Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Unibertsoa Vs Unibertsoa1

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Imajinatu gizateriaren etorkizun urruna. Herrialde eta herri guztiak: batu egin behar dira bizirauteko eta espazioa konkistatzeko. Errusia bezalako herrialde bat baino ez da gai ardura hori hartzeko. Baina gizateria batua da: aurretik espazioaren hedapena eta izar gerra berriak daude, superarma eta magiaren laguntzaz burutzen direnak. Azkenean, unibertso osoa Errusia Handiak konkistatu du. Baina badira unibertso paraleloak. Ondoko inperioan, Errusia Santua: materia eta espazioa ere menperatu zituen. Bazirudien unibertso paraleloen bi formazio ia erabat berdinak lagunak izan behar zirela eta modu baketsuan elkarbizitzea. Baina istripu absurdo baten ondorioz, edo hobeto esanda, hirugarren indarren probokazio arretaz irakurrita, gerra unibertsala sortu zen senideen artean. Denek uste dute arrazoi duela eta etsaia hasi zen lehenik. Errusiar Santuak Errusiar Handiak hiltzen ari dira, jendea eta gizateriaren aliatu anitzenak borrokan ari dira - imajinaezinak diren lasterketak: irudimen basatienak ezin ditu deskribatu. Ez da alferrik gerrarik ikaragarri eta ankerrenak anaiarteko gerrak direla. Eromena hazten da, biolentzia areagotzen da, mundu konkistatuetako pertsonen zein biztanleen kintoki biktimen. Magia erabiltzen da, baita aurrez aurrekaririk gabeko teknologiak ere, eta abar hainbat mende odoltsuetan. Zientzialariek gero eta suntsipen metodo aurreratuagoak sortzen ari dira, unibertsoetako bizitza erabat mehatxupean dago. Nork geldituko du eromena eta gizateria salbatuko du? Ez erregea, ez Jainkoa, eta ez heroia. Ez indar bereziko soldadu ponpatsu bat, ehunka etsai hiltzen dituen komikietako izar baten antzera (hau maitagarrien ipuinetan bakarrik gertatzen da), eta ez super-zientzialari bat, dakiena nola ez duen sudurrez Lurraren sabela urratu. Eta gure garaiko jende arrunta, ba, agian ez oso sinplea!

  UNIBERTSOA VS UNIBERTSOA1
  BAT LIBURU:
  EROMENA EROA!
  PROLOGOA
  Imajinatu gizateriaren etorkizun urruna. Herrialde eta herri guztiak: batu egin behar dira bizirauteko eta espazioa konkistatzeko. Errusia bezalako herrialde bat baino ez da gai ardura hori hartzeko. Baina gizateria batua da: aurretik espazioaren hedapena eta izar gerra berriak daude, superarma eta magiaren laguntzaz burutzen direnak. Azkenean, unibertso osoa Errusia Handiak konkistatu du. Baina badira unibertso paraleloak. Ondoko inperioan, Errusia Santua: materia eta espazioa ere menperatu zituen. Bazirudien unibertso paraleloen bi formazio ia erabat berdinak lagunak izan behar zirela eta modu baketsuan elkarbizitzea. Baina istripu absurdo baten ondorioz, edo hobeto esanda, hirugarren indarren probokazio arretaz irakurrita, gerra unibertsala sortu zen senideen artean. Denek uste dute arrazoi duela eta etsaia hasi zen lehenik. Errusiar Santuak Errusiar Handiak hiltzen ari dira, jendea eta gizateriaren aliatu anitzenak borrokan ari dira - imajinaezinak diren lasterketak: irudimen basatienak ezin ditu deskribatu. Ez da alferrik gerrarik ikaragarri eta ankerrenak anaiarteko gerrak direla. Eromena hazten da, biolentzia areagotzen da, mundu konkistatuetako pertsonen zein biztanleen kintoki biktimen. Magia erabiltzen da, baita aurrez aurrekaririk gabeko teknologiak ere, eta abar hainbat mende odoltsuetan. Zientzialariek gero eta suntsipen metodo aurreratuagoak sortzen ari dira, unibertsoetako bizitza erabat mehatxupean dago. Nork geldituko du eromena eta gizateria salbatuko du? Ez erregea, ez Jainkoa, eta ez heroia. Ez indar bereziko soldadu ponpatsu bat, ehunka etsai hiltzen dituen komikietako izar baten antzera (hau maitagarrien ipuinetan bakarrik gertatzen da), eta ez super-zientzialari bat, dakiena nola ez duen sudurrez Lurraren sabela urratu. Eta gure garaiko jende arrunta, ba, agian ez oso sinplea!
  Eskaera pertsonal bat daukat argitaletxeei: baloratu ideia eta lana bere osotasunean egokia den ala ez. Testuaren kalitateari dagokionez, funtsean eleberria onartzen baduzu, nik ordainduko dut dirua eta editore profesional batek leunduko du! Eta ez bada, zergatik galdu denbora eta dirua, mesedez, ziurtatu idatzi duzula.
  Unibertsoa astindu zen borrokan,
  Eta izar-malkoek belusa ureztatu zuten!
  Gerra erretzen ari da - infernua pasio gaiztoa da,
  Eta Deabruak Errusia suntsitu nahi du!
  
  Izan dadila aberria erraldoi bat,
  Galaxia ugari daude!
  Jaunak estalkia zabaldu zuen Errusiaren gainean,
  Zortea dugu herrialde zabal batean bizitzeko!
  
  Hau borroka izugarria da - espazioa irakiten ari da,
  Ezpata santuaren aintza berretsiko dugu!
  Izarontzien hondakinak - gorputz pila,
  Errusiako aurkariak garaituko ditugu!
  
  Eta hutsa odolez zikinduta dago,
  Azken finean, arerioa indartsua da - presioa krudela da!
  Baina gure jatorrizko Lurraren bakea babestuko dugu,
  Azken finean, Jesus gurekin dago - Jainko Goiena!
  
  Aberriak sufritzen du - iraungi da,
  Kristoren pazientzia herriaren indarra da!
  Hautsitako bihotza beira hauskorra da,
  Bizitzeko gogoak bakarrik lagundu diezaguke!
  
  Ai ene ama-herria - maite zaitut,
  Eta unibertsoan ez dago zu baino ederragorik!
  Errusiari ez zaio errublo kenduko,
  Belaunaldi guztientzat bakea eta zoriona izango dira!
  . 1. KAPITULUA.
  Vladimir Kashalotov, bere haragia urratzen zuen tentsioak errukirik gabe languiztuta, urdin hotza zirudien tunel beltz luze baten azpian hegan egin zuen. Borroka-terminatzaileek - PI klase - 1.000.000. Borroka magiaz eta klase anitzeko hiperplasmaz arduratuta, hurbilen dagoen asteroidearen lodieran murgildu zen pertsona bat aurkitzen ahalegintzen dira. Vladimirren tetrahegazkina edo eserleku bakarreko borrokalaria eraitsi zuten. Horren aurretik, zaldun hegodunek (ai, eta beste aldean errusiar anaiak daude: gizateriaren tragediarik handiena, bi unibertso gupidarik gabe elkar suntsitzen ari ziren) ia talka egin zuten; neska pilotu baten aurpegi politak distiratzen zuen holograman. Gerrak ondu gabe, gudari gaztea ez zen ausartu edertasun izartsuaren tetraletari tiro egitera. Eta ez zen damutu, quark laser batekin jo zuen, eta horren ondorioz makina hutsean txinparta txikiko perla txikitan apurtu zen, pare bat uneren ondoren beltz bihurtu zen, ortzadarraren uhinak igorriz, grabitatearen aurkakoa itzaliz . eremua: tetraletaren inertzia guztiz neutralizatu zuen matrizea.
  Ejekzio sistemari esker, funtzionatzea lortu zuen. Horren ostean, motor kinespatial bat erabiliz borroka-jale batean, hiperplasma barietatez osatutako asteroide-hastaka saltoki batean murgildu zen. Zein deabruzko jauzi zaila, hiperkorronte deskargak nire gorputzean zehar ibili ziren - zelula guztietan orratz gori bat sartu izan balute bezala. Vladimir-ek mentalki eman zuen agindua eta mini-sorgailuaren erradiazioek mina ia jasanezina itzali zuten. Quasar (bikaina)! Barruan dago! Asteroidearen gainazala hain da sendoa, non zaila baita lehertzea Thermocreon bonba batekin ere. Robotei dagokienez, gaztea bizirik hartzeko agindua jaso zuten, ziurrenik galdeketa egiteko. Eta hau... Noski, ez dute Erdi Aroan bezala jipoitu eta torturatuko, baina nanoteknologiaren laguntzaz arima barrura bueltatuko da inori nahikoa irudituko ez zaion neurrian. Beharbada, hobe da rack batean zintzilikatzea ziber-tortura jasatea baino - kontzientzian eragina. Vladimir, zientzia magikoetan lizentziatua izanik, hau da, orain arte hamabi urratsetatik bigarrenak bakarrik (lehen urratsa mini-padawan bat da), bikoiztu bioplasmiko bat sortu zuen beretzat. Itzal bat gorputz hegalaritik banandu zen eta korridorearen eskuinaldean ateratzen zen alboko tunel batean sartu zen. Korridore bihurgunetsuen gainazaleko harritxoek animalia deabru txikien kolore anitzeko begi harrapariak ziruditen. Itzaltzen eta argitzen jarraitu zuten, bazirudien azpimunduko deabruek keinuka ari zirela (esaten: zure negozioa hutsa (txarra) da!) Vladimir-ek, erdi islatutako espazioaren efektua erabiliz, kamuflaje holografiko pare bat gehiago igorri zituen. Honek robotak usaina kendu, distraitu eta denbora erosi beharko lituzke. Eta orduan, nork daki, agian zorion militarrak irribarre egingo dio Errusia Handiari.
  Etsaien armada - Svyatorossia-ko izar-ontziak: hainbat klasetako ehunka mila, milioi asko ontzi aurreratu ziren hiru aldeetatik, Azeri Horiaren eta Krokodilo Gorriaren sistemen arteko lotura estutu nahian. Bi unibertsoen arteko muga-eremua zen, non izar-ontziek abiadura galdu zuten eta hiperarma izugarriek suntsikortasuna galdu zuten. Azpiespazio moduko bat, non espazioko guduen gehiengoa gertatu berri den, eta zorigaitz etsaia unibertsoaren zati arruntean sartzen uzten duen edonorentzat, suntsipena neurgaitza izango da!
  Svyatorossiako armada Konstantin Rokossovskyk zuzendu zuen: Bigarren Mundu Gerrako komandante nabarmenetako bat. Ospe berezia lortu zuen gudu-zelaietan: Stalingradon eta Bielorrusian. Haren agindupean berrehun eta berrogeita hamar milioi izar-ontzi inguru zeuden, hainbat arrazatako hiru bilioi eta erdi soldadu bizirik eta laurogeita zazpi bilioi inguru borroka-robot. Indar ikusgarriak, asteroide duin baten tamainako ontzi batzuekin: milaka kanoi eta mota guztietako igorlez armatuak. Galdera sortzen da: zer zerikusi du Gerra Patriotiko Handiko heroi famatuak inperio unibertsalak agintzen dituen gudu kosmikoarekin? Zuzenean, zientziak Hipernoosfera bat dagoela finkatu ondoren, zeinetan izaki adimentsuen pentsamendu, emozio eta ekintza guztiak erregistratzen diren, hura aztertzen hasi ziren. Super maila ulertezinean, hildakoaren nortasun guztiak ordenagailu batean fitxategi gisa gordeta aurkitu ziren. Dimentsioen eta espazioaren artean izoztuta bezala zeuden, informazio superabsolutuen saski moduko batean atseden hartzen. Baina edozein fitxategi leheneratu daiteke birziklapenetik kenduz eta gero aktibatu egingo da. Horretarako, inbutu-xurgagailu berezi bat asmatu zen. Zatirik estuena zero eta hamarren dimentsioz osatuta zegoen. Gero, zero bi hamarren, zero hiru! Horrela, pixkanaka hamabi dimentsioko espaziora iritsiz, apurka-apurka hiperplasma anitzeko energiaz kargatuz. Soul-fitxa azpiespaziotik zurrupatu zen zero dimentsio eta denborarekin. Orduan, eramaile batera eraman zuten, bereziki modelatutako gorputz batera, eta miraria gertatu zen! Gizateriaren aspaldiko ametsa errealitate bihurtu da hildakoak berpizteko. Benetako pertsonalitateak benetako ez-existentziatik itzuli ziren, haragi berritua eskuratuz, bioingeniaritzaz hobetua, aingeru baten antzekoa. Badirudi Job duela ia lau mila urte esan zuen lehena: baina nire salbatzailea bizi da, sinisten dut Jehoba, zuk berreskuratuko duzu nire haragia usteldua eta Jainkoa nire begiekin ikusiko dut. Gero hainbat erlijiotan - hori milaka aldiz errepikatu zen. Orain zientziak beste amets zahar bat gauzatu du. Baina berpizkunde prozesu hau oso lan intentsiboa eta garestia den arren, askoz errazagoa da hipernoosferaren azpiespazioaren zero dimentsioan pertsona nabarmen baten arimaren fitxategia aurkitzea, karga emozional eta mental oso handiak ditu. Hori dela eta, orain arte iraganeko pertsona onenen, handi eta esanguratsuen artean onenak baino ez dira berpiztu eta berpizten ari dira. Beno, Konstantin Rokossovsky haiena da, zalantzarik gabe. Pixka bat ikasi genuen, gerra modernoei buruzko informazioa gure garunean deskargatuz, eta dagoeneko Errusia Santuko armada ugarietako bat agindu dezakegu.
  Pertsonaia oso karismatiko bat ere borrokan ari da Rokossovskyren aurka: Alexandro Handia. Jenioa versus jenioa! Altzairua suaren aurka! Izar guduaren pasarte benetan berezia!
  Rokossovsky supermariskalak iratxo jeneralaren hologramari zuzendu zion:
  - Phoenix, ekorketa zeiharkako maniobra egin duzu?
  - Ez, kamarada supermariskal. Etsaiak erreserba estrategiko bat aktibatu duela dirudi. Horrez gain, mago indartsuen eragina sumatzen dut.
  Eta hain zuzen ere, izar-bataila itzela hazi zen. Hutsaren beltz belusatua espazioan zehar zatitu zen: distira liluragarri eta kolore anitzeko su artifizialak. Hala ere, pirotekniarik aurreratuena ere gai al da halako handitasunaren milioigarren zati bat gutxienez islatzeko? Diamante, errubi, topazio, esmeralda, zafiro, agata eta beste girlanda distiratsuetan sakabanatuta dauden izar ugariak, irudimena harritzen dute. Baina haiek ere iluntzen ziren leherketen eta erupzioaren ontzien erradiazioen atzealdean. Laser, erradiazio, kohete mota bakoitzak lehertzeko prest, espazio zulatzaileak bere kolorea eta itzal berezia ditu. Giza hizkuntza pobreegia da bere distira guztian deskribatzeko gudu kosmikoa, zerbait itzela, hilgarria eta aldi berean harrigarria dena! Zerekin konparatu ditzakegu milioika izar-ontzi eta milaka milioi distirekin, ozeanoarekin izan ezik, non tanta bakoitza diamante baten antzera distiratsu dabilen? Aldi berean, etengabeko mugimenduan dago, itxuraz kaotikoa, baina errealitatean borondate etenik gabe kontrolatua.
  Rokossovskyk agindu du:
  - Inplementatu ontzi ultra astunak, saiatu "maila" maniobra egiten!
  Berrehun eta bostehun kilometro arteko diametroa zuten itsasontzi erraldoiak: normalean laututako baleen antzekoak, enbor, sardexka eta forma landutako antenaz josiak, perimetroan zehar mugitzen ziren. Hemen erraldoietako batek blot hiperplasmatiko bat askatu zuen. Zortziko irudi baten forma hartuz, substantzia kaltegarriak gurutzontzira estali zuen. Alde egiten saiatu zen, baina hiperplasma azkarragoa zen, matrizearen babesa zulatuz eta espazio erdiko eremuak gurutzontziaren alboan sartu zuen. Armadurak, titanioa baino hogeita bat milioi aldiz indartsuagoa den superaleazio batez egina, utzi zuen. Hainbat dorre birakari urtu ziren, artilleroak beren zerbitzari robotekin batera lurrundu ziren. Nahiko minik gabeko heriotza, zortzigarren mailako hiperplasma argia baino ehun mila milioi aldiz handiagoa den abiaduran hedatzen baita, hau da, minaren bulkadak ez du garunera iristeko astirik. Eta hilezkorra den fitxategi-arima hipernoosferaren besoetara lastertzen da, zeina oso loak hartzen duen: esnatzearen zain. Gurutze-ontzia kolore biziekin erretzen da, sugarra izar-ontziaren barruko oxigenoak ez ezik, hutsean barreiatutako mikro-materiaz ere elikatzen da. Dimentsio negatiboan edo zeroan bizi diren hauts partikula moduko bat, sextilioi graduko tenperaturak haien errekuntza prozesua dakar. Zaila da halako hipersute bat itzaltzea; izar-ontzi handi eta txiki asko sutan irentsita daude, burugogor borrokatzen jarraituz.
  Quasar erraldoi bat erretzen ari da inguruan, Rokossovskyren armada etsaia hurbilago estutzen saiatzen ari da. Alexandro Handia abiadura handiko fragata batean borrokatzen da. Pertsonalki kontrolatzen ditu bai izar-ontzia, haren lodiera zuzenduz, bai borrokaren espazio neurtezin osoa. Aginduak hainbat puntutara bidaltzea. Orain etsaia eraman zuen inguraketarekin, Stalingrado izar bat sortzeko gogoarekin eta eskuineko hegala agerian utzi zuen. Intuizioak esaten dit orain greba egiteko garaia dela. Zenbat aldiz, askoz tropa gutxiagorekin, Alexandro Heroi Handiak garaipen erabakigarriak lortu zituen. Mundu modernoa gustatzen zitzaion, bere eskala imajinaezina, abiadura, teknologia, HiperInternet unibertsala, forma ezezagunetako superarmak. Beraz, super-kohete bat bidaltzen dio etsaiari, termofarazeen karga bat, kreoiak zein partikulak egiten diren, eta haietatik, aldi berean, preoiak eta gero quarkak. Misila txikia da, gravi-holograma anitzek estaltzen dute: etsaiak quark laser edo hiper-igorle batekin atzemateko denborarik izan ez dezan! Aldi berean, mini-izpiek substantzia erdi-espazialean zehar erretzen dute. Aurkariaren suntsitzaile handiak ere, eskarmentu handiko boxeolari bat bezala, bere miaketa-amua botatzen du. Torpedo asko igaro ziren fragataren albotik, batzuk eztanda eginda, lore suz beteriko belardian barreiatuz. Ikaragarri ederra da, baina urrunean ultra-dreadnought batek eztanda egin zuen, mila kilometro eta erdiko diametroa duen masa imajinaezina.
  Supernobak garro suak igorri zituen, dozena pare bat izar-ontzi txikiago erre zituzten eta beste hainbat mila norabide ezberdinetan sakabanatu zituzten. Bi brigantinek talka egin zuten, beste flash bat, txikiagoa, baina ez gutxiago koloretsua. Oro har, ikuspegi zoragarriena da - oso polita, Alexander pozik dago; suntsitzaile handia, "ukabila" hiperplasmikoaren ondorioz zapalduta, biribilka egiten zuten zati basatietan erori zenean:
  - Honela jotzen zuten eslaviarrek! Gloria ez da itzaliko!
  Elephantcat - (elefante baten eta katu baten nahasketa) esan zuen:
  - Errusiar Santuek erreserba sendoa sartu dute eskuineko hegalean, eta, aldi berean, atzealdean aurrerapauso batekin mehatxatzen ari dira.
  Macedonskyk irribarre gaizto egin zuen:
  - Literalki irristatu egiten dira quasarren ertzean. Zergatik egiten dugu igitaia kolpearen teknika? Rokossovsky komunista ohia da eta ikur hau maite duela dirudi.
  Tigrochep - dortoka eta tigre baten hibridoak erantzun zuen:
  "Maila batekin ere jo du, gero buruan".
  Haren hitzekin denboran, kohete termofarazeo astun bat lehertu zen gertu, izar-ontzia irauli egin zen, eta argia itzali zen segundo batzuetan, hormek bakarrik ematen zuten lumineszentzia, arrosa eta urdina. Elefante-katuak miau egin zuen:
  - A ze jantzia!
  Alexandrok zuzendu zuen:
  - "Bitxikeria" baten antzekoa - Armageddon! - Eskua luzatu zuen, eta berehala ardo esmeralda bat agertu zen bertan. Edalontziak kantatu zuen:
  - Beti bezala edo...
  - Gehitu piperra! Mega herensuge baten odolarekin!
  - Obeditzen dut, oi handia!
  Alexandro Handia holograma ugari ikusten saiatu zen, izar-ontzien borroka-masa non erori zehazten. Etsaia beste kalderero bat sortzen saiatu zen. Rokossovskyk Stalingradon izandako lehen arrakasta handia gogoratu zuen, alemaniar tropen inguraketa masiboa etsaiarentzat porrota izan zela. Baina hau ez da Cannes, Alexandro Handia bera, maniobra azkarren maisua izanik, tranpa bikoitza sortzen saiatzen ari da. Azken erreserba stockean duenaren araberakoa da asko.
  Svyatorossiya superdreadnought-ak grabitazio-neutrino sareekin egin zuen topo, bere misil batzuk islatu ziren eta espazio erdiko eremuan nahastu ziren. Hainbat misil-gurutzontzi erori ziren miazka-gunera eta poliki-poliki urtzen hasi ziren, mihian piruleta bat bezala. Forma berezi bat zen, espazioa disolbatzen zuen materia; gauza bera gertatu zitzaion izarontziari uretan azukrea bezala. Egia da, halako eremu batek, beste kontra-erradiazioek suntsitu zutenak, ez zuen luzaroan iraun, nahiz eta espazio-borrokaren estandarren arabera, non nanosegundoek balio duten. Halako borroka batean, boxeolari profesionalen arteko borroka baino mila milioi aldiz azkarragoa den kolpeen trukean, bitarteko aniztasuna ulertezina da! Hizkuntza pobre eta modernoan analogorik aurkitu ezin duzun zerbait da ! Dena da Hyper-Super! Baina suziri mota bereziek eta hiperplasma eta bulkada antiespazialen barietateek erreproduzitutako miazka-espazioak herdoila bezala herdoildu zuen egitura; bi armadak borroka hilkor batean blokeatuta!
  Rokossovskyren armadak nolabaiteko nagusitasun numeriko bat zuen eta, beraz, aurrera egin zuen. Jendeak kontrolatzen dituen eserleku bakarreko borrokalari txikiak, horietako hainbat hamarnaka milioi, espazioa miazkatzeko ahulenak dira. Neska-mutilak milioika hiltzen ari dira.
  Clara Medovaya jeneralak, izar-ontzien zazpigarren gorputza agintzen du. Oso neska ederra, ikaragarria, hogei urte baino zaharragoa ez dena, gaztea eta freskoa, hirurehun urte daramatza guduetan parte hartzen. Etsaia espero zutena baino askoz indartsuagoa zela ikusten du. Horrek esan nahi du denbora irabaztea beharrezkoa dela errefortzuak iritsi ahal izateko. Bi Errusian ez dago zibilik jendearen artean. Denek zerbitzatzen dute armadan, baita ume txikienak ere, eta zahartzaro ahularen amesgaiztoak aro ilunetan jarraitzen du. Inkubagailu zibernetikoetan ere, enbrioiak zehazten dira zeinek dituen gaitasun nabarmenenak, ziber-programak erabiliz geneak egokituz. Klala borroka-ejertzitoan sartu zen, beste pertsona guztiek zerbitzatzen duten armada ekonomiko bat ere badago. Fronte erlijioso edo magiko bat ere badago.
  Haurrak soldadu txikiak dira, hamalau zikloraino (baldintzazko denbora-tarte bat, lurreko urtearekin zerikusirik ez duena), entrenamendu eta entrenamendu bereziak egiten dituzte, eta ondoren gerrarako genetikoki egokienak borroka-armadan amaitzen dira, edo hobeto esanda, lehenengo espazioko prestakuntzan. Borrokara bota baino lehen, neska-mutilak, eta gero gizon-emakume gazteak, era intentsiboan hezi ziren era guztietako jakinduria militarretan. Biztanleria osoak, gizabanako kintilioi askorekin, gerrarako trebetasunak (eta sakonak) zituen. Inork ez zekien zenbat militar balizko zeuden, enperadorea eta bizpahiru konfidente izan ezik. (biztanleria zehatza: sekretu militar izugarri garrantzitsua). Bi inperioek indar berdina zuten gutxi gorabehera, gerrak arrakasta ezberdinarekin jarraitu zuen, surf olatu baten gorabeherak bezala, pixka bat sakatu zuten, gero irabazi zuten. Ez dago quark bakar bat ere uluzko unibertsoetan, gorrotoz edo sufrimenduz asetzeko astirik izan ez duen bulkada bakar bat ere espazioan, mila min eta malko ziklo, bortizkeria mugagabea. Garaipen ozenak eta erantzunik basatienak, gerra amaigabea zirudienaren eskalak mugitzeko ahalegin titanikoak! Bakoitzak bere onena eman zuen, baina, oro har, oreka dinamikoa mantendu zen.
  Clara Honey, galaxiako jeneralak, aginduak eman zituen, bere borroka-taldeak disko formazioa erabili zuen: ertz uhinekin. Poliki-poliki izar multzorantz joan zen inguratuta ez egoteko. Asteroide txikietan, hiperbolaren arabera bereziki biratuta dauden baterietan sartzen ziren kargak. Jauzi azkarrean mugitzen ziren, ustekabeko lekuetan jauzi eginez, eskuila mekanikoen artean larruz betez. Horietako bat Artur Melnikov kapitain ausartak agintzen du. Komandante gazteetako bat da, hamasei ziklo baino ez ditu. Aurpegi biribila zuen mutil altu samarra, ile koloreko kapitainak instrumentuen, txinpartaren eta zenbaki txikien txinpartaren ezaugarria entzun zuen kaskoaren barrutik.
  Gazteak xuxurlatu zuen:
  - Badirudi erradiazioen aurkakoak estalita geundela. Baldintza hauetan, gauza bakarra geratzen zaigu!
  Agindu ozen bat entzuten da:
  - Denek kendu ziber-kaskoak! Helburua eskuz!
  Bere lehen laguntzaileak, Svetlana Bronevaiak, zalantzan esan zuen:
  "Orduan ordenagailu hiperplasmikoak ez digu lagunduko seinalatzen!"
  - Eta hala ere bakarrik gogaitzen gaitu! Ezin duzu ikusi programa guztiak akatsak direla!
  Neskak hainbat aldiz keinu egin zuen, zaintza programak esan zuen: bigarren graduko arrisku birikoa.
  - Hau larria da! Borroka gaitezen garai batean bezala!
  Pentsatu zuen Arthurrek (Svetlana, bera baino zaharragoa den arren, neskatoa bezain inozoa da). Tenperamentala maitasunean. Hala ere, mutilak borroka-eskolako neska-laguna du oraindik: bere lehen eta indartsuena. Baina zure bikotekideari leial izatea ez dago modan eta are kaltegarria. Bikote sexualak maizago aldatzea komeni da, gizabanako bakoitza inguratzen duen bioplasma eta subnoosferaren elkar aberastea egon dadin. Horrez gain, energia eta superpartikulak trukatu ondoren, sexu-bikote komunak dituzten neska-mutilek askoz hobeto elkarreragiten dute gudu-zelaian. Ikusten da sexuaren ondoren, elkarren artean zerbait komunean dutela, ez da alferrik Eskriturak dioena senarra eta emaztea haragi bat izango dela. Hala ere, etorkizunean erlijioa guztiz ezberdina bihurtu zen! Gizateria osoa, gizonezkoak zein emakumezkoak: organismo bat bezala!
  Orain hilezkortasun zientifikorako itxaropena dago, zientzialariek hildakoak berpizten dituztenean. Baldintza horietan, Biblia eta kondairak artxiboetan idatzi eta antzinakoen epopeiari egotzi zizkioten. Hala ere, heriotzaren beldurrik izurik ez dagoen arren, oraindik desiragarria da zure bizitza salbatzea zure aberriaren etorkizunaren alde borrokatzeko. Noski, moralki zaila da zu bezalako jendea hiltzea, baita errusiarrak ere. Puntu bateraino: bi unibertso paraleloak ia berdin garatu ziren, ispilu efektua ere deitu zitzaion. Gainera, inperio bakoitzak bere burua lehen mailakotzat zuen, eta etsaia isla errebeldetzat.
  Artyomek eta Svetlanak elkarri eskuak estutu zizkioten, beste mutil eta neskek (inkubagailuetan jaiotako emakume apur bat gehiago ziren gizonak baino, proportzio bera armadan zegoen.) keinu egin zioten elkarri. Bateriak apuntatu eta urakanen sua zabaldu zuten itsasontzi, eserleku bakarreko hegazkin, borrokalari, bergantin, suntsitzaile, torpedontzi eta beste ontzi txiki batzuetan.
  Gerrarako entrenatzen ziren borrokalarien entrenamendu-maila orokorra, enbrioi gisa flotatzen ari baziren ere elikagai-euskarri moduko batean, oso altua zen. Baina ez ziren beti pitzadura eta hutseko kolapso askotatik etorri. Erantzun gisa, etsaiak bere errukigabeko sua egin zuen. Hiperplasma korronte batek, ahuldutako matrizearen babesa eta erdi-espazio eremua zeharkatuz, armadura zulatu zuen. Beraz, pitzadurari eutsita, kolore anitzeko ultra-su-korronte bat jaurti zuen bikotearen gainera erori zen. Gazteak berehala erre zuen, neskaren besoa sorbaldaraino desagertu zen, hanka belauneraino, enborra saihetsetaraino. Edertasunak garrasi egin zuen eta atzera egin zuen. Svetlanak agindu zuen.
  - Gaitu ziber birsorkuntza.
  Neskaren gorputza (besteena bezala) aspalditik ez zegoen proteina. Inklusio hiperplasmikoak dituen haragi berezia da, jendea bera super energiaz elikatzen den bitartean. Beraz, haragia, zauritu ondoren, poliki-poliki hazten hasi zen. Poliki samar, prozesua bera begi hutsez ikusten da, ehunen hazkunde-tasa segundoko 0,8 zentimetrokoa da. Baina gudu gogorrak oso labur iraun zuen; armadurak beste hainbat lekutan erre ziren. Bi pistola lurrundu ziren, sei soldadu hil ziren, gazte bat erdi erre zen eta neska batek aldi baterako larruazala eta hatzak galdu zituen. Mirari handiz, obusen eztanda saihestea lortu genuen. Hala ere, mutilek erantzuten dute. Arthurek berak jaurtiketa azkar bat egin zuen, hiru eserlekuko eraso-hegazkin bat kanporatu zuen. Svetlanak, mihia luzatuta, tipoa ezpainetan miazkatu zuen.
  - Megaquasar!
  - Izan dezagun plasma-erupzio hiperanikilazio (supersuntsitzailea)!
  Beste kanoi batzuek bi tetrahegazkin eraitsi zituzten, eta hiru dorre jaurtitzaile suntsitzaileak bota zituzten. Baina une hartan misil-gurutzontziek beren armak haiengana zuzendu zituen. Gazteak heriotzaren arnasa sentitu zuen aurpegian, segadun atso gaiztoa mehatxatuta, eta Arturo kapitainak agindua eman zuen.
  - Erretiro malgua!
  Bateria atzera egin zuen, baina pixka bat berandu zen. Bazirudien hutsuneak minez minduta zegoela, eta zurrunbilo hiperplasmiko bat igaro zen. Grabitate-uhin baten kolpe izugarri batek bateria harrapatu zuen. Bost pistola eta hamabi tripulatzaile aldi berean guztiz lurrunduta geratu ziren. Arturo eta besteak atzera bota zituen grabitazio-uhinak. Kapitainak hegan egin zuen, burua Svetlanaren abdominalak joz. Eta hau gogorra da:
  - Aupa, zulo beltza zara! - esan zuen gazteak.
  Pitzadura handiak zihoazen armaduran zehar. Sakanak bezala mozten dute metalaren gainazal morea, titanioa baino milioi bat aldiz indartsuagoa. Zer botere kolosala ezkutatzen den hiperplasman, izarrak mugitzeko eta quasarrak itzaltzeko gai dena. Baina hau materiaren seigarren, zazpigarren eta abar baino ez da. Hiperplasma ozeano oso bat lor daiteke edozein molekulatatik. Teorian (hau oraindik ez dago jendearentzat eskuragarri), oinarrizko partikula batek unibertso osoa erreproduzituko du. Edo suntsitu! Hauek dira hiperplasmaren gaitasun ia jainkotiarrak.
  Bateria kolapso malguaren zehar irristatzen da, soldadua inertziaren indar ahulduaren ondorioz sakatzen da. Orduan malgukia askatzen da eta bateriak berriro irekitzen du sua espazioko beste puntu batean bakarrik.
  Arturok agintzen du:
  - Sakatu habe estu batekin, jarri pistolak orratz moduan.
  Ordenagailuak itzalita daudenez, hori eskuz egin behar da. Hiperplasmaren hornidura erregulatu danborra erabiliz. Baina horrelako zerbait egitea ere ez da erraza; salbatzen gaituena da prestakuntza programak ezinbesteko kasu hori ere aurreikusten duela. Mutilek eta neskek arazo honi aurre egiten diote auto moduan. Arthur-ek misil-txalupa bat jotzen du, berun apur batekin tiro eginez. Suntsitutako hutsaren kirrinkarik meheena entzuten da, txalupa puskatu egiten da. Leherketaren indarra ikusita, munizioen eztanda gertatzen da. Argi puntuak autoa suntsitzen du. Tetrahegazkina ere suntsitu zuten; neskak tiro zehatza egin zuen.
  Hegoak bereiz hegan egiten du eta, aldi berean, buztan sukariak hutsean biratzen du.
  Etsaia brigantineak kalte gehigarriak jasotzen ditu, baina salba izugarriekin erantzuten du. Erreka bat sartzen da zirrikitutik, neska alde batera botaz, titi gorridun urrezko bularrak agerian utziz.
  Artemek irrintzi egiten du:
  - Ikusten duzu zein polita den! Chernodyrno!
  Svetlanak belaunean zaplaztekoa eman zion mutilari:
  - Segi horrela! Gorago zure zaldunaren maza!
  Tanta-itxurako bergantina boleaz zurdatu zen. Hiperplasmaren ihintz tantak zipriztinduta zeuden borroka-espazio osoan.
  Arthurek txistu egin zuen:
  - Lunge!
  Albotik fragata bat atera zen, eta aldi berean aldameneko bateria lehertu zen. Badirudi mutilek zorterik gabe zeudela; metal iraunkorrena pulverizatu zuen suziri astun batekin edo Vibro-eremu batekin topo egin zuten.
  Gaztea plataforma bihurritzen saiatu zen halako eraso batean bizirik irauteko. Baina aurkariak goi-mailako profesionalak ere badira, ia eskola berean graduatu zirenak.
  Tempropreon kanoia suntsitu zuten. Zati distiratsu pila batean zatitu zen. Pistola zerbitzatzen zuen neska eta mutila atzera bota zituzten bate batek jota bezala. Armaduraren aurka talka egin zuten, apur bat zapalduta, gorputz elastikoekin dardarka.
  Arthurrek hotza sentitu zuen sabeleko zuloan. Etsaiaren plasma-erupzioaren dentsitatea areagotu egin zen, eta bazirudien indar berriak sartu zirela guduan. Esaterako, ultra-guduontzia bera asteroide duin baten tamaina da, eta sastakai masibo baten formak, igorleez josia, zorrotada hiperplasmatikoen eredu aberatsa igortzen zuen. Makurtutako substantzia bat, habia-panpinaren eta akordeoi baten hibrido baten forman bihurritua, Errusia handiaren gurutzontzira erori zen. Beste suntsipen-korronte batzuek malko-formako lau artilleria plataforma birrindu zituzten.
  Artyom berriro saiatu zen kontra-maniobra bat egiten, baina kalte larrien ondorioz bateriaren abiadura moteldu egin zen.
  Svetlana bera larri zauritu zen, besoa galdu zuen:
  - Hala ere min ematen du! - Esan zuen. - Pena da halako makillajea hondatu izana!
  Bere lagunak sarkastikoki esan zuen:
  - Beste leku bat galtzeak, birsortze kasuan ere, orgasmo arazoak sortzen ditu.
  Neskak txantxetan mehatxatu zuen:
  - Gauza arrunt hau, epaitegira bidaliko zaitut.
  Artemek patetikoki esan zuen:
  - Hil gaitezen duintasunez! Kamaradak armak!
  Oso zaila izan zuen gazteak. Orain bateria literalki sastakai baten ertzean zegoen. Plataforma zatitu zen, neska gazteek garrasi egin zuten.
  - Lehen graduko mehatxu obsesiboa.
  Energia ponpaketa maila azkar jaitsi zen. Armek ia erabat galdu zuten tiro egiteko gaitasuna. Arthur-ek danborrari tira egin zion, super plasma burbuila bat atera zen upeletik, ortzadarraren kolore guztiekin distira, pistolatik ez oso urrun lehertu zen.
  - Zilch! Karga agortuta dago! - marmar egin zuen Arthur-ek. - Gauza bakarra geratzen da!
  Errusiako gerlari bat ausart hiltzen da,
  Aberriaren alde hiltzea ohore bat da!
  Patuaren ezpatak distiratzen du haren gainean izpi baten antzera,
  Aharia jotzea besterik ez da geratzen - irakurri otoitza berehala!
  Behartutako azelerazioa eskuz aktibatuta, larrialdiko supermatrizea, hiperfotoi jet baten laguntzaz bakarrik bota zuen aurrera. Hemen, xedearekin duzun zortearen arabera, ia ezinezkoa da apuntatzea. Mago baten trebetasunak erabili ezean (hemen, denek dituzte gaitasun exoterikoak, baina maila ezberdina da; ordenagailuen laguntzaz, genetika erregulatzen ikasi dute, oso eskala mugatuan gaitasunak handitzeko). Azkenik, gazteak bere lagunari eskua estutu eta beregana eraman zuen. Ezpainek ez zuten musu batean batzeko astirik izan; guduontzi handiaren astintzearen ondorioz, gaztea, neska eta beste dozena bat gazte desagerrarazi ziren hiperplasmatiko batean. Gudu-korazak berak bi dorre birakari galdu zituen eta bere mugimendu ezinezina moteldu zuen.
  Andrei Lisovsky lehen mailako kapitainak zin egin zuen:
  - Mutil onak deuseztatzaileak dira. Ez nirea baino huts gehiago!
  Bere ordezkoak, Klara Novik-ek, kontra egin zuen:
  - Zergatik mutilak, agian hor neskak daude. Azken finean, armadan gizonak baino emakume gehiago dago. Bular handiak - ondo jaurtitzen ditu!
  - Baina ez goi mailako aginteen artean.
  - Ez nuke hori esango, iraganeko agintari eta buruzagi militarrak hildakoen artetik berpiztuak hartzen ez baditugu! - esan zuen bederatzi izarreko ofizialak.
  (Neskak pentsatu zuen zer gertatuko litzatekeen Malyuta Skuratov berpiztuko balitz), kasu honetan intendente jeneralarekin zuen harremana zigorrez beteta egongo zelako. Zergatik? Tipoak lapurtzen du, esklaboekin planeta bat erosi eta tropa ekonomikoetara transferitu nahi du. Gainera, fiki crack-a ere saldu zuen azpigaratu ziren satelite estatuentzat. Oro har, unibertsoa oso handia da izar eta planeta sextilioiekin, eta horietako askok ez dute inoiz pertsonarik ikusi. Egia da, ia gutxi-asko garaturiko zibilizazio guztiak Errusiak konkistatu ditu, baina badaude hainbat gauza txiki kontrolaezin, kosmomafia moduko bat. Jeneral batzuei ez zaie axola honetatik etekina ateratzea. Egia da, gaur egungo teknologia maila gorenarekin, gizaki baten pauso eta pentsamendu guztiak kontrolatzea posible da, baina... Funtzionario ustelak ere behar dira zenbait arazo konpontzeko. Azken finean, errege ingelesek eta baita Errusiako tsarrek ere, Ivan Izugarriak bezala, ez zuten mespretxatu korsarioen zerbitzuetara jotzea - pirata naturalak.
  Beraz, neurri batean, mafiari moztuta funtzionatzen uzten zaio: oraingoz, oraingoz! Horrek ez du gerran batere oztopatzen.
  Eta orain, segunduro milaka izar-ontzi mehatxagarri lehertzen direnean eta milioika pertsona hiltzen direnean, norbaitek irabaziak zenbatzen ditu.
  Konstantin Rokossovskyk ikusten du nola bere armada pixkanaka etsaien posizioa bizio batean estutzen ari den, etsaiaren maniobra trebeak izan arren. Hala ere, orain arte bi aldeek gutxi gorabehera galera berdinak jasaten ari dira eta ez da kalderero bakar bat ere osatu. Hala ere, zaila da izar-ontzien mugikortasunarekin. Pentsamenduak sortzen dira, zergatik daude aztiak zalantzan? Beste maila batean, borroka magiko handi bat zabaltzear dago. Bertan, plano paranormalaren indarrak suntsipenaren besarkada beldurgarrian borrokatu behar dira.
  Ver-Var mariskalak basurdearen eta igelaren hibrido bat proposatu zion Rokossovskyri.
  "Uste dut erreserba nagusia martxan jartzeko garaia dela, linea nagusien saihesbide sakon batera bidaliz". Orduan, Alexandro geldiezinaren atzealdean aurkituko du bere burua. Atzealdean kolpe indartsu bat etorriko da, etsaiaren porrota osatuko duena.
  Izarren Flota Hipermariskala Rokossovsky eszeptikoa zen:
  - Erreserba nagusia borrokara eramatea etsaia zertan dabilen eta zer duen eskura ez dakienean, apustu bat da, gutxienez!
  Neska iratxoak, mariskala ere bai, esan zuen:
  - Etsaiaren presan pitzadurarik badago, ahalik eta azkarren suntsitu behar da. Bestela zigilatu egingo da. Ez dugu gure aukera galdu behar inolaz ere. Erreserbatik gora egiteko agindua eman behar da berehala, errefortzuak etsaiarengana hurbildu baino lehen.
  Rokossovsky zimurtu egin zen, baina benetan abantaila handia du momentu honetan eta oso posible da irabazteko aukerak galtzea. Hipermariskalak zera iragarri zuen:
  - Aurrera egin greba indarra eta bidali 98-79-32 bidetik. Nire agindua da horrela aurrea hartzea.
  Ver-Varek ere iradoki zuen:
  -Loka dezagun unitate bat eskuineko hegalean, gero kalderero handi bat izango dugu etsaiak buelta eman baino lehen.
  Rokossovskyk oihukatu zuen:
  - Bota unitate laguntzaileak borrokara! Osatu alboko maniobra.
  Elfek adierazi zuen:
  - Eskaera bat mentalki bidali dezakezu! Uhin telepatikoa! Ez egin oihurik!
  Rokossovsky lotsatuta zegoen:
  - Barkatu, hau gerratik ohitura da.
  Erreserba Masha Podzemnaya super mariskalak agindu zuen. Neska eder bat, nahiko gaztea hain postu alturako, ile sutsua eta begirada sutsua zuena, berrogeita hamar milioi izar-ontziz eta milioi eta erdi borrokalari tetraplanoez osatutako erreserba indartsua zabaldu zuen. Egun honetan, Masha-k berrogeita hamar urte bete zituen, zahartzaroa ezagutzen ez duen zibilizazio moderno baten estandarren arabera: ia haurtzaroa. Garai batean, neska hau aukeratutako milioietako bat zen. Hipereelektronikak urtero aukeratzen zituen bostehun mila mutil genetikoenen artean eta bostehun mila neska onenetarikoen artean. Haurtzarotik hasita, bereziki entrenatu, trebatu eta energiaz kargatu ziren. Bi urtetik hasita, maila anitzeko azterketak egiten zituzten urtean hiru aldiz;hamar urtetik aurrera, urtean lau aldiz egiten zituzten azterketak, hogeita sei urtetik aurrera. Hogeita hamahiru urterekin, milioi bat bakarrik bihurtu zen Errusia Santuko enperadore. Errusia Handian, antzeko sistema batean, bi unibertso paraleloak ia erabat antzekoak dira! Enperadoreak Komando Gorenaren egoitza eratu zuen, aukeratutako milioitik sei ordezkaririk dohainenak eta sei kide askeak biltzen zituena, enperadoreak berak boterean jarri zituena. Hauek izan litezke bai guduetan bereizten zirenak, bai iraganeko komandante berpiztuak.
  Mashak, ordea, nahiago izan zuen agintzea eta erasotzea besterik gabe, prozesuan bere bizitza arriskuan jarriz. Neskak, oso dohain handiko komandante gisa, ez zuen baztertzen segadaren bat itxaroten zuela. Esploratzaile txikiak, mikrometroko batzuk, tuneletan eta grabitate-sakanetan zehar ihinztatu ziren. Espazioko pitzadurarik txikiena bilatu zuten, huts-eremuak miatu zituzten, etsaia kamuflaje-eremuen atzean ezkutatu edo denboraren artean ihes egitea saihesteko. Bereziki, teknomagikaren laguntzaz, izar-ontzi bat, edo baita eskuadra oso bat ere, segundo baten milaren bat iraganera eraman dezakezu eta espioi aurreratuenak ez du detektatuko, eta gero armadak jauzi egiten duenean. Egia da, kasu honetan eskuadra espazioan magiaren presentziarekin traizionatu daiteke. Dimentsio bakarreko edo minus espazioa sartzeko aukera ere badago, baina hau ere detektatu daiteke. Hemen etsaia ez da salbatuko zatikako neurketekin ere.
  Izar-ontziak diamante forman mugitzen dira, indartsuenak eta babestuenak puntan, arinagoak ertzetan. Apur bat aurrerago tetraplanoen hodei bat dago; ezagutze funtzioa ere betetzen dute. Zenbait izar-ontzi errusiar malko-formakoekin desberdinak dira. Aliatuen ontziak dira, arraza ezberdinetakoak, normalean lurtarrak baino atzerakoiagoak. Hemen itsasontzien formak oso dotoreak izan daitezke, hainbat gazta, pretzel, urtxintxa, untxi eta arrain moduan. Batzuek izar-ontziak sastakai moduan erabiltzen dituzte, tortura tresna izugarri desitxuratuak edo, alderantziz, haurrentzako jostailu primitiboak. Egia da, armak ez dira ahulak, gehienbat errusiarrak. Izarontzi bakoitzak bere ikurra du; estralurtar batzuek burezurrak eta hezur gurutzatuak nahiago dituzte, izaki hibridoak. Orain itsasontzien olatua lausotu eta ia ikusezin bihurtzen da. Kamuflajea piztu zuten, alien galaktoen ontziak Errusiako izar-ontzien estalpean ezkutatzen saiatzen ari dira. Kanpotik, azidoan sartutako harriak dirudite; poliki-poliki disolbatzen dira, hodei bat utziz.
  Masha lur azpian bazekien atzetik eraso bat ez zela sorpresa izango bere aurkari esperientziadunarentzat, hala ere, Alexander Handia sutsua zela ulertu zuen eta horretaz aprobetxatu behar zuela. Orain bere tropek lehen puntu sendoarekin estropezu egin zuten. Trago batean estali behar da. Muturreko su-dentsitate bat erori zen etsaia.
  Bateriako orko komandanteak bolea bakarrarekin erantzutea lortu zuen eta ausartaren heriotzaz hil zen.
  - Errusia Handiaren aintzarako! - Oihu egin zuen orkoak. Neska - Kablis (basurdearen eta azeriaren nahasketa bat) erreskate modulua erabiliz jauzi egitea lortu zuen, baina grabitate-uhinaren mihiek gainditu eta berdindu zuten.
  Horren ostean, erreserbako armada suge baten antzera luzatu zen. Ingurunearen erresistentzia handitu egin zen, espazio unibertsalaren hutsunean, zatikako dimentsioko zatiak dir-dir egiten zuten. Mashak ulertu zuen horrek arazoak sortuko zituela segadaren bat gertatuz gero, eta abiadura apur bat murrizteko agindu zuen, errekonozimenduak datu guztiak prozesatzeko eta hutsaren egoera aztertzeko denbora izan zezan. Azken finean, tranpa maltzurrenak magikoak dira! Antzematen zailenak dira, aztia zenbat eta indartsuagoa izan, orduan eta hobeto mozorrotzen baita.
  Nano DJak, lisp batekin, iradoki zuen:
  - Ez ibili kontuz. Momentua galduko dugu, etsaiak atzera egingo du edo errefortzuak jasoko ditu. Greba motela hutsegite baten parekoa da!
  Mashak irmo egin zuen:
  - Komandante baten kontua ukabil batean hatz bat bezalakoa da, elementu integrala, baina ezin du gainerakoa ordezkatu! Beraz, ea erredundantea den.
  Izan ere, tranpa magikoetako batek funtzionatu zuen. Dozena bat izar-ontzi, guduontzi bat barne, parametroak aldatu eta kristala bezala izoztu ziren. Horren ondoren, marruskaduraren eraginez xehatu ziren.
  - Magik-meatzak! - Mashak oihukatu zuen alarmaz. - Eta zuk esan diguzu zuzen aurrera egiteko!
  Ipotxak triste erantzun zion:
  - Gerran galerak saihestezinak dira! Dozena bat izar-ontzi daudenez, alferrikakoa da botatzeko behar den denbora berrezartzea!
  - Noski, zein da hainbat milioi soldaduren heriotza! - Gudaria haserre zegoen.
  - Baina milaka milioi hilko dira! Ezinbestean hilko dira eta dagoeneko hil dira guduan zehar. Beraz, gerturatu gaitezen!
  Masha-k argudioak alderatu eta berehala erabaki bat hartu zuen (aurrerapenaren neskatxa baten gogo malgua zuen).
  - Zorro bizkortzeko agindua ematen dut!
  Armada multzokatu egin zen, motor gehigarriak piztu ziren, erreaktoreek energia teratonak igortzen zituzten, baina ingurunearen erresistentzia aktiboak mugimendua moteldu zuen.
  Masha ikusi zuen itsasontzien sestrak dardarka ari zirela aurrekaririk gabeko tentsioagatik, hiperaleazioa dardara ari zela, berdintzear zegoela. Neskak agindu zuen:
  - Askatu erradiazioa hirurogeita hamazazpi tartetan, hutsa leundu eta dimentsio kurbatuetako zatiak zatitu behar dituzu.
  Espazio-ontzi erraldoiak lanbroz inguratuta zeudela zirudien, igorle ugari tiroka ari ziren, espazioaren bihurgune eta tentsio guztiak zapaldu nahian.
  Borrokaren erdigunean, milaka itsasontzi lehertzen ari ziren segundoro, eta hondakin asko izarretara hurbiltzen ziren guztiak zipriztindu zituzten. Orain bi ultra-dreadnought erraldoiek talka egin zuten eta esmeralda izarra erortzen hasi ziren. Mila kilometroko tanta-itxurako bloke erraldoiak lurrazalera erori ziren, protagonismoak berehala igo ziren, berrogeita hamar tetraleto harrapatzen zituzten petalo erreekin.
  Pozik adierazi zuen Rokossovskyk:
  - Etsaien erresistentzia erortzen ari da! Seguruenik, suntsipen osoa saihesteko pentsatzen ari da dagoeneko. Kasu honetan, entzun nire eskaera!
  Hipermariskalak zera iragarri zuen:
  - Masha! Azkartu ahalik eta gehien eta zoaz atzealdera! Boxeolariari buruaren atzealdean jo behar duzu.
  Neskak erantzun zion:
  - Ahal dudan guztia egiten ari naiz!
  Haren hitzak berresteko, beste bi dozena izar-ontzi tranpa magiko batekin topo egin zuten. Milioi erdi bat soldadu pasatxo krema itsaskor eta gozogintza hutsean izozten ziren.
  - Ikusten duzu, etsaiak oso trebetasunez minatu ditu hurbilketa guztiak!
  - Ez genuen halako galerarik jasan! Bizkortu gaitezen! Atera zure erreserba guztiak, beste hogeita hamar segundo asko ematen dizkizut hasierako puntura iristeko.
  Hogeita hamar segundo erregular hirurogeita hiru segundo baino pixka bat gehiago dira. Mashak ez ziola berandu iristen utziko zin egin zuen.
  Alexandro Handia bere gudarostearekin zalaparta egin zuen boa bat bezala. Jakinarazpen bat jaso berri du: errefortzuak datoz. Horrez gain, bere atzealdera zetozela sentitu zuen. Bi aukera besterik ez ziren geratzen. Edo erretiro azkarra armada salbatzeko, edo tropak zatitu, suizidioa dirudiena. Eskarmentu handiko komandanteak aukerak alderatu zituen: lehenengoa aukeratu zuen: espazio unibertsalean ez zegoen populazio-sistemarik eta industria-instalaziorik, hau da, ezer sakrifikatu gabe atzera egin zezakeela. Nola deitzen zaio hain ederki: erretiroa.
  Alexandro Handiak argi eta garbi agindu zuen, bulkada telepatiko bat bidaliz:
  - Lekualdaketa bat iragartzen dut!
  Izar-ontzi eta geltoki mugikor-masa erraldoiak, espiral konplexuetan makurtuta, askoz azkarrago urruntzen hasi ziren. Distira eta argien ozeano amaigabea nahasten hasi zen Fox Gate aldera. Alexandro bera, adituen gomendioaren aurka, borrokan aritu zen, bere bizitza arriskuan jarriz. Pertsonalki hiperpultso bat bidali zuen erdiko kanoitik, zulagailu espazial baten printzipioan lan eginez. Hiperpultsak espazio erdiko eremuan hozka egiten du, hainbat erradiazioen matrizearen babesa hautsi eta armadura sartzen da. Itsasontzi txiki batek hegan egingo du, handi batek zulo ikusgarria jasoko du. Armaren desabantaila su-tasa nahikoa ez da, eta, gainera, bulkada bera erraza da erortzen dela homing bada.
  Hori dela eta, errazagoa da lerro zuzen batean bidaltzea, baina horretarako helburu trebea eskatzen du. Hemen Alexander bere buruari tiroka hasi zen. Hau akats bat izan zitekeen, hainbat arma tiro egiteko memoria genetikoa falta baitzuen. Baina arrazoiren batengatik gerlariaren sen bestiak ez zuen huts egin. Kolpeak maiz ziren, abiadura handiko fragataren kanoiak bakarrik ez zuen behar bezain indartsua. Baina inork ez du lortzen Mazedoniako espazio-ontzian sartzea. Sorginkeria baten azpian dagoela dirudi, baina zergatik dirudi horrela dela! Ehunka azti, iratxoak eta firibids (izarren barruan bizi diren izakiak) barne, fragatarekin hitz egin zuten, probabilitatearen teoria hainbeste aldatuz non misil adimentsuenak ere ezin izan zuen jo.
  Baina oraindik atzera egin behar du, poliki-poliki Fox Gaterantz atzera eginez.
  Vladimir Kashalotovek hainbat zauri larri jaso zituen asteroidearen labirintoetan hainbat arrisku igaro ostean. Azkenean lurrazalera hegan egin zuen. Gazte pobreak bere armada jada urrun zegoela ikusi zuen, Errusia Santuak nabarmen aurreratu zuen eta Alexandro Handiaren formazioak zapaldu zituen. Orain gauza bakarra geratzen zen egiteko, gurera erretiratzea, borrokaren zurrunbiloan halako borroka-unitate txiki bat nabarituko ez zelakoan.
  Gudaria oso gaztea zen oraindik: hamalau ziklo baino ez, baina, jakina, kamuflajearen teknika guztiak eta etsaien atzeko baldintzetan bizirauteko printzipioak ezagutzen zituen. Lehenik eta behin, etsaiaren soldaduei lotzen saiatu zaitezke. Ia berdinak dira, errusiar hizkuntza bera, eslaviar aurpegiak nagusiki, ile ilehoria dutenak. Baina gorputzean kokatutako mikrotxipek berehala emango dute. Borrokalari bakoitzak hainbat milioi txiki-txiki ditu - mikra baten milarena baino gutxiago, ordenagailu molekula indibidualez osatuta. Ez, ezin izango da infiltratu, guztizko elektronizazio baldintzetan dauden espioiak programa konplexuenak erabiliz bereziki entrenatzen dira.
  Mutilak erabaki zuen hobe izan zitekeela baxuan geratzea? A ze mugimendua! Baina ideia hobe bat dago. Probatuko du, agian funtzionatuko du?
  . 2. KAPITULUA.
  Mirabela Edurnezuri izugarrizko neska bat zen. Ez da alferrik ia berehala, ziber sabeletik, analista informatikoek hautatutako milioien artean hautatu zutela. Jakina, lider handi bat izateko aukera handirik ez dagoen arren - Svyatorossiako enperadorea. Esan gabeko arauaren arabera: mutil batek agintzen du epe baterako, eta gero neska batek beti agintzen du. Neskaren ondoren, mutila berriz. Horrela da betikotasunerako. Emakumea eta gizona, izaera desberdinak izanik, ez diote errusiar inperioari errutina burokratikoaren zingira murgiltzen uzten eta gizateriari dinamismoa galtzea galarazten: botere eta aurrerapen nahia. Urtero milioi berezi bat esleitzen zen, enperadorea ordezkatu beharrik ez bazegoen ere, maila baxuagoko funtzionario ugari baitaude, metagalaxien edo galaxien satrapak, esaterako. Hala ere, unibertsoan milaka milioi galaxia daude eta, oro har, hautatutako "milionarioek" postu altuagoak jasotzen dituzte. Armada aktiboan ere ondo jokatzen dute. Mirabelaren adina ez zen guztiz egokia enperatriz batentzat: (normalean hori hogeita hamahiru urtean behin gertatzen da), baina etorkizunean inperio unibertsaleko, ia amaigabeko kargurik gorenekin konta zezakeen. Nola gertatu zen aukeratutako milioitik kanpo geratzea? Eta zure karreraren gorakada bizkorra hondamendian sartu zen? Inperio zibernetiko batean, elektronika super-adartsuak kontrolatzen dituzten buruzagiek botere izugarria dute. Bereziki, aukeratutako milioiaren jarraipena egiten dutenak, haiek, aldi berean, hainbat inteligentzia agentziek kontrolatzen dituzte. Imajina daiteke zer indar handia duten Maitasuna eta Bizitza, Ohorea eta Eskubideak, Tronuaren Defentsa, kontrol elektronikoa eta beste sailek.
  Hamabi inteligentzia zerbitzu daude guztira, bakoitzak bestea kontrolatzen du. Egoera honetan, sailen arteko lehia osasuntsua ona da kausarentzat! Borroka begientzako argia bezalakoa da, nekagarria izan daiteke, baina ai gizona guztiz desagertzen bada! Aldi berean, hackerren aurkako borroka aktiboa dago. Oro har, HiperInternet arriskutsuegia bihurtu da hainbat gerra birtualengatik. Badira hacker-sabotatzaileak eta bertako mafiarekin eta alienekin lotutakoak ere, gizateriaren hegemonia amaitzearekin amesten dutenak. Hackeren aurkako borroka gupidagabea dago, pertsona bereziek eta segurtasun programa indartsuek kontrolatzen dutena. HiperInternet bera (kinesi anitzeko espazioan funtzionatzen du, non dimentsio guztiak ehuneko begiztak bezalakoak diren, energia eta materia desagertzen dira eta berehala botatzen dira sarrerako milaka milioi parsec. Informazioaren transferentziaren abiadura infinitura hurbiltzen da, baina materia erdi-fisiko bihurtzen da. . Objektuaren zati batean denbora ere moteldu, beste batean bizkortu, hirugarrenean atzerantz doa!Baina are okerragoa da dimentsioekin.Burua lau dimentsiokoa denean, bularra hamar dimentsiokoa da, besoak hogei dira. dimentsioak, eta hankak ehun guztiak dira, eta frakzio batekin ere, giza egitura segundo zati batean desegiten da multikinesiaren onuraren ondoren, baita izar-ontziak ere. Baina agian noizean behin informazioa edo fluxu magikoak ez dira bakarrik gai bertan mugitu) noizean behin garbitu egiten dira, baina etsaiak, normalean, sabotaje-programak, birusak, boa konstrictorak, harrak, herensugeak, blots eta beste mota batzuk sartzen ditu komunikazio eta komunikazio guztien lana bezain zaila egiten dutenak. posible. Jakina, sistemak ez daude itxita, etengabe mugitzen eta kontrolatzen. Baina langilea morroia ere bada, orduan arriskuak merezi izan dezake. Abram Khinshteinek, azterketak kontrolatzen dituen milioi hautetsietako batek eta, horrez gain, azti boteretsu batek, bere eskaera bete zezan nahi zuen Mirabela ilehoriak, orduan oraindik ume leuna zena.
  Kontua da neskak ordenagailu bat kontrolatzeko gaitasun izugarria zuela, hipnosi elektronikoa eta telepatia bezalako zerbait zen. Gehiegizko adimen kosmikoaren antzekoa bihurtu balitz bezala zen. Orduan, zergatik ez aprobetxatu honetaz? Bereziki, mutil-eskatzaile jakin batzuei gehienezko puntuazioa emateko, eta horretarako korporazioetatik kopuru handi bat lor dezakezu. Edo deskargatu diruaren zati bat fitxategi elektroniko batetik. Edo saiatu dozena bat planeta saltzen maskor enpresa bati. Hori guztia bakarrik kontrolatzen du elektronikak, ezin duzu konbentzitu, baina batzuetan engainatu dezakezu. Zailena zerbitzu berezien software blokeak saihestea da, milioika babes maila ezberdin daude. Baina neskak hainbeste konbentzitu zezakeen elektronika, ezen zaintza-programa indartsuenek ezizena utziko zutela. Fenomeno berezia eta oraindik gaizki ulertua. Gainera, neskak ezin zituen oraindik bere gaitasunak guztiz kontrolatu; izarren inklinazio jakin batean agertu ziren, galaxiak konposizio konplexu ezin ulertezin batean antolatuta zeudenean. Abram Khinshteinek, maltzurrak, maltzurrak eta trebeak, lortu zuen, bere konplize estraluten laguntzarekin, ordenagailu hiperplasmiko super-ahaltsuak engainatu behar zituzten ziberbikoizketak simulatzea. Orain, iruzurra egiteko eta datu-blokea ordezkatzeko, hacker espioiari aurre egiteko diseinatutako programa orokorrak aldi baterako lotan jartzea besterik ez da geratzen. Horrez gain, neska engainatu behar izan zen, argi baitago ez zuela kontzienteki onartuko horrelako iruzur batekin. Hori nola egin, Mirabela Edurnezuri, adin txikia izan arren, aukeratutako milioietako bat baita.
  Baina juduen gogoa maltzurkeria da! Mirabela jatorregia da, presioa egin behar dugu! Hemen ez duzu penarik ere sentitzen zure alabagatik. Bere neska hil litekeela ez du balio. Inkubagailuetan gehiago egingo dute.
  Mirabelak oztopo-ibilbide bat egiten amaitu berri zuen. Bere oin biluzi dotoreak helio likidoaren gainean zipriztintzen zuen. Takoi arrosak minaren bulkadak eta suntsipen izpiek guztiz oinazeak dituzte. Neskak zazpi-zortzi urte inguruko itxura zuen, ile kizkur urre kolorekoa, Gerda txikia gogorarazten zuena, munstro ultra-holografiko eta sasi-robotetatik igarota, basati zauritu zuten. Egia da, larruazal delikatua gure begien aurrean berrezarri zen, eta hankek, hotz izugarriaren urdinak, arrosa kolorea hartu zuten. Abram hegan egiten ikusita, neskak irribarre egin zuen:
  - Zer esango didazu? Zenbat puntu gainditu ditut proba?
  Abramek erantzun zion:
  - Zuk emandako hit-kopuruaren arabera, ehunetik urrun dago oraindik.
  Neskak hasperen egin zuen:
  - Ai, inperfektua naiz gerlari gisa, beraz, eskerrik asko zure zintzotasunagatik. Baina zergatik ikusten duzu hain triste?
  Abramek esan zuen mingostasun ikaragarriz:
  - Gogoratzen al zara nire alaba Sima?
  - Bai, oso neska interesgarria!
  - Eta gainera, ez da esanekoa.
  Mirabelak atsegin handiz erantzun zion:
  - Zoritxarrez, ume batek ezin du primeran portatu. Agian debekatutako zerbait probatu dut?
  Abrahamek malko bat isuri zuen:
  - Hala balitz! Badakizu, HiperInternet bidez egiten ari zen bitartean, aukeratutako milioiaren prestaketari buruzko datuetan sartzea erabaki zuen, eta hori erabat debekatuta dago.
  - Bai, gure datuak sekretuak dira! - baieztatu zuen aukeratutako neskak.
  - Eta beraz, nire neska zaintzaile programen gatibu geratu zen. Edozein unetan atera zitekeen eta espioi gisa epaitu.
  - Hain txikia?
  - Badakizu, espioiak ez du adinik. Bere matrize pertsonala kenduko diote eta harrobietara bidaliko dute, mendeetan esklabo bezala lan egingo baitu.
  - Aupa!
  "Bere semea zaintzeari utzi zion aita arduragabe gisa, ni ere zigortuko dut". Hala ere, berdin zait, ezin naiz bizi nire alaba maitea, soldadu umea, kartzelako armadan arituko dela jakinda.
  Mirabelak Abrami begiratu zion, zeinak, aktore trebe batek bezala, tristura hain modu naturalean erretratatu baitzuen neskak ezinegona sentitzen zuen:
  - Lagunduko zaitut! - esan zuen Mirabelak doinu jatorrez.
  Abramek erantzun zion:
  - Ez! Inork ezin dit lagundu!
  Mirabelak, gaizki ezkutuko zirraraz, erantzun zion:
  - Galaxiak kristal sare moduko batean sartzear daudela sentitzen dut. Horrek esan nahi du guardia programak lo egin eta zure alaba atera dezakedala.
  Abramek zalantza egin zuen:
  - Baina hau guztiz debekatuta dago, harrapatzen bazaituzte, aukeratutako milioitik aterako zaituzte, edota harrobietara bidaliko zaituzte.
  Neskak zorrotz esan zuen:
  - Berdin zait! Simari lagunduko diot. Jarrai iezadazu, ikusiko duzu nola egiten dudan.
  Abramek arnasa batez esan zuen:
  - Zure noblezia enperatriz bat merezi du.
  - Gizon bat merezi! - Mirabela zuzendua.
  Neska Abramekin atera zen. Espezialista maltzurrak jarraipen-gailu guztiekin lan egin zuen aldez aurretik eta segurutzat jotzen zuen bere burua. Neska eta heldu maltzurrak kaskoak jantzi eta informazioz betetako mundu elektroniko konplexu batean murgildu ziren.
  Mirabela dimentsio eta esparru askoren artean jainkosa sentitzen zen. Autopista zabal batetik hegan egiten ari zela iruditu zitzaion, eta hainbat programa birtual ziztu bizian zebiltzala. Kalterik gabeko batzuk behiak, urtxintxak, tulipanak dira - elefante eta tulipan eta beste edertasun batzuen nahasketa.
  Aitzitik, beldurgarriak zeuden: otso ikaragarri eta arriskutsuak, tigreak, herensugeak eta beldurrezko zuzendari amorratuena beldurrez erotuko zen halako munstroak. Mota hibridoak ere badaude: kaktus eta tigre nahasketa bat, patata eta gamelua, platanoa eta stingray, olagarroa eta euli agarikoa. Hala ere, neskak ez du beldurrik; zerbait ezberdina bizi izan du borrokan. Literalki haien inkubagailua agertu zenetik, haurrei borrokatzen (zehazkiago, hiltzen) irakasten zieten, baita beste zientzia batzuk ere. Egunero, haurrak elkarren artean edo hainbat armarekin edo biluzik borrokatzen dira, eta askotan mutilak neskekin parekatzen dira. Ez dute errukirik ezagutzen, eta, hala ere, neskak samurtasun itxura bat gordetzen zuen ariman. Mirabelak ikuspenetatik hegan egiten du eta mega-sareen zaintzarako programa ikaragarriei aurre egiten die. Porcupine lehoi erraldoiak eta marrazo zaindarien txakurren antza dute. Errealitate birtualak itxura beldurgarria ematen die. Abram gelditzen da:
  - Ikusten dituzu?
  Mirabelak lasai erantzuten dio:
  - Erabat kaltegabeak dira!
  - Ez nuke hori esango!
  Neska hegan egiten du lehoi arantzatsu erraldoietara. Eskua astintzen die:
  - Ene maiteok, nola sentitzen zarete preso egoteagatik?
  Horren harira, ongietorri burrunba bat entzuten da:
  - Entzuten zaitugu neska!
  Mirabelak doinu leun batean jarraitu zuen:
  -Hain animalia politak zarete. Zaindari zaila daramazu, etengabe erne zaude. Izugarri zaila izan behar da zuretzat?
  Lehoi eta txakur zaindariek erantzuten dute:
  - Zailtasunek ez gaituzte beldurrik ematen!
  Mirabelak baiezkoa eman zuen:
  - Egia da, baina ez al duzu benetan loaren mundu argi eta garbian murgildu nahi? Haurtzaroko ametsak zer diren jakiteko, zer den belardi distiratsu batetik korrika egitea arima lasai dagoenean!
  Watchdog-en programak pozik egin zuten purrustada:
  - Agian arrazoi duzu, neska.
  Mirabelak hainbat pase egin zituen eskuekin. Harrapari izugarriak pixkanaka lo hartzen hasi ziren. Buru bortitzak belaunetan jarri zituzten, eta harrapari-programen tinbre baxuko zurrungak entzun ziren.
  Munstro erraldoiak isildu egin ziren neskak esan zuenean:
  - Orain bidea argi dago! Zure alaba askatu dezakezu!
  Abramek, bere poz nazkagarria ezkutatuta, erantzun zion:
  - Eta orain egingo dut. Erlaxatu eta ez begiratu.
  Neskak gogotik alde egin zuen, eta Abram bere lan suntsitzailea hasi zuen. Azkar deskargatu zuen beharrezko informazioa eta funtsak transferitu zituen. Bilioi errublo isuri zitzaizkion poltsikoetara. Dena bikain zihoala zirudien, urrezko errekak irekitzen ari ziren.
  Orduan, bat-batean, HyperInternet iluntasun sarezinez estali zen. Abram dardarka hasi zen, zin egin zuen haserre:
  - Zer nolako hutseko deabrua da hau!
  Espazioa kulunkatu egin zen eta Abram eta Mirabela garro askoko robotez betetako gela gris batean aurkitu ziren.
  - Gobernuko hackerrek atxilotuta zaude! - Ahots trumoitsu batek iragarri zuen.
  Abramek ulu egin zuen:
  - Hau akatsa da! Engainatu egin nintzen!
  - Hemen ez dago akatsik! Zu zara gaizkile nagusia!
  Asmatzaile zitalak oihu egin zuen:
  - Mirabelaren errua da dena! Berak animatu ninduen delitu bat egitera!
  - Denok dakigu nork bultzatu zuen nori! Eta legearen aurrean erantzungo duzu! Eta neskak gaitasun arriskutsuak dituela erakutsi zuen.
  Mirabelle eskumuturretatik heldu zitzaion eta besoak adituz bihurritu zizkion. Neskak oin biluziak eman zizkion, oso mingarri kolpatu zizkioten gravio-neutrino azote batekin. Hainbeste min hartu zuen Mirabelak arnasa galdu zuen. Neska gogorrago jo zuten berriro, hortzak karraskatu zituen. Takoi arrosak apur bat puztuta eta urdinak zeuden, eta odol tanta batzuk agertu ziren. Hirugarren kolpeak intziri bat ekarri zuen neskaren ezpainetatik, bere ile ilehoria distira egin zuen eta zutik gelditu zen. Kolpe gehiago jarraitu ziren, neskaren takoiak erretzen ari ziren. Mirabelak oihu egin zuen:
  - Nire errua da guztia. Ez torturatu Abram.
  Kolpeak etortzeari utzi zion, eta emakumezko ahots alaia entzun zen:
  - Abram berriro galdekatuko dugu. Eta zu neska noblea zara, ikusten duzu nola defenditzen duzun zital hau. Gela batera bidaliko zaitugu eta gero zure patua erabakiko dugu. Mota hau benetako torturarako dago.
  Abram ahots txiki nazkagarri batez hitz egiten hasi zen:
  - Ez, ez! Deabru kometa honek engainatu nau!
  Ahots gor batek eten zuen:
  - Ez gidatu hiperplasma, dena idatzita daukagu! Eta ez dakiguna, espezialistek zure ordez hartzen dutenean esango diguzu. Neskari dagokionez, ziurrenik, aukeratutako milioitik azote publikoari eta bazterketari aurre egingo dio. Baina gaizkile arriskutsu bat defendatzen duen bitartean xalotasuna erakusten badu, gogorrago zigortuko du.
  Neskaren begietatik malko bat atera zen. Konturatu zen orain dena, bere etorkizuna, isurbidetik behera zegoela. Beraz, bere ibilbideari agur esan nahi du eta harrobietara eramango dute. Gorputzeko mini robot bereziek etengabeko mina sortzen dute kartzelako armadako presoen gorputzetan. Azkar lan egiten duzunean, mina ahulagoa da; apur bat moteltzen baduzu, izugarri indartsuagoa da. Eta ez entretenimendurik, ez loaldi labur batean drogatzeko aukerarik, etengabeko lana eta oinazea. Beste perspektiba bat kolpea da. Neskak ez dio minari beldurrik, lagun ezaguna da bere sparring eta entrenamendu guztietan, baina umiliazioaren beldur da. Neska-mutilek ikusiko dute torturatzen, eta barre egingo dute ziurrenik. Eta hau hain da lotsagarria eta beldurgarria!
  Mirabelak ezpainari hozka egin zion negarrik ez egiteko. Tortura isilean jasan behar zuela erabaki zuen.
  Neska bertako espetxera eraman zuten. Gela estu batera bota ninduten, non ez zegoen oherik, ez aulkirik, horma hutsik besterik ez. Mirabelak berak sentitu zuen lurretik bero bizia ateratzen zela, hanka biluzi eta zizelkatuak erre zizkiola, eta goitik, aitzitik, izoztuta zegoen, bere adinetik haratago zeuden sorbalda biluzi gihartsuak dardara eraginez. Gelan egonaldia bera ez zen oinaze txikia izan. Egia da, bitxia bada ere, kontsolamendu bat zela neskarentzat; zenbat eta gehiago zigortu orain, orduan eta lasaitasun handiagoa erakutsiko dute gero!
  Neskak zientziari eskerrak eman zizkion ez zela proteina ehun inperfektu beretik sortu. Orduan bere hankak errauts bihurtuko ziren eta gorputza izoztu egingo zen. Eta, beraz, sentimendua indartsua, beroa eta gizakiaren biorobot baten haurren oinak erretzea besterik ez da. Mirabela dantza egitera behartuta dago minaren larritasuna murrizteko. Jauzi egin zuen, burua gelaxkako sabaian joz, behatz gainean jarri eta bira egin zuen. Beroa eta hotza areagotu egin ziren, eta oso mingarria izan zen oparitutako umearentzat. Neskak, ordea, haurtzaro gogorra justifikatuta zegoela ulertu zuen: gerra bat zegoen eta soldadu haur bakoitza epaiketa gogoretarako prestatu behar da. Azken finean, tropa ekonomikoetan edo lan armadetan esleitzen direnek ere ez dute haurtzarorik, borroka-entrenamendua egiten dute. Bi inperioetako haur bakoitzaren bizitza grabitazio-uhin batez estali eta ultrasoinuekin distira egiten duela hasten da, gero pultsu hiperkorronte batek zulatuta. Mundu hau ezagutzea min handiarekin hasten da! Horrek txikia gogortu eta harrapatzeko kasuan prestatu beharko luke (erradiazio paralizatzaile asko daude, eta suizidioa justifikatzen da etsaiaren soldaduak edo, txarrenean, robotak zurekin eraman ditzakezun). Gatibutasunean, garuna itzali zitekeen, txotxongilo esklabo bihurtuz. Hala ere, traizioak eta deserzioak izan ziren. Zerbitzu bereziek ehizatzen zituzten orduan, traidoreak zigortu nahian.
  Denek jasan zuten mina txikitatik, baita enperadoreak ere! Botere absolutudun agintari ahalguztidun batek, noizean behin oztopo-ibilbideetatik igarotzen zen, edozein gairen sufrimendu bera biziz. Hiperplasma eta ultra-hiper-super korronte mota bereziak ere asmatu ziren, eta horrek mina areagotu beharko luke. (Hiperkorrontea elektrizitate arruntaren bilakaera bat da, korronte arruntak baino energia neurrigabe gehiago dauka, abiadura argia baino milioika aldiz handiagoa da, tentsioa dimentsio askotan sortzen da aldi berean, integrala zein zatikakoa! Tira, erabiltzeko aukerak mugatuak dira. giza fantasiaz bakarrik eta ez giza fantasiaz bakarrik.) Sufritzea ausardi handitzat hartzen zen, eta minaren beldur zirenak behekotzat hartzen ziren. Ez zituzten hil, beren nortasun-matrizeak birprogramatu besterik ez zuten egin. Oro har, superzibilizazioa bitxia zen: heriotza zigorra gizagabetzat jotzen da, eta tortura, haur txikientzat ere, ohikoa eta derrigorrezkoa da. Pertsona bakoitzak arima eta gorputza indartzen dituen sufrimendu jasanezina bizi behar zuela uste zen!
  Mirabelak teknika bereziak erabili zituen minetik aldentzeko eta nolabait lokalizatzeko. Horrek lagundu zuen, baina neurri oso mugatuan. Gainera, neskaren barruan zeuden miniordenagailu haiek gero eta gehiago oinazetzen zuten. Hezur elastikoak bihurrituta zeuden, neska literalki okertuta zegoen.
  Mirabela hain etsipenez zimurtu zen, hortzak karraskatuz, non koloretako orbanak ere irristatu zitzaizkion begien aurrean. Infernu sutsu eta izoztuan zegoela sentitu zuen. Besterik gabe, beldurgarria zen, haragi zatiak erori eta berriro hazi ziren.
  Neskak ezpain minez ere kantatu zuen:
  Nire aberria - ez dago maitasun sendoagorik,
  Zure alde borrokatzea ausardia eta ohorea da!
  Beharrezkoa da amets baterako odol-itsasoa isurtzea,
  Garaitu etsaia - kontratazioak ez du balio!
  
  Nire Rus' santua da - bihotzen sutan,
  Ezin dut ulertu herrialdearen edertasuna!
  Borrokatu bere alde - hurbil ezazu amaiera,
  Infernuko horda gaiztoa - hutsalkeria gaiztoa!
  
  Prest nago nire bizia Aberriaren alde emateko,
  Erakuts iezaguzu unibertso osorako bidea, Rus'!
  Behar badu, sufrituko dugu,
  Erasoa altuera osoan eta ez izan beldurrik borrokan!
  
  Jainkoari galdetu nion non aurkitu patua,
  Zeruko izarrak distiraz itsutzen ari ziren!
  Eta Jaunak esan zuen - Ez zaitut ulertzen,
  Nire erantzuna erraza da - zerbitzatu Errusia betiko!
  Apur bat errazagoa ere bihurtu zen! Inoiz ez du, edozein oinaze, Svyatorossia traizionatuko. Eta azken finean, mina merezi du, are gehiago zigortu beharko litzateke, besteek berdin senti ez dezaten.
  Denbora agonizingly astiro pasatzen zela zirudien arren, errealitatean ordu bat eta hogeita hamar minutu baino ez ziren igaro. Hala ere, torturatzen zaituztenean, betikotasun bat dirudi.
  Neska indar eremu batek hartu eta kanpora eraman zuten. Publikoki azotatzera bidali zuten. Mirabelle oso lotsatuta zegoen eta ez biluzik zegoelako, inperio garatu batean ez zegoen ezer lotsagarririk gorputzaren biluztasunean; mutilekin borrokan zehar guztiz biluzik borrokatzen zuten, pentsamendu lizunik gabe. Eta sexua mundu teknotronikoan ez da antzinako garaietan zegoen berdina. Posible al da klub bat eta hidrogeno bonba bat konparatzea? Atxilotu izanaren erru sentimenduak bakarrik lotsatu zuen Mirabela. Horrez gain, mutil hauekin parte hartu beharko du eta betikoa dirudi. Aukeratutako milioiko umeak, normalean oso ederrak, erdi biluzik etortzen ziren beren zigorra galtza motzetan bakarrik. Garatutako muskuluak direla eta, ezin duzu berehala esan zein den mutila eta zein den neska. Egia da, neskek praka gorriak janzten dituzte, eta mutilek urdina. Ile mozketak, aurpegi impasiboak. Hain ongi entrenatuta daude, non Mirabela eskuak atzean eskuetan jarrita agertu zenean ez zen burrunba bat ere entzun. Aurpegi ederrak idoloak bailiran izoztu ziren, eta mutil pare batek bakarrik uzten zien irribarre apur bat egiten. Apur bat - honek aho gorritxoaren ertzak apur bat altxatzea esan nahi du.
  Mirabelak irribarre egin zien. Argi zegoen arren aldamioa prest zegoela eta borroka-robot-torturatzaileek mehatxuzko jarrerak hartu zituzten.
  Aldamiorako bidea izugarri luzea iruditu zitzaion neskari; sufrimendu handia jasandako hankak astiro ibiltzen ziren metalezko zoruan zehar. Mirabelak kostatu zion bere buruari eusten negar ez egiteko. Neska batek mihia atera eta berehala ezkutatu zuen. Bitxia bada ere, Mirabelle hobeto sentitu zen ondoren, barre bat atera zuen.
  Horren harira, jaso eta aldamiora bota zuten. Neska airera altxatu eta indar-eremu baten azpian geratu zen. Komandantearen ahotsak hots egin zuen:
  - Gure ikasleak, Mirabela Edurnezuri, bere gaitasunak helburu kriminaletarako erabiltzeko baimena eman zuenez, gehiegizko leuntasuna eta aurreikuspen eza erakutsi zuenez, zigor publikora eta aukeratutako milioitik kanporatzera kondenatzen dute. Zer esan nahi duzu erantzun moduan?
  Neskak esan zuen nekez malkoak eusten:
  - Akats bat egin dut! Beraz, legearen aurrean gogortasun osoz erantzungo diot!
  - Hasi! - esan zuen emakume ikusezinak.
  Neska minaren erradiazio batek jo zuen. Hain bizia non berehala argitzen zuen gorputza, saihetsetaraino eta barne-organoetaraino. Denek ikusi zuten Mirabelaren hezurdura eta barne-organoak desegiten. Neskak halako min larria izan zuen, lehenago ulergaitza iruditzen zitzaiona. Inoiz ez zen halako izugarrikeriarik gertatu gorputzeko atal guztietan. Mirabelak odola bota zuen eta ulu zorrotz egin zuen:
  - Oh-oh-oh-oh!
  Txistua entzun zen mutilen artean. Norbaitek oihukatu zuen:
  - Sissy!
  Momentu horretan, olatu bat igaro zen lurrean zehar, umeen oin hutsak minez kolpatuz.
  Ultrakorronteak minez kolpatu ditu nire orpo hutsak. Orokorrean, horrelako zigorretan, ohikoa da ikasleek ere mina izatea. Horrek askoz hezigarriagoa egiten du spanking publikoa.
  Mutilak kikildu egin ziren, baina isilik geratu ziren. Mirabelaren torturak jarraitu zuen. Bere gorputz txikiak kolorez aldatzen jarraitu zuen, eta bere kontzientziari hainbat eszena beldurgarri erakusten zituen. Neskak dardarka egiten zuen tarteka, Mirabellek, borondate handiarekin, etengabe lehertzen ari zen garrasia itzaltzea lortu zuen. Jipoitzen jarraitu zuten, bere gorputzeko oinarrizko partikula guztietan distira eginez. Neskak izugarri sufritu zuen, momentu batean minak muga guztiak gainditu zituen eta berriro garrasi egin zuen.
  Hiperkorrontearen shock indartsuak begiz jotako ikasleak ere jo zituen. Horietako batzuk garrasi egin zuten, oso mingarria zen.
  Bitartean, Mirabels modu berezian torturatzen hasi zen. Bere gorputza molekula bereizietan apurtzen joan zen, eta gero bere burua berriro muntatzen zuen. Bazirudien fotoietan barreiatu zela, eta gero berriro berreskuratu zela. Aretoa kanoi anitzeko kanoi batetik erortzen ari zen, suntsipen-obusen eraginez, gero eta mingarriagoa zen. Organismoko zelula bakoitza, proteina bat ez izan, biziduna baizik, bere osagaietan desegin zen -quarkak baino txikiagoak-, eta orduan, supermatrizearen indarraz, berpizkunde bat bezalakoa izan zen. Hemen sufrimendua ulertzea eta imajinatzea ezinezkoa da. Ziber tortura izugarria, krudelkeria basatia.
  Kontzientzia, minaren ozeano batean aurkiturik, ez zuen atera nahi. Aitzitik, denbora moteldu egin zen, eta horrek dena are mingarriagoa egiten zuen. Honek denbora luzez iraun zuen, segundo bakoitza oinazez betetzen zen Eguzkia fotoiekin bezala! Aukeratutako milioiko ikasleei ere hainbat izpi eta erradiazioz zipriztindu zitzaien, besteen errua hobeto sentitzeko. Mutilak garrasi, dardarka, baina geldi geratu ziren: mina bedeinkapen bat da, borondatearen indartzea, garaipenaren oinarria! Torturaren hurrengo fasea gorputza hodi batean sartu eta suzko eraztun batetik gidatzea izan zen. Tortura sinfonian ere akorde osagarri bat da. Mirabelleren hezurrak apurtzen zitzaizkion noizean behin, eta gero minez elkartzen ziren. Barre egitera ausartu zen mutikoari besoak eta hankak moztu zizkioten eta gero berriro lotu. Horren ostean, tigre holografiko bat agertu zen, haragia irensten, izugarrizko izugarrikeria da hau, hortzak garrasika. Zorionez, Mirabelarentzat, enperatriz bera (agintaria gai da, bere garun hiperplasmikoaren bidez, milioika proiekzio eta espezie holograma hautemateko aldi berean! Horrek esan nahi du, bere kontzientziaren zati txiki batekin unibertsoaren kontrola galdu gabe, eman agindu telepatikoa!) errukitu zen neskaz eta agindu zuen:
  - Nahikoa! Bestela, neskak sufrimenduagatik bere berotasun berezia galduko du. Eskerrak eman behar dizkiogu Ahalguztidunari, gutxienez norbaitek errukia duelako!
  Esaldi hau bi nanosegundo behar zituen bulkada batean sartzen zen. Ziber-zopaketak amaitu ondoren, Mirabela, egoera txundigarrian erori eta giza itxura galdu zuena, errehabilitazio zentro batera bidali zuten psikea azter zezaten. Beraz, bere gaitasun bereziak modu seguruan blokeatu ziren, eta neska bera soldadu txiki gisa sartu zen tropa arruntetan. Orain karrera militar zaila egin behar zuen eta bere errua odolez barkatu!
  Baina aurretik, prestakuntza integrala egin. Hala ere, ez zegoen alde handirik, burua ez zegoela aukeratutako milioiarena bezain ezagutzaz betea izan ezik. Neskarekin klase osagarriak egin zituzten arren, itxuraz bere talentu genetikoa kontuan hartuta. Neska garatu zen, zientzia konplexu batean zehar, borroka prozesua bera oso gustuko ez zuen arren, gogo hotzez entrenatu zen.
  Urteak pasa ziren eta orain neska gaztea da, hamalau ziklorekin, atletismoki eraikitako jainkosa baten antza. Hamalau ziklo dira adin nagusitasuna, heldutasun osoa. Orokorrean, teorian, posible da hazkundea bizkortzea, borrokalari guztiak urtebetean helduak izango direlako, baina oraindik ez dago halako beharrik. Denbora gehiago prestatzea esan nahi du!
  Mirabelak pribatu gisa parte hartzen du bere lehen borrokan. Tetraplano batean borrokatu zuen, baina atzeko komunikazioak estali zituen. Edo bera zaintzen saiatu ziren, nolabait bere gaitasun bereziak modu eraginkorragoan erabiltzeko asmoz, edo ez ziren bereziki fidatzen, baina orain arte neskak ez zuen lortu etsai bakar bat ere hiltzea.
  Gerrak sentimendu nahasiak eman zizkion, alde batetik, gudu birtual asko igarotako haur soldadu ohiak, berez, benetako borroka egin nahi zuen. Baina, bestetik, bera bezalako neska-mutilak hil. Galdera guztiz logikoa - zergatik!
  Txetxeniarrekin Kaukasiako gerrari buruz ere idatzi zuen Lermontovek:
  Errusiako hedadura handiak dira,
  Zeru urdinaren azpian denentzako leku nahikoa dago!
  Zergatik zipriztindu mendiak zure odolaz,
  Ai gizona, zergatik ari zara borrokan?
  Izan ere, hemen txetxeniar musulmanen eta errusiar kristau ortodoxoen arteko gerraz ari ginen. Kasu honetan, errusiarrak dira oinarrizko nazioa, eta lurreko gainerako herriak, familia bakar batean elkartuta, argi eta garbi galdu dute burua eta elkar desagerrarazten ari dira erabateko gerra interuniversal batean! Erlijioari dagokionez, Biblia, Korana, Talmud eta beste liburu batzuk antzinako folklore gisa sailkatzen dira. Erlijio berrian gizakiak leku nagusia hartu zuen. Uste da, Ahalguztidunaren borondatez, benetako Jainko bihurtu behar duela. Eta noski, eslaviarrak Jainkoak bereziki aukeratzen ditu. Tradizioaren arabera, erlijioak bere antzinako Ortodoxia izena mantendu zuen, baina funtsa ezberdin bihurtu zen. Jendeak zeruan sariak irabazten ditu bere adimenarekin eta meritu pertsonalekin Errusiarentzat. Saria pertsonak berak zehazten du eta, lehenik, enperadoreak. Baina enperadorea ez da Jainkoa, gizabanako bakoitzaren anaia edo arreba nagusia baizik, eta legez kendu daiteke (oraindik ez da gertatu).
  Gizona Jainkoaren seme bakarra bezala: beste arraza eta herrien gainetik dago. Hala ere, lasterketa hurbilenak iratxoak eta hobbitak dira. Azken arrazak bere izena hartu zuen antzinako giza epikoko izaki ospetsuekin duen antzagatik. Egia da, batzuek anioi deitzen diete, Rybachenko zientzia-fikzio idazle errusiar handiaren sorrera Tolkien ingelesaren hobbiten baino askoz ere antzekoagoa dela uste baitute. Espezie hau kontrako norabidean hazten da, zaharretik umeetaraino. Egia da, anhobbit-ek (konpromiso-izen bat) duela gutxi lortu zuten hilezkortasuna, hamar urteko haurren mailan izoztuta. Kanpotik, politak dira, jendearen oso antzekoak, baina ez gudari modernoak bezain gihartsu. Aitzitik, antzinako garaietan zeuden ume horien antzekoak dira. Heldu eta anhobbit zaharrak oso gutxi daude; antzina, horietako gehienak haurrak ziren. Klima epelean galaxiaren erdialdean bizi ziren betiko haur hauek oinutsik korrika egiten zuten normalean, eta horregatik, agian, hobbitekin lotzen hasi ziren. Teknotronismoari dagokionez, ez daude oso garatuak, huts egin zuten espazio-inperio handi bat sortzea, baina magian... izugarri indartsuak dira. Iratxoek, teknologian ere jende gutxiagorekin, eskola magiko asko zituzten. Gainera, haien eta jendearen artean gerra sorta bat egon zen. Eta inork ez daki nola amaitu zen, iratxoak batu baziren. Baina bilioika gizabanako asko galduta, iratxoek gizakiaren bikotekide txikiaren paperari erremisioa eman zioten. Gainera, batzuetan iratxoek ere errusiar armadan jendea agintzeko eta posizioak okupatzeko baimena zuten.
  Mirabela ofizial iratxo baten agindupean zegoela gertatu zen.
  Ez zen lurreko mutilak bezain gihartsu, berehala gustatu zitzaion iratxo dotore eta dotorea. Super-zibilizazioaren moral librea kontuan hartuta, ez da harritzekoa maitasuna egin izana. Eta iratxoak oso asmatzaileak dira gai honetan, milioika urtetako eros-kultura oso bat dute (iratxoen zibilizazioa lurrekoa baino ezin zaharragoa da). Hau zoragarria izan zen berarentzat, baina iratxoa (bere haragia ez baita gizakiena bezain iraunkorra) gogor zapaldu zuen, eta bere azala delikatua energia bioplasmikoaren eraginez erre zuen. Eta edertasun indartsuarekin kontaktua saihesten hasi zen. Horregatik, harreman anbibalentea zuten: nahi dute eta injektatzen dute. Oro har, ordu jakin batzuetan bakarrik egin dezakezu maitasuna giza gerlariekin, Erosen irakaspen berezietan. Gainerako denboran, ordenagailu bereziek gorputz hiperplasmikoaren hormonen hornidura erregulatzen zuten zirrara arintzeko. Mutilak politak dira noski, lan egiteko onak dira eta denak desberdinak dira (ariketetan normalean bikotea aldatzen dute - hau ere derrigorrezkoa da egin beharreko araudi militarraren arabera, mutilen eta nesken bionosfera aberastu eta sendotu ahal izateko. !), baina oraindik iratxo batekin, eta, gainera, mago indartsu bat ezin da konparatu. Orokorrean, magian gisa horretan, asko dago irrazionala eta logikaren bidez azaldu ezin daitekeena. Bereziki, bioingeniaritza oso garatuak ere ezin du (orain arte espero dut) mundu genetikoan magikoki dohain bihurtu.
  Guduaren bezperan, neska-mutilek lau orduko maitasunaren irakaskuntza jasan zuten. Plazer handia zegoen, baina nekerik ez. Hiperplasma eta energia altuen trukea egon zen antzinatean hiri milioidun bat argitzeko gai. Horren ostean, borrokalari pozik eta alaiak tetraleten artean banatu ziren.
  Cyruss izeneko ofizial iratxo bat (bere lehen maitasuna egiazkoa eta konpartitu gabekoa), neska bere "zaldi" hegaldun igo baino lehen, hurbildu zitzaion.
  - Mirabel ezagutzen dut: hau da zure lehen borroka eta hiperplasma usaindu nahi duzu!
  Neskak gogotsu erantzun zion:
  - Noski! Borroka beragatik ez bada ere, Aberria zerbitzatzeagatik baizik.
  Gure arima eta bihotza emango ditugu,
  Gure aberri santua gara!
  Zutik eta irabaziko dugu,
  Eta ez gara gure bizitzaz damutuko!
  Mirabellek ahots zoragarriz kantatu zuen.
  - Hau ona da! - Esan zuen Iratxoak, irribarre xarmangarriz. - Baina Maitasun eta Samurtasun Sailaren jarraibide sekretuak irakurri ditut, zure bizitza zaindu behar duzu. Zergatik ezkutuan, baina agintariek hobeto dakite.
  Mirabelak dar-dar egin zuen: Maitasuna eta Samurtasuna izena izan arren, sail hau hamabi zerbitzu berezietatik ikaragarriena zen, inperio handiko bizitza kontrolatzen zuena. Eta berriro torturarik sofistikatuenen menpe jarri nahi badute? Nork nahi du oinazea bizi? Edo despertsonalizatu nahi al dute? Banakotasuna arimatik ezabatu?
  Neskak ahots dardaraz esan zuen:
  -Nirekin ez al zaude pozik?
  Tsirussek errepikatu zuen ahots deigarri batez:
  - Ez dakit ezer! Ziurrenik ez duzu ezer okerrik! Neska guztiz garbia, quasar abertzalea!
  Mirabelaren habe-jaurtitzaileak, urretxindorraren triloa bezain ahots distiratsuarekin, esan zuen:
  - Garaipenaren neska bikaina! Gure arrakasta saihestezina dela uste dut. Sextilioi etsaiak suntsituko dituzu! - Holograma bat agertu zen eskua astintzen zuen mutil baten moduan, eta bere eskuetan Hogei kanoizko igorle bat.
  Mirabelak hatza astindu zuen armaren aurka.
  - Pixa egiten ari naiz! Baina beste era batera egin dezaket! Sua bere distira guztian erakusten! Esaten dute: uluak espaziotik salto egiten du! Irabaztea, denek baino ezberdin!
  Iratxoak tonu hotzago batez esan zuen:
  - Nolanahi ere, atzealdea zainduko duzu! Orain arte horrelako argibideak eman dizkizute. Ikusiko dugu zer gertatzen den gero!
  Rokossovskyren agindupean Svyatorossiako armada, bere nagusitasun numerikoa erabiliz, erasora joan zen. Milioi bat izar-ontzi baino gehiago eta milaka milioi soldadu suntsitu dira dagoeneko plasma artezgailuan. Izarren aurpegi distiratsuak ere harrapari irribarreak ziruditen espazioan eta hutsean begiratzean, energia suntsitzailearen distira frenetikoek desitxuratuta. Bai, hutsa ez da hutsunea, egitura konplexua du eta emozioak eta sentimenduak ere bizi ditzake, mina barne. Unibertsoan ez dago hutsunerik, materia-forma desberdinak baino ez daude, gehienak oraindik gizakiaren ulermenarentzat eskuraezinak! Alexandro Handiaren agindupean zeuden tropak maniobra artifizialak egiten saiatu ziren, baina ezin izan zuten atzera egitea saihestu. "kaldereroa" saihesteko baino ezin zuten atzera egin. Rokossovsky plan gehiago aztertzen ari zen jada Errusiar Handiak bizi diren aldameneko galaxian sartzea lortzen bazuten. Zer egin orduan? Suntsitu eta suntsitu ahalik eta planeta gehien edo saiatu zubi buru bat sortzen. 1941ean, Sobietar Batasuna Wehrmacht baino handiagoa zen, bai kopuruz bai tankeen kalitatez. Tankeetan eta hegazkinetan nagusitasuna laukoiztu zen, eta artillerian bi aldiz eta erdi. Egia da, alemaniarrek ehuneko hogeita hamar inguru infanteria gehiago dute, baina hori behin-behinekoa da, sobietarrek mobilizazioa iragarri baino lehen. Gerraren hasierako fasean, gudu gehienetan, sobietar tropek zenbakizko nagusitasuna zuten. Baina, zoritxarrez, gertatu zen Moskura erretiratu zirela, eta ez dakigu "Moroz jenerala" izan ez balitz eutsiko zioten ala ez. Borroka-esperientziak erakutsi du erresistentzia gogorra izanez gero, defentsa sendoak dituzten gudu luzeetan ez sartzea beharrezkoa dela, alboko maniobrak egitea baizik. Badirudi Alexandro Handia buruzagi zuhur bat bezala pentsatzeko gai dela. Etsaia erne dagoela ikusita, egin, ederki esaten zaion bezala, birmoldaketa. Rokossovskyk berak ulertzen du. etsaiak ezin duela atzera egin mugagabean. Bestela, Svyatorossia-ko armada espazio operatiboan sartuko da eta erabateko sarraskia egingo du etsaiak kontrolatzen dituen galaxietan. Horrek esan nahi du etsaia noizbait geldituko dela eta "triku" bat eraikitzen saiatuko dela. Orokorrean, Rokossovsky pozik dago; zenbakizko nagusitasuna behar bezala aprobetxatu ahal izan zuen, Makedonsky hegaletatik inguratu nahian.
  Masha Podzemnaya, presa guztiak izan arren, berandu samarra zen; bere tropek presaka eraikitako defentsa lerro dinamiko batekin estropezu egin zuten.
  Borroka honetan, Diana Johnson Errusia Handiko mariskalak, Alexandro Handiaren ikasle duin gisa, kontraeraso maniobra etsi bat burutu zuen. Eraso amorratuaren ondorioz, hainbat misil-gurutzontzik ultra-dreadnought-a astindu zuten, eta ondorioz ibilgailua suntsitu zuten bere hirurehun eta laurogeita bost milioi tripulaziorekin. Detonazioa ikaragarria izan zen, quasar txiki bat lehertu izan balitz bezala, bilioi bat hidrogeno bonben distirak, tentakulu hiperplasmikoek hainbat mila espazio-ontzi gehiago eraman zituzten. Ondorioz, gnomo mariskala, erreserbako atzerritarren komandantea, hil zen.
  Borroka indar amorru berriarekin garatu zen. Bazirudien deabru ikaragarriak espazioan zehar zebiltzala, beldurgarriak eta ederrak aldi berean, haien kolore joko zoragarrian. Segunduro, hamarnaka mila petardo ikaragarri lehertzen dira aldi berean, konfeti sinestezinaren zati distiratsuak isuriz. Izar zatien ihintz preziatuek irudi surrealista sortu zuten borrokaren atzealdean; ezinezkoa da horrelakorik deskribatzea. baita abangoardiako jeinua ere.
  Ai, Mirabelak ezin izan zuen edertasun hori behatu. Oso patruila aspergarria besterik ez zuen. Baina orduan neskak itzal bat nabaritu zuen, neutrino radar batek nabarmendu zuen. Badirudi kamuflaje jantzia daraman infanteri bat robotengana hurbiltzen saiatzen ari dela.
  Gaiaren mozorroa ez da txarra, baina neskak borroka-traje ultramodernoa du, mutilaren mugimenduak ikusten ditu. Zergatik mutil bat? Ez daki ziur, agian bere intuizioak esaten dio hori. Neskak bere matrize mozorroa piztu eta gaztearen atzetik joan zen. Zorionez, hutsak ez du turbulentziarik sortzen, hau da, bere mugimendua ez da ikusten. Egia da, bioeremuko turbulentziaren kasuan antzeman daiteke. Mirabelak uste zuen hutsean egiten diren mugimendu txikienek asaldurak eragiten dituztela espazioa zeharkatzen duten eremu askotan.
  Mutilak segadan jarri zuen, itxuraz robota "txikitzeko" asmoa. Izpi bat atera zen bere pistolatik, ez borroka bat, ziberbirus bat bidaltzeko bulkada bat baizik. Hau interesgarria da Mirabellerentzat, robot bakoitzak birusen aurkako software babesa duelako. Ezin duzu ziborg bat hain erraz lasotzen. Hemen sistema egokia aukeratu behar duzu: galdera bakarra zein da? Hobe da etsaiaren armada komandantearen menpe moztea. Baina oso lan delikatua da, eta edozein akats hilgarria izan daiteke. Azken finean, matrize indibidual bat eta dei-seinale bat modelatu behar dituzu, eta hau bezain zaila da zizel bat erabiltzea igeltsuzko hatz-marka bat mozteko. Baina mutila, Mirabelak mutila oso gaztea dela sentitzen du, eta ez dagoela galduta. Robotetako batek seinale bat bidali zuen eta ilara orokorretik irten zen.
  - Zein maltzurra! Tira, preso hartuko dut! -esan zion neskak bere artean.
  Isilik hegan egin zuen atzetik eta kontzientzia itzali zezakeen izpi ia iheskor eta paralizagarri bat piztear zegoen. Hala ere, errazegia da, eta presoarekin hitz egingo duzu. Mirabelak tartea aldatu zuen, borroka-trajearen gorputza eta elektronika itzaltzeko kalkulua eginez. Mutikoa bat-batean izoztu egin zen eta zutitu egin zen. Botere harrapatzeari buelta eman zion Mirabelleri aurre egiteko.
  Neskak irribarre egin zuen. Bai, zer guapoa, gaztea, ia mutila, azeleragailu guztiak bezala altua baino ez, baina aurpegi biribila eta haurdun. Noski, erakargarria eta gozoa, xalo samarra. Begiak urdinak dira eta nahasmena dago horietan. Gerlari gazteak samur esan zuen:
  - Tira, pulp argazkia atera duzu?
  Vladimir Kashalotovek (Bera zen), ergel (ahotsaren doinua zirraragatik desitxuratuta zegoen) esan zuen:
  - Ai, indartsuago atera zinen!
  Mirabelak hortzak harraparia erakutsi zituen:
  "Gure soldaduak hil dituzu, eta orain zu zeu biktima bihurtu zara". Orain tortura eta zigorrak zain dituzu.
  Kashalotov-en aurpegian zimur txiki bat pasatu zen. Bazekien mina zer zen, baina ulertu zuen erabat eta etengabe egin zitekeela:
  - Damutzen naizen gauza bakarra da zure borrokalaririk ez dudala nirekin eraman! Hau oso handia da zulo beltz hutsean!
  Mirabelak lasai erantzun zion:
  - Orduan, borrokalari hasiberria?
  - Bai, hau da nire lehen borroka!
  Neska bat-batean leundu eta hasperen egin zuen:
  - Ez nuen txita bat sarean harrapatzeko adorerik izan - fotoi batek ez du balio ehun bulkada! Aukeratutako milioietako bat bazina.
  Vladimirrek esan zuen, tristura handia hartuz:
  - Aukeratutako milioien artean nengoen, patuen arbitro bihurtzeko aukera izan nuen!
  Mirabela berehala jarri zen kontuz:
  - Eta zer gertatu zaizu!
  Mutilak arnasa batez erantzun zion:
  -Nork suntsitzen du gizon bat? Emakumea! Mutil bat suntsitzen duena neska da! Beraz, neskato bati lagundu nahi nion eta horretarako legea hautsi nuen. Legearen eta kontzientziaren artean aukeratzerakoan, pertsona zintzoak nahiago izango du, seguruago!
  Mirabelak are gehiago hasperen egin zuen, bere masailak mikro-erradiazioz dirdira:
  - Alde horretatik, arrazoi duzu!
  Mutilak gogotsu jarraitu zuen:
  "Nire kontzientzia aukeratu nuen, eta horren ostean tortura anker eta sofistikatuak jasan ninduten, tortura publikoak eta aukeratutako milioitik kanporatu ninduten. Ibilbide bikain baten ordez, tropa penaletan existentzia miserable bat ateratzera behartuta nago. Aintza Ahalguztidunari kartzelako armadan amaitu ez nuelako.
  Mirabelaren hiru bihotz ñimiñoek ikaragarri taupadatzen zuten; neskak zerbait hurbil eta maitea sentitu zuen mutil honengan.
  Kaskoa lotu eta muxu sakona eman zion gazteari bere ezpain mamitsu eta osasuntsuetan, plazer bizia biziz. Zaila izan nuen neure burua urratzea. Kashalotovek arnasa batez esan zuen:
  - Badirudi hau nire bizitzako azken muxua dela!
  Mirabelak burua astindu zuen.
  - Ez! Ene "quasarik" maitea, ez zaituzte harrapatuko. Ez zaitut utziko poliki-poliki hiltzen harrobi ultraerradiaktiboetan. Biziko zara!
  Neskak kontra-erradiazioa piztu zuen, mutilaren gorputza eta armadura suspertu nahian. Trebetasunez ezkutatu zuen bere poza eta galdetu zuen:
  - Ene izar maitea! Azken finean, horregatik zigortua izango zara!
  Neskak jada lasai erantzun zuen:
  - Ez kezkatu! Hemen, espazio unibertsalean, lege fisikoak halakoak dira berehalako seinalearen transmisioa ez gertatzeko, eta zibergrabaketa huskeria bat da, kasualitatez dragoi haur batekin kutsatuko banu bezala.
  Vladimir-ek baietz esan zuen:
  - Hau jeinua da! Quasar besterik ez!
  - Ez, ez da zaila niretzat! Baina nola heltzeko asmoa duzu zure jendearengana?
  Tximistaren abiaduraz erantzun zion mutilak:
  - Lehen bezala, robotaren sabelean. Laster, minutu batean, brigada hau lehen lerrora botako dute, informazio hori biltzea lortu nuen. Orduan Vladimir bere herriari atxikiko zaio.
  - Vladimir! Horrek esan nahi du munduaren jabe dena! Nire izena Mirabela da! Ni ere, zu bezala, aukeratutako milioietako bat nintzen.
  Vladimir poztu egin zen:
  - Bikaina! Bi espiritu senide aurkitu ditut, baina oraingoz honako hau egingo dut! Robotean sartuko naiz, zu saiatzen zara hasiera ematen.
  - Ez kezkatu! Hegan egin Fox Gatera, behar den denboran eutsi ahal izango zarela uste dut.
  - Maite zaitut! - Hemen gerlari gaztea ez zen ia gaiztoa; edertasuna eta inozotasuna hain dira liluragarriak!
  - Ni ere!
  Robotaren sabelean aurkiturik (lekua askatzeko, munizioa bota behar izan zuen), Vladimir, trebeki kontrolatuz, bere atzetik abiatu zen. Pozez lehertzen ari zen, heriotza baino okerragoa den gatibu beldurgarritik ihes egingo balu. Egia da, lotsa pixka bat zegoen neska hori lotsagabeki engainatu zuelako. Katxaloteak ez ziren inoiz aukeratutako milioian sartu, gudari eta soldadu arrunt bat besterik ez zirelarik. Momentua aprobetxatu eta neska inozoari tiro egin nahi izan zion ere. Baina hori gaiztoegia litzateke. Benetan ez du pertsona bakar bat ere hil oraindik, robotak zenbatu ezean, noski. Hala ere, zergatik ez isilean aukeratu zure lehen biktima? Bai, bere aurkariak bera bezalako errusiarrak dira, baina zer egin dezakezu? Gerra gerra da. Gainera, mila urte baino gehiagotan, etsaitasuna barneratu da ordenagailu-sabelaren hiperplasmarekin batera. Zure benetako unibertsoaren ispilu bat baino ez dira, Kainek aizkora altxatu zuen Abelen gainean! Alexandro Handiaren armadak erretiroa eten zuen, eta borroka indarberrituta hasi zen. Vladimir-ek ustekabeko etsai baten aurka jo zuen (bere robota zuen atzealdean) tetraplano bat. Isatsik zaurgarrienari jaurtiketa bat, babes-eremu batek gutxien estaltzen duena. Leherketa eta mutilak suntsitu zuen lehen pertsonaren kontua zabalik dago!
  . 3. KAPITULUA.
  Yanka Svetlov eta Marinka Chernushka egun berean jaio ziren. Hau ona izan zen, urtebetetzea elkarrekin ospatzeko aukera eman zielako. Mutilak eta neskak hamabi urte dituzte, beste urte bat eta nerabe bihurtuko dira, hau da, ia helduak. Eta orain heldu zaie haurtzaroko azken urtea.
  Marinka Chernushka, bere abizena gorabehera: suzko ile gorria, altua, Yankee baino buru bat baino altuagoa: neska azeleratzailea. Yankak bezala, zirku eskola batean ikasten du; indartsua, gihartsua, neska heldu baten itxurakoa. Dagoeneko eskarmentua du arean antzezten;Three Fat Men parodian interpretatu zuen Tutti. Egia da, Svetlovek oinordekoaren paperean komiko zirudien, baina papera bikain jokatu zuen teknikari dagokionez! Orain harro dago zirku-jartzaile gaztea. Heldu bat bezala osatzen zuen belarritakoak eta erloju dotore batekin. Yanka apalagoa da, mutilekin pastelak jan zituen, Coca-Cola edan zuen, galdu egiten du eta orain bere lagunarekin irten zen aspaldiko adiskidetasunaz solas egitera. Marinkak, benetako azeleragailu baten antzera, garagardo botila bat dauka eskuan eta zigarro-pakete bat poltsikoan. "Kemel".
  - Ez al duzu irakin nahi? Bihurtu "goi-hegan" (sofistikatua)! "Galdetu zuen neskak irri maltzur batekin eta burua astindu zuen. Bere ile bolumena ez zuen ukitu beharrik, beraz, sugarra bezalakoa zen.
  Yankak burua astindu zuen biziki:
  - Zertaz ari zara! Hau gorputza pozoitzeko alferrikako prozesu bat da. Oro har, ia organo guztiek jasaten dute alkohola, batez ere gibela eta urdaila.
  Marinkak, barrez, erantzun zuen:
  - Dena tontakeria da! Politikariek gezurra esaten badute eta errazagoa bada harri lehor bat aurkitzea itsas hondoan politikari zintzo batek baino, orduan nork ziurtatu dezake medikuek egia esaten dutela?
  Yankak nahiko logikoki adierazi zuen:
  - Politikariek, noski, gezurra! Medikuak ere bai, batez ere haien onerako engainatzen direnean, baina begiek egia esaten dute. Ez al da nahikoa zuk zeuk ikusi izana alkoholdun mozkortuta, giza itxura guztia galdu dutenak? Mozkortzea errusiar herriaren tragedia handia da. Eta ez errusiarrak bakarrik, gogoratu nola hil ziren indiar harroen tribu osoak -beldurrik gabeko gudariak- su-uraren ondorioz . Garai batean kontinente osoaren jabe ziren, baina orain enklabe miserableak geratzen zaizkie.
  Marinkak, irribarre egiten jarraituz, ia apaiz baxuan garrasi egin zuen:
  - Garagardo pixka bat ona dela esaten dute! Orokorrean, ez egin irakasle izatearen itxurak, hobe da eskuetan ibiltzea eta tonto egitea!
  - Ia helduak gara, eta bihar proba dugu! Interneten pixka bat gehiago nabigatu eta gero lo egin dezakegu.
  - Ez dut lorik egin nahi! Goazen kasinora beharrean. Badakizu, Arbaten halako establezimendu dotorea ireki zuten - harrigarria!
  Yankak hasperen egin zuen:
  - Haurrak ez dira bertan onartzen!
  Marinkak, kasualitatez, esku indartsua egin zuen:
  - Zergatik zure gurasoekin sartzen uzten badizute! Ikusten dut zeinen handia eta heldua den, eta makillaje freskoarekin ere, zure amagatik pasa naiteke!
  - Pasaportea eskatzen badiote? - Mutila oraindik zaintzapean zegoen.
  - Xiva bat daukat! - Marinkak dokumentua zabaldu zuen. - Ikusten duzu nolako trebeziaz marrazten zuten nire lagunek.
  Yanka pozik zegoen:
  - Eta niri pertsonalki ez zait axola kasinoan bankua hautsi eta neure buruari ordenagailu berri bat erostea! Kotxeak garbituz diru pixka bat irabaztea lortu nuen.
  Marinkak irribarre egin zuen:
  - Kotxeak garbitzen! Fi! Nik pertsonalki nahiago dut moneta eta marketan espekulatzea, askoz errentagarriagoa da.
  - Tira, nor, zer ikasi!
  - Tira, goazen! Sar ditzagun dolar mordoa!
  Yankak, adimenduna zirudien, esan zuen:
  - Inoiz galduko ez duzun sistema bat asmatu nuen!
  Marinka are animatuagoa bihurtu zen:
  - Nola da hori?
  - Dolar bat hartu eta erruletan jartzen duzu: gorrian bi kolore aukeran dituzu.
  - Eta galtzen duzu!
  - Orduan beste bi dolar atera eta berriro gorriaren aldeko apustua egiten duzu!
  - Eta berriro galtzen duzu!
  - Orduan beste lau dolar atera eta berriro gorriaren aldeko apustua egiten duzu!
  Neskak irri egin zuen:
  - Denak gorrian eta gorrian! Komunista al zara?
  - Ez, hau da sistema hori!
  - Beno, ados, hirugarren aldiz galtzen ari zara!
  "Ondoren, zortzi dolar apustu egin dituzu berriro gorriarekin".
  - ETA...
  - Zer eta! Zuria laugarren aldiz jarraian agertzeko probabilitatea baxuegia da. Horrek esan nahi du azkenean zortzi dolar irabazi eta bat itzuliko duzula.
  Marinkak bota zuen:
  - Eta gero berriro hasten zara! Kolorea aldatuz eta tasa berriro dolar batera jaitsiz bakarrik! Bai, sistema honi buruz irakurri dut Interneten. Hau ez da joko mota: bihotz bero bati maite duena, ez dago ilusiorik eta garaipen handirik, eta pena ematen du galdutako denboragatik. Ez, ez da hori, dirutza bat irabazteko aukera emango dizun sistema oso erreala eta fidagarria asmatu dut!
  Mutilak buru argia astindu zuen:
  - Txistuka! Erakutsi nahi duzu!
  - Bai, lotsa ematen dit albokoarekin txistu egiteak! Inongo faltsukeriarik gabe! Tira, erakutsiko dizut!
  Yankak tonua jaitsi eta galdetu zuen:
  - Agian oraintxe erakutsiko didazu?
  Neskak azkar erantzun zion:
  - Ez! Errazegia izango da! Zatoz trago bat hartzera nirekin!
  Mutilak berokia jantzi zuen, udazkena zen eta kanpoan hotza egiten zuen jada. Yank, bere adineko mutil bati dagokion bezala, misteriotsu denak erakarri zuen. Gainera, kasinoa telebistan bakarrik ikusi zuen.
  Ilun zegoen jada, baina Moskun eguna bezain iluna zegoen. Begiak txundituta geratu ziren publizitate kartel ugari eta hainbat piroteknia.
  Neskak alai iradoki zuen:
  - Telefono mugikor bati deituko diot eta dotore ibiliko gara!
  - Merezi al du? Mosku gauez oso ederra da!
  Marinkak esan zuen haserre:
  - Ez da poz handia udazkenean gauez ibiltzea. Gainera, badakizu, batzuetan iluntasunean bidelapur ikaragarriak egoten dira. Piraña arrainak bezalakoak dira, zu bezalako ume ergelen hezurrak jaten dituzte!
  - Eta poliziari buruz?
  - Peajeak hartzeko! Eta, oro har, ezin diozu polizia bat esleitu mutil guztiei!
  Yanka larri minduta zegoen:
  - Eta ikusten zaitut, neska! Ez jauna, matrona agurgarria!
  Marinkak hatza astindu zuen:
  - Burua asfaltoan sartuko du! Noski taxi bat hartzen dudala! Ez izan beldurrik, nik neuk kenduko dut bashley! Oro har, diru ona irabazten dut laburpenak deskargatuz.
  - Ni ere hau egiten saiatu nintzen, baina lehia gehiegizkoa da!
  - Bezeroak kontratatzeko gai izan behar duzu, batez ere batxilergoko ikasleen artean.
  Marinkaren telefono mugikorra oso dotorea da, pantaila zabaleko bideokamera erretiragarri batekin, batzuetan pentsatzeko lotsagarriak diren gauzak erakusten dituena. Neskak puro bat hartu zuen hortz artean, berniz berezitik distiratsuak zirenak, eta arrastaka hartu zuen:
  - Badakizu, Schellenberg SD buruari Kemel erretzea gustatzen zitzaion.
  - Zein, zoritxarrez, ez zen tirokatu! Interesgarria da bere oroitzapenetan Muller sobietar espioi bat dela idazten duela.
  - A! Aitona Muller? Oso ondo izan daiteke horrela. - Neskak botaren takoi luzearekin zintzoa jo zuen. Yanka oso txikia sentitzen zen, bere lagunaren bularrera heldu ere egin gabe. "Baina ziurrenik bi inteligentzia agentzietarako lan egin zuen aldi berean".
  - Agure jakintsua! Bi aldiz diru gehiago eta ez du alderik zein fronteko soldaduek harrapatuko zaituen!
  Yankak masail arrosa igurtzi zuen:
  - Soldaduek akaba dezakete! Nola frogatuko dio pribatuari, baioneta odoltsu batez kanoikadak txundituta, bere kamarada dela?
  Marinkak barre egin zuen:
  - Horretarako erdaindu egin behar zara! Prakak erantzi bezain pronto, soldadu errusiarrak berehala ulertuko du otsaila eta nazismoaren biktima dela!
  Yankak adierazi zuen:
  - Antisemita bada! Nola kantatu zuen aitonak Visotskik! Nire aitona elbarrituta zegoen, izurriteen mediku ohia, daukat: antisemita on antisemita!
  -Uf! Eta halako gauza zaharrak entzuten dituzu! Vysotsky ona da arbasoentzat, ez mutilentzat!
  Tira, utzi fantasiak egiteari, har dezagun kotxe bat!
  Luxuzko Mercedes taxi pribatu bat bertaratu zen! Marinka ikaragarri eseri zen kabinan.
  - Tira, txoritxo, eseri!
  Bonba gidariak galdetu zuen:
  - Hau da zure bezeroa!?
  - Zein zentzutan?
  - Emagaldua zara!
  Marinkak ikaragarri erakutsi zituen hortzak:
  - Nola ausartzen zara andre noble bat iraintzen! Tobolskeko kondesa naiz, eta hau nire semea da, De Bragelonne bizkondea.
  - Zure umorea eskertzen dut. Nora?
  - Kasinora, "Royal Happiness"!
  Gidariak baietz egin zuen:
  - Berehala eramango zaitut!
  Autoa arin atera zen, eta musika lasaia jotzen hasi zen. Marinak galdetu zuen:
  - Agian Bilan piztuko dugu.
  Gidariak honakoa esan zuen:
  - Ez al zaitu lotsatzen eragin handiko pertsona batzuk bera gay dela dioen zurrumurruak zabaltzen ari direlako!
  - Berdea baino gehiago, ehun dolarreko billete bezala! - Marinkak ke eraztun bat bota zuen gidariaren buruaren atzealdean.
  - Eta zuk emakume bat zara! Jantzi polita! Zer esan Bori Moiseev! - esan zuen taxistak jostari.
  - Moiseeva! Moises hitzetik! Otsailak ehuneko laurogeita hamar urdinak dira. Ez da ezertarako esamoldea: Sodomako bekatua juduek idatzitako Itun Zaharretik etorri zen. - esan zuen Marinkak zorrotz.
  - Badakizu otsailaren erdia nagoela!
  - Beraz, erdi urdina! Mutil gay! Mutil gay! Lagun arraro asko! Ez izan lotsati! Mutil gay! - Prima donna baten ahotsean abesten zuen, baina entzumen oso arruntarekin, Marinka.
  Gidariak burla horiei jaramonik egin ez eta esan zuen soilik:
  - Ba al dago neska homosexualak?
  - Lesbo bakarrik! Baina asko dira! - erantzun zuen Marinkak.
  Kasino hau Moskuko onena zen. Erraldoia, Neguko Jauregiaren antzekoa, apaingarri aberatsekin. Eraikina bera Borroko estiloan eraiki zen! Sarreran guardia paramilitar bat zegoen artzain alemaniar eta bulldog ingelesekin.
  Baldarren bat ere sentitu zuen Vladimirrek, zuriz eta beltzez jantzitako guardia garaiei begira. Marinka, ordea, ez zen batere lotsatu, kasualitatez zuhaitza erakusten.
  - Mutil hau nire semea da, nirekin edaten ari da!
  - Ondo! Haurrek bakarrik ezin dute aldi berean ohiko hamar unitate baino gehiago apustu egin eta alkohola kontsumitu establezimenduaren kontura!
  Marinkak ilea astindu zuen haserre:
  - Bai, nahiago zuen bere burua urkatu edan baino.
  - Tira, zoragarria da! Bitartean, txip multzo oso bat eros dezakezu.
  Vladimirrek hirurehun dolarreko kopuru xume bat zeukan poltsikoan, baina Marinkak bost mila zituen, eta hori ez da txarra gurasoak milioidunetatik urrun dauden neska batentzat.
  Artemek berehala inbidia eman zion:
  - "Pinotxo" txiki aberatsa zara!
  Neskak puska egin zuen, masailak hautsez eta gorrixkaz estalita:
  - Zer pentsatu duzu! Haur inozoa! Bizi ezazu zure bizitza osoa amaren gonari helduta!
  Mutilak gogor astindu zuen burua:
  - Noski ezetz! Zuk zeuk irabazi behar duzu dirua!
  - Hori da! Zure zentimoak beste inoren zentimoak baino gehiago balio du! Beno, ados, zer txip hartuko duzu zuretzat?
  - Kartoizko merkeenak!
  Marinka barre egin zuen:
  - Zeintzuk dira dolar bana?
  - Bai! Nire sistema probatuko dut!
  - Begira, zu, gaztetan, ez omen dira hamar baino gehiago eman behar!
  Kasinoaren barrualdea luxuzkoa zen, ispilu, urreztatu eta maisu ospetsuen koadroen kopia askorekin. Ermitaren antzeko zerbait besterik ez, askoz zoragarriagoa.
  "Beso bakarreko bidelapur" eta hainbat erruleta maltzur eta aberats apainduak ere baziren. Bereziki, beira distiratsuz jositako buztana margotutako oilarretako bat biraka ari zen, mokoarekin zenbakidun zelulak seinalatuz. Paumaren buztanen lumetatik ere aukera dezakezu, biratu eta kolorez aldatuko liratekeenak. Erruleta elektronikoko pantailak ere bazeuden, non dena nahastu eta ordenagailuak mugitzen zuen. Beste gauza asko! Baina arreta gehien erakarri zuena erruleta tradizionala izan zen, goialde birakaria eta buru-hezur itxurako helduleku urrezko batekin.
  Marinka berarengana joan zen, zilarrezko txipak astinduz:
  - Beno, haurtxo bat bezala! Ikusten duzu jolasteko prest nagoela! Agian zuk ere proba dezakezu!
  - Sistema txiki eta propio bat jarraitzen dut! -erantzun zuen Vladimir-ek.
  Mutikoa apustuak egiten hasi zen. Txip batekin hasita, zoaz gorrira!
  Zortea izan zuen, berehala irabazi zuen! Horren ostean kolorez aldatu eta beltzaren aldeko apustua egin zuen, dolar bakarrarekin. Forfeits ekarri zioten, Vladimirrek trago pare bat hartu zituen. Ingurura begiratu nuen. Kasinoak denetarik zeukan, erlojua izan ezik! Mutilak berea lagatzera behartu zuen sarreran, hauek dira arauak. Gainera, sakelako telefonoak zaindariei eman behar nizkion. Hau, itxuraz, bezeroek ordua jakin ez zezaten eta dirua xahutu zuten. Mutila oso gutxi gorabehera nabigatzera behartu zuten.
  Hasieran zortea izan zuen, gero bat-batean dolar bat, bi dolar, lau, zortzi galdu zituen. Orain hamasei apustu egin behar zuten, eta hori jada debekatuta zegoen arauek. Croupier-en laguntzaileak, gorrixka bat, keinua egin eta alde egin zuen, esanez bezala: egin nahi duzuna!
  Vladimirrek berriro hamasei apustu egin zuen gorriarekin eta dolar bat irabazi zuen. Bekokiko izerdia garbitu eta izotzdun Coca-Cola bat eskatu zuen.
  Pixkanaka mutila ilusioz gainditzen joan zen! Benetan aspergarria da dolar bat itzultzea zure inguruko guztiek milaka, hamar mila apustu egiten dutenean.
  Frakoz jantzitako mutil fresko batek, adibidez, debeku guztiak gorabehera, bakoitzak mila dolar urrezko txipak eraman zituen, apustu gogorrak eginez, garaipenekin galerekin txandakatuz. Hala ere, antza denez, zortea izan zuen, beraz, laster urrezko txip poltsa oso bat zegoen eta platinozko txipak agertu ziren - hamar mila.
  Vladimir, hari begira, zenbaki indibidualetan gehiago apustu egiten hasi zen. Bereziki, hogeita hamaseitik, hogeita hamahiru da - Jesukristoren adina, ehun jarriz. Baloiak moteldu egin zuen hegan, hogeita bederatzietan lurreratu zen lehenik, eta hogeita hamahiruetan berriro jauzi egin zuen! - Aupa, mutilak hiru mila eta erdi dolar zituen. Hamabi urteko ume batentzat: dirutza bat, ordenagailu eramangarri dotore bat eros dezakezu. Baina deabruak xuxurlatzen dizu belarrira: Zure aitaren autoa zaharregia da, irabazi dirua eta erosi azken modeloko Mercedes-Benz berria. Badakizu nola sentitzen zaren honen ondoren, zure ikaskideak jeloskor egongo dira.
  - Zertan apustu egin? - galdetu zion bere buruari mutilak.
  - Jainkoak trinitatea maite du! Hiruren aldeko apustua!
  Vladimir ilusioz egin zuen, txip guztiak apustu eginez. Bere begi urdinak sutan zeuden.
  Baloiak bira egin zuen, eta jauzi bakoitzean mutikoaren bihotzak azkarrago jotzen zuen. Baina gero moteldu eta jaitsi zen... hiru!
  - Irabazi nuen! Oihu egin zuen mutilak. Eta momentu horretan baloia erori eta bostera mugitu zen.
  Ahots gaizto batek burrunba egin zuen nire buruan:
  - Jainkoa ez da tontoa! Nikela maite du!
  Mutilak bakarrik, bere diru guztia xahutu zuena, nekez eutsi zion malkoei, baina ilusioa ez zitzaion oraindik baretu. Zer gertatzen da lagun bati patata frijituak maileguan hartzeko eta gero dena interesekin itzultzeko? Azken finean, hau kasino bat da, hemen mirariak gertatzen dira.
  Marinkarentzat, ordea, gauzak ere ez ziren ondo zihoazen. Vladimir beregana korrika joan zenean, neskak azken mila xahutu berri zituen. Etsipen osoa zegoen.
  - Zer da hau! - Neskak ukabilak jo zituen airean. Croupierrek ezer gertatzen ez zela egin zuten.
  - Itxuraz patua! - erantzun zuen Yankak itxurazko lasaitasunarekin. - Galimo! GOP gelditu!
  - Zein da nire sistemarik gogokoena? - Neskak eskuak lotu zituen.
  - Edozein sistema zortean oinarritzen da batez ere! - adierazi zuen Artemek filosofikoki. - Zorte itsua - ezin duzu denbora guztian irabazi. Kasinoan dirua irabaztea bahean ura eramatearen aldean ezberdina da, baheko ura oinen azpian isurtzen zaizu eta kasinoan garuna garbitzen zaituzte!
  - Nire arima Deabruari salduko nioke denbora guztian irabaziko banu! - oihukatu zuen Marinkak bere bihotzetan.
  Momentu horretan, dena igeri egin zuen haurren begien aurrean eta nonbait altua aurkitu zuten, mendi gailurrak eta elur morea hedatzen zirela haien azpian.
  Hogeita hamabost urteko gizon bat frak beltz eta gorbata zuriz jantzita agertu zen umeen aurrean. Ezohiko begirada zulagarria eta aurpegi zurbil eta argala zuen. Hamabi urteko bi nerabeei begira, irribarre maitasun handiz egin zuen, baina begiak hotz jarraitzen zuen, altzairuz distira egingo balute bezala.
  - Zuetako zeinek nahi zuen zure arima Deabruari saldu?!
  Marinkak erantzun zion:
  -Ni! Eta zu Satana zara!
  Gizonak are gehiago irribarre egin zuen.
  - Ez! Ni Arphaon naiz, Luciferren diputatuetako bat. Jokoan espezializatu naiz.
  - Aupa! - esan zuen Marinkak. "Deabruak ez zirela existitzen uste nuen".
  - Eta Jainkoa?! - Drakularen irudiarekin "jaunaren" gorbata zuria kolore odoltsua ematen hasi zen.
  - Eta apaizek hau asmatu zuten; dirua irabazteko! - erantzun zuen Marinkak azkar eta konfiantzaz.
  - Logikoa! Baina itzala dagoenez, argia dago! Bibliak dioena ez bada ere.
  Yankak isiltasuna hausteko arriskua hartu zuen:
  - Eta zer nahi duzu gugandik?
  Deabruak minduta zirudien:
  - Ni ez! Baina badirudi guregandik zerbait nahi duzula. Hain trebeziaz heldu baten itxura ematen duen neska xarmangarri hau.
  Marinka lotsatuta zegoen, gorri bat agertu zitzaion masailetan:
  - Beraz, nire arima behar duzu?
  Arfaonek mespretxuzko irribarre egin zuen:
  - Zurea?
  - Ene!
  Deabruak leuntasun handiz erantzun zion:
  - Noski ezetz! Arimaren kopuru kalkulaezina dago, borondatez edo indarrez, gure kontrolpean jarri direnak, demagun, mundu guztietan milaka milioi milioi! Horien artean, santu kanonizatuak, aita santuak eta patriarka ortodoxoak daude. Zer da guretzat arima: hala ere hamarkada gutxiren buruan gurekin amaituko den neska promiskuo bat. Eta trukean opari baliotsu bat ere eman.
  Marinka minduta zegoen, halako kolpea bere harrotasunari:
  - Beraz, nire arimak ez du ezertarako balio!
  - Unibertsal arteko enkante batean jartzen baduzu, orduan horrelako ontasun ugari egongo da bertan. - Arfaonek bere atzamar meheak keinu egin zituen.
  Neskak haserretu egin zuen:
  - Zergatik deitu ziguten orduan?
  Arfaonek hegan egin zuen, bizkarrean hegoak agertu zitzaizkion:
  - Esadazu, jolastea gustatzen zaizu?
  - Noski! - Pozik zegoen Marinka.
  - Eta apustu bat egin?!
  - Berez! Nork ez du hau maite!
  - Beraz, deabruok ere ondo pasatzea gustatzen zaigu. Beraz, honako apustu hau eskaintzen dizugu. Irabazten baduzu, opari baliotsu bat jasoko duzu: edozein joko-joko irabazten baduzu, galtzen baduzu, pikutara joango zara. Baina ez da beldurgarria, uste duzun bezala, ez dute inor suarekin frijitzen, baina ez da oso atsegina, batez ere adimen ahula dutenentzat.
  Marinka are animatuagoa bihurtu zen:
  - Nolako apustua?
  Deabruak bere ardatzari buelta eman eta esan zuen:
  - Beste unibertso batera eramango zaitugu, gutxi gorabehera zure Erdi Aroaren mailan dagoen mundu batera. Bizirik irautea eta posizio altua lortzea lortzen baduzu, itzuliko zaitugu, baina hiltzen bazara, bertako infernuan amaituko duzu eta zure patua beste unibertso bateko Satanak erabakiko du.
  -Erregina bihurtuko banintz? - esan zuen neskak jostalari.
  - Orduan preziorik gabeko opari bat jasoko duzu! Pentsa! - Deabruaren kolpeak handitu egin ziren eta distiratsu egin zuten.
  - Zer pentsatzeko dago! Ados! Arriskua hartuko dudala noski!
  Yankak esku hartu zuen:
  - Ez dut nire laguna utziko! Berarekin hegan egingo dut! Gainera, halako opari batek ere ez lidake kalterik egingo.
  Arphaonek tamaina handitu zuen, bere hegoak eguzkitan ama-perla baten antzera dirdira hasi ziren.
  - Eta nahi duzu? Hobe! Prozesu honi dinamismoa gehitzen diote mutilek.
  Marinkak zuhurtasunez adierazi zuen:
  - Eta oparia jasotzen badugu, elkarren aurka jokatuko dugu!
  Deabruak gogor astindu zuen burua:
  - Baina hau egin behar ez duzun zerbait da. Denbora galtzea. Bitartean, berretsi berriro: prest al zaude proba egiteko?
  - Mila aldiz bai! - Esan zuten neska-mutilak batera.
  - Orduan goazen!
  Espazio ezezagunetara joan aurretik, Yankak eta Marinkak azken begirada bat eman zioten kasinoari. Frakoz jantzitako mutil batek, urrezko eta platinozko txip-mendi bat xahutu ondoren, garrasika egin zuen histerikoki. Ilusiozko zorionaren ezarpenaren zaindariek atera zuten.
  - Satanen beste bezero bat! - adierazi zuen Yankak triste.
  - Ziurtatu ez dugula infernuan bukatzen! - iragarri zuen Marinkak, bere ilea kiskalita astinduz.
  Zurrunbilo batek harrapatu zituen mutila eta neska eta une bat geroago izar artean aurkitu ziren. Zein ederra den guztia, argiteria ezberdinen kopuru neurgaitza, primerako distira. Yankak eta Marinkak begi guztiekin begiratu zuten, ezin urrundu ezinik, miraria besterik ez zen: izugarrizko material ederrez egindako bitxi liluragarri distiratsu ugari! Giza hizkuntzan egindako konparazio deigarrien bakar batek ere ezin du halako handitasunaren milagarren zati bat ere adierazi.
  - Estatu Batuetako superprodukzio baten efektu berezi bakar bat ere ezin da honekin konparatu. - Konturatu zen mutila. Benetako gauza sinestezina!
  Neskak esan zuen jostagarri:
  - Mirari harrigarriagoak ezagutu ditut! Adibidez, urrezko kanguruak pixa egin zuenean, galaxiak atera ziren erreketatik!
  - Zergatik ari zara hizketan! Ez gidatu elikadura!
  Yankak begiak itxi zituen. Planeta koloretsu asko, forma zoragarriak eta entitateak bere gainean zeuden. Orduan, bat-batean dena desagertu zen, eta mutila eta neska belar gainean aurkitu ziren.
  Aire fresko korronte batek aurpegia jo zuen, oinek leunki ukitu zuten lurra. Yankak begiak igurtzi zituen harrituta:
  - Gertatu da! - esan zuen dardarka.
  Marinkak eszeptikoki (ze neska txarra) esan zuen:
  - Ziur al zaude ez dela gure mundua?!
  Mutilak hatza gora seinalatu zuen:
  - Begira zerura!
  Neskak burua altxatu zuen. Haien gainean hiru argi zeuden aldi berean, berdea, urdina, gorria. Zerua bera laranja zen, dena groteskoa eta bikaina zirudien. Inguruan oihaneko zuhaitz errealak hazten ziren, tropikoetan Lurrean daudenen antzekoak eta, aldi berean, nabarmen desberdinak. Hostoak berak distiratsuagoa zirudien ñabardura morearekin. Eguraldia bera, hiru "eguzki" gorabehera, ez zen bereziki beroa izan, irailaren hasiera eguzkitsua gogorarazten zuena.
  Marinkak mihia egin zuen eta esan zuen:
  - Bitxia da landareak tropikalak izatea, baina tropikoetan behar baino freskoagoa da.
  - Agian bertako negua izango da! - proposatu zuen Yankak. - Neguan Indiako iparraldean: hau da gutxi gorabehera klima.
  Neskak baiezkoa eman zuen:
  - Agian! Bestela kezkatu beharko nuke. Eta tenperatura atsegina da, badirudi klima ona duen tokia aukeratu dugula. Egia esateko: ez zait gustatzen izozteak eta leporaino erortzen zaren elur sakona. Joan den neguak ia amaitu ninduen.
  - Txita errusiarra zara eta ez zenuke hotzerik izan behar!
  - Afrikako odolaren nahasketa bat daukat, ez al duzu ikusten zein iluna naizen! - esan zuen Marinkak jostalari.
  Neska ilegorri sutsu hura oso beltzarana zegoen, eta beltzarana harrigarriro irauten zitzaion.
  Yanka, aurpegiko ezaugarri guztiz erregularrak zituen mutil ile kolorekoa, Hitler Jugent-en kartel batetik aterata bezala, bere udako beltzarana ia itzalita zegoen, lotsatu egin zen:
  - Tira, ados, zu zara nire Marinka maitea. Ez du balio gure negua kalumniatzeak.
  Neskak mutikoari sorbaldan kolpatu zion:
  - Hau ikasgai bat izango da zuretzat. Bitartean, pentsa dezagun nora joan?
  Yankak buruaren atzealdea urratu zuen:
  - Basotik urrun, badirudi hau ez dela leku birjina batere. Irten gaitezen bidera, gero errepidera eta jendearengana.
  Marinkak zigarro bat atera zuen (ohitura txarra du) eta arrastaka hartu zuen.
  - Goazen abiadura bizian!
  Lerro zuzen bat iruditu zitzaien batean mugitu ziren biak. Neskak alai irribarre egin zuen eta esan zuen:
  - Lehen Erdi Aroko edo antzinateko garaian aurkitzen bagara, aurretik gure ezagutzarekin, gizartean lidergo postua hartzea ez da zaila izango!
  Yankak, gaiaren berri zuelarik, kontra egin zuen:
  - Lehen begiratuan bakarrik dirudi. Egia esan, ordenagailuak ulertzen ditugula eta programetan nahasten ditugula suposatzen dugu, baina zer ematen digu benetan honek? Zientzialaririk bikainenak ere ezin du ordenagailu bat aizkora bihurtu.
  Marinkak barre egin zuen:
  - Bai, elektronika ez da zure elementua. Eta bolbora hutsalei buruz. Hori eginez, mundu osoa konkistatu dezakezu.
  - Ba al dakizu nola egiten duten?
  - Lehen mailakoa! Sufrea, ikatza, saltpetroa!
  - Zeintzuk dira proportzioak, ikatza zer den gainera, badakite, baina sufreari buruz... Ez dago leku guztietan.
  Marinkak adierazi zuen:
  - Agian baliogarriago den zerbait asmatuko dugu! Adibidez, balezta!
  - Ba al dakizu nola diseinatzen ere!
  - Erdi Aroari buruzko laburpenak kopiatu ditut eta asko dakit! Eta, oro har, zientzia fikzioa irakurri behar duzu. Uste duzu liburu gutxi idatzi direla pertsona moderno bat Erdi Aroan aurkitzen dela eta, beraz, orokorrean, azkar igotzen da karrerako mailan.
  Mutilak zoritxarrez esan zuen:
  - Hau zoragarria da. Bero bereizia ere badago: abentura historikoa! Baina hango heroiak zorte handia izan zuten, edo indar bereziko ofizialak ziren, eta ume sinpleak gara. Zer egin dezakegu mundu krudel honetan?
  - Tira, ez dira batere ume arruntak! Adibidez, horrelako zerbait egin dezakegu! - Neska eskuetan ibili zen, hanka handi eta gihartsuak astinduz, takoidun oinetakoekin jantzita.
  - Beraz, gure kabina eta ikuskizunak antolatu beharko genituzke. - Yankak begiak estutu zituen.
  - Ez da ideiarik txarrena. Suge Gorynych, suge Gorynych, suge Gorynych hooligan bat! Gure herrian sartu eta txosna bat jarri zuen! - kantatu zuen Marinkak, forjatutako takoietatik tiraka.
  Yanka ere bere eskuetan ibili zen, Marinka baino are trebeago eginez. Orduan esan zuen triste:
  - Ez dakit! Gogoratzen al duzu nola Kir Bulychev-en eleberrietan. Alice eta Pasha Erdi Aroko planeta batean amaitu zuten eta haien eskuetan ere ibili ziren, baina zenbat lortu zuten? Untxi anaiak errege bihurtu al dira?
  - Kir Bulychevek haurtzaindegirako idatzi zuen, eta gu helduak gara. Nahiz eta, egia esateko, haur soil batek Erdi Aroan goi-kargu bat lortzea... Egia esan, ez naiz horretaz gogoratzen! Nire ustez, mutila ez da inoiz errege bihurtu. Zer esan nahi zuen deabruak goi-posizioarekin? Dena lainotuta dago!
  Yanka bat-batean larritu zen:
  - Aupa, begira zein handia den beldarra, hiru metro luze! Ordubetez buelta bat eman nahi al duzu?
  Marinkak burua astindu zuen:
  - Zertaz ari zara! Pozoitsua da!
  Mutilak aurpegia egin zuen:
  - Garbitu arren, oso pozoitsua da! Ez izan beldurrik neska!
  Marinkak zaunka egin zuen haserre:
  - Isilik, txora! Baliteke hemen tigreak egotea! Edo dinosauroak ere bai, hau beste mundu bat baita! Orokorrean, zorionak: zu eta ni gara beste unibertso batean aurkitzen garen lehen pertsonak!
  -Ziur zaude?
  - Gagarinek Martera hegan egin al zuen? - Neskak irribarre egin zuen sarkastikoki.
  Yankak barre egin zuen:
  - Noski ez, baina...
  - Zer, baina!
  "Agian ez gara deabruek horrelako jokoetan jokatzen duten lehenak. Zergatik uste duzu ezin zela halako gatazka bat beste pertsona batzuekin hasi?
  Marinkak orpo gainean biraka egin zuen eta jostalari erantzun zion:
  - Teorikoki posible! Baliteke beste oligarkak Satanen jokoetan parte hartzea. Azken finean, kapital kolosala literalki hilabete gutxiren buruan sortzen da.
  - Bai! -Yankak baietz egin zuen. - Hartu, adibidez, burtsan jokatzea. Luciferiri aurreikuspenaren talentu berezi bat eskatzen badiozu, milioi bat dibidendu baino gehiago lor ditzakezu. Bai, milioi bat, milioi asko!
  Marinkak, orpoak harri-koskorren gainean kolpatuz, hots egin zuen:
  - Hemen egia esaten duzu!
  Mutilak ezpainak miazkatu zituen aurrean izozki garesti bat balu bezala. Sutsuki esan zuen:
  - Beraz, Interneten nengoen 1998ko lehenetsi ospetsuari buruz. Dolarra sei aldiz igo zen hamar egunetan. Gero, bi astetan sei aldiz jaitsi zen, eta ondoren lau aldiz igo zen. Haren jokabidea ongi asmatu zutenek irabazi garbiaren ehuneko hamalau mila irabazi zuten hilabete batean. Droga-trafikotik ere ezin duzu hainbeste irabazi! - Gizon jakintsuaren airez, esan zuen Yankak.
  Neskak hostoa atzamarrekin hartu zuen. Urratu egin zuen, azal leuna eta latza sentitu zuen ahurrarekin; beste aldean leuna eta hotza zegoen.
  - Bai, eternitatea infernuan: noiz izango da gehiago, baina dirua behar da orain!
  - Zer esanik ez bekataria infernuraino haziko den itxaropena! Ez diet ateoei inbidiarik ematen; ez dago haien alde egiteko inor.
  Yankak oina jo zuen harriari, bat-batean jauzi egin eta kirrinka egin zuen ahots mehez. Orduan, dozena bat hanka agertu ziren eta korrika egin zuen, izei itxura zuen urruneko zuhaitz baten enborrerantz azkar igoz.
  - Zer familia den galdetzen diot? - galdetu zion Yankak bere buruari.
  - Txerri artiodaktiloak! - esan zuen Marinkak txantxetan. - Hala ere, ateoei buruz, agian arrazoi dute, beraz, ziur al zaude hau deabrua dela, Satanasen diputatua?
  - Berak esan zuen! Eta, jakina, ez da pertsona bat, jendeak ez du teknologia garatu mutilak hiru eguzki dituzten munduetara transferitzeko!
  - Hau ez da pertsona bat! Baina nork bermatu dezake hori ez dela giza sineskeriaz barrez deabru baten itxurak egiten ari den super-zibilizazio baten ordezkaria! - Marinkak tonua altxatu zuen.
  - Deabru baten antza du? - Mutilak begiak keinu egin zituen.
  - Hori da! Super lasterketa oso ondo pasatzen ari da. - Oihu egin zuen neskak.
  - Zein suposizio guztiz logikoa! - onartu zuen Yankak gogoz. - Gutako zeinek ez zuen deabru bihurtu nahi! Batzuetan ametsetan deabru bat naizela amesten dut! Zure buru gainetik saltoka eta oihuka hasten zara! Eta orduan eskua astintzen duzu eta jauregi bat agertzen da zeruan. Zoragarria eta freskoa!
  Marinkak hatzekin ahuntza erakutsi eta entzun zuen:
  - Norbait ikusten gaituela ematen du!
  Yanka konturatu zen:
  - Oso ondo izango da, baina begira, errepidea gertu dago! Apur bat besterik ez da falta!
  Neska poz-pozik zegoen, dama ez bezalako sorbalda zabalak altxatuz:
  - Bai, nik ere ikusten dut! Orain ziurgabetasun hori guztia amaituko da. Agian geure burua jainko deklara dezakegu!
  Mutilak erdeinua egin zuen, burua astindu zuen, ukabilak estutu zituen:
  - Koroa da! Etorkizuneko estralurtar batek bere burua jainko bat dela irudikatzen du, nahiz eta hau Hollywoodeko trope arrunta den. Adibidez, bat lantza batekin hiltzen saiatu ziren. Baina oraindik ergel osoa izan behar duzu kate-mailako alkandora soil bat erosteko. Ez dut uste hemengo jendea horren atzerakoia denik.
  - Pertsonak al dira? Agian karramarro batzuk. - Neskak barre egin zuen.
  - Edo makakoak? Ez dut uste, dena posible den arren!
  Neskak pausoa bizkortu zuen, eta orduan harrizko bidera atera ziren. Yankak txistu egin zuen:
  - Zibilizazio moduko bat behintzat!
  - Agian hau onerako da! Egia esan, liburua irakurri dut. Bertan, aireko paraxutista bat Neron jauregian sartu zen, eta nola bota zion RPG bat. Denak belauniko erori ziren, Jupiter zela pentsatuz. - Marinkak eskuak gora bota zituen.
  - Barregarria!
  - Beraz, Neronen ordez errege izan zen, bere dinastia sortu zuen eta kanpainak egin zituen. Nahiko akzio pelikula dibertigarria. Orduan, zergatik ez dugu bertako erregea uxatzen?
  Yankak aurka egin zuen:
  - RPG-ak al ditugu?
  - Ez dago mugikorrik ere! Sasikumeek kasinoko sarreratik kendu zuten. aurkezten dut; zein kezkatuta dauden nire gurasoak nigatik.
  - Nirea ere kezkatuta egongo da, baina... Hau beste unibertso bat bada, beharbada hemen bestela doa denbora!
  - Ez da argiago edo motelago argitzen. Agian itzultzean, mendeak pasatuko dira eta ez dugu gure planeta ezagutuko. - proposatu zuen Yankak.
  Marinka onartu zuen:
  - Baliteke deabruak edo super lasterketa bat denbora luzez bizitzea. Agian ia betikoak ere, gu bezala, gure arima duten pertsonak. Eta denbora asko pasatzen bada... Interesgarria ere bada nola aldatuko den mundua!
  Yankak hasperen egin zuen:
  - Gizadiak kataklismoetan hiltzeko aukera nahiko duinak ditu. Baliteke jendeak bere burua suntsitzea.
  Marinkak lasai esan zuen:
  - Bai, gizadia batasunetik urrun dago. mendearen hasieratik lau aldiz eta erdi hazi da estatu independenteen guztizko kopurua. Separatismoa eta nazionalismoa hazten ari dira. Esan beharra dago Errusiako gobernu modernoa miope jokatzen ari dela. Osetia eta Abkhazia bere osaeran sartu beharrean, anexioa eginez, independentzia aitortu zieten. Zergatik eskatzen duzu separatismoa bultzatzea? Separatista gutxi ditugula, batez ere Ipar Kaukasoko errepubliketan. Erlijio-muturreko gero eta gehiago daude, eta ez da ona beste baten etxean sua piztea norberak sutan dagoenean.
  Yankak onartu zuen:
  - Izan ere, Abkhazia eta Hego Osetia Errusiaren parte bihurtuko lirateke. Zergatik ez bete herri hauen nahiak? Gainera, nahiko naturala da Errusia zabalera haztea. Lehenik eta behin, Errusiak Lurra konkistatuko du, eta gero unibertso osoa. Idazle bat irakurri dut Interneten, tipo bikaina da, zuzenean idazten du:
  Eslaviarrek mundua konkistatu behar dute,
  Baina bihotzarekin, ez gerra nuklearrekin!
  Adiskidetasun handi eta anaiarteko adibide bat emateko,
  Eta bihurtu herrialde garaiezina!
  Eta Errusiako egungo agintariek trikimailu zikin txikien gisa jokatzen dute, eta herrialdera isuritako petrodolarrak bakarrik jaten dituzte!
  Marinkak ponpoxoki, umeak ez ziren ukabilak estutuz, esan zuen:
  - Diru asko irabazita, ni ere Errusiako presidente izan ninteke. Eta sakabanatu denak!
  - Ba al dakizu nola deituko zizun zure aurkari politikoek?
  - Nola?
  - Ile gorridun puta!
  - Gutxik bizirik iraungo zuten honen ondoren! - Marinkak hain gogor estutu zituen ukabilak non zain moreak agertu zitzaizkion eskuetan. "Neska gaiztoa naiz, nire arma, hau agindu bat da".
  - Zein da iritzia, apaingarririk gabe! - Zoratuta, esan zuen Yankak errimaz.
  Errepidea oin azpian kirrinka egiten zuten harri-koskorrez zolatuta zegoen. Orduan Marinkak ezohiko animalia bat ikusi zuen. Atzeko hanken gainean zutik jarritako krokodilo lodi baten antza zuen. Neskak xuxurlatu zuen:
  - Biologiako testu liburu batean antzeko zerbait irakurri dut. Hau seguru asko Alosaurus bat da.
  - Ez pentsa! Ziurtatu ez zarela haragijale bihurtzen.
  Mutilaren hitzak gezurtatzeko moduan, piztiak iratze adar lodi bati hozka egin eta murtxikatu egin zuen.
  - Ez, badirudi belarjalea dela! - Konturatu zen Yanka.
  Neska isilik geratu zen. Ingurura begiratu besterik ez zuen, begiak gurutzatuz eta betazalak astinduz.
  - Hemen ere tiranosauroak egon daitezke! Orduko berrogei eta berrogeita hamar kilometro arteko abiadura hartzen dutela diote.
  - Baina oraindik ugaztunen eta primateen aurka galdu zuten, hau da, gurekin! - Yanka alaia zen. - Urrundu gaitezen berarengandik. Halako pizti batek hezurrak hautsi ditzake.
  - Eta laztan egin nahi diot! - adierazi zuen Marinkak. Neska dinosaurorantz mugitu zen. Ale nahiko handia zen, ia bost metro. Marinkak arrisku handia hartzen zuela zirudien.
  Hala ere, "krokodiloak" lasai erreakzionatu zuen neskaren itxurari. Hostoak murtxikatu eta burrukatu egin zituen. Marinkak animaliaren oskola laztandu zuen.
  - Zein handia zaren! Munstro bat besterik ez. Naturaren sorkuntza zoragarria. Edo bertako Jainkoa, nolakoa den galdetzen diot.
  Maskorra hezurra bezala sentitzen zen, gainazala leundua zegoen. Neskak gozatu egiten zuen laztanduz eta ukituz. Marinkak pare bat kolpatu zituen, behin. Dinosauroak bat-batean haserre egin zuen eta buelta eman eta alde egiten hasi zen. Pisu handia izan arren, atzeko lau hankek eta aurreko bi hankek izugarrizko zarata gutxi egiten zuten. Neska harrituta geratu zen:
  - Bai, hau mutil arraroa da! Zeren beldur zen galdetzen diot?
  Neska berriro errepidera atera zen, Yanka bere ondoan ibili zen. Mutilak atzamarrez seinalatu zuen.
  - Orain jendea ikusiko dugu.
  - Ziur zaude?
  - Ehuneko ehun!
  Mutikoa eta neska muinoa pasa eta autobidera salto egin zuten. Eta hain zuzen ere karabana bat agertu zen haien aurrean. Dozena bat gudari berrogeita hamar pertsona inguru gidatzen ari ziren, baita gamelu blindatuen antzeko animaliak ere. Yankak salto egin zuen eta oihukatu zuen:
  - Kaixo bertakoak!
  Marinka adimentsuagoa izan zen:
  - Begira jendeari.
  Izan ere, zutabe batean lerrokatuta zeuden, eskuak zutoin bati lotuta, eta gehienak emakumeak eta haurrak ziren. Erdi biluzik, azote arrastoak ikusten dira haien gorputz argaletan. Yankak adierazi zuen:
  - Hauek esklaboak dira!
  - Hori da, korrika goaz!
  Badirudi haiek ere nabaritu zirela; hainbat txirrindulari txakur handi eta trinkoetan sei txakurrekin korrika joan ziren haien atzetik. Marinkak aurrea hartu zuen, baina Yankak zalantza egin zuen.
  - Itxaron, agian haiekin negoziatu dezakegu.
  - Galdu zaitez idiota!
  Yanka korrika joan zen, zirku eskola batean ikasten, prestakuntza fisiko ona zuen. Baina txakur handiek ez zuten lehen mailako zaldiak baino okerrago ibili. Mutilak ezintasun osoa sentitu zuen haien oin indartsuen aurrean. Dirudienez, mutil hauek eskarmentu dezente zuten iheslari iheslarien esklaboak harrapatzen. Txistua entzuten da eta lazoaren begizta mutilaren lepoan inguratzen da. Yanka dardar egin eta erori egin zen, ia konortea galduz kolpe minaren ondorioz. Marinkak, berriz, korrika jarraitu zuen. Harrapatzen ari ziren, bazirudien pixka bat gehiago eta sokak lepo sendoa hautsiko zuela.
  Bat-batean burrunba bat entzun zen, orro arraroren bat, lehoi baten oso antzekoa. Badirudi txakurrak beldurtu zituela, bat-batean gelditu eta izoztu egin ziren.
  Zaldizkoen buruzagiak, bizar beltz eta turbantearekin, madarikatu zuen gozamenez:
  - Zer bihurtu zara!
  - Hau xaman handi baten ahotsa da, ez zenuke parte hartu behar.
  - Neska gorri hau harrapakin baliotsuegia da. Txakurkume bat ez da nahikoa niretzat.
  Yanka dardar egin zuen eta buruzagiarengana eraman zuten. Mutikoa bularretik altxatu zuen, hari begira:
  - Ezezaguna dela dirudi. Ulertzen al duzu gure puta?
  Arabiar itxura zuen gizon batek errusieraz hitz egiten zuela iruditu zitzaion Yankari. Merkatariak mutikoari aurpegia eman zion, bere masaila morea bihurtu zitzaion:
  - Bai! Ez nazazu jo!
  - Kendu arropa! Etorri!
  . 4. KAPITULUA
  Vladimir Kashalotovek zirrara eta aldi berean poztasuna sentitu zuen: zero bat bere alde. Gazteak buelta bat eman eta isil-isilik beste tetraleto bat sartu zion bizkarrean. Ez da erraza sartzea, borroka-ibilgailuak lauhazka egiten dute zaldien apatxak galopan bezala. Baina inkubagailu-ordenagailuaren sabelean heltzen zen enbrioia zenean ere trebatu zen. Sortze unetik, entrenamendua lotan hasi zen, minaren bulkadak eten, gerra berezi eta kosmiko batean. Eta oraindik hutsuneak egon ziren, tetraleten ibilbideak, inertziarik gabekoak, guztiz ezustekoak baitziren. Gazteak beste hiru tiro egin zituen, bi aldiz galduta. Pultsuek hutsean mozten dute. Aldi berean, Vladimirrek momentua aukeratu zuen zaintza zibernetikoko sistemek grabatu ezin zezaten, tetraleten inguruko espazioaren ikuspegi osoa emanez.
  - Matrizeak fotoiak xurgatzen ditu! - Esan zuen mutilak filosofikoki.
  Alexandro Handiaren armadak atzera botatzen jarraitu zuen, hegaletatik inguratzeko saiakerak alde batera utzi gabe. Rokossovskyk gero eta tropa gehiago sakabanatu zituen, armada erraldoia hainbat parsecetan luzatu nahian. Tropa formazioen dentsitatea gutxitu egin zen, eta trebetasun indibidualaren papera handitu egin zen. Hemen bi aldeek merezi zuten, aerobazia eta maniobra artea erakutsiz. Baina galerak izugarriak izan ziren; jada milioi bat izar-ontzi baino gehiago erre ziren suntsipenaren zuzi zikoiztsuetan. Alexandro Handia gudua galtzen ari zen, zenbakizko nagusitasunarekin eta gutxi gorabehera teknologia berdinarekin, etsaien alde zegoen. Geratzen zen bakarra atzera egitea zen, inguratzea saihestuz. Vladimir-ek grav-link bidez entzuten zituen robotei emandako aginduak. Mugagabeko baikortasuna ematen zuten, garaipen azkar baten egarria. Alexandro Handiaren fragatak hainbat kalte jaso zituen eta bere abiadura gutxitu egin zen. Vladimir haserre sentitu zen, bere herrialdea galtzen ari zen, ahalik eta etsai gehien suntsitu behar zituen. Hau da, aukera du irabaztea edo hiltzea. Agerikoa den arren, hainbat tetralets suntsitzea; ez du ia ezer aldatuko, baina hau da edozein oztopo zapaltzen duen korronte batean sortzen den gizabanakoen heroismo paregabe hori. Gazteak azkar gogoratu zuen entrenamendu askotan zehar zulatutakoa. Nabaritu saihestu eta roboten maila orokorrean geratu behar duzu. Askoz zailagoa da modu honetan sartzea, baina esposizio probabilitatea askoz txikiagoa da. Baina, bestalde, eskubiderik ba al du esertzeko momentu kritiko honetan? Azken finean, soldadu batek behar du: bizitza zaintzeaz arduratu, bigarren puntua: ahalik eta etsai gehien suntsitzea. Kontraesanean, horixe da tradizioa, bigarren irtenbidearen aldeko hautua egitea. Hauek dira antzinako amerikarrak: gehiago pentsatzen dute beren azala salbatzean. Horregatik galdu zuten yankiek, eta gainera, haien propaganda ahula da. Osotasuna eta inklusibotasuna falta zituen. Lurraren antzinako historia gogoratzen badugu: gizadia planeta batera kateatuta zegoen garai haietan. Mundu izugarri banatua, beharrezkoa zen nazio eta herri guztiak ukabil bakarrean biltzea. Hainbat inperiok aldarrikatu zuten. Lehenik eta behin, AEB, Txina, Gizarte Islamikoa. Mundua multipolar bihurtzen ari zen eta literalki urratzen ari zen, estatu independenteen kopurua hazten ari zen, nazio txikien separatismoa obsesio bihurtzen ari zen. Etxe arrunta Lurra sutan zegoen, gizateria literalki amildegira erortzen ari zen! Lehenago, gizateria batu nahi zuten agintari boteretsuak zeuden. Hau da, lehenik eta behin, Alexandro Handia, garai eta herri guztietako komandanterik nabarmenenetakoa. Garaiezina zen, baina probidentziak bizitza laburregia eman nahi zion. Eta, beraz, aukera handiak zituen, nazioarteko inperio bat eraikitzen ari zen, heleniar kultura handia Asiara ekarriz. Kartagok eta Erromak ere omenaldi handia bidali zioten antzinako garaiko eslaviarrik nabarmenena den mazedoniarrei! Alexandroren aurretik, Persia Handiak hainbat erregeren (bereziki Ziro) menpeko konkista serioak lortu zituen, Indiatik Egiptora, baina doktrina: mundu osorako agintari bat dago, bera izan zen aurreratu zuena! Erroman, Julio Zesarrek munduko agintariaren papera aldarrikatu zuen, baina bere bizitza ez zen nahikoa luzea izan. Zesarren ondoren, enperadoreen artean ez zegoen aski buruzagi indartsurik. Agustin jainkotiarra gaixoa eta fisikoki ahul zegoen, Neron karismatikoa, oro har, ikaragarria zen. Agintari ospetsuenak, Diolektano eta Konstantino, gehiago borrokatu ziren status quo-a mantentzeko, konkista serioetan pentsatu gabe. Beste jeneral batzuk zeuden, Erroma erori ondoren. Horien artean, pertsonaia nabarmenenak hauek dira: Gengis Khan, Tamerlane, Napoleon, Adolf Hitler, Stalin. Genghis Khanek arrakasta handia izan zuen. Txina, Afganistan, Khorezm ia guztia konkistatu zuen eta destakamendu aurreratuak Antzinako Rusera iritsi ziren. Irabazteko aukera bikainak zituen; inork ezin zien aurre egin komandante maltzur eta trebe honen tropa gero eta handiagoari. Baina bere bizitza luze samarra Erdi Aroko estandarren arabera ere ez zen nahikoa mundu konkistarako. Gengis Khanek dinastia bat sortu zuen, baina ez zegoen bera bezain handirik, nomada guztiak batzeko gai zenik. Tamerlane bezalaxe. Garaipenez garaipen, inperio erraldoi bat, eta zatiketa, Timuraten suntsipena, seme eta biloben arteko liskarrak. Eta ez zegoen oinordeko merezi duenik. Napoleonek eta Hitlerrek, Europa konkistatuta, bizkarra hautsi zuten Errusiaren aurka. Zoritxarrez, Errusiak berak ez zuen lortu munduaren menderatzea. Benetan erregela handia Stalin izan zen, oinetako bastekin ibiltzen zen herrialde analfabeto bat botere industrial indartsu bihurtu zuena. Gerra bezperan ere, tankeen armada indartsua eta hegazkin flota handi bat sortzea lortu zuen. Egia da, tankeetan eta hegazkinean lau aldiz handiagoa izan bazen ere, SESB alemaniarrek baino txikiagoa zen armadaren mugikortasun orokorrean. Eta alemaniar fusila askoz zehatzagoa zen. Hemen zeresan handia izan zuen: nork jo zuen lehenik. Errusiarrek prebentzio greba egin izan balute, garaipena askoz azkarrago lortuko zen. Eta gero sobietar komandoak akats dezente egin zituen. Akademia moderno eta unibertsaletan zehatz-mehatz aztertu zituzten, eta kalkulu okerrak nola saihesten irakatsi zitzaien. Baina gerra gerra da, batez ere espazioko gerra, non kalkulu okerrak eta biktimak saihestezinak diren. Vladimirrek zortea izan zuen orain arte; lau borroka-ibilgailu suntsitzea lortu zuen bere buruari arreta erakarri gabe.
  - Urki porridge egongo da zuretzat! Edo, hobeto esanda, hiperplasmatikoa!
  Robot hegalariek hotel hilgarriak bota zituzten, asteroidea saihesten saiatu ziren eta kanoi berezien boladarekin topo egin zuten. Pistola batzuk kanoirik gabe zeuden eta asteroidearen estaldurarekin nahastuta zeudela zirudien. Hemen Vladimir kontuz ibili behar zen. Mugitzen hasi zen, ertzetik urrunago, suntsiketa grebatik urrunduz. Hemen sinkronizazioa mantendu behar duzu zure lankideekin talka ez egiteko, eta aldi berean su. Robotak robotak besterik ez dira, ez dira konturatzen giza ezkutu gisa erabiltzen ari direla. Gaztea halako moduan jotzen saiatu zen, non mugituz plasma lehertu zen. Hau da, arku batean zihoan, gorantz ez ezik, alborantz ere kurbatua. Tetraleteez gain, Vladimir beretzat helburu ausartagoak aukeratzen hasi zen. Bereziki, grabitate magnetikoko itsasontzi bat. Zortea baduzu ere tiro egin dezakezu.
  Baina orduan bere zortea amaitu zen. Helburu handiagoaren indar eremuak kolpeari eutsi zion, eta zaintza sistemak kalkulatu zuen salba robot hegalarietatik jaurti zutela. Itsasontzia berehala buelta eman zen eta seinale bat bidali zen borroka-ibilgailuen erdira:
  - Zergatik sartu zen etsaia zure hesitik?
  Robotek erantzun zuten:
  - Ez da intrusio kasurik hauteman!
  - Kasu honetan, garbitu asteroidearen gainazala, sartu arrailetan.
  Robot talde bat lurrazalean zulatutako krateretara sartu zen. Egoera horretan, Vladimir-ek buelta eman eta beste autoen atzetik joan behar izan zuen. Egia da, honek abantaila bat zuen, korridoreen bihurguneak erabiliz robotak suntsitu ditzakezu.
  Beno, makina bat ez da pertsona bat, baina dirua ere balio du eta borroka-unitate gisa erabiltzen da. Garai batean, zibilizazioak makinen altxamendu arriskutsu bat bizi izan zuen, gizateria ia suntsitu zuena. Inperioa bere agintaria benetako jeinua zelako salbatu zen, eta morroia ere bai, Botereen Lehoiaren buruzagia. Garai modernoko lehen errusiar enperadore honek Lurra batzea eta sistema perfektua sortzea lortu zuen. Hasieran hautatutako mila bat izan zen, baina zergatik zientifikoki eratutako milioi bat? Adimen artifizialaren altxamendua aurreikusi zuen. Ordenagailua indartsuegia bihurtu da. Baina matxino nagusia, sistema hiperadimentsua, birus berezi batekin kutsatzea lortu zuten, herensuge batekin, batez ere arriskutsu batekin.
  Ziber-arma handien aurkako mota berri bat: matxinada baretzen lagundu zuen, baina hainbat milioi pertsona hil ziren, baita milaka milioi ordenagailu, betirako desgaituta. Horren ondoren, elektronikaren garapenean hainbat murrizketa sartu ziren, bereziki, robot batek ez luke inolaz ere bere buruaz jabetu behar. Horrez gain, eredu aurreratuenetarako, lazo ideal bat asmatu zen - erlijioa. Orain robotak fededun bihurtu dira, eta, beraz, jendearekiko esaneko. Lehen, erlijioa jendearen opioa zen, baina orain gizakiak egindako adimenaren indar handiagoarako giza-droga bihurtu da. Roboten borroka-kualitateak eta pentsamendu sortzailerako gaitasuna gutxitu egin dira, baina askoz ere seguruagoak bihurtu dira gizadiarentzat. Beraz, ez da bekatu hau aprobetxatzea. Gainera, gizakiak berak asko hartu du makinatik. Adibidez, garunak: hiperplasmaz bete ondoren, askoz azkarrago pentsatzen hasi ziren. Azken finean, partikula hiperplasmikoak fotoiak baino milioika eta milioika aldiz azkarrago mugitzen dira eta dimentsio askotan jarduten dute. Horrek aukera benetan zoragarriak irekitzen ditu.
  Asteroidearen labirintoak hain dira misteriotsuak, korridore bakoitza zoragarria da. Hormetan sakabanatuta dauden harri bitxien joko bat, horietako batzuk deabruen hainbat aurpegi liluragarriren antzera. Bazirudien ziega horietan izpirituak bizi zirela. Hala ere, neurri batean hala zen, izarren artean mugitzeko gai diren bizi-forma etereo bereziak. Kondaira bat zegoen unibertsal arteko espazioetara botatako itxaropenik gabeko bekatari arimak zirela. Beraz, betiko ibiltzera kondenatuta daude!
  Vladimirrek autoa jo zuen. Arretaz egokitu eta erdira tiro egin nuen. Robotak inguratzen dituzten erdi-espazio-dimentsioen atzealdean, deskarga nahiko ahulaz txerta daitekeen artikulazio berezi bat dago eta defentsa apurtu eta makina suntsitu daiteke. Kasu honetan, suntsipena tokikoa izango da eta beste robotek ez dute ezer nabarituko.
  Automatikoki landutako mugimendua, jaurtiketa zehatza eta zezenaren begian!
  - Ikusiko duzu - zer gozamena! Berehala jo robota - ia helbururik gabe! - Gazteak pixka bat gehiago hegan egin zuen. Hona hemen beste "droidea", ederki flotatzen du "Star Wars" filmean bezala, matrizearen babesarekin ere zulatu behar da. Hala ere, pultsu laburra ere erabil daiteke norbaiti kopetan jotzeko, baina intentsitatea handiagoa izan behar da.
  Gaztea ehizatzen ari zen bitartean, borroka bere faserik gorenenean sartu zen. Rokossovskyk bere azken erreserba borrokara bota zuen; Mazedoniako armadaren eztarriaren soka estutzea espero zuen. Zaldera baten kolpea izan zen, plater batean sakabanatuta ilarrak bildu eta bolada kontzentratuen bidez suntsitzeko helburuarekin. Gainera, etsaiak ez zuen gehiago atzera egiteko astirik izan; haien atzetik Errusia Handiko biztanleak zeuden. Alexandro Handiak xuxurlatu zuen:
  - Iritsi da momentu kritikoa! Baina ez zaitez desanimatu, inflexio puntua gertu dago.
  
  Bi armadak amorru amorratuz borrokatzen ziren bitartean, gudu magiko bat ari zen garatzen espazio anitzeko beste azpimaila batean.
  Arraza ezberdinetako aztiek, baina Errusia Handiaren eta aurkako Errusia Santuaren agindu komunak elkartuta, beren borroka abiatu zuten. Apustu nagusia borrokalari mamuetan egin zen. Errusia Santuaren gudari magikoak esmeralda-berdexka kolore espezifiko batean botatzen ziren, eta Errusia Handiko gudariak zafiro-urdinak ziren.
  Bi armada erraldoiak elkarren aurka jarri ziren. Phantomak mini-materiatik sortu ziren, hau da, energia magikoz osatutako baldintzazko materiala dei daitekeena. Gainera, energiaren zati bat mota ezberdinetako hiperplasma erreaktoreek sortzen zuten. Magia eta teknologia zoragarriaren nahasketa moduko bat. Benetan ezohikoa da gudari txikienak gutxienez ehun kilometroko altuera izatea. Armada erraldoiak, hamarnaka milaka soldadu gerlari heroiko askorekin. Eta hona hemen heroi nagusiak: Ilya Muromets erraldoia Errusia Handiaren aldetik eta Svyatopolk Svyatorossiaren aldetik. Bi erraldoiak mila kilometroko altuera dute eta zaldi beltz bikainen gainean ibiltzen dira. Armadura distiratsuz jantzita, distiratsu eta bikain, ezkutuetan lore itxurako harri bitxiak daude. Magiaren sorkuntzak modu naturalean jokatzen dute, Ilya Murometsek Dobrynya Nikitichengana jo zuen.
  - Beno, Dobrynyaren etsaiak erabateko iluntasuna dira. Ezin dituzu indarrez hartu. Agian segada bat sortuko dugu.
  - Beraz, hauxe da guregandik espero dutena. Svyatopolk esperientziadun komandantea da. Seguruenik, gure segadako tropak kokatuta zeuden gizakiak egindako basoaz ohartu zen.
  Dobrynyak baritono trumoitsu batez erantzun zuen:
  - Agian bai, baina bada ñabardura bat. Segadaren erregimentua hiltzea espero du ziurrenik.
  - Agian!
  - Eta tropak bidaliko ditu muinoen inguruan saihesbide batean. Hemen kalkulua sorpresan oinarrituko da. Azken finean, muinoak aldapatsuak eta ia eskuraezinak dira.
  Alyosha Popovitxek esan zuen dei-hots batez (gorria eta bizargabea da, neska batena bezalako ezaugarri delikatuak ditu):
  - Horrelako taktikak posible dira, baina... Bidea zailegia da, gainera, aztiek halako arriskua saihesteko agindu dezakete.
  Dobrynyak, bularrean puztuz, hauxe egin zuen:
  - Sorginek beren sorkuntzari independentzia handiagoa ematen diote helburuak aukeratzerakoan. Gerra eta gudu guztien ohitura da, beti horrela izan da eta espero dut oraingoan hala izatea! Horrez gain, ez dugu ahaztu behar gerraren dialektika.
  - Eta nondik jaso zenituen halako hitzak? - Ilya Muromets harrituta zegoen.
  - Hau da jarri didaten programa. Marmoka alferra eta gopher magikoen ikastaro moduko bat. - esan zuen Dobrynyak txantxetan baldar. "Horretarako prest egongo gara badaezpada". Dagoeneko agindu dut aldapa izar zorrotzez zipriztindu dadila; oso zaila izango da etsaia igotzea.
  Ilya Murometsek adostu zuen:
  - Hau oso ona izango da!
  Alyosha Popovichek galdetu zuen:
  - Ohituraren arabera, bi heroi indartsuenek borrokatu beharko lukete, baina ez komandante nagusiek.
  Dobrynyak iradoki zuen:
  - Kasu honetan Baldak edo Grobogor izango da. Berarekin borrokatu beharko nukeela uste dut. Baldak Grobogor baino indartsuagoa da, baina Grobogor arinagoa da.
  Alyosha Popovichek aurka egin zuen:
  - Hobe ni! Maltzur gehiago! Arte martzialetan, maltzurkeria indar gordina baino eraginkorragoa da.
  Dobrynya baztertu zuen:
  - Gaiztakeriaren laguntzaz irabazten badugu, halako garaipen batek ez du ezertarako balio. Etsaia gainditu behar dugu: modu noblean.
  Aliosak txistu egin zuen, bere urrezko kizkurrak astinduz:
  - Ez al dira komandante baten ezaugarri nagusiak: maltzurkeria, gaiztakeria, engainua! Azken finean, gogoratu Suvorovek esandakoa: kemenak indarra bikoiztu egiten du, iruzurrak laukoiztu egiten ditu!
  - Ez zen Suvorov hitz egin zuena, Tsen Ju komandante txinatarra baizik! Beraz, ez nahas zorroak bast oinetakoekin. - eten zuen Ilya Murometsek. - Eta Igor Pastukhov heroi gazteak borrokatuko du. Oso indartsua da ezpatekin. Alboak agintzeko agindua ematen dizut. Eta nahikoa berriketa, askoz sendoago jokatu behar dugu. Orain galdera da? Etsaia erasotzen edo itxaroten dugu.
  Dobrynya Nikitichek iradoki zuen:
  - Taktika onena kontrako borroka da!
  - Zer! Konpon dezagun hau!
  Ilya Murometsek oihukatu zuen:
  - Hemen da gure borrokalaria!
  Igor Pastukhov oinez ibiltzen zen, altzairuzko armadura arrunta zeraman. Mutil erraldoia, baina ondo moztuta. Baina aurkaria ere ez zen ahula. Belar sorgindutik ke horizko korronte bat igo zen eta munstro bat agertu zen. Tugarin Sugea baino ez, troll eta faunoen magiaren produktua.
  Tugarin Zmey oso gizena zen eta Pastukhov baino bi buru altuagoa zen. Bere zaldia ere berezia zen: hiru burukoa.
  Alyosha Popovich deprimitu zen:
  - Bai, munstro bat sortu ziguten gure buruetan!
  Dobrynyak erantzun zuen:
  - Ondo dago, gizena denez, horrek esan nahi du ez dela oso mugikorra!
  Pastukhovek bere aurpegi gazte eta bizarrik gabe bibote mehe batekin bakarrik haiengana itzuli eta keinu egin zuen:
  - Ez kezkatu anaiak! Ez dut huts egingo!
  Ilya Murometsek esan zuen baxu oparo batean:
  - Tira, trollak, hainbeste munstro sortu dituzte! Ez dago beraientzat bizitzarik!
  Pastukhov bere kontrakoaren aurrean makurtu zen: borroka gaitezen zaldun bezala!
  Tugarin sugeak, aitzitik, haserre egin zuen, hortz ikusgarriak erakutsiz. Ezohiko handiak ziren, baina, aldi berean, berdeak eta makurrak!
  Ahoa zabaldu eta sutan piztu zen:
  - Bagelak egongo dira zuretzat!
  Bi armadak azkar zabaldu ziren. Aurretik arkulariak daude, batzuk balezta astunekin, beste batzuk eslinga arin baina bizkorrekin! Arku handiak bereziki arriskutsuak dira, distantzia larrian jo eta zaldun zaldunak botatzeko gai direnak. Arkulariak beste era batera janzten dira: batzuk erdi biluzik, gihartsuak, beste batzuk, aitzitik, janzkera aberatsarekin;elite moduko bat dira. Hainbat menditako zaldunek bezala, estandarrak literalki uhintzen dira. Handienak blindatuak dira, batzuk literalki tankeak dirudite. Borrokalari batzuek lau, sei eta baita zortzi beso dituzte. Mota guztietako hainbat munstro daude. Tugarin Sugeak ere zortzi beso ditu, eta oso luzeak dira, biraka egiten dute olagarroaren garroak bezala.
  Borrokalari batzuk dorre eta gezidun mamutetan eserita daude, beste batzuk gameluetan, baina ikaragarrienak dinosauroen gainean daudenak dira. Zer esan daiteke dinosauro bat bezalako piztia bati buruz? Benetako munstroa da hau, indar eta indarrez betea, beldurgarria baina polita.
  Dinosauro asko daude, mota eta mota ezberdinetakoak. Handienak hamar mila kilometroko altuerara iristen dira, Artizarraren tamainatzat hartzen dena. Batzuk txikiagoak dira, baina oraindik ez dira elefante magiko bat baino txikiagoak - Ilargiaren tamainakoa da. Ez da erraza dinosauro bat garaitzea; azal lodi naturalaz gain, batzuek gizakiak egindako armadura osagarriak dituzte josi.
  Urreztatutako armadura duten errege dinosauroak ere badaude.
  Svyatogor, Grobogor, Baldak, armadurarik aberatsenean ere, harri bitxiak bakarrik landareak ez, animaliak baizik eta hurrengo borrokaren estrategia eztabaidatzen ari dira.
  Baldak-ek iradoki zuen:
  - Zenbakietan abantaila txiki bat dugu. Horrek esan nahi du erabiltzeko, indar guztiak aldi berean borrokara bota behar dituzula. Estali etsaia ilargi-ilargi batekin eta estutu ezazu ukabila patata bezala.
  Grobogorrek, gorputz indartsua, baina aurpegi mehea, aurpegiko ezaugarri zorrotzak, sudurra kakotua, burua astindu zuen:
  - Ez, ez da hori! Aitzitik, etsaia ahula dela aprobetxatu eta erreserba sendo bat esku artean eduki behar duzu gudu osoan zehar. Momentu erabakigarrian, borrokara botako dugu eta arerio gorrotatua hautsiko dugu.
  Baldak haserre zegoen:
  - Abantaila al duzu itxaroteko?
  - Gogoratzen al duzu gameluaren bizkarra hautsi zuen lastoari buruzko parabolaz? -galdetu zuen Grobogorrek. - Morala jaso duzu?
  - Ez da adibide zuzena! Lastoak bizkarrezurra hautsi zuen, aurretik gamelua zama handiz kargatuta zegoelako. - adierazi zuen Baldak.
  - Beraz, gure armada borrokara sartuko da halako zamarekin, eta gero erreserbatik kolpe indartsu batekin. Nekatuta dagoen heroi bat haur berria baino ahulagoa da! - esan zuen Grobogorrek. - Bai, orokorrean, kartetan jolasten zara, adibidez!
  - Memoriak dio jokatu nuela.
  - Beraz, aparteko batekoa geratzen zaionak irabazten du. Ez da hori?
  Baldakek gogoz kontra egin zuen buruaz:
  - Hau tontoa egiten duzunean bakarrik gertatzen da, eta orduan bakarrik egoera jakin batean. Benetako gerrak pentsamendu zehatza eskatzen du. Hemen ezin da ordezkapenik edo anbiguotasun maltzurrik egon!
  Grobogorrek erantzun zion:
  - Zer esaten ari naiz bigarren pentsatuz? Orokorrean, zure pentsamenduak nahiko arraroak dira, pentsa liteke ez duzula ezertan pentsatzen ari.
  Baldak aurka egin zuen:
  -Ez, pentsatzen ari naiz! Eta plan maltzur bat heldu zitzaidan buruan. Azken finean, etsaia ere ez da tontoa, ezta?
  - Bere aurkaria tontoa dela uste duenak tonto izaten jarraitzen du! - onartu zuen Grobogorrek.
  Baldak-ek bere armairu itxurako sorbaldak are zabalago egin zituen:
  - Beraz, hori da nire ustez! Gure etsaia gudua luzatzen saiatuko da, magoak errefortzu osagarriak konjuratzeko eta indarrak berdintzeko denbora izan dezaten. Logikoa da ados egotea!
  Grobogorrek keinu zorrotz egin zuen mutur mehatxagarri batekin:
  - Ez dago eragozpenik!
  - Dimentsio kurbatuetako baso batean dago, segada erregimentu bat mantenduko dute. Etsaia itxurakeriaz edo gure presio beldurgarriz erretiratzen denean, kolpe larria emango diogu etsaiari. - Eztul egin zuen Baldak. -Uf! Erreserba bat egin nuen, ez gara gu, baina etsaiak segadagatik joko gaitu . Hau Ilya Murometsen armadaren taktika tipikoa da, ez al dakizu!
  Grobogor ados jarri behar izan zuen:
  - Bai, segada baten ondorioz kolpe bat dute odolean!
  - Orduan, zergatik ez dugu segada saihestuko. Buelta bat egingo dugu, muinoaren gainetik kulunkatu eta atzealdean dagoen euren segada erregimentuan aurkituko dugu. Ados taktika jakintsua dela.
  Basoan jo eta etsaiaren indar ahulak ahulduko ditugu.
  Svyatopolkek, herrira arte isilik egon zenak, hauxe esan zuen:
  - Arrazoizkoa dirudi! Nik neuk hau pentsatu nuen Baldak.
  Grobogorrek zimurtu zuen:
  - Eta etsaiak gugandik hauxe espero badu. Gainera, muinoak, edo hobeto esanda, muinoak nahiko maldatsuak dira, ez nago ziur dinosauroek igoko dutenik.
  Svyatopolk irribarre egin zuen:
  - Sartuko dira, ez kezkatu! Gure aztiak arduratu ziren honetaz. Eta, oro har, zure beldurrak inozoegiak dira. Etsaiak ez daki. nola herratu ditugun gure zaldiak, eta zer jartzen ditugun dinosauroen oinetan.
  Baldak erantzun zion:
  - Hemen daude! Teknologiaren mirariak!
  Grobogorrek erantzun zion:
  - Nire bihotzak ondo ez dagoela sentitzen du, baina hala uste baduzu!
  Svyatopolk-ek ezpata astindu zuen:
  - Nahiago dut arriskua!
  Baldak-ek keinua errepikatu zuen:
  - Eta ni ere bai!
  Pastukhov eta Tugarin sugeak hurbildu ziren. Ohituraren arabera, haietako bakoitzak ezpata bakarra zuen, esku kopuruaren abantailak gehiegi eragin ez zezan.
  Hala ere, Tugarinen ezpata luzeagoa eta zabalagoa zen gutxi gorabehera.
  Ohituraren arabera borrokatu behar dute oinez, borrokaren emaitza zaldiaren menpe egon ez dadin. Zer erabaki jakintsua, izan dadila istripu gutxiago, animalia baten gainean beti atzera egin dezakezulako.
  Baldak iradoki zion Tugarini:
  - Esgrima egiterakoan, aldatu eskuak maizago, saiatu aurkaria agortzen.
  Tugarin Sugeak haserre egin zuen, bere ahotik kolore anitzeko sugarrak askatuz:
  - Gorputzarekin zapalduko dut!
  Lehen lerroan zutik, neska gerlariek barre egin zuten. Itxuraz dibertigarria zela pentsatu zuten:
  - Gizon batek gizon bat bortxatuko du!
  Ilya Murometsek Pastukhov-i oihukatu zion:
  - Burua sorbaldan daukazu! Espero dut nola borrokatu irabazteko!
  Pastukhovek duintasunez erantzun zuen:
  - Eskuak ama dira, burua aita - elkarrekin ez dute garaipena umezurtz utziko!
  Tugarin Sugeak sua erantzun zuen, baina gazte argiak azkar sahiestu zuen:
  - Beharbada hobe al da entzutea itzul dadin?
  Tugarin Sugeak zerbait garrasi egin zuen, ez hain mehatxagarriz baizik nazkagarriz.
  Ehun eta berrogeita hamar korneta jo zuten aldi berean, danborrak jo eta duelua hasi zen.
  Tugarin Zmey, ezpata astinduz, aurrera egin zuen. Igor Pastukhovek lehen kolpea saihestu eta bigarren erasoa paratu zuen. Tugarinek zaunka egin zuen:
  - Gaztea! Belarrien atzean bustita!
  - Simaurra baino esnea hobe! - erantzun zuen Pastukhovek duintasunez.
  Tugarin aurkariari oinarekin heltzen saiatu zen. Baina lodiegia eta laburregia izan zen.
  Pastukhov akats hori aprobetxatu eta estropezu egin zuen. Tugarin erortzetik salbatu zuen bakarra lau hanka zituela izan zen.
  - Txakurkume! - Zaunka egin zuen eta berehala kolpe bat jaso zuen sabelean. Bai, hain indartsua ezen armadura-plaketako bat tolestuta, odol marroi pozoitsua isuri baitzen.
  Pastukhovek esan zuen, aforismo bat esanez:
  - Armada mespretxatzen duenak azkar ihes egin beharko du!
  Tugarinek gogor jo zuen, ia oreka galduz. Ezpatak ozta-ozta ukitu zuen Artzainaren burua. Hala ere, zehatzago erantzun zuen, aurkariari orbain bat utzi zion masailean. Oraingoan atera zen odola more zikina zen.
  - Bai, ikusten dut behazun pixka bat duzula.
  Tugarinek beste eraso bat egin zuen:
  - Merezi duzuna lortuko duzu, mokor!
  - Eta meritu hau garaipena izango da!
  Hala ere, ez zen erraza izan Tugarin Sugea garaitzea; bere tamaina izan arren, nahiko azkarra zen. Horrek arazo batzuk sortu zizkion Pastukhov-i. Gainera, mamu gazteak berak hainbat marradura jaso zituen. Horietako batek eskuineko bekaina moztu zuen eta, ondorioz, begia okerrago ikusten hasi zen.
  - Batzuetan zitalak ere zortea izaten dute! - esan zuen Pastukhovek.
  Tugarin Zmeyk sastakaia atera zuen gerrikotik, tipoari botatzeko prestatzen.
  Gazteak ustekabeko mugimendu bat egin zuen eta zortzi gorputz-adarretako bat moztu zuen kolpe gogor batekin. Sastakaia erori eta lehertu egin zen, zati itsaskorrak norabide guztietan botata.
  Horietako bat Tugarinen begipean amaitu zuen. Hura botatzen saiatu zen, baina gazteak, etsaiaren momentuko distrakzioa aprobetxatuz, ezpata zeukan eskua moztu zuen.
  - Bastardo! - madarikatu zuen Tugarinek.
  Pastukhovek sorbaldak altxatu zituen:
  - Dagoen bezala!
  Munstro fantasma bere hurrengo otzarekin ezpata hartzea lortu zuen, baina pixkanaka bere mugimenduak gero eta geldoagoak ziren odola galtzeagatik. Pastukhovek, hori ikusita, presioa areagotu zuen.
  Gudua bi aldeetako hiru arkimagok ikusi zuten. Svyatorossiaren aldean, hauek troll bat, fauno bat eta pertsona baten koordinatzaile nagusia ziren, kasu honetan Natasha neska. Sorgin goren moduko bat. Oro har, emakumeen artean, sorginkeria egiteko gaitasuna gizonezkoen artean baino bi aldiz ohikoagoa da gutxi gorabehera. Emakumezkoen fisiologiaren fenomenoa da. Hori dela eta, ez da harritzekoa bere aurkaria Oksana neska ere izatea, Errusia Handia ordezkatzen zuena. Bere laguntzaileak bi mago goren ziren: iratxo bat eta ipotx bat. Hau izan zen sorginkeria nazioarteko bi armaden arteko aldea.
  Trollek iradoki zion Natashari:
  - Utzidazu guduan esku hartzen eta Tugarin Sugeari laguntzen.
  Neskak aurka egin zuen:
  - Ez da arauen arabera izango. Agerian bagaude lotsa erabatekoa izango da guretzat eta inperio handiarentzat.
  Trollak, maltzurki begiak begiak izkinatuz, esan zuen:
  - Svyatorossiaren prestigioak sufritzen ez duela ziurtatuko dut!
  - Eta nola? - Neska magoa harrituta zegoen.
  - Ezkutuko eragina! Maltzurkeriak trebetasuna eta ausardia gainditzen dituenean. Tranpa egingo dugu, inork asmatu ez dezan, eta asmatzen badu, ez dute frogatuko!
  Natashak holograma begiratu zuen: Tugarin Sugea itxaropenik gabe galtzen ari zela zirudien eta bere erorketa denbora kontua zen.
  - ADOS! Ados! Kontuz ibili ez harrapatzeko!
  - Orain babes-lerroan sartuko naiz eta gure lagun Tugarinek arma berri bat jasoko du.
  Trolla intsektu txiki bat bihurtu zen berehala, eta borrokalariengana joan zen fotoi baten abiadurarekin.
  Tugarin Zmeyk atzera egin zuen, poliki-poliki atzera eginez. Aurkariak, amaiera gertu zegoela sumatuz, presioa areagotu zuen. Bat-batean gaztearen ezpata bat-batean hautsi zen, etsaien altxorraren punta suarekin dizdira hasi zen. Kolpeak tipoaren sorbalda erre zuen eta ia besoa mozten zion. Igorrek atzera egin zuen eta hauxe esan zuen:
  - Deabrua!
  Tugarinek irribarre egin zuen:
  - Bukatu duzu, morel!
  Beste kulunka zorrotz bat, Tugarinek aireratu ere egin zuen, ezpata luzatu egin zen, lur zatiak (minimateriaz egindakoak) airera jaurti ziren eta belarrak su hartu zuen.
  Pastukhov une batez desagertu zen. Kolpe berri bat eta distira distiratsu bat izan zen, eta kea isuri zen. Segundo bat beranduago hodeiak desegin eta Tugarin erraldoia erditik moztuta ikusi zuen.
  Pastukhovek eskuak txalo egin zituen:
  - Gazteak izorratu zuen gerlaria, heldu da amaiera gaiztoa!
  - Super! - Oihu egin zuen Ilya Murometsek pozez.
  Dobrynyak bere burua gurutzatu zuen:
  - Rus indartsua!
  Alyosha Popovichek gaizki txertatu zuen:
  - Ez al dira Rusak?
  Heroiek aho batez zaunka egin zuten erantzunez:
  - Ez, hauek ezezagunak dira! Lasai Alioxenka!
  Gudua ez zen Svyatorossiya armadaren alde amaitu. Burrunba batek oihartzun egin zuen soldadu berdexkaren lerroetan.
  Svyatopolk-ek adierazi zuen:
  - Seinale txarra!
  Grobogorrek aurka egin zuen:
  - Horrek ez du ia eraginik garaipenaren estatistiketan! Hemen bakarrik geure buruari beldurra eman behar diogu.
  Baldak esan zuen:
  - Pertsonalki eskuineko hegala borrokara eramango dut!
  Svyatopolk-ek adostu zuen:
  - Hau izango da mugimendurik indartsuena! Kontuz, Baldak, eta saihestu gudari loriatsu honekin borrokatzea. Azken finean, botatzen bazaitute, eskuineko besoa galtzearen parekoa izango da!
  - Neuk botako dut! Gurea desagertu ez zen tokian!
  Svyatorossiaren armada magikoa erasora joan zen. Arkulariak mugitu ziren lehenengo. Bular ia biluzi zuten Amazon neskak, kate-mailako mozketetatik irteten ziren titi karminak, baina kaskoak eta biserak jantzita, etsaien jaurtitzaileak geziz bonbardatzen hasi ziren. Aktiboki erantzun zuten.
  Nesketako bat erori zen, gezi batek bularrean jota. Gorputzak zalaparta egin zuen eta hautsi egin zen. Beste neskak zauritua baino ez zuela zirudien. Aurpegia desitxuratu zuen minaren liskar batek.
  Beste borrokalari batzuk ere erori ziren, baina hasieran galerak ez ziren bereziki handiak izan, antza denez, distantziarengatik, geziak ezin ziren beti armaduran sartu.
  Svyatopolk-ek adierazi zuen:
  - Ea irrintzi egin dezagun!
  Baldak jadanik bere herriarengana zebilen, oihukatu zuen lauhazka zihoala:
  - Orain guardia utziko dut, dibertigarria izango da!
  Grobogorrek iradoki zuen:
  - Berehala ezker hegalera mugituko naiz, maskorrak eta velcro erabiliz komunikatuko gara.
  Svyatopolk-ek adostu zuen:
  - Beno, nire lekua erdian dago!
  Ilya Murometsek ere ez zen geldirik egon, iradoki zuen:
  - Ba orduan! Orain gure lekua tropekin dago.
  Dobrynya Nikitichek adostu zuen:
  - Baldaken aurka borrokatuko naiz!
  Alyosha Popovichek bibotearen punta moztu zion ezpataz:
  - Bueno, badirudi Grobogor lortu dudala. Nire ustez hau da aukerarik onena!
  Ilya Murometsek otoitz bat xuxurlatu eta bere burua gurutzatu zuen:
  - Tira, Jainkoaz, kamaradak!
  - Amen! - Erantzun zuten aho batez Alioxa Popovichek eta Dobrynya Nikititxek.
  - Elkarrizketa nenpuruak eta nenpuruak erabiliz egingo dugu. Informa zaitez elkarri guztiaz, ez ezkutatu egia!
  Gudariak makurtu eta beren zaldi beltzak akuilatu eta alde egin zuten.
  Ilya Murometsek goian jarraitzen jarraitu zuen, norbaitek borroka kontrolatu behar zuela ulertu zuen! Soldadu arrunt baten funtzioa bakarrik har dezakezu une kritiko batean, esku-hartze pertsonalak borrokaren bilakaeran dagoenean. Kontuz ibili koldarkeriaren antitesia!
  Infanteríak lerroak itxi eta, gezien kazkabarrari kasurik egin gabe, Errusiar Handien posizioetara jo zuten. Emakumezko infanteriako soldaduek bereziki ausart jokatu zuten. Ezpatak astinduz, ausart sartu ziren borrokaren erdira.
  Infanteria arineko mailak nahastu ziren, neskak talde txikitan banatu eta etsi-etsian borrokatu ziren. Edertasun gehienak oinutsik borrokatu ziren, baina urrezko belaun distiratsuekin. Emakumezko soldaduak, gizonak baino gutxiago (pertsonak bakarrik kontatuz gero, baina primerako sorkuntzak ere bazeuden), bakoitza podiumaren apaingarri bihur liteke, armadura arin-plakak ez zituzten ezkutatzen, baizik eta azpimarratu, neskaren gorputzaren atal erakargarrienak. .
  Baldak, gor-orroka, agindu zuen:
  - Orain utzi bedi infanteria astuna borrokara!
  Gizon erraldoiek falange formazio bat erabiltzen zuten. Orduan, lehenengo hamar gerlariek lantzak eraman zituzten aurrean, triku erraldoi bat sortuz. Hala ere, eraketa honen desabantaila izan zen falangea lur irregularretan hautsi eta bere soldaduak zulatu zezakeela.
  Dobrynya Nikititxek lasai agindu zuen:
  - Berreskuratzea! Berrehun pauso atzera!
  Errusiako soldadu fantasma Handiaren atzean moztutako txortenak eta harkaitzak zeuden, baita zorroztutako estakak ere. Haiek gainditu zituzten, falangea oztopo-ibilbide moduko batetik mugitzera behartuz. Baldak madarikatu zuen haserre:
  - Ikusten duzu iraultza hau martxan dagoela! Tira, danborrak azkarrago jo, bota dezagun garaipena.
  Danborrak askoz gogorrago jotzen zuen, tiroak maizago jotzen hasi ziren. Nolabait, ferryra korrika dabiltzan galeren erritmo nekea gogorarazten zuen, arraunlariak odola txutzera behartuta daudenean!
  Falangeak bizkortu egin zuen, baina bere eraketa, espero zitekeen bezala, eten egin zen. Soldaduak zirrikituetara sartu ziren oihu pozgarri batekin.
  Baldak, halako buelta bat ikusirik, oihukatu zuen:
  - Bota zaldun, elefante eta dinosauroak berehala borrokara.
  Svyatogorrek aurka egin zuen:
  - Ez al da goizegi! Etsaien aldetik, infanteria bakarrik ari da borrokan orain arte!
  Baldak zaunka egin zuen:
  - Ez, ondo! Saia gaitezen berari aurrea hartzen. Kokotsa altxatuta, jo behar duzu!
  Falangiako borrokalariek lantzak bota eta ezpatak erabiltzen zituzten. Zorionez, guztiek zuten altxor kutxa gerrikoari lotuta. Baina borrokan zoriontasuna gauza aldakorra da. Segundo batzuk atzerapenaren ondorioz ehunka soldadu hil ziren. Orain borroka fasean sartu da aurkariak bere kartak mahai gainera botatzen dituenean.
  Ikaragarria da zaldunen kolpea. Altzairuz jositako elur-jausiak lasterka joan zirenean ere beldurgarria zen. Dozena bat katapultek tiro egitea lortu zuten, etsaia harri kazkabarrarekin eta altzairuzko bola zorroztuz joz, baina horrek soldadu ziztu bizian haserretu besterik ez zuen egin.
  Dobrynya Nikititxek, bere tropek presioari aurre egin ezin ziotela konturatuta, agindua eman zuen:
  - Beno, belatz! Aurrera!
  Errusia Handiko zalditeria armada bilerarantz abiatu zen. Magiaz sortutako lur erdi-materialak astindu egin zuen. Hautsa igo zen. Intsektuak hegan egin zuten, mihi txikiak barne, kaskoan lurreratu ziren eta hegaldian tiro egin zuten. Artropodoen ordezkari batzuek eztanda egin zuten, izar txikien antzera.
  Dobrynya Nikitichek guduaren argazkiari begiratu zion. Baldak-en zalditeria bere infanteria asko zapaldu zituen. Dobrynyaren zaldizkoak, berriz, hegaletatik sartu ziren, kontu handiagoz jokatuz.
  Zaldizkoek talka egin zuten eta borroka larria hasi zen. Bi aldeek indar eta kemen handiz borrokatu zuten. Egglot zaldunaren bandera erori da! Gudari famatuak berak hainbat zauri jaso zituen eta etsipenean erori zen, non bere bi ezkutari moztu zituen.
  - Hobi bat, gero zanga! - madarikatu zuen Baldak. - Bota beste talde bat borrokara, etsaia zehazten saiatuko gara. Bultzatu etsaia ertzetik!
  Errusiako infanteria Handiak harmoniatsuago jokatu zuen, borrokalariek amu eta segak bereziak erabiltzen zituzten zaldi eta zaldizkoen aurka. Errusiar Santuen oinetako soldaduak oinpean nahasiago zeuden bitartean. Egia da, neska gudariek aparteko ausardia erakutsi zuten. Haietako batek, busti handiko batek, halako indarrez jauzi egin zuen eta bere oin biluziak kaskoan kolpeka jo zuen, non zaldun potoloak bere gamelutik trumoi egin zuen. Baina Errusiar Handi guztiek eraginkorrago jokatu zuten. Adibidez, orratz motzak erabiltzen zituzten botetan, sabelean jo nahian. Eta, hala ere, errusiar santuak nagusitasun numeriko bat zuten alde. Haiek, milaka zaldizko galduta, borrokatu eta atzera bota zuten etsaia.
  Ezkerreko hegaleko guduan, kosakoek parte aktiboa hartu zuten. Damak, txapelekin eta burkekin, ia berehala nahastu zuten formazioa. Orain haietako bakoitzak bere ausardia erakutsi zezakeen.
  Hemen elkartu ziren Vasilko eta Danillo kosako ausart bi. Bat libre jaio da, basatia. Besteari ere ez litzaioke axola lehenengoa izatea! Eta biak magiaz sortu baziren ere, gizakiak egindako memoriak haurtzaroko, borondatearen, bizitza hobe baten ametsaren oroitzapenak gordetzen ditu.
  Eta ez dute borrokatzen bizitzagatik, heriotzagatik baizik.
  Vasilkak oihukatu zuen:
  - Zertaz ari zara, Basurman!
  - Zu zeu infidel bat zara! Errusiako pertsona ortodoxoa naiz! - erantzun zuen Danillok.
  - Ez, nire etsaia zara! - Vasilkak buelta eman eta, haizagailu bikoitzeko teknika eginez, etsaia besapean jo zuen. Atzera egin zuen, baina odolez gorritu zen zetazko alkandorak harrapatu zuen.
  - A ze sasikua! Horrelako arropak hondatu! - Danillok bere zaldia hazi zuen. Vasilka aulkitik bota zuen. Kosakoa erori egin zen, baina berehala salto egin zuen, oraindik txundituta, sablea kulunkatuz. Danillok bere sablea jaitsi zion, kolpe gogor batez burezurra zatituz.
  - Barkatu kosakoa! Baina unibertso berean estututa gaude!
  Borrokalariak irabazi zuela uste zuen, baina momentu horretan sable bat jaso zuen buruan. Kolpe ikaragarriaren ondorioz, burua ilun egin zitzaion eta kosakoak, bere azken indarrarekin, buelta eman eta urratzailea bere palaz harrapatu zuen. Une bat geroago, bere buruan zegoen guztia laino odoltsu batez lainotu zen. Beste bizitza bat, benetakoa ez bada ere, baina ez gutxiago erreala, ahanzturaren iluntasunean murgildu zen.
  Neskek ez zuten gogortasun gutxiagorekin borrokatu. Margarita kondesa boteretsu eta urrezko ile-beltzeko Olga printzesarekin aurrez aurre egon zen. Edertasun biak neska amorru amorratuz distira egiten zuten. Margaritaren azpian akordio zuri bat zegoen, bere urrezko apurrak txinpartak ateratzen ari ziren. Olgaren orein gorria ere ez zen edertasunaz eta graziaz txikiagoa.
  Neskek halako indarrarekin talka egin zuten, non zalditik erori ziren. Margaritak zin egin zuen:
  - Tira, lodia zara.
  Olgak erantzun zuen:
  - Koshchei entzun dut.
  Gudariak oinez borrokatu ziren, harri-koskordun marokoko botak kenduz. Beren takoi arrosak eta orkatil gihartsu beltzaranak erraz mugitzen zituzten gorputzak grazia imitaezinarekin. Beraz, Olgak eraso trebea erreproduzitu zuen eta Margaritaren bular osoak estaltzen zituen altzairuzko plaka urreztatua moztu zuen. Arrosa-begiro bezain distiratsuak zeuden titiak agerian. Kondesak esan zuen:
  - Aupa, lesbiana!
  Eta ez zuen zorretan geratu, delitugilearen kate-maila erauziz, printzesa gaztearen enborra gihartsu eta erakargarria agerian utziz. Olgak bere arroparen aztarnak bota zituen, eta Margaritak bere adibidea jarraitu zuen. Orain neskak biluzik borrokatzen ziren, beren edertasun berezian: jainkosa gudariak. Gorputz bikainak orbainez estali zituzten, eta gero, xaflaren tximista batek bularra moztu zion Olgari. Erantzun gisa, neskak bere aurkari lotsagabearen prentsan sartu zuen oina. Makurtu zen eta ezpata errukigabe batek moztu zion gerlariari buru ederra, dirutza balio duen ilearekin. Baina Olgak une labur batez gozatu zuen garaipena; gezi zorrotz batek bizirik zegoen bularrean zeharkatu zuen, bihotz ausart eta sutsura iritsiz.
  Horrela hil ziren gudu magikoetako heroiak!
  Grobogorrek zuhurrago jokatu zuen: etsaien formazioan puntu zaurgarriak bilatzen eta puntu batez larruazala zulatzen saiatu zen.
  Alyosha Popovich ere maltzurra zen, erreserbak borrokara botatzeko presarik gabe. Araua gogoratu zuen: komandante batek borrokara bota ez zituen tropak bakarrik kontrolatzen ditu.
  Ez duzu ia kontrolatzen zer borrokatzen ari diren. Ihes egiteko agindua eman ezean!
  Baldak ez zen bere pazientziagatik ezaguna. Krisia areagotu nahian, hau agindu zuen:
  - Berehala bota dinosauroak eta mamutak borrokara. Etsaiaren bizkarrezurra ez ezik, burezurra ere apurtzeko garaia da.
  Dinosauroak, planetak bezain handiak, lasterka joaten direnean, izugarrizko ikara dira. Irudimenak ezin du eszenaren handitasuna deskribatzeko erraldoi horietako hainbat mila buru-belarri aldi berean hegan egiten ari direnean. Panorama dotorea da hau, gangak dardarka eta zuhaitzak dantzan hasteko prest daudenean.
  Baldak-en belarrira loturiko maskorrak kirrinka egin zuen, Svyatopolken ahotsak galdetu zuen:
  - Ez al da goizegi?
  Baldak erantzun zion haserre:
  - Ez, ondo! Nire aurkari koldar eta ahulari aurrea hartzea espero dut!
  . 5. KAPITULUA
  Dobrynya Nikititxek, munstroen armadaren mugimendua ikusita, esan zuen:
  - Tira, itxuraz guk ere greba egin beharko dugu!
  Ilya Murometsek gomendatu zuen:
  - Mugitu zure erreserba erditik dinosauroak diagonalean igaro daitezen eta miaketa bat egin. Oso zaplazteko gogorra izango da, eta zure tropak salbatuko dituzu.
  - Badirudi ez dugula beste aukerarik!
  Erreserba berria erabiliz jaurtiketa ez zen guztiz ondo joan; ezin izan zen gure infanterian hilketak saihestu. Baina gudua askoz gogorragoa eta koloretsuagoa bihurtu zen. Batez ere dinosauroak elkarren aurka borrokatzen zirenean.
  Hona hemen bi tiranosauro erraldoi, bola batean nahastuta eta elkarri isatsari hozka egiten hasi ziren. Haragi urratuak norabide ezberdinetan hegan egin zuen. Ondoren, estreptosauroaren jaurtiketa bat izan zen diplodokuari. Lepoan ziztada amorratua, etsipen-oihu deskribaezina. Piztia erraldoiak bere buztan kolpe batekin erantzun zuen, zaldiekin batera dozena bat zaldun eroriz. Sua piztu zen eta diplodokuaren sabela urratu zen. Heste erraldoiak isuri ziren. Har kolosalak bezala mugitzen ziren. Zaldi eta gameluetan zihoazen zaldunak haietan korapilatu ziren. Mamut indartsua ere harrapatu eta bizkarrean irauli egin zen, hanka lodiak ostikoka emanez.
  Dinosauroak hil ziren, baina gerlari fantasma gehiago hil ziren. Hona hemen Errusia Santuaren armadako zaldun famatua, Dudko kondea, harrapari erraldoi batek zapaldu zuena. Guztiak oso zitala eta barregarria zirudien. Dinosauro batzuek segak zituzten erantsita; arrotzak eta beren soldaduak mozten zituzten bizar batekin bezala. Eta zenbat zaldi hil ziren, bista izugarria.
  Svyatopolk Baldaki galdetu zion:
  - Beno, zer egin behar dugu orain?
  Seguru erantzun zuen:
  - Erreserba nagusia gorde da. Agindua ematen dut, biribilgune sakon bat eginda, tropak muinoetara eramateko. Bertan enpresaren patua erabakiko da.
  - Borrokak agian? - Heroi epikoa zuzendu du.
  - Beharbada borrokak! Egin dezagun kako jaurtiketa!
  - Tira, aurrera! Probidentziak lagun gaitzazu!
  Dinosauroak, gizakiak, iratxoak, mota eta mota guztietako soldaduak amorratuz borrokatu ziren. Errusiar Santuek muturreko hegalean apur bat aurreratzea lortu zuten, Errusiar Handien posizioak estutuz. Dobrynya Nikitichek tiranosauroen erreserba talde txiki bat bota zuen borrokara. Presa-blokeari eusten zion palanka bihurtu ziren , gero eta handiagoa den presioari aurre egiteko aukera emanez. Tiranosauroek erlaitza moztu eta txirrindulari dezente hil zituzten.
  Baldak zin egin zuen, baina ez zuen erreserba gehiagorik: indar nagusiak ingurura bidali zituzten.
  Grobogor ere urduri zegoen, maltzurra izateaz nekatuta zegoen eta dinosauroak ere bota zituen borrokara.
  Baina urruntze txiki batekin egin zuen. Orduan Alyosha Popovichek ustekabean erreakzionatu zuen. Borrokan bota zuen, berehala mamutak eta dinosauroak osatutako indar guztiak. Aldi berean, oso maltzurki jokatuz, tropak iratxoek eragindako lainoaren estalkiaren azpian lauhazka egin zuten. Ondorioz, kolpea oso gogorra izan zen. Etsaien zaldizko eta infanteria asko bertan hil ziren. Hurbilketa guztiak gorpu zapalduz josita zeuden. Grobogorrek espero zuen etsaia, bera bezala, maltzurra izanik, erreserbaren zati txiki bat baino ez zuela bidaliko, eta horren ondorioz neurri erdietara mugatu zen. Ondorioz, ekimena Errusiar Handien alde pasatu zen.
  Grobogor ez zen berehala konturatu etsaia abantaila zuela borrokan eta bere dinosauroen talde txikia atzera egiten ari zela, eta zalditeria ezin izan zien horrelako munstroei aurre egin. Galerak azkar hazi ziren, milaka soldadu hil ziren.
  Aliosak bere burua gurutzatu zuen eta erlikiak zituen gurutzean eskua jarri zuen:
  - Badirudi Kristok laguntzen gaituela! Hala ere, fidatu Jainkoarengan eta ez zaitez akatsik egin! Orain zure energia aurrez dezakezu.
  Pastukhov ere borrokatu zen; gazte ahaltsua, espero zitekeen bezala, lekurik beroenean zegoen. Ezkutua bota eta aldi berean bi ezpatekin moztu zuen. Aldi berean, gaztea jolasten ari zela zirudien.
  Grobogorrek oihukatu zuen:
  - Tira, ekarri lagun hau nigana!
  Eskolta ikaragarritik, komandante zuhurra, banandu ziren hainbat guardia. Guicheko bizkonde zaldunak gidatu zituzten. Gudari sendo eta maltzurra, gailu berezi bat eraman zuen berekin, balezta eta lazoaren nahasketa.
  - Pastukhov ekarriko dut soka batean. Gauza bakarra jakin nahi nuen? Zein izango da saria?
  Grobogorrek poltsa bota zuen, de Guichek hegan harrapatu zuen:
  - Nire eskuzabaltasuna liluragarria izango da!
  - Demagun hilda!
  - Ez, hobe bizirik! Hau ez da abesten duten mutila: hobe hilda bizirik baino, gerlari gogorra - urdina!
  Bizkondeak barre egin zuen eta hiru adardun gameluari akuilatu zion, zaldiaren konkorrak dardarka. Grobogorrek agindu zuen:
  - Bota erreserba guztiak borrokara! Utzi dinosauroek lerroa hautsi! Azken finean, Alyosha gag bat besterik ez da!
  Azken hitzetan haserrea senti zitekeen: gaiztoak izan behar ziren! Eta nor da Grobogora bera!
  Dinosauroen beste elur-jausi baten inpaktuak frontea egonkortzea ahalbidetu zuen, baina horren bortizkeria indartu egin zen. Hemen Krasosaurus buru erraldoia moztuta geratu zen. Aho erraldoiak konbultsiboki estutu eta barailak estutu zituen. Hemen zaldizko bat mihitik heldu zen, lurpeko bizidunetara eraman zuten, kolpeak itxita. Odolezko hezur puskak atera ziren hortz azpitik. Pieza odoltsuetako batek neskaren aurpegia jo zuen. Edertasunak irribarre egin zuen harraparia:
  - Gizonak jada sakabanatzen ari dira, arrazoirik gabe.
  Dinosauroak ere hil zituzten, beren organismoaren primitibotasuna dela eta, denbora pixka bat borrokatu zuten eta izugarrizko kolpeak eta atzaparrak erabili zituzten. Alyosha Popovich talde txiki baina ondo lotu batekin: tarteka mailatan murrizten zen. Etsaien hondamendia eragin zuen eta atzera egin zuen. Neska erdi biluzik gorritu eta lotsatu egin ziren, gizon ederrari begiratuz.
  - Ezin gaituzu harrapatu! Quasarra botako duzu! - Gazte maltzurrak kantatu zuen. - Ez da alferrik apaiz ortodoxo baten semea kondaira bihurtu zela, trebetasunaren ikur.
  Bitartean, de Guicheren desanexioa Pastukhovengana sartu zen. Bizkondeak era doluz kantatu zuen:
  - Osorik ordainduko dizut, artzain! Eta honek hilkorra harrituko zaitu! Kontua etorriko da eta azkar etorriko da! Karrozaren hilkutxa batean itxiko zaituzte!
  Pastukhovek bizkondearen hitz harrotsuak entzun zituen ezpaten joka, zaurituen intziriak eta dinosauroen orroen bidez.
  - Karroza zerraldoa zerbait berria da! Agian bagoi itxurako hilkutxa da!
  De Guichek lazo hibridoa eta balezta altxatu zituen. Helburua trebetasunez zuzendu zuen eta Pastukhov harrapatzen saiatu zen. Bera, ordea, erne zegoen eta lazoak hegan egin zuenean, flotagailu baten moduan murgildu zen. Lazoa armadako gudari berdeetako baten lepoan bilduta. Kolpe mingarri larri baten ondorioz, borrokalariak konortea galdu zuen.
  - Arraioa, galdu egin nuen! - Magiaz sortutako bizkondeak nahiko natural egin zuen.
  - Beti bezela! - oihu egin zuen Pastukhovek, eta bere unikornio zuriaren gainean lauhazka egin zuen Guicherantz. Bi gerlari korrika joan ziren hura mozteko. Ezpaten kulunkak. Moztutako buruak urrundu ziren, bata gizakia eta bestea adarduna.
  Bizkondeak bakarrik esan zuen:
  - Etorri! Deuseztatzailea!
  Nola bere burua bere gorputzetik bereizten zen.
  Pastukhovek erantzun zuen:
  - Arimarik gabeko buru bat arima duen txakur bat bezalakoa da!
  Bost zaldizko aldi berean lasterka joan ziren gaztearengana. Horietako bat berehala hil zuen, eta bigarrena zalditik bota zuen.
  - Tira, zenbat zarete! Sar gaitezen igerilekura!
  Txirrindulariak apur bat nahasita zirudien, ba, etsaia indartsua zen.
  Pastukhovek beste bi moztu zituen eta kantatu zuen:
  Su distiratsuena duen sua,
  Nire maitasuna erretzen ari da!
  Etsaia maltzurra eta maltzurra den arren,
  Baina hautsi egingo da!
  
  Utzi gaizto basati eta eroari
  Eskualdea erre eta hondatzen du!
  Arimaren maitasuna urretxindorra bezalakoa da;
  Presa, hegaldi, zoaz!
  
  Eta Holy Rus'ek irabaziko du,
  Ez dago beste paturik!
  Zaldunak ezkutu sendo bat altxatuko du,
  Aberri maitea!
  
  Eta leial geratuko da,
  Errusiari argi santua!
  Errusiako armadura fidagarria da,
  Salba dezagun gure familia arazoetatik!
  Gazteak abestu eta txikitu gabe gelditu gabe. Haren kolpeek maisuaren atzamarren mugimenduaren antza zuten piano baten tekletan. Ukituek bakarrik kolpatzen dute ez musika, odol jarioak baizik. Hala ere, gerlari "berdeak" oso ondo borrokatu ziren, ez zuten ausardia eta irabazteko borondate gutxiago erakutsiz. Iratxoak ez ziren pertsonak baino gutxiago, iratxoak arkulari bikainak ziren eta ez ziren galdu eskuz esku borrokan. Borroka bikainak izan ziren maila birtuoso baten erakustaldiarekin.
  Horrela, Grobogorrek gudari onenak ukabilkada batean bildu eta kontrako kolpeak eman zituen; ez zen koldar bat, ezpatalari eta borrokalari aparta baizik.
  -Irabazi egingo dut! Ezin dugu galdu!
  Dobrynya Nikitichek bere hegalean arretaz kontrolatu zituen etsaiaren mugimenduak. Baldak-en erreserba indartsuak gudu bero baten erdian muinoetara iristea lortu zuen. Dinosauro dezente zeuden erreserban; munstro indartsuak, ferra magikoak erabiliz, malda ia bertikal batetik igotzen hasi ziren. Erreserba gizakiak egindako Lancelot zaldunak agindu zuen. Errusia Handiko segada erregimentua Mikulak zuzendu zuen. Dobrynya esan zion:
  - Ados, deabruak datoz!
  Dobrynyak erantzun zuen:
  - Nola sakabanatuta daude izarrak?
  - Noski dena sasoi betean dago!
  - Gora iristen direnean, olioa bota behar diezu, imajinatu zer gertatuko den dinosauroak erortzen badira.
  Mikulak irribarre egin zuen:
  - Eta olioari erretxinarekin batera su eman daiteke!
  - Zein ideia guztiz arrazoizkoa! Ankerra izan arren!
  - Gerran, ausardia errukigabetasunarekin batera doa! Ezkongaiak bezalakoak dira batasun garaile batean! - Txistu egin zuen Mikulak. - Gogor borrokatuko dugu, gogor borrokatuko dugu! Eta ez begi bat begi bat!
  Dinosauroak igotzen eta eskalatzen jarraitu zuten. Izarren estropezuka, munstroak eta haien atzetik lauhazka zebiltzan zaldiak estropezu egin zuten, batzuk erori ziren, baina elur-jausi nagusiak aurrera jarraitu zuen. Dinosauroek masailezurra egin zuten klik eta geziek euria egin zuten haien gainean, munstroei ia ez zieten kalterik eragin, baina jendea eta gizabanako txikiagoak hil zituzten. Hondora erori ziren, biribilka. Beste aldeko arkulariek gogor erantzun zuten, baina behetik tiro egiten zutenez, sua ez zen hain eraginkorra izan. Moldeak harkaitz bat estaltzen duen bezala, Svyatorossiako tropak muinoan zehar ibili ziren. Goiko puntua gainditzear dago.
  Mikulak agindu zuen:
  - Garaia da! Egin dezagun hegan!
  Erretxinarekin nahastutako olioa isuri zen. Behin bertan sartuta, dinosauroen hankak beren apatxa sorginduetan irristatu ziren. Lantzelot zalduna, ordea, ez zegoen galduta, baina agindu zuen:
  - Aurrera borrokalariak! Saryn kitchkan!
  Hala ere, halako "ausardiak" on baino kalte gehiago egin zuen. Izugarrizko zapalkuntza izan zen: dinosauroek buelta eman eta elkar zulatu zuten. Baina ertzei atxikitako palak bereziki arriskutsuak ziren. Erraz mozten dute munstroen eta gerlari txikien haragia. Lancelot zangoaren erdian aurkitu zuen bere burua. Gupidarik gabe estutu zuten, armada agintzeko aukera kenduz. Mikulak, momentu kritiko bat heldu zela ikusirik, agindu zuen:
  - Eraso dezagun! Eman diezaiegun arnasketa purulenta!
  Indar berrien kolpe batek balantza okertu zuen Errusia Handiko armada magikoaren alde.
  Segada-erregimentuek aldez aurretik muinoak saihestu zituzten edo goitik eraso zuten. Nolanahi ere, nagusitasuna modu antolatuan borrokatzen zen armadaren alde zegoen, izuak hartutakoaren aldean, are gehiago areagotu zen olioari su eman ziotenean.
  Mikulak txistu egin zuen:
  - Uholde dezagun bainuetxea horrela - altxa dezagun Vanka-Vstanka!
  Lancelot zur eta lur geratu zen, eta agindurik gabe geratu zen erreserba hil egin zen.
  Baldak-ek ezin izan zituen errefortzurik bidali, bere tropa guztiak frontoiko gudu batek harrapatuta gelditu baitziren.
  Mikulak oso ondo ikusi zuen hori guztia, porrota bizkortzeko eta tropak inspiratzeko, pertsonalki etsaien lerroetan moztu zuen, bi ahoko aizkora kulunkatuz.
  - Denak puskatuko zaituztet! Ezagutzen duzue idiota!
  Baldak oihu egin zuen:
  - Bai, denak izango zarete madarikatuak! Orain herensugeak borrokan sartuko dira!
  Izan ere, muturreko altueran, herensugeen borroka hasi zen. Berdintasunean ibili bezain laster, izaki hegodunak artalde askotan banatu ziren.
  Mikulak ilusio amorratuz kulunkatu zuen aizkora, baina aldi berean ez zuen ahaztu behar ziren aginduak emateaz. Komandantea pasioa eta ilusioa zen.
  Bere ondoan gizon bat lantza gainean altxatu zuten, baina horrek mingotsa areagotu besterik ez zuen egin.
  Apurka-apurka Errusiar Handiek nagusitasuna lortu zuten, ezpataren kulunka eta lantzaren kolpe bakoitzarekin milaka biktima berri.
  Baldak oihukatu zuen:
  - Lancelot zara: pilotak besterik ez dituzu ahoan! Halako kaskarra egiten duzu! Tira, zer egin behar dut zurekin! Urkatuko zaitut, ez laugarrena baino hobea!
  Erreserba desagertu zen, eta gerlari fantasma batzuek, zalantzarik gabe, hegaldia hartu zuten. Neska gerlari ausartak ere oinutsik egiten zuten keinuka, asko odolez takoituta zeuden. Bada, onartu behar dugu arrazoizko pausoa izan zela, baina dinosauroek lasterka egin zutenean, trumoi eta zapalduz eurena, izan zen... Laburbilduz, suntsipen eta hezurrak hausteko benetako abestia. Lantzelot hil zen, bere azken hitzak hauek izan ziren:
  - Hau aurreikus nezakeen!
  Mamuek, ordea, izaki bizidunekin bat egiten zuten sentimendu multzo bat zuten. Hori dela eta, beldurra zer den jakinda, izututa hegaldia hartu zuten, neska batzuek armadura bota zuten oinez zihoazela korrika errazago egiteko. Haien gorputz biluziak, izerdiz distiratsuak, erakargarri erotiko guztia gorabehera, batez ere luxuzko aldakak, larruazal beltzaranaren azpian ibiltzen ziren giharrak, ezin zuten bihotzetan sinpatia piztu.
  Jazarpena basatia izan zen, muino guztiak eta haietara hurbiltzeak odolez zikinduta geratu ziren, gorpuzkin hauts-eremu bat bezala josita. Odol-mindan itsatsita zeuden apurrak. Errusia Handiko erdi biluzik dauden neska berdinek poz-pozik egin zuten irrintzi eta gehiegizko pisua galtzen ere saiatu ziren. Zein harrigarria den, gudari biluziak, izerdiz distiratsuak eta odolez zikinduak, giharrak flexionatuta, hankak dantzan korrika doazela!
  Mikulak, neskaren xarmari kasurik egin gabe, agindu zuen:
  - Gida itzazu erdialderantz! Han kuttun txikiak zapalduko ditugu. Asto temati batek ere azotea obeditzen dio!
  Mugimendua gero eta zuzenagoa eta azkarragoa zen. Erreserba boteretsuena suntsitu zutela aprobetxatuz, Mikulak, Dobrynya Nikitichen aginduz, etsaia erasotu zuen hegalean eta atzealdean. Eta kolpea bat-batekoa izan ez bazen ere, armaden astindua handia izan zen.
  Baldak, egoera larria bihurtzen ari zela ikusita, borrokan sartu zen soldadu talde txiki batekin batera:
  - Haizea bakarrik da bortitza, euria egiten dit begietan! Ekaitz bat ikusten dut munduan zehar! - Bogatyr Baldak formazioan sartu zen, baina bere talde baten zati bat zaldizko zaldizko eta dinosauroetatik ihesi erori zen. Horrelako munstro bati su ematen badiozu, benetan korrika egingo du. Eta hala ere, atzaparrek bakarrik distiratzen dute, odolez bustitako gainazala moztuz!
  Unikornioari maniobra eginez, Baldak nolabait aurre egitea lortu zuen, baina pare bat aldiz zapaltzea lortu zuten. Gauza bakarra nahi zuen: Dobrynya Nikitich-i aurre egitea. Gainera, sorpresa desatsegin bat zeukan prestatuta etsaiarentzat.
  Dobrynya, komandanteak soldaduei adibide bat jarri behar ziela konturatuta, borrokaren erdira sartu zen. Bera, noski, gerlari trebea eta indartsua da, altxor kutxaren menpe bikaina duena.
  - Tira mutilak! Gure bihotzak ez dira kikilduko borrokan! Izan gaitezen Errusia Handiaren ohore eta loria.
  Baldak erantzun zion:
  - Sacred Rus-ek irabaz dezala!
  Baldak-en eskuinaldean borrokan ari zen Foma heroiak gehitu zuen:
  - Borrokatu beraren alde eta ez izan beldurrik!
  Bi aldeek erakutsi zuten borroka presio handiena. Egia da, Svyatorossia-ko armada gehienek ihes egin zuten jada, baina guardiak ausardiaren mirariak egin zituen.
  Baldak bere burua gurutzatu zuen, Dobrynya Nikitich ikusi zuen eta harengana hurbiltzen hasi zen. Ezkerreko eskuak aztiek emandako bi opari sutsu bilatu zituen.
  - Orain frijituko zaitut, Dobrynyushka!
  Nikititxek bi gudari garaitu zituen, Baldak ere nabaritu zuen. Orain bi komandante heroikoek erabaki behar zuten: nork lortuko zituen erramuak!
  Baldak oihukatu zuen:
  - Tira, sugearen irabazlea, semola pixka bat nahi duzu?
  Dobrynyak erantzun zuen:
  - Halako haur-esamoldeak ez zaizkio gudari loriatsu bati egokitzen!
  Baldak barre egin zuen:
  - Ez al duzu hau nahi?
  Mamut oso bat frijitu zezakeen suzko opari bat bota zuen. Dobrynya unikornioaren gainera egin zuen salto, "opariak" atzera egiten ari zen mastodontea jo zuen, berehala piztia larrutuz.
  - Euli zaparrada dexente daukazu! - Konturatu zen Dobrynya.
  - Deabru argia zara! - esan zuen Baldak haserretuta eta bigarren oparia bota zuen.
  Baina jaurtitzeko momentuan, bultza egin zioten, eskua okertu eta "granada" magikoa ia ondoan lehertu zitzaion. Biosuak heroia erre zuen, bere armadura urtu eta bere haragi indartsua frijituz.
  - A ze kaskarra! - madarikatu zuen Baldak. Nahiz eta, oro har, bere errua izan debekatutako armak erabiltzeagatik.
  Dobrynya, lau borrokalari eraitsi ondoren (sabel urratua zuen iratxo bat, minez hortzak estutu zituen belarrez gainezka zegoen muino batean), eta bosgarren aurkariari bere sastakaka batekin sastakatu zuen, Baldak-era sartu zen.
  - Beno, zer heroia! Nahi ez duzun arren, eskaintzen dizut! Bat-batean borrokatuko dugu?
  Baldak oihu egin zuen:
  - Noski egingo dugula!
  Bi zaldunak elkartu ziren, ezpatak jo eta txinpartak hegan egin zuten.
  Dobrynyak iradoki zuen:
  - Agian hobe litzateke gerraren emaitza komandanteen arteko duelu batek erabakiko balu?
  Baldak esan zuen:
  - Heste txikiegia duzu horretarako!
  Dobrynyak aurpegian irribarrerik zintzoena jarri zuen:
  - Hala uste duzu?!
  - Bai, txakalak eta buruan sartuko dezu!
  Baldak oldartu zen erasotzera, baina bere alboak min handia ematen zuen eta mugitzea eragotzi zion:
  - Apurtu egingo zaitut!
  Dobrynyak erasoa baztertu eta eskuinetik erasotzen hasi zen, horrela etsaia larri zauritu baitzen.
  Ez da hondamendi handirik gertatuko planetan,
  Eta alferrik etsaiak bere indarrak bota zituen kanpainara!
  Etsaia garaitzeko gai izango gara gudu loriatsu batean,
  Iluntasuna hautsetan desegingo da - argiaren garaia iritsiko da!
  Dobrynyak abestu zuen eta, beste eraso amorratu bat eginez, eskuineko besoa moztu zion.
  Baldak-ek ezpata erori eta Dobrynari tu egin zion, oihuka:
  -Jauna, zuk...
  Dobrynyaren altxorrak Baldak-i burua moztu zion. Hamar pauso egin zuen hegan eta gerlari batek jaso zuen. Hilzorian dagoen buruak esatea lortu zuen:
  - Madarikatzen zaitut! - Eta gero zati txiki eta sutan txikitu zen.
  Dobrynyak erantzun zuen:
  - Zertarako? Borroka zuzena izan zen!
  Buruzagiaren heriotzaren ondoren, Svyatorossiya armadaren eskuineko hegala hegaldi masibora bihurtu zen. Orain ez zegoen horiek geldiarazi. Elur-jausi bizia mugitzen hasi zen, harri-jauzi magikoa handitu zen. Dobrynyak eskaera bat egin zion Ilya Murometsi.
  - Agian erdigunea eta ezker hegala zapaltzeko garaia da.
  Ilya Murometsek erantzun zuen:
  - Erdigunea jo! Eman kolpe azkarrago bat, indarren zati bat atzealderantz joan zen, eta utzi aldi berean ihes egiten zutenei atzetik, ez diete betebeharra itzultzen utziko.
  Dobrynyak erantzun zuen:
  "Mikularen esku utziko dut jazarpena, eta erdian joko dut". Eraso hilgarria eramango dut.
  - Utzi dinosauroak etsaien formazioan talka egiten lehenik. Tankeek bezala, zalditeria zapaldu behar dute eurenari minik egin gabe!
  Svyatogorrek ikusi zuen etsaien indarren zati bat erdialdea hegaletik erasotzen ari zela, baina ez zuen erreserbarik. Zaldun ahaltsuak aztiengana jo zuen.
  - Natasha maitea, gaizki kalkulatu dugu eta orain etsaiak gure tropak atzera botatzen ditu. Atzealdetik eta hegaletik inguratzeko mehatxua zegoen. Mesedez, maitea, bidali errefortzuak! Bestela izorratu egingo gara!
  Natasha aztiak erantzun zion:
  - Ez! Orain gure indar guztiak borrokara botatzen dira goiko azpiespaziora! Etsaien magoak erasora joan ziren eta haiekin kolpeak trukatzen ditugu. Oreka dinamikoko posizio bat sortu da. Aldi berean indarren zati txiki bat ere zugana zuzentzen bada, galdu egingo dugu.
  Svyatogorrek intziri egin zuen:
  - Orduan, zer egin behar dugu?
  - Aholkuak eman ditzaket!
  Itxaropena Svyatogorren ahotsean agertu zen:
  - Zein?
  Natashak barre egin zuen:
  - Nagusitasun numeriko bat zeneukan, ezta?
  - Bai, bikaina! -hasi zuen heroiak
  - Beraz, itzularazi ihesi doazen erregimentuei kemenaren adarra erabiliz.
  Svyatogorrek erantzun zuen:
  - Saiatuko naiz!
  Neskak gehitu zuen:
  - Miraria da, soldaduak bi aldiz indartsu egiten ditu. Begiratu arretaz, etsaiak bere ezustekoa erabili ez dezan erantzunean!
  - Jarraituko dut!
  Heroi ahaltsuak adarra bat hartu zuen bularretik eta jotzen saiatu zen. Momentu horretan, euli txiki bat sartu zen sarrerako zulora. Svyatogor ez zen honetaz ohartu eta bere indar guztiekin putz egin zuen. Orro ikaragarri bat entzun zen, milaka danborrak jotzen ariko balira bezala. Hamarnaka milaka pistola hasi ziren tiroka aldi berean.
  Santuak zaunka egin zuen:
  - Hau da munduaren amaiera! Nire armada indarra hartzen ari da!
  Orduan, bat-batean Grobogorren ahotsa entzun zen oskolean:
  - Svyatoslav, entzuten al nauzu?
  - Bai ziur!
  - Zein beldurgarria den hau!
  - Infernuko kanoien burrunba! Orain gure tropak itzuliko dira eta etsaia ihesean jarriko dute!
  Grobogorren ahotsa itzali egin zen:
  - Ez dakit! Zerbaitegatik ikaragarri bat dago nire ariman.
  - Etsaiak ere bai!
  - Eta ahultasun ikaragarriren bat!
  Grobogorrek garrasi egin zuen ahots mehez:
  - Ene Jainkoa!
  - Zein da ba arazoa!
  - Nire soldaduak korrika doaz! Eta armak botatzen dituzte!
  Svyatogor bera ohartu zen armada fronte osoan atzera egiten ari zela. Hondarrezko marea bezala, Errusia Handiko tropak armada birtuala birrintzen ari dira. Neska biluziak erortzen dira, erruki eske, eskuak lotu ere bai, hanka biluzi eta babesgabeak ostikoka emanez. Svyatogorrek putz egin zuen berriro. Adarren zurrumurrua ahulagoa zen. Borroka erabateko kolpe bihurtu zen. Soldaduak erori ziren, neskak, amore emanez, beren ile luzea kate gisa erabiltzen zuten, eta lotu zituzten oin biluziak, hautsez eta odolez estaliak, beren aurpegiaren edo buruaren atzealdearen kontra estutu zitzaten. Dinosauro ahaltsuak ere jostailuak bezala bota zituzten, dena kaosean murgildu zen.
  Svyatogorrek ikusi zuen nola azkar hazten zen hondamendia. Hau jada ez zen erretiro bat; hegaldia ere konparazio ahulegia zen. Horda eroatuaren erabateko suntsipena gertatu zen, armada ikaragarria duela minutu gutxi. Komandantea gerlari gorenarengana itzuli zen izututa.
  - Natasha maitea!
  Ahots atsekabe batek eten zion:
  - Zer gehiago!
  - Gure tropak ihesi doaz!
  Neskak zaunka garratz egin zuen, bere urrezko txirikordak errota baten hegoak bezala biraka eginez:
  - Nola doa denak korrika?!
  - Salbuespenik gabe, ni eta nire segizioa bakarrik geldirik gaude, eta hori hamar bat lagun baino ez.
  Natashak garrasi egin zuen, bere txirikordak helizearen pala bihurtu ziren:
  - Ergel bat zara! Adarra magikoa galdu, armada magikoaren azken itxaropena! Ergel ergel! Txernodirnik!
  Svyatopolk-ek isilka egin zuen:
  - Benetan ez! Nire indar guztiekin putz egin nuen! Eta zutik dagoen orroa erabatekoa da!
  Natasha orain askoz lasaiago dago eta erantzun zuen:
  - Bai entzun dut! Iritsi dira olatu magikoak! Baina hori ez da batere egia, tonalitatea arrotza da!
  Svyatopolk arnasa sakon hartu zuen:
  - Ez zidaten behar bezala putz egin! Agian gehiegi egin dut! Adimentsu jokatu behar nuen?
  Natashak aurka egin zuen:
  - Berdin du nola putz egin duzun! Antza denez, polaritatea aldatzen zuen sorginkeria bat sartu zen adarra, eta horren ondorioz gudariak ahuldu eta ausardia galdu zuten. Oksana madarikatua, zure ergelkeria dela eta, ni astuna egitea lortu zuen.
  Svyatopolk-ek argudiatu zuen:
  - Ez, hau da nire zulaketa! Euli bat adarra sartzen ikusi nuen, baina ez nion inolako garrantzirik eman. Txikiegia zen!
  Natashak urrupa egin zuen:
  - Bai, txikia! Tetralet baten tamaina! Iratxoak alderantzizko sorginkeria jarri zezakeen. Eta orokorrean, alferrik sartu nintzen trollekin, haien eta iratxoen arteko gerra guztietan, goiz edo beranduago azken garaipena iratxoentzat joan zen. Arraza liluragarri honen berezko bakezaletasunak eta adeitasunak bakarrik eragotzi zuten trollak erabat desagertzea. Baita gure inperioa moztu ere.
  Svyatopolk-ek esan zuen, jostagarri kantatuz (beharbada bere etsipena ezkutatzeko):
  - Trollak ez dira batere gure senideak! Satan nahiago dute! Eta nire sentimenduak ezkutatu gabe kontatuko dizkizut! Ezin duzu troll baten emazterik hartu!
  Natashak barre egin zuen:
  - Ongi egina! Urkamendian ere txantxak egingo dituen mamu horietako bat zara. Baina orain ulertzen duzu zer geratzen zaizun?
  Svyatopolk-ek mihia egin zuen:
  - Noski, eta zoritxarrez, argiegia da, interpretazio bikoitz bat onartzen ez duena.
  - Beraz, hil zaitez ohorez!
  Svyatopolk-ek bere burua gurutzatu zuen:
  "Gogaitzen nau ohore hitza ahaztuta egoteak eta ohorez zure bizkarrean kalumnia egoteak!" Hala ere, ez guk eta ez gure garaian! Ez dezagun errusiar lurraldea lotsatu! Aurrera nire Zaldun gudari loriatsuak!
  Aukeratutako dozena bat heroi zaunka egin zuten batera:
  - Ohorezko eta aberriaren alde!
  Ilya Muromets eta bere segizioa ere borrokan sartu ziren: ez zen komeni komandante bat halako une erabakigarri batean esertzea.
  Bihotz ausarten tragedia handi bat, bi armada handi, bakar batek bizirik iraun dezake, biek bizitzea merezi duten arren!
  Bata lehenengo jaiotzen da, bestea lehenengo: Visotskyk kantatzen zuen bezala: lau lehen-seme daude urrutian, bakoitzak borrokalaria dela uste du! Denek uste dute gutxien nekatuta daudela, denek nahi dute idulki altu batean egon!
  Ilya Murometsek, bere zaldi beltza indar guztiekin bultzatuz, ozta-ozta aurreratu zituen atzera egiten ari ziren aurkariak. Etsaiaren dinosauro gehienak gaintentsio handiengatik hil ziren. Astindu eta erori egin ziren, isilune basatietan bueltaka.
  Alyosha Popovichek, eskuineko hegaletik galopan zihoala, esan zuen:
  - Dirudienez soinu hauek indar suntsitzaile berezia dute. Begira nola harritu ziren animaliak.
  Ilya Murometsek metrailadore bat bezala txikitu zuen. Errazegia zen, ez erresistentziarik, ezta neure burua defendatzeko gogorik ere. Irakeko urruneko gerrarekin lotura bat etorri zitzaidan burura, arabiarrek beldurrez ihes egin zutenean amerikar tankeetatik. Besterik gabe fusilatu zituzten. Gero, antzeko gerra bat izan zen mila milioi eta erdi Xitairekin. Errusiako zientzialariek ultrasoinu grabitatorioaren printzipioan oinarritutako arma berri bat asmatu zuten; metatu egin zen eta eraso nuklearra jasateko gai ziren lurpeko bunkerrek ere ezin izan zuten salbatu. Milioika horda begi estuak izututa ihes egin zuten. Ez zuten ez indarrik ez gogorik gelditu eta tiro egiteko! Arma nuklearrak neutroi ultraarinen erradiazio bereziekin neutralizatu ziren, eta horrek elementu erradioaktiboen ezaugarri fisikoak aldatu zituen. Orain armada birtualeko milioi bat soldadu eta dinosauro inguru masa inerte bihurtu dira, ihes egiteko edo beren burua suntsitzeko gai dena.
  Dozena bat mamuk bakarrik, Svyatopolk buru, eutsi zioten ausardia kaos ero horretan.
  Alyosha Popovich harrituta geratu zen:
  - Bitxia da izuak gure tropetan eta etsai gutxi honetan eraginik ez izana!
  Ilya Murometsek iritzia adierazi zuen:
  - Beharbada, kolore berdexka batekin markatuta daudelako da. Badirudi magia jakin baten nahasketa bat dagoela hemen.
  Alyoshak esan zuen:
  - Hauek bizirik hartuko ditugu?
  - Svyatopolk bakarrik.
  Dozena bat heroi, horietako bi gerlari indartsuak, titanak bezala borrokatu ziren, Svyatopolk-ek bizpahiru zaldizko kolpe batez eraitsi zituen, gorpuzkiak haien inguruan erori ziren, gorpuak pilatu ziren eta tumulu oso bat eratu zen pixkanaka. Baina dinosauro ahaltsuen kolpeak berehala hautsi zuen zaldunen erresistentzia. Hil baino lehen, neskak guztiz biluzik zeuden, gorputza giharrez gainkargatuta eta masiboegia dute titan neskatilei eder eta harmoniatsu deitzeko, baina bularrak krabelin-begien formako titiak goratuta dituzten bufalo arrazaenen ertzak bezalakoak dira. Gudariak duintasunez borrokatu ziren, mozketa ugariren odol gorridun jarioek txokolate iluneko azala morea apur batekin koloreztatu zuten. Bihotzak taupadaka ari ziren bitartean, esku indartsuak ezpatak altxatzen ari ziren, neska batek, eskuineko eskua galduta, ezkerrarekin txikitu eta, mina izan arren, irribarre egin zuen, bere hortz handi eta berdinak agerian utziz, elurra baino zuriago. Svyatopolk izan ezik, gupidarik gabe txikitu eta zapaldu zituzten guztiak. Ile berde argi eta kizkurdun neska heroia izan zen erortzen azkena, burua moztua oihukatu zuen:
  - Slava Ros...
  Ezpain gorritxoak zurbil eta izoztu egin ziren. Eta komandante nagusia bera larri zauritu zen.
  Zalditik erorita, gogor altxatu zen eta igo zen Ilya Murometsi oihukatu zion:
  - Gizon bat zara!
  Ilyak lasai erantzun zuen:
  - Gizon bat noski!
  - Orduan borrokatu nirekin bat-batean! - Svyatopolk oihukatu zuen bere azken indarrez.
  Ilya Murometsek burua astindu zuen:
  - Ez, hori ez da ondo izango!
  - Zergatik koldar bat!
  Heroi epikoak, burua astinduz eta zezen baten lepoan zutik, hauxe egin zuen:
  - Zaurituta zaude eta ezin duzu borrokatu! Hau erabateko kolpea izango da! Gainera, ez dut denborarik.
  - Barkatu!
  - Tira, ados, hartu! - Ilya Murometsek bere zaldia bota zuen, ezpata gora altxatuz, kolpe gogor batengatik.
  Svyatopolk hori espero zuen eta jaurtiketa etsi batekin gerlariari aurrea hartzea lortu zuen. Pala zuzenean sartu zen heroi ahaltsuaren sabelean. Ilya intziri egin zuen zalditik erori zenean. Svyatopolk errematera joan zen, baina diamante-punta zuten dozena gezi gori-gori batek berehala zulatu zuen. Komandantea odoletan erori zen.
  Soldaduek korrika egin zuten Ilya Murometsengana, Alyosha Popovich zalditik salto egin zuen, belarria bularrean jarriz. Poz-pozik oihukatu zuen:
  - Bizirik dago oraindik! Poztu zaitezte errusiarrak!
  Ilyak begiak ireki zituen:
  - Zauritu naiz!
  Alyoshak kontsolatu zuen:
  - Ziur nago ez dela hilgarria! Osasun handia duzu. Lurrean, zeruan eta iluntasunean borrokatuko gara!
  Murometsek irribarre xume egin zuen:
  "Ez naiz borrokalaria hurrengo orduetan". komandante goren izendatzen zaitut. Irabazi genuenetik, zu eta armadak beste maila batera joan behar duzu eta gure tropei espazioko guduan lagundu. Hau da lehenengo zeregina. Zaila pasatzen ari direla sentitzen dut.
  Alyoshak erantzun zuen:
  - Nik, beste gudariek bezala, azkeneraino beteko dut nire betebeharra. Non eta nola erasoko diezu zure etsaiei?
  - Oksanak esango dizu. Ataria erreproduzituko du, baina oraingoz lo egingo dut! - Ilya Murometsek begiak itxi zituen.
  Alyoshak berriro ere belarria bularrean jarri zuen. Pultsua ahul baina egonkorra zen, azkar altxatu zen eta oihukatu zuen:
  - Jarrai dezagun atzetik! Moztu ditzagun izpiritu gaizto guztiak!
  Gudarietako batek kantatu zuen:
  - Eta ezkerrean gure ejerzitoa eta eskuinean gure armada! Mozkortuta gaudenean borrokatzea ona da!
  Alyoshak ezpainetan zaplaztekoa eman zion:
  - Nolakoak dira gureak? Etsaia etsaia da: azalaren kolorea eta kolpatutako aurpegia edozein dela ere!
  Jazarpena: bere xarma ikaragarri guztia, isuritako odol jarioak, gorputz moztuak, agonia izugarrian borrokan ari ziren milaka animalia, ia errutina bihurtu zen. Errusia Santuaren tropa magikoak alderantzizko magiaren ondorioz larriki ahuldu zirenez, askoz errazagoa zen haiekin harrapatzea. Sarraskiak ilea mozteko izaera zuen, armada gurina zartagin batean bezala urtzen zen. Neskek bakarrik, zorionez denek ile luzea eta bolumena zuten, hau da, beren buruak puntuz egin eta salbatu zituzten. Alyosha Popovich Oksanarekin harremanetan jarri zen.
  - Sorgin Gorena, irabazi dugu!
  Neskak, poza ezkutatu gabe, erantzun zion:
  - Dagoeneko badakit hori!
  - Zeintzuk dira zure jarraibide gehiago?
  - Oraindik ezin dugu ataria ireki. Etsaia indartsuegia da. Beraz, lehenik eta behin, jarraitu. Laster, mini-materia eta trans-espazio-sorgailuetara iritsiko zara. Apurtu antena guztiak, orduan etsaiaren energia lehortu egingo da. Sorginen botereak ahuldu egingo dira eta trantsizio atari bat sortzeko gai izango gara. Bitartean, gureak benetan lortzen du espazioko guduan.
  Alyoshak erantzun zuen:
  - Agindua ulertzen dut eta beteko da.
  - Non dago Ilya Muromets?
  - Zauri larria!
  - Gerra ezin da egin hildakorik gabe! Irabazten badugu, bere bizitza luzatzeko gai izango gara. Orain azkartu, erabili otoitz berezi bat.
  - Mantra baten antzeko zerbait.
  - Eta zuk ezagutzen duzu!
  Alyosha Popovich otoitz bat irakurtzen hasi zen, itxuraz zentzurik gabeko hainbat soinu isuri zituen literalki.
  Agindu-anplifikadorearen bidez transmititua:
  - Tira, errepikatu nire atzetik. Nik esaten dudana, zuk ere esaten duzu.
  Mantraren eragina horren esanguratsua izan ez arren, jazarpena arrakastatsua izan zen. Armada, edo hobeto esanda, haren aztarnak zapaldu zituzten: azken soldaduak hil zituzten. Eta gatibu biluziek ilearekin hankak eta buruak bihurritu zituzten, eta, segurtasun handiagoa izateko, hatzekin sudurra estutzen zuten lo sakonean azkar murgiltzeko. Lasterketak jarraitu zuen, lautadak oinetakoei, belar berdeari, hondar gorriei eman zien lekua. Alyosha Popovichek agindu zuen, ez bildu, kohorte bereizietan osatzea.
  Ikuskizun bat agertu zitzaion eta agindu bat:
  - Jo ezazu zure ezpatarekin ate ikusezina. Kasu honetan, sorgailuetara igaroko zara.
  Alyoshak, sei hankako zaldi bikain batean, ihes egitea lortu zuen, armada osoaren aurretik lasterka. Eta hainbat borrokalari azkarrenak aurretik jarri ziren, horma garden baten aurka talka eginez. Erortzean uluka egin zuten, sudurra kolpatuz eta ubeldurak jasoz. Beste armadak ere ez zuen moteltzeko astirik izan. Soldadu asko hil ziren, dozena pare bat dinosauro hezurrak hautsi zizkieten eta gainerakoak ozta-ozta gelditu ziren. Alyosha Popovich jauzi egin eta atea dir-dir egiten ikusi zuen. Lausoa eta oso txikia zen, Aliziari buruzko maitagarrien ipuineko lorategi zoragarri bateko atea gogorarazten zuen, baina berehala sentitu zuen hura jo behar zuela.
  Mantra amorratu bat oihukatu zuen, Aliosak moztu zuen:
  - Garaipena zain dago, garaipena zain daude kateak hautsi nahi dituztenak!
  Hesia dardarka hasi zen eta pixkanaka erortzen hasi zen. Hondakinak atera ziren handik, gero zerbait dardar egin zuen eta armadura gardena azkenean desegin zen. Alyosha Popovichek sastakaia bota zuen azkenean hau ziurtatzeko.
  - Bidea garbi dago! Salto egin nire atzetik!
  Komandante gazteak salto egin zuen, eta Pastukhov eta beste zalditeria batzuk bere atzetik joan ziren.
  Dobrynya Nikitichek galdetu zuen:
  - Zergatik ez diogu gureari laguntzen?
  - Oraindik ez da posible, mega-erreaktoreak inguratzen dituzten antenak suntsitu behar ditugu.
  "Orduan ez zaigu asko geratzen".
  Aurrean antenak zipriztindutako haran bat zegoen. Antena batzuk erraldoiak ziren, hamar mila kilometroko tamainakoak, pinudiak bezala irteten ziren, beste batzuk, berriz, aitzitik, txikiak, lezkadiak bezalakoak.
  - Suntsitu itzazu! Ez utzi metala metalaren gainean!
  Denon sarraskia hasi da. Hala ere, ehun soldadu pare bat kolpe gogorrak jaso zituzten hiperkorrontetik. Erori ziren, konbultsio bortitzetan nahastuz. Aliosak agindu zuen:
  - Zapiak kendu edo eskuetan beste trapu batzuk lotu eta txikitu.
  Dinosauroek ere antenekin topo egin zuten, kolpatu eta, aldi berean, inpaktuengatik. Izugarrizko zalaparta besterik ez zegoen. Jende mordoak altzairuzko baso distiratsua suntsitu zuen.
  Koroaren isuriek airetik jauzi egiten zuten noizean behin, eta tximistak jo zuten. Hala ere, biktima kopurua txikia zen, gehienbat energia hiltzailea gorakoa zen.
  Pastukhovek elektrizitate magikotik pare bat kolpe jaso zituen, baina horrek haserretu besterik ez zuen egin.
  - Ni Artzaina naiz, eta Kristok berak artzain batekin alderatu zuen bere burua! Beraz, artzaituko zaitut heriotzaren itzalaren haranean!
  Antenak, handienak ere, erori ziren. Pixkanaka-pixkanaka lautada metal zati askoz bete zen. Errazagoa da antenak suntsitzea pertsonak baino: geldirik daude eta ez dute aurka egiten.
  Azken antena kolapsatu zenean, armadaren gaineko zeruaren kolorea aldatu egin zen, beltzez beltzez! Natasharen ahots segurua entzun zen Alyosharen belarrietan:
  - Orain gure mutila zara! Ataza burutzea lortu du. Orain aurrera goaz, berreraiki armada, laster ataria irekiko dugu.
  Alyoshak oihukatu zuen:
  - Ahalik eta azkarren egin behar dugu! Gure neska-mutilak hiltzen ari dira!
  Izan ere, Alexandro Handiaren armada gero eta okerragoa zen! Indar gorenek estutu zuten, eta galerak gero eta handiagoak ziren. Izarontzi handiak zatitu ziren, txikiak zuzietan euliak bezala erre, eta ez zegoen gehiago atzera egiteko. Bere laguntzaileek, bereziki iratxoak, honako hau iradoki zuten:
  - Agian espazio unibertsala utzi dezakegu. Bestalde, gotorlekuko planetek lagunduko digute. Etsaia atzeratuko dute!
  Alexander haserre baztertu zuen proposamen hori:
  - Inola ere ez! Kasu honetan, alferrikako hainbeste hildako izango dira, batez ere biztanleria zibiletik (hori tropa ekonomikoei buruz esan badaiteke). Errefortzuen zain edo hilko gara, ahalik eta etsai gehien eraman nahian.
  "Kasu honetan, egin dezakegun guztia otoitz egitea da!", esan zuen iratxoak.
  . 6. KAPITULUA.
  Yanka beldurrez dar-dar egin zuen, hortzak astinduz. Bat-batean, hauek bortxatu nahi duten pederasta ikaragarriak dira. Gainera, arabiarren antza dute, eta arabiarrek askotan mutilak sexualki esplotatzen dituzte, deitzen zaien bezala - bacha!
  - Mesedez, ez nazazu torturatu!
  Merkatariak aurpegia jo zion Yank, mutila kolokan jarri zen, masaila puztuta. Zarata bat zegoen nire buruan.
  - Zatoz bizkor, txakurkume, edo larrutzeko aginduko dizut.
  Dendariaren laguntzaileak zaunka egin zuen:
  - Hori da, Ahmed. Kendu eta gatza bota.
  Yankak automatikoki kendu zuen jertsea. Kamiseta bat zeukan marrazki bizidunetako pertsonaia baten argazki batekin: kapa beltz bat.
  Ahmedek barre egin zuen:
  - Arropa aberatsa, eta zer nolako munstroa irudikatzen den bertan.
  Mutilak totelka egin zuen, ia entzuten zen:
  - Kapa beltza!
  - Nork ezin du entzun!
  Yankak ahots hautsi batez oihukatu zuen:
  - Kapa beltza!
  - Nor da hau?
  Mutilak usnakatu zuen:
  - Disney marrazki bizidunetako heroia.
  Ahmedek atzera egin zuen:
  - Sorgina al zara? Edo hau da zure inperioaren izena?
  Mutikoa izugarri beldurtuta zegoen:
  - Hau da halako herrialdea!
  - Urrun!
  - Bai, urrun!
  Ahmedek durbantea kendu eta buruaren goialdea urratu zuen:
  - Ez dakit hau! Urrutiko lurraldeak ikus ditzakezu; gure mundua oso handia da. Kendu bata, nirea da orain.
  Mutikoak lotsati kendu zion, ez eztabaidatzea erabaki zuen. Ahmedek hatzaz seinalatu zuen mutilaren urdail hutsa. Mutilaren abdominalak zizelkatuta zeuden, barra ezberdinekin, txokolate barra batekoak bezala. Zirko eskolan ikasten ari zela, Yankak oso gihar onak zituen; haurtzarotik entrenatzeak gorputza malgutu zuen eta muskuluak elastiko zituen. Ahmed pozik zegoen:
  - Esklabo indartsua, itxuraz atzerriko gudarien kastakoa zara, oraindik txikia eta koldarra.
  Yankak, begiak beherantz, hasperen egin zuen:
  - Egia esan, ez naiz gerlaria!
  - MOE?
  - Aktore baten antzeko zerbait!
  - Bai! Hain da interesgarria! Baina ez daukat astirik zure abestiak entzuteko. Orain kendu botak.
  Yankak zertxobait ausartago zuzendu zion:
  - Sneakers!
  - Hau da hori?
  - Horrela deitzen dira gure oinetakoak!
  Ahmedek zartailua altxatu zuen:
  - Ez zarela ausartu niri hitzaldia! Tiro besterik ez!
  Yankak gogoz kontra kendu zituen; ia berriak eta distiratsuak ziren. Ez zikintzeko, galtzerdiak ere kendu zituen.
  Ahmed pozik zegoen.
  - Ondo! Esklabo esaneko bihurtu zara! Oinetakoak ederrak dira eta salduko dira. Orain kendu prakak!
  Azken esaldiak mutikoari beldurra eragin zion, benetan utziko balute?
  Eskuak dardarka hasi zitzaizkidan. Momentu horretan, kolpe bat entzun zen eta zartaginak minez erre zuen sorbalda biluzik.
  - Nire aginduak berehala betetzen dira esklabo!
  Yankak, minez intzirika, prakak azkar kendu zituen, kirol-galtza motzekin bakarrik utziz. Ahmed hurbildu zitzaion eta zeremoniarik gabe sentitzen hasi zen. Hatz zakarrak hanketatik ibiltzen ziren, bularra oratu, bizepsa estutu, esklabo-merkatariak ahora begiratu zuen.
  - Hortzak osorik daude! Leku bakar bat ere ez! Horregatik, hezur sendoak zeuden.
  Orduan hankak altxatu ninduen, oinak sentituz:
  - Ez, argi eta garbi ez zinela esklabo jaio, horrek esan nahi du balio handikoa zarela. - Ahmedek usain egin zion mutilari. Gorputz garbi eta gihartsu baten usainak instintu basatiak pizten zituen, baina merkataria bere buruari eusteko ohituta zegoen. Orokorrean, produktuak itxura erakargarria zuen. Ahmedek minez tiratu zuen mutilaren ile ilehoria eta lodia eta esan zuen:
  - Mutil ilehoriak oso arraroak dira. Kopuru dezente lortuko dut. Bat egin berarekin beste esklaboekin.
  Yanka bere arropak eskuratzera zihoanean, zartagin batek hatzetan minez jo zion, eta marra gorrixka bat puztu zitzaion eskuaren atzealdean:
  - Non dago orain esklaboa? - Akhmedek bere arropa bildu zuen, eta bere laguntzaileak solobo bat bota zion Yankari. "Mutil esklaboak ez du berriro minik hartuko".
  Yankak oihu egin zuen:
  - Zertan ari naiz! Orain biluzik ibiliko naiz, oinutsik?
  - Bai, esklabo hutsala, bestela txoratu egingo zaituzte! Orain eraman ezazu beste esklaboengana.
  Yanka zeremoniarik gabe eraman zuten txakur txiki bat bezala. Umearen oin biluziek lauza pitzatuak zapaldu zituzten, elementu naturalek korrodituak, eta oin biluziek kilika txikia egiten zioten. Haize freskoak goxoki inguratu zuen gorputza; mutikoa Artek gogoratu zuen, hamar kilometro korrika egin ondoren, Hartz mendiaren tontorrean gelditu zenean. Era berean, sabela, bularra, besoak, hankak itsas haizeak laztantzen zituen, usain anitzeko multzo aberatsarekin. Txistuak oroitzapenak eten zituen. Boligrafo bat erori zitzaion bakeroen poltsikotik, eta laguntzaileak Ahmeri eman zion. Begiratu zion, izurriz:
  - Zein gauza polita! - Esan zuen merkatariak arreta handiagoz begiratuz, eta buelta eman zuen. Orduan txistu egin zuen. - Aupa! Marrazki bat zegoen, orain beste bat! Zer da hau?
  Zezen baten lepoan ale marradunak zituen laguntzaile batek zirkulu bat marraztu zuen eskuarekin:
  - Santua! Santua! Sorginkeria!
  Yankak ingurura begiratu eta isil-isilik esan zuen:
  - Hemen ez dago magiarik!
  Merkatariak pazientziarik gabeko keinu bat egin zuen:
  - Hurbildu!
  Mutila zakar arrastaka eraman zuten, Yanka ia erori zen eta lepoan min hartu zuen.
  - Beraz, magiarik ez dagoela diozu.
  Mutikoak azkar erantzun zuen:
  - Noski ezetz! Hau gure maisuen artea besterik ez da.
  - Artisau-artea?
  - Bai! O jauna! - Yanka erreflexiboki makurtu zen, azotearen mugimendua harrapatuz.
  - Ados orduan! Joan zaitezke! Beranduegi joan gara jada. Erantsi zutabeari. Atsedenaldian, mutikoari xehetasunez galdetuko diot.
  Yanka eskuez lotuta zegoen zutoin lodi eta gutxi gorabehera planifikatuta; haren ondoan dozena bat mutil zeuden, adin berekoak edo bera baino apur bat zaharragoak edo gazteagoak. Mutilak erdi biluzik zeuden, soinekoak bakarrik jantzita, meheak saihets irtenekin. Azala oso iluna zen, hiru eguzkik beltzarana, baina ez zegoen beltzik. Mutilak arabiarrak ziruditen, ile beltzarekin, nahiz eta batzuk marroi argiagokoak eta kaukasiarrak bezalakoak izan. Orokorrean, mutil atseginek irribarre egiten zioten Yankari, eta haietako baten begiradan bakarrik irakurtzen zuen mutilak etsaitasuna. Umeen oin biluziak beltzak, ubelduak eta kaskarrak zeuden; argi zegoen bide luzea egin zutela. Yankak dardar egin zuen eta pentsatu zuen nolako hiriko mutila izango zen, egunez ibiltzen zen hautsez betetako bide harritsu batean. Eskuak lotuta alboan zutik zegoen mutila ia beltza zen, baina ilea marroi argia zuen - dardar egiten zuen. Eskuineko oina biluzik altxatu zuen, Yankak ezkerreko oina biratu zuen erantzunez eta oina oinarekin jarri zuen. Horrela, mutilek elkarri eskua ematen omen zioten. Yankak adierazi zuen mutilaren zola gogorra zela, ahuntzaren adarra bezalakoa. Mutilak lasai galdetu zion:
  - Ni Ali naiz, nor zara zu?
  Esklabo gazteak apur bat ozenago erantzun zuen:
  - Yanka naiz.
  Zurrunbiloak bizkarra erre zidan. Mutilak garrasi egin zuen, baina ezpainari hozka egin zion; ez zuen bere burua lotsatu nahi beste mutilen aurrean.
  - Ez hitz egin! - oihu egin zuen begiraleak.
  Yankak automatikoki makurtu zuen. Oro har, nola azkar garatzen diren esklabo ohiturak.
  Eraman zituzten, soka tenkatu egin zen: erritmoa handitu behar izan zuten. Mutilak isilik ibiltzen ziren, Alik bakarrik, atzera begiratuz begiraleak haien norabidean begiratzen ote zuen ikusteko, esan zuen xuxurla isil batean:
  - Atzerritarra izan behar duzu!
  Yankak segundo pare bat pentsatu eta erantzun zuen:
  - Bai, atzerritarra!
  - Berehala ulertu nuen zure arropetatik! Horrez gain, hitz egiten duzunean, bi pertsona aldi berean hitzak esango balira bezala sentsazio arraro bat sortzen da.
  - Beharbada azentua da!
  Alik iradoki zuen:
  -Gudari kastakoa al zara?
  - Zoritxarrez ez!
  - Dagoeneko entzun dut hau! Baina gudari izatea landaketetan edo harrobietan usteltzea baino askoz interesgarriagoa da.
  Yankak dardar egin zuen:
  - Bai, zaila izan behar dela uste dut!
  Alik adierazi zuen:
  "Mutil indartsua eta erresistentea naiz, eta gainazalean harri bat ateratzera behartzen banaiz, luzaro bizi ahal izango naiz". Baina lurpean, batez ere zilar meategietan, ezin duzu bi urte baino gehiago iraun.
  - Zergatik?
  - Airea oso pozoituta dago sufrez.
  Yankak historiako ikasgaia gogoratu zuen:
  - Baina galerak ere badaude.
  - Bai, eta izugarria da, baina oraindik ez gaitu mehatxatzen.
  - Zergatik ez du inperioak itsasorik?
  - Itsasoa dago, baina txikiegiak gara, esklaboen eserlekuak eta arraunak gizon edo emakume helduentzat diseinatuta daude.
  Yanka isildu zen. Orain zer itxaroten zion galdetzen zion. Deabrua maltzurra da, deabru ahaltsuak esklabotasun garaietara atzera bota du. Orain ia biluzik dabil, mutil izerditsu eta garbitu gabeen ondoan, bizkarra minduta dauka betileen ondorioz, eta oraindik pixka bat dagoela ematen du. Aspaldi ez zen errusiar eskola-ume gehienak baino okerragoa, ia ikasle bikaina, klaseko borrokalari onena. Egia da, ez dira aberatsak, familia arrunta eta arrunta dira, baina oro har denetarik nahikoa zegoen. Eta orain, Deabruaren borondatez, mundu arrotz batean dago, non ez dagoen telebistarik, ordenagailurik, irratirik, magnetofonorik, ezta hortzetako eskuilarik ere. Oro har, zientzia fikziozko eleberriek gezurra esaten dute. Antzinako garaietako edozein pertsona moderno oso deseroso sentituko zen. Zientzia fikziozko idazleak beraiek hain urrun ez diren garaietara bidali izan balira, azkar hilko ziren! Bestela, gizon moderno bat agertuko da eta denak jo ditzagun. Eta, aldi berean, halako inozotasuna, indar berezietan ez dizute ezpata nola erabiltzen irakasten, baina liburu batzuetan, KGBko koronel batek denak txikitu ditzagun. Munstro moduko bat. Oro har, eleberri gehienetan heroiak FSBko ofizialak dira. Estereotipo bat dago FSBko ofiziala bazara, orduan supergizon bat izan behar duzula. Tira, Yankeeren aita siberiarra da eta zerbitzu berezietako kapitaina. Fisikoki nahiko indartsua, baina nire semea akrobata denez, ez du bere besoetan funtzionatuko. Horrez gain, Yankak jada sei urterekin irabazi zion xakean. Beraz, FSBko gizonak halako supergizakiak al dira? Ez, giza arrazako gizabanakoak ere badira, nolabait trebatuta daude, trebetasun batzuk dituzte, ezagutza zehatzak, baina ez dago gizakiaz gaindiko ezer. Eta haietako bakoitza errege bihur daitekeela pentsatzea? Bide batez, bere ama zirkuko gimnasta da, 100 metroko lasterketa aitak baino azkarrago korritzen du, eta aitak egin ezin dituen zatiketak egin ditzake. Hala ere, txikitatik, Yanka bera malgutasun handiagatik bereizten zen eta nahiko azkar menderatu zuen horrelako ariketa bat. Baina ez du asko lagunduko borroka batean. Hamabi urte apenas dituen haurrak ezin ditu hogeita bost heldu eta itxuraz sasoiko gudariak kanporatu. Gutxienez gauza bati aurre egin behar zaio. Benetan irakurri zuen klonoen zaldunei buruz, hauek irakasle nerabe zoro batek sortutako borrokalariak ziren. Hainbat animalia eta landareren ezaugarrien sinkretismoak aurrekaririk gabeko botere aleazio bat sortu zuen. Hemen dena sinesgarriagoa da, hauek ez baitira pertsonak, sorkuntza artifizialak baizik.
  Boy Alik galdetu zuen:
  - Zertan ari zara pentsatzen?
  - Zure patuari buruz!
  Mutilak irribarre egin zuen:
  - Ile argia eta oso guapoa zara, zure patua gurea baino askoz inbidiagarriagoa izango da.
  Yanka harrituta zegoen:
  - Eta zergatik da hori!?
  - Ziurrenik harem batean salduko zaituzte.
  - Emakume bati? - esan zuen Yankak itxaropentsu.
  Alik burua astindu zuen:
  - Hori zorteegia baduzu. Gehienetan, mutil politak, batez ere ile kolore eskasa dutenek, gizon gaiztoekin amaitzen dute. Gainera, zoritxarrekoa da adinekoentzat.
  - Zergatik da hau zaharrentzat?! - Mutilak begiak zabaldu zituen.
  - Dirudienez, adinarekin emakumeenganako erakarpena ahuldu egiten da.
  Yankak onartu zuen:
  - Ile grisa bizarran, deabrua saihetsean!
  - Ondo esana! - Esan zuen mutilak, behar baino ozenago. Zigorra berehala etorri zen. Azoteak mutila erre zuen, ia oinetatik kolpatu zuen, eta orba bat hazi zitzaion bizkarrean.
  - Ez jo! - Yankak sartu zuen. Eta berehala bere zatia jaso zuen, noski min hartu zuen, baina ez al da hau oinazearen hasiera.
  Aurretik herrixka bat agertu zen. Kanpandorrearen punta eta zirkulu irtena. Alboetan soroak agertzen ziren, belarri moreak, lurrean baino askoz handiagoak. Piku itxura duen zerbaiten landaketak ere ikus daitezke, baita garbantzu sastrakak ere. Pikuak, ordea, oso handiak dira, sandia bezalakoak, eta garbantzuak urkiak bezalakoak.
  - Lurralde aberatsak! - esan zuen Yankak. - Pertsonalki ez litzaidake axolago janaria edukitzea.
  Begiratzen ari zen mutil berak txistu egin zuen adeigabe:
  - Zabaldu ahoa! Hau ez da guretzat! Esklabo batek bere lekua ezagutu behar du.
  Alik kontra egin zuen:
  - Gure lekua, ez da gugandik inora joango. Baina zerbait hobea lortzen saiatzea ez da inondik inora bekatu.
  Mutila isilik geratu zen, baina puntuzko bekainek ez zegoela pozik erakusten zuten. Bakarrik hau da zer, maisuak edo kamaradak.
  Alik adierazi zuen:
  - Sadat beti dago zerbaitekin konforme! Ez genuke gure egoera okertu behar elkarren arteko liskar eta errietaz.
  Sadatek urrupa egin zuen:
  - Esklabo bat ezin da aske bihurtu!
  Ali ez zegoen ados:
  - Batzuetan kontrako adibideak zeuden.
  Yankak galdetu zuen:
  "Nik pertsonalki ez dut puta izan nahi eta neure burua umiliatu xeiken aurrean".
  Sadatek urrupa egin zuen:
  - Hau benetan astakeria da. Harem batean bizitzea oso erraza da. Janari bikaina, ardo bikainak, ohe leuna. Eta garrantzitsuena, lanik ez.
  - Baina badakizu zer kostatzen den! - Yankak okertu zuen aurpegia. - Ez, ez diot halako paturik nahi niretzat.
  - Baina zergatik!
  - Gizona naizelako!
  Begiraleek saihetsean azote batekin jo zuten berriketa-mutikoei. Yanka hiru aldiz azotatu zuten oso minez. Horrela bizitzea posible zen ala ez pentsatzea ere argitu zen. Ez da hobe bere buruaz beste egitea aukera badago. Baina kasu honetan infernura joango da, eta bertako Satanak betiko suarekin erreko du. Eternitatea beste baten infernuan, beste unibertso baten azpimunduan, zer izan daitekeen ikaragarriagoa.
  Sadatek sorbalda astindu zuen, azala irekita zegoen. Mutilak mihiarekin odola miazkatu eta azkarrago mugitzen zen, soka estutu. Hala ere, ez zuen bere gogoa galdu:
  - Burmuina izango bazenu, abantaila guztiak ulertuko zenituzke.
  - Marika izatearen abantaila?
  - Mutil batzuek, are adimentsuagoak, hazi zirenean ondasunak heredatu zituzten eta beraiek xeikh bihurtu ziren. Baina ergelak, aitzitik, gaizki bukatu ziren, landaketetan eta harrobietan hiltzen. - Azken hauek apur bat ozenagoak ziren. Begiraleak eskua kulunkatu zuen, baina ez zuen jo. Marmar egin zuen:
  - Zer egin dezake etorkizuneko xeikh honek? Hala ere, zartailua bizkarrean dantzatuko du.
  Esklaboen zutabea sartzen zen herria eskalekoa zen, txabolak bezala. Bidea zikin dago, Yankak ia behi gorotza zapaldu zuen. Eta hona hemen behiak beraiek, diamante itxurako adarrak, bost aldi berean, nahiko lodiak. Eta atzealdean hegoak daude. Hala ere, zalantzan dago pisu hori altxatzeko gai direnik. Biztanleak, gehienetan, ez dira esklaboak baino hobeto jantzita, helduek bakarrik egurrezko oinetakoak eta trapu koloretsu batzuk daramatzate.
  Etxe bakarra harrizkoa da eta itxura aberatsagoa du, baita bertako eliza ere. Eliza txiki baten antza du eta gainera harriz egina dago. Herria, ordea, ez da txikia, etxe asko daude, nonahiko mutilek esklaboak txistu eta apuntatzen dituzte. Baina ez dute ezer botatzen.
  Alik adierazi zuen:
  - Horietako asko edozein momentutan ere esklabo bihur daitezke. Nekazari guztiak zorretan daude, lur aberatsa izan arren gosetuta. Haurrak esklabotzat saltzen dira; gure herrialde zabalean askoz esklabo gehiago dago libreak baino. Begira orain gure mailak hazten ari direla.
  Izan ere, zilarrezko triangelua zuen apaizak dozena bat mutil indartsu eta erdi biluzik eta sei neska nerabe atera zituen. Ez zuen luzaroan negoziatu esklabu jabearekin. Urrezko poltsa argal bat jasota, esklaboak entregatu zituen. Lotzeko altzairuz egina.
  Ahmed bat-batean gelditu zen, bere arreta neska batek erakarri zuen: tunika arin baina garbiarekin oinutsik, ondo eraikia eta aurpegi polita zuen.
  - Esklabo hau nahi dut.
  Apaiza nahastuta zegoen:
  - Hau da herriko zaharren alaba!
  - Eta ez duela zorrik?
  Apaiza poztu zen:
  - Zergatik dago! Ogasunean eskasia dago bere herrian!
  - Zer! Horretarako bere alaba hartzen ari naiz. Halako neska bat ez da herriarentzat.
  Apaizak onartu zuen:
  - Bere lekua haremean dago!
  - Edo plantazio batean! - esan zuen Ahmedek haserre. - Nire ustez, hau baino egokiagoa da berarentzat!
  Apaizak aurka egin zuen:
  "Dagoeneko lanean gogor egiten du lan plantazioan denbora guztian". Begira zeinen kaskarrak diren bere eskuak.
  - Hemen esklabo izango da! Har ezazu!
  Berehala lazo bat bota zioten neskari. Ahulki eutsi zion. Merkataria hurbildu zitzaion eta eskuarekin bularra ukitu zion. Titiak berehala puztu ziren, neska atzera bota zuen.
  - Nora bidaltzen duzu esklaboa? Edo zartaginak nahi dituzu? Ez al dakizu, neska esklaboek ez lukete alde egin behar nagusiak haztapatzen dituenean.
  Neskak lotsati erantzun zion:
  - Ez naiz esklaboa. Aske jaio!
  - Baina eskale bat, eta hau ia gauza bera da. Dagoeneko esklabotzara saldu zaituzte eta egin behar duzun guztia akordatzea da. Eta nirekin atsegina bazara, kate batean egotea ez da infernuegia izango.
  Neskak burua harroa altxatu zuen:
  - Ez dut neure burua esklabotzat hartzen!
  - Hala da! Tira, zoaz postara eta biluztu!
  Neskari tunika urratu zitzaion, bere haragi tentagarria agerian utziz. Yankak erreflexuka urrundu zuen, baina beste mutilek begiak zabal-zabal ikusi zituzten. Edertasunak osasuntsu eta nahiko gihartsu zirudien. Eskuak lotu eta hankak euskarrietan jarrita.
  Akhmedek berak eskuetan hartu zuen látigoa, kulunkatu zuen, baina ez zuen jo:
  - Tira, esklabo, barkamena eskatzen didazu!
  - Ez! Inoiz ez? Eta ez naiz esklaboa!
  Ahmedek irribarre egin zuen:
  - Ikusten dut puta burugogorra zarela! Lortu!
  Zurrunbiloak txistu egin zuen eta kolpe gogor bat erori zen neskaren bizkarrean. Ahmed fisikoki indartsua zen eta eskarmentua zuen esklabo tematiak eta bizio krudelak otzantzen. Hala ere, azala ez zuten moztu; oraingoz zaintzen ari zen. Neskak hasperen egin zuen, baina oihu bati eutsi zion.
  - Ba, esklaboak onartu al du?
  - Ez naiz esklaboa!
  - Burugogorkeria astakeriaren seinale da! Lortu gehiago! - Ahmed neskari astintzen hasi zen. Kolpe bakoitzarekin, gehiago jo zuen. Bizkarreko azala lehertu zen, gero barrak besapeak ireki zizkidaten. Kolpeek mozketak gurutzatu eta odola isurtzen zuten. Ahmeden kolpeak gero eta beherago joan ziren. Neskaren ipurdi biluzia morea bihurtu zen eta bere haragia agerian geratu zen. Hurrengo kolpea orkatiletan jo zuen, orduan merkatariak neskaren oin hautsetan kolpatu zuen. Zoritxarreko emakumeak ez zituen kolpe gogorrak begiratu, ez zuen garrasirik egin, azken klikaren ostean, burua kulunkatu eta erori egin zen. Ahmedek oihukatu zuen:
  - Kendu eta gurdira bota. Neska hartuko dugu eta enkantean jarriko dugu. Azala azkar sendatuko da.
  Neskari ur ontzi bat bota eta gurdira eraman zuten. Esklaboei buztinezko katilu txiki bat ematen zitzaien pepino eta tomateekin nahastutako babarrunaren antzeko zerbait, baita ogia ere.
  Ez zieten koilararik ematen, baina eskuak urez garbitzen utzi zieten. Horren ostean, Yankak janari arrotza probatu zuen lehen aldiz. Ez zuen zapore txarra. Nahiko mamitsua eta atsegina, hiru eguzkitan hazita. Egia da, zapore berezia, ezti aberatsa bezalakoa, eta txiklearen freskotasunak zehaztasun pixka bat ematen zioten janariari, baina atsegina zen. Egia da, hain bidaia luze baten ondoren zatia ez da nahikoa. Zorionez, Yankak ez du oraindik horrenbeste pasatu eta nahikoa izan du. Baina lo egin nahi nuen. Azken finean, arratsaldean berandu joan ziren, eta mutila ez zen hontza. Jan ondoren, betazalak bat egiten hasi zitzaizkidan. Mutila eseri eta bizkarra makurtzen hasi zen, pixa ez ukitzeko lekua aukeratuz.
  Dei egin zioten zakar, eta zartagina berriro erori zitzaion bere sorbalda biluzi eta umeen gainera. Mutilak salto egin zuen eta berriro lotu zuten. Esklaboak urrunago eraman zituzten, badirudi trantsizioa ez zela espero hurbila izango.
  Alik xuxurlatu zion Yankari:
  -Ezer ez! Merkataria bera nekatzen denean, atsedena emango digu.
  - Nahi nuke!
  Orain legar lodi gainean ibiltzen ziren. Mutilaren oin biluziek deserosotasun handiagoa izan zuten; minez azkura eta erretzen hasi ziren. Bere burua distraitzeko, Artemek elkarrizketa bat hasi zuen Alirekin. Mutil hori bere urteetatik haratago argia eta azkarra zela iruditu zitzaion.
  - Nola du izena erreinu honek?
  Aliek erantzun zion:
  - Hau ez da erreinu bat, sultanato bat baizik.
  - Zer alde handia!
  - Ez esan! Gure estatua zabala eta indartsua da. Hainbat erregek eta shah sultan Babaturren beldur dira.
  Yankak irribarre ironiaz egin zuen:
  - Babatura diozu?
  - Babatur seigarrena, edo Odoltsua deitzen dioten bezala.
  Esklabo sortu berriak hasperen egin zuen:
  - Bai, hau dinastia indartsu baten ordezkaria da.
  Alik ahotsa apaldu zuen, begiraleari begira.
  - Bere anaia nagusia Ramses 2 hil zuen, eta bere familia osoa suntsitu zuen. Orduan buruak apustuetan jarri zituzten. Zurrumurruak daude tronuaren oinordeko haurra bakarrik bizirik atera zelako, nahiz eta beste batzuek sute batean erre besterik ez zela diote.
  Yankak erraz onartu zuen:
  - Istorio ikaragarria!
  - Ez da iluntzen! Baina hona hemen gauza, Yanka laguna. Jabeak hiribururako trantsizio handi bat egiteko arriskua hartzen badu, orduan sultanaren eunuko altua erosteko aukera dago.
  Yanka goibel geratu zen:
  - Hau ez da gertatuko!
  - Zer egingo duzu! Eta, oro har, ohaide izatea ez da munduko paturik txarrena, nahiz eta...
  - Zer, ordea!
  - Sultanari mutil txikiak torturatzea gustatzen zaiola diote. Oso asmatzailea da, tortura makina bat berak ere eraiki zuela diote.
  Yankak dardar egin zuen:
  - Nola dakizu hori!
  - Nola azalduko dizut hau? Ikusten duzu, sultanari gustatzen zaio borrero gisa bere dohainak erakustea ministro, visir, nobleei, baita bere emakumezko harem handiari ere. Orduan zabaldu zuten eta jendearen artean hainbat zurrumurru zabaldu ziren. Askotan espioi onenak dira.
  Yankak onartu zuen:
  - Bai, hau oso posible da! Hiru liburukiko liburu bat irakurri nuen Pugatxeven altxamenduari buruz, eta txosten ofiziala baino bi aste lehenago hiriburura iritsi zen tsarrari buruzko zurrumurru bat zegoen. Oro har, herri zurrumurruak edozein adimen baino hobeak ziren.
  Sadat elkarrizketan sartu zen:
  - Bizirik iraun nahi baduzu, kontuz agintariekin.
  Yankak burua astindu zuen eta esan zuen:
  - Esklabo baten bizitza ez da bizitza, baina zuk ere ez duzu parte hartu nahi.
  Mutilak ingurura begiratu zuen, haize leun batek jotzen zuen, txoriak kantuan, eta soinuak aberatsak ziren. Birigarrotik, urretxindortik, oriozetik zerbait. Baina badira lurreko soinu liluragarriak ere. Horrek zure arima askoz hobeto sentiarazten du, ubeldutako oinek ere ez dute hainbeste minik egiten eta gutxiago nekatuta sentitzen zara. Gorputza entrenatuta dago eta trantsizioa jasango du, eta hankak ohituko dira, zeure burua gainditzea besterik ez duzu behar. Oro har, etorkizunean pentsatzeko garaia da.
  Pentsamendu jario bat isurtzen zen. Hemen perspektibak lausoak dira oraindik. Instintiboki, ehuneko ehuneko gizona bezala, ohaide baten rolak beldurra ematen dio. Umeek helduen bizitzaz ezer ez dakitela uste duena ergela da. Formalki, ezin zaio pornografia ikusten, baina, egia esan, zaila da ikusi ez duen eskola-ume bat aurkitzea. Beste gauza bat da oraindik ez zaiola interesatzen. Baina hamalau urterekin, bi urte geroago, hau bere denbora-pasa gogokoena bihurtuko da noski. Ezin duzu naturarekin eztabaidatu, ez dago argi agintariek zer pentsatzen duten nerabeentzako murrizketak ezartzerakoan. Azken finean, hau garaitzera kondenatuta dagoen instintu natural eta oinarrizko baten aurkako borroka da, eta, beraz, alferrikakoa. Azken finean, inork ez du sekula natura garaitzea lortu; goiz edo beranduago eragin zuen. Eta debekuek nerabeen psikean trauma eta hainbat gehiegikeria besterik ez zituzten ekarri, batez ere poliziaren aldetik. Errusiako eta beste herrialdeetako legeak hain dira inperfektuak. Nerabea ia heldua da eta gizarteko kiderik zorigaiztokoena eta behartsuena da. Ezin du hauteskundeetan parte hartu. Imbecil kliniko batek ahal duen bitartean. Hamazazpi urterekin badaude ere, nerabe batzuk jada doktorego-tesiak idazten ari dira. Eta, oro har, haur modernoa oso inteligentea da, garatua eta ordenagailua erabiltzen du: hau irakasle baten boteretik kanpo dagoelako. Botoa emateko balio ez izatea ez da arrazoizkoa. Historiak adibide asko ezagutzen ditu: nerabeek estatu oso bat duintasunez gobernatu zutenean. Esaterako, Ivan Izugarriak, hamabi urte zituela, Shuisky errejidorearen hilketa agindu zuen, nobleak beren buruarekin kontu egitera behartuz. Baina hau Interneten azelerazio ezagunaren eta boomaren aurretik ere izan zen, Yankak dena jakin ahal izan zuenean. Kopiatu edozein saiakera, irakurri nola funtzionatzen duen bonba atomikoak, Antzinako Erromako historia eta Sade markesa. Beraz, zergatik ezin du haur prodigio batek bozkatu, baina alkoholdun etxerik gabeko pertsona batek eskubidea du? Yankeek euren bertsioa zuten: haurrak, oro har, helduak baino oposizio handiagoak dira eta aldaketarako gogo handiagoa dute. Horrek esan nahi du ez dela onuragarria agintarientzat ume batek botoa ematea.
  Haurrek askatasun gehiago maite dute eta demokrata edo abertzalea bozkatuko dute. Yankak orpo hutsa urratu zuen ahurrarekin, legar loditik gordin zegoena, eta errazagoa bihurtu zen. Hamabi urterekin, haur moderno bat, ergel bat ez bada, pentsamendu politikoaren eta mundu ikuskeraren oinarriak jartzen ari da jada. Hala uste du berak ere; Zein sistema den hobe Errusiarentzat, kapitalista edo sozialista, gobernu sistema: demokrazia ala diktadura! Hemen, noski, zaila da anbiguotasunik gabeko ondorio batera iristea. Sistema bakoitzak bere abantailak eta desabantailak ditu. Ekonomia sozialista planifikatuak arrakasta handia lortu zuen Sobietar Batasunak. Industrializazioa burutu zen eta industria astun indartsua sortu zen. 1941ean, SESBk tankeen flota handiena zuen, hegazkin eta kanoi gehien. Egia da, itsas armada, garraioa, argia eta elikagaien industriak atzean geratu ziren. Jendea ez zen oso ondo bizi, baina inork ez zuen goserik pasa, nekazaritza pixkanaka garatu zen. Nekazariak lurra kolektiboki lantzera ohitu ziren eta horrek fruituak eman zituen; baserri kolektibo handiek zientziaren lorpenak eta azken teknologiak baliatu zituzten. Batez ere gerraosteko garaian, hamabi urtez (!) urtero prezioak jaitsi baitziren. Gerra bezperan, sobietar tankeak eta artilleria munduko onenak ziren. Abiazioari dagokionez, hegazkin berrienak alemaniarren parekoak dira gutxi gorabehera, zaharkituak askoz ahulagoak dira, baina nagusitasun orokorra laukoa da! Baina Katyushak ez zuen parekorik. Egia esan, alemaniarrek misil, irrati eta jet-hegazkinetan aurreratu zituzten: lehena 1939an agertu zen. Orokorrean, Alemaniako zientziaren maila aparteko altua zen, otsaileko zientzialari guztien hegaldia izan arren. Honek beste behin frogatzen du otsaileko herriak ez duela talentu berezirik eta Einstein hutsune bat izango litzateke bere emaztea errusiarra gabe, erlatibitatearen teoria asmatu zuena. Yankari ez zitzaion Einstein gustatzen, baina ez otsaila zelako, beste arrazoi batengatik baizik. Einstein izan zen Estatu Batuak bonba atomikoa bezalako proiektu garesti eta zalantzazko baten garapena hartzera bultzatu zuena. Amerikarrek ez bazen, arma izugarria askoz beranduago sortuko zen eta seguru asko SESBn. Nolanahi ere, Estatu Batuen esku zegoen bonba atomikoak Stalinen eta komunista guztien amets kuttuna gauzatzea eragotzi zuen: gizateria osoa pankarta gorriaren azpian batzea. Lehen sobietar konstituzioan idatzita dagoen bezala: SESB zabalduko da Lur planetako azken errepublika barneratu arte.
  Eta zer da egia! Gizakiak bat egin behar du!
  Alik galdetu zion Iancuri, pentsamendu logikoen trena eten zuen:
  - Zertan ari zara pentsatzen?
  Mutilak berehala erantzun zion:
  - Estatu egiturari buruz!
  - Bai, filosofoa zara!
  - Neurri batean, bai!
  - Badakizu, batzuetan nik ere amets egin nahi dut. Adibidez, zer egin errege bihurtzen zarenean! Edo Sultana!
  - Eta zer egingo zenuke?!
  - Nekazari guztiei lurrak emango nizkioke eta zergak murriztuko nituzke. Klase ezberdinetako ordezkariak ezkontzea onartuko nuke.
  Yankak adierazi zuen:
  - Hilko zintuzten!
  - Baina jendeak kondairazko abestiak konposatuko zituen. Bere garaian Ataman Akmali buruz bezala. Pertsona arraroa zen. Shellak bakarrik parekatu dezake bere ospea.
  Yankak galdetu zuen:
  -Nor da Shella?
  - Lapur famatua! Aberatsak lapurtzen ditu eta pobreei dirua ematen die. Oso indartsua eta ederra dela diote.
  -Agian! Hau gure Kotovsky eta Robin Hood ingelesa bezalakoa da.
  - Nortzuk dira?
  - Lapur nobleak. Haiei buruzko pelikula bat ere egin zuten!
  Alik begiak keinu egin zituen:
  - Zer da zinema?!
  Yankak zalantza egin zuen, saiatu hau azaltzen Erdi Aroko mutil bati. Baina umeen adimena azkarra da:
  - Amets bat bezala da! Ametsak ikusten ari al zara?
  - Bai, noski ikusten dudala! Hain ondo sentitzen dira!
  - Beraz, hau amets bat bezalakoa da, zuk bakarrik ikusten duzu errealitatean. Eta pertsona handien bizitzako pasarte heroikoak erakusten dituzte.
  Mutilak alboa zutoinaren kontra igurtzi eta putz egin zuen, begietan sartzen zitzaion ile marroi luzea urrunduz:
  - Hau da aztiek egiten dutena?
  - Ez, maisuak!
  - Ezin! Ikuskizun zoragarriak konjuratzen dituzten morroiak daudela entzun nuen. Horietako batzuk baino ez dira geratzen orain.
  Yankak aurka egin zuen:
  - Benetan magia dirudi, baina benetan zientzia da! Ba al dakizu zer den zientzia?
  - Uste dut nonbait entzun dudala! Ez naiz gogoratzen non!
  Yankak barre egin zuen:
  - Gehiago entzungo duzu!
  Berriz ere mutilak eskatutako muga gainditu zuen dei-ahots batekin eta kolpe gogorra jaso zuen, azoteak bizkarra inguratu eta sabela erre zuen. Yankak haserre egin zuen, estropezu egin zuen, baina berehala zutitu zen:
  - Barkatu.
  Nahi gabe malko bat jaisten zen bere begietatik. Are zailagoa zen ibiltzea. Ali bere laguna alaitzen saiatu zen:
  - Ez urtu! Imajina ezazu látigoa amaren esku samurra dela!
  Yankak burua astindu zuen:
  - Horrek are zailagoa egiten zait!
  - Ez da ezer zaila egin behar, ezezaguna dena erraz egin behar da!
  - Ez dakit! Ezinezkoa da minera ohitzea!
  - Denetara ohitu zaitezke. Hala ere, zientzia zer den jakin nahiko nuke. Hitz honetan zerbait magikoa dago ezkutatuta.
  Yankak irribarre egin zuen, mina ahuldu egin zen:
  - BURUZ! Gauza hau edozein magia baino freskoagoa da!
  Alik bekainak altxatu zituen:
  - Benetan!
  - Bai! Ume inteligentea zara. Esadazu: inor izan al daiteke azti edo azti?
  Aliek erantzun zion:
  - Ez, honek berezko gaitasun batzuk behar ditu. Nahiz eta esaten duten edonork ikas dezakeela magia pixka bat egiten. Kondaira bat dago nekazari batek egunero urrea konjuratzen zuela beretzat.
  - Ipuin zahar bat!
  - Baina jakintsua!
  Yankak jarraitu zuen:
  - Zientzia edozein sorginkeria baino gorago dagoen gauza bat da. Magiarik indartsuenetakoa eta, aldi berean, guztiontzat eskuragarria!
  Alik adierazi zuen:
  - Harrigarria! Baina ez zara jabea?
  - Horregatik erabaki zenuen hori!
  Mutilak burua astindu zuen:
  - Gurekin batera ibiltzen zarelako, esklabo baten antzera kateatuta. Edo hobeto esanda, esklabo zara! Horrelako boterea izango bazenu, onartuko al zenuke zure burua jazartzea? Ahal bazenu, aspaldi puskatuko zenituzke zure oinazeak.
  - Horretarako teknologia behar duzu!
  - Borroka teknika!
  Yankak zalantza egin zuen:
  - Beno, nola azalduko dizut? Artisauek hainbat gailu mekaniko egiten dituzte. Metalez, egurrez, harriz egina, eta abantaila bat ematen dute.
  Alik umearen sudurra urratu zuen sokan:
  - Inoiz ez dut horrelakorik ikusi! Nola erabil daiteke hori gerra bat irabazteko?
  - Noski ahal duzula!
  - Orduan ez dakit!
  Mutila isildu zen, eta Yanka isilik. Printzipioz, Erdi Aroko baldintzetan, tanke bat arma sendoa da, baina ezin duzu hain erraza egin. Klon zaldunek ere ezin izan zuten makina bat eraiki, eta hau giza gaindiko gaitasunak izan arren. Eta zer egin dezake: mutil soil bat. Hala ere, Yanka ez bazen ikasle bikaina, ez zen gaitasun faltagatik izan, irmotasun nahikorik ezagatik baizik. Baina depositu bat hain da konplikatua, industria oso bat behar duzu, industria eta zientzialari ezberdinen multzoa. Agian zerbait sinpleagoa, metrailadorea bezalakoa. Pilotu-istripu ikaragarrian, armada oso bat suntsitu zuen Arturo erregearen patioan. Adibidez, Interneten marraztutako hegazkinaren aurkako metrailadore baten eskema bat du gogoan. Baina burdinola batean eraiki al daiteke halako arma bat? Ebaki ezazu, hozka ezazu! Badirudi hori dela antzinatean esaten zutena. Biderketa taula irakurri behar al diet? Ideia interesgarria ere bai! Barre egingo dute!
  Nire burua guztiz hutsik dagoen bitartean. Mundu despotiko batean dago, esklaboetan eta haien nagusietan banatuta: guardia eta preso. Monarkia absolutua eraiki. Yanka, bere adimen haur, baina inola ere ez primitiboarekin, gai abstraktu baten inguruko arrazoiketak distraitzen zuela asmatzen hasi zen : oin hautsietako mina, hankak lanez gainezka, urradura azkurak.
  Hona zer hobe: monarkia, diktadura, demokrazia. Beraz, idazle ospetsu bat irakurri zuen, FSBko koronel ohia. Monarkiaren miresle sutsua zen. Argudio interesgarriak egin zituen, baina pertsona partikularrarekin beti gertatzen den bezala, ez zuen askorik esan. Adibidez, Europako herrialdeetako monarkek botere nominal hutsa dute, ez dute agintzen, apaingarri hutsak baizik. Ez zen George erregea izan Bigarren Mundu Gerra irabazi zuena, Churchill lehen ministroa baizik. Edo hobeto esanda, Ingalaterrak irabazi zuen Churchill lehen ministroaren gidaritzapean. Baina bitxia bada ere, 1945ean, kontserbadoreek legebiltzarrerako hauteskundeak galdu zituzten. Jendeak ez zuen eskertu, nahiz eta Britainia Handiko egoera ekonomikoa hobetu zen garai horretan. Hala ere, dena ez dago ondo Europan; geldialdia ezarri da, jaiotza tasa jaisten ari da, eta emigranteak astindu dira. Saudi Arabia bezalako monarkia absolutuen adibideak ez dira ikusgarriak. Xeikak eta eliteak bakarrik bizi dira ongi han. Herria zapalduta eta iluntasun egoeran dago, benetako Erdi Aroa. Herrialdeak lege barbaroak ditu, torturak, zigor fisikoak, eta ez dago epaiketa objektiborik. Petrodolarrekin lortutako funts handiak alferrik galtzen ari dira. Petrolioa esportatzen duten herrialdeetan ez dago ia industriarik, ez ezagutza intentsiboko enpresarik, biztanleria gehienbat analfabetoa da eta Internet debekatuta dago. Zer da ona gobernu forma honek? Oro har, Estatu Batuetako historia hartzen badugu, non berrehun urte baino gehiago daraman gobernu-modu presidentziala. Herri honetan ez da inoiz buruzagi ahula izan. Hauteskunde sistemak politikariak iragazi zituen eta erabateko ergel bat ezin izan zen boterera iritsi. Gutxienez hitz egiteko dohaina izan behar duzu, eta adimenik gabeko norbait nekez ahoskatzeko gai izango da hainbat esaldi koherenteki. Tradizionalki, hauteskunde primarioetan hainbat politikari indartsu eta eragingarri daude, tronurako urratsak! Horregatik Amerika potentzia handia da. Eta Errusiako historia hartzen badugu. Bazeuden, noski, errege handiak, baina asko ahulek gobernatzen zituzten. Romanov dinastia hartzen badugu, Pedro Handia bakarrik zen errege handia. Argi eta garbi aitortu zitzaion handia zela, muturreko krudeltasuna, gerra astun luzeak, ohitura eta ohitura bitxiak, mozkorkeriak eta liskarkeria gorabehera. Pedro Handiak elizetatik kanpaiak kentzen zituen, lehiaketak antolatu zituen gehien edan zezakeen ikusteko eta epilepsia pairatu zuen. Noski, bere azpian arrakastak izan ziren, Itsaso Baltikorako sarbidea irabaztea lortu zuen, Uralen fabrikak eraiki ziren eta armada indartu zen. Baina zein prezio alturekin lortu da hori? Dagoeneko Pedroren seme zaharrena pentsamendu ahula zen, garatu gabea eta apaizen eragin erreakzionarioaren menpe . Azkenean, gaizki amaitu zuen, torturapean hiltzen. Oro har, gainerako Romanov ez ziren adimen edo lidergo militarraren gaitasun handiengatik bereizten, horietako asko osasun kaskarrean zeuden eta dinastia honetako erregeetako bat ere ez zen adin errespetagarririk bizi. Izan ere, Romanov familiaren artean ez zegoen gibel luzerik. Beste errege batzuk: batzuk handitzat jotzen zituztenak, beste batzuk ez: hauek Katalina Bigarrena eta Alexandro II.a dira. Katalina II.aren mendean: Errusiak konkista garrantzitsuak lortu zituen, baina erreginak berak ez zuen lidergo militarraren dohaina. Errusiak zortea izan zuen aldi historiko honetan, komandante handien galaxia oso bat sortu zelako. Kudeaketa arteari dagokionez, polemikoa izan zen...
  . 7. KAPITULUA.
  - Egin dezakegun guztia otoitz egitea da! - Esan zuen iratxo ederrak hasperen handiz.
  - Eta aldi berean jainko guztiei! - Gaizki ezkutuko izuaren bidez ironiaz iradoki, Alexander.
  Svyatorossia-ko armadaren atzaparrak ezinbestean konprimitu ziren. Hyperplasma besarkadak armada indartsua estuago konprimitzen saiatu ziren. Milioika eta milioika izar-ontzik aurkitu zuten haien suntsipena. Sarritan heroikoa, eta batzuetan barregarria. Hil ziren, denborarekin berpiztuko zirelakoan.
  Konstantin Rokossovsky poztu zen:
  - Badirudi kalderero handi bat osatzea lortu dugula. Hau historiara pasatuko da; Cannes espazioa bezala.
  Neska gudariak sutsu erantzun zion:
  - Bai, hau askoz handiagoa eta handiago da!
  - Bigarren Stalingrado bat izango dugu! - Rokossovskyk keinu bat egin zuen, edalontzi distiratsu bat agertu zen airean. Ardoa zipriztinduta, edalontzi zibernetikoak holograma bat atera zuen eta abestu zuen:
  - Hiru zisterna bakoitzak hirurehun edan zituzten, eta gero bakoitzak ehun!
  - Baina adimenak zehaztasunez jakinarazi zuen! Alemaniako sasikume hura erasora joan zen! Eman dezagun lurra garbi! Defenda dezagun Stalingrado sakratua! - Rokossovskyk kantatu zuen.
  Edalontziko likidoa kolorez aldatu eta arrosa bihurtu zen. Edalontziaren gaineko holograma neska biluzik eder bat bihurtu zen, eta bular osoak astindu zituen titi errubiekin.
  - Laztana, oso triste nengoen, izarretarako bidea ireki nuen! Mendiko arranoa baino gorago! Errusiako botere loriatsuaren ikur bat! Santuen erlikiak tiroka! Suziriak quasarra hauts bihurtu zuen! - Holograma neska biluzik dantza egin zuen, aldakak eta gerria biratuz. Hain sexua zen, eta ezpain gorritxoek erakargarri jotzen zuten.
  Rokossovskyk, zahartu gabeko bere gorputz berrian, desioaren gorakada sentitu zuen. Hau da txita.
  - Polita litzateke hemen neska kaskada bat egotea!
  Dozena bat edertasun errealenak aldi berean, erdiak iratxoak hipermariskalaren aurrean gauzatu ziren.
  - Zure zerbitzu onean gaude!
  Rokossovskyk burmuin egin zuen:
  - Hau harrigarria da! Bilutzi eta dantza egin nire aurrean.
  Neskak poliki-poliki eranzten hasi ziren, striptease baten itxurak eginez. Zoragarria zirudien. Gerra Patriotiko Handiko mariskal ohiak ez zuen denborarik izan emakume moderno zein sexy eta deabru ederrak diren harritzeko.
  - Edertasunak, edertasunak, kabareteko edertasunak! Erakarpena sortzeko sortua zara! Eta ez dago inor ederragorik lur osoan, garuneko kola tratamendua ematen duzu! - Hipermariskalak kantatu zuen, eskuak luzatuz.
  Neskek erantzunez abesten zuten:
  - Oh Rokossovsky, gure heroia zara! Malenkonia eta mina dago zure begietan! Tira, gizon ederra, irribarre! Igo zaitez belatz bat bezala zerura!
  Rokossovskyk eskuak altxatu eta ulu egin zuen, errima hautsiz:
  - Ooo! Handia naiz - super! Sashka zapalduko dut, txoroa!
  Dozena bat neska guztiz biluzik zeuden. Dantza egiten zuten, muskulu naturalak flexionatuz. Iratxo emeak zertxobait argalagoak eta dotoreagoak ziren. Eta zer hankak, orkatilak, izterrak, gihartsuak, oparoak, hainbeste indar, sexualitatea, animalia eta erotismo intelektuala aldi berean. Rokossovsky literalki basati egin zen, hurbilen zegoen neskarengana joan zen eta bere titi errubiak musukatzen hasi zen. Eta bere eskuek beste bi neska xarmantren bularrak oratu zituzten. Halako ukituek nola piztu eta kitzikatzen duten, neskek poz-pozik egiten dute irrintzi. Hipermariskala gero eta hunkituago dago, zeruan balego bezala! Bat-batean ametsak eta zorionaren gailurra eten egiten dira ordenagailuaren ahots amorratuak:
  "Aurrekaririk gabeko energia asaldura dago gure atzealdean. Atari bat ireki eta mamuak askatu.
  - Zer?! - Rokossovskyren aurpegia desitxuratuta. - Nor dago gure atzetik!
  - Klonen armada! - Ordenagailuak txantxetan.
  - Zerbait!
  - Mamuak azpiespaziotik askatzen ari dira.
  Rokossovsky zurbildu egin zen: bazekien mamuek, guztiz materialak ez izan arren, indar deigarri handia dutela. Zer da minimateria?Hutsaren, energiaren eta izarren magiaren hainbat eremuren egoera jakin bat da. Mini-materiaren izaera nahastu bereziak suntsipen ahalmen izugarria ematen dio. Horrek esan nahi du espazioko armadaren zati garrantzitsu bat guztiz suntsitu dezaketela. Esperientziadun mariskalak ulertu zuen nolakoa zen zure atzealdean etsai indartsuak agertu zirenean. Ez da alferrik Bigarren Mundu Gerraren esperientziak greba gutxitzearen eraginkortasuna erakutsi zuena.
  Zer egin kasu honetan! Ez dago erreserbarik.
  Hipermariskalak agindu zuen:
  - Tropak batzen ari gara. Estalki ahula utzita, mamuen armadari eraso egingo diogu indar guztiekin.
  - Obeditzen dugu, kamarada hipermariskal! - Beste mariskal eta jeneralek batera iragarri zuten.
  - Orduan eraso! Ordenagailuaren modu selektiboa pizten dut. Utzi adimen elektronikoak berak lehentasunak ezartzen!
  Aginduari men eginez, tropak banatu ziren. Hiru laurden inguru mamuen aurka mugitu ziren, gainerakoak estalkia blokeatzen zuten bitartean.
  Rokossovsky lur azpiko zazpigarren mailan zegoen. Porrotaren kasuan, min handia eta beherakada itxaroten zuen. Oro har, berpiztu berriekiko jarrera nahiko liberala zen. Ez zieten min-neurri sistematikorik jasan, beste komandanteko langileek eta soldadu arruntek bezala. Baina porrotaren kasuan, arauak berdinak izango dira denentzat. Egia esan, bada esaera bat: bat jota, bi ez jota, ematen dute. Hau nahiko justua da: aukera batzuk ematen ditu elitean jarraitzeko. Baina zergatik garaitu? Atzealdeko tropek ez dute porrota esan nahi! Garai batean, Ukrainan gudua izan zenean, 1941eko abuztu-iraila bitartean, sobietar tropak alemaniarren gainetik zeuden, bai eskulan zein ekipamenduetan. Baina komandoaren akatsak eta sobietar tropen moral baxuak zirela eta, milioi bat armada inguratuta zegoen. Horren ondoren ere, borrokaren emaitza ez zen begi-bistakoa izan, sobietar tropak mozten zituen haria meheegia baitzen. Baina sobietar tropek oso ahul eutsi zioten; seiehun eta berrogeita hamar mila soldadu eta ofizial baino gehiago harrapatu zituzten. Zer esanik ez desertore eta desertore ugariren masa. Orokorrean, tankeetan eta hegazkinetan Wehrmacht-en aurrean laukoiztasun handiagoa izatea, galtzea bekatua litzateke. Ezaugarri kualitatiboei dagokienez, 1800 T-34 eta KV-1, KV-2 tankeek ez zuten aurkari parekorik patsval-en (hau da Alemaniako tankeen indarren izen orokorra). Egia da, etsaiak behin-behineko nagusitasuna zuen infanterian, baina astebeteko mobilizazio orokorraren ondoren, SESBen armada Alemania baino bi aldiz handiagoa zen gutxi gorabehera. Sobietar tropek ia ez zekiten beren burua defendatzen. Aginteari eta ertzainei bere lurraldean etsaia garaitzen irakatsi zitzaien. 1939ko foruan ere idatzia zegoen: etsaien indarrek gerra egiten badigute, gure armada munduko iraingarriena bihurtuko da. Stalinek Alemaniaren aurkako atentatu bat prestatzen ari zela zegoen zurrumurruak. Edonola ere, gerra iraingarri baterako prestatzen ari ziren. Ehuneko ehunean Rokossovsky da, oraindik ez daki haien maisuak, Stalin Handiak, Alemaniaren aurkako greba bat prestatzen ari ote zen 1941ean. Oso mota ezkutua da eta hala geratu zen hildakoen artetik berpiztu ondoren ere. Honi buruz zuzenean galdetuta, hildakoen artetik itzuli zen buruzagiak honako hau erantzun zuen:
  - Gerra saihestezina zen?
  - Eta zer iruditzen zaizu?! - Rokossovsky lotsati sentitu zen lider berpiztu eta gaztetuaren aurrean.
  Stalinek esan zuen poliki, georgiar azentu atsegin batekin:
  - Hitlerren izaera ezagututa, bere antikomunismo oldarkorra, Ekialdearen aurkako erasoarekiko obsesioa, argi dago gerra ezin dela saihestu. Geratzen den galdera bakarra noiz da? Momentu egokia aukeratu beharra oso garrantzitsua da. Ez lehenago ez beranduago hori ez da arrakastaren gakoa.
  - Ondo! - esan zuen orduan Rokossovsky mariskalak eta sutsu jarraitu zuen. - Baina nire pentsamenduak adierazi nahiko nituzke. Maiatzaren amaieran - 1940ko ekainaren hasieran jo izan bagenu, garaipen azkarra lortuko genuke. Orduan ez genituzke hogeita zortzi milioi eta erdi pertsona galdu beharko. Ofizialki aitortu ziren hamaika milioi eta erdi soldadu eta ofizialen galerak. Baina hau ez da datu osoa, lehenik eta behin, ez dira kontuan hartzen partisanoen, NKVDko tropen, milizien, eraikitzaile militarren, mediku langileen eta bestelakoen galerak. Gainera, zaurien ondorioz hil zirenak zenbatu ziren, zauritua izan eta hiru eguneko epean hiltzen baziren, Mendebaldeko herrialdeetan, berriz, onartutako epea urtebetekoa da. Gainera beste sei milioi desagertuta daude, eta horietatik gehienak hilda daude. Gerra izugarria izan zen.
  Stalinek burua astindu zuen triste eta pipa betetzen hasi zen:
  "Egia esan, damutzen naiz lehenago greba egin ez izana". Gerra handi honetan hildako oro orbaina da nire bihotzean. Baina bi arrazoi zeuden orduan bigarren fronterik ez irekitzeko. Lehenik eta behin, doiloregia da Hitlerri erasotzea, harekin hamar urteko ituna egin zuten. Oro har, nazioarteko itunak serio hartzen ditut.
  Rokossovskyk aurka egin zuen:
  - Japoniarekin neutraltasun akordioa ere izan genuen, eta bigarren fronte bat ireki eta nahiko azkar garaitu genuen eguzkiaren lurraldea.
  Stalinek, maltzurki begiak gurutzatuta, ados zegoela egin zuen:
  - Ondo! Baina kasu honetan, gure eragin-esparrutik Txina galtzeko arriskua genuen. Imajinatu zer gertatuko litzatekeen Chiang Kashiren erregimen amerikarra boterera iritsiko balitz. Kasu honetan, zortziehun milioi biztanle dituen estatu bat AEBetako orbitan sartuko litzateke. Kasu honetan, Amerikako jeneralek, bonba atomiko bat edukita, eraso nuklear bat egin genezake gure aurka, eta Txinako tropek gure indarrak Ekialde Urrunean finkatuko lituzkete. Eta horrela, Txinan Mao Zedong estalinistaren aldekoa instalatzea lortu genuenez, ekialdeko mugak babestuta zeuden. Gutxi; Txinako armadak ondo borrokatu zuen Korean. Amerikako galera handiek NATO prebentziozko gerra bat jarraitzea eragotzi zuten. Baina Estatu Batuek jaurtitako hirurehun bonba atomikok hogei milioi herritar sobietar baino gehiago hil zezaketen, eta ez gutxiago mindu. Hori ere hondamendia izango litzateke. Ai, pauso arriskutsua.
  Rokossovskyk kristal likidoko robot hegalaria urrundu zuen berarengandik:
  - Baina Alemaniako tankearen muturrak, Frantziaren eta Britainia Handiaren bizkarrezurra hautsita, ezinbestean lurperatu zuen gure bizkarrean.
  Stalinek irribarre egin zuen eta eskua bibote lodi eta beltz gainetik pasatu zuen:
  - Hori bai, ez dago ezer oposiziorik! Baina SESBen armada ez zegoen oraindik eskala handiko operazio militarrak egiteko prest. Berrezartzeko programa bat egin nuen, eta tropak ere erreformatu nituen, Finlandiako gerraren esperientzia kontuan hartuta. Batez ere tankerik ez zuten finlandiarrekiko gerrak gure armadaren prestakuntza maila eskasa erakutsi zuela ados gaude. Gainera, tropek ofizialen eskasia handia izan zuten; 76,2 mm-ko kalibreko obus gutxi bota zituzten; ez zegoen nahikoa pilotu, gidari eta autorik.
  Rokossovskyk aurka egin zuen:
  - Edozein armadatan, edozein momentutan, beti falta da zerbait. Beraz, mariskalak ez zuen diru nahikorik ere izan niretzat ordaindu aurretik. Gogoratu behar dugu etsaiak ere ekipamendu eta langile falta dituela. Bereziki, hemezortzigarren urtetik hogeita hamalaugarren urtera arte, alemaniarrek ez zuten konskripzio unibertsala, eta armadak ehun mila soldadu baino ez zituen. Beraz, alemaniarrak Versaillesko Itunak mugatu zituen.
  - Badakit! - Stalinek ke eraztun bat askatu zuen airera.
  Poloniako jatorriko Errusiako lehen mariskalak jarraitu zuen:
  - Beraz, Alemaniako armadan ofizialen eskasia handia zegoen. Adolf Hitlerrek idatzi zuen, edo hobeto esanda, mahaiko elkarrizketetan: beharrezkoa zen tropak osatzea ofizialetatik esklusiboki eta zerbitzu baldintzak laburtzea: prestakuntza programaren bidez ahalik eta jende gehien gidatzea. Gainera, posible izango litzateke polizia indarra nabarmen handitzea eta haien borroka-prestakuntza hobetzea. Bereziki, soldaduek polizia unitateetan ere balio dezakete indar armatuen eraikuntzan oinarri indartsuago bat sortzeko.
  - Piztia maltzurra! - Stalinek tigre begiak bota zituen.
  - Beraz, alemaniarrak ere ez ziren gerra larri batera iritsi borroka-eraginkortasunari dagokionez. Haien tropak gordinak ziren gehienbat. "Zalantzarik gabe", ondorioztatu zuen Rokossovskyk.
  Stalinek begiak estutu zituen:
  - Baina Frantzia eta Ingalaterra azkar garaitu ziren. Oro har, espero nuen Mendebaldeko gerra luzatuko zela eta ez zituela tropak aldez aurretik Hirugarren Reich-aren mugara atera: alemaniarrak uxatzeko beldurrez. Bada, inork ez zuen espero lau potentziaren goi mailako indarrek hilabete eta erdiz bakarrik eutsiko zutenik.
  - Hau etsaiaren fase aktiboa kontuan hartzen baduzu!
  - Hori da, ez gerraren iraupen formala. Alemanek gutxi gorabehera lau milioi gerrako preso harrapatu zituzten. Gero, eskulan gisa erabili zituzten, eta horri esker etsaiari armadaren tamaina zazpi milioi eta berrehun mila pertsonara igo zen.
  - Horrek beren armada are solteago bihurtu zuen eta borrokarako ezaugarriak murriztu zituen. Azken finean, zenbat eta burbuila handiagoa izan, orduan eta meheagoak dira bere hormak.
  - Hazten ari diren inperioak xaboi-burbuila bezalakoak dira, kudeaketa berekoiarekin bakarrik! - esan zuen Stalinek. - Inperio solidarioa hazten diren heinean sendotzen diren hezurrak haztea bezalakoa da!
  - Arrazoiz esanda, baina hau ez da Hirugarren Reich-ari aplikatzen!
  - Baina guri dagokigu! Sobietar sistema kapitalista eta mendebaldeko demokrazia baino hobea da. Bere indarra totalitarismoa da.
  - Nola gustatzen zaizu bi Errusiako sistema politikoa?
  - Harrigarria! Pertsona guztiak kuarteletan bizi dira eta mailak dituzte. Haurra, oraindik ordenagailuaren sabelean etzanda dagoen bitartean, prozesamendu osoa jasaten du. Denek armadan zerbitzatzen dute, denek negozioetan. Eta hezkuntza mina da! Funtzionario gorenak ere prozesamendu zibernetikoa egiten ari dira. Sistema hipertotalitario hau gustatzen zait. Zoritxarrez, ez dago pentsamenduen erabateko kontrolik, teknologiak hori ahalbidetzen duen arren!
  - Hau da biorobotek ezin dutelako soldadu onak egin. Gerran behar da ekimena eta pentsatzeko nolabaiteko independentzia, ekintzarako askatasuna. - esan zuen Rokossovskyk filosofikoki.
  - Bai! Robotak ez dira pertsonak baino hobeak. Esan behar dut, garai batean, zibernetikari buruz eszeptikoa nintzela. Gizateriaren mehatxu potentziala sentitu zen. Organoen esku irmoei eman zien.
  Rokossovsky elkarrizketa aurreko ibilbidera itzultzen saiatu zen:
  - Zibernetika, noski, ona da, baina hala ere, ez al da akatsa 1940an Hitlerri ez jotzea?
  Stalinek erantzun zuen:
  - Akatsa izan daiteke, baina tropen kontzentrazioak Hitler beldurtu dezake, Mendebaldeko ofentsiba alde batera utziz. Oro har, edozein unetan, Britainia Handiak eta Alemaniak bakea egin dezakete. Hauxe da beldur nintzena, baina orain oker nengoela ikusten dut. Hala ere, onurak izan zituen Frantziaren porrotak.
  - Zein?
  - Frantziako eta Britainia Handiko kolonia ugari matxinatu eta SESBren eragin-esparruan erori daitezke. Kapitalismoa uzten den tokian, sozialismoa dator. Bereziki ona litzateke Britainia Handia kontinentala harrapatzea. Komunismorako halako aukerak.
  Rokossovskyk adostu zuen:
  - Seguruenik! Garaitutako inperioen koloniak gure batasun errepublika bihur litezke. Baina orduan, Frantziaren porrotaren ostean, zeintzuk dira egitasmoak? Baliteke 1941. urtea igarotzea, tropak mugara iristen hasi zirenean.
  Stalinek adierazi zuen:
  - Alemaniak SESBrekin gerra bat prestatzen ari zirelako informazioa jaso nuen. Baina hain ziren kontrajarriak. Bereziki, inteligentziak jakinarazi zuen Hitlerrek, Ingalaterra garaitu ondoren, SESB erasoko zuela.
  - Hala izan zen!
  - Saiatu Britainia garaitzen itsasoan hain nagusitasun handia duenean. Batez ere azalera handiko ontzietarako. Alemaniako edozein garraio hondoratuko dute. Teorian, alemaniarrek Britainia Handiarekiko nagusitasuna lor zezaketen hegazkintzan, baina horretarako industria militarra mobilizatu behar izan zuten.
  - Alemania arin jokatu zen.
  - Baina ni ez! Bereziki, berrogeigarren urtean lanaldia luzatu zen eta berandutzeagatiko erantzukizun penala ezarri zen. Aparteko lana modu aktiboan praktikatzen zen. Armen ekoizpena handitu egin zen. Nork zalantzan jar dezake prestatzen ari ginela. Faxismoarekin borroka saihestezina zela jakinda, ahal genuen guztia mobilizatu genuen. Berez, lege martziala deklaratu gabe, baina ezkutuan tropak deituz.
  - Eta hala ere ez zeuden prest!
  - Nola esan! Kontua da faxisten ekintzetan bluff erabateko elementu asko egon zirela. Inteligentziak jakinarazi zuen etsaiak irekitzearen aurretik ultimatum bat izango zela. Alemanek nahi dutena da lehengaien hornikuntzarako baldintzak hobetzea. Bereziki, Azerbaijanen petrolio putzuak alokatzea, elikagaien prezioa murriztea, etab. Eta horretarako indarrak eraikitzen ari da. Horrez gain, inteligentziak jakinarazi duenez, alemaniarrek indar handiak zituzten Frantzian eta Itsas Lehoia Operazioa prestatzen ari zirela.
  - Halako desinformazioa zegoen.
  - Gainera, inteligentziak Alemaniako indar armatuei buruzko informazio okerra transmititu zuen. Bi aldiz gutxi gorabehera gainbaloratu zituzten. Horregatik, naziek indar guztiak transferitzen ez zituztela inpresioa sortu zen. Hau da, erdia baino gutxiago, horrek esan nahi du Alemaniarekin gerra ez dela saihestezina. Hitlerrek ez du erasotuko armadaren zati txikiago bat kontzentratzen. Bluff tipikoa zela uste nuen. Horrez gain, Hitler zital eta maltzurrak bere tropak gure erasoarekiko kontuz mantendu ditzake.
  Diotenez, lapurrak ez du gizon zintzo bat sinesten.
  - Baina ez zenuen Alemania erasotu nahi!
  - Badaezpada, tropak altxatu nituen, baina nola eta noiz jo behar zen galdera zabalik geratu zen. Gure armada eraketa fasean zegoen oraindik. Dibisioak bake garaiko legeen arabera zeuden langileak. Gainera, alemaniarrek ez zuten neguko gerrarako prestatu. Bereziki, neguko arropa eskasia zegoen; SS-ko tropek bakarrik zeukaten; alemaniar metrailadoreen eta pistolaren lubrifikatzailea hotzean izoztu zen. Gainera, ikatzaren gasolina zero azpitik bederatzi gradutan izoztu zen. Alemaniako teknologia, bide estuak dituzten tankeak, matxuratzen diren motorrak dituzten hegazkinak. Hau guztia negurako prestatzerik ezaren ondorioa da. Beno, alemaniarrak ez ziren negura egokitu, teknologian gauza batzuk aldatzea posible bazen ere, izozteen aurkako lubrifikatzaile berezi bat dago. Bada, gure tropak ohituta daude izozte baldintza gogorretan bizi eta borrokatzera. Eta finlandiarrekin izandako gerrak asko irakatsi zidan. Zentzu honetan alemaniarrak ergelak izan ziren.
  Rokossovskyk bere bertsioa adierazi zuen:
  - Agian hau sineskeriagatik da!
  Stalinek barre egin zuen:
  -Argudio interesgarria duzu. Bai, Adolf Hitlerrek bere ezkutuko armadarekin eta hotzarekin zuen akordioarekin kontatzen zuen. Bere morroi, astrologo eta aztiek negua lehor eta epel egingo zutela uste zuen, gero armada nazia Uraletara iritsiko zela. Nolanahi ere, Hitlerrek serioski kontatu zuen Satanen laguntzarekin. Baina itxuraz, kasu honetan, ez zuen lagundu nahi izan.
  - Edo agian Jainkoak esku hartu zuen?
  - Eta hau ez da baztertzen! Gerra ostean, elizaren jazarpenari utzi nion. Hau seguruenik lagundu digu! Erlijioaren ikuspegi berezia dudan arren. Uste dut jendearen fedeak berak sortu zuela Jainkoa deitzen den boterea. - Stalinek bibotea igurtzi zuen. - Nolanahi ere, izozteak eta udazkeneko desizozteak mesedegarriagoak ziren guretzat alemanentzat baino. Naziak gerrarako prestatuago egon balira, Moskuko guduaren emaitza zalantzazkoa izango zen.
  Hala ere, Rokossovskyk galdetu zuen:
  - Baina Hitlerri erasotuko al zinen?
  Stalinek burua astindu zuen:
  - Bigarren Mundu Gerrako esperientziak erakutsi zuen erasoa defentsa baino indartsuagoa izan ohi dela. Hitlerren eraso erabakigarria Frantziaren aurka, italiarren porrota Afrikan, Romelen mendeku kako kanporaketa. Benetan komandante handia esan behar dut. Komandante oso trebe batek bakarrik eman diezaieke kolpe bat britainiar tropei, hamar tanke eta berrogeita hamar kamioi baino ez baitituzte kamuflatuta tanke gisa. Hamar aldiz etsaia baino gehiago zen. Uste dut Romelek armadaren gainean indar eta botere gehiago izan balu, Afrika osoa hartuko zuela.
  - Romel komandante indartsua da, baina zoritxarrez ez zuen ekialdeko frontean borrokatu behar izan. Uste dut mariskal hau jipoitu egin behar dela.
  - Zuek?
  - Agian! Azken finean, nik izan nintzen garaipenaren desfilea agindu zuena, eta Zhukovek antolatu zuen. Hau nigan konfiantza handia da.
  - Nola esan! Uste dut Vasilevsky ez zela okerragoa izan behintzat. Batez ere gustatu zitzaidan Japonia garaitu zuen azkar eta galera gutxirekin. Baina Eguzki Sortzailearen Lurraldeko soldaduek tigre heroikoek bezala borrokatu zuten. Oso iraunkorrak dira eta ez dute amore ematen.
  - Inoiz?
  - Gutxitan gure tropekin alderatuta. Pentsa, ia sei milioi preso gerra osoan zehar. Eta desertoreen bi armada oso. Vlasov atxilotu zutenean, hain gogor jo zuten saihetsetan, epaiketa itxi egin behar izan zuten; ezin izan zuen mugitu. Orokorrean, Vlasov erabateko idiota da. Zoaz nazien alde,
  Moskutik gertu Wehrmacht garaitu ondoren, eta Estatu Batuak Hirugarren Reich-ekin gerran sartu ziren. Naziak askoz lehenago garaituko genituzke gure indarrak sakabanatu ez bagenitu, eta gure zorigaiztoko jeneralek azkarrago borrokatzen ikasi izan balute. Azken finean, zientzia militar sobietarra odolez aberastu zen.
  - Garaipenaren ereitea odolez ureztatu eta gorpuz ernaldu behar da! - esan zuen Rokossovskyk.
  - Hau komandanteak guztiz kaskarrak badira! Baina errusiar herria talentu aberatsa da. Hala ere, Mainstein ez da komandante txarra ere. Pozik egongo nintzateke bera nire taldean egoteaz!
  - Eta entzun nuen berpiztu eta armada aktiboan mobilizatzekotan dela!
  - Zenbat zati ditu Svyatorossiak?
  - Ez dakit! Hau sekretu militarra da!
  - Baita zuretzat!
  - Baita niretzat ere! Enperadoreak, edo hobeto esanda, enperatrizak bakarrik daki.
  Stalinek esan zuen:
  - Emakumeek zuzendutako herrialde txarra.
  Rokossovskyk ondorio filosofikoa laburbildu zuen:
  - Are okerragoa da batere kontrolatzen ez dutenean!
  Pentsamendu horiek guztiak hipermarshalaren garun hiperplasmatikoan zehar distiratzen ziren begi-bistan. Milioika Svyatorossiya izar-ontziek mamuen armadari eraso zioten. Abiadura zoragarrian mugitu ziren. Hemen zaldun nagusiak misil-gurutzontzira jo zuen bere lantzaz. Puntak ontzia zulatu eta gero zatitu zuen. Arku iratxoak gezi bat jaurti zuen eta beste opari batzuk bere atzetik joan ziren. Haien abiadurak argiaren abiadura askotan gainditzen zuen. Ultra-dreadnoughtek, hainbat dozena kolpe jasota, su hartu zuen. Sugarrak kolore eta tonu askotakoak ziren, magia zen erretzen zena. Imajinatu su magikoa, ez du oxigenorik behar eta titanioa baino milioika aldiz indartsuagoa den materiala kontsumitzen du. Ikaragarri ederra da dena. Alyosha Popovichek urrutitik tiro egitea agindu zuen, geziak misilak baino azkarrago joan ziren, erantzunez, izar flotak pistola, igorle eta jaurtigailu guztietatik tiro egin zuen. Suziri kresoi termiko indartsuenak lehertu ziren, mamuak osatzen zituzten mini-materia zirraratuz. Teorian, fantasma ia hilezkorra suntsitu daiteke super energia kontzentrazio handi batekin. Baina hori egitea ez da oso erraza.
  Alyosha Popovichek Dobrynya Nikitich eta Mikula agindu zien:
  - Azalera! Utzi gure tropak maniobra eta inguratu etsaiak hegaletatik.
  Dobrynyak iradoki zuen:
  - Edo agian etsaia erditik zatitu besterik ez?
  Alyoshak aurka egin zuen:
  - Ez du merezi! Kasu honetan, bi frontetan borrokatu beharko dugu. Eta ez dugu etsaia zatituko, poltsa klasiko bat osatuko baizik.
  Dobrynyak esan zuen:
  "Badirudi etsaia hori egiten saiatzen ari dela guri".
  Mikulak iradoki zuen:
  - Erabili dezagun taktika konbinatua, jo ezazu lente ganbila eta erdian "arrosa" bat dago. Eraikuntza hori oso eraginkorra izango da.
  Alyosha onartu zuen:
  - Beraz, saia gaitezen zulatzen. Pastukhovek gidatuko du erasoa erditik.
  Pastukhovek erantzun zuen:
  - Komandante bat dago!
  Rokossovskyk, ordea, etsaia hegaletatik inguratu nahi izan zuen. Inork baino hobeto ulertzen zuen zer zen kalderero batean borroka. Aldi berean, bi armadak elkarrengana hurbiltzen ari ziren ezinean.
  Alyosha Popovichek taktika optimoa bonbardaketa eta mozketa konbinatzea zela erabaki zuen.
  Pastukhovek aurrea hartu zuen beti bezala. Gazteak, bere ezpataren kolpe indartsuekin, bi guduontzi moztu zituen, zati sutan erori ziren. Egia da, heroia bera látigo hiperplasmiko batek erre zuen. Suziriak eta igorleak bereziki arriskutsuak ziren; espazioa miazkatzen. Armaduran zulo osoak egiten zituzten, zauri izugarriak, batzuetan hilgarriak, eraginez.
  Pastukhov ondoan borrokan, Ivanhoe zaldunak aizkora biratu, suntsitzaile handi bat trebetasunez moztu eta bere zaldiak dozena bat misil-ontzi zapaldu zituen. Orduan gazteak hiru gurutzontzi apurtu zituen kulunka trebe batekin. Pastukhov-ek ultra-koontzi erraldoiari eraso zion. Zailegia zen halako erraldoi bat berehala moztea. Ezpata kolpeak ez dira berehala iristen helburura. Armadura moztu zuten, dorreak moztu zituzten. Baina espazio-ontzi erraldoiak tiro egiten du, Pastukhov-i mina eraginez. Ivanhoek dio:
  - Erreaktorea jo. Jo ezazu zure ezpatarekin.
  Pastukhovek antzera jokatzen du. Hiperreaktorea lehertu zen, espazio-ontzi erraldoia luma distiratsuz estalita zegoela zirudien. Heroi fantasma gaztea atzera egin zuen, hainbat armadura plaka urtu eta zaldia erre zuten.
  - Sasikua zartaka ari da!
  Ivanhoek ezkutu batekin estaltzen du, termo-Creon misil batek erdira jotzen du, kolpe bat gertatzen da, altzairu itxurako gainazala apur bat erre da. Haien ondoan borrokatu ziren hainbat heroik kalte larriak jaso zituzten, batzuk apurtu ere egin ziren.
  Erdi biluzik dauden neska fantasma erraldoiek bost palatan zatitutako aizkorak eta ezpatak erabiltzen zituzten. Vallon kondesak, oin biluzien behatz luze eta trebeekin, brankatik heldu zion gurutzontziari, berrogeita hamar kanoi aldi berean zapalduz. Urrezko iledun neska, magiaz sortutakoa, oinetan jo zuen termopreoi kohete batek, hanka erdia berehala lurrunduz. Kondesa ia erotu zen minez; bere laguna bularrean jo zuen, eta haragi magiko zatiak norabide ezberdinetan hegan egin zuen. Eta Sir Bishop halako indarrez jo zuen, ezen ezkutua apurtu eta zulo erraldoi bat agertu zitzaion bularrean.
  Svyatorossiya flotaren galerak ere izugarriak izan ziren. Batez ere dinosauroak borrokan sartu zirenean. Erraldoi hauek itxuraz traketsak baino ez ziren agertzen, baina errealitatean indar izugarria ziren. Egiturak birrindu eta hautsi zituzten, izar-ontzi handiagoak hautatu nahian. Mota guztietako itsasontziek tiro egin zieten, baina ezin izan zituzten halako gorpuzki erraldoiak, tamaina ertaineko planeta baten tamainakoak, bota. Egin zitekeen gauza bakarra dinosauroaren ezinbesteko porrota saihestea zen. Izan ere, ia ezinezkoa da halako munstro bat geldiaraztea, baina izar-ontziak maniobra egiten saiatzen ari dira, erraldoietatik urrunduz.
  Alyosha Popovichek agindu du:
  - Saiatu haiengana hurbiltzen. Arrastatu erregimentu aurreratuak dinosauroetara. Apurtu artalde txikitan eta borrokatu estuan, kendu maniobrarik, moztu ausarki!
  Gudariak taldetan banatu ziren: askoz eraginkorragoa izango litzateke horrela izar-ontziak suntsitzea. Pastukhov eta Ivanhoe inguruan biraka zihoazen gurutzontzien gainera erori ziren, bi heroiak larri zauritu zituzten, baina haien mugimenduak azkar jarraitu zuten.
  Eta neskek ezpatekin zapaldu ez ezik, espazio-ontziak hankekin trebetasunez jaso eta elkarrengandik urruntzen zituzten. Oinezko eskubaloiaren zerbait zen, eguzki askoren takoiak islatuta, zola biluzi eta neskatxaren azala ortzadarraren kolore guztiekin jokatzen zuten, suntsitutako ontzien leherketa hiperplasmikoek erre zuten arren.
  Gudariak minez garrasika ere egin zuten, supersuaren petaloak, sugar distiratsuak beren hankak laztantzen zizkieten.
  Milioika gudari izarontzietan bota zituzten alde batetik bestera. Bost izarreko Maxim Igolkin jeneralak, neska zoragarrien belaun, orkatil eta oin distiratsuen distira mirestuz eta bere gurutzontzian bere lekuan egon nahian, Elizabeth printzesa baretsuenaren hanka biluziak jaso zuena, esan zuen. :
  - Edertasuna ezin da hil - edertasuna bera hilgarria da!
  Bi gerlari, ballet erraldoi batean bezala, hanka bikainak bota zituzten, gurutzaontzia haien artean jarriz eta berehala estutu zuten. Metala titanioa baino milioika aldiz indartsuagoa da, arrautza bat bezala lehertu da tanke baten arrastoen azpian. Urrezko garaiko poemetan deskribatzeko moduko heriotza!
  Rokossovskyk botere magikoak nanoteknologiarekin talka egin zuela ikusi zuen, eta orain arte nagusitasuna irabazten ari da!
  Agindu zuen:
  - Aldatu ontziak intentsitate maximoko tiro modura eta handitu maniobra abiadura. Inolaz ere ez diozu etsaiari kontraeraso arrakastatsu bat egiteko aukerarik eman.
  Neska iratxoak zuzendu zuen:
  - Errusia Handiko Phantoms gurekin erasotzen ari dira eta aurrera egiten ari dira, beraz, ziurrenik gure kontraerasoaz hitz egin dezakegu.
  Neska mariskala bazen ere, halako adierazpenek hiper-mariskala haserretu zuten: arrautzek oilaskoari irakasten diote, eta emakumeak gizonari.
  Rokossovskyk oihu egin zuen:
  - Isildu! Ultra-dreadnought batean bidaltzen zaitut dinosauroak atzemateko eta arrakastaz tiro egiteko. Azken finean, halako indarra eta potentzial serioa dituzu. Batez ere emakumezko gogoa, arraza arin eta maitagarri baten umea.
  Elfek adierazi zuen:
  - Gizakiak baino milioika urte zaharragoak gara. Gizakia jaisten zen tximinoak ere ez zuen harririk jaso, baina espazio zabaletan ibili ginen eta maisulanak sortu genituen.
  Rokossovskyk, burua jiratu zuen haizearen kontrako etxe baten antzera, esan zuen:
  - Kontua orainaldian dago! Ez dago nazio errukarriagorik bere arrakastak iragan urrunean dituena baino! Ez dago orainaldian bizi dena baino inperio goratuagorik, urtez urte sendoago!
  Iratxoak ilea astindu zuen:
  - Errusiarrok tradizioz arbasoak alde batera utzi dituzue. Zure pedigria ez zen premiazkoa!
  Rokossovskyk aurka egin zuen:
  - Ni ez naiz errusiarra, poloniarra baizik! Nire arbasoak nekazari soilak ziren, baina, hala ere, harro nago haietaz!
  - Harro egon zaitezke honetaz!
  - Gainera, kosako odola isurtzen zait! Eta nire amaren aldetik, nire arbaso urrunak Jerusalemen erasotzera joan ziren. - esan zuen Rokossovskyk.
  Elfek adierazi zuen:
  - Eta nire arbasoek espazioan borrokatu zuten Jerusalem sortu baino askoz lehenago. Oro har, ez da errespetagarria gure arbasoei buruz eztabaidatzea guduaren une kritiko batean.
  Rokossovskyk zaunka egin zuen:
  - Jarraitu agindua!
  Oso abiadura handian hitz egin zuten eta, beraz, elkarrizketan zehar, ia ez zen borrokaren irudia aldatu. Baina mamuen armadak energia hilgarrizko jarioak bota zituen. Sakatu zuen, oztopo guztiak zapaldu nahian; energia izpiek, biak izar-ontziak suntsitu zituzten eta mamuak jo zituzten, espazioan sakabanatuta. Arkuez, hankez eta bost apaladun ezpatez gain, neskek isatsean ehundutako izar oktogonalak zituzten azoteak erabiltzen zituzten. Batez ere onak ziren ontzi txikiagoak suntsitzen. Bien bitartean, Errusiar Armada Handiak kontraeraso bat abiatu zuen. Bere etsaiak apurtzen eta aldi berean aurpegia gordetzen saiatu zen - ezin diezu garaipenen erramu guztiak eman mamuei.
  Alexandro Handiak, kementsu aginduak emanez, lasaitasun asaldaezina mantendu zuen, garaipenaren hurbiltasunak are zuhurrago bihurtu zuen komandante handia:
  - Erabili tulipa kumeak anaiak. Etsaien barailak ahuldu dira eta haiei bultzada on bat ematea baino ez da geratzen eta hortzak hegan egingo dute.
  Oksana aztiak holograma transmisio bat bidali zuen: bere neska bikain baten irudia agertu zen komandantearen aurrean:
  - Alexandro hori, nire erregea zara!
  Mazedoniarrak, txantxetan errimatuz, erantzun zuen:
  -Ondo jokatu duzu zure papera!
  - Zure kapritxoa bete dut!
  - Orain lehen saria jasoko duzu!
  - Ados! Zu zara gure indarra! Alexander gure bandera! Alexander beti dago gurekin!
  Macedonianek hatza astindu zuen:
  - Ez exajeratu nire merituak, diva! Handiak dira, noski, baina ez dira nahikoak eskuak otoitzean lotzeko.
  Oksanak azkar erantzun zuen:
  - Orain gauza nagusiari buruz! Etsaia kaldererotik ihes egitea eragotzi behar dugu. Gure tropak etsaien lerroen atzean agertzea maila taktikoan ekimena hartzeko aukera da.
  Alexandro Handiak adostu zuen:
  - Eta ez da aukera txikia!
  Oksanak begiak gurutzatu eta abestu zuen:
  Tximinoek aurpegiak egiten dituzte
  Eta adar batean esertzen dira!
  Oraindik friboloa...
  -Gure arbasoak ziren! - Barrez amaitu zuen Alexandrok. - Badakizu arren, edertasuna, nire aita Amon jainkoa bera zen, baita Zeus ere.
  Oksana barregarria sentitu zen:
  - Beraz, bi aita dituzu aldi berean!
  - Bi Jainko handi!
  - Nola egin zaituzte aldi berean?
  Alexanderk berak ulertzen zuen adierazpen horren zentzugabekeria, baina ezin zion aurre egin beste harribitxi bati:
  - Dena ezinezkoa da, ziur dakit!
  Jainkoek ez dute izerdirik egin behar premiazko zerbait egiteko!
  Baina hilezinak dira, jainkoen boterean!
  "Adarrak" egin gabe erregeentzat haurrak sortzeko!
  Oksanak esan zuen:
  - "Arrosa" petaloak ahalik eta zabalen zabaldu behar dituzu! Eta hartu aurkariari eztarria. Antza denez, zuk zeuk ulertzen duzu momentuaren garrantzia!
  - Amonen eta Zeusen semeak dena ulertzen du!
  - Beraz, jokatu, borrokalaria!
  Alexandro Handiak bulkada telepatikoa bidali zuen bere tropa ugari kontrolatzeko.
  Eta neskak mamuen erasoa ere egokitu zuen. Aldi berean, magoak euren artean borrokan hasi ziren.
  Orokorrean, morroiak borrokatzen direnean, ikuskizun hau ez da ahulentzat. Eta, aldi berean, ikusgarria da. Eta milioika izar-ontzi alde batetik, ehunka mila zaldizko erraldoi eta dinosauro bestetik, borrokatzen hasten badira, orduan horrelako borroka plazer bat da ikustea.
  Borroka bere haserre neurgaitz guztian garatzen da. Alde batetik, zaldi bizkorrak erasotzen dituzte, hegan egiten dute, gora eta behera, eta alboetara ibiltzen dira. Dinosauroek hegoak astintzen dituzte, hortzak tu egiten dituzte, ostikoka eman eta hankekin hartzen dute. Neskek bizkortu egiten dituzte azoteen kulunkak, armadurak kolpeen azpian okertzen dira eta suharri baten gasolina bezala distira egiten da. Pastukhov eta Ivanhoe Zaratuska mariskala zegoen enblematikoraino sartu ziren.
  Neska iratxoak projektil biologikoak erabiltzea agindu zuen. Piztilari fantasma, haien erasoak harrapatuta, bihurritu egin zen. Uzkurtu eta astigar hosto ihartu arrunt batean bihurtu zen.
  Ivanhoek eta Pastukhovek porrota saihestea lortu zuten eta ezpatekin armadura jo zuten. Orro indartsua iritsi zen Zaratuskara. Neskak aurpegi eder bat atera zuen:
  - Ezpatekin izarontzian! Zer zentzugabeagoa!
  Giza gazteak erantzun zuen:
  - Zer egin dezakezu! Azken finean, hauek fantasma indartsuak dira! Magiaren botere izugarria! Ia ezinezkoa da haiei aurre egitea.
  - Ondoren, maniobra egingo dugu, kontrol programa berri batera aldatuko dugu, "Kaos kaotikoa"!
  Ivanhoek, plasmako erupzioa areagotu eta izar-ontzia bueltaka ari zela ikusita, bumerang bat bidali zuen. Hegan egin zuen eta etsaien armaduraren zati bat moztu zuen, eta borrokarako sei tiro-dorre ere eraitsi zituen aldi berean.
  - Hona hemen sextante bat! - Esan zuen zaldun gazte ospetsuak, magiaz bizira itzulia. Izarontziekin borrokak egiteko aurrez blokeatuta zegoen programa bat esnatzen hasi zitzaion garunean. Oro har, fantasma bakoitzak kanpotik ikusezina den, baina memorian argi eta garbi grabatutako prestakuntza-programa bat igaro zuen. Eta orain Ivanhoek ulertu zuen beharrezkoa zela dortoka itxurako izar-ontzi erraldoiari maniobragarritasuna kentzea.
  Pastukhov, hainbat zauri jasota, nekez egon zitekeen jarlekuan. Hala ere, kemena ez zuen mutil hau utzi.
  - Jo dezagun buztana. Izarontzi hauek estandarrak dira, eta haien motorrak modu berean daude.
  Ivanhoek esan zuen:
  - Zaila da hurbiltzea! Ikusi nola egiten duen maniobra!
  - Eta bumerang batekin jo duzu!
  - Galtzeko arrisku handia dago!
  - Ondo da! Zuregana itzuliko da eta berriro saiatuko zara!
  Ivanhoek apur bat atzera egin zuen Ilargiaren tamainako espazio-ontzi izugarritik, eta bere bumerang-a jaurti zuen:
  - Luzaroan sufritzen baduzu! Lortu zerbait!
  - Eta konpontzen ez bada!
  - Saia gaitezen berriro!
  Bumerangak buztanaren ertza moztu eta atzera itzuli zen. Orokorrean, materia txikia, lotura-loturarik ez dirudien arren, magiaz soldatuta egotea, nahiko iraunkorra da.
  Ivanhoeren azpian zaldia erori eta ia desmaterializatu egin zen. Hainbat kalibretako armen kolpe gehiegi jaso zituen. Pastukhov, berriz, gurutzontziekin borrokatu zen, eta hori askoz errazagoa zen. Hemen ia kolpe guztiak hilgarriak ziren. Baina saiatu tetraletei aurre egiten. Hain txikiak dira, mihiak bezalakoak, eta asko daude. Ivanhoek txirrindularirik gabeko matxinsaltoa gelditu eta gainera salto egin zuen!
  - Heroiak atzetik ateratzen dira! Ezezaguna sartu zen eta ez du harrapatuko! - Gazteak kantatu zuen. - Ipuin bat entzun besterik ez dugu falta!
  Benetako gudari mitikoa, boomerang bat erabiliz eremu askoz eta matrizez estalitako makina erraldoi bati erasotzeko. Izarontzi honetan berrogeita hamabost milioi borrokalari zeuden, eta ia mila milioi gerlari. Ia ehun eta hogei arraza eta espezietako ordezkariak borrokatu ziren bertan. Imajinatu pentsamendurako eta pertzepziorako Noeren Arka erraldoi, ia ulergaitza. Ultramodernoa, hainbat galaxiatako bizi-formak barne.
  Eta zaldiz fantasma zauritu batek erasotzen dio, zaldi zuri baten gainean, hau ere zaurituta.
  Halako argazki batek Rafaelen edo Picassoren pintzelaren merezi du. Harrapatu unea: gerlari batek bere boomeranga botatzen duenean.
  - Hunkituta nago, mutil bat bezala, punk bat bezala! Jo ezazu, bestela hilda zaude! - Ivanhoeri hobeto kontzentratzen laguntzeko abestu nuen.
  Eta espazio-ontziaren barruan bizi nahi duten izaki bizidunak ere badaude! Haurrak izan eta hiriak eraiki. Hona hemen txerri-buruak dituzten bisoi-itxurako hiru izaki polit, lehorreratzeko festa bat bezala lurreratzeko prestatzen ari direnak. Borrokako prestakuntza-ikastaro bat egin berri dute eta atseden hartzen duten bitartean, euren inpresioak partekatzen dituzte.
  Lehen txerria, Hay, modu berezi batean adierazi zuen bere burua:
  - Badakizu, nire ganadutegian eztidun libelulak hazten nituen, kanpai eta tiloen landaketetan bazkatzen ziren. Baina mafiak laboreak ilar poppingekin ordezkatzeko agindu zuen, drogarik indartsuenetako bat . Alde batetik, askoz errentagarriagoa da, baina, bestetik, legearekin arazoak izan nituen.
  Bigarren txerria, Pork, ados zegoen:
  - Bai! Sviatorossiyako agintari hauek drogen banaketa kontrolatzen dute. Mini-robotak eta esploratzaileak bereziki aktibo daude. Horien artean, diotenez, molekula baten tamainako oso txikiak agertu dira; izar fotoien energia erabiliz, aktiboki mugitzen dira espazioan zehar.
  Hirugarren txerri gazteenak, Ham, honako hau esan zuen:
  - Ez dakit! Errusiera modernoa, eskolan ikasi behar izan genuena, oso zaila da. Garapenaren historiak dio hasieran sei kasu baino ez zituela, baina orain hogeita lau ditu.
  Txerri irribarre egin zuen:
  - Zer eskola-bizitza! Non dago egunero proba! Gainera, zatiketa! Fotoien erupzioa!
  Hey irribarre egin zuen.
  - Eta niretzat, eskolan nengoenean, gai zailena hiperfisika zen. Batez ere hiperplasmaren parametroak izendatzea beharrezkoa zenean. Materia egoera hiperplasmatiko batera eramateko metodoak oso interesgarriak diren arren. Teknologia modernoak posible egiten dute termo-preoi erreaktore bat metxero batean jartzea.
  Hamek esan zuen:
  "Ezer izango litzateke arau-hauste txikienagatik tratamendu mingarria jasan ez balute". Ildo bakoitzak sufritzen duela iruditzen zait!
  - Mina boterearen eta oparotasunaren oinarria da! - Konturatu zen Hay. Ikasi jasaten eta gozatzen.
  - Hau munstroa eta ez-naturala da! - hasi zen urdaiazpikoa.
  Momentu horretan trumoi ozen bat izan zen eta molekulak eta fotoiak erori ziren hormetatik. Dena kolore odoltsuz bete zen.
  - Badirudi arrakastatsua dela! - garrasi egin zuen Pork sarjentuak.
  . 8. KAPITULUA.
  Vladimir Kashalotov ia hil zen Errusia Handiko tropak erasora joan zirenean. Orain borroka-robotak eraketa aldatzen saiatzen ari ziren. "Awl" formazioa erabili zuten. Vladimir modu berean atzera egitera behartu zuten. Mutilak, ordea, lasai jokatu zuen. Beti bezala, lasaitasun izoztu batekin, entrenamendu neketsuak txertatuta.
  - Garaipenerako lasaitasuna altzairurako gogortzea bezalakoa da! - Esan zion mutilak bere artean. Vladimirrek tetraletaren aurka jo zuen berriro, baina iritziz aldatu zuen tiro egiteaz. Errazegia zen hura nabaritzea. Gazteak burutik gurutzea egin zuen eta atzera egiteko maniobra leun bat egiten hasi zen. Hori askotan egin zuen aurretik, hainbat ingurunetako entrenamendu zorrotzean.
  Orduan poz-uhin batek bere gain hartu zuen: ezin da ukatu borrokaren eredua aldatzen ari dela. Oraintxe bertan Svyatorossia-ko armada aurrera zihoan, kalderero batean estutuko zuela mehatxatuz, eta orain bere indar nagusiak atzealdera eraman dituzte. Fantamu magikoak, magiaren armak, agertu ziren bertan. Antzinako haurrentzako abesti batean abesten zen bezala:
  - Beharko dut, heldu gabe itzuliko naiz! Herri osoan zehar ibiliko naiz! Santa Clausen eskolara joango naiz, han magia irakasten dute!
  Orain komunista argi eta aurrerakoien ametsa egi bihurtu da:
  Mendeak pasatuko dira eta aro bat etorriko da,
  Horretan ez da sufrimendurik eta gezurrik izango!
  Borrokatu honengatik azken arnasa arte,
  Zerbitzatu zure Ama Lurra bihotzetik!
  
  Eta orduan magia eskuragarri egongo da,
  Edozein haurtxo, baina zahartzarorik ez!
  Eta ez dut nire boterea gaizki erabiltzen,
  Garaipenarekin, heroiak - kaixo aberria!
  Bai, orain benetan morroi baten antzeko zerbait da, baina bere bizitza ez da erraza. Ez dago ia denbora librerik, dena lanpetuta dago gerrarako erabateko prestaketekin. Hau dagoeneko emanda bihurtu da. Bai, antzinako garaietan antzeko zerbait gertatu zen, antza Espartan. Han ere haurrak basati entrenatu eta jipoitu zituzten. Egia da, ez txikitatik, eta nanoteknologia ez zen torturan erabiltzen. Baina antzekotasun asko daude, prestatzeko eta entrenatzeko metodo sofistikatuak. Egia da neska-mutilek ezagutza teoriko izugarria dutela, ordenagailu baten disko gogorrean sartuta bezala. Gerra guztien historia ezagutzen du: gizadiak milaka urtetan egin duena. Sumeriar zibilizazioak eta antzinako Egiptok egindakoak barne. Lehen formazio militarrak, gerrako gurdiak, antzinako arma motak. Antzinako Erromak gerren historia bereziki aberatsa izan zuen. Ehunka komandante ezberdin daude, hainbat trikimailu, arbasoen estrategiak, guduetan tekniken erabilera. Borroka trebetasunak ere protagonismo berezia izan zuen, batez ere gurdi birtualean ibiltzeak (azken hori asko gustatzen zitzaion Vladimirri). Orokorrean, ez legoke txarto antzinarora itzultzea, orduan ere gizon handia izango zen. Ave Kaloia!!! Bereziki interesgarria: Hitlerrekin borrokatzea izango litzateke. Arma modernoekin, Wehrmacht osoa bakarrik sakabanatu zezakeen, eta zergatik ez itxura polita!
  Gazteak ikusi zuen Errusia Handiko armada berriro etsaiarengandik gertu zegoela, izar-ontzien destakamenduak partzialki ere nahastuta zeuden. Hau izan zen bere aukera.
  - Ez zaitut hain erraz joaten utziko!
  Tetrahegazkina erraz suntsitu zen, badirudi bertan tipo bat zegoela. Beno, neskak askoz zailagoak dira hiltzea. Gerrak adin edo generorik ez duelako psikologikoki bereziki prestatuta zeuden arren. Etsaia etsaia da eta hil egin behar da. Beharrezkoa da errukia eta errukia ahaztu.
  - Hotz izoztua gerratik dator, ez da txarra zure bihotza izozten badu, ez da txarra zure garuna izozten badu! - Esan zuen behin haien mentoreak.
  Izarren gudua, zer darama... Hona hemen Svyatorossiako brigantinak maniobra konplexu bat egiten. Hurbildu eta angelu zorrotz batera heltzen dira. Salba botatzen dute. Hutsa hautsi egin zen, harri batek ispilu bat jo izan balu bezala. Zati bakoitzak eroritako izar-ontzi bat eta urtutako gurutzontzi, suntsitzaile eta guduontzi bat ditu.
  Svyatorossia-ko robotek Errusia Handiko robotekin talka egin zuten. Titane elektronikoen duelua, hemen munstro elektronikoen arteko eskuz esku borrokara ere iritsi zen.
  Makinek talka egin zuten, garro asko hautsi ziren, bengala hiperplasmikoak ia hutsean jo zuten. Oraingoan zenbakizko nagusitasuna Errusia Handiko roboten alde zegoen. Aurrera egin zuten, posizioa banatu eta abantaila ahalik eta gehien aprobetxatu nahian. Robotik handienak, etxe orratz baten tamainakoak, dantzarien graziarekin maniobratzen ziren. Elkartu eta gero alde egin zuten, euren defentsaren indarra probatuz. Makinetako batek astindu egin zuen, eta, beraz, hiperplasmaren iturri bat gora bota zuen. Ustekabean erori ziren bi tetraleto, suzko mihi batez bero izugarriak miazkatu besterik ez zuten egin. Hainbat makina masiboago lehertu ziren. Armagedon iritsi zela zirudien, zein koloretsua eta bortitza zen dena.
  Vladimir berearekin harreman sutsua ekiditen saiatu zen. Kasualitatez bere armadako soldadu bat hil izan balu, orduan ez zen bakarrik zigorrik gogorrena jasango, baina ez zuen bere buruari barkatuko. Hau da halako astakeria. Garai batean, Bigarren Mundu Gerran alemanek trikimailu bat erabiltzen zuten maiz: sobietar uniforme militarrez jantzi ziren (zorionez, harrapatutako uniforme asko harrapatzea lortu zuten) , eta gero tropa horiek inguratzetik irteten ari zirela jakinarazi zuten. Askotan, hasieran batez ere: eragina izan zuen, eta orduan sobietar artilleriak bere kabuz ere tiro egin zuen. Hala ere, geroago derrigorrezkoa bihurtu zen pasahitzak eskatzea eta kode digitalak erabiltzea. Gerra Patriotiko Handiaren hasieran alemaniarrek errusiarrak baino hobeto borrokatu bazuten, komandoa buru-belarri zegoen (damuarekin hori onartu behar da) eta Mosku salbatu zuen Moroz jeneralari esker, gero Armada Gorriak asko ikasi zuen. Milioika bizitza ordainduta, arte militar sobietarra nabarmen aberastu da. Lidergo militarra heldu dadin, soldaduen odolak ugari ureztatu behar ditu gudu-zelaiak! Sobietar komandanteek artilleriaren suaren garrantzia ikasi zuten bereziki. Sobietar bonbardatzaileen hegazkintza nahikoa indartsua ez zenez (bonbardatzaileak garestiak dira), kalibre handiko kanoi zen arreta nagusia. Kontuan izan behar da, gainera, Hitlerrek asko lagundu ziela hemengo jeneral sobietarrei. Beren soldaduei fanatiko borrokatzeko eta pausorik atzera egin ez zezaten exijituz, naziek buru estua den Fuhrer-ari men egin zioten: lehen defentsa lerroan kontzentratzen zituzten indar nagusiak, horregatik tropak pilatuta zeuden, galerak oso handiak izan ziren. Lehen Mundu Gerraren esperientzia, non alemanek bigarren eta hirugarren defentsa lerro bat eraiki zuten, lehena baino are indartsuagoa, erabat baztertu zen! Hau bereziki nabaria izan zen Vistula-Oder operazioan. Alemaniak 1944an ia 1.900 tanke eta kanoi autopropulsatu ekoizten zituen hilero. 1945. urte hasieran: zortzi mila tanke eta kanoi autopropulsatu baino gehiago zeuden ekialdeko frontean. Botere handia zirudien. Baina Wehrmacht-eko hamabi tanke-dibisio lehen lerrora hurbildu ziren eta sobietar artilleriaren erasoa jasan zuten. Emaitza: lehen defentsa-lerroa hautsi ondoren, sobietar tropak mendi-jausi baten antzera bota ziren. Zhukov-en koldarkeriagatik eta Stalinen muturreko lanagatik (Jaltako Konferentzia prestatzen eta ospatzen) izan ez balitz, otsailean berriro hartuko zuten Berlin. Oro har, Zhukovek gerran izan zuen papera ez dago argi; normalean odol handiz irabazi zuen, eta akats asko egin zituen: batez ere gerraren hasierako fasean. Baina elkarrekin, bere esperientzia handia tropak gidatzen, batez ere baldintza zailenetan, balio handia izan zuen. Azkenean Stalin; Bera izan zen garaipenaren desfilea antolatzea agindu ziotena. Stalin bera oso errespetatua eta estimatua zen Errusiar Inperio Handian. Bai, diktadore bat zen, baina Errusiak diktadura militarra du oraindik. Bai, oso krudela, nazio osoak erreprimitzen zituena, baina ankerkeria hori justifikatuta zegoen, helburu handiak lortu baitzituen. Stalinek zoriontasuna nahi zuen gizadi osoarentzako, eta hori ezin da lortu odola isuri gabe. Garai haietan, jendea berrogeita hamar, hirurogei, gehienez hirurogeita hamar urte bizi zen. Beraz, zer gertatzen da haietako bat hamarkada pare bat lehenago hiltzen bada? Natura krudela da, hau da, jendeak krudel izateko eskubidea du, batez ere gizakiaren azken helburua jainkoekin berdintzea bada. Orain, Vladimir da, ez al litzateke jainko bat izango antzinateko gizon batentzat? Eskerrak gizateria batu eta salbatu zuen buruzagi handiari. Stalinek egin ez zuena egin zuen.
  Gazteak bere hurrengo helburua aukeratu zuen. Espazioko galera handi bat zen. Zalantzarik gabe, neurrigabeagoa da hura jaistea: tetraletak eta mutilak maltzurkeriara jotzea erabaki zuten baino. Hemen kalkulua tranparen primitibotasunean oinarritzen zen.
  - Hau Argo klaseko robot bat da hitz egiten!
  Galdera handitik erantzun zioten:
  - Entzuten ari gara!
  - Espazioko "karpeta" esperimental bat eman berri didate, baina ez daukat abiarazteko behar adina energia. Lagunduko al didazu?
  Galera handiko komandanteak esan zuen ahotsean pazientziarik gabe:
  - Eta nola?
  - Erantsi niri erreaktoretik hiperplasma zorrotada bat. Orduan arma guztiz prest egongo da eta martxan jarriko da.
  - Harreman bikainak egiten ditugu.
  Kalkulua porturatzeko momentuan galera handiaren erreaktore erraldoia estalkirik gabe geratuko zela oinarritu zen. Kasu honetan: posible izango da kanoi boteretsuenetik jotzea. Egia da, heriotza-arrisku handia zegoen, bai sorgailuaren detonazioarengatik, bai galera handiaren kanoi askoren suagatik.
  Espazio-ontzia nahiko handia da, bi mila eta erdi soldaduko eskifaia duena, robotak kontatu gabe. Zure bizitza arriskuan jar dezakezu halako sari batengatik. Hamalau ziklotan hiltzen bazara ere, heroi bihurtuko zara. Eta ez bakarrik aintza lortuko duzu, orduan heroia behin betiko berpiztuko da. Enperadoreen agindua dago etorkizunean pertsona guztiak berpiztuko direla. Baina prozesu hori horietako bakoitzak adierazten duen balioaren arabera egingo da. Zenbat eta balentria gehiago, orduan eta lehenago berpiztuko dira. Ez du ezer komunean kristautasun bakezalearekin. Eskuineko masailean jo zaituzte - biratu ezkerrera, maite etsaia: nola asmatu zerbait ergelagoa!
  Hala ere, ortodoxoak zein katolikoak, eta protestante asko kasu honetan printzipioak gidatu zituen: eskuineko eskuak ez daki ezkerra zer egiten ari den! Zenbat odol isuri zuten erlijiorik gizatiar eta atsegineneko zerbitzariek. Nola ezarri zuen inkisidoreak printzipioa: maite zure etsaia?! Bai, Erdi Aroan elizgizonak emakume bat bidali zuen sutara, batez besteko estandarra baino ederragoa zelako. Emakumezko gorputz osasuntsu bat Deabruarena zela kontsideratzen zen!!! Ortodoxia Berria ez da hipokrita; Biblia historiarako geratu da, tradizio gehienak bezala. Munduko Errusiako lehen enperadorea: bere Eskritura Santua idatzi zuen eta bere erlijioa asmatu zuen. Dogma nagusia hauxe da: zerbitzatu Errusia zure indar guztiekin, zure indar guztiekin, zure gogo guztiarekin. Eta hori zure Amaren interesei dagokie, orduan edozein sakrifizio egin dezakezu, edozein indarkeria, edozein maltzurkeria. Amaiak bitartekoak justifikatzen ditu!
  Zein bidezkoa zen hori! Biblia benetan debekatuta dago. Berak ez du ulertzen errusiarrek zergatik sinetsi zuten otsaileko jendeak idatzitako liburua! Errusiako gizona: Fidov-en irakaspenen esklabo bihurtu zen! Hau erabateko lotsa besterik ez da! Biblia gurtzen zuten herri haiek, azken batean, endekatu eta degradatu egin ziren; ez dago ezer osasungarri edo adimendun kristautasunean. Erlijio zuzen batek boterearen kultua goraipatu behar du! Ez da alferrik Islamak halako arrakasta lortu duela. Korana ere, funtsean, liburu bakezalea den arren, kristauen eragin handiz idatzi baitzen. Benetako erlijiorik ez: nazio bat batzeko gai, ez luke hortzrik izan behar.
  Vladimirrek bere ilusioa zapaldu zuen bere ohiko borondate esfortzuarekin, erreaktoreari tiro egiteko prestatuz. Lehen enperadorearen aipamenak burura etorri zitzaizkidan:
  - Errukia herdoila bezalakoa da, errukia shashel bezalakoa - garbi ezazu zure bihotza honetaz eta estali armaduraz: errukigabetasuna, amorrua, haserrea!
  Urrezko hitzak! Baina zerbait txikia, tanta txiki bat bihotzera erortzen den bezala! Ia hautemanezina da, baina aldi berean desatsegina. Hil itzazu bi mila eta erdi aldi berean, mutilak, neskak, errusiar berberak, edo zehatzago esanda, zeu bezala! (Noski, ez daki tripulazio kopuru zehatza, baina sentimendu paranormal batek esaten dio). Hain da gogorra. Oro har, errusiera kontzeptua baldintzatua da. Etnikoki errusiarrak: ez dira gehiengoa Errusiar Inperio Handian osatzen, hala ere, beste herri eta arraza gehienek, beltzak barne, errusiar deitzen dute euren burua. Hala ere, hainbat epidemia eta gerraren ondorioz, beltz eta hori gutxi geratu ziren lurrean, eta eslaviar etnia nagusitu zen. Ia pertsona guztiak ederrak dira, helduak altuak, baina oso altuak ere bai. Muskuluak nabarmenak dira, baina, oro har, ez dira masiboa, azala kobrea edo brontzea da, emakumeetan urre iluna da. Ohitu gabeko humanoide bati: jendea antzekoegia dirudi, baina ez dira. Bakoitza ona eta banakoa da bere erara. Ohikoa dena jaiotzetik hil arte denak jasaten dituen kuartel izpiritua baino ez da! Hala ere, pertsona bat gaur egun ia betiko bizi daiteke; zahartzaroa iraganeko amesgaiztoa izaten jarraitzen du. Ez naturala da. Emakumeak bereziki ikaragarri desitxuratzen ditu; hain nazkagarri bihurtzen dira oka egiteko gogoa dutela.
  - Zahartzaro madarikatuak benetan profanatu al ditu halako ezaugarriak? (Uste dut Shakespeareren hitzak.)
  Buruzagi erlijiosoek bazekiten jendearen betiko nahia: gazteria betirako gordetzea. Eta heriotzaren beldurra baliatu zuten. Zeruari eta infernuari buruzko maitagarrien ipuin hauek guztiak (zientzia modernoak egiaztatu du maitagarrien ipuinak direla - fikzio hutsa!), azken finean, jendearengandik diru gehiago ateratzea dute helburu. Azken finean, pertsona batek zenbat eta gehiago bizi, orduan eta bekatu gehiago ditu, baina antzinateko elizako buruzagiek lurrean haien existentzia ahalik eta gehien hedatu nahi zuten. Edozein gaiztakeria eta trikimailutara joan ziren horretarako. Hau da, elizako gurasoen hitzak ekintzekin eta bizitzako praktika konkretuekin kontraesanean zeuden!
  Pentsamendu horiek guztiak kaleidoskopio amorratu baten antzera zebiltzan Vladimirren garun hiperplasmikoan. Gazteak argi eta garbi zalantza egin zuen sakatu ala ez! Konponketa komandoa izoztu zitzaidan burmuinean. Eta hazi egin zen robotak barruan saboteatzaile bat zuela antzemateko arriskua, bereziki eskaner batek.
  Pentsamenduak tximistak bezala piztu ziren! Zeruari buruzko maitagarrien ipuinek, non egiazko fededunak edo kristauek joaten diren, jada ez dute balio. Baina itxaropena dago zure aberriak bizitzara itzuliko zaituela. Arma aurreratuenak ere ez du pertsona bat suntsitu. Beraz, arimaren hilezkortasunean sinestea ez da hain ilusioa. Gorputza hilkorra da, baina arima oraindik ez! Kontua da nortasuna dimentsio, goi, luzera, zabalera ez dagoen espazio batera garraiatzen dela. Hau da, nortasun bat: sextilioi aldiz Creon edo Fretosol baino txikiagoak izango balira bezala, fusio-prozesuan zehar mikropartikulek hidrogenoak baino kuatrilioi aldiz indartsuagoak egiten dituzte bonbak. Gainera, gaur egun arma termonuklearrak baino kintilioi aldiz indartsuagoak diren armak garatzen ari dira. Baina halako arma batek ere ezin du suntsitu zero dimentsioan tolestutako pertsona bat. Egia da, oso zaila da fitxategi pertsonal bat ateratzea, baina teknologia garatzen ari da eta hori korronte masiboan jarriko den garaia ez da urrun. Eta denak berpiztu ditzakezu . Bide batez, pertsona bat zenbat eta ospetsuagoa izan, orduan eta errazagoa da ahanzturatik ateratzea. Biohiperplasmaren energiak laguntzen du hemen!
  Baina baita hildako etsaiak ere: Sviatorossiya konkistatu ondoren, atera ditzakegu eta esklabo bihurtu. Pentsamendu salbatzaileak zalantza guztiak amaitu zituen.
  - Ez dizut agur esaten, agur baizik!
  Vladimir-ek habe kontzentratua askatu eta automatikoki atzera egin zuen. Super erreaktorea berehala hiperplasmaren tornado frenetiko batean murgildu zen!
  Grabitate-uhin batek jo zuen gaztea, hainbesteraino non hezurrak tolestu eta garuna berdindu egin zitzaion. Erretako petaloek erre zuten robota eta karta-etxe bat bezala xehatu zen.
  Vladimir errea hondakinetatik hegan atera zen; berehala aurkitu zuen bere burua irekita eta zaurgarria. Dena den, gaztearentzat zorionez, Errusia Handiko tropak apurtzen ari ziren jada, azkar aurrera egiten zuten, etsaia mota guztietako elementu suntsitzaileekin bonbardatuz.
  Gazteak, printzipioz, bere gorputzaren diseinu bereziari esker, denbora batez hutsean egon eta hegan egin zezakeen. Hala ere, hemen oinarrizko biziraupenaz ari ginen. Onena hondakinei itsatsi eta harekin bat egiten saiatzea da, eta horrek oso zaila da nabarituko dela.
  Vladimirrek horixe egin zuen:
  - Pentsatzeak koldar egiten gaitu - arduragabekeriak gorpuak!
  Orokorrean, argibideek esaten dute, bizirauteko gai bazara, bizirik irauteko. Gerrako bizitza ukabil batean ezpata bat bezalakoa da - ezin duzu erori, baina ezin duzu bizkarrean ezkutatu! Eta kontaezinak dira mota guztietako hondakinak. Gure izar-ontziak ikusgai daude jada. Gazteak zati irregularra eta ez bereziki beroa aukeratu zuen, erre nahi duena. Gainean etzan zen, gainazalarekin bat eginez. Orain, eskaneatzeko gailu ugariek ustekabean antzeman ez zezaten otoitz egitea besterik ez zen geratzen.
  Pentsamendu txarrak etorri zitzaizkidan burura: bi mila eta erdi mutil eta hainbat hamar mila robot hil dituzu. Azken hauek adimen artifiziala badute ere, haien adimena oso baldintzatua da. Ez izan errukirik! Zer esan dezakegu Svyatorossiako soldaduei buruz? Horietako bakoitzak sutsuki sinesten du garaipenan. Modu askotan antzekoak dira - ispilu unibertsoak. Egia da, zenbat eta luzeagoa izan gerrak, orduan eta desberdintasun handiagoak izango dira xehetasun txikietan. Eta gerra errekuntzaren antzeko prozesu bat da, odola bakarrik da erregai ideala, eta su-itzalgailua garaipena da!
  Posible al da irabaztea? Pentsamendua bera sediziozkoa da; soldadu batek ez luke zalantzan jarri behar. Lehen enperadoreak esan zuen bezala: nire herrialdea oker egon daiteke, baina hau da nire herrialdea!
  Noski, garaipenan sinetsi behar du, batez ere nola irabazten den ikusita: bere bizitzako lehen borroka. Eta benetan garaipenera doa. Egia da hainbat bilioi soldadu ari direla bertan parte hartzen: batez besteko pertsonak ez daki kopuru zehatza, baina hau pasarte bat besterik ez da, unibertsal arteko borrokaren kolpe txiki bat. Zifra asko sekretuak dira, Errusia Handiak kontrolatutako Unibertsoko izar kopuru zehatza barne. Nonbait zatika, badaki haien kopurua berrehun sextilioi baino gehiago dela, baina zenbat gehiago ez dakigu. Planetak, berriz, hamar bat aldiz txikiagoak dira, eta milatik bat baino ez da egokia bizitzarako. Egia da, duela gutxi, baldintza gogorrak dituzten planeta asko finkatzen ari dira. Printzipioz, gerra bi unibertsoren artekoa da: ez da espazio eta baliabideengatik. Dagoeneko existitzen dira izarretatik materia ateraz beste planeta batzuk sortzea posible egiten duten teknologiak. Beharbada, jendeak, Jainko Ahalguztidunek bezala, Unibertsoak sortzen eta espazioa zabaltzen ikasiko duten garaia ez da urrun. Tira, oraindik leku asko dago guztiontzat, bizitza adimenduna nahiko fenomeno arraroa da, eta ehunka batzuk besterik ez daude unibertso osoan. (Agian mila inguru?) espazio hegaldia menderatu duten zibilizazioak! Beraz, badirudi ez duela zentzurik anaien arteko gerra egitea anaien aurka. Aldi berean, irakasten zaie Errusia Santua izan zela traidoreki eraso zietena. Zer irakasten dute Svyatorossiyan? Agian berdin! Hauxe da hemengo egoera: bi aldeak elkar kolpatzen ari dira, zintzoki arrazoitzat hartuta, baina oraindik ez dago emaitzarik.
  Neska-mutil gehienek ez dute horretan pentsatzen! Vladimirrek denbora librea izan zuen, Lur planetaren historia aztertzen eta ez bakarrik gerrarekin zerikusia duena. Hau HyperInternet intergalaktikoaren bidez egin daiteke: bere kinesi anitzeko espazioan: Eguzkia piztu aurretik zeuden zibilizazioen superfitxategiak ere aurki ditzakezu! (Egia, oraindik ez du lortu!) Bazekien jendea ez zela beti kuarteletan bizi eta hazten. Nahiz eta, bestalde, beste ezer ez dakizu eta txikitatik ohitzen bazara, orduan hau zoriona da. Vladimirrek armada maite zuen, baina bizimodu zorrotza, erabateko erregulazioa eta denbora libre ezak pisua zuen. Horrez gain, entrenamendua eta borroka entrenamendu metodoak: errutinegia. Gehiago nahi dut! Eta beraz biolentzia, biolentzia eta biolentzia gehiago! Ankerkeria gehiegi dago hiru bihotzak ere (eta jendeak hiru, txikiak izan arren) atsekabetzen hasten direla.
  - Zergatik suntsitu sortu eta sortu dezakezunean! - esan zion mutilak bere artean. - Baina, bestalde, imajina ezazu gerrarik gabeko bizitza...
  Hiltzen duzunean burrunba moduko zerbait sentitzen duzu! Orgasmo berezi mota bat (esan ahal badut). Zirraragarria da, eta aldi berean apur bat goragalea, negozio zikin bat egingo bazenu bezala. Orokorrean, hilketaren inguruko jarrera ez da argia. Borreroaren ohar ospetsuetan, Sansonek idazten du berak ez ezik, bere lankideek ere ez zutela plazerrik ematen biktimak torturatzeko, eta pertsona bati bizitza kentzeko bere burua hautsi behar izan zuten. Baina Sade markesak biktimak torturatzean plazer handiena hartu zuten "jendeak" erakusten ditu. Beste bati sufrimendua eragiten diozunean, plazer deskribaezina ematen du.
  Orokorrean, beste norbaiten minarekin tonto egitea torturaren elementu erotikoa da! Vladimir hori interesatzen zitzaion, eta, beraz, pentsatu zuen: pertsona batzuek besteei sufrimendua eragitetik plazerra lortzen badute, orduan ez al da posible dibertitzea torturatzen zaituztenean. Orokorrean, soldadu ume baten gorputza sortu eta berehala - oraindik haurra denean, edo hobeto esanda, fetua denean, gogoratzen den lehen gauza mina jasanezina eta nerbio-bukaerak zulatzen dituen hiperkorronte korronte jarioak dira. Antzeko tratamendua eta lehen inpresioa: norbanako gisa konturatzen zarenean. Antzeko zerbait gertatu zen Afganistanen ume bat jaio zenean: belarritik tiro egin zuten. Baina Errusia moderno eta kosmikoan, minaren tratamendua perfekziora eraman da. Beraz, zergatik ez sentitu burrunba bat mina beharrean! Nork ez du hori nahi! Spartan hezkuntza zorrotzak nazioa sendo eta inperioa betiko bihurtu beharko luke! Baina Espartak, legeen larritasuna izan arren, denborarekin degradatu egin zen! Alexandro Handiak konkistatzeko garaian, erreinuak (bide batez, inperio erraldoi bihurtu ez zena) lehengo boterea galdu zuen, eta Erromak azkenean amaitu zuen. Badirudi lehen munduko enperadoreak Esparta miresten zuela, pertsona bakoitzak gerlari bat izan beharko luke! Printzipio hau erlijioz gauzatu zen! Hautespen genetikoa oso zorrotza da; enbrioiak eta arrautzak elektronikaren bidez hobetzen dira; printzipioz, ezin da ergel bat jaio! (Monitorizazio elektronikoa ziberbirus batekin kutsatuta ez badago). Baina sistema erredundanteen masa ikusita, hori oso zaila da!
  Gazteak borrokaren aurrerapena ikusi zuen, igorlea pistola-puntan hartuta. Svyatorossia-ko tetraletak borrokatu ziren, atzera egiten zuten bitartean. Hona hemen aukera bat. Etsaia kanporatu dezakezu poltsikoko igorle batekin. Hori egitea oso zaila da, imajinatu Bigarren Mundu Gerran pistola batekin borrokalari bat tiroz botatzea. Baina teorikoki hori posible da. Hona hemen antzinako garaietako komediante klasiko bat: Rambo-k helikopteroak arkuz bota zituen!
  - Mutil txikia - metrailadore bat aurkitu zuen! Jada ez da inor bizi herrian! Mutil txikiak txupinazoa lortu zuen! Bushi ipurdia eman diot!
  Antzinako dittiak gogoratu genituen. Orokorrean, heldua da jada, heldua. Orokorrean astakeria da: antzina, edo hobeto esanda, aro atomikoan, nerabeak modu guztietan mugatzen zirela: hori ez da onartzen, hori ez da onartzen! Ondorioz, nazioa endekatu egin zen, haurrak umeak bihurtu ziren, helduen bizitzara egokitu gabe edo, aitzitik, zakar oldarkorrak.
  Hemen, soldadu txikiek ere borrokatu dezakete! Ofizial edo jeneral bihur daiteke! Hala ere, pentsatzen duzun azken gauza sariak dira! Hau ez da soldadu bat erakarri behar duena. Galdera da nola bota tetraplano bat?
  Sorgailuaren isats-junturari habe labur batekin jo behar duzu. Matrix defentsa: puntu ahulak ditu, espazio erdiko eremuak bezala. Zer egin puntu hori aldez aurretik kalkulatzea ezinezkoa bada. Hemen bioeskaner oso aurreratua behar duzu, edo magia erabiliz kalkula dezakezu, eta ez duzu galduko: autoa abiadura bizian dabilenean, inertzia zer den jakin gabe!
  Mutilak bere zortzigarren begia irekitzen saiatu zen trebetasun magikoak erabiliz. Zortzi begien teknika ezaguna da hau, magia moduko bat. Nola erabili? Hainbat teknika, kontzentrazio, meditazio daude. Vladimir bere burua gurutzatu zuen, horrela chakrak lotuz. Horrek lagundu beharko luke. Gure kontzientzia garbitu eta gardena eta argia egin behar dugu!
  Ama lurra sakramentu sakratua da,
  Fede ortodoxoaren indarra eta indarra!
  Defenda dezagun Errusiako batasuna,
  Gure herria gloriosa izango da betiko!
  Vladimir trantze paranormal batean murgildu zen eta, ia apuntatu gabe, begirada batean tiro egin zuen! Gorputzak bere kabuz erreakzionatu zuen, energia jo zuen - tetraletak eztanda egin zuen.
  - Nire aldeko puntu bat gehiago dago! - xuxurlatu zuen gazteak. - Ze trebezia jo dudan, zezen bat besterik ez.
  Mutilak berriz tiro egin eta jo! Oraingoan kontzentraziorik gabe, ikusmena erabatekoa zen.
  - Nire patuan sinesten dut!
  Vladimir-ek borroka ikusi zuen: kolore eta sorta askotan aldi berean. Hain zen distiratsua, koloretsua, hutsak zilar kutsu bat ematen zuen, zirudien harri bitxiak espazioan zehar sakabanatuta zeudela, haien pare naturalak baino ezin distiratsuagoak. Doinu zoragarria dirudi!
  Gazteak kantatu zuen:
  Amaren ereserkiak gure bihotzetan abesten du,
  Ez dago bera baino ederragorik unibertso osoan!
  Estutu zaldunaren habe-jaurtitzailea gehiago,
  Hil, Jainkoak Errusiari emandakoagatik!
  Vladimir-ek berriro tiro egin zuen. Tetraletoa puztu eta zatitan lehertu zen, gerezi heldu bat lehertzen den bezala.
  - Zer gauza ederra! Nahi nuke bergantina hil ahal izango nuke!
  Laugarren tetraleta suntsitu ondoren; gaztea suntsituta sentitu zen: gainera, ikusmena bat-batean desagertu zen. Vladimirren ikusmenaren hobekuntzarako apenas hauteman daitekeen abiaduraz, tetraletak inguratu eta elkarri tiro egin zioten. Itzalean desberdinak ziren. Sviatorossiyak distira horia du, Errusia Handiak distira morea du. Eta antzeko formak dituzte, harrapari arinak, kotxeen mukiak, beren maltzurkeriaz harrigarriak. Behar duzun arma!
  Gudua azkar mugitzen da, inertziarik gabeko tetraletoen itzulipurdiak deskribaezinak dira, pare bat aldiz astintzeari heldu zitzaion. Honek guztiak munstroa zirudien. Vladimir-ek Gerra Patriotiko Handiari eta Hirugarren Mundu Gerrari buruzko film zaharrak gogoratu zituen. Armetan eta abiaduran desberdintasunak egon arren, aireko guduetan zerbait komunean geratu zen. Alegia, atzealdera joateko gogoa, binaka eta hirunaka borrokatzeko saiakera. Oro har, teknologia aldatzen da, baina borroka-taktikak ia berdin jarraitzen du. Vladimirrek beste hainbat tiro egin zuen, baina ez zuen emaitzarik lortu, inspirazioaren su zinetikoa desagertu zen.
  - Komandante bikain bat konpositore bikain batetik ezberdintzen da bere maisulanek beti malkoak isurtzen zaituztelako!
  Mutila triste zegoen, baina berehala animatu zen, bere armada aurrera zihoala eta. Horrek esan nahi du ez dagoela dena galduta.
  - Vladimir Kashalotov pribatua harremanetan dago! - Gaztea bere lagunengana jo zuen.
  - Entzuten zaitugu! - Erantzun zioten. - Petukhova kapitainak hitz egiten du.
  "Etsaiaren atzealdetik atera berri naiz, hondakin zati batean zintzilik nago. Mesedez, utzi zurekin bat egiten tetralet gehigarri bat nabarmenduz.
  Neskak alai erantzun zion:
  - Eta izango da! Dagoeneko eskaera bat bidali dut banaketa zentrora!
  Vladimir-ek 1941ean gogoratu zuen ez zegoela pilotu nahikorik Sobietar aire flotan. Zalantzarik gabe, desabantaila handia izan zen, eta esperientzia eta ongi prestaturiko langileen eskasia erabatekoa zen. Azken finean, Finlandiako gerran, ia ez zen aire borrokarik egon, Suomiko hegazkinaren ahultasuna zela eta. Eta Espainiako Gerran, Stalinek Hitlerrek baino hamar aldiz pilotu gutxiago bidali zituen infernura. Gainera, erdiak transplantatu eta tiro egin zituen. Beraz, kalitateari dagokionez, Luftwaffe sobietar tropen gainetik zegoen. Alemaniarrek bate onak izan zituzten. Haietako onenetariko hirurehun hogeita lau mila hegazkin sobietar suntsitu zituzten. Baina honek ezin izan zuen Wehrmacht porrotetik salbatu! Gerra modernoan parekotasuna egon da hasiera-hasieratik. Pilotu askok esperientzia zuten espazioko guduetan hainbat arrazarekin, humanoide zein ez-humanoideekin. Borroka hauek gerraren artea aberastu zuten eta plangintza estrategikoaren maila aurrekaririk gabeko mailara igo zuten. Bi inperioak militarizatuta zeuden eta kuartelean oinarritutako gobernu egitura zuten. Hau dena ohikoa zen, estatu handien antzekotasuna. Berez, beraz, mila urtetan inork ezin zuen inor garaitu! Gerra amaigabe moduko bat! Gaztea da, legez heldua, orain heriotza-makina bat besterik ez! Hau egokitzen al zaio?! Mutil eta neska gehienek ez zuten beste bizitzarik ezagutzen, baina Vladimir-ek batzuetan pentsatzen zuen.
  Orain, zer da hilketa? HiperInterneten oraindik aurki ditzakezu antzinako Bibliaren testuak, inork sinesten ez duen liburua. Seigarren agindu ezaguna dauka: ez duzu hilko! Baina, aldi berean: Jainko Jainkoak berak, bere aginduen kontra, amalekoak salbuespenik gabe suntsitzeko agindua eman zuen. Eta gerlari helduak ez ezik, emakumeak, haurrak eta baita abereak ere. Antzinako munduaren estandarren arabera ere, hori gehiegi krudela zen. Hala ere, juduek, Jainkoaren aginduz(!), halako garbiketa etnikoa egin zuten!
  Zer esanik ez Jaunak - Jainko Ahalguztidunak Abrahami bere semea aldarean ezartzeko eta hiltzeko agindu zuela! Aginduaren aurka ere - ez hil! Hau da, Biblian ere kontraesanak daude. Hala ere, gizateriaren morala aldatzen ari zen, eta Jesukristok jadanik printzipioa predikatu zuen - maitatu zure etsaia! Eskuineko masailean jo zaituzte - biratu ezkerrera! Lehen kristauak bakezaleak ziren. Heriotzera joan ziren esaneko, ardiak bezala, eta irribarreak ezpainetan hil ziren. Baina orduan Eliza kristaua Erdi Aroko borrero nagusia bihurtu zen. Katolikoak bereziki ikaragarriak ziren. Milioika pertsona hil eta tortura bortizki hil zituzten. Horrela atera zen irakaspen gizatiar eta bakezaleenak odol gehien isuri zuela. Egia da, denbora pasa zen, erreforma bat egon zen. Protestanteek katolikoak hil zituzten, katolikoek protestanteak hil zituzten. Errusian, ortodoxoek zismatiko eta fededun zaharrak jazarri zituzten, haietako herri osoak errez. Borreroak ahalegindu ziren! Baina denbora joan zen eta, korronte batek ez bezala, etengabe bizkortuz, argitasunak pixkanaka estutu zuen iluntasuna. Eliza protestante asko agertu ziren, non berradiskidetze eta barkamen espiritua berriro berpiztu zen. Pixkanaka, Alemanian lehenik (Federiko Handiaren menpe), eta gero beste herrialde batzuetan, tortura ezabatzen hasi zen. Errusian, Pedro Hirugarrena izan zen tortura deuseztatu zuen lehena. Erregea jatorra da, aurrerakoia, baina ahula. Katalina Bigarrenak tortura eta tortura sartu zituen berriro, nahiz eta jende arruntarentzat. Baina nobleak ere torturatu zituzten haren aurrean. Bereziki, Tarakanova printzesa, neska horrenbeste torturatu zuten ezen rack gainean hil zen. Formalki, tortura ezabatu zuen Alexandro Lehenak, baina praktikan lege hori gaizki bete zen. Alexandro II.ak zigor fisikoak indargabetu zituen armadan. Frantzian, tortura: iraultza garaian formalki debekatua. Pixkanaka, munduaren alde aurrerakoi osoan, tortura eta azoteak metodo bat ez direla uste izan nuen. Baina kolpeak ere egon ziren. Iraultzan eta gerra zibilean, torturak eta errugabeen tiroketa masiboak itzuli ziren. Stalinen, eragin fisikoaren metodoak modu aktiboan erabili ziren prozesu politikoetan. Bitxia da hainbat pertsona modu basatian hil zituen bidelapur bat torturatu ez izana: gaizkile bat zen, baina txantxa politiko bat kontatzen zuen aitzindaria "errota"tik pasa zitekeela. Tortura Europara iritsi zen Hitlerrekin. Hala ere, Hitlerrek berak gaitzetsi zituen torturak bere mahaiko elkarrizketetan, baina praktikan SSek oso zabal erabili zuen, haurrentzat ere salbuespenik egin gabe. Hala ere, ez zegoen aitzindariek nola torturatu zituzten jakiteko sekreturik, baina Armada Gorriko soldaduek Hitler Jugent borrokalariei torturatu ote zituztela buruzko informazioa debekatuta egon zen luzaroan. Izan ere, sobietar armadan harrapatutako alemaniarren tortura erabiltzen zen, baina nahiago izan zuten horri buruz isilik egon, baina alemaniarrek beren ankerkeriaz hitz egin zuten oso-osorik. Orain zintzoagoa bihurtu da, Vladimir berari eragin fisiko eta psikosomatikoko hainbat metodo irakatsi zizkioten, etsaia informazioa ematera behartzeko. Teknologia modernoek garun hiperplasmatikotik besterik gabe ezabatzea posible egiten badute ere, preso baten gorputzeko mini-ordenagailuek ezabatu dezakete. Honi garuneko drenaje deritzo. Hau da, tortura irakasten da, bere onurak mugatuak diren arren. Hala ere, etsaien aldetik: askoz lasterketa atzerakoi gehiago ari dira borrokan. Beraz, torturatu egin behar dira. Batzuetan, bertako batek beste jeneral batek baino gehiago jakin dezake. Mota bakoitzak bere tortura metodoa behar du: bereziki, laztan leunaren metodoa, batzuetan hiperkorrontearekin edo ultra-erradiazioarekin esposizioarekin kolpeak baino eraginkorragoa dena.
  Vladimir, historia gogoratuz, bazekien Bigarren Mundu Gerraren ostean heriotza-zigorra laster deuseztatu zela Europan. 1996an, Errusiak ere heriotza zigorren moratoria ezarri zuen. Herrialde islamikoetan bakarrik: gorputz-zigor eta torturari buruzko legeak indarrean egon ziren denbora luzez. Hala ere, historia espiral batean mugitzen da. Errusian, Txetxeniako gerran, bai militanteak eta bai militanteekin harremana zutela susmatzen zutenak torturatu zituzten. Eta, noski, ezin izan zuten inuzenteek min hartu. XXI. mendearen hasieran, botere-sistema arraro bat garatu zen Errusian. Ezin zen diktadura totalitarioa deitu, baina demokraziatik urrun zegoen. Anarkiaren eta despotismoaren arteko zerbait. Petrolioaren prezioak altua izaten jarraitzen zuen bitartean, sistema honek funtzionatu zuen gutxienez, baina gero depresioa hasi zenean, eta petrolio eta gas eremu eroso guztiak lehortu zirenean... Desintegrazioa eta hondamendia hasi ziren, gerra zibila piztu zen. Bitartean, Txinak lasai-lasai okupatu zuen Ekialde Urruneko osoa...
  - Hona hemen zure tetralet! -esan zuen neskak. - Hegan egin dezakezu eta borroka egin dezakezu. Azken finean, irabazten ari gara.
  Vladimirrek adierazi zuen:
  - Uste dut gure kausa justua dela!
  - Quasarno pribatua!
  Mutikoa aireratu eta tetraplanoaren egituran sartu zen. Oro har, hainbat motatako makinak zeuden. Kasu honetan, "Box" - 12 izan zen, armamentuari dagokionez eredurik indartsuenetako bat.
  - Kotxe bikaina! - oihukatu zuen Vladimir-ek.
  Neskak irrintzi egin zuen:
  -Argazki kamera erabiliz funtzionatzeko trebatuta al zaude?
  Gazteak labur esan zuen:
  - Noski!
  - Beraz, borroka gaitezen!
  Hemen dago berriro borroka tetraletean. Sentsaziorik atseginenak dira, batez ere telepatia erabiliz kontrolatzen duzunean.
  Mutilak kantatu zuen:
  Eta gure enperadoreak gudu sakraturako deia egiten duenean!
  Erasoan joango gara, familia bat borrokara!
  Aurkariari eraso egiten diot eta azkar aireratzen dut gezi batekin!
  Badakit heroi eta glorioso bihurtuko naizela!
  Box-12 telepatikoki kontrolatzen da eta kanoi gehigarri bat dauka. Dimentsioak korroditzen dituen jaurtigai bat jaurtitzen du. Kasu honetan, kolpatzen denean, espazio-ontzia ukiezin bihurtzen da. Oso arma polita da gainera, ikusita nola apurtzen diren sestrak eta gorputzak nola apurtzen diren. Egia da, jaurtigai hori, edo zehatzago esanda, energia-sorta bat, nahiko erraz neutralizatzen da tarte jakin bateko bulkada batekin, baina...
  - Beti engainatu dezakezu etsaia! - esan zuen Vladimir bere artean.
  Gai "corroder" bat tiro egiten duen kanoi bat ere agindu mental batek kontrolatzen du. Hau komenigarria da, batez ere, garuna soldadu trebe baten antzera diziplinatua baita. Kotxean bertan, mutila etzanda zegoen, ia gudu-zelai osoa behatzeko aukera izan zuen. Orain ikus dezakezu mamuek nola borrokatzen duten, Erdi Aroko armada baten borroka espazioan bikaina da!
  Vladimir gelditu gabe begiratzen du: ba! Izarren ontziak eta zaldizkoen eta dinosauroen aurka.
  Mundu askotan daude dinosauroak, eta Lurreko faunarik zaharrenaren ordezkari ugari klonatzea ere posible izan da. Hainbat motatakoak, batzuk hogeita hamabost metrorainokoak, berreskuratu dira. Baina beste mundu batzuetan askoz animalia harrigarriagoak zeuden. Metal likidoen, azidoen eta sarritan alkalien konposizio handiak. Erdi-transistoreak, katodoak, ultra elektrizitate hutseko dinosauroak zeuden. Eta landareekin hibridoak, fruituak barne, flora arkradioaktiboa barne. Baina, oro har, proteina-forma nagusitu zen. Bitxia bada ere, eboluzioan zegoen zerbait mundu ezberdinetan proteina ekoizpena suspertu zuena.
  Silizioz edo litioz egindako piztiak ikusgarriak ziren arren. Interesgarria da dinosauro fantasma zerez osatuta dauden. Horietako batzuk lurreko bizi-formen antzekoak dira, beste batzuk haietatik desberdinak. Eta neska gudariak, bakoitza bostehun kilometro edo gehiagoko altuera dutenak, erabat dotoreak dira! Gorputz erdi biluzik dauden orbain eta erredura ugarien ondorioz, are sexyagoak, seduzigarriagoak eta... beldurgarriagoak dirudite!
  Neskak alai oihukatzen du:
  - Beno, heroia borrokatuko da!
  - Biderkatu gaitezen! - proposatu zuen Vladimir-ek txantxetan.
  Neskak barre egin zuen:
  - Zu bezalako gerlari loriatsu batekin, prest nago!
  Svyatorossia-ko izar ontziak, soldadu ausartak gidatuta, heroikoki borrokatzen dute. Mamuen armada ere mehetzen ari da, nahiz eta galera ikaragarriak eragiten ari den. Hain itxura handia du dena, non borroka kontenplatzeak zure pentsamenduak nahasten ditu eta etsaian kontzentratzea eragozten dizu. Orokorrean, borroka bakoitzak arrisku jakin bat dauka, batez ere ohiko kontu bihurtzen denean. Hala ere, nola aspertuko zara halako edertasunak ikusten dituzunean, zeinen isuritako odola, alerik arinenak bezala, espazioan zehar dabilena?
  Vladimirrek txistu egin zuen:
  - Emantzipazioak erakartzen gaitu, ez da borroka, berriro sentsazio bat!
  Neskak, tonu jostariari eutsiz, erantzun zuen:
  - Ez aingeru birjina, deabru bat baizik! Jendea oinazetzen dut - lehoi basati bat bezala! Kanpora ateratzen naizen bakoitzean, ausardiaz joaten naiz borrokara!
  - Semiramis! Lehen emakume gerlarietako bat, borrokatu eta irabazi - edertasuna! Zure anbizioa gustatzen zait! - Erantzun zidan erritmo mutilak.
  Vladimirrek bere autoa gora bota zuen eta ezkerrera aldatu zen. Sigi-saga hautsi zehatza izan zen, etsai arriskutsu baten aurka.(Hizoideen pentsamenduaren ezaugarri bat da naturaz kanpoko mugimenduaren aurrean askoz estuago erreakzionatzen dutela, angelu zorrotzez hautsitako lerroekin).
  Bere aurkaria ez zen gizakia. Koadernoan Shaklis lasterketaren ikurra agertu zen. Hau da, azeria eta txakalaren nahasketa. Mota nahiko arriskutsuak, baina auto-seguruegia. Vladimirrek hau kontuan hartu zuen, purrustadaka:
  - Tira, txikitxoak! Dantza guztiak amaitu dira!
  Neskak lagundu zion:
  - Bidali hobira musikarekin!
  - Hil anaiak! - Vladimir-ek kantatu zuen eta bere burua bota zuen aharira. Bazekien Shaklisak koldarrak zirela, eta ez zitzaien burutik pasako hil edo ahari bat hartzea.
  Beraz, tetrahegazkinak sahiestu egin zuen eta Vladimir, aldez aurretik hori espero zuenak, haizagailu bat egin eta karga bat jarri zuen borrokalariari. Mutilak energia-distira bat ikusi zuen hutsean apenas nabaritzen den marra bat marrazten:
  - Hartu!
  Neskak hartu zuen:
  - Utziguzu propina!
  Vladimirrek barre egin zuen:
  - Kafea ere egongo da zuretzat! Kakaoa eta tea egongo dira! Laster gaitezen hilobira! Quasarik hil da!
  Neskak erantzun zion:
  - Aukeratu zure hurrengo helburua.
  Haren ondoan, kamarada bat tirokatu berri zuten. Pena besterik ezin duzun mutil sinplea. Ai, gerran, heriotza lagun ezaguna da.
  Vladimirrek pare bat tiro egin zuen, kopetan, tentsioa arintzeko. Bazekien ezinezkoa zela etsaia horrela jotzea, baina etsaia etengabe tiroka ari zen, hildako erdigune bat jotzeko asmoz. Eta horrelako taktikek arrakasta ekartzen zuten askotan.
  Pastukhov eta Ivanhoek, beren borrokalariekin batera, zulo bat egin zuten etsaien lerroetan. Maria bizkondesa eskuin hegaletik neskekin sartu zen, diagonalean mugituz eta azeleratuz. Gerlariek anplifikadoreen sorginkeriaren boterea jaso zuten. Mailak hautsi eta izua sortzen ari zela ikusi zuten Svyatorossiaren lerroetan. Hala ere, hori guztia baldintzazko kontzeptu bat baino gehiago da.
  Ivanhoe burugogor borrokatu zen guduarekin. Etsi-etsian bota zuen, jada zauritutako borrokalariari karguak bidaliz. Pastukhov-i esker, gaztea, gurutzaontzia menderatuta, erreskatera etorri zen, unitate laguntzailea moztuz, auto erraldoia zatituz.
  - Bueno, nola eusten diozu! - galdetu zion bere bikotekideari.
  - Noski! Ez zaigu beste ezer geratzen! -erantzun zuen Ivanhoek.
  Pastukhovek borrokaren erdira begiratu zuen:
  - Polita litzateke komandantea suntsitzea!
  - Rokossovsky komandante nagusia?
  - Hori da!
  Ivanhoek, izerdi odolez zipriztinduta (harrapatu zuten, buruan zuen ile argiaren zati bat erreta) hasperen egin zuen:
  - Ez dakit! Hau benetakoa al da? Non bilatu?
  - Ziurrenik, ultra-dreadnought enblematiko handienean. Normalean komandantea gehien babestutako ontzian dago.
  - Ez da beharrezkoa! Horrelako ontziak direlako zaurgarrienak. Hobe izango da azkarrenari begiratzea.
  - Rokossovsky mariskala iraganekoa da, eta kontserbadoreak izan ohi dira.
  - Alexandro Handia ere iraganekoa da, baina izar-ontzi ahaltsuenean ala guztiz kontrakoa da?
  Pastukhovek burua astindu zuen:
  - Beste garai bat zen orduan!
  - Eta jendea berdin!
  - Batzuk ez dira pertsonak ere!
  - Nolanahi ere, itsasontzirik handiena suntsitu behar dugu.
  Maria bizkondesak baieztatu zuen:
  - Eskuadroiko bandera - fotonizatu (busti) behar da!
  Ultra-dreadnought enblematiko nagusia Lur planeta baino handiagoa zen. Gutxi gorabehera hamabost mila kilometroko diametroa, bost mila milioi eta erdi soldaduko eskifaia eta ehun eta hirurogeita zazpi mila milioi robotekin. Hau da, zalantzarik gabe, indarra. Gerlari fantasmak ere oso txikiak ziruditen haren atzealdean.
  Pastukhovek adierazi zuen:
  - Ez, ezin duzu mutil hau ezpatarekin hartu. Dinosauroak ahari egin behar dituzu.
  Ivanhoek, odol-tantak botaz, galdetu zuen:
  - Nola moldatzen ditugu?
  - Alyosha Popovichekin harremanetan jarri behar dugu!
  Pastukhovek Velcro berezi bat zuen eta jarduneko komandantearengana jo zuen.
  - Alioxa! Entzun, arazoak ditugu! Enblematikoko munstro nagusia ikusten duzu.
  - Tea ez da itsu!
  - Beraz, ezin dugu suntsitu! Dinosauroak erreskatatzera bidaltzeko garaia da!
  Alyoshak berehala erantzun zuen:
  - Hau posible da, baina lehenik eta behin enblematiko nagusiaren planteamenduak garbituko ditugu. Hau izango da gure lehen zeregina.
  - Kasu honetan, laguntzen saiatuko gara.
  Bien bitartean, Svyatorossia-ren enblematiko nagusia borrokaren lodira sartu zen, bere kanoi indartsuenak mamuak zapalduz.
  . 9. KAPITULUA.
  Zergatik izan zen eztabaidagarria Katalina II.aren erregealdia? Potem herriak ohiko adierazpen bihurtu ziren, eta ustelkeria eta eroskeria loratu ziren. Eta serofei eskubideez guztiz kendu zitzaien. Azken abereak bezala saltzen ziren, eta morroi jabeekiko jada liberalak ziren legeak ez ziren errespetatzen. Gainera, Katalinaren askatasun nobleari buruzko dekretuak lur-jabeek zerbitzu publikoa saihesteko aukera eman zien, eta horrek etorkizunean elitearen degradazioa ekarri zuen. Ez zen alferrik Pugachev matxinatu zenean, kosakoek ez ezik, jendearen zati garrantzitsu batek eta ofizial batzuek ere lagundu zuten. Emelyan Ivanovich komandante talentuagoa izan balitz, berehala Orenburgaz jabetu izan balitz, baina alferrikako setio batean sei hilabete galdu izan balu, tronua hartzeko aukera bikaina izango zuen. Jendeak Pugatxev maite zuen, bere buruari Pedro Hirugarrena deitu zion. Don Kosako ohiaren armada nazioartekoa zen. Pugatxevek berak oso politika maltzurra egin zuen, denei asko aginduz, bete ezinezkoa zen zerbait ere! Hain zuzen ere, bashkirrak, kirgiziarrak, tatariarrak, kalmukoak eta islamismoa aldarrikatzen zuten beste herri batzuei eroskeria ematea lortu zuen. Emelyan Pugachevek, ortodoxoa izanik, musulmanen jaiegun guztietan parte hartu zuen, eta horrela estatuzaletasuna erakutsiz. Izan ere, herrialdearen eta jendearen interesek Allahren aurrean makurtzea eskatzen badute, makurtu egin behar dugu! Burua ez da eroriko. Yanken iritzi pertsonalari dagokionez, duela gutxi arte, Jainkorik ez dagoela uste zuen. Hau logikoagoa iruditu zitzaion. Egia da, beste unibertso batera bota zuen deabrua ikusi zuenean, ziurrenik Sortzaile bat zegoela konturatu zen. Hala ere, honen ondoren ere ez da beharrezkoa Biblian eta Koranean sinestea. Bereziki, zer ez zitzaion gustatu Yankari Bibliatik? Hainbat kontraesan, baita hebrearrak Jainkoaren herria direla ere! Bada, nola sinetsi otsaileko jendea Jainkoak aukeratu zuela! Azken finean, hau absurdua da, astakeria. Jende hau gutxien da egokia Jainkoaren Hautatuaren papererako. Azken finean, Febrey-ek irabaziak baino ez dituzte interesatzen! Betebeharra, errukia, errukia, desinteresamendua, ohorea, auto-sakrifizioa, noblezia eta beste kontzeptuak abstraktuak dira haientzat! Irabaziak, berekoikeriak eta ongizate pertsonala baino ez dira nazio honen ezaugarri. Eta nork sinistuko du Jesus otsaila dela? Izaera errusiar hutsa, noblea eta irekia du. Eta kontraesan gehiegi daude Jesusen genealogian, ustez Abrahamengandik eta David erregeengandik datorrena. Har dezagun adibidez Lukasen Ebanjelioa eta alderatu genealogia Itun Zaharrarekin. Honetaz eztabaidatu dute jada ateo ikasiek! Hala ere, Jainkoarengan sinesteak ez du esan nahi Biblian sinestea. Tira, eta Nikolas II.a santutzat hartzea... Orokorrean, Itun Berriko irakaspena bakezalea da, hori agerikoa da. Eta kristautasunaren hainbat ordena militarrak Kristoren irakaspenekin kontraesanean daude. Hala ere, ateismoak argudio zorrotza du: erlijio asko daude munduan! Jainkoari buruzko ideiak desberdinak dira. Baina Ahalguztiduna benetan existituko balitz, onartuko ote zituen halako desadostasunak? Har dezagun erregea adibidetzat: erregeari buruzko ideia faltsuak baleude, agintariak ez ote luke esku hartuko eta aginduko bere menpekoek espirituz eta egiaz gurtzeko. Horrez gain, Bibliak irakasten du Ahalguztidunari ez zaiola batere axola sorkuntzak nola irudikatzen duen.
  Jesusek esan zuen:
  - Zoazte predikatu, nazio guztien dizipulu eginez! Aitaren, Semearen eta Espiritu Santuaren izenean bataiatzea! Eta hemen kontraesanak ikusten dira.
  Oinez jarraitu zuen, eguzkia ari zen, eta animalia txiki barregarri bat korrika zeharkatu zuen errepidetik. Arku batekin tiro egin zioten. Egia da, brankak ez ziren behar bezain orekatuak. Gezi bat, bele baten hegalaren kolorez margotua, igaro zen hegan.
  Alik xuxurlatu zuen:
  - Mizira! Hain ederra, errepidea zeharkatzen badu, aldaketa esan nahi du.
  - Zehazki!
  -Jendearen seinalea!
  Yanka pozik zegoen:
  - Honek guri arduratzen bazaigu, onerako espero dut. Zer okerragoa izan daiteke esklabo baten patua baino! Emaidazu aldaketa!
  Alik goibel esan zuen:
  - Bihur zaitez hildakoa! Aldatu ere! Agian hau behin betiko aukera da guretzat. Gizon zahar batek esan zidan hil ondoren ume errugabeak zerura joaten direla. Ez dago kolperik, janari eta entretenimendu ugari.
  Yankak hasperen egin zuen:
  - Hau ez zait balio. Tamalez, hiltzen banaiz, bertako infernura bidaliko naute. Horixe esan zidan deabruak.
  Alik, harrituta, galdetu zuen:
  - Amets batean ikusi al zenuen?
  - Ez errealitatean, eta ez bakarrik, lagun batekin baizik.
  - Hala bada, posible da! Apaizak ere desberdinak dira inperio bakoitzean. Egia da "Jainko Haserrearen Ordena" dagoela, badirudi beste apaiz guztien gainetik dagoela eta super-maisu batek kontrolatzen duela, baina errege eta sultan guztiek ez dute ezagutzen.
  Vladimirrek onartu zuen:
  - Eta ez nuke halako despotismorik aitortuko!
  - Deabruak eta aingeruak etengabe borrokatzen dute elkarren arimaren alde eta, aldi berean, gaitzak askotan irabazten du. "Alik bere orpo hutsa harri lau batean igurtzi zuen, gero zurtoina atera zuen behatzekin. Mutilak trebetasunez belar xafla bat bota eta ahoan harrapatu zuen. Txiklea mastekatu zuen, oraindik irribarrez.
  Yanka bere teknika errepikatzen saiatu zen. Nahiko trebea zen, baina mutilaren behatz estuak eta oin biluziak eta nekatuak obeditzea zaila zen. Hala ere, ezin izan zen lehen saiakeran haustea. Orain mordoa joan-etorrian botatzea besterik ez zen falta. Akrobata mutilak antzeko abilezia zuen, behatz batetik sudurretik jaurtitzeko. Baina hori plastikozko bolei aplikatzen zaie, baina hemen grabitate-zentro zehatzik ez duen eta airean erraz irristatzen ez den sorta bat dago. Mutilak bota zuen eta bularrean lur hartu zuen. Makurtuta, ukondoekin jasotzen hasi zen. Begiralearen azoteak minez erre zuen sorbalda biluzi eta bularra harrapatu zuen. Mutilak belarra erori eta oihu egin zuen:
  - Mina!
  Begiraleak esan zuen mehatxatuz:
  - Zergatik jan nahi zenuen berriro! Begira zein gihartsua, esklaboak argala izan behar du. Esan eskerrik asko lasai hitz egiten uzteagatik.
  - Eskerrik asko.
  Malkoak isuri zitzaizkion begietatik, bereziki mingarria izan zen kolpeak lehengo orbain gorrixka zeharkatu zuelako. Odol tanta batzuk atera ziren. Beira-tantetako bat legar grisaren gainera erori zen.
  Yankak dardarka egin zuen: minetik aldendu nahian, inguruko paisaiari begiratu zion.
  Basoak oihan tropikal bat gogorarazten zuen. Zuhaitzek bakarrik morea eta laranja itzal apur bat handiagoa zuten, eta adarretan lore gehiago eta hainbat fruitu zeuden. Mutilak ezpainak miazkatu zituen: fruituak desberdinak ziren, batzuk lurrekoak ziruditen, beste batzuk azal uhinak zituzten, exotikoak, kimuak ziruditen. Baina, oro har, basoa baso bat bezalakoa da, oso lore distiratsu eta koloretsuen ugaritasunagatik, baita tximeletak ere, paradisuarekin nahas daiteke.
  - Ederra da hemen!
  Eskuinetik zihoan mutila ohartu zen:
  - Bai, ederra da.
  Alik jarraitu zuen:
  - Orain urteko garairik onena da, udan bero handia egiten du eta dena lausotzen da. Hala ere, denboraldiaren araberakoa da. Euria samar egiten du.
  Vladimir ingurura begiratu zuen berriro eta sudur-zuloak usaintzen zituen: lore, fruitu eta basoen usainak izerdi usain desatsegina eta mutilen gorputz nekatu eta luze garbitu gabe itotzen zituen. Bere azala iluntzen hasi zitzaiola ohartu zen, hiru eguzkiek erradiazio ultramore gehiago ematen zutela ematen zuen, baina erradiazioa biguna zen, látigoaren arrastoak bakarrik mindu ziren.
  Vladimirrek adierazi zuen:
  - Paradisuko bizitza infernua!
  Sadat goibelak nahita esan zuen:
  - Ikusten dut askoz mundu hotzagoan bizi zinela eta ez gurea bezain landaredi aberatsean.
  Yankak keinua egin zuen zorrotz:
  - Ai! Egia da, gure mundua, edo hobeto esanda bizi naizen herrialdean, ez da neguan soineko soinekoa bakarrik janztea bezalakoa, baina udan ez da orain baino okerragoa. Egia da, batzuetan suak eta gehiegizko beroa izaten dira.
  Sadatek barre egin zuen:
  - Hemen ikusten duzu!
  - Baina ordenagailuak eta joko zoragarriak ditugu.
  Sadatek harrituta galdetu zuen:
  - Zer da hau! Ametsetan bezala ere?
  - Ia! Are hobeto! Azken finean, zaila da ametsak kontrolatzea; sultan bat zarela "amestu" besterik ez duzu egin, eta hori jada eztarria da. Edo, maizago, esnatu zen.
  Alik adierazi zuen:
  - Askotan amesgaiztoak izaten ditut lotan. Batez ere, aurretik kolpea eman bazaizu, amets bat edo, okerrago, amets bat da.
  Vladimir jiratu zen eta Aliren bizkarra begiratu zuen. Izan ere, orbainez estalita zegoen, ahul eta ia nabaritzen bazen ere, orbain berriak izan ezik.
  - Ondo sendatzen zaitu!
  Alik burua astindu zuen:
  - Hau pomada berezia da. Esklaboak harekin zikintzen dira saldu aurretik, azala distira eta leunagoa eta freskoagoa agertzeko. Dagoeneko hainbat aldiz saldu eta azotatua izan ninduten, eta behin orpoak plantxa bero batekin erre zizkidaten.
  Vladimir-ek dardar egin zuen:
  - Eta nola?
  Ali zurbildu egin zen, oroitzapenetatik konbultsio bat pasatu zitzaion aurpegian, eta nekez estutu zuen:
  - Imajinatu zein mingarria den. Askoz mingarriagoa azotea egiten dutenean baino. Halako amesgaiztoa.
  Yankak esan zuen adituaren airez:
  - Orpoetan nerbio-bukaera asko daude, beraz, zakar bihurtu direnean ere sentikortasuna mantentzen dute.
  Mutilak burua astindu zuen:
  - Oso ikasia zarela ikusten dut.
  Yankak harro esan zuen:
  - Ikasle bikaina ez banaiz, harrotzea gorroto dudalako da. Nahasten duena beti da ahula eta traidorea.
  -Hitz ezezagun gehiegi esaten dituzu. Lepoa, ikasle bikaina, betea.
  Sadatek adierazi zuen:
  - Cramming, bisonte hitzetik, edo hortzak! Hauek dira hortzetatik sudurkariak egiten dituztenak, baina ikasle bikaina hitzetik ezberdina da.
  Yankak baietz egin zuen:
  - Ondo ulertu duzu. Mutilak larrituta begiratu zuen ingurura, kolpe baten esperoan, baina begiralea bera haien hitzak entzuten ari zela zirudien.
  Alik galdetu zuen:
  - Eskolara joan zinela dirudi?
  - Ez al zara?
  - Irakurtzen ere ez dakit, eta ehunera arte zenbatzen dut! Edo hobeto esanda, mila arte!
  Sadatek gehitu zuen:
  - Baina ahal dut! Apaiz ikasketak egin zituen, eta gaur egun esklabotzat saltzen dute. Edo hobeto esanda, hutsegiteagatik entregatu ninduten.
  Yanka jakin-minez bete zen:
  - Zer ofensa?
  Sadatek burua astindu zuen zorrotz:
  - Ez dut ezer esango horri buruz. Agian geroago, lagun egiten bagara, nire bekatuak kontatuko dizkizut. Ez zara ni konfesatzeko apaiza!
  Mutiletako batek txantxetan esan zuen:
  - Neska biluzik nola garbitzen ziren zelatatzen zuen.
  Sadatek burua astindu zuen:
  - Benetan behar dut hau! Gainera, apaizak biluzik dantzatzen dute jaiegun guztietan, eta batzuetan gladiadoreak bezala borrokatzen dute. Horrelako borrokak ikusi ditut, oso zirraragarria da.
  Yankak esan zuen ametsetan:
  - Gustatuko litzaidake horrelako borroka bat ikustea!
  - Agian berriro ikusiko duzu! Batzuetan, esklabo maiteak halako ikuskizun batera eramaten dira. Zergatik ez dituzu ikusi gladiadoreen borrokak?
  - Filmetan bakarrik!
  - Amets batean?
  - Zineman ez! Baina ez dira benetakoak! Ilusio moduko bat.
  - Orduan ez dute inor hiltzen han?
  - Noski! Artista ez da nahita moztuko.
  - Oso aspergarria! Niri pertsonalki gustatzen zait emakumeak borrokatzen direnean. Oso ikusgarria eta zoragarria da. Batez ere bularrak mozten badira.
  Yankak kikildu egin zuen:
  - Ez esan gauza gaiztorik!
  Sadatek barre egin zuen:
  - Ezin dizut horrenbeste esan! Denetarik dakit, batez ere gizon eta emakume baten arteko maitasunari buruz. Hau tenpluan irakatsi ziguten.
  Yankak hurbilagotik begiratu zion Sadatari. Mutikoa nahiko sorbalda zabala zen, gihartsua eta bera baino altuagoa zen. Dagoeneko hamalau urte ditu ziurrenik, eta adin honetan libidoa oso ekaiztsua izan daiteke. Ez da alferrik Antzinako Errusian jendea hamalau urterekin ezkondu zena, eta hori bizkortu aurretik ere izan zen. Hemen etnia ekialdekoaren antzekoa da, non dena azkarrago heltzen da. Beraz, mutilek emakumezkoen maitasunarekin amets dezakete. Bide batez, Sadaten ilea ez da beltza edo marroia, gorria baizik. Horrek iradokitzen du piztia maltzurra dela. Bera bezalako pertsonak nahiko arriskutsuak dira, baina, oro har, borroka irekiak saihesten dituzte.
  Vladimirrek adierazi zuen:
  - Gizon bakoitzak daki zer dakien! Kanta dezagun zerbait hobeto.
  -Ero al zaude, ala gustatzen zaizu zartagina bizkarrean jaisten duzunean? - Ali harrituta zegoen.
  Begiraleak aharrausika egin zuen eta esan zuen:
  - Zer abestu behar duzu? Isilik egon! Ez dut nahi jabeak entzutea. Gurekin, ezustekoa da, barre egin dezake, edo bizirik larrutu dezake. Eta oso aspertuta nago.
  Alik iradoki zuen:
  - Hara, Yanka, abestu zure Ama-aberriari buruz.
  - Zerbait abertzale?
  - Eta zalantzarik gabe zurea! Jakin nahi dut ea konposatu dezakezun, batzuetan abestia baita esklabotzan kontsolamendu bakarra!
  Sadatek baieztatu zuen:
  - Ideia ona da!
  Mutilak ahots lasai baina atsegin eta argi batez kantatu zuen:
  Hemen unibertsoaren ertzean gogoratzen naiz;
  Soroak, belardiak, zure Lurraren hedadura!
  Esklabo izatea oso patu gaiztoa da,
  Jaunari bedeinka nazazu otoitz!
  
  Zirriborro arduragabe bat egin nuen hondarrean,
  Olatu ekaitz batek garbitu du!
  Eta imajinatzen dut ile zuria,
  Zurekin maitatua izan nahi dut!
  
  Borrokalariak gara, gure urratsekin lurra neurtzen dugu,
  Mendi tontorrean ibili behar dugu!
  Turbante berdedun aurkariak,
  Eta Andreiren begiradak jarraitzen digu!
  
  Eta arrokak erasotzen ditugu - odol itsaso bat,
  Arrano harroak zoritxarrez inguratzen dira!
  Baina gure aberriari atsekabea kenduko diogu,
  Eta izango dira herrialdeak, guztiak konkistatuak!
  
  Elkarrekin egon gaitezke - zuretzako emazte esanekoa,
  Eta ni zure senarra naiz - borrokalaria, kosako aparta!
  Arimaren gorakada sentitzen dugu - airetsua,
  Utzi arerioari hegaldia!
  
  Elkarrekin bizi gara - denborak aurrera egin du,
  Urte luze eta ekaitsu dezente pasatu dira!
  Baina gorputza oraindik elastikoa da, sendoa,
  Gaztea naiz, ez agure ustel bat!
  
  Pozten naiz zure edertasuna bakean ezagutzeaz,
  Lurralde eskuzabal eta alai batean bizi gara!
  Ai, zein garbi eta argia den zure irudia,
  Zutaz amesten eta abesten jarraitzen dut!
  
  Eta nire semeak paketatu behar du bidaiarako,
  Borrokatu eta borrokatuko da ere!
  Otoitz egin diezaiogun Jainkoari guduaren aurretik,
  Ez egin negarrik - ama ergela!
  
  Azken finean, ausarta da Errusiaren alde borrokatzea,
  Goazen erasora - ez bizitzak barkatu!
  Belarra zeru urdinaren azpian loratu dadin,
  Ondo pasa eguzkipean koro batekin, haurra!
  Hain inspiratuta zegoen mutila, ezen uste baino ozenago abesten zuen. Jabeak ingurura begiratu zuen eta begiraleak, bere onera etorri balitz bezala, esklaboei azotea jaitsi zien. Bere bi laguntzaileek ere látigoa erabili zuten. Yankak oihu egin zuen jasan ezinezko minagatik, azala moztu zuten, mutila erori zen. Ali eta Sadatek lortu zuten.
  Merkatariak bat-batean oihukatu zuen:
  - Nahikoa! Mutilak ahots ona du. Oh, badirudi zertarako balio duela. Eta ez dago ondasunak hondatu behar, hala ere ia ez dira mugitzen.
  Begiraleek mutilak jipoitzeari utzi zioten. Karabana minutu batez gelditu zen eta esklabo gazteei bere onera etortzen utzi zitzaien. Likido usaintsuko flasko bat ere eman zioten Yankiri.
  Mutilak ardoa asmatu zuen. Nahiko gozoa eta zapore atsegina, indarra eman zidan, mina apur bat lausotu zen eta malkoak lehortu ziren.
  - Tira, mutilak! Ez jo itzazu arrazoirik gabe.
  Begiraleek baietz egin zuten: karabana mugitu zen.
  Yanka kikildu egin zen, alkohola umearen gorputzean sartu zen lehen aldiz eta alaiago bihurtu zen. Jada ez duzu erdi biluzik eta mutil jipoituen zutabe batean lotuta egotearen umiliazioa sentitzen. Oin biluzietako erre sentsazioa ere ahuldu egin zen, hondar beroan ibiliko banintz bezala. Eta merkatariari bere ahotsa eta beste mutilen aurpegiak epaituz gustatu zitzaiola. Abeslari ere egin daiteke, eta mundu honetatik itzultzen denean, zergatik ez parte hartu Junior Eurovision-en. Hala ere, horrek tira eta zorte pixka bat eskatzen du. Alla Pugacheva bezala - bere ahotsa ona da, zalantzarik gabe, baina ez hain berezia, emakume asko daude bera baino ahots gutxiagokoak, baina bera prima donna bikaina bihurtu zen. Yankak pelikuletan jardutea amesten zuen; bere itxurarekin, oso ondo zezakeen mutil heroiren bat antzeztu. Mutil eder, ilehoria, begi urdinak, ahots argi eta kristalinoa eta figura zizelkatua eta gihartsua -zuzendari on batekin, ziur izar bat izango da-. Haur batzuk ez dira batere guapoak, baina izar bihurtu dira. Esaterako, Kolya Gerasimov "Guest from the Future" filmean ez zuen Apollo mutilak antzeztu, edo hiru ataletako "Tom Sawyer" pelikulak, baizik eta ume lekutsu batek! Eta izar handi bat bihur liteke, aitona Schwartz edo Stallone bezalako milioika dolarreko kuotak izan. Eta ez dago presidentetzarako aulkitik urrun. Azken finean, Arnie terminator famatua: utzi zion, konstituzioa: aspaldi Estatu Batuetako presidente bihurtu zen. Adibidez, zergatik ez ekintzazko maitagarrien ipuin bat egin? Mutila Erdi Aroan aurkitzen da, lehenik esklabo bihurtzen da eta gero koroa irabazten du. Orokorrean, bazeuden mutilak Erdi Aroan aurkitzen ziren liburuak, baina, arrazoiren batengatik, haietako inor ez zen errege eta konkistatzaile handi izatera heldu. Nolabait egileek lotsatzen dute mutila heroi handi bat bilakatzeak. Onenean, hazten denean bakarrik konkisten du erreinua. Egia esan, pena da. Bada, zergatik da mutil bat heldua baino okerragoa, batez ere gure garaian, edozein umek, Interneten laguntzaz, irakasle bat baino adimentsuago bihur daitekeenean. Hezkuntzan benetako iraultza ordenagailua da, informazio kopuru handi bat berehala ikusteko aukera ematen du. Adibidez, Samizdat-en irakurri zuen haurrak helduak baino askoz freskoagoak diren egile bat! Aupa! Benetako irakurketa! Hala ere, zergatik ez du berak idazten filmaren gidoia? Dagoeneko saiatu zen haurrentzako jolas bat marrazten eta enpresa batera bidali zuen. Jokoa erauzi egin zuten eta eskubiderik ez zuten ordaindu. Ongi dago, beste zerbait egingo du berriro. Oro har, enpresaburu eta oligarka horiek guztiak benetako parasitoak dira. Merkatu-ekonomia benetan horren eraginkorra al da? Hartu Bigarren Mundu Gerraren historia. Lehen Mundu Gerran ere, Alemania munduko bigarren postuan kokatu zen industria-ekoizpen indizeari dagokionez, eta zenbait alderditan lehen. Eta Lehen Mundu Gerran porrotaren ostean, ez zuen ia kalterik jasan; tropa aliatuak ez ziren inoiz bere lurraldean sartu. (Salbu, noski, Frantziak Ruhr okupatzeko saiakera kontatzen ez baduzu, baita Alsazia eta Lorena anexionatzea ere). Orduan Hitlerrek industria-ekoizpena berreskuratu zuen, depresioak jota, eta aurreko mailak ere asko gainditu zituen. Orduan Alemaniak, bizi-galera gutxirekin, ia Europa osoa okupatu zuen. Frantzia, Belgika, Danimarka, Holanda, Norvegia, Luxenburgo, Txekoslovakia eta beste herrialde aberatsak esklabo izan ziren. Esan beharra dago Polonia, Jugoslavia eta Grezia ez zirela pobreak. Italia, petrolio aberatsa den Errumania, Hungaria, Finlandia, Eslovenia, Kroazia eta atzerriko hainbat legio SESBren aurka borrokatu ziren. Espainiak Dibisio Urdina eta boluntario ugari bidali zituen. Mertzenarioen artean suediarrak, portugaldarrak, suitzarrak ere bazeuden, Europa guztia kontatzen baitzuten Britainia Handia izan ezik. Biztanle dentsitate handiko eta oso garaturiko Europa kapitalista osoa!
  Eta zein da emaitza! SESBek irabazi zuen, eta ia gerra osoan zehar: Hitler eta bere sateliteak baino ekipamendu militar gehiago ekoitzi genuen. SESB bakarrik Europa osoa baino indartsuagoa izan zen. Egia da, Mendebaldeko prentsa, batez ere Gerra Hotzean, Lend-Lease bidalketei dena leporatzen saiatu zen. Baina, egia esan, Lend-Lease pean egindako bidalketak SESBeko nazio produktu gordinaren ehuneko lau baino ez ziren. Egia da, geroko garaietan, batez ere perestroikaren garaian, datu horiek eztabaidatu egin ziren. Bereziki, mutikoak tankeen entziklopedia handi batean begiratu zuen Interneten. Chevron estatubatuarra ez dela batere hiri bat ikusi zen, bere armadura T-34arena baino hamar milimetro lodiagoa da, eta altzairu gogorrez egina dago. Horrez gain, Chevronek optika askoz hobea du, eta depositua egonkortzaile hidrauliko batekin ere hornituta dago. Azken honek nabarmen handitzen du mugitzen den bitartean tiroaren eraginkortasuna. Hauek SESBn berrogeita hamarreko hamarkadan baino ez ziren agertu . Egia da, Chevron pistola T-34-rekin sartze-potentzia apur bat txikiagoa zen, baina aldea ez zen handia. Hasieran, T-34ak abantaila zuen abiaduran, baina gero amerikarrek harrapatu zuten, eta pistak are hobeak ziren. Hala ere, sobietar tankeen tripulazioak ez zuten Chevron oso gustuko. Gasolinaren kalitatean eskakizun handiak zituen. Eta arazo handia da sobietar tankeentzat. Gainera, tankeak silueta altua zuen. Egia da, azken hau ez da hain beldurgarria; kotxe laburrago batek errazago buelta ematen du. Oro har, bi ibilgailuak gutxi gorabehera berdinak dira borrokan, eta Pershing tanke indartsuagoa T-34 baino hobea da. Baina T-54 tankea agertu ondoren, kalitate abantaila azkenean sobietarrei pasatu zitzaien.
  Baina munizio eta pistola ekoizpenean, SESBek ez zuen parekorik. Hain zuzen ere, artilleriaren nagusitasuna izan zen Wehrmacht-en ondo garaturiko ingeniaritza-gotorlekuen aurkako ofentsiba azkar bat egitea ahalbidetu zuena. Halako gerra batean garaipenaren egiak berak dio berriro ere: sozialismoa ez da kapitalismoa baino okerragoa eta are hobea. Azken finean, Europa kapitalista guztiak galdu zuen herrialde sobietar baten aurka! Eta Stalinen hazkunde-tasa handia izan zen. Boterean aparatua bultzatu zuen buruzagi indartsu bat zegoen bitartean, herrialdea azkar garatu zen. Orduan boterea ez-entitateek hartu zuten. Baserri kolektibo bat zuzentzeko ere merezi ez dutenak. Sozialismoak zorte txarra izan zuen bere buruzagiekin; okerreko koadroak zeuden buruan. Ez zegoen indar eta borondate arrazionalrik! Gorbatxoven mendean bereziki larri sufritu zuten. Lider honek ongia nahi izan zuen, baina gaizkia eta inperioaren kolapsoa gertatu zen. Hala ere, hau bere errua baino ez al da? Azken finean, askatasuna jasota, askok erabaki zuten hori permisibitatea zela. Eta zergatik nahi izan zuten bat-batean errepublikek familia bakar batetik banandu? Azken finean, hori ez zen herriaren nahia, baizik eta erdigunetik zigor beldurrik gabe elite nazional ustelaren parte baten nahia lapurtzeko. Herriak, oro har, sobietar herrialde batean bizi nahi zuen, sozialismoaren pean, eta ez banandu.
  Izan ere, estatu-kolpe militarra gertatu zen eskualde nazionaletan. Gorbatxovek pasiboki jokatzeaz gain, bere kide hurbilenak traizionatu zituen. Bere boterea indartu beharrean, Jeltsinen oinetara bota zuen. Harrigarria da nor den Gorby! Ergela edo CIAko agentea. Baina ergel bat bihurtuko al litzateke idazkari nagusi, batez ere inork ez duelako Gorbatxov oinordeko izendatu? Intriga maltzurren eta atzealdeko jokoen bidez iritsi zen boterera. Hau ez da Chedvedev, hauteskunde kanpainarik ere egin ez zuena; Futinek lazo batekin eraman zuen presidentetza-aulkira. Gorbatxovek intrigalari trebea zela erakutsi zuen , Stalinek bezala. Bai, eta Gorbatxoven grabazioak Interneten entzun zituen, jario eta adimentsu hitz egiten du, eta hizlari ona da. Eta zer demagogoa. Eta, oro har, nolabaiteko "karisma" zegoen harengan; entzuten eta sinesten hasten zara. Alkoholismoaren aurkako borrokari dagokionez, bi eskuekin sinatuko du. Nahiz eta orain, ardo trago batzuen ondoren, oso ondo sentitzen den. Baina zenbat jende hil zen txorrota honek. Gorbatxov da, zalantzarik gabe, buruzagi guztien artean misteriotsuena. Jakina, CIAko agentea izan zitekeen, oraindik eskualdeko batzordeko idazkari gisa ari zen bitartean kontratatua izan zelarik, edo lehenago ere. Baina KGBk goi-mailako bizilagun asko ditu AEBetako hainbat egituratan. Tira, nekez da halako espioi figura handi bat estatuburuaren aulkian sartzea. Inteligentzia guztia ez al zen izorratu? Bestalde, KGBk ez zuen Jeltsin neutralizatu kolpean, nahiz eta frankotiratzaile bat bidaltzea edo pozoitzea merezi zuen. Azken finean, badaude analisian detektatu ezin diren pozoiak, eta Yeltsin-en bi bihotz-erasoen ondoren, inor ez zen harritu hirugarrenagatik hil izana! Eta zergatik bota norbait zubitik: norbait injektatu edo birus motaren bat kutsatu ahal baduzu. Seguruenik, Jeltsinen bizitzaren aurkako saiakera guztiak bere balorazioa igotzeko astakeriak izan ziren, eta zuzendaria Ameriketako Etxe Zurian eserita zegoen. Mutila makurtu eta zartaginak moztuta zuen kopeta urratu zuen. Bai, helduek ere ezin dute ulertu hemen politika, are gutxiago ume batek. Fenomeno bitxi eta forma-aldaketa horiek guztiak. Eta egungo erregimen ulertezina, non aldi berean bi errege dauden, eta kapitalismo arraroaren sistema. Hala ere, bizi zaitezke, zailagoa da alternatiba bat aurkitzea. Gobernua alda dadin, oposizioa ere aldatu behar da. Baina aurkari nagusiek, Zhelezovsky eta Ryuganov, hogei urte baino gehiago daramatzate euren alderdien buru. Hautesleak, edo hobeto esanda, herriak izugarri nekatuta daude haiekin. Oposizioan geldialdia eta krisia dago izen berriekin. Komunistak bereziki ahulak dira horretan -tradizio bat dute: idazkari nagusiak badira, ez dituzte oinekin aurrera eramango lehenik! Txinan ere konturatu ziren halako kudeaketa sistema baten akatsaz, eta bost urteko bi agintaldi baino gehiagoz estatuburu izatea debekatu zioten! Hala ere, agintariekin jauziaren beste mutur bat dago, antzinako Erroman gertatu zen bezala, non enperadoreak ia urtero aldatzen baitziren. Edo Yeltsinen pean: gobernua hiru hilean behin kargutik kentzen zutenean. Batetik, programa betetzeko: agintariak behar adina denboraz gobernatu behar du, bestetik, geldialdia saihestu behar da. Hauteskundeek eta herriaren kulturak zeresan handia izan behar dute hemen. Mendebaldeko herrialdeetan, normalean, langileen txanda sarritan gertatzen da. Alderdi batek epe luzeegi jarraian gobernatzea... Herriak ez du hau onartzen, dena ondo joan arren! Garai batean, Margaret Thatcherri ere ibilaldi bat eman zitzaion, emaitza ekonomiko bikaina izan arren. CISen zabaltasunean, demokrazia eta botere aldaketa ez daude nonahi. Ukrainan, esaterako, lau presidente izan dira, eta hiru aldiz irabazi dute oposizioko hautagaiek. Egia da, oposizioa ere baldintzatua dago -hirurak lehen ministroak ziren-. Eta Baltikoko estatuetan, aginte koalizioak aldatu egin ziren, eta Georgian, Armenian, eta hasieran Azerbaijanen. Baina Erdialdeko Asian, Kirgizistanen bakarrik, lidergo aldaketa egon zen eta hori iraultzaren ondorioz izan zen. Eta horrela despotismoak agintzen du nonahi. Oro har, ez dago demokraziarik. Errusian ere dena ez dago argi. Estatuko Dumako hauteskundeetan oposizioak irabazi bazuen, ez zituen inoiz presidentetzarako hauteskundeak irabazi. Jeltsin ez da oposizioa; 1991n, jada Errusiako Federazioko burua zen, Kontseilu Gorenaren buru. Hala ere, 1999an agintariek Estatuko Duma kontrolatu zuten eta oraindik eusten diote. Hau da, oraindik ezin da esan eliteen txandaketa dagoenik. Baina Errusia independentearen historia laburregia da, eta aldaketak nahiko posible dira etorkizunean. Egia da, joera oraindik itotzearen aldekoa da. Pertsonei agintaldi bakarreko barrutietan gobernadoreak eta diputatuak aukeratzeko eskubidea kendu zitzaien, presidentetzarako epeak luzatu ziren eta erreferendum eskubideak mugatu ziren. Eta gero eta askatasun gutxiago dago, telebista kontrolpean dago. Zer egin zuten NTVrekin? Bestalde, posible al da Errusia demokratikoki gobernatzea ere? Galdera oso larria da, diktadura demokrazia baino eraginkorragoa bada, amaieraraino joan behar dugu. Chedvedev ez dago koherentea, ezin duzu ulertu zer nahi duen, bi aulkitan esertzen saiatzen ari da. Bereziki, Gorbatxov San Andres Deitutakoaren Ordena eman zion. Hau da, demokratekin flirtatzen du, baina, aitzitik, murrizketak sartzen ditu. Liberalizazioa agintzen du, baina gauzak ordenatzeaz hitz egiten du. Lider honek ez du estrategia argirik, ez du muinrik. Zureak zein gureak atsegin izan nahi ditu. Bereziki, poliziari buruzko legea onartzea. Mendebalderantz egindako mugimendu moduko bat, polizia izena ere, asko mailegatuta dago Ameriketako legeetatik. Eta, aldi berean, hau baino askoz lehenago, Mendebaldetik urrats bat: epaimahaiak murriztea. Badirudi Chedvedevek ehuneko zazpiko langa deuseztatu nahi zuela, baina ez zen ausartu. Alderdi kopurua handitu behar zen, baina legeak ez zuen inoiz lortu. Nahasmen handia dago, ezin da ulertu nor den presidentea: liberala, kontserbadorea, estatista, mendebaldekoa, demokrata... Hori guztia pertsona bakarrean bizi da, eta izugarri nahastuta dago. Hala ere, beste politika batzuk ez dira zehaztu. Zhelezovsky bereziki polemikoa da. Ezkerrekoa ala eskuinekoa den ere ezinezkoa da ulertzea! Askotan bere burua kontraesan dezake hitzaldi batean. Baina hainbeste liburu idatzi zituen: bostehun baino gehiago! Zoragarria! Nahiz eta kantitateari atzetik egin behar ez. Hitlerrek bere liburuetako bakarra argitaratu zuen, Mein Kaif, eta ezaguna izatea eta boterera iristea lortu zuen. Mutilak burua mintzen hasi zitzaiola sentitu zuen; politikari buruzko pentsamendu helduak oso nekagarriak ziren.
  Hiru eguzkietatik bi horizonte ertzera hurbildu ziren jada, hodeiak agertu ziren zeruan, eta freskoagoa egin zen.
  Yankak lasai galdetu zion Aliri:
  - Gauak dituzu?
  Mutilak erantzun zion:
  - Noski! Baina ez gehiegi ilunagoa.
  - Hotza egingo al du gauean?
  - Orain bezain berdin! Ez kezkatu!
  - Noski, ondo dago ibiltzea, baina mantarik gabe biluzik lo egitea...
  - Uste dut sua piztuko dutela eta lotuta utziko gaituztela inork ihes egin ez dezan.
  Yankak burua astindu zuen:
  - Arrazoizko neurriak.
  Sadatek onartzen zuen:
  - Ez ibili noraezean! Hemen ez dago izozteko arriskurik. Hemen gure elizan soto bat dago, eta hain hotza egiten du, ezen harrigarria da!
  Alik galdetu zuen:
  - Zer magia dago?
  - Lurzoru berezia, izoztuta dago. Han jarri gintuzten zigor moduan. Niretzat, kolpatzea hobe da honela izoztea baino. - Sadat dardarka egin zuen, bere sorbalda zabalak estutu egin ziren une batez.
  Yankak adierazi zuen:
  - Giza gorputzean: nerbio bat dago beroa hautematen duena, hiru hotzaren aurrean erreakzionatzen dutenak.
  - Zer da nerbio bat? - galdetu zuen Sadatek.
  - Hau da sentitzen dutena! Adibidez mina.
  - Orduan hobe da nerbiorik ez izatea!
  - Kasu honetan, plazerra eskuraezin bihurtuko zaizu. Janariaz eta bizi-pozez gozatzeari utziko diozu.
  - Emakumeak barne, ez, ez dugu hori behar! - Sadat eskua astintzen saiatu zen, baina ezin izan zuen soka hautsi.
  Bat-batean zikaden txioa gelditu zen eta burrunba bat entzun zen. Txirrindulariek apur bat lotu zituzten zaldiak.
  Zuhaitzak banandu ziren eta animalia poliki-poliki errepidera irten zen. Elefante bat baino handiagoa zen eta sable hortzdun tigre baten antza zuen, hondo laranja baten gainean marra berdeekin bakarrik. Larrua oso oparoa da, eta buruan oskola teila-itxurakoa da, brontosauro batena bezalakoa. Haitzak oso luzeak dira, bi metrotik gorakoak, nahiz eta bereziki zorrotzak ez izan. Tigreak hiru begi ditu, mehatxu batekin begiratzen du. Piztiaren bular zabalean boterea burbuilatzen da, eta bere urdail gosea hazten entzun dezakezu. Gudariak berehala bildu ziren, lantzaz zurtuta. Tigreak itxaropentsu begiratu zuen, itxuraz zerbait nahi zuen. Merkatariak esan zuen:
  - Din-Sherrek jan nahi du! Giza haragia eskatzen du. Eman diezaiogun balio gutxiko zerbait, hau bereziki, ia bizirik dago jada.
  Bi gerlari masa nagusitik banandu ziren eta agure nekatuarengana salto egin zuten. Benetan ahuldu egin zen eta nekez zutik zegoen. Sable hortzdun tigrearengana eraman zuten.
  Animaliaren bizkar zabala arkuduna: hiru buztan, horietako bat borla batekin, bola batean kizkurtuta. Hemen Yankak nahi gabe barre egin zuen, marrazki biziduna oso gogorarazten baitzion: "Hirugarren planetaren sekretua". Piztia honek arratoi-tigre baten gogorarazten zuen apur bat! Orokorrean, Kir Bulychevek nahiko interesgarria idatzi zuen; autore moderno gutxik dira bere ondoan leku bat hartzea merezi duena. Egia da, Yankari ez zitzaizkion Strugatsky-ak gustatzen, bere aurkezpen estilo astunagatik.
  Piztia honetan hainbeste grazia eta dotorezia dago - sable hortzdun tigrea, muskuluak azal lodiaren azpian nola ibiltzen diren ikus dezakezu. Horrelako munstro bat talde oso bat iraultzeko gai da. Agureak ahul eutsi zion; itogarria zen bere oinazegileen eskuetan.
  Zaindariek biktima tigre erraldoiaren aurrean bota zuten. Gerturatzeko beldur ziren.
  Agurea belauniko erori zen, eta bat-batean suge baten moduko mihi mehe eta sardexka atera zen munstroaren ahotik. Aitonari gerritik heldu eta ahora sartu zion. Piztia ahaltsuak hainbat hortz-ilara zituen eta indarrez hasi zen bere harrapakina ehotzen. Hezurren kirrinka entzuten zen, odola ezpainetatik isurtzen zen.
  Yanka bat-batean gaizki sentitu zen, hankak ahuldu zitzaizkion. Alkoholaren usain zorrotzak edo alkoholaren antzeko zerbaitek bere onera ekarri zuen, eta mutilak begiak ireki zituen.
  - Zein ahul, azkar pasatu zara! - esan zuen begiraleak.
  Yanka altxatu egin zen, tigrea jada alde egin zuen. Odol marroi orban batzuk besterik ez ziren geratzen.
  Mutilak galdetu zuen:
  - Hau da guztia?
  - Bai! Hau Din-Sher kanibala da. Jendea jaten du bere barruan deabru bat dagoelako, eta ez goseagatik. Basoak jokoz beteta daude.
  - Halako perbertituak daude. Maitagarrien ipuin askotan tigreak kanibalak dira. Bereziki, Mowgli hain perbertsoa zen, beraz, larrutu egin zuten.
  - Mowgli perbertsoa al da? - galdetu zuen Sadatek.
  - Ez, hori zen tigrea larrutu zuenak!
  Begiraleak oihukatu zuen:
  - Azkarrago ibili, patruilara joan behar duzu, komenigarria izango da bertan gaua pasatzea.
  Esklaboek nahi gabe handitu zuten erritmoa. Yankak sentitu zuen gorputza zein min handia zuen eta eskuak lotuta zeuden. Zaila da, edo iruditzen zaio, edo hemengo eguna Lurrean baino luzeagoa da. Gero eta gehiago lo egin nahi du, aharrausi egiten du. Errepideko legar lodiak mutikoari oin biluziei erre eta azkura eragiten die, eta herren egiten du. Yanka saiatu zen albo batera ateratzen eta belar oparoan ibiltzen, hainbeste minik ez zezan. Beste mutilek, haien oin biluzi eta zorroztuek ez zutela inoiz oinetakorik jantzi zirudien, irribarre egin zuten, baina hala ere mugitu egiten ziren. Baina zartaginaren kolpe batek eta pare bat kolpe gogor itzultzera behartu zuten. Mutilak tortura motel berri bat jasan behar izan zuen bere burua distraitzeko, galdetu zion Aliri.
  - Esklabo edo libre jaio zara!
  - Ez naiz gatibuan jaio; duela sei urte saldu ninduten zorrengatik. Hasieran soroan lan egin behar izan nuen, baina gero harrobietara bidali ninduten jokabide txarragatik. Oraindik txikia nintzenez, harriak jaso eta eraman besterik ez nuen egiten. Oso gaizki elikatzen gintuzten eta askotan jipoitzen gintuzten. Nire adineko hainbat mutil hil dira. Asko lan egin genuen, baina ohitu nintzen. Gero hazi eta sendotu nintzen, baina meategia lehortu eta saldu egin nintzen.
  - Zorterik ez!
  - Zergatik! Alderantziz! Azalean lan egin nuen, aire freskoa arnasten nuen, meatzean esklaboak azkar ultzeraz estali ziren eta hil ziren. Eta beraz, orain bizitza gogortuta nago eta ez diot ezeren beldur.
  Argaltasuna izan arren, Aliren gorputza oso trinkoa zen, eta ibilbide luzea egin arren, mutilak ez zuen nekatuta ematen. Hala ere, lan gogorrak txikitatik indartzen zaitu.
  Yankak esan zuen:
  - Jaiotzetik esklaboa, ez du ondo ulertzen umiliazioa.
  Orduan, ile beltza zuen beste mutil bat sartu zen elkarrizketan:
  - Esklaboen semea eta biloba naiz! Txikitatik behartuta egon nintzen arto-belrriak jaso eta azotatzera. Baina egia esateko, ez nuen amore eman aske izateko.
  - Eta zer egingo zenuke? -galdetu zuen Alik.
  - Ezkondu! Etxe bat eraiki! Ez dakizu inoiz!
  Yankak adierazi zuen:
  - Pertsona libre batek bakarrik egin ditzake plan serioak. Ez dakit, baina denborarekin askatasuna aurkituko dugula espero dut!
  - Esklabo bat bere nagusiari esanekoa bazaio, hurrengo munduan esklabo izaten jarraituko du, bera bakarrik ongi tratatuko da. - Esan zuen mutilak.
  Alik kontra egin zuen:
  - Inork ez daki nola izango den! Orokorrean, ez dut beste munduaz hitz egin nahi; hobe da Yankak bere munduaz kontatzen badigu. Zure jendea borrokan ari al da?
  Yankak kikildu egin zuen:
  - Bai, noski borrokan ari direla! Hala ere, nire herrialdeak gerra larria egin zuen duela ia hirurogeita hamar urte. Gero, gerra handia izan zen etsai oso indartsu batekin eta ia galdu genuen. Baina horren ondoren tokiko gatazkak baino ez ziren izan. Afganistan, Txetxenia, baina gehienetan partisanoekin borrokatu zuten. Bigarren Mundu Gerraren ostean, SESBk eta Errusiak ez zieten formalki gerra deklaratu beste herrialdeei. Liskar txikiak baino ez ziren izan. Estatu Batuek maizago borrokatu zuten, arrakasta ezberdinekin. Printzipioz, Amerikak ez zuen Vietnamgo gerra galdu, baina galera larriak jasan zituenez, iritzi publikoaren presiopean alde egitera behartuta egon zen. SESB Afganistanen antzera. Borroka nagusi gehienak irabazi zituzten, baina ezin izan zen alderdikoei garaitzea, eta herrialdetik alde egin behar izan zen gastu eta galera gehiago ekiditeko. Bada, lehen Txetxeniako gerra gure herriak egin zituen gerren historia osoko bitxiena eta absurdoena izan zen. Ez dut horri buruz hitz egin nahi. Zoritxarrez, inor ez zuten fusilatu Errusiaren porrot lotsagarriagatik!
  Alik adierazi zuen:
  - Zure herrialdea Errusia da?
  - Bai!
  - Handia al da?
  - Oso handia! Munduko eremurik handiena!
  - Baina azken bi gerrak galdu zituen!
  - Ez! Seguruenik ez zuen irabaztea lortu. Gainera, bigarren aldiz, Txetxenian mendekua hartu genuen. Egia da, alderdikeriak oraindik ez dira amaitu, baina oraingoz kontrolpean mantentzen dugu.
  Sadatek goibel esan zuen:
  - Gerra guztiak ezin dira irabazi! Komandante garaiezina aurkituz gero, planeta osoa bere esku egongo litzateke.
  Yankak erraz erantzun zion:
  - Lurraren historian komandante garaiezinak zeuden, baina, oro har, ez zuten nahikoa bizitza. Giza adina ez da luzea, eta oinordeko duin bat aurkitzea zaila da. Nikita Khrushchev, ahoz gorakoa, Joseph Stalinekin alderatuta. Bada, erregeen artean pertsonal eskasia osoa dago. Hala ere, sobietar garaiko buruzagietatik hiru pertsona indartsu eta konpetente baino ez zeuden: Lenin, Stalin, Andropov. Gainera, Leninek eta Andropovek ez zuten denbora luzez gobernatu, osasun arazoak baitzituzten. Eta gainerakoak ez ziren baserri kolektiboaren kudeaketa mailara iritsi!
  Egungo kudeaketa sistemari dagokionez, bi ko-agintari ditugu, nolabait. Ez dirudi tontoak direnik, baina ez dute helburu argirik eta ez dakite zer nahi duten! Badirudi tipo hauek ez dutela erabaki gizarte demokratikoa edo diktadura totalitarioa eraikitzea. Baina halako sistema erdi-erdi bat ezegonkorra da. Normalean autoritarismo moderatu laburra da, eta nazioak zerbait konkretuagoa aukeratu behar du! Eta ez daude bi buruzagi. Nazio baten buruzagia Jainkoa bezalakoa da - bakarra dago!
  Alik kontra egin zuen:
  - Jainko asko daude!
  Sadatek filosofikoki adierazi zuen:
  - Oro har, politeismoa dugu, baina bazen sortzaile bakar baten ideia sustatzen zuen mugimendu bat. Egia da, aspaldian ez dugu haiei buruz ezer entzuten! Oro har, zertan sinesten duzu?
  Yankak zalantza pixka bat egin zuen eta erantzun zuen:
  - Gizonaren gogoan eta indarran!
  - Nola da hori?
  - Gizadiak lehenago edo beranduago bere arazoak konponduko dituela eta zoriontasuna aurkituko duela.
  Sadatek, begi beltz eta maltzurrez begiak zimurturik, galdetu zuen:
  - Edo zehatzago?
  - Aurretik ametsetan edo maitagarrien ipuinetan bakarrik lor genezakeena errealitate bihurtuko da! - Yankak begiak bota zituen. - Izan jainkoen antzera.
  Sadatek burua astindu zuen:
  - Hauek ametsak besterik ez dira!
  - Nola esan! - Yankak sorbaldak zuzendu zituen. - Adibidez, alfonbra magiko bat zegoen, benetako hegazkinak agertu ziren. Norberak muntatutako mahai-zapia, barazki eta fruitu erraldoiak - elikagaien sintetizatzaileak eta teknologia genetikoak. Know-it-all kapela, plater sagar batekin - ordenagailuak eta Internet. Oinezko botak - autoak eta motozikletak. Ipuinetan deskribatutako ilargirako hegaldiak ere gauzatu ziren. Bada, suntsitzeko bide magikoak baino gehiago gainditu zituen atomikoak eta, are gehiago, hidrogeno bonba!
  Sadatek kopeta zimurtu zuen:
  - Hitz ulergaitz asko!
  Alik galdetu zuen:
  - Ba al duzu melokotoi gaztetzen!?
  - Gaztetasuna berreskuratzen dutenak?
  - Bai horixe!
  Yankak hasperen egin zuen:
  - Oraindik ez dugu ikasi! Baina hurrengo ehun, gehienez berrehun urtean, zahartzearen arazoa konponduko da. Guztiak betirako gazte eta osasuntsu bihurtuko dira!
  Sadatek erantzun zuen:
  - Itxaron gertatu arte! Eta hidrogeno-bonba bat sorginkeria indartsua dela?
  Yankak barre egin zuen jostagarri:
  - Begi baten keinu batean suntsitzeko gai da, txirrindulariak egun batean ibil ditzakeen distantziara dauden izaki bizidun guztiak!
  Sadatek burua astindu zuen:
  - Bai, denak gezurretan ari zara! Zure herrialdeak halako armak izango balitu, planeta osoa konkistatuko zenuke.
  Yankak erantzun zuen, kopeta zimurtuz:
  - Hemen bi arazo handi ikusten dituzu. Lehenik eta behin, zer diren armak: gure herriak ez ditu bakarrik, eta gure aurka borrokatu dezakete.
  - Eta bigarrena? - Sadatek erritmoa bizkortu zuen Yankarengandik gertuago egoteko.
  . 10. KAPITULUA
  Konstantin Rokossovsky konturatu zen une larria iritsi zela eta bandera-ontzia borrokara eraman zuen, aurretik kontu handiz erabili zuena. Noski; hamabost mila kilometroko diametroa: hau ez da txantxa espazio-ontzi batentzat. Hau benetako artelana da, errublo errusiar bilioi balio duena. Zer esanik ez bost mila milioi eta erdi eskifaiakoak - hori da planeta osoko biztanleria-. Orain fantasma madarikatu hauek ezabatu behar ditugu, armada osoa suntsi ez dezaten.
  Hipermariskala bera misil-gurutzontzi maniobragarriago batean zegoen. Berez, bere izar ontziak borroka saihestu zuen, ez koldarkeriagatik, komandantearen heriotzak armada osoan eragin katastrofikoa izan zuelako baizik.
  Marshal Elf-ek iradoki zuen:
  - Egin dezagun gure armadaren erretiro orokor bat, eraiki dezagun zitadela sistema.
  Konstantinek baztertu zuen:
  - Inguratze baldintzetan, atzera egiteak galera handiak izatea esan nahi du. Horrez gain, modu honetan etsaiari zubi-buru handiak emango dizkiogu.
  - Orduan, zer egin behar dut?
  - Armada fantasmako komandante nagusia suntsitu behar dugu. Kasu honetan, hondatzea espero dut.
  Marshallek kontra egin zuen:
  - Beti egongo da diputatu bat. Azken finean, zure heriotza gertatuz gero ere, bikoizketa ematen da. Zure zaindari Stalinek esan zuen bezala: ez dago ordezkaezina den jenderik!
  Rokossovskyk, bere begitik tximistak igortzen zituen:
  - Bada halakorik, baina hori ez da beti aurreikusten Erdi Aroko armadan. Orokorrean: ez duzu geldirik egon behar. Erasoa egingo dugu.
  "Fatherland" izeneko espazio-ontzi erraldoia: bere kanoi astunekin literalki espazio osoa erre zuen. Zerbait ikaragarria zen, hiperplasmikoa, guztiz imajinaezina.
  Alyosha Popovichek dinosauro ukabil bat muntatu zuen presaka. Oso zaila zen hori egitea tropak hedatuta eta fronte zabal batean borrokan zeuden baldintzetan. Hala ere, kanpoko komandante gazteak ez zuen huts egin maltzurkeria erabiltzeari. Seinale bat bidaltzeko agindu zuen, eta horren laguntzaz dinosauro fantasmak elikatzeko deia egiten zaie. Eragina izan zuen. Egia da, neskek arkulariek ez zuten ozen deitzen, munstro guztiak ez liluratzeko. Beren kideen azal biluzia: gerlari ezpatalariak erdi biluzik, tentsioz dirdira zegoen jada, zein bizia zen borroka. Eta horrela aukeratu ziren berrehun handienak.
  Fisikaren lege guztien aurka, dinosauroek hutsean zapaldu zuten burrunba izugarri batekin, hauts apur bat, islatutako argi-uhinen zati txikiekin eta hiperplasma magikoarekin.
  Eta erasoa zuzendu zuten, komandantearen agindua betez, Pastukhov bera, kaskoa hautsita zegoen eta ilea odolez beteta zegoen. Zaldunak zuzentzen zuen desanexioa ikaragarriak ziren, aurpegi nazkagarriak, aho ikaragarriak, kurbatuak, askotan hautsitako dentak. Puntu, xafla, orratz, kortxo karraskailuak, oskoletako garauak, magiaren azpimunduaren sorkuntza haiek, tankeen mokoen antzera zuzenduta zeudela zirudien.
  Korronte bat jotzen zuen (grabitate-uhinak hutsean zehar hedatu ziren), eta elur-jausi batek etsaiaren aldera jo zuen. Munstro-masa erraldoi bat "Aberria" enblematikorantz abiatu zen.
  Dinosauroek haserre garrasi egin zuten, dena eta denak ezabatu nahian!
  Enblematiko erraldoiak suntsipen-arma guztiekin ezagutu zituzten. Bonbardaketa etengabeko mega-kaskada bat hasi zen. Hutsean zuloak bota eta energia korronte frenetikoak isuriko balira bezala zen.
  Alyosha Popovichek agindu zuen:
  - Hartu gehienezko abiadura eta ez gelditu.
  Kolpeek mina eragin zien dinosauro fantasmari. Krater sakonak sortu ziren haien gorputzetan, baita antzinako New Yorken egon zitezkeen urduritasunak ere. Munstro batzuk porrot ugariren ondorioz erori ziren. Baina ezin izan zen fluxua geldiaraztea; aitzitik, gero eta indartsuagoa eta nahasiagoa zen. "Otchizna" ontzi enblematikoa atzera egiten saiatu zen, baina fantasma-jausi bizi batek gainditu zuen. Espazio-ontziari hartz baten gainean txakur-sorta bat bezala eraso ostean, dinosauroak zatitzen hasi ziren. Itsasontzi erraldoiak mota guztietako igorgailuak jaurti zituen ia hutsik, baina horrek ez zuen asko lagundu. Hainbat munstro, halako mota imajinaezinak, garunak ere hiperplasma irakiten zutenak, bere armadura, dorreak, euskarriak, antenak kendu zizkioten. Espazio-ontzia besterik gabe hiltzen ari zen, eta ausardia handia behar izan zen hura begiratzeko.
  Rokossovskyk, izua ezkutatzeko ahaleginean, agindu zuen:
  - Denok, zoaz erreskatera!
  Marshal Elf zuzendu zuen:
  - Denek ezin dute, tropak borrokek mugatuta daude!
  - Gero aske dauden guztiak.
  Svyatorossiya armadaren izar-ontziak aurrera egin zuten. Milaka itsasontzik milioika mezulari hilgarri bota zituzten aldi berean. Alyosha Popovichek ere erreserba guztiak martxan jarri zituen.
  - Inolaz ere ez diegu gure etsaiei maniobra askatasunik utzi behar. Gogor jo, nahastu errenkadak! - oihu egin zien komandante gazteak bere menpekoei. - Hurbildu, ez utzi misil superpotenteak erabiltzen.
  Izan ere, azken arma izan zen mamuentzat suntsitzaileena eta arriskutsuena. Hori dela eta, benetako boxeolari bat bezala, kontaktu estuan sartzen saiatu ziren, non etsaia kolpe batzuen bidez bonbardatu eta ezpatekin mozketak ezarri ahal izateko. Gudari fantasma batzuek belaun huts eta dotoreak erabili zituzten (harrigarria da nola eragin den halako efektu deigarria neska baten gorputzeko atal sexyek!) "Fatherland" izar-ontzi erraldoia poliki-poliki nora joan zen, atzera egin zuen, etsaiaren presio gogorra uxatu nahian. . Eta bota zioten, dinosauroek atzapak eta kolpeak erabili zituzten, dorreak apurtu, sektoreak berdindu, tabikeak zapaldu. Itsasontzi erraldoia hilzorian zegoen, baina munstro mamuek ere garesti ordaindu zituzten aldi baterako arrakastak.
  Alyosha Popovich ikusten; etsaia dena atera zela, bere bi ezpata luzeak gurutzatu zituen eta, hautatutako etsaien destakamendu txiki batekin batera, etsaiaren aldera lauhazkaka joan zen.
  Bere taldea hutsean lasterka ibili zen arren, txinpartek akotatik jotzen zuten, hutsuneak astindu egin zuen.
  Aliosak agindu zuen:
  - Saryn kitchkan!
  Dobrynya Nikitich, bere bizitza arriskuan jarriz, eskuineko hegalean borrokan ari zen denbora luzez. Bere pilotuek espazioan zehar sakabanatuta zeuden espazio-ontziak atzera bota zituzten, baina beraiek galerak izan zituzten. Bereziki mingarria zen suntsitzeko tresna ezberdinek neskei eragiten zizkieten zauri izugarriei begiratzea!
  Alyosha Popovichek gaztetako grinaz urrundu zuen. Ulertu zuen jaurtiketa presa hautsi zuen tanta izan zitekeela. Eta bere gudariak bikote ezin hobea dira, gizon eta edertasun ederrak, neska erdia urrezko txirikordadun. Armadura urrez eta harri bitxiz brodatuta dago. Eta ausart borrokatzen dute. Gazteetako bat erori zen, misilek jota, beste zaldi bati hankak erauzi zizkioten, baina, agoniaz astinduz, ahoa espazio-ontzietara heldu zen. Eroritako txirrindulariak, berriz, oinez borrokatu zuen. Neska ederrari burua urratu zitzaion, urrezko ilea distiratsu eta gerlariaren aurpegia oinazearen keinu batek desitxuratu zuen. Beste emakumezko soldadu bati hankak lehertu zizkioten, neska hiru korrontetan orroka hasi zen eta termo-kresoi kohete indartsu bat -Hiroshimaren gainean jaurtitako kuatrilioi bonba baten parekoa- bere aho sentikorra lur hartu zuen, satinazko ezpainekin. Quadrillion (Milioi milioi) Hiroshima neska baten ahoan trumoia egin zuen aldi berean: hiperquasar bat, sexu-abentura!
  Erraldoiak banan-banan txirrindulariak hiltzen saiatu ziren, eta hauek taldekatu zituzten.
  Azkenik, dinosauro handienetako batek ultra-dreadnought enblematikoaren erreaktorera iristea lortu zuen. Zerbait izugarria gertatu da hemen. Alyosha Popovichek ia ez zuen astirik izan agintzeko:
  - Denok, alde batera utzi!
  Baina jada berandu zen. Indar izugarriz lehertu zen eta benetako quasar bat piztu zen, ehunka fantasma eta milaka izar-ontzi xurgatuz. Infernuko supernoba; piraña harrapari eta sutsu batek irentsi zuen espazioa.
  Hipermariskala agintea egiten ari zen gurutzaontzia gogor astindu zen.
  Rokossovsky zutitu, hautsak astindu zituen ultraplastikoaren hautsak eta zin egin zuen. Eskua bekokian jarri eta begiak zurbildu zituen
  - Aberria hil da!
  - Eta bost mila milioi eta erdi soldadu, berarekin batera! - esan zuen iratxo mariskalak. - Edo hobeto esanda, are gehiago!
  Ipotxak iradoki zuen:
  - Ez al da erretiroa jokatzeko ordua?
  Hipermariskalak kopeta zimurtu zuen:
  - Aberria bezalako izar-ontzi handi baten heriotzak defentsa osoa desegingo du. Edo hobeto esanda, desadostasuna dakar gure armadan. Antza denez, atzera egin beharko dugu. Ezetz arren, kasu honetan erretiroa hegaldi orokor bihurtuko da. Irmo, gogor eta fanatiko borrokatu behar dugu.
  - Nola daude Wehrmacht-eko unitateak? - zirikatu zuen iratxo mariskalak.
  - Irabazi zuenak hobeto borrokatu zuen! - erantzun zuen Rokossovskyk. - Baina fanatismoak ez zituen naziak salbatu!
  - Eta agian ez gaituzte salbatuko!
  Rokossovskyk, momentuko tragedia izan arren, txantxetan agindu zuen:
  - Bat, bi, hiru - garbitu fokoak!
  Elfo mariskalak iradoki zuen:
  - Bana dezagun armada hogei zatitan eta joan gaitezen norabide guztietara!
  - Eta honek zer emango du?
  - Mamuak bananduko dira! Eta behatzak zabaltzen direnean, errazagoa da behatzak apurtzea! - Pozik (buru txiki argia), esan zuen iratxo mariskalak.
  Rokossovskyk, bere sudur zulotik argi izpi bat askatuz (garun berrituan ingurune hiperplasmikoaren isurketa), esan zuen:
  - Tira, saia gaitezen etsaien indarrak sakabanatzen! Egoera honetan, zailagoa izango zaie borrokatzea!
  Hipermariskalak bulkada telepatiko zalapartaz eman zituen aginduak, eskuadroiko komandanteak izendatuz.
  Ordurako, Errusia Santuaren izar-ontzien erdia baino gehiago hil ziren. Aldi berean, mamuen armada asko murriztu zen. Errusia Handiko tropak bortizki kolpatuak izan ziren. Alexandro Handia, etsaiaren maniobra ikusita: agindu!
  - Berehala esleitu erreserba sendoa atzealdean! Etsaiak piezaz pieza irabaziko ditugu!
  Oksana magoak esan zion:
  - Gure garaipena denbora kontua baino ez da! Ez egin zalapartarik!
  Gudua fase berri batera joan zen, non ekimena Errusia Handiarena zen erabat. Alyosha Popovich bere tropen ekintzak koordinatzen saiatu zen, baina borroka berez gertatu zen. Egia da, siluetek emandako tonuek elkarri tiro egitea saihestea ahalbidetzen zuten. Baina gudu estuetan, batzuetan, gure herriak ere okerrena izaten zuen. Alyosha Popovich berak beso bat galdu zuen, minez zegoen, baina laguntzaile batek gorputz-adarra bendatu zuen.
  - Zer, Hanibal begibakarra zen, eta ni beso bakarra!
  Angelica markesak animatu zuen (bere armadura guztiz apurtu zen erradiazio kaltegarriaren kolpeen azpian. Gona motz batek besterik ez zuen ia estaltzen zuen gerlari gihartsu eta seduzitzaile baten luxuzko aldaka, zauriak izan arren).
  - Esku bat galtzea; galera handi bat besterik ez - gogo galera - konponezina!
  - Magoak bigarren bat egingo dute! - Erantzun zuen Aliosak, burua astinduz. "Ezin nauzu hain erraz hautsi!" Eraso azkar bat egingo dugu. Komandante nagusia zein den jakiteko. Non dago Rokossovsky madarikatu hau?
  Oksanak esan zuen:
  - Informazio ugaria eta grabitate-atzemate ezberdinen arabera, izar-ontzien talde horretan dago. Orain argi marroian ikusiko duzu.
  Alyosha Popovich bere soldaduak biltzen saiatu zen, komandantea zapaltzea espero zuen. Txirrindulariak bildu ziren, dinosauroak heldu ziren. Hona hemen Alexandro Handiaren erreserbatik erasoa jasan zuten Svyatorossia-ko hogei destakamenduetako bat. Azkar zapaltzen ari zen. Badirudi borroka bereiziaren taktikak ez zirela justifikatzen. Baina Capablancak esan zuen bezala: posizio txarrean, mugimendu guztiak txarrak dira!
  Konstantin Rokossovskyk beste agindu bat eman zuen:
  - Orain berriro elkartu!
  Garro bereiziak konprimituko balira bezala, talde bereiziak sistema bakarrean bat egiten hasi ziren. Horrelako maniobrak denbora irabaztea ahalbidetu zigun, baina ezin izan zuen egoerari buelta eman.
  Vladimir Kashalotovek beste guztiak bezala borrokatu zuen: izugarrikeriaz fanatismoarekin. Inoiz ez zuen pentsatu hil zitekeenik. Edo hobeto esanda, jada hainbeste aldiz begiratu zuen heriotzari begietara, ezen ezerk ikaratu zezakeen! Borroka irabazten ari zen, nekea sartzen ari zen jada, eta hau ahalik eta azkarren bukatzea zen gogoa.
  Beraz, bere lagun Erolokekin borrokan sartu zen, pixka bat maniobra egin zuten, tiro egin eta gero banandu ziren.
  Vladimir Kashalotovek hainbat aldiz tiro egin zuen, baina metatutako neke psikologikoaren ondorioz, batez ere, ezin izan zuen jo. Etsaia ere oso nekatuta zegoen. Oro har, ezinezkoa da "birtuala" benetako borroka batekin alderatzea. Hala ere, entrenamenduetan, mingarria izan arren, ez zara hilko, baina guduan edozein momentutan hil zaitezke. Horrek esan nahi du Aberriarentzat alferrikakoa izatea.
  Izarontzi asko kaltetu ziren, ontzi gehienek dorreak, sektore osoak eta konpartimentuak galdu zituzten. Eserleku bakarreko hainbat hamarnaka milioi tetrahegazkin bakarrik bota zituzten.
  Gazteak holograma piztu zuen, bere bikoteekin konektatu nahian. Neska eder baten aurpegia agertu zen. Neskak Vladimiri galdetu zion:
  - Zergatik zaude hain triste?
  - Guztiz gainezka nago! Antza denez, gaur suntsitutako etsaien muga agortu da.
  Neskak erantzun zion:
  - Ez kezkatu! Tirotu pobreei! Edo pena ematen dizute?
  - Ez da pena bat denik, baina nolabait beldurgarria da! -erantzun zuen Vladimir-ek. - Mingostasun sentsazioa ezpainetan!
  - Elkarrekin borroka gaitezen kasu honetan! Imajinatu besterik ez: ni eta zu; konpainia bat!
  Mutilak abesten zuen:
  - Zu eta ni; konpainia bat!
  Neskaren ahotsa askoz ozenago bihurtu zen:
  - Xarmazko itsaso bakoitza!
  - Zu eta ni!
  - Gure aberriaren ohorea sakratua da! Etsai guztiak suntsitu egingo ditugu!
  - Ni ez nago garrasi baten aurka! pastelak jan nahi ditut!
  Mutilak eta neskak barre egin zuten; ondoren, zazpi koloreko orrazkera duen edertasunak (ostadarraren kolorea oso modan dago) iradoki zuen:
  - Eraso dezagun binaka, hobeto egin dezakegu!
  - Parekatuta! Horrek esan nahi du sutan zaudela!
  Gudariak ezpainak miazkatu zituen:
  - Quasar! Ez utzi argazkia kolapsatzen!
  Elkarrekin borrokatzea beti da dibertigarriagoa: Vladimir ados zegoen antzinako poetaren poemarekin:
  Txarra da pertsona bat bakarrik dagoenean
  Eta ezin da heroi bihurtu bakarrik!
  Zintzo bakoitza bere maisua da,
  Eta ahulak ere, bi badira!
  Borrokan sartu ziren, eta hasieran dena ondo atera zen, bata bestearen atzetik hiru tetrahegazkin bota zituzten. Ederki egin zuten, nahiz eta dotore eta dotore. Vladimir poeta-borrokalariak inspiratuta sentitu zen. Baina orduan gertatu zen halako gerra batean ia saihestezina zen zerbait. Bere bikotekidea mini-preon kargak jo zuten. Halako distira bat zegoen, orratz batek espazioa zulatu balu bezala, eta une batez odol tanta distiratsu bat agertu zen. Orduan, hutsean trapu heze batek errukirik gabe garbitu zuen. Borrokalari gazte baten bizitza laburreko tragediarik handiena! Mutilak lagun izatea lortu zuen neska eder bat, eta baita fantasia erotikoetan ere: euli bat bezala bota zuten! Hainbeste, ez zuen kanporatzeko astirik ere izan.
  Vladimirrek garrasi eta negar egin nahi zuen. Zaila izan zuen bere baitan hura zapaltzen, baina sentimenduak lehertu ziren.
  - Gerra madarikatua izan! Andere gaiztoa eta puta!
  Gaztea, etsituta, aharira ere joan zen. Nestert bezala bukatzeko. Aharia burutzen lehena. Eraso amorratu bat etorri zen ondoren. Baina etsaiak nerbio ahulagoak zituela zirudien. Beste behin, patua Vladimirren alde zegoen. Etsaia desbideratu eta tirokatu zuten. Arrakasta horrek zertxobait lasaitu zuen mutila.
  - Eta zulo beltza izango zela uste nuen!
  Svyatorossiya flota gogor estututa zegoen, argi eta garbi hiltzen ari zen, bazirudien ez zela salbaziorako itxaropenik egongo.
  Konstantin Rokossovskyk atzamarrak astindu zituen: Hogei kanoizko habe-pistola bat gauzatu zen haren aurrean:
  - Zer agintzen duzu, komandante! - Arma kantatu!
  - Prest egon zure gorputza edozein unetan desegiteko!
  - Obeditzen dut! Kasu honetan ohartarazi behar dizudan arren, agintea erabiltzeko gaitasuna galduko duzu!
  - Ez zait gehiago axola!
  - Erantzukizunarekin zer?
  - Erantzukizuna? - Pentsatu zuen Rokossovskyk: - Ez dakit! Mirari batek bakarrik salba gaitzake, eta ez dago miraririk unibertsoan!
  Elfo mariskalak honako hau esan zuen:
  - Espazio unibertsalean: batzuetan azaltzen zailak diren fenomenoak daude. Ezin zaie unibertsoaren miraria baino beste ezer deitu. Seguruenik entzun al duzu hauen berri?
  - Entzun nuen! Baina inozoa da honekin kontatzea!
  - Nork daki! Iratxoak oso sentikorrak gara eragin paranormalekiko eta hainbat hondamendiekiko. Guregana zerbait datorrela iruditzen zait!
  Rokossovskyk burua astindu zuen:
  - Posible da, ilusio bat besterik ez!
  - Ez, begira! Dagoeneko hemen da!
  Momentu hartan benetan aparteko zerbait gertatu zen! Tiroketa berehala desagertu zen eta indar ezezagun batek izar-ontziak eta mamuak jaso zituen. Bultzada ezezagun bati men eginez, ontziak eta mamuak norabide ezberdinetara joan ziren. Esplikatu ezina zen, ulertezina balitz bezala, Baba Yaga erraldoiak erratza astindu zuen, borroka-armadak norabide ezberdinetan barreiatu zituen. Hau azkar egin zen, argia bat-batean apaldu egin zen, baina aldi berean mugimenduaren presioa txikia zen.
  Vladimirrek ere nola hartu zuten sentitu zuen, emakumezko besarkada sutsu baten antzera. Perfume garestiena ere usaina zuen. Gazteak marmarka ere egin zuen:
  - Hona hemen lafa bat!
  Eta gero iluntu zen! Oso iluna da, metal guztien ohiko distira ere ezin duzu ikusi. Fotoi bakar bat ere ez, beste uhin mota batzuk ere desagertu ziren. Etorkizuneko giza begiak uhin luzeenak eta ultra laburrenak, erradiazio infragorria eta ultramorea, gamma uhinak eta mikro-gamma uhinak bereizteko aukera ematen digu, baita hiperplasmak ematen dituen hainbat mota ere. Egia da, intentsitate berezian, begia ez da oraindik ahalguztiduna, baina gailu berezi bat dago barnean.
  Eta, beraz, hutsune osoa. Vladimirrek xuxurlatu zuen:
  "Agian hau da infernua nolakoa den!" Uler daitekeena hiperplasman heriotza eta heriotza den arren.
  Aldi berean, gorputza hain arin eta aireztatu zen! Vladimir askoz hobeto sentitu zen, nekea desagertu zen eta bere arima alaiagoa zen.
  - Hau zerbait berezia da! Agian zerura hegan nago, borrokalari handientzat! Handia deitzea merezi dudan arren?
  Bat-batean, erabateko iluntasunean, distira bat agertu zen, hain ezohikoa, beste ezer ez bezala! Gehien bat, halako tonu-joko batek gamma erradiazioaren antza zuen, baina hemen bazirudien tarte laburragoak ziren olatuak zeudela. Vladimir hiperfisika gogoratu zuen, interakzio superahulak aurkitu zirenean. Zatikien neurriak sortzea ahalbidetu zuten, hiru dimentsiokoak ez direnean, baina adibidez bi eta erdikoak. Eta honek aukera gehigarriak ematen ditu. Eta materiaren mugimenduan eta suntsipenean espazioaren desegitearekin batera. Hartu adibidez: babes-espazio erdiko eremuaren printzipioa - dimentsioak erretzen dituen erradiazio bereziengatik ez balitz, erabateko kaltegabetasuna lor dezakezu. Orokorrean, fisika modernoa ez da batere gizakia planeta batera mugatuta zegoen garaian zena. Oso konplexua eta polifazetikoa. Zertan sartzen da halako distira bat? Zer berezitasun dauka?
  - Hau su aingerua da! - xuxurlatu zuen Vladimir-ek. - Itxuraz zerua gertu dago jada.
  Bitartean, berotu egin zen, eta beste kolore eta tonu batzuk agertu ziren erradiazioan.
  Tenpluetako min mina joan zen, eta bioletak usaintzen nituen.
  - Eta askoz hobea da! Buruan hiperkorronte bat bezalakoa da! Besarkadak ahulagoak ziren, mugimendua gelditu zen.
  Ahots bat entzun zen, edo hobeto esanda, Alexandro Handiaren bulkada telepatiko eraldatu bat:
  - Denok, aldatu bide!
  Vladimir tetrahegazkina kontrolatzen saiatu zen. Boxing kotxea txundituta dagoela dirudi. Ezin da mugitu. Gorputza mugitzen da, baina borrokalaria ez.
  Badirudi beste izar-ontzi batzuk hutsean noraezean egiteko gai direla. Mota guztietako milioika itsasontzi izoztu ziren. Harrigarriro isildu zen. Vladimir tetrahegazkinetik atera zen: gutxienez mugitu zitekeen.
  Alexandro Handiak deklaratu zuen:
  - Bukatu da borroka! Etsaiaren nagusitasun numeriko ikaragarria izan arren, irabazi egin dugu!
  Soldaduek aho batez eta pozez oihukatu zuten:
  - Aintza Errusia handiari!
  - Enperadorearen borondatea da nagusi!
  Bitxia bada ere, konponketa-robot gehienak martxan zeuden. Metal-agregatu mugikorrak kaltetuenen inguruan itsatsita zeuden. Zaharberritze prozesua hasi da.
  Alexandro Handia, elektronika indartsuaren laguntzaz, emaitzak laburbiltzen hasi zen; puntu guztietan instalatutako ordenagailuek galerak kalkulatzeko aukera ematen zuten pertsona edo norbanako baten zehaztasunarekin. Ikusten zenez, nahiko handiak ziren.
  Errusia Handiko armadak zazpiehun hogeita bost mila milioi, hirurehun hirurogeita hamalau milioi, laurogeita hamaika mila, laurehun eta hamasei pertsona bizirik galdu zituen, bai pertsonak, bai arraza aliatuak. Horrez gain: hamaika bilioi, seiehun hogeita hamazazpi milioi, zortziehun hogeita hiru milioi, laurehun berrogeita bost mila, ehun eta berrogeita sei robot eta mekanismo zibernetikoak. Eta, gainera, berrogeita hamazazpi milioi, hirurehun hirurogeita hiru mila, berrehun eta hamazazpi mota ezberdinetako izar-ontzi, tetraplanoak kontatu gabe.
  - Hala ere, asko! - esan zuen Alexandro Handiak. - Kalte handiak jasan genituen! Noiz hasi ginen zauriak zenbatzen? Kontatu zure lagunak!
  Elfo mariskalak honako hau esan zuen:
  - Eta hori ez da mamuak kontatzen. Mutil hauetako asko ere deuseztatu ziren!
  Antzinateko buruzagi handiak esan zuen poz-pozik:
  - Baina etsai asko erori ziren!
  Etsaiaren galerak berreskuraezinak izan ziren: bilioi zortziehun berrogeita hamalau mila milioi, seiehun hogeita hamahiru milioi, berrehun berrogeita bost mila, bederatziehun eta hemezortzi gizabanako bizi - pertsonak eta haien aliatuak. Berrogeita bederatzi bilioi, bostehun hemeretzi mila, berrehun berrogeita hamasei mila, ehun berrogeita zazpi robot eta mekanismo zibernetikoak. Eta ehun eta berrogeita hiru milioi, laurehun eta hirurogeita hiru mila eta zazpiehun eta laurogeita zazpi izar-ontzi, tetraletoak kontatu gabe.
  Alexandro Handiak jakinarazi zuen:
  - Eta aukerak gure aldekoak omen dira!
  Elfo mariskalak barre egin zuen eta erantzun zuen:
  - Bai, fantasma armadari esker, bestela galduko genduan. Eta orduan galera ratioa askoz okerragoa zen.
  Alexandro Handiak adierazi zuen:
  - Ratio txarrena tetraleten galera da. Gutxi gorabehera hogeita hemeretzi mila milioi galdu genituen, hirurogeita zazpi etsaia! Bat eta erdi inguru!
  Elfo mariskalak azaldu zuen:
  - Hau da, itsasontzi txikiek galera gutxiago jasan baitzituzten mamuen borroka-efektuengatik. Beno, gure tropen eta armen prestakuntza gutxi gorabehera berdina da!
  - Baina komandanteak desberdinak dira! - esan zuen Macedonskyk.
  Iratxoak burua astindu zuen:
  - Rokossovsky estratega bikaina da! Garai batean, alemaniarrei tankeekin erasotzea proposatu zuen Polesieko zingira zeharkaezinetik.
  - Zer miraria! Etsaia ustekabean jotzen saiatzen naiz denbora guztian. Gogoratu basamortuan zehar egin nuen korrika. Edo Dario erregearen aurkako maniobra biribil bat, atzealderako sarbidea duena!
  - Badakit! Baina tanke bat, batez ere antzinatean, ez da zaldia. Ezin duzu arrastatu hain erraz!
  Alexandrok burua astindu zuen mespretxuz:
  - Nire armada modu independentean agindu nuen, eta Rokossovsky Stalinen seirena zen. Bere poloniarrek ere ez zituzten bere herrikideak gogoko, eta Defentsa ministro kargua uztera behartu zuten.
  Elfo mariskalak irribarre egin zuen:
  - Esker txarreko animaliak! Hala ere, hau ez zen poloniar herriaren ekimena izan, CIAk eta beste erakunde terroristek lagundutako mendebaldearen aldeko zirkulu indibidualena baizik.
  - Agian! Khrushchev ahul bat zen eta ezin zuen bere kanpamentuan ordena berrezarri. - Alexandro Handiak burua astindu zuen, kobrezko ilearen zurda mehatxuz mugituz.
  Elfo mariskalak iradoki zuen:
  - Lehenik sari diezaiogun merezi duena!
  - Enperadoreak eta ordenagailuak egingo dute, beti bezala, aholkatzeko eskubidea baino ez dut!
  Izan ere, hauek dira arauak, elektronika objektiboak erabakitzen du nor den merezi eta nork ez. Bereziki, ziber-grabaketak edozeini bere ustiapenak zehatz-mehatz deskribatzeko aukera ematen dio. Garai batean, Gerra Abertzale Handiaren zenbait balentriak eztabaida handia sortu zuten. Geroago, horietako asko urrutikotzat aitortu ziren. Eztabaida asko daude oraindik. Izan ere, Golikov aitzindariak hirurogeita hamazortzi faxista hil zituen guduan. (Eta Bigarren Mundu Gerran benetako borroka batean, ezinezkoa da hildakoen kopurua zenbatzea. Ez zara tiro egiten ari den bakarra, eta alemaniar bat erori bazen ere, ez zen zertan hil behar! Agian etzan zen!) . Panfilov-en gizonei buruz ere eztabaidatu zuten, gudurik egon ala ez, zenbat tanke galdu ziren. Heroi faxistek ere zalantzak sortzen dituzte. Esaterako, erasoko pilotu batek bostehun eta hogeita hamalau tanke sobietar irentsi zituen, eta, horregatik, diamanteekin eta urrezko haritz hostoekin burdinezko gurutzea eman zioten. Baita sari bilduma oso bat ere! Nolabait zaila da horretan sinestea, eta ehun eta berrogeita lau tanke suntsitu ditzakezula tanke sinple batekin. Sinestezina ere! Laurehun sobietar eta bost amerikar hegazkin suntsitu zituen "deabru" beltzari buruz ere eztabaida daiteke! Hau da, batzuek sobietar balentriak zalantzan jarri zituzten, beste batzuek lorpen faxistak.
  Edonola ere, Vladimir Kashalotov behar bezala saritua izan behar zen. Irabazitako borroka eskertzeko, oturuntza bat egin zen, eta ondoren sari banaketa egin behar zen.
  Normalean soldaduek ez dute jaten, energia hiperplasmatikoaz edo superkorronteaz elikatzen dira.
  Orain bizirik zeuden soldaduak jauregi berezietan, edo hobeto esanda, aretoetan biltzen ziren. Buruz eta preziatuak izan beharko lukete - taula zibernetikoak! Aukerarik bikainenak! Vladimir Kashalotovek janaria jan behar izan zuen bere bizitzan lehen aldiz. Inoiz ez zuen jan! Orokorrean, hau da jateko gauza arraroa! Jakin zer den janaria! Asko irakurri zuen honetaz, egurra murtxikatzen ere saiatu zen (haritza, astigarrak eta Jainkoak daki zer gehiago!): ordea, azken hau ez zitzaion gustatzen. Izan ere: zer den polita, zure ahoa kaka beteta dago, eta kea isurtzen ari zaizu belarrietatik. Freskoa!
  Soldaduak biltzen ziren aretoa izugarria zen eta milioi bat lagunentzako lekua zuen. Soldadu bakoitzak mahai bana du. Kashalotov antzeko mahai batean eseri zenean, holograma koloretsu bat agertu zen (neska baten hibridoa eta anana hiru bularrekin: titi bat urrea da, bestea errubia, hirugarrena zafiroa):
  - Pozik hartzen zaitugu, soldadu izar! Janari arrunta faltan botatzen duzula dirudi?
  Vladimirrek erantzun zuen, lotsatuta:
  - Egia esateko, ez dakit zer den ere! Zergatik jan hala ere! Azken finean, hau ez da naturala! Ez gara primate ergelak!
  Neskak hanka biluziak keinu egin zizkion:
  - Plazerra sentitzeko! Gozatu janari eta ardo onarekin! Azken finean, aitortu, jakin-mina al duzu?
  Vladimir Kashalotovek adostu zuen:
  - Bai! Are gehiago! Horrelako prozesu bat bizitzeko lehen aldia da! Zein sinestezina! Batez ere janaria kolektiboki jaten badugu.
  - Beraz, gozatu! - Erantzun zuen hologramak, anana baten eta neska baten hibridoak kolore anitzeko titiekin jolasten hasi ziren. Txori koloretsuen formako aizkorak dir-dir egiten zuen bere eskuetan.
  Vladimirren eskuinaldean: neska altu eta oso eder bat eserita zegoen. Oro har, mundu honetako neska guztiak akatsik gabekoak dira, baina hau nolabait distiratsua da bereziki. Hainbeste distira eta xarma dauka. Soldadu gazteak eskua luzatu zion:
  - Vladimir!
  - Elfaraya! - Erantzun zuen neska gudariak, irribarrez (beno, hortzak, benetako altxor bat). - Oso polita da zu ezagutzea, gainera, azken guduan nabarmendu zinela entzun nuen! Heroi gaztea!
  - Denok gara heroiak! -esan zuen Vladimir-ek. - Bai zu eta ni! Bizirik atera ziren guztiak heroiak dira, eta erori zirenak bikiak!
  Elfarayak, betileekin jolasean, baiezkoa eman zuen:
  - Noski! Gudu honetan ere bereizi nintzen, eta ofizial izateko aukera daukat. Baita zuk ere.
  - Kasu honetan, bizidunak izango ditugu gure agindupean, eta hau ardura handia da! Zure bizitza ez ezik, beste norbaitena ere arriskatzen ari zara!
  - Hori bai, mutil! Ez dakizu ere! Izorratzen baduzu, galtzen duzu! Hautsa eta kolpea zegoen! - Elfaraik txantxetan errimaz.
  - Nola bereizten zinen?
  - Gurutzontzi bat jo dut ustekabean! Horrek harritzen zaitu? "Neska guztia loratzen ari zen, poz-pozik".
  - Inola ere ez! Nik neuk suntsitzaile handi bat suntsitu nuen oso trikimailu sinple eta ia ume bat erabiliz!
  - Haurrentzako? - Gudariaren bekainen kolorea aldatu zen.
  - Beno, agian haien sinpletasunak erosi zituen! Eta zer moduz zaude? - Gazteak masaila igurtzi zuen.
  - Tiro eta tiro egiteko aukera ikusi nuen! Dena zibergrabazio batean jaso zen, bestela ez ziguten sinetsiko! - Elfarayak ahotsa xuxurlatzera ere jaitsi zuen.
  - Jendeak askotan ez ditu gauza onak sinesten! Orain teknologia kontua den arren, ez fedea. - Vladimirrek sorbaldak jaso zituen.
  Musika jotzen hasi zen, eta estadioaren erdian neska-mutil biluziak dantza egiten ari ziren. Hain alaia eta erotikoa. Aldi berean ukitzen eta dibergentean. Ariketa akrobatikoak gero eta konplexuagoak eta landuagoak ziren. Neskek, hanka biluziak ostikoka emanez, gora salto egin zuten, hainbat saltoka egin eta biraka egin zuten. Oso zirraragarria eta ederra izan zen. Gorputzak nahasi eta argitu!
  Vladimirrek eskuak txalo egin zituen:
  - Ederra! Maite dut neska biluzik ikustea!
  Elfarayak erantzun zuen, doinuz abestuz:
  - Eta nik mutilak! Unibertso osoko mutilek garatu gabeko pertsona guztiak hiltzea erabakiko balute aldi berean! Bero egin zuen halako zalapartatik, eta ametsak egi bihurtu ziren!
  Vladimir barregarria ere sentitu zen:
  - Eta nork ez daki! Zergatik keinuka ari da! Tira, ados neska, agian elkar hobeto ezagutzeko aukera izango dugu!
  Dantzaldia amaitu, eta azkenik jai nagusia hasi zen. Gudari askok janaria dastatu behar izan zuten lehen aldiz!
  Kolpe bat entzun zen eta dinosauro erraldoi bat estadioaren erdialdera arakatu zen. Tribunoek astindu egin zuten bere oinen zartadatik. Tripinolasaurus espezie bat zen. Ehun metroko erraldoia. Bat-batean munstroa gelditu zen: izoztu egin zen, eta bere gorputza zatitan zatitzen hasi zen. Mosaiko bat bezala sakabanatu ziren. Bat-batean, munstroaren lekuan hegatsdun balea urdin baten antzeko beste izaki bat zegoen. Eta piezak leunki erortzen ziren hitz egiten duten plaketara. Abestu zuten:
  - Parasitoa jan behar duzu! Apetito on guztioi!
  Gazteak ikusi zuen haragia erretzen ari zela, usaina oso tentagarria zen. Saltsa botatzen zitzaion gainean, eta edalontzi bat gauzatu zitzaion eskuan, ardo beltza zipriztintzen zuela. Edalontzia, diamante bat baino distiratsuagoa, ortzadarraren kolore guztiekin distira hasi zen, eta gero jo zuen:
  - Ipurdiak gora! Errusia handiaren aintzarako!
  Artyomek zurrutada kontu handi bat hartu zuen. Ardoa gozoa zen, garratza eta zaporerako atsegina. Alkohola ez zen sentitzen, eta agian ez zegoen! Baina euforia apur bat eragiten zuen zerbait buruari buelta ematen hasi zitzaidan.
  Elfarayak proposatu zuen:
  - Mokadutxo bat hartu behar duzu!
  Gazteak haragi mamitsuari hozka bat hartu zion. Bere mingain sentikorra, literalki, gozamenez hunkituta zegoen. Bai, hau haragia da, hau jaten duen lehen aldia da. Egia da, pentsamendua burutik pasatu zitzaidan, naturala ala sintetikoa den. Hala ere, axola al du? Azken finean, oinarrizko partikulen mailan ere, ezinezkoa da desberdintasunak aurkitzea, baina orain dena sintetiza daiteke! Sentsazio multzo osoa, haragia arretaz irensten duzu eta eztarritik behera doa, gero hestegorritik behera. Hain ezohiko zerbaitekin sabela betetzea, astuntasun atseginaren sentsazioa bezalakoa.
  Elfarayak ahots belusez esan zuen:
  - Proba dezagun hurrengo haragi zatia, elkarrekin jan?
  - Baina nola?
  - Lotu ditzagun hizkuntzak! - proposatu zuen neskak. - Dena bakarrik egitea baino sentimendu zoragarriagoa izango da!
  Vladimirrek onartu zuen:
  - Sar dezagun quasarra zulo beltzera!
  - Bikaina izango da! Hyperquasar! (Ez da hobera)
  Mihiak nahasten direnean, benetan oso atsegina da, elkar inguratzen dute eta igurtzi egiten dute. Txinpartak hegan egiten dute haien artean. Eta haragiak berak, berotu eta kargatzean, halako zapore bikaina lortzen du. Mutilak pozez intziri egin zuen.
  . 11. KAPITULUA
  Mirabel Edurnezuri, dardara guztiz ulergarria, jasanezina ere biziz, zigorra itxaroten zuen. Porrotaren ostean, atxilotu egin zuten. Salaketa larria zen, etsai bati ihes egiten utzi zion, nahiz eta mutil bat besterik ez izan. Eta gerra garaian, honek hiru zigor mota izan ditzake: bizi osorako espetxealdia tropen aurkakoetan, despertsonalizazioa edo deuseztapena! Egia da, azken hau oso gutxitan erabiltzen zen, gorputz bizidun baten erabateko suntsipena, nahiz eta proteina ez izan, irrazionala baita. Mirabelak zuzen-zuzen begiratu zuen. Indar eremuak loturik, ezin zuen mugitu ere egin. Norberaren patuaren egoera ezinean itxarotea besterik ez zen geratzen.
  Indar eremua mugitzen hasi zen, robotak sartu ziren. Emoziorik gabeko ahots batek iragarri zuen:
  - Ekumeniako Errusia Santuaren, nazioaren, armadaren eta enperadorearen aurkako krimen batengatik: lurpeko betiko kartzelara kondenatzen zaitugu. - Robotak bere hamar begien keinuka egin zituen mendekatuz: - Hori da, neska, zure bizitza lotsgabe amaitu zen! Baina oso gaztea zara.
  Mirabelaren begietatik malkoak agertu ziren:
  - Agur esan diezaieket bederen lagunei, kamaradak.
  - Ez! - esan zuen robotak. - Ez dugu nahi elkarte desatseginak izatea, baita zuretzako oroitzapenak eta errukia ere!
  Mirabelak intziri handia egin zuen:
  - Eta zure azken nahia?
  - Gaizkileentzat ez da existitzen! Gaiztoak nahiago luke lurpekora joan. Zenbat eta lehenago amaitu zuretzako, orduan eta hobeto!
  Mirabelle jaso zuten, eta robotek korridore luze batetik arrastaka eraman zituzten neskak. Pixkanaka haien abiadura handitu zen. Bat-batean horma garden baten aurrean aurkitu ziren. Mirabela guztiz biluzik zegoen, eta ilaran zeuden neska-mutiko askok begiratzen zioten. Haien begiradetan gaitzespena ikusten zen, baina batzuek sinpatia ere erakusten zuten. Baina Mirabelak ezin zien eskua astindu ere egin. Azkenik konpartimentu batean aurkitu ziren: carmesi margotuta. Hemen, oro har, esaldiak betetzen ziren. Eta horrek esan nahi zuen mina izugarria inoiz baino gertuago zegoela.
  Mirabelak tenplu moduko batean sartzea espero zuen, baina horren ordez laborategi baten antzeko gela batera eraman zuten. Ordenagailu asko zeuden eta holograma-itsasoa distiratsu zegoen. Hemen ziborgak kamuflaje moduko batez jantzita zeuden eta, adibidez, kalean zabor pila batekin nahas zitezkeen. Eta orduan robotek buruan injekzio zakar samarra eman zioten neskari.
  - Zertarako da hau? - galdetu zuen Mirabelak
  - Orain amesgaizto batean murgilduko zara. Eta han geratuko zara betiko. - Sadiko elektronikoak burrunba egin zuen. Orduan izpi bat piztu zen eta robot txiki asko sartu ziren bere gorputzean. Mirabelak laborategiko ateak lausotzen hasi zirela sentitu zuen, eta ziborgaren aurpegia, haserre distiratsu, zulo beltz baten antzera erori zen, eta inguruan dena ilun bihurtu zen. Neskak bere burua murgiltzen sentitu zuen, tintazko erretxinan eroriko balitz bezala, begiak jaten ere hasi zitzaizkion. Lodiera arraro batek zapaltzen zien, Mirabelak flotatzen zuen merkurio erradioaktiboa gogorarazten zuena, baina askoz ikaragarriagoa zen, eta haragia berdinduta zegoen. Orduan izugarri sentitu zen benetan, eta bat-batean orain ez zituen inoiz izarrak ikusiko, borreroek beste munduaren gaineko boterea lortu zuten. Presioa gero eta handiagoa da, jasanezina bihurtuz, bere leuntasun engainagarrian eta iraupen izugarrian. Zorrotz-hotsa entzuten da, txakur bat hustubidean marrazten duen soinua, askoz ere ozenagoa baino ez da, belarrietara hozka egiten dizu, bihurrituz. Haragi beroak mintzetan hozka egiten du, odolaren sentsazioa eta alkitran isurtzen du mihian. Hain nazkagarria eta kiratsa, unibertso ezberdinetako izakien gorotz konbinazio konplexuenarekin kiratsa. Orduan iluntasunetik aho bat ateratzen da planeta erraldoi bateko sumendi baten labaren antzera hortzak distiratsu dituena. Mirabelak ez zuen sekula ikusi munstro baten hain aurpegi nazkagarririk, beldurrezko pelikuletako pertsonaiak edo unibertsoko estralurtarrak; haren atzealdean amesgaizto baten parodia patetikoa baino ez ziren. Orduan beste batzuk agertu ziren: are masailezur ikaragarriagoak, batzuk Everest bezain erraldoiak ziren, eta beste batzuk txikiak, oso haserre dauden txakurren antza. Beraz, haragia heldu zioten hortz pozoitsu makurrekin. Bere bizitza ez hain luzea baina gorabeheratsuan, Mirabelak ez zuen inoiz halako minik bizi. Gauza nagusia da ezinezkoa zela sentsazioen analogo bat aurkitzea. Hau sugarra eta azido korrosiboa da, aldi berean izotza izoztua eta mozteko zerra dorpea. Eta gainera, aldi berean, hiperkorronte kolpeak, deskargak, ultra-erradiazio irradiazioa eta nork daki zer!
  Eta oinazeka jarraitu zuten; haragia eskuetatik urratzen zitzaioten, hezurrak agerian eta hesteak urdail ireki batetik irekita bezala ateratzen ikusten ziren. Izaki gaiztoek hazten dituzte, hortzen inguruan bihurrituz. Mirabelak intziri egiten du, malkoak isurtzen zaizkio begietatik. Etsipenez intziri egiten du:
  - Jauna, zergatik? Azken finean, nire bizitzan ez dut inor hil, ez dut inor traizionatu! Pena sentitu nuen mutila nire bizitza osoan lehen aldiz maitemindu nintzela dirudielako! Maitasuna eromena da!
  Irribarre bat entzun dezakezu eta hortik, badirudi orratz beroak tinpanoa zulatzen ari direla, aldi berean zabaltzen direnak, dena eta denak xurgatuz! Nire garuna irakiten ari da. Hiperplasma bortizki lehertzen hasten da neskaren garuneko neurona guztietan. Azkenik, aho erraldoi bat agertzen da, ikaragarria eta nazkagarria bere desarmonia itsusian, eta osorik irentsi du. Barruak urratzen dira halako inbutu batera erortzearen ondorioz. Mirabelak sugar bat ikusten du eztarrian, zazpiehun eta hirurogeita hamazazpi petalotan apurtzen da, kolorez eta itzalez guztiz desberdinak.
  - Hau da lur azpiko su mitikoa. - xuxurlatu zuen Mirabelak, eskuetako azala batera hazi zitzaion, orbain itsusiez estalita. Bere hegaldia moteltzen saiatzen da, baina ez du ezertarako balio; ezin du bere burua milimetro bat ere mugitu. Hemen, bere gorputz gazte eta deabru ederra, maitatua, erreka sutsu batek ukitzen du. Neskaren ageriko titia miazkatzen du. Kanpotik bakarrik halako ukitu batek maitasunezkoa eta liluragarria dirudi bere sexualitatean. Inoiz ez zuen horrelakorik bizi, begiak ilundu zitzaizkion, gero distira jauzi egin zitzaion, ahoan erupzio bat hasi zela iruditu zitzaion, eta urdaila matxinatu egin zela, eta arma nuklearrekin, edo hobeto esanda, termoquark edo termokreonekin eraso egin zioten. Zein bero zegoen sugar hori, azal hutsean ultzera handiak agertu ziren, hezurrak ilundu eta pitzatuta, sufrimendua eraginez. Titiak miazkatzen jarraitu zuten, sugarrak sabele garbi eta leuna ukitzen zuen neska batena bezala. Horren ondoren, hainbeste zulatzen zuen neska histerian sartu zen. Titi bakoitza gori zegoen, sua urdailean zehar bidaiatzen zuen, sufrimenduaren hiperplasmarekin abdominalak moztuz, hesteak errez. Hainbesteraino non ikaztutako zatiak erori eta disolbatu egin ziren iluntasun beldurgarrian.
  "Ez, ez dut nahi, ez dut behar", esan zuen. Utzi joaten. Ez dut hau berriro egingo! - Mirabela benetan ez zen gerlari bat bezala sentitzen, lapurren gorpuan harrapatutako neskatila bat bezala baizik.
  Suaren kolore bakoitza minaren eredu berezi eta berezia da. Sufrimenduari tonu desberdinak eman daitezke, haien aniztasuna harrigarria da, Sade markesak ere ez zuen pentsatu lurpeko biztanleen asmamenak zenbateraino hel zezakeen. Neskaren takoi sentikorra babak estalita zeuden, lehertu, puztu eta berriro lehertu ziren. Ilea sutan zegoen, eta neskak mina ez ezik, oso gogaituta zegoen apaingarri hori kendu ziolako. Nire burua literalki leherketa hipernuklear batek erre zuen, ile-sustrai bakoitza milaka milioi gradutan urtutako metalez betetako zulo batean lurperatuta zegoela zirudien.
  - Baina deabruak, topa zaitezkete. - Torturatzailearen ahots ezohiko gaiztoak nazkagarri egiten du. - Zure lagunak betiko!
  Haien itxura, ordea, ikaragarria da, baina bereziki desatsegina da haien aho ziztulari begiratzea, marrazo eta krokodiloen nahasketa baten antza lausoa baitute ortiga eta arantza hibrido batekin. Baina adarrek, infinitu nazkagarriak izan arren, bitxia bada ere lasaitu ninduten. Mirabelak, min zorrotzetik distraitzeko asmoz, folklorea gogoratzen hasi zen, non deabru txiki polit eta dibertigarri hauek, batzuetan beldurgarriak, beste batzuetan barregarriak eta inozoak, batzuetan jendeari laguntzen eta beste batzuetan kalte egiten dioten. Bereziki gogoangarria da "Aita Santua eta bere langilea Balda" ipuina. Oso posible da horrelako "pertsonekin" aurre egitea. Eta hemen bakarrik dakite, sardeekin sastakatuz, ezpata hirukoitzekin txikituz, erdi-hutsean "birrintzeko gailuak" sartuz eta misil grabioniko-nukleoiekin megaplasma erradiazioa.
  - Zergatik ez zenituen, arima bekataria, zulo beltzeko traidorea, entzun zure komandanteei? - Deabruaren adarra hazi egin zen, moko moduko batean bihurtuz eta puska joz.
  Buruan hezurrak apurtzen direnean, min handia ematen du, hitzez ezin deskribatu. Baina, aldi berean, bere kontzientzia ez zen lainotu; Mirabela giza haragi arruntean egon balitz, ziurrenik harrituta hilko zen. Eta horrela ukitu zakar bat sentitu zuen burmuinean, orduan munstroa garunak edaten hasi zen. Sentsazio ulertezina, zainen tiraka bezala, sentikortasuna baino ez da askoz indartsuagoa. Eta deabruak edaten jarraitu zuen, azidoa askatuz. Poliki-poliki egin zuen, esfortzua balego bezala. Beste deabru bat azazkalak zulatzen hasi zen, haien azpian orratz zorrotzak sartuz. Neska oin biluziak urruntzen saiatu zen, baina garrek gero eta gehiago erretzen zizkion takoi samurrak. Bazirudien orkestrak erritmoa hartzen ari zela martxa infernu batean. Zuzendari bat buru duen orkestra, perbertitu bezain boluptuosoa!
  Mirabelak garrasi egiten du, bere aho neskatxa erakargarria berez irekitzen da.
  - Ez, mesedez, ez niri argazkirik atera!
  Mihitik heldu eta hortz basatidun pinza beroekin hartu eta tira egiten diote, poliki-poliki aho-sabaitik urrunduz.
  Mina ere badago, baina apur bat ezberdinean, eta jada ez dago garrasirik, negar eta uluak baizik.
  Zizare nazkagarriak oinutsik, nesken hanka eta besoen oin dotoreen iltzeen azpian arakatzen hasi ziren, eta berehala azido suzko korronte bihurtu ziren. Deabruak erakusten jarraitzen dute, iltzeei jarraituz, makilak apurtzen hasi ziren, eta poliki-poliki, sufrimendua dastatuz.
  - Horrela lortzen du burmuin gabeko "hutseko titia" porridge hiperplasmikoaren zatia ultralaser superdimentsional baten ondurarekin. - Batek irrintzi egiten du: ziurrenik senior deabrua.
  Mirabela erotasun egoerara iritsia zen ordurako, olatu jasanezin batek gainezka egin zuen, edo hobeto esanda, oinaze ozeano batek. Baina deabruak ez dira atzera egiten, jada perla-hortzak ateratzen hasi dira, edertasunari errukirik gabe kaltetuz. Antzinako jainkosa batek merezitako hortzak zapaldu zituzten, gero zulatu, punta oietan zulatuz. Aldi berean, punta bera hondatutako helikoptero baten helizearen antzera biratzen ziren hari txikietan desegin zen.
  - Nola jaitsi daiteke halako krudeltasunera, benetan ez al dute amarik? - pentsatu zuen Mirabelak. - Nork erditu zaituen, emakumea ala hiena! Dirudienez, bere pentsamendu etsituak irakurrita, deabruek oihu egin zuten sugegorrien kume bati loturiko sai txakalen artalde baten ahotsekin.
  - Ez dago amarik - aita Satana da!
  Orduan, irin berria aurkitu, zulagailua berotu eta azken hortzak zerratu zituzten bitxiki moztutako ebakitzaile batekin. Jarraian hezurretako txanda heldu zen. Tenperatura handiko pintza gorri, distiratsuekin apurtuta zeuden. Donzeila saihets bakoitza banan-banan. Pintza gori-gorriek neskaren titi errubiak bihurritu, belarri delikatuak erauzi eta ileaz ilea atera. Neskaren takoi biluzi eta sufrimendu luzeari erretzen ari zitzaizkion hiperflame bat, eta aldi bakoitzean tenperatura gero eta altuagoa zen! Su ezezagunaren koloreak aldatu egiten ziren eta batzuetan beroa are mingarriagoa den hotz batekin ordezkatzen zen. Azala erretzen ari zen, hezurrak erretzen ari ziren. Bazirudien hiru bihotz lehertzear zeudela, sextilioi bonba bezala lehertzear zirela.
  Orduan Mirabelak bat-batean mingain dotorea hazi zitzaiola sentitu zuen, eta berriro zerbait esan zezakeen:
  - Erruki zaitez Kristogatik.
  Bat-batean, etsipenez betetako erregu bat azaleratu zen, erleen erlauntza bezala. Horren harira, deabruek sardeak murgildu zizkioten gerlariari, neskaren bularrak modu berri batean urratu eta zapalduz, sudur-zuloak hautsiz, magiazko begi ederrak ateraz!
  - Bekataria zara, quasar batean fotoi bat baino hutsalagoa, eta jakin beharko zenuke Kristo pertsona patetikoen asmakizuna dela. Benetako jainkoak bi pertsonatatik bat dira: ona eta gaiztoa, eta unibertso osoa sortu zuten, baita pertsonak ere, beren irudi eta antzera. Eta zuek bekatariak zarete eta izakiak irakurtzen dituzue, botere gorenen morroi izan behar duzue, edozein agindu betez eta umiliazio gaiztoena sufrituz. Esklabo hutsal bat zara, ez zenuen gure existentzian sinesten, eta orain zure azalean ari zara dena bizitzen.
  -Orain sinesten dut!
  - Berandu! Ez duzu itxaropenik eta aukerarik!
  Mirabellek oinazeak izaten jarraitu zuen, hainbat aldiz jarraian hautsi, erre, gero berreskuratu egin zen ezinezko moduan. Orduan gerlaria modu berri batean suntsitu zuten. Orduan, itxuraz, deabruak nekatu egin ziren beraiek eta, airera altxatuta, lurpetik eraman zuten.
  - Begira nola zigortzen diren desobedienteak.
  Mirabelak neska biluzik ikusi zituen gurutzeetan gurutziltzatuta. Garai batean gorputz ederrak izugarri moztuta zeuden, odola isurtzen zitzaien. Txerri handiek gurutzeak botatzen zituzten, batzuetan biktimak erortzen ziren eta basurdeak haien gainera jo zuten, emeen haragia puskatuz. Zoritxarreko izaki haiek nola sufritu zuten, haien masail batzuk errukirik gabe markatu zituzten, eta malkoak izerdiarekin eta odolarekin nahastuta jaisten ziren. Etsipena zegoen bere begietan. Eske egiten omen zuten: errugabeak gara, erruki zaitezte. Maitasun zorigaiztoko eta sutsuaren biktima zapalduak gara.
  - Zergatik zigortzen dituzte dohakabe hauek?
  Deabruak takoietan ertz bizkortsuak zituen ganbara gori batekin jo zuen neska bere indar guztiarekin, beste deabru batek neskaren belauna hautsi zuen eta burru batean esan zuen:
  - Hainbat gauza txiki. Bat komandantearekiko lotsagabea zen, beste batek tetraplano garesti bat hautsi zuen, hirugarrenak uko egin zion mutil batekin sexu harremanak izateari ariketa berezietan, laugarrenak atzera egin zuen. Hau da, hona iristeko, ez duzu bekatari handia edo erabateko traidore izan behar, nahikoa delitu txikiak dira.
  - Eta euren oinaze ikaragarria ez da sekula amaituko?
  - Eta hau Jainko Ahalguztidunak eta Enperatrizak erabaki behar dute. Bere Maiestateak barkamen-dekretua ematen badu, mingarri ez den beste leku batera eraman daitezke.
  - Zerura!? - Mirabelaren ahotsean itxaropen-itzal apur bat piztu zen, minak apurtuta.
  - Traidoreentzat ez dago zerurik. Besterik gabe, segundo bakoitzean jipoitu eta oinazetuko ez zaituen lekuak daude eta hil ondoren zure komandanteak zerbitzatzen jarraitu dezakezun.
  - Zer zain dago krimenak larriagoak diren pertsonak? - Gudariak ia ito egin zuen ilusioz.
  - Hau ere erakutsiko dizugu.
  Deabruak sardea surrealistaz begiak sastakatu zizkion, sagarrak lehertu, likidoa isuri eta Mirabela gurutzatu zen, belztasuna, ikaragarrizko itxaropenik gabe, haren gainera erori zen. Orduan, segundo batzuen buruan, ikusteko gaitasuna berreskuratu zuen, nahiz eta keinu bakoitzak azkura jasanezina eragiten zion. Berriro hegan egin zuten eta are izaki nazkagarriagoak hegan egin zuten haiengana. Mirabelak arretaz begiratu zien. Itxura ez da benetan ezer: garezur biluzi, ilegabe eta zorroztua; begiak infernuko argiz erretzen; motza, erdian zulo beltz bat duen sudur moztua bezalakoa. Eta agian nazkagarriena beheko masailezurrik ez izatea da, horren ordez deabruaren izar formako zortzi garro lodi zintzilik eta mugitzen dira. Beraz, Mirabellen ondoan estutu zuen, hortzak satinazko neskaren ezpainetan sartuz (maitasun samurren altxorra), bere musu ospetsua emanez. Orduan bere atzapar-eskuak emakumeen hezurrak hausten hasi ziren. Mirabelak ukondoetako min akutuagatik intziri egin zuen, artikulazioak birrinduta, munstroa tendoiak atzaparren inguruan inguratzen hasi zen. Aldi berean, deskargak gorputzetik igarotzen ziren, hiperkorronte indartsuena baino zerbait okerragoa. Orduan dena bat-batean sendatu zen, baina minak iraun zuen.
  - Beraz, antzinako puta, agian edango dugu elkar ezagutzeko.
  Mirabeletik askatuta, munstroak eskua luzatu zion kopari, eta berehala ardoz bete zen. Obrazinak aurpegian jo zion.
  -Edan! - Zaunka egin zuen munstroak izuaren irudikapen hotzaren ahotsean.
  Eta Mirabelak obeditu nahi ez zuenez, bi deabruk burutik heldu zioten, masailak estutu eta ahoa ireki zuten. Likido ikaragarri mingotsa isurtzen zen neskaren eztarritik. Mirabelak eztarria garbitu eta konbultsiboki irentsi zuen:
  - Goazen hondora! Ipurdiak gora! Gehi diezaiogun azaren buruari inteligentzia eskukada bat! - Deabruek lagundu zuten, iseka eginez. Neska dohakabeak hornidura osoa irentsi zuenean, sabela puztu zitzaion bat-batean. Barruan burbuila egin eta erre zen.
  - Puta zalaparta hori haurdun geratu zen! Orain lurpeko ume bat erdituko duzu!
  Ondoren, likidoa hedatzen jarraitu zuen sabela eta nesken abdominal indartsuak lehertu arte.
  - Horrela izango da hutsean bekatari eta bekatari guztiekin!
  Mirabela puskatu, burua jaso eta futbolean hasi zen jokatzen. Oso iraingarria da umiliatzen zaituztetenean, haien apuxekin, makilen buztanarekin kolpatzen zaituzteten eta inguruan botatzen zaituzte. Oinetako batzuk simaurra edo zabor munduko animalien gorotzak baino askoz nazkagarriagoa den zerbaitekin zikinduta zeuden. Ur zikinak ezpainetara sartu ziren eta neskak basatiki bota zuen. Eta zutoina jotzen badu, guztiz jokoz kanpo dago. Burua jotzen ari zait, hortzak behin eta berriz ateratzen zaizkit, baina gero berriro itxi egiten dira. Dibertsio honek betiko iraungo duela iruditzen zaio Mirabelleri, hilabete baino gehiago, belar ikaragarria hazten hasi zen, zurtoinek moztutako burua urratu eta sudur zuloetara igotzen ziren. Aldi berean, deabruek barre zoroa egin zioten, neskaren aurpegian pixa egin zioten ulertezin kirats batez eta iletik heldu zioten. Bihurritu eta botatzen zuten, baina hori ere gelditu egin zuten, itxuraz deabruak nekatu egin ziren. Hartu, burua moztua estutu eta orratz herdoiltsu eta nazkagarri batekin josten hasi ziren torturatutako gorputzari.
  Orduan dena desagertu zen, neska eta bere oinazegileak zabor-zulo baten aurrean zutik aurkitu ziren.
  - Aukeratutako milioiko kide ohia zara, eta hau ezaguna izan beharko zenuke.
  "Zaborrontzi" intergalaktikoaren usain hau ezin da ezerrekin nahastu, kontzentrazioa gehiegizkoa da, sudurra altxatzen da eta zulagailu gori batek amorruz sartzen du sudur zuloetan, garunera sartzen!
  Egurtxoak, zizareak, kakalardo iletsuak eta beldar itsaskorrak igerian eta igerian ikusten ziren.
  Presoak etsi-etsian arakatzen ari ziren hobietan; gizonak eta emakumeak. Isuri sendoz estalitako hezurdurak ziruditen, haien zauriek pusa ematen zuten.
  - Aupa, izugarria! Mirabelak buelta eman zuen, burua minez biraka hasi zitzaion (orain arte ezezaguna zen sentsazioa). - Zergatik egiten dute hau?
  "Matxinoak zirela uste zuten, eta horrek harro dirudi, baina, egia esan, traidore patetikoak besterik ez ziren". Orain haien harrotasuna apaldu egin da. Ikusten duzu zer gertatzen zaien komandanteek eta araudi militarrak beren buruaren gainean duten nagusitasuna aitortu nahi ez dutenei. Orain zizareak hezurrak hazten ari dira, eta honek betiko jarraituko du, enperatrizak ez dituelako gustuko harroak, batez ere zu puta bezain gizatiarrak!
  - Non daude iraganeko gaizkile handienak, Hitler adibidez?
  - Eta hau da jakin nahi duzuna? Iragan urruneko gaizkile bat da! Zigor berezi bat asmatu zaio, halakoa imajinatzea ezinezkoa! Hau da gauza mota: emagaldu hutsal duzun zerbait ez omen da jakin behar. Hala ere, tortura zuretzako nahikoa ez bada, gehiago gehituko dizugu.
  Neskari hanka biluzietan jo zuten, eta gero alanbrezko korapilo bereziak pasatu zizkioten oin biluzien behatz artean. Alanbrea berotu egin zen, sufrimendu gehiago eraginez. Orduan neskari lau kako, bi saihetsez, beste biak hanketatik heldu eta edertasuna luzatu zioten hezurrak guztiz zapaldu arte.
  Deabruak harro esan zuen:
  - Tortura mota asko ditugu. Antzinateko torturatzaile askok, baita hildako atzerritarrok, eskuzabaltasunez partekatzen dituzte beren asmakizun imajinaezinak! Kutxara joan nahi duzu?
  - Ez!
  - Hala ere lortuko duzu!
  Gizon ikaragarri bat agertu zen, aurpegia garatxoz estalia, bizar gorria tutuetan, hortz ustelak, aho kiratsa.
  - Hau Malyuta Skuratov da. Orain berak zainduko zaitu.
  Kutxa bitxi bat agertu zen, musika kutxa baten antza zuen. Kanpoan nahiko ederra errege-armarriekin. Neska aurre egiten saiatu zen, baina indarrak garai batean gorputz indartsua utzi zion. Ahultasun traidorea, mina baino umiliagarriagoa! Deabruek Mirabelle hartu eta barrura bota zuten.
  Musika jotzen hasi zen, iltzeak aldakak, orkatilak eta lepoan sartu zizkion. Mailuak buruan jo zuten, eta engranajeak atzamarrak, besoak eta hankak hausten hasi ziren. Aldi berean, neskaren ahoa ireki eta likido beroa isuri zitzaion mihira. Beroa ez ezik, higuingarria ere bai, pus irakiten bezala. Mirabelak uluka egin zuen, sabela suak erreta, lurpeko kolore anitzeko sugarrak. Musika jotzen zuen, batzuetan erritmoa hartuz, besteetan motelduz. Honek jarraitu zuen gorputzetik geratzen zen guztia metal beroarekin nahastutako nahaste odoltsu bat izan arte. Gero, mailuekin jo zuten, ferra bat eginez. Munstro ezezagun batentzako forma bitxi bat, ez zaldi batentzat: abangoardia beldurgarria. Ondoren, helio likidoan urtu eta hozten zen. Beldurra: suaren ondoren bero izoztuan. Neskak, emozio negatiboz gainezka, zailtasunak izan zituen bere onera etortzeko:
  - Bueno, nola? Atsegin dut! Sufritu, edertasuna! Hau da Malyutaren eta Beriaren asmakizuna! Zer esan Gestapoko burua den Aita Müller beraren aulkia probatzea!
  - Nagusiak bezala, zerbitzariak ere bai. - adierazi zuen Mirabelek filosofikoki. Lasaitasuna agertzea zaila zen beretzat.
  - Zuk ere Malyuta Skuratoven adibidea jarraitu beharko zenuke. Oso obsequious eta adeitsua zen bere jabe berriekin. Baina, itxuraz, ezin duzu itxaron gainerako jendearekin zer gertatu den jakiteko, beraz, erakutsiko dizugu. Baina lehenik eta behin, zure harrotasuna baretzeko, amesgaizto zital batean murgilduko zaitugu.
  Mirabelle suge labainkorrekin eta beldar arantzatsuekin lotua zegoen, engantxatuta eta zabor-mindan sartuta. Ia berehala, zizareak eta beste higuingarriak neskaren zauri purulentetan erori ziren. Hain aktiboki hazkatu zuten gerlari etsi hura, minutu gutxira Mirabeletik hezurdura bakarra geratu zen. Orduan, joandakoan, oka usain txarrari "oka egin" zion: haragia izugarri azkar hazi zen, berriro neskaren gorputza irensten jarraitu zuten. Baina hau ez da gauza nazkagarriena, baina (tamaina, forma eta mota desberdinetakoak - gauza arrunt bakarra inpresio ikaragarria da, gaixotasuna eta usteldura gorpuzten duten gorputzetan estetika eta harmonia eza erabatekoa) zaurietan arakatu zirenean, azkura jasanezina zen. Hain basatia zen, infernuko azkura egiten zuen, izakiak ez ezik, milaka milioi bakterio ere bai. Denboraren buruan, Mirabela bera zauri horiek urratzen hasi zen, arteriak eta zainak urratzen. Erotu ez bezain pronto, gogoa kaltetu zitekeen.
  - Ados, bukatu, bestela ikusten duzu, puta sasikoa zorionean dago. Tira puta, ekin lanari!
  Mirabelle jaso zuten, soka bat lepotik bota eta arrastaka eraman zuten. Arantzadun alanbreak errukirik gabe itotzen zuen, eta oinazetutako birikiek aire falta zuten. Eta nire bizkarra astintzen nuen. Látigo bakoitzak, baliorik gabeko tortura artelan batek, hainbeste barne barne hartzen ditu: mina eragitea:
  - Txakurra lepokoa estutzen ari dela. Ez dago tematu beharrik.
  Mirabelak basamortuan aurkitu zuen bere burua, eta izugarrizko ihartuak ikusi zituen, horietako asko batez ere emakumeak, eta horrek ezin izan zuen samin izugarria eragin. Hona hemen bost mutil oso gazteak, ia haurrak, berrogeita hamar tonako harri bat arrastaka eramaten. Hau ez litzateke lege fisiko guztien arabera gertatu behar; estriboan eserita dagoen deabruak neutroi azote batekin jotzen ditu, eta begiak jaten dituen tximista txiki-txiki igortzen ditu (argi hori gaiztoa izan daiteke). Gihar bakoitzaren tentsio gizagabea ikus dezakezu, zainak lehertzeko prest daude, hezur meheak pitzatzen ari dira. Gorputz argal, esklabo eta basati torturatuetatik izerdia isurtzen da, eta behin harea jotzen duenean ke hasten da.
  - Hau ez da atseden hartzeko gurutze bat. Lan gogorra eta zu zeu puta zara. Adeitasuna zigortua da. Pertsonaia biguna lur gogorregia da arrakastaren haziak hazteko! - Deabruak blokeari lotzen dio. Sorbalda biluzi eta zarpailaren gainean zaplaztekoak:
  - Hemen pizgarri bikaina izango duzu.
  Orain Mirabellek lan egin behar zuen. Neska gupidarik gabe jipoitu zuten, aurrera eraman zuten, eta zama jasanezina eraman behar izan zuten. Hemen, gerlari inpresionatuegiak beste sufrimendu neurri bat bizi izan zuen, eta gogortu ezin izan ez zuen bihotza bete zuen. Garrantzitsuena: egindako lanaren zentzugabekeria erabatekoa zen; haien esklabo gizonezko eta emakumezkoek blokeak borobil batean eramatea behartzen zituzten, eta gero goialdera altxatu eta gero jaitsi. Eta horrela etengabe. Horrez gain, deabruek aktiboki isurtzen zuten ikatz beroak, iltzeak eta hautsitako kristalak, baita diamante birrinduak ere (sultanek merezi duten estradizioa), oin biluzi eta neskatxaren arrasto erreak eta odoltsuak Mirabelaren atzetik. Hamaika aldiz erori zela zirudien, baina orduan neutroiaren azotearen kolpeak neska altxatzera behartu zuen. Oinarrizko partikulen korronte baten eta quark mailaren hainbat erradiazio hilgarriren ukipenetik, espasmo batek jo zuen, hain mingarria izan zen, non ezin izan nuen mugitzera behartu ninduen. Sufrimendu mugagabearen tentsioa, entrenamendu basatiaren ohiko zama kontuan hartuta ere, neskak ez zuen oraindik Keops piramidearen tamaina eta masa gainditzen zuen zama arrastatu behar izan.
  - Tira, lan tximino bat bezela. - galdetu zuen deabruak, are nazkagarriago irribarre eginez (okerragoa badirudi ere ezinezkoa dela). "Hauek oraindik loreak besterik ez dira, askoz oinaze okerragoa duzu zain". Bereziki, dualtasuna bizi nahi duzu?
  - Nola da hori? - galdetu zuen Mirabelak sufritzaile baten ahotsez eta berehala jaso zuen azote bat, neskaren gorputz osoa astinduz, muturreraino torturatua, bizkarrean.
  Deabruak barre gaizto egin zuen:
  - Hainbat eratan sufritzea aldi berean. Hainbat zatitan banatuko zaitugu, eta sentsazio sorta askoz anitzagoa jasoko duzu.
  - Ez, ez dut halako pozarik nahi!
  -Nork galdetuko dizu? "Deabruak habe-jaurtitzaile baten moduko zerbait atera zuen, Mirabellera seinalatu eta gatilloari tira egin zion.
  Hurrengo momentuan, neskak bi gorputz zituela sentitu zuen. Bata oraindik karga astun bat arrastaka zebilen, eta bestea gurutzean zintzilik. Bi kasuetan: sentsazioen erabateko osotasuna gorde zen.
  Mirabelak eskuak iltzatuta sentitu zituen, gorputza astuntzen zitzaion, harri-bloke erraldoiak oinetara lotzen zizkioten bitartean. Batere ito ez zedin, bere burua altxatzera behartu zuten. Gurutzea ere pisuagatik amildu zen, egur sendoa pitzatu egin zen, ezpalak atzealdean zulatuta. Gudariak arantzazko koroa zuen buruan. Izugarri zulatzen zuen garezurra, sufrimendua areagotuz. Arnas bakoitza espasmo mingarriz lagunduta zegoen. Pterodaktiloek neskaren ile luzea hartu zuten, buru-belarri moztuko zutela mehatxatuz. Ilea norabide ezberdinetatik tiratzen ari zitzaidan, burua dardarka ari zitzaidan harri-koskor baten moduan. Eta aldi berean, bere burua estutzen jarraitu zuen, harkaitz jasanezina arrastaka. Gainera, basamortuaren gainazala gero eta gorago joan zen. Zaila da esatea zerk eragiten duen sufrimendu handia, baina bata besteari gainjartzen zaionean, haragiaren "jaialdi" bat izaten da.
  - Beno, nola gustatzen zaizu? - Aldi berean galdetu zioten neskari, bi deabru.
  Mirabelak burua, edo buruak, negatiboki astindu zuen.
  - Baina tortura areagotu dezakegu, tira, kutia, hiru alderdi aldi berean. Eta aukeratutako milioian egon zinen, beraz, zerbait sofistikatuagoa eta teknologikoagoa behar duzu.
  Mirabelak begi bat keinu egin baino lehen, bere gorputza harlauza batean estutu zuen. Orduan neskak espazio-ontziaren pisua bere gainean sentitu zuen. Heste guztiak estutu zituzten, hezurrak pitzatuta, hainbat saihets lehertu ziren. Orduan hasierako seinalea entzun zen eta toberak piztu ziren, plasmak milaka milioi gradutan berotutako haragia erre zuen. Hain bero egiten duenean, bero jasangaitzaren sentsazioa halakoa da, zelula guztiak zulatzen baitzituen, erretzen, jasandako gorputzeko partikularik txikiena. Espazio-ontzi ahaltsua hautsi, hegan egin zuen, eta une batez errazagoa izan zen, baina Mirabelak arnasa hartzeko denbora izan bezain pronto, itsasontzia lehertu zen, eta hondakinak neskaren gainera erori ziren.
  - Aupa! Esan zuen deabruak, eskuak txaloka. - Horri betiko hasiera deitzen zaio.
  Orduan, espazio-ontzia agertu zen berriro, urratsak berriro erre ziren, su oso beroa, gero aireratu eta berriro erori zen. Ezohikotasun sentimenduak une batez infernuko aurreko haragitzak ezkutatu zituen. Orduan Mirabela berriro hautematen hasi zen, dena aldi berean.
  - Laugarren bat gehitu behar dut ala nahikoa da?
  - Noski, nahikoa da! - Mirabelaren psikea bere mugara heldu da jada oinazetik.
  - Ez, ez zara erotuko, sufrimendua murriztuko litzateke. Haragi ona duzu, neska sentikorra den gorputza, baina haren parametroak aldatzeko eta zure haragia beste edozein formatara eramateko gai gara. Esperimentatu nahi duzu?!
  - Utzi nazazu, mesedez! - xuxurlatu zuten Mirabelleren forma torturatuek. Molekula bakoitza mindu zen, gorputzeko atomo desplazatu eta basatiki oinazetu bakoitza.
  - Beno, ez dut! Hori ez da nahikoa zuretzat. Nor bihurtuko zintuzkete?Meteorito bat dela uste dut.
  Mirabelle airera bota zuten. Bera geratzen zen eta, aldi berean, harri bloke bat bezala sentitzen zen. Kaotikoki, alde batetik bestera saltoka, hutsean mugitu zen. Eta hemen sufrimendua jasanezina zen. Izar askok neska meteoritoa erre zuten hainbat izpirekin, sinpleetatik hasi eta X izpietatik eta neutroietaraino. Baina alfa eta gamma erradiazioa bereziki mingarriak ziren. Bere gorputzaren zatiak berotu egin ziren edo, aitzitik, hoztu egin ziren. Gainazala pitzatzen ari zen, zati osoak erortzen ari ziren eta, aldi berean, neskak hotza sentitzen zuen espazio hil eta airerik gabeko batean, eta oxigeno faltagatik birikak lehertzear zegoela zirudien. Mirabelak ezinbestean sufritu zuen, harri bihurtuz, ez zuen sentsibilitate apur bat galdu. Batzuetan, beste meteoro batzuen zati txikiak erortzen ziren bertara edo satelite zati zorrotzekin topatzen zen: artifizialak eta. naturala. Eta horrek sufrimendu jasanezina ere eragin zuen.
  - Ai Jainkoa, salba nazazu maniako hauetatik, zertara heldu diren haien irudimen basatiak. Tira, egia esan, "espiritu gaizto" adardunek: horrelakorik pentsa zezaketen.
  Eta deabruek aurpegiak egiten jarraitu zuten, nazka gehien nork sortuko zuen lehian. Digeritzeko aukera emanez, oinazea laukoiztu.
  Hemen meteoritoaren gorputza planeta erraldoiak erakartzen hasi zen. Mirabelle beldurra sentitu zen, baina ezin zen mugitu ere egin; bere haragiak dena sentitzen zuen arren, erabat ezinean zegoen. Mirabelle atmosferako geruza trinkoetara hegan egin zuen, bere gainazala urtu egin zen, gero gorputza lurruntzen hasi zen, besterik gabe, atmosferan erre zen. Hau pizgarri gehigarri bat bihurtu zen, bederatzigarren olatua, irakaspenen ozeanoan. Azkenik, su-bola guztiz suntsitu eta berehala agertu zen Mirabelle espazioan. Torturaren karruselak jarraitu zuen, zaldiak lauhazka hasi ziren.
  - Lau tortura mota aldi berean ez dira nahikoa. Horregatik zuk, emagaldua, ez ezazu ezer probatu bosgarrenean.
  - Espazioa berriro? - galdetu zuen beste deabru batek.
  -Ez, historikoa! - Nola gustatzen zaizkizu faxistak, adiskide? - Irribarrez, deabruak hiru hortz oker eta higatutako ilara erakutsi zituen. Eta beste deabruaren garroak handitu egin ziren; muturrak zorroztu egiten dira.
  - Gorroto ditut!
  - Eta maitemindu egin behar zara. Batetik, zer sentitzen duzu otsailaz?
  - Pertsona nahiko normala, talentu handikoa eta atsegina. - Maila anitzeko minaren olatu baten bitartez, esan zuen Mirabelak. "Haiekin begiak zabalik eduki behar dituzun arren". Otsailerako engainatu ninduten bereziki. Ez, eztia! Baina izarrek ere badituzte lekuak!
  - Elikadura bikaina izango zara. Edo hobeto esanda, fidenko txiki bat.
  Handik une batetara, Mirabela zortzi edo bederatzi urte inguruko mutiko bat bezala sentitu zen. Erabat biluzik zegoen, eta haren ondoan mutil biluzik berdinak zeuden. Ilea moztuta zeukaten, hotza eta tristea zegoen, inguruan barraketako horma grisak, arantzadunak eta txakurrak zaunka.
  Makina oso ergela zen, ile mordoak atera zizkieten, baina are ikaragarriagoa izan zen xuxurla gaiztoa.
  - Orain erraustegira eramango gaituzte.
  Ilearekin oinazea amaitu zenean, faxista gaiztoak uniforme beltzez eta garezurra eta hezur gurutzatuak ikurrarekin, deigarriak, lerrokatu zituzten. Mirabelak haurrak zein argalak ziren ohartu zen, aurrean zihoan mutilaren hezur guztiak ikusten ziren, bizkarra orbain eta zulodun etengabeko ubeldura bihurtuta. Kanpora atera zuten, elurra ari zuen, umearen oin biluziak gainazal zurian erreta zeuden, odol izoztuz apur bat tindatuta. Errenkadetatik zartada bat igaro zen, kolpe ziztada bat jausi zen ipurmasailean, larruaz ozta-ozta estalita, Mirabelle berraragitzatuaren gainean.
  - Eutsi oinak, Fidoven izakiak.
  Argi zegoen haurrak indar guztiekin saiatzen ari zirela, eta takoi biluzi gorrituak ikusten nituen segidan. Mirabelaren urdaila hutsik dago, goseak hesteak harrotzen dizkio, azidoak urdaila ito. Artzain txakurrak zaunkaka hurbiltzen zaizkie, eroak dirudite, ahoak aparra. Horietako bat amorratuena da eta ia kosk egiten dio Mirabelaren hanka argala. Mutil baten gorputzean dagoen neska bat beldurgarria da, baina askatzen diren ume horiek baioneta zorrotzekin lerrora eramaten dituzte. Azkenean, kirats handia sortzen duen eraikin batera eramaten dituzte. Mirabela eta gainerako umeak guztiz hoztu eta urdindu egin ziren. Hasieran, hankak hautsita eta erdi izoztuta zihoala altzairuzko zoru beroan, zorioneko sentsazio bat bizi izan zuen. Orduan beroa egiten hasi zen, eta Mirabelak hopak dantzatu zuen. Haren ezpainek otoitz judu bat xuxurlatu zuten.
  - Erruki zaitezte Jauna. Eman bizia mutilari! Edo, hobeto esanda, neska bat! Bota naziak Sheolera! Horretan!
  Umeen oinen erretzea indartu egin zen, haur asko jada hasiak ziren garrasi eta negar egiten, eta erretako haragiaren usaina jasanezina zen.
  Mutil asko zeuden, estuki estututa zeuden, Mirabelak gorputz argal, gehiegizko eta izerditsuen ukitua sentitzen zuen. Omoplato zorrotzek hezur-bularrean zulatu zioten. Alkitran beroa erori zitzaion burua moztuta eta Mirabelak oihu egin zuen. SS gizonen algarak, garrasi baten antzekoak, entzun ziren, orduan seinale bat entzun zen. Zorua okertzen hasi zen. Ertzean zutik zeuden haurrak poliki-poliki baina seguru Gehenan sartu ziren. Mutilak elkarri eutsi zioten, zoru leun beroari heltzen saiatu ziren, baina dena alferrik izan zen. Bizi izan duen sufrimendu guztia gorabehera, Mirabelaren bihotzak metrailadore baten antzera jotzen du.
  Orain bere txanda da lur azpian lerratzea. Sugarrak irentsi egiten du eta min paregabe bat dator atzetik, larruazala azkar erretzen da, eta suak hezurrak miazkatzen ditu harro boluptuosean. Mirabelak segundu bakoitza bereizita bizi du, gero azken hezurra ustelduta dagoenean, berriro martxan aurkitzen da. Beldurrezko istorioa behin eta berriz errepikatzen da.
  - Beraz, dagoeneko bosgarren fasera iritsi zara. - Deabruak oztopatzen du. - Baina hau ez da nahikoa zuretzat, zure bultzada areagotu behar duzu.
  Mirabelaren begiek ez zuten ezer adierazten, emozioz gainezka zegoenez hitz egin ezinik. Buru-hezur biluzi eta endekatua zuen deabru batek proposatu zuen.
  - Gizakiaren historiara itzuli garenez gero, beharbada alemaniarrekin errepikatuko dugu berriro pasartea.
  Zer nahiago duzu; hegazkina edo tankea?
  Deabruaren konplizeak astindu zuen.
  - Noski hegazkina; askoz dinamikoagoa da.
  - Zer haragi mota emango diogu?
  -Neskak dira onenak, gizonak hain nazkagarriak.
  Berriro ere paisaia aldatu da. Mirabelak hegazkin batean hegan zihoala sentitu zuen, askatasun une labur bat eta orduan tiro egin eta erori egin zen. Jausgailutik jauzi egitea lortzen du pilotuak erori baino lehen azken momentuan, baina uhalak estutu bezain pronto, kolpe bat izan zen eta konortea berehala galdu zen. Mirabelle besoetatik heldu eta aurpegira ura zipriztindu zioten; aurpegi basatiak, esvastikak eta SS ikurra -bi tximista- ikusten ziren inguruan. Arropak urratu zaizkio, eta neskak izututa ikusten du: bi emakumezko bularrak. Zerbait beldurgarria zen haietan. Bularrak birrindu, apurtu, tiratu egiten dira. Orduan hasten dira ezpata gerrikoa kentzen. Mirabelak etsi-etsian astindu egiten du, hanketan ostikoka emanez. Fusil-ipurdi batekin buruan jo dute, gero kuleroak erauzi dizkiote, esku zikinekin bere zati pribatuetara helduz. Mirabelak puta bezala orro egiten du, beste baten emakumezko gorputzak gogoan eragiten du. Badaki zer gertatuko den eta dar-dar egiten du horren aurrean.
  - Zer puta, gaueko sorgina harrapatu zuten, orain edan ezazu umiliazioaren kopa eroritako kamaradak.
  Mirabelak punta zorrotz bat sentitu zuen ertzean. Amorru bortxatzen hasi ziren. Aldi berean, bi gizonek aldi berean zuten Mirabelle. Ez zen horrenbeste mingarria izan: zein umiliagarria, aukeratutako milioiko kide ohia azken emagalduaren antzera "oilatu" zen. Gizon batek beste bat ordezkatu zuen, harrigarriro, baina sexuak, pozaren ordez, sufrimendu osoa ekarri zion neskari. Bortxatzaile asko eta asko zeuden, eta bere barnean dena urratuta zegoen, hazi pozoitsu eta usain gaiztoz betez. Hau guztia amaituko zela pentsatu zuen Mirabelak, baina naziek beste oinaze bat aurkitu zuten.
  - Pilotua da, utzi hegan egiten!
  Mirabelen zaina moztu zuten, gero pinzaz tendoia atera eta hegazkinari lotu zioten.
  - Beno, hona minx bat. Hartu zure hegaldian, primerako esperientzia opa dizugu.
  Borrokalaria aireratu zen, Mirabelle astindu eta gainazala urratu zuten, sasiaren adarrak bakarrik astindu zituen emakumezko hanka biluzi eta beltzarana. Minik handiena, zainak ateratzen hasi zirenean, aurretik zegoen. Bazirudien gudari gazteak jada dena bizi izan zuela eta ez zegoela ezer harritzeko, baina ez, tendoiak luzatuta daude eta begietatik odola zipriztintzen du.
  Hegazkinak piruetak egiten zituen, diapositibak, erroiluak eta begiztak egiten zituen. Horrek guztiak astindu eta zartarazi zuen gorputza. Mirabelak orroa egin zuen, eta, aldi berean, beste neska-haragitzeak oinazeak ziren. Orduan borrokalaria zorrotz jaisten hasi zen eta Mirabela lurrera talka egin zuen, gero arantzetan zehar arrastaka eta zingira kiratsant batean murgildu zen. Horrek guztiak sufrimendua antzeman zidan: apur bat ezberdinean. Bazirudien hegazkinak inoiz ez zuela gasolinarik gabe geratuko. Hala ere, orduak diruditen hegan egin ondoren, flash batean erretzen da eta dena berriro errepikatzen da.
  Deabruak abestu ere egin zuen, ahots zakar eta garun-arrasto batez:
  Anker, infernuko errege gorria,
  Eskolta handi bat dago bere inguruan!
  Eta zein ona ez zaren PR,
  Efektua guztiz kontrakoa da!
  
  Deabru ikaragarri batek agurtzen zaitu,
  Lau adar, braza luze!
  Ez da horregatik Jesus piztu
  Epaitegiak espetxeratu duena zeruan sar dadin!
  
  Neska harroa zinen
  Milioi nabarmenean sartu!
  Orain jabea Satan da,
  Eta oinazea amaigabea da - legioa!
  
  Zer multzoa - dena aurkituko duzu hemen,
  Erretilu bat, orratzak eta sua dago!
  Torturatzen duzunean ozen abestuko duzu,
  Jainkoak haserrearen eskuineko eskua luzatu du!
  
  Badaude oinaze modernoagoak,
  Hegazkin bat eta tanke bat zure zerbitzura daude!
  Zapaltzen dugu, ohorea nahi dugu,
  Infernuan ordena dago, ez kaosa!
  
  Adeitasunez leuna zinen,
  Orain bizitza kaka honetan dago!
  Ez duzu zertan ardi saindua izan
  Lurrean ez dago otzanentzat lekurik!
  
  Edozein ergelak ulertuko du morala
  Arrakastarako bidea indarkeria da, gaiztoa!
  Agindua eman da: ibilaldi bat egiteko,
  Gerra bat gertatzen ari da - zorte ona duzu!
  
  Bakezale batek ezin du bizirik iraun
  Azken finean, ezpatarik gabe, guztiz ahul zaude!
  Faxista hondarrean zapaldu zuten,
  Eta ez dago berarekin arazorik!
  
  Eta eder bat zara - hori da arazoa,
  Negar egitea erabaki nuen, hori da dena!
  Hau da maitasunaren prezioa
  Beste guztia hautsa da - gezurrak!
  
  Beno, orain ireki begiak,
  Infernuan haragia erre eta intziri egiten du!
  Gorputzean amorrua: ekaitza, trumoi bat,
  Eta ezin duzu mina gainditu!
  
  Eta okerragoa dena, zer da beldur guztia,
  Ez da amaierarik izango - inoiz ez!
  Ez du salbatuko: ez Jainkoa, Ala,
  Tortura sorta bat zain!
  Bitxia bada ere, hitz hauek, Mirabela akabatu beharrean, berpiztu egin zuten. Oso sentibera zen errima baldarrarekin.
  - Poesian hitz egin zenuen deabrua. Beraz, dena ez dago ondo zure adarrekin! - Gudariak keinu egin ere egin zion, begi guztiak torturatutako gorputzetan zituela.
  - Eta kuasarrak ikusten dizkizut! Garbitu beharrean ibiltzen hartzea erabaki nuen. Eskertzen dut umore zentzu xarmantua, non esleitu behar zaio orain bere hutseko prostituta zazpigarren tortura formari? Agian erreaktore hipernuklear batean sartu?
  Deabruak bere garro korapilotsuak mugitu zituen.
  - Zazpi zenbaki sakratua da eta zerbait itzela izan behar du. Eta halakoak sufrimenduak gainezka egiten duela neurria.
  - Orduan aukera bat eskaintzen dut - supernoba bat, barrutik jaten du puta.
  - Zoragarria! Entzun Mirabel - gris bihur zaitezke! Gaizkile eta lider matxino ospetsuenei soilik eskaintzen dieguna esperimentatzeko ohore berezia ematen zaizu. Beldurra ta damu, Jaunaren etsaia!
  Orduan Mirabelaren begiak biraka hasi ziren, eta milaka milioi dolarreko su etengabe baten erdian aurkitu zuen bere burua, orain bere gorputz osoa bertan disolbatu zen, eta gudariak bero izugarria sentitu zuen molekula bakoitzarekin, quark dardara bakoitzarekin, nukleoi bakoitzarekin. bere gorputza, izugarri erraldoi bihurtu zena. Infernuan murgiltzean sentitu zuena haur baten burrunba ahula baino ez zen goiaingeru amorratu baten ahotsarekin alderatuta. Horrek gainontzeko oinaze mota guztiak itzaltzen zituen. Neskaren garuna puztuta zegoela zirudien, aldi berean plasma beroaren kilometro kubiko kintilioi eta, hiperplasma baino okerragoa dena, quarkak eta preoiak (quarkak osatzen dituzten partikulak) bateratzeko prozesua sumatuz. Orain ulertu zuen minaren benetako sentsazioa zer den, Unibertso osoan analogorik ez duena. Eta, hala ere, muga hori ez zen, sufrimenduaren intentsitatea gero eta handiagoa zen - quasar izarra berpizkundea bizi zen. Zer da quasar supernoba leherketa bat - ehun mila milioi kintilioi hidrogeno bonba: leku batera botata. Baina psike bakar batek ere ezin du dena aldi berean digeritzen. Mirabelak dar-dar egin zuen, burmuinean txundidura bat ezarri zitzaion, azken enkarnazioak amaitu zuen.
  Tortura-robotak bere gorputz ezindua baina oraindik goxoari begiratu zion, ordenagailuak esan zuen:
  - Ziber-azpimunduak akabatu egin zuen.
  - Tira, gizontxoa itzuli beharko dugu.
  Mirabela bere onera etorri zen: oinazearen inperio unibertsal imajinaezinaren zazpi hipostasi guztiak, teknologiarik modernoenetan oinarrituta, itzali ziren, deabruak haserre.
  - Zortea zara gizona. Enperatrizak berak altxatu zuen zure alde, torturak amaitu dira, baina berriro guregana etortzen bazara, gauza bera izango da, baina mila aldiz indartsuagoa eta asmatzaileagoa, eta garrantzitsuena, milaka milioi urte amaigabean. Orain ezagutu Infernuko Hyper Angel elektronikoa!
  Irudi lauso bat agertu zen Mirabelaren aurrean, ikaragarri, gaixo, hilgarria den guztiaren kontzentrazioarekin bat-batean gorpuzten zuena: hain zen nazkagarria dena, gudariak gogoratzen zuena: dozena bat kortxo-kakarrondoaren adar okertu, garatxo urratuak eta izugarrizko ultzerak. Orduan hatz zorrotz batek zulatu zuen neska; Ziber-azpimunduan ez balitz, berehala hilko zen halako operazio baten ondorioz, iltzea gorputza erretzen zuten milaka milioi orratzetan desegin baitzen. Mirabelle ipurditik buruaren atzealderaino zulatu zuten. Gorantz eraman zuten, sugar kiskali batek piztu zuen berriro inguruan, ahoak distira egin zuen eta, azkenean, argi izpi batek begiak zeharkatu zituen.
  - Hutseko traidorea libre dagoen bitartean. Laster arte! - esan zuen Infernuko Hiperaingeruak. Mirabela berriro galdu zen kontzientzia burura itzuli zenean, esan zuen emakumezko ahots leun batek.
  - Bai, harrituta dago. Hau gehiegizko zigorra da pertsona batentzat. Gainera, oso gerlari gai bat!
  - Arrazoia duzu, beti bezala, Hipermariskal! Baina auzitegiak hobeto daki traidoreekin nola jokatu! - Robot torturatzaileak edertasun biluzia astindu zuen. - Aske zauden bitartean, momentuz.
  Neska harrituta zegoen eta maiz keinu egiten zuen, aurpegia urdindu egin zitzaion, begiak hondoratu egin ziren.
  Maria Rattlesnake mariskala saiatu zen ahalik eta ondoen neska kontsolatzen, esmeralda-zukua zuen ardo kopa bat agertu zitzaion eskuetan:
  - Edan, ene edertasuna! Espero dut honek zure onera ekartzen lagunduko dizula.
  Mirabelak edan zuen eta askoz hobeto sentitu zen. Kolore arrosa aurpegira itzuli zen. Neskak galdetu zuen:
  - Zer gertatuko zait orain! Benetan mina bakarrik geratzen al zait? Eta mina amaigabea da...
  Luxuzko jantzi espazial batean beste edertasun xarmangarri baten irudia agertu zen neskaren aurrean. Hau "Tender Love" saileko ultra-hiper-mariskala zen, Anastasia Streletsova, inperioko subjektu guztientzat (agian enperadorearentzat izan ezik) ezaguna eta beldurgarria. Kanpotik, oso neska eder eta argitsua zirudien, xarmaz eta pasioz betea. Izan ere, Streletsova oso maitagarria zen, aldi berean hainbat gizon edo alienekin maitasuna egitea maite zuen. Aldi berean, mina eragiteko asmamen bikainagatik bereizten zen.
  Hala ere, hau ez da momentu honetan interesatzen zitzaiona:
  - Badakizu, delitu larri bat egin zenuen eta bizi osorako kartzela zigorra ezarri zintuzten tropen kontrako egonaldiarekin! Horrek esan nahi du beti izango duzula min handia eta inoiz ez duzula izango gozatzeko, erlaxatzeko edo arnasa hartzeko aukerarik. Ez duzu loak hartzeko ere eskubiderik, ez entretenimendurik, eta zahartuko ez zarenez, honek milurteko luze eta mingarriak iraun dezake. Normalean zu bezalako pertsonei ez zaie errukirik erakusten!
  - Eta gerra garailearen ostean?! - Lotsati eta fidagarriarekin, galdetu zuen Mirabelak.
  Hipermariskalak, habe-jaurtitzaile batek botatako hiperplasma bezala distira egiten zuen hortzekin, erantzun zuen:
  - Halako batean, noski aukera bat duzula, baina ziurrenik horiek barkatuko dituzte. zure aurretik preso egon zena, maitea. Orokorrean, ez konturatu enperadorearen edo enperatrizaren errukiarekin!
  Neskak burua makurtu zuen, malko perlatsu batek sudurretik behera bota zuen:
  - Eta hala ere, maite dut nire Ama!
  Anastasia Streletsovak are gehiago irribarre egin zuen:
  - Badakigu hori! Zintzoa zara eta betebeharrari leial! Horregatik, enperatriz handienaren borondatez, Aberria zerbitzatzeko aukera ematen dizugu! Prest al zaude zeregin garrantzitsu bat hartzeko?
  Mirabelak keinu sutsu egin zuen, ez zuen bere poza ezkutatzeko indar mentalik:
  - Bai ziur! Nire aberria zerbitzatu nahi dut egunero eta orduro, gudari ausart eta soldadu leiala bezala.
  Anastasiak ahotsaren tinbrea txikitu zuen zertxobait antzerkirako:
  . 12. KAPITULUA.
  Yankak xuxurla batean jarraitu zuen:
  - Bigarren arazoa da hidrogeno-bonba batek izaki bizidun guztiak hiltzen dituen erradiazio indartsua sortzen duela!
  Sadatek begiak zurbildu zituen eta galdetu zuen:
  - Erradiazioa pozoia bezalakoa da?
  - Ez! Askoz beldurgarriagoa! - Yankak begiak bota zituen konbentzigarria izateko. - Irudimen basatiena ere ikaratu egin dezakeen zerbait da. Ikusezina, kolorerik eta usainik gabea, baina hilgarria baita labezomorroentzat ere!
  - Lurpeko magia?! "Mutilen gorputz lehor eta marroiak berehala hasi ziren dardarka, eta benetako izua zegoen haien begietan.
  - Ez! Magiatik harago zientzia. Fisika gizateriaren zerbitzura jarria. - Yankak besoak zabaldu nahi zituen, baina elkarrekin eusten zituen zuntz sokak eragotzi zion.
  Alik adierazi zuen:
  - Zientzia aspergarria da! Ez dakit, baina zenbat eman digu?! Zer esan nahi du zientzia hitzak?
  Yankak sorbaldak altxatu zituen:
  -Oraindik oso hasierako fasean zaude zibilizazioaren garapenean. Horrez gain, hainbat ordena eta erlijio oztopatzen dute.
  Sadatek adostu zuen:
  - "Angry God" ordenako ordezkariek uste dute zientzialari guztiek Satan zerbitzatzen dutela eta erre egiten dituztela. Garai batean sorginak ehizatzen zituzten, baina neska ederren kopurua nabarmen gutxitu ondoren, erregeek, sultanek eta erregeek zailtasunak izan zituzten haserrea geldi zezaten konbentzitzeko. Eta orain egia da tortura ez dela arraroa, batez ere esklaboentzat. Baina printzipioz posible da bizitzea.
  Emakumezko esklaboak askotan azotatzen zituzten. Azote zabal berezi bat ziren, azala ez mozteko, gizonek ere lortzen zuten. Ez zituzten batere salbu mutil helduak.
  - Guztiok bizi ez zareten hilgarria izan ezik, ez zarete bizi ezin diozulako bizi! - kantatu zuen Yankak.
  Zurrunbiloak txistu egin zuen, baina kolpea ez zen jasaten aspaldiko umearen gorputzean erori. Begiraleak mutila beldurtu nahi besterik ez zuela zirudien. Berak eskua belarrira eramaten jarraitzen zuen, jakin-mina traizionatuz.
  - Lasai zure berriketa! - marmar egin zuen.
  Sadatek galdetu zuen:
  - Badakizu idazten?
  - Noski!
  -Deskribatuko al duzu nola egiten den hidrogeno bonba bat?
  - Printzipioz, ahal dut, Interneten irakurtzen dut, baina ez ditut xehetasun guztiak ezagutzen. Eta, oro har, oso zaila da, ez da alferrik munduko herrialde gehienek potentzia nuklear bihurtu nahi, baina ezin dute egin. Esaterako ere, Indiak, mila milioi biztanle baino gehiago dituen baliabide naturalez aberatsa den herrialdeak, hamabost urte behar izan zituen bonba atomiko eta hidrogeno bat sortzeko. Beraz, zu eta zure goldea: ez duzu hain erraz lortuko halako armarik. Horrez gain, xehetasun tekniko asko ezagutu behar dituzu. Hidrogeno-bonba elementu konplexuen eta material berezien multzoa da. Plutonioa eta Uranioa behar ditu - 235. Eta, oro har, sultanek agintzen duten eta esklabotza nagusi den mundua; Zalantzarik gabe, goizegi da horrelako armak menderatzeko.
  Alik adierazi zuen:
  - Horrelako boterearekin gure monarkak planeta osoa suntsitu zuen ziurrenik! Ez, ez zenuke tigre bat zirikatu behar emakume baten bularrarekin.
  Sadatek adostu zuen:
  "Agian horrelako armak oso gogorrak dira tokiko agintarientzat".
  Yankak txantxetan:
  - Zer txerri adarrak! Eta astoaren hortzak!
  - Hau konparazio zehatza da! - onartu zuen Alik. - Ez zenuke arriskatu behar, baina nola sartzen zara zure munduan?
  - Ez dakit! Agian deabruak transferi daitezke! Indar gaiztoak arrazoi horregatik gaiztoak diren arren, pertsona bezalako ezeinekiko onbera ez izateko. Hala ere, nola sentitzen gara labezomorroekin?
  Sadatek bekokia beltzarana zimurtu zuen eta galdetu zuen:
  - Izaki hauek katuak bezalakoak al dira?
  - Intsekturik ez!
  - Pertsonalki maite ditut tximeletak!
  Yankak burua astindu zuen:
  - Tximeletak onak dira, baina badaude eltxoak ere, baita jendea ziztatzen eta oinazetzen duten beste izaki batzuk ere.
  Sadatek sorbaldak altxatu zituen eta esan zuen:
  - Gure herrian ez ditugu horiek. Baina iparraldean esaten dute, badaudela halako intsektu zital eta ziztatzaileak! Hala ere, zer gertatzen da betileen marradurak ere artropodoek mastekatuko balituzte? Hori izugarria izango litzateke!
  Yankak berriro ere eskerrak eman zizkion Ahalguztidunari, mundu honetan bederen zitalkeriarik ez dagoelako. Iparraldera egindako bidaia gogoratu zuen, eltxoek ia nola jaten zuten. Ez dago argi ere zergatik sortu zuen Jainkoak halako higuingarri bat, itxuraz jendea berriro gogaitzeko. Oihana ere era guztietako gauza zitalez eta beste zaborrez beteta dago. Egia da, Yanka ez da inoiz haiekin egon, telebistan eta Interneten bakarrik ikusi ditu. Hala ere, badirudi planeta honetan ere badirela lekuak: mota guztietako higuingarriak nagusitzen diren.
  Mutilak burua astindu eta ukondoarekin (eskuak lotuta zeuden) kopeta ilehoria atzera bota zuen. Oro har, zergatik ez dago zoriontasunik Lurrean. Hotza edo beroa egiten du, eskolan luze eta lapurtera ikasi behar duzu, eta neguan elurra egiten du askotan. Beltzatzea oso zaila da, eta zitrikoek alergiak ematen dituzte. Hau da mundua! Nola bizi dira zaharrak? Oro har, amesgaizto bat da, bizitza tortura baino ez da. Yankak bere bizitzan zehar betiko gaztetasunaren elixirra asmatzea lortuko ote zuten galdetu zuen? Edo zahartzearen aurkako erradiazio motaren bat?
  Honetarako itxaropena dago oraindik! Ez nuen nahi zaharrek egiten duten moduan sufritu eta intziri.
  Orokorrean, giza ikuspuntutik, Jainkoa oso krudela da milaka milioi pertsonentzat halako sufrimendua onartzen bazuen. Hala ere, zahartze-prozesua: Jaun errukigabeak baimendu ez ezik, berak estimulatu zuen. Uholdearen ondoren esan zen bezala: izan bedi haien egunak ehun eta hogei urte! Hala ere, jende gehiena ez da adin honetara iristeko bizi! Ehun urtekoak ere arraroak dira; asko dira dagoeneko hirurogei urterekin aitona kaskarra. Oro har, pertsona bati halako burla gehiegizkoa da! Beno, ezin diezu hori egin zure seme-alabei! Azken finean, hau sadismo sofistikatua eta deprabatua da, poliki-poliki zure seme-alaba hiltzea, eta pertsona itsusi bihurtzea ere. Eta nolakoa da honen ondoren Jainkoa, gauza guztien sortzailea! Mutil goiztiarra zenez, Yankak asko pentsatu zuen, aztertu eta ondorioak atera zituen. Bere lehen ondorio mutiko independentea da ez dagoela Jainkorik! Unibertsoa eboluzioaren eta hautespen naturalaren lege errukigabe eta itsu batek zuzentzen du.
  Egia da, bera eta bere neska-laguna beste unibertso batera botatzen zituzten deabruak ikusi zituen. Lehen begiratuan, honek Jainkoaren existentzia frogatzen du. Azken finean, deabruak badira, bada aingeruak. Argia badago, iluntasuna dago! Lehen begiratuan, hau axioma bat da.
  - Baina ez zegoen han! - esan zuen Yankak bere artean. Pare bat aldiz zapaldu zituen oinak, odola isur zedin eta haurraren oin biluzien ubeldura jasanezinaren azkura ahulagoa izan zedin.
  Izan ere, eboluzioak printzipioz deabruak eta aingeruak bezalako izakiak sor ditzake. Irakurri ahala, idazle ospetsu batek hiperplasmaren bilakaera du! Izan ere, bakunetik konplexurako pixkanakako trantsizioa, entropia handitzea.
  Adimenaren indartze moduko bat eta aurrerapena garatzen den heinean aldatzea! Zergatik, adibidez, hutsak, izarren energiak, pultsarren pultsuek, munduen eta unibertso paraleloen arteko hainbat pitzadurak, ez dute beste maila bateko super izakirik sortzen! Azken finean, hori, printzipioz, nahiko posible da. Bizitzaren sorkuntza espontaneoaren teorian sinesten baduzu, zergatik ez deabru, deabru eta agian aingeruen belaunaldi espontaneoaren hipotesian sinesten. Bereziki, Antzinako Rus'-en folklorearen arabera, Jainkoak eta Deabruak elkarrekin sortu zuten Lurra. Antzinako errusiarrek uste zuten Deabrua betikoa dela, Jainkoa bezala.
  Gizonek askotan otoitz egiten zioten Kristori eta Satanari! Antzinako esaera bat ere bazegoen: Jainkoari otoitz egin eta makurtu Deabruari! Beraz, deabruen presentzia: ez da inondik inora sortzaile solidariorik dagoenik.
  Beste aukera bat ere posible da. Nondik atera zuen hauek deabruak zirela ideia? Agian hauek dira horrela dibertitzen diren super-zibilizazio batzuen ordezkariak... Ume txikiak joko kontsola batean bezala: unibertsoaren tamaina!
  - Eta zer? Oso ondo izan daiteke! - esan zuen Yankak bere artean.
  Pentsatzen baduzu - logikoa da; imajinatu super-zibilizazio bat! Behar material guztiak asetzen dira, betiko bizitza, hilezkortasuna errealitate bihurtu da, ez dago beste munduak konkistatzeko eta unibertsoa minbizi bihurtzeko gogorik! Azken finean, espezie guztiek ez dute zortea: besteak menderatzea gustatzen zaie. Bestela, unibertsoa aspaldi suntsituko zen gerra izugarrietan. Imajinatu bi super-zibilizazio edo gehiagoren arteko duelu bat! Horrelako armak erabiliz gerra bat: lege fisikoak konbentzioak direla, ordenagailu jokoen programak bezala aldatzen direla...
  Nola ondo pasa dezakezu beste alienekin jolastuz ez bada? Nolabait, jendeari gustatzen zaio katuekin, txakurrekin, arratoiekin jolastea. Katu bera dibertitzen ari da sagu batekin jolasten, eta horrek adimen garatua adierazten du. Yanka sagu moduko bat bihurtu al da?
  Superzibilizazio batek beste unibertso batera bota zuen! Berarentzat pastela da! Edo agian ez nuen abandonatu ere egin! Agian, egia esan, "The Matrix" filmean bezala da, errealitate birtual moduko batean dago. Azken finean, zaporea ere transmititu daiteke elektronikak. Horrek Total Recall filmeko Schwartz atsegina ekartzen du gogora. Bai, amerikarrek badakite filmatzen, ideia on asko dituzte. Eta marrazki bizidunak bikainak dira, batez ere Disneykoak. Marrazki bizidun amerikarrak maite ditu, oso argumentu bizia dute, gidoi aktiboa eta koloretsua. Ez dago batere zenbatu beharrik; AEBetan ergelak bizi direla. Amerika mundu osotik ateratako gogo onenek osatzen dute. Eta Hollywood zerbait da! Zientzia fikziozko idazle amerikarrek idazten duten egia ez da garrantzitsua. Adibidez, Stephen King, zinemarako moldaketak ez dira txarrak, baina testuen aurkezpena ahula da. Ideia interesgarriak berak hondatzen ditu aurkezpen astun eta likatsuak. Ez dago amerikarrik irakurtzeko baino hobeto ikusteko. Hona hemen pelikula: Night Watch hain kaskarra da! Hala ere, irakurtzea ere ez da interesgarria!
  Orain, Armageddon's Rainbow filma bihurtuko balitz, bikaina izango litzateke! Hain pieza polita. Eta borrokak dinamika super, frenetikoak eta aldi bakoitzean zerbait berria dira! Hau emantzipazioa da zuretzat - zer ez den borroka, berriro sentsazio bat!
  Gero eta ilunagoa zen: mundu honetako ilunabarra hurbiltzen ari zen. Hala ere, gaua udakoa izango zela espero zen, epela!
  Alik galdetu zion Iancuri:
  - Zure etxe propioa al duzu?
  - Bai ziur! Edo, hobeto esanda, apartamentu bat! - Erantzun zuen mutilak azkar.
  - Handia al da?
  - Ez ona! Askoz gehiago gustatuko litzaidake! - esan zuen Yankak damututa. - Apartamentua bi gelakoa da, eta arreba txiki bat ere badut.
  - Ez gehiegi! Jauregiak estuak dira. Ohaide bihurtzen bazara, harem batean bizi zaitezke, ohe bigun batean. Bestela, gaua esklaboen kuartel batean pasa beharko duzu. Horrek esan nahi du gauerako kateatuta egotea.
  Sadatek erantzun zuen:
  - Kateak garestiak dira eta horregatik ez dituzte denak lotzen! Esklabo arriskutsuenak bakarrik, gu mutilok, ez dira izango!
  Yankak esan zuen hasperen batekin:
  - Kontsolamendu txikia!
  - Baina oraindik kateetan baino hobeto. Sinetsi iezadazu, beldurgarria da. - Sadatek sorbaldak altxatu zituen. - Esaterako, kate baten gainean eserita nengoen, kateetan, eta badakit zer den. Batez ere prozesuan bizkarra bihurritzen bazaizu.
  - Nola da hori?
  - Burua oinetara eraman eta besoak bihurritzen direnean. Eta forma honetan egin dezakete; astebetez utzi.
  Yankak burua astindu zuen:
  - Hau izugarria da!
  - Noski! Zaila da horrelako zerbait imajinatzea zuk zeuk bizi izan ez baduzu! - Sadatek albo batera egin zuen tu. - Baina orokorrean honako hau proposatzen dizut: lasai jokatu, bizkarra azote-kolpe berriei eragin gabe.
  Yankak onartu zuen:
  - Hau da onena! Esposizioa bakarrik izango da aldi baterako.
  Yankak gehitu zuen:
  - Agian isilik geratuko gara!
  Azkenean hiru metroko palisada zuen dorre batera iritsi ziren. Esklaboak barrura sartu eta errekara hurbiltzen uzten zuten. Eskuak lotuak askatu ziren, zer plazerra izan zen berriro mugitzea. Sokak arrastoak eta ubeldurak utzi zituen, eta zaila egiten zitzaidan hatzak tolestzea.
  Yankak pozik garbitu zuen ahoa eta oinak minduta ur freskoan hoztu zituen. Besapeak garbitu nituen. Gainerako mutilek ere garbitu egin zuten; nerabeak helduak baino garbiago egon ohi dira. Horren ondoren, esklaboak ez ziren bereziki ondo elikatzen. Eskualdea tropikala zenez, eta fruituak urte osoan hazten zirenez, dieta nagusia osatzen zuten. Orokorrean, landare-elikagaiak ez zuen asetzen; Yankak haragia nahi zuen benetan, baina eskatzeak beste zartada bat arriskatzen zuen. Horren ostean, esklaboak ohera eraman zituzten; ez zen espero gaua bereziki luzea izango zenik.
  Esklaboak adar gainean lo hartu ziren; ez zegoen mantarik, fresko samarra zegoen arren eta mutilak presaka hosto artean lurperatzeko. Yankak, ordea, ezin zuen lo egin. Alboak eta bizkarra zartailuak ebakitzen zituen, eta mingarria zen haien gainean etzanda egotea. Hankak nekatuak min, zolak hautsiak pitzatuta, odola ateratzen zen eta, oro har, mutila hautsita sentitu zen. Orain esklabo bat da! Izaki hutsala! Har bat besterik ez. Eta benetan jasan beharko al dituzu jipoiak, gorputz estua eta urdaila hutsik bizitza osoan? Nola bizi zaitezke horrela eta betiko sufritu?
  Bestalde, ez al dugu ihes egiten saiatu behar? Baina non? Gainera, gaur ez daukat ezer egiteko indarrik! Giharrak kolpatzen ari zaizkit, txahalak bereziki minduta, eta eskumuturrak sokak urratuta. Horrez gain, seguruenik harrapatuko dute eta kontua ez da zartada hutsera mugatuko. Ezta oinarrizko plan bat ere: non ezkutatu, nola bizirik irauteko beste baten unibertsoan esklabo iheslari gisa... Hobe horretara ohitzea, gertutik begiratu eta momentu egokia aprobetxatzea.
  Mutilaren buruan pentsamenduak guztiz nahastu ziren, eta hondorik gabeko amildegi tintatsu batera erori zen. Nekea hain zen handia non Yankak ia ez zuen amets egiten, batzuetan beldurgarria den zerbaiten irudi urratuak bakarrik agertzen ziren, baina ez zuen erreakzionatu.
  Goiz esnatu zituzten esklaboak, korronte batek jotzen zuen eta azote batek hankak hutsik jo zituen:
  - Esnatu, puta tribu hori! - Oihu egin zuten arduradunek.
  Loa nahiko laburra izan zen eta ez zidan indarrak guztiz berreskuratu. Mutilak eta beste esklaboak errekara eramaten zituzten garbitzera. Animaliak balira bezain arduragabeki, gosari begetariano arin bat isurtzen zitzaien ontzietan (eta ere animo batzuk eman zizkieten azkarrago jan zezaten) eta hurrengo formazioa. Trantsizio berri bat zegoen aurretik.
  Alik galdetu zuen:
  - Nola egin duzu lo?
  - Alboetan min hartu nuen, baina halako atseden hartu nuen, nahikoa ez bazen ere!
  - Zer, amets egin zenuen?
  - Ez dut gogoratzen! Nekatuegi nago amets egiteko!
  - Eta gerlari bat nintzela amestu nuen, zaldi gainean ibiltzen eta etsai guztiak mozten. Eta sultanak berak ere urrezko kate batekin saritu ninduen.
  Sadatek eten zuen:
  - Zehazki katea! Esklabo ikurra!
  - Baina urrezkoa da! Eta esmeralda handi bat ere zeraman soinean! Hau da nire ukabilaren tamaina! - Esan zuen mutilak bere esku kaskarrari biraka eginez.
  - Hauek guztiak ametsak dira! Egun zaila dugu aurretik! Mendira igo beharko dugu.
  - Nola jasaten dugun. - esan zuen Yankak.
  - Ikus dezagun! Itxuraz ez zaizu gozoa izango, eta gu ere ez.
  Zutabeak aurrera egin zuen. Aurrerako bidea luzea eta oso zaila zen.
  Yanka beste guztiekin ibiltzen zen, apur bat herrenka, haurren hankak hautsita zeuden. Egia da, gauean euria egin zuen errepidean eta joatea ez zen askoz errazagoa izan! Zein polita den oin hutsetatik arraun egitea, putzu epeletan barrena, eta olatuen mugimendua sentitzea. Mutilak filibuster bihurtzea pentsatu zuen. Jazarpenak, borrokak, abordatzeak! Erromantzea!
  Gogoratu Morgan, Flint, Captain Blood-en garaiak. Hollywood bereziki interesgarria da hemen, hainbat filmaketa ikusgarrirekin.
  Piratak! Hitzak berak esan nahi du: zortearen ehiztaria! Mundu honetan: inoiz ez zuen pistolarik ikusi. Zergatik borrokatuko dira sable, ezpat, ezpatekin bakarrik! Beraz, are hobea da pistola primitiboek belarriak blokeatu gabe.
  Esaten den bezala: non dago zure pistola beltza?
  Karroza handian!
  Vodka eta zigarroak nahi dituzu?
  Bi pakete zehazki!
  Yankak galdetu zuen nola uste zuen Sadat adimentsuagoa zen:
  -Ba al dago piratarik zure planetan?
  Haserre erantzun zion:
  - Hau nahikoa ona da! Egia da, hemendik itsasora urrun dago, baina han dena halako ontasunez beteta dago.
  - Piratek ba al dute pistolarik?
  - Pistolak?
  - Su-armak!
  - Zure munduan bezala! Ez zer, ez hori ez! - Sadatek burua astindu zuen ziur egoteko. - Hau oraindik ez da asmatu!
  - Beraz, antzinako garaietan bezala, ezpata bat aldakan eta borrokan!
  - Bai, hola dirudi! Beno, uste dut hau ulertzen duzula!
  Yankak galdetu zuen:
  - Pirata bihurtu nahiko zenuke zuk?
  - Nola esan! Hau ez zen nire txikitako ametsa, baina esklabo gisa usteltzea baino hobea. Hala ere, galeretan sartzeko aukera dago. Han esklabo batentzat oso gogorra da, baina zortearekin... - Sadatek nahi gabe kikildu zuen, lan gogorrak gogortutako giharrak tenkatuz segundo pare batez, soka hautsi nahian.
  - Irakurri dut! - Yankak arnasa bota zuen eta aurpegia egin zion; Eskuineko behatz lodia ubeldu nuen harri zakar batean.
  - Irakurri berri dut! Uf! Dakizuen arren: esklabo guztiek ez dute pirata izateko aukerarik, trebeak eta indartsuak izan arren. - Sadatek ezpainak tutu batean sartu zituen.
  - Zergatik?
  - Pirata gehienak ez dira pertsonak!
  Yankak txistu egin zuen:
  - Hala al da? Ezta jendea ere!
  - Hori da! Izaki marroi handiak bezalako igel-lirio hibridoak bezalakoak. Igerilari bikainak dira eta ur azpian denbora luzez egon daitezke. Espezie hau batez ere piratak! Eta oso krudel jokatzen du. Bereziki, gatibu guztiak torturapean jartzen dituzte nahitaez, eta ez informazio hau edo beste jakiteko, edo ondo pasatzeko. Zure ausardia-maila jakiten dute, gizon deitzeko merezi duzun ala ez. Hala ere, emakumeak ere torturatzen dituzte. Jasan al dezakezu garrasi egin gabe? Gutxitan irauten du inork bizirik. Garai batean ez zegoen piratek batere bizirik; itsasoen menpe osoa zuten. Baina duela gutxi agintariek, bat eginda (arraroa dena), lekua egitera behartu zituzten.
  - Elkartasun unibertsala deritzona! - esan zuen Yankak poz-pozik.
  - Horrelako zerbait! Beste espezieetatik, iratxoek bakarrik tratatzen dituzte jendea adeitasunez, nahiz eta mertzenario gisa ondo hiltzeko gai diren!
  - Ez dut inoiz iratxorik ikusi!
  - Gure planetan, arraroak dira! Baina hiriburuan elkartuko dira zalantzarik gabe. Hala ere, kontuz ibili behar da, batez ere gizonekin, mutil politentzat oso gutiziatsuak dira. Eta ez dute ukorik onartzen!
  - Hau kontuan hartuko dut! - Dardara egin zuen Yankak, nahiz eta izerdi-pilak gorputza estali eta hotzikara sentitu zuen.
  - Baina iratxoaren haremean bukatzen baduzu, zoriontsu biziko zara. Iratxoek esklaboak ondo tratatzen dituzte eta ez zaituzte garaituko gauza txiki bakoitzeko. Hala ere, iratxo gehiago daude gizonak baino, eta mutilak ere maite dituzte.
  - Ahul izan arren, kontsolamendu bat da! Baina biziraun dezakezu. Eta askoz atseginagoa da emakume batekin!", onartu zuen Yankak.
  - Geroxeago bakarrik: bizarra hazten hasten denean (iratxoek gorroto dute), pertsona bati edo ipotx bati sal diezaiokete, eta hori oso txarra da. Behin bakarrik ikusi dut gnomo bat, eta esan dezaket hauek mundu honetatik kanpoko motak direla. Egia da gure munduan ez dagoela ipotxen kokalekurik, eta duten informazioa ezberdina eta batzuetan kontraesankorra dela.
  - Nola kontraesankorra?
  - Ez duzu ulertuko! Onak ala gaiztoak diren! Ipotx bat ez da pertsona bat, eta ez du gizaki baten antzera jokatzen. Zurrumurruek diote kanibalak direla eta emeen haragi freskoa maite dutela. Gainera, neskak bizirik egosten dira ur irakinetan, eta horren aurretik izugarri beroa den belarrez aztatzen dituzte haragia zaporetsuagoa izan dadin.
  - Zer izugarrikeriak! - erantzun zuen Yankak burua astinduz - Azken finean, emakumea harrotasun eta adorazio orokorra da.
  - Ai, hauek dira arauak! Eta ezin duzu alde egin. Ezin diezu gizatasuna eta adeitasuna eskatu gizakiak ez direnei!
  Yankak sorbaldak altxatu zituen:
  - Ezin duzu gizatasuna eskatu, baina uste dut posible dela oinarrizko sinpatia eskatzea!
  - Biktimak gai honi buruz hitz egin dezala borreroarekin. "Sadatek oinarekin harri bat bota zuen, gero sudurretik heldu zion erpuruarekin. - Bost klik apustu egiteko prest nago hau ezin duzula egin. - Mutilak bat-batean aldatu zuen gaia.
  - Ez zergatik, ahal dut! - Yankak, era berean, oin hutsarekin sudurra ukitu zuen, marra odoltsu bat utziz.
  Sadatek txistu egin zuen:
  - Tira, mailua zara! Gure mutila! Beno, ados, atsedenaldian puska nazazu. Nire kopeta sendoa da, iraungo du!
  - Sinisten dut! Baina nahi baduzu, erraz barkatuko dizut!
  - Ez! Zorrak ordaindu behar dira! Ez nizuke barkatuko!
  - ADOS! Arraioa, hain gauza txikia!
  Errepidea maldan gora joan zen eta ibiltzea askoz zailagoa zen. Gainera, bidea bera ez zen jada legar lodiz egina, mendiko harri zorrotzez baizik. Orain Yankeerentzat urrats bakoitza benetako tortura bihurtu zen, oin biluziak errukirik gabe kiskaltzen zituen. Beste mutilek ere ondoeza izan zuten, baina keratinizatuek, beti oinutsik umeen oinek kargari eutsi zieten, kailuak ez zioten errepideari beldurrik. Esklabo helduek zapata zakarrak zeramatzaten. Beraz, gogorrena Yanka izan zen, oraindik ez zegoen halako "muturrera" ohituta. Sentitu zuen; Nire orpoetan banbu baso batetik ibiltzea bezala zen. Oinek, harri zorrotzen kontra kolpatuta, gero eta gehiago odolustu zuten, odol-tantak finkatu ziren. Alik hau ohartu zuen:
  - Anaia odoltsua zara! Berehala nabari da ez zinela oinutsik ibiltzeko ohiturarik. Ez duzu asko iraungo horrela!
  Bere intziriari eusteko zailtasunez, Yankak marmar egin zuen:
  - Ai! Besterik da hiriburuan bizi naizela, eta haurrak ijitoak bakarrik ibiltzen dira oinutsik! Kalean oinutsik ibiltzen banaiz, isuna jarri nezake! Ezetz arren, oraindik adingabea naiz.
  Sadatek buruaz egin zuen:
  - Ulertzen dut! Noble nobleen seme-alabak ditugu: etxean ere sandaliak janzten saiatzen dira, esklabo oinutsik ez izateko. Horiek aurreiritziak dira. Eta gero esklabotzan bukatzen baduzu, oso zaila egiten da. Hala ere, gorputz trebatua duzula ikusten dut. Agian zerbait interesgarria kontatuko diguzu. Benetan ez zara gudaria, eta ez pertsona noblea!
  Yankak, minez kikilduz, erantzun zuen:
  - Zirko eskola batean ikasten dut. Horrek esan nahi du trebea eta indartsua izan behar duela.
  - Zer da zirkua?
  - Oso ikuskizun interesgarria. Bere helburu nagusia jendea entretenitzea da. Eman irribarre bat eta umore ona!
  Sadatek adostu zuen:
  - Eta zer? Hau harrigarria da! Umore ona! Ados, zer gehiago duzu? Adibidez, hegan egin dezakezu?
  Yankak irribarre minez egin zuen:
  - Bai ziur! Alde horretatik, batekoak gara! Esaterako, aldi berean bostehun pertsona karga ditzaketen hegazkinak daude. Ondoren, mugitu itzazu zaldirik azkarrena baino hogeita hamar aldiz azkarrago.
  - Aupa! Gure maitagarrien ipuinetan ere badaude halako zaldi bitxiak! Icehand eta Mahmud galopan ari dira. Mahmuden turbantea erori zitzaion. Oihukatzen du: gelditu, buelta gaitezen eta jaso dezagun. Hark erantzun zion:
  - Oihuka ari zinen bitartean, bostehun kilometro igaro ziren jada. Eta orain mila guztiak daude.
  - Zenbat da kilometro bat? - galdetu zuen Yankak.
  - Mila eta erdi inguru nire urratsak! - erantzun zuen Sadatek. - Orokorrean, ez asko!
  - Honek mila kilometro baino gehiago esan nahi du! Minutu erdi barru! Ipuin interesgarria. Bai, oraindik ez ditugu horrelako hegazkinak, baina badaukagu suziria. Beste planeta batzuetara hegan egiten dutenek gutxi gorabehera abiadura hori lor dezakete. - Yanka ohartu nintzen. - Baina, oro har, ezin dira maitagarrien ipuin guztiak mantendu, eta hori bereziki egia da zientzia fikziorako. Giza fantasiak benetan mugagabeak dira!
  Sadatek adostu zuen:
  - Normalean tiranoa: anbizio mugagabeak eta gogo mugatua! Hala ere, hau jende arruntarentzat ere ohikoa da.
  Yanka zaharrak, zauritutako oinak harri ez hain zorrotzen gainean jarrita, marmar egin zuen:
  - Zintzotasuna kontzeptu hautatzailea da! Iruzur unibertsala! Hala ere, kasu honetan, ez dut gezurretan ari.
  Galdetu zuen Alik xuxurlatu batean (nahiz eta begiraleak oraingoan kondeszendantzia harrigarria erakutsi zuen):
  - Beraz, beste mundu batzuetara bidaiatu dezakezu?
  Yankak burua astindu zuen:
  - Zoritxarrez, ez! Jendeak Ilargi bakarra bisitatzea lortu zuen. Baita Marterako hegaldiak ere: orain arte zientzia fikzio hutsa. Oro har, espazioaren esplorazioa oso poliki doa, ordenagailuen garapen azkarra ahaztu gabe. Baina jendea oraindik ere bere planeta zapaltzen ari da.
  Sadatek filosofikoki adierazi zuen:
  - Hau estatu eta herri asko dituzulako. Planetak jabe bakarra izan behar du. Kasu honetan bakarrik aurrerapena posible da, eta prezioak ez du axola.
  Yankak onartu zuen:
  - Baziren gizateria batu nahi zuten heroiak, baina zerbaitek beti geldiarazten zituen. Bizitza laburra, edo aurkari sendoak. Gainera, askotan handien tronua hutsalkeriaz ordezkatzen zen. Esan beharra dago herrialde demokratikoetan buruzagiekin arazoak sortu zirela. Adibidez, George W. Bushek adimen maila oso baxua eta memoria eskasa zituen. Bada, Amerika gizon beltz bat presidente hautatzeraino hondoratu izana erabateko lotsagarria da. Halako herrialde batentzat, egin halako "sting-stang" bat! Oro har, herri hauteskundeak: hau ere ez da boterea hautatzeko modurik onena. Nahiz eta agian monarkia bat baino hobea.
  Sadatek jakinarazi zuen:
  - Jainko Haserrearen Ordenan, kardinalen kontseiluak ere hautatzen du supermaistra. Egia esan, lehen monarka garrantzitsu guztiak arki-kardinalak ziren, baina orain dena aldatu da.
  - Zein zentzutan?
  - Erregeek gobernatu nahi dute, eta ez ordenaren txotxongiloak izan. Hala ere, hau nahiko naturala da, norbaiten azpian egon nahi duena! Hala ere, ez dakit xehetasunak eta intriga! Agian horrela izango da, edo agian ezberdina izango da! "Sadat-ek bere orpo latzarekin harri zorrotz baten gainean zapaldu eta herren egin zuen, eta azal lodia argi eta garbi zulatuta zegoen.
  Yankak intziri handia egin zuen. Igoera aldapatsuago egin zen eta harriak zorrotzagoak. Mutilak benetako mina zuen, plantxa bero batekin erreko balitz bezala. Hainbat aldiz saiatu zen bere kideekin hitz egiten, baina honek ezin zuen gehiago lasaitu.
  Torturak gogorragoak izan ziren, arrastoak odoltsuak ziren. Azkenean mutilak ezin izan zuen jasan eta belauniko erori zen. Zati bat bizkarrean erori zitzaion. Yankak negar negar egin zuen:
  - Erruki! Errukitu!
  Merkatari bat hurbildu zitzaien:
  - Zer da zarata hori!
  Begiraleak buelta eman zuen:
  - Ikusten duzu, Ahmed handiak, mutil honek, ez du urrunago joan nahi!
  Esklabo-jabeak, oilarrari keinua egiten dion azeriaren laztan itxuraz, galdetu zuen:
  - Zergatik ez zara joaten, ume maitea?
  Yankak intzirikatu zuen malko artean:
  "Erabat galdu ditut hankak eta ezin dut ibili, batez ere halako harri zorrotzetan!"
  Ahmedek irribarre egin zuen:
  - Ados ene mutila! Ezin baduzu ibili, besterik gabe, kolpatuko zaituzte edo burua moztuko dizute.
  Yankak benetan bizi nahi zuen, etsi-etsian saiatu zen merkataria bere erabilgarritasunaz konbentzitzen:
  - Jarri nazazu gurdian! Orduan, hankak sendatzen direnean, berriro joango naiz! Azken finean, mesede egiten dizu!
  - Nola? - Galdetu zuen Ahmedek.
  - Merkatuan sal nazakezu! Eta horrela gertatzen da: ezertarako elikatu nauzu! - Esan zuen mutilak, negar negarrez.
  - Zenbatekoa da zure diru-sarrera? Zer gehiago egin dezakezu harem batean saltzeaz gain?
  Yankak, inspirazio gorakada bat sentituz, esan zuen:
  - Badakit jokoak, ene jauna! Eta oso interesgarria! Baimendu badidazu, irudiak moztuko dizkizut labana batekin: joko oso interesgarri baterako. Arte berezi gisa errespetatzen dute gure herriko pertsona jakintsuenetako askok.
  Akhmed hurbildu zen, izerdi astunaren usaina zuen, gorputz gizen baina indartsu batena:
  - Jolasez ari zara! Orokorrean, joko bakarra ezagutzen dut, dadoak botatzen dituztenean. Baina gezurretan ari ez bazara eta jokoa gustatzen bazait, baliteke zure bizitza salbatzea. - Merkatariak mutilari ilea eman zion. "Pena da halako gizon eder bat galtzea". ADOS. tresnak emango dizkizugu. Utzi Gertrudek zure hankak begiratzen.
  Ianku askatu eta gurdira eraman zuten. Hogeita hamar bat urteko emakume bat, ile beltza eta tailandiar itxurako aurpegia, hurbildu zitzaion. Arreta handiz, ia minik eragin gabe, Yankeeren oin odoltsuak garbitu zituen. Oraindik gogortzeko astirik izan ez zuten mutilaren oin ubelduek ikusmen penagarria ematen zuten. Nola hautsi, moztu, bizileku bakar bat ere ez. Harri zorrotzek zola zaparrada bihurtu zuten. Emakumeak burua astindu zuen.
  - Aupa, nola moztu zaren haurra! Izugarria besterik ez! Tira, zer egin behar dut zurekin!
  Yankak erantzun zion:
  - Zer egin! Tratatu!
  - Tira, ados, lubrifikatuko zaitut!
  Emakumeak medikuntza ulertzen zuela zirudien; eskuak harrigarriro argiak ziren. Kontu handiz lubrifikatu zuen hautsitako gainazala, eta gero mutilaren orkatilak eta txahalak.
  Yankak sentitu zuen zein atsegina zen emakume baten gorputzaren ukitua. Zerbait deskribaezina zen, sublimea, batez ere hezurra eta belaun kolpea masajetzen zituenean.
  - Piztu tripa, bizkarra tratatuko dizut.
  Mutilak obeditu egin zuen. Esku leunek bizkarra ukitu zioten eta ukendua igurzten hasi ziren azoteak eragindako orbain eta ebakietan. Hain ona zen, indarra itzuli zen gorputzera. Mina baretu zen. Azkenean Gertrudek amaitu zuen eta bizkarra eta sorbaldak ondo oratu zituen.
  - Beno, nola ez zenuen minik? -galdetu zuen ahots leun batez.
  - Ez! Ez apur bat! - erantzun zuen bizia hartu zuen mutilak. - Aitzitik, zorionaren gailurrean nago. Indartsu sentitzen naiz.
  - Kasu honetan, handia zara! Oso mutil ona! - esan zuen Gertrudek bere hortz ederrekin irribarrez. - Orokorrean, zu bezalako jendea maite dut! Ile ilehoria hain da erromantikoa! Dena argia eta garbia maite dut!
  - Hau ona da! - oihukatu zuen Yankak. - Ariketa pixka bat egiteak minik izango ez duen arren!
  Ahmedek oihukatu zuen:
  - Ez distraitu bacha gaitik. Utzi funtzionatzen!
  Gertrude makurtu zen eta mutikoari ezpainetan musu eman zion. Yanka ia ito egin zen emakume heldu baten musua zein sutsua zen. Ezin konparatu nesken bular lotsatiekin. Emakumearen ezpainak eztia bezalakoak dira, besterik ez duzu edan nahi. Gertrudek zailtasunez aldendu eta mutikoari burua laztandu zion.
  - Lasai, maitea!
  Yankak arnasa sakon hartu zuen, zirrara poliki-poliki joan zen. Ekialdeko grina asko dago emakume honetan. Pizten duen zerbait berezia.
  Mutilak tresna primitiboak hartu eta figurak mozten hasi zen. Mundu honi xake-jokorik zaharrena irakastea erabaki zuen. Lehen begiratuan, estrategia elektroniko modernoekin alderatuta, joko honek primitiboa dirudien arren, ez da horrela! Xake-jokoaren algoritmoa oso konplexua da; dozenaka teoria-bolumen eta ehunka liburu idatzi dira. Jokoa zoragarria da, aberatsa, intelektuala. Napoleon, Tamerlane, Ivan Izugarria, Pedro Handia, Joseph Stalin, Adolf Hitler, Churchill eta Roosevelt-i gustatzen zitzaien jolastea. Oro har, logika eta adimena garatzen dituen joko zoragarria. Estrategia militar-ekonomiko moderno gehienei dagokienez, haien taktikak oso sinpleak dira. Harrapatu putzuak ahalik eta azkarren, garatu infanteria eta bota itzazu etsaia. Orokorrean, gudu asko irabaz daitezke kuartelak infanteriarekin estanpatuz. Eta kalkulurik ez. Milaka soldadu birtualen apustu egin dezakezu alferrik, baina hala ere ordenagailuaren aurka irabazi. Hartu adibidez antzinako kosakoen jokoa. Bertan ere, etsaia gorpuz bete dezakezu, tropa merkeenak erabiliz. Konplexuagoak izan arren kanpainak eta misioak. Bertan, etsaiak aurrez prestatuta dauka defentsa eta infanteria kasu honetan, gudu-zelaietan jarri besterik ez duzu. Edo are freskoagoa tropa kopurua zorrozki mugatua bada! Baina, hala ere, zailtasunari dagokionez, ezin da xakearekin alderatu. Are bereziagoa da: ordenagailu baten aurka jokatzen baduzu, akats bakarra, txikia bada ere, nahikoa da jokoa galtzeko edo ezinbesteko besarkada estrategiko baten menpe erortzeko. Garai batean, Yankak Leo Tolstoiren "Gerra eta bakea" irakurri zuen. Garai haietan, oraindik ez zegoen xake teoria garatu, eta zientzia-fikziozko idazleek ere ez zuten ordenagailuei buruz idazten! Hori dela eta, Leo Tolstoik esan lezake xake-joko bat etengabeko akatsez osatuta dagoela (eta hemen arrazoi handia zuen). Guk bakarrik nabaritzen dugu etsaiak aprobetxatu zituen akatsak. Ordenagailuarekin jolasteko orduan, makina gai da zehaztasunik txikiena aprobetxatzeko. 1997an, Garry Kasparov izan zen borroka gogor baten ostean ordenagailuari partida serio bat bota zion munduko lehen txapelduna. Balorazio errekorra duen munduko txapeldun batek ere galtzen badu, zer esango dugu xake jokalari arrunt bati buruz. Gainera, denbora honetan munstro elektronikoen maila are handiagoa izan da, errendimendua hiru urte eta erdian behin bikoiztu egiten da!
  Yankak pentsatu eta moztu zuen aldi berean. Ez zuen presarik, zifrak leun atera behar ziren haiekin jolastu eta miresteko. Mutila zoriontsu sortzailea zen, lo ez hartzen saiatzen.
  Zer esan dezakezu Garry Kasparov-i buruz? Atzerriko zortzi hizkuntza dakien pertsona bakarra, inkesta soziologikoen arabera, gizadiaren historia osoko ehun jeinu nabarmenenetan sartu zen (Bide batez, Vladimir Futin, askok intelektual berezi gisa goraipatzen dutena, ez zen hautatutakoan sartu. ehun).
  Beraz, Garry Kasparovek erronka bota zion. Konfrontazioa hasi da! Zertan ezberdintzen da xakea politikatik? Xakean partida berdina da, baina politikan agintariek beti dute hasiera! Xakean denbora-presioa dago partida amaieran, baina politikan beti dago! Xakean sakrifizioak borondatezkoak dira, baina politikan beti behartuta!
  Xakean piezak banan-banan berrantolatzen dira, baina politikan, agintariak nahi dutenean!
  Garry Kasparov ez zegoen presidentetzarako hautagai gisa erregistratu, lokatza bota zioten eta ez zuten airean utzi. Hau da, ez zidaten mugimendurik egiten utzi! Jakina, ezin duzu jolastea debekatuta dagoen partidarik irabazi. Aldiz, Futinek adimentsuagoa izan balitz, Errusiako pertsonarik dohainenetako bati posizio duina emango zion. Azken finean, egia esateko, Errusiako funtzionario gehienak ez-entitate grisak dira. Eta gero eta jende argi gutxiago dago presidentearen taldean. Oro har, langileen arazoa oraindik ez da konpondu. Baina talentu handiko jende asko dago. Vladimir Zhelezovsky bera Atzerri edo Barne Arazoetako ministro zoragarria izan liteke! Eta ez zaie boterera sartzen uzten. Nahiz eta badirudi Napoleonek esan zuela: izatez inguratutako agintari handi bat, marko kaskarrean dagoen harria bezala, balioa jaitsi eta ezinbestean desagertuko da!
  Oro har, Errusiaren interesak anbizio pertsonalak baino handiagoak izan beharko lirateke. Ez dira agintariari atsegin ematen diotenak gailurrera igo behar dutenak, duinenak baizik. Beharbada, onerako ere bada orain Errusian bi errege daudela. Erabakia hartzerakoan, argudiatu eta argudioak emango dituzte, hau da, akatsen probabilitatea txikiagoa izango da. Nahiz eta esperientziak erakusten duen bikoteak eta triunbiratoak iraupen laburra izaten dutela. Errusia modernoaren historia gogoratzen badugu, Chernomordas presidentearen pareko baten papera aldarrikatzen hasi zenean, kendu egin zuten. Edo Elkin eta Krimakoven arteko elkarlan laburra. Eta Futinekin ere, Elkinek ezingo zukeen ondo moldatu boterean luzaroago egon izan balitz. Historiaren aurreko aldietan, Brezhnev-en aliantzak - Kosygin, Beria - Malenkov, Lenin - Trotski erori ziren! Tronua txikiegia izaten da birentzat, are gutxiago hirurentzat! Stolypin de facto-ko agintari bihurtu zenean, Nikolas tsarrarekin batera, laster hil zuten. Eta ez polizia sekretuak, eta agian Nikolas II.ak berak jakin gabe.
  Beraz, bikoteak zenbat iraungo duen ez dakigu! Agian, etsaitasun larrian amaituko da -erreparazio bat, edo 2012an, Futinek presidentetza berreskuratuko du.
  Oro har, tronua, ohea ez bezala, ahulek bakarrik partekatzen dute!
  Igotzen joan ginen heinean, gero eta freskoagoa zen, hau bereziki nabaritzen da etzanda zaudenean. Mutilak azeri itxurako azal batean bildu zuen. Bere lagun berriak nahiko urrun ibili ziren eta ezin zenuen haiekin hitz egin. Orokorrean, mutil on batzuk topatu ditugu, jakintsuak. Bere esperientziagatik, Yankak bazekien etorri berri batek sarritan zaila izaten duela, jendea probatzen saiatzen dela edo baita iraintzen ere. Hala ere, ume modernoek duela hamar edo hamabost urte baino askoz gutxiago borrokatzen dute - haien maila intelektual orokorra nabarmen handitu da. Orain ia edozein nerabek oinarrizko ezagutzak ditu arlo askotan. Baita hegazkinen fabrikazioa edo industria kimikoa bezalako arloetan ere. Ez belaunaldi zahar eta analfabetoa haiekin alderatuta. Inteligentzia hartzen du! Horrez gain, nerabe modernoak aurreko belaunaldikoak baino askoz adeitsuagoak eta ukituagoak dira. Helduei buruz, batez ere belaunaldiei buruz esan daitekeena; laurogei eta laurogeita hamarreko hamarkadak: baztertuak eta ergelak!
  Oro har, ikasteko tresna elektronikoek zeresan handia dute; garai batean Japoniari igoera eman zioten. Eguzki Goraltzailearen Lurraldea ez bada bereziki indartsua orain , elektronika mundu osoan zehar hedatu delako da. Lehiaketa, batez ere japoniak ez direlako bereziki asmatuak. Nahiz eta alemaniarrak askoz burutsuagoak eta baliabide gehiago dira zentzu honetan.
  Horrek gizateriaren mehatxu bat sor dezake. Azken finean, robot batek, pertsona bat baino boteretsuagoa izanik, bere buruaz jabetuta, obeditzeari uko egin diezaioke. Horri buruz liburu asko idatzi dira, filmak egin dira, Capek robot terminoaren asmatzailetik hasi eta "Terminator" telesailarekin amaituz. Schwartz ezinezkoa da! Baina zientzialari eta aditu serioetako inork ez du zalantzan jartzen makinak matxinatzeko nahiko gai direla. Hala ere, elektronikak hobetzen jarraitzen du. Hau bereziki arriskutsua da herrialde asko eta inperio bakarra ez dagoenean. Pena da Stalinek mundua menderatzeko bere ametsa gauzatzeko astirik ez izana. SESBeko mundu inperioak aspaldi konponduko zituen gizateriaren arazo guztiak eta espazioaren hedapena hasiko zen. Orduan zientzia fikzioan deskribatutako izar gerrak errealitate bihurtuko ziren. Pena da, zergatik bidali zuten deabruek iraganera eta ez etorkizunera? Beno, nahiko gai da zerbait kosmikoa egiteko.
  Yankak, frustrazioan, ia moztu zion hatz erakuslea. Odola isurtzen hasi zen. Irudiak gorriz margotu ala ez pentsatzea etorri zitzaion burura. Adibidez, zuria versus gorria. Orokorrean, xake joko baten paradoxa jakin bat dago. Azken finean, zuriak ontasuna, argia, garbitasuna sinbolizatzen ditu eta beltzak iluntasuna, izua, amildegia. Baina, hala ere, zuriek erasotzen dute lehenik! Erasotzaile baten paperean beltzak egokiagoak irudituko litzaizkiokeen arren! Zer paradoxa! Bestetik: ez al ditu arauak aldatu behar? Utzi beltza lehenik joko honetan. Erasotzailea, indarraren alde ilunari dagokion moduan. Gainera, Stalinek Alemaniari eraso izan balu, nola kontatuko litzateke orain historia? Garaipen azkarra lortu zen, edo gerra luzatu edo okerrera egin. Hemen adituen eta ikertzaileen iritziak desberdinak dira. Batzuek uste dute hori mundua menderatzeko aukera izan zela, beste batzuek, aldiz, sobietar inperioaren heriotza ekarri zuela. Dena den, kontuan hartuta tropa sobietarrak atzerriko lurraldeetan borrokatzeko ondo prestatuta zeudela, eta alemaniarrak ez zeudela defentsarako behar adina prestatuta. (Alemaniako Estatu Nagusiak ez zuen pentsatu ere egin zer egin SESBek ezusteko eraso bat gertatuz gero). Baina oso astakeria da defentsaz ahaztea eraso bat prestatzerakoan. Boxeolari handien arrakasta izugarriaren zati handi bat: Klitschko anaiek defentsa bikainari zor diote. Hau da, aurkariek, beltzek batez ere, askotan baztertzen duten zerbait. Hala ere, hau elkarrekiko arazoa da bi armadentzat. Hala ere, gerraren hasierako fasean, Wehrmacht unibertsalagoa zen, eta bere tropak defentsarako prestatuago zeuden sobietarrak baino.
  Akhmed gurdira joan zen, umeak ez ziren pentsamenduak eten zituen:
  - Bueno, nola doa lana?
  - Bai jauna!
  - Jolasa gustatzen ez bazait, azotatuko zaitut. Eta min handia ematen du!
  - Saiatzen ari naiz, jauna.
  - Begira! Gelditu laster!
  Izan ere, mendiko herri bat agertu zen aurretik. Babes batzuk zituen, bereziki zulatutako zanga bat eta lurrezko harresi bat. Oro har, mendizaleak ez ziren gaizki bizi; edonola ere, harrizko etxe askoz gehiago zeuden. Herriaren erdian zegoen tenplua tenplu moduko bat zen, kupula zorrotza eta bere buru gainean hiru buruko arranoaren itxura zuena.
  Herriaren erdialdean, loboz jantzita eta bular biluziz jantzitako hainbat neskak gogor borrokatu zuten.
  . 13. KAPITULUA
  Janaria edertasun liluragarriarekin batera jatea chic berezi bat da. Haragiaren eta emakume indartsu eta osasuntsu baten usaina sentitzea!
  Elfarayak alde egin zuen eta gero bere bular zabalak ukitu zizkion gazteari ahoa.
  - Zurtatu ezazu ene mutila!
  Vladimirrek gutiziaz heldu zion bularra, mihia haren haragi sendoa laztantzen zuen. Zoragarria da zein ondo sentitzen den neska baten ondoan egotea, marrubizko titia ahoan hartuta. Horrela sentitzen zara benetako gizon bat bezala - matxista! Eta besteek hori ikustea ez da lotsagarria, sexuak aspaldi utzi zuen zerbait lotsagarria izateari - homosexualitatea bakarrik dago debekatuta. Beste guztia baimenduta dago! Eta moral askatasun hori zoragarria da!
  - Ezagutzen duzu Elfarai, miresten zaitut! Agian jaiaren ostean eskatuko dugu unitate batean zerbitzatzeko.
  Neskak jostari erantzun zion:
  - Hau ideia zoragarria da. Nire nagusiei galdetuko diet honi buruz.
  Vladimirrek bere bular elastikoak laztandu zizkion palmondoarekin eta berriro arreta jarri zuen eszenatokira. Haragi zati berriak hegan, eta ardoak txinparta egiten zuen kopetan, kolore eta usain berri bat.
  Vladimir Kashalotovek irrikaz bota zuen edalontziaren edukia. Ardoa eztarritik jaisten zen, atsegin handiz berotzen ninduen. Hiperplasmak distira egiten zuen mutilaren begietan:
  - Hau boterea da!
  - Superpotentzia! - erantzun zuen Elfarayak. - Beno, haurra, nahi al duzu beste zerbait beroa?
  Gazteak jostari erantzun zion:
  - Eta ardo honek pasioa pizten duela. Agian haragia probatuko dugu!
  Berriro elkarrekin irensten hasi zen, estaltze erritual bat bezalakoa zen. Arra eta emea oso oldarkorrak ziren, eta aldi berean maitasuna ematen zuten.
  Pieza honen zaporea guztiz ezohikoa zen, maitatzeko eta dastatzeko zerbait.
  Elfarayak proposatu zuen:
  - Agian hankaz gora jarri gaitezke?
  - Nola da hori?
  - Tira, burua behera!
  - Goazen! Hau dibertigarria izango da!
  Mutilak horixe egin zuen, neskarekin buelta emanez. Gero, gainazaletik apur bat ere igo ziren. Vladimirrek iradoki zuen:
  - Joka dezagun estrategiaren bat! Nire adimena zurekin alderatu nahi dut!
  Elfarayak, kaleidoskopikoki aldatzen ari ziren koloretako begietatik tximistak jaurtiz, iradoki zuen:
  - Izan bedi hau borroka militar-ekonomikoa - dominazio unibertsalaren alde!
  - Hala izan dadila! - Esan zuen gazteak!
  Jolasean hasi ziren, adimena adimenaren aurka! Bitartean, plater bat bestearen atzetik agertzen zen, kopetako ardoa aldatzen zen. Jaia mundu osorako zen. Haragiaren ostean, galaxia ezberdinetako hainbat fruitu irentsi zituzten. Zer falta zen hemen? Haien ugaritasuna, besterik gabe, harrigarria zen. Fruitu batzuk bizirik zeuden, hunkitu eta abestiak abestu zituzten. Oso dibertigarria da dena, musika jotzen ari da, zerbait arraroa gertatzen ari da.
  Bereziki, barazkiek eta fruituek benetako borroka jokatzen dute. Gainera, iraunkorrak eta oso eskala handikoak. Horren ostean, "hildako" militarrak jaten dituzte. Oso groteskoa dirudi! Batez ere tipula eta txitxarroaren nahasketa batek agintea hartzen duenean, eta oposizioa mugurdiaren eta urtxintxa baten nahasketa denean. Eta hala nola, barazkiak eta frutak, giza nekazaritzan analogorik aurkitu ezinik ere egiten ez dutena.
  Vladimir eta Elfarayak txaloka eta hankak astinduz zintzilikatu ziren.
  Gazteak damutu egin zuen eta esan zuen:
  - Hain edertasuna, pena ere jatea!
  Neskak jostari erantzun zion:
  - Ez dago benetako matxista baten pasio-duintasunaren usain handi, beroa irenstea baino atseginagorik!
  - Eta jan fruta!
  Izan ere, barazkiak eta fruituak gotorlekua hartu zuten, intsektuek defendatzen zutena.
  Intsektuak kakalardo marradun batek agintzen zituen, xake-taul baten antzera margotutako koadrodun ereduetan. Bere adar kizkurtuak urduri mugitzen ziren, zilarrezko kaskoan egindako zuloetatik irteten ziren. Dantzariaren hanka bikainak zituen bloke hori-berde baten antza zuen izaki bat saltoka ari zen gertu. Agindu bat ematen saiatu zen bere dei-ahotsarekin:
  - Tira, atera ditzagun intsektuak.
  Musika ausarta jotzen hasi zen. Urrezko ezkutu eta armaduradun antzara-lurra ederrak irten ziren aldendutako atetik.
  Aldi berean, fruituak eta barazkiak gotorlekuraino jasotzen ziren, apalen estalkipean. Benetako Senor Tomato batek agindu zien. Tanke bat bezain erraldoia, lau eskuk aizkora bat eusten dutela bakoitzean. Eta sudurra azenarioa bezain luzea da. Eta hona hemen azenarioak berak. Azenarioak martxa egiten dute elkarrekin abesten:
  - Bat bi hiru lau bost! Untxia ahate grisak tiro egitera atera zen!
  Beldarrak oldartu zitzaizkion eta sarraskia hasi zen. Lantzak tomatearen sabela zulatu zuen, zukua bota zuen. Barazkiak atzera egin zuten, baina limoiak borrokan sartu ziren. Limoien armada oso bat.
  Laguntza iritsi da!
  Vladimirrek burua astindu zuen:
  - Hau zaborra da! Oro har, araurik gabeko horrelako borrokak interesgarriagoak dira jendearekin. Eta hemen, zer zentzugabekeria diren intsektuen aurkako barazkiak eta frutak!
  Elfaraya me ile-kolorea (borondatezko ahalegina eginez) honako hau adierazi zuen:
  - Folklore moduko bat, baina ergel samarra! Niri ere ez zait txorakeria hau gustatzen!
  - Egia esan, zerbait desberdina nahi nuen! Nolabaiteko melodrama, borroka horiek guztiek gaixotu egiten naute. Edo zerbait filosofikoa!
  - Homero adibidez? - proposatu zuen Elfarayak.
  - Edo Zesar, agian Neron ere. Oro har, Nero pertsona nahiko interesgarria da, aktore-enperadorea. Izaera erromantikoa!
  - Aupa! Ez al zaitu molestatzen kristauak hil izanak?
  - Azkenaldian, zientzialari askok kristau tradizioa zalantzan jarri dute. Ez al da horrela, nire ametsa? Eta kristau bakezaletasunak suntsitu zuen inperio garaiezina!
  Elfarayak aharrausi bat egin zuen:
  - Zein polita litzateke denboraren makina bat asmatzea. Kasu honetan: Antzinateko sekretu asko ikasiko genituzke.
  Vladimir-ek trago batzuk hartu zituen:
  - Bai! Esaterako, nor izan zen Zesarren hilketaren atzean benetako burua. Oro har, Spartak lagundu nahiko nuke. Noblea zela diote.
  - Eta batzuek uste dute bidelapur bat besterik ez dela! Hemen ez dago batasunik! Esaterako, Stenka Razinen balorazioak kontrajarriak dira.
  - Razin progresista zen eta Errusiarentzat hobe izango zen irabazi izan balu! Nik pertsonalki errespetu handia diot Stepan Timofeevich-i! Bere ideia bera, morroitasuna amaitzeko, pertsona guztiak kosakoak askatzeko eta sufragio unibertsala ezartzeko, oso aurrerakoia da. Stepanek pobrezia, torturarekin amaitu eta jendeari bere kabuz lan egiteko aukera eman nahi zion, eta ez maisuarentzat. - esan zuen Vladimirrek beroki. - Gaizki al da!?
  Elfarayak ilea urratu zuen:
  - Infernurako bidea asmo onez egina dago! Stenkak ondo esan nahi zuen, baina ondorioztatu zen: hamarnaka milaka gorpu gehigarri baino ez ziren. Stepanek berak gaizki amaitu zuen!
  - Baina torturapean mantendu zuen duintasuna! Denek irabaz dezakete, baina askok ez dute galdu duintasunez! - Esan zuen Vladimirrek hori antzerki pixka bat.
  - Agian arrazoi duzu honetaz! Baina oraindik hobe da bizirik egotea hilda baino! - Elfarayak eskuarekin edalontzia estutu zuen, kubo bihurtuz. - Edo bestela uste duzu!
  - Hildako heroi bat hobe da koldar bizi bat baino! - esan zuen Vladimirrek patetismoz.
  - Seguruenik! Baina bizitza ere baloratu behar da! Badakizu, barazki-borroka ergel honek ere badu bere xarma.
  Limoi-erreserbatik kolpe indartsu batekin, etsaia dorrera eraman zuten. Intsektuak atzera egin, galerak jasan eta erori egin ziren. Nahaste sukoia zuten hainbat ontzi lehertu ziren, eta matxinsaltoak atzera egin zuten, sutan eta txioka. Hegoak bereziki ondo erretzen ziren. Zuritu eta norabide ezberdinetan hegan egin zuten.
  Hala ere, erantzunez, harri astunek barazkiak jo zituzten. Harri-harri batek limoi bat jo zuen, irauli egin zuen eta zukua atera zen. Piperrarekin batera beste barazki bat iltzatu zuten, hautsitako azenarioak hiltzen ari ziren. Harri batzuk zorrotzak ziren; pepinoetara erori ziren, gatzunak estutuz. Gatzun tanta beroak erre ziren, barazkiak frijituz eta fruituak lehertu egin ziren.
  Intsektuen komandanteak aginduak eman zituen, ozen irrintziz:
  - Jo ditzagun! Sar zaitez borroka estuan! Matxinsaltoak, erabili azazkalak eta zulatu azala.
  Sandia erraldoiak garrasi egin zuen erantzunez:
  - Zapaldu artropodoak! Estu gaitezen, bota dardoak!
  Pepinoak aktiboki apurtu ziren, era guztietako gauzak botaz.
  Borrokak dibertigarria zirudien, baina ez bereziki polita. Gorpu goxoak norabide guztietan sakabanatuta, gero soldaduen mahaietan bukatzen ziren hainbat plater moduan. Marrazki bizidunetako gudu bat ikustea plazer bat da benetako sarraski batetik bizirik atera berri diren gerlarientzat.
  - Frikasa bikaina! -esan zuen Elfarayak. - Itxura bikaina da haragiarekin konbinatuta!
  Vladimir-ek zati bat mastekatu zuen, haragia hestegorritik behera irristatu zen, askoz ere zapore zorrotzagoa zuen. Gazteak sudurraren punta urratu zuen.
  - Dena da erlatiboa!
  - Zer konparatu dezakezu, zure bizitza laburrean lehen aldiz jaten duzulako!
  - Ezer gabe! Baina beste ikuspuntu batetik begiratuz gero, janaria jateak fekalak suntsitzea dakar.
  - Hau da, antzina komun deitzen zena!
  - Zergatik komuna! Zer esan nahi du sort hitzak? -galdetu zuen Vladimir-ek.
  - Ez! Barietate hitzaren antzera! Adibidez, lehen mailako gorotzak!
  - Edo bigarrenaren kaka!
  Gerlaria negarrez lehertu zen, bere barrea zoragarria da - gogoa altxatzen dizu:
  - Eta ikusten dut: badakizu antzinako giza hizkuntza! Orokorrean hau txalogarria da!
  Vladimirrek begiak bota zituen:
  - Eta bikaina! Badakizu, neska, zer pentsamendu-paleta aberatsa jartzen duten antzinakoek beren hizkeran.
  Elfarayak astiro-astiro egin zuen:
  - Paleta termino artistikoa da! Definizio egokiagoa iruditzen zait: gamma!
  - Agian! Baina, oro har, mundu modernoan, non robotek marrazten duten, arte ederrak endekatu egin dira. Beste kontu bat da iraganean, antzinako garaietan, Leonardo Davinci berak margotu ez ezik, asmatu ere egiten zuenean.
  Neskak bere kizkur sutsuak astindu zituen, literalki beroa ateratzen zen haietatik:
  - Leonardo Davinci, oraindik garai guztietako artistarik onenatzat hartzen da! Ezta?
  Vladimirrek pentsatu zuen pixka bat (agertokiari begirada iheskorra, kakalardo nagusiaren kakalardoa buelta eman eta zukuan igeri egin zuen), erantzun zuen:
  - Jenioa ezin da erregela batekin neurtu, ezta superlaser eta hipereskaner batekin ere. Zaila da esatea nor den onena jeinu galaxia dagoenean!
  Elfaraya ez zegoen ados:
  - Ez zalantzarik horrela! Konpositoreen artean, Beethoven jotzen da onena, zientzia-fikziozko idazleen artean, Jules Verne, zientzia-fikzioaren sortzaile gisa. Errusiako poeten artean, Pushkin agintari aitortua da! Eta Leo Tolstoi idazleak!
  Vladimirrek ohartarazi zuen, apur bat aurka eginez:
  - Zientzia-fikziozko idazleen artean: onena Oleg Rybachenko da, hainbeste arma mota asmatu zituen buruak biraka. Eta guduak hain koloretsu deskribatzen ditu, gure garaian jaio eta haziko balitz bezala!
  - Berpiztu al da jada?
  - Ez dakit! Ez zidaten berri eman!
  - Jules Verne berpiztu da zalantzarik gabe, proiektuan sartu zela diote: denboraren makina bat!
  - Aupa! Oso posible da! Jules Verne, XX. eta XXI. mendeetako zientzialari asko baino adimentsuagoa zen. Erabat logikoa zen etorkizuna elektrizitatez ibiltzen diren kotxeena izan behar zela sinestea. Egia da, XXI. mendean, bere Jules Verne agertu zen - Oleg Rybachenko, hiperplasma asmatu zuena - motor modernoen oinarria, eta bere ekoizpenaren oinarrizko printzipioak deskribatu zituen!
  - Benetan jeinua izan zen!
  - Eta bitxia da, Jules Verne bezala, ez zutela berehala argitaratu nahi! Oro har, garaikideek maiz gutxiesten dituzte benetako jeinuak! Eta erdipurditasuna goratzen dute!
  - Bai, hau gertatzen da! Figaro-k zioen bezala, zuhurtasunez aurrera egiteko! Erdipurdiko esklaboak nagusi dira goian!
  - Beno, ez guztiz horrela! Bestela ez genuke unibertsoa konkistatuko! Eta hemen, lehenik eta behin, zientzia etorri zitzaigun laguntzera!
  Vladimirrek filosofikoki esan zuen:
  - Paradoxikoki, gizakiaren ahultasun fisikoa izan zen Jainkoaren antzeko bihurtzea ahalbidetu zuena! Tximino batek beso luzeagoak izan bazituen ere, ez zuen inoiz makilarik hartuko!
  Elfarayak irribarre egin zuen, diamanteak baino distiratsuagoak ziren hortzak dirdiruz:
  - Eta zer! Egia ere bada! Giza bizioek aurrerapena mugiarazten dute eta ahalguztitasunera hurbiltzen gaituzte! Koldarrak armadurak asmatu zituen, alferrak - gurpila, ahulak - garabiak, jaleak - laxagarriak, handinahiak - hegazkinak, aspertuak - zinema, jakin-mina - Internet, sadikoak - dinamoa! Aurkikuntza handi bakoitzaren atzean bizio bat dago! Oinarrizko pasioek teknologia goratu dute!
  Vladimirrek bekokia garbitu zuen:
  - Bai! Oso ohar originala! Oro har, munduari begirada guztiz freskoa da hau!
  - Ez egin bekatu Adam, bera eta bere ondorengoak zirriborro-animaliengandik bereizten ziren hitz egiteko gaitasunagatik bakarrik! -esan zuen Elfarayak konfiantzaz. - Edo ez al dut arrazoi!
  - Egia esaten duzu, baina ez dauka zerikusirik gaiarekin! Orokorrean, aurrerapenak indartsu egin gaitu! Hau ezin da ukatu, baina aldi berean gizaki izateari utzi diogu! Eta orain - soldaduak besterik ez!
  Elfarayak patetismoz zuzendu zuen:
  - Soldadu bikainak!
  - Beraz, izango da! Plazer gehiago eta min gutxiago nahi dut. Bestela etengabeko sufrimendua jasaten duzu, oso nekagarria da! Egunean zehar quasar bat bizkarrean hartuta korrika egitea bezalakoa da, edo agian sabelean zulo beltz batekin!
  Elfarayak barre egin zuen, burua astinduz.
  - Eta mina gustatzen zait! Hain erakargarria den zerbait du! Zulo beltz batean bezala! Ezin duzu hau ulertu ere egin!
  - Ez dut egingo, garrasi basati egingo dut! Mina gustatzen al zaizu?
  - Bai! Horregatik, seinale indartsuak dira hauek nerbio-zeluletan zehar, hau da, garuneko substantzia hiperplasmikoan zirrara sortzen dute. Eta hau beti da polita! - Neskak ezpainak miazkatu zituen, bi mihi goxo zituen aldi berean.
  - Itxuraz ez zara mundu honetakoa! - Vladimir harrituta zegoen.
  Neskak erretiluari hozka bat eman zion, berriro begiei tiro eginez:
  - Baina zergatik! Minaren seinale indartsua plazer gunera transferitu besterik ez duzu behar. Antzinatean ere, jende askok maite zuen eta bazekien mina zirrara basati bihurtzen!
  Vladimir pozik zegoen:
  - Badakit! Masokistak ziren haien izenak!
  Elfarayak buruaz egin zuen:
  - Hori da! Masokistak! Jende arruntak gozatu zuen rack ibiltzen, baina ezin duzu!
  - Gozatu mina? Ederra! Hiperplasma! - oihukatu zuen mutilak.
  - Badakit bufoia zu gabe gaizki sentituko naizela! Eta inork ez du zure sufrimendua partekatuko! Igeri gaitezen olatu artean, mugarik gabeko bizioa! Orgasmo unean itzaltzea: pultsua, arnasa! - Abestu zuen, Elfarairen bular sendo eta erotikoekin jolasean.
  Vladimirri asko gustatu zitzaion abesti hau, dantzan ere hasi zen:
  - Zure hankak gurpil bat bezalakoak dira, goiko bat bezala!
  - Lasai, tontoa! Oso derrapatuta dagoela ikusten dut!
  - Ergel ergel bat naiz! - Vladimir hegan egin eta dozena bat buelta eman zuen, bere ardatzaren inguruan biraka.
  Elfaraya berarekin atera zen, eta bikotea dantzan hasi zen. Beste soldaduek, itxuraz, agindu hori hartu zuten eta dantza borobil moduko bat osatu zuten, edo hobeto esanda, dantza borobilen kate asko.
  Elfarayak proposatu zuen:
  - Agian energia trukatu dezakegu!
  - Hau hiperfucking mota bat da!
  - Hori da!
  Neska-mutilak elkarri tiroka hasi ziren energia izpiekin, biokorronte mota bereziekin. Honi hyperfucking deitzen zitzaion! Dena nahiko duina zirudien, ordea, soldaduak bata bestearen atzetik korrika joan ziren, primerako su artifizialak airean.
  Guztiak itxura dotorea zuen, erabat paregabea!
  Neska-mutilak pixkanaka biluzik joan ziren eta hiper-izorra gehiago orgia bihurtu zen.
  Hemen, irudimenak ezin du deskribatu zer egiten ari ziren, milioika mutil-neska biluzik eta oso politak espazioan lasterka aldi berean. Errealitate boluptuosoak irudimen aberatsena ere eklipsatuko du! Laburbilduz, mutilak asko dibertitu ziren.
  Oporraldia amaitu ondoren, garrantzitsuena hasi zen: sarien banaketa.
  Borrokalariak areto erraldoi batean ilaran jarri ziren. Vladimirrek lotsati samarra begiratu zion kanpoaldeko ispiluaren zoruari. Hiperdiamantez egina zegoen, diamante arruntak ez bezala 1024ko balentzia zuen, eta milioi bat aldiz gogorragoa. Asko distira ere egiten zuen, berrehun aldiz distiratsuagoa agian.
  Gazteari Deuseztatzeko Agindua eman zioten - bigarren gradua, zeina nahiko bereizgarri altua den. eta behin-behineko izar bateko ofizialordearen maila eman zioten. Horrek soldata igoera handia suposatu zuen, eta komandantearen erabakiz, pribatua izaten jarraitu edo dozena bat soldaduren agintea jaso zezakeen. Eta hau ez da mutil berria, botere motaren bat baizik! Normalean, bigarren gradua hirugarren eta laugarrenarekin batera ematen zen, berez nahiko ohorezkoa dena. Antzeko sari sorta bat jaso zuen Elfarayak, eta bihotz morea! Orduan Vladimir haserretu egin zen: neska haren ondotik pasatu zen. Dena den, inbidia ez da duin sentimendu bat: soldaduak, eta orain ia ofizialak, anaiak dira izpirituan. Metalik iraunkorrena, plastilina baino leunagoa - bihotz sutsuarekin eta lasaitasun izoztuarekin gogortu gabe!
  Aginduak pertsonalki beste neska xarmangarri batek zintzilikatu zituen: bost izarreko jeneral Lyudmila Karpovna!
  Komandanteen artean, maila orokorrean barne: neskak mutilak baino are ohikoagoak dira, hau da emakumeak gehiengoa diren mundu baten ezaugarri den proportzio orokorra. Egia ez da erabatekoa. Guztiei irribarre egin zien, eta Vladimirri ere keinua egin zion.
  - Zein polita, enkargua gustatzen zait!
  Mutikoak oihukatu zuen:
  - Bai! Quasar! Pentsamenduak merezi dudan ala ez jasaten nauen arren!
  Betiko jeneral gazteak oihukatu zuen:
  - Noski merezi zuela! Saria bereziki baliotsua da lehen guduan bereizi zinela!
  Hau hasiera bada, orduan zein izango da amaiera!
  - Espero dut garaile izatea!
  - Espero azkena hiltzen da!
  Vladimir oso lausenduta zegoen. Nire karreraren hasierak nire itxaropenik basatienak gainditu zituen. Eta kontuan hartzen baduzu ez dagoela zahartzarorik eta ez dagoela erretirorako mehatxurik, orduan nork daki honek ez ote dien martxalariei bidea irekiko, ezta gorago ere. Pena besterik ez da enperadore bihurtu ez izana - hori da aukeratutako gutxi batzuen kontua! Hala ere, unibertso osoaren ardura izatea zama handiegia da. Zer eutsi unibertsoari sorbaldetan! Boterea ez da beti poza bat; konpondu beharreko arazo asko daude, eta jack-in-the-box bezala agertzen diren hainbat arazo, mundu kuatrilioi, horietako asko gizakiak inoiz ukitu ez dituenak . Nietzschek zuzen idatzi zuen: Jainkoak jasaten duen zamari ezin dio jainkoak jasaten duen kargari aurre egin psike bakar batek, ezta perfektuenak ere. Zer da segundoro entzutea: milaka milioi otoitz eta milaka milioi madarikazio, ordenagailua izoztearen eta amonaren heriotzaren errua leporatzen bazaizu, zure emaztearen desleialtasuna eta indigestioa. Bi armadek aldi berean garaipen baten alde otoitz egiten dutenean, milioi batek irabazi bakarra aldarrikatzen dute. Zaila da Jainkoa izatea eta denak aldi berean zoriontsu izatea! Egia da gizakiari arrazoia eman zaiola, eta aurrerapena mugarik gabe garatzea ahalbidetzen duten naturaren legeak ezarri direla, gailur ulergaitzenetaraino. Orokorrean, gerraz gain, pertsona bat ondo bizi da; teknologiak ahalbidetzen du ia amets eta behar guztiak gauzatzea. Jauregi bat nahi baduzu, mesedez, robot esklaboak, nahi adina. Berez mugituz, hegazkinik gabe hegan egiten duzu: betiko gaztetasuna, janaria doan, denontzako auto hegalaria. Beno, maila guztietako sexua eta orgasmo edo potentzia arazorik gabe. Eta entretenimenduaren industria irudimenarekin imajina dezakezun bezain zoroa da: teknologiak dena ahalbidetzen du! Tira, zer gehiago behar du pertsona batek! Baina errealitatea? Patua: bizitza osoa kuartelean pasatzea, mina biziz, etengabe entrenatzen: hori al da benetan zoriona! Eta zerk eragozten digu bakeak egitea! Hala ere, gerrak beti bakean amaitzen dira, batzuetan bakarrik konkistak izaten dira. Baina zergatik behar dute beste unibertso bat haien planeta gehienak esploratu ez badira! Pentsamendu sediziotsuak Vladimirren buruan barrena. Haiek urruntzen saiatu zen - heresia izugarria!
  Sari-ekitaldia amaitu zenean, soldaduak eta ofizialak beren espazio-ontzietara eraman zituzten. Eta lehen gauza beste entrenamendu bat izan zen. Ezaguna, errutinazkoa, baina elementu berriak prestatzen. Hemen Vladimir ustekabean zortea izan zuen: hainbeste maite zuen Elfaraya bere bikote bihurtu zen.
  Hamar izarreko ofizialak azaldu zien:
  - Aurreko borrokan bereizi zinen, beraz, zure gaitasunak guztiz ulertu nahi ditugu. Agian SS-ra eramango zaituzte - indar bereziak!
  Vladimirrek adierazi zuen:
  -Genetikak ezartzen dizkigun mugak daude!
  - Gerraren historiak erakusten du edozein pertsonak naturaren berezko gaitasunak gaindi ditzakeela!
  Soldaduek kaskoa jantzi zuten, eta inguruko mundua berehala aldatu zen, holograma izugarriak mugitzen hasi ziren.
  Vladimirrek, ustekabea zela ulertu bazuen ere, nolabaiteko herabetasuna sentitu zuen. Bazekien oztopo-ibilbide bat gainditzea ohikoa zela entrenamendu arbitrario baterako, armada gutxi-asko serio batentzat.
  Elfarayak xuxurlatu zion:
  - Ez izan lotsati, bikote! Elektronika magikoa besterik ez da.
  - Nondik atera zaizu lotsatia nintzela! - Vladimir Kashalotov ausarta zen, baina hortzek traizioz jo zuten.
  - Hau erradiazio berezia da, beldurra pizten digu! Ahaztu bagenu bezala ez garela hasiberri berdeak, gudari onduak baizik! Bikotekideak emeki laztandu zion gazteari bularra. Begiak erretzen ari ziren.
  - Egun batez bakarrik borrokatu nuen, baina bizitza osoan entrenatu nuen!
  . Hasieran, arma guztien artean, laser sastakaia txiki eta sendo bat baino ez zieten eman.
  Bereziki serio ere ez zuen. Egia arina zen eta apur bat luzatu zitekeen. Lehen etsaiak barraskilo arantzatsu baten antza zuen, bere oskoletik moko bat irteten zen. Hasierako bidea leku batzuetan irristakorra zen azalera birakarian zehar egiten zuen. Horregatik, Vladimir etsaien erasotik desbideratu zen eta ia erori zen. Bere lagunak kakalardoa jo zuen, bi zatitan moztuta, zatiak erori ziren.
  - Lan sastakaiarekin! - oihukatu zuen Elfarayak. "Ez dira nahi bezain beldurgarriak".
  - Konturatu naiz! - esan zuen Vladimirrek. - Gorputzari zerbait arraroa gertatzen zaion arren. Nerbio amaierak izoztuta egongo balira bezala!
  - Ikusiko duzu, jo! Hori da "desizoztea" guztia!
  Munstro birtualek, batzuk gizakien antzekoak, beste batzuk garro asko zituztenak, eraso zieten. Oraingoan, Vladimir adi egon zen. Kontrako grebak gertuen zegoen etsaia astindu zuen. Hil zuen hurrengoa gizon hermafrodita bat izan zen. Ez dut batere pena halako friki batengatik. Baina ezpatak dituen txipiroiaren itxurak ia kendu zion burua.
  Ezpatak harrapatu ondoren, gorputza minez eta minez hasi zen.
  - Hori nazkagarria da, min egin zidan! - madarikatu zuen Vladimir-ek. - Ez nuen uste hain traketsa nintzenik.
  -Inoiz borrokatu al zara munstro birtualekin? - Galdetu zuen Elfarayak.
  - Anana tximino batekin! Berak atzetik eraman ninduen eta ia hil nintzen. Tximino guztiak jatorrak direla eta bere anaiak direlako jendea maite dutela esaten duten eszentriko batzuk badira ere.
  - Gure aurkariak ez dira ez onak ez gaiztoak. Axolagabeak dira, piratek nabigatzen duten itsasoa bezala.
  - Gehiago hutsean. Itsasoa epela eta leuna da. - Gaztea banana eta tigre nahasketa batek jo zuen, koheteen ordez suziriekin, eta hark jauzi egin zuen. - Buruan zulo beltz bat daukat oztopo ibilbide hauetan. Egia da orain gorputzari zerbait txarra gertatzen ari zaiola.
  - Egia esateko, ni ere beldurra nago!
  Mutilak eta neskak mugitzen jarraitu zuten. Hasieran munstroak ez ziren bereziki azkarrak, eta horrek lana errazten zuen. Hala ere, Vladimir eta Elfaraya apur bat eragin zuten isuriek. Okerrera egin zuen munstroak sua egiten hasi zirelako. Vladimirri sabela erre zitzaion eta benetako mina sentitu zuen.
  - Erraiak emateko gogoa ematen dit! - Esan zuen.
  - Eta ez da errazagoa niretzat! - Neskak eskuineko bular biluziari seinalatu zion. Odola isurtzen ari zitzaion. Vladimirri txu egin zioten inguruan ziztu bizian, gaztea beranduegi zen eta sorbalda jo zuen, argi eta garbi hezurrak hautsiz. Eta pertsona arrunt baten hezurrak apurtzen direnean, min handia egiten du, harrituta hil zaitezke. Kashalotov pertsona arrunta ez zen arren, momentuz lekuz kanpo sentitzen zen. Bere gaitasunak geldiarazten zituzten olatu bereziak eta izugarri kaltegarriak sentitu zituen.
  - Gaizki sentitzen naiz! - Vladimir galdu egin zen. Neskak aurpegia igurtzi zion mugimendu profesional batekin.
  - Ez murgildu zulo beltz batean, nire zaldun maitea. Kontzientzia itzuli zen, baina horrekin batera mina. Vladimir-ek intziri egin zuen, ahultasunak ito egin zuen:
  - Ez naiz gehiago joango.
  - Ez zaitez busti! Hemen lehen sorospenetarako botikina dago.
  Izan ere, oztopo ibilbidea ordenagailu joko bat bezalakoa zen. Bizitza gehigarriak daude eta ezinbestekoa dena berehalako birsorkuntza eragiten duen energia da. Bai, zaila zen, baina mutilek ikasi zuten.
  - Nagusia ez da atzera egitea eta ez amore ematea! - esan zuen Elfarayak. Bera ere ez zegoen gustura, tarteka akatsak egiten, kolpe mingarriak jasotzen. Orduan bikotea ohitu zen eta askoz harmoniatsuago jokatzen hasi zen. Hurrengo etapan, airean flotatzen zuten perretxikoen gainean salto egin behar izan zuten, labana hegalariak sahiestu eta alanbre arantzadunen gainetik arakatu. Borroka gero eta gogorragoa zen, eta aurkariak gero eta azkarrago mugitzen ziren. Egia da, posible egin zen harrapatutako armak erabiltzea, birtualak ere, baina haien propietateetan heriotzaren benetako eramaileen antzekoak izan ziren.
  Vladimir-ek bereziki upel anitzeko bibrojale bat probatu zuen! Espazioan pitzadura txikiak sortu zituen. Egia da, hiru jaurtiketaren ostean xehatu egin zen, baina hainbat aurkari moztu zituen.
  "Ez dago gaizki!" esan zuen gazteak.
  - Saiatu burbuilen plasma jaurtigailu bat lortzen! - Gomendatu zuen Elfarayak - Hau askoz eraginkorragoa izango da.
  - Beno, hori ere ez da ideia txarra. Eta non?
  - Hain pipa txikia da, aitzindari adar baten antza duela. Harra putz egin eta kaskada hiperplasmiko baten hegaldi azkarra ikusiko duzu.
  Gazteak ozta-ozta saihestu zuen bolea, apur bat arrastaka ibili zen txirbildun gainazalean, eta burdinolak harrapatu zuen. Jaurtiketa.
  Burbuilak euria egin zuten lerro bihurri batean, kontu handiz errebotatzen, eta jo zituzten izakiak lehertu egin ziren.
  - Zer! Ez dago gaizki! - esan zuen Elfarayak. - Sakatu beherago, burbuila gutxiago zerura hegan egiteko.
  - Ahal dena saiatzen naiz!
  - Saiatu eta ez harritu!
  Neskak ere arma sendo bat hartu eta erabili zuen, indar ezinezkoa erakutsiz.
  Gudua gero eta interesgarriagoa zen. Hemen borrokan ari dira lehen ura oinen azpian korronte batean isurtzen den planeta batean, eta gero helio likido izugarri irristakorra isurtzen da, eta laser indartsuak goitik eta behetik jaurtitzen dira, suntsitzeko granadak lehertzen ari dira.
  Vladimirrek tiro egin zuen, bi eskuekin batera, eta pretzel bat ere dantzatu zuen.
  Hainbat aldiz harrapatu zuten, ezkerreko hanka moztuz. Nire bikoteari esker, bizitzak salbatzeko botikinera iristen lagundu zidan. Hanka hazi da.
  - Polita zara Elfaraya.
  Gudariak erdeinuz bota zuen:
  - Eta zu ahul bat zara, Vladimir. Haurtxoek halako min basatia jasaten dute, eta intziri egin zenuen!
  Gaztea ez zen bera, zerbait kezkatzen zuen:
  - Momentuz dena askoz agudoago hautematen dut!
  Beste munstro-ilara bat jarrita, Elfarayak irribarre egin zuen eta esan zuen:
  - Izan pazientzia hala ere!
  Mutikoak hasperen egin zuen, hitz egitea izugarri zaila egin zitzaion:
  - Behar duzu, gizona naiz!
  - Horixe da gizona! - Une batez ezpainak lotu ziren. Vladimirrek emakume gazte baten musuaren goxotasun eztia sentitu zuen.
  - Jainkosa!
  - Lucifer! -erantzun zuen neskameak.
  Gero, etengabe aldatzen den giroan sartu ziren, haize bortitzarekin. Edo aurrealdetik putz egiten du, edo, aitzitik, atzealdean sakatzen du. Eta etsaiak etengabe aldatzen ari dira, batzuetan liztorrak bezala hegan egiten dute, beste batzuetan suge pozoitsuak bezala arakatzen dira. Baina etengabe borrokatzera etortzen zara, plataforma batetik bestera salto eginez, eta baita euli artifizialak eta muskerrak hanketatik hartuz ere, haien laguntzaz tranpetatik hegan eginez. Ale batzuk: batez ere tximeleta eta lore hibridoak: izugarri ederrak. Eta libelularen eta tuliparen nahasketa distiratsua da, ortzadarraren kolore guztiekin, gogo-usain hunkigarri batekin... Quasar! Aho biluziek atzetik klik egiten dute sagu-tranpa elektronikoen antzera, metro luzeko hortzak tximistarekin egiten dute txinparta. Bost metroko eta hamar metroko hatz handiagoak ere badaude. Vladimir haien ondotik ihes egitea lortu zuen. Munstroetako bat: tanke baten eta eskorpioi baten hibridoa, orro batez lehertu zen, gozoki kiskaliak sakabanatuz:
  - Ez gaituzte argazkirik ateratzen! Ez dute quark-ak harrapatzen! - Gudari ausartak kantatu zuen.
  Berriro ere gazteak suntsipen distiren kalteak jasotzen ditu. Eta orain neska are okerrago dago, hanka berriro erauzi zioten. Baina trebetasunez jauzi egiten du gorputz-adarra, erretiroan pentsatu gabe. Hala ere, ez dago inora.
  - Bide bat dugu, bizirauteko ala hil! - esan zuen Elfarayak patetismo hutsal samarrarekin.
  Gazteak baieztatu zuen:
  - Eta elkarrekin bakarrik! Zulo beltz bat distiratsuagoa da izoztutako eteran dagoenean: bihotz pare batek distira egiten du!
  Ahalegin ikaragarrien eta tentsio gizagabearen kostuan, hori gainditzea lortu zuten, haien gorputzetan bizilekurik ez zegoen arren.
  Hurrengo etapa basamortua da: hondar berdea bortizki xurgatuz, ezinezkoa da segundo batez geldirik egotea, hankak trabatu egiten zaizkizu eta oraindik tiro egin eta labankada egin behar duzu. Hemen militante mozorrotuak, batzuk armaduradun, haien aurka borrokatzen dira. Borrokalari mota desberdinak daude, kaktus, zomorro eta giltzadun eskorpioi baten hibridoak daude! Grabitate-hegazkinak hegan egiten ari dira, eta horietatik ezin duzu ezkutatu edo ihes egin, laser izpiek harea sakabanatu egingo dute. Gorputza jotzen duenean: infernuko mina, barruak arrabol batekin estutu eta olio beroz betetzen omen ziren. Tetraletoak murgiltzen dira, garezur nazkagarrien formako bonbak botatzen dituzte begi-zulo latz askorekin, eta izpi amorratuen izpiak botatzen dituzte suntsipen egarrian!
  Vladimir, ordea, ez dago galduta. Dantza moduko bat egiten du, erreka artean igaroz.
  Elfarayak zirikatu ere egin zuen:
  - Errusiako txistua: hegalak zure ondoan igotzen dira!
  Vladimirrek hartu zuen:
  - Komandante, gure erregimentuak ilaran daude!
  Elkarrekin, gazteak eta neskak guraizeekin jo zuten, "ur-jauziko jet" teknika erabiliz, etsaiak sorta oparoetan ezarriz. Hainbeste izaki ezberdin zatitu, birrindu edo sutan piztu dira. Hau grotesko harrigarria da, ez komediarik gabe, batez ere kometa eta aizkora itxurako tetraletoa kolpatzean urrezko eta turkesa koloreko beldarrak jaisten diren jario bihurtu zirenean:
  - Tiro egiten duzunean, zutitu behatzak, zure mugikortasuna handiagoa izango da. - Elfarayak eskatuta
  Vladimir automatikoki ohartu zen:
  - Egonkortasun gutxiago.
  - Nola esan, dinamikak beti dira estatikoak baino indartsuagoak!
  Bere hitzak berresteko, neskak habe batekin moztu zuen upeldun lata baten antza duen egitura lasterkaria. Zatitan hautsi eta erori egin zen, zatika hegan. Dagoeneko hegaldian, garaitutako helburuaren piezak hibrido moreen artalde batean bihurtu ziren: erleak eta txinpantzeak. Izaki bitxi hauek elkarren artean borrokatu ziren: une bakoitzean gero eta txikiagoak ziren, gudu birtual baten giroan disolbatuz:
  - Bueno, nola? Quasar? -galdetu zuen, Elfarairi bekainak oztopoz.
  - Oso polita, gauza nagusia duina da! - ohartu zen Vladimir. - Polita da laser eta plasma artean bizitzea! Eta entzun planeta lehertzen!
  Neskak barre egin zuen:
  - Eta bizi orgasmoak nirekin borrokan! Eta ibilaldi bat egin eta gustura ibili! Estimatzen dudana gizonengan umorea da.
  Vladimir Kashalotovek jostagarri suntsitu zuen hurrengo oparia. Altzairuz estalitako enbor baten antza zuen. Ez zen berehala eztanda egin; beste hainbat kargu egin behar izan ziren. Aldi berean, atzaparretako amuetatik ateratzen ziren izpiek Katxalotearen eskua eten zuten.
  - Hau da espazioaren amildegia! - oihu egin zuen haserre. - Horrelako zerbait pentsatu behar dugu.
  Elfarayak, burla eginez bezala, bota zuen:
  - Zertaz ari zara?
  - Jo nazazu aurpegian adreilu batekin. - Esku batek ez du funtzionatzen. - adierazi zuen Vladimir-ek. - Ai non dago nire haragia!
  - Ez kezkatu, laster gehiago izango dira, bizi-gorputzak birsortzen.
  Gertatu zenez, ez zegoen oker. Baina sendagaia ez zen nahikoa, eskua berreskuratu zen, baina ebaki eta min ugari geratu ziren.
  Hurrengo etapa sumendi-erupzio bat da, abiadura izugarriarekin gailurrera joan behar duzu, etsaien borroka ziborgei tiro eginez. Eta ziborgak itxuragabeki itxuragabeak dira: antzinako Hollywoodeko amaitzaileen hibridoak eta eboluzio kosmikoaren sorkuntza modernoak: tankosauro ultradioaktiboak. Vladimir Kashalotov (normalean ez da beretzat ohikoa) nekatuta zegoen jada, munstroak eta inguruko etsai-ingurunea dir-dir egiten ari zitzaizkion begien aurrean, eta ez zitzaion amaierarik ikusten honi guztiari. Elfaraya ere erori eta herrenka hasi zen:
  - Ene mutila, zein zaila den zuretzat!
  Katxaloteek, txundituta, erantzun zuten:
  - Eta kolapsoan lerratzen ari zarela ikusten dut!
  - Aspaldi ez dut horrelako prestakuntzarik izan. Orokorrean, inperio baketsua gara eta ez dugu inori erasoko, edo hobeto esanda, ez genuen asmorik, baina norbanako bakoitza entrenamendu militarraren bidetik doa. Azken finean, hau ez da txantxa bat: mila urte baino gehiago daramatza gerra bat! Beraz, gurutzatzen zara, badaezpada! Zazpi urte eman nituen neutroi izar baten azalean!
  - Aupa, zazpi urte asko dira!
  - Tira, lehenik, orain ia mugagabean bizi gara, eta bigarrenik, nahiko erosoa da neutroi izar batean, plazer eta entretenimenduaren industria osoa. Denbora-pasa alaia da. Grabitatea neutralizatu da! Quasar mutila zara?
  - Orain arte ez dago super poza berezirik! - Konturatu zen, nekatuta Vladimir.
  - Nahita bultzatzen zaituzte, armada zerbitzuari buruz gutxienez zerbait uler dezazun. Ez duzu prestakuntzarik, ala ahulak zarete? - galdetu zuen Elfarayak, munstroei amorruz tiro egiteari utzi gabe.
  Vladimir-ek, atzera bota eta batzuetan txikitzen (azken hori are zailagoa da), ia arnasa hartuz, esan zuen:
  - Eta bazen garai bat iraganean: Errusiako armada guztiz profesionala zenean. Boluntarioek diruaren truke zerbitzatzen dute bertan, eta herrialde ezberdinetatik kontratatu zituzten.
  - Alegia, mertzenarioak! - Elfarayak laburbildu zuen. - Baina ez dira fidagarriak eta gehiago ordaintzen duenaren alde pasa daitezke.
  Vladimir-ek, beste soldadu itsusi bat moztu ondoren, libelula garatsu baten moduan, hasperen egin zuen triste:
  - Horrelako zerbait ez da baztertzen. Hala ere, mertzenario gehienak errusiar herritarrak dira. Horrek esan nahi du ez dutela beren Ama-aberria traizionatuko. Eta ez zaituzte traiziorik egin!
  Gudariak habe-pistola oin hutsekin eta birrinduta zuzendu zuen: makako eta kiwi baten arteko gurutzea:
  - Eta iraganean gerra handiren bat gertatuz gero, konskripzioarekin arazoak zeuden.
  Mutikoak, Gorynych sugearen eta kaktusaren euli agarikoen hibrido bati hiru buru kendu zizkion (oso minez zulatu zioten bizepsean orratz ziztagarriekin), blathered?
  - Sortu zitezkeen eta sortu ziren! Baina oraindik ere Errusiak gerra guztiak irabazi zituen! NATO garaitu zuten, Txina garaitu zuten, eta baita Estatu Batuek aurkeztutako munstro bat ere.
  Neskak begi ergelak egin zituen, igorletik mihia erabiliz:
  - Ba al dute soldadutzarik?
  Gazteak aurka egin zuen, triziklo hibridoa eta txipiroiak kenduz:
  - Ez! Langile zibila ere bai. Hau da bere indarra eta ahultasuna. Hala ere, etsaien tropak ondo entrenatuta daude, bereziki, Estatu Batuek milioi eta erdi irakiar garaitu zituzten, berrehun soldadu baino gutxiago galduz. Ados, arrakasta ikusgarria.
  - Hori bai, ez dago gaizki! - Elfarayak karga bat jarri zion borrokalari bati, autopropultsatutako pistola bat irentsi zuen zomorro handi bat birrintzen ari zen. Puztu egin zen. - Baina galera ratioak genituen gure alde: askoz ere aldapatsuagoak.
  - Beno, maila teknologikoaren araberakoa da! - Mutilak moztutako kopetatik isurtzen zen odol-jarioa miazkatu zuen.
  - Noski, araberakoa da! Esparru militarreko aurkikuntza bakoitzak garaipenaren unea hurbiltzen du!
  Elfaraya abesten hasi zen, bere ahotsa indarrik gabeko indar berriak piztuz:
  Errusia: nire jaioterria zara,
  Leial izango naiz, beti dedikatua!
  Uda erretzen ari da, hotz izoztua,
  Erreka freskoa da, ura dabil!
  
  Nire aukeratua elurra baino zuriagoa da, klariona,
  Ardoa ekarri zuen bere ezpain gardenetara!
  Eta espiritua indartsua da, baina gorputza hain da indargabea,
  Zauriak jasatera, kondenatuta dago!
  
  Ez dago bakerik eter kosmikoan,
  Borroka orroa da eta ezin dituzu hitzak bereizten!
  Eromena mundu osoan gertatzen ari da,
  Eta odol errugabea berriro isurtzen da!
  
  Tenpluek dei soinudunekin ikusten gaituzte,
  Eta haizea izoztu omen zen, jendetzaren burrunba itzali!
  Eta lehen-semea nire intziriarekin jaio zen,
  Bertso lotsati bat eskainiko diot ondorengoei!
  
  Eta semeak bere aberria zerbitzatuko du,
  Garaitu etsai guztiak altzairuzko ezpata batekin!
  Eta Rus'ko bandera ez da arin eroriko,
  Gudan aurkari guztiak garaituko ditugu!
  
  Aberria eta haitzak eta hariztiak,
  Eta umeen barreak, basoko urretxindorraren triloa!
  Aberriaren alde borrokatu zuten ez gloriaren mesedetan,
  Eta zu eta biok zoriontsu bizi gaitezen!
  Bukatu zuenean, gorpuzkin armada oso bat agertu zen haien aurrean. Haragi entsalada xehatuaren antza zuen, Picassoren irudimenak sortutako produktuetatik abiatuta: hiperplasma ozeano batek garunak gainezka egin ostean. Neskak galdetu zuen, ia arnasa hartuz:
  - Ados al zaude nirekin, Vladimir?
  - Maite dut nire Ama Lurra, zu baino gutxiago. - Sinetsi nigan Elfiada.
  Gudariak zuzendu zuen, eltxo baten eta hipopotamo baten hibrido bat botaz:
  - Ni ez naiz Elfiada, Elfaraya baizik.
  - Barkatu, gaizki hitz egin dut. - Neke izugarria. -Gazteak kulunkatu zuen. - Serie batean, horixe zen dozena bat unibertso erraldoi sortu zituen ia-jainkosaren izena, eta gero borondatez abantaila guztiei uko egin eta esklabotzat saldu zuten!
  - Hau erradiazio-presioa da. Egia esan, ez da hain txarra. - Gudariak bi hizkuntza erakutsi zituen. - Esklabo eta jainkosa, hain superstar errimatzen dute!
  Eta maila hori atzean geratzen da. Odol asko isuri zen arren.
  Eta, hurrengo fasean, harri birtualak, gutxi gorabehera, antzinako jainkoen forman landuak, mutilaren eta neskaren gainera erortzen hasi zirenean, kolpe astun batek ia amaitu zituzten biak. Vladimirren hezurrek lehengo elastikotasuna galdu zuten; hautsi egin ziren, mina jasanezina eraginez. Elfaraya ere oso nekatuta zegoen eta muturreko esfortzuarekin eutsi zion.
  - Gezurra ari zara! Ezin duzu errusiar herriaren borondatea hautsi!
  Vladimir-ek, indarrak galduta, oihu egin zuen:
  - Ausardia gizagabeak gure nazioa beste nazioetatik bereizten du!
  Mutilak eta neskak elkar animatu zuten. Ez zuten amore ematea edo apurtzea ere pentsatu.
  - Gure borondatea gure ukabila! - Vladimir moztu zuen.
  Elfarayak gehitu zuen:
  - Will habe-jaurtitzailearen abiarazleari eusten dion hatz erakuslea da - bere ahultasuna suizida da!
  Azkenik, amaieran, borrokalari gazte pare bat eskuz esku borrokaren zain zeuden, munstrorik ikaragarriena azkenerako prestatuta zegoen. Munstroa urrutitik ikusten da, xuxurlatu du Elfarayak.
  "Bikoteka jokatzea da onena". Erasoak elkarrekin parrying - azpimundu birtualeko produktu hau.
  Vladimirrek onartu zuen:
  - Orduan bakarrik izango dugu aukera.
  Bera, munstro sinestezin hau multiplasmarekin nahastutako metal likidoetatik sortu zen, eskuetan grabio-nukleoizko ezpatak zituela. Gorputz bakoitza bere erara beldurgarria da: bat garatxoz estalita dago, beste bat ultzeraz, hirugarren bat arantzekin, laugarren bat ezpalekin, bosgarren bat diamante hautsiekin, etab. "Lanean dauden esku" hauek abiadura izugarriz distiratzen dute, erasoa dator. aldi berean goitik, albotik eta behetik. Eta ez hiru dimentsioko espazioan, hamazortzi dimentsiotan baizik! Horrek esan nahi du ehunka eraso-plano aldi berean kontrako eta aldi berean antzeko. Ia ez duzu borrokatzeko denborarik, eta eskua moztea lortzen baduzu ere, berehala hazten da berria.
  - Bikoteka jokatu!
  - Fotoi madarikatua!
  Mutilak eta neskak tiro egiten dute, multiplasma kontrolatzen duten bektore anitzeko dimentsio guztien kontzentrazioan sartu nahian. Hemezortzi dimentsioko espazioko arrosa harrapatzea lortzen dute . Metala norabide guztietan zabaltzen ikus dezakezu: merkurio itxurako milaka bola.
  Elfarayak oihukatzen du:
  - Quasarra gehiegi fotonizatuta dago! Hiperplasma!
  Baina munstroa, Phoenix txoria bezala, bat-batean bizia hartzen du eta berreskuratu egiten da...
  . 14. KAPITULUA.
  Mirabelak tenkatuta, oso garrantzitsua den zerbait kontatuko ziotela sentitu zuen, garai batekoa agian! Anastasia Streletsova-k are emekiago eta insinuatuago jarraitu zuen (eta bere begiak boa konstrictor batenak bezalakoak ziren):
  - Neskak ba al dakizu unibertso asko daudela?
  Mirabelak lotsati erantzun zion:
  - Bai! Haur bakoitzak badaki hau!
  Anastasiak buruaz egin zuen:
  - Baina badakizu oraindik oso zaila dela unibertsoen artean mugitzea, ispiluen munduak izan ezik!
  Mirabelak bat egin zuen bere ahotsean tristuraz:
  - Antzeko teoria bat irakurri dut! Gure bi unibertsoak ispilu baten antzera islatuko balira bezala da, eta horregatik piztu zen gerra!
  Anastasiak alaitasunez baieztatu zuen:
  - Eta hori egia da! Baina beste mundu batzuk modu ezberdinean islatzen dira, eta zenbat eta gehiago izan, orduan eta esanguratsuagoak dira aldeak!
  - Logikoa! - bota zuen Mirabelek.
  - Eta badira guretzat ulergaitzak diren lege fisikoen arabera guztiz kontrolatuta dauden unibertsoak. Guk ezagutzen ditugunak, han bizitza posible dela, teorikoak baino ez dira! Ulertzen al duzu hau, Mirabela? - Anastasiak eskuineko begiari keinu egin zion.
  Neskak baietz egin zuen:
  - Nik ulertzen dudanez, hau da bidali nahi nauzun unibertsoa?
  - Horixe da argazki-barra! - Pozik zegoen Anastasia. - Hara heldu behar duzu!
  Mirabelak sorbalda sendoa altxatu zuen: zeregin berri bat beste mundu batean! Hau da mende askotan tropen kontrakoek oinazea izatea baino! Gainera, aspaldian itxaroten den askatasuna lortzeko aukera bat da! Egunero eta orduro gidatzen ez zaituztenean, errei askotan zehar, oztopoak gainditzera eta mina jasatera behartuz! Beldurgarria ere bada , zer gertatzen da ultra-hiper-mariskalak iritziz aldatu eta torturatzaileen esku uzteko agintzen badu?
  - Prest nago Amaren edozein zeregin betetzeko - Errusia Sakratua! "Oihu egin zuen gogotsu.
  Anastasiak burua astindu zuen:
  - Ez dakizu sekretuak gordetzen eta emozioak zapaltzen! Berehala nabaritzen da zein zoriontsu zinen, neska!
  Mirabelak tonua apaldu zuen:
  - Ez al zinateke pozik egongo, tortura basatiaren ordez, zeregin interesgarri bat zain duzunean? Hemen edonork aireratuko luke pulsar zuri batean!
  Hipermariskalak lasaitasunez adostu zuen:
  - Noski, hau anti-tropak baino hobea da, baina sinetsi, ez da hiperestasia ere! Beraz, neska: ikasi zure emozioak kentzen bizirik iraun nahi baduzu!
  Mirabelak negozio-tonu batera aldatu zuen:
  - Zer egin beharko nuke?
  - Oro har, zeregina konplexua eta sinplea da! esentzia azalduko dizut. Hau aparteko sekretua da. Asteroideetako batean, izugarri antzinako zibilizazio bateko txip ultra-hiperplasma aurkitzea lortu genuen. Gure eta unibertso paraleloen sorreran parte hartzen duen bertsio bat ere badago!
  Mirabela benetan harrituta geratu zen:
  - Aupa! Hau boterea da!
  - Beraz, hemen dago! Luzaroan borrokan ibili ginen hura deszifratzeko, iratxo aztietako batek, ustekabean, sorginkeria irakurri zuen arte. Laburbilduz, arma ahaltsuenerako sarbidea lortu dugu, denboran zehar kontrola.
  Neskak oihu egin zuen:
  - Hiperplasma! Beraz, denboraren makina errealitate bat da!
  - Eta ez bakarrik makina bat, atari oso bat baizik, kalkulu teorikoek erakusten dute bere laguntzarekin etsaiaren unibertso osoa iraganera bidaltzea posible dela, haragira, unibertso osoa hiper- forma batean existitu zen arte. trinkoki konprimitutako partikula!
  - Megaquasar! - xuxurlatu zuen Mirabelak. "Horrelako arma batek gerra betiko amai dezake!" Edo hobeto esanda, gerra guztiekin!
  Anastasiak hortzak agerian utzi zituen, hortz handiak zorroztuta:
  - Bai, maitea, esperimentuek hori baieztatu dute! Baina gertatu zen txip hori bat-batean desagertu zela, harekin batera esperimentuari buruzko erregistro guztiak suntsitu zirela. Ikusten duzue, hainbat urtetako lan gogorrak hondartzara joan dira. Eta garrantzitsuena, gerra irabazteko aukera galdu zen, jaurtiketa txikienik gabe!
  - Nire buruan zulo beltza! Hyperkolapsoa sudurrean! - Mirabelak hasperen egin zuen. - Zer egin dezaket?
  - Ziurrenik hipertxipak berak igorritako mezu bat da geratzen dena. Artefaktua Big Loop unibertsora joan zela jakinarazi zuen, eta errukia eta errukia bihotzean bizi direnek bakarrik itzuli zezaketela! - Hipermariskalak anbiguorik gabe begiratu zion neskari.
  Mirabelak, lotsatuta, erantzun zion:
  - Ez naiz horrelakoa! Ahultasun mentalak bultzatu ninduen mutila gatibutasunetik salbatzeko. Ez nazazu bertutetsutzat hartu!
  - Oso ondo dago zure buruarekiko jarrera kritikoa izatea! Horrek esan nahi du ez nintzela oker zutaz! - Are poztuago zegoen Anastasia maltzurra.
  - Ez dakit! Halako ardura, baina zergatik ni! Bilioi jende askoren artean, ez al dago leun eta errukitsuagoa?
  - Zergatik gertatzen dira, batez ere tropen aurkakoetan! Heziketa eta hautapen genetikoa gorabehera, kasu batean bilioi batetik: zalantzarik gabe, bakezalekeria bat egongo da. Hau da, itxuraz, gerra psikearen eta gorputzaren zamarik astunena delako! Batzuetan nik ere hutsunea (gogorra) sentitzen dut!
  Mirabelak egoskorkeria erakutsi zuen:
  - Orduan, azken finean: zergatik ni?
  Anastasiak, une bateko zalantza gaindituta, erantzun zuen:
  - Kontua da Big Loop unibertsoak bere izena hartu zuela gure eragileengan eragin itogarria duelako. Oraindik ulertezina den eta gure zientzialariek oraindik deskubritu ez duten erradiaziopean erorita, gaitasun guztiak galdu eta nahiko azkar hiltzen dira.
  Mirabelaren umorea jaitsi egin zen:
  - Beraz, horrek esan nahi du?
  Ultra-Hyper-Marshalek jarraitu zuen:
  - Onenean, pertsona sinple bat bihurtuko zara, txarrenean, guztiz hilko zara. Hau axioma bat da. Gainera, gure teknologiak eta ordenagailuek ez dute funtzionatzen unibertso honetan.
  - Ez al dago teknologiarik?
  - Zer, planeta batzuetan badaude! Ez da hain unibertso trinkoa, gurea bezain inperio unibertsala ez dagoen arren! Orokorrean, gutxi dakigu unibertso honi buruz. Ez da ispilu, baina oso handia da, eta ez dago gurean baino izar gutxiago. Beraz, hipertxipa aurkitzea izugarri zaila izango da!
  Neskak etsipenez intzirikatu zuen:
  - Teknologiarik gabe, mundu etsai batean, proteina gorputz soil batean, kondenatuta nago.
  Anastasiak sorbalda indartsuak altxatu zituen, eta horrek ez zuen inola ere erakargarritasun sexuala ahuldu:
  - Ez dakit! Ez dugu informazio zehatzik zure borroka-gaitasunak oraindik hor dauden ala ez jakiteko. Baina badakizu tiro egiten ez ezik, ezpatekin mozten ere.
  - Bai, solidoz egindako arma mota guztiak ditut - hiperplasma ultraegonkorra! - Erantzun zuen neskak makina automatiko bat bezala. - Beraz, borrokatu ahal izango dut! Nahiz eta, egia esateko, ez dudan asko gustatzen besteei mina eragitea.
  Anastasiak, azazkala luzatuz eta azpitik garra bat askatuz, esan zuen:
  - Aberriaren interesek hala eskatzen badute, orduan mina eragin behar da! Honetan pozarik ez dagoen arren! Nolabait Sade markesak: ez nau ekintza heroikoetara bultzatzen. Profesional batzuek prozesua bera maite duten arren! Gogoratu Mirabel, kosta ahala kosta biziraun behar duzu. Asko zure araberakoa da.
  Neskak lotsati galdetu zuen:
  - Laguntzaile izango ditut?
  Anastasiak atsegin handiz irribarre egin zuen:
  - Beharbada egingo dute! Gure agenteetako batzuk ziurrenik bizirik atera ziren, baina ezin dira oraindik harremanetan jarri. Beraz, espero neska onena. Bitartean, itxuraz, bakarrik lan egin beharko duzu, noski zuk edo guk zerbait asmatu ezean! Bide batez, lepoa busti dezakezu infernu zibernetikoaren ondoren!
  Mirabelak keinua errepikatu zuen, zuku edalontzi bat agertu zitzaion aurrean, eta ontziak kantatu zuen:
  - Freskagarririk behar baduzu, freskatu zaitez berehala! Miru txoria baino indartsuagoa zara, altuerarako fotoi-proyectil bat bezala!
  Neskak ez zuen erantzun, baina trago batzuk hartu zituen, atsegin sentituz. Bat-batean jan nahi zuen, izakiekiko desio arraroa: hiperplasmaz eta bere agerpenez elikatzen direnak, baina beharbada geneen berezko sena lozorroan dago.
  - Agian, azkenik, mokadutxo bat emango didazu? - esan zuen neska gudariak itxaropentsu.
  Anastasiak begirada zaindu batekin galdetu zuen:
  - Jan nahi duzu?
  Mirabelak erantzun zion, bere ausardiaz harrituta:
  - Nik ulertzen dudanez, zure zerbitzari xumea amaitzen den unibertsoan, ezin izango da hiperplasmaz elikatu. Beraz, ohitu egin behar naiz, jateko, dagoen guztiak kaloriak ematen dituela!
  Anastasiak ados agertu zuen irrika nabari batekin:
  - Logikoa dirudi! Entrenatu, baina jakizu janariak moderazioa behar duela. Gehiegi jaten baduzu, zure borrokarako ezaugarriak gutxituko dira.
  - Antzinako medikuntzari buruzko informazioa menderatu nuen! Jakina, gosea kontrolatuko dut. Txerri lodiak borrokalari txarrak dira!
  - Beno, ondo ulertzen baduzu! - Anastasiak atzamarrak jo eta janari erretilu bat agertu zen Mirabelaren aurrean; Hologramak ahots argiz esan zuen:
  - Elikagai naturalak, ehun eta hogeita hamabost haragi mota, berrehun eta hogeita zortzi barazki, eta hirurehun eta berrogeita hamabost fruta, laurehun eta berrogei gazta, bostehun eta hirurogeita hamar perretxiko. Ezin duzu saihestu Ulra Pizza-k tentatu!
  Mirabelaren eskuetan labana eta sardexka bat agertu ziren, distira egiten zuten, kolore anitzeko harriz beteta. Hologramak mahai-tresnetatik bereizten ziren eta marrazki bizidunetako mosketarien itxura hartu zuten, Bigarren Mundu Gerrako kaskoak buruan zituela.
  - Jan gogoz, maiestate! - Kantatzen zuten. - Gure printzesa handia, gehiegikeriarik gabe soldatzen!
  Mirabela puskak kontu handiz mozten hasi zen. Poliki-poliki jan zuen, ahoan lehen zatia ondo murtxikatzen. Neskak ultra-pizzaren zaporea hobeto ezagutu eta gozatu nahi zuen. Azken finean, itzultzeko aukera gutxi dagoen misio batera doa. Hala ere, oso handiak dira bizirauteko aukerak gerra basati honetan, funtsean anaikidea den honetan, aurreko guduan Rokossovskyren armadaren erdia baino gehiago suntsitu bazen. Infernuaren ondoren beldurtzea bezalakoa da: lurpeko mundua.
  Zer esan dezakegu pizzaz! Zapore naturala, ezin da ezerrekin nahastu. Hau poesia da, sukaldaritzarako ereserkia! Sukaldari bat konpositore batekin konpara badaiteke, orduan Tchaikovsky edo Mozart zen. Mirabelak sexua bezalako janaria gozatzen zuen, bere sabelak orgasmo itxura bat bizi zuen!
  Lehen inpresioak igaro zirenean, neskak berriro aurkitu zuen hitzaren ahalmena:
  - Nola bilatu dezaket hipertxipa? Azken finean, ziurrenik ez da oso handia?
  Hipermariskalak holograma piztu zuen, eta intxaur baten tamainako bola dardarka agertu zen haien aurrean.
  - Hemen dago! Ikusten duzunez, oso txikia da. Eraztun bat egiten baduzu atzamarra ere eraman dezakezu.
  Mirabelak arnasa sakon hartu zuen.
  - Eta nola aurki dezaket! Errazagoa da galaxia biluzik konkistatzen unibertso zabalean halako artefaktu bat aurkitzea baino.
  Anastasiak ukabila dotorea estutu zuen:
  - Ondo! Baina hipertxipak energia erreserba handiak ditu. Benetan zaila da instrumentuekin hautematea, baina sentitu beharko zenuke, bertara hurbiltzen bazara behintzat!
  Mirabelak burua astindu zuen.
  - Unibertsoa handia da, oraindik hurbildu behar dugu!
  Ultra-hiper-mariskalak, ia mugarik gabeko inperio baten borrero xarmanta, ume akastunentzako etxe bateko umezain baten pazientziaz azaldu zuen:
  - Eta hemen dago mezu bat! Hipertxipak pertsona duin bati aholkuak bidaliko zizkiola agindu zuen. Egia da zuzen jokatzen badu bakarrik!
  - Aupa! Hau aukera bat da! - Pozik zegoen Mirabel, begiak dirdira.
  - Primeran ulertu nauzu, baina oraingoz, jan! Zure gorputzak oraindik pizza osoa jateko aukera ematen dizu, arazorik gabe!
  Gerlari gazteak iradoki zuen:
  - Agian zu ere sartuko zara?
  Anastasiak burua astindu zuen, bere ilea, bere sexualitate basatian zoragarria, biraka hasi zen, solaskidearen gainean haizea harrotuz:
  - Ez dut nire burua hondatu nahi! Orokorrean, abstinentzia eta aszetismoaren adibide izan beharko nuke nire menpekoentzat eta hezi behar direnentzat!
  - Eta biok?
  - Heriotzera kondenatutakoei ez zaie ezer ukatzen! - Esan zuen ultra-hiper-mariskalak erdi txantxetan, erdi serio. - Hala ere, noski, ulertzen duzu arrakasta opa dizudala. Eta ez ni bakarrik, baita Inperio Handi osoa ere.
  - Argi dago, honek gerra garaile amaitzea ahalbidetuko digu! Denboraren kudeaketak horrelako aukerak ematen dizkizu! - Eztul egin zuen Mirabelak, ia itota bere ultrapizzarekin. - Baina hau krudelegia da!
  Anastasia berehala konturatu zen, bere begiak distiratsuagoak ziren, tinbrea sakondu zen:
  - Zer da krudela?
  Mirabelak ahots leun batez esan zuen, nahiz eta ez zitzaion erraza izan:
  - Suntsitu unibertso osoa, inor hil gabe ere!
  Ultra-hiper-mariskalak berehala leundu zuen ahotsa eta esan zuen:
  - Zer, suntsitu berehala! Agian etsaia neutralizatzeko modu gizatiarrago bat asmatuko dugu. Edo ez duzu sinesten Enperatrizaren jakiturian.
  Mirabela azkar esan zuen:
  - Noski sinesten dudala! Agian etsaia ere kapitulatu egingo da: horrelako armak ditugula ikasita!
  - Zein baldintzatan kapitulatuko du? Hau ez dago guztiz argi! - Hipermariskalak azazkalarekin kopeta urratu zuen. - Begiratzen badiozu, zer lortuko dugu etsaiarengandik! Ez dugu urrerik behar, ez dugu esklaborik behar ere! Edo euren estatutasunari uko egingo diote! - Hipermariskalak te pixka bat hartu zuen.
  - Gure inperioan sar ditzakegu, gu bezain militarrak izango dira, eta haien enperatriz gure diputatu bihurtuko da! - proposatu zuen Mirabelak.
  - Dibertigarria dirudi! Baina ez dakit hau benetakoa den, baina orokorrean ez dagokit nik erabakitzea, enperatrizari baizik. Bide batez, baliteke andreak minutu bat libre badu, errekurtsoa irakurtzea. Oro har, ohore handia da kuatrilioietatik ateratako hondar ale batentzat, edo baita kintilioi jendearentzat agintaririk handienarekin elkarrizketa bat izatea.
  Mirabelak lotsati esan zuen:
  - Bai, ohore! Ez al du gure atzoko porrotak eragin negatiborik izango gerra osoan zehar?
  Anastasiak zakar esan zuen:
  - Ez! Hau gure indar guztien ehuneko baten zati txiki bat baino ez da. Ez dut uste gerra osoaren ibilbidean eragin nabarmenik izango duenik. Batzuetan irabazi genuen, besteetan irabazi genuen. Eskala honetako ehunka borroka gertatzen dira egunero. Unibertsoa oso handia da, eta oraindik ere gastuen zamari aurre egiten diogu. Eta inkubagailuetan jaiotza-tasa altua da.
  Neskak ausartago esan zuen:
  - Agian unibertsoan modu aktiboagoan zabaldu behar dugu, lantegi berriak eraiki, inkubagailuak ekoitzi?
  Ultra-Hiper-Mariskalak irribarre garratz egin zuen:
  - Hau guztia egiten ari da, gainera, ez ahaztu inperioa arraza ezberdinez beteta dagoela, saiatzen gara matxinada ez eragitea! Ulertzen duzu zer esan nahi duen honek!
  - Indarren sakabanaketa nabarmena! - erantzun zuen Mirabelek mekanikoki.
  Anastasiak onartu zuen:
  - Hori da! Garai batean faxistek porrot egin zuten lurralde okupatuetan ankerkeriak egin baitzituzten. Hasieran biztanleriak partisanoekin bat egin nahi ez bazuen, gerora herri gerra faktore larri bihurtu zen. Egia esan, partisanoengatik ez balitz, gerrak beste urte bat edo bi iraun zezakeen, milioi bat bizitza baino gehiago ateraz.
  Mirabelak baiezkoa eman zuen:
  - Informazioa hautemateko gaitasun oso azkarra dut; HiperInterneten dena jabetu dut! Egia esateko, gauza asko oso polemikoak iruditzen zaizkidan arren. Esaterako, partisanoen eta batez ere aitzindarien balentriak nolabait ikaragarriak dira!
  Anastasiak filosofikoki, haserrerik gabe, esan zuen astinduz:
  - Ez dugu denboraren makinarik dena egiaztatzeko! Baliteke balentria asko gehiegizkoak izatea. SESB herrialde totalitarioa zen, eta litekeena da egia edertu izana. Baina kontua eztabaidaezina da: sobietar tropek heroikotasun handia erakutsi zuten eta borrokatzen ikasi zuten. Eta lidergo militarraren artea etengabe hobetzen ari zen! Azken finean, sobietar armadak aurrera egiten zuen zenbakizko nagusitasun handirik gabe. Esaterako, berrogeita biko udazkenean, naziek 6 milioi 200 mila soldadu izan zituzten, eta 6 milioi 600 mila ditugu. Hau da, ia indarrak berdinak, eta ezaugarri kualitatiboak hartzen baditugu, orduan alemaniar tropak gu baino askoz indartsuagoak dira entrenamendu eta borroka esperientzian. Sobietar tropetan erreklutatuen ehunekoa faxistetan baino askoz handiagoa zen. Gainera, alemaniar fusil sobietarra baino handiagoa zen punterian eta arinagoa zen. Gainera, naziek erabateko abantaila zuten tropen mugikortasunean. Tankeetan proportzioa apur bat hobea zen, baina T-4 berrienak, beren borroka-kalitateetan, ez ziren jada gure T-34 baino gutxiagokoak, eta Alemaniako tankeen tripulatzaileek askoz ere esperientzia, optika eta prestakuntza bikaina zuten! Beraz, alemaniar jeneralak gezurretan ari dira SESBk indarren zazpi aldiz nagusitasuna zuela diotenean. Hau ezin zitekeen batere gertatu. Alemaniako biztanleria laurogei milioikoa da, gehi Austria, Sudeteetako alemanak, Europako herrialdeetako diasporak, guztira ehun milioitik gora. Aliatuak zenbatu gabe. Eta SESBk, datu ofizialen arabera, 194 milioi biztanle zituen, eta eguneratutako kalkulu batzuek 7 milioi gutxiago zituzten, beraz, erroldako datuak Stalinen aginduetara puztu ziren. Gainera aliatu alemaniarrak, hau ehun milioi inguru da, Italia bakarrik berrogeita zortzi milioi dira, koloniak kontuan hartu gabe. Gainera herrialde okupatuetako biztanleria, atzerriko SS legioak, esklabo langileak! Beraz, jada 1941ean, SESBk ez zuen abantailarik izan. Eta 1942ko udazkenean, etsaiaren giza baliabideak Errusiarenak baino ia bikoitza ziren. Beraz, 42ko udazkena da gerraren bidea aldatzeko ia azken aukera. Gainera, AEB eta Ingalaterra aktiboki bilatzen ari ziren Alemaniarekin bake bereizia amaitzeko. Amildegi baten ertzean zintzilik geunden, eta Japonia tropak ateratzen ari zen ekialdeko mugetara!
  Mirabelak lasai adierazi zuen bere iritzia:
  - Uste dut alemaniarren porrotaren erru nagusia Hitlerrena dela. Bere tropak Stalingradotik gertu bildu izan balitu, baliteke tropa sobietarren erasoa uxatzeko gai izango zen, batez ere etsaiaren zenbakizko nagusitasuna txikia zenez. Bai, eta antzeko informazioa Alemaniako inteligentziatik etorri zen. Ezinezkoa da ezkutuan horrelako tropa kopuru handia estepa hutsean zehar garraiatzea. Gainera, bi ibai handi gainditu behar izan genituen, Volga eta Don.
  Anastasiak, ozta-ozta hauteman daitekeen kikildu batekin, baiezkoa eman zuen:
  - Hitlerri utzi zion ezkutuko zaletasunagatik. Bere astrologoengan konfiantza gehiago zuen jeneral profesionaletan baino. Stalingrado kosta ahala kosta hartzera bultzatu zuten. Orduan, gerra garaile amaituko da. Beraz, soldadu alemaniarrak Stalingradotik gertu bildu ziren. Eta abisuek ez zuten eraginik izan Hitlerrengan! Antza denez Adolf gehiegi eraman zuen mistikak. Eta 1941ean ere Moskutik gertu, naziak negurako hobeto prestatuta egon izan balira, ez da jakin nola amaituko ziren gauzak. Eta halaxe zen Führer hotzarekin akordio batekin kontatzen. Thule Elkarteko mistikoek Hitlerrek konbentzitu zuten espiritu gorenen laguntzaz Errusiako negua lehor eta epel egingo zutela. Eta sinistu zituen, prestaketa egokiari uko eginez.
  Mirabelak keinua egin zuen biziki:
  - Idiota! Ezin duzu ezer esan! Horrez gain, Hitlerrek beste akats handi bat egin zuen: tropak neguko auzoetara, Orel-Rzhev lerroan, azkar erretiratu beharrean, agindu zuen: ez atzera pauso bat, borrokatu burugogor eta fanatiko! Honek lubakietan izoztuta hil ziren dozenaka milaka alemaniar hil zituen. Alemaniarrak larri ahulduta zeuden! Zorionez guretzat!
  - Etsaiaren ergelkeriak ezin du zure trebezia ordezkatu! - Ultra-hiper-mariskalak, aurre egin ezinik, ultra-pizzari mokadu bat eman zion. - Bai, zapore bat da, ez dago txarra, baina hurrengoan nahi al zenuke milioi bat haragi barietate dituen hiper-pizza luxuago batekin oparitzea?
  Neska pozik zegoen:
  - Noski nahi dudala! Zer moduz mila milioi?
  Anastasiak kasualitatez esan zuen:
  - Ahal! Hipertxipa lortzen baduzu, bereziki zuretzat bat egingo dugu! Oro har, benetako ikuskizuna eskainiko dugu, mendiko jaia. Agian zure omenez aginduren bat ezarriko dugu.
  Mirabela lotsatuta zegoen, aurpegia apur bat arrosatu zitzaion:
  - Egia esan, ez da ohikoa gerra modernoko heroien omenez aginduak esleitzea. Bada idatzi gabeko arau bat Gerra Handiaren bi aldeek betetzen dutena. Antzinako heroiak bakarrik onartzen dira!
  - Salbuespen bat egingo dugu zuretzat, hau benetan inperiorako zerbitzu paregabea baita! Oro har, enperatrizak heroiarentzat prestatu duena sorpresa bat izango da! Ez dago ametsetan murgildu beharrik! Borroka luze eta anker bat dago aurretik, ez bizitzarako, heriotzarako baizik! Baina zergatik hitz egin platitudes? - Hipermariskalak irribarre zabala egin zuen, nahiz eta bere begiak tigre itxurakoak izan. - Pertsonalki, dominan duzun aurpegia askoz erakargarriagoa iruditzen zait Kutuzov edo Zhukov-en aurpegia baino. Orokorrean, agian horregatik erabaki zuten aginduak ez zigilatzea gerlari modernoen erretratuekin, ederregiak direlako, aurpegi itsusi bakar bat ere ez! Euren atzealdean, heroi zaharrek itxura tristea dute, ez estetikoki atseginak.
  Mirabelak ile kizkurra lisatu zuen ahotsean hutsunea (pena) eta esan zuen:
  - Zer pena antzinako Errusiako komandanteen artean, nagusien artean behintzat, emakume bakar bat ere ez egotea. Esaterako, ez zen txarra izan emakume mariskal bat Gerra Patriotiko Handian. Orduan garaipena askoz lehenago lortuko zen!
  Anastasiak ez zuen aurka egin:
  - Gerra Patriotiko Handian beharbada: akats asko egin ziren. Benetan posible zen lehenago irabaztea. Bereziki, Smolenskeko guduan erdipurdiko porrota, Ukrainan goi mailako porrota, kalkulu okerrak 1942ko udaberriko kanpainan. Zer esanik ez: 43ko otsaila-martxoan zein aukera galdu ziren! Orokorrean, ziurrenik Bigarren Mundu Gerraren esperientzia eta bi aldeen akatsak aztertu dituzu.
  - Ikasi dut! Pribatu bakoitzak goi mailako komandantearen mailara igo eta kontseilu militar gorenean sar daitezkeenez, taktikaren eta estrategiaren oinarriak irakatsi ziguten. - Neskak keinu egin zuen, betilez pitzatutako janari-azalaren hauts puska bat kenduz. - Zhukov, egia esateko, ez da komandante guztiz egokia. Odol handiz irabazi zituen garaipenak, zuzenegi jokatu zuen! "Agintari odoltsua" ere deitzen zitzaion!
  Ultra-Hyper-Marshal-ek tonua altxatu zuen:
  - Nork daki sakrifiziorik gabe irabazten?! Oraindik ez dugu ikasi horrela borrokatzen. Galdurik gabeko garaipenak maitagarrien ipuinetan edo fikzio txarretan soilik lortzen dira. Zuzentasunari dagokionez, alboko maniobrak gerra guztietan ohikoak dira, batez ere mekanizatuetan. Zhukovek, noski, ez zituen neurri egokian antzeko taktikak erabili, baina hala ere garaipen asko irabazi zituen. Bere operazio bikainean arrakasta handia izan zuen: Berlingo ekaitzean! Bi astetan, defentsa-lerro garaiezina okupatzen zuen milioi bat berrehun mila soldaduko taldea garaitzea lortu genuen! Mendebaldeko aditu asko harritu egin ziren arrakasta horrekin. Eta galerek ez dute axola, edonola ere ezin izan dira saihestu! Oro har, zergatik sartu gintuen hain istorio trinko batean! Hobe eztabaida ditzagun zure planak beste unibertso batean sartu ondoren!
  Mirabela nahastuta zegoen:
  - Zer egin dezaket! Ez nintzen espioi profesional izateko trebatu, nahiz eta zalantzarik gabe ezagutzen ditudan oinarrizko adimen-teknikak!
  Anastasiak animatu zuen:
  - Hemen uste dut kapritxoz jokatu behar duzula! Kalkulu zehatzik gabe! Hasiera batean zein mundutan geratuko zaren ere ez dakigu. Baliteke zulo beltz batera edo hilerri erradioaktibo batera botatzea. Zibilizazioa izugarri atzeratua eta gaiztoki garatua izan daiteke! Beraz, prest egon edozertarako! Guk, berriz, zorte ona opa dizugu!
  - Zergatik ez naute izarontzi batean eramango? - galdetu zuen neskak.
  - Ez! Ezin dugu hau oraindik egin! Atari batetik botako zaituzte, gutxi gorabehera unibertsoaren erdigunera. Hau da esan dezakedan gauza bakarra. Ezin dugu inolako komunikaziorik mantendu! - Anastasiak bota zuen.
  - Nola itzuliko naiz? Edo ez dago bueltarik? - Mirabelaren aurpegia luzatu eta zurbildu egin zen.
  Maitasun eta Samurtasun Saileko buruak esan gabe bezala erantzun zuen:
  - Jartzen zaituzten puntuan, larrialdi irteera bat egongo da. Nahiko gai da zure gorputza itzultzeko, hipertxiparekin batera. Hau da gure azken asmakizuna, beraz, denbora pixka bat izango duzu artefaktua aurkitzeko.
  - Denbora da epaile objektiboena - denei hitza ematen die eta frogak agerian uzten ditu! - esan zuen Mirabelak, nabarmen poztuz. - Baina kasu honetan, planik gabe jokatu behar duzu.
  - Zer plan dezakezu? Edozein borroka ezustekoa da! Hau da gerraren axioma! - Anastasia haserretzen hasi da jada, neska jasanezina da bere ergelkerian.
  - Inprobisazioa garaipenaren axioma da! Txantiloia porrotaren teorema da! - Mirabelek aforismo batez adierazi zuen. - Baina gutxienez arma bat emango al didate?
  - Arma garestienak eta modernoenak armatuko zaituztegu. Hainbat babes mota dituzu, edo hobeto esanda, hogeita hamahiru, hiper-super-soldadu bezala, baina ez dakit honek lagunduko duen! Oraindik ez gara ahalguztidunak, eta unibertso berri bakoitza naturaren misterio bat da! Hala ere, uste dut ez zarela lehenengo tiroak bota eta gero eskuak airera oihukatzen dituen horietakoa!
  - Ondo! Baina dagoeneko egiaztatu bada gure teknologia unibertso honetan indarrik gabe dagoela, orduan zergatik alferrik galdu baliabideak nire armetan. Azken finean, gerran errublo bakoitzak balio du. Nolabait aterako naiz, agian harrapatutako arma batzuk lortuko ditut!
  Anastasiak matxinsalto baten eta aguakatearen hibrido bat irentsi zuen, tomate kobra baten odola garbituz. Ahotsa askoz ozenago bihurtu zen:
  - Zer! Gure aurrekontua zaintzea ere ona da. Baina baliabide materialak ez ditugu falta, eta ez dakigu zehazki zer gertatzen den armekin. Agian zortea izango duzu eta armak bizirik iraungo du. Gainera, bizitzarako egokia ez den planeta batean bukatzen baduzu, hau da babestu ahal zaituen gauza bakarra. Batez ere izar baten gainazalean bukatzen baduzu!
  Mirabelak beldur itxuraz erantzun zion:
  - Izuak erraustuko nau!
  - GSS mailako defentsan ez! Dena superstar izango da! - Anastasiak arinki kolpetxo bat eman zion bere solaskideari sorbaldan.
  Mirabelak pizza amaitu zuen eta isilik geratu zen. Alde batetik, lausengatu egiten zen bera zaintzen ari zirelako, baina, bestetik, zenbait sentimendu txar zituen oraindik. Ez al da hau heriotza zigorraren metodo sofistikatua? Hala ere: zer esan dezakegu heriotzaz? Hau misterio moduko bat da - pertsona zentzuzko batek ez du zeruari eta infernuari buruzko maitagarrien ipuinetan sinesten! Baina oraindik badira teoria batzuk; ez dute baztertzen bizitzaren amaieraren ondoren arimak berraragitzea. Agian beste unibertso batera joanda ere? Ispilu anitzaren teoria dago, eta mundu paralelo asko unibertsoen antolamendu parekatuarekin! Baita hainbat itzal-dimentsio eta azpiespazio ere. Oro har, unibertsoa antzina uste zena baino askoz konplexuagoa izan zen! Baina ez nuen halako oihanean sartu nahi. Fisika oso maila anitzeko bihurtu da, baina, zalantzarik gabe, materiaren aukerak eta bere erabilera zabaldu egin dira. Hainbeste hiperplasmaren adierazpen desberdinak agertu ziren. Materiaren seigarren egoeraren aurkikuntza: benetako iraultza eragin zuen zientzian eta teknologian! Orain fantasiarik basatienak posible bihurtu dira. Espaziorako hegaldiak, galaxien artean, energia eta elikadura arazoak konpontzen. Pixkanaka hiperplasma mota berriak aurkitu eta sortu ziren, giza gorputzen eraikuntzan erabiltzen hasi ziren bioingeniaritza barne.
  Jendea hilezkorra bihurtu zuen! Aldi berean, arma ahaltsuenak eta askotarikoak sortu ziren, unibertsoa konkistatzen lagundu zutenak. Efekturik handiena hiperplasma magian erabiltzeatik dator. Super teknologien, super erreaktore berezien eta magiaren konbinazioa indar itzela bihurtu da. Hala ere, magia irrazionala izaten jarraitzen zuen! Inork ezin izan du bere izaera guztiz argitu! Zergatik dute batzuek magia egiteko gaitasuna, eta beste batzuek, bioingeniaritzaren ahalegin guztiak egin arren, ez!
  Mirabelak berak bazekien magia egiten, baina aukera hori kendu zioten! Aukeratutako milioiko kide guztiek magia dute, baina erradiazio berezien laguntzaz, gaitasun horiek apaldu daitezke. Ez al genioke ultra-hiper-mariskalari bere botere magikoaren zati bat behintzat itzultzeko eskatu behar?
  - Nire zeregina oso garrantzitsua da! Gustatuko litzaidake behintzat zerbait egin ahal izatea, nire armak alferrikakoa ez balitz. - galdetu zuen neskak. - Azken finean, magia laguntza ona da!
  Anastasiak, gaizki ezkutuko haserrearekin, erantzun zuen:
  - Lehendik egin genuen hau lurpeko birtualean egon zinenean, prozesamendu osoa egin genuen.
  - Orduan zergatik ez dut sentitzen? - Neska harrituta zegoen.
  - Gaitasun magikoak denbora pixka bat igaro ondoren agertuko dira! - Maitasun eta Samurtasun Saileko burua moztuta.
  -Zenbat?
  - Pertsona ezberdinek modu desberdinak dituzte! Ez dago gehiegi presarik behar. Sinplifikatu zintuzten erradiazioen aurkakoa indartsuegia zen ondorio guztiak berehala neutralizatzeko. Beraz, lasai neska!
  Mirabelak hasperen handia egin zuen:
  - Hil al naiteke nire gaitasun guztiak erakutsi gabe?
  Ultra-hiper-mariskala bere aulkian bizkarra makurtu zen, ahoaren atzetik txinparta koloretsuen sorta bat askatuz:
  - Frontean deuseztatu zaitezke. Orokorrean, koldar batzuek nahiago dute tropen kontrakoetan bizi eta sufritu Aberri Santuagatik hil baino. Nahiz eta ez dudan uste pertsona horietakoa zarenik. Eta gaitasunak bi astetan, hilabete batean, urtebetean ager daitezke! Hemen denentzat ezberdina da. Mutilak normalean neskak baino azkarrago berreskuratzen dira! Zergatik daude hainbeste teoria, ez zaizu interesatuko haiek entzutea!
  Mirabelak ustekabean adostu zuen:
  - Egia esan, lehenago bidaltzea gustatuko litzaidake!
  Anastasiak bulkada telepatiko batekin diamante-tximeleta eta urre-arraina hibrido bati deitu zion, eta bere hiru mihiekin miazkatzen hasi zen. Mihi bat gorria da, beste bat morea, hirugarrena horia. Ahotsa, hala ere, ulergarria izaten jarraitzen zuen eta are argiago bihurtu zen:
  "Orain hipererreaktorea kargatzen ari da; zu transferitzeko, energia gastatu behar duzu, planeta industrial oso baten hilabeteko anoa". Big Loop iristeko oso unibertso zaila da. Beraz, neska, asko kostatzen ari zara. Ez dakit: nola zigortuko zaituzte huts egiten baduzu?
  - Porrota heriotza da oraindik! - Mirabelak kasualitatez keinu egin zuen.
  Anastasiak esan zuen, bere tekla baxu baxu eta aberats batera aldatuz:
  - Bai, baina zu ateratzeko aukera dago. Bereziki, eztabaida bat dago orain: Adolf Hitler azpiespaziotik kendu behar den berehala epaitu eta zigortzeko edo gerra amaitu arte itxaron.
  - Zergatik ez orain? - Mirabelak hatzetako zuku eta koipe nahasketa miazkatu zuen, luxuzko plater bat (ia lehen aldiz jan zuen egia esan)
  - Hitlerrek jende gehiegi madarikatu zuen, eta oso zaila da bere nortasun fitxategia dimentsio negatibotik ateratzea! Energia-kontsumoa handia da, baina badakizu gerra garaian ez dagoela baliabide gehigarririk! "Ultra-hiper-mariskalak arrain hegodunari buruari hozka egin eta berehala murtxikatu zuen.
  - Hau ulergarria da, baina gerra amaitutakoan, zer gertatuko zaio! - Mirabela ere harrituta geratu zen, hatzak miazkatzea ia atseginagoa da pizza bera jatea baino.
  - Herri auzitegiak erabakiko du! Aitzitik, betiko bidaliko dira lur azpira, duela gutxi gozatu zenuena bezala! - Anastasiak gaizkia moztu zuen.
  -Brr! Ez al da krudelegia? - Neska bat-batean hutsean botata sentitu zen.
  - Ez al dakizu historia, zenbat odol eslaviar isuri zen Hitlerren erruz! Oso gogor zigortu behar da, justu. - Ultramariskalak, itxuraz, arrain tximeleta hondarrak irentsi zituen amorruz. Hegalaren zati bat lurrera erori zen eta bat-batean lurrundu zen.
  Mirabelak lasai esan zuen:
  - Hitler irakurri dut, lan ezezagunak barne! Ez dut uste erabateko maniakoa denik edo erabateko zintzoa denik!
  Anastasia harrituta zegoen:
  - Zergatik?
  Mirabela ziztu bizian azaltzen hasi zen (denek ez dute halako kontzientzia, akademietan ez da hori irakasten), orokorrean, haien elkarrizketa luzea besterik ez zen zirudien, baina egia esan ez zuen hiru segundo baino gehiago behar.
  - Ez dago batere kulturaren aurka. Aitzitik, zientzia, eskolak, antzerkiak garatzea eta pertsona duin eta gaiak gorago sustatzea eskatzen zuen. Hitlerrek kultura ario hutsa txertatu nahi zuen, beste herrietan diziplina eta zehaztasuna txertatzeko! Horrez gain, Hitlerrek ez zuen batere amesten munduaren menderatzearekin, inperio handi bat nahi zuen, zenbait mugarekin. Eta ez zuen eslaviarrak erabat suntsitzeko planik! Aitzitik, Adolfek uste zuen Alemaniaren kontrolpean errusiarrak eta beste herriak Stalinen baino hobeto biziko zirela. Gainera, faxistek kapitalismoaren eta sozialismoaren arteko oreka optimoa aurkitu zuten. Bereziki, alemaniar langileek pribilegio zabalak izan zituzten, kapitalistek diru-sarrerak nabarmen mugatuta zeuden bitartean. Orokorrean, orain gure inperioan ez dago produkzio baliabideen jabetza pribaturik. Lantegi guztiak inperialak dira eta armada ekonomikoetako soldaduek zerbitzatzen dute horietan. Baina horrek ez al du burokratizazioa sortzen?
  Anastasiak eten zuen
  - Ez, ergel! Hiperplasma ordenagailuak plangintzan aritzen dira, lan burokratikoa arrazionalizatuta dago! Ekonomia osoa nahiko argi kudeatzen dute komandanteek. Sobietar garaian sortu ziren arazoak garatu gabeko elektronikaren ondorioz. Gorbatxov eta Jeltsinen ahultasunagatik, edo hobeto esanda, traizioagatik ez balitz, gure inperio sobietar munduko aberatsena bihurtuko litzateke! Hala ere, Stalinen azpian produkzio dinamika handia zegoen, elektronika falta izan arren! Bide batez, Stalinekin hitz egin nuen. Azterketa genetikoek erakutsi dute errusiarra dela aitaren aldetik, Przhevalsky esploratzaile polar eta noble baten semea! Bere garairako, gizon oso dotorea, ia bere buruzagi militar guztiak baino adimentsuagoa. Gure komandante guztiak bera bezalakoak balira, Alemaniarekiko gerrak ez luke sei hilabete baino gehiago iraungo. Ezusteko eraso baten kasuan ere! Zenbat garaipen galdu ditugun!
  - Zergatik damutu? - esan zuen Mirabelek, begirada apalduz. - Posible al da konpontzea?
  - Super denboraren makina baten laguntzaz, dena da posible! Neska bat zara, ikusten dut: ez duzu hau benetan ulertzen.
  - Ulertzen dut! Naziak lehenago garaitu izan balira eta odol isuri gutxiagorekin, orduan AEB garaitzeko eta mundu osoa konkistatzeko aukera egongo zen! Kasu honetan, izarren hedapena askoz lehenago hasi zen eta Errusia Handiaren gerran hasiera izango genuen! - Hala al da? - Mirabela pozik agertu zen bere erudizioa!
  Hipermariskalak sardexkaren mutur zorrotzei hozka egin zien (kirrinka egin zuen) eta onartu zuen:
  - Bai, esanguratsua, eta azkar irabaz genezake! Hala ere, gure ispilu irudia ikusita, baliteke historiaren ibilbidea haientzat ere aldatu izana. Oro har, alternatiba asko daude hemen. Gaztetan Genghis Khan hil izan balitz, ez zen Batu inbasiorik izango! Bestalde, Kieveko Rus ohia zatikatua zegoen, eta ezezaguna da noiz agertuko zen hura batzeko gai den printze bat. Gogoratu zein gogor: Sobietar Batasunaren erorketaren ostean, Ukraina eta Errusia talka egin zuten.
  - Baina gero batu ziren! - Mirabela txertatua
  - Gerra zail baten ostean!
  - Gerra gizakiaren egoera naturala da!
  - Noski! Baina txarra da anaien artean doanean! - Anastasiak begiak estali zituen palmondoarekin.
  - Begira nor ari den hitz egiten! - Mirabela haserre zegoen.
  Ultra-Hyper-Marshal-ek eten zuen:
  - Hala esan dut! Baina, oro har, uste duzu, pozten naiz jakiteak neska-mutiko errusiar berberak borroketan hiltzen ari direla, ni bezala! Min ematen du zure ahizpa txikia jotzeak!
  Neska haserretu zen:
  - Gure gerra osoa kolpez beteta dago! Nolabait autotortura ekartzen dit gogora! Eta garrantzitsuena, zentzurik gabekoa.
  Anastasia erantzuteko zorian zegoen gela osoa argi gorri mingarriz bete zenean eta ausarta musika entzuten hasi zen!
  - Kontuz! Enperatriz harremanetan dago! - Lehor marmar egin zuen ultra-hiper-mariskalak.
  Holograma dotore bat agertu zen haien aurrean. Enperatrizak zaldunen armadura zirudien espazio-jantzia zeraman soinean. Burua kasko batez estalita dago: aurpegia eta ilea ez dira ikusten! Figura atletikoa da, baina espazio-jantzian ezin da esan gizonezkoa edo emakumezkoa den! Orokorrean, hilkor soilek ez dute egungo enperadorearen aurpegia ikusi. Erretratuak eta bideo irudiak ez dira sortu. Agintearen benetako izena ere arreta handiz gordetako sekretua zen, pertsona hautatuen zirkulu estu bat izan ezik. Zergatik hain murrizketa larriak? Erantzuna oinarrizkoa da! Beraz, gerra garaian etsaiak ezin izango zuen enperadorearen erabakietan eragin dezaketen magia edo hiperteknologiarik erabili. Azken finean, lider baten sorrera (jaiotza) data zehatza ere erabat konfidentziala da, horoskopo baten laguntzaz karaktere-ezaugarriak kalkula ditzakezulako mugimenduak kontrolatzeko, aurreikusteko edo kalteak sortzeko. Zurrumurruen arabera, enperatriz zoragarria zen, baina emakume guztiak betiko gazte eta ederrak direnean, hori ez da hain deigarria. Mirabela ere zoragarria da, hogei urte inguruko itxura dauka eta Mrs. Universe lehiaketa irabazteko nahiko gai da.
  Enperatrizak baxu oso baxu eta trumoitsu batean (abesbatza bat abesten ariko balitz bezala) hitz egiten zuen (elektronikak ahotsa aldatu zuela argi eta garbi).
  - Pozten naiz nire zerbitzari xumeak agurtzeaz!
  - Aintza Errusia Sakratu Handiari! Bete dadila enperadorearen nahia! - oihukatu zuten bi gerlariek, eskuak altxatuz agurra eginez.
  Andereak adeitsu erantzun zion:
  - Eta aintza zuei, gudari xumeak! Azken finean, unibertso osoa zu bezalako pertsonengan dago! Espero dut ez duzula berriro azaldu behar zereginaren garrantzia?
  Mirabelak baietz egin zuen:
  - Unibertso osoa zintzilik balego bezala da!
  Holograma handitu egin zen, armadurak distira egin zuen:
  - Quasarno (bikaina) pribatua! Orain azalpen gehiago duzu egiteko! Ez dugu Errusia Handia guztiz suntsituko. Uluka ari diren arren, senideak dira! Baina beranduegi bazara eta zure eginkizunak, edo agian gure beste agenteenak ere, huts egiten badu, orduan etsaiaren aurka azken arma indartsuenak erabiliko ditugu. Bere printzipioak oso sekretuak dira, baina suntsitzeko ahalmena galaxien superkumuluak suntsitzea posible da. Etsaia ere garapen paraleloak egiten ari da; laster antzeko arma bat izango du prest. Kasu honetan, lehen kolpatzen duenak izango du protagonismoa. Beraz, ez da denbora asko geratzen!
  Mirabela izugarri zurbildu eta ezpainetatik irten zen:
  - Azkar egingo dut!
  Enperatrizak lasaitu zuen, bere ahotsa leunagoa bihurtu zen:
  - Azkar ibili - ez izan presarik! Superarma oraindik ez dago prest eta etsaia, bere espioien eta sabotatzaileen laguntzaz, bere ahala egiten ari da lana moteltzeko. Gu ere ez gaude zorrik! Kolpeak trukatzen ari dira! Gerra boxeoa bezalakoa da, kanporaketa baten ondoren bakarrik - ez duzu eskua ematen!
  - Esan nahi!
  - Ez presarik egin, eta zaindu zure bizitza, neska! Oso jatorra zara, zure gizatasun zatidura zerrendetatik kanpo dago! - Enperatrizak bere ardatzari buelta eman zion, bere armadurak ehun izar bezala distiratzen zuen.
  Ultra-Hyper-Marshalak lotsati galdetu zuen:
  - Arma bat eman behar diot?
  - Noski! Dena azken teknologiarekin! Orokorrean, armen gehiegizko produkzioa ere badugu; baizik eta jende nahikorik ez dugu.
  Anastasiak makurtu egin zuen:
  - Ultrastar! Ez naiz ausartzen gehiago zu atxilotzera, handienetako handiena!
  Enperatriz mindu egin zen; bere ahotsean ohar kapritxoso bat entzun zen:
  - Ez al zaizu gustatzen enperadorearekin komunikatzea! Azken finean, hau ere lorpen handiagoa da, liderra gertu egotea! Zein deprimituta dauden arranoak! Zuek zer diozue?
  - Noski, zurekin komunikatzea plazer handia da! - Esan zuen Mirabelak. "Musika zoragarria entzutea bezalakoa da, doinuen jolasa". Halako konparaketa zurbilegia den arren zure adimenarekin zein harrituta gauden deskribatzeko!
  Unibertsoko agintariak tonua aldatu zuen, bere ahotsa askoz femeninoagoa bihurtu zen:
  - Zure hitzetan iseka ezkutua dago, baina gustatzen zait niri beldurrik ez izatea. Koldarkeria da soldadu baten akatsik handiena. Inteligentzia falta oraindik konpentsatu daiteke ordenagailu batek, baina teknologiak ezin du ausardia ordezkatu! "Enperatrizak tximista hirukoitza bota zuen, aireak distira egiten zuen elur malutak distiratsuak balira bezala, Mirabelak beroa sentitu zuen.
  - Bai, ados nago, oi andre handia! Nahiz eta, egia esateko, koldar adimentsuak batzuetan onura gehiago ekartzen dion inperioari ergel ausart batek baino!
  Enperatrizak sarkastikoki esan zuen:
  - Zuzen zaude! Hildakoek ezin dutela borrokatu kontuan hartuta! Hildako soldadua beti da soldadu txarra! - Enperatriz boteretsua jada trumoi egiten ari zen. - Badakizu, ez duzu beldurrik zu bezalako bilioi oso bat edo baita kuatrilioi bat lurpeko oinazeetara betiko oinazeetara bidal ditzakeen norbaitekin eztabaidatzeko. Horrek iradokitzen du neska pentsamendu eredutik aldentzeko gai dela. Ai, gure soldadu gehienak: artikuluak ematen duen tresna baino ez.
  Mirabelak emeki esan zuen:
  - Adimentsuak, ikasiak eta oso eruditoak dira! Ez dago nire lagunei buruz gauza txarrik esan beharrik. Denak eskola onetik pasatu ziren!
  - Gerra eskola ona da, baina akatsen bat egiten baduzu, ezingo dituzu azterketak berriro egin! - Enperatrizak hankaz gora jarri zuen, erradiazio poligamoak igortzen zituen girlanda baten kontra makurtuta. - Orokorrean, gure armadan ez dago tontorik! Hau hautaketa genetikoa duen entrenamendu sistema serioa da. Laburbilduz, nire argazkitxoa, esaidazu, ederra al naiz?!
  Mirabelak ezin izan zion txiste bat egiteari eutsi:
  - Asko, batez ere armaduran, hainbeste distira egiten dute, polita da ikustea! Antzinako parrilla baten antzeko zerbait!
  Enperatrizak lasai geratu zen eta poz-pozik ere ematen zuen:
  - Ona da irudimenezko pentsamendua izatea. Askoz okerragoa da jendeak bi hitz elkartu ezin dituenean, batez ere boterearen aurrean! Tira, ados, ederra eta leuna, ez dago zurekin eztabaida bat egiteko astirik. Nahiz eta, adibidez, esan: zer falta den beti, eta zerk gaixotzen nauen denbora guztian!
  - Boterea! - Erantzun zuen azkar Mirabellek.
  Emakumea harrituta zegoen; olatu berde batek jantzi zuen zeharkatu zuen:
  - Aupa! Baina kuartelean, ez dizute hau irakatsi! Nola asmatu duzu?
  - Dedukzio metodoaren arabera! -erantzun zuen neskak.
  - Nola da hori? Argitu dezakezu!? - Enperatrizak bere hatzarekin erreproduzitu zuen: fantasma magiko bat, lehoi baten eta karramarro baten hibrido baten moduan, ezpata bat eskuetan zuela.
  Hutsik gabe, Mirabelak erantzun zion:
  - Beti dago botere falta, baina ardurak gaixotu egiten zaitu! Hau axioma bat da! Orokorrean, unibertsoa sorbaldetan edukitzea oso zaila da!
  Dandelion baten eta karramarro baten hibrido batek bat-batean azeriaren eta porcupine baten nahasketari aurre egin zion; ezpataz gain, beste hainbat instrumentu erabili ziren, borroka baino musikalagoak zirudien:
  - Erantzukizuna arrazionalki banatzen baduzu, orduan dena ez da hain zaila. Egoera-mekanismoa perfektuan arazketan dago. Ur-jauzi moduko bat da, itxurazko azkartasun guztia gorabehera, sistema guztiz egonkorra. - Konturatu zen enperatrizak, bere begitik pulsar bat bidaliz (berehala isilean lehertu zen):
  - Elikatze-sistema iturri batekin alderatzea, errekak gora egiten duenean, askoz egokiagoa da! - esan zuen Mirabelak, bere ausardiaz harrituta.
  - Neska ederki eztabaidatzen ari da nirekin. Frostbitten Aliceri buruzko maitagarrien ipuinean bezala da! Hain zen lotsagabea erreginarekin, izotz lodiarekin hormatu baitzuen! - Bigarren pulsar magikoa lehena baino are handiagoa eta distiratsuagoa zen eta angelu zorrotzen formakoa zen.
  - Zergatik ez hidrogeno solidoa!?
  "Ez nuen ilehoria natural bihurtu nahi!" - Neska biluzi baten eta ezohiko distiratsuko euli agariko baten hibrido baten mamua agertu zen.
  Mirabelak ezin izan zuen barre egiten utzi:
  - Ilehoriak oso pentsamendu originala dutela esaten dute!
  Unibertsoko Andereak beste dozena proiekzio magiko piztu zituen aldi berean:
  - Ilehoria bezalako ergelak bezala! Baina zure ilea, berez, perla eta urre nahasketa bat da! Hiperkuasar! Espero dut berriro elkartuko garela! Asko gustatu zaitut! - Holograma erraldoia kometa bat bezala distiratzen zen eta mamuekin batera desagertu zen.
  Mirabelak makurtu eta xuxurlatu zuen:
  - Bitxia da, unibertsoko agintariak ergel bat dirudi!
  Ultra-Hiper-Mariskalak eskua astindu zuen:
  - Umorez hitz egiten du, baina, oro har, enperadorearen larruan egongo bazina, ulertuko zenuke zergatik! Orduan giza txantxa soil bat eskertu nezakeen.
  - Ez diot errua botatzen! Hainbeste arazo daudenean, benetan engainatu nahi duzu.
  Anastasiak bulkada telepatiko bat bidali zuen, erantzun zioten:
  - Ordua da, atariko sarrerara iristen garenerako dena prest egongo da!
  - Azkenean! Ezezaguna den zerbaiten zain egotea beti da mingarria! Nerbioak urtzen ari dira! - esan zuen Mirabelak etsita.
  Bi neskak (nahiz eta batek jada laurehun ziklo gainditu zituen), dozena bat borroka-robotez lagunduta, berrogeita hamar arma ezberdinekin beldurgarriak, planeta-sistemaren beste muturrera abiatu ziren. Tetraleten pelotoi bat izan zuten lagun.
  . 15. KAPITULUA.
  Esklaboek neska erdi biluziei begira jarri eta berehala azoteak jaso zituzten:
  - Ez begiratu! Zure tribua ez dago baimenduta!
  Esklaboek heldu behar izan zuten. Bitxia bada ere, mutilekiko jarrera liberalagoa zen. Hurbildu eta neskei gogotsu begiratzen utzi zieten. Gorputz biluzi izerditsuek distira egiten zuten, neska politen bular bete eta apur bat urratuek astindu zuten.
  Ahmed merkatari nagusiak aharrausi egin zuen:
  - Ez, ez da hori! Emakumezkoen borroka besterik ez, hortxe zegoen hobe ezpatekin. Zaharrari deitu.
  - Dagoeneko dator!
  Herriko burua benetan agertu zen. Toga jantzita eta bizar gris luzea zuen, aurpegi zimurtua ia beltza zen. Egurrezko zapatak harrien gainean klik egin zuten.
  - Zorionak Ahmed! Gaua pasako al duzu edo bertatik igaroko zara?
  Esklabo-merkatariak zaunka egin zuen:
  - Gure bidean! Entzun, eman ikuskizun txiki bat, aspergarria da! Ez dut lapurrik topatzen, eta nire eskuak ezpata falta du.
  Agureak buruarekin baietz egin zuen:
  - Zure buruari borrokatuko al diozu edo utziko diozu gure jendeari astintzen:!
  Ahmedek bere hatz eraztun artean begiratu eta erabaki zuen:
  - Bai, hobe zuk zeuk egitea! Beste bat hiltzea dibertigarriagoa da norbait hiltzen ikustea baino.
  Zaharra inspiratu zen:
  - Beraz, ez da errukirik izango! Hil arte bakarrik!
  Esklabo-merkatariak irribarre egin zuen:
  - Horixe da Pilon. Edo nahikoa izan dudala uste duzu, min besterik ez du egingo!
  Zaharrak bizarra urratu zuen:
  - Hau ordaindu behar duzu! Neska gazteek berrehun eta berrogeita hamar zilarrezko kasko balio dute, ai, esklaboen eskaera handia dago! Baina gizonak merkeagoak dira, ehunetik hogeita hamarrera, eta mutilak hogeitara ere joango dira!
  Ahmedek eten zuen:
  - Orduan hobe mutila izatea! Dirua aurreztu behar da.
  Pilon pozik zegoen:
  - Zure aukera, mutilek ez dute ia ezer kostatzen, gainera, asko daude eta zaila da jaten ematea. Orain zozketa egin dezagun.
  Ahmedek irribarre egin zuen.
  - Bakarrik azkarrago, ez nago ohituta denbora luzez itxarotera.
  Familia txiroenetatik hamar urtetik gorako mutilak hautatuta, lastoak marrazteko agindua eman zien Pilonek. Motzena duenak borrokatu beharko luke. Mutilak, oro har, espero bezala portatzen ziren beren adinean, zaratatsu baina ausart. Inor ez zen maltzurra ari; ezpata borroka joko dibertigarri bat iruditu behar zitzaien. Irabazlea hamalau bat urteko mutil gihartsu eta ilun samarra izan zen. Ezpata arin bat jarri zioten eskuetan, eta olioa bota zioten buruan. Haurrak elkarri lehian hasi ziren aholkuak emateko. Ahmedek ezpata luzeagoa eta astunagoa aukeratu zuen eta irribarre egin zuen. Ezpatalari ona zen eta esperientziaren bat bazuen makilekin soilik borrokatzen zuen mutil baten aurka irabazteaz ziur baino gehiago zegoen. Hala ere, mutilak zerbait gehiago egin badezake, orduan Ahmed bakarrik pozik egongo da eta dibertigarriagoa izango da.
  Esklaboei erratz baten antza zuen fruitu mamitsu bat ematen zitzaien, azala bakarrik latza eta meheagoa zen, erraz kentzen zen. Zaporea askoz gozoagoa da, laranja bezalako zerbait, baina kalitate handiagokoa. Yankak deabruei eskerrak eman zizkien mentalki: Sotxiko estazioa bezain epela den mundu batera bidali zutela, non gosez hil behar izan ez eta eltxo ikaragarririk ez zegoen. Antza denez, hainbat eguzki egoteak eragin onuragarria izan zuen floran eta faunan. Yankak merkatariarekin borrokatu behar zuen nerabearekin begiratu eta sinpatia egin zuen aldi berean. Aurre egin al diezaioke halako koloso bati, ia bi metroko altuera eta abiadurak eta erreakzioak mindu gabe? Hollywoodeko filmetan egia da: normalean, borrokalari txikiek maizago irabazten dute. Oro har, pertsonaia negatiboa: askoz altuagoa eta positibo batek baino pisu handiagoa du. Zinema industriaren tradizio moduko bat! Baina bizitza Hollywood baino askoz gogorragoa da eta merkataria ez da ergela borrokatzeko bere erabateko nagusitasunean konfiantza izan gabe.
  Herriko bizilagun batzuk, gehienbat haurrak, lanik gabe zeudenak, ikuskizun arraroa miresteko bildu ziren. Ez da borroka edo ukabilkada bat, hil arteko borroka baizik! Hala ere, umeek apustuak egiten zituzten, normalean, gauza txikiren batean, kakalardoak, etxeko jostailuak edo zigor fisiko arinak, zaplaztekoak, ostikada bat, zuhaitz batetik jauziak edo zaplasteko bat besterik ez. Deus ez zuten esklabo nerabeek ere apustuak egiten zituzten pintxak, klikak eta bestelako gauza txikietan. Yanka gurdi baten gainean eserita zegoenez, inork ez zuen berarekin apusturik egin, eta ez zuen mutilengana hurbildu nahi.
  Ez zuen sinesten herriko mutil soil batek borrokalari heldu trebe baten aurka irabazi zuenean, eta ez zuen Akhmed ankerraren aldeko apusturik egin nahi.
  Adarra jo eta borroka hasi zen. Akhmedek ehun eta hogeita hamar kilo pisatzen zituen gutxienez, hau da, mutilak baino hiru aldiz gehiago, hamalau urtez ia tamaina estandarra zuena.
  Merkatariak marmar egin zuen:
  - A ze txakal txikia, altzairua nahi duzu saihetsetan.
  Mutilak duintasunez eta ausardiaz erantzun zion:
  - Zure azpian!
  Akhmedek zaunka egin zuen eta botarekin jotzen saiatu zen, baina mutilak paratzea lortu zuen eta hanka jo ere egin zuen. Mutilak ezpata zorrotzagoa izan balu, zauria larria izango zen. Merkatariak madarikatu zuen:
  - Esklabo gorotza!
  - Sabel lodia! -erantzun zuen mutilak.
  Akhmedek jo zuen, baina mutilak trebetasunez errebotatu zuen. Gorputz txiki eta malgua mugikorra zen, soineko soinean bakarrik zeramanean izan ezik, oso erraza zen mugitzen.
  Ahmed, ordea, eskarmentu handiko borrokalaria zen; poliki-poliki mugitzen zen, txakurkumeak ez zuela utziko arrazoiz sinetsita. Mutilak taktika zuzen bakarra aukeratu zuen: etengabeko erretiroa.
  Sagu arin baten atzetik zebilen katu lodi bat gogorarazten zuen.
  Akhmedek ezpata aurrera eraman zuen, oinetako behatzekin pixka bat bultzatuz, aurkariei begira.
  - Txakal txiki, irrintzi egiten duzu eta koldarra zara.
  Mutilak erantzun zion:
  - Zergatik ari zara burrunba eta danborra puzten!
  Ahmed apur bat azkarrago mugitu zen eta bere xaflak mutilari bularra irekitzea lortu zuen. Hala ere, odola tantaka zegoen arren, marradura bat besterik ez zen izan.
  - Neska bat bezala moztu duzu!
  Ahmedek amorruz jo zuen, halako indarrez non mutilak ia ezpata erori, erori egin zen, baina azkar jauzi egin zuen.
  -Ez duzu harrapatuko!
  Yankek Pinotxo film famatuarekin elkarteak zituen buruan, non Karabas handia ere gizon txiki baten atzetik korrika zebilen. Filmean, dena ondo bukatu zen, bizarra atxilotzen zuten, Karabas konoekin dutxatzen zen. Hemen yankiek arazo larriak izan zituzten, maskuria, zuku oso atsegineko pitxer baten ondoren, bat-batean matxinatu zen, baina benetan ez nuen guduaren ikuskizuna galdu nahi. Azken finean, ezpatekin borrokatzen direnean, dena une batean buka daiteke.
  - Ez naiz txikia, jasan dezaket!
  Ahmedek aurrera jarraitu zuen, ihes egiteaz nekatuta zegoen mutila erasotzen saiatu zen, kulunka. Azkarra eta bizkorra zen, txikitatik fisikoki asko lan egiten eta korrika egiten zuen nerabe bati dagokion bezala, mahaian eserita bezalako oinazeak ezagutu gabe! . Baina miaketa-mugimenduek eskrima eskolaren erabateko falta agerian utzi zuten. Mutilak astindu eta jo besterik ez zuen egin, jo nahian, inolako sistemarik edo oinarrizko teknikarik gabe. Esperientziadun tutore bat izango balu eta gutxienez pare bat urteko prestakuntza izango balu, Ahmed etzanda egongo litzateke sabela urratuta. Baina ai, eskale mutilak ez du halako aukerarik!
  Merkatariak hainbat aukera zituen, mutilaren pasioa aprobetxatuz, bularra zulatzeko, edota burua mozteko. Baina ez zuen presarik; txakurkume lotsagabearen heriotza erraza ez zegoen bere planen parte.
  - A ze zurruta! Zaunka eta kikildu jarraitzen duzu! Orain begiratu: nola txikitzen diren benetako gerlariak!
  - Freak! - Oihukatu zuten mutilek eta sorbaldan kolpe gogorra jaso zuten. Ezpata berehala astun bihurtu zen eta mutila kolokan jarri zen.
  - Tira, nor da friki! - Ahmeden ezpataren amaiera odoltsu bihurtu zen.
  - Zuk!
  - Beraz, lortu gehiago! - Ahmedek trebetasunez eraso zuen. Mutilaren eskuak ahuldu egin ziren eta beste eraso baten ostean, besoan zauritu zuten eta ezpata erori zen.
  Mutilek garrasi egin zuten. Nerabea esklaboa ihes egiten saiatu zen, baina bi lantza sartu zizkion bularrean:
  - Non dago txakal kumea!
  Ahmed jauzi egin eta mutikoari buruan jo zuen ezpataren zapiarekin:
  - Beno, lasaitu naiz!
  Yankak haserre egin zuen mutila erori zenean, hil zutela iruditu zitzaion. Mutilaren burua osorik zegoela ikusita, agian merkatariak gladiadore gaztea konorterik gabe utziko zuen esperantza bat izan zuen, eta orduan bere onera etorriko zen.
  Baina itxuraz errukia ez zen Ahmeden izaeraren parte.
  - Tira, kikildu!
  Merkatarien destakamenduko gudari batek aldez aurretik prestatutako lantza atera zuen sutik. Gorputz geldira hurbildu zen.
  - Tira, zer balio duzu!
  Gudariak baietz egin zuen, lantza luzatu zuen eta burdin beroak mutilaren orpo hutsa erre zuen.
  Mutilak garrasi egin zuen min handiz eta jauzi egiten saiatu zen. Ahmedek ukabilkada eman zion aurpegian:
  - Non dago txakal kumea!
  Mutila erori zen eta soldaduek besoetatik eta hanketatik heldu zioten. Ahmedek lantza bere eskuetan hartu eta atseginez erre zuen nerabearen beste orpoa punta beroarekin. Oihu egin zuen, ihes egin nahian. Gainontzeko mutilak isildu ziren, baina gelditu gabe begiratzen zuten. Beraiek torturatuak izateko beldurra zuten, baina oso interesgarria zen parekide baten oinazeari begiratzea. Ez da ezertarako jende asko biltzen dela beti heriotza-zigorra edo azoteagatik.
  - Bueno, zergatik azkura duzu! Oso polita da! Ez da hori! - Ahmedek punta jarri zion mutilaren besapean. Haragi frijitua bezalako usaina zuen. Hala ere, punta azkar hoztu zen. Gudariak linterna bat eman zion merkatariari. Sua ekarri zuen mutilaren buruko ile ilunera, eta ikatz egiten hasi zen.
  Hemen zaharrak ezin zuen gehiago jasan:
  - Nahikoa!
  - Zer da nahikoa?! - Zaunka egin zuen Ahmedek.
  - Besterik gabe hilko zenuela adostu genuen, baina torturari buruz ez genuen akordiorik!
  - Ai, hola da! Zilarrezko beste bost kasko jantzi dituzu ondo pasatzeko. - Merkatariak dirua bota zion Piloni. Goxoki heldu eta marmar egin zuen:
  - Hamar agian?
  - Gehiegi nahi duzu! Hona hemen zer den arren... - Pentsamendu bat piztu zitzaion Akhmeden buruan. - Esklabo hau nirekin eramaten dut. Nire mutil azotatzailea izango da. Zerbait azkura hasten edo umore txarrean nagoen bezain pronto, amorrua askatuko dut. Ulertzen duzu?
  Zaharrak umilki erantzun zion:
  - Orokorrean, berdin zait hiltzen duzun edo zurea izango den! Eta dirua ez da inoiz soberan! Bide batez, mutilaren izena Muk da, sinbolikoki, oinazeetarako jaio zela esan nahi du!
  - Egin dezagun irina, irina ona! - Ahmed pozik zegoen, ezpainak miaztuz. - Beno, lotu ezazu gainontzeko mutilekin.
  Yanka, tortura ez ikusteko, gurditik salto egin zuen. Hankak ez zituen oraindik guztiz sendatu, eta trapuetan bildu zituen. Mingarri samarra zen ibiltzea, baina mina jada ezaguna egin zitzaion. Sufrimendua esklabutzaren alaba da, eta lehena eta indartsuena!
  Muk kentzen zutela entzunda, ez zekien pozik ala triste egon. Azken finean, tortura motelaren objektu izatea ez da berehala hiltzea baino hobea. Batez ere, heriotzaren ondorengo unibertso honetan infernua bakarrik ez badago!
  Maskuria arintzen duzunean, arima arintzen da eta askoz alaiago sentitzen zara. Beno, hobe da oraingoz isilik egotea, bestela zuk zeuk intziri egin beharko duzu torturapean!
  Karabana berriro mugitu zen: atseden hartutako esklaboak alaiago ibili ziren. Muk bakarrik pasatzen zuen, orpoak anpulu handiz estalita zituen eta behatz gainean ibili behar izan zuen. Mutilak, ordea, eutsi egin zion eta irribarre egiten ere saiatu zen, zauriak izan arren. Yankak berehala sentitu zuen errespetua. Oro har, ausardia beti baloratu izan da. Garai batean, eskolan zeudenean, gai historiko libre bati buruzko idazlan bat zegoen: Stenka Razini buruzko hainbat fitxa idatzi zituen. Gainera, errespetu handiz, Stepanek ez zuela oilorik egin azpimarratuz, laurden bidez exekutatu zutenean ere. Txantxa egin zuen amaieraraino, irribarre egin zuen, heriotza mingarria abentura atsegin gisa onartuz. Irakasleari ez zitzaion benetan gustatu bere idazlana.
  - Stenka Razin bidelapur bat besterik ez da! - oihu egin zuen.
  - Jendeak ez luke bidelapur bat bakarrik jarraituko. Jendeak idazten al ditu gaiztoei buruzko abestiak? Stenka Razinek nekazari eta artisau soil bat egin nahi zuen: pertsona duin bat. Esklabo ohia zara - kosako askea, ez ganadua! Azken finean, Razinek klase desberdintasuna ezabatu eta denak banan-banan berdintzeko agindu zuela egia da! Benetako pertsona aske batek bakarrik sor dezake zerbait eta edertasuna. Artista eta olerkari seroiak baziren ere! Eta Erdi Aro ilunean maisulanak sortu zituzten. Baina borondatea borondatea da! SESBn, Gorbatxovek jendeari askatasuna eman zion, emakume biluziei begiratzeko aukera, Hitler irakurtzeko, festari errieta egiteko, Hollywoodeko film onak ikusteko eta, bereziki polita dena: marrazki bizidunak. Hala ere, orain arte AEBek Errusian baino superprodukzio hobeak ekoizten dituzte. Hori egia da, eta ez bakarrik efektu bereziei dagokienez. Hollywoodeko filmek, nolabait, trama biziagoak eta ezustekoagoak dituzte, borroka koloretsuagoak eta anitzagoak eta errusiar gehienak bereizten dituen beste zerbait iheskorra. Agian hau atsegin handiagoa da, odola izan arren! Hala ere, Sobietar garaian haurrentzako film onak zeuden. Batez ere, Yankari gerrako filmak gustatzen zitzaizkion, non bera bezalako haurrek helduen faxistak, guardia zuriak eta burgesiak kolpatzen dituztenak! Zein interesgarria eta dibertigarria den! AEBetan ere badira haur heroiekin filmak, baina, nolabait, gutxiago dira, eta zerbait falta da. Agian ideia abertzalea da. Posible al da gutxienez Bigarren Mundu Gerrari buruzko estatubatuar film bat gogoratzea, non umeek alemaniar multzoak apurtu eta hiltzen dituztenean? Edo Abraham Lincolnen gerra zibilari buruz ere. Mark Twain idazle bikaina da, dudarik gabe, haurrentzako idazlea barne, baina inoiz ez zuen haur gerlari baten irudia garatu. Arkadi Gaidar: zentzu honetan zerbait egin zuen, baina ez nahikoa. Agian 41ean hil izan ez balitz, haur gerlari baten irudia gehiago garatuko zen. Errusiako idazle bakarrak lortu zuen haurren gerlari baten irudia benetan agerian jartzea! Yankak Interneten irakurri zuen. Zoragarria eta oso polita! Bitxia da hain tipo liluragarririk ez argitaratzea! Oraindik argitaratuta egon daitekeen arren. Ez zuten Maisua eta Margarita argitaratu nahi, baina orduan eleberria zientzia-fikziozko lanik onena eta ezagunena bihurtu zen. Eskolan ere ikasi zen klaseko zeregin gisa. Hala ere, Yankak Masterra eta Margarita irakurri zituen lehen aldiz: bost urte zituela. Nobelak inpresio handia eragin zion haurrari. Hala ere, naturala da: halako lan bat mistikoegia da bere garairako. Orduan, gerra aurreko Errusia Sobietarran, ateismoa inoiz baino oldarkorragoa zen. Ateo militanteen gizartearen tamaina: hamar milioi pertsona baino gehiago; komunista elizkizun batera joaten bazen, berehala kanporatzen zuten alderditik, eta horrek automatikoki atxiloketa ekarri zuen! Eta hona hemen Satan Handia bera: Mosku inguruan ibili eta jendearen patua erabakitzen. Eta NKVD goraipatuak erabat ezin du Woland eta bere zerbitzarien aurka! Zalantzarik gabe. zaplazteko handi bat sobietar erregimenaren aurrean. Horrez gain, moskotarrak beraiek, hiriburuko bizilagunak, estatu sobietar eredugarrian, gutizia, harro, interesaturik, lan gogorrik eta oinarrizko dezentziarik gabe agertzen dira. Baina hau ez da Agitprop-ek zizelkatu zuen sobietar gizonaren irudia. Polizia ezindua dago, ugazaba mozkortuta dago, gizartea kontzientziarik gabe eta gutizia! Eta hau Stalinen kudeaketa jakintsuaren menpe dago hiriburuan.
  Jakina, Bulgakovek gauza batzuk leundu zituen. Hain zuzen ere, ospitale psikiatrikoa erakunde eredugarri gisa erakutsi zuen, non gaixo bakoitza dutxadun gela batean etzanda dagoen, eta arduradunak adeitsuak dira, horietako asko emakume xarmangarriak. Izan ere, buruko ospitalea instituzio izugarria da, kartzela bat baino okerragoa da. Zikinkeria eta kirats ikaragarriak, zelulak gainezka, kasak, ordenatzaile anker eta sadikoak! Janaria: kartzelan baino are okerrago, anoak denek lapurtzen baitituzte. Konpainia ere okerragoa da, gaizkile eta maniako bortitz ugari daude, eta baita tontoak, ergelak, eskizofrenikoak ere. Esan beharra dago espetxe gehienak kontzeptu hauen arabera bizi direla: kaosik ez, zelulak txukun daude, presoek eurek garbitasuna mantentzen dute, kulunkariz hornituta ere badaude, telebista jarri dezakezu, eta dirua baduzu, Europako kalitatezko konponketak egin. Askoz okerragoa da buruko ospitale batean, ergel batek pixa egin dezakeelako edo ohera joan eta denok usaintzen duzuelako. Gainera, kartzelan: ez dizute psikofarmakorik injektatzen, baina ospitale psikiatrikoan? Hainbat zabor, zeinetatik oso txarra den, denak min egiten du, benetako erretiratzea gertatzen da, erabateko drogazale batena bezala. Eta oso kaltegarria da osasunarentzat, bihotzak, gibelak eta giltzurrunak jasaten dituzte, eta literalki dena! Ez, benetan hobe da kartzelara joatea! Bulgakovek ez du kartzela deskribatzen, baina buruko ospitalea irudikatu zuen tonu arrosetan. Zergatik egin zuen hau? Ziurrenik ez zentsurari beldurra ziolako bakarrik, baizik eta sobietar gobernua benetan zena baino askoz jatorragoa, gizatiarragoa eta argiagoa zela uste zuelako. Denek sinetsi nahi dute hoberenean; idazle sobietar askok komunismoan sinesten zuten eta bizitzaren adierazpen negatiboak leundu zituzten. Edo uste duzu Gaidarrek ez zekiela zer zen kolektibizazioa? Banekien, baina beldur nintzen! Hala ere: egindako gehiegikeriaz gain, kolektibizazioaren ideia bera zuzena zen eta nekazari gehienek onartzen zuten. Onenengan sinesten zuten eta Stalin maite zuten. Bulgakovek berak Stalin nola tratatu zuen galdetzen diot? Azken finean, Stalinek NKVDren errepresalia basatietatik salbatu zuen, eta are gehiago, Bulgakoven antzezlanak aretoetan grabatzeko aukera eman zuen. . Baina hainbeste dira kanpamenduetan fusilatu edo usteldutako idazle gai. Orokorrean, Bulgakovi Maisua eta Margarita kenduko bazenu, inork ez luke orain ezagutuko (espezialisten zirkulu estu bat izan ezik).. Maisua eta Margarita bakarrik utziz gero, denek jakingo lukete!
  Hala ere, idazle bakoitzak bere maisulanak ditu, hala nola: The Three Musketeers of Dumas (eta hau da, gertaerak, haiek idazten lagundu zioten), edo Conan Doyleren Sherlock Holmes. Zailagoa da Jules Verne oparoaren eleberri nagusi bat identifikatzea, baina ziurrenik Hogei mila legoa itsas azpian izango da, gehienetan filmatu baitzen. Bestalde, Jackie Chan "Around the Light in Eighty Days" superprodukzioan parte hartu ostean, agian lan hau leihatilan lider bihurtu zen. Hobe da idazle modernoak ez ukitzea; haien artean ez dago erraldoi bakar bat ere. Gainera, ideia originalak agortuta daude gehienetan, eta ia edozein idazleri plagioa leporatu diezaioke. Beste kontu bat zen XIX.aren amaieran -XX.mendearen hasieran, literaturaren lur birjina freskoa egiten ari zirenean-. Bai, orduan erraldoiak baziren, baina orain birrintzen ari dira, eta bakarrak bat gehiago edo gutxiago bat dator handiaren definizioan!
  Dragonfly bat, garabi bat bezain handia, hegan egin zuen Yanka gainean. Arkularietako batek tiro egin zion eta jo zuen. Mutilak arreta jarri zuen; jaurtitzaileak ia ez zuen apuntatu. Jaurtiketa azkar batek entrenamendu ona eta esperientzia handia adierazten du. Horrek esan nahi du hori kontuan hartu behar dela ihes egitea erabakitzen badu. Baina non?
  Ahmedek zaldia harrotu zuen eta, gora zihoala, oihukatu zuen:
  - Beno, prest dago jokoa?
  - Ordubete barru egingo dut, jauna! - oihukatu zuen Yankak.
  - Beraz, begira, maitea! Ezin baduzu maneiatu, hain gogor azotatuko zaitut... - Merkatariak ez zuen amaitu. Muk-engana hurbildurik, arantzadun azote batekin jo zuen mutila.
  - A ze txakal txikia, gorputzak azkura! - Eta berriz kolpea.
  Yankak pentsatu zuen: zergatik ez luke azkura egingo mutil honek inoiz garbitzen ez badu? Urrunetik ere nola kiratsa duen suma dezakezu. Sasikume kiratsa du. Esklabo mutilak askoz garbiagoak dira.
  Nazkagarria da ikustea, baina zutik eta esku hartzeak zure burua kolpatzea esan nahi du. O, zein erraza den exekuzioan erortzea: isildu, isilik, isilik!
  Zorionez, basurde leun batek aurrera egin zuen eta honek distraitu zuen sadikoa. Muk nekez hartu zuen arnasa, baina ez zuen oihurik egin. Aurpegia apur bat zurbildu zen, azala moztua: odol jario meheak jaisten ziren. Merkatariak altzairuzko izarrak zituen látigo berezi bat zuen: azala eta haragia urratzen zituen.
  Yankak uste zuen oraindik ona zela herrialde zibilizatu batean bizitzea, non haurrak hutsalkeriagatik azotatzen ez zituzten. Tsarist garaian, berez, haga arrunta zen. Egia da, denboraren poderioz geroz eta gutxiago jotzen zuten! Sobietarren menpeko haurrak klase pribilegiatu bat ziren, errukituak ziren, eskoletan debekatuta zegoen spantak egitea. Stalinen egia: jendea askoz zorrotzago tratatzen hasi ziren. Tortura ere erabili zuten, baina gero liberalizazioa etorri zen berriro. Agian kontrakoa ere, eskolan ez dago diziplinarik, arduragabekeria osoa. Hala ere, zu zeu azotatzen zaituztenean, nolabait, ez dituzu benetan beste batzuk azotatzea nahi. Ez da alferrik bakezale konbentzituenak beren burkideen heriotza ikusi eta borrokatu zutenak direla!
  Abentura liburuetako batek bere ordez zer egingo zuen galdetzen diot. Ahmed borroka batera erronka egingo zenioke?
  Horrek esan nahi du zeure burua hiltzea. Edo maitagarrien ipuin batean bezala: une kritiko batean, sorgin edo gerlari handi bat agertzen da. Benetako borroka hasten da, non zure aurkaria dagoeneko harra patetikoa den.
  Bizitza askoz konplikatuagoa da. Azken finean, berari gertatzen zaiona ez da superprodukzio bat. Eta ez da gai guardiak bakarrik sakabanatu edo buruzagiari labankada egiteko. Beraz, isilik egon eta jasan behar duzu. Orain, analogiak gogoratzen badituzu, orduan zer egin zuten zenbait heroik Erdi Aroan. Gogoratzen dudan bat tratatu, ebakuntza egin eta dena bikain atera zitzaiola. Beste bat errege zerbitzura sartu zen, karrera bat eginez, hirugarrena pirata bihurtu zen, laugarrena...
  Hala ere, hauek helduak dira. Umeekin zailagoa da! Lehenik eta behin: familia noble batzuen ordezkaria izan behar duzu. Ai, lehen itzulia galdu zuen! Esklabo baten mailara makurtuta! Beste modu bat ezagutza modernoa erabiltzea da.
  Tira, dagoeneko saiatzen ari da zerbait egiten hemen. Badaude prest egotear dauden xake multzo nahiko duinak, eta horretaz gain, askoz joko gehiago asmatu ditzake. Oro har, pertsona askea bazara, honetatik aberastu zaitezke. Egia da, hemen zortearen araberakoa da asko, gure munduan xakea ezaguna bada, zergatik ez luke izan behar: bada zerbait bikaina. Egia da ez dela txarra xakearen ekoizpenaren monopolioa lortzea, bestela irabaziak jaitsiko dira. Kosmetikoekin ere probatu dezakezu, hemen agian emakumeek ez dute horretan sartzen. Hala ere, hemen ere pertsona askea izan behar duzu. Eta hobe da oraingoz zure trebetasuna ezkutatzea. Oro har, maizago iraganean, abentura historikoetako heroiek indar gordinarekin jokatzen zuten. Hemen, noski, indar berezien boterea eta benetako gaitasunak asko gehiegizkoak dira. Ez al dira kasu asko hautatutako borrokalariak kaleko hooligan soilek jipoitzen dituztenean? Dexente! Beraz, inozoa da pentsatzea indar bereziko soldadu batek ezpatekin trebatu diren ehun borrokalari hil ditzakeela. Yanka prest zegoen erromatar gladiadore trebatu eta esperientziadun batek ezpatekin Alpha talde bereziko ia edozein kide hil zezakeela. Eta, indar berezien superpotentzia propaganda-klixe moduko bat da. Superman konplexua! Hau proteina-gorputz arrunta besterik ez den arren, eta askotan edandakoa! Kontuan izan behar da, gainera, borroka aspergarria dela! Zer gehiago bururatzen zaizu? Horrelako makina automatiko bat, ezin duzu asmatu, lan delikatua da. Bai, noski, kanoi sinpleagoa: bolbora egin eta ekoiz dezakezu. Baina zer emango du honek? Gerra ezezaguna hasiko da, odol jarioak isuriko dira. Eta oraindik ere katean jarraituko du. Gulliverren abenturak gogoratu nituen, nola erraldoien erregeari bolbora ekoiztea eskaini zion, baina monarkak ezezkoa eman zion. Zein erabaki jakintsua! Horrez gain, bolboraz gain, beste lehergai arriskutsu asko daude. Brr! Ez da ideia ona arma-lasterketa bat hastea. Pena da, adibidez, betiko gaztetasunaren elixirrik ez izatea, bere garaiko jendeak beraiek nola egin ez dakien bitartean. Agian musika tresnak ekoiztea? Hori ideia bat da, baina lehenik askatasuna lortu!
  Hemen bi modu daude: ihes egin edo jabeari mesede egin. Lehenengo bidea tentagarria da, baina arriskutsua, bigarrena, aitzitik, ez da oso desiragarria, errealistagoa eta seguruagoa baizik. Hala ere, asko pertsonaren araberakoa da. Ahmedek kontzientzia puska bat ere badu?
  Perretxiko euria botatzen hasi zen. Eguzkiak argitzen jarraitu zuen. Hemen Yanka izan zen bertako ortzadarra ikusten lehena. Lurrekoa baino askoz aberatsagoa, argitsuagoa, anitzagoa zen. Eskuragarri zeuden tonu kopuru osoa izugarri handia zen.
  Ikusi zuten esklaboek ere miresten zuten behin baino gehiagotan. Mutilak barre egiten saiatu ziren eta azote bat jaso zuten bizkarrean.
  Yankak guardiari galdetu zion:
  - Zer da ikaragarri ederra hemen euria egiten duenean?
  Mertzenarioak erantzun zion:
  - Zer axola zait? Horrek ez du nire zorroa astunagoa egiten! Jainko Fazjara bakarrik jolasten!
  - MOE?
  - Fazjara edo Fazh! Argi txikiaren jainkoa. Hain fribolo eta ahul samarra!
  Yankak adierazi zuen:
  - Nor duzu gustukoago?
  Mertzenarioak gogotsu erantzun zion:
  - Gore noski! Oso jainko indartsua da! Gudarien patroia! Benetako Setter bat ere badago, baina benetan maite ditu sakrifizio odoltsuak! Irabazteko, esklabo gehiegi hil behar dituzu! Eta esklaboak balioa eta aberastasuna dira!
  Yankak onartu zuen:
  - Balio goreneko pertsona bat!
  - Gizona motza da! Zenbat ez duzun ulertzen! Gizon txiki patetikoa.
  - Eta sultana?
  Mertzenarioak lantza astindu zuen:
  - Isilik, zoritxarrekoa, bestela denok sartuko gaituzte!
  Yankak oihu egin zuen beldur itxuraz:
  - Noski isilik nagoela, oi handia!
  - Nor da handia?
  - Noski zu!
  Mertzenarioak harro jarrera hartu zuen:
  - Munduko handiena naiz.
  Merkatariak deitu zion mertzenarioari:
  - Zer esan duzu?
  Berehala kikildu zen:
  - Txantxetan ari nintzen, jabea.
  -Eman dut esan nahi duzuna! - Akhmedek mertzenarioarengana salto egin zuen eta bizkarra eman zion zartailarekin. Bere zalditik hegan egin zuen beldurrez. Talka egin zuen, hautsak altxatuz, baina berehala salto egin zuen:
  - Dena ulertzen dut, maisua!
  - Daukat?
  - Bai! Xehetasun txikienera!
  - Tira, eseri piztiari lotu baino lehen.
  Mertzenarioa nolabaiteko zailtasunekin igo zen, intziri eta itxuraz giltzurrunak kolpatzen zituen bitartean. Yankari kostatu zitzaion barreari eustea: ez zuen beste etsai bat egiteko nahikoa.
  Ahmed mutilarengana hurbildu zen:
  - Beno, zelan dago prest jokoa?
  - Azken zifra mozten ari naiz!
  - Ados, ergel honek dibertitu ninduen, oraindik atsegina naiz eta barkatzen zaitut!
  Yankak erantzun zuen ageriko apaltasunarekin:
  - Eskerrik asko jauna!
  Ahmed pozik zegoen honekin, baina gogor esan zuen:
  - Ez iezadazu deitu batez ere guztien aurrean, maisu. Hau Sultanari egindako dei bat da. Deitu nazazu maisua, edo hobeto esanda, jauna.
  - Ulertzen dut, jauna!
  - Zoragarria da! Hurrengoan iristen naizenean jokoa prest egon beharko litzateke!
  - Saiatuko naiz!
  Mutila lanera itzuli zen: Momentu honetan jokoan bertako txapelduna izango zen ala ez interesatzen zitzaion. Xakeak bere erraldoiak zituen, adibidez Greco, Philidor, Morphy, Capablanca, Fischer, Kasparov. Orain xake jokalariak eta maisu nagusiak ehotzen ari ziren. Txapeldun absolutuena ordenagailua da. Edo, zehatzago esanda, xake robot bat! Beste txapeldun handi batzuk: nolabait bere garaian aurreratu ziren. Esaterako, Greco izan zen sakrifizio-konbinazioaren kontzeptua sartu zuena, Philidor peoien eta posizio-jokoaren papera, hasierako garapenaren Morphy, Steinitz defentsa, Lasker psikologia. Horietako bakoitza benetako pertsona bat zen! Interesgarria da ia txapeldun guztiak mugazaleak zirela, iraultzaileak. Azken txapeldun handia barne: Garry Kasparov. Yankak ia partida guztiak ikusi zituen: Garry Kasparov. Beregan ikusgarria zen irekitzeen ezagutza, konbinazio-ikuspegi zorrotza, ekimenaren aldeko borrokan zuen irmotasuna eta bikotekideekiko beldurrik eza. Kasparovek kolpe lazgarri batzuk eman zizkion aurkariei! Badirudi erregina oparitu zuela - ezin duzu xake matetik ihes egin ! Tira, pikutara letrak. Hala ere, yankiek lehen maila sendoa dute, eta ordenagailu programa indartsuak garaitzeko esperientzia.
  Azkenik azken zaldia mozten da. Fu-fu! Etzan zaitezke atseden hartzeko, besoak nekatuta!
  Yanka ez zen ohartu nola lo hartu eta erritmoa galdu zuen. Horrez gain: ertza gurutzatu eta haranera jaitsi ziren jada, beroago zegoen tokian. Yankak zaldi borroka batekin amesten zuen. Egia da, zaldi batzuek barraskilo itxurako maskorrak dituzte, bertako zaldiek bezala.
  Yankak borrokatzen du: indar handia du, handia eta heldua da. Bata bestearen atzetik kentzen du. Dukearen koroa jantzita duen heroi nagusiarengana iristen da. Mutilak kulunka zorrotza egiten du eta kolpatzen du. Etsaiaren ezpata pitzatu egin zen, punta akotapean erori zen. Yankak berriro jo du...
  Momentu honetan, min handiak erre egiten du. Mutilak garrasi egiten du eta begiak irekitzen ditu. Sokak "erutsi" egin zion, beste behin.
  - Nola lo egiten zuen belatzak?
  Yankak oinazea urrundu nahi zuen, edo aurpegian ukabilkada ere eman nahi izan zion, baina hark apala erantzun zuen:
  - Oso ona maisua!
  - Beraz, bikaina da! Partida prest al dago?
  Mutikoak buruaz egin zuen:
  - Bai, margotzea besterik ez da falta!
  - Beraz, zer! Margotu! - Ahmedek ezpaina estutu zuen pazientziagatik.
  - Ondo! Pintura zuri-beltza dago?
  - Emaiozu! Bata ikatza da, bestea klarion! - Esklabo-merkatariak airean txistu egin zuen bere zartaginarekin, baina ez zion jo.
  Yankari pintzela bat eman zioten eta mutila margotzen hasi zen. Erraza da irudiak margotzea, baina taula bera laukitan jartzea, parekoak izan daitezen... Txikitu egin behar izan nuen: hainbat adar eta kako erabiliz gailu gisa. Ez zailtasunik gabe, Yankak amaitu zuen lana. Eta orain historiara pasako da xakearen lehen asmatzaile gisa, Ahmed noski ez bada: bere aurkikuntza ez diote lapurtzen. Esaterako, Esopo esklabo-filosofo handia bazegoen ere, antzinako errege eta presidente moderno gehienak baino ospetsuago bihurtu zena!
  Plazak ez ziren oso berdintsu atera, baina hala izango da. Yankak miresten zuen bere lana: ez omen zuen eskulangilearen talentua nabaritzen, baina beharrak behartu zuen. Pertsona bat bizitzak estutzen duenean, askotan asmakizuna eta aurrez ezkutuko gaitasunak erakusten ditu. Hona hemen lehenak: xakea unibertso honetan. Ederra litzateke erloju bat egitea ere. Beno, hori ere ideia ona da, serioski aberas zaitezke erlojuekin! Malgukiak dituztenen mekanismoa korapilatsuegia bada eta trebetasun handia eskatzen badu, eguzkiak, askoz sinpleagoak, nahiko eskuragarriak dira Erdi Aroan. Oraingoz isilik egon. Mutikoak piezak antolatu eta Erdi Aroan piezarik mugikorrena ez zela erregina, gotzaina baizik. Gehiago deitzen zioten bufoia edo korrikalaria. Gotzaina geroagoko izena da, dorreari esaten zitzaion bezala: bira edo kanoia! Erdi Aroan bi eremutara bakarrik joaten zen. Erregina edo gotzaina batentzat. Baina orain, hobe da berehala arau modernoak sartzea, bestela ez da bertako txapelduna izango. Bestela, egokitu arau berrietara, eta kasu honetan teoria ezberdina izango da. Lur planetako zein beste joko ditu jokoen teoria eta analisiari eskainitako ehunka liburu? Bai, noski, boxeolari profesionalek kuota handiak jasotzen dituzte, xake jokalariak baino aberatsagoak, nahiz eta adibidez Fischer-ek bere garaian milioiak irabazi zituen, baina edertasuna eta estetika paregabeak dira. Hala ere, Fischer-ek sarritan konparatzen zuen xakea boxeoarekin. Yankak kontaktu sparringan parte hartu behar izan zuen, baina ez zitzaion boxeoa gustatzen. Bere erreakzio eta abiaduragatik, mutilak eskola-lehiaketa bat ere irabazi zuen (puntuetan, indar osoz jotzera ausartu gabe), baina kirol honetan profesionalki aritzeari uko egin zion. Eskolan, nahikoa indar zuen delitugileari ukabilkada emateko, baina Yankak bihotz ona zuen; ez zuen ahulena jotzeko gogorik txikiena ere, "schmoozer"-a ere. Egia da, orain oso damututa zegoen boxeo bati utzi izana, eta are hobeto, kickboxing (non ostikada ere egiten duten) karrerari. Hala ere, hamabi urteko mutiko batek, umeen artean munduko txapelduna izan bazen ere, nekez aurre egingo die hogeita bost gudari esperientziadun eta armatuei. Baina jabea Ahmed: bat-batean bada, ziurrenik egin zuen. Luzatze bikainak, artikulazio malguak eta arte martzialetarako gaitasun onak ditu. Izaera falta zaiola besterik ez da. Nolabait zaila da pertsona bati aurpegia kolpatzea eta mina eragitea. Hala ere, Erdi Aroan ezin zara gizatiarra izan, jan egingo zaituzte, kolpeak hazi behar dituzu!
  Yankak erregina zuria usaindu eta mihian hartu zuen. Ez, ez da klarion hutsa, landare-oinarritutako zerbait eta atseginagoa da. Mutilak lehen mugimendua egin zuen, peoi beltza mugituz. Yankak erabaki zuen beltzak egingo zuela lehen mugimendua, utz ditzatela indar ilunak erasotzaile bihurtu!
  Halako pentsamenduak berresteko moduan, arratsaldeak jo zuen eta palmondo handi handiek keinua egin zuten. Mutilak eskua keinu egin zien. Ahmed keinu hori nabaritu eta Yankararengana salto egin zuen.
  - Nola margotu duzu?
  - Bai jauna! Hemen zuri-beltzak!
  Ahmed barraskilo zalditik jaitsi, gurdian eseri eta kontu handiz ohola altxatu zuen.
  -Ezer ez! Ederra dirudi! Nola jokatu!
  Yanka azaltzen hasi zen:
  - Irudiak banan-banan mugitu behar dituzu!
  - Zergatik txandaka! Hobe da berehala presaka sartzea, masiboki!
  Yankak ausardiaz erantzun zuen:
  - Ez, kaosa egongo da, baina jokoak harmonia sortu behar du!
  - Horrela... Harmonia! - Esklabo-merkatariak aurpegi gizen eta bizardun bat atera zuen.
  - Jakina, gauza nagusia burua da, joko honek komandante baten gaitasunak argi eta garbi erakusteko aukera ematen dizu. - esan zuen Yankak zentzuz.
  Ahmedek buruaren goiko aldea urratu zuen:
  - Komandantea! Aupa! Batzuetan komandante onena ni naizela iruditzen zait! Batez ere urrezko maskorrak agindu behar badituzu!
  Yankak azkar erantzun zuen:
  - Entrenatzeak ez du inoiz minik egiten, batez ere baldintza berdinetan hasten den borroka justua delako!
  - Zintzoa zara? Eta gerran ezin zara zintzoa izan. - Ahmedek esku iletsuko eraztuna bira eman zion.
  - Zintzotasunez irabazten ikasten baduzu, orduan ez duzu pareko engainuan!
  Ahmedek adostu zuen:
  - Tira, ados, saia gaitezen jolasten: behin eta berriz!
  - Armadako adar bakoitza bere erara mugitzen da... - hasi zen Yanka.
  Ahmedek burua astindu zuen:
  - Zailegia da!
  - Ez, zirraragarria da! Sinistu nazazu! - esan zuen mutilak gogotsu. - Azken finean, benetako gerra batean berdina da, zaldizkoak infanteriarekin berdinak al dira?
  Merkatariak sudurra urratu zuen:
  - Egia esan, hori egia da! Ados, azaldu ditzagun arauak.
  Yankak peoi bat hartu zuen:
  - Hau infanteria da, lehen mugimenduan, gelaxka bat edo bi salto egin ditzake.
  - Interesgarria!
  - Baina bigarren mugimenduan, karratu bakarra mugi dezake!
  - Zergatik? - Ahmed beherantz makurtu zen, bere kiratsa indartsuagoa bihurtu zen.
  - Trantsizioan infanteria nekatzen delako! - Yanka apur bat urrundu zen gizon aberats kiratsarengandik.
  - Eta albo batera mugitzen baduzu!
  - Diagonalean bakarrik harrapatzen du beste pieza bat, baina bera zuzen bakarrik mugitzen da! - Mutilak arbela seinalatu zuen hatzarekin konbentzitzeko.
  - Zergatik?
  - Azken finean, infanteria batek ezpata astintzen duenean, alboan ere mozten du!
  Ahmed jakin-mina zegoen:
  - Zergatik ez zuzenean?
  - Ezkutua bere bidean dago! - Yanka aurkitu dut.
  Merkatariak mutilaren ile ilehoria lausotu zuen:
  - Tira, maltzurra zara! Inor baino gehiago dira, baina ahulenak dira!
  - Ez zalantzarik horrela! Peoia azken lerrora iristen bada, edozein pieza bihur daiteke! - Yankak eskua altxatu zuen.
  - Beste garai batean bezala? - Ahmed ez zegoen ados honekin.
  - Karrerako hazkundea, meritu bereziengatik!
  - Hala al da? Eta sultana ere?
  - Ez! Sultan san hereditarioa da!
  Ahmed lasaitu zen:
  - Beraz, ados nago, hau askoz justuagoa da! Esadazu zeintzuk diren zifrak.
  - Hau dorre bat da, haizeak bultzatzen du eta aldi berean zortzi lauki mugi ditzake: lerro zuzen batean.
  - Zergatik lerro zuzen batean?
  - Horrela dabil haizea! Dorrea elementuek eta komandanteek kontrolatzen dute, eta, oro har, oso pieza sendoa eta mugikorra da.
  Ahmedek burua astindu zuen.
  - Bai, badirudi oso indartsua dela! Zer gehiago daukazu! Hori da, eta ezagutzen dut lasterkaria.
  - Bai, zaldi bat, G letraz jauzi egiten du. Hori da! - Mutilak arbelari erakutsi zion eta irribarre egin zuen.
  - Barregarria da! Zehazki! - barre egin zuen Ahmedek.
  - Salto egin matxinsalto bat bezala! - Are gehiago irribarre egin zuen Yankak. Haren hortzak bere adineko mutil batentzat izan beharko lituzkeenak baino zertxobait handiagoak dira, baina guztiz zuzenak dira, klarionak baino zuriagoak.
  - Beno, ados, nor da hau? - jarraitu zuen Ahmedek.
  - Hau elefante bat da!
  - Elefantea! Ez oso antzekoa!
  Yanka berehala aurkitu zuten:
  - Gure munduan: hauek elefanteak dira!
  - Zer higuingarria, zure mundua hutsala eta itsusia da. - Ahmed-ek mutikoari sudurrean jo zion. - Gustatuko litzaidake horrelako enborra edukitzea. Ados, nola ibiltzen da?
  Mutilak pazientziaz azaldu zuen:
  - Zeiharka, benetan taularen luzera osorako!
  - Eta zergatik da zeiharra?
  - Pisu handiegia albo batera okertzen da! - Yanka irakaslea sentitu zen lehen mailako ikasle bati bonba atomikoaren egitura azaltzen.
  - Oh, hau oso interesgarria da! Eta a ze zifra hau!
  Mutilak masailak puztu zituen:
  - Hau da figurarik indartsuena, erregina edo visir nagusia. Eskuinera, ezkerrera eta diagonalean ibil daiteke.
  - Zergatik da hori horrela?
  - Bisir Gorena da gehienetan komandante nagusia, eta herrialde askotan: berak gobernatzen du herrialdea. Azken finean, askotan bigarrenak estatua gobernatzeari arreta handiagoa jartzen dio lehenak baino! - Yankak baietz egin zuen, erregina laukietan zehar mugituz. - Selyavi! Tipo polita!
  Ahmedek durbantea egokitu zuen:
  - Zer da logikoa! Baina hau, dagoeneko badakit - Sultana bera!
  - Bai! Norabide guztietan ibiltzen da, baina karratu bakarra.
  - Zergatik da hain ahula? - Desilusioa zegoen esklabo-merkatariaren ahotsean.
  - Kontua da sultanaren botere zama handiegia dela arintasuna erakusteko, gainera, harem oso bat eraman behar duen kanpaina batean! - kantatu zuen Yankak. - Ezin zara munduan emakumerik gabe bizi! Maiatzeko eguzkia daukate - poetak esan zuen bezala!
  Akhmedek barre egin zuen ozenki, zaldiak ere urrundu egin ziren:
  - Zuhurra! Oso zintzoa! Beno, orain badakit arauak: agian jolastu gaitezke?
  Yankak irribarre egin zuen:
  - Beno, zergatik ez jolastu! Beltza doa lehenengo!
  - Orduan nirea beltza izango da! - Akhmedek erabakitasunez mugitu zuen muturreko peoia. Mugimendua eginda, oharpenean a7-a5 idatzita dagoena.
  - Zergatik jokatu zenuen horrela?
  - Alboetatik mugitzen hasi naiz! - Aberats harrotsuak erdeinuz egin zuen txintxo.
  - Ados, beraz, utzi? - E2-E4 erantzun zuen Yankak.
  Partida hasi da. Ahmedek, noski, ez zekien teoria eta peoiak lerrokatu besterik ez zuen egin. Berez, kontua amaitu zen: birao azkar batekin.
  - Zer da hau?
  - Erregea suntsitzen da: horrek esan nahi du armada osoa amore ematen duela, hauek dira arauak. - Yankak eskuak zabaldu zituen, beltzarana fresko batek ilundurik.
  - Ezin al du bisirak agintea hartu? - Galdetu zuen Ahmedek.
  - Ez! - Estratega mutilak moztu zuen.
  - Zergatik? - Esklabo-merkatariak azotea altxatu zuen.
  - Zeren: ez du sultana hiltzea nahi. Azken finean, erregea ezin da garaitu, defenda ezazu azkeneraino: bere menpekoen betebehar sakratua! - Esan zuen esklabo jakintsuak sutsu.
  - Debozio arraroa! Joko hau gustatzen zait! Hurrengoan: ezin nauzu irabazi! Nik... - Zurrunbiloak airean txistu egin zuen.
  - Lagun egingo dut! Monarka bat harrapatzen denean, xake mate deitzen zaio! - Mutilaren sorbalda biluziak dardara, halako "laztan" saihestu nahi zuen.
  - Izen barregarria! Orduan tira, irabazten badut, hamar jaurtiketa bero jasoko dituzu bizkarrean! - Ahmedek hortzak agerian utzi zituen gaizki.
  - Eta nik ba? - Yanka poztu zen hurrengo minutuan izar pikordun zartailak ez zuelako laztantzen.
  - Afarirako haragia emango dizute. Esklabo batentzat: haragia oso jaki handia da! - Ahmedek bigundu zuen.
  - Badator! Niri ere interesatzen zait!
  Mutikoak piezak antolatu eta joko berri bat hasi zen.
  . 16. KAPITULUA.
  Vladimir eta Elfaraya munstro hilezinaren inguruan inguratu ziren. Neka-neka eginda zeuden ordurako, eta etsaiak estutzen jarraitu zuen. Hidra bat bezala: buru bat moztu beharrean, bi hazi ziren! Saiatu irabazten!
  Gazteak, beste ebaki bat jaso ondoren, ahotsa tentsio izugarritik hautsita, iradoki zuen:
  - Beti egon behar da bide bat: garaitu etsaia! Horregatik oztopo-ibilbidea da hau, ziur norbaitek gainditu eta erramuak irabaziko dituela!
  Neskak arnasestuka erantzun zion:
  - Noski: bada irabazteko modurik! Zer esaten dizu esperientziak?
  Vladimirrek xuxurlatu zuen, odol tantak botaz:
  - Munstro hau robot bat da! Bere kontrol panela aurkitu eta itzali behar duzu! Quasar dimentsio hiperfrakzionaletan: titare batean ito daiteke.
  Elfarayak itxaropena sentitu zuen:
  - Eta non dago?
  - Ez oso urrun, baina ez lekurik nabarienean! - erantzun zuen Vladimir-ek, zaurietatik azken indarra galduz!
  Elfaraya bera baino freskoagoa zen:
  - Utzidazu estaltzen, eta kontrol-panel ezagun hau bilatzen duzu!
  - Saiatuko naiz! - Gaztearen eskuineko begia: jada ez zuen ezer ikusten, eta ezkerra laino arrosaz lainotuta zegoen, eta borrokalari gaztea intuizio hutsez gidatu zuten.
  Munstro birtualak indar imajinaezinarekin eraso zion neskari eta hainbat ebaki egin zizkion. Elfarayak herabeki atzera egin zuen, sorbaldan zauri ikusgarri bat irekita. Neskaren hankak, edo hobeto esanda, bizirik zegoen hanka bakarra, dardarka ari ziren, baina munstroaren gorputz-adarretako bat moztea lortu zuen!
  - Ez, ez nauzu hain erraz hartuko! - Gudariak hortz kolpatu bat bota zuen, super-piztiaren begi-ilaretara zuzenduta.
  Munstroak purrusta egin zuen:
  - Lurpeko sugarrak zure zain daude!
  Elfarayak kolpeak paratu zituen, baina hankan zartada bat galdu zuen. Bota erori egin zen hanka dotore eta gihartsu bat agerian utziz. Behatzak erre zituen fluxu hiperplasmikoaren ondorioz.
  - Hona hemen zulo beltz bat! - Erantzun zuen neskak - Hau da egiten didazuena - nire super-munstro-anti-heroia! Baina ez zait batere erraza friki bat jostea, zero, zero, zazpi!
  Munstroaren besoak luzatu egin ziren eta Vladimirrengana heltzen saiatu zen. Gazteak ostikada eman zuen, baina alboan larri jo zuten. Odola berriro isurtzen zen, orbanak utziz gainazal irregularrean. Vladimirrek, mina gaindituta, itzulipurdi bat egin zuen, bere eskuetan ibili zen, eta gero beste jaurtiketa bat egin zuen.
  - Kuzkaren ama erakutsiko dizut! Txernodirnik! - Mutilak pareta moztu zuen, gorago jo nahian.
  Munstroak tamainaz hazten jarraitu zuen eta erasoa egin zuen bi frontetan.
  Elfarayak biraka eta salto egin zuen, hanka biluziak errez, eta bigarren gorputz-adarra bat-batean hazi zitzaion. Neska ederrak oinaze indartsuak, baina aspalditik finkatuak, bizi izan zituen. Jauzi egin eta oin hutsarekin izaki elektronikoari ostikoka eman zion, baina berehala atzera jo zuten, hiru hatz galdu eta oina zauritu zuen.
  Elfarayak oihu egin zuen:
  - Munduaren aurkako izua!
  Munstroak iskanbila esan zuen:
  - Hiper-azpimunduan: ez duzu horrela abestuko!
  Neska atzera egin behar izan zuten. Gero eta zailagoa egiten zitzaion. Vladimir-ek ere lortu zuen, beste eraso baten ostean, munstro birtualak mutilari hanka moztu zion belaunean.
  Mutilak intziri egin zuen:
  - Ai, hau jasanezina da!
  - Izan zaitez indartsu eta bildu zure borondatea! - Gomendatu zuen Elfarayak. Ezpataren xaflak edertasuna jo zuen bularrean eta titia moztu zion. Neskak atzera buelta bat egin zuen, takoi biluzi eta odoltsuak emanez. Orduan madarikatu zuen haserre:
  - Honela laztantzen dituzu emakumeak!
  Izaki elektronikoak erantzun zuen:
  - Neska itsusiak besarkatu eta besarkatu nahi ditut! Hatzak hautsi eta zati txikitan hautsi nahi ditut!
  "Zerrentan moztu eta ahuntzak luzatuko zaitut!", oihukatu zuen Elfarayak. Neskak mailu kolpe bat bezala jaso zuen. Hanka bat apurtu zen eta puska bat hegan atera zen.
  Vladimirrek eskua galdu zuen, haizagailu baten bidez moztu zuten:
  - Hemen dildo bat! - Gazteak zin egin zuen. - Zapaldu nahi nauzu!
  Munstroak zin egin zuen gogor:
  - Zaila izango zaizu - quark hutsa!
  -Oker zabiltza, kadabro sasiko hori!
  Oso zaila izan zen mutilarentzat, hankak utzi zizkion. Ez zegoen gehiago eusteko indarrik, baina Vladimir borrokatu zen. Beste eraso bat baztertu zuen, etsaiaren gorputz-adarra moztu zuen, baina berehala, momentua ulertzea zaila ere, hazi zen!
  Izakiak ulu egin zuen:
  - Zer mina!
  - Beraz! "Mutilak hortz eskukada bat bota zituen, masail-hezurra moztuta.
  - Are okerragoa izango da!
  Eraso bat jarraitu zuen neskari, atzera egin zuen eta etsaia trebetasunez moztu zuen. Odol marroi pozoitsua egin zuen, baina are ikaragarriagoa bihurtu zen:
  - Zer edertasuna! Nikel batean lortuko duzu!
  - Soldadu indartsu baten ukabilarekin topo egingo duzu! - erantzun zuen neskak duintasunez.
  Hurrengo kolpeak eskua moztu zion. Elfarayak alde egin zuen eta atzera bota zuten. Odolpean zegoen. Vladimirrek beste "opari" bat jaso zuen; belauna moztu zioten. Gazteak intziri egin eta saihesten saiatu zen, baina puntak jende arruntak eskuineko giltzurruna duen lekua zulatu zuen.
  Vladimir-ek gorputz-adarra jo zuen, apur bat lortu zuen: moztu egin zen, metal likidoz egindako haragia askoz indartsuagoa bihurtu zen. Mutilak atzera egin zuen eta paratzen saiatu zen, baina dozena bat palak, baita sastakaiak ere, aldi berean hegan egin zioten. Horietako batek mutilaren bihotza zulatu zuen, Vladimir kolokan jarri zen eta erortzen hasi zen.
  Elfarairen esfortzu etsiak berehalako heriotzatik salbatu zuen. Gazteak kalte berriak jaso zituen, ia erditik moztuta, eta neskak bigarren bularra galdu zuen, eta bihotza zulatu zitzaion. Elfaraya odolez beteta zegoen, azal ederra zuritzen ari zitzaion. Neskak txistu egin zuen:
  - Edertasuna galtzen ari naiz!
  Munstroak, bere emozio haragijalea ezkutatu gabe, orroa egin zuen:
  - Aligator bati azala kenduko dizute bezala da!
  Hilzorian zegoen neskak ez zuen umorea galdu, berehala erantzun zuen:
  - Terminatzailearen boterearekin, aurpegia jipoitu egingo da!
  Berriz ere astindu etsi bat, hanka elbarri bakarra geratu zen. Zein gogorra izan zen neskarentzat.
  Vladimirrek beste kolpe bat jaso zuen bihotzean. Ona da hiru izatea, bestela berehalako heriotza. Baina hiru motorretatik bi galtzeak nabarmen ahultzea eragiten du. Mutilaren kontzientzia lainotuta zegoen; bizirik zegoen hanka batek ezin zion gorputzari eutsi.
  Munstroak ulu egin zuen:
  - Sastakatuko zaitut! - Eta neskarengana jo zuen. Bere aho lizuna esan zuen:
  - Badakizu nola antzina: zu bezain neska indartsuak bortxatzen zituzten?
  - Eta ez dut jakin nahi! - Elfarayak kontra egin zuen, sare lodi batean euli baten etsipenarekin.
  - Baina behar duzu!
  Neskaren gainera jotzea: xaflak erditik moztu zuen edertasuna. Azken ahalegin hilgarri batean, Vladimirrek bere ezpata bota zuen, zeruan dardara zihoan uso bat joz; txoria txikia zen eta hain kaltegabea zen, baina une batez gazteari iruditu zitzaion bista laranja bat agertu zitzaiola aurrean.
  Munstroa neskaren burua zapaltzekotan zegoen, izoztu egin zen eta bat-batean apurtzen hasi zen. Bere haragi ikaragarria ping-pong pilotak bezala sakabanatuta. Gero eta txikiagoak ziren, sakabanatuta, erreboteka. Elfarayak, odola eruktuz, oihukatu zuen:
  - Azken finean egin duzu!
  - Bai, egin nuen! - mutikoak kikildu egin zuen konbultsiotan, ezin deskribatu ezineko mina zuen. ---Azken garaipena gure zain dago.
  Azken esaldia jada lekuz kanpo zegoen, baina oso adierazgarria zirudien. Gazteak eta neskak eskuak odoleztatuta elkartu eta arrastaka abiatu ziren. Metroz metro estali zituzten, kristal hautsien gainean abdominalak biluzik baleude bezala. Ahalegin heroikoekin, azkenean lortu genuen langa gainditzea. Irudiak dir-dir egin zuen eta argia iluntzen joan zen. Gaztea eta neska moteldu egin ziren une batez, eta ondoren bere onera etorri ziren, bioganbaran izoztuta. Kanpotik oso-osorik zeuden, baina indar-eremu batean zintzilik zeuden.
  Bi diputatu zituen hamar izarreko ofizialak interes handiz begiratu zituen mutilaren eta neskaren gorputz biluziei:
  - Borrokalari zoragarriak zarete! Hala ere, azken munstroari aurre egitea lortu zuten, normalean milioitik batek bakarrik lortzen zuena!
  Vladimir eta Elfarayak zaunka egin zuten:
  - Aberri Sakratuarekiko dugun betebeharra betetzen saiatu ginen.
  - Hau txalogarria da, baina normalean ez da nahikoa oztopo guztiak gainditzeko! Ez da hori?
  Elfarayak azkar erantzun zion:
  - Bai! Leialtasuna bakarrik ez da aski herrialdea zerbitzatzeko, baina haren eza ezin da ezer ordezkatu!
  - Bai horixe! Nola asmatu zenuen Vladimir: usoa zela tirokatu behar zena? Hain zen kaltegabea!
  Gazteak kopeta zimurtu eta erantzun zion:
  - Zaila esatea! Agian intuizioa! Iruditu zitzaidan txori bat ikusten nuela bista laranjatik, eta orduan gorputzak bere kabuz erreakzionatu zuen. Agian heriotzaren hipersentsibilitatea.
  Hamar izarreko ofizialak adostu zuen:
  - Ondo! Hau nahiko arraroa da entzutea, baina gogoratuko naiz! Bide batez: hamar izarreko Dmitry Zubrov jeneralak bisitatu nahi zaitu.
  Komandante berria bikotearen aurrean agertu zen. Zeremonia-uniforme bat zeraman, luxuzko sorbalda uhalekin, eta irribarre bizia egin zuen:
  - Egia esan, oker zaude, orain mariskala naiz!
  Dmitry figura liraina eta atletikoa zuen eta gazte dotore baten antza zuen. Jende guztiak bezala, aldizkarirako merezi duen playboy eder bat, irribarre egin zuen, guztiz serio ez zirudien. Bibote eta bizar falta zirela eta (maila genetikoan alferrikako atabismo bat desagerrarazi zen), mariskalak ia nerabea zirudien, batez ere begiak zimurtu edo zimurtzen ez zituenean.
  - Zuk, Vova, giltza aurkitzea eta munstroaren kontrol panela suntsitzea lortu izanak borrokalaria alde onenetik bereizten du. Gainera: ez duzu pentsamolde estandarrik.
  - Ona ala txarra da!
  - Inperioari zenbat dedikazioa zaren arabera.
  Vladimirrek xumeki erantzun zuen:
  - Nire debozioak ez ditu arrazoiaren mugak gainditzen! Ez dut esaten ni baino leialagorik ez dagoenik!
  Mariskalak ulerkor esan zuen:
  - Denak dira leialak! Badakit! Devoted eta devoted hitza sinonimoak diren arren!
  - Puntua da! - esan zuen Elfarayak begirada dotore batekin.
  - Joku dibertigarria! - onartu zuen Dmitryk. - Laburbilduz, ez naiz zuregana etorri zeinen umorea quasar gehiago den jakiteko. Bete behar duzu: zeregin zehatz bat.
  Elfarayak txantxetan esan zuen:
  - Espero dut hau maitasunarekin lotuta egotea?
  - Ia! - Dmitry mariskala pozik zegoen. - Seguruenik entzun duzue unibertsoko zenbait ataletan denbora mugitzen dela, batzuetan azkarrago, beste batzuetan motelagoa: gurekin baino, eta batzuetan guztiz kontrakoa ere!
  Elfarayak erraz baieztatu zuen:
  - Bai, bada holako fenomeno bat!
  - Beraz, horrek zenbait arazo sortzen ditu espazio honen garapenean. Ez dago ihesbiderik, hori egia da! - Marshallek eskuak zabaldu zituen.
  Vladimirrek adierazi zuen:
  - Baina gure inteligentzia ofizialak eraginkortasunez borrokatzen ari dira?
  - Noski borrokan ari direla! Eta aldi berean nahiko aktibo! - Mariskalak atzamarrak arinki egin zituen, zeru izartsuaren holograma bat agertu zen. - Nahiko egoera zabala: gure satelitea, iratxoen jabetzakoa, hilkutxa izaki gaiztoek eraso zuten. Hilkutxak troll basati mota bat dira, beti haiekin kontraesanean daude. Zure zeregina gerra zibil bat saihestea da: Furosan planeta erraldoia sute harrapari batean irentsi duena.
  Elfarayak zalantzan esan zuen:
  - Zeregin interesgarria da, zalantzarik gabe, baina ez al litzateke errazagoa izango hainbat misil-gurutzontzi hara bidaltzea?
  Mariskalak burua astindu zuen gogor:
  - Ez, ez da errazagoa! Ez dugu gure inperioaren interferentzia nabariegirik nahi mota guztietako trollak gure aurka bihurtzeko. Beharrezkoa da ebakuntza mikrokirurgikoa egitea.
  Vladimir-ek buruaz egin zuen:
  - Garbi dago!
  Dmitry pazientziaz azaltzen hasi zen:
  - Lurra planetan, handia izan arren, bere grabitatea Lurrarenaren berdina da gutxi gorabehera. Bilatu raiders liderra, Generalissimo Dodge deitzen dio bere buruari, harrapatu edo kendu. Hobe da, noski, hura harrapatzea eta gero bere interesen arabera jokatzera behartzea.
  Elfarayak adostu zuen:
  "Hobe da harrapatzea eta gero gerra zibila amaitzera behartzea".
  - Horixe da neska. Hori da egin beharko zenukeena. Espero dut horrelako zeregin bati aurre egin ahal izatea. - Marshallek atzamarrak egin zituen.
  - Noski! - Zaunka egin zuen gudari bikote batek berehala. - Ultrastar!
  - Mozorro bat besterik ez: iratxoak onartu behar dituzu; Errusia Handiak ez luke gai honetan parte hartu behar.
  Mutilak eta neskak elkarrekin baietz esan zuten:
  - Ados gaude honekin!
  - Aldatu zure izena! Beno, zuk Elfarayak dagoeneko iratxo baten moduko izena daukazu, ez zinateke gehiegi aldatu behar, ez al zaude ados? - Dmitryk eskuineko eskuko hatz erakuslea luzatu zuen.
  - Bueno, bai? Ustekabe huts egiteko arrisku gutxiago!
  - Eta Vladimir Vlarad izena hartuko du! Elfo izen ederra. Horrela ondo pasa dezakezu!
  - Beraz, Vladad naiz!
  - Bai - Vladad, eta ez gizon bat, iratxo bat baizik. Unibertsoaren zati honetan, denbora azkarrago doa, eta zeregina bukatzen duzunerako, ez da ezer esanguratsurik gertatuko frontoietan!
  Neskak eta mutilak eskuak altxatu zituzten agur gisa:
  - Ulertzen dugu!
  - Beraz, hegan egin iratxo zama-ontzian. Hau da zure aukera! Oharkabean pasatu behar da!
  Elfarayak kantatu zuen:
  Ama: zu zara eguzkia eta udaberria,
  Airerik gabeko espazioan flotatzen ari gara!
  Ezin duzu hiri bat eraiki hondarrez,
  Bihotzez bada: zintzo eta arimarik gabe!
  
  Iratxoak gure anaiak dira maiteminduta,
  Leuna, baina akatsik gabeko borrokan!
  Ordenagailuak zeroak erakutsi zituen proiekzioan,
  Robotak ere gizakiak dira!
  
  Espazio-ontzia azkar hegan ari da,
  Munduen trantsizioa urrats txiki bat da, ibilaldi bat!
  Eman diezaiogun unibertsoari itxura berri bat,
  Estasi sentitzea nire bihotz sentikor guztiarekin!
  
  Eta gerra ona da, zalantzarik gabe,
  Hori gabe ez dago zaporerik, ez munduko gozorik!
  Arerioa suntsitzera etorriko balitz,
  Bihur dezagun tiro galeria baten antzeko zerbait!
  
  Suziri gaiztoen orroan jaioa,
  Thermoquarks espazioa urratzen ari dira!
  Errusiako izpiritua horda batek ukitzen badu,
  Beraz, presta dezagun hagatxo bat arroan!
  
  Baina borrokatu behar duzu - betebehar bat da,
  Eta dedikazioa eskatzen duena!
  Zitsuak burua atarian sartu zuen,
  Jaso aldaketa zaldunetik kopetara!
  
  Horregatik arku bat behar duzu, ez da huskeria,
  Eta superlaser milioi bat aldiz hobea da!
  Ehun galaxia nikela bezala birrinduak,
  Ez fidatu zorte atseden batean!
  
  Uste dut garaipena ikusteko biziko garela,
  Eta Errusiarekin bat egingo dugu!
  Aintza ezpataz berretsi zen,
  Herriak ez du bere indarraren mugarik!
  Gudariak tarte berezi batean kantatu zuen: hau da, hitzak ere ultrasoinu moduan lehertu ziren eta abesti osoa segundo eta erdian osatu zen.
  Mariskalak txistu egin zuen:
  - Ultrastar! Erabateko kolapsoa!
  Vladadek ez du kasurik egiten. galdetu zuen:
  - Arma modernoenak emango al zaizkigu?
  Dmitryk hatz erakusle luzea korapilo batean lotu eta baieztatu zuen:
  - Kontrabandoaren bidez lor daitekeenetik, bai! Baina ez zenuke Errusiako armadaren arma estandarrak erabili behar.
  Gazteak aurka egin zuen:
  - Arma estandarrak: kontrabandoaren bidez ere lor daitezke!
  Mariskalak, pazientzia erakutsiz eta beste korapilo bat eginez, erantzun zuen:
  - Noski, printzipioz posible da gure zerbitzu bereziek hori ahalbidetzen badute, baina horiek zaharkitutako ereduak izan ohi dira. Horrez gain, deskargatu baina borrokarako prest dauden armak erabiltzen dira. Beraz, ahaztu azken ereduez. Eta ez dago belarriak astindu eta mihia ultrakorda hiperespazialen gainetik pasatzeko beharrik!
  Elfarayak ere onartu zuen:
  - Eta zer? Are interesgarriagoa da modu honetan. Eta teknologia ultramodernoak borrokari ekiteko denborarik ez zuela izan eta etsaia jada suntsitu zen!
  Vlarad ere pozik zegoen, begiak distiratsu:
  - Nabarmena ere bada! Batez ere gure unibertsoan, espazio unibertsalean, armak ez dira hain suntsitzaileak.
  Mariskalak holograma bat askatu zuen iltzetik, tximeleta baten eta neska sexy eta erdi biluzi baten hibrido xarmangarri bat:
  - Nola esan, unibertsoaren zati honetan, arma hiperplasmikoak ere askoz ahulagoak dira. Hau sinpleagoa da, zailagoa da zu suntsitzea eta zenbat eta astunagoa etsaiak bizirauteko aukera askoz ere handiagoak ditu. - Mariskalak ahurra luzatu zuen, hatza korapilotan bihurritu zen berehala zuzendu eta luzera normal bat lortu zuen. Palmondoa morea bihurtu zen orban horiekin, eta kizkurrez landutako eta diamanteak baino distiratsuagoa den ardo-kopa bat agertu zen. Dmitryk bere edukia kolpe bakarrean irentsi zuen, antza denez, edaria gustatzen zitzaion, kolore anitzeko burbuila atera ziren bere ahotik. Borroka-bikotearen inguruan: borroka hologramen flotilla bat agertu zen bat-batean. Espazio-ontziak, txikiak izan arren, oso beldurgarriak ziren.
  - Horrela egingo dugu! - oihukatu zuen Elfarayak estasi militarrean: gudaria berehala, bernizatutako iltzetik tiroka , kolapso-bulkadaz, berrogeita hamar ontzi birtual.. - Zergatik orain oraindik sextilioi batzuk geratzen zaizkigu eta bakoitzak ez daki beldurrik! Quasar! Eman agindua!
  Mariskalak baietz baiezkoa eman eta ohartarazi zuen:
  - Hobe da zure bikotekide iratxoek pertsona zarela ez jakitea! Inoiz dakizu, horietako bat espioi bat izan daiteke, edo solaskide bat besterik ez. Erregenerazio garaian jada aldatu dugu begien eta belarrien forma. Istorioari dagokionez, haurtzarotik errusiar kuartelean entrenamendu berezia egin duten oso gazteak direla irudikatu. Horrek esan nahi du ez dituztela iratxoen ohitura eta kontzeptu zehatz asko ezagutzen.
  Vladadek minduta zirudien:
  - Gure aliatu nagusia den lasterketa honi buruzko zerbait ezagutzen da. Prestakuntza programa zabal samarra egin genuen.
  Dmitryk eten zuen:
  - Hau ez da nahikoa izango! Gainera, ez da hain erraza zure jokabidea aldatzea. Porrot egiteko arriskua handiegia da.
  Elfarayak irribarre egin zuen eta esan zuen:
  - Edonola ere zeregina beteko dugu! Zer ez zen inoiz jaio, ez zen jaio eta ez da inoiz jaioko? Errusia konkistatzeko gai den komandantea!
  Mariskalak opil gardena askatu zuen bere ahurretik, bat-batean puztu egin zen, lehertu zen eta elur-bola oparo bat erori zen gainera:
  - Hiperkuasar! Hitz zintzoak! Zeregin hori ulertzen duzu, orain hasi inplementatzen. Ez izan ergela. Robotak lagunduko dizu. Itxaron ordea! Agur gisa, zure taldeak hiperkorrontearen ondorioak bizi behar ditu. Kargarik gabe geratu ez dadin!
  Tximistak jotako ziborg indartsuak, kolore anitzeko sare bat bezala hazi ziren. Borroka-bikotearen gorputzak argiztatuta zeuden, azala ere erortzen ari zen, saihetsak ateratzen ziren eta hezurduraren zatiak tolestuta zeuden. Hezur batzuk pospolo bezala pitzatu eta erre ziren, sugarra hilda zegoen eta aldi berean oso distiratsua zen, nerbioak errez. Vlarad eta Elfarayak intziri egin zuten, baina oihuei eutsi zieten.
  Neskak irribarre egin zuen:
  - Beno, honek pizten nau! Dozena bat mutilekin gangbang bat bezala!
  Mariskalak, pozik, bat-batean lepoa luzatu zuen jirafa bat bezala, helburua harrapatu zuen, suziri robotikoaren buruari hortz distiratsuekin ziztatuz, titanioa baino hainbat milioi aldiz gogorragoa. Irentsita, esan zuen:
  - Zer egin dezakezu gero? Ez dut uste argazkirik aterako duzunik (ergel bat egingo duzue)!
  Gaztea eta neska, robotez lagunduta, aretotik urrundu ziren. Zeregin oso argia zen, eta behin-behineko bi ofizialek bakarrik egin behar izan zuten. Txalupa motorra igo eta azkar kosmodromorantz abiatu ziren.
  Elfarayak barre egin zuen:
  - Dmitryk robotaren zati bat hortzekin hozka egin zuenean, intxaur bihurtu nintzen! Mutil ederra!
  Vladadek adierazi zuen:
  - Mariskalak bere keinuekin hitzekin baino zerbait gehiago esan nahi zigun. Batez ere, robotak: kode ternarioan oinarrituta egiten dute otoitz, baina azken Amenarekin batera, normalean, hiperplasma askatzearekin batera joan ohi da, dosi mikroskopikoetan bada ere!
  Gudariak bi mihirekin mutilaren sudurra miazkatu zuen:
  - Ona da monasterioak robotentzat onartzen ez izatea!
  Vladadek kontra egin zuen:
  - Ez, fraide zibernetikoak daude! Nahiz eta nanoespazio-agindu moduko militante batzuk dituzte!
  Kosmodromoa hutsunean zintzilik zegoela zirudien, gainazaletik gora. Nonbait alboetan forma geometriko sendoko eraikinak zeuden. Lurreko inperioak ez zuen gehiegizko itxurakeriarik onartzen, dena neurtuta zegoen, eraikinak zutabe martxak zeudela ere ematen zuen. Eraikin bakarra bata bestearen gainean pilatutako sei tuyere-dortoka hibrido formakoa zen. Indibiduo handiena oinarrian dago; goialderantz mugitzen den heinean, bere tamaina txikiagotzen da eta distira handitzen da.
  Elfarayak barre egin zuen:
  - Iratxoen ordezkaritza bat dirudi! Amildegi-hutseko bufoiak!
  Kosmodromoan bertan, izar-ontziak ilara ordenatuan zeuden, erregela batekin lerrokatuta bezala. Iratxoen zama-garraioak loratzen hasitako arrosaren antza zuen. Ederrak eta dotoreak ziren, petaloek berrogeita hamar kolore eta tonu zituzten. Lurtar gogorrak ez bezala, iratxoek oso gustuko zuten luxua eta glamour itxuratsua, kolore biziak.
  Elfaraya eta Vlarad estandarrez jantzita zeuden: oso distiratsuak, iratxo nazionalak. Ilea kizkurtuta eta tindatuta zeukan, eta belarritakoak zituen belarrietan. Hau ere ohikoa zen arraza dotoreko gizonen artean. Vlaradek belarritakoen pisua sentitu zuen lehen aldiz, izugarria eta puztuta sentitu zen. Nolabait ere: ez da guztiz gizona. Barruan, elfoko izar-ontziak errege plazer-ontzi baten antza zeukan merkantzia-ontzi komertziala baino. Dena hain zen dotorea, oparoa, luxuzkoa, lore eta harri bitxi artifizial askorekin. Izan ere, ziber-erreaktore hiperplasmiko batean eraikitako harri bakoitza paregabea zen: harribitxi natural bat baino distiratsuagoa eta ederragoa. Elfaraya, egiazko emakume bat bezala, miresmena zuen.
  - Megaquasar! Zein berezia eta zoragarria!
  Vladadek goibel esan zuen:
  - Ez zaigu alferrikako luxua gustatzen. Horrez gain, iratxoak mimatuegiak dira eta, gu bezala, ez dute etengabeko mina eta gogortze larria jasaten - entrenamendu berezi ankerra!
  Elfarayak mihiekin harritxoak miazkatu eta loratu zuen:
  - Zein zapore eta usain hiperunibertsala!
  Eta hona hemen iratxoak beraiek, jende modernoaren oso antzekoak, batez ere haien belarri dotoreak ikusten ez dituzunean, Edengo lorategiko loreak bezala, orrazkera oparoekin eta kosmetikoz ugari margotuta. Beraz, oro har, iratxoek, gizonek zein emakumeek, janztea maite zuten. Horrek itxura bitxi bat eman zion haien edertasunari. Gutxi gorabehera hiru iratxo gizonezko gutxiago daude emakumeak baino, eta itxuraz bizargabeak dira, orrazkera leunekin margotuta eta ezin dira bereizten. Lurtarrak bezala, iratxoak gazteak dirudite, baina begiak ez dira gizakiak: guztiz umeak, inozoak eta atseginak. Vladadek pentsatu zuen berak ere neska baten antza zuela. Jendearen artean, gizonezkoei oraindik ilea moztuta eta arropetan desberdintasunak zituzten. Aurpegia begiratuta bada ere: batzuetan oso zaila da emea eta gizonezkoa bereiztea. Egia da giza emakumeen gehiengo zabalak bular handiagoak eta aldaka zabalagoak dituela. Iratxoek gauza bera dute, nahiz eta normalean lurtarrak baino argalagoak eta hauskoragoak izan. Izarontziaren komandantea hamar koloretako orrazkera zuen neska bat zen. Abisu bat jaso zuen: entrenamendu berezia egin zuten soldaduak ontzira iristen zirela.
  Hegan gora eginez, Elfaraya eta Vlarad musu eman zituen. Gazteak kikildu egin zuen: lurrin garestiaren nahasketa aberatsaren usaina oso indartsua zen, eta neskaren aurpegia kolorez margotuta zegoen; iratxoek gorputzean koloretako marrazkiak egitea maite zuten. Kapitainaren laguntzailea haiengana joan zen hegan, bere figuraren arabera epaituz, ziurrenik gizona edo neskatoa. Aho atzetik kolore anitzeko burbuila poligonalez osatutako hodei bat askatu zuen, pare bat bustiz. Hala ere, ez zen zipriztinarik izan: menda usaina eta usain atsegin sorta konplexua zuen!
  - Ni Chrizly naiz! Bi izarreko ofiziala!
  Vladadek irribarre egin zuen eta eskua luzatu zuen:
  - Vladad, behin-behineko ofizialordea!
  Iratxoak eskua eskua ahurrean hartu eta kokoteraino luzatu zuen!
  - Bihotzetik hurbilago! - Eta gauza bera egin zuen bere esku dotorearekin.
  Vlaradek bazekien iratxoen artean genitalak ukitzea ez dela iraintzat hartzen, aitzitik, errespetu handiena bezalakoa da, baina pixka bat lotsatuta zegoen, nolabait zakar eta itsusia bihurtu zen.
  Itsasontziko kapitainak erantzun zion:
  - Ni Astarte naiz! Errespetu osoz SS soldaduei. Furosanera joango gara hegazkinez, eta horrek esan nahi du eremu desegoki bat zeharkatu beharko dugula.
  Elfarayak ozen erantzun zuen:
  - Tira, noski gurutzatuko dugula! Gurea desagertu ez zen tokian!
  Astartek zuzendu zuen:
  - Ez dago desagertu beharrik! Hau da giza argota!
  Neskak duintasunez erantzun zion:
  - Zaila da iman batekin egotea eta ez imantzea.
  Astartek baietz egin zuen, apur bat airera altxatu zen eta aldakak astindu zituen. Bere botak distiratsuak ziren.
  - Kulturan asko hartu dugu jendearengandik. Begira nazazu, gerra unibertsaleko heroiaren ordena, Peter Obusa. Ikusi zein guapo den.
  Peter Howitza kolorez eta apaingarriz zegoen. Iratxoek giza ordena ezarri zuten, baina beren erara apaindu zuten. Hala ere, nahiko itxura ona zuen.
  Elfarayak begiak zurbildu eta esan zuen:
  - Ederra da.
  - Hamabi ziklotan, aurreikusitakoa baino bi ia urte lehenago iritsi zen aurrealdera. Han jeneral bat harrapatzeagatik egin zen famatua! - Astarte bere enborrarekin jolasten ikusi nuen. Oro har, ezin duzu ezer esan - heroi bat. Enblematikoen ontzi-ontzia leherrarazita hil zen - heroi baten heriotza!
  - Eta bizitza! - Zaunka egin zuen Vladadek (Vladimir). - Hala ere, bizitza estimatzen ez dakienak ezin izango dio heriotzari duintasunez aurre egin!
  Astartek adostu zuen:
  - Hori bai, mutil kibaltxista! Horrela deitzen dizute giza inperioan?
  - Benetan ez! Haurrei soldadu deitzen zaie! - erantzun zuen Vladadek.
  - Badakit hori, baina guztiz bestelakoa esan nahi dut. Ausarta eta iraunkorra ere! - Neskak bueltaka amaitu du. - Ondo pasa gaitezen, jolas asko ditugu, batez ere kolektiboak. Uste dut nekatuta zaudela etengabeko gerraz?
  Elfarayak buruaz egin zuen:
  - Pikutara! Etengabe jotzea eta hiltzea errutina bihurtu da. Batez ere zulo beltz ariketa hauetan!
  Astartek proposatu zuen:
  - Hiri bat eraikitzen badugu! Edo ez, hurrengo partida proposatzen dizut. Elfo bakoitzari planeta bat ematen zaio.
  - Ondo!
  - Planeta basatia! Zure zeregina zibilizazio bat eraikitzea da! - Neskak keinu egin zuen.
  Vladadek eskuak kolpatu zituen:
  - Segundo batean! Eta gero erasotu inguruko munduari!
  Astartek burua astindu zuen:
  - Ez! Ez da hori esan nahi duguna! Printzipioz, ez dugu horrelakorik behar. Bizi-maila altuagoa lortzen duenak irabaziko du. Horretarako puntuak emango dira. Funtsean, dena argi izatea espero dut.
  Elfarayak barrez esan zuen:
  - Denok garaituko zaituztegu! Bide batez, noiz hasiko gara?
  - Dagoeneko hasi gara! - egin zuen irrintzi iratxoak.
  - Zergatik ez nuen ezer sentitu!? - Harrituta geratu zen Errusiako gerlaria.
  Astarteren aurpegia maltzur bihurtu zen:
  - Hau da gure sekretu handia! Jendea ezin da izan gure arrazaren gainetik denetan. Jakintza ere izan behar dugu! Batez ere nire zibilizazioaren antzinatasuna kontuan hartuta!
  Vladadek gogoratu zuen:
  - Eta badakit, zama-ontzietan azelerazioa pertsonetan baino motelagoa da. Horregatik ez dago sentsaziorik.
  Chriszlyk esan zuen irainduta:
  - Erreaktore berrienetako bat dugu instalatuta, salgai erosi dugu!
  Elfaraya negarrez lehertu zen:
  - Erreaktore berriena salgai dago! Zer izan daiteke barregarriagoa eta ergelagoa.
  Chrysleyk erantzun zuen:
  - Anti-merkatuan, dena eros dezakezu! Besterik gabe, ez dakizu, propagandan sinesten duzu, giza adimen zerbitzuen ahalguztidunean.
  Elfarayak adiskidetasunez esan zuen:
  - Seguruenik, kaltetutako izar-ontzi batetik kenduta?
  - Hori da! Ezin dituzu bi gauza garaitu: gutizia eta ergelkeria, nahiz eta lehenengoaren eza askotan bigarrenarekin konbinatzen den! - esan zuen txantxetan Chrizzlyk. - Akatsen bat harrapatu nahi duzu?
  Vladadek galdetu zuen:
  - Horiek aluzinazioak al dira?
  - Bai, hola, baina zirraragarria! Besterik gabe, harrigarria! - Astartek masailak puztu zituen, marrazki erotiko arruntekin, bi sandia bezala.
  - Ez erabili akatsak! Larria da! - Vlaradek hatza astindu zuen (iratxoek horrelako keinu bat maite dutela irakurri zuen).
  - Probatu eta berehala ulertuko duzu ezer ez dela hau baino hobea! Sexua izan ezik! - Chrizzlyk ahoa ireki zuen eta gonbidapenez mugitu zuen mihi arrosa luze eta bifurkatua.
  Elfarayak samurtasunez musu eman zion Chrizzlyri:
  - Tira, ez zait axola zurekin!
  - Ez, Vlaradekin maitasuna nahi dut.
  Gudari gazteak haserre egin zuen:
  - Sexu unipolarra perbertsio bat da!
  Chriszlyk irrintzi egin zuen:
  - Horrela da jendearekin! Edo zure lasterketa ahaztu zenuen jendearekin bizi zaren bitartean. Hau nahiko naturala da guretzat. Aitzitik: ez da zaila emakumea limurtzea, baina gizona sustatzea (gizonak gutxiengo dira), hau hiper-chic da!
  Vladadek kontra egin zuen:
  - Arraren eta emearen arteko maitasuna naturala da, kumeak sortzen baititu! Naturak agintzen du maiteminduta dagoen bikote batek kontrako sexukoa izan behar duela!
  Chrizzly-k kontzientzia erakusten duen adibide interesgarri bat eman zuen:
  - Antzina, jendea guztiz desberdina zen. Ezkontzaren erakundea zuten, emakumea gizon bakarra maitatzera behartuta zegoenean, eta gizona emakumea maitatzera behartuta zegoenean. Lege ergel hau urratzen zutenek heriotza zigorra jasan zuten. Antzinako pertsonen historia aztertu duzu!
  Vladadek gogoz kontra onartu zuen:
  - Bai, astakeria zan! Gizonei aukeratzeko eta konparatzeko aukera kendu zitzaien, emakumeak monotoniatik alferrik galduta! Baina orain, aitzitik, bikotekideen aldaketa maiz egitea ohorea da - pertsona guztiak familia bat dira: emakume bakoitza emaztea da, gizonezko bakoitza senarra!
  - Hau da, duela milioika urte iratxoak izatera iritsi ginen. - Pozik zegoen Chrizzly. - Gerra ostean jendea bisexualitatea zentzuz ikusten hasiko dela uste dut!
  Elfarayak iratxoari sorbaldan kolpatu zion:
  - Eta badakizu, ni ere ez nago bisexaren aurka!
  Astartek, irribarrez (hortz bakoitzak bere tonu berezia zuen), esan zuen:
  - Nahi duzun bezala! Jolasak nahi dituzu, sexua nahi duzu, orain askoz dibertigarriagoa izango duzu zure bizitzan. Bide batez, probatu al zara deskarga hiperkorronteekin?
  - Bai! - Erantzun zuten gazteak eta neskak batera.
  - Eta nola?
  Elfarayak txantxetan esan zuen:
  - Sexua bezala, orgasmoa bakarrik ateratzen da beste leku batean!
  Iratxoek barre egin zuten, aurpegiak irribarrez argituta. Chrizzlyk eskuak astindu zituen, eta esku bakoitzean izozki-poltsa bat zegoen piramide baten eta aster baten hibrido baten formakoa:
  - Mesedez, produktu naturala!
  Vladadek galdetu zuen:
  - Zer da hau?
  - Erofiro, izozki mota bat!
  Gazteak kontu handiz ukitu zuen mihiarekin eta mami gozoa eta aldi berean garratza sentitu zuen. Elfarayak maitasunez miazkatu zuen bere zatia:
  - Eta zer, oso xarmagarria da! Eta paregabea! Besterik gabe, zoragarria! Edozer jango dut!
  Vladadek galdetu zuen:
  - Eta hau seguruenik esne grabitatoriokoa da.
  Chrizzly-k xumearen azpian jokatzea erabaki zuen:
  - Zer esnea! Zer da hau!
  Elfarayak hatza astindu zuen:
  - Ez da tonto baten moduan jokatu behar! Esnea zer den jakingo ez balu bezala, animalia askotatik lortzen da, baita quasar izpietatik ere!
  Chriszly-k burrunba egin zuen:
  - Baina ez dakit! Mutil txiki bat naiz. Hobe izozkia jan, oso ohorezko gozoa da.
  Vlaradek ez zuen inoiz izozkirik jan, ez zuen festan probatzeko aukerarik izan, eta horregatik ilusioa erakutsi zuen. Platera kolore anitzeko eta geruza anitzekoa zen, barruan baia eta perretxikoak zeuden. Elfarayak ere gustura jan zuen, baina hala ere berriketan jarraitu zuen:
  - Jakin nahi al duzu jendea komunikazioan izaki nahiko interesgarriak direla, baina aspergarriak. Era guztietako ustiapenek erakartzen dute. Gerrari buruz hitz egitea gustatzen zaie, baina arimak beste zerbait eskatzen du.
  Astartek proposatu zuen:
  - Zer moduz merkataritza! Jarduera interesgarria ere bada, mundu ezberdinetan zehar hegan egiten duzu, atzerakakoak barne. Badakizu, aborigen askok, jainkotzat hartuz, beren aberastasuna sakrifizio gisa ematen dute. Oro har, jendeak iratxoak ere ezagutu gintuen. Gizadiak harrizko aizkorak erabili eta su distira baten aurrean makurtuta erori zen garai ez hain urrun haietan. Eta ez gu bakarrik, beste pare bat arraza bisitatu zuten lurra.
  Elfarayak, iltze bat miazkatuz, galdetu zuen:
  - Esan nahi duzu hortik datozela erlijio asko?
  - Zergatik ez! Eta baita maitagarrien ipuinak ere! Gizadiak zorte handia du Durrij lasterketa gu garaitu dugulako. Bestela, giza arraza esklabotasun larrian eroriko litzateke. Jendeak Egipto deitzen zuen herrialdean, Durrig-ek piramide handiak eraikitzera behartu zuten.
  - Horiek al ziren? - Gerlaria benetan harrituta zegoen, izozkiarekin ia itota.
  - Bai, halako animali buru ikaragarriekin! - Neskak irribarre egin zuen. - Hala ere, zertaz ari naiz! Iratxoek jendea salbatu zuten, espazioko bataila bat egon zen, eguzki sisteman ere, planeta lehertu egin zen.
  - Jendeak Phaeton deitzen duen planeta. - Elfarai gogorarazi dit.
  - Ondo! Pentsatzen ari zara! Oro har, jendea harrokeria eta esker oneko eza ezaugarri ditu. Iratxook jendea gure anaia txikiak bezala maite genuen, batez ere emakumeak eta haurrak. Bizardun gizonak: gehienok gordina sentiarazi gaitu!
  Chrysley ez zegoen ados:
  - Maffgo erregina, dozena bat maitale bizardun hartu zituen bere burua.
  - Ez esan txalokeriarik! - eten zuen Astartek.
  - Hau gertaera historikoa da! - Iratxoa airera igo zen.
  - Oraindik arrunta da! "Kapitainak metro erdi ere luzatu zion lepoa haserretuta.
  - Beno, zergatik daude orain ere maite dituzten emakumeak, adibidez, iratxoak, orkoak eta izaki freskoagoak. Bai, emakumeak ez ezik, gizonak ere bai! Horrez gain, Maffgo gizonezko esklaboak zaintzen zituen, jendea bizar luzeagoak hartzera behartuz. Gizonetako bati hirurehun urtez luzatu zitzaion bizitza magiaz, eta bizarra dinosauro baten buztana bezain luzea zen.
  Elfarayak barre egin zuen:
  - Barregarria da!
  Vladadek esan zuen ponpoxoki:
  - Gloria eta ohorea bizarrari, baina katuak ere bibotea du! Hala ere, honek iratxoaren arimaren zabaleraz bakarrik hitz egiten du!
  Gazteak izozki zatia amaitu zuen eta galdetu zuen:
  - Baina zertaz egina dago, naturala bada!
  Astartek (lepoa tamaina normalera itzuli zen) erantzun zuen:
  - Hau asteroide perretxiko oskola bat da.
  - Zer?
  - Asteroide batean bizi den perretxiko baten eta oskol baten nahasketa! Hegan egiteko gai dena, dotorea dela onartuko duzu! - Pozik ere salto egin zuen neskak. - Imajinatzen al duzu horrelakorik!
  - Unibertsoan izaki desberdinak daude! Bitxia da hain zapore ona izatea. - Vladadek makila miazkatu zuen berriro.
  Elfarayak usnakatu zuen:
  - Zergatik holako usain garratza!
  Astartek erantzun zion:
  - Hau ez delako perretxiko oskola bat, bere larba baizik. Bereziki mineralez bustita dago. Laster sentituko duzu.
  - Nola? - galdetu zuen Vladadek.
  - Lehen aldia denez, haluzinazioak hasiko dira. Ez izan beldurrik, atseginak izango dira: burrunba hasteko: eseri aulkietan.
  Vladimirrentzat (Vladimir), dena lausotzen hasi zitzaion begien aurrean. Presaka etzantzera joan zen, eta une bat geroago amesgaizto batean murgildu zen.
  Vladimir hotz handia eta dardara sentitu zituen hanketan. Izotzez estalitako zuhaitz zimurtuak ikusi zituen. Eta ni neu kanpotik balego bezala. Bere burua urkamendian zintzilik ikusi zuen, soka batean itotzen. Sota ikaragarri batek eztarria estutu zion mutilari, sufrimendu handia eragin zuen. Okerrena gorputzaren ezintasuna eta ahultasun izugarria zen. Ezin zen mugitu ere egin, hil balitz bezala. Ez zegoen nire hatza mugitzeko modurik. Gaztea kikiltzen saiatu zen, baina bere gorputzak ez zuen obeditzen. Benetan beldurgarria bihurtu zen nire indargabetasunagatik. Vladimir-ek ez zuen inoiz lorik egin, ez zekien zer zen amets bat edo aluzinazio bat eta harrituta zegoen.
  Orduan ikusi zuen herri bat, eliza soil bat, denborarekin lausotua. Interneteko kronika zaharretako etxe zaharren itxura duten etxebizitzak. Ume buru zuri eta oinutsik patioetan zehar korrika. Poliki-poliki korrika egiten zuten estandar modernoen arabera, itxuraz zerbait jotzen. Neskek hanka batean jauzi egiten zuten, mutilek makilekin borrokatzen zuten eta metrailadoreetatik tiro egiten omen zuten. Arropa urratua ikusita, herria pobrea da, antza denez baserri kolektiboen garaikoa: XX. Zergatik erabaki zuen hau: haurren artean ez zegoen beltzik, hau argi eta garbi ez da Amerika, Eliza Ortodoxoa. Bai, eta badirudi mutil pare batek izarrak lausotu dituela beren Budenovka zurituetan. Ume asko dago, baina ez dago ia heldurik bistan. Hau arraroa da...
  Orduan Vladimirrek motorraren burrunba entzun zuen, eta hauts zutabeak agertu ziren urrunean. Mutilek ez zuten kasurik egiten, neskak ere pozik ziruditen. Bat-batean kamioi eta garraiagailu blindatu zutabe bat agertu zen, aurretik dozena bat motor zihoala. Horietako batzuk gris-berdeak dira, kasko astunak jantzita. Mina izan arren, Vladimirrek pentsatu zuen halako kaskoa eramatea ez zela ideia ona. Azken finean, proteina-haragia duen pertsona baten burua eta lepo nahiko ahula nekatzen ditu, hau da, tiro egiteko helburua murrizten du. Azken finean, zaila da apuntatzea zure lepoa tentsioa eta burua minduta dagoenean. Are zailagoa da uda beroan borrokatzea; izerdiak literalki bustitzen ditu begiak. Egia da, dagoeneko udazkena da, hosto horiak eta putzu zikinak ikusten dira. Antza denez oraindik ez du hotz handirik egiten, haurrak arin jantzita daude, oso zarpaildu eta argal.
  Zutabea hurbildu zen, mutilak soldaduengana joan ziren korrika. Behatzak ahotik mugitzen hasi ziren, puzker bat hartuko balute bezala.
  Vladimirrek madarikatu zuen:
  - Hauek dira mutillak! Erre nahi dute! Baina zigarroak pozoitsuak dira, batez ere haurren gorputzarentzat.
  Soldaduak irribarre egiten hasten dira, ezpainak luzatzen dira, baina begiak hotzak eta gogorrak dira. Haien ikurra bi tximista dira, eta bandera gorri bat esvastika batekin.
  - Hau SS da! Hautatutako tropak. Beldurra Vladimirren ariman sartu zen, ez beretzat, noski. SSk ospe txarra besterik ez zuen. Hala ere, propaganda estereotipoen aurka, SS unitate gehienak armada naziaren guardia besterik ez ziren. Hautatutako tropak, soldadu onenak. Horietako asko noble portatu ziren, ausart borrokatu ziren eta errespetatuak ziren. Baina bazeuden zigor-unitate bereziak, inor salbatzen ez zutenak! Hala ere, itxaropena zegoen neska-mutiko ilehorio meheek ez zutela erasorik eragingo. Azken finean, SSko gizonek ile ilehoria eta begi urdinak maite dituzte.
  Baina bada haien iritzietan gustuko ez den zerbait. Beharbada alderdikoek abereari argia eman zioten...
  - Erruki! - Agindua jarraitzen du. SS-ko gizonek segituan harrapatu zituzten euren metrailadoreak, hain motzak eta bizkor jaurtiak. Ilarek umeak estaltzen dituzte. Balek gorputza zeharkatzen dute, barrualdea urratuz. Umeek ihes egiten dute, takoi zikinak keinuka. Hautsez betetako errepidea gorpuz beteta dago, odol jario txiki ugari isurtzen ziren. Urdaila irekita zuen neskak beso txikiak luzatu eta bihotza garrasi egin zuen. Mutiko bati hanka hautsi zitzaion, baina benetako gizon bat bezala, intziriari eutsi eta arrastaka alde egin zuen.
  Faxistak, ordea, ez ziren batere lotsatzen. Bihotzak ez zekien errukirik! Umeen atzetik joan ziren. Leihoetara tiro egin zuten, SSko gizonek su-bonba bereziak bota zituzten etxeetara.
  Zauritutako haurrak botak zapaldu eta baionetekin errematatu zituzten. Langileen garraio blindatuari su-jaurtitzaile bat erantsi zitzaion. Garrek etxeak jo zituzten, hesiak botaz, zuhaitzak erretzen ari ziren, sagar helduak lehertzen ari ziren.
  Vladimir-ek herria babestu nahi zuen, baina ezin zen mugitu. Gorputza titaniozko kate izoztuan egongo balitz bezala dago.
  - Ankerkeria izugarria!
  Hala ere, egiten ari diren gerra gupidagabeaz gogoratzen bazara. Azken finean, etsaien unibertsoan sartzen direnean, dena suntsitzen dute. Azken finean, gerra moderno batean ez dago zibilik. Hemen ere faxistek argudiatzen dute: gaur mutila, bihar alderdikoa. Eta Gerra Patriotiko Handian, haur heroiek arazo asko eragin zizkieten naziei. Hala ere, honek ez ditu nazien fanatikoak justifikatzen! Eskorrak bakarrik altxa diezaieke eskua zuregana esku txikiekin iristen zaizkizun seme-alabei, lan gogorraren kausa. Gainera, hildako haur bakoitzeko: hamar mendekatzaile daude eta gerra benetan nazio osoan bihurtzen da.
  Herria sutan dago, naziek emakumea harrapatu, arropak kendu eta bortxatzen hasi ziren. Izu izugarria gertatzen ari da, harrapatutako mutilaren sabela ireki eta hesteak baioneta baten inguruan inguratzen hasi ziren. Umea itogarria zen, ezin zuen gehiago garrasi egin ere egin. Bost bat urteko neska bat erditik puskatu zuten. Haurrak sutara botatzen zituzten edo baionetetan inpaktu egiten zituzten.
  Gurutze batekin apaiz bat atera zen korrika nazien bila. SSkoek fusilaren ipurdiaz aurpegian jo, gurutzea kendu, apaiza besoetatik heldu eta bizarrari su eman zioten. Aldi berean, gizon handiek kultuko ministroaren eskuak bihurritu zituzten. Gurutzea sutan berotzen zen eta apaizaren bularrean jartzen zen. Ezinezkoa zen hitzak argitzea, baina, antza, hauek apaizaren biraoak ziren. Azkenik, minaren kolpetik, apaiza konortea galdu eta sutara bota zuten. Aldi berean, uniformez jantzitako saditek neskari behatzak moztu zizkioten. Beste borrero batzuek oraindik bizirik zeuden mutilei belarriak moztu zizkieten. Izugarrizko itxura zuen denak, buruko gaixo den zuzendari baten film batean bezala.
  Vladimir kikildu egin zen eta oraindik ezin izan zuen begiztatik salto egin.
  . 17. KAPITULUA
  Mirabela eta Streletsova hegan zihoazen, haien abiadura argiaren abiadura baino askoz ere handiagoa zen. Izar pila konstelazio bitxietan, konposizio konplexuak hieroglifo moduan. Bazirudien izarrek nolabaiteko mezu bat helarazi nahi zutela, edo agian zorte ona opa zutela. Argilari batzuek keinu egiten zuten noizean behin, eta izar bikoitz edo hirukoitzek kolore eta erradiazioen infloreszentzia berezia sortzen zuten, begietarako atsegina. Nesken abiadura are gehiago handitu zen, izarrak distira egiten zuten euri itsu-tantak bezala. Distira bat agertu zen aurretik, hutsune bat piztuko balitz bezala. Mirabelak bazekien hori argiaren aberrazioaren eragina zela, gorputz material batek eraitsitako fotoiak pilatu eta aurretik zegoen guztia amorruz sutan hasi zenean. Mirabelaren begiek ehunka gama ikusi zituzten aldi berean! Pertsona sinple batek ezinezkoa da imajinatzea zein zoragarria zen espazioa eta ikuspegia: milioika tonu ezberdin asko zeuden, geruzak bata bestearen gainean jarrita eta nahastuta!
  Neskak honi begiratu eta filosofikoki esan zuen:
  - Zer uste duzu, Hipermariskal kamarada, halako edertasuna eboluzioaren bidez sortu zitekeela, edo Izpiritu Gorenak sortu zuela!
  Streletsova hipermariskalak ahots kristalinoz erantzun zuen:
  - Jainko Ahalguztidunaz esan nahi al duzu?
  - Hori da! - oihukatu zuen Mirabellek.
  - Antzina sinesmen ezberdin asko zeuden. Orduan, Sortzaile Ahalguztidunarengan edo baita Sortzaileenganako fedea agertu zen. Nahiz eta, adibidez, antzinako greziarrek dena bera kaosetik sortua zela ideia izan. Oro har, esan behar dizut monoteismoa juduek asmatu zutela uste okerra dela. Bitxia bada ere, sortzaile bakar baten lehen aipamena Afrikako herrien artean aurkitzen da. Bereziki, Nitr-eko antzinako inperioa.
  - Ez al da Hiperborea? Errusiarrak sortu ziren inperio handi eta zaharrena? - Mirabelak bere ahurrean harrapatzen saiatu zen tximeleta bezala dardara zebilen izar konstelazioa.
  - Ez! Hiperboreoek kaosaren bilakaeran sinesten zuten! - esan zuen Streletsovak zorrotz.
  Mirabela ez zegoen ados:
  - Hainbat sinesmen ezberdin zeuden. Giza historiako lehen monoteismoa barne. Hau da, fedea: Jainko pertsonal batek unibertsoa sortu zuela!
  Borrero leunak putz egin zuen, eta izar-giranden artean zurrunbilo txiki bat eragin zuen (espazioaren aberrazioaren eta distortsioaren eragina)
  - Ez zalantzarik horrela! Monoteistak sekta txiki bat baino ez ziren. Nitr Inperioan, hau zen irakaskuntza nagusiena.
  - Baina hor uste zuten: Jainko nagusiak beste jainko batzuk sortu zituela.
  Streletsovak hatzarekin laztandu zuen Mirabeli masaila:
  - Gero etorri zan! Baina, oro har, judu terminoa god - edo el, ez zuten Yahweh edo Jehobak monopolizatu. Bereziki, aingeruak eta epaileak, eta baita Satan ere, jainko deitzen ziren - Elohim. Politeismoaren zantzuak ere bazeuden, jendeari buruzko profezia bat ere bazegoen - ia jainkoak, hau da, aingeruak bezala bihurtu ziren!
  Pozik zegoen Mirabela:
  - Eta ni ia aingeru bat naiz! Izarren artean bidaiatu dezaket izar-ontzirik gabe. Hala ere, abiadurari dagokionez, tetraplanoak azkarragoak dira oraindik, baina etorkizunean, teknologia are azkarrago garatzen denean, abiadura handitu egingo da. Azken finean, oraindik oso zibilizazio gaztea gara!
  Ultra-hiper-mariskalak oso emeki laztandu zuen neskaren ilea:
  - Noski! Zure gorputz hilezkorra gizadiaren historia osoa baino askoz gehiago bizi daiteke.
  Mirabelak purrustada egin zuen, elektrizitate anitzeko isurketak (azpinukleoien sektore anitzeko mugimenduak) bere burutik igarotzen ziren, eta hiperkorrontea ez bezala, nahiko atseginak dira.
  - Eta, hala ere, gure unibertsoa bezain konplexua den mekanismo bat bilakaera itsu eta ankerraren fruitua izan daiteke?
  Ultra-Hyper-Marshal-ek arreta deitu zuen:
  - Tira, ia zientzialari guztiek uste dute eboluzioa bera gertatzen dela. Eboluzioa praktikan ere ikusi dugu milaka milioi mundutan.
  Neskak oihu egin zuen:
  - Bai, ikusi genuen! Oraindik inork materia organikoa materia ez-organikotik agertu zen momentua harrapatzea lortu ez duen arren.
  Anastasia Streletsovak emeki zuzendu zuen:
  - Ez zehazki, tarteko hainbat prozesu erregistratu dira. Bereziki, hermafroditak nola bi eta hiru huts egiten ziren ikusi zen. Edo silizioaren, litioaren, potasioaren eta baita sufrearen bilakaera. Edo beste galdera bat: Jainkoak Adam eta Eva bere irudian eta antzera sortu bazituen, orduan noren antzera sortu ziren fluorra arnasten duten izakiak, adibidez?
  - Oh, hau galdera egiteko modu interesgarria da. Baina, oro har, eboluzioaren teoria hain da orojalea, ia zibilizazio serio guztiek predikatzen dute, ezen harritzekoa da XIX.mendean bakarrik pentsatu izana: Charles Darwin edo agian Lamarck-ek.
  Ultra-Hyper-Marshal ez zegoen ados:
  - Eboluzioa existitzen dela susmatu zuten greziarrek, egiptoarrek eta baita hiperboreek ere. Horren inguruan froga asko dago. Esaterako, hartu hezkuntza Spartan, eboluzioa erregulatzeko eta zuzentzeko saiakera tipikoa! Emakumeak pisuak altxatzera, kargarekin mendian korrika egitera, igeri egin eta gogortzera behartzen zituztenean: indartsuak izan eta ume indartsuak erditzeko. Bide batez, hau ere egin genuen.
  - Dagoeneko eboluzio zuzenduko prozesu bat da.
  - Noski zuzenduta dago, baina ez da gutxiago eraginkorra! Aurrerapena eta bioingeniaritza arrakastaren osagaiak dira. Baina bilakaera teknikoa behatzen badugu, zergatik ez eboluzio biologikoa. - Streletsovak emeki laztandu zion neskaren lepoa.
  Mirabelak apur bat atzera egin zuen eta esan zuen:
  - Eboluzio zientifikoa eta teknologikoa arrazoiak gidatzen du, baina eboluzio biologikoa zori itsu batek gidatzen du!
  Borrero leunak besoak luzatu zituen, bat-batean sei izan zituen aldi berean:
  - Ez zalantzarik horrela! Hipernoosfera bat dago; informazio kantitate ulertezina dauka, prozesu asko programatzeko aukera ematen duena, bizitzaren sorrera espontaneoa barne.
  - Nola sortu zen? "Neskak bularrak laztantzen zizkiotela sentitu zuen.
  - Eboluzioaren ondorioz ere bai! Nola azalduko dizut hori? Hona hemen Hiperbertsoa: bera al da infinitua? - Anastasiak ozenago esan zuen azken hitza.
  - Bai ziur! Ezin dut imajinatu ere nolakoa izango den bere amaiera! - oihukatu zuen Mirabelak, nanopartikulen korronteek sudur zuloak kilikatzen zizkion.
  - Hori bai, ulertezina da gogoarentzat! Beraz, ez dago eperik, murrizketarik, gauzen amaierarik! Erabat absentea!
  Mirabelak baietz egin zuen:
  - Bai, bistan da! Besterik da oraindik ez ditugula unibertso guztiak deskubritu.
  Anastasiak jarraitu zuen, bere marigolds petalo bihurtuz:
  - Hara! Orain imajinatu: espazioan dagoen hiperunibertsoaren infinituaz gain, denboran infinitua ere badela!
  Gerlari gazteak baiezkoa eman zuen:
  - Hau da, betiko materia, materia absolutu gisa mugagabean dagoena! Hauxe da zehazki esan nahi zenuena!
  Streletsova pozik zegoen:
  - Ikusten dut zure ikasgaiak ondo menderatu dituzula, neska ausarta!
  Mirabelak esan zuen gaia ondo menperatu duen eskola-neska batek bezala:
  - Benetan imajina dezakezu materiaren betiko existentzia axioma absolutu gisa! Baina pentsamolde filosofikoa duen pertsona batek materia nola agertu den frogatuko du.
  - Arrazoiaren kausa bilatzen?
  - Hori da!
  Streletsovak sarkastikoki adierazi zuen:
  - Orduan erroa Jainkoa bada, orduan zer izan zen lehen kausen erroa! Azken finean, denak badu lehen kausa, orduan Ahalguztidunarekin izan behar du!
  Mirabelak esan zuen:
  - Erlijioak hau beretzat hartzea eskatzen digu! Edo, axioma gisa, Jainkoa betikoa da eta ez dago arrazoia bilatu beharrik.
  - Baina zergatik ez hartu materia betikoa dela eta beti egon dela, axioma bat ere! Azken finean, betiereko Jainko Ahalguztidun baten existentzia aitortzeak askoz pentsamendu irrazionalagoa eskatzen du materiaren infinitu espazio-denboralean sinestea baino. - Streletsovak berehala seinalatu zituen hogeita bost hatz handiekin izarrak. - Zuk izarrak ikusten dituzu, guk materia ikusten dugu, eta guretzat beti dago! Baina inork ez du inoiz Jainkoa ikusi! Bibliak ere honi buruz idazten du!
  Neskak eskuineko bekaina altxatu zuen:
  - Eta Daniel profetak esan zuen Jainko Aita ikusi zuela.
  Ultra-Hiper-Mariskalak oihukatu zuen:
  - Archquasar! Hau nahiko dilema zaila da. Ahalguztidunak sortu gintuen, orduan ez gintuen patuaren erruki utzi behar. Haurrak hezi egin behar dira! Horrek esan nahi du zeure buruari buruzko errebelazio bat ematea!
  - Bibliaren bitartez? - Mirabelak keinu egin zuen:
  - Bibliaren bidez ere! Baina Overmind behar bezala ulertzea interesatzen zaio! Nola kontrajar dezake Jainkoak bere burua? Azken finean, pertsona inperfektuak ere, legeak onartzerakoan, elkarren aurka ez daudela ziurtatzen eta anbiguotasuna gutxitzen saiatzen dira. Beraz, horrek zirrikituentzako zirrikituak sortzen ditu eta gehiegikeria asko eragiten ditu. Horrez gain, Bibliako errebelazioko akats txikienak errebelazio beraren fedea ahultzen du, eta zuk zeuk badakizu zenbat akats egon diren. Eta odolez asko ordaindu zituzten! - Maitasun eta Samurtasun Saileko buruaren azken hitzetan, milaka milioi argiak dardarka egin zuten.
  Mirabelak baiezkoa eman zuen:
  - Noski! Har dezagun, adibidez, Trinitatearen dotrina. Irakaspen honen kontra, Jesu-Kristok esan zion gazteari: zergatik deitzen nauzu ona, ez al dakizu; Zeruko Jainko bakarra(!) ona dela!
  Ultra-hiper-mariskalaren besoen kopurua dozena bat izatera iritsi da (ez da ezer naturaz gaindikoa - gorputza hiperplasma magikoz bustita dago, materiaren eta espazioaren egitura aldatuz).
  - Eta ez bakarrik! Jesusek esan zuen: Aita ni baino handiagoa dela, zu, egiazko Jainko bakarra, eta zuk bidali duzun Jesukristo, ezagutu zaitzatela. Gogoan izan dezakezu Paulok idatzi zuela: Kristo da Jainkoaren Burua, eta Lukasek Jesus Jainkoaren zerbitzari deitu zuen. Oro har, Biblian Trinitateari buruzko irakaspen argirik ez dagoela ere aitortu zuten elizako agintariek. Ez da alferrik dogma honengatik hainbeste odol isuri izana. Esaterako, herrialde osoak suntsitu ziren Arian gerren ondorioz. Milaka hereje asko erre zituzten Trinitatean sinesten ez zutelako. Lev Nikolaevich Tolstoi ere elizatik baztertu zuten dogma hori aitortu nahi ez zuelako.
  - Dogma garrantzitsu bat! - Mirabela ahotsa altxatzen saiatu zen.
  Hipermariskalak besoak zabaldu zituen, ia ehun besorekin:
  - Eta hala ere, oinarri bibliko argirik gabe. Baina Ahalguztidunak ez al zuen ziurtatu hain irakaspen garrantzitsu bat -fedearen oinarria- argi eta garbi azaltzen ez zela?
  - Nahiko logikoa dirudi! - Mirabelak urrezko ilea astindu zuen.
  Anastasiaren gorputz-adar bakoitzeko hatz kopurua esponentzialki handitu zen:
  - Eta ez da Bibliako zehaztasunik gabeko bakarra. Gogora dezagun nola nahastu zuen Markoren Ebanjelioan Jesusek apaiz nagusiaren izena, baita Bibliako egileen arteko desberdintasunak ere, Kristoren gurutziltzaketaren ordu zehatzari buruz edo Zakariasen aita izan zenari buruz. Bai eta askoz gehiago! Hemen liburu anitzeko liburu oso bat idatz dezakezu Bibliaren akats ugari zerrendatuz. - Streletsovak mila hatz gurutzatu zituen, ehunka esku. - Edo beste iritzi bat duzu.
  Mirabelak hatzarekin sudurreko zubia urratu zuen:
  - Ez da beharrezkoa Ahalguztidunak Jainkoaren errebelazioa ematea. Horrez gain: imajinatu izarren egituraketa kaosetik...
  Anastasiak eten zuen:
  - Biblia logikoagoa dela uste duzu? Han idatzita dagoen bezala, lehen egunean Jainkoak zerua sortu zuen, eta laugarren egunean bakarrik eguzkia eta izarrak! Eta hau da zientzialariek unibertsoak milaka milioi urte dituela egiaztatu duten bitartean! Oro har, juduek izarren izaerari buruz duten ideia inozoaz hitz egiten du berriro ere. Ziurrenik uste zuten izarrak txikiak zirela eta lur handi bat baino askoz errazagoa zela sortzea.
  - Seguruenik! - barre egin zuen Mirabelek. - Izar bat zerutik erori zen - kristal distiratsua! Nire Stalin maiteari buruzko abesti bat abestuko dizut!
  Anastasiak eskuen forma aldatu zuen, kubo bihurtuz:
  - Edo Noeren uholdearen inguruko eztabaida. Izan ere, Kristo jaio baino hamar mila urte lehenago, hainbat meteorito handi erori ziren lurrera. Mitiko bihurtu ziren kataklismoak eragin zituzten. Zientzia fikziozko idazle batzuek lurrarekin talka egin zuen Ilargia izan zela dioen bertsioa ere aurkeztu zuten. Bide batez, Ilargiak benetan talka egin zuen Lurrarekin, baina askoz lehenago eta horregatik, dinosauroak desagertu ziren!
  Mirabelak berehala aurka egin zuen:
  "Ez zuen talka egin, baina grabitateak harrapatu zuen". Talka egia izan balitz, lurtarrak ez ziren hain erraz aterako. Seguruenik, Lurrean bizia suntsitu egingo zen. Baina bestetik, Ilargiak nola atsegin zituen arbasoei.
  - Esan hori japoniarrei. Eskertuko lukete! - Hipermariskalak hortzak agerian utzi zituen. - Bide batez, lasterketa interesgarria, ia ez genuen haiekin borrokatu beharrik izan, azkar aliatu bihurtu ziren. Baina, oro har, zehatz-mehatz hitz eginda, denbora infinituan kantitate infinituko materiak bizitza adimentsu mugagabea sor lezake eta biderkatu dezake, ez al da horrela!
  Mirabelak buruaren goialdea urratu zuen:
  - Egia esan, bai, baina ñabardura bat dago! Materia denbora infinitu luzez existitzen bada eta bere kantitatea infinitua bada, non daude gainzibilizazioak?
  - Ez al gara super-zibilizazioa?
  - Bada, hiper-superzibilizazioa! "Neskak topa bezala bira egin zuen.
  Ultra-hiper-mariskalak berehala zuzendu zuen bere zaintza:
  - Orain hipertxipa lortu behar duzu: gurea baino zibilizazio garatuago batekoa da! Hau da, zure zeregina zure galderaren erantzuna da! Edo harrizko aizkora dela uste duzu.
  - Agian gezi-punta bat ere! - Mirabelak begiak estutu zituen maltzurki.
  - Tira, galdera horrela egin dezakezu!
  - Ados, ados nago! Printzipioz, beste super-zibilizazio bat egon daiteke edo, are gehiago, inperio bat sortu daiteke maila funtsean ezberdinean. Zerbait baztertzen al dut?
  Ultra-hiper-mariskalak bere gorputz-adarrak aldatu zituen berriro, kate gisa bihurtu ziren:
  - Zer zehazki?
  - Super-zibilizazio batek, edo hobeto esanda, hiper-super-zibilizazio batek, gure unibertsoa sortu zuela. Azken finean, zientziak dagoeneko frogatu du posible dela energiatik materia sortzea.
  Streletsovak bere kanpai-kateak bezala jo zuen:
  - Ondo! Teorikoki egia! Baina hala eta guztiz ere, Biblia oker dago; Jainkoak hasiera du, bilakaeragatik edo sorkuntzagatik!
  Mirabelak pilularen antzeko zerbait bota zion ahora, murtxikatu... helio likidoan sartuta zegoela zirudien:
  - Itun Zaharrean, Jainkoa oso krudela zen. Eta oso nazionalista zen, herri bat gainerakoen gainetik jarriz. Bereziki, Egipto tormentatu zen, eta idatzita dagoen bezala, zoaz faraoiarengana, eta gogortuko dut haren bihotza Jainkoaren aintza erakusteko.
  Anastasiak kateen zati bat zilarrezko kate bihurtu zuen:
  - Herrialde oso bat oinazea era honetan aintza erakusteko arraroa da! Honek garbiketa etnikoa gogorarazten du, genozidioaren metodorik txarrenak.
  - Baina gu ere krudelak izan gaitezke gerran! - Oihu egin zuen neskak.
  - Gertatzen gara, baina ez dizugu zure etsaiak maitatzen irakasten! Guk ez dizugu irakasten, jotzen zaituzte, biratu ezkerreko masaila eskuineko masailean! Ez gaitezen hipokritak izan! Aldea dago! Horrez gain, egoera krudelek indarkeria erabiltzera behartuta gaude, eta Jainkoa Erabat Ahalguztiduna da eta beti dauka aukera bat! - Anastasia bere esku aldatuekin jolasten hasi zen, labezomorro hegodun sutsuak botaz.
  - Gurekin bezala! - Gudari gaztea gorritu egin zen.
  - Zer egin dezakegu!
  - Errenditu! - oihu egin zuen Mirabelak ahotsean histeria zuela. - Azken finean, enperadoreak agindu dezake.
  - Eta armadak amore ematea onartuko duela uste duzu? - Hegodun ahariak tigre zientipeo bihurtzen hasi ziren.
  - Ez dakit! Denak ohituta daude agintariei zurrun obeditzera!
  - Baina ez holako agindurik, gainera, Kontseilu Gorena dago! Hainbat joera kaltegarri kontrolatzeko gai da! Edo etsaiak enperadorean era batera edo bestera eragitea lortuz gero.
  Mirabelak ia intzirika egin zuen:
  - Zer! Azken finean, ezin da baztertu magia oso indartsuaren laguntzaz, enperadore bat ere menperatu daitekeela!
  - Eta hau onartzen bada - amore emateko agindua, hau izango da: enperadorea edo enperatriza etsaien eta hipermagikoaren menpe dagoela! Beraz, gogoa bakarrik ez da nahikoa! - Anastasiak kateak mahastiekin ordezkatu zituen.
  - Zer moduz bake negoziazioak hastea? Tregua aldarrikatu! - Itxaropena galduta, bota zuen Mirabelak.
  - Hau posible da! Baina alde bakoitzak trikimailu zikin baten susmoa du bestea. Halako samintasuna zegoen hemen!
  - Boxeolariek ere atsedenaldien artean izaten dituzte. Antzinako proteina boxeolariak! - zuzendu zuen neskak.
  - Zer har dezakezu garai primitiboetatik!
  Neskak isildu ziren; pentsalarien artean gerraren zentzugabekeriaz pentsatu ez duena. Zergatik odola isuri, anaiak hil, baina gertatu zen...
  Ultra-Hiper-Mariskalak irmo esan zuen:
  - Hainbeste kuatrilioi, edo zehatzago esanda, jadanik kintilioi asko errusiar hil dira, gainontzekoak garaipenarekin bakarrik ase daitezkeen! Eta garaipena bakarrik! Enperadoreak bakeak egitea onartzen badu, galdera sortuko da: zergatik ez zuten hori egin hainbat mende lehenago? Zergatik suntsitu zituzten hainbeste milioi mundu, dagoen guztia suntsitu? Bada, nola bizi gaitezke baldintza hauetan?Posible al da dena idatzi eta eskua ematea? Neska inozoegia zara! Ezin duzu inmensotasuna bereganatu eta gerra amaitu gabe utzi.
  - Benetan hain iluna al da? - Mirabela erori zen.
  - Etsaiak ere hala uste du! Tregua erabil dezake arma ikaragarriak sortzeko, babesik izango ez ditugunak. - Adarrak mahastiak dira, lodiagoak dira.
  - Hain txarra?!
  - Bai! Zehazki zulo beltza!
  - Eta guztiz suntsitzeko alternatibarik ez dago?
  Sugar gorriak Anastasiaren esku asko zeharkatu zituen:
  - Adibide historikoak hartzen baditugu, gerrak ez zuen beti iraun etsaia guztiz suntsitu arte. Batzuetan, gaia anexio eta indemnizazio partzialetara mugatzen zen. Beharbada, Hitler adimentsuagoa izan balitz, bere inperioaren zati bat eta bere bizitza miserablea salbatu ahal izango zituen.
  Mirabelak nahi gabe agertutako malko tantak astindu zituen:
  - Historiak ez du erantzun argirik ematen Hitlerrek aukerarik izan ote zuen. Diotenez, Stalinek bakea eskaini zion Fuhrerri. Baina artxiboetan ez da dokumenturik geratzen. Ageriko arrazoiengatik, ez zuten horren publizitaterik egin nahi.
  - Baina ez gara antzinako Alemania eta SESB. Errusiarrek eta alemaniarrek mende askotan borrokatu zuten. Garai batean, eslaviarrek alemaniarrak bota zituzten, gero Erdi Aroan Alemaniak eslaviarrak bota zituen. Edo hobeto esanda, tribuen nahasketa bat zen, frankoak eta...
  Mirabelak hutsean izoztutako malko-perlak harrapatu eta ukabilpean hartuta, astintzen hasi zen:
  - Guk ere mendez mende gabiltza borrokan! Eta alemaniarrak eta eslaviarrak mota genetikotik hurbil dauden herriak dira. Aurpegiak ere antzekoak dira! Orokorrean, hau ez da odol edo erlijio kontua. Katolikoen eta kristau ortodoxoen artean ezberdintasun gutxiago dago budismoaren eta hinduismoaren artean baino... Baina azken hauek ia inoiz ez zuten borrokatu, eta kristauek...
  Streletsova bat-batean moztu eta tamainaz hazi zen:
  - Beno, ados neska, elkarrizketa hau gehienetan antzua da. Hutsetik hutsera isuriko dugu, fotoia zelaian zehar bultzatuz, baina ez dugu aterabiderik aurkituko. Orokorrean, neska ausarta zara, ez duzu infernura erortzeko beldurrik mihitik.
  Mirabelak argitik urrundu zuen:
  - Egia esateko, beldur naiz, baina beldurra jada erre egin da. Gainera, Enperatrizak berak hitz egin eta gero, nolabait zaila da misioa eteteko arriskua izango zenuela sinestea. Bestela, zu zeu ultra-azpimundura bidaliko zara.
  - Badakizu, ez izan autokonfiantza handiegia. Azken finean, beti aurki ditzakezu zirrikituak, batez ere gure sailean. Hala ere, zintzoa izango naiz, gerrak aspaldi utzi zuen niretzako zaletasuna izateari. Zama astuna bihurtu da, lan arrunta, baina, bestalde, bukatzen bada, erabateko hutsunea sentituko dut bihotzean. Bizitzaren zentzu nagusia galdu. - Anastasiak ilusio zintzoarekin hitz egin zuen.
  - Antzinako garaietako jendea: ez zuten gerra bizitzaren zentzutzat hartzen. Batez ere humanismoaren hasieran. Orduan, izaki bizidun guztiak gorde eta maitatu behar dituzula irakaspenak agertu ziren!
  Mirabela nekatzen hasia zen jada, hainbat alorren tentsio handiagoa sumatuz:
  - Erlijiorik ez da zentzugabeko krudelkeria irakasten, baina herri guztiek daramate ezpata. Eta bakezale zorrotzak salbuespen gisa aurkitzea litekeena da! Esaterako, lehen kristauen artean, zinez, bakezale asko zeuden erlijioan Kristoren irakaspenak jarraitzen zituztenak. Baina, aldi berean, garai haietan bazeuden interpreteak: bekatarien aurka errepresaliatu arbitrarioak egiten zituztenak. Dena den, lehen mendeetan, honek izaera berezia zuen, baina IV. mendetik hasita: indarkeria ohiko praktika bihurtu zen. Bereziki, Konstantino enperadoreak ezkutu guztietan gurutze bat marrazteko agindu zuen. Eta honek bere armadari garaipena eman zion. Beraz, kristau gurutzea balio militarraren ikur bihurtu zen. Armada askotan gurutzeak eman zituzten, Errusia tsaristan barne. Orduan gurutzeak ezabatu ziren ateismo komunista formalaren ondorioz. Agian ez da guztiz formala ere, gurutzea antzinako eslaviar sinboloa den arren.
  Anastasiak apur bat murriztu zuen suaren jarioa eta zaunka egin zuen:
  - Svastika bezala! Neanderthalek margotu zuten! Sua sortzeko gailurik zaharrena, eta batez ere sua Izotz Aroan, bizitza da. Oro har, svastikaren debekua, herrialde askotan absurdua zena, gizateriaren historiako zeinu runiko zaharren honek sorkuntzaren indarrak sinbolizatzen dituelako. Bihotz bat marraztea debekatzearen berdina da!
  Mirabelak baiezkoa eman zuen:
  - Bai horixe! Gurutziltzatzea ez dago debekatuta, bere pantailaren azpian gurutzatuek eta hainbat inkisidorek krimen asko egin zituztelako. Momentu honetan, Errusiako indar berezi askok zeinu erruniko hau daramate, antzinako eslaviar sinboloa!
  Anastasiak abiadura gehitu zuen, eta bere buruak ere sudur zuloen ordez bi bokal zituen izurde baten forma hartu zuen:
  - Hori bai, gure arbasoen oroimena errespetatu behar dugu: esvastikaren azpian borrokatu zirela, izan Hiperborea edo eslaviar kanpainetan; Alexandro Handiaren armada garaitezinean! Yarodar printze errusiarrak pertsonalki moztu zuen Crassoren burua eslaviar lurraldeetan sakontzen saiatu zenean. Azken finean, Partiar Inperioa tributario bat zen, Antzinako Rusaren basailu bat. Errusiarrek munduari idatzia eman zioten: egiptoarrek eta zapatariek aitzurra zer zen ere ez zekitenean!
  Mirabelak hegan egin zuen eta hainbat buelta eman zituen, uztai distiratsuak emanez bere inguruan. Ultra-Hyper-Marshal bat-batean piztu zen eta bere itxura eta tamaina naturala berreskuratu zuen. Ondoren, ibilbidea egiaztatu zuen eta holograma multzoari begiratu zion:
  - Badakizu, kutia, jada hurbiltzen ari gara! - Anastasiak, oso ederra bihurtuta, begiak lizunkeriaz egin zituen.
  - Beraz, quasar da!
  - Esan Mirabeli, abesten al dezu? - Maitasun eta Samurtasun Saileko buruak, kolpeak erakutsi zituen.
  - Ia edozein neskak abesten dezake! - Neskak ez omen zuen ulertzen:
  - Eta poesia idazteari buruz?
  - Robot primitibo batek ere egin dezake hau! - Mirabelak burua astindu zuen airean.
  - Ados orduan! Abestu zerbait agur. Ez estilo modernoan, baina honela! Balitz bezala! - Anastasiaren ilea dozena bat txirikordatan erori zen, sastakaien puntak ateratzen zirela.
  - Nola! - Mirabela ez zen batere lotsatzen,
  - Ehun anihiltzaile zure bularrean! Antzinate poetikoren bat egin dezakezu?
  Mirabela harrituta geratu zen:
  - Zergatik da hau bestela?
  - Ez ulertu? "Ultra-Hyper-Marshal-ak aurpegia aldatu zuen, izugarri bihurtu zen eta teleskopioak atera zitzaizkion begi-zuloetatik.
  - Ez! - Neska moztu.
  Anastasiaren burua itsasontzi baten tamainaraino hazi da:
  -Mundu primitibo batean bizi beharko zenuke! Grabitate-irudirik eta ordenagailurik gabe. Basati baten irudira ohitzen zaren jakitea interesatzen zait. Ados hau oso garrantzitsua dela!
  Mirabelak sorbaldak altxatu eta bere gainean esertzen saiatu zen: euli kuantiko anitzeko bat (izaki ultrabiziduna, normalean izarren sakonean bizi dena eta hogeita lau dimentsiotan mugitzen dena, zatikiak kontatu gabe):
  - Tira, ikuspuntu honetatik hurbiltzen bazara!
  Ultra-Hiper-Mariskalak txistu egin zuen:
  - Hori da! Eragile gehienak ezin dira moldatu, prestakuntza berezirik gabe, Erdi Aroko baldintza zehatzetara. Ez duzu egokitzeko denborarik, beraz dena joan-etorria egin behar duzu!
  Mirabelak kopeta zimurtu eta esan zuen:
  - Ez daukat dohain poetiko zehatzik, eta ez da beharrezkoa herrialdea gobernatzeko. Hala izango da: grabaketa leun errimatua besterik ez!
  Anastasiaren txirikordek hainbat kilometroko luzera zuten.
  - Beraz, izango da! Baina espero dut honek bertakoei eragingo diela, guztiz primitiboak ez badira!
  Mirabelak ulu egin zuen:
  - Planeta primitibo batean lurreratzea porrotaren parekoa da! Agian ez duzu nahikoa energia ateratzeko.
  - Honek ere kezkatzen nau, lehen esan dudan bezala, gure armekin zerbait txarra gertatzen ari da, baina denok, hitz egiteari utzi, abestu! - Anastasiak eskuak hego erraldoi bihurtu zituen.
  Mirabela bere ahots atseginez abesten hasi zen:
  Kupulak distira egiten du, ez zara eraikin bat bakarrik,
  Mende amorratuen erasoa uxatu!
  Gure lan militarra, gure arnasa galdu da,
  Eta bularra odoleztatuta dago blai amorratuetatik!
  
  Gerran ezinezkoa da, parte hartzea saihestu dezakegu,
  Urte luze askotan borrokatzen dugun arren!
  Neurriz nahi dugu - bakea, zoriona,
  Eta bizitzan arrasto ona uzteko!
  
  Monasterio sakratua zaldunaren zain dago,
  Ez bilatu heriotza ezpatarekin!
  Eta agintariak idatziko du bizitzaren liburuan,
  Maitasuna eta grazia jasoko dituzu!
  
  Ez, ez dut nahi, preso izatea hilobia da,
  Lantza altxatu, gogor jo, zutik!
  Emakumeek negar egiten zuten, intsentsutik kea zen,
  Ikonoko santuak malkoak bota zituen!
  
  Errekek ur bizia isuri zuten,
  Eta bihotzen taupadak hunkituta entzun ditzakezu!
  Bota zure penak usteltzea bezala,
  Heriotza hasiera besterik ez da, ez amaiera batere!
  
  Emaitza garaile da, gure zaldunak ikusiko du,
  Eta etsaiaren bufoiak txanoa botako du!
  Gorroto dutenentzat suntsipena aurkituko du,
  Malko eta oinaze itsaso bat galtzaileen zain dago!
  
  Heroien bidea ez da hilobi bikainak,
  Eta hori guztia gertatu zen, nola pasatuko den ametsa!
  Ez da maitagarrien ipuinak entzun behar,
  Ez da horrela adierazten ohorea!
  
  Eta gure arimak, gorputzak bezala, ez ziren usteltzen,
  Jaunak altxatu zituen eta berriro borrokara joan zen!
  Lurra erretzen ari da, hauts-hodeiak altxatu dira,
  Aberria beti egongo naiz zurekin!
  - Nahikoa! - Mirabela Streletsova eten zuen. - Errimaren zentzu ona duzu, silaba neurtua. Antzina, talentua aurkituko zen dudarik gabe. Beraz, neskak proba gainditu zuela kontuan har dezake. Bai, ondo: hitzezko errima bi aldiz baino ez zen gertatu!
  Mirabela haserretu zen:
  - Beno! Pushkinek edo Lermontovek hitzezko errimarik ez balute bezala.
  - Denek zuten, baina grabaketa leunaren ikuspuntutik, kalkulu oker larria izan zen. Orokorrean, gerraren gaia duzu berriro. Agian hobe litzateke zerbait arina eta lirikoa konposatzea! - Anastasia helduaren hegoak zuri bihurtu ziren:
  - Min egiten duena, horretaz hitz egiten du! Zure bizitza osoa gerra edo gerrarako prestaketa denean, nolabait zaila da beste ezertan pentsatzea.
  Ultra-Hyper-Marshal-ek adostu zuen:
  - Ulertzen dut, baina scout batek ikuspegi zabalagoa izan beharko luke! Azken finean, nazio guztiek ez dute gobernu sistema militaristarik. Egoeraren arabera ezberdin jokatu behar duzu!
  - Ez dago egia arruntak azaldu beharrik! - Mirabela ere minduta zegoen. "Hautatutako milioietako bat nintzen".
  - Ai bai! Ahaztu egin zait! Ikusi zeinen leaky dagoen memoria! - Streletsovak pailazoaren itxurak egin zituen, bere hegoak bat-batean atzaparrak hartu zizkion: "Hare aleak daude nire buruan, bai, bai, bai!". Quark-ak hondar ale indartsuak dira, Khan guztioi!
  Mirabellek burua astindu besterik ez zuen egin.
  - Ultra-hiper-mariskal batentzat ez da oso zentzuduna!
  - Baina barregarria da! Hutsa urdailean! Neska serioa zarela ikusten dut! Dagoeneko haurtzaroarekin banatuta!
  - Ai haurtzaroa, haurtzaroa, non zaude presaka, zure haurtzaro guztia, haurtzaroa besapean! Salto egin nahi baduzu, hona hesi bat, baina igeri egin nahi baduzu, hona hemen plasma harrobia! - Mirabela hasi zan abesten. - Nahi dut, nahi dut, nahi dut berriro, etsaiak plasma korronte batekin dutxatu! Lehertu planeta bat, urtu izar bat! Bidali sasikumeak hutsean, barrura...!
  Streletsovak eten zuen eta kilometro luzeko mihia erakutsi zuen tridente-itxurako mutur batekin:
  -Umore zentzu bikaina duzu! Beno, poz zaitezke! Hona hemen ataria dagoen planeta!
  Neskaren mihia nabarmen luzatu zen eta koadroak hazi ziren tridentearen muturretan.
  Portal planeta oso ikusgarria zen. Bereziki, eraikin batzuk bata bestearen gainean pilatutako zazpi anana eta trikuen nahasketa ziren. Beste batzuk gerezi eta zigarro handien hibrido baten moduan zeuden diamante itxurako gainazalarekin! Eta batzuk krokodilo eta mertxika konbinazio moduan. Mirabelak begiak zabaldu zituen harrituta.
  - Ehun tona abisal ipurdian! Nola quasar eta garnoa!
  Anastasia Streletsova neska arrunt eta atleta bihurtu zen berriro:
  - Iratxo eta katagorrien herria da, morsaren eta urtxintxaren nahasketa. Ados, estetikaren zentzu berezia dute.
  - Eta gustatzen zait, nekatuta nago lerro zuzen guzti hauekin. Bestela, ez ditugu hiririk, kuartelak baizik!
  Anastasiak zaunka egin zuen:
  - Hiriak kuartel bat izan beharko luke! Eskuburdinekin!
  - Eraikinak ikusi nituen eskuburdinen eta autopropulsatutako pistola hibrido baten forman. Oso polita! - esan zuen Mirabelak.
  - Seguruenik esan nahi zenuen - estetikoki atsegina! - Ultra-hiper-mariskalak azazkalak keinu egin zizkion.
  - Eta praktikoa! Robota berehala kateatu dezakezu!
  - Ez da zaila robot bat lotu eta buruko ospitale batean birsortzea! Ez da zaila robot bat kateatzea, haurrei esaten dizuet! Eta koaderno elektronikoa, orria zikina! - Ultra-Hiper-Mariskalak bat-batean amaitu zuen: - Ongi etorri atarira!
  Mirabelak lotsati galdetu zuen:
  - Zergatik aldatu zenituen etengabe zure gorputzaren forma eta parametroak hegaldian zehar?
  Anastasiak adeitsu erantzun zuen:
  - Ikusten duzu, hau funtsean haragi mota berria da. Espazio eta hegaldi azkarreko muturreko baldintzetan probatu nuen. Inork ez du oraindik halako gorputzik enperatrizak izan ezik, eta egiaztatu egin behar da gure armadako soldaduek halakorik eskuratu baino lehen.
  - Zer esan prezioa!
  Streletsovak astindu zuen:
  - Halako haragiak sortzeko prozesua izugarrizko lan-lan intentsiboa den bitartean!
  Prisma oktogonal moduan airean zintzilik zegoen eraikin batera sartu ziren.
  Handia zen, zeharrargitsua eta islak ematen zituen!
  Mirabelak galdetu zuen:
  - Eta zer? Hemen dago?
  - Bai, hementxe! Egin dezagun salto.
  Mirabelak esferaren erdigunean aurkitu zuen bere burua. Gorputz osoan berotasuna eta kilibriak sentitu zituen. Argi zegoen hemendik energia-masa izugarriak pasatzen ari zirela. Hurrengo momentuan, hainbat arma mota agertu ziren neskaren eskuetan eta sorbaldetan. Kalibre ezberdinetako igorleak zeuden, espazioa distortsionatzen, materia hausten, mikropartikulen arteko konexioak hausten. Suntsipen mota indartsuenak, dimentsioak beherantz. Borroka jantziko neska hain beldurgarria zen, non Hollywoodeko edozein amaitzaile katutxo kaltegabea dirudien alderatuz.
  - Aupa! Arma ezberdin gehiegi! Apur bat bolumentsua eta traketsa iruditzen zait!
  Anastasiak sabela gardena zuen dortoka baten itxura hartu zuen, eta horren azpian urre-erloju bat zegoen:
  - Ez kezkatu, elektronikak konponduko du. Supersoldaduek aurre egin dezakete, hau da, zure zaldia ere hedatu dezakezu. Orain gerlaria hondorik gabeko amildegian murgilduko da! Agian zerbait esan nahi duzu agur?
  Mirabelak kaskoz estalitako buruaren goialdea marraztu zuen:
  - Sinets iezadazu, oso interesgarria izango litzateke niretzat! Baina zertarako balio du diskurtso itxurakeriak egiteak? Hitz egin milioigarren aldiz Ama-Lurrarekiko debozioaz, Errusia Sakratuaz!
  Dortoka aingeru aurpegia zuen karramarro bihurtu zen berehala, eta harea-erlojua etik eguzki-erlojura bihurtu zen:
  - Egia esan, arrazoi duzu! Bat ere ez! Ekintzek hitzek baino ozenago hitz egiten dute! Egiten ari zaren gauzak bakarrik ez dira sinesgarrienak. Oraindik ez duzu inor hil, hainbat munstro birtual izan ezik. Baina gogortze psikologikoa behar duzu lur azpiko hondoan ez murgiltzeko, zure indargabetasunean disolbatuz. Ez al da ondo neska! Galdera izan!
  Mirabelak zalantza egin zuen:
  - Ez dakit! Pertsona bat hil? Hau da hain transzendentala den zerbait! Benetakoa eta bizia bada! Azken finean, badago aldea! Baina aberriak agintzen badu, dena egingo dut!
  Streletsova eszeptikoa zen, baina irribarrea behartu zuen:
  - Ez dakit! Baina enperatrizak zugan sinesten du! Beraz, nik ere sinesten dut! Errusia Santuaren etsai guztiak suntsitu nahi dizkizut!
  Mirabelak esan zuen pazientziarik gabe:
  - Beno, agian azkenean transferitzen has gaitezke! Itxarotea mingarria da, grabitatearen begiztak itota egotea bezala!
  Bisoi bizkor bihurtuta, Anastasiak lau buztanen gainean salto egin zuen:
  - Bai! Utzi hiperplasma ugaltzeari! Has gaitezen orain! Ni bakarrik neska naiz, aholku onak emango dizkizut: itxi begiak!
  Mirabelak aurka egin zuen:
  - Ia erradiazio guztia ikusiko dut, baita betazalen bidez ere! Hobe da zure burua ergel eta koldar ez egitea!
  - Egia da ez zarela koldar bat! Bost, lau, hiru, bi, bat - hasi!
  Neskak begiak are zabalago ireki zituen, argi distiratsuak isuri zitzaizkion. Hasieran more distiratsua zen, hotza egiten zuen eta nahigabeko dardara eragiten zuen. Gero, arto-urdina izerdia bota zuen ordez, urdin zurbila! Dena dirdira egiten zuen, musika gozoa jotzen zuen, kolorea leunki esmeralda berderaino isurtzen zen. Mirabelak esan zuen miresmenez:
  - Zer edertasuna! Erradiazio asko ikusi dut, baina lehen aldia da hain kolore aberatsak!
  Azkenik, esmeralda kolorea urrezko horiaz ordezkatu zen. Mirabelaren ile kolorearekin oso ondo zetorren, baina ez zen luzaroan erre;hurrengo emisioa laranja bihurtu zen. Aldaketa eta zerbait berria sinbolizatzen dituen kolorea! Begirako atsegina eta oso distiratsua, baina aldi berean laztangarria. Azkenik, Mirabelle olatu odol gorri batek larritu zuen. Bazirudien neska hura zegoen guztiaz gainezka ari zela, zelula bakoitzaz.
  Mirabelak lurpekoaz oroitu eta dardar egin zuen:
  - Hau odolaren kolorea da.
  Laranja, horia, berdea agertu ziren berriro, dena beste ordena batean joan zen! Bat-batean, erradiazio guztia nahastu zen, etengabeko distira hiperplasmatiko batean bihurtuz.
  Mirabelak keinu egin zuen, ikaragarrizko abiaduran bota eta eraman zuten. Orduan haragia desagertu zen, zoro lasterka zihoazen izarrak baino ez ziren ikusten. Neska suzko korrontean murgildu zen, beroa sentituz, maskor anitz labaintzen ari zirela iruditu zitzaion, eta bere nortasuna zati askotan banatzen ari zela. Gorputza amildegi espazialean barrena sartu zen, gero desagertuz, gero berriro agertuz! Baina ez zegoen minik, izarretan zeundela eta izarrak zure baitan zeudela sentipena besterik ez! Orduan, pertzepzioa erortzen hasi zen, kontzientzia, inpresio ugariz gainkargatuta , bake gozoa ematen duen amildegi itxaropentsu batean erori zen!
  
  Mirabela bere onera etorri zen: bizkarrean arantzak sentitu zituen. Ez zen oso atsegina, baina bazegoen lehen ezezaguna den minaren kutsuan. Bera ez balitz bezala da. Neska begiak irekitzen saiatu zen. Saiakerak mina eta erreduraren erasoa eragin zuen betazalen. Ahalegin bat egin behar izan nuen.
  Betazalak ireki zirenean, argia piztu zitzaidan begietara!
  - Beno, ezer ez, itsu egitea baino askoz hobea da! -esan zion neskak bere artean. - Norbaitek esan zuen mina sentitzea oraindik bizirik zaudenaren seinale ziurra dela!
  Mirabelak lepoa jiratu zuen, hezurrak astiro-astiro:
  - Hala ere, gorputzeko minak ez du bizitzari buruz hitz egiten, heriotza poliki-poliki pertsona bat hartzen ari dela baizik! Nire unibertsoan ez noski!
  Neska zutitu zen, gorputzean etengabeko arintasunaren sentsazioa desagertu zen, bere oin biluzi eta neskatxak arantzetan pausatu ziren. Mirabela guztiz biluzik zegoela ohartu zen, ile lodiak bakarrik estali zizkion sorbaldak urrezko olatu batean. Nahiko betea zen, normalean neskak ez zuen berorik edo hotzik sentitzen, tenperatura oso altuak edo oso baxuak izan ezik, baina kasu honetan benetan hezetasun handia zegoen airean eta berrogei gradutik gora itzalean. Neskak urrats batzuk eman zituen, arantzak utzita. Kilibri sentsazio desatsegina sentitu zuen, Mirabelle harritu zuena.
  - Aupa! Badirudi ez naizela indartsuegi bihurtu. Zerbait txarra gertatu da, hondamenditik gertu!
  Izan ere, neskak oso zorte txarra izan zuen bere arma guztiak galdu eta oihan tropikalean biluzik aurkitu zuen. Horrez gain, haragia arrotz bihurtu zen, gorputzean zehar zirkulatzen zuten mikroordenagailu ugari desagertu ziren. Hain da ezohikoa, ez bazara bezala da. Mirabela zuhaitzera igo zen eta adarra okertzen saiatu zen. Neskak elastikotasuna sentitu zuen eta esfortzu bat egitera behartuta zegoen. Bere bizepsa tenkatu egin zen eta zainak nabarmentzen ziren. Mirabelak hanka makurtu eta giharrak flexionatu zituen. Bere gorputza entrenatua, elastikoa, sendoa izaten jarraitzen zuen, baina, aldi berean, antzinako jendearen antzekoa zen - proteina! Hau da, nahikoa indartsua da pertsona arrunt batentzat, baina bere aurreko gaitasunekin alderatuta hainbat mila aldiz ahuldu da! Neska zuhaitz lodia apurtzen saiatu zen, baina ez zuen funtzionatu; hatzek azala urratzen zuten. Izerdi tanta bat jaisten zen bere bular bete eta elastikotik eta hosto berde baten gainera erori zen, barreiatuz. Oro har, neska ez zen guztiz eroso sentitzen, lehengo konfiantza galdu zen.
  - Biluzik nago! - esan zuen edertasunak. - Honek badu bere xarma.
  Neska korrika egiten saiatu zen: bere abiadura, noski, ez zen aurreko gorputzaren parekoa, baina nahiko duina. Gero, palmondo more batera igo zen eta apur bat marratu zuen. Adar zorrotz batek orpo hutsean zulatu zuen, eta eskuineko behatza apur bat ubelduta zegoen.
  -Brr! Eta kaltetu! - Neskak arbuiatu egin zuen. - Orokorrean, nola bizi ziren gure arbasoak hain gorputz ahuletan? Gogorra izan behar zuen haientzat!
  Tximinoak poltsikotik diru-zorroa galdu zuen, eta poliziak jakin zuen: poteoan jarri zuen!
  Eta eltzea bero dago - tximinoa negarrez!
  Neskak fruitua jaso zuen, banana lodi lodi baten antza zuen, eta usain egin zuen:
  - Ez dakit jan dezakedan! Ez dago analizatzailerik, eta sudur-zuloak ez dira lehen bezain sentikorrak. Mirabelak kontu handiz zuritu zuen gaina hautsitako adar bat eta azazkalak erabiliz, haragi mamitsua agerian utziz. Ahoa ireki eta mihia leunki pasatu zuen. Behin, bitan, hirutan!
  - Ez dakit! Ez dut ezer probatu. Pozoitsua izan daiteke, edo segurua izan daiteke. Nolanahi ere, nik ezagutzen dudan substantzia toxikorik ez dago! Egia da, hau beste unibertso bat da, pozoi zehatzak egon daitezke, guretzat ezezagunak diren formula guztiz desberdinak. Hala ere, tokiko animaliek jaten duten ala ez egiaztatzeko modu erraz bat dago. Edo txarrenean, intsektuak!
  Mirabelak fruta zintzilikatu eta zuhaitzetik jaitsi zen. Tontoa egin nahi nuen;azken finean,kuartelak atzean zeuden. Neska eskuen gainean jarri zen eta haien gainean ibili zen. Intsektu marraduna orpo hutsean eserita zegoen eta atsegina egiten zion!
  - Askatasuna! Eta askatasuna, dakigunez, biluzik dator! - Mirabelak zinez gozatu zuen bizitza. - Zure buruzagia bazara, ez zara halako birjina!
  Neskak buelta eman eta zolaren azpian puntu urdinak zituen belar berdea sentitu zuen. Zerura begiratuta:
  - Aupa, bost argizale aldi berean, mundu alaia! Harrigarria da beroa eta, aldi berean, ederra izatea!
  Mirabelaren azala beltzarana eta urrezko txokolatea zen. Neska oso gosegarria zen, oihaneko benetako erregina zirudien . Begira fruta, intsektu handiz estalita dago - bikaina, horrek esan nahi du jan dezakezula!
  - Pozoitsua ez dena jangarria da! Gizakia unibertsoko izaki omniboroena da! - Mirabelak hainbat fruitu jaso zituen. Bere gorputz berrian lehen aldiz, landare-elikagaiak jan zituen. Gosea sentitu arren, neskak kimu guztiak dastatu eta ukabila sartzeko adina baia jaso zituen. Marrubiak bezain ona zuten, edo are hobea. Mirabela, besterik gabe, gozamenez eldarikatuta zegoen, zeruan zegoela eta ekintza sakratu bat egiten ari zela iruditzen zitzaion. Nire ahoan bioletak loratzen balira bezala zen, sentimendu sorta paregabe batek mihia jo zuen.
  - Eta nork esan zuen bizitza ederra dela! Noski, dudarik gabe arrazoi handia zuen horretan! Neskak txistu egin zuen zorionez. Jan ondoren, bat-batean lo egin nahi zuen, ez zuen bizitza guztian lo egin, eta gainera, janari gozo ugarik lasaitzen du! Mirabelak bardan bigun baina erraldoiak hazi eta etzantzeko tokia aukeratu zuen. Zein polita den horrela etzanda, bizkarrean, haize fresko baten bolada arinak sentituz. Aintzira urdin baten antzeko zerbait, horrelako film asko egin dira, espaziokoak barne. Neska bizkarrean etzan zen, zerbait atsegin batean pentsatu nahian. Polita litzateke oraindik mutil bat gertu izatea. Hain gihartsu, indartsu, ederra non haren eskuineko eskuan etzanda, ahurra bularrean jarri, titiak oratu...
  Zoriona! Harrigarria da laztanak izatea!
  Neskak ez zuen ohartu nola lo hartzen zuen. Nire bizitzan lehen aldiz, lo hartu nuen. Amets egin zuen poliki-poliki ozeano epel batean flotatzen ari zela, inguruan argiak eta distirak zituela. Bat-batean, ontzi nahasia ikusten du. Ez, ez modernoa, Erdi Aroko masta eta belekin baizik. Neskak miresmenez begiratzen dio, baina bitxia da marinelek zergatik dituzten aurpegi desitxuratuak eta hainbeste zalaparta. Zati garden batean dauden zomorroak dirudite haurrek haiekin jolasten dutenean!
  Baina badirudi konponbide bat dagoela, beste ontzi bat atzetik korrika dabil, bergantin bat dirudi. Ihes egiten duen ontzia baino tamaina apur bat txikiagoa bada ere, askoz jende gehiago dago bertan. Jazartzaileak oso koloretsu jantzita daude, garrasi eta uluka egiten duten bitartean, sableak astintzen. Piraten artean gizakiak ez ezik, piraña aurpegiak eta alboetan hegatsak dituzten hainbat mota ere badaude. Bandera mehatxagarri beltz bat, hezurrari itsatsita dagoen harrapari bat, brigantinoaren gainean hegan egiten du.
  - Aupa, antzinako filmen garaietako piratak! - esan zuen Mirabelak pozez. - Beraz, zerbait interesgarria izango da.
  Izan ere, kortsarioek kanoiak bota zituzten; arku altu batean tiro egiten zuten, mastak eraitsi nahian. Hala ere, oso zaila da antzinako kanoi batetik jotzea, eta baita mugitzen ari zaren bitartean ere. Geroago ere, Ushakovek bere ontziak etsaiarengana hurbiltzeko taktika erabili zuen. Orduan, tiroaren eraginkortasuna nabarmen handitu zen, gehi enblematikoen lehen hondoratzeko gogoa. Eta benetan zortea baldin baduzu, masta kaltetu dezakezu, edo artilleroa bateko distiratsua bada. Kasu honetan, itsasontzi pirata maniobragarriagoa eta arinagoa zen, distantzia apur bat murriztu zen, eta orduan zortea piratei lagundu zien; erdiko masta bota zuten. Ontziak apur bat gehiago hurbildu ziren eta alboek elkar jo zuten. Freebooters amua bota, zuzeneko masa prest zegoen edozein unetan taula gainera botatzeko.
  Mirabelak bat-batean min izugarria sentitu zuen kokotean eta oihuka esnatu zen!
  . 18. KAPITULUA.
  Teoria ezagutu gabe, eta joko gehiegi, Ahmed harrapakin errazegia zen lehen mailako jokalari indartsu batentzat, zeinak, hala ere, bere CMS-aren ondorioz behintzat jokatzen du. Gainera, Yanka ziur zegoen: Erdi Arora itzuli izan balitz, edo Morphyren garaian ere, txapeldun izan zitekeen, agian, aldi baterako. Etsaiak ez zituen jokoaren oinarrizko printzipioak ulertzen, peoiak eta piezak ederki antolatu zituen (bere ulermenerako). Dena den, mutilak ez zuen presarik izan; bizkoregi zin egiteak jabea umiliatuko zuen. Beraz, erakustaldiaren bila ibili eta pieza gehienak eta peoi guztiak suntsitu ondoren, peoi bat eginez amaitu zuen erregea.
  - Beste xake mate bat zuretzat! - Esan zuen mutilak.
  Ahmedek madarikatu eta zatiak nahastu zituen:
  - Porrotaren kasuan partida bat gehiago, berrogeita hamar astindu!
  - Eta irabaziko banu?
  - Bizkar osoa geratuko zara!
  Hirugarren partida pixka bat luzatu zen, Ahmedek denbora luzez pentsatu zuen mugimendu bakoitzean eta ez zuen erasorik egin. Hala ere, taktika pasiboek, batez ere xakean, gutxi laguntzen dute. Izan ere, kasu honetan, erasotzaileak maniobrarako tarte gehiago du eta etsaiaren aurretik dago indarra hedatzerakoan. Yankak bere erregina ere sakrifikatu zuen ilusioz. Ahmedek, zalantza egin ostean, sakrifizioa onartu zuen, eta zazpi mugimenduren ostean xake mate zuzena jaso zuen taularen erdian. Galdu ondoren, jabeak sudurrean kolpea eman zion mutilari frustrazioz. Yanka horrelako zerbait espero zuen: kolpea leundu zuen, ez zen odolik isurtzen, baina nahiko mingarria zen oraindik. Akhmedek madarikatu zuen gogor eta gurdia seinalatuz:
  - Itxuraz adiskide zara Jainko Setter-arekin! Denbora guztian irabazten duzu: pentsaezina den sorginkeria batekin!
  Mutilak apala erantzun zion:
  - Sorgin onena logika da!
  Ahmedek bere zartailua astindu zuen:
  - Nirekin hitz egingo duzu! Joka dezagun gehiago! Galtzen baduzu, berrehun astintzen galduko dituzu.
  Yankak, txantxetan ez, dardar egin zuen:
  - Ezin dut hainbeste jasan, esklabo baliotsu bat galduko duzu!
  - Neuk irabaziko zaitut! Beraz, oinazea baino ez da egongo!
  Piezak jarri zituzten eta joko berri bat hasi zen. Hala ere, jada ilun zegoen eta esklaboak akituta zeuden; geldialdirako ordua iritsi zen. Yankak tranpa hutsal bat eraiki zuen mugimendu pare batean; lo egin nahi zuen. Jabea, aukerak behar bezala zenbatzen jakin gabe, besterik gabe erori zen!
  Laugarren porrota jarraian, Ahmeden aurpegia desitxuratu egin zen. Hala ere, oraingoan: ez zuen zin edo jo. Irribarre bati eutsiz esan zuen:
  - Tira, ados, zure haragi zatia jasoko duzu.
  Yanka pozik zegoen:
  - Hori da erabaki zuzena!
  Eskuak garbitu ondoren, mutilak beste guztiengandik bereizita jan zuen. Haragiak txerrikiaren zaporea zuen, baina gantz gutxiago eta mamitsuagoa, atseginagoa eta zaporetsuagoa zen. Barazki eta fruituekin konbinatuta, inpresio ona egin zuen; janaria ez zen okerragoa, agian etxean baino hobea. Orokorrean, Moskun, kalitate handiko produktuak oso garestiak dira; hiriburuko biztanle gehienek modu ausaz jaten dituzte, hainbat produktu erdilanduak. Agian horregatik daude hainbeste gaixotasun eta hainbeste ero. Hemen dena naturala eta freskoa da! Hiru argiak eta negurik ez dagoenez, urtean hainbat uzta biltzea posible da. Ingurunea osasuntsua da, eta agian horregatik daude hainbeste haur indartsu. Natura ez du zibilizazioak kutsatzen. Oro har, Yankak oso gustuko zuen Jules Verne; bere barne-errekuntzako motorra baztertu zuten auto elektriko baten alde. Baina bitxia bada ere: amerikar praktikoek ere ez zituzten halako makinak sartu produkzio masiboan. Onurak, batez ere ingurumenari dagozkionak, begi-bistakoak diren arren, motor elektriko baten eraginkortasuna ehuneko 99tik gertu dago gasolina eta gas-motorretan 30-40koa. Gainera, barne-errekuntzako motorrek atmosfera karbono dioxidoz gainkargatzea dakar, eta horrek berotegi efektua eragiten du. Zergatik gauza gaiztoa, zibilizazioa jaisten ari da! Karbono dioxidoaren kantitatea ez ezik, aireko ur-lurruna ere handitzen da, eta horrek planetaren tenperatura areagotzen du. Aldi berean, Artikoko eta Antartikako izotza urtzen ari da, hau da, eguzki izpiak islatzen dituen gainazala desagertzen da. Ondorioz, tenperatura are gehiago igotzen da. Su kopurua eta karbono dioxidoa handitzen da. Gradu gehigarri bakoitzak ur-lurrunaren edukia handitzen du, eta horrek are gehiago igotzen du tenperatura. Hau da, gero eta beroago egiten du! Ondorioz, Lurreko tenperatura bizia ezinezkoa izango da.
  Mutilak dardar egin zuen jendea zein ergelak diren ikusita, euren hilobia zulatzen. Eta, lehenik eta behin, monopolioek, oligarkek eta petrolio baroiek dute horren errudun; energia baliabideen merkataritzatik etekina ateratzen dute, natura eta gizadia hondatuz. Horrela, zorro lodi batek jendea hondatzen du. Kontzientzia argalenak zorro ondo elikatuenak dira! Finantza munduan: Arkimedesen legea ere aplikatzen da, irabaziak zintzotasuna eta errukia ordezkatzen ditu!
  Horregatik, komunismoa, gehiegikeria guztiak gorabehera: irakaspen aurrerakoia da. Egia da, hazkuntzako minak eta buruzagiekin arazo larriak oztopatu zituen. Lenin bakarrik beharbada: nahiko egokia zen. Hezia, eraginkorra gaixotzeraino, kementsua, intuizio garatua, nahiko gogorra eta aldi berean noiz gelditu behar den jakitea! Lenin eta Stalinen arteko ezberdintasuna anekdota honek azpimarratzen du ondoen:
  - Zergatik daramatza Stalinek botak, eta Leninek?
  - Vladimir Ilitx bidea aukeratzen ari zen, eta bibotedun honek aurrera jarraitzen zuen!
  Kanpo-politikan Stalin kontuz ibili bazen, herrialde barruan bi urratsetan amildegitik jauzi egitea zen nagusi desioa! Stalinek biktimei erreparatu gabe jarraitu zuen bere helburua, eta askotan bere errepresioak kaltea besterik ez zuen ekarri. Bereziki, zergatik tiro egin zientzialariei? Leialtasunaren susmoa ere badago, isolatu sharashka batean eta sortu lan baldintzak karreten atzean. Horretan hasi ziren, baina ez berehala, eta pertsona inteligente asko fusilatu edo hil ziren kontzentrazio-esparruetako baldintza gogorrenetan. Stalinen beste akatsik handiena Hitlerri ez jotzea izan zen. Kasu honetan, gerra askoz lehenago amaituko zen eta hildako gutxiago izango ziren. Gainera, Europa osoa, eta etorkizunean, Britainia Handia eta Estatu Batuak, SESBren menpe geratuko ziren. Egia da, zailagoa zen Estatu Batuak zapaltzea. Potentzial ekonomiko izugarriak, atzerrian kokapenak eta bonba atomiko baten sorkuntza azkarrak zaildu zuten inbasioa. 1941ean, SESBen Armada nahiko ahul zegoen oraindik. Eta ontzigintzaren berezitasunak halakoak dira, non gai honetan Estatu Batuak harrapatzea eta gainditzea, adibidez, tankeak eraikitzeak baino askoz ere diru eta denbora gehiago behar zuen. Azken finean, gurutzontzi handi batek 3,5 mila T-34 tanke balio ditu. Itsaspekoak apur bat merkeagoak dira, baina hala ere duinak. Egia da, SESBk, ekialdeko hemisferio osoaren baliabideetan oinarrituz, lehenago edo beranduago Estatu Batuak zapalduko zituen. Egia da, sobietar hiriei arma nuklearrak erabiltzeagatik ordaintzeko mehatxua mantendu zen. Zorionez, Estatu Batuek berrogeita hamarreko hamarkadaren amaieran soilik izango dituzte misil balistikoak, eta bonbardaketa estrategikoak suntsitu ditzakete hegazkin eta hegazkinek. Baina hala ere, hegazkin batzuek kordoia hautsiko zuten eta izugarria izango zen. Oro har, hobe litzateke arma nuklearrak batere sortuko ez balira, edo SESBn bakarrik asmatuko balira. Kasu honetan, posible da Errusia Sobietarra munduko agintaria izatea. Zer da gaur egungo mundu osoko kaosa, terrorismoa, izotz, frijitu edo meteorito bat erortzearen ondoriozko amesgaizto mehatxuak baino askoz hobea!
  Oro har, herrialde bat baino gehiago dago munduan: ez dago benetako demokraziarik, eta gizadiarentzat askoz hobe da tirano bat mila izatea baino. Stalinek edozein izanda ere, SESBri agindua eman zion, Europa osoaren aurkako gerra irabazi zuen eta tsarren garaian baino askoz ere bizi-maila altuagoa bermatu zion jendeari. Churchillek ere esan zuen: Stalinek golde batekin hartu zuen Errusia, baina hidrogeno bonba batekin utzi zuen! Aginte komunista, nolanahi ere, oligarkiaren agintea baino hobea da. Irakurri besterik ez dago zientzia-fikziozko idazle sobietar batzuk - benetan txarra al da komunismoan? Edo bereziki hiperkomunismoa! Yankak amets pixka bat gehiago egin zuen eta uskarka hasi zen.
  Mutilak zerbait izugarri fantastikoa eta sinestezina amesten zuen! Baina ia ezinezkoa zen ametsa gogoratzea! Baina bat-batean zerbait irauli egin zela zirudien eta mutila oso argi ikusten hasi zen:
  Arraza etsai bateko hamarnaka, ehunka mila izar-ontzi hegazkin garden eta hodeitsu baten ondoan lerrokatuta, esne arrosa-lainoarekin erretzen ziren orban berdeekin.
  Yankak bat-batean itxura paregabeko izakiak ikusi zituen. txuletak, hestebeteak, albondigak, hau da, haragi produktuen antza zuten. Ametsetan gertatzen den bezala, mutilak irudi asko ikusi zituen aldi berean, argi eta aldi berean hautematen!
  Haien izar-ontziak itxura arraroa zuten, itxura bitxi samarra, eta opil ikaragarriak ziruditen, hainbat txuleta eta saltxitxak, uraren lodierak apur bat berdinduak eta kanoi puntez josiak. Norabide ezberdinetatik igeri egin zuten , bereziki egokitutako asteroideez osaturiko perimetroa urratu nahian. Haragi Inperioko unitate arruntez gain (hala esaten zuten beraiek, Yankak besterik ez zekien), pirata mertzenarioak zeuden hemen. Haien ontziak itxura pretentsiotsuengatik bereizten ziren, normalean beldurgarriak, eta izar-ontzi batzuek itxura arraro eta absurdoa zuten, behi gorotza bezalakoak. Hala ere, laguntzaile rol bat esleitu zitzaien. Armarik ikaragarriena kaleratu berri den itsasontzi enblematiko bat izan zen, Meat Empire flotaren harrotasuna eta edertasuna. Kremarekin harrotutako tarta baten antzera, laurehun kilometroko luzera duen itsaspekoak arbitrariotasun inpresio beldurgarria du. Inork ez zekien oraindik, sekretua zen: txuleta jeneralentzat ere, superarma berri bat probatzeko prestatzen ari zirela. Marshal Choke bakarrik, gantz txuleta baten ale handi samarra, ondo ezagutzen zuen hurrengo esperimentua. Plater distiratsuak hamabi hanka guztiak zabaldu zituen. Haren ahotsak zalaparta oso baten burrunba gogorarazten zuen:
  - Gozoki pikanteak eboluzioaren zuhaitzeko adar endekatu bat besterik ez dira. Hiperplasmaren, termopreoien errektorearen azelerazio-igorleak piztea agintzen dut. O arma berria, termopreoi bidez ponpatutako superlaser bat, etsaia erakutsiko diozu errefectorioko mahaian duen lekua.
  -Bai, zure erabateko salokeria. Etsaia erraustu eta gorrituko dugu, zein indartsua izan arren.
  Jeneralak zaunka egin zuen, txistorraren gorputz haragi lodiari soka batera tiratuz. "Pena da gozokirik jan ezin izatea, pozoitsuak dira".
  -Baina txistorra jan dezakezu. Hain proteina samurrak eta zoragarriak dituzte. Bereziki eskatzen dut kontserbak janaria, Solace the Stomach planetan hazten den alboko adarretik.
  Mariskal-txuleta haragi-kontatzaileak ezpain potoloak miazkatu zituen mihi luzez.
  -Milioika izar-ontzi ditugu hemen. Eta gu guztiok baino indartsuagoak gara. Gure boterea galaxiak pulverizatzeko gai da. Orain unibertsoan parekorik ez duen zerbait erakutsiko dugu. - Koipea botata, txuleta isildu egin zen, poz-pozik itota, eta grabioeskaneraren bitartez ontzi-talde kontaezin guztiari begiratu zion, jada plasma usaintzea lortu zuen armada garaiezina.
  Kontrako aldean bostehun eta berrogeita hamar kilometroko asteroide gotorleku bat zegoen. Haren sabelean hiperplasma-kanoi indartsuak, grabitate-tunel-igorleak, quark anitzeko ponpatutako laserrak, huts-tranpak, espazio-espazio misilak eta kontrako kargak zeuden.
  Eta hori guztia indar eremu geldi batek estaltzen du. Asteroidea erasoezintzat jotzen zen: defentsa intergalaktikoaren iltzea. Gotortutako lerroaren aurrerapausoa gertatuz gero, etsaien armadak atzealderantz joatea mehatxatu zuten.
  Distantzia txiki batean, piruleta eta gozokiz osatutako beste izar-ontzi indartsu batzuk flotatzen ziren, superplasma eta hipertitanioarekin etsaiari aurre egiteko prest. Botere hau mariskal batek eta aldi berean duke batek agindu zuen, Sweet-Burp gozokiak.
  -Txuleta eta txistorra olatu zikin bat gozoki-super-suziriaren lasterketa handi eta gozoaren titaniozko kaiaren kontra talka egingo du.
  Opari erakargarria: sei hatz malgurekin irudikatuta, piku baten antzera. Babestuen lekuan aterpea hartzea aukeratu zuen: asteroidearen erdigunean.
  Choke mariskala, borrokan zegoen shock batean. Asteroideen lerroa ikusteak distira amorratua eragin zuen sabelean kokatutako hamar mahaspasetan. Bere espazio-ontzia borroka distantziara hurbiltzen ari zen pixkanaka. 3D proiekzioa eskuetan hartuta, buelta bat eman zuen. Enblematiko erraldoiak bere ardatzaren inguruan bira egin zuen masarik ez balu bezala. Ontzi txikiagoek erritua errepikatzen zuten. Piraten itsasontziek bakarrik ez zuten jarraitu. Horietako batek, handienak, haritz baten eta eskorpioi baten hibrido hildako harilkatu baten antza zuen, dardar egin zuen eta laser eta hiperplasma boladaz jo zuen - orain arte kaltegabea, xederako distantzia handia zela eta.
  Yankak txistu egin zuen:
  - Aupa! A ze pelikula! Star Wars baino freskoagoa!
  Denok yankien aurka jartzen bagara,
  Iparraldeko aliantza zapalduko dugu!
  NATOko tomahawk-ek ez dute lagunduko,
  Jainkoak gaizkia sarituko duelako!
  Hala ere, tiroketa hasi zen. Banakako izar-ontziak salba trukatzen hasi ziren.
  Dozena bat txuleta eta txistorra ontzi aurreratu ziren, eta fotoiek bizkortutako misilekin bonbardatzen hasi ziren. Choke, hatz koipetsua piztu eta eskaera egin zuen.
  -Etsaia irits daiteke jada.
  -Bai! Komandante Grub! - Erantzun zuen ordenagailuak sutsuki.
  -Ba, orduan lortu. Arku-laseraren habea uhin zabalenean bidaltzen dugu.
  Guduontzi enblematiko berrienetik, argi izpiak zabaldu ziren, urrutitik uretara erortzen den harri-harri baten filmaketa azeleratua zela zirudien. Zein azkar: argiaren abiadura baino hamar mila aldiz azkarrago , hiperplasmak keinu egin zuen. Bat-batean, hamarnaka soldadu zituzten ehun izar-ontzi inguru gas-hodei eta hauts kosmiko lehorreko zurrunbilo bihurtu ziren.
  -Xake matea! - Choke, garbitu zituen krabelinak bezala hortz mehe eta luzeak. - Laser laua deitzen zaio horri. Orain zerbait beroagoa prestatuko dugu etsaiarentzat. Mila moko eta gantz marra gehiago hurbildu behar ditugu asteroideraino.
  -Urruti honetatik jo dezakezu. Superlaserrak paralelismo ia perfektua du, hau da, ez da xahutzen.
  Choke Handiak ere hunkitu zuen ilusioz.
  -Orduan iritsi da gozokien ordua. Sabela gozokiz betetzen dutenek, garunak gainezkatzen dituzte! - Eta urrutiko aginteari tira egin zion bere esku flipperekin.
  Erreaktoreak martxan jarri ziren, haga guztiak igo ziren. Kupel bakoitzaren inguruan, amaraunak hazten hasi ziren, gerezi-more laino batez erretzen, hutsunea zeharkatuz.
  Segundo-frakzio gutxitan, lau iturritatik zetozen pitzadurak gurutzatu eta espazioaren alde honetan habe indartsu batean bildu ziren, hutsean talka egin zuten, horma beltza astinduz, mailu hiperplasmatiko baten antzera. Ultra-abiadurara bizkortutako fotoien indarrak berehala hautsi zuen laurogeita hemeretzi dimentsioen kolapsoa. Egitura espazialak eraitsi zituen eta zelaiak moztu zituen. Lainoa supernoba bat baino distiratsuagoa zen: kintilioi gradu askotako tenperaturarekin. Noski, fusio termonuklear soilaren bidez eraikitako izar batek baino gehiagok ezin du hain bero eta distiratsu egin. Hemen parte hartzen duten indarrak lau magnitude-ordena indartsuagoak dira.
  Gotorlekuko asteroidearen indar-eremua eta matrizearen babesak ezin izan zuen energia basatiaren presioa jasan eta besterik gabe lehertu zen. Hainbat babes-substantziaren zatiak berehala ihinztatuta ur irakinaren zipriztinak bezala eguzki-gainazalean! Orduan, erreka ikaragarriek erdigunea zulatu zuten, bloke blindatua zeharkatuz.
  -Moztu zatitan. "Txoke", agindu zion ordenagailuari. - Ihinztatu plater gozoa zatitan.
  Izpi trinkoa txikitu eta erretzen jarraitu zuen. Eta laster, espazio-ziudadela menderaezinaren lekuan, hondakin bero pila bat besterik ez zen geratu. Gotorlekuaren aztarnak espiraletan bihurritu eta bihurritu ziren. Berrehun eta berrogeita hamabost milioi gozoki eta mila milioi, hirurehun eta berrogeita hamar milioi borroka-robotek heriotza aurkitu zuten hemen, normalean azkar eta minik gabekoa, baina horregatik ez hain ikaragarria. Sweet-Burg duke mariskala ere hil zen.
  - Masailezur beltza ipurdian! - Oihu egin, ito. - Egin dugu! Bizilagunei sua piztu.
  Hainbeste energia erabili ondoren, denbora pixka bat behar izan da berrabiarazteko. Momentu honetan, ezin konta ahala izar-ontziek perimetroa eraso zuten, haustura helburu. Borroka gogorra piztu zen, ehunka milaka ontzi bat egin zuten heriotzaren besarkadan. Haustura ugariengatik, hutsean irakiten eta pitzaduratan zatitu zela ematen zuen. Kanoiek dorreak suntsitu eta hainbat ontziren kroskoak zulatu zituzten. Su gurutzatuan harrapatutako izar-ontzi indibidualak, besterik gabe, eztanda egin zuten; indar-eremu txikiek ezin izan zuten konbinatutako presioa jasan. Gotorleku geldiek erresistentzia handia eskaini zuten; horietako bakoitzak mila kanoi astun baino gehiago zituen, superplasma-zatiak abiadura superluminaletan botatzen zituzten eta misilak fotoien azelerazioan. Bola ikaragarriak ziren hauek, erasotzaileen lerroak mozten zituztenak.
  Heriotzaren makina berriro mugitzen hasi zen, inguruko asteroideetan hiperplasma izpi bat askatuz. Berrehun eta berrogeita hamar kilometro bloke sakabanatuta altzairuzko makil baten talkaren ondorioz izotz puskak bezala. Taktika hau oso eraginkorra izan zen, gozokiak izua hartzen hasi ziren eta haien ontzi batzuk beldurrez sakabanatuta zeuden, tximeletak zuzi batera hegan bezala. Besteak etsipenez borrokatu ziren. Gainera, erreserbak guduan sartu ziren, borroka amorratua hazi zen.
  Candy Eat-and-fart-eko jeneral handia odol hotza zen, aldez aurretik erreserbak atera zituen eta ziur zegoen txuletaren eta haien aliatuen erasoa uxatzeko gai izango zela. Baina haragi produktuak oso maltzurrak dira eta sorpresa bat aurkezteko gai izan ziren. Gure adituek ez zeuden betebeharra eta ezinezkoa zela argudiatu zuten botere horretako laser bat sortzea, baina, egia esan, etsaia izan zela berritasun arriskutsu bat erabiltzen lehena. Orain senak eta intuizioak bi bide baino ez zituzten iradokitzen: azkar ihes egitea edo borroka estuan sartzea, mailak nahastuz. Kasu honetan, superlaserraren azote luzeak berea erortzeko arriskua legoke.
  Jan-eta-fart, aginte ustelen zirkulu gorenen artean askotan ikusten ez zena, ausarta zen. Eta erabaki bat hartu zuen - hil arte borrokatzea! Aginduak jarraitu zuen eta armada mugitzen joan zen, tigre haserre erraldoi baten boterea gogora ekarriz. Mila milioi borrokalari dituzten milioika ontzi nahastuta daude nahasketa infernu batean. Bazirudien espazioa okertu zela, eta hutsunea pitzatu zela, eta ezin konta ahala pitzadura plasmaz bete ziren. Distira distiratsuenek, energia kantitate neurgabea askatzen zuten, espazioan berehala loratzen ziren lore erraldoien antza zuten, petalo bizidun harrapariekin espazio-ontzietara irrikaz iristen zirela. Guduontzi, gurutzontzi, charkoshes, laser suntsitzaileak, misil garraiatzaileak, aerobonusak, laser itsasontziak, borrokalari astunak, ertainak, arinak eta askoz gehiago. Hori guztia hamarnaka mila segundoro suntsitzen zen, zatitan edo oso berotutako plasma magmatan barreiatuz.
  Eat-and-fart-ek mega-gurutzontzi mugikor bat aukeratu zuen beretzat. Bertatik agintzea erraza zen, eta bere abiadura handiak eta maniobra ahalmen bikainak arrakastaz borrokatzea ahalbidetzen zuen. Borrokak aurrera egin ahala, etsaien izar-ontzi batzuk Biscuit, Pastila eta Chocolate planetetan tropak lehorreratzen saiatuko zirela aurreikusita, gainazala lehergailuen gozogintzaz egindako suntsipen-minekin ustiatzeko agindu zuen. Dena den, ia hutsik daude, eta bertako gutxi batzuk ez dira salbu.
  Aireko bi mila eta erdi eraso-garraio, hainbat hamarnaka ontziren estalpean, "meromats" eta "neutroiak" barne, barneratu ziren. Planetak gaizki babestuta zeuden. Sektorea ia irekita dago. Ibilbidean zehar, eskuadroiak satelite txikiei bakarrik tiro egin die. Gainera, zortea izan zuten; bidean, seigarren moduluekin topo egin zuten erregaiarekin eta munizioarekin; dena ez zen ebakuatu.
  Gainera, jeneral lapurrek eragin negatiboa izan zuten; mundu horietan lapurtutako gauza batzuk ezkutatu zituzten. Hori jakinda: txuletak, hestebeteak eta hestebeteak lurreratze masiboa egin zuten. Planeta bakoitzean hautatutako hiru milioi soldadurekin, lurreratzeko guneak ez dira zailak aurreikusten, oro har: basamortu laua, ia ispilu itxurakoa. Armada harrapariak kokatu bezain laster, berehala lehertu ziren. Orro izugarria, oihuak, irrintziak, erdi erretako beldarren gorputz-adarrak kikilduak. Anihilazioak eta aldi berean distirak aberatsak, bakoitza hamar milatik berrogeita hamar mila arteko materia motaren arabera, termonuklearrak baino indartsuagoak dira. Kargak nahiko merkeak eta sinpleak dira. Hemen txuletak akats bat egin zuten eta ez zuten eskaneatutako talderik bidali aurretik.
  Eat-and-fart jeneral handiak, ordea, ez zuen hori ikusi, urrun. Bere arreta guztia itsasontzi enblematikoan zentratu zen. Gudua gero eta gehiago piztu zen, eta Eat-and-fart-ek espero zuen bezala, superlaser aldi baterako isildu zen, aurretik geldirik dauden hainbat gotorleku suntsitu zituelako. Flota talde ezberdinetan banatu zen, bakoitzak modu independentean, komando gorenaren laguntzarik gabe, borroka taktikak aukeratu zituen. Baldintza horietan, dena zenbakizko nagusitasunaren arabera erabakitzen zen, eta txuletaren alde zegoen. Jeneral Handiak ezin zutela luzaroan eutsi ulertu eta helburu nagusia jarri zion bere buruari: itsasontzi enblematikoaren suntsitzea. Horretarako, shock izar-ontzi talde bat elkartu eta gero eta hurbilago joan zen. Halako itsasontzi erraldoi baten indarrik garrantzitsuena bere indar eremua da. Greba finkatu batek bakarrik hautsi edo ahuldu dezake une batean.
  Bazirudien patuak alde egiten ziela; beste kurbadura espazial bat sortu zen hutsean, eta meteoro korronte bat agertu zen ezerezetik. Oso lodia zen eta zaila egiten zen apuntatzea eta tiro egitea. Heldu den trafikoan, multzo bitxiak itsasontzi enblematikoaren aurka talka egin zuen.
  Talkaren ondorioz, babes-pantailak dar-dar egin zuen, dardar egin zuen eta laino distiratsu bat igorri zuen. Hurbildu ondoren, mega-gurutzontzi horrek plasma kanoi guztietatik kargak jaurti zituen, misil eta laserrez lehertu zituen. Erantzun salba askoz ere indartsuagoa izan zen; branka kaltetu eta zoritxarreko ontziaren hegala moztea ere lortu zuen.
  "Megaquasar" Choke, burrukatu egin zuen.
  -Suntsitu. Erre alien hau. Arma guztien artean.
  Hurrengo salba, ordea, ez zen hain suntsitzailea izan. Kometek eta meteoritoek kolpea leundu zuten.
  Baina beste ontzi batzuk atera ziren. Shock-aren indarra oraingoan indartsuagoa zen. Zelaia zapalduta, bloke handiek jada ahulduta, zulo ikusgarria egin zuten kargak.
  -Orain da termo-preon bonba botatzeko ordua. - Zeure burua jateko eta farre egiteko agindua eman.
  Normalean, misil hori ez da guztiz eraginkorra, kontra-misilengatik edo erradiazioen aurkakoagatik, baina kasu honetan, itsasontzi-ontziaren gaitasunen zati bat paralizatuta zegoenean, funtzionatu zezakeen. Noski, meteoritoek izar-ontzi txikiagoei ere arazoak eragin zizkieten, baina oraindik ez zuten hulk honek bezainbeste sufritu.
  -Erradiazioa gehienez! Ahots ozenez oihukatu zuen: "Atera eta farra".
  Hiru suziri, fotoiek azeleratuta, hegan egin zuten bretxara. Erraldoi mehatxatzaileak dardar egin zuen eta bi "opari" onartzea lortu zuen. Baina gero hirugarren kargak apur bat lehertu zuen albotik, zulo ikusgarria zabaldu baino ez zuen egin.
  -Mila quasar isurbidetik behera! "Geat-and-fart-ek orroa egin zuten eta tximistak bota zituzten frustrazioz". - Huts egin horrelako eraso bati. - Orduan lasaitu zen, dena ez zen galdu, igorgailu grabitatorioari agindu zion. - Eraso ezazu enblematikoari indar guztiekin, apuntatu zuloa.
  Agindua praktikoa izan zen. Ezohiko erasoak eta erasoak arrakasta handia izan zuen. Eta itzulerako suaren ondorioz lau izar-ontzi suntsitu baziren ere, tartea zabaldu egin zen.
  Horren ondoren, kohete termopreoietako bat hipererreaktorera hegan egin zen. Preoien fusio-prozesua termonuklearra baino milaka milioi aldiz indartsuagoa da. Halako leherketa indartsu batek berehala erraustu zuen, ontziaren egitura hiperplasma bihurtuz. Grabitazio-uhinak eta fotoiak abiadura superluminalera azeleratu ziren gas arraro bihurtu zuten. Txipiroiaren garroek, kintilioi gradutan berotuta, materia zatiak irentsi zituzten, inguruko ontziak errez.
  Eat-and-Fart mega-gurutzontzi horrek ozta-ozta lortu zuen distantzia nahiko seguru batera jauzi egitea, supernoba baten antza izugarritik. Hala ere, hainbat aldiz urtu eta irauli egin zen, urrutira botaz eta zatiketa batzuk birrinduta. Pistola oso hondatuta zegoen, gehienak ekintzarik gabe zeuden. Borroka potentzial gehiena galduta, izar-ontzia etsaiaren harrapakin erraza bihurtu zen. Honetaz konturatzea eta alferrik hil nahi ez izatea, ausardia ez da arduragabekeria.Jan ezazu fart bat eta agindu erretiroa. Mega-gurutzontzira trebetasunez maniobratuz, tranpak eta pintzak saihestuz, atzera egin zuen, bere ontzien babespean sartu nahian. Eta, hala ere, ia-ia kolpatuta zegoen, seguru blokeatuta, azeria zulo batean bezala inguratuta. Ontziaren kanoi bakanek motel erantzun zioten bonbardaketa barbaroari. Indar eremua gaizki joan zen, ezkutu fidagarri bat baino aterki urratua bezala. Ez da harritzekoa espazio-ontzia laster lehertu eta zatitan erori izana.
  Eat-and-fart-ek ozta-ozta lortu zuen txalupa txiki batean ihes egitea. Salbamendu-ontzi hau ia ikusezina zen, uhin-multzo batek interferentziak sortzen zituen bere pertzepzioan, eta, beraz, grabitate radarrek ere puntu lausoak baino ez zituzten grabatzen. Ausardiak bere mugak ditu, eta Sweetie jeneral handiak bizirik iraun nahi zuen. Gainera, zeregin nagusia beteta dago, eta etsaiaren laukoitz eta orain, agian, bost aldiz, etsaien nagusitasunarekin, guduaren emaitza aurrez aurreko ondorioa da, eta egin daitekeen gauzarik onena erretiratzea da. gainerako tropak. Dagoeneko ontzia utzita, Eat-and-Fart-ek agindua eman zuen: sistematikoki Tsar's Dish sistemarantz atzera egitea, planetaren defentsarako laguntza jasotzeko. Horri esker, denbora irabazi eta arlo honetara indar gehigarriak ekartzea ahalbidetu genuen.
  Marshal Jan, jan, irentsi, etsaiaren indar handiek atzealdea moztu dezaketen seinalea jaso du dagoeneko. Hala ere, denbora luzez zalantza egin zuen, aurrealdeko eraso baten beldur. Kontuz ibili defentsa lerroa ez ahultzeko. Gainera, etsaiak desbideratze-eraso bat hasi zuen, hainbat milaka ontzi suntsitu zituen. Horrelako mugimendu batek beldurtu egin zuen ordurako baroi koldarra. Jan, jan, irentsi, ustelduta zegoen, ustelkerian buru-belarri murgilduta - tipo inmorala. Eta maltzurra da bere erara, baina aldi berean ez du oraindik astirik izan clizimei bihotz-bihotzez saltzeko. Baina dagoeneko aurrerapen batzuk eman dira horretarako. Cutletsek bazekien traidoreak aurkitzen eta bere segizioko batzuk kontratatu zituen. Bereziki, menta jateko jeneralak aldizka txostenak egiten zituen, tropa kopuruaren eta bere komandoaren berehalako planen berri emanez. Haragi-produktuak eskuzabal ordaintzen ziren; gerran, inteligentea aberasten da, ausarta aurreratzen da eta ergela tiro egiten dute. Traidoreak, ordea, adimentsuak ez ezik, urruneko pertsonak ere ez dira. Azken finean, lehenago edo beranduago kontraespionak harrapatu edo beren enpresaburuek traizio egiten diete. Beharrezkoa ez izatearen edo mailaz jaitsi zuten arrazoia, edota tirokatu egin zuten. Hala ere, horretaz ez hitz egiten saiatu ziren; aitzitik, ordaindutako espioi ahalik eta modu guztietan atsegintzen saiatu ziren.
  Eraso arina atzera bota zuten, eta orain ez zegoen atzerapenerako aitzakiarik. Enperadoreak kosta ahala kosta inguratzea saihesteko agindua gogoratuz, eta beste bidalketa grabitate bat jaso ondoren, laguntza eskaera batekin, edo hobeto esanda, jan, jan, irentsi, agindua eman zuen.
  -Eman dezagun. Bizi Enperadoreak!
  Armada, ordea, oso berandu abiatu zen; ordurako berandu zen. Bitartean, etsaien goi mailako masek beren aurrerapen amaigabea jarraitu zuten.
  Royal Dish sistema galaxiako gotortuenetako bat izan zen. Erdiko planeta erraldoia eta populazio trinkoa zen - berrehun eta hirurogeita hamar mila milioi inguru. Bertara hurbiltze guztiak ziber-meategiz beteta zeuden, baita lau dozena satelite natural ere. Satelite bakoitza plasma eta hiperplasma kanoiez eta misilez josita dago. Horrez gain, beste hainbat planeta biraka ari ziren, zeinetan asentamenduak eta oinarriak zeuden. Borroka larriak zeuden aurretik. Jan-eta-fart-ek bazekien non erretiratzen ari zen, eta enemak gehiegi eraman zituzten gelditzeko. Aitzitik, tankeak bezala igotzen ziren, ez beren buruari ez bizitzarik kendu. Espazioko piratak bereziki aktiboak ziren, frijitutako zerbaiten usaina sumatuz, izar gaiztoak labezomorroak bezala igotzen ziren marmeladara; oso tentagarria zen populazio dentsitate handiko munduak arpilatzea. Eta orain, desagertzen hasia zen borroka, amorru ikaragarri berri batekin pizten da, izarrak dar-dar egiten ari direla ematen du. Grand General Eat-and-fart-ek gurutzontzi arin batera mugitzea lortu zuen. Hortik aurrera jarraitu zuen borroka buru. Klizimen hasierako saiakera mugimenduan defentsa osoa apurtzeko ez zen arrakastarik izan. Pastila planetaren kanpoaldean itsatsita zegoen sarraskia. Inguruko planetak astindu ziren leherketen ondorioz. Sateliteetako batek hainbeste kolpe ikaragarri jaso zituen, non zatitu egin zen; kanpotik badirudi lehertutako arrautza bat zela, hain azkarra izan zen suntsitzea.
  Choke-k azken momentuan bizirik irautea lortu zuen, itsasontzi-ontzia erreskate-modulu-ontzi batean utziz. Orain txuleta gaiztoak, koipez zipriztinduta, mehatxuak ateratzen zituen, batez ere bere azala erradiazioek oso kiskali zuelako.
  -Ez hartu preso. Dena ito, suntsitu, erre, sakabanatu fotoietan.
  -Bete egingo da: zure izar nagusitasuna! - Maila baxuagoko jeneralek gosetsu erretzen zuten eta, ikaragarri kizkurtuta, aginduak ematen zituzten. Oso zaila zen Pastilara iristea; urrats txiki bakoitzeko, milaka, hamarnaka izarontzirekin ordaindu behar zen. Hala ere, elur-jausi ezinezkoa hurbiltzen ari zen.
  - Honela estutu. Sakatu gehiago, ez askoz gehiago eta quasar amaiera! - Duke mariskala izugarria zen. - Ez jarri ontzi gehiegi sateliteak erasotzerakoan - jo distantzia luzera. Hori kontuz gehiago. Ai, deabruaren meatzeak! Kaloria deuseztatzea!
  Meategiak benetan atera ziren, ia ikusezinak, espaziotik atera eta izar-ontziak astindu zituzten. Batzuk lekuan bertan suntsitu zituzten, beste batzuk, aitzitik, kalteak baino ez zituzten jaso. Lehergailu asko pultsu lehergailu batez hornituta zeuden, indar eremuetatik erretzeko gai zen, oso denbora laburrean bada ere, kalte izugarriak eraginez. Galera handiak, txuletaren flota lehortu zen, piratak ere kezka zantzuak erakusten hasi ziren. Hurbilketetan galera handiak badira, orduan zenbat galdu beharko da planetan bertan. Choke-k, ordea, bat-batean haserreari eta oka koipetsua botatzeari utzi zion. Ideia on bat bururatu zitzaion, saltsan eskuzabal bustirik.
  -Eta gozoki gozoen aurka beste arma indartsuago bat erabiltzen badugu? - txuletak barre egin zuen. - Azken finean, badugu, oso karga eraginkorra ere bada.
  Choke-k uste zuena "hiper-bujia" bat baino ez zen. Arma berri honek superneutroi bereziak igortzen zituen gamma erradiazioa baino bilioi bat aldiz uhin-luzera laburragoa dutenak. Karga horren leherketa-potentzia ez da handia, baina hiperradiazioa normala baino milioika aldiz indartsuagoa da. Eta botere sarkorra kolosala da - izaki bizidun guztiak frijitzen dituzten olatuak ez dira txantxa, planetan zehar erretzeko gai dira. Gailuaren eragozpen nagusia kanpoko espazioan ezin dela eztanda da. Bere diseinu-ezaugarriengatik, heriotza ikusezinaren gorpuzte hau planetetan erabiltzeko bakarrik egokia zen, eta orduan ere ez guztietan. Baina kasu honetan, Gluttony mundua egokia zen. Gailu izugarri honek munduko biztanleriaren bi heren suntsitu zituen. Ona da enemek horrelako karga bakarra izatea.
  Eta oso arma ona den arren, eskulana hiltzen duzu, baina ekipamendu eta ondasun material guztiak geratzen dira. Pena da oraindik garestiegia izatea. Shbarro uhinak sortzeko, hojaramah kopuru handia behar da, eta hori unibertsoko elementurik arraroena da. Baina oraindik ez dute ikasi artifizialki sintetizatzen.
  -Bigarren zenbakia sorpresa! Choke oso pozik zegoen, dragoi arrautza baten eta pepino tomate baten hibrido batekin egindako ketchup bat ere bota zion bere buruari. - Planeta schebarro orraziarekin garbitzen! Hilkutxa bat antolatuko dut poltsa batekin!
  Gozokiez gain, zeruko erreinu honetan bizi ziren eskimalak: izozki zati zeharrargiak eta lur-eremuak. Sladkoezhkostanen lan egin zuten, nahiko duin bizi ziren bitartean. Haiek konkistatzea udareak oskolatzea bezain erraza izan zen, bolea pare batek eta izozki zati batek beren oin gozo eta itsaskorrak gailurrera igo zituzten. Horren ostean, aborigenei beren autonomiaren zati esanguratsu bat gordetzeko baimena eman zieten. Orain lasterketa honek "gosaltzeko hiperplasma porridge" jaso zuen gozokiekin batera. Erradiazioak urdin, more zikin eta marroi gorri bihurtu zituen. Asko orbanez estalita zeuden eta min jasangaitzez dabiltzanak. Berehala hil zirenak zortea izan zutela esan daiteke: belztu egin ziren, hegala azukretsuak elkarrekin itsatsiz, besteen agonia ordu asko iraun zuen bitartean. Robot ugari ere kaltetuak izan ziren: borrokakoak zein industrialak, batez ere haietako batzuk guztiz desgaituta ez zeudelako, baina zoratu egin ziren, bizirik atera ziren gutxi batzuen aurka jaurtiz edo elkarren artean borrokan. Irudia benetan beldurgarria zen.
  Yankak eskuak lotu, atzamarra biraka eman zion tenpluan, eta haur-ezpainetatik lehertu zen:
  - Zein basakeria! Heroinaz gainezka egin duen eskizo bortitz baten irudimena.
  Horren ostean, mutilak are arreta handiagoz begiratu zion guduari. Irudiaren zentzugabekeriak bere erakargarritasuna areagotu besterik ez du egin.
  Kolpe paralizatzaileak defentsaren zatirik handiena bota zuen, eta txuletak azkenean bereganatu zuen ekimena. Satelite kopuru jakin batean bakarrik: borroka etsituak jarraitu zuen, injekzioek euren bizitza garesti saldu zuten. Hala ere, gehienez ordu erdi baino ez zuten geratzen.
  -Non dago Jan-Jan-Enara madarikatu hau, bera irentsi eta bota dezan. - Zin egin zuen, Jan ezazu zeure burua eta ikertu. "Hainbeste aldiz eskatu diot laguntza dagoeneko, baina ez erantzun, ez kaixo". Zulo beltz bat bere bilgarriaren azpian!
  Laguntza berandu iritsi zen benetan. Eta errefortzu osagarriak pareko txuletetara hurbildu ziren.
  Ito eta azkura jarraitu, erredurak gupidarik gabe erretzen ziren. Gogoeta labur baten ondoren, izar-batailaren amaieraren zain egon gabe sendatzeko bainu bat hartzea erabaki zuen. Mariskal Fat-platerak (oso biribilki goxoa) disoluzio birsortzaile batez betetzeko agindu zuen, eta buru-belarri murgildu zen more-zilar-gorrizko likidoan. Oso atsegina izan zen, urradurak kilika egiten zuen, mina baretu zen. Txuleta zimurtu egin zen, esmeralda-aparra zipriztinduz, eta hankak mugitu zituen. Orduan mariskala makurtu eta aginduak ematen jarraitu zuen:
  -Sartu ezkerretik, hirurehun mila izar-ontzi eskuineko hegalean eta beheko izkinan. Horrela. Orain bultzatu atzetik. Erabili saihesbide espiral bat. Urpekaritza zirkularra. Orain kontzentratu gaitezen.
  Gobernuko izar-ontziek zalantzarik gabe obeditu zioten, baina piratek ahal zuten moduan jokatu zuten. Batez ere Pastila planeta interesatzen zitzaien. Haietako asko tropak lehorreratzen hasi ziren aspaldiko sufrimenduaren mundu honetan. Zeruko aireak sakarina eta fruktosa gasaren usaina zuen, eta, beraz, espazio-jantziak bakarrik lapurtzea posible zen. Atmosfera ionizatuak erradiazio ahula sortzen zuen, indarra azkar galdu zuena, eta ia kaltegabea zen izaki bizidunentzat. Baina aldi berean zapore mingotsa utzi zidan ahoan, eta tu egin nahi nuen. Hala ere, garaikurra ardoa, askotan gorputzarekin bateraezina den likidoa, eztarritik isurtzen zen. Proteina motak bereziki baloratzen zuten alkohola, baina haragia jaten zutenek ez zuten gutxiesten. Besteak beste, ardo batzuk halako "dope" exotikoarekin ondu zituzten, non burmunik ez zutenen adimenak edo molekula logikoak desitxuratzen baitzituzten.
  Kortsario ahulenetako batzuk hilda erori ziren. Gero, beren konplizeek biluztu zituzten, eta, batzuetan, isil-isilik mozten zizkieten laser xaflarekin. Hau da, kaosa nagusitu zen indar osoz. Eraikinek bizirik iraun zuten gehienbat eta, beraz, arpilaketak ugariak izan ziren. Laster estatuko tripulazioak ere batu ziren pogromarekin. Denek gehiago hartu nahi zuten. Hala ere, oraindik ez zen amaitu. Oso berandu, baina Eat, Eat, Gnaw-ren indarrak heldu dira. Noble handinahiak luzaroan zulatu zuen, baina hala ere bere jarduna lortu zuen. Borrokan segundo bat atzeratzeak betiko lotsa dakar! Baina kasu honetan, izar-ontzi ugari, sukaldaritza produktu luxu eta koloretsuenen moduan, lepo biluzi baten gainean eroritako gillotina-pala izan ziren. Komandanteak txistu egin zuen berari begiratzean, batez ere haurrentzat:
  - Hemen nago! Orain denei gerriko bat emango diet!
  Eta momentua, ondorioz, zorionekoa izan zen berarentzat; ontzi gehienak pilatu ziren, Pastila hondatuz. Ondorioz, gozoki mariskalak sorpresa eta jarrera askoz hobea izan zuen alboan.
  Orain kanoikadak agertoki guztiz ezberdin bati jarraitu zion. txuletak milioi bat, berrehun eta hogeita bost mila kilometroko planeta baten gainazalean estutu ziren. Pirata askok, batez ere haragi kontserbak, beren buruak edan izan dute beren izar-ontziak geratzen diren neurrian, eta indar-eremuak itzalita ere, planetan zutik egoteak helburu erraz bihurtzen ditu. Orbitatik tiro egin zuten. Filibusteroek geldo erantzun zuten. Erresistentzia larriagoa txuletaren gobernuko indarrek soilik eman zuten.
  Mutikoari asko interesatzen zitzaion gero zer gertatuko zen, baina saihetsetan egindako bultzada zakar batek azkenean esnatu zuen umea.
  - Jaiki, begira, etzanda zaude! Mendi ibilaldiak egiteko garaia da.
  Yankak salto egin zuen, haserretuta. Horrez gain, ez zuen nahikoa lo egin, baina eskola moderno batentzat (gauez Interneten nabigatzera ohituta dagoena) egoera arrunta da.
  - Prest nago agindu duten tokira joateko.
  Akhmed gora joan zen (beno, usaina zuen, batez ere haizeak bere norabidetik jotzen zuenean, eta larruzko beroki zikin bat zeraman) eta zakarki hortzak agerian utzi zituen:
  - Zaldietako bat hil zen, eta mutilak zinetela erabaki nuen: gazteena eta freskoena izanik, gurdiari tira egingo zenion.
  Yankak bekainak altxatu zituen eta harrituta geratu zen:
  - Ezin duzu barraskilo zaldi berririk erosi geltokian.
  Merkatariak begiak argitu zituen:
  - Noski ahal duzula, baina nik ez dut nahi! Beraz, parte hartu. Beste guztiekin joango zara!
  Mutilak azoteekin bildu eta gurdi bati lotzen zituzten. Yanka zalantzan zebilela ikusita, astinduz jo zuten. Minak errealitate tristera itzuli zuen mutila; azala berriro urratu zitzaion. Obeditu behar izan nuen, eta larru gordin uhal zabal bat lotu zitzaidan bularrean. Nolabait gabarra garraiatzaileentzako gailu bat gogorarazten zuen, zakarragoa baizik. Mutilak ilaran jarri eta azotatu zituzten. Kolpeak lepoa harrapatu zion Yankeeri, eta berehala abiatu zen. Horren ostean, esklabo gazteak, intziri eta negarrez, aurrera egin zuten. Zailena gurdia mugitzea zen, baina gero mugitzen hasi zen, eta askoz errazagoa zen. Gerrikoak gorputzari apur bat tiratzen zion, baina jasangarria zen. Legarrak oin biluzien azpian kiskaltzen zuen. Badirudi mundu honetan belar edo landare sendagarrien propietate sendagarriak nabarmenagoak zirela ulertzen zutela, eta duela gutxi, basatiki hautsitako oinak guztiz sendatu ziren. Dagoeneko apur bat zakarragoak ziren, eta ez zuen hainbeste minik egiten, eta harriak gehienbat biribilak ziren, eta ez lehen bezain zorrotzak. Pixkanaka ametsa pasatu zen, Yanka mugitu zen, aurreko mutilaren orpoak ez zapaldu nahian. Alik xuxurlatu zion:
  - Orain berriro gurekin al zaude?
  - Horrek zoriontsu egiten zaitu? "Mutikoa gerrikoa mugitzen saiatu zen, bular gihartsuan gutxiago igurtzi zedin.
  - Benetan ez, baina zerbait interesgarriaz hitz egin dezakegu behintzat. Azken finean, beste mundu batekoa zara. - Esklabo gazteak bere ile luze eta beltza astindu zuen.
  - Bai! Zerbait esango dizut! Zer interesatzen zaizu.
  Sadatek galdetu zuen:
  - Zein gerra irabazi zituen zure herrialdeak?
  Yanka, bitxia bada ere, lotsatuta zegoen:
  - Nola esan? Errusiako historia osoa etengabeko gerrak dira. Herri abestiak dioen bezala: ibiltzen ginen, ibiltzen ginen, denbora luzea hartu genuen! Arazoetatik, arazoetara, gerratik, gerrara! Gerratik gerrara!
  Gerrei buruz hitz egiten badugu, garrantzitsuena aukeratu behar dugu.
  - Zein izan zan lehenengoa? - Bitxia bada ere, Sadaten ile gorria nahiko txukuna zen. Zeharkaldiaren aurretik, mutikoei errekan arin garbitzen utzi zieten: kolpeen arrastoak argiago ikusten ziren haien gorputz tentsioan, lan-gogortuta.
  Yankak ezpainak miazkatu zituen, goizetik elikatu gabe zeuden eta urdailean hutsune desatsegin bat zegoen:
  - Zaila esatea! Hasieran gure estatuak Kievan Rus deitzen zen. Lehen printze handia, historia ofizialaren arabera, Rurik izan zen. Errege dinastia handi bat sortu zuen. Egia da, zientzialari batzuek eztabaidatzen dute haren nagusitasuna; Rurik baino lehen printze handiak zeuden, adibidez Oleg, edo baita antzinako Kiy ere. Oro har, hainbat gerra izan ziren. Lehenengoak ez ziren kroniketan ere geratu. Baina orokorrean aitortutako lehen konkistatzaile handia Svyatoslav izan zen. Haren azpian, Kieveko errusiek berak baino ia bi aldiz lurralde gehiago hartu zuen. Printzea estratega handia zen, zalditeria aktiboki erabiliz, alboko maniobrak eta harresiak eraikiz. Falange mota bat da hau, triku baten bizkarrezurra baino askoz lodiagoak diren hamar lantza ilara ateratzen direnean. Svyatoslav-ek formazioa hobetu zuen, bereziki, slingers-ek formazioaren atzealdetik maskorrak bota zituzten. Normalean printze handietako lehenak aldez aurretik abisatzen zion etsaia bere kanpainaz eta mezu bat ematen zuen: zuregana nator! Ez nion inoiz bizkarra eman etsaiari!
  Sadatek burua astindu zuen eta esan zuen:
  - Etsaia kanpaina bati buruz ohartaraztea oso arduragabea da. Ezusteko momentua galdu dezakezu!
  Yankak gogotsu erantzun zuen (ikuskariek ume zoragarriaren hitzaldi zoragarriak ez oztopatzeko agindua jaso zutela zirudien, agian zerbait baliagarria botako du?).
  - Noski! Baina Sviatoslavek nahiago zuen borroka irekia estepan zehar ibiltzea baino. Hobe da etsaia aldi berean garaitzea koadrila bakoitzaren atzetik jotzea baino.
  Sadatek adostu zuen:
  - Hau printzipioz posible da! Gogoan dut gure tutorea gereziondoko erle handiak harrapatzen zituela, eztia plater batean zabaltzen.
  - Gereziak?
  -Haien fruta-haragia jakitzat hartzen da! Landare intsektu arraroak! Beraz, esan gehiago: Svyatoslavek asko zabaldu zuen zure inperioa?
  Yankak hasperen egin zuen:
  - Indartsu, baina tamalez ez luzarorako. Bulgaria konkistatu eta Bizantzioko tropak garaitu ondoren, zalantza egin zuen eta ez zuen berehala Konstantinopla harrapatu. Orduan petxenegoekin gerra bat izan zen, Bizantzio abiatu zen. Urrerako mertzenarioak errekrutatuz, bizantziar Zesarrek abantaila bat lortu zuen indarren artean. Hainbat borroka odoltsuren ondoren, Svyatoslavk onartu behar izan zuen. Azken guduan, printzea garaipenetik gertu egon zen, baina hauts-ekaitz bat sortu zen eta bere tropak itsutu zituen. Hala ere, armadaren zatirik handiena mantendu zuen. Itzultzean, Svyatoslav eta talde txiki bat Pecheneg segada batean erori ziren.
  Sadatek uhala gehiago estutu zuen, gutxiago igurtzi zedin, eta galdetu zuen:
  - Hilda?
  Gazteak hasperen batez intzirikatu zuen:
  - Bai, hil zan! Eta Pecheneg Khan-ek sastraka bat egin zuen Svyatoslaven burezurretik. Egia esateko, amaiera tristea da komandante handi batentzat.
  Alik gehitu zuen:
  - Bai, hau askotan gertatzen da!
  Yankak jarraitu zuen:
  - Irabazitakoari eustea oso zaila izan da. Tmutarakan bakarrik printzerri txiki bat zen: Kieveko Rus zati gisa kontserbatzea posible zen. Gainerakoa galdu egin zen.
  Sadatek galdetu zuen:
  - Zergatik printzeak ez zuen semerik izan?
  Mutikoak buruaz egin zuen:
  - Noski zeudela! Tronuaren alde borrokatu ziren. Gerra zibil basati bat izan zen, milaka errusiar hil ziren. Vladimir printzeak, Eguzkia ezizena zuena, irabazi zuen. Bere anaiak muturreko krudelkeriaz hil zituen. Aldi berean, bitxia bada ere, kanonizatu eta santu izendatu zuten.
  - Santutzat aitortua! - barre egin zuen Sadatek. - Normalean santuena den agintaria buru gehien moztu duena izaten da.
  - Kasu honetan, Eliza Ortodoxoa ez da bidezkoa Pedro Handiarekin eta Ivan Izugarriarekin. Hein batean odola isuri zuten: nahiko egokiak ziren santuen papererako. - Yankak burua astindu zuen haserre. "Hala ere, eztabaidak daude honen inguruan. Stalin ere kanonizatu nahi dute. Gerlaria ere bada.
  - Zer gertatu zen gero? - galdetu zuten mutilek batera.
  Yankak jarraitu zuen, begiraleen pazientziarekin harrituta:
  - Vladimirrek kristautasuna sartu zuen Rus'en, ez zuen inperiotik kanpo kanpainarik egin eta bere bizitzaren amaieran justu gobernatzen saiatu zen. Gero hil ostean berriro anaien arteko gerra izan zen sarraskiekin. Azkenean, Yaroslav, jakintsu ezizena zuena, irabazi zuen. Borroka odoltsu batzuen ostean, petxenegoak garaitzea lortu zuen. Yaroslav Jakitunak errege izan zuen denbora luzez, eta hil zenean Duke Handi zaharrenetakoa zen, zaharrena ez bazen. Haren ondoren, Kieveko Rusaren gainbehera hasi zen. Printzerri txikiak gero eta independentzia handiagoa lortzen hasi ziren. Monomakh-en pean bakarrik izan zen berpizte partziala. Bere armadak polovtsiarrak garaitu zituen. Hala ere, Monomakh-ek ere ezin izan zuen printzerri guztiak batu.
  Sadatek interesatu egin zuen:
  - Nola garaitu zituen Monomakh polovtsiarrak?
  - Lehenik eta behin, defentsa aktiboarekin agortu zituen, gero erasoaldi erabakigarriari ekin zion!
  Alik zerbait galdetu nahi zuen, baina zartaginaren kolpeak mutilen gainean erori ziren, gurdia azkarrago arrastatzera behartuz. Akhmedek haserre egin zuen eskua: utzi liberal izateari! Yankak buelta eman zuen: zartailak saihetsak erre zituen, aurreko kolpeen orbain meheak, azkura pixka bat. Harri zorrotz bat sartu zitzaion orpo hutsean, mutilak intziri egin zuen, oina urratu zitzaion, eta zailagoa egin zitzaion ibiltzea.
  Zama astunarekin eta erritmo bizian ibiltzen zarenean, ez dago hitz egiteko astirik, batez ere errepidea berriro maldan gora joan zelako. Yanka ere pozik zegoen ia arroparik ez zuelako; haizeak atsegin handiz jotzen zuen bere gorputz indartsu eta biluzian, eta horrek askoz hobeto sentiarazi zuen. Mutilak pentsatu zuen bere munduan garapen bidean dauden herrialdeetako bizilagunek gogor lan egin behar dutela, batez ere rickshaw-erautzaileek.
  Eta lanik gabe bizitzeak landaretzea esan nahi du!
  Sadatek, ahotsa tentsioz dardara, galdetu zion Iancuri:
  -Nork hartu zuen oinordekoa Monomakh?
  - Bere semeen artean liskarra izan zen berriro. Honek luzeegi iraun zuen. - Yanka isildu zen, arnasa hartuz. - Orokorrean, anaikide-gerra hauek guztiek printzeen hutsalkeria gero eta handiagoaren lekuko izan zuten.
  - Zergatik da zure inperioa besteak baino hobea? - bota zuen Sadatek mespretxuz.
  - Beharbada bertan ia esklaborik ez zegoelako. Nolabait historiaren aldi hau saltatzea lortu genuen.
  - Baina orain zu zeu esklabo zara! - sartu zuen Sadatek sarkastikoki.
  - Ez da titulua apaintzen duena, pertsonaren titulua baizik! - Edo, hobeto esanda, alderantziz! - zuzendu zuen bere burua Yankak. Mutilak ez zuen batere hitz egin nahi, eta oso gogorra zen, baina, bestalde, hitz egiteak zamatik aldentzen zuen.
  - Zure herrian, beste leku batzuetan bezala, senideen arteko gerra izan zen tronurako. Orokorrean egoera normala! - Esan zuen Sadatek, gogor bultzatuz.
  Yankak burua astindu zuen:
  - Ez herri zibilizatuentzat. Baina hauek hain xehetasunak dira. Orduan are okerrago egin zen, etsai berriak eta izugarriak agertu ziren.
  - Ahul zaudenean, beti agertzen dira etsaiak! - Ali ohartu zen esklabo gaztearen urdaila tentsioagatik makurtzen ari zela. "Horrela gure artean mutilen artean, ahul daudenek kolpe gehiago jasotzen dituzte".
  - Estatu ahula bezala! Eta zaplasteko osoa jaso genuen aurpegian eta eskumuturretan. - bota zuen Yankak, arnasketa berdindu nahian. Esperientziagatik bazekien laster errazagoa izango zela.
  Sadatek xuxurlatu zuen:
  - Sinisten dut!
  Yankak esaten jarraitu zuen, arnasarik gabe:
  - Gertatu zen Mongol Inperioa Ekialde urrun sortu zela. Hala ere, mongoliarrak ez ezik, mota guztietako hainbat nomada biltzen zituen. Gengis Khanek batu zituen. Erregela handia ere bai. Oro har, eztabaida asko dago nor den; Vladimir errusiar printzea dela dioen bertsioa ere badago. Nolanahi ere, Genghis Khanen bizitza maitagarrien ipuin bat bezalakoa da. Mutiko zela harrapatu eta esklabo bihurtu zen, eta gero Txinara ihes egin zuen. Abentura asko bizi izan zituen, sinestezinenak barne. Azkenean, tribu ugari batzea lortu zuen . Azken etsaia, Mongol Khan, bere zerbitzariek traizionatu zuten.
  - Eta saria jaso! -galdetu zuen Alik, irribarre eginez.
  - Sari deitzen badiozu, bizkarra hautsi zitzaien! - barre egin zuen Yankak.
  Sadatek burua astindu zuen:
  - Tira, astakeria da mesede bat egin dizutenei bizkarra apurtzea. Honen ondoren, ez duzu inor traizionatu nahi izango.
  "Ez zuen nahi hau bere gudarien tentazio bihurtzea". - azaldu zuen Yankak.
  - Baina alferrik! Etsaien kanpamentuan traidoreak bultzatzea garaipenaren ogia erretzen den garia lantzea bezalakoa da! - Hasiberri ohiari aforismo bat asmatu zuen.
  - Traizioaren ogia beti da pozoitsua, eta ale belarrez erretzen delako! - Yankak leunki paratu zuen. "Naziek ere ez ziren haiekin fidatzen". Bosgarren zutabeko zerbitzuak bete-betean erabili zituzten arren!
  - Interesgarria! Eta Gengis Khanek Kieveko errusiari eraso zion? -galdetu zuen Sadaten aurpegitik izerdi tantak botaz.
  - Bai eta ez! - Yankak aurpegi maltzurra egin zuen.
  - Nolatan? Edo bai ala ez! - Sadatek gogoa galdu zuen.
  Mutikoak hasperen egin zuen eta tonu nahasian jarraitu zuen:
  - Gengis Khan-ek mongoli tribuak konkistatu zituen eta Txina erasotu zuen. Edo hobeto esanda, Ipar Txinako Qing Inperioa. Txinatarrek zenbakizko nagusitasuna eta gotorleku harresi indartsuak bazituzten ere, komandoaren kalkulu okerrak zirela eta, baita zenbait komandanteren eroskeriagatik, garaituak izan ziren. Pekin gaueko eraso baten ondorioz erori zen. Txinako enperadoreak oinak zuhaitzetara lotu eta puskatuta! Gainera, poliki-poliki urratu zuten, eta aurretik soldaduek arintzen zuten agintari ohiaren aurpegira!
  Alik marmar egin zuen:
  - Zein gauza nazkagarriak!
  - Mongoliarrek ekintza krudelak egiten zituzten askotan. Hamarretik gerlari batek ihes egiten bazuen, hamar oso bat exekutatu ziren. Gerlari bat harrapatu eta askatu ez bazen, hamar guztiak hil egiten ziren. - esan zuen Yankak onespen-tonu batez.
  - Hamar guztiak korrika egingo balute? - galdetu zuten mutilek.
  - Orduan ehun exekutatu zituzten!
  Sadatek adierazi zuen:
  - Beraz, ez da ezer geratuko armadatik! Gainera, armada osoak hegaldia hartzen badu eta horren ondoren exekutatu nahi badute, soldaduak matxinatu egingo dira eta beraiek aurre egingo diote halako borrero bati.
  Yanka benetan nahastuta zegoen, mongoliarrak ez zirelako guztiz garaitezinak, batzuetan ihes egiten zuten. Eta zer egiten zenuten horrelakoetan? Hala ere, Esparta gogoratu zuen. Lege bat ere bazegoen indarrean: iheslari guztiak exekutatu behar ziren! Baina Empedrionek beren armada garaitu zuenean, eta espartako erregea guduan hil zenean, honako hau egitea erabaki zuten. Lege sakratuan ohoratzen dugu, biharamunetik, baina oraingoz legeari lo egiten utzi. Azken finean, ezin dituzu denak exekutatu!
  - Uste dut kasu honetan haien patua komandanteak erabaki zuela. Beharbada, kontua kolpe soil batera mugatu zen. - Yankak hipotesiak egin zituen.
  - Beno ondo! Horrela dira buruzagi aldakor! - Sadatek txantxetan ironiaz.
  - Garai batean, Zhukovek agindu bat eman zuen: amore ematen dutenen senide guztiak fusilatuko dituztela! - Yankak ezpainak miazkatu zizkion, izerdiagatik gazitu zirenak.
  - Eta zer?
  - Ez zuten inor tiro egin agindu honetan! Baina efektua beldurgarria izan zen: Leningradotik gertu bizirik irauten lagundu zuen. "Mutilak behatz lodia harri batean min hartu zuen berriro.
  - Beraz, beti beldurtu eta irabaziko duzu! Baina zer gertatu zen Gengis Khan-en ondoan?
  - Txina erdia konkistatuta, Mendebalderantz aurrera egiteko garaia zela erabaki zuen. Azken itsasora arte esan zuen bezala. Bidean hurrengoa Khorezm izan zen. Inperio Islamiar indartsua. - Yankak apenas mugitu zuen gerrikoa, bularra igurzten ari zitzaiona.
  Sadat bitxia zen:
  - Zer esan nahi du islamikoak?
  - Islamak gobernatu zuen han!
  - Hau interesgarria da! Zer da Islama!
  Yankak, izerdiz distiratsu, sorbaldak altxatu zituen:
  - Literalki bidalketa gisa itzulia! Musulmanek uste dute unibertsoa Allah ahalguztidun batek sortu zuela! Eta, beraz, kontua da erabateko predestinazioa dagoela. Ala ahalguztiduna da eta egunean bost aldiz otoitz egiten diotenak, pobreei laguntzen, Hajj-a Mekara egiten, Ramadana bete, janari zikinrik ez jaten, erlijio-gerretan parte hartzen, Jigara edo zerura joaten dira. Eta gainontzeko infidelak kondenatuta daude: betiko sufritzera infernuan!
  . 19. KAPITULUA.
  Vladimir erabat ezina zegoen, eta ezintasun horrek deprimitu zuen. Nola zintzilikatu txorimalo bat bezala! Ez zen alferrik urkamendia kontuan hartu, nahiz eta ez mingarriena, exekuzio lotsagarriena baizik. Bera baino okerragoa den gauza bakarra korapatzea zen! Diotenez, SSetan praktikatzen zen hori, batez ere emakumeen aurka.
  Eta hona hemen hitzen berrespena. Naziak hesitik hesi bat atera eta zorrozten hasi zen. Beste SS-ko gizonak emakume gazte erdi biluzik arrastaka ari ziren. Hogeita bost bat urteko emakume baten oin biluziak sutan sartu zituzten naziek. Zoritxarreko emakumeak garrasi egin zuen, ez bere ahotsez.
  - Ah-ah-ah-ah! Beharrik ez!!! Maiteok!!!
  Haupmannek, atseginez irribarre eginez, erantzun zuen:
  - Ez! Beharrezkoa! Alemania handiaren aintzarako, min egingo dizugu!
  SS gizonak marka bat hartu zuen sutik eta emakume gaztearen bular biluzian jarri zuen. Oihuka eta zartaginka jarraitu zuen zartagin batean martiria bezala!
  Faxistak tiroka jarraitu zuen neskak konortea galdu arte. Beste emakume nekazari oso gazte bat guztiz biluzik eta korapilotuta zegoen.
  Erdi Aroko exekuzio baten ikuskizuna, neska indartsu batek bere oinazeei etsipenez aurre egiten dienean, nazkagarria eta erakargarria da aldi berean. Neska gazte baten aurpegia, ia haur bat, minez bihurrituta, marraztuta eta ubelduta ikustea oso atsegina da sadico alemaniarrentzat. Haren hankak hautsez betetakoak alde batetik bestera zintzilik daude. SS gizonek sentitu eta atzamarrak hausten dituzte. Neska gero eta sakonago hondoratzen da, itotzen hasten da, oihuak gero eta lasaiago! Naziek neska orkatiletatik hartu eta apur bat altxatzen dute, azkar hiltzen utzi gabe.
  Bitartean, SS gizonak hankatik lotuta dagoen mutiko bat altxatzen du. Bota begizta beste hanka batera eta egin tarte bat. Mutilak min handia dauka, oihuka ari da, baina borreroak errukigabeak dira. Beraz, horietako batek kate bat hartu eta mutilaren burua bihurritzen hasten da. Mutilaren aurpegia gorritu egiten da sufrimendu jasangaitzagatik. Intziri mingarri bat askatuz, mutilak odola botatzen du. Beste neska bati hankak hautsi zizkion nazi batek eta botak zapaltzen zituen hondakinak. Vladimir berriro askatzen saiatu zen, bere borondate guztia jarri zuen bere ahaleginean. Azkenean sokak alde egin eta puskatu egin zuen. Gaztea atzerantz erori zen indar guztiekin. Momentu honetan, zorrotz zorroztutako estaka batek Vladimirren uzkian zulatu zuen. Hain umiliatu eta minduta sentitu zen gaztea, non sekulako orroa bota zuen, jauzi egiten saiatu zen, hiru bihotz aldi berean taupadaka eta odol-presioa jauzi egin zuen. Vladimir-ek berriro ere kikildu egin zuen, zuloa are sakonago joan zen, heste loditik igaro eta urdailean sartuz. Gerlari gazteak ostiko bat eman zion drek eta arnasa bota zuen zorrotz:
  - Bai, badakit hau txorakeria dela! Hau ezin da errealitatean gertatu. Hau guztiz absurdua da.
  Estakak erantzun zuen apur bat gehiago aurrera eginez, birikak zulatuz. Bitartean, naziak neska zerra herdoildu batekin lurrean zehar zerratzen hasi ziren, txantxa lizunak egiten eta gorputzari zaplaztekoa ematen zioten bitartean.
  Izugarrizko esfortzuarekin, Vladimir-ek hankekin hartu eta altxatzen saiatu zen, izerdi beroa ateratzen zitzaion erreka batean, nahiz eta bere super gorputzean, badirudi ez zuela izerdirik egin behar! Lurra biraka ari zitzaion begien aurrean, madarikazio eta otoitz nahasketa bat xuxurlatu zuen zaldunak. Herriko etxe guztiak sutan zeuden ordurako, eta elizatxo bat sutan zegoen. Bat-batean 37 mm-ko obus bat jaurti zen ziri txiki batetik. Badirudi alemaniarra batekoa zela, Satanen oparia gurutzean lurreratu zen. Bizirik zeuden bizilagunak agoniaz hil ziren. Bat-batean, Vladimir minez kolpatu zuen suzko txinga batek buruan; koxkor ikusgarria sortu zuen, ilea kiskatuz. Gazteak eskuak altxatu zituen, ez zioten obeditzen, ezezagunek bezala, azoteak bezala zintzilik zeuden. Vladimirrek intziri batez erantzun zion:
  - Honela zure gorputzak traizio egiten zaitu!
  Beste habe bat, asteroide bat bezain erraldoia, gaztearen buruan erori zen. Kolpe izugarria, tinpanoak estutzen dituen orroa eta Vladimir... Esnatu nintzen.
  Gudari gaztea aretora itzuli zen, azkar keinuka. Iratxo amorratuak inguruan ibili ziren.
  Astartek gazteari masaila eman zion:
  - Ikusten dut ez zela zuretzako gauza atsegin nahikorik? Ze aurpegi oinazea daukazun.
  Gudari gazteak marmar egin zuen:
  - Artxibo hutsa! (Ezin da okerrago).
  Iratxo emeak bere mihi luzearekin kopeta miazkatu zion gazteari:
  - Harrituta!
  - Ez da hitz hori! Ortiga arratoien galaxia batean amesgaiztoa, haurrentzako marrazki biziduna, jasan behar nuenarekin alderatuta! - esan zuen Vladimirrek haserre.
  Komandanteak burua astindu zuen:
  - Beharbada dopeak, euforia eragin beharrean, emozio negatiboak piztu zituen. Zer egin dezakezu, superkimika.
  - Nork daki zein formulak? Zerbait guztiz apartekoa? -galdetu zuen Vladimir-ek, bere lepo zoratuta biratuz.
  - Subquark erabiltzeak, koroa isurtzeak, honek eragin berezia du edozein garunetan. "Hala ere, nahi baduzu, denbora pasatzeko modu askoz erosoagoa eta atseginagoa eskaintzen dizugu". Ez dut birtuala jolastu nahi!
  Vladimir-ek irribarre egin zuen:
  - Zerbait gogorra besterik ez, militar! Ikuspegiak oinazetu naute eta odol-egarri! Hau nire errua da,
  Utzi irrintzi koldarkeriaz!
  Hartu metrailadorea eskuetan,
  Eta epaia eman!
  Mozorrorik gabeko haserrearekin kantatu zuen gazteak.
  Astartek adostu zuen:
  - Goazen guztiok ondo pasatzera. Aldaketa baterako, aro atomikoaren teknologiaren mailan borrokak egitea proposatzen dut.
  - Zergatik da hau are interesgarriagoa!
  - Duela hamar milioi urte baino gehiago antzeko mailara iritsi ginen. Guretzat hau antzinako historia da. - Astartek sarkastiko keinua egin zion, eskuineko begia antzinako Eguzkia bezala argitu zitzaion.
  - Baina oraindik interesgarriagoa: armaduradun zaldunak eta harrizko harriekin katapultak baino? - Vladadek ukabilak estutu zituen.
  - Katapultak geroagoko asmakizun bat dira, baina iratxook, gizakiok ez bezala, ez dugu gustatzen armadura astunak janztea. Bai, gutxi balio dute. Elfo arkulari on batek edozein armadura zulatuko du bere gezirik zorrotzenarekin.
  - Ipotxek forjatuak ere! - Vladadek ez zuen sinetsi.
  - Ipotx mota desberdinak daude! - erantsi zuen Astartek. - Gerrako armadurarik onena pertsonaia sendoa da, gogo sendoa!
  Chrizzly elfo ofiziala muturreko euforiatik atera berri da. Bere aurpegi gorri eta gorria hunkituta eta irribarretsu zegoen:
  Zoritxarreko planetaren gainean jarrita!
  Hiperplasma irakiten iluntasuna!
  Uztarriarekin buruan joko dizut!
  Argitu burua!
  Vladimir-ek (Vlarad) abestu zuen, aldarte jostariari eutsiz:
  Borrokalari iratxo bat ez da haritz peoia!
  Batzuetan behintzat eroetxe batean amaitzen du!
  Etsai gaiztoak suzko marka bihurtzen ditu!
  Zure adimen malgu eta adimendunarekin!
  Bi mutilek eskuak txalo egin zituzten. Haur txikiak bezala portatzen ziren. Chrizzly burbuilak botatzen hasi zen berriro, eta koro erraldoi bat jarri zuen buruan. Vlarad harritu ere egin zen hainbeste haztea nola lortu zuen, eta berehala agertu zen hutsunetik.
  Elfo gaztea Vladimirri "kolore anitzeko" antzeko bat eransten saiatu zen. Gazteak hori egiteko baimena eman zuen. Koroa burutik pasa eta sorbaldetan itsatsita geratu zen. Vladimir biratu zen, eta garailearen ikurra konfeti bihurtu zen harri bitxi argiztatuen antzera.
  - Aupa! - Aldi baterako ofizialordeak barre egin zuen. - Benetako izar euria! Zer zapore duen galdetzen diot.
  Chrizzlyk koroari hozka bat hartu zion.
  - Eta zer? Ez da txarra ere! Tira, grabitate txokolatea baino okerragoa! Vladik egingo dut, maite zaitut, txokolateak emango dizkizut egunero!
  Vladimirrek hatza astindu zuen:
  "Ez dakizu zer patu gaiztoak erabaki duen guretzat!" Eta hau ematen da, gizonezkoen adiskidetasun desinteresatua! Nik bakarrik ezin ditut pindaroak errespetatu, norberaren atzealdea gizon deitzen zen beste bati ezin diolako agerian jarri!
  Elfarayak sudurrean zaplaztekoa eman zion Chrizzlyri.
  - Ez, ene mutila! Ez dizut emango! Nire mutil-laguna da!
  - Sexuarekiko konstantzia elikagaietan monotonia bezain kaltegarria da osasunarentzat! - Chrizzly kirrinka nabaritu nuen.
  - Ados nago, eta ez zait axola zu entretenitzea, ene txoritxo. Beno etorri niregana! - Neskak mihia mugitu zuen, eta izugarri erakargarri egin zuen!
  Chrizzlyk burua astindu zuen.
  - Badakizu, ia orduro emakume batekin sexu harremanak izaten ditut! Dagoeneko aspergarria da! Emakume eder bat zara, noski, baina zure laguna, inoiz gizon batekin oheratu ez dena, askoz limurragoa da!
  - Ez daki nola egin maisutasunez egiten dudana! - Elfarayak kuxkuxatu zuen.
  - Beraz, irakatsiko diot! Are interesgarriagoa da modu honetan! Ona da mutila guztiz errugabea izatea! - Chrizzly-k bere ezpain potolo eta margotuekin jolasten zuen.
  - Sexuan inozentzia zorro huts bat bezalakoa da, burmuina erabiltzen zaitu, baina asetasuna kentzen dizu! - Konturatu zen Elfaraya, keinuka. - Zertaz ari garen ulertzen baduzu!
  - "Gizon osoa" naizela?
  Astartek eskua arbuiatuz egin zuen:
  - Ez! Momentuz ez da sexurik egongo! Lehenik eta behin, praktika dezagun birtual pixka bat. Sektore arriskutsu batean zehar ibiliko gara hegan; espazioko piratekin talka bat posible da. Nola borrokatuko diegu nahikoa prestatuta ez bagaude?
  Chrizzly minduta zegoen:
  - Nondik atera duzu hori? Benetako guduen esperientzia dugu.
  Astartek begiak distira egin zituen:
  - Zer, estali komunikazioak. Gainera, eskuz esku borroka teknikak ez daude behar adina garatu!
  - Zer da hau egiteko? - irrintzi egin zuen Chriszlyk.
  - Oraindik ez! Lan egin dezagun zein den gure katerik ahulena, hots, tropak planetaren gainazalean lehorreratzea. Baliteke laster honi aurre egin behar izatea. - Emakumezko komandanteak ukabilak estutu zituen.
  Zeregin hura gogoratuz, Vladimirrek baietz egin zuen:
  - Noski! Agian hau da garrantzitsuena!
  - Ahozko zirkunzisioa egiten dugu, hankak gora eta taula gainean! - Astartek behatzak astindu zituen.
  Iratxoak gimnasiora abiatu ziren. Elfarayak, tximeleta bat bezala aireratu eta astinduz, xuxurlatu zion Chrizzlyri belarrira:
  - Ez duzu ulertzen zer ematen ari zaren!
  - Ez dut uko egiten! Itxaron pixka bat! - Elfo gazteak ez omen zuen pozik.
  Areto birtualean, iratxoak eta maitemindutako bikote bat bereziki zehaztutako zirkuluetan zeuden. Horren ostean, ur-jauzi baten antzeko argi-korronteak isuri zitzaizkien! Vladimir-ek nahi gabe begiak itxi zituen; argitu zuen zeharo. Oro har, distira eta saturazioa gehiegizkoak ziren. Gazteak pentsatu zuen: zenbat energia gastatu behar duten honetan. Hala ere, iratxoak ez dira arraza guztiz arrazionala. Zenbat gehiegikeria ezberdin dituzten: luxurako eta distira ikaragarrirako gogoa.
  Harrapaketa taldea lurreratzeko garraioaren barruan aurkitu zen. Azkar ihes egiten eta lekuak hartzen hasi ziren.
  Vladimir bere burua aztertu zuen: barregarri samarra zuen. Elfarayak ere barre egin zuen:
  - Zer daukazu! Konpentsatu nahi al duzu zure duintasunaren iraupen nahikoa?
  - Bueno, txintxo bat zara! - Pistola erraldoiak orkatilak igurtzi eta korrika egitea eragozten ziola sentitu zuen gazteak. Horrez gain, gorputz-armadura erraldoia zertxobait murrizten zen, titaniozko plaka lodiek okertzea zaila egiten zuten eta gerrikotik esekitako armak soka baten antza zuen.
  - Erdi Aroa madarikatua!
  - Hauek aro atomikoaren armak dira! - Esan zuen, Elfarairi aurpegi garratza eginez. Neskak berak ere txorimalo baten antza zuen, kamuflaje zikin orbanak eta kaskoa buruan.
  Vladimirrek pistola eskuineko eskuan egokitu zuen eta jaurtiketa egiaztatu zuen. Mm-bai, estuegia da, eta atzera egiteak ere etengo du apuntatzea.
  Vladimir-ek arma bat hartu zuen, antza denez, antzinako garaietan iratxoek borrokatu zutenen kanoia, eta begirada batean tiro egin zuen. Atzeratzeak ahurrean jo zuen, balak xedearen erditik gertu jo zuen.
  - Bai, aurreko mira ere bota diote! - esan zuen Vladimirrek haserre.
  Irudi holografiko bat agertu zen, Astartek galdetu zuen:
  - Tira, nola gustatzen zaizu gure "aligator"!
  - Arma zikina! Eta guztiz ez praktikoa! - Vladimirrek aurpegia egin zuen.
  - Nola esan ipotxek landutako armadurak apurtzen dituela. Baina lasai, agian denborarekin zerbait hobea aurkituko dugu! - barre egin zuen Astartek.
  - Zer ordu! Hau birtuala da! Hau behin-behineko borroka da, beti bezala! Eta dena ez da guztiz erreala! - Mutilak zimurtu zuen
  - Baina mina benetakoa da! - Iratxo emeak ezpain erakargarrien gainetik mihia pasatu zuen.
  - Honetan jendea imitatzen ari zara soilik!
  - Aurrealdeko bista apur bat erorita dago, beraz, praktikatu pixka bat! Orduan nigana etorriko zara!
  Vladimirrek probako tiro batzuk gehiago egin zituen, pistolaren kalitate baxua eta bista elektronikoaren falta ikusita. Horren ostean, bera eta bere laguna korridorera irten ziren.
  Diseinua birtuala izan arren, itxuraz matxuratutako ordenagailu batean programatu zen. Ze nahasiak ziren korridoreak, eta han eta hemen lurrean zaborra, botila hutsak eta goma mehe bitxi batzuk zeuden. Elfarayak barre egin zuen. Vladimirrek galdetu zuen:
  - Aizu, zertan ari zara?
  - Ba al dakizu zer diren gomak? - Neskak hatz erakuslearen azkazala luzatu zion.
  - Ziurrenik iratxo txiklea!
  - Bai, ez, zuek jarri itzazu leku bakarrean! -esan zuen Elfarayak.
  - Benetan!
  - Edo hobeto esanda, antzina janzten zuten! Bide batez, ondo legoke hau probatzea! - Neskak goma zapaldu zuen, bi metroraino hazi eta iltze malgu bihurtu zen.
  - Ez zait ideia ona iruditzen! Bota ezazu infekzioa.
  Gazteak, itsasontzian barrena, ohartu zen iratxoen gudu-taldeak ez zirela lurtarrak bezain argi mugitzen. Eta haien kamuflajea gorria, horia eta laranja da. Brr! Hau logikoa al da, mozorrorik ez. Ia iratxo guztiek belarritakoak astintzen dituzte eta margotutako ezpainak eta hortz leunduak egiten dituzte. Vladimirrek uste zuen borroka larri bati helduz gero, halako armada dotorea nekez izango zela ezertarako gai.
  Ia atetik gertu, Vladimir Chrizzly ezagutu zuen. Iratxo bisexualak hainbeste armadura jarri zuen, Lehen Mundu Gerrako tanke baten antza zuela. Horrez gain, inskripzioak egiten ziren iratxoen hizkuntza dotorean. Edukiak, dena den, adierazten zuen armaduraren jabeak argi eta garbi sexu antsietatea eta gutxiagotasun konplexua pairatzen zituela. Esku batean iratxoak kasko adardun bat zuen, bestean su-jaurtitzaile baten antza zuen bandura bitxi bat.
  - Zu eta ni arnes berean gaude! - esan zuen Chriszlyk pozik. - Ai, eta borrokatuko gara, denak zapalduko ditugu!
  - Ez da ideiarik onena! - Vladadek burua astindu zuen.
  - Zergatik! Gehien! Zure atzealdean egongo naiz! - Chrizzlyren aurpegia nahiko gozoa bihurtu da.
  - Bisexual atzealdean! Poz handirik ez! - Vlarad hasi zen asmatzen non izango zen hobe perbertsoa mugitzea.
  - Lasai! Maitasunak ez du indarkeria onartzen! - Ahotsa nazkagarri bihurtu zen.
  - Ez pentsatu ere! Jendeak ondo irakatsi zidan! - Gaztea berehalako eragin fisikotik urrundu zuen gauza bakarra anaitasun militarra kontzeptu sakratua dela izan zen!
  - Tira, korrika egin nuen! Nor da nirekin: heroia da! Ni gabe edonor txerri zitala da! - Chrizzlyk hanka astindu zuen eta, harrigarria bada ere, itxura handia zuen arren, azkar desagertu zen bihurgunetik.
  Vladimirrek burua astindu zuen:
  - Tipo honek gogaitzen nau!
  Elfarayak esan zuen:
  - Pizten nau!
  Erantzun beharrean, Vladimir barrura begiratu zuen. Astarte kamuflatuta zegoen, baina bere bular osoko titi urre-errubi distiratsuak, iratxo batentzat nahiko handiak, agerian zeuden.
  - Ba? Ez zurea, ez arrotza! Azken Heroia!
  - Egia esan borrokarako prest nago! Baina horrelako armekin, ez duzu asko borrokatuko. "Txorimaloa" da! "Vlaradek oina horman kolpatu zuen frustrazioz, eta kolpetik dei-hots ozen bat entzun zen.
  - Agian benetan, eman halako metrailadore aurreratu bat. Barkatu mutila, mota guztietako armak erabiltzeko gai izan behar duzu. Zure komandoak ohartarazi zidan: borrokalari baten gaitasunak arma ahulekin erabat erakusten dira! - Kapitainak pare bat sastakaia bota zituen airera.
  - Beno, itxuraz buelta eman beharko dugu!
  Astartek nekez eutsi zion barreari:
  - ADOS! Zoaz maitea!
  Vladimir-ek Alligator hartu eta komandantearen bularrera zuzendu zuen:
  - Mina bizi nahi al duzu?
  Neskak ez zuen bekain bat altxatu:
  - Zergatik mugitzen zara nahiko azkar! Lagunduko dizut! - Astartek mahaitik intxaur bat hartu eta esan zuen. - Jo al dezakezu hegan: gure arbasoek egin zuten bezala?
  - Eta helburu zailagoak jo! - Marmatu zuen Vladadek haserre.
  - Baina ez "Alligator"-tik!
  Neskak intxaurra bota zuen. Vladimir-ek tiro egin zuen: balak ia hutsik egin zuen oskola eta zatiketa zulatu zuen. Astartek burua astindu zuen:
  - Ez, ikusten dut ez zarela super-iratxoa! Gure jendea harrapatu zuten!
  - Jaurtiketa estua da, kanoia tolestuta, bala handia! Hain zehaztasunarekin: intuitiboki bakarrik jo dezakezu! - Pistola handi baten kanoia usaindu zuen gazteak.
  -Ez duzu intuiziorik!
  - Tira, ez arma mota honekin! - Vladimirrek haserre isurketa gorena askatu zuen bere begietatik. - Sistema ultramodernoak menperatzen nituen horretara ohitzeko: denbora behar da.
  Astartek hatzarekin bi hankako krokodilo itxurako maniki bat jo zuen: ahoa ireki zuen eta handik salto egin zuen kanoi biko metrailadore labur bat. Neskak ahurrarekin harrapatu zuen:
  - Tira, zurea! Espero dut hobeto kudeatzea?
  Pozik zegoen Vladad:
  - Antzinako metrailadoreekin gerrako ikastaroak egin genituen. Hiperplasma eta plasma neutralizatu diren sektoreetan borrokatu behar baduzu . Unibertsoen artean eta unibertsoan bertan badakizu: naturaren lege desberdinak.
  - Oinarrizkoa da! Baina lehenik eta behin, egiaztatu. - Neskak metrailadorea bota zuen. Vladimir-ek hegaldi erdian harrapatu zuen, bira egin zuen gailurra bezala, eta segurtasuna kendu zion. Arma arina zen abiarazle leun batekin.
  - Prest nago!
  Neska aztia bezalakoa da: beste une batez ahurra hutsik zegoen, eta orain fruitu lehor pila bat zegoen gainean:
  - Ederra!
  - Bai oso polita! Erreflexu bikainak dituzu. - Gazteak iratxoa miresten zuen, giza emeekin alderatuta, laranja bat bezalakoa zen sagar baten aurrean.
  - Orain tiro! - Neskak gogor bota zuen berrogeita hamar intxaur inguru.
  Vladimirrek buelta bat eman zuen. Berehala heldu zituen fruitu lehorren mugimenduak. Ez da hain zaila, abiadura nahiko baxua delako, urtxintxa arrotzaren opariak erortzen dira, grabitateak bakarrik eramanda. Eta azelerazioa kalkulatzeko: garun-ordenagailu hiperplasmatikoa erabil dezakezu.
  Astartek txistu egin zuen:
  - Aupa! Benetako iratxo batekoa zara! Honengatik saritua izango zara! - Neskak salto egin zuen eta ezpainetan musu eman zion Vladimirri. Aurrera makurtu zen harekin topo egiteko. Bat-batean Astartek alde egin zuen: - apur bat geroago! Orain zoaz borrokara! - Komandanteak hornigaiak jaitsi zituen.
  Vladimirrek hainbat aldizkari hartu, poltsikoetan sartu zituen, orain mozkortuta sentitzen zen ajearen ostean! Irten zenean, ostiko batez atea ireki eta esku bustietatik haize bat bezala jauzi egin zuen.
  Dagoeneko beheko mailara jaisten ari zela, Vladimir-ek ahuntz-minbizi batekin egin zuen topo! Tipo hau atzaparrak astintzen eta bizarra astintzen ari zen:
  -Oooh!
  - Psiko! - Gazteak arbuiatu egin zuen.
  Cancer Goat-ek esan zuen:
  - Erregina polita duzu! Maileguan hartu minutu baterako!
  Erantzun beharrean, Elfarayak ostiko bat eman zion masailezurra. Ahuntz-minbizia irauli egin zen, bere bota okerretan ostikoka.
  Ondoren, gaztea eta neska igogailuan jaitsi ziren hirugarren garraiora. Iratxoak hor zeuden jada, jarrera pintoreskoetan jarri eta murtxikatu egiten zuten. Aldi berean, neskek eta mutilek ilea permatuta zuten oraindik.
  Elfarayak burua astindu zuen:
  - Beno ondo! Hona hemen planoak!
  Vladimirrek filosofikoki erantzun zuen:
  - Pribatua, armadako langileak, kalitatea komandante baten parekoa da, zerbitzuaren iraupena kenduta!
  - Ohar zehatza! - Elfaraya pilotuarengana hurbildu zen. -Prest al zaude transferentziarako?
  - Erradiaziorako fotoi bat bezala! - Erantzun argia zegoen.
  - Orduan has gaitezen! Ikaragarria da zein poliki pasatzen den denbora errealitate birtualean!
  Pilotuak kirrinka egin zuen bere errua balitz bezala:
  - Ezin dut, komandantea bizkortu!
  
  Lehorreratzeko bost garraio ontzitik bereizita. Ontzia gogor kulunkatu zen, berehala arinagoa egin zen eta abiadura pixka bat handitu zuen.
  Iratxoen ibilgailuek ere luxuzko eta dotore itxura zuten, baina haien forma ez zen nahikoa arina. Erreakzio-motor primitibo samarrak erabiltzen ziren. Hala ere, esperientziadun pilotuak (bakoitzak mende batzuk): beren negozioa ezagutzen zuten, "Chrysanthemums"-3, iratxoek beren ibilgailuei deitzen zioten bezala, kate batean lerrokatuta.
  Gertatu zen Vladimir, Elfaraya eta Khrisli, beste borrokalari batzuekin, erasoaren abangoardian aurkitu zirela. Planetaren atmosferan murgildurik, ontzia kroskoa berotzen hasi zen, eta burrunba bat entzun zen.
  Txistu egin zuen Chriszlyk:
  - Hona hemen zurrusta bat! Ba al dakizu non lehorreratuko garen?
  - Komandanteak badaki! - Elfarai eten zen.
  Sarrerako aire korronteek ibilgailua alde batetik bestera jaurtitzen zuten, eta hormak arteztu zituzten. Gero eta trinkoagoa zen giroan berotu ahala, orroa areagotu zen, zirudien danbor erraldoi baten barruan zeudela, erraldoiak gero eta indartsuago jotzen zuena.
  Chriszlyk oihukatu zuen:
  - Hau benetan zakarkeria izugarria da! Beraz, astindu goi-jaiotako iratxoak.
  - Benetako gerra batean, hau ez da gertatzen! Dagoeneko egon naiz haziak diren halako azeleragailuetan. Giza eskolatik pasatu beharko zenuke!", ohartu zen Elfaraya.
  - Ez dut nahi! Zer da eskola - bi maila dira! Ezin dut saihestu buruko mina! - Iratxoak bere metrailadorea altxatu zuen konbentzitzeko.
  - Bost digituko balorazio sistemarik ba al duzu?
  - Ez, hogei zifra, baina inork ez du bitik behera jartzen!
  - Bai, itxuraz iratxoak zarete, hezkuntza prozesua sexuarekin nahasi duzue. - Elfarayak aldakak astindu zituen erakargarri.
  - Ikasketa prozesurik atseginena sexua da! Eta garrantzitsuena, inork ez dio uko egingo berriro hartzeari! - Zaunka egin zuen iratxoak.
  - Sexua da denek apustu gehiago jartzen ahalegintzen diren gai bakarra!
  Elfarayak gaineratu zuen.
  - Sexuaren eta ikasketen arteko komuna C bat D baino hobea dela da!
  Bitartean, lehorreratzeko ontzi kate bat nahikoa baxu jaitsi zen eta konkistarako prestatutako planetaren gainazaleko hodeirik gabeko espazioan sartu zen. Ikusgarritasuna ez zen oso ona, hauts handiegia zegoen, radar primitibo bat piztu behar genuen. Ondorioz, orientazioak ez zuen garrantzirik, eta hautsak berak, horia eta distiratsuak, narritadura eragiten zuen.
  - Entzun lehen batekoa! Hiru moduluak deitzen zaitu! - Walkie-talkieak ahots femenino atsegin batez hitz egiten zuen, baina ahots txar samarrean.
  - Hirugarren entzuten ari zaitut! - erantzun zuen Elfarayak.
  - Hegoaldeko itsasontzien mugimendua detektatu berri du radarrak.
  Chriszlyk marmar egin zuen:
  - Tranpa bat dirudi!
  Elfarayak erabakitasunez esan zuen:
  - Edozer izan daiteke, baina ezin da erasoa murriztea. - Neskaren ukabila estutu zuen.
  - Kontuz, hirugarren modulua, jarraitu ikastaro berean! - jakinarazi zuen pilotuak. - Edo Astarterekin harremanetan jarri.
  - Dagoeneko gurekin harremanetan jarri eta linea mantentzeko esan digu! - Beste muturrean kirrinka egin zuten.
  - Segi horrela!
  Vladimirrek adierazi zuen:
  - Jaitsi behar dugu, etsaia gure azpian dago!
  Elfarayak agindu zuen:
  - Murgil gaitezen! Amildegiraino!
  Bereziki esanekoa ez zen "Krisantemoa" behera egin zuen, giroaren erresistentzia gaindituz. Altimetroak errukarri jo zuen, penagarri samarra zuen.
  Radarrak azkenean kontrol-puntua harrapatu eta seinalea eman zuen! Ia berehala, marka berde bat agertu zen hautsez betetako pantailan. Astarteren ahotsa, transmisoreak apur bat desitxuratuta, entzun zen:
  - Piztu tiroa!
  Argi txikiak dir-dir egiten hasi ziren, eta horien heren inguru hilda zeuden!
  Chrizzlyk, urduri jarrita, azaldu zuen:
  - Horrela egiaztatzen dute hasierako helburuen egoera!
  - Gaixoa! - Elfarayak ezpainak tutu batean sartu zituen.
  Motoreek burrunba egin zuten, eta misilen gidak irekitako ateetatik atera ziren.
  Krisantemoa hemezortzi misilez josita zegoen, baina paneleko hamahiru abisu-argi baino ez ziren piztu. Vladimirrek madarikatu zuen:
  - Hau kudeaketa txarra nabarmena da!
  Chrizzly-k negarrez erantzun zuen:
  - Bai! Gerran hau nahiko posible da, batez ere ekipamendua zaharra bada!
  Elfarayak agindu zuen:
  - Misilekin tropa-kontzentrazioa kolpatu. Argi eta garbi ikus gaitezkeen kasuan!
  Chrizlyk gida sistematik begiratu zuen.
  - Kuartela joko dugu. Handiak dira eta soldadu asko dituzte. Hesiari dagokionez, harlandu gordinez egina dago eta ahariarekin eraitsi daiteke.
  Elfarayak burua astindu zuen:
  -Zoratuta zaude? Gorputza hormaren kontra!
  - Hau ez da ipotxen lana, apurtuko dugu! Nola edan, hautsi gaitezen! - Chrizzlyk sahiestu ere egin zuen.
  - Orduan arriskatu halako galgo bat bazara!
  Iratxoak lerro geometriko perfektu batean lerrokatu ziren: orain benetako soldaduen antza zuten. Begiak ere ez ziren umeak bihurtu, zorrotzak, zirragarriak baizik, sobietar film zaharretako heroi aitzindarienak bezala.
  - Zerbaitetarako gai zara behintzat! - Pozik zegoen Vladimir. Gazteak uste zuen iratxoak ez zirela halako zurrupatzaileak azken finean: mimatuak, bai, baina ez koldarrak.
  Elfarayak optika sendoari begiratu zion berak, zeremoniarik gabe Chrizzly urrunduz. Haran urdin bateko eraikin multzo bat poliki-poliki flotatzen joan zen lehorreratzeko ontzirantz.
  - Ikusgarritasuna lainotuta dago! - Elfaraya arrakastarik gabe saiatu zen zorroztasuna handitzen. "Eta kristala ez da denbora luzez garbitu".
  -Nork garbituko ditu? Robotak edo zer? -esan zuen Chriszlyk. - Baina dena den bezala ikusten da. Hiru mila zherrren distantziatik tiro egingo dugu kuartela, gainerako ontziek zure adibidea jarraituko dute.
  - Hau egingo dugu!
  - Gainera, joko birtualean, trofeo baliotsuak harrapatu beharko genituzke. Normalean oinarriaren erdian gordetzen dira. - Iratxoak belarria igurtzi zuen distiratsu bernizatutako iltze batekin.
  Elfarayak adierazi zuen:
  - Gela honek antzinako generazio-zentral baten itxura du. Aupa, antena hauek hain oker daude!
  Chrizzly-k automatikoki mapa bat zirriborratu zuen eta hatzarekin seinalatu zuen:
  - Han garaikurrak daude!
  Hala ere, eraikinak begi hutsez ikusten ziren jada; gero eta hurbilago zeuden. Dagoeneko posible zen blindaje-plakez betetako dorreak ikusteko.
  - Hogeita hamabi dira, dorreen arteko distantziak berdinak dira! - Elfaraya behatzak makurtzen hasi zen.
  Vladimirrek xuxurlatu zuen:
  - Intxaur gogorra apurtzeko!
  Iratxoak, burrunbaka (hoztuta balego bezala), esan zuen:
  - Distantziak berdinak direnez, trollekin borrokatu behar dugula esan nahi du. Antzina, askotan haiekin borrokatzen genuen. Gainera, trollek kuartel estiloa maite dute.
  - Troll birtualekin! - Elfarai zuzendua.
  Gida sistemak lehen zenbakiak sortu zituen - hau zen hautatutako helburuetarako distantzia. Txistu egin zuen Chriszlyk:
  -Orain hasten da!
  Vladimirrek metrailadorea ukitu zuen, ez, arma nahiko ahula zen. Pertsona moderno bat guztiz biluzik badago ere, inklusio hiperplasmikoak dituen azala ez du berunezko bala batek zeharkatuko. Ezetz arren, arma honek metal azpierradiaktibo askoz gogorrago eta astunago batez egindako nukleoa du. Hala eta guztiz ere, oraindik ez da hautsiko. Egia da, errealitate birtualean ordenagailuak, matrize zibernetiko bat bezala, gorputzaren parametroak ezartzen ditu. Beraz, behera eraman dezakete, nahiz eta arma primitiboekin. Hori, ordea, ez da guztiz bidezkoa.
  Chrizzly-k atzamarrak histerikoki jo zituen, botoia gorria zen, beraz, iratxoen odola giza odolaren antzekoa da, gorri distiratsua. Iratxoaren ikasleak estutu egin ziren; segadan eserita zegoen sugegorri txiki baten antza zuen. Denbora oso poliki pasatzen da garun hiperplasmatiko bati, batez ere zain zaudenean. Hau da truke hiperkuantikoaren fisiologia. Interesgarria da unibertsoaren artean, batez ere antimunduen elkarguneetan, oso arrarotutako hiperplasma multzoak ikusi ziren. Baina hasieran bazegoen hiperplasma, materiaren seigarren egoera den heinean, ez dela naturan forma librean gertatzen. Baina ikerketek erakutsi dute maila batzuetan ia substantzia guztiak materiaren seigarren edo zazpigarren egoerara pasa daitezkeela. Mota guztietako zientzialarien garapen desberdinak izan ziren: materiaren zortzigarren egoera agertu zen, baita hiperplasma barietate asko ere. Bereziki, giza ehunak eraikitzen hasi ziren. Beharbada, pertsona bat, teknologiarik gabe ere, izarren eta planeten parametroak aldatzeko gai den arma hilgarri bihurtuko den garaia ez da urrun. Oro har, antzinako zientzia-fikzioan ere, etorkizuneko gizakiari buruzko hainbat hipotesi egin ziren. Esaterako, Efremov apala zen eta gizarte komunista batean bizi-itxaropena 200 urtera igo zuen. Horrez gain, biztanleria mugatu zuen. Bitxia da, baina jendea galaxiak konkistatzen hasi ondoren ere, bizi-itxaropena ez zen nabarmen handitu, eta komunista eta ateo gisa, Efremovek ez zuen arima hilezin batean sinesten. Oro har, bi mila urtez sakondu zuen etorkizunean, hau da, asko, baina, oro har, epe ertainekoa da.Bitxia, baina zientzia-fikziozko idazle gehienek, batez ere atzerrikoek, ez zuten etorkizuna baikorregi margotu. Oro har, nolabaiteko moda distopietara joan da: zatitutako munduaren garaian. Kolore ilunez margotzen dute etorkizuna. Hala ere, bazeuden orduan ere etorkizuna gobernu bateratu batena zela ulertzen zuten buru argiak. Haien artean, Jules Verne eklipsatu zuen erraldoi handi bat zegoen, aurkikuntza asko aurreikusi zituena, hiperplasma batez ere. Asmatu zituen gauza batzuk proiektuetan baino ez daude oraindik. Adibidez, unibertso berrien sorrera! Orain zientzialariek diote printzipioz hori posible dela, baina oraindik ez da gauzatu! Baina aurrerapena garatzen da, eta giza adimena bakarra da. Frogatuta dago gizakiaren jatorria tximinotik mito bat dela! Izan ere, tximinoak erlazionatutako adar moduko bat dira, baina endekatua. Izan ere, Hipernoosferak giza aferak sortu zituen. Giza garuna ez zen jatorriz proteinaz egina, eta primate soil batek ez bezala, giza garunak 999 dimentsio zituen! Horrek esan nahi du pertsonak teorikoki gai direla aldi berean unibertso ezberdinetako informazio-fluxu ugari antzemateko. Espazioak ez du mugarik, materiak ez du oztoporik, mugen bilakaera! Era berean, gizakia, geldirik ez egoteko, garuna garatzen hasi zen. Zientziak harrizko aizkora zuen basati ohia jainko baten mailara hurbildu du. Egia Ahalguztiduna ez den bitartean, oso indartsua baizik! Orain gizadiarentzat garrantzitsuena bizirautea eta bere gaitasunak areagotzea da. Azken finean, deuseztaturiko motak ez du haize batek baino eragin gehiagorik harkaitz batean. Egia da, bereziki pertsona handien heriotzaren ondoren ere, hondar-eremuek mundu materialan eragiteko gai izaten jarraitzen dute. Bada, zergatik, adibidez, batzuetan otoitzak eragina izan zuen. Edozein pentsamenduk bere aztarna uzten duelako informazio eremuan. Eta pentsamendu eta emozio gehiegi daudenean, mundu materialari eragiten dioten asaldurak gertatzen dira hipernoosferan. Hori dela eta, milioika edo milaka milioi pertsonen fede zintzoak, Kristogan, Budarengan, Mahomengan, bere arrastoa utzi zuen noosferan. Fedeak informazioa darama eta, beraz, nolabait materiala da. Eta milaka milioiren fedea hainbeste energia da hainbat dimentsio eta mailatan, non benetan mendiak mugi ditzake. Zoritxarrez, jendeak ez zekien nola kontrolatu energia hori: zortea baduzu, pertsona sendatuko da, bala ez da kolpatuko, hegazkina ez da eroriko. Baina alderantziz ere izan daiteke, madarikazioen eragin negatiboa eta batzuetan otoitz hunkigarriegiak. Hipernoosfera ere indartsua da: ia Jainko Ahalguztiduna bezalakoa, baina ez du bere burua pertsona gisa aitortzen. Hau nortasun ezberdinen aztarna eta aztarna kopuru kontaezin bat da! Beraz, erlijio guztiek dute boterea, bizitzan eragin dezakete, eta zenbat eta boteretsuagoak izan, orduan eta jarraitzaile gehiago eta fedea fanatikoagoa! Baina, aldi berean, inork ez du Jainkoaren benetako ideiarik. Alegia, hobe da Jainkoa glorifikatzea, eta hari otoitz egitea, eta ez da kaltegarria zeure burua gurutzea, egia bakarrik, inongo erlijioari errebelatua! Beraz, denak zuzen eta oker daude! Komunistek ateoek ere eragina izan dezakete inguruko munduan, eta haien kopurua hazi ahala, gero eta indartsuagoa da! Hipernoosfera orojalea da, hil eta berpiztu daiteke! Beharbada zentzu honetan, benetako fedea absolututik hurbil dago, eta erlijio guztiak aldi berean errespetatzen dituena da pertsona jakintsuena. Ez da alferrik Ortodoxia berria nagusi inperialarekin sinkretismo bihurtu zela. Baina funtsean, ia ateismoa da, arrazoiaren ahalguztidunean sinesmena duena. Orokorrean, antzinako ortodoxiak bere buruari baino gehiago iraun zion XX.mendearen hasieran eta ezin izan zuen iraultza ateoa gelditu. Kontserbadurismoa eta ezer aldatzeko errezeloa, mundua aldatzen ari den arren, edozein erlijioren ahultasuna da! Mundu ikuskerak eta fedeak ere bilakaera jasan behar dute, baina Ortodoxia Erdi Aroko mailan egon zen denbora gehiegiz. Eskerrik asko gizateria batu eta Ortodoxia modu erabakigarrian erreformatu zuen lehen agintari handiari! Baliteke hori gabe gizadia hiltzea!
  Hemezortzi misilen salba batek Krisantemoaren kroskoa astindu zuen, eta bi suziri talde, isats marroiak utzita, euren helburuetara joan ziren. Garraioa apur bat eskuinera mugitu zen, motorrak tentsioagatik itotzen ari ziren, kroskoa dardarka zegoen.
  Chriszlyk oihu egin zuen:
  - Tiro, anaiak! Lurra jo!
  Misilak gehienbat helburura iritsi ziren, baina hiruk, bidea galduta, basetik hegan egitea ere lortu zuten. Kuartelaren eraikinak angeluzuzenak ziren, gris zikinez margotuta, garezurrak puntuetan irteten ziren. Hormak erori eta sua piztu zen. Hala ere, begi hutsez begiratzen duzunean, pertzepzioa hauek haurren jostailuak izango balira bezala da, edo mutiko sutsu batek zapaltzen ari den herri hareatsu bat.
  Zaindariak bere onera etorri ziren jada, eta kalibre txikiko pistola automatikoak jo zituzten dorre guztietatik hurbiltzen ziren garraioak.
  Bosgarren txanda bakoitza arrastoa zen, eztandak makurtu egiten ziren eta jaietako su artifizialak ziruditen. Chrizzly bera bolantera salto egin eta biratzen hasi zen, pilotuak atzera bota zuen. Garraioak bira egin zuen, Elfarayak Chrizzly bota zuen, bere indar handia erakutsiz. Pilotuak nolabait zuzendu zuen autoa. Pistak hurbildu ziren, eta ibilgailuak saiakera baldarra egin zuen harraparien jaurtigaiak saihesteko. Baina hemen maniobragarritasun mugatuak oztopatu zuen.
  Eta eraikinen artean suziriak lehertzen jarraitu zuten. Leherketak tankea irauli zuen, urtutako arrastoak inertziaz biraka jarraitu zuen, bi kanoi autopropulsatu puskatu ziren, baina misil batzuk konplexutik kanpora joan ziren. Chrizzlyk pikua erakutsi zuen.
  - Huts egiten duena, Astartek gizatasunez egingo dio aurre!
  Elfarayak barre egin zuen:
  - Anbiguoa dirudi!
  - Hiperkorronte bat zakiletik pasatzen denean, ulertuko duzu zergatik merezi duen kilo burrunba batek! - irribarrez egin zuen Chrizzlyk.
  - Badakit! Askotan probatu! - Neskak purrusta egin zuen katu bat bezala, oroitzapen atseginetatik.
  - Baina ni ez! Pumada bat baino hobea!
  - Auskalo! - Vladimir (Vlarad) Chrizzlyri ipurdian kolpea ematen saiatu zen. Iratxoak lehen kolpetik ihes egin zuen, baina bigarrenean mamian erori zen.
  - Aupa, quasar destripatzailea! - Elfoak madarikatu zuen.
  Krisantemoak zenbat eta beherago jaitsi, orduan eta trinkoagoa zen kanoi-su automatikoa. Dagoeneko bost aldiz jaso zituzten borrokalarien belarriek soinu desatseginak, metal grabitatorioa kolpatzen duten meteorito txikiek bezala. Oraingoz kaskoak eutsi zion, baina ontziak jaisten ziren heinean, hegazkinen aurkako suaren suntsipen ahalmena areagotu zen.
  Astartek agindu zuen:
  - Jo dorreak!
  Hainbat misil jaurti zituzten, baina teknologian "antediluvianoak" izanik, homing sistema bat kendu zieten. Hiruk bakarrik jo zituzten metrailadoreen dorreak, tiro-puntuak suntsituz. Hautsitako gorputzen zatiak petardoetatik konfeti bezala hegan egiten ikusi zenituen.
  Chrizzlyk hatza seinalatu zuen eta esan zuen:
  - Zer esan dut! Hauek trollak dira! Kretino osoa!
  Bizirik iraun zuten posizioetako sua are gehiago areagotu zen, haserrea areagotu zen.
  Pilotua atzera egiten saiatu zen, baina pedalak trabatu egin ziren. Hala ere, autoa moteltzen hasi zen. Hainbat iratxo oinetatik erori ziren, batek paretaren kontra talka egin zuen hain gogor non bere kaskoa zapaldu zuen.
  -Oooh! Kolpe handia izango dut! - irrintzi egin zuen.
  Abiadura handiegia zen oraindik ahari batentzat, eta minik ez hartzeko, Elfarayak palanka sakatu eta jausgailua askatu zuen. Airearen erresistentziak erritmoa moteldu zuen.
  Hormigoizko horma itsasontzirantz zetorrela ikusita, Chrizzlyk ergel baten moduan oihu egin zuen:
  - Polundra! Esku guztiak bizkarrean!
  - Idiota! - erantzun zuen Elfarayak.
  Hainbat neska iratxo buruak atera eta ate-zuloetatik hesia oso gertu zegoela ikusi zuten, eta txerriak hiltzen ari ziren bezala egin zuten irrintzi. Hala ere, Vladimirri iruditu zitzaion ziurrenik emakumezko orgasmo indartsu baten oihuak zirela.
  Kolpe handia izan zen, eta, ondoren, ibilgailua lurreratzeko patinetan irristatu zen. Alanbre-hesiaren zutoin urratuek atzetik jauzi egin zuten, eta orduan are kolpe indartsuagoa izan zen. Garraioak eraikinaren horma jo zuen.
  Neskak erori egin ziren, buelta eman eta hankak bira emanez. Neskarik margotuenak intzirikatu zuen malkoz:
  - Hanka gizajoa apurtuta dago!
  Vladimir ere erori zen, baina berehala salto egin zuen. Burua ez zuen zauritu. Baina Chrizzly harrituta zegoen, kaskoa burutik atera zitzaion, eta bekokian hantura bat zegoen eta odola isurtzen ari zen.
  Elfarayak galdetu zion:
  - Zelan zaude?
  Iratxoak eskuak astindu zituen etsipenez:
  - Isilik! Fotonia zure erraietan!
  - Beno, kontuz!
  Pilotuak gehien sufritu zuela zirudien, bularra zapalduta zegoen eta ahotik odol gorritxo bat isurtzen zen. Baina iratxoen bizitasun izugarriari esker, oraindik joan ahal izan zen, borrokarako egokia ez zen arren.
  Vladimirrek neskei altxatzen lagundu zien. Kolpea izan arren, zauri arinak, ubeldurak eta marradurak izan zituzten.
  - Beno, neskak, borrokatzeko ordua da.
  Chriszlyk irrintzi egin zuen:
  - Zurekin bakarrik!
  - Eta joango zara, gomazko bufoia!
  Atea irekitzeko zailtasunekin, bederatzi iratxok lurreratzeko garraioa utzi eta zuzenean dorrearen azpian aurkitu ziren. Su azkarreko pistola batek tiro egiten zuen goitik, antza denez, troll-a gehiegi eraman zuen aireko guduak. Pista sutsua sutan zegoen, eta kazkabarra bezala euria egiten ari ziren arma-zorroak. Neska iratxoetako batek bota galdu zuen eta erretzen zuen maskor bat zapaldu zuen oin biluzi goxoarekin eta garrasi egin zuen.
  . 20. KAPITULUA
  Mirabelak salto egin zuen eta mekanikoki jo zuen minaren puntua. Behatzak kilika egin zizkion eta sabelean hozka egin zion inurri handi bat aurkitu zuen.
  - Materialaren aurkako motakoa, haragian infekzioa sartzeko gai da. - Neskak garrasi egin zuen.
  Sabel sentikorra azkura handia hasi zen, sufrimendua arintzeko, neska erreka fresko batera korrika egin eta bertan hondoratu zen. Badirudi apur bat errazagoa bihurtu dela.
  - Hauek dira unibertso honetan oraindik existitzen diren gauza gaiztoak, eta bakea zela pentsatu nuen.
  Lasterka ari zela, neskak ortiga zapaldu zuen oin hutsarekin eta gogortzeko astirik izan ez zuen zola arrosak ere azkura egiten zuen. Mirabelak, errekan eserita, pentsatu zuen: guztiz biluzik aurkitu zen, armarik eta ordenagailurik gabe. Hau txarra da, super-zibilizazio baten ehuneko ehuneko alaba izanik, emakume gudariak ez zuen ideiarik izan zer egin zitekeen sistema primitibo baten baldintzetan. Egia: ezagutza izugarria zuen, mundu askoren historia barne. Kasu honetan, arma motaren bat lortu behar duzu. Azken finean, bere gorputza antzinako jendearen antzekoa bihurtu zen, horrek esan nahi du askoz ahulagoa eta ezindua. Ahultasunak tximinoa gizon bihurtu zuen, baina elefante indartsua ergela da; espezie hau gutxienez bilioi bat urtez egon izan balitz, nekez garatuko litzateke behar bezala. Garai batean, lurra asteroide handi samarra erortzearen mehatxupean zegoen . Giza zibilizazioa berehala amai zezakeen. Baina agintari handiari esker, sortutako lehen suntsipen-koheteak asteroidea fotoi bihurtu zuen. Osagai egokiak aukeratzen badituzu, antimateria ez da ia erradiaziorik igortzen, eta hau abantaila handia da, ezin duzulako zure planetan huts egin. Baina aurrerapena apur bat motelago garatu izan balitz, giza arrazak dinosauroen patua jasango zuen. Oro har, lanik delikatuena Estatu Batuen mendekotasun odolgabea izan zen. Botere hori nahiko garatuta zegoen, eta amerikarrak bereziki onak ziren superproduziak egiten. Zinema industria maila gorenean zegoen, batez ere garai hartako. Jackie, Schwartz, DeCaprio, Stallone eta beste hainbat aktore bikainek etorkizuneko mundua eta fantasia bikaina erakutsi zuten. Garai haietan, ordenagailu grafikoen etorrerarekin batez ere, ilusio sinesgarriak eta koloretsuak sortzeko gai izan ziren.
  Hartu, adibidez, "Star Wars" edo "Babilonia" - hain natural grabatu ziren. Espaziorako benetako hedapena gizateriaren bateratzearen ondoren hasi zen. Lehen zibilizazioa, primitiboa izan arren, Sirius izartik gertu aurkitu zen. Laugarren planeta Lurra baino beroagoa zen, baina nahiko egokia bizitzarako.
  Sugandila primateak haitzuloaren mailan bizi ziren. Dena den, jadanik harrizko aizkorak zituzten, baina arkuak eta geziak falta zitzaizkien. Erlijioaren hastapenak ere agertu ziren. Hainbat elementuren kultua, zerealak eta lurrezko tuberkuluak, batzuetan animalien gorpuzkiak, sakrifikatzen baitziren. Aborigen gutxi samarrak ziren, eta gero lurtarrok sartutako birusak eta baziloek ia guztiak ezabatu zituzten. Espezie hau biziberritzeko, klonaziora ere jo behar izan dugu.
  Neskak eskuak uretan zehar pasatu eta besapean garbitu zuen. Erreka atsegina eta segurua zen.
  Printzipioz, lurrekoek euren lehen espazio-gerra egin zuten fluorra arnasten zuen zibilizazio batekin. Errusiarrei erasotzen lehenak izan ziren, eta gerra basati bat hasi zen. Hasieran, borroka parekidean zegoen, baina gero jendeak, magia eta iratxoen laguntzaz, teknologia hobetu eta erasoaldi erabakigarria abiatu zuen.
  Fluorurozko izaki ia guztiak hil zituzten, eta hondarrak kontzentrazio-esparruetara eraman zituzten. Lurrekoek galdu izan balute, haien patua ez zen hobea izango. Fluorra oso elementu aktiboa da, Lurrean dagoen aktiboena, arrazari izugarrizko agresibitatea eman zion. Gero, noski, gerra gehiago izan ziren, planeten suntsipena, zibilizazioen konkista. Hainbat galaxia ere suntsitu zituzten. Baina, oro har, hau guztia galtzailea izan zen: bi Errusien arteko borroka itzela baten atzealdean. Zinema modernoan, jakina, espazioko borroka ugari bildu dira. Filmak eta telesailak filmatu ziren. Efektu bereziak errealismo handieneko mailaraino garatu dira, baina hala ere, zinema zaharrak bere miresleak aurkitu zituen. Eta Hollywoodeko eta Mosfilmeko antzinako izarren xarma, haien aintza lausogarria.
  Hala ere, zinemako heroi modernoak ere agertu ziren. Hain zuzen ere, Lev Eraskanderren antzeztu zuen Vitaly Tok. Betiko gazte honek gerra unibertsaleko borroketan parte hartu zuen eta filmetan jardun zuen. Egia da, Errusiako Inperioan zaharrik ez egoteak lursailak monotono samarrak egin zituen. Baina ordenagailu grafikoak dena konpentsatzea ahalbidetu zuen; bereziki, antzinako garaietan ere beste aurpegi bat egin zezaketen. Bada, aurrerapena garatu da, baina zinema ez da oso ona! Hala ere, guztiz materiala agertu da: errealitate birtuala. Gerra prestatzeko ia esklusiboki erabiltzen zen. Zientzia fikzioan, batez ere aro atomikoan, errealitate birtuala modan jarri da. Baina, aldi berean, bere funtzionamendu metodoak primitiboak izaten jarraitzen zuen. Nahiago nuke hiperplasma zerbait baliagarri baterako egokitzea, eta ez soilik izaki bizidun guztiak suntsitzeko beste modu bat bilatzea. Dibertigarria eta tragikoa da: adibidez, enperatriz ohi bat depresioa jasaten hasi zen estatuburu kargua utzi ondoren. Beraz, makina birtual bat egin zuten, unibertsoa borrokan eta gobernatzen jarrai zezan. Hala ere, buruzagi ohiak batzuetan konformatzen dira inperioko aginte postuekin. Ezin duzu izaki bizidun guztiak agindu eta gobernatu denbora guztian. Hala ere, edozein joko "birtual" erreproduzi dezakezu, besteak beste, enperadoreak bere aurkaria garaitzen duen Errusia Handi eta Sakratuaren boterearekin eta beste unibertso batzuk konkistatzen hasten dena. Eta beste unibertso batzuk konkistatzen diren zientzia-fikziozko hainbat pelikula ere ikusi izana: ikusgarria dirudi.
  Bereziki, akordeoi baten teoria dago, edo beste mundu paralelo ia infinitu baten karta-sorta bat. Hau berez nahiko interesgarria da.
  Eta zergatik izan behar dute paraleloak?Aldez aurretik beste lege fisiko batzuekin ikusten ez ziren unibertsoak modulatu daitezke. Edo konkistatzea, bereziki gorotzez besterik ez den zibilizazio batekin, hori dibertigarria litzateke! Zergatik goaz kakarekin gerrara?
  Neskak barre egin zuen, ura zipriztinduz. Bere hankatxoak olatu bat sortzen ari ziren; bere odol gazte eta kementsuak mugimendua eskatzen zuen. Mirabelak salto egin eta uretatik atera zen. Lehenik eta behin, makila sendo eta harri zorrotz baten bila hasi zen. Ez da zaila makila bat aurkitzea, baina garrantzitsuena sendoa dela da, eta horrekin izan ditugu arazoak. Baina harri zorrotz bat aurkitzea kostaldean bakarrik zen posible. Biribila bada, berdin du: zatitu dezakezu. Hainbat aldiz neskak animalia dibertigarriak ikusi zituen, karramarroen eta tximinoen nahasketa bat. Zuhaitz batetik bestera salto egin zuten. Baina azkenean harrapari handi samarra harrapatu zuten. Katamotz morea zirudien animalia bat lasterka joan zen neskarengana. Mirabelak alde batera jauzi egin zuen eta makil batekin katamotza jo zuen. Beraz, haserre egin zuen eta berriro salto egin zuen.
  Gerlari gazteak txikitatik zulatutako borroka teknika guztiak gogoratu zituen. Besterik da gorputzak ez zuela oso ondo entzuten. Nahiko indartsua eta gihartsua zen arren. Hala ere, hanka biluzi eta neskatxak, lepoan moztu beharrean, piztiaren saihetsetik zihoan. Katamotzak ulu egin zuen eta neskari izterrean urratuz erantzun zion. Baina Mirabelak trebetasunez sartu zuen makila begian zuzenean, eta berehala eman zuen kolpe zarpail bat kopetan.
  Esku ahurra angelu berezi batean eta espazio-tarte jakin batean jotzen duzunean: kolpe txiki batek ere kolpea eragin dezake.
  Katamotza astindu eta ahuldu egin zen; neska bere gainean aurkitu zen.
  - Ez dago gaizki! Eta larrua biguna da! Zure biluztasuna estali dezakezu horrekin.
  Mirabellek katamotza arrastaka eraman zuen itsasertzera. Hasieran erraza zen laurogei kiloko gorpua eramatea, baina gero neska nekatuta sentitu zen.
  - Eta non dago nire gorputz zaharra, nekea ezagutu gabe, antzinako tren edo ontzi bat tiratzeko gai. Orain zorigaiztoko jendeetako bat naiz. Eta zein triste nagoen honetaz. - Mirabelak malkoak irudikatu zituen (edo ez oso itxuratu).
  Lehorreratu eta berehala gelditu zen hondar laranja gainean, oin biluziak errez. Mina ohikoa den arren, kasu honetan neskak saihestu nahi izan du. Hankak burdo leunetan bildu eta belarrez lotu zituen, beraz, askoz errazagoa zen ibiltzea.
  Itsasertzean harri ugari zeuden, kristalezkoak barne. Oso azkar neskak labana bat egin zuen. Beiraz egina, nahiko zorrotza zen. Baina esperientziarik gabe larrutzea ez zen hain erraza izan. Bibolin ibili behar izan nuen, eta Mirabel odolez zikinduta zegoen. Neska uretan murgildu zenean, esne freskoa bezain epela, ia berehala agertu ziren marrazoak, odol usainak erakarrita.
  Lurrean zeudenen antzekoak ziren, teilaz estaliak, biziki zapalduak eta zabalak, eta hortzak oker eta zuzenetan banatuta zeuden.
  - Zer izugarrikeria! "Neskak ia ez zuen uretatik jauzi egiteko astirik izan; izaki horietako bat bere gainetik hegan egin eta hondar berora erori zen. Urik gabeko espazio batean aurkitzen zen, marrazoa arnasa kentzen ari zen eta etsipenez hegatsak jotzen ari zen, hondar hodeiak altxatuz.
  Mirabelak txistu egin zuen:
  - Bai, izaki harraparia! Nolako zabortegitik atera zinen?
  Marrazoak kolpeka jarraitu zuen, baina pixkanaka baretu zen. Antza denez, zartagin beroan ere ez zuen ondo pasatu. Izakiaren ahotik hainbat odol berde-tanta atera ziren. Izoztu egin zen, lurrun arin batek bakarrik adierazten zuen hezetasuna lurruntzen ari zela.
  Mirabelak zapi bat jarri zion aldakan inguruan, azala bularrean eta sorbaldetan utziz. Pixka bat ibili nintzen eta gero kendu nuen. Biluztasuna ez da bizio bat, baina bero honetan biluzik askoz erosoagoa da. Hala ere, lau eguzki ez dira bat. Neska bat-batean aspertuta sentitu zen, sorbalden gainean harri astunak jarri eta korrika egitera joan zen, gorputz berria entrenatuz. Orduan, harriak altxatzen eta zuhaitzak kolpatzen hasi zen oinekin, belaunekin, eskuekin, ukondoekin eta buruarekin. Lotailuak sendotzen saiatu zen eta zatiketak egin zituen, harrien artean zintzilik. Lotailuek ondo obeditzen zuten, baina mina oraindik sentitzen zen, itxuraz gorputz berriak garapen falta zuen.
  Neskak hirurehun aldiz egin zituen pisuekin sabeleko kurrikak, gero eskuetan ibili eta itzulipurdi bat egin zuen. Horren ostean Mirabela teknikak prozesatzen hasi zen. Bere gorputz-adarrak ez zeudela behar bezain beteta arrakastaz borrokatzeko. Zuhaitzei kolpe batzuk eman ondoren, txirraldeak, ukondoak, kopeta eta buruaren goiko aldea oso puztu zitzaizkidan. Uretan sartu behar izan ditut errazago egiteko. Gainera, hanketako katiluak urratu zitzaizkidan. Neskak erabaki zuen: oin biluziak ohitu daitezela, kasu honetan indartsuagoa eta gogortuagoa izango da oina latzago bihurtzen bada. Gorputza ondo ponpatu ondoren, Mirabelak erabaki zuen:
  - Robinsonen adibidea jarraitzen badugu eta etxe bat eraikitzen badugu, hau ez zait egokituko, ezin dut hainbeste denbora eman. Zure burua piroga egin eta hemendik lehenbailehen nabigatu behar duzu.
  Esan baino lehen egin gabe! Neskak mahastiak lotuz harrizko aizkora eraiki zuen, eta zuhaitz egoki baten bila hasi zen. Hezurdura nahiko handia zen, gutxi gorabehera berrogeita hamar kilometro koadrokoa. Lehengai nahikoa zegoen, eta lanak ez zuen neska beldurtu.
  Mirabelak bost ardatz eraiki zituen badaezpada, eta ez zegoen oker. Lan apurgarria suertatu zen; tarteka harri gogorra moztu eta azala moztu beharra zegoen. Neskak denbora luzez zalaparta egin zuen, baina nekaezina zirudien. Planeta honetako egunak luzeak ziren, eta gaua laburregia. Izerdiz tantaka eta hainbat aldiz frutaz freskatuz, neskak txikitu eta txikitu. Azkenean zuhaitza erori zen, eta Mirabela neka-neka egin zuen sasi bigunetan. Benetan lo egin nahi zuen. Ez zuen inoiz lo egin, baina orain sentimendu gupidagabe horri aurre egin behar zion. Eta hankak ere dardarka ari zaizkit.
  - Inurririk ez balego! -esan zuen neskak intziri batekin. Badaezpada, hurbilketa guztiak aztertu eta seguru zegoela ziurtatu ondoren, aharrausi egin zuen.
  - Zer! Agur! - Neskaren begiak berehala itxi ziren.
  Haren ametsa, beti bezala, itzela zen (nahiz eta noski: beti bezala, hori ez dakizuen zerbait bizitzearen alegoria da beti itzela!), eskala handiko borroka espaziala irudikatzen zuen.
  Errusia Santua gudu erabakigarri baterako prestatzen ari zen. Etsaiaren aldetik: abantaila handiegia da oraindik, eta horrek esan nahi du edozein ñabardurak izango duela zeresana. Etsaiak ez du inoiz hainbeste indar izan eremu batean, beraz, neska eta mutil bakoitzak erresistentzia mekanismoaren parte izan behar zuen.
  Diamante-atea marrazten zuten izarren orbitan (izena bera Mirabelleren oroimenean argitu zen), defentsa hobetzen ari zen, dena udaberrian erlauntzak bezala biraka ari zen.
  Lozorroan murgildutako gerlari batentzat ohikoa den ikuskera bat, hori nonbait ikusia zuela ere iruditu zitzaion.
  Orbital-kaiek indar osoz funtzionatzen zuten, ahal zuten guztia irabiatu zuten, artilleria-estazio handietatik hasi eta mini-meategietaraino. Misil-plataformak ere zabaldu ziren, magoak zihoazen haien inguruan, sorginkeriak xuxurlatuz, torpedoak liluratzen.
  Edabea elektronikaz betetako labe borobil berezietan prestatzen zen, airean zehar hegan egiten zutenak. Magiaren eragina hobetzeko, iratxoek eta beste izaki batzuek jantzi bereziak erabiltzen zituzten azelerazio hiperplasmikoaren bidez. Aldi berean, espazioa distortsionatzen duten igorleak ekarri zituzten, asteroide geldien gerrikoaren ondoan segada egin behar zuten. Unibertsoko hainbat lekutako morroiak ere igorleen inguruan ibiltzen ziren, baina gehienbat iratxoak. Ingeniaritza-langileei beren eragina handitzen eta kamuflaje-eremu bat eransten lagundu zieten, defentsa sakonean indartuz.
  Errusiar Santuak aldi berean saiatu ziren euren defentsa elastikotasuna ematen, lehen ukituan lerroak hautsi ez zitezen. Horretarako, azpiespazio-kolapso bereziak erabili ziren, momentu egokian talde handi bat berehala mugi zezaketenak.
  Behin-behineko egoitza "Love" planetan zegoen, sistemako posiziorik erosoena hartzen zuen. Horrez gain, planeta bera hain material sendo eta elastiko batez osatuta zegoen, ez zen bonbardaketa termiko batean ere erori behar. Izarontziaren plataforma higigarriaren gainean jartzen zen eta edozein unetan mugi zitekeen; gainera, urratutako espazio-eremu batek estaltzen zuen, eta horrek ez zuen berehala suntsitzea eta aginduak entzutea ere.
  Hiria bera, zeinaren azpian zegoen egoitza gehienetan, lurrean sartu zen. Hala ere, seinaleak beregandik etorri ziren. Kuartelaren izar-ontziak mugitzen jarraitu zuen, eta kasu horretan zero fasera bota zitekeen.
  Georgy Konstantinovich Zhukov hipermariskala bertan zegoen, komandante askok hologramak bidali zituzten haien ordez. Milioika mundutako flotaren atzapar izugarriari aurre egiteko hainbat eskema garatu zituzten. Beharrezkoa zen etsaia ahuldu eta hautsi.
  Georgy Konstantinovich Zhukov inpaktua eztabaidatzen ari zen bere aurrean irudi bat agertu zenean eta lurretik jantzitako mutiko alai bat hazi zen.
  - Zu zara birrintzekoa? Akademiko bikaina, ez nuen espero!
  Mutilak, adiskidezko irribarre batez argiz, erantzun zuen:
  - Hau nire fotoi magikoa da! Hala ere, hau nire buruaren berdina da. Zientzialari batek pertsonalki agindu behar ditu tropak, eta ez bakarrik arma berriak asmatu. Star Wars-en berezitasunak kontuan hartuta, hurrengo taktikak proposatzen ditut. Konprimitutako malgukia bezalakoa gara. "Mutil akademikoak txiklea bota zuen, burbuila bat bezala puztu zen, grabitate-hutsean igorle bat atera zuen eta potentzia egiaztatu zuen. - Presioa hasieran minimoa izango da, eta gero gero eta handiagoa! Saiatu ura estutzen, ikusiko duzu antzeko prozesua dela!
  - Gehiegi estutzen baduzu, hidrogeno-nukleoen fusio-prozesu espontaneoa gertatuko da: bonba bat egongo da! Georgy Zhukovek ikasgai bat buruz ikasi zuen ikasle batek bezala erantzun zuen. Natasharen esku femenino sendo baina leuna bere altzoan zegoen. Neska eder bat zortziehun urte baino gehiago bizi izan zen munduan eta mutilarekin alderatuta (nahiz eta ume itxurarekin bakarrik) zaharregia sentitzen zen. Baina Zhukov, tenpluak ile grisez ukituta zeuden (mariskalak ez zuen hamasei urteko mutil baten "inperiorako estandarra" itxura hartu nahi ), askoz ere egokiagoa zen berarentzat.
  - Badakit! Baina malguki batekin analogia hutsala da. Espazio ultra-erdiko eremu bat garatzen ari gara. Jada ezin da ezer sartu, erabateko babesa norabide batean mugitzen bazara. Ziber-sabre traje bat bezalakoa da, alde batetik mugikorra da, baina bestetik harri gaindiezina da. Baita espazio erdiko eremu bat eskala txikiagoan ezartzea ere.
  -esan zuen Zhukovek begirada serio batekin, zertaz ari zen benetan ulertu gabe. Natasha Zhuravleva arbitro jeneralak iradoki zuen:
  - Gure kalkulua borroka nagusia izar-ontzi mugikorrak eta planeta-defentsa elkarrekin interakzionatzen dutenean gertatuko dela oinarritzen da, elkar estaliz. Indar oreka egongo da.
  - Super hockey! - Mutil akademikoak ahurra altxatu eta neskari masailean zaplaztekoa eman zion. - Azal delikatua duzu, zer krema erabiltzen duzu?
  - "Petunia" zientziaren jauna.
  - Hiperkuasar! - Super ume birrintzaileak zeru izartsuaren holograma bolumetriko erraldoiari begiratu zion. Nire erreserbak mentalki kalkulatu nituen.
  - Badirudi etsaiak bildu zezakeen guztia bildu duela, gu baino bi aldiz eta erdi gehiago dira. Magoak zenbatu gabe. Oso borroka zaila izango da arazo larriekin. - Zhuravleva-k bere begi urdinak arto-loreak bota zituela begiratu nuen. - Oso estua izango da!
  Zhukovek zorrotz erantzun zuen:
  - Moskuko guduan, etsaiak infanteria gehiago zuen, bere tropak kalitate hobekoak ziren, teknologian nagusitasun handia eta irabazi genuen!
  - Etsaia ez zegoelako negurarako prest! - Akademikoak moztu zion.
  -Eguraldi-baldintzek berdin eragiten diete bi armadek. Egia da Errusia klima gogor batera ohituta dagoela. - Zhukovek zapuztu egin zuen.
  Akademikoak pozik jakinarazi zuen:
  - Eta teknomagia kontuetan, sorpresa desatsegin bat prestatu nion etsaiari. Egia da, ezin da berehala aplikatu; lehenik eta behin milaka milioi hil behar dira, eta espazioa minez eta sufrimenduz bete behar da.
  - Magia arraroa? -esan zuen Natashak. - Hilketaz eta besteen oinazeez elikatzeko!
  - Hau muturreko kasua da! Denbora luzez lan egin nuen, gaizkiaren eta suntsipenaren hiper-metagailu bat sortuz. Baina gerran, bitarteko guztiak dira onak. Batez ere etsaia ezohiko indartsua bada. Etsaiak hain abantaila handia duela eta gure errua dela, ez dut ardura pertsonaletik libratzen. Gizon jakintsu eta estratega gisa, gaitasun diplomatiko gehiago erakutsi beharko lituzke, bere buruaren aurka koaliziorik sortzen utzi gabe. Eta noski bere inperioa sortu zuen.
  Zhukovek burua astindu zuen:
  - Diplomazian diharduen haur bat zentzugabekeria da! Negoziazioak eta intrigak gizon esperientziadunek ehundu behar dituzte.
  - Hainbat mendetan ume baten gogoa izan dut, eta honek aurkikuntzak egiteko aukera ematen dit! - Mutilak mihi hirukoitza erakutsi zuen. - Azken finean, ume batek munduaren ikuspegi berezia du!
  Natasha Zhuravleva-k hauxe galdetu zion Maria Smetanikova neskari, iraupen luzeko ezagutzak gainbegiratzen dituena:
  - Zergatik ez genuen lortu etsaien koalizioa zatitzea? Errusia Handiko inperio kriminal hau?
  Berak automatikoki erantzun zion:
  - Interes komun gehiegi batu ziren, gainera, gure bizilagunak ergelki agertu ziren hainbat aldiz. Norbait boteretsuak sartu dituela ematen du. Magia indartsuaren aurkakoa begi-bistakoa da.
  Mutil akademikoa eszeptikoa zen:
  - Kontraeraso magikoa, erantzukizuna saihesteko modurik ohikoena. Sorginkeriak erru apur bat du. Baina honek ez zaitu zigorretik salbatuko. Hori dela eta, horretarako zailtasun handiagoko oztopo-ibilbide batetik igaroko zara.
  Ados!
  - Bai, maisua! Gutxienez mila aldiz!
  - Ez pentsa hain merke atera zarenik, hurrengoan hiper-erradiazioen aurrean azaltzeko aginduko dizut, garuneko oroitzapen eta fobia negatibo guztiak aktibatzen dituena eta positiboak blokeatzen dituena. Kasu honetan, txikitxo, jakingo duzu infernua eta ziber-azpimundua baino zerbait okerragoa dela!
  Maria Smetanikovak oihukatu zuen:
  - Ez dago gudu bat galtzea baino infernu txarragorik! Minik larriena zure aberriak sufritzen duenean da! Gorputzaren tortura huskeria bat da - arimaren tortura izugarria da!
  Georgi Zhukovek bat-batean moztu zuen:
  - Ez zait patetismoa gustatzen. Gertakari eta informazio hutsak behar ditut. Eman dezagun begirada bat. Gerra garaian horrek askotan lagundu zidan.
  Hainbat espazio-sistemaren holograma ugari gainjarri ziren. Elektronikaren, talde teknologikoen, inteligentzia zerbitzu ugariren bidez, baita egoitzaren haragian txertatutako agente sekretuen bitartez. Datu horiek guztiak ordenagailuen bidez bahetu eta argazkiekin batera aurkeztu ziren. Kolore anitzeko irudiek eremuak betetzen zituzten eta prozesadore hiperplasmikoak aginduak eman zituen, defentsa-taktika optimoak gomendatuz!
  Mutilak filosofikoki esan zuen:
  - Antzerkirik interesgarriena operazio militarren antzokia da, baina sarrera debekatuta dago!
  Natasha gehitu zuen:
  - Baina operazio militarren antzokian, malkoak beti dira benetakoak eta ekintza bakoitza bizitzarako ikasgaia da!
  - Ahulek saltatzen duten ikasgaia, baina indartsuek aurrera begira.
  Ordenagailuak mezu bat bidali du:
  - PIR klaseko hamabi mila bostehun eta hogei gurutzontzi iritsi ziren Errusia Handiaren unibertsoko mundutik, baita milioi bat berrehun mila hirurehun fragata, bostehun mila konpon, hiru milioi hirurehun berrogei mila brigantin, sei mila. gudu-ontzi, lau milla guda-ontzi.
  Zhukovek eten zuen:
  - Laster amaituko duzu nudismoa? Bederatziehun eta berrogeita lau espazio-ontzi, bakoitza hogeita bi mila ekaitz-talderekin. Horrez gain, piratak eta mertzenarioak lehorreratzeko itsasontzi ugari (milioika!) heldu ziren hurrengo hegaldian. Horien artean, "Ferocious Annihilation" espazio-dreadnought mitikoa dago.
  Zhukovek eten zuen:
  - Aupa! Hau izar mamut bat besterik ez da; aldi berean bilioi laurden espazio-ontzi sar daitezke.
  Mariak esan zuen:
  - Baina halako ontzien kostuak izugarriak dira, hornidura bakarrik apurtu egingo zara. Aingeru Zuriari eta bere heroiak bezalako sabotatzaileei esker, etsaia pixka bat berdindu zuten.
  - Horrek, dudarik gabe, gure aukerak areagotzen ditu.
  Espazio Zientziako enperadoreak: parekatzen jarraitu zuen, eta erraldoien ultra-ontzi enblematikoen hologramak nabarmendu ziren. Espazio-ontziak oso indartsuak dira, tanta formakoak, kanoiez josiak, eta horietako bakoitza Everest baino tamaina apur bat txikiagoa da. Munstro hauetako berrogeita hamabost daude, ultra-batailakoak ere badira, erraldoiak ere. Eta enblematikoek, bost mila, laurehun laurogeita bost kilometroko luzera, beldurra eta errespetua pizten ditu. Munstro handi bat, hainbat milioi soldaduz osatutako tripulazioa eta hainbat hamarnaka milioi robot dituena.
  Har dezagun adibidez "Mouse" izen arraroa duen bandera-ontzia. Makina guztiz modernoa sorta anitzetan igorleak dituena. Grabitate-hutseko pistola bat planeta bat edo are izar bat orbitatik ateratzeko gai da. Espazioa konprimitzen du eta ontzi asko birrintzen ditu. Arma sendoa, ordea, ez aski azkarra. Hala ere, espazio-ontzi horren eragozpen nagusia muturreko kostua da. Eta baldarra da eta oharkabean mugitu ezinik.
  Zhukovek argibideak ematen ditu:
  - Eta hala ere suntsitu daiteke! Misil bereziak ditugu, hain zuzen ere halako erraldoien aurka.
  Ordenagailuak iragarri zuen:
  - Kode aldaketa kaotikoa gertatu berri da.
  Zientzialari mutilak keinua egin zuen:
  - Trebeki asmatua, alde batetik kaosa da, eta ez ordenatua bakarrik, kaotikoki aldakorra baizik. Gure eskema entzungailuetan sartzen badugu ere, suzko lerro batzuk baino ez dituzte ikusiko. Eta komunikazio-sistema ezin du birus batek suntsitu; bikoizketa anitz dago.
  - Eta ordenagailua bera gaizki ateratzen bada, eta kode asko badago...
  - Kode bikoitza funtzionatuko du! Ez, dena kalkulatuta dago hemen! Bikoizketa sistema bera askotan bikoizten da. - Mutil akademikoaren begiek distira egin zuten. - Baina ez zinen saiatu etsaien kodeak apurtzen dragoi haur bat eskeman sartuz.
  Mariak erantzun zion:
  - Sisteman sartu gabe informazioa deskargatzeko aukera ematen duen know-how bat dago. Nahi baduzu, aurkeztuko dizut.
  Mutil akademikoak keinu egin zion:
  - Beraz, neuk asmatu nuen. Hau bioplasma analizatzailea da. Bere laguntzarekin pentsamendu urrunetik irakur dezakezu. Eta iraganean zer pentsatu zenuen ere ezagutu. - Mutilak irribarre egin zuen - Pertsona estu batek bakarrik pentsa dezake haurtzaroan aurkikuntzak ezin direla egin. Newton bera eskola-umea zen oraindik sagar bat buru gainera erori zitzaionean, eta denbora objektiboan bizi izan nintzen bostehun eta berrogeita hamar urtez! Baina haurtzaroaren pertzepzioari eutsi zion.
  Neskek irribarre egin zuten:
  - Heroismoak ez du adinik! Ardo gaztea bizigarriagoa da!
  Zientziaren Enperadoreak holograma bat piztu zuen Aingeru Zuri batekin. Hiperplasma hutsez osatutako inogalaktoa, beste unibertso batetik kontratatua. Esperientzia handikoa, bere adin berekoa hain zuzen ere, baina baita ume batek errealitatearen pertzepzioarekin ere. (Adimentsuagoak eta zaharragoak direnek ez dute halako abentura batean sartu nahi) borrokaren grabazio zabala erakutsi zuten. Aldi berean, karabanak adierazten zituzten koloretako hainbat zizare irten ziren proiekzio holografikoan. Sugar bat erre zitzaien, zuzi batena balitz bezala. Birrinka igurtzi heldulekuak.
  - Nire dekretu bidez, Aingeru Zuriari bi izarreko jeneral titulua ematen diot. Zergatik zabiltza Georgiy, eskubide hori daukat!
  Zhukovek erantzun zuen:
  - Bai, ez zait axola!
  Akademikoak bere kolorea urdin liluragarrira aldatu zuen:
  - Eta hala bedi. Iruditzen zait hiperboy hau laster mariskal bihurtuko dela.Oro har, beste munduetako ordezkariak lidergo postuetara aktiboago sustatu behar ditugu!
  Natasha onartu zuen:
  - Ahal badira! Baina gure mutilek ere badakite agintzen!
  - Gizakientzat gerra naturalagoa da genetiko mailan. Hau naturan berezkoa da. Beste mundu batzuetako biztanleak ez daude espiritu militaristaz hein batean murgilduta.
  Akademikoak albo batera begiratu zion segurtasun robotari. Bitxia bada ere, espioia zibernetikaren mailan egon zitekeen. Kasu ezagun bat dago egoitzan robot bat ordezkatu zutenean, eta informazioa deskargatu eta espazioko piratei helarazi zien. Isuria ez zen berehala aurkitu, bizidunen susmatuz. Horren ostean, zibernetika proba osagarriak egiten hasi zen.
  Elkarrizketan zehar, beste neskek euren lanerako behar zuten informazioa baino ez zuten entzun eta jaso. Inork ez zuen argazki osoa ezagutzen Mutiko Akademikoa eta Zhukov hipermariskal ospetsua izan ezik!
  Orokorrean, gutxieneko ezagutza eta arreta zaindua bitxiena nabaritzen duzunean espioiaren aurkako bermea dira. Georgy Zhukov-ek berak erabaki zuen komandante guztiak mega-bioscanner batekin egiaztatzea.
  - White Primorye planetan matxinada bat hasi zen Errusia Handiaren lurraldean. - Ordenagailuak jakinarazi zuen. Matxinatuek hainbat kuartel suntsitu eta hiriburuaren erdia hartu zuten. Borrokak eta hildako zibil asko daude. Datuak konfirmatzen ari dira!
  Mariak esan zuen:
  - Hau ez da gure parte-hartzerik gabe. Bertako buruzagi batzuk euren alde irabazi zituzten, planetaren kontrola emango zutela aginduz. Orokorrean, promesa baten gaineko ezagutza aulki batean bezala da. Gainera, garrantzitsua da dena aurkeztea sinistu dezaten. Eta gehienetan lausengua sinesten dute. Batez ere jatorrizko errege ergel batzuk Jainkoarekin alderatzen badituzu!
  - Pertsona baten morala zenbat eta txikiagoa izan, orduan eta gorago igo nahi du! Agian honek Errusia Handiko izar-ontzi pare bat desbideratuko ditu! - Mutil akademikoa: ez zen hain baikorra. Hala ere, neskak, nahi al zenuke urtxintxaren esne pixka bat? Urtxintxa hegodun hauek bufalo baten tamainakoak dira eta altzeen antzeko adarrak dituzte. Zapore goxoa, eta larre berezietan bazkatzen dira milaka milioi landare espezie ezberdinekin.
  - Eman dezagun zure bekaren trago bat. Esnea ona da haurrentzat! - zirikatu zuen Zhukovek.
  Mutil akademikoak kopeta zimurtu zuen, Crushing, Sortzailearen adimenaren parekoa, ez zitzaion gustatu haur bat besterik ez zela gogorarazi ziotenean, kanpotik bada ere. Neska xarmangarrien itxurako zerbitzari robotak: erleetatik lurrunezko esnea ekartzen zuten. Era berean, ondo moztutako fruta "tarta" batekin etorri zen, jangarrizko diamante krema batekin. Mutilak mokadutxo bat egin zuen gustura, neskek berarekin jan zuten. Zhukovek galdetu zuen:
  - Emaidazu data ardo hobea eta haragi naturala.
  Mariak erantzun zion:
  - Dena dugu komandante handi baten gusturako!
  - Eta Mirabela Edurnezuri ere borrokatuko dela? -galdetu zuen Georgi Zhukovek.
  Hitz hauen aurrean, Mirabelak dar-dar egin zuen, ordura arte bere ametsa albotik bezala ikusten ari zen. Beno, zer atera dezakezu ikuskeratik! Eta orduan ikusten da ezagutzen dutela!
  - Noski! - Erantzun zuen Natashak: "Bera eta bere lagunak edozein espazio-guduren apainketa besterik ez dira." Bere gaitasun oso ezohikoak ditu. .
  Mutil akademikoak iradoki zuen:
  - Eman iezaiozu tetralet modernoena eta berriena. Utzi lasterka! Bere laguntzarekin, teknologia modernoaren gaitasunak hobeto ulertu ahal izango dituzu.
  - Ez da ideia txarra, Maiestate, baina Mirabelak ez du behar adina esperientzia eta modelo berriena probatzen badu, neskak arazoak izan ditzake.
  - Kontrol-aldea ez da bereziki handia, telepatia bera, magiaz hobetua besterik ez. Ziur nago hori kudeatu dezakeela!
  Mariak esan zuen:
  - Mirabelak oso garuna mugikorra du eta azkar ikasten du. Oro har, harro egongo nintzateke halako alaba batekin. Hautespen genetiko berezirik egin gabe, ez zuen gobernuko milioian sartu. Enperatriz berarengandik hain zeregin garrantzitsu bat jasotzea... Talentu itzela dudarik gabe.
  Georgy Zhukov-ek adierazi zuen:
  - Talentua jeinu bihurtzen da lan izugarriarekin biderkatzen bada! Baina, oro har, atso honengan konfiantza dut! (Sobietar mariskal hoberenak, nahita, askoz gazteagoa den Mirabela emakume zahartzat deitzen zuen estatus ezberdintasuna azpimarratzeko.) - Gudu ostean, sarituko dut eta gutxienez kapitain bihurtuko dut.
  Mariak komentatu zuen:
  - Haurra hiltzeko arriskua dago. Agian hobe da atzealdera bidaltzea. Azken finean, halako gerra batean hildako masiboak saihestezinak dira, eta nork beteko du zeregina kasu honetan?
  Georgy Konstantinovich Zhukovek burua astindu zuen:
  - Nekez da bera ados egongo denik. Harry oso ausarta da. Orain antola dezagun berregituraketa bat. Bide batez, idatzi gabeko zaldun arauen arabera, borroka eserleku bakarreko bi tetraplanoekin hasi beharko litzateke. Bakoitzak bere lehen batekoa aukeratuko du. Nire aldetik, Ruslan Sword Bearer borrokalari nagusia izatea proposatzen dut, hori mugimendu sendoa izango litzateke!
  Natashak emeki esan zuen:
  - Oraindik mutila da, hamalau urte besterik ez ditu.
  - Neska bat al naiz? Azken finean, hau da benetan gure flotaren bateko bat, gudari eta gudari indartsuak hil zituen! - Zhukovek atzamarrak zabaldu zituen. "Edo zalantzan jartzen duzu guduaren emaitza iragartzeko dudan gaitasuna". Aste batean Berlin hartu nuen, Bigarren Mundu Gerrako gotorlekurik boteretsuena!
  Natashak bere iritzia adierazi zuen:
  - Hobe da soldadu esperientziadun bat bidaltzea. Bestela arazoak izango ditugu. Bat-batean ustekabeko trikimailu bat.
  Zhukov hipermariskalak aurka egin zuen:
  - Ruslan oso inteligentea da. Nolanahi ere, nire intuizioak dio bere alde apustu egin behar dudala.
  Mutil akademikoak Zhukov-i lagundu zion:
  - Bai, eta bioplasmaren analisiak erakusten du irabazlea izan behar dela. Dagoeneko egin dut nire apustua.
  Natasha supermariskala ados jarri behar izan zuten:
  - Ez diegu eragozpenik jartzen horrelako argudioei.
  Mutil akademikoak esnea amaitu zuen, edalontzia hanka luzeko neska baten irudi bihurtu eta makurtu egin zen.
  - Eskerrik asko zure gogoetagaitik! - Gizakiak egindako neska abesten hasi zen, bere hanka meheak gora botaz, eta hologramak piztu ziren gainean, robot-artistak eta zirko-joleak barne. Edalontzi arrunt batek ikuskizun oso bat eskaintzen du. Neskak eta abuztuko andreak denbora laburrean miresten zuten:
  - Lanera! - Enperadoreak agindu zuen.
  
  Bitartean, Maria Edurnezuri (ametsetan halako eraldaketak ohikoak dira), bere lagunekin batera, beste maniobra bat egiten ari zen. Maria eta iratxo morroi gaztea (aingeru baten antza zuen mutiko kizkur eta urrezko ilea) elkarrekin jardun zuten bikote batean. Negatiboan ken hirugarren espazioan mugimendurako egokitutako bi tetraleto berezi eman zizkieten. Borrokalariei "Tsunami" deitzen zitzaien - 9. Gainera, haien kontrol telepatikoa, edo hobeto esanda, bere eraginkortasuna: asko hobetu zen magiaz.
  Neska laster konbentzitu zen honetaz. Beraz, buelta ematen saiatu nintzen, jaurtiketa bat egin eta berehala sistematik kanpo atera nintzen. Esperientzia handiagoa duen Tserrik iratxo morroiak aurreratu zuen eta ohartarazi zuen:
  - Gogoratu zure klaseak, diziplinatu zure pentsamendua, orain borroka-trantze egoera batean sartuko gara, pentsamendua estutu eta zabalduko da aldi berean. Garun hiperplasmikoaren atal gehigarriak konektatuko dira. Imajinatu zer gertatuko den hiper eta ultra fotoi guztiak lanean hasten badira.
  - Fitxategiak gehiegi berotuko dira! - erantzun zuen Mirabelek.
  - Kanpoko batengan pentsatzen baduzu, tipo bero batengan adibidez, bai! Orain jarrai dezagun gure ikasgaiak! Bide batez, ez da abisatzen dizudan lehen aldia: ez mugitu bekainak edo kopeta zimurtu, oztopoa besterik ez du egiten.
  - Ai bai! eraman nau! Batzuetan gorputza proteina arrunt bihurtu dela iruditzen zait - Neskak kikildu egin zuen, tetralet-en oholtzaren forma erosoa izan arren, minez bizkarrean bueltatu nahi izan zuen.
  - Errepikatu maniobra!
  Izarrak distiratzen ziren neskaren begien aurrean. Mirabela inguruko trafikoa: nolabait arraro moteldua. Hitzak, normalean Tserrik-ek mihi bihurri batean ahoskatuak, motelak ziruditen, eta ahotsa bera oso baxua zen, arrastaka. Iratxoen morroia are azkarrago hitz egiten hasi zen arren, tetraletaren hegaldi azkarra ere irristatze leun bihurtu zen.
  - Trancean zaude! - Tserrik bere egoera azaldu zuen. - Ez utzi ezerk harritu, baina ikasi aukera berriak aprobetxatzen. Begira, hologramak keinuka ari dira espazioan. Espazio borrokarako entrenamendu ereduak dira. Beraz, nire neska, hasi erasotzen.
  Mirabelak horixe egin zuen. Orain arte entrenamendu bat zen, baina oso ezinbestekoa eta errealista. Neskak borroka egin ez ezik, gozatu ere egin zuen: txundituta geratu zen borrokaren prozesuarekin.
  Deuseztapenaren paleta moduko bat zen. Mirabela flotatzen eta gora egiten ari zen. Eta hologramak nahiko errealista zatitan sakabanatuta.
  Tserrik bere ondoan borrokatu zen. Morroiak kolpe pare bat jaso zituen, baina Mirabelek, aitzitik, ez zuen scratch bat jaso.
  Tserrikek irribarre baten bidez kantatu zuen:
  - Hasiberri zoriontsuak borroka bero honetan! Ez erabili betaurrekoak bakarrik!
  "Esperientzia daukat defentsa irmoan, ez baita alferrik milioiren artean hautatutakoen artean nengoela, eta zu, iratxo gehienak bezala, hunkituegi zaude eta, beraz, zure buruaren kontrola galtzen duzu borrokan".
  Mirabelak tetraleta zabaldu zuen, eta beste "eltxo" bat hil zuen. Abesten ere hasi zen:
  - Unibertsoan gerran gaude! Ez diezaiogun begiratu heriotza izpiari! Urtarrila edo uztaila zoriontsua! Eman diezaiegun izakiei bero pixka bat!
  Natasha, berriz, bere lagunarekin negoziatzen ari zen. Neska, gudu-zelaira iritsita, ezohiko nahaspila batean sartu zen, lapurtutako taxi batean aurkituz. Oso koadernatze interesgarria ere bai. Lapurra harrapatu zuten, eta edertasuna aldi baterako atxilotu zuten. Dena ondo egongo zen, baina, ondorioz, nire lagunak hiru iltze hautsi zizkion. Tragedia handia da emakume batentzat, hainbeste orro eta intziri. Beste arazo bat zen Loki faunoa nonbait desagertu zela. Hau dagoeneko arazo bat da, benetan espioi bat bada. Banpiro bat bezala desagertu zen amatasun ospitale batean. Ariketa egin ondoren, Mirabela aldi baterako bere trantzetik atera eta buruari bueltaka hasi zen, ba, ez zuen ezer galdu.
  Superprodukzioetako bat gogoratu nuen, espazioko gudu baten atarikoa ere, soldaduek iragana gogoratzen dute, oso franko elkarren artean. Ez dakit, Mirabelak ez zuen inori arima isurtzeko gogorik. Bestalde, axola ez zaion arren, poztuko luke bere lagunak aukeratutako milioitik berriro ikusteaz. Ez ikusteko bakarrik, hitz egiteko baizik, gerrari eta bizitzari buruzko inpresioak kontatzeko. Bitxia da inoiz sinetsiko ez nuela hain denbora gutxi igaro zenik elite agintariarekin entrenatzen nuenetik. Zenbat gertakari gertatu zaizkion azken egunetan, batzuk nahikoak dira dozena bat bizitzarako. Ederra izango litzateke ume bat erditzea, hala ere, bere semea dagoeneko inkubagailu batean hazi beharko luke. Gauza interesgarria da, sabelearen ordez, haurrak ordenagailu batek botatzen dituenean, hain elektroniko bihurtzen dira. Berezia, polita! Eta, beraz, zoazte sabelarekin nekeak, antzinako emakume gizajoak, zein mingarria den gorputz bizi bat zure barnean nola mugitzen den sentitzea. Brr! Eta nire sabelak zaila egiten du borrokatzea, haurdun dagoen emakumea ez da gudaria! Bide batez, ziur al da Mirabelak seme bat izango duela? - Errusia Santuaren munduan, bizitza ona da, eta gerra dela eta zaila da aldi berean.
  Pentsamendu hauekin nekatuta! Mirabela tetraplanotik atera zen, bueltaka, zenbat mania eta maniako inguruan zeuden pentsatuta! Emakumea edo gizona ez dena heriotzaren makina bat da! Baina indarkeria eta gerra erakargarri diabolikoak dira. Zein mutil bikainak! Hemen berriro ezin du haien edertasuna axolagabe begiratu. Haragi gihartsu eta maskulinoan murgildu nahi dut. Burua sutan dago, amets boluptuosoak su izugarri batekin erretzen ari dira. Neska berriro ikuspenetan dago!
  Errusia Handiak hamarkadak eta baita mendeak daramatza borrokan eta gerrarako prestatzen. Urte amaieratik kolpe lazgarri baten ondorioz pilatzen hasi ziren tropak. Izar-ontzi mota ezberdinen kopurua hamar mila milioitik gorakoa izan da. Tira, ehun eta hirurogei mila milioi espazio-ontzi txiki baino gehiago zeuden. Bilioi trilioi talde asko, eta diseinu imajinaezineneko robot gehiago. Milaka urteko gerran lehen aldiz, hainbeste itsasontzi metagalaxian leku bakarrean bildu ziren. Ontziak aparteko planeta batekin ere nahas litezke. Talde oso honek, aurrekaririk gabeko kopuruan, baliabideak belaki erraldoi baten antzera xurgatzen zituen. Hainbat galaxiatatik, milaka eta milioika parsecetan zehar, hornikuntza-ontzien konboien jario amaigabeak isurtzen ziren.
  Enperatrizak agindu zuen: hau guztiz zaldunzkoa ez den arren, sabotaje-erretiratzeko antzinako taktikak erabiltzea, atzeko komunikazioetan erasoak sabotatzea. Garai batean, horrelako taktikek Napoleonen eta Hitlerren armada erraldoi eta ongi prestatuak suntsitu zituzten. Aldi berean, kontuan izan behar zen bertako biztanleria, oro har, Errusiar Inperio Handiko agintariek edo askoz ere mundu primitiboagoetako lapurrak eta agintari harrapakariak zapaltzen zutela. Aldi berean, botere aldaketekin, onerako itxaropena lotzen zen. Horretaz aprobetxatzea ere ez da bekatu, batez ere etsaiak oharkabean heldu nahi badu. Otso-taldeen taktikak, indar handiekin borrokak saihestuz, baina ezkutuan ziztatuz, estrategia handien logika hautsiz. Aingeru zuriak bere armada hainbat zatitan banatu zuen eta karabana txikiagoei kolpatzen hasi zen. Etsaiak bere estalkia behin eta berriz indartu zuenean, beste unibertso bateko boluntario batek taktika ausartagoak erabaki zituen. Haren asmoa esparru marroi Antiglobalista erasotzea zen, zeinak taldearen hornikuntza-biltegi nagusiak zeuden, erreserba erraldoi bat. Beti bezala, Aingeru Zuri ekintzaileak agindu zien bi neskei pasahitza deszifratzeko, zaharkitua bazegoen ere, eta legez iristeko, aliatu primitiboen munduetako beste indargarri baten itxurapean. Horretarako, izar-ontzien forma apur bat aldatu zen eta kamuflajea aplikatu zen. Aingeru zuriak berak egin zuen bere burua sumendi txiki baten itxura izateko, mutur batekin sinbiosian! Hainbat unibertsotako munduetako bi hamar milioi hizkuntza menperatzen zituen; ez zen zaila haiek ikastea: uhinak eta efektu kimikoak garunean eta memorizazio osoa. Oro har, Aingeru Zuria nanoteknologiarik gabe dena gogoratzeko gai da, arazo bakarra gogoratzea da.
  Jendearen artean haren laguntzaileak, Malvinak, berak ziurtatu zuen neska-mutilek uniformea aldatu eta naturaltasunez jokatzen zutela, gerora engainua agerian geratuko zelako, orduan eta aukera handiagoak izango zirelako. Unibertsoko lasterketa gehienak gizakien itxura antzekoak dira, beraz, ez da zaila nahi den forma ematea, eta beste hizkuntzen ezagutza hiperplasmarekin nahastuta dagoen nesken eta mutilen prestakuntza programan sartzen da ia txikitatik. Hau da, ia dena prozesatu eta hornituta dago!
  Hala ere, Aingeru Zuriak greba flotako izar-ontzi guztien irudiak eskaneatu zituen, karta-indizearekin egiaztatuz - etsaiak ez luke ezer gaizki zegoela susmatu behar.
  Udar-rokki iratxoak planeta ezezagun bateko mago gisa planteatzea erabaki zuen. Hasieran, troll bihurtu nahi zuen, baina arrisku handia da; trollak iratxoetatik oso desberdinak dira. Hain ageriko faltsu bat suma dezakete, haragiarena ez bada, aura bioplasmikoarena.
  Aingeru zuria ados zegoen bere argudioekin:
  - Orokorrean, trol-ak gorroto ditut, kiratsak dira. Antzeko izaki pare batek antzinako Lurra bisitatu zuten eta oso negatiboak zirela frogatu zuten. Geroztik errazagoa izan da hondoan harri lehor bat aurkitzea. troll jator eta garbi bat baino.
  Udar-rockik erantzun zuen:
  - Adeitasuna kontzeptu erlatiboa da. Guztiek ontzat jotzen dute berari berariaz aplikatzen bazaio. Eta altruismoa ez dago bereziki modan. Zuk ematen didazu, esaten dizut: ondasun-diru harreman moduko bat. Egia da, motak daude...
  Aingeru zuriak iratxoari eten zion:
  - Laburbilduz, printzipioa bera argi duzu. Eta orain Antiglobalistaren esparrura.
  Beste unibertso bateko boluntario batek herensuge zuri batean zihoala bezala sentitu zuen. Haren agindupeko inpaktu-aizkora konfiantzaz jo zuen helbururantz. Belusezko altzairuzko eskularru moduko bat, masailezur bat apurtzeko gai dena, baina bere leuntasunarekin liluragarria.
  Aingeru zuriak laba-jarioak laztandu zituen buruan, ahurrean nola kilikaten zioten sentitu. Atsegina da eta, aldi berean, guztiz apartekoa den zerbait, sumendi bat lehertzen da zure buruan.
  - Nork egiten du mahuka, eta nik erupzio itzela!
  Malvinak begiak estutu zituen eta erantzunez esan zuen, ezpainak luzatuz:
  - Zu ez zara sumendi bat bakarrik, niretzat baizik, baina niretzat santu bat bezala zara! Napalm errea bota nuen, baina zuretzat, bortxa prestatuko dut zerealekin!
  Aingeru zuria barrez lehertu zen, haien tamainaz gaindiko txinparta handiak hegan ateratzen erakutsiz, Krakatoa bezala trumoi egin zuen.
  Barre eta barre, baina bidean lehen patruila espazialarekin egin zuten topo. Mila izar-ontzi inguru, hiru ultra-batontzi barne, planeta duin baten tamainakoak. Aingeru zuriak lotskeriaz jokatu zuen, zeremoniarik gabe ontziak alde batera utziz. Hala ere, bere laguntzaileak pasahitza berrezarri zuen kasualitatez, eta beste unibertso bateko ordezkari batek esan zuen sudurreko ahotsez:
  - Ez zarela ausartu Enperadore Handia moteltzera. Bestela, halako agerraldia emango dizut, ezen apurrak zure atzetik botako dituzula. Ehun mila milioi izar-ontzi ditut hiperplasmaren azpian.
  Bluff tipikoa zen, baina Aingeru Zuriak bazekien zer egiten ari zen. Normalean, esanahi planetarioko errege horiek guztiek gogoko zuten blufa egitea, indarra handitzea eta sudurra piztea. Gainera, lotsagabekeriak susmo gutxiago piztu ohi du. Izan ere, eskubiderik ez baduzu, zergatik traba egin beharko zenuke? Espioi bat isil-isilik egon ohi den estereotipo bat dago. Pasatzen utzi zieten, eta Aingeru Zuriak, desafioki, baraila begiak zurbildu zituen:
  - Agindu izar tropetan!
  Bidean beste zortzi kordoi pasatu zituzten. Aldi bakoitzean, Aingeru Zuriari beste txantxa bat bururatu zitzaion, mundu Antiglobalistara hegan egin zuten arte.
  Hemen hainbat hamarnaka itsasontzi handiz eta ehunka milaka borrokalari txikiz osatutako hesi batekin egin zuten topo. Baita hiperplasma kanoiak dituzten geltokiak ere. Aingeru zuriak zalantza egin zuen segundo batez, zerbait gertatuz gero ezin izango baitzuten atera. Baina superfighter alien maltzurrak plan xalo samarra egin zuen, baina bere sinpletasunean liluragarria. Horixe erabaki zuen, etsaiak berak lagundu zion. Zergatik borrokatu goi mailako indarrekin (eta errefortzuak oso azkar iritsiko dira), artistaren ukituarekin kontu handiz egin dezakezun.
  Hiperesfera-gotorlekuko komandantearekin harremanetan jarri ondoren, Aingeru Zuriak xume pozgarri bat irudikatu zuen.
  Hegg de Nnodd mariskal-gobernadoreak akordio on bat besterik ez zuen egin: baliorik gabeko birziklagarrien zati bat saltzea lortu zuen, mineral baliotsu gisa utziz, baita tetraplanoetarako eta mega-grabetarako ordezko piezak ere. Ordezko piezak ere akastunak ziren. Orain beharrezkoa zen muturrak uretara kendu. Lehenengo pentsamendua izan zen sinpleena: espazioko piratekin akordio batera iristea. Utzi alferrikako zama eta are arriskutsua suntsitu. Baina hemen arazoak sortu ziren, izarra filibuster (aurretik halako eskaerak prozesatzen zituena) diru askoren truke kontratatu baitzuten Sviatorossiyaren atzealdean sabotaje ekintzak egiteko. Beste mota batek Errusia Handiko ehiza talde batekin egin zuen topo, eta ontzirik gabe geratu zen.Orduan idazkari nagusiak: arbi porotsu bat hankekin eta buru estua hosto mastekatuekin (garuna sabelean zegoen) iradoki zuen:
  - Karabana zulo beltz noraezean zurrupatu dadila. Ontziak igaroko diren ibilbidean horrelako gauza gaiztoak daude.
  Hegg-ek kukurruku egin zuen zalantzan:
  - Eta pilotuak hain hutsik daudela uste duzu, ez dutela espazioaren kurbadura nabarituko.
  - Nabigazio-tresnak hondatuko dira, eta troll aztiak hondamena eragingo du izar-ontziaren taldean. Euren kabuz hegan egingo dute. Bide batez, hau ez da hilketa bat ere izango; izar-ontziak betirako eroriko dira zuloaren erdialderantz. - Zirrintzi bat entzun zen, txistu batekin.
  - Tira, arbia, zure ideiak lurrunetan arbia baino sinpleagoak dira! - esan zuen Heggek hitz-joko gisa.
  - Horixe egingo dugu. Zergatik espero dut magoa fidagarria izatea?
  - Kolorea bera. Berak aurkitu gaitu!
  - Beraz, egin!
  Hain iruzur erraz baten ondoren, bilioiek poltsikoak pisatu behar zituztenean, aldartea positiboa zen. Aingeru zuria berehala konturatu zen bere kontrakoak trebeki engainatu zuela eta orain eskuak igurzten ari zitzaizkiola.
  - Shcha-schava enperadore handiak, mundu unibertsalen agintariak, garaipena ekarri dizu.
  Hegg berehala animatu zen, aulkitik salto egin ere.
  - A ze garaipena!
  - Beno, artefaktu magiko bereziak ditugu, munizioarekin konbinatuz gero, lehergailuaren boterea ehun aldiz handituko da.
  "Ehun?" galdetu zuen Heggek.
  - Gutxienez, eta artefaktu gehiago badaude, berrehun ere bai. Svyatorossia-ko armada preonetan eroriko da!
  Heggek hortzak estutu zituen, hortzak agerian utziz.
  - Kasu honetan, azkar ibili beharko genuke. Lehiakide maltzurrak aurreratu ziren arte. Bestela, Alexander Suvorov hipermariskal errusiarrak arrakasta guztiaren meritua hartuko du. Dagoeneko indarrak bildu ditu Zyukoven aurka!
  - Noski, egingo du, grabitate-uhin bat bezain azkar jokatu behar dugu, nire basailu eta robotak prest daude dena biltegietan apurtzeko. Hamabost fuhhots mantentzea pentsatzen ari naiz.
  Hegg harrituta geratu zen:
  - Hain azkar?
  - Eskema jaso berri dut, eta nire irakasgaiak prestatuta daude! Pixka bat gaizki, duintasun handiagatik eta quasar-era!
  Komandanteak burmuin egin zuen zentzugabekeria honen aurrean:
  - Bai ados nago! Hau da gurasoentzako modurik onena.
  - Beraz, atzerapenak erramuak lapurtzen ditu, presak arrakasta dakar!
  - Ez dut ulertzen zergatik behar ditugun erramuak, agian ultra-plutonioak dira, baina eskerrik asko hala ere.
  - Eta berehala gure herriarentzat biltegietara doan sarbidea.
  Orain gauza nagusia zen neskek zehaztasunez lan egin zutela eta ez gintuztela hutsik egin. Svyatorossia armadako soldaduek simulazio programa birtual batean entsegu bat egin zuten, baina une erabakigarrian nerbioak apurtu zitzaizkien.
  Aingeru zuria lotsgabe portatu zen eta oihu asko egin zien atzerritarrei. Horrek lasaitu beharko lituzke borrokalari errusiarrak; etsaia ez da beldurgarria, bere burua oihu egiten uzten baitu. Orain arte dena ondo egon da. Egia da, inogalaktoetako bat blaher egiten saiatu zen, baina gerlari lotsagabeak paralizatzaile batekin tiro egin zion, intziri eta ikaraz egitera behartuz. Mina ikaragarria zen eta gainontzeko multzo motelak amore eman zuen, txiki lotsagabearen abantaila ezagututa. Orduan dena sinplea zen
  Umorezko akziozko pelikulaz gain, neskek beren buruari ibiltzen utzi zuten, lehergailuak eta detonagailuak jarriz. Oro har, mundu primitiboen eragin usteltzaileak hemen ere eragiten zuela uste zuen Mirabelak. Svyatorossian, halako iruzur sinple batek ez zuen funtzionatu; ez zegoen bikoiztasun anitz eta ez zegoen berehalako jakinarazpenik hartutako erabakietan. Eta ziurrenik Errusia Handia ere, lurtarrak ez dira zurrupatzaileak. Eta orduan gertatzen da halako haur hizkera franko. Zentzugabekeria guztiz gogorarazten dit! Beraz, ahuntz batek dirua irabazi nahi zuen, eta diruaren ordez granada bat hartu zuen. Orain alde egin behar nuen. Beno sinplea da!
  - Orain hegan egingo dugu eta probatuko dugu gure botere deigarria puta hauetan! - esan zuen Aingeru Zuriak. "Ikusiko duzu zein indartsu garen, suntsipenaren erakusgarri".
  Hegg-ek onartu zuen:
  - Hau da biderik onena! Erakutsi guztiei zure aparteko boterea.
  Komandantea jada pentsatzen ari zen zenbat irabazi zezakeen arma hobetuak salduz. Aldi berean, Hegg-ek uste zuen bezala, enperadore handi iluna botatzea erabaki zuen.
  Bereziki, errusiar santuak suntsi dezatela. Erasopean daudela ohartarazi behar diegu.
  Armen erakustaldirik ez dagoen arren, ez da hain sinesgarria izango. Tira, ez die ezer antolatuko! Trikimailu batzuk egongo dira, egongo dira!
  Aingeru Zuriaren agindupean zegoen flota azkar alde egin zuen. Ez zuen oztoporik aurkitu eta Impact-Rocky iratxoak ere esan zuen:
  - Ez, hau ez da nolabait Hollywood ere. Suntsitu hornikuntza zentro nagusia tirorik egin gabe!
  - Hau lidergo militarraren artea da alferrikako arriskuak saihesteko. Benetako zirujau bat ebakuntza konplexu bat oharkabean egiteko gai dena da!
  Haien taldea nabarmen banandu zen etsaiaren armadatik detonagailuak jo zutenean. Hiperesfera erraldoi bat urakan hiperplasmiko batek irentsi zuen. Etengabeko distira sutsua bihurtu zen, eta bertan hamar mila milioi soldadu etsai berehala erre ziren.
  Udar-rockek xuxurlatu zuen:
  - Mutil inteligentea zara, baina aldi berean gupidagabea. Suntsitu hainbeste etsai aldi berean!
  - Eta salbatu gure nesken eta mutilen bizitza! Ez zenuen nahi zure arreba edo mutil-laguna izatea haien ordez hil zutena. - Aingeru zuriak mini-termopreoi-bonba bat atera zuen eta mihiarekin goxo-goxo miazkatu zuen, gero ahora bota zion - Edo agian odola, ez da hainbeste sentitzen!
  - Zergatik, mutil ergela, pena ematen dit guztioi. Uste duzu etsaiak ez duela arimarik, edo hildako soldaduen seme-alabek ez dutela negarrik egiten. Denekin enpatiatzen hasiko zara, bihotza minduko zaizu. Hala ere, ez dute honetaz hitz egingo, bestela Impact Rocky zahartzen ari dela esaten hasiko dira, eta horregatik sentimentalegi bihurtu da.
  "Badirudi itsasontzi-masa handiek jazartzen gaituztela". Bizkortu beharko duzu!
  - Mahaia margotuta eta errautsez estalita dago! Itsasontzi militar bat ez da ahuntza! - Neskak kantatu zuen.
  Ez da erraza hobetzea dagoeneko nahiko ondo mugitzen zarenean. Baina denboran hasiera jakin batek zeresan handia du. Gainera, Svyatorossia-ko izar-ontziak mugikortasunean etsaia baino zertxobait handiagoak ziren. Izarontzien patruila batek marratik salto egin zuen. Berrogeita hamazazpi ziren. Aingeru zuriak agindu zuen:
  - Ez tiro egin, utzi hurbiltzen, eta orduan estaliko zaitugu bat-batean euli gogaikarri bat bezala.
  Etsaiak ere ez zuen presarik hiltzeko sua irekitzeko eta berehala "zerbitzua" zen, salba batean, abiadura galdu ere egin gabe.
  - Ez, boxeolaria da jotzen duena, eta botatzen duena!
  Eta, hala ere, etsaia sakatzen zuen hegaletatik. Ukitu eta kiskali egin behar izan nuen, eta maniobra korapilatsuak egin. Eta galerak jasan aldi berean. Hemen, ordea, Svyatorossiya flotaren indar nagusiak gertu zeuden jada. Konfiantzaz kontraeraso egin zioten etsaia. Borroka hasi da. Mundu primitiboen dozena bat gudaontzi berehala zatitu eta hauts bihurtu ziren. Hala ere, liskarra harrigarriro laburra izan zen. Errusia Handiaren aliatuen armadak atzera egin zuen, posizioa askatuz. Aingeru zuriak arrazoi bat ere izango du esateko:
  "Ez genuen borrokatu beharrik izan, erratz batekin jipoitu gintuzten, pena, baina hauts gehiegi igo zen, doministiku egin nahi nuen".
  Mirabelek doministiku egin zuen, buelta eman eta berehala esnatu zen. Libelula handi batek sudur-zuloak kilikatzen zizkion bere antenekin, eta tximeleta batek hegoekin laztandu zion orpo ubeldu eta biluzi.
  - Tira, txorakeriarekin amets egin nuen! Gehiago lan egin behar! Aupa, nire ametsetan ere sarraski batekin amesten dut azkenean bizitzaz gozatu ahal izango dudanean.
  Neskak sua piztu zuen, horretarako arku baten antzeko zerbait egin eta makila biraka hasi zen. Suak azkar irentsi zituen adarrak eta adar lehor samarrak. Neska hondoa erretzen hasi zen, basatien teknikak pastelera ekarriz. Hainbat aldiz erre zituen hanka biluziak, suaren garrak eta lau eguzkien beroak substantzia mingarri sutsu batean elkartuta: neska izerdi asko izerditzea. Mirabelak hainbat aldiz hartu zuen errekan. Gainera, keak begietan mina eragin zuen, gorputza belztu egin zen erreta. Neskak doministiku egin zuen hainbat aldiz. Lanak dozena bat ordu baino gehiago iraun zuen. Neska gose handia zegoen, eta ohiko euri tropikala etorri zen. Ur korronteek sua itzali zuten eta ia erreka epelekin Mirabelle garbitu zuten. Hala ere, edertasuna ere pozik zegoen; bere txokolatezko gorputza garbi geratu zen berriro.
  - Ez, badirudi pastelak hainbat egun pasa beharko dituela.
  Euriak hogei minutu inguru iraun zuen eta erreka txikiak utzi zituen atzean. Putzuetan zipriztinduz, neska ertzera abiatu zen. Bat-batean bertako arraina probatu nahi izan zuen. Ez zen berriro sua pizteko gogorik txikiena ere. Haize arin bat zebilen, zuhaitzek begi onez keinu egiten zioten neskari. Umorea altxatu da. Harrizko lantza batekin edertasun guztiz biluziak bertako erregina bat bezala sentitzen zuen. Tira, marrazoak beregana hurbiltzen saiatuko dira, kolpe gogorra jasoko dute! Gainera, badirudi marrazoek odolaren aurrean erreakzionatzen dutela; urrutitik usaintzen dute. Eta lantza batekin hain azkar jotzen baduzu, orduan erraz harrapatu eta eraman dezakezu arraina. Baina nola jan? Gordinik ala frijitua? Oso aukera interesgarria ere bai.
  Neska kostaldera hurbildu zen; euriaren ondoren, hondarra oraindik ez zen berotu eta bere oin biluziak zoriontasuna eta kililik atsegina sentitu zituen. Mirabelak behatzekin hondarra arrastatzen zuen, maskorrak ziruditen, ba, zuk ere jan ditzakezu. Ziurrenik hemen ere ostrakak egongo dira. Bitxia da aurreko agenteak zergatik hil ziren, badirudi unibertso hau ez dela hain gaiztoa. Janariarekin ez dago arazorik, eta gainerakoak ondo aterako dira. Neska ur ertzera hurbildu zen bat-batean gelditu zenean. Begiaren izkintik, zeruertzetik ia ikusten zen, Mirabelak itsasontzi bat kostaldera hurbiltzen ari zela ohartu zen. Eta planeta Lurra baino handiagoa da, diametroa zenbatzen baduzu, gutxi gorabehera, Robinson emeak begiz kalkulatu zuen. Neskak itsasoko hanka zipriztindu eta begiratzen jarraitu zuen. Ez modernoa, noski belekin, eta ez bereziki handia. Beraz, industriaurreko brigantina bat, baina nahiko dotorea. Distantzia izan arren, Mirabelaren ikusmen zorrotzak pistolak azkar zenbatu ahal izan zituen.
  - Itsasontzi bat, horrek esan nahi du hemen zibilizazio bat dagoela. Gauza txar bakarra da ez dela kosmogenikoa!
  Neskak lantzarekin jo zuen ura, zilarrezko arrain txiki bat zulatu zuten. Mirabelak arretaz ukitu zuen:
  - Haragi gordina osasuntsuagoa dela diote, lehenik jango dugu, eta gero erabakiko dugu zer egin. Seguruenik, itsasontziak ur gezaz eta agian frutaz hornitu nahi ditu, beraz, ez dut denborarik, oraindik ez nago presiopean!
  . 21. KAPITULUA
  Sadatek, bizkar nekatua arkutuz, onartu zuen:
  - Zein praktikoa den hau! Zeruko eta infernuko zatiketa ia fede guztietan nagusi den arren! Zerua alferkeria bestiala da, ahalegintzeko ezer ez dagoenean, etzan zaitez sabela gora eta gozatu. Ez dago infernuaz hitz egin beharrik, jada infernuan gaude.
  Yankak, sufrituta ere, hauxe esan zuen:
  - Beno, ez guztiz! Mongoliar haiek uste zuten hil ondoren hildakoek gerlari gisa jarraitzen zutela. Sulde gerra jainkoaren gidaritzapean, hildako beste izpiritu batzuen egoerak konkistatu egiten dira. Alegia, bazegoen paralelismoa, nolabait, gure mundua bizidunekin konkistatzeko, eta beste mundu bat ere hildakoekin konkistatzeko! Espiritu moduko batek ez du atsedenik aurkitzen eta bere ibilbidea hobetzen eta hazten jarraitzen du.
  Ali pozik zegoen:
  - Eta hori are hobea da! Esklabo gisa ere hil eta hurrengo munduan gerlari bihurtu zaitezke. Azken finean, hau ondo elikatzen den alferkeria baino hobea da.
  Momentu honetan, betirako azotea mutilen bizkarretik pasatu zen berriro. Nahi gabe pausoa areagotu zuten, luze jasandako hankak hartxintxarren gainean mugituz, eta isilik egon ziren pixka bat, arnasa berreskuratuz.
  Sadatek, arnasa harturik, esan zuen:
  - Ondo elikatzen den alferkeria ez da hain txarra, batez ere esklaboa zarenean, azotearekin jipoitzen ari zarenean. Heriotza benetan hain txarra den galdetzen duzu.
  Yankak, irribarre eginez, esan zuen:
  - Izan ere, jende askok uste du heriotza ez-existentzia besterik ez dela! Nahiz eta, adibidez, ia nazio guztiek arima hilezkor baten existentzian sinesten duten. Eta, oro har, gure hegaldiak ametsetan hartu, nondik datoz?
  Alik pentsamendu bat adierazi zuen:
  - Gure arimak gainazaletik nola igo ziren gogoratuz! Edo....
  Sadatek iradoki zuen:
  - Gure egoera edo existentzi espiritualaren oroitzapena da, haragian haragitu aurretik. Gainera, badakit guru handiak zeudela haien arimak gorputza utz zezaketen. Beste mundu batzuetara joan ziren. Nolabait, nik ere nire haragia kanpotik behatu nuen, apaizak kristalezko bola bat eman zidan begiratzeko.
  Yanka interesatu zen:
  - Eta zer ikusi zenuen?
  Mutiko hasiberriak nahi gabe dardar egin zuen:
  "Beldurra ere nengoen neure buruari begiratzeari, zein zurbil geratu nintzen". Orduan nire izpiritua hormatik pasa eta itzuli zen.
  Yankak, harrituta, onartu zuen:
  - Zalantzarik gabe, badago horrelako zerbait! Garai batean, Papusek Nikolasi Bigarrenari lagundu zion Alexandro Hirugarrenaren izpiritua pizten. Erregeari sendo eta gogorra izateko gomendatu zion arazo gehiago ekiditeko. Bide batez, Papusek esan zuen bizirik dagoen bitartean ezerk ez duela monarkia mehatxatzen. Mago hau 1917an hil zen otsailean. Zurrumurruen arabera, Leninek eta Stalinek ere bilerak egin zituzten. Badirudi Leninen izpirituak ere Stalini iragarri ziola 1941ean Alemaniarekin gerra irabaziko zuela.
  Sadatek, serioski, iradoki zuen:
  -Demagun, gutako bat hiltzen bada, etor dadila ametsetan bestearengana eta esan: geroko bizitza dago eta ona da!
  Yankak nahi gabe irribarre egin zuen, tiratzen ari zen gurdia ere ez zirudien hain astuna:
  - Bai, noski arimak badirela! Sekta txiki batzuek bakarrik ukatzen dute hori. Baina ez da zertan ona hurrengo munduan. Norbaitek heriotzaren aurretiko bizitza zezen-plaza batekin alderatu zuen, bizitza hil ondoren zonalde batekin. Normalean norbait gaizki sentitzen da zezen plazan eta ez da zonan berpizten! Beraz, esklaboak aske bihurtu behar du Lurrean bakarrik!
  - Lurra? - Mutilak elkarrekin harrituta zeuden.
  - Zein da zure planetaren izena!? - zuzendu zuen bere burua Yankak.
  - Gradodar!
  - Beraz, Gradodarrean dago!
  Mutilak isilik geratu ziren, igoera are eta aldapa handiagoa egin zen eta arnasa falta zitzaien. Gainera, errepidea bera orain are harritsuagoa zen, eta objektu zorrotzak gero eta maizago aurkitzen ziren. Yankak uste zuen gorpuzkerak bere xarma duela, ez dago halako grabitate indarrik. Hankak indartsuak, baina oraindik oso umeak, minez hasten dira. Mutilak bere burua indartu behar du, gizona izan behar du, aldi berean bere sorbalda gihartsuak gerrikoa gero eta gehiago mozten du, noizean behin uhala egokitu behar duzu.
  Izerdi-tanta astunak bota eta makurtuta, mutila temati igo zen, bere muskulu nekatuetako hazkura mingarri eta hazten ari zenetik distraitu nahian. Mutilaren oin biluzi eta erreak estalki ziztrintsuan zulatzen ziren, eta zainak eta zainak puztu ziren azkar iluntzen ari ziren orkatiletan.
  Historiako ikasgai batean irakasleak esklaboen patu zailari buruz hitz egiten zuenean, batez ere haurrengan, hau ez zen oso harrera ona izan. Beraz, abstrakzio bat da, Afrikan eta Ekialdean oraindik ume esklaboak daudenez, leku batzuetan ofizialak(!). Bai, ekialdean, baita Errusian ere, oraintsu arte egon ziren, eta agian orain. Ameriketan ere, jende asko esklabotza baino hobea ez den moduan bizi da, batez ere beltzak eta latinoak. Bada, lantegietan, lantegietan, baserrietan eta meategietan haurren lana erabiltzea ohikoa da eta askotan legeztatuta dago. Gehienetan borondatezkoa da, amerikarrak lanzaleak dira eta baita milioidunen kume mokorrak ere; ez izan zalantzarik autoak garbitu edo kaleak miaketan. Oro har, AEB Errusiaren etsaia da zalantzarik gabe, baina errespetua merezi duen etsaia. Esaterako, Pedro Handiak ez zituen europarrak gogoko, batez ere britainiarrak eta alemaniarrak, etorkizunean Errusia haiekin borrokatuko zela aurreikusita! Baina herri horiekin amorratuta ikasi zuen, alemaniar batekin ezkondu zen eta atzerritarrez inguratu zen. Peter ez zegoen harro, eta pertsonalki hegazkinarekin eta aizkora batekin lan egiten zuen. Noski krudela zen, pertsonalki ere torturatu zituen matxinoak, baina bestela ezinezkoa zen Errusia altxatzea. Azken finean, zezen alferra pizteko modurik onena azotea da. Errusiako herria indartsua da, baina anbiziorik eta bulldog-hartunik falta zaie. Pedro tsarrak biak zituen, baina autodiziplina falta zitzaion: gehiegi edan, erre eta fornicatu egiten zuen. Orgiek erregearen osasuna kaltetu zuten, eta ez zen oinordeko berdinik aurkitu. Monarkien betiko arazoa da aita gogor eta gogor baten semeak maiz oinordetzan hartzen duela amaren izaera biguna eta esanekoa. Aginte bat gezi-punta bezalakoa da - leuna bada, herrialdea bide hiletara eramango du! Gogortasunak bakarrik adimena ere eskatzen du. Bereziki, Nikolas Lehenak - Palkinek gogortasun nahikoa zuen, baina adimen falta zegoen. Stalinek biak zituen, pentsalari eta estatugile nabarmena. Zoritxarrez, bere ondorengoek kalumniatu zuten, batez ere Gorbatxov eta Khrushchev bezalako entitateek. Ai, bere izena ez zen inoiz behar bezala estimatu Stalinen aurkako jazarpenean: gutxi batzuk baino ez ziren zutitu. Bere krudelkeriagatik ez bazen ere, Hitlerren menpe bizi beharko ginateke. Zer gertatu da benetan kasu honetan? Führer-ek ez zuen planifikatu eslaviarren desagerraraztea, baina bigarren mailako herri gisa hautematen zituen. Uste zuen ehuneko laurogei eslaviarrak germanizatu zitezkeela, baina goi mailako arrazaren menpekotasun zorrotza egon behar zela uste zuen ! Horrez gain, haien ugalkortasunaz kezkatuta zegoen. Oro har, bigarren mailako herritarra izatea ez da ona. Hitler nazionalista amorratu bat bezalakoa zen: alemaniarrak jarri zituen beste guztien gainetik, hau da, errusiarrak pauso pare bat beherago zeuden. Horrez gain, Fuhrer-ak eslaviarren maila kulturala jaitsi nahi zuen, hori ere oso txarra zen. Bada, alemaniarrek gogor borrokatu zieten partisanoei, beren biztanleekin batera herriak errez. Ez, sobietarren menpe askoz hobea zen. Horrez gain, SESB Bigarren Mundu Gerraren ostean prezioak jaitsi ziren munduko herrialde bakarra izan zen. Oro har, bada Stalinen industria militarra bakarrik garatu zelako mito bat, industria zibilak geldirik egon ziren bitartean. Baina ez da horrela, Interneten irakur daitezkeen estatistikak ere badaude. Tankeak eta pistolak ez ezik, buruzagi sobietar gorriak zeuden! Esaterako, 1928tik 1950era zazpi aldiz handitu zen kontserbaren ekoizpena, eta hestebeteak bost aldiz eta erdi, sagarrak hiru aldiz eta bizikletak hirurogeita hamabi aldiz!
  Kota angelua txikiagotu egin zen, eta mutilek lasaitasuna sentitu zuten. Sadatek, arnasa hartuz, airez itota, galdetu zuen:
  - Gengis Khanek Khorezm konkistatu zuela?!
  Yankak marmar egin zuen ahaleginez:
  - Bai! Konkistatua! Gainera, Bukhara, Samarkanda eta beste hainbat hiri errenditu ziren borrokarik gabe. Gengis Khanek bizitza eta askapena agindu zuen Shah tiranoarengandik.
  - Eta engainatu ninduen! - asmatu zuen Sadat maltzurrak.
  Mutilak bere burua izerditsu eta garbia astindu zuen:
  - Ondo! Gizon guztiak hil zituen, eta emakumeak eta haurrak esklabotzara eraman zituen. Bestela, bere zalditeria-armada basamortuan hilko litzateke. Khorezm erori zen, Shah galdu egin zen. Ehunka milaka pertsona hil ziren. Istorio tristea, gerra zitala. Genghis Khanek normalean ez zuen bere hitza betetzen eta ez zuen errukia erakusteko presarik!
  - Inork ez du errukia erakusteko presarik! Ergela litzateke zure etsaiak salbatzea. - Sadatek onartu zuen.
  - Banakako hiriek, ordea, gogor eutsi zioten, batez ere Irango lurraldean, Khorezm-en parte baita. Kondairaren arabera, Genghis Khanek pertsonalki moztu zion Shah-aren bilobari bihotza. - Yanka makurtu zen eta uhala hortzekin tira egin zuen, gazitasuna sentituz.
  - Eta gero? - Alik esku hartu zuen elkarrizketan.
  Mutilak eskuak zabaldu nahi zituen, baina ondo lotuta zeuden:
  - Shah-aren semeak, Geral ed-Din-ek, denbora luzez borrokatu zuen Gengis Khan-ekin, batzuetan arrakasta pribatuak lortu zituen, nahiz eta mongoliar satrapoaren berrogeita mila armada garaitu zuen, baina azkenean berak ere amaitu zuen. bizitza zulo batean . Gengis Khanek bere tropen zati bat mendebalderago bidali zuen. Bagdadeko Kalifatik iparraldetik igaro eta Georgian eta Armenian sartu ziren. Georgiarrek ez zuten agintari bakar bat, printzeek elkarri traizio egiten zioten. Guduan, printzeetako batek ere bere anaiak atzealdean jo zituen. Azkar aurre egin zieten, eta nukerrek azkar hautsi zuten aliatuaren bizkarra. Ondoren, mongoliarrak Terek ibaira jaitsi ziren, inguruko herriak arpilatuz, Kuban zehar ibili eta Tmutarakan Errusiako gotorleku ohira iritsi ziren.
  Mutilak eztul egin zuen, zailtasunak zituen arnasa hartzeko, zama bat eramatea eta aldi berean hitz egitea zaila zen. Hala ere, ia nerabea izanik, mutilek izan ohi duten mina eta ahulezia ezkutatzen saiatu zen.
  Sadatek, ahul bat ere ez, galdetu zuen:
  - Orduan, zer da hurrengoa?
  Yankak izerdia kentzen zuen eta istorioarekin jarraitu zuen, ahots berdinean hitz egin nahian:
  - Mongoliarrek ez zuten gotorlekua bera erasotu. Hanse europarraren ordezkaria den komandanteak kanpainan harrapatutako esklaboak besterik gabe erostea proposatu zioten.
  Adostu zuen! Tatariar batzuk, esklaboen itxurapean, hiri handi eta aberatsean sartu ziren. Bat-batean guardiak eraso zituzten, ateak ireki eta asiar armada bat sartu zen barrura.
  - Hau interesgarria da! - Esklabo gazteen begiak argitu egin ziren.
  - Emakumeak bortxatu eta gizon guztiak hil ondoren - komandantea goitik behera urkatu eta harriak eskuetan lotuta, mongoliarrek hiri hau harrapakin aberatsarekin utzi zuten. Genghis Khanetik errefortzuak iritsi ziren, ordurako Khorezm osoa konkistatuta. Tatariarrak kipchaken aurka mugitu ziren, kumanak izenez ezagunak.
  - Gutxienez mapa bat marraztu beharko zenuke, bestela ez duzu ulertuko nola gertatu den! - Zorrotz -esan zuen Sadatek.
  - Zer gertatzen da horrela?! - Yanka haserre zegoen.
  Alik errieta egin zion bere lagunari:
  - Beharrik ez! Zer axola zaigu bere herriaz? Agian min ere egiten dio gogoratzeak.
  Yankak onartu zuen:
  - Zalantzarik gabe, min ematen du Kalka-ko gudua gogoratzeak! Herrialde handia izanik, Errusiak ez zuen askotan galtzen, baina gertatu zenean tragedia izan zen benetan.
  Sadatek filosofikoki adierazi zuen:
  - Baina batere porrotik egongo ez balitz, zure herriak mundu osoa konkistatuko zuen, eta gerra guztiak amaituko ziren?
  - Zoragarria izango litzateke! - Yankak soketatik tira egin zuen.
  - Ez ona! Ez zegoen inon ahalegintzeko!
  Yankak bere aurka egin zuen:
  - Eta espazioa! Beste mundu batzuetara zabaltzen hasiko ginateke! Noski, hasieran, ez zuen berez ordainduko, baina denborarekin teknologia garatuz joango zen eta lur berrien konkista izango zen lehentasuna.
  - Ziur? - Sadatek begiak estutu zituen.
  Yankak nekea ahaztu zuen denbora batez:
  - Bai! Garai batean, Kristobal Kolonek Amerika aurkitu zuenean, askok ere zalantzan jartzen zuten lur berriek etekinik ekarriko ote zuten, oso urrutikoak zirelako, eta hainbat hilabetez nabigatu behar izan zutelako, eta gero ezer ez, menperatu zituzten. Garai batean Errusian Alaska saldu eta Oiasso uharteak doan oparitzen zituzten tontoak zeuden. Erregearen gertuko ergelek ere uste zuten espazio horiek ez zutela ordaintzen. Eta amerikarrek hartu eta menperatu zituzten. Mila milioi urre atera ziren bakarrik, petrolioa, gasa, minerala, bauxita eta abar aipatu gabe. Balio handiena lurra da, eta babestu eta handitu egin behar da. Rus'ek beti bildu ditu lurrak bere inguruan, eta bere lurraldearen zati bat behintzat uztea hatza, edo bihotzaren zati bat moztearen parekoa da.
  - Bai, arrazoizkoa da! - onartu zuen Sadatek. - Baina hala ere, Kalkako guduaren berri emango diguzu. Ez da hori?
  Yankak hasperen egin zuen:
  - Beno, noski! Batailaren gorenean, polovtsiarrek kalmyks traizionatu eta abandonatu egin zituzten! Mongoliarrek komandanteak soroskatu zituzten. Kalmyks hil ondoren, polovtsiarrak harrapatu zituzten, eta garaitu ondoren, eroskeriarako erabilitako urre guztia berreskuratu zuten. Ankerkeria izugarriak egin zizkioten presoari, azala bizirik erauziz. Polovtsiarrek etsai indartsu berri baten beldur ziren eta errusiar printzeengana jo zuten laguntza eske. Atzoko etsaiek bat-batean aliatu bihurtu nahi zuten.
  - Hau ez da arraroa!
  - Lau printze kanpaina batera joan ziren, haien indarrak ez ziren txikiak, berrogeita hamar mila borrokalari inguru, gehi polovtsiarren beste berrogeita hamar mila. Mongol-tatariar bi gutxiago zeuden. Borrokaren emaitza argia zela zirudien.
  - Abantaila bikoitza asko da! - sartu zuen Alik.
  Yankeeren eskuineko begitik malko bat atera zen nahi gabe:
  - Baina hemen printzeen ekintzen inkoherentziak behera egin gaitu. Suzdaleko Printzea, besteei abisatu gabe, jo zuen aurrena, inguratu eta tatariarrek hil zuten. Kieveko printzeak, aitzitik, kanpamentu gotortu batean posizio bat hartu zuen eta ez zen inoiz guduan sartu. Galiziako eta Suzdaleko beste bi printzek mongoliar-tatariarrak atzera bota ahal izan zituzten hasieran, baina polovtsiarrek ezin izan zuten aurre egin; haien mailak zapaldu zituzten eta elur-jausi batek errusiar tropak garbitu zituen. Une kritikoan ere, Kieveko printzea ez zen hilzorian zeuden aliatuen laguntzarik etorri. Itxuraz pentsatu zuen: hobe, Rus'ko printzerik garrantzitsuena bihurtuko naiz, botere guztiak pasatuko zaizkit beste printzeak hiltzen badira eta haien ondarea ahuldu egiten bada!
  Sadatek, bere orpo zurrunbiloan txertatutako ezpal bat bota nahian, esan zuen:
  - Eta hori da denek pentsatzen dutena! Herria batua bada ere. Aspaldikoa da ohitura hori, zure kamiseta gorputzetik gertuago dago!
  Yankak pausatu egin zuen, indarrak bilduz, gero arnasestuka esan zuen:
  - Baina ez da hori pentsatu behar zenuena! Errusiako odol preziatua errespetatu eta baloratu behar dugu. Horrez gain, gogoratu beharko zenuke. Orain arte ez da arazo bat, arazo erdi bat baizik. Mongoliarrak gutxitan iritsi ziren, eta garaitu egin behar dira ikasgai bat emateko. Kasu honetan, inor ez litzateke ausartuko Rus'era ausartzen. Guztiak hiltzea komeni da, inork ez dezan kontatu ekialdeko lurrak, eta horrek huts egiten badu, gutxienez errusiar armen beldurra piztu. Kieveko printzea, ordea, pentsamendu horietatik urrun zegoen; bere burua goratu besterik ez zuen nahi.
  - Baina bizirik jarraitu zuen! - Mutilek aho batez burrunba egin zuten.
  Yankak kementsuki burua astindu zuen, zaldi gazte baten antzera:
  - Baina ez! Beste printzeak eta polovtsiarrak garaitu ondoren, mongoliarrek printzearen kanpamentuari eraso zioten. Oraindik ia hogeita hamar mila gudari zituen. Mongoliarren eraso guztiak atzera bota zituzten, galerak izan zituzten. Orduan subudaik nomaden buruzagiak proposatu zuen. Errusiarrek armak entregatu eta bakean alde egin dezatela ohorezko hitzarekin. Jakina, ez zen sinetsi behar txakal honen eskaintza, baina Kieveko printzea, berak inoiz ez zuen hitza bete, bat-batean hain sinesgarri bihurtu zen.
  - Agian sorginduta zegoen? - Alik bere iritzia adierazi zuen.
  - Ez dut baztertzen! Ekialdean, Mendebaldean ez bezala, aztiak eta aztiak ez zituzten jazarri, hau da, botere handiagoa lor zezaketen. "Yankak, bat-batean, sutsuki mago bihurtu nahi zuen eta borroka-pultsarrak begiraleen aurka jo, eta gero belar samurra erori eta gorputz nekatua lasaitu.
  - Engainatuta zegoen printzea! - Sadatek barre egin zuen histerikoki.
  - Bai, armadak armak utzi eta aterpetik irten ostean, berehala erasotu zieten. Armarik gabeko soldadu errusiarrak ahal zuten moduan borrokatu ziren, ukabilak eta hortzak erabiliz, lurra botaz, baina ia denak hil ziren. Printzea bera eta bere kide hurbilenak aulki azpian jarri zituzten eta haietan eserita jai bat ospatzen zuten. Eta horrela hil zen printzea, poliki-poliki zapalduta. Heriotza umiliagarri eta mingarria. Ez egin zulorik beste inori...
  - Zeuk helduko zara! - gehitu zuen Sadatek arin. - Hau jada kontzeptu egonkorra bihurtu da! Baina zilegi galdu duzu.
  Yankak burua astindu zuen; azoteak berriro ziztatu zuen, azala errez. Mutilak arnasa pixka bat hartu zuen, errazago egin zen:
  - Ez dut uste horren legezkoa denik. Batzuetan errusiarrek goi mailako indar esanguratsuak garaitu zituzten. Adibidez, Monomakh-ek polovtsiar horda ugari moztu zituen. Egia da, kronista modernoek gehiegikeriatzat jotzen dute: bere hogeita hamar mila borrokalariek milioi erdi garaitu zutela.
  - Milioi erdi! - Hori bostehun mila! - Ali harrituta zegoen.
  Sadatek urrupa egin zuen:
  - Bai, gehiegikeria! Hogeita hamar mila ezin dira bostehun gainditu! Intxaur batek ez du harri-harririk apurtuko.
  Narratzaile gazteak irentsi egin zuen, jada eztarria lehortzen ari zitzaion, eta bere hizkera ehuntzen jarraitu zuen:
  "Agian, denboraren poderioz, ezinezkoa da egiaztatzea, baina hori ez da hain garrantzitsua. Garaipenaren ostean, Subudaik Ryazan lurrak eraso zituen. Bere armada Riazanera hurbildu zen, baina ezin izan zuen hartu, eta ondoren atzera egin zuen. Soldadu batzuk Bulgariako erreinura joan ziren, baina garaituak izan ziren. Gengis Khan bera Mongoliara itzuli zen eta Txinako gainerako lurraldeak konkistatzeko erabakia hartu zuen. Bere gudariek, hainbeste garaipen lortuta, garaitezintzat zuten euren burua. Txinako asmakizunak, katapultak eta bolbora guduetan erabiltzen ziren. Hirurogeita hamabi urte zituela, Gengis Khan hil zen. Amets bezala hil zen gotorlekuetako baten setioan. Bere erdiko semeak oinordetzan hartu zuen tronua
  Udegei, mongoliar guztien enperadore bihurtuz. Jochiren semerik zaharrena, bortitzena eta oldarkorrena hil zuten, bizkarra hautsiz; bere semea Batu Khan bezala sartu zen historiara.
  Yankak berriro atseden hartu zuen, burutik galdetu zion bere buruari: noiz amaituko den igoera azkenean eta pixka bat errazagoa izango da. Haren oin biluziak sutan daude, mendietako harri koskorretatik, arrakalean torturatzen ari balitzaio bezala. Oro har, nolakoa den esklabo baten bizitza, infernuaren antzeko existentzia miserable bat. Hemen nahi gabe gogoratzen duzu eskola. Klasean esertzea aspergarria da; askoz interesgarriagoa da Internet amaigabean exekutatu edo nabigatzea. Gehien gustatzen zaizkidan klaseak gorputz hezkuntza eta marrazketa dira, eta agian historia ere bai. Eta hemen! Inguruan landaredi oparoa dago, aire freskoa mutilen izerdi indartsuarekin nahastuta. Bitxia bada ere, mendiak igo ahala, are gehiago egiten zuen, tenperatura hogeita hamarreko hamarkadan zegoen jada, eta horrek oinazea areagotu zuen. Egarri izugarria dut, baina urdaila hutsik daukat jada. Zure oin azpian harritxoak urdinak dira, kolore arraro samarra; kontuz ibili oinak oinazeak jartzen dituzunean, zorrotzegiak ez zapaltzeko.
  Sadatek esku hartu zuen:
  - Zer gertatu zen gero zure inperioaren historian?
  Yankak gogoz kontra jarraitu zuen, mingarria zen eztarri lehorrez irenstea:
  - Batu Khan eta bere anaiak harrizko gerrikoaren mendebaldeko lurrak jabetu ziren, hau da, Uralak. Kipchak edo kumanak mongoliarren men egin zuten. Laurehun milako zalditeria-armada erraldoia bilduta, Batu Riazanera joan zen. Kieveko Errusia une horretan printzerri askotan zatituta zegoen. Ryazan printzeria izan zen elur-jausiaren bidean lehena. Udalak erresistentzia gogorra jarri zuen, baina sei eguneko eraso baten ostean erori zen. Ia biztanleria osoa suntsitu zuten. Mongoliarrek haurrak sutara botatzen zituzten, emakumeengana jo zuten, bularrak moztu eta sabela ireki zuten. Aldi berean, inguruko herri eta herri guztiak erre ziren. Inbasioak neguan hasi ziren, eta zaila zen baso hotzetan ezkutatzea.
  Alik, jakin-mina, galdetu zuen:
  - Zer da negua?
  - Hau da elurra eta hotza egiten duenean. Inoiz ikusi al duzu elurra? - Bat-batean Yanka nagusi sentitu zen.
  -Ez, ez nuen ikusi! Itxaron pixka bat ordea! Mendian altua da! Mendi garaienetan bakarrik! Han gailurrak hain zuri eta hotzak dira. Egia esan, nik neuk ez dut ikusi, baina bidaiariek kontatu didate. - Aliren begiak argitu egin ziren.
  Yanka ere hobeto sentitu zen, itxuraz bigarren haizea hartu zuen:
  - Ona da ulertzea! Nolanahi ere, begi-bistakoa da neguak mesede egin ziela mongoliarrei. Egia da, elurrak zaldiei janaria eskuratzea eragozten zien, baina hemen ere errusiarrek zorte txarra izan zuten, elur-gordeen estalkia ez zen nahikoa lodia. Ryazan printzeak mezulariak bidali zituen Suzdal, Vladimir, Kyiv, Chernigov, Novgorod-era laguntza eske. Baina printzetako inork ez zuen destakamendurik bidali. Vladimir-Suzdaleko Duke Handiak bakarrik bidali zuen bere seme Vladimirrekin Moskura talde txiki bat. Baina hau ontziko tanta bat besterik ez zen izan. Mongol-tatariarrek Mosku hartu zuten ekaitz; garai hartan merkataritza-hiri txiki bat baino ez zen. Deitzen zuten bezala - hiria zazpi muinoetan. Zaila da sinestea etorkizunean Errusiako hiriburua bertan egongo denik. Eta horrela konkistatu zuten inbaditzaileek. Hurrengo kolpea Suzdal Printzerrian jausi zen. Errusiar soldaduak nola saiatu ziren, ezin izan zituzten hiriak eutsi. Oro har, borrokei buruzko datuak guztiz kontraesankorrak dira. Jakina da mongol horda Suzdaletik igaro zirela. Printze guztiak guduan erori ziren. Vyatka ibaian, Suzdal printzearen armada garaitua izan zen, eta mongoliarrek burua zaldi bati lotu zioten. Jarraian, Novgorodera zegoen bidea. Novgorodiarrek eta Alexandro printzeak, geroago Nevsky ezizenez, ez zieten lagundu auzokideei. Novgorod, ondasunetan aberatsa, padurek salbatu zuten eta, kondairaren arabera, Kireney-Zadan xaman nagusia paduretan ito zen. Horren ostean, mongoliar sineskeriak atzera egin zuten. Bidean, beste hainbat hiri arpilatu zituzten, eta Kozelskek zazpi astez eutsi zion. Hamarnaka milaka errusiar pertsona hil ziren, Rus'en ekialdea suntsitu zuten.
  Mutilak ia zulatu zuen hanka oso harri zorrotz batean, orratz zorroztu baten antzera, azken momentuan sahiestu egin zuelarik. Bidea ikaragarria zen, beste esklabo mutilek ere, urteetako gatibutasunek gogortuago, intziri egiten zuten.
  Geldialdi baten ostean eta arnasketa egokitu ondoren, Yankak jarraitu zuen:
  - Gero bi urteko etenaldi bat egon zan. Mongoliarrek indarrak pilatu eta Asia osoko tropak bildu zituzten. Azkenik, armadaren tamaina seiehun mila baino gehiagora eraman ondoren, tropak Kievera eraman zituzten.
  Sadatek, berezko jakin-mina erakutsiz, galdetu zuen:
  - Novgorodek lagundu al zuen?
  Yankak berriro hortzekin gerrikoa atzera bota zuen, bularreko marra gorria sakonago bihurtu zen eta ubeldurak ere agertu ziren.
  - Ez! Nahiz eta orokorrean momentu horretan alemaniarren eta suediarren aurkako borrokak mugatuta egon. Hala ere, Alexander Nevsky beti izan zen mongoliarrei leial; ez zen alferrik Baturen semea deitzen ziotena. Kievek bi hilabetez eutsi zion, mogolek erasoetan galdu zuten, laurogeita hamar mila inguru hil ziren. Hiria suntsitu eta azken eliza ahari batekin zapalduta, tatariarrak mendebalderantz abiatu ziren. Daniil Galitskyren armadak ez zuen mongoliarren aurka borrokatu, gotorleku sendoetara erretiratu zen. Tatariarrek beraiek aurrerago joan ziren, ehun milako hungariar armada garaituz. Egia da, Bela erregeak salbatu zuen. Mongolen indar nagusiak Vierara hurbildu ziren, baina hegoaldeko hegala serbiarrek eta bulgariarrek garaitu zuten, eta iparraldeko hegala txekiarrek. Eta mongoliar guztien kagan gorena hil zen eta ezinegona hasi zen. Batu Khanek bere hordak atzera egin zituen. Hau izan zen bere azken kanpaina handia . Gero Batu Volgan kokatu zen, non hiriburua eraiki eta Urrezko Horda sortu zuen. Horren ondoren, Mongol-Tatar uztarriari ekin zitzaion. 240 urte iraun zuen!
  Alik txistu egin zuen:
  - Aupa! Hainbeste denbora esklabo izateko!
  Mutilak, ia negar-zotinka, esan zuen minez ahotsean:
  - Dagoeneko gertatu da! Hau da errusiarrak banatuta egotearen prezioa. Alexander Nevsky-k alemaniarrak garaitu zituen Peipsi lakuan, eta gero Kieveko printzea bihurtu zen. Oro har, nortasuna anbiguoa da. Novgorodiarrek omenaldia egiteari uko egin ziotenean, hiria hartu zuen, errusiar jende asko hil eta torturatu zuen. Are gehiago, bere semea torturatu eta exekutatu zuen. Kondairaren arabera, Khansha tatariarrak pozoitu zuen jeloskortasunagatik. Oro har, Alexander Nevsky santu egin izana oso ekintza eztabaidagarria izan zen, askok eztabaidatu zuten. Hala ere, kanonizazio irizpideak oso eztabaidagarriak dira kasu guztietan! Zergatik, adibidez, Nikolas II.a kanonizatu zuten, baina Pedro Handia eta Ivan Izugarria ez? Zertakoa da itsas komandantea?
  Ushakov santua da, baina Suvorov eta Kutuzov ez!
  - Ez ditut ezagutzen, beraz, ezin dut ziur esan! -erantzun zuen Sadatek, masail ilun eta argaletatik izerdia miaztuz. - Baina hori meritu militarraren araberakoa ez ezik, agintarien jarreraren araberakoa dela iruditzen zait.
  - Noski, hau ere parte da. - onartu zuen Yankak.
  Errepidea maldan gora egin zuen, eta mendatea zeharkatu zuten. Begiraleek errukirik gabe azotatzen zituzten bai zaldiak bai mutilak. Yankeeren burua tentsio ankerrez burrunba egiten ari zen. Gerrikoa minez sartu zen nire sorbalda lehendik urratuta, eta betileek alboak ireki eta izerdiz busti zitzaizkidan bizkarra. Mutilak indar guztiekin saiatu zen, urdaila ere hondoratu zitzaion, barrua ateratzear zegoela zirudien. Orain mutilak intzirika eta birikak goitik behera zihoazen, nekatuta, dena hain zen ankerra eta jasanezina.
  Yankak beste zenbait aldiz kikildu eta ia erori egin zen, baina mugitzen zarenean, gainazalaren erresistentzia pixka bat ahultzen da. Urrats bakoitza mingarria zen; harri-koskor zorrotz eta beroek atzaparrak zulatzen zituzten mutilaren oin hutsetan, baina aurrera jarraitu zuen.
  - Izan zaitez zalduna! - xuxurlatu zuen ezpain lehorrak.
  - Animatu! - Alik lagundu zion.
  Visotskiren abestia gogoratu nuen: utzi elkarrizketak, aurrera eta gora, hor! Azken finean, hauek dira gure mendiak, lagunduko digute! Lagunduko digute!
  Zurrunbiloak azala mozten du, garrasi batek ihes egiten du eztarritik, hurrengo kolpea hanka biluzi eta beltzaranetan baxuagoa da. Malko batzuk irten zitzaizkidan begietatik, eta ezin izan zen jada neure intziriari eustea. Yankak ahoa irekitzen du, arnasa goxoki hartzen du, sabelak eta hankak estutzen ditu. Bai, hau guztiz jasanezina da, baina biziraun eta irabazi egin behar du. Benetan erori nahi dut eta ez altxatu, beraz, izan dadila - gertatzen dena! Hil arte kolpatzen badute, behintzat, bere sufrimendu guztia amaituko da. Hemen, beloaren bidez, deabruaren aurpegi alaia eta aldi berean ikaragarria agertzen da berriro Yankaren aurrean.
  - Hiltzen bazara, bertako Satanak zure arima zainduko du, lur azpian leku bat aurkituz!
  Yanka dardarka dabil korronte elektriko batek zulatu balu bezala eta gorputza aurrera botatzen du, gurdi gaiztoa mugituz! Pixka bat gehiago, azken ahalegin bat.
  Ia konortea galduta, mutikoak goiko puntua gainditu duela ikusten du eta kargatutako gurdia behera dabilela. Yankak burua astintzen du, izerdia zipriztinduz, odolarekin ugari nahastuta. Badirudi azoteak masaila urratu zuela. Mutila askoz hobeto sentitzen da, bihotza danborra bezala taupadaka, lasaitu egiten da.
  - Aupa, ikara!
  Beste mutilak ere guztiz nekatuta zeuden, baina argi dago mugarriaren ostean begiak piztu zitzaizkiela eta animatu zirela. Sadatek ere galdetu zuen:
  - Nola libratu zinen mongol-tatar uztarritik?
  Yankak, giharrak oinazetzen zituen bizioa astinduz, jarraitu zuen:
  - Hainbat saiakera izan ziren, baina ez zuten arrakastarik izan. Azkenean Dmitry Donskoy-k mongoliar-tatatarrak garaitu zituen Kulikovo zelaian. Gudu zelai bat esatea bezala zen. Ehun mila errusiar bildu ziren, eta ehun eta berrogeita hamar zalditeria tatariar eta hogei mila genovesar infanteria. Indar oreka etsaiaren aldekoa zen, baina Dmitri Donskoyk plan maltzurra egin zuen. Mongoliarrek hegaletan eraso nagusia ematea gustatzen zaiela jakinda, basoan segada erregimentu sendo bat prestatu zuen. Horrez gain, bere tropak Dubnyak eta Smolka ibaien artean zeuden, eta horrek ez zion etsaiari bere abantaila numerikoa guztiz ustiatzen utzi. Printzeak bere armadaren herena jarri zuen erreserban. Etsaiak buruzagi erregimentua zapaltzea lortu zuen, baina eskuineko hegalean errusiarrek euren posizioa sendotu ahal izan zuten. Erdialdeko defentsak ere erori egin zuen. Errusiarrek eutsi egin zioten. Orduan Mamai-k bere erreserba guztiak ezker hegalera bota zituen. Tatariarrek defentsak hautsi eta zeharkaldietara apurtzen hasi ziren. Modu horretan armada osoa suntsituko zutela uste zuten. Dmitri Donskoy printzeak itxaron zuen haizeak errusiar tropen atzealdean jo eta erasotzera joan zen arte. Bizkarrean kolpatzen duzunean, beti izaten da ezustekoa. Tatariarrak garaituak izan ziren, eta bi urte geroago, Togtamysh beste khan batek Mosku erre zuen arren, omenaldi lotsagarriaren tamaina nabarmen murriztu zen.
  Sadatek, estratega sofistikatu baten itxurarekin, honako hau esan zuen:
  - Dmitry irabazi zuen, baina tatariarrek basoa jo izan balute!
  Yankak irribarre atsegina egin zuen:
  - Ibaiak segadan jotzea eragotzi zien; gainera, errusiar arkulariak oso eraginkorrak dira zaldizkoen aurkako borrokan! Abiadura hartu ezin dutenean, basoan itsatsita. Oro har, segada taktikak dira eraginkorrenak. Ehun urte geroago, Ivan Hirugarrenaren menpe, Rus'ek uztarria bota zuen azkenean!
  Gurdia ertzera apur bat mugitu zela aprobetxatuz, moskobatar ohiak belar gainean igurtzi zuen errukirik gabe orpoa. Azkura gelditzen saiatu zen. Hala ere, maldan behera joatea ezin errazagoa da.
  - Entzuten ari gara! - Sadatek ia oihukatu zuen. Sorbaldak, alboak eta bizkarra hain kolpatuta zeuzkan jada, ez zuen erreakzionatu ere egin zartaginaren kolpe laburrari.
  Beste mutilek baietz egin zuten:
  - Tira, segi dezagun gezurretan!
  - Ez diot gezurrik, egia zintzoa esaten ari naiz! - Yanka minduta zegoen.
  - Hau da gure esaera! - azaldu zuen Alik. - Gezurra esaten dugu, baina egia esan makillatu esan nahi du.
  Yankak baietz egin zuen:
  - Ulertzen dut. Ivanek bere aita Vasily Ilunarengandik hartu zuen boterea. Itsututa zegoen arren, esku tinkoz kontrolatzen zuen. Ivan Hirugarrena zatitutako printzerriak batzen hasi zen. Lehen urratsetako bat Novgorod-en aurkako borroka da. Mosku baino askoz hiri zaharragoa izanik, Novgorod Maisu Handia deitzen zioten. Gupidarik gabeko gudua novgorodarren porrot handi batekin amaitu zen, eta ondoren Moskuren nagusitasuna aitortu zuten euren buruaren gainean. Gudu horretan, Ivanek mosketoiak eta kanoiak erabili zituen lehen aldiz eskala handian.
  Sadatek eten zuen:
  - Zer gehiago da hau?
  - Suzko borrokan oinarritutako armak. Bolborak eztanda egiten du eta kanoi-balak eta balak kanporatzen ditu. Arma izugarria! - Yankak ukondoa altxatu eta kokotsean sartu zion.
  - Zer da bolbora? - galdetu zuten mutilek.
  Mutilak masail-hezurreko astinduen marka urratu zuen. Nola nahi nituen eskuak askatu eta metrailadorea hartu:
  - Hau hauts grisa da, batzuetan zuria, piztean lehertzen dena. Aurretik, Txinan asmatu zela uste zen, baina gero modan jarri zen lehen bolbora Antzinako Errusiaren arbasoan sortu zen Hiperborea. Egia da, txinatarrak ez ziren artilleria sortzen lehenak, kanoi itxura bat egin zuten arren. Bestela, ez ziren konkistatuko, mongoliarrek lehenik, eta mantxuek gero, eta gero Txina zatikatu egin zen hainbat mendez, komunistek batu zuten arte. Hala ere, orduan mosketoiak handiegiak ziren, denbora luzea behar zuten kargatzeko, zehaztasun txikia eta atzerakada handia zuten. Baina egiten zuten orro izugarriak izugarrizko eragina izan zuen tropetan eta batez ere zaldietan. Ihes egin besterik ez dute egin. Tulan, printzeak mosketoien eta kanoien ekoizpena antolatu zuen. Errusiarrek azkenean uztarria bota zuten 1480an, gudu handirik izan ez bazen ere. Errusiarrek tatariarren bidea moztu zuten Okan. Liskar txikiak izan ziren, baina tatariarrak ez ziren gudu handi batean parte hartzera ausartu. Horren ostean liskar bat sortu zen haien artean eta Khagan Gorena hil zuten. Tatariarrak, ordea, ez zeuden bakarrik. Lituaniako tropak laguntza ematera joan ziren. Lituaniako Dukerri Handia handi bihurtu zen, eta Midvong-ek, inbasioaren ondorioz errusiar horda odolik gabeko ahultzeaz baliatuz, eslaviar lurren zati bat konkistatu zuen. Orduan, berriki printzerri txiki honek Ukraina modernoaren (Krimea izan ezik), Bielorrusia, Smolensk eta lurralde askoren ia lurralde osoa xurgatu zuen. Bertako biztanleria basatiki zapaldu zuten Litvins-ek! Ivanek hainbat porrot eragin zituen etsaiari, baina Erromako Aita Santuak ez zuen Lituania ofizialki katolikoaren kontrola galdu nahi izan. Diru asko gastatu zuten, mertzenario ugari kontratatuz, gehienbat alemaniarrak. Goi mailako indarren aurrean, Ivanek defentsara joatea behartu zuen. Horrez gain, Krimeako tatariarren erasoak hasi ziren. Baldintza horietan, Ivan Vasilyevitxek urrats etsi bat ematea erabaki zuen. Trantsizio azkarra egina: poloniar-alemaniar armadari eraso zion. Erasoa gauez gertatu zen, eta horrek erabateko sorpresa izan zuen printzearen aurkarientzat. Berrogeita hamar mila preso baino gehiago bakarrik harrapatu zituzten. Horren ostean bakea amaitu zen. Ukraina ekialdeko zati bat, Vyazma eta Bielorrusiako Gomel, Errusiaren parte bihurtu ziren. Egia da, Kiev eta Smolensk Lituaniarekin geratu ziren. Ivan denbora luzez errege izan zen eta 1505ean hil zen Kristoren jaiotzatik. Seme zaharrenak Vasili Hirugarrenak, Burdina ezizena zuenak, oinordetzan hartu zuen tronua. Amaren aldetik, Bizantziar Zesarren familiatik zetorren. Egia da, Bizantzio bera turkiarrek konkistatu zuten, edo beraiek ere otomandar deitzen zuten bezala. Vasily Hirugarrenak Kazan eta Smolensk setiatu zituen hainbat aldiz. Ezin izan zen Kazan hartu; hiria ondo gotortuta zegoen; gainera, armada hornitzeko arazo larriak zeuden. Hurbilen dagoen zentrotik urrun dago, Nizhny Novgorod, eta bide lehorrean hornidura-karabanek nomaden etengabeko erasoak jasaten dituzte. Smolenskeko guduak arrakasta handiagoa izan zuen. Egia da, setioa hiru aldiz porrotean amaitu zen. Orduan, Vasily printzeak suzko armen ekoizpena handitzea agindu zuen, batez ere setio-arma astunak. Produktibitatea areagotzeko, neurri drakonianoak hartu ziren -behartutako esklabo-lana eta zergak igo ziren. Honek bigarren setioan lagundu zuen. Smolenskek astebetez bonbardaketa suntsitzaileak jasan zituen: ondoren, goarnizioak kapitulatu egin zuen. Errusiar armada bere arrakasta lortzen saiatu zen, baina gobernadoreen arteko desadostasunak zirela eta, Orshatik gertu garaitu zuten. Gerra bake hauskor batekin amaitu zen, eta horren ondorioz Errusiak Smolensk berreskuratu zuen, Moskurako bidea estaliz. Estatuaren ekialdean, Nizhny Novgorod eta Kazan artean, hiri bat eraiki zen: kolokialki Vasilievsk ezizena. Errusiako armadaren hornidura hobetu behar zuen Kazanen aurkako behin eta berriz kanpainak gertatuz gero. Vasily Iron tsareak etorkizunean Kazanen eraso berri bat eta Lituaniaren aurkako eraso azkar bat antolatu zuen! Lehen Errusiari zegozkion lur eslaviarrak berreskuratzea beharrezkoa zen. Baina erregeak familia-arazo batzuk izan zituen, bere aurreko emaztea antzua izan zen eta berriak ume bat berandu erditu zuen. Erregea bera berrogeita hamar urte pasatxo zituela hil zen. Noski, ez zen zaharra, eta tronuan ume bat zegoen, hiru urte besterik ez zituena. Ondorioz, aldi baterako langileen eta ezinegonen garaia iritsi da. - Yanka isilik geratu zen, airearen bila, mutikoaren bular gihartsua goraka.
  Sadat hemen ere ados zegoen:
  - Oinordekoa gaztea denean, hauxe gertatzen da! Era guztietako errejente zitalek saiak bezala inguratzen zuten tronua. Beraz, gure legezko oinordekoa bota zuten...
  Berehala mutila azote handi batekin jo zuten eta berehala ahotsa apaldu zuen:
  - Visir gorena zena eta ezta dinastia handiaren senide bat ere. Esaten dute mutikotxoa labean erre zutela. Zer ikara!
  Yanka belarrera iristen saiatu zen, gose eta egarriaren nahasketa oso mingarria:
  - Ivan laugarrenak zortea izan zuen! Bizirik irautea lortu zuen; hamahiru urterekin Shuisky behin-behineko langile nagusia hil zuten bere aginduz. Hamazazpi urterekin, Ivan, jada Izugarria ezizena jaso zuena, koroatu zuten, Errusiako lehen Tsar bihurtuz. Egia da, errege titulua ez zuten atzerritarrek denbora luzez aitortu. Tsarrak bi aldiz setiatu zuen Kazan eta hartu zuen 1552an. Lau urte geroago, Astrakhan Khanate ere konkistatu zuten. Volga erraldoi osoa errusiar estatu bihurtu zen, eta Errusiar Inperio berriaren lurraldea ia bikoiztu egin zen. Horrela, ekialdeko erasoen mehatxua ezabatu zen. Egia Krimeako Khanate geratu zen. Hasieran, erregeak ere konkistatu nahi zuen, baina Otomandar Inperioa indartsuegia zen. Gainera, zaila zen estepa zehar tropak hornitzea, garai hartan ez baitzegoen trenik edo kotxerik.
  - Produktu mekanikoak? -galdetu zuen Sadatek, maltzurki begiak gurutzatuz.
  - Horrela! Nahiz eta, egia esateko, autoa ere primitiboa den. Aurrerapenaren haurrik tontoena eta itsusiena: hori imajina daiteke. Gasolina kiratsa, deserosoa eta garratza - itsusikeria osoa! - Yankak keinu egin zuen azkar.
  Alik lotsatiz iradoki zuen:
  - Nahiago nuke berari begiratu ahal izatea!
  - Oraindik ez da errealista! - Yankak izerdia garbitu zuen larruazaleko ukondoarekin. - Ivan Izugarriak tsarrak Livonia konkistatzeko errazagoa eta sinpleagoa izango zela erabaki zuen. Ordurako zaldun-ordena hau ahuldu eta degradatu egin zen. Horrez gain, zaldun asko luteranismora bihurtu ziren, hau da, Vatikanoak ez zuen laguntza aktiborik emango. Kanpaina baino lehen, kanoi ugari egiten ziren. Gerra arrakastaz hasi zen; Errusiako tropek kanpaina bati ekin zioten azaroan eta ustekabean azkar harrapatu zituzten Narva eta Yuryev. Sei hilabetean, hogeita hamar hiri eta gotorleku hartu zituzten. Hala ere, Polonia, Lituania eta kontratatutako mertzenario alemaniarrak gerran sartu ziren. Agian tsarrak Poloniarekin eta Lituaniarekin akordio batera iritsi eta Livonia banatu behar zuen. Gainera, erregea ez zen Revel edo Talin erasotzera ausartu, gurutzatuei indartzeko denbora emanez. Gerra luze bat hasi zen. Errusiarrek borroka sutsuetan nagusitasuna bazuten ere, gobernadorearen traizioek, batez ere Kurbskyk, arrakasta militar guztiak ezeztatu zituzten. Armadak, tsaren gidaritza pertsonalaren pean, Polotsk hartu zuen, baina ezin izan zuen bere arrakastaren gainean eraiki. Kolpe trukea jarraitu zen. Gerra luzatu zen. Noizbait, zorion militarrak berriro irribarre egin zien errusiarrei. Polonian, ordurako Lituaniarekin bat eginda, erregea hil zen. Ivan Izugarria Tsar bera tronua aldarrikatzen hasi zen. Bere amaren arabera, Glinsky familia nobleko poloniarra zen, beraz, ez zen guztiz arrotza. Egia da, poloniar jaunak, askatasunetara ohituak, hain monarka indartsu eta gogor baten menpe egoteak beldurtu egin zituen. Bereziki, 1664an, tsarrak Mosku utzi eta oprichnina ezarri zuen. Ondorioz, errepresioa hasi zen. Batez ere krudelak izan ziren Novgoroden, non pertsona asko hil baitzituzten epaiketarik edo ikerketarik gabe. Aldi berean, asko torturatu eta korpatu zituzten. Hala ere, 1571n Krimeako tatariarren erasoaldian, oprichnina ez zen justifikatu; txakur burua zuten gudari asko ez ziren inoiz agertu militarren bilkurara. Urtebete geroago, tatariarrak garaitu zituzten, baina horrek ez zuen mehatxua guztiz desagerrarazi. Zorionez, gerra bat hasi zen Turkiaren eta Iranen artean. Krimeako tatariarrak distraitu zituen denbora luzez.
  Sadatek, ikertzaile gisa iraunkorra, galdetu zuen:
  - Ivan Tsar Poloniako tronuan eseri zen?
  - Ez!
  - Beraz, ez da oso inteligentea!
  Yankak sorbaldak altxatu zituen:
  - Arrazoi asko zeuden! Poloniako erregea Sejm-ek aukeratzen zuen, noble eta jauntxo nobleen artean. Eta ez zuten esku sendorik nahi. Bi urteko interregnoaren ostean, Henrike Valoiskoa igo zen tronura. Pertsonalki ez zen txarra ezpatarekin, baina pertsona ahul eta erabakigabe gisa ospea zuen, gainera, Sodomako bekatuaren jasateko.
  - Zer da hori! - galdetu nion aldi berean hainbat mutilei.
  - Kondairaren arabera, Sodoma eta Gomorra bekatariz osatuta zeuden osorik. Eta Sodomako bekatu esamoldea etxeko hitz bihurtu da - gizonek gizonak maite dituztenean. - azaldu zuen Yankak, keinuka.
  Sadatek kopeta zimurtu zuen:
  - Gure egungo sultanak mutilak torturatzea maite du. Tortura arsenal aberatsa du. Min egiten dienean erotu egiten da. Hala ere, gaizto gutxiagoko harem batean sartzeko aukerak azkar murrizten ari dira.
  - Zergatik? - Yankak uste zuen harem bat, batez ere emakume batentzat, bere egungo oinazea baino hobea zela:
  - Merkatariak ez zaitu joaten utzi nahi, begira, zure jokoaz dibertitzen da tarteka. - Sadatek hatza seinalatu zuen.
  Izan ere, Ahmedek xakean jokatzen zuen bere laguntzailearekin, eta hura ere haritza zenez, eta politikoki zuzena zenez, normalean irabazi zuen. Horren ostean koilara bat atera eta galtzaileari kopetan jo zuen. Hormigoizko kopeta zuen laguntzaileak barre egin zuen erantzun gisa.
  - Hori da, bikote duina aurkitu zuen bere burua! - erantzun zuen Yankak.
  - Seguruenik! Ivan Henry Valoisekin borrokatu al zen? "Sadatentzat eta beste mutilentzat oso interesgarria bihurtu zen".
  Yankak jada ez zuen muskuluetako mina nabaritu, bere aldartea altxatu zen:
  - Ez! Hemen ez zen ezer atera. Bere anaia zaharra Karl hil zen, edo hobeto esanda, pozoitu egin zen, eta ondoren Henryk ihes egin zuen. Valois dinastiaren azken ordezkari gisa pasa zen historiara: Frantziako tronuan. Interregnoak beste bi urtez iraun zuen. Neurri batean, Ivanen harrotasunagatik: Errusiako tsarrak ez zuen tronua lortu. Tronua Stefan Batory-k hartu zuen, Semigradeko gobernadoreak, eta Turkiako sultana kontratatu zuen, baina Alemaniako familia batekoa. Komandante trebea izaki, Ivan Izugarriaren tropa kolpatu eta erabat agortuak garaitu zituen. Ordurako, erregearen osasunak okerrera egin zuen. Estebanen tropek defentsan funtsezko hiria setiatu eta Polotsk hartu zuten. Aldi berean, Suediako armadak erasora jo zuen. Errusiako tropak sakabanatuta eta bi frontetan borrokatzera behartu zituzten. Batoryk ehun milako armada bildu zuen eta hainbat hiri hartu zituenean, Pskovi mehatxatzen hasi zen. Baina hiri hau guztiz gotortu da. Hainbat eraso lazgarrik ez zioten etsaiari abantailarik eman. Setioa luzatu zen, mertzenarioek ordainketa eskatu zuten. Ivan Izugarriak berak enbaxada bat bidali zuen Vatikanora. Lurrean Jainkoaren "diputatua" Aita Santuaren laguntza lortzen saiatu zen. Baina ez zegoen han! Aita Santuak katolizismoa Rusen aldarrikatzea eskatu zuen. Azkenean, ezpatak erabaki zuen dena. Bere burua agortuta, Batory-k Poloniarentzat nahiko mesedegarriak ziren bake-baldintzak onartu zituen. Ivanek Livonia osoa eta Errusiako herri bat laga zituen poloniarrei. Dena den, Pskoven aldeko guduen unean, Ermak zuzendutako kosako brigada batek Siberiako Khanateari eraso zion. Mongoliarren oinordekoek gobernatzen zuten. Etsaiaren nagusitasun numerikoa izan arren, Ermak irabazi zuen, khana harrapatuz. Ivan Izugarriak Siberiako hainbat hiri eraikitzeko agindua eman zuen. Mendebaldeko gerra aldi baterako utzita, tsarra pentsatzen hasi zen zergatik, Espainiako erregeak bezala, leloa aldarrikatu zuen: bakea Europara, kolonietan hedatzea, Siberiako lur basatiak ez jabetzea eta India, Txina eta konkistatzeko. beste lurrak. Erregea kosakoak eta jende ausarta biltzen hasi zen kanpainarako prestatzeko. Aldi berean, artisauek arma berriak egiten zituzten, mosketoi aurreratuagoak, kanoitik ez, baina aldizkaritik kargatzen zirenak, eta pistolaren suaren abiadura handitu zen. Ivanek berak printzesa ingeles batekin ezkondu nahi zuen Britainia Handiarekin aliantza bat egiteko suediarren aurka eta Indiaren inbasioan laguntza lortzeko. Baina heriotzak moztu zituen erregearen konpromiso ausartak. Zurrumurruak zeuden bere zirkuluak pozoitu zuela. Dena den, erregea denbora luzez gaixo zegoen eta bere heriotza aurreikusten zen. Hain subirano indartsu baten ondoren, tronua Fedor erdiko semeak heredatu zuen. Gogo ahul, borondate ahul eta jainkozalea zen. Errusia Boris Godunov errejidore indartsua zuelako bakarrik salbatu zen. Ivan seme zaharrena bere aitak hil zuen haserre batean.
  - Ivan Izugarria ere eroa da! - purrusta egin zuen Sadatek.
  Yankak ez zuen argudiatu:
  - Agian! Nonbait irakurri nuen Ivan Vasilyevitxek gaixotasun beneroak pairatzen zituela, merkurioa igurtziz tratatu zutela, eta horrek bere gorputza etengabe azkura eragiten zuela eta haserre eraso latzak eragin zituen. Hori bere mamiaren azterketan baieztatu zela diote. Ai, hau oso posible da! Ivan Izugarriak bederatzi emazte eta andre asko zituen. Zurrumurruak zeuden haien artean gizonak ere bazeudela, adibidez Basmanov Jr. Erregea hormonaz gainezka zegoen. Eta, hala ere, agintari handi bat, zeinaren azpian herrialdearen eremua bikoiztu baino gehiago egin zen. Baizik eta, Ivan Izugarria, bere gogorkeria guztiagatik, Errusiako agintari aurrerakoia da. Vodkaren eta larruen monopolio estatala ezarri zuen, elikadura deuseztatu zuen, Streltsy armada indartsua sortu zuen, hiri asko eraiki zituen eta osasun zerbitzu bat ezarri zuen munduan lehen aldiz. Horrez gain, Errusiako armada eta merkatarien flota berpiztu eta militarren adar berriak sortu zituen. Tsarrak asko egin zuen Rus'en berpiztearen alde eta hori ezin da alde batera utzi. Eta denek gabeziak dituzte! Gogoan dut barbaro batek Sokratesi esandakoa.
  - Zoragarria da eta erregeek egiten dutena!
  Sokratesek erantzun zion:
  - Barbaroen artean, bai! Zoragarria da hemen - hori da zoragarria! Bidezkoa besterik ez da bidezkoa!
  Sadatek zoritxarrez adierazi zuen:
  - Baina erregeak bere justizia zalantzan jartzen duen edonor gurutziltzatu edo korpatu dezake!
  - Baina honek ez du arrazoia duzunik frogatuko! - oihukatu zuen Yankak.
  - Ondo! Baina oraindik! (Begiraleek bi berriketa mutilen bizkarra jo zuten). Hasiera ematen du! Aurrera begira! - Sadatek eskuarekin seinalatuz, negar bidea hasten da.
  Izan ere, gorpu usain astun bat eta intziri lasaiak iritsi ziren Yankeera. Errepidean zehar gurutziltzatuta zeuden izarrak zintzilik zeuden. Hankak zati batean banatuta zeuden eta besoak alboetara. Oso exekuzio mingarria! Pertsona batek besoak eta hankak zulatzen dituen iltzeak eta lotailuak estutu egiten ditu. Baita gosea, egarria, intsektuak ere. Pertsona batzuk apustuetan itsatsita daude. Hau ere exekuzio oso mingarria da, baina iragankorragoa ere bada, pertsona azkarrago odola egiten baitu. Pertsona batzuk amu baten gainean kolpatu besterik ez zuten egiten, zeinaren punta saihetsetatik ateratzen zen. Hirurehun inguru exekutatu ziren, horietatik ehun gutxienez emakumeak eta berrogeita hamar bat haur, batzuk yankia baino gazteagoak. Mutila nahi gabe negarrez hasi zen:
  - Zer egiten zuten pertsona hauek? - esan zuen Yankak ahots dardaraz.
  Sadatek burua astindu zuen eta erantzun zuen:
  - Ez dut uste ezer serioa denik! Esklabo bat gurutziltzatu ahal izateko, jabearen agindu soil bat nahikoa da. Horrez gain, ohitura "sakratua" bat dago: esklaboen jabea edo bere familiako kide bat hiltzen bada, esklabo guztiak exekutatzen dira! Gainera, exekuzioak krudela izan behar du, eta ez da salbuespenik egiten umeentzat!
  - Garbi dago! Eta zer itxaroten nau desobedientziaren kasuan? - Yankak dardarka egin zuen beroa izan arren.
  - Azala lehortzen edo okerrago! Ihes egiten saiatzen bazara, jabearen erabakiz zigortua izan zaitezke, baina azotearekin ehun astindu da jasan behar duzun gutxieneko derrigorrezkoa. Hau da legea! - Sadatek ukondoa lepotik pasatu zuen.
  - Eta gurutziltzatzea? - Yanka saiatu zen arnasa ez hartzen, gorpuaren usaina izugarri nazkagarria zen.
  - Edonoiz! Ez duzu arrazoirik behar! Esklaboa zara, horrek esan nahi du ez zarela pertsona ez ezik, animalia baino okerragoa ere. "Sadatek ostikoka bota zuen egurrezko bloke irregularra.
  - Noski, gure herriak badu okerragoa den artikulu bat ere: animalien tratu txarrak. Hemen posizio txarragoan gaude. - Yanka haserre zuzena zegoen.
  Neska batek, kako bat jantzita, intzirikatu zuen:
  - Edan! Gutxienez ur tanta bat.
  Yanka beregana joan zen eta berehala zartagina erori zitzaion. Kolpeetako batek aurpegian jo zuen, sudurra irekiz. Odola nahiko ugaria ateratzen zen, mutilak mihiarekin miazkatu zuen. Bera oso egarri zen. Sudurretik datorren odola ez da edateko onena, eztarri lehortuari baizik, gozamena dirudien arren.
  Alik bere burua lehortzen lagundu zion:
  - Kontuz, gorde indarrak!
  - Saiatuko naiz! Baina hau ez dago nire esku.
  Mutilek nahi gabe bizkortu zuten erritmoa, halako izugarrikeriari begira gozatzen baitzuten. Eta egurrezko izarren azpian, hezur zatiak daude inguruan. Hainbeste hildako zeuden, zutoin batean zorrozten ari zen mutiletako bat geldirik zegoen, punta sorbalda artikulaziotik atera zen, odola lehortzen ari zen jada. Bat-batean burua altxatu eta keinua egin zuen.
  Sadatek irribarre naturala egin zuen:
  - Hau da mutila! Hiltzen, baina oraindik hautsi gabe!
  Yankak pentsatu zuen, berak izango ote zuen nahikoa ausardia eta borondatea keinua egiteko, apustu batek barrutik urratzen zaituenean? Seguruenik ez, nahiz eta bere garrasiak zapaltzen ikasi duen. Irabazten zaituztenean gauza nagusia pentsatzea, pentsatzea eta berriro pentsatzea da!
  Alik, hortzak estutuz, gogoratu zuen:
  - Hiru mutil ikusi nituen: izarretan ere gurutziltzatu ziren! Jabeak pintzak berotu eta saihetsak hausten hasi zen haiekin. Mutikoek konortea galdu zutenean, baratxuria eman zien usaintzeko! Lagundu egin zuen! Mutilek begiak ireki zituzten, eta berriro borreroak hezurrak zapaldu zituen. Ilaran jarri eta ikustera behartu gintuzten. Orduan, gure zorigaiztoko kamaradak hil zirenean, esklaboek ikatzak sakabanatu zituzten. Jabeak haien gainean ibiltzeko agindu zigun, gu gurutziltzatuko gaituztela ere mehatxatuz. Hankak erre genituen, izugarri sufritu genuen, eta orduan pauso bakoitza tortura bihurtzen zen. Bizitza gogorregia da esklabo zarenean.
  Yankak eskua eman zion:
  - Zin dagizut, dena egingo dudala esklabotza planeta osoan desager dadin! Hala izan dadila! Mundu honetako umeek ez dute inoiz negar egingo!
  . 22. KAPITULUA
  - Isilik! - Esan zuen Elfarayak xuxurlatu ozen batean. - Izan zaitez gerlari ausarta!
  Neska iratxoak bere oin arrosa bigunean putz egin zuen, itxuraz ez zuen giza eskola gogortik pasatu, kristalezko zapatila galdu zuen printzesa baten antza zuen. Vladimirrek granada bat bota zuen. Zirrikitu zabal batera hegan egin zuen eta lehertu egin zen, antza, ez oso ozen; hormigoizko hormek eragotzi zuten zatiak sakabanatzea. Baina norbaiten kaskoa berdindua urrutira joan zen, hesi baten aurka talka egin zuen eta alanbre arantzatsuetan korapilatu zen.
  Nonbait ezkerrera, beste bi leherketa joan ziren, eta orduan maiz tiroak entzun ziren arma automatikoetatik.
  - Badirudi lurreratzeko indarra borrokan sartu dela! - marmar egin zuen Elfarayak.
  - Guk ere jasan beharko genuke!
  Elfarayak bota gabeko neskari deitu zion:
  - Nola deitzen zara!
  - Rofacola! - Erantzun zuen neskak, gorrituta.
  - Hartu bi lagun eta saiatu hesia gainditzen! - Neska iratxoa berehala joan zen:
  - Itxaron, mugitu laurogei bat metro eskuinera.
  Bigarren botak kendu eta takoi biluzi erakargarriak keinu eginez, neskak xuxurlatu zuen:
  - Bainu deuseztapen handi bat egingo dute! - Edertasunak oin biluzik zapaldu zuen alanbre puska baten gainean, baina ez zuen moteldu, odol-tanta anbarra agertu arren.
  - Baliagarria izango da! - Elfarayak laburbildu zuen.
  Ezker hegaletik hainbat bala iritsi ziren. Borroka serio bat zegoen han. Vladimir mehatxatuta sentitu zen:
  - Goazen korrika aurrera, mortero suarekin estali gaitzakete! - oihukatu zuen gazteak. - Bai, azkar ibili!
  Zaila zen kakofonian entzutea, baina iratxoek tonu ezin hobea dute. Horietako talde txiki batek leku berri batera ihes egin zuen, eta ez alferrik. Hiru meatzek zimurtutako ibilgailuaren aurka jo zuten eta borrokalariak sabelean lurrera erori ziren.
  Elfarayak oihukatu zuen:
  - Banatu eta saia gaitezen ertz bat osatzen. Ni eskuineko hegalean nago, eta zu, Vladimir, ezkerrean.
  Haren hitzak leherketa izugarri batek eten zituen, hesiak erori ziren eta ondoko eraikin bat zatitu zen. Iratxoek, irrintzika, eskuekin estali zuten, nesketako bat metraila batek buruan jo eta isildu egin zen.
  - Hona hemen lehen hildakoa! "Damu itzalik gabe", esan zuen Elfarayak.
  Leherketa gertatu eta berehala, itxura mehatxagarriko bi eraso-hegazkin igaro ziren altuera baxuan. Beste bonba bat bota zuten, eta inguruan lehertu ziren, soldaduei lur erreko zati berri batekin bustiz.
  Chriszlyk marmar egin zuen:
  - Zer dragoia antimunduarena!
  Elfarayak adostu zuen:
  - Haien jokaera ilogikoa da! Hau segurtasun-estalkia bada, zergatik ari dira bonbardatzen beren lurraldea!
  Neska iratxoak berehala erantzun zuen:
  - Trollek izaki bizidun guztiak gorrotatzen dituzte!
  - Etsaia beti dirudi infernuko demonio bat! - eten zuen Elfarayak. - Egia esan, beharrezkoa da...
  - Hesia apurtuko dugu! Eta gero berarengana etorriko dira beste guztiak! - Vladimir azaltzen hasi zen.
  - Beraz, egin dezagun bidea!
  Borrokalari pare bat, kometaren antzekoak, hego kurbatuak eta aho itxurako armak zituztenak, sorgailu-zentralaren eraikinetik jauzi egin zuten. Pistola hauek metal urtutako zatiak jaurtitzen zituzten. Bitxia bada ere, aire-helburua eraso-hegazkin bat izan zen.
  - Zer motatako astoak dira hauek? - Elfaraya harrituta zegoen.
  Erasoko hegazkinak suziria jaurti zuen eta abiadura hartzen hasi zen, alde batetik bestera kulunkatzen zen bitartean.
  Vladimirrek oihukatu zuen:
  - Ez galdu ekimena, baina orokorrean komandante bat egon beharko litzateke!
  - Gizona zara eta bonbak dituzu eskuetan! - Neskek garrasi egin zuten. Orduan korrika egin zuten, erretzen ari zen autoa inguratuz.
  Muinoen alboko nonbaitetik, hainbat tiro entzun ziren bata bestearen atzetik, obusak ezker hegalean lurreratu ziren, zerbitzu operatiboen eraikinetik gertuago.
  Elfarayak adierazi zuen:
  - Dirudienez, hirugarren indarrak borrokan parte hartzen ari dira!
  Vladimirrek filosofikoki erantzun zuen:
  - Gerran, dena da posible!
  Neska iratxoak kantatu zuen:
  - Ezinezkoa dena da posible soldadu batentzat! Arakatu lubakira arretaz - urratu granada!
  Vladimirrek jaurtiketa zehatz batekin hormaren atzetik jauzi egin zuten bi troll jaurti zituen. Burua zulatuta joan ziren hegan, eta ongi zuzendutako gazteak begiz jo zien.
  - Hauxe da esamoldearen betetze literala: ez bekainean, begian baizik! Urratu gasa itzali baino lehen!
  Chriszlyk histerikoki esan zuen:
  - Badirudi inguratuta gaudela!
  Vladimirrek begiak zurtz zituen; buruaren egiturak ikuspegi zabala ematen zion. Gutxienez dozena bat tanke eder, arinak eta hiru kanoikoak zihoazen segurtasun konplexurantz.
  - Eta ze teknika! Zalantzarik gabe, ez genuen horrelakorik! Edo atari ikusezin batetik sartu ziren?
  Chriszly-k iradoki zuen:
  - Hau faktore probabilistiko baten programako sarrera bat da! Benetako gerra baten konbinazio moduko bat, zeinetan sorpresak sortzen diren noizean behin!
  - Great Chrizzly, bestela ez nuke asmatuko! - esan zuen Elfarayak sarkastikoki.
  Hurbiltzen ziren tankeek metrailadoreak jaurti zizkieten borrokalariei. Apurtu egin ziren eta leherketak piztu ziren. Kotxeetako bat gelditu zen, bere pista hondatuta zegoen.
  Elfarayak pazientziarik gabeko keinu bat egin zuen:
  - Zatoz Vladimir eta zuek neskak jarraitu nazazu! Ez du ezertarako quasar kitzikatu baten fotoiak zenbatzeak!
  Leku batean, hesia erdi eraitsi zuten leherketak, eta Vladimir eta Elfarai, indartsuen gisa, salto egin zuten mugimenduan, beste bost troll errematatuz. Gaztea damutu ere egin zen:
  - Helburu batean hainbat bala gastatzea ez da arrazionala!
  - Ez al dakizu oso arin sakatu behar duzula, mikro piano bat joko balute bezala! Bestela, zure eskuak bizitzaren muinera zorrozten dira!
  Destakamendu txiki batek etsaia gelaxkatik atera zuen eta hormara sartu zen. Zortzi metro onetan ibili zen. Vladimir eta Elfarayak iratxoak jaso zituzten, botaz. Hala ere, Chrizzlyk ezezkoa eman zion eta bere kabuz hormara igo zen.
  - Kilika nago! - azaldu zuen.
  Elfarai erosoago behatzen hasi zen eta ezker hegalari begiratu zion. Han benetako borroka gero eta zabalago eta gogorrago zabaldu zen.
  Infanteriaz gero eta garraio gehiago lehorreratzen ari ziren; hodeien atzetik ateratzen ziren, euri tantak bezala bonbak jaurtiz. Gero eta hegazkin-eskuadroi gehiago agertzen ziren zeruan. Abiazio-duelak gero eta gogorragoak ziren. Borrokalariak eta erasoko hegazkinak talka egin zuten, distira distiratsu batek jarraitu zuen eta hegazkinak sakabanatu egin ziren. Haien zati bat erori zen, ia Elfarairen masaila ukituz. Neskak ukabila erakutsi zuen:
  - Ergel elektronikoak!
  Vladimirrek metrailadore batetik tiro egin zuen korrika zifrak. Lasai jo zuen, patatak ereiten dituen traktoreak bezala. Trollen irudi baldarrak erori eta izoztu egin ziren. Dena zirudien komiko, jostailu bat bezala.
  Tankeek gora egin zuten, mugitu ahala tiroka, eta oinetako paraxutista-taldeek etengabe tiro egin zuten, norabide guztietatik aldi berean erasotuz. Etsaiaren defentsa elastikoak, hala ere, sendotasuna erakusten zuen, kolpeak uxatzen.
  Elfarayak Rofakola oinutsik eta jada zauritutako bi lagunak borrokan ikusi zituen. Neska bat kolokan zegoen odola galduta, baina bidea egiten jarraitu zuten:
  - Neska argiak! Oso neska ausartak! - Elfaraik onartu zuen.
  - Beraz, hil egingo dira, ezertarako balio gabe! - ohartu zen Vladimir.
  Txirrin egin zuen:
  - Mugitzeko garaia da dominak banatzeko garaiz egon nahi badugu!
  - Burutazio ona.
  Bost borrokalari elkarrekin salto egin zuten lubaki-hobietara. Neska iratxoa harrituta geratu zen; bala batek sorbalda artikulazioa zulatu zuela zirudien. Edertasun zurbilak esan zuen:
  - Hori ondo dago! Hutsa ez da lehertuko!
  Elfarayak jatortasunez galdetu zuen:
  - Joan zaitezke!
  - Noski! - Neska alaia zirudien.
  - Orduan jarraitu nazazu!
  Friki batzuk haiengana zihoazen, hautsezko zutabeak izan arren, gerlariek sudur oker luzeak, aurpegi grisak eta bekain urriak zituztela antzematen zen, bele baten hego moztua bezala.
  Vladimir-ek berehala hartu zituen pistolaz:
  - Gai xarmagarriak! Ez da hori!
  Grizzlyk:
  - Trollak! Infernuko demonia!
  Eraikina orro batekin erori zen, eta lehergailuak botatako pistola autopropultsatua bere arrastoetan gora egin zuen.
  Elfarayak agindu zuen:
  - Upel guztietatik sua!
  Metrailadoreak berehala hasi ziren hizketan, bost eztanda gurutzatu ziren korrika-pilean.
  Trollak erori egin ziren, batzuk luma errekadan murgildu ziren, itsu-itsuan kolpatu behar izan zituzten, eta beste batzuk kanpora salto egin zuten.
  Troll batzuek gorputz-armadurak zeramatzaten, beraz, itxuraz, ausardiaz jokatzen zuten, zauriezintasuna kontuan hartuta. Vladimir eta Elfarayak buruari buelta eman zieten, aldizkariak amorruz irauliz. Iratxoek baino askoz hobeto tiro egin zuten, baina denbora birkargatzen pasa behar izanak ez zuen alde egin! Troll batzuk hurbiltzea eta sua itzultzea lortu zuten. Neska gizajoak opari bat jaso zuen lepoan eta aurpegian, eta beste bat bularrean. Edertasuna isildu zen, eta bestea intziri eta nahastu egin zen. Grizzly-k ere zauri tangentziala jaso zuen, zurbildu egin zen, baina bere onerako ez zuen erakutsi.
  Vladimir eta Elfarayak, esku batekin sua gelditu gabe, bestearekin granadak bota zituzten. Zati masiboak erasotzaileak gainezka egin zituzten, eta su koordinatu eta zehatzak amaitu zituzten.
  Ehun gorpu baino gehiago zeuden hurbilguneetan eta plataforman etzanda; izaki gaiztoen erasoa erabat ito zen. Bizirik geratu zen hirukoteak azaletik jauzi egin zuen eta hainbat aldizkari kendu zituen, gorputz kirattsuei gerrikoak kenduz.
  Usain desatseginari keinu eginez, Elfarayak pozik esan zuen:
  - Badirudi etsaia garaitua dagoela! Beraz, orain gure jendeari lagundu behar diogu! Hemen bakarrik ez duzu ulertuko non dagoen gure jendea.
  Chrizzlyk burua astindu zuen.
  - Ez, ez da hori egin behar duguna!
  - Eta zer? - Vladimir harrituta zegoen.
  - Azken finean, eskarmentu handiko ingeniari elektronikoa da, zu ez bezala!
  Elfarayak arbuiatuta egin zuen:
  - Tira, zer! Nork borrokatzen du hobeto?
  - Hobeto zara! Baina badakit irabazteko modu bakarra! - Iratxoak irribarre maltzur egin zion Poleninskiri, begiak zurbilduz.
  - Eta nola egin hau? - galdetu zuen neskak.
  - Denak engainatu nituen. Hemen goaz sorgunera.
  Vladimirrek tu egin zuen:
  - Han meategiekin topo egin dezakezu!
  - Baina arrakasta izanez gero, armada birtual erraldoi hau itzaliko duen urrutiko aginte bat aurkituko dugu. Ezin dituzu akabatu metrailadoreekin bakarrik! - esan zuen iratxoak autoritatez.
  Elfarayak adostu zuen:
  - Esperientzia handiagoa du halako "joko birtualetan" eta eskuetan ditu kartak.
  Chrizzly, galdutako bala batek edo metraila galdu batek kolpatu ez zezan, hormigoizko egitura distiratsurantz korrika egin zuen. Vladimir eta Elfarayak elkarri begiratu eta hari jarraitu zioten. Azkar ari ziren korrika, baina akats bat egin zuten. Ezkutuko gelaxka batean ezkutatuta zegoen metrailadore batek berunezko euria askatu zuen.
  - Aupa! - Oihu egin zuen Elfarayak bere botak harrapatu zuenean. - Hau beste fabore sexual bat besterik ez al da?
  Zorioneko txirrindulariak salbatze txokoa inguratu zuen, baina Vladimirrek askoz zorte gutxiago izan zuen. Eskuak astinduz, metrailadorea erori zen, bala handi batek armaren gorputza jo zuen. Pare bat momentuz izoztu egin zen gaztea; oparietako batek sabelean jo eta ahoz behera erori zen. Hurrengo leherketak bere inguruan lurra urratu zuen, Vladimir alde egin zuen eta zuzenean sorbaldatik joan zen. Oro har, joko birtualean gorputza arrotz bihurtu zen, ahula, ez da nahikoa azkar, traizionatu zuen. Gaztea mahatsondo bat bezala kikildu zen, metrailadoreak doikuntza bat egin zuen eta berriro ere urdaila eta bi hankak, baita bularra ere, bihotza zulatuz. Vladimir heriotzatik salbatu zen Elfarairen esku-hartzearekin. Neskak granada bat bota zuen, metrailadorea une batez itzali eta Vladimir hartu zuen.
  - Beti bezala, salbatuko zaitut! Lege guztiak hautsiz! - Neskak kantatu zuen. "Orduan, bota urratua kenduta, Vladimir sektore seguru batera bota zuen, jaurtiketa etsi batekin. Momentu horretan, neska berari omoplatoan jo zuten, baina jada erortzen ari zen eta balak gorputz armairua zulatu zuen eta bizkarra bakarrik urratu zuen.
  Itzulia egin ondoren, neskak alde egin zuen. Lerroek jarraitu zioten. Berunezko ur-jauzia erreka baten antzera zihoan, eta metrailadoreak ez zuen muniziorik galdu. Hormigoizko eztilak erori ziren hormatik, zorionez harlangaitza nahikoa sendoa zen aldi berean ez erortzeko. Hala ere, ez zion neskari burua ateratzen utzi.
  Elfarayak ingurura begiratu zuen:
  - Aupa, Chrizzly, non zaude?
  Erantzuna hildako isiltasuna izan zen. Neskak beste granada bat bota nahi zuen, baina ez zuen gerrikoan aurkitu.
  - Tira, tontoa naiz! - Elfarayak zin egin zuen.
  Egia da, laguntza, gerran beti gertatzen den bezala, ustekabean iritsi zen. Forma dotoreko hiru tankeak ezker hegaletik aurrera egin zuten. Elfaraeren eskuetan jolastuz, metrailadoreen dorreak suntsitzen hasi ziren.
  Neskak txistu egin zuen:
  - Eta ez dute beldurrik!
  Obusen boladak dorre bat eraitsi zuten lau hegazkin kanoiekin. Egia da, tankeen armaduran hainbat koska geratu ziren, eta eskuinetik zihoanak pista kaltetu zuen, baina hainbat arrabol independente zeudenez, abiadura apur bat moteldu zen.
  Vladimir ohartu zen mugimendua izan arren, tankeek nahiko zehaztasunez tiro egiten zutela, hau da, ziurrenik egonkortzaile hidrauliko batekin hornituta zeudela. Hegazkinen aurkako pistolak kalibre txikiegiak ziren kalitate handiko armadurak barneratzeko. Deposituak babes dinamikorik gabe zeuden arren, metalaren indarra eta iraunkortasuna handia zen, ez behintzat titanioa baino txikiagoa.
  Metrailadoreen dorreak isildu egin ziren eta arnasketa gero eta errazagoa zen.
  Arma sekretuaren txanda iritsi zen, obus batek metrailadorea jo zuen eta erretako hondakinak goitik hegan egin zuen.
  Elfarayak xuxurlatu zuen:
  - Ongi egina!
  Neska, denbora preziatua galdu gabe, geltokiko amaierako horman zehar korrika egin zuen. Hoztu gabeko kartutxoek oin biluzi zizelatuak erre zizkion (neskak bigarren bota ere kendu zion trebeagoa eta itxura ederrago izateko). Hurrengo txokora helduta, Elfaraya sabelean erori zen eta arreta handiz patiora begiratu zuen hurbilketak hobeto ikusteko.
  Geltokiko patioan lasaitasuna zegoen ekaitzaren artean. Ate makal bat zabalik zegoen, eta guardia bakarti bat makurtuta zegoen.
  - Bakarra! segundo batean kenduko dut! - xuxurlatu zuen Elfarayak.
  Ondo zaindutako lore ohe batek begia erakarri zuen; paisaia tristea alaitzen zuen. Utzitako kargagailu bat eta monoplano arin eta antzeman bat zeuden inguruan.
  - Hemen ebakuatzeko bide bat dago! Hegodun pegaso zuri bat baino ez da falta! - pentsatu zuen Elfarayak.
  Beldarren bat-bateko orroak buelta eman zion. Neska tokian izoztu egin zen, txundituta. Tanke astun bat atera zen hartz bat bezala sutik ezkutatuta zegoen izkinatik. Askoz handiagoa zen eta Elfarayak aurretik ikusitako makinak baino traketsagoa zirudien.
  - Eta txoferrak amore eman duela dirudi!
  Izan ere, antza denez, esperientzia handirik gabe, bolantea astintzen zuen tarteka. Deposituaren arrastoek ikaragarrizko zarata arteztu zuten, hormigoia xehatu eta txinpart berdeak botatzen zituzten. Sei tiro izan ziren, metrailadoreak kontatu gabe, makina izugarria. Elfaraik "Maus" alemaniarrarekin zuen elkartea. 188 tonako ibilgailua, Hungariako guduetan, obusen beldurrik gabe (ilarrak bezala errebotatzen zuten), sobietar tropen posizioetan perla bat zen. Horrelako bi auto erraldoi, gasolina agortuta, sobietar gatibuan amaitu zuten. Orduan, haien oinarrian, Mantxako Kanala zeharkatu eta Ozeano Bareko hondoan zehar Alaskaraino bidaiatzeko gai ziren itsas sakoneko tanke erraldoiak sortu ziren. Antzeko berrogeita hamar munstro gehiago sortu ziren, baina Stalin ordezkatu zuen Khrushchev pentsamendu estuak makina erraldoi eta oso garestiak urtzeko agindua eman zuen. Oro har, gerra baino lehen ere, Stalinek hirurehun eta berrogeita hamar tona pisatzen zituen Kirov munduko tankerik handiena eta 2.000 zaldiko diesel motor bat eraikitzea agindu zuen. Zortzi kanoi eta hamasei metrailadore eraman zituen. Garai hartako: teknologiaren miraria besterik ez. Zoritxarrez, tankeak garraiatzea lan zailaegia da, eta gerra modernoak maniobra zabalak eta ekipoen mugimendu abiadura handiak behar ditu.
  Pentsamendu hauek erreflexiboki Elfarairen buruan zehar ibili ziren. Neskak ez zuen borrokatu nahi eta musker bat bezala kizkurtu zen. Txerria bezain zikina zegoen, baina momentuz, zikinkeriak bizitza salbatzen ari zitzaion. Denbora oso poliki pasa zen. Oro har, Khrushchevek berrogeita hamar tona baino pisu handiagoko tankeak ekoiztea debekatu zuen, eta Errusian antzeko debeku batek ia 100 urte iraun zuen! Komeni al da hori? Eskarmentuak iradokitzen du: gerra non dagoenaren araberakoa da . Europan edo basamortuan, tanke astunek ondo frogatu dute. Bereziki, NATOko kide den tanke baten pisu estandarra 63 tona ingurukoa da, geruza anitzeko armadura indartsuarekin. Mendian, hobe da ibilgailu arinagoak erabiltzea. Bereziki, tripulaziorik gabeko lau kanoidun tanke nanoak. Denbora luzez, robotak arazo guztien panazeatzat hartu ziren, baina, zorionez, makina elektronikoen tokiko istilu ugarik erakutsi zuten: ordenagailu batek ez luke inola ere bere burua norbanako gisa aitortu behar. Pertsonen eboluzio biofisikoak zuzendutako robotekiko mendekotasuna zertxobait murriztea ahalbidetu du. Bestela, makinen giza arraza desagerrarazteko distopia ugari errealitate bihurtuko lirateke! Gainera, magiak ardura elektronikoaren zati bat hartu zuen. Lehen lotan zeuden giza garunaren erreserbak esnatzen lagundu zuen. Mundua unibertso homozentrikorantz aldatzen hasi zen.
  Azkenik, ibilgailu astun batek izkina hartu eta itsu-itsuan tiro egin zuen armak. Mokalak luzeegiak ziren agian, eta horrek mugimendua moteldu egiten zuen. Ez da ezertarako Ambrams-eko amerikarrek antzinako garaietan kanoi laburragoa erabiltzen zutela, pistolak dagoeneko presio handia sortzen baitu. Horri esker, errazagoa da apuntatzea, bestela, mokorrak zailak dira mugitzea. Metrailadoreak askoz arriskutsuagoak dira! Neskak arnasari eutsi zion, pasatuko ote zen galdetuz - ez!
  Tiro batek ikaragarri jo zuen, eta ikurra ikusita, patioaren sarrerako troll komuna puskatu zen. Plastikozko panelen zatiak, isolamendu zatiak eta usain izugarria duten gorotzak ehunka metrotan barreiatu ziren.
  - Komun sasikua bustia zegoen! - xuxurlatu zuen Elfarayak. Eta tankeak turbinak zaunka egin zituen eta eraikinaren ondotik igaro zen, troll gorotzekin hauts apur bat hauts bihurtuz. Gudariaren sudur-zulo sentiberak jasanezina pairatzen zuen, kirats batez beteak balira bezala.
  Hala ere, Elfaraik beste arazo batzuk izan zituen: beldar zabaletik hormara dagoen distantzia kalkulatu zuen.
  - Laua izan naiteke, noski idiota hau apur bat eskuinera mugitzen bada! Hala ere, argia naiz.
  Hortzen klik erritmikoak eta esteken kirrinkadak hileta martxa bat ziruditen. Elfarayak bere burua irribarre egitera behartu zuen, aldi berean bonbak lehertzen entzun zituen, eta begi-ertzean ikusi zituen eroritako hegazkinak erretzen, eta orduan haietako bat lehertu zen orro beldurgarri batez, bonbardatzaile estrategiko baten tamaina ikusita. Leherketak hainbat aldiz errepikatu ziren, hegazkinaren sabeleko eduki hilgarria leherraraziz. Gudua oinarriaren erdialderantz zihoan, galdetzen diot nola dagoen Rofakola, bizirik dagoen ala ere hil den. Azken finean, mina hain da benetakoa! Berehala hautematen du hori, metalezko sei upeleko munstroa hurbiltzen ikusita. Oro har, Bigarren Mundu Gerran, sobietar eta amerikar diseinatzaileak saiatu ziren dorre batean bizpahiru bokal jartzen. Baina Bigarren Mundu Gerraren esperientziak eta tankeen gudu ugariek egitura horien erabateko porrota erakutsi zuten. Harrezkero ia kanon bihurtu da, tanke bat, dorre bat, barril bat! Egia da, laster hasi zen dorrerik gabeko tankeen moda. Oro har, hau eztabaidagarria da, morteroa upel anitzekoa bada, zergatik ez upel anitzeko depositua?
  Beldarraren lehen loturak neskaren oin hutsen ondoan zeuden, eta arrabolak, kargagatik berotuta, poliki-poliki haien ondoan ibiltzen ziren, hamarnaka tona burdin masa eramanez. Metal beroak neskaren takoi hutsak erre zituen; normalean ez da hain sentikorra, baina gorputzaren parametroak ez ziren bere alde aldatzen. Esate baterako, lehen, bere burua geruza mehe batean zikin zezakeen horman - oraindik haragi hiperplasmatikoa zen, baina orain beldar errukigabeak ukitzen ari ziren. Makinaren arnasa beroak aurpegia kiskali zuen, gorputzean zauriak eta marradurak, nahi gabe malkoak botaz.
  Elfarayak keinu egin zuen, malko perlatsu bat jaisten. Begietako eztena baretu zen, baina beldarrak eskuineko oinaren behatz lodia estutu zuen. Halako pisuak hezurrak zapaltzen dituenean, mina ikaragarria da, gudaria hain gogortua ez balitz, garrasi egingo luke dudarik gabe, baina hortzak karraskatu besterik ez zituen egiten.
  - Hori nazkagarria da! Baina orain badakit nolakoa den emakume baten oinak Espainiako botan! - Neskak pikua erakutsi zuen.
  Tankeak metro batzuk gehiago egin zituen eta gelditu egin zen. Elfarayak hasperen egitea erabaki zuen eta kontu handiz altxatu zen: munstro blindatua atzean zegoen eta ez zegoen beldurrik izan beharrik.
  Eskuinean, gudu eremura sartuta, erasorako lau hegazkin joan ziren. Ikusi nahi ez, alboan geratzeko, sei metrailadoreren jaurtitzaileek su amorratua egin zieten, eta obusen karkasak zaratatsu bota zituzten.
  Luzeak, marra arrastoekin, eztandak urrunegi joan ziren ibilgailuei kalte egiteko, baina nahikoa hurbil pilotuek depositua antzemateko.
  Borroka eremuko helburuak obusekin eta misilekin lehertu ostean, laurek "begizta hila" egin zuten eta helburu berri batera hurbiltzen hasi ziren.
  Elfarayak irribarre egin zuen:
  - Beste nahaspila bat galaxia txiki batean! Beharbada erretiroa jokatzeko garaia da!
  Neskak bira egin zuen berriro, itzulipurdi bat eginez, eta takoi hutsez keinuka abiatu zen elektrozentralaren ateetara.
  Edertasuna bizkorra zen eta troll-era joan zen. Apenas izan zuen metrailadorea altxatzeko astirik, buruarekin sudurrean jo zutenean. Kolpeak oihartzun txalo egin zuen Elfarairen buruan, baina frikia pasatu egin zen.
  Hainbat suziri lehertu ziren atzetik ia aldi berean. Eraginkorra izan zen burrunba ikusita, jaurtitako pistoletako batek neskari heldu zion, biraka eta ia oinetatik kolpatu zuen. Horren ondoren, punta horman talka egin zuen, adreiluak erori ziren. Hainbat zati txikik edertasunaren hanka biluziak mozten dituzte.
  - Berriro engantxatuta dago! Zein traketsa naizen!
  Neska abiada bizian sartu zen erdi irekitako atea. Barruan hiru troll zeuden, baina Elfarayak leherketa batekin moztu zituen, bere metrailadorea beti prest.
  Stormtroopers teilatuaren gainetik burrunba egin eta urruntzen hasi ziren. Beste zaratak moteldu ziren. Dozenaka errotoreren zurrumurruak efektu lasaigarria izan zuen. Neskak elkarte bat ere sortu zuen amaren sehaska-kantoarekin. Hala ere, ez zuen inoiz entzun.
  - Berotik atera!
  Elfarayak ingurura begiratu zuen eta ia berehala ikusi zuen hodi-sistema hodi bat. Lineetan zuzenean lau banaketa-gailu instalatu ziren, hozgarriaren mugimendua kontrolatzen zutenak.
  - Beno, organismo primitibo baten bihotzean sartu zen botila zati txiki bat bezalakoa naiz. Ez al da sorgailu horiek pizteko ordua! Gure jende asko hilko den arren! - Neskak zalantza egin zuen.
  Momentu honetan ahots ezagun bat entzun zen:
  - Oraindik bizirik atera zara! Eta itxura bikaina duzu!
  Elfarayak itzuli zuen:
  - Eta zu Chrizzly zara! Hona hemen ezkutatzea lortu zuen mamu iheskorra.
  - Gudari on bat brodatzen eta irabazten laguntzen duen bezain espioi ona da! - Erantzun zuen iratxoak.
  - Espioitza makina militarrarentzat lubrifikatzaile ona da, baina erregaia espiritu ausarta da oraindik! - esan zuen Elfarayak patetismoz.
  Chrizzly-k ahurra luzatu zuen, kolore anitzeko kubo txiki bat gainean sartzen zen:
  - Badakizu zer den!
  - Suposatzen dut! Zerk lagunduko digu irabazten!
  Iratxoak irribarre egin zuen:
  - Ondo! Etsaien armada guztiak desgaitzeko gai da. Baina energia askorekin kargatzen baduzu.
  Elfaraya pozik zegoen:
  - Beraz, oso posible da hau egitea, hozte sistema suntsitu eta gero lehertu egingo da! Ez dut uste bonba atomikoa baino okerragorik!
  - Apur bat ahulagoa, baina nahikoa guretzat!
  - Ez hitz egin, jardun! - Neskak klip gehigarri bat sartu zuen metrailadorean, azken begirada bat eman zien lasaitasunez lan egiten duten instalazioen ilaraei eta tiragailuari sakatu zuen. - Ai agur "primitiboak"!
  - Jokatu zehazki artikulazioetan, bestela ez duzu suntsituko! - proposatu zuen iratxoak.
  Lanpara horiak berehala hasi ziren dirdira sabaiaren azpian, eta berehala dozena bat sirena eta dozena bat txirrinka estazioaren bolumena Hades ilunenaren hotsez bete zuten!
  Elfaraya eta Chrizzly korrika atera ziren patiora eta berehala salto egin zuten monoplanora. Erregai motor batekin aurkitu zuen bere burua, baina giltzarik gabe. Hala ere, Elfaraya ez zegoen galduta, panela atera eta hariak zuzenean konektatu zituen!
  - Ikusten duzu non gurea ez zen desagertu!
  Delta-plantea aireratu zen, kirrinka lotsati eta indarra hartzen hasi zen.
  Chrizzly purrustada:
  -Badirudi galdu egin dugula!
  Elfarayak burua astindu zuen:
  - Ez, azkar! Begira zenbat borrokalari dauden. Horiei nola aurre egin, agian automatikoki.
  Izan ere, su leherketa bat egin zitzaien; balek ia monoplanoa jo zuten.
  Chriszlyk irribarre egin zuen eta esan zuen:
  - Bide unibertsal bat dago!
  - Zein!?
  - Hau! - Iratxoak alkandora zuria kendu eta leihotik atera zuen.
  -Zoratuta zaude? - Elfarayak kikildu egin zuen, bere hatz zapaldua, bere oin biluzi eta neskatxa metalezko pedalean joz.
  - Hau da mandatarien seinalerik zaharrena!
  Izan ere, borrokalariek monoplanoari tiro egiteari utzi zioten. Gero eta urrunago joan zen. Bat-batean dena izoztu zen, borrokalariak, eraso-hegazkinak, bonbardaketak airean izoztu ziren, tanke ugari gelditu ziren. Harrigarriro isildu zen.
  Chrizzlyk, kolorerik gabeko ahotsez (badirudi bere emozioak haragi-errogailu batean erre zirela), esan zuen:
  - Bukatu da!
  Horren ostean argia itzali zen.
  Halako gertaera birtual baten ondoren, iratxo guztiak eta baita Vladimir ere zimurtuta zeuden. Baina Errusiako gerlariarentzat horrelako probak ezagunak baziren, orduan iratxoak gaizki sentitu ziren. Estresa eta minera ohituta ez zeuden, euren burua urratuz. Astartek galdetu zuen:
  - Beno, nolakoak dira zure inpresioak?
  Iratxoek zalantza egin zuten. Chrizzly-k bakarrik egin zuen ausardiaz zaunka, distira itzuli zitzaion begietara:
  - Bikain!
  - Superquasarono! Zuk Chrizzly-k acrobazia klase gorena erakutsi zenuen. Denak gainditzea eta defentsa gainditzea lortu zuen. Besteei dagokienez, Elfarai izan ezik, ez dago konforme haien ekintzekin. Izan ere, denak hil zineten edo ezgaituta egon zineten.
  Vladimir gogoz kontra onartu zuen:
  - Bai, akats bat egin dut!
  - Ez da hitz hori! Gizona zarenez, itxaropen batzuk zugan jarri genituen, baina oso etsita ere egon ginen. - Astartek zero bat erakutsi zuen hatzekin.
  - Prest nago berriro proba birtuala egiteko! - Zaunka egin zuen gazteak.
  - Beharrik ez! Erlaxatu eta ondo pasa dezakezu, ez naiz despota! - Neskak bere bular erakargarriak agerian utzi zituen, iratxo batentzat nahiko handiak zirenak. - Zer, Vladimir, ba al duzu nirekin maitasuna egiteko gogorik?
  Gazteak bero eta zirrara nahiko naturala sentitu zuen gizon batentzat: bere adinean, sexu-ekintza oro aurkikuntza bat bezalakoa da! Atera ondoren, Vladimirrek bularrak xurgatu zituen, titia gorrixka eta leundua ahoan sartu zitzaion, zein atsegina zen mihiarekin sentitzea, iratxo emearen bularrak berehala puztuta eta gogortuta.
  Bat-batean, arnasa hartzen zuen neska batek urrundu zuen:
  - Iritzia aldatu dut! Goazen lehenik bazkaltzera! Halako borroka baten ondoren, gogoa piztu zitzaidan!
  - Energia hiperplasmikoa?! - galdetu zuen Vladimir-ek, ezpainak miaztuz.
  - Eskaleak al gara, ez al dugu janari naturala! Elfook janariaren plazerak maite ditugu, lurtar lehorrei buruz esan ezin dena. Ez nituen imitatu nahi!
  Elfaraya minduta zegoen:
  - Nola ikasi borrokatzen, orduan zu zara jantokian esertzen den lehena!
  Astartek harrituta aurpegia egin zuen:
  - Bai, ahaztu zait, dagoeneko beteta zaude! Nolakoa da giza sukaldaritza?
  Elfarayak txantxetan esan zuen:
  - Platerak pikanteegiak dira! Gehiegi gazitu dira!
  galdetu zuen Chrizzlyk, hologramarekin jolasean:
  - Tratua jaia izango da!?
  - Noski oso ondo pasako zarela!
  Iratxoak salto egin zuen eta airean pixka bat hegan egin zuen:
  - Orduan alde nago!
  Glamour gerlariek elkarrekin hegan egin zuten airera, ia denak neskak ziren, guztira ehun baino apur bat gehiago, eta beste hainbat galakto. Zehatzago esanda, beste munduetako zazpi ordezkari. Bata lau sexuko metal likidoko entitate bat dela dirudi. Bere belarriak saguzar baten hegoak bezalakoak dira, eta bederatzi begi daude, eta bat sabelean, gorputza bera gailur irtenak dituen arbia da. Izaki dibertigarria.
  Elfarayak galdetu zuen:
  - Eta hau?
  - Hau Chick-Chirp da! Gure kabina! - Astarte abandonatua.
  - Mutil?
  - Benetan ez! Bere arrazako estandarren arabera, oraindik umea da, baina dagoeneko hogei mila urte baino gehiago ditu!
  Txik-txirik, berari buruz ari zirela konturatuta, hegan egin zuen taldera. Bere hankak-aletak airean mugitzen ziren.
  - Agian nahi duzu trikimailu batzuk erakustea?
  Astartek erantzun zion:
  - Beharrik ez! Gose gaude! Ez duzu proteinarik jaten!
  - Isotopo erradioaktiboak irensten ditut. Hau ere nahiko ona da! Egitura molekular desberdinak ditugu! - Txik-txirik kirrinka egin zuen.
  - Badakit! Baina klitorisa laztandu zenidanean, mihi azpi-erradiaktibo batekin kilikatuz, iratxo ar batek baino askoz gehiago piztu nuen. Bide batez, zuri ere gustatu zaizu? - Purrusta egin zuen Astartek maitasunez.
  -Gorputz gozoa duzu! Edo ez, izozki epel baina kuasarki gozoak bezala.
  Neskak seinale bat egin zuen eta iratxoak aireratu ziren. Gela zabala zenez airean flotatzen zuten.
  Bazkaria ospatzen zen aretoa sultanaren jauregia baino luxuagoa zen. Bertan zegoen guztia tximistak, artifizialez egindako estatuak eta eskulturak bezala distiratzen zuen, baina horrek are distiratsuagoak eta harri bitxiak egiten zituen. Mosaiko margolan liluragarriek mugitu eta itxura bizia zuten, eta loreak harrigarriak ziren! Vladimirrek, noski, kolore ezberdin asko ikusi zituen mundu askotan, baina iratxoek, beren zibilizazioaren milioika urtetan zehar, ingeniaritza genetikoa perfekziora eraman zuten!
  Elfarayak adierazi zuen:
  - Zein edertasun zoragarria! Zeruan nagoela bezala da!
  Vladimirrek, bere mespretxua ezkutatu gabe, erantzun zuen:
  "Ez da denbora asko beharko halako luxuak gizentzeko eta nola borrokatu ahazteko!" Etxeko apaltasunak auto-ukapena sinbolizatzen du, eta garbitasunak borondatea!
  Ez zegoen mahairik orokorrean onartutako hitzaren zentzuan! Eta zergatik egin beharko luke? Baina alfonbra oparoa, goroldio preziatuez estalita bezala, bere kabuz hedatu zen, maitagarrien ipuin batean bezala. Neskek poz-pozik zeuden. Neska gehienak ia biluzik eta izugarri sexyak ziren. Gorputz biluziak marrazki eder eta koloretsuz, gudu-eszenez, eszena erotiko eta erlijiosoz estalita daude. Vladimirrek zekienez: iratxoen erlijioak, bere sorreratik, sexu-kideen eta talde-sexuaren aldaketa maiz onartu zituen. Aldi berean, iratxoek tenpluetan egiten zuten maitasuna. Aldi berean, lasterketa nahiko atsegina da, sarritan beste espezie batzuen erreskatera etortzen da. Iratxoak eskaleari uko egiten ez dioten mutil eskuzabalak dira. Eta sexu-arazoak badituzu eta sexu-harremanak nahi badituzu, iratxoari galdetu beharko diozu, orduan atsegin handiz kontsolatuko zaitu, nahiz eta guapotik urrun egon.
  Txirrinduak ere itxura ona zuen, gorputza gihar-lauzaz estalia, flora eta fauna apainduen irudiekin margotuta, eta emeak besterik gabe atxikitzen ziren.
  - ADOS! Ez bakarrik aldi berean! urratuko nauzu! - erregutu zuen iratxo gazteak.
  - Dena bikaina izango da! Super! Super! - Edertasunak irrintzi egin zuten. Chrizzly hazkatu eta haztatu eta gorputza masajea eman zioten.
  Astartek agindu zuen:
  - Has gaitezen jaia!
  Poz-orroa erantzunez:
  - Noski! Bizi itzazu jatea! - Neska liluragarriek garrasi egin zuten.
  Vladimir ukitzen, laztantzen eta bere giza duintasun handia ere sentitzen saiatu ziren. Ilusio bizia sentitu zuen gazteak, energiaren gorakada, baina aldi berean lotsa pixka bat, gazteentzat naturala. Pertsonen arteko sexu kolektiboa legezkoa da, eta, aitzitik, ez da onartzen saihestea, berehala hasten da psikologo militarra interesatzen. Baina, hala ere, beren talde-sexu kolektiboko pertsonak: dena ederrago egiten dute, batez ere energia, subnoosfera, bioplasma trukatzen dute, eta ez dute soilik parekatzen. Errusiako gerlarientzat, sexua dantza konplexuak dira, informazioa eta boterea, deskargak daramatzaten super su artifizialekin. Alde nabarmen bat dago hemen: iratxoek antzinako erara izorratzea maite dute. Hau da, hain zuzen, Errusiako ofizialordea nahasten duena!
  Bitartean, musika ezohiko adierazgarria jotzen hasi zen, eta kolore anitzeko foku asko piztu ziren. Monarka baten koroatzea gogora ekartzen zuen: XXI. Hainbat lore eta barazki apaingarri erori ziren goitik - hologramak ziren arren eta diamantearen zorura iristean desagertu ziren. Orduan sabaia zatitu zen eta animalia arraroak barrura hegan egiten hasi ziren.
  Anana tximinoak, elefante-banana nahasketa bat, dortoka-kiwi hibrido bat, kaktus hipopotamo bat, diamante oskoldun azeria, antzara-angur nahasketa bat eta askoz gehiago zeuden. Funtsean, hauek bioingeniaritza sortzea izan ziren, hainbat geneen eraikuntza artifiziala. Animalia sinkretiko horiek guztiek haurren barreak gogorarazten zituzten soinuak egiten zituzten. Hala ere, entzun ondoren, animalia bakoitzak bere abesti berezia abesten duela zehaztu ahal izan zen. Vladimirrek belarriak zintzilikatu zituen, bakea eta, aldi berean, gose izugarria sentituz.
  Astartek galdetu zion:
  - Bueno, nola? Ados al zaude, hau ikusten duzun lehenengo aldia da?!
  - Benetan ez! Dagoeneko antzeko zerbait gertatu da ariketa birtualetan, besterik gabe, gizon ederrak hil ditugu! - Zaunka egin zuen Vladadek.
  - Hil?
  - Edo suntsitu! Funtsean gauza bera da! Hala ere, ez dut uste borroka birtual bat benetako hilketa batekin alderatu daitekeenik. - Ofizialordea emakumezkoen esku zikoitzetatik eta musu sutsuetatik, neska usaintsuen ahoetatik urruntzen saiatu zen.
  Astartek adierazi zuen:
  - Eta sentsazioak oso antzekoak dira! Ados, prestakuntza-prozesua erreproduzitzen ikasi dugu, errusiarrek baino okerrago!
  - Ondo da! Mina oso erreala da! Beraz, animalia txiki hauei tiro egingo diegu, pena ematen digun arren. - Vlaradek txinparta more bat askatu zuen hatz erakusletik.
  - Ez, tontoa, jango ditugu! - oihukatu zuen iratxo kapitainak.
  Neska ugari eta haiekin batu ziren estralurtarrak artelanetara joan ziren. Beldurtuta bezala, ihes egiten hasi ziren. Guztiak nahiko barregarria zirudien. Neska ia biluzik artista abstraktu bikainen lan itxura duten hainbat izaki atzetik dabiltza eta azkar ihes egiten dute. Hau agian are interesgarriagoa da. Elfaraya bera haien atzetik joan zen. Ia guztiz biluzik zeuden, kulero gardenak bakarrik jantzita. Neskak iratxo emeek baino mamitsuagoa eta gihartsuagoa zuen. Bularrak handiagoak ziren eta aldakak kurbatuagoak. Altzairuzko alanbrez ehundua, baina oso dotorea, beheko hankak eta oinek samurtasun engainagarriaren inpresioa ematen dute. Vladimir bere atzetik abiatu zen. Aurreratu zuen, orpo arrosatik heldu zion, neska askatu zen eta pepino eta errinozeroaren nahasketari eraso zion. Kikiltzen saiatu zen, baina Elfarayak haragitik zati handi bat urratu eta ahora bota zuen:
  - Hain gozoa! Zergatik ez duzu Vlarad hozka egin nahi?
  - Eta zer? Plazer handia ere badut. - Gazteak abiadura handitu zuen eta azeri eta arrosaren nahasketa batekin egin zuen topo. Munstro eder honek lurrin usaina zuen. - Vladimirrek petaloaren zati bat hautsi eta ahora bota zuen. Aupa! Txokolate zapore oso kontrastearekin labean egindako izozkia zen. Ezohikoa, baina xarmagarria aldi berean!
  - Ai! Horrek itxaropen guztiak gainditzen ditu! - Esan zuen mutilak. - Egia esan, mundu osorako halako jaia!
  Elfarayak proposatu zuen:
  - Jarrai dezagun ehiza!
  Horrelako animaliak atzetik joatea benetako plazerra da. Horrelako izaki bat aurreratu eta atzematen duzunean, grina izugarriz. Vladimir-ek aran-zezena probatu zuen, anana tximinoa atzetik ibili zen luzaroan eta kamamila aligatorea atzetik joan zen. Dena nahiko duina zirudien, animaliak zatiak galtzen eta orroa egiten ari ziren, baina Vladimirrentzat begi-bistakoa zen hori ez zela animalia naturala, eta animaliak elikagaien biomasatik sortu ziren, adimen mugatuarekin.
  Elfarayak ere ulertu zuen hori; hegaldian hainbat aldiz neskek talka egin zuten eta elkarri bularrak laztantzen zizkioten. Azkenik, Vladimirrek krisantemo eta kobraren nahasketa bat harrapatu zuen, suge honen buztana azkar irentsiz. Bikaina ere bai.
  Astartek gaztearengana jauzi egin zuen eta hatzak bere sorbalda gihartsuen gainetik pasatu zituen:
  - Bueno, nola? Ikusten dut gure jai ikuskizuna gustatzen zaizula!
  - Bai, iratxoek badakite ondo pasatzen! "Gazteak argi egin zuen.
  - Eta zuk, jende artean egonda, gizatiartzea lortu duzula dirudi? - Elfo kapitainak gerlariaren sorbalda biluzi eta indartsuak laztandu zituen eskema zoragarri batekin.
  - Txikia! Badakizu, lurrin botila ireki baten ondoan etzanda bazara...
  - Badakit, maitea, baina ezin diguzu giza abestiren bat abestu aldatzeko! - eten zuen dibak.
  Vladimirrek keinu egin zuen pare bat aldiz:
  - Printzipioz, ahal dut! Baina sinetsi iezadazu: ez da erraza ere!
  - Ez izan lotsatia! Oso ahots zorrotza duzu. Tira, sirena bat bezala, beraz, aurrera eta abestu lorea! - Astartek zazpi koloreko txinpart-jauzi bat askatu zuen ahotik.
  - Zer nahi duzu zehazki? - Nahastuta zegoen Vladad.
  Astartek marrubi-jirafaren zati bat hautsi, berak jan zuen eta Vladimirri bota zion.
  - Beno, Vladad, neska-lagunari maitasuna adieraziz abesten dioten zerbait! Aspalditik nengoen amets hau entzutearekin. Bestela, nekatuta nago kantu abertzaleekin!
  - Beno, entzun dezakezu!
  - Utzidazu soinua pizten!
  Astartek atzamarrak hautsi zituen, azazkalak distiratsu:
  - Hasi!
  Vladimir, hasieran lotsati (ahotsa mingarri egin zitzaion), gero eta ausartago abesten hasi zen:
  Edertasuna nahi dut zurekin, zoriontasunean bizi nahi dut,
  Eman dezala zorte apur bat Jaunak!
  Eta bueltaka nire maitearekin arratsaldean,
  Ez kezkatu!
  
  Zure oinen azpian bardanak daude,
  Lore lurrintsu bat aukeratu nuen, horia eta gorria!
  Eta poemak eskaini zizkion bere maiteari,
  Amets batekin une bakoitza zoragarria izan dadila!
  
  Hodeiak daude zeruan, tanta bat ahurrean,
  Musu eman nizun - beroan murgildu nintzen!
  Ezin dugu jasan grinazko su hau,
  Sufrimendua eta oinazeak jasaten ikasi dut!
  
  Basamortuaren inguruan - isiltasuna erretzen da,
  Tenplua zulatzen du eta teilatua bere gontzetatik botatzen du!
  Baina nire usoa, betirako hegan zaude,
  Eta hegoen zalaparta entzuten dut haizean!
  
  Bai, badakit egia dela - ezin da itzuli,
  Edenen dagoena gurekin zegoen lehen!
  Zure bular biluzia aurpegira estutu nuen,
  Borondatea eta indar handia behar dut!
  
  Gure gaineko itsaslabarra goibel eta abegigabea da,
  Eta haizeak jotzen du, olatu gaizto batek astintzen du!
  Zurrunbiloek begiztak egiten dituzte zeruan,
  Eta kaio-talde bat - horda istilutsua!
  
  Eta zure itxura aldatu eta alai bihurtu zen,
  Eskuak lotu genituen - garaipena agintarientzat!
  Ez, ez dut tristura hautsiko, zintzoa izango naiz,
  Herrialde handi batean bizitzeko zortea dugu!
  
  Ahoan musu ematen dizut - pozten zara miresten,
  Eta dena dela, elkarrizketak ez du ezertarako balio!
  Bana dezatela harrapakinak harrapakinak,
  Zigor gogorra jasoko dute!
  
  Eta eguraldi txarrak atzera egiten du,
  Ke izpi batek zeruertza margotzen du!
  Eta botere sutan aurkitu ginen,
  Ezin nuen pentsamendua zehatzago adierazi!
  Astartek aharrausika egin zuen bere aho erakargarriarekin:
  - Giza abestiak aspergarriak dira. Hau da haien eragozpen nagusia. Oso barregarriak gara iratxoak!
  - Zirkoko pailazoak bezala! - Vladimir nekatuta dago honetaz. - Hopak dantza dezagun ordez.
  - Ez da dibertigarria! Bekatua da honi irribarre egitea! - Elfo-kapitainak keinu egin zuen, hiru begi agertu zitzaizkion buruaren atzealdean, eta burua jiratu gabe, ingurura begiratu zuen. - Badirudi beteta gaudela.
  Elfarayak berehala erantzun zuen:
  - Ez zenuke halako otordu glutinosoa eten behar. Hau miraria besterik ez da lumatan! Fotoia txikia da, baina hori gabe, ez duzu quasarra harrituko!
  Animaliak irensten jarraitu zuen, Vladimir eta Elfarayak elkarrekin zezen eta txokolatezko marshmallow nahasketa baten atzetik joan ziren. Ostikoka atzera egin zuen eta adarrekin lotzen saiatu zen jazarle lotsagabeak. Mutila eta neska norabide ezberdinetan mugitu ziren, gero bi ekaitz-solda bezala: aldi berean estaltzen zuten gorpua. Beraz, berriro zipriztindu zuen, baina altxatu eta zatikatu zuten.
  - Eta nora nai duk nigandik, ene maitea! - esan zuen gudariak, barrez.
  - Ziurrenik gozokiz jositako soro bat goldatu nahi du? - proposatu zuen Vladimir-ek, txorakeriaz - Eta ze pastel onak lortzen dituzun!
  Mutilak eta neskak zezen osoa jan zuten, harrigarria; urdaila ez zitzaiela lehertu. Piztia tamaina errealekoa ez bada ere, ikusgarria da. Berarekin amaituta, bikote gazteak ehiza jarraitu zuen. Beste neska batzuk Vladimir gero eta maizago ukitzen saiatzen ziren. Nesken ukituak gozatu zituen gazteak, gero eta hunkituago zegoen, hanka biluziak helduta. Emakumezko iratxoek irrintzi egin zuten, pozez oihuka, eta lepoan esertzen saiatu ziren. Milaka lurrin exotikoenen usain bizia hartzen zuten. Haietako batek hainbat aldiz jo zuen gizona burua sabelean zuela. Horrek guztiak Vladimirri izugarri buelta eman zion, neskarengana jo zuen eta bularrean hozka egin zion. Zein atsegina den emakume baten titia ahoan sentitzea, haur bat bezalakoa zara (hala ere, Vladimirri ez zioten inoiz bularra eman), neska baten haragia errubia baino preziatuagoa dela, mihiarekin miazkatzen duzu eta harrigarriak daude, plazerra - isurketak ematea. Halako zapore zoragarria. Neskak atzera egiten dio kilika, mugimendu leun baina indartsuak. Horren ostean, ustekabean alde egin zuten, Vladimir-ek espikula eta katu baten nahasketa bat harrapatu zuen.
  - Oro har, denek diote katu-haragia goxoa dela. Beraz, saiatuko gara. - Esan zuen gazteak, atseginez purrustaka.
  Elfarayak erantzun zion:
  - Arratoi bat probatzen baduzu! Ez da polita izango, baina oso polita!
  -Baina begira: arratoi eta sagar nahasketa bat ikusten duzu. Har dezagun! Irents dezagun hezurrekin batera.
  Vladimir-ek baietz egin zuen eta arratoiaren atzetik abiatu zen. Isatsetik harrapatu zuen, animalia bihotz-bihotzez garrasi egiten hasi zen, hankak ostikoka.
  - Tira, nora zoaz, ergel! Ez dizut ezer egingo, jan egingo dut! - esan zuen Vladimirrek jostagarri.
  - Ez eseri zuhaitz-motondoan, ez jan tarta! - Arratoiak kirrinka egin zuen.
  Elfarayak estuago heldu zion:
  - Beno, ez, maitea, merezi duzun baino askoz gogorragoa izango zara. Larrutuko zaitugu.
  Arratoiak kantatu zuen:
  - Neska, jan espazioa, tontoa, kurrixka eta gustura, jan egingo zaitut!
  Elfarayak abestia lagundu zuen:
  - Donut bat bezala lehertuko zara, atomo flash batekin - fart bat arazorik gabe!
  Vladimir eta neska saguaren inguruan itxi eta hortzekin urratzen hasi ziren. Lurtarren masailezur elastikoak etengabe handitzen joan ziren, pieza handiak harrapatuz. Beste iratxo batzuk, hori ikusita, krokodiloen ahoak erreproduzitzen hasi ziren. Guztiak izugarri groteskoa zirudien eta irudimena harritu zuen bere muturreko aplombarekin.
  Elfarayak kantatu zuen:
  - Seguruenik hurrengo bizitzan, tigre bihurtzen naizenean, lehoia jango dut.
  Vladimirrek behatza seinalatu zuen:
  - Eta hemen dago lehoia, ikusten duzu mugurdi handi batekin nahastuta dagoela!
  Neskak abestu zuen, are ahots goxoago batez:
  - Mugurdiak izar artean loratzen dira, quasar fruitu bat adarretan puzten da! Parsec-ek izar-ontziak jaio eta unibertsoari kolpea eman zion!
  Gazteak eta neskak gaixorik zeuden jada haragi, krema eta saltsa mota ezberdinengatik; erotu besterik ez ziren egiten.
  - Lehertuko da! Ai, unibertsoa lehertuko dugu! Eta quark txikietan, geziekin zatituko ditugu! Ehun sextillioi izaki bizidun ezberdin erauzi eta hilko ditugu!
  Chriszlyk esan zuen:
  - Ahaztu zure duintasuna!
  - Iltza ezazu postuan! - Elfarayak salto egin zuen Chrizzlyrengana eta iratxoaren sudurra oin hutsekin heldu zion. - Beno, nola gustatzen zaizu?
  - Hain usain ona duzu! Antzinako abestian bezala: O, zer hankak, moztu diezazukete ertz azpian!
  Ez izan beldurrik, haurra, hiperzorioa izango dugu!
  Dibertsioak betiko iraungo zuela zirudien. Baina iratxoak ere betetzen ari dira, eta pixkanaka zarata itzaltzen joan zen. Jaitik bizirik iraun zuten animalien fruituak sabaiko zirrikitura hegan egin zuten berriro. Vladimirrek esan zuen filosofikoki:
  - Animalien mundua janari eta jaleetan banatzen da, gizakien mundua urdailaren tamainan eta tostaden presentzian bakarrik desberdintzen da!
  Elfarayak hortzak erantzunez bakarrik erakutsi zituen. Askoz luzeagoak eta zorrotzagoak zirela zirudien.
  Astartek, oso pozik, galdetu zuen:
  - Nola gustatu zaizue, kamaradak?
  Elfarayak, hipopotamoaren irribarrea emanez, erantzun zuen:
  - Entretenimendu kopuru egokia! Komiki batean bezala da, janaria ondo irentsi eta barregarria abesten du aldi berean.
  Astartek irribarre egin zuen:
  - Eta orain iratxook maitasuna egin nahi dugu. Ai, Vladad, maitatu nahi al nauzu?
  Gudari gazteak, argiz, erantzun zuen:
  - Noski! Are gehiago!
  Iratxoen kapitainak, zirraraz zipriztindurik, hots egin zuen:
  - Orduan nigana hegan, maitea! Hiru izango gara aldi berean, honek harritu egin behar zaitu!
  Vladimir-ek txantxetan:
  - Nire ustez, emakume bat aldi berean hiru gizonekin egotea da onena. Edo hobeto esanda, egin zortzi zifra.
  Astartek hasperen egin zuen:
  - Gizon gutxi ditugu, baina antzeko arazo bat konpondu daiteke robotak erabiliz. Beraz, haurra, ez haserretu. Hegaldian zehar, sexu harremanak izan dituzu?
  - Ikasten ari nintzen! - Vladadek ez zuen hasiberria iruditu nahi.
  - Orduan has gaitezen!
  Neskak Vladimirren gainera jo zuen eta haien gorputzak bola batean nahastuta zeuden. Aldi berean, metal likidozko ziborg bereziak aretora hegan egin zuten. Neskek beraiek erasotzen zieten, edo alienek. Zarata eta burrunba imajinaezina zen, baina orduan musika jotzen hasi zen, eta iratxoen gorputzak kolore ezberdinez margotu zituzten. Mugimenduak ordenatu egin ziren eta ez ziren hain basatiak. Denek ondo pasatu zuten eta Vladimir besterik gabe txundituta zegoen, maitasunaren hegoetan astinduz zoriontasun ozeano amaigabe batean.
  Hala ere, iratxoak gozatzen ari ziren bitartean, beren izar-ontzi dotorea piraten sektorean sartu zen. Ordenagailuak piraten behatzailea esnatu zuen irrintzi mehe batekin.
  - 63-94-18 sektorean helburu bakarra atzeman da. Ahuntz aterantz doa.
  - Kapitainari jakinarazi behar diogu. "Katuaren eta dortoka baten nahasketa zirudien tipoak esku dardarrez piztu zuen holograma.
  . 23. KAPITULUA.
  
  Bazkari soila zirudien, arrain gordinak eta ostrak, baina hamalau ziklo guztiak jan ez dituen pertsona batentzat, hau zen zerbait! Ostra haragia pixka bat gatzatuta dago, iodo zaporearekin. Ez du ongailurik behar. Neskak indarrez murtxikatzen du eta haragia irensten du. Urdaila berotu egiten da, betegarri atsegina agertzen da. Mirabellek mugitu nahi zuen, janariak energia gehitu zuen, nahiz eta batzuetan horrek, aitzitik, pisua ekartzen duen. Neskak zatiketak egin zituen, hankak zabalduz, eta bere irudimenak bi mutil eder irudikatu zituen orkatilak eta oinak masajea ematen. Oh, oso ona izango litzateke gorputz bero eta indartsuen ukitua sentitzea. Heldu bat du, guztiz osasuntsua den gorputza, behar den bezala, akats txikienik gabe, eta maitasuna nahi du! Hala ere, galdetzen diot nor dago ontzian? Hau beste unibertso bat denez, baliteke munstroak egotea. Neska gozo bat irensteko gai diren benetako munstro beldurgarriak. Haziak ere utzi gabe, aho kiratsarekin.
  Oro har, zer da munstroz inguratuta bizitzea? Edo bizirik irautea? Zure bizitza beste unibertso batean amaitzeko aukera, jaiotza berri baten esperantzarik gabe, ez da erakargarria! Neska kontu handiz ontzira hurbiltzen hasi zen, zuhaitzen atzean ezkutatuta. Nor den galdetzen diot? Merkatari sinpleak, gerraontzi edo piratak.
  Neskaren ikusmena oso zorrotza zen, nahiz eta nahiko gizatiarra. Hainbat marinel ikusi zituen. Horietako bat katu harrapari baten burua zuen izaki marradun bat zen. Honek segituan dardara eragin zuen Mirabela. Eboluzioak beste bide bat hartu bazuen, orduan askoz zailagoa da primate batek harrapari katuekin harremana ezartzea bere senideekin baino. Bestalde, neska batek jainkosatzat pasatzea espero zezakeen, baina... Hau nolabait inozoa da, batez ere, ziurrenik, animalia barregarriren bat bezala hautemango dutelako.
  Brigantinoa kulunkatu zen. Hona hemen gainontzeko marinelak. Tira, oso pintoresko jantzita daude, asko erdi biluzik, gihartsu. Gazteak eta ez oso gazteak, baina badirudi jendearen itxura dutela. Beldurgarria besterik ez dute. Benda barregarriak dituzte buruan, mukiak gogorrak, asko zimurtuak eta iletsuak. Tigreak eta kakalardo batzuk haien artean distiratzen dira berriro. Edo hobeto esanda, izakiak, eskorpioiak bezala. Beno, hau argi eta garbi nazioartekoa den zerbait da. Mozorroek soilik elkartze desatsegina sortzen dute. Bueno, bai! Hauek pirata tipikoak dira. Horrela erakusten dira retro filmetan. Oh-oh-oh-oh! Aurki zaitez uharte basamortu batean, itsasoz eta piratez inguratuta. Mirabela bere aurreko gorputzean egon izan balitz, axolagabe horietara joango zen dudarik gabe. Zergatik eten horiek? Baina pertsona sinple bihurtuta, gutxienez ehun gizon osasuntsurekin borrokatu? Ez, ez dago zoroa. Eta, oro har, zer egin behar du emakume biluzik gizonen aurrean? Piratak ezagutzeak ez du onik iragartzen. Lehen talde bortxaketa, gero heriotza. Egia da, aukera bat posible da: harem bati saltzea. Azken hau ez da hain txarra. Baina ñabardura batzuk gehiago daude hemen. Lehenik eta behin, mundu honetan haremak badaude, agian moral protestantea dute eta landaketa edo harrobi batean esklabo gisa gera liteke? Hau da lehenengoa! Bigarrena, emakume eder baten inguruan hainbeste gizon gose daudenean, zaila da indarkeria saihestea. Orokorrean, atsegina da ala ez? Zenbait eleberri erromantikotan emakumeek pairatzen zuten hori, baina beste batzuetan, aitzitik, gozatu egiten zuten! Hau seguruenik gorputzaren araberakoa da asko, baina bere gorputza elastikoa da...
  Mirabelak ikusi zuen hainbat txalupa, edo hobeto esanda, hiru bergantinotik banandu zirela. Hau askoz ere interesgarriagoa zen. Agian piratak ikusi? Mugimendu sendoa ere bada, izar-ontzi batekin kopetan kolpatzea bezalakoa. Goi gizarteko neska bat, zaila da bakardadea saihestea, eta zure bigarren izenez deitzen dizute norbait izorratu nahi baduzu!
  Mirabelak ukabilarekin masailean jo zuen: zer pentsamendu zikin eta zakar! Ez, zalantzarik gabe ez da posible.
  Itsasontziak gero eta hurbilago zeuden. Hemen leunki amarratu ziren hondar laranjara. Mirabelak hogeita hamasei lagun zenbatu zituen. Hiru animaliak ziren, bik dortoka tente ibiltzen ziren blindatuak ziruditen, eta gainerakoak, itxuraz zital samarrak izan arren, pertsonak ziren. Neska ez zen bereziki harritu honek. Kasu gehienetan, beste planetetako eboluzioak gizakiaren antzera jo zuen. Iratxo berak, beren unibertsoko arrazarik ohikoena, ezin dira jendearengandik bereizten, batez ere belarriak estalita badituzte. Nork daki, agian pirata hauek iratxoak dira? Ez da txarra ere, gizakiak eta iratxoak gurutzatu eta kume emankorrak sor litezke.
  Bidelapurrak itsasontzietatik deskargatzen hasi ziren; upel hutsak zituzten, eta horrek berretsi zuen ur geza hornitzeko nahia. Edukiontzi horietako hainbat lurrean jaurti eta bira egiten zuten. Piratak txalupetatik jauzi egin eta kostaldearen hondoraino arrastaka hasi ziren. Orduan Mirabelak ikusi zuen hiru pirata giltzapean zeudela. Zeremoniarik gabe txalupetatik atera eta basoaren sakonera arrastaka eraman zituzten.
  Neskak txistu egin zuen:
  - Honetan zerbait dago! Alegia, indar gordinaren kultua. Oro har, baliteke piratek gatibu nobleak harrapatu izana eta haiengatik erreskate bat jaso nahi izatea.
  Neskak arreta handiz kontrolatzen zituen mugimenduak. Piratek mosketoi astunak zituzten, XVI. mende ingurukoak, baina haien arma nagusiak sableak, amuak, aizkorak eta ezpata zabalak ziren. Mosketeen erabilgarritasuna; Desatsegina zurrupatu zidan urdaileko zuloan. Bere haragi berria zaurgarria da eta berun zati bat buruan sartzen bazaio, oso txarra izango da. Eta bere nortasuna beste baten unibertsoan desagertuko da. Egia etorkizunean izan daiteke, bere inperioak unibertso hau konkistatu egingo du. Orduan berpiztuko da! Baina kasu honetan: lurpeko mundura bidaliko dute hura barkatu ez duen krimen gisa. Izan dadila birtuala. Gainera, torturaren zati txiki bat besterik ez zuen ikusi. Etorkizunean, tortura are basatiagoa eta sofistikatuagoa izan daiteke. Azken finean, aldi berean zazpi formatan torturatu ahal badituzu, orduan nork bermatu dezake ezin duzula milioi batean, ezta bilioi batean ere! Giza adimena oso asmatzailea da torturan eta sarritan prozesutik bertatik lortzen du plazerra. Gizonei gustatzen zaie emakumeak torturatzea, emakumeei gustatzen zaie torturatzea. Hau jada belaunaldiz belaunaldi fetitxe bihurtu da. Neska isilik mugitu zen, ia lau hankan, orduan bat-batean mahastietan salto egiten ikasteko prozesua gogoratu zuen. Quasar! Oihaneko erregina bezala irristatu eta mugitu daiteke, mahasti asko daude hemen!
  Eta hemen datoz tximinoak. Animalia txiki politak berdez edo morez. Adarretatik irristatzen dira, lurrean daudenen antzera, bakarrik buztan asko dituzte, hiruzpalau! Neskak alai irribarre egiten du eta sudurra ere egiten die. Tximinoek imitatzen dute, bere mugimendua errepikatzen dute. Izaki dibertigarriak.
  Neskak banana laranja bat hartzen du oin hutsekin eta eskuak erabili gabe zuritzea lortzen du. Tximinoek pozarren irrintzi egiten dute. Mirabelle ondo pasatzen ari da eta azala botatzen die. Tximinoek fruitu lehorrak botatzen dituzte erantzunez. Barreak daude - denak oso jai dira!
  Baina presoek ez omen dute batere ondo pasatzen. Muino txiki batera eraman eta zuhaitzetara kateatu zituzten. Sei pirata geratu ziren haren ondoan, bat piztiaren aurpegia zuen. Bere bi laguntzaileak sua pizten hasi ziren. Beste pirata oso trinkoa, laburra bada ere, tresna-kutxa bat ekarri zuen.
  Mirabelak xuxurlatu zuen:
  - Hauek itxuraz gailu mota batzuk dira!
  Neska goian zegoen eta orain gatibuak arretaz aztertu ahal izan zituen.
  Haietako bat agure bat zen, burusoil handia eta bizar gris urrikoa. Hala ere, begiak gazteak eta biziak ziruditen. Beltzaduratik ia beltza zimur txiki asko dituen aurpegia. Mirabelak agureak ikusi zituen lehenago, zineman bakarrik. Noski, zahartzaroak ez du inor edertzen, eta neskak harridura eta ikara batzuk bizi izan zituen. Benetan horrelakoa zen jendea behin? Ikaragarria da, ezin duzu horrelako jendea izutu - natura krudela. Mirabelak pentsatu zuen, unibertso honetan trabatuta geratzen bada, zahartuko al da? Hau al da galderen galdera? Noski, ez nuen atso zimur eta makurtu baten itxura izan nahi. Hau beharbada bere indarren gainetik dago, horrelako aukera batek erotu dezake! Zahartzaro madarikatuak profanatu ditu halako ezaugarriak!
  Bigarren presoa, aitzitik, oso gaztea zen! Egia esan, mutil nerabea: hamalau edo hamabost urte inguru. Ile ilehoria luzea, txokolatea, enborra biluzik gihartsua, lauza abdominalak. Apolo gazte baten antza zuen, eta hari begiratzean, Mirabelaren bihotza taupadak azkarrago hasi zen. Egia da, mutila bera baino baxuagoa da, eta oraindik ez da nahiko heldua, azken urteko soldadu mutil baten antza du. Kontuan izan behar da pirata gehienak ez direla inondik inora guapoak, nahiz eta nahiko osasuntsu egon. Nor den galdetzen diot? Agian kabinete bat! Normalean piraten eleberrietan, kabineteek paper garrantzitsua betetzen dute. Egia da, adibidez, Sabatinin: ez zegoen lekurik heroi nerabe batentzat. Dirudienez, ez zegoen oso modan garai haietan!
  Hirugarren parte-hartzailea berdea zen, igel aurpegiarekin. Hanken ordez, hegalak eta eskuak atzaparrez zituen. Bai, haurrentzako marrazki bizidunetako igel tipikoa, altuera txikia, beharbada kabinete bat baino are txikiagoa. Bitxia da, pertsona noblea izan daiteke. Igel errege motaren bat. Hmm bai! Bildutako irudi interesgarriak.
  Tigre baten aurpegia zuen pirata nagusiak mailu baten moduko zerbait atera zuen eta garrasi egin zuen:
  - Orain frijitu kabineteari takoiak!
  Mutilak ustekabean ausardiaz erantzun zuen:
  - Ni ez naiz kabania, kapitaina baizik!
  Pirata potoloak ahots sakonez esan zuen:
  - Zorizko gudariok gure artean ohitura da taldeak aukeratzen duena kapitaina izatea! Ez duzu hau ulertu, Arkefalo!
  Mutilak ez zuen amore eman, lotzen zuten hagatxoak hautsi nahian. Gorputza tentsioagatik kiribildu zen:
  - Nire aita hiltzen ari zenean, denok zin egin zenuten ni kapitain bezala ezagutuko!
  Tigre buruko piratak pozarren erantzun zuen:
  - Kabinete bat izan behar duzu. Belarrien atzean bustita! Nerabea zara, kapitain izateari inposatzen ausartzen zara!
  Kapitain gazteak: mespretxuzko irribarre bat bihurritu zuen:
  - Ez dut okerrago borrokatzen! Zergatik, Odol-Zurgatzaileari duelo zuzena eskaini nionean, koldarki ezezkoa eman zion!
  Itsas lapurrak hosto urdineko adaxka berri bat moztu zuen bere sablearekin:
  - Ezpata borroka edo mosketeekin tiro egitea itsuegia da! Edozein aukerak behera egin dezake, baina bestela mugatuta zaude eta guztiz minduta zaude gurekin. Aspaldi hil zintuzten, baina oraingoz jakin behar dugu; non zure aitak ezkutatu zituen Gross-Cardinalaren altxorrak. Oraingoz bakarrik bizirik mantentzen zaitu. Esaten badiguzu, zu eta zure lagunak irla honetan utziko ditugu. Hemen janari asko dago eta luzaro biziko zara, eta ez bada, ondorio guztiak imajinatzeko adina duzu.
  Agureak oihu egin zuen:
  - Ez zion esan! Kasu honetan, berehala hilko gaituzte!
  Tigre piratak hortzak agerian utzi zituen:
  - Isildu Dot! Adimentsuagoa banintz, berarekin bat egingo nuke. Zu eta igel txiki hau zurgatzaileari leial geratu zareten bakarrak zarete, eta horrela zure heriotza-agindua sinatu duzuen bakarrak.
  Dotek goibel erantzun zion:
  "Zaharra naiz eta, hala ere, ez zait asko geratzen". Hil nazazu, baina inork ez du esango Dotek bere hitza hautsi zuenik bizitzan behin behintzat!
  - Zer sentimenduak! Zure etsaien malkoek soilik urre gehiago gehi diezaiokete zure zorroari!
  Piratak mehatxu keinu bat egin zuen:
  - Ez da ezertarako emakumeen malkoak perlekin alderatzen direla; baliotsuak dira, diruaren truke trukatu daitezkeelako! - Esan zuen Arcefalo mutikoak, ustekabeko jakinduria erakutsiz. - beraz oker zaude!
  Piraten buruzagiak palanka bat sutan sartu zuen:
  - Orain malkoak isuriko dituzu! Edo esandazu non dagoen altxorra. Basati baten bizitza alaia, edo heriotza ankerra aukeratuz.
  Arkefalok barre egin zuen:
  - Aukera bakarra daukat, merezi duen heriotzaren eta merezi gabeko baten artean! Ez dago odol-zurrupatzaileak bizirik uzteko arrazoirik. Azken finean, uhartea uzten badut, orduan, noski, mendekua hartuko dudala, eta koldar bat da. Ausardia beti da noblea - koldarkeriak ez du inor libratzen!
  Tigreak zaunka egin zuen:
  - Beraz, ez zaitut barkatuko! Orain minez ulu egingo duzu! "Burdina beroa hartu zuen sutik.
  Pirata potoloak keinu batekin gelditu zuen:
  - Goizegi da sua erabiltzeko! Lehenik eta behin zartada soil bat.
  Piztiak haserre egin zuen:
  - Ados, luza dezagun plazerra!
  Aurretik prestatutako hagak atera eta urez hezetuta, piratak mutila azotatzen hasi ziren.
  Arcefalok irribarre estu samarra egin zuen, bere itxura guztiarekin minik ez zuela erakutsi nahi izan zuen, nahiz eta pirata torturatzaile indartsu eta gihartsuek euren lana ezagutzen zuten. Ia berehala azala moztu zuten eta odola isuri zen. Tipoak, ordea, mina ezkutatuta, esan zuen ahots deigarriz:
  - Baina ahul samarra zara! Eta ezin duzu behar bezala jo!
  Tigre-burua zuen piratak hanketan jo zion mutilari bere zartailarekin, eta masaila moztu zuen aurpegian:
  - Esadazu non dagoen altxorraren mapa!
  Gazteak mihia atera zuen:
  - Zure larru kaskarrean!
  Pirata potoloak agindu zuen:
  - Nahikoa! Orain bota ditzagun gatza zaurietan!
  Hauts zuria bizkar marradunaren gainera erori zitzaion. Mutilaren begiak estutu egin ziren, mina ikusten zen haietan, baina ahoak irribarre egiten jarraitu zuen. Azkenean odolez bustitako geruzak estali zuenean.
  Tiger Piratek galdetu zuen:
  - Tira, orain hitz egingo duzu!
  Mutilak irrintzi egin zuen:
  - Barre bakarrik egingo dut!
  - Begira, piztia!
  Tigre piratak burdina bero bat atera zuen, mutilarengana hurbildu eta bere orpo hutsean, apur bat hautseztatua, aplikatu zion. Mutilak konbultsiboki ahoa ireki zuen, airearen bila, baina gero itxi egin zuen, ezpainak esfortzu handiarekin irribarre bihurtuz.
  Pirata potoloak, irakasle solidario baten antzera, honako hau esan zuen:
  - Ez ezazu plantxa beroa orpoan gehiegi sakatu. Oinetako azala guztiz erre bada, mina lausotu egiten da. Hemen mugimendu leunak behar dituzu, laztanak balira bezala. Eta ez da orpoa bera erori dena, zakarregia da, oinaren alde biguna. Neska jator baten antzera.
  Tigre pirata mutilaren eskuineko oina tratatzen ari zen. Berdinki erretzen saiatu zen. Pintza beroak eman zizkioten, mutilaren hatz txikietan inguratzen zituztenak. Pixka bat makurtu eta buelta eman genien. Arcephalus, sufrimendua izan arren, izerdia isuri zitzaion aurpegian, tentsioa zegoen, ez zuen intziririk ere egiten, tigre piratak bere negozioa ezagutzen zuen arren, leku sentikorren bila.
  Erre-usaina zegoen airean, usaina delikatua zen, sudur-zuloetan kilikatzen zuen atsegina. Mirabela liluratuta zegoen, normalean erre usaina desatsegina da, baina orain goxoa besterik ez da, neskaren sudur sentikorra laztantzen duena, ez piraten gizonezko gorputz izerditsu hauek bezala.
  Eskuineko hankaren ostean, torturatzailea ezkerretik magia botatzen hasi zen. Tortura prozesua bera atsegina eta zirraragarria zen harentzat, baina biktimak garrasi ere egin ez izana gogaikarria zen.
  Pirata potoloak ikusi zuen mutilak min handia zuela, eta nekez jasan zuen, eta iradoki zuen:
  - Beno, esaidazu non dagoen altxorraren mapa. Orduan ez dugu torturatuko. Heriotza erraza bada ere. Chick-chick eta zeruan zaude. Eta horrela torturatuko zaituztegu luzaroan.
  Mutilak zorrotz erantzun zuen, bere begietan determinazioa ikusten zen:
  - Ahoan estaka bat, ez altxorra!
  Piraten ahotsa, iraina izan arren, are leunagoa bihurtu zen. Aita maitagarri baten antza zuen bere haur maitea sendagai mingotsa edatera behartu nahian:
  - Ergelkeria da aurre egitea! Oraindik sekretua ezagutuko dugu, baina sufritu besterik ez duzu egingo! Ez kezkatu, zu mutilatzeko modu desberdinak izango ditugu. Burugogorra bazara ere, ez zaitugu hilko, baina elbarrituko zaitugu irlan utziz.
  Mutilak mihia atera besterik ez zuen egin:
  - Hor zaude!
  Mirabelak xuxurlatu zuen:
  - Zalduna! Otelo besterik ez! Ez, Joana Arkukoa!
  - Orduan are okerragoa izango da zuretzat! Txakurkume! - Beste unibertso bateko filibusteraren ahots-tonua askoz zorrotzagoa bihurtu zen.
  Pirate Tiger ezkerreko hankarekin egina dago, orain bere oin osoa baba handiz estalita dago, eta hori oso mingarria da. Egia da, babak egun gutxiren buruan baretuko dira, baina oso mingarria da.
  Pirata potoloak esan zuen:
  - Zer lan ona!
  Tigre piratak pintza gori-gorriak hartu eta mutilaren saihets-saihetsa hartu, bihurritzen hasi zen, apurtu nahian!
  Bere laguntzaile indartsuak gelditu egin zuen:
  - Horixe egingo diogu geroxeago! Tortura askotarikoa izan beharko litzateke. Bereziki, gorputzaren beheko aldea landu dugu, eta orain zergatik ez goiko aldea tratatu, simetriarako.
  Torturatzaile laguntzaileak ahots sakonez esan zuen:
  - Bide batez, antzeko gailu bat dugu! "Altzairuzko izar zorrotzekin kate bat atera zuen. - Bil dezagun buruan...
  - Emaidazu! - oihukatu zuen tigre piratak.
  Kortsario sendoak aurka egin zuen:
  - Hobe ni! Burua da, ez hankak! Apur bat estutzen baduzu, burezurra lehertuko da, eta horrelako lesioekin, azkar hilko da. Garrantzitsua da guretzat ez hiltzea, sekretua jakitea baizik!
  Tigreak orro egin zuen frustrazioz:
  - Pikutara altxor hauek. Gurea lapur diezaiogun! Zer miraria den hau, urre zakar hau!
  Filibusteroen buruzagiak burua astindu zuen.
  - Ez dago urrea bakarrik! Hilezkortasunaren talisman bat duela diote!
  Tigre piratak barre egin zuen.
  - Hilezkortasunaren Talisman, zergatik hil zen orduan?
  - Oraindik ez du harri berezirik behar, sei daude talismanean, zazpigarrena falta da! Hilezkorra bihurtu nahiko zenuke?
  - Noski! Aupa, nola nahi nuke sendatu izan banintz! Harem oso bat izango nuke! Ez daude hiru harem osorik! Hori guztia oso eskuzabala izango litzateke!
  Pirata nagusiak bere sablea lurrean sartu zuen:
  - Beno, ezer ez, ez dago presarik! Gauza nagusia da mutila ez dela erotzen. Hainbat modutan eta denbora luzez torturatzen badiozu eta torturatik atseden bat ematen badiozu, orduan isuriko ditu bere errebelazio iturriak.
  Arcephalus-ek esan zuen:
  - Ez dizut inoiz aitortuko! Eta ez itxaropenik sortu! Hobe da halako zitalak hilezkorra egitea...
  - Nora zoaz?
  Mutikoaren buruan gurpildun kate bat inguratu, bermatu eta bihurritzen hasi ziren. Pirata lodiak irribarre maltzur egin zuen. Burdinazko puntek minez zulatu zuten burezurra, azala urratuz. Aldi berean, torturatzaileak nerbio-bukaerak jotzen eta arteriak konprimitzen saiatu zen.
  Arzefalok arnasa gogor hartzen zuen, izerdia odolarekin nahastuta isurtzen zitzaion kopetatik, begiak distiratsu. Piratak edo katearekin burua gehiago estutu zuen, edo, aitzitik, presioa ahuldu zuen. Mugimendua gero eta erritmikoagoa zen. Borreroaren laguntzaileek burdinazko katilu bat irakiten hasi ziren eta lurrunezko ura botatzen hasi ziren buru odolustuari. Arcephalus sahiesten saiatu zen, baina irakiten ari zen masail samurrak eta bizargabeak erre zizkion.
  - Beraz, non dago mapa! Badakigu zure aitak marraztu zuela! Beraz, hitz egin! Aska gaitezen!
  Mutilak tu egin zion oinazeari aurpegira. Atzera egin zuen salto eta hiru solairuko lizunkeriaz madarikatu zuen, listua ihinztatuz:
  - Apurtuko zaitut, txakurkume! Ulu egingo duzu!
  Gazteak garrasi egin zuen ahots hautsi batez:
  -Ez dut egingo! Zu zara urkamendian zintzilikatzen zaituztenean edo kolpatzen zaituztenean irrintzi egingo dizuna eta erruki eske!
  Pirata potoloak zaplaztekoa eman zion mutilari eta bat-batean lasaitu zen:
  "Ez espero hainbeste haserretuko nautela, azkar amaituko zaitudala". Ikusi izan ditut halako gizon ausartak nahita zirikatzen, tortura berrietara pasako direla eta gorputzak ezin izango duela jasaten. Oker daude hori pentsatzen! Noski, torturak izango dira, zorrozki ordutegiaren arabera, eta aitorpeneko ipurdia bezala erantzungo didazu!
  - Ez duzu lortuko! - bota zuen mutilak.
  Tiger Pirate-k iradoki zuen:
  - Atzamarrak hauts ditzagun, gure eskuetan!
  - Goiz da! Goiz da, oraindik ez dut burua estutu.
  Piratak gogor sakatu zuen katea buruan eta mutila bat-batean herrenka joan zen, konortea galduz.
  - Kaka! Apur bat gainditzen dut! Tira, utzi atseden, eta arrano hauek hartuko ditugu.
  Igel txikiak irrintzi egin zuen:
  - Bai, ez dakit ezer!
  Tigre piratak orroa egin al zuen ahots beldurgarriz?
  - Esadazu zer dakizun, edo zure hegatsak labean jarriko ditugu!
  -Dena kontatuko dizut! - Igelak kirrinka egin zuen.
  - Beno, esaidazu non dagoen mapa!
  Bi hankako igelak kikildu egin zuen:
  - Ez dakit!
  - Emaidazu pintzak! - Piratak ere pozik zeuden biktima berriarekin.
  Igel txikiak irrintzi egin zuen:
  - Tira, nola jakin dezaket!
  - Nola esan, zurruta hau zure laguna da!
  - Edo hobeto esanda, bere zerbitzaria naiz!
  - Kapitaina ere zerbitzatu zenion, hau da, gauza batzuk entzuten zenituen, adibidez, esaldi zatiak, aholku batzuk! Hala al da?
  - Printzipioz egia, baina...
  Pirata potoloak pintzak hartu zituen eskuetan eta burdin beroak arinki ukitu zuen igelaren mintza. Irrintzi mehe bat entzun zen:
  - Ai, mesedez ez! Dena kontatuko dizut!
  - Zure gorputz-adarra hautsiko dizut txorakeriak esaten badituzu!
  Igel txikiak sagu baten antzera garrasi egin zuen:
  - Badakit zerbait!
  - Zer zehazki?
  - Non egon liteke mapa bat?
  Agureak xuxurlatu zuen:
  - Ez esan!
  Igel txikiak irrintzi egin zuen:
  - Zer hobe guretzat torturatuak izango bagina! Begira nire hegaletako babak.
  - Beraz, nahiago duzu heriotza azkarra? - Agureak hasperen egin zuen.
  - Bueno, nik uste! Zein beste piratak, ni bezala, ur azpian arnasa hartu eta ozeanoaren hondoko zama atera dezake. Beharrezko itsas otso bat bezala, koadrilara eramango naute! Ni bezalako jendea behar da! - Harrotasuna zegoen igelaren ahotsean.
  Dot-ek burusoila astindu zuen:
  - Amets hutsalak!
  Tigre piratak zaunka egin zuen:
  - Tilik gezurretan ari ez bada, bizia libratuko dugu eta berriro itsas kofradian onartuko dugu, ohiturak agintzen duen moduan! Bere zerbitzuak okerrak konpentsatzen ditu.
  Pirata astunak baieztatu zuen:
  - Hala izan dadila! Utzi Tili bizi, oraindik ere lagunduko digu. Esadazu non dago mapa?
  - Hau otso-kumea da. - Igel txikiak Arcephalus seinalatu zuen. - Buztinezko ontzi batean ezkutatu eta itsasora bota zuen. Gauza bakarra gogoratu nuen: hau da lekua eta mapa bat lor dezaket. Azken finean, ez diot sakontasunari beldurrik.
  Pirata potolo eta tigreek elkarri begiratu zioten:
  - Negozioak esan nahi duela dirudi! Edo bere heriotzaren ordua atzeratu nahi du. Nolanahi ere, berotuta egongo da!
  Tiger Pirate-k adierazi zuen:
  - Noski, ez dizugu sinesten, baina aukera bat emango dizugu! Hain txikia, apoak arnasa har dezakeen!
  Igel txikiak marmar egin zuen:
  - Oso jatorra zara nirekin!
  Tigreak izugarri jo zuen hortzak:
  - Ez egin aurpegirik! Engainuaren kasuan, azkena hilko zara, baina halako eulietan heriotza izango da zuretzako askapena!
  - Ai, denek nahi dute norbait kendu! - marmar egin zuen apoak.
  - Isildu! Bidea erakutsiko diguzu! Orain askatuko zaitugu.
  Igel txikia lepoan soka bat lotu ostean askatu zuten. Apur bat herrenka hasi zen abesti bat abesten!
  Pirata ez dena ahula da!
  Haren sudur-zuloa morrila oker bat da!
  Pyrite Tigrek orroa egin zuen:
  - Bai, eztarria ixten dizutenean! Dagoeneko idiotaz nekatuta! Edo patiora joan nahi al duzu, gorago enaretara!
  - Nork agindu zidan azkena hilko nintzela! - kirrinka egin zuen Tilik.
  - Noski ni naizela!
  - Beraz, lasai nago! Printze Berdea gerlari bat da! - Igel txikiak tokira salto egin zuen.
  - Isildu! Ondo nagoen bitartean!
  Neska palmondo adartsu batean eserita zegoen, irrikaz begiratu zion torturaren irudiari. Eta gustatu zitzaion. Nolabait, torturaren irudiek buelta berezia dute, batez ere mutil eder bat torturatzen ari bada. Orain Mirabela konturatu zen zerbait egin behar zela. Azken finean, piratek altxorrak aurkitu eta beharrezkoak ez diren lekukoak hil ditzakete. Lau bidelapur zutik zeuden oraindik zuhaitzen ondoan. Ez dirudi asko denik, baina errefortzuak laguntzera etor daitezke. Pena ere bada mutila hain ausarta izatea, ez zuen inoiz oihurik egin, hotsak arreta erakarriko duela esan nahi du.
  Neska isilean jaitsi zen palmondotik. Arcephalus bere onera etorri zen eta aurpegi zurbil eta odoltsu bihurtu zuen. Esan zuen borrero piratak irri pozoitsu batekin.
  - Zure laguna Tili zatitu zen eta orain badakigu altxorra non dagoen zehatz-mehatz! Beraz, alferrik sufritu zenuen, tontoa!
  - Gezurra ari zara! - xuxurlatu zuen Arcephalus apenas entzunez.
  - Nora joan da zure laguna? Ikusten duzu eraman zutela!
  Mutilak ingurura begiratu zuen, beldurra zegoen! Mugitu egin zen, zartaginak sorbaldak oinazetuta:
  - Oraindik ez duzu txartela aurkituko!
  Piratek barre nazkagarri egin zuten:
  - Eta ez da benetan beharrezkoa! Orain torturatuko zaituztegu, ergelok, geuk. Zer moduz begi zartatuta?
  - Broma txarra! - Moztu gaztea.
  - Eta hemen goaz!
  Mirabelak bi harri astun hartu eta eskuetan olatu zituen. Pirata bat urrunago ibili zen eta trago bat hartu zuen ardo pitxer batetik. Neskak irribarre pozoitsu egin zuen:
  - Ezerk ez ditu zure poltsikoak husten edalontzi bete batek bezala!
  Mirabelak, beti bezala, isilean piratarengana salto egin eta atzamarrarekin karotidearen kontra jo zuen! Jausitako pitxerra hartu eta bidelapur bere lekuan jarri zuen. Harritu egin nintzen gorputzak trebetasun batzuk gogoratzen zituelako. Orduan, zapi pirata kiratsa eta izerdi gaizto usaina zuen jaka bat bota zituen (eta nola janzten dute halako berotan).
  Ibilaldi zartada batez, bere lankideengana atera eta kroak egin zituen:
  - Agian trago bat har dezakegu! Eta gero haiek...
  Hitzik esan gabe, neskak pirata bati ostiko bat eman zion ertzean, beste bati burua jaitsi zion buztinezko lapiko batekin eta, labur baina zorrotz, hirugarrenari ukabilkadaz tenpluan jo zion. Piratak erori ziren, Mirabelak hortzak agerian utzi zituen:
  - Tira, nola lehertu nituen!
  Mutilak gora begiratu zuen, neskak zapia urratu eta jaka erantzi, bere biluztasun txundigarrian aurkitu zuen.
  - Jainkosa bat zara! - oihukatu zuen Arkefalok.
  - Agian! Edo jainkosak baino freskoagoa! - Mirabelak baietz egin zuen. - Neska gudaria naiz.
  Arcefalok begiekin irentsi zuen. Gaztea izan arren, piraten kapitain baten seme ausarta eta goiztiarra ez zen birjina. Baina funtsean putakume ustelak ziren, ia askeak. Onak dira, baina plazer estetikorik ez. Gainera, argazkietan ere ez zuen halako ilerik ikusi. Gorputza bera beharbada gihartsuegia da, baina aldi berean malgua eta mugikorra. Edozein kirolarik inbidia izango du halako muskulu nabarmenak. Bularrak beteak dira, altuak, apur bat goratuta titi gorriekin, abdominalak teilatuta daude, zainak ikusten dira eta hankak muskulu-sorta besterik ez dira. Aldi berean, neska botere erotikoz beteta dago, giharren uhinak bere izter indartsuetan zehar doaz. O zer gorputza! Mutilak keinu egin zuen eta bere pentsamenduak momentu honetarako zein desegokiak zirenaren obsesioa astindu zuen.
  Mirabelak, berriz, kateak ireki zituen. Azkazal luze batekin egin zuen. Mundu primitiboetako borroka-operazioetarako entrenamendu-programa bigarren mailakoa zen, egia esan, baina neskak mugimendu guztiak gogoratzen zituen. Grilak modu primitibo samarrean ixten eta irekitzen dira, beraz, nahiko garestiak dira: inork ez lituzke nahi hildako presoen gainean utzi. Askatuta, mutikoak pauso batzuk eman zituen, oinak biluziak anpulu handiz estalita zituen, baina belar bigunak mina leundu zuen, eta, oro har, Arcefalo ez zen arrotza. Mutilaren aita zorrotzak sarritan azotatzen zuen eta sarritan takoi hutsak astintzen zizkion azote batekin, beraz, ohituta zegoen minarekin korrika egitera.
  Mirabelak galdetu zuen:
  - Zeuk joan zaitezke!
  - Gizon bat naiz! -erantzun zuen mutilak harro. Sastakaia harturik, harri eta bizirik dauden bi pirata amaitu zituen. Borrokalari gazteak keinu guztiz ezagunaz egin zuen.
  - Badirudi bi hauek hil dituzula! Baina halako zakarrak ez luke Victoria planeta kutsatu behar.
  Mirabelak, gaztearen lasaitasunak harrituta, galdetu zuen:
  -Jada hil al duzu jendea?
  Filibuster gazteak arbuiatu zuen mespretxuz:
  - Noski! Baita emakumeak ere! Bi hauek hemezortzigarrena eta hemeretzigarrena dira.
  Neska gorritu egin zen:
  "Eta badirudi pertsona bat hiltzen dudan lehen aldia dela". Ahal bezain gogor jo ninduen tenpluan ukabilarekin eta heriotza izan zen, pixka bat ahulago jo behar nuen. Bai, eta arteria karotidara jo zuen ziur, hobe izango zen pixka bat zeiharka joatea.
  Arcephalus honako hau esan zuen:
  - Bai, beharbada hobe zatekeen torturatzea, mendeku sentimenduagatik besterik ez bada. Moro hauek ez dute, hala ere, informazio baliotsurik emango.
  Mirabelak aurka egin zuen:
  - Tortura mendekuagatik bakarrik: ez oso polita. Eragin fisikoa: izaera hezitzailea edo hezitzailea da!
  Mutilak bota zuen:
  - Beraz, igoko ditut!
  Aitonak Dotek tonu alai samarrean esan zuen:
  - Ez izan ergela! Orain hiru gara! Hogeita bederatzi aurkari daude uhartean eta beste ehun itsasontzian! Hau da, neska hau bakarrik ez badago...
  Mirabelak irribarre egin zuen:
  - Bakarrik nago zurekin! Bakarrik!
  - Hau txarra da! - Dot burusoila urratu zuen. - Irla nahiko handia da, muinoz eta oihanez inguratuta. Printzipioz, eseri dezakezu. Ez gaituzte inoiz betiko bilatuko.
  Arzefalok ukabila kolpatu zuen zuhaitzaren kontra haserre:
  - Ez! Brigantino hau nire zilegi den itsasontzia da eta ez dut utziko odol-zurrupaileek bezalako zikinkeria hura gobernatzen. Ez diot inoiz nire boterea inori utziko! Prezio handia ordaindu genuen.
  Mirabelak adierazi zuen:
  - Kapitain ohiaren semea zara!
  Arcephalek buruaz egin zuen:
  - Bai! Baina gure boterea ez da hereditarioa. Besterik gabe, nire aita ezagutu eta errespetatuz, eta borrokalari duina nintzela ikusita, kapitain aukeratuko nindutela zin egin zuten. Baina gertatu zen Bloodsucker Tiger Pirateak boterea hartu zuela. Harrituta, giltzapetuta eta torturatuta geratu nintzen. Eskuin esku zital bat da, eta susmoa dut buru nagusia dela!
  Mirabelak proposatu zuen:
  - Utzidazu Bloodsucker hiltzen eta berriro kapitain bihurtuko zara!
  - Ez! Neuk hil behar dut! Baina arazo nabaria dago taldearekin. Orain Odol-Zurgatzaileari eta niri beldurra diote.
  Dot adierazi:
  - Sorpresaren abantaila dugu.
  - Orduan zer! - Mutilak eskuak zabaldu zituen, bi piku erakutsiz.
  Agureak esan zuen gudari ondu baten airez:
  - Gnus, lehen laguna eta beste bi tigre pirata hil ditzakegu. Orduan, gainerako piratak, buruzagirik gabe, zure agindupean itzuliko dira. Azken finean, badakizu ez zaiela asko gustatzen Bloodsucker anker eta zikoitsua, eta tigre piratak bakarrik, beraren klan berekoak izanik, izaki honi leialak zaizkio.
  Mirabelak baiezkoa eman zuen:
  - Plantxa berotuta dagoen bitartean jo dezagun! Zergatik bihurtzen da argia gorria - fotoiagatik, ihesi izarren atzean!
  Neskak bere bi laguntzaile aztertu zituen. Dot zaharra lehor eta hezurtsua zen, baina zutik zegoen eta nahiko trebe mugitzen zen. Dirudienez, ez da ardoa eta tabakoa abusatzen dituzten kortsario horietakoa. Eta aire freskoan eta ariketa fisikoarekin bizi energetikoak gaztetasuna luzatzen du. Gazteak zer balio duen ulertzeko, bere figurari begiratu besterik ez dago. Odolez eta gatz korrotatuta dauden pissoogs urdinez estalita ere, zoragarria da.
  Gudariak agindu zuen:
  - Orain garbitu zaitez, zaldun gazte!
  Gazteak esan zuen atsekabetuta:
  - Ez naiz bainuak hartzeko emakumea!
  Dok aurka egin zuen:
  - Ez gara samurtasunaz ari!
  Hala ere, Arcephalus errekara murgildu zen odola garbitzeko. Gainera, gatzak herdoildutako zauriek gehiegi ziztatzen zuten. Mirabelak astiro-astiro igurtzi zion bizkarra, mutilaren giharrak berez sendoak dira eta ariketa fisikoaren bidez garatuak, oso elastikoak. Lepoa indartsua da, baina itxura ederra du. Neska mutilaren bizkarrean makurtu eta berehala igurtzi zituen titiak puztuta - ze ona! Arcephalus ere zoriontsu zen itxuraz, baina borondate ahaleginarekin, eskuak bota zizkion.
  - Hau ez da guretzat lasaitzeko unea! Jarduteko garaia da. Alarma piztear dira!
  Mosketeak jasota, hirukotea destakamendurantz abiatu zen. Tiroak entzun ziren bertan. Piratak ehiza bila zebiltzan. Badirudi bertako errinozero baten eta bi zezenen antza ezarri zutela. Ehiztariak buruan zapi berde bat zeukan tigre pirata baten aginduz. Seguru moztu zuen errinozeroa sastakaia zorrotz batekin, piratek haragi zatiak frijitu zituzten suaren gainean. Usainak Mirabelleri bere azken tortura gogorarazi zion. Neskak moskete bat tiro egin nahi zuen, baina orduan, halako arma baten zehaztasun eskasa gogoratuz, alde batera utzi zuen. Adarretatik irristatuz, edertasuna hurbildu zen eta sastakaia indarrez jaurti zuen. Ariketetan zehar, hainbat objektu bota zituzten behin eta berriz, hiperlaser dagak barne. Altzairu hotza, noski, ez da lehen aldia ere. Ikusten duzue nola mozten zuen palak airea, piztiari eztarrian joz. Bitxia da, baina arrazoiren batengatik Mirabellek ez dio batere pena ematen tigreari. Agian animalia baten itxura gehiegi duelako, edo agian piratek bere begien aurrean egin berri dituzten krudelkeriagatik.
  - Agur mutilak!
  Piratak gorpuak desmuntatzen ari ziren, eta orain euren buruzagia hilda zegoela ikusi zuten. Zein garrasi basatia eragin zuen honek!
  Arkefalok bere mosketea jaurti zuen. Mutilak eskarmentua zuela zirudien eta berun zati batek jo zuen pirata kaxkarra, orbain oker batek desitxuratuta aurpegi nazkagarri batekin, bularrean.
  - Halaxe igo zintuzten "zimategira"! - xuxurlatu zuen kortsario gazteak.
  Bigarren tigre-pirata soilgunera jauzi egin zen uluka, baina Mirabelak borreroaren kutxatik atera zituen tortura objektuetako bat eskuineko begira bota zuen. Bere plastikozko ahotsa tinbre oso baxu batera aldatuz (egin zezakeen), neskak oihukatu zuen:
  - Zin traizionatu eta hautsi zutenek jainkoen zigorra jasango dute!
  Ahotsa indartzeko, neskak lehenik kobrezko xafla bat (tortura sofistikatuetarako erabiltzen zen) ahobizi moduko batean bildu zuen. Gainera, hosto erraldoiekin irtendako palmondoek akustika ere areagotu zuten, batez ere apur bat bira ematen bazuten oihartzun handiagoa lortzeko.
  - Dardara, dohakabeok!
  Pirata batzuk belauniko erori ziren. Arcephalus atera zen bilkurara eta oihukatu zuen biriketan:
  - Ezagutzen al nauzu zure kapitaina bezala?
  Piraten begiak zabaldu ziren! Mutilaren ile ilehoria gorritu egin zen torturaren ostean, eta gorputza orbainez estalita zegoen. Horietako batek sablea kulunkatu zuen, baina Dotek sabelean jo zuen jaurtiketa zehatz batekin (zorionez helburua ez zegoen urrun).
  - Edo nire eskubideak eztabaidatzen dituenak, atera dadila sableekin borrokan!
  Ez zegoen inor burua uzteko prest. Itsaso lapurrek burua makurtu zuten menpean. Mutilak garaile egin zuen:
  - Zatozte niregana, anaiak! Laster altxorrak aurkituko ditugu eta bidezkoki partekatuko ditugu.
  Pirata gazteenak, benetan Arkefaloren adin berekoak, oihukatu zuen:
  - Aintza kapitain berriari!
  Beste pirata batzuk sartu ziren:
  - Aintza kapitain berriari!
  - Hori berdin!
  Mirabelak, zuhaitzetik saltoka eta pantera baten antzera zimurka, txistu egin zuen:
  - Zuetako zeinek nahi du nirekin borrokatu?
  Piratarik altuena beregana joan zen:
  - Bai, noski ni naizela!
  Mirabelak beregana jauzi egin zuen eta ahurra buruan kolpea eman zion, kolpea denboraz pirata minutu batez pasa zedin. Eta hainbeste, ez zenuten arnasarik entzun ere egiten!
  Neskak ahots trumoitsu batez oihukatu zuen:
  - Ikusi! Hil egin nuen, baina bizi nahi baduzu, entzun nazazu. Traizioa izango da, musu soil batekin berpiztuko dut!
  Mirabelak, luxuzko aldakak astinduz, kortsarioari buelta eman eta sutsuki musu eman zion ezpainetan. Eta orduan "mirari" bat gertatu zen: itsasoko lapurrak begiak ireki zituen eta berehala bizitu zen.
  Piratek gogotsu oihukatu zuten:
  - Aintza zuri, baso-jainkosa!
  - Afrogeta! 0 Mutil kapitainak esan zien.
  - Aintza zuri Afrogeta! Santifikatu bedi zure izena!
  Mirabelak duintasunez esan zuen:
  - Mirabelle deitu besterik ez! Ez al da nire izena zoragarria!
  Piratek adostu zuten:
  - Benetan jainkotiarra!
  Mirabelak aforismo bat esan zuen:
  Burua hutsik, ezin duzu zure zorroa bete!
  Bihotza hotzarekin, ezin duzu sutondoa berotu!
  Neskak pixka bat buelta eman zuen, eta gero itzulinguru hirukoitza egin zuen, piratak izugarri harrituta, ikusgarrietara ohituta ez zeudenak. Begi gaiztoak atera besterik ez dute egin. Bere gorputz biluzi bikaina, zer hoberik halako bikaintasuna baino. Falta diren emakume kortsarioentzat, hau bikaina da!
  Mirabela bat-batean gelditu zen:
  - Beno, ados, merezi baduzu: agian zuetako bat maite dut. Baina, noski, ez da ezertarako!
  Piratek orroa egin zuten batera:
  - Bai, noski merezi dugula! Bestela ezin da izan!
  Neskak irribarre egin zuen haserre eta zaunka egin zuen:
  -Odol xurgalariari aurre egiteko ordua da!
  - Eta Gnus! - Dot gehitua.
  Neska bat-batean gogoratu zen eta korrika joan zen kostaldera:
  - Tili arriskuan dago! Azkarrago!
  Mirabelaren presa ez zen alferrikakoa izan. Haren hankak biluziak, takoi urdin esmeraldan distiratsuak, eguzki-izpiak bezala distiratzen ziren. Lehorrera atera zenean, ikusi zuen Gnus eta ipotx-itxurako mota trinko bat txalupan eserita eta igela azotatzen ari zirela. Neska uretara bota zen. Noski, marrazoekin topo egiteko arriskua zegoen, baina Mirabelak bi sastakaia zituen eskuetan eta erabateko beldurra.
  - Zer egin behar dugu zurekin Tili? -galdetu zuen Gnusek, irribarrez. - Zure flippers irristakorrak atzera hartu eta frijitu behar al ditut?
  Igel txikiak oihu egin zuen:
  - Beharrik ez! Jatorra eta leuna naiz, eta oso ona!
  Pirata potoloak esan zuen:
  - Beno, ez dut! Zizare sasiko bat besterik ez zara. Hil dezagun eta eman diezaiogun marrazoei!
  Gnusek burua astindu zuen:
  - Ez, horrek ez du balio! Errazegia izango da. Marrazoak azkar hiltzen dira! Hobe tortura motela, hil dadila azkena!
  Tili, negar-zotinka, kroaka:
  - Egin dezagun hurrengoa! Iluna zegoen, apur bat oker egon zitekeen Arkefalok mapa bota zuen tokiarekin. Beraz, ez nazazu tripa, baina eman beste aukera bat!
  - Ihes egin dezazun! Ez, ez du funtzionatuko! - Piratak are gogorrago jotzen hasi ziren euren biktima.
  Mirabelle hasieran, moztu uraren gainazala arazorik gabe. Marrazoak ez ziren harengana hurbildu. Baina txalupa jada gertu zegoenean, harrapariak neskari eraso egiten saiatu zen. Mirabelek sastaka batekin ahoan gogor jo eta albo batera jauzi egin zuen. Pirata lodiak azkenean neska ikusi zuen eta berehala erreakzionatu zuen. Mosketeak tiro egin zuen, baina Mirabelak su-lerrotik jauzi egitea lortu zuen.
  - Atzeratua zara! - oihu egin zuen. Bi kulunka haserre eta neska itsasontzira hegan egin zen. - Zergatik zoratu zara? Bustita egongo da!
  Sasoiko bi piratak, noski, ez zuten neska biluzik beldurtzen. Edertasunari ziztu bizian atera ziren, puskatu edo sableekin moztu nahian. Mirabelak murgildu eta Gnusen sabela ireki zuen bularretik hesteetara. Pirata kolpeka hasi zen kolpe mingarri batean. Neskak pirata potoloari eskua moztu eta ostikoka eman zion eguzki-plexuan. Erori eta odol-koagulu bat askatu zuen biriketatik.
  Mirabelak oso maitasunez irribarre egin zuen:
  -Orain ordena!
  Gnusek kroskatu zuen:
  - Amaitu nazazu!
  Mirabelak burua astindu zuen.
  - Ez! Gehiegi maite duzu jendea torturatzea, Arcephalus oraindik ia haur bat da, eta gozatu egin zenuen hura torturatzea. Beraz, orain piztia zara - txakur baten heriotza!
  Pirata potoloak mosketoiarengana heldu, Mirabelak eskua zapaldu zuen oin hutsez:
  -Nora seinalatzen duzu hatz zikinak?
  Gordinak ulu egin zuen:
  - Barkatu nazazu! Oso eskuzabal sarituko zaitut! Urrez igeri egingo duzu eta diamantezko zapatilekin ibiliko zara!
  Mirabelak barre egin zuen:
  - Posul eta taburetea: erro beretik etorri eta toki berean atera!
  Itsaso lapurra ahotan hasi zen:
  - Antzinako nanoen familia batekoa naiz. Badakit non gordetzen diren nire arbasoen altxorrak. Bizitzaren truke esan ezinezko aberastasunak eman ditzaket!
  Gudariak bere sastakaia airera bota zuen bere behatzekin, eta pare bat bira egin zuenean, heldulekutik harrapatu zuen:
  - Zergatik piratatzen duzu, eta ez padishah baten moduan bizi, zure familiaren altxorrak non gordeta dauden badakizu?
  - Jaunaren bideak misteriotsuak direlako! - Bandidoak baraila jo zuen.
  Gnusek marmar egin zuen:
  - Gezurretan ari da! Ni Archpapa naizen bezala ipotx bat da! Bere familian ipotxak edo homosexualak izan zituen agian, baina berak ez du altxorrik!
  - Nola dakizu hori! - Piratak aurpegia egin zuen. - Nahi al duzu nirekin pikutara joan!
  Mirabelak, erantzun beharrean, eskua bendatu zion:
  - Zer! Hobe da zerura bakarrik joatea konpainia txarrekin infernura baino! Arcephalus erabakiko du zure patua, baina oraingoz bizi! Eta hor etzan eta poliki hiltzen zara.
  Neskak arraunak egiten zituen, itsasontzia itsasertzera zuzenduz. Tilik adierazi zuen:
  - Zergatik, hain neska ederra zara. Esadazu nondik atera den halako edertasun gizagabe eta ulertezina.
  Mirabelak keinu egin zuen eta harrituta geratu zen:
  - Pertsona kontzeptua ere baduzu?!
  Tilik buruaz egin zuen:
  - Hori da zure motako izakien izena! Gure espezieari lagi deitzen zaio. Garai batean asko ginen, baina orain gutxi geratzen dira!
  - Zergatik? - Mirabelak sastakaia bota zuen berriro.
  - Hau da botere gorenen borondatea! - erantzun zuen berehala igelak.
  - Hori esaten dute normalean ez dakit esatea lotsatzen dutenean!
  Tilik begiak keinu egin zituen:
  - Oso neska inteligentea zara. Zure muskuluek eta mugimenduek gudari indartsu eta esperientziadun bat erakusten dute.
  Mirabelak, sastakaia behatzekin harrapatuta (koralean margolan distiratsuekin landuak balira bezala), hasperen batekin erantzun zion:
  - Gerlaria bai! Indartsu? Orain dela gutxi arte, orain baino askoz ere indartsuagoa nintzen! Esperientziaduna! Ikasteko esperientziatzat hartzen baduzu, bai! Benetako borrokak zenbatzen badituzu, ez!
  Tilik esan zuen arnasa batez:
  - Apala zara! Hau kalitate ona da. Zutaz, nolabait ulertzen ez dudan gauza bakarra dago, harritzen nau!
  - Bakarra? - Mirabelak hatza zertxobait urratu zuen palan (proteinaren gorputzari, oraindik ohitu behar duzu)
  - Bai! Nahiz eta ez bakarrik! Zergatik zaude guztiz biluzik! Nolabait ez da ohikoa neskak guztiz biluzik ibiltzea! - Tilik ahoa biribildu zuen.
  - Baina gurean hau ez da biziotzat hartzen! - Gudariak labur moztu zuen.
  - Itxuraz oso urrutiko munduetakoa zara! Horregatik jarri duzu horrela! "Igel txikiak buelta eman zuen, gorputzaren angelua aldatuz, bizkar kolpatuak hainbeste minik ez zezan.
  Mirabelak burua astindu zuen.
  - Agian! Zer gehiago jakin nahi zenuen, mutil?
  - Oraindik ezer ez! Zenbat eta sudurra luzeagoa izan, eta zenbat eta zorrotzagoa izan mihia, orduan eta laburragoa izango da bizitza, eta orduan eta mutuagoa amaiera! - Tilik erakutsi zuen bere jainkoei ere ez zitzaiela elokuentziarik kendu.
  - Zaila da ados ez egotea: zenbat eta dibertigarriagoa edatea, orduan eta tristeagoa ajea! - Neskak ikusi zuen nola bizirik zegoen nanoaren eskuak sastakaia estutzen zuen. - Ez saiatu ere! - Ahurraren ertza besoan duen kolpe gogorra. Pala erori zen.
  - Bai, ez nuen pentsamendu txarrik!
  Itsasontzia itsasertzean lehorreratu zen. Gnus hiltzera botata, Mirabelak bere burua aldarrikatzen zuen gnomoa arrastatu zuen berarekin. Neska jolas-aldartean zegoen, zerbait txistuka! Zeraman mutilak kiratsa besterik ez zuen egiten, eta ehun kilo inguru pisatzen zituen, nolabait distraitu behar dugu. Zama ahulgarria kentzeko, neskak bota egin zuen eta ibiltzera behartu zuen. Ordurako hondarra berotu egin zen eta edertasunaren takoi hutsak erretzen ari zen. Mirabelak, dena den, ez zuen bururatu ere egin etsita edo kikildurik.
  Arcephalus eta piratak bere bila atera ziren:
  - Bueno, ze polita zaren, harrapakinarekin ikusten zaitut!
  - Harrapakinak zezen-burua du! Ikusten duzuenez, oraingoan ez naiz gaizki ibili! - Gudariak bere bizeps gorakada erakutsi zuen.
  - Orain erasotzeko garaia da, arropa berria garbitu genuen, beraz, ez izan zalantzarik arropak jartzeko, arreta ez erakartzeko. - Doinu maitasunez, galdetu zuen gazteak.
  - Trapu hauetan! - Mirabelak zimurtu zuen.
  - Negozioagatik! - Esan zuen Arkefalok. "Begira nazazu, min handia ematen badu ere, botak daramatzat".
  Mutilak ezproidun bota handi eta handiekin zeramatzan soinean. Horietan mehatxagarri baino komikoagoa ematen zuen.
  Mirabelak begi gaiztoak egin zituen eta marmar egin zuen, mutilaren ahotsa desfileatuz:
  "Uste dut gure etsaien ipurdian ostiko bat emateko garaia dela".
  Piratek barre egin zuten. Mirabelak kamiseta bat jantzi zuen, baina zabala zirudien eta sorbaldak eta aldakak estutu zizkion. Okerrena botekin izan zen, sekulako uko egin zioten igotzeari, neskak gailurra urratu zuen.
  Arcephalus haserre egin zuen:
  -Hori nola ergela den!
  - Non ikusi dituzu jainkosak botak janzten? - Neskak zin egin zuen.
  - Non ikusi dituzu bota gabeko jainkosak! -erantzun zuen mutilak. Orduan alaiago bihurtu zen. - Ados, lagunduko dizut.
  Mutilak nahiko trebeziaz jantzi zituen gerlariaren oinetakoak. Mirabelak, bizitza osoa kuartelean eman bazuen ere, ez zuen inoiz botarik jantzi. Normalean oinetako zibernetikoak bere kabuz hegan egiten zuten. Eta gero sufritu, sufritu. Neskak, lehen aldiz hiperplasma elektronikoko oinetakoak jantzi gabe, ondoeza sentitu zuen. Behatzak ziztatu zitzaizkidan, hezurrak nire kontra estutu zitzaizkidan, orkatilak estutu zitzaizkidan. Mirabelak kopeta zimurtu eta esan zuen:
  - Zertarako jantzi oinetakoak hain berotan!? Hau oso deserosoa da!
  - Zu ez zara eskale edo kabania, nire diputatua baizik. Eta mantendu itxurak.
  Izan ere, motxila, Arcephalusen adin berekoa, oinutsik zegoen, eguzkiak zuritutako ilearekin. Mutila, ordea, poz samarra zegoen, prakak belaunetaraino moztuta, enborra marroi biluziarekin, lau eguzkitan, larruzko stocketan baino askoz atseginagoa. Kapitain gazteak agindua eman zuen eta piratak itsasontzietara igo ziren. Jakina, Bloodsucker brigantinoaren kapitainak asmatzeko eta tiro egiteko arriskua zegoen, baina Arcephalus kortsarioen buruzagiaren zikoizkeria hutsalarekin eta bere buruarekiko konfiantzarekin kontatzen zuen. Orokorrean, ez zegoen oker, kopatik kantua entzuten zen, itxuraz piratak delirium tremens-en etapa erasokorra iritsi ziren. Ergelak, pentsatu zuen Mirabelak. Hala ere, zer gehiago egingo luke pirata batek itsas ainguraleku batean? Eta kolpe militarra ospatu behar da.
  Bergantinarekin atrakatu ginen arazorik gabe. Arcephalus izan zen altxatzen lehenetariko bat. Zintineleek, erasorik espero gabe, mozkor-mozkor begiratu zioten mutikoari. Beste pirata eskalatzaileek alaiki oihukatu zuten:
  - Kaixo Beams!
  - Kaixo, ni naiz John!
  - Beno, kostaldean lasaitu zinen?
  - Ados, baina ez da nahikoa!
  Eta beste ohar barregarri batzuk. Mirabelak gora egin zuen eta Bloodsucker aldera abiatu zen. Wow, zein nazkagarri egiten duten bere botak, beharbada bertako Espainian eginak ziren, eta hortik etorri zen esamoldea - Espainiako bota?
  Odol-zurrupatzailea, lau tigre piratekin batera, hezurrak moztu zituzten. Urrearen bila jolastu eta zikin madarikatu zuten. Mirabela izan zen haiengana salto egin eta bi eskuekin sastakaia bota zuen lehena! Bi itsas bidelapur erori ziren oihuka.
  Odol-zurrupatzaileak salto egin zuen:
  - Zer gertatu da? Eraso maltzurra!
  - Zu bakarrik zara maltzurkeriaz erasotzen duzuna, kabroi hori! - Oihukatu zuen mutiko kapitainak birikak goitik behera. "Zuregandik kentzera etorri naiz zilegi dena eta nirea".
  Odol-zurrupatzaileak barre izugarri nazkagarri egin zuen:
  - Hartu berehala!
  Mirabelak aurrera jauzi egin zuen eta oina hain gogor kolpatu zuen, ezen botak hegan egin zuen eta aurpegi gaiztoan jo zuen Odol-zurrupatzailea. kolokan jarri eta erori egin zen. Bere bi konplizeak Mirabelarantz abiatu ziren. Gudariak bi ezpata hartu zituen aldi berean: trebeki astindu zituen, bati belaunean kolpe batekin topo egin zuen, besteari sable batekin jo eta burua kendu zion. Arzefalok eraso egin zion pirata bat moztu zuen; trebetasunez arma bat erabili zuen. Berehala hasi zen borroka bat brigantinean, bi kapitainen aldekoen eta aurkarien artean. Mirabelak, hori ikusita, oihu egin zuen berekin eramandako megafonora.
  - Ez dago bata bestea mutilatu eta hil beharrik! Konpon dezagun bi kapitainen arteko gatazka antzinako ohituraren arabera!
  - Ados! - oihukatu zuen Arcefalok biriken goialdean. - Bat-batean borrokatuko dugu!
  Odol-zurrupatzailea zutitu eta ezpata bat atera zuen gerrikotik:
  Piratak izoztu egin ziren, begiekin irentsiz.
  - Txakurkumearekin borrokatu behar dut!
  - Beraz, koldar bat zara, eta koldar batek ez luke kapitain izan behar! - Zaunka egin zuen Mirabelek biriken goialdean. - Orain hilko zaitut! Erakusketa gisa, neskak tigre piratari kolpea eman zion bere sablearekin tximista-azkar jauzi batean. Burua erditik moztu zioten. - Beno, orain ulertzen dut, ezta?
  Piratek baiezko orroa egin zuten:
  - Borroka dezatela kostaldeko kofradiaren antzinako ohituraren arabera. Hauxe agintzen du lege sakratuak. Kapitainaren lekua hartu nahi baduzu, irabazi dueluan.
  Odol-zurrupatzaileak odola tutu zuen:
  - Beno, polita! Zurrusta hau hilko dut, eta orduan denok aitortuko nauzue buruzagi gisa.
  - Noski! - esan zuen Mirabelak jostari. - Baita ni!
  Piraten buruzagiak dibari begiratu zion:
  -Oso ederra zara eta gudari aparta. Hau heldu handi batena izan behar da, ez txakurkume batena. Etorkizunean, guretzat inperio oso bat konkistatu genezake!
  - Ideia ona, baina zu gabe honi aurre egitea espero dut! - Mirabelak erraz salto egin zuen patiora.
  Odol-zurrupatzaileak ezpata bakoitza eskuetan hartu eta trebetasunez airean bihurritu zituen:
  - Gerlari jaioa.
  Mirabelak jauzi egin eta Arkefalori xuxurlatu zion:
  - Atera botak, oso garrantzitsua da mugikortasunean abantaila bat lortzea. Etsaia handia izateak abantaila bat da zuretzat ken bat baino.
  Mutikoak buruaz egin zuen:
  - Ados, ulertzen zaitut!
  Botak eta oinetako bilgune bigunak erantzi zituen oinak bilduta, mina hain larria izan ez zedin. Arkefalok kikildu egin zuen, behatz gainean zutitu eta ezpata airetik igaro zuen beste behin.
  - Orain borrokatuko gara!
  Aurkari biak aurrez aurre jarri ziren. Odol-zurrupatzailea mutila baino bi buru altuagoa eta hiru aldiz astunagoa zen. Bere bota astun eta urrezko forjatuak bizkarrean zalaparta egiten zuten. Ezpatak luzeagoak eta askoz masiboagoak ziren. Arcephalus bere etsaiarengana jo zuen, mutila haserre zegoen.
  Odol-zurrupatzaileak xaflaren menpe bikaina zuen, presio arduragabearen azpian apur bat atzera egin zuen, baina marradura pare bat jaso ondoren erasora jo zuen, ezpatak astinduz. Mutilak, kolpeak jasota, atzera egin zuen, eta duelu hilkor bat hasi zen. Odol-zurrupatzailea zeremoniarik gabe hartzen saiatu zen, baina mutilak oso argi jokatu zuen. Arinagoa zen, hau da, mugikorragoa eta azkarragoa zen. Arcephalus eraso oldarkorrak eta defentsa onak uztartu zituen, bere esgrimaren eskola erakutsiz.
  - Txakurkume hori ez da berehala hilko! Zure hanken eta besoetako zainak moztuko dizkizut!
  Mutilak barre egin zuen eta erantzun zion:
  - Argi dago haietan zintzilikatu nahi duzula!
  - Lortu, txakurkume!
  Odol-zurrupatzaileak korrika egin zuen berriro eta, kulunkak eginez, beste ebaki bat besterik ez zuen jaso. Egia da, Arcephalus ere kalte batzuk jasan zituen. Mutilak, gaztea izan arren, orain zuhur jokatu zuen. Alboak eta alboak txandakatu zituen, alboak parkeak baino nahiago zituen. Benetan ez da denbora asko behar sable bat apurtzeko, eta eskuak azkar nekatzen dira. Aurkaria erdi mozkortuta zegoen, eta edandako alkoholak ez zuen batere lagundu erresistentzia handitzen. Lehen begiratuan, ez zara nekatuta sentitzen, baina, egia esan, gupidagabea da.
  Odol-zurrupatzailearen mugimenduak moteldu egin ziren eta mutilak trebetasun handiz saihestu zuen ezpata: eskuin besoko zainetan sartu zuen. Orain odola askoz biziago isurtzen zen.
  Odol-zurrupatzaileak orroa egin zuen:
  - Zuloa izango zara, zulo guztietan izorratuko zara! Zergatik ez dizut nik, txoroa, desohorea izateko agindu!
  Arcephalus belaunean ostiko bat eman zuen:
  -Zure gogoa perbertituegia da. Ez dakit nola bihur zaitezke horren basati, non gizon batek bere burua gizon baten aurka botatzen duen emakume batekin egongo balitz bezala.
  - Gertatuko zaizu!
  Arzefalo ere nekatuta zegoen, eta gainera, torturatik oraindik ez zuen utzi. Oso mingarria zen lau eguzkitan bizkarreko berogailura jauzi egitea oinak babak zituztela. Gauza ona da egurra burdina bezainbeste erre ez izatea. Horrek edonor agor dezake.
  Hala ere, zitalak ere zortea izaten dute batzuetan! Mutilak irrist egin zuen eta ezpata gainera erori zitzaion. Sablea hautsi zen, eta xafla nahiko sakon sartu zen bularrean. Odol-zurrupatzaileak garrasi egin zuen:
  - A ze harra hutsala!
  Arcephalus atzera egin zuen zailtasunez, minez dardarka. Mutilak, dardarka, ihes egin zuen, odol-marra bat atzean utziz. Odol-zurrupatzaileak salto egin zuen eta bizkarra moztu zion omoplatari.
  - Orain hilko zara!
  Mutikoa kolokan jarri zen, pauso pare bat eman eta berriro erori zen. Hala ere, Mirabelak bere begietako distira maltzurra harrapatzea lortu zuen (bestela esku hartuko zuen). Odol-zurrupatzaileak kulunkatu eta moztu egin zuen, txakurkumeari amaiera emanez. Momentu horretan, Arcephalus sotilki mugitu zen, eta bere sablearen puntak begian jo zuen.
  - Horrela! Nahi zenuena lortu zenuena da! - Esan zuen mutilak alaitasunez.
  Odol-zurrupatzailearen gorpua bizkarrean erori zen, zulatutako burutik odol-iturri bat isurtzen zen. Mirabelak gora salto egin zuen eta pare bat buelta eman zuen airera eta oihukatu zuen:
  - Eta orain Arcephalus ezagutzen duzu zure kapitain gisa!
  Orro kontrolaezin batek bete zuen brigantina:
  - Aintza Arkefalo! Bizi gure kapitain berria.
  Itsasoko izakiak zaratatsuak ziren. Mirabelak gorago salto egin zuen eta korrika igo zen Arcephalusera. Mutikoa zurbil zegoen eta arnasa gogor hartzen zuen, argi zegoen uzteko zorian zegoela.
  - Gogorra izan! Momentu honetatik bizitza berri bat hasiko dugu! - Neskak kontu handiz hartu zuen mutila eta kabinara eraman zuen.
  . 24. KAPITULUA.
  
  Mutilak isilik ibili ziren denbora batez. Harrituta geratu ziren ikusitakoarekin. Hainbeste dolu eta sufrimendu leku bakarrean. Baina Erdi Aroko Holokaustotik urrundu ahala, gorpuen usaina ahuldu egin zen. Beti bitxia bezala, Sadatek galdetu zion Iancuri:
  - Tira, zer gertatu zen gero Boris tsarraren erregealdian.
  - Zergatik uste duzu erregea dela? - Arazoetan sartu zen mutila harrituta geratu zen.
  - Asmatu dut! - Sadatek burua astindu zuen.
  Yankak irribarre egin zuen, nekeak eskoria kenduko balu bezala:
  - Izan ere, Fedor tsarra hil ondoren, ez zuen gizonezko ondorengorik utzi (alaba bakarra zuen), Boris Godunov hurrengo tsarra izan zen. Kontzilio ekumeniko batean koroatu zuten. Esan beharra dago dinastikaren ikuspuntutik legez kanpokoa zela, Boris ez baitzen Rurik familiakoa; izan ere, etorkizuneko tsarrak jauregi-kolpea egin zuen. Hala ere, Godunovek ondo gobernatu zuen, hainbat eskola eraiki zituen, Uralak garatzen hasi zen eta gosetean ogia doan banatu zuen. Oro har, justu gobernatzen saiatu zen. Baina zurrumurruen arabera, ustez hildako Ivan Izugarriaren seme gazteena, Dmitry, bizirik zegoen.
  - Ustez hil ala eraila? - galdetu zuen Sadatek, begiak zurbilduz.
  - Ziurrenik benetan hil zuten, baina garaia aspaldikoa zen. Historialari batzuek diote printzea monasterio batean ezkutatuta zegoela. Beste batzuek diote Grishka Otrepyev benetako erregea zela. Zurrumurru eta kontraesan gehiegi daude hemen. Zintzotasunez, ez dakit nori sinistu.
  Sadatek adierazi zuen:
  - Historia irabazleek idatzi dute!
  - Ados! Historia odolez idatzita dago, editatzerakoan bakarrik alborapenaren behazunarekin diluitzen da! - Yankak gerrikoa aldatu zuen berriro, bere adimenak ez zuen utzi.
  - Zer gertatu zen gero!?
  - Bada, hobeto esanda, gizon bat agertu zen Polonian Ivan Izugarriaren semea zela egiten zuena. Poloniarrak pozik zeuden Errusian ezinegona sortu eta lurraldearen zati bat lasaitasunez jabetzeaz. Inposatzaileak Aita Santuaren laguntza lortu zuen eta ezkutuan katolizismora bihurtu zen. Suediarrek ere beregandik zerbait lortu nahi zuten. Kosakoen eta noble iheslarien armada txiki bat bildu ondoren (haien artean Kurbsky printzearen semea ere bazegoen), False Dmitry Errusia hegoaldean sartu zen. Gerra berri bat hasi da. Hasieran, Boris Godunov-en armada handiagoak eta hobeto antolatuak hainbat garaipen lortu zituen, baina False Dmitryren indarrak hazi egin ziren eta hegoaldeko probintzietako nobleak bere alde joan ziren.
  Ezezaguna da inposatzailea bere gain hartzeko gai izango zen ala ez, baina Boris Godunov bat-batean hil zen. Zurrumurruen arabera pozoitu zuten. Boyardoek eta, lehenik eta behin, Shuisky printzeak inposatzailea onartzen zuten. Dmitry errege koroatu zuten. Hala ere, bizitza ez zen jendearentzat errazagoa bihurtu. Dmitry faltsua Turkiarekin gerra bat prestatzen hasi zen, are luxu handiagoz inguratu zen eta zergak igo zituen. Horrez gain, poloniarrak Smolensk eta inguruko lurrak ordaintzeko eskatzen hasi ziren. Dmitry Poloniako emakume noble batekin, Maria Manishek, ezkontza bat antolatu zuenean, noble asko Moskura etorri ziren. Zalapartatsuak eta desordenatuak ziren. Shuisky buru zuten boiar errebeldeek estatu kolpea eman zuten. Dmitry hil zuten, poloniar asko hil ziren. Errege berri bat erregetu zen, boiarrei aurrekaririk gabeko boterea emanez.
  Sadatek irribarre egin zuen:
  - Eman izaki hauei askatasuna! Herri osoa banatuko dute piezaz pieza!
  Yankak onartu zuen:
  - Hala zan! Matxinada bat piztu zen Bolotnikov noblearen artean. Herritar, nekazari eta noble asko batu zitzaizkion. Bolotnikovek askatasuna eta lurrak emango zituela agindu zuen, gehiegizko zergak ezabatuko zituela eta boiarren eta printzeen aberastasun kontaezinaren zati bat banatuko zuela. Bere armadak Mosku setiatu zuen. Shuisky-k nahiko gaitasunik gabe agindu zuen, erregea guduan garaitu zen. Orduan, Suediako eta Poloniako mertzenarioei deitu zien laguntza eske. Pan Lisovskyren armadak protagonismo berezia izango zuen. Boiarrek ere ez zuten lo egin eta Bolotnikov-en barruko zirkuluetako batzuk, eta bereziki Timofey ataman kosakoa, erosketa egin zuten. Are gehiago, esan zuen: askatasuna erraza da, baina urrea astunagoa da.
  Sadatek txistu egin zuen:
  - Urrea metal astunegia da - berak forjatutako kateak askatasunaren amets arinak gainditzen ditu!
  Yankak baieztatu zuen, hautsitako oinak harrietan nahastuz:
  - Zer esanik ez, despotismo bat beste batek ordezka daitekeela. Egia da, Bolotnikovek uste zuen tsarra kosakoen zirkuluak aukeratu behar zuela eta Errusiako herri guztiak aske bihurtu behar zirela. Bere ideiak aurrerakoiak ziren orokorrean, baina oraindik aberatsak eta pobreak egongo ziren.
  Sadatek erantzun zuen:
  - Nola bestela! Jendea ez da berdina bere gaitasunetan, batzuk adimentsuak dira, besteak tontoak, beste batzuk trebeagoak, beste batzuk indartsuagoak. Ez litzateke naturala denak berdinak izatea. Azken finean, jainkoak ere ez dira elkarren berdinak: altuagoak eta baxuagoak daude, boterean eta aberastasunean desberdinak dira. Hildakoak ere ez dira berdinak!
  Yankak nahi gabe pauso bat gehitu zuen (zota berriro txirrindu egin zen mutilen bizkar izerditsu eta ilunetan), eta jarraitu zuen:
  - Baina, nolanahi ere, Bolotnikov-en ideiak aurrerakoiak dira, bere abizena Bolotnikov nolabait desatsegina den arren, padura hitzetik! Brr! Traizioak matxinoen buruzagia suntsitu zuen. Garaitua izan zen, zurrumurruen arabera, harrapatu egin zuten, edo desagertu egin zen. Tula armaginen hiria, denbora batez matxinoen gotorlekua izan zen, baina setioaren ondorioz setiatu eta larri suntsitu zuten. Lehen begiratuan, Shuisky indartu egin zen, baina ez zen horrela izan. Inposatzaile berri bat agertu zen, False Dmitry Two goitizena. Lehenengoari Grishka Otrepiev deitzen bazen, bigarrenaren identitatea ez da ezarri. Egia da, Matvey Verevkin dela dioen bertsio bat dago. Hala ere, ikerlari batzuek uste zuten hori zela benetako Dmitry Tsarevich, epilepsia pairatzen zuena. Edonola ere, Maria Manishek bere legezko ezkontidetzat aitortu zuen, eta bere semea (ofizialki behintzat) Ivan ere eman zuen. False Dmitry poloniarren laguntza armatua jaso zuen. Bereziki, Pan Lisovskyk hogeita hamar mila borrokalari bildu zituen eta bere burua aldarrikatzen zuen erregeari lagundu zion. Shuiskyren armada berriro garaitua izan zen, boiar askok inposatzailearen alde egin zuten. Jende arruntak ere hasieran Dmitry onartzen zuen. Hala ere, laster ikusi zen itsu ez ziren guztientzat False Dmitry poloniar txotxongilo bat besterik ez zela. Nobleek gutxiesgarri esaten zioten: Tsarik! Beraz, ez zuen benetako botererik! Mosku setiatu ondoren, False Dmitryk eta noblearen heldu ziren talde berri guztiek herrialdea arpilatu zuten. Hala ere, ezin izan zen ondo gotortutako hiriburua bera hartu.
  Errusia hilzorian zegoen, poloniarrak zuzeneko inbasioa prestatzen ari ziren. Sizumanga III.aren agindupean zegoen armada batek Smolensk setiatu zuen. Hiria, ordea, hainbat urtetan gotortu egin zen, harresiaren eta lubakiaren altuera handituz Ivan Izugarriaren erregealdian. Egia esan, Smolensk menderaezina zen eta poloniarrak euren odolean ito ziren.
  Aldi berean, Skopin-Shuisky komandante gazte eta kementsu berri bat agertu zen. Erregearen ahaide urruna zen, eta Rurik familiakoa ere bai. Hogeita bi urte besterik ez zituen arren, oso komandante trebea izan zen.
  Trinitate Santuaren monasterioko hormen azpian poloniarrei eman zien lehen porrota. Etsaia garaitu ondoren, Moskurantz abiatu zen. Pan Lisovsky, tropa bikoitza zuena, bertaratu zen. Skopin-Shuisky-k trantsizio azkarra egin zuen, elurra egin arren, eta bat-batean maisuaren kanpamentuari eraso zion gauez. Borroka egoskor batean, poloniarrak garaitu zituzten. Lisovskyren armada aldakorragia zen, diruagatik kontratatutako kosakoak ez ziren diziplinatuak izan, beren iluntasunean moztuz. Lisovsky garaitu ostean, Skopin-Shuiskyk, atsedenik txikienik gabe, behartutako martxa egin zuen Tushinora. Ordurako, False Dmitryren boterea ahuldu egin zen. Boiar asko kanpamenduz kanpamentu ibili ziren, Tushin-en aldaketa-egile ere deitzen zieten.
  Ali barre egin zuen:
  - Oso barregarria!
  Sadatek erantzun zuen:
  - Dibertigarria da zuretzat, baina iraingarria da niretzat! Zuretzat kaka da, baina marmelada da niretzat!
  Yankeek berak tripako mina zuen ergelkeriagatik:
  - Egia da gerra unibertsoko gauza komikoenetako bat dela, ikuskizunerako sarrerak bakarrik balio du bizitza osoa!
  Mutilak zartailuak erre zuen, baina jarraitu zuen:
  - Gerra zirku bat da, baina ikuskizuna beti negarrez bukatzen da! - erantsi zuen Yankak.
  Begiraleak berak barre egin zuen:
  - Tira, ematen didazu! Ados, esaidazu gehiago. Edo hobeto esanda, jarraitu gezurretan, nik pertsonalki ez dut zure maitagarrien ipuinetan sinesten!
  - Eta hala ere, hau guztia egia da! Komatik komara! - Esan zuen mutilak sutsu.
  - Txori txistuka! Zurrunbiloa probatu nahi al duzu, ikusten dut gustuko duzula azota egiten zaituztenean! - Eta gai kiratsaren irri nazkagarria.
  - Bada zerbait! Orduan zer gertatu den jakin nahi duzu!
  - Nahi dugu! - Oihukatu zuten mutilek batera.
  Eta nondik atera zen indarra gurdia arrastaka eta azaltzeko, eta argiro:
  -Dmitry faltsua jipoitu zuten, bere alde askotako armada diziplina gutxiegi zegoen, eta tsarra bera ez zen Jainkoak daki nolako komandantea. Egia da, "Tushino lapurra" bera ez zen harrapatu. Gritsian ataman kosakoa iruzurtiarengandik hurbilen zegoen eta aktiboki jarraitu zion. Baina False Dmitryren segizioak urrezko eta bitxi-poltsak ireki zituen. Kosakoak harrapakina hartzera joan ziren, mahats bat sortu zen, eta txikitzea ere iritsi zen. Errege izendatutakoak hegoalderantz ihes egitea lortu zuen, estepetan galduz. Skopin-Shuiskyk berak kanpaina bat antolatu zuen Smolenskera Poloniako armada garaitzeko. Baina bere ospea nabarmen handitu zen Shuisky asko kezkatu zuen, jendeak zuzenean oihukatu zuen: izan bedi poloniarren irabazlea eta inposatzailea errege berria. Malyuta Skuratoven alabak pozoia gehitu zion Skopin-Shuiskyri, eta hogeita hiru urte zituela, printze heroi indartsua hil zen. Haren heriotzak kolpe gogorra eman zion herrialdearen borrokarako gaitasunari. Yuri Shuisky tsarrak bere anaia Dmitry izendatu zuen gobernadore goren berria. Armada handi batekin kanpaina bati ekin zion. Esan beharra dago Skopin-Shuisky-k tropak osatu, agindu, entrenatu ere egin zituela. Ondo prestatutako unitateak zituen! Baina Dmitry Shuiskyren kaskarkeriak eta ergelkeriak dena ezerezean utzi zuen! Armada bere kabuz mugitu zen inolako errekonozimendurik gabe.
  Sadatek adierazi zuen:
  - Egungo errege gehienak kanpainak egiten doaz inolako errekonozimendurik gabe!
  -Hori da! Dmitryk bere arbasoen estrategia alde batera utzi zuen eta poloniarrek trebetasunez jarritako tranpan erori zen. Horrez gain, boiar batzuk soroskatu eta atzealdean kolpatu zituzten. Errusiako armada ia osoa garaitua izan zen. Egia da, Yuri Shuisky Suediako erregearen laguntza lortzen saiatu zen. Karel hiria suediarren esku utzi eta hainbat gurdi urrez bidali zituen. Ivan-Gorod eta beste lurrak Novgorod eta Pskoven esku utziko zituela agindu zuen. Baina suediarrak lotsagabe bihurtu ziren halako kontzesioengatik; laster hasi zuten beren esku-hartzea tropak bidaliz Novgorodera.
  Aldi berean, poloniarrak Moskura heldu ziren. Tsar Shuiskyrekiko atsekabea hazi zen jendearen artean, eta hori aprobetxatzen saiatu zen False Dmitry Two!
  Sadatek hortzak agerian utzi zituen:
  - Inposatzaileak errege ahulen seinale dira!
  - Ziurrenik maltzurra ere! Hegoaldetik Moskura hurbildu zen inposatzailea. Tsarrak Ivan Shuisky bidali zuen bere aurka, tropa berriak bilduz. Pan Lisovskyk inposatzaileari lagundu zion. Ivanek bere armada gordina agindu zuen oso gaitasunik gabe. Inposatzailea bere porrotaren zelaira hurbildu zen hegoaldetik. Moskun mutikoek antolatutako matxinada bat piztu zen, Yuri Shuisky irauli eta monje bat tonsuratu zuten.
  Alik usain egin zuen:
  - Denak ezkutatuta daude monasterioan.
  Mutilak jarraitu zuen:
  -Dmitry faltsuak orain errege bihurtuko zela uste zuen, baina Shuisky iraultzean ia berehala hil zuten. Poloniarrek ez zuten horren beharrik izan; elite-organo berri bat, zazpi boiarren erregimena, nagusitu zen Errusian. Mosku poloniarren esku utzi zuen. Antza denez, Poloniaren menpe oso libre biziko zirela uste zuten boiarrek. Izan ere, jauntxoek aurrekaririk gabeko onurak izan zituzten, besteak beste, behartutako esklabo bat exekutatzeko eskubidea!
  - Hau ere badugu! - esan zuen Sadatek.
  - Baina ez dugu egin! - erantzun zuen Yankak. - Antzinako Rus'ean ez zegoen halako legerik. Exekutatzeko eskubidea estatuari dagokio soilik. Nagusiak ezin zuen esklabo baten bizitza kapritxo batez kendu - auzitegiaren kontua zen hori.
  - Aurrerapen pixka bat behintzat, eta gainerakoa!
  - Zaltxak boyar baten eskumena da!
  Alik gehitu zuen:
  - Ez dago alde handirik! Azken finean, zeure burua izorratu dezakezu hiltzera!
  - Ahal! Hau bakarrik ez da legearen arabera izango! - jarraitu zuen Yankak. Ondorioz, poloniarrek toki bat lortu zuten Moskun.
  - Eta honetaz moldatu al zara?
  - Ez! Inola ere ez! Nizhny Novgoroden hasi zen nazio askapen mugimendua. Minin, hiribildu soila eta Pozharsky printzea Errusiako lurraldea askatzeko milizia bat biltzen hasi ziren! Indar handien aurka zeuden, nahiz eta jendaurreko despotismoak haien esku jokatu. Zenbait printzeren zapalkuntzaz aprobetxatu ahal izan zen, tartean Trubetskoy printzea. Borroka erabakigarria gertatu zen, non Pozharsky printzearen soldaduek poloniarrak garaitu ahal izan zituzten. Poloniarren hamabi milagarren armada garaitu zuten, eta armadaren zati bat blokeatu zuten Kremlinen. Lau hilabeteko setioaren ostean, Kremlineko poloniarrek amore eman zuten!
  Pozharsky Errusiako askatzailea bihurtu zen. Baina errege bihurtzea oso zaila zen berarentzat. Boiarrek askatasuna eta eskubide gehigarriak nahi zituzten. 1613ko kontzilioan eztabaida aktiboak izan ziren erregea nor izan behar zenari buruz. Romanov-ak gutxienez bigarren mailakoak zirela uste zen, baina hala ere Rurik familiaren adar bat. Kontseiluko hautatuak bihurtu ziren . Boiarren ustez, Mikhail Tsar gaztea, hamasei urtekoa, Dumaren aurrean subirano ahul eta otzana izango zen. Beste hautagai batzuk, Shuisky eta Trubetskoy barne, baztertu zituzten. Poloniarrek atsekabea adierazi zuten eta euren tropak Errusiara bidali zituzten. Aldi berean, Novgorod harrapatu zuten suediarrek Pskov setiatu zuten. Pozharsky printzeak, ahaleginik gabe ez bazen ere, Pan Lisovsky garaitzea lortu zuen. Zenbakizko nagusitasuna izan arren; poloniarrak jipoitu zituzten, mertzenario batzuek traizio egin zioten. Lisovsky garaitu ostean, Pozharskyk azkar egin zuen Smolensketik. Baina ez zuten hiria mugitzen. Gerra gerra da eta zoriontasuna aldakorra da bertan. Erromatar Elizak diru berria bideratu zuen, poloniarrek, mertzenarioak erosita, erasora joan ziren. Borrokak arrakasta maila ezberdinekin gertatu ziren. Gustav Adolf Suediako erregeak Pskov setiatu zuen, baina ez zuen hartu. Suediarrek indarrak agortu zituzten erasoetan. Orduan, Pozharskik, bat-bateko errebote batekin, bere armada zingira artera botata, Novgorod berreskuratzea lortu zuen. Aldi berean, suediarren tirania jasandako herritarren laguntzaz lagundu zuen. Suediarrak jipoitu zituzten, baina Baltikoko kostaldea mantendu zuten. Ezin izan zen poloniarrak guztiz kanporatzea: estatuko indarrak agortuegi zeuden. Bereziki, errusiarrak Smolenskera hurbildu zirenean, kanoien tiroak urrundu zituzten. Landa barruan istiluak sortzen ziren noizean behin, eta boiarrek, esku finkorik sentitu gabe, konspirazio bata bestearen atzetik ehuntzen zuten. Ondorioz, erabaki bat hartu zen: herriarentzat behintzat zaila zen, baina ezinbestekoa zen bakea amaitzea. Errusiak Smolensk, Ukrainako ezkerraldeko zati bat, hiri asko galdu zituen, baina aspaldiko bakea lortu zuen. Hau izan zen lurrak irabazi ez genituen gerra gutxietako bat, baina galdu genuen!
  Sadatek urrupa egin zuen:
  - Beraz, gutxietako bat! Nire ustez, errusiarrak ez daude lehen postuan!
  - Historia fantasiazko eleberria da, non dena nahi duzun moduan idatzi dezakezun. Erretiroak eta galerak nahiko posible dira bertan! - erantzun zuen Yankak.
  - Zer da fantasiazko nobela bat? -galdetu zuen Alik.
  - Maitagarrien ipuina edo kondaira! Idazleak irudimena estutu eta historiaren ibilbidea ezberdina bihurtzen da, ez errealitatearen berdina!
  Alik txistu egin zuen:
  - Baina interesgarria da!
  Yankak hasperen egin zuen.
  - Interesgarria da noski, baina ez oso garrantzitsua! Nire herrialdean bereziki modan dago hainbat "alternatiba" idaztea iraultzarik izan ez balitz edo zuriek gerra zibila irabazi izan balute gertatuko zenaren estiloan. Halako idazle bat: historia alternatibo sorta oso bat ere idatzi zuen! Gainera, arrastatu zuen hori ez dela batere superzibilizazioaren estepa. Jendea ergelkeriaz ari da lanean, ergelkeriatan energia xahutzen.
  Sadatek adierazi zuen:
  - Olerkariak eta kronikariak ere baditugu. Askotan apaintzen dute historia agintariei atsegin emateko. Baina asko idazteko, eta baita existitzen ez den zerbait ere! Ez dakit, irudimen handia behar da.
  Yankak burua astindu zuen:
  - Zorte txarra dut arrazoiren batengatik, ez dago abenturarik planifikatuta!
  - Ezagutu izana ere abentura bat da. Bai, oraindik ez dago borrokarik eta borrokarik, ez duzu printzesa salbatu, baina ados, gauza berri asko aurkitu dituzu zuretzako? - proposatu zuen Sadatek.
  - Noski! Orain badakit zein zaldi dagoen gurdian, batez ere azotearekin bultzatzen zaituztenean. - Mutikoak bizkarrean ebakiak ukitu zituen, hankak dardarka zituen.
  Alik animatu zuen:
  - Lasai, laster geldituko gara!
  - Nola ez gintuen geldialdiak lur hartuko? - esan zuen txantxetan Yankak. - Ai ene hankatxo gaxoak, zenbat denbora sufritu zuten. "Zolak oso gaizki erre ziren, harriek moztu zituzten, nahiz eta ia odolik ez zegoen".
  Izan ere, esklaboekin zutabe bat sartu zen herrian. Etxe gehienak horiak ziren, teilatuak lastozko teilatuak ziren, tenpluak bakarrik itxura duina edo gutxiago zuen, baita zaindariekin talaia bat ere.
  Esklaboei atseden hartzeko baimena eman zieten, Yanka zuhaixka oparo batean etzan zen eta oinak altxatu zituen. Odola oinetatik irten zen eta hobeto sentitu nintzen. Bizkar estutua atseden hartzen ari zen, bizkarreko ebakiak bakarrik erretzen ziren. Oso ona da etzanda egotea, egia da nola min egiten dizun gorputz osoak, hezur bakoitzak, zain guztiak. Benetako lan gogorra izan zen, zaldi txikiek gurdia arrastaka eraman zuten denbora luzez.
  Esklaboak zartailarekin alaitu eta elikatzeko eramaten zituzten; beti bezala, dieta begetarianoa zen, baina barazki eta fruituek kaloria asko zuten. Ez zidaten mozkortzen utzi, lehen gosea baretu nuen.
  Hala ere, esklaboei denbora batez etzanda egoteko baimena eman zieten. Bi paume borrokan ari ziren herriaren erdialdean, Ahmedek ikuskizun hau miresten zuen denbora batez. Orduan hiru neska atera ziren. Tunikak bota eta agerian utzita, dantza erotiko bat dantzatzen hasi ziren. Neskak ondo zeuden: busti eta lirainak, lan gogorragatik indartsuak. Ahmedek azota bat atera zuen eta, zalantzarik gabe, edertasunari astintzen hasi zen, esanez:
  - Hemen zaudete, alferrik!
  Yankak salto egin eta Akhmed-era korrika egin nahi izan zuen, baina bi zaindari lantzaz bidea moztu zioten.
  - Nora zoaz, txakurkume?
  - Ez jo neskak! - oihukatu zuen Yankak.
  Ahmed jiratu zen eta mutilarengana joan zen eta hanka biluzietan azotatu zuen. Irribarre gaizto batek argitu zion aurpegi bizarduna.
  - Zerbait esan nahi zenidan!
  - Zergatik irabazten dituzu neskak! - Nekatu egin zuen mutilak.
  - Ai, hau interesatzen zaizu! Egia esango dut, gustatzen zait! - Esklabo-merkatariak hortz zikin eta ustelak agerian utzi zituen.
  - Jendeari min egitea gustatzen zait! - Yanka haserre zegoen.
  - Bai! Plazer handia da!
  Mutilak atzamarra bira eman zion tenplura:
  - Horrela zaude!
  - Zein? - Ahmedek zartailua altxatu zuen.
  - Smart! - oihukatu zuen Yankak gaizki ezkutuko ironiaz.
  Ahmedek barre egin zuen:
  - Dibertitu nauzu! Oro har, laster hiri handi batean egongo gara eta gladiadoreen borroka ikusiko duzu. Egia esan, agian salduko al zaituzte gladiadore bihurtzeko?
  Yankak dardar egin zuen:
  - Erromantikoa da!
  Ahmedek burua astindu zuen zorrotz:
  - Ez, uste dut onura gehiago ekarriko didazula. Horrez gain, esklabo-mutilak merkeenak dira eta lehoi haragirako erabili ohi dira gladiadoreen borroketan. Gutxi batzuk baino ez dira biziraun eta ospetsu bihurtu. Muk gladiadore izateko salduko dut; bide batez, isilik dago bide osoan.
  - Agian zu eta bera berriro borrokatuko zarete? - bota zuen Yankak eta berehala damutu zen.
  - Ez! Nahikoa izan dut! Borroka dezala makilekin beste mutil batekin.
  Muk eskuetan makila bat eman eta bera baino apur bat zaharragoa den mutil batekin borrokatzera bidali zuten. Borroka, zalantzarik gabe, ez zen hiltzekoa eta ez zen bereziki interesgarria izan. Muk bizkorragoak bere aurkaria zur eta lur utzi eta bere oin biluzi eta hautsez bularrean jarrita gelditu zen. Jabeak zita bat bota zion irabazleari, eta hark erraz harrapatu zuen hegan. Ahmedek orro egin zuen biriken goialdean.
  "Zuek, mutilok, nahikoa indar duzue gurdi bat arrastaka ez ezik, hitz egiteko ere". Beraz, oraingoz, ez dut zaldi berririk erosiko. Aldi berean, zure gorputzak gogortu egingo dira.
  Esklabo-mutilak gurdira gutxi gorabehera aprobetxatu eta berriro alde egin zituzten. Yanka oraindik ez zen sendatu, herrenka ari zen, harri zorrotz eta beroak haurraren oin hutsetan zulatuta. Bitxia bada ere, lehen ordu erdia izan zen gogorrena, eta ez berarentzat bakarrik, baita beste mutilentzat ere. Orduan, erosotasuna gehiegi hondatzen ez duten haur osasuntsuekin maiz gertatzen den bezala, bigarren haize bat ireki zen. Mutilak berriro hitz egiten hasi ziren.
  Sadatek galdetu zion Yancuri:
  - Eta zer gertatu zen gero zure herrialdeko historian.
  Mutilarentzat gogorra izan zen, baina hitz egiten duzunean, minetik aldentzen du. Zure mihiak muturreko neke-maila azaleratzen duela dirudi. Yankak jarraitu zuen:
  - Hogeita hamarreko hamarkadaren erdialdera, biztanleria, jaiotza-tasa altuari esker, gerra aurreko mailara iritsi zen, gainera, ordurako amaituta zegoen bakearen garaia. Garai haietan, herrialdeak itunak betetzen saiatu ziren, zaldunen ohorea gordez!
  - Ez dut uste beti denik! -esan zuen Sadatek, keinuka.
  Yankak onartu zuen:
  - Ez beti, noski! Aita Santuen gurutzadetan, haien aurka zeuden zaldunek eta sarrazenoek tregua urratzen zuten etengabe. Ivanhoeren eleberrian, bufoiak ere egin zuen hizkera: nola zahartu nauten tregua horiek. Orain ia ehun eta hirurogeita hamar urte ditut, berrogeita hamarreko hiru tregua kontuan hartuta!
  Mutilak elkarrekin barre egin zuten, nahiz eta Mukek tartekatu zuen:
  - Gezurrak kontrol-engranajeak lubrifikatzeko olioa dira!
  Sadat harrituta geratu zen:
  - Aupa! Eta zu Muk zara, filosofoa!
  - Egia esan, ez dut hau asmatu! Erromes bati entzun nion. - Gazte indartsua lotsatuta zegoen.
  - Memoria ona esklabo baten kalitate positiboa da! - zirikatu zuen Sadatek.
  - Edo maisua! - erantzun zion Muk.
  - Ados, esklaboa nagusiengandik urrun dago. Konta dezala Yankak bere herrialdeko istorio osoa.
  Yankak jarraitu zuen:
  -Errusiar armadak kanpaina bati ekin zion. Hasieran arazoak izan zituen. Mikhail Pozharsky gaixotu zen, eta Cherkasov printzeak hanka hautsi zuen. Sheinin voivodoa komandante izendatu zuten. Smolenskeko defentsa egoskorrari esker egin zen ospetsu. Hiru urte osoz hiriari eutsi zion, poloniarren indar izugarrien aurka borrokan. Goseak eta izurriteek setiatuek larriki ahuldu zituztenean lortu zuten poloniarrek hiri gotortua harrapatzea. Azken erasoaldian, poloniarrek mila eskailera inguru egin zituzten eta ke gortina erabili zuten, garai hartan nahiko asmakizun berria. Atzelari gutxik ito egingo dute presio basatiaren pean. Sheinin, garai haietan ere, oso gutxitan torturatua izan zen bere egoskorkeriagatik. Azken finean, Smolensk errenditzeko agindua eman zion Boyar Dumak berak. Orain hain heroikoki defendatzen zuen hiria itzuli behar zuen. Smolensk bikain gotortuta zegoen eta goarnizio oso indartsua zuen. Errusiarrak setioa hastera behartu zituzten. Hemen esan beharra dago Mikhail tsarraren borondate ahultasunak eta esku finkorik ezak kalte handia egin ziola. Errusiako armadak pistola eta munizio gutxi zituen haientzat. Horrek zaildu zuen ziudadela hartzea. Egia da, abantaila bat zegoen: poloniar erregea hil zen, eta poloniarrek ezin zuten armada handirik bildu erregearen faltan. Sheininek Smolensk ondoko hainbat herri txiki hartu zituen eta Hetman Khodorovskiren talde indartsu bat garaitu zuen. Baina ez zuen errefortzurik jaso, eta Krimeako tatariarrak Errusiako hegoaldeko eskualdeetan erasotzen hasi ziren, eta horrek tropak distraitu zituen. Poloniarrek ziztu bizian aukeratu zuten errege berria eta armada handi bat Smolensk erreskatera joan zen. Sheininek setioa altxatu eta etsaiarengana joan nahi zuen, baina tsarrak, boyardek bultzatuta, setioari kosta ahala kosta eusteko agindu zuen. Borroka gogorrak piztu ziren, errusiarrek ausart borrokatu zuten, baina poloniar gehiago zeuden. Borroka batzuen ostean, Errusiako tropak inguratu zituzten. Sheininek muinora eraman zituen eta han zulatu zituen. Erasoa galera handiekin atzera bota zuten poloniarrentzat, baina egoera zaila izaten jarraitzen zuen.
  Mutilak arnasa sakon hartu zuen, bizkarra eta hankak min hartuta, eta golera iritsi zirenean. Azken finean, pertsonak dira, ez astoak!
  Alik sorbaldan kolpea eman zion:
  - Orain ez da luze izango, laster hirian izango gara eta han banatu beharko dugu. Egia esateko, damu handiz.
  Uso baten itxura zuen txori txiki bat Mukuren ahurrean eserita zegoen. Mutilak Yankari eman zion.
  - Bihur dadila gure adiskidetasunaren ikur, banandu ondoren ere.
  - Espero dut betiko bihurtuko dela eta egongo dela! - Yankak usoa laztandu zuen, ondoren txoria aireratu zen. Joan zela ikusi zuen. Elkarrizketa jarraitu zuen.
  lau hilabetez etsaietan parte hartzeari uko egingo ziotela zin egin behar izan zuten. Hiru etsai gehiago zeudela eta elikagaien hornidura gutxitzen ari zirela kontuan hartuta, Sheinin gobernadoreak baiezkoa eman zuen. Bere armada neguko auzoetara itzuli zen. Ordurako, Txerkesov eta Pozharsky Krimeako Khanen armada garaitu zuten. Armada bat eraman zuten poloniarrek setiatu zuten Belogorsk erreskatatzeko. Gudu bat egon zen, soldadu asko hil ziren, baina poloniarrek atzera egitera behartu zituzten. Hainbat liskar txikiren ostean, poloniarrek bakea eskaini zuten. Errusiak Belogorsk eta hainbat herri txiki berreskuratu zituen, baina aldi baterako Smolensk jabetza utzi zuen. 1642an, kosakoek, etengabeko erasoek haserretuta, Azov turkiar gotorlekuari eraso zioten. Presio neurrigabeari esker, gotorleku hiria erori zen. Horren harira, Türkiye, orduan estatu erraldoi eta oso indartsua zena, olatu batekin mehatxatu zuen. Tsarrak kontseilu goren bat biltzea agindu zuen, baina klaseen artean desadostasun larriak sortu ziren. Nekazariek lurra eta askatasuna eskatzen zuten, kosakoek ogia eta diru soldatak eskatzen zituzten. Azov gotorlekua itzuli zen - sakrifizioak alferrik izan ziren!
  Sadatek Zesarren esaldi ospetsua errepikatu zuen:
  - Irabazitakoa mantentzea konkistatu baino askoz zailagoa da!
  Yanka harrituta zegoen (zein unibertsalak diren handien pentsamenduak batzuetan):
  - Seguruenik! Handik gutxira Mikel Tsar hil zen eta bere lekua Alexei hartu zuen, bere garaikideek Lasaiena ezizena jarri zioten. Mikhailek historiara subirano handi gisa sartzea lortu ez bazuen ere, agian ez zuen Errusiarengatik bere seme Pedro Handia baino gutxiago egin. 1948an, Ukrainan matxinada bat piztu zen Bohdan Khmelnitskyren gidaritzapean. Gentryk ukrainarrei eta bertako kosakoei iseka egin zien argi eta lotsagabe. Poloniarren goseak neurriz kanpokoak ziren, eta aldi berean erlijio arrazoiengatik zapalkuntza zegoen. Bereziki, aktiboki jazarri zituzten ortodoxoak, elizak itxiz eta eliza katoliko izena jarriz. Oro har, ekialdeko eslaviarren benetako genozidioa izan zen.
  Sadatek izerdi tanta bat astindu eta galdetu zuen:
  -Zer da genozidioa?
  - Herri oso bat desagertzera kondenatuta dagoenean!
  - Daukat! Poloniarrak jende sasiko dira.
  Yankak aurka egin zuen:
  - Beraiek, beste guztiak bezala, desberdinak dira. Oro har, senide eslaviar herria da, baina jauntxoen kudeaketa sistemak eta erabateko kontrol ezak, delitu txikienagatik esklabo bat korpatu zezakeen eta ia zergarik ordaintzen ez zutenak, nazioa desegin zuten. Horrela gertatu zen!
  - Ehun tirano despota bat baino txarragoak dira! - Sadatek aforismo bat egin zuen.
  Yankak erraz onartu zuen:
  - Noski! Nolanahi ere, ukrainarrek ezin izan zuten halako legegabekeria jasan. Bogdan Khmelnitsky Errusiara erakarri zuen aspalditik. Baina ordurako tsar gazteak erreforma militar berri bat hasi zuen, soldadu erregimentuen eraketa, denbora pixka bat behar zuen. Horrez gain, beharbada Ukraina Errusiarekin elkartzera behartu nahi izan zuen.
  Hasieran gerra arrakastatsua izan zen Bogdan Khmelnitskyrentzat. Hainbat garaipen lortu zituen eta Kyiv hartu zuen. Eta ia erabat suntsitu zuen Poloniako armada, ia erregea harrapatuz. Poloniak Ukrainaren zati garrantzitsu baten independentzia aitortzera behartu zuen. Gehienak ere agian. Baina Bohdan Khmelnitskyren garaipenak ez zuen asko iraun. Eliza Katoliko Erromatarren maileguak jaso ondoren, Polonia-Lituaniako Mankomunitateak erregimentu berriak bildu zituen. Horrez gain, Bohdan Khmelnitskyren segizioetako batzuk erosketak egin zituzten. Ukrainako armada porrotak porrotak jasaten hasi zen eta laster Kyiv galdu zuen. Bogdan Khmelnitsky zuzenean Ukraina Errusian sartzeko eskaera egitera behartu zuten. Beharbada ez zuen hori benetan nahi, azken finean, Errusian ere morroia zegoen, zerga handiak, jendea ganadua bezala saltzen zen. Alexei tsarrak berak debekatu zuen soineko alemaniarra janztea eta tabakoa erretzea. Mendebaldekoa zen Pedro Handia ez bezala, Alexey benetako abertzalea zen. Baina, aldi berean, tsarra ez zen pertsona onekoa; gatz istiluetan eta ondoren, jende asko exekutatu eta azotatu zuten. Hala ere, armada mota berri bat sortu eta Ukraina eta Smolenskera erregimentuak eraman zituen lehena izan zen. Aurretik egindako akatsak kontuan hartu ziren eta, estalki txiki bat utzita, gotorleku hiria blokeatu besterik ez zuten egin. Tropak aurrera egin eta berehala Polotsk eta Vitebsk hartu zituzten. Borisov ondoan Poloniako erresistentzia gogorragoa zen, baina hiri hau ere erori zen. Bertako biztanleek errusiar armada askatzaile gisa hartu zuten ongietorria. Azken finean, poloniarrek mespretxuz deitzen zieten bielorrusiari gorritxoak. Gudu handi bat gertatu zen Minsk ondoan, bi armada handik liskarra izan zuten.
  Errusiako tropak ondo antolatuta zeuden, Poloniako armada mertzenarioz osatuta zegoen batez ere. Moskete arinagoak eta azkarragoak, egurrezko hiri mugikorrak erabiliz tropa errusiarren eraketa hobearekin, abantaila zehaztu zuten. Poloniako armadak ihes egin zuen, Minsk harrapatu zuten. Errusiako tropen beste zati batek aurrera egin zuen Bielorrusiako hegoaldean. Gomel harrapatuta, mendebaldera jo zuten, Dnieper zeharkatuz. Egia da, ezin zen gotorleku guztiak batera hartu. Erretxitsako goarnizioa, defendatu beharrean, elkarretaratzera atera zen eta garaitua izan zen. Orduan Mozyr eta Slutsk modu berean hartu zituzten. Benetan Slutsk-ekin txikitu behar izan genuen, hiria ondo gotortuta zegoen. Baina hiritarrak berak, Radzivilen botere despotikoaz nekatuta, matxinatu eta Errusiako tropei ateak ireki zizkieten. Slutsk erori zen, jauntxoek ihes egin zuten, jendeak aktiboki babestu zuen Errusia. Bada, Ukrainan poloniarrak ere jipoitu zituzten, errusiarrek Galiziara sartu eta Lvov ia harrapatu zuten. Dolgoruky voivodoak ustekabean azkar hartu zuen Vilna, gurutzadunek hainbat mendetan hartu ezin izan zuten hiria. Hamahiru aldiz setiatu bazuten ere. Lituaniako hiriburu ohiaren erorketak nahasmena eta zalantzak eragin zituen Commonwealth-en. Errusiarrak leku guztietan daude. Baranovichi, Brest eta Lyuban erori ziren, Iparraldeko tropek Grodno hartu zuten. Izan ere, hartu gabeko Lvov ez ezik, Kieveko Rus muga zaharrera iritsi ziren errusiarrak. Errusiar tropak Varsoviara hurbiltzen ari ziren, poloniarrak bakeak egiteko prest zeuden, lehengo lurrak itzuliz, Neman-era arte. Kasu honetan, Alexei Mikhailovich subirano handi bat bihurtu zitekeen. Baina Bohdan Khmelnytsky Ukrainako hetmana bat-batean hil zen, eta bere ondorengoa traidore bat izan zen. Horrez gain, Suedia gerran sartu zen. Orduan oso herrialde indartsua zen; Hogeita Hamar Urteko Gerran, Europan jabetza handiak eskuratu zituen. Pskov hartu ez zuen Gustav Adolfek bere burua oso komandante indartsua zela erakutsi zuen Europako fronteetan. Ordurako jada hila zen, baina ondorengo sendoak utzi zituen. Errusiaren eta Suediaren artean gerra bat hasi zen, eta Krimeako tatariarren erasoak areagotu egin ziren. Hainbat frontetan borrokatu behar izan nuen aldi berean. Errusiarrek, suediarrak atzera botata, kostaldeko hainbat hiri okupatu zituzten, Riga setiatzen saiatu ziren, baina etsaiak jasotako laguntzaren ondorioz, ezin izan zuten itsasoz harrapatu. Suediarrek gero eta indar gehiago ekarri zituzten borrokara, blokeoa altxatzera behartuz. Borroka izugarriak ziren Ukrainan. Poloniarrek, indarrak eta tropa mertzenarioak bilduta, hilabete askotako blokeoaren ostean, Grodno berreskuratu zuten. Hetman traidorea garaitua izan zen, baina bere lekua ez zen txakal onenak hartu zuen. Vatikanoak Krimeako Khan-en aurka egin zuen modu guztietan, katolikoek Ortodoxiaren gero eta eragin handiagoaren eta Errusiaren hedapenaren beldur ziren. Britainiarrek ere laguntza eman zioten Poloniari; ez zuten Errusia itsasoetara eta Espainia katolikoa utzi nahi izan. Pixkanaka errusiarrek atzera egin zuten. Etsaiak Brest, Lyuban, Baranovichi berreskuratzea lortu zuen! Errusiako unitateek erresistentziarik gogorrena eskaini zuten Slutsken; hiria bi urtez setiatuta egon zen, eta janari-hornidura guztiz agortzean bakarrik erori zen. Iparraldean, errusiar tropek Yuryev harrapatu zuten, Narva blokeatu zuten, baina berriro ez zuten hiria hartu. Hetmanak maltzurrak ziren; ez zituzten poloniarrak edo errusiar tsarrak nahi. Hau guztia izugarri nekagarria zen. Horrez gain, hasieran errusiar armada askatzaileen anai gisa agurtzen zuen bielorrusiako nekazariak etsita zegoen. Azken finean, morroitasuna mantendu zen, nagusi ohia errusiar nagusi batek ordezkatu zuen eta zergak handitu ziren. Liskar olatu batek Rus' bera zeharkatu zuen; Moskun kobrezko istilu bat sortu zen, zailtasun handiz zapaldu zutena. Erregeak matxinoen buruzagiari eskua eman behar izan zion, denbora irabazi eta hiriburura errefortzuak ekartzeko. Bien bitartean, poloniarrek Minsk eta Vilna hartu zituzten. Berezina ibaiaren lerrora joan dira dagoeneko, Polotsk, Vitebsk eta Orsha mehatxatuz. Inflexio puntu bat iristear zegoela zirudien.
  Sadatek irribarre gaizto egin zuen:
  - Eta Errusia berriz jipoitu da?
  Yanka ere haserre gorritu zen:
  - Ez! Errusiako armadak Narva hartu ez bazuen ere, Suediako armada garaitzeko gai izan zen. Horren ondoren, ez oso errentagarria den bakea sinatu zen: Yuriev eta inguruko hiriak Suediari laga behar izan zizkioten, baina indar handiak askatu ziren. Errusiako tropek kontraeraso bat abiatu zuten eta Shklov harrapatu zuten, poloniarrak garaituz Minsk-era hurbildu zirenean.
  Gerra jadanik hainbat urtez luzatu zen, bi aldeak izugarri nekatuta zeuden. Polonian ere istilu batzuk izan ziren. Hainbat hilabeteko negoziazioen ostean, bakea sinatu zen. Poloniak Ukrainaren erdia, Smolensk eta bertatik hurbilen dauden hiriei eman zizkion Errusiari. Bielorrusian Errusiako konkistak Polonia-Lituaniako Mankomunitatera itzuli ziren. Oro har, gerra nahiko arrakastatsu amaitu zen Errusiarentzat; posible zen jatorrizko errusiar lurren zati bat itzultzea. Egia da, Bielorrusia eta mendebaldeko Ukraina Poloniaren menpe geratu ziren; lehenago Kieveko Rusarenak ziren jatorrizko lur guztiak ez ziren kontrolpean itzuli. Errusiak atseden hartu zuen, baina ez luzaroan. - Mutikoa isilik geratu zen, hatz lodia larriki min hartu zuen harri-harri bat jo zuenean, eta karga astun baten ondoren arnasa hartzeko denbora behar zuen.
  Hamabost minutuz ibili ziren isilik, batez ere errepideak gora egin zuelako eta mutilak literalki dardarka tentsioagatik. Gainera, zartailua eskua luzatu eta bizkar biluzik torturatzen du. Mutilak arnasik gabe zeuden eta ia harkaitzetan erori ziren. Orduan, gorakada zorrotza gelditu zen eta hizkeraren indarra berreskuratu zuten.
  - Stepan Timofeevich Razin kosako lasaia zen, altua, sorbalda zabalekin eta indar fisiko handiagatik bereizten zen. Poloniarekin ausart borrokatu zuen, Dolgoruky printzea ere salbatu zuen garai batean eta, aldi berean, sari zilegi bati uko egin zion.
  Bere anaia Ivanek kosako estatu handi bat sortzeko planak estimatzen zituen, Bugetik Yaitskeraino. Don ataman Kornilekin liskarra izan ondoren, bere tropak erretiratu eta Donera eraman zituen. Baina errege tropek garaiz inguratu zuten. Ivan atxilotu eta Moskura bidali zuten. Non exekutatu zuten torturaren ostean. Berez, Stenka Razin oso haserretu zen agintari tsaristekin. Hala ere, Stenkak haserrea eusten zuen bitartean, kosakoen gainetik igotzeko gogoa handia zen. Poloniarekin bakea amaitu eta bi urtera, Stenka Razinek Azov-en aurkako kanpaina iragarri zuen. Baina aurreko gerratik atseden hartzeko astirik izan ez zuten kosakoek ez zuten gotorleku indartsu batera kanpaina bat egiteko gogorik izan. Horrez gain, Donen zuzendaritza ofiziala Stepanen abenturaren aurka zegoen.
  Bi mila lagun baino ez zituen bilduta, Stenka Azov hurbildu zen, baina ez zen gotorlekua erasotzera ausartu, haren goarnizioa bere armada baino hiru aldiz handiagoa baitzen. Bere destakamendua atzera egin eta Volgara joan zen karabanak harrapatzeko. Baina hemen ere Stenka Razinek zorte txarra izan zuen; bi milako talde baten agerpena ez zen oharkabean pasatu. Merkatariak eskolta streltsy eta errege-karabanak Astrakango goarniziora alea eramaten iritsi zireneko momentuaren zain egon ziren. Stepanen koadrila haien zain zegoen bitartean, matxinoen buruzagiak pertsonalki hainbat kosako hil zituen.
  - Bi mila lapur talde batentzat gehiegi da. - Konturatu zen Sadat. - Nork ateratzen du bizimodua halako kopuruekin!
  Mukek kontra egin zuen:
  - Hau eskala duen lapurra da. Hona hemen lapurren erregina, Shella, normalean kopuru txikian jokatzen duena, baina hain ausart. Behin Sultanaren beraren altxortegian ere sartu zen, zetro bat lapurtuz. Sari handi bat dago bere buruan.
  Sadatek urrupa egin zuen:
  - Baina hala ere ez dute harrapatuko, bere lagunak oso leialak dira.
  Yankak adierazi zuen:
  - Zergatik hartzen da horia traizioaren kolorea - urrea bezala koloreztatua da!
  Urrezko punta: zintzotasunaren eta nobleziaren armadura apurtzeko modurik errazena!
  Sadatek adierazi zuen:
  - Beharbada Shella oso maltzurra eta maisukia da ezpatarekin. Berari buruzko kondairak daude, ipuin kontalari batek gerlari mitikoaren inguruko poema bat ere idatzi zuen.
  - Ez al zuen sultana irauli nahi? - galdetu nion Yankari, erdi txantxetan.
  - Sultan irauli? Zertarako da! Armada handia, besterik gabe, erraldoia du, eta Shells lapur gutxi batzuk baino ez dira. Indarrak desorekatuegiak dira. Eta aske lapur baten bizitza tronuan eserita baino askoz interesgarriagoa da. Emakume hau oso maitagarria da eta harreman informalak maite ditu.
  - Hau lapurren ohikoa da! - onartu zuen Yankak. - Stepan ere festazalea zen, behin ere esan zion emazteari: kaftan bera daraman gizona txarra da. Nahiz eta, egia esan, Razin ez zen gutizia. Bada kasu jakin bat bere zaldi pertsonala nekazari pobre bati eman zionean. Bai, errege kosakoa zen. Jendearen gogokoena. Aukerarik gabe aurkituta, koadrila elikatu behar izan zuen, erregearen eta merkatarien goldeak harrapatu, arkulariak partzialki jipoitu eta partzialki harrapatu zituen. Ondorioz, kanoi txikiekin goldeak zituen esku artean. Stenkak Kaspiar Itsasora nabigatzea erabaki zuen.
  Bidean Tsaritsyn hiria gainditu behar izan genuen. Hemen Stepanen hainbat agente sartu ziren hirian eta akordio bat egin zuten artilleroekin. Emanaldi bat egin zuten, Stepan Timofeevichek oso ozen txistu zuen (hori bakarrik egin zezakeen) eta armen kanoiak erretzen hasi ziren, ezin zuten tiro bakar bat ere egin. Beraz, bere flota Tsaritsyn igaro zen, kosakoek barre egin zuten eta gobernadoreari mehatxu egin zioten. Harrezkero, zurrumurruak zabaldu dira Rus' osoan Stenka Razin aztia dela, eta badakiela kanoiak sorgintzen, hodeietara hegan egiten eta ezin duela ez sable edo bala batek jo! Astrakhan saihestu ondoren, Stepan Timofeevich Yaik ibaira joan zen. Han laguntza oinarri bat sortzea espero zuen Yaitsk harrapatuz. Hiria bera ondo gotortuta zegoen, baina Stenka Razinek gero testu liburu bihurtutako trikimailu bat erabili zuen.
  Sadatek galdetu zuen:
  - Zein trikimailu?
  Yankak gogoz partekatu zuen:
  - Hogeita hamar kosako fraidez jantzita, pasatzen utzi zieten eta atea hartu zuten, eta orduan armada osoa sartu zen. Borroka iragankorra izan zen, hiria erori zen! Hemen Stenka Razin ez zen bere onenean erakutsi, harrapatutako arkulari guztien exekuzioa aginduz. Egia da, horietako batek ia Stenka Razin hil zuen. Egia da, exekuzioaren erdian errukiak ustekabean jarraitu zuen, baina biktima asko zeuden oraindik. Stenka Razin irmo finkatu da hirian. Gobernu tsarista hura kanporatzen saiatu zen. Bi Streltsy agindu bidali eta hamar mila Nogai, Murza Selim buru, diruaren truke erosi ziren. Stenka Razinek, errekonozimenduari esker, horren berri izan zuen, mila eta erdi kosako eraman zituen esteparara eta, erasoaren gorenean, atzealdean jo zuen. Etsaia jipoitu zuten, baina Stepanek ulertu zuen ez ziotela utziko luzaroan hirian oinatzen. Kosakoek hiria utzi zuten eta kanpaina bat egin zuten atzerriko lurretan. Kosakoek hiri eta karabana asko suntsitu zituzten, eta Stepanen ospeak trumoi egin zuen Rus osoan zehar, komandante garaiezin gisa. Dirudienez, aholkulari jakintsuek iradoki zioten erregeari: gizon hau botere zabal bati baliagarria izan zitekeela. Stepani errege errukia eskaini eta Donera itzultzeko baimena eman zioten. Egia da, Astrakanen armak entregatu behar izan zituen. Hala ere, Stenka Razinek, bere ospea aprobetxatuz, ia matxinada bat hasi zuen Astrakanen, bere kosakoak basati egin ziren. Gobernaria poztu zen halako zama kentzeaz.
  Stepan bere lagun leialekin eta aberastasun handiarekin itzuli zen Donera.
  Neguan bost milako armada osatzea lortu zuen. Udaberrian, kosako gorenak batu zitzaizkion. Cherkassy-ra jaitsi ondoren, Stenka Razin ia aho batez hautatu zuten kosako buruzagi gorena. Horrela amets bat egi bihurtu zen: Don osoa bere azpian zapaltzea.
  - Ongi egina! Tipo polita! - oihukatu zuen Sadatek. Begiralearen azoteak txistu egin zuen, baina ez zen jausi luzearen bizkarrean erori.
  - Ederra, baina ez zekien nola gelditu! - esan zuen Yankak, burua astinduz zoritxarrez.
  - Nork daki! - sartu zuen Alik.
  -Dona jabetu ondoren, Stenkak enbaxadoreak bidali zizkion tsarrera, Azov-en aurkako kanpaina antolatzen laguntzeko eskaintzarekin. Baina bere mandatariak azotatu eta kanpora bota zituzten. Stepan amorratua, Timofey Us lapur-buru famatuarekin bat eginez, Tsaritsyner aldera joan zen. Moskuko Streltsy gobernadorea Lopatin Volgaren goialdetik bidali zuten Stepan baketzera. Stenkak trebetasunez prestatu zuen tranpa bat eta ia erabat suntsitu zuen Moskuko armada. Astrakandik bidalitako arkulariak matxinoen alde joan ziren. Stenkaren agenteak hirian bertan sartu ziren, eta herria eta arkulariak matxinatu ziren. Hiria ia borrokarik gabe hartu zuten, gobernadorearen anaiaren destakamendu txiki batek bakarrik egin zuen liskarra. Hiria erori zen eta bertan gobernu berria ezarri zen. Hemen Stenka Razinek akats bat egin zuen - luzeegia izan zuen zalantzak: Moskura joan edo ez joan. Nabaria da gobernu tsaristak ezin duela onartu hain lur kopuru handiaren galera eta Kaspiar Itsasorako sarbidea. Bestalde, zaila da inperio erraldoi batekin gerra bat erabakitzea, zeinaren abangoardia, ekialdean, jada Ozeano Barera hurbiltzen ari zen. Hala ere, Stenkak, ez arrazoirik gabe, jendearen laguntzarekin kontatu zuen. Aleksei Mikhailovitx tsarrak berak boiarrak eta lur-jabeak jipoitzea agindu zuela iragarri zuten, eta Nikon patriarkaren gutun faltsu bat ere idatzi zuten. Stepan zaldien artean zegoen bitartean, erortzen hasi zen; baliteke agente tsaristek nahita infekzio bat sartzea haien artean. Zaldien galerak kosakoen mailak asko ahuldu zituen, eta Dolgoruky voivodearen agindupean hirurogei mila milizia noble bat bildu zen Moskun haien aurka.
  Eta, hala ere, oraingoz, zortea Stepanen alde zegoen, jende arruntek eta arkulariek aktiboki lagundu baitzuten. Saratov borrokarik gabe hartu zuten, eta Samarak ateak ireki zituen ondoren. Eta Simbirsk bakarrik bihurtu behar zen matxinatuen aurkako borroka hilgarrien muga. Hala ere, Stepanek hiria hartzea eta irteera batean bidalitako tropak garaitzea lortu zuen. Egia da, hiriguneko gotorlekua hartu gabe geratu zen. Orduan Stenka Razin eta bere tropek segada eman zioten Bagryansky gobernadoreari.
  Gudari noblea zen, Poloniarekiko gerrako heroia, ia inoiz ez zuen porrota ezagutu.
  Stepanek hura garaitzea lortu zuen, baina gobernadoreak berak ihes egin zuen, bere tropen aztarnekin Kazanera ihesi. Stepanek berak berriro akats bat egin zuen: gobernadorearen atzetik eta armada gehiago eraman beharrean, kartzela setiatu zuen. Ergelkeria zen, batez ere gotorlekua muino batean zegoenez eta tamainaz handia ez zelako, eta horrek ekaitzea zailtzen zuen. Stenka Razin zutik zegoen bitartean: errege-komandanteek indar handiak pilatu zituzten. Handi bat, Bagryansky bera buru zela, Simbirskera hurbildu zen. Hemen Stepanek hirugarren akats bat egin zuen; guduaren bezperan kartzelara erasotzea erabaki zuen. Egia esan, ezin izan zuen hartu, baina galera handiak izan zituen eta hainbat milaka soldadu nekatu zituen.
  Bagryansky komandante esperientziadunarekin borrokak arrakasta maila ezberdinekin jarraitu zuen. Nolabait, gobernadore nobleak Stepana engainatzea lortu zuen, nolabait Bagryanskyk matxinoen buruzagia gainditu zuen. Baina une erabakigarrian, Stenka Razin dragoi batek larri zauritu zuen, buruan sable batekin moztuta. Matxinoen buruzagiaren erorketak guduaren gailurrean aurretiaz zehaztu zuen borrokaren emaitza. Stepan zauritua eta konorterik gabe eraman zuten, eta bere armada, buruzagiak kenduta, Stepanen diputatua Naumov buruzagi zaurituarekin batera joan zen.
  Sadatek adierazi zuen:
  - Komandanterik gabeko armada bihotzik gabeko gorputza bezalakoa da!
  Yankak, minutu batez arnasa hartu ondoren, esan zuen:
  - Komandantearen bihotza burdinola errea da, burua izotza, bere borondatea burdina: denak batera - garaipenaren altzairu apurtzailea! Altxamenduak jarraitu zuen, ordea! Eremu zabala hartzen zuen, eta Dolgorukyk erresistentzia gogorra topatu zuen. Ez zen alferrik berrogeita hamar gurdi zeuden gurdiaren atzean borrero eta apaizekin. Matxinatuei krudelkeriaz aurre egin zieten, urkatu ez ezik, laurden eta kolpatu ere egin zituzten. Stepanek berak denbora pixka bat eman zuen Donean. Zaurietatik sendatu ondoren, Stenkak Tularen aurkako kanpaina antolatu zuen. Modu honetan Moskura askoz azkarrago igarotzea posible zen, eta horrez gain, Donean zehar ibiltzea posible zen hiri handiekin topo egin gabe. Baina Stenkak ez zuen zorterik izan; espioiak Stepanen planen berri eman zien gobernariei eta neurriak hartu zituzten, Minaev bere laguntzaile hurbilenaren desanexioa garaituz. Stenka laster bihurtu zen traizioaren biktima bera. Kosako aberatsak, ezinbesteko errepresalien beldurrez, Donera hurbildu ziren armada tsaristaren indar handiekin eta Stepan harrapatu zuten. Matxinoen buruzagia, eskolta handi baten pean, Moskura eraman zuten. Han basati torturatu zuten, baina Razinek borreroak harritu zituen bere ausardiaz, ez zuen hautsi eta ez zuen agerian non ezkutatuta zeuden bere altxorrak. Hala ere, atzerriko kanpainetan harrapatutako harrapakin asko banatu zien pobreei eta eskaleei. Jendeak asko maite zuen. Exekuzioan, Stepanekin zegoen aldamioa armada oso batek inguratu zuen. Lehen besoak eta hankak moztu zizkioten, eta gero burua. Stenkak, ordea, ez zuen konfesatu, eta esan zuen gauza bakarraz damutu zela: ez zituela guztiz atera boyar izpiritu gaiztoak. Gizon duin bat eta duintasunez hil zen. Matxinatuen azken gotorlekua, Astrakhan: urtebete geroago erori zen. Altxamendua porrotean amaitu zen arren, herria zertarako gai zen oraindik ere erakusten zuen. Leninen agindupean, Stenka Razin iraultzaren heroi gisa kanonizatu zuten.
  Muk esan zuen ametsetan:
  - Ez dakit zer den iraultza, baina ederra dirudi.
  Yankak besterik gabe azaldu zuen:
  - Garaipenean amaitu den altxamendua da. Modu sinplifikatuan jarriz gero. Baina kasu honetan ez zen hori gertatu.
  Mutila isildu zen, eta oinaze berri bat hasi zen: beste igoera bat mendietara. Torturaren antzeko zerbait zen, bazirudien giharrak urratzeko zorian zeudela, gorputza berunez beteta zegoela zirudien eta sorgortuta zegoela, oso mingarria zen muskuluetan sortu zen azido laktikoagatik, batez ere sorbaldan. Giharrak lehertzear daudela ematen du, ahoa ireki eta arnasa sakon hartzen duzu, gutxienez apur bat errazago sentitzeko.
  Yanka pozik zegoen, bere kide gehienek ez bezala, muskulu onak eta trebatuak zituelako. Zirko eskolan ikastea ez zen alferrik izan, ez da makala, proba jasango du. Mutilak ere gogortuak omen dira, ez dira etxeko esklaboak, gorputz lehor eta gihartsuetatik ikusten denez. Sufritzen dute, baina isilik daude, oihuka besterik ezin dute egin. Orokorrean, haien adinean lotsagarritzat jotzen da mina duzula erakustea, azote batetik edo ukabilkada baten ondorioz. Beraz, jasaten duzu oinazea. Zenbat min bizi izan zuen azken hiru egunetan! Ziurrenik nire aurreko bizitza osoan baino gehiago.
  Denbora oso poliki pasatzen da, mina duzunean, izugarria da, eta ez duzu nahikoa arnasa hitz egiteko. Yankak gogoratu zuen bazela literatura-heroi bat, mutikotan esklabotzat saldu zutena, eta gero gurdi bati loturiko txorimalo batek eraman zuen. Hori, noski, oso zaila da, baina fisikoki garatu da. Horregatik ez hartu hau prestakuntza moduko bat bezala. Muturrekoa bada ere, baina erabilgarria. Agian Olinpiar Jokoetarako prestatzen ari dira! Pentsa ezazu kirol bat dela eta askoz errazagoa izango zaizu. Pentsamendu hauek Yanka barregarria egin zioten eta barre egin zuen. Begiraleak astindu geldo samarra eman zuen azotearekin eta barre egin zuen erantzunez.
  Ahmed haiengana joan zen eta interesatu egin zen:
  - Zer da hain barregarria!
  Begiraleak erantzun zion:
  - Mutil bat da! Barre egin nuen, tira, barregarria iruditu zitzaidan.
  - Agian arrazoi duzu! Bufoien antzerki moduko bat. Nola erreakzionatuko du mutil honek sabelean ikatz beroak botatzeko agindua ematen diodanean!
  Yankak txantxetan erantzun zuen:
  - Kasu honetan, ehiza gordinik jan dezaket!
  Akhmedek zartaginarekin jokatu zuen, mutilen hankak hainbat aldiz kolpatuz, baina Yanka ukitu gabe.
  -Benetan oso barregarria zara. Pena litzateke hain mutil eder eta gogotsu baten larrua danbor batera bota behar izatea. - Sadatek ahoa zabal-zabalik zuela itxurak egin eta aharrausi egin zuen. - Badakizu zer nahi dudan zuregandik!
  - Esklabo batek ez du asmatu behar nagusiak zer nahi duen. Bere aginduak bete behar ditu.
  Ahmedek buruaz egin zuen:
  - Ondo! Azkar ikasten duzu. Orain entzun nahi dudana. Zure ahotsa gustatu zait, itsasoko sirena bezain argia. Kanta iezaguzu zerbait.
  - Ihesian! - Mutilak burua astindu zuen.
  - Ados, gelditu! Ulertzen dut zaila dela.
  Karabana gelditu eta esklaboak eseri ziren. Yanka minutu batez etzan zen, eztarria garbitu eta bizikleta altxatu zuen hanka nekatu eta ubelduekin. Lepoa bihurritu zuen.
  - Eman ardoa! - Agindu Ahmed.
  Begiraleak galdetu zuen:
  - Zaharra?
  - Ez! Zuku hutsa, bestela esklaboa eramango dute. Oraindik gurdia arrastatu eta tira egin behar du. Nik irakatsi nahi diot.
  Mutikoak gutiziaz irentsi zuen mahats-marrubi (hibridoa) zuku freskoa. Gizagabeko nekearen eta umiliazioaren arrastoa xahutu zen. Indar eta inspirazio gorakada bat sentitu zuen. Yankak irribarre egin zuen eta bere opera abeslariaren ahots ozenez abestu zuen:
  Errusiako zaldunak ezpata zorroztuko du,
  Heroia ez da guduan ahulduko!
  Ausart borrokatzen dugu itsasoan,
  Uste dut aintzarako bidea irekiko dudala!
  
  Raid - mongolen horda gaiztoa,
  Hiriko herriak eraman zituzten!
  Giza odola ura bezala dabil,
  Baina errusiar izpiritua metala baino indartsuagoa da!
  
  Sugea arrastaka eta erre egiten du bere eztenarekin,
  Kea, intziri, ezer ikusten ez!
  Lurra babestuko zaitut,
  Izotzetik itsasertz epeletara!
  
  Nire arima gorantz doa
  Aberri Santuaren aintzarako!
  Lehen bezala irabaziko dugu, orain,
  Ez utzi zure aberria zure erpurupean egon!
  
  Rusen erregimentuak hiltzeko prest daude,
  Gure soldaduak granitoak bezalakoak dira!
  Gure etsaiak mozten ditugu, ilaraz ilara,
  Aldapa guztiak gorpuz estalita daude!
  
  Etxeak zuziak bezala erretzen dira,
  Elefanteak orro egiten ari dira, borrokan ari dira!
  Errusiako borrokalariek konkistatu egingo dute
  Basamortuak, harriak, ur-jauziak!
  
  Ezin gara konkistatu
  Mundua ezin da belaunikatu!
  Rus'en armada garaiezina da,
  Belaunaldien aintza izan dadila!
  
  Errusiaren patua zure zain dago,
  Agindu espazioa betiko!
  Betiko zoriontasunean sinesten dut
  Ez zaitez arduragabe bizi!
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"