corriente eléctrica ukamp ch"allt"atäkaspas ukhamaw khathati ukat cuerpop nayrar jaquntawayi, jan apnaqat carritoruw sartayaraki! Mä juk"a juk"ampi, mä qhipa ch"amanchawi.
  Niya jan amuytʼasisaw waynax uñji, uka pata chiqax atipjatäxiwa ukat cargat carritox alayaruw liwxataski. Yankax p"iqip ch"allxtayi, ch"uñu ch"allt"asis, walja wilamp ch"allt"ata. Uka chivox ajanuparux ch"allxtaykaspas ukhamawa. Uka waynax juk"amp sumaw jikxatasi, chuymapax tambor ukham thuqt"i, samarañapawa.
  - ¡Waw, wali axsarañawa!
  Mayni yuqall wawanakax q"al qarjataw jikxatasipxarakïna, ukampis qhanaw uka jach"a amtäwi tukuyatat nayranakapax qhant"äna ukat jupanakax ch"amanchasipxarakïnwa. Sadat chachajj akham sasaw jisktʼarakïna:
  - ¿Kunjamatsa mongol-tatar yugot qhispipxtaxa?
  Yanka, musculonakapar t"aqhisiyat vicio ch"allxtasa, saskakiwa:
  - Walja yant"awinakawa utjawayi, ukampisa janiwa askikiti. Qhipharux Dmitry Donskoy jupax Kulikovo pampanx mongol-tátaros ukanakaruw atipt"awayi. Ukajj mä jachʼa nuwasïw sañjamarakïnwa. Patak waranqa rusanakaw tantachasipxäna, ukatx patak phisqa tunk caballeros tátaros ukat pä tunk waranqa infantería genovesa ukanakaw tantachasipxäna. Equilibrio de fuerzas ukax uñisirinakan askipatakïnwa, ukampis Dmitry Donskoy jupax mä k"ari amtaw uñstayatayna. Mongolanakax jach"a ataque ukax flancos ukar puriyañ munapxi uk yatisax quqa taypin mä ch"aman regimiento de emboscada wakicht"awayi. Ukhamarus, soldadonakapax Dubnyak ukat Smolka jawiranak taypinkapxäna, ukax janiw uñisirinakarux ventaja numérica ukar taqpach apnaqañapatak jayskänti. Uka príncipejj ejercitopat kimsïr mayaruw reservar uchäna. Uñisirinakax p"iqinchir regimiento ukarux t"unjañ atipxatayna, ukampis ch"iqa tuqinx rusanakax ch"amanchañ atipxatayna. Markasanx defensa ukax caverna ukhamarakiwa. Rusonakajj wali chʼamampiw saytʼasipjjäna. Ukat Mamai jupax taqi reservanakap ch"iqa ladoruw jaquntäna. Tataranakax arxatäwinakap p"akintasinx crucenakaruw p"akjañ qalltapxäna. Ukhamatwa taqpach ejercito tʼunjapjjani sasaw amuyapjjäna. Príncipe Dmitry Donskoy jupax thayax rusa pallapallanakan qhipäxapar puriñkamaw suyt"äna, ukat jank"akiw ataque ukar puritayna. Kunapachatï qhipäxan jawqʼjatäkta ukhaxa, jan suytʼataw uñjasi. Tataranakax atipt"atäpxänwa, ukatx pä mara qhipatx yaqha khan Togtamysh jupax Moscú markar phichhantkchïnsa, uka p"inqachañ impuesto ukax wali jisk"achataw uñjasiwayi.
  Sadat, mä sofisticado estratega ukan uñnaqapampix akham sasaw arsuwayi:
  - Dmitryx atipt"awayiwa, ukampis ¡tataranakax quqaruw ch"allt"apxaspäna!
  Yankax indulgente ukham jachaqt"asïna:
  - Jawiraxa jark"iwa jupanakaruxa embuscada ukarux ch"axwapxañapataki;ukatxa, arqueros rusos jupanakaxa wali ch"amampiwa caballot saririnakampi ch"axwapxi! Kunawsatix jan jank"ak apthapiñjamäki ukhax quqa taypin ch"amakt"ata. Jilapachax embuscada ukan tácticas ukanakax juk"amp askiwa. ¡Patak mara qhepatjja, Iván kimsïr pʼeqtʼataw Rus chachajj yugopat jaqsuwayjjäna!
  Carrojj mä jukʼa pataruw sarawayjjäna ukat askinak apsusaw nayra moscovita jaqejj jan sinttʼasis usuchjat talonap chʼojjña patjjar chʼalljjtäna. Jupajj uka chhuxriñchjasiñap jaytañatakiw chʼamachasïna. Ukhamäkchisa, qollut saraqañajj jan uñtasit facilakiwa.
  - ¡Jiwasax ist"asktanwa! - Sadat niyaw arnaqasïna. Amparanakapasa, ladonakapasa ukat qhipäxapas nayratpach wali jawqʼjataw uñjasïna, ukatwa mä jiskʼa jawqʼjatax janiw kuns lurkänti.
  Mayni waynanakaw p"iqip ch"allxtayapxäna:
  - ¡Walikiwa, k"arisiskakiñäni!
  - ¡Janiw k"ariskti, ¡chiqpach chiqaw arsuskta! - Yankaxa chuym ust"ayasitaynawa.
  - ¡Akax jiwasan arsutasawa! - Alixa qhananchawayiwa. - K"ariwa sañäni, ukampisa chiqpachanxa maquillaje sañ muni.
  Yankax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Amuytwa. Ivan jupax Vasily the Dark awkipatw ch"am katuqäna. Juykhükchïnsa, chʼaman amparapampiw apnaqäna. Iván Kimsïrix t"aqa t"aqa t"aqa principadonakaruw mayacht"añ qalltäna. Nayrïr amtäwinakat maynïrix Novgorod ukamp nuwasiñawa. Novgorod markax Moscú markat sipan jukʼamp nayra markakïchïnxa, Jachʼa Yatichiri satäpxänwa. Jan khuyapt"ayasir ch"axwäwix Novgorodios ukanakatakix mä jach"a atipt"äwimpiw tukuyäna, ukatx jupanakax Moscú markax jupanakat sipan juk"amp jach"anchatap uñt"apxäna. Uka nuwasïwinjja, Ivan jilatajj nayrïr kutiw mosquetenakampi cañonanakampi jachʼa escalar apnaqäna.
  Sadat jupax akham sasaw arsu:
  - ¿Kunas yaqhaxa akaxa?
  - Armas ukanakaxa nina ch"axwaña tuqita utt"ayatawa. Pólvora ukax phallasi ukat cañon bolas ukat balas ukanakaruw jaqunuku. ¡Ajjsarkañ arma! - Yankaxa codo jiltayasaxa chinuparuwa ch"allt"äna.
  - ¿Kunas pólvora ukaxa? - Uka waynanakawa jiskt"apxitu.
  Uka waynax ajanupan ch"akhapan chimpup ch"allxtayäna. Kunjamsa amparanakaj qhispiyañ munta ukat ametralladora apsuñ munta:
  - Akaxa ch"iyara, yaqhipa pachaxa janq"u ch"uñuwa, ukaxa nina naktayasaxa phallaraki. Nayraqatax China markan uñstayatawa sasaw amuyapxirïna, ukampirus ukatx uka versión ukax nayrïr pólvora ukax nayra Rusia nayra achachilapan luratawa , Hiperborea, ukax juk"amp modaruw tukuwayi. Chiqansa, chino jaqinakax janiw nayrïr kuti artillería uñstayapkänti, mä cañón ukar uñtasit lurapkchïnsa. Jan ukhamäkaspäna ukhajja, janiw katuntatäpkaspänti, nayraqatajj mongoles sat jaqenakaw katuntapkaspäna, ukat Manchu sat jaqenakanjja, walja patak maranakaw China markajj tʼaqa tʼaqa tʼaqa tʼaqa tʼaqatäna, comunistanakan mayachtʼatäñapkama. Ukampirus uka pachanx mosquetes ukanakax wali jach"apunïnwa, walja pachaw cargañatakix munasïna, juk"a precisión ukat jach"a retroceso ukanïnwa. Ukampis wali ajjsarkañ arnaqasitapajj soldadonakaru ukat jukʼampejj caballonakaruw wal yanaptʼäna. Jupanakax ukhamakiw t"ijtxapxäna. Tula markanx príncipex mosquetes ukat cañones ukanakan lurañ wakicht"äna. Rusianakajj qhepatjja, 1480 maranwa yugo jaqsupjjäna, janis jachʼa chʼajjwäwis utjkchïnjja. Rusonakax Oka uksanx tártaros ukanakan thakhip jark"antapxäna. Ukanjja, jiskʼa chʼajjwäwinakaw utjäna, ukampis tátaronakajj janiw mä jachʼa nuwasïwir sarañ atinasipkänti. Uka qhipatx jupanakan ch"axwawiw utjawayi ukat Jach"a Khagan jiwata. Ukampis tártaronakajj janiw sapakïpkänti. Lituania markankir soldadonakajj jupanakar yanaptʼañatakejj jankʼakiw sarjjapjjäna. Gran Ducado de Lituania ukax jach"aruw tukuwayxäna, ukatx Midvong ukax aprovechasaw rusa tamanakan jan wila masinakapan jan wila masinakapan jan ch"amanïtapat askinak apsusaw eslavo uraqinakat mä chiqar katuntawayi. Ukat aka jichhak jisk"a principado ukax niya taqpach territorio moderno Ucrania (jan ukax Crimea), Bielorrusia, Smolensk ukat walja uraqinakaruw ch"amt"awayi. ¡Uka markankir jaqenakajj litvinonakan jan sinttʼasisaw tʼaqhesiyapjjäna! Iván chachajj walja kutiw uñisirinakapar atipjäna, ukampis Romano Papadojj janiw oficialmente católica Lituania markar apnaqañ aptʼasiñ munkänti. Walja qullqinak apthapipxäna, walja mercenarionakaruw contratapxäna, jila partex alemanonakawa. Jilïr chʼamanakampi uñkatasisajja, Ivan jilatajj defensivaruw sarañapatak obligatäna. Ukatjja, Crimea markankir tátaronakan nuwasiñanakapaw qalltäna. Ukham jan walt"äwinakanx Ivan Vasilyevich jupax jan ch"amanïñ amtawayi. Mä jank"ak mayjt"äwi lurasax: jupax polaco-alemán ejercitoruw atacatayna. Uka ataque ukax arumaw utjawayi, ukax príncipe ukan uñisirinakaparux mä taqpach muspharkañawa. Sapakix phisqa tunk waranqa jila katuntat jaqinakaw katuntatäpxäna. Uka qhepatjja sumankañaw utjäna. Ucrania inti jalsu tuqinkir mä chiqax Vyazma ukat Gomel bielorruso ukanakax Rusia markaruw tukuwayi. Chiqansa, Kiev ukat Smolensk markanakax Lituania markamp qhiparapxäna. Ivan chachajj walja tiempow apnaqäna, ukat Criston naskäna ukhatpachaw 1505 maran jiwjjäna. Vasily Kimsïr jilïr yuqapax Hierro sutimp uñt"atawa, jupaw trono katuqäna. Taykapatjja, Bizancio César familiat jutirïnwa. Chiqansa, Bizancio marka pachpaw turconakan katuntatäna, jan ukax kunjamtï jupanakax otomanos sasin sutichapkäna ukhama. Vasily Kimsïrix walja kutiw Kazán ukat Smolensk markanakar muyuntäna. Kazan markar katuntañax janiw ch"amäkänti, markax wali ch"amanchatawa, ukatsti ejercito ukar suministro churañatakix jach"a jan walt"awinakaw utjäna. Ukax jak"ankir markat jayakiwa, Nizhny Novgorod, ukatx waña thakhinx caravanas de suministro ukanakax sapa kutiw nómadas ukanakan ataques ukar puripxi. Smolensk sat chʼajjwäwejj jukʼamp sumapunïnwa. Chiqansa, uka muyuntäwix kimsa kutiw jan waltʼäwimp tukuyäna. Ukat príncipe Vasily chachajj nina naktayañ armanak jukʼamp lurañwa mayïna, nayraqatajj muyuntañatak jachʼa armanaka. Productividad jilxatañatakix medidas draconias ukanakaw apsutäna - trabajo forzado esclavo, ukatx impuestos ukanakax jilxattawayiwa. Ukaw payïr muyuntäwipan yanaptʼäna. Smolensk markax mä semanaw jan walt"ayat bombardeo ukar puri: ukat uka qhipatx guarnición ukankirinakax capitulapxäna. Rusia markan ejercitopax suma sarantäwiparuw ch"amanchawayi, ukampis gobernadores ukanakan jan walt"awinakapatw Orsha jak"an atipt"asiwayi. Ch"axwäwix mä jan ch"aman sumankañamp tukuyäna, ukat Rusia markax Smolensk markaruw wasitat katuntawayi, Moscú markar sarañ thakhinak ch"amanchasa. Estadon inti jalsu tuqinx Nizhny Novgorod ukat Kazan ukanakanx mä markaw lurasiwayi: coloquialmente Vasilievsk sutimp uñt"atawa. Jupax Rusia markan ejercitopan suministro ukarux juk"amp askinjamaw uñjañapäna, Kazán markar walja kuti campañas ukanakax utjaspa ukhaxa. ¡Tsar Vasily the Iron jupax jutïrinx Kazán markar machaq ataque ukat Lituania markar jank"ak ataque lurañ amtäna! Uka eslavo uraqinak wasitat katuntañax wakisïnwa, uka uraqinakax nayrax Rusia markankänwa. Ukampis reyejj familiapan mä qhawqha jan waltʼäwinakanwa uñjasïna, nayrïr warmipajj jan wawanïkaspas ukhamaw tukusïna, ukat machaq warmisti wali qhepatwa mä wawar ususïna. Pachpa reyejj phesqa tunka marat mä jukʼa maranïkasaw jiwjjäna. Cheqas janiw chuymankipstatäkänti, tronon mä wawaw utjäna, kimsa maranikïskänwa. Ukatwa mä jukʼa tiempotak irnaqtʼañasa ukat jan waltʼäwinakas utjañapa. - Yankaxa amukt"äna, thaya thaqhasa jachaqt"asisawa, waynana musculosa pechopaxa wali ch"amawa.
  Sadat jupax aka chiqanx iyaw sataynawa:
  - Kunapachatixa heredero waynaxa, akaxa chiqapawa! Taqi kasta jan wali regentenakaw buitrenakar uñtat trono muyuntapxäna. Ukhamaw jiwasan chiqap herederojax t"unjatäxäna...
  Jank"akiw uka waynax mä jach"a ch"axwawimp jawq"jatäna ukat jank"akiw arup jisk"achasïna:
  - Khititï jach"a visir ukhamäkäna ukat janiw jach"a dinastía ukan wila masipäkänti. Jisk"a yuqallaxa hornona phichhantatawa sapxiwa. ¡Ukajj wali ajjsarkañawa!
  Yankaxa ch"uqiru puriñ yant"äna, wali t"aqhisiña manq"añampi ch"amampi mistuña:
  - ¡Ivan pusirixa suertenitaynawa! Jupax qhispiñ atipxatayna, tunka kimsani maraniw Shuisky jupax mä juk"a pachatak irnaqir jilïr irpirix jupan kamachiparjam jiwayatäna. Tunka paqallquni maranixa, Iván, khititix nayratpach Terrible sutimp uñt"atäkän ukax coronatänwa, ukat nayrïr Zar ruso ukhamaw tukuwayi. Chiqpachansa, walja tiempow yaqha markankirinakax reyin sutip jan uñtʼapkänti. Zar chachajj pä kutiw Kazán markar muyuntäna, ukat 1552 maranwa katuntasïna. Pusi mara qhepatjja, Astrakhan Khanate sat cheqar katuntapjjarakïnwa. Taqi jachʼa Volga markax mä estado ruso ukar tukuwayxäna, ukat machaq Imperio Ruso ukan territoriopax niya pä kutiw jilxattawayi. Ukhamatwa inti jalsu tuqit ch"axwañanakan jan walt"awipax chhaqtayatäna. Chiqa yatichäwix Khanado Crimea uksan qhiparawayi. Qalltanjja, reyejj uka markar katuntañwa munarakïna, ukampis Imperio Otomanojj wali chʼamanïjjänwa. Ukhamarus, estepa uksankir soldadonakar churañax ch"amarakïnwa, kunatix uka pachanx janiw trenes ni autos ukanakas utjkänti.
  - ¿Mecánicos sata yänakaxa? - Sadat -sasawa jiskt"äna, k"ari ch"akhanakampi ch"allxtasa.
  - ¡Ukhama! Ukampirus, chiqpachanx uka autox nayra pachanx ukhamarakiwa. Nayrar sartañ tuqit juk"amp muxsa ukat jan wali wawa: ukax amuyt"añjamawa. ¡Suma q"aphini, jan wali, guzzling gasolina - ¡mä taqpach jan wali! - Yankaxa jank"akiw ch"ipxtayäna.
  Alix axsarasaw akham amuyt"ayäna:
  - ¡Jupar uñkatañ munta!
  - ¡Jichhakamax janiw chiqäkiti! - Yankaxa ñik"uta ch"uñumpi pichthapitayna. - Zar Iván el Terrible jupax Livonia markar atipt"añax juk"amp jasakiwa ukat jan ch"amäspawa sasaw amtäna. Uka caballero ordenajj uka tiempotakejj jan chʼamanïjjänwa ukat aynachtʼarakïnwa. Ukatjja, walja caballeronakajj luterano religionaruw sarjjapjjäna, ukajj Vaticanojj janiw chʼamampi yanaptʼkaspänti sañ muni. Janïr campaña qalltkasaxa, walja cañonanakaw lurasïna. Ch"axwäwix wali sum qalltawayi, rusa soldadonakax noviembre phaxsinw mä campaña ukar sarapxäna ukatx jan suyt"ataw jank"ak Narva ukat Yuryev ukanakar katuntapxäna. Suxta phaxsinxa, kimsa tunka markanaka, fortalezas ukanakaw katuntatäna. Ukampis Polonia, Lituania ukat contratat alemán mercenarionakaw chʼaxwäwir mantapxäna. Inas zar chachajj Polonia ukat Lituania markanakamp mä amtar purisajj Livonia markar jaljañapächïna. Ukatjja, reyejj janiw Revel jan ukajj Talin sat cheqan nuwasiñ atinakänti, ukhamatwa cruzadonakajj chʼamañchtʼasipjjäna. Mä jachʼa chʼajjwäwiw qalltäna. Rusonakax nina nakhantat nuwasiñanx juk"amp askïkchïnsa, gobernadoran aljantatätapax, nayraqatax Kurbsky, taqi pallapallanakan askinak jikxatatap jan yäqasa. Uka ejercitojja, zar chachan pʼeqtʼataw Polotsk marka katuntapjjäna, ukampis janiw uka suma amtar puripkänti. Ukat mä chʼaxwäwiw mayjtʼayasïna. Ch"axwäwix wali ch"amawa. Mä juk"a pachax pallapallanakan kusisiñapax wasitatw rusanakax jachaqt"asïna. Polonia markanjja, uka tiempotakejj Lituania markamp mayachatäjjänwa, reyejj jiwjjänwa. Zar Iván el Terrible jupa pachpaw tronopar mantañ qalltäna. Mamapax siwa, jupax Glinsky noble familiat jutir polaco jaqïnwa, ukhamax janiw taqpach jan uñt"at jaqïkänti. Chiqansa, libertad ukar yatintat Polonia markankir señoranakax ukham chʼamani ukat qhuru apnaqirin apnaqatäñ suytʼasax wal axsarapxäna. Yamas 1664 maranjja, zar chachajj Moscú markat mistusaw oprichnina sat cheqar uttʼayäna. Ukham luratapatjja, represión ukaw qalltäna. Novgorod markanx juk"amp qhuru jaqinakäpxänwa, ukanx walja jaqinakaw jan juchañchata, jan yatxatasin jiwayat uñjasipxäna. Uka pachparakiw waljanirojj tʼaqhesiyata ukat lawar chʼakkatat uñjasipjjäna. Ukampis 1571 maran Crimea markankir tátaros sat jaqenakajj nuwasipkäna ukhajja, oprichnina sat animalajj janiw cheqaparjam uñjaskänti, anu pʼeqenakan walja nuwasirinakajj janipuniw pallapallanakan tantachasiñapatak uñstapkänti. Mä mara qhepatjja, tártaronakajj atipjataw uñjasipjjäna, ukampis ukajj janiw uka jan walinak qʼal chhaqtaykänti. Wali askiwa, Turquía ukat Irán ukanakan ch"axwäwipax qalltawayi. Jupajj walja tiempow Crimea markankir tártaronakar mayjtʼayäna.
  Sadat, yatxatirit jan jaytjasisax akham jiskt"asiwayi:
  - Zar Ivan jupax Polonia markan tronopan qunt"atäskäna?
  - Janiwa!
  - Ukhamajj janiw sinti yatiñanïkiti!
  Yankax ch"uxña amparanakap ch"allxtayäna:
  - ¡Walja razonanakaw utjäna! Polonia reyix Sejm jupanakan ajllitänwa, wali jach"a noble ukat señores ukanakat ajllitäna. Ukat janiw chʼaman ampar munapkänti. Pä maraw maynit maynikam apnaqapkäna uka qhepatjja, Enrique de Valois chachajj tronoruw makatäna. Jupa pachpajj janiw espadampi jan wali jaqëkänti, jan ukasti jan chʼamani ukat jan amtasir jaqjamaw uñtʼatäna, jukʼampejj Sodoma markan juchaparuw purtʼasirïna.
  - ¿Kunas ukaxa! - Mä kutixa walja yuqallanakaruwa jiskt"ta.
  - Leyendarjamaxa, Sodoma ukat Gomorra markanakax taqpach juchararanakänwa. Ukat Sodoma markan juchap uñacht"ayañax mä utan aruparuw tukuwayi - kunapachatix jaqinakax jaqinakar munasipki ukhaxa. - Yankaxa qhananchäna, ñik"uta ch"allxtasa.
  Sadat chachajj akham sasaw ñikʼutap chʼoqtʼasïna:
  - Jichha Sultanasax yuqall wawanakar t"aqhisiyañ wal muni. Jupax mä qamir arsenal de t"aqhisiñaniwa. Jupanakar chuym ustʼayasajj loqtatäskiwa. Ukampis jan sinti jan wali kasta harén ukar mantañax jankʼakiw jukʼaptaski.
  - Kunata? - Yankax mä harén, juk"ampirus warmitakix, jichha t"aqhisiñapat sipanx juk"amp askiwa sasaw amuyäna:
  - Aljirixa janiwa jaytañ munkätamti, uñtam, jupax sapa kutiw anatt"awimamp kusist"i. - Sadat jupax amparapampiw uñacht"ayäna.
  Chiqans Ahmed jupax yanapiripampiw ajedrez anatirïna, ukat kunatix jupax roble ukhamarakïnwa, ukat política tuqitx chiqapawa, ukatw atipt"añ yati. Uka qhipatxa mä cuchara apsusaw chhaqhir jaqirux nayraqatapar ch"allt"äna. Hormigón nayraqatan yanapirix jaysañatakix chhuxriñchjasïna.
  - ¡Ukhamawa, jupax mä suma masi jikxatäna! - Yankaxa jaysataynawa.
  - Ukhampuni! ¿Ivan jilatajj Henry Valois jilatampi nuwasirïpachänti? "Sadat ukat mayni yuqall wawanakatakix maldito interesanteruw tukuwayi".
  Yankax janiw musculonakapan usuchjasiñap amuyasxänti, chuymapax jilxattawayxänwa:
  - Janiwa! Aka chiqanx janiw kunas sumäkänti. Karl jilïr jilapax jiwxänwa, jan ukax venenompiw jiwayatäna, ukat Henryx jaltxataynawa. Jupax historianx Dinastía Valois ukan qhipa representantepjamaw qillqt"asiwayi: Francia markan tronopan. Uka interregnum ukax yaqha pä maraw utjäna. Mä chiqanx Iván jach"a jach"a tukutapatw uñstawayi: zar rusax janiw trono katuqkänti. Uka tronox Stefan Batory, Semigrado markan gobernadorapawa, jupax turco sultan ukaruw contratawayi, ukampis alemán familiat jutiriwa. Wali yatiñan comandante ukhamäsajja, Iván el Terrible sat chachan nuwjata ukat qʼal qarjata soldadonakaparuw atipjäna. Uka tiempotakejja, reyin kʼumaräñapajj jan waliruw tukuwayjjäna. Esteban soldadonakapax arxatäwipanx wali wakiskir markaruw muyuntapxäna ukat Polotsk markaruw katuntapxäna. Uka pachparakiw Suecia markan ejercitopax uka ch"axwäwirux sarawayxäna. Rusia markankir soldadonakax ch"iqiyatäpxänwa ukat pä frente ukan nuwasiñaruw wayt"atapxäna. Batory jupax patak waranqa ejercito tantacht"asiwayi, ukat walja markanakar katuntasax Pskov juparux axsarañ qalltäna. Ukampis aka markax wali ch"amampiw ch"amanchatäxi. Walja qarita nuwasiñanakax janiw uñisirinakarux mä ventaja churkänti. Muyuntäwix juk"ampiw sarantawayxi, mercenarionakax payllañ mayipxäna. Iván el Terrible jupa pachpaw Vaticano markar mä embajada khitäna. Jupax Papa, Diosan "diputado" aka Uraqin yanapt"ap mayiñ yant"äna. Ukampis ¡janiw ukankänti! Papajj Rus markan catolicismo sat religionajj yatiyasiñapatakiw mayïna. Tukuyañatakix espadaw taqi kuns amtäna. Batory chachajj wali qaritäjjänwa, ukatwa sumankañ arunak katoqäna, ukajj Polonia markatakix wali askiwa. Iván chachajj Livonia markan taqpach markapa ukat Rusia markankir mä marka polaconakaruw katuyäna. Ukampirus Pskov ukan ch"axwawinakapax wali jach"apunïnwa, Ermak jupan p"iqinchat mä brigada cosaco ukaw Khanado siberiano ukarux nuwantapxäna. Uka markajj mongolanakan herederonakapan apnaqatäjjänwa. Uñisirinakax jakhüwinakat sipans juk"amp askïkchïnsa, Ermak jupax atipt"awayiwa, khan juparuw katuntawayi. Iván el Terrible sat chachajja, Siberia markan walja markanakaw lurasiñapatak mayïna. Mä juk"a pachatakix Occidente uksan ch"axwäw jaytxasax zar jupax kunats amuyt"añ qalltäna, español reyjama, jupax uka consigna uñt"ayawayi: Europa markar sumankañ utjañapataki, colonia ukan jilxatañapataki, Siberia markan sallqa uraqinakap jan katuntañataki ukat India, China ukat yaqha uraqinaka. Reyejj uka campañatak wakichtʼasisaw cosaconakaru ukat tʼijtʼir jaqenakar tantachtʼañ qalltäna. Uka pachparakiw artesanonakax machaq armanak lurapxäna, juk"amp nayrar sartat mosquetes ukanakax janiw barril ukan apkatatkänti, jan ukasti revistat apkatatäna, ukat pistolax juk"ampiw jalxatäna. Ivan jupa pachpaw mä inglés princesamp jaqichasiñ munäna, ukhamat Gran Bretaña markamp sueconakar jan walt"ayañataki, ukat India markar mantañ pachanx yanapt"atäñataki. Ukampis jiwañaw reyin jan axsart"as luräwinakap jisk"achäna. Jupax pachpa muyupan veneno ukamp usuchjataw sasaw yatiyapxirïna. Ukampis reyejj walja tiempow usutäjjäna, ukatwa jiwañapajj nayratpach yatiyasïna. Ukham chʼaman apnaqirin qhepatjja, Fedor chachan chika taypinkir yoqapaw trono katoqäna. Jupajj jan chʼamani, jan chʼamani ukat Diosar yupaychirïnwa. Rusia markax qhispiyatäxänwa, kunatix jupax mä ch"aman regente Boris Godunov ukanïnwa. Ivan jilïr yuqaparux awkipaw wali colerat jiwayatayna.
  - ¡Ivan the Terrible ukax loco ukhamarakiwa! - Sadat ukax purt"asiwayiwa.
  Yankax janiw arsuwaykiti:
  - Inasa! Mä chiqan liyt"awayta, Ivan Vasilyevich jupax chacha warmi usump usuntataw jikxatasïna, mercurio ukamp qullatäna, ukax cuerpoparux sapa kutiw chhuxriñchjatayna ukat colerasiñampiw frenético ataques ukar puriyatayna. Ukax momia uñakipañ pachan chiqanchatawa sasaw sapxi. ¡Ay, akax wali chʼamakïspawa! Iván el Terrible sat chachajj llätunka warminakanïnwa ukat walja amantenakanïnwa. Jupanak taypinx chachanakas utjarakiwa sasaw yatiyapxirïna, sañäni Basmanov Jr. Uka reyejj hormonanakampiw sinti phoqantat uñjasïna. Ukat ukhampachasa mä jachʼa apnaqiri, jupan apnaqatapajj pä kuti jilaw uka markan uraqipajj jiljjattäna. Jan ukasti, Iván el Terrible, taqi qhuru chuymanïtapampi, Rusia markan nayrar sartañ apnaqiripawa. Jupax monopolio estatal vodka ukat p"iqinakat utt"ayawayi, manq"añanak chhaqtayawayiwa, mä ch"aman ejercito Streltsy ukham utt"ayawayi, walja markanakaw lurawayi, ukatx nayrïr kutiw uraqpachanx servicio sanitario ukar uñt"ayawayi. Ukhamarus, Rusia markan pallapallanakaparu ukhamarak aljirinakapan flotaparuw jaktayatayna, ukat machaq sucursalanak pallapallanak uñstayatayna. Zar jupax Rus" jaktayañatakix walpun lurawayi ukat ukax janiw jan yäqañjamäkiti. ¡Ukat taqiniw pantjasitanakanïpxi! Kuntï mä barbarojj Sócrates chachar siskäna uk amtastwa.
  - ¡Muspharkañawa ukat kuntix reyinakax lurapki ukhama!
  Sócrates chachajj akham sänwa:
  - Barbaronak taypinxa, ¡jisa! Aka chiqanx wali muspharkañawa - ¡ukax wali muspharkañawa! ¡Chiqapax kunatix chiqapar uñjatäki ukakiw!
  Sadat jupax llakitaw akham säna:
  - Ukampis reyejj khitirutï cheqapar sarnaqatapat pächaski ukaruw chʼakkataspa jan ukajj chʼakkataspa!
  - Ukampis akax janiw chiqaw sañax uñacht"aykaniti! - Yankaxa jach"at arsüna.
  - Waliki! Ukampis ¡ukhampachasa! (Ukar uñjirinakax panpachan chatterbox yuqall wawanakan qhipäxaparuw chʼalltʼapxäna). ¡Mä p"iqinchäwi churaraki! ¡Nayrar uñtam! - Sadat amparapampiw uñacht"ayäna, jachañ thakhix qalltawayiwa.
  Chiqansa, mä jachʼa jiwat jaqin thujsapa ukat amuktʼat jachañaw Yankee markarux purinïna. Ch"akkatat jaqinakamp chika warawaranakax thakhin warkt"atäpxänwa. Chakinakapax tʼaqa tʼaqaruw jaljtatäna, amparanakapas ladonakaparuw mistunitayna. ¡Mä wali t"aqhisiñ jiwayaña! Mä jaqix clavonakax amparanakaparu kayunakapar ch"uqt"ata ukat ligamentos ukanakax t"aqhisiyataw uñjasiraki. Ukhamaraki manq"at awtjaña, umaña, laq"unaka. Yaqhep jaqenakajj estacanakaruw chʼoqantatäpjje. Uka jiwayañax wali llakiskañawa, ukampis jukʼamp mä jukʼa tiempotakirakiwa, kunattix uka jaqix jankʼakiw wilax mistu. Yaqhep jaqenakarojj mä ganchompiw chʼakkatapjjerïna, uka ganchon puntapajj costillanakapat misturïnwa. Niya kimsa patak jiwayataw uñjasipxäna, jupanakatx patak warminakawa ukat niya phisqa tunka wawanakawa, yaqhipanakax yankees ukanakat sipans sullkakïpxänwa. Uka waynax jan munkasaw jachañ qalltäna:
  - ¿Kunsa uka jaqinakax lurapxäna? - Yankaxa wali khathati arumpiwa arsüna.
  Sadat chachajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Janiwa kuna jach"akisa amuyt"kti! Mä esclavo chʼakkatañatakejja, dueñon mä ordenapakiw wakisi. Ukatjja, mä "qullan" costumbrew utjaraki: mä esclavo dueñoru jan ukajj familiapat mayniru jiwayatäspa ukhajja, ¡taqe esclavonakaruw jiwayatäpjje! Ukhamarus, jiwayañax qhuru chuymanïñapawa, ¡janiw wawanakatakix excepciones ukanakax luratäkiti!
  - ¡Qhanapuniwa! Ukat ¿jan istʼasirïta ukhajja, ¿kunas suytʼitu? - Yankaxa wali junt"u pachana khathatitayna.
  - ¡Janchi ch"uqi ch"uqi jan ukaxa juk"ampi jan wali! Qhispiñ yant"äta ukhaxa, inas dueñon amtaparjam mutuyatästa, ukampis patak chivompi jawq"jañaw mínimo obligatorio ukax t"aqhisiñama. ¡Akax kamachiwa! - Sadat jupax codo ukampiw kunkapar t"ijtäna.
  - ¿Kunas ch"akkatañaxa? - Yankaxa jani samsuñataki yant"äna, jiwat q"aphixa wali axsarañjamawa.
  - ¡Kuna pachasa! ¡Janiw kuna razonas munaskiti! Jumax esclavo ukhamätawa, ukax janiw jan jaqikïktati, jan ukasti uywat sipan juk"amp jan waliw sañ muni. "Sadat chachajj uka jan kikpaki lawat lurat bloque jaqontäna.
  - Chiqpachansa, markasaxa juk"ampi jan wali qillqatawa utji: uywanakaru abusaña. Aka chiqanx juk"amp jan walin jikxatasipxta. - Yankaxa chiqapa colerata.
  Mä imill wawaxa, mä gancho uchatänwa, akham sasaw jachäna:
  - Umaña! Mä juk"a uma jalsuña.
  Yankaxa jank"akiw jupar jak"achasïna ukat jank"akiw uka chivox juparux jaquqanïna. Mä jawqʼjataw ajanupar chʼalltʼäna, ukat nayrapsa chʼiyjarakïnwa. Wilax wali jach"apuniw mistunïna, waynax lakapampiw ch"allt"asïna. Jupa pachpaw wali umat pharjatäna. Nayrat wilax janiw umañatakix askïkiti, jan ukasti waña kunkatakix wali kusiskañjamawa.
  Ali jupax wañt"ayañ yanapt"äna:
  - ¡Amuyasipxam, ch"amam qhispiyapxam!
  - ¡Nayaw yant"ä! Ukampis ukajj janiw nayatakïkiti.
  Uka yuqall wawanakax jan munkasaw jank"ak sarnaqapxäna, jupanakax ukham axsarañanak uñch"ukiñax wali kusisitaw jikxatasipxi. Ukat lawat lurat warawaranak manqhanjja, chʼakhanakan jiskʼa tʼaqanakapaw muyuntatäski. Walja jiwatanakaw utjäna, mä yuqall wawax mä lawaruw afilatäna, janiw kuynt"askänti, puntapax ampar ch"akhapat mistunïna, wilax niyaw wañt"asxäna. Mä akatjamatwa pʼeqep jachʼar aptasïna ukat nayranakap chʼoqtʼasïna.
  Sadat jupax jan naturaljam jachaqt"asïna:
  - ¡Aka waynaxa! ¡Jiwaña, ukampis wali jan p"akjata!
  Yankax akham amuyt"äna, ¿jupax pachpa ch"amanïspati ukat munañanïspati kunapachatix mä estaca manqhan ch"iyjaski ukhax nayranakap ch"allxtañataki? Jila partejj janiw ukhamäkaspati, janis jawqʼjatäñapatak arnaqasiñap chhaqtayañ yateqkchïnjja. ¡Kunapachatix jawq"japxi ukhax jilpachax amuyt"aña, amuyt"aña, ukat wasitat amuyt"aña!
  Alix kisunakap ch"allxtasaw amtasïna:
  - Kimsa yuqalla uñjta: jupanakaxa warawaranakaru ch"akkatatapxarakïnwa! Uywirix pinzanak junt"uchasïna ukat ukampiw costillanak p"akjañ qalltäna. ¡Kunapachatï yuqall wawanakax jan amuytʼasipxäna ukhaxa, ¡jupax muxsañapatakix ajo churäna! ¡Ukajj wal yanaptʼäna! Uka waynanakaw nayranakap jistʼarapxäna, ukat mayampiw verdugox chʼakhanakap tʼunjäna. Jupanakajj filaruw saytʼapjjetäna ukat uñchʼukiñatak obligapjjetäna. Ukatxa, kunapachatix jiwasan jan wali masinakajax jiwxapxäna ukhax esclavonakax q"añunak ch"iqiyapxäna. Uka dueñojj jupanak patjjan sarnaqapjjañajatakiw mayïna, ukhamarakiw chʼakkatapjjäma sasaw ajjsarayarakitäna. Chakinak phichhantapxirïta, wali tʼaqhisiyasipxta, ukat sapa mayniw tʼaqhisiyatäxäna. Jakañax wali ch"amawa, kunapachatix esclavo ukhamäktan ukhaxa.
  Yankaxa amparapa luqxatäna:
  - ¡Juramentwa, taqi kuns lurarakï, ukhamat esclavitud ukax taqpach planetan chhaqtañapataki! ¡Ukhamäpan! ¡Janipuniw akapachankir wawanakax jachapkaniti!
  . 22 JAQTHAPI
  - Aliqakiña! - Sataynawa Elfarayax jach"a jisk"a arumpi. - ¡Jan axsart"ir nuwasirïñamawa!
  Duende imillax llamp"u rosa kayuparuw phust"äna, amuyataxa janiw jaqin qhuru yatiqañ utaparu sarkänti, jupax mä princesa ukar uñtasitänwa, jupax vidrio zapatillap chhaqhayatayna. Vladimir chachajj mä granadampiw jaqontäna. Mä jach"a ch"usawjaruw t"ijtäna ukat kunjamtï amuyaskäna ukhamarjamaw phallawayäna, janiw sinti jach"äkänti, t"aqa t"aqanakax ch"iqiyatäñapatakix hormigón pirqanakaw jark"atäna. Ukampis maynin ch"allt"at cascopax jayaruw t"ijtäna, mä valleruw t"ijtäna ukat alambre de púas ukar ch"allt"asïna.
  Mä chiqanx ch"iqa tuqinx juk"amp pä phallawiw utjawayi, ukatx automático armas ukanakat sapa kutiw ch"axwañax ist"asi.
  - ¡Uñtasixa fuerza de aterrizaje ukaxa ch"axwawiru mantawayxiwa! - Elfarayax arsüna.
  - ¡Juparux saykatañasawa!
  Elfarayax jan botani imill wawarux akham sänwa:
  - Kuna sutinitasa!
  - ¡Rofacola ukaxa! - Imill wawaxa q"illu ñik"utawa jaysäna.
  - ¡Pä amigonaka irpapxam ukat valle patat mistuñ yant"apxam! - Uka duende tawaquxa jank"akiw t"ijtäna:
  - Suyt"añani, niya llätunka tunka metro ch"iqa tuqiru sarantañani.
  Payïr bota apsusin ukat seductora qʼala talonanakap qhantʼayasaxa, imill wawax akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Jupanakax mä jach"a aniquilación baño ukankapxaniwa! - Suma uñnaqt"an warmixa q"ala kayumpiwa mä ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uñumpi ch"uñuyatayna, ukampisa janiwa juk"ampi juk"ampi ch"allt"askänti, wila ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqitxa.
  - ¡Jupax wali askiwa! - Elfarayax mä juk"a qhanañcht"awayi.
  Ch"iqa ladopat walja balanakaw jutäna. Ukanjja, mä jachʼa nuwasïwiw utjäna. Vladimir chachajj akham sasaw amuyasïna:
  - ¡Nayraru t"ijtxañäni, jupanakaxa mortero ninampiwa ch"uqt"apxistaspa! - Waynaxa arnaqasitaynawa. - Jisa, jank"aki!
  Cacofonía ukan ist"añax ch"amapunïnwa, ukampis elfonakax perfecto tono ukanipxi. Jupanakat mä jisk"a tamaw machaq chiqar jaltxapxäna, janiw inamayakïkänti. Kimsa minanakaw uka ch"uqt"at autorux ch"allt"asipxäna, ukat ch"axwirinakax purakapan uraqiruw t"unjapxäna.
  Elfarayax akham sasaw jach"at arsüna:
  - Jaljasipxañäni ukatxa mä ch"uqi lurañataki yant"apxañäni. Nayax ch"iqa tuqinktwa, ukat jumax Vladimir, ch"iqa tuqinktawa.
  Arunakapajj mä jachʼa phallawimpiw jarkʼaqasïna, vallenakajj jaqontatäjjänwa ukat uka jakʼankir mä edificiojj tʼaqa tʼaqarakïnwa. Elfonakax, chhuxriñchjasipxi, amparanakapamp ch"uqt"asipxäna, mä imill wawax p"iqiparuw metralla ukamp ch"allt"ata ukat amukt"asïna.
  - ¡Akanwa nayrïri jiwayata! "Jan mä ch"iwimpi arrepentisiñampi", sasaw Elfarayax säna.
  Uka phallañ tukuyatat jankʼakiw pä ataque avionanakax axsarañjam uñnaqtʼan mä jiskʼa alturat pasapxäna. Yaqha bomba jaquntapxäna, ukat uka jakʼanwa phallapxäna, ukat pallapallanakarux machaq chiqaw fumañ uraqimpiw jalluntapxäna.
  Chrizzly kullakajj akham sänwa:
  - ¡Kunja dragón antimundo ukaxa!
  Elfarayax iyaw sataynawa:
  - ¡Jupanakan sarnaqawipax janiw logicokiti! Akax seguridad tuqit jark"aqatächi ukhaxa, ¡kunatsa jupanakan territorioparux bombardeapxi!
  Uka duende tawaqux jank"akiw akham säna:
  - ¡Trollanakax taqi jakirinakaruw uñisipxi!
  - ¡Uñisirix sapa kutiw infiernot jutir saxrar uñtasita! - Elfaraya ukaxa ch"amanchatawa. - Chiqansa, ukax wakisiwa...
  - ¡Jiwasax valle p"akjañäni! ¡Ukat ukat taqiniw jupar jakʼachasipxani! - Vladimir jupax qhanañchañ qalltäna.
  - ¡Ukhamaxa, ¡jiwasa thakisa katari!
  Mä par ch"axwirinakax cometas ukar uñtasita, ch"iwipax curvado ukat lakapar uñtat armanakampi, estación generadora ukan edificiopat jaltxapxäna. Uka pistolanakajj metalat chʼalljjtayat jiskʼa tʼaqanakaruw jaqontäna. Muspharkañawa, avión ukan dianapax mä ataque avión ukhamaw tukuwayi.
  - ¿Kuna kasta asnunakas akanakaxa? - Elfarayaxa muspharataynawa.
  Uka ataque avión ukax mä cohete uñstayatayna ukat jank"akiw sartañ qalltäna, ukatx mä ladot yaqha ladoruw liwxatasïna.
  Vladimir jilatajj akham sasaw arnaqasïna:
  - Janiwa ch"amanchañakiti, ukampisa taqpachanxa mä comandante utjañapawa!
  - ¡Jumax chachätawa ukat amparanakamanx bombanakaw utji! - Imill wawanakaxa arnaqasipxäna. Ukatxa, cigarro pitañ autot muyuntasaw tʼijtxapxäna.
  Mä chiqat qullu thiyatx walja pistolanakax maynit maynikamaw ist"asi, proyectil ukanakax ch"iqa ladoruw uraqir puri, servicios operativos ukan edificio ukar jak"achasiñataki.
  Elfarayax akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Amuyataxa kimsïri ch"amanakawa ch"axwawinxa chikañchasipxi!
  Vladimir jupax filosofía tuqitx akham sasaw jaysatayna:
  - Ch"axwañanxa, taqi kunasa lurasispawa!
  Uka duende tawaqux akham q"ucht"äna:
  - ¡Taqi kunasa jan lurañjamäki ukaxa mä pallapallatakixa lurasispawa! Wali amuyumpiw zanja ukar jalnaqt"añama - ¡granada ch"iyjaña!
  Vladimir jupax pä trolls ukanakaruw ch"axwantäna, jupanakax pirqa qhipäxat mä chiqap ch"iyar jaquntawimpiw jaltxapxäna. Pʼeqenakap chʼuqtʼataw tʼijtjjapjjäna, ukat suma amtan waynajj nayranakaparuw chʼalljjtäna.
  - Akax chiqpach phuqhawipawa, janiw ceja ukankiti, jan ukasti nayrankiwa! ¡Janiräkipan gas ukar chʼalltʼam!
  Chrizzlyx histérico ukhamaw akham säna:
  - ¡Jiwasax muyuntatäkaspas ukhamawa!
  Vladimir chachajj nayranakap chʼoqtʼasïna, pʼeqep kunjam luratänsa ukajj wali sumwa uñjäna. Tunka payan suma, aerodinámico, kimsa barril tanques ukanakax complejo de seguridad uksaruw liwxataskäna.
  - ¡Ukat kuna técnicas! ¡Chiqpachansa janiw ukham utjapkituti! Jan ukajj ¿jan uñjkañ punkut mantapjjäna?
  Chrizzly kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¡Akax mä factor probabilístico ukan programa ukar mantañapawa! ¡Chiqpach ch"axwäwin mä kasta mayacht"asitapa, ukanx sapa kutiw muspharkañanakax uñstapxi!
  - Jach"a Chrizzly, jan ukhamäkaspa ukhax janiw amuyt"kiriskayätti! - Elfarayax sarcasmo ukham säna.
  Jak"achaskir tanques ukanakax ametralladoras ukanakamp ch"axwirinakaruw jaquntapxäna. Jupanakax ch"axwapxäna ukat phallawinakaw jilxattawayi. Mä autox sayt"atäxänwa, pistapax jan walt"ayatänwa.
  Elfarayax jan pacienciampiw mä gesto luräna:
  - ¡Jutapxam Vladimir ukat jumanakax imill wawanakax nayar arktapxam! ¡Mä kusisit cuasar ukan fotonakap jakthapiñax janiw kuna askïkisa!
  Mä chiqanx vallex chikatpachaw uka phallawimp t"unjatäna, ukatx Vladimir ukat Elfarai jupanakax juk"amp ch"amanjamaw jaltxapxäna, ukat juk"amp phisqa trolls ukanakaruw ch"uspamp tukuyapxäna. Uka waynax arrepentisirakïnwa:
  - ¡Mä diana ukar walja balas gastañax janiw racionaläkiti!
  - ¡Janiw yatktati, wali llamp"u chuymampiw ch"allt"añax wakisi, micro piano phust"añjama! Jan ukhamäkanixa, ¡jakañkamaw amparanakamax chʼuqtʼatäxi!
  Mä jisk"a destacamento ukaw uñisirinakarux celdapat jaqunuqapxäna ukat pirqaruw t"ijtapxäna. Jupax mä suma llätunk metros ukch"a liwxatäna. Vladimir ukat Elfaraya jupanakax elfonakaruw apthapipxäna, jupanakarux jaquntapxäna. Ukampis Chrizzly chachajj janiw munkänti ukat jupa pachpaw perqa patjjar makatäna.
  - ¡Nayaxa ticklishtwa! - Jupaxa qhananchawayiwa.
  Elfarai sat chacharuw jukʼamp sum uñjañ qalltäna ukat chʼeqa ladopampiw uñchʼukirakïna. Ukanjja, cheqpach nuwasïwijj jukʼamp jachʼa ukat wali chʼamampiw sartasïna.
  Infantería ukamp juk"amp transportenakaw uraqir puripxäna, qinayanak qhipäxat mistunipxäna, jallu gotanakjamaw bombanak jaquntapxäna. Ukat jukʼamp escuadrón de avionanakaw alajjpachan uñstäna. Aviación ukan duelonakapax juk"amp ch"amaruw tukuwayxäna. Ch"axwañ avión ukat ataque avión ukanakax ch"axwapxäna, mä qhana llijullijuw arktäna, ukat avionanakax ch"iqintatäxänwa. Mä t"aqapax jaquntatäxänwa, niyaw Elfarai chachan ajanupar llamkt"äna. Imill wawaxa amparapa uñacht"ayäna:
  - ¡Idiotas electrónicos ukanaka!
  Vladimir jupax ametralladorampiw t"ijtir jaqinakarux ch"axwantäna. Jupax samarañampiw ch"allt"äna, kunjamatix mä tractorax ch"uqi yapuchki ukhama. Trolls ukan jan wali figuranakapax jaquqasipxäna ukat congelapxäna. Taqi kunas cómico ukham uñtasïna, mä anatt"añ yänakjama.
  Tanques ukanakax sayt"asipxäna, sarkasax pallapallanakamp ch"axwapxäna, ukat kayuk paracaidistas destacamentos ukanakax sapa kutiw ch"axwapxäna, taqi chiqat mäkiw atacapxäna. Ukhampachas uñisirinakan elástico arxatäwipax jan ch"amanïñ uñacht"ayäna, jawq"jawinakarux jaqunukurakïnwa.
  Elfarayax q"ala kayuni Rofakola ukat pä nayra usuchjat masinakapamp nuwasir uñjäna. Mä imill wawax wila chhaqhayatapatw liwxataskäna, ukampis jupanakax thakhinjam sarasipkakïnwa:
  - ¡Ch"ikhi imillanaka! ¡Wali ch"aman imillanaka! - Elfarai ukaxa iyawsatawa.
  - Ukhamajj jiwapjjani, jan sinti apnaqasa! - Vladimir jupax amuyasïnwa.
  Chrizzly kullakajj akham sänwa:
  - ¡Jiwasax sarxañ pachaw purini, jiwasatix medallanak jaljañatakix pachapar puriñ munstan ukhaxa!
  - Suma amuyt"awi.
  Phisqa ch"axwirinakax mayacht"asisaw trinchera nichos ukar jaltapxäna. Duende tawaqux musphataw uñjasïna, mä balas hombrop ch"allt"kaspas ukhamaw amuyasïna. Uka ch"iyar suma uñnaqt"an tawaqux akham sänwa:
  - ¡Ukax walikïskiwa! ¡Uka vacíojj janiw pʼakjkaniti!
  Elfarayax sinti khuyapt"ayasisaw jiskt"äna:
  - ¡Jumax sarasmawa!
  - Ukhampuni! - Imill wawaxa wali kusisita uñnaqt"anitaynawa.
  - ¡Ukhamaxa nayaru arktapxita!
  Yaqhip freaks jupanakar jak"achasisinx t"ijt"asipkäna, laq"a pilaranakas utjkchïnxa, ch"axwirinakax jaya k"uchi nayranakanïpxänwa, ch"iyar ajanunaka ukat jisk"a cejas ukanakax mä cuervo ukan ch"iyjat ch"iwipar uñtataw amuyasïna.
  Vladimir chachajj jankʼakiw pistola puntampi jupanakar irpäna:
  - ¡Sujetos encantadores ukanaka! ¡Janiw ukhamäkiti!
  Grizzly jilatajj akham sänwa:
  - ¡Trollanaka! ¡Infiernon saxrapa!
  Uka edificiojj mä jachʼa thuqtʼäwimpiw tʼunjatäna, ukat uka autopropulsado pistolajj uka olajj wali jachʼaruw jaqontäna, ukat pistanakapanjja, alajjpacharuw tʼijtäna.
  Elfarayax akham sasaw kamachi:
  - ¡Taqi barril ukanakat nina!
  Ametralladoranakax mäkiw parlañ qalltapxäna, phisqa phallawinakaw t"ijtir pack ukanx ch"axwapxäna.
  Trolls ukanakax jaquqanipxänwa, yaqhipanakax fumañ pluma ukar ch"allt"asipxäna, juykhunakjamaw jawq"japxañapäna, ukat yaqhipanakax qhanaruw jaltxapxäna.
  Yaqhip trolls ukanakax armaduras corporales ukamp isthapt"ataw jikxatasipxäna, ukhamax amuyataxaw jan axsaras sarnaqapxäna, invulnerabilidad ukar jakt"asa. Vladimir ukat Elfaraya jupanakax ninap p"iqiparuw kutt"ayapxäna, wali colerat revistanakap liwxatapxäna. Jupanakax elfonakat sipanx juk"amp sumw ch"axwapxäna, ukampis ¡recargañatakix tiempo apst"asipxañapänwa, ukax janiw jupanakan askipatak irnaqkänti! Yaqhip trolls ukanakax jak"achasiñ atipjapxäna ukat nina naktäwinak kutt"ayañ atipxatayna. Uka pisinkir tawaqux kunkapan, ajanupan mä regalo katuqäna, ukat yaqhax pechopan katuqarakïna. Suma uñnaqt"an warmix amukt"äna, ukat maynix jacht"asisaw chhuxriñchjasïna. Grizzly ukax mä herida tangencial katuqarakitaynawa, ch"iyar ch"iyar tukuwayxataynawa, ukampis jupar jach"añchañatakix janiw uñacht"aykänti.
  Vladimir ukat Elfaraya jupanakax mä amparapamp jan nina sayt"ayasa, mayni amparapampiw granadanak jaquntapxäna. Jachʼa tʼaqanakaw ataque luririnakarojj chʼamaktʼayäna, ukat coordinado ukat cheqapar nina naktäwinakaw jupanakar tukuyäna.
  Patak jila jiwat jaqinakaw jak"achasiñ utanakan ukhamarak plataforman ikiskäna, jan wali luratanakan ataquepax q"al umamp chhaqhayatäxänwa. Kimsa qhispipkäna ukanakax tapat mistusaw walja revistanak apsupxäna, ukat qʼañut lurat cuerponakat cinturonanakax apsupxäna.
  Uka jan wali q"aphinïtap uñjasax chhuxriñchjasïna, Elfarayax wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Uñisirix atipt"atäkaspas ukhamawa! Ukhamajj ¡jichhajj markasar yanaptʼañasawa! Aka chiqanx chiqpachanx janiw kawkhans jaqinakax jikxatasipxi ukx amuyapkätati.
  Chrizzlyx p"iqip ch"allxtayäna.
  - Janiwa, ¡janiwa ukaxa janiwa kuna lurañasa wakiskiti!
  - Ukat ¿kunas? - Vladimir jupax musphataw jikxatasïna.
  - Taqi kunat sipansa, jupax mä yatxatat ingeniero electrónico ukhamawa, ¡janiw jumar uñtaskiti!
  Elfarayax jisk"achasiñampiw chhuxriñchjasïna:
  - Walikiwa, ukhamaxa kunasa! ¿Khitis jukʼamp sum nuwasi?
  - ¡Jumaxa juk"ampi sumawa! Ukampis ¡atipjañatakejj mä sapa thak yattwa! - Duendexa Poleninsky ukarux k"arimpiw jachaqt"asïna, nayranakap ch"uqt"asa.
  - Ukat kunjamatsa uk lurañaxa? - sasaw imill wawax jiskt"äna.
  - Nayax taqiniruw sallqjawayta. Jiwasax aka chiqanx estación generadora ukaruw sarasktanxa.
  Vladimir jupax akham sasaw thuqt"äna:
  - ¡Ukanx minanakampiw t"ijtxasma!
  - Ukampis suma phuqhasini ukhaxa, mä mando a distancia jikxatañäni, ukax aka taqpach jach"a ejercito virtual ukarux jist"antañapawa. ¡Janiw ametralladoranakampi sapaki jiwayañjamäkiti! - Uka duendexa autoridadampiwa säna.
  Elfarayax iyaw sataynawa:
  - Jupaxa juk"ampi yatxatatawa ukhama "juegos virtuales" ukatxa tarjetanaka amparanakaparu katxaru.
  Chrizzly, mä bala jan ukax mä metralla perdida ukamp jan ch"allt"asiñatakix patat jalnaqäna, ukat chispi estructura de hormigón ukar t"ijtäna. Vladimir ukat Elfaraya jupanakax uñkatasipxäna ukat jupar arkapxäna. Jupanakajj wali chʼamampiw tʼijtjjapjjäna, ukampis pantjasipjjäna. Mä ametralladorajj mä jamasat celdaruw imantaskäna, ukat cheqpach plomo jallu jaqontäna.
  - Wauu! - Elfarayax botapax katjatayna ukhax arnaqasïna. - ¿Akax yaqha sexual favor ukhamakiti?
  Suerte chrizzly ukax qhispiyasiñ esquinaruw muyuntäna, ukampis Vladimir jupax juk"amp jan suertenitaynawa. Amparanakap luqxatasaw ametralladora jaquqanïna, mä jachʼa balaw arman janchipar chʼalltʼäna. Waynax mä pä pachaw congelasïna, mä regalox purakaparuw ch"allt"äna ukat ajanupar jaquntatäxänwa. Jutïr phallawix jupar muyuntat uraqiruw ch"iyjäna, Vladimir jupax liwxatasïna ukat chiqak amparapat saräna. Jilapachax virtual anatäwinx janchix yaqha markankir jaqiruw tukuwayi, jan ch"amanïñapataki, janiw jank"akikiti, ukax aljantawayiwa. Waynax uva quqar uñtataw liwxatasïna, ametralladorax mä chiqañchäwi luräna ukat wasitat purakapar ukat pä kayuparux ch"allt"äna, ukhamarak pechoparux ch"allt"äna, chuyma ch"allxtasa. Vladimir chachajj Elfarai chachan yanaptʼapampiw jiwañat qhespiyasïna. Imill wawax granada jaquntäna, ukat ametralladorax mä juk"a pachatakiw jist"antäna, ukatx Vladimir juparuw apthapitayna.
  - Kunjamatixa nayraxa, ¡qhispiyapxäma! ¡Taqi kamachinak pʼakintasa! - Imill wawaxa q"uchutaynawa. "Ukatxa, ch"iyjata botapat jaquntasaw Vladimir juparux mä jan walt"ayat lanzamiento ukampix mä sector seguro ukar jaquntäna. Uka pachanx pachpa imill wawax hombroparuw ch"allt"asïna, ukampis niyaw jaquntatäxäna ukat balax armadurap ch"allt"äna ukat qhipäxaparux ch"allt"äna.
  Mä salto lurasax imill wawax sarxäna. Líneas ukanakax jupar arktasipkakïnwa. Plomot lurat cascadajj mä jawirar uñtataw jalluntäna, ukat ametralladorajj janiw kuna municionanaksa qhespiykänti. Perqat hormigón ch"akhanakaw jaquqanïna, wali askiwa, mampostería ukax wali ch"amaniwa, janiw mä kutikiw t"unjatäkänti. Ukhamäkchïnsa, janiw uka tawaqurux pʼiqip chʼuqtʼayañapatak jaytkänti.
  Elfarayax uñch"ukiskäna:
  - Hey Chrizzly, ¿kawkhansa jumaxa?
  Uka jisktʼarojj jiwat amuktʼañaw utjäna. Uka tawaqux yaqha granada jaquntañ munäna, ukampis janiw cinturónpan jikxatkänti.
  - Walikiwa, nayaxa mä idiota! - Elfarayax juramento luratayna.
  Chiqansa, yanaptʼanakax kunjamtï chʼaxwäwinakan paski ukhama, jan suytʼataw jutäna. Kimsa suma uñnaqtʼan tankanakaw chʼiqa ladopat nayrar sartapjjäna. Elfarae sat chachan amparapar anattʼasajja, ametralladoranak apnaqañ torrenak tʼunjañ qalltapjjäna.
  Uka tawaqux akham sasaw sillp"äna:
  - ¡Ukat jupanakaxa janiwa axsarapkiti!
  Volley de conchas ukanakax mä torreruw pusi cañones de aviones ukanakamp t"unjapxäna. Chiqansa, tankinakan armadurapanx walja abolladuranakaw qhiparäna, ukat chʼiqa tuqin sarnaqkäna ukax pistaruw jan waltʼayäna, ukampis walja independiente rodillonakan utjatapatxa, mä jukʼa jukʼampiw jaltxatayna.
  Vladimir jupax amuyasïnwa, uka tanques ukanakax wali chiqaparuw jalxatapxäna, ukax sañ muniw juk"ampirus estabilizador hidráulico ukamp uchatäpxänwa. Antiavión armanakajj wali jiskʼakïnwa, janiw wali suma armaduranakar mantañjamäkänti. Tanques ukanakax jark"aqasiñ dinámico ukan jan utjkchïnsa, metal ukan ch"amapa ukat jan ch"amanïtapax wali jach"änwa, mä juk"a pachax janiw titanio ukar sipan juk"amp jisk"äkänti.
  Ametralladoranak torrenakajj amuktʼjjänwa ukat samsuñajj jukʼamp faciläjjänwa.
  Uka jamasat arman turnopax purintäna, mä proyectil ametralladoraruw ch"allt"äna ukat nina nakhaskir q"añunakaw alaxpachat t"ijtäna.
  Elfarayax akham sasaw jiskht"äna:
  - Walik lurtaxa!
  Imill wawaxa, jani wali aski pacha ina ch"usaru apt"asisa, estación tukuya pirqaru t"ijtäna. Jan thaya cartuchonakax cincelat q"ala kayunakap phichhantawayi (uka imill wawax payïr bota apsuwayarakitaynawa, ukhamat juk"amp yatiñani ukat suma uñnaqt"anïñapataki). Jutïr esquinaruw purisajj Elfarayax purakapar jaquntatäna ukat wali amuyumpiw patio uñkatasïna, ukhamat jakʼachasiñanak sum uñjañataki.
  Estación patio ukanx thaya taypinx samarañaw utjäna. Mä raquítico punkujj jistʼaratäjjänwa, ukat mä sapa guardiajj qontʼataw saytʼatäskäna.
  - ¡Mayakiwa! ¡Mä segundotjja, apaqäjja! - Elfarayaxa jiskht"asïna.
  Mä suma wakicht"at panqaranakan ch"uxña panqaranakapaw nayrar sartayäna, ukax ch"amakt"at uraqiruw qhant"ayäna. Mä jaytat cargador ukat mä kʼacha, chʼiyar monoavión ukaw uka jakʼan liwjjatäna.
  - ¡Akanx mä medio de evacuación ukaw utji! ¡Mä janq"u pegasus ch"iyar ch"iyarakiw chhaqhi! - Amuyt"awi Elfaraya.
  Akatjamat chhuxriñchjasir chʼaphinakan wararitapax juparuw kuttʼayäna. Imill wawax chiqaparuw congelasïna, wali musphataw jikxatasïna. Mä jach"a tanquew uka esquinat mistunïna, kawkhantix jupax oso ukham ninat imantaskäna. Ukajj jukʼamp jachʼänwa ukat Elfarayan nayrajj uñjkäna uka maquinanakat sipansa jukʼamp torpe uñnaqtʼanïnwa.
  - ¡Ukat conductorax jaytjawaykaspas ukhamawa!
  Chiqansa, amuyataxa, jan sinti experiencianïkasinxa, sapa kutiw volante chʼallxtayäna. Tanquen pistanakapax wali axsarkañ molino thuqt"awimpiw liwxatasïna, hormigón t"unjatäna ukat ch"uxña chispanak jaquntäna. Suxta pistolanakaw utjäna, ametralladoranak jan jaktʼasa, mä jachʼa maquina. Elfarai jupax alemán "Maus" ukamp chikt"ataw jikxatasïna. Kunawsatix 188 toneladanak jach"a autox, Hungría markan ch"axwäwinakanx jan conchas ukanakar axsarasa (guisantes ukham jaltxapxäna), mä perla ukhamaw soviético soldadonakan uñstawipanx utjäna. Ukham pä jachʼa autonakajj gasolina tukusjjäna ukhajja, soviético markan katuntat uñjasipjjäna. Ukat jupanakar uñtasitaw jachʼa tanquenak lurasïna, ukanakajj Canal de Inglaterra uksa pasañapatakiw lurasïna, ukat Pacífico sat jachʼa lamar qota manqha toqew Alaska markar sarapjjarakïna. Ukat jukʼamp phisqa tunka ukham monstruonakaw lurasïna, ukampis jiskʼa amuyun Jruschov sat chachajja, Stalin sat chachan lantiw uka jachʼa ukat wali jila alan maquinanakar chʼamaktʼayañapatak mayïna. Jilapachax janïr ch"axwäw qalltkasax Stalin jupax uraqpachan jach"a tanque Kirov lurañ amtatayna, ukax kimsa patak phisqa tunk tonelada pesa, ukat motor diésel 2.000 caballos de fuerza ukaniwa. Jupax llätunk pistolanaka ukat tunka suxtan ametralladoranak apt"ataw sarnaqäna. Uka pachatakix: tecnología ukan mä milagro ukhamakiw. Ukampirus llakisiñawa, tanques ukanakar apañax wali ch"amawa, ukat jichha pacha ch"axwawinakax jach"a maniobra ukat jach"a velocidad equipos ukanakar sarnaqañaw wakisi.
  Uka amuyunakax reflexivamente Elfarai p"iqipanx qhant"äna. Tawaqux janiw nuwasiñ munkänti ukat mä laq"unakjamaw qunt"asïna. Jupax khuchhir uñtataw q"añuchatäna, ukampis uka pachanx uka q"añunakaw jakäwip qhispiyaskäna. Tiempojj wali kʼachatwa pasawayjjäna. Jila partejja, ¡Jruschov chachajj phisqa tunka toneladat jukʼamp llampʼu tanquenak lurañ jarkʼäna, ¡Rusia markanjja niya 100 maranakaw ukham jarkʼatäpjjäna! ¿Ukajj walikïskiti? Experienciax amuyt"ayiwa: kawkhantix ch"axwawix utjki ukarjamaw lurasi . Europa jan ukajj wasar pampanjja, jachʼa tanquenakajj wali sum uñachtʼayasiwayi. Jisk"atpachax mä tanque miembro OTAN ukan peso estándar ukax niya 63 tonelada ukhawa, ch"aman armadura multicapa ukampiwa. Qullunakanxa, juk"ampi k"acha k"añaskunaka apnaqañaxa wali askiwa. Yamas jan khitin apnaqat pusi barrilni, enano tankinakaw utjäna. Walja pachaw robots ukanakax taqi jan walt"awinakatak qullatäkaspas ukham uñjatäna, ukampis wali askiwa, mä qawqha locales ch"axwawinakaw maquinas electrónicas ukanakat uñacht"ayapxäna: mä computadorax janiw kuna pachas mä sapa jaqit uñt"asiñapäkiti. Jaqinakan evolución biofísica dirigida ukax mä juk"a robots ukanakat dependencia ukar jisk"achañatakiw yanapt"awayi. Jan ukhamäkaspa ukhajja, ¡maquinanakampi jaqenakar tukjañ toqet walja distopíanakajj cheqäspawa! Ukhamaraki, magia ukax mä chikat responsabilidad electrónica ukaruw puri. Jupajj jaqen pʼeqepan nayrajj ikiskäna uka reservanakar sartayañatakiw yanaptʼäna. Aka pachax mä universo homocéntrico ukar mayjt"añ qalltawayi.
  Qhepatjja, mä jachʼa autow esquinat muytasin juykhükaspas ukham pistolanakap jaqontäna. Inas muxsanakapax sinti jachʼächïna, ukatwa jan jukʼampi sarnaqapkänti. Janiw inamayakiti, Ambrams ukankir estadounidenses ukanakax nayra pachanx mä jisk"a barril apnaqapxirïna, kunatix pistola ukax nayratpach jach"a presión uñstayi. Ukhamatwa amtañajj jan chʼamäjjeti, jan ukhamäkani ukhajja, ukham bozalnakajj chʼamakiwa. ¡Ametralladoranakajj jukʼamp jan walinakawa! Imill wawax samañap katxarutayna, pasaspati sasaw lup"ïna - janiw pasaspati!
  Mä disparojj istʼañjamaw istʼasïna, ukat uka emblema toqet amuytʼasajja, patio mantañawjan utjkäna uka troll sat bañojj tʼunjatäjjänwa. Paneles plásticos ukanakan fragmentos, aislamiento ukan chiqanaka ukat wali axsarkañ q"aphini heces ukanakax patak patak metros ukch"a ch"iqiyatawa.
  - ¡Uka bastardo baño ukaxa wali ch"amawa! - Elfarayaxa jiskht"asïna. Ukat tanquex turbinanakap larusisaw uka edificiot pasatayna, qala ch"uqi ch"uqi ch"uqi, troll heces ukamp mä juk"a polvo ukamp polvo ukar tukuyasa. Ch"axwirin sensitivo nayranakapax jan aguantañjam t"aqhisiwayapxi, mä q"aphimp phuqhantatjama.
  Ukampis Elfarai kullakajj yaqha jan waltʼäwinakanïnwa, uka jachʼa chʼojjñat pirqakamajj kunja jayankpachas uk amuytʼäna.
  - Nayax ch"allt"asirïtwa, chiqpachansa aka idiotax mä juk"a ch"iqa tuqir sarxaspa ukhaxa! Ukampisa, nayajj wali chʼikhi jaqëtwa.
  Kisunakan ritmo ch"allxtatapa ukat enlaces ukanakan chirritapax mä marcha funeraria ukhamänwa. Elfarayax jachaqt"asiñapatakiw ch"amanchasïna, uka pachparakiw bombanak phallañ ist"äna, ukat nayra k"uchupatw jaquqanir avionanakax phichhantat uñjäna, ukatx maynix wali axsarkañ warariñampiw phallawayi, mä bombardero estratégico ukan jach"atapat amuyt"asa. Uka phallatanakajj walja kutiw wasitat phoqantapjjäna, ukat avionan purakapan utjki uka jiwayir yänak phallarakïna. Ch"axwawix base chika taypiruw saraskäna, nayax jiskt"asiristwa kunjams Rofakolax jikxatasi, jakaskiti jan ukax jiwawayaraki. Chiqansa, ¡wali llakisiñax chiqpachapuniwa! Ukjja mäkiw amuyasi, metalat lurat suxta barril monstruojj jakʼachasiskäna uk uñjasa. Jila partejja, Payïr Jachʼa Chʼajjwäwinjja, soviético ukat estadounidense diseñadoranakajj mä torreruw pä jan ukajj kimsa bozal uchañ yantʼapjjäna. Ukampis Payïr Jachʼa Chʼajjwäwin experienciapa ukat walja tanquenak nuwasiñanakajj ukham estructuranakajj qʼal jan waltʼayasitap uñachtʼayäna. Uka pachatpachaw niya canon, mä tank, mä torreta, mä barril ukar tukuwayxi! Chiqansa, jan torretani tanquenak lurañ modax mä qhawqha tiempot qalltawayxänwa. Jilapachax akax ch"axwañjamawa, morterox walja barril ukaniwa, ukhamax kunats jan walja barril tank ukhamäki?
  Nayrïr eslabón de la caterpilares ukanakax imill wawan q"ala kayunakap jak"ankänwa, ukat rodillonakax cargapat junt"uchataw juk"at juk"at jupanakar liwxatapxäna, tunka tonelada hierro masa apt"ata. Uka junt"u metalax imill wawan q"ala talonanakap phichhantawayi, jilapartx janiw sinti sensitivo ukhamäkiti, ukampis cuerpopan parámetros ukanakax janiw jupan askipatak mayjt"kiti. Amuyt"añataki, nayrax, jupax mä jisk"a capa ukan pirqaruw ch"allt"asispäna - wali hiperplasmático aychaw jikxatasïna, ukampis jichhax jan khuyapt"ayasir ch"uqi ch"uqimp llamkt"askäna. Maquinan junt"u samañapax ajanuruw phichhantäna, usuchjatanaka ukat janchit ch"uxñanaka, jan munkasaw jachaqt"asiñanak ch"allt"äna.
  Elfarayax nayranakap ch"irmthapïna, mä perla jachaqt"asiwiw liwxatäna. Nayranakapan chhuxriñchjasiñapax juk"ampiw jilxattawayi, ukampis ch"uqi ch"uqi ch"iqa kayupan jach"a kayup ch"allxtayäna. Kunapachatï ukham pesajejj chʼakhanakar tʼunjki ukhajja, usuchjasiñajj janiw creyiñjamäkiti, nuwasir jaqetï jan ukham chʼamanïkaspäna ukhajja, jan pächasisaw arnaqasispäna, ukampis kisunakapakiw chʼalljjtäna.
  - ¡Ukax jik"asiwa! Ukampis jichhax yattwa kunjams mä warmin kayunakapax español bota ukan jikxatasi! - Imill wawaxa higo uñacht"ayäna.
  Uka tanquejj mä qhawqha metronak jukʼamp sarasaw saytʼäna. Elfarayax jacht"asiñ amtäna ukat wali amuyumpiw sayt"asïna: uka blindat monstruox qhipäxan sayt"atäskäna ukat janiw axsarañax wakiskänti.
  Kupi tuqinxa, nuwasiñ chiqar mantasax pusi ataque avionanakax jank"akiw pasapxäna. Jan uñjatäñ munasa, ladopan qhiparañataki, suxta ametralladoranak ch"axwirinakax jupanakarux wali ch"amampiw pallapallanak jaquntapxäna, ukat proyectil ukanakax wali ch"amampiw jalluntäna.
  Jaya pacha, rayas trazadoras ukanakampi, phallatanakax wali jayaruw sarapxäna, autonakar jan walt"ayañataki, ukampis jak"ankxänwa, pilotonakax tank uñjapxañapataki.
  Ch"axwañ chiqanx proyectiles ukat misiles ukanakamp ch"axwañ chiqanx pusinix "jiwat lazo" lurapxäna ukat machaq chiqar jak"achasiñ qalltapxäna.
  Elfarayax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Yaqha ch"axwawi mä jisk"a galaxian! Inas jubilacionan anattʼañ horasächïna!
  Imill wawax wasitat muyuntäna, salto salto lurasa, ukat q"ala talonanakap lliphipisaw estación generadora punkunakar t"ijtäna.
  Suma uñnaqt"an jaqix jank"akiw ukat troll ukar t"ijtäna. Jupax ametralladorap jiltayañatakix juk"akiw tiemponïxäna, ukat p"iqipampiw nayrapar jawq"jatäna. Uka ch"axwawix Elfarai p"iqinx ch"amakt"ataw ist"asïna, ukampis uka freak ukax desmayasxänwa.
  Walja cohetenakaw qhepat niya mä pachpa tiempon phallawayi. Uka arnaqasitapat amuytʼasajja, jaqsutäki uka pistolanakat maynïrejj uka imill wawaruw katjäna, muytasajj niyaw kayupat jaqontäna. Uka qhepatjja, puntajj pirqaruw jaquqanïna, ladrillonakaw jaquqanïna. Walja jiskʼa tʼaqanakaw uka suma uñnaqtʼan qʼala kayunakap khuchhuqäna.
  - ¡Ukaxa mayampi ganchowa! ¡Kunja torpe jaqïtajja!
  Uka tawaqux chika jist"arat punkut wali ch"amampiw t"ijtäna. Uka manqhanx kimsa trolls ukanakaw utjäna, ukampis Elfarayax mä phallawimpiw khuchhuqatayna, ametralladorapax wakicht"ataw jikxatasïna.
  Tormenta soldadonakajj teja patjjan mä jukʼa istʼasisaw jayarstʼañ qalltapjjäna. Yaqha ch"axwañanakax amukt"ayatäxänwa. Tunka tunka rotores ukanakan zumbidopax mä samarañ efectow utjäna. Uka tawaqux mamapan lullaby sat qʼuchupampis mä asociacionaruw purirakïna. Ukampis ukajj janipuniw istʼkänti.
  - ¡Jan wali pachat mistuwayxta!
  Elfarayax uñch"ukiskäna ukat niya jank"akiw mä sistema de enfriamiento tubular uñjäna. Pusi dispositivos de distribución ukanakaw líneas ukanakarux chiqak uskt"ata, ukax refrigerante ukan sarnaqawip uñjawayi.
  - Walikiwa, nayaxa mä jisk"a botella fragmento ukhamawa, ukaxa mä organismo primitivo chuyma manqharu mantawayxi. ¡Janiw uka generadores ukanakar ninamp phichhantañ pachax purinkiti! ¡Jaqinakasat waljani jiwapkchisa! - Imill wawaxa pächasitaynawa.
  Aka pachanx mä uñt"at aruw ist"asïna:
  - ¡Jumax wali qhispiwayta! ¡Ukat jumax wali suma uñnaqt"anïtawa!
  Elfarayax akham sasaw turkatayna:
  - Ukat jumax Chrizzly ukhamätawa! Akax jan jikxatañjam fantasma ukawa kawkhantix jupax imantasiñ atipjatayna.
  - ¡Suma nuwasir jaqix kunjamtï bordar ukat atipt"añ yanapt"ki ukhamarjamaw suma espía ukhama! - Uka duendexa jaysataynawa.
  - ¡Espionaje ukaxa mä suma lubricante ukhamawa pallapalla maquinataki, ukampisa combustible ukaxa wali ch"ama ajayuwa! - Elfarayaxa patosampi säna.
  Chrizzlyx amparap luqxatäna, mä jisk"a walja saminakan cubo ukaw ukarux uchasïna:
  - ¡Jumax yatisktawa kunas ukaxa!
  - Amuytwa! ¡Kunas atipjañatak yanaptʼistani!
  Uka duendejj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Waliki! Jupax taqi uñisiri ejercitonakaruw jan ch"amanchañ yati. Ukampis walja chʼamampi recargasma ukhakiw ukham lurasma.
  Elfarayax wali kusisitaw jikxatasïna:
  - Ukhamaxa wali ch"amawa aka lurañaxa, sistema de refrigeración ukaxa t"unjaña ukatxa ukatxa phallañapawa! ¡Janiw mä bomba atómica ukar sipan jukʼamp jan walïkiti sasaw amuyta!
  - Mä juk"a ch"ama, ukampisa jiwasatakixa wali askiwa!
  - ¡Janiw parlañamäkiti, luram! - Imill wawaxa mä clip yapxatawi ametralladora ukarux uchawayiwa, qhipa uñakipawimpiwa filas de instalaciones suman irnaqapxi ukatxa gatillo apsuwayxi. - ¡Ay aski "primitivos"!
  - ¡Chiqapuniw ch"akhanakarux ch"allt"añama, jan ukhamäkanixa janiw t"unjkätati! - Uka duendexa amuyt"ayiwa.
  ¡Q"illu lamparanakax jank"akiw techo manqhan qhant"añ qalltäna, ukat jank"akiw tunka payan sirenanaka ukat tunka payan sonajeros ukanakax estación ukan volumen ukarux ch"amaka Hades ukan ist"asitanakapamp phuqhantäna!
  Elfaraya ukat Chrizzly jupanakax patio ukar t"ijtxapxäna ukat jank"akiw monoavión ukar jaltapxäna. Jupax mä motor de jet ukampiw jikxatasïna, ukampis janiw llavenïkänti. Ukampis Elfarayax janiw chhaqkänti, ¡panel ukarux ch"allt"asisaw alambrenak chiqak conectäna!
  - ¡Uñjapxtawa kawkhantix jiwasanakasax jan chhaqkatayna!
  Planeador colgante ukax sartawayxänwa, axsarañjamaw chhuxriñchjasïna ukat juk"amp ch"amanchañ qalltäna.
  Chrizzly kullakajj akham sänwa:
  -¡Jiwasax faltasipkaspa ukhamawa!
  Elfarayax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiwa, jank"aki! Uñjapxam qawqha ch"axwirinakas utji. Kunjamsa jupanakamp uñjasisma, inas automáticamente ukhamächispa.
  Chiqansa, mä nina naktäwiw jupanakar jaquntatäna, balanakax niyaw monoavión ukar chʼalltʼäna.
  Chrizzly kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Mä universal thakhiw utji!
  - Kawkiri!?
  - Aka! - Duendex janq"u kamisap ch"iyjasaw ventanapat ch"allt"asïna.
  -¿Jumaxa loco ukhamätati? - Elfarayax chhuxriñchjasïna, ch"allt"at amparapampiw ch"allt"asïna, q"ala, imill kayupax metal pedal ukaruw ch"allt"asïna.
  - ¡Akax khithatanakan nayra chimpupawa!
  Chiqansa, nuwasirinakax monoavión ukarux janiw pallapallanak jiwayxapxänti. Jupajj jukʼamp jayaruw sarjjäna. Mä akatjamat taqi kunas congelatäxäna, nuwasir avionanaka, ataque avión, bombarderonakax aire ukan congelapxäna, walja tanques ukanakaw saytʼapxäna. Muspharkañjamaw amuktʼjjäna.
  Chrizzly, jan saminakan arupampi (ukax emocionanakapax aycha molino ukan phichhantatäkaspas ukhamawa), akham sänwa:
  - ¡Ukaxa tukuyxiwa!
  Uka qhepatjja, qhanajj chhaqtawayjjänwa.
  Ukham virtual evento tukuyatatxa, taqpach elfos ukat Vladimir ukanakas arrugadas ukham uñt"atäpxänwa. Ukampis rusa nuwasiritakix ukham yant"awinakax uñt"atäspa ukhax qhanaw elfonakax jan wali jikxatasipxäna. Estrés ukat llakinak jan yatintasajja, jupanakpachaw chʼiyjayasipjjäna. Astartex akham sasaw jiskt"äna:
  - Walikiwa, ¿kunjamasa impresionanakamaxa?
  Elfonakax pächasipxänwa. Chrizzly sapakiw jan axsaras larusitayna, uka lliphipiwix nayranakaparuw kutt"anïna:
  - Wusa!
  - ¡Superquasarono ukaxa! Jumax Chrizzlyx aeróbatica ukan jach"a clase uñacht"ayawayta. Jupax taqiniruw atipt"awayi ukat defensa tuqiw mistuwayi. Mayninakatxa, Elfarai jupat sipansa, jupax lurawinakapatx janiw kusisitakiti. Chiqansa, taqiniw jiwapxta jan ukax jan kuns lurañ puedxapxtaxa.
  Vladimir chachajj jan munkasaw iyaw säna:
  - Jisa, nayaxa pantjasiwaytwa!
  - ¡Janiwa uka aruxa! Niyakejjay chachästajja, yaqhep suytʼäwinakampiw jumar chʼamañchtʼapjjayäta, ukampis wali aynachtʼapjjarakiyätwa. - Astartexa amparanakapampiwa cero uñacht"ayäna.
  - ¡Nayax wasitat yant"äw virtual ukar sarañatakix wakicht"atäxtwa! - Waynaxa chhuxriñchjasïna.
  - ¡Janiwa wakiskiti! Jumax samarañamawa ukat kusist"añamawa, ¡janiw nayax despota ukhamäkti! - Imill wawax seductora chuchup uñacht"ayäna, ukax mä duendetakix wali jach"änwa. - ¿Kunas, Vladimir, nayamp munasiñ munasmati?
  Uka waynax mä chachatakix wali juntʼu ukat kusisiñaw amuyasïna: ¡Jupan maranïkasax sapa sexual acta ukax mä jikxatañjamawa! Ukatxa, Vladimir jupax chuchup chuchuyäna, carmesí, pulido chuchupax lakaparuw mantantäna, Kunjams lakapamp jikxatañax wali kusiskañänxa, warmi duendex chuchupax mä ratukiw punkit ukat ch"amakt"äna.
  Mä akatjamat mä imill wawax pasión samsusaw juparux jaqunuküna:
  - ¡Nayaxa amuyuxa mayjt"ayawaytwa! ¡Nayraqatax chika uru manq"asipxañäni! ¡Ukham nuwasiñ tukuyatatjja, manqʼañ munañajajj wal chʼamachasïna!
  - ¿Energía hiperplasmática ukaxa?! - Vladimirux lakap ch"allxtasaw jiskt"äna.
  - ¡Jiwasax mayt"asirïtanti, ¿janit natural manq"añanakax utjkistuti! Jiwasax elfos ukanakax manq"añan kusisiñanakaparux walpun munastanxa, ukax janiw waña uraqinkir jaqinakat sañjamäkiti. ¡Janiw jupanakat yateqasiñ munkayätti!
  Elfarayax chuym ust"ayasïna:
  - Kunjamasa ch"axwaña yatiqañaxa, ukatxa jumaxa nayraqata manq"añ utaru qunt"asiñama!
  Astartex mä muspharkañ ajanu luratayna:
  - Jisa, armasxtwa, jumax niyaw phuqt"atäxtaxa! ¿Jaqinakan manq"añanakapax kunjamasa?
  Elfarayax akham sasaw sawkasïna:
  - ¡Plaq"unakaxa sinti ch"uñuwa! ¡Jupanakajj sinti saltʼatäpjjewa!
  Chrizzly kullakajj hologramampi anattʼasajj akham jisktʼäna:
  - ¿Uka manq"añaxa fiestatakïpachati!?
  - Chiqpachansa jumaxa wali kusist"apxätawa!
  Uka duendex jaltasaw mä juk"a thaya taypin t"ijtäna:
  - Ukatxa nayax ukatakixa!
  Uka suma uñnaqt"an nuwasirinakax mayacht"asisaw thayar t"ijtapxäna, niya taqpachaw imill wawanakax utjäna, taqpachax patak jilaw mä juk"a jila, ukat yaqha walja galactas ukanakaw utjäna. Juk"amp chiqaparux, paqallq yaqha pachanakan representantenakapa. Maynix pusi sexo metal líquido ukham uñt"atawa. Jinchunakapax mä ch"iwi ch"iwiparjamawa, ukat llätunk nayraniwa, ukat maynix purakapankiwa, pachpa janchipax mä nabo satawa, p"iqinakapax mistunirakiwa. Amuyt"asir jaqi.
  Elfarayax akham sasaw jiskt"äna:
  - Ukat akaxa?
  - ¡Akax Chick-chirp satawa! ¡Jiwasan cabina waynasa! - Astarte jaytjata.
  - Yuqalla?
  - ¡Janiwa chiqpachansa! Jaqipan kamachinakaparjamaxa, jupax wali wawakïskiwa, ukampis niyaw pä tunk waranqa jila maranïxi!
  Chik-chirik, jupat parlapxatap amuyasaxa, uka qutuchata jak"aru t"ijtäna. Chakinakapan tʼiju tʼijunakapajj thayanwa sarnaqäna.
  - Inas jumax mä qawqha k"arinak uñacht"ayañ munsta?
  Astartex akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Janiwa wakiskiti! ¡Manq'at awtjatätanwa! ¡Janiw proteína manqʼktati!
  - Nayaxa isótopos radioactivos ukanaka manq"anta. ¡Akax wali sumarakiw! ¡Jiwasax kunayman estructuras moleculares ukaniwa! - Chik-chirik chhuxriñchjatawa.
  - Yattwa! Ukampis kunapachatï clítoris ukar amparamp luqxatäta, sub-radioactivo lengua ukamp cosquillas uñachtʼayaskta ukhaxa, mä chacha duendet sipansa jukʼampiw qhantʼayawayta. Ukhamarus, ¿jumarus ukax gusttamti? - Astarte kullakaxa munasiñampiwa purt"asïna.
  -¡Jumaxa muxsa janchini! Jan ukax janiw ukhamäkiti, junt"u ukampis cuasárico suma helado ukham.
  Imill wawax mä señal luratayna ukat elfonakax sartapxäna. Jupanakax thaya taypinw jalnaqapxäna kunatix cuartox jach"änwa.
  Kawkhantï manqʼañax utjkäna uka salax Sultan palaciopat sipansa jukʼamp luxusänwa. Taqi kunatix ukan utjkän ukax llijullijunakjamaw qhant"äna, estatuanaka ukat esculturanakax artificial ukamp luratawa, ukampis ukax juk"amp qhant"ir, wali aski qalanak tukuyäna. ! Chiqansa, Vladimir chachax walja kunayman saminakaw walja pachanakan uñjäna, ukampis elfonakax millón millón maranakaw civilización ukanx ingeniería genética ukarux sum tukuyapxäna!
  Elfarayax akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Kuna fabuloso suma uñnaqt"ani! ¡Alajjpachankkiristsa ukhamawa!
  Vladimir chachajj jiskʼachasiñap jan imantasaw akham säna:
  "¡Janiw jaya tiempox munaskaniti, ukham luxus ukanakax likʼïñamataki ukat nuwasiñ armasiñataki!" ¡Utan jiskʼa chuymanïñajj jiwas pachpa jan walinak lurañ sañ muni, ukat qʼoma sarnaqañajj munañamp sasiwa!
  ¡Janiw mä mesax utjkänti, kunjamtï taqinix iyawsapki ukhama! Ukat ¿kunatsa jupajj lurañapa? Ukampis mä suma alfombra, wali valorani musgonakamp chʼuqtʼatäkaspas ukhama, jupa pachpaw jaljtasïna, kunjamtï mä cuentojj siski ukhama. Imill wawanakax kusisitaw jachaqt"asipxäna. Jila parte imill wawanakajj niya qʼala jan isinïpjjänwa ukat wali sexy ukhamäpjjänwa. Q"ala janchinakax suma, kunayman saminakan dibujonakampi, nuwasiñ uñacht"äwinakampi, eróticos ukat religiosos uñacht"äwinakampiw ch"uqt"ata. Kunjamtï Vladimir chachajj yatkäna ukhama: elfonakan religionapajja, qalltatpachaw chacha warmi ikthapiñ yatirinaka ukat grupon chacha warmi ikthapiñ sapa kuti mayjtʼayañatakejj iyaw sapjjäna. Uka pachparakiw elfonakax templonakan chiqak munasiñ lurapxäna. Uka pachparakiw tʼijuñax wali suma chuymani, walja kutiw yaqha kasta animalanakar yanaptʼañatak juti. Elfonakax wali khuyapt"ayasir waynanakawa, jupanakax janiw mä limosnerorux jan iyawsapkiti. Ukat jumatï chacha warmi ikthapiñ jan waltʼayassta ukat chacha warmi ikthapiñ munsta ukhajja, duenderuw jisktʼañama, ukhamajj wali kusisitaw chuymachtʼätam, janis suma uñnaqtʼanïksta ukhasa.
  Chrizzly sat quqax wali suma uñnaqtʼanirakïnwa, cuerpopax musculonakan losas ukanakampiw chʼukutäna, kʼachachtʼat flora ukat animalanakan dibujonakapampix pintatänwa, ukat warminakax ukaruw katxarusipxäna.
  - WALIKI! ¡Janiw mä kutikix taqpachax utjkiti! ¡Jumaw nayar t'unjapxita! - Wayna duendexa achikt"asitaynawa.
  - ¡Taqi kunasa wali jach"apuniwa! Kusapuni! Kusapuni! - Suma uñnaqt"aninakaxa chhuxriñchjasipxänwa. Chrizzly-rux llamkt"apxäna ukat ch"allxtapxäna ukat janchiparuw masaj lurapxäna.
  Astartex akham sasaw kamachi:
  - ¡Jach"a manq"a qalltañäni!
  Mä jach"a kusisiñaw jaysañatakix:
  - Ukhampuni! ¡Jichhax manq"añanak manq"añax jakañapawa! - Uka glamoroso imillanakaxa arnaqasipxäna.
  Ukat Vladimir chachar llamktʼañsa, amparamp luqxatañsa ukat jachʼa jaqin jachʼañchäwipsa amuyañsa yantʼapxarakïnwa. Waynax wali kusisiñaw jikxatasïna, ch"amaw jilxattawayi, ukampis uka pachparakiw mä juk"a phinq"achasiñax jikxatasïna, wayn tawaqunakatakix natural ukhamawa. Jaqinaka taypin sexo colectivo ukax kamachirjamawa, ukat janis ukhamäkchixa, janiw ukat jithiqtañax katuqatäkiti, psicólogo militar ukax jank"akiw interesañ qalltawayi. Ukampis ukhamakipans, jaqinakax sexo grupo colectivo ukankapxiwa: taqi kuns juk"amp sumaw lurapxi, juk"ampirus energía, subnoosfera, bioplasma ukanakamp mayjt"ayasipxi, ukatx janiw jaqichasiñakikiti. Rusia ch"axwirinakatakix sexo ukax complejo thuqt"awinakawa, super fuegos artificiales ukanakax yatiyawinak ukat ch"ama, descargas ukanakamp apt"ata. Aka chiqanx mä jach"a mayjt"awiw utji - elfonakax nayra pacha thakhinjam chhuxriñchjasiñ munapxi. ¡Akax chiqpachapuniw viceoficial ruso ukarux mayjt"ayi!
  Ukañkamasti, jan uñtʼat expresivo musicanakaw tuktʼañ qalltäna, ukat walja coloranakan foconakapaw qhantʼäna. Ukax mä reyin coronación ukar amtayäna: pä tunk mayan patak maratpacha. Kunayman panqaranakaw ukat k"achacht"at ch"uxña achunakax patat jaquqaniwayi - hologramas ukhamäkchisa ukat diamante pampar purisax chhaqtawayxiwa. Ukatxa techox jaljtawayiwa ukat jan uñt"at uywanakax manqhar t"ijtxañ qalltapxäna.
  Ukanx piña monos, elefante-plátano mix, tortuga-kiwi híbrido, cactus hipopótamo, diamante cáscara zorro, ganso-sandia mix ukat juk"ampinakaw utjäna. Jilapachax ukax bioingeniería ukan lurawipawa, kunayman genes ukanakan artificial lurawipa. Taqi uka sincret uywanakax wawanakan larusiñap amtayirjam arunak lurapxäna. Ukampis istʼasajja, sapa animalajj mayj mayja qʼochu qʼochupjjatap amuyasipjjäna. Vladimir jilatajj jinchup warktʼasïna, sumankañ jikjjatasa, uka pachparakiw wali manqʼat awtjasïna.
  Astartex juparux akham sasaw jiskt"äna:
  - Walikiwa, ¿kunjamasa? Jumax iyaw sasmati, akax nayrïr kutiw aka uñjata?!
  - ¡Janiwa chiqpachansa! ¡Ejercicios virtuales ukanx niya ukhamarakiw pasawayxi, ¡ukham suma uñnaqt"an chachanakarux jiwayañakiw! - Vlarad jupax larusitaynawa.
  - ¿Jiwata?
  - ¡Jan ukax t"unjatawa! ¡Ukajj cheqansa pachpakïskiwa! Ukampirus janiw nayax amuytkti mä virtual ch"axwawix chiqpach jiwayawimp uñtasitäkaspati. - Viceoficial ukaxa warminakan munañani amparanakapata ukhamaraki pasionado jamp"att"awinakata, suma q"aphini imilla lakanakapata jayarst"añ yant"äna.
  Astartex akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Ukat sensacionanakax wali uñtasitawa! Iyaw sañamawa, yatichäw lurañ yatiqapxta, janiw rusanakat sipan juk"amp jan walïkiti!
  - ¡Ukhamawa! ¡Uka llakix wali chiqäskapuniwa! Ukhamasti uka jisk"a uywanakarux ch"axwañäni, jupanakat khuyapt"ayasiñänisa. - Vlarad jupax índice dedopat mä morado chispa apsuwayxi.
  - Janiwa, loqhe, jupanakaruxa manq"antañäniwa! - Uka duende capitanaxa arnaqasïna.
  Walja imill wawanaka ukat jupanakamp chikt"at yaqha markankirinakax obras de arte ukar jank"akiw sarapxäna. Ajjsarayasisajj tʼijtjjañwa qalltapjjäna. Taqi ukanakax wali larusiñatakjamaw uñtasïna. Niya qʼala jan isin imillanakax kunayman animalanakaruw arknaqapxi, uka animalanakax wali suma artista abstractonakan luratanakapar uñtasitawa, ukat jankʼakiw tʼijtxapxi. Ukajj inas jukʼamp askïchispa. Elfaraya pachpaw jupanakar arknaqäna. Niya q"ala q"ala jan isinïpxänwa, transparente bragas ukanakakiw uchatäpxäna. Imill wawax warmi elfonakat sipanx juk"amp aychani ukat juk"amp musculoso uñnaqt"anïnwa. Chuchupajj jukʼamp jachʼänwa ukat caderanakapas jukʼamp kurvarakïnwa. Alambre de acero ukamp tejidos, ukampis wali suma uñnaqt"ani, kayu ukat kayunakapax sallqjañjam llamp"u chuymanïñ uñacht"ayi. Vladimir jilatajj jankʼakiw jupar arktäna. Jupax juparux katjataynawa, rosa talonat katjatayna, imill wawax qhispiwayxataynawa ukat pepino ukat rinoceronte ukanakan mistutaparuw atacatayna. Jupax liwxatasiñ yant"äna, ukampis Elfarayax mä jach"a ch"uqi aychat ch"iyjasaw lakapar jaquntäna:
  - ¡Ukham wali sumawa! ¿Kunatsa Vlarad-ar ukham jan ch"akhuñ munkta?
  - Ukat ¿kunas? Nayax wali kusisitaw jikxatasirakta. - Waynaxa juk"ampi ch"amampiwa t"ijtäna mä ch"uqimpi mä rosampi misturampi. Aka suma uñnaqt"an monstruox perfume thuqt"äna. - Vladimir jupax mä pétalo p"akjasaw lakapar jaquntäna. Wauu! Ukajj helado phaytʼatänwa, ukajj wali mayj mayja chocolate sawuranirakïnwa. ¡Jan uñt"atawa, ukampis pachpa pachanx wali munasiñampiw uñjasi!
  - Saram! ¡Ukajj taqe suytʼäwinakat sipansa jukʼampiwa! - Sataynawa waynaxa. - Chiqpachansa, ¡ukham manq"äwix taqpach uraqpachataki!
  Elfarayax akham amuyt"ayi:
  - ¡Uka ch"uqi sarantapxañäni!
  Ukham uywanak arknaqañax chiqpachansa wali kusiskañawa. Kunapachatï ukham lurat jaqir jaltʼkta ukat arknaqkta ukhaxa, frenética pasión ukamp. Vladimir jupax ciruela toro yant"äna, piña mono ukarux jaya pachaw arknaqäna, ukat manzanilla cocodrilo ukarux arknaqarakïna. Taqi kunas wali suma uñnaqt"anïnwa, uywanakax t"aqa t"aqa chhaqhayasipxäna ukat arnaqasipxäna, ukampis Vladimir jupatakix qhanaw akax janiw natural uywakïkänti, ukat uywanakax manq"añ biomasa ukat mä juk"a yatiñanikiw luratäpxäna.
  Elfarayax uk amuyarakïnwa;walja kutiw t"ijtäwinx imill wawanakax ch"axwapxäna ukat chuchup ch"allxtasipxarakïna. Qhiparusti, Vladimir jupax crisantemo ukat cobra ukanakamp mistuñ katjatayna, jank"akiw uka katarix chuymap manq"antatayna. Jach"a ukhamaraki.
  Astartex waynaruw jaltawayxäna ukat amparanakapamp musculoso amparanakap patxaruw t"ijtäna:
  - Walikiwa, ¿kunjamasa? ¡Jiwasan fiestan uñacht"äwisarjam uñjapxsma!
  - Jïsa, elfonakax kusist"añ yatipxi! "Uka waynax mäkiw qhantʼäna.
  - Ukat jumax jaqinak taypinkkasax jaqir tukuñx atipjawaykasmas ukhamawa? - Duende capitanax ch"axwirin q"ala, ch"aman amparanakap mä kusiskañ contornompiw amparamp luqxatäna.
  - Mä juk'a! Jumax yatisktawa, jumatix mä jist"arat botella perfume jak"an ikissta ukhaxa...
  - Nayax yattwa, munat kullaka, ukampis janiw mä jaqi q"uchu mayjt"ayañatakix q"ucht"apxistaspati! - Uka divaxa ch"amanchawayiwa.
  Vladimir jupax mä pä kutiw nayranakap ch"irmthapïna:
  - Principio tuqitxa, ¡nayax luraraktwa! Ukampis iyawsapxita: ¡janiw faciläkiti!
  - ¡Jan phinq"asimti! Jumax wali ch"ikhi arunïtawa. ¡Walikiwa, kunjamtï sirenax sirenax utjki ukhama, ukhamax ¡nayrar sartam ukat panqar q"ucht"am! - Astartex laka qhipäxat mä cascada paqallq color chispanak apsuwayxi.
  - ¿Kunsa chiqpachapuni munapxtaxa? - Vlarad jupax jan amuyt"asisaw jikxatasïna.
  Astartex jirafa fresa ukan mä chimpup p"akjatayna, ukat jupa pachpaw mä juk"a manq"atayna, ukatx Vladimir ukar mä juk"a jaquntatayna.
  - Walikiwa, Vlarad, kunatix jupanakax amigaparux munasiñap yatiyasaw q"ucht"apxi! Nayax jaya pachaw uk ist"añ amtaskta. Jan ukhamäkanixa, ¡patriótico jaylliwinakampikiw qarjasta!
  - ¡Walikiwa, ist"apxasmawa!
  - ¡Ukaxa ch"amañcht"äma!
  Astarte kullakajj amparanakap chʼoqtʼasïna, clavonakapajj lliphipisïnwa:
  - ¡Qalltañani!
  Vladimir, qalltanx axsarañampiw (arupax wali llakitaw jach"aptawayi), ukatx juk"amp jan axsarasaw q"ucht"añ qalltäna:
  Nayax jumamp suma uñnaqt'anïñ munta, kusisitaw jakañ munta,
  ¡Tatitux mä juk'a suerte churapxpan!
  Ukat jayp"urux munat masijampiw sarnaqapxta,
  ¡Jan llakisimti!
  
  Ukanjja, kayunakamanjja, bardonanakaw utji, .
  ¡Mä suma qʼapkir panqara apthapta, qʼellu ukat wila!
  Ukat munat masipar dedicado poesías,
  ¡Sapa pachax mä samkampix wali sumapunïpan!
  
  Alaxpachanxa qinayanakaw utji, mä gota palmera,
  Nayax jamp"att"assmawa - ¡wali junt"u umaruw ch"allt"asta!
  Jiwasax janiw aka pasión nina aguantañjamäkiti,
  ¡Tʼaqhisiñanaka ukat tʼaqhisiñanak aguantañ yateqawayta!
  
  Wasar muytapanxa - amukt'awixa phichhantatawa, .
  ¡Temploruw perforasi ukat teja bisagranakapat phustʼi!
  Ukampis palomaxa, wiñayatakiw t'ijtxa,
  ¡Ukat thaya tuqin chʼiwinakan chʼaxwatap istʼarakta!
  
  Jisa, nayax yattwa chiqäskapuniwa - janiw kutt"ayañjamäkiti,
  ¡Kunatï Edén markan utjki ukajj nayrajj jiwasampiw utjäna!
  Nayax q'ala pechom ajanujar ch'allt'asta,
  ¡Munañampi ukat jachʼa chʼamampiw munta!
  
  Jiwasan patat qarqax ch"amakt"atawa ukat jan katoqt"asirjamarakiw,
  Ukat thayax thayt"ani, mä jan wali oladaw jawq"jasi!
  Thayanakax alaxpachan lazonak lurapxi, .
  Ukat mä tama gaviotas - ¡mä ch"axwañ horda!
  
  Ukat uñnaqamax mayjtʼawayxänwa ukat kusisitäxarakïnwa,
  Amparanakaj ch"allxtasipxta - ¡autoridades ukanakatakix triunfo!
  Janiwa, janiwa llakisiña p"akintkäti, chiqapawa, .
  ¡Jach"a markan jakañax suertenipxtanwa!
  
  Nayax lakaruw jamp"att"asta - jumax kusisitaw admira, .
  ¡Ukat kunas paschixa, ¡uka aruskipäwix inamayakiwa!
  Lunthatanakax yänak jaljapxpan,
  ¡Jupanakax mä jach"a juchañchäwi katuqapxani!
  
  Ukat jan wali pachax qhipharuw kutt"awayxi,
  ¡Mä rayo de humo ukaw horizonte ukar pintawayi!
  Ukat nanakax nina nakhaskir ch'amampiw jikxatasipxta,
  ¡Janiw uka amuyt"äw juk"amp sum qhanañchirjamäkti!
  Astarte kullakajj seductora lakapampiw uñachtʼayañatak bostezosïna:
  - Jaqina q"uchunakapaxa sinti ch"amawa. Ukaw jupanakan jachʼa jan waltʼäwipa. ¡Jiwasax elfonakax wali muspharkañawa!
  - ¡Kunjamatix payasonakax mä circo ukankapki ukhama! - Vladimir jupax aka tuqit qarjataw jikxatasi. - Uka lantix hopak thuqhuñäni.
  - ¡Janiwa larusiñakiti! ¡Uka tuqit jachaqt"asiñax juchawa! - Elfo-capitanax ch"ipxtayäna, kimsa nayraw p"iqip qhipäxan uñstäna, ukat jan p"iqip muytayasaw uñch"ukisïna. - Uñtasixa jiwasaxa niya phuqt"ata.
  Elfarayax jank"akiw akham sasaw arsuwayi:
  - Janiwa ukhama glutinoso manq"a jark"aqañakiti. ¡Ukajj plumanakan mä milagrokïkaspas ukhamawa! ¡Fotón ukax jisk"akiwa, ukampis jan ukax utjkchi ukhax ¡janiw cuasar ukarux muspharaykätati!
  Uywanakar manq"antañax sarantaskakiwa, Vladimir ukat Elfaraya jupanakax mayacht"asisaw toro ukat chocolate malvavisco ukanakamp mistur arknaqapxäna. Jupajj qheparuw kayump taktʼasïna ukat jan sinttʼasir arknaqirinakarojj wajjranakapampi ganchompiw chintʼañ munäna. Uka waynampi imill wawampixa kunaymana tuqiru sarapxäna, ukatxa pä tormenta soldadonakjama: mä kutikiw jiwat jaqirux ch"uqt"apxäna. Ukatwa wasitat chʼalltʼasïna, ukampis silla uchatänwa ukat chʼiyjataw uñjasïna.
  - Ukat kawkirus nayat sarañ munta, munat kullaka! - Sataynawa ch"axwirixa, chhuxriñchjata.
  - Jupaxa, ¿jupax misk"inakampi ch"allt"ata yapu yapuchañ munpachäna? - Vladimir jupax amuyt"ayäna, sallqjasisa - Ukat kuna suma tortanaksa jikxatapxta!
  Uka waynampi imill wawampixa taqpacha waka manq"apxäna, ukhama muspharkaña; purakanakapax jan p"akjasiñapataki. Uka animalajj janis jakañjam jachʼäkchejja, wali muspharkañawa. Jupampi tukuyasaxa, uka wayna chacha warmixa ch"axwaña sarantaskakiwa. Yaqha imillanakax Vladimir jilataruw jukʼamp llamktʼañ yantʼapxäna. Waynax imill wawanakan llamkt"atapatx wali kusisitaw jikxatasïna, juk"amp kusisitaw jikxatasïna, q"ala kayunakap katxarusa. Warmi elfonakax chhuxriñchjasipxänwa, kusisitaw arnaqasipxäna, ukat kunkapar qunt"asiñ yant"apxäna. Jupanakajj waranq waranqa exótico perfumenakan qʼapkir qʼapkir qollanakapat wali chʼamampiw thuqtʼapjjäna. Jupanakat maynïrejj walja kutiw uka waynarojj pʼeqep purakapar jawqʼjäna. Taqi ukax Vladimir juparux sallqaruw tukuyäna, jupax imill wawarux jank"akiw jawq"jäna ukat pechoparuw ch"akhutayna. Kunjams wali kusiskañawa mä warmin chuchup lakaman jikxatasiñaxa, jumax mä wawar uñtataw jikxatastaxa (ukampis Vladimir jupax janipuniw chuchuyatäkänti), mä imill wawax mä rubí ukar sipans juk"amp valoraniwa, jumax lakampiw liq"i ukat muspharkañ, kusisiñaw utji -descargas ukanaka churaña. Ukhama suma sawurani. Imill wawax qhipäxar ch"allxtayi, llamp"u ukampis ch"aman kuynt"awinaka. Uka qhipatxa, jan suyt"ataw t"aqanuqtapxäna, Vladimir jupax mä espiga ukat mä pusi mistuñ katjatayna.
  - Jilapachaxa, taqiniwa pusi aychaxa wali suma sapxiwa. Ukhamajj yantʼañäni. - Sataynawa waynaxa, kusisita purt"asisawa.
  Elfarayax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Kunas mä rata yant"añataki! ¡Janiw thayakïkaniti, ukampis super wali sumawa!
  -Ukampis uñtapxam: mä ch"uqimpi mä manzanampiw mistuñ uñjapxta. ¡Jupar katjañäni! Ch"akhanakamp chika manq"antañäni.
  Vladimir chachajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw uka rata qhepar jankʼak saräna. Jupax chuymapat katjatayna, uywax chuyma ch"allxtataw chhuxriñchjasiñ qalltäna, kayunakap ch"allt"asa.
  - Walikiwa, kawkirus saraskta, jan amuyt"kaya! ¡Janiw nayajj kuns lurkämati, jan ukasti manqʼankä! - Vladimir jupax anatt"asisaw säna.
  - ¡Janiwa quqa k"uchuru qunt"asimti, janiwa pie manq"añati! - Uka ch"uqixa chhuxriñchjasïna.
  Elfarayax juk"amp ch"amampiw katjäna:
  - Walikiwa, janiwa, munata, jumaxa juk"ampi qhurumpi uñjatätawa, kunatixa wakiski ukatxa. Jiwasax jumarux ñik'ut uñt'ayapxäma.
  Uka ratax akham sasaw q"ucht"äna:
  - Imill wawa, manq"añamawa espacio, silly, con crunch y gusto, ¡nayaxa manq"añamawa!
  Elfarayax uka q"uchuruw yanapt"awayi:
  - ¡Mä donut ukham phallasma, mä átomo flash ukamp - ¡mä pedo jan kuna jan walt"awinakampi!
  Vladimir ukat imill wawax ch"uqi muyuntat jist"antasipxäna ukat kisunakapamp ch"iyjañ qalltapxäna. Uraqpachankir jaqinakan elástico jawqʼañanakapajj sapa kutiw jachʼaptäna, jachʼa tʼaqanakaruw katjäna. Yaqha elfonakax uk uñjasax cocodrilonakan lakap uñstayañ qalltapxarakïna. Taqi kunas wali grotesco uñtasïna ukat wali jach"a jach"a tukutapampix imaginación ukarux ch"allxtayarakïnwa.
  Elfarayax akham q"ucht"awayi:
  - Inas jutir jakawipanxa, kunapachatix tigrex tukuwayxä ukhax mä leonar manq"antatächi.
  Vladimir chachajj akham sasaw amparapamp uñachtʼayäna:
  - Ukat akax leonawa, uñjapxtawa mä jach"a frambuesampi ch"allt"ata!
  Imill wawax juk"amp suma arumpiw q"ucht"äna:
  - ¡Rambuesanakax warawaranak taypin panqarapxi, mä cuasar frutax ramanakaruw ch"uxñaptayi! ¡Parsec chachajj warawaran barconakapwa yuritayna ukat alajjpacharuw walpun chʼalljjtayäna!
  Uka waynampi tawaqumpixa niyaw kunaymana aychampi, cremanakampi, salsampi usuntata jikxatasipxäna, jupanakaxa loqtañakiw sarnaqapxäna.
  - ¡Ukaxa phallañapawa! ¡Ay, jiwasax universo ukarux phust"añäni! Ukat jisk"a quarks ukanakaru, ¡flechanakampi t"unjañäni! ¡Patak sextillions kunayman jakirinakaruw ch"iyjañäni ukat jiwayañäni!
  Chrizzly kullakajj akham sänwa:
  - ¡Dignidad ukat armasipxam!
  - ¡Uka post ukaru clavo! - Elfarayax Chrizzly ukar jaltasaw q"ala kayunakapamp duende nayrapat katthapïna. - Walikiwa, ¿kunjamas jumatakixa?
  - ¡Jumax wali suma q"aphinïtawa! Kunjamatix nayra q"uchunx siskixa: ¡Ay, kuna kayunakas, ingle manqhan khuchhuqapxiristam!
  ¡Jan axsaramti, wawa, hiperfuck ukaruw puriñäni!
  Uka kusistʼañax wiñayatakis utjkaspa ukhamänwa. Ukampis elfonakas phuqtʼatäsipkiwa, ukat jukʼat jukʼatwa uka chʼaxwäwix chhaqtawayxi. Uka fiestan qhespipkäna uka animalanakan achunakapajja, techon chʼiwipar kuttʼasaw tʼijtjjäna. Vladimir jupax filosofía tuqitx akham sänwa:
  - Uywa pachaxa manq"añanakaru ukhamaraki manq"irinakaru jaljatawa, jaqi pachaxa purakapan jach"atapa ukhamaraki tostadas utjatapatakiwa mayjt"i!
  Elfarayax jaysañatakix kisunakapak uñacht"ayäna. Jupanakajj jukʼamp jaya ukat jukʼamp chʼullqhëjjapjjpachänwa.
  Astartex wali kusisitaw akham jiskt"äna:
  - Kunjamasa jumanakaxa munapxtaxa, masinaka?
  Elfarayax hipopótamo jachaqt"asisaw akham jaysäna:
  - ¡Jan wali kusist"añanaka! Mä cómic libronjamawa, manq"ax wali suma manq"atawa ukat pachpa pachanx larusiñampiw q"ucht"asi.
  Astarte kullakajj akham sänwa:
  - Ukat jichhax jiwasax elfonakax munasiñ lurañ munapxta. Uy Vlarad, ¿jumax nayar munasiñ muntati?
  Uka nuwasir waynax wali qhant"ataw jaysäna:
  - Ukhampuni! ¡Ukat jukʼampi!
  Uka duende capitanax kusisiñat chhuxriñchjasisaw akham säna:
  - Ukatxa nayaru t"ijtxa, munata! Mä kutikiw kimsanix utjani, ¡akax jumarux muspharayañapawa!
  Vladimir chachajj akham sasaw sawkasïna:
  - Nayan amuyt"atajaxa, mä warmitakixa kimsa chachampi mä kutiki utjañapaxa wali askiwa. Jan ukax juk"amp sumaxa, llätunk chimpu luraña.
  Astarte kullakajj akham sänwa:
  - Jiwasax juk"a chachanakanïtanwa, ukampis ukham jan walt"awix robots ukanakamp askichasispawa. Ukhamajj wawa, jan chuym ustʼayasimti. Avionanjja, ¿janit ikintasïta?
  - ¡Nayaxa yatxataskäyätwa! - Vlarad jupax janiw mä machaq jaqir uñtasiñ munkänti.
  - Ukatxa qalltapxañäni!
  Imill wawax Vladimir ukarux ch"allt"äna ukat janchipax mä pelotaruw ch"allt"asïna. Uka pachparakiw ciborges especiales de metal líquido ukanakax uka sala ukar t"ijtapxäna. Imill wawanakax jupanakpachaw atacapxäna, jan ukax aliens ukanakaruw atacapxäna. Uka ch"axwañanakasa ukat ch"axwañanakas janiw amuyt"añjamäkänti, ukampis ukapachaw musicax phust"añ qalltäna, ukat elfonakan janchipax kunayman coloranakampi pintatänwa. Uka sartasiwinakax ordenaruw tukuwayxäna ukat janiw sinti sallqjatäxänti. Taqinipuniw wali sum sarnaqapxäna ukat Vladimir jupax wali musphataw jikxatasïna, munasiñ ch"iwipanx mä jan tukuskir kusisiñ qutan liwxataskäna.
  Ukampirus elfonakax kusist"asipkän ukhax jupanakan glamoroso estrella barcopax sector pirata ukar mantawayi. Computadorax pirata uñjirirux mä jisk"a chhuxriñchjasiñampiw sartayäna.
  - Sector 63-94-18 uksanxa, mä sapa amtawiwa uñakipata. Jupax Cabra Punku tuqiruw saraski.
  - Jiwasaxa capitanaru yatiyañasawa. "Pisimpi tortugampi mistur uñtasit waynax khathatit amparanakapampiw holograma qhantʼayäna.
  . 23 JAQTHAPI.
  
  Mä sanu manq"jamaw amuyasïna, crudo challwa ukat ostras, ukampis mä jaqitakix khititix tunka pusini ciclos ukanakax jan manq"kataynati mä wawa pallapalla ukhamarak brutal ejercicios ukar puritapata, ¡akax mä kunawa! Ostra aychaxa mä juk"a ch"uñumpi ch"uñuyata, ukaxa yodo sawurani. Janiw condimento ukax wakiskiti. Imill wawaxa wali ch"amampiwa masticasi ukatxa aycha manq"antaraki. Wilax juk"amp junt"üxi, mä suma phuqt"awiw uñsti. Mirabelle kullakax sarnaqañ munäna, manq"ax ch"am yapxatäna, ukampirus awisax ukax, jan ukasti, pesaje ukaruw puriyi. Imill wawax t"aqa t"aqanak luratayna, kayunakap ch"allxtayasa, ukat amuyt"awipanx pä suma uñnaqt"an waynanakaw tobillonakapar kayunakap masaj lurapxäna. Oh, wali askïspawa junt"u, ch"aman cuerponakan llamkt"atap jikxatañaxa. Jupax jilïr jaqini, chiqpach k"umara janchini, kunjamtï utjañapäki ukhama, jan mä jisk"a pantjasiwimpi, ukat jupax munasiñ muni! Ukampisa, ¿khitis uka barcon utji sasaw jisktʼasta? Niyakejjay akajj yaqha universokïchejja, inas monstruonakajj utjchispa. Chiqpach axsarkañ monstruonakax mä muxsa imill wawar manq"antañ yatipxi. Janiw jathanaksa jaytkiti, laka q"aphini.
  Jila partejja, ¿kunjamas monstruonakamp muyuntat jakasiñajj? Jan ukajj ¿jan ukajj qhespiñacha? ! Imill wawaxa wali amuyumpiwa barcoru jak"achasiñ qalltäna, quqanaka qhipäxaru imantasïna. ¿Khitis ukajj uk jisktʼasta? Sapuru aljirinaka, ch"axwañ barconaka jan ukax piratanaka.
  Uka tawaqun uñjäwipax wali ch"ullqhiw uñjasïna, jaqikïkchïnsa. Walja marineronakaruw uñjäna. Jupanakat maynïrejj mä rayani animalänwa, uka animalajj manqʼañ munir pusi pʼeqeniwa. Ukham luratapatjja, jankʼakiw Mirabela kullakarojj khathattʼäna. Evolución ukax yaqha thakhinjam sarawaychi ukhaxa, mä primate ukatakix juk"amp ch"amaw felino manq"añanak manq"irinakamp jikisiñax familiaranakapamp jikisiñat sipansa. Maysa tuqitxa, mä imill wawax mä diosatak pasañ suytʼaspawa, ukampis... Akax kunjamatsa ingenuo ukhamawa, jukʼampirus jupax mä kasta kʼuchirtʼayir animaljam uñjatäspawa.
  Uka brigantinax liwxatasïna. Akax mayni barconkirinakawa. Suma, jupanakax wali suma isthapt"ataw jikxatasipxi, waljax chikat q"ala jan isinïpxiwa, musculoso. Wayna ukat janiw sinti waynäpkiti, ukampis jaqir uñtasitäpkaspa ukhamawa. Jupanakax axsarañjam uñnaqt"anïpxiwa. P"iqinakaparux larusiñatak vendaje ukanakaw utji, bozales ukanakax wali ch"amawa, waljax arrugas ukat ñik"utanakaniwa. Tigres ukat yaqhip escarabajos ukanakax wasitat jupanak taypin qhant"apxi. Jan ukax juk"amp askixa, alacrán sat animalanakjama. Suma, akax mä kunaw qhanpachax internacional ukhamawa. Trajes ukanakakiw mä jan wali asociación uñstayi. ¡Walikiwa, jïsa! Ukanakax típicos piratas ukanakawa. Ukhamaw retro películas ukan uñacht"ayasi. ¡Ay-ay-ay-ay! Mä wasar islaruw jikxatasi, qutampi ukat piratanakampi muyuntata. Mirabelax nayrïr janchipan utjaspäna ukhax jan pächasisaw uka freebooters ukar jank"ak purispäna. ¿Kunatsa jupanakar jarkʼañasa? Ukampis ¿jan chʼamäki uka jaqer tukusajj patak kʼumara chachanakampis nuwasiña? Janiwa, jupax janiw loco ukhamäkiti. Ukat jila partejja, ¿kunsa qʼala jan isin warmejj chachanak nayraqatan lurañapa? Piratanakampi jikisiñax janiw sum yatiykiti. Nayraqatax pandilla violación, ukatx jiwaña. Chiqansa, mä amtawix utjaspawa: mä harén ukar aljaña. Qhipïrix janiw ukhamakiti. Ukampis aka chiqanx juk"amp mä qawqha matices ukanakaw utji. Nayraqatxa, aka pachanx harén ukanakax utjaspa ukhax inas protestante morales ukanipchispa ukat jupax mä plantación jan ukax canteras ukan esclavo ukhamaw tukuyaspa? ¡Akax nayrïr uñacht"äwiwa! Paya, kunapachatï mä suma warmi jakʼan walja manqʼat awtjata chachanakajj utjki ukhajja, nuwasiñanakat jitheqtañajj chʼamakiwa. Jila partejja, ¿wali kusiskañati jan ukajj janicha? Yaqhep novelanakanjja, warminakajj ukham tʼaqhesipjjäna, ukampis yaqhep novelanakanjja, ¡jan ukasti, ¡wali kusisitaw jikjjatasipjjäna! Ukax cuerpot wal dependi, ukampis cuerpopax elástico ukhamawa...
  Mirabelax walja botenakaw, jan ukax kimsa botes brigantinat jaljtatap uñjäna. Ukajj jukʼamp muspharkañäjjänwa. Inas piratanakar uñch"ukipxchisma? Ukhamaraki mä ch"aman sarnaqawiwa, kunjamatixa mä warawara barcompi nayraqataru ch"allt"aña. Jach"a sociedad ukankir tawaqu, sapakïñat jark"aqasiñax ch"amawa, ukat maynimp chhuxriñchjasiñ munsta ukhax chika sutimpiw jawsapxi!
  Mirabelax amparapampiw ajanupar ch"allt"asïna: ¡kuna q"añuskir ukat vulgar amuyunaka! Janiwa, ukajj cheqapuniw jan lurañjamäkiti.
  Botenakajj jukʼamp jakʼachasipjjänwa. Aka chiqanx naranja laq"a qutarux sumakiw amarrapxäna. Mirabelax kimsa tunk suxtan jaqiruw jakthapiwayi. Kimsax uywanakäpxänwa, päx blindat chiqa sarnaqir tortuganakar uñtasitänwa, mayninakax uñnaqapanx juk"amp qhuru jaqinakäpxänwa. Uka tawaqux janiw uka tuqit sinti muspharkänti. Jila partejja, yaqha planetanakan evolucionapajj jaqer uñtasitäñwa munäna. Pachpa elfos, jupanakan universopan juk"amp uñt"at jaqinaka, jaqinakat janiw yaqhachañjamakiti, juk"ampirus jinchunakapax ch"uqt"atawa. ¿Khitis yatpacha, inas uka piratanakax elfonakäpxchi? Janiw sinti jan walïkiti, jaqinakas elfos ukanakax maynit maynikamaw jaqichasipxaspa ukat suma wawanïpxaspa.
  Bandidonakax botenakat apsuñ qalltapxäna, ch"usat barrilanakanïpxänwa, ukax muxsa uma phuqantañ munapxatap uñacht"ayäna. Uka phukhunakatxa waljax uraqiruw liwxatasïna ukat muyuntarakïna. Piratanakax botenakat jaltasaw quta manqharuw jaquntañ qalltapxäna. Ukatxa Mirabelaxa kimsa piratanakaruwa grilletempi chint"ata uñjäna. Jan ceremonialjamaw botenakat jaqunukutapxäna ukat quqa manqharuw aynachtʼayapxäna.
  Uka tawaqux akham sasaw sillp"äna:
  - ¡Akanxa kunasa utji! Mä arunxa, culto de fuerza bruta ukawa. Jila partejja, inas piratanakajj wali jachʼa katuntat jaqenakar katuntapjjchïna, ukat jupanakat mä rescate katoqañ munapjjarakispawa.
  Imill wawaxa wali amuyumpiwa sarnaqawi uñjäna. Piratanakajj wali chʼamäki uka mosquetenakanïpjjänwa, ukajj niya tunka sojjtan patak maranakanwa lurasïna, ukampis jupanakan nayrïr armanakapajj sable, ganchos, hachas ukat espadas anchos ukanakaw utjäna. Mosquetes ukanakan utjatapa; Ukaw purakajan pʼiyapan jan wali chuchuñatak yanaptʼitäna. Machaq jañchipax jan walt"ayataw uñjasi ukat mä plomo ch"uqi p"iqipar mantaspa ukhax wali jan waliw uñjasispa. Ukat jaqi kankañapaxa yaqha jaqin universopan chhaqtxaniwa. Chiqaw jutïrin utjchispa, imperiopax aka universoruw atipt"ani. ¡Ukhamajj jaktaniwa! Ukampis aka tuqinxa: jupax manqha pacharuw khithatäni, mä juchat jan pampachañataki. Ukax virtual ukhamäpan. Ukatjja, tʼaqhesiyat mä jukʼakwa uñjäna. Jutïrinjja, tʼaqhesiyañajj jukʼamp jan waliruw tukuspa ukat jukʼamp yatiñanirakïspawa. Chiqansa, jumatix paqallq kasta t"aqhisiyasma mä kutikiw t"aqhisiyasma, ukhamax ¡khitis garantizaspa janiw mä millón t"aqhisiykasmati, jan ukax mä waranqa waranqa t"aqhisiyañatakis! Jaqi amuyunakapax t"aqhisiñanakanx wali inventivo ukhamawa ukat wali walja kutiw uka lurawimp kusisiñ apsu. Chachanakax warminakar t"aqhisiyañ munapxi, warminakax t"aqhisiyañ munapxi. Ukax nayratpach mä fetiche ukhamaw tukuwayi, walja generacionanakataki. Imill wawax amukiw sarnaqäna, niya pusi kayumpiw sarnaqäna, ukatx mä akatjamat kunjams uvas quqanakar saltañ yatiqäna uk amtasxäna. ¡Quasar ukax wali askiwa! Jupax junt"u uraqin reinapjamaw liwxataspa ukat sarnaqaspa, ¡aka chiqanx walja uvas quqanakaw utji!
  Ukat akanx mononakax jutapxi. Ch"uxña jan ukax morado ukan munat jisk"a uywanaka. ¡Ramanakapan liwxatapxi, aka uraqin utjki ukanakar uñtasita, ¡ukakipkarakiw walja chuymanïpxi, kimsa jan ukax pusi! Imill wawax kusisitaw jachaqt"asi ukat jupanakar nayrax ch"allxtayi. Mononakax yatiqasipxi, wasitat sarnaqapxi. K"uchirt"ayir uñstawinaka.
  Imill wawax q"ala kayumpiw mä naranja platano apthapi ukat jan amparapampiw q"al ch"iyjañ atipxi. Uka mononakax kusisitaw chhuxriñchjasipxi. Mirabelle kullakajj kusistʼaskakiwa ukat jupanakaruw chʼakhanak jaqontäna. Uka mononakax uka tuqitx nueces ukanakaw jaquntapxi. Larusiñaw utji - taqiniw wali jach"a phunchhäwinïpxi!
  Ukampis katuntat jaqinakax janis kusistʼapkaspa ukhamawa. Mä jiskʼa qolluruw apapjjäna, ukat qoqanakaruw cadenanakamp chintʼapjjäna. Jupan jak"apanx suxta piratanakaw qhiparapxäna, maynix mä uywan ajanupanïnwa. Pä yanapirinakapax nina naktayañ qalltapxäna. Yaqha wali denso, jisk"a ukhamäkchïnsa, piratax mä caja herramientas apt"asiwayi.
  Mirabelax akham sasaw jiskht"äna:
  - ¡Akanakax mä kasta aparatonakjamawa!
  Uka tawaqux patat liwxatasïna ukat jichhax katuntat jaqinakarux wali sum uñakipañ yatïna.
  Jupanakat maynïrejj chuymankipstat jaqënwa, jachʼa calvo pʼeqeni ukat mä jukʼa chʼiyar barbanirakïnwa. Ukampisa, nayranakapajj waynäkaspa ukat jakkirïkaspas ukhamänwa. Mä ajanu niya ch"iyara bronceado ukata walja jisk"a arrugas ukanakampi. Mirabela kullakajj nayrajj chuyman jaqenakaruw uñjäna, peliculanakanwa uñjäna. Chiqansa, chuymankipstañax janiw khitirus suma uñnaqtʼanïñapatak yanaptʼkiti, ukat uka tawaqux mä jukʼa muspharata ukat khathatitaw uñjasïna. ¿Chiqapunit jaqinakax mä kutix ukham jikxatasipxäna? Wali axsarañawa, janiw jaqinakar ukham axsarayañjamäkiti - qhuru naturaleza. Mirabelax akham amuyt"äna, aka universo ukan ch"amakt"aspa ukhaxa, ¿chuymanïspati? ¿Uka jisktʼajj jisktʼasiñatakïpachati? Chiqansa, janiw mä arruga, chhuxriñchjat chuyman warmir uñtasitäñ munkti. ¡Ukajj inas jupat sipansa jukʼamp chʼamanïkchiti, ¡ukham suytʼäwinïñajj locoruw tukuyiristam! ¡Maldita chuymankipstañax ukham rasgonak qʼañuchawayiti!
  ¡Payïr katuntat jaqix janiw ukhamäkänti, ¡wali jiskʼakïnwa! Chiqansa mä wayna tawaqu: niya tunka pusini jan ukaxa tunka phisqhani marani. Jaya q"illu ñik"uta, chocolate, muscular q"ala torso, losa abs. Jupax Apolo waynar uñtasitänwa, ukat jupar uñkatasax Mirabelan chuymapax juk"amp ch"amampiw thuqt"añ qalltäna. Chiqansa, uka waynax jupat sipansa jukʼamp jiskʼakiwa, ukat janïraw jilïr jaqïkiti, qhipa marankir wawa pallapallaruw uñtasi. Jila parte piratanakajj janiw suma uñnaqtʼanïpkiti, kʼumaräpkchisa, uk amuyañaw wakisi. ¿Khitis ukajj uk jisktʼasta? ¡Inas mä cabina wayna! Jilapachax novelas piratas ukanx cabina waynanakaw wali wakiskir lurawinak lurapxi. Chiqpachansa, sañäni, Sabatini markanxa: janiw mä wayn tawaqu heroetakix mä chiqax utjkänti. Amuyataxa, ¡uka urunakanx janiw sinti moda ukhamäkänti!
  Kimsïr chikancht"asir jaqix ch"uxña, ch"uqi ajanuni. Chakinakapat sipansa, aletanakanïnwa ukat amparanakapas garranakanïnwa. Jïsa, wawanakan caricaturanakapat mä típico sapo, jiskʼa jachʼa tukutapa, inas cabinankir waynat sipansa jukʼamp jiskʼächispa. Muspharkañawa, jupax inas jach"a jaqikïchispa. Mä kasta ch"uqi rey. Hmm jïsa! Wali muspharkañ grabacionanakaw apthapita.
  Jilïr piratax tigre ajanunïki ukax mä martillo ukar uñtasit kuns apsusinx qhuru arumpiw arsüna:
  - Jichhaxa cabina waynana talonanakapxa qhatiyapxañani!
  Uka waynax jan suytʼasaw akham säna:
  - ¡Janiw nayax cabina waynakïkti, jan ukasti capitanätwa!
  Uka ch"amani piratax wali ch"ullqhi arumpiw säna:
  - Jiwasanakax fortuna ch"axwirinak taypinx mä costumbre ukhamawa, khititix equipo ukan ajllki ukax capitan ukhamawa! ¡Janiw uk amuyktati, ¡Arcefalo!
  Uka waynax janiw aynacht"känti, jupar chint"at thujrunak p"akjañ yant"äna. Uka janchixa tensión ukata chhuxriñchjasïna:
  - Tatajax jiwxäna ukhax taqiniw juramento lurapxtaxa, nayarux capitan uñt"apxita!
  Tigre p"iqin piratax wali kusisitaw jaysäna:
  - Jumax mä cabina waynakïñakiw wakisi. ¡Jichha qhipäxan q"umachata! ¡Jumax wayn tawaqukïtawa, capitanjam irnaqañam atrevista!
  Wayna capitan: mä jisk"achasiñ jachaqt"asiwi t"ijtäna:
  - ¡Janiw juk"amp jan wal ch"axwkti! ¡Kunapachatï Wila Chuchuñamp mä chiqap duelo churayäta ukhaxa, jupax axsarañjamaw jan munkänti!
  Lamar quta lunthatax sablepampiw mä machaq rama ch"uxña laphinakampi khuchhuqatayna:
  - ¡Espadampi nuwasiña, jan ukax mosquetes ukamp ch"axwañax sinti juykhupuniwa! Kuna ch"amas jumarux aynacht"ayaspawa, ukampis jan ukhamäkanixa, jark"atätawa ukat jiwasatakix q"al chuym ust"ayatätawa. Nayratpachaw jiwayapxsma, ukampis jichhax yatiñasawa; kawkhantix tatamax Cardenal Bruto ukan tesoros ukanakap imantatayna. Jichhakamakiw jakañam yanaptʼtamjja. Jumatix yatiyapxista ukhaxa, jumanakaru ukhamarak masinakamar aka islaruw jaytapxäma. Aka chiqanx walja manq"añanakaw utji ukat jaya pachaw jakasïta, jan ukhamäkanixa, ukhamax jilïr jaqïxtawa taqi kuna jan walt"äwinakas utjaspa uk amuyt"añataki.
  Uka jilïr jaqejj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Jan jupar yatiyamti! Ukhamächi ukhajja, ¡jankʼakiw jiwayatäñäni!
  Tigre piratax kisunakap uñacht"ayäna:
  - ¡Amukt"am Punto! Nayatï jukʼamp yatiñanïristjja, jupamp chikäskäyätwa. Jumampi aka jisk"a ch"uqimpi sapakiw chuyma ch"allxtayirirux chiqa chuymanïpxtaxa, ukat ukhamat juma pachpaw jiwayañ kamachi firmapxtaxa.
  Dot chachajj wali llakitaw akham säna:
  "Nayax chuymanïxtwa ukat janirakiw waljax utjkituti." Jiwañajataki, ukampis ¡janiw khitis Dot chachajj jakäwipan mä kutis arunakap pʼakintawayi sasin siskaniti!
  - ¡Kuna sentimientonakas utji! ¡Uñisiriman jachaqtʼasitapakiw billeteramar jukʼamp qori yaptʼaspa!
  Piratax mä amenazar gesto luratayna:
  - ¡Janiw inamayakiti warminakan jachaqt"asitapax perlanakampi chikachasiñaxa, ¡jupanakax wali askiwa kunatix qullqimp mayjt"ayatäspawa! - Sataynawa Arcefalo waynaxa, jani suyt"ata yatiña uñacht"ayasa. - ukhamaxa pantjasxtawa!
  Pirata p"iqinchirux mä palanca ninaruw ch"allt"äna:
  - ¡Jichhaxa jachaqt"asisawa! Jan ukax kawkhans uka tesorox utji uk yatiyapxita. Mä sallqa jaqin kusisit jakawip ajlliña, jan ukax qhuru jiwaña.
  Arcefalo sat jaqix akham sasaw larusitayna:
  - ¡Mä ajlliwikiw utjitu, mä aski jiwañampi jan askïki jiwañampi! Janiw kunatsa wila ch"allxtayirix jakkir jaytawayitu. Chiqansa, islat sarxä ukhaxa, chiqpachansa jupat vengasiñajawa, ukat jupax axsarañjamawa. Jan axsarañax sapa kutiw noble - cobardía ukax janiw khitirus qhispiykiti!
  Tigrex akham sasaw larusitayna:
  - ¡Ukhamaxa janiwa nayaxa khuyapt"ayaskäti! ¡Jichhax wali llakitaw wararïta! "Jupax nina taypit juntʼu hierro aptʼasïna.
  Uka chʼamani piratajj mä señampiw saytʼayäna:
  - ¡Nina apnaqañatakixa wali nayrawa! Nayraqatax mä simple spanking.
  Uka animalax jan kusisitaw qhuru arsüna:
  - Walikiwa, ¡kusisiña jilxatayañäni!
  Nayra wakicht"at varanak apsusin umamp ch"allt"asaw piratanakax uka waynarux jawq"jañ qalltapxäna.
  Arcefalox mä juk"a ch"amamp jachaqt"asïna, taqi uñnaqapampix janiw usuchjatätap uñacht"ayañ munäna, ch"aman ukat musculoso t"aqhisiri piratanakax negociop yatipkchïnsa. Niya jank"akiw ñik"utap khuchhuqapxäna ukat wilax warantasïna. Ukampis uka waynax llakip imantasax mä jach"a arumpiw akham säna:
  - Ukampis jumax juk"amp ch"amanïtawa! ¡Ukat janiw sum ch"allt"añjamäkiti!
  Tigre p"iqimpi pirataxa waynaruxa kayunakaparu ch"ankhampiwa jawq"jatayna, ukatxa ajanuparuxa ajanuparux khuchhuqatayna:
  - ¡Kawkhans tesoro mapax utji uk yatiyapxita!
  Uka waynax lakap ch'allxtayäna:
  - ¡Juman jan wali p"iqiman!
  Uka ch"amani piratax akham sasaw kamachi:
  - Ukhakiwa! Jichhax ¡juyra ch"akhanakar ch"allt"añäni!
  Janq"u polvo ukax rayani qhipäxaparuw jaquqanïna. Uka waynan nayranakapaxa jisk"aptawayxänwa, llakisiñanakaxa uñjasirakïnwa, ukampisa lakapaxa jachaqt"asiskakïnwa. Kunapachatixa qhiparuxa wilampi ch"allt"ata capa ukaxa ch"amakt"ayäna.
  Tigre Piratax akham sasaw jiskt"äna:
  - Walikiwa, jichhaxa parlt"apxätawa!
  Uka waynaxa akham sänwa:
  - ¡Nayaxa larusiñakiwa!
  - ¡Uñtapxam, jumax uywa!
  Tigre piratax mä junt"u hierro apsusaw waynar jak"achasisinx q"ala, mä juk"a laq"ampi ch"allt"at talonapar ch"allt"äna. Uka waynax lakap ch"allxtasaw jist"arasïna, thaya thaqhasa, ukampis jist"antasïna, wali ch"amampiw lakap ch"allxtayäna, ukat jachaqt"asirakïnwa.
  Uka chʼamani piratajj mä suma uñjir yatichirir uñtataw akham säna:
  - Janiwa junt"u hierroxa talonaru sinti ch"allt"añati. Kayunakan ñik"utapax q"al phichhantatächi ukhaxa, usuchjasiñax ch"amakt"iwa. Aka chiqanx llamp"u chuymampiw munasispa, amparamp luqxatkaspas ukhama. Ukat janiw talon pachpax jaquntatäkiti, sinti qhuru, kayun llamp"u ladopawa. Kunjamtï mä llampʼu chuyman tawaqöki ukhama.
  Tigre piratax waynan ch"iqa kayuparuw qullaskäna. Jupajj mä kikpakiw qʼañuchañ yantʼäna. Juparux wila junt"u pinzas ukanakaw churapxäna, ukax waynan jisk"a amparanakaparuw muyuntäna. Mä jukʼa qontʼasisaw muytayapjjerïta. Arcefalo, t"aqhisiñas utjkchïnsa, ch"uñuw ajanupat jallu purintäna, jupax tensión ukanïnwa, janiw jach"at arskänti, tigre piratax negociop uñt"kchïnsa, sensitivo chiqanakaruw thaqhäna.
  Thayanx mä nina nakhaskir thujsaw utjäna, thujsapax wali ch"amawa, wali sumaw nayra ch"akhanakar ch"allxtayäna. Mirabelax layqatäkaspas ukhamaw jikxatasïna, jilapartx phichhantañan thujsapax janiw askïkiti, ukampis jichhax wali sumakiw, imill wawan sensitivo nayrapar amparamp luqxatasa, janiw uka piratanakan ch"uñut chacha janchipar uñtasitäkiti.
  Kupi kayu tukuyatatxa, t"aqhisiyirix ch"iqa kayuparuw magia jaquntañ qalltäna. Tʼaqhisiyañ thakhipax jupatakix wali kusiskañänwa ukat kusiskañarakïnwa, ukampis jan waltʼayat jaqix janiw arnaqkänti, ukax chuym ustʼayirïnwa.
  Uka chʼamani piratajj uka waynan wali llakit uñjasïna, ukat janiw aguantañjamäkänti, ukat akham sasaw amuytʼayäna:
  - Walikiwa, kawkhansa tesoro mapaxa utji uk yatiyapxita. Ukatxa janiwa t'aqhisiyañäniti. Jiwañajj faciläkchisa. Chick-chick ukat jumax alaxpachanktawa. Ukat ukhamatwa jaya tiempo tʼaqhisiyapxäma.
  Uka waynax wali ch"amampiw jaysäna, amtäwipax nayranakapan uñjasïna:
  - ¡Lakaman mä estaca, janiw tesoro!
  Piratax jisk"achatäkchïnsa, juk"amp llamp"u chuymanïxänwa. Jupax munat wawapar kʼallkʼu qullanak umañapatak waytʼañ munir munasir awkjamarakïnwa:
  - ¡Ukham sayt"asiñax llamp"u chuymanïñawa! ¡Jichhax imantat yatxatapxañäni, ukampis jumanakax t"aqhisiñakiw utjani! Jan llakisimti, kunayman tuqitwa jumar janchit chʼallxtayapxäma. Qallqir chuymanïksta ukhasa, janiw jiwayapkämati, jan ukasti islan jaytasaw jan chʼamanïpkäma.
  Uka waynax mäkiw lakap ch"allxtayäna:
  - ¡Ukankiwa!
  Mirabelax akham sasaw jiskht"äna:
  - Tata! ¡Jichhakiw Otelo! ¡Janiwa, Juana de Arco!
  - ¡Ukhamaxa jumatakixa juk"ampi jan waliwa! ¡Uka allqamari! - Yaqha universo ukan filibuster ukan arup tonalidad ukax juk"amp ch"ullqhiw tukuwayi.
  Tigre pirata ukax ch"iqa kayumpiw lurasi, jichhax taqpach kayupax jach"a ch"akhanakampiw ch"allt"ata, ukax wali usuchjatawa. Chiqansa, mä qhawqha urunak qhipatxa chʼuxu usunakax jukʼampiw jilxattaspa, ukampis wali llakiskañawa.
  Uka chʼamani piratajj akham sänwa:
  - ¡Kunja suma irnaqawisa!
  Tigre piratax wila junt"u pinzas apthapisinx waynan costillap apthapisinx t"ijt"añ qalltäna, p"akjañ yant"asa!
  Chʼamani yanapiripaw jarkʼäna:
  - ¡Jichhaxa jupatakixa mä juk"a qhiparu lurañäni! T"aqhisiyañax juk"amp kunaymanïñapawa. Jisk"atpachax janchi manqhankir chiqaruw qullapxta, jichhax kunats jan pata tuqir qullañax wakisispa, simetría ukataki.
  Yanapt"iri t"aqhisirixa wali ch"ullqhi arumpiwa säna:
  - Ukhamarus, jiwasax mä uñtasit dispositivo ukaniwa! "Acerot lurat wali chʼullqhi warawaranakani mä cadena apsüna. - P"iqiru ch"ukuñani...
  - ¡Nayaru churapxita! - sasaw tigre piratax arnaqasïna.
  Uka chʼamani corsair chachajj akham sasaw säna:
  - ¡Juk"amp suma naya! ¡Pʼeqewa, janiw kayunakakiti! Mä jukʼa chʼuqtʼasïta ukhajja, pʼeqe pʼeqew pʼeqtʼani, ukham usuchjatanakampejj jankʼakiw jiwani. ¡Jiwasatakix wali askiw jan jiwayañasa, jan ukasti imantat yatxatañasa!
  Tigrex frustración ukan arnaqasïna:
  - Infiernoru uka tesoros ukanakampi. ¡Jiwasan pachpa lunthatasipxañäni! ¡Akax mä milagrowa, aka qhuru quri!
  Uka filibusters p"iqinchirix p"iqip ch"allxtayäna.
  - ¡Janiwa quriki utjkiti! ¡Jan jiwañ talisman ukaniwa sasaw sapxi!
  Uka tigre pirataxa larusitaynawa.
  - Talisman jan jiwaña, kunatsa ukapachaxa jiwatayna?
  - Jupaxa janiwa mä guijarro especial munaskiti, talismanxa suxtakiwa utji, paqallquxa chhaqhawa! ¿Jan jiwir jaqëñ munasmati?
  - Ukhampuni! ¡Waw, ¡kunjamsa nayajj qollatäñ munta! ¡Nayajj mä harén taqpach utjaspänwa! ¡Janiw kimsa taqpach harén ukanakax utjkiti! ¡Ukajj taqe kunas wali khuyaptʼayasirïspawa!
  Jilïr piratax sablep uraqiruw ch"allt"äna:
  - Walikiwa, janiwa kunasa, janiwa jank"aki sarañaxa wakiskiti! Jilïrixa, waynaxa janiwa loqtkiti. Kunayman tuqit ukat jaya tiempo tʼaqhisiyapxäta, ukat tʼaqhisiñat samartʼapxäta ukhaxa, qhanañchäwi phuchʼunakap warxatani.
  Arcefalo sat chachajj akham sasaw akham säna:
  - ¡Janipuniw jumarux confesarkäti! ¡Ukat jan suytʼäwinakam phuqañamäkiti! Ukham jan wali jaqinakar jan jiwañapatak lurañax juk"amp askiwa...
  - ¿Kawkirus saraskta?
  Mä cadena piñón ukamp waynan p"iqiparuw chint"apxäna, ukat sum katxarupxäna ukat t"ijt"ayañ qalltapxäna. Uka jach"a piratax k"ari chuymampiw jachaqt"asïna. Hierro chʼaphinakajj pʼeqeruw wali tʼaqhesiñatak allsupjjäna, ukat ñikʼutapsa chʼiyjapjjäna. Uka pachparakiw tʼaqhisiyirix nervio tukuyanakar chʼalltʼañ yantʼäna ukat arterianakaruw comprimirïna.
  Arcefalo sat usux wali samsuñänwa, wilamp chʼalltʼat chʼuñuw nayrapat chʼallxtasïna, nayranakapas wali kʼajkirïnwa. Piratax cadenampiw p"iqip juk"amp ch"amampiw ch"allxtayäna, jan ukax jan ukasti, presión ukarux jan ch"amanïñapatakiw ch"allxtayäna. Uka sartasiwix juk"amp juk"ampiw ritmo ukar tukuwayxi. Verduon yanapirinakapax hierrot lurat mä taza tʼamtʼayasaw wila pʼiqir vapor uma warantañ qalltapxäna. Arcefalo sat chachajj esquivañ yantʼäna, ukampis tʼantʼa umajj jan barban llampʼu ajanunakaparuw phichhantäna.
  - Ukhamaxa kawkhansa uka mapaxa! ¡Tatamax dibujatap yattanwa! Ukhamajj ¡parlapjjam! ¡Jumanakarux qhispiyapxäma!
  Uka waynaxa t"aqhisiri jaqin ajanuparux thuqhuntatayna. Jupax qhipäxar jaltasaw kimsa pisos ukan q"añu arunakampi maldecïna, saliva ukamp ch"allt"asa:
  - ¡Nayaw p"akjäma, allqamari! ¡Jumax arnaqasipxätawa!
  Waynaxa p"akjata arumpiwa arnaqasïna:
  - ¡Janiwa! !
  Uka ch"amani piratax uka waynarux ajanuparuw ch"allt"äna ukat mä akatjamat samarañ qalltäna:
  "Janiw sinti colerasiñam suymti, jankʼakiw tukjäma" sasa. Ukham jan axsart"ir jaqinakarux amuyuparjamaw jisk"achapxirïna, machaq t"aqhisiñanakaruw sarapxani ukat janchix janiw aguantañjamäkaniti sasaw suyt"apxta. ¡Ukham amuyasajj janiw walïkiti! Chiqansa, tʼaqhisiyañax utjani, horarioparjamapuniw tʼaqhisiyatäni, ukat jumanakax confesión ukan mä asnu ukham jaysapxita!
  - ¡Janiwa jikxatkätati! - Uka waynaxa ch"allt"asitaynawa.
  Tigre Pirata ukax akham amuyt"ayi:
  - ¡Jakhunakap p"akjañäni, amparanakasar!
  - ¡Jichha pachawa! Wali nayrawa, janiw jichhakamax p"iqip ch"allt"kti.
  Piratax cadena p"iqiparuw juk"amp ch"amampiw ch"allxtayäna ukat waynax mä akatjamat liwxatäna, janiw amuyt"asxänti.
  - Jan askinaka! ¡Mä jukʼa jilxattawaytwa! Walikiwa, samart"añapawa, ukat uka águilampiw nuwasiñäni.
  Jisk"a ch"uqixa akham sänwa:
  - Jisa, janiwa kunsa yatkti!
  ¿Tigre piratax axsarañ arumpiti arnaqasïna?
  - ¡Kunsa yatkta uk yatiyapxita, jan ukax aletas ukanakam phayt"apxäma!
  - ¡Taqi kuna yatiyapxäma! - Uka ch"uqixa chhuxriñchjasïna.
  - ¡Walikiwa, kawkhansa mapax utji uk yatiyapxita!
  Pä kayuni ch"uqixa ch"allxtasïna:
  - ¡Janiwa yatkti!
  - ¡Uka pinzanak churapxita! - Piratanakaxa machaq jan walt"ayata jaqitxa juk"ampi kusisita uñjasipxäna.
  Jisk"a ch"uqixa akhamawa chhuxriñchjasïna:
  - ¡Walikiwa, kunjamatsa nayaxa yatxa!
  - Kunjamasa sañaxa, aka chuchuxa masimawa!
  - Jan ukax juk"amp askixa, ¡nayax jupan luqtiripätwa!
  - Ukhamarakiw capitanarux luqtawayta, ukax sañ muniw yaqhip yänak ist"asma, sañäni, fragmentos de frases, yaqhip p"iqinchawinaka! ¿Ukhamäpachati?
  - Chiqapa principio tuqita, ukampisa...
  Uka ch"amani piratax pinzas amparapar apt"asïna ukat junt"u hierrox mä juk"a ch"uqi membranaruw llamkt"äna. Mä jisk"a chhuxriñchjasiñaw ist"asïna:
  - ¡Ay, achikt"asipxam jan! ¡Taqi kun yatiyapxäma!
  - ¡Jan wali arunak parlasaxa, ch"akham p"akjaskä!
  Jisk"a ch"uqixa mä ch"uqi ch"uñumpi ch"uñuyatayna:
  - ¡Nayaxa kunsa yatxa!
  - ¿Kunas chiqpachapuni?
  - ¿Kawkhansa mä mapax utjaspa?
  Uka jilïri jaqixa akham sasaw jiskht"äna:
  - ¡Janiwa sañakiti!
  Jisk"a ch"uqixa akham sänwa:
  - ¡Kunas jiwasatakix wali askïspa jiwañkama t"aqhisiyat uñjasiñäni ukhaxa! Uñjapxam uka ch"uqi ch"uqi ch"uqitxa.
  - Ukhamajj ¿jankʼak jiwañ munasmati? - Jilïri jaqixa chhuxriñchjasïna.
  - Walikiwa, nayaxa ukhama amuyta! Kawkïr yaqha piratas nayampjamax uma manqhan samsuspa ukat quta manqhat carga apsuspa. ¡Mä wakiskir quta loborjamaxa, pandillaruw irpapxitani! ¡Nayr uñtasit jaqinakax munasipxiwa! - Uka ch"uqi arupanxa jach"a jach"a tukuñaw utjäna.
  Dot chachajj calvo pʼeqep chʼalljjtayaskakïnwa:
  - ¡Inamaya samkanaka!
  Tigre piratax akham sasaw larusitayna:
  - Tilix jan k"ariskchi ukhax jakäwip qhispiyañäni ukat marítimo jila kullakanakar wasitat katuqañäni, kunjamtix costumbrex siski ukhama! Jupan servitapajj jan wali luratanakapwa compensa.
  Uka jach"a set piratax chiqanchawayiwa:
  - ¡Ukhamäpan! Tili jakañapa, jupax wali yanapt"istaniwa. ¿Kawkhans uka mapax utji uk yatiyapxita?
  - Akaxa mä lobo wawawa. - Jisk"a ch"uqixa Arcephalus ukarux uñacht"ayäna. - Mä laq"a phukhuru imantatayna ukatxa qutaruw jaquntatayna. Mä amtarukiw amtawayta: akax uka chiqawa ukat mä mapa apsuñjamawa. Taqi kunat sipansa, janiw manqharux axsarkti.
  Uka lik"i ukat tigre piratanakax maynit maynikamaw uñch"ukipxäna:
  - ¡Uñnaqapax jupax negocio sañ muni! Jan ukajj jiwañap horas qheptʼayañak muni. ¡Kunjamäskpasa, ¡jupajj juntʼuchatäniwa!
  Tigre Pirata ukax akham sasaw arsuwayi:
  - Chiqpachansa, janiwa iyawsapksmati, ukampisa mä ch"am churapxäma! ¡Ukham jiskʼakiwa, ukatwa sapojj samsuñama!
  Jisk"a ch"uqixa akham sasaw arsüna:
  - ¡Jumax nayatakix wali suma chuymanïtawa!
  Tigrex wali axsarataw kisunakap ch"allxtayäna:
  - ¡Janiwa ajanu lurañakiti! ¡Saljasiñatakejja, qhep qheparuw jiwäta, ukampis ukham chʼuspanakanjja jiwañajj jumatakejj qhespiyatäniwa!
  - ¡Ay, taqiniw maynit jithiqtañ munapxi! - Uka ch"uqixa jisk"achasïna.
  - Amukiña! ¡Jumaw thak uñacht"ayapxita! Jichhax nanakax jist'arapxäma.
  Uka jisk"a ch"uqixa kunkaparux mä soga chint"asaw cadenanak apsupxäna. ¡Jupajj mä jukʼa llaktʼataw mä qʼochu qʼochtʼañ qalltäna!
  ¡Khititix jan pirata ukhamäki ukax mä jan ch"aman jaqiwa!
  ¡Nasa ch"akhapax mä k"uchi morel ukhamawa!
  Tigre de Pirita ukax akham sasaw arnaqasïna:
  - Jisa, kunapachatï kunka jist"antapxi ukhaxa! ¡Nayratpach uka idiotat qarjatäxtwa! Jan ukax yardarm ukar sarañ munasmati, golondrinanakar juk"amp altu!
  - ¡Khitis qhip qhipa jiwañaxa arsuwaypacha! - Tilixa chhuxriñchjasïna.
  - Chiqpachansa nayaxa!
  - ¡Ukhamaxa nayaxa samarañawa! ¡Ch"uxña Príncipex mä nuwasir jaqiwa! - Jisk"a ch"uqixa uka chiqanwa jaltxatayna.
  - Amukiña! ¡Kunapachatix nayax suma jaqïtxa!
  Tawaqux mä ramani palmera quqan qunt"atäskäna, jupax wali munasiñampiw t"aqhisiyañ jamuq uñch"ukiskäna. Ukat juparux gustänwa. Kunjamakitix t"aqhisiyañ fotonakax mä turno especial ukaniwa, juk"ampirus mä suma waynar t"aqhisiyat uñjasispa ukhaxa. Jichhajj Mirabela kullakajj kun lurañas wakisitap amuyasïna. Chiqansa, piratanakax tesoro jikxatapxaspawa ukat jan wakiskir testigonakaruw jiwayapxaspa. Pusi bandidonakaw quqanak jak"an sayt"atäsipkäna. Janiw sinti jach"äkaspas ukhamäkiti, ukampis ch"amanchirinakax jupanakar yanapt"apxaspawa. Ukhamaraki, uka waynax wali ch"amanïtapax wali llakiskañawa, janipuniw jachkänti, ukax sañ muniw uka ch"axwawix chuymar purt"ani.
  Imill wawaxa amuki palmera quqata saraqanïna. Arcefalo sat chachajj amuytʼasisaw chʼiyar wila ajanupar kuttʼayäna. Pirata verdugox venenoso sonrisampiw säna.
  - Tili masimax jaljtawayi ukat jichhax kawkhans tesorox uk sum yattanxa! ¡Ukhamajj inamayakiw tʼaqhesiyäta, jan amuytʼasir jaqe!
  - ¡Jumaxa k"ariwa! - Arcefalo ukax juk"akiw ist"asi.
  - ¿Kawkirus masimax saratayna? ¡Uñjapxtawa jupar apxarupxatapa!
  ¡Uka waynaxa uñch"ukisïnwa, ¡ajjsaräna! Jupax sarnaqäna, chivomp t"aqhisiyat amparanakapax khathatirakïnwa:
  - ¡Janiwa tarjeta jikxatkätati!
  Piratanakax wali uñisiñampiw chhuxriñchjapxäna:
  - ¡Ukat janiw chiqpachapunix wakiskiti! Jichhax juma pachpaw t"aqhisiyapxäma, jan amuyt"asir jaqi. ¿Kunjamarak nayranakas chʼukutäspa?
  - ¡Jan wali ch"axwaña! - Khuchjata wayna.
  - ¡Ukat akankapxañani!
  Mirabelax pä jach"a qalanak apthapisinx amparanakaparuw liwxatäna. Mä piratax mä juk"a jayaruw saräna ukat mä jarra vinot mä juk"a umt"äna. Uka tawaquxa veneno ukham jachaqt"asïna:
  - ¡Janiw kunas mä phuqhat vaso ukham bolsillonakam ch"usaptkiti!
  Mirabelaxa, kunjamtï nayrax lurapxirïk ukhama, amukiw pirata ukar jaltawayxäna ukat arteria carótida ukarux amparapampiw ch"allt"äna! Ukat uka jaqunukut jarra apthapisinjja, uka bandidorojj jupan lantiparuw uchäna. Cuerpojj mä qhawqha yatiñanaksa amtaskaspa ukhamänwa, ukajj wal muspharayitäna. Ukatx mä q"añut pirata pañuelamp ukat mä chaleco ukamp jaquntäna, ukax jan wali ch"uñump thujsa (ukat kunjamarak ukham junt"u pachanx uchasipxi).
  Mä jukʼa chʼalljjtayasisaw irnaqir masinakapar mistüna ukat akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Inas umañasa wakischispa! Ukat ukatsti jupanakax...
  Uka tawaqux jan mä aru arsusaw mä piratax inglepar ch"allt"äna, maynin p"iqip laq"at lurat manq"añampiw jaquqanïna, ukat mä juk"a pachatakiw kimsïr piratarux amparapamp templon jawq"jäna. Piratanakax t"unjasipxäna, Mirabelax kisunakap q"ala ch"allxtayäna:
  - ¡Walikiwa, ¡kunjamsa jupanakaruxa phust"awayta!
  Uka waynax uñch"ukisïnwa, imill wawax bufandap ch"iyjasaw chaleco apsuwayxäna, muspharkañ q"ala jan isinïtap jikxatäna.
  - ¡Jumaxa mä diosawa! - Arcefalo ukaxa jach"at arsüna.
  - Inasa! ¡Jan ukax diosanakat sipansa jukʼamp thaya! - Mirabela kullakaxa p"iqipa ch"allxtayäna. - Nayaxa nuwasir tawaqutwa.
  Arcefalo sat usux nayranakapampiw manqʼantäna. Waynäskchïnsa, mä pirata capitan jan axsartʼir ukat nayratpach jilïr yuqapax chiqpachansa janiw virgenäkänti. Ukampis jila partejj jan wali qʼañu warminakäpjjänwa, niya libre qʼañu warminakäpjjänwa. Jupanakax wali sumawa, ukampis janiw estética kusisiñax utjkiti. Ukatjja, janipuniw fotonakansa ukham ñikʼutap uñjirïkänti. Inas cuerpox sinti musculoso ukhamächi, ukampis uka pachparakiw flexible ukat móvil ukhamächi. Kawkïr deportistas ukham uñtʼat musculonakat envidiasini. Chuchupax phuqt"atawa, jach"a, mä juk"a patat uñtatawa, escarlata chuchunakampi, abs ukax tejas ukaniwa, venas ukanakax uñjasiwa, ukat kayunakax mä musculos paquetes ukhamakiwa. Uka pachparakiw imill wawax ch"ama erótico ukamp phuqt"ata, ondulos de musculos ukanakax ch"aman thixninakaparuw t"ijti. ¡Ay, ¡kuna janchisa! Uka waynax nayranakap ch"irmthapïna ukat kunjams amuyunakapax aka pachatakix jan walïki uka tuqit obsesión ukarux ch"allxtayäna.
  Ukampis Mirabelax grilletenak jist"aratayna. Jupajj mä jachʼa uñnaqampiw uk luräna. Nayra pachanakanx operaciones de combate ukanakatakix programa de entrenamiento ukax, chiqpachansa, secundaria ukhamänwa, ukampis imill wawax taqi movimientos ukanakat amtasïna. Grilletes ukanakax mä juk"a nayra pachan jist"antatawa ukat jist"aratarakiwa, ukhamax wali jila chaniniwa: janiw khitis jiwat katuntat jaqinakar jaytañ munkaspati. Qhispiyatäxasaxa, waynax mä qawqha thakhinak sarawayxäna, q"ala kayunakapax jach"a ch"akhanakampi ch"allt"atarakïnwa, ukampis llamp"u ch"uxña quqanakax usuchjasiñaruw llamp"uchasïna, ukat taqpachanx Arcefalo ukax janiw uka tuqitx yaqhakïkänti. Uka waynan wali qhuru awkipax sapa kutiw jawq"jatayna ukat q"ala talonanakaparux mä chivompiw jawq"jatayna, ukatwa usuchjat t"ijt"añ yatitäna.
  Mirabela kullakajj akham sasaw jisktʼäna:
  - ¡Juma pachpawa sarasma!
  - ¡Nayaxa chachätwa! - Uka waynaxa jach"a jach"a tukusa jaysäna. Puñala apthapisinxa, pä muspharata ukampis wali jakkir piratanakaruw tukuyäna. Uka nuwasiri waynax mä taqpach uñtʼat gestompiw uk luräna.
  - ¡Aka panini jiwayapkasma ukhamawa! Ukampis ukham qʼañunakajj janiw Victoria planeta qʼañuchañapäkiti.
  Mirabelaxa, waynan jan sinti ch"amanïtapat muspharasa, akham jiskt"äna:
  -¿Nayra jaqiru jiwayapxtati?
  Filbuster waynax jisk"achataw akham arsüna:
  - Ukhampuni! ¡Warminakas ukhamaraki! Aka pä tunka llatunkani, tunka llätunkani.
  Uka tawaqux q"illu ñik"utan arsüna:
  "Ukat akax nayrïr kutis jaqir jiwayatax ukhamawa." Jupax templon ch"amampiw ch"allt"itu ukat jiwañaw utjäna, nayax mä juk"a jan ch"amaniw jawq"jañajäna. Jïsa, ukat arteria carótida ukar ch"allt"atax chiqpachansa, mä juk"a oblicuo sarañax wali askïspawa.
  Arcefalo sat chachajj akham sänwa:
  - Jisa, inas jupanakar t"aqhisiyañax wali askïchispa, venganza ukham jikxatasitapat ukhama. Aka morones ukanakax janiw kuna aski yatiyawinaks kunjamakitix ukhamak churapkaniti.
  Mirabelax akham sasaw arsuwayi:
  - T"aqhisiñaxa venganza ukatakikiwa: janiwa sinti sumakiti. Impacto físico: ¡yatichañ jan ukax yatichañ tuqitwa!
  Uka waynaxa akham sänwa:
  - Ukhamajj ¡jupanakar jiltayä!
  Dot achachilax mä juk"a kusisitaw akham säna:
  - ¡Jan llamp"u chuymanïpxamti! ¡Jichhax kimsaniw utjxapxta! ¡Islanx pä tunk llätunkan uñisirinakajaw utji ukat patak juk"ampinakaw barcon utji! Mä arunxa, aka tawaqux jan sapakïkchi ukhaxa...
  Mirabela kullakajj akham sänwa:
  - ¡Naya sapaki jumampi! Sapa!
  - ¡Akax jan waliwa! - Puntoxa calvo p"iqipa ch"allxtayasïna. - Isla ukaxa wali jach"awa, qullu qullunakampi, junt"u umampi muyuntata. Principio tuqitxa, qunt"asipxasmawa. Janipuniw wiñayatak thaqkistaniti.
  Arcefalo chachajj wali coleratapuniw amparapamp qoqaru chʼoqtʼäna:
  - Janiwa! Aka brigantinax nayan chiqap barcojawa ukat janiw wila ch"akhanakjam ukham q"añunakar apnaqañapatak jayskäti. ¡Janipuniw chʼamaj khitirus jaytkäti! Ukatakejj wali jachʼa qollqew pagapjjerïta.
  Mirabela kullakajj akham sänwa:
  - ¡Jumax nayra capitan yuqapätawa!
  Arcephal jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jïsa! Ukampis chʼamasajj janiw herenciat jutkiti. Awkijar uñtʼasa ukat respetasa, ukat nayajj wali chʼamani nuwasirïtaj uñjasajja, capitanjam ajlliñwa juramento lurapjjäna. Ukampis ukhamaw pasäna, ukat Pirata Tigre Chupa de Sangre ukax ch"amap katuntasïna. Nayajj muspharata, grilletempi chintʼata ukat tʼaqhesiyataw uñjasiyäta. Jupax mä jan wali ch"iqa ampar jaqiwa, ukat nayax suyt"twa jupaw nayrïr p"iqinchirïtapa!
  Mirabela kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¡Wila ch"uqi jiwayañajataki ukat jumax wasitat capitanäxäta!
  - Janiwa! ¡Naya pachpaw jupar jiwayañaja! Ukampis qhan jan waltʼäwiw uka equipon utji. Jichhax Wila Chuyma ch"allxtayirirusa nayarus axsarapxitu.
  Puntojj akham siwa:
  - Jiwasaxa ventaja de sorpresa ukaniwa.
  - Ukhamajj ¿kunas akajja! - Waynaxa amparanakapwa ch"allxtayäna, pä higo uñacht"ayasa.
  Uka jilïr jaqix mä yatxatat nuwasir jaqin thayapampiw säna:
  - Gnus, nayrïr masiparu ukhamaraki yaqha pä tigre piratanakaru jiwayaraksnawa. Ukatxa mayni piratanakaxa, jan irpirinakampi jaytata, jumana apnaqata kutt"anipxani. Taqi kunat sipansa, jumax yatisktawa, jupanakax janiw chiqpachans uka qhuru, qullqi chuyman Wila chuyma ch"allxtayirirux munapkiti, ukat tigre piratanakakiw jupamp pachpa clan ukankapxatapatx aka uñstawirux chiqa chuymanïpxi.
  Mirabela kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Hierrox junt"ükipanx ch"axwañäni! ¿Kunatsa qhanax wilaruw tuku - foton layku, t"ijtir warawaran qhipäxapan!
  Uka tawaquxa pä yanapirinakaparu uñakipäna. Punto chuyman jaqix waña ukat ch"akhanakanïnwa, ukampis chiqak sayt"asisaw wali yatiñampiw sarnaqäna. Amuyataxa, jupax janiw vino ukat tabaco jan wali apnaqir corsarios ukanakat maynïrïkiti. Ukat suma thayampi ukat ejercicio lurañampi chʼamampi jakasiñax wayn tawaqurux jaya tiemporuw puriyi. Kunjams waynax valorani uk amuyañatakix, uñnaqap uñakipt"añakiw wakisi. Wilampi ukat salt"at ch"uxña, ch"uxña color pissoogs ukanakamp ch"allt"atas wali muspharkañawa.
  Uka nuwasirix akham sasaw kamachi:
  - Jichhaxa jariqasipxam, wayna caballero!
  Waynaxa jan kusisita arsüna:
  - ¡Janiwa warmixa jariqasiñataki!
  Doc jupax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Janiw jiwasax llamp"u chuymanïñ tuqit parlktanti!
  Ukhamäkchïnsa, Arcefalo sat usujj wila jariqañatakiw jawir jaqontäna. Ukatjja, chʼojjñampi qʼañuchatäki uka usuchjatanakajj sintipuniw chhuxriñchjasïna. Mirabelax llamp"u chuymampiw qhipäxap ch"allxtayäna, waynan muskulunakapax naturalezaparjamax ch"amaniwa ukat ejercicio físico tuqiw jilxattawayi, wali elástico. Kunkapax ch"amaniwa, ukampis suma uñnaqt"aniwa. Imill wawax waynan qhipäxaparuw qunt"asïna ukat jank"akiw punkit chuchup ch"allt"asïna - ¡kunjams wali askïspa! Arcefalo sat usux kusisitarakïnwa, ukampis munañapampiw amparanakap jaquntäna.
  - ¡Akax janiw jiwasatakix bask"añ pachakiti! Ukax lurañ pachaw purini. ¡Jupanakax niyaw alarma uñstayañampïxapxi!
  Mosquetes apthapisinxa, kimsanixa destacamento tuqiru sarapxäna. Ukanx ch"axwañanakaw ist"asïna. Piratanakajj animalanak thaqhasipkäna. Uka markankir rinoceronte ukat pä toronakar uñtasit uñstayapkaspa ukhamawa. Uka uywa katurinakax mä tigre pirata p"iqiparuw ch"uxña pañuelamp p"iqinchat p"iqinchat p"iqinchapxäna. Jupax jan axsarasaw rinoceronterux mä ch"ullqhi puñalampiw khuchhuqäna, piratanakax nina patxaruw aycha t"aqanak qhatiyapxäna. Uka thujsajj Mirabelle kullakarojj jichhak tʼaqhesiyatapat amtayäna. Imill wawax mosquetempiw jawq"jañ munäna, ukampis uka qhipatxa, ukham armax jan sinti chiqapar uñjatap amtasisax mä chiqaruw jaytawayäna. Ramanak taypin liwxatasinxa, suma uñnaqt"an warmix jak"achasisinx ch"amampiw puñalarux jaquntäna. Ejercicios ukanx walja kutiw kunayman yänak jaquntapxäna, puñaladas hiperláser ukanakamp jaquntapxäna. Chiqansa, thaya acerox janiw nayrïr kutikïkiti. Kunjamsa uka cuchillajj thaya khuchhuqäna, uka animalan kunkapar chʼalljjtayäna uk uñjaraktawa. Muspharkañawa, ukampis kunatsa Mirabellex janiw tigre ukarux sinti khuyapt"ayaskiti. Inas uywar uñtasit sinti uñnaqt"anïtapata, jan ukax inas piratanakax nayranakap nayraqatan jichhak jan sintt"asis jan walinak lurapxatap layku.
  - ¡Aski waynanaka!
  Piratanakax jiwat jaqinak t"unjasipkakïnwa, jichhax p"iqinchiripax jiwatap uñjapxäna. ¡Ukajj wali sallqa qʼañunak luräna!
  Arcefalo sat chachajj mosquetepwa jaqontäna. Uka waynax experiencianïkaspas ukhamaw amuyasïna ukat mä plomo chimpuw uka q"añut piratarux ch"allt"äna, mä q"añut ajanupax mä k"uchi cicatriz ukamp jan walt"ayatänwa, chiqaw pechopan.
  - ¡Ukhamatwa "dung keeper" ukar jach"añchatätaxa! - Uka waynaxa corsair jisk"achasïna.
  Payïr tigre-piratax mä jach"a jach"a tukusaw q"uma chiqar jaltawayxäna, ukampis Mirabelax mä t"aqhisiñ yänak verdugo cajapat apsutäki ukanakx ch"iqa nayraparuw jaquntäna. Plástico arupa mä sinti jisk"a timbre ukar mayjt"ayasa (jupax luraspawa), imill wawax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Khitinakatix aljantapki ukat juramentop p"akintapki ukanakax diosanakan mutuyäwipampix uñjasipxani!
  Arupar chʼamañchtʼañatakejja, uka tawaqojj nayraqatjja, mä cobre laphiruw (ukajj wali yatiñan tʼaqhesiñatakiw apnaqasïna) mä kasta laka chʼaphir tukuyäna. Ukatjja, jachʼa laphinakampi mistur palmeranakajj acústica satäkis ukaruw jukʼamp jiljjattayarakïna, jukʼampejj jukʼamp resonancia utjañapatakiw mä jukʼa muytayapjjerïna.
  - ¡Khaptapxam, jumanakax jan wali jaqinaka!
  Yaqhip piratanakax qunqurt"asisaw jaquntapxäna. Arcefalo sat jilatajj tantachäwir jankʼakiw mistunïna ukat pulmonanakap patat arnaqasïna:
  - ¿Nayarux capitanjam uñt"apxistati?
  ¡Piratanakan nayranakapajj jachʼaptänwa! Uka waynan chʼiyar ñikʼutapajj tʼaqhesiyat uñjasisajj wilaruw tukuwayjjäna, cuerpopasti chʼakhanakampi chʼoqantatäjjänwa. Jupanakat maynix sable-p liwxatäna, ukampis Dot-ax purakaparuw mä chiqap disparo ukamp ch"allt"äna (suerteniw diana ukax janiw jayankkänti).
  - Jan ukax khititix nayan derechunakajat ch"axwki ukax mistuñapawa, sabres ukamp nuwasiñapataki!
  Janiw khitis p"iqip ch"uqt"añ munkänti. Lamar qotankir lunthatanakajj istʼasisaw pʼeqep altʼasipjjäna. Uka waynax atipjäna:
  - ¡Jutapxam jilanaka! Mä jukʼa tiempotjja, tesoronak jikjjatañäni ukat cheqaparjam jaljañäni.
  Sullka piratax chiqpachanx Arcephalus ukamp pachpa maraniwa, jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Machaq capitanar jach"añchaña!
  Yaqha piratanakax akham sasaw jawsapxäna:
  - ¡Machaq capitanar jach"añchaña!
  - ¡Ukaxa pachparakiwa!
  Mirabelax quqat jaltasaw pantera ukham liwxatasinx sist"asïna:
  - ¿Kawkïris nayamp ch"axwañ munta?
  Jach"a piratax jupar jak"achasïna:
  - Jisa, chiqpachansa nayaxa!
  Mirabelax jupa jak"aruw jaltawayxäna ukat amparap p"iqip pataruw ch"allt"äna, uka ch"axwäw pachaparjama, ukhamat piratax chiqpachapuni mä minuto desmayañapataki. ¡Ukat sintipuniw samsuñas jan ist"añjamäkänti!
  Imill wawaxa qhixu qhixu arumpiwa arsüna:
  - Uñjaña! Nayaw jiwayta, ukampis jumatix jakañ munstaxa, ist'apxita. ¡Jupax aljantatäniwa, mä sanu jamp"att"awimpiw jaktayä!
  Mirabelax luxus caderas ukanakap ch"allxtasaw corsair ukar muytayäna ukat wali munasiñampiw lakapar jamp"att"äna. Ukat ukapachaw mä "milagro" lurasïna: quta lunthatax nayranakap jistʼarasaw mä ratuki jaktxäna.
  Piratanakax wali kusisitaw arnaqapxäna:
  - ¡Glorida jumataki, quqa diosa!
  - ¡Afrogeta ukaxa! 0 Uka waynax capitanax jupanakar yatiyäna.
  - ¡Gloria jumataki Afrogeta! ¡Sutimax qullanäpan!
  Mirabelax jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Jichhax Mirabelle sasaw sutichapxita! ¡Janit sutijajj wali muspharkañäki!
  Piratanakax akham sasaw iyaw sapxäna:
  - ¡Chiqpachansa divin!
  Mirabelax mä aforismo arsüna:
  ¡Ch"usa p"iqimpixa, janiwa billetera phuqt"ayañjamäkiti!
  ¡Thaya chuymampixa, janiwa nina junt"uchañjamakiti!
  Imill wawax mä juk"a muyuntäna, ukatx kimsa kutiw salto luratayna, ukax piratanakaruw wal muspharayatayna, jupanakax janiw uñjañanakar yatintapkänti. Jan wali nayranakapxa liwxatapxarakïnwa. Wali suma q"ala janchipa, kunas ukham jach"a kankañapat sipan juk"amp askïspa. Corsairs chhaqhat warminakatakix, akax mä super ukhamakiwa!
  Mirabelax mä akatjamat sayt"äna:
  - Walikiwa, walikiwa, jumatix wakiski ukhaxa: inas jumanakat maynir munaschirista. Ukampis cheqas janiw inamayakïkiti!
  Piratanakax mäkiw arnaqasipxäna:
  - Jisa, chiqpachansa jiwasaxa wakisiwa! Jan ukhamäkanixa janiw ukhamäkaspati!
  Imill wawaxa colerata jachaqt"asisaw larusitayna:
  - ¡Jichhaxa wila masimpi apasiña pachawa purini!
  - Ukat Gnus! - Yatiqaña Punto.
  Imill wawaxa mä akatjamat amtasïna, ukatsti quta thiyaru t"ijtxañataki t"ijtäna:
  - ¡Tilix jan walt"äwin jikxatasi! ¡Juk"amp jank"aki!
  Mirabela kullakajj jankʼak sarnaqatapajj janiw ina chʼusarukïkänti. Qʼala kayunakapajja, esmeralda azul talonanakan lliphipiskäna ukhajja, inti jalsun qhantʼirjamaw qhantʼäna. Qutar t"ijtxasax Gnus ukat mä denso, gnome ukar uñtasit tipo ukaw sloop ukan qunt"atäsipkäna ukat ch"uqi jawq"jasipkäna uk uñjäna. Imill wawaxa umaruw jaquntatäna. Chiqansa, tiburones ukanakamp tʼijtʼañax jan walipunïnwa, ukampis Mirabelax pä puñal amparapankänwa ukat janiw axsaraskänti.
  - ¿Kunsa jumampixa Tili lurañasa? - Gnus jupax jach"a jach"a tukusaw jiskt"äna. - ¿Lliw ch"iyar ch"akhanakam kutt"ayañajati ukat qhatiyañajati?
  Jisk"a ch"uqixa akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Janiwa wakiskiti! ¡Suma chuymanïtwa ukat llampʼu chuymanïtwa, ukat wali suma jaqëtwa!
  Uka ch"amani piratax akham sänwa:
  - Walikiwa, janiwa nayaxa! Jumax mä jisk"a laq"u jaqikïtawa. ¡Jiwayañani ukat tiburones ukanakar manq"ayañäni!
  Gnus jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiwa, ukaxa janiwa luraskaniti! Ukajj wali faciläniwa. ¡Tiburones ukanakax jank"akiw jiwayapxi! ¡Juk"amp suma k"achat k"achat t"aqhisiña, qhipa jiwañapa!
  Tili, jacht"asis, chhuxriñchjata:
  - ¡Jutïr lurañanak lurañäni! Ch"amakapunïnwa, nayax mä juk"a pantjasiristwa kawkhantix Arcefalox mapa jaquntawayki uka chiqampi. Ukhamajj jan gut lurapjjetati, jan ukasti yaqha chʼam churapjjeta!
  - ¡Ukhamatakixa t"ijtxa! ¡Janiwa, janiw irnaqkaniti! - Piratanakax juk"amp ch"amampiw jan walt"ayat jaqiparux jawq"jañ qalltapxäna.
  Mirabelle qalltanxa, uma pataru jan kuna jan walt"awinakampi khuchhuqaña. Tiburones ukanakax janiw jupar jak"achasipkänti. Ukampis barcojj jakʼankjjäna ukhajja, uka animalajj uka imill wawaruw nuwantañ munäna. Mirabel kullakajj mä puñalampiw lakapar wali chʼamampi jawqʼjäna ukat ladopar jaltawayjjäna. Uka jach"a piratax qhipharux imill wawar uñjäna ukat jank"akiw kuns luräna. Mosquetex ch"axwantäna, ukampis Mirabelax línea de fuego ukanx jaltxañ atipxatayna.
  - ¡Jumax qhiphart"atätawa! - Jupaxa arnaqasïna. Pä columpio columpio ukat imill wawax boteruw t"ijtäna. - ¿Kunatsa jumaxa loco tukuwayta? ¡Ukajj qʼomachatäniwa!
  Chiqansa, pä yatxattʼat piratanakax janiw mä qʼala jan isin tawaqurux axsarapkänti. Uka suma uñnaqtʼan warmirux jankʼakiw uñjapxäna, chʼiyjañsa jan ukax sablenakampiw khuchhuqañ munapxäna. Mirabelax umaruw chhaqtxatayna ukat Gnus-an purakap pechopat intestinonakapar ch"iyjatayna. Piratax wali llakitaw chhuxriñchjasiñ qalltäna. Imill wawax uka ch"amani pirata ukan amparap khuchhuqatayna ukat plexo solar ukan ch"allt"atayna. Jupax liwxatasinx pulmonapat wila ch"akhanak mistuwayxäna.
  Mirabela kullakajj wali munasiñampiw jachaqtʼasïna:
  - Jichhaxa!
  Gnus jupax akham sänwa:
  - ¡Tukuyapxita!
  Mirabela kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Janiwa! Jumax jaqinakar t"aqhisiyañx walpun munastaxa, Arcefalox niya wawakïskiwa, ukat t"aqhisiyañax wali kusiskañawa. Ukhamajj jichhajj mä animaläjjtawa - mä allqamari jiwata!
  Uka ch"amani piratax mosquete ukar amparap luqtäna, Mirabelax q"ala kayumpiw amparapamp takt"äna:
  -Kawkirus q"añu amparanakam uñacht"ayaskta?
  Uka brutojj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Qhispiyasipxam! ¡Wali khuyapayasiñampiw premio churapxäma! ¡Qurimpiw nadasma ukat diamante zapatillanakampiw sarnaqäta!
  Mirabela kullakajj akham sasaw larusitayna:
  - Posul ukat heces: pachpa saphit jutapxam ukat pachpa chiqan mistunipxam!
  Lamar quta lunthatax akham sasaw arsuñ qalltäna:
  - Nayax nayra enano familiat jutirïtwa. Nayra achachilanakajan jan jakt"kay yänakapax kawkhans imatäski uk yattwa. ¡Jakañ lanti jan jaktʼkay qamirïñwa churista!
  Chʼaxwirix kayunakap kayunakapampix puñalaparuw thayar jaquntäna, ukat mä pä kuti muytasinxa, amparapat katjäna:
  - ¿Kunatsa pirata, ukatxa jani padishah ukhama jakaña, jumaxa yatiskta kawkhantixa familiaman tesoronakapaxa imatäki?
  - ¡Kunalaykutix Tatitun thakhinakapax jan amuyt"kayawa! - Bandidoxa ch"uqi ch"uñuyatayna.
  Gnus jupax akham sasaw qhuru arsüna:
  - Jupaxa k"ariwa! Jupax mä gnome ukhamawa nayax Archpapa ukhama! Inas familiapan gnomos jan ukax homosexuales ukanakax utjchïna, ukampis ¡jupa pachpax janiw kuna tesoros ukanïkiti!
  - ¡Kunjamatsa uk yatta! - Pirataxa mä ajanu luratayna. - ¡Nayamp chika infiernor sarañ munasmati!
  Mirabelaxa, jaysañat sipansa, amparapampiwa vendampi chint"äna:
  - Kuna! ¡Jan wali compañía ukamp infiernor sarañat sipansa, alaxpachar sapak sarañax jukʼamp askiwa! Arcefalo sat usuw kunatï pasani uk amtani, ukampis jichhajj ¡jakañamawa! Ukat jumax ukan ikirïta ukat jukʼat jukʼat jiwaraktaxa.
  Imill wawax remonak remar saratayna, barcorux quta thiyaruw irpäna. Tilix akham sasaw qhanañcht"i:
  - Kunatsa, jumaxa ukhama suma tawaquxa. Kawkitsa ukham jan jaqirjam jan amuytʼkay suma uñnaqtʼanïñax jutäna uk yatiyapxita.
  Mirabela kullakajj nayranakap chʼoqtʼasisaw muspharäna:
  - ¿Jumax jaqin amuyunakapax utjaraktati?!
  Tilix p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Ukhamaw jumanakan kastaman uñstatanakan sutipa! Jiwasan kastax lagi satawa. Nayrajj waljaniw utjapjjetäna, ukampis jichhajj mä qhawqhanikiw utj-jje!
  - Kunata? - Mirabelaxa mayampiwa puñala jaquntäna.
  - ¡Akaxa jach"a ch"amaninakan munañapawa! - Uka ch"uqixa jank"akiw jaysäna.
  - ¡Janiw yatiskti sañax phinq"asipxi ukhax ukham sapxi!
  Tilix nayranakap ch"irmthapïna:
  - Jumaxa wali yatiñani tawaquwa. Musculonakamasa ukat kuyntʼatanakamasa, chʼamani ukat experienciani nuwasir jaqiruw uñachtʼayi.
  Mirabelaxa, uka puñalarux amparanakapamp katjatayna (coralat lliphipi caléndulanakamp k"achacht"atäkaspas ukhama), mä jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - ¡Guerrar jïsa! Ch'ullqhi? ¡Jichhakamajja, ¡jichhat sipansa walja kutiw jukʼamp chʼamanïyäta! ¡Experiencianïpjjtwa! Jumatï mä yatiqañjam jaktʼsta ukhajja, ¡jïsa! Chiqpach nuwasïwinak jaktʼäta ukhaxa, ¡janiwa!
  Tilix mä samañampiw akham säna:
  - ¡Jumax modesto ukhamätawa! Ukax suma calidad ukawa. Jumat mäkiw utji, ukax kunjamatsa janiw amuyañjamäkiti, ¡ukax nayaruw mayjt"ayitu!
  - Mä sapaki? - Mirabelaxa mä juk"a amparapampiwa cuchillaru ch"allt"asi (proteína cuerpo ukaru, wali yatintañawa wakisi) .
  - Jïsa! ¡Janiw ukakikiti! ¡Kunatsa q"ala q"ala jan isinïtaxa! Kunjamakitix imill wawanakax q"ala q"ala jan isin sarnaqañax janiw costumbre ukhamäkiti! - Tili lakapa muyuyäna.
  - Ukampisa markasana akaxa janiwa mä vicio ukhama uñjatäkiti! - Ch"axwirix mä juk"a pachatakiw khuchhuqatayna.
  - ¡Amuyataxa wali jaya pachanakata jutapxtawa! ¡Ukatwa ukham uñachtʼayasma! "Jichhax jisk"a ch"uqix kutt"awayxänwa, janchipan ángulo ukar mayjt"ayasa, ukhamat jawq"jat qhipäxapax jan sinti usuchjañapataki.
  Mirabela kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Inasa! ¿Kunsa yaqha yatiñ munta, wayna?
  - ¡Janiw kunas jichhakamax utjkiti! ! - Tilix diosanakapax janiw arst"añ tuqit jark"atäpkänti sasaw uñacht"ayäna.
  - Jan iyaw sañax ch"amawa: juk"amp kusiskañ umañax juk"amp llakisiñaw resaca! - Imill wawaxa kunjamsa enano jaqina qhispiyiri amparapaxa puñalaru ch"allt"atayna ukxa uñjäna. - ¡Janiw yant"añasäkiti! - Mä ch"ama ch"axwawi palmera ch"ankhampi ampararu. Uka cuchillajj jaquqanïjjänwa.
  - ¡Jïsa, janiwa kuna jan wali amuyunakaxa utjkäti!
  Uka botejj qota lakaruw purintäna. Gnus jiwañatak jaqunukusaxa, Mirabelax gnome satäkis uka jaqiruw jupamp chika ayxatäna. ¡Uka tawaqux anattʼasir chuymanïxänwa, kuns sillpʼiskäna! Jupax apt"at chachax jasakiw q"añuchatäna, ukat niya patak kilogramos pesa, kunjamatsa distraer sarañasawa. Uka jan chʼamanïki uka qʼepinakat jitheqtañatakejja, uka tawaqojj jaqonukusaw sarnaqañapatak waytʼäna. Uka pachakamax laq"ax junt"uchatäxänwa ukat suma uñnaqt"an q"ala talonanakap phayaskäna. Ukampis Mirabelax janiw aynachtʼañsa ni ñikʼut mururañsa amuykänti.
  Arcefalo ukat piratanakax jupamp jikisiñatakiw mistupxäna:
  - Walikiwa, ¡kunjamsa jumax wali munasirïtaxa, ¡botín ukamp uñjsma!
  - ¡Uka uywaxa mä waka p"iqiniwa! Kunjamtï uñjktanxa, ¡janiw aka kutix pantjaskti! - Ch"axwirix bíceps bulging uñacht"ayäna.
  - Jichha pachaxa atacaña pachawa, machaq isi t"axsuwayapxta, ukhama jani pächasiwi isi uchasiñaxa jani uñjañapataki. - Munasiñampiwa waynaxa jiskt"äna.
  - ¡Aka q"añunakanxa! - Mirabela kullakaxa ñik"uta ch"uqt"asïna.
  - ¡Negocio lurañataki! - sasaw Arcefalo sat jaqix säna. "Uñtapxam, wal usutäkchisa, botas uchatätwa."
  Chiqansa, uka waynax jachʼa jachʼa botas uchatänwa, ukat espuelas ukanïnwa. Jupanakanjja, amenazañat sipansa jukʼamp larusiñatakjamaw uñnaqäna.
  Mirabelax jan wali nayranak lurasax jisk"at arsüna, waynan arup desfilasa:
  "Nayax amuyta, kutt"añ pachaw purini, uñisirinakasan asnupar ch"allt"añasataki."
  Piratanakax chhuxriñchjasipxänwa. Mirabelax camisolampiw uchasïna, ukampis ukax bolsa ukham uñtasïna ukat amparanakaparu ukat caderanakaparuw chʼallxtayäna. Juk"amp jan walix botas ukampiw utjäna, qala chuymampiw jan makhatañ munapkänti, imill wawax patat ch"iyjatäna.
  Arcefalo sat usux chuym ustʼayasisaw thuqtʼäna:
  - ¡Ukhamaxa wali llamp"u chuymaniwa!
  - ¿Kawkhansa diosanakaru botas uchasir uñjta? - Imill wawaxa juramento luratayna.
  - ¡Kawkhansa jan botas ukankir diosanakar uñjta! - Uka waynaxa kutt"ayataynawa. Ukatxa jukʼamp kusisitäxänwa. - Walikiwa, nayaxa yanapt"apxäma.
  Uka waynax wali yatiñampiw nuwasir jaqin zapatonakap uchasïna. Mirabela kullakajj taqe jakäwipan cuartelankkchïnjja, janipuniw botas uchasirïkänti. Jila partejja, cibernético zapatonakajj sapakiw jupar tʼijtjjapjjäna. Ukat ukatsti t"aqhisiña, t"aqhisiña. Imill wawax nayrïr kutiw jan hiperplasma electrónica zapatos ukamp isthapt"atax jan walt"ayat jikxatasïna. Jakhunakajax chhuxriñchjasïna, ch"akhanakajax ch"allxtasïna, tobillonakajax ch"allxtasïna. Mirabela kullakajj nayranakap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¿Kunatsa ukhama junt"u pachanxa zapato uchasiñaxa!? ¡Ukajj wali jan walipuniwa!
  - Jumax janiw limosnero jan ukax cabin boy ukhamäktati, jan ukasti diputadojawa. Ukat uñnaqanakas sarantaskakiwa.
  Chiqansa, uka cabina waynax Arcephalus sat jaqimp chika maraniwa, qʼala kayuni, intimpi qʼillu ñikʼutani. Ukampis waynax uka tuqitx juk"amp kusisitaw jikxatasïna, pantalonapax qunqurkamaw khuchhurata, q"ala ch"uxña torsoni, pusi inti jalsu tuqinx juk"amp sumaw qara stocks ukanakat sipansa. Wayna capitanax kamachi churäna ukat piratanakax botenakaruw mantapxäna. Chiqansa, brigantino Bloodsucker sat barcon capitanapax jupanakar amuyaspa ukat jupanakar pallapallañapatakix mä jan waltʼäwiw utjäna, ukampis Arcefalo sat chachax corsarios pʼiqtʼirin banal qullqi munañapampi ukat jupa pachpar atinisiñapatakiw jakthapiskäna. Jilapachax janiw pantjaskänti, cubierta ukanx q"uchuñax ist"asirakïnwa, amuyataxaw piratanakax delirio tremens ukan agresiva etapa ukar puripxäna. Idiotas, sasaw Mirabelax amuyäna. Ukampis ¿kunsa mä piratax lamar qutan anclaje ukan luraspa? Ukat pallapallanakan golpe de estado ukax jach"añchatäñapawa.
  Brigantina sat barcompiw muelle ukar puripjjayäta, janiw kuna jan waltʼäwis utjkänti. Arcefalo sat usux nayrïr kutiw uñstäna. Uka centinelanakajj janiw mä ataque suyapkänti, ukatwa machantat uka waynar uñkatapjjäna. Mayni makhatir piratanakax kusisitaw akham sapxäna:
  - ¡Aski urukipanaya Vigas!
  - ¡Aski urukipanaya, nayaxa Juan!
  - Walikiwa, ¿jumax quta thiyan samart"awaytati?
  - Walikiwa, ukampisa janiwa wakiskiti!
  Ukat yaqha k"uchirt"ayir arunaka. Mirabelax makhatasinx Wila chuyma ch"allxtayiriruw sarawayxäna. Wow, kunjams botas ukanakax q"añuchasi, inas España local ukan luratächïna, ukat ukatw uka expresión ukax jutäna - bota española?
  Wila ch"akhanakax pusi tigre piratanakamp chikaw ch"akhanakar khuchhurapxäna. Quritakiw anatapxirïna ukat q"añuchataw ñanqhachasipxirïna. ¡Mirabela kullakajj nayrïr kutiw jupanakar jakʼachasïna ukat pä amparapampiw mä puñal jaqontäna! Lamar qutankir pä bandidonakax arnaqasiñampiw jaquqanipxäna.
  Wila ch"allxtayirixa akham sasaw salt"äna:
  - ¿Kunas pasäna? ¡Insidioso ataque ukax wali askiwa!
  - ¡Juma sapakiw insidioso atacasma, jumax bastardo! - Wayna capitanaxa pulmona pataru arnaqasïna. "Kunatix legítimo ukat nayatakïki ukanak jumat apsuñ jutta" sasa.
  Wila ch"allxtayirix jan iyawsañjam jik"a larusisaw larusitayna:
  - ¡Jank"aki apsuñamawa!
  Mirabelax nayrar jaltasaw kayup wali ch"amampiw ch"allxtayäna, ukat botapax t"ijtäna ukat Wila Chuyma ch"allxtayirirux jan wali ajanuparuw ch"allt"äna. Jupax liwxatasinx liwxatasïna. Pä yanapirinakapax Mirabela tuqiruw jank"ak sarapxäna. Chʼaxwirix pä espadanak mä kutikiw katthapïna: wali yatiñampiw amparapamp luqxatäna, mayniruw qunquripar jawqʼjäna, maynirus sablempiw jawqʼjäna ukat pʼiqip apsuwayxarakïna. Arcefalo chachajj jupar jankʼak puripkäna uka piratanakat mayniruw chʼiyjäna, jupajj wali yatiñampiw mä arma apnaqäna. Ukat jankʼakiw brigantina sat barcon nuwasiñajj utjäna, uka pä capitananakar yanapirinakampi ukat uñisirinakampi. Mirabelax uk uñjasax apaskäna uka megáfonoruw arnaqasïna.
  - ¡Janiw maynit maynikam mutilación ukat jiwayasiñax wakiskiti! ¡Pä capitananakan jan waltʼäwip nayra costumbreparjam askichañäni!
  - ¡Nayaxa iyawstwa! - Arcefalo sat usux pulmonar patat arnaqasïna. - ¡Maya mayniru ch"axwañani!
  Wila ch"allxtayirix sayt"asisaw cinturónpat mä espada apsüna:
  Piratanakax congelapxäna, nayranakapamp manq"antapxäna.
  - ¡Nayaxa allqamarimpi ch"axwañajawa!
  - Ukhamasti jumax axsarañjamawa, ukat axsaririx janiw capitanäñapäkiti! - Mirabel kullakaxa pulmonar patat larusitayna. - ¡Jichhaxa jiwayapxäma! Mä uñacht"äwirjamax imill wawax tigre pirata ukarux sabre ukamp ch"allt"äna, mä llijulliju salto ukamp. Pʼeqepajj chikataruw khuchhuratäna. - Walikiwa, jichhaxa amuyasta, ¿janich ukhamäki?
  Piratanakax iyaw sasaw arnaqasipxäna:
  - Quta tuqinkir jila kullakanakan nayra saräwiparjamaw ch"axwapxpan. Ukwa qullan kamachix kamachi. Capitan lantix apnaqañ munsta ukhaxa, mä duelo ukan atiptʼañamawa.
  Wila ch"allxtayirixa wila ch"allt"asïna:
  - Walikiwa, ukaxa wali sumawa! Nayax aka chuchuruw jiwayä, ukat taqiniw p"iqinchirinakjam uñt"apxitäta.
  - Ukhamawa! - Mirabelax anatt"asisaw säna. - ¡Nayasa!
  Pirata p"iqinchiristi diva uñkatatayna:
  -Jumax wali suma uñnaqt"ani ukat jach"a ch"axwiri. Akax mä jach"a jilïr jaqinkiwa, janiw mä allchhipankañapakiti. ¡Jutïrinjja, jiwas pachpaw mä imperio taqpach atipjsna!
  - Suma amuyt"awi, ukampisa nayaxa suyt"twa aka jan jumampi atipjayasiñataki! - Mirabelax jasakiw yardarm ukar jaltawayxäna.
  Wila chʼallxtayirix sapa espada amparapar aptʼasisaw wali yatiñampi thayar tʼijtʼayäna:
  - Mä yurita ch"axwiri.
  Mirabelax jaltasaw Arcefalorux akham sasaw jiskht"äna:
  - Botas apsuñamawa, jumatakixa wali wakiskiriwa movilidad tuqina ventaja jikxatañataki. Uñisirix jach"awa, ukax jumatakix mä plus ukhamawa, mä minus ukat sipansa.
  Uka waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Walikiwa, nayaxa amuyasmawa!
  Botas ukat llampʼu kayu chʼukuñanak apsusaw kayunakap chʼuqtʼäna, ukhamat jan sinti llakisiñapataki. Arcefalox chhuxriñchjasïna, kayu dedonakapat sayt"asïna ukat mä kutimpiw espadap thaya taypin t"ijtäna.
  - Jichhasti ch"axwañani!
  Panpachaniw uñisirinakax uñkatasipxäna. Chiqpachansa, wila chʼallxtayirix uka waynat sipansa pä pʼiqin jachʼänwa ukat kimsa kuti llaktʼarakïnwa. Qurit lurat jachʼa botanakapajj cubiertanwa chʼalljjtäna. Espadanakajj jukʼamp jachʼänwa ukat jukʼamp jachʼänwa. Arcefalo sat chachajj uñisiriparuw jankʼak purintäna, uka waynajj wal colerasïna.
  Wila ch"allxtayirix cuchillarux wali sum apnaqäna, mä juk"a jan amuyt"asis presión ukampix qhipäxar kutt"awayxäna, ukampis mä pä rasguñonak katuqasax ofensivaruw saräna, espadanakap luqxatasa. Uka waynax jawq"jataw uñjasisinx qhipäxar kutt"awayxäna, ukat mä jiwayir duelo qalltawayi. Wila ch"allxtayirix jan ceremoniampiw katuqañ yant"äna, ukampis waynax wali qhanaw luräna. Ukax juk"amp k"achawa, ukax juk"amp móvil ukat juk"amp jank"ak sarnaqañ sañ munäna. Arcephalus jupax agresivo ataques ukat suma arxatäwimp mayachthapitayna, ukax escuela de cercado uñacht"ayi.
  - ¡Juma allqamarixa janiwa jank"aki jiwkätati! ¡Nayaw kayunakamar, amparanakaman venanakap khuchhuqä!
  Uka waynaxa larusisaw akham säna:
  - ¡Qhanaw jupanakarux warkt"asiñ munta!
  - ¡Amuyapxam, allqamari!
  Wila ch"allxtayirix wasitat t"ijtäna ukat columpio lurasax yaqha khuchhuñakiw katuqäna. Chiqansa, Arcefalo sat usux mä jukʼa jan waliruw puriraki. Uka waynax jiskʼäkchïnsa, jichhax wali amuyumpiw sarnaqäna. Jupajj pulmones ukat lado pasonak taypinwa mayjtʼasirïna, parries ukanakat sipansa lado pasonak jukʼamp munäna. Chiqansa, mä sable p"akjañatakix janiw jaya pachax munaskiti, ukat amparanakamax jank"akiw qarjasi. Uñisiripax chikat machantänwa, ukat alcohol umatapax janiw kunjamatsa chʼamanïñapatak yanaptʼkänti. Nayrïr uñtañanx janiw qarjañjamäkiti, ukampis chiqpachanx jan jaytjasaw jikxatasi.
  Wila ch"allxtayirix juk"ampiw sarnaqäna ukat waynax wali yatiñampiw espadat jithiqtäna: ch"iqa amparapan venanakaparuw ch"iyjäna. Jichhajj wilajj jukʼamp chʼamampiw sarawayjjäna.
  Wila masixa akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jumax ch"akkatatätawa, taqi p"iyanakanwa chhuxriñchjatäta! !
  Arcefalo sat usux qunqur chʼalltʼasïna:
  -Amuyumax sinti mayjt"atawa. Janiw yatiskti kunjamas wali qhuru jaqir tukusma, mä chachax mä warmimpis sarnaqkaspas ukhamaw mä chachar jaquntasispa.
  - ¡Jumaruw pasani!
  Arcefalo sat chachajj qaritärakïnwa, ukat sipansa, janïraw tʼaqhesiñat mistkänti. Pusi inti jalsun juntʼu cubiertan kayunakapan chʼakhanakapamp saltañax wali llakiskañänwa. Ukax wali askiwa, lawax janiw hierro ukham phichhantkiti. Ukhamatwa khitirus qarjaspa.
  Ukampis ¡jan wali jaqinakas awisax suertenipxiwa! Uka waynaxa liwxatasïna ukatxa ch"uqixa jupa patxaruwa jaquqanïna. Sabrejj pʼakjasïna, ukat cuchillajj pechoruw wali manqhar chʼalljjtäna. Wila masixa akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Kuna jan yäqañjam ch"uqixa jikxatasi!
  Arcefalo sat usux wali chʼamampiw kuttʼanïna, wali llakitaw khathattʼasïna. Uka waynax khathatt"asisaw t"ijtäna, wila ch"aphi jaytasa. Wila ch"allxtayirix jaltasaw qhipäxaparux amparapamp khuchhuqatayna.
  - Jichhaxa jiwxapxätawa!
  Uka waynaxa liwxatasïna, mä pä thakhi sarawayxäna ukatxa mayampiwa jaquqanïna. Ukampirus Mirabelax nayranakapan k"ari chispip katjañ atipjatayna (jan ukhamäkaspa ukhax jupaw chikanchasispäna). Wila ch"akhanakax liwxatasïna ukat ch"iyjasïna, ukat allqamariruw tukuyäna. Uka horasanjja, Arcefalo sat chachajj jan amuyasisaw mayjtʼäna, ukat sable puntapajj nayraparuw chʼalljjtäna.
  - ¡Ukhama! ¡Kuntix munkta ukax kuntix jikxatkta ukawa! - Uka waynaxa wali kusisitaw säna.
  Wila chuyman janchipax cubiertaruw jaquntatäna, wila phuch"uw ch"uqt"at p"iqipat mistunïna. Mirabelax wali jach"aruw jaltawayxäna ukat mä pä kutiw thaya taypin muytasinx akham sasaw jach"at arsüna:
  - Ukat jichhax Arcephalus juparux capitanjam uñt"apxtaxa!
  Mä jan kuns kamachañjam arnaqawiw brigantinarux phuqhantäna:
  - ¡Arcefalo markar jach"añchaña! Machaq capitanasajj jakaskakiniwa.
  Lamar qotankir animalanakajj wal chʼajjwapjjäna. Mirabelax juk"amp jach"aruw jaltawayxäna ukat Arcefalo uksaruw t"ijtäna. Uka waynax janq"u ñik"utanïxänwa ukat wali samsurakïnwa, niyaw jaytañampïskäna ukax qhanaw amuyasïna.
  - ¡Ch"amanïpxam! ¡Aka pachatpachaw machaq jakañ qalltawaytanxa! - Imill wawaxa wali amuyumpiwa yuqallaru apthapisinxa cabinaru apatayna.
  . JANK"A 24 JAQINAKANA.
  
  Uka yuqallanakaxa mä juk"a pachaxa amukiw sarnaqapxäna. Kuntï uñjapkäna ukajj wal muspharapjjäna. Ukham walja llakinaka ukat tʼaqhisiñanakax mä chiqanwa utjäna. Ukampis medioeval tiempon utjkäna uka Holocausto sat cheqat jayarstʼasajja, jiwat cuerponakan thujsapajj jukʼamp chʼamanïjjänwa. Kunjamtï nayrax yatxatañ munkänxa, Sadat jupax Iancuruw jiskt"äna:
  - Walikiwa, kunasa qhiparuxa pasäna Zar Boris apnaqawipana.
  - ¿Kunatsa jupax reyïkaspas ukham amuyta? - Jan walt"awiru purita waynaxa muspharataynawa.
  - ¡Nayax amuyta! - Sadat jupax p"iqip ch"allxtayäna.
  Yankax jachaqt"asïna, qarjatax chhuxriñchjatäkaspas ukhama:
  - Chiqansa, zar Fedor jiwatapatxa, jupax janiw chacha wawanakap jaytkänti (mä phuchhakiw utjäna), Boris Godunov jupax jutir zar ukhamaw tukuwayi. Jupajj mä concilio ecuménico ukanwa coronat uñjasïna. Dinástico tuqitxa, ukax janiw kamachirjam uñjatäkänti, kunatix Boris jupax janiw Rurik familiat jutirïkänti, chiqans jutïr zar jupax palacio ukan golpe de estado luratayna. Ukampis Godunov chachajj sum apnaqäna, walja escuelanak lurarakïna, Urales sat cheqanakar nayrar sartayañwa qalltäna, ukat machʼa pachanjja, inaki tʼantʼa lakirïna. Jila partejja, cheqaparjam apnaqañatakiw chʼamachasïna. Ukampis yatiyawinakarjamaxa, Iván el Terrible jupan sullka yuqapax Dmitry satawa, jupax jiwayataw sasaw sapxi.
  - Jiwayatati jan ukaxa jiwayatacha? - Sadat jupax nayranakap ch"uqt"asisaw jiskt"äna.
  - Jilapachaxa chiqpachansa jiwayatawa, ukampisa pachaxa nayra pachawa. Uka príncipejj mä monasterioruw imantatäna sasaw yaqhep sarnaqäwinakat yatjjatirinakajj sapjje. Yaqhipanakax Grishka Otrepyev chiqpach reyïnwa sasaw sapxi. Aka chiqanx sinti walja rumores ukat contradicciones ukanakaw utji. Taqi chiqansa, janiw khitirus iyaw sañ yatkti.
  Sadat jupax akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Sarnaqäwix atipirinakan qillqatawa!
  - Iyawsaña! Historia ukax wilampiw qillqt"ata, ¡edición ukax diluido ukhamawa bilis de sesgo ukampi! - Yankaxa mayampiwa cinturón mayjt"ayäna, yatiñapaxa janiwa jaytkänti.
  - ¿Kunas qhiparuxa pasäna!?
  - Walikiwa, juk"ampirusa, Polonia markanxa mä jaqiw uñstawayi, jupax Iván el Terrible yuqapjamaw uñt"ayasi. Polaco jaqinakax wali kusisitaw Rusia markan jan walt"äwinak utjayapxäna ukat mä chiqawj ch"amakt"ayat uraqinak katuntapxäna. Uka kʼari jaqejja, Papan yanaptʼap mayisaw jamasat catolicismo religionar kuttʼjjäna. Suecia markankirinakax jupat kuns katuqañ munapxarakïna. Mä jiskʼa ejercito cosacos ukat jaltir nobles ukanakar tantachtʼasajja (jupanak taypinjja, príncipe Kurbsky chachan yoqapajj utjarakiwa), Falso Dmitry chachajj Rusia markan sur toqeruw mantäna. Mä machaq ch"axwäwiw qalltawayi. Qalltanjja, Boris Godunov chachan jachʼa ukat jukʼamp suma wakichtʼat ejercitopajj walja kutiw atipjäna, ukampis Falso Dmitry chachan chʼamapajj jukʼampiw jiljjattäna, ukat sur toqenkir provincianakan noblenakajj jupamp chikaw sarjjapjjäna.
  Uka kʼarisirix apnaqañ yatispachänti janicha ukax janiw yatiskiti, ukampis Boris Godunov sat chachax mä akatjamat jiwxäna. Ruminakarjamaxa jupax venenompiw qullatäna. Boyars ukat nayraqatax príncipe Shuisky jupanakax k"arisirirux yanapt"apxäna. Dmitry jilatarojj reyjam coronatänwa. Ukampisa, jaqenakatakejj janiw jakañajj faciläjjänti. K"ari Dmitryx Turquía markamp ch"axwañ wakicht"añ qalltäna, juk"amp jach"a luxus ukanakamp muyuntatänwa, ukat impuestos ukanakax jilxattawayiwa. Ukatjja, polaconakajj Smolensk ukat uka jakʼankir oraqenak pagañatak mayiñ qalltapjjäna. Kunapachatï Dmitry chachajj Maria Manishek sat wali jachʼa polaco warmimpi casarasiñ amtkäna ukhajja, walja jachʼa jaqenakaw Moscú markar jutapjjäna. Jupanakajj chʼajjwasirïpjjänwa, jan walinak lurirïpjjänwa. Shuisky jupan p"iqinchat kutkatasir boyars jupanakax mä golpe de estado lurapxäna. Dmitryx jiwayatänwa, walja polaco jaqinakaw jiwarapxäna. Mä machaq reyejj apnaqjjänwa, boyar jaqenakarojj jan uñjkañ chʼam churäna.
  Sadat jupax ñik"ut mururt"asïna:
  - ¡Aka luratanakaruxa libre rienda churapxam! ¡Jupanakax taqpach markaruw mä juk"at jaljtapxani!
  Yankax iyaw sataynawa:
  - ¡Ukhamapuniwa! Bolotnikov sat jachʼa jaqe taypinjja, mä kutkatasiñaw utjäna. Walja markachirinaka, yapuchirinaka, jach"a jaqinakaw jupamp chikt"asipxäna. Bolotnikov jupax libertad ukat uraqinak churañ arsuwayi, jach"a impuestonak chhaqtayañataki, ukat boyars ukat príncipes ukanakan jan jakt"kay qamir yänakapat mä chikat jaljañ arsuwayi. Ejercitopajj Moscú markaruw muyuntäna. Shuisky jupax mä juk"a jan yatiñaniw kamachi, reyejj ch"axwäwin atipjataw uñjasiwayi. Ukatxa, sueco ukat polaco mercenarionakaruw yanaptʼa mayisïna. Pan Lisovsky chachan ejercitopax mä jach"a lurawimp phuqhañapänwa. Ukhamarakiw boyars jupanakax jan ikipkänti ukat Bolotnikov ukan yaqhip manqhankir muyuparux soborno churapxäna, ukat juk"ampirus ataman cosaco Timofey ukarux soborno churapxäna. Ukat akham sarakïnwa: libre jakasiñajj facilakiwa, ukampis qorijj jukʼamp llakkañawa.
  Sadat jupax akham sasaw sillp"i:
  - Qurix wali jach"a metalawa - ukampiw forjat cadenax qhispiyasiñ k"acha samkanakat sipanx juk"amp jach"awa!
  Yankax p"akjata kayunakap qalanakar ch"allxtasaw chiqanchawayi:
  - Janiwa arsuñakiti mä despotismo ukaxa yaqha despotismo ukampiwa turkataspa. Chiqansa, Bolotnikov chachax Zar sat jaqirux cosaco sat jaqinakan ajllitäñapawa, ukat Rusia markankir taqi jaqinakax qhispiyatäpxañapawa sasaw amuyäna. Amuyunakapax jilpachx nayrar sartañänwa, ukampis qamirinakas pisinkirinakas utjaskakiniwa.
  Sadat jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Kunjamatsa yaqhaxa! Jaqinakax janiw mä kipkakïkiti, yaqhipanakax juk"amp yatiñanipxiwa, yaqhipanakax juk"amp ch"amanïpxiwa, yaqhipanakax juk"amp yatiñanipxiwa, yaqhipanakax juk"amp ch"amanïpxiwa. Taqinirus mä kipkak tukuyañax janiw naturaläkaspati. Taqi kunat sipansa, diosanakas janiw mä kipkakïpkiti: jach"a jach"a jisk"a ukanakaw utji, ch"amani, qamir kankañanx mayj mayjawa. ¡Jiwatanakas janiw mä kikpakïpkiti!
  Yankax jan munkasaw mä paso yapxatäna (chivox wasitatw yuqall wawanakan ch"uxña ch"amaka qhipäxaparux ch"iyjäna), ukat sarantaskakiwa:
  - Ukampis kunayman tuqitxa, Bolotnikov jupan amuyunakapax nayrar sartaskiwa, apellido Bolotnikov ukax kunjamas jan walikiti, ¡pantano uka arutwa! ¡Brr! Traición ukax kutkatasir p"iqinchirirux t"unjawayi. Jupax atipt"ataw uñjasiwayi, yatiyawinakarjamaxa, katuntatawa, jan ukax chhaqhata. Pistola luririnakan markapax Tula, mä qawqha pachax kutkatasirinakax wali ch"amanïnwa, ukampis muyuntat ukhamarak sinti t"unjataw uñjasiwayi uka muyuntat uñjasa. Nayrïr uñtañanx Shuiskyx ch"amanchasiwayi, ukampis janiw ukhamäkänti. Mä machaq k"arisiriw uñstawayi, False Dmitry Two sutimp uñt"atawa. Nayrïrix Grishka Otrepiev satawa, ukhamax payïrin identidad ukax janiw uñt"ayatäkiti. Chiqansa, mä versión ukaw utji akax Matvey Verevkin satawa. Ukampis yaqhep yatjjattʼat cientificonakajja, jupajj cheqpach Tsarevich Dmitry satänwa, jupajj epilepsia sat usumpiw usuntäna sasaw amuyapjjäna. Kunjamakitix Maria Manishek jupax juparux legalmente esposo ukham uñt"awayi, ukat (al menos oficialmente) Ivan yuqaparuw yuriwayi. K"ari Dmitryx polaco jaqinakan armat yanapt"a katuqatayna. Jisk"atpachax Pan Lisovsky jupax kimsa tunk waranqa ch"axwirinakaruw tantacht"awayi, ukatx jupa pachpaw rey sasin uñt"atarux yanapt"awayi. Shuisky jupan ejercitopax wasitat atipt"ataw uñjasiwayi, walja boyars jupanakax k"arisirin ladopar t"ijtapxäna. Común jaqinakax qalltanx Dmitry-rux yanapt"apxarakïnwa. Ukampis mä qhawqha tiempotjja, Falso Dmitry sat chachajj polaco títere ukhamakïtap taqe khitinakatï jan juykhüpkäna ukanakarojj qhan amuyasïna. Noblenakax juparux jisk"achañjamaw sapxäna: ¡Tsarik! ¡Ukhamajj janiw cheqpach chʼamanïkänti! Moscú markar muyuntat uñjasax Falso Dmitry ukat taqi machaq purinir destacamentos de los gentil ukanakax uka markaruw lunthatapxäna. Ukampirus janiw uka suma ch"amanchata capital uka pachpa apsuñax utjkänti.
  Rusia markax jiwañampïskänwa, polacos ukanakax directa invasión ukar wakicht"asipkäna. Sizumunga III sat chachan pʼeqtʼat mä ejercitojj Smolensk markaruw muyuntäna. Ukampis uka markax walja maranakaw ch"amanchatäna, ukat Iván el Terrible reyin apnaqäwipanx perqa ukat zanjax juk"amp alturaruw jilxattawayi. Chiqansa, Smolensk markax jan atipt"kayänwa ukat polaco jaqinakax wilapampiw umamp chhaqhayasipxatayna.
  Uka pachparakiw mä machaq wayna ukat ch"aman comandante Skopin-Shuisky uñstawayi. Jupax reyin jaya wila masipawa, ukhamarakiw Rurik familiat jutatayna. Pä tunka payan maranïkchïnsa, wali yatiñan comandanteruw tukuwayi.
  Jupax nayrïr atipt"äwiw polaconakarux Santo Trinidad Monasterio ukan pirqanakap manqhan atipjäna. Uñisirinakapar atipt"asax Moscú markaruw sarxäna. Pan Lisovsky, jupax pä kuti juk"amp soldadonakanïnwa, jupamp jikisiñatakiw jutäna. Skopin-Shuisky jupax jank"akiw mayjt"awayi, chhijchhix utjkchïnsa, ukatx mä akatjamat arumanakax patronan campamentoparux atacatayna. Mä qala chuyman nuwasïwinjja, polaco jaqenakajj atipjataw uñjasipjjäna. Lisovsky jupan ejercitopax sinti motley ukhamawa, qullqitak contratat cosacos jupanakax janiw disciplinados ukhamäpkänti, ch"amakanx jupanakan ejercitoparuw khuchhuqapxäna. Lisovsky ukar atipt"asax Skopin-Shuisky jupax jan mä juk"s samart"asaw Tushino markar ch"amampiw sartawayi. Uka tiempotakejja, Falso Dmitry chachan chʼamapajj jan chʼamanïjjänwa. Walja boyars jupanakax mä campamentot campamentoruw t"ijtapxirïna, jupanakarux Tushin-an mayjt"ayirinakapaw sasaw sapxirïna.
  Alix akham sasaw chuym ch"allxtayäna:
  - ¡Wali larusiñawa!
  Sadat jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Jumatakix wali muspharkañawa, ukampis nayatakix chuym ch"allxtayi! ¡Jumatakix mä mierda ukhamawa, ukampis nayatakix jam ukhamawa!
  Yankee jupa pachpaw loqhe kankañat puraka usump usuntäna:
  - Chiqpachansa ch"axwawix universo ukanx mä jach"a k"uchirt"awiwa, uñacht"äwir sarañatakix boletos sapakiw mä jakäwix qullqix!
  Uka waynax chivompiw phichhantatäna, ukampis jupax saskakiwa:
  - Ch"axwawix mä circo ukhamawa, ukampis uñacht"awix sapa kutiw jachaqt"asis tukuyi! - Yankaxa sarakiwa.
  Uk uñjir jilatajj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Walikiwa, jumaxa nayaru churapxita! Sumakiwa, juk"amp yatiyapxita. Jan ukax juk"ampirus, k"ariskakim, naya pachpax janiw cuentonakamar iyawskti!
  - ¡Ukat ukhampachasa taqi akaxa chiqawa! ¡Coma ukhat coma ukar puriñkama! - Uka waynaxa wali munasiñampiwa säna.
  - ¡Sillp"i jisk"a jamach"i! ¡Chiqt"asiñ yant"añ munasmati, nayax uñjtwa jumarux gusttam kunapachatix jawq"japxiristam ukhaxa! - Ukatxa uka q"añut uñt"at sujeto ukan jik"a jach"a tukuñapa.
  - ¡Kunas utji! ¡Ukhamajj ¡kunas qhepat pasäna uk yatiñ munta!
  - ¡Jiwasax munapxtanwa! - Uka yuqallanakaxa mayakiw arnaqasipxäna.
  Ukat kawkitsa ch"amax purintäna carro ayxatañataki ukat qhanañchañataki, ukat qhan:
  -K"ari Dmitryx jawq"jataw uñjasiwayi, walja tuqinkir ejercitopax sinti juk"akiw chiqañchatäna, ukat Zar pachpax janiw Diosax yati kunjam comandante ukhamäkänti. Chiqpachansa, pachpa "Tushino lunthatax" janiw katjatäkänti. Cosaco ataman Gritsian ukax k"arisirirux juk"amp jak"achasïna ukat juparux ch"amampiw arknaqäna. Ukampis False Dmitry sat chachan yanapirinakapajj qorit lurat bolsanaka ukat joyanaka chʼiyjapjjäna. Cosacos jupanakax uka yänak apthapiñatakikiw jank"ak sarapxäna, mä ch"axwäwiw utjawayi, ukat ukax ch"uqi ch"uqiruw puriraki. Jupa pachpa rey sasin uñtʼatäki ukajja, sur toqeruw jaltjjäna, ukat estepanakanwa chhaqtjjäna. Skopin-Shuisky jupa pachpaw Smolensk markar mä campaña lurañ amtäna, ukhamat polaco ejercito ukar atipt"añataki. Ukampis wali uñt"atätapax Shuisky-rux wal llakisiyäna, jaqinakax chiqapuniw arnaqasipxäna: polaconakan atipt"iripax ukhamarak k"arisirix machaq rey ukhamäpan. Malyuta Skuratov phuchhapax Skopin-Shuisky ukarux veneno yapxatäna, ukatx pä tunk kimsan maraniw ch"aman príncipe heroex jiwxäna. Jiwatapatjja, uka markan nuwasiñ chʼamaparuw walpun jan waltʼayäna. Zar Yuri Shuisky jupax Dmitry jilaparuw machaq jach"a apnaqirit utt"ayawayi. Jupajj mä jachʼa ejercitompiw mä campañar saräna. Skopin-Shuisky jupax janiw soldadonak utt"ayawaykiti, p"iqinchawaykiti, jan ukasti yatichawayaraki sasaw sañasa. ¡Jupajj suma wakichtʼat unidadanakanïnwa! Ukampis Dmitry Shuisky chachan mediocridad ukat loqhe kankañapax taqi kuns inamayaruw tukuyäna! Uka ejercitojj jan kuna uñtʼasisaw sapaki sarnaqäna.
  Sadat jupax akham sasaw qhanañcht"i:
  - Jichha pacha reyinakax jilpachanix campañas ukanakaruw sarapxi jan kuna reconocimiento ukamp!
  -Ukhamawa! Dmitry chachajj nayra achachilanakapan estrategiapjja janiw yäqkänti, ukat polaco jaqenakajj wali yatiñampiw mä sipitaruw purïna. Ukatjja, yaqhep boyaranakaruw soborno churapjjäna ukat qhepäjjat jawqʼjapjjäna. Niya taqpach rusa ejercitox atipjataw uñjasiwayi. Chiqansa, Yuri Shuisky sat chachax Suecia markankir reyin yanaptʼap mayiñ yantʼäna. Jupajj Karel markaw sueconakar katuyäna ukat qorit lurat walja carronak apayanirakïna. Jupax Ivan-Gorod ukat yaqha uraqinak Novgorod ukat Pskov ukanakar jaytañ arsuwayi. Ukampis sueconakajj ukham concesiones ukanakat jan walinak lurapjjäna, mä qhawqha tiempotjja, Novgorod markar soldadonak khitasaw jupanak pachpa yanaptʼañ qalltapjjäna.
  Uka pachparakiw polaco jaqinakax Moscú markar puripxäna. Jaqinak taypinx Zar Shuisky-mp jan satisfacción ukax jilxattawayiwa, ¡Falso Dmitry Two ukax aprovechañ yant"äna!
  Sadat jupax kisunakap uñacht"ayäna:
  - ¡K"alchirinakax jan ch"amani reyinakan chimpupawa!
  - ¡Inas ukhamaraki insidioso ukhamächi! Uka kʼari jaqejj Moscú markaruw sur toqet jakʼachasïna. Zar chachajj Ivan Shuisky sat chacharuw jupa contra khitäna, machaq soldadonak tantachtʼasa. Pan Lisovsky jupax k"arisirirux yanapt"awayi. Ivan jilatajj wali jan sum amuytʼasisaw qhuru ejercitopar pʼeqtʼäna. Uka kʼari jaqejj sur toqetwa atipjatäkäna uka pampar jakʼachasïna. Mä kutkatasiñaw boyars jupanakan wakicht"ata, Moscú markanw sartawayi, Yuri Shuisky juparux jaqunukutaw uñjasiwayi ukat mä monje ukarux tonturampiw jiwayatayna.
  Ali jupax akham sänwa:
  - Taqi jupanakaxa monasterio ukanwa imantasipxi.
  Uka waynax saskakiwa:
  -K"ari Dmitryx jichhax reyiruw tukuni sasaw amuyäna, ukampis Shuisky jaqir jaqunukutax niya jank"akiw jiwayatäna. Polos jupanakax janiw ukax munapkänti, mä machaq organismo de élite chhijllataw Rusia markanx apnaqäna, ukax paqallq boyars ukan régimen ukawa. Jupax Moscú markaruw polaconakar katuyatayna. Amuyataxa, boyars jupanakax Polonia markanx wali librëw jakasipxani sasaw amuyapxäna. Cheqas señoranakajj jan uñjkañ askinakwa katoqapjjäna, mä esclavo jaqer jiwayañatakejj derechonïpjjänwa!
  - ¡Jiwasax akax utjarakiwa! - Sadat jupax siwa.
  - Ukampisa janiwa! - Yanka sataynawa. - Nayra Rus" markanxa janiw ukham kamachix utjkänti. Derecho de ejecución ukaxa estado ukanakiwa. Uywirix janiw mä esclavon jakäwip mä capricho ukhamak apt"añjamäkänti - akax tribunalan askipawa.
  - ¡Mä juk"a nayrar sartawi, ukat qhipharux!
  - ¡Ch"axwañax mä boyar jaqin prerrogativapawa!
  Ali jupax saskakiwa:
  - ¡Janiwa sinti mayjt"ayañakiti! ¡Chiqpachansa, ¡jiwañkamaw tornillompi jaltʼasisma!
  - Ch'ama! ¡Ukax janiw kamachirjamäkaniti! - Yanka sarantaskakiwa. Ukatwa polaco jaqenakajj Moscú markan kayunakap katoqapjjäna.
  - Ukat jumax aka tuqitx mä amtar puriwaytati?
  - Janiwa! ¡Janiw ukhamäkiti! Movimiento nacional de liberación ukax Nizhny Novgorod markan qalltawayi. ¡Minin, mä sanu markachiri jilïr irpiri, ukat príncipe Pozharsky jupanakax mä milicia tantacht"añ qalltapxäna, Rusia uraqi qhispiyañataki! Jupanakarux jach"a ch"amanakaw uñch"ukipxäna, ukampirus despotismo de los gentil ukax amparanakaparuw anatt"äna. Mä qawqha príncipenakan tʼaqhisiyatapat askinak apsuñajj wakisïnwa, jupajj Trubetskoy príncipe satänwa. Mä jach"a ch"axwäwiw utjawayi, ukanx príncipe Pozharsky ukan pallapallanakapax polacos ukanakar atipt"añ atipxatayna. Tunka payan waranqa polaco ejercitox atipjataw uñjasiwayi, ukatx mä chikat ejercitox Kremlin uksan jark"antataw uñjasiwayi. ¡Pusaq phajjsi muyuntat uñjasisajja, ¡Kremlin markankir polaconakajj katuyasipjjäna!
  Pozharsky jupax Rusia markan qhispiyiriparuw tukuwayi. Ukampis reyïñajj jupatakejj wali chʼamänwa. Boyars jupanakax libertad ukat derechos extras ukanakaw munapxäna. 1613 maran concilio ukanjja, khitis reyïñapa uka toqet wal chʼajjwapjjäna. Romanov familiax mä secundario ukhamäpxänwa, ukampis Rurik familian mä ramapäkaspas ukhamaw amuyasïna. Jupanakax Consejo ukan ajllit jaqinakaruw tukupxäna. Boyars jupanakax Mikhail zar waynax tunka suxtan maranix Duma ukar jan ch"amani ukat ist"asir apnaqiriw sasaw amuyapxäna. Yaqha candidatos ukanakax Shuisky ukat Trubetskoy ukanakamp chikaw jan iyawsatäpkänti. Polonia markankirinakajj janiw kusisipkänti, ukatwa soldadonakapar Rusia markar khitapjjarakïna. Uka pachparakiw sueco jaqinakax Novgorod markar katuntapxäna, jupanakax Pskov markaruw muyuntapxäna. Príncipe Pozharsky, janis jan ch"amanïkchïnxa, Pan Lisovsky ukar atipt"añ atipxatayna. Ukhampachasa, jakhüwinakat sipansa jukʼamp jachʼäkchisa; polacos ukanakax jawq"jataw uñjasipxäna, yaqhip mercenarios ukanakax aljantapxäna. Lisovsky ukar atipt"asax Pozharskyx Smolensk ukanx mä jank"ak t"ijtäwiw lurawayi. Ukampis janiw markar sarxañjamäkänti. Chʼaxwäwix chʼaxwäwiwa ukat ukan kusisiñax mayjtʼarakiwa. Iglesia Romanajj machaq qollqew churapjjäna, polaconakajj mercenarionak alasipjjänwa, ukatwa nuwasiñatak sarapjjäna. Uka nuwasïwinakajj kunayman toqetwa atipjasïna. Suecia markankir Gustav Adolf reyix Pskov markaruw muyuntäna, ukampis janiw katuntkänti. Suecos jaqinakax ch"amap apt"asipxäna uka nuwacionanakanxa. Ukat Pozharsky, mä akatjamat kutt"anisa, ejercitoparux pantanonak taypin jaquntäna, Novgorod markar wasitat katuntañ atipjäna. Uka pachparakiw markachirinakan yanaptʼapampi yanaptʼayasïna, jupanakajj sueconakan tʼaqhesiyataw uñjasipjjäna. Suecos jupanakax jawq"jataw uñjasipxäna, ukampis costa Báltica uksanx qhiparapxäna. Polaco jaqinakarux janiw taqpach jaqunukuñax utjkänti: estadon ch"amanakapax sinti qarjataw uñjasipxäna. Yamas kunapachatix rusanakax Smolensk markar jak"achasipkäna ukhax cañones ukanakamp jaqunukutaw uñjasipxäna. Marka taypinx sapa kutiw ch"axwawinakaw utjäna, ukatx boyars jupanakax jan mä ch"aman ampar jikxatasax mä conspiración ukar mä conspiración ukar sawupxäna. Ukatwa mä amtawix utjawayi: mä sumankäw tukuyañataki, ukax mä juk"a ch"amäspawa, ukampis markatakix wali wakiskiriwa. Rusia markax Smolensk markaruw chhaqhayatayna, ukax Ucrania markan ch"iqa lado uksankirïnwa, walja markanakaruw chhaqhayatayna, ukampis nayratpach suyt"at sumankañ jikxatawayi. !
  Sadat jupax akham sänwa:
  - Ukhamajj ¡mä jukʼa jaqenakat maynïri! Nayan amuyt"atajax ¡rusanakax janiw nayrïr chiqankapkiti!
  - Sarnaqäwixa mä novela fantasía ukawa kawkhantixa taqi kunasa munataparjama qillqaña. ¡Retironaka ukat chhaqtäwinakas ukanx wali ch"amawa! - Yankaxa janiwa sataynawa.
  - ¿Kunas mä novela fantasía ukaxa? - Jiskt"iwa Ali.
  - ¡Cuento jan ukax leyenda! Qillqirix amuyunakaparux ch"amanchawayiwa ukatx sarnaqäwix mayj mayjawa - janiw chiqpachanx pachpäkiti!
  Alix akham sasaw sillp"äna:
  - Ukampisa wali sumawa!
  Yankaxa wali ch"amawa.
  - Chiqansa wali askiwa, ukampisa janiwa sinti wakiskirïkiti! Nayan markajanx juk"ampirus kunayman "alternativas" qillqañax wali moda ukhamawa, kunatix jan revolución utjkaspän jan ukax janq"u jaqinakax guerra civil ukan atipt"apxaspän ukax lurasispänwa. Ukham qillqiri maynïri: ¡mä serie de historia alternativa ukanakas qillqarakïnwa! Ukhamarus, jupax akham sasaw aynacht"ayäna, akax janiw kunas supercivilización ukan estepa ukhamäkiti. Jaqinakax jan amuytʼasirïñampiw irnaqapxi, jan amuytʼasir yänakampiw chʼamap ina chʼusar aptʼasipxi.
  Sadat jupax akham sasaw qhanañcht"i:
  - Jiwasaxa poeta ukhamaraki crónicas ukanaka utjaraktanwa. Walja kutiw apnaqirinakar kusisiyañatakix sarnaqäwinak k"achacht"apxi. Ukampis ¡walja qillqañataki, ukat kunatix jan utjki ukanaks qillqañataki! Janiw yatkti, walja amuyt"awinakaw munasispa.
  Yankax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Nayax kunatsa jan suertenitwa, janiw kuna aventuranakas amtatäkiti!
  - Uñt"asipxataxa mä aventura ukhamarakiwa. Jïsa, janiw ch"axwawinakas ch"axwawinakas utjkiti, janiw princesar qhispiyapktati, ukampis iyaw sasmati, jumatakix walja machaq yänak jikxatawayta? - Sadat jupax amuyt"awayiwa.
  - Ukhampuni! Jichhajj kawkïr caballos carritan utji uk yattwa, jukʼampejj kunapachatï mä chivompi thuqtʼapktam ukhajj yattwa. - Waynaxa q"ipi khuchhuñanaka llamkt"äna, kayunakapaxa khathatirakïnwa.
  Ali jupax ch"amanchawayiwa:
  - ¡Jan llakisimti, jank"akiw sayt"añäni!
  - ¿Kunjamatsa uka sayt"awixa jani uraqiru puriyistaspa? - Yankaxa sawkasitaynawa. - Ay pisicha jisk"a kayunakaja, qawqha pachasa t"aqhisipxäna. "Chiqpachansa suelanakapax walpun phichhantasïna, qalanakampi khuchhuratarakïnwa, niyas wilax janis utjkchïnxa."
  Chiqansa, mä columnax esclavonakampiw uka ayllun mantanïna. Jila parte utanakajj qʼellur uñtatänwa, tejanakapas pajat luratänwa, templokiw jukʼamp jan ukajj jukʼamp suma uñnaqtʼanïna, ukhamarak mä uñjañ torrejj guardianakanïnwa.
  Esclavonakax samart"apxañapatakiw jaysapxäna, Yankax mä ch"uxña quqa patxaruw ikirïna ukat kayunakap jach"ar aptäna. Wilax kayunakajat mistuwayxäna ukat wali sum jikxatasiyäta. Uka ch"amakt"at qhipäxax samart"askäna, qhipäxan khuchhuratanakapakiw phichhantaskäna. Ukax wali askiwa ikiñax, chiqpachapuniw kunjams taqpach janchimax usu, sapa ch"akha, sapa venas ukanakax usuchjasi. Chiqpachansa ch"ama irnaqawiwa, jisk"a caballonakaxa jaya pachanakawa carro ayxatapxiritayna.
  Esclavonakarux mä chivompiw kusisiyapxirïna ukat manq"ayañatakiw apapxirïna, kunjamtï nayrax lurapxirïk ukhama, manq"añax vegetariano ukhamawa, ukampis ch"uxña achunakas frutanakas wali calorías ukanïnwa. Janiw machjañax jaysapkituti, nayax nayrïr manq"at awtjatax chhaqtayawaytwa.
  Ukampis esclavonakajj mä jukʼa ikintapjjañapatakiw jaytatäpjjäna. Pä pavo real ukanakax ayllun chika taypin ch"axwasipkäna, Ahmed jupax mä qawqha pachaw uka uñacht"äwirux wali askit uñjäna. Ukatxa kimsa imill wawanakaw t"ijtxapxäna. Túnicanakap jaquntasaw uñachtʼayasipxäna, ukat mä erótico thuqtʼañwa thuqtʼañ qalltapxäna. Imill wawanakax chiqapuniw - busty ukat slender, ch"ama irnaqawit ch"amani. Ahmed jupax mä chivo apsutayna ukat jan pächasisaw suma uñnaqt"aninakarux jawq"jañ qalltäna, akham sasa:
  - ¡Akankapxtawa, slackers!
  Yankax jaltasaw Akhmed ukar t"ijtxañ munäna, ukampis pä guardianakaw lanzanakampi thakhi jark"antapxäna.
  - ¿Kawkirus saraskta, allqamari?
  - ¡Janiw imill wawanakarux jawq"jañamäkiti! - Yankaxa arnaqasitaynawa.
  Ahmed jupax kutt"asaw uka waynar jak"achasïna ukat q"ala kayunakaparuw jawq"jäna. Mä jan suma jachaqt"asiwiw barba ajanuparux qhant"ayäna.
  - ¡Jumax kuns yatiyañ munta!
  - ¿Kunatsa imillanakaru jawq"japxtaxa! - Qarita waynaxa chhuxriñchjasïna.
  - ¡Ay, jumax aka tuqitxa interesatasmawa! Chiqpachansa, ¡ukax nayatakix wali askiwa! - Esclavo aljirix q"añut q"añut q"añut kisunakap uñacht"ayäna.
  - ¡Jaqinakar chuym ust"ayañax nayatakix wali askiwa! - Yankaxa wali coleratapuniwa.
  - Jïsa! ¡Ukajj wali kusiskañawa!
  Uka waynax amparapampiw templopar muyuntäna:
  - ¡Ukhamapuniwa!
  - Kawkiri? - Ahmed jupax ch"axwawip jiltayatayna.
  - Jiwaki! - Yankaxa jan wali imantata ironía ukampiwa jach"at arsüna.
  Ahmed jupax larusitaynawa:
  - ¡Jumajj nayaruw kusisiyista! Jilapachax niyaw mä jach"a markankañäni ukatx mä gladiador ukan nuwasiñap uñjapxäta. Chiqansa, ¿inas gladiadorar tukuñatakix aljapxchisma?
  Yankax khathatitaynawa:
  - ¡Ukax romanticowa!
  Ahmed jupax p"iqip wali ch"amampiw ch"allxtayäna:
  - Janiwa, nayaxa amuyta jumaxa juk"ampi askinak apanipxätam. Ukatjja, esclavo yuqall wawanakaw jukʼamp jila alanïpjje, ukat gladiadoranakan nuwasiñanakapanjja, león aychatakiw apnaqapjje. Mä qawqhanikiw qhispipxaspa ukat wali uñtʼatäpxarakispa. Nayax Muk-arux gladiador ukhamäñapatakiw aljañ munta, chiqans jupax taqpach thakhinx amukiw jikxatasi.
  - Inas jumampi jupampi mayampi ch"axwapxchi? - Yankaxa chhuxriñchjasïna ukatxa jank"akiw arrepentisitayna.
  - Janiwa! ¡Nayajj walikïtwa! Yaqha waynampi thujrunakampi nuwasipxpan.
  Muk juparux amparapar mä thujru churapxäna, ukat jupat sipan mä juk"a jilïr waynampiw nuwasir khitapxäna. Chiqansa, uka nuwasïwix janiw jiwañkamax utjkänti ukat janiw sinti askïkänti. Muk juk"amp ágil ukax uñisiriparux muspharayäna ukat q"ala, laq"amp phuqhantat kayup pechopar apt"ataw sayt"asïna. Dueñox atipirirux mä fecha jaquntäna, jupax jank"akiw ch"uspamp katjäna. Ahmed jupax pulmonanak patat arnaqasïna.
  "Jumanakax yuqall wawanakax ch"amanïpxtawa janiw mä carro ayxatañatakikiti, jan ukasti parlt"añatakis ch"amanïpxtawa." Ukhamajj jichhajj janiw machaq caballo alañ munkti. Uka pachparakiw cuerponakamax chʼamañchtʼatäxani.
  Esclavo yuqall wawanakarux wali qhuru carroruw chintʼapxäna ukat wasitatwa irpapxäna. Yankax janïraw waliptawayxänti, jupax chhuxriñchjatänwa, wali ch"ullqhi, junt"u qalanakaw wawar q"ala kayunakapar allsutäna. Muspharkañawa, nayrïr chika horax juk"amp ch"amapunïnwa, ukatx janiw jupatakikiti, jan ukasti mayni yuqall wawanakatakis ch"amarakïnwa. Ukat kunjamtï sapa kutix k"umara wawanakarux luraski, jupanakax janiw chuymacht"äwimp sinti jan walt"ayapkiti, payïr thayaw jist"arasïna. Uka yuqallanakaxa mayampiwa parlañ qalltapxäna.
  Sadat jupax Yancuruw jiskt"äna:
  - Ukatxa kunasa qhipa pachana markaman sarnaqawipana pasäna.
  Uka waynatakejj chʼamapunïnwa, ukampis parltʼaskta ukhajja, llakit mayjtʼayi. Lakamax mä jachʼa qarjatäkaspas ukhamawa. Yankax saskakiwa:
  - Kimsa tunka mara chikatakamaxa, markachirinakaxa, yuspajarasawa jach"a yurïwimpi, janïra ch"axwaña pacharu puripxatayna, ukatxa, aka pachakamaxa tukuyata sumankäwi pachaxa tukusxataynawa. ¡Uka urunakanjja, markanakajj tratadonak phoqañatakiw chʼamachasipjjäna, caballero ukham jachʼañchatäpjjañapataki!
  - ¡Janiw nayax iyawskti sapüru ukhama! - Sadat jupax chuym ch"allxtasaw säna.
  Yankax iyaw sataynawa:
  - Janiwa sapa kutikiti, chiqpachansa! Papanakan cruzadanakapanjja, caballeros ukat sarracenos jupanak contra saytʼasipkäna ukanakajja, sapa kutiw tregua pʼakintapjjerïna. Ivanhoe novelapanx burlax mä witticismo ukjamarak lurawayi: kunjams uka treguas ukanakax chuymankipstawayitu. Jichhax niya patak paqallq tunk maranïxtwa, kimsa tregua phisqa tunkat amuyt"asa!
  Uka waynanakaw mayacht"asis larusipxäna, Muk jupasti akham sasaw säna:
  - ¡K"arinakaxa aceite ukhamawa engranajes de control lubricante ukataki!
  Sadat jupax akham sasaw muspharäna:
  - Wauu! Ukat jumax Muk, mä filósofo ukhamätawa!
  - Chiqpachansa, janiwa nayaxa aka amuyt"awiru jutkti! Mä peregrinotwa istʼta. - Ch"amani waynaxa phinq"asitaynawa.
  - ¡Suma amtawixa mä esclavo ukana suma qamawipawa! - Sadat ukaxa jisk"achatawa.
  - Jan ukaxa uywiri! - Muk ukaxa jaysataynawa.
  - Walikiwa, esclavox uywirit jayaruw sarxi. Yankax markapan taqpach sarnaqäwip yatiypan.
  Yankax saskakiwa:
  -Rusia markan ejercitopax mä campaña ukar sarawayi. Qalltatpachaw jan waltʼäwinakan uñjasirïna. Mikhail Pozharsky jupax usuntataw uñjasiwayi, ukatx príncipe Cherkasov jupax kayup p"akjataw uñjasiwayi. Voivode Sheinin jupaw comandante ukham utt"ayatäna. Jupax Smolensk markan qala chuyman arxatäwipatw wali uñt"atäna. Kimsa maraw uka marka apnaqäna, ukat polaco jaqinakan wali jachʼa chʼamapampiw nuwasïna. Muyuntat jaqinakax manq"at awtjata ukat usump sinti jan ch"amanïxapxäna ukhakiw polaco jaqinakax uka ch"amanchata markar katuntañ atipxatayna. Qhipa ataque ukanx polaco jaqinakax niya waranqa escaleranak lurapxäna ukat mä cortina de humo ukampiw apnaqapxäna, ukax uka pachanx mä machaq invento ukhamawa. Uka juk"a arxatirinakax jan sinti qhuru presión ukampix ch"amakt"ayasipxani. Sheinin chachajj uka tiemponakansa, mä jukʼa tiempokiw qala chuymanïtapat tʼaqhesiyapjjäna. Chiqansa, jupax Smolensk markarux katuyañapatakiw Boyar Duma ukankirinakax kamachipxäna. Jichhajj wali heroico arjjatkäna uka markar kuttʼayañapänwa. Smolensk markax wali suma ch"amanchatawa ukat wali ch"aman guarnición ukanïnwa. Rusonakax mä muyuntañ qalltañatakiw wayt"atapxäna. Aka chiqanx sañax wakisiwa, Zar Mikhail-an jan ch"amanïtapa ukat jan ch"aman amparanïtapax juparux walpun jan walt"ayäna. Rusia markankir ejercitojj jupanakatakix pistolanaka ukat municionanakas jukʼakïpxänwa. Ukax ciudadela apsuñax ch"amakïxänwa. Chiqansa, mä plus ukaw utjäna: Polonia markankir reyix jiwxänwa, ukat polaco jaqinakax janiw reyin jan utjkipanx mä jachʼa ejercito tantachasipkaspänti. Sheinin jupax Smolensk jak"an walja jisk"a markanakaruw katuntawayi, ukatx Hetman Khodorovsky ukan ch"aman destacamento ukarux atipt"awayiwa. Ukampis janiw chʼamañchtʼäwinak katoqkänti, ukatwa Crimea markankir tátaronakajj Rusia markan sur toqenkir cheqanakar nuwantañ qalltapjjäna, ukaw soldadonakar mayjtʼayäna. Polaco jaqinakax jank"akiw machaq rey ajllipxäna ukatx mä jach"a ejercitow Smolensk markar qhispiyañatak sarapxäna. Sheinin jupax muyuntäw apsuñ munäna ukat uñisirinakamp jikisiñatakiw sarxäna, ukampis zar jupax boyars ukanakamp ch"amanchataw muyuntäwx kunayman tuqit sayt"ayañatak mayïna. Wali ch"axwawinakaw utjawayi, rusanakax jan axsarasaw ch"axwapxäna, ukampis juk"amp walja polacos ukanakaw utjäna. Walja chʼaxwäwinakatjja, Rusia markankir soldadonakaw muyuntatäpjjäna. Sheinin jupanakarux qulluruw irpxaruwayäna ukat ukanw allsuwayxäna. Uka jan walt"awix polacos ukanakatakix jach"a chhaqtäwinakampiw kutt"ayatäna, ukampis jan walt"äwix ch"amakïskänwa.
  Uka waynax wali ch"amampiw samsuwayxäna, kunatix qhipäxapas kayunakapas usutänwa, ukat kunapachatï meta ukar puripkäna ukhaxa. ¡Chiqpachansa, ¡jaqinakäpxiwa, janiw asnonakäpkiti!
  Ali jupax amparaparuw ch"allt"äna:
  - Jichhax janiw jaya pachax utjkaniti, niyaw markar puriñäni ukat ukan jaljtañasawa. Chiqpachansa, wali arrepentisiñampiwa.
  Mä jisk"a jamach"ix mä palomar uñtat Muku palmera patxan qunt"atäskäna. Uka waynaxa Yankaru katuyatayna.
  - Jupax jiwasan amigonakasan chimpupäpan, jaljtañ tukuyatatpacha.
  - ¡Ukax wiñayatakiw tukuni ukat qhiparani sasaw suyt"askta! - Yankaxa palomaru ch"allt"asitayna, ukatxa jamach"ixa sartawayxataynawa. Jupajj saraskäna uk uñjäna. Uka aruskipäwix sarantaskakiwa.
  pusi phaxsiw ch"axwawinakan jan chikanchasipxätati . Kimsa uñisirinakax juk"amp utjatapa ukat manq"añanakax pist"atap amuyt"asax Sheinin gobernadorax iyaw sataynawa. Ejercitopajj juyphi pachan utjkäna uka cheqanakaruw kuttʼjjäna. Uka pachakamax Cherkesov ukat Pozharsky jupanakax Khan Crimea ukan ejercitoparuw atipt"apxatayna. Jupanakax mä ejercitoruw Belogorsk markar qhispiyañatak sartayapxäna, uka ejercitox polaco jaqinakan muyuntatänwa. Mä ch"axwäwiw utjäna, walja pallapallanakaw jiwarapxäna, ukampis polaco jaqinakax qhipäxar kutt"añaruw wayt"apxäna. Walja jiskʼa chʼajjwäwinakatjja, polaco jaqenakajj sumankañaw utjani sasaw sapjjäna. Rusia markax Belogorsk ukat walja jisk"a markanakaruw wasitat katuntawayi, ukampis mä juk"a pachatakix Smolensk markarux jaytawayi. 1642 maranjja, cosacos sat jaqenakajj sapa kuti nuwasipkäna ukat wal colerasipjjäna, ukat Turco markankir Azov sat fortalezaruw nuwapjjäna. Jan jark"at presión ukar yuspajarasinx fortaleza markax t"unjatäxänwa. Uk uñjasax Türkiye, uka pachax jach"a ukat wali ch"aman estado, mä ola ukar axsarayäna. Zar chachajja, mä jachʼa concilio tantachtʼasiñapatakiw mayïna, ukampis uka clasenakanjja, jachʼa jan waltʼäwinakaw utjäna. Yapuchirinakax uraqi ukat qhispiyasiñ mayipxäna, cosacos jupanakax t"ant"a ukat qullqi sueldo mayipxäna. Azov fortalezax kutt"ayatäxänwa - sacrificionakax inamayakïxänwa!
  Sadat chachajj César chachan wali uñtʼat arunakap mayamp sänwa:
  - ¡Kuntix atipt"awaykta uk imañax atipt"añat sipanx juk"amp ch"amawa!
  Yankax musphart"asiwayiwa (kunjams jach"a jaqinakan amuyunakapax awisax universal ukhamawa):
  - Ukhampuni! Mä juk"a pachatxa, Zar Michael jiwxäna ukat jupan lantix Alexei jupaw apnaqäna, jupamp chika jakasirinakax Quietest sasaw sutichapxäna. Mikhail chachajj janis jachʼa apnaqerirjam sarnaqañ puedkchïnjja, inas Pedro Jachʼa yoqapat sipansa Rusia markatak jan jukʼamp lurawaykchïnti. 1948 maranjja, Ucrania markanjja, Bohdan Khmelnitsky sat chachan pʼeqtʼataw sartasipjjäna. Uka gentil ukanakax qhana ukat jan axsarasaw ucraniano ukat local cosacos ukanakat sawkasipxäna. Polaco jaqenakan manqʼañanakapajj sinti jachʼänwa, uka pachparakiw religionapat tʼaqhesiyatäñajj utjäna. Yamas ortodoxo sat religionanakaruw wal arknaqapjjäna, iglesianak jistʼantasajj católica iglesia sasaw sutichapjjarakïna. Jila partejja, oriental eslavonakaruw cheqpach genocidio lurapjjäna.
  Sadat jupax mä gota ch"uñu ch"allxtasaw jiskt"äna:
  -¿Kunas genocidio ukaxa?
  - ¡Kunapachatixa mä taqpacha jaqinakaxa chhaqtañaru puriñäni ukhaxa!
  - Amuytwa! Polos jaqinakax jan wali jaqinakawa.
  Yankax akham sasaw arsuwayi:
  - Jupanakaxa, taqi jaqinakjama, mayja mayjawa. Jilapachax jupanakax eslavo familiar uñt"atawa, ukampis sistema de gestión ukat señores ukanakar taqpach jan apnaqañ utjatapa, jupanakax mä esclavoruw mä jisk"a juchat ch"akkatasipxaspäna ukat niyas janiw impuesto pagapkänti, ukax markarux t"unjawayi. ¡Ukhamaw pasäna!
  - ¡Patak tiranonakax mä despotat sipan juk"amp jan waliwa! - Sadat jupax mä aforismo luratayna.
  Yankax jank"akiw iyaw säna:
  - Ukhampuni! Kunjamakitix ucranianonakax janiw ukham jan walinak aguantañjamäkänti. Bogdan Khmelnitsky jupax nayratpachaw Rusia markarux munasïna. Ukampis uka pachakamax zar waynax machaq reforma militar qalltawayi, regimientos de soldados ukanakan utt"asiñapataki, mä juk"a pachaw munasïna. Ukatjja, inas Ucrania markar Rusia markamp mayamp mayachasiñatak obligañ munchïna.
  Qalltanx uka ch"axwäwix Bogdan Khmelnitsky-takix wali askiwa. Jupax walja atipt"äwinakampiw atipt"awayi ukatx Kiev markaruw katuntawayi. Ukat Polonia markankir ejercitorus niya qʼal tukjarakïnwa, niyaw reyir katuntjjäna. Polonia markax Ucrania markan mä jach"a chiqan independencia uñt"ayañapatakiw wayt"ata. Inas jila partejj ukhamaraki. Ukampis Bohdan Khmelnitsky chachan atipt"äwipax janiw jaya pachax utjkänti. Iglesia Católica Romana ukan qullqi mayt"asitapatxa, Commonwealth Polaco-Lituania ukankirinakax machaq regimientonak tantacht"apxäna. Ukhamarus, Bohdan Khmelnitsky jupan yaqhip masinakapax soborno ukamp katuqatäpxänwa. Ucrania markan ejercitopax atipt"asisaw atipt"añ qalltawayi, ukatx mä juk"a pachatxa Kiev markaruw atipjawayxi. Bogdan Khmelnitsky jupax chiqapuniw mä mayiw lurañapatak wayt"ata, Ucrania markar Rusia markar mantañapataki. Inas jupax jan chiqpachapun uk munkchïnti, qhiparuxa, Rusia markanx esclavitud ukax utjarakiwa, jach"a impuesto, jaqinakax wakanakjamaw aljasipxäna. Alexei zar jupa pachpaw alemán isimp isthaptʼasiñsa ukat tabaco fumañsa jarkʼäna. Alexey chachajj janiw Pedro Jachʼa jaqet sipansa occidental markankir jaqëkänti, jupajj cheqpach markapar munasiripunïnwa. Ukampis uka pachparakiw zar chachajj janiw suma chuyman jaqëkänti, salt sat chʼajjwäwi utjkäna ukat uka qhepatjja, walja jaqenakaruw jiwayapjjäna ukat jawqʼjapjjäna. Ukampirus jupaw nayrïr kutix machaq kasta ejercito uñstayatayna ukatx regimientos ukanakaruw Ucrania ukat Smolensk uksar apayatayna. Nayra pantjasiwinakax uñjatäxänwa ukat mä jisk"a tapa jaytasax fortaleza markax jasakiw jark"antatäna. Tropanakax nayrar sartapxäna ukat jank"akiw Polotsk ukat Vitebsk markanakar katuntapxäna. Borisov jak"anx Polonia markan sayt"asiwipax juk"amp qala chuymanïnwa, ukampis aka markax t"unjatarakiwa. Uka markankir jaqinakax rusa ejercito ukarux qhispiyirinakarjam katuqapxäna. Chiqansa, polaco jaqinakax jiskʼachasaw bielorrusonakarux wila ñikʼuta sasaw sapxirïna. Minsk jak"anx mä jach"a ch"axwäwiw utjawayi, pä jach"a ejercitonakaw ch"axwapxäna.
  Rusia markankir soldadonakax wali suma wakicht"atäpxänwa, polaco ejercitox jilpachax mercenarios ukanakanïnwa. Machaq mosquetes juk"amp k"acha ukat juk"amp jank"ak jaltir, ukax juk"amp suma formación de soldados rusos ukampiw móviles madera markanakamp apnaqasa, ukax ventaja ukar amtawayi. Polonia markankir ejercitojj jaltjjänwa, Minsk markajj katuntatäjjänwa. Rusia markankir soldadonakat yaqha cheqajj Bielorrusia markan sur toqenwa nayrar sartapjjäna. Gomel markar katuntasajj inti jalanta toqeruw sarjjapjjäna, Dnieper sat jawir makhatasisa. Chiqansa, janiw mä kutikix taqpach fortalezanak katuntañjamäkänti. Rechitsa guarnición, arxatañat sipansa, jikisiñatakiw mistuwayapxi, ukat atipt"ataw uñjasipxi. Ukat Mozyr ukat Slutsk ukanakax chiqpachapuniw apsutäna. Chiqpachansa Slutsk markanx tinker lurañaw wakisïna, markax wali ch"amanchatawa. Ukampis markachirinakax pachpaw Radzivils ukan despótico ch"amapat qarjasipxäna, jupanakax kutkatasipxänwa ukat rusa soldadonakarux punkunakap jist"arapxäna. Slutsk markax jaquqaniwayi, señores ukanakax jaltxapxänwa, jaqinakax Rusia markarux ch"amampiw yanapt"apxäna. Suma, Ucrania markanx polacos ukanakax jawq"jatarakïnwa, rusanakax Galicia markaruw p"akintapxäna ukat niyaw Lvov markar katuntapxäna. Voivode Dolgoruky markax jan suyt"ataw Vilna markarux jank"ak katuntawayi, uka markax cruzados ukanakax walja patak maranakaw jan katuntañjamäkänti. Tunka kimsani kutis muyuntatäpkchïnsa. Lituania markan nayrir capitalapan tʼunjatätapatjja, Mancomunidad sat cheqanjja, jan waltʼäwinakaw utjäna ukat mayjtʼäwinakaw utjäna. Rusonakax taqi chiqanw jikxatasipxi. Baranovichi, Brest ukat Lyuban ukanakax jaquqanipxänwa, Norte uksankir soldadonakax Grodno markaruw katuntapxäna. Chiqansa, jan apsut Lvov ukat sipansa, rusanakax Kievan Rus nayra fronteraruw puripxäna. Rusia markankir soldadonakax Varsovia markaruw jak"achasipkäna, polaconakax sumankañ lurañatakis wakicht"atäpxarakïnwa, nayra uraqinakap kutt"ayapxäna, Neman uksakama. Ukhamächi ukhajja, Alexei Mikhailovich chachajj mä jachʼa apnaqeriruw tukuspa. Ukampis Ucrania markankir Hetman sat chachajja, Bohdan Khmelnytsky sat chachajj mä akatjamat jiwjjäna, ukat jupar lanti uttʼayat jaqejj traicionir jaqënwa. Ukhamarus Suecia markax ch"axwäwiruw mantawayi. Ukatxa, wali chʼamani markapunïnwa, Kimsa Tunka Mara Chʼaxwäwinxa, Europa toqenwa walja yänak katoqäna. Gustav Adolf, jupax janiw Pskov ukar katuntkänti, jupax frentes europeos ukanx wali ch"aman comandante ukhamaw uñacht"ayasïna. Uka tiempotakejj niyaw jiwjjäna, ukampis wali chʼamani jupanakaruw jaytawayäna. Rusia ukat Suecia markanakan mä chʼaxwäwiw qalltäna, ukat Crimea markankir tártaros sat jaqinakax jukʼampiw nuwasipkäna. Mä kutikiw walja frentenakan nuwasiñajäna. Rusonakax sueconakar kutt"ayasax walja quta thiya markanakaruw katuntapxäna, Riga markaruw muyuntañ yant"apxäna, ukampis uñisirinakan yanapt"ap katuqatapatx janiw quta tuqi katuntañ puedkänti. Suecos jupanakax juk"amp ch"amanchirinakaruw ch"axwäwir apanipxäna, ukat bloqueo ukx apsuñapatakiw wayt"apxäna. Ucrania markanjja, jan wali nuwasïwinakaw utjäna. Polos jupanakax ch"amampi ukat mercenario soldadonakampiw tantachasipxäna, walja phaxsinakaw jark"antatäpxäna, Grodno markaruw wasitat katuntapxäna. Traidor hetman ukax atipt"ataw uñjasiwayi, ukampis jupan lantix janiw suma chacalax katuntatäkänti. Vaticano markax Khan Crimea ukarux taqi kunanw ch"amanchawayi, católicos ukanakax ortodoxia ukan jilxattatapat ukhamarak Rusia markan jilxattatapat axsarapxäna. Británicos ukanakas Polonia markaruw yanapt"apxäna, janiw Rusia markar qutanakar sarañapatak jaysañ munapkänti, ukat España católica ukarux janiw jaysañ munapkänti. K"achat k"achat rusanakax qhipäxar kutt"xapxäna. ¡Uñisirinakax Brest, Lyuban, Baranovichi ukanakar wasitat katuntañ atipjapxäna! Unidades rusas ukanakax Slutsk markanx juk"amp qala chuyman sayt"asiwinak uñacht"ayapxäna, uka markax pä maraw muyuntat uñjasiwayi, ukatx manq"añanakax q"al tukusxän ukhakiw jaltxatayna. Norte tuqinxa, rusa soldadonakax Yuryev markaruw katuntapxäna, Narva markaruw jark"antapxäna, ukampis wasitatw markar jan katuntapxäna. Hetman sat jaqenakajj kʼari chuymanïpjjänwa, janiw polaconakarusa ni rusa zarnakarus munapkänti. Taqe ukanakajj wali qaritäpjjänwa. Ukhamarus, bielorruso yapuchirinakax qalltanx rusa ejercito ukarux qhispiyirinakan jilanakapjamaw aruntt"apxäna, jupanakax llakitaw jikxatasipxäna. Chiqansa, esclavöñax utjaskakiwa, nayrir patronarux mä rusa patronampiw lantintapxäna, ukat impuestonakax jilxattarakïnwa. Rus markanx mä jach"a ch"axwawinakaw utjawayi, Moscú markanx cobre ukamp ch"axwawinakaw utjawayi, ukax wali ch"amamp chhaqtayatawa. Ukat reyejj kutkatasir pʼeqtʼir pʼeqtʼirimpiw amparat katthapisiñapäna, ukhamat tiempo jikjjatañataki ukat capital markar chʼamañchtʼirinaka apaniñataki. Ukañkamax polaco jaqinakax Minsk ukat Vilna markanakaruw katuntapxäna. Jupanakax Berezina jawir linea ukarux nayratpach sarxapxi, Polotsk, Vitebsk ukat Orsha ukanakar jan walt"ayañataki. Mä turkakipäwix niyaw purinispa ukhamänwa.
  Sadat jupax jan suma chuymampiw jachaqt"asïna:
  - Ukat Rusia markax wasitat jawq"jata?
  Yankax colerat q"illu ch"allxtasïna:
  - Janiwa! Rusia markan ejercitopax janis Narva markarux katuntkchïnxa, Suecia markan ejercitoparux atipt"askakïnwa. Uka qhepatjja, mä sumankäwiw firmasïna, ukajj janiw sinti askïkänti: Yuryev ukat uka jakʼankir markanakajj Suecia markaruw katuyatäñapäna, ukampis jachʼa chʼamanakaw qhespiyatäpjjäna. Rusia pallapallanakax contraofensiva uñstayapxäna ukatx Shklov ukarux katuntapxataynawa, Minsk ukar jak"achasipkän ukhax polacos ukanakaruw atipt"apxatayna.
  Ch"axwäwix walja maranakaw sarantawayxäna, panpachaniw wali qarjatäpxäna. Polonia markanx walja ch"axwawinakaw utjawayi. Walja phaxsinakaw aruskipt"asipxäna, ukatx sumankäwiw firmatäna. Polonia markax Rusia markarux chikat Ucrania, Smolensk ukat jak"a markanakaruw churawayi. Rusia markan Bielorrusia markan katuntatanakapax Commonwealth Polaco-Lituania ukar kutt"ayatäxänwa. Jilapachax Rusia markatakix ch"axwäwix wali sumaw tukuyäna, Rusia markan nayrïr uraqinakapat mä chikat kutt"ayañax wakisirakïnwa. Chiqansa, Bielorrusia ukat Ucrania inti jalant tuqinkir markanakax Polonia markan apnaqataw qhiparapxäna, nayrax Kievan Rus markan utjkäna uka nayra uraqinakax janiw taqpach apnaqatäkänti. Rusia markax mä samarañ katuqatayna, ukampis janiw jaya pachatakïkänti. - Uka waynax amukiw jaltxatayna, jach"a kayupax wali usuchjataw jikxatasïna kunawsatix mä adoquines ukar ch"allt"askäna ukhaxa, ukat mä jach"a q"ipi qhipatx samañap katjañatakix pachaw munasïna.
  Tunka phisqhan minutos amukiw sarnaqapxäna, juk"ampirus thakhix jilxattawayxänwa ukat chiqpachans yuqall wawanakax jan walt"awinakat khathatipxäna. Ukatjja, chivojj amparap luqtäna ukat qʼala qʼala tʼaqhesiyaraki. Uka yuqall wawanakax samañapax tukusxänwa ukat niyaw qalanakxarux t"unjatäxapxäna. Ukatxa, uka jachʼa sartäwix saytʼxänwa ukat wasitatwa parlañ chʼamanïxapxäna.
  - Stepan Timofeevich Razin jupax cosaco sedado, jach"a, jach"a amparanakani, ukat jach"a jañchin ch"amapampix uñt"atawa. Jupax Polonia markamp jan axsarasaw ch"axwäna, mä pachanx príncipe Dolgoruky uksa qhispiyarakïnwa ukat pachpa pachanx janiw mä legítimo premio churañ munkänti.
  Ivan jilapax mä jach"a estado cosaco uñstayañ amtanakap wali askit uñjäna, Bug ukhat Yaitsk markakama. Don ataman Kornil sat jaqimp chʼaxwasaxa, soldadonakapar apsusaw Don sat chiqar apayäna. Ukampis reyin soldadonakapajj tiempoparuw muyuntapjjäna. Ivan jilatarojj katuntasaw Moscú markar khitapjjäna. Kawkhantï tʼaqhesiyat uñjasisin jiwayatäkäna uka cheqanjja. Natural ukhamawa, Stenka Razin jupax zarista autoridadanakarux walpun colerasïna. Ukhamäkchïnsa, Stenkajj colerasiñap jarkʼkchïnjja, cosaconakat sipansa jukʼamp jachʼaruw sartañ munäna. Polonia markamp suman jakasiñ tukuyatat pä maraw Stenka Razin jupax Azov ukar jan walt"ayañatak mä campaña uñt"ayi. Ukampis cosacos sat jaqenakajja, nayrïr guerrat samartʼañatakejj janïraw tiemponïpkänti, ukatwa mä chʼamani fortalezaru campaña lurañ munapjjäna. Ukhamarus Don irpirin oficial p"iqinchiripax Stepan jupan aventuraparux janiw sasaw arsuwayi.
  Pä waranqa jaqinakar tantacht"asax Stenkax Azov ukar jak"achasïna, ukampis janiw fortaleza ukar ch"axwañ atinakänti, uka fortaleza ukan guarnicionapax kimsa kutiw ejercitopat sipan juk"amp jach"äna. Destacamentopax qhipäxar kutt"awayxänwa ukat Volga uksaruw caravananak katuntañatak sarxapxäna. Ukampis akanx Stenka Razin jupax jan suerteniw jikxatasïna, pä waranqa jaqinakan uñstatapax janiw jan uñjkayäkänti. Aljirinakax uka pacharuw suyapxäna, kunawsatix streltsy escolta ukat caravanas reales ukanakax grano apt"ata Astrakhan guarnición ukar purinipkäna. Stepan chachan pandillapajj jupanakar suyaskäna ukhajja, kutkatasir pʼeqtʼirijj jupa pachpaw walja cosaco jaqenakar jiwayäna.
  - Pä waranqaxa mä pandilla lunthatanakatakixa sinti jach"awa. - Sadat ukaxa amuyataynawa. - ¡Khitis ukham jakhüwinakampix jakasi!
  Muk jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Akaxa mä lunthatawa balanzampi. Akax lunthatanakan reinapawa, Shella, jupax juk"a jaqinakakiw sarnaqapxi, ukampis jan axsarasaw sarnaqapxi. Mä kutix pachpa Sultanan tesoroparuw mantarakïna, mä cetro lunthatasa. P"iqipanx mä jach"a recompensa ukaw utji.
  Sadat jupax akham sänwa:
  - Ukampisa janiwa kunjamatsa katjapkaniti, masinakapaxa wali chiqa chuymanipxiwa.
  Yankax akham sasaw qhanañcht"awayi:
  - ¿Kunatsa q"illux traición samiparjam uñjata - quri saminakaniwa!
  ¡Quri punta: ¡honradez ukat nobleza armadurap p"akintañatakix juk"amp jasakiw!
  Sadat jupax akham sasaw qhanañcht"i:
  - Inas Shellaxa wali ch"ikhi ukhamaraki yatiñani mä espadampi. Jupat leyendanakax utjiwa, mä sarnaqäw yatiyirix uka leyenda nuwasirit mä poema qillqt"awayaraki.
  - ¿Janit jupax Sultanarux t"unjañ munkänti? - Nayaxa Yankaxa chikata sawkasisawa jiskt"ta.
  - ¿Sultanarux t"unjañati? ¡Kunatakis ukax! Jupax mä jach"a, mä jach"a ejercito ukaniwa, ukat Conchas ukanakax mä qawqha lunthatanakakiw. Ch"amanakax sinti jan igualäpxiwa. Ukat mä libre lunthata jaqin jakäwipax tronon quntʼasiñat sipansa jukʼamp sumawa. Aka warmix wali munasiri ukat casual relationships ukarux walpun munasi.
  - ¡Akax lunthatanakatakix típico ukhamawa! - Yankaxa iyaw sataynawa. - Stepan jupax fiesta luririrakïnwa, mä kutix warmiparux akham sänwa: pachpa caftan uchasir jaqix jan waliwa. Ukampis cheq parlañatakejja, Razin chachajj janiw qollqe munañanïkänti. Mä uñt"at casow utji, kunawsatix jupax caballo personal ukax mä pisinkir campesino ukar churäna. Jïsa, ukax cosaco reyïnwa. Jaqinakan munatapa. Jan kuna amtani jikxatasisax pandilla ukar manq"ayañaw wakisïna, reyin ukhamarak aljirinakapan aradonakap katuntawayi, mä chikat jawq"jatayna ukat mä chikat katuntatayna arqueronakaru. Ukatwa amparapar jiskʼa cañonanakampi aradonak utjäna. Stenkax Caspio qutaruw barcot sarañ amtäna.
  Thakinjja, Tsaritsyn markar atipjañaw wakisïna. Aka chiqanx Stepan-an walja agentenakapaw markar mantapxäna ukat artilleronakampi mä amtar puripxäna. Jupanakax mä uñacht"äwiw uñacht"ayapxäna, Stepan Timofeevich jupax wali jach"atw sillp"äna (jupakiw ukham luraspäna) ukat pistolanakan barrilanakax chhullunkhayañ qalltapxäna, janiw mä ch"axwañs ch"axwañjamäkänti. Ukatwa flotapajj Zaritsyn sat cheqan pasäna, cosaconakajj larusisaw gobernadorarojj ajjsarayapjjarakïna. Uka pachatpachaw Rus" markanx yatiyawinakax jilxattawayi, Stenka Razin jupax mä layqawa, ukat cañones ukanakar layqañ yati, qinayanakaruw t"ijti ukat janiw sable jan ukax bala ukamp jawq"jañjamäkiti! Astrakhan markar pasasax Stepan Timofeevich jupax Yaik jawir thiyaruw sarxäna. Jupax ukan mä base de apoyo ukham lurañ suyt"äna, Yaitsk markar katuntasa. Pachpa markax wali ch"amanchatawa, ukampis Stenka Razin jupax mä k"arimp apnaqatayna, ukax qhipatx yatichäw libroruw tukuwayi.
  Sadat jupax akham jiskt"äna:
  - ¿Kuna k"aris utji?
  Yankax taqi chuymaw akham uñt"ayi:
  - Kimsa tunka cosacos monje ukham isthapt"ata, jupanakaruxa mantañapataki jaysapxiritayna ukatxa punku katuntapxatayna, ukatxa taqpacha ejercito ukanakawa jaltxapxäna. ¡Mä jukʼa tiempotak chʼaxwäwiw utjäna, ¡markax tʼunjatäxänwa! Aka chiqanx Stenka Razin jupax janiw wali suma uñacht"ayawaykiti, taqi katuntat arqueronakar jiwayapxañapatakiw kamachi. Chiqansa, jupanakat maynix niyaw Stenka Razin sat warmirux hackear jiwayatayna. Chiqansa, jiwayañ taypinxa khuyapayasiñaw jan suytʼat arktawayi, ukampis walja jan waltʼayatanakax utjaskakiwa. Stenka Razin jupax markanx wali ch"amampiw utt"asiwayi. Zarista sat gobiernojj jupar jaqunukuñ yantʼäna. Pä Streltsy ordenanak apayatänwa ukatx tunka waranqa Nogais, Murza Selim jupan p"iqinchata, qullqit alasita. Stenka Razin, reconocimiento ukar yuspajarasaw uka tuqit yatxatäna, waranqa chikatani cosacos ukanakaruw estepa uksar irpxaruwayäna ukatx, asalto ukax wali jach"apunïnwa, qhipäxaruw ch"allt"äna. Uñisirinakax jawq"jataw uñjasipxatayna, ukampis Stepan jupax amuyasïnwa, janiw jaya pachax markan kayup jikxatañapatak jaysapkaniti. Cosacos jupanakax markat sarxasax anqäx uraqinakaruw campaña ukar sarapxäna. Cosacos jupanakax walja markanakaru ukhamarak caravananakaruw t"unjapxäna, ukat Stepan jupax Rus ukan jan atipt"kay comandante ukham uñt"atätapax q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixunakaw utjäna. Amuyataxa, yatiñan iwxt"irinakax reyirux akham amuyt"ayapxäna: aka jaqix mä jach"a ch"aman jaqinakatakix askïspawa. Stepan jilatarojj reyin khuyapayasiñapwa churapjjäna, ukat Don ukar kuttʼañapatakiw jaytapjjäna. Chiqansa, Astrakhan markanx pistolanak katuyañapänwa. Ukampirus Stenka Razin jupax wali uñt"atätapat askinak apsusaw niyaw Astrakhan markanx kutkatasiñ qalltawayi, cosacos jupanakax wali ch"amampiw sartapxäna. Gobernadorajj ukham qʼepi aptʼasisajj wali kusisitaw jikjjatasïna.
  Stepan jupax chiqa chuyman masinakapampix ukat jach"a qamir yänakampiw Don ukar kutt"apxäna.
  Juyphi pachanx phisqa waranqa ejercito utt"ayañ atipjatayna. Primavera phajjsinjja, jachʼa cosaconakaw jupamp chiktʼasipjjäna. Cherkassy markar saraqasaxa, Stenka Razin jupax niya mä amtampiw cosaco jach"a p"iqinchir ajllitäna. Ukhamaw mä samkax phuqhasïna: taqpach Don ukar jupa pachpa manqhan t"unjañataki.
  - Walik lurtaxa! ¡Wali suma jaqi! - Sadat jupax jach"at arsüna. Uk uñjirinakan jawqʼjatapajj sillpʼirïna, ukampis janiw jaya tiempo tʼaqhesir qhepäjjar jaqoqtkänti.
  - ¡Cool, ukampis jupax janiw kunjams jark"añ yatkänti! - Yankaxa llakita p"iqi ch"allxtasa säna.
  - ¡Khitis yatpacha! - Ali jupax uñt"ayawayiwa.
  -Don markar katuntasaxa, Stenkax embajadores ukanakaruw Zar ukar khithatayna, mä oferta ukamp Azov ukar jan walt"ayañatak campaña wakicht"añ yanapt"añataki. Ukampis khithatanakaparojj jawqʼjataw uñjasipjjäna, jaqsutäpjjänwa. Stepan sat colerat chachajja, Timofey Us sat wali uñtʼat lunthatanakan pʼeqtʼiripampiw mayachtʼasisajj Tsaritsyn sat cheqar sarjjäna. Moscú Streltsy markan Lopatin gobernadorapax Volga jawir patat khithatäna, Stepan ukar samarañapataki. Stenkax wali yatiñampiw mä sipita wakicht"äna ukat niya taqpachaw Moscú markan ejercitoparux t"unjäna. Astracán markat khitat arqueronakajj kutkatasirinakan ladopar sarapjjäna. Stenka ukan agentenakapax pachpa markaruw mantapxäna, jupanakax jaqinakamp arqueronakampiruw kutkatasipxäna. Markax niyas jan ch"axwañampiw katuntatäna, mä jisk"a destacamento de gobernador jilapakiw mä ch"axwäw lurapxäna. Uka markajj tʼunjatäjjänwa ukat machaq gobiernow ukan uttʼayasïna. Aka chiqanx Stenka Razin jupax pantjasiwayi - jupax wali jaya pachaw pächasïna: Moscú markar sarañataki jan ukax jan sarañataki. Qhanpachanx gobierno zarista ukax janiw ukham jach"a uraqinak chhaqhayañ ukhamarak Caspio qutar mantañ chhaqhayañax iyaw sañjamäkiti. Maysatxa, mä jach"a imperio ukamp ch"axwañ amtañax ch"amawa, uka imperio ukan vanguardiapax inti jalsu tuqinx Pacífico jach"a qutaruw jak"achasiskäna. Ukampirus Stenka, janiw jan amuyt"asis jaqinakan yanapt"awiparux jakthapiskänti. Alexei Mikhailovich zar jupa pachpaw boyars ukat uraqininakar jawq"jañ kamachi sasaw yatiyapxäna, ukatx Patriarca Nikon jupan falsificado cartapax qillqt"atarakiwa. Stepan chachajj caballonak taypin saytʼatäskäna ukhajja, jaqoqtañwa qalltäna, inas zarista sat agentenakajj jupanak taypin mä infección uñstayapjjchïna. Caballonakan chhaqhatapax cosacos ukan filanakaparux walpun ch"amanchawayi, ukatx mä jach"a milicia suxta tunk waranqa Voivode Dolgoruky ukan p"iqinchataw Moscú markan jupanak contra tantachasipxäna.
  Ukat ukhampachasa, jichhakamax suertex Stepan ladopankänwa, jupax común jaqinakamp arqueros ukanakamp wali ch"amampiw yanapt"ata. Saratov jilatarojj jan nuwasiñampiw katuntasïna, ukat Samara kullakajj uka qhepat punkunak jistʼararakïna. Ukat Simbirsk markakiw kutkatasirinakamp jiwayir chʼaxwäwinakan fronterapar tukuñapäna. Ukampis Stepan chachajj markar katuntañwa atipjäna, ukat mä salida ukar khitat soldadonakaruw atipjäna. Chiqansa, marka taypinkir fortalezax jan katuntataw qhiparäna. Ukat Stenka Razin jupax soldadonakapamp chikaw Bagryansky gobernadorarux embuscapxäna.
  Jupax wali jach"a nuwasiripunïnwa, Polonia markamp ch"axwañanx heroe ukhamänwa, jupax niyas janipuniw atipt"asiñ yatkänti.
  Stepan jupax atipt"añ atipxatayna, ukampis gobernadora pachpaw qhispiwayi, soldadonakapan qhipharkir jaqinakapampix Kazan markaruw jaltxapxäna. Stepan jupa pachpaw wasitat pantjasitayna: gobernadorar arknaqañat sipansa ukat ejercitopar jukʼamp nayrar sartayañat sipansa, carcelar muyuntäna. Ukax llamp"u chuymanïnwa, juk"ampirus uka fortalezax qullu pataruw sayt"atäna ukat janiw jach"äkänti, ukatwa thaya thayt"añax ch"amakïnxa. Stenka Razin jupax sayt"atäskäna ukhax: reyin p"iqinchirinakapax walja ch"amanakaw tantachasipxäna. Mä jach"a, pachpa Bagryansky jupan p"iqinchata, Simbirsk markaruw jak"achasïna. Aka chiqanx Stepan jupax kimsïr pantjasiw luratayna, ch"axwäw nayrïr urux carcelar mantañ amtäna. Cheqas janiw aptʼasirjamäkänti, ukampis walja aptʼasisaw walja waranqa soldadonakar qarjäna.
  Bagryansky sat yatxattʼat comandantempi nuwasiñax kunayman tuqitwa wali askinak jikxatäna. Mä qawqha tuqitx noble gobernadorax Stepana ukar sallqjañ atipjatayna, yaqhip tuqinakatx Bagryanskyx kutkatasir p"iqinchirit sipans juk"ampiwa. Ukampis uka amtañ pachanx Stenka Razin jupax mä dragón ukamp wali usuchjataw uñjasiwayi, p"iqiparux sable ukamp ch"iyjataw uñjasiwayi. Chʼaxwäwix tukusiñapkamax kutkatasir pʼiqtʼirix liwxatasïna, ukax nayratpachwa kunjamsa uka chʼaxwäwix tukuyani uk amtasïna. Stepan usuchjat, jan amuyt"asir jaqix apsutäxänwa, ukat ejercitopax irpirinakapat jark"ata, Stepan diputado Naumov jupax usuchjat p"iqinchirimp chikaw kayuk sarawayxäna.
  Sadat jupax akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Jan comandante ejercitox jan chuymani janchir uñtasitawa!
  Yankaxa, mä minuto samañap katthapisinxa, akham sänwa:
  - Comandante chuymapax nina nakhaskir forja, p"iqipax hielo, munañapax hierro: taqi kunas mayacht"asis - ¡atipt"añ acero t"unjañ! Ukampis ¡uka sartasiwix sarantaskakiwa! Ukajj mä jachʼa cheqaruw purïna, ukat Dolgoruky sat chachajj qala chuymampiw saytʼasïna. Carropan qhepäjjatjja, phesqa tunka carronakaw verdugonakampi sacerdotenakampi utjäna. Uka kutkatasirinakax jan sinttʼasisaw uñjapxäna, janiw warkkatakïkänti, jan ukasti cuartelar jaquntatäpxänwa ukat lawar chʼakkatarakïnwa. Stepan jupa pachpaw mä jukʼa tiempo Don sat barcon sarnaqäna. Stenkax usuchjatanakapat waliptawayxasax Tula ukar mä campaña lurañ amtäna. Ukhamatwa Moscú markar jukʼamp jankʼak pʼakjañajj utjäna, ukat jukʼampejj Don sat jawirnam jan jachʼa markanakamp jikisisajj sarnaqañaw wakisïna. Ukampis Stenkax jan suertenitaynawa, espía ukax gobernadores ukanakaruw Stepan amtanakapat yatiyatayna ukat jupanakax mä amtar puripxäna, Minaev jak"a yanapiripan destacamento ukar atipt"asa. Stenkax mä juk"a pachatxa, jupa pachpaw aljantatäxäna. Qamir cosacos jupanakax jan jark"at kutkatasiñanak axsarasaw Don ukar jak"achasipxäna, zarista ejercito ukan jach"a ch"amapampiw Stepan ukar katuntapxäna. Uka kutkatasir irpirix mä jach"a escolta ukan Moscú markaruw apayatäna. Ukanx jan sintt"asisaw t"aqhisiyapxäna, ukampis Razin jupax jan axsarasaw verdugonakarux muspharayäna, janiw t"unjkänti ukat janiw kawkhans tesoros ukanakax imantatäkän ukx qhanañchkänti. Ukampirus anqäx markan campañanakan katuntat walja yänak pisinkirinakaru, limosna mayirinakaruw lakiratayna. Jaqenakajj wal jupar munasipjjäna. Jiwayapkäna ukhajja, Stepan jilatampi andamiojj mä ejercitompi muyuntatänwa. Nayraqatax amparanakap kayunakap khuchhuqapxäna, ukat ukakipkarakiw p"iqip khuchhurapxäna. Ukampis Stenkax janiw arsuñ munkänti, ukat mäkiw arrepentisiwaytxa sasaw säna: janiw taqpach boyar jan wali ajayunak taqpach apsuwaykti. Mä digno jaqi ukat jupax jach"añchataw jiwxäna. kutkatasirinakax qhipa ch"aman ch"amanchawipa, Astrakhan: mä mara qhipatw t"unjawayi. Uka sartasiwix jan waltʼäwimp tukuykchïnsa, kuntï jaqinakax lurañ yatipkäna uk uñachtʼayaskakïnwa. Lenin jupan apnaqawipanx Stenka Razin jupax revolución ukan heroe ukhamaw canonizado ukhama.
  Muk jupax samkañjamaw säna:
  - Janiwa yatkti kunasa revolución ukaxa, ukampisa wali suma ist"asi.
  Yankax akham sasaw qhanañcht"awayi:
  - Akaxa mä sartasiwiwa, ukaxa atipt"awimpiwa tukuyata. Ukhamat mä simplificado ukham uñacht"ayasma. Ukampis aka tuqinx janiw ukax paskänti.
  Uka waynax amukt"äna, ukat machaq t"aqhisiñaw qalltäna: yaqha qullunakar makhataña. Ukax t"aqhisiyañjamawa, ch"akhanakax niyaw ch"iyjañampïkaspas ukhamaw amuyasïna, janchix plomompi phuqantatäkaspas ukhamaw jikxatasïna ukat ch"amakt"ayatänwa, ukax ácido láctico ukat muskulunakan uñstatapat wali llakitaw jikxatasïna, juk"ampis amparanakan. Musculonakax niyaw p"akjañampïkaspas ukhamawa, laka jist"arasma ukat wali ch"amampiw samsusma, ukhamat mä juk"a jan ch"amäñapataki.
  Yankax wali kusisitaw jikxatasïna, jila parte masinakapat sipansa, suma, yatichat musculonakanïtapata. Circo escuelan yatiqañax janiw inamayakïkänti, jupax janiw wimp ukhamäkiti, yant"äwirux saykataniwa. Uka yuqall wawanakax qala chuymanïpkaspas ukhamarakiwa, janiw utan esclavonakapäpkiti, kunjamtï waña, musculoso cuerponakapat amuyasi. Jupanakax t"aqhisipxiwa, ukampis amukiw sarnaqapxi, jach"at arnaqasipxaspa. Jilapachax jupanakan marapanx mä p"inqaw uñjasi, jumax usuchjataw jikxatastaxa, mä chivot jan ukax mä puñtumpiw jawq"jata. Ukhamajj tʼaqhesiñanak aguantapjjtajja. ¡Qhawqha llakitaw aka qhepa kimsa urunakajj jikjjatasïna! Inas nayra jakäwijat sipansa jukʼampïchïna.
  Tiempox wali k"achat k"achat pasaski, kunapachatï usuchjasktan ukhax wali axsarañawa, ukat janiw samañax utjkiti parlañataki. Yankax amtasïna, mä heroe literario ukaw utjäna, jupax waynäkasinx esclavoruw aljatäna, ukatx mä carro ukar chint"at espantapájaro ukamp muyuntat uñjasïna. Chiqansa ukax wali chʼamawa, ukampis jañchi tuqitwa jilxattawayxi. Ukatpï akax mä kasta yatichäwjam jan katuqañaxa. Extremo ukhamäkchisa, ukampis wali askiwa. ¡Inas Juegos Olímpicos ukar wakicht"apxchispa! Mä deporte ukham amuyt"am ukat jumatakix juk"amp faciläniwa. Uka amuyunakax Yankarux larusiñaruw puriyatayna ukat jupax larusitaynawa. Uk uñjir jilatajj chivopampiw mä jukʼa qʼañu jawqʼjäna ukat jaysañatakejj larusirakïnwa.
  Ahmed jupax autopamp jupanakar jak"achasisinx akham sasaw yatxatäna:
  - ¡Kunas wali muspharkañawa!
  Uk uñjir jilatajj akham sänwa:
  - ¡Ukaxa yuqallawa! Nayax larusiyäta, walikiwa, nayax larusiñaw sasaw amuyayäta.
  - ¡Inas jumax chiqaw sasksta! Mä kasta teatro de burlas ukanakawa. ¡Pukhapar juntʼu qʼañunak chʼalltʼañapatak mayïta ukhajja, ¿kunjamsa aka waynajj uñjani!
  Yankax sawkasisaw jaysäna:
  - Aka tuqinxa, ¡nayaxa anataña q"añu manq"aña!
  Akhmed jupax chivompiw anatäna, walja kutiw yuqall wawanakan q"ala kayunakap ch"allt"äna, ukampis janiw Yankarux llamkt"känti.
  -Chiqpachansa wali larusiñawa. Ukham suma uñnaqtʼani ukat amuytʼasir waynan ñikʼutap tamborar jaquntatäspa ukhaxa, wali llakiskañäspawa. - Sadat jupax lakap jach"a jist"arañjamaw uñt"ayasïna ukat bostezarakïnwa. - ¡Jumax yatisktawa kuntix nayax jumat munkta!
  - Mä esclavox janiw kuntix uywirix munki ukx amuyañapäkiti. Jupajj kamachinakaparjam sarnaqañapawa.
  Ahmed jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Waliki! Jumax jank"akiw yatiqtaxa. Jichhajj kuntï nayajj munkta uk istʼapjjam. Nayatakix arumax wali askiwa, quta sirena ukham qhana. Kuns q"ucht"apxita.
  - ¡T"ijt"añanxa! - Waynaxa p"iqi ch"allxtayäna.
  - Walikiwa, sayt"asim! Nayax amuyasta ukax ch"amawa.
  Caravanajj saytʼjjänwa ukat esclavonakajj qontʼasipjjäna. Yankax mä minuto ikiñar qunt"asisaw kunkap q"umachasïna, ukat qarjata, ch"uxña kayunakapamp bicicletar apthapïna. Jupax kunkaparuw t"ijtäna.
  - ¡Juparux vino churapxam! - Ahmed sat chachan kamachipa.
  Uk uñjir jilatajj akham sasaw jisktʼäna:
  - Achachi?
  - Janiwa! Q"uma juyra, jan ukhamäkanixa uka esclavox apaqatäniwa. Jupax wali carrito ayxatañapa ukat jaquntañapa. Jupar yatichañ munta.
  Uka waynax qullqi munasaw fresco uva-fresa (híbrido) juyra manq"antäna. Jan jaqirjam qarjata ukat jiskʼachasiñat qʼañunakaw chhaqtawayxäna. Jupajj mä jachʼa chʼamampi ukat chʼamañchtʼataw jikjjatasïna. Yankax jachaqt"asisaw jach"a ópera cantador arupampi q"ucht"äna:
  Rusa caballerox espadap ch"uqt"ani,
  ¡Heroejj janiw nuwasiñan jan chʼamanïkaniti!
  Qutan jan axsarasaw nuwasipxta,
  ¡Jach"a kankañ thakhi jist"arañajatakiw iyawstxa!
  
  Raid - mä jan wali horda mongoles,
  ¡Markan ayllunakapax q"umachatäxänwa!
  Jaqin wilapax umar uñtataw saraski, .
  Ukampis ¡rusa ajayupax metalat sipansa jukʼamp chʼamaniwa!
  
  Katarix chhuxriñchjatawa ukat chhuxriñchjatapampiw phichhantaraki,
  ¡Q"uma, jach"a jach"a tukuña, janiw kunas uñjaskiti!
  Nayaw aka uraqi jark'aqäma,
  ¡Hielo ukhat junt"u quta thiyanakar puriñkama!
  
  Almajax pataruw t"ijti
  ¡Qullan Pachamaman jach'a kankañapataki!
  Jiwasax nayrjax ukhamarakiw atipt'añäni - jichhax,
  ¡Janiw markamax ampar luk'anaman manqhan utjañamäkiti!
  
  Rus-an regimientonakapax jiwañatak wakicht"ataw sayt"asipxi,
  ¡Pallapallanakasajj granitonakjamäpjjewa!
  Uñisirinakasarux filat filaruw khuchhurapxtanxa,
  ¡Taqi laderanakax jiwat jaqinakampiw ch"allt"ata!
  
  Utanakax antorchanakjamaw phichhantapxi,
  ¡Alefantenakaw wararisipki, nuwasiñaruw jankʼak sarasipki!
  Rusia markan ch"axwirinakax atipt"apxani
  ¡Wasar pampanaka, qalanaka, cascadas!
  
  Janiw atipjatäksnati
  ¡Akapachajj janiw qonqortʼayatäkaspati!
  Rus' ejercitopax jan atipt'añjamäxiwa,
  ¡Ukax walja maranakan jach'añchatäpan!
  
  Rusia markan destinopax suyt'askiwa,
  ¡Wiñayatakiw uka chiqar apnaqapxam!
  Nayax wiñayatakiw kusisiñarux iyawstxa
  ¡Janiw jan amuytʼasis jakañamäkiti!
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"