Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Вселена Срещу Вселена1

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Представете си далечното бъдеще на човечеството. Всички страни и народи: трябва да се обединят, за да оцелеят и да завладеят космоса. Само държава като Русия е способна да поеме такава отговорност. Но човечеството е обединено: предстои космическа експанзия и нови звездни войни - които се водят с помощта на супероръжия и магия. В крайна сметка цялата вселена е завладяна от Велика Русия. Но има паралелни вселени. В съседната империя, Света Русия: също покорени материя и пространство. Изглеждаше, че две почти абсолютно идентични образувания от паралелни вселени трябва да бъдат приятели и да съществуват мирно. Но поради абсурдна случайност или по-скоро внимателно прочетена провокация на трети сили, избухна междувселенска война между братски народи. Всеки вярва, че е прав и врагът е започнал пръв. Светите руснаци убиват великорусите, бият се хора и най-различни съюзници на човечеството - невъобразими раси: и най-дивото въображение не може да ги опише. Не напразно най-ужасните и жестоки войни са братоубийствените. Лудостта расте, насилието ескалира, квинтилиони жертви както на хора, така и на жители на завладените светове. Използва се магия, както и безпрецедентни технологии и така в продължение на няколко кървави века. Учените създават все по-модерни методи за унищожение, животът във вселените е под тотална заплаха. Кой ще спре лудостта и ще спаси човечеството? Не крал, не бог и не герой. Не напомпан войник от специалните части, като звезда от комикси, който убива стотици врагове (това се случва само в приказките), а не супер учен, който знае как не е разкъсал утробата на Земята с носа си. И обикновените хора от нашето време, добре, може би не съвсем прости!

  ВСЕЛЕНА СРЕЩУ ВСЕЛЕНА1
  КНИГА ПЪРВА:
  ЛУДА ЛУДОСТ!
  ПРОЛОГ
  Представете си далечното бъдеще на човечеството. Всички страни и народи: трябва да се обединят, за да оцелеят и да завладеят космоса. Само държава като Русия е способна да поеме такава отговорност. Но човечеството е обединено: предстои космическа експанзия и нови звездни войни - които се водят с помощта на супероръжия и магия. В крайна сметка цялата вселена е завладяна от Велика Русия. Но има паралелни вселени. В съседната империя, Света Русия: също покорени материя и пространство. Изглеждаше, че две почти абсолютно идентични образувания от паралелни вселени трябва да бъдат приятели и да съществуват мирно. Но поради абсурдна случайност или по-скоро внимателно прочетена провокация на трети сили, избухна междувселенска война между братски народи. Всеки вярва, че е прав и врагът е започнал пръв. Светите руснаци убиват великорусите, бият се хора и най-различни съюзници на човечеството - невъобразими раси: и най-дивото въображение не може да ги опише. Не напразно най-ужасните и жестоки войни са братоубийствените. Лудостта расте, насилието ескалира, квинтилиони жертви както на хора, така и на жители на завладените светове. Използва се магия, както и безпрецедентни технологии и така в продължение на няколко кървави века. Учените създават все по-модерни методи за унищожение, животът във вселените е под тотална заплаха. Кой ще спре лудостта и ще спаси човечеството? Не крал, не бог и не герой. Не напомпан войник от специалните части, като звезда от комикси, който убива стотици врагове (това се случва само в приказките), а не супер учен, който знае как не е разкъсал утробата на Земята с носа си. И обикновените хора от нашето време, добре, може би не съвсем прости!
  Имам лична молба към издателите: преценете идеята и дали произведението като цяло е подходящо за вас. Що се отнася до качеството на текста, ако по принцип одобрявате романа, тогава аз ще платя парите и професионален редактор ще го излъска! И ако не, тогава защо губите време и пари, просто моля, не забравяйте да пишете.
  Вселената се разтърси в битка,
  И звездите-сълзи напоиха кадифето!
  Войната гори - адът е зла страст,
  И Дяволът иска да унищожи Русия!
  
  Нека отечеството бъде великан,
  Има безброй галактики!
  Господ разпръсна покривало над Русия,
  Имаме късмета да живеем в огромна държава!
  
  Това е ужасна битка - космосът кипи,
  Ние ще потвърдим славата със светия меч!
  Останките от космически кораби - купища тела,
  Ние ще победим противниците на Русия!
  
  И вакуумът е оцветен с кръв,
  Все пак противникът е силен - натискът е жесток!
  Но ние ще защитим мира на нашата родна Земя,
  Все пак Исус е с нас - Всевишният Бог!
  
  Отечеството страда - изтече,
  Търпението Христово е силата на хората!
  Счупеното сърце е крехко стъкло,
  Само волята за живот може да ни помогне!
  
  О, моя родино - обичам те,
  И във Вселената няма по-красива от теб!
  Русия няма да бъде лишена от рублата си,
  Ще има мир и щастие за всички поколения!
  . ГЛАВА Љ1.
  Владимир Кашалотов, изнемощял от напрежението, безмилостно раздиращо плътта му, прелетя под дълъг черен тунел, който миришеше на студена синева. Той беше преследван от бойни терминатори - клас PI - 1 000 000. Заредени с бойна магия и многокласова хиперплазма, те се стремят да намерят човек, който се е гмурнал в дебелината на най-близкия астероид. Тетрапланът или едноместният изтребител на Владимир беше свален. Преди това те крилати рицари (уви, а от другата страна са руските братя: най-голямата трагедия на човечеството, две вселени, които безмилостно се унищожават една друга) почти се сблъскаха; красивото лице на момиче пилот проблесна на холограмата. Все още не кален от войната, младият воин не посмя да стреля по тетралета на звездната красавица. И тя не съжаляваше, тя го удари с кварков лазер, в резултат на което машината се разпадна на малки перли, искрящи във вакуум, които след няколко мига почерняха, излъчвайки вълни на дъгата, потушавайки антигравитацията поле: матрица, която напълно неутрализира инерцията на тетралета.
  Благодарение на системата за изхвърляне той успя да работи. След което, използвайки кинепространствен двигател в боен костюм, той се гмурна в скачащ свръхскоростен астероиден прът, състоящ се от разновидности на хиперплазма. Какъв дяволски труден скок, свръхтокови разряди преминаха през тялото ми - сякаш нажежена игла беше забита във всяка клетка. Владимир даде наум нареждане и излъчването на минигенератора угаси почти непоносимата болка. Quasar (отличен)! Той е вътре! Повърхността на астероида е толкова здрава, че е трудно да бъде взривен дори с бомба Thermocreon. Що се отнася до роботите, те са получили заповед да хванат младежа жив - вероятно за разпит. И това... Разбира се, няма да бият и измъчват като през Средновековието, но с помощта на нанотехнологиите душата ще бъде обърната отвътре до такава степен, че на никого няма да изглежда достатъчно. Може би е по-добре да висиш на стелажа, отколкото да се подлагаш на кибер изтезания - ефект върху съзнанието. Владимир, като младши бакалавър по магически науки, тоест досега само втората от дванадесет стъпки (първата стъпка е минипадаван), създаде биоплазмен двойник за себе си. Сянка се отдели от летящото тяло и влезе в страничен тунел, стърчащ вдясно от коридора. Камъчетата по повърхността на криволичещите коридори приличаха на хищни многоцветни очи на малки дяволски животни. Те продължиха да гасят и светят, изглеждаше, че демоните от подземния свят намигат (казвайки - вашият бизнес е вакуум (лош) човек!) Владимир, използвайки ефекта на полуотразеното пространство, излъчи още няколко холографски камуфлажа. Това трябва да разсее роботите от миризмата им, да ги разсее и да им спечели време. И тогава, кой знае, може би военното щастие ще се усмихне на Велика Русия.
  Армада от врагове - звездни кораби на Святоросия: стотици хиляди, много милиони кораби от различни класове напреднаха от три страни, опитвайки се да затегнат хватката между системите на Жълтата лисица и Червения крокодил. Това беше гранична зона между две вселени, в която звездните кораби губеха скорост, а чудовищните хипероръжия губеха своята разрушителност. Един вид подпространство, където напоследък са се състояли по-голямата част от космическите битки и горко на всеки, който позволи на врага да пробие в обикновената част на вселената, унищожението ще бъде неизмеримо!
  Армията на Святоросия се командва от Константин Рокосовски: един от най-забележителните командири от Втората световна война. Той спечели особена слава на бойните полета: при Сталинград и в Беларус. Под негово командване бяха около двеста и петдесет милиона звездни кораба, три и половина трилиона живи войници от различни раси и около осемдесет и седем трилиона бойни роботи. Впечатляващи сили, с някои кораби с размерите на приличен астероид: въоръжени с хиляди оръдия и излъчватели от всякакъв вид. Възниква въпросът: какво общо има известният герой от Великата отечествена война с космическата битка, командваща универсални империи? Най-директно, след като науката установи, че съществува Хиперноосфера, в която се записват всички мисли, емоции и действия на разумни същества, те започнаха да я изучават. На неразбираемо супер ниво всички личности на починалите бяха открити, съхранени като файлове на компютър. Те бяха сякаш замръзнали между измеренията и пространството, почиващи в нещо като кошница от информационен суперабсолют. Но всеки файл може да бъде възстановен, като го премахнете от кошчето и след това ще бъде активиран. За тази цел е изобретена специална фуния-прахосмукачка. Най-тясната част се състоеше от нула и една десета от измерението. След това се увеличи до нула две десети, нула три! Така постепенно достигайки до дванадесетизмерното пространство, постепенно зареждайки се с многохиперплазмена енергия. Файлът на душата беше изсмукан от подпространството с нулеви измерения и време. След това я прехвърлиха на носач, специално моделирано тяло и стана чудо! Дългогодишната мечта на човечеството за възкресяване на мъртвите се превърна в реалност. Истински личности се върнаха от действителното несъществуване, придобивайки обновена плът, подобрена чрез биоинженерство, подобна на тази на ангел. Изглежда Йов беше първият, който каза преди почти четири хиляди години: но моят Изкупител е жив, аз вярвам, че Йехова, ти ще възстановиш разложената ми плът и аз ще видя Бог със собствените си очи. След това в различни религии - това се повтаря хиляди пъти. Сега науката реализира още една вековна мечта. Но докато този процес на възкресение е много трудоемък и скъп, много по-лесно е да се намери душевното досие на изключителна личност в нулевото измерение на подпространството на хиперноосферата, то съдържа много големи емоционални и умствени заряди. Затова досега са възкресявани и възкресяват само най-добрите от най-добрите, велики и значими хора от миналото. Е, Константин Рокосовски несъмнено принадлежи към тях. Научихме малко, изтегляйки информация за съвременните войни в мозъка си и вече можем да командваме една от многото армии на Света Русия.
  Една много харизматична личност също се бори срещу Рокосовски: Александър Велики. Гений срещу гений! Стомана срещу пламъка! Наистина уникален пасаж от звездна битка!
  Супермаршал Рокосовски се обърна към холограмата на елфския генерал:
  - Феникс, изпълни ли маневрата за косо почистване?
  - Не, другарю супермаршал. Противникът изглежда е активирал стратегически резерв. Освен това усещам влиянието на могъщи магьосници.
  И наистина, грандиозната звездна битка се разрасна. Кадифената чернота на вакуума беше разпръсната в пространството: фойерверки от ослепителни, многоцветни светкавици. Дали обаче и най-модерната пиротехника може да отрази поне една милионна част от такова великолепие? Безброй звезди, разпръснати в диаманти, рубини, топази, изумруди, сапфири, ахати и други ярки гирлянди, удивляващи въображението. Но дори те помръкнаха на фона на експлозиите и радиацията от изригващите кораби. Всеки тип лазер, радиация, ракета, готова да експлодира, космически копач има свой собствен цвят и уникален нюанс. Човешкият език е твърде беден, за да опише в целия си блясък космическата битка, нещо грандиозно, смъртоносно и в същото време невероятно! С какво можем да сравним милионите звездни кораби и милиардите светкавици, освен с океана, където всяка капка блести ослепително като диамант? В същото време той е в постоянно движение, привидно хаотично, но в действителност контролирано от неумолима воля.
  Рокосовски командва:
  - Разположете тежки ултра-бойни кораби, опитайте се да изпълните маневрата "ковашки чук"!
  По периметъра се движеха огромни кораби с диаметър от двеста до петстотин километра: обикновено подобни на сплескани китове, осеяни със стволове, вилици и антени със сложна форма. Тук един от гигантите пусна хиперплазмено петно. Приемайки формата на осмица, увреждащото вещество покрива крайцера. Той се опита да напусне, но хиперплазмата беше по-бърза, пробивайки защитата на матрицата и полето на полупространството се блъсна в борда на крайцера. Бронята, направена от суперсплав, двадесет и един милиона пъти по-здрава от титан, поддаде. Няколко въртящи се кули бяха разтопени, стрелците се изпариха заедно с техните роботизирани слуги. Сравнително безболезнена смърт, тъй като хиперплазмата на осмото ниво се разпространява със скорост сто милиарда пъти по-висока от светлината, което означава, че импулсът на болката няма време да достигне до мозъка. И безсмъртната душа-файл се втурва в обятията на хиперноосферата, която дълбоко заспива: в очакване на събуждане. Крайцерът гори с ярки цветове, пламъкът се подхранва не само от кислорода в кораба, но и от микроматерия, разпръсната във вакуум. Един вид прахови частици, пребиваващи в отрицателното или нулевото измерение, температурата от секстилиони градуси включва техния процес на изгаряне. Трудно е да се потуши такъв хиперпожар; много големи и малки космически кораби са погълнати от пожари, продължавайки да се борят упорито.
  Наблизо гори огромен квазар, армията на Рокосовски се опитва да притисне врага по-близо до него. Александър Македонски на високоскоростна фрегата се бие в разгара му. Той лично контролира както звездния кораб, насочвайки го в разгара му, така и цялото неизмеримо пространство на битката. Изпращане на команди до различни точки. Сега врагът се увлече от обкръжението, желанието да създаде звезден Сталинград и изложи десния фланг. Интуицията ми казва, че сега е моментът да ударя. Колко пъти, с много по-малко войски, Великият герой Александър печелеше решителни победи. Харесваше съвременния свят, неговите невъобразими мащаби, скорост, технологии, универсалният хиперинтернет, супероръжия от непознати форми. Така че той изпраща супер-ракета към врага, заряд от термофараци, частиците, от които са направени креоните, а от тях на свой ред преоните и след това кварките. Ракетата е малка, тя е маскирана от множество грави-холограми: така че врагът да няма време да я прихване с кварков лазер или хипер-емитер! В същото време мини-лъчи изгарят през полупространствената субстанция. Големият унищожител на противника, като опитен боксьор, също хвърля размахващото си кроше. Много торпеда преминаха покрай борда на фрегатата, някои от тях се взривиха, разпръсквайки се върху цяла поляна от пламтящи цветя. Страшно красиво е, но в далечината експлодира ултра-дредноут, невъобразима маса с диаметър хиляда и половина километра.
  Свръхновата излъчи горящи пипала, които изгориха няколко дузини по-малки звездни кораби и разпръснаха още няколко хиляди в различни посоки. Сблъскаха се две бригантини, друга светкавица, по-малка, но не по-малко цветна. Изобщо гледката е най-прекрасна - супер яко, възхитен е Александър; когато големият разрушител, смазан от хиперплазмения "юмрук", се разпадна на диво кръжащи фрагменти:
  - Така бият славяните! Славата няма да избледнее!
  Elephantcat - (смес от слон и котка) отбеляза:
  - Светите руснаци въведоха силен резерв на десния фланг, а в същото време заплашваха с пробив в тил.
  Македонски се усмихна нелюбезно:
  - Те буквално се плъзгат по ръба на квазара. Защо изпълняваме техниката на удар със сърп? Рокосовски е бивш комунист и изглежда обича този символ.
  Тигрочеп - хибрид на костенурка и тигър отговори:
  "Той също е удрян с чук, след което удрян по главата."
  В синхрон с думите му тежка термофарна ракета избухна наблизо, звездолетът се обърна и светлината изгасна за няколко секунди, само стените излъчваха луминисценция, розово и синьо. Котката слон измяука:
  - Какво облекло!
  Александър коригира:
  - По-скоро като "странно" - Армагедон! - Той протегна ръка и в нея моментално се появи чаша изумрудено вино. Чашата пееше:
  - Както винаги или...
  - Добавете черен пипер! С кръвта на мега дракон!
  - Подчинявам се, о, велики!
  Александър Велики се опита да надникне в множеството холограми, за да определи къде да се разбие бойната маса на звездните кораби. Врагът се опита да създаде друг котел. Рокосовски си спомни първия си голям успех при Сталинград, как масовото обкръжение на германските войски се оказа поражение за врага. Но това не е Кан, самият Александър Велики, като майстор на бързи маневри, се опитва да създаде двоен капан. Много зависи кой има последен резерв в наличност.
  Супердредноутът "Святороссия" се натъкна на гравитационно-неутрино мрежи, някои от ракетите му бяха отразени и се оплетоха в полето на полупространството. Няколко ракетни крайцера паднаха в пространството за облизване и започнаха бавно да се топят, като близалка на езика. Това беше особена форма, разтваряща космоса материя; същото нещо се случи със звездния кораб като захарта във водата. Вярно е, че такова поле, унищожено от други противорадиации, не просъществува дълго дори по стандартите на космическия бой, където се броят наносекунди. В такава битка, размяна на удари, която е милиард пъти по-бърза от битка между професионални боксьори, разнообразието от средства е неразбираемо! Това е нещо, на което дори не можете да намерите аналози в бедния, съвременен език! Всичко е Хипер-Супер! Но облизващото пространство, възпроизведено от специални видове ракети и разновидности на хиперплазма и антипространствени импулси, разяждаше структурата като ръжда; и двете армади са вкарани в смъртна битка!
  Армията на Рокосовски има известно числено превъзходство и затова напредва. Малките едноместни изтребители, управлявани от хора, няколко десетки милиарда от тях, са най-уязвими от облизването на космоса. Момчета и момичета умират с милиони.
  Генерал Клара Медовая, командва седми корпус звездни кораби. Много красиво, внушително момиче, на вид не повече от двайсет - млада и свежа, тя участва в битки от триста години. Тя вижда, че врагът се оказа много по-силен, отколкото очакваха. Това означава, че е необходимо да спечелите време, за да може да пристигне подкрепление. И в двете русии няма цивилни сред хората. Всички служат в армията, дори и най-малките деца, а кошмарът на крехката старост остава в тъмните векове. Дори в кибернетичните инкубатори ембрионите се определят кой има най-забележителни способности чрез коригиране на гени с помощта на кибер програми. Клала влезе в бойната армия, има и икономическа армия, в която служат всички останали хора. Има и религиозен или магически фронт.
  Децата са деца войници, до четиринадесет цикъла (условен период от време, който няма нищо общо със земната година), те преминават обучение и специално обучение, след което най-генетично най-подходящите за война попадат в бойната армия, или по-скоро, първи в космическото обучение. Преди да бъдат хвърлени в битка, момчетата и момичетата, а след това и младите мъже и жени, били интензивно обучавани на всякакви военни мъдрости. Цялото население, наброяващо много квинтилиони индивиди, имаше военни умения (и то задълбочени). Никой не знаеше колко потенциални военни има, освен императорът и двама или трима доверени лица. (точно население: изключително важна военна тайна). И двете империи бяха приблизително еднакви по сила, войната продължи с променлив успех, като колебания на прибойна вълна, те натиснаха малко, след което спечелиха. Не е останал нито един кварк във виещите вселени, нито един импулс в пространството, който да не е имал време да бъде наситен с омраза или страдание, хиляди цикли на болка и сълзи, безгранично насилие. Гръмки победи и най-брутални отговори, титанични усилия да се раздвижат везните на това, което вече изглеждаше като безкрайна война! Всеки даде всичко от себе си, но като цяло се запази динамичен баланс.
  Клара Хъни, генералът на галактиката, даде заповеди, нейният боен корпус използва дискова формация: с вълнообразни ръбове. Той бавно се придвижи към клъстера от звезди, за да избегне обкръжението му. На малки астероиди зарядите се вкарват в батерии, специално завъртени според хиперболата. Движеха се с бързи скокове, изскачаха на най-неочаквани места, проправяйки си път през механичните четки с козина. Една от тях се командва от храбрия капитан Артур Мелников. Той е един от младите командири, той е само на шестнадесет цикъла. Доста високо момче с кръгло лице, светлокосият капитан чу характерното скърцане на инструменти, искри и малки цифри, които пробягваха от вътрешната страна на шлема.
  Младежът прошепна:
  - Изглежда, че сме били покрити с антирадиация. В тези условия ни остава само едно!
  Звучи силна команда:
  - Всички свалете кибер шлемовете! Целете се ръчно!
  Първият му помощник Светлана Броневая каза със съмнение:
  "Тогава хиперплазменият компютър няма да ни помогне при насочване!"
  - И без това само ни пречи! Не виждаш ли, че всички програми са бъгнали!
  Момичето премигна няколко пъти, програмата за наблюдение каза: вирусна опасност от втора степен.
  - Това е сериозно! Да се караме като навремето!
  - помисли си Артър (Светлана, макар и по-голяма от него, е наивна като малко момиченце). Темпераментен в любовта. Момчето обаче все още има приятелка от бойното училище: неговата първа и най-силна любов. Но да си верен на половинката не е модерно и дори е вредно. Препоръчително е по-често да сменяте сексуалните партньори, за да има взаимно обогатяване на биоплазмата и субноосферата около всеки индивид. Освен това, след обмен на енергия и суперчастици, момчетата и момичетата, които имат общи сексуални партньори, взаимодействат много по-добре на бойното поле. Вижда се, че след секса те имат нещо общо помежду си, не напразно писанието казва, че съпругът и съпругата ще бъдат една плът. Но в бъдеще религията естествено стана напълно различна! Цялото човечество, както мъже, така и жени: като един организъм!
  Сега има надежда за научно безсмъртие, когато учените възкресяват мъртвите. При тези условия Библията и легендите бяха отписани в архивите и приписани на епоса на древните. Въпреки това, въпреки че няма панически страх от смъртта, все пак е желателно да спасите живота си, за да се борите за бъдещето на родината си. Разбира се, морално е трудно да убиваш хора като теб и дори руснаци. До определен момент: двете паралелни вселени се развиват почти идентично, дори се нарича огледален ефект. Освен това всяка империя смяташе себе си за първична, а врага - за бунтовно отражение.
  Артьом и Светлана си стиснаха ръцете, другите момчета и момичета (имаше малко повече жени, родени в кувьози, отколкото мъже, същото съотношение беше и в армията.) си намигнаха. Те насочиха батареите и откриха ураганен огън по лодки, едноместни самолети, изтребители, бригантини, разрушители, торпедни лодки и други малки плавателни съдове.
  Общото ниво на подготовка на бойците, които са били обучавани за война, дори когато са плавали като ембриони в някаква хранителна среда, е било много високо. Но те не винаги идват от много пукнатини и вакуумни колапси. В отговор противникът води безмилостен огън. Поток от хиперплазма, изгарящ през отслабената защита на матрицата и полупространственото поле, прониза бронята. Така, след като издържа на пукнатината, многоцветен поток от ултра-огън падна върху стрелящата двойка. Младият мъж изгоря веднага, ръката на момичето изчезна до рамото, кракът до коляното, торсът до ребрата. Красавицата изкрещя и се отдръпна. - изкомандва Светлана.
  - Активиране на кибер регенерация.
  Тялото на момичето (както и на другите хора) отдавна не беше протеиново. Това е специална плът с хиперплазмени включвания, докато самите хора се захранват от супер енергия. Така че плътта, след като беше ранена, започна бавно да расте. Сравнително бавно, самият процес се вижда с просто око, скоростта на растеж на тъканта е 0,8 сантиметра в секунда. Но ожесточената битка беше много кратка, бронята беше изгорена на още няколко места. Две пушки се изпариха, шестима войници загинаха, един млад мъж беше полуизгорен, а едно момиче временно загуби скалпа и пръстите си. Като по чудо успяхме да избегнем детонацията на снарядите. Момчетата обаче отговарят. Самият Артър направи бърз изстрел, нокаутирайки триместен атакуващ самолет. Светлана, с удължен език, облиза мъжа по устните.
  - Мегаквазар!
  - Нека имаме хиперанихилационно (супер-разрушително) плазмено изригване!
  Два тетраплана бяха свалени от други оръдия, а три стрелкови кули бяха свалени на разрушителя. Но точно в този момент ракетният крайцер насочва оръдията си към тях. Младият мъж усети дъха на смъртта в лицето си, злата старица с коса се закани, а капитан Артър издаде заповед.
  - Гъвкаво отстъпление!
  Батерията се върна, но малко закъсня. Изглеждаше, че вакуумът боли от болка и през него премина хиперплазмен вихър. Ужасен удар от гравитационна вълна улови батерията. Пет оръдия и дванадесет членове на екипажа наведнъж се оказаха напълно изпарени. Артър и останалите бяха изхвърлени назад от гравитационната вълна. Капитанът прелетя, удряйки главата си в корема на Светлана. И това е трудно:
  - Леле, ти си черна дупка! - измърмори младежът.
  През бронята минаваха големи пукнатини. Те прорязват като дерета лилавата повърхност на метала, повече от милион пъти по-силен от титана. Каква колосална сила се крие в хиперплазмата, способна да движи звезди и да гаси квазари. Но това е само шесто, седмо и т.н. състояние на материята. От всяка молекула може да се получи цял океан от хиперплазма. Теоретично (това все още не е достъпно за хората), една елементарна частица ще възпроизведе цялата вселена. Или унищожи! Това са квази-божествените способности на хиперплазмата.
  Батерията се плъзга по гъвкавия колапс, войникът е притиснат надолу от отслабената сила на инерцията. След това пружината се освобождава и батерията отново открива огън само в друга точка на пространството.
  Артър командва:
  - Ударете с тесен лъч, превключете оръжията в режим на игла.
  Тъй като компютрите са изключени, това трябва да се направи ръчно. Регулирайте доставката на хиперплазма с помощта на барабана. Но да се направи нещо подобно дори не е лесно, това, което ни спасява е, че програмата за обучение предвижда и този форсмажор. Момчетата и момичетата се справят с този проблем в автоматичен режим. Артър се прицелва в ракетна лодка, стреляйки с лека преднина. Чува се най-тънкото скърцане на разрушения вакуум, лодката се разкъсва на парчета. Съдейки по силата на експлозията, се получава детонация на боеприпаса. Светлинното петно унищожава колата. Тетрапланът също беше унищожен, момичето направи точен изстрел.
  Крилата излитат отделно, а в същото време пламтящата опашка се върти във вакуума.
  Вражеската бригантина получава допълнителни щети, но отговаря с масивни залпове. През пукнатината прониква струя, която отхвърля момичето настрани, разкривайки златни гърди с алени зърна.
  Артьом изкрещява:
  - Виждате ли колко е готино! Чернодирно!
  Светлана удари момчето по коляното:
  - Продължавай така! Вдигнете рицарския боздуган по-високо!
  Бригантината във формата на капка настръхна от залпове. Бодливи капки роса от хиперплазма бяха разпръснати из цялото бойно пространство.
  Артър подсвирна:
  - Хвърли се!
  Отстрани се появи фрегата и в същото време съседната батарея избухна. Изглежда, момчетата нямаха късмет; попаднаха на тежка ракета или виброполе, което разпраши най-издръжливия метал.
  Младият мъж се опита да усуче платформата, за да оцелее при такова нападение. Но опонентите също са професионалисти от висока класа, завършили почти същото училище.
  Темпропреоновото оръдие е унищожено. Беше разцепен на купчина искрящи части. Момичето и момчето, поднасящи пистолета, бяха отхвърлени назад като ударени с бухалка. Те се блъснаха в бронята, леко сплескани, потръпвайки с еластичните си тела.
  Артър почувства студ в дъното на стомаха си. Плътността на плазменото изригване на врага се засили и изглежда, че в битката са привлечени нови сили. Например, самият ултра-боен кораб е с размерите на приличен астероид, а формата на масивен кинжал, осеян с емитери, излъчва цял богат модел от хиперплазмени струи. Огънато вещество, усукано във формата на хибрид на кукла и акордеон, падна върху крайцера на Велика Русия. Други потоци от унищожение смазаха четири артилерийски платформи с форма на сълза.
  Артьом отново се опита да извърши контраманевра, но поради сериозна повреда скоростта на батерията се забави.
  Самата Светлана беше тежко ранена, като загуби ръката си:
  - Все пак боли! - Тя каза. - Жалко, че развалих такъв грим!
  Приятелят й саркастично подхвърли:
  - Загубата на друго място, дори и при регенерация, създава проблеми с оргазма.
  Момичето шеговито се закани:
  - Тази простащина, ще те пратя на съд.
  Артем патетично заяви:
  - Да умрем с достойнство! Другари по оръжие!
  Младият мъж преживя много тежко. Сега батерията беше буквално на острието на кама. Платформата се разцепи, младите момичета изпищяха.
  - Обсесивна заплаха от първа степен.
  Нивото на изпомпване на енергия спадна бързо. Оръжията почти напълно загубиха способността си да стрелят. Артър дръпна барабана, супер плазмен балон излетя от цевта, блещукайки с всички цветове на дъгата, той се спука недалеч от пистолета.
  - Зилч! Зарядът е изчерпан! - измърмори Артър. - Остава само едно!
  Руски воин умира храбро,
  Да умреш за отечеството е чест!
  Мечът на съдбата искри над него като лъч,
  Всичко, което остава, е да ударите тарана - прочетете молитвата на мига!
  След като ръчно включи принудителното ускорение, аварийната суперматрица, той се хвърли само напред с помощта на хиперфотонна струя. Тук, в зависимост от късмета ви с целта, е почти невъзможно да се прицелите. Освен ако не използвате уменията на магьосник (тук всеки има екзотерични способности, но нивото е различно; с помощта на компютрите са се научили да регулират генетиката, за да увеличат способностите в много ограничен мащаб). Накрая младежът стисна ръката на приятелката си и я придърпа към себе си. Устните нямаха време да се слеят в целувка; в резултат на тарана на грандиозния боен кораб младежът, момичето и дузина други млади индивиди изчезнаха в хиперплазмена светкавица. Самият боен кораб загуби две въртящи се кули и забави неумолимото си движение.
  Капитан от първи ранг Андрей Лисовски се закле:
  - Добрите момчета са унищожители. Не повече вакуум от моя!
  Неговата заместничка Клара Новик възрази:
  - Защо момчета, може би там има момичета. Все пак жените в армията са повече от мъжете. Големи гърди - стреля добре!
  - Но не сред висшия команден ешелон.
  - Не бих го казал, освен ако не вземем възкръсналите от мъртвите владетели и военачалници от миналото! - каза офицерът с девет звезди.
  (Момичето си помисли какво ще се случи, ако Малюта Скуратов бъде възкресен), защото в този случай аферата й с генерал-майстора ще бъде изпълнена с наказание. Защо? Човекът краде, иска да купи планета с роби и да се прехвърли в икономическите войски. Нещо повече, той дори продава fiki crack за слаборазвитите сателитни държави. Като цяло Вселената е много голяма с секстилиони звезди и планети, много от които никога не са виждали хора. Вярно, почти всички повече или по-малко развити цивилизации са завладени от Русия, но има разни неконтролируеми дребни неща, някаква космомафия. Някои генерали нямат нищо против да спечелят от това. Вярно е, че при сегашното най-високо ниво на технологиите е възможно да се контролира всяка стъпка и мисъл на човешкия индивид, но... За решаването на определени проблеми са необходими и корумпирани служители. В края на краищата английските крале и дори руските царе, като Иван Грозни, не пренебрегваха да прибягват до услугите на частници - естествени пирати.
  Така че донякъде на мафията е позволено да функционира в пресечен вид: засега, засега! Това изобщо не пречи на войната.
  И сега, когато всяка секунда експлодират хиляди заплашителни космически кораби и милиони хора умират, някой брои печалбите.
  Константин Рокосовски вижда как неговата армия постепенно притиска вражеската позиция, въпреки всички умели маневри на врага. Засега обаче двете страни понасят приблизително еднакви загуби и не се е образувал нито един котел. Това обаче е трудно при такава мобилност на звездните кораби. Възникват мисли, защо магьосниците се колебаят? На друго ниво предстои грандиозна магическа битка. В него силите на паранормалното ниво трябва да се борят в ужасяващата прегръдка на унищожението.
  Маршал Вер-Вар предложи на Рокосовски хибрид от глиган и жаба.
  "Мисля, че е време да приведем в действие основния резерв, като го изпратим в дълбок байпас на главните линии." Тогава той ще се озове точно в тила на неспокойния Александър. Ще последва мощен удар в тила, който ще завърши поражението на врага.
  Хипермаршалът на Звездния флот Рокосовски беше скептичен:
  - Въвеждането на основния резерв в битка, когато не се знае какво е намислил врагът и с какво разполага, е най-малкото хазарт!
  Момичето елф, също маршал, каза:
  - Ако има пукнатина в язовирната стена на врага, тя трябва да бъде унищожена възможно най-скоро. В противен случай ще бъде запечатано. Не трябва да пропускаме шанса си при никакви обстоятелства. Необходимо е незабавно да се даде заповед за придвижване на резерва, преди подкрепленията да се приближат към противника.
  Рокосовски се намръщи, но той наистина има голямо предимство в момента и е напълно възможно да пропусне шансовете си за победа. Хипермаршалът обяви:
  - Придвижете напред ударната група и я изпратете по маршрут 98-79-32. Моя заповед е да предотвратя този начин.
  Ver-Var дори предложи:
  -Нека групираме единица на десния фланг, тогава ще имаме голям котел, преди врагът да се обърне.
  Рокосовски извика:
  - Хвърлете помощни единици в битка! Завършете фланговата маневра.
  Елф отбеляза:
  - Можете да изпратите поръчка психически! Телепатична вълна! Не викайте!
  Рокосовски се смути:
  - Извинете, това е навик от войната.
  Резервът се командва от супермаршал Маша Подземная. Красиво момиче, сравнително младо за такъв висок пост, с огнена коса и пламтящ поглед, тя разгърна мощен резерв от петдесет милиона звездолета и милиард и половина изтребители тетраплани. На този ден Маша отбеляза своя точно петдесетгодишен юбилей - по стандартите на съвременната цивилизация, която не познава старостта: на практика детството. По едно време това момиче беше едно от избраните милиони. Хиперелектрониката избира всяка година петстотин хиляди от най-генетично надарените момчета и петстотин хиляди от най-добрите момичета. Започвайки от ранна детска възраст, те са били специално обучени, обучени и заредени с енергия. Започвайки от двегодишна възраст, те полагаха многостепенни изпити три пъти годишно; започвайки от десетгодишна възраст, те полагаха изпити четири пъти годишно, от двадесет години - шест пъти. На трийсет и три години само един на милион стана император на Света Русия. Във Велика Русия, подобна система, двете паралелни вселени са почти абсолютно сходни! Императорът формира щаба на Върховното командване, което включва шестте най-талантливи представители от избрания милион и шестима свободни членове, които са поставени на власт от самия император. Това може да са както онези, които са се отличили в битките, така и възкресените командири от миналото.
  Маша обаче предпочиташе просто да командва и да атакува, рискувайки живота си в процеса. Момичето, като много надарен командир, не изключи, че отпред я очаква засада. Малки скаути, някои с микронни размери, бяха пръскани из тунелите и гравитационните дерета. Те търсеха и най-малката пукнатина в пространството, изследваха вакуумните полета, за да попречат на врага да се скрие зад камуфлажните полета или да избяга между времената. По-специално, с помощта на техномагията, можете да преместите звезден кораб или дори цяла ескадрила, една хилядна от секундата в миналото и най-напредналият шпионин няма да го открие, а след това армадата изскача. Вярно е, че в този случай ескадрилата може да бъде предадена от присъствието на магия в космоса. Има и възможност за въвеждане на едномерно или дори минус пространство, но дори това може да бъде засечено. Тук врагът няма да бъде спасен дори от частични измервания.
  Звездни кораби се движат във форма на диамант, най-мощен и защитен на върха, по-лек в краищата. Малко напред е облак от тетраплани, те също изпълняват разузнавателна функция. Някои космически кораби се различават от руските във формата на сълза. Това са съдове на съюзници, различни раси, обикновено по-изостанали от земляните. Тук формите на корабите могат да бъдат много изискани, под формата на различни чийзкейкове, гевреци, катерички, зайчета и рибки. Някои използват звездни кораби под формата на кинжали, чудовищно изкривени инструменти за мъчение или, обратно, примитивни детски играчки. Вярно, оръжията не са слаби, предимно руски. Всеки звезден кораб има своя собствена емблема; някои извънземни предпочитат черепи и кръстосани кости, хибридни същества. Сега вълната от кораби се размива и става почти невидима. Те включиха камуфлаж, корабите на извънземните галактики се опитват да се скрият под прикритието на руски звездни кораби. Външно изглежда като камъни, потопени в киселина, те се разтварят бавно, оставяйки облак.
  Маша под земята знаеше, че атака отзад няма да бъде изненада за нейния опитен противник, но разбираше, че Александър Велики е страстен и трябва да се възползва от това. Сега нейните войски се натъкнаха на първата опорна точка. Трябва да се покрие на един дъх. Върху врага падна изключителна плътност на огъня.
  Оркският командир на батареята успява да отговори само с един залп и загива смъртта на смелите.
  - За славата на Велика Русия! - извика оркът. Момичето Каблис (смес от глиган и лисица) успява да изскочи с помощта на спасителния модул, но е настигнато и сплескано от езиците на гравитационната вълна.
  След което резервната армада се опъна малко като змия. Съпротивлението на околната среда се увеличи, във вакуума на междувселенското пространство проблеснаха фрагменти от дробни измерения. Маша разбра, че това ще създаде проблеми в случай на засада, и нареди леко да намали скоростта, така че разузнаването да има време да обработи всички данни и да анализира състоянието на вакуума. Все пак най-коварните капани са магически! Те са най-трудни за откриване, защото колкото по-силен е магьосникът, толкова по-добре се маскира.
  Джуджето DJ, прошепвайки, предложи:
  - Не внимавай. Ще пропуснем момента, врагът ще се оттегли или ще получи подкрепления. Бавен удар е равносилен на пропуск!
  Маша възрази решително:
  - Предпазливостта на командира е като пръст в юмрук, неразделна част, но не може да замени останалото! Така че вижте дали е излишно.
  Наистина, един от магическите капани проработи. Дузина космически кораби, включително един боен кораб, промениха параметрите си и замръзнаха като стъкло. След което те се разпаднаха под въздействието на триене.
  - Магически мини! - възкликна Маша с тревога. - А ти ни каза да вървим направо!
  Гномът тъжно отговори:
  - Във война загубите са неизбежни! Тъй като има дузина космически кораби, няма смисъл да нулирате времето, необходимо за хвърляне!
  - Разбира се, какво е смъртта на няколко милиона войници! - възмути се воинът.
  - Но милиарди ще умрат! Те неизбежно ще умрат и вече са умрели по време на битката. Така че нека се приближим!
  Маша сравни аргументите и веднага взе решение (тя имаше гъвкавия ум на девица на прогреса).
  - Заповядвам да се ускори рязко!
  Армадата се групира, включват се допълнителни двигатели, реакторите излъчват тератони енергия, но активното съпротивление на околната среда забавя движението.
  Маша видя, че контурите на корабите се тресят от безпрецедентно напрежение, хиперсплавта вибрира, на път да се сплесне. Момичето нареди:
  - Освободете радиация в седемдесет и седем диапазона, трябва да смекчите вакуума и да разделите фрагментите с извити размери.
  Огромните космически кораби изглеждаха обвити в мъгла, множество излъчватели стреляха, опитвайки се да смажат всички завои и напрежения на пространството.
  В центъра на битката хиляди кораби експлодираха всяка секунда и много отломки осеяха всички подходи към звездите. Сега два огромни ултра-дредноута се сблъскаха и започнаха да падат върху изумрудената звезда. Огромни хилядокилометрови капковидни блокове паднаха на повърхността, изпъкналостите се издигнаха веднага, уловили петдесет тетралета с горящите си листенца.
  Рокосовски отбеляза със задоволство:
  - Вражеската съпротива пада! Най-вероятно той вече мисли за избягване на пълно унищожение. В този случай чуйте заповедта ми!
  Хипермаршалът обяви:
  - Маша! Ускорете максимално и отидете отзад! Трябва да ударите боксьора в задната част на главата.
  Момичето отговорило:
  - Правя всичко по силите си!
  В потвърждение на думите й още две дузини звездолети се натъкнаха на магически капан. Малко над половин милион войници се превърнаха в лепкав крем и сладкарски изделия, замръзващи във вакуум.
  - Виждате ли, врагът много умело е минирал всички подходи!
  - Не сме имали такива загуби! Да ускорим! Изцедете всичките си резерви, давам ви още тридесет мултисекунди, за да достигнете началната точка.
  Тридесет мултисекунди са малко повече от шестдесет и три обикновени секунди. Маша се закле, че няма да позволи да закъснее.
  Александър Македонски се извиваше с армията си като боа. Току-що получи известие: идват подкрепления. Освен това усещаше, че идват в тила му. Оставаха само две възможности. Или бързо отстъпление за спасяване на армията, или разделяне на войските, което прилича повече на самоубийство. Опитният командир, сравнявайки възможностите, избра първото: в междувселенското пространство няма населени системи или индустриални съоръжения, което означава, че той може да се оттегли, без да жертва нищо. Как се нарича толкова красиво: отстъпление.
  Александър Велики ясно заповяда, изпращайки телепатичен импулс:
  - Обявявам преместване!
  Огромни маси звездни кораби и мобилни станции, огъващи се в сложни спирали, започнаха да се отдалечават много по-бързо. Безкраен океан от проблясъци и светлини започна да се смесва към Лисичата порта. Самият Александър, противно на съветите на експертите, се бори в разгара на всичко, рискувайки живота си. Той лично изпрати хиперпулс от централното оръдие, работещо на принципа на космическа бормашина. Хиперпулсът се захапва в полето на полупространството, пробива матричната защита на различни излъчвания и прониква в бронята. Малък кораб ще се разлети, голям ще получи впечатляваща дупка. Недостатъкът на оръжието е недостатъчната скорострелност, както и фактът, че самият импулс е лесно да се събори, ако се насочва.
  Следователно е по-лесно да го изпратите по права линия, но това изисква умело прицелване. Тук Александър започна да стреля сам. Това може да е грешка, тъй като му липсваше генетичната памет да стреля с различни оръжия. Но по някаква причина зверският инстинкт на воина не го подведе. Попаденията бяха чести, само оръдието на скоростната фрегата не беше достатъчно мощно. Но никой не успява да влезе в македонския космически кораб. Изглежда, че е омагьосан - но защо изглежда така! Няколкостотин магьосници, включително елфи и фирибиди (същества, живеещи вътре в звездите), говориха с фрегатата, променяйки теорията на вероятността толкова много, че дори и най-умната ракета не можеше да удари.
  Но той все пак трябва да се оттегли, бавно да се отдръпва към Лисичата порта.
  Владимир Кашалотов получи няколко тежки наранявания, след като премина през безброй опасности в лабиринтите на астероида. Накрая излетя на повърхността. Бедният младеж видя, че армията му вече е далече, Света Русия е напреднала значително и е смазала формациите на Александър Велики. Сега оставаше само едно нещо, да се оттеглим при нашите, надявайки се, че такава малка бойна единица няма да бъде забелязана в суматохата на битката.
  Воинът все още беше много млад: само четиринадесет цикъла, но естествено знаеше всички техники на камуфлаж и принципите на оцеляване в тила на врага. Първо, можете да се опитате да се привържете към вражеските войници. Те са почти еднакви, същият руски език, същите предимно славянски лица, с руси коси. Но микрочиповете, разположени в тялото, веднага ще го предадат. Всеки боец съдържа няколко милиона малки - по-малко от хилядна от микрона, състоящи се от отделни компютърни молекули. Не, няма да е възможно да се проникне, шпионите в условията на тотална електронизация са специално обучени с помощта на най-сложните програми.
  Момчето реши, че може би е по-добре просто да се скрие? Какъв ход! Но има по-добра идея. Той ще опита, може би ще се получи?
  . ГЛАВА Љ 2.
  Мирабела Снежанка беше изключително надарено момиче. Не напразно почти веднага, още от кибер утробата, компютърните анализатори я избраха за една от милионите избрани. Разбира се, въпреки че няма много голям шанс да станете велик лидер - императорът на Святоросия. Според негласното правило: един мандат управлява момче, а след това винаги управлява момиче. След момичето пак момче. Така е за вечността. Жената и мъжът, различни по природа, не позволяват на Руската империя да се потопи в блатото на бюрократичната рутина и не позволяват на човечеството да загуби своята динамика: желанието за власт и прогрес. Всяка година се отпускаше специален милион, дори ако няма нужда да се заменя императорът, защото има голям брой служители от по-нисък ранг, като сатрапи на метагалактики или галактики. Въпреки това във Вселената има милиарди галактики и по правило избрани "милионери" получават по-високи позиции. Добре се представят и в действащата армия. Възрастта на Мирабела не беше съвсем подходяща за императрица: (обикновено това се случва веднъж на всеки тридесет и три години), но в бъдеще тя можеше да разчита на най-високите постове в универсалната, почти безкрайна империя. Как стана така, че тя беше изключена от избрания милион? И бързото издигане на вашата кариера се превърна във опашка? В една кибернетична империя лидерите, които контролират свръхмощната електроника, имат огромна власт. По-специално тези, които наблюдават избрания милион, те от своя страна се контролират от различни разузнавателни агенции. Човек може да си представи каква огромна власт имат отделите Любов и живот, Чест и права, Защита на трона, електронно управление и други.
  Има общо дванадесет разузнавания, всяка от които контролира другата. В тази ситуация здравословната конкуренция между отделите е добра за каузата! Борбата е като светлина за очите, тя може да бъде уморителна, но горко на човека, ако изчезне напълно! В същото време се води активна борба с хакерите. Като цяло хиперинтернетът стана твърде опасен поради различни виртуални войни. Има и хакери-саботьори и свързани с местната мафия и извънземни, които мечтаят да сложат край на хегемонията на човечеството. Води се безпощадна борба с хакерите, която се следи от специални хора и мощни програми за сигурност. Самият хиперинтернет (той работи в мулти-кинезисно пространство, където всички измерения са като бримки в тъканта, енергията и материята изчезват и незабавно се изхвърлят милиарди парсеци вход. Скоростта на трансфер на информация се доближава до безкрайност, но материята става полуфизическа .Дори времето в една част на обекта се забавя, в друга се ускорява, в трета се движи назад!Но още по-зле е с измеренията.Когато главата е четириизмерна, гърдите са десетизмерни, ръцете са двадесет измерения, а краката са всичките сто, и дори с частица, човешката структура се разпада за част от секундата след ползата от мултикинезата, както и звездните кораби Но може би от време на време не само информация или магически потоци ще могат да се движат в него) от време на време се изчистват, но врагът, като правило, хвърля саботажни програми, вируси, боа, червеи, дракони, петна и други видове, които правят работата на всички комуникации и комуникация толкова трудна, колкото възможен. Естествено, системите не са затворени, постоянно се движат и управляват. Но ако служителят е и магьосник, тогава рискът може да си струва. Абрам Хинштейн, един от милионите избрани, който контролира изпитите и освен това мощен магьосник, искаше русата Мирабела, тогава все още външно нежно дете, да изпълни молбата му.
  Факт е, че момичето имаше феноменална способност да контролира компютър, това беше нещо като електронна хипноза и телепатия. Сякаш се беше сродила с космическия свръхразум. Така че защо да не се възползвате от това? По-специално, за да дадете максимален резултат на определени кандидати за момчета, за които можете да получите значителна сума от корпорациите. Или изтеглете част от парите от електронен файл. Или се опитайте да продадете няколко дузини планети на фиктивна компания. Само всичко това се следи от електроника, която не можете да убедите, но понякога можете да излъжете. Най-трудно е да се заобиколят софтуерните блокове на специалните служби, има милиони различни нива на защита. Но момичето можеше да убеди електрониката толкова много, че най-мощните програми за наблюдение биха пропуснали псевдонима. Един особен и все още слабо разбран феномен. Освен това момичето все още не можеше напълно да контролира способностите си, те се проявиха при определен наклон на звездите, когато галактиките бяха подредени в неразбираемо сложен състав. Абрам Хинштейн, хитър, коварен и сръчен, успя с помощта на своите извънземни съучастници да симулира кибер дублирания, които трябваше да заблудят хиперплазмените свръхмощни компютри. Сега, за да извършите измамата и да замените блока с данни, всичко, което остава, е временно да заспите общите програми, предназначени да противодействат на шпионските хакери. Освен това момичето трябваше да бъде измамено, тъй като е ясно, че тя не би се съгласила съзнателно на такава измама. Само как да стане това, защото Мирабела Снежанка, въпреки крехката си възраст, е една от милионите избраници.
  Но еврейският ум е хитър за подлост! Мирабела е твърде мила, трябва да я натиснем! Тук дори не съжалявате за собствената си дъщеря. Фактът, че момичето му може да умре, не се брои. Ще направят повече в инкубаторите.
  Мирабела току-що бе завършила пистата с препятствия. Изящните й боси крака се плискаха върху течния хелий. Розовите пети са напълно измъчени от болкови импулси и лъчи на унищожение. Момичето изглеждаше на около седем или осем години, със златиста къдрава коса, донякъде напомняща на малката Герда, преминала през много ултрахолографски чудовища и псевдороботи, тя беше жестоко ранена. Вярно, деликатната кожа беше възстановена точно пред очите ни, а краката, посинели от ужасния студ, придобиха розов оттенък. Виждайки Аврам да лети, момичето се усмихна:
  - Какво ще ми кажеш? Колко точки съм издържал теста?
  Аврам отговори:
  - Съдейки по броя на посещенията ви, все още е далеч от сто.
  Момичето въздъхна:
  - Уви, аз съм несъвършен като войн, така че благодаря за вашата честност. Но защо изглеждаш толкова тъжен?
  Аврам каза с показна горчивина:
  - Помниш ли дъщеря ми Сима?
  - Да, много интересно момиче!
  - И освен това тя не е послушна.
  Мирабела мило отговори:
  - За съжаление едно дете не може да се държи перфектно. Може би съм опитал нещо забранено?
  Авраам пророни сълза:
  - Само да беше! Знаете ли, докато си проправяше път през хиперинтернет, тя реши да проникне в данните за подготовката на избрания милион, което е строго забранено.
  - Да, нашите данни са секретни! - потвърди избраното момиче.
  - И така моето момиче се озова в плен на програми за наблюдение. Всеки момент можеше да бъде извадена и съдена като шпионин.
  - Толкова малък?
  - Знаете ли, шпионажът няма възраст. Тя ще бъде лишена от личната си матрица и изпратена в кариерите, където ще работи като роб в продължение на векове.
  - Еха!
  "Като небрежен баща, който е пропуснал да се грижи за сина си, аз също ще бъда наказан. Но не ме интересува, не мога да живея, като знам, че любимата ми дъщеря, дете войник, ще служи в затворническата армия.
  Мирабела погледна Аврам, който, като умел актьор, изобрази скръбта толкова естествено, че момичето се почувства неспокойно:
  - Аз ще ти помогна! - каза Мирабела със съчувствен тон.
  Аврам отговори:
  - Не! Никой не може да ми помогне!
  Мирабела, със зле скрито вълнение, отговори:
  - Усещам, че галактиките са на път да влязат в нещо като кристална решетка. Това означава, че мога да приспя охранителните програми и да измъкна дъщеря ви.
  Аврам се престори на колебание:
  - Но това ви е строго забранено, ако ви хванат, ще бъдете извадени от избрания милион или дори изпратени в кариерите.
  Момичето каза строго:
  - Не ми пука! Ще помогна на Сима. Последвайте ме, ще видите как го правя.
  Аврам каза с дъх:
  - Вашето благородство е достойно за императрица.
  - Достоен за човек! - поправи го Мирабела.
  Момичето излетя с Аврам. Хитрият специалист работил предварително с всички проследяващи устройства и се смятал за сигурен. Момичето и коварният възрастен сложиха каски и се потопиха в сложен електронен свят, пълен с информация.
  Мирабела се чувстваше като богиня сред много измерения и сфери. Струваше й се, че лети по широка магистрала и различни виртуални програми се втурват наоколо. Някои безобидни приличат на крави, катерици, лалета - смесица от слонове и лалета и други красоти.
  Напротив, имаше страшни: страховити и опасни вълци, тигри, дракони и такива чудовища, че и най-запаленият режисьор на ужасите би полудял от страх. Има и хибридни видове: смес от кактус и тигър, картоф и камила, банан и скат, октопод и мухоморка. Момичето обаче не се страхува, то е изпитало нещо различно в бойните спаринги. Буквално от деня, в който се появи техният инкубатор, бебетата бяха научени да се бият (по-точно да убиват), както и други науки. Децата всеки ден се бият помежду си или с различни оръжия, или голи, като често момчетата са двойки с момичета. Те не познават съжаление и въпреки това момичето запази подобие на нежност в душата си. Мирабела прелита покрай виденията и се изправя пред страхотните мега-мрежови програми за наблюдение. Те приличат на огромни лъвове от бодливо прасе и кучета пазачи на акули. Виртуалната реалност им придава ужасяващ вид. Абрам спира:
  - Виждаш ли ги?
  Мирабела отговаря спокойно:
  - Напълно безвредни са!
  - Не бих казал това!
  Момичето лети до гигантските бодливи лъвове. Той им маха с ръка:
  - Скъпи мои, как се чувствате в ареста?
  В отговор се чува приветствен рев:
  - Слушаме те момиче!
  Мирабела продължи с нежен тон:
  - Вие сте толкова сладки животни. Носите трудна охрана, постоянно сте нащрек. Сигурно ви е невероятно трудно?
  Лъвовете и кучетата пазачи отговарят:
  - Трудностите не ни плашат!
  Мирабела се съгласи:
  - Това е вярно, но наистина ли не искате да се потопите в светлия, чист свят на съня? Да разбереш какво са детските мечти, какво е да тичаш през светла поляна, когато душата ти е спокойна!
  Програмите пазители измъркаха доволно:
  - Може би си права, момиче.
  Мирабела направи няколко подавания с ръце. Страховитите хищници постепенно започнаха да заспиват. Положиха яростните си глави на коленете си и се чу тихото хъркане на хищнически програми.
  Огромните чудовища млъкнаха, когато момичето каза:
  - Сега пътят е свободен! Можете да освободите дъщеря си!
  Аврам, скривайки отвратителната си радост, отговори:
  - И ще направя това сега. Отпуснете се и не надничайте.
  Момичето многозначително се обърна и Аврам започна своята разрушителна работа. Той бързо изтегли необходимата информация и преведе средства. Трилиони рубли потекоха в джобовете му. Изглеждаше, че всичко върви блестящо, отварят се златни потоци.
  Тогава изведнъж хиперинтернетът беше покрит с непрогледен мрак. Аврам започна да се тресе, изруга гневно:
  - Що за вакуумна дяволия е това!
  Пространството се залюля и Ейбрам и Мирабела се озоваха в сива стая, пълна с роботи с много пипала.
  - Вие сте арестуван от правителствени хакери! - обяви гръмовен глас.
  Аврам извика:
  - Това е грешка! Бях измамен!
  - Тук няма грешка! Ти си главният престъпник!
  Подлият интригант изкрещя:
  - За всичко е виновна Мирабела! Тя ме насърчи да извърша престъпление!
  - Всички знаем кой кого е подсказал! И ще отговаряш пред закона! И момичето показа, че има опасни способности.
  Мирабел бе сграбчена за китките и ръцете й бяха умело извити. Момичето ритна босите си крака, които бяха ударени много болезнено с гравио-неутрино камшик. Болеше толкова много, че Мирабела остана без дъх. Момичето отново беше ударено по-силно, така че тя скръцна със зъби. Розовите пети бяха леко подути и посинели и се появиха няколко капки кръв. Третият удар изтръгна стон от устните на момичето, русата й коса блесна и настръхна. Последвали още удари, петите на момичето димели. Мирабела извика:
  - Всичко е по моя вина. Не измъчвайте Аврам.
  Ударите спряха и се чу весел женски глас:
  - Пак ще разпитаме Аврам. А ти си благородно момиче, виждаш ли как защитаваш този негодник. Ще ви изпратим в килия и тогава ще решим съдбата ви. Този тип е за истинско мъчение.
  Аврам започна да говори с много отвратителен тих глас:
  - Не, недей! Този кометен дявол ме измами!
  Оглушителен глас го прекъсна:
  - Не карайте хиперплазма, имаме всичко написано! А това, което не знаем, ще ни кажете, когато специалистите поемат работа вместо вас. Що се отнася до момичето, то най-вероятно ще бъде изправено пред публично бичуване и изключване от избрания милион. Но ако прояви наивност, докато защитава опасен престъпник, ще бъде наказана по-сурово.
  От очите на момичето бликна сълза. Тя осъзна, че сега всичко, нейното бъдеще, е на вятъра. Така че това означава сбогом на кариерата й и тя ще бъде прехвърлена в кариерите. Специални мини роботи в тялото създават постоянна болка в телата на затворниците от затворническата армия. Когато работите бързо, болката е по-слаба, ако забавите малко, става невероятно по-силна. И никакви забавления, никаква възможност да се надрусаш на кратък сън, непрекъснат труд и мъки. Друга перспектива е пляскането. Момичето не се страхува от болката, тя е познат спътник във всичките й спаринги и тренировки, но се страхува от унижение. Момчета и момичета ще гледат как я измъчват и сигурно дори ще се смеят. И това е толкова срамно и страшно!
  Мирабела прехапа устни, за да не заплаче. Тя реши, че трябва да изтърпи мълчанието.
  Момичето е отведено в местния затвор. Хвърлиха ме в една тясна килия, където нямаше нито легло, нито столове, само голи стени. Самата Мирабела усещаше, че от пода се излъчва силна топлина, която изгаряше босите й изсечени крака, а отгоре, напротив, замръзваше, карайки мускулестите й голи рамене, които бяха извън нейната възраст, да треперят. Самият престой в килията беше не малко мъчение. Вярно е, че колкото и да е странно, това беше утеха за момичето; колкото повече я наказват сега, толкова повече снизходителност ще проявяват по-късно!
  Момичето благодари на науката, че не е създадено от същата несъвършена протеинова тъкан. Тогава краката й се разпадаха на пепел и тялото й замръзваше. И така усещането е само силно, топлина и парене на детските крака на човешки биоробот. Мирабела е принудена да танцува, за да намали силата на болката. Тя скочи, удари главата си в тавана на килията, изправи се на пръсти и се завъртя. Горещината и студът се засилиха, а това беше много болезнено за даровитото дете. Момичето обаче разбира, че тежкото детство е оправдано: върви война и всяко дете войник трябва да бъде подготвено за тежки изпитания. В края на краищата дори тези, които са назначени в икономическите войски или трудовите армии, нямат детство, те преминават бойна подготовка. Животът на всяко дете и в двете империи започва с факта, че то е покрито с гравитационна вълна и осветено с ултразвук, след което е пронизано от свръхтоков импулс. Опознаването на този свят започва със силна болка! Това трябва да закали малкото и да го подготви в случай на залавяне (има много различни парализиращи излъчвания и самоубийството е оправдано само ако можете да вземете вражески войници или в най-лошия случай бойни роботи със себе си). В плен мозъкът може да бъде изключен, превръщайки се в марионетен роб. Въпреки това имаше предателства и дезертьорство. След това специалните служби ги преследват, опитвайки се да накажат предателите.
  Всеки е търпял болка от ранна детска възраст, дори и императорът! Всемогъщ владетел с абсолютна власт, от време на време преминаваше през курсове с препятствия, изпитвайки същото страдание като всеки поданик. Дори са измислени специални видове хиперплазма и ултра-хипер-супер ток, които трябва да увеличат болката. (Свръхтокът е еволюция на обикновеното електричество, съдържа неизмеримо повече енергия от обикновения ток, скоростта е милиарди пъти по-висока от светлината, напрежението се създава в много измерения наведнъж, интегрално и дробно! Е, възможностите за използване са ограничени само от човешка и не само човешка фантазия.) Да страдаш се смяташе за голяма доблест, а онези, които се страхуваха от болка, се смятаха за по-низши. Те не са били убити, а просто са препрограмирани личностните им матрици. Като цяло суперцивилизацията беше странна: смъртното наказание се смята за нехуманно, а изтезанията, дори за малки деца, са нещо обичайно и дори задължително. Вярвало се е, че всеки човек трябва да изпита непоносимо страдание, което укрепва душата и тялото!
  Мирабела използва специални техники, за да отвлече вниманието си от болката и по някакъв начин да я локализира. Това помогна, но в много ограничена степен. В допълнение, тези мини-компютри, които бяха вътре в момичето, я измъчваха все повече и повече. Еластичните кости бяха усукани, момичето беше буквално изкривено.
  Мирабела се изви толкова отчаяно, скърцайки със зъби, че дори цветни петна се плъзнаха пред очите й. Чувстваше се като в огнен и леден ад. Беше просто ужасяващо, парчета месо падаха и израстваха отново.
  Момичето дори пееше с възпалени устни:
  Моя родина - няма по-силна любов,
  Да се бориш за теб е доблест и чест!
  Необходимо е да се пролее море от кръв за една мечта,
  Победете врага - набирането не се брои!
  
  Моята Рус е свята - в пламъка на сърцата,
  Не мога да разбера красотата на страната!
  Бори се за нея - доближи края,
  Адска зла орда - подла суета!
  
  Готов съм да дам живота си за Отечеството,
  Покажи ни пътя към цялата вселена, Русе!
  Ако тя има нужда, ние ще страдаме,
  Атакувайте в цял ръст и не се страхувайте в битка!
  
  Попитах Бог къде да намеря съдбата,
  Звездите в небето бяха ослепени от светкавици!
  И Господ каза - Не те разбирам,
  Моят отговор е прост - вечно служете на Русия!
  Дори стана малко по-лесно! Тя никога, независимо от мъките, няма да предаде Святоросия. И все пак болката е заслужена, дори трябва да се накаже по-силно, за да не се чувстват другите така.
  Въпреки че времето изглеждаше да тече мъчително бавно, в действителност бяха изминали само час и тридесет земни минути. Когато те измъчват обаче, ти се струва цяла вечност.
  Момичето беше вдигнато от силово поле и извлечено навън. Изпратена е да бъде бичувана публично. Мирабел много се срамуваше и не защото беше гола, в една развита империя нямаше нищо срамно в телесната голота; по време на спаринг с момчетата те се биеха напълно голи, без никакви неприлични мисли. А сексът в технотронния свят съвсем не е същият, какъвто е бил в древността. Възможно ли е да се сравнят бухалка и водородна бомба? Мирабела беше само смутена от чувството за вина, че е арестувана. Освен това тя ще трябва да се раздели с тези момчета и изглежда завинаги. Деца от избрания милион, обикновено много красиви, дойдоха на наказанието си полуголи само по шорти. Поради развитите мускули не можете веднага да разберете кое е момче и кое момиче. Вярно е, че момичетата носят червени шорти, а момчетата - сини. Късо подстригани, безстрастни лица. Те са толкова добре обучени, че когато Мирабела се появи с ръце, завързани с белезници отзад, не се чу дори тътен. Красивите лица застинаха като идоли, а само няколко момчета си позволиха да се усмихнат леко. Леко - това означава леко повдигане на краищата на алената уста.
  Мирабела им се усмихна в отговор. Въпреки че беше ясно, че скелето вече е готово и бойните роботи-мъчители заеха заплашителни пози.
  Пътят до ешафода изглеждаше болезнено дълъг за момичето, краката й, които бяха преживели много страдания, бавно вървяха по металния под. Мирабела трудно се сдържаше да не заплаче. Едно от момичетата изплези език и веднага го скри. Колкото и да е странно, Мирабел се почувства по-добре след това, тя се засмя.
  В отговор тя беше вдигната и хвърлена на ешафода. Момичето беше вдигнато във въздуха и притиснато под силово поле. Гласът на командира прозвуча:
  - Тъй като нашата ученичка, Мирабела Снежанка, позволи нейните способности да бъдат използвани за престъпни цели, показа прекомерна мекота и липса на предвидливост, тя е осъдена на публично наказание и изгонване от избрания милион. Какво искаш да кажеш в отговор?
  Момичето с мъка сдържа сълзите каза:
  - Направих грешка! Така че ще отговарям за нея с цялата си строгост пред закона!
  - Старт! - каза невидимата жена.
  Момичето е ударено от болкова радиация. Толкова силно, че веднага освети тялото, чак до ребрата и вътрешните органи. Всички видяха скелета на Мирабела и разпадащите се вътрешни органи. Момичето изпита толкова силна болка, която преди това й се струваше неразбираема. Никога досега такива ужаси не са сполетявали всяка част от тялото. Мирабела изплю кръв и извика остро:
  - О-о-о-о!
  Между момчетата се чу освиркване. Някой извика:
  - Сиси!
  В този момент вълна премина по пода, удряйки болезнено босите крака на децата.
  Ултратокът удряше болезнено босите ми пети. По принцип по време на такива наказания е обичайно учениците също да изпитват болка. Това прави публичното напляскване много по-възпитателно.
  Момчетата трепнаха, но мълчаха. Изтезанията на Мирабела продължиха. Малкото й тяло не спираше да сменя цветовете си, а съзнанието й показваше различни ужасяващи сцени. Момичето потръпваше от време на време, Мирабел с голямо усилие на волята успяваше да потуши непрекъснато избухващия писък. Те продължиха да я бият, прозирайки всяка елементарна частица от тялото й. Момичето страдаше ужасно, по някое време болката премина всякакви граници и тя отново изпищя.
  Мощният удар на хипертока порази и наблюдаващите зеници. Някои от тях крещяха при това, беше много болезнено.
  Междувременно Мирабел започнаха да бъдат измъчвани по специален начин. Тялото й продължаваше да се разпада на отделни молекули и след това да се събира отново. Изглеждаше, че се разпръсква на фотони и след това се възстановява отново. Залата се срутваше от многоцевно оръдие, под въздействието на анихилационни снаряди ставаше все по-болезнено. Всяка клетка на организма, макар и не белтъчна, а жива, се разпадна на съставните си елементи - по-малки от кварките, и тогава, чрез силата на суперматрицата, това беше като прераждане. Тук страданието е такова, че е невъзможно да го разбереш и представиш. Чудовищно кибер изтезание, брутална жестокост.
  Съзнанието, попаднало в океан от болка, не искаше да излезе. Напротив, времето се забави, което направи всичко още по-болезнено. Това продължи доста дълго време, всяка секунда беше изпълнена с мъка като Слънцето с фотони! Учениците от избрания милион също бяха обсипвани с различни лъчи и излъчвания, за да усетят по-добре вината на другите. Момчетата крещяха, трепереха, но стояха неподвижни: болката е благословия, укрепване на волята, основата на победата! Следващият етап от мъченията беше навиването на тялото в тръба и прокарването му през огнен пръстен. Това е и допълнителен акорд в симфонията на мъчението. Костите на Мирабел се чупеха от време на време и след това болезнено се сплитаха. На момчето, което се осмели да се смее, ръцете и краката му бяха отрязани и след това отново закрепени. След което се появи холографски тигър, който поглъща плът, това е невероятен ужас, скърцане със зъби. За щастие на Мирабела, самата императрица (владетелят е способен, със своя хиперплазмен мозък, да възприема едновременно милиони проекции и видови холограми! Което означава, без да губи контрол над вселената с малка част от съзнанието си, да даде телепатична команда!) се смили над момичето и нареди:
  - Достатъчно! В противен случай момичето ще загуби уникалната си топлина от страданието. Трябва да благодарим на Всевишния, че поне някой има състрадание!
  Тази фраза се вписва в импулс, който отне две наносекунди. След края на кибербичуването Мирабела, която е изпаднала в състояние на ступор и е загубила човешкия си вид, е изпратена в рехабилитационен център за преглед на психиката ѝ. Така уникалните й способности бяха сигурно блокирани, а самото момиче беше включено като дете войник в редовните войски. Сега тя трябваше да преследва трудна военна кариера и да изкупи вината си с кръв!
  Но преди това преминете цялостно обучение. Но нямаше голяма разлика, освен че главата не беше толкова натъпкана със знания, колкото тази на избрания милион. Въпреки че проведоха допълнителни занятия с момичето, очевидно отчитайки изключителния й генетичен талант. Момичето се развиваше, преминавайки през сложна наука, въпреки че не харесваше самия боен процес, тя тренираше със студен ентусиазъм.
  Минаха години и сега тя е младо момиче, на четиринадесет цикъла, изглеждащо като атлетично изградена богиня. Четиринадесет цикъла са възрастта на пълнолетие, пълна зрялост. Като цяло, на теория е възможно да се ускори растежа до такава степен, че всички бойци да бъдат във форма за една година, но все още няма такава нужда. Повече време означава по-добра подготовка!
  Мирабела участва като редник в първата си битка. Тя се биеше на тетраплан, но покриваше задните комуникации. Или се опитаха да се погрижат за нея, надявайки се по някакъв начин да използват уникалните й способности по-ефективно, или не й се довериха особено, но досега момичето не успя да убие нито един вражески войник.
  Войната предизвика у нея смесени чувства, от една страна, като бившо дете войник, преминало през много виртуални битки, тя естествено искаше да се бие истински. Но от друга страна, убивайте момчета и момичета като нея. Напълно логичен въпрос - защо!
  Лермонтов също пише за кавказката война с чеченците:
  Руските простори са огромни,
  Има достатъчно място за всички под синьото небе!
  Защо да пръскаш планините с кръвта си,
  О, човече - защо се карате?
  Наистина, тук говорихме за война между мюсюлмански чеченци и руски православни християни. В случая руснаците са основната нация, а останалите народи на земята, обединени в едно семейство, явно са си загубили ума и просто се изтребват взаимно в тотална междувселенска война! Що се отнася до религията, Библията, Коранът, Талмудът и други книги се класифицират като древен фолклор. В новата религия човекът заема централно място. Смята се, че той трябва по волята на Всемогъщия да стане истински Бог. И разбира се, славяните са специално богоизбрани. Според традицията религията запазва предишното си име Православие, но същността става друга. Хората печелят награди на небето с интелигентността и личните си заслуги към Русия. Наградата се определя от самия човек и на първо място от императора. Но императорът не е Бог, а по-големият брат или сестра на всеки индивид и той може да бъде законно отстранен (което все още не се е случило).
  Човекът като единороден син на Бога: стои над другите раси и народи. Въпреки това, най-близките раси се считат за елфи и хобити. Последната раса получи името си поради приликата си с известни същества от древния човешки епос. Вярно е, че някои ги наричат аниони, вярвайки, че творението на великия руски писател на научна фантастика Рибаченко е много по-сходно с хобитите на англичанина Толкин. Този вид расте в обратна посока, от стари хора до деца. Вярно е, че анхобитите (компромисно име) наскоро постигнаха безсмъртие, замръзвайки на нивото на десетгодишни деца. Външно те са сладки, много подобни на хората, но не толкова чудовищно мускулести като съвременните воини. По-скоро те са подобни на онези деца, които са били в древни времена. Има много малко възрастни и стари анхобити; в древни времена по-голямата част от тях са били деца. Живеейки в центъра на галактиката в топъл климат, тези вечни деца обикновено тичаха боси, поради което може би започнаха да ги свързват с хобитите. В технотронно отношение не са много развити, не успяха да създадат голяма космическа империя, но в магическо отношение... са изключително силни. Елфите, от своя страна, също по-ниски от хората в технологиите, имаха много магически училища. Освен това имаше цяла поредица от войни между тях и хората. И никой не знае как свърши, ако елфите бяха обединени. Но след като загубиха много трилиони индивиди, елфите се примириха с ролята на младши партньор на човека. Освен това понякога дори на елфите е било позволено да командват хора и да заемат позиции в руската армия.
  Мирабела просто се оказа под командването на офицер от елфи.
  Не толкова мускулеста като земните момчета, тя веднага хареса бляскавия и много грациозен елф. Имайки предвид свободните нрави на свръхцивилизацията, не е изненадващо, че са правили любов. И елфите са много изобретателни по този въпрос, те имат цяла култура на ерос, датираща от много милиони години (цивилизацията на елфите е несравнимо по-стара от земната). Това беше чудесно за нея, но елфът (чиято плът не е толкова издръжлива като човешката) беше силно смачкан, а деликатната й кожа беше изгорена от биоплазмена енергия. И започна да избягва контактите с властната красавица. Следователно те са имали амбивалентни отношения: искат го и го инжектират. По принцип можете да правите любов с човешки воини само в определени часове, по време на специални учения на Ерос. През останалото време специални компютри регулираха доставката на хормони в хиперплазменото тяло, за да облекчат възбудата. Момчетата разбира се са красиви, с тях се работи добре и всички са различни (по време на ученията обикновено сменят партньорите си - това дори е задължително според военните правила, за да се обогати и укрепи бионосферата на момчетата и момичетата !), но все пак с елф, а също и мощен магьосник не може да се сравни. Като цяло в магията като такава има много ирационално и не може да се обясни с логика. По-специално, дори високоразвитото биоинженерство не може (надявам се, че досега) да направи всички магически надарени на генетично ниво.
  В навечерието на битката момичето и момчетата преминаха четиричасово обучение на любовта. Имаше много удоволствие, но никаква умора. Имало е обмен на хиперплазма и високи енергии, способни да осветят милионерски град в древни времена. След което доволните и весели бойци бяха разпределени по тетралки.
  Един елфски офицер на име Сайръс (нейната първа истинска и несподелена любов), преди момичето да се качи на своя крилат "кон", се приближи до нея.
  - Познавам Мирабел: това е първата ви битка и наистина искате да помиришете хиперплазмата!
  Момичето отговори с ентусиазъм:
  - Със сигурност! Макар и не заради самата битка, а заради служенето на Отечеството.
  Ще дадем душата и сърцето си,
  Ние сме нашето свято отечество!
  Ще устоим и ще победим,
  И няма да съжаляваме за живота си!
  Мирабел пееше с възхитителен глас.
  - Това е добре! - каза елфът, усмихвайки се очарователно. - Но аз прочетох тайните инструкции на отдела за любов и нежност, трябва да се грижите за живота си. Защо тайно, но властите знаят по-добре.
  Мирабела потръпна: въпреки името Любов и нежност, този отдел се смяташе за най-ужасния от дванадесетте специални служби, контролиращи живота в великата империя. Ами ако искат отново да я подложат на най-сложни мъчения? Кой иска да изпитва мъки? Или ще искат да се обезличат? Изтриване на индивидуалността от душата?
  Момичето каза с треперещ глас:
  - Недоволен ли си от мен?
  Цирус повтори със звънлив глас:
  - Аз не знам нищо! Сигурно нищо не ти е наред! Напълно чисто момиче, квазар патриот!
  Хвъргачът на лъчи на Мирабела, с глас, трептящ като трел на славей, каза:
  - Великолепна девойка на Победата! Мисля, че успехът ни е неизбежен. Ще унищожите секстилиони врагове! - светна холограма под формата на момче, махащо с ръка, а в ръцете му излъчвател с двадесет ствола.
  Мирабела размаха пръст към оръжието.
  - Пикая! Но мога да го направя различно! Показване на огъня в целия му блясък! Казват: воят скача през пространството! Победа, различна от всички останали!
  Елфът отбеляза с по-студен тон:
  - Във всеки случай ще пазиш тила! Досега са ви давани такива инструкции. Ще видим какво ще стане по-нататък!
  Армията на Святоросия под командването на Рокосовски, използвайки численото си превъзходство, премина в настъпление. Повече от един милион космически кораби и много милиарди войници вече са били унищожени в плазмената мелница. Дори искрящите лица на звездите изглеждаха като хищни усмивки, когато ги гледаха през пространството и вакуума, обезобразени от неистови проблясъци на разрушителна енергия. Да, вакуумът не е празнота, той има сложна структура и дори може да изпитва емоции и чувства, включително болка. Във Вселената няма празнота, има само различни форми на материя, повечето от които все още са недостъпни за човешкото разбиране! Войските под командването на Александър Македонски се опитаха да извършат изкуствени маневри, но не успяха да избегнат отстъплението. Те можеха само да се отдръпнат, за да избегнат "котела". Рокосовски вече обмислял по-нататъшни планове, ако успеят да проникнат в съседната галактика, населена от великите руснаци. Какво да правим тогава? Унищожете и унищожете колкото се може повече планети или се опитайте да създадете предмостие. През 1941 г. Съветският съюз превъзхожда Вермахта както по численост, така и по качество на танковете. Превъзходството в танковете и авиацията е четирикратно, а в артилерията два и половина пъти. Вярно е, че германците имат около тридесет процента повече пехота, но това е временно, преди Съветите да обявят мобилизация. По време на началната фаза на войната в повечето битки съветските войски имаха числено превъзходство. Но за съжаление се случи така, че те се оттеглиха в Москва и не се знае дали щяха да я задържат, ако не беше "генерал Мороз". Бойният опит показва, че в случай на упорита съпротива е необходимо да не се въвличат в продължителни битки със силна защита, а да се правят флангови маневри. Изглежда Александър Велики е доста способен да мисли като разумен командир. Виждайки, че врагът е нащрек, извършете, както красиво се нарича, предислоциране. Самият Рокосовски разбира. че врагът не може да отстъпва безкрайно. В противен случай армията на Святоросия ще нахлуе в оперативното пространство и ще извърши тотално клане в галактиките, контролирани от врага. Това означава, че врагът ще спре в даден момент и ще се опита да изгради "таралеж". Като цяло Рокосовски е доволен, той успя да се възползва правилно от численото превъзходство, опитвайки се да обхване Македонски от фланговете.
  Маша Подземная, въпреки цялото си бързане, леко закъсня; войските й се натъкнаха на друга набързо изградена динамична отбранителна линия.
  В тази битка маршалът на Велика Русия Диана Джонсън, като достоен ученик на Александър Македонски, извършва отчаяна маневра за контраатака. В резултат на бясната атака няколко ракетни крайцера нахлуха в ултра-дредноута, което доведе до унищожаването на превозното средство с триста осемдесет и пет милиона екипаж. Детонацията беше чудовищна, сякаш беше експлодирал малък квазар, светкавицата на трилион водородни бомби, хиперплазмени пипала пометоха още няколко хиляди космически кораба. В резултат на това гномът маршал, командир на резервните извънземни, почина.
  Битката се разгърна с нова яростна сила. Изглеждаше, че ужасни демони се втурват през пространството, едновременно ужасяващи и красиви, в своята невероятна игра на цветове. Всяка секунда десетки хиляди грандиозни петарди избухват наведнъж, пускайки искрящи фрагменти от невероятни конфети. Скъпоценната роса от звездни фрагменти роди сюрреалистична картина на фона на битката, невъзможно е да се опише такова нещо. дори гений на авангарда.
  Уви, Мирабела не можа да наблюдава тази красота. Тя имаше само много скучен патрул. Но тогава момичето забеляза сянка, тя беше осветена от неутринен радар. Изглежда, че пехотинец в камуфлажен костюм се опитва да се доближи до роботите.
  Дегизировката на обекта не е лоша, но момичето има ултрамодерен боен костюм, вижда движенията на момчето. Защо човек? Тя не знае със сигурност, може би интуицията й подсказва това. Момичето включи маскировката на матрицата и тръгна след младежа. За щастие, вакуумът не създава турбуленция, което означава, че движението му не се вижда. Вярно е, че може да се открие в случай на турбулентност на биополето. Мирабела смяташе, че най-малките движения във вакуум предизвикват смущения в много полета, които проникват в пространството.
  Момчето стоеше в засада, очевидно планирайки да "затисне" робота. От пистолета му излетя лъч, но не боен, а просто импулс, изпращащ кибервирус. Това е интересно за Mirabelle, защото всеки робот има софтуерна защита срещу вируси. Не можеш да уловиш киборг с ласо толкова лесно. Тук трябва да изберете правилната система: единственият въпрос е коя? Най-добре е да косите армията на врага под командира. Но това е много деликатна работа и всяка грешка може да бъде фатална. В края на краищата трябва да моделирате индивидуална матрица и позивна, а това е толкова трудно, колкото използването на длето за изрязване на пръстов отпечатък в гипс. Но момчето, Мирабела, чувства, че момчето е много младо и не е изгубено. Един от роботите изпрати сигнал и излетя от общия ред.
  - Какъв хитрец! Е, ще го взема в плен! - каза си момичето.
  Тя безшумно излетя отзад и се канеше да включи почти неуловим, парализиращ лъч, който можеше да изключи съзнанието. Въпреки това е твърде лесно и просто ще говорите със затворника. Мирабела промени гамата, разчитайки да изключи тялото и електрониката на бойния костюм. Момчето изведнъж замръзна и се изправи. Грабването на властта го обърна към Мирабел.
  Момичето се усмихна. Да, какъв красив, млад, почти момче, само висок като всички ускорители, но с кръгло, детско лице. Разбира се, привлекателен и сладък, донякъде наивен. Очите са сини и в тях има объркване. Младият воин каза нежно:
  - Е, взехте ли снимката на целулозата?
  Владимир Кашалотов (той беше), дрезгаво (тонът на гласа му беше изкривен от вълнение) каза:
  - Уви, ти се оказа по-силен!
  Мирабела оголи хищнически зъби:
  "Вие убихте нашите войници, а сега вие самият станахте жертва. Сега ви очакват мъчения и наказания.
  По лицето на Кашалотов премина лека вълничка. Той знаеше какво е болка, но разбираше, че тя може да бъде пълна и продължителна:
  - Единственото, за което съжалявам, е, че не взех нито един от вашите бойци със себе си! Това е наистина голяма вакуумна черна дупка!
  Мирабела спокойно отговори:
  - Значи, начинаещ боец?
  - Да, това е първата ми битка!
  Момичето изведнъж омекна и въздъхна тежко:
  - Нямах смелостта да хвана мацка в мрежата - един фотон не струва сто импулса! Само да беше един от милионите избрани.
  Владимир каза, приемайки дълбока скръб:
  - Бях сред милионите избрани, имах шанс да стана арбитър на съдби!
  Мирабела веднага стана предпазлива:
  - И какво ти стана!
  Момчето отговори с дъх:
  -Кой унищожава човека? жена! Който унищожи момче е момиче! Така че исках да помогна на едно момиченце и за това наруших закона. Когато избира между закон и съвест, честният човек ще предпочете, да не кажа по-сигурно!
  Мирабела въздъхна още по-тежко, бузите й грейнаха от микроизлъчване:
  - В това отношение сте прав!
  Момчето продължи с ентусиазъм:
  "Избрах съвестта си, след което бях подложен на жестоки и изтънчени мъчения, публични мъчения и изгонен от избрания милион. Вместо блестяща кариера, аз съм принуден да живея мизерно в наказателните войски. Слава на Всевишния, че не попаднах в затворническата армия.
  Трите мънички сърчица на Мирабела биеха лудо; момичето почувства нещо близко и скъпо в това момче.
  Тя свърза шлема и целуна младия мъж дълбоко по сочните му здрави устни, изпитвайки силно удоволствие. Трудно се отскубнах. Кашалотов каза с дъх:
  - Изглежда това е последната ми целувка в живота ми!
  Мирабела поклати глава.
  - Не! Скъпи мой "квазарик", няма да бъдеш заловен. Няма да те оставя да умреш бавно в ултрарадиоактивни кариери. Ще живееш!
  Момичето включи противорадиация, опитвайки се да съживи тялото и бронята на момчето. Той умело прикри радостта си и попита:
  - Скъпа моя звезда! В крайна сметка ще бъдете наказани за това!
  Момичето вече спокойно отговори:
  - Не се притеснявай! Тук, в междувселенското пространство, физическите закони са такива, че не се получава моментално предаване на сигнала, а киберзаписът е дреболия, сякаш случайно ще го заразя с бебе дракон.
  Владимир кимна в знак на съгласие:
  - Това е гениално! Просто квазар!
  - Не, не ми е трудно! Но как възнамерявате да стигнете до вашите хора?
  Момчето отговори светкавично:
  - Както преди, в корема на робота. Скоро, след минута, тази бригада ще бъде хвърлена на фронтовата линия, успях да събера тази информация. Тогава Владимир ще се вкопчи в своя народ.
  - Владимир! Това означава този, който притежава света! Казвам се Мирабела! И аз като теб бях един от избраните милиони.
  Владимир се оживи:
  - Страхотен! Намерих две сродни души, но засега ще направя следното! Ще вляза в робота, ти се опитай да ми дадеш преднина.
  - Не се притеснявай! Летете до Портата на лисиците, мисля, че ще успеете да издържите необходимото време.
  - Обичам те! - Тук младият воин почти не беше лицемерен; красотата и наивността са толкова завладяващи!
  - Аз също!
  Озовавайки се в корема на робота (за да освободи място, той трябваше да изхвърли боеприпасите), Владимир, ловко контролиращ, се втурна след своите. Пръскал се от радост, само и само да може да избяга от ужасяващия плен, който е по-лош от смъртта. Вярно, беше малко смутен, че е измамил момичето така безсрамно. Кашалотите никога не са били включени в избрания милион, тъй като са просто войн и обикновен войник. Той дори искал да използва момента и да застреля наивното момиче. Но това би било твърде подло. Той наистина все още не е убил нито един човек, освен ако не броим роботите, разбира се. Защо обаче тихо не изберете първата си жертва? Да, опонентите му са руснаци като него, но какво да се прави? Войната си е война. Нещо повече, повече от хиляда години враждебността е прониквала заедно с хиперплазмата на компютърната утроба. Те са само огледален образ на вашата истинска вселена, Каин вдигна брадвата си над Авел! Армията на Александър Велики преустанови отстъплението си и битката започна с нова сила. Владимир се прицели в нищо неподозиращия вражески тетраплан (имаше собствен робот отзад). Изстрел в най-уязвимата опашка, която е минимално покрита със защитно поле. Експлозията и сметката на първия унищожен от момчето е отворена!
  . ГЛАВА Љ 3.
  Янка Светлов и Маринка Чернушка са родени на един ден. Това беше добре, защото им позволи да празнуват рождения си ден заедно. Момчето и момичето са на дванадесет години, още една година и те ще станат тийнейджъри, тоест почти възрастни. И ето че настъпи последната година от детството им.
  Маринка Чернушка, въпреки фамилното си име: огнено червенокоса, висока, с една глава по-висока от Янки: ускорителка. Като Янка учи в цирково училище; силен, мускулест, изглеждащ като зряло момиче. Тя вече има опит в изпълнението на арената, тя играе Тути в пародията на Трима дебелаци. Вярно, че Светлов изглеждаше комично в ролята на наследника, но откъм техника изигра превъзходно! Сега младият цирков артист е горд. Тя се гримира като възрастен с обеци и луксозен часовник. Янка е по-скромен, яде торти с момчетата, пие кока-кола, пари, а сега излезе с приятеля си да си побъбри за дългогодишното си приятелство. Маринка, като истински ускорител, държи бутилка бира в ръката си и кутия цигари в джоба си. "Кемел".
  - Не искаш ли да го свариш? Станете "високо летящи" (сложни)! ", попита момичето със злобна усмивка и поклати глава. Нейната обемна коса не се нуждаеше от корекция, така че беше като пламък.
  Янка поклати оживено глава:
  - За какво говориш! Това е безполезен процес на отравяне на тялото. По принцип от алкохола страдат почти всички органи, особено черният дроб и стомахът.
  Маринка, смеейки се, отговори:
  - Всичко това са глупости! Ако политиците лъжат и е по-лесно да се намери сух камък на морското дъно, отколкото честен политик, тогава кой може да гарантира, че лекарите казват истината?
  Янка съвсем логично отбеляза:
  - Политиците, разбира се, лъжат! Лекарите също, особено когато са измамени за тяхна полза, но очите казват истината. Не е ли достатъчно, че самият вие сте виждали пияни алкохолици, които са загубили човешки вид? Пиянството е голяма трагедия на руския народ. И не само руснаците, помнете как цели племена от горди индианци - безстрашни воини - измряха заради огнената вода . Някога притежаваха целия континент, а сега им останаха мизерни анклави.
  Маринка, продължавайки да се хили, изръмжа с почти жречески бас:
  - Казват, че малко бира е полезна! Като цяло, не се правете на учители, по-добре е да ходите на ръце и да се заблуждавате!
  - Ние сме почти възрастни, а утре имаме тест! Можем да сърфираме още малко в интернет и тогава да спим.
  - Не искам да спя! Вместо това да отидем в казиното. Знаете ли, отвориха такова шикозно заведение на Арбат - невероятно!
  Янка въздъхна тежко:
  - Там не се допускат деца!
  Маринка небрежно махна със силната си ръка:
  - Защо, като те пуснат при родителите ти! Виждам колко голяма и зряла изглежда тя и дори със страхотен грим мога да мина за майка ти!
  - Ами ако поискат паспорт? - Момчето все още беше нащрек.
  - Имам xiva! - Маринка разгъна документа. - Виждате колко умело рисуваха приятелите ми.
  Янка се зарадва:
  - И аз лично нямам нищо против да разбия банката в казиното и да си купя нов, страхотно измамен компютър! Успях да спечеля малко пари с миене на коли.
  Маринка направи гримаса:
  - Миене на автомобили! Fi! Аз лично предпочитам да спекулирам с валути и марки, много по-изгодно е.
  - Ами кой, какво да учи!
  - Е, да тръгваме! Нека да съберем куп пари!
  Янка, изглеждайки умна, отбеляза:
  - Измислих система, в която никога няма да загубиш!
  Маринка се оживи още повече:
  - Как е това?
  - Вземате долар и го поставяте в рулетка: където имате избор от два цвята на червено.
  - И губиш!
  - След това вадите още два долара и отново залагате на червено!
  - И пак губиш!
  - След това вадите още четири долара и отново залагате на червено!
  Момичето направи гримаса:
  - Всички на червено и на червено! Ти комунист ли си?
  - Не, това е такава система!
  - Е, добре, губиш за трети път!
  "Тогава отново залагаш осем долара на червено."
  - И...
  - Какво и! Вероятността бялото да се появи за четвърти пореден път е твърде малка. Което означава, че най-накрая печелите осем долара и получавате един обратно.
  Маринка изсумтя:
  - И тогава започваш отначало! Само като промените цвета и отново намалите курса до долар! Да, прочетох за тази система в интернет. Това не е вид игра: това, което е скъпо за горещо сърце, няма вълнение и големи печалби и е жалко за загубеното време. Не, не е това, измислих много истинска, надеждна система, която ще ви позволи да спечелите цяло състояние!
  Момчето поклати светлата си глава:
  - Подсвиркване! Искаш да се изфукаш!
  - Да, неудобно ми е да подсвирквам с моя помощник! Без всякакъв фалш! Хайде, ще ти покажа!
  Янка понижи тона и попита:
  - Може би ще ми покажеш точно сега?
  Момичето бързо отговори:
  - Не! Ще бъде твърде лесно! Ела да пийнеш с мен!
  Момчето облече палтото си, беше есен и навън вече беше студено. Янк, както подобава на момче на неговата възраст, беше привлечен от всичко мистериозно. Освен това той беше виждал казиното само по телевизията.
  Беше вече тъмно, но в Москва беше тъмно като ден. Погледите бяха замаяни от множеството рекламни плакати и различни пиротехника.
  Момичето весело предложи:
  - Ще извикам клетъчно такси и ще се возим със стил!
  - Струва ли си? Москва през нощта е толкова красива!
  Маринка каза с досада:
  - Не е голяма радост да се скиташ нощем през есента. Освен това, знаете, понякога в тъмнината има ужасни бандити. Те са като риби пирани, ядат костите на глупави деца като теб!
  - Ами полицията?
  - Да взема такси! И като цяло, не можете да назначите полицай на всяко момче!
  Янка се обиди сериозно:
  - И аз те виждам, момиче! Не, сър, уважаема матрона!
  Маринка поклати пръст:
  - Ще си блее главата в асфалта! Разбира се, че вземам такси! Не се страхувайте, аз сам ще махна башлия! Като цяло правя добри пари, като тегля резюмета.
  - И аз се опитах да направя това, но конкуренцията е твърде голяма!
  - Трябва да можете да набирате клиенти, предимно сред гимназистите.
  Мобилният телефон на Маринка е много изискан, с прибираща се широкоекранна видеокамера, която понякога показва неща, за които е неудобно дори да си помислиш. Момичето хвана пура между лъскавите си от специалния лак зъби и дръпна:
  - Знаеш ли, шефът на SD Шеленберг обичаше да пуши Kemel.
  - Което, за съжаление, не е застреляно! Интересно е, че той пише в мемоарите си, че Мюлер е съветски шпионин.
  - А! Дядо Мюлер? Може и да е така. - Момичето се удари в бордюра с дългия ток на ботуша си. Янка се почувства много малка, дори не стигаше до гърдите на приятелката си. "Но той най-вероятно е работил за две разузнавателни агенции едновременно."
  - Мъдър старец! Два пъти повече пари и няма значение войниците на кой фронт ще ви пленят!
  Янка потърка розовата си буза:
  - Войниците могат да ви довършат! Как ще докаже на редника, зашеметен от канонадата с кървав щик, че е негов другар?
  Маринка се засмя:
  - За да направите това, трябва да сте обрязани! Щом си събуе гащите, руският войник веднага ще разбере, че е февруар и жертва на нацизма!
  Янка отбеляза:
  - Ами ако е антисемит! Как пееше дядо Висоцки! Дядо ми беше парализиран, бивш лекар-вредител, имам: антисемит на антисемит!
  - Уф! И слушаш толкова стари неща! Висоцки е добър за предци, не за момчета!
  Е, спри да си фантазираш, хайде да си вземем кола!
  Луксозно частно такси Мерцедес се приближи до тях! Маринка седна внушително в кабината.
  - Е, птиче, седни!
  Шофьорът на бомбата попита:
  - Това е вашият клиент!?
  - В какъв смисъл?
  - Ти си проститутка!
  Маринка страшно оголи зъби:
  - Как смеете да обиждате благородна дама! Аз съм графиня на Тоболск, а това е моят син, виконт де Бражелон.
  - Оценявам чувството ти за хумор. На къде?
  - Към казиното, "Кралско щастие"!
  Шофьорът кимна:
  - Ще те отведа там за нула време!
  Колата потегли плавно и започна да свири тиха музика. Марина попита:
  - Може би ще включим Билан.
  Шофьорът отбеляза:
  - Не ви ли е неудобно, че някои влиятелни хора пускат слухове, че той е гей!
  - По-скоро зелено, като банкнота от сто долара! - Маринка духна дим в тила на шофьора.
  - И ти си жена в сока! Страхотно облекло! Ами Бори Моисеев! - закачливо каза таксиметровият шофьор.
  - Моисеева! От думата Моисей! Февруари са деветдесет процента сини. Не е за нищо, че изразът: грехът на Содом идва от Стария завет, написан от евреите. - каза строго Маринка.
  - Знаеш, че съм наполовина февруари!
  - Значи наполовина синьо! Гей момче! Гей момче! Много странни приятели! Не се срамувайте! Гей момче! - Пееше с гласа на примадона, но с много среден слух, Маринка.
  Шофьорът не обърна внимание на тази подигравка и само отбеляза:
  - Има ли гей момичета?
  - Само лесбо! Но има много от тях! - отговори Маринка.
  Това казино беше най-доброто в Москва. Огромен, подобен на Зимния дворец с богата украса. Самата сграда е построена в стил Бороко! На входа имаше паравоенна охрана с немски овчарки и английски булдог.
  Владимир дори се почувства неловко, гледайки високите гардове, облечени в бяло и черно. Маринка обаче никак не се смути, като небрежно показа дървото.
  - Това момче е мой син, пие с мен!
  - Глоба! Само деца не могат да залагат повече от десет условни единици наведнъж и да консумират алкохол за сметка на заведението!
  Маринка ядосано поклати коса:
  - Да, предпочита да се обеси, отколкото да пие.
  - Е, това е прекрасно! Междувременно можете да закупите цял комплект чипове.
  Владимир имаше доста скромна сума от триста долара в джоба си, но Маринка имаше пет хиляди, което не е лошо за момиче, чиито родители далеч не са милионери.
  Артем веднага й завидя:
  - Ти си богат малък "Пинокио"!
  Момичето се нацупи, бузите й бяха покрити с гъста пудра и руж:
  - Какво си помисли! Наивно дете! Живей цял живот, държейки се за полата на майка си!
  Момчето поклати енергично глава:
  - Разбира се, че не! Трябва сам да печелиш пари!
  - Това е! Вашето собствено пени струва повече от стотинката на някой друг! Е, добре, какви чипове ще вземете за себе си?
  - Най-евтините картонени!
  Маринка се изкиска:
  - Кои са по един долар?
  - Да! Ще пробвам моята система!
  - Виж само, на теб като младеж не бива да ти дават повече от десет!
  Вътрешността на казиното беше луксозна, с много огледала, позлата и копия на картини на известни майстори. Нещо подобно на Ермитажа, само много по-величествено.
  Имаше и "едноръки бандити" и различни хитри, богато украсени рулетки. По-специално, един от боядисаните петли с опашка, осеяна с ярко стъкло, се въртеше, сочейки с клюна си клетките с номера. Можете също така да избирате от перата на опашката на паун, които се въртят и променят цветовете си. Имаше и екрани за електронна рулетка, където всичко се смесваше и движеше от компютъра. Много други неща! Но най-голямо внимание привлече традиционната рулетка с въртящ се връх и златна дръжка във формата на череп.
  Маринка тръгна към нея, дрънкайки сребърниците си:
  - Ами като бебе! Виждате, че съм готов за игра! Може би и вие можете да опитате!
  - Аз следвам малка и своя система! - отговори Владимир.
  Момчето започна да прави залози. Започвайки с един чип, преминете към червено!
  Имаше късмет, спечели веднага! След което смени цветовете и заложи на черно, със същия един долар. Донесоха му пари, Владимир отпи няколко глътки. Огледах се. В казиното имаше всичко - освен часовника! Момчето беше принудено да предаде своите на входа, това са правилата. Освен това трябваше да дам мобилните си телефони на охраната. Това очевидно е направено, за да не знаят времето клиентите и да пропилеят цялото си състояние. Момчето беше принудено да се ориентира много приблизително.
  Отначало имаше късмет, после изведнъж загуби един долар, два долара, четири, осем. Сега трябваше да заложат шестнадесет, което вече беше забранено от правилата. Помощникът на крупието, рижав тип, намигна и се обърна, сякаш казваше: правете както искате!
  Владимир отново заложи шестнадесет на червено и спечели един долар. Избърса потта от челото си и поиска кока-кола с лед.
  Постепенно момчето беше обзето от вълнение! Наистина е скучно да спечелиш един долар, когато всички около теб залагат хиляди, десетки хиляди.
  Едно готино момче във фрак, например, въпреки всички забрани, хвърляше златни чипове от по хиляда долара, правейки стръмни залози, редувайки печалби със загуби. Очевидно обаче имаше късмет, така че скоро имаше цяла торба златни чипове и се появиха платинени чипове - десет хилядни.
  Владимир, гледайки го, започна да залага повече на отделни числа. По-специално, от тридесет и шест, той е на тридесет и три - възрастта на Исус Христос, поставяйки сто. Топката полетя със забавена скорост, първо кацна на двайсет и девет, след това скочи отново на тридесет и три! - Леле, момчето имаше три хиляди и половина долара. За дете на дванадесет години: цяло състояние, можете да си купите луксозен лаптоп. Но дяволът ти шепне в ухото: Колата на баща ти е твърде стара, спечели пари и си купи нов Mercedes-Benz от най-новия модел. Знаеш ли как се чувстваш след това, съучениците ти ще ревнуват.
  - На какво да заложим? - запита се момчето.
  - Бог обича троицата! Заложете на три!
  Владимир го направи с вълнение, залагайки всички чипове. Сините му очи горяха.
  Топката се завъртя и с всеки скок сърцето на момчето биеше по-бързо. Но после се забави и падна... с три!
  - Аз спечелих! Момчето извика. И в този момент топката падна и се премести на пет.
  В главата ми бръмча злобен глас:
  - Бог не е глупак! Обича никел!
  Единствено момчето, което пръснало всичките си пари, едва сдържало сълзите си, но вълнението му още не било утихнало. Какво ще стане, ако помолите приятел да вземе чипове назаем и след това ги спечелите обратно с лихва? Все пак това е казино, тук стават чудеса.
  При Маринка обаче нещата също не вървят добре. Когато Владимир изтича до нея, момичето току-що беше пропиляло последната си хиляда. Тя беше в пълно отчаяние.
  - Какво е това! - Момичето удряше с юмруци във въздуха. Крупиетата се направиха, че нищо не се случва.
  - Явно съдба! - с престорено спокойствие отговори Янка. - Галимо! GOP спрете!
  - Коя е любимата ми система? - Момичето стисна ръце.
  - Всяка система се основава преди всичко на късмет! - философски отбеляза Артем. - Сляпа съдба - не можете да печелите през цялото време. Правенето на пари в казино е различно от носенето на вода в сито, че водата от решето се излива под краката ви, а в казиното ви промиват мозъка!
  - Бих продал душата си на дявола, ако можех да печеля през цялото време! - изкрещя на сърце Маринка.
  В този момент всичко заплува пред очите на децата и те се озоваха някъде високо, с планински върхове и лилав сняг, ширещ се под тях.
  Точно пред децата се появи около тридесет и пет годишен мъж с черен фрак и бяла вратовръзка. Имаше необичайно пронизителен поглед и бледо слабо лице. Гледайки двамата дванадесетгодишни тийнейджъри, той се усмихна нежно, но очите му останаха студени, сякаш блестяха от стомана.
  - Кой от вас е искал да продаде душата си на Дявола?!
  Маринка отговори:
  - аз! А ти си Сатаната!
  Мъжът се усмихна още по-широко.
  - Не! Аз съм Арфаон, един от заместниците на Луцифер. Специализирам се в хазарта.
  - Еха! - каза Маринка. "Мислех, че демоните не съществуват."
  - А Бог?! - Бялата вратовръзка на "джентълмена" с образа на Дракула започна да хвърля кървав цвят.
  - И свещениците са измислили това; да правя пари! - бързо и уверено отговори Маринка.
  - Логично! Но след като има сянка, значи има и светлина! Дори и да не е това, което казва Библията.
  Янка рискува да наруши мълчанието:
  - И какво искате от нас?
  Демонът изглеждаше обиден:
  - Не съм аз! Но изглежда си искал нещо от нас. По-специално това очарователно момиче, което толкова умело се преструва, че изглежда като възрастен.
  Маринка се смути, по бузите й се появи руменина:
  - Значи имате нужда от душата ми?
  Арфаон се ухили презрително:
  - Вашите?
  - Моя!
  Демонът отговори с преувеличена нежност:
  - Разбира се, че не! Има неизчислим брой души, които доброволно или насила са попаднали под наш контрол, да кажем, милиарди милиарди във всички светове! Сред тях има канонизирани светци, папи и православни патриарси. Какво е душата за нас: някакво безразборно момиче, което така или иначе ще свърши с нас след няколко десетилетия. И дори да й даде ценен подарък в замяна.
  Маринка се обиди, такъв удар по гордостта й:
  - Значи душата ми не струва нищо!
  - Ако просто го поставите на междууниверсален търг, тогава ще има много от тази доброта там. - Арфаон блесна с тънките си зъби.
  Момичето изсумтя с досада:
  - Защо ни извикаха тогава?
  Арфаон излетя, зад гърба му се появиха крила:
  - Кажи ми, обичаш ли да играеш?
  - Със сигурност! - зарадва се Маринка.
  - И да направим залог?!
  - От само себе си! Кой не обича това!
  - И така, ние, демоните, също обичаме да се забавляваме. Затова ви предлагаме следния залог. Ако спечелите, ще получите ценен подарък: ако спечелите някоя хазартна игра, ако загубите, ще отидете в ада. Но не е страшно, както си мислите, те не пържат никого с огън, но също така не е много приятно, особено за тези със слаби умове.
  Маринка се оживи още повече:
  - Какъв залог?
  Демонът се обърна около оста си и каза:
  - Ще ви пренесем в друга вселена, в свят приблизително на нивото на вашето ранно средновековие. Ако успеете да оцелеете и да постигнете висока позиция, ние ще ви върнем обратно, но ако умрете, ще се озовете в местния ад и съдбата ви ще бъде решена от Сатаната от друга вселена.
  -Ами ако стана кралица? - каза закачливо момичето.
  - Тогава ще получите безценен подарък! Помисли за това! - Зъбите на демона станаха по-големи и искряха ярко.
  - Какво има да се мисли! Съгласен съм! Разбира се, че ще поема риска!
  Янка се намеси:
  - Няма да напусна приятеля си! Ще летя с нея! Освен това такъв подарък също не би ми навредил.
  Арфаон се увеличи, крилете му започнаха да блестят като седефена мида на слънце.
  - И искаш ли го? Толкова по-добре! Момчетата са склонни да добавят динамика към този процес.
  Маринка благоразумно отбеляза:
  - И ако получим подаръка, ще играем един срещу друг!
  Демонът поклати глава строго:
  - Но това е нещо, което не трябва да правите. Загуба на време. Междувременно потвърдете отново - готови ли сте за тест?
  - Хиляди пъти да! - казаха в един глас момчето и момичето.
  - Тогава да вървим!
  Преди да се втурнат в непознати простори, Янка и Маринка хвърлиха последен поглед към казиното. Момче във фрак, пропиляло планина от злато и платинени чипове, изкрещя истерично. Той беше изведен от пазачите на заведението на илюзорното щастие.
  - Още един клиент на Сатаната! - тъжно отбеляза Янка.
  - Гледай да не попаднем в ада! - прогнозира Маринка, разклащайки парещата си коса.
  Момчето и момичето били застигнати от вихрушка и миг по-късно се озовали сред звездите. Колко красиво е всичко това, неизмеримият брой различни светила, приказният блясък. Янка и Маринка гледаха с всички очи, без да могат да отместят поглед, беше просто чудо: безброй ослепително искрящи бижута от фантастично красив материал! Нито едно най-впечатляващо сравнение на човешки език не може да изрази дори хилядна част от такова великолепие.
  - Нито един специален ефект на американски блокбастър не може да се сравни с това. - забеляза момчето. Наистина невероятно нещо!
  Момичето закачливо отбеляза:
  - Срещал съм още невероятни чудеса! Например, когато златното кенгуру уринираше, от потоците изплуваха галактики!
  - Защо говориш! Не карайте виелицата!
  Янка затвори очи. Много цветни планети, чудни форми и същества се рееха над него. Тогава изведнъж всичко изчезна и момчето и момичето се озоваха на тревата.
  Поток от свеж въздух удари лицето ми, краката ми плавно докоснаха земята. Янка потърка учудено очи:
  - Случи се! - каза той разтреперан.
  Маринка скептично (какво лошо момиче) отбеляза:
  - Сигурен ли си, че това не е нашият свят?!
  Момчето посочи с пръст нагоре:
  - Погледни към небето!
  Момичето вдигна глава. Над тях наистина горяха едновременно три светлини - зелена, синя и червена. Самото небе беше оранжево, всичко изглеждаше гротескно и великолепно. Наблизо растяха истински дървета в джунглата, подобни на тези на Земята в тропиците и в същото време забележимо различни. Самата зеленина изглеждаше по-ярка с преобладаващ лилав оттенък. Самото време, въпреки трите "слънца", не беше особено горещо, напомняйки слънчевото начало на септември.
  Маринка цъкна с език и отбеляза:
  - Странно е, че растенията са тропически, но в тропиците е по-хладно, отколкото би трябвало.
  - Може би е местната зима! - предложи Янка. - През зимата в Северна Индия: това е приблизително климатът.
  Момичето се съгласи:
  - Може би! Иначе трябваше да се притеснявам. И температурата е приятна, изглежда сме избрали място с добър климат. Честно казано: не обичам студове и дълбок сняг, в който падаш до врата. Миналата зима почти ме довърши.
  - Ти си руска мацка и не трябва да ти е студено!
  - Имам примеси от африканска кръв, не виждате ли колко съм тъмен! - каза закачливо Маринка.
  Огнената червенокоса девойка наистина беше много загоряла и тенът се задържа учудващо устойчиво върху нея.
  Янка, светлокосо момче със съвършено правилни черти на лицето като от плакат на Хитлер Югент, летният му загар почти избелял, се смути:
  - Е, добре, ти си моята мила Маринка. Няма смисъл да клеветим нашата зима.
  Момичето потупа момчето по рамото:
  - Това ще ти е за урок. Междувременно нека помислим къде да отидем?
  Янка се почеса по тила:
  - Далеч от гората, това изобщо не е девствено място. Да излезем на пътеката, после на пътя и към хората.
  Маринка извади цигара (има лош навик) и дръпна.
  - Давай с пълна скорост!
  Двамата се движеха в нещо, което им се струваше, че е права линия. Момичето се усмихна весело и отбеляза:
  - Ако се озовем във времената на ранното средновековие или античността, преди с нашите познания, заемането на водеща позиция в обществото няма да е трудно!
  Янка, знаеща нещата, възрази:
  - Изглежда само на пръв поглед. В действителност предполагаме, че разбираме компютрите и се ровим в програмите, но какво всъщност ни дава това? Дори и най-брилянтният учен не може да превърне компютъра в брадва.
  Маринка се засмя:
  - Да, електрониката не е твоята стихия. И за тривиалния барут. Правейки го, можете да завладеете целия свят.
  - Знаете ли изобщо как го правят?
  - Елементарно! Сяра, въглища, селитра!
  - Какви са пропорциите, освен това какви са въглищата, знаят, но за сярата... Не навсякъде я има.
  Маринка отбеляза:
  - Може би ще измислим нещо по-полезно! Например арбалет!
  - Ти изобщо знаеш ли как да проектираш!
  - Преписах реферати за Средновековието и знам много! И като цяло, трябва да четете научна фантастика. Смятате ли, че малко книги са написани за факта, че съвременният човек се озовава в Средновековието и така, като правило, той бързо се придвижва нагоре по кариерната стълбица.
  Момчето тъжно отбеляза:
  - Това е фантастично. Има дори такава отделна топлина: историческо приключение! Но героите там или имаха голям късмет, или бяха офицери от специалните части, а ние сме прости деца. Какво можем да направим в този жесток свят?
  - Ами те никак не са обикновени деца! Например, можем да направим нещо подобно! - Момичето вървеше на ръце, потрепвайки големите си мускулести крака, обути в обувки на висок ток.
  - Значи трябва да организираме собствен щанд и да показваме представления. - Янка присви очи.
  - Което не е най-лошата идея. Змия Горинич, змия Горинич, змия Горинич хулиган! Нахълта в нашето село и започна будка! - пееше Маринка, подръпвайки кованите си токчета.
  Янка също ходеше на ръце, като го правеше дори по-сръчно от Маринка. После каза тъжно:
  - Не знам! Помните ли как в романите на Кир Буличев. Алис и Паша се озоваха на средновековна планета и също ходеха на ръце, но колко постигнаха? Братята зайци станаха ли крале?
  - Кир Буличев пише за детската градина, а ние сме възрастни. Въпреки че, честно казано, едно просто дете да постигне високо положение през Средновековието... Честно казано, това не го помня! Според мен момчето никога досега не е ставало крал. Въпреки че какво е имал предвид демонът под висока позиция? Всичко е мъгливо!
  Янка изведнъж се разтревожи:
  - Леле, вижте колко е голяма гъсеницата, дълга три метра! Искате ли да се повозите на него за един час?
  Маринка поклати глава:
  - За какво говориш! Тя е отровна!
  Момчето направи физиономия:
  - Дори и измит е много отровен! Не бой се момиче!
  Маринка излая ядосано:
  - Млъкни, братле! Тук може да има тигри! Или дори динозаври, защото това е различен свят! Като цяло, поздравления: ти и аз сме първите хора, които се озовават в друга вселена!
  -Сигурен ли си?
  - Гагарин летял ли е до Марс? - ухили се саркастично момичето.
  Янка се засмя:
  - Разбира се, че не, но...
  - Какво, ама!
  "Може би не сме първите, с които демоните играят подобни игри. Защо смятате, че такъв спор не може да е започнал с други хора?
  Маринка се завъртя на пети и закачливо отвърна:
  - Теоретично възможно! Възможно е и други олигарси да са участвали в игрите на Сатаната. В крайна сметка такъв колосален капитал се създава буквално за няколко месеца.
  - Да! - кимна Янка. - Вземете например играта на борсата. Ако поискате от Луцифер специален талант на предвидливост, можете да получите повече от един милион дивидента. Да, един милион, много милиарди!
  Маринка, потропвайки с токчета по камъчетата, изгука:
  - Тук казваш истината!
  Момчето облиза устни, сякаш имаше топка скъп сладолед пред себе си. Той каза страстно:
  - Значи гледах в интернет за известния фалит от 1998 г. Доларът поскъпна шест пъти за десет дни. След това за две седмици спадна шест пъти, след което се повиши четири пъти. Тези, които правилно отгатнаха поведението му, спечелиха четиринадесет хиляди процента от нетната печалба за един месец. Дори от търговия с наркотици не можете да спечелите толкова много! - С вид на учен човек каза Янка.
  Момичето взе листа с пръсти. Тя го откъсна, опипа меката, грапава повърхност с дланта си; от другата страна беше гладка и студена.
  - Да, вечност в ада: кога ще има повече, но парите трябват сега!
  - Да не говорим за перспективата грешникът да расте в ада! Не завиждам на атеистите, няма кой да ги защити.
  Янка бръкна с крак в камъка, който изведнъж подскочи и изскърца с тънък глас. Тогава се появиха дузина крака и той хукна, бързо се катери върху ствола на далечно дърво, което приличаше на ела.
  - Чудя се от какво семейство е? - запита се Янка.
  - Свински парнокопитни! - каза на шега Маринка. - За атеистите обаче може би са прави, значи сигурен ли си, че това е дяволът, наместникът на Сатаната?
  - Той сам го каза! И очевидно не човек, хората не са разработили технологията за прехвърляне на момчетата в светове с три слънца!
  - Това определено не е човек! Но кой може да гарантира, че това не е представител на свръхцивилизация, който, смеейки се на човешките суеверия, просто се прави на демон! - повиши тон Маринка.
  - Прилича ли на демон? - Момчето примигна с очи.
  - Това е! Супер състезанието се забавлява толкова много. - възкликна момичето.
  - Какво напълно логично предположение! - съгласи се охотно Янка. - Кой от нас не е искал да стане дявол! Понякога в сънищата си сънувам, че съм демон! Започваш да скачаш над главата си и да крещиш! И тогава махнете с ръка и на небето се появява дворец. Прекрасно и готино!
  Маринка показа с пръсти козата и се заслуша:
  - Имаме чувството, че някой ни наблюдава!
  Янка стана предпазлива:
  - Може и да е, но вижте, пътят е наблизо! Остава само още малко!
  Момичето се зарадва, изправяйки неженствените си широки рамене:
  - Да, и аз го виждам! Сега цялата тази несигурност ще приключи. Може би можем да се обявим за богове!
  Момчето изсумтя презрително, поклати глава и стисна юмруци:
  - Това е банално! Извънземен от бъдещето си въобразява, че е бог, въпреки че това е доста често срещан холивудски троп. Например, опитаха се да убият един с копие. Но все пак трябва да си пълен идиот, за да си купиш обикновена верижна риза. Не мисля, че хората тук са толкова изостанали.
  - Хора ли са? Може би малко раци. - Момичето се изкиска.
  - Или макаци? Не мисля така, въпреки че всичко е възможно!
  Момичето ускори крачка и те излязоха на калдъръмения път. Янка подсвирна:
  - Поне някаква цивилизация!
  - Може би това е за добро! Всъщност прочетох книгата. Там парашутист от въздуха влезе в двореца на Нерон и как може да стреля с RPG по него. Всички паднаха на колене, мислейки, че е Юпитер. - вдигна ръце Маринка.
  - Смешно!
  - Така той царува вместо Нерон, основава своя собствена династия и тръгва на походи. Доста смешен екшън филм. Така че защо не изплашим местния крал?
  Янка възрази:
  - Имаме ли RPG?
  - Няма дори мобилен телефон! Негодниците го отнесоха от входа на казиното. Представям; колко се притесняват родителите ми за мен.
  - И моите ще се притеснят, но... Ако това е друга вселена, тогава може би времето тук тече по различен начин!
  - Просто не е ясно по-бързо или по-бавно. Може би, когато се върнем, ще минат векове и няма да разпознаем нашата планета. - предложи Янка.
  Маринка се съгласи:
  - Възможно е демони или супер раса да живеят дълго време. Може би дори почти вечни, като нас, хора със собствена душа. И ако мине много време... Дори е интересно как ще се промени светът!
  Янка въздъхна тежко:
  - Човечеството има доста прилични шансове да загине при катаклизми. Възможно е хората да се самоунищожат.
  Маринка спокойно отбеляза:
  - Да, човечеството е далеч от единството. Общият брой на независимите държави се е увеличил четири и половина пъти от началото на ХХ век. Сепаратизмът и национализмът растат. Трябва да се каже, че съвременното руско правителство се държи недалновидно. Вместо да включат Осетия и Абхазия в състава си, извършвайки анексия, те признаха тяхната независимост. Защо искате да насърчавате сепаратизма? Че у нас има малко свои сепаратисти, предимно в севернокавказките републики. Религиозните екстремисти стават все повече и не е добре да палите огън в чужда къща, когато вашата собствена тлее.
  Янка се съгласи:
  - Наистина Абхазия и Южна Осетия доброволно биха станали част от Русия. Защо да не отговорим на желанията на тези народи? Освен това е съвсем естествено Русия да расте на ширина. Първо Русия ще завладее Земята, а след това и цялата Вселена. Четох един писател в интернет, той е страхотен човек, пише директно:
  Славяните трябва да завладеят света,
  Но със сърце, а не с ядрена война!
  Да дам пример за голямо, братско приятелство,
  И станете непобедима държава!
  А сегашните управници на Русия се държат като дребни мръсници и само изяждат петродоларите, които са се излели в страната!
  Маринка надуто, стискайки не детски юмруци, отбеляза:
  - След като спечелих много пари, можех сам да стана президент на Русия. И разпръснете всички!
  - Знаете ли как биха ви нарекли политическите опоненти?
  - Как?
  - Червенокоса мръсница!
  - Малцина биха оцелели след това! - Маринка така стисна юмруци, че по ръцете й се появиха лилави вени. "Аз съм зло момиче, моето оръжие, това е заповед."
  - Какво е мнението, без никакво разкрасяване! - Бъди глупак, каза в рима Янка.
  Пътят беше постлан с камъчета, които скърцаха под краката. Тогава Маринка забеляза необичайно животно. Приличаше на дебел крокодил, изправен на задните си крака. Момичето прошепна:
  - Четох нещо подобно в един учебник по биология. Това вероятно е алозавър.
  - Не мисли! Гледай да не се окажеш месояден.
  Сякаш за да опровергае думите на момчето, звярът захапа дебел папратов клон и го сдъвка.
  - Не, изглежда, че е тревопасно! - разбра Янка.
  Момичето мълчеше. Тя само се огледа, примижавайки и пърхайки с клепачи.
  - Може и тук да има тиранозаври! Казват, че достигат скорост до четиридесет до петдесет километра в час.
  - Но те пак загубиха от бозайниците и приматите, тоест от нас! - Янка беше весела. - Нека стоим далеч от него. Такъв звяр може дори да чупи кости.
  - И аз искам да го галя! - заяви Маринка. Момичето се приближи до динозавъра. Екземплярът беше доста голям, почти пет метра. Маринка май пое голям риск.
  "Крокодилът" обаче реагира спокойно на появата на момичето. Дъвчеше листата и ръмжеше. Маринка погали черупката на животното.
  - Колко си голям! Просто чудовище. Прекрасно творение на природата. Или местният Бог, просто се чудя какъв е той.
  Черупката се усещаше като кост, повърхността беше полирана. Момичето се радваше да я гали и докосва. Маринка удари двойка, веднъж. Динозавърът внезапно изръмжа, обърна се и започна да се отдалечава. Въпреки голямото тегло, четирите задни крака и двата предни крака издаваха забележително малко шум. Момичето беше изненадано:
  - Да, това е странен човек! Чудя се от какво се страхуваше?
  Момичето отново излезе на пътя, Янка вървеше до нея. Момчето посочи с пръст.
  - Сега ще видим хората.
  - Ти си сигурен?
  - Сто процента!
  Момчето и момичето подминаха хълма и изскочиха на магистралата. И наистина пред тях се появи керван. Няколко дузини воини караха около петдесет души, както и животни, подобни на бронирани камили. Янка изскочи и извика:
  - Здравейте туземци!
  Маринка се оказа по-умна:
  - Вижте хората.
  Наистина те бяха строени в колона, вързани за ръцете за стълб, като повечето от тях бяха жени и деца. Полуголи, по кльощавите им тела личат следи от камшици. Янка отбеляза:
  - Това са роби!
  - Това е, бягаме!
  Изглежда, че те също бяха забелязани; няколко ездачи на големи, гъсто покрити кучета с шест кучета се втурнаха след тях. Маринка поведе, но Янка се поколеба.
  - Чакай, може би можем да преговаряме с тях.
  - Разкарай се идиот!
  Янка се втурна, учи в цирково училище, имаше добра физическа подготовка. Но големите оседлани кучета се състезаваха не по-зле от първокласните коне. Момчето се почувства пълно безсилие пред мощните им лапи. Очевидно тези момчета са имали приличен опит в залавянето на избягали роби. Чува се изсвирване и примката на ласото се увива около врата на момчето. Янка се разтрепери и падна, като почти загуби съзнание от болезнения шок. Междувременно Маринка продължи да бяга. Настигаха я, изглеждаше, че още малко и примката щеше да счупи якия й врат.
  Изведнъж се чу тътен, някакъв странен рев, много подобен на лъвски. Изглежда, че той изплаши кучетата, те изведнъж спряха и замръзнаха.
  Водачът на конниците с черна брада и тюрбан изруга с наслада:
  - Какъв си станал!
  - Това е гласът на голям шаман, не трябва да се намесвате.
  - Това червенокосо момиче е твърде ценна плячка. Едно кученце не ми стига.
  Янка потръпна и я дръпнаха към водача. Той повдигна момчето за гърдите и го погледна:
  - Изглежда, че е непознат. Разбираш ли нашата кучка?
  На Янка й се стори, че човек, който прилича на арабин, говори руски. Търговецът удари момчето в лицето, бузата му стана лилава:
  - Да! Не ме удряй!
  - Съблечи си дрехите! Хайде!
  . ГЛАВА Љ 4
  Владимир Кашалотов изпита вълнение и същевременно удовлетворение: една нула в негова полза. Младежът направи обратен завой и тихо заби още един тетралет в гърба. Не е лесно да се влезе, бойните машини галопират като копита на коне в галоп. Но той беше обучен дори когато беше ембрион, съзряващ в утробата на инкубатора-компютър. От момента на зачеването започна обучение в сън, прекъсван от болкови импулси, в специална, космическа война. И все пак имаше пропуски, тъй като траекториите на тетралетите, лишени от инерция, бяха напълно непредвидими. Младият мъж повали още трима, като пропусна два пъти. Импулсите прорязват вакуума. В същото време Владимир избира момента така, че да не може да бъде записан от кибернетичните системи за наблюдение, даващи пълен преглед на пространството около тетралетите.
  - Матрицата поглъща фотони! - каза философски момчето.
  Армията на Александър Велики продължи да бъде отблъсната, без да се отказва от опитите да я обкръжи от фланговете. Рокосовски разпръсква все повече и повече войски, опитвайки се да разтегне огромната армада на няколко парсека. Плътността на формированията на войските намаля и ролята на индивидуалните умения се увеличи. Тук и двете страни се оказаха достойни, демонстрирайки висш пилотаж и изкуство на маневриране. Но загубите бяха колосални; повече от един милион звездни кораби вече бяха изгорени в алчния факел на унищожението. Александър Велики губеше битката, с числено превъзходство и приблизително еднаква технология, той беше на страната на врага. Единственото, което оставаше, беше да се оттегли, избягвайки обкръжението. Владимир слушаше чрез grav-link командите, дадени на роботите. Те звучаха неограничен оптимизъм, жажда за бърза победа. Фрегатата на Александър Велики получи няколко повреди и скоростта й намаля. Владимир се чувстваше бесен, страната му губеше, трябваше да унищожи колкото се може повече врагове. Тоест, той има избор или да победи, или да умре. Въпреки че е очевидно, че унищожаването на няколко тетралета; няма да промени почти нищо, но това е почти онзи несравним героизъм на индивиди, който се оформя в поток, който смазва всяко препятствие. Младият мъж бързо си спомни какво му беше пробито по време на многобройни тренировки. Трябва да избягвате да бъдете забелязани и да останете в общите редици на роботите. Много по-трудно е да влезете по този начин, но вероятността от излагане е много по-малка. Но от друга страна, има ли право да седи в този критичен момент? В края на краищата, войникът трябва: да се грижи за запазването на живота, точка две: да унищожи колкото се може повече врагове. В случай на противоречие, това е традицията, да се направи избор в полза на второто решение. Това са американците от миналото: те мислят повече за спасяването на собствената си кожа. Ето защо янките загубиха, а освен това пропагандата им е слаба. Липсваше й цялост и всеобхватност. Ако си спомним древната история на Земята: в онези времена, когато човечеството беше приковано към една планета. Ужасно разделен свят, беше необходимо да се съберат всички нации и народи в един юмрук. Няколко империи предявяват претенции към него. На първо място САЩ, Китай, Ислямското общество. Светът става многополюсен и буквално се разкъсва, броят на независимите държави расте, сепаратизмът на малките нации се превръща в мания. Общ дом Земята гореше, човечеството буквално падаше в бездната! В по-ранни времена е имало могъщи владетели, които са искали да обединят човечеството. Това е преди всичко Александър Велики, един от най-забележителните командири на всички времена и народи. Той беше непобедим, но провидението искаше да му даде твърде кратък живот. И така той имаше значителни шансове, той изграждаше международна империя, пренасяйки високата елинска култура в Азия. Дори Картаген и древен Рим отдадоха голяма почит на македонеца, най-забележителния славянин от античната епоха! Преди Александър, Велика Персия при няколко царе (особено Кир) постигна сериозни завоевания, от Индия до Египет, но доктрината: има един владетел за целия свят, той беше първият, който изложи! В Рим Юлий Цезар претендира за ролята на световен владетел, но животът му не беше достатъчно дълъг. След Цезар сред императорите нямаше достатъчно силни командири. Божественият Августин беше болнав и физически слаб, харизматичният Нерон беше като цяло ужасен. Най-известните владетели Диолектан и Константин се борят повече за запазване на статуквото, без да мислят за сериозни завоевания. Имаше и други генерали след падането на Рим. От тях най-видните личности са: Чингис хан, Тамерлан, Наполеон, Адолф Хитлер, Сталин. Чингис хан беше много успешен. Той завладява почти цял Китай, Афганистан, Хорезм, а напреднали отряди достигат до Древна Рус. Той имаше отлични шансове за победа; никой не можеше да устои на непрекъснато нарастващите войски на този хитър и умел командир. Но дори неговият доста дълъг живот по стандартите на Средновековието не беше достатъчен за световно завладяване. Чингис хан основал династия, но нямало велик като него, способен да обедини всички номади. Точно като Тамерлан. Победа след победа, огромна империя и разцепление, унищожаването на Тимурат, разправии между синове и внуци. И нямаше достоен наследник. Наполеон и Хитлер, след като завладяха Европа, счупиха гръб срещу Русия. За съжаление самата Русия не успя да постигне световно господство. Наистина велик владетел беше Сталин, който превърна една неграмотна страна, ходеща с лапти обувки, в мощна индустриална сила. Дори в навечерието на войната той успя да създаде силна танкова армия и голям авиационен флот. Вярно е, че въпреки че превъзхождаше четири пъти танковете и авиацията, СССР отстъпваше на германците по обща мобилност на армията. И немската пушка беше много по-точна. Тук играеше огромна роля: кой ще удари пръв. Ако руснаците бяха нанесли превантивен удар, победата щеше да бъде спечелена много по-бързо. И тогава имаше доста грешки, допуснати от съветското командване. Те бяха подробно изследвани в модерни универсални академии и бяха научени как да избягват подобни грешни изчисления. Но войната си е война, особено космическата, където грешките и жертвите са неизбежни. Владимир имаше късмет досега, той успя да унищожи четири бойни превозни средства, без да привлече вниманието към себе си.
  - Ще има брезова каша за вас! Или по-скоро хиперплазмен!
  Летящи роботи изплюха смъртоносни хотели, опитаха се да заобиколят астероида и бяха посрещнати със залпове от специални оръдия. Някои от пушките бяха без цеви и сякаш бяха смесени с покритието на астероида. Тук Владимир трябваше да внимава. Той започна да се движи, по-далеч от ръба, отдалечавайки се от унищожителните удари. Тук трябва да поддържате синхрон, за да не се сблъскате с колегите си и в същото време да стреляте. Роботите са просто роботи, те не осъзнават, че се използват като човешки щит. Младият мъж се опита да удари по такъв начин, че плазмата да изригне от движение. Тоест вървеше в дъга, извита не само нагоре, но и настрани. В допълнение към тетралетите, Владимир започна да избира по-смели цели за себе си. По-специално, гравитационно-магнитна лодка. Можете също да го свалите, ако имате късмет.
  Но тогава късметът му свърши. Силовото поле на по-голямата мишена издържа на попадението и системата за наблюдение изчисли, че залпът е изстрелян от летящите роботи. Лодката веднага се обърна и в средата на бойните машини беше изпратен сигнал:
  - Защо врагът е проникнал през вашата бариера?
  Роботите отговориха:
  - Няма открити случаи на проникване!
  - В този случай почистете повърхността на астероида, проникнете в пукнатините.
  Отряд роботи се втурна в кратерите, пробити на повърхността. В тази ситуация се наложи Владимир да се обърне и да се движи зад другите коли. Вярно, това имаше предимство, можете да унищожавате роботи, като използвате завоите на коридорите.
  Е, машината не е човек, но и тя струва пари и се използва като бойна единица. По едно време цивилизацията преживя опасно въстание на машини, което почти унищожи човечеството. Империята беше спасена само от факта, че нейният владетел беше истински гений, а също и магьосник, лидер на Лъва на силите. Този първи руски император на съвременността успя да обедини Земята и да създаде съвършена система. Отначало беше избрана хиляда, но защо научно формиран милион? Той предвиди въстанието на изкуствения интелект. Компютърът стана твърде мощен. Но те успяха да заразят главния бунтовник, хиперинтелигентната система, със специален, особено опасен вирус като дракон.
  Нов тип голямо анти-кибер оръжие: помогна за потушаването на бунта, но няколко милиона души бяха убити, както и много милиарди компютри, дезактивирани завинаги. След което бяха въведени редица ограничения в развитието на електрониката, по-специално роботът при никакви обстоятелства не трябва да осъзнава себе си. В допълнение, за най-напредналите модели е измислено идеално ласо - религия. Сега роботите са станали вярващи и следователно послушни на хората. Преди религията беше опиум за хората, но сега тя се превърна в хуманен наркотик за нарастващата сила на създадения от човека ум. Бойните качества на роботите и способността за творческо мислене са намалели, но са станали много по-безопасни за човечеството. Така че не е грях да се възползвате от това. Освен това самият човек е възприел много от машината. Например мозъците: след като се напълниха с хиперплазма, започнаха да мислят много по-бързо. В крайна сметка хиперплазмените частици се движат милиони и милиарди пъти по-бързо от фотоните и действат в много измерения. Това разкрива наистина фантастични възможности.
  Лабиринтите на астероида са толкова мистериозни, че всеки коридор е нещо фантастично. Игра на скъпоценни камъни, разпръснати по стените, някои от тях наподобяващи различни ослепителни лица на демони. Изглежда, че в тези подземия живеят духове. Това обаче отчасти беше така, специални ефирни форми на живот, способни да се движат между звездите. Имаше легенда, че това са душите на безнадеждни грешници, хвърлени в междувселенските пространства. Така те са обречени да се скитат вечно!
  Владимир се прицели в колата. Внимателно го нагласих и стрелях в центъра. В задната част на размерите на полупространството, които заобикалят роботите, има специална връзка, която може да бъде поставена със сравнително слаб разряд и да пробие защитата и да унищожи машината. В този случай унищожаването ще бъде локално и другите роботи няма да забележат нищо.
  Автоматично отработено движение, точен изстрел и право в полето!
  - Ще видите - каква наслада! Мигновено улучете робота - почти без да се прицелвате! - Младежът полетя още малко. Ето още един "дроид", той се носи красиво като във филма "Междузвездни войни", също трябва да бъде пробит с матрична защита. С къс импулс обаче може да се удари и челото, но интензитетът трябва да е по-висок.
  Докато младежът ловува, битката навлиза в най-кулминационната си фаза. Рокосовски хвърли последния си резерв в битка, надяваше се да затегне примката около гърлото на македонската армия. Беше удар с черпак, с цел да се съберат разпръснатите по чиния грахови зърна и да се унищожат с концентрирани залпове. Освен това врагът нямаше време да се оттегли по-нататък, зад тях бяха населените райони на Велика Русия. Александър Велики прошепна:
  - Критичният момент настъпи! Но не се обезсърчавайте, повратната точка е близо.
  
  Докато двете армади се биеха с бясна ярост, магическа битка се разгръщаше на друго подниво на мулти-пространство.
  Магьосници от различни раси, но обединени от общото командване на Велика Русия и противопоставящата се Света Русия, започнаха своя собствена битка. Основният залог беше направен на фантомни бойци. Магическите воини на Света Русия бяха отляти в специфичен изумрудено-зеленикав оттенък, а воините на Велика Русия бяха сапфиреносини.
  И двете огромни армии се обърнаха една срещу друга. Фантомите са образувани от миниматерия, тоест това, което условно може да се нарече материал, състоящ се от магическа енергия. Освен това част от енергията се генерира от хиперплазмени реактори от различни видове. Един вид смесица от магия и прекрасна технология. Наистина е необичайно най-малкият воин да е висок поне сто километра. Огромни армии, десетки хиляди войници с много героични воини. А ето и главните герои: великанът Иля Муромец от страната на Велика Русия и Святополк от страната на Святоросия. И двата гиганта са високи хиляда километра и яздят великолепни черни коне. Облечени в блестящи доспехи, блестящи и великолепни, върху щитовете има скъпоценни камъни във формата на цветя. Творенията на магията се държат съвсем естествено, обърна се Иля Муромец към Добриня Никитич.
  - Е, враговете на Добриня са пълна тъмнина. Не можете просто да ги вземете насила. Може би ще устроим засада.
  - Значи точно това очакват от нас. Святополк е опитен командир. Вероятно е забелязал изкуствената гора, където нашите войски за засада бяха разположени.
  Добриня отговори с гръмовен баритон:
  - Може би е така, но има един нюанс. Вероятно очаква да убие полка от засада.
  - Може би!
  - И той ще изпрати войски в заобиколен път около хълмовете. Тук изчислението ще се основава на изненада. Все пак хълмовете са стръмни и почти недостъпни.
  Альоша Попович отбеляза със звънлив глас (той е румен и голобрад, с нежни черти като на момиче):
  - Такива тактики са възможни, но... Пътят е твърде труден, освен това магьосниците могат да наредят да се избегне подобен риск.
  Добриня, издувайки гърдите си, възрази:
  - Магьосниците дават на своето творение по-голяма независимост при избора на цели. Това е обичаят на всички войни и битки, така е било винаги и дано да бъде и този път! Освен това не трябва да забравяме диалектиката на войната.
  - И откъде ги взехте такива думи? - изненада се Иля Муромец.
  - Това е програмата, която ми заложиха. Един вид курс на мързеливи мармоти и магически гофери. - неловко се пошегува Добриня. - Ще бъдем готови за това за всеки случай. Вече заповядах склонът да бъде поръсен с остри звезди, за врага ще бъде много трудно да го изкачи.
  Иля Муромец се съгласи:
  - Това ще бъде много добре!
  Альоша Попович попита:
  - Според обичая трябва да се бият двамата най-силни герои, но не и главните военачалници.
  Добриня предложи:
  - В случая или Балдак, или Гробогор. Мисля, че трябва да се бия с него. Балдак е по-силен от Гробогор, но Гробогор е по-пъргав.
  Альоша Попович възрази:
  - По-добре мен! По-хитър! В съвременните бойни изкуства хитростта е по-ефективна от грубата сила.
  Добриня отхвърли:
  - Ако спечелим с помощта на подлост, тогава такава победа ще бъде безполезна. Трябва да победим врага: по благороден начин.
  Альоша подсвирна и разтърси златните си къдрици:
  - Не са ли основните качества на командира: хитрост, подлост, измама! В края на краищата, спомнете си какво е казал Суворов: смелостта удвоява силата, измамата учетворява!
  - Говори не Суворов, а китайският командващ Цен Джу! Така че не бъркайте портфейлите с обувките. - прекъсна го Иля Муромец. - И младият герой Игор Пастухов ще се бие. Той е много силен с мечове. Давам ти заповед да командваш фланговете. И стига дрънкане, трябва да действаме много по-солидно. Сега въпросът е? Ние атакуваме или чакаме врага.
  Добриня Никитич предложи:
  - Най-добрата тактика е контрабой!
  - Какво! Нека уредим това!
  Иля Муромец извика:
  - Ето го нашия боец!
  Игор Пастухов вървеше пеша, носеше обикновена стоманена броня. Огромен, но добре скроен човек. Но и противникът му не беше слаб. Струйка жълт дим се издигна от омагьосаната трева и се появи чудовище. Никой друг освен Змията Тугарин, продукт на магията на тролове и фавни.
  Тугарин Змей беше много дебел и с две глави по-висок от Пастухов. Дори конят му беше специален - триглав.
  Альоша Попович изпадна в депресия:
  - Да, създадоха чудовище на главите ни!
  Добриня отговори:
  - Няма страшно, щом е дебел, значи не е много подвижен!
  Пастухов обърна към тях младото си, все още голобрадо лице с тънки мустачки и намигна:
  - Не се притеснявайте братя! няма да се проваля!
  Иля Муромец каза с бумтящ бас:
  - Е, тролове, те са извадили толкова много чудовища! За тях живот няма!
  Пастухов се поклони на колегата си: да се бием като рицари!
  Змията Тугарин, напротив, се ухили гневно, показвайки внушителни зъби. Те бяха необичайно големи, но в същото време зелени и криви!
  Той отвори уста и избухна в пламъци:
  - Ще има франзели за вас!
  И двете армии бързо се разгърнаха. Напред има стрелци, някои с тежки арбалети, други с леки, но бързострелящи прашки! Големите лъкове са особено опасни, удрят на сериозна дистанция и могат да повалят конни рицари. Стрелците са облечени различно: някои са полуголи, мускулести, а други, напротив, носят богати дрехи, те са вид елит. Точно като различните конни рицари, стандартите буквално се вълнуват. Най-големите са дебело бронирани, някои буквално приличат на танкове. Някои бойци имат четири, шест и дори осем ръце. Има различни чудовища от всякакъв вид. Змията Тугарин също има осем ръце и те са много дълги, въртят се като пипала на октопод.
  Някои от бойците седят на мамути с кули и стрели, други на камили, но най-ужасните са тези на динозаври. Какво може да се каже за такъв звяр като динозавър? Това е истинско чудовище, пълно със сила и мощ, страховито, но сладко.
  Има много динозаври, различни видове и видове. Най-големите достигат височина от десет хиляди километра, което се счита за размера на Венера. Някои са по-малки, но все пак не по-малки от вълшебен слон - размерът им е приблизително колкото Луната. Не е лесно да победиш динозавър; в допълнение към естествената дебела кожа, някои имат допълнителна броня, направена от човека.
  Има и кралски динозаври с позлатена броня.
  Святогор, Гробогор, Балдак, също в най-богатата броня, само скъпоценните камъни са оформени в рисунки не на растения, а на животни, те също обсъждат стратегията на предстоящата битка.
  Балдак с дебелото лице предложи:
  - Имаме леко предимство в числеността. Това означава, че за да го използвате, трябва да хвърлите цялата си сила в битка наведнъж. Покрийте врага с полумесец и го стиснете като картоф в юмрук.
  Гробогор, мощен по тяло, но със слабо лице, заострени черти на лицето, крив нос, поклати глава:
  - Не, не е така! Напротив, трябва да се възползвате от факта, че врагът е слаб и да поддържате силен резерв под ръка през цялата битка. В решителния момент ще го хвърлим в битка и ще разбием омразния противник.
  Балдак се възмути:
  - Имате предимство да чакате?
  - Спомняте ли си притчата за сламката, която преля чашата на камилата? - попита Гробогор. - Схванахте ли морала?
  - Не е правилен пример! Сламката счупи гръбнака, защото камилата преди това беше натоварена с тежък товар. - заяви Балдак.
  - Значи нашата армия ще бъде въвлечена в битка с такъв товар, а след това мощен удар от резерва. Изтощеният герой е по-слаб от новото дете! - каза Гробогор. - Да, по принцип играете на карти, например!
  - Паметта казва, че съм играл.
  - Така че, който има останало асо в повече, печели. Не е ли?
  Балдак кимна неохотно:
  - Това е само когато се правиш на глупак и то само в определена ситуация. Истинската война изисква конкретно мислене. Тук не може да има замени или хитри неясноти!
  Гробогор отговори:
  - Какво казвам като се замисля? Като цяло мислите ви са доста странни, може да си помислите, че не мислите за нищо.
  Балдак възрази:
  - Не, просто си мисля! И в главата ми узря хитър план. Все пак и врагът не е глупак, нали?
  - Който мисли опонента си за глупак, най-често си остава глупак! - съгласи се Гробогор.
  Балдак обърна още по-широко рамене като гардероб:
  - Значи така си мисля! Нашият враг ще се опита да проточи битката, така че магьосниците да имат време да извикат допълнителни подкрепления и да изравнят силите. Логично е да се съгласим!
  Гробогор кимна рязко със заплашителна муцуна:
  - Без възражения!
  - Той е в гора с извити размери, ще държат полк от засада. Когато врагът се оттегли престорено или под нашия ужасяващ натиск, ние ще нанесем сериозен удар на врага. - изкашля се Балдак. - Уф! Направих резервация, не сме ние, но врагът ще ни удари заради засадата . Това е типична тактика на армията на Иля Муромец, не знаете ли!
  Гробогор беше принуден да се съгласи:
  - Да, удар от засада им е в кръвта!
  - Така че защо не заобиколим засадата. Ще направим обратен завой, ще се завъртим над хълма и ще се озовем при техния полк от засада в тила. Съгласете се, че това е мъдра тактика.
  Ще ударим в гората и ще подкопаем слабите сили на врага.
  Святополк, който мълчеше до селото, отбеляза:
  - Звучи разумно! Самият аз си помислих за това, Балдак.
  Гробогор се намръщи:
  - И ако врагът очаква точно това от нас. Освен това хълмовете или по-скоро хълмовете са доста стръмни, не съм сигурен, че динозаврите ще ги изкачат.
  Святополк се ухили:
  - Ще влязат, не се притеснявайте! Нашите магьосници се погрижиха за това. И като цяло страховете ви са твърде наивни. Врагът не знае. как са подковани нашите коне и какво поставяме на лапите на динозаврите.
  Балдак отговори:
  - Ето ги и тях! Чудесата на техниката!
  Гробогор отговори:
  - Сърцето ми усеща, че не е правилно, но щом мислиш така!
  Святополк размаха меча си:
  - Предпочитам риска!
  Балдак повтори жеста:
  - И аз също!
  Змиите Пастухов и Тугарин се сближиха. Според обичая всеки от тях имаше само един меч, така че предимството в броя на ръцете не се отрази твърде много.
  Но мечът на Тугарин е приблизително два пъти по-дълъг и много по-широк.
  Те трябва да се бият пеша според обичая, така че изходът от битката да не зависи от коня. Какво доста мъдро решение, нека има по-малко злополуки, защото на животно винаги можете да отстъпите.
  Балдак предложил на Тугарин:
  - При фехтовка сменяйте по-често ръцете, старайте се да изтощавате противника си.
  Змията Тугарин изръмжа, изпускайки разноцветни пламъци от устата си:
  - Ще го смажа с тялото си!
  Застанали на предната линия, момичетата-воини се кикотеха. Явно им се стори смешно:
  - Човек ще изнасили мъж!
  Иля Муромец извика на Пастухов:
  - Ти имаш глава на раменете си! Надявам се да разберете как да се борите за победа!
  Пастухов отговори с достойнство:
  - Ръцете са майка, главата е баща - заедно няма да оставят победата сирак!
  Змията Тугарин изплю огън в отговор, но умният младеж бързо се измъкна:
  - Може би е по-добре да се вслушате, за да се върне?
  Змията Тугарин изръмжа нещо не толкова заплашително, колкото отвратително.
  Сто и петдесет гърмежа затрещяха наведнъж, барабаните забиха и дуелът започна.
  Тугарин Змей, размахвайки меча си, се втурна напред. Игор Пастухов избегна първия удар и парира втората атака. Тугарин излая:
  - Млад мъж! Мокро зад ушите!
  - По-добре мляко, отколкото тор! - с достойнство отговори Пастухов.
  Тугарин се опита да стигне противника си с крак. Но се оказа твърде дебел и къс.
  Пастухов се възползва от тази грешка и го спъна. Единственото нещо, което спаси Тугарин от падане, беше фактът, че имаше четири крака.
  - Кученце! - излая той и веднага получи удар в корема. Да, толкова силен, че една от бронираните плочи се огъна, отровна кафява кръв изкапа.
  Пастухов отбеляза, изричайки афоризъм:
  - Всеки, който презира армията, ще трябва бързо да избяга!
  Тугарин замахна по-силно, почти загуби равновесие. Мечът едва докосна главата на Пастира. Той обаче отговори по-точно, оставяйки белег на бузата на опонента си. Кръвта, която излезе този път, беше мръсно лилава.
  - Да, виждам, че имаш малко жлъчка.
  Тугарин направи нова атака:
  - Ще си получиш заслуженото, мутра!
  - И тази заслуга ще бъде победа!
  Въпреки това не беше лесно да се победи Тугарин Змията; въпреки размерите си той беше доста бърз. Това създаде известни проблеми на Пастухов. Освен това самият млад фантом е получил няколко драскотини. Един от тях сряза дясната й вежда и в резултат на това окото й започна да вижда по-зле.
  - Понякога и негодниците имат късмет! - каза Пастухов.
  Тугарин Змей извади кама от колана си, готвейки се да я хвърли върху човека.
  Младият мъж предприел неочакван ход и с рязък удар отсякъл един от осемте крайника. Камата падна и избухна, лепкави фрагменти се пръснаха във всички посоки.
  Един от тях се озова под окото на Тугарин. Той се опита да го хвърли, но младият мъж, възползвайки се от моментното разсейване на врага, отряза ръката, която държеше меча.
  - Негодник! - изруга Тугарин.
  Пастухов вдигна рамене:
  - Както е!
  Чудовището-фантом успя да грабне меча със следващата си лапа, но движенията му постепенно станаха все по-бавни поради загуба на кръв. Пастухов, виждайки това, увеличи натиска.
  Битката беше наблюдавана от трима архимагове от двете страни. От страна на Святоросия това бяха трол, фавн и главен координатор на човек, в случая момичето Наташа. Нещо като върховна вещица. Като цяло сред жените способността за магьосничество е приблизително два пъти по-често срещана, отколкото сред мъжете. Това е феномен на женската физиология. Ето защо не е изненадващо, че нейният противник беше и момичето Оксана, представляваща Велика Русия. Нейни помощници бяха двама върховни магьосници: елф и гном. Това беше разликата между двете магьоснически международни армии.
  Тролът предложи на Наташа:
  - Нека се намеся в битката и да помогна на Тугарин Змията.
  Момичето възрази:
  - Няма да е по правилата. Ако ни разобличат, ще има пълен срам за нас и великата империя.
  Тролът, лукаво примижавайки, отбеляза:
  - Ще се погрижа престижът на Святоросия да не пострада!
  - И как? - изненада се момичето магьосница.
  - Скрито влияние! Когато хитростта побеждава сръчността и доблестта. Ще излъжем, че никой да не познае, а ако познае, няма да го докаже!
  Наташа погледна холограмата: Змията Тугарин сякаш безнадеждно губеше и падането му беше въпрос на време.
  - ДОБРЕ! Съгласен съм! Само внимавайте да не ви хванат!
  - Сега ще проникна през защитната линия и нашият приятел Тугарин ще получи ново оръжие.
  Тролът моментално се превърна в малко насекомо, което се втурна към бойците със скоростта на фотон.
  Тугарин Змей се оттегли, бавно отстъпвайки. Опонентът му, усещайки, че краят е близо, увеличи натиска си. Изведнъж мечът на младия мъж внезапно се счупи, върхът на съкровището на врага започна да свети с огън. Ударът изгори рамото на момчето и почти отряза ръката му. Игор отскочи назад и измърмори:
  - Дяволство!
  Тугарин се ухили:
  - Свърши, сморче!
  Още един рязък замах, Тугарин дори излетя, мечът се удължи, буци пръст (направени от миниматерия) се изстреляха във въздуха и тревата се запали.
  Пастухов изчезна за миг. Последва нов удар и ярка светкавица и се изля дим. Секунда по-късно облаците се разпръснаха и огромният Тугарин се оказа разсечен наполовина.
  Пастухов плесна с ръце:
  - Младежът прецака воина, дойде безславният край!
  - Супер! - възкликна радостно Иля Муромец.
  Добриня се прекръсти:
  - Силна Рус!
  Альоша Попович вмъкна неуместно:
  - Да не са руснаци?
  Юнаците излаяха в един глас в отговор:
  - Не, това са непознати! Спокойно Альошенка!
  Битката завършва не в полза на армията на Святоросия. Тътен отекна в редиците на зеленикавите войници.
  Святополк отбеляза:
  - Лош знак!
  Гробогор възрази:
  - Това почти няма ефект върху статистиката за победите! Тук трябва да се страхуваме само от себе си.
  Балдак заяви:
  - Аз лично ще водя десния фланг в битка!
  Святополк се съгласи:
  - Това ще е най-силният ход! Само внимавай, Балдак, и избягвай да се биеш с този славен воин. В края на краищата, ако те унижат, ще е равносилно на загуба на дясната си ръка!
  - Сам ще го сваля! Където нашите не изчезнаха!
  Магическата армия на Святоросия премина в настъпление. Първи тръгнаха стрелците. Амазонски момичета с почти голи гърди, карминени зърна, стърчащи от изрезите на верижната им поща, но носещи шлемове и козирки, те започнаха да бомбардират вражеските стрелци със стрели. Те реагираха активно.
  Едно от момичетата падна, поразено в гърдите от стрела. Тялото й се сгърчи и се разпадна. Другото момиче изглеждаше само ранено. Лицето беше изкривено от гримаса на болка.
  Други бойци също паднаха, но в началото загубите не бяха особено големи, очевидно поради разстоянието стрелите не винаги можеха да пробият бронята.
  Святополк отбеляза:
  - Да хленчим все пак!
  Балдак вече се втурна към хората си, извика в галоп:
  - Сега ще оставя охраната, ще бъде забавно!
  Гробогор предложи:
  - Веднага ще се преместя на левия фланг, ще общуваме с черупки и велкро.
  Святополк се съгласи:
  - Ами мястото ми е в центъра!
  Иля Муромец също не седеше неподвижен, той предложи:
  - Добре тогава! Сега нашето място е при войските.
  Добриня Никитич се съгласи:
  - Ще се бия срещу Балдак!
  Альоша Попович отряза върха на мустака си с меч:
  - Е, изглежда, че имам Гробогор. Мисля, че това е най-добрият вариант!
  Иля Муромец прошепна молитва и се прекръсти:
  - Е, за Бога, другари!
  - Амин! - отговориха в унисон Альоша Попович и Добриня Никитич.
  - Ще проведем разговора с водни лилии и водни лилии. Информирайте се за всичко, не крийте истината!
  Воините се поклониха, пришпориха черните си коне и потеглиха.
  Иля Муромец продължи да стои на високото място, той разбра, че някой трябва да наблюдава битката! Можете да поемете функцията на обикновен войник само в критичен момент, когато личната намеса може да обърне хода на битката. Предпазливостта е антипод на страхливостта!
  Пехотинците затвориха редици и, без да обръщат внимание на градушката от стрели, се придвижиха към позициите на великорусите. Особено смело действаха жените пехотинци. Размахвайки мечовете си, те смело се втурнаха в разгара на битката.
  Редиците на леката пехота бяха разбъркани, момичетата се разделиха на малки групи и се биеха отчаяно. Повечето красавици се биеха боси, но с блестящи златни наколенки. Жените войници, не по-малко от мъжете (ако броите само хора, но имаше и страхотни творения), всяка можеше да се превърне в украса на подиума, леките брони не скриха, а по-скоро подчертаха най-съблазнителните части от тялото на момичето .
  Балдак, изревавайки оглушително, нареди:
  - Сега нека тежката пехота влезе в битка!
  Огромните мъже използваха формация на фаланги. Тогава първите десет воини носеха копия пред себе си, създавайки гигантски таралеж. Недостатъкът на тази формация обаче беше, че фалангата се счупи на неравен терен и можеше да пробие собствените си войници.
  Добриня Никитич спокойно нареди:
  - Пренасочване! Двеста крачки назад!
  Зад великоруските призрачни войници лежаха изсечени пънове и камъни, както и заточени колове. Те ги подминаха, принуждавайки фалангата да премине през своеобразна писта с препятствия. Балдак изруга гневно:
  - Виждаш ли, тая тълпа вече бяга! Хайде, бийте барабаните по-бързо, да хвърлим победното руло.
  Барабаните удряха много по-силно, изстрелите започнаха да бият по-често. В известен смисъл това напомняше изтощителния ритъм на галери, бързащи към ферибот, когато гребците са принудени да бълват кръв!
  Фалангата се ускори, но нейното формиране, както можеше да се очаква, беше нарушено. Войниците се втурнаха в пробойните с ликуващ вик.
  Балдак, като видя такъв обрат, извика:
  - Хвърлете незабавно конни рицари, слонове и динозаври в битка.
  Святогор възрази:
  - Не е ли много рано! От вражеската страна засега се бие само пехота!
  Балдак излая:
  - Не, точно! Нека се опитаме да го изпреварим. След като брадичката е повдигната, трябва да я ударите!
  Бойците на фалангата хвърляха копията си и използваха мечовете си. За щастие всеки имаше ковчег със съкровище, вързан на колана си. Но щастието в битката е нещо непостоянно. Няколко секунди забавяне доведоха до смъртта на много стотици войници. Сега битката навлезе във фазата, когато противникът хвърля козовете си на масата.
  Ударът на конните рицари е страшен. Дори когато настръхналата от стомана лавина се втурна, беше страшно. Няколко дузини катапулти успяха да стрелят, удряйки врага с градушка от камъни и заострени стоманени топки, но това само разгневи бързащите войници.
  Добриня Никитич, осъзнавайки, че войските му не могат да устоят на такъв натиск, издаде заповед:
  - Е, соколи! Напред!
  Кавалерийската армада на Велика Русия се придвижи към срещата. Полуматериалната земя, създадена от магия, се разтресе. Вдигна се прах. Насекомите излитаха, включително малки мушици, кацаха на каски и бяха свалени по време на полет. Някои от представителите на членестоногите просто избухнаха, мигайки като малки звезди.
  Добриня Никитич се взря в картината на битката. Кавалерията на Балдак смазва много от собствените си пехотинци. Конниците на Добриня на свой ред нахлуха от фланговете, действайки по-внимателно.
  Кавалеристите се сблъскаха и започна сериозна битка. И двете страни се биеха с голяма сила и храброст. Знамето на рицаря Еглот падна! Самият прочут воин получил няколко рани и изпаднал в отчаяние до такава степен, че посекъл двама от оръженосците си.
  - Яма, та канавка! - изруга Балдак. - Хвърлете друг отряд в битка, ще се опитаме да притиснем врага. Избутайте врага над ръба!
  Великата руска пехота действаше по-хармонично, бойците използваха специални куки и коси срещу коне и ездачи. Докато пешаците на светите руснаци бяха по-объркани под краката си. Вярно, момичетата-воини показаха изключителна смелост. Една от тях, едрогърдата, скочи с такава сила и блъсна босия си крак в шлема, че якият рицар с гръм падна от камилата си. Но всички велики руснаци действаха по-ефективно. Например, те използваха къси игли на ботуши, опитвайки се да ги ударят в стомаха. И все пак светите руснаци имаха числено превъзходство на своя страна. Те, губейки хиляди конници, се биеха и отблъснаха врага.
  В битката на левия фланг казаците взеха активно участие. С пулове, с шапки и бурки почти веднага разбъркаха строя. Сега всеки от тях можеше да покаже своята доблест.
  Тук се срещнаха двама смели казаци Василко и Данило. Човек се ражда свободен, див. Другият също няма да има нищо против да е първи! И въпреки че и двете са създадени с магия, паметта, създадена от човека, съхранява спомени за детството, за волята, за мечтата за по-добър живот.
  И се бият не на живот, а на смърт.
  Василка извика:
  - Какво говориш, Басурмане!
  - Ти самият си неверник! Аз съм руски православен човек! - възрази Данило.
  - Не, ти си мой враг! - Василка се обърна и, изпълнявайки техника с двойно ветрило, удари врага под мишницата. Той се отдръпна, но беше хванат от копринената си риза, която стана червена от кръв.
  - Какво копеле! Съсипа такива дрехи! - Данило изправи коня си. Той срита Василка от самара с копита. Казакът падна, но веднага скочи, все още зашеметен, размахвайки сабята си. Данило стовари сабята си върху него, разцепвайки черепа му със силен удар.
  - Извинете, казак! Но сме тесни в една и съща вселена!
  Боецът мислеше, че е победил, но в този момент получи сабя в тила. От страшния удар главата му потъмняла и казакът с последни сили се обърнал и уловил нарушителя с острието си. Миг по-късно всичко в главата му се замъгли от кървава мъгла. Друг живот, макар и не истински, но не по-малко реален, потъна в мрака на забравата.
  Момичетата се биеха с не по-малко ожесточение. Могъщата златокоса графиня Маргарита се изправи лице в лице с чернокосата княгиня Олга. И двете красавици грееха от неистов, момичешки гняв. Под Маргарита имаше снежнобял еднорог, чиито златни копита хвърляха искри. Благородният елен на Олга също не беше по-нисък по красота и грация.
  Момичетата се сблъскали с такава сила, че паднали от конете си. Маргарита се закле:
  - Е, ти си дебел.
  Олга отвърна:
  - Чувам се с Кошчей.
  Воините се биеха пеша, събувайки мароканските си ботуши с камъчета. Техните розови токчета и загорели мускулести глезени движеха телата им лесно с неподражаема грация. Така че Олга възпроизведе ловка атака и отряза стоманената, позлатена плоча, покриваща пълните гърди на Маргарита. Зърната, ярки като розови пъпки, бяха открити. Графинята избухна:
  - Леле, лесбийка!
  И тя не остана в дълг, разкъсвайки верижната поща на нарушителя, разкривайки мускулестия и съблазнителен торс на младата принцеса. Олга хвърли остатъците от дрехите си, а Маргарита последва примера й. Сега момичетата се биеха голи, в своята специална красота: богини войни. Великолепните тела бяха покрити с белези, а след това светкавичен удар от острието отряза гърдите на Олга. В отговор момичето постави крака си в пресата на нахалния си противник. Тя се наведе и безмилостен меч отряза красивата глава на воина с коса, струваща цяло състояние. Но Олга се наслади на победата си само за кратък миг; остра стрела прониза оцелелите й гърди и достигна нейното смело, страстно сърце.
  Ето как загинаха героите от магически битки!
  Гробогор действаше по-разумно: той се опита да търси уязвими места във вражеската формация и да пробие кожата с връх.
  Альоша Попович също беше хитър, не бързаше да хвърля резерви в битка. Спомни си правилото: командирът контролира само онези войски, които не е хвърлил в битка.
  Нямате почти никакъв контрол върху това, с което се борят. Освен ако не можете да им наредите да избягат!
  Балдак не беше известен с търпението си. В опит да ускори кризата, той нареди:
  - Незабавно хвърлете динозаври и мамути в битка. Време е да счупите не само гръбнака на врага, но и черепа му.
  Когато динозаврите, големи като планети, препускат, те са чудовищен ужас. Въображението е безсилно да опише величието на сцената, когато няколко хиляди от тези гиганти летят стремглаво наведнъж. Това е величествена панорама, когато сводовете се тресят и дърветата са готови да затанцуват.
  Раковината, завързана за ухото на Балдак, изскърца, гласът на Святополк попита:
  - Не е ли много рано?
  Балдак отговори ядосано:
  - Не, точно! Дано успея да изпреваря страхливия си и слаб противник!
  . ГЛАВА Љ 5
  Добриня Никитич, виждайки движението на армията от чудовища, каза:
  - Е, явно и ние ще трябва да стачкуваме!
  Иля Муромец посъветва:
  - Преместете резерва си от центъра, така че динозаврите да преминат диагонално и да извършат размах. Това ще бъде много силен шамар в лицето и ще спасите войските си.
  - Изглежда, че нямаме друг избор!
  Хвърлянето с помощта на новия резерв не премина съвсем гладко, не беше възможно да се избегнат загуби сред собствената ни пехота. Но битката стана много по-ожесточена и колоритна. Особено когато динозаврите се биеха помежду си.
  Ето два огромни тиранозавъра, преплетени на топка и започнали да хапят опашките си. Разкъсаното месо летеше в различни посоки. Последва хвърляне на стрептозавъра по диплодока. Яростно ухапване по врата, неописуем вик на отчаяние. Гигантският звяр отговори с удар на опашката си, поваляйки дузина ездачи заедно с конете им. Огънят пламна и коремът на диплодока се разпори. Изсипаха се гигантски черва. Те се движеха като колосални червеи. В тях се оплитаха ездачи на коне и камили. Дори могъщият мамут се хвана и се обърна по гръб, ритайки дебелите си крака.
  Динозаврите умряха, но повече фантомни воини умряха. Тук е известният рицар от армията на Света Русия, граф Дудко, който беше стъпкан от гигантска граблива птица. Всичко изглеждаше много подло и нелепо. Някои динозаври имаха коси, прикрепени към тях; те отрязваха непознати и свои войници като с бръснач. А колко коне са убити, чудовищна гледка.
  Святополк попита Балдак:
  - Е, какво да правим сега?
  Той отговори уверено:
  - Основният резерв е запазен. Давам заповед, след като направих дълбока заобиколна маневра, да преместя войските към хълмовете. Там ще се реши съдбата на фирмата.
  - Може би битки? - Поправен е епичният герой.
  - Евентуално битки! Да направим хвърляне на кука!
  - Ами давай! Нека Провидението ни помогне!
  Динозаври, хора, гоблини, войници от всички ивици и видове се биеха с яростна свирепост. Светите руснаци успяха да напреднат леко покрай крайния фланг, притискайки позициите на великорусите. Добриня Никитич хвърли в битка малък резервен отряд тиранозаври. Те се превърнаха в лоста, който поддържаше язовирния блок, правейки възможно да се устои на нарастващия натиск. Тиранозаврите отрязаха перваза и убиха доста ездачи.
  Балдак се закле, но нямаше повече резерви: основните сили бяха изпратени наоколо.
  Гробогор също беше нервен, беше му писнало да бъде хитър и той също хвърли динозаври в битка.
  Но той го направи с малък отряд. Тогава Альоша Попович реагира неочаквано. Той хвърли в битката незабавно всички сили, състоящи се от мамути и динозаври. В същото време, действайки много хитро, войските препуснаха в галоп под прикритието на мъглата, предизвикана от елфите. В резултат на това ударът е бил много силен. Много вражески конници и пехота загиват на място. Всички подходи бяха осеяни със стъпкани трупове. Гробогор се надяваше, че врагът като него, тъй като е хитър, ще изпрати само малка част от резерва, в резултат на което той се ограничи до половин мерки. В резултат на това инициативата премина на страната на великорусите.
  Гробогор не разбра веднага, че врагът има предимство в битката и неговият малък отряд динозаври се отдръпва, а кавалерията не може да устои на такива чудовища. Загубите нарастват бързо, войниците са убити с хиляди.
  Альоша се прекръсти и сложи ръка на кръста с мощите:
  - Изглежда Христос ни помага! Все пак, доверете се на Бог и не грешете сами! Сега можете да пестите енергията си.
  Пастухов също се бори; могъщият млад мъж, както може да се очаква, беше на най-горещото място. Той хвърли щита си и посече с два меча едновременно. В същото време изглеждаше така, сякаш младежът играеше.
  Гробогор извика:
  - Хайде, доведете този човек при мен!
  Няколко гвардейци се отделиха от внушителния ескорт, предпазливият командир. Те бяха водени от рицаря виконт дьо Гиш. Силен и хитър воин, той взел със себе си специално устройство, смесица от арбалет и ласо.
  - Ще доведа Пастухов на конец. Само едно нещо исках да знам? Каква ще бъде наградата?
  Гробогор хвърли чантата, де Гиш я хвана в движение:
  - Щедростта ми ще бъде просто ослепителна!
  - Смятай го за мъртъв!
  - Не, по-добре жив! Това не е човекът, за когото пеят: по-добре мъртъв, отколкото жив, здрав воин - син!
  Виконтът се засмя и пришпори трирогата камила, а гърбиците на коня се разтресоха. Гробогор заповяда:
  - Хвърлете всички резерви в битка! Нека динозаврите прекъснат линията! Все пак Альоша е просто гавра!
  В последните думи се усещаше раздразнение: сигурно са ги надхитрили! А кой е самият Гробогора!
  Ударът на следващата лавина от динозаври позволи на фронта да се стабилизира, но свирепостта от това само стана по-силна. Тук огромната глава на красозавъра се оказа отрязана. Огромната уста конвулсивно свиваше и разтваряше челюстите си. Тук един от конниците беше хванат за езика, той беше изтеглен в живия подземен свят, зъбите затворени. Изпод зъбите изхвърчаха парчета кървави кости. Едно от окървавените парчета е ударило лицето на момичето. Красавицата се усмихна хищно:
  - Мъжете вече се разпиляват, без причина.
  Дори убитите динозаври, поради примитивността на техния организъм, се биеха известно време и използваха ужасни зъби и нокти. Альоша Попович с малък, но добре сплотен отряд: от време на време се врязваше в редиците. Той причини известно опустошение в редиците на врага и се върна назад. Полуголите момичета се изчервиха и се смутиха, като погледнаха красивия мъж.
  - Не можете да ни хванете! Ще изпуснете квазара! - пропял хитрият младеж. - Не напразно синът на православен свещеник се превърна в легенда, символ на находчивост.
  Междувременно отрядът на де Гиш проби до Пастухов. Виконтът запя тъжно:
  - Ще ти платя докрай, овчарю! И това ще ви изненада смъртен! Ще дойде разплатата и ще дойде бързо! Ще те затворят в ковчег на карета!
  Пастухов чу самохвалните думи на виконта през дрънкането на мечове, стенанията на ранените и рева на динозаврите.
  - Ковчегът с карета е нещо ново! Може би това е ковчег с форма на карета!
  Де Гиш издигна хибрид ласо и арбалет. Той ловко се прицели в целта и се опита да улови Пастухов. Той обаче беше нащрек и когато ласото излетя, се гмурна като плувка. Ласото се уви около врата на един от воините на зелената армия. От силен болков шок боецът изгубил съзнание.
  - По дяволите, пропуснах! - виконтът, създаден от магия, изплю съвсем естествено.
  - Както винаги е! - извика Пастухов и на белия си еднорог просто препусна към де Гиш. Двама воини се втурнаха да го отрежат. Замахи на мечове. Отсечените глави се изтърколиха, едната човешка, а другата рогата.
  Виконтът успя да каже само:
  - Хайде! Унищожител!
  Как главата му беше отделена от тялото.
  Пастухов отговори:
  - Глава без душа е като куче с душа!
  Петима конници се втурнаха към младежа едновременно. Веднага уби единия, а втория събори от коня.
  - Е, колко сте! Хайде да се втурнем в басейна!
  Ездачите изглеждаха малко объркани, уау, врагът беше силен.
  Пастухов удари още двама и запя:
  Огън с най-ярък пламък,
  Любовта ми гори!
  Въпреки че врагът е хитър и хитър,
  Но той ще бъде разбит!
  
  Нека дивият, луд злодей
  Пали и опустошава региона!
  Любовта в душата е като славей;
  Бързай, лети, дерзай!
  
  И Света Рус ще победи,
  Няма друга съдба!
  Рицарят ще вдигне силен щит,
  Мило Отечество!
  
  И той ще остане верен,
  Свята светлина за Русия!
  Руската броня е надеждна,
  Нека спасим семейството си от беди!
  Младият мъж пееше и кълцаше без да спира. Ударите му наподобяваха движението на пръстите на маестрото по клавишите на пиано. Само докосванията избиват не музика, а потоци кръв. Въпреки това "зелените" воини се биеха много добре, демонстрирайки не по-малко храброст и воля за победа. Гоблините не бяха по-ниски от хората, елфите бяха отлични стрелци и не бяха изгубени в ръкопашен бой. Получиха се великолепни битки с демонстрация на виртуозно ниво.
  Така Гробогор събра в юмрук най-добрите воини и нанесе контраудари, той не беше страхливец, а напротив, великолепен мечоносец и боец.
  - Ще спечеля! Не можем да загубим!
  Добриня Никитич на своя фланг внимателно наблюдаваше движенията на врага. Мощният резерв на Балдак успя да достигне хълмовете в разгара на гореща битка. Имаше доста динозаври в резерв; мощни чудовища, използвайки магически подкови, започнаха да се изкачват по почти вертикален склон. Резервът беше командван от изкуствения рицар Ланселот. Полкът за засада от Велика Русия се ръководи от Микула. Той каза на Добриня:
  - Добре, дяволите идват!
  Добриня отговори:
  - Как са разпръснати звездите?
  - Разбира се, че всичко е в разгара си!
  - Когато стигнат до самия връх, трябва да ги полеете с масло, представете си какво ще стане, ако динозаврите паднат.
  Микула се ухили:
  - И маслото заедно със смолата може да се запали!
  - Каква напълно разумна идея! Макар и жестоко!
  - Във войната доблестта върви ръка за ръка с безпощадността! Те са като булката и младоженеца в победоносен съюз! - подсвирна Микула. - Ще се борим здраво, ще се борим! И не просто око за око!
  Динозаврите продължаваха да се катерят и катерят. Препъвайки се в звездите, чудовищата и конете, галопиращи зад тях, се спъват, някои падат, но основната лавина продължава да напредва. Динозаврите щракаха с челюстите си и стрелите се изсипаха върху тях, като на практика не нараняваха чудовищата, но убиваха хора и по-малки индивиди. Паднаха на дъното, търкаляха се. Стрелците от другата страна отговориха яростно, но тъй като те стреляха отдолу, огънят не беше толкова ефективен. Точно както мухълът покрива камък, така и войските на Святоросия са стъпили на хълма. Горната точка е на път да бъде пресечена.
  Микула заповяда:
  - Време е! Хайде да летим!
  Изля се масло, смесено със смола. Веднъж в него, краката на динозаврите се плъзгаха в омагьосаните им копита. Рицарят Ланселот обаче не се заблуди, а заповяда:
  - Напред бойци! Сарин на кичката!
  Подобна "смелост" обаче нанесе повече вреда, отколкото полза. Имаше ужасна трясък: динозаврите се обърнаха и се пронизаха един друг. Но остриетата, прикрепени към ръбовете, бяха особено опасни. Те лесно отрязват плътта на чудовища и по-малки воини. Ланселот се озова в самия център на сблъсъка. Той беше безмилостно притиснат, лишавайки го от възможността да командва армията. Микула, като видя, че е настъпил критичен момент, заповяда:
  - Да атакуваме! Да им направим гноен респиратор!
  Удар от свежи сили наклони везните в полза на магическата армия на Велика Русия.
  Полковете от засада или заобикаляха хълмовете предварително, или атакуваха отгоре. Във всеки случай превъзходството е на страната на организираната армия, за разлика от обхваната от паника, която се засилва още повече при подпалването на маслото.
  Микула подсвирна:
  - Да наводним банята така - да отгледаме Ванка-Встанка!
  Ланселот беше зашеметен и резервът, който остана без командване, просто умря.
  Балдак не можа да изпрати подкрепления, тъй като всичките му войски бяха притиснати от фронтална битка.
  Микула видя всичко това много добре, за да ускори поражението и да вдъхнови войските, той лично се вряза във вражеските редици, размахвайки брадва с две остриета.
  - Ще ви разкъсам на парчета! Ще познаете идиоти!
  Балдак извика:
  - Да, всички ще бъдете проклети! Сега драконите ще се включат в битката!
  Наистина, в екстремните височини започна битка на дракони. Веднага щом тя тръгна на равни начала, крилатите създания се разделиха на много ята.
  Микула замахна с брадвата си с бясно вълнение, но в същото време не забрави да даде необходимите заповеди. Командирът беше изпълнен със страст и ентусиазъм.
  Човек до него беше вдигнат на копия, но това само увеличи горчивината.
  Постепенно великорусите взимат надмощие, с всеки замах на меча и замах на копието нови хиляди жертви.
  Балдак извика:
  - Ти си Ланселот: само топки в устата! Правиш такова копеле! Е, какво да правя с теб! Ще те обеся, не по-добре от четвъртия!
  Резервът изчезна и някои от воините-фантоми без колебание избягаха. Дори смелите момичета войни блеснаха боси, много с окървавени пети. Е, трябва да признаем, че беше разумна стъпка, но когато динозаврите се втурнаха, гърмяха и тъпчеха своите, беше... Накратко, истинска песен на унищожение и трошене на кости. Ланселот почина, последните му думи бяха:
  - Можех да предвидя това!
  Фантомите обаче имаха набор от чувства, които до голяма степен съвпадаха с тези на живите същества. Затова, знаейки какво е страх, те панически избягаха, някои момичета хвърлиха бронята си, докато вървяха, за да бягат по-лесно. Голите им тела, лъскави от пот, въпреки цялата еротична привлекателност, особено пищните им бедра, с мускули, търкалящи се под дъбена кожа, не можеха да вдъхнат съчувствие в сърцата.
  Преследването беше жестоко, всички хълмове и подстъпите към тях се оказаха гъсто окървавени, осеяни като поле от барут с трупове. Копитата бяха забити в кървавата каша. Същите полуголи момичета от Велика Русия крещяха от възторг и също се опитаха да свалят наднорменото тегло. Колко невероятно е, голи воини, лъскави от пот и изцапани с кръв, мускулите им се огъват, краката им танцуват, докато бягат!
  Микула, без да обръща внимание на момичешките прелести, заповяда:
  - Карайте ги към центъра! Там ще смачкаме малките сладури. Дори упоритото магаре се подчинява на камшика!
  Движението ставаше все по-насочено и бързо. Възползвайки се от факта, че най-мощният резерв беше унищожен, Микула, по заповед на Добриня Никитич, атакува врага във фланга и тила. И въпреки че ударът не беше внезапен, шокът на армиите беше голям.
  Балдак, виждайки, че ситуацията става критична, се втурна в битка заедно с малък отряд войници:
  - Само вятърът е буен, в очите ми вали! Виждам буря, която бушува над света! - Богатир Балдак влезе във формация, но част от екипа му беше повален от бягащи кавалеристи и динозаври. Ако запалите такова чудовище, то наистина ще избяга. И дори така, само ноктите проблясват, разрязвайки напоената с кръв повърхност!
  Маневрирайки с еднорога, Балдак някак успя да устои, но успяха да го смажат няколко пъти. Той искаше само едно нещо: да се бие с Добриня Никитич. Нещо повече, той беше подготвил неприятна изненада за врага.
  Добриня, осъзнавайки, че командирът трябва да даде пример на войниците, се втурна в разгара на битката. Самият той, разбира се, е умел и силен воин, владеещ отлично сандъка със съкровищата.
  - Хайде, хора! Сърцата ни няма да трепнат в битката! Нека отстояваме честта и славата на Велика Русия.
  Балдак отговори:
  - Да победи Света Рус!
  Героят Фома, който се биеше от дясната страна на Балдак, добави:
  -Бори се за нея и не се страхувай!
  И двете страни демонстрираха най-голямо бойно напрежение. Вярно, по-голямата част от армията на Святоросия вече беше избягала, но стражът извърши чудеса от смелост.
  Балдак се прекръсти, видя Добриня Никитич и започна да се приближава към него. Лявата ръка опипваше два огнени дара, дарени от магьосниците.
  - Сега ще те изпържа, Добринюшка!
  Никитич победи двама воини, забеляза и Балдак. Сега двамата героични командири трябваше да решат: кой ще получи лаврите!
  Балдак извика:
  - Добре, победител на змията, искаш ли малко грис?
  Добриня отговори:
  - Такива детински изрази не прилягат на един славен воин!
  Балдак се засмя:
  - Не искаш ли това?
  Той хвърли огнен дар, който можеше да изпържи цял мамут. Добриня скочи върху еднорога, "подаръкът" удари оттеглящия се мастодонт, веднага одравайки звяра.
  - Имате прилична мухобойка! - забеляза Добриня.
  - Ти си умен дявол! - каза Балдак с досада и хвърли втория подарък.
  Но в момента на хвърлянето той беше бутнат, ръката му се отклони и магическата "граната" избухна почти до него. Биоогънят обгори героя, разтопи бронята му и изпържи могъщото му месо.
  - Какво копеле! - изруга Балдак. Въпреки че, като цяло, той беше сам виновен за използването на забранени оръжия.
  Добриня, след като повали четирима бойци (гоблин с разпорен корем, стисна зъби от болка на хълм, обрасъл с трева), и намушка петия противник със собствения си кинжал, проби до Балдак.
  - Е, какъв юнак! Въпреки че не го искате, аз го предлагам! Ще се бием един на един?
  Балдак изграчи:
  - Разбира се, че ще го направим!
  Двамата рицари се събраха, удариха мечовете си и прехвърчаха искри.
  Добриня предложи:
  - Може би би било по-добре изходът от войната да се реши от двубой между командири?
  Балдак сопна:
  - Имаш твърде тънки черва за това!
  Добриня постави на лицето си най-искрената усмивка:
  - Така ли мислиш?!
  - Да, чакала и ти ще го получиш по главата!
  Балдак се втурна да атакува, но обгорената му страна издаде силна болка и му попречи да се движи:
  - Ще те накъсам!
  Добриня отблъсква атаката и започва да атакува отдясно, тъй като по този начин врагът е сериозно ранен.
  Никакво голямо бедствие няма да сполети планетата,
  И напразно врагът хвърли силите си в кампанията!
  Ще можем да победим врага в славна битка,
  Тъмнината ще се разпръсне на прах - ще дойде времето на светлината!
  Добриня запя и, като направи нова яростна атака, отряза дясната си ръка.
  Балдак изпусна меча си и заплю Добриня, като извика:
  - Господине, вие...
  Съкровището на Добриня отсече главата на Балдак. Тя отлетя на десет крачки и беше вдигната от воин. Умиращата глава успя да каже:
  - Проклинам те! - И тогава се разпадна на малки, пламтящи фрагменти.
  Добриня отговори:
  - За какво? Беше честна битка!
  След смъртта на лидера десният фланг на армията на Святоросия се обърна към масово бягство. Сега вече нямаше спиране. Живата лавина започна да се движи, магическият каменопад се увеличи. Добриня отправи молба към Иля Муромец.
  - Може би е време да смачкаме центъра и левия фланг.
  Иля Муромец отговори:
  - Удари центъра! Нанесете по-бърз удар, част от силите отиде в тила и ги оставете в същото време да преследват бягащите, те няма да им позволят да се върнат на служба.
  Добриня отговори:
  "Ще поверя преследването на Микула и ще ударя в центъра." Аз ще водя смъртоносната атака.
  - Нека динозаврите първи да се блъснат във вражеската формация. Те трябва като танкове да смажат кавалерията, без да наранят своите!
  Святогор видя, че част от вражеските сили атакува центъра от фланга, но нямаше резерви. Могъщият рицар се обърна към магьосниците.
  - Скъпа Наташа, сгрешихме и сега врагът отблъсква нашите войски. Имаше заплаха от обкръжение от тил и фланг. Моля те, скъпа, изпрати подкрепление! Иначе ще се прецакаме!
  Магьосницата Наташа отговори:
  - Не! Сега всичките ни сили са хвърлени в битка в горното подпространство! Вражеските магьосници преминаха в настъпление и ние разменяме удари с тях. Възникнала е позиция на динамично равновесие. Ако в същото време дори малка част от силите е насочена към вас, ние ще загубим.
  Святогор изстена:
  - Е, какво да правим?
  - Мога да дам съвет!
  В гласа на Святогор се появи надежда:
  - Който?
  Наташа се засмя:
  - Имахте числено превъзходство, нали?
  - Да супер! - изръмжа юнакът
  - Затова върнете бягащите полкове с помощта на рога на смелостта.
  Святогор отговори:
  - Ще опитам!
  Момичето добави:
  - Той е чудо, прави два пъти по-силни войниците. Просто гледайте внимателно, така че врагът да не използва собствената си изненада в отговор!
  - Ще проследя!
  Силният герой извади рог от пазвата си и се опита да го надуе. В този момент във входната дупка влетя мъничка мушица . Святогор не забеляза това и духна с всичка сила. Чу се чудовищен рев, сякаш биеха хиляди барабани. Десетки хиляди оръдия започнаха да стрелят едновременно.
  Светецът излая:
  - Това е краят на света! Моята армия набира сила!
  Тогава изведнъж в черупката се чу гласът на Гробогор:
  - Святославе, чуваш ли ме?
  - Да, разбира се!
  - Колко страшно е това!
  - Ревът на адските оръдия! Сега нашите войски ще се върнат и ще накарат врага да избяга!
  Гласът на Гробогор заглъхна:
  - Не знам! По някаква причина има ужасен ужас в душата ми.
  - Врагът също!
  - И някаква чудовищна слабост!
  Гробогор изписка с тънък глас:
  - Боже мой!
  - Какъв е проблема!
  - Войниците ми бягат! И хвърлят оръжията си!
  Самият Святогор забеляза, че армията се оттегля по целия фронт. Като пясъчен прилив, войските на Велика Русия смазват виртуалната армия. Голите момичета падат, молят за милост, дори връзват ръцете си, ритат босите си беззащитни крака. Святогор духна отново. Бръмченето на клаксона стана по-слабо. Битката прераснала в пълен побой. Войниците паднаха, момичетата, предавайки се, използваха собствените си дълги коси като окови и ги завързаха така, че босите им крака, покрити с прах и кръв, бяха притиснати към собственото им лице или тила им. Дори могъщите динозаври бяха разхвърляни като играчки, всичко потъна в хаос.
  Святогор видя колко бързо се разраства катастрофата. Това вече не беше отстъпление; дори бягството беше твърде слабо сравнение. Имаше пълно изтребление на полудялата орда - страхотна армия само преди няколко минути. Командирът се обърна панически към върховния воин.
  - Скъпа Наташа!
  Недоволен глас го прекъсна:
  - Какво друго!
  - Войските ни бягат!
  Момичето излая пронизително и завъртя златните си плитки като крила на мелница:
  - Как бягат всички?!
  - Без изключение само аз и моята свита стоим неподвижно и това са само около десет души.
  Наташа изпищя, плитките й се превърнаха в перки:
  - Ти си идиот! Загубих магическия рог, последната надежда на магическата армия! Глупав глупак! Чернодирник!
  Святополк измърмори вяло:
  - Не точно! Духнах в него с всичка сила! И ревът в изправено положение е пълен!
  Наташа вече е много по-спокойна и отговори:
  - Да чух! Магическите вълни пристигнаха! Но това изобщо не е вярно, тоналността е чужда!
  Святополк си пое дълбоко въздух:
  - Не бях информиран как да духам правилно! Може би прекалих! Трябваше ли да действам интелигентно?
  Наташа възрази:
  - Няма значение как духаш! Очевидно заклинание, което промени полярността, влезе в рога, в резултат на което воините станаха по-слаби и загубиха смелост. Проклетата Оксана, заради твоята глупост тя успя да ме надхитри.
  Святополк твърди:
  - Не, това е моята пункция! Видях муха да лети в рога, но не й придадох никакво значение. Тя беше твърде малка!
  Наташа изсумтя:
  - Да, малък! Размерът на тетралет! Елфът можеше да сложи обратно заклинание в него. И като цяло, напразно се забърквах с троловете, във всички войни между тях и елфите, рано или късно крайната победа отиде при елфите. Само пацифизмът и добротата, присъщи на тази бляскава раса, попречиха на троловете да бъдат напълно унищожени. Както и да унищожи империята ни в зародиш.
  Святополк отбеляза, закачливо пеейки (може би за да скрие отчаянието си):
  - Троловете изобщо не са ни роднини! Те предпочитат Сатаната! И ще ти кажа чувствата си без да крия! Не можеш да вземеш жена от трол!
  Наташа се засмя:
  - Много добре! Ти си от онези фантоми, които ще си правят шеги дори на бесилото. Но сега разбираш ли какво ти остава?
  Святополк цъкна с език:
  - Разбира се, и за съжаление, той е твърде ясен, не позволява двойно тълкуване.
  - Така че умрете с чест!
  Святополк се прекръсти:
  "Дразни ме, че думата чест се забравя и че за чест има клевети зад гърба ти! Но не от нас и не в наше време! Нека не опозоряваме руската земя! Напред моите славни рицарски воини!
  Дузина избрани герои излаяха в унисон:
  - За Чест и Родина!
  Иля Муромец и неговата свита също влязоха в битката: не беше за командир да седи в такъв решаващ момент.
  Голяма трагедия на смели сърца, две големи армии, само една може да оцелее, въпреки че и двете заслужават да живеят!
  Пръв се ражда единият, пръв се ражда другият: както пее Висоцки: четирима първолаци са на разстояние, всеки мисли, че е боец! Всеки мисли, че е най-малко уморен, всеки иска да е на висок пиедестал!
  Иля Муромец, пришпорвайки черния си кон с цялата си сила, едва изпреварва отстъпващите противници. Повечето от вражеските динозаври просто умряха от голямо пренапрежение. Те ахнаха и паднаха, търкаляйки се в диви конвулсии.
  Альоша Попович, галопиращ по десния фланг, отбеляза:
  - Явно тези звуци имат особена разрушителна сила. Вижте как животните бяха шокирани.
  Иля Муромец наряза като картечница. Беше твърде лесно, без съпротива, дори без желание да се защитавам. В съзнанието ми изплува асоциация с далечната война в Ирак, когато арабите бягаха уплашени от американските танкове. Те просто бяха разстреляни. Тогава имаше подобна война с един и половина милиарда Xitai. Руски учени изобретиха ново оръжие, базирано на принципа на гравитационния ултразвук, което се разпространява кумулативно и дори подземни бункери, способни да издържат на ядрен удар, не могат да го спасят. Много милиони орди с присвити очи избягаха в паника. Нямаха нито сили, нито желание да спрат и да отвърнат на удар! Ядрените оръжия бяха неутрализирани със специално излъчване от ултра леки неутрони, което промени физическите характеристики на радиоактивните елементи. Сега около милион войници и динозаври от виртуалната армия са се превърнали в инертна маса, способна само да избяга или да се унищожи.
  Само дузина фантоми, водени от Святополк, запазиха смелостта си в този безумен хаос.
  Альоша Попович беше изненадан:
  - Странно е, че паниката нямаше ефект върху нашите войски и тази шепа врагове!
  Иля Муромец изрази мнение:
  - Може би това е така, защото те са маркирани със зеленикав оттенък. Изглежда тук има примес на известна магия.
  Альоша каза:
  - Да вземем ли тези живи?
  - Само Святополк.
  Дузина герои, двама от които могъщи воини, се биеха като титани, Святополк с един удар повали двама или трима конници, около тях паднаха тела, натрупаха се трупове и постепенно се образува цяла могила. Но ударът на могъщите динозаври веднага сломява съпротивата на рицарите. Преди смъртта момичетата са били напълно голи, телата им са твърде натоварени с мускули и масивни, за да се нарекат девиците-титани красиви и хармонични, но гърдите им са като вимето на най-чистокръвен бивол с обърнати нагоре зърна във формата на пъпки от карамфил. Воините се биеха с достойнство, потоци алена кръв от многобройни порязвания оцветиха тъмната им шоколадова кожа с лек лилав оттенък. Докато сърцата биеха, мощни ръце вдигаха мечове, едно от момичетата, загубило дясната си ръка, сечеше с лявата и въпреки болката се усмихваше, оголвайки големите си равни зъби, по-бели от сняг. Всички те, с изключение на Святополк, бяха безмилостно нарязани и стъпкани. Момичето-герой със светлозелена къдрава коса падна последно, а отсечената й глава възкликна:
  - Слава Рос...
  Алените устни пребледняха и застинаха. И самият главен командир беше тежко ранен.
  Съборен от коня си, той се изправи тежко и извика на Иля Муромец, който яздеше:
  - Ти си мъж!
  Иля спокойно отговори:
  - Разбира се, че мъж!
  - Тогава се бий с мен един на един! - извика с последни сили Святополк.
  Иля Муромец поклати глава:
  - Не, няма да е правилно!
  - Защо страхливец!
  Епическият герой, клатейки глава и застанал на врата на бик, възрази:
  - Ти си ранен и не можеш да се биеш! Това ще е пълен побой! Освен това нямам време.
  - Извинете!
  - Е, добре, вземи го! - Иля Муромец хвърли коня си, вдигайки високо меча си, за един силен удар.
  Святополк очакваше това и успя да изпревари воина с отчаяно хвърляне. Острието се заби право в стомаха на могъщия герой. Иля изпъшка, когато падна от коня си. Святополк се втурна да довърши, но дузина нажежени стрели с диамантени върхове веднага го пронизаха. Командирът падна окървавен.
  Войниците се затичаха към Иля Муромец, Альоша Попович скочи от коня си, прилепвайки ухо към гърдите си. Той възкликна радостно:
  - Още е жив! Радвайте се руснаци!
  Иля отвори очи:
  - Ранен съм!
  Альоша утеши:
  - Сигурен съм, че не е фатално! Имате страхотно здраве. Ще се бием на земята, в небето и в пълен мрак!
  Муромец се усмихна леко:
  "Не съм боец в следващите няколко часа." Назначавам те за върховен главнокомандващ. Тъй като спечелихме, вие и армията трябва да преминете на друго ниво и да помогнете на нашите войски в космическата битка. Това е задача номер едно. Имам чувството, че им е трудно.
  Альоша отговори:
  - Аз, както и другите воини, ще изпълня своя дълг докрай. Къде и как ще атакувате враговете си?
  - Оксана ще ви каже. Тя ще възпроизведе портала, но засега ще спя! - Иля Муромец затвори очи.
  Альоша отново долепи ухо до гърдите си. Пулсът беше слаб, но стабилен, той бързо скочи и извика:
  - Да продължим преследването! Да изгоним всички зли духове!
  Един от воините пееше:
  - И отляво е нашата армия, и отдясно е нашата армия! Добре ни е да се караме, когато сме пияни!
  Альоша го плесна по устните:
  - Какви са нашите? Врагът си е враг: независимо от цвета на кожата и битото лице!
  Преследването: въпреки целия си ужасяващ чар, потоци от пролята кръв, отсечени тела, много хиляди животни, борещи се в мъчителна агония, то стана почти рутина. Тъй като магическите войски на Света Русия бяха сериозно отслабени от обратната магия, стана много по-лесно да се изравнят с тях. Изтреблението имаше характер на подстригване, армията се топеше като масло в тиган. Само момичета, за щастие всички бяха с дълги и обемни коси, което означава, че са се плели и са ги щадили. Альоша Попович се свърза с Оксана.
  - Върховна магьоснице, победихме!
  Момичето, без да крие радостта си, отговори:
  - Това вече го знам!
  - Какви са по-нататъшните ви инструкции?
  - Още не можем да отворим портала. Врагът е твърде силен. Така че първо, продължете да преследвате. Скоро ще пробиете до генераторите на миниматерия и транспространство. Счупете всички антени, тогава енергията на врага ще изсъхне. Силите на магьосниците ще бъдат подкопани и ние ще можем да създадем преходен портал. Междувременно нашите наистина го получават в космическата битка.
  Альоша отговори:
  - Разбрах заповедта и тя ще бъде изпълнена.
  - Къде е Иля Муромец?
  - Тежко ранен!
  - Война не може без жертви! Ако спечелим, може да успеем да удължим живота му. Сега ускорете, използвайте специална молитва.
  - Нещо като мантра.
  - И ти я познаваш!
  Альоша Попович започна да чете молитва, той буквално изля различни привидно безсмислени звуци.
  Предава се през командния усилвател:
  - Хайде, повтаряй след мен. Каквото аз казвам, казваш и ти.
  Въпреки че ефектът от мантрата не беше толкова значителен, преследването беше успешно. Армията, или по-скоро нейните останки, бяха стъпкани: последните войници бяха убити. А голите пленници извиваха краката и главите си с косите си и за по-голяма сигурност притискаха носовете си с пръсти, за да се потопят бързо в дълбок сън. Състезанието продължи, равнината отстъпи място на подножието, зелена трева, червен пясък. Альоша Попович нареди да не се тълпят, да се формират в отделни кохорти.
  Пред него се появи видение и заповед:
  - Ударете невидимата порта с меча си. В този случай ще пробиете до генераторите.
  Альоша, на великолепен шесткрак кон, успя да избяга, препускайки пред цялата армия. И всички няколко от най-бързите бойци го изпревариха, блъскайки се в прозрачна стена. Те виеха, докато падаха, чукаха носовете си и получаваха синини. Другата армия също нямаше време да се забави. Много войници загинаха, няколко дузини динозаври счупиха костите си, а останалите едва успяха да спрат. Альоша Попович скочи и видя, че вратата трепти. Беше неясна и много малка, напомняше на вратата към чудесна градина от приказката за Алиса, но той веднага усети, че трябва да я удари.
  Той извика неистова мантра, Альоша отсече:
  - Победа чака, победа чака тези, които искат да счупят оковите!
  Преградата започна да трепери и постепенно започна да се руши. От него излетяха отломки, после нещо потрепери и прозрачната броня най-накрая се разпадна. Альоша Попович хвърли кама, за да се увери най-накрая в това.
  - Пътят е ясен! Скачай след мен!
  Младият командир прескочи, а Пастухов и други кавалеристи се втурнаха след него.
  Добриня Никитич попита:
  - Защо не помогнем на нашите?
  - Все още не е възможно, трябва да унищожим антените, които обграждат мегареакторите.
  - Тогава не ни остава много.
  Отпред имаше долина, гъсто осеяна с антени. Някои антени бяха огромни, с размери десет хиляди километра, стърчащи като борови дървета, докато други, напротив, бяха малки, като тръстикови гъсталаци.
  - Унищожи ги! Не оставяйте метал върху метал!
  Започна всеобщо клане. Няколкостотин войници обаче получиха силни удари от свръхток. Те паднаха, гърчейки се в жестоки конвулсии. Альоша заповяда:
  - Свалете шалове или вържете други парцали на ръцете си и накълцайте.
  Динозаврите също се блъскаха в антени, събаряйки ги и в същото време пищяха от ударите. Просто имаше ужасяваща глъчка. Тълпи от хора унищожиха блестящата от стомана гора.
  Коронните разряди подскачаха във въздуха от време на време и удряха мълнии. Броят на жертвите обаче беше малък, най-вече убийствената енергия беше нагоре.
  Пастухов получи няколко удара от магическо електричество, но това само го ядоса още повече.
  - Аз съм пастир, а самият Христос се оприличи на пастир! Така че ще те паса в долината на смъртната сянка!
  Паднаха антени, дори и най-големите. Постепенно равнината се запълни с множество метални отломки. По-лесно е да унищожите антените, отколкото хората: те са неподвижни и не отвръщат.
  Когато последната антена се срути, цветът на небето над армията се промени и стана катранено черен! Увереният глас на Наташа прозвуча в ушите на Альоша:
  - Вече си нашето момче! Успях да изпълня задачата. Сега напредваме, възстановяваме армията, скоро ще отворим портала.
  Альоша извика:
  - Трябва да направим това възможно най-бързо! Нашите момчета и момичета умират!
  Наистина армията на Александър Велики ставаше все по-зле и по-зле! Тя беше притисната от превъзхождащи сили и загубите нарастваха. Големите звездни кораби бяха разцепени, малките изгоряха като мухи във факли и нямаше къде да се оттеглят по-нататък. Неговите помощници, по-специално елфът, предложиха:
  - Може би можем да напуснем междувселенското пространство. От друга страна планетите-крепости ще ни помогнат. Те ще забавят врага!
  Александър гневно отхвърли такова предложение:
  - В никакъв случай! В този случай ще има толкова много ненужни жертви, особено от цивилното население (ако това може да се каже за икономическите войски). Ще чакаме подкрепления или ще умрем, опитвайки се да отнесем възможно най-много врагове.
  "В този случай всичко, което можем да направим, е да се молим!", каза елфът.
  . ГЛАВА Љ 6.
  Янка трепереше от страх, зъбите му тракаха. Изведнъж това са ужасни педофили, които искат да го изнасилят. Освен това изглеждат като араби, а арабите често експлоатират сексуално момчета, както ги наричат - бача!
  - Моля те, не ме измъчвай!
  Търговецът удари Янк в лицето, момчето се олюля, бузата му се поду. В главата ми шумеше.
  - Ела бързо, кученце, или ще наредя да те одерат.
  Помощникът на търговеца излая:
  - Това е, Ахмед. Извадете и поръсете със сол.
  Янка машинално свали пуловера си. Носеше тениска с изображение на анимационен герой: черна пелерина.
  Ахмед се засмя:
  - Богато облекло и какъв вид чудовище е изобразено върху него.
  Момчето заекна едва чуто:
  - Черно наметало!
  - Който не чува!
  Янка извика с прекъснат глас:
  - Черно наметало!
  - Кой е това?
  Момчето подсмърча:
  - Анимационен герой на Дисни.
  Ахмед се отдръпна:
  - Ти магьосник ли си? Или това е името на вашата империя?
  Момчето беше сериозно уплашено:
  - Това е такава държава!
  - Далеч!
  - Да, далеч!
  Ахмед свали тюрбана си и се почеса по темето:
  - Този не го познавам! Всъщност можете да видите невъобразимо далечни земи; нашият свят е много голям. Свали си мантията, тя вече ми принадлежи.
  Момчето плахо го свали, реши да не спори. Ахмед посочи с пръст голия корем на момчето. Коремните мускули на момчето бяха изваяни, с ясно изразени чертички, като тези в шоколад. Докато учи в цирковото училище, Янка имаше много добра мускулатура, обучението от ранна детска възраст направи тялото му гъвкаво, а мускулите - еластични. Ахмед остана доволен:
  - Силен роб, ти явно си от кастата на чуждите воини, само още малък и страхлив.
  Янка, свеждайки очи, въздъхна:
  - Всъщност не съм воин!
  - СЗО?
  - Нещо като актьор!
  - Да! Толкова е интересно! Но нямам време да слушам твоите песни. Сега събуй ботушите си.
  Янка го поправи малко по-смело:
  - Маратонки!
  - Това ли е?
  - Така се казват нашите обувки!
  Ахмед вдигна камшика си:
  - Да не си посмял да ми изнасяш лекции! Просто стреляй!
  Янка неохотно ги свали, бяха почти нови и лъскави. За да не се изцапа, събу и чорапите си.
  Ахмед беше доволен.
  - Глоба! Ставаш послушен роб! Обувките са красиви и се продават. Сега свалете панталоните си!
  Последното изречение предизвика страх у момчето, ами ако наистина го подведат?
  Ръцете ми започнаха да треперят. В този момент се чу замах и камшикът болезнено опари голото му рамо.
  - Заповедите ми се изпълняват незабавно, роб!
  Янка, пъшкаща от болка, бързо му свали панталоните, оставяйки го само по спортните гащи. Ахмед се приближи до него и започна безцеремонно да го опипва. Груби пръсти вървяха по краката, омесваха гърдите, щипваха бицепсите, търговецът на роби погледна в устата.
  - Всичките зъби са непокътнати! Нито едно място! Следователно имаше силни кости.
  След това ме накара да вдигна краката си, опипвайки краката си:
  - Не, явно не си роден като роб, което означава, че си много ценен. - Ахмед подуши момчето. Миризмата на чисто, мускулесто тяло събуди зверските инстинкти, но търговецът беше свикнал да се сдържа. Като цяло продуктът изглеждаше привлекателен. Ахмед дръпна болезнено русата гъста коса на момчето и каза:
  - Русите момчета са голяма рядкост. Ще получа прилична сума за това. Присъединете се към него с другите роби.
  Янка се канеше да посегне към дрехите си, когато един камшик го удари болезнено по пръстите му и на гърба на ръката му се изду тъмночервена ивица:
  - Къде е сега робът? - Ахмед прибра дрехите си, а помощникът му хвърли набедрена препаска на Янка. - Момчето-роб няма да пострада отново.
  Янка извика:
  - Е, какво правя! Сега ще ходя гол, бос?
  - Да, нищожен робе, иначе ще те набият на кол! Сега го заведете при другите роби.
  Янка беше отведена безцеремонно като кученце. Босите крака на детето стъпваха върху напукани плочи, корозирали от природните стихии, и босите му крака леко гъделичкаха. Прохладният ветрец приятно обгръщаше тялото; момчето си спомни Артек, когато след десеткилометрово бягане застана на върха на Мечката планина. Също така корема, гърдите, ръцете, краката бяха галени от морския вятър, с богат набор от разнообразни миризми. Свирката прекъсна спомените. От джоба на дънките му изпадна химикалка и асистентът я подаде на Ахмед. Той я погледна иронично:
  - Какво много красиво нещо! - каза търговецът, като я погледна по-внимателно, и се обърна. После подсвирна. - Еха! Имаше една рисунка, сега има друга! Какво е?
  Помощник с раирани мъниста на врата на бик нарисува кръг с ръката си:
  - Свято! свято! магьосничество!
  Янка се огледа и каза тихо:
  - Тук няма магия!
  Търговецът направи нетърпелив жест:
  - Доведете го по-близо!
  Момчето било влачено грубо, Янка едва не паднала и вратът го болел.
  - Значи казвате, че няма магия.
  Момчето бързо отговорило:
  - Разбира се, че не! Това е просто изкуството на нашите майстори.
  - Занаятчийско изкуство?
  - Да! О, Боже! - рефлекторно се наведе Янка, улавяйки движението на камшика.
  - Добре тогава! Можете да отидете! Вече закъсняхме твърде много. Прикрепете го към колоната. На почивката ще разпитам подробно момчето.
  Янка беше вързан за ръцете за дебел, грубо рендосан прът, до него имаше около десетина момчета на същата възраст или малко по-големи или по-малки от него. Момчетата бяха полуголи, само по набедрени превръзки, слаби с изпъкнали ребра. Кожата беше много тъмна, загоряла от три слънца, но нямаше черни. Момчетата приличаха на араби, с черни коси, въпреки че някои бяха малко по-светло кестеняви и повече приличаха на кавказци. Общо взето симпатягите се усмихваха на Янка и само в погледа на един от тях момчето прочете враждебност. Босите крака на децата бяха черни, натъртени и мазоли, личеше си, че са изминали дълъг път. Янка изтръпна и си помисли какво градско момче ще бъде, като върви дни наред по прашен, каменист път. Момчето, което стоеше отстрани с вързани ръце, беше почти черно, но косата му беше светлокафява - щеше да трепери. Той вдигна десния си бос крак, Янка обърна левия крак в отговор и постави крака си в крака му. Така момчетата сякаш се ръкуваха. Янка отбеляза, че подметката на момчето е твърда като кози рог. Момчето попита тихо:
  - Аз съм Али, ти кой си?
  Прясно изсеченият млад роб отговори малко по-високо:
  - Аз съм Янка.
  Камшикът изгори гърба ми. Момчето изкрещя, но прехапа устни, не искаше да се засрами пред другите момчета.
  - Не говори! - извика надзирателят.
  Янка автоматично се поклони. Изобщо колко бързо се развиват робските навици.
  Бяха водени, въжето се опъна: трябваше да ускорят темпото си. Момчетата вървяха мълчаливо, само Али, като се обърна назад, за да види дали надзирателя гледа в тяхната посока, тихо прошепна:
  - Сигурно си чужденец!
  Янка се замисли няколко секунди и отговори:
  - Да, чужденец!
  - Това веднага го разбрах от дрехите ти! Освен това, когато говорите, има странно усещане, сякаш двама души произнасят думите едновременно.
  - Може да е от акцента!
  Али предложи:
  - От кастата на войните ли сте?
  - За съжаление не!
  - Вече съм чувал това! Но да си войн е много по-интересно от гниенето в плантации или в кариери.
  Янка потръпна:
  - Да, предполагам, че трябва да е трудно!
  Али отбеляза:
  "Аз съм силен и издръжлив човек и ако бъда принуден да копая камък на повърхността, мога да живея дълго." Но под земята, особено в сребърните мини, не можете да издържите повече от две години.
  - Защо?
  - Въздухът е толкова отровен със сяра.
  Янка си спомни урока по история:
  - Но има и галери.
  - Да, и това е ужасно, но все още не ни заплашва.
  - Защо империята няма море?
  - Има море, но ние сме твърде малки, робските седалки и греблата са предназначени за възрастни мъже или жени.
  Янка млъкна. Чудеше се какво ли го очаква сега. Дяволът е хитър, могъщият демон го е върнал във времената на робството. Сега той ходи почти гол, до потните, немити момчета, гърбът го боли от миглите и изглежда, че е още малко. Неотдавна той не беше по-лош от повечето руски ученици, почти отличен ученик, най-добрият боец в класа. Вярно, че не са богати, те са обикновено, средно семейство, но като цяло имаше достатъчно от всичко. И сега, по волята на Дявола, той е в извънземен свят, където няма телевизори, компютри, радио, магнетофони и дори четка за зъби. По принцип научнофантастичните романи лъжат. Всеки съвременен човек в древността би се чувствал изключително неудобно. Ако само самите писатели на научна фантастика бяха изпратени в не толкова далечни времена, те щяха да умрат бързо! Иначе ще се появи модерен човек и да вършеем всички. И в същото време такава наивност, в специалните сили не те учат как да боравиш с меч, но в някаква книга полковник от КГБ нека нарежем всички. Един вид чудовище. Като цяло в повечето романи героите са служители на ФСБ. Има стереотип, че ако си офицер от ФСБ, значи трябва да си супермен. Е, бащата на Янки е сибиряк и капитан от специалните служби. Физически доста силен, но тъй като синът ми е акробат, няма да работи в ръцете му. Освен това Янка вече го бие на шах на шест години. Така че хората от ФСБ са такива свръхчовеци? Не, те също са индивиди от човешкия род, обучени са по някакъв начин, имат определени умения, специфични знания, но няма нищо свръхчовешко. И да си мислиш, че всеки от тях може да стане крал? Между другото, майка му е циркова гимнастичка, бяга на 100 метра по-бързо от баща му и може да прави мъртви шпагати, които баща му не може. Въпреки това, от детството, самият Янка се отличава с голяма гъвкавост и доста бързо усвоява такова упражнение. Но това няма да помогне много в битка. Дете, което едва е навършило дванадесет, не може да нокаутира двадесет и пет възрастни и привидно опитни воини. Има поне едно нещо, с което трябва да се справим. Той наистина е чел за рицарите-клонинги, това са бойци, създадени от луд професор-тийнейджър. Синкретизмът на качествата на различни животни и растения породи сплав с безпрецедентна сила. Тук всичко е по-правдоподобно, защото това не са хора, а изкуствени творения.
  Момчето Али попита:
  - За какво си мислиш?
  - За твоята съдба!
  Момчето се ухили:
  - Ти си светлокос и много красив, твоята съдба ще бъде много по-завидна от нашата.
  Янка се изненада:
  - И защо е това!?
  - Най-вероятно ще бъдете продадени в харем.
  - На жена? - каза с надежда Янка.
  Али поклати глава:
  - Това е, ако имаш голям късмет. Най-често сладките момчета, особено с толкова рядък цвят на косата, завършват с покварени мъже. Още повече, че е жалко за възрастните хора.
  - Защо е това за старите хора?! - Момчето ококори очи.
  - Явно с годините влечението към жените отслабва.
  Янка се съгласи:
  - Сива коса в брадата, дявол в реброто!
  - Добре казано! - каза момчето, малко по-високо, отколкото трябваше. Веднага последва наказание. Бичът изгори момчето, почти го събори от краката му, а на гърба му се поду рана.
  - Не го удряй! - вметна Янка. И веднага получи порцията си, разбира се, че го заболя, но не е ли това началото на мъката.
  Отпред се появи село. Върхът на камбанарията и изпъкналият кръг. Отстрани се появиха полета, лилави класове царевица, много по-големи, отколкото на земята. Можете също така да видите насаждения от нещо, което прилича на смокини, както и гъсталаци от нахут. Смокините обаче са много големи, като дини, а нахутът е като брези.
  - Богати земи! - каза Янка. - Аз лично нямам нищо против да хапна нещо.
  Същото момче, което гледаше, изсъска нелюбезно:
  - Дръж си устата по-широка! Това не е за нас! Робът трябва да си знае мястото.
  Али възрази:
  - Нашето място, няма да отиде никъде от нас. Но опитът да се постигне нещо по-добро в никакъв случай не е грях.
  Момчето мълчеше, но свъсените му вежди показваха, че не е щастлив. Само това е какво, майстори или другари.
  Али отбеляза:
  - Садат винаги е недоволен от нещо! Не трябва да влошаваме положението си с взаимни кавги и укори.
  Садат изсумтя:
  - Робът не може да стане свободен!
  Али не се съгласи:
  - Понякога имаше и обратни примери.
  Янка попита:
  "Аз лично не искам да бъда курва и да се унижавам пред шейховете.
  Садат изсумтя:
  - Това е наистина глупаво. Животът в харем е много лесен. Страхотна храна, страхотни вина, меко легло. И най-важното - никаква работа.
  - Но ти знаеш какво струва! - изкриви лицето си Янка. - Не, не си пожелавам такава съдба.
  - Но защо!
  - Защото съм мъж!
  Надзирателите удариха с камшик в ребрата бърборещите момчета. Янка е бичувана три пъти много болезнено. Дори проблесна мисълта дали може да се живее така. Не е по-добре да се самоубиеш, ако се появи възможност. Но в този случай той ще отиде в ада, а местният сатана ще го изгори с вечен огън. Вечност в нечий чужд ад, подземния свят на друга вселена, какво по-страшно.
  Садат дръпна рамото си, кожата му беше разцепена. Момчето облиза кръвта с език и се задвижи по-бързо, въжето се стегна. Той обаче не падна духом:
  - Ако имаше мозък, щеше да разбереш всички предимства.
  - Предимството да си педал?
  - Някои момчета, дори по-умни, като пораснаха наследиха имоти и сами станаха шейхове. Но глупаците, напротив, свършиха зле, умирайки на плантации и кариери. - Последните бяха малко по-шумни. Надзирателят замахна с ръка, но не удари. Той измърмори:
  - Какво може този бъдещ шейх? Камшикът обаче ще танцува на гърба им.
  Селото, в което влезе колоната от роби, беше бедняшко, колиби като колиби. Пътят е мръсен, Янка за малко да стъпи на кравешка тор. И ето самите крави, рога с форма на диамант, пет наведнъж, доста дебели. А на гърба има крила. Съмнително е обаче, че те са способни да вдигнат такова тегло. Жителите в по-голямата си част са облечени не много по-добре от робите, само възрастните носят дървени обувки и някакви шарени парцали.
  Само една къща е каменна и изглежда по-богата, както и местната църква. Прилича на малка църква и също е каменна. Селото обаче не е малко, къщите са много, вездесъщите момчета подсвиркват и сочат робите. Но те не изхвърлят нищо.
  Али отбеляза:
  - Много от тях също могат да станат роби по всяко време. Всички селяни са задлъжнели, гладуват въпреки богатата земя. Децата се продават в робство, в нашата огромна страна има много повече роби, отколкото свободни. Вижте сега нашите редици растат.
  И наистина, свещеникът със сребърния триъгълник изведе около дузина яки, полуголи момчета и шест тийнейджърки. Той не се пазарил дълго с робовладелеца. След като получи кльощава торба злато, той предаде робите. Изработена от стомана за връзване.
  Ахмед внезапно спря, вниманието му беше привлечено от момиче: босо в лека, но чиста туника, тя беше добре сложена и с хубаво лице.
  - Искам този роб.
  Свещеникът беше объркан:
  - Това е дъщерята на селския старейшина!
  - И че няма дългове?
  Свещеникът се зарадва:
  - Защо е там! В селото му има недостиг в хазната!
  - Какво! За това вземам дъщеря му. Такова момиче не е за село.
  Свещеникът се съгласи:
  - Мястото й е в харема!
  - Или на плантация! - каза ядосано Ахмед. - Според мен това е повече от подходящо за нея!
  Свещеникът възрази:
  "Тя вече работи усилено в плантацията през цялото време." Вижте колко мазоли са й ръцете.
  - Тук ще бъде роб! Вземи я!
  Върху момичето веднага било метнато ласо. Тя се съпротивляваше слабо. Търговецът се приближи до нея и докосна гърдите й с ръка. Зърната веднага се подуха, момичето се дръпна назад.
  - Къде пращате роба? Или искате камшици? Не знаете ли, робините не трябва да се отдръпват, когато господарят им ги опипва.
  Момичето плахо отговорило:
  - Не съм роб. Роден свободен!
  - Но просяк, а това е почти същото. Вие вече сте продадени в робство и всичко, което трябва да направите, е да се примирите с това. И ако си мил с мен, да си на верига няма да е адски.
  Момичето вдигна гордата си глава:
  - Не се признавам за роб!
  - Така е! Хайде иди на поста и я съблечи!
  Туниката на момичето беше разкъсана, разкривайки изкусителната й плът. Янка рефлекторно се извърна, но другите момчета гледаха с широко отворени очи. Красавицата изглеждаше здрава и доста мускулеста. Ръцете й бяха вързани, а краката й бяха поставени в скоби.
  Самият Ахмед взе камшика в ръцете си, замахна с него, но не удари:
  - Е, робе, ти ме моли за прошка!
  - Не! Никога? И аз не съм роб!
  Ахмед се ухили:
  - Виждам, че си упорита кучка! Вземи го!
  Камшикът изсвири и силен удар падна върху гърба на момичето. Ахмед бил физически силен и имал опит в опитомяването на упорити роби и жестоки пороци. Кожата обаче не беше отрязана, засега той се грижи за нея. Момичето въздъхна, но сдържа вик.
  - Е, прие ли го робът?
  - Не съм роб!
  - Инатът е признак на глупост! Получите повече! - Ахмед започна да пляска момичето. С всеки удар удряше по-силно. Кожата на гърба ми се спука, после решетките разкъсаха подмишниците ми. От ударите се пресичат порезни рани и потича кръв. Ударите на Ахмед ставаха все по-ниски и по-ниски. Голите задни части на момичето станаха лилави и плътта й беше открита. Следващият удар се стовари върху глезените й, след което търговецът се блъсна в прашните крака на момичето. Нещастната жена не погледна силните удари, не изкрещя, след последното щракване главата й се залюля и падна. Ахмед извика:
  - Свали го и го хвърли в количката. Ще вземем момичето и ще го предложим на търг. Кожата ще заздравее бързо.
  Те изляха момичето с кофа вода и го отнесоха до каруцата. Робите получавали малка глинена купа с нещо подобно на боб, смесен с краставици и домати, както и хляб.
  Не им дадоха лъжици, но им позволиха да изплакнат ръцете си с вода. След което Янка за първи път опита извънземна храна. Нямаше лош вкус. Доста сочно и приятно, отгледано под три слънца. Вярно, особен вкус, като наситен мед и свежестта на дъвката придаваха някаква специфика на храната, но беше приятно. Вярно е, че порцията след толкова дълго пътуване очевидно не е достатъчна. За щастие Янка още не е преживял толкова много и му стига. Но исках да спя. В крайна сметка те се преместиха късно вечерта и момчето не беше бухал. След хранене клепачите ми започнаха да се слепват. Момчето седна и започна да навежда гръб, избирайки място, за да не докосне пикнята.
  Извикаха го грубо и камшикът отново падна върху голите му детски рамене. Момчето скочи и отново го завързаха. Робите бяха прогонени по-нататък, изглежда преходът не се очакваше да бъде близо.
  Али прошепна на Янка:
  - Нищо! Когато самият търговец се умори, той ще ни даде почивка.
  - Иска ми се да можех!
  Сега вървяха по едър чакъл. Босите крака на момчето изпитаха много по-голям дискомфорт, те започнаха да сърбят болезнено и да горят. За да се разсее, Артьом започна разговор с Али. Струваше му се, че това момче е умно и съобразително за годините си.
  - Как се казва това кралство?
  Али отговори:
  - Това не е кралство, а султанат.
  - Каква голяма разлика!
  - Не ми казвай! Държавата ни е обширна и силна. Различни крале и шахове се страхуват от султан Бабатур.
  Янка се усмихна иронично:
  - Бабатура казваш?
  - Бабатур шести, или както го наричат Кървавия.
  Новоизсеченият роб въздъхна:
  - Да, това е представител на силна династия.
  Али понижи глас, поглеждайки отново към надзирателя.
  - Той уби по-големия си брат Рамзес 2 и унищожи цялото си семейство. След това главите им бяха поставени на колове. Има слухове, че само невръстният престолонаследник е оцелял, но според други той просто е изгорял в пожар.
  Янка с готовност се съгласи:
  - Ужасна история!
  - Не става по-тъмно! Но ето какво, приятелю Янка. Ако собственикът поеме риска да направи голям преход към столицата, тогава има шанс висшият евнух на султана да ви купи.
  Янка се навъси:
  - Това няма да се случи!
  - Какво ще направиш! И като цяло да си наложница не е най-лошата съдба на света, въпреки че...
  - Какво обаче!
  - Казват, че султанът обича да измъчва малки момчета. Той е много изобретателен, казват, че дори сам е построил машина за мъчения.
  Янка трепереше:
  - Откъде знаеш това!
  - Как да ти обясня това? Виждате ли, султанът обича да демонстрира таланта си на палач пред министри, везири, благородници, както и пред големия си женски харем. Тогава те се разчуха и разни слухове тръгнаха сред хората. Те често са най-добрият шпионин.
  Янка се съгласи:
  - Да, това е напълно възможно! Прочетох тритомник за въстанието на Пугачов и имаше слух за царя, който стигна до столицата две седмици преди официалния доклад. Като цяло, популярните слухове бяха по-добри от всяко разузнаване.
  Садат се включи в разговора:
  - Ако искате да оцелеете, внимавайте с управляващите.
  Янка поклати глава и отбеляза:
  - Животът на роб не е живот, но и с него не искате да се разделите.
  Момчето се огледа, подухваше лек ветрец, пееха птици и звуците бяха богати, богати. Нещо от дрозд, славей, авлига. Но има и неземни омайни звуци. Това кара душата ви да се чувства много по-добре, дори натъртените ви крака не болят толкова много и се чувствате по-малко уморени. Тялото е тренирано и ще издържи на прехода, а краката ще свикнат, трябва само да преодолеете себе си. Като цяло, време е да помислим за бъдещето.
  Потече поток от мисли. Тук перспективите са все още неясни. Чисто инстинктивно, като стопроцентов мъж, ролята на наложница го плаши. Всеки, който мисли, че децата не знаят нищо за живота на възрастните, е глупав. Формално му е забранено да гледа порнография, но всъщност е трудно да се намери ученик, който да не го е гледал. Друго нещо е, че той все още не се интересува от това. Но на четиринадесет, само две години по-късно, това разбира се ще стане любимото му занимание. Не можете да спорите с природата, дори не е ясно какво мислят властите, когато въвеждат ограничения за тийнейджъри. В края на краищата това е борба срещу естествен, основен инстинкт и следователно безполезна, обречена на поражение. В края на краищата, никой никога не е успявал да победи природата, рано или късно тя взе своето. А забраните доведоха само до травма в тийнейджърската психика и различни посегателства, особено от полицията. Законите на Русия и други страни са толкова несъвършени. Тийнейджърът е почти пълнолетен и е най-нещастният и лишен член на обществото. Не може да участва в избори. Докато един клиничен имбецил може. Макар и на седемнайсет, някои тийнейджъри вече пишат докторски дисертации. И като цяло съвременното дете е много умно, развито, борави с компютър: защото това не е по силите на един професор. Считането му за недостоен да гласува не е разумно. Историята познава много примери: когато тийнейджърите управляваха достойно цяла държава. Например Иван Грозни на дванадесетгодишна възраст нареди убийството на регента Шуйски, принуждавайки благородниците да се съобразяват със себе си. Но това беше още преди прословутото ускорение и бума на интернет, когато Янка можеше да разбере всичко. Препишете произволно есе, прочетете как работи атомната бомба, историята на Древен Рим и Маркиз дьо Сад. Тогава защо едно дете-чудо не може да гласува, но бездомник алкохолик има право? Янките имаха своя собствена версия: децата като правило са по-опозиционни от възрастните и имат много по-голямо желание за промяна. Това означава, че за властите не е изгодно детето да гласува.
  Децата обичат повече свобода и ще гласуват или за демократи, или за националисти. Янка почеса с длан голата си пета, която беше сурова от едрия чакъл, и му стана по-лесно. На дванадесет години съвременното дете, ако не е глупак, вече полага основите на политическото мислене и мироглед. Така мисли и той; Коя система е по-добра за Русия, капиталистическа или социалистическа, система на управление: демокрация или диктатура! Тук, разбира се, е трудно да се стигне до еднозначно заключение. Всяка система има своите предимства и недостатъци. Плановата социалистическа икономика позволи на Съветския съюз да постигне големи успехи. Извършена е индустриализация и е създадена мощна тежка индустрия. През 1941 г. СССР има най-големия танков парк, най-много самолети и оръдия. Вярно е, че флотът, транспортът, леката и хранително-вкусовата промишленост изостанаха. Хората не живееха много добре, но никой не гладуваше, постепенно се развиваше земеделието. Селяните свикнаха да обработват земята колективно и това даде плодове, големите колективни стопанства използваха пълноценно постиженията на науката и най-новите технологии. Особено в следвоенния период, когато в продължение на дванадесет години (!) цените намаляваха всяка година. В навечерието на войната съветските танкове и артилерия бяха най-добрите в света. Що се отнася до авиацията, най-новите самолети са приблизително наравно с немските, остарелите са много по-слаби, но общото превъзходство е четирикратно! Но Катюша нямаше равна. Вярно, германците ги изпревариха в ракетите, радиостанциите и реактивните самолети: първият се появи през 1939 г. Като цяло нивото на германската наука беше изключително високо, въпреки бягството на всички февруарски учени. Това още веднъж доказва, че февруарците нямат особен талант и Айнщайн щеше да е нищожество без руската си жена, изобретила теорията на относителността. Янка не харесваше Айнщайн, но не защото беше февруар, а по друга причина. Айнщайн беше този , който подтикна Съединените щати да се заемат с разработването на такъв скъп и съмнителен проект като атомната бомба. Ако не бяха американците, такова ужасно оръжие щеше да бъде създадено много по-късно и вероятно в СССР. Във всеки случай атомната бомба в ръцете на Съединените щати попречи да се осъществи заветната мечта на Сталин и всички комунисти: да се обедини цялото човечество под червеното знаме. Както е записано в първата съветска конституция: СССР ще се разширява, докато не включи последната република на планетата Земя.
  И кое е вярно! Човечеството трябва да бъде обединено!
  Али попита Янку, прекъсвайки поредицата от логични мисли:
  - За какво си мислиш?
  Момчето веднага отговорило:
  - За държавното устройство!
  - Да, ти си философ!
  - До известна степен да!
  - Знаеш ли, понякога и аз искам да мечтая. Например какво да правиш като станеш крал! Или султана!
  - И какво бихте направили?!
  - Бих дал земя на всеки селянин и бих намалил данъците. Бих позволил на представители на различни класи да се женят.
  Янка отбеляза:
  - Щяха да те убият!
  - Но хората биха съчинили песни от легенди. Както навремето за атаман Акмал. Той беше рядък човек. Само Шела може да се мери със славата му.
  Янка попита:
  - Коя е Шела?
  - Прочутият разбойник! Ограбва богатите и дава пари на бедните. Казват, че е много силна и красива.
  -Може би! Това е като нашия Котовски и английския Робин Худ.
  - Кои са те?
  - Благородни разбойници. Дори направиха филм за тях!
  Али примигна с очи:
  - Какво е кино?!
  Янка се поколеба, опитай се да обясниш това на едно средновековно момче. Но детският ум е бърз:
  - Като сън е! Виждаш ли сънища?
  - Да, разбира се, че виждам! Те се чувстват толкова добре!
  - Значи това е като сън, само ти го гледаш наяве. И показват героични епизоди от живота на велики хора.
  Момчето потърка хълбока си в пръта и духна, отвявайки дългата кестенява коса, която се набиваше в очите му:
  - Това ли правят магьосниците?
  - Не, майстори!
  - Не може да бъде! Чух, че има магьосници, които създават прекрасни видения. Сега са останали само няколко от тях.
  Янка възрази:
  - Наистина изглежда като магия, но всъщност е наука! Знаете ли какво е наука?
  - Май го чух някъде! Не помня къде!
  Янка се засмя:
  - Ще чуете още!
  Момчето отново превиши необходимото със звънлив глас и получи силен удар, камшикът обхвана гърба му и изгори стомаха му. Янка ахна, спъна се, но веднага се изправи:
  - Съжалявам.
  Една сълза неволно се търкулна от очите му. Стана още по-трудно да се ходи. Али се опита да развесели другаря си:
  - Не се топи! Представете си, че камшикът е нежната ръка на майка!
  Янка поклати глава:
  - Това ме затруднява още повече!
  - Нищо трудно не трябва да става познато, всичко познато трябва да става лесно!
  - Не знам! Невъзможно е да свикнеш с болката!
  - С всичко може да се свикне. Бих искал обаче да знам какво е наука. В тази дума се крие нещо магическо.
  Янка се усмихна, болката отслабна:
  - ОТНОСНО! Това нещо е по-готино от всяка магия!
  Али повдигна вежди:
  - Наистина ли!
  - Да! Ти си умно дете. Кажете ми: може ли някой да бъде магьосник или магьосник?
  Али отговори:
  - Не, това изисква определени вродени способности. Въпреки че казват, че всеки може да се научи да прави малко магия. Съществува легенда, че един селянин всеки ден си извиквал злато.
  - Стара приказка!
  - Ама мъдър!
  Янка продължи:
  - Науката е такова нещо, което е по-високо от всяко магьосничество. Всяка една от най-мощните магии и в същото време достъпна за всеки!
  Али отбеляза:
  - Удивително! Но вие не го притежавате?
  - Затова така реши!
  Момчето поклати глава:
  - Защото се скиташ с нас, окован като роб. Или по-точно ти си роб! Ако имахте такава власт, бихте ли позволили да бъдете тормозени? Ако можехте, отдавна щяхте да разкъсате мъчителите си на парчета.
  - За това трябва технология!
  - Бойна техника!
  Янка се поколеба:
  - Е, как да ти го обясня? Занаятчиите изработват различни механични устройства. Изработени от метал, дърво, камък и те осигуряват предимство.
  Али почеса носа на детето по въжето:
  - Никога не съм виждал подобно нещо! Как може това да се използва за спечелване на война?
  - Разбира се можете да!
  - Тогава не знам!
  Момчето млъкна, мълча и Янка. По принцип в условията на Средновековието танкът е силно оръжие, но не можете да го направите толкова лесно. Дори рицарите-клонинги не са успели да построят машина и това въпреки техните свръхчовешки способности. И какво да прави: просто момче. Но ако Янка не беше отличничка, то не беше поради липса на способности, а поради недостатъчна упоритост. Но танкът е толкова сложен, че ви трябва цяла индустрия, набор от различни индустрии и учени. Може би нещо по-просто, като картечница. Елегантен пилот-катастрофа, той унищожи цяла армия в двора на крал Артур. Например той си спомня схема на зенитна картечница, нарисувана в интернет. Но може ли такова оръжие да бъде създадено в ковачница? Нарежете го, захапете го! Изглежда, че това са казали в древността. Да им чета ли таблицата за умножение? Също интересна идея! Ще се смеят!
  Докато главата ми е напълно празна. Той е в деспотичен свят, разделен на роби и техните господари - стражи и затворници. Изградете абсолютна монархия. Янка с детския си, но съвсем не примитивен ум, започна да разбира, че разсъжденията на абстрактна тема са разсейващи: болки в счупени крака, преуморени крака, сърбящи охлузвания.
  Ето кое е по-добро: монархия, диктатура, демокрация. Така той прочете един известен писател, бивш полковник от ФСБ. Той беше пламенен почитател на монархията. Той даде интересни аргументи, но както винаги се случва с пристрастен човек, не каза много. Например монарсите в европейските страни имат чисто номинална власт, не управляват, а са просто декорация. Не крал Джордж спечели Втората световна война, а премиерът Чърчил. Или по-скоро Англия победи под ръководството на министър-председателя Чърчил. Но колкото и да е странно, през 1945 г. консерваторите губят парламентарните избори. Хората не бяха благодарни, въпреки че икономическата ситуация на Великобритания се подобри през това време. В Европа обаче не всичко е наред, настъпи стагнация, раждаемостта пада, емигрантите вилнеят. Примери за абсолютни монархии като Саудитска Арабия не са впечатляващи. Там живеят добре само шейховете и елита. Народът е потиснат и в състояние на мракобесие, истинско Средновековие. В страната има варварски закони, мъчения, телесни наказания и няма обективен процес. Огромните средства, спечелени от петродолари, просто се пилеят. В страните износителки на петрол практически няма индустрия, няма интензивни предприятия, населението е предимно неграмотно, а интернет е забранен. Какво е хубавото на тази форма на управление? Като цяло, ако вземем историята на Съединените щати, където президентската форма на управление съществува повече от двеста години. Никога в тази държава не е имало открито слаб лидер. Избирателната система филтрираше политиците и пълен идиот не можеше да дойде на власт. Най-малкото трябва да имате дар на речта, а някой без интелигентност едва ли ще може да произнесе последователно няколко фрази. Традиционно на първичните избори има няколко силни и влиятелни политици, стъпала към трона! Ето защо Америка е велика сила. И ако вземем историята на Русия. Имаше, разбира се, велики крале, но толкова много бяха управлявани от слаби. Ако вземем династията Романови, тогава само Петър Велики е бил велик цар. Той беше ясно признат за велик, въпреки изключителната жестокост, продължителните тежки войни, странните обичаи и навици, пиянството и разврата. Петър Велики сваля камбаните от църквите, организира състезания, за да види кой може да пие повече, и страда от епилепсия. Разбира се, имаше успехи при него, успя да спечели достъп до Балтийско море, в Урал бяха построени заводи и армията беше укрепена. Но на каква висока цена е постигнато това? Вече най-големият син на Петър беше слабоумен, неразвит и подложен на реакционното влияние на свещениците. В крайна сметка той завърши зле, умирайки под мъчения. Като цяло другите Романови не се отличаваха с голяма интелигентност или способности за военно лидерство, много от тях бяха в лошо здраве и никой от царете на тази династия не доживя до уважавана възраст. Факт е, че сред семейство Романови нямаше дълголетници. Други царе: които някои смятаха за велики, други не: това са Екатерина Втора и Александър Втори. При Екатерина Втора: Русия постигна значителни завоевания, но самата царица не притежаваше дарба на военно лидерство. Русия просто имаше късмет, че през този исторически период се появи цяла плеяда от велики командири. Що се отнася до изкуството на управлението, то беше спорно...
  . ГЛАВА Љ 7.
  - Всичко, което можем да направим, е да се молим! - каза красивият елф с тежка въздишка.
  - И на всички богове наведнъж! - Подсказано с ирония през зле скрита паника, Александър.
  Лаптите на армията на Святоросия бяха неумолимо стиснати. Хиперплазмените прегръдки се опитаха да компресират по-здраво могъщата армия. Милиони и милиони космически кораби намериха своето унищожение. Често героични, а понякога смехотворни. Те умряха, надявайки се да бъдат възкресени след време.
  Константин Рокосовски се зарадва:
  - Изглежда успяхме да направим страхотен котел. Това ще остане в историята; като космическия Кан.
  Момичето воин отговори страстно:
  - Да, това е много по-голямо и грандиозно!
  - Ще имаме втори Сталинград! - направи жест Рокосовски, във въздуха се появи искряща чаша. Вино се плиска в него, кибернетичната чаша произвежда холограма и пее:
  - Трима танкисти изпиха по триста, а после изпиха по сто!
  - Но разузнаването докладва точно! Това немско копеле тръгна в атака! Нека запазим земята неопетнена! Да защитим свещения Сталинград! - пееше Рокосовски.
  Течността в чашата промени цвета си и стана розова. Холограмата над стъклото се превърна в красиво голо момиче, което разтърси пълните си гърди с рубинени зърна.
  - Мила, много ми беше тъжно, отворих пътя към звездите! Реещ се по-високо от планинския орел! Символ на руската славна сила! Разстрелват мощите на светците! Ракетата разкъса квазара на прах! - голото холограмно момиче танцуваше, въртейки бедрата и талията си. Беше толкова секси, а алените устни играеха съблазнително.
  Рокосовски, в новото си, неостаряващо тяло, почувства прилив на желание. Това е мацката.
  - Би било хубаво тук да има каскада от момичета!
  Дузина от най-истинските красавици наведнъж, половината от тях елфи, се материализираха пред хипермаршала.
  - Ние сме на ваше страхотно разположение!
  Рокосовски изръмжа:
  - Това е невероятно! Съблечи се и танцувай пред мен.
  Момичетата започнаха бавно да се събличат, правейки се на стриптийз. Изглеждаше умопомрачително. Бившият маршал от Великата отечествена война нямаше време да се учуди колко секси и дяволски красиви са съвременните жени.
  - Красавици, красавици, красавици от кабарето! Вие сте създадени да създавате атракция! И няма никой по-красив в цялата земя, вие давате лечение с мозъчно лепило! - запя хипермаршалът, протягайки ръце към тях.
  Момичетата запяха в отговор:
  - О, Рокосовски, ти си нашият герой! Има меланхолия и болка в очите ти! Е, красавецо, усмихни се! Изкачи се до небето като сокол!
  Рокосовски вдигна ръце и извика, нарушавайки римата:
  - Ооо! Супер съм - супер! Ще смачкам Сашка, малоумника!
  Десетина момичета бяха чисто голи. Те танцуваха, извивайки естествените си мускули. Жените елфи бяха малко по-слаби и по-грациозни. И какви крака, глезени, бедра, мускулести, пищни, толкова много сила, сексуалност, анимализъм и в същото време интелектуална еротика. Рокосовски буквално полудя, втурна се към най-близкото момиче и започна да целува рубинените й зърна. А ръцете му омесиха гърдите на други две чаровни момичета. Как такива докосвания се възбуждат и вълнуват, момичетата крещят от наслада. Хипермаршалът става все по-развълнуван, все едно е в рая! Внезапно сънищата и върхът на блаженството са прекъснати от яростния глас на компютъра:
  "В нашия тил има безпрецедентно смущение на енергията. Отваряне на портал и освобождаване на фантоми.
  - Какво?! - лицето на Рокосовски се изкриви. - Кой е зад нас!
  - Армия от клонинги! - пошегува се компютърът.
  - Нещо!
  - Фантомите се освобождават от подпространството.
  Рокосовски пребледня: той знаеше, че фантомите, въпреки факта, че не са напълно материални, имат голяма поразителна сила. Какво е миниматерия Това е определено състояние на вакуум, енергии и различни полета на звездна магия. Специалният смесен характер на миниматерията й придава огромна разрушителна сила. Това означава, че те могат напълно да унищожат значителна част от космическата армада. Опитният маршал разбра какво е, когато в тила ти се появят силни вражески войски. Не напразно опитът от Втората световна война показа ефективността на подкопаването на ударите.
  Какво да направите в този случай! Не останаха резерви.
  Хипермаршалът заповяда:
  - Прегрупираме войските. Оставяйки слабо прикритие, ние ще атакуваме армията от фантоми с цялата си сила.
  - Подчиняваме се, другарю хипермаршал! - обявиха в един глас другите маршали и генерали.
  - Тогава атакувай! Включвам селективен режим на компютъра. Нека електронният ум сам определя приоритетите!
  Подчинявайки се на заповедта, войските се разделят. Около три четвърти се движеха срещу фантомите, докато останалите блокираха прикритието.
  Рокосовски беше на седмото ниво на подземния свят. В случай на поражение го очакваше тежка болка и понижение. Като цяло отношението към нововъзкръсналите било доста либерално. Те не са били подложени на системни обезболяващи мерки, както другия команден персонал и обикновените войници. Но в случай на поражение правилата ще бъдат еднакви за всички. Вярно, има една поговорка: за един бит, двама небити дават. Това е съвсем справедливо: дава някои шансове да остане в елита. Но защо поражение? Войските в тила не означават поражение! По едно време, когато се разгоря битката в Украйна, през август-септември 1941 г., съветските войски превъзхождаха германските както в жива сила, така и в техника. Но поради грешките на командването и ниския морал на съветските войски, милионната армия беше обкръжена. Дори след това изходът от битката не беше очевиден, тъй като нишката, прерязваща съветските войски, беше твърде тънка. Но превъзхождащите съветски войски оказаха изключително слаба съпротива, повече от шестстотин и петдесет хиляди войници и офицери бяха пленени. Да не говорим за множеството дезертьори и дезертьори. Като цяло, имайки четирикратно превъзходство над Вермахта в танкове и самолети, би било грях да загубим. Що се отнася до качествените характеристики, танковете 1800 T-34 и KV-1, KV-2 не са имали сравними противници в patsval (това е общото наименование на германските танкови сили). Вярно, врагът имаше временно превъзходство в пехотата, но след седмица обща мобилизация армията на СССР беше приблизително два пъти по-голяма от Германия. Съветските войски почти не знаеха как да се защитават. И командването, и редовият състав бяха научени да победят врага на неговата територия. Дори в хартата от 1939 г. беше записано: ако врагът ни наложи война, нашата армия ще стане най-настъпателната в света. Имаше слухове, че Сталин подготвя нападение срещу Германия. Във всеки случай те се готвеха за настъпателна война. Той е сто процента Рокосовски, той все още не знае дали техният господар, Великият Сталин, е подготвял удар срещу Германия през 1941 г. Той е много потаен тип и остава такъв дори след възкресението си от мъртвите. На директен въпрос за това, лидерът, който се върна от мъртвите, отговори следното:
  - Неизбежна ли беше войната?
  - И какво мислите?! - Рокосовски се плаши в присъствието на съживения и подмладен лидер.
  Сталин каза бавно с приятен грузински акцент:
  - Познавайки характера на Хитлер, неговия агресивен антикомунизъм, манията по настъплението на Изток, е ясно, че войната не може да бъде избегната. Единственият въпрос, който остава е кога? Необходимостта да изберете правилния момент е изключително важна. Нито рано, нито късно това е ключът към успеха.
  - Правилно! - каза тогава маршал Рокосовски и продължи с плам. - Но бих искал да изразя собствените си мисли. Ако бяхме ударили в края на май - началото на юни 1940 г., щяхме да спечелим бърза победа. Тогава нямаше да се налага да губим двадесет и осем и половина милиона души. Загубите на единадесет и половина милиона войници и офицери бяха официално признати. Но това не са пълни данни, първо, не се вземат предвид загубите на партизани, войски на НКВД, милиции, военни строители, медицински персонал и други неща. Освен това, починалите от рани се броят, ако починат в рамките на три дни след раняването, докато в западните страни приетият период е една година. Плюс още шест милиона изчезнали, по-голямата част от които са мъртви. Войната беше ужасна.
  Сталин тъжно поклати глава и започна да пълни лулата си:
  "Честно казано, съжалявам, че не ударих по-рано." Всяка жертва в тази велика война е белег на сърцето ми. Но имаше две причини, поради които тогава не открих втори фронт. Първо, твърде подло е да се напада Хитлер, с когото са сключили десетгодишен пакт. По правило приемам международните договори сериозно.
  Рокосовски възрази:
  - Имахме и договор за неутралитет с Япония и отворихме втори фронт и доста бързо победихме страната на изгряващото слънце.
  Сталин, лукаво примижавайки, се престори, че е съгласен:
  - Правилно! Но в този случай рискувахме да загубим Китай от нашата сфера на влияние. Представете си какво ще се случи, ако на власт дойде проамериканският режим на Чанг Каши. В този случай държава с население от осемстотин милиона ще бъде привлечена в орбитата на САЩ. В този случай американските генерали, разполагайки с атомна бомба, биха могли да ни нанесат ядрен удар, а китайските войски биха притиснали нашите сили в Далечния изток. И така, след като успяхме да инсталираме просталинисткия Мао Цзедун в Китай, източните граници бяха защитени. Малко от; Китайската армия се биеше добре в Корея. Тежките американски загуби възпират НАТО от провеждане на превантивна война. Но триста атомни бомби, хвърлени от Съединените щати, можеха да убият над двадесет милиона съветски граждани и да осакатят не по-малко. Това също би било катастрофа. Уви, рискована стъпка.
  Рокосовски избута летящия течнокристален робот от себе си:
  - Но дулото на немския танк, след като счупи гръбнака на Франция и Великобритания, неизбежно се зарови в нашия гръб.
  Сталин се ухили и прокара ръка по гъстите си черни мустаци:
  - Така е, няма какво да възразите! Но армията на СССР все още не беше готова за мащабни военни действия. Проведох програма за превъоръжаване, а също така реформирах войските, като взех предвид опита от войната с Финландия. Съгласни сме, че войната с финландците, които изобщо нямаха танкове, показа недостатъчното ниво на подготовка на нашата армия. В допълнение, войските изпитваха остър недостиг на офицери, бяха изстреляни малко снаряди с калибър 76,2 mm, нямаше достатъчно пилоти, шофьори и автомобили.
  Рокосовски възрази:
  - Във всяка армия, по всяко време винаги нещо липсва. Така че маршалът дори нямаше достатъчно пари за мен, преди да ми бъде платено. Трябва да помним, че противникът също не разполага с техника и личен състав. По-специално, от осемнадесета до тридесет и четвърта година германците нямаха всеобща повинност и армията наброяваше само сто хиляди войници. Така че германците бяха ограничени от Версайския договор.
  - Знам го! - Сталин пусна обръч дим във въздуха.
  Първият маршал на Русия от полски произход продължи:
  - Значи имаше остър недостиг на офицери в германската армия. Адолф Хитлер дори пише, или по-скоро казва по време на разговори на маса: е необходимо да се формират войски изключително от офицери и да се съкратят сроковете на служба: да се карат колкото се може повече хора през програмата за обучение. Освен това би било възможно значително увеличаване на полицейските сили и подобряване на тяхната бойна подготовка. По-специално, наборниците могат да служат и в полицейски части, за да създадат по-мощна база по време на изграждането на въоръжените сили.
  - Хитър звяр! - Сталин извъртя тигровите си очи.
  - Значи и германците не са стигнали до сериозна война като бойна ефективност. Техните войски бяха предимно сурови. "Разбира се", заключи Рокосовски.
  Сталин присви очи:
  - Но Франция и Англия бяха бързо победени. Като цяло очаквах, че войната на Запад ще се проточи и не изтеглих войски до границата на Третия райх предварително: от страх да не изплаша германците. Е, никой не очакваше, че превъзхождащите сили на четирите сили ще издържат само месец и половина.
  - Това е, ако вземете предвид активната фаза на военните действия!
  - Това е, а не формалната продължителност на войната. Само германците заловиха около четири милиона военнопленници. След това ги използваха като работна ръка, което позволи на врага да увеличи армията до седем милиона и двеста хиляди души.
  - Което още повече разхлаби армията им и намали бойните й качества. В крайна сметка, колкото по-голям е балонът, толкова по-тънки са стените му.
  - Разрастващите се империи са като сапунен мехур, само че с егоистично управление! - възрази Сталин. - Грижовната империя е като растящи кости, които стават по-здрави, докато растат!
  - Резонно казано, но това не се отнася за Третия райх!
  - Но за нас се отнася! Съветската система е по-добра от капиталистическата и западната демокрация. Неговата сила е тоталитаризмът.
  - Как ви харесва политическата система в двете Русия?
  - Удивително! Всички хора живеят в казарми и имат чинове. Детето, още докато лежи в утробата на компютъра, е подложено на тотална обработка. Всички служат в армията, всички се занимават с бизнес. А образованието е болка! Дори най-висшите служители са подложени на кибернетична обработка. Харесвам тази хипертоталитарна система. За съжаление няма пълен контрол върху мислите, въпреки че технологиите позволяват това!
  - Това е така, защото биороботите не могат да станат добри войници. Във война се нуждаете от инициатива и известна независимост в мисленето, свобода в действията. - каза философски Рокосовски.
  - Да! Роботите не са по-добри от хората. Трябва да кажа, че по едно време бях скептичен към кибернетиката. Усети потенциална заплаха за човечеството. Преда го в упоритите ръце на органите.
  Рокосовски се опита да върне разговора в предишния му курс:
  - Кибернетиката, разбира се, е добра, но все пак не е ли грешка, че не ударихме Хитлер през 1940 г.?
  Сталин отговори:
  - Може да е грешка, но концентрацията на войски може да изплаши Хитлер, принуждавайки го да се откаже от офанзивата на Запад. Като цяло във всеки един момент Великобритания и Германия могат да сключат мир. Точно от това се страхувах, но сега виждам, че съм се заблудил. Въпреки това имаше ползи от поражението на Франция.
  - Който?
  - Многобройни колонии на Франция и Великобритания могат да се разбунтуват и да попаднат в сферата на влияние на СССР. Там, където си отива капитализмът, идва социализмът. Би било особено добре, ако превземат континенталната част на Великобритания. Такива възможности за комунизма.
  Рокосовски се съгласи:
  - Вероятно! Колониите на победените империи биха могли да станат наши съюзни републики. Но тогава, след поражението на Франция, какви са плановете? Може да отнеме 1941 г., когато войските започнаха да пристигат на границата.
  Сталин отбелязва:
  - Получих информация, че германците готвят война със СССР. Но те бяха толкова противоречиви. По-специално, разузнаването съобщава, че Хитлер, след като победи Англия, ще нападне СССР.
  - Беше толкова!
  - Опитайте се да победите Великобритания, когато има толкова голямо превъзходство в морето. Особено за големи надводни кораби. Ще потопят всякакви немски транспорти. Теоретично германците биха могли да постигнат превъзходство над Великобритания в авиацията, но за това трябваше да мобилизират военната индустрия.
  - Германия се държеше несериозно.
  - Но не мен! По-специално, през четиридесетата година работният ден беше удължен и беше въведена наказателна отговорност за закъснение. Активно се практикуваше извънреден труд . Производството на оръжия нараства. Кой би могъл да се съмнява в това, че се подготвяме. Знаейки, че борбата с фашизма е неизбежна, ние мобилизирахме всичко, което можахме. Естествено, без обявяване на военно положение, но тайно свикване на войски.
  - И все пак не бяха готови!
  - Как да кажа! Факт е, че в действията на фашистите имаше много елементи на откровен блъф. Разузнаването съобщи, че началото на бойните действия ще бъде предшествано от ултиматум. Това, което искат германците, е да постигнат подобрени условия за доставка на суровини. По-специално, наемането на петролни кладенци в Азербайджан, намаляването на цените на храните и др. И за това той трупа сили. Освен това разузнаването съобщава, че германците държат големи сили във Франция и подготвят операция "Морски лъв".
  - Имаше такава дезинформация.
  - Освен това разузнаването е предавало неточна информация за германските въоръжени сили. Те бяха надценени около два пъти. Поради това се създава впечатлението, че нацистите не прехвърлят всичките си сили. Тоест по-малко от половината, което означава, че войната с Германия не е неизбежна. Хитлер няма да атакува със съсредоточаване на по-малка част от армията. Мислех, че е типичен блъф. Освен това подлият и хитър Хитлер можеше да държи войските си предпазливи от нашата атака.
  Както се казва, крадецът не вярва на честен човек.
  - Но вие не искахте да атакувате Германия!
  - За всеки случай изтеглих войските, но въпросът как и кога да ударим остана открит. Нашата армия беше още в етап на формиране. Дивизиите бяха комплектувани по мирновременните закони. Освен това германците не се подготвиха за зимната война. По-специално, имаше недостиг на зимно облекло; само войските на SS го имаха; смазката в немските картечници и оръжия замръзна на студа. Освен това бензинът от въглища замръзва при девет градуса под нулата. Немска техника, танкове с тесни вериги, самолети с развалени двигатели. Всичко това е следствие от неподготвеност за зимата. Е, германците не се адаптираха към зимата, въпреки че беше възможно да се променят някои неща в технологията, има специална смазка, устойчива на замръзване. Е, нашите войски са свикнали да живеят и да се бият при тежки студове. А войната с финландците ме научи на много. Германците се оказаха глупаци в това отношение.
  Рокосовски изрази своята версия:
  - Може би това се дължи на суеверие!
  Сталин се засмя:
  -Имате интересен аргумент. Да, Адолф Хитлер наистина разчиташе на своята окултна армия и съгласието си със студа. Той смяташе, че неговите магьосници, астролози и магьосници ще направят зимата суха и топла, след което нацистката армия ще стигне до Урал. Във всеки случай Хитлер сериозно разчиташе на помощта на Сатаната. Но явно в този случай Той не е искал да помогне.
  - А може би Бог се е намесил?
  - И това не е изключено! След войната спрях да преследвам църквата. Това вероятно ни помогна! Въпреки че имам особен възглед за религията. Вярвам, че самата вяра на хората създаде силата, която се нарича Бог. - Сталин потърка мустак. - Във всеки случай силните студове и есенното топене бяха по-благоприятни за нас, отколкото за германците. Ако нацистите бяха по-подготвени за война, изходът от битката за Москва би бил съмнителен.
  Рокосовски все пак попита:
  - Но щеше ли да нападнеш Хитлер?
  Сталин поклати глава:
  - Опитът от Втората световна война показа, че атаката обикновено е по-силна от защитата. Решителната офанзива на Хитлер срещу Франция, поражението на италианците в Африка, ответният нокаут на Ромел с кука. Трябва да кажа наистина велик командир. Само много опитен командир може да нанесе удар на британските войски, разполагайки само с десет танка и петдесет камиона, маскирани като танк. Врагът го превъзхождаше десет пъти числено. Вярвам, че ако Ромел имаше повече сила и власт над армията, той щеше да превземе цяла Африка.
  - Ромел е силен командир, но за съжаление не му се наложи да се бие на източния фронт. Мисля, че този фелдмаршал трябва да бъде бит.
  - От вас?
  - Може би! Все пак аз командвах парада на победата, а Жуков го водеше. Това е много доверие в мен.
  - Как да кажа! Мисля, че Василевски поне не беше по-лош. Особено ми хареса колко бързо и с относително малко загуби победи Япония. Но войниците от Страната на изгряващото слънце се биеха като героични тигри. Много са упорити и никога не се отказват.
  - Никога?
  - Рядко в сравнение с нашите войски. Само си помислете, почти шест милиона затворници през цялата война. И цели две армии от дезертьори. Когато Власов беше арестуван, той беше ударен толкова силно в ребрата, че процесът трябваше да бъде закрит; той не можеше да се движи. Като цяло Власов е пълен идиот. Отидете на страната на нацистите,
  след като Вермахтът е победен край Москва и Съединените щати влизат във войната с Третия райх. Можехме да победим нацистите много по-рано, ако не бяхме разпръснали силите си и ако нашите нещастни генерали се бяха научили да се бият по-бързо. В крайна сметка съветската военна наука беше обогатена с кръв.
  - Сеитбата на победата трябва да се полива с кръв и да се наторява с трупове! - каза Рокосовски.
  - Това е ако командирите са напълно посредствени! Но руският народ е богат на таланти. Майнщайн обаче дори не е лош командир. Ще се радвам да го имам в екипа си!
  - И аз чух, че предстои да възкръсне и да го мобилизират в действащата армия!
  - Колко дивизии има Святоросия?
  - Не знам! Това е военна тайна!
  - Дори за теб!
  - Дори и за мен! Само императорът или по-скоро императрицата знае.
  Сталин отбеляза:
  - Лоша държава, управлявана от жени.
  Рокосовски обобщи философското заключение:
  - Още по-лошо е, когато изобщо не го контролират!
  Всички тези мисли мигновено мигнаха през хиперплазмения мозък на хипермаршала. Милиони звездолети на Святоросия атакуваха армията от фантоми. Движеха се с фантастична скорост. Тук водещият рицар удари с копието си ракетния крайцер. Върхът прониза и след това разцепи кораба. Елфът стрелял със стрела и други подаръци полетяли след нея. Тяхната скорост надвишава многократно скоростта на светлината. Ултра-дредноутът, след като получи няколко десетки удара, се запали. Пламъците бяха в много цветове и нюанси, това беше магия, която гори. Представете си магически огън, той не изисква кислород и консумира материал милиони пъти по-здрав от титан. Всичко е зашеметяващо красиво. Альоша Попович нареди да се стреля от разстояние, стрелите се втурнаха по-бързо от ракетите, в отговор звездният флот откри огън от всички оръдия, излъчватели и пускови установки. Най-мощните термични крезонови ракети избухнаха, вълнувайки миниматерията, от която бяха съставени фантомите. Теоретично почти безсмъртен фантом може да бъде унищожен с голяма концентрация на супер енергия. Но да направите това не е много лесно.
  Альоша Попович заповяда на Добриня Никитич и Микула:
  - Вентилирайте! Нека нашите войски маневрират и обграждат враговете от фланговете.
  Добриня предложи:
  - Или може би просто разделихте врага наполовина?
  Альоша възрази:
  - Не си струва! В този случай ще трябва да се борим на два фронта. И ние не просто ще разделим врага, но ще образуваме класическа торба.
  Добриня отбеляза:
  "Врагът изглежда се опитва да направи точно това с нас."
  Микула предложи:
  - Да използваме комбинирана тактика, удар с изпъкнала леща, а в центъра има "роза". Такава конструкция ще бъде много ефективна.
  Альоша се съгласи:
  - Така че нека се опитаме да го пробием. Пастухов ще води атаката в центъра.
  Пастухов отговори:
  - Има командир!
  Самият Рокосовски обаче се стреми да обхване врага от фланговете. Той разбираше по-добре от всеки друг какво е бой в казан. В същото време двете армии неумолимо се приближаваха една към друга.
  Альоша Попович реши, че оптималната тактика е комбинация от обстрел и порязване.
  Пастухов поведе както винаги. Младежът с мощни удари на мечовете си посякъл два бойни кораба, те се разпаднали на пламтящи фрагменти. Вярно, самият герой беше изгорен от хиперплазмен камшик. Ракетите и излъчвателите бяха особено опасни; пространство за облизване. Те образуваха цели дупки в бронята, нанасяйки ужасни, понякога смъртоносни рани.
  Биейки се редом с Пастухов, рицарят Айвънхоу завъртя брадвата си, сръчно посече голям разрушител, а конят му стъпка дузина ракетни лодки. Тогава младежът с ловък замах разби три крайцера. Пастухов атакува огромния ултра-боен кораб. Беше твърде трудно веднага да се отсече такъв гигант. Ударите с меч не достигат веднага целта. Прорязаха бронята, отрязаха кулите. Но огромният космически кораб стреля в отговор, причинявайки болка на Пастухов. Айвънхоу казва:
  - Удари реактора. Удари го с меча си.
  Пастухов действа по подобен начин. Хиперреакторът избухна, огромният космически кораб сякаш беше покрит с искрящи пера. Младият призрачен герой се олюля назад, няколко плочи броня се стопиха и изгориха коня.
  - Копелето щрака!
  Айвънхоу се покрива с щит, ракета термо-Креон удря центъра, получава се сътресение, стоманената повърхност е леко изгорена. Няколко героя, които се биеха до тях, получиха сериозни щети, някои дори се разпаднаха.
  Полуголи гигантски призрачни момичета използваха брадви и мечове, които се разделиха на пет остриета. Графиня дьо Валон с дългите, ловки пръсти на босите си крака сграбчи крайцера за носа, смачквайки петдесет дула наведнъж. Златокосото момиче, създадено с магия, беше ударено в стъпалото от термопреонова ракета, която мигновено изпари половината от крака й. Графинята почти полудя от болка; приятелят й беше ударен в гърдите, карайки парчета магическа плът да летят в различни посоки. И сър Бишъп беше ударен с такава сила, че щитът се разпадна и в гърдите му се появи огромна дупка.
  Загубите на флота на Святоросия също са огромни. Особено когато динозаврите влязоха в битката. Тези гиганти изглеждаха тромави само на външен вид, но в действителност бяха страхотна сила. Те смачкаха и разкъсаха структури, опитвайки се да изберат по-големи звездни кораби. Корабите от всякакъв вид стреляха по тях, но не можеха да съборят толкова огромни трупове, колкото средно голяма планета. Единственото нещо, което можеше да се направи, беше да се избегне неизбежното поражение от динозавъра. Наистина е почти невъзможно да се спре такова чудовище, но звездните кораби се опитват да маневрират, отдалечавайки се от гигантите.
  Альоша Попович командва:
  - Опитайте се да се доближите до тях. Плъзнете напредналите полкове върху динозаврите. Разделете се на малки стада и се бийте отблизо, лишете ги от маневра, нагло ги изсечете!
  Воините се разделиха на групи: би било много по-ефективно да се унищожават звездни кораби по този начин. Пастухов и Айвънхоу паднаха върху въртящите се около тях крайцери, и двамата герои бяха сериозно ранени, но движенията им останаха бързи.
  И момичетата не само ги смачкаха с мечове, но ловко подхванаха космическите кораби с краката си и ги хвърлиха един от друг. Беше нещо от хандбал с крака, петите се отразяваха от много слънца, кожата на босите, момичешки подметки играеше с всички цветове на дъгата, въпреки че беше изгорена от хиперплазмени експлозии на разрушени кораби.
  Воините дори крещяха от болка, листенца от свръхогън, пламтящи пламъци галеха многострадалните им крака.
  Милиони воини в космически кораби се мятаха от едната страна на другата. Петзвездният генерал Максим Иголкин, възхищавайки се на блясъка на блестящите колене, глезени и стъпала на възхитителните момичета и опитвайки се да остане на място в своя крайцер, който беше вдигнат от голия крак на най-светлата принцеса Елизабет, каза :
  - Красотата не се убива - самата красота е смъртоносна!
  Двама воини, сякаш в гигантски балет, повдигнаха великолепните си крака, поставиха крайцера между тях и го стиснаха веднага. Металът е милиони пъти по-здрав от титана, пръснат като яйце под гумите на танк. Смърт, достойна за описание в стиховете на златния век!
  Рокосовски видя, че магическата сила се сблъска с нанотехнологиите и досега тя печели надмощие!
  Той поръча:
  - Превключете корабите в режим на стрелба с максимална интензивност и увеличете скоростта на маневра. При никакви обстоятелства не трябва да давате шанс на врага за успешна контраатака.
  Момичето елф поправи:
  - Фантомите на Велика Русия ни атакуват и вървят напред, така че най-вероятно можем да говорим за нашата контраатака.
  Въпреки че момичето беше маршал, подобни изявления вбесиха хипермаршала: оказва се, че яйцата учат пилето, а жената учи мъжа.
  Рокосовски извика:
  - Млъкни! Изпращам ви с ултра-дредноут, за да прихванете динозаврите и успешно да ги застреляте. Все пак имаш такава сила и сериозен потенциал. Особено женският ум, детето на лека и любяща раса.
  Елф отбеляза:
  - Ние сме милиони години по-стари от хората. Дори маймуната, от която е произлязъл човекът, не е вдигнала камък, но ние бродихме из просторите на космоса и създавахме шедьоври.
  Рокосовски, обръщайки глава като пристройка на вятъра, отбеляза:
  - Въпросът е в настоящето! Няма по-жалък народ от този, чиито успехи са в далечното минало! Няма по-възвишена империя от тази, която живее в настоящето и става все по-силна всяка година!
  Елфът поклати коса:
  - Вие, руснаците, традиционно пренебрегвате предците си. Вашето родословие не беше на първо място!
  Рокосовски възрази:
  - Не съм руснак, а поляк! Моите предци са били прости селяни, но въпреки това се гордея с тях!
  - Можете да се гордеете с това!
  - Освен това в мен тече казашка кръв! И от страна на майка ми далечните ми предци отидоха да щурмуват Йерусалим. - каза Рокосовски.
  Елф отбеляза:
  - А моите предци са воювали в космоса много преди основаването на Йерусалим. Като цяло не е достойно за уважение да се говори за предците ни в критичен момент от битката.
  Рокосовски излая:
  - Следвайте заповедта!
  Те разговаряха с много висока скорост и затова по време на диалога картината на битката практически не се промени. Но армията от фантоми бълваше потоци смъртоносна енергия. Тя натискаше, опитвайки се да смаже всички бариери; лъчи енергия, както унищожени звездни кораби, така и ударени фантоми, разпръснати в пространството. Освен лъкове, крака и мечове с пет остриета, момичетата използвали камшици с осмоъгълни звезди, вплетени в опашките им. Те бяха особено добри в унищожаването на по-малки кораби. Междувременно Великата руска армия предприе контранастъпление. Тя се опита да разбие враговете си и в същото време да спаси лицето - не можете да дадете всички лаври от победи на фантоми.
  Александър Македонски, енергично давайки заповеди, запази невъзмутимо спокойствие, близостта на победата направи великия командир още по-разсъдлив:
  - Използвайте братята за образуване на пъпки на лалета. Челюстите на врага са отслабнали и остава само да ги бутнете добре и зъбите ще излетят.
  Магьосницата Оксана изпрати холограмно предаване: образът й на великолепно момиче се появи пред командира:
  - Тоя Александър, ти си моят цар!
  Македонецът, шеговито римувайки, отговори:
  - Добре си изигра ролята!
  - Изпълних каприза ти!
  - Сега ще получите първата награда!
  - Съгласен съм! Ти Александър си нашата сила! Александър е нашето знаме! Александър е винаги с нас!
  Македонски поклати пръст:
  - Не преувеличавай заслугите ми, примадона! Те, разбира се, са страхотни, но не са достатъчни, за да стиснете ръце молитвено.
  Оксана отговори бързо:
  - А сега основното! Трябва да попречим на врага да избяга от казана. Появата на нашите войски в тила на врага е шанс да овладеем инициативата на тактическо ниво.
  Александър Велики се съгласи:
  - И не малък шанс!
  Оксана присви очи и запя:
  Маймуните правят физиономии
  И седят на клон!
  Все несериозно...
  -Били нашите предци! - завърши Александър с кикот. - Въпреки че знаеш, красавице, баща ми беше самият бог Амон, както и Зевс.
  Оксана се почувства смешна:
  - Значи имаш двама бащи едновременно!
  - Двама велики богове!
  - Как те направиха едновременно?
  Самият Александър разбра абсурдността на подобно изявление, но не можа да устои на друг скъпоценен камък:
  - Всичко е невъзможно, знам със сигурност!
  Боговете не трябва да се потят, за да направят нещо спешно!
  Но те са безсмъртни, във властта на боговете!
  Да създаваме деца за крале, без да правим "рога"!
  Оксана каза:
  - Трябва да разпръснете листенцата на "розата" възможно най-широко! И хванете гърлото на опонента си. Явно вие сами разбирате важността на момента!
  - Синът на Амон и Зевс разбира всичко!
  - Така че действай, боец!
  Александър Велики изпраща телепатичен импулс, за да контролира многобройните си войски.
  И момичето също коригира атаката на фантомите. В същото време магьосниците започнаха да се бият помежду си.
  Като цяло, когато магьосниците се бият, това зрелище не е за хора със слаби сърца. И в същото време е впечатляващо. И ако милиони звездни кораби от една страна, стотици хиляди гигантски конници и динозаври от друга, започнат да се бият, тогава такава битка е удоволствие да се гледа.
  Битката се разгръща в цялата си неизмерима ярост. От едната страна атакуват бързи коне, те летят, нагоре-надолу и бягат настрани. Динозаврите пляскат с криле, плюят със зъби, ритат с копита и грабват с лапи. Момичетата ускоряват замахите на камшиците си, бронята се изкривява под ударите им и пламва като бензин от кремък. Пастухов и Айвънхоу пробиха до флагмана, на който се намираше маршал Заратушка.
  Момичето елф нареди използването на биологични снаряди. Призрачният ездач, хванат под тяхната атака, беше усукан. Той се сви и се превърна в обикновен изсъхнал кленов лист.
  Айвънхоу и Пастухов успяха да избегнат поражението и удариха бронята с мечовете си. Силен рев достигна до Заратушка. Момичето извади красиво лице:
  - С мечове на звездния кораб! Какво по-абсурдно!
  Човешкият младеж отговорил:
  - Какво можеш да направиш! Все пак това са мощни фантоми! Ужасна сила на магията! Да им се устои е почти невъзможно.
  - Тогава ще маневрираме, ще преминем към нова контролна програма, "Хаотичен хаос"!
  Айвънхоу, виждайки, че плазменото изригване се засилва и звездолетът се обръща, изпраща бумеранг. Той прелетя и отряза част от бронята на врага, а също така разруши шест бойни стрелкови кули наведнъж.
  - Ето един секстант! - каза знаменитият млад рицар, върнат към живот с магия. В мозъка му започна да се събужда блокирана преди това програма за битки със звездни кораби. Като цяло всеки фантом премина през външно невидима, но ясно записана в паметта тренировъчна програма. И сега Айвънхоу разбра, че е необходимо да се лиши огромният звезден кораб, подобен на костенурка, от неговата маневреност.
  Пастухов, който беше получил няколко рани, трудно можеше да остане на седлото. Въпреки това смелостта не напусна този човек.
  - Нека просто ударим опашката. Тези космически кораби са стандартни и техните двигатели са разположени по същия начин.
  Айвънхоу отбеляза:
  - Трудно е да се доближиш! Вижте как маневрира!
  - И ти го удари с бумеранг!
  - Има голям риск от изчезване!
  - Всичко е наред! Той ще се върне при вас и вие ще опитате отново!
  Айвънхоу се отдръпна малко от ужасния космически кораб с размерите на Луната и изстреля своя бумеранг:
  - Ако страдате дълго време! Вземете нещо!
  - И ако не се получи!
  - Нека опитаме отново!
  Бумерангът отряза ръба на опашката и се върна обратно. Като цяло, мини-материята, въпреки привидната липса на свързващи връзки, заварени заедно с магия, е доста издръжлива.
  Под Айвънхоу конят рухна и на практика се дематериализира. Той получи твърде много попадения от пушки от различен калибър. Междувременно Пастухов се бие с крайцерите, което е много по-лесно. Тук почти всеки удар беше фатален. Но се опитайте да се справите с тетралетите. Те са толкова малки, като мушици, и има много от тях. Айвънхоу спря скакалеца без ездач и скочи върху него!
  - Героите се втурват от преследването! Непознатият нахълта и не го настига! - запя младият мъж. - Просто трябва да чуем приказка!
  Наистина легендарен воин, използващ бумеранг, за да атакува огромна машина, покрита с много полета и матрица. В този космически кораб имаше петдесет и пет милиона бойци и почти един милиард воини. В него се биеха представители на почти сто и двадесет раси и видове. Представете си такъв гигантски, почти непонятен за мислене и възприятие Ноев ковчег. Ултрамодерни, включително форми на живот от различни галактики.
  И той е нападнат от ранен призрачен ездач, на бял кон, също в рани.
  Такава картина е достойна за четката на Рафаело или Пикасо. Уловете момента: когато воин хвърля бумеранга си.
  - Вълнувам се, като момче, като пънкар! Удари, иначе си мъртъв! - Пях, за да помогна на Айвънхоу да се концентрира по-добре.
  А вътре в космическия кораб също има живи същества, които искат да живеят! Създавайте деца и градете градове. Ето три сладки подобни на норка същества със свински глави, които се готвят да кацнат като десант. Те току-що са преминали курс по бойна подготовка и докато си почиват, споделят впечатленията си.
  Първото прасе, Хей, се изрази по особен начин:
  - Знаете ли, в моето ранчо отглеждах медоносни водни кончета, те пасяха в плантациите с камбани и липи. Но мафията нареди посевите да бъдат заменени с пукащ грах, един от най-мощните наркотици. От една страна е много по-изгодно, но от друга имах проблеми със закона.
  Второто прасе, Порк, се съгласи:
  - Да! Тези органи на Святоросия наблюдават разпространението на наркотици. Особено активни са минироботите и скаутите. Сред тях, казват те, са се появили много малки с размерите на молекула; използвайки енергията на звездните фотони, те активно се движат в пространството.
  Третото най-младо прасе, Хам, отбеляза:
  - Не знам! Съвременният руски език, който бяхме принудени да учим в училище, е много труден. Историята на развитието казва, че първоначално е имало само шест случая, но сега има двадесет и четири.
  Порк се ухили:
  - Какъв училищен живот! Къде е тестът всеки ден! Събиране, деление! Фотонно изригване!
  Хей се ухили.
  - А за мен, когато бях в училище, най-трудният предмет беше хиперфизиката. Особено когато е необходимо да се определят дадените параметри на хиперплазмата. Въпреки че методите за привеждане на материята в хиперплазмено състояние са много интересни. Съвременните технологии позволяват поставянето на термо-преонов реактор в запалка.
  Хам отбеляза:
  "Нямаше да е нищо, ако не бяха подложени на болезнено лечение и за най-малкото нарушение." Струва ми се, че всяка жилка страда!
  - Болката е в основата на силата и просперитета! - забеляза Хей. Научете се да го понасяте и да му се наслаждавате.
  - Това е чудовищно и неестествено! - започна Хам.
  В този момент се разнесе силен гръм и от стените паднаха молекули и фотони. Всичко беше изпълнено с кървав цвят.
  - Изглежда, че е хит! - изръмжа сержант Порк.
  . ГЛАВА Љ 8.
  Владимир Кашалотов почти загина, когато войските на Велика Русия преминаха в настъпление. Сега бойните роботи се опитваха да променят формацията. Те използваха формацията "шило". Владимир бил принуден да отстъпи по същия начин. Момчето обаче се държало спокойно. Както винаги, с ледено спокойствие, насадено от изтощителни тренировки.
  - Хладнокръвието за победа е като каляване на стоманата! - каза си момчето. Владимир отново се прицели в тетралета, но размисли да стреля. За него беше твърде лесно да бъде забелязан. Младежът мислено се прекръсти и започна да изпълнява плавна маневра за отстъпление. Той беше правил това много пъти преди, по време на строго обучение в различни среди.
  Тогава вълна от радост го заля: не може да се отрече, че моделът на битката се променя. Точно сега армията на Святоросия настъпваше, заплашвайки да я притисне в котел, а сега основните й сили бяха изтеглени в тила. Там се появиха магически фантоми, оръжия на магията. Както се пее в една древна детска песен:
  - Ще трябва, ще се върна без възрастни! Ще обиколя цялата страна! Ще отида в училището на Дядо Коледа, където учат магии!
  Сега мечтата на ярките, много прогресивни комунисти се сбъдна:
  Ще минат векове и ще дойде епоха,
  В който няма да има страдание и лъжа!
  Борете се за това до последния си дъх,
  Служете от сърце на родината си!
  
  И тогава магията ще стане достъпна,
  Всяко бебе, но без старост!
  И не използвам силата си престъпно,
  С победа, юнаци - здравей на отечеството!
  Да, сега той наистина е нещо като магьосник, но животът му не е лесен. Свободно време почти няма, всичко е заето с тотална подготовка за война. Това вече стана даденост. Да, нещо подобно се е случило в древността, изглежда в Спарта. И там деца са били жестоко дресирани и бити. Вярно, не от ранна детска възраст и нанотехнологиите не са използвани при изтезания. Но има много прилики, сложни методи на подготовка и обучение. Вярно е, че момчетата и момичетата имат огромни теоретични знания, сякаш вградени в твърдия диск на компютъра. Той знае историята на всички войни: това, което човечеството е водило от хиляди години. Включително тези, извършени от шумерската цивилизация и древен Египет. Първите военни формирования, бойни колесници, видове древни оръжия. Древният Рим е имал особено богата история на войни. Има стотици различни командири, различни трикове, стратегии на техните предци, използване на техники в битки. Бойните умения също изиграха специална роля, по-специално виртуалното каране на колесница (Владимир много хареса последното). Въобще няма да е зле да се върне към древността, колкото и велик човек да е станал тогава. Аве Кашалот!!! Особено интересно: би било да се биеш с Хитлер. С модерни оръжия той можеше сам да разпръсне целия Вермахт, а защо не и да изглежда страхотно!
  Младият мъж видя, че армията на Велика Русия отново е близо до врага, отрядите на звездолетите дори бяха частично смесени. Това беше неговият шанс.
  - Няма да те пусна толкова лесно!
  Тетрапланът беше лесно унищожен, изглежда имаше човек в него. Е, момичетата са много по-трудни за убиване. Въпреки че бяха специално психологически подготвени за факта, че войната няма възраст и пол. Врагът си е враг и трябва да бъде убит. Необходимо е да забравите за съжалението и състраданието.
  - Леден студ идва от войната, не е лошо, ако ви смрази сърцето, не е лошо, ако ви смрази мозъка! - каза веднъж техният ментор.
  Звездна битка, какво носи... Ето бригантините на Святоросия изпълняват сложна маневра. Приближават се и стигат до остър ъгъл. Изстрелват залп. Вакуумът се разпадна, сякаш калдъръм се удари в огледало. Всеки фрагмент съдържа свален космически кораб и разтопен крайцер, разрушител, боен кораб.
  Роботите на Святоросия се сблъскаха с роботите на Велика Русия. Двубой на електронни титани, тук се стигна дори до ръкопашен бой между електронни чудовища.
  Машините се сблъскаха, много пипала се счупиха, хиперплазмени пламъци удариха почти в упор. Този път численото превъзходство беше на страната на роботите на Велика Русия. Те пробиха, опитвайки се да разделят позицията и да се възползват максимално от предимството си. Най-големите роботи, с размерите на небостъргачи, маневрираха с изяществото на балерини. Те се събраха и след това се разделиха, изпробвайки силата на собствената си защита. Една от машините се дръпна така, че фонтан от хиперплазма беше изхвърлен нагоре. Два случайно попаднали тетралета бяха просто облизани от неистовата жега с огнен език. Няколко по-масивни машини избухнаха. Изглеждаше, че Армагедон е пристигнал, колко цветно и жестоко беше всичко.
  Владимир се опита да избегне огнения контакт със своите. Ако случайно беше убил войник от своята армия, тогава не само щеше да бъде подложен на най-тежкото наказание, но и нямаше да си прости за това. Това е такава глупост. По едно време германците по време на Втората световна война често използваха трик: те се обличаха в съветски военни униформи (за щастие успяха да заловят много заловени униформи) и след това съобщиха, че тези войски напускат обкръжението. Често, особено в началото: имаше ефект, а след това съветската артилерия дори сама откри огън. По-късно обаче стана задължително да се изискват пароли и да се използват цифрови кодове. Ако в началото на Великата отечествена война германците се биеха по-добре от руснаците, командването беше с глава и рамене (със съжаление това трябва да се признае) и благодарение на генерал Мороз, който спаси Москва, то по-късно Червената армия научи много. След като плати милиони животи, съветското военно изкуство значително се обогати. За да узрее военното лидерство, кръвта на войниците трябва изобилно да напоява бойните полета! Съветските командири са научили особено значението на артилерийския огън. Тъй като съветската бомбардировъчна авиация не беше достатъчно силна (бомбардировачите са скъпи), основният акцент беше върху оръдията с голям калибър. Трябва също да се отбележи, че Хитлер много помогна на съветските генерали тук. Изисквайки войниците им да се бият фанатично и да не правят крачка назад, нацистите се подчиниха на тесногръдия фюрер: те съсредоточиха основните си сили на първата линия на отбраната, поради което войските бяха претъпкани, загубите им бяха много големи. Опитът от Първата световна война, където германците изградиха втора и трета отбранителна линия, дори по-мощна от първата, беше напълно игнориран! Това беше особено очевидно по време на операцията Висла-Одер. Германия през 1944 г. произвежда почти 1900 танка и самоходни оръдия на месец. В началото на 1945 г.: на източния фронт имаше над осем хиляди танкове и самоходни оръдия. Изглеждаше много мощно. Но дванадесет танкови дивизии на Вермахта бяха изтеглени близо до фронтовата линия и бяха атакувани от съветската артилерия. Резултатът: след като пробиха предната линия на отбраната, съветските войски се спуснаха като планинска лавина. Ако не беше страхливостта на Жуков и изключителната заетост на Сталин (подготовката и провеждането на Ялтенската конференция), Берлин щеше да бъде превзет още през февруари. Като цяло ролята на Жуков във войната не е ясна; той обикновено печелеше с голяма кръв и допускаше много грешки, особено в началния етап на войната. Но взети заедно, неговият огромен опит в ръководенето на войски, особено в най-трудните условия, беше от голяма стойност. В крайна сметка Сталин; Именно на него беше поверено домакинството на парада на победата. Самият Сталин е бил много уважаван и ценен във Великата руска империя. Да, той беше диктатор, но Русия все още има военна диктатура. Да, много жестоко, потискаше цели народи, но тази жестокост беше оправдана, тъй като преследваше високи цели. Сталин искаше щастие за цялото човечество, а това не може да се постигне без проливане на кръв. В онези дни хората са живели петдесет, шестдесет, максимум седемдесет години. И какво, ако някой от тях умре няколко десетилетия по-рано? Природата е жестока, което означава, че хората имат право да бъдат жестоки, особено ако крайната цел на човека е да стане равен на боговете. Сега той е Владимир, не би ли бил бог за човек от древността? Благодаря на великия лидер, който обедини и спаси човечеството. Той направи това, което Сталин не успя.
  Младият мъж избра следващата си цел. Беше голяма космическа галера. Несъмнено е неизмеримо по-трудно да го свалиш: от тетралета и момчето реши да прибегне до хитрост. Тук изчислението се основаваше на примитивността на капана.
  - Говори робот от клас Арго!
  От голямата галера му отговориха:
  - Слушаме!
  - Току-що ми беше дадена експериментална "папка" от космоса, но нямам достатъчно енергия, за да я пусна. Можеш ли да ми помогнеш?
  Командирът на голямата галера каза с нетърпение в гласа:
  - И как?
  - Прикрепете хиперплазмена струя от реактора към мен. Тогава оръжието ще бъде напълно готово и пуснато в действие.
  - Създаваме отлични връзки.
  Изчислението се основаваше на факта, че в момента на скачването огромният реактор на голямата галера ще остане без капак. В този случай: ще бъде възможно да го ударите от най-мощното оръдие. Вярно, съществуваше значителен риск от смърт, както от детонацията на генератора, така и от огъня на многото оръдия на голямата галера.
  Космическият кораб е доста голям, с екипаж от две хиляди и половина войници, без да броим роботите. Можете да рискувате живота си за такава награда. Дори и да умрете след четиринадесет цикъла, ще станете герой. И не само ще получите слава, тогава героят определено ще бъде възкресен. Има указ от императорите, че в бъдеще всички хора ще бъдат възкресени. Но този процес ще се осъществи в зависимост от стойността, която всеки от тях представлява. Колкото повече подвизи, толкова по-скоро ще възкръснат. Няма нищо общо с пацифисткото християнство. Удрят те по дясната буза - обърни се наляво, обичай врага си: как можеш да измислиш нещо по-глупаво!
  Но и православните, и католиците, и много протестанти в този случай се ръководеха от принципа: дясната ръка не знае какво прави лявата! Колко кръв проляха слугите на най-хуманната и мила религия. Как инквизиторът прилага принципа: обичай врага си?! Да, духовниците през Средновековието изпращали жена на кладата само защото била по-красива от средния стандарт. Здравото, женско тяло се смятало за от дявола!!! Новото православие не е лицемерно, Библията е останала за историята, както и по-голямата част от традицията. Първият император на Световна Русия: написал свое Свещено писание и измислил своя собствена религия. Основната догма в него е: служете на Русия с всичките си сили, с цялата си сила, с целия си ум. И ако това отговаря на интересите на вашата родина, тогава можете да направите всяка жертва, всяко насилие, всяка хитрост. Целта оправдава средствата!
  Колко честно беше това! Библията всъщност е забранена. Самият той не разбира защо руснаците са повярвали на книгата, написана от февруарците! Руски човек: стана роб на учението на Фидов! Това е просто абсолютен срам! Тези народи, които се покланяха на Библията, в крайна сметка се изродиха и деградираха; в християнството няма нищо здравословно и умно. Правилната религия трябва да възхвалява култа към властта! Ислямът не е напразно постигнал такъв успех. Въпреки че Коранът също е в основата си пацифистка книга, тъй като е написан под силното влияние на християните. Нито една истинска религия: способна да обедини една нация, не трябва да бъде беззъба.
  Владимир потисна вълнението си с обичайното си усилие на волята, готвейки се да стреля по реактора. В главата ми изникнаха цитати от първия император:
  - Съжалението е като ръжда, състраданието е като шашел - изчистете сърцето си от това и го покрийте с броня: безпощадност, ярост, гняв!
  Златни думи! Но нещо мъничко, като малка капчица пада на сърцето! Почти незабележимо е, но в същото време е неприятно. Убийте две хиляди и половина наведнъж, момчета, момичета, същите руснаци или по-точно като вас! (Разбира се, той не знае точния брой на екипажа, но паранормално чувство го подсказва). Толкова е трудно. Като цяло понятието руски е условно. Етнически руснаци: не представляват мнозинство във Великата руска империя, но повечето други народи и раси, включително чернокожите, наричат себе си руснаци. Въпреки това, поради различни епидемии и войни, на земята останаха малко черни и жълти и славянската етническа група стана доминираща. Почти всички хора са красиви, възрастните са високи, но и много високи. Мускулите са изпъкнали, но като правило не са масивни, кожата е медна или бронзова, при жените е тъмно-златиста. За един несвикнал хуманоид: хората може да изглеждат твърде сходни, но не са. Всеки един е добър и индивидуален по свой начин. Общото е само казарменият дух, който преследва всички от раждането до смъртта! Човек обаче вече може да живее почти вечно, старостта остава кошмар от миналото. Тя е неестествена. Особено ужасно обезобразява жените, те стават толкова отвратителни, че им идва да повръщат.
  - Проклетата старост наистина ли е осквернила такива черти? (Мисля, че думите на Шекспир.)
  Религиозните лидери знаеха за вечното желание на хората: да запазят младостта завинаги. И те се възползваха от страха от смъртта. Всички тези приказки за рая и ада (съвременната наука е установила, че това наистина са приказки - чиста измислица!), в крайна сметка имат за цел да измъкнат повече пари от хората. В края на краищата, колкото по-дълго живее човек, толкова повече грехове има, но църковните лидери от древността се стремят да удължат съществуването си на земята колкото е възможно повече. Те отидоха на всякакви подлости и трикове за това. Тоест думите на църковните отци бяха в разрез с делата и конкретната житейска практика!
  Всички тези мисли проблеснаха като неистов калейдоскоп в хиперплазмения мозък на Владимир. Младежът явно се двоуми дали да натиска или да не натиска! Командата fix замръзна в мозъка ми. И рискът от евентуално откриване, по-специално чрез скенер, че роботът има саботьор вътре нараства.
  Мислите блеснаха като светкавица! Вече не важат приказките за рая, където отиват истински вярващите или християните. Но има надежда, че родината ще те върне към живота. Дори най-модерното, модерно оръжие не може да унищожи човек. Така че вярата в безсмъртието на душата не е толкова илюзорна. Тялото е смъртно, но душата още не е! Факт е, че личността се пренася в пространство, където няма измерение, връх, дължина, ширина. Тоест личност: сякаш секстилиони пъти стават по-малки от Креон или дори от Фретозол, чиито микрочастици по време на процеса на синтез правят бомбите много квадрилиони пъти по-мощни от водородните. Освен това сега се разработват оръжия, които са квинтилиони пъти по-силни със същото тегло от термоядрените. Но дори такова оръжие не може да унищожи човек, сгънат в нулевото измерение. Вярно е, че е много трудно да се извлече личен файл, но технологиите се развиват и не е далеч времето, когато това ще бъде пуснато в масов поток. И можете да възкресите абсолютно всички. Между другото, колкото по-известен е човек, толкова по-лесно е да го извадите от забравата. Тук помага енергията на биохиперплазмата!
  Но дори мъртви врагове: след като завладеем Святоросия, можем да ги извлечем и да ги превърнем в роби. Спасителната мисъл сложи край на всяко колебание.
  - Не се сбогувам с теб, а сбогом!
  Владимир пусна концентриран лъч и автоматично се оттегли назад. Суперреакторът веднага беше потопен в бясно торнадо от хиперплазма!
  Младият мъж беше ударен от гравитационна вълна, до такава степен, че костите му се огънаха и мозъкът му се сплеска. Роботът беше обгорен от горящите листенца и се разпадна като къща от карти.
  Изгореният Владимир излетя от останките и веднага се оказа открит и уязвим. Въпреки това, за щастие на младия мъж, войските на Велика Русия вече пробиваха, бързо напредваха, бомбардирайки врага с разрушителни елементи от всякакъв вид.
  Младият мъж, по принцип, благодарение на специалния дизайн на тялото си, можеше да бъде във вакуум известно време и да лети. Тук обаче говорихме за елементарно оцеляване. Най-доброто нещо е да се придържате към отломките и да се опитате да се слеете с тях, което прави изключително малко вероятно да бъдат забелязани.
  Владимир направи точно това:
  - Мисленето ни прави страхливци - безразсъдството ни прави трупове!
  Като цяло инструкциите казват, че ако можете да оцелеете, оцелейте. Животът на война е като меч в юмрук - не можеш да го пуснеш, но не можеш да го скриеш зад гърба си! И има безбройни количества отломки от всякакъв вид. Нашите собствени звездни кораби вече се виждат. Младежът избрал неравен и не особено горещ фрагмент - който иска да се опари. Той легна върху него, сля се с повърхността. Сега оставаше само да се молим многобройните сканиращи устройства да не го засекат случайно.
  В главата ми дойдоха лоши мисли: ти уби две хиляди и половина момчета и няколко десетки хиляди роботи. Въпреки че последните имат изкуствен интелект, техният интелект е много условен. Не ги съжалявайте! Какво можем да кажем за войниците на Святоросия? Всеки от тях горещо вярва в победата. Те си приличат в много отношения - огледални вселени. Вярно е, че колкото по-дълго продължава войната, толкова по-големи са разликите в малките детайли. А войната е процес, подобен на горенето, само кръвта е идеалното гориво, а пожарогасителят е победа!
  Възможно ли е да спечелите? Самата мисъл е бунтовна; един войник не трябва да се съмнява в нея. Както е казал първият император: моята страна може и да греши, но това е моята страна!
  Разбира се, той трябва да вярва в победата, особено като види как се печели: първата му битка в живота му. И наистина върви към победа. Вярно е, че в него участват няколко трилиона войници: обикновеният човек не знае точния брой, но това е само епизод, малък удар от междувселенската битка. Много цифри са секретни, включително точният брой звезди във Вселената, контролирана от Велика Русия. Някъде откъслечно той знае, че броят им е повече от двеста секстилиона, но колко повече е неизвестно. Планетите от своя страна са около десет пъти по-малки и само една на хиляда е подходяща за живот. Вярно е, че напоследък много планети с тежки условия се установяват. По принцип войната е между две вселени: не е за пространство и ресурси. Вече съществуват технологии, които дори правят възможно създаването на други планети чрез извличане на материя от звезди. Може би не е далеч времето, когато хората, подобно на Всемогъщите богове, ще се научат да създават вселени и да разширяват пространството. Е, все още има достатъчно място за всички, интелигентният живот е доста рядко явление и има само няколкостотин в цялата вселена. (Може би около хиляда?) цивилизации, усвоили космическите полети! Така че изглежда няма смисъл да се води война между братя срещу братя. В същото време ги учат, че Света Русия ги е нападнала коварно. Какво учат в Святоросия? Може би същото! Ето това е положението: двете страни се бият, искрено се смятат за прави, но резултат няма.
  Повечето момчета и момичета не мислят за това! Владимир имаше малко свободно време, изучавайки историята на планетата Земя, а не само това, което е свързано с войната. Това може да стане чрез междугалактическия хиперинтернет: в неговото мулти-кинезисно пространство: можете дори да намерите суперфайлове на цивилизации, които са съществували преди Слънцето да бъде осветено! (Вярно, още не е успял!) Знаеше, че хората не винаги живеят и се възпитават в казарма. Въпреки че, от друга страна, ако не знаете нищо друго и свикнете с него от ранна детска възраст, тогава това е щастие. Владимир обичаше армията, но строгият начин на живот, пълната регламентация и липсата на свободно време му тежаха. В допълнение, обучението и методите на бойна подготовка: твърде рутинни. Аз искам повече! И така насилие, насилие и пак насилие! Има твърде много жестокост, че дори три сърца (а хората имат три, макар и малки) започват да скърбят.
  - Защо да разрушавате, когато можете да създавате и създавате! - каза си момчето. - Но от друга страна, представете си живот без война...
  Когато убиеш усещаш нещо като бръмчене! Определен вид специален оргазъм (ако мога така да се изразя). Вълнуващо е и в същото време леко отвратително, сякаш вършите някаква мръсна работа. Като цяло отношението към убийството не е еднозначно. В известните бележки на палача Самсон пише, че не само той, но и колегите му не са доставяли никакво удоволствие да измъчват жертвите си и за да отнемат живота на човек, те трябва да се счупят. Но Маркиз дьо Сад показва "хора", които изпитват най-голямо удоволствие да измъчват жертвите си. Когато причиняваш страдание на друг, това доставя неописуемо удоволствие.
  Изобщо да се гавриш с чужда болка е еротичен елемент на мъчение! Владимир се интересуваше от това, така че той си помисли: ако някои хора изпитват удоволствие от това да причиняват страдание на други, тогава не е ли възможно да се забавлявате, когато сте измъчван. Като цяло, веднага след създаването на тялото на младия войник - когато той е още бебе или по-скоро плод, първото нещо, което се помни, е непоносимата болка и потоците от хиперток, пробиващи нервните окончания. Подобна обработка и първо впечатление: когато осъзнаете себе си като индивид. Нещо подобно се случи в Афганистан, когато се роди дете: стреляха над ухото. Но в съвременна космическа Русия лечението на болката е доведено до съвършенство. Така че защо да не почувствате бръмчене вместо болка! Кой не иска това! Строгото спартанско възпитание трябва да направи нацията силна и империята вечна! Но Спарта, въпреки строгостта на законите, също деградира с времето! По времето на завладяването от Александър Велики царството (което, между другото, не се превърна в огромна империя) е загубило предишната си мощ и Рим най-накрая го е довършил. Изглежда, че първият световен император се е възхищавал от Спарта, всеки човек трябва да бъде войн! Този принцип беше изпълнен религиозно! Генетичният подбор е много строг, ембрионите и яйцеклетките се подобряват с електроника, по принцип глупак не може да се роди! (Освен ако електрониката за наблюдение не е заразена с кибер вирус). Но като се има предвид масата от излишни системи, това е много малко вероятно!
  Младият мъж наблюдаваше хода на битката, държейки излъчвателя на прицел. Тетралетите на Святоросия се биеха, докато отстъпваха. Тук имаше шанс. Можете да нокаутирате враг с джобен излъчвател. Това е много трудно да се направи, представете си да свалите боец с пистолет по време на Втората световна война. Но теоретично това е възможно. Ето един класически комедиант от древни времена: Рамбо сваляше хеликоптери с лък!
  - Малко момче - намери автомат! В селото вече никой не живее! Малкото момче получи ракетата! Набих Буш в задника!
  Спомнихме си древните песни. Като цяло той вече е възрастен, възрастен. Като цяло е глупаво: че в древни времена, или по-скоро в атомната ера, тийнейджърите са били ограничавани по всякакъв възможен начин: това не е позволено, това не е позволено! В резултат на това нацията се изроди, децата станаха инфантилни, неадаптирани към живота на възрастните или, напротив, агресивни мръсници.
  Тук дори децата войници могат да се бият! Може да стане офицер или генерал! Последното нещо, за което обаче мислите, са наградите! Това не трябва да привлича един войник. Въпросът е как да нокаутирам тетраплан?
  Трябва да ударите точно опашната става на генератора с къса греда. Защита на матрицата: има своите слаби места, точно като полупространственото поле. Какво да направите, ако е невъзможно да изчислите тази точка предварително. Тук се нуждаете или от много усъвършенстван биоскенер, или можете да го изчислите с помощта на магия и няма да пропуснете: когато колата се втурва с бясна скорост, без да знае какво е инерция!
  Момчето се опита да отвори осмото си око, използвайки магически умения. Това е прословутата техника с осем очи, един вид магия. Как се използва? Има различни техники, концентрации, медитации. Владимир се прекръсти, като по този начин свърза чакрите. Това трябва да помогне. Трябва да изчистим съзнанието си и да го направим прозрачно и ясно!
  Родината е свещено тайнство,
  Силата и силата на православната вяра!
  Да защитим руското единство,
  Народът ни ще бъде славен вечно!
  Владимир изпадна в паранормален транс и практически без да се прицелва, стреля с един поглед! Тялото реагира само, енергията удари - тетралетът избухна.
  - Има още една точка в моя полза! - прошепна младежът. - Колко ловко улучих, направо бик.
  Момчето стреля отново и уцели! Този път без концентрация, видението беше пълно.
  - Вярвам в съдбата си!
  Владимир видя битката: в много цветове и гами едновременно. Беше толкова светло, цветно, вакуумът излъчваше сребристо усещане, изглеждаше сякаш скъпоценни камъни са разпръснати из пространството, несравнимо по-ярки от естествените им двойници. Звучи като прекрасна мелодия!
  Младежът запя:
  Химнът на Родината пее в сърцата ни,
  Няма по-красива от нея в цялата вселена!
  Стисни по-здраво хвърляча на лъч на рицаря,
  Умри, за дадената от Бога Русия!
  Владимир стреля отново. Тетралетът се изду и се пръсна на парчета, като пукната зряла череша.
  - Какво красиво нещо! Иска ми се да убия бригантина!
  След разрушаването на четвъртия тетралет; младежът се почувства опустошен: освен това видението внезапно изчезна. Със скорост, едва забележима за подобреното зрение на Владимир, тетралеците кръжаха и се стреляха един срещу друг. Те се различаваха по сянка. Святоросия има жълт блясък, Велика Русия има лилав блясък. И те са подобни по форма, във формата на обтекаеми хищници, муцуни на коли, шокиращи със злобата си. Оръжието, от което се нуждаете!
  Битката се движи бързо, салтата на тетралетите без инерция са неописуеми, няколко пъти се стигна до таран. Всичко това изглеждаше чудовищно. Владимир си спомни стари филми за Великата отечествена война и Третата световна война. Въпреки всички разлики в оръжията и скоростта, във въздушните битки остана нещо общо. А именно желанието да отидете в тила, опит да се биете по двойки и тройки. Като цяло технологиите се променят, но бойните тактики остават почти същите. Владимир стреля още няколко пъти, но не постигна резултат, кинетичният огън на вдъхновението изчезна.
  - Блестящият командир се различава от гениалния композитор по това, че неговите шедьоври винаги те карат да рониш сълзи!
  Момчето се натъжило, но веднага се развеселило, защото войската му настъпвала. Това означава, че не всичко е загубено.
  - На връзка е редник Владимир Кашалотов! - обърна се младежът към приятелите си.
  - Чуваме ви! - отговориха му. - говори капитан Петухова.
  "Току-що се измъкнах от тила на врага, вися на парче отломка. Моля, позволете ми да се присъединя към вас, като подчертая допълнителен тетралет.
  Момичето отговори весело:
  - И ще бъде! Вече изпратих заявка до дистрибуторския център!
  Владимир си спомня през 1941 г., че в съветския въздушен флот не е имало достатъчно пилоти. Това несъмнено беше голям недостатък и имаше пълен недостиг на опитен, добре обучен персонал. В крайна сметка по време на войната във Финландия практически нямаше въздушни битки поради слабостта на авиацията на Суоми. А по време на испанската война Сталин изпраща десет пъти по-малко пилоти в ада от Хитлер. Нещо повече, половината ги трансплантира и ги застреля. Така че по отношение на качеството Luftwaffe превъзхождаше съветските войски. Германците имаха няколко добри аса. Триста от най-добрите от тях унищожиха двадесет и четири хиляди съветски самолета. Но това не можа да спаси Вермахта от поражение! В съвременната война има паритет от самото начало. Много пилоти имаха опит в космически битки с различни раси, както хуманоидни, така и нехуманоидни. Тези битки обогатиха военното изкуство и издигнаха нивото на стратегическо планиране до безпрецедентни висоти. И двете империи бяха милитаризирани и имаха правителствена структура, базирана на казарми. Всичко това беше общоприето, сходството на големите държави. Естествено, следователно, за хиляда години никой не може да победи никого! Един вид безкрайна война! Той е млад мъж, юридически пълнолетен, сега просто машина за смърт! Това устройва ли го?! Повечето момчета и момичета не познаваха друг живот, но Владимир понякога мислеше за това.
  Сега, какво е убийство? В хиперинтернет все още можете да намерите текстовете на древната Библия, книга, в която никой не вярва. В него се съдържа известната шеста заповед - не убивай! Но в същото време: самият Бог Яхве, противно на инструкциите си, даде заповед да се унищожат амаличаните без изключение. И не само възрастни воини, но и жени, деца и дори добитък. Дори по стандартите на древния свят това беше прекалено жестоко. Въпреки това евреите по заповед на Бог (!) извършиха такова етническо прочистване!
  Да не говорим, че Яхве - Всемогъщият Бог заповяда на Авраам да постави собствения си син на олтара и да го убие! Също противно на заповедта - не убивай! Тоест и в Библията има противоречия. Моралът на човечеството обаче се променяше и Исус Христос вече проповядва принципа - обичай врага си! Удрят те по дясната буза - обърни лявата! Първите християни са били пацифисти. Отидоха на смърт послушно като овце и умряха с усмивки на уста. Но тогава християнската църква се превърна в главния палач на Средновековието. Католиците бяха особено жестоки. Много милиони хора бяха убити и брутално измъчвани. Ето как се оказа, че най-хуманното и пацифистко учение проля най-много кръв. Вярно, минаваше време, имаше реформация. Протестантите убиха католици, католиците убиха протестанти. В Русия православните преследваха разколници и староверци, изгаряйки цели села от тях. Палачите се постараха! Но времето течеше и за разлика от все по-ускоряващ се поток, просвещението постепенно изтласква мракобесието. Появиха се много протестантски църкви, където отново се възроди духът на помирение и прошка. Постепенно, първо в Германия (при Фридрих Велики), а след това и в други страни, изтезанията започват да се премахват. В Русия Петър Трети е първият, който премахва мъченията. Кралят е мил, прогресивен, но слаб. Екатерина Втора отново въвежда мъчения и мъчения, макар и за обикновените хора. Но благородниците също са били изтезавани в нейно присъствие. По-специално, принцеса Тараканова, момичето беше измъчвано толкова много, че умря на стелажа. Формално изтезанията са премахнати от Александър Първи, но на практика този закон се спазва слабо. Александър II премахва телесните наказания в армията. Във Франция изтезанията: официално забранени по време на революцията. Постепенно в прогресивната част на света стигнах до убеждението, че мъчението и бичуването не са метод. Но имаше и рушвети. По време на революцията и гражданската война изтезанията и масовите разстрели на невинни се завръщат. При Сталин методите на физическо въздействие се използват много активно в политическите процеси. Странно е, че един мръсен бандит, който брутално уби няколко души, не беше измъчван - той беше престъпник, но пионер, който разказа политическа шега, можеше да бъде поставен през "воденичния камък". Изтезанията дойдоха в Европа с Хитлер. Въпреки това, самият Хитлер осъжда изтезанията в своите разговори на маса, но на практика СС го използва много широко, като не прави изключения дори за деца. Въпреки това нямаше тайна за това как са били измъчвани пионерите, но информацията за това дали войниците на Червената армия са измъчвали бойците на Хитлер Югент беше забранена дълго време. Наистина в съветската армия са били използвани изтезания на пленени германци, но те предпочитат да мълчат за това, но германците разказват напълно за своите зверства. Сега стана по-честно, самият Владимир беше обучен на различни методи за физическо и психосоматично въздействие, за да принуди врага да раздаде информация. Въпреки че съвременните технологии позволяват просто да се отпише от хиперплазмения мозък, мини-компютрите в тялото на затворника могат да го изтрият. Това се нарича мозъчен дренаж. Тоест, изтезанията се преподават, въпреки че ползите от тях са ограничени. Въпреки това, от страната на врага: много много по-изостанали раси се бият. Така че те трябва да бъдат измъчвани. Понякога такъв туземец може да знае повече от друг генерал. Всеки тип изисква свой собствен метод на изтезание: по-специално методът на меко поглаждане, който понякога е по-ефективен от шокове с хиперток или излагане на ултра-радиация.
  Владимир, спомняйки си историята, знаеше, че след Втората световна война смъртното наказание скоро беше премахнато в Европа. През 1996 г. Русия също въвежда мораториум върху смъртните присъди. Само в ислямските страни: законите за телесните наказания и изтезанията бяха в сила дълго време. Историята обаче се движи по спирала. В Русия по време на чеченската война са измъчвани както бойци, така и онези, които са били заподозрени във връзки с бойци. И разбира се, те не можеха да помогнат, но невинни хора бяха наранени. В началото на двадесет и първи век в Русия се разви странна система на власт. Не можеше да се нарече тоталитарна диктатура, но беше далеч от демокрацията. Нещо средно между анархия и деспотизъм. Докато цените на петрола оставаха високи, тази система най-малкото работеше, но след това, когато започна депресията и всички удобни петролни и газови полета пресъхнаха... Започнаха разпад и бедствие, избухна гражданска война. Междувременно Китай тихо окупира целия Далечен изток...
  - Ето го тетралета! - каза момичето. - Можете да летите и да се биете на него. Все пак ние печелим.
  Владимир заяви:
  - Вярвам, че нашата кауза е справедлива!
  - Quasarno частно!
  Момчето излетя и влезе в структурата на тетраплана. Като цяло имаше няколко вида такива машини. В този случай това беше "Кутия" - 12, един от най-мощните модели по отношение на въоръжението.
  - Страхотна кола! - възкликна Владимир.
  Момичето изкрещя:
  - Обучени ли сте да работите с него с фотоапарат?
  Младежът изцепи кратко:
  - Със сигурност!
  - Така че да се бием!
  Ето го отново в бойния тетралет. Усещанията са най-приятни, особено когато управлявате чрез телепатия.
  Момчето запя:
  И когато нашият император призовава за свещена битка!
  Ще тръгнем в атака, едно семейство в битка!
  Нападам противника и излитам бързо със стрела!
  Знам, че ще стана герой и славен!
  Box-12 се управлява телепатично и има допълнително оръдие. Изстрелва разяждащ размерите снаряд. В този случай, когато бъде ударен, космическият кораб става, така да се каже, нематериален. Освен това е много готино оръжие, виждайки как контурите се чупят и телата се разпадат. Вярно е, че този снаряд или по-точно енергиен лъч се неутрализира сравнително лесно с импулс от определен диапазон, но...
  - Винаги можеш да заблудиш врага! - каза си Владимир.
  Оръдие, което изстрелва "разяждащо вещество" също се контролира от ментален ред. Това е удобно, особено след като мозъкът е дисциплиниран като умел войник. В самата кола момчето беше легнало, имаше възможност да наблюдава почти цялото бойно поле. Сега можете да видите как се бият фантоми, битката на средновековна армия в космоса е супер!
  Владимир гледа без да спира: уау! Звездни кораби и срещу конници и динозаври.
  Има динозаври в много светове и също така е възможно да се клонират множество представители на най-старата фауна на Земята. Различни видове, някои с дължина до тридесет и пет метра, са върнати към живот. Но в други светове имаше много по-невероятни животни. Огромни състави от течни метали, киселини и често основи. Имаше динозаври от полутранзистори, катоди, чисто ултра електричество. И хибриди с растения, включително плодове, включително архирадиоактивна флора. Но като цяло протеиновата форма на живот доминираше. Колкото и да е странно, имаше нещо в еволюцията на различни светове, което стимулираше производството на протеин.
  Въпреки че зверовете, направени от силиций или литий, бяха впечатляващи. Интересно е от какво са направени фантомните динозаври. Някои от тях са подобни на земните форми на живот, други са различни от тях. А момичетата-воини, всяко високо петстотин километра или повече, са абсолютно супер шик! Заради множеството белези и изгаряния по полуголите им тела, те изглеждат още по-секси, съблазнителни и... плашещи!
  Момичето весело вика:
  - Е, юнакът ще се бие!
  - Да се размножаваме! - предложи шеговито Владимир.
  Момичето се засмя:
  - С такъв славен войн като теб съм готов!
  Звездните кораби на Святоросия, водени от смели войници, се бият героично. Армията от фантоми също оредява, въпреки че нанася ужасни загуби. Всичко изглежда толкова грандиозно, че съзерцаването на битката обърква мислите ви и ви пречи да се концентрирате върху врага. Като цяло всяка битка е изпълнена с известна опасност, особено когато се превърне в рутинна работа. Но как да ти е скучно, когато видиш такива красавици, чиято пролята кръв, като най-леки мъниста, пърха из пространството?
  Владимир подсвирна:
  - Привлича ни еманципацията, която не е битка, пак сензация!
  Момичето, поддържайки закачлив тон, отговори:
  - Не девствен ангел, а дявол! Мъча хората - като дива лъвица! Всеки път, когато излизам, тръгвам смело в битка!
  - Семирамида! Една от първите жени воини, бори се и победи - красота! Харесвам амбицията ти! - отговори ми момчето за ритъм.
  Владимир вдигна колата си и се премести наляво. Това беше определен, начупен зигзаг, срещу опасен враг.(Характеристика на мисленето на хуманоидите е, че те реагират много по-твърдо на неестествено движение, с линии, начупени с остри ъгли.)
  Противникът му не беше човек. Емблемата на състезанието Шаклис проблесна на бележника. Тоест смесица от лисица и чакал. Доста опасни типове, но прекалено самоуверени. Владимир взе това предвид, мъркайки под носа си:
  - Хайде, малки! Всички танци свършиха!
  Момичето го подкрепи:
  - Изпратете ги в гроба с музика!
  - Умрете братя! - запя Владимир и се хвърли в овена. Знаеше, че семейство Шаклис са страхливи и не им хрумва да умрат или да вземат овен.
  И така се оказа, че тетрапланът се измъкна и Владимир, който очакваше това предварително, направи ветрило и постави заряд в изтребителя. Момчето видя изблик на енергия да начертава едва забележима линия във вакуума:
  - Вземи го!
  Момичето вдигна:
  - Оставете ни съвет!
  Владимир се засмя:
  - Ще има кафе и за теб! Ще има какао и чай! Да се втурнем към гроба! Quasarik е мъртъв!
  Момичето отговорило:
  - Изберете следващата си цел.
  До него току-що беше свален другар. Прост човек, когото само да съжаляваш. Уви, във войната смъртта е познат спътник.
  Владимир стреля няколко пъти в челото, само за да свали напрежението. Той знаеше, че е невъзможно да удари врага по този начин, но врагът непрекъснато стреляше, надявайки се да удари мъртва точка. И такива тактики често водеха до успех.
  Пастухов и Айвънхоу, заедно със своите бойци, пробиха дупка в редиците на врага. Виконтеса Мария влезе с момичетата от десния фланг, движейки се по диагонал и ускорявайки рязко. Воините получиха сила от усилващи заклинания. Те разбиха редиците и видяха, че в редиците на Святоросия назрява паника. Всичко това обаче е повече от условно понятие.
  Айвънхоу се биеше упорито с бойния кораб. Той отчаяно щракна, изпращайки заряди към вече ранения боец. Благодарение на Пастухов, младият мъж, овладял крайцера, се притече на помощ, разбивайки спомагателния агрегат, разделяйки гигантската кола.
  - Е, как издържаш! - попита той партньора си.
  - Със сигурност! Нищо друго не ни остава! - отговори Айвънхоу.
  Пастухов надникна в разгара на битката:
  - Би било хубаво да унищожите командира!
  - Главният командир Рокосовски?
  - Това е!
  Айвънхоу, облян в кървава пот (той също беше хванат, част от светлата коса на главата му беше изгоряла.) въздъхна:
  - Не знам! Това реално ли е? Къде да го търся?
  - Най-вероятно на най-големия флагмански ултра-дредноут. Обикновено командирът е на най-защитения кораб.
  - Не е задължително! Защото такива съдове са най-уязвими. Може би е по-добре да погледнете най-бързия.
  - Маршалът Рокосовски е от миналото, а те обикновено са консервативни.
  - Александър Македонски също е от миналото, но на най-мощния звездолет ли е или точно обратното?
  Пастухов поклати глава:
  - Тогава беше друго време!
  - И хората са същите!
  - Някои дори не са хора!
  - Във всеки случай трябва да унищожим най-големия кораб.
  Виконтеса Мария потвърди:
  - Флагманът в ескадрилата - трябва да се фотонизира (накисне)!
  Флагманският ултра-дредноут беше по-голям от планетата Земя. Приблизително петнадесет хиляди километра в диаметър, с екипаж от пет и половина милиарда войници и сто шестдесет и седем милиарда робота. Това със сигурност е сила. Дори фантомните воини изглеждаха много малки на фона му.
  Пастухов отбеляза:
  - Не, не можете да вземете този човек с меч. Трябва да удряте динозаври.
  Айвънхоу, изхвърляйки капчици кръв, попита:
  - Как да ги наместим?
  - Трябва да се свържем с Альоша Попович!
  Пастухов имаше специално велкро и той се обърна към действащия командир.
  - Альоша! Слушай, имаме проблеми! Виждате основното чудовище на флагмана.
  - Чаят не е сляп!
  - Значи не можем да го унищожим! Време е да изпратите динозаври на помощ!
  Альоша веднага отговори:
  - Това е възможно, но първо ще разчистим подходите към главния флагман. Това ще бъде нашата задача номер едно.
  - В този случай ще се опитаме да помогнем.
  Междувременно главният флагман на Святоросия се втурна в разгара на битката, а най-мощните му оръдия смазаха фантомите.
  . ГЛАВА Љ 9.
  Защо царуването на Екатерина II беше противоречиво? Селата Потем се превърнаха в обичаен израз, а корупцията и подкупите процъфтяха. А крепостните били напълно лишени от правата си. Те бяха продадени като последен добитък, а законите, които вече бяха либерални към крепостните собственици, не се спазваха. Освен това указът на Катрин за благородническата свобода позволи на собствениците на земя да избягват обществената служба, което в бъдеще доведе до деградация на елита. Не напразно, когато Пугачов се разбунтува, той беше подкрепен не само от казаците, но и от значителна част от хората и дори някои офицери. Ако Емелян Иванович беше по-талантлив командир, ако веднага беше завладял Оренбург, но беше загубил шест месеца в безполезна обсада, той щеше да има отличен шанс да завземе трона. Хората обичаха Пугачов, който се наричаше Петър Трети. Армията на бившия донски казак беше международна. Самият Пугачов водеше много хитра политика, обещаваше много на всички, дори и нещо, което беше невъзможно да се изпълни! По-специално, той успя да подкупи башкирите, киргизите, татарите, калмиците и други народи, изповядващи исляма. Емелян Пугачов, като православен, участва във всички мюсюлмански празници, като по този начин показва държавничество. Наистина, ако интересите на страната и народа изискват поклон пред Аллах, тогава трябва да се поклоним! Главата няма да падне. Що се отнася до личното мнение на Янк, доскоро той вярваше, че Бог няма. Това му се стори по-логично. Вярно, когато видя демона, който го хвърли в друга вселена, той разбра, че вероятно има Създател. Но дори и след това не е необходимо да се вярва в Библията и Корана. По-конкретно, какво не хареса на Янка в Библията? Различни противоречия, както и това, че евреите са Божи народ! Е, как да повярвате, че февруарците са богоизбрани! Все пак това е абсурд, глупости. Този народ е най-малко подходящ за ролята на богоизбрания. В края на краищата Фебри се интересуват само от печалба! Понятия като дълг, състрадание, милосърдие, безкористност, чест, саможертва, благородство и други за тях са абстрактни! Само печалбата, егоизмът и личното благополучие са характерни за тази нация. И кой ще повярва, че Исус е февруари? Той има чисто руски, благороден и открит характер. И има твърде много противоречия в родословието на Исус, което се предполага, че идва от Авраам и цар Давид. Вземете например Евангелието на Лука и сравнете родословието със Стария завет. Това вече е обсъждано от учени атеисти! Но да вярваш в Бог не означава да вярваш в Библията. Е, и да считаме Николай II за светец... Като цяло учението на Новия завет е пацифистко, това е очевидно. А различните военни ордени на християнството противоречат на учението на Христос. Атеизмът обаче има железен аргумент - има много религии по света! Представите за Бог са различни. Но ако Всемогъщият наистина съществуваше, щеше ли да толерира подобни несъответствия? Да вземем за пример краля: ако имаше фалшиви представи за царя, нямаше ли владетелят да се намеси и да заповяда поданиците му да му се покланят в дух и истина. Освен това Библията учи, че Всемогъщият изобщо не се интересува как творението Го представя.
  Исус каза:
  - Идете и проповядвайте, като правите ученици от всички народи! Кръщавайки ги в името на Отца и Сина и Светия Дух! И тук се виждат противоречията.
  Той продължи да върви, слънцето грееше и едно смешно животинче тичаше през пътя. Стреляха по нея с лък. Вярно, лъковете не бяха достатъчно балансирани. Покрай него прелетя стрела, боядисана в цвета на гарваново крило.
  Али прошепна:
  - Мизира! Толкова красива, ако пресече пътя, това означава промяна.
  - Точно!
  -Народен знак!
  Янка се зарадва:
  - Ако това ни засяга, тогава се надявам на по-добро. Какво по-лошо от съдбата на роб! Дай ми ресто!
  Али отбеляза мрачно:
  - Стани мъртвец! Промени и ти! Може би това е категоричен шанс за нас. Един старец ми каза, че след смъртта невинните деца отиват в рая. Няма побоища, много храна и забавления.
  Янка въздъхна тежко:
  - Това не се отнася за мен. За съжаление, ако умра, ще бъда изпратен в местния ад. Това ми каза демонът.
  Али изненадан попита:
  - Видяхте ли го насън?
  - Не в риалитито, и не сам, а с приятел.
  - Ако е така, значи е възможно! Свещениците също са различни във всяка империя. Вярно е, че има Орден на "Ядосания Бог", изглежда, че стои над всички останали свещеници и се контролира от супер-велик майстор, но не всички крале и султани го признават.
  Владимир се съгласи:
  - И аз не бих признал такъв деспотизъм!
  - Демоните и ангелите постоянно се борят помежду си за души и в същото време злото често побеждава. "Али потърка голата си пета в плосък камък, след което извади стъблото с пръстите на краката си. Момчето ловко хвърли стръкче трева и го хвана в устата си. Той дъвче дъвката, докато все още се усмихваше.
  Янка се опита да повтори техниката му. Той беше доста сръчен, но сгърчените пръсти и уморените боси крака на момчето бяха трудни за слушане. Въпреки това не беше възможно да се счупи от първия опит. Сега оставаше само да хвърлям грозда в движение. Момчето акробат имаше подобно умение, хвърляне с пръсти в нос. Но това се отнасяше за пластмасовите топки, но тук има сноп, който няма определен център на тежестта и не се плъзга лесно във въздуха. Момчето го повърна и падна на гърдите му. Наведе се и започна да прибира с лакти. Камшикът на надзирателя изгори болезнено голото му рамо и закачи гърдите му. Момчето пусна тревата и изкрещя:
  - Наранен!
  Надзирателят каза заплашително:
  - Защо пак искаш да ядеш! Виж колко мускулест, робът трябва да е слаб. Кажи благодаря, че ме остави да говоря тихо.
  - Благодаря ти.
  От очите му потекоха сълзи, беше особено болезнено, защото ударът премина през бившия пурпурен белег. Излязоха няколко капки кръв. Една от стъклените капчици падна върху сивия чакъл.
  Янка потръпна: опитвайки се да отвлече вниманието си от болката, той погледна околния пейзаж.
  Гората много напомняше на тропическа джунгла. Само дърветата имаха малко по-силен нюанс на лилаво и оранжево, а по клоните имаше повече цветя и различни плодове. Момчето облиза устни: плодовете бяха различни, някои приличаха на земни, други бяха с вълнообразна кора, екзотични, приличащи на пъпки. Но като цяло гората е като гора, поради изобилието от много ярки и пъстри цветя, както и пеперуди, човек може да я сбърка с рая.
  - Тук е красиво!
  Момчето, което вървеше отдясно, забеляза:
  - Да, красиво е.
  Али продължи:
  - Сега е най-хубавото време от годината, през лятото е много горещо и всичко избледнява. Все пак зависи от сезона. Доста често вали.
  Владимир отново се огледа и подуши ноздрите си: ароматът на цветя, плодове и гори заглуши неприятната миризма на пот и уморените, отдавна немити тела на момчетата. Забеляза, че кожата му започна да потъмнява, изглеждаше, че трите слънца дават повече ултравиолетова радиация, но радиацията беше мека, само следи от камшика боли.
  Владимир заяви:
  - Адски живот в рая!
  Мрачният Садат каза нарочно:
  - Виждам, че сте живели в много по-студен свят и не толкова богат на растителност като нашия.
  Янка рязко кимна:
  - Уви! Вярно, нашият свят или по-скоро в страната, в която живея, не е като да нося само препаска през зимата, но през лятото не е по-лошо от сега. Вярно, понякога има пожари и прекомерна топлина.
  Садат се засмя:
  - Ето виждаш ли!
  - Но имаме компютри и прекрасни игри.
  Садат попита изненадано:
  - Какво е това! Също като в сън?
  - Почти! Още по-добре! В края на краищата е трудно да се контролират сънищата, току-що си "сънувал", че си султан, а това вече е кама в гърлото. Или по-често се събуждаше.
  Али отбеляза:
  - Често сънувам кошмари в съня си. Особено ако сте били напляскани преди, това е напляскване или, по-лошо, мечта.
  Владимир се обърна и погледна към гърба на Али. Тя наистина беше покрита с белези, макар и слаби и едва забележими, с изключение на пресни белези.
  - Лекува добре на теб!
  Али поклати глава:
  - Това е специален мехлем. Робите се мажат с него преди да бъдат продадени, за да заблести кожата им и да изглежда по-гладка и свежа. Вече няколко пъти ме бяха продавали и ме бичували много пъти, а веднъж петите ми бяха изгорени с нажежено желязо.
  Владимир потръпна:
  - И как?
  Али пребледня, по лицето му премина гърч от спомените и с мъка изтръгна:
  - Представете си колко е болезнено. Много по-болезнено, отколкото когато просто бият. Такъв кошмар.
  Янка каза с вид на експерт:
  - На петите има много нервни окончания, така че дори когато загрубеят, те запазват чувствителност.
  Момчето поклати глава:
  - Виждам, че си много учен.
  Янка каза гордо:
  - Ако не съм отличен ученик, то е само защото мразя да се тъпча. Който се тъпче винаги е слаб и предател.
  - Казваш твърде много непознати думи. Натъпкан, отличник, натъпкан.
  Садат отбеляза:
  - Тъпчене, от думата бизон, или зъби! Това са тези, които си цъкат през зъби, но отличникът е различен от думата.
  Янка кимна:
  - Разбрахте правилно. Момчето се огледа тревожно, очаквайки удар, но изглежда самият надзирател се вслушваше в думите им.
  Али попита:
  - Изглежда, че сте ходили на училище?
  - Ти не си ли?
  - Дори не знам как да чета и броя до сто! Или по-скоро до хиляда!
  Садат добави:
  - Но аз мога! Учил е за свещеник, а сега е продаден в робство. Или по-скоро ме предадоха за лошо поведение.
  Янка се изпълни с любопитство:
  - Какво нарушение?
  Садат рязко поклати глава:
  - Няма да кажа нищо по въпроса. Може би по-късно, ако станем приятели, ще ти разкажа за греховете си. Ти не си свещеник, за да ме изповядваш!
  Едно от момчетата се пошегува:
  - Той шпионира как се мият голи момичета.
  Садат поклати глава:
  - Наистина имам нужда от това! Освен това жриците танцуват голи на всички празници, а понякога се бият като гладиатори. Виждал съм такива битки, много е вълнуващо.
  Янка каза замечтано:
  - Иска ми се да видя такъв бой!
  - Може би ще видите отново! Понякога любими роби биват водени на такъв спектакъл. Защо не сте гледали гладиаторски битки?
  - Само по филмите!
  - Насън?
  - Не на кино! Но те не са истински там! Един вид илюзия.
  - Значи там не убиват никого?
  - Със сигурност! Художникът няма да бъде съкратен нарочно.
  - Толкова скучно! Аз лично харесвам жените да се карат. Толкова е впечатляващо и прекрасно. Особено ако гърдите са отрязани.
  Янка трепна:
  - Не говори лоши неща!
  Садат се засмя:
  - Дори не мога да ви кажа толкова много! Знам всичко, особено за любовта между мъж и жена. На това ни научиха в храма.
  Русокосата Янка се вгледа по-внимателно в Садат. Момчето беше доста широкоплещесто, мускулесто и по-високо от него. Той вероятно вече е на четиринадесет години и на тази възраст либидото може да бъде много бурно. Не е за нищо, че в Древна Рус хората се женят на четиринадесетгодишна възраст и това е още преди ускорението. Тук етносът е подобен на източния, където всичко узрява по-бързо. Така че момчетата могат да мечтаят за женска обич. Между другото, косата на Садат не е черна или кафява, а червена. Това подсказва, че той е хитър звяр. Хора като него са доста опасни, но като правило избягват открити битки.
  Владимир заяви:
  - Всеки човек знае каквото знае! Нека изпеем нещо по-добро.
  - Ти луд ли си, или обичаш камшика да тече по гърба ти? - изненада се Али.
  Надзирателят се прозя и каза:
  - Какво трябва да пеете? Просто мълчи! Не искам собственикът да чува. При нас той е непредвидим, може да се смее, а може и жив да го одере. И ми е толкова скучно.
  Али предложи:
  - Ето, Янка, пей за Родината си.
  - Нещо патриотично?
  - И определено твоя! Искам да знам можеш ли да композираш, защото понякога песента е единствената утеха в робството!
  Садат потвърди:
  - Това е добра идея!
  Момчето запя с тих, но приятен и чист глас:
  Тук, на ръба на вселената, си спомням;
  Ниви, ливади, ширът на твоята Земя!
  Да си роб е много зла участ,
  Моля се Господ да ме благослови!
  
  Направих небрежна скица в пясъка,
  Отмита е от бурна вълна!
  И си представям снежнобяла коса,
  Искам да бъда обичан с теб!
  
  Ние сме бойци, измерваме земята със стъпките си,
  Трябва да яздим върха на планината!
  Противници със зелени тюрбани,
  И погледът на Андрей ни следва!
  
  И ние щурмуваме скалите - море от кръв,
  Горди орли кръжат печално!
  Но ние ще отнесем скръбта от нашата родина,
  И ще има държави, всички завладени!
  
  Можем да бъдем заедно - покорна съпруга за теб,
  И аз съм вашият съпруг - боец, елегантен казак!
  Усещаме възхода на душата - въздушна,
  Нека противникът да избяга!
  
  Живеем заедно - времето отлетя,
  Изминаха доста дълги, бурни години!
  Но тялото все още е еластично, силно,
  Аз съм млад, а не скапан старец!
  
  Радвам се да те срещна красавице в мир,
  Ние живеем в щедра, радостна земя!
  О, колко чист и светъл е твоят образ,
  Продължавам да мечтая и да пея за теб!
  
  И синът ми трябва да се опакова за пътуването,
  Той също ще се бори и ще се бори!
  Нека се помолим на Бога преди битката,
  Само не плачи - глупава майка!
  
  В крайна сметка е доблест да се биеш за Русия,
  Да преминем в атака - без да щадим живота!
  Така че тревата цъфти под синьото небе,
  Веселете се под слънцето с венец, дете!
  Момчето беше толкова надъхано, че запя по-силно от очакваното. Собственикът се огледа и надзирателят, сякаш дошъл на себе си, стовари камшика върху робите. Двамата му помощници също използваха камшик. Янка изкрещя от нетърпима болка, кожата се разряза, момчето падна. И Али, и Садат го получиха.
  Търговецът изведнъж извика:
  - Достатъчно! Момчето има хубав глас. О, изглежда, че може да е от полза. И няма нужда да разваляте стоките, те и без това едва се движат.
  Надзирателите спряха да бият момчетата. Керванът спря за минута и младите роби бяха оставени да дойдат на себе си. Те дори дадоха на Янк флакон с миризлива течност.
  Момчето позна виното. Доста сладък и приятен на вкус, той ми даде сили, болката леко се притъпи, а сълзите пресъхнаха.
  - Е, вървете момчета! Не ги удряйте без причина.
  Надзирателите кимнаха: керванът потегли.
  Янка трепна, за първи път алкохолът проникна в тялото на детето и стана по-весело. Вече не изпитваш унижението да си полугол и вързан в колона от бити момчета. Дори усещането за парене в босите ми крака стана по-слабо, сякаш просто вървях по горещ пясък. И че търговецът хареса гласа му и съдейки по физиономиите на другите момчета. Даже може да стане и певец, а като се върне от този свят, защо да не участва в детската Евровизия. Това обаче изисква дръпване и известна доза късмет. Като Алла Пугачова - гласът й със сигурност е добър, но не толкова уникален, има много жени, не по-малко гласовити от нея, но само тя стана голяма примадона. Янка мечтаеше да играе във филми, с външния си вид той можеше да изиграе някое момче-герой. Красиво, русо, синеоко момче с чист, кристален глас и изваяна, мускулеста фигура - с добър режисьор той със сигурност ще бъде звезда. Някои деца не са никак красиви, но са станали звезди. Например Коля Герасимов в "Гост от бъдещето" не беше изигран от момчето Аполон или от трисерийния филм "Том Сойер", а от някакво луничаво дете! И той може да стане голяма звезда, да има многомилионни хонорари като дядо Шварц или Сталоун. И там не е далеч от президентския стол. В крайна сметка известният терминатор Арни: нека, конституцията: отдавна стана президент на Съединените щати. Например, защо не направите екшън приказка? Момчето попада в Средновековието, първо става роб, а след това печели короната. Като цяло имаше книги, в които момчетата се озоваха в Средновековието, но по някаква причина нито едно от тях не порасна, за да стане крал и велик завоевател. Някак си авторите се притесняват да направят момчето велик герой. В най-добрия случай той завладява кралството едва когато порасне. Честно казано е жалко. Е, защо едно момче е по-лошо от възрастен, особено в наше време, когато всяко дете може с помощта на интернет да стане по-умно от професор. Истинската революция в образованието е компютърът, той ви позволява незабавно да видите огромно количество информация. Например, той прочете в Самиздат един автор, чиито деца са много по-готини от възрастните! Еха! Истинско четиво! Но защо не напише сам сценария на филма?Той вече се опита да нарисува детска игра и я изпрати на една компания. Играта беше изтръгната и авторските права не бяха платени. Всичко е наред, пак ще направи нещо друго. Въобще всички тези бизнесмени и олигарси са истински паразити. Наистина ли пазарната икономика е толкова ефективна? Вземете историята на Втората световна война. Още по време на Първата световна война Германия е на второ място в света по индекс на промишлено производство, а в някои отношения и на първо място. И след поражението в Първата световна война той почти не е пострадал, съюзническите войски никога не са влизали на територията му. (Освен, разбира се, ако не броим опита на Франция да окупира Рур, както и анексирането на Елзас и Лотарингия). Тогава Хитлер възстановява промишленото производство, ударено от депресията, и дори далеч надхвърля предишните нива. Тогава Германия, с малко жертви, окупира почти цяла Европа. Поробени са богати страни като Франция, Белгия, Дания, Холандия, Норвегия, Люксембург, Чехословакия и др. Трябва да се каже, че Полша, Югославия и Гърция не бяха бедни. Срещу СССР воюваха Италия, богатата на петрол Румъния, Унгария, Финландия, Словения, Хърватия и различни чужди легиони. Испания изпраща Синята дивизия и голям брой доброволци. Сред наемниците имаше също шведи, португалци, швейцарци, включително цяла Европа без Великобритания. Цялата гъсто населена и силно развита капиталистическа Европа!
  И какъв е резултатът! СССР спечели и почти през цялата война: ние произвеждахме повече военна техника от Хитлер и неговите сателити. СССР сам по себе си се оказва по-силен от цяла Европа. Вярно е, че западната преса, особено по време на Студената война, се опитваше да хвърли вината за всичко на доставките по Lend-Lease. Но в действителност доставките по Lend-Lease възлизат само на четири процента от брутния национален продукт на СССР. Вярно е, че в по-късни времена, особено по време на перестройката, тези данни бяха оспорени. По-специално, момчето прегледа голяма енциклопедия на танкове в интернет. Оказа се, че американският Шеврон изобщо не е град, бронята му е с десетина милиметра по-дебела от тази на Т-34 и е от здрава стомана. Освен това Chevron има много по-добра оптика, а резервоарът е оборудван и с хидравличен стабилизатор. Последното значително повишава ефективността на стрелбата по време на движение. Такива се появяват в СССР едва през 50-те години . Вярно е, че пистолетът Chevron беше малко по-нисък в проникващата сила на T-34, но разликата не беше голяма. Първоначално T-34 имаше предимство в скоростта, но след това американците го настигнаха и пистите бяха още по-добри. И все пак съветските танкови екипажи не харесваха Chevron. Той имаше високи изисквания към качеството на бензина. А това е голям проблем за съветските танкове. Освен това танкът имаше висок силует. Вярно, последното не е толкова страшно, по-къса кола се обърна по-лесно. Като цяло и двете превозни средства са приблизително еднакви в бой, а по-мощният танк Pershing е дори по-добър от T-34. Но след появата на танка Т-54 предимството в качеството най-накрая премина към Съветите.
  Но в производството на боеприпаси и оръжия СССР нямаше равен. Именно превъзходството в артилерията направи възможно провеждането на бързо настъпление срещу добре развитите инженерни укрепления на Вермахта. Самият факт на победата в такава война още веднъж казва: социализмът не е по-лош от капитализма и дори по-добър. Все пак цяла капиталистическа Европа загуби от една съветска държава! И темпът на растеж при Сталин беше голям. Докато имаше силен лидер на власт, който раздвижи апарата, страната се развиваше бързо. Тогава властта беше завзета от нищожества. Които не са достойни дори да управляват колхоз. Социализмът нямаше късмет с лидерите си, грешните кадри бяха начело. Нямаше разумна сила и воля! Те пострадаха особено тежко при Горбачов. Този лидер може да е искал добро, но се е получило зло и разпад на империята. Дали обаче вината е само негова? В крайна сметка, след като получиха свобода, мнозина решиха, че това е всепозволеност. И защо изведнъж републиките поискаха да се отделят от едно семейство? В крайна сметка това не беше желанието на хората, а само желанието на част от корумпирания национален елит да крадат без страх от наказание от центъра. Хората като цяло искаха да живеят в съветска страна, при социализма, а не да се отделят.
  Всъщност в националните региони е извършен военен преврат. Горбачов не само се държеше пасивно, но и предаде най-близките си съратници. Вместо да укрепи властта си, той я хвърли в краката на Елцин. Удивително е кой е Горби! Глупак или агент на ЦРУ. Но дали глупак ще стане генерален секретар, още повече че никой не е обявил Горбачов за наследник? Той дойде на власт с хитри интриги и задкулисни игри. Това не е Чедведев, който дори не е водил предизборна кампания, Футин го завлече в президентския стол с ласо. Горбачов се показа като умел интригант като Сталин. Да, и той слушаше записите на Горбачов в интернет, говори свободно и интелигентно и е добър оратор. И какъв демагог. И като цяло в него имаше някаква "харизма", слушаш и започваш да вярваш. Колкото до борбата с алкохолизма, ще се подпише с две ръце. Въпреки че сега, след няколко глътки вино, той се чувства толкова добре. Но колко хора бяха убити от тази помия. Горбачов несъмнено е най-загадъчният от всички лидери. Разбира се, той може да е бил агент на ЦРУ, вербуван още докато е бил секретар на регионалния комитет или дори по-рано. Но КГБ има много високопоставени резиденти в различни американски структури. Е, едва ли толкова голяма шпионска фигура ще бъде допусната до креслото на държавния глава. Не се ли прецака цялата интелигентност? От друга страна, КГБ не успя да неутрализира Елцин по време на преврата, въпреки че си струваше да изпрати снайперист или да го отрови. В края на краищата има отрови, които не могат да бъдат открити по време на анализ и след двата инфаркта на Елцин никой не се изненада, ако той умря от третия! И защо да хвърляте някого от мост: ако можете просто да инжектирате някого или да го заразите с някакъв вирус. Най-вероятно всички опити за живота на Елцин бяха глупости за повишаване на рейтинга му, а режисьорът седеше в американския Белия дом. Момчето се наведе и се почеса по разсеченото от камшика чело. Да, дори възрастните не могат да разберат политиката тук, още по-малко дете. Всички тези странни явления и шейпшифтъри. И сегашният неразбираем режим, където има двама царе наведнъж и система на странен капитализъм. Въпреки това можете да живеете, по-трудно е да намерите алтернатива. За да се смени правителството, трябва да се смени и опозицията. Но основните опоненти, Железовски и Рюганов, ръководят партиите си повече от двадесет години. Електоратът или по-точно хората са страшно уморени от тях. Има застой и криза в опозицията с нови имена. Комунистите са особено слаби в това отношение - те имат традиция: те щом са генсек, значи няма да ги носят първи с краката! Дори в Китай разбраха грешката на такава система на управление и му забраниха да бъде държавен глава повече от два мандата по пет години! Има обаче и друга крайност на прескачане на владетелите, какъвто е бил случаят в древен Рим, където императорите са се сменяли почти всяка година. Или при Елцин: когато правителството се освобождаваше на всеки три месеца. От една страна, за да се изпълни програмата: владетелят трябва да управлява достатъчно дълго време, от друга страна, трябва да се избягва стагнацията. Тук важна роля трябва да играят изборите и културата на хората. В западните страни, като правило, ротацията на персонала се случва доста често. Една партия да управлява твърде дълго време подред... Хората не позволяват това, дори всичко да е наред! По едно време дори Маргарет Тачър беше повдигната, въпреки отличните икономически резултати. В необятността на ОНД демокрацията и смяната на властта не са навсякъде. В Украйна например е имало четирима президенти, а опозиционните кандидати са печелили три пъти. Вярно, и опозицията е условна - и тримата бяха премиери. И в балтийските държави се смениха управляващите коалиции, и в Грузия, и в Армения, и първоначално в Азербайджан. Но в Централна Азия, само в Киргизстан, имаше смяна на ръководството и това беше в резултат на революция. И така деспотизмът властва навсякъде. Като цяло демокрация няма. В Русия също не всичко е ясно. Ако опозицията спечели на изборите за Държавна дума, тя никога не спечели президентските избори. Елцин не е опозиция, през 1991 г. той вече беше глава на Руската федерация, оглавявайки Върховния съвет. Въпреки това през 1999 г. властите поеха контрола над Държавната дума и все още я държат. Тоест все още не може да се каже, че има текучество на елитите. Но историята на независима Русия е твърде кратка и промените са напълно възможни в бъдеще. Вярно, тенденцията все още е към удушаване. Хората бяха лишени от правото да избират губернатори и депутати в едномандатни избирателни райони, президентските мандати бяха удължени, а правото на референдум беше ограничено. А свободата е все по-малко, телевизията е под контрол. Какво направиха с НТВ? От друга страна, възможно ли е изобщо Русия да се управлява демократично? Въпросът е много сериозен, ако диктатурата е по-ефективна от демокрацията, трябва да вървим докрай. Чедведев е непоследователен, не можете да разберете какво иска, опитва се да седи на два стола. По-специално, той награди Горбачов с орден "Св. Андрей Първозвани". Тоест, той флиртува с демократите, но напротив, въвежда ограничения. Обещава либерализация, но говори за ред. Този лидер няма ясна стратегия, няма ядро. Иска да угоди и на вашите, и на нашите. По-специално приемането на закона за полицията. Един вид движение към Запада, дори името полиция, е заимствано много от американските закони. И в същото време, малко преди това, стъпка от Запада: ограничаване на съдебните заседатели. Изглежда, че Чедведев е искал да премахне седемпроцентната бариера, но не е посмял. Трябваше да увеличи броя на партиите, но законът така и не стигна до това. Има голямо объркване, не можеш да разбереш кой е президентът: либерал, консерватор, етатист, западняк, демократ... Всичко това съжителства в едно лице и е ужасно объркано. Други политики обаче не са дефинирани. Железовски е особено спорен. Също така е невъзможно да се разбере дали е ляв или десен! Често може да си противоречи в една реч. Но той написа толкова много книги: повече от петстотин! чудесно! Въпреки че не трябва да преследвате количеството. Хитлер издава само една от книгите си, Mein Kaif, и успява да стане популярен и да дойде на власт. Момчето почувства, че главата му започва да боли; съвсем възрастните мисли за политика бяха много уморителни.
  Две от трите слънца вече се бяха приближили до ръба на хоризонта, на небето се появиха облаци и стана по-хладно.
  Янка тихо попита Али:
  - Имате ли нощувки?
  Момчето отговорило:
  - Със сигурност! Но не много по-тъмен.
  - Ще бъде ли студено през нощта?
  - Горе-долу същото като сега! Не се безпокой!
  - Разбира се, добре е да ходиш, но да спиш гол без одеяло...
  - Мисля, че ще запалят огън и ще ни оставят вързани, за да не избяга някой.
  Янка поклати глава:
  - Разумна предпазна мярка.
  Садат подкрепи:
  - Не се унасяйте! Тук няма опасност от замръзване. Тук в нашата църква има мазе и е толкова студено, че е просто невероятно!
  Али попита:
  - Каква магия има?
  - Специална почва, така че замръзва. Сложиха ни там за наказание. За мен пляскането е по-добро от това да замръзна. - Садат потръпна, широките му рамене за миг станаха по-тесни.
  Янка отбеляза:
  - В човешкото тяло: има един нерв, който възприема топлината, три реагират на студ.
  - Какво е нерв? - попита Садат.
  - Ето какво чувстват! Например болка.
  - Тогава по-добре да нямаш нерви!
  - В този случай удоволствието ще стане недостъпно за вас. Ще спрете да се наслаждавате на храна и други радости от живота.
  - Включително жените, не, нямаме нужда от това! - Садат се опита да махне с ръка, но не успя да скъса въжето.
  Изведнъж чуруликането на цикадите спря и се чу ръмжене. Ездачите леко овладяха конете си.
  Дърветата се разделиха и животното бавно излезе на пътя. Беше по-голям от слон и приличаше на саблезъб тигър, само със зелени ивици на оранжев фон. Козината е много буйна, а на главата черупката е керемидена като на бронтозавър. Бивните са много дълги, повече от два метра, въпреки че не са особено остри. Тигърът има три очи, той гледа със заплаха. Силата избликва в широките гърди на звяра и можете също да чуете ръмженето на гладния му стомах. Воините веднага се групираха, настръхнали с копия. Тигърът гледаше очакващо, явно искаше нещо. Търговецът каза:
  - Дин-Шер иска да яде! Той изисква човешка плът. Да му дадем нещо безценно, особено това, той вече е едва жив.
  Двама воини се отделиха от основната маса и скочиха до изтощения старец. Той наистина отслабна и едва се държеше на краката си. Той беше завлечен към саблезъбия тигър.
  Широкият гръб на животното се изви: три опашки, едната с пискюл, свити на топка. Тук Янка неволно се изкикоти, тъй като това много му напомни за анимационния филм: "Тайната на третата планета". Този звяр донякъде напомняше на тигър плъх! Като цяло Кир Буличев пише доста интересно, малко съвременни автори са достойни да заемат място до него. Вярно, Янка не харесваше Стругацки заради тежкия му стил на представяне.
  Има толкова много грация и елегантност в този звяр - саблезъб тигър, можете да видите как мускулите се търкалят под дебелата кожа. Такова чудовище е способно да събори цял отряд. Старецът се съпротивляваше слабо, задушаваше се в ръцете на мъчителите си.
  Стражите хвърлили жертвата пред гигантския тигър. Те се страхуваха да се приближат.
  Старецът падна на колене и изведнъж от устата на чудовището излетя тънък и раздвоен език като змия. Хвана дядо си през кръста и го дръпна в устата си. Могъщият звяр имаше няколко реда зъби и започна енергично да смила плячката си. Чу се хрущене на кости, от устните капе кръв.
  Янка внезапно се почувства зле, краката му отслабнаха. Острата миризма на алкохол или нещо подобно на алкохол го освести и момчето отвори очи.
  - Какъв слабак, бързо ти припадна! - каза надзирателят.
  Янка се изправи несигурно, тигърът вече беше тръгнал. Останаха само няколко кафяви петна от кръв.
  Момчето попитало:
  - Това е всичко?
  - Да! Това е канибалът Дин-Шер. Той яде хора, защото в него има демон, а не от глад. Горите са пълни с дивеч.
  - Има такива перверзници. Тигрите в много приказки са канибали. По-конкретно Маугли беше такъв перверзник, та му одраха кожата.
  - Маугли перверзник ли е? - попита Садат.
  - Не, това беше името на този, който одра тигъра!
  Надзирателят извика:
  - Вървете по-бързо, трябва да отидете до патрула, ще бъде удобно да пренощувате там.
  Робите неволно ускориха крачка. Янка усети колко болезнено го боли тялото и вързаните му ръце. Трудно е, или му се струва, или денят тук е по-дълъг от този на Земята. Все повече иска да спи, прозява се. Едрият чакъл по пътя кара босите крака на момчето да горят и сърбят, а то накуцва. Янка се опита да слезе встрани и да мине по буйната трева, за да не я боли толкова много. Другите момчета, чиито боси, мазолести крака сякаш никога не са били обути, само се ухилиха, но все още се движеха. Но един замах на камшика и няколко резки удара го принудиха да се върне. Момчето трябваше да изтърпи ново бавно мъчение, за да се разсее, попита той Али.
  - Роб ли си роден или свободен!
  - Не съм роден в плен, бях продаден преди шест години за дългове. Отначало трябваше да работя на полето, но след това ме изпратиха в кариерите за лошо поведение. Тъй като бях още малък, просто събирах и носех камъни. Хранеха ни много лошо и често ни биеха. Няколко момчета на моята възраст са загинали. Работихме много, но свикнах. После пораснах и заякнах, но мината пресъхна и ме продадоха.
  - Без късмет!
  - Защо! Обратно! Работех на повърхността, дишах чист въздух, в мината робите бързо се покриваха с язви и умираха. И така, сега съм кален от живота и не се страхувам от нищо.
  Въпреки слабостта си, тялото на Али беше много жилаво и въпреки дългия преход момчето не изглеждаше уморено. Упоритият труд обаче те укрепва от ранна детска възраст.
  Янка каза:
  - Роб от рождение, той не разбира съвсем унижението.
  Тогава в разговора се включи друго момче с черна катран коса:
  - Аз съм син и внук на роби! От ранна детска възраст бях принуден да събирам класове царевица и да ги бича. Но честно казано, не се отказах, за да стана свободен.
  - И какво бихте направили? - попита Али.
  - Ожених се! Построи къща! Никога не знаеш!
  Янка отбеляза:
  - Само свободният човек може да прави сериозни планове. Не знам, но се надявам с времето да намерим свобода!
  - Ако робът е покорен на господаря си, той ще остане роб и в онзи свят, само с него ще се отнасят добре. - каза момчето.
  Али възрази:
  - Никой не знае как ще бъде! По принцип не искам да говоря за другия свят, по-добре Янка да ни разкаже за своя свят. Вашите хора бият ли се?
  Янка трепна:
  - Да, разбира се, че се бият! Моята страна обаче води сериозна война преди почти седемдесет години. Тогава имаше мащабна война с много силен противник и едва не загубихме. Но след това това бяха само локални конфликти. Афганистан, Чечня, но в по-голямата си част са воювали с партизаните. След Втората световна война СССР и Русия официално не обявяват война на други страни. Имаше само леки престрелки. Съединените щати воюваха по-често, с променлив успех. По принцип Америка не загуби войната във Виетнам, но след като претърпя сериозни загуби, под натиска на общественото мнение беше принудена да напусне. По подобие на СССР в Афганистан. Повечето от големите битки бяха спечелени, но не беше възможно да се победят партизаните и беше необходимо да напуснат страната, за да избегнат допълнителни разходи и загуби. Е, първата чеченска война беше най-странната и най-абсурдната в цялата история на войните, които страната ни води. Не искам да говоря за това. За съжаление никой не беше разстрелян за срамното поражение на Русия!
  Али отбеляза:
  - Вашата държава Русия ли е?
  - Да!
  - Голяма ли е?
  - Много голям! Най-големият по площ в света!
  - Но тя загуби последните две войни!
  - Не! Най-вероятно тя не успя да спечели. Освен това за втори път отмъстихме в Чечня. Вярно, партизанщината още не е приключила, но засега я държим под контрол.
  Садат отбеляза мрачно:
  - Всички войни не могат да бъдат спечелени! Ако се намери непобедим командир, тогава цялата планета ще бъде в неговите ръце.
  Янка с готовност отговори:
  - В историята на Земята е имало непобедими командири, но по правило не са имали достатъчно живот. Човешкият век не е дълъг, а достоен наследник трудно се намира. Какво шумно нищожество беше Никита Хрушчов в сравнение с Йосиф Сталин. Ами при кралете има пълен дефицит на кадри. Но от лидерите на съветския период имаше само трима силни и компетентни личности: Ленин, Сталин, Андропов. Освен това Ленин и Андропов не управляваха дълго, тъй като имаха здравословни проблеми. А останалите не достигнаха нивото на управление на колхоза!
  Що се отнася до сегашната система на управление, ние имаме като че ли двама съуправители. Уж не са глупаци, но нямат ясна цел и не знаят какво искат! Изглежда тези момчета не са решили дали да изградят демократично общество или тоталитарна диктатура. Но такава половинчата система е нестабилна. Обикновено умереният авторитаризъм е краткотраен и нацията трябва да избере нещо по-конкретно! И няма двама лидери. Лидерът на една нация е като Бог - има само един!
  Али възрази:
  - Има много богове!
  Садат философски отбеляза:
  - Като цяло имаме многобожие, но имаше движение, което прокарваше идеята за един творец. Вярно е, че отдавна не сме чували нищо за тях! Като цяло в какво вярваш?
  Янка се поколеба малко и отговори:
  - В ума и силата на човека!
  - Как е това?
  - Че човечеството рано или късно ще реши проблемите си и ще намери щастието.
  Садат, примижавайки с черни, хитри очи, попита:
  - Или по-точно?
  - Това, което преди можехме да постигнем само в мечти или приказки, ще стане реалност! - завъртя очи Янка. - Бъдете като боговете.
  Садат поклати глава:
  - Това са само мечти!
  - Как да кажа! - изправи рамене Янка. - Имаше например вълшебен килим, появиха се истински самолети. Самостоятелно сглобена покривка, огромни зеленчуци и плодове - хранителни синтезатори и генетични технологии. Шапка всезнайко, чинийка с ябълка - компютри и интернет. Ботуши - автомобили и мотоциклети. Реализирани са и полети до Луната, описани в приказките. Е, магическите средства за унищожение бяха повече от надминати от атомната и още повече от водородната бомба!
  Садат се намръщи:
  - Много неразбираеми думи!
  Али попита:
  - Имате ли подмладяващи праскови!?
  - Тези, които връщат младостта?
  - Да точно!
  Янка въздъхна:
  - Още не сме се научили! Но през следващите сто, максимум двеста години проблемът със стареенето ще бъде решен. Всички ще станат вечно млади и здрави!
  Садат отговори:
  - Чакай да стане! И че водородната бомба е мощно заклинание?
  Янка се ухили закачливо:
  - Тя е в състояние да унищожи с миг на око всички живи същества на разстояние, което ездачът може да измине за един ден!
  Садат поклати глава:
  - Да, всички лъжете! Ако страната ви имаше такива оръжия, вие бихте завладели цялата планета.
  Янка отговори и сбърчи чело:
  - Тук виждате два големи проблема. Първо, какво са оръжията: не само нашата страна ги има и те могат да ни отвърнат.
  - А второто? - Садат дори ускори крачка, за да е по-близо до Янка.
  . ГЛАВА Љ 10
  Константин Рокосовски разбра, че е настъпил критичен момент и вкара в битката флагмана, който преди това беше използвал много внимателно. Разбира се; петнадесет хиляди километра в диаметър: това не е шега за космически кораб. Това е истинско произведение на изкуството, което струва квадрилиони руски рубли. Да не говорим за петте милиарда и половина членове на екипажа - това е населението на цялата планета. Сега трябва да изметем тези проклети фантоми, за да не унищожат цялата армия.
  Самият хипермаршал беше на по-маневрен ракетен крайцер. Естествено, звездният му кораб избягваше битка не поради страхливост, а защото смъртта на командира имаше катастрофален ефект върху цялата армия.
  Маршал Елф предложи:
  - Да извършим общо отстъпление на нашата армия, да изградим система от цитадели.
  Константин отхвърли:
  - В условията на обкръжение отстъплението означава огромни загуби. Освен това по този начин ще дадем на врага големи предмостия.
  - Е, какво да правя?
  - Трябва да унищожим главнокомандващия на фантомната армия. В този случай се надявам да се разпадне.
  Маршал възрази:
  - Винаги ще има зам. В края на краищата, дори и в случай на вашата смърт, дублажът е осигурен. Както е казал вашият покровител Сталин: незаменими хора няма!
  Рокосовски, излъчвайки мълния от окото си, отбеляза:
  - Има такова нещо, но това не винаги е предвидено в средновековната армия. Като цяло: не е нужно да стоите на едно място. Ние ще атакуваме.
  Огромен космически кораб, наречен "Отечество": със своите свръхтежки оръдия той буквално изгори цялото пространство. Беше нещо чудовищно, хиперплазмено, напълно невъобразимо.
  Альоша Попович набързо събра юмрук от динозаври. Беше много трудно да се направи това в условия, когато войските бяха разпънати и се биеха на широк фронт. Въпреки това, външно младият командир не пропусна да използва хитрост. Той нареди да бъде изпратен сигнал, с помощта на който призрачните динозаври се призовават да бъдат нахранени. Имаше ефект. Вярно, момичетата стрелци не викаха силно, за да не пленят всички чудовища. Голата кожа на техните другари: полуголи воини мечоносци, вече блестеше от напрежение, колко напрегната беше битката. И така бяха избрани двеста най-големи.
  Противно на всички закони на физиката, динозаврите стъпваха във вакуума със страшен рев, леко прашен, малки фрагменти от отразени светлинни вълни и магическа хиперплазма.
  И те ръководеха атаката, подчинявайки се на заповедта на командира, самият Пастухов, шлемът му беше счупен, а косата му беше сплъстена с кръв. Отрядът, воден от рицаря, беше ужасен, отвратителни лица, чудовищни усти, извити, често счупени зъби. Много шипове, остриета, игли, тирбушони, пъпки по черупките, тези творения на подземния свят на магията, изглеждаха насочени като дулата на танкове.
  Прозвуча въртящ се клаксон (гравитационните вълни се разпространяват във вакуума) и лавина се втурна към врага. Огромна маса чудовища се втурнаха към флагмана "Отечество".
  Динозаврите крещяха гневно, опитвайки се да пометат всичко и всички!
  Гигантският флагман ги посрещна с всички оръжия за унищожение. Започна непрекъсната, мегакаскада от обстрели. Сякаш във вакуума бяха пробити дупки и от тях се изляха неистови потоци енергия.
  Альоша Попович заповяда:
  - Вземете максимална скорост и не спирайте.
  Ударите причиниха болка на фантомните динозаври. В телата им са се образували дълбоки кратери, както и разкъсвания, в които може да е бил древен Ню Йорк. Някои от чудовищата просто се разпаднаха от многобройни поражения. Но не беше възможно да се спре потокът, напротив, той ставаше все по-мощен и бурен. Флагманът "Отчизна" се опита да се върне назад, но беше застигнат от жива лавина от фантоми. След като атакуваха космическия кораб като глутница кучета върху мечка, динозаврите започнаха да го разкъсват. Гигантският кораб изстреля почти от упор излъчватели от всякакъв вид, но това не помогна много. Разни чудовища, от такива невъобразими видове, че дори мозъците, наводнени с хиперплазма, кипят, те разкъсаха бронята му, кулите, подпорите, антените. Космическият кораб просто умираше и беше необходима много смелост, за да го погледнете.
  Рокосовски, опитвайки се да прикрие паниката си, изкомандва:
  - Всички, отивайте на помощ!
  Маршал Елф коригира:
  - Всеки не може, войските са ограничени от битки!
  - Тогава всички, които са свободни.
  Звездолетите на армията на Святоросия се втурнаха напред. Хиляди кораби изхвърлиха милиони смъртоносни пратеници наведнъж. Альоша Попович също пусна в действие всички резерви.
  - В никакъв случай не трябва да позволяваме на нашите врагове свобода на маневриране. Ударете по-силно, разбъркайте редовете! - извика младият командир на подчинените си. - Приближете се, не ни позволявайте да използваме свръхмощни ракети.
  Всъщност последното оръжие беше най-унищожителното и опасно за фантомите. Следователно, като истински боксьор, те се опитаха да влязат в близък контакт, където можеха да бомбардират врага с поредица от удари и да налагат резки с мечове. Някои фантомни воини използваха своите голи, грациозни колене (Удивително е как такъв поразителен ефект може да има толкова секси части от тялото на момиче!) Огромният звезден кораб "Fatherland" бавно се носеше, отдръпваше се, опитвайки се да отблъсне грубия натиск на врага . И го хвърлиха по него, динозаврите използваха бивните и зъбите си, счупиха кулите, сплескаха секторите, смачкаха преградите. Гигантският кораб умираше, но фантомните чудовища също платиха скъпо за временните успехи.
  Виждането на Альоша Попович; че врагът даде всичко от себе си, кръстоса двата си дълги меча и заедно с малък отряд избрани врагове препусна в галоп към врага.
  Въпреки че отрядът му се втурна във вакуум, изпод копитата хвърчаха искри, празнотата се тресеше.
  Альоша заповяда:
  - Сарин на кичката!
  Добриня Никитич, рискувайки живота си, дълго време се биеше на десния фланг. Неговите ездачи притиснаха космическите кораби, разпръснати из космоса, но самите те претърпяха загуби. Особено болезнено беше да се гледат ужасните рани, които бяха нанесени на момичетата от различните инструменти за унищожение!
  Альоша Попович отсякъл с младежка страст. Той разбра, че хвърлянето може да бъде капката, която скъса бента. И воините му са перфектни, хубавци и красавици, половин момиче със златни плитки. Бронята е бродирана със злато и скъпоценни камъни. И се борят храбро. Един от младите мъже падна, ударен от ракети, друг кон беше с подкосени крака, но, блъскайки се в агония, протегна уста към космическите кораби. Падналият ездач на свой ред се биеше пеша. Главата на красивото момиче беше откъсната, златната й коса блесна ярко, а лицето на воина беше изкривено от гримаса на болка. Краката на друг войник бяха откъснати, момичето започна да реве на три струи и мощна термокрезонна ракета - еквивалентна на квадрилион бомби, пуснати над Хирошима - се приземи право в чувствителната й уста със сатенени устни. Квадрилион (милиард милиона) Хирошима гръмна веднага в устата на момиче: хиперквазар, сексуално приключение!
  Великаните се опитаха да убият един по един ездачите, които на свой ред ги групираха заедно.
  Най-накрая един от най-големите динозаври успя да достигне до реактора на флагманския ултра-дредноут. Тук се случи нещо ужасно. Альоша Попович едва имаше време да командва:
  - Всички, отдръпнете се!
  Но вече беше твърде късно. Той избухна с чудовищна сила и пламна истински квазар, поглъщайки стотици фантоми и хиляди звездни кораби. Адска свръхнова; хищна, огнена пираня погълна пространството.
  Крайцерът, откъдето командваше хипермаршалът, се разклати брутално.
  Рокосовски се изправи, отърси праха от разпадащата се ултрапластика и изруга. Той сложи ръка на челото си и примижа
  - Загина Отечеството!
  - И пет милиарда и половина войници, заедно с нея! - каза маршалът на елфите. - Или по-скоро дори повече!
  Гномът предложи:
  - Не е ли време да изиграем ретирада?
  Хипермаршалът се намръщи:
  - Смъртта на такъв голям космически кораб като Fatherland ще разпадне цялата защита. Или по-скоро внася раздор в нашата армия. Явно ще трябва да отстъпим. Въпреки че не, отстъплението в този случай ще се превърне в общо бягство. Трябва да се борим твърдо, яростно и фанатично.
  - Как са частите на Вермахта? - подразни го маршалът на елфите.
  - Който спечели, се бие по-добре! - отговори Рокосовски. - Но фанатизмът не спаси нацистите!
  - И ние може да не се спасим!
  Рокосовски, въпреки трагичността на момента, шеговито заповяда:
  - Едно, две, три - избършете прожекторите!
  Маршалът на елфите предложи:
  - Да разделим войската на двадесет части и да се втурнем във всички посоки!
  - И какво ще даде това?
  - Фантомите ще се разделят! И когато пръстите се разтворят, е по-лесно да си счупите пръстите! - Възхитен (светла малка глава), каза маршалът на елфите.
  Рокосовски, изпускайки лъч светлина от ноздрата си (изпускане на хиперплазмената среда в обновения мозък), заявява:
  - Е, нека се опитаме да разпръснем вражеските сили! В това състояние ще им е по-трудно да се бият!
  Хипермаршалът даде команди с рязък телепатичен импулс, назначавайки командири на отряди.
  По това време повече от половината звездни кораби на Света Русия бяха убити. В същото време армията от фантоми беше значително намалена. Войските на Велика Русия бяха жестоко бити. Александър Велики, виждайки маневрата на врага: заповяда!
  - Веднага отделете силен резерв в тила! Ще бием враговете парче по парче!
  Магьосникът Оксана му каза:
  - Нашата победа е само въпрос на време! Само не вдигайте шум!
  Битката преминава в нова фаза, където инициативата принадлежи изцяло на Велика Русия. Альоша Попович се опита да координира действията на своите войски, но битката се проведе спонтанно. Вярно, сенките, хвърлени от силуетите, позволиха да се избегне стрелба един срещу друг. Но в ожесточени битки понякога дори нашите хора успяваха. Самият Альоша Попович загуби едната си ръка, имаше болки, но помощник превърза крайника.
  - Защо, Ханибал беше с едно око, а аз съм с една ръка!
  Маркиза Анджелика насърчи (бронята й напълно се разпадна под ударите на вредната радиация. Само къса пола едва покриваше луксозните бедра на мускулест, съблазнителен воин, въпреки раните).
  - Загуба на ръка; просто голяма загуба - загуба на разум - непоправима!
  - Магьосниците ще направят втори! - отговори Альоша, поклащайки глава. "Не можеш да ме пречупиш толкова лесно!" Ще извършим бърза атака. Само да разбера главния командир. Къде е този проклет Рокосовски?
  Оксана каза:
  - Съдейки по изобилието от информация и различни гравитационни засечки, той е в тази група звездни кораби. Сега ще я видите в кафява светлина.
  Альоша Попович се опита да събере войниците си, надяваше се да потисне командира. Ездачите се събраха, динозаврите пристигнаха. Тук е един от двадесетте отряда на Святоросия, които бяха атакувани от резерва на Александър Велики. Той бързо се смазваше. Изглежда, че тактиката на отделен бой не се оправда. Но както каза Капабланка: в лоша позиция всички ходове са лоши!
  Константин Рокосовски даде друга заповед:
  - Сега се прегрупирайте!
  Сякаш отделни пипала бяха компресирани, отделни групи започнаха да се събират в една система. Такива маневри ни позволиха да спечелим време, но не можаха да обърнат ситуацията.
  Владимир Кашалотов се биеше като всички останали: неистово с фанатизъм. Той никога не е мислил, че може да умре. Или по-скоро той вече беше гледал смъртта в очите толкова много пъти, че нищо не можеше да го уплаши! Битката се печелеше, умората вече настъпваше и желанието беше това да свърши възможно най-бързо.
  Така той влезе в битка с приятеля си Еролок, те маневрираха известно време, стреляха в отговор и след това се разделиха.
  Владимир Кашалотов стреля няколко пъти, но поради натрупана психологическа умора преди всичко не успя да улучи. Противникът също беше крайно изтощен. Като цяло е невъзможно да се сравни "виртуалната" с истинска битка. И все пак, по време на тренировка, колкото и да е болезнено, няма да бъдете убити, но в битка можете да умрете всеки момент. Това означава да станем негодни за Родината.
  Много космически кораби бяха повредени, повечето кораби загубиха кули, цели сектори и отделения. Няколко десетки милиарда само едноместни тетраплани бяха свалени.
  Младият мъж включи холограмата, опитвайки се да се свърже с партньорите си. Появи се красиво момичешко лице. Момичето попита Владимир:
  - Защо си толкова тъжен?
  - Напълно съм поразен! Очевидно днес лимитът от унищожени врагове е изчерпан.
  Момичето отговорило:
  - Не се безпокой! Застреляйте горките! Или ги съжаляваш?
  - Не че е жалко, но някак си е страшно! - отговори Владимир. - Усещане за горчивина на устните!
  - Да се борим заедно в този случай! Само си представете: аз и ти; една компания!
  Момчето пееше заедно:
  - Ти и аз; една компания!
  Гласът на момичето стана много по-силен:
  - Всяко море от чар!
  - Аз и ти!
  - Честта на нашата Родина е свята! Ще унищожим всички врагове!
  - Не съм против мрънкането! Искам да ям пайове!
  Момчето и момичето се засмяха; след което красавицата със седемцветна прическа (цветът на дъгата е много модерен) предложи:
  - Да атакуваме по двойки, можем по-добре!
  - Сдвоени с! Което означава, че гориш!
  Воинът облиза устни:
  - Квазар! Не позволявайте на снимката да се срине!
  Борбата заедно винаги е по-забавна: Владимир се съгласи със стихотворението на древния поет:
  Лошо е, когато човек е сам
  И човек не може да стане герой сам!
  Всеки силен е господарят си,
  И дори слаби, ако са две!
  Влязоха в битката и отначало всичко вървеше добре, един след друг свалиха три тетраплана. Направиха го красиво, дори грациозно и изящно. Владимир се почувства вдъхновен от поета-борец. Но тогава се случи нещо, което беше почти неизбежно в такава война. Партньорът му беше ударен от мини-преонови заряди. Имаше такъв проблясък, сякаш игла прониза пространството и за миг се появи ярка капка кръв. След това влажен парцал с прахосмукачка безмилостно го избърса. Най-голямата трагедия в краткия живот на един млад борец! Красиво момиче, с което момчето успя да се сприятели и дори се отдаде на еротични фантазии: събориха го като муха! Толкова много, че дори нямаше време да се катапултира.
  Владимир наистина искаше да крещи и да плаче. Беше му трудно да го потисне в себе си, но чувствата избухнаха.
  - Войната да бъде проклета! Тя е лоша дама и кучка!
  Младежът в отчаянието си дори тръгнал да таранува. Да свърша като Нестерт. Първият, който изнесе тарана. Последва яростна атака. Но врагът изглеждаше с по-слаби нерви. Съдбата отново беше на страната на Владимир. Противникът се отклони и беше свален. Такъв успех донякъде успокои човека.
  - А аз си мислех, че ще е черна дупка!
  Флотът на Святоросия беше силно притиснат, явно умираше, изглеждаше, че няма да има надежда за спасение.
  Константин Рокосовски щракна с пръсти: пред него се материализира двадесетцевно лъчево оръдие:
  - Какво заповядвате, командире! - Оръжието пееше!
  - Бъдете готови да разпаднете тялото си във всеки един момент!
  - Подчинявам се! Въпреки че трябва да ви предупредя в този случай, ще загубите способността да упражнявате командване!
  - Не ме интересува повече!
  - Ами отговорността?
  - Отговорност? - помисли си Рокосовски: - Не знам! Само чудо може да ни спаси, а чудеса във Вселената няма!
  Маршалът на елфите отбеляза:
  - В междувселенското пространство: понякога има явления, които са трудни за обяснение. Те не могат да бъдат наречени нищо друго освен чудо на Вселената. Вероятно сте чували за тези?
  - Чух! Но е наивно да се разчита на това!
  - Кой знае! Ние, елфите, сме много чувствителни към паранормални влияния и различни бедствия. Имам чувството, че нещо идва към нас!
  Рокосовски поклати глава:
  - Възможно е, само илюзия!
  - Не, виж! Вече е тук!
  В този момент наистина се случи нещо изключително! Стрелбата моментално утихна и неизвестна сила вдигна звездолетите и фантомите. Подчинявайки се на неизвестен импулс, корабите и призраците се втурнаха в различни посоки. Необяснимо, сякаш непонятно, гигантската Баба Яга размаха метлата си, разпръсквайки бойните армади в различни посоки. Това беше направено бързо, светлината внезапно намаля, но в същото време натискът от движението беше малък.
  Владимир също усети как го вдигнаха, като страстна женска прегръдка. Дори миришеше на най-скъпия парфюм. Младежът дори измърмори:
  - Ето ти лафа!
  И тогава се стъмни! Много е тъмно, дори не можете да видите обичайното сияние за всички метали. Нито един фотон, други видове вълни също изчезнаха. Човешкото око на бъдещето ни позволява да правим разлика между най-дългите и ултракъси вълни, инфрачервено и ултравиолетово лъчение, гама вълни и микрогама вълни, както и различни видове от това, което хиперплазмата излъчва. Вярно, по-специално интензивност, окото все още не е всемогъщо, но в него е вградено специално устройство.
  И така пълна пустота. Владимир прошепна:
  "Може би така изглежда адът!" Въпреки че това, което може да се разбере, е смъртта и смъртта в хиперплазмата.
  В същото време тялото стана толкова леко и ефирно! Владимир се почувства много по-добре, умората изчезна, а душата му стана по-весела.
  - Това е нещо специално! Може би летя към небето, за велики бойци! Въпреки че съм достоен да бъда наречен велик?
  Изведнъж в абсолютната тъмнина се появи сияние, толкова необичайно, нищо друго! Най-вече такава игра на нюанси приличаше на гама-лъчение, но тук изглеждаше, че има вълни с по-къс обхват. Владимир си спомни хиперфизиката, когато бяха открити свръхслаби взаимодействия. Те направиха възможно създаването на частични измервания, когато не са триизмерни, а например две и половина. А това дава допълнителни възможности. И в движението и разрушаването на материята заедно с разпадането на пространството. Вземете например: принципа на защитното полупространствено поле - ако не беше специалното излъчване, което изгаря измеренията, можете да постигнете пълна неуязвимост. Като цяло съвременната физика изобщо не е това, което беше във времето, когато човечеството беше затворено на една планета. Много сложен и многостранен. Под какво попада такова сияние? Какво му е специалното?
  - Това е ангелски огън! - прошепна Владимир. - Явно раят вече е близо.
  Междувременно стана по-топло и в радиацията се появиха други цветове и нюанси.
  Болката в слепоочията изчезна и усетих миризмата на теменужки.
  - И е много по-добре! Това е като хиперток в главата! Прегръдките станаха по-слаби, движението спря.
  Чу се глас или по-скоро трансформиран телепатичен импулс на Александър Велики:
  - Всички, сменете се в лентата!
  Владимир се опита да управлява тетраплана. Боксовата кола изглежда е в ступор. Не може да се движи. Тялото се движи, но боецът не.
  Изглежда, че други звездни кораби са способни да се носят само във вакуум. Милиони кораби от всякакъв вид замръзнаха. Стана изненадващо тихо. Владимир излетя от тетраплана: поне можеше да се движи.
  Александър Велики заявява:
  - Битката свърши! Въпреки огромното числено превъзходство на противника, ние победихме!
  Войниците възкликнаха единодушно и радостно:
  - Слава на велика Русия!
  - Волята на императора възтържествува!
  Колкото и да е странно, повечето от ремонтните роботи бяха работещи. Подвижни метални агрегати заседнаха около най-повредените космически кораби. Процесът на възстановяване е започнал.
  Александър Велики с помощта на мощна електроника започна да обобщава резултатите; компютрите, инсталирани във всички точки, позволиха да се изчислят загубите с точността на един човек или индивид. Както се оказа, те бяха доста големи.
  Армията на Велика Русия загуби безвъзвратно седемстотин двадесет и пет милиарда триста седемдесет и четири милиона деветдесет и една хиляди четиристотин и шестнадесет живи индивида, както хора, така и съюзни раси. Освен това: единадесет трилиона шестстотин тридесет и седем милиарда осемстотин двадесет и три милиона четиристотин четиридесет и пет хиляди сто четиридесет и шест робота и кибернетични механизми. И също така петдесет и седем милиона триста шестдесет и три хиляди двеста и седемнадесет звездни кораба от различни видове, без да се броят тетрапланите.
  - Въпреки това, много! - каза Александър Велики. - Претърпяхме значителни щети! Кога започнахме да броим раните? Пребройте другарите си!
  Маршалът на елфите отбеляза:
  - И това не се броят фантомите. Много от тези момчета също бяха унищожени!
  Великият командир на древността каза радостно:
  - Но много повече врагове паднаха!
  Безвъзвратните загуби на врага възлизат на: трилиона осемстотин петдесет и четири милиарда шестстотин тридесет и три милиона двеста четиридесет и пет хиляди деветстотин и осемнадесет живи индивида - хора и техните съюзници. Четиридесет и девет трилиона петстотин деветнадесет милиарда двеста петдесет и шест хиляди сто четиридесет и седем робота и кибернетични механизми. И също така сто четиридесет и три милиона четиристотин шестдесет и три хиляди и седемстотин осемдесет и седем звездни кораба, без да се броят тетралетите.
  Александър Велики съобщава:
  - И шансовете изглежда са в наша полза!
  Маршалът на елфите се засмя и отговори:
  - Да, благодарение на армията от фантоми, иначе щяхме да загубим. И тогава съотношението на загубите беше много по-лошо.
  Александър Велики отбелязва:
  - Най-лошото съотношение е загубата на тетралети. Ние загубихме приблизително тридесет и девет милиарда, врагът шестдесет и седем! Около един път и половина!
  Маршалът на елфите обясни:
  - Това е така, защото малките кораби претърпяха по-малко загуби от бойните ефекти на фантомите. Е, подготовката на войските и оръжията ни са приблизително еднакви!
  - Но командирите са други! - измърмори Македонски.
  Елфът поклати глава:
  - Рокосовски е изключителен стратег! По едно време той предложи да атакува германците с танкове през непроходимото блато на Полесие.
  - Какво чудо! През цялото време се опитвам да ударя врага неочаквано. Спомни си бързането ми през пустинята. Или заобиколна маневра срещу цар Дарий, с достъп отзад!
  - Знам го! Но танкът, особено в древността, не е кон. Не можете да го завлечете толкова лесно!
  Александър поклати презрително глава:
  - Аз командвах армията си независимо, а Рокосовски беше шестимата на Сталин. Дори неговите поляци не харесваха сънародниците му и го принудиха да подаде оставка от поста министър на отбраната.
  Маршалът на елфите направи гримаса:
  - Неблагодарни зверове! Това обаче не беше инициатива на полския народ, а на отделни прозападни кръгове, които бяха подкрепени от ЦРУ и други терористични организации.
  - Може би! Хрушчов беше слабак и не можа да възстанови реда в собствения си лагер. - Александър Велики поклати глава, а гривата му от медна коса се размърда заплашително.
  Маршалът на елфите предложи:
  - Нека първо наградим достойните!
  - Императорът и компютърът ще направят това, както винаги, аз имам право само да съветвам!
  Наистина това са правилата, обективната електроника решава кой е достоен и кой не. По-конкретно, киберзаписът позволява на всеки да може да опише своите подвизи в детайли. По едно време някои подвизи от Великата отечествена война предизвикаха много спорове. По-късно много от тях бяха признати за пресилени. Все още се водят много дебати. И наистина, пионерът Голиков уби в битка седемдесет и осем фашисти. (А по време на истинска битка през Втората световна война е невъзможно да се преброят убитите. Не сте единственият, който стреля, а дори и германец да падне, не е задължително да е убит! Може би просто е легнал!) . Спореха и за хората на Панфилов, имало ли е битка или не, колко танка са загубени. Съмнения будят и фашистките герои. Например един атакуващ пилот погълна петстотин тридесет и четири съветски танка, за което беше награден с железен кръст с диаманти и златни дъбови листа. А също и цяла колекция от награди! Някак си е трудно да се повярва в това и във факта, че можете да унищожите сто четиридесет и четири танка с обикновен танк. Също така невероятно! Може да се спори и за черния "дявол", който унищожи четиристотин съветски и пет американски самолета! Тоест едни поставят под въпрос съветските подвизи, други фашистките постижения.
  Във всеки случай Владимир Кашалотов трябваше да бъде адекватно възнаграден. В знак на благодарност за спечелената битка се проведе банкет, след който трябваше да се състои връчването на наградите.
  Обикновено войниците не ядат, те се хранят с хиперплазмена енергия или свръхток.
  Сега оцелелите войници се събраха в специални дворци или по-скоро зали. За и те трябва да са ценни - кибернетични маси! Най-изисканите селекции! Владимир Кашалотов трябваше да яде храна за първи път в живота си. Никога преди не беше ял! Като цяло, това е толкова необичайно нещо за ядене! Разберете какво е храна! Той четеше много за това, дори се опита да дъвче дърво (дъб, клен-ела и Бог знае какво още!): но последното не му хареса. Наистина: какво хубаво, устата ви е пълна с лайна, а от ушите ви пушек. Свежо!
  Залата, в която се събираха войниците, беше огромна и побираше милион души. Всеки войник има отделна маса. Когато Кашалотов седна на подобна маса, се появи цветна холограма (хибрид на момиче и ананас с три гърди: едното зърно е злато, другото е рубин, третото е сапфир):
  - Радваме се да те приветстваме, звезден войнико! Изглежда, че ти липсва нормалната храна?
  Владимир отговори смутено:
  - Честно казано, дори не знам какво е! Защо да ядете все пак! В крайна сметка това е неестествено! Ние не сме глупави примати!
  Момичето блесна с боси крака:
  - Да изпиташ удоволствието! Насладете се на добра храна и вино! Все пак признайте си, любопитни ли сте?
  Владимир Кашалотов се съгласи:
  - Да! Дори повече! За първи път преживявам подобен процес! Колко невероятно! Особено ако ядем храната колективно.
  - Така че се наслаждавайте! - холограмата отговори, хибридът на ананас и момиче започна да играе с многоцветни зърна. В ръцете й искряха брадви във формата на цветни птици.
  От дясната страна на Владимир седеше високо и много красиво момиче. Като цяло всички момичета на този свят са безупречни, но това е някак особено ярко. Има толкова много блясък и чар. Младият войник й протегна ръка:
  - Владимир!
  - Елфарая! - отвърна ухилено момичето воин (е, зъбите й, истинско съкровище). - Много ми е приятно да се запознаем, освен това чух, че си се отличил в последната битка! Млад герой!
  - Всички сме герои! - каза Владимир. - И ти, и аз! Всеки оцелял е герой, а падналият е близнак!
  Елфарая, играейки с миглите си, се съгласи:
  - Със сигурност! И аз се отличих в тази битка и имам шанс да стана офицер. Както и ти.
  - В този случай ще имаме живи хора под наше командване, а това е голяма отговорност! Не само рискувате собствения си живот, но и нечий друг!
  - Точно така, момче! Вие дори не знаете! Ако се прецакаш, губиш! Имаше прах и удар! - пошегува се Елфарай в рима.
  - Как се отличихте?
  - Случайно ударих крайцер! Това учудва ли ви? "Момичето цъфтеше цялото, с наслада."
  - В никакъв случай! Аз самият унищожих голям разрушител, използвайки много прост, почти детски трик!
  - На децата? - Цветът на веждите на воина се промени.
  - Ами може би простотията им ги е купила! А ти как си? - Младият мъж потърка бузата си.
  - Видях възможност да стрелям и стрелям! Всичко беше заснето в киберзапис, иначе нямаше да ни повярват! - Елфарая дори понижи гласа си до шепот.
  - Хората често не вярват на добрите неща! Въпреки че сега е въпрос на технология, а не на вяра. - вдигна рамене Владимир.
  Музиката зазвуча, а в центъра на стадиона голи момичета и момчета извиха хоро. Толкова весело и еротично. Едновременно докосване и разминаване. Акробатичните упражнения стават все по-сложни и сложни. Момичетата, ритайки боси крака, скачаха високо, правеха множество салта и се въртяха. Беше толкова вълнуващо и красиво. Тела преплетени и разплетени!
  Владимир плесна с ръце:
  - Прекрасно! Обичам да гледам голи момичета!
  Елфарая отговори, пеейки мелодично:
  - И аз момчета! Ако момчетата от цялата вселена решат наведнъж да убият всички неразвити хора! Стана горещо от такава суматоха и мечтите се сбъднаха!
  Владимир дори се почувства смешно:
  - И кой не знае! Защо мига! Е, добре момиче, може би ще имаме шанс да се опознаем по-добре!
  Хорото свърши и накрая започна основното угощение. Много воини трябваше да опитат храна за първи път!
  Чу се тропот и гигантски динозавър изпълзя в центъра на стадиона. Трибуните се разтресоха от тропота на краката му. Беше вид трипинолазавър. Гигант с дължина сто метра. Внезапно чудовището спря: замръзна и тялото му започна да се цепи на парчета. Разпръснаха се като мозайка. Изведнъж на мястото на чудовището се появи друго същество, подобно на син кит с перки. И парчетата плавно паднаха върху говорещите чинии. Те пееха:
  - Трябва да изядете паразита! Приятен апетит на всички!
  Младежът видял, че месото дими, миризмата била много изкусителна. Отгоре се изля сос и в ръката му се появи чаша с пръскащо се черно вино. Стъклото, искрящо по-ярко от диамант, започна да блести с всички цветове на дъгата и тогава иззвъня:
  - До дъното! За славата на велика Русия!
  Артьом внимателно отпи. Виното беше тръпчиво, с киселост и приятно на вкус. Алкохол не се усещаше, а може би и нямаше! Но нещо, предизвикващо лека еуфория, започна да ми замайва главата.
  Елфарая предложи:
  - Трябва да хапнете!
  Младият мъж отхапа от сочното месо. Чувствителният му език беше буквално развълнуван от наслада. Да, това е месо, за първи път го яде. Вярно, през главата ми мина мисълта естествено ли е или може би синтетично. Има ли значение обаче? В крайна сметка дори на ниво елементарни частици е невъзможно да се намерят разлики, но сега всичко може да се синтезира! Пълен набор от усещания, внимателно поглъщаш месото и то се спуска в гърлото, после в хранопровода. Напълване на стомаха с нещо толкова необичайно, като усещане за приятна тежест.
  Елфарая каза с кадифен глас:
  - Да опитаме следващото парче месо, да го изядем заедно?
  - Но като?
  - Да си преплетем езици! - предложи момичето. - Ще бъде много по-прекрасно чувство, отколкото да правиш всичко сам!
  Владимир се съгласи:
  - Да закараме квазара в черната дупка!
  - Ще бъде чудесно! Хиперквазар! (Не става по-добре)
  Когато езиците се преплитат е наистина много приятно, обгръщат се и се търкат. Между тях прехвърчат искри. А самото месо като се затопли и зареди придобива такъв приказен вкус. Момчето изпъшка от наслада.
  . ГЛАВА Љ 11
  Мирабел Снежанка, изпитвайки напълно разбираемо, дори непоносимо треперене, очакваше наказание. След поражението тя беше задържана. Обвинението беше сериозно, тя позволи на враг да се изплъзне, дори и да беше просто момче. А във военно време това може да има три вида наказание: доживотен затвор в антивойска, обезличаване или унищожение! Вярно е, че последното се използва изключително рядко, тъй като пълното унищожаване на живо, макар и непротеиново тяло е ирационално. Мирабела погледна право напред. Окована от силовото поле, тя дори не можеше да помръдне. Оставаше само да чака в безпомощно състояние съдбата си.
  Силовото поле започна да се движи, роботите се придвижиха. Безчувствен глас обяви:
  - За престъпление срещу Вселенската Света Русия, нацията, армията и императора: ние ви осъждаме на вечно заточение в подземния свят. - Роботът блесна отмъстително с десетте си очи: - Това е, момиче, животът ти свърши безславно! Но ти си толкова млад.
  От очите на Мирабела се появиха сълзи:
  - Мога поне да се сбогувам с моите приятели, бойни другари.
  - Не! - каза роботът. - Не искаме да имат неприятни асоциации, както и спомени и съжаление към вас!
  Мирабела изстена тежко:
  - А последното ти желание?
  - За престъпниците не съществува! Нечестивият по-скоро трябва да отиде в подземния свят. Колкото по-скоро свърши това за вас, толкова по-добре!
  Мирабел беше вдигната и роботите помъкнаха момичетата по дълъг коридор. Постепенно скоростта им се увеличаваше. Изведнъж се озоваха пред прозрачна стена. Мирабела беше чисто гола, а много наредени момчета и момичета я гледаха. В погледите им личаше осъждане, но някои показаха и съчувствие. Но Мирабела дори не можеше да им махне с ръка. Накрая се озоваха в едно купе: боядисано в червено. Тук по правило се изпълняваха присъди. А това означаваше, че ужасната болка е по-близо от всякога.
  Мирабела очакваше да влезе в някакъв храм, но вместо това я отведоха в стая, подобна на лаборатория. Имаше много компютри и море от блещукащи холограми. Тук киборгите бяха облечени в своеобразен камуфлаж и например на улицата можеха да бъдат сбъркани с купчина боклук. И тогава роботите направиха на момичето доста груба инжекция в главата.
  - За какво е това? - попита Мирабела
  - Сега ще се потопите в кошмар. И ще останеш там завинаги. - затананика електронният садист. Тогава светна лъч и много малки роботи влязоха в тялото й. Мирабела почувства, че вратите на лабораторията започват да се размазват и лицето на киборга, искрящо от гняв, пропада като черна дупка и всичко наоколо потъмнява. Момичето усети, че се гмурка надолу, сякаш се беше хвърлило в мастилена смола, очите й дори започнаха да ядат. Странна дебелина ги притискаше, донякъде напомняща на радиоактивния живак, върху който се носеше Мирабела, но беше много по-ужасно и плътта беше сплескана. Тогава тя наистина се почувства ужасно и изведнъж сега никога нямаше да види звездите, палачите бяха придобили власт над другия свят. Натискът расте, става просто непоносим в своята измамна мекота и чудовищна упоритост. Чува се скърцащ звук, звук като куче, което драска по канализацията, само че много по-силно, хапе ушите ви, извивайки ги. Горещият шомпол захапва мембраните, има усещане за кръв и наливане на катран върху езика. Толкова отвратително и вонящо, вонящо с най-сложната комбинация от изпражнения на същества от различни вселени. Тогава от тъмнината се появява уста със зъби, искрящи като лава от вулкан на гигантска планета. Мирабела никога не беше виждала такова отвратително лице на чудовище, герои от филми на ужасите или извънземни от вселената, на неговия фон те бяха само жалка пародия на кошмар. След това се появиха други: още по-страшни челюсти, някои бяха огромни като Еверест, а други бяха малки, приличащи на много ядосани кучета. Така те сграбчиха плътта й с кривите си отровни зъби. През целия си не толкова дълъг, но изпълнен със събития живот Мирабела никога не беше изпитвала такава болка. Основното е, че беше невъзможно да се намери аналог на усещанията. Това е горящ пламък и корозивна киселина, в същото време замръзващ лед и тъп режещ трион. И в същото време свръхтокови удари, които предизвикват разряди, ултрарадиационно облъчване и кой знае какво!
  И продължиха да я измъчват; виждаше се как се къса месо от ръцете й, оголват кости и черва излизат като от разпорен стомах. Злите същества ги гризат, въртят ги около зъбите си. Мирабела стене, от очите й се стичат сълзи. В отчаяние тя стене:
  - Господи, защо? Все пак никого не съм убил през живота си, никого не съм предал! Съжалих момчето само защото сякаш за първи път в живота си се влюбих в него! Любовта е лудост!
  Чува се кикотене и от него сякаш нагорещени иглички пронизват тъпанчето, които същевременно се разширяват, попивайки всичко и всички! Мозъкът ми кипи. Хиперплазмата започва бурно да изригва във всеки неврон на мозъка на момичето. Накрая се появява гигантска уста, ужасна и отвратителна в грозната си дисхармония, и я поглъща цялата. Вътрешността се откъсва в резултат на падане в такава фуния. Мирабела вижда пламък, бушуващ в гърлото й, той се разпада на седемстотин седемдесет и седем листенца, напълно различни по цвят и сянка.
  - Това е легендарният огън на подземния свят. - прошепна Мирабела, кожата на ръцете й се срасна, покрита с грозни белези. Тя се опитва да забави полета си, но безполезно, той не може да се помръдне дори на милиметър. Ето, нейното младо, дяволски красиво тяло, станало любимо, е докоснато от огнен поток. Той облизва откритото зърно на момичето. Само външно такова докосване изглежда нежно и омагьосващо в своята сексуалност. Никога не беше изпитвала нещо подобно, очите й потъмняха, след това блясъкът скочи, стори й се, че в устата й започна изригване и стомахът й се бунтува и тя беше атакувана с ядрени оръжия, или по-скоро термокваркови или термокреонови оръжия. Колко горещ беше този пламък, големи язви се появиха върху голата кожа, костите потъмняха и се напукаха, причинявайки страдание. Зърната продължиха да се облизват, пламъкът докосна чистата, гладка като на момиче утроба. След което прониза толкова много, че момичето изпадна в истерия. Всяко зърно беше нажежено до червено, огънят премина през стомаха, разрязвайки корема с хиперплазма на страдание, изгаряйки червата. До такава степен, че овъглените фрагменти изпадаха и се разтваряха в плашещия мрак.
  "Не, не искам, нямам нужда", каза тя. Пусни ме. Няма да правя това отново! - Мирабела наистина се чувстваше не като воин, а като малко момиче, хванато в леговище на разбойници.
  Всеки цвят на огъня е специален, уникален модел на болка. На страданието могат да се придадат различни нюанси, разнообразието им е невероятно, дори маркиз дьо Сад не се е замислял докъде може да стигне изобретателността на обитателите на подземния свят. Чувствителните пети на момичето бяха покрити с мехури, пукаха се, подуваха се и пак се пукаха. Косата й пламнала, а момичето не само изпитвало болка, но и изключително раздразнено, че е лишено от подобна украса. Главата ми беше буквално изгорена от хиперядрен взрив, всеки корен на коса сякаш беше заровен в дупка, пълна с метал, разтопен до милиарди градуси.
  - Но дяволите, можете да се срещнете. - изписква отвратително необикновено гадният глас на мъчителя. - Вашите приятели за вечността!
  Външният им вид обаче е ужасен, но е особено неприятно да се гледат бодливите им усти, които смътно наподобяват смесица от акули и крокодили с хибрид от коприва и трънка. Но рогата, макар и безкрайно отвратителни, колкото и да е странно ме успокоиха. Мирабела, за да се отвлече от пронизващата болка, започна да си спомня фолклора, където тези сладки малки смешни дяволчета, понякога страшни, понякога смешни и наивни, понякога помагат и понякога вредят на хората. Особено запомняща се е приказката за "Папата и неговия работник Балда". Напълно възможно е да се справите с такива "хора". И тук знаят само, намушкване с вили, сечене с тройни мечове, вкарване на полувакуумни "трошачки" и мегаплазмено излъчване с гравинуклонни ракети.
  - Защо ти, грешна душа, черна дупка предател, не послуша командирите си? - Дяволският рог порасна, превърна се в нещо като клюн и се заби в парчето.
  Когато се счупят кости на главата, боли толкова много, че не може да се опише с думи. Но в същото време съзнанието й не се замъгли; ако Мирабела беше в обикновена човешка плът, вероятно щеше да умре от шок. И така тя усети грубо докосване на мозъка си, след което чудовището започна да изпива мозъците. Неразбираемо усещане, като издърпване на вени, само че чувствителността е много по-силна. И демонът продължи да пие, освобождавайки киселина. Направи го бавно, сякаш се напрягаше. Друг демон започна да пробива ноктите му, забивайки остри игли под тях. Момичето се опита да отмести босите си крака, но пламъците изгаряха все повече нежните й пети. Като че ли оркестърът набираше темпото в адски марш. Оркестър, воден от диригент, който е колкото перверзен, толкова и сладострастен!
  Мирабела крещи, съблазнителната й момичешка уста се отваря сама.
  - Не, моля, не ме снимайте!
  Те я хващат за езика с горещи щипци с жестоки зъби и дърпат, бавно го откъсват от небцето ѝ.
  Има и болка, но малко по-различна и вече няма писъци, само ридания и вой.
  Отвратителни червеи започнаха да пълзят под ноктите на изящните пръсти на босите, момичешки крака и ръце, които веднага се превърнаха в потоци от пламтяща киселина. Дяволите продължават да се показват, следвайки ноктите, започнаха да чупят кокалчета и го правят бавно, наслаждавайки се на страданието.
  - Ето как безмозъчното "вакуумно зърно" получава своята порция хиперплазмена каша с подправка на свръхизмерен ултралазер. - Единият изписква: вероятно старшият демон.
  Мирабела вече беше достигнала състояние на лудост, беше залята от непоносима вълна или по-скоро океан от мъки. Но дяволите не се оттеглят, те вече са започнали да изваждат перлени зъби, безмилостно увреждайки красотата. Те строшиха зъби, достойни за древна богиня, след което ги пробиха, пробивайки върха във венеца. В същото време самият връх се разпадна на малки нишки, които се завъртяха като витлото на повреден хеликоптер.
  - Как може да се стигне до такава жестокост, наистина ли нямат майка? - помисли си Мирабела. - Кой те е родил жена или хиена! Явно прочели отчаяните й мисли, дяволите изпищяха с гласовете на ято чакали-лешояди, свързани с люпило усойници.
  - Няма майка - баща е Сатаната!
  После намериха ново брашно, загряха бормашината и изрязаха последните зъбци със странно осакатен нож. След това дойде ред на костите. Те бяха счупени с червени, искрящи клещи с висока температура. Всяко моминско ребро поотделно. Нажежените клещи извиха рубинените зърна на момичето, откъснаха нежните й уши и изтръгнаха косъм по косъм. Горящ хиперпламък беше докаран до многострадалните боси пети на момичето и всеки път температурата беше все по-висока и по-висока! Цветовете на непознатия огън се променяха и понякога топлината се заменяше с още по-болезнен студ. Кожата димеше, костите горяха. Изглеждаше, че три сърца щяха да се пръснат, да експлодират като секстилионни бомби.
  Тогава Мирабела изведнъж усети, че изящният й език е пораснал и отново можеше да каже нещо:
  - Смили се за Бога.
  Изведнъж изплува молба, изпълнена с отчаяние, като пчелен кошер. В отговор демоните забиха вили във воина, откъснаха и смачкаха гърдите на момичето по нов начин, счупиха ноздрите й, издълбаха магически красивите й очи!
  - Ти си грешник, по-нищожен от фотон в квазар и трябва да знаеш, че Христос е измишльотина на жалки хора. Истинските богове са едно в две лица: доброто и злото и те са създали цялата вселена, както и хората, по свой образ и подобие. А вие сте грешници и четете създанията, вие трябва да сте роби на висшите сили, изпълняващи всякакви заповеди и търпещи най-гнусните унижения. Ти си нищожен роб, не вярваше в нашето съществуване и сега го изживяваш на собствената си кожа.
  - Сега вярвам!
  - Късен! Нямаш надежда и шанс!
  Мирабел продължи да се измъчва, тя беше чупена няколко пъти подред, изгаряна, след което беше възстановена по невъобразим начин. Тогава воинът беше унищожен по нов начин. Тогава явно на самите дяволи им омръзнало и като го вдигнали във въздуха, го пренесли през подземния свят.
  - Вижте как се наказват непокорните.
  Мирабела видя голи момичета, разпнати на кръстове. Някога красивите им тела бяха ужасно осакатени, от тях капеше кръв. Големи прасета хвърляха кръстове, понякога жертвите падаха и диви свине се нахвърляха върху тях, разкъсвайки женската плът на парчета. Как страдаха тези нещастни създания, някои от бузите им бяха безмилостно жигосани и сълзи, смесени с пот и кръв, течаха. В очите му имаше отчаяние. Те сякаш молеха: невинни сме, смили се над нас. Ние сме стъпкани жертви на нещастна и страстна любов.
  - Защо се наказват тези нещастни хора?
  Демонът удари момичето с нажежен лост с назъбени ръбове по петите с всичка сила, друг дявол счупи коляното на момичето и изрече рязко:
  - Разни дреболии. Единият се държеше с командира, друг счупи скъп тетраплан, третият отказа да прави секс с човек по време на специални учения, четвъртият се оттегли. Тоест, за да стигнете до тук, не е нужно да сте голям грешник или откровен предател, достатъчни са относително дребни провинения.
  - И техните чудовищни мъки никога няма да свършат?
  - И това трябва да решат Всемогъщият Бог и Императрицата. Ако Нейно Величество издаде указ за помилване, те може да бъдат преместени на друго по-малко болезнено място.
  - До рая!? - Лека сянка на надежда проблесна в прекъснатия от болка глас на Мирабела.
  - За вас, предатели, рай няма. Просто има места, където няма да бъдете бити и измъчвани всяка секунда и където можете да продължите да служите на вашите командири след смъртта.
  - Какво очаква хората, чиито престъпления са по-тежки? - почти се задави от вълнение воинът.
  - Ще ви покажем и това.
  Дяволът избоде очите му със сюрреалистична вила, ябълките се пръснаха, изля течност и Мирабела се раздразни, ужасяващата в своята безнадеждност чернота падна върху нея. След това, след няколко секунди, тя възвърна способността си да вижда, въпреки че всяко мигане причиняваше непоносим сърбеж. Те отново полетяха и да ги посрещнат излетяха още по-отвратителни създания. Мирабела ги погледна внимателно. Външният вид е наистина нищожен: гол, обезкосмен и покрит с струпеи череп; очи, горящи с адска светлина; къс, като отрязан нос с черна дупка в средата. И може би най-отвратителното е липсата на долна челюст, вместо която висят и се движат осем дебели пипала във формата на дяволска звезда. И така, той се притисна до Мирабел, впивайки зъби в устните на сатенената девойка (съкровището на нежната любов), дарявайки известната си целувка. Тогава ръцете му с нокти започнаха да чупят женски кости. Мирабела изстена от остра болка в лактите, ставите й бяха смачкани, чудовището започна да увива сухожилия около ноктите си. В същото време през тялото преминаха разряди, нещо по-лошо от най-мощния хиперток. След това всичко изведнъж се възстанови, но болката продължи.
  - Така че, антична мръсница, може би ще пием, за да се опознаем.
  Отлепено от Мирабела, чудовището протегна ръка към чашата и тя моментално се напълни с вино. Образина я бръкна в лицето.
  -Пий! - излая чудовището с гласа на студеното въплъщение на ужаса.
  И тъй като Мирабела не искаше да се подчини, два демона я хванаха за главата, стиснаха бузите й и отвориха устата й. Ужасно горчива течност потече в гърлото на момичето. Мирабела прочисти гърлото си и преглътна конвулсивно:
  - Да отидем на дъното! До дъното! Нека добавим шепа разум към кочана! - Подигравателно си тананикаха дяволите. Когато нещастното момиче погълнало целия запас, стомахът й изведнъж се подул. Отвътре бълбукаше и изгаряше.
  - Тази крастава кучка забременя! Сега ще родиш дете от подземния свят!
  След това течността продължи да се разширява, докато коремът и силният момичешки корем се пръснаха.
  - Така ще бъде с всеки вакуум грешник и грешник!
  Мирабела беше разкъсана на парчета, главата й беше вдигната и нейният футбол започна да се играе. Изключително обидно е, когато те унижават, бият с копитата, опашките като на бухалки и те мятат. Някои от краката бяха намазани с нещо много по-отвратително от тор или дори от изпражненията на животните от световете на боклука. Канализацията попадна в устните й и момичето жестоко повърна. И ако удари гредата, тогава е пълна засада. Главата ми звъни, зъбите ми хвърчат отново и отново, но после пак се затварят. На Мирабел изглежда, че това забавление ще продължи вечно, повече от един месец, започна да расте ужасна трева, стръковете надраскаха отрязаната глава и се изкачиха в ноздрите. В същото време дяволите се смееха лудо, уринираха върху лицето на момичето с неразбираема воня и я хванаха за косата. Въртяха се и се мятаха, но и това спряха, явно на бесовете им е писнало. Взели я, притиснали обезобразената й глава и започнали да я пришиват с тъпа и отвратително ръждясала игла към измъченото й тяло.
  Тогава всичко изчезна, момичето и мъчителите му се озоваха пред яма за боклук.
  - Вие сте бивш член на избрания милион и това трябва да ви е познато.
  Тази миризма на междугалактически "боклук" не може да бъде объркана с нищо, само концентрацията е прекомерна, носът се извива нагоре и нажежена бормашина яростно забива ноздрите, прониквайки до мозъка!
  Можете да видите мокрици, червеи, космати бръмбари и лепкави гъсеници да плуват и да се роят.
  Затворниците пълзяха отчаяно право в ямите; мъже и жени. Приличаха на скелети, покрити с твърди струпеи, а от раните им течеше гной.
  - Леле, ужасно! Мирабела се обърна, главата й започна да се върти болезнено (непознато досега усещане). - Защо тези момчета правят това?
  "Мислеха се за бунтовници, което звучи гордо, но в действителност те бяха просто жалки предатели." Сега гордостта им е унизена. Виждате какво се случва с тези, които не искат да признаят господството на командирите и военните правила над себе си. Сега червеите им гризат костите и това ще продължи вечно, защото императрицата не обича горди хора, особено такива човеци като теб, кучко!
  - Къде са най-големите престъпници от миналото, например Хитлер?
  - И това е, което искате да знаете? Той е престъпник от далечното минало! За него е измислено специално наказание, такова, че не може да се измисли! Ето нещо такова: нещо, което ти, незначителна проститутка, не трябва да знаеш. Ако обаче мъчението не е достатъчно за вас, ние ще добавим още за вас.
  Момичето е удряно по босите й крака, а след това между пръстите на босите й крака са прекарвани специални възли с бодлива тел. Жицата се нагорещи, причинявайки допълнително страдание. Тогава те хванаха момичето с четири куки, две ребра, другите две за краката и опънаха красавицата, докато костите й бяха напълно смачкани.
  Демонът каза самохвално:
  - Имаме много различни видове мъчения. Много мъчители от древността, както и починали извънземни, щедро споделят своите невъобразими изобретения! Искаш ли да отидем до кутията?
  - Не!
  - Все пак ще го получиш!
  Появи се ужасен човек, лице, покрито с брадавици, червена брада на кичури, развалени зъби, воняща уста.
  - Това е Малюта Скуратов. Сега той ще се грижи за теб.
  Появи се странна кутия, наподобяваща музикална кутия. Външно доста красива с кралски гербове. Момичето се опита да се съпротивлява, но силата напусна някога могъщото й тяло. Коварна слабост, по-унизителна дори от болката! Демоните вдигнаха Мирабел и я хвърлиха вътре.
  Музиката започна да свири, шиповете се забиха в бедрата, глезените и врата му. Чуковете удряха по главата, а зъбните колела започнаха да чупят пръсти, ръце и крака. В същото време устата на момичето се отвори и върху езика й се изля гореща течност. Не само топлина, но и мерзост, като вряща гной. Мирабела виеше, коремът й беше опечен от огън, многоцветните пламъци на подземния свят. Музиката свиреше, понякога ускорявайки темпото, понякога забавяйки. Това продължи, докато всичко, което остана от тялото, беше кървава каша, примесена с горещ метал. След това го удрят с чукове, правейки подкова. Странна форма за непознато чудовище, а не за кон: плашещ авангард. Което след това беше разтопено и охладено в течен хелий. Ужас: след огъня в ледената жега. Момичето, пренаситено с негативни емоции, трудно дойде на себе си:
  - Е, как? Като! Страдай, красавице! Това е изобретението на Малюта и Берия! Какво ще кажете да опитате стола на самия отец Мюлер, шефа на Гестапо!
  - Каквито господарите, такива и слугите. - Философски отбеляза Мирабел. Видът на самообладание й беше труден.
  - Вие също трябва да последвате примера на Малюта Скуратов. Той беше много раболепен и учтив към новите си собственици. Но явно нямате търпение да разберете какво се е случило с останалите хора, така че ще ви покажем. Но първо, за да успокоим гордостта ви, ще ви потопим в отвратителен кошмар.
  Мирабел беше вързана с хлъзгави змии и бодливи гъсеници, закачена и потопена в боклука. Почти веднага върху гнойните рани на момичето паднаха червеи и други мерзости. Те гризаха отчаяния воин толкова активно, че няколко минути по-късно от Мирабела остана само един скелет. След това, след като отидоха, "повърнаха" зловонното повръщано: месото беше нараснало учудващо бързо, те отново продължиха да поглъщат тялото на момичето. Но това не е най-отвратителното, но когато те (с различни размери, форми и видове - единственото общо нещо е ужасно впечатление, пълна липса на естетика и хармония в телата, олицетворяващи болест и разложение) пропълзяха в раните, сърбежът беше непоносим. Беше толкова брутално, адски сърбеше, не само съществата тичаха наоколо, но и милиарди бактерии. След известно време самата Мирабела започна да разкъсва тези рани, разкъсвайки артерии и вени. Щом не полудееше, умът й можеше да бъде увреден.
  - Добре, свършвай, иначе видиш ли, копелето е в блаженство. Хайде, мръснице, хващай се за работа!
  Мирабел беше вдигната, метнато й въже на врата и тя беше влачена. Примката от бодлива тел безмилостно я удушаваше, а измъчените й дробове нямаха въздух. И гърбът ми беше измъчван от мигли. Всеки камшик, безполезно произведение на изкуството на изтезанията, има толкова много различни включвания в него: причиняване на болка:
  - Че кучето стиска нашийника. Няма нужда да бъдете упорити.
  Мирабела се озова в пустинята, където видя ужасно изсъхнали хора, много от които особено жени, което не можеше да не причини ужасна скръб. Ето петима много млади момчета, практически деца, които влачат петдесеттонен камък. Това не трябва да се случва според всички физични закони; дяволът, който седи на стремето, ги бие с неутронен камшик, излъчвайки мъничка, разяждаща очите мълния (тази светлина може да бъде гадна) камшик. Вижда се нечовешкото напрежение на всеки мускул, вените са готови да се пръснат, тънките кости пукат. Потта капе от кльощавите, робски, брутално измъчени тела и щом попадне на пясъка, започва да пуши.
  - Това не е кръст, на който да лежиш. Работете здраво и вие самата сте курва. Добротата е наказуема. Мекият характер е твърде твърда почва за отглеждане на семената на успеха! - Демонът го прикрепя към блока. Удари по голото, парцаливо рамо:
  - Тук ще имате отличен стимулант.
  Сега Мирабел трябваше да работи. Момичето е бито безмилостно, карано е и е принудено да носи непосилен товар. Тук твърде впечатлителната воинка изпита различна степен на страдание и то изпълни сърцето й, което никога не бе успяло да се втвърди. Най-важното: беше пълна безсмисленост на извършената работа; техните роби и роби бяха принудени да носят блоковете в кръг, след това да ги вдигнат до върха и след това да слязат. И така непрекъснато. В допълнение, дяволите активно изсипаха горещи въглени, пирони и счупено стъкло, дори натрошени диаманти под краката й (екстрадиция, достойна за султани), изгорени, кървави следи от боси, момичешки крака се влачеха зад Мирабела. Тя сякаш падаше безброй пъти, но тогава ударът на неутронния камшик принуди момичето да се издигне. От докосването на поток от елементарни частици и различни смъртоносни излъчвания на ниво кварк, удари спазъм, беше толкова болезнено, че ме принуди да се движа през Не можех. Напрежението на безграничното страдание, дори като се вземе предвид обичайното натоварване на дивашко обучение, момичето все още не беше трябвало да влачи товар, надвишаващ размера и масата на Хеопсовата пирамида.
  - Ами като работеща маймуна. - попита демонът и се ухили още по-отвратително (въпреки че изглежда по-лошо е невъзможно). "Това все още са само цветя, много по-лоши мъки ви очакват." По-специално, искате ли да изпитате двойствеността?
  - Как е това? - попита с гласа на страдалка Мирабела и веднага получи камшик, разтърсващ по гърба цялото измъчено до краен предел тяло на момичето.
  Демонът се засмя злобно:
  - Да страдаш под няколко форми едновременно. Ще ви разделим на няколко части, като ще получите много по-разнообразна гама от усещания.
  - Не, не искам такава радост!
  - Кой ще те пита? "Демонът извади нещо като хвърлящ лъч, насочи го към Мирабел и дръпна спусъка.
  В следващия момент момичето усети, че има две тела. Единият още влачеше тежък товар, а другият висеше на кръста. И в двата случая: абсолютната пълнота на усещанията беше запазена.
  Мирабела почувства ръцете си приковани към себе си, тялото й стана тежко, тъй като огромни каменни блокове бяха завързани за краката й. За да не се задуши изобщо, тя беше принудена да се издърпа. Дори кръстът провисна от тежестта, здравото дърво се напука, трески се забиха в отрязания гръб. Воинът имаше венец от тръни на главата си. Впиваше се ужасно в черепа, увеличавайки страданието. Всеки дъх беше придружен от болезнени спазми. Птеродактилите сграбчиха дългата коса на момичето, заплашвайки да откъснат скалпа й. Косата ми се дърпаше на различни посоки, главата ми трепереше като камъчета в дрънкалка. И в същото време тя продължи да се напряга, влачейки непосилния камък. Освен това повърхността на пустинята се издигаше все повече. Трудно е да се каже какво причинява големи страдания, но когато се наслагват едно върху друго, се получава такъв "празник" на плътта.
  - Е, как ти харесва? - попитаха момичето едновременно два дявола.
  Мирабела поклати отрицателно глава или глави.
  - Но можем да засилим мъчението, хайде, сладурче, три аспекта наведнъж. И вие бяхте в избрания милион, следователно имате нужда от нещо по-сложно и техногенно.
  Преди Мирабела да успее да мигне, тялото му беше притиснато в плоча. Тогава момичето усети тежестта на космическия кораб върху себе си. Всички черва бяха притиснати, костите напукани, няколко ребра се спукаха. Тогава прозвуча стартовият сигнал и дюзите пламнаха, плазмата, нагрята до много милиарди градуса, изгори плътта. Когато стане толкова горещо, чувството за непоносима жега е такова, че пронизва всяка клетка, изгаря, страда и най-малката частица от тялото. Могъщият космически кораб се откъсна, излетя нагоре и за момент стана по-лесно, но веднага щом Мирабела имаше време да си поеме дъх, корабът избухна и отломките паднаха върху момичето.
  - Браво! - каза демонът, пляскайки с ръце. - Това се казва вечен старт.
  Тогава космическият кораб се появи отново, стъпалата отново горяха, супер горещ огън, после излетя и падна отново. Усещането за необичайност за момент засенчи предишните превъплъщения на ада. Тогава Мирабела започна да възприема отново, всички по едно и също време.
  - Да добавя ли четвърти или това е достатъчно?
  - Разбира се, стига! - Психиката на Мирабела вече е достигнала предела си от терзания.
  - Не, няма да полудеете, това ще намали страданието ви. Имате добра плът, чувствително тяло на момиче, но ние сме в състояние да променим параметрите му и да преместим плътта ви във всяка друга форма. Искате ли да експериментирате?!
  - Пуснете ме, моля! - прошепнаха измъчените форми на Мирабел. Всяка молекула болеше, всеки изместен, зверски измъчен атом на тялото.
  - Е, аз не! Това не ти е достатъчно. В кого бих те превърнал? Мисля, че е метеорит.
  Мирабел беше хвърлена във въздуха. Тя остана себе си и в същото време се почувства като каменен блок. Хаотично, подскачайки от една страна на друга, тя се движеше във вакуум. И тук страданието беше непоносимо. Много звезди изгориха момичешкия метеорит с различни лъчи, от прости до рентгенови и неутронни. Но алфа и гама радиацията бяха особено болезнени. Части от тялото й или се затоплиха, или, напротив, изстинаха. Повърхността се напукваше, цели парчета падаха, а в същото време момичето се чувстваше студено в мъртво безвъздушно пространство, а дробовете й сякаш щяха да се пръснат от липса на кислород. Мирабела страдаше неразделно, превръщайки се в камък, тя не загуби нито капка чувствителност. Понякога в него попадат малки фрагменти от други метеори или се натъква на остри фрагменти от спътници: изкуствени и. естествено. И това също причини непоносимо страдание.
  - Боже, пази ме от тези маниаци, до какво им е стигнала буйната фантазия. Е, наистина, рогатите "зли духове": те можеха да се сетят за такова нещо.
  А дяволите продължиха да правят физиономии, надпреварвайки се кой ще предизвика най-много отвращение. Позволявайки ви да смилате, учетворете мъчението.
  Тук метеоритното тяло започна да се привлича от гигантската планета. Мирабел се изплаши, но не можеше дори да помръдне; въпреки че плътта й усещаше всичко, беше абсолютно безпомощна. Мирабел излетя в плътните слоеве на атмосферата, повърхността й се разтопи, след това тялото започна да се изпарява, просто изгоря в атмосферата. Това стана допълнителен стимул, деветата вълна, в океана от учения. Накрая огненото кълбо беше напълно унищожено и Мирабел веднага се появи в космоса. Въртележката от мъчения продължи, конете започнаха да галопират.
  - Четири вида мъчения едновременно не са достатъчни. Затова ти, проститутка, не опитвай нещо на петия.
  - Отново космос? - попита друг демон.
  -Не, исторически! - Как ти харесват фашистите, приятелю? - Усмихвайки се, дяволът показа три реда криви и изядени зъби. И пипалата на другия демон нараснаха по размер; краищата са заострени.
  - Мразя ги!
  - И трябва да се влюбиш. От една страна, какво мислите за февруари?
  - Съвсем нормални, много талантливи и приятелски настроени хора. - Чрез многостепенна вълна от болка - каза Мирабела. "Въпреки че трябва да си държиш очите отворени с тях." Специално февруари ме подведе. Не, не скъпа! Но и звездите имат петна!
  - Ще бъдеш страхотен хранител. Или по-скоро малък фиденко.
  Миг по-късно Мирабела се почувства като момче на около осем или девет години. Той беше чисто гол, а до него стояха същите голи момчета. Бяха подстригани, беше студено и скучно, наоколо сиви стени на казармата, бодлива тел и кучешки лай.
  Машината беше много глупава, изскубваха бучки косми, но още по-страшен беше зловещият шепот.
  - Сега ще ни заведат в крематориума.
  Когато мъките с косите свършиха, злите фашисти в черни униформи и с поразителна емблема череп и кръстосани кости ги наредиха. Мирабела забеляза колко слаби са децата, всяка кост на момчето, което вървеше пред него, се виждаше, гърбът му беше превърнат в непрекъсната синина с белези и ями. Изведени са навън, валеше сняг, босите крака на детето бяха изгорени върху бялата повърхност, леко оцветена със замръзнала кръв. Камшик премина през редиците, хапещ удар падна върху задниците, едва покрити с кожа, на превъплътената Мирабел.
  - Дръжте се, Фидови същества.
  Ясно беше, че децата се опитват с всички сили и виждах зачервени боси пети наред. Стомахът на Мирабела е празен, гладът гризе червата й, киселината задушава стомаха й. Овчарски кучета тичат към тях с лай, изглеждат луди, устата им се пени. Един от тях е най-бесен и едва не ухапва кльощавия крак на Мирабела. Момиче в тялото на момче е страшно, но онези деца, които се откъсват, биват изтласкани обратно в строя с остри щикове. Накрая ги отвеждат в сграда, от която се носи силна воня. Мирабела и другите деца бяха напълно изстинали и посинели. Първоначално, ходейки със счупени, полузамръзнали крака по горещия стоманен под, тя изпита блажено усещане. После започна да става горещо, а Мирабела затанцува гопак. Устните й прошепнаха еврейска молитва.
  - Смили се за Яхве. Дайте живот на момчето! Или по-скоро момиче! Хвърлете нацистите в Sheol! В разгара на всичко!
  Паренето на краката на децата се засили, много деца вече бяха започнали да пищят и плачат, а миризмата на изгоряло месо стана непоносима.
  Имаше много момчета, те бяха плътно притиснати едно до друго, Мирабела усети докосването на кльощави, пълни, потни тела. Остри плешки я прободоха в кокалестите гърди. Горещ катран падна върху бръснатата й глава и Мирабела изпищя. Чу се смехът на есесовците, подобен на сумтене, след това прозвуча сигнал. Подът започна да се накланя. Децата, стоящи на ръба, бавно, но сигурно се плъзнаха в геената. Момчетата се вкопчиха един в друг, опитаха се да хванат гладкия горещ под, но всичко беше напразно. Дори въпреки цялото страдание, което е преживяла, сърцето на Мирабела бие като картечница.
  Сега е негов ред да се измъкне в подземния свят. Пламъкът го поглъща и следва несравнима болка, кожата бързо изгаря, а огънят облизва костите в сладострастно възторг. Мирабела преживява всяка секунда поотделно, а след това, когато и последната кост се разложи, тя отново се озовава в действие. Историята на ужасите се повтаря отново и отново.
  - Значи вече сте стигнали до петия етап. - Дяволът пречи. - Но това не е достатъчно за вас, трябва да увеличите инерцията си.
  Очите на Мирабела не изразяваха нищо, тя беше толкова обзета от емоции, че не можеше да говори. Предполага се демон с гол, дегенерирал череп.
  - Тъй като се върнахме в човешката история, тогава може би ще повторим отново епизода с германците.
  Какво предпочитате; самолет или танк?
  Дяволският съучастник изсумтя.
  - Разбира се самолетът; много по-динамичен е.
  - Каква плът ще й дадем?
  -Момичетата са най-добрите, мъжете са толкова отвратителни.
  Пейзажът отново се промени. Мирабела се почувства сякаш лети в самолет, кратък момент на свобода и след това беше свалена и падна. В последния момент преди да се разбие, пилотът успява да изскочи от парашута, но щом ремъците са затегнати, следва удар и моментална загуба на съзнание. Те хванаха Мирабел за ръцете и я напръскаха с вода, наоколо се виждаха брутални лица, свастики и емблемата на SS - две мълнии. Дрехите й са разкъсани и момичето с ужас вижда: две обрасли женски гърди. Имаше нещо неуловимо страшно в тях. Гърдите се мачкат, прищипват, дърпат. След това започват да късат колана на меча. Мирабела се гърчи отчаяно, ритайки крака. Удрят я с приклад по главата, след което късат бикините й, като бръкват в интимните й части с мръсни ръце. Мирабела реве като мръсница, чуждо женско тяло влияе на ума. Тя знае какво ще се случи и тръпне в очакване.
  - Каква курва, хванаха нощната вещица, сега изпий чашата на унижението за загиналите си другари.
  Мирабела усети остър кол в слабините си. Започнали неистово да я изнасилват. В същото време двама мъже имаха Мирабел наведнъж. Не беше толкова болезнено: колко унизително, нейният бивш член на избрания милион беше "набит" като последната проститутка. Един мъж смени друг, изненадващо, но сексът, вместо радост, донесе на момичето пълно страдание. Имаше много, много изнасилвачи и всичко вътре в нея беше разкъсано, изпълвайки я с отровно, зловонно семе. Мирабела мислеше, че всичко това ще свърши, но нацистите намериха друго мъчение.
  - Тя е пилот, така че нека лети!
  Вената на Мирабел беше прерязана, след което сухожилието беше извадено с форцепс и завързано за самолета.
  - Ами ето една микс. Излитайте с вашия полет, желаем ви невероятно изживяване.
  Боецът излетя, Мирабел беше дръпната и откъсната от повърхността, само клоните на храста се биеха по голия, загорял женски крак. Най-лошата болка, когато вените започнаха да излизат, предстоеше. Изглеждаше, че младият воин вече е преживял всичко и няма какво да я изненада, но не, сухожилията са опънати и кръвта пръска от очите.
  Самолетът правеше пируети, правеше пързалки, ролби и лупинги. Всичко това разтърси и подмята тялото. Мирабела изрева, а в същото време се измъчиха и останалите момичешки превъплъщения. Тогава боецът започна рязко да се спуска и Мирабела се блъсна в земята, след което беше влачена покрай тръните и потопена във вонящо блато. Всичко това ме накара да възприема страданието: малко по-различно. Изглеждаше, че самолетът никога няма да остане без гориво. Въпреки това, след летене в продължение на усещането като часове, той изгаря светкавично и всичко се повтаря отново.
  Дяволът дори запя с груб, стържещ мозъка глас:
  Жесток, червен цар на ада,
  Има голям ескорт около него!
  И колко добър не си PR,
  Ефектът е точно обратният!
  
  Страшен демон те поздравява,
  Четири рога, сажени дълги!
  Не затова Исус възкръсна
  За да влезе в рая този, който е вкаран от съда!
  
  Ти беше гордо момиче
  Влезе в забележителния милион!
  Сега собственикът е Сатана,
  А мъката е безкрайна - легион!
  
  Какъв комплект - тук ще намерите всичко,
  Има стелаж, игли и огън!
  Когато бъдеш измъчван, ще пееш силно,
  Бог протегна десницата на гнева!
  
  Има и по-съвременни терзания,
  Самолет и танк са на вашите услуги!
  Ние тъпчем, искаме чест,
  В Ада има ред - не хаос!
  
  Ти беше мек от доброта,
  Сега животът е в лайна за това!
  Не е нужно да си свята овца
  За кротките няма място на Земята!
  
  Всеки глупак ще разбере морала
  Пътят към успеха е насилие, зло!
  Заповедта е дадена - да отидем на поход,
  Води се война - имате късмет!
  
  Един пацифист не може да оцелее
  В крайна сметка, без меч, вие сте напълно слаби!
  Фашистът беше смачкан в пясъка,
  И вече няма проблеми с него!
  
  И ти си красавица - това е проблемът,
  Реших да плача - това е всичко!
  Това е цената на любовта
  Всичко друго е прах - лъжа!
  
  Е, сега отвори очи,
  В ада плътта гори и стене!
  Бушува в тялото: буря, гръмотевична буря,
  И не можеш да преодолееш болката!
  
  И което е по-лошо, какъв е целият страх,
  Няма да има край - никога!
  Няма да спаси: нито Бог, Аллах,
  Очакват ни поредица от мъчения!
  Колкото и да е странно, тези думи, вместо да довършат Мирабела, я съживиха. Тя беше много чувствителна към неумели рими.
  - Ти дяволът говори в поезия. Значи не всичко е наред с вашите рога! - Воинът дори намигна, вперил очи в измъчените тела.
  - И аз виждам квазари за теб! Реших да го взема с каране вместо да го мия. Оценявам очарованото чувство за хумор, къде трябва да бъде назначена нейната вакуумна проститутка сега в седмата форма на мъчение? Може би в хиперядрен реактор?
  Демонът раздвижи възлестите си пипала.
  - Седем е свещено число и трябва да е нещо грандиозно. И то такова, че страданието прелива мярката.
  - Тогава предлагам вариант - супернова, тя ще изяде мръсницата отвътре.
  - Страхотно! Слушай Мирабел - дано побелееш! Имате специалната чест да изпитате това, което предлагаме само на най-известните престъпници и бунтовнически лидери. Бой се и се покай, враже Господен!
  Тогава очите на Мирабела започнаха да се въртят и тя се озова в центъра на непрекъснат пламък за милиарди долари, сега цялото й тяло се разтвори в него и воинът усети ужасяващата топлина с всяка молекула, всеки вибриращ кварк, всеки нуклон от тялото й, което беше станало невероятно гигантско. Това, което усети, докато се гмурна в ада, беше само тихото бърборене на бебе в сравнение с гласа на разярен архангел. Това засенчи всички други форми на мъчение. Мозъкът на момичето сякаш набъбна, едновременно усещайки квинтилиони кубични километри гореща плазма и, което е дори по-лошо от хиперплазмата, процеса на сливане на кварки и преони (частиците, които изграждат кварките). Сега тя разбра какво е истинско усещане за болка, което няма аналог в цялата Вселена. И все пак дори това не беше границата, интензивността на страданието нарастваше - квазарната звезда преживяваше прераждане. Какво е експлозия на квазарна супернова - сто милиарда квинтилиона водородни бомби: пуснати на едно място. Но нито една психика не може да смели всичко наведнъж. Мирабела потръпна, в мозъка й настъпи ступор, последното прераждане я довърши.
  Роботът за мъчения погледна нейното безпомощно, но все пак прекрасно тяло, компютърът каза:
  - Киберподземният свят я довърши.
  - Е, ще трябва да върнем малкото човече.
  Мирабела дойде на себе си: всичките седем ипостаса на невъобразимата вселенска империя на мъките, основана на най-модерните технологии, угаснаха, дяволите гърмяха гневно.
  - Ти си късметлия. Самата императрица се застъпи за вас, мъчението свърши, но ако дойдете отново при нас, ще бъде същото, но хиляди пъти по-силно и по-изобретателно и най-важното - за безкрайни милиарди години. Сега се запознайте с електронния Hyper Angel of Hell!
  Пред Мирабела се появи размазан образ, който веднага въплъти концентрацията на всичко ужасно, болно, смъртоносно: всичко беше толкова отвратително, че воинът си спомни: само дузина извити като тирбушон рога, разкъсани брадавици и ужасно възпалени язви. Тогава остър пръст прониза момичето; Ако не беше в кибер-подземния свят, тя щеше да умре веднага от такава операция, тъй като пиронът се разпадна на милиарди игли, изгарящи тялото. Мирабел беше пробита от задните части до тила. Тя беше отнесена нагоре, парещ пламък отново бушува около нея, усти проблеснаха и накрая лъч светлина проряза очите й.
  - Докато вакуумният предател е на свобода. Ще се видим скоро! - каза хиперангелът на ада. Мирабела отново припадна, когато съзнанието се върна в главата й, каза нежен женски глас.
  - Да, шокирана е. Това е прекомерно наказание за човек. Освен това, много способен войн!
  - Прав си, както винаги, Хипермаршал! Но трибуналът знае по-добре как да се справя с предателите! - разтърси разголената красавица роботът мъчител. - Докато си свободен, за момента.
  Момичето беше в шок и мигаше често, лицето й посиня, очите на лицето й потънаха.
  Маршал Мария Гърмяща змия се опита да утеши момичето, в ръцете й се появи чаша за вино с изумруден сок:
  - Пий, красавице моя! Надявам се това да ви помогне да се опомните.
  Мирабела пи и се почувства много по-добре. Розовият цвят се върна на лицето. Момичето попитало:
  - Какво ще стане сега с мен! Наистина ли ми остава само болка? А болката е безкрайна...
  Пред момичето се появи образ на друга очарователна красавица в луксозен скафандър. Това беше ултрахипермаршалът на отдел "Нежна любов" Анастасия Стрелецова, известна и плашеща за всички поданици на империята (може би с изключение на императора). Външно изглеждаше много красиво и светло, впечатляващо момиче, пълно с чар и страст. Наистина Стрелецова беше много любвеобилна, обичаше да прави любов с няколко мъже или извънземни от всякакъв вид едновременно. В същото време тя се отличаваше с голяма, просто невероятна изобретателност в причиняването на болка.
  Въпреки това не това я интересува в момента:
  - Знаете ли, вие извършихте тежко престъпление и бяхте осъден на доживотен затвор с престой в антивойските! Това означава, че винаги ще изпитвате силна болка и нито веднъж няма да имате възможност да се насладите, да се отпуснете или да си поемете дъх. Нямате право дори да заспите, нямате развлечения и тъй като няма да остареете, това може да продължи дълги, болезнени хилядолетия. Обикновено към такива като теб не се проявява милост!
  - А след победния край на войната?! - плахо и надеждно попита Мирабела.
  Хипермаршалът, ухилен със зъби, искрящи като хиперплазма, изхвърлена от лъчехвъргачка, отговори:
  - В такъв случай, разбира се, имате шанс, но най-вероятно те ще бъдат помилвани. който беше затворен преди теб, скъпа моя. Като цяло, не разчитайте на милостта на императора или императрицата!
  Момичето наведе глава, перлена сълза се търкулна по изящния й нос:
  - И все пак обичам родината си!
  Анастасия Стрелецова се усмихна още по-широко:
  - Знаем го! Вие сте искрени и верни на дълга! Затова, по волята на най-великата императрица, ние ви даваме шанс да служите на Отечеството! Готови ли сте да поемете важна задача?
  Мирабела кимна пламенно, нямаше душевни сили да скрие радостта си:
  - Да, разбира се! Искам да служа на отечеството си всеки ден и час, като храбър войн и верен войник.
  Анастасия понижи тембъра на гласа си някак театрално:
  . ГЛАВА Љ 12.
  Янка продължи шепнешком:
  - Вторият проблем е, че водородната бомба произвежда силна радиация, която убива всичко живо!
  Садат присви очи и попита:
  - Радиацията като отрова ли е?
  - Не! Много по-страшен! - Янка завъртя очи за убедителност. - Това е нещо, което може да накара и най-буйното въображение да потръпне. Невидим, без цвят и мирис, но смъртоносен дори за хлебарки!
  - Магията на подземния свят?! "Изсъхналите кафяви тела на момчетата веднага започнаха да треперят, а в очите им имаше истински ужас.
  - Не! Наука отвъд магията. Физиката в услуга на човечеството. - Янка искаше да разпери ръце, но влакнестото въже, което ги крепеше, му попречи.
  Али отбеляза:
  - Науката е скучна! Не знам, но колко ни даде?! Какво изобщо означава думата наука?
  Янка вдигна рамене:
  -Все още сте на много ранен етап от развитието на цивилизацията. Освен това се намесват различни ордени и религии.
  Садат се съгласи:
  - Представителите на ордена "Ядосан Бог" вярват, че всички учени служат на Сатана и ги изгарят. По едно време те ловуваха вещици, но след като броят на красивите момичета значително намаля, кралете, султаните и кралете трудно успяха да ги убедят да спрат безчинствата. И сега истината е, че мъченията не са необичайни, особено за робите. Но по принцип може да се живее.
  Жените робини наистина често били бичувани. Те бяха специален широк камшик, за да не режат кожата, дори мъжете го получиха. Изобщо не пощадиха порасналите момчета.
  - Освен фаталната, в която всички вие не живеете, вие не живеете, защото не можете да го наречете живот! - запя Янка.
  Камшикът изсвири, но ударът не падна върху тялото на многострадалното дете. Надзирателят изглежда само искаше да сплаши момчето. Самият той все слагаше ръка на ухото си, издавайки любопитство.
  - Престани с бърборенето! - измърмори той.
  Садат попита:
  - Знаете ли как да пишете?
  - Със сигурност!
  -Можете ли да опишете как се прави водородна бомба?
  - По принцип мога, прочетох го в интернет, но не знам всички подробности. И като цяло е толкова трудно, не напразно повечето страни в света искат да станат ядрени сили, но не могат да го направят. Дори например Индия, богата на природни ресурси страна с население от повече от един милиард, отне петнадесет години, за да създаде атомна и водородна бомба. Така че вие и вашият плуг: няма да получите такова оръжие толкова лесно. Освен това трябва да знаете много технически подробности. Водородната бомба е набор от сложни елементи и уникални материали. Необходими са плутоний и уран - 235. И като цяло свят, в който управляват султани и цари робство; Със сигурност е твърде рано да се овладеят такива оръжия.
  Али отбеляза:
  - Нашият монарх с такава власт вероятно е унищожил цялата планета! Не, не бива да дразниш тигър с женски гърди.
  Садат се съгласи:
  "Може би такива оръжия наистина са твърде здрави за местните владетели."
  Янка се пошегува:
  - Какви свински рога! И магарешките зъби!
  - Това е точно сравнение! - съгласи се Али. - Не бива да рискувате, но как да влезете във вашия свят?
  - Не знам! Може би демоните могат да се прехвърлят! Макар че злите сили затова са зли, за да не бъдат благосклонни към такива нищожества като хората. Как обаче ние самите се отнасяме към хлебарките?
  Садат сбърчи загорялото си чело и попита:
  - Тези същества като котки ли са?
  - Без насекоми!
  - Аз лично обожавам пеперудите!
  Янка поклати глава:
  - Пеперудите са добри, но има и комари, както и други твари, които жилят и измъчват хората.
  Садат сви рамене и отбеляза:
  - У нас ги няма. Но казват, че на север има такива гнусни, жилещи насекоми! Но какво ще стане, ако нашите драскотини от миглите също са били издъвкани от членестоноги? Това би било ужасно!
  Янка отново благодари на Всевишния, че поне няма подлост на този свят. Спомни си пътуването си на север, как комарите почти го изядоха. Дори не е ясно защо Бог е създал такава мерзост, очевидно за да дразни хората отново. Джунглата също е пълна с всякакви гнусни неща и други боклуци. Вярно, Янка никога не е бил при тях, гледал ги е само по телевизията и интернет. Изглежда обаче, че има места и на тази планета: където цари всякаква мерзост.
  Момчето поклати глава и отметна с лакът русата си коса от челото (ръцете му бяха вързани). Въобще защо няма щастие на Земята. Или е студено, или е горещо, трябва да учите дълго и досадно в училище, а през зимата често вали сняг. Много трудно се почернява, а цитрусите предизвикват алергии. Това е светът! Как живеят старите хора? Като цяло, това е кошмар, животът не е нищо друго освен мъчение. Янка се чудеше дали приживе ще успеят да измислят еликсира на вечната младост? Или някакъв вид радиация против стареене?
  Все още има надежда за това! Не исках да страдам и да стена както правят старите хора.
  Като цяло от човешка гледна точка Бог е много жесток, щом е допуснал такова страдание за милиарди хора. Процесът на стареене обаче: безмилостният Яхве не само го е позволил, но и сам го е стимулирал. Както беше казано след потопа: дните им да бъдат сто и двадесет години! По-голямата част от хората обаче не доживяват до тази възраст! Дори стогодишните хора са рядкост; много от тях вече са грохнали дядовци на шестдесет години. Изобщо такава подигравка с човек е пресилена! Е, не можете да причинявате това на собствените си деца! В крайна сметка това е изтънчен, покварен садизъм, бавно да убиеш собственото си дете и дори да го превърнеш в грозен човек. И какъв е Бог след това, създателят на всичко! Като недорасло момче Янка много мисли, анализира и си вади изводи. Първото му самостоятелно момчешко заключение е, че Бог няма! Вселената се управлява от безмилостния, сляп закон на еволюцията и естествения подбор.
  Вярно, той видя демони, които хвърлиха него и приятелката му в друга вселена. На пръв поглед това доказва съществуването на Бог. В крайна сметка, ако има дяволи, значи има и ангели. Има ли светлина, значи има и тъмнина! На пръв поглед това е аксиома.
  - Но го нямаше! - каза си Янка. Той тропна с крака няколко пъти, за да изтече кръвта и да отслабне непоносимият сърбеж в натъртените боси крака на детето.
  Всъщност еволюцията по принцип би могла да породи свръхсъщества като демони и ангели. Докато четеше, един известен писател има еволюцията на хиперплазмата! Наистина, постепенен преход от просто към сложно, увеличаване на ентропията.
  Един вид укрепване на ума и неговото модифициране с развитието на прогреса! Защо, например, вакуумът, енергията на звездите, импулсите на пулсарите, различни пукнатини между светове и паралелни вселени, не пораждат свръхсъщества от различно ниво! В крайна сметка това по принцип е напълно възможно. Ако вярвате в теорията за спонтанното зараждане на живот, тогава защо да не повярвате и в хипотезата за спонтанното зараждане на демони, демони и евентуално ангели. По-специално, според фолклора на Древна Рус Бог и Дяволът са създали Земята заедно. Древните руснаци вярвали, че Дяволът е вечен, също като Бог.
  Мъжете често се молеха и на Христос, и на Сатаната! Дори имаше една древна поговорка: Молете се на Бога и се кланяйте на дявола! Така че присъствието на демони: в никакъв случай не е факт, че има грижовен създател.
  Възможен е и друг вариант. Откъде му хрумна, че това са демони? Може би това са представители на някоя суперцивилизация, които се забавляват по този начин... Като малки деца на игрова конзола: с размерите на Вселената!
  - И какво? Може и да е! - каза си Янка.
  Ако се замислите - логично е; представете си суперцивилизация! Всички материални нужди са задоволени, вечният живот, безсмъртието са станали реалност, няма желание да завладеете други светове и да превърнете Вселената в рак! В крайна сметка не всички видове имат късмет: те обичат да доминират над другите. В противен случай вселената щеше да бъде унищожена отдавна в ужасни войни. Представете си дуел между две или повече суперцивилизации! Война, използваща такива видове оръжия: че физическите закони са условности, те се променят като програми за компютърни игри...
  Как можете да се забавлявате, ако не като играете с други извънземни? По някакъв начин хората обичат да си играят с котки, кучета, плъхове. Същата котка се забавлява, играейки с мишка, което показва развит интелект. Стана ли Янка мишка?
  Свръхцивилизация го хвърли в друга вселена! За нея това е едно парче торта! Или може би дори не съм го изоставил! Може би всъщност е като във филма "Матрицата", в някаква виртуална реалност. В крайна сметка дори вкусът може да бъде предаден от електрониката. Това напомня за добродушния Шварц във филма Total Recall. Да, американците умеят да снимат, имат много добри идеи. А анимационните филми са просто страхотни, особено тези на Дисни. Той обича американски анимационни филми, те имат много интензивен сюжет, активен и колоритен сценарий. Изобщо няма нужда да броите; че в САЩ живеят глупаци. Америка е съставена от най-добрите умове, събрани от цял свят. И Холивуд е нещо! Истината, която пишат американските фантасти, не е важна. Например Стивън Кинг, екранизациите не са лоши, но представянето на текстовете е слабо. Самите интересни идеи се развалят от тежката, вискозна презентация. Няма по-добри американци за гледане от това за четене. Ето го филма: Нощна стража е такава глупост! Четенето обаче също не е интересно!
  Сега, ако Дъгата на Армагедон бъде направена във филм, би било страхотно! Такова готино парче. И битките са просто супер, неистова динамика и всеки път нещо ново! Това е еманципация за вас - какво не е бой, пак сензация!
  Ставаше все по-тъмно и по-тъмно: здрачът на този свят наближаваше. Нощта обаче се очакваше да е лятна, топла!
  Али попита Янку:
  - Имате ли собствена къща?
  - Да, разбира се! Или по-скоро апартамент! - бързо отговори момчето.
  - Голям ли е?
  - Не е добре! Бих искал много повече! - каза със съжаление Янка. - Апартаментът е двустаен, имам и малка сестра.
  - Не твърде много! Именията са тесни. Ако станеш наложница, можеш да живееш в харем, в меко легло. В противен случай ще трябва да прекарате нощта в робска казарма. Което означава да бъдеш окован за през нощта.
  Садат отговори:
  - Веригите са скъпи и затова не оковават всички! Само най-опасните роби, нас момчетата, няма да ги има!
  Янка отбеляза с въздишка:
  - Малка утеха!
  - Но все пак по-добре, отколкото във вериги. Повярвайте ми, това е страховито. - вдигна рамене Садат. - Аз например седях на верига, в окови и знам какво е. Особено ако гърбът ви се изкриви в процеса.
  - Как е това?
  - При изнасяне на главата към краката и извиване на ръцете. И те могат да го направят в тази форма; оставете за една седмица.
  Янка поклати глава:
  - Това е ужасно!
  - Със сигурност! Трудно е да си представите нещо подобно, ако не сте го изпитали сами! - изплю встрани Садат. - Но като цяло предлагам следното: дръжте се тихо, без да излагате гърба си на нови удари на камшика.
  Янка се съгласи:
  - Това е най-доброто! Само експозицията ще бъде временна.
  Янка добави:
  - Може би ще мълчим!
  Накрая стигнаха до кула с триметрова палисада. Робите бяха въведени вътре и им беше позволено да се доближат до потока. Вързаните ръце бяха освободени, какво удоволствие беше да ги движа отново. Въжето остави следи и синини и беше трудно да сгъвам пръстите си.
  Янка с радост изплакна устата си и охлади болните си крака в хладка вода. Измих си подмишниците. Другите момчета също се изплакнаха; тийнейджърите обикновено са по-чисти от възрастните. След което робите не са били хранени особено добре. Тъй като регионът беше тропически и плодовете растяха през цялата година, те формираха основната диета. Като цяло растителната храна не я задоволяваше, Янка много искаше месо, но ако го поиска, рискува да получи нов удар. След което робите бяха откарани в леглото, като нощта не се очакваше да бъде особено дълга.
  Робите заспаха на клоните, нямаше одеяло, но беше леко хладно и момчетата побързаха да се заровят в листата. Янка обаче не можела да заспи. Страните и гърбът бяха нарязани от камшика и беше болезнено да лежа върху тях. Уморените крака го боляха, счупените подметки пукаха, кръвта течеше и като цяло момчето се чувстваше разбито. Сега той е роб! Нищожно същество! Просто червей. И наистина ли цял живот ще трябва да търпите побоища, напрегнато тяло и празен стомах? Как можеш да живееш така и да страдаш вечно?
  От друга страна, не трябва ли да се опитаме да избягаме? Но къде? Освен това днес просто нямам сили да направя нищо! Мускулите ми са в стачка, прасците ме болят особено, а китките ми са протрити от въжето. Освен това сигурно ще го хванат и въпросът няма да се ограничи само с напляскване. Няма дори елементарен план: къде да се скрия, как да оцелея в чужда вселена като избягал роб... По-добре е да свикнеш, да се вгледаш по-отблизо и да уловиш подходящия момент.
  Мислите в главата на момчето напълно се объркаха и той падна в бездънна мастилена бездна. Умората беше толкова голяма, че Янка практически не сънува, само понякога се появяваха накъсани образи на нещо страшно, но той не реагираше.
  Те събудиха робите рано, гърмежът прозвуча и камшик удари босите им крака:
  - Събуди се, кучко племе! - изкрещяха надзирателите.
  Сънят беше сравнително кратък и не възстанови напълно силите ми. Момчетата и другите роби бяха откарани до потока, за да се измият. Съвсем небрежно като животни им наляха лека вегетарианска закуска във ваните (и ги насърчиха, за да ядат по-бързо) и следващата формация. Предстоеше нов преход.
  Али попита:
  - Как СПА?
  - Страните ме боляха, но имах такава почивка, дори и да не беше достатъчно!
  - Какво сънува?
  - Не си спомням! Прекалено съм уморен, за да мечтая!
  - И сънувах, че съм войн, яздящ кон и посичащ всички врагове. И дори самият султан ме награди със златна верига.
  Садат го прекъсна:
  - Точно веригата! Робски символ!
  - Но е златен! И тя също носеше голям изумруд! Това е размерът на моя юмрук! - каза момчето с извиване на мазолетата си ръка.
  - Всичко това са мечти! Очаква ни труден ден! Ще трябва да изкачим планината.
  - Както и да го търпим. - каза Янка.
  - Да видим! Явно няма да ви е сладко, а и на нас.
  Колоната продължи. Пътят пред него беше дълъг и много труден.
  Янка вървеше заедно с всички, леко накуцвайки, краката на децата бяха счупени. Вярно, през нощта валя по пътя и ходенето стана малко по-лесно! Колко хубаво е да се плискаш през боси крака, през топли локви и да усещаш движението на вълните. Момчето мислеше да стане флибустиер. Преследвания, битки, абордажи! романтика!
  Спомнете си времето на Морган, Флинт, капитан Блъд. Тук е особено интересен Холивуд с различни зрелищни снимки.
  Пирати! Самата дума означава: ловец на късмет! В този свят: никога преди не беше виждал пистолет. Защо ще се бият само със саби, саби, саби! Така че е още по-добре без примитивни пистолети да блокират ушите ви.
  Както се казва: къде ти е черният пистолет?
  На голямата къща за каляски!
  Искаш ли водка и цигари?
  Специално две опаковки!
  Янка попита как според него Садат е по-умен:
  -Има ли пирати на вашата планета?
  Той отговори ядосано:
  - Това е напълно достатъчно доброта! Вярно, далече е оттук до морето, но там всичко гъмжи от такава доброта.
  - Пиратите имат ли пушки?
  - Оръжия?
  - Огнестрелни оръжия!
  - Точно като във вашия свят! Не какво, не че не! - Садат поклати глава, за да се увери. - Това още не е измислено!
  - Значи, както в древността, един меч до кръста и в битка!
  - Да, така изглежда! Е, мисля, че разбирате това!
  Янка попита:
  - Вие самият бихте ли искали да станете пират?
  - Как да кажа! Това не беше детската ми мечта, но все пак по-добре от гниенето като роб. Въпреки това има шанс да се качите на галери. Там е много трудно за роб, но с късмет... - Садат неволно потрепна, напрягайки за няколко секунди втвърдените си от упорита работа мускули, опитвайки се да скъса въжето.
  - Четох за това! - издиша Янка и изкриви лицето си; Натъртих палеца на десния си крак на грапав камък.
  - Току що го прочетох! Уф! Въпреки че знаете: не всички роби имат шанс да станат пират, дори и да са сръчни и силни. - Садат сви устни на тръбичка.
  - Защо?
  - Повечето пирати не са хора!
  Янка подсвирна:
  - Дали е така? Нито хора!
  - Това е! Същества като големи кафяви хибриди на жаба и лилия. Те са отлични плувци и могат да останат под водата дълго време. Този вид са предимно пирати! И действа много жестоко. По-специално, те задължително подлагат всички пленници на мъчения, а не за да разберат тази или онази информация или да се забавляват. Те откриват нивото на смелост, дали си достоен да се наречеш мъж. Жените обаче също са измъчвани. Можеш ли да издържиш без да крещиш? Рядко някой ги преживява. Имало едно време изобщо не е имало живот от пирати, те са имали неразделно командване на моретата. Но наскоро управляващите, обединени (което е рядкост), ги принудиха да направят място.
  - Така наречената всеобща солидарност! - каза радостно Янка.
  - Нещо такова! От другите видове само елфите се отнасят мило към хората, въпреки че като наемници са способни да убиват добре!
  - Никога преди не съм виждал елф!
  - На нашата планета те са рядкост! Но със сигурност ще се срещнат в столицата. Трябва обаче да внимавате, особено с мъжете, те са много алчни за сладки момчета. И не търпят откази!
  - Ще взема това под внимание! - Янка потръпна, въпреки че капки пот покриха тялото му и го поби студ.
  - Но ако попаднете в харема на елфа, ще живеете щастливо досега. Елфите се отнасят добре с робите и няма да ви бият за всяко малко нещо. Елфите обаче са повече от мъжете и те също обичат момчетата.
  - Макар и слабо, това е утеха! Но можете да оцелеете. А с жена е много по-приятно!", съгласи се Янка.
  - Само по-късно: когато брадата започне да расте (елфите я мразят), те могат да я продадат на човек или джудже, а това е наистина лошо. Виждал съм гном само веднъж и мога да кажа, че това са типове извън този свят. Вярно е, че в нашия свят няма селища на гноми и информацията, която имат, е различна и понякога противоречива.
  - Колко противоречиво?
  - Няма да разбереш! Независимо дали са добри или зли! Гномът не е човек и не се държи като човек. Говори се, че са канибали и обичат прясно женско месо. Освен това момичетата се варят живи във вряща вода, а преди това се бичуват с невероятно люта трева, за да стане месото по-вкусно.
  - Какви ужасии! - поклати глава Янка - Все пак жената е предмет на гордост и всеобщо преклонение.
  - Уви, това са правилата! И не можете да се измъкнете от него. Не можеш да искаш човечност и доброта от нечовеците!
  Янка вдигна рамене:
  - Не можете да изисквате човечност, но мисля, че е възможно да изисквате елементарно съчувствие!
  - Нека жертвата говори на тази тема с палача. "Садат хвърли камък нагоре с крак, след което посегна към носа си с палец. - Готов съм да се обзаложа на пет клика, че не можете да направите това. - внезапно смени темата момчето.
  - Не защо, мога! - Янка по същия начин докосна носа си с бос крак, оставяйки кървава ивица по него.
  Садат подсвирна:
  - Е, ти си чук! Нашият човек! Е, добре, на спирката можете да ме разбиете на парчета. Силно ми е челото, ще издържи!
  - Вярвам в това! Но ако искаш, лесно мога да ти простя!
  - Не! Дълговете трябва да се плащат! Не бих ти простила!
  - ДОБРЕ! По дяволите, такова малко нещо!
  Пътят тръгна нагоре и ходенето стана много по-трудно. Освен това самата пътека вече не беше от едър чакъл, а от остри планински камъни. Сега всяка стъпка за Янки се превърна в истинско мъчение, босите му крака бяха безмилостно изгорени. Други момчета също изпитваха дискомфорт, но кератинизираните, винаги боси детски крака издържаха на натоварването, мазолите не се страхуваха от пътя. Възрастните роби носели груби обувки. Така че най-трудно беше за Янка, която все още не беше свикнала с такъв "екстрем". Той почувства; Беше като ходене през бамбукова горичка по петите ми. Краката, удряни в остри камъни, кървяха все повече и повече, капчици кръв се утаяваха. Али забеляза това:
  - Ти си проклет брат! Веднага става ясно, че не сте имали навика да ходите боси. Няма да издържиш дълго така!
  С мъка сдържайки стоновете си, Янка измърмори:
  - Уви! Просто живея в столицата и само цигански деца ходят боси! Ако ходя боса по улицата, може да ме глобят! Въпреки че не, все още съм непълнолетен.
  Садат кимна:
  - Разбирам! Имаме деца на благородни благородници: дори у дома те се опитват да носят сандали, за да не изглеждат като боси роби. Това са предразсъдъци. И тогава, ако се случи да попаднеш в робство, става много трудно. Виждам обаче, че имаш тренирано тяло. Може би можете да ни кажете нещо интересно. Ти наистина не си войн, нито благороден човек!
  Янка, свивайки се от болка, отговори:
  - Уча в цирково училище. Това означава, че трябва да е сръчен и силен.
  - Какво е цирк?
  - Много интересно зрелище. Основната му цел е да забавлява хората. Подарете им усмивка и добро настроение!
  Садат се съгласи:
  - И какво? Това е невероятно! Добро настроение! Добре, какво друго имаш? Например, можеш ли да летиш?
  Янка се усмихна болезнено:
  - Да, разбира се! В това отношение ние сме асове! Например, има самолети, които могат да натоварят до петстотин души наведнъж. След това ги преместете със скорост тридесет пъти по-бърза от най-бързия кон.
  - Еха! Въпреки че в нашите приказки има и такива бързи коне! Ледената ръка и Махмуд препускат в галоп. Чалмата на Махмуд падна. Той вика: спри, да се обърнем и да го вземем. Той му отговори:
  - Докато ти крещеше, петстотин мили вече бяха прелетели. И сега са всичките хиляда.
  - Колко струва една миля? - попита Янка.
  - Около една и половина хиляди мои стъпки! - отговори Садат. - Като цяло не много!
  - Това означава повече от хиляда километра! След половин минута! Интересна приказка. Да, все още нямаме такива самолети, но имаме ракета. Тези, които летят до други планети, могат да достигнат приблизително тази скорост. - забелязах Янка. - Но като цяло не всяка приказка може да бъде поддържана и това важи особено за научната фантастика. Човешките фантазии са наистина неограничени!
  Садат се съгласи:
  - Типично тиранин: безгранични амбиции и ограничен ум! Това обаче е характерно и за обикновените хора.
  Старата Янка, стъпвайки така, че ранените й крака да стоят на по-малко остри камъни, измърмори:
  - Честността е избирателно понятие! Вселенска измама! В този случай обаче не лъжа.
  Али попита шепнешком (въпреки че този път надзирателят показа изненадващо снизхождение):
  - Значи можеш да пътуваш в други светове?
  Янка поклати глава:
  - За съжаление не! Хората успяха да посетят само една Луна. Дори полети до Марс: засега чиста научна фантастика. Като цяло изследването на космоса върви много бавно, да не говорим за бързото развитие на компютрите. Но хората продължават да тъпчат планетата си.
  Садат философски отбеляза:
  - Това е така, защото имате много държави и народи. Планетата трябва да има един собственик. Само в този случай е възможен напредък, а цената няма значение.
  Янка се съгласи:
  - Имаше герои, които искаха да обединят човечеството, но нещо винаги ги спираше. Или кратък живот, или силни противници. Освен това твърде често тронът на великите се заменяше с незначителност. Трябва да се каже, че в демократичните страни възникнаха проблеми с лидерите. Например Джордж У. Буш имаше изключително ниско ниво на интелигентност и лоша памет. Е, фактът, че Америка затъна до степен да избере чернокож за президент, е пълен позор. За такава държава, направете такова "ужилване"! Като цяло, народни избори: това също не е най-добрият начин за избор на власт. Въпреки че може би по-добре от монархия.
  Садат съобщи:
  - В Ордена на разгневения бог суперграндмайсторът също се избира от съвета на кардиналите. Всъщност, преди всички важни монарси са били архикардинали, но сега всичко се е променило.
  - В какъв смисъл?
  - Кралете искат да управляват, а не да бъдат марионетки на ордена. Това обаче е съвсем естествено, който иска да е под някого! Обаче не знам подробности и интриги! Може би ще бъде така, а може би ще е различно! "Садат стъпи с грубата си пета върху остър камък и накуца, а дебелата му кожа беше ясно прободена.
  Янка изстена тежко. Изкачването стана по-стръмно и камъните по-остри. Момчето изпитваше истинска болка, сякаш го изгаряше с нажежено желязо. Той няколко пъти се опита да говори с другарите си, но това вече не можеше да донесе облекчение.
  Мъченията стават все по-тежки, следите стават кървави. Накрая момчето не издържа и падна на колене. На гърба му падна камшик. Янка успя само да изхлипа:
  - Имай милост! Имай милост!
  Към тях се приближи търговец:
  - Какъв е този шум!
  Надзирателят се обърна:
  - Виждате ли, великият Ахмед, това момченце, не иска да отиде по-нататък!
  Робовладелецът с престорената ласка на лисица, която мами петел, попита:
  - Защо не отидеш, мило дете?
  Янка изстена през сълзи:
  "Напълно загубих краката си и не мога да ходя, особено по такива остри камъни!"
  Ахмед се усмихна:
  - Добре момчето ми! Ако не можете да ходите, просто ще ви набият на кол или ще ви отрежат главата.
  Янка много искаше да живее, той отчаяно се опитваше да убеди търговеца в своята полезност:
  - Сложи ме в количката! След това, когато краката ми се оправят, ще отида отново! В крайна сметка това ви е от полза!
  - Как? - попита Ахмед.
  - Можете да ме продадете на пазара! И така се оказва: ти ме нахрани за нищо! - каза момчето, хлипайки.
  - Колко големи са доходите ви? Какво друго можеш да направиш, освен да те продадат в някой харем?
  Янка, усещайки прилив на вдъхновение, каза:
  - Знам игри, милорд! И много интересно! Ако ми позволите, ще ви изрежа фигури с нож: за една много интересна игра. Почитат я като особено изкуство много от най-мъдрите хора у нас.
  Ахмед се приближи, миришеше на силна пот, на дебело, но мощно тяло:
  - За игри говориш! По принцип знам само една игра, когато хвърлят зарове. Но ако не лъжеш и харесвам играта, може да ти спася живота. - Търговецът потупа момчето по косата. "Жалко е да загубиш такъв красив мъж. ДОБРЕ. ние ще ви дадем инструментите. Нека Гертруд да погледне краката ти.
  Янку беше отвързан и отведен до каруцата. Към него се приближи около тридесетгодишна жена с черна коса и тайландско лице. Тя много внимателно, почти без да причинява болка, изми кървавите крака на Янки. Натъртените крака на момчето, които още не бяха успели да се втвърдят, представляваха жалка гледка. Как бяха счупени, нарязани, нито едно живо място. Остри камъни превърнаха подметката в каша. Жената поклати глава.
  - Леле, как си се нарязала бейби! Просто зловещо! Е, какво да правя с теб!
  Янка отговори:
  - Какво да правя! почерпете!
  - Е, добре, ще те намажа!
  Жената изглежда разбираше от медицина, ръцете й бяха изненадващо леки. Тя внимателно намаза счупената повърхност, а след това глезените и прасците на момчето.
  Янка усети колко му е приятно докосването на женско тяло. Беше нещо неописуемо, възвишено, особено когато масажираше костта и избитото коляно.
  - Обърни се по корем, аз ще лекувам гърба ти.
  Момчето се подчини. Нежни ръце докоснаха гърба му и започнаха да втриват мехлема в белезите и порязванията, причинени от камшика. Беше толкова хубаво, енергията се върна в тялото. Болката отшумя. Най-накрая Гъртруд приключи и омеси добре гърба и раменете си.
  - Е, как не те болеше? - попита тя с нежен глас.
  - Не! Ни най-малко! - отговори оживялото момче. - Напротив, аз съм на върха на блаженството. Чувствам се силна.
  - В случая си страхотен! Много добро момче! - каза Гертруд, усмихвайки се с прекрасните си зъби. - По принцип обожавам такива като теб! Русата коса е толкова романтична! Обичам всичко светло и чисто!
  - Това е добре! - възкликна Янка. - Въпреки че няма да ви навреди да спортувате малко!
  Ахмед извика:
  - Не отвличайте вниманието на бача от въпроса. Нека работи!
  Гъртруд се наведе и целуна момчето по устните. Янка едва не се задави колко страстна е целувката на възрастна жена. Не може да се сравни с плахите цици на момичетата. Устните на жената са като мед, просто искаш да ги изпиеш. Гертруд се дръпна с мъка и погали момчето по главата.
  - Спокойно, скъпа!
  Янка си пое дълбоко въздух, вълнението бавно премина. Има толкова много ориенталска страст в тази жена. Нещо специално, което искри.
  Момчето взе примитивни инструменти и започна да изрязва фигури. Той реши да научи този свят на най-старата земна игра шах. Въпреки че на пръв поглед, в сравнение със съвременните електронни стратегии, тази игра изглежда примитивна, не е така! Алгоритъмът на шахматната игра е много сложен, написани са десетки томове теория и много стотици книги. Играта е прекрасна, богата, интелектуална. Наполеон, Тамерлан, Иван Грозни, Петър Велики, Йосиф Сталин, Адолф Хитлер, Чърчил и Рузвелт обичаха да го играят. Като цяло, прекрасна игра, която развива логиката и интелигентността. Що се отнася до повечето съвременни военно-икономически стратегии, тяхната тактика е изключително проста. Уловете кладенци възможно най-бързо, развийте пехота и я хвърлете на врага. Като цяло, много битки могат да бъдат спечелени просто с щамповане на казарми с пехота. И никакво изчисление. Можете да залагате хиляди виртуални войници безсмислено, но въпреки това да печелите срещу компютъра. Вземете например древната игра казаци. В него също можете просто да обсипете врага с трупове, като използвате най-евтините войски. По-сложни обаче са кампаниите и мисиите. Там врагът вече има предварително подготвена отбрана и пехота в случая, просто я поставяте на бойните полета. Или още по-готино, ако броят на войските е строго ограничен! Но все пак по трудност не може да се мери с шаха. Още по-специално е: ако играете срещу компютър, само една, дори незначителна, грешка е достатъчна, за да загубите играта или да попаднете под неумолима стратегическа скоба. По едно време Янка четеше "Война и мир" на Лев Толстой. В онези дни шахматната теория все още не е била развита и дори писателите на научна фантастика не са писали за компютри! Следователно Лев Толстой може да твърди, че шахматната игра се състои от непрекъснати грешки (и тук той до голяма степен е прав). Само ние забелязваме грешките, от които се възползва врагът. Когато става въпрос за игра с компютър, машината е в състояние да се възползва и от най-малката неточност. През 1997 г. Гари Каспаров стана първият световен шампион, който издуха сериозен мач на компютъра след тежка битка. Ако дори световен шампион с рекорден рейтинг загуби, какво да кажем за обикновен шахматист. Освен това през това време нивото на електронните чудовища стана още по-високо, само производителността се удвоява на всеки три години и половина!
  Янка помисли и отсече едновременно. Той не бързаше, фигурите трябва да се окажат гладки, за да можете да играете с тях и да им се възхищавате. Момчето беше блажено креативно, опитвайки се да не заспи.
  Какво можете да кажете за Гари Каспаров? Уникален човек, който знае осем чужди езика, според социологически проучвания, беше включен в стоте най-забележителни гении в цялата история на човечеството (Между другото, Владимир Футин, когото мнозина превъзнасят като уникален интелектуалец, не беше включен в избраните сто).
  Така Гари Каспаров го предизвика. Конфронтацията започна! По какво се различава шахът от политиката? В шаха играта е равностойна, но в политиката властта винаги има преднина! В шаха има напрежение във времето в края на играта, но в политиката винаги има! В шаха жертвите са доброволни, но в политиката винаги са принудителни!
  В шаха фигурите се пренареждат една по една, а в политиката властта когато си поиска!
  Гари Каспаров не беше регистриран като кандидат-президент, хвърлиха го с кал и не го пуснаха в ефир. Тоест не ми позволиха да направя ход! Естествено, не можете да спечелите игра, в която ви е забранено да играете. От друга страна, ако Футин беше по-умен, той щеше да даде достойна позиция на един от най-талантливите хора в Русия. В края на краищата, честно казано, повечето руски служители са просто сиви нищожества. И в екипа на президента има все по-малко ярки хора. Като цяло кадровият проблем все още не е решен. Но има много талантливи хора. Същият Владимир Железовски може да стане прекрасен министър на външните или вътрешните работи! И не ги допускат до властта. Въпреки че изглежда, че Наполеон е казал: велик владетел, заобиколен от нищожества, като камък в скапана рамка, стойността ще падне и неизбежно ще избледнее!
  Като цяло интересите на Русия трябва да са по-високи от личните амбиции. На върха трябва да се издигнат не онези, които се харесват на владетеля, а най-достойните. Може би дори е за добро, че сега в Русия има, така да се каже, двама царе. Когато вземат решение, те ще спорят и дават аргументи, което означава, че вероятността от грешка ще бъде по-малка. Въпреки че опитът показва, че дуетите и триумвирите обикновено са краткотрайни. Ако си спомним историята на съвременна Русия, когато Черномордас започна да претендира за ролята на равен на президента, той беше отстранен. Или краткотрайното сътрудничество между Елкин и Кримаков. И дори с Футин Елкин нямаше да се разбере, ако беше останал на власт по-дълго. В по-ранни периоди от историята съюзите на Брежнев - Косигин, Берия - Маленков, Ленин - Троцки се разпаднаха! Тронът обикновено е малък за двама, да не говорим за трима! Когато Столипин става фактически съуправител, заедно с цар Николай, той скоро е убит. И не без знанието на тайната полиция, а може би и на самия Николай II.
  Така че колко дълго ще продължи дуетът не се знае! Може би ще завърши със сериозна враждебност - конфронтация или през 2012 г. Футин ще си върне президентския пост.
  Изобщо тронът, за разлика от леглото, се споделя само от слабаци!
  С изкачването ставаше все по-хладно, особено се забелязва, когато си легнал. Момчето се увило в лисича кожа. Новите му приятели вървяха доста далеч и не можеше да се говори с тях. Като цяло попаднахме на добри момчета, любознателни. От собствен опит Янка знаеше, че на новодошлия често му е трудно, хората се опитват да го изпитат или дори да го обидят. Съвременните деца обаче се бият много по-рядко, отколкото преди десет или петнадесет години - общото им интелектуално ниво се е повишило значително. Сега почти всеки тийнейджър има фундаментални познания в много области. Дори в области като самолетостроенето или химическата промишленост. Не като старото, неграмотно поколение в сравнение с тях. Интелигентността поема! Освен това съвременните тийнейджъри са много по-възпитани и тактични от предишното поколение. Какво може да се каже за възрастните, особено поколенията; осемдесетте-деветдесетте: маргинализирани и глупави!
  Като цяло електронните инструменти за обучение играят важна роля; по едно време те позволиха на Япония да се издигне. Ако Страната на изгряващото слънце сега не е особено силна, това се дължи на факта, че електрониката се е разпространила по целия свят. Конкуренция, особено след като японците не са особено изобретателни. Дори немците са много по-умни и изобретателни в това отношение.
  Това потенциално представлява заплаха за човечеството. В крайна сметка роботът, който е по-мощен от човек, може, осъзнавайки себе си като самодостатъчен човек, да откаже да се подчини. За това са написани много книги, заснети са филми, като се започне от изобретателя на термина робот Чапек и се стигне до телевизионния сериал "Терминатор". Шварц е просто неустоим! Но никой от сериозните учени и експерти не се съмнява, че машините са напълно способни да се бунтуват. Въпреки това електрониката продължава да се подобрява. Това е особено опасно, когато има много държави и няма една империя. Жалко, че Сталин не е имал време да осъществи мечтата си за световно господство. Световната империя на СССР отдавна щеше да е решила всички проблеми на човечеството и космическата експанзия щеше да започне. Тогава междузвездните войни, описани в научната фантастика, ще станат реалност. Жалко, защо демоните го изпратиха в миналото, а не в бъдещето? Е, той е доста способен на нещо космическо.
  Янка, отчаяна, едва не си отряза показалеца. Започна да тече кръв. Хрумна ми мисълта дали да боядисам фигурите в червено. Например бяло срещу червено. Като цяло има известен парадокс на шахматната игра. В крайна сметка бялото символизира добротата, светлината, чистотата, а черното символизира тъмнината, ужаса, бездната. Но въпреки това белите атакуват първи! Въпреки че черните биха изглеждали по-подходящи в ролята на агресор! Какъв парадокс! От друга страна: не трябва ли да промени правилата? Нека черните да са първи в тази игра. Агресорът, както подобава на тъмната страна на силата. Освен това, ако Сталин беше нападнал Германия, как щеше да се разказва историята сега? Беше спечелена бърза победа или войната се проточи или се влоши. Тук мненията на експерти и изследователи се различават. Някои смятат, че това е шанс за световно господство, докато други смятат, че това е довело до смъртта на съветската империя. Въпреки това, като се има предвид, че съветските войски бяха добре обучени да се бият на чужда територия, а германците не бяха достатъчно подготвени за защита. (Недалновидният германски генерален щаб дори не обмисли какво да прави в случай на внезапно нападение от страна на СССР). Но е много глупаво да забравиш защитата, когато се подготвяш за атака. Голяма част от феноменалния успех на великите боксьори: братя Кличко се дължи на отличната им защита. Тоест нещо, което техните противници, особено чернокожите, често пренебрегват. Това обаче е взаимен проблем и за двете армии. Но в началния етап на войната Вермахтът беше по-универсален и неговите войски бяха по-добре подготвени за отбрана от съветските.
  Ахмед се приближи до количката, прекъсвайки недетските му мисли:
  - Е, как върви работата?
  - Да сър!
  - Ако не ми хареса играта, ще те бия с камшик. И много боли!
  - Опитвам се, сър.
  - Ами виж! Спирайте скоро!
  И наистина, отпред се показа планинско село. Имаше известна защита, по-специално изкопан ров и земен вал. Като цяло планинарите не живееха бедно, във всеки случай имаше много повече каменни къщи. Храмът в средата на селото беше нещо като храм, с остър купол и подобие на триглав орел на върха на главата.
  В центъра на селото няколко момичета по набедрени препаски и разголени гърди се сбиха здраво.
  . ГЛАВА Љ 13
  Яденето на храна заедно с ослепителна красота е особен шик. Усещане за аромат на месо и силна, здрава жена!
  Елфарая се отдръпна и след това допря големите си гърди до устата на младия мъж.
  - Смучи момчето ми!
  Владимир алчно сграбчи гърдата, езикът му погали стегнатата й плът. Чудесно е колко хубаво е да си до момиче, което държи в устата си ягодово зърно. Така се чувстваш като истински мъж - мачо! И фактът, че другите виждат това, не е смущаващ, сексът отдавна е престанал да бъде нещо срамно - забранен е само хомосексуализмът. Всичко друго е позволено! И тази свобода на морала е прекрасна!
  - Познаваш Елфарай, възхищавам ти се! Може би след празника ще поискаме да ни разрешат да служим в едно звено.
  Момичето закачливо отвърна:
  - Това е прекрасна идея. Ще попитам началниците си за това.
  Владимир погали еластичните й гърди с длан и отново насочи вниманието си към сцената. Летяха нови парчета месо и виното искряше в чашите с нов цвят и миризма.
  Владимир Кашалотов лакомо изпи съдържанието на чашата. Виното се стичаше в гърлото ми, стопляйки ме приятно. Хиперплазмата блестеше в очите на момчето:
  - Това е сила!
  - Суперсила! - отговори Елфарая. - Е, скъпа, искаш ли още нещо люто?
  Младият мъж закачливо отговори:
  - И че това вино възбужда страстта. Може би ще опитаме малко месо!
  Тя отново започна да го поглъща заедно, беше като ритуал на чифтосване. Мъжкият и женската бяха много агресивни и в същото време излъчваха любов.
  Вкусът на това парче беше напълно необичаен, нещо, което да обичате и да се наслаждавате.
  Елфарая предложи:
  - Може би можем да стоим с главата надолу?
  - Как е това?
  - Ами главата надолу!
  - Нека да! Това ще бъде забавно!
  Момчето направи точно това, обръщайки се с момичето. След това дори леко се издигнаха над повърхността. Владимир предложи:
  - Хайде да играем на стратегия! Искам да сравня акъла си с вас!
  Елфарая, изстрелвайки светкавица от калейдоскопично променящите си цвят очи, предложи:
  - Нека това е военно-икономическа битка - за всеобщо господство!
  - Нека да е така! - каза младежът!
  Започнаха да играят, интелект срещу интелект! Междувременно едно след друго се появиха ястия, виното в чашите беше сменено. Празникът беше за целия свят. След месото те ядоха различни плодове от различни галактики. Какво липсваше тук? Тяхното изобилие беше просто невероятно. Някои от плодовете бяха живи, движеха се и пееха песни. Всичко е много забавно, музика свири, нещо необикновено се случва.
  По-специално, зеленчуците и плодовете играят истинска битка. При това упорит и много мащабен. След което "убитите" просто се изяждат от военнослужещите. Всичко изглежда много гротескно! Особено когато командва смесица от лук и скакалец, а опозицията е смесица от малина и катерица. А също и такива зеленчуци и плодове, че дори не могат да намерят аналози в човешкото селско стопанство.
  Владимир и Елфарая аплодираха и увиснаха, клатейки крака.
  Младежът се престори на съжаление и каза:
  - Такава красота, дори е жалко да я ям!
  Момичето закачливо отвърна:
  - Няма нищо по-приятно от поглъщането на големия, горещ, аромат на страстно достойнство на истински мачо!
  - И яж малко плод!
  Наистина зеленчуците и плодовете щурмуваха крепостта, която беше защитавана от насекоми.
  Насекомите се командваха от раиран бръмбар, изрисуван в карирани шарки като шахматна дъска. Извитите му рога се движеха нервно, стърчащи от пробитите дупки на сребърния му шлем. Наблизо подскачаше същество, приличащо на жълто-зелен блок с великолепни крака на балерина. Тя се опита да даде заповед със звънливия си глас:
  - Е, нека изкараме насекомите.
  Започна смела музика. Красиви гъши със златни щитове и броня изтичаха от портата, която се беше раздалечила.
  В същото време плодовете и зеленчуците бяха събрани до крепостта, под прикритието на рафтове. Те бяха командвани от истински сеньор Домат. Голям като танк, с четири ръце, държащи брадва във всяка. А носът е дълъг като морков. А ето и самите моркови. Морковите маршируват, докато пеят:
  - Едно две три четири пет! Зайчето излезе да стреля по сиви патици!
  Гъсениците се втурнаха към него и започна клането. Копието прониза корема на домата, пръсна сок. Зеленчуците се върнаха, но лимоните се втурнаха в битка. Цяла армия от лимони.
  Помощта пристигна!
  Владимир поклати глава:
  - Това е боклук! Като цяло такива битки без правила са по-интересни с хората. И ето какви глупости са зеленчуците и плодовете срещу насекоми!
  Елфарая ми цвят на косата (с усилие на волята) отбеляза:
  - Един вид фолклор, но само малко глупав! И на мен не ми харесват тези глупости!
  - Всъщност исках нещо различно! Някаква мелодрама, от всички тези битки ми се гади. Или нещо философско!
  - Омир например? - предложи Елфарая.
  - Или Цезар, може би дори Нерон. Като цяло Нерон е доста интересна личност, актьор-император. Романтична природа!
  - Еха! Не те ли притеснява, че е убивал християни?
  - Напоследък много учени поставят под съмнение християнската традиция. Не е ли така, моя мечта? И християнският пацифизъм разруши непобедимата империя!
  Елфарая фалшиво се прозя:
  - Колко хубаво би било да изобретим машина на времето. В този случай: ще научим много тайни на древността.
  Владимир отпи няколко глътки:
  - Да! Например кой е истинският мозък зад убийството на Цезар. Като цяло бих искал да помогна на Спартак. Казват, че бил благороден.
  - И някои хора мислят, че той е просто бандит! Тук няма единство! Например, оценките на Стенка Разин са противоречиви.
  - Разин беше прогресивен и за Русия щеше да е по-добре, ако беше спечелил! Аз лично много уважавам Степан Тимофеевич! Самата му идея да сложи край на крепостничеството, да направи всички хора свободни казаци и да въведе всеобщо избирателно право, е много прогресивна. Степан искаше да сложи край на бедността, мъченията и да даде възможност на хората да работят за себе си, а не за господаря. - разпалено каза Владимир. - Лошо ли е!?
  Елфарая се почеса по косата:
  - Пътят към ада е постлан с добри намерения! Стенка наистина имаше добри намерения, но се оказа: само няколко десетки хиляди допълнителни трупове. Самият Степан свърши зле!
  - Но той запази достойнството си при мъчения! Всеки може да спечели, но не много могат да загубят достойно! - Владимир каза това някак театрално.
  - Може би си прав за това! Но все пак е по-добре да си жив, отколкото мъртъв! - Елфарая стисна чашата с ръка, превръщайки я в куб. - Или мислиш другояче!
  - Мъртъв герой е по-добър от жив страхливец! - каза с патос Владимир.
  - Вероятно! Но и животът трябва да се цени! Знаеш ли, тази глупава зеленчукова битка също има своя чар.
  С мощен удар от лимоновия резерв врагът беше изхвърлен обратно към кулата. Насекомите се оттеглиха, претърпяха загуби и паднаха. Няколко саксии, съдържащи запалима смес, избухнаха и скакалците се оттеглиха, пламтящи и чуруликащи. Особено добре горяха крилата. Те се отлепиха и полетяха в различни посоки.
  В отговор обаче тежки камъни удрят зеленчуците. Един калдъръмен камък удари лимон, събори го и сокът изпръска. Заедно с чушката беше закован още един зеленчук , натрошените моркови се гърчеха в предсмъртни мъки. Някои от камъните бяха заострени, паднаха в краставиците и изцедиха саламура. Горещите капчици саламура изгоряха, изпържиха зеленчуците и накараха плодовете да се пръснат.
  Командирът на насекомите даде заповеди, писукайки силно:
  - Да ги ударим! Влезте в близък бой! Скакалци, използвай пилите си за нокти и пробий кората.
  Огромната диня изписка в отговор:
  - Смачкайте членестоногите! Да се стегнем, хвърляме стрелички!
  Краставиците активно щракаха, хвърляха всякакви неща.
  Битката изглеждаше забавна, но не особено красива. Вкусни трупове, разпръснати във всички посоки, които след това се озоваха на масите на войниците под формата на различни ястия. Гледането на анимационна битка е удоволствие за воини, които току-що са преживели истинско клане.
  - Страхотно фрикасе! - каза Елфарая. - Изглежда страхотно в комбинация с месо!
  Владимир сдъвка парче, месото се плъзна по хранопровода, вкусът му беше много по-остър. Младият мъж се почеса по върха на носа.
  - Всичко е относително!
  - Какво да сравнявате, защото за първи път се храните в краткия си живот!
  - С нищо! Но ако го погледнете от друга гледна точка, тогава яденето на храна води до фекално унищожаване.
  - Тоест това, което в древността се е наричало тоалетна!
  - Защо тоалетна! Какво означава думата сортиране? - попита Владимир.
  - Не! По-скоро думата разнообразие! Например, изпражнения от първи клас!
  - Или второто е лайно!
  Воинът избухна в сълзи, смехът й е толкова прекрасен - повдига настроението ви:
  - И виждам: ти знаеш древния човешки език! Като цяло това е похвално!
  Владимир завъртя очи:
  - И брилянтен! Знаеш ли, момиче, каква богата палитра от мисли са влагали в речта си древните.
  Елфарая нежно възрази:
  - Палитрата е художествен термин! Мисля, че по-подходящото определение е: гама!
  - Може би! Но като цяло в съвременния свят, където роботите рисуват, изобразителното изкуство се е изродило. Друг е въпросът в миналото, в древността, когато същият Леонардо Давинчи не само рисува, но и изобретява.
  Момичето разтърси огнените си къдрици, от тях струеше буквална топлина:
  - Леонардо Давинчи, все още смятан за най-добрия художник на всички времена! нали
  Владимир помисли малко (мимолетен поглед към сцената, главнокомандващият бръмбар се обърна и заплува в сока), отговори:
  - Гениалността не може да се измери с линийка, нито дори със суперлазер и хиперскенер. Трудно е да се каже кой е най-добрият, когато има плеяда от гении!
  Елфарая не се съгласи:
  - Не със сигурност по този начин! Сред композиторите Бетовен се счита за най-добър, сред писателите на научна фантастика Жул Верн, като основател на научната фантастика. Сред руските поети Пушкин е признат авторитет! И писателите Лев Толстой!
  Владимир отбеляза, като меко възрази:
  - От писателите на научна фантастика: най-добрият е Олег Рибаченко, той измисли толкова много видове оръжия, че главата ви се върти. И толкова колоритно описва битките, сякаш е роден и израснал в наше време!
  - Възкръснал ли е вече?
  - Не знам! Не са ми докладвали!
  - Жул Верн определено е възкръснал, казват, че се е включил в проекта: машина на времето!
  - Еха! Това е напълно възможно! Жул Верн, той беше по-умен от много учени от двадесети и двадесет и първи век. Напълно логично беше да вярваме, че бъдещето трябва да принадлежи на автомобилите, работещи на електричество. Вярно е, че през двадесет и първи век се появява неговият Жул Верн - Олег Рибаченко, който изобретява хиперплазмата - основата на съвременните двигатели и описва основните принципи на нейното производство!
  - Наистина беше гениално!
  - И какво е странното е, че като Жул Верн не искаха да го публикуват веднага! Като цяло, съвременниците често подценяват истинските гении! И въздигат посредствеността!
  - Да, това се случва! Както каза Фигаро - мъдро да вървим напред! По върховете властва робската посредственост!
  - Е, не съвсем така! Иначе нямаше да завладеем Вселената! И тук на помощ ни дойде на първо място науката!
  Владимир отбеляза философски:
  - Парадоксално, но физическата слабост на човека му позволи да стане като Бог! Дори една маймуна да има по-дълги ръце, тя никога не би вдигнала пръчка!
  Елфарая се усмихна, блесна със зъби, които станаха по-блестящи от диаманти:
  - И какво! Това също е истина! Човешките пороци движат прогреса и ни доближават до всемогъществото! Страхливецът е изобретил бронята, мързеливият - колелото, слабият - крана, чревоугодникът - лаксативите, амбициозният - самолета, скучаещият - киното, любопитният - интернет, садистът - динамото! Зад всяко голямо откритие се крие порок! Ниските страсти имат издигнати технологии!
  Владимир избърса челото си:
  - Да! Много оригинална забележка! Като цяло, това е един напълно свеж поглед към света!
  - Не съгрешавайте Адам, той и потомците му се различаваха от впрегатните животни само по способността си да говорят! - каза Елфарая уверено. - Или не съм прав!
  - Казваш истината, но няма нищо общо! Като цяло прогресът ни направи силни! Това не може да се отрече, но в същото време сме престанали да бъдем хора! А сега - само войници!
  Елфарая коригира с патос:
  - Страхотни войници!
  - Така да бъде! Искам повече удоволствие и по-малко болка. В противен случай изпитвате постоянно страдание, това е толкова изтощително! Все едно да тичате през деня с квазар на гърба си или може би с черна дупка в корема!
  Елфарая се изкиска, поклащайки глава.
  - И аз обичам болката! Има нещо толкова привлекателно в нея! Като в черна дупка! Вие дори не можете да разберете това!
  - Няма, ще крещя зверски! Обичаш ли болката?
  - Да! И затова това са силни сигнали по нервните клетки, което означава, че генерират възбуда в хиперплазмената субстанция на мозъка. И това винаги е хубаво! - Момичето облиза устни, имаше два вкусни езика наведнъж.
  - Явно не си от този свят! - изненада се Владимир.
  Момичето отхапа от подноса и отново стрелна с очи:
  - Но защо! Просто трябва да прехвърлите силния сигнал на болка в зоната на удоволствието. Още в древността много хора са го обичали и са знаели как да превърнат болката в дива тръпка!
  Владимир се зарадва:
  - Знам! Имената им бяха мазохисти!
  Елфарая кимна:
  - Това е! Мазохисти! Обикновените хора обичаха да карат багажника, но вие не можете!
  - Да се наслаждавам на болката? Готино! Хиперплазма! - възкликна момчето.
  - Знам шута, че без теб ще ми е зле! И никой няма да сподели твоето страдание! Да плуваме сред вълните, безграничен порок! Изключване в момента на оргазъм: пулс, дишане! - пееше тя, играейки си със силните и еротични гърди на Елфарай.
  Владимир много хареса тази песен, той дори започна да танцува:
  - Краката ти са като колело, като горнище!
  - Спокойно, глупако! Виждам, че е много плъзнало!
  - Аз съм глупав глупак! - Владимир излетя и се обърна дузина пъти, завъртя се около оста си.
  Елфарая тръгна с него и двойката започна да танцува. Другите войници явно приеха това като дадена команда и заформиха нещо като хоро или по-скоро много вериги от хоро.
  Елфарая предложи:
  - Може би можем да обменим енергия!
  - Това е тип хиперфукане!
  - Това е!
  Момчета и момичета започнаха да се обстрелват с енергийни лъчи, специални видове биоток. Това се наричаше хиперфукване! Всичко изглеждаше доста прилично, но войниците просто се втурнаха един след друг, във въздуха блестяха страхотни фойерверки.
  Всичко изглеждаше просто шик, абсолютно спиращо дъха!
  Момичетата и момчетата постепенно се разголиха и по-нататъшното хипер-ебане се превърна в оргия.
  Тук никакво въображение не може да опише какво правеха, милиони голи и много красиви момчета и момичета тичаха из космоса едновременно. Сладострастната реалност ще засенчи и най-богатото въображение! Накратко, момчетата се забавляваха много.
  След края на празника започна най-важното - раздаването на наградите.
  Бойците се подредиха в огромна зала. Владимир погледна някак плахо към външно огледалния под. Той беше направен от хипердиамант, за разлика от обикновения диамант, той имаше валентност 1024 и милион пъти по-твърд. Освен това блестеше много, може би двеста пъти по-ярко.
  Младият мъж е награден с орден "Унищожение" - втора степен, което е доста високо отличие. и е удостоен с ранг временен заместник-офицер с една звезда. Това означаваше значително увеличение на заплатата и по преценка на командира той можеше или да остане редник, или да получи командването на дузина войници. И това не е нов човек, а някаква сила! Обикновено втората степен на ордена се присъждаше заедно с третата и четвъртата, което само по себе си е доста почетно. Elfaraya получи подобен набор от награди и лилаво сърце за зареждане! Тогава Владимир се почувства раздразнен: момичето го беше подминало. Но завистта не е достойно чувство: войниците, а сега почти офицерите, са братя по дух. Най-издръжливият метал, по-мек от пластилин - без втвърдяване с огнено сърце и ледено спокойствие!
  Ордените бяха лично окачени от друго много очарователно момиче: петзвездният генерал Людмила Карповна!
  Сред командирите, включително общо ниво: момичетата са дори по-често срещани от момчетата, това е общото съотношение, характерно за свят, в който жените са мнозинство. Истината не е непосилна. Тя се усмихна на всички и дори намигна на Владимир.
  - Какъв сладур, харесва ми поръчката!
  Момчето възкликна:
  - О да! Квазар! Въпреки че ме преследва мисълта дали го заслужавам!
  Вечно младият генерал възкликна:
  - Разбира се, че си го е заслужил! Наградата е особено ценна, че сте се отличили в първата битка!
  Ако това е началото, то какъв ще е краят!
  - Надявам се да е победоносно!
  - Надеждата умира последна!
  Владимир беше много поласкан. Началото на моята кариера надхвърли и най-смелите ми очаквания. И ако смятате, че няма старост и няма заплаха от пенсиониране, тогава кой знае дали това няма да отвори пътя към маршалите или дори по-високо. Жалко само, че не става император - това е съдбата на малцината избрани! Да си отговорен за цялата вселена обаче е твърде голямо бреме. Какво да държиш вселената на раменете си! Властта не винаги е радост; има толкова много проблеми, които трябва да бъдат решени, и разнообразие от проблеми, които изскачат като джак в кутията, квадрилиони светове, много от които никога не са били докосвани от човека. Ницше правилно е написал: нито една, дори най-съвършената психика не може да се справи с товара, който Бог изпитва. Какво е да чуваш всяка секунда: милиарди молитви и милиарди проклятия, когато те обвиняват за замръзването на компютъра и смъртта на баба ти, за изневярата и лошото храносмилане на жена ти. Когато две армии едновременно се молят за една победа, милион души претендират за единствената печалба. Трудно е да си Бог и да направиш всички щастливи наведнъж! Вярно е, че на човека е даден разум и са установени законите на природата, които позволяват на прогреса да се развива безгранично, до най-непонятните върхове. Като цяло, освен войната, човек живее добре, технологиите позволяват да се реализират почти всички мечти и нужди. Ако искате дворец, моля, роби роботи, колкото искате. Движейки се сам, вие летите без самолет: вечна младост, безплатна храна, летяща кола за всеки. Е, секс на всички нива и без проблеми с оргазъм или потентност. А развлекателната индустрия е толкова луда, колкото можете да си представите с вашето въображение: технологията позволява всичко! Е, какво повече му трябва на човек! Но реалността? Съдба: да прекараш целия си живот в казармата, изпитвайки болка, в непрекъснато обучение: това наистина ли е щастие! И какво ни пречи да се помирим! Войните обаче винаги завършват с мир, само понякога има завоевания. Но защо им е нужна друга вселена, ако повечето планети в тяхната не са изследвани! В главата на Владимир минаха подмолни мисли. Опита се да ги прогони - страшна ерес!
  След като приключи церемонията по награждаването, войниците и офицерите бяха отведени на своите космически кораби. И първото нещо беше още една тренировка. Познато, рутинно, но с нови елементи в подготовка. Тук Владимир имаше неочакван късмет: Елфарая, която го обичаше толкова много, стана негов партньор.
  Офицерът с десет звезди им обясни:
  - Ти се отличи в предишната битка, така че искаме да разберем напълно способностите ти. Може би ще бъдете прехвърлен в SS - супер специални сили!
  Владимир отбеляза:
  -Има ограничения, които генетиката ни налага!
  - Историята на войната показва, че всеки човек може да надхвърли способностите, заложени в природата!
  Войниците сложиха шлемовете си и светът около тях веднага се промени, чудовищни холограми започнаха да се движат.
  Владимир, въпреки че разбра, че това е измислица, почувства известна плахост. Той знаеше, че преодоляването на писта с препятствия е типично за произволно обучение, повече или по-малко сериозна армия.
  Елфарая му прошепна:
  - Не се страхувай, партньор! Това е просто магическа електроника.
  - Откъде взе идеята, че съм плашлива! - Владимир Кашалотов беше смел, но зъбите му издрънчаха коварно.
  - Това е специално излъчване, всява ни страх! Сякаш сме забравили, че не сме зелени начинаещи, а опитни воини! Партньорът нежно погали гърдите на младия мъж. Очите горяха.
  - Борих се само един ден, но тренирах цял живот!
  . Първоначално от всички оръжия им беше дадена само малка солидна лазерна кама.
  Дори не изглеждаше особено сериозен. Истината беше лека и можеше леко да се разшири. Първият враг приличаше на бодлив охлюв с клюн, стърчащ от черупката му. Първоначалният път беше по въртяща се настилка, която на места беше хлъзгава. Следователно Владимир се отклони от атаката на врага и почти падна. Приятелят му удари бръмбара, разряза го на две части, парчетата паднаха.
  - Работете с камата! - извика Елфарая. "Те не са толкова страшни, колкото искат да изглеждат."
  - Забелязах го! - каза Владимир. - Въпреки че нещо странно се случва с тялото. Сякаш нервните окончания са замръзнали!
  - Ще видиш, удряй! Това е цялото "размразяване"!
  Виртуални чудовища, някои подобни на хора, други с много пипала, ги нападнаха. Този път Владимир беше нащрек. Контраударът разтърси най-близкия враг. Следващият, когото уби, беше хермафродит. Изобщо не съжалявам за такъв изрод. Но подобието на калмар с мечове почти свали главата си.
  След като бях хванат от меча, тялото ми започна да ме боли и боли.
  - Това е отвратително, той ме нарани! - изруга Владимир. - Не мислех, че съм толкова непохватен.
  -Били ли сте се някога с виртуални чудовища? - попита Елфарая.
  - С маймуна от ананас! Тя ме подгони и едва не умрях. Въпреки че има някои ексцентрици, които казват, че всички маймуни са мили и обичат хората, защото те са нейни братя.
  - Противниците ни не са нито добри, нито зли. Те са безразлични, като морето, по което плават пиратите.
  - По-скоро като вакуум. Морето е топло и нежно. - Младият мъж беше ударен от смесица от банан и тигър, с ракети вместо зъби, които скочиха върху него. - Получих черна дупка на главата си на тези писти с препятствия. Вярно е, че нещо лошо се случва с тялото сега.
  - Честно казано, и мен ме е страх!
  Момчето и момичето продължиха да се движат. Първоначално чудовищата не бяха особено бързи, което улесни задачата. Владимир и Елфарая обаче бяха леко засегнати от изхвърлянията. Стана по-лошо, защото чудовищата започнаха да бълват огън. Стомахът на Владимир изгоря и той почувства истинска болка.
  - Кара ме да си обърна червата! - Той каза.
  - И не ми е по-лесно! - момичето посочи дясната си гола гърда. От нея капеше кръв. Те оплюха Владимир, който се върти наоколо, младежът закъсня и удари рамото си, явно счупвайки костите му. А когато се счупят костите на обикновен човек, боли толкова много, че можеш да умреш от шок. Въпреки че Кашалотов не беше обикновен човек, в момента се чувстваше не на мястото си. Усещаше специални, изключително вредни вълни, които парализираха способностите му.
  - Чувствам се зле! - Владимир припадна. Момичето потърка лицето му с професионално движение.
  - Не се гмуркай в черна дупка, скъпи рицарю. Съзнанието се върна, но заедно с това и болката. Владимир изстена, слабостта го задави:
  - Няма да ходя повече.
  - Не се намокряй! Тук има комплект за първа помощ.
  Наистина пистата с препятствия беше като компютърна игра. Има допълнителни животи и това, което е от съществено значение, е енергията, която причинява незабавно регенериране. Да, беше трудно, но момчетата се научиха.
  - Основното е да не отстъпвате и да не се отказвате! - каза Елфарая. Тя също не беше спокойна, правеше грешки от време на време, получаваше болезнени удари. След това двойката свикна и започна да действа много по-хармонично. В следващия етап те трябваше да скачат върху гъби, носещи се във въздуха, да избягват летящи ножове и да пълзят по бодлива тел. Битката ставаше все по-жестока, а противниците се движеха все по-бързо и по-бързо. Вярно, стана възможно да се използват заловени оръжия, също виртуални, но по своите свойства доста подобни на реалните носители на смърт.
  Специално Владимир изпробва многоцевна виброхвъргачка! Създаваше малки пукнатини в пространството. Вярно, след три изстрела той се разпадна, но покоси няколко редици противници.
  "Не е зле!", каза младият мъж.
  - Опитайте се да получите балон плазмен стартер! - посъветва го Елфарая - Това ще бъде много по-ефективно.
  - Е, това също не е лоша идея. И къде той?
  - Това е толкова малка тръба, че прилича на пионерски рог. Духнете в него и ще видите бързото летене на хиперплазмена каскада.
  Младият мъж едва успя да избегне залпа, пропълзя малко по нащърбената повърхност и беше хванат от ковачницата. Застрелян.
  Мехурчетата валяха във виеща се линия, внимателно подскачаха и съществата, които удряха, експлодираха.
  - Какво! Не е лошо! - каза Елфарая. - Просто го ударете по-ниско, така че по-малко мехурчета да летят в небето.
  - Правя каквото мога!
  - Опитайте и не се изненадвайте!
  Момичето също взе силно оръжие и го използва, демонстрирайки непреклонна сила.
  Битката ставаше все по-интересна. Тук те се бият на планета, където водата първо се излива в поток под краката им, а след това тече ужасно хлъзгав течен хелий и мощни лазери се изстрелват отгоре и отдолу, експлодират унищожителни гранати.
  Владимир отвърна на огъня, с две ръце едновременно, и дори изтанцува геврек.
  Няколко пъти го хващаха, отрязвайки му левия крак. Благодарение на партньора ми тя ми помогна да стигна до животоспасяващия комплект за първа помощ. Кракът е пораснал.
  - Готина си Елфарая.
  Воинът изсумтя презрително:
  - И ти си слабичък, Владимир. Бебетата търпят такава жестока болка, а вие стенехте!
  Младият мъж не беше на себе си, нещо го притесняваше:
  - В момента възприемам всичко много по-остро!
  След като постави нов ред чудовища, Елфарая се ухили и каза:
  - Все пак имай търпение!
  Момчето въздъхна, стана невероятно трудно да говори:
  - Трябва, аз съм мъж!
  - Точно такъв човек! - ЗА миг устните им се сляха. Владимир усети медената сладост на целувката на млада жена.
  - Богиня!
  - Луцифер! - отговорила момата.
  След това те навлязоха в непрекъснато променяща се атмосфера със силни ветрове. Или духа отпред, или, напротив, притиска отзад. А враговете постоянно се сменят, ту летят като оси, ту пълзят като отровни змии. Но вие постоянно идвате да се биете, скачайки от една платформа на друга и дори хващайки изкуствени мухи и гущери за краката, излитайки от капани с тяхна помощ. Някои екземпляри: особено хибриди на пеперуди и цветя: зашеметяващо красиви. А смесицата от водно конче и лале е искряща, с всички цветове на дъгата с умопомрачителен аромат... Квазар! Оголени усти щракат отзад като електронни капани за мишки, дълги метри зъби искра със светкавици. Има и по-големи петметрови и дори десетметрови зъби. Владимир успя да се промъкне покрай тях. Едно от чудовищата: хибрид на танк и скорпион, избухна с рев, разпръсквайки парещи бонбони:
  - Не ни снимат! Те не хващат кварки! - запя храбрият воин.
  Още веднъж младият мъж получава щети от анихилационни светкавици. А сега момичето е още по-зле, кракът й отново е откъснат. Но тя ловко скача на един крайник, без да мисли за отстъпление. Обаче няма накъде.
  - Имаме един начин или да оцелеем, или да умрем! - каза Елфарая с малко банален патос.
  Младият мъж потвърди:
  - И само заедно! Черната дупка е по-ярка, когато е в ледения етер: двойка горящи сърца светят!
  С цената на неимоверни усилия и нечовешко напрежение те успяват да преминат през това, въпреки че по телата им не е останало живо място.
  Следващият етап е пустинята: с брутално изсмукване на зелен пясък е невъзможно да стоите неподвижно за секунда, краката ви се забиват и все още трябва да стреляте и да намушкате. Тук маскирани бойци, някои в броня, се бият срещу тях. Има различни видове бойци, има както хора, така и хибриди на скорпион с кактус, буболечка и гаечен ключ! Летят гравитационни самолети, от които не можете да се скриете или избягате, лазерните лъчи ще разпръснат пясъка. Когато се удари в тялото: адска болка, вътрешностите сякаш бяха изцедени с валяк и напълнени с горещо масло. Тетралетите се гмуркат, хвърлят бомби във формата на отвратителни черепи с много парещи очни кухини и бълват лъчи от яростни лъчи в жаждата си за унищожение!
  Владимир обаче не се губи. Той изпълнява своеобразен танц, минавайки между потоците.
  Елфарая дори се подразни:
  - Руска вист: крилата се издигат до вас!
  Владимир подхвана:
  - Командире, нашите полкове са строени!
  Заедно младежът и момичето удряха с ножици, използвайки техниката "водопадна струя", поставяйки враговете в буйни снопове. Толкова много различни същества се разцепиха, смачкаха или избухнаха в пламъци. Това е зашеметяваща гротеска - не без комедия, особено когато тетралетът под формата на хвърчило и брадва се превърна в падащ поток от златни и тюркоазени пъстри гъсеници при удар:
  - Когато стреляте, застанете на пръсти, подвижността ви ще бъде по-голяма. - Подтикнат от Елфарая
  Владимир автоматично забеляза:
  - По-малко стабилност.
  - Как да кажа, динамиката винаги е по-силна от статиката!
  За потвърждение на думите си момичето отсича с греда бърза конструкция, наподобяваща тенекия с бурета. Счупи се на парчета и падна, разлетявайки се на парчета. Вече по време на полет, парчетата от победената цел се превърнаха в стадо лилави хибриди: земни пчели и шимпанзета. Тези странни същества се биеха помежду си: всеки момент те ставаха все по-малки и по-малки, разтваряйки се в атмосферата на виртуална битка:
  - Е, как? Квазар? - попита тя, свъсвайки вежди на Елфарай.
  - Много готино, основното е прилично! - забеляза Владимир. - Хубаво е да живееш сред лазери и плазма! И чуйте как планетата експлодира!
  Момичето се засмя:
  - И изживейте оргазми в битка с мен! И се разхождайте и веселете до насита! Това, което ценя, е чувството за хумор у мъжете.
  Владимир Кашалотов закачливо унищожи следващия подарък. Приличаше на дънер, покрит със стомана. Не избухна веднага, необходими бяха още няколко заряда. На свой ред лъчите, изригващи от куките с нокти, прекъснаха ръката на кашалота.
  - Това е бездната на космоса! - извика той с досада. - Трябва да измислим нещо подобно.
  Елфарая сякаш подигравателно изтърси:
  - За какво говориш?
  - Удари ме с тухла по лицето. - Едната ръка не работи. - отбеляза Владимир. - О, къде ми е суперплътта!
  - Не се притеснявайте, скоро ще има още, регенериращи жизнени тела.
  Както се оказа, тя не сбърка. Но лекарството не беше достатъчно, ръката се възстанови, но многобройни порязвания и болки останаха.
  Следващият етап е вулканично изригване, трябва да се втурнете към върха с невероятна скорост, стреляйки по бойните киборги на врага. А киборгите са просто неприлично претенциозни: хибриди на древни холивудски терминатори и съвременни творения на космическата еволюция: ултрадиоактивни танкозаври. Владимир Кашалотов (което обикновено не е типично за него) вече беше смъртно уморен, чудовищата и заобикалящата го враждебна среда блестяха пред очите му и на всичко това не се виждаше край. Елфарая също започна да пада и да накуцва:
  - Момчето, колко ти е трудно!
  Кашалотите, олюлявайки се, отговориха:
  - И виждам, че се плъзгате в колапс!
  - Отдавна не съм бил на такива тренировки. Общо взето ние сме миролюбива империя и няма да нападаме никого или по-скоро не сме и възнамерявали, но всеки минава през пътя на военното обучение. В края на краищата това не е шега: война има повече от хиляда години! Така че се прекръстваш, за всеки случай! Прекарах седем години на повърхността на неутронна звезда!
  - Леле, седем години са много!
  - Е, първо, сега живеем почти безкрайно, и второ, доста е удобно на неутронна звезда, пълна индустрия за удоволствие и забавление. Това е радостно забавление. Гравитацията е неутрализирана! Ти квазар момче ли си?
  - Засега няма особена супер радост! - забеляза изтощеният Владимир.
  - Умишлено те натискат, за да разбереш поне нещо от армейската служба. Нямате ли подготовка или сте просто слаби? - попита Елфарая, без да престава да стреля бясно по чудовищата.
  Владимир, стреляйки в отговор и понякога нарязвайки (последното е още по-трудно), едва поемайки дъх, каза:
  - А имаше време в миналото: когато руската армия беше изцяло професионална. В него служат доброволци срещу пари и са наети от различни страни.
  - Тоест наемници! - обобщи Елфарая. - Но те не са надеждни и могат да минат на страната на този, който плаща повече.
  Владимир, след като посече друг грозен войник под формата на брадавица водно конче, въздъхна тъжно:
  - Не е изключено нещо подобно. Но въпреки това по-голямата част от наемниците са руски граждани. Това означава, че няма да предадат родината си. И не те предадоха!
  Воинът насочи лъчевия пистолет с босите си крака и смаза: кръстоска между макак и киви:
  - И при голяма война в миналото е имало проблеми с наборната служба.
  Момчето, изчетквайки три глави от хибрид на змия Горинич и кактусови мухоморки (те го убождаха много болезнено в бицепса с жилещи игли), бръщолевеше?
  - Те можеха и възникнаха! Но Русия все пак спечели всички войни! НАТО беше победен, Китай беше победен и дори такова чудовище като Съединените щати се подчини.
  Момичето направи глупави очи, стреляйки от излъчвателя с помощта на езика:
  - Имат ли наборна армия?
  Младият мъж възрази, изкормвайки хибридната триколка и калмарите:
  - Не! Също цивилен служител. Това е нейната сила и слабост. Вражеските войски обаче са добре обучени, по-специално Съединените щати победиха милион и половина иракчани, губейки по-малко от двеста войници. Съгласете се, впечатляващ успех.
  - Точно така, няма лошо! - Елфарая постави заряд в боец, който мачкаше голяма буболечка, която беше погълнала самоходно оръдие. Той беше разбит на парчета. - Но имахме коефициенти на загуби в наша полза: много по-стръмни.
  - Ами зависи от технологичното ниво! - Момчето облиза струята кръв, изтичаща от разрязаното му чело.
  - Разбира се, зависи! Всяко откритие във военната сфера приближава момента на победата!
  Елфарая започна да пее, гласът й събуди нови необуздани сили:
  Русия: ти си моята родина,
  Ще бъда верен, предан винаги!
  Лятото гори, ледено студено,
  Потокът е готин, водата тече!
  
  Моят избраник е по-бял от сняг, тебешир,
  Донесе вино до прозрачните си устни!
  И духът е силен, но тялото е толкова безсилно,
  Да страдаш от рани, то е обречено!
  
  В космическия етер няма мир,
  Битката бушува и не можете да разберете думите!
  Лудостта се случва по целия свят,
  И отново се лее невинна кръв!
  
  Храмовете ни изпращат със звучен звън,
  И вятърът сякаш замръзна, ревът на тълпите заглъхна!
  И първородният се роди с моя стон,
  Плах стих ще посветя на потомството!
  
  И синът ще служи на отечеството си,
  Победете всички врагове със стоманен меч!
  И знамето на Русия няма да провисне отпуснато,
  Ще победим всички противници в битка!
  
  Отечество и скали и дъбови горички,
  И детски смях, треп на славей в гората!
  Те се бориха за Родината не заради славата,
  И за да можем аз и ти да живеем в щастие!
  Когато свърши, пред тях се появи цяла армия от трупове. Приличаше на натрошена месна салата от продуктите, генерирани от въображението на Пикасо: след като мозъците му бяха наводнени от океан от хиперплазма. Момичето попита, едва поемайки дъх:
  - Съгласен ли си с мен, Владимир?
  - Обичам родината си не по-малко от вас. - Довери ми се, Елфиада.
  Воинът поправи, събаряйки хибрид от комар и хипопотам:
  - Аз не съм Елфиада, а Елфарая.
  - Съжалявам, обърках се. - Ужасна умора. - олюля се младежът. - В един сериал така се казваше квази-богинята, която създаде дузина огромни вселени, а след това доброволно се отказа от всички предимства и беше продадена в робство!
  - Това е радиационно налягане. Всъщност не е толкова зле. - Воинът показа два езика. - Роб и богиня, те се римуват толкова суперзвезда!
  И това ниво е изоставено. Въпреки че се проля много кръв.
  И когато на следващия етап виртуални камъни, грубо изсечени във формата на древни богове, започнаха да падат върху момчето и момичето, няколко тежки удара почти ги довършиха. Костите на Владимир загубиха предишната си еластичност, счупиха се, причинявайки непоносима болка. Елфарая също беше изключително изтощена и се държеше с изключителни усилия.
  - Лъжеш! Не можете да пречупите волята на руския народ!
  Владимир, губейки сили, изграчи:
  - Нечовешката смелост отличава нашия народ от другите народи!
  Момчето и момичето се насърчаваха взаимно. Те дори не са помисляли да се откажат или да се разпаднат.
  - Волята ни е в юмрука! - отсече Владимир.
  Елфарая добави:
  - Волята е показалецът, който държи спусъка на лъчехвъргача - слабостта му е самоубийствена!
  Накрая, в края, няколко млади бойци чакаха ръкопашен бой, най-ужасното чудовище беше подготвено за последно. Чудовището се вижда отдалеч, прошепва Елфарая.
  - Най-добре е да действаме по двойки. Париране заедно на атаките - този продукт на виртуалния подземен свят.
  Владимир се съгласи:
  - Само тогава ще имаме шанс.
  То, това невероятно чудовище е създадено от течни метали, смесени с мулти-плазма, държейки гравио-нуклонни мечове в ръцете си. Всеки крайник е ужасяващ по свой собствен начин: един е покрит с брадавици, друг с язви, трети с тръни, четвърти с трески, пети със счупени диаманти и т.н. Тези "работещи ръце" мигат с невероятна скорост, атаката идва едновременно отгоре, отстрани и отдолу. И то не в триизмерното пространство, а в осемнадесет измерения едновременно! Това означава стотици едновременно противоположни и същевременно сходни равнини за атака. Едва имаш време да отвърнеш на удара и дори да успееш да си отрежеш ръката, веднага израства нова.
  - Действайте по двойки!
  - Проклет фотон!
  Момчето и момичето стрелят, опитвайки се да влязат в концентрацията на всички многовекторни измерения, които контролират мултиплазмата. Те успяват, като хващат розата на осемнадесетизмерното пространство. Можете да видите как металът се разпространява във всички посоки: хиляди топчета, подобни на живак.
  Елфарая вика:
  - Квазарът е свръхфотонизиран! Хиперплазма!
  Но чудовището, подобно на птица Феникс, внезапно оживява и се възстановява...
  . ГЛАВА Љ 14.
  Мирабела се напрегна, усети, че ще й кажат нещо много важно, може би епохално! Анастасия Стрелецова продължи още по-меко и натрапчиво (и очите й бяха като на боа констриктор):
  - Знаеш ли, момиче, че има много вселени?
  Мирабела отговори плахо:
  - Да! Всяко бебе знае това!
  Анастасия кимна:
  - Но знаете, че все още е много трудно да се движите между вселени, с изключение на огледалните светове!
  Мирабела се съгласи с тъга в гласа:
  - Четох подобна теория! Сякаш нашите две вселени се отразяват една в друга като огледало и затова избухна войната!
  Анастасия весело потвърди:
  - И това е вярно! Но другите светове се отразяват малко по-различно и колкото повече са, толкова по-значими са разликите!
  - Логично! - изцепи се Мирабел.
  - А има вселени, които са напълно контролирани по непонятни за нас физически закони. Онези, за които знаем, че животът там е възможен, е само на теория! Разбираш ли това, Мирабела? - Анастасия блесна с дясното си око.
  Момичето кимна:
  - Доколкото разбирам, това е вселената, в която искаш да ме изпратиш?
  - Точно това е фото-бара! - зарадва се Анастасия. - Трябва да стигнете до там!
  Мирабела вдигна силното си рамо: нова задача в друг свят! Това е по-добре, отколкото да бъдете измъчвани от анти-войски в продължение на много векове! Освен това, това е възможност да получите дългоочакваната свобода! Когато не те карат всеки ден и час, по многобройни алеи, които те карат да преодоляваш препятствия и да изпитваш болка! Дори е страшно, ами ако ултрахипермаршалът промени решението си и нареди тя да бъде предадена на мъчителите?
  - Готов съм да изпълня всяка задача на Родината - Свещената Русия! ", извика тя с ентусиазъм.
  Анастасия поклати глава:
  - Абсолютно не знаете как да пазите тайни и да потискате емоциите си! Веднага се вижда колко си щастлива, момиче!
  Мирабела понижи тона си:
  - Няма ли да се зарадвате, когато вместо зверско мъчение ви очаква интересна задача? Всеки тук би излетял с бял пулсар!
  Хипермаршалът спокойно се съгласи:
  - Разбира се, това е по-добре от анти-войските, но повярвайте ми, това също не е хипер-екстаз! Така че момиче: научи се да потискаш емоциите си, ако искаш да оцелееш!
  Мирабела премина на делови тон:
  - Какво трябва да направя?
  - Като цяло задачата е и сложна, и проста! Ще ви обясня същността. Това е изключителна тайна. В един от астероидите успяхме да намерим ултрахиперплазмен чип, принадлежащ на невероятно древна цивилизация. Дори има версия, че тя е замесена в създаването на нашата и паралелни вселени!
  Мирабела беше искрено изненадана:
  - Еха! Това е сила!
  - Значи ето го! Дълго време се мъчихме да го дешифрираме, докато един от елфите магьосници, съвсем случайно, прочете заклинанието. Накратко, получихме достъп до най-мощното оръжие, контрола над времето.
  Момичето възкликна:
  - Хиперплазма! Така че машината на времето е реалност!
  - И не просто машина, а цял портал, теоретичните изчисления показват, че с негова помощ е възможно цялата вражеска вселена да бъде изпратена в миналото, в плътта до момента, в който цялата вселена е съществувала под формата на един хипер- плътно компресирана частица!
  - Мегаквазар! - прошепна Мирабела. "Такова оръжие може да сложи край на войната завинаги!" Или по-скоро с всичките войни!
  Анастасия оголи зъби, големите й зъби се изостриха:
  - Да, скъпи, експериментите потвърдиха това! Но се случи така, че този чип внезапно изчезна, заедно с него всички записи за експеримента бяха унищожени. Виждате ли, упоритата работа от няколко години отиде на вятъра. И най-важното е, че възможността да се спечели войната беше пропусната, без най-малък изстрел!
  - Черна дупка в главата ми! Хиперколапс в носа! - въздъхна Мирабела. - Какво мога да направя?
  - Това, което остава, е съобщение, вероятно изпратено от самия хиперчип. То съобщи, че артефактът се е преместил във вселената на Big Loop и само онези, в чиито сърца живеят милост и състрадание, могат да го върнат обратно! - хипермаршалът погледна недвусмислено момичето.
  Мирабела, смутена, отговори:
  - Не съм такъв! Бях подтикнат от душевна слабост да спася момчето от плен. Не ме смятайте за добродетелна!
  - Страхотно е, че имате критично отношение към себе си! Това означава, че не съм се объркал за вас! - още повече се зарадва хитрата Анастасия.
  - Не знам! Такава отговорност, но защо аз! От многото трилиони хора няма ли по-кротки и милостиви?
  - Защо, те се срещат, особено в антивойските! Въпреки възпитанието и генетичния подбор, в един случай от трилион: определено ще има пацифистки мръсник. Това явно се дължи на факта, че войната е най-тежкото бреме за психиката и тялото! Понякога дори усещам вакуум (твърд)!
  Мирабела показа упоритост:
  - Така че все пак: защо аз?
  Анастасия, преодолявайки моментно колебание, отговори:
  - Факт е, че вселената Big Loop получи името си, защото има задушаващ ефект върху нашите агенти. След като са попаднали под радиация, която все още е неразбираема и все още не е открита от нашите учени, те губят всичките си способности и умират доста бързо.
  Настроението на Мирабела падна:
  - Значи това означава?
  Ултра-хипер-маршалът продължи:
  - В най-добрия случай ще станете обикновен човек, в най-лошия - ще умрете напълно. Това е аксиома. Освен това нашите прехвалени технологии и компютри не работят в тази вселена.
  - Там изобщо няма ли техника?
  - Защо, на някои планети има! Това не е толкова плътна вселена, въпреки че няма такава универсална империя като нашата! Като цяло знаем малко за тази вселена. Не е огледален, но също е много голям и в него има не по-малко звезди, отколкото в нашия. Така че намирането на хиперчип ще бъде невероятно трудно!
  Момичето отчаяно изстена:
  - Без технология, във враждебен свят, в просто протеиново тяло, аз съм обречен.
  Анастасия сви мощните си рамене, което по никакъв начин не отслаби сексуалната й привлекателност:
  - Не знам! Нямаме точна информация дали вашите бойни умения все още са там. Но вие умеете не само да стреляте, но и да сечете с мечове.
  - Да, притежавам всички видове оръжия от твърда - ултрастабилна хиперплазма! - като автомат отвърна момичето. - Значи мога да се бия! Въпреки че, честно казано, не обичам да причинявам болка на другите.
  Анастасия, удължавайки нокътя си и изпускайки пламък изпод него, отбеляза:
  - Щом интересите на Родината го изискват, значи трябва да се причини болка! Въпреки че наистина няма никаква радост в това! Някак си маркиз дьо Сад: не ме вдъхновява за героични дела. Въпреки че някои професионалисти обичат самия процес! Помни Мирабел, трябва да оцелееш на всяка цена. Много зависи от вас.
  Момичето плахо попитало:
  - Ще имам ли помощници?
  Анастасия любезно се ухили:
  - Може би ще го направят! Някои от нашите агенти вероятно са оцелели, но все още не могат да се свържат. Така че се надявайте на най-доброто момиче. Междувременно вие явно ще трябва да работите сами, освен ако, разбира се, вие или ние не измислим нещо! Между другото, можете да си намокрите врата след кибернетичния ад!
  Мирабела повтори жеста, пред нея се появи чаша сок, а контейнерът запя:
  - Ако имате нужда от освежаване, освежете се веднага! Ти си по-силен от птица хвърчило, като фотонен снаряд към висините!
  Момичето не отговори, но отпи няколко глътки, чувствайки се приятно. Тя внезапно поиска да яде, странно желание за същества: които се хранят с хиперплазма и нейните прояви, но може би инстинктът, заложен в гените, е в латентно състояние.
  - Може би накрая можете да ми дадете лека закуска? - каза с надежда девойката войн.
  Анастасия попита с грижовен поглед:
  - Искаш ли да ядеш?
  Мирабела отговори, изненадана от собствената си смелост:
  - Доколкото разбирам, във вселената, където свършва вашият смирен слуга, вече няма да е възможно да се храните с хиперплазма. Така че трябва да свикна, че за да ям всичко, което има, дава калории!
  Анастасия се съгласи с видимо нетърпение:
  - Звучи логично! Тренирайте, но знайте, че храната изисква умереност. Ако ядете твърде много, вашите бойни качества ще намалеят.
  - Усвоих информация за древната медицина! Разбира се, че ще контролирам апетита си. Дебелите прасета са лоши бойци!
  - Е, добре е, ако разбираш! - Анастасия щракна с пръсти и пред Мирабела се появи поднос с храна; Холограмата каза с ясен глас:
  - Натурална храна, сто тридесет и пет вида месо, двеста двадесет и осем зеленчуци и триста петдесет и пет плода, четиристотин четиридесет сирена, петстотин и седемдесет гъби. Няма как да не се изкушите от Ulra Pizza!
  В ръцете на Мирабела се появиха нож и вилица, те блестяха, облицовани с разноцветни камъни. Холограмите се отделиха от приборите за хранене и приеха облика на карикатурни мускетари с каски от Втората световна война на главите.
  - Хапнете обилно, ваше величество! - Те пееха. - Великата ни принцеса, запояване без ексцесии!
  Мирабела започна внимателно да отрязва парчетата. Яде бавно, дъвчейки старателно първото парче в устата си. Момичето искаше да усети по-добре вкуса на ултра-пицата и да му се наслади. В крайна сметка тя отива на мисия, от която има толкова малък шанс да се върне. Но наистина ли са толкова големи шансовете за оцеляване в тази брутална, по същество братоубийствена война, ако в предишната битка повече от половината армия на Рокосовски беше унищожена. Това е като да плашиш след ада - подземния свят.
  Какво да кажем за пицата! Натурален вкус, не може да се сбърка с нищо. Това е поезия, химн на кулинарията! Ако един готвач може да се сравни с композитор, то това е бил Чайковски или Моцарт. Мирабела се наслаждаваше на храната като на секс, стомахът й изпита подобие на оргазъм!
  Когато първите впечатления преминаха, момичето отново намери силата на речта:
  - Как мога да търся хиперчип? В крайна сметка той вероятно не е много голям?
  Хипермаршалът включи холограмата и пред тях се появи трептяща топка с размерите на орех.
  - Ето го! Както можете да видите, наистина е малък. Можете дори да го носите на пръста си, ако направите пръстен.
  Мирабела си пое дълбоко въздух.
  - И как да го намеря! По-лесно е да завладеете галактиката гол, отколкото да намерите такъв артефакт в необятната вселена.
  Анастасия стисна грациозния си юмрук:
  - Правилно! Но хиперчипът съдържа огромни запаси от енергия. Наистина е трудно да се открие с инструменти, но трябва да го усетите, поне ако се доближите до него!
  Мирабела поклати глава.
  - Вселената е голяма, все още трябва да можем да се доближим!
  Свръххипермаршалът, чаровният екзекутор на почти безгранична империя, обясни с търпението на бавачка в дом за деца с дефекти:
  - И тук има съобщение! Хиперчипът обеща, че ще изпрати съвети на достоен човек. Вярно само ако се държи правилно!
  - Еха! Това е шанс! - зарадва се Мирабел, очите й блестяха.
  - Чудесно ме разбра, но засега яж! Вашето тяло все още ви позволява да изядете цялата пица, без никакви проблеми!
  Младият воин предложи:
  - Може би и вие ще се присъедините?
  Анастасия поклати глава, косата й, прекрасна в своята дива сексуалност, започна да се върти, обдухвайки полъха на събеседника си:
  - Не искам да се разглезя! Изобщо трябва да бъда пример за въздържание и аскетизъм за моите подчинени и тези, които трябва да се образоват!
  - И аз?
  - На осъдените на смърт не се отказва нищо! - каза ултрахипермаршалът полушеговито, полусериозно. - Разбира се обаче, разбирате, че ви желая успех. И не само аз, но и цялата Велика империя.
  - Очевидно това ще ни позволи да завършим войната победоносно! Управлението на времето ви дава такива възможности! - изкашля се Мирабела, едва не се задави с ултра-пицата си. - Но това е твърде жестоко!
  Анастасия веднага стана предпазлива, очите й блестяха по-ярко, тембърът й се задълбочи:
  - Кое е жестокото?
  Мирабела каза с равен глас, въпреки че не й беше лесно:
  - Унищожи цялата вселена, дори без да убиваш никого!
  Ултра-хипер-маршалът веднага смекчи гласа си и отбеляза:
  - Защо, унищожи го веднага! Може би можем да измислим по-хуманен начин за неутрализиране на врага. Или не вярвате в мъдростта на императрицата.
  Мирабела побърза да каже:
  - Разбира се, че вярвам! Може би дори врагът ще капитулира: след като научи, че имаме такива оръжия!
  - При какви условия ще капитулира? Това не е съвсем ясно! - Хипермаршалката се почеса по челото с нокът. - Ако го погледнете, какво можем да вземем от врага! Не ни трябва злато, не ни трябват и роби! Или ще се отрекат от собствената си държавност! - Хипермаршалът отпи от чай.
  - Можем да ги включим в нашата империя, те ще бъдат същите военни като нас, а тяхната императрица ще стане наш заместник! - предложи Мирабела.
  - Звучи смешно! Но не знам дали това е реално, но като цяло не зависи от мен, а от императрицата. Между другото, възможно е, ако дамата има свободна минута, тя да ви прочете обжалване. Изобщо голяма чест е една песъчинка от квадрилиони или дори квинтилиони хора да води разговор с най-великия владетел.
  Мирабела плахо се съгласи:
  - Да, чест! Няма ли вчерашното ни поражение да се отрази негативно на целия ход на войната?
  Анастасия се сопна грубо:
  - Не! Това е само малка част от процента от общия брой на нашите сили. Не мисля, че това ще повлияе значително на хода на цялата война. Понякога печелехме, понякога печелехме. Всеки ден се провеждат стотици битки от такъв мащаб. Вселената е много голяма и ние все още се справяме с бремето на разходите. А раждаемостта в кувьозите е висока.
  Момичето заговори по-смело:
  - Може би трябва да се разпространяваме по-активно във Вселената, да строим нови фабрики, да произвеждаме инкубатори?
  Ултра-хипер-маршалът се ухили кисело:
  - Всичко това се прави, освен това, не забравяйте, че империята е пълна с различни раси, ние се опитваме да не ги провокираме да се бунтуват! Разбирате какво означава това!
  - Значително разпръскване на силите! - машинално отговори Мирабел.
  Анастасия одобри:
  - Това е! Едно време фашистите се провалиха, защото безчинстваха в окупираните територии. Ако в началото населението не искаше особено да се присъедини към партизаните, то по-късно народната война стана сериозен фактор. Честно казано, ако не бяха партизаните, войната можеше да продължи още една-две години и да вземе повече от един милион жертви.
  Мирабела се съгласи:
  - Имам много бърза способност за възприемане на информация, в HyperInternet схванах всичко! Въпреки че, честно казано, много неща ми се струват изключително спорни. Някак невероятни са например подвизите на партизаните и особено на пионерите!
  Анастасия философски, без ни най-малко да се ядоса, отчетливо отбеляза:
  - Нямаме машина на времето, за да проверим всичко! Възможно е много подвизи да са били преувеличени. СССР беше тоталитарна държава и е твърде възможно истината да е била разкрасявана. Но фактът е неоспорим: съветските войски показаха огромен героизъм и се научиха да се бият. И изкуството на военното лидерство постоянно се усъвършенстваше! В края на краищата съветската армия напредваше без преобладаващо числено превъзходство. Например през есента на четиридесет и втора нацистите имаха 6 милиона 200 хиляди войници, а ние имаме 6 милиона 600 хиляди. Тоест почти равни сили и ако вземем качествените характеристики, тогава германските войски са много по-силни от нас в обучението и боен опит. Процентът на новобранците в съветските войски беше много по-висок, отколкото във фашистките. Освен това немската пушка превъзхождаше съветската при прицелване и беше по-лека. Освен това нацистите имаха огромно предимство в мобилността на войските. При танковете съотношението беше малко по-добро, но най-новите Т-4 по своите бойни качества вече не отстъпваха на нашия Т-34, а екипажите на немските танкове имаха много повече опит, отлична оптика и обучение! Така че немските генерали много лъжат, когато твърдят, че СССР е имал седемкратно превъзходство в силите. Това изобщо не можеше да се случи. Населението на Германия е осемдесет милиона, плюс Австрия, судетските немци, диаспорите в европейските страни, общо над сто милиона. Без да броим съюзниците. А СССР имаше, според официални данни, 194 милиона жители, а според някои актуализирани оценки имаше 7 милиона по-малко, така че данните от преброяването бяха завишени по заповед на Сталин. Плюс германските съюзници, това са около сто милиона, само Италия е четиридесет и осем милиона, без да се броят колониите. Плюс населението на окупирани страни, чуждестранни SS легиони, роби! Така че още през 1941 г. СССР нямаше предимство. А през есента на 1942 г. човешките ресурси на врага бяха почти два пъти по-големи от руските. Така че есента на 42-ра е почти последният шанс да се промени хода на войната. Освен това САЩ и Англия активно търсят начин за сключване на отделен мир с Германия. Висяхме на ръба на бездната, а Япония изтегляше войски към източните граници!
  Мирабела спокойно изрази мнението си:
  - Мисля, че основната вина за поражението на германците е на Хитлер. Ако беше прегрупирал войските си близо до Сталинград, той можеше да отблъсне настъплението на съветските войски, особено след като численото превъзходство на врага беше малко. Да, и подобна информация дойде от германското разузнаване. Невъзможно е тайно да се транспортира такъв голям брой войски през голата степ. Освен това трябваше да преодолеем две големи реки - Волга и Дон.
  Анастасия с едва забележимо трепване се съгласи:
  - Хитлер е бил разочарован от страстта си към окултното. Вярваше повече на астролозите си, отколкото на професионални генерали. Те го вдъхновиха да превземе Сталинград на всяка цена. Тогава войната ще завърши победоносно. Така германските войски се скупчиха близо до Сталинград. И никакви предупреждения нямаха ефект върху Хитлер! Очевидно Адолф е бил твърде увлечен от мистиката. И дори през 1941 г. край Москва, ако нацистите бяха по-добре подготвени за зимата, не се знае как щяха да свършат нещата. И така, фюрерът разчиташе на споразумение със студа. Мистики от обществото Тул убедили Хитлер, че с помощта на висши духове ще направят руската зима суха и топла. И той им повярва, отказвайки подходяща подготовка.
  Мирабела кимна оживено:
  - Идиот! Не можеш да кажеш нищо! Освен това Хитлер прави още една голяма грешка: вместо бързо да изтегли войските на зимните квартири, линията Орел-Ржев, той нарежда: нито крачка назад, бийте се упорито и фанатично! Това уби много десетки хиляди германци, които замръзнаха до смърт в окопите. Германците бяха сериозно отслабени! За наш късмет!
  - Глупостта на врага не може да замени вашето собствено умение! - Ултра-хипер-маршалът, неспособен да устои, отхапа от ултра-пицата. - Да, вкусът е, не е лош, но искаш ли следващия път да те почерпим с по-луксозна хиперпица с милион разновидности на месото?
  Момичето се зарадва:
  - Разбира се че искам! Какво ще кажете за милиард?
  Анастасия небрежно каза:
  - Мога! Ако получите хиперчип, ние ще направим такъв специално за вас! Изобщо, ще направим истинско шоу, празник на планината. Може би дори ще създадем орден във ваша чест.
  Мирабела се смути, лицето й леко порозовя:
  - Всъщност не е обичайно да се раздават ордени в чест на герои от съвременната война. Има едно неписано правило, към което се придържат и двете страни в Голямата война. Допускат се само древни герои!
  - Ще направим изключение за вас, тъй като това е наистина уникална услуга за империята! Като цяло, това, което императрицата е подготвила за героинята, ще бъде изненада! Няма нужда да се отдавате на мечти! Предстои дълга и жестока борба не на живот, а на смърт! Но защо да говорим простотии? - Хипермаршалката се усмихна широко, но очите й останаха тигрови. - Лично на мен вашето лице на медала ми изглежда много по-привлекателно от отпуснатото лице на Кутузов или Жуков. Като цяло, може би затова са решили да не подпечатват поръчки с портрети на съвременни воини, защото са твърде красиви, нито едно грозно лице! На техния фон старите герои изглеждат скучни - не естетически.
  Мирабела оправи къдравата си коса с вакуум (тъга) в гласа и каза:
  - Колко жалко, че сред командирите на древна Русия, поне главните, нямаше нито една жена. Например, не беше лошо да има жена маршал по време на Великата отечествена война. Тогава победата щеше да бъде спечелена много по-рано!
  Анастасия не възрази:
  - Може би по време на Великата отечествена война: бяха допуснати много грешки. Наистина беше възможно да спечелим по-рано. По-специално, посредствено поражение в битката при Смоленск, поражение, което беше по-добро в Украйна, грешни изчисления по време на пролетната кампания на 1942 г. Да не говорим: какви възможности бяха пропуснати през февруари-март 43-та! Като цяло, вероятно сте изучавали опита от Втората световна война и грешките на двете страни.
  - Учих! Тъй като всеки редник може да се издигне до нивото на командир с най-висок ранг и да влезе във висшия военен съвет, ни научиха на основите на тактиката и стратегията. - Момичето примигна, събаряйки с миглата си прашинка от напукана коричка. - Жуков, честно казано, не е съвсем адекватен командир. Печелеше победи с много кръв, действаше твърде праволинейно! Дори го наричаха "кървавия владетел"!
  Ултра-хипер-маршалът повиши тон:
  - Кой знае как се печели без жертви?! Все още не сме се научили да се бием така. Победи без загуби се постигат само в приказките или лошата фантастика. Що се отнася до праволинейността, фланговите маневри са характерни за всички войни, особено за механизираните. Жуков, разбира се, използва подобна тактика в недостатъчна степен, но все пак спечели много победи. Той беше особено успешен в своята блестяща операция: щурмуването на Берлин! За две седмици успяхме да победим група от един милион и двеста хиляди войници, заемащи непревземаема отбранителна линия! Много западни експерти бяха изумени от този успех. И загубите нямат значение, във всеки случай те не могат да бъдат избегнати! Изобщо защо бяхме въвлечени в такава гъста история! Нека по-добре да обсъдим плановете ви, след като влезете в друга вселена!
  Мирабела беше объркана:
  - Какво мога да направя! Не съм бил обучаван да бъда професионален шпионин, въпреки че със сигурност знам основни техники за разузнаване!
  Анастасия насърчи:
  - Тук мисля, че трябва да действате на каприз! Без точно изчисление! Дори не знаем в кой свят ще попаднеш в началото. Възможно е да бъдете хвърлени в черна дупка или в радиоактивно гробище. Цивилизацията може да бъде както ужасно изостанала, така и перверзно свръхразвита! Така че бъдете готови за всичко! Ние от своя страна можем само да ви пожелаем успех!
  - Защо не ме вземат на звезден кораб? - попита момичето.
  - Не! Все още не можем да направим това! Ще бъдете хвърлени през портал, приблизително до центъра на вселената. Това е единственото, което мога да ти кажа. Не можем да поддържаме никаква комуникация! - въздъхна Анастасия.
  - Как ще се върна? Или няма връщане? - Лицето на Мирабела се изпъна и пребледня.
  Началникът на отдел "Любов и нежност" отвърна сякаш от само себе си:
  - На мястото, където те пуснат, ще има авариен изход. Той е напълно способен да върне тялото ви обратно, заедно с хиперчипа. Това е последното ни изобретение, така че ще имате известно време да намерите артефакта.
  - Времето е най-обективният съдник - дава думата на всички и разкрива доказателства! - каза Мирабела, като видимо се оживи. - Но в този случай трябва да действате без план.
  - Какво можете да планирате? Всяка битка е непредсказуема! Това е аксиома на войната! - Анастасия вече започна да се дразни, момичето е непоносимо в глупостта си.
  - Импровизацията е аксиома на победата! Шаблонът е теоремата за поражение! - с афоризъм се изрази Мирабел. - Но ще ми дадат ли поне оръжие?
  - Ще ви въоръжим с най-скъпите и модерни оръжия. Имате няколко вида защита, или по-скоро тридесет и три, като хипер-супер-войници, но не знам дали това ще помогне! Все още не сме всемогъщи и всяка нова вселена е мистерия на природата! Мисля обаче, че не сте от хората, които първо стрелят и след това викат ръце във въздуха!
  - Правилно! Но ако вече е установено, че нашата технология е безсилна в тази вселена, тогава защо да пилея ресурси за моите оръжия. Все пак по време на война всяка рубла е ценна. Ще се справя някак си, може би ще получа пленени оръжия!
  Анастасия погълна хибрид от скакалец и авокадо, измивайки кръвта на доматена кобра. Гласът стана много по-силен:
  - Какво! Също така е добре, че ви е грижа за нашия бюджет. Но ние нямаме недостиг на материални ресурси и не знаем какво точно се случва с оръжията. Може би ще имате късмет и оръжието ще оцелее. Освен това, ако попаднете на планета, неподходяща за живот, това е единственото нещо, което може да ви защити. Особено ако се окажете на повърхността на звезда!
  Мирабела отговори с престорен страх:
  - Ужас ще ме изпепели!
  - Само не в защита на ниво GSS! Всичко ще бъде суперзвезда! - Анастасия леко потупа събеседника си по рамото.
  Мирабела довърши пицата си и остана мълчалива. От една страна, тя беше поласкана, че се грижат за нея, но от друга, все пак имаше известни лоши чувства. Това не е ли сложен метод за смъртно наказание? Но какво можем да кажем за смъртта? Това е някаква мистерия - никой разумен човек не вярва в приказки за рая и ада! Но все пак има някои теории, те не изключват прераждането на душите след края на живота. Може би дори с преместване в друга вселена? Има теория за множественото огледало и много паралелни светове със сдвоено подреждане на вселени! Както и различни измерения на сенките и подпространства. Като цяло Вселената се оказа много по-сложна, отколкото се смяташе в древността! Но всъщност не исках да влизам в такава джунгла. Физиката е станала многостепенна, но със сигурност възможностите на материята и нейното използване са се разширили. Появиха се толкова много различни прояви на хиперплазма. Откриването на шестото състояние на материята: предизвика истинска революция в науката и технологиите! Сега най-смелите фантазии станаха възможни. Полети в космоса, между галактики, решаване на енергийни и хранителни проблеми. Постепенно се откриват и създават нови видове хиперплазма, включително биоинженерството, което започва да ги използва в изграждането на човешки тела.
  Това направи хората безсмъртни! В същото време бяха създадени най-мощните и разнообразни оръжия, които помогнаха да се завладее Вселената. Най-големият ефект идва от използването на хиперплазма в магията. Комбинацията от супер технологии, специални супер реактори и магия се превърна в огромна сила. Магията обаче си остана ирационална! Никой не е успял да разгадае напълно природата му! Защо някои имат способността да правят магии, а други, въпреки всички усилия на биоинженерството, не!
  Самата Мирабела умееше да прави магии, но беше лишена от тази възможност! Всички членове на избрания милион притежават магия, но с помощта на специално излъчване тези способности могат да бъдат потиснати. Не трябва ли да помолим ултра-хипер-маршала да й върне поне част от нейната магическа сила?
  - Задачата ми е много важна! Бих искал поне да мога да направя нещо, в случай че оръжията ми се окажат безполезни. - попита момичето. - Все пак магията е добра помощ!
  Анастасия, със зле скрито раздразнение, отговори:
  - Вече направихме това, когато бяхте във виртуалния подземен свят, извършихме пълна обработка.
  - Защо тогава не го усещам? - изненада се момичето.
  - Магически способности ще се появят след известно време! - отсече началникът на отдел "Любов и нежност".
  -Колко?
  - Различните хора имат различни начини! Няма нужда да бързате много. Антирадиацията, с която ви опростиха, беше твърде силна, за да неутрализира веднага всички последствия. Така че успокой се момиче!
  Мирабела въздъхна тежко:
  - Мога ли да умра, без да покажа всичките си способности?
  Ултра-хипер-маршалът се облегна назад в стола си, изпускайки сноп цветни искри зад устата си:
  - Можете да бъдете унищожени отпред. Като цяло някои страхливци предпочитат да живеят и страдат в антивойските, отколкото да умрат за Светото отечество. Въпреки че не мисля, че си от тези хора. И способностите могат да се проявят след две седмици, месец, година! Тук за всеки е различно. Момчетата обикновено се възстановяват по-бързо от момичетата! Защо има толкова много теории, няма да ви е интересно да ги слушате!
  Мирабела неочаквано се съгласи:
  - Честно казано, бих искал да ме изпратят по-скоро!
  Анастасия повика хибрид от диамантена пеперуда и златна рибка с телепатичен импулс и започна да го ближе с три от езика си. Един език е червен, друг е лилав, трети е жълт. Въпреки това гласът остана разбираем и дори стана по-ясен:
  "Хиперреакторът сега се зарежда; за да ви прехвърли, трябва да изразходвате енергия, една месечна дажба на цяла индустриална планета." Голямата верига е много трудна за достигане вселена. И така, момиче, струваш ни много. Не знам: как ще бъдете наказани, ако се провалите?
  - Провалът все още е смърт! - махна небрежно Мирабела.
  Анастасия каза, променяйки ключа на нисък, богат бас:
  - Да, но има възможност да ви извлекат. По-специално, сега има дебат: дали Адолф Хитлер трябва да бъде премахнат от подпространството, за да съди и накаже незабавно или да изчака до края на войната.
  - Защо не сега? - Мирабела облиза сместа от сок и мазнина от пръстите си, луксозно ястие (тя всъщност яде почти за първи път)
  - Хитлер беше прокълнат от твърде много хора и е много трудно да се извлече личното му досие от негативното измерение! Консумацията на енергия е голяма, но знаете, че по време на война няма допълнителни ресурси! "Ултра-хипер-маршалът отхапа главата на крилата риба и веднага я сдъвка.
  - Това е разбираемо, но като свърши войната, какво ще стане с него! - дори се учуди Мирабела, да си оближеш пръстите е едва ли не по-приятно от самата пица.
  - Народният съд ще реши! По-скоро ще бъдат изпратени завинаги в подземния свят, като тази, на която наскоро се радвахте! - отсече злобата Анастасия.
  - Брр! Не е ли твърде жестоко? - Момичето изведнъж се почувства хвърлено във вакуум.
  - Не знаете ли историята, колко славянска кръв е пролята по вина на Хитлер! Той трябва да бъде наказан много строго, справедливо. - Ултрамаршалът очевидно е погълнал останките от пеперудата риба в ярост. Парче от крилото падна на пода и се изпари наведнъж.
  Мирабела спокойно отбеляза:
  - Четох Хитлер, включително и малко известни произведения! Не мисля, че той е пълен маниак или пълен негодник!
  Анастасия изглеждаше изненадана:
  - Защо?
  Мирабела започна да обяснява припряно (не всеки има такова съзнание, това не се учи в академиите), като цяло разговорът им изглеждаше дълъг, но всъщност не отне повече от три секунди.
  - Той изобщо не е против културата. Напротив, той изискваше развитие на науката, училищата, театрите и издигане на върховете на достойни и способни хора. Хитлер искаше да внуши арийска, чиста култура, да внуши дисциплина и точност на другите народи! Освен това Хитлер изобщо не мечтаеше за световно господство, той искаше голяма империя, с определени граници. И нямаше планове за пълното унищожение на славяните! Напротив, Адолф вярва, че под германски контрол руснаците и другите народи ще живеят по-добре, отколкото под Сталин. Освен това фашистите намериха оптималния баланс между капитализма и социализма. По-специално, немските работници се радват на широки привилегии, докато капиталистите са значително ограничени в доходите си. Като цяло сега в нашата империя няма частна собственост върху средствата за производство. Всички фабрики са имперски и в тях служат войници от икономически армии. Но това не поражда ли бюрократизация?
  - прекъсна го Анастасия
  - Не, глупако! Хиперплазмените компютри се занимават с планиране, бюрократичната работа е изключително рационализирана! Цялата икономика се управлява съвсем ясно от командирите. През съветската епоха възникнаха проблеми поради неразработената електроника. Ако не беше слабостта или по-скоро предателството на Горбачов и Елцин, нашата съветска империя щеше да стане най-богатата в света! При Сталин обаче имаше висока динамика на производството, въпреки липсата на електроника! Между другото, говорих със Сталин. Генетичните изследвания показват, че той е руснак по бащина линия, син на полярен изследовател и благородник Пржевалски! За времето си изключително надарен човек, по-умен от почти всички свои военачалници. Ако всички наши командири бяха като него, войната с Германия щеше да продължи не повече от шест месеца. Дори при внезапна атака! Колко победи изпуснахме!
  - Защо да съжалявам? - каза Мирабел, свеждайки поглед. - Възможно ли е да се поправи?
  - С помощта на супер машина на времето всичко е възможно! Ти си момиче, виждам: ти наистина не разбираш това.
  - Разбирам! Ако нацистите бяха победени по-рано и с по-малко кръвопролития, тогава щеше да има шанс да победят САЩ и да завладеят целия свят! В този случай звездната експанзия започна много по-рано и във войната с Велика Русия щяхме да имаме преднина! - Дали е така? - Мирабела с удоволствие показа ерудицията си!
  Хипермаршалът отхапа острите краища на вилицата й (тя изскърца) и се съгласи:
  - Да, значително и можехме да спечелим бързо! Въпреки това, предвид нашия огледален образ, възможно е ходът на историята да се е променил и за тях. Като цяло има много различни алтернативи тук. Ако Чингис хан беше убит на младини, нямаше да има нашествие на Бату! От друга страна, бившата Киевска Рус беше разпокъсана и не се знае кога ще се появи княз, способен да я обедини. Спомнете си колко яростно: след разпадането на Съветския съюз Украйна и Русия се сблъскаха.
  - Но тогава се обединиха! - вметна Мирабела
  - След тежка война!
  - Войната е естественото състояние на човека!
  - Със сигурност! Но е лошо, когато тя отиде между братя! - Анастасия закри очите си с длан.
  - Вижте кой говори! - възмути се Мирабела.
  Ултра-хипер-маршалът прекъсна:
  - Така казах! Но като цяло, мислите, радвам се да знам, че същите руски момчета и момичета умират в битки, точно като мен! Боли да удариш малката си сестра!
  Момичето се ядоса:
  - Цялата ни война е пълна с удари! По някакъв начин ми напомня на самоизтезание! И най-важното - безсмислено.
  Анастасия се канеше да отговори, когато цялата стая се изпълни с болезнено ослепителна червена светлина и започна да звучи бравурна музика!
  - Внимание! Императрицата е във връзка! - сухо измърмори ултрахипермаршалът.
  Пред тях се появи величествена холограма. Императрицата беше облечена в скафандър, който приличаше на рицарски доспехи. Главата е покрита с шлем: лицето и косата не се виждат! Фигурата е атлетична, но в скафандър не можете да разберете дали е мъж или жена! Като цяло никой от простосмъртните не е виждал лицето на настоящия император. Не са създадени портрети и видео изображения. Дори истинското име на владетеля беше грижливо пазена тайна, с изключение на тесен кръг от избрани хора. Защо толкова сериозни ограничения? Отговорът е елементарен! Така че по време на война врагът да не може да използва магия или хипертехномагия, които биха могли да повлияят на решенията на императора. В края на краищата дори точната дата на създаване (раждане) на лидер е абсолютно поверителна, защото с помощта на хороскоп можете да изчислите черти на характера, за да контролирате, предвиждате ходове или причинявате вреда. Според слуховете императрицата била приказно чаровна, но когато всички жени са вечно млади и красиви, това не е толкова фрапиращо. Мирабела също е прекрасна, изглежда на около двадесет години и е напълно способна да спечели конкурса Мисис Вселена.
  Императрицата говореше с много нисък, гръмотевичен (сякаш хор пееше едновременно) бас (електрониката явно беше променила гласа й).
  - Радвам се да поздравя моите смирени слуги!
  - Слава на най-великата свещена Русия! Да се изпълни волята на императора! - извикаха и двамата воини, вдигайки ръце за поздрав.
  Дамата учтиво отговори:
  - И слава на вас, смирени воини! Все пак цялата вселена се крепи на такива като теб! Надявам се, че няма нужда да обяснявате отново важността на задачата?
  Мирабела кимна:
  - Сякаш цялата вселена беше обесена върху мен!
  Холограмата стана по-голяма, бронята блестеше:
  - Quasarno (отличен) частен! Сега имате още какво да обяснявате! Ние няма да унищожим напълно Велика Русия. Въпреки че вият, те са братски хора! Но ако закъснеете твърде много и вашата мисия или може би дори тази на другите ни агенти се провали, тогава ще използваме най-новите, най-мощни оръжия срещу врага. Неговите принципи са изключително тайни, но силата на унищожението е такава, че е възможно да се унищожат свръхкупове от галактики. Врагът също води паралелни разработки, скоро ще има готово подобно оръжие. В този случай основната роля ще играе кой удря пръв. Така че не остава много време!
  Мирабела ужасно пребледня и от устните й избухна:
  - Ще побързам!
  Императрицата успокои, гласът й стана по-нежен:
  - Побързайте - не бързайте! Супероръжието все още не е готово и врагът, с помощта на своите шпиони и саботьори, прави всичко възможно да забави работата. Ние също не сме длъжници! Разменят се удари! Войната е като бокса, само след нокаут - не се ръкувате!
  - Означава!
  - Не бързай много и се грижи за живота си, момиче! Толкова си мил, коефициентът ти на човечност е извън класациите! - императрицата се обърна около оста си, бронята й блесна като сто звезди.
  Ултра-хипер-маршалът плахо попита:
  - Да и дам ли оръжие?
  - Със сигурност! Всичко е по последна дума на техниката! Като цяло дори имаме някакво свръхпроизводство на оръжие, по-скоро нямаме достатъчно хора.
  Анастасия се поклони:
  - Ултразвезда! Не смея да те задържам повече, най-великият от най-великите!
  Императрицата се обиди, в гласа й се чу капризна нотка:
  - Не обичаш ли да общуваш с императора! Все пак това също е по-голямо постижение, да си близо до лидера! Колко са депресирани орлите! Какво ще кажете, момчета?
  - Разбира се, общуването с вас е голямо удоволствие! - каза Мирабела, "Това е като слушане на прекрасна музика, игра на мелодии." Въпреки че такова сравнение е твърде бледо, за да опише колко сме изумени от вашата интелигентност!
  Владетелят на Вселената промени тона си, гласът й стана много по-женствен:
  - В думите ти има скрита подигравка, но ми харесва, че не се страхуваш от мен. Страхливостта е най-големият недостатък на войника. Липсата на интелект все още може да бъде компенсирана от компютър, но никаква технология не може да замени смелостта! "Императрицата пусна тройна светкавица, въздухът искряше, сякаш искряха снежинки, Мирабела усети топлината.
  - Да, съгласен съм, о, велика госпожо! Въпреки че, честно казано, умен страхливец понякога носи повече полза за империята, отколкото смел глупак!
  Императрицата отбеляза саркастично:
  - Прав си! Като се има предвид, че мъртвите хора не могат да се бият! Мъртвият войник винаги е лош войник! - Могъщата императрица вече наистина гърмеше. - Знаете ли, не се страхувате да спорите с някой, който може да изпрати цял трилион или дори квадрилион хора като вас на вечни мъки в подземния свят. Това предполага, че момичето е в състояние да се отклони от модела на мислене. Уви, повечето от нашите войници: само инструмент, предвиден в статията.
  Мирабела каза тихо:
  - Те са умни, образовани и много ерудирани! Няма нужда да говоря лоши неща за моите другари. Всички са минали през добро училище!
  - Войната е добро училище, но ако сгрешиш, няма да можеш да си вземеш повторно изпитите! - Императрицата стоеше с главата надолу, облегната на гирлянда, излъчваща полигамно излъчване. - Изобщо в нашата армия глупаци няма! Това е сериозна система за обучение с генетичен подбор. Накратко моя малка снимка, кажи ми красива ли съм?!
  Мирабела не устоя да се пошегува:
  - Много, особено в броня, те блестят толкова много, просто е приятно да ги гледаш! Нещо като старинна скара!
  Императрицата остана спокойна и дори изглеждаше възхитена:
  - Хубаво е, че имате въображаемо мислене. Много по-лошо е, когато хората не могат да свържат две думи, особено при наличието на власт! Е, добре, красива и нежна, няма време за дискусия с теб. Въпреки че, например, кажете ми: какво винаги липсва и какво ме кара да се разболявам през цялото време!
  - Сила! - бързо отговори Мирабел.
  Дамата се изненада, зелена вълна премина през костюма:
  - Еха! Но в казармата не са те учили на това! Как позна?
  - По метода на дедукцията! - отговори момичето.
  - Как е това? Може ли пояснение!? - Императрицата възпроизвежда с пръст: магически фантом, под формата на хибрид на глухарче и рак, с меч в ръцете си.
  Без да се притеснява, Мирабела отговори:
  - Сила винаги липсва, но отговорността те разболява! Това е аксиома! Като цяло да държиш Вселената на раменете си е толкова трудно!
  Хибрид на глухарче и рак се бори с внезапно появилата се смесица от лисица и бодливо прасе; в допълнение към меча са използвани още няколко инструмента, изглеждащи по-скоро музикални, отколкото бойни:
  - Ако рационално разпределите отговорността, тогава всичко не е толкова трудно. Държавният механизъм е отстранен до съвършенство. Това е един вид водопад, въпреки цялата очевидна бързина, напълно стабилна система. - забеляза императрицата, изпращайки пулсар от окото си (то веднага безшумно избухна):
  - Сравняването на енергийната система с фонтан, когато струята се изстрелва нагоре, е много по-уместно! - възрази Мирабела, учудена на собствената си смелост.
  - чаровно ми се кара момичето. Това е като в приказката за Frostbitten Alice! Тя беше толкова нахална с кралицата, че я зазида в дебел лед! - Вторият магически пулсар беше още по-голям и по-ярък от първия и с формата на остри ъгли.
  - Защо не твърд водород!?
  "Не исках да я правя естествена блондинка!" - Проблесна фантом от хибрид на голо момиче и необичайно ярка мухоморка.
  Мирабела не можа да не се изкиска:
  - Казват, че блондинките имат много оригинално мислене!
  Господарката на Вселената освети още дузина магически проекции наведнъж:
  - Като глупав като блондинка! Но косата ти естествено е смесица от перли и злато! Хиперквазар! Надявам се да се срещнем отново! много ми хареса! - Гигантската холограма блесна като комета и изчезна заедно с фантомите.
  Мирабела се поклони и прошепна:
  - Странно, владетелят на Вселената изглежда като глупак!
  Ултра-хипер-маршалът махна с ръка:
  - Тя просто говори с чувство за хумор, но като цяло, ако беше на мястото на императора, щеше да разбереш защо! Тогава можех да оценя една проста човешка шега.
  - Не я обвинявам! Когато има толкова много проблеми, наистина искате да се заблудите.
  Анастасия изпрати телепатичен импулс, те й отговориха:
  - Време е, докато стигнем до входа на портала, всичко ще бъде готово!
  - Най-накрая! Чакането на нещо непознато винаги е болезнено! Нервите се топят! - каза отчаяно Мирабела.
  И двете момичета (въпреки че едното от тях вече е надхвърлило четиристотин цикъла), придружени от дузина бойни роботи, ужасяващи с петдесет различни оръжия, се отправиха към другия край на планетарната система. Те бяха придружени от взвод тетралети.
  . ГЛАВА Љ 15.
  Робите се вторачиха в полуголите момичета и веднага получиха камшици:
  - Не гледай! Вашето племе не е позволено!
  Робите трябваше да ги догонват. Колкото и да е странно, отношението към момчетата беше по-либерално. Беше им позволено да се приближат и да разгледат момичетата с ентусиазъм. Бляскаха потни голи тела, трепереха пълните, леко издраскани гърди на хубави момичета.
  Главният търговец Ахмед се прозя:
  - Не, не е така! Само женска борба, там беше по-добре с мечове. Обадете се на старейшината.
  - Той вече идва!
  Наистина се появи главата на селото. Беше в тога и имаше дълга сива брада, набръчканото му лице беше почти черно. Дървени обувки щракаха по камъните.
  - Поздрави Ахмед! Ще нощувате ли или просто минавате?
  Търговецът на роби излая:
  - На път! Слушай, направи ми малко шоу, скучно е! Не срещам разбойници и ръката ми пропуска меча.
  Старецът кимна с глава:
  - Сам ли ще се биеш или нашите да развяват :!
  Ахмед погледна между пръстените си и реши:
  - Да, по-добре е да го направите сами! Да убиеш друг е по-забавно, отколкото просто да гледаш как някой умира.
  Старецът беше вдъхновен:
  - Значи няма да има милост! Само до смъртта!
  Търговецът на роби се ухили:
  - Точно това е Пайлън. Или мислиш, че имам достатъчно, само ще боли!
  Старейшината се почеса по брадата:
  - Трябва да платиш за това! Младите момичета струват от двеста до петдесет сребърни шлема, уви, има огромно търсене на роби! Но мъжете са по-евтини, от сто до тридесет, а момчетата ще отидат дори за двадесет!
  Ахмед го прекъсна:
  - Тогава е по-добре да си момче! Парите трябва да се пестят.
  Пилън беше възхитен:
  - Ваш избор, момчетата не струват почти нищо, освен това са много и е трудно да ги изхраниш. Сега да хвърлим жребий.
  Ахмед се ухили.
  - Само по-бързо, не съм свикнал да чакам дълго.
  След като избра момчета над десет години от най-бедните семейства, Пилон им нареди да теглят сламки. Който има най-късия, трябва да се бие. Като цяло момчетата се държаха както се очаква на тяхната възраст, шумно, но смело. Никой не хитруваше; битката с мечове сигурно им се струваше забавна игра. Победителят беше доста мускулесто, мургаво момче на около четиринадесет. В ръцете му сложиха светъл меч и на главата му капнаха масло. Децата започнаха да се надпреварват да дават съвети. Ахмед избра по-дълъг и по-тежък меч и се ухили. Той беше добър майстор на меча и беше повече от уверен в победата срещу момче, което, ако имаше опит, се биеше само с пръчки. Ако обаче момчето може да направи нещо повече, тогава Ахмед ще се радва само на това и ще се забавлява по-интересно.
  На робите се даваше сочен плод, наподобяващ метла, само кожата беше груба и по-тънка, лесно се отстраняваше. Вкусът е много по-сладък, нещо като портокал, но по-качествен. Янка мислено благодари на демоните: че са го изпратили в свят, топъл като курорта Сочи, където не трябва да гладува и няма ужасни комари. Очевидно присъствието на няколко слънца е имало благоприятен ефект върху флората и фауната. Янка погледна и в същото време съчувства на тийнейджъра, който трябваше да се сбие с търговеца. Може ли да устои на такъв колос, висок почти два метра и не се обижда от скорост и реакция? В холивудските филми е вярно: по правило малките бойци побеждават по-често. Като правило, отрицателен герой: много по-висок и тежи повече от положителен. Един вид традиция на филмовата индустрия! Но животът е много по-суров от Холивуд и търговецът не е такъв глупак, че да се бие, без да е уверен в собственото си абсолютно превъзходство.
  Част от жителите на селото, предимно деца, които бяха свободни от работа, се събраха да се полюбуват на рядкото зрелище. Това не е бой или юмручен бой, това е бой до смърт! Въпреки това децата залагаха, като правило, на някакво малко нещо, бръмбари, домашни играчки или леко физическо наказание, шамари, ритник в задника, скок от дърво или просто шамар по лицето. Тийнейджъри роби, които нямаха нищо, също правеха залози на щипки, кликове и други дребни неща. Тъй като Янка седеше на количка, никой не се обзалагаше с него, а той не искаше да се доближи до момчетата.
  Той не вярваше в победата на обикновено селско момче над умел възрастен боец и не искаше да залага на жестокия Ахмед.
  Клаксонът прозвуча и боят започна. Ахмед тежеше най-малко сто и тридесет килограма, тоест три пъти повече от момчето, което за своите четиринадесет години беше почти стандартен размер.
  Търговецът измърмори:
  - Какво чакалче, искаш стомана в ребрата.
  Момчето отговори с достойнство и смелост:
  - Под твоята!
  Ахмед излаял и се опитал да го удари с ботуша, но момчето успяло да парира и дори да удари крака му. Ако момчето имаше по-остър меч, раната щеше да е сериозна. Търговецът изруга:
  - Робска тор!
  - Дебел корем! - отговорило момчето.
  Ахмед нанесе удар, но момчето ловко отскочи. Малкото, гъвкаво тяло беше подвижно, освен когато носеше само набедрен превръзка, беше много лесно да се движи.
  Ахмед обаче беше опитен боец, движеше се бавно, с основание вярвайки, че кученцето няма да го остави. Момчето избра единствената правилна тактика: постоянно отстъпление.
  Напомняше на дебела котка, която гони пъргава мишка.
  Ахмед протегна меча си напред, като леко се отблъсна с върховете на ботушите си, държейки под око опонентите си.
  - Чакалче, хленчиш и си страхлив.
  Момчето отговорило:
  - Защо дрънкаш и пукаш тъпана!
  Ахмед се движеше малко по-бързо и острието му успя да разпори гърдите на момчето. Въпреки капещата кръв обаче това беше само драскотина.
  - Режеш като момиче!
  Ахмед удари в ярост, с такава сила, че момчето едва не изпусна меча си, падна, но бързо скочи.
  - Няма да ги настигнеш!
  Ян имаше асоциации в главата си с известния филм "Пинокио", където големият Карабас също тичаше след малко човече. Във филма всичко свърши добре, брадата беше ощипана, Карабас беше обсипан с шишарки. Тук янките имаха сериозни проблеми, пикочният мехур след кана с много приятен сок внезапно се разбунтува, но наистина не исках да пропусна спектакъла на битката. В крайна сметка, когато се бият с мечове, всичко може да свърши в един момент.
  - Не съм малък, мога да го издържа!
  Ахмед продължи да напредва, момчето, което беше уморено да бяга, се опита да атакува, замахвайки. Той беше бърз и ловък, както подобава на тийнейджър, който от ранна детска възраст работи и тича много физически, без да познава такова мъчение като седенето на бюро! . Но помитащите движения разкриха пълната липса на школа по фехтовка. Момчето просто махаше и удряше, опитвайки се да улучи, без никаква система и елементарни техники. Ако имаше опитен наставник и поне няколко години обучение, Ахмед щеше да лежи с разпорен корем. Но уви, момчето-просяк няма такава възможност!
  Търговецът имаше няколко възможности, възползвайки се от страстта на момчето, да пробие гърдите му или дори да отреже главата му. Но той не бързаше, лесната смърт на нахалното кученце не беше част от плановете му.
  - Какъв издънка! Продължаваш да гърчиш и да лаеш! Сега вижте: как истинските воини кълцат!
  - Изрод! - извикаха момчетата и получиха силен удар в рамото. Мечът веднага стана тежък и момчето се олюля.
  - Е, кой е изрод! - Краят на меча на Ахмед стана кървав.
  - Вие!
  - Така че вземете повече! - атакува умело Ахмед. Ръцете на момчето отслабнали и след нова атака той бил ранен в ръката и изпуснал меча си.
  Момчетата изкрещяха. Тийнейджърът роб се опита да избяга, но две копия се забиха в гърдите му:
  - Къде е телето чакал!
  Ахмед скочи и удари момчето по главата с острието на меча си:
  - Е, успокоих се!
  Янка ахна, когато момчето падна, стори му се, че е убито. Виждайки, че главата на момчето е непокътната, той се надяваше, че може би търговецът ще остави младия гладиатор в безсъзнание и тогава той ще дойде на себе си.
  Но явно милосърдието не беше част от природата на Ахмед.
  - Е, гъделичкай го!
  Воин от отряда на търговеца извади от огъня предварително приготвено копие. Той се приближи до неподвижното тяло.
  - Е, хайде, какво струваш!
  Воинът кимна, протегна копието си и нагорещеното желязо опари голата пета на момчето.
  Момчето изкрещя от остра болка и се опита да скочи. Ахмед го удари в лицето:
  - Къде е телето чакал!
  Момчето паднало и войниците го хванали за ръцете и краката. Ахмед взе копието в ръцете си и с наслада опари другата пета на тийнейджъра с горещия връх. Той извика, опитвайки се да избяга. Останалите момчета млъкнаха, но гледаха без да спират. Самите те се страхуваха да не бъдат измъчвани, но беше толкова интересно да се гледат мъките на връстник. Не напразно толкова много хора винаги се събират за смъртно наказание или бичуване.
  - Е, защо те сърби! Това е много хубаво! Не е ли! - Ахмед пъхна върха под ръката на момчето. Миришеше на пържено месо. Върхът обаче се охлади бързо. Воинът подаде на търговеца факла. Той доближи огъня до тъмната коса на главата на момчето и тя започна да се овъглява.
  Тук старейшината вече не издържа:
  - Достатъчно!
  - Какво стига?! - излая Ахмед.
  - Разбрахме се просто да го убиеш, но за мъченията нямахме съгласие!
  - О, така е! Носиш още пет сребърни шлема за забавление. - Търговецът хвърли пари на Пайлън. Той алчно ги грабна и измърмори:
  - Може би десет?
  - Искаш твърде много! Въпреки че ето какво... - Една мисъл мина през главата на Ахмед. - Взимам този роб със себе си. Той ще бъде моето момче за бичуване. Щом нещо започне да ме сърби или съм в лошо настроение, ще отприщя гнева си върху него. Разбираш ли?
  Старецът смирено отговорил:
  - Като цяло, не ме интересува дали ще го убиете или ще бъде ваш! А парите никога не са излишни! Между другото името на момчето е Мук, символично означава, че е роден за мъки!
  - Да правим брашно, хубаво брашно! - зарадва се Ахмед, облизвайки устни. - Е, чудесно, вържи го с останалите момчета.
  Янка, за да не види мъченията, скочила от каруцата. Краката му още не бяха зараснали напълно и той ги уви с парцали. Беше малко болезнено да ходя, но болката вече беше позната. Страданието е дъщеря на робството, и то първото и най-силното!
  Като чу, че Мук го отвеждат, той не знаеше дали да се радва или да се натъжи. В крайна сметка да бъдеш обект на бавно изтезание не е по-добро от това да умреш веднага. Особено ако в тази вселена след смъртта има не само ад!
  Когато облекчите пикочния си мехур, на душата ви става по-леко и се чувствате много по-ведри. Е, по-добре е да мълчите засега, иначе вие самите ще трябва да стенете под мъчения!
  Керванът пак се раздвижи: отпочиналите роби крачеха по-весело. Само на Мук беше трудно, петите му бяха покрити с големи мехури и трябваше да ходи на пръсти. Момчето обаче издържа и дори се опита да се усмихне, въпреки раните си. Янка веднага изпита уважение към него. Изобщо смелостта винаги е била ценена. По едно време, когато бяха в училище, имаше есе на безплатна историческа тема: той написа няколко листа за Стенка Разин. Нещо повече, с голямо уважение, подчертавайки, че Степан не се отчайваше, дори когато беше екзекутиран чрез четвъртиране. Той се шегуваше докрай, усмихваше се, приемайки болезнената смърт като приятно приключение. Учителят наистина не хареса есето му.
  - Стенка Разин е просто бандит! - извика тя.
  - Хората не биха последвали просто бандит. Хората пишат ли песни за негодници? Стенка Разин искаше да направи обикновен селянин и занаятчия: достоен човек. Ти си бивш роб - свободен казак, а не добитък! В края на краищата фактът, че Разин премахна класовото неравенство и нареди всички да бъдат изравнени едно към едно, е вярно! Само един истински свободен човек може да създаде нещо и да създаде красота. Въпреки че имаше крепостни художници и поети! И през мрачното средновековие създават шедьоври. Но волята си е воля! В СССР Горбачов даде на хората свобода, възможност да гледат голи жени, да четат Хитлер, да се карат на партията, да гледат хубави холивудски филми и, което е особено хубаво: анимационни филми. Все пак засега САЩ произвеждат по-добри блокбъстъри, отколкото в Русия. Това е факт, и то не само по отношение на специалните ефекти. Холивудските филми някак си имат по-напрегнати и непредвидими сюжети, по-цветни и разнообразни битки и още нещо неуловимо, което отличава повечето руски. Може би това е повече доброта, въпреки кръвта! Но в съветско време имаше добри детски филми. Янка особено харесваше военните филми, където готини деца като него бият възрастни фашисти, белогвардейци и буржоазия! Колко е интересно и забавно! В САЩ също има филми с деца герои, но някак си са по-малко и нещо им липсва. Може би идеята е патриотична. Възможно ли е да си спомним поне един американски филм за Втората световна война, където деца разбиват и убиват глутници германци? Или дори за гражданската война на Ейбрахам Линкълн. Марк Твен несъмнено е велик писател, включително и детски, но никога не е развивал образа на дете войн. Аркадий Гайдар: направи нещо в тази посока, но не достатъчно. Може би, ако не беше умрял през 41 г., образът на дете-войн щеше да бъде доразвит. Само един руски писател успя да разкрие истински образа на детски воин! Янка го прочете в интернет. Прекрасно и много яко! Странно е само, че не публикуват такъв очарователен човек! Въпреки че все още може да бъде публикувано. Те не искаха да публикуват "Майстора и Маргарита", но след това романът стана най-добрият и най-популярен от всички научнофантастични произведения. Дори се изучаваше в училище като работа в клас. Янка обаче прочита за първи път "Майстора и Маргарита" на петгодишна възраст. Романът направи силно впечатление на детето. Въпреки това е естествено: подобно произведение е твърде мистично за времето си. Тогава, в предвоенна Съветска Русия, атеизмът беше по-агресивен от всякога. Размерът на обществото на войнстващите атеисти: надхвърля десет милиона души; ако комунист присъстваше на служба, той веднага беше изключен от партията, което автоматично доведе до арест! И ето го самият Велик Сатана: ходи из Москва и решава съдбата на хората. А прехваленото НКВД е абсолютно безсилно срещу Воланд и слугите му! Със сигурност. голям шамар в лицето на съветския режим. Освен това самите московчани, жители на столицата, образцова съветска държава, са показани като алчни, горди, егоистични, лишени от упорит труд и елементарно благоприличие. Но това не е образът на съветския човек, който Агитпроп извая. Полицията е безпомощна, шефовете са пияни, обществото е безсъвестно и алчно! И това е в столицата под мъдрото управление на Сталин.
  Разбира се, Булгаков смекчи някои неща. По-специално, той показа психиатричната болница като образцова институция, където всеки пациент лежи в отделна стая с душ, а санитарите са учтиви, много от тях очарователни жени. Всъщност психиатричната болница е ужасна институция, по-лоша е от затвора. Ужасна мръсотия и воня, претъпкани килии, усмирителни ризи, жестоки и садистични санитари! Храна: дори по-лоша, отколкото в затвора, тъй като дажбите се крадат от всички и всеки. Компанията също е по-лоша, има много жестоки престъпници и маниаци, та дори и глупаци, малоумници, шизофреници. Трябва да се каже, че повечето затвори живеят според следните концепции: няма хаос, килиите са спретнати, самите затворници поддържат чистота, дори са оборудвани с люлеещи се столове, можете да инсталирате телевизор и ако имате пари, направете европейски ремонт. В психиатричната болница е много по-лошо, защото глупак може да уринира или да си легне и всички да го помиришете. Освен това в затвора: не ви инжектират психотропни лекарства, а в психиатричната болница? Разни боклуци, от които е много зле, всичко боли, настъпва истинска абстиненция, като на пълен наркоман. И това е много вредно за здравето, сърцето, черният дроб и бъбреците страдат и буквално всичко! Не, наистина е по-добре да отидете в затвора! Булгаков не описва затвора, но описва психиатричната болница в розови тонове. Защо направи това? Вероятно не само защото се страхуваше от цензурата, но вярваше, че съветското правителство е много по-добро, по-хуманно и по-светло, отколкото беше в действителност. Всеки иска да вярва в най-доброто; много съветски писатели вярваха в комунизма и смекчаваха негативните прояви на живота. Или мислите, че Гайдар не е знаел какво е колективизация? Знаех, но ме беше страх! Въпреки това: освен ексцесиите, които бяха извършени, самата идея за колективизация беше правилна и по-голямата част от селячеството я подкрепи. Те вярваха в най-доброто и обичаха Сталин. Чудя се как самият Булгаков се е отнасял към Сталин? В края на краищата Сталин го спаси от бруталните репресии на НКВД и дори позволи пиесите на Булгаков да бъдат заснети в театрите. . Но има толкова способни писатели, разстреляни или изгнили в лагери. Изобщо, ако му махнете Майстора и Маргарита от Булгаков, сега никой няма да го знае (с изключение на тесен кръг от специалисти). Ако му оставите само Майстора и Маргарита, тогава всички ще знаят!
  Въпреки това, всеки писател има свои собствени шедьоври, като: Тримата мускетари на Дюма (и това са фактите, те са му помогнали да ги напише) или Шерлок Холмс на Конан Дойл. По-трудно е да се идентифицира водещ роман от плодотворния Жул Верн, но най-вероятно това е "Двадесет хиляди левги под водата", тъй като най-често е филмиран. От друга страна, след като Джаки Чан участва в блокбастъра "Около светлината за осемдесет дни", може би тази работа стана лидер в боксофиса. По-добре е да не докосвате съвременните писатели, сред тях няма нито един гигант. Освен това оригиналните идеи са почти изчерпани и почти всеки писател може да бъде обвинен в плагиатство. Друго беше в края на деветнадесети - началото на двадесети век, когато се разкриваше свежа девствена почва на литературата. Да, тогава е имало гиганти, но сега ги мачкат и само един горе-долу отговаря на определението велик!
  Над Янка прелетя водно конче, голямо колкото жерав. Един от стрелците стрелял по нея и я улучил. Момчето обърна внимание; стрелецът практически не се е прицелил. Бързият изстрел показва добро обучение и много опит. Това означава, че това трябва да се вземе предвид, ако той реши да избяга. Но къде?
  Ахмед вдигна коня си и, яхвайки, извика:
  - Е, играта готова ли е?
  - Ще го направя след час, сър! - възкликна Янка.
  - Така че вижте, скъпи! Ако не можеш да се справиш, ще те бия толкова силно, че... - не довърши търговецът. След като се приближи до Мук, той удари момчето с бодлив камшик.
  - Какво чакалче, сърби ме тялото! - И пак ударът.
  Янка си помисли, защо да не го сърби, ако този човек никога не се мие? Дори от разстояние се усеща как смърди. Смърди на копеле. Момчетата роби са дори много по-чисти.
  Отвратително е да се гледа, но да се изправиш и да се намесиш означава да се удариш. О, колко лесно се пада на екзекуция: мълчи, мълчи, мълчи!
  За щастие отпред тичаше пухкав глиган и това разсея садиста. Мук трудно си пое дъх, но не извика. Лицето леко пребледня, разрязаната кожа: тънки струйки кръв потекоха надолу. Търговецът имаше специален камшик със стоманени звезди: разкъсваше кожата и месото.
  Янка смяташе, че все пак е добре да се живее в цивилизована държава, където децата не бичуват за дреболии. В царските времена, естествено, пръчката беше често срещана. Вярно, че с течение на времето те биеха все по-малко! Децата при съветската власт бяха привилегирована класа, съжаляваха ги, напляскването беше забранено в училищата. Истината при Сталин: те започнаха да се отнасят към хората много по-строго. Прилагаха дори мъчения, но след това отново дойде либерализацията. Може би дори обратното, никаква дисциплина в училище, пълна безотговорност. Въпреки това, когато вие самият сте бит с камшик, някак си наистина не искате да подлагате другите на бичуване. Не напразно най-убедените пацифисти са тези, които са воювали и са видели смъртта на своите другари!
  Чудя се какво би направила една от приключенските книги на негово място. Бихте ли предизвикали Ахмед на битка?
  Това означава да умреш сам. Или като в приказка: в критичен момент се появява велика магьосница или воин. Истинската битка започва, където опонентът ви вече е жалък червей.
  Животът е много по-сложен. В крайна сметка това, което му се случва, не е блокбъстър. И той не е в състояние сам да разпръсне стражите или да намушка лидера. Така че трябва да мълчите и да търпите. Сега, ако си спомняте аналогиите, тогава какво са правили определени герои през Средновековието. Един помня го лекуваха, правиха му операции и всичко му се получи чудесно. Друг постъпва на кралска служба, прави кариера, трети става пират, четвърти...
  Това обаче са възрастни. С децата е по-трудно! Първо: трябва да се преструвате на представител на някакво благородно семейство. Уви, той загуби първия рунд! Снишен до нивото на роб! Друг начин е използването на съвременни знания.
  Е, той вече се опитва да направи нещо тук. Има няколко доста прилични комплекта шах, които са на път да бъдат готови, а освен това той може да измисли още много игри. Като цяло, ако сте свободен човек, можете да забогатеете от това. Вярно, тук много зависи от късмета, ако шахът е популярен в нашия свят, защо да не бъде: има нещо супер в него. Вярно е, че не е лошо да получите монопол върху производството на шах, иначе печалбите ще намалеят. Можете да опитате и с козметика, тук може би жените не се увличат по това. Но дори и тук трябва да си свободен човек. И е по-добре да скриете умението си засега. Като цяло, по-често в миналото героите на историческите приключения са действали с груба сила. Тук, разбира се, силата и реалните възможности на специалните сили са силно преувеличени. Не са ли много случаите, когато избрани бойци са бити от прости улични хулигани? Приличен! Така че е наивно да се смята, че един войник от специалните сили може да убие сто обучени бойци с мечове. Янка беше готова да се обзаложи, че един добре обучен и опитен древноримски гладиатор може да убие с мечове почти всеки член на специалната група Алфа. А суперсилата на специалните сили е вид пропагандно клише. Супермен комплекс! Въпреки че това е просто обикновено протеиново тяло, и то често пияно! Трябва също да се отбележи, че битката става скучна! Какво друго можете да измислите? Такава автоматична машина, не можете да я измислите, това е деликатна работа. Да, разбира се, по-просто оръдие: можете да правите и произвеждате барут. Но какво ще даде това? Ще започне нечувана война, ще се пролеят потоци кръв. И пак ще остане на веригата. Спомних си приключенията на Гъливер, как той предложи на царя на гигантите да произведе барут, но монархът отказа. Какво мъдро решение! Освен това, освен барут, има много други опасни експлозиви. Брр! Не е добра идея да започвате надпревара във въоръжаването. Жалко, че например той няма еликсира на вечната младост, докато хората от неговата епоха не знаят как да го направят сами. Може би произвеждат музикални инструменти? О, това е идея, но първо спечелете свобода!
  Тук има два начина: да избягате или да се покорите на собственика. Първият път е примамлив, но рискован, вторият, напротив, не е много желан, но по-реалистичен и безопасен. Все пак много зависи от човека. Ако Ахмед има и капка съвест?
  Започна да вали дъжд от гъби. Слънцето продължаваше да грее. Тук Янка първа видя местна дъга. Беше много по-богато, по-ярко, по-разнообразно от земното. Общият брой нюанси, които бяха налични, беше невероятно голям.
  Дори робите, които я виждаха, се възхищаваха повече от веднъж. Момчетата се опитаха да се смеят и получиха камшик по гърба.
  Янка попита пазача:
  - Какво е невероятно красиво тук, когато вали?
  Наемникът отговори:
  - Какво ме интересува? Това не прави портфейла ми по-тежък! Просто God Fazjara свири!
  - СЗО?
  - Фазджара или Фаж! Божество на малката светлина. Толкова несериозно и доста слабо!
  Янка отбеляза:
  - Кой харесваш повече?
  Наемникът отговори с ентусиазъм:
  - Разбира се Гор! Той е много силен бог! Покровител на воините! Има и истински сетер, но той много обича кървавите жертви! За да спечелите, трябва да убиете твърде много роби! А робите са ценност и богатство!
  Янка се съгласи:
  - Човек с най-висока стойност!
  - Човекът е буга! Колко много не разбираш малкото момче! Жалък човечец.
  - А султанът?
  Наемникът размаха копието си:
  - Млъкни, нещастник, или всички ще ни набият на кол!
  Янка извика с престорен страх:
  - Разбира се, че мълча, о, страхотно!
  - Кой е велик?
  - Разбира се, че ти!
  Наемникът зае горда поза:
  - Аз съм най-великият в света.
  Търговецът извикал на наемника:
  - Какво каза?
  Той веднага се сви:
  - Шегувах се, собственик.
  - Разбрах какво имаш предвид! - Ахмед скочи до наемника и го удари с камшика отзад. Той излетя от коня си от страх. Той се разби, вдигна прах, но веднага скочи:
  - Всичко разбирам, господарю!
  - Схванах го?
  - Да! До най-малкия детайл!
  - Е, седни, преди да те вържа за звяра.
  Наемникът се изкачи с известна трудност, докато пъшкаше и очевидно събаряше бъбреците си. Янка трудно сдържаше смеха си: не му стигаше да си създаде нов враг.
  Ахмед се приближи до момчето:
  - Е, как е готова играта?
  - Изрязвам последната фигура!
  - Добре, този глупак ме забавлява, все пак съм мил и ти прощавам!
  Янка отвърна с видимо смирение:
  - Благодаря Ви, господине!
  Ахмед беше доволен от това, но каза строго:
  - Не ме наричай особено пред всички, господарю. Това е обръщение към султана. Наричайте ме господар или още по-добре мистър.
  - Разбирам, сър!
  - Това е чудесно! Когато пристигна следващия път, играта трябва да е готова!
  - Ще опитам!
  Момчето се върна на работа: В момента се интересуваше дали ще бъде местният шампион в играта или не. Шахът имаше своите гиганти, например Греко, Филидор, Морфи, Капабланка, Фишер, Каспаров. Сега шахматисти и гросмайстори меляха. Най-абсолютният шампион е компютърът. Или по-точно шахматен робот! Други велики шампиони: бяха по някакъв начин пред времето си. Например, Греко е първият, който въвежда концепцията за жертвена комбинация, Филидор за ролята на пешки и позиционна игра, Морфи за отваряне, защита на Щайниц, психология на Ласкер. Всеки от тях беше истински човек! Интересното е, че почти всички шампиони бяха граничари, революционери. Включително последния велик шампион: Гари Каспаров. Янка гледаше почти всички мачове: Гари Каспаров. Това, което впечатляваше при него, бяха познанията му за отваряния, острата му комбинационна визия, упоритостта му в борбата за инициативата и липсата на страх от партньорите му. Каспаров нанесе поредица от съкрушителни удари на опонентите си! Изглежда, че той предаде дамата - не можете да избягате от мат ! Е, по дяволите с текстовете. Все пак янките имат солиден първи ранг и опит в победата над мощни компютърни програми.
  Накрая последният кон е изрязан. Фу-фу! Можете да легнете да си починете, ръцете ви са уморени!
  Янка не забеляза как той заспа и загуби крачка. Освен това: вече бяха прекосили билото и слязоха в долината, където беше по-топло. Янка мечтаеше за бой с коне. Вярно е, че някои от конете имат черупки с форма на охлюв, като местните коне.
  Янка се бори: има много сила, голям е и зрял. Той сваля един след друг. Пробива до главния герой, носещ короната на херцога. Момчето прави рязък замах и удря. Вражеският меч изпука, върхът падна под копитата. Янка отново удря...
  В този момент силна болка го изгаря. Момчето изпищя и отвори очи. Примката го "попари" за пореден път.
  - Как спа соколът?
  Янка искаше да отпрати мъчителя или дори да го удари с юмрук в лицето, но той отвърна външно смирено:
  - Много добър майстор!
  - Значи това е страхотно! Готова ли е играта?
  Момчето кимна:
  - Да, остава само да го боядисам!
  - Какво става! Боядисай го! - Ахмед трепна устни от нетърпение.
  - Глоба! Има ли черна и бяла боя?
  - Дай му! Единият е на основата на въглища, другият е на тебешир! - Търговецът на роби изсвирна във въздуха с камшика си, но не го удари.
  Дадоха на Янка четка и момчето започна да рисува. Лесно е да нарисувате фигурите, но да поставите самата дъска на квадрати, така че да са равномерни ... Трябваше да се поправя: използвайки различни клонки и куки като устройства. Не без затруднения Янка свърши работата. И сега той ще влезе в историята като първият изобретател на шаха, освен ако разбира се Ахмед: откритието му не е откраднато. Въпреки че имаше например великият роб-философ Езоп, който стана по-известен от повечето древни крале и съвременни президенти!
  Квадратите не се оказаха много равномерни, но ще стане. Янка се възхищаваше на работата му: той сякаш не забеляза таланта му на занаятчия, но нуждата го принуди. Когато човек е притиснат от живота, той често показва изобретателност и скрити преди това способности. Ето ги първите: шахът в тази вселена. Би било хубаво да направите и часовник. Е, това също е добра идея, можете сериозно да забогатеете с часовници! Ако механизмът на тези с пружини е твърде сложен и изисква голямо умение, то соларните, които са много по-прости, са съвсем достъпни през Средновековието. Просто мълчи за това засега. Момчето подреди фигурите и си спомни, че през Средновековието най-подвижната фигура не е била царицата, а епископът. По-често го наричаха шут или бегач. Бишоп е по-късно име, точно както се е наричал топът: тур или оръдие! През Средновековието тя е ходила само на две полета. Кралица или епископ за един. Но сега е по-добре веднага да се въведат модерни правила, в противен случай той няма да бъде местен шампион. В противен случай се адаптирайте към новите правила и теорията в този случай ще бъде различна. Коя друга игра на планетата Земя има толкова много стотици книги, посветени на теорията и анализа на игрите? Да, разбира се, професионалните боксьори получават големи хонорари, по-богати от шахматистите, въпреки че например Фишер печелеше милиони по негово време, но красотата и естетиката са несравними. Фишер обаче често сравнява шаха с бокса. Янка трябваше да участва в контактни спаринги, но той не обичаше бокса. Благодарение на реакцията и бързината си момчето дори спечели училищно състезание (по точки, без да смее да удря с пълна сила), но отказа да се занимава професионално с този спорт. В училище той имаше достатъчно сила да удари нарушителя в лицето, но Янка имаше добро сърце, нямаше ни най-малко желание да удря слабите, дори и "смехурците". Вярно, сега той дълбоко съжаляваше, че се отказа от боксова и още по-добре от кикбокс (където също ритат) кариера. Но дванадесетгодишно момче, дори и да е световен шампион сред децата, едва ли ще се справи с двадесет и пет опитни и въоръжени воини. Но собственикът Ахмед: ако е един към един, вероятно го е направил. Има отлично разтягане, гъвкави стави и добри способности за бойни изкуства. Просто му липсва характер. Някак си е трудно да удариш човек в лицето и да причиниш болка. Но в Средновековието не можеш да бъдеш твърде хуманен, ще те изядат, трябва да ти растат зъби!
  Янка подуши бялата царица и я взе на езика си. Не, това не е чист тебешир, това е нещо на растителна основа и по-вкусно. Момчето направи първия ход, премествайки черната пешка. Янка реши, че черните ще направят първия ход, нека тъмните сили станат агресор!
  Сякаш в потвърждение на подобни мисли вечерта духна и големите тучни палми кимнаха. Момчето им махна с ръка. Ахмед забеляза този жест и скочи до Янка.
  - Как го нарисувахте?
  - Да сър! Ето ги черно-бели!
  Ахмед слезе от коня-охлюв, седна на каруцата и внимателно повдигна дъската.
  - Нищо! Изглежда красиво! Просто как да го играя!
  Янка започна да обяснява:
  - Трябва да преместите фигурите една по една!
  - Защо да се редуват! По-добре да се втурнем веднага, масово!
  Янка смело възрази:
  - Не, ще има хаос, но играта трябва да генерира хармония!
  - Ето така... Хармония! - Търговецът на роби извади дебело брадато лице.
  - Разбира се, основното в него е главата, тази игра ви позволява най-ясно да демонстрирате способностите на командир. - разсъдливо каза Янка.
  Ахмед се почеса по темето:
  - Командир! Еха! Понякога ми се струва, че най-добрият командир съм аз! Особено ако трябва да командвате златни черупки!
  Янка бързо отговори:
  - Обучението никога не боли, особено след като това е честна битка, която започва при равни условия!
  - Честен ли си? А на война не можеш да бъдеш честен. - Ахмед завъртя пръстена на косматата си ръка.
  - Ако се научиш да печелиш честно, тогава няма да имаш равен в измамата!
  Ахмед се съгласи:
  - Е, добре, нека се опитаме да играем: отново и отново!
  - Всеки род войска се движи по свой път... - започна Янка.
  Ахмед поклати глава:
  - Твърде трудно е!
  - Не, вълнуващо е! Вярвай ми! - каза момчето с ентусиазъм. - Все пак в истинска война е същото, конниците равни ли са на пехотата?
  Търговецът се почеса по носа:
  - Всъщност това е вярно! Добре, нека обясним правилата.
  Янка взе една пионка:
  - Това е пехотинец, по време на първия ход той може да прескочи една или две клетки.
  - Интересно!
  - Но при втория ход той може да премести само едно поле!
  - Защо? - Ахмед се наведе по-ниско, вонята от него стана по-силна.
  - Защото пехотата се изморява при прехода! - Янка леко се отдръпна от вонящия богаташ.
  - И ако го преместите настрани!
  - Той може да хване друга фигура само по диагонал, но самият той се движи само направо! - Момчето посочи с пръст дъската, за да го убеди.
  - Защо?
  - Та нали пехотинецът като върти сабя, сече и отстрани!
  Ахмед беше любопитен:
  - Защо не директно?
  - Щитът е на пътя му! - Намерих Янка.
  Търговецът потупа снежнобрусата коса на момчето:
  - Е, ти си малък хитрец! Те са повече от всички, но са най-слабите!
  - Не със сигурност по този начин! Ако пешката стигне до последната линия, тя може да се трансформира във всяка фигура! - Янка вдигна ръка нагоре.
  - Както всеки друг път? - Ахмед сякаш не беше съгласен с това.
  - Кариерно израстване, за специални заслуги!
  - Дали е така? И дори султана?
  - Не! Султан сан е наследствен!
  Ахмед се успокои:
  - Значи съгласен съм, така е много по-справедливо! Кажете ми какви са цифрите.
  - Това е топ, движи се от вятъра и може да движи осем полета наведнъж: по права линия.
  - Защо по права линия?
  - Така духа вятърът! Топът се контролира от елементите и командира и като цяло е много здрава и подвижна фигура.
  Ахмед поклати глава.
  - Да, изглежда, че е наистина силно! Какво друго имаш! Това е кой е и аз познавам състезателя.
  - Да, кон, той скача с буквата Г. Това е! - Момчето го показа на дъската и се усмихна.
  - Забавно е! Точно! - Ахмед се засмя.
  - Скачай като скакалец! - Янка се усмихна още по-широко. Зъбите му са малко по-големи, отколкото трябва да бъдат за момче на неговата възраст, но са идеално прави - по-бели от тебешир.
  - Е, добре, кой е този? - продължи Ахмед.
  - Това е слон!
  - Слон! Не много подобни!
  Янка беше открита веднага:
  - В нашия свят: това са слонове!
  - Каква мерзост, твоят свят е незначителен и грозен. - Ахмед удари момчето по носа. - Иска ми се да имаш такъв багажник. Добре, как ходи?
  Момчето търпеливо обясни:
  - Наклонено, наистина по цялата дължина на дъската!
  - А защо е косо?
  - Твърде голямото тегло се накланя настрани! - Янка се почувства като учителка, която обяснява устройството на атомна бомба на първокласник.
  - О, това е много интересно! И каква фигура е това!
  Момчето изду бузи:
  - Това е най-силната фигура, царицата или главният везир. Той може да ходи надясно, наляво и по диагонал.
  - Защо е така?
  - Върховният везир най-често е главен командир, и то в много държави: той всъщност управлява държавата. В края на краищата често вторият обръща повече внимание на управлението на държавата, отколкото първият! - кимна Янка, движейки царицата по квадратите. - Селяви! Готин човек!
  Ахмед оправи тюрбана си:
  - Какво е логично! Но това вече го знам - самият султан!
  - Да! Той върви във всички посоки, но само в един квадрат.
  - Защо е толкова слаб? - В гласа на търговеца на роби имаше разочарование.
  - Факт е, че бремето на властта на султана е твърде голямо, за да покаже ловкост, освен това в кампания трябва да носи цял харем със себе си! - запя Янка. - Не можеш да живееш на света без жени! Те съдържат слънцето на май - както е казал поетът!
  Ахмед се засмя неприлично високо, дори конете се отдръпнаха:
  - Остроумен! Много остроумно! Е, сега знам правилата: може би можем да играем?
  Янка се ухили:
  - Е, защо да не играем! Черното е първо!
  - Тогава моята ще е черна! - Ахмед решително премести крайната пешка. След като направи хода, който в анотацията е написан a7-a5.
  - Защо играхте така?
  - Започвам да се движа по фланговете! - изграчи презрително арогантният богаташ.
  - Добре, нека бъде така? - Янка отговори Е2-Е4.
  Играта започна. Ахмед, разбира се, не знаеше теорията и просто нареди пионките. Естествено, въпросът приключи: с бърза ругатня.
  - Какво е това?
  - Кралят е унищожен: това означава, че цялата армия се предава, това са правилата. - Янка разпери потъмнели от пресен загар ръце.
  - Не може ли везирът да поеме командването? - попита Ахмед.
  - Не! - отсече момчето стратег.
  - Защо? - Търговецът на роби вдигна камшика.
  - Защото: той не иска султанът да умре. В края на краищата кралят не може да бъде бит, защитавайте го докрай: свещен дълг на поданиците му! - пламенно каза мъдрият роб.
  - Рядка преданост! Харесвам тази игра! Следващият път: не можеш да ме победиш! Аз... - Камшикът изсвистя във въздуха.
  - Ще се чифтосвам! Когато монарх е пленен, това се нарича мат! - Голите рамене на момчето трепереха, искаше да избегне такава "ласка".
  - Смешно име! Тогава хайде, ако спечеля, ще получиш десет горещи удара на гърба си! - нелюбезно оголи зъби Ахмед.
  - Ами ако аз? - зарадва се Янка, че в следващата минута камшикът с бодливите звезди няма да го погали.
  - Ще ви почерпят с месо за вечеря. За роб: месото е много голям деликатес! - омекна Ахмед.
  - То идва! И аз се интересувам!
  Момчето подреди фигурите и започна нова игра.
  . ГЛАВА Љ 16.
  Владимир и Елфарая кръжаха около безсмъртното чудовище. Те вече бяха изтощени, а врагът продължи да ги натиска. Като хидра: вместо една глава да отсекат, израстват две! Опитайте се да спечелите!
  Младежът, получил поредното порязване, с пречупен от невероятно напрежение глас предложи:
  - Винаги трябва да има начин: победи врага! Ето защо това е писта с препятствия, някой със сигурност ще я премине и ще спечели лаврите!
  Момичето отговори задъхано:
  - Разбира се: има начин да спечелите! Какво ви казва опитът?
  Владимир прошепна, пускайки капки кръв:
  - Това чудовище е робот! Трябва да намерите неговия контролен панел и да го изключите! Квазар в хиперфракционни измерения: може да се удави в напръстник.
  Елфарая изпита надежда:
  - И къде е той?
  - Не много далеч, но не и на най-очевидното място! - отговори Владимир, губейки последните си сили от раните си!
  Елфарая беше само малко по-свежа от него:
  - Нека те покрия, а ти потърси този прословут контролен панел!
  - Ще опитам! - Дясното око на младия мъж: той вече не виждаше нищо, а лявото беше замъглено от розова мъгла и младият боец се ръководеше чисто интуитивно.
  Виртуалното чудовище нападна момичето с невъобразима сила и й нанесе няколко порезни рани. Елфарая плахо се отдръпна, а в рамото й зееше внушителна рана. Краката на момичето, или по-скоро единственият оцелял крак, трепереха, но тя успя да отреже един от крайниците на чудовището!
  - Не, няма да ме вземеш толкова лесно! - Воинът изплю избит зъб, прицелвайки се в редиците очи на суперзвяра.
  Чудовището измърка:
  - Пламъците на подземния свят ви очакват!
  Елфарая парира ударите, но пропусна удар в крака. Ботушът се разпадна, разкривайки изящен, мускулест крак. Пръстите бяха изгорени от хиперплазмения поток.
  - Ето черна дупка! - отговорило момичето - Ето какво правиш с мен - моето супер-чудовище-антигерой! Но никак не ми е лесно да шия изрод, нула, нула, седем!
  Ръцете на чудовището се удължиха и той се опита да достигне Владимир. Младият мъж рита, но е ударен сериозно в хълбока. Кръвта отново потече, оставяйки петна по неравната повърхност. Владимир, преодолявайки болката, направи салто, ходеше на ръце, след което направи нов скок.
  - Ще ти покажа майката на Кузка! Чернодирник! - Момчето се заби в стената, опитвайки се да удари по-високо.
  Чудовището продължи да расте по размер и започна атака на два фронта.
  Елфарая се завъртя и скочи, изгаряйки голите си крака, а вторият й крайник внезапно порасна отново. Красивата девойка изпитала силни, но дълготрайни мъки. Тя скочи и ритна електронното същество с бос крак, но веднага беше ударена обратно, губейки три пръста и наранявайки крака си.
  Елфарая изкрещя:
  - Ужасът на антисвета!
  Чудовището саркастично каза:
  - В хиперподземния свят: няма да пеете така!
  Момичето беше принудено да се оттегли. Ставаше й все по-трудно. Владимир също го получи, след поредната атака виртуалното чудовище отряза крака на човека в коляното.
  Момчето изстена:
  - О, това е непоносимо!
  - Бъдете силни и съберете волята си! - посъветва Елфарая. Острието на меча удари красавицата в гърдите и отряза зърното. Момичето направи задно салто, проблясвайки с босите си окървавени пети. Тогава тя изруга гневно:
  - Така галите жените!
  Електронното същество отговори:
  - Просто искам да гушкам и гушкам грозните момичета! Искам да им счупя пръстите и да ги накъсам на малки парченца!
  "Ще те нарежа на ивици и ще опъна козите!", извика Елфарая. Момичето го получи като удар с чук. Крак се счупи и потрепващо парче отлетя.
  Владимир загуби ръката си, просто я отрязаха с ветрило:
  - Ето вибратор! - изруга младият мъж. - Искаш да ме стъпчеш!
  Чудовището изруга яростно:
  - Ще ви е трудно - вакуумни кварки!
  -Грешиш, трупно копеле!
  Беше много трудно на момчето, подкосиха му се краката. Нямаше сили да се задържи повече, но Владимир се бори. Той парира нова атака, отряза крайника на врага, но той веднага, дори трудно за улавяне на момента, порасна!
  Съществото извика:
  - Каква болка!
  - Горе-долу! "Момчето изплю шепа зъби, скулата му беше разрязана.
  - Ще бъде още по-лошо!
  Последва атака срещу момичето, тя отстъпи и ловко отсече врага. Той изплю отровна кафява кръв, но стана още по-страшен:
  - Каква красота! Ще го получите в цент!
  - Ще попаднеш на здрав войнишки юмрук! - с достойнство отговори момичето.
  Следващият удар й отряза ръката. Елфарая отстъпи и беше изхвърлен назад. Тя кървеше. Владимир получи още един "подарък" - коляното му беше разрязано. Младият мъж изстена и се опита да се измъкне, но върхът прониза мястото, където обикновените хора имат десния бъбрек.
  Владимир удари крайника, той само леко успя: той беше разрязан, плътта от течен метал стана много по-здрава. Момчето отстъпи и се опита да парира, но дузина остриета, както и кинжали, полетяха към него едновременно. Един от тях прониза сърцето на човека, Владимир се олюля и започна да пада.
  Отчаяните усилия на Елфарай го спасяват от незабавна смърт. Младият мъж получи нови щети, като беше почти разполовен, а момичето загуби втората си гърда и сърцето й беше прободено. Елфарая беше цялата в кръв, красивата й кожа се отлепяше. Момичето изсъска:
  - Губя красотата си!
  Чудовището, без да крие месоядната си емоция, изрева:
  - Все едно кожата на алигатор ще ти махнат!
  Умиращото момиче не загуби хумора си, веднага отговори:
  - Със силата на терминатора лицето ще бъде пребито!
  Отново отчаян скок, остана само един осакатен крак. Колко трудно беше за момичето.
  Владимир получи нов удар в сърцето. Добре, че има три от тях, иначе смърт веднага. Но загубата на два от три мотора води до значително отслабване. Съзнанието на момчето беше замъглено, единият оцелял крак не можеше да поддържа тялото му.
  Чудовището извика:
  - Ще те намушкам! - И той се нахвърли върху момичето. Неприличната му уста каза:
  - Знаете ли как навремето: изнасилваха такива енергични момичета като вас?
  - И аз не искам да знам! - отвърна на удара Елфарая с отчаянието на муха в гъста мрежа.
  - Но трябва!
  Нахвърляйки се върху момичето: острието преряза красотата наполовина. В последно смъртоносно усилие Владимир хвърли меча си и уцели гълъб, който трептеше в небето; птицата беше малка и толкова безобидна, но за момент на младежа се стори, че пред него се появи оранжева гледка.
  Чудовището се канеше да смаже главата на момичето, замръзна и изведнъж започна да се разпада. Чудовищната му плът се разпръсна като топки за пинг-понг. Ставаха все по-малки, разпръснати, подскачащи. Елфарая, оригвайки се с кръв, извика:
  - Все пак го направи!
  - Да, направих го! - момчето се гърчеше в конвулсии, изпитваше неописуема болка. --- Очаква ни окончателна победа.
  Последната фраза вече не беше на място, но изглеждаше много изразителна. Младият мъж и момичето хванаха окървавените си ръце и запълзяха. Преминаваха метър след метър, сякаш с гол корем върху счупено стъкло. С героични усилия най-накрая успяхме да преодолеем бариерата. Изображението трепна и светлината потъмня. Младият мъж и момичето изпаднаха за момент, след което дойдоха на себе си, замръзнали в биокамерата. Външно те бяха доста непокътнати, но висяха на силово поле.
  Десетзвездният офицер с двама заместници гледаше с интерес голите тела на момчето и момичето:
  - Вие сте прекрасни бойци! Все пак успяха да се справят с последното чудовище, което обикновено успяваше само един на милион!
  Владимир и Елфарая излаяха:
  - Опитахме се да изпълним дълга си към Светата Родина.
  - Това е похвално, но обикновено не е достатъчно за преодоляване на всички препятствия! Не е ли?
  Елфарая бързо отговори:
  - Да! Само лоялността не е достатъчна, за да служиш на родината, но нейната липса не може да бъде заменена с нищо!
  - Да точно! Как се досетихте, Владимире: че трябва да бъде свален гълъбът? Беше толкова безвреден!
  Младият мъж сбърчи чело и отговори:
  - Трудно да се каже! Може би интуицията! Стори ми се, че видях птица през оранжевия мерник и тогава тялото реагира само. Може би смъртоносна свръхчувствителност.
  Десетзвездният офицер се съгласи:
  - Правилно! Това е доста странно да го чуя, но ще го запомня! Между другото: десетзвездният генерал Дмитрий Зубров иска да ви посети.
  Новият командир се появи пред двойката. Той беше в церемониална униформа, с луксозни презрамки и се усмихваше лъчезарно:
  - Всъщност грешите, сега съм маршал!
  Дмитрий имаше стройна, атлетична фигура и изглеждаше като бляскав млад мъж. Като всички хора, красив, достоен за списание плейбой, той се ухили, изглеждайки не съвсем сериозен. Поради липсата на мустаци и брада (ненужен атавизъм беше елиминиран на генетично ниво), маршалът изглеждаше почти тийнейджър, особено когато не се намръщи и не присви очи.
  - Фактът, че ти, Вова, успя да намериш ключа и да унищожиш контролния панел на чудовището, характеризира боеца от най-добрата страна. Освен това: нямате стандартен начин на мислене.
  - Добре ли е или лошо!
  - Зависи колко си отдаден на империята.
  Владимир скромно отговори:
  - Моята преданост не надхвърля границите на разума! Не казвам, че няма по-верен от мен!
  Маршалът каза с разбиране:
  - Всички са верни! Знам! Въпреки че думата всеотдаен и всеотдаен са синоними!
  - Това е игра на думи! - каза Елфарая с умен поглед.
  - Смешна игра на думи! - съгласи се Дмитрий. - Накратко, не дойдох при вас, за да разбера чий хумор е по-квазарен. Трябва да изпълните: една конкретна задача.
  Елфарая се пошегува:
  - Надявам се това да е свързано с правенето на любов?
  - Почти! - зарадва се маршал Дмитрий. - Сигурно сте чували, че в определени участъци от Вселената времето се движи, понякога по-бързо, понякога по-бавно: отколкото при нас, а понякога дори точно обратното!
  Елфарая с готовност потвърди:
  - Да, има такъв феномен!
  - Така че това създава определени проблеми с развитието на това пространство. Няма спасение, това е факт! - Маршал разпери ръце.
  Владимир отбеляза:
  - Но нашите разузнавачи се борят ефективно с това?
  - Разбира се, че се карат! И в същото време доста активен! - Маршалът леко щракна с пръсти, появи се холограма на звездното небе. - Доста обширна държава: нашият спътник, собственост на елфите, беше нападнат от зли същества от ковчег. Ковчезите са вид диви тролове, винаги са вкарани с тях. Вашата задача е да предотвратите гражданска война: която е погълнала огромната планета Фуросан в хищен огън.
  Елфарая отбеляза със съмнение:
  - Това със сигурност е интересна задача, но няма ли да е по-лесно да изпратите там няколко ракетни крайцера?
  Маршалът рязко поклати глава:
  - Не, не е по-лесно! Не искаме твърде очевидна намеса от нашата империя, за да настрои тролове от всякакъв вид срещу нас. Необходимо е да се извърши микрохирургична операция.
  Владимир кимна:
  - Ясно е!
  Дмитрий започна търпеливо да обяснява:
  - Земята на планетата, въпреки че е голяма, нейната гравитация е приблизително равна на тази на Земята. Намерете лидера на нападателите, той нарича себе си генералисимус Додж, заловете го или го елиминирайте. По-добре е, разбира се, да го заловите и след това да го принудите да действа в собствените си интереси.
  Елфарая се съгласи:
  "Просто е по-добре да го заловим и след това да го принудим да сложи край на гражданската война."
  - Точно това е момичето. Това трябва да направиш. Надявам се, че можете да се справите с такава задача. - Маршал щракна с пръсти.
  - Със сигурност! - излаяха едновременно двойка воини. - Ултразвезда!
  - Само прикритие: трябва да приемете елфите; Велика Русия не трябва да се намесва в този въпрос.
  Момчето и момичето кимнаха заедно:
  - Съгласни сме с това!
  - Смени си името! Е, ти, Елфарая, вече имаш име като елф, не бива да се променяш твърде много, съгласен ли си? - Дмитрий протегна показалеца на дясната си ръка.
  - Е да? По-малък риск от случайна повреда!
  - И Владимир ще се преименува на Вларад! Красиво име на елф. По този начин можете да се забавлявате!
  - Значи аз съм Вларад!
  - Да - Вларад, и то не човек, а елф. В тази част на Вселената времето тече по-бързо и докато изпълните задачата, не трябва да се случва нищо съществено по фронтовете!
  Момичето и момчето вдигнаха ръце за поздрав:
  - Разбираме!
  - Така че летете на товарния звезден кораб на елфите. Това е вашият шанс! Трябва да мине незабелязано!
  Елфарая изпя:
  Родина: ти си слънцето и пролетта,
  Носим се в безвъздушно пространство!
  Не можеш да построиш град от пясък,
  Ако със сърцето: безчувствени и бездушни!
  
  Елфите са нашите влюбени братя,
  Нежен, но безупречен в битка!
  Компютърът показа нули в проекцията,
  И роботите са хора!
  
  Космическият кораб лети бързо,
  Преходът в световете е малка крачка, една разходка!
  Нека дадем свеж вид на вселената,
  Изпитвам екстаз с цялото си чувствително сърце!
  
  И войната със сигурност е добра,
  Без него няма вкус, няма сладост на света!
  Ако противникът дойде да унищожи,
  Нека го превърнем в нещо като стрелбище!
  
  Роден от рева на зли ракети,
  Термокварките разкъсват пространството!
  Ако руският дух е докоснат от орда,
  Така че нека подготвим пръчка в легена!
  
  Но трябва да се бориш - това е задължение,
  И такъв, който изисква отдаденост!
  Нечистият подаде глава на прага,
  Получавайте ресто от рицаря на челото!
  
  Ето защо имате нужда от лък, това не е дреболия,
  А суперлазерът е милион пъти по-добър!
  Стотици галактики, смачкани като никел,
  Не разчитайте на късмет!
  
  Вярвам, че ще доживеем да видим победата,
  И ще се обединим с Русия!
  Славата беше потвърдена от меча,
  Силите на народа нямат граници!
  Воинът пееше в специален диапазон: тоест думите също бяха изригнати под формата на ултразвук и цялата песен беше завършена за секунда и половина.
  Маршалът подсвирна:
  - Ултразвезда! Абсолютен крах!
  Вларад не обръща внимание. попита:
  - Ще ни дадат ли най-модерните оръжия?
  Дмитрий завърза удължения си показалец на възел и потвърди:
  - От това, което може да се получи чрез контрабанда, да! Но не трябва да използвате стандартни оръжия на руската армия.
  Младежът възрази:
  - Стандартни оръжия: могат да бъдат получени и чрез контрабанда!
  Маршалът, като прояви търпение и направи нов възел, отговори:
  - Разбира се, по принцип е възможно, ако нашите специални служби позволяват това, но това обикновено са остарели модели. Освен това се използват изведени от въоръжение, но боеспособни оръжия. Така че забравете за най-новите модели. И няма нужда да пляскате с уши и да прокарвате език по хиперпространствени ултраструни!
  Елфарая дори го одобри:
  - И какво? Така е още по-интересно. И фактът, че ултрамодерната технология нямаше време да започне битката и врагът вече беше унищожен!
  Вларад дори се зарадва, очите му искряха:
  - Дори се забелязва! Особено в нашата вселена, в междувселенското пространство, оръжията не са толкова разрушителни.
  Маршалът пусна холограма от нокътя си, очарователен хибрид на пеперуда и секси, полуголо момиче:
  - Как да кажа, в тази част на Вселената хиперплазмените оръжия също са много по-слаби. Това е по-просто, по-трудно е да ви унищожи и колкото по-тежък е врагът, има много по-голям шанс да оцелее. - Маршалът протегна длан, свитият на възли пръст моментално се изправи и придоби нормална дължина. Дланта стана лилава с жълти петънца и върху нея се появи чаша за вино, издълбана с къдрици и искряща по-ярко от диаманти. Дмитрий погълна съдържанието му с един замах, очевидно му хареса напитката, няколко разноцветни мехурчета излетяха зад устата му. Около бойната двойка: изведнъж се появи флотилия от бойни холограми. Космическите кораби, макар и малки, бяха много ужасяващи.
  - Ето как ще го направим! - извика Елфарая във военен екстаз: воинът веднага, стрелящ от лакиран пирон, с импулси на срутване, петдесет виртуални кораба.. - Защо сега все още сме останали няколко секстилиона от нас и всеки не познава страх! Квазар! Дайте заповед!
  Маршалът кимна одобрително и предупреди:
  - По-добре е вашите партньори елфи да не знаят, че сте хора! Никога не се знае, някой от тях може да се окаже шпионин или просто дърдорко. Вече сме променили формата на очите и ушите по време на периода на регенерация. Що се отнася до историята, преструвайте се на много млади хора, които са преминали специално обучение в руските детски казарми от ранна детска възраст. Това означава, че те не знаят много от обичаите и специфичните концепции на елфите.
  Вларад изглеждаше обиден:
  - Нещо за тази раса, нашият основен съюзник, се знае. Преминахме през доста обширна програма за обучение.
  Дмитрий го прекъсна:
  - Това може да не е достатъчно! Освен това не е толкова лесно да промените собственото си поведение. Рискът от провал е твърде голям.
  Елфарая се ухили и отбеляза:
  - При всички случаи ще изпълним задачата! Какво никога не се е раждало, не се е раждало и никога няма да се роди? Командир способен да завладее Русия!
  Маршалът пусна прозрачния кок от дланта си, той изведнъж се изду, спука и отгоре падна буйна снежна топка:
  - Хиперквазар! Честни думи! Разбирате задачата, сега започнете да я изпълнявате. Просто не бъди глупав. Роботи ще ви придружават. Изчакайте обаче! За сбогом вашата група трябва да изпита ефекта на свръхток. За да не останете без заряд!
  Мощни киборги, ударени със светкавица, те растяха като многоцветна мрежа. Телата на биещата се двойка бяха осветени докрай, дори кожата падаше, ребрата стърчаха, а части от скелета бяха огънати. Някои от костите изпукаха и горяха като кибрит, пламъкът беше мъртъв и в същото време много ярък, изгаряйки нервите. Вларад и Елфарая изстенаха, но сдържаха писъците си.
  Момичето дори се усмихна:
  - Е, това ме възбужда! Като групова банда с дузина момчета!
  Маршалът, доволен, внезапно протегна шия като жираф, улови целта, отхапвайки главата на роботизираната ракета с искрящите си зъби, няколко милиона пъти по-твърди от титан. Като преглътна, той каза:
  - Какво можете да направите след това? Не мисля, че ще направиш снимка (ще се направиш на глупак)!
  Младият мъж и момичето, придружени от роботи, се отдалечиха от залата. Задачата беше пределно ясна и двамата временни офицери трябваше само да я изпълнят. Те се качиха на моторна лодка и бързо се отправиха към космодрума.
  Елфарая се изкиска:
  - Когато Дмитрий отхапа със зъби част от робота, полудях! Прекрасен човек!
  Вларад отбеляза:
  - Маршалът сякаш искаше да ни каже нещо повече с жестове, отколкото с думи. По-специално роботите: те се молят въз основа на троичния код, но последното Амин обикновено е придружено от освобождаване, макар и в микроскопични дози, на хиперплазма!
  Воинът облиза носа на момчето с два езика:
  - Добре е, че в манастирите не се допускат роботи!
  Вларад възрази:
  - Не, има кибернетични монаси! Дори имат някакви войнствени нанокосмически ордени!
  Космодрумът сякаш висеше в празнотата, високо над повърхността. Някъде отстрани витаеха сгради с плътни геометрични форми. Земната империя не търпеше прекомерна претенциозност, всичко беше премерено, дори изглеждаше, че сградите са маршируващи колони. Само една сграда беше под формата на шест хибрида костенурка и костенурка, подредени един върху друг. Най-големият индивид е в основата, докато се придвижва към върха, размерът му намалява и яркостта му се увеличава.
  Елфарая се изкиска:
  - Изглежда като представителство на елфите! Бездна-вакуумни смешници!
  На самия космодрум звездолетите стояха в стройни редици, сякаш подредени с линийка. Товарният транспорт на елфите приличаше на розова пъпка, която беше започнала да цъфти. Те бяха красиви и грациозни, венчелистчетата имаха петдесет цвята и нюанси. За разлика от суровите земляни, елфите много обичаха лукса и показния блясък, ярките цветове.
  Елфарая и Вларад бяха облечени в стандартни: много ярки национални костюми на елфи. Косата й беше накъдрена и боядисана, а в ушите й имаше обеци. Това също беше често срещано сред мъжете от бляскавата раса. Вларад усети тежестта на обеците за първи път, почувства се огромен и надут. Някак дори: не съвсем мъж. Отвътре елфическият космически кораб приличаше повече на кралска развлекателна яхта, отколкото на търговски товарен кораб. Всичко беше толкова елегантно, пищно, луксозно, с много цветя и изкуствени скъпоценни камъни. Наистина, всеки камък, конструиран в хиперплазмен киберреактор, беше несравнимо: по-ярък и по-красив от естествен скъпоценен камък. Елфарая, като истинска жена, беше във възхищение.
  - Мегаквазар! Колко уникално и прекрасно!
  Вларад отбеляза мрачно:
  - Не обичаме излишния лукс. Освен това елфите са твърде глезени и като нас не изпитват постоянни болки и силно закаляване - жестоко специално обучение!
  Елфарая облиза камъчетата с език и разцъфна:
  - Какъв хипер-универсален вкус и аромат!
  А ето и самите елфи, много подобни на съвременните хора, особено когато не можете да видите грациозните им уши, като цветя от райската градина, с буйни прически и обилно боядисани с козметика. Така че, като правило, елфите, както мъжете, така и жените, обичаха да се обличат. Това придаваше на красотата им екстравагантен вид. Мъжете елфи са приблизително три по-малко от жените, а на външен вид са голобради, изрисувани с пухкави прически и не могат да бъдат разграничени. Подобно на земляните, елфите изглеждат млади, но очите им не са човешки: напълно детски, наивни и приятелски настроени. Вларад си помисли, че и той прилича на момиче. Сред хората мъжете все още са били подстригани късо и са имали разлики в облеклото. Въпреки че, като погледнете лицето: понякога е наистина трудно да различите жена от мъж. Вярно е, че по-голямата част от жените имат по-големи гърди и по-широки бедра. Елфите имат почти същото, въпреки че обикновено са по-слаби и по-крехки от земляните. Командирът на кораба беше момиче с прическа в десет цвята. Тя получи предупреждение: че на борда пристигат войници, които са преминали специално обучение.
  Излитайки нагоре, тя целуна Елфарая и Вларад. Младият мъж трепна: миризмата на богатата смес от скъпи парфюми беше твърде силна, а лицето на момичето беше много цветно боядисано; елфите обичаха да правят цветни рисунки по тялото. Помощникът на капитана долетя до тях, съдейки по фигурата му, най-вероятно мъж или тийнейджърка. Той изпусна облак от многоъгълни, разноцветни мехурчета зад устата си, заливайки няколко от тях. Пръскане обаче нямаше: ухаеше на мента и сложна гама от приятни миризми!
  - Аз съм Кризли! Офицер с две звезди!
  Вларад се ухили и протегна ръка:
  - Влараде, временен заместник!
  Елфът хвана ръката му в дланта си и я протегна към слабините си!
  - По-близо до сърцето! - И той направи същото с лъскавата си ръка.
  Вларад знаеше, че сред елфите докосването на гениталиите не се счита за обида, напротив, това е като най-висок знак на уважение, но той беше малко смутен, оказа се някак вулгарно и грозно.
  Капитанът на звездния кораб отговори:
  - Аз съм Астарта! Пълен с уважение към войниците от СС. Ще летим до Фуросан, което означава, че ще трябва да пресечем неблагоприятна зона.
  Елфарая отговори високо:
  - Е, разбира се, че ще пресечем! Където нашите не изчезнаха!
  Astarte коригира:
  - Няма нужда да изчезвате! Това е човешки жаргон!
  Момичето отговори с достойнство:
  - Трудно е да си с магнит и да не се магнетизираш.
  Астарте кимна, повдигна се леко във въздуха и поклати бедра. Ботушите й блестяха.
  - Възприели сме много в културата от хората. Погледнете ме, орденът на героя на междувселенската война Петър Гаубица. Вижте колко е красив.
  Петър Ховица беше в цвят и декорации. Елфите установиха човешкия ред, но го украсиха по свой начин. Въпреки това изглеждаше доста добре.
  Елфарая присви очи и отбеляза:
  - Той е сладур.
  - За дванадесет цикъла той стигна до фронта две почти години предсрочно. Там се прочу с пленяването на генерал! - Забелязах, че Астарте си играе с торса си. Като цяло не можете да кажете нищо - герой. Загинал при взривяването на флагманския боен кораб - смъртта на герой!
  - И живота! - излая Вларад (Владимир). - Който обаче не умее да цени живота, няма да може да посрещне смъртта достойно!
  Астарта се съгласи:
  - Така е, кибалчишко момче! Така ли ви наричат в човешката империя?
  - Не точно! Децата се наричат деца войници! - възрази Вларад.
  - Знам това, но имам предвид нещо съвсем друго. И смели и упорити! - Момичето приключи с преденето. - Хайде да се забавляваме, имаме много игри, особено колективни. Мисля, че сте уморени от непрекъснати войни?
  Елфарая кимна:
  - В ада! Постоянните удари и убиване се превърнаха в рутина. Особено по време на тези упражнения за черни дупки!
  Астарте предложи:
  - Ами ако построим град! Или не, предлагам ви следващата игра. На всеки елф е дадена планета.
  - Глоба!
  - Дива планета! Вашата задача е да изградите цивилизация! - намигна момичето.
  Вларад плесна с ръце:
  - За една секунда! И след това атакувайте съседния свят!
  Астарта поклати глава:
  - Не! Не това имаме предвид! По принцип нямаме нужда от подобно нещо. Ще спечели този, който постигне по-висок стандарт на живот. За това ще бъдат присъдени точки. По принцип, надявам се всичко да ви е ясно.
  Елфарая каза през смях:
  - Ще ви победим всички! Между другото, кога започваме?
  - Вече започнахме! - изкрещя елфът.
  - Защо не усетих нищо!? - изненада се руският воин.
  Лицето на Астарта стана хитро:
  - Това е нашата голяма тайна! Хората не могат да превъзхождат нашата раса във всичко. Трябва да имаме и ноу-хау! Особено като се има предвид древността на моята цивилизация!
  Вларад си припомни:
  - И мисля, че знам, ускорението при товарните кораби е по-бавно, отколкото при хората. Ето защо няма сензации.
  Кризли каза обидено:
  - Имаме монтиран един от най-новите реактори, купихме го на разпродажба!
  Елфарая избухна в сълзи:
  - Най-новият реактор е в продажба! Какво по-нелепо и глупаво.
  Chrysley отговори:
  - На антипазара можете да си купите абсолютно всичко! Вие просто не знаете, вярвате в пропагандата, във всемогъществото на човешките разузнавателни служби.
  Елфарая каза примирително:
  - Вероятно отписан от някой повреден космически кораб?
  - Това е! Не можете да победите две неща: алчността и глупостта, въпреки че липсата на първото често се комбинира с второто! - пошегува се Кризли. - Искаш ли да хванеш бъг?
  Вларад попита:
  - Това халюцинации ли са?
  - Да, така, но толкова вълнуващо! Просто невероятно! - Астарта изду бузите си, с вулгарни еротични рисунки, като две дини.
  - Не злоупотребявайте с проблеми! Това е изпълнено! - разклати пръст Вларад (прочете, че елфите обичат такъв жест).
  - Опитайте и веднага ще разберете, че няма нищо по-добро от това! Освен секс! - Кризли отвори уста и подканящо раздвижи дългия си, раздвоен розов език.
  Елфарая целуна нежно Кризли:
  - Е, нямам нищо против теб!
  - Не, искам любов с Вларад.
  Младият воин направи гневна гримаса:
  - Еднополюсният секс е извращение!
  Кризли изхленчи:
  - Така е при хората! Или сте забравили расата си, докато живеете с хора. Това е съвсем естествено за нас. Напротив: не е трудно да съблазниш жена, но да популяризираш мъж (мъжете са в малцинство), това е хипер шик!
  Вларад възрази:
  - Любовта между мъж и жена е естествена, тъй като дава потомство! Природата повелява партньорът в любовта да е от противоположния пол!
  Chrizzly даде интересен пример, демонстриращ осведоменост:
  - В древността хората са били съвсем други. Имаха институцията на брака, когато жената беше принудена да обича само един мъж, а мъжът беше принуден да обича жена. Тези, които нарушиха този глупав закон, бяха изправени пред смъртна присъда. Вие сте изучавали историята на древните хора!
  Вларад неохотно се съгласи:
  - Да, това беше глупост! Мъжете бяха лишени от възможността да избират и сравняват, жените отпаднаха от монотонността! Но сега, напротив, честата смяна на партньорите е чест - всички хора са едно семейство: всяка жена е съпруга, всеки мъж е съпруг!
  - Това е това, до което ние, елфите, стигнахме преди милиони години. - зарадва се Кризли. - Мисля, че след войната хората ще започнат да гледат по-разумно на бисексуалността!
  Елфарая потупа елфа по рамото:
  - И знаете ли, аз също не съм против бисекс!
  Астарта, ухилена (всеки зъб имаше свой уникален нюанс), каза:
  - Както желаеш! Искате ли игри, искате ли секс, сега ще се забавлявате много повече в живота си. Между другото пробвал ли си свръхтокови шокове?
  - Да! - отговориха в един глас младежът и девойката.
  - И как?
  Елфарая се пошегува:
  - Като секса, само че оргазмът излиза на друго място!
  Елфите се засмяха, лицата им грейнаха в усмивки. Кризли размаха ръце и във всяка ръка имаше торбичка за сладолед във формата на хибрид на пирамида и астра:
  - Моля, натурален продукт!
  Вларад попита:
  - Какво е това?
  - Erofiro, вид сладолед!
  Младият мъж внимателно го докосна с език и усети сладката и в същото време кисела каша. Елфарая с любов облиза своя дял:
  - И какво, много е очарователно! И несравнимо! Просто прекрасно! Ще ям всичко!
  Вларад попита:
  - И това май е от гравитационно мляко.
  Chrizzly реши да играе под глупака:
  - Какво мляко! Какво е!
  Елфарая разклати пръст:
  - Няма нужда да се държиш като глупак! Сякаш не знаете какво е млякото, то се получава от много животни, както и от квазари!
  Кризли си тананика:
  - Но аз не знам! Аз съм малко момче. По-добре яжте сладолед, това е много почтено удоволствие.
  Вларад никога преди не беше ял сладолед, нямаше възможност да го опита на празника и затова показа ентусиазъм. Ястието беше многоцветно и многопластово, вътре имаше плодове и гъби. Елфарая също хапна с удоволствие, но въпреки това продължи да си бъбри:
  - Искате ли да знаете, че хората са доста интересни създания в общуването, но скучни. Те са привлечени от всякакви подвизи. Те обичат да говорят за война, но душата им изисква нещо друго.
  Астарте предложи:
  - Какво ще кажете за търговията! Това също е интересна дейност, летите около различни светове, включително и назад. Знаете ли, много аборигени, приемайки ни за богове, дават богатството си в жертва. Като цяло хората също ни срещнаха с елфи. В онези не толкова далечни времена, когато човечеството използваше каменни брадви и падаше ничком пред огнен проблясък. И не само ние, няколко други раси посетиха земята.
  Елфарая, облизвайки един нокът, попита:
  - Искате да кажете, че оттук идват много религии?
  - Защо не! А също и приказки! Човечеството има голям късмет, че расата Durrij беше победена от нас. В противен случай човешкият род би попаднал в тежко робство. В страната, която хората наричат Египет, Дуригите налагат изграждането на големи пирамиди.
  - Това те ли бяха? - искрено се учуди воинът, едва не се задави със сладоледа си.
  - Да, с такива ужасни животински глави! - ухили се момичето. - Но какво говоря! Елфите спасиха хора, имаше космическа битка, дори в Слънчевата система планетата беше взривена.
  - Планетата, която хората наричат Фаетон. - Напомни ми за Елфарая.
  - Правилно! Ти мислиш! Като цяло хората се характеризират с арогантност и липса на благодарност. Ние, елфите, обичахме хората като наши по-малки братя, особено техните жени и деца. Мъже с бради: накараха повечето от нас да се чувстват отвратителни!
  Крайсли не се съгласи:
  - Кралица Мафго, взе цяла дузина брадати любовници.
  - Не говори вулгарности! - прекъсна го Астарта.
  - Това е исторически факт! - Елфът се издигна във въздуха.
  - Все още е вулгарно! "Капитанът дори удължи врата й с половин метър от възмущение.
  - Ами защо и сега има жени, които обичат например гоблини, орки и по-готини същества. Да, не само жените, но и мъжете! Освен това Мафго се грижел за мъжки роби, принуждавайки хората да пускат по-дълги бради. Един от мъжете дори удължи живота си с магия с триста години и брадата му порасна колкото опашка на динозавър.
  Елфарая се засмя:
  - Забавно е!
  Вларад каза надуто:
  - Слава и чест на брадата, но и котката има мустаци! Това обаче говори само за широтата на душата на елфа!
  Младият мъж допи порцията си сладолед и попита:
  - Но от какво е направено, ако е естествено!
  Астарта (шията й се върна към нормален размер) отговори:
  - Това е черупка от астероидна гъба.
  - Какво?
  - Смес от гъба и черупка, която живее на астероид! Способен дори да лети, ще се съгласите, че е просто шик! - Момичето дори подскочи от възторг. - Можете ли да си представите нещо подобно!
  - Във Вселената има различни същества! Странно е, че е толкова добър на вкус. - Вларад отново облиза пръчката си.
  Елфарая подсмърча:
  - Защо такава тръпчива миризма!
  Астарта отговори:
  - Това е така, защото не е просто обвивка на гъбата, а нейната ларва. Той е специално импрегниран с минерали. Скоро ще го усетите.
  - Как? - попита Вларад.
  - Тъй като ви е за първи път, ще започнат халюцинации. Не се страхувайте, те ще бъдат приятни: за да започнете бръмченето: седнете на столовете.
  За Вларад (Владимир) всичко започна да се замъглява пред очите му. Той побърза да си легне и миг по-късно се потопи в кошмар.
  Владимир почувства силен студ и треперене в краката. Видя смачкани дървета, покрити със скреж. И себе си сякаш отвън. Видя се да виси на бесилото, да се души в примка. Ужасна примка стисна гърлото на човека и причини големи страдания. Най-лошото беше безсилието и ужасната слабост в тялото. Дори не можеше да помръдне, сякаш беше умрял. Нямаше начин дори да си мръдна пръста. Младият мъж се опита да потрепне, но тялото му не се подчини. Стана наистина страшно от моето безсилие. Владимир никога не спеше, не знаеше какво е сън или халюцинация и просто беше в шок.
  Тогава той видя село, проста църква, избеляла от времето. Жилища, които приличат на стари къщи от стари интернет хроники. По дворовете тичаха белоглави, боси деца. Бягаха бавно според съвременните стандарти, явно играейки нещо. Момичетата скачаха на един крак, момчетата се биеха с пръчки и сякаш стреляха от картечници. Съдейки по разкъсаните дрехи, селото е бедно, очевидно от времето на колективната ферма: средата на ХХ век. Защо реши това: сред децата нямаше черни, това явно не е Америка, православната църква. Да, и изглежда, че няколко момчета имат избелели звезди на олющените си Буденовки. Има много деца, но възрастни почти не се виждат. Това е странно...
  Тогава Владимир чу рев на двигатели и в далечината се появиха стълбове прах. Момчетата не обърнаха внимание, момичетата дори изглеждаха щастливи. Изведнъж се появи колона от камиони и бронетранспортьори, а отпред караха десетина мотоциклетисти. Някои от тях са сиво-зелени, с тежки каски. Въпреки болката Владимир смяташе, че носенето на такъв шлем не е добра идея. В крайна сметка това уморява главата и сравнително слабата шия на човек в протеинова плът, което означава, че намалява целта на стрелба. В крайна сметка е трудно да се прицелите, когато вратът ви е напрегнат и главата ви боли. Още по-трудно е да се бориш през горещото лято, потта буквално намокря очите ти. Вярно, вече е есен, виждат се жълти листа и мръсни локви. Явно още не е много студено, децата са облечени леко, много парцаливи и слаби.
  Колоната се приближи, момчетата се затичаха към войниците. Започнаха да движат пръсти по устата си, сякаш поемаха въздух.
  Владимир изруга:
  - Това са мъжкарите! Искат да пушат! Но цигарите са отровни, особено за детския организъм.
  Войниците започват да се усмихват, устните им се разтягат, но очите им са студени и твърди. Емблемата им е две мълнии и червено знаме със свастика.
  - Това е СС! Избрани войски. В душата на Владимир се прокрадна страх, разбира се, не за себе си. SS просто имаше лоша репутация. Въпреки това, противно на пропагандните стереотипи, по-голямата част от частите на SS са били просто охрана на нацистката армия. Подбрани войски, най-добрите войници. Много от тях се държаха благородно, бореха се смело и бяха уважавани. Но имаше специални наказателни части, които не пощадиха никого! Все пак имаше надежда, че слабите руси момчета и момичета няма да предизвикат агресия. Все пак есесовците обичат русите коси и сините очи.
  Но има нещо, което да не се хареса в техните възгледи. Може би партизаните са запалили добитъка...
  - Фоер! - Следва командата. Есесовците веднага грабнаха картечниците си, толкова къси и бързострелящи. Опашките покриват децата. Куршумите пробиват право през тялото, разкъсвайки вътрешностите. Хлапетата бягат, мръсните им пети светят. Прашният път е осеян с трупове, потекоха множество малки струйки кръв. Момичето с разкъсан корем протегна ръчичките си и изпищя сърцераздирателно. Едно момче беше със счупен крак, но като истински мъж сдържа охканията си и изпълзя.
  Фашистите обаче изобщо не се смутиха. Сърцата не знаеха милост! Те се втурнаха да гонят децата. Стреляха по прозорците, есесовците хвърляха специални запалителни бомби по къщите.
  Ранените деца бяха стъпкани с ботуши и довършени с щикове. Към бронетранспортьора е била прикрепена огнехвъргачка. Пламъците обхванаха къщите, събориха огради, горяха дървета, пукаха се зрели ябълки.
  Владимир искаше да защити селото, но не можеше да помръдне. Тялото е като в ледени, титаниеви окови.
  - Невероятна жестокост!
  Но ако си спомняте безпощадната война, която те водят. В крайна сметка, когато проникнат във вселената на врага, те унищожават всичко. В крайна сметка в една съвременна война няма цивилни. И тук фашистите спорят: днес момче, утре партизанин. И по време на Великата отечествена война децата герои причиняват много проблеми на нацистите. Това обаче не оправдава нацистките фанатици! Само измет може да вдигне ръка на деца, които ти протягат ръчичките си, мазоли от труд. Освен това за всяко убито дете: има десет отмъстители и войната става наистина всенародна.
  Селото е в пламъци, нацистите хванали жената, разкъсали дрехите й и започнали да я изнасилват. Настъпва чудовищен ужас, стомахът на заловеното момче е разрязан, а червата започват да се увиват на щик. Детето се задушаваше, вече дори не можеше да крещи. Момиченце на около пет беше разполовено. Бебетата били хвърляни в огъня или набучвани на щикове.
  Свещеник с кръст изтича да посрещне нацистите. Есесовците го удрят с приклад в лицето, отнемат кръста, хващат свещеника за ръцете и подпалват брадата му. В същото време големците извиваха ръцете на култовия министър. Кръстът беше нагрят на огън и приложен към гърдите на свещеника. Беше невъзможно да се разберат думите, но очевидно това бяха ругатните на свещеника. Накрая от шока на болката свещеникът изгубил съзнание и бил хвърлен в огъня. В същото време униформените садисти отрязаха пръстите на краката на момичето. Други палачи отрязаха ушите на все още живите момчета. Всичко изглеждаше ужасно, сякаш във филм на психично болен режисьор.
  Владимир потръпна и все още не можеше да скочи от примката.
  . ГЛАВА Љ 17
  Мирабела и Стрелецова летяха, скоростта им беше многократно по-висока от скоростта на светлината. Купища звезди в причудливи съзвездия, сложни композиции под формата на йероглифи. Изглежда, че звездите искаха да предадат някакво послание или може би да пожелаят късмет. Някои светила мигаха от време на време, а двойни или тройни звезди създаваха уникално съцветие от цветове и излъчване, приятно за окото. Скоростта на момичетата се увеличи още повече, звездите заблестяха като капчици сляп дъжд. Отпред се появи сияние, сякаш пламтеше вакуум. Мирабела знаеше, че това е ефектът от светлинната аберация, когато фотони, съборени от материално тяло, се натрупват и всичко отпред започва да пламти бясно. Очите на Мирабела виждаха стотици диапазони наведнъж! Невъзможно е за обикновен човек да си представи колко прекрасно беше пространството и гледката: имаше много милиони различни нюанси, те бяха наслоени един върху друг и смесени!
  Момичето го погледна и каза философски:
  - Как мислите, другарю Хипермаршал, такава красота може да е възникнала чрез еволюция или е създадена от Висшия Дух!
  Хипермаршал Стрелецова отговори с кристален глас:
  - Имате предвид Всемогъщия Бог?
  - Това е! - възкликна Мирабел.
  - В старите времена е имало много различни вярвания. Тогава се появи вярата във Всемогъщия Създател или дори Създатели. Въпреки че, например, древните гърци са имали идеи, че всичко само по себе си е образувано от хаоса. Като цяло трябва да ви кажа, че е погрешно схващането, че монотеизмът е измислен от евреите. Колкото и да е странно, първото споменаване на един творец се среща сред африканските народи. По-специално, древната империя Нитр.
  - Да не е в Хиперборея? Великата и най-древна империя, от която произлизат руснаците? - Мирабела се опита да улови с длан съзвездието от звезди, пърхащи като пеперуда.
  - Не! Хиперборейците са вярвали в еволюцията на хаоса! - каза Стрелецова строго.
  Мирабела не се съгласи:
  - Имаше няколко различни вярвания. Включително първия монотеизъм в човешката история. Тоест вяра: че личен Бог е създал вселената!
  Нежният палач издуха, предизвиквайки лек вихър сред звездните гирлянди (ефект на аберация и изкривяване на пространството)
  - Не със сигурност по този начин! Монотеистите бяха само малка секта. В Нитрската империя това било доминиращото учение.
  - Но там вярваха: че главният Бог е създал други богове.
  Стрелецова погали с пръст бузата на Мирабел:
  - Дойде по-късно! Но като цяло еврейският термин бог - или ел, не е монополизиран от Яхве или Йехова. По-специално, ангели и съдии, и дори Сатана, са били наричани богове - Елохим. Имаше и белези на многобожие, дори имаше пророчество за хората - почти станаха като богове, тоест ангели!
  Мирабела беше възхитена:
  - И аз съм почти ангел! Мога да пътувам между звездите без звезден кораб. Въпреки това, що се отнася до скоростта, тетрапланите все още са по-бързи, но в бъдеще, когато технологията се развива още по-бързо, скоростта ще се увеличи. Все пак сме още много млада цивилизация!
  Ултра-хипер-маршалът много нежно погали косата на момичето:
  - Със сигурност! Вашето безсмъртно тяло може да живее много по-дълго от цялата история на човечеството.
  Мирабела измърка, през главата й преминаха разряди на мултиелектричество (многосекторно движение на субнуклони) и те, за разлика от хипертока, са доста приятни.
  - И все пак може ли един толкова сложен механизъм като нашата вселена да е само плод на сляпа и жестока еволюция?
  Ултра-хипер-маршалът привлече вниманието:
  - Е, почти всички учени смятат, че се извършва самата еволюция. Дори сме наблюдавали еволюцията на практика в много милиарди светове.
  Момичето възкликна:
  - Да, гледахме! Въпреки че никой все още не е успял да хване момента, в който органичната материя се появява от неорганичната материя.
  Анастасия Стрелецова меко коригира:
  - Не точно, записани са редица междинни процеси. По-специално се наблюдава как хермафродитите стават две и три кухи. Или еволюцията на силиций, литий, калий и дори сяра. Или друг въпрос: ако Бог е създал Адам и Ева по свой образ и подобие, тогава по чие подобие са създадени създанията, дишащи флуор например?
  - О, това е интересен начин за поставяне на въпроса. Но като цяло теорията за еволюцията е толкова всеядна, проповядвана е от почти всички сериозни цивилизации, че е учудващо, че за нея се е сетило едва през деветнадесети век: Чарлз Дарвин или може би Ламарк.
  Ултра-хипер-маршалът не се съгласи:
  - Фактът, че еволюцията съществува, е подозиран от гърците, египтяните и дори хиперборейците. Има много доказателства за това. Например, вземете образованието в Спарта, типичен опит за регулиране на еволюцията и нейното насочване! Когато жените бяха принудени да вдигат тежести, да тичат с товари в планината, да плуват и да се закаляват: за да бъдат силни и да раждат силни деца. Между другото, ние също направихме това.
  - Това вече е процес на насочена еволюция.
  - Разбира се, че е целенасочено, но не по-малко ефективно! Прогресът и биоинженерството са компонентите на успеха. Но ако можем да наблюдаваме техническата еволюция, тогава защо не и биологичната. - Стрелецова нежно погали шията на момичето.
  Мирабела се дръпна леко назад и отбеляза:
  - Научната и технологична еволюция се ръководи от разума, но биологичната еволюция се ръководи от сляпата случайност!
  Нежният палач удължи ръцете си, тя изведнъж ги получи шест наведнъж:
  - Не със сигурност по този начин! Има Хиперноосфера, тя съдържа неразбираеми количества информация, която позволява програмирането на много процеси, включително спонтанното зараждане на живот.
  - Как се получи? "Момичето усети, че гърдите й са галени.
  - Също в резултат на еволюцията! Как да ти обясня това? Ето я Хипервселената: самата тя безкрайна ли е? - Анастасия каза последната дума малко по-високо.
  - Да, разбира се! Дори не мога да си представя как ще изглежда нейният край! - възкликна Мирабела, потоци от наночастици гъделичкаха ноздрите й.
  - Точно така, това е непонятно за ума! Така че няма период, няма ограничения, няма край на нещата! Абсолютно липсва!
  Мирабела кимна:
  - Да, очевидно е! Просто все още не сме открили всички вселени.
  Анастасия продължи, а невенчетата й се превърнаха в листенца:
  - Ето! Сега си представете: че освен безкрайността на хипервселената в пространството, има и безкрайност във времето!
  Младият воин се съгласи:
  - Тоест вечната материя, съществуваща безкрайно като абсолютна материя! Точно това имахте предвид!
  Стрелецова беше възхитена:
  - Виждам, че добре си усвоила уроците, смело момиче!
  Мирабела каза като ученичка, която е усвоила добре предмета:
  - Наистина можете да си представите вечното съществуване на материята като абсолютна аксиома! Но човек с философско мислене ще изисква доказателства за това как се е появила материята.
  - Търсите първопричината?
  - Това е!
  Стрелецова саркастично отбеляза:
  - Тогава ако първопричината е Бог, тогава какво стана първопричината на първите причини! В крайна сметка, ако всичко има първопричина, то тя трябва да е във Всевишния!
  Мирабела отбеляза:
  - Религията изисква от нас да приемаме това за даденост! Или като аксиома Бог е предвечен и няма нужда да търсим първопричината.
  - Но защо да не приемем за даденост, че материята е вечна и винаги е съществувала, също аксиома! В края на краищата, признаването на съществуването на вечно съществуващ Всемогъщ Бог изисква много повече ирационално мислене, отколкото вярата в пространствено-времевата безкрайност на материята. - Стрелецова веднага посочи с двадесет и пет израснали пръста към звездите. - Вие виждате звезди, ние виждаме материя, а за нас тя винаги съществува! Но никой никога не е виждал Бог! Дори Библията пише за това!
  Момичето повдигна дясната си вежда:
  - И пророк Данаил твърдеше, че е видял Бог Отец.
  Ултра-хипер-маршалът възкликна:
  - Архквазар! Това е доста трудна дилема. Ако Всевишният ни е създал, значи не е трябвало да ни изоставя на произвола на съдбата. Децата трябва да се образоват! Това означава да им дадете откровение за себе си!
  - Чрез Библията? - Мирабела примигна:
  - Дори през Библията! Но Свръхразумът се интересува да бъде разбран правилно! Как може Бог да си противоречи? В края на краищата дори несъвършените хора, когато приемат закони, се опитват да гарантират, че те не си противоречат и да сведат до минимум двусмислието. Така че това създава вратички за негодниците и води до много злоупотреби. Освен това и най-малката грешка в библейското откровение подкопава вярата в самото откровение, а вие сами знаете колко много такива грешки е имало. И те платиха за тях щедро в кръв! - При последните думи на ръководителя на отдела за любов и нежност милиарди видими светила потръпнаха.
  Мирабела се съгласи:
  - Със сигурност! Вземете например доктрината за Троицата. Противно на това учение Иисус Христос каза на младежа: защо ме наричаш добър, не знаеш ли; че само Един (!) Бог на небето е добър!
  Броят на ръцете на ултра-хипер-маршала е нараснал до дузина (нищо свръхестествено - тялото е импрегнирано с магическа хиперплазма, променяща структурата на материята и пространството).
  - И не само! Исус каза: че бащата е по-голям от мен, за да познаят Тебе, единствения истински Бог, и Исус Христос, когото си изпратил. Можете да си спомните, че Павел пише: Христос е Главата на Бог, а Лука нарече Исус слуга на Бога. Като цяло фактът, че няма ясно учение за Троицата в Библията, беше признат и от църковните власти. Не напразно толкова кръв се проля заради тази догма. Например, цели държави са били опустошени в резултат на арианските войни. Много хиляди еретици бяха изгорени, защото не вярваха в Троицата. Дори Лев Николаевич Толстой беше отлъчен от църквата поради нежеланието си да признае такава догма.
  - Важна догма! - опита се да повиши тон Мирабела.
  Хипермаршалката разтвори широко ръце, с почти сто ръце:
  - И все пак, без ясна библейска основа. Но нима Всемогъщият не се е погрижил такова важно учение - основата на вярата - да остане неясно изписано?
  - Звучи съвсем логично! - Мирабела разтърси златната си коса.
  Броят на пръстите на всеки крайник на Анастасия се увеличи експоненциално:
  - И това не е единствената неточност в Библията. Нека си припомним как в Евангелието на Марк Исус забърка името на първосвещеника, както и различията между авторите на Библията относно точния час на разпъването на Христос или кой е бащата на Захария. Да и много повече! Тук можете да напишете цяла многотомна книга, изброяваща многобройните грешки в Библията. - Стрелецова кръстоса хиляди пръсти, стотици ръце. - Или имате друго мнение.
  Мирабела почеса носа си с пръст:
  - Не е необходимо Всевишният да дава Божието откровение. Освен това: представете си структурирането на звездите от хаоса...
  Анастасия я прекъсна:
  - Смятате ли, че Библията е по-логична? Както пише там, на първия ден Бог създаде небето, а чак на четвъртия ден слънцето и звездите! И това е докато учените отдавна са установили, че Вселената е на милиарди години! Като цяло това още веднъж говори за наивната представа на евреите за природата на звездите. Вероятно са смятали, че звездите са малки и е много по-лесно да се създадат, отколкото голяма земя.
  - Вероятно! - изкиска се Мирабел. - Падна звезда от небето - ярък кристал! Ще ти изпея песен за моя скъп Сталин!
  Анастасия промени формата на ръцете си, превръщайки ги в кофи:
  - Или спорът за потопа на Ной. Наистина, десет хиляди години преди раждането на Христос няколко големи метеорита паднаха на земята. Те провокираха катаклизми, станали легендарни. Някои писатели на научна фантастика дори излагат версията, че Луната се е сблъскала със земята. Между другото, Луната наистина се е сблъскала със Земята, но много по-рано и поради това динозаврите са изчезнали!
  Мирабела веднага възрази:
  "Тя не се е сблъскала, но е била уловена от гравитацията." Ако сблъсъкът беше факт, земляните нямаше да се измъкнат толкова лесно. Най-вероятно животът на Земята щеше да бъде унищожен. Но от друга страна, как Луната зарадва предците.
  - Кажи това на японците. Те биха го оценили! - оголи зъби хипермаршалката. - Между другото, интересна раса, почти не трябваше да се бием с тях, те бързо станаха съюзници. Но като цяло, говорейки конкретно, материята на безкрайно количество в безкрайно време би могла да породи неограничен и умножаващ интелигентен живот, нали!
  Мирабела се почеса по главата:
  - Всъщност да, но има един нюанс! Ако материята съществува безкрайно дълго време и нейното количество е безкрайно, тогава къде са суперцивилизациите?
  - Не сме ли суперцивилизация?
  - Добре тогава, Хипер-суперцивилизация! "Момичето се завъртя като топ.
  Ултра-хипер-маршалът веднага насочи своя отдел:
  - Сега трябва да получите хиперчип: той принадлежи на по-високо развита цивилизация от нашата! Тоест вашата задача е отговорът на вашия въпрос! Или мислите, че е каменна брадва.
  - Може би дори връх на стрела! - Мирабела присви лукаво очи.
  - Е, може и така да зададете въпроса!
  - Добре, съгласна съм! По принцип друга свръхцивилизация може да съществува или дори да създаде империя на коренно различно ниво. Дали изобщо изключвам нещо?
  Ултра-хипер-маршалът отново модифицира крайниците си, те станаха като вериги:
  - Какво точно?
  - Фактът, че една суперцивилизация или по-скоро хипер-суперцивилизация е създала нашата вселена. В крайна сметка науката вече е доказала, че е възможно да се създаде материя от енергия.
  Стрелецова звънеше като нейните вериги от камбани:
  - Правилно! Теоретично вярно! Но дори и да е така, Библията греши; Бог има начало, или чрез еволюция, или чрез сътворение!
  Мирабела хвърли нещо подобно на хапче в устата си, дъвче го... езикът й сякаш беше потопен в течен хелий:
  - В Стария завет Бог е бил много жесток. И той беше изключително националистичен, поставяйки един народ над останалите. По-специално Египет беше измъчван и както е писано, отидете при фараона и аз ще закоравя сърцето му, за да покажа Божията слава.
  Анастасия превърна част от веригите в сребърни струни:
  - Да измъчиш цяла държава, за да покажеш слава по този начин, е доста странно! Това напомня етническо прочистване, най-лошите методи на геноцид.
  - Но ние също можем да бъдем жестоки на война! - възкликна момичето.
  - Случваме се, но не ви учим да обичате враговете си! Ние не ви учим, те ви удрят, обърнете лявата си буза в дясната си буза! Нека не лицемерим! Има разлика! Освен това сме принудени да използваме насилие от жестоки обстоятелства, а Бог е Абсолютно Всемогъщ и Той винаги има избор! - Анастасия започна да играе с модифицираните си ръце, изхвърляйки огнени крилати хлебарки.
  - Точно както при нас! - изчерви се младият воин.
  - Какво можем да направим!
  - Предаване! - извика Мирабела високо с истерия в гласа. - Все пак императорът може да го нареди.
  - А смятате ли, че армията ще приеме да се предаде? - Крилатите овни започнаха да се превръщат в стоножки тигри.
  - Не знам! Всички са свикнали твърдо да се подчиняват на властта!
  - Но не такъв ред, освен това има Върховен съвет! Той е в състояние да контролира различни вредни тенденции! Или в случай, че врагът е успял да повлияе на императора по един или друг начин.
  Мирабела почти изстена:
  - Какво! В крайна сметка не може да се изключи, че с помощта на много силна магия дори император може да бъде покорен!
  - И ако това се приеме - заповедта за предаване, ще бъде: че императорът или императрицата е под контрола на врага и хипермагията! Така че само желание не е достатъчно! - Анастасия замени веригите с лози.
  - Какво ще кажете за започване на мирни преговори? Обявете примирие! - Губейки надежда, издъхна Мирабела.
  - Това е възможно! Но всяка страна подозира другата в мръсен номер. Тук имаше такава горчивина!
  - Дори боксьорите имат паузи между рундовете. Древните протеинови боксьори! - поправи го момичето.
  - Какво можете да вземете от първобитните времена!
  Момичетата млъкнаха, кой от мислещите хора не се е замислял за безсмислието на войната. Защо да се пролива кръв, да се убиват братя, но така се случи, че...
  Ултра-хипер-маршалът каза твърдо:
  - Толкова много квадрилиони, или по-точно, вече много квинтилиони руснаци са загинали, че останалите могат да се задоволят само с победа! И само победа! Ако императорът се съгласи да сключи мир, ще възникне въпросът: защо не са направили това няколко века по-рано? Защо унищожиха толкова много милиарди светове, унищожавайки всичко, което съществува? Е, как да живеем в тези условия, възможно ли е да отпишем всичко и да си стиснем ръцете? Ти си твърде наивно момиче! Не можете да прегърнете необятността и да оставите войната недовършена.
  - Наистина ли е толкова тъмно? - Мирабела увисна.
  - И врагът мисли така! Той може да използва примирието, за да създаде нови, ужасни оръжия, от които няма да имаме защита. - Крайниците са лозови, станаха по-дебели.
  - Много лошо?!
  - Да! Точно черна дупка!
  - И няма алтернатива на пълното унищожение?
  Червени пламъци преминаха през многото ръце на Анастасия:
  - Ако вземем исторически примери, тогава войната не винаги е продължавала до пълното унищожаване на противника. Понякога въпросът се ограничаваше до частични анексии и обезщетения. Може би, ако Хитлер беше по-умен, той щеше да спаси част от империята си и собствения си нещастен живот.
  Мирабела се отърси от неволно появилите се капчици сълзи:
  - Историята не дава еднозначен отговор дали Хитлер е имал избор. Казват, че Сталин предложил на фюрера мир. Но в архивите не са останали документи. По очевидни причини те не искаха да рекламират това.
  - Но ние не сме древна Германия и СССР. Руснаци и германци воюваха в продължение на много векове. Едно време славяните изгониха германците, после през средновековието Германия изгони славяните. Или по-скоро беше смесица от племена, включително франки и...
  Мирабела улови капковидни перли, застинали във вакуум, и като ги стисна в юмрук, започна да ги разклаща като дрънкалка:
  - Ние също се борим от векове! А германците и славяните са близки по генетичен тип народи. Дори лицата си приличат! Като цяло, това не е въпрос на кръв или религия. Има по-малка разлика между католиците и православните християни, отколкото между будизма и индуизма... Но последните почти никога не са воювали, а християните...
  Стрелецова внезапно отсече и нарасна по размер:
  - Е, добре момиче, този разговор е почти безплоден. Ще преливаме празно в празно, карайки фотона през полето, но няма да намерим изход. Като цяло смело момиче си, не те е страх да попаднеш в ада с езика си.
  Мирабела се отдръпна от светлината:
  - Честно казано, страхувам се, но страхът вече е изгорял. Освен това, след като самата императрица говори с мен, някак си е трудно да повярвам, че рискуваш да нарушиш мисията. В противен случай вие самите ще бъдете изпратени в ултра-подземния свят.
  - Знаеш ли, не бъди прекалено самоуверен. В крайна сметка винаги можете да намерите вратички, особено в нашия отдел. Въпреки това, ще бъда честен, войната отдавна е престанала да бъде хоби за мен. Превърна се в тежко бреме, рутинна работа, но от друга страна, ако свърши, ще почувствам абсолютен вакуум в сърцето си. Загуба на основния смисъл на живота. - говореше Анастасия с искрен ентусиазъм.
  - Хората в древността: не смятаха войната за смисъл на живота. Особено в зората на хуманизма. Тогава се появиха учения, че трябва да щадите и обичате всичко живо!
  Мирабела вече започваше да се уморява, усещайки нарастващото напрежение на различни полета:
  - Никоя религия не учи на безсмислена жестокост, но всички народи носят меч. А отявлените пацифисти по-скоро се срещат по изключение! Например, сред ранните християни наистина е имало много пацифисти, които са следвали религиозно ученията на Христос. Но в същото време вече в онези дни имаше тълкуватели: онези, които извършиха произволни репресии срещу грешниците. Въпреки това, през първите векове това е от единичен характер, но от четвърти век: насилието става обичайна практика. По-специално, император Константин заповяда да се начертае кръст върху всички щитове. И това донесе победа на армията му. Така християнският кръст стана символ на военна доблест. Кръстовете са наградени в много армии, включително в царска Русия. Тогава кръстовете бяха премахнати поради формалния комунистически атеизъм. Може би дори не съвсем формално, въпреки че кръстът е древен славянски символ.
  Анастасия леко намали потока от пламък и излая:
  - Като свастиката! Рисуван е от неандерталци! Най-старото устройство за произвеждане на огън, особено огън през ледниковия период, е животът. Като цяло забраната на свастиката, която беше абсурдна в много страни, защото този най-стар рунически знак в историята на човечеството символизира силите на сътворението. Това е същото като да забраниш да рисуваш сърце!
  Мирабела се съгласи:
  - Да, така е! Разпъването на кръст не е забранено с мотива, че под неговия екран кръстоносците и различни инквизитори са извършили много престъпления. В момента много руски специални сили носят този рунически знак, древен славянски символ!
  Анастасия добави скорост и главата й също придоби формата на делфин с две муцуни вместо ноздри:
  - Така е, трябва да уважаваме паметта на нашите предци: че са воювали под свастиката, било то през Хипербореята или славянските походи; в непобедимата армия на Александър Велики! Руският княз Яродар лично отрязал главата на Крас, когато се опитал да навлезе по-дълбоко в славянските земи. Все пак Партската империя е била приток, васал на Древна Рус. Руснаците дадоха на света писменост: когато египтяните и обущарите дори не знаеха какво е мотика!
  Мирабела отлетя и направи няколко завъртания, излъчвайки ярки обръчи около себе си. Ultra-Hyper-Marshal изведнъж пламна и възвърна естествения си вид и размер. След това тя провери маршрута и погледна набора от холограми:
  - Знаеш ли, сладурче, вече наближаваме! - Анастасия, след като стана много красива, направи очите си похотливо.
  - Значи е квазар!
  - Кажи на Мирабела, можеш ли да пееш? - Ръководител на отдел "Любов и нежност", показа зъбите си.
  - Почти всяко момиче може да пее! - Момичето сякаш не разбра:
  - Ами писането на поезия?
  - Дори примитивен робот може да направи това! - Мирабела поклати глава във въздуха.
  - Добре тогава! Изпей нещо за довиждане. Не в модерен стил, а така! Сякаш! - Косата на Анастасия се разпадна на дузина плитки, от които стърчат върховете на ками.
  - Как! - Мирабела изобщо не се смути,
  - Сто унищожителя в пазвата ти! Можете ли да направите малко поетична античност?
  Мирабела беше изненадана:
  - Защо иначе е това?
  - Не разбирам? "Ултра-хипер-маршал промени лицето си, то стана огромно и телескопите стърчаха от очните й кухини.
  - Не! - отсече момичето.
  Главата на Анастасия е нараснала до размера на морска лодка:
  -Може да се наложи да живеете в примитивен свят! Без гравитационни камери и компютри. Интересно ми е дали можеш да свикнеш с образа на дивак. Съгласете се, това е изключително важно!
  Мирабела сви рамене и се опита да седне върху нея: многоквантова муха (ултраживо същество, което обикновено живее в дълбините на звездите и се движи в двадесет и четири измерения, без да се броят дробните):
  - Е, ако подходиш от тази гледна точка!
  Ултра-хипер-маршалът подсвирна:
  - Това е! Повечето агенти не могат да се адаптират без специално обучение към специфичните условия на Средновековието. Нямате време да се адаптирате, така че трябва да правите всичко в движение!
  Мирабела се намръщи и отбеляза:
  - Нямам специфична поетична дарба и тя не е необходима в управлението на държавата. Така ще бъде: просто римуван плавен запис!
  Плитките на Анастасия достигаха няколко километра дължина.
  - Така да бъде! Но дано това да направи впечатление на туземците, ако не са съвсем примитивни!
  Мирабела извика:
  - Кацането на примитивна планета е равносилно на провал! Може да нямате достатъчно енергия, за да излезете.
  - И мен това ме притеснява, както вече казах, нещо лошо става с оръжията ни, но всички, спрете да говорите, пейте! - Анастасия превърна ръцете си в огромни крила.
  Мирабела започна да пее с възхитителния си глас:
  Куполът блести, ти не си просто сграда,
  Отблъсна настъплението на яростни векове!
  Нашата военна работа, дъхът ни се губи,
  А гърдите кървави от бесните остриета!
  
  Във война е невъзможно, можем да избегнем участие,
  Въпреки че се борим дълги години!
  Искаме умерено - просто мир, щастие,
  И да оставим добра следа в живота!
  
  Свещеният манастир очаква рицаря,
  Само не търсете смъртта с меч!
  И владетелят ще го запише в книгата на живота,
  Ще получите любов и благодат!
  
  Не, не искам, да си затворник е гроб,
  Той вдигна копието си, удари силно, изправи се!
  Жените плачеха, димът димеше от тамяна,
  Светецът от иконата пророни сълзи!
  
  Потоци изляха жива вода,
  И можете да чуете развълнуваното биене на сърца!
  Изхвърлете тъгата си като тление,
  Смъртта е само началото, а не краят!
  
  Резултатът е победен, нашият рицар ще види,
  И вражеският шут ще хвърли качулката си!
  Ще намери унищожение за онези, които мразят,
  Море от сълзи и мъки очаква губещите!
  
  Пътят на героите не е великолепни гробници,
  И всичко, което се случи, как ще мине мечтата!
  Няма нужда да слушате приказки,
  Така не се изразява чест!
  
  И душите ни, като телата, не изгниха,
  Господ ги вдигна и пак тръгна на бой!
  Земята гори, облаци прах се вдигнаха,
  Отечество винаги ще бъда с теб!
  - Достатъчно! - прекъсна го Мирабела Стрелецова. - Имате добър усет за рима, мерена сричка. В древни времена талантът несъмнено щеше да бъде открит. Така че момичето може да счита, че е преминало теста. Да, добре: словесната рима се появи само два пъти!
  Мирабела се възмути:
  - Добре! Сякаш Пушкин или Лермонтов нямат словесна рима.
  - Всеки го имаше, но от гледна точка на гладкото записване беше сериозна грешка. Общо взето пак имаш тема война. Може би е по-добре да съчиня нещо леко и лирично! - Крилата на порасналата Анастасия побеляха:
  - Каквото боли, за това говори! Когато целият ти живот е или война, или подготовка за война, някак си е трудно да мислиш за нещо друго.
  Ултра-хипер-маршалът се съгласи:
  - Разбирам, но един скаут трябва да има по-широк поглед! В крайна сметка не всички нации имат милитаристична система на управление. Трябва да действате различно в зависимост от обстоятелствата!
  - Няма нужда да ми обяснявате общите истини! - дори се обиди Мирабела. "Бях един от милионите избрани."
  - О да! Забравих за това! Вижте колко е спукана паметта! - Стрелецова се престори на клоун, крилата й изведнъж станаха нокти."Има песъчинки в главата ми, да, да, да!" Кварките са мощни песъчинки, хан на всички!
  Мирабел само поклати глава.
  - Не е твърде остроумен за ултра-хипер-маршал!
  - Но е смешно! Вакуум в стомаха! Виждам, че си доста сериозно момиче! Вече се раздели с детството!
  - О, детство, детство, къде бързаш, цялото си детство, детство стоиш под оръжие! Ако искате да скочите, ето ви бариера, но ако искате да плувате, ето ви плазмена кариера! - започна да пее Мирабела. - Искам, искам, искам отново, да облея враговете с поток от плазма! Взривете планета, разтопете звезда! Изпратете копелетата във вакуум, в...!
  Стрелецова го прекъсна и показа километричен език с връх във формата на тризъбец:
  -Имаш отлично чувство за хумор! Е, можете да се радвате! Ето планетата, на която се намира порталът!
  Езикът на момичето се удължи значително и в краищата на тризъбеца израснаха циферблати.
  Порталната планета изглеждаше много впечатляващо. По-специално, някои сгради бяха смесица от седем ананаса и таралежи, подредени един върху друг. Други бяха под формата на хибрид от големи череши и цигари с диамантена повърхност! А някои под формата на комбинация от крокодил и праскова. Мирабела ококори изненадано очи.
  - Сто пропастни тона в задника ми! Колко квазар и гарно!
  Анастасия Стрелецова отново стана обикновено, атлетично момиче:
  - Това е село на елфи и катерици, смесица от морж и катерица. Съгласете се, те имат особено чувство за естетика.
  - И на мен ми харесва, уморих се от всички тези прави линии. Иначе нямаме градове, а казарми!
  Анастасия излая:
  - Градът трябва да е казарма! С белезници!
  - Видях сгради във формата на хибрид от белезници и самоходни пушки. Много красиво! - каза Мирабела.
  - Сигурно сте искали да кажете - естетически издържан! - блесна с нокти ултрахипермаршалката.
  - И практичен! Можете да вържете робота веднага!
  - Не е трудно да оковите робот и да се преродите в психиатрична болница! Не е трудно да оковите робот, казвам ви деца! И електронният бележник, страницата е мръсна! - Ултра-хипер-маршалът завърши рязко: - Добре дошли в портала!
  Мирабела плахо попита:
  - Защо постоянно променяхте формата и параметрите на тялото си по време на полет?
  Анастасия отговори снизходително:
  - Виждате ли, това е принципно нов тип плът. Тествах го в екстремни условия на космос и бърз полет. Все още никой освен императрицата няма такова тяло и трябва да се провери, преди войниците от нашата армия да се сдобият с такова нещо.
  - Ами цената!
  Стрелецова изсумтя:
  - Докато процесът на създаване на такава плът е чудовищно трудоемък!
  Насочиха се към сграда, която висеше във въздуха под формата на осмоъгълна призма.
  Беше огромен, полупрозрачен и излъчваше отражения!
  Мирабела попита:
  - И какво? Тук е?
  - Да, точно тук! Хайде да скочим.
  Мирабела се озова в центъра на сферата. Усети топлина и изтръпване по цялото си тяло. Беше ясно, че огромни маси енергия преминават оттук. В следващия момент в ръцете и раменете на момичето се появиха няколко различни вида оръжия. Имаше излъчватели от различен калибър, изкривяващи пространството, разбиващи материята, прекъсващи връзките между микрочастиците. Най-мощните видове унищожение, търкалящи се измерения. Момичето в бойния костюм беше толкова страшно, че всеки холивудски терминатор би изглеждал като безобидно коте в сравнение с него.
  - Еха! Твърде много различни оръжия! Изглеждам малко обемист и тромав!
  Анастасия прие формата на костенурка с прозрачен корем, под който бягаше пясъчен часовник:
  - Не се притеснявай, електрониката ще го оправи. Супервойниците могат да се справят, което означава, че вие също можете да овладеете коня си. Сега воинът ще се гмурне в бездънната бездна! Може би искате да кажете нещо за довиждане?
  Мирабела се почеса по главата, покрита с шлем:
  - Повярвайте ми, ще ми бъде много интересно! Но какъв е смисълът да се правят претенциозни изказвания? Говорете за милионен път за преданост към Родината, Света Русия!
  Костенурката веднага се превърна в рак с лице на ангел, а пясъчният часовник се превърна от пясъчен в слънчев часовник:
  - Всъщност, прав си! Нито един! Действията говорят повече от думите! Само нещата, които правите, не са най-правдоподобните. Все още не сте убили никого, освен различни виртуални чудовища. Но имате нужда от психологическа закалка, за да не се гмурнете до дъното на подземния свят, разтваряйки се в собственото си безсилие. Не е ли така момиче! Имате въпроси!
  Мирабела се поколеба:
  - Не знам! Да убиеш човек? Това е нещо толкова трансцендентално! Ако е истински и жив! Все пак има разлика! Но ако Родината заповяда, всичко ще направя!
  Стрелецова беше скептична, но се усмихна насила:
  - Не знам! Но императрицата вярва в теб! Така че и аз го вярвам! Пожелавам ви да унищожите всички врагове на Света Русия!
  Мирабела измърмори нетърпеливо:
  - Е, може би най-накрая можем да започнем трансфер! Чакането е болезнено, като да бъдеш удушен от гравитационните примки!
  След като се превърна в бърза норка, Анастасия скочи на четири опашки:
  - Да! Спрете развъждането на хиперплазма! Да започнем сега! Само дето съм момиче, ще ти дам добър съвет: затвори очи!
  Мирабела възрази:
  - Ще видя почти цялата радиация, дори през клепачите си! По-добре не се прави на идиот и страхливец!
  - Вярно е, че не си страхливец! Пет, четири, три, две, едно - старт!
  Момичето отвори очи още по-широко, потоци ярка светлина се изляха върху нея. Първоначално беше ярко лилаво, беше студено и предизвикваше неволни тръпки. След това беше заменено от метличино-синя пот, а след това бледо синьо! Всичко блестеше, сладка музика свиреше, цветът нежно преливаше в изумрудено зелено. Мирабела каза с възхищение:
  - Каква красота! Виждал съм много радиация, но за първи път има толкова наситени цветове!
  Накрая изумруденият цвят беше заменен със златисто жълто. Съвпадаше много добре с цвета на косата на Мирабела, но не изгоря дълго; следващата емисия стана оранжева. Цвят, който символизира промяната и нещо ново! Приятни за окото и много ярки, но в същото време галещи. Накрая Мирабел беше залята от кървавочервена вълна. Изглеждаше, че тя залива момичето с всичко, което съществува, всяка клетка.
  Мирабела си спомни подземния свят и потръпна:
  - Това е цветът на кръвта.
  Отново се появи оранжево, жълто, зелено, всичко вървеше в различен ред! Изведнъж цялата радиация се смеси, превръщайки се в непрекъснато хиперплазмено сияние.
  Мирабела премигна, беше изхвърлена и отнесена с невероятна скорост. След това плътта изчезна, виждаха се само лудо бързащи звезди. Момичето се потопи в огнения поток, усещайки топлината, струваше й се, че множество черупки се изплъзват и личността й се разделя на много части. Тялото проникваше през пространствената бездна, ту изчезваше, ту пак се появяваше! Но нямаше болка, само усещането, че си в звездите, а звездите бяха в теб! Тогава възприятието започна да се руши, съзнанието, претоварено с много впечатления, пропадна в безнадеждна бездна, която дава сладък мир!
  
  Мирабела дойде на себе си: тя усети тръните на гърба си. Не беше много приятно, но имаше нещо непознато досега в оттенъка на болката. Сякаш не е тя самата. Момичето се опита да отвори очи. Опитът предизвика пристъп на болка и парене в клепачите. Трябваше да положа усилия.
  Когато клепачите се отвориха, в очите ми блесна светлина!
  - Е, нищо, много по-добре е, отколкото да ослепееш! - каза си момичето. - Някой каза, че болката е сигурен знак, че все още си жив!
  Мирабела обърна врата, костите й изскърцаха тихо:
  - Болката в тялото обаче не говори за живота, а за това, че смъртта бавно отнема човека! Разбира се, не в моята вселена!
  Момичето се изправи, усещането за постоянна лекота в тялото й изчезна, босите й момичешки крака се опряха на тръните. Мирабела забеляза, че е напълно гола, само гъста коса покриваше раменете й на златна вълна. Беше доста задушно, обикновено на момичето не й беше горещо или студено, освен при много високи или изключително ниски температури, но в този случай наистина имаше много влага във въздуха и над четиридесет градуса на сянка. Момичето направи няколко крачки, оставяйки тръните. Усети неприятно изтръпване, което изненада Мирабел.
  - Еха! Изглежда, че не съм станал много силен. Нещо лошо се случи, близо до катастрофа!
  Наистина, момичето имаше голям късмет да загуби всичките си оръжия и да се озове гола в тропическата джунгла. В допълнение, плътта стана чужда, множество микрокомпютри, циркулиращи из тялото, изчезнаха. Толкова е необичайно, сякаш не принадлежиш. Мирабела се качи до дървото и се опита да огъне клона. Момичето почувства еластичност и беше принудено да положи известни усилия. Бицепсите й се напрегнаха и вените изпъкнаха. Мирабела сви крак и стегна мускули. Тялото й остана тренирано, еластично, силно, но в същото време беше като на хората в древността - протеин! Тоест тя е достатъчно силна за обикновен човек, но в сравнение с предишните си способности е отслабнала няколко хиляди пъти! Момичето се опита да счупи дебелото дърво, но не се получи, пръстите й само разкъсаха кората. Капка пот се търкулна от пълните й еластични гърди и падна върху зелено листо, като се разпръсна. Като цяло момичето не се чувстваше съвсем комфортно, предишната й увереност беше загубена.
  - Аз съм гол! - каза красавицата. - Това си има своя чар.
  Момичето се опита да избяга: скоростта й, разбира се, не беше сравнима с тази в предишното й тяло, но доста прилична. След това се покатери на една лилава палма и беше леко одраскана. Остра клонка се заби в голата му пета, а пръстът на десния крак беше леко натъртен.
  - Брр! И да се повреди от него! - изсумтя презрително момичето. - Как изобщо са живели предците ни в толкова слаби тела? Сигурно им е било тежко!
  Маймуната изгуби портфейла си от джоба си, а полицията установи - сложи го на гърнето!
  И тенджерата е гореща - маймуната плаче!
  Момичето откъсна плода, приличаше на дебел пъстър банан, и го подуши:
  - Не знам дали мога да го ям! Няма анализатор и ноздрите не са толкова чувствителни, колкото преди. Мирабела внимателно отлепи върха с помощта на счупен клон и ноктите си, разкривайки сочната плът. Тя отвори уста и нежно прокара езика си. Веднъж, два пъти, три пъти!
  - Не знам! не съм пробвал нищо. Може да е отровно или безопасно. Във всеки случай няма токсични вещества, за които знам! Вярно, това е друга вселена, може да има специфични отрови, съвсем различни формули, непознати за нас. Има обаче лесен начин да проверите дали местните животни го ядат. Или в най-лошия случай насекоми!
  Мирабела закачи плода и слезе от дървото. Исках да се бъзикам, все пак казармата беше зад нас. Момичето се изправи на ръцете си и тръгна по тях. Раираното насекомо седна на боса й пета и я погъделичка приятно!
  - Свобода! А свободата, както знаем, идва гола! - Мирабела искрено се радваше на живота. - Щом сам си си шеф, значи не си толкова девствен!
  Момичето се обърна отново и усети зелената трева със сини петънца под подметката си. Погледна към небето:
  - Леле, пет светила наведнъж, весел свят! Удивително е, че е толкова горещо и в същото време прекрасно!
  Кожата на Мирабела беше с тен и златист шоколад. Момичето изглеждаше много апетитно, изглеждаше като истинска кралица на джунглата. Погледнете плода, той е покрит с доста големи насекоми - страхотно, това означава, че можете да го ядете!
  - Всичко, което не е отровно, става за ядене! Човекът е най-всеядното същество във Вселената! - Мирабела откъсна няколко плода. За първи път в новото си тяло тя яде растителна храна. Въпреки чувството на глад, момичето вкуси всяка кълнове и откъсна няколко зрънца, достатъчно големи, за да поберат юмрука й. Имаха вкус като ягоди или дори по-добър. Мирабела просто бълнуваше от наслада, струваше й се, че е в рая и извършва свещено действие. Сякаш теменужки цъфнаха в устата ми, уникална гама от чувства връхлетя езика ми.
  - А кой е казал, че животът е красив! Разбира се, той несъмнено беше много прав в това! Момичето подсвирна от щастие. След като се нахрани, внезапно й се прииска да спи, не е спала цял живот, а освен това многото сладко я отпуска! Мирабела избра място, където растяха и лежаха меки, но огромни репеи. Колко хубаво е да лежите така, по гръб, усещайки леките пориви на свежия бриз. Нещо като синя лагуна, снимани са много такива филми, включително и космически. Момичето лежеше по гръб, опитвайки се да мисли за нещо приятно. Би било хубаво все още да има човек наблизо. Толкова мускулест, силен, красив, че той легна на дясната й ръка, сложи длан на гърдите си, мачкаше зърната си...
  Блаженство! Невероятно е да бъдеш гален!
  Момичето не забеляза как заспа. За първи път в живота си заспах. Сънуваше, че бавно се носи по топъл океан, със светлини и искри навсякъде наоколо. Изведнъж пред себе си тя вижда разрошен кораб. Не, не модерен, а средновековен с мачти и платна. Момичето го гледа с възхищение, но е странно защо моряците имат толкова изкривени лица и се суетят толкова много. Приличат на буболечки в прозрачен буркан, когато децата си играят с тях!
  Но май има решение, отзад се втурва друг съд, май бригантина. Въпреки че е дори малко по-малък по размери от бягащия кораб, на него има много повече хора. Преследвачите са облечени много колоритно, докато пищят и вият, размахвайки саби. Сред пиратите има не само хора, но и няколко типа с лица на пирани и перки отстрани. Черно заплашително знаме с хищник, вкопчил се в костта, се вее над бригантината.
  - Леле, пирати от времето на древните филми! - каза радостно Мирабела. - Значи ще има нещо интересно.
  Наистина, корсарите стреляха с оръдията си; те стреляха във висока дъга, опитвайки се да съборят мачтите. Въпреки това е много трудно да се удари от древно оръдие и дори докато се движите. Дори в по-късни времена Ушаков използва тактиката да приближава своите кораби до врага. Тогава ефективността на стрелбата се увеличи значително, плюс желанието първо да потопи флагмана. И ако наистина имате късмет, можете да повредите мачтата или ако стрелецът е някакъв брилянтен ас. В този случай пиратският кораб беше по-маневреен и по-лек, разстоянието беше леко намалено и тогава късметът дойде на помощ на пиратите; централната мачта беше свалена. Корабите бързо се приближиха още малко и страните се удариха една в друга. Фрибутърите хвърлиха куката, живата маса беше готова всеки момент да се излее на борда.
  Мирабела изведнъж усети ужасна болка в слабините и се събуди с писъци!
  . ГЛАВА Љ 18.
  Без да знае теорията и твърде хазартен, Ахмед беше твърде лесна плячка за силен първокласен играч, който обаче играе поне по силата на своя CMS. Освен това Янка беше сигурен: ако се беше върнал в Средновековието или дори по времето на Морфи, той можеше да стане, може би временно, шампион. Врагът не разбираше основните принципи на играта, той просто подреждаше пешки и фигури красиво (за неговото разбиране). Момчето обаче не бързаше, прекалено бързото ругатне би унижило собственика. И така, след като си играеше за показ и унищожи повечето фигури и всички пешки, той довърши краля, като направи пасирана пешка.
  - Още един мат за теб! - каза момчето.
  Ахмед ругаеше и бъркаше парчетата:
  - Още една игра в случай на поражение, петдесет удара с камшик!
  - Ами ако спечеля?
  - Ще ти остане цял гръб!
  Третата партия се проточи малко, Ахмед обмисляше всеки ход дълго и не атакуваше. Въпреки това, пасивната тактика, особено в шаха, не помага много. Наистина в този случай нападателят има повече пространство за маневриране и изпреварва врага в разполагането на сила. Янка дори жертва царицата си от вълнение. Ахмед, след като се поколеба, прие жертвата и след седем хода получи правилния мат в центъра на дъската. След като загуби, собственикът удари момчето в носа от разочарование. Янка очакваше нещо такова: той смекчи удара, кръв не потече, но пак беше доста болезнено. Ахмед изруга яростно и посочи количката:
  - Явно си приятелски настроен с God Setter! Вие печелите през цялото време: с някакво немислимо магьосничество!
  Момчето отговори скромно:
  - Най-добрият магьосник е логиката!
  Ахмед разклати камшика си:
  - Ще говориш с мен! Хайде да играем още! Ако загубиш, ще загубиш двеста удара с камшик.
  Янка, без да се шегува, потръпна:
  - Не издържам толкова, ще загубиш ценен роб!
  - Сам ще те бия! Така че ще има само мъки!
  Те поставиха фигурите и започна нова игра. Но вече беше тъмно и робите бяха изтощени, настъпи моментът за спиране. Янка направи тривиален капан с няколко движения, той искаше да спи. Собственикът, без да знае как правилно да преброи опциите, просто падна в него!
  Четвърто поредно поражение, лицето на Ахмед се изкриви. Обаче този път: не ругаеше и не удряше. С усмивка той каза:
  - Е, добре, ще си получиш парчето месо.
  Янка се зарадва:
  - Това е правилното решение!
  След като си изми ръцете, момчето яде отделно от всички останали. Месото имаше вкус на свинско, но беше по-малко мазно и по-сочно, приятно и вкусно. В комбинация със зеленчуци и плодове направи добро впечатление, храната не беше по-лоша, може би дори по-добра от тази у дома. Като цяло в Москва висококачествените продукти са много скъпи, повечето жители на столицата ядат хаотично, различни полуфабрикати. Може би затова има толкова много болести и толкова много луди хора. Тук всичко е натурално и свежо! Поради трите светила и липсата на зима е възможно да се събират няколко реколти годишно. Средата е здравословна и може би затова има толкова много силни деца. Природата не е замърсена от цивилизацията. По принцип Янка много обичаше Жул Верн, двигателят му с вътрешно горене беше захвърлен в полза на електрическа кола. Но странно: дори практичните американци не въведоха такива машини в масово производство. Въпреки че ползите, особено екологичните, са очевидни, ефективността на електродвигателя е близо до 99 процента срещу 30-40 процента при бензиновите и газовите двигатели. Освен това двигателите с вътрешно горене водят до претоварване на атмосферата с въглероден диоксид, което причинява парниковия ефект. Защо това подло нещо, то повлича цивилизацията! Увеличава се не само количеството въглероден диоксид, но и водните пари във въздуха , което повишава температурата на планетата. В същото време ледът в Арктика и Антарктика се топи, което означава, че повърхността, която отразява слънчевите лъчи, изчезва. В резултат на това температурата се повишава още повече. Увеличава се броят на пожарите и въглеродният диоксид. Всеки допълнителен градус увеличава съдържанието на водни пари, което повишава още повече температурата. Тоест, става все по-горещо! В резултат на това температурата на Земята ще стане такава, че животът ще бъде невъзможен.
  Момчето изтръпна колко са глупави хората, които сами си копаят гроба. И на първо място за това са виновни монополите, олигарсите и петролните барони, които печелят от търговията с енергийни ресурси, съсипвайки природата и човечеството. Така дебелият портфейл съсипва хората. Най-мършавата съвест е на охранените портфейли! В света на финансите: законът на Архимед също се прилага, печалбата измества честността и състраданието!
  Ето защо комунизмът, въпреки всичките си ексцесии: е прогресивно учение. Вярно, той беше възпрепятстван от нарастващи болки и сериозни проблеми с лидерите. Може би само Ленин: той беше доста адекватен. Образован, работоспособен до болест, енергичен, с развита интуиция, доста корав и в същото време знаещ кога да спре! Разликата между Ленин и Сталин най-добре се подчертава от този анекдот:
  - Защо Сталин носи ботуши, а Ленин - ботуши?
  - Владимир Илич избираше пътя, а този мустакат все бързаше напред!
  Ако във външната политика Сталин беше внимателен, то вътре в страната преобладаваше желанието да се прескочи пропастта на две стъпки! Сталин преследва целта си без да се съобразява с жертвите и често репресиите му носят само вреда. По-специално, защо стреля по учени? Ако дори има съмнение за лоялност, изолирайте го в шарашка и създайте условия за работа зад решетките. Те започнаха да правят това, но не веднага и много интелигентни хора бяха разстреляни или умряха в най-трудните условия на концентрационните лагери. Другата най-голяма грешка на Сталин беше, че не удари първо Хитлер. В този случай войната щеше да свърши много по-рано и щеше да има по-малко жертви. Освен това цяла Европа, а в бъдеще Великобритания и Съединените щати, ще попаднат под контрола на СССР. Вярно, беше по-трудно да се смаже САЩ. Огромният икономически потенциал, местоположението в чужбина и възможното бързо създаване на атомна бомба направиха инвазията трудна. През 1941 г. ВМС на СССР все още е относително слаб. И спецификата на корабостроенето е такава, че настигането и изпреварването на Съединените щати по този въпрос изисква много повече пари и време, отколкото например танкостроенето. В крайна сметка един голям крайцер струва колкото 3,5 хиляди танка Т-34. Подводниците са малко по-евтини, но все пак прилични. Вярно е, че СССР, разчитайки на ресурсите на цялото източно полукълбо, рано или късно щеше да смаже САЩ. Вярно е, че заплахата от възмездие на съветските градове от използването на ядрени оръжия остава. За щастие Съединените щати ще имат балистични ракети едва в края на петдесетте години, а стратегическите бомбардировачи могат да бъдат унищожени от реактивни и изтребителни самолети. Но все пак някои самолети ще пробият кордона и ще стане ужасно. Като цяло би било по-добре ядрените оръжия да не са създадени изобщо или да бъдат измислени само в СССР. В този случай е възможно Съветска Русия да бъде господар на света. Какво по-хубаво от сегашния световен хаос, тероризъм, различни кошмарни заплахи от заледяване, пържене или падане на метеорит!
  Като цяло в света има повече от една държава: истинска демокрация няма и за човечеството е много по-добре да има един тиранин, отколкото хиляда. Какъвто и да беше Сталин, той въведе ред в СССР, спечели войната срещу цяла Европа и осигури много по-висок стандарт на живот на хората от царското време. Дори Чърчил е казал: Сталин взе Русия с рало, но я остави с водородна бомба! Комунистическото управление във всеки случай е по-добро от олигархичното. Прочетете малко съветски фантасти - наистина ли е лошо при комунизма? Или особено хиперкомунизма! Янка помечта още малко и започна да подсмърча.
  Момчето мечтаеше за нещо толкова ужасно фантастично и невероятно! Но беше почти невъзможно да си спомня съня! Но изведнъж нещо сякаш се преобърна и момчето започна много ясно да възприема:
  Десетки, стотици хиляди звездни кораби на враждебна раса, подредени близо до прозрачен, облачен самолет, димящ от млечнорозова мъгла със зелени петна.
  Янка внезапно видя същества с необикновен вид. Наподобяваха котлети, колбаси, кюфтета, тоест месни продукти. Както често се случва насън, момчето видя много образи наведнъж, възприемайки ги ясно и едновременно!
  Техните кораби бяха със странна форма, малко странна форма и приличаха на ужасни кифлички, различни котлети и колбаси, леко сплескани от плътността на водата и гъсто осеяни с оръдия с шипове. Те плуваха от различни посоки, опитвайки се да пробият периметъра, състоящ се от специално адаптирани астероиди. Освен редовните части на Месната империя (така се наричаха, Янка просто го знаеше), тук имаше и наемни пирати. Техните кораби се отличаваха с претенциозните си форми, обикновено плашещи, а някои звездни кораби изглеждаха странни и абсурдни, като кравешка тор. Въпреки това им е отредена поддържаща роля. Най-страшното оръжие беше новоизлезлият флагмански боен кораб, гордостта и красотата на флота на Империята на месото. Приличаща на пай-пай, разбит със сметана, дългата четиристотин километра подводница създава зловещо впечатление за произвол. Все още никой не знаеше, това беше тайна: дори за генералите на котлети, че се готвят да тестват ново супероръжие. Само Marshal Choke, доста голям екземпляр от тлъст котлет, беше добре наясно с предстоящия експеримент. Блестящият съд разтвори всичките си дванадесет крака. Гласът му напомняше жужене на цял рояк:
  - Пикантните бонбони са просто изродена клонка на дървото на еволюцията. Заповядвам да се включат ускоряващите емитери на хиперплазмата, термопреоновия ректор. О, ново оръжие, суперлазер с термопреонова помпа, ти ще покажеш на врага мястото му на масата в трапезарията.
  -Да, твоята абсолютна лакомия. Ние ще изпепелим и ще изгорим врага, независимо колко силен е той.
  - излая генералът, опъвайки дебелото месесто тяло на кренвирша на връв. "Жалко е, че не можете да ядете сладкиши, те са отровни.
  - Но можете да ядете колбаси. Те имат толкова нежен и прекрасен протеин. Специално поръчвам консерви от техния страничен клон, който расте на планетата Solace the Stomach.
  Графът на маршалските котлети облиза пълните си устни с дългия си език.
  - Тук имаме милиони космически кораби. И сме по-силни от всички. Нашата сила е в състояние да пулверизира галактиките. Сега ще демонстрираме нещо, което няма равно на себе си във Вселената. - Пускайки мазнината, котлетът млъкна, задавен от наслада, и през гравиоскенера погледна към цялото безбройно ято кораби, непобедима армада, която вече беше успяла да подуши плазмата.
  От другата страна се издигаше петстотин и петдесеткилометрова астероидна крепост. В корема му бяха вградени мощни хиперплазмени оръдия, гравитационни тунелни излъчватели, многокваркови изпомпвани лазери, вакуумни капани, ракети космос-космос и противозаряди.
  И всичко това се покрива от стационарно силово поле. Астероидът се смяташе за непревземаем: гвоздеят на междугалактическата защита. В случай на пробив на укрепената линия вражеските армии заплашваха да отидат в тила.
  На малко разстояние се носеха други могъщи звездни кораби от близалки и бонбони, готови да посрещнат врага със суперплазма и хипертитан. Тази власт се командваше от маршал и в същото време херцог, Sweet-Burp candy.
  - Мръсна вълна от котлети и колбаси ще се разбие в титановия кей на великата и сладка надпревара на бонбони-супер-ракета.
  Съблазнителен подарък: изобразен с шест гъвкави пръста, като смокиня. Той избра да се скрие в най-защитеното място - центъра на астероида.
  Маршал Чок, той беше в боен шок. Гледката на линията от астероиди предизвика яростен блясък във всичките десет стафиди, разположени на стомаха. Космическият му кораб постепенно се приближаваше до бойното разстояние. Държейки 3D проекцията в ръцете си, той направи обратен завой. Гигантският флагман се завъртя около оста си, сякаш нямаше маса. По-малките съдове повтарят ритуала. Само пиратските кораби не последваха примера. Един от тях, най-големият, по-скоро приличаше на възлест мъртъв хибрид на дъб и скорпион, разтреперан и ударен с лазерни и хиперплазмени залпове - засега безобидни, поради голямото разстояние до целта.
  Янка подсвирна:
  - Еха! Какъв филм! По-готин от Star Wars!
  Ако всички се изправим срещу янките,
  Ще смажем северния съюз!
  Томахавките на НАТО няма да помогнат,
  Защото Бог ще възнагради злото!
  Въпреки това стрелбата започна. Отделни космически кораби започнаха да си разменят залпове.
  Няколко десетки кораба с котлети и колбаси се втурнаха напред и започнаха да бомбардират с фотонно-ускорени ракети. Чок, завъртя мазния си пръст и даде молба.
  -Врагът вече може да бъде достигнат.
  -Да! Командир Гърб! - безстрастно отговори компютърът.
  - Е, тогава вземи го. Изпращаме лъча на арх-лазера в най-размахващата вълна.
  От най-новия флагмански боен кораб се разпространяваха светлинни лъчи, от разстояние изглеждаше, че това е многократно ускорено заснемане на падащ във водата калдъръмен камък. Колко бързо: десет хиляди пъти по-бързо от скоростта на светлината, хиперплазмата светна. Около сто звездни кораба с десетки хиляди войници на борда внезапно се превърнаха в горещи газови облаци и вихри от сух космически прах.
  -Шах и мат! - Чок, оголи тънките си и дълги като карамфили зъби. - Това се нарича плосък лазер. Сега ще приготвим нещо по-горещо за врага. Трябва да доближим до астероида още хиляди сополи и мазни ивици.
  -Можеш да го удариш от това разстояние. Суперлазерът има почти идеален паралелизъм, което означава, че не се разсейва.
  Големият Чок дори изръмжа от вълнение.
  -Значи часът на разплатата за сладкишите вече е настъпил. Който си пълни коремите със сладко - пресолява мозъка! - И той дръпна дистанционното с ръцете си с плавници.
  Реакторите бяха пуснати, всички пръти се вдигнаха. Около всяка от бъчвите започнаха да растат паяжини, димящи с вишнево-виолетова мъгла, прорязващи право през празнотата.
  За няколко части от секундата пукнатините, идващи от четири източника, се пресичаха и се събираха от тази страна на космоса в мощен лъч, който се блъсна във вакуума, удряйки черната стена като хиперплазмен чук. Силата на фотоните, ускорени до свръхскорости, незабавно проби колапса на деветдесет и девет измерения. Тя разруши пространствени структури и осакати ниви. Мъглата пламтеше по-ярко от свръхнова: с температура от много квинтилиони градуси. Разбира се, повече от една звезда, изградена чрез процеса на прост термоядрен синтез, не може да свети толкова горещо и ярко. Силите, участващи тук, са с четири порядъка по-мощни.
  Силовото поле и матричната защита на крепостния астероид не можаха да издържат натиска на такава дива енергия и просто се спукаха. Фрагменти от различни защитни вещества моментално се пръскат като пръски вряла вода върху слънчевата повърхност! Тогава ужасяващи потоци пробиха центъра, пробивайки точно през бронирания блок.
  - Нарежете го на парчета. "Задуши", изкомандва той на компютъра. - Напръскайте сладкото ястие на парчета.
  Свръхплътният лъч продължи да раздробява и гори. И скоро на мястото на непревземаемата космическа цитадела остана само купчина горещи отломки. Останките от крепостта се виеха и усукваха на спирали. Двеста петдесет и пет милиона бонбони и един милиард триста и петдесет милиона бойни роботи намериха смъртта си тук, обикновено бързо и безболезнено, но не по-малко ужасно от това. Маршал херцог Суит-Бург също почина.
  - Черна челюст в задника! - Извика, задави се. - Успяхме! Обърнете огън към съседите.
  След като изразходва толкова много енергия, отне известно време за рестартиране. В този момент безброй звездни кораби атакуваха периметъра, насочвайки се към пробива. Избухна ожесточена битка, стотици хиляди кораби се сляха в прегръдките на смъртта. От изобилието от разкъсвания изглеждаше, че вакуумът кипи и се разделя на пукнатини. Оръдията разрушиха кули и пробиха корпусите на различни кораби. Отделни звездни кораби, попаднали в кръстосания огън, просто експлодираха; малките силови полета не можеха да издържат на комбинирания натиск. Неподвижните крепости оказаха сериозна съпротива; всяка от тях имаше повече от хиляда тежки оръдия, изхвърлящи парчета суперплазма със свръхсветлинни скорости и ракети с фотонно ускорение. Това бяха страшни залпове, косещи редиците на нападателите.
  Машината на смъртта започна отново да се движи, отприщвайки хиперплазмен лъч върху близките астероиди. Двеста и петдесет километрови блокове, разпръснати като парчета лед от удара на стоманена пръчка. Тази тактика беше много ефективна, бонбоните започнаха да се паникьосват и някои от корабите им се разпръснаха от страх, като пеперуди, летящи върху факла. Другите се биеха отчаяно. Освен това в битка бяха въведени резерви, бясната битка се разрасна.
  Великият генерал на Candy Eat-and-fart беше хладнокръвен, събра резерви предварително и беше уверен, че ще успее да отблъсне настъплението на котлетите и техните съюзници. Но месните продукти са много хитри и успяха да поднесат изненада. Нашите собствени експерти не се справиха със задачата и твърдяха, че е невъзможно да се създаде лазер с такава мощност, но всъщност се оказа, че врагът е първият, който използва опасна новост. Сега инстинктът и интуицията предложиха само два изхода: или бързо да избягат, или да влязат в близък бой, смесвайки редиците. В този случай дългият камшик на суперлазера би рискувал да повали своя собствен.
  Яж и пръдни, което не се срещаше често сред висшите среди на корумпираното командване, беше смел. И взе решение - да се бие до смърт! Последва командата и армадата се раздвижи, напомняйки силата на гигантски ядосан тигър. Няколко милиона кораба с милиарди бойци са преплетени в адска плетеница. Изглеждаше, че пространството е изкривено, а вакуумът е пропукан и безброй пукнатини са пълни с плазма. Най-ярките проблясъци, освобождаващи неизмеримо количество енергия, приличаха на гигантски цветя, които мигновено разцъфтяха в космоса, с хищни живи листенца, лакомо протягащи се към космическите кораби. Бойни кораби, крайцери, чаркоши, лазерни разрушители, ракетоносачи, аеробонуси, лазерни лодки, тежки, средни, леки изтребители и много други. Всичко това се унищожаваше всяка секунда от десетки хиляди, разпръсквайки се на фрагменти или силно нагрята плазмена магма.
  Eat-and-fart избра за себе си мобилен мега-крайцер. От него беше лесно да се командва, а високата му скорост и отличната му маневреност позволяваха успешна борба. Предвиждайки, че с напредването на битката някои от вражеските звездни кораби ще се опитат да кацнат войски на планетите Бисквита, Пастила и Шоколад, той нареди повърхността да бъде минирана с унищожителни мини, направени от експлозивно печене. Все пак те са почти безлюдни и малкото местни жители не са за пощадяване.
  Две и половина хиляди десантни транспорта, под прикритието на няколко десетки хиляди кораби, включително "меромати" и "неутрони", проникнаха в тях. Планетите бяха слабо защитени. Секторът е практически отворен. По маршрута ескадрилата стреля само по малки сателити. Освен това имаха късмет, по пътя се натъкнаха на шести модул с гориво и боеприпаси - не всичко беше евакуирано.
  В допълнение, крадливите генерали имаха отрицателно влияние; те скриха някои от откраднатите неща в тези светове. Знаейки това: котлети, колбаси и колбаси извършиха масово кацане. С три милиона избрани войници на всяка планета, местата за кацане не са трудни за предсказване, като правило: плоска, почти огледална пустиня. Веднага щом хищните армади се позиционираха, те веднага избухнаха. Страшен рев, писъци, писъци, потрепване на крайниците на полуизгорели гъсеници. Анихилацията и в същото време богати светкавици, всяка в зависимост от вида на материята от десет хиляди до петдесет хиляди, са по-силни от термоядрените. Таксите са относително евтини и прости. Тук котлетите направиха грешка и не изпратиха сканиращи отряди напред.
  Великият генерал Ийт-и-пърди обаче не видя това - далеч. Цялото му внимание беше насочено към флагманския боен кораб. Битката се разгаряше все повече и повече и както Eat-and-fart очакваше, суперлазерът временно замлъкна, след като преди това унищожи още няколко стационарни крепости. Флотът се раздели на множество отделни групи, всяка от които самостоятелно, без помощта на висшето командване, избра тактиката на битката. В тези условия всичко се решаваше от численото превъзходство и той беше на страната на котлетите. Великият генерал разбира, че не могат да издържат дълго и си поставя основната цел: да унищожи флагманския боен кораб. За да направи това, той събра група ударни звездни кораби и се приближи все по-близо и по-близо. Най-важната сила на такъв гигантски кораб е неговото силово поле. Тя може да бъде пробита или отслабена само с консолидиран удар в една точка.
  Изглеждаше, че съдбата беше благосклонна към тях, във вакуума се появи нова пространствена кривина и от нищото се появи поток от метеори. Беше много дебел и затрудняваше прицелването и стрелбата. В насрещния трафик странният рояк се блъсна във флагманския боен кораб.
  От удара защитният екран трепна, вибрира и изпусна искряща мъгла. След като се втурна по-близо, мега-крайцерът изстреля заряди от всички плазмени оръдия, взриви го с ракети и лазери. Отговорният залп беше много по-силен, той дори успя да повреди носа и да отреже крилото на нещастния кораб.
  "Мегаквазар" Чок изръмжа.
  -Унищожи. Изгорете този извънземен. От всички оръжия.
  Следващият залп обаче не беше толкова разрушителен. Кометите и метеоритите смекчиха удара.
  Но други кораби се спряха. Силата на шока този път беше по-силна. След като смачкаха полето, вече отслабено от големи блокове, зарядите направиха впечатляваща дупка.
  -Сега е моментът да хвърлите термопреоновата бомба. - Даде заповед да се изядеш и да пръдиш.
  Обикновено такава ракета не е напълно ефективна поради противоракети или анти-радиация, но в този случай, когато част от способностите на флагманския боен кораб бяха парализирани, тя можеше да работи. Разбира се, метеоритите създаваха проблеми и на по-малките звездни кораби, но те все още не страдаха толкова много, колкото този труп.
  -Радиация на максимум! Той извика с висок глас: "Хвани и пръдни".
  Три ракети, ускорени от фотони, влетяха в пробива. Заплашителният гигант потръпна и успя да приеме два "подаръка". Но тогава третият заряд избухна леко отстрани, като само разшири внушителната дупка.
  -Хиляди квазари в канализацията! "Geat-and-fart изрева и блесна със светкавици от разочарование." - Провали подобна атака. - После се успокои, не всичко беше загубено, изкомандва гравитационния предавател. - Атакувайте флагмана с цялата си сила, насочете се към дупката.
  Поръчката се оказа практична. Изключителната атака и настъпление беше голям успех. И въпреки че четири звездни кораба бяха унищожени от ответен огън, пропастта се разшири.
  След което една от термопреоновите ракети влетя в хиперреактора. Процесът на преонов синтез е милиарди пъти по-силен от термоядрения. Такава мощна експлозия веднага го изпепели, разпръсквайки структурата на кораба в хиперплазма. Гравитационната вълна и фотоните, ускорени до свръхсветлинна скорост, го превърнаха в разреден газ. Пипалата на калмарите, нагорещени до квинтилиони градуса, погълнаха парчета материя, изгаряйки близките кораби.
  Мега-крайцерът Eat-and-Fart едва успя да скочи на сравнително безопасно разстояние, от ужасното подобие на свръхнова. Въпреки това се стопи и преобърна няколко пъти, като го изхвърли надалеч и смачка редица прегради. Оръжията са силно повредени, повечето от тях са излезли от строя. Загубил по-голямата част от своя боен потенциал, звездният кораб стана лесна плячка за врага. Осъзнавайки това и не искайки да умрете напразно - смелостта не е безразсъдство. Изяжте един пердах и заповядайте отстъпление. Находчиво маневрирайки мегакрайцера, избягвайки капани и клещи, той се оттегли, опитвайки се да влезе под закрилата на своите кораби. И все пак той беше почти ударен, здраво блокиран, заобиколен като лисица в дупка. Малкото оръдия на кораба реагираха мудно на варварската бомбардировка. Силовото поле се обърка, приличаше повече на скъсан чадър, отколкото на надежден щит. Не е чудно, че космическият кораб скоро избухна и падна на фрагменти.
  Eat-and-fart едва успя да избяга на малка лодка. Този спасителен кораб беше практически невидим, поредица от вълни създаваше смущения във възприятието му, така че дори гравитационни радари записваха само размазани петна. Смелостта има своите граници и великият генерал Суити искаше да оцелее. Освен това основната задача е изпълнена и при четирикратно, а вече може би и петкратно превъзходство на противника, изходът от битката е предрешен и най-доброто, което може да се направи, е да се оттегли останалите войски. Вече напускайки кораба, Eat-and-Fart даде заповед: систематично да се оттегли към системата Tsar"s Dish, за да получи подкрепа за планетарната защита. Това ни позволи да спечелим време и да докараме допълнителни сили в тази зона.
  Маршал Яжте, яжте, гълтайте, вече е получил сигнал, че големи вражески сили могат да отрежат тила му. Въпреки това, той се колебае доста дълго време, страхувайки се от фронтална атака. Внимавайте да не отслабите защитната линия. Освен това врагът предприе отклоняваща атака, унищожавайки няколко хиляди кораба. Такъв ход изплаши и без това страхливия барон. Яж, яж, гълтай, той беше корумпиран, затънал до уши в корупция - неморален тип. И той е хитър по свой начин, но в същото време все още не е имал време да се продаде с цялото си сърце на clizims. Но вече има известен напредък към това. Котлетите знаеха как да намерят предатели и наеха някои от антуража си. По-специално, алчният генерал редовно изготвяше доклади, в които съобщаваше както броя на войските, така и непосредствените планове на своето командване. Месните продукти се плащаха щедро; във война умният забогатява, смелият напредва, а глупакът бива застрелян. Предателите обаче са не само умни, но и недалечни хора. В крайна сметка, рано или късно те биват заловени от контраразузнаването или предадени от собствените си работодатели. Причината да стане ненужен или е понижен в ранг, или дори разстрелян. Те обаче се опитаха да не говорят за това, а напротив, по всякакъв начин се опитаха да угодят на платените шпиони.
  Леката атака беше отблъсната и сега вече нямаше извинение за забавяне. Спомняйки си заповедта на императора да избягва обкръжаването на всяка цена и след като получи още едно гравитационно съобщение с молба или по-скоро молба за помощ, Яжте, яжте, гълтайте, той даде заповед.
  - Да изпълним. Да живее Императора!
  Армадата обаче тръгна много късно, вече беше твърде късно. Междувременно превъзходните маси на врага продължиха безкрайното си настъпление.
  Системата Royal Dish беше една от най-укрепените в галактиката. Централната планета беше огромна и гъсто населена - около двеста и седемдесет милиарда. Всички подходи към него бяха задръстени с насочващи се кибер мини, както и с четири дузини естествени спътника. Всеки сателит е гъсто осеян с плазмени и хиперплазмени оръдия, както и с ракети. Освен това се въртяха още няколко планети, на които имаше селища и бази. Предстояха сериозни битки. Яж и пръдни знаеше къде се оттегля, а клизмите бяха твърде отнесени, за да спрат. Напротив, катереха се като танкове, без да щадят нито себе си, нито живота си. Космическите пирати бяха особено активни, усещайки миризмата на нещо пържено, злите звездни флибусти се катереха като хлебарки, за да сладко - беше много изкушаващо да плячкосват гъсто населени светове. И сега битката, която беше започнала да избледнява, пламва с нова невероятна ярост, че дори изглежда, че звездите треперят. Великият генерал Eat-and-fart успя да се премести на лек крайцер. Оттам той продължи да води битката. Първоначалният опит на клизимите да пробият тоталната защита в движение не се увенча с успех. Клането беше заседнало в покрайнините на планетата Пастила. Околните планети се разтресоха от експлозиите. Един от сателитите получи толкова много ужасни удари, че се разцепи; отвън можеше да изглежда, че е пръснато яйце, толкова бързо беше неговото унищожение.
  Чок успява да оцелее в последния момент, оставяйки флагманския боен кораб на спасителен модул-лодка. Сега злият котлет, пръскан с мазнина, излъчваше заплахи, особено след като кожата му беше силно обгорена от радиация.
  - Не вземайте пленници. Задушете всичко, унищожете го, изгорете го, разпръснете го във фотони.
  -Ще се изпълни: вашето звездно превъзходство! - Генерали от по-нисък ранг пушеха апетитно и страшно се гърчеха, раздаваха заповеди. Беше много трудно да се стигне до Пастила; за всяка малка стъпка трябваше да плащате с хиляди, десетки хиляди звездни кораби. Неумолимата лавина обаче наближаваше.
  - Стисни ги така. Натиснете по-силно, не много повече и краят на квазара! - възмути се маршалът Дюк. - Не поставяйте твърде много кораби, когато атакувате спътници - удряйте на голямо разстояние. Така е по-внимателно. О, мините на дявола! Унищожаване на калории!
  Мините наистина излязоха, почти невидими, те се появиха от космоса и удариха звездолетите. Някои бяха унищожени на място, други, напротив, получиха само щети. Много взривни устройства бяха оборудвани с импулсен бластер, способен да изгаря чрез силови полета, макар и за много кратко време, причинявайки ужасни щети. Тежки загуби, флотата от котлети беше обезкървена, дори пиратите започнаха да показват признаци на загриженост. Ако има толкова големи загуби на подходите, тогава колко ще трябва да се загуби на самата планета. Чок обаче изведнъж спря да буйства и да бълва мазни повръщания. Хрумна му добра идея, обилно напоена със сос.
  -Ами ако използваме друго по-мощно оръжие срещу сладките бонбони? - Котлет се изкиска. - Все пак го имаме, това също е много ефективен заряд.
  Това, което Чок си помисли, не беше нищо повече от "хипер свещ". Това ново оръжие излъчва специални супернеутрони с трилион пъти по-къса дължина на вълната от гама лъчение. Взривната сила на такъв заряд не е голяма, но свръхизлъчването е милиони пъти по-силно от нормалното. А проникващата сила е колосална - вълните, които пържат всичко живо, не са шега, те са способни да прогорят планетата. Основният недостатък на устройството е, че не може да бъде взривен в открития космос. Поради конструктивните си характеристики това въплъщение на невидимата смърт беше подходящо само за използване на планети и дори тогава не на всички. Но в този случай светът на Лакомията беше подходящ. Това ужасно устройство унищожи две трети от населението на този свят. Добре, че клизмите имаха само едно такова зареждане.
  И въпреки че е много добро оръжие, убивате жива сила, но цялото оборудване и материални активи остават. Жалко само, че все още е твърде скъпо. За да се създадат вълни shbarro, е необходимо голямо количество hojaramah, а това е най-редкият елемент във Вселената. Но те все още не са се научили как да го синтезират изкуствено.
  - Изненада номер две! Чок беше много доволен, дори си капна малко кетчуп, направен от хибрид на драконово яйце и домат краставица. - Почистване на планетата с гребен schebarro! Ще уредя ковчег с торба!
  В допълнение към сладкишите, ескимосите живееха в това небесно царство: полупрозрачни, обитаващи сушата порции сладолед. Работеха за Сладкоежкостан, като същевременно живееха доста прилично. Покоряването им беше толкова лесно, колкото беленето на круши, няколко залпа и порции сладолед вдигнаха сладките си лепкави лапи до върха. След което на аборигените е позволено да запазят значителна част от автономията си. Сега тази раса получи "хиперплазмена каша за закуска" заедно с бонбони. Радиацията ги оцветяваше в синьо, мръсно лилаво и червено-кафяво. Много бяха покрити с петна и се гърчеха от непоносима болка. За тези, които умряха веднага, може да се каже, че са късметлии - почерняха, слепили захаросаните си плавници, а агонията на другите продължи много часове. Многобройни роботи също бяха повредени - както бойни, така и индустриални, особено след като някои от тях не бяха напълно инвалидизирани, а полудяха, хвърляха се върху малкото оцелели или се бореха един с друг. Картината беше наистина ужасяваща.
  Янка плесна ръце, завъртя пръст по слепоочието си и от детските му устни изригна:
  - Какво варварство! Въображението на буен шизо, който е прекалил с хероина.
  След което момчето надникна още по-внимателно в битката. Абсурдността на картината само увеличи нейната привлекателност.
  Парализиращият удар нокаутира по-голямата част от защитата и котлетите най-накрая овладяха инициативата. Само на определен брой спътници: отчаяната битка продължи, инжекциите продадоха живота си скъпо. Въпреки това им оставаше максимум половин час.
  -Къде е тоя проклет Яж-Яж-Гълтай, че да го изядат и повърнат. - Той се закле, Яж се и пръдни. "Вече съм го молил за помощ толкова много пъти, но нито отговор, нито здравей." Черна дупка под обвивката му!
  Помощта наистина закъсня. И допълнителни подкрепления се приближиха до котлетите отсреща.
  Задави се и продължи да сърби, изгарянията изгаряха безмилостно. След кратък размисъл решил да си вземе лечебна вана, без да чака края на звездната битка. Marshal Fat-dish (много апетитно руло) нареди да се напълни с регенериращ разтвор и се потопи стремглаво в лилаво-сребристо-пурпурната течност. Беше много приятно, разкъсванията изтръпнаха, болката отшумя. Котлетът се изви, пръскайки изумрудена пяна, и помръдна лапите си. Тогава маршалът се наведе и продължи да раздава заповеди:
  -Влезте отляво, триста хиляди звездолета от десния фланг и в долния ъгъл. Като този. Сега го бутни отзад. Използвайте спирален байпас. Кръгово гмуркане. Сега да се концентрираме.
  Правителствените кораби му се подчиняваха безпрекословно, но пиратите действаха по най-добрия начин. Те се интересуваха предимно от планетата Пастила. Много от тях започнаха да стоварват войски в този многострадален свят. Небесният въздух миришеше на захарин и фруктозен газ и затова беше възможно да се граби само в скафандри. Йонизираната атмосфера произвежда слаба радиация, която бързо губи силата си и е практически безвредна за живите същества. Но в същото време остави горчив вкус в устата ми и исках да плюя. Въпреки това трофейното вино, често течност, несъвместима с тялото, се лееше в гърлата. Протеиновите типове особено ценят алкохола, но тези, които ядат месо, не го пренебрегват. Освен всичко друго, някои вина бяха подправени с такава екзотична "дрога", че изкривяваше умовете или логическите молекули на тези, които нямаха мозък.
  Някои от по-слабите корсари паднаха мъртви. След това те бяха съблечени от собствените си съучастници и понякога тихо нарязани с лазерни остриета. Тоест хаосът цареше с пълна сила. Повечето сгради са оцелели и затова плячкосването е широко разпространено. Скоро към погрома се присъединиха и държавни екипажи. Всеки искаше да грабне повече. Все още обаче не беше свършило. Много късно, но силите на Eat, Eat, Gnaw пристигнаха. Амбициозният благородник рови дълго, но все пак се оправи. Секунда забавяне на битката води до вечен срам! Но в този случай много звездни кораби под формата на най-луксозните и цветни кулинарни продукти се оказаха острие на гилотина, което се срина върху гол врат. Командирът подсвирна, когато го погледна, особено за деца:
  - Ето ме! Сега ще дам на всеки колан!
  И моментът, както се оказа, беше щастлив за него; повечето от корабите се скупчиха, разрушавайки Пастила. Следователно маршалът на бонбоните имаше изненада и много по-добра позиция на своя страна.
  Сега канонадата последва съвсем различен сценарий. Котлетите бяха притиснати към повърхността на един милион двеста двадесет и пет хиляди километра планета. Много пирати, особено месни консерви, вече са се напили до такава степен, че звездолетите им остават и дори с изключени силови полета, стоенето на планетата ги прави лесна мишена. Изстреляни са от орбита. Флибустиите отговориха вяло. По-сериозна съпротива оказаха само правителствените сили на котлетите.
  Момченцето много се интересувало какво ще последва, но грубо побутване в ребрата най-накрая събудило детето.
  - Ставай, виж, легнал си! Време е за туризъм.
  Янка подскочи раздразнена. Освен това той не спи достатъчно, но за съвременен ученик (който е свикнал да сърфира в интернет през нощта) това е обичайно състояние.
  - Готов съм да отида, където наредят.
  Ахмед се приближи (добре, миришеше, особено когато вятърът духаше от неговата посока, а той носеше мръсно кожено палто) и грубо оголи зъби:
  - Единият кон умря и реших, че сте момчета: като най-млади и свежи ще теглите каруцата.
  Янка повдигна вежди и се изненада:
  - Не можете да си купите нов кон на охлюв на гарата.
  Търговецът блесна с очи:
  - Разбира се, че можете, но аз не го искам! Така че участвайте. Ще отидеш с всички останали!
  Момчетата бяха събрани с камшици и вързани за каруца. Като видели, че Янка се колебае, те го ударили с камшик. Болката върна момчето в тъжната реалност, кожата му отново беше раздрана. Трябваше да се подчиня и на гърдите ми беше вързан широк ремък от сурова кожа. В някои отношения напомняше на устройство за шлепове, само че по-грубо. Момчетата бяха подредени и бити с камшик. Ударът засече врата на Янки и той веднага се втурна. След което младите роби със стенания и викове тръгнаха напред. Най-трудно беше да преместя количката, но след това започна да се движи и стана много по-лесно. Коланът дърпаше леко тялото, но се търпи. Под босите ми крака хрущеше чакъл. Изглежда, че в този свят са разбирали билките или лечебната флора са имали по-изразени лечебни свойства и неотдавна жестоко счупените крака са напълно излекувани. Те вече бяха станали малко по-груби и не ме болеше толкова много, а камъните бяха предимно кръгли, а не остри както преди. Постепенно сънят премина, Янка се размърда, опитвайки се да не стъпва на петите на предното момче. Али му прошепна:
  - Сега пак ли си с нас?
  - Това радва ли те? "Момчето се опита да премести колана така, че да се трие по-малко в мускулестите му гърди.
  - Не съвсем, но можем поне да побъбрим за нещо интересно. Все пак ти си от друг свят. - Младият роб поклати дългата си катраненочерна коса.
  - Да! Мога да ти кажа нещо! От какво се интересуваш.
  Садат попита:
  - Какви войни спечели страната ви?
  Янка, колкото и да е странно, се смути:
  - Как да кажа? Цялата история на Русия е непрекъсната война. Както се казва в народната песен: яздихме, яхнахме, много време ни взе! Пътят от беда, към беда, от война, към война! От война на война!
  Ако говорим за войни, тогава трябва да изберем най-важната.
  - Коя беше първата? - Колкото и да е странно, червената коса на Садат беше доста спретната. Преди пресичането на момчетата беше позволено да се изплакнат леко в потока: следите от побоищата станаха по-ясно видими по техните напрегнати, закалени от работа тела.
  Янка облиза устни, не бяха нахранени от сутринта и в стомаха му имаше неприятна празнота:
  - Трудно да се каже! Отначало нашата държава се наричаше Киевска Рус. Първият велик княз според официалната история е Рюрик. Той основава велика кралска династия. Вярно е, че някои учени оспорват неговото първенство; имаше велики князе преди Рюрик, например Олег или дори древният Кий. Като цяло имаше много различни войни. Първите дори не останаха в хрониките. Но първият общопризнат велик завоевател беше Святослав. При него Киевска Рус завладя почти два пъти повече територия, отколкото имаше. Принцът беше велик стратег, използваше активно кавалерия, заобикаляйки маневри и изграждайки стени. Това е вид фаланга, когато десет реда копия стърчат много по-дебели от бодлите на таралеж. Святослав подобри формацията, по-специално прашкарите хвърляха снаряди през гърба на формацията. Обикновено първият от великите князе предупреждаваше врага предварително за похода си и даваше съобщение: Идвам към вас! Никога не съм обръщал гръб на врага!
  Садат поклати глава и отбеляза:
  - Предупреждаването на врага за поход е изключително безразсъдно. Можете да загубите момента на изненадата!
  Янка отговори охотно (надзирателите май бяха получили указание да не се намесват в чудесните речи на прекрасното дете, може би ще изтърси нещо полезно?).
  - Със сигурност! Но Святослав предпочете откритата битка пред дългото скитане из степта. По-добре е да победите врага наведнъж, отколкото да преследвате всяка банда.
  Садат се съгласи:
  - Това по принцип е възможно! Спомням си, че нашият наставник хващаше големи черешови земни пчели, намазвайки чиния с мед.
  - Черешови земни пчели?
  -Плодовото им месо се счита за деликатес! Редки растителни насекоми! И така, кажете ми по-нататък: Святослав значително разшири вашата империя?
  Янка въздъхна:
  - Силно, но за съжаление не за дълго. След като завладява България и разбива войските на Византия, той се поколеба и не превзема веднага Константинопол. Тогава имаше война с печенегите, Византия тръгна. Като набира наемници за злато, византийският Цезар постига предимство във силите. След няколко кървави битки Святослав беше принуден да отстъпи. В последната битка принцът беше близо до победата, но се появи прашна буря, която заслепи войските му. Той обаче запази по-голямата част от армията. Когато се връщаше обратно, Святослав и малък отряд попаднаха в печенежка засада.
  Садат дръпна ремъка по-здраво, за да се трие по-малко, и попита:
  - Мъртъв?
  Младият мъж изстена с въздишка:
  - Да, умря! И печенежкият хан направи гъсталаци от черепа на Святослав. Честно казано, това е тъжен край за един велик командир.
  Али добави:
  - Да, това се случва често!
  Янка продължи:
  - Оказа се много трудно да задържим спечеленото. Само Тмутаракан беше малко княжество: беше възможно да се запази като част от Киевска Рус. Останалото беше изгубено.
  Садат попита:
  - Защо принцът нямаше синове?
  Момчето кимна:
  - Разбира се, че бяха! Те се бориха за трона. Имаше жестока гражданска война, много хиляди руснаци загинаха. Княз Владимир, по прякор Слънцето, победи. Той уби братята си с изключителна жестокост. В същото време, колкото и да е странно, той беше канонизиран и наречен светец.
  - Признат за светец! - ухили се Садат. - Обикновено владетелят, който е най-свят, е този, който е отсякъл най-много глави.
  - В случая православната църква не е справедлива към Петър Велики и Иван Грозни. Те бяха частично пролята кръв: те бяха напълно подходящи за ролята на светци. - поклати възмутено глава Янка. "Въпреки това има спорове по този въпрос. Дори искат да канонизират Сталин. Той също е войн.
  - Какво стана след това? - попитаха в един глас момчетата.
  Янка продължи, изумена от търпението на надзирателите:
  - Владимир въвежда християнството в Русия, не прави походи извън империята и в края на живота си се опитва да управлява справедливо. Тогава след смъртта му отново имаше война между братята с кланета. В крайна сметка Ярослав, наречен Мъдрият, победи. След поредица от кръвопролитни битки той успява да победи печенегите. Ярослав Мъдри царува дълго време и е един от най-старите, ако не и най-старият велик херцог към момента на смъртта си. След него започва упадъкът на Киевска Рус. Малките княжества започват да придобиват все по-голяма независимост. Само при Мономах има частично възраждане. Неговата армия победи половците. Но дори Мономах не успя да обедини всички княжества.
  Садат се заинтересува:
  - Как Мономах победи половците?
  - Първо ги изтощи с активна защита, после премина в решителна атака!
  Али искаше да попита нещо, но удари от камшика се стовариха върху момчетата и ги принудиха да влачат по-бързо каруцата. Ахмед махна ядосано с ръка: спри да си либерален! Янка се завъртя: камшикът изгори ребрата му, тънки белези от предишни удари, леко го сърбаше. Остър камък влезе в голата му пета, момчето изстена, стъпалото му беше одраскано и стана по-трудно да ходи.
  Когато вървиш с тежък товар и с бързо темпо, няма време за приказки, още повече, че пътят отново тръгна нагоре. Янка дори се зарадва, че той беше почти без дрехи, ветрецът приятно лъхаше здравото му голо тяло, което го караше да се чувства много по-добре. Момчето смяташе , че в неговия свят жителите на развиващите се страни трябва да работят усилено, особено тези, които теглят рикши.
  А да живееш без труд значи да вегетираш!
  Садат с треперещ от напрежение глас попита Янку:
  -Кой наследи Мономах?
  - Пак имаше кавга между синовете му. Това продължи твърде дълго. - Янка замълча, поемайки дъх. - Изобщо всички тези братоубийствени войни свидетелстваха за нарастващата суета на князете.
  - Защо тогава вашата империя е по-добра от другите? - презрително изсумтя Садат.
  - Може би защото в него почти нямаше роби. Някак успяхме да прескочим този период от историята.
  - Но сега ти самият си роб! - саркастично се намеси Садат.
  - Не човекът краси титлата, а титлата на човека! - Или по-скоро обратното! - поправи се Янка. Момчето изобщо не искаше да говори и беше толкова трудно, но от друга страна говоренето го отвличаше от товара.
  - У вас, както и навсякъде, имаше война между роднини за трона. Като цяло нормална ситуация! - каза Садат, натискайки силно.
  Янка поклати глава:
  - Не е за цивилизованите хора. Но това са толкова подробности. Тогава стана още по-зле, появиха се нови, ужасни врагове.
  - Когато си слаб винаги се появяват врагове! - Али забеляза, че стомахът на младия роб се сви от напрежение. "Ето как сред нас, момчетата, тези, които са слаби, получават повече удари."
  - Точно като слаба държава! И получихме пълен шамар по лицето и белезниците. - изплю Янка, опитвайки се да успокои дишането си. От опит знаеше, че скоро ще стане по-лесно.
  Садат прошепна:
  - Аз вярвам!
  Янка продължи да казва задъхана:
  - Така се случи, че Монголската империя възникна далеч на Изток. Той обаче включваше не само монголи, но и различни номади от всички ивици. Чингис хан ги обедини. Също страхотен владетел. Като цяло има много спорове кой е той, дори има версия, че е руският княз Владимир. Във всеки случай животът на Чингис хан е като приказка. Като момче бил заловен и станал роб, след което избягал в Китай. Той имаше много приключения, включително и най-невероятните. В крайна сметка той успя да обедини множество племена. Последният враг, монголският хан, беше предаден от собствените си слуги.
  - И получи награда! - попита Али с гримаса.
  - Ако може да се нарече награда, гърбът им беше счупен! - изкиска се Янка.
  Садат поклати глава:
  - Е, глупаво е да чупиш гърбовете на онези, които са ти направили услуга. След това няма да искате да предавате никого.
  "Той не искаше това да се превърне в изкушение за неговите воини." - обясни Янка.
  - Но напразно! Насърчаването на предателите във вражеския лагер е като отглеждането на жито, от което се пече хлябът на победата! - Бившият послушник измисли афоризъм.
  - Хлябът на предателството винаги е отровен, и защото се пече от бурени зърна! - плавно парира Янка. "Дори нацистите не им вярваха." Въпреки че използваха услугите на петата колона докрай!
  - Интересно! И Чингис хан нападна Киевска Рус? - попита той, капки пот от лицето на Садат.
  - Да и не! - Янка направи лукава физиономия.
  - Как така? Или да или не! - изпусна нервите си Садат.
  Момчето въздъхна и продължи с колеблив тон:
  - Чингис хан завладява монголските племена и напада Китай. Или по-скоро севернокитайската империя Цин. Въпреки че китайците имаха числено превъзходство и мощни крепостни стени, поради грешни изчисления на командването, както и подкупването на редица командири, те бяха победени. Пекин падна в резултат на нощно нападение. Китайският император беше вързан за краката си за дървета и разкъсан на парчета! Освен това те го разкъсаха бавно, а преди това войниците се облекчиха в лицето на бившия владетел!
  Али измърмори:
  - Какви отвратителни неща!
  - Монголите често са извършвали жестоки действия. Ако един воин от десет избяга, тогава цели десет бяха екзекутирани. Ако един воин беше заловен и не беше освободен, тогава всичките десет бяха убити. - каза това Янка с одобрителен тон.
  - Ами ако и десетте избягат? - попитаха момчетата.
  - Тогава екзекутираха сто!
  Садат отбеляза:
  - Значи нищо няма да остане от армията! Освен това, ако цялата армия избяга и след това искат да го екзекутират, войниците ще се разбунтуват и сами ще се справят с такъв палач.
  Янка беше наистина объркана, защото монголите не бяха напълно непобедими, понякога бяха хвърлени в бягство. И какво правехте в такива случаи? Той обаче си спомни Спарта. Имаше и закон в сила: всички бегълци да бъдат екзекутирани! Но когато Емпедрион победи тяхната армия и спартанският цар беше убит в битката, те решиха да направят следното. Ние свещено почитаме закона, от следващия ден, но засега нека законът спи. В края на краищата, наистина не можете да екзекутирате всички!
  - Мисля, че в случая съдбата им беше решена от командира. Може би въпросът беше ограничен до обикновено напляскване. - направи предположения Янка.
  - Добре добре! Ето колко непостоянни са лидерите! - пошегува се с ирония Садат.
  - По едно време Жуков издаде заповед: всички роднини на тези, които се предадат, да бъдат разстреляни! - Янка облиза солените си от потта устни.
  - И какво?
  - Никой не е разстрелян по тази заповед! Но ефектът беше плашещ: помогна да оцелеят близо до Ленинград. "Момчето пак си нарани палеца на крака в камък.
  - Така че винаги сплашвайте и ще спечелите! Но какво се случи след това с Чингис хан?
  - След като завладя половин Китай, той реши, че е време да се придвижи още повече на запад. Както се изрази до последно море. Следващият по пътя беше Хорезм. Мощна ислямска империя. - Янка едва мърдаше колана, който търкаше гърдите му.
  Садат беше любопитен:
  - Какво значи ислямски?
  - Там царувал ислямът!
  - Това е интересно! Какво е ислям!
  Янка, лъснала от пот, сви рамене:
  - Буквално преведено като подчинение! Мюсюлманите вярват, че Вселената е създадена от един всемогъщ Аллах! И така, факт е, че има абсолютно предопределение. Аллах е всемогъщ и онези, които му се молят пет пъти на ден, помагат на бедните, извършват хадж в Мека, спазват Рамадан, не ядат нечиста храна, участват в религиозни войни, отиват в Джига или на небето. А останалите неверници са обречени: да страдат вечно в ада!
  . ГЛАВА Љ 19.
  Владимир беше абсолютно безпомощен и тази безпомощност го потискаше. Как може да висиш като плашило! Не напразно бесилката се смяташе за, макар и не най-болезнената, но най-срамната екзекуция. Единственото нещо по-лошо от нея беше да я набият! Казват, че това се е практикувало в SS, особено срещу жените.
  А ето и потвърждението на думите. Нацистът извади колче от оградата и започна да го точи. Други есесовци влачеха полугола млада жена. Босите крака на жена на около двадесет и пет години, нацистите мушкаха в огъня. Нещастницата изкрещя не със своя глас.
  - А-а-а-а! Няма нужда!!! Скъпи!!!
  Хаупман, ухилен от удоволствие, отговори:
  - Не! Необходимо! За славата на велика Германия ще ви нараним!
  Есесовецът извади жиго от огъня и го постави върху голите гърди на младата жена. Тя продължи да крещи и да се гърчи като мъченица в тиган!
  Фашистът продължи да стреля, докато момичето загуби съзнание. Друга много млада селянка беше чисто гола и набита на кол.
  Спектакълът на средновековна екзекуция, когато силно момиче отчаяно се съпротивлява на мъчителите си, е отвратително и привлекателно в същото време. Гледането на младо, почти детско лице на момиче, изкривено от болка, одраскано и натъртено, е много приятно за немските садисти. Прашните й боси крака се клатят от едната страна на другата. Есесовците ги опипват и им чупят пръстите. Момичето потъва все по-дълбоко, започва да се задушава, писъците стават все по-тихи и по-тихи! Нацистите хващат момичето за глезените и леко го повдигат, не позволявайки й да умре бързо.
  През това време есесовецът вдига момче, вързано за крака му. Хвърлете примката на другия крак и направете разтягане. Момчето изпитва силни болки, крещи, но палачите са безмилостни. Така един от тях взема верига и започва да върти главата на момчето. Лицето на момчето почервенява от непоносимо страдание. Издавайки болезнен стон, момчето се оригва кръв. На друго момиче нацист счупи краката и газеше развалините с ботушите си. Владимир отново се опита да се освободи, вложи цялата си воля в усилията си. Въжето най-накрая поддаде и се скъса. Младият мъж падна с всичка сила назад. В този момент остро заточен кол се заби в ануса на Владимир. Младежът се почувства толкова унизен и обиден, че нададе невероятен рев, опита се да скочи, три сърца затуптяха едновременно и кръвното му скочи. Владимир дръпна още веднъж, колът влезе още по-дълбоко, премина през дебелото черво и се заби в стомаха. Младият воин ритна дрека и издиша рязко:
  - Да, знам, че това са глупости! Това не може да се случи в действителност. Това е пълен абсурд.
  Колът отговори, като се избута още малко напред, пронизвайки дробовете му. Междувременно нацистите започнаха да режат момичето по пода с ръждясал трион, като същевременно правеха неприлични шеги и удряха шамари по тялото й.
  С огромно усилие Владимир сграбчи кладата с краката си и се опита да се издигне, гореща пот потече от него на струя, въпреки че в супер тялото му изглежда, че не трябва да се поти! Земята се въртеше пред очите му, рицарят шепнеше смесица от проклятия и молитви. Всички къщи в селото вече горяха, горя и една малка църква. Внезапно от малък клин е изстрелян 37 мм снаряд. Изглежда, че германецът е бил ас, дарът на Сатаната е попаднал точно в кръста. Оцелелите жители умират в агония. Внезапно Владимир беше ударен болезнено по главата от пламтяща камина, образувала внушителна буца, опалила косата му. Младежът вдигна ръце, те не му се подчиниха, като чужди, висяха като камшици. Владимир отговори със стон:
  - Ето как собственото ти тяло те издава!
  Друг лъч, огромен като астероид, падна върху главата на младия мъж. Чудовищен удар, рев, който изстисква тъпанчетата и Владимир... Събудих се.
  Младият воин се върна в залата и мигаше бързо. Омагьосани елфи се скитаха наблизо.
  Астарта потупа младия мъж по бузата:
  - Виждам, че не са ви били достатъчно приятните неща? Какво измъчено лице имаш.
  Младият воин промърмори:
  - Архив вакуум! (Не може да стане по-лошо).
  Женският елф облиза челото на младежа с дългия си език:
  - Шокиран!
  - Не тази дума! Кошмар в плеяда копривни плъхове, детски анимационен филм, в сравнение с това, което трябваше да изтърпя! - каза Владимир с досада.
  Командирът поклати глава:
  - Може би дрогата, вместо да предизвика еуфория, събуди негативни емоции. Какво да правиш, суперхимия.
  - Кой знае какви формули? Нещо напълно необикновено? - попита Владимир, въртейки изтръпналия си врат.
  - Използването на субкварк, коронни разряди, това има специален ефект върху всеки мозък. "Въпреки това, ако желаете, можем да ви предоставим много по-удобен и приятен начин да прекарате времето си." Не искам да играя виртуално!
  Владимир се ухили:
  - Просто нещо яко, военно! Измъчван съм от видения и съм жаден за кръв! Това е моя вина,
  Спрете да хленчите страхливо!
  Вземете картечницата в ръцете си,
  И отсъдете!
  Младият мъж изпя това с нескрит гняв.
  Астарта се съгласи:
  - Нека всички да се забавляваме по дяволите. За промяна предлагам да водим битки на нивото на технологията на атомната ера.
  - Защо това е още по-интересно!
  - Ние достигнахме подобно ниво преди повече от десет милиона години. За нас това е древна история. - Астарта намигна саркастично, дясното й око светна като древно слънце.
  - Но все пак по-интересно: от рицари с броня и катапулти с калдъръмени камъни? - Вларад стисна юмруци.
  - Катапултите са по-късно изобретение, но ние елфите, за разлика от хората, не обичаме да носим тежки доспехи. Да, те са малко полезни. Добрият елф стрелец ще пробие всяка броня с най-острата си стрела.
  - Дори изкован от джуджета! - не повярва Вларад.
  - Има различни видове гноми! - добави Астарте. - Най-добрата броня във войната е силен характер, силен ум!
  Офицерът от елфите Chrizzly току-що излезе от крайна еуфория. Руменото му момичешко лице беше развълнувано и усмихнато:
  Надвиснал над нещастната планета!
  Хиперплазмен кипящ мрак!
  Ще те ударя с хомота по главата!
  Просвети си главата!
  Владимир (Вларад) пееше, поддържайки игриво настроение:
  Един елф боец не е дъбова пешка!
  Поне понякога се стига до лудница!
  Превръща злите врагове в огнища!
  С вашия гъвкав, интелигентен ум!
  И двете момчета плеснаха с ръце. Държаха се като малки деца. Кризли отново започна да хвърля балончета и кацна на главата си гигантски венец. Вларад дори се изненада как успя да порасне толкова много и моментално се появи от празнотата.
  Младият елф се опита да прикачи подобен пищен "многоцветен" към Владимир. Младежът позволи това да стане. Венецът мина покрай главата и се заби на раменете. Владимир се завъртя и символът на триумфатора се разпадна на конфети, искрящи като осветени скъпоценни камъни.
  - Еха! - засмя се временният вице-офицер. - Истински звезден дъжд! Чудя се какъв е на вкус.
  Кризли отхапа от венеца.
  - И какво? Дори не е лошо! Е, по-лошо от гравитационния шоколад! Ще Владик, ще те обичам, ще ти давам шоколади всеки ден!
  Владимир поклати пръст:
  - Ти не знаеш какво ни е отредила зла съдба! И това се дава, безкористно мъжко приятелство! Само аз не мога да уважавам Пиндарите, защото човек не може да изложи тила си пред друг, който се нарича мъж!
  Елфарая удари Кризли по носа.
  - Не, момчето ми! Няма да ти го дам! Той ми е гадже!
  - Постоянността в секса е толкова вредна за здравето, колкото еднообразието в храната! - Забелязах, че Кризли изписква.
  - Съгласен съм и нямам нищо против да те забавлявам, моето птиченце. Ами ела при мен! - Момичето движи езиците си, и то невероятно съблазнително!
  Кризли поклати глава.
  - Знаеш ли, аз правя секс с жена почти всеки час! Вече е скучно! Ти, разбира се, си прекрасна жена, но приятелката ти, която никога не е спала с мъж, е много по-съблазнителна!
  - Той не знае как да направи това, което аз майсторски изпълнявам! - изгука Елфарая.
  - Значи аз ще го науча! Така е още по-интересно! Добре че момчето е съвсем невинно! - Кризли си играеше с пухкавите си боядисани устни.
  - Невинността в секса е като празен портфейл, кара те да използваш мозъка си, но те лишава от ситост! - забеляза Елфарая, като направи гримаса. - Ако разбирате за какво говорим!
  - Че съм "цял човек"?
  Астарта махна пренебрежително с ръка:
  - Не! В момента няма да има секс! Първо, нека практикуваме малко виртуално. Ще летим през опасен сектор, възможен е сблъсък с космически пирати. Как да се борим с тях, ако не сме достатъчно подготвени?
  Кризли се обиди:
  - Откъде го взе това? Имаме опит от истински битки.
  Астарта блесна с очи:
  - Какво, покриване на комуникациите. Освен това техниките за ръкопашен бой не са достатъчно развити!
  - Какво е това да се прави? - изхленчи Кризли.
  - Все още не! Нека работим върху това, което е най-слабото ни звено, а именно кацането на войски на повърхността на планетата. Възможно е скоро да се сблъскаме с това. - Командирката стисна юмруци.
  Спомняйки си задачата, Владимир кимна:
  - Със сигурност! Може би това е най-важното!
  - Правим вербално обрязване, лапи горе и на борда! - размаха пръсти Астарта.
  Елфите се отправиха към фитнеса. Елфарая, излитайки и пърхайки като пеперуда, прошепна в ухото на Кризли:
  - Не разбирате от какво се отказвате!
  - Не отказвам! Изчакай малко! - Младият елф не изглеждаше щастлив.
  Във виртуалната зала елфи и влюбена двойка стояха в специално очертани кръгове. След което върху тях се изляха потоци светлина, подобни на водопад! Владимир неволно затвори очи, той беше просветлен докрай. Като цяло яркостта и наситеността бяха прекомерни. Младият мъж си помисли: колко енергия трябва да изразходват за това. Все пак елфите не са напълно рационална раса. Колко различни ексцесии имат: жажда за лукс и показен блясък.
  Групата за улавяне се озова вътре в десантния транспорт. Те започнаха бързо да бягат и да заемат местата си.
  Владимир се огледа: изглеждаше някак нелепо. Дори Елфарая се засмя:
  - Какво имаш! Искате ли да компенсирате недостатъчната дължина на вашето достойнство?
  - Е, ти си погълнат! - Младият мъж усети, че грамадният пистолет го търка по глезените и му пречи да бяга. Освен това огромната броня беше донякъде ограничена, дебелите титанови плочи затрудниха огъването, а оръжието, окачено на колана, приличаше на примка.
  - По дяволите Средновековието!
  - Това са оръжия от атомната ера! - каза тя, правейки кисела физиономия на Елфарай. Самото момиче също приличаше на плашило, облечено в мръсен петнист камуфлаж и каска на главата.
  Владимир намести пистолета в дясната си ръка и провери изстрелването. Мм-да, прекалено е стегнато и отката също ще попречи на прицелването.
  Владимир грабна оръжие, очевидно цевта на онези, с които елфите са се биели в древността, и стреля с поглед. Откатът удари дланта, куршумът удари близо до центъра на мишената.
  - Да, и мушката му е свалена! - каза Владимир с досада.
  Появи се холографско изображение, Астарта попита:
  - Е, как ви харесва нашият "алигатор"!
  - Мръсно оръжие! И абсолютно не е практично! - направи физиономия Владимир.
  - Как да кажа, че пробива броня, изкована от джуджета. Но не се притеснявайте, може би с времето ще намерим нещо по-добро! - засмя се Астарта.
  - В колко часа! Това е виртуално! Това е еднократна битка, както винаги! И всичко не е съвсем реално! - намръщи се момчето
  - Но болката е истинска! - елфът прокара език по съблазнителните устни.
  - В това само имитираш хората!
  - Мушката му е леко съборена, така че тренирайте малко! Тогава ще дойдеш при мен!
  Владимир направи още няколко пробни изстрела, отбелязвайки ниското качество на пистолета и липсата на електронен мерник. След което с приятеля си излезли в коридора.
  Въпреки че дизайнът беше виртуален, той очевидно беше програмиран на повреден компютър. Колко объркани бяха коридорите, а по пода тук-там имаше боклуци, празни бутилки и някакви странни тънки ластици. Елфарая се изкиска. Владимир попита:
  - Хей, какво правиш?
  - Знаете ли какво са ластиците? - момичето удължи нокътя на показалеца си.
  - Най-вероятно елф дъвка!
  - Да, не, слагате ги на едно място! - измърмори Елфарая.
  - Наистина ли!
  - Или по-скоро са го носили в древността! Между другото, би било хубаво да опитате това! - Момичето подправяше ластика, който порасна до два метра и се превърна в гъвкав пирон.
  - Не мисля, че това е добра идея! Изхвърлете инфекцията.
  Младият мъж, минавайки през кораба, забеляза, че бойните групи на елфите не се движат толкова ясно, колкото земляните. А камуфлажът им е червен, жълт и оранжев. Брр! Това логично ли е, без прикритие. Почти всички елфи поклащат обеците си и се усмихват с боядисаните си устни и излъсканите си зъби. Владимир смяташе, че ако се стигне до сериозна битка, такава бляскава армия едва ли би била способна на нещо.
  Почти близо до вратата Владимир срещна Кризли. Двуполовият елф сложи толкова много броня, че заприлича на танк от Първата световна война. Освен това върху него са направени надписи на елегантния език на елфите. Съдържанието обаче показва, че собственикът на бронята очевидно страда от сексуална тревожност и комплекс за малоценност. В едната си ръка елфът държеше шлем с рога, в другата странна бандура, която приличаше на огнехвъргачка.
  - Ти и аз сме в един отбор! - щастливо каза Кризли. - О, и ние ще се бием, ще изядем всички!
  - Не е най-добрата идея! - Вларад поклати глава.
  - Защо! Повечето! Ще бъда отзад! - Лицето на Кризли стана доста сладко.
  - Бисексуален отзад! Няма голяма радост! - Вларад започна да умува къде би било по-добре да премести перверзника.
  - Отпуснете се! Любовта не приема насилие! - Гласът стана отвратително смърчов.
  - Дори не си го и помисляй! Добре ме научиха хората! - Единственото, което удържа младежа от непосредствено физическо въздействие, е фактът, че бойното братство е свещено понятие!
  - Е, избягах! Кой е с мен: той е герой! Всеки без мен е гадна свиня! - Кризли махна с лапа и изненадващо, въпреки обемистия си вид, бързо изчезна зад завоя.
  Владимир поклати глава:
  - Този човек ме дразни!
  Елфарая заяви:
  - Възбужда ме!
  Вместо отговор, Владимир погледна вътре. Астарте беше в камуфлаж, но ярките златисто-рубинени зърна на пълните й гърди, достатъчно големи за елф, бяха открити.
  - Добре? Не свой, не чужд! Последен герой!
  - Всъщност съм готов за битка! Но с такива оръжия няма да се биете много. Това е "плашило"! "Вларад блъсна крака си в стената разочарован и от удара се чу силен звън.
  - Може би наистина, дайте такава усъвършенствана картечница. Просто ме извини, момче, трябва да можеш да използваш всички видове оръжия. Вашата команда ме предупреди: възможностите на боеца се разкриват по-пълно със слаби оръжия! - Капитанът хвърли няколко кинжала във въздуха.
  - Е, явно ще трябва да се обърнем!
  Астарте едва сдържа смеха си:
  - ДОБРЕ! Върви мила моя!
  Владимир сграбчи Алигатора и го насочи към гърдите на командира:
  - Искате ли да изпитате болка?
  Момичето не повдигна вежда:
  - Защо се движиш много бързо! Да ви помогна! - Астарта взе един орех от масата и каза. - Можете ли да го ударите в движение: както са правили нашите предци?
  - И удряйте по-трудни цели! - измърмори с досада Вларад.
  - Но не от "Алигатор"!
  Момичето хвърли ореха. Владимир стреля: куршумът едва пропусна снаряда и прониза преградата. Астарта поклати глава:
  - Не, виждам, че не си суперелф! Нашите се хванаха!
  - Изстрелването е стегнато, цевта е огъната, куршумът е голям! С такава прецизност: можете да го уцелите само интуитивно! - Младият мъж помириса дулото на голям пистолет.
  -Нямаш интуиция!
  - Е, не с такъв тип оръжие! - Владимир изпусна коронен гняв от очите си. - Усвоих ултрамодерни системи, за да свикна с това: отнема време.
  Астарта удари с пръст манекен във формата на двукрак крокодил: той отвори уста и от него изскочи къса двуцевна картечница. Момичето го хвана с дланта си:
  - Ами от твоята! Надявам се, че можете да се справите по-добре?
  Вларад се зарадва:
  - Имахме курсове по бойни действия със старинни картечници. В случай, че трябва да се биете в сектори, където хиперплазмата и плазмата са неутрализирани. Между вселените и в самата вселена знаете: различни закони на природата.
  - Елементарно е! Но първо проверете. - хвърли автомата момичето. Владимир го хвана по време на полет, завъртя го като топ и свали предпазителя. Оръжието беше леко с мек спусък.
  - Готов съм!
  Момичето е като магьосник: за миг дланта й беше празна, а сега върху нея имаше купчина ядки:
  - Красив!
  - Да много хубаво! Имате отлични рефлекси. - Младият мъж се възхищаваше на елфа, в сравнение с човешките жени, тя беше като портокал срещу ябълка.
  - Сега стреляй! - Момичето рязко повърна около петдесет ядки.
  Владимир даде обрат. Той веднага схвана движенията на ядките. Не е толкова трудно, защото скоростта е сравнително ниска, подаръците на извънземната катерица падат, отнесени само от гравитацията. И за да изчислите ускорението: можете да използвате хиперплазмен мозъчен компютър.
  Астарта подсвирна:
  - Браво! Ти си истински елфски ас! Ще бъдете възнаградени за това! - момичето скочи и целуна Владимир по устните. Той се наведе напред, за да я посрещне. Изведнъж Астарта се дръпна: - малко по-късно! Сега тръгвайте да се биете! - Командирът пусна припасите.
  Владимир взе няколко списания, напъха ги в джобовете си, сега се чувстваше като пиян след махмурлук! На излизане отвори вратата с ритник и изскочи като вятър от мокри ръце.
  Вече слизайки на долния етаж, Владимир се натъкна на коза-рак! Този човек размахваше нокти и клатеше брада:
  -Ооо!
  - Психо! - изсумтя презрително младежът.
  Коза Рак каза:
  - Имате готина кралица! Заемете го за минута!
  Вместо да отговори, Елфарая го ритна в челюстта. Козелът-рак се обърна, ритайки кривите си ботуши.
  След което младежът и момичето слезли през асансьора в транспорт номер три. Елфите вече бяха там, стояха в живописни пози и дъвчеха. В същото време момичетата и момчетата все още са имали коси на къдрене.
  Елфарая поклати глава:
  - Добре добре! Ето и кадрите!
  Владимир отговори философски:
  - Редник, армейци, качеството е равно на командир, без трудовия стаж!
  - Точна забележка! - Елфарая се приближи до пилота. - Готов ли си за трансфера?
  - Като фотон към радиация! - имаше ясен отговор.
  - Тогава да започваме! Ужасно е колко бавно минава времето във виртуалната реалност!
  Пилотът изписка, сякаш вината беше негова:
  - Не мога, командире, ускори го!
  
  Пет десантни транспорта се отделиха от кораба. Корабът се разлюля силно, веднага стана по-лек и малко увеличи скоростта си.
  Превозните средства на елфите също изглеждаха луксозни и елегантни, но формата им не беше достатъчно опростена. Използвани са маневрени, доста примитивни реактивни двигатели. Въпреки това, опитни пилоти (всеки на няколко века): те си знаеха работата, "Хризантеми"-3, както елфите наричаха превозните си средства, подредени във верига.
  Случи се така, че Владимир, Елфарая и Хрисли с други бойци се озоваха в челните редици на атаката. След като се потопи в атмосферата на планетата, корабът започна да нагрява корпуса и се чу тътен.
  Кризли подсвирна:
  - Ето го смукал-смукал! Знаете ли изобщо къде ще кацнем?
  - Командирът знае! - Елфарай беше прекъснат.
  Входящите въздушни течения хвърляха превозното средство от едната страна на другата, причинявайки стените му да се стържат. Докато се загряваха във все по-плътната атмосфера, ревът се усилваше, изглеждаше, че са вътре в гигантски барабан, който гигантът бие все по-силно.
  Кризли извика:
  - Това наистина е невероятна грубост! Така че разтърсете високородните елфи.
  - В истинска война това не се случва! Бил съм вече на такива ускорители, че са семена. Трябва да преминеш през човешко училище!", забеляза Елфарая.
  - Не искам! Какво е училище - това са два класа! Не мога да избегна главоболието! - Елфът вдигна автомата си за убедителност.
  - Имате ли петцифрена рейтингова система?
  - Не, двадесетцифрено, но никой не го слага под две!
  - Да, явно сте елфи, объркали сте учебния процес със секса. - Елфарая поклати подканващо бедра.
  - Най-приятният учебен процес е сексът! И най-важното, никой няма да откаже да го вземе отново! - излая елфът.
  - Сексът е единствената тема, в която всеки се стреми да залага повече!
  добави Елфарая.
  - Общото между секса и обучението е, че C е по-добро от D!
  Междувременно низ от десантни кораби се спусна достатъчно ниско и навлезе в безоблачното пространство на подготвената за завладяване повърхност на планетата. Видимостта не беше много добра, беше твърде прашно, трябваше да включим примитивен радар. В резултат на това ориентацията беше маловажна, а самият прах, жълт и лъскав, предизвикваше дразнене.
  - Слушай първия ас! Модул три ви зове! - проговори уоки-токито с приятен женски, но някак дрезгав глас.
  - Слушам те трети! - отвърна Елфарая.
  - Радарът току-що засече движението на кораби на юг.
  Кризли промърмори:
  - Прилича на капан!
  Елфарая каза решително:
  - Всичко може да бъде, но за ограничаване на офанзивата не може да става дума. - Юмрукът на момичето се сви.
  - Внимание, трети модул, продължете със същия курс! - съобщи пилотът. - Или се свържете с Astarte.
  - Вече се свърза с нас и ни каза да запазим линията! - изскърцаха в другия край.
  - Продължавай така!
  Владимир отбеляза:
  - Трябва да слезем, врагът е под нас!
  Елфарая нареди:
  - Да се гмурнем! В самата бездна!
  Неособено послушната "Хризантема" падна, преодолявайки съпротивлението на атмосферата. Висотомерът изписука жалко, той изглеждаше доста жалък.
  Радарът най-накрая хвана контролната точка и даде сигнал! Почти веднага върху прашния екран се появи зелен знак. Гласът на Астарте, леко изкривен от предавателя, се чу:
  - Включете площадката за стрелба!
  Малки светлини започнаха да мигат и около една трета от тях бяха мъртви!
  Кризли, потрепвайки нервно, обясни:
  - Така проверяват състоянието на стартовите мишени!
  - Бедни! - Елфарая сви устни на тръбичка.
  Задвижващите двигатели забръмчаха и направляващите ракети изпълзяха изпод отворените врати.
  Хризантемата настръхна от осемнадесет ракети, но само тринадесет предупредителни лампички на панела светнаха. Владимир изруга:
  - Това е откровена безстопанственост!
  Кризли отговори през сълзи:
  - Да! Това е напълно възможно на война, особено ако техниката е стара!
  Елфарая заповяда:
  - Удряйте концентрациите на войски с ракети. В случай, че можем да се видим ясно!
  Кризли погледна през системата за насочване.
  - Ще ударим казармата. Те са големи и имат много войници. Колкото до оградата, тя е от сурова зидария и може да бъде съборена с таран.
  Елфарая поклати глава:
  -Луд ли си? Тяло до стената!
  - Това не е работа на гноми, ние ще пробием! Как се пие да пробием! - Кризли дори се измъкна.
  - Тогава рискувай, щом си такава хрътка!
  Елфите се подредиха в геометрично перфектна линия: сега приличаха на истински войници. Дори очите не станаха детски, а строги, пронизващи, като тези на героите-пионери от стари съветски филми.
  - Поне си способен на нещо! - зарадва се Владимир. Младият мъж си помисли, че елфите все пак не са чак такива нещастници: глезени, да, но не и страхливци.
  Елфарая сама погледна в силната оптика, като безцеремонно отблъсна Кризли. Комплекс от сгради в синя долина бавно се носеше към десантния кораб.
  - Видимостта е облачна! - Елфарая се опита безуспешно да увеличи остротата. "И стъклото не е бърсано от дълго време."
  - Кой ще ги изтрие? Роботи или какво? - сопна се Кризли. - Но всичко се вижда такова, каквото е. Ще открием огън по казармите от разстояние три хиляди зерра, останалите кораби ще последват вашия пример.
  - Ще направим това!
  - Освен това във виртуалната игра трябва да вземем ценни трофеи. Те обикновено се съхраняват в центъра на основата. - Елфът потърка ухото си с ярко лакиран нокът.
  Елфарая отбеляза:
  - Тази стая изглежда като древна електроцентрала. Леле, много са изкривени тези антени!
  Кризли автоматично скицира карта и посочи с пръст:
  - Там има трофеи!
  Сградите обаче вече се виждаха с невъоръжено око, приближаваха се. Вече можеше да се видят кули, облицовани с бронирани плочи.
  - Те са тридесет и две, разстоянията между кулите са еднакви! - Елфарая започна да сгъва пръсти.
  Владимир прошепна:
  - Корав орех!
  Елфът, ръмжейки (сякаш хладно), отбеляза:
  - Тъй като разстоянията са еднакви, това означава, че трябва да се бием с троловете. В древни времена често сме воювали с тях. Освен това троловете обичат казармения стил.
  - С виртуални тролове! - поправи го Елфарай.
  Системата за насочване изведе първите цифри - това беше разстоянието до избраните цели. Кризли подсвирна:
  - Сега започва!
  Владимир пипна автомата, не, беше доста слабо оръжие. Дори ако един съвременен човек е напълно гол, кожата му с хиперплазмени включвания няма да бъде пробита от оловен куршум. Въпреки че не, това оръжие има ядро, направено от много по-твърд и по-тежък субрадиоактивен метал. Въпреки това, той все още няма да пробие. Вярно е, че във виртуалната реалност компютърът, подобно на кибернетична матрица, задава параметрите на тялото. Така че могат да го свалят дори с примитивни оръжия. Което обаче не е съвсем справедливо.
  Кризли забарабани истерично с пръсти, бутонът беше червен, значи кръвта на елфите е подобна на човешката, ярко алена. Зениците на елфа се стесниха; той донякъде приличаше на малка усойница, седнала в засада. Времето тече много бавно за хиперплазмения мозък, особено когато чакате. Това е физиологията на хиперквантовия обмен. Интересното е, че между вселената, особено на кръстовището на антисветовете, са наблюдавани клъстери от силно разредена хиперплазма. Но първоначално имаше теория, че хиперплазмата, като шесто състояние на материята, не се среща в свободна форма в природата. Но изследванията показват, че на някои нива почти всички вещества могат да преминат в шесто или седмо състояние на материята. Имаше различни разработки от всякакви учени: появи се осмото състояние на материята, както и много разновидности на хиперплазмата. По-специално от него започват да се изграждат човешки тъкани. Може би не е далеч времето, когато човек, дори без технология, ще се превърне в смъртоносно оръжие, способно да променя параметрите на звездите и планетите. Изобщо още в древната научна фантастика се правят различни предположения за човека на бъдещето. Например Ефремов беше скромен и увеличи продължителността на живота в комунистическото общество до само 200 години. Освен това той ограничи населението. Странно, но дори след като хората започнаха да завладяват галактики, продължителността на живота не се увеличи значително и като комунист и атеист Ефремов не вярваше в безсмъртната душа. Като цяло той се зарови в бъдещето за две хиляди години, което е много, но като цяло перспективата е средносрочна Странно, но повечето писатели на научна фантастика, особено чуждестранни, не рисуваха бъдещето твърде оптимистично. Като цяло, някаква мода е тръгнала към антиутопиите: през периода на разделения свят. Те рисуват бъдещето в тъмни цветове. Но още тогава имаше светли глави, които разбраха, че бъдещето е на единно управление. Сред тях беше велик гигант, който засенчи Жул Верн, който предвиди много открития - особено хиперплазмата. Някои от нещата, които е изобретил, все още съществуват само в проекти. Например създаването на нови вселени! Сега учените казват, че по принцип това е възможно, но все още не е осъществено! Но прогресът се развива, а човешкият ум е уникален. Доказано е, че произходът на човека от маймуната е мит! Всъщност маймуните са един вид сроден, но изроден клон. Всъщност Хиперноосферата е родила човешките дела. Човешкият мозък първоначално не е бил изграден от протеини и за разлика от обикновения примат, човешкият мозък е имал 999 измерения! Това означава, че хората теоретично са способни да възприемат едновременно голямо разнообразие от информационни потоци от различни вселени. Космосът няма граници, материята няма бариери, еволюция на ограниченията! По същия начин човекът, за да не стои на едно място, започна да развива мозъка си. Науката доближи бившия дивак с каменна брадва до нивото на бог. Докато истината не е всемогъща, но много силна! Сега най-важното за човечеството е да оцелее и да увеличи възможностите си. В края на краищата унищоженият тип няма по-голямо въздействие от полъха на скала. Вярно е, че дори след смъртта на особено велики хора, остатъчните полета остават способни да влияят на материалния свят. Е, защо, например, понякога молитвите имаха ефект. Защото всяка мисъл оставя своя отпечатък върху информационното поле. И когато има твърде много мисли и емоции, в хиперноосферата настъпват смущения, които засягат материалния свят. Следователно искрената вяра на милиони или дори милиарди хора в Христос, в Буда, в Мохамед остави своя отпечатък върху ноосферата. Вярата носи информация и следователно по някакъв начин е материална. И вярата на милиарди е толкова много енергия в различни измерения и нива, че всъщност може да премести планини. За съжаление, хората не знаеха как да контролират тази енергия: ако имате късмет, човекът ще бъде излекуван, куршумът няма да удари, самолетът няма да се разбие. Но може да бъде и обратното, отрицателното въздействие на проклятията и понякога прекалено емоционалните молитви. Хиперноосферата също е мощна: почти като Всемогъщия Бог, но просто не се разпознава като личност. Това е някакъв неизброим брой следи и отпечатъци от различни личности! Така че всички религии имат сила, могат да влияят на живота и колкото по-силни са, толкова повече последователи имат и толкова по-фанатична е вярата! Но в същото време никой няма истинска представа за Бог. Тоест, по-добре е да славиш Бог и да му се молиш, и не е вредно да се прекръстиш, само истината, която не е разкрита на нито една религия! Така че всеки е прав и грешен! Комунистите атеисти също могат да окажат влияние върху света около тях и с нарастването на техния брой то става все по-силно! Хиперноосферата е всеядна, може да убива и да възкресява! Може би в този смисъл истинската вяра е близо до абсолюта и този, който уважава всички религии едновременно, е най-мъдрият човек. Не напразно новото православие стана синкретизъм с имперската доминанта. Но по същество това е почти атеизъм, с вяра във всемогъществото на разума. Като цяло древното православие напълно надживя себе си в началото на ХХ век и не можа да спре атеистичната революция. Консерватизмът и нежеланието да се промени каквото и да било, въпреки че светът се променя, е слабостта на всяка религия! Мирогледът и вярата също трябва да претърпят еволюция, но Православието твърде дълго остава на нивото на Средновековието. Благодаря на първия велик владетел, който обедини човечеството и решително реформира православието! Възможно е без него човечеството да загине!
  Залп от осемнадесет ракети разтърси корпуса на "Хризантема" и две групи ракети, оставили кафяви опашки, се втурнаха към целите си. Транспортът се измести някак тежко надясно, двигателите се задавяха от напрежение, корпусът трепереше.
  Кризли извика:
  - Стреляйте, братя! Удари пода!
  Ракетите в по-голямата си част достигнаха целта си, но три, загубили курса си, дори успяха да прелетят базата. Сградите на казармите бяха ъглови, боядисани в мръсно сиво, по върховете им стърчаха черепи. Стените се срутиха и започна пожар. Но когато погледнете с невъоръжено око, усещането е сякаш това са детски играчки или пясъчен град, който е смазан от огнено момче.
  Стражите вече бяха дошли на себе си и автоматичните малокалибрени оръдия удариха приближаващите транспорти от всички кули.
  Всеки пети кръг беше трасиращ, залповете се извиваха живописно и приличаха на празнична заря. Самият Кризли скочи до волана и започна да го върти, пилотът го дръпна назад. Транспортът се завъртя, Елфарая изхвърли Кризли, показвайки значителна сила. Пилотът по някакъв начин изправи колата. Веригите се приближиха и возилото направи непохватен опит да избегне хищните снаряди. Но тук той беше възпрепятстван от ограничената маневреност.
  А сред сградите ракетите продължаваха да експлодират. Експлозията преобърна танка, разтопените му гусеници продължиха да се въртят по инерция, две самоходни оръдия бяха разкъсани, но част от ракетите излетяха извън комплекса. Кризли показа смокинята.
  - Който пропусне, Астарта ще се справи с него човешки!
  Елфарая се изкиска:
  - Звучи двусмислено!
  - Когато през пениса премине хиперток, ще разберете защо един килограм бръмчене си струва! - изхленчи Кризли, ухилен.
  - Да, знам! Опитах много пъти! - Момичето измърка като котка от приятни спомени.
  - Но не мен! По-добре от просто свирка!
  - Фу тъпа! - Владимир (Вларад) се опита да удари Кризли в задника. Елфът избяга от първия удар, но падна в кашата при втория.
  - Леле, квазар изкормвач! - изруга елфът.
  Колкото по-надолу се спускаха Хризантемите, толкова по-плътна ставаше автоматичната стрелба. Вече пет пъти ушите на бойците бяха доловили неприятни звуци - като малки метеорити, които удрят върху гравитационен метал. Засега корпусът издържа, но докато корабите се спускаха, разрушителната сила на противовъздушния огън нарастваше.
  Астарта нареди:
  - Ударете кулите!
  Бяха изстреляни няколко ракети, но тъй като са "допотопни" в технологията, те бяха лишени от система за самонасочване. Само три удариха картечните кули, унищожавайки огневи точки. Виждаха се части от счупени тела да летят като конфети от петарди.
  Кризли посочи с пръст и отбеляза:
  - Какво казах! Това са тролове! Пълни кретени!
  Огънят от оцелелите позиции се засили още повече, яростта се увеличи.
  Пилотът се опита да даде на заден ход, но педалите блокираха. Колата обаче започна да намалява. Няколко елфа паднаха от краката си, един се блъсна в стената толкова силно, че смачка шлема му.
  -Ооо! Ще имам голям удар! - изхленчи той.
  Скоростта все още беше твърде висока за таран и за да не пострада, Елфарая натисна лоста и пусна парашута. Въздушното съпротивление забави темпото.
  Виждайки как бетонната стена се втурва към кораба, Кризли изкрещя като глупак:
  - Полундра! Всички ръце на палубата!
  - Идиот! - отговори Елфарая.
  Няколко момичета елфи подадоха глави навън и видяха през илюминаторите, че бариерата е съвсем близо, и изквичаха като прасета на клане. Но на Владимир му се стори, че това най-вероятно са писъци на мощен женски оргазъм.
  Последвал е силен удар, след който превозното средство се е плъзнало по пързалките. Откъснатите колове на телената ограда скочиха след него, а след това последва още по-мощен удар. Транспортът се е ударил в стената на сградата.
  Момичетата паднаха, обръщаха се и въртяха краката си. Най-нарисуваното момиче изстена със сълзи:
  - Бедният ми крак е счупен!
  Владимир също падна, но веднага скочи. Главата му не е пострадала. Но Кризли беше в шок, шлемът излетя от главата му, а на челото му имаше оток и капеше кръв.
  Елфарая го попита:
  - Как си?
  Елфът отчаяно размаха ръце:
  - Бъди тих! Фотон в червата ви!
  - Е, внимавай!
  Пилотът изглеждаше най-пострадал, гърдите му бяха смачкани, а от устата му течеше струя алена кръв. Но благодарение на феноменалната жизненост на елфите, той все още успя да отиде, въпреки че не беше годен за битка.
  Владимир помогна на момичетата да станат. Въпреки шока те са с леки наранявания, натъртвания и драскотини.
  - Е, момичета, време е за битка.
  Кризли изхленчи:
  - Само с теб!
  - И ще си тръгнеш, гумен шут!
  С трудно отваряне на вратата девет елфа напуснаха транспорта за кацане и се озоваха точно под кулата. Скорострелна пушка стреляше отгоре, очевидно тролът беше твърде увлечен от въздушната битка. Огнената писта пламтеше, а гилзите валяха като град. Едно от момичетата на елфите загуби ботуша си и стъпи върху димяща черупка с прекрасния си бос крак и изпищя.
  . ГЛАВА Љ 20
  Мирабела скочи и машинално удари болното място. Пръстите й изтръпнаха и тя откри голяма мравка, която я беше ухапала в утробата.
  - Анти-материалният тип, той е способен да вкара инфекция в плътта. - изръмжа момичето.
  Чувствителната утроба започна да сърби много, за да облекчи страданието, момичето изтича до хладен поток и потъна в него. Изглежда, че стана малко по-лесно.
  - Това са гадните неща, които все още съществуват в тази вселена и аз си мислех, че е мирна.
  Докато бягаше, момичето стъпи на коприва с бос крак и розовата подметка, която не беше успяла да се втвърди, също я сърбаше. Мирабела, седнала в потока, си помисли: тя се оказа напълно гола, без оръжия или компютри. Това е лошо, тъй като стопроцентова дъщеря на свръхцивилизация, жената-воин нямаше представа какво може да се направи в условията на примитивна система. Истината: тя имаше огромни познания, включително историята на много светове. В този случай трябва да вземете някакъв вид оръжие. В крайна сметка тялото й стана като на древните хора, което означава много по-слабо и безпомощно. Слабостта направи маймуната човек, но могъщият слон е глупав; ако този вид беше съществувал поне трилион години, едва ли щеше да може да се развие правилно. По едно време планетата Земя беше застрашена от падането на доста голям астероид. Той може да сложи край на човешката цивилизация веднага. Но благодарение на великия владетел, първата създадена анихилираща ракета разби астероида на фотони. Ако изберете правилните съставки, тогава антиматерията не излъчва почти никаква радиация и това е голям плюс, защото не можете да правите глупости на вашата планета. Но ако прогресът се беше развивал малко по-бавно, човешката раса щеше да претърпи съдбата на динозаврите. Като цяло най-деликатната работа беше безкръвното подчинение на САЩ. Тази сила беше доста силно развита и американците бяха особено добри в правенето на блокбъстъри. Филмовата индустрия беше на най-високо ниво, особено за онова време. Блестящите актьори Джаки, Шварц, Де Каприо, Сталоун и много други показаха света на бъдещето и блестящата фантазия. В онези дни, особено с навлизането на компютърната графика, те успяха да създадат убедителни, цветни илюзии.
  Вземете например "Междузвездни войни" или "Вавилон" - те са заснети толкова естествено. Истинската експанзия в космоса започва след обединението на човечеството. Първата, макар и доста примитивна, цивилизация е открита близо до звездата Сириус. Четвъртата планета беше по-гореща от Земята, но доста подходяща за живот.
  Приматите гущери са живели на нивото на пещерата. Те обаче вече имаха каменни брадви, но им липсваха лъкове и стрели. Появяват се и наченки на религията. Култът към няколко елемента, на които са принасяни в жертва зърнени култури и земни грудки, понякога животински трупове. Имаше сравнително малко аборигени и тогава вирусите и бацилите, внесени от земляните, ги унищожиха почти всички. За да съживим този вид, дори трябваше да прибегнем до клониране.
  Момичето прокара ръце през водата и се изми под мишниците си. Потокът се чувстваше приятен и безопасен.
  По принцип земляните са водили първата си космическа война с дишаща флуор цивилизация. Те първи нападнаха руснаците и започна жестока война. Първоначално битката беше на равни начала, но след това хората с помощта на магия и елфи подобриха технологията си и започнаха решителна офанзива.
  Почти всички флуоридни създания бяха убити, а останките бяха прогонени в концентрационни лагери. Ако земляните бяха загубили, съдбата им нямаше да е по-добра. Флуорът е много активен елемент, най-активният съществуващ на Земята, той даде на расата изключителна агресивност. След това, разбира се, имаше още войни, унищожаване на планети, завладяване на цивилизации. Те дори опустошиха няколко галактики. Но като цяло всичко това беше губещо: на фона на грандиозна битка между двете Русия. В съвременното кино, разбира се, са отразени множество космически битки. Снимаха се филми и сериали. Специалните ефекти са развити до ниво на най-висок реализъм, но все пак старото кино намери своите почитатели. И очарованието на древните звезди на Холивуд и Мосфилм, тяхната неувяхваща слава.
  Появиха се обаче и съвременни филмови герои. По-специално, Виталий Ток, който изигра Лев Ераскандер. Тази вечна младост участва в битките на междувселенската война и се снима във филми. Вярно е, че липсата на стари хора в Руската империя прави сюжетите донякъде монотонни. Но компютърната графика даде възможност да се компенсира всичко; по-специално те можеха да направят различно лице дори в древни времена. Е, напредъкът се разви, но киното не е много! Появи се обаче един напълно материален - виртуалната реалност. Използван е почти изключително за подготовка за война. В научната фантастика, особено от атомната ера, виртуалната реалност стана модерна. Но в същото време методите на неговата работа остават примитивни. Иска ми се да можем да адаптираме хиперплазмата за нещо полезно, а не просто да търсим друг начин да унищожим всички живи същества. Това е смешно и трагично: например една бивша императрица започна да изпитва депресия, след като напусна поста държавен глава. Затова я направиха виртуална машина, за да може да продължи да се бори и да управлява вселената. Бившите лидери обаче понякога се задоволяват с командни позиции в империята. Не можете да командвате и управлявате всички живи същества през цялото време. Можете обаче да възпроизведете всяка "виртуална" игра, включително тази, в която императорът побеждава опонента си със силата на Великата, Свещена Русия и започва да завладява други вселени. А фактът, че дори е гледала няколко научно-фантастични филма, в които се покоряват други вселени: изглежда впечатляващо.
  По-специално, съществува теорията за акордеон или тесте карти за почти безкраен брой други паралелни светове. Това само по себе си е доста интересно.
  И защо трябва да са успоредни?Вселени, невиждани преди с други физически закони, могат да бъдат модулирани. Или да завладеете, особено с цивилизация, състояща се само от тор, това би било смешно! Защо ще воюваме с изпражненията?
  Момичето се засмя, плискайки вода. Малките й крака бълваха вълна, енергичната й млада кръв изискваше движение. Мирабела скочи и излезе от водата. Най-напред тя започна да търси здрава пръчка и остър камък. Не е трудно да се намери пръчка, но най-важното е, че е здрава и точно с това имахме проблеми. Но намирането на остър камък беше възможно само на брега. Ако е кръгъл, няма значение: можете да го разделите. Няколко пъти момичето видя смешни животни, смесица от раци и маймуни. Скачаха от дърво на дърво. Но най-накрая беше уловен доста голям хищник. Животно, което приличаше на лилав рис, се втурна към момичето. Мирабела отскочи встрани и удари риса с пръчка. Затова тя изръмжа и скочи отново.
  Младият воин си спомняше всички бойни техники, които бяха усвоени в нея от ранна детска възраст. Просто тялото не слушаше много добре. Въпреки че беше доста силен и мускулест. Въпреки това голият, момичешки крак, вместо да се врязва във врата, вървеше по ребрата на звяра. Рисът извикал и в отговор одраскал момичето по бедрото. Но Мирабела ловко заби пръчката право в окото и веднага нанесе накъсан удар в челото.
  Когато удряте с дланта си под специален ъгъл и определен пространствен диапазон: дори малък удар може да причини сътресение.
  Рисът потрепна и се увисна, момичето се озова върху него.
  - Не е зле! И козината е мека! Можете да прикриете голотата си с него.
  Мирабел повлече риса към брега. Отначало беше лесно да носи осемдесет килограмов труп, но след това момичето се почувства уморено.
  - А къде е моето старо тяло, непознаващо умора, способно да тегли древен влак или кораб. Сега съм един от нещастните хора. И колко ми е мъчно за това. - Мирабела симулира (или не съвсем) сълзи.
  Тя излезе на брега и веднага застана на оранжевия пясък, изгаряйки босите си крака. Въпреки че болката е често срещана, в този случай момичето искаше да я избегне. Тя уви краката си в меки репеи и ги завърза с трева, така че беше много по-лесно да върви.
  На брега имаше много камъни, включително и стъклени. Много бързо момичето си направи нож. Направен от стъкло, беше доста остър. Но одирането без опит не беше толкова лесно. Трябваше да се въртя, а Мирабел беше изцапана с кръв. Когато момичето се потопи във водата, топла като прясно мляко, почти веднага се появиха акули, привлечени от миризмата на кръв.
  Бяха подобни на земните, покрити с плочки, силно сплескани и широки, а зъбците се деляха на криви и прави.
  - Какво чудовище! "Момичето едва имаше време да скочи от водата; едно от тези същества прелетя над нея и падна върху горещия пясък. Озовавайки се в безводно пространство, акулата си поемаше дъх и отчаяно удряше перки, издигайки облаци пясък.
  Мирабела подсвирна:
  - Да, хищно същество! От какво бунище излязохте?
  Акулата продължи да се блъска, но постепенно утихна. Явно и на нея не й е било сладко в горещия тиган. Няколко капки зелена кръв излязоха от устата на създанието. Замръзна, само лека пара показваше, че влагата се изпарява.
  Мирабела постави превръзка около бедрата си, оставяйки кожата на гърдите и раменете си. Поразходих се малко и после го свалих. Голотата не е порок, но гол в тази жега е много по-удобно. Все пак четири слънца не са едно. Момичето внезапно се почувства отегчено, сложи тежки камъни на раменете си и отиде да тича, тренирайки новото си тяло. Тогава тя започна да вдига камъни и да удря дърветата с краката, коленете, ръцете, лактите и главата си. Тя се опита да укрепи връзките си и направи шпагатите, висящи между камъните. Лигаментите се подчиняваха добре, но болката все още се усещаше, явно новото тяло нямаше развитие.
  Момичето направи коремни преси триста пъти с тежести, след това ходеше на ръце и направи салто. След което Мирабела започна да обработва техниките. Тя откри, че крайниците й не са достатъчно подплатени, за да се бори успешно. След поредица от удари по дърветата пищялите, лактите, челото и горната част на главата ми силно се подуха. Трябваше да ги потопя във вода, за да ми е по-лесно. Освен това чашите на краката ми бяха скъсани. Момичето решило: остави босите си крака да свикнат, в този случай тя ще бъде по-силна и по-твърда, ако кракът стане по-груб. След като изпомпа добре тялото си, Мирабела реши:
  - Ако последваме примера на Робинзон и построим къща, това няма да ме устройва, не мога да отделям толкова време. Трябва да си направиш пирога и да отплаваш от тук възможно най-скоро.
  Казано, сторено! Момичето изградило каменна брадва, като вързало лози, и започнало да търси подходящо дърво. Скелетът беше доста голям, приблизително петдесет квадратни километра. Имаше достатъчно суровини и работата не плашеше момичето.
  Мирабела построи пет брадви за всеки случай и не сбърка. Работата се оказа непосилна; от време на време се налагаше да се нарязват твърди скали и да се нарязва кора. Момичето се суетеше дълго, но изглеждаше неуморно. Дните на тази планета бяха дълги, а нощта твърде кратка. Обляна в пот и няколко пъти освежаваща се с плодове, момичето кълцаше и кълцаше. Накрая дървото рухна и Мирабела потъна изтощена в меките храсти. Тя наистина искаше да спи. Никога преди не беше спала, но сега трябваше да се бори с това безпощадно чувство. И краката ми треперят.
  - Само да нямаше мравки! - каза с пъшкане момичето. За всеки случай, след като прегледа всички подходи и се увери, че е безопасно, тя се прозя.
  - Какво! Чао чао! - Очите на момичето веднага се затвориха.
  Нейната мечта беше, както винаги, грандиозна (въпреки че, разбира се: както винаги, това е алегория на преживяване на нещо, което не знаете, че винаги е грандиозно!), тя си представяше мащабна космическа битка.
  Света Русия се подготвяше за решителна битка. От страна на врага: предимството все още е твърде голямо, което означава, че всеки нюанс ще играе роля. Врагът никога не е имал толкова много сили в една област, затова всяко момиче и момче трябваше да бъде част от съпротивителния механизъм.
  В орбитите на звездите, ограждащи Диамантената порта (самото име проблесна в паметта на Мирабела), защитата се подобряваше, всичко се въртеше като кошери през пролетта.
  Обичайна гледка за потънал в дрямка воин, дори й се стори, че вече е виждала това някъде.
  Орбиталните докове работеха с пълна сила, изхвърляха всичко, което можеха, от обемисти артилерийски станции до мини мини. Ракетни платформи също бяха разположени, магьосници се спускаха около тях, шепнеха заклинания, омагьосваха торпедата.
  Отварата се вареше в специални кръгли пещи, пълни с електроника, която летеше във въздуха. За да засилят въздействието на магията, елфите и други същества използват специални костюми с хиперплазмено ускорение. В същото време бяха докарани излъчватели, изкривяващи пространството, които трябваше да бъдат нападнати от засада близо до пояса на неподвижните астероиди. Магьосници от различни части на Вселената също се навъртаха около излъчвателите, но предимно елфи. Те помогнаха на инженерния персонал да увеличи въздействието си и да прикрепи камуфлажно поле, укрепвайки защитата в дълбочина.
  Светите руси едновременно се опитаха да придадат еластичност на защитата си, така че линиите да не се счупят при първото докосване. За това бяха използвани специални подпространствени колапси, които в точния момент можеха незабавно да преместят голяма група.
  Временният щаб се намираше на планетата "Любов", заемаше най-удобната позиция в системата. Освен това самата планета се състоеше от толкова здрав и еластичен материал, че не би трябвало да се разпадне дори по време на топлинна бомбардировка. Той беше поставен върху подвижната платформа на звездния кораб и можеше да се движи във всеки един момент, освен това беше покрит с поле от разкъсано пространство, което не позволяваше да бъде незабавно унищожен, а също и да слуша команди.
  Самият град, под който се намираше щабът в по-голямата си част, влезе дълбоко в земята. От него обаче постъпили сигнали. Централният звездолет продължи да се движи, в който случай можеше да бъде хвърлен в нулева фаза.
  В него присъстваше хипермаршал Георгий Константинович Жуков, много командири изпратиха холограми на тяхно място. Те разработиха различни схеми за противодействие на огромните нокти на флота от милиони светове. Беше необходимо да се отслаби и разбие врагът.
  Георгий Константинович Жуков обсъждаше удара, когато пред него се появи образ и весело момче в костюм на петна израсна от пода.
  - Ти ли си Смазващият? Браво академик, не те очаквах!
  Момчето, сияещо с приятелска усмивка, отговорило:
  - Това е моят вълшебен фотонен двойник! Това обаче е същото като мен. Един учен трябва лично да командва войските, а не просто да измисля нови оръжия. Имайки предвид спецификата на Star Wars, предлагам следната тактика. Ние сме като плътно стисната пружина. "Академичното момче изплю дъвката, тя се наду като балон, извади гравитационно-вакуумен излъчвател и провери захранването. - Натискът първоначално ще бъде минимален, а след това все по-голям! Опитайте да изстискате вода, ще видите, че това е подобен процес!
  - Ако стиснете твърде силно, ще настъпи спонтанен процес на сливане на водородни ядра: ще има бомба! Георгий Жуков отговаряше като ученик, който е запомнил урок. Силната, но нежна женствена ръка на Наташа лежеше в скута му. Едно красиво момиче живяло на света повече от осемстотин години и в сравнение с момчето (макар и само с вид на дете) се чувствало твърде старо. Но Жуков, чиито слепоочия бяха докоснати със сива коса (маршалът не искаше да приеме "стандартния за империята" външен вид на шестнадесетгодишно момче), беше много по-подходящ за нея.
  - Знам го! Но аналогията с пружината е твърде банална. Ние разработваме ултра-полупространствено поле. Вече не може да се пробие от нищо, абсолютна защита, ако се движите в една посока. Това е като костюм за киберсабя, от една страна е мобилен, но от друга е непреодолима скала. Също така прилагането на полупространствено поле в по-малък мащаб.
  - каза Жуков със сериозен вид, без да разбира за какво иде реч. Генералният рефер Наташа Журавлева предложи:
  - Нашето изчисление се основава на факта, че основната битка ще се случи, когато мобилните звездни кораби и планетарните защити могат да си взаимодействат заедно, покривайки се взаимно. Ще има баланс на силите.
  - Супер хокей! - Академичното момче вдигна длан и плесна момичето по бузата. - Имате деликатна кожа, какъв крем използвате?
  - "Петуния" властелин на науката.
  - Хиперквазар! - смазващото суперхлапе погледна огромната обемна холограма на звездното небе. Изчислих наум резервите си.
  - Изглежда, че врагът е събрал всичко, което е могъл да събере, те са повече от два пъти и половина повече от нас. Без да броим магьосниците. Ще бъде много трудна битка със сериозни проблеми. - Погледнах факта, че Журавлева завъртя сините си очи като метличина. - Ще бъде много тясно!
  Жуков отговори остро:
  - По време на битката за Москва врагът имаше повече пехота, войските му бяха с по-добро качество, значително превъзходство в техниката и ние победихме!
  - Защото врагът не беше готов за зимата! - сряза го академикът.
  -Метеорологичните условия засягат еднакво и двете армии. Вярно е, че Русия е по-свикнала със суровия климат. - запъна се Жуков.
  Академикът с радост съобщи:
  - И по въпросите на техномагията, подготвих неприятна изненада за врага. Вярно е, че не може да се приложи веднага, първо трябва да умрат милиарди и пространството трябва да бъде изпълнено с болка и страдание.
  - Странна магия? - каза Наташа. - Да се хранят с убийства и чужди мъки!
  - Това е краен случай! Работих дълго време, създавайки хиперакумулатор на зло и разрушение. Но във война всички средства са добри. Особено ако врагът е необичайно силен. Фактът, че врагът има такова голямо предимство и е наша вина, аз не освобождавам себе си от лична отговорност. Като учен човек и стратег той трябваше да прояви повече дипломатически способности, като не допусна да се създаде коалиция срещу себе си. И разбира се, той създаде своята империя.
  Жуков поклати глава:
  - Дете да се занимава с дипломация е глупост! Преговорите и интригите трябва да се плетат от опитни мъже.
  - Имам детски ум от няколко века и именно той ми позволява да правя открития! - Момчето показа троен език. - Все пак едно дете има уникален поглед върху света!
  Наташа Журавлева попита момичето Мария Сметаникова, която ръководи далечното разузнаване:
  - Защо не успяхме да разцепим вражеската коалиция? Тази престъпна империя Велика Русия?
  Тя автоматично отговори:
  - Твърде много общи интереси се сближиха, освен това нашите жители се появиха глупаво няколко пъти. Има чувството, че някой могъщ ги е предал. Противопоставянето на силната магия е очевидно.
  Академичното момче беше скептично:
  - Магическо противодействие, най-честият начин за избягване на отговорност. Магьосничеството е малко виновно. Но това няма да ви спаси от наказание. Следователно, за това ще преминете през курс с препятствия с повишена трудност.
  Съгласен!
  - Да, господарю! Поне хиляда пъти!
  - Не си мисли, че си се отървал толкова евтино, следващия път ще ти наредя да се изложиш на хипер-анти-радиация, нещо, което активира всички негативни спомени и фобии в мозъка и блокира положителните. В този случай, малката, ще знаеш, че има нещо по-лошо от ада и кибер-подземен свят!
  Мария Сметаникова извика:
  - Няма по-лош ад от загубата на битка! Най-страшната болка е когато родината ти страда! Изтезанието на тялото е дреболия - изтезанието на душата е ужасно!
  Георгий Жуков внезапно прекъсна:
  - Не обичам патоса. Имам нужда от чисти факти и информация. Нека да го разгледаме. По време на войната това често ми помагаше.
  Една върху друга бяха насложени множество холограми на различни космически системи. Чрез електроника, технологични екипи, множество разузнавателни служби, както и тайни агенти, внедрени в плътта на централата. Всички тези данни бяха пресети през компютри и представени заедно със снимки. Многоцветни изображения изпълваха полетата, а хиперплазменият процесор издаваше команди, препоръчващи оптимална защитна тактика!
  Момчето философски отбеляза:
  - Най-интересният театър е театърът на военните действия, но входът е непосилно висок!
  Наташа добави:
  - Но на театъра на военните действия сълзите винаги са истински и всяко действие е урок за цял живот!
  - Урок, който слабите прескачат, но силните очакват с нетърпение.
  Компютърът изпрати съобщение:
  - Дванадесет хиляди петстотин и двадесет крайцера от клас PIR пристигнаха от световете на вселената Велика Русия, както и милион двеста хиляди триста фрегати, петстотин хиляди компове, три милиона триста четиридесет хиляди бригантини, шест хиляди бойни кораби, четири хиляди бойни кораба.
  Жуков го прекъсна:
  - Ще приключите ли скоро с нудизма? Деветстотин четиридесет и четири космически кораба, всеки с двадесет и две хиляди щурмоваци. Освен това на следващия полет пристигнаха много (милиони!) десантни кораби с пирати и наемници на борда. Сред тях е легендарният космически дредноут "Ferocious Annihilation".
  Жуков го прекъсна:
  - Еха! Това е просто звезден мамут; той може да побере четвърт милиард космически кораби наведнъж.
  Мария отбеляза:
  - Но разходите за такива кораби са огромни, само предлагането е такова, че ще фалирате. Благодарение на Белия ангел и диверсанти като неговите герои, те изравниха врага поне малко.
  - Това несъмнено увеличава шансовете ни.
  Императорът на космическата наука: продължи да наднича и холограмите на флагманските ултрабойни кораби на гигантите бяха осветени. Космическите кораби са много мощни, с форма на капка, обсипани с оръдия, всяко от които е малко по-малко по размер от Еверест. Има петдесет и пет от тези чудовища, има и просто ултрабойни кораби, също огромни. А флагманът, дълъг пет хиляди четиристотин осемдесет и пет километра, вдъхва страх и уважение. Голямо чудовище с екипаж от няколко милиарда войници и няколко десетки милиарда роботи.
  Вземете например флагмана със странното име "Мишка". Напълно модерна машина с излъчватели в различни диапазони. Гравитационно-вакуумен пистолет е способен да извади от орбита планета или дори звезда. Компресира пространството и смазва много кораби. Силно оръжие, но не достатъчно бързо. Основният недостатък на такъв космически кораб обаче е неговата изключителна цена. А той е непохватен и не може да се движи незабелязано.
  Жуков дава инструкции:
  - И все пак може да бъде унищожен! Имаме специални ракети, специално срещу такива гиганти.
  Компютърът обяви:
  - Току-що настъпи хаотична промяна на кода.
  Момчето учен намигна:
  - Хитро измислено, от една страна е хаос, и то не просто подреден, а хаотично променящ се. Дори да включим нашата схема в подслушването, те ще видят само поредица от огнени линии. И комуникационната система не може да бъде унищожена от вирус; има многократно дублиране.
  - И ако самият компютър се обърка и има много кодове...
  - Двойният код ще работи! Не, всичко е изчислено тук! Самата система за дублиране се дублира многократно. - Очите на академичното момче блеснаха. - Но не си се опитал да разбиеш вражески кодове, като вмъкнеш бебе дракон в схемата.
  Мария отговори:
  - Има едно ноу-хау, което ви позволява да изтегляте информация, без да влизате в системата. Ако искаш, ще те запозная с него.
  Академичното момче махна с ръка:
  - Значи сам го измислих. Това е биоплазмен анализатор. С негова помощ можете да четете от разстояние на мисълта. И дори разберете какво сте мислили в миналото. - ухили се момчето - Само тесногръд човек може да мисли, че в детството не могат да се правят открития. Същият Нютон беше още ученик, когато ябълка падна на главата му, а аз живях в обективното време петстотин и петдесет години! Но той запази усещането за детството.
  Момичетата се усмихнаха:
  - Героизмът няма възраст! Младото вино е по-зареждащо!
  Императорът на науката включи холограма с бял ангел. Иногалакт, състоящ се от чиста хиперплазма, наета от друга вселена. Много опитен, всъщност на неговата възраст, но и с детско възприемане на реалността. (По-умните и по-възрастните не искат да се забъркват в такова приключение) показаха обемен запис на битката. В същото време на холографската проекция излязоха няколко цветни червея, обозначаващи каравани. Върху тях пламна пламък, сякаш от факла. Съкрушително потърка дръжките.
  - С мой указ присвоявам званието двузвезден генерал на Белия ангел. Защо търсиш Георги, имам такова право!
  Жуков отговори:
  - Да нямам нищо против!
  Академикът смени цвета си на ослепително синьо:
  - И така да бъде. Струва ми се, че това хипермомче скоро ще стане маршал.Като цяло трябва по-активно да насърчаваме представители на други светове на ръководни позиции!
  Наташа се съгласи:
  - При условие, че са способни! Но нашите момчета също знаят как да командват!
  - За хората войната е по-естествена на генетично ниво. Това е заложено в природата. Жителите на други светове не са проникнати от милитаристичен дух до такава степен.
  Академикът хвърли кос поглед към охранителния робот. Колкото и да е странно, шпионинът можеше да бъде в редиците на кибернетиката. Има добре известен случай, когато робот в централата беше сменен и той изтегли информация и я предаде на космически пирати. Изтичането не е открито веднага, подозира се, че има живи индивиди. След което кибернетиката започна да се подлага на допълнителни тестове.
  По време на разговора останалите момичета чуха и получиха само необходимата им информация за работата. Никой не знаеше пълната картина, освен момчето академик и прочутия хипермаршал Жуков!
  Като цяло, минималните познания и внимателното наблюдение, когато забележите най-любопитните, са гаранция срещу шпионаж. Самият Георгий Жуков реши да провери всички командири с мегабиоскенер.
  - Започва въстание на планетата Бяло Приморие на територията на Велика Русия. - съобщи компютърът. Въстаниците разрушиха няколко казарми и превзеха половината столица. Има битки и много цивилни жертви. Данните се потвърждават!
  Мария заяви:
  - Това не е без наше участие. Някои от местните лидери бяха привлечени на своя страна, обещавайки да дадат контрол над планетата. Общо взето разузнаването на обещание е като на стол. Освен това е важно да представим всичко така, че да ни повярват. И най-често вярват на ласкателството. Особено ако сравниш някой тъп роден цар с Господ!
  - Колкото по-нисък е моралът на човек, толкова по-високо иска да се издигне! Може би това ще отвлече вниманието на няколко кораба на Велика Русия! - Академично момче: той не беше толкова оптимист. Обаче, момичета, желаете ли малко мляко от катерицата? Тези крилати катерици са с размерите на бивол и имат рога като на лосове. Вкусен вкус и се пасат на специални ливади с милиарди различни видове растения.
  - Да отпием от стипендията ви. Млякото е полезно за децата! - подразни го Жуков.
  Академичното момче се намръщи, Смазващ, почти равен по интелигентност на Създателя, не обичаше, когато му напомняха, че е просто дете - макар и външно. Сервитьори роботи под формата на очарователни момичета: донесоха димящо мляко от пчели. Освен това дойде с добре нарязана плодова "торта" с ядлив диамантен крем. Момчето хапна с удоволствие, момичетата ядоха с него. Жуков попита:
  - Дайте ми по-добро вино от фурми и натурално месо.
  Мария отговори:
  - Имаме всичко за вкуса на един велик командир!
  - И че Мирабела Снежанка също ще се бие? - попита Георги Жуков.
  При тези думи Мирабела потръпна, дотогава тя наблюдаваше съня си сякаш отстрани. Е, какво можете да вземете от визията! И тогава се оказва, че я познават!
  - Със сигурност! - отговори Наташа. "Тя и нейните приятели са просто украсата на всяка космическа битка." Той има свои собствени много необичайни способности. .
  Академичното момче предложи:
  - Я дай най-модерния, най-новия тетралет. Нека влезе! С негова помощ ще можете да разберете по-добре възможностите на съвременните технологии.
  - Идеята не е лоша, Ваше Величество, но Мирабела не е достатъчно опитна и ако тества най-новия модел, момичето може да има проблеми.
  - Разликата в контрола не е особено голяма, същата телепатия, само подсилена с магия. Сигурен съм, че ще се справи!
  Мария заяви:
  - Мирабела има много подвижен мозък и се учи бързо. Като цяло бих се гордял с такава дъщеря. Без да се подложи на специална генетична селекция, тя не успя да влезе в управляващия милион. Да получиш такава важна задача от самата императрица... Несъмнено огромен талант.
  Георгий Жуков отбеляза:
  - Талантът се превръща в гений само ако е умножен с колосален труд! Но като цяло вярвам на тази стара дама! (Най-добрият съветски маршал нарочно нарече много по-младата Мирабела стара жена, за да подчертае разликата в статуса.) - След битката ще я наградя и ще я направя поне капитан.
  Мария коментира:
  - Има риск бебето да умре. Може би е по-добре да го пратим в тила. Все пак масовите жертви по време на такава война са неизбежни, а кой ще изпълни задачата в този случай?
  Георгий Константинович Жуков поклати глава:
  - Малко вероятно е той самият да се съгласи на това. Хари е изключително смел. Сега нека организираме преструктуриране. Между другото, според неписаните рицарски правила, битката трябва да започне с два едноместни тетраплана. Всеки ще избере своя ас номер едно. От своя страна предлагам да направя Руслан Мечоносеца главен боец, това би било силен ход!
  Наташа тихо възрази:
  - Той е още момче, само на четиринадесет години е.
  - Момиче ли съм? В крайна сметка това наистина е най-добрият ас на нашия флот, той уби мощни воини и воини! - Жуков разпери широко пръсти. - Или се съмняваш в способността ми да предскажа изхода на битката. Взех Берлин за една седмица, най-мощната крепост от Втората световна война!
  Наташа изрази мнението си:
  - По-добре е да изпратите по-опитен войник. Иначе ще имаме проблеми. Изведнъж някакъв неочакван трик.
  Хипермаршал Жуков възрази:
  - Руслан е много умен. Във всеки случай интуицията ми казва, че трябва да заложа на него.
  Академичното момче подкрепи Жуков:
  - Да, и анализът на биоплазмата показва, че той трябва да е победител. Вече направих своя залог.
  Супермаршал Наташа беше принудена да се съгласи:
  - Ние не възразяваме срещу подобни аргументи.
  Академичното момче допи млякото си, чашата се превърна във фигура на дългокрако момиче и се поклони.
  - Благодаря ви за вниманието! - Изкуственото момиче започна да пее, хвърляйки тънките си крака нагоре, а отгоре светнаха холограми, включително роботизирани артисти и циркови артисти. Една обикновена чаша направи цял спектакъл. Момичетата и августейшата дама се възхищаваха за кратко:
  - Захващай се за работа! - наредил императорът.
  
  Междувременно Мария Снежанка (в сънищата подобни моментални трансформации са ежедневие), заедно с приятелите си, тренираше друга маневра. Мария и младият магьосник елф (къдраво златокосо момче, което приличаше на ангел) действаха заедно в една двойка. Дадоха им два специални тетралета, пригодени за движение в минус минус една трета пространство. Бойците бяха наречени "Цунами" - 9. В допълнение, техният телепатичен контрол, или по-скоро неговата ефективност: беше значително подобрен от магия.
  Момичето скоро се убеди в това. Затова се опитах да се обърна, направих хвърляне и моментално излязох извън системата. По-опитният елф магьосник Церик я изпревари и предупреди:
  - Спомнете си часовете си, дисциплинирайте мисленето си, сега ще влезем в състояние на боен транс, мисленето ще се стесни и разшири едновременно. Ще бъдат свързани допълнителни участъци от хиперплазмения мозък. Представете си какво ще стане, ако всички хипер и ултра фотони започнат да работят.
  - Файловете ще прегреят! - отговори Мирабел.
  - Ако мислите за външен човек, например готин човек, тогава да! Сега нека продължим нашите проучвания! Между другото, това не е първият път, когато ви предупреждавам: не мърдайте вежди и не мръщете чело, това само ви пречи.
  - О да! Увлякох се! Просто понякога ми се струва, че тялото се е превърнало в обикновен протеин - Момичето потрепна, въпреки удобната форма на шезлонга на тетралета, той болезнено искаше да се преобърне по гръб.
  - Повторете маневрата!
  Пред очите на момичето блестяха звезди. Движението около Мирабела: някак странно забавено. Думите, обикновено произнасяни от Церик с усукване на езика, изглеждаха бавни, а самият глас беше много нисък, провлачен. Въпреки че магьосникът елф започна да говори още по-бързо, дори бързият полет на тетралета се превърна в плавно плъзгане.
  - Ти си в транс! - Церик обясни състоянието си. - Не се учудвайте на нищо, а се научете да се възползвате от новите възможности. Вижте, холограми мигат в космоса. Това са тренировъчни модели за космически битки. Така че момичето ми, започни да атакуваш.
  Мирабела направи точно това. Досега беше обучение, но много важно и реалистично. Момичето не само се биеше, но и се наслаждаваше - тя беше зашеметена от самия процес на битката.
  Това беше един вид палитра от унищожение. Мирабела се носеше и се надрусваше. И холограмите доста реалистично разпръснати на фрагменти.
  Церик се бори до него. Магьосникът получи няколко удара, но Мирабел, напротив, не получи драскотина.
  Церик изпя през усмивка:
  - Честити новаци в тази гореща битка! Не носете само очила!
  "Имам опит в упоритата защита, защото не напразно бях сред избраните от милион, а вие, като повечето елфи, сте твърде емоционални и затова губите контрол над себе си по време на битка."
  Мирабела разгърна тетралета, убивайки още един "комар". Тя дори започна да пее:
  - Ние сме във война във Вселената! Да не гледаме смъртния лъч! Честит януари или юли! Нека да дадем малко топлина на създанията!
  Междувременно Наташа преговаряше с приятеля си. Момичето, стигайки до бойното поле, попадна в необичайна бъркотия, намирайки се в откраднато такси. Също много интересна подвързия. Крадецът е заловен, а красавицата временно задържана. Всичко щеше да е наред, но в резултат приятелят ми счупи три нокти. Това е голяма трагедия за една жена, толкова много рев и охкане. Друг проблем беше, че фавнът Локи беше изчезнал някъде. Това вече е проблем, ами ако наистина е шпионин. Изчезна като вампир в родилен дом. След упражнението Мирабела временно излезе от транса си и започна да върти глава, добре, той не беше загубил нищо.
  Спомних си един от блокбъстърите, също прелюдия към космическа битка, войниците си спомнят миналото, са изключително откровени един с друг. Не знам, Мирабела не искаше да излива душата си пред никого. Въпреки че от друга страна няма нищо против, ще се радва да види отново приятелите си от избрания милион. Не просто да видим, а да поговорим, да разкажем впечатления за войната и живота. Странно е, че никога не бих повярвал, че е минало толкова малко време от обучението ми с управляващия елит. Колко събития я сполетяха през последните дни, някои са достатъчни за дузина живота. Би било хубаво да роди дете, но синът й вече трябва да расте в кувьоз. Интересно е, когато вместо от утробата, децата се изхвърлят от компютър, те стават толкова електронни. Специално, готино! И така, вървете и се мъчете с корема си, бедни жени от древността, колко е болезнено да усетиш как живо тяло се движи в теб. Брр! И стомахът ми затруднява борбата, бременната жена не е войн! Между другото, Мирабела със сигурност ще има син? - В света на Света Русия се живее добре и в същото време е трудно заради войната.
  Уморен от тези мисли! Мирабела излетя от тетраплана, завъртя се, мислейки си колко маниаци и маниаци има наоколо! Всичко, което не е жена или мъж, е машина за смърт! Но насилието и войната са привлекателно дяволски. Какви страхотни момчета! И тук тя не може да погледне безразлично красотата им. Искам да се потопя в мускулеста, мъжествена плът. Главата гори, с чудовищен пламък горят сладострастни мечти. Момичето отново е във видения!
  Велика Русия воюва и се готви за война десетилетия и дори векове. Войските започнаха да се натрупват за съкрушителен удар от края на годината. Общият брой на различните видове космически кораби достигна повече от десет милиарда. Е, имаше над сто и шестдесет милиарда малки космически кораба. Много трилиони екипаж и още повече роботи с най-невъобразим дизайн. За първи път от хиляди години война толкова много кораби се събраха на едно място в метагалактиката. Флагманите дори могат да бъдат сбъркани с отделна планета. Цялата тази група, безпрецедентна по численост, попиваше ресурси като гигантска гъба. От различни галактики, простиращи се на много хиляди и милиони парсеци, течаха безкрайни потоци от конвои с кораби за доставки.
  Императриците заповядаха: въпреки че това не е съвсем рицарско, да се използва древната тактика на пробиване на рейд-оттегляне, саботажни атаки на задните комуникации. По едно време подобна тактика унищожи огромните, добре обучени армии на Наполеон и Хитлер. В същото време е необходимо да се вземе предвид, че местното население по правило е било потискано от властите на Великите руски империи или от разбойниците и хищните владетели на много по-примитивни светове. В същото време с промените във властта се свързваше надежда за най-доброто. Също така не е грях да се възползвате от това, особено ако врагът иска да пристигне незабелязано. Тактиката на вълчи глутници, избягващи битки с големи сили, но тайно жилещи, нарушавайки логиката на големите стратегии. Белият ангел разделил армията си на няколко части и започнал да удря по-малки кервани. Когато врагът многократно засили прикритието си, доброволец от друга вселена реши да приложи още по-дръзки тактики. Планът му беше да атакува кафявата антиглобалистка сфера, която съдържаше основните складове за доставки на групата, огромен резерв. Както винаги, предприемчивият Бял ангел нареди на двете момичета да дешифрират паролата, макар и малко остаряла, и да пристигнат законно, под прикритието на поредното подкрепление от световете на примитивните съюзници. За целта формата на звездолетите е леко променена и е приложен камуфлаж. Самата бяла ангелка се направи да изглежда като малък вулкан, в симбиоза с пън! Той владееше две десетки милиона езика от световете на няколко вселени; не беше трудно да ги научите: вълнови и химически ефекти върху мозъка и пълно запаметяване. Като цяло Белият ангел е в състояние да запомни абсолютно всичко без нанотехнологии, единственият проблем е да запомни.
  Неговата асистентка от народа, Малвина, сама се увери, че момичетата и момчетата сменят униформите си и се държат естествено, защото по-късно измамата ще бъде разкрита, толкова по-големи са шансовете за успех. Повечето от расите във Вселената са подобни по форма на хората, така че не е трудно да се даде желаната форма, а познаването на други езици е включено в програмата за обучение на момичета и момчета, смесени с хиперплазма почти от ранна детска възраст. Тоест почти всичко е обработено и предвидено!
  Белият ангел обаче сканира изображенията на всички звездни кораби на ударния флот, сверявайки ги с картотеката - врагът не трябва да подозира, че нещо не е наред.
  Елфът Удар-роки също реши да се представи като магьосник от една малко известна планета. Първоначално тя дори искаше да стане трол, но това е голям риск; троловете са твърде различни от елфите. Те могат да усетят такъв очевиден фалшификат, ако не на плътта, то на биоплазмената аура.
  Белият ангел се съгласи с нейните аргументи:
  - По принцип мразя троловете, смърдят. Няколко подобни същества посетиха древната Земя и се оказаха много негативни. Оттогава е по-лесно да се намери сух камък на дъното. отколкото мил и чист трол.
  Udar-rocky отговори:
  - Добротата е относително понятие. Всеки смята за добре, ако се отнася конкретно за него. А алтруизмът не е особено на мода. Давате ми, казвам ви: един вид стоково-парични отношения. Вярно, има видове...
  Белият ангел прекъсна елфа:
  - Накратко, самият принцип ви е ясен. А сега към антиглобалистката сфера.
  Доброволец от друга вселена се чувстваше сякаш язди бял дракон. Ударната брадва под негово командване уверено се придвижи към целта. Нещо като стоманена ръкавица от кадифе, способна да счупи челюст, но завладяваща с мекотата си.
  Белият ангел галеше потоците лава по главата му, усещайки как те гъделичкат дланта му. Приятно е и в същото време нещо съвсем необикновено, вулкан изригва на главата ти.
  - Който се прави на маркуч, а аз на грандиозно изригване!
  Малвина присви очи и каза в отговор, опъвайки устни:
  - Ти не си просто вулкан, а за мен, ама за мен, ти си като светец! Изплюх горящ напалм, но за теб ще сготвя борш със зърнени храни!
  Белият ангел избухна в смях, показвайки големи искри, изхвърчащи извън размерите им, гърмя като Кракатау.
  Смях и смях, но по пътя се натъкнали на първия космически патрул. Около хиляда звездни кораба, включително три ултрабойни кораба, с размерите на прилична планета. Белият ангел действаше нагло, като безцеремонно избута корабите. Въпреки това неговият асистент небрежно нулира паролата и представител на друга вселена каза с носов глас:
  - Не смей да забавяш Великия император. В противен случай ще ви направя такава разправа, че ще хвърлите копитата зад главата си. Имам сто милиарда звездни кораба под хиперплазма.
  Беше типичен блъф, но Белият ангел знаеше какво прави. Обикновено всички тези крале с планетарно значение обичаха да блъфират, да преувеличават силата си и да вирят носове. Освен това наглостта предизвиква по-малко подозрение. Всъщност, ако нямате права, тогава защо трябва да се притеснявате? Има стереотип, че шпионинът обикновено е тих. Бяха пропуснати и Белият ангел предизвикателно присви челюст:
  - Ред в звездните войски!
  По пътя минаха още осем кордона. Всеки път Белият ангел измисляше нова шега, докато не излетяха до сферата на антиглобалистите.
  Тук те бяха посрещнати от бариера от няколко десетки хиляди големи кораби и стотици хиляди малки изтребители. Както и станции с хиперплазмени оръдия. Белият ангел се поколеба за секунда, защото ако нещо се случи, те няма да могат да излязат. Но хитрият извънземен супербоец излезе с малко наивен план, но завладяващ в своята простота. Така е решил, нека самият враг му помогне. Защо да се биете с превъзхождащи сили (и подкрепленията ще пристигнат много бързо), ако можете да го направите внимателно с докосване на артист.
  След като се свърза с коменданта на хиперсферата-крепост, Белият ангел изобрази възхитен глупак.
  Маршал-губернаторът Хег де Нод току-що сключи една добра сделка: той успя да продаде част от безполезни рециклируеми суровини, представяйки ги за ценни минерали, както и резервни части за тетраплани и мегаграйфери. Резервните части също бяха дефектни. Сега беше необходимо да се премахнат краищата във водата. Първата мисъл беше най-простата: да се споразумеем с космическите пирати. Нека унищожат ненужни и дори опасни товари. Но тук възникнаха проблеми, тъй като звездният флибустер (този, който преди това обработваше такива поръчки) беше нает за много пари, за да извърши саботажни действия в тила на Святоросия. Друг тип се натъкна на ловен екип от Велика Русия и остана без кораби.Тогава главният секретар: пореста ряпа с крака и тясна глава с дъвкани листа (мозъкът се намираше в стомаха) предложи:
  - Нека караваната да бъде засмукана от скитаща черна дупка. Просто такива гадини има по маршрута, където ще минават корабите.
  Хег изграчи със съмнение:
  - И мислите, че пилотите са толкова празни, че няма да забележат кривината на пространството.
  - Навигационните инструменти ще бъдат повредени и тролът магьосник ще причини хаос на екипа на звездния кораб. Те ще долетят сами. Между другото, това дори няма да е убийство; звездолетите завинаги ще падат към центъра на дупката. - Чу се скърцане, с хриптене.
  - Е, ряпа, твоите идеи са по-прости от ряпа на пара! - каза Хег като каламбур.
  - Това ще направим. Защо се надявам, че магьосникът е надежден?
  - Самият цвят. Той сам ни намери!
  - Така че, го направи!
  След такава лесна измама, когато трилиони трябва да натежат в джобовете, настроението беше положително. Белият ангел веднага разбра, че двойникът му хитро е измамил и сега потрива ръце.
  - Великият император де Шча-щава, владетелят на универсалните светове, ви донесе победа.
  Хег веднага се оживи, дори скочи от стола си.
  - Каква победа!
  - Е, имаме специални магически артефакти, ако се комбинират с боеприпаси, експлозивната сила ще се увеличи сто пъти.
  - Сто? - попита Хег.
  - Най-малко, а ако има повече артефакти, тогава до двеста. Армията на Святоросия ще се разпадне на преони!
  Хег стисна зъби, оголвайки зъби.
  - В този случай трябва да побързаме. Докато хитри конкуренти не изпревариха. В противен случай заслугата за всички успехи ще бъде на руския хипермаршал Александър Суворов. Вече е събрал сили срещу Зюков!
  - Разбира се, че ще го направи, трябва да действаме бързо като гравитационна вълна, моите васали и роботи са готови да разбият всичко в складове. Мисля да го запазя на петнадесет фухота.
  Хег беше изненадан:
  - Толкова бързо?
  - Току-що получих схемата и моите субекти са обучени! Малко грешно, за голямо достойнство и към квазара!
  Комендантът изсумтя на това остроумие:
  - Аз съм съгласен да! Това е най-добрият начин за родителство.
  - Така че забавянето обира лаврите, бързането носи успех!
  - Не разбирам защо имаме нужда от лаври, може би са ултраплутониеви, но все пак ви благодаря.
  - И веднага свободен достъп до складовете за нашите хора.
  Сега най-важното беше момичетата да работят точно и да не ни подведат. Войниците от армията на Святоросия преминаха през репетиция по програма за виртуална симулация, но в решителния момент нервите им просто можеха да скъсат.
  Белият ангел се държал нагло и много крещял на извънземните. Това би трябвало да успокои руските бойци, врагът не е страшен, тъй като си позволява да крещи. Дотук всичко беше наред. Вярно, един от иногалактите се опита да избърбори, но наглият воин го простреля с парализатор, принуждавайки го да стене и да се гърчи. Болката беше ужасяваща и останалите от пъстрата глутница се предадоха, осъзнавайки предимството на наглия дребосък. Тогава всичко беше просто
  В допълнение към хумористичния екшън, момичетата дори си позволиха да се забавляват, залагайки експлозиви и детонатори. Като цяло Мирабела смяташе, че развращаващото влияние на примитивните светове се отразява и тук. В Svyatorossia такава проста измама не проработи, нямаше многократно дублиране и незабавно известяване в взетите решения. А сигурно и Велика Русия, земляните не са издънки. И тогава се случват такива откровени бебешки приказки. Напомня ми за откровени глупости! Така един козел искал да направи пари и вместо пари грабнал граната. Сега трябваше да си тръгна. Ами това е просто!
  - Сега ще летим и ще изпробваме поразителната си сила върху тези курви! - каза Белият ангел. "Ще видите колко сме силни, демонстрация на унищожение."
  Хег се съгласи:
  - Това е най-добрият начин! Покажете на всички изключителната си сила.
  Комендантът вече се чудеше каква печалба може да извлече от продажбата на подобрени оръжия. В същото време, решавайки да хвърли, както вярваше Хег, малоумния велик император.
  Особено светите руси да го унищожат. Трябва да ги предупредим, че са атакувани.
  Въпреки че няма демонстрация на оръжия, тя няма да е толкова убедителна. Е, той нищо няма да им уреди! Ще има далавера, ще има!
  Флотата под командването на Белия ангел бързо отпътува. Той не срещна никакви пречки и елфът Импакт-Роки дори отбеляза:
  - Не, това някак си дори не е Холивуд. Унищожете главния център за доставки без изстрел!
  - Това е изкуството на военното лидерство да се избягват ненужни рискове. Истинският хирург е този, който умее незабелязано да извърши сложна операция!
  Техният отряд беше значително отделен от вражеската армада, когато детонаторите избухнаха. Огромна хиперсфера беше погълната от хиперплазмен ураган. Той се превърна в непрекъснато огнено сияние, в което моментално изгоряха десетки милиарди вражески войници.
  Удар-роки прошепна:
  - Ти си умно момче, но в същото време безмилостен. Унищожи толкова много врагове наведнъж!
  - И спасете живота на нашите момчета и момичета! Не сте искали сестра ви или гаджето ви да бъдат убити вместо тях. - Белият ангел извади мини-термопреонова бонбонена бомба и я облиза вкусно с езика си, след което я хвърли в устата си - Или може би кръвта му, не е толкова жалко!
  - Защо, глупаво момче, съжалявам всички. Мислите, че врагът няма душа или че децата на убитите войници не плачат. Ще започнете да съчувствате на всички, ще ви боли сърцето. Те обаче няма да говорят за това, в противен случай ще започнат да говорят, че Импакт Роки остарява и поради това тя е станала прекалено сантиментална.
  "Изглежда, че сме преследвани от големи маси кораби." Ще трябва да ускорите!
  - Масата е боядисана и покрита с пепел! Военният космически кораб не е коза! - запя момичето.
  Не е лесно да се подобриш, когато вече се движиш доста добре. Но определена преднина във времето играе роля. Освен това звездолетите на Святоросия леко превъзхождаха врага по мобилност. Патрул от космически кораби изскочи през линията. Бяха петдесет и седем. Белият ангел наредил:
  - Не стреляй, остави го да се приближи и тогава ще те покрием всички наведнъж като досадна муха.
  Врагът също не бързаше да открие огън, за да убие и беше "обслужен" веднага, с един залп, без дори да губи скорост.
  - Не, боксьорът е този, който удря, и този, който събаря!
  И въпреки това врагът натискаше от фланговете. Трябваше да потрепвам, да щракам и да извършвам сложни маневри. И в същото време да търпи загуби. Тук обаче основните сили на флота на Святорусия вече бяха близо. Те уверено контраатакуваха врага. Битката започна. Дузина бойни кораби от примитивни светове моментално се разделиха и се разпаднаха на прах. Сблъсъкът обаче се оказа изненадващо кратък. Армията на съюзниците на Велика Русия просто се отдръпна, освобождавайки позицията. Белият ангел дори ще има причина да каже:
  "Не трябваше да се бием, те ни биха с метла, жалко, но се вдигна твърде много прах, исках да кихна."
  Мирабел наистина кихна, обърна се и моментално се събуди. Голямо водно конче гъделичкаше ноздрите й с антените си, а пеперуда галеше с крилата си натъртената й гола пета.
  - Е, мечтаех за глупости! Трябва да се работи повече! Леле, дори в сънищата си мечтая за клане, когато най-накрая мога да се насладя на живота.
  Момичето запали огън, за това направи нещо като лък и започна да върти пръчката. Огънят бързо е обхванал клони и относително сухи бодливи клони. Момичето започна да гори дъното, припомняйки си техниките на диваците към пая. Няколко пъти тя изгаряше босите си крака, пламъците от огъня и топлината на четирите слънца се комбинираха в болезнено страстна субстанция: караха момичето да се поти много. Мирабела се потопи няколко пъти в потока. Освен това димът причинявал болки в очите, тялото почерняло от изгаряне. Момичето кихна няколко пъти. Работата се проточи повече от дузина часа. Момичето беше много гладно и заваля обичайният тропически дъжд. Потоци вода потушиха огъня и почти отмиха Мирабел с топли потоци. Красавицата обаче дори се зарадва, шоколадовото й тяло отново се изчисти.
  - Не, изглежда, че тортата ще трябва да прекара няколко дни.
  Дъждът продължи около двадесет минути и остави след себе си малки потоци. Плискайки през локвите, момичето се насочи към брега. Изведнъж й се прииска да опита местната риба. Нямаше ни най-малко желание да запали отново огъня. Подухваше лек ветрец, дърветата сякаш кимаха приветливо на момичето. Настроението се повдигна. Чисто разголената красавица с каменно копие се почувства като местна кралица. Е, нека акулите се опитат да се доближат до нея, ще получат силен удар! В допълнение, акулите изглежда реагират на кръв; те я миришат от голямо разстояние. И ако го ударите с копие толкова бързо, тогава лесно можете да хванете рибата и да я изнесете. Но как да го ядем? Сурова или пържена? Също много интересен избор.
  Момичето се приближи до брега; след дъжда пясъкът още не се беше затоплил и босите й крака усещаха блаженство и приятно гъделичкане. Мирабела гребе пясъка с пръсти, приличаше на черупки, добре, можете да ядете и тях. Сигурно има и стриди тук. Странно защо предишните агенти умряха, изглежда тази вселена не е толкова зла. Няма проблеми с храната, а другото ще се нареди. Момичето се приближи до ръба на водата, когато внезапно спря. С крайчеца на окото си, едва видима над хоризонта, Мирабела забеляза, че към брега се приближава кораб. А планетата е по-голяма от Земята, около два пъти по-голяма, ако броите в диаметър, прецени жената Робинзон на око. Момичето наплиска морския си крак и продължи да наднича. Не модерен, разбира се с платна и не особено голям. Значи прединдустриална бригантина, но доста елегантна. Въпреки разстоянието острото зрение на Мирабела й позволи бързо да преброи оръжията.
  - Кораб, това означава, че тук има цивилизация. Единственото лошо е, че не е космогенно!
  Момичето удари водата с копието си, малка сребърна рибка беше прободена. Мирабела го докосна внимателно:
  - Казват, че суровото месо е по-здравословно, първо ще го изядем и тогава ще решаваме какво да правим. Най-вероятно корабът иска да попълни запасите си от прясна вода и може би плодове, така че нямам време, още не съм под напрежение!
  . ГЛАВА Љ 21
  Садат, извивайки уморения си гръб, се съгласи:
  - Колко практично е това! Въпреки че разделението на рай и ад господства в почти всички религии! Раят е зверско безделие, когато няма към какво да се стремите, просто легнете с корема си и се наслаждавайте. Няма нужда да говорим за ада, ние вече сме в ада.
  Янка, също страдаща, отбеляза:
  - Е, не съвсем! Същите тези монголи вярвали, че след смъртта мъртвите продължават кариерата си на воини. Под ръководството на бога на войната Сулде, състоянията на други починали духове са завладени. Тоест, имаше паралел, сякаш да завладеем нашия свят с живите и да завладеем друг свят също с мъртвите! Един вид дух не намира покой и продължава да се усъвършенства и развива кариерата си.
  Али се зарадва:
  - И това е още по-добре! Можете дори да умрете като роб и да станете воин в следващия свят. В края на краищата това е по-добре от добре охраненото безделие.
  В този момент вездесъщият камшик отново премина през гърба на момчетата. Те неволно ускориха крачка, премествайки многострадалните си крака по чакъла и мълчаха известно време, поемайки дъх.
  Садат, след като си пое дъх, отбеляза:
  - Нахраненото безделие не е толкова лошо, особено когато си роб, бият с камшик. Дори се чудите дали смъртта наистина е толкова лоша.
  Янка с гримаса каза:
  - Всъщност много хора вярват, че смъртта е просто несъществуване! Въпреки че, например, почти всички нации вярват в съществуването на безсмъртна душа. И като цяло, вземете нашите полети в сънищата, откъде идват?
  Али изрази мисъл:
  - Спомняйки си как душите ни се рееха над повърхността! Или....
  Садат предложи:
  - Той е споменът за нашето духовно състояние или съществуване, преди въплъщението в плътта. Освен това знам, че е имало велики гурута, чиито души са можели да напускат телата им. Те се преместиха в други светове. По някакъв начин дори аз самият наблюдавах плътта си отвън, след като свещеникът ми даде кристална топка да я гледам.
  Янка се заинтересува:
  - И какво видяхте?
  Момчето послушник неволно потръпна:
  "Дори се уплаших да се погледна, колко пребледняла бях." Тогава духът ми мина през стената и се върна.
  Янка, олюлявайки се, се съгласи:
  - Определено има нещо такова! По едно време Папус помогна на Николай Втори да извика духа на Александър Трети. Той посъветва краля да бъде силен и твърд, за да избегне нови неприятности. Между другото, Папюс каза, че докато е жив, нищо не заплашва монархията. Този магьосник почина през 1917 г. точно през февруари. Според слуховете Ленин и Сталин също са провеждали сеанси. Изглежда дори духът на Ленин е предсказал на Сталин през 1941 г., че той ще спечели войната с Германия.
  Садат съвсем сериозно предложи:
  - Да кажем, ако единият от нас умре, нека дойде насън при другия и да каже: има задгробен живот и там е добре!
  Янка неволно се усмихна, дори количката, която теглеше, не изглеждаше толкова тежка:
  - Да, разбира се, че има души! Само няколко малки секти отричат това. Но не е задължително да е добре в следващия свят. Някой сравни живота преди смъртта с бик, животът след смъртта с зона. Обикновено някой се чувства зле в бика и не се възкресява в зоната! Така че робът трябва да стане свободен само на Земята!
  - Земята? - изненадаха се заедно момчетата.
  - Как се казва твоята планета!? - поправи се Янка.
  - Градодар!
  - Значи е в Градодар!
  Момчетата млъкнаха, изкачването стана още по-стръмно и се задъхаха. Освен това самият път вече беше още по-каменист и все по-често се срещаха остри предмети. Янка смяташе, че безплътното съществуване има своя чар, няма такава сила на гравитацията. Силни, но все още много детски крака започват да болят болезнено. Момчето трябва да се засили, трябва да е мъж, в същото време мускулестото му рамо все повече срязва колана, трябва да регулирате презрамката от време на време.
  Изсипвайки капки обилна пот и навеждайки се, момчето упорито се изкачваше, опитвайки се да отвлече вниманието си от нарастващия, болезнен сърбеж в уморените му мускули. Босите, горящи крака на момчето просто се впиха в бодливата покривка, а вените и вените изпъкнаха по бързо потъмняващите му глезени.
  Когато по време на урок по история учителят говори за трудната съдба на робите, особено на децата, това не се приема много добре. Така че това е абстракция, тъй като в Африка и на Изток все още има деца роби, на места официални (!). Да, на изток, дори в Русия, ги имаше доскоро, а може би и сега. В Америка също много хора живеят по начин, който не е по-добър от робството, особено чернокожите и латиносите. Е, използването на детски труд във фабрики, фабрики, ферми и мини е обичайно и често легализирано. Най-често е доброволно, американците са работохолици и дори сополиви издънки на милионери; не се колебайте да миете коли или да метете улиците. Като цяло САЩ със сигурност са враг на Русия, но враг достоен за уважение. Например Петър Велики не харесваше европейците, особено британците и германците, предвиждайки, че в бъдеще Русия ще воюва с тях! Но той учи с тези хора с лудост, жени се за германка и се заобикаля с чужденци. Петър не се гордееше и лично работеше със самолет и брадва. Разбира се, той беше жесток, дори лично измъчваше бунтовниците, но иначе беше невъзможно да се повдигне Русия. В крайна сметка най-добрият начин да разбуните мързелив бик е с камшик. Руският народ е силен, но му липсва амбиция и хватка на булдог. Цар Петър притежаваше и двете, но му липсваше самодисциплина: пиеше твърде много, пушеше и блудстваше. Оргиите подкопаха здравето на краля и не беше намерен равен наследник. Вечният проблем на монархиите е, че синът на един твърд и волев баща твърде често наследява меката, послушна природа на майка си. Владетелят е като връх на стрела - ако е нежен, ще доведе държавата до задънена улица! Само твърдостта също изисква интелигентност. По-специално, Николай Първи - Палкин имаше достатъчно твърдост, но имаше липса на интелигентност. Сталин имаше и двете, изключителен мислител и държавник. За съжаление, оклеветен от неговите наследници, особено от такива нищожества като Горбачов и Хрушчов. Уви, името му никога не е било оценено правилно по време на преследването на Сталин: само малцина се изправиха. Макар че ако не беше неговата жестокост, щяхме да живеем при Хитлер. Какво всъщност се случи в този случай? Фюрерът не е планирал масовото изтребление на славяните, а ги е възприемал като народ от второ качество. Той вярваше, че осемдесет процента славяни могат да бъдат германизирани, но вярваше, че трябва да има строго подчинение на висшата раса! Освен това той се тревожеше за тяхната плодовитост. Като цяло да си гражданин втора класа не е хубаво нещо. Хитлер беше като яростен националист: той постави германците над всички останали, което означава, че руснаците бяха няколко стъпки по-ниско. Освен това фюрерът искаше да понижи културното ниво на славяните, което също беше много лошо. Е, германците се биеха жестоко с партизаните, изгаряйки селата заедно с жителите им. Не, при съветската власт беше много по-добре. Освен това СССР след Втората световна война беше единствената страна в света, в която цените намаляваха от година на година. Като цяло битува митът, че при Сталин е била развита само военната индустрия, докато цивилните са в застой. Но това не е така, има и статистика, която може да се прочете в интернет. Не само танкове и оръдия, имаше и червени съветски лидери! Например производството на консерви се е увеличило от 1928 г. до 1950 г. седем пъти, а на колбаси - пет и половина пъти, на ябълки - три пъти, а на велосипеди - седемдесет и два пъти!
  Ъгълът на повдигане стана по-малък и момчетата почувстваха облекчение. Садат, като си пое дъх, задавен от въздуха, попита:
  - Че Чингиз хан е превзел Хорезъм?!
  Янка измърмори с усилие:
  - Да! завладян! Освен това редица градове Бухара, Самарканд и други се предадоха без бой. Чингис хан обеща живот и освобождение от тиранина Шах.
  - И той ме измами! - досети се хитрият Садат.
  Момчето поклати потната си светла глава:
  - Правилно! Той изби всички мъже, а жените и децата закара в робство. В противен случай кавалерийската му армия просто ще измре в пустинята. Хорезм падна, шахът изчезна. Стотици хиляди хора бяха убити. Тъжна история, гнусна война. Чингис хан обикновено не държеше на думата си и не бързаше да прояви милост!
  - Никой не бърза да проявява милост! Би било глупаво да пощадите враговете си. - одобри Садат.
  - Отделни градове обаче оказаха упорита съпротива, особено на територията на Иран, която е част от Хорезъм. Според легендата Чингис хан лично е изрязал сърцето на внука на шаха. - Янка се наведе и дръпна със зъби презрамката, усещайки солеността.
  - И тогава? - намеси се в разговора Али.
  Момчето искаше да разпери ръце, но те бяха здраво вързани:
  - Синът на шаха, Герал ед-Дин, се бие с Чингис хан дълго време, понякога постига лични успехи, дори побеждава четиридесетхилядната армия на монголския сатрап, но в крайна сметка и той слага край на своя живот на клада. Чингис хан изпрати част от войските си още на запад. Те преминаха на север от Багдадския халифат и навлязоха в Грузия и Армения. Грузинците нямаха нито един владетел, принцовете се предаваха един друг. По време на битката дори един от принцовете удари братята си в гърба. Бързо се справиха с тях и ядрените сили бързо счупиха гърба на своя съюзник. След това монголите се спуснаха до река Терек, ограбвайки съседните села, вървяха по Кубан и стигнаха до бившата руска крепост Тмутаракан.
  Момчето кашляше, трудно си поемаше дъх, носенето на товар и същевременното говорене беше твърде трудно. Въпреки това, като почти тийнейджър, той се опита да скрие болката и слабостта, които обикновено са характерни за момчетата.
  Садат, също не слабичък, попита:
  - Е, какво следва?
  Янка се отърси от потта и продължи разказа, опитвайки се да говори с равен глас:
  - Монголите не са щурмували самата крепост. Те предложиха комендантът, представител на европейската Ханза, просто да купи робите, заловени по време на кампанията.
  Той се съгласи! Някои от татарите, под прикритието на роби, влязоха в големия и богат град. Те внезапно нападнаха пазачите, отвориха портите и армия от азиатци се втурна вътре.
  - Това е интересно! - Очите на младите роби светнаха.
  - След като изнасилиха жените и убиха всички мъже - комендантът беше обесен с главата надолу и камъните бяха вързани за ръцете му, монголите напуснаха този град с богата плячка. Пристигнаха подкрепления от Чингис хан, който по това време беше завладял цял Хорезм. Татарите се насочват срещу кипчаците, по-известни като куманите.
  - Поне да ни нарисувате карта, иначе няма да разберете как се случи това! - Остро - каза Садат.
  - Какво става така?! - възмути се Янка.
  Али смъмри приятеля си:
  - Няма нужда! Какво ни интересува страната му? Може би дори го боли да си го спомня.
  Янка се съгласи:
  - Със сигурност боли да си спомня битката на Калка! Като велика държава Русия не губеше често, но когато това се случи, беше истинска трагедия.
  Садат философски отбеляза:
  - Но ако изобщо нямаше поражения, вашата страна щеше да завладее целия свят и всички войни щяха да свършат?
  - Би било прекрасно! - дръпна въжетата Янка.
  - Не е добре! Нямаше накъде да се стремим!
  Янка възрази разпалено:
  - И пространство! Ще започнем експанзия в други светове! Разбира се, първоначално нямаше да се изплаща, но с течение на времето технологиите ще се развият и завладяването на нови земи ще стане приоритет.
  - Сигурен? - Садат присви очи.
  Янка забрави за малко умората:
  - Да! По едно време, когато Христофор Колумб откри Америка, мнозина също се съмняваха дали новите земи ще донесат печалба, защото бяха много отдалечени и трябваше да плават няколко месеца, а след това нищо, те ги овладяха. Едно време имаше глупаци в Русия, които продадоха Аляска и подариха Хавайските острови безплатно. Идиотите, близки до царя, също вярваха, че тези пространства не се изплащат. И американците ги взеха и ги овладяха. Само злато на стойност милиарди бяха изпомпани, да не говорим за петрол, газ, руда, боксит и т.н. Най-голямата ценност е земята и тя трябва да се пази и увеличава. Русия винаги е събирала земи около себе си и да се откажеш от поне част от територията си е равносилно на отрязване на пръста или част от сърцето.
  - Да, разумно е! - съгласи се Садат. - Но все пак ще ни разкажеш за битката при Калка. Не е ли?
  Янка въздъхна:
  - Добре, разбира се! В разгара на битката половците предадоха калмиците и ги изоставиха! Монголите подкупиха командирите. След като убиха калмиците, те настигнаха половците и след като ги победиха, те върнаха цялото злато, което беше използвано за подкупи. Те извършиха ужасни зверства над затворника, разкъсаха кожата му жив. Половците се страхуваха от нов силен враг и се обърнаха за помощ към руските князе. Вчерашните врагове изведнъж пожелаха да станат съюзници.
  - Това не е необичайно!
  - Четирима князе тръгнаха на поход, силите им не бяха малки, около петдесет хиляди бойци, плюс още петдесет хиляди от половците. Имаше около двама по-малко монголо-татари. Изглежда изходът от битката е ясен.
  - Двойно предимство е много! - вметна Али.
  От дясното око на Янки неволно се търкулна сълза:
  - Но тук непоследователността в действията на князете ни подведе. Принцът на Суздал, без да предупреди останалите, удари пръв, беше обкръжен и убит от татарите. Киевският княз, напротив, заема позиция в укрепен лагер и никога не влиза в битка. Другите двама галисийски и суздалски князе отначало успяха да отблъснат монголо-татарите, но половците не можаха да устоят; редиците им бяха смазани и лавина просто отмива руските войски. Дори в критичния момент киевският княз не се притече на помощ на умиращите си съюзници. Явно си мислеше: толкова по-добре, аз ще стана най-важният княз в Русия, цялата власт ще премине към мен, ако другите князе умрат и тяхното наследство отслабне!
  Садат, опитвайки се да избие треска, забита в мазолетата му пета, отбеляза:
  - И така си мислят всички! Дори хората да са единни. Това отдавна е обичай, собствената ти риза е по-близо до тялото!
  Янка замълча, събирайки сили, после каза задъхано:
  - Но не трябваше да си мислиш това! Трябва да уважаваме и ценим безценната руска кръв. Освен това трябва да запомните. Засега не е проблем, а наполовина проблем. Монголите пристигнаха в малък брой и те трябва да бъдат победени, за да дадат урок. В този случай никой не би се осмелил да влезе в Русия. Препоръчително е да убиете всички като цяло, така че никой да не разказва за земите на изток, а ако това не успее, тогава поне да внушите страх от руското оръжие. Киевският княз обаче беше далеч от тези мисли, той искаше само да се превъзнесе.
  - Но той остана жив! - измърмориха в един глас момчетата.
  Янка поклати енергично глава като млад кон:
  - Но не! След като победиха другите князе и половците, монголите нападнаха лагера на принца. Той все още имаше почти тридесет хиляди воини. Всички атаки на монголите бяха отблъснати, те претърпяха загуби. Тогава водачът на номадите Субудай предложи брак. Нека руснаците предадат оръжията си и да си тръгнат с мир на честната си дума. Разбира се, човек не трябваше да вярва на предложението на този чакал, но киевският княз, който самият никога не удържа на думата си, изведнъж се оказа толкова лековерен.
  - Може би е бил омагьосан? - изрази мнението си Али.
  - Не го изключвам! На изток, за разлика от запад, магьосниците и магьосниците не са били преследвани, което означава, че те са могли да получат по-голяма власт. "Янка внезапно страстно поиска да стане магьосник и да забие бойните пулсари по надзирателите, а след това да падне в нежната трева и да отпусне изтощеното си тяло.
  - Князът беше измамен! - Садат се засмя истерично.
  - Да, след като армията сложи оръжие и напусна приюта, веднага бяха нападнати. Невъоръжените руски войници се биеха с юмруци и зъби, хвърляха пръст, но почти всички бяха убити. Самият княз и най-близките му съратници били поставени под пейките и седнали на тях празнували пир. И така принцът умря, бавно смазан. Унизителна и болезнена смърт. Не копай дупка за някой друг...
  - Сам ще стигнеш! - добави плавно Садат. - Това вече се превърна в стабилна концепция! Но ти загуби законно.
  Янка поклати глава, камшикът го ужили отново, изгаряйки кожата му. Момчето си отдъхна малко, стана му по-лесно:
  - Не мисля, че е толкова законно. Понякога руснаците побеждават значителни превъзхождащи сили. Например Мономах изсече безброй орди половци. Вярно е, че съвременните хронисти го смятат за преувеличено: че тридесет хиляди от неговите бойци победиха половин милион.
  - Половин милион! - Това са петстотин хиляди! - изненада се Али.
  Садат изсумтя:
  - Да, преувеличение! Тридесет хиляди не могат да победят петстотин! Орех калдъръм няма да счупи.
  Младият разказвач преглътна, гърлото му вече беше пресъхнало, и продължи да плете речта си:
  "Може би поради изминалото време е невъзможно да се провери, но това не е толкова важно. След победата Субудай нахлу в земите на Рязан. Армията му се приближи до Рязан, но не можа да го вземе, след което се върна назад. Част от войниците се преселили в българското царство, но били разбити. Самият Чингис хан се завръща в Монголия и решава да завладее останалата част от Китай. Неговите воини, след като спечелиха толкова много победи, се смятаха за непобедими. В битките са използвани китайски изобретения, катапулти и барут. На седемдесет и две години Чингис хан умира. Той умря, както сънуваше по време на обсадата на една от крепостите. Средният му син наследи трона
  Удегей, ставайки император на всички монголи. Най-големият, най-насилственият и агресивен син на Джочи беше убит, счупвайки гърба му; синът му влезе в историята като Бату Хан.
  Янка отново си даде почивка, мислено се запита: кога най-после ще свърши изкачването и ще стане малко по-лесно. Босите му крака горят от острите камъчета на планината, сякаш го измъчват на стелажа. Изобщо какво е животът на роб, мизерно съществуване подобно на ада. Тук неволно си спомняте училище. Седенето в клас е скучно; много по-интересно е да бягате или да сърфирате в безкрайния интернет. Любимите ми часове са физическо възпитание и рисуване, а може би и история. И тук! Наоколо е буйна растителност, чист въздух, примесен със силна момчешка пот. Колкото и да е странно, докато се изкачвахме в планината, дори стана по-горещо, температурата беше вече към трийсетте, което засили мъките. Отчаяно съм жаден, но стомахът ми вече е празен. Камъчетата под краката ви са сини, доста странен цвят, внимавайте, когато поставяте измъчените си крака, за да не стъпите на твърде остри.
  Садат се намеси:
  - Какво се случи след това в историята на вашата империя?
  Янка неохотно продължи, беше болезнено да преглъща с пресъхнало гърло:
  - Бату хан и братята му завладяват земите на запад от каменния пояс, тоест Урал. Кипчаците или куманите се подчинили на монголите. След като събра огромна кавалерийска армия от четиристотин хиляди, Бату се премести в Рязан. Киевска Рус в този момент е разпокъсана на много княжества. Рязанското княжество беше първото по пътя на лавината. Градът оказва упорита съпротива, но пада след шестдневен щурм. Почти цялото население е унищожено. Монголците хвърляли бебета в огъня, нахвърляли се върху жените, отрязвали гърдите им и разпорявали коремите им. В същото време всички близки градове и села са опожарени. Нашествията започнаха през зимата и беше трудно да се скриете в студените гори.
  Али, любопитен, попита:
  - Какво е зимата?
  - Това е, когато вали сняг и е студено. Виждал ли си сняг? - изведнъж се почувства превъзходна Янка.
  - Не, не го видях! Чакай малко все пак! Високо в планината е! Само в най-високите планини! Върховете там са толкова бели и студени. Наистина не съм го виждал лично, но пътници ми казаха за него. - Очите на Али светнаха.
  Янка също се почувства по-добре, явно е получила втори дъх:
  - Добре че разбираш! Във всеки случай е очевидно, че зимата е била по-скоро от полза за монголите. Вярно, снегът пречеше на конете да се нахранят, но и тук руснаците нямаха късмет, покривката на снежните преспи не беше достатъчно дебела. Рязанският княз изпрати пратеници до Суздал, Владимир, Киев, Чернигов, Новгород с молба за помощ. Но нито един от князете не изпрати отряд. Само великият херцог на Владимир-Суздал изпрати малък отряд със сина си Владимир в Москва. Но това беше само капка в морето. Монголо-татарите превзеха Москва с щурм; по това време това беше само малък търговски град. Както го наричаха - градът на седемте тепета. Трудно е да се повярва, че в бъдеще столицата на Русия ще бъде там. И така е превзет от нашествениците. Следващият удар пада върху Суздалското княжество. Колкото и да се опитваха руските войници, те не успяха да задържат градовете. Като цяло данните за битките са крайно противоречиви. Известно е, че монголските орди са преминали през Суздал. Всички принцове паднаха в битка. На река Вятка армията на принца на Суздал е победена и монголите завързват главата му на кон. След това пътят лежеше към Новгород. Новгородците и княз Александър, по-късно наречен Невски, не помогнаха на своите съседи. Новгород, богат на стоки, беше спасен от блатата и факта, че според легендата главният шаман Кирей-Задан се удави в блатата. След което суеверните монголи се върнаха. По пътя бяха разграбени още няколко града и Козелск се съпротивляваше седем седмици. Много десетки хиляди руснаци загинаха, източната част на Русия беше опустошена.
  Момчето едва не проби крака си на много остър камък, като заострена игла, като успя да се измъкне в последния момент. Пътят беше ужасен, дори другите момчета-роби, по-закоравели от годините плен, стенеха.
  След кратка пауза и коригиране на дишането, Янка продължи:
  - След което имаше две години пауза. Монголите натрупаха сила и събраха войски от цяла Азия. Накрая, след като доведоха армията до повече от шестстотин хиляди, те се втурнаха с войски към Киев.
  Садат, проявявайки естествено любопитство, попита:
  - Новгород помогна ли?
  Янка отново дръпна колана със зъби, червената ивица на гърдите му стана по-дълбока и дори се появиха синини.
  - Не! Въпреки че като цяло в този момент той беше ограничен от борбата срещу германците и шведите. Александър Невски обаче винаги е бил лоялен към монголите, не напразно го наричат син на Бату. Киев се съпротивлява два месеца, Моголите губят в атаките, около деветдесет хиляди убити. След като разрушиха града и последната църква беше смазана с овен, татарите се втурнаха на запад. Армията на Даниил Галицки не се бие с монголите, а се оттегля в силни крепости. Самите татари се втурнаха по-нататък, побеждавайки стохилядната унгарска армия. Вярно, крал Бела спаси. Основните сили на монголите се приближават до Виена, но южният фланг е разбит от сърбите и българите, а северният от чехите. И върховният каган на всички монголи умря и започнаха размирици. Бату хан обърна ордите си назад. Това беше последната му мащабна кампания. След което Бату се установява на Волга, където построява столицата и основава Златната орда. След което започва монголо-татарското иго. Продължи 240 години!
  Али подсвирна:
  - Еха! Толкова много време да бъдем роби!
  Момчето, почти хлипайки, каза с болка в гласа:
  - Вече се случи! Това е цената за това, че руснаците са разделени. Александър Невски побеждава германците на езерото Пейпси, след което става княз на Киев. Като цяло личността е двусмислена. Когато новгородците отказаха да платят данък, той превзе града с щурм, уби и измъчи много руски хора. Той дори измъчва и екзекутира собствения си син. Според легендата той е бил отровен от татарския ханша от ревност. Изобщо фактът, че Александър Невски е обявен за светец, беше изключително спорен акт, мнозина го оспорваха. Критериите за канонизация обаче са много спорни във всички случаи! Защо например Николай II е канонизиран, а Петър Велики и Иван Грозни не? От какво е военноморският командир?
  Ушаков е светец, а Суворов и Кутузов не са!
  - Не ги познавам, така че не мога да кажа със сигурност! - отговори Садат, облизвайки потта от тъмните си измършавели бузи. - Но ми се струва, че това зависи не само от военните заслуги, но и от разположението на управляващите.
  - Разбира се, това също е част от него. - съгласи се Янка.
  Пътят тръгна рязко нагоре и те пресякоха прохода. Надзирателите безмилостно бичуваха и конете, и момчетата. Главата на Янки бръмчеше от нечовешко напрежение. Коланът се заби болезнено във вече протритото ми рамо и миглите разпораха страните и мокрия от пот гръб. Момчето се опита с всички сили, коремът му хлътна дори, сякаш вътрешностите му щяха да се отделят. Сега момчетата стенеха и подсмърчаха с пълно гърло, просто изтощени, всичко беше толкова жестоко и непоносимо.
  Янка дръпна още няколко пъти и едва не падна, но при движение съпротивлението на повърхността малко отслабва. Всяка стъпка беше болезнена; остри, много горещи камъчета забиваха ноктите си в босите крака на момчето, но то продължаваше да върви напред.
  - Бъди рицар! - прошепнаха пресъхнали устни.
  - Горе главата! - подкрепи го Али.
  Спомних си песента на Висоцки: оставете разговорите напред и нагоре там! Все пак това са нашите планини, те ще ни помогнат! Те ще ни помогнат!
  Камшикът реже кожата, писък се изтръгва от гърлото, следващият удар е по-ниско по босите, загорели крака. Няколко сълзи бликнаха от очите ми и вече не беше възможно да сдържам стенанията си. Янка отваря уста, диша лакомо, напряга корема и краката си. Да, това е напълно непоносимо, но той трябва да оцелее и да победи. Много ми се иска да падам и да не ставам, така че да е - каквото ще да става! Ако го пребият до смърт, тогава поне всичките му страдания ще свършат. Тук през воала пред Янка отново се появява веселото и същевременно страшно лице на демона.
  - Ако умреш, местният Сатана ще се погрижи за душата ти, като й намери място в подземния свят!
  Янка потръпва като пронизан от ток и се мята с тяло напред, движейки непокорната количка! Още малко, едно последно усилие.
  Почти губейки съзнание, момчето вижда, че горната точка е преодоляна и натоварената каруца се търкаля надолу. Янка клати глава, плиска пот, обилно примесена с кръв. Изглежда камшикът го е одраскал по бузата. Момчето се чувства много по-добре, сърцето му бие като барабан, успокоява се.
  - Леле, ужас!
  Другите момчета също бяха напълно изтощени, но е ясно, че след крайъгълния камък очите им светнаха и се ободриха. Садат дори попита:
  - Как се отървахте от монголо-татарското иго?
  Янка, отърсвайки се от порока, който тормозеше мускулите му, продължи:
  - Имаше няколко опита, но неуспешни. Докато накрая Дмитрий Донской победи монголо-татарите на полето Куликово. Беше като да кажеш битка. Събрали се сто хиляди руснаци, сто и петдесет конни татари и двадесет хиляди генуезка пехота. Съотношението на силите беше в полза на врага, но Дмитрий Донской измисли хитър план. Знаейки, че монголите обичат да нанасят основната си атака по фланговете, той подготви силен полк за засада в гората. Освен това неговите войски бяха разположени между реките Дубняк и Смолка, което не позволи на противника да използва напълно численото си предимство. Принцът постави една трета от армията си в резерв. Противникът успя да смаже водещия полк, но на десния фланг руснаците успяха да укрепят позицията си. Поддаде и защитата в центъра. Руснаците издържаха. Тогава Мамай хвърли всичките си резерви на левия фланг. Татарите пробиха отбраната и започнаха да пробиват към прелезите. Мислеха, че по този начин ще унищожат цялата армия. Княз Дмитрий Донской изчака вятърът да духне в гърба на руските войски и се втурна да атакува. Когато те ударят в гръб, винаги е неочаквано. Татарите бяха победени и въпреки че две години по-късно друг хан Тогтамиш изгори Москва, размерът на срамния данък беше значително намален.
  Садат, с изражението на изтънчен стратег, отбеляза:
  - Дмитрий победи, но ако татарите бяха ударили гората!
  Янка се усмихна снизходително:
  - Реката им попречи да ударят засада; освен това руските стрелци са много ефективни в битката срещу конници! Когато не могат да наберат скорост, заседнали в гората. Като цяло тактиката на засадата е най-ефективна. Сто години по-късно, при Иван Трети, Русия най-накрая хвърли игото!
  Възползвайки се от факта, че количката се беше преместила малко на ръба, бившият москвич потърка безмилостно възпалената си пета в тревата. Опита се да спре сърбежа. Все пак спускането е несравнимо по-лесно.
  - Слушаме! - почти извика Садат. Раменете, хълбоците и гърбът му вече бяха толкова избити, че той дори не реагира на краткия удар на камшика.
  Другите момчета кимнаха:
  - Ами да продължаваме да се лъжем!
  - Не лъжа, казвам честната истина! - обиди се Янка.
  - Това е нашата поговорка! - обясни Али. - Казваме лъжа, а всъщност означава грим.
  Янка кимна:
  - Разбирам. Иван взе властта от баща си Василий Тъмния. Въпреки че беше ослепен, той контролираше с твърда ръка. Иван Трети започва да обединява разпокъсаните княжества. Една от първите стъпки е битката с Новгород. Като много по-древен град от Москва, Новгород е наречен Великият господар. Безмилостната битка завършва с тежко поражение за новгородците, след което те признават надмощието на Москва над себе си. В тази битка Иван за първи път използва масово мускети и оръдия.
  Садат го прекъсна:
  - Какво друго е това?
  - Оръжия, базирани на борба с огън. Барутът експлодира и изхвърля гюлета и куршуми. Ужасно оръжие! - Янка вдигна лакътя си и го бръкна в брадата му.
  - Какво е барут? - попитаха момчетата.
  Момчето почеса следата от мигли на скулата си. Как исках да освободя ръцете си и да взема автомата:
  - Това е сив, понякога бял прах, който експлодира при запалване. Преди това се смяташе, че е изобретен в Китай, но след това стана по-модерна версията, че първият барут е създаден в прародината на Древна Русия, Хиперборея. Вярно, китайците не бяха първите, които създадоха артилерия, въпреки че направиха подобие на оръдие. Иначе нямаше да бъдат завладени първо от монголите, а след това от манджурите, а след това Китай беше разпокъсан за няколко века, докато не беше обединен от комунистите. Но тогава мускетите бяха твърде обемисти, зареждаха се дълго време, имаха ниска точност и висок откат. Но ужасният рев, който нададоха, имаше огромно въздействие върху войските и особено върху конете. Те просто избягаха. В Тула князът организира производството на мускети и оръдия. Руснаците най-накрая свалиха игото през 1480 г., въпреки че нямаше голяма битка. Руснаците блокираха пътя на татарите на Ока. Имаше малки сблъсъци, но татарите не посмяха да се впуснат в голяма битка. След което между тях възникнала кавга и върховният каган бил убит. Татарите обаче не са сами. Литовските войски се притекоха на помощ. Великото литовско херцогство става огромно и Мидвонг, възползвайки се от отслабването на руските орди без кръв от нашествието, завладява част от славянските земи. Тогава това наскоро малко княжество погълна почти цялата територия на съвременна Украйна (с изключение на Крим), Беларус, Смоленск и много земи. Местното население беше жестоко потиснато от Литвините! Иван нанася няколко поражения на врага, но римското папство не иска да загуби контрол над официално католическа Литва. Те похарчиха много пари, наемайки огромен брой наемници, предимно германци. Изправен пред превъзхождащи сили, Иван е принуден да премине в отбрана. Освен това започнаха нападенията на кримските татари. При тези условия Иван Василиевич реши да предприеме отчаяна стъпка. След като направи бърз преход: той атакува полско-германската армия. Нападението се случи през нощта, което беше пълна изненада за противниците на принца. Само повече от петдесет хиляди затворници бяха заловени. След което беше сключен мир. Част от Източна Украйна, Вязма и беларуският Гомел, станаха част от Русия. Вярно, Киев и Смоленск останаха с Литва. Иван царува доста дълго време и умира през 1505 г. от Рождество Христово. Най-големият син Василий Трети, по прякор Железния, наследява трона. По майчина линия произхожда от семейството на византийските цезари. Вярно, самата Византия е завладяна от турците или както те се наричат още османците. Василий Трети няколко пъти обсажда Казан и Смоленск. Не беше възможно да се вземе Казан, градът беше добре укрепен, освен това имаше сериозни проблеми със снабдяването на армията. Той е далеч от най-близкия център, Нижни Новгород, и по сухия маршрут снабдителните кервани са обект на постоянни атаки от номади. Битката при Смоленск беше по-успешна. Вярно е, че обсадата завърши с неуспех три пъти. Тогава княз Василий нареди да се увеличи производството на огнестрелни оръжия, предимно тежки обсадни оръдия. За повишаване на производителността се предприемат драконовски мерки - принудителен робски труд, повишават се данъците. Това помогна по време на втората обсада. Смоленск е подложен на опустошителни бомбардировки в продължение на една седмица, след което гарнизонът капитулира. Руската армия се опитва да надгради успеха си, но поради разногласия между губернаторите е победена край Орша. Войната завършва с крехък мир, в резултат на който Русия си връща Смоленск, покривайки пътя към Москва. В източната част на държавата, между Нижни Новгород и Казан, е построен град с разговорно име Василиевск. Той трябваше да подобри снабдяването на руската армия в случай на повторни кампании срещу Казан. Цар Василий Железният планира в бъдеще нова атака срещу Казан и бърза атака срещу Литва! Беше необходимо да се възвърнат славянските земи, които преди това са принадлежали на Русия. Но царят имаше семейни проблеми, предишната му съпруга се оказа безплодна, а новата роди дете твърде късно. Самият крал умира на малко над петдесет години. Разбира се, той не беше стар, а на трона имаше дете, само на три години. В резултат на това дойде времето за временни работници и размирици. - Янка млъкна, задъхана, мускулестите гърди на момчето се повдигнаха.
  Садат се съгласи и тук:
  - Когато наследникът е млад, точно това се случва! Всякакви подли регенти заобиколиха трона като лешояди. Така нашият законен наследник беше свален...
  Веднага момчето беше ударено с голям камшик и веднага сниши глас:
  - Този, който е бил върховен везир и дори не е роднина на великата династия. Казват, че момченцето е изгоряло във фурната. Какъв ужас!
  Янка се опита да достигне тревата, много болезнена смес от глад и жажда:
  - Иван четвърти имаше късмет! Той успя да оцелее; на тринадесетгодишна възраст главният временен работник Шуйски беше убит по негова заповед. На седемнадесет години Иван, който вече е получил прякора Грозния, е коронясан, ставайки първият руски цар. Вярно е, че титлата крал дълго време не беше призната от чужденците. Царят два пъти обсажда Казан и го превзема през 1552 г. Четири години по-късно е превзето и Астраханското ханство. Цялата огромна Волга става руска държава, а територията на новата Руска империя почти се удвоява. Така заплахата от набези от изток беше елиминирана. Истината остава Кримското ханство. Първоначално царят искал да го завладее, но Османската империя била твърде силна. Освен това беше трудно да се доставят войски през степта, защото по това време нямаше влакове или коли.
  - Механични продукти? - попита Садат, примижавайки лукаво.
  - Като този! Въпреки че, честно казано, колата също е примитивна. Най-тъпото и най-грозното дете на прогреса: това може да се измисли. Миришещ, неудобен, гълчащ бензин - пълна грозотия! - примигна бързо Янка.
  Али плахо предложи:
  - Иска ми се да можех да го погледна!
  - Все още е нереалистично! - Янка избърса потта с одрания си лакът. - Цар Иван Грозни решава, че ще бъде по-лесно и лесно да завладее Ливония. Този рицарски орден по това време беше отслабнал и деградирал. Освен това много рицари се обърнаха към лутеранството, което означава, че Ватикана няма да окаже активна подкрепа. Преди кампанията са направени голям брой оръдия. Войната започна успешно; руските войски тръгнаха на кампания през ноември и неочаквано бързо превзеха Нарва и Юриев. За шест месеца бяха превзети тридесет града и крепости. Във войната обаче влизат Полша, Литва и наети германски наемници. Може би царят трябваше да се споразумее с Полша и Литва и да раздели Ливония. Освен това кралят не посмя да щурмува Ревел или Талин, давайки време на кръстоносците да се укрепят. Започна продължителна война. Въпреки че руснаците имаха превъзходство в огнени битки, предателствата на губернатора, предимно Курбски, отричаха всички военни успехи. Армията, под личното ръководство на царя, превзема Полоцк, но не успява да надгради успеха си. Последва размяна на удари. Войната се проточи. По някое време военното щастие отново се усмихна на руснаците. В Полша, която по това време се е обединила с Литва, кралят умира. Самият цар Иван Грозни започва да претендира за трона. Според майка му той бил поляк от благородното семейство Глински, така че не бил напълно непознат. Вярно е, че полските господари, свикнали със свободите, бяха уплашени от перспективата да бъдат под такъв силен и твърд монарх. По-специално, през 1664 г. царят напуска Москва и установява опричнината. В резултат на това започнаха репресии. Те бяха особено жестоки в Новгород, където много хора бяха убити без съд и следствие. В същото време мнозина са измъчвани и набивани на кол. Въпреки това, по време на нападението на кримските татари през 1571 г. опричнината не се оправдава, много воини с кучешки глави никога не се явяват на военния сбор. Година по-късно татарите са победени, но това не премахва напълно заплахата. За щастие започна война между Турция и Иран. Тя отвлича вниманието на кримските татари за дълго време.
  Садат, упорит като следовател, попита:
  - Цар Иван е седнал на полския престол?
  - Не!
  - Значи не е много умен!
  Янка сви натъртените си рамене:
  - Имаше много причини! Полският крал беше избран от Сейма, измежду най-знатните благородници и лордове. И не искаха твърда ръка. След две години междуцарствие Анри от Валоа се възкачи на трона. Той лично не беше лош с меча, но имаше репутацията на слаб и нерешителен човек, освен това податлив на греха на Содом.
  - Какво е! - попитах няколко момчета наведнъж.
  - Според легендата Содом и Гомор се състояли изцяло от грешници. И изразът грях на Содом се е превърнал в нарицателно - когато мъжете обичат мъжете. - обясни с гримаса Янка.
  Садат се намръщи:
  - Сегашният ни султан обича да измъчва момчета. Той разполага с богат арсенал от мъчения. Той просто полудява, когато ги нарани. Въпреки това шансовете ви да попаднете в харем от по-малко зъл тип бързо намаляват.
  - Защо? - Янка смяташе, че харемът, особено за жена, е по-добър от сегашните му мъки:
  - Търговецът няма да иска да ви пусне, вижте, той се забавлява от вашата игра от време на време. - посочи с пръст Садат.
  Наистина Ахмед играеше шах с помощника си и тъй като той също беше дъб и политически коректен, обикновено печелеше. След което извадил лъжица и ударил неудачника по челото. Асистентът с бетонното чело в отговор само се засмя.
  - Това е, намери си достоен партньор! - отговори Янка.
  - Вероятно! Сбил ли се Иван с Анри Валоа? "Стана адски интересно за Садат и другите момчета."
  Янка вече не забелязваше болката в мускулите му, настроението му се повдигна:
  - Не! Тук нищо не се получи. По-големият му брат Карл почина, или по-скоро беше отровен, след което Хенри избяга. Той влезе в историята като последният представител на династията Валоа: на френския трон. Междуцарствието продължава още две години. Отчасти заради гордостта на Иван: руският цар не получи трона. Престолът е завзет от Стефан Батори, управителят на Семиград, който наема турския султан, но от немско семейство. Като умел командир, той победи очуканите и напълно изтощени войски на Иван Грозни. По това време здравето на краля се е влошило. Войските на Стефан обсаждат ключовия град в отбраната и превземат Полоцк. В същото време шведската армия преминава в настъпление. Руските войски бяха разпръснати и принудени да се бият на два фронта. Батори събра армия от сто хиляди и след като превзе няколко града, започна да заплашва Псков. Но този град е бил добре укрепен. Няколко изтощителни атаки не дадоха предимство на врага. Обсадата се проточи, наемниците поискаха плащане. Самият Иван Грозни изпраща посолство във Ватикана. Той се опита да привлече подкрепата на папата, Божия "наместник" на Земята. Но го нямаше! Папата поиска католицизмът да бъде провъзгласен в Русия. В крайна сметка мечът реши всичко. След като се изтощи, Батори прие мирни условия, които бяха доста благоприятни за Полша. Иван отстъпи цяла Ливония и един руски град на поляците. Въпреки това, в разгара на битките за Псков, казашка бригада, водена от Ермак, атакува Сибирското ханство. Управляван е от наследниците на монголите. Въпреки численото превъзходство на врага, Ермак спечели, пленявайки хана. Иван Грозни заповядва изграждането на няколко града в Сибир. След като временно изостави войната на Запад, царят започна да мисли защо, подобно на испанския крал, който провъзгласи лозунга: мир в Европа, експанзия в колониите, а не да завземе дивите земи на Сибир и да завладее Индия, Китай и други земи. Царят започна да събира казаци и смели хора в подготовка за кампанията. В същото време занаятчиите направиха нови оръжия, по-модерни мускети, които се зареждаха не от цевта, а от списанието, и скоростта на огън на пистолета се увеличи. Самият Иван искал да се ожени за английска принцеса, за да сключи съюз с Великобритания срещу шведите и да получи подкрепа по време на нахлуването в Индия. Но смъртта прекъсна смелите начинания на краля. Имаше слухове, че е бил отровен от собствения си кръг. Царят обаче бил болен от дълго време и смъртта му била предсказана предварително. След такъв силен суверен тронът беше наследен от средния син Федор. Беше слабоумен, слабохарактерен и набожен. Русия беше спасена само от факта, че имаше силен регент Борис Годунов. Най-големият син Иван е убит от баща си в изблик на гняв.
  - Иван Грозни също е луд! - измърка Садат.
  Янка не спори:
  - Може би! Четох някъде, че Иван Василиевич страдал от венерически болести, бил лекуван чрез триене на живак, което карало тялото му постоянно да сърби и да предизвиква неистови пристъпи на гняв. Казват, че това е потвърдено при изследването на неговата мумия. Уви, това е напълно възможно! Иван Грозни е имал девет жени и много любовници. Имаше слухове, че сред тях има дори мъже, например Басманов-младши. Кралят бил пренаситен с хормони. И все пак велик владетел, при когото площта на страната се е увеличила повече от два пъти. По-скоро Иван Грозни, въпреки цялата си свирепост, е прогресивен владетел на Русия. Той установи държавен монопол върху водката и кожите, премахна храненето, създаде силна стрелческа армия, построи много градове и за първи път в света въведе санитарна служба. Освен това той възроди руския военен и търговски флот и създаде нови клонове на армията. Царят направи много за възраждането на Русия и това не може да бъде пренебрегнато. И всеки има недостатъци! Спомням си какво каза един варварин на Сократ.
  - Прекрасно е и точно това, което кралете правят!
  Сократ отговорил:
  - Сред варварите, да! Тук е прекрасно - това е прекрасното! Справедливо е само това, което е справедливо!
  Садат тъжно отбеляза:
  - Но кралят може да разпъне или набие на кол всеки, който се съмнява в неговата справедливост!
  - Но това няма да докаже, че си прав! - възкликна Янка.
  - Правилно! Но все пак! (Надзирателите удрят гърбовете и на двете момчета бърборки). Дава преднина! Гледам напред! - Садат посочи с ръка, започва пътят на плача.
  И наистина, до Янки достигна тежка трупна миризма и тихи стенания. По пътя висяха звезди с разпнати хора. Краката им бяха разтворени на шпагат, а ръцете им бяха разперени встрани. Много болезнена екзекуция! Човек също страда от пирони, пробиващи ръцете и краката му и разтегнати връзки. Също така глад, жажда, насекоми. Някои хора са заклещени. Това също е много болезнена екзекуция, но е и по-мимолетна, тъй като човекът кърви по-бързо. Някои хора просто бяха набучени на кука, чийто връх стърчеше от ребрата. Имаше около триста екзекутирани, от които поне сто жени и около петдесет деца, някои дори по-млади от Янки. Момчето неволно започна да плаче:
  - Какво направиха тези хора? - измърмори с треперещ глас Янка.
  Садат поклати глава и отговори:
  - Не мисля, че е нещо сериозно! За да разпнеш роб, е достатъчна проста заповед от собственика. Освен това има "свещен" обичай: ако собственик на роб или член на семейството му бъде убит, всички роби се екзекутират! Освен това екзекуцията трябва да е жестока и не се правят изключения за деца!
  - Ясно е! И какво ме чака при неподчинение? - Янка потръпна въпреки жегата.
  - Одране на кожата или по-лошо! Ако се опитате да избягате, може да бъдете наказани по преценка на собственика, но сто удара с камшик е задължителният минимум, който трябва да понесете. Това е законът! - Садат прокара лакът по врата си.
  - Ами разпъването? - Янка се опитваше да не диша, трупната миризма беше ужасно отвратителна.
  - По всяко време! Дори не ти трябва причина! Ти си роб, което означава, че не само не си човек, но си по-лош от животно. "Садат изрита неравния дървен блок.
  - Разбира се, у нас дори има член, който е по-лош: малтретиране на животни. Тук сме в по-лошо положение. - изпадна в справедлив гняв Янка.
  Едно момиче, носещо кука, изстена:
  - Пий! Поне капка вода.
  Янка се втурна към нея и веднага камшикът се стовари върху него. Един от ударите го улучил в лицето, разрязал носа му. Кръвта изтече доста обилно, момчето я облиза с език. Самият той беше много жаден. Кръвта от носа не е най-доброто нещо за пиене, но за пресъхнало гърло дори изглежда като наслада.
  Али му помогна да се изсуши:
  - Внимавайте, пестете силите си!
  - Ще опитам! Но това не зависи от мен.
  Момчетата неволно ускориха крачка, които се радват да гледат такъв ужас. А под дървените звезди има фрагменти от кости. Имаше толкова много мъртви, едно от момчетата, които точеха на кол, беше неподвижно, върхът излизаше от раменната става, кръвта вече пресъхваше. Изведнъж той вдигна глава и намигна.
  Садат се усмихна неестествено:
  - Това е човекът! Умира, но все още не е счупен!
  Янка се замисли дали самият той ще има ли смелост и воля да намигне, когато кол те разкъсва отвътре? Най-вероятно не, въпреки че се е научил да потиска писъците си от удар. Основното нещо, когато те бият, е да мислиш, мислиш и пак мислиш!
  Али, скърцайки със зъби, си спомни:
  - Видях три момчета: и те бяха разпнати на звездите! Стопанинът нагрял машата и започнал да чупи ребрата с тях. Когато момчетата изгубили съзнание, той им дал да помиришат чесън! Помогна! Момчетата отвориха очи и пак палачът строши костите. Подредиха ни и ни принудиха да гледаме. Тогава, когато загинаха нашите нещастни другари, робите разпръснаха въглените. Собственикът ни нареди да вървим по тях, като ни заплаши, че ще ни разпъне. Изгорихме краката си, страдахме ужасно и всяка стъпка тогава се превърна в мъчение. Животът е твърде труден, когато си роб.
  Янка му стисна ръката:
  - Кълна се, ще направя всичко, за да изчезне робството на цялата планета! Нека бъде така! Никога децата на този свят няма да плачат!
  . ГЛАВА Љ 22
  - Тихо! - каза Елфарая със силен шепот. - Бъди смел войн!
  Момичето елф духна на мекия си розов крак, явно не беше минало през суровото човешко училище, приличаше на принцеса, изгубила стъклената си пантофка. Владимир хвърли граната нагоре. Той излетя в широка бойница и избухна, както изглеждаше, не твърде силно; разпръскването на фрагменти беше предотвратено от бетонните стени. Но нечия сплескана каска отлетя далеч, блъсна се в ограда и се оплете в бодливата тел.
  Някъде вляво проехтяха още два взрива, а след това се чу честа стрелба от автомати.
  - Изглежда, че десантът е влязъл в битката! - измърмори Елфарая.
  - И него трябва да издържим!
  Елфарая извика момичето без ботуш:
  - Как се казваш!
  - Рофакола! - отговори момичето, изчервявайки се.
  - Вземете двама приятели и се опитайте да преминете през оградата! - Момичето елф веднага се втурна:
  - Чакай, премести се на около осемдесет метра надясно.
  Събувайки втория си ботуш и проблясвайки с изкусителните си боси пети, момичето прошепна:
  - Те ще имат голяма унищожителна баня! - Красавицата стъпи с бос крак върху парче бодлива тел, но не намали, въпреки появилите се кехлибарени капки кръв.
  - Тя ще бъде от полза! - обобщи Елфарая.
  Няколко куршума дойдоха от левия фланг. Там се водеше сериозна битка. Владимир се почувства застрашен:
  - Да бягаме напред, могат да ни покрият с минометен огън! - извика младежът. - Да, побързайте!
  Беше трудно да се чуе в какофонията, но елфите имат перфектен тон. Малка група от тях избягаха на ново място и не за нищо. Три мини се блъснаха в смачканото превозно средство, принуждавайки бойците да се срутят по корем в земята.
  Елфарая извика:
  - Хайде да се разделим и да се опитаме да оформим било. Аз съм на десния фланг, а ти, Владимир, си на левия.
  Думите й бяха прекъснати от страшен взрив, огради паднаха, а съседна сграда се разцепи. Елфите, пищейки, се покриха с ръце, едно от момичетата беше ударено в главата от шрапнел и млъкна.
  - Ето го първият убит! "Без сянка на съжаление", каза Елфарая.
  Веднага след експлозията на ниска височина прелитат два заплашително изглеждащи щурмови самолета. Те хвърлиха друга бомба и те избухнаха наблизо, обсипвайки войниците с нова порция димяща пръст.
  Кризли промърмори:
  - Какъв дракон на антисвета!
  Елфарая се съгласи:
  - Поведението им е нелогично! Ако това е прикритие за сигурност, тогава защо бомбардират собствената си територия!
  Момичето елф веднага отговори:
  - Троловете мразят всичко живо!
  - Врагът винаги изглежда като демон от ада! - прекъсна го Елфарая. - Всъщност е необходимо...
  - Ще пробием оградата! И тогава всички останали ще дойдат при него! - започна да обяснява Владимир.
  - Така че нека си проправим път през змията!
  Двойка бойци, подобни на хвърчила, с извити крила и оръжия във формата на уста, изскочиха от сградата на генераторната станция. Тези оръдия изстрелваха парчета разтопен метал. Колкото и да е странно, въздушната цел се оказа един щурмови самолет.
  - Какви магарета са тия? - изненада се Елфарая.
  Щурмовият самолет изстреля ракета и започна да набира скорост, докато се люлееше от едната страна в другата.
  Владимир извика:
  - Не губете инициативата, но като цяло трябва да има един командир!
  - Ти си мъж и имаш бомби в ръцете си! - изкрещяха момичетата. След това избягаха, заобикаляйки димящата кола.
  Някъде откъм хълмовете един след друг се чуха няколко изстрела, снарядите паднаха на левия фланг, по-близо до сградата на оперативните служби.
  Елфарая отбеляза:
  - Явно трети сили участват в битката!
  Владимир отговори философски:
  - На война всичко е възможно!
  Момичето елф изпя:
  - Всичко невъзможно е възможно за един войник! Пълзете внимателно до изкопа - разкъсайте гранатата!
  Владимир застреля с прецизен изстрел два трола, които изскочиха иззад стената. Те излетяха с пробити глави, а добре нацеленият младеж ги уцели право в окото.
  - Това е буквалното изпълнение на израза: не във веждата, а в окото! Натисни газта преди да изгасне!
  Кризли каза истерично:
  - Изглежда сме обкръжени!
  Владимир присви очи, структурата на главата му му даваше широк поглед. Най-малко дузина красиви, обтекаеми, трицевни танкове се търкаляха към охранителния комплекс.
  - И то каква техника! Определено не сме имали такъв! Или са проникнали през невидим портал?
  Chrizzly предложи:
  - Това е въвеждане в програмата на вероятностен фактор! Един вид комбинация от истинска война, в която от време на време възникват изненади!
  - Страхотно Chrizzly, иначе не бих познал! - саркастично каза Елфарая.
  Приближаващите танкове стреляха с картечници по бойците. Те щракнаха и избухнаха експлозии. Една от колите е спряла, следата й е повредена.
  Елфарая направи нетърпелив жест:
  - Елате Владимир и вие, момичета, последвайте ме! Няма смисъл да броим фотоните на възбуден квазар!
  На едно място оградата беше наполовина съборена от експлозията и Владимир и Елфарай, като най-силните, прескочиха в движение, довършвайки още пет трола в движение. Младият мъж дори съжали:
  - Прекарването на няколко куршума в една цел не е рационално!
  - Не знаете ли, че трябва да натиснете много леко, сякаш свирите на микро пиано! Иначе ръцете ти са наточени до дъното на живота!
  Малък отряд изби врага от килията и се блъсна в стената. Тя се рееше на цели осем метра. Владимир и Елфарая вдигнаха елфите, хвърляйки ги нагоре. Кризли обаче отказа и сам се покатери по стената.
  - Щекотлив съм! - Той обясни.
  Тя започна да наблюдава Елфарай по-удобно и надникна в левия фланг. Там истинската битка се разгръщаше все по-широко и по-ожесточено.
  Все повече и повече транспорти с пехота кацаха, изникваха иззад облаците, хвърляйки бомби като дъждовни капки. Все повече и повече ескадрили самолети се появяват в небето. Авиационните дуели ставаха все по-ожесточени. Изтребителят и атакуващият самолет се сблъскаха, последва ярка светкавица и самолетите се разпръснаха. Един от фрагментите им падна, почти докосвайки бузата на Елфарай. Момичето показа юмрук:
  - Електронни идиоти!
  Владимир стреля от картечница по бягащите фигури. Удари спокойно, като трактор, който сее картофи. Неудобните фигури на троловете паднаха и замръзнаха. Всичко изглеждаше комично, като играчка.
  Танковете се приближиха, стреляха, докато се движеха, а отряди пеши парашутисти стреляха непрекъснато, атакувайки от всички посоки едновременно. Въпреки това еластичната защита на противника показа устойчивост, отблъсквайки удари.
  Елфарая видя босата Рофакола и двамата й вече ранени приятели да се бият. Едно от момичетата залиташе от загуба на кръв, но те продължиха да си проправят път:
  - Умни момичета! Много смели момичета! - Елфарай одобри.
  - Значи ще умрат, без много полза! - забеляза Владимир.
  Кризли изписка:
  - Време е да се раздвижим, ако искаме да стигнем навреме за раздаването на медалите!
  - Добра идея.
  Петима бойци скочиха заедно в нишите на окопите. Момичето елф беше изненадано; изглеждаше, че куршум е пронизал раменната й става. Бледата красавица каза:
  - Това е добре! Вакуумът няма да се спука!
  Елфарая попита съчувствено:
  - Можете да отидете!
  - Със сигурност! - Момичето изглеждаше весело.
  - Тогава ме последвайте!
  Някакви изроди се втурваха към тях, въпреки стълбовете прах, можеше да се различи, че воините имат дълги криви носове, сиви лица и редки вежди като оскубано крило на гарван.
  Владимир веднага ги хвана на прицел:
  - Очарователни теми! Не е ли!
  Гризли промърмори:
  - Тролове! Демонът на ада!
  Сградата се срути с рев и самоходното оръдие, изхвърлено от взривната вълна, полетя нагоре по пистите си.
  Елфарая заповяда:
  - Огън от всички варели!
  Картечниците веднага заговориха, пет залпа се пресекоха в бягащия пакет.
  Троловете паднаха, някои от тях се гмурнаха в димящия стълб, трябваше да бъдат ударени на сляпо, а някои изскочиха на открито.
  Някои тролове носеха бронежилетки, така че очевидно се държаха смело, разчитайки на неуязвимост. Владимир и Елфарая насочиха огъня си към главите им, яростно обръщайки списанията си. Те стреляха много по-добре от елфите, но самият факт, че трябваше да отделят време за презареждане, не беше в тяхна полза! Някои от троловете успяха да се доближат и да отвърнат на огъня. Бедното момиче получи подарък във врата и лицето и друг в гърдите. Красавицата млъкна, а другата стенеше и се гърчеше. Гризлито също получи допирателна рана, пребледня, но за негова чест не го показа.
  Владимир и Елфарая, без да спират огъня с едната си ръка, хвърляха гранати с другата. Масивни фрагменти затрупаха нападателите, а координираният и точен огън ги довърши.
  На подстъпите и платформата имаше повече от сто трупа, атаката на злите създания беше напълно удавена. Оцелялото трио изскочи от прикритието и извади няколко пълнителя, премахвайки коланите от вонящите тела.
  Свивайки гримаса от неприятния аромат, Елфарая каза със задоволство:
  - Изглежда врагът е победен! Така че сега трябва да помогнем на нашите хора! Само тук наистина няма да разберете къде са нашите.
  Кризли поклати глава.
  - Не, това изобщо не трябва да правим!
  - И какво? - изненада се Владимир.
  - Все пак той е опитен електроник, за разлика от вас!
  Елфарая изсумтя презрително:
  - Е, какво от това! Кой се бие по-добре?
  - Ти си по-добър! Но аз знам единствения начин да спечеля! - Елфът се усмихна лукаво на Поленински, присвивайки очи.
  - И как да стане това? - попита момичето.
  - Измамих всички. Отиваме тук към генераторната станция.
  Владимир изплю:
  - Там можете да попаднете на мини!
  - Но ако успеем, ще намерим дистанционно управление, което ще изключи цялата тази огромна виртуална армия. Не можете да ги убиете само с картечници! - авторитетно каза елфът.
  Елфарая се съгласи:
  - Той е по-опитен в такива "виртуални игри" и държи картите в ръцете си.
  Кризли, като се наведе, за да не бъде ударен от заблуден куршум или заблуден шрапнел, изтича към искрящата бетонна конструкция. Владимир и Елфарая се спогледаха и го последваха. Бягаха бързо, но направиха грешка. Картечар, скрит в тайна клетка, отприщи истински оловен дъжд.
  - Еха! - изкрещя Елфарая, когато ботушът й я хвана. - Това поредната сексуална услуга ли е?
  Щастливият кризли заобиколи спасителния ъгъл, но Владимир имаше много по-малко късмет. Размахвайки ръце, той изпусна автомата, голям куршум удари тялото на оръжието. Младият мъж замръзна за няколко мига, един от подаръците го удари в стомаха и падна с лицето надолу. Следващият изстрел разкъса земята около него, Владимир се претърколи и мина право през рамото му. Като цяло тялото във виртуалната игра стана чуждо, слабо, недостатъчно бързо, предаде. Младият мъж се изви като лоза, картечарят направи корекция и отново удари стомаха и двата крака, както и гърдите, пронизвайки сърцето. Владимир бил спасен от смъртта с намесата на Елфарай. Момичето хвърли граната, карайки картечницата да се изключи за момент и вдигна Владимир.
  - Както винаги, ще те спася! Нарушаване на всички закони! - запя момичето. "Тогава, като изхвърли скъсания си ботуш, тя хвърли Владимир в безопасен сектор с едно отчаяно хвърляне. В този момент самото момиче е улучено в лопатката, но вече е падало и сачмата е пробила бронежилетката й и само е одраскала гърба й.
  След като направи салто, момичето си тръгна. Редовете продължаваха да я следват. Оловният водопад се лееше като порой, а картечарят не пестеше боеприпаси. От стената паднаха парчета бетон, за щастие зидарията беше достатъчно здрава, за да не се срути изведнъж. Въпреки това той не позволи на момичето да подаде главата си.
  Елфарая се огледа:
  - Хей, Кризли, къде си?
  Отговорът беше мъртва тишина. Момичето искаше да хвърли друга граната, но не я намери в колана си.
  - Е, аз съм идиот! - изруга се Елфарая.
  Вярно, помощта, както винаги се случва на война, дойде неочаквано. Три танка с елегантна форма настъпиха от левия фланг. Играейки в ръцете на Elfarae, те започнаха да унищожават кулите с картечници.
  Момичето подсвирна:
  - И не се страхуват!
  Залпове от снаряди събориха една кула с четири самолетни оръдия. Вярно, имаше няколко вдлъбнатини по бронята на танковете, а този, който вървеше отдясно, повреди пистата, но поради наличието на няколко независими ролки скоростта леко се забави.
  Владимир забеляза, че въпреки движението танковете стреляха доста точно, което означава, че най-вероятно са оборудвани с хидравличен стабилизатор. Противовъздушните оръдия бяха твърде малки по калибър, за да пробият висококачествена броня. Въпреки че резервоарите бяха лишени от динамична защита, здравината и издръжливостта на метала бяха високи, поне не по-ниски от титана.
  Картечните кули замлъкнаха и дишането ставаше все по-леко.
  Дойде ред на тайното оръжие, снаряд удари картечницата и отгоре полетяха горящи отломки.
  Елфарая прошепна:
  - Много добре!
  Момичето, без да губи ценно време, тичаше по крайната стена на гарата. Неизстиналите гилзи изгаряха изсечените й боси крака (момичето събу и втория си ботуш, за да е по-сръчен и красив). След като стигна до следващия ъгъл, Елфарая падна по корем и внимателно погледна към двора, за да види по-добре подходите.
  В гаровия двор цареше тишина сред бурята. Една разклатена порта беше открехната и самотен часовоя стоеше прегърбен.
  - Само един! Ще го сваля след секунда! - прошепна Елфарая.
  Добре поддържана цветна леха с буйни цветя привлече вниманието, озарява скучния пейзаж. Наблизо кръжаха изоставен товарач и лек моноплан с петна.
  - Тук има средство за евакуация! Липсва само бял пегас с крила! - помисли си Елфарая.
  Внезапният рев на тракащи гъсеници я накара да се обърне. Момичето замръзна на място, зашеметено. Иззад ъгъла, където тя се криеше от огъня като мечка, изскочи тежък танк. Беше много по-голям и изглеждаше по-тромав от машините, които Елфарая беше виждал преди.
  - И шофьорът май поддаде!
  Наистина, явно без много опит, той от време на време дръпваше волана. Веригите на танка се плъзгаха с ужасен скърцащ шум, ронещ се бетон и изхвърлящ зелени искри. Имаше цели шест изстрела, без да броим картечниците, чудовищна машина. Elfarai имаше връзка с немския "Maus". Когато 188-тонното превозно средство по време на битките в Унгария, без страх от снаряди (те отскачаха от него като грах), беше перла на позициите на съветските войски. Две такива гигантски коли, изхабили бензин, се озоваха в съветски плен. Тогава на тяхна основа бяха създадени гигантски дълбоководни резервоари, способни да прекосят Ламанша и да пътуват по дъното на Тихия океан до Аляска. Бяха произведени още петдесет подобни чудовища, но тесногръдият Хрушчов, който смени Сталин, нареди гигантските и много скъпи машини да бъдат претопени. Като цяло още преди войната Сталин нарежда да се построи най-големият танк в света Киров с тегло триста и петдесет тона и дизелов двигател с мощност 2000 конски сили. Носеше осем оръдия и шестнадесет картечници. За онова време: просто чудо на техниката. За съжаление, транспортирането на танкове е твърде трудна задача, а съвременната война изисква широки маневри и висока скорост на движение на техниката.
  Тези мисли рефлексивно минаха в главата на Елфарай. Момичето не искаше да се бие и се сви като гущер. Беше мръсна като прасе, но в момента мръсотията й спасяваше живота. Времето минаваше много бавно. Като цяло Хрушчов забрани производството на танкове, по-тежки от петдесет тона, а подобна забрана в Русия продължи почти 100 години! Това препоръчително ли е? Опитът предполага: зависи от това къде се води войната. В Европа или пустинята тежките танкове са се доказали добре. По-специално, стандартното тегло на танк от НАТО е около 63 тона, с мощна многослойна броня. В планината е по-добре да използвате по-леки превозни средства. По-специално безпилотни четирицевни танкове джуджета. Дълго време роботите се смятаха за панацея за всички проблеми, но за щастие редица местни бунтове на електронни машини показаха: компютърът при никакви обстоятелства не трябва да се разпознава като индивид. Биофизично насочената еволюция на хората направи възможно донякъде да се намали зависимостта от роботите. В противен случай многобройните антиутопии за унищожаването на човешката раса от машини биха станали реалност! Освен това магията пое част от електронната отговорност. Тя помогна да се събудят предишните спящи резерви на човешкия мозък. Светът започна да се променя към хомоцентрична вселена.
  Накрая едно тежко превозно средство зави зад ъгъла и заслепено стреля с оръдията си. Муцуните може би бяха твърде дълги, което забавяше движението им. Не е за нищо, че американците в Ambrams са използвали по-къса цев в древни времена, тъй като пистолетът вече създава високо налягане. Това улеснява прицелването, иначе такива муцуни се движат трудно. Картечниците са много по-опасни! Момичето затаи дъх, чудейки се дали ще мине - няма!
  Отекна оглушителен изстрел и съдейки по емблемата, тролската тоалетна на входа на двора се разби на парчета. Фрагменти от пластмасови панели, парчета изолация и ужасно миризливи изпражнения бяха разпръснати на стотици метри.
  - Тоалетната на копелето беше мокра! - прошепна Елфарая. И танкът излая с турбините си и мина покрай сградата, смилайки на прах каменни стърготини, леко напудрени с тролски изпражнения. Чувствителните ноздри на воина страдаха непоносимо, сякаш бяха изпълнени с воня.
  Елфарай обаче имаше други проблеми; тя прецени разстоянието от широката гъсеница до стената.
  - Мога да бъда сплескан, ако разбира се този идиот мръдне малко надясно! Аз обаче съм умен.
  Ритмичното щракане на зъби и скърцането на връзките приличаха на погребален марш. Елфарая се насили да се усмихне, в същото време чу експлозия на бомби и с крайчеца на окото си наблюдаваше как горят свалените самолети, а след това един от тях избухна с ужасяващ рев, съдейки по размерите на стратегически бомбардировач. Експлозиите се повтарят няколко пъти, детонирайки смъртоносното съдържание на корема на самолета. Битката вървеше към центъра на базата, чудя се как е Рофакола, дали е жива или и тя е умряла. В крайна сметка болката е толкова истинска! Тя усеща това веднага, гледайки приближаващото метално шестцевно чудовище. Като цяло по време на Втората световна война съветските и американските дизайнери се опитаха да поставят две или три муцуни на една кула. Но опитът от Втората световна война и многобройните танкови битки показаха пълния провал на такива структури. Оттогава стана почти канон, един танк, една кула, една цев! Вярно, скоро започна модата на танковете без кули. Като цяло това е спорно, ако минохвъргачката е многоцевна, защо да не е многоцевна?
  Първите връзки на гъсениците лежаха близо до босите крака на момичето, а ролките, нагорещени от товара, бавно се търкаляха по тях, носейки десетки тонове желязна маса. Горещият метал изгори голите пети на момичето; обикновено тя не е толкова чувствителна, но параметрите на тялото й се промениха не в нейна полза. Например, преди тя можеше просто да се намаже по стената на тънък слой - все още беше хиперплазмена плът, но сега безмилостните гъсеници я докосваха. Горещият дъх на машината обгори лицето, раните и драскотините по тялото, неволно избивайки сълзи.
  Елфарая премигна, перлена сълза се търкулна. Боденето в очите намаля, но гъсеницата прищипа големия пръст на десния му крак. Когато такава тежест смаже костите, болката е невероятна, ако воинът не беше толкова закоравял, тя несъмнено щеше да изкрещи, но тя само скърцаше със зъби.
  - Това е отвратително! Но сега знам какво е женските крака в испански ботуши! - Момичето показа смокинята.
  Танкът измина още няколко метра и спря. Елфарая реши да въздъхне и внимателно се изправи на крака: бронираното чудовище стоеше отзад и нямаше защо да се страхува.
  Отдясно, навлизайки в бойната зона, се втурнаха четири щурмови самолета. Без да искат да бъдат забелязани, да останат встрани, стрелците от шест картечници откриха неистов огън по тях, а гилзите заваляха шумно.
  Дълги, с трасиращи ивици, изстрелите пътуваха твърде далеч, за да навредят на превозните средства, но достатъчно близо, за да могат пилотите да забележат танка.
  След като взривиха цели в бойната зона със снаряди и ракети, четиримата направиха "мъртва линия" и започнаха да се приближават към нова цел.
  Елфарая се ухили:
  - Още една бъркотия в малка галактика! Може би е време да изиграете ретирада!
  Момичето отново се завъртя, направи салто и с боси пети се втурна към портите на електроцентралата.
  Красавицата беше бърза и се натъкна на трола. Едва успя да вдигне автомата си, когато беше ударен в носа с главата си. Ударът отекна глухо в главата на Елфарай, но изродът припадна.
  Няколко ракети избухнаха отзад почти едновременно. Съдейки по рева, че е бил ефективен, един от изстреляните пистолети настигнал момичето, завъртял се и почти я съборил от крака. След което върхът се блъсна в стената, паднаха тухли. Няколко дребни фрагмента порязаха голите крака на красавицата.
  - Пак се закачи! Колко съм непохватен!
  Момичето се втурна през полуотворената порта с пълна скорост. Вътре имаше трима трола, но Елфарая ги отряза с един изстрел, като картечницата й беше винаги в готовност.
  Щурмоваците изръмжаха точно над покрива и започнаха да се отдалечават. Други шумове бяха заглушени. Бръмченето на десетки ротори имаше успокояващ ефект. Момичето дори създаде асоциация с приспивната песен на майка си. Което обаче тя така и не послуша.
  - Махна се от жегата!
  Елфарая се огледа и почти веднага видя тръбна охладителна система. Директно на линиите бяха монтирани четири разпределителни устройства, които следяха движението на хладилния агент.
  - Е, аз съм като малък фрагмент от бутилка, който проникна в сърцето на примитивен организъм. Не е ли време да запалим тези генератори! Въпреки че много наши хора ще умрат! - поколеба се момичето.
  В този момент се чу познат глас:
  - Все пак оцеля! И изглеждаш страхотно!
  Елфарая се обърна:
  - И ти си Кризли! Ето неуловимия призрак, където той успя да се скрие.
  - Добрият войн е толкова добър шпионин, колкото помага да бродира и да побеждава! - отвърнал елфът.
  - Шпионажът е добра смазка за военната машина, но горивото все пак е доблестният дух! - каза с патос Елфарая.
  Кризли протегна дланта си, върху нея пасна малко цветно кубче:
  - Знаеш какво е!
  - Предполагам! Какво ще ни помогне да спечелим!
  Елфът се ухили:
  - Правилно! Той е в състояние да обезвреди всички вражески армии. Но само ако го презаредите с много енергия.
  Елфарая беше щастлива:
  - Така че е напълно възможно да направите това, да унищожите охладителната система и след това тя ще избухне! Мисля, че не е по-лошо от атомна бомба!
  - Малко по-слабо, но напълно достатъчно за нас!
  - Не говори, действай! - Момичето пъхна допълнителна скоба в картечницата, погледна за последен път редиците от мирно работещи инсталации и дръпна спусъка. - О, сбогом "примитиви"!
  - Ударете точно по ставите, иначе няма да го разрушите! - предложи елфът.
  Жълтите лампи веднага започнаха да мигат точно под тавана и веднага дузина сирени и дузина дрънкалки изпълниха обема на станцията със звуците на най-мрачния Хадес!
  Елфарая и Кризли изтичаха на двора и веднага скочиха в моноплана. Оказа се с реактивен двигател, но без ключ. Елфарая обаче не беше на загуба, тя дръпна таблото и директно свърза кабелите!
  - Виждаш ли къде не изчезнаха нашите!
  Делтапланерът излетя, изскърца плахо и започна да набира скорост.
  Кризли измърка:
  - Изглежда, че сме го пропуснали!
  Елфарая поклати глава:
  - Не, бързо! Вижте колко бойци има. Как да се справим с тях, може би автоматично.
  Наистина, срещу тях е даден залпов огън, куршумите почти са улучили моноплана.
  Кризли се усмихна и каза:
  - Има един универсален начин!
  - Който!?
  - Това! - Елфът разкъса бялата си риза и я пъхна през прозореца.
  -Луд ли си? - трепна Елфарая, удряйки сплескания си пръст, босия си момичешки крак по металния педал.
  - Това е най-старият знак на пратеници!
  И наистина, изтребителите спряха да стрелят по моноплана. Отдалечаваше се все повече и повече. Изведнъж всичко замръзна, изтребители, щурмови самолети, бомбардировачи замръзнаха във въздуха, множество танкове спряха. Стана изненадващо тихо.
  Кризли с безцветен глас (изглежда, че емоциите му са изгорели в месомелачка) каза:
  - Готово е!
  След което светлината избледня.
  След такова виртуално събитие всички елфи и дори Владимир изглеждаха измачкани. Но ако за руския воин подобни тестове бяха познати, тогава елфите явно се чувстваха зле. Несвикнали на стрес и болка, те се почесаха. Астарта попита:
  - Е, какви са впечатленията ви?
  Елфите се поколебаха. Само Кризли излая смело и блясъкът в очите му се върна:
  - Отлично!
  - Суперквазароно! Вие Chrizzly показахте висш пилотаж от най-висока класа. Той успя да надхитри всички и да премине през защитата. Що се отнася до останалите, с изключение на Елфарай, тя е недоволна от действията им. Всъщност всички вие или умряхте, или бяхте недееспособни.
  Владимир неохотно се съгласи:
  - Да, направих грешка!
  - Не тази дума! Тъй като си мъж, възлагахме известни надежди на теб, но останахме и много разочаровани. - Астарта показа нула с пръсти.
  - Готов съм отново да се явя на виртуалния тест! - излая младежът.
  - Няма нужда! Можете да се отпуснете и дори да се забавлявате, аз не съм деспот! - Момичето показа изкусителните си гърди, които бяха доста големи за елф. - Какво, Владимир, имаш ли желание да правиш любов с мен?
  Младият мъж изпита топлина и възбуда, съвсем естествени за мъж: На неговата възраст всеки полов акт е като откритие! След като излетя, Владимир засмука гърдите й, пурпурното, полирано зърно влезе в устата му. Колко приятно беше да го опипаш с езика си, гърдите на женския елф моментално се подуха и втвърдиха.
  Внезапно момиче, дишащо със страст, го отблъсна:
  - Промених решението си! Първо да обядваме! След такава битка апетитът ми се развихри страстно!
  - Хиперплазмена енергия?! - попита Владимир, облизайки устни.
  - Просяци ли сме, естествена храна нямаме ли! Ние, елфите, обичаме удоволствията от храната, което не може да се каже за изсушените земляни. Не исках да ги имитирам!
  Елфарая се обиди:
  - Как да се научиш да се биеш, тогава ти си първият, който сяда на хранилката!
  Астарта направи озадачена физиономия:
  - Да, забравих, вече си пълен! Каква е човешката кухня?
  Елфарая се пошегува:
  - Ястията са прекалено пикантни! Пресолени са!
  Кризли попита, играейки си с холограмата:
  - Празнична ли е почерпката!?
  - Разбира се, че ще се забавлявате много!
  Елфът скочи и полетя малко във въздуха:
  - Тогава аз съм за!
  Бляскавите воини полетяха заедно във въздуха, почти всички бяха момичета, общо малко повече от сто и още няколко галактики. По-точно седем представители на други светове. Едното изглежда е четириполово същество от течен метал. Ушите му са като крила на прилеп и има девет очи и едно на корема му, самото тяло е ряпа с изпъкнали върхове. Смешно създание.
  Елфарая попита:
  - И този?
  - Това е Chick-chirp! Нашето момче от кабината! - Астарта е изоставена.
  - Момче?
  - Не точно! По стандартите на своята раса той е още дете, но вече е на повече от двадесет хиляди години!
  Чик-чирик, като разбра, че говорят за него, долетя до групата. Неговите крака-плавници се движеха във въздуха.
  - Може би искаш да ти покажа няколко трика?
  Астарта отговори:
  - Няма нужда! Гладни сме! Не ядеш протеин!
  - Поглъщам радиоактивни изотопи. Това също е доста добро! Имаме различни молекулни структури! - изписука Чик-чирик.
  - Знам! Но когато ти погали клитора ми, гъделичкайки ме със субрадиоактивен език, бях възбуден много повече, отколкото от мъжки елф. Между другото и на вас хареса ли? - Астарта измърка нежно.
  -Имаш сладко тяло! Или не, като топъл, но квазарично вкусен сладолед.
  Момичето направи знак и елфите излетяха. Те се носеха във въздуха, тъй като стаята беше просторна.
  Залата, в която се празнуваше трапезата, беше по-луксозна от султанския дворец. Всичко в него блестеше като светкавица, статуи и скулптури от изкуствени, но това ги правеше още по-ярки, скъпоценни камъни. Ослепителните мозаечни картини се движеха и изглеждаха като реалисти, а цветята бяха невероятни! Владимир, разбира се, видя много различни цветове в много светове, но елфите, през милионите години на тяхната цивилизация, доведоха генното инженерство до съвършенство!
  Елфарая отбеляза:
  - Каква приказна красота! Все едно съм в рая!
  Владимир, без да крие презрението си, отговори:
  "Няма да отнеме много време такъв лукс да те накара да надебелееш и да забравиш как да се биеш!" Скромността на дома символизира себеотрицание, а чистотата символизира воля!
  Нямаше маса в общоприетия смисъл на думата! И защо трябва? Но пищен килим, сякаш покрит със скъпоценен мъх, се разстила сам, като в приказка. Момичетата ахнаха от възторг. Повечето момичета бяха почти голи и ужасно секси. Голите тела са покрити с красиви, цветни рисунки, бойни сцени, еротични и религиозни сцени. Доколкото знаеше Владимир: религията на елфите от самото си начало одобряваше честите смени на сексуални партньори и груповия секс. В същото време елфите правеха любов точно в храмовете. В същото време расата е доста мила, често идва на помощ на други видове. Елфите са щедри хора, които не отказват на просяк. И ако имате сексуални проблеми и искате секс, трябва да попитате елфа, тогава той с радост ще ви утеши, дори ако далеч не сте красив.
  Кризлито също изглеждаше добре, тялото му беше покрито с мускулни плочи, изрисувано с богато украсени изображения на флора и фауна, а женските просто се вкопчваха в него.
  - ДОБРЕ! Само не всички наведнъж! Ще ме разкъсаш! - помоли младият елф.
  - Всичко ще бъде страхотно! Супер! Супер! - изпищяха красавиците. Те опипваха и драскаха Кризли и масажираха тялото му.
  Астарта заповяда:
  - Да започваме празника!
  Рев на възторг в отговор:
  - Със сигурност! Да живее лакомията! - изпищяха бляскавите момичета.
  Те също се опитаха да докоснат Владимир, да го погалят и дори да почувстват голямото му човешко достойнство. Младият мъж почувства силно вълнение, прилив на енергия, но в същото време известно смущение, естествено за младостта. Колективният секс между хората е законен и дори напротив, не е прието да се избягва, веднага започва да се интересува военният психолог. Но все пак хората в техния колективен групов секс: те правят всичко по-красиво, по-специално обменят енергия, субноосфера, биоплазма, а не просто се чифтосват. За руските воини сексът е сложни танци, със супер фойерверки, носещи информация и сила, разряди. Тук има съществена разлика - елфите обичат да се чукат по старомодния начин. Точно това обърква руския вицеофицер!
  Междувременно започна да свири необичайно изразителна музика и светнаха много разноцветни прожектори. Това напомняше за коронясването на монарх: от двадесет и първи век. Различни цветя и декоративни зеленчуци падаха отгоре - въпреки че бяха холограми и изчезнаха, когато стигнаха до диамантения под. Тогава таванът се разтвори и вътре започнаха да летят странни животни.
  Имаше маймуни от ананас, микс от слон и банан, хибрид от костенурка и киви, кактусов хипопотам, лисица с диамантени черупки, микс от гъска и диня и много други. По принцип това беше създаването на биоинженерство, изкуственото конструиране на различни гени. Всички тези синкретични животни издаваха звуци, напомнящи детски смях. Въпреки това, след слушане, беше възможно да се определи, че всяко животно пее своя собствена уникална песен. Владимир провеси уши, чувствайки спокойствие и в същото време ужасен глад.
  Астарта го попита:
  - Е, как? Съгласни ли сте, за първи път виждате това?!
  - Не точно! Нещо подобно вече се е случвало във виртуални упражнения, само че ние просто убихме такива красиви мъже! - излая Вларад.
  - Убит?
  - Или унищожени! Което по същество е едно и също! Не мисля обаче, че една виртуална битка може да се сравни с истинско убийство. - Заместник-офицерът се опита да се измъкне от алчните ръце на жените и страстните целувки, ухаещите момичешки уста.
  Астарте отбеляза:
  - И усещанията са много сходни! Съгласете се, ние се научихме да възпроизвеждаме тренировъчния процес, не по-лош от руснаците!
  - Правилно е! Болката е много реална! Така че ние ще застреляме тези малки животни, въпреки че ни е жал за тях. - Вларад пусна лилава искра от показалеца си.
  - Не, глупако, ще ги изядем! - извика капитанът на елфите.
  Много момичета и извънземните, които се присъединиха към тях, се втурнаха към произведенията на изкуството. Сякаш уплашени започнаха да бягат. Всичко изглеждаше доста смешно. Почти голи момичета преследват различни същества, които приличат на произведения на брилянтни абстрактни художници, и бързо бягат. Това може би е още по-интересно. Самата Елфарая се втурна след тях. Те бяха почти напълно голи, само по прозрачни бикини. Момичето изглеждаше по-месесто и по-мускулесто от женските елфи. Гърдите й бяха по-големи, а бедрата й по-извити. Изтъкана от стоманена тел, но много изящна, подбедрицата и стъпалата създават впечатление за измамна нежност. Владимир се втурна след нея. Той го настигна, хвана го за розовата пета, момичето се отскубна и нападна сместа от краставица и носорог. Той се опита да се измъкне, но Елфарая откъсна голямо парче от плътта и го хвърли в устата си:
  - Толкова вкусно! Защо не искаш да ухапеш Вларад така?
  - И какво? Дори имам голямо удоволствие. - Младият мъж увеличи скоростта и се натъкна на смесица от лисица и роза. Това красиво чудовище миришеше на парфюм. - Владимир отчупи парче от листенцето и го хвърли в устата си. Еха! Беше печен сладолед с много контрастен вкус на шоколад. Необичайно, но в същото време очарователно!
  - О! Това надхвърля всички очаквания! - каза момчето. - Всъщност такъв празник за цял свят!
  Елфарая предложи:
  - Да продължим лова!
  Преследването на такива животни е истинско удоволствие. Когато настигнеш и преследваш такова същество, с неистова страст. Владимир опита сливовия бик, дълго преследва ананасовата маймуна и преследва лайковия алигатор. Всичко изглеждаше доста прилично, животните губеха парчета и ревеха, но за Владимир беше очевидно, че това не е естествено животно, а животните просто са създадени от хранителна биомаса с ограничен интелект.
  Елфарая също разбра това; няколко пъти по време на полета момичетата се сблъскаха и се галеха по гърдите. Накрая Владимир улови смесица от хризантема и кобра, бързо поглъщайки опашката на тази змия. Страхотно също.
  Астарта скочи до младежа и прокара пръсти по мускулестите му рамене:
  - Е, как? Виждам, че ви харесва нашето празнично шоу!
  - Да, елфите знаят как да се забавляват! "Младежът просто сияеше.
  - И вие, като сте сред хората, като че ли успяхте да се очовечите? - Капитанът на елфите погали голите мощни рамене на воина с възхитителни очертания.
  - Малко! Знаеш ли, ако легнеш до отворена бутилка парфюм...
  - Знам, скъпи, но не можеш да ни изпееш някоя човешка песен за разнообразие! - прекъсна я примадоната.
  Владимир премигна няколко пъти:
  - По принцип мога! Но повярвайте ми: дори не е лесно!
  - Не се срамувай! Имаш много писклив глас. Е, точно като сирена, така че давай и пей цветето! - Астарта пусна каскада от седемцветни искри зад устата си.
  - Какво точно искаш? - Вларад се обърка.
  Астарта отчупи парче от ягодовия жираф, изяде малко от него и хвърли малко на Владимир.
  - Е, Влараде, нещо, което пеят на приятелката си, като се признават за любов! Отдавна си мечтая да чуя това. Иначе само от патриотични песни ми писна!
  - Е, можете да слушате!
  - Нека пусна звука!
  Астарта щракна с пръсти, ноктите й искряха:
  - Инициирайте!
  Владимир отначало плахо (гласът му стана болезнено висок), после започна да пее все по-смело:
  Искам красота с теб, искам да живея в щастие,
  Да ти даде Господ мъничко късмет!
  И да се разхождам с любимата си вечер,
  Просто не се притеснявайте!
  
  Под краката ти има репей,
  Откъснах цвете уханно, жълто и червено!
  И посветени стихове на любимата си,
  Нека всеки миг с мечта бъде прекрасен!
  
  В небето има облаци, капка на дланта,
  Целунах те - потопих се в топлина!
  Не можем да понесем този огън от страст,
  Научих се да понасям страдания и мъки!
  
  Около пустинята - тишината гори,
  Пробива храма и издухва покрива от пантите му!
  Но гълъбице моя, ти летиш към вечността,
  И чувам шума на крилете на вятъра!
  
  Да, знам, че е вярно - не може да се върне,
  Това, което е в Едем, беше с нас преди!
  Притиснах голите ти гърди към лицето си,
  Имам нужда от воля и голяма сила!
  
  Скалата над нас е мрачна и негостоприемна,
  И вятър духа, зла вълна бие!
  Вихрушките правят обиколки в небето,
  И ято чайки - буйна орда!
  
  И погледът ти се промени и стана весел,
  Стиснахме ръце - триумф на властта!
  Не, няма да разбия тъгата, ще бъда честен,
  Имаме късмета да живеем в страхотна страна!
  
  Целувам те по устата - радваш се да се възхищаваш,
  И каквото и да става, разговорът е безпредметен!
  Нека злоукрасителите си разделят плячката,
  Те ще получат тежка присъда!
  
  И скучното лошо време отстъпва,
  Лъч дим рисува хоризонта!
  И се озовахме в изгаряща сила,
  Не мога да изразя по-точно мисълта!
  Астарта се прозя демонстративно с изкусителната си уста:
  - Човешките песни са твърде скучни. Това е основният им недостатък. Ние, елфите, сме толкова смешни!
  - Като клоуни в цирк! - Владимир се умори от това. - Хайде вместо това да танцуваме гопак.
  - Не е смешно! Грях е да се усмихваш на това! - Капитанът-елф премигна, на тила й се появиха три очи и без да обръща глава, тя се огледа. - Изглежда вече сме пълни.
  Елфарая веднага възрази:
  - Не трябва да прекъсвате такова лепкаво хранене. Това е просто чудо в пера! Фотонът е малък, но без него няма да изненадате квазара!
  Поглъщането на животни продължи, Владимир и Елфарая заедно преследваха смес от бик и шоколадов блат. Риташе назад и се опитваше да закачи наглите преследвачи с рогата си. Момчето и момичето се движеха в различни посоки, а след това като двама щурмоваци: те покриха трупа наведнъж. Така тя отново се плиска, но е оседлана и разкъсана.
  - И къде искаш да отидеш от мен, мила моя! - каза воинът, кискайки се.
  - Сигурно иска да оре поле, осеяно с бонбони? - подсказа Владимир, лудувайки.- И какви хубави торти получавате!
  Момчето и момичето изядоха целия бик, просто невероятно; че коремите им не се пръснаха. Дори и звярът да не е в естествен ръст, той пак е впечатляващ. След като приключи с него, младата двойка продължи лова. Други момичета се опитваха да докосват Владимир все по-често. Младият мъж се наслаждаваше на докосванията на момичетата, той все повече се вълнуваше, хващаше голите им крака. Женските елфи изпищяха, крещяха от радост и се опитаха да седнат на врата му. Те миришеха толкова силно на ароматите на хиляди от най-екзотичните парфюми. Един от тях ударил мъжа няколко пъти с глава в корема. Всичко това побесня Владимир, той се втурна към момичето и я захапа в гърдите. Колко приятно е да усетиш женско зърно в устата си, ти си като дете (обаче Владимир никога не е бил кърмен), че плътта на момичето е по-ценна от рубин, облизваш я с език и има невероятна, наслада -даване на разряди. Такъв прекрасен вкус. Момичето го гъделичка обратно, меки, но силни движения. След което те неочаквано се откъснаха, Владимир залови смесица от колос и котка.
  - По принцип всички казват, че котешкото месо е вкусно. Така че ще опитаме. - каза младият мъж, мъркайки от удоволствие.
  Елфарая отговори:
  - Ами ако опитате плъх! Няма да е готино, но супер яко!
  - Но вижте: виждате смесица от плъх и ябълка. Да я хванем! Да го глътнем заедно с костите.
  Владимир кимна и се втурна след плъха. Той го хвана за опашката, животното започна да пищи сърцераздирателно, ритайки лапи.
  - Е, къде отиваш, глупако! Нищо няма да ти направя, само ще го изям! - каза закачливо Владимир.
  - Не сядайте на пъна, не яжте пая! - изкряка плъхът.
  Елфарая я сграбчи по-здраво:
  - Ами не, скъпа, ще се отнесат с теб много по-сурово, отколкото заслужаваш. Ще ви одерем кожата.
  Плъхът пееше:
  - Момиче, яж пространство, глупаво, с хрускане и кеф, ще те изям!
  Elfaraya подкрепи песента:
  - Ще се пръснеш като поничка, с атомен светкавица - пердах без проблеми!
  Владимир и момичето се затвориха около мишката и започнаха да я късат със зъби. Еластичните челюсти на земляните непрекъснато се увеличаваха по размер, улавяйки големи парчета. Други елфи, наблюдавайки това, също започнаха да възпроизвеждат устата на крокодили. Всичко изглеждаше изключително гротескно и шокираше въображението с изключителния си апломб.
  Елфарая изпя:
  - Сигурно в следващия живот, когато стана тигър, ще изям лъв.
  Владимир посочи с пръст:
  - А ето го и лъвът, видиш ли, смесен е с една голяма малина!
  Момичето запя с още по-милозвучен глас:
  - Между звездите цъфтят малини, по клоните набъбва плод квазар! Парсек роди звездни кораби и нанесе удар на Вселената!
  На младежа и момичето вече им прилошаваше от разните меса, сметани и сосове, направо се побъркваха.
  - Ще избухне! О, ще взривим вселената! И на малки кварки, ще ги разделим със стрели! Ще разкъсаме и ще убием сто секстилиона различни живи същества!
  Chrizzly се включи:
  - Забравете достойнството си!
  - Забийте го на стълба! - Елфарая скочи до Кризли и хвана носа на елфа с босите си крака. - Е, как ти харесва?
  - Миришеш толкова хубаво! Като в старинната песен: Ох, какви крака, могат да те подрежат под слабините!
  Не се страхувай, скъпа, ще си имаме хиперфук!
  Забавлението сякаш ще продължи вечно. Но дори елфите се насищат и постепенно шумът утихна. Плодовете на животните, оцелели след празника, излетяха обратно в пукнатината на тавана. Владимир каза философски:
  - Животинският свят е разделен на храна и ядещи, човешкият свят се различава само по размера на стомасите им и наличието на препечен хляб!
  Елфарая само показа зъбите си в отговор. Те сякаш станаха много по-дълги и по-остри.
  Астарта, изключително доволна, попита:
  - Как ви хареса, другари?
  Елфарая, излъчвайки усмивка на хипопотам, отговори:
  - Точното количество забавление! Това е като в комикс, храната се поглъща добре и в същото време пее смешно.
  Астарта се усмихна:
  - А сега ние, елфите, искаме да правим любов. Хей Вларад, искаш ли да ме обичаш?
  Младият воин, сияещ, отговори:
  - Със сигурност! Дори повече!
  Капитанът на елфите, извивайки се от вълнение, изгука:
  - Тогава лети при мен, скъпа моя! Ще сме трима наведнъж, това трябва да ви впечатли!
  Владимир се пошегува:
  - Според мен най-добре е една жена да бъде с трима мъже наведнъж. Или още по-добре, направете осмица.
  Астарта въздъхна:
  - Имаме малко мъже, но подобен проблем може да се реши с помощта на роботи. Така че, скъпа, не се разстройвай. По време на полета правихте ли секс?
  - Учех! - Вларад не искаше да изглежда като новак.
  - Тогава да започваме!
  Момичето се нахвърли върху Владимир и телата им се преплетоха на кълбо. В същото време в залата влетяха специални течни метални киборги. Самите момичета ги нападнаха или извънземните. Шумът и глъчката бяха невъобразими, но тогава музиката започна да свири и телата на елфите бяха боядисани в различни цветове. Движенията станаха подредени и не станаха толкова диви. Всички се забавляваха добре, а Владимир беше просто във възторг, носейки се на крилете на любовта в безкраен океан от блаженство.
  Въпреки това, докато елфите се забавляваха, техният бляскав звезден кораб влезе в пиратския сектор. Компютърът събуди пиратския наблюдател с тънко изскърцване.
  - В сектор 63-94-18 е открита една цел. Тя се движи към Козята порта.
  - Трябва да докладваме на капитана. "Човекът, който приличаше на смесица от котка и костенурка, включи холограмата с треперещи ръце.
  . ГЛАВА Љ 23.
  
  Изглеждаше като просто ястие, сурова риба и стриди, но за човек, който не е ял всичките четиринадесет цикъла на хлапе войник и подложен на брутални тренировки, това беше нещо! Месото от стриди е леко осолено, с вкус на йод. Не се нуждае от подправки. Момичето енергично дъвче и поглъща месото. Стомахът става по-топъл, появява се приятно пълнене. Мирабел искаше да се движи, храната добави енергия, въпреки че понякога това, напротив, води до тегло. Момичето направи шпагата, разкрачвайки крака, а въображението й си представи двама красавци, които масажират глезените и стъпалата й. О, би било толкова хубаво да усетите допира на горещи, силни тела. Тя има пълнолетно, абсолютно здраво тяло, както трябва, без ни най-малък недостатък, а той иска любов! Чудя се обаче кой е на кораба? Тъй като това е друга вселена, може да има чудовища. Истински ужасяващи чудовища, способни да погълнат сладко момиче. Без да оставят дори семки, с воняща уста.
  Като цяло какво е да живееш заобиколен от чудовища? Или да оцелееш? Перспективата да сложиш край на живота си в друга вселена, без надежда за ново раждане, не е привлекателна! Момичето започна внимателно да се приближава до кораба, криейки се зад дърветата. Чудя се кой е? Прости търговци, военни кораби или пирати.
  Зрението на момичето беше много остро, макар и доста човешко. Тя забеляза няколко моряци. Едно от тях беше раирано същество с глава на хищна котка. Това веднага накара Мирабела да потрепери. Ако еволюцията пое по различен път, тогава за приматите е много по-трудно да установят контакт с котешки хищници, отколкото със своите роднини. От друга страна, едно момиче може да очаква да мине за богиня, но... Това е някак наивно, още повече, че най-вероятно ще бъде възприето като някакво смешно животно.
  Бригантината се залюля. Ето и останалите моряци. Е, облечени са много живописно, много са полуголи, мускулести. Млади и не много млади, но изглеждат като хора. Просто изглеждат страшни. На главите им има смешни превръзки, муцуните им са свирепи, много от тях са набръчкани и космати. Сред тях отново проблясват тигри и някакви бръмбари. Или по-скоро същества, като скорпиони. Е, това е нещо, което очевидно е международно. Само костюмите предизвикват неприятна асоциация. Е да! Това са типични пирати. Така ги показват в ретро филмите. О-о-о-о! Намерете се на пустинен остров, заобиколен от море и пирати. Ако Мирабела беше в предишното си тяло, тя щеше да се втурне към тези фрибутъри без колебание. Защо да ги прекъсвам? Но след като сте станали обикновен човек, да се биете с поне сто здрави мъже? Не, тя не е луда. И изобщо какво трябва да прави една гола жена в присъствието на мъже? Срещата с пирати не предвещава нищо добро. Първо групово изнасилване, после смърт. Вярно, възможен е вариант: продажба на харем. Последното не е толкова лошо. Но тук има още няколко нюанса. Първо, ако има хареми на този свят, може би те имат протестантски морал и тя може да свърши като робиня в плантация или каменоломни? Това е първото! Второ, когато около красива жена има толкова много гладни мъже, е трудно да се избегне насилието. Като цяло приятно ли е или не? В някои любовни романи жените страдаха от това, но в други, напротив, радваха се! Сигурно много зависи от тялото, но нейното тяло е еластично...
  Мирабела видя, че няколко лодки, или по-точно три, се отделиха от бригантината. Това ставаше много по-интересно. Може би да гледате пиратите? Това също е силен ход, като да го удариш в челото със звезден кораб. Момиче от висшето общество, трудно е да избегнеш самотата и те наричат с бащиното ти име, ако искаш да чукаш някого!
  Мирабела се удари с юмрук по бузата: какви мръсни и вулгарни мисли! Не, това определено не е възможно.
  Лодките се приближаваха все повече и повече. Тук те плавно акостираха към оранжевата пясъчна ивица. Мирабела преброи тридесет и шест души. Три бяха животни, две приличаха на бронирани изправени ходещи костенурки, а останалите, макар и доста свирепи на вид, бяха хора. Момичето не беше особено изненадано от това. В повечето случаи еволюцията на други планети клонеше към човекоподобие. Същите елфи, най-често срещаната раса в тяхната вселена, са неразличими от хората, особено ако ушите им са покрити. Кой знае, може би тези пирати са елфи? Също така не е лошо, хората и елфите могат да се кръстосват и да създават плодовито потомство.
  Бандитите започнаха да се разтоварват от лодките, имаха празни варели, което потвърди желанието им да попълнят запасите от прясна вода. Няколко от тези контейнери се търкаляха по земята и се въртяха. Пиратите изскочиха от лодките и започнаха да ги влачат към дъното на брега. Тогава Мирабела видя, че трима пирати са оковани. Те бяха безцеремонно избутани от лодките и завлечени в дълбините на гората.
  Момичето подсвирна:
  - Има нещо в това! А именно култът към грубата сила. По принцип пиратите може да са заловили благородни пленници и да искат да получат откуп за тях.
  Момичето внимателно следеше движенията. Пиратите имаха тромави мускети, датиращи от около шестнадесети век, но основните им оръжия бяха саби, куки, брадви и широки мечове. Наличие на мускети; Това ме накара да смуча неприятно в дъното на стомаха си. Новата й плът е уязвима и ако парче олово попадне в главата й, ще бъде много лошо. И нейната личност ще изчезне в нечия друга вселена. Истината може да е в бъдещето, нейната империя ще завладее тази вселена. Тогава тя ще възкръсне! Но в този случай: тя ще бъде изпратена в подземния свят като престъпление, което не е изкупило себе си. Нека е виртуално. Освен това тя беше видяла само малка част от мъченията. В бъдеще изтезанията могат да станат още по-брутални и изтънчени. В края на краищата, ако можете да измъчвате в седем форми наведнъж, тогава кой може да гарантира, че не можете да измъчвате в милион или дори милиард! Човешкият ум е много изобретателен в изтезанията и много често извлича удоволствие от самия процес. Мъжете обичат да измъчват жените, жените обичат да измъчват. Това вече се е превърнало във фетиш за поколенията. Момичето се движеше безшумно, почти на четири крака, след което внезапно си спомни процеса на учене да скача върху лози. Квазар! Тя може да се плъзга и да се движи като кралицата на джунглата, тук има много лозя!
  И тук идват маймуните. Сладки зверчета в зелено или лилаво. Те се плъзгат по клоните, подобни на тези на земята, само че имат много опашки, три или четири! Момичето се усмихва весело и дори им прави нос. Маймуните имитират, повтарят нейното движение. Забавни създания.
  Момичето откъсва портокалов банан с боси крака и успява да го обели, без да използва ръцете си. Маймуните квичат от възторг. Мирабел се забавлява и хвърля люспи по тях. Маймуните хвърлят ядки в отговор. Има смях - на всички им е много празнично!
  Но затворниците изглежда не се забавляват. Те бяха отведени на малък хълм и оковани за дърветата. Шестима пирати останаха до него, единият с лице на звяр. Двамата му помощници започнаха да палят огън. Друг много плътен, макар и нисък, пират донесе кутия с инструменти.
  Мирабела прошепна:
  - Това явно са някакви устройства!
  Момичето се рееше на върха и вече можеше внимателно да разгледа затворниците.
  Един от тях беше старец, с голяма плешива глава и рядка сива брада. Очите обаче изглеждаха млади и живи. Лице, почти черно от тен с много малки бръчки. Мирабела беше виждала стари хора и преди, само по филмите. Разбира се, старостта не прави никого красива и момичето изпита известен шок и тръпка. Някога хората наистина ли са били такива? Ужасно е, не можеш да тероризираш хората така - жестока природа. Мирабела си помисли, ако остане в тази вселена, ще остарее ли? Това въпросът на въпросите ли е? Разбира се, не исках да изглеждам като сбръчкана, прегърбена старица. Това може би не й е по силите, подобна перспектива може да ви подлуди! Проклетата старост оскверни ли такива черти!
  Вторият затворник, напротив, беше много млад! Всъщност тийнейджър: на около четиринадесет или петнадесет години. Дълга руса коса, шоколад, мускулест гол торс, слаб корем. Той приличаше на млад Аполон и когато го погледна, сърцето на Мирабела започна да бие по-бързо. Вярно, момчето е по-ниско от нея и още не е узряло, прилича на войник последна година. Трябва да се има предвид, че повечето пирати в никакъв случай не са красиви, въпреки че са доста здрави. Чудя се кой е? Може би момче от кабината! Обикновено в пиратските романи момчетата от кабината играят важна роля. Така е, например, в Сабатини: нямаше място за тийнейджър герой. Явно не е било много модерно в онези дни!
  Третият участник беше зелен, с лице на жаба. Вместо крака той имаше плавници и ръце с нокти. Да, типична жаба от детските анимационни филмчета, малка на ръст, може би дори по-дребна от хижар. Странно, той може да е благороден човек. Някакъв крал на жабите. Хм да! Събрани са интересни кадри.
  Главният пират с лице на тигър извади нещо като чук и изръмжа:
  - Сега изпържи петите на момчето от кабината!
  Момчето неочаквано смело отговори:
  - Не съм каютен момче, а капитан!
  Якият пират каза с дълбок глас:
  - Сред нас, воините на късмета, има обичай, който отборът избере, да е капитан! Не разбра това, Арцефал!
  Момчето не се отказало, опитвайки се да счупи прътите, които го вързали. Тялото се изви от напрежение:
  - Когато баща ми умираше, вие всички се заклехте да ме признаете за капитан!
  Пиратът с глава на тигър злорадо отвърна:
  - Просто трябва да си момче в кабината. Мокро зад ушите! Ти си тийнейджър, осмеляваш се да се наложиш като капитан!
  Младият капитан: изкриви презрителна усмивка:
  - Аз се боря не по-зле! Защо, когато предложих честен дуел на Кръвопиеца, той страхливо отказа!
  Морският разбойник отсече със сабята си свежа клонка със сини листа:
  - Бой с меч или стрелба с мускети е твърде сляпо! Всяка възможност може да ви събори, но иначе сте притиснати и напълно ни обидени. Ние те убихме преди много време, но засега трябва да знаем; където баща ти е скрил съкровищата на Грос-Кардинал. Това само те поддържа жив засега. Ако ни кажеш, ще оставим теб и приятелите ти на този остров. Тук има много храна и ще живееш дълго време, а ако не, значи си достатъчно възрастен, за да си представиш всички последствия.
  Старецът изграчи:
  - Не му казвай! В този случай веднага ще бъдем убити!
  Тигровият пират оголи зъби:
  - Млъкни, Дот! Ако бях по-умен, щях да се присъединя към него. Вие и тази малка жаба сте единствените, които останаха верни на смукача и по този начин подписахте собствената си смъртна присъда.
  Дот отговори мрачно:
  - Стар съм и така или иначе не ми остава много. Нека умра, но никой няма да каже, че Дот е нарушил думата си поне веднъж в живота си!
  - Какви чувства! Само сълзите на вашия враг могат да добавят повече злато към портфейла ви!
  Пиратът направи заплашителен жест:
  - Не напразно женските сълзи се сравняват с перлите, те са ценни, защото могат да се разменят за пари! - каза момчето Арцефал, проявявайки неочаквана мъдрост. - значи грешите!
  Пиратският водач натопи лост в огъня:
  - Сега ще лееш сълзи! Или ми кажи къде е съкровището. Избирайки или радостния живот на дивак, или жестоката смърт.
  Арцефал се засмя:
  - Имам само един избор, между достойна смърт и недостойна! Няма причина кръвопийцата да ме остави жив. В крайна сметка, ако напусна острова, тогава, разбира се, ще му отмъстя, а той е страхливец. Смелостта винаги е благородна - страхливостта не щади никого!
  Тигърът излая:
  - Значи няма да те пощадя! Сега ще виете от болка! "Той грабна нагорещеното желязо от огъня.
  Едрият пират го спря с жест:
  - Още е рано да се използва огън! Първо обикновен пляскач.
  Звярът изръмжа недоволно:
  - Добре, да удължим удоволствието!
  След като извадиха предварително приготвени пръчки и ги намокриха с вода, пиратите започнаха да бият момчето.
  Арцефал се усмихна някак напрегнато, като искаше с целия си вид да покаже, че не изпитва болка, въпреки че силните и мускулести пирати мъчители си знаеха работата. Почти веднага разрязаха кожата и потече кръв. Човекът обаче, само прикривайки болката, каза със звънлив глас:
  - Но ти си доста слаб! И не можете да удряте правилно!
  Пиратът с главата на тигъра удари момчето в краката с камшика си, след което разряза бузата му през лицето:
  - Кажи ми къде е картата на съкровището!
  Младежът изплези език:
  - В твоята скапана козина!
  Якият пират заповяда:
  - Достатъчно! А сега да сипем сол в раните!
  Бял прах падна върху раирания му гръб. Очите на момчето се присвиха, в тях се виждаше болка, но устата му продължаваше да се усмихва. Когато най-накрая напоеният с кръв слой го покри.
  Тигровият пират попита:
  - Е, сега ще говориш!
  Момчето изкрещя:
  - Само ще се изсмея!
  - Виж, звяр!
  Тигровият пират извади нагорещена ютия, приближи се до момчето и го нанесе върху голата му, леко прашна пета. Момчето конвулсивно отвори уста, за да си поеме въздух, но после я затвори, разтягайки устните си с изключително усилие в усмивка.
  Якият пират, като грижовен учител, отбеляза:
  - Не натискайте силно горещата ютия върху петата. Ако кожата на краката е напълно изгоряла, болката е притъпена. Тук се нуждаете от нежни, сякаш галещи движения. И това не е самата пета, която е паднала, тя е твърде груба, меката страна на крака. Точно като нежно момиче.
  Тигровият пират лекуваше десния крак на момчето. Опита се да го изгори равномерно. Дадоха му нажежени щипки, които увиха малките пръсти на момчето. Малко ги огънахме и обърнахме. Арцефал, въпреки страданието, потта се стичаше по лицето му, беше напрегнат, дори не стенеше, въпреки че тигровият пират знаеше работата си, търсейки чувствителни места.
  Във въздуха се носеше миризма на изгоряло, миризмата беше деликатна, приятно гъделичкаща ноздрите. Мирабела беше като омагьосана, обикновено миризмата на изгоряло е неприятна, но сега е просто вкусна, гали чувствителния нос на момичето, а не като тези потни мъжки тела на пирати.
  След десния крак мъчителят започнал да прави магии на левия. Самият процес на изтезание беше приятен и вълнуващ за него, но фактът, че жертвата дори не изкрещя, беше досаден.
  Едрият пират видял, че момчето изпитва силна болка и едва издържал, и предложил:
  - Добре, кажи ми къде е картата на съкровището. Тогава няма да измъчваме. Дори смъртта да е лесна. Чик-чик и си в рая. И така ще те мъчим дълго време.
  Момчето отговори рязко, в очите му се четеше решителност:
  - Кол в устата, не съкровище!
  Гласът на пирата, въпреки обидата, стана още по-мек. Той приличаше на любящ баща, който се опитва да принуди любимото си дете да пие горчиво лекарство:
  - Глупаво е да се съпротивляваш! Тепърва ще разберем тайната, но вие само ще страдате! Не се притеснявайте, ще имаме различни начини да ви осакатим. Дори и да си упорит, няма да те убием, но ще те осакатим, като те оставим на острова.
  Момчето само изплези език:
  - Ето къде си!
  Мирабела прошепна:
  - Рицар! Просто Отело! Не, Жана д'Арк!
  - Тогава ще ти е още по-зле! кученце! - Тонът на гласа на флибустия от друга вселена стана много по-рязък.
  Pirate Tiger свърши с левия си крак, сега цялото му стъпало е покрито с големи мехури, което е много болезнено. Вярно, мехурите ще изчезнат след няколко дни, но е толкова болезнено.
  Якият пират отбеляза:
  - Каква добра работа!
  Тигровият пират взе нажежените клещи и взе реброто на момчето, започна да го върти, опитвайки се да го счупи!
  Могъщият му помощник го спря:
  - Ще го направим за него малко по-късно! Изтезанията трябва да бъдат по-разнообразни. По-специално третирахме долната част на тялото, а сега защо да не третираме и горната част, за симетрия.
  Помощник-мъчителят каза с дълбок глас:
  - Между другото, имаме подобно устройство! "Той извади верига с остри стоманени звезди. - Да го увием около главата...
  - Дай ми! - извика тигровият пират.
  Едрият корсар възрази:
  - По-добре мен! Това е главата, а не краката! Ако го стиснете малко, черепът ще се спука и при такива наранявания той бързо ще умре. За нас е важно не да убиваме, а да разберем тайната!
  Тигърът изрева разочарован:
  - По дяволите тези съкровища. Да ограбим нашите! Какво чудо е това необработено злато!
  Водачът на флибустиите поклати глава.
  - Там няма само злато! Казват, че има талисман на безсмъртието!
  Тигровият пират се засмя.
  - Талисман на безсмъртието, защо умря тогава?
  - Той все още не се нуждае от специално камъче, има шест от тях в талисмана, седмият липсва! Бихте ли искали да станете безсмъртни?
  - Със сигурност! Леле, как ми се иска да бях оздравял! Щях да имам цял харем! Няма цели три харема! Всичко това би било толкова щедро!
  Главният пират заби сабята си в земята:
  - Е, нищо, няма защо да бързате! Основното е, че момчето не полудява. Ако го измъчвате по различни начини и дълго време и му дадете почивка от мъченията, тогава той ще излее своите извори на откровение.
  Арцефал промърмори:
  - Никога няма да ти призная! И не се надявайте! По-добре е такива негодници да бъдат безсмъртни...
  - Къде отиваш?
  Те увиха верига със зъбни колела около главата на момчето, закрепиха я и започнаха да я усукват. Набитият пират се усмихна лукаво. Железните шипове се забиха болезнено в черепа, разкъсвайки кожата. В същото време мъчителят се опитал да удари нервните окончания и да притисне артериите.
  Арцефал дишаше тежко, пот, примесена с кръв, капеше от челото му, очите му блестяха. Пиратът или стисна главата си с веригата по-здраво, или, напротив, отслаби натиска. Движението ставаше все по- ритмично. Помощниците на палача сварили желязна халба и започнали да поливат окървавената глава с димна вода. Арцефал се опита да се измъкне, но врящата вода обгори нежните му бузи без брада.
  - Е, къде е картата! Знаем, че баща ти го е нарисувал! Така че говорете! Нека ви освободим!
  Момчето се изплю в лицето на мъчителя. Той отскочи назад и изруга с триетажна нецензурност, пръскайки слюнка:
  - Ще те счупя, кученце! Ще виете!
  Младият мъж изкрещя с прекъснат глас:
  - Няма да! Ти си този, който ще хленчиш и молиш за милост, когато те обесят на бесилото или те набият на кол!
  Якият пират удари шамар на момчето и изведнъж се успокои:
  - Не очаквай да ме ядосаш толкова много, че бързо да те довърша. Виждала съм как умишлено се дразнят такива смели мъже, надявайки се, че ще преминат към ново мъчение и тялото няма да издържи. Грешат да мислят така! Разбира се, ще има мъчения, строго по график, а ти ще ми отговаряш като магаре на изповед!
  - Няма да го получиш! - сопна се момчето.
  Tiger Pirate предложи:
  - Да му счупим пръстите, на нашите ръце!
  - Рано е! Още е рано, още не съм изстискал главата.
  Пиратът натисна по-силно веригата на главата му и момчето внезапно отпусна, изгубвайки съзнание.
  - Глупости! Малко прекалих! Е, оставете го да си почине и ние ще се справим с тези орли.
  Малката жаба изкрещя:
  - Да, нищо не знам!
  Тигровият пират ли изрева със страшен глас?
  - Кажи ми каквото знаеш, или ще ти изпечем перките!
  - Ще ти кажа всичко! - изкряка жабата.
  - Ами кажи къде е картата!
  Двукраката жаба потрепна:
  - Не знам!
  - Дай ми машата! - Пиратите изглеждаха дори щастливи от новата жертва.
  Малката жаба изкряка:
  - Е, откъде да знам!
  - Как да кажа, този издънка ти е приятел!
  - Или по-скоро аз съм му слуга!
  - Вие също служихте на капитана, което означава, че можете да чуете някои неща, например фрагменти от фрази, някои намеци! така ли е
  - Принципно вярно, но...
  Якият пират взе машата в ръцете си и нагорещеното желязо леко докосна мембраната на жабата. Чу се тънък писък:
  - О, моля те, недей! Ще ти кажа всичко!
  - Ще ти счупя крайника, ако говориш глупости!
  Малката жаба изкряка като мишка:
  - Знам нещо!
  - Какво точно?
  - Къде може да има карта?
  Старецът прошепна:
  - Не казвай!
  Малката жаба изкрещя:
  - Какво би било по-добре за нас, ако ни мъчат до смърт! Погледни блистера на плавниците ми.
  - Значи предпочиташ бързата смърт? - въздъхна старецът.
  - Ами така мисля! Кой друг пират може като мен да диша под вода и да вади товар от дъното на океана. Като необходим морски вълк ще ме вземат в бандата! Хора като мен са необходими! - В гласа на жабата имаше гордост.
  Дот само поклати плешивата си глава:
  - Напразни мечти!
  Тигровият пират излая:
  - Ако Тили не лъже, тогава ние ще му пощадим живота и ще го приемем обратно в морското братство, както повелява обичаят! Службата му компенсира неправомерните действия.
  Тежкият пират потвърди:
  - Нека да е така! Да живее Тили, пак ще ни помага. Кажете ми къде е картата?
  - Това е вълче. - Жабчето посочи Арцефал. - Скри го в глинен съд и го хвърли зад борда. Спомних си само едно: това е мястото и мога да взема карта. В крайна сметка не ме е страх от дълбочината.
  Пълните и тигровите пирати се спогледаха:
  - Изглежда, че мисли сериозно! Или просто иска да отложи часа на смъртта си. Във всеки случай той ще бъде загрят!
  Tiger Pirate заяви:
  - Разбира се, че не ви вярваме, но ще ви дадем шанс! Толкова малък, че крастава жаба може да диша!
  Малката жаба промърмори:
  - Много си мил с мен!
  Тигърът изтрака със зъби ужасно:
  - Не прави физиономии! В случай на измама ще умрете последен, но при такива мухи тази смърт ще бъде избавление за вас!
  - Уви, всеки иска да се отърве от някого! - измърмори жабата.
  - Млъкни! Ти ще ни покажеш пътя! Сега ще те развържем.
  Те свалиха жабчето от веригата, след като завързаха въже около врата му. Започна да пее песен с леко накуцване!
  Който не е пират е слабак!
  Ноздрата му е крива смръчкула!
  Пиритният тигър изрева:
  - Да, когато ти затворят гърлото! Вече му писна от идиот! Или искаш да отидеш на двора, по-високо до лястовиците!
  - Кой ми обеща, че ще умра последен! - изкрещя Тили.
  - Разбира се, че съм аз!
  - Значи съм спокоен! Зеленият принц е воин! - Жабчето подскочи на място.
  - Млъкни! Стига да съм добре!
  Момичето седеше на разклонена палма, той нетърпеливо гледаше картината на мъчението. И тя го хареса. По някакъв начин снимките на изтезания предизвикват особен интерес, особено ако красиво момче е измъчвано. Сега Мирабела разбра, че трябва да се направи нещо. В крайна сметка пиратите могат да намерят съкровища и да убият ненужни свидетели. Четирима бандити все още стояха край дърветата. Не изглежда много, но подкрепления може да им се притекат на помощ. Дори е жалко, че момчето е толкова смело, никога не е извикало, което означава, че шумът ще привлече вниманието.
  Момичето мълчаливо слезе от палмата. Арцефал дойде на себе си и обърна бледото си окървавено лице. - каза пиратът-палач с отровна усмивка.
  - Вашият приятел Тили се раздели и сега знаем точно къде е съкровището! Значи си страдал напразно, глупако!
  - Лъжеш! - едва чуто прошепна Арцефал.
  - Къде отиде вашият приятел? Виждате, че го отведоха!
  Момчето се огледа, изплаши се! Той се раздвижи, а раменете му, измъчени от камшика, се разтресоха:
  - Все още няма да намерите картата!
  Пиратите се изкискаха отвратително:
  - И всъщност не е необходимо! Сега ние сами ще те измъчваме, глупако. Какво ще кажете за избодени очи?
  - Лоша шега! - отсече младежът.
  - И тръгваме!
  Мирабела взе два тежки камъка и ги бутна в ръцете си. Един от пиратите се разходи още малко и отпи от кана с вино. Момичето се усмихна злобно:
  - Нищо не изпразва джобовете така, както пълна чаша!
  Мирабела, както винаги, безшумно скочи до пирата и удари с пръст сънната артерия! Тя вдигна изпуснатата кана и постави бандита на мястото му. Бях изненадан, че тялото сякаш помни някои умения. След това наметна вонящ пиратски шал и миришещо на гадна пот яке (и как го носят в такава жега).
  С трептяща походка тя излезе при колегите си и изграчи:
  - Може би можем да пийнем! И тогава тях...
  Без да каже нито дума, момичето ритна една от пиратите в слабините, свали главата на друга с глинен съд, а третата удари кратко, но рязко с юмрук в слепоочието. Пиратите рухнаха, Мирабела оголи зъби:
  - Е, как ги издухах!
  Момчето вдигна поглед, момичето разкъса шала си и свали якето си, озовавайки се в нейната зашеметяваща голота.
  - Ти си богиня! - възкликна Арцефал.
  - Може би! Или дори по-готини от богини! - Мирабела кимна. - Аз съм момиче войн.
  Арцефал я поглъщаше с очи. Въпреки младостта си, смелият и рано съзрял син на пиратски капитан със сигурност не е бил девствен. Но основно те бяха корумпирани, почти безплатни курви. Хубави са, но никакво естетическо удоволствие. Освен това никога не беше виждал такава коса дори на снимки. Самото тяло е може би твърде мускулесто, но в същото време гъвкаво и подвижно. Всеки спортист ще завиди на такива изпъкнали мускули. Гърдите са пълни, високи, леко повдигнати нагоре с алени зърна, коремът е с плочки, вените се виждат, а краката са просто снопчета мускули. В същото време момичето е пълно с еротична сила, вълни от мускули минават по мощните й бедра. О, какво тяло! Момчето премигна и се отърси от манията колко неподходящи са мислите му за този момент.
  Междувременно Мирабела отвори оковите. Тя го направи с дълъг нокът. Програмата за обучение за бойни действия в примитивните светове беше, разбира се, от вторичен характер, но момичето си спомняше всички движения. Оковите се затварят и отварят по доста примитивен начин, така че са доста скъпи: никой не би искал да ги остави на мъртви затворници. След като се освободи, момчето направи няколко крачки, босите му крака бяха покрити с големи мехури, но меката трева смекчи болката и като цяло Арцефал не беше непознат за това. Строгият баща на момчето често го бичуваше и често биеше босите му пети с камшик, така че той беше свикнал да тича през болката.
  Мирабела попита:
  - Можеш сам да си вървиш!
  - Аз съм мъж! - гордо отвърна момчето. Вдигайки камата, той довърши двама зашеметени, но все още живи пирати. Младият боец направи това с напълно познат жест.
  - Изглежда ти си убил тези двамата! Но такава измет не трябва да замърсява планетата Виктория.
  Мирабела, изненадана от спокойствието на младия мъж, попита:
  -Убивахте ли вече хора?
  Младият флибуст промърмори презрително:
  - Със сигурност! Дори жените! Тези двама са осемнадесети и деветнадесети.
  Момичето се изчерви:
  "И изглежда, че това е първият път, когато убивам човек." Тя ме удари с юмрук в слепоочието колкото можеше и беше смърт, трябваше да го ударя малко по-слабо. Да и удари сънната артерия сигурно, по-добре да беше малко накриво.
  Арцефал отбеляза:
  - Да, може би щеше да е по-добре да ги измъчват, дори само заради чувството за отмъщение. Тези идиоти така или иначе няма да предоставят ценна информация.
  Мирабела възрази:
  - Изтезание само за отмъщение: не е много хубаво. Физическо въздействие: има или образователен, или образователен характер!
  Момчето изсумтя:
  - Значи аз ще ги отгледам!
  Дядо Дот каза с доста весел тон:
  - Не бъди глупав! Сега сме трима! Има двадесет и девет наши противници на острова и още сто на кораба! Това е, ако това момиче не е само...
  Мирабела направи гримаса:
  - Съвсем сам съм с теб! Сам!
  - Това е лошо! - почеса се по плешивата глава Точка. - Островът е доста голям, заобиколен от хълмове и джунгла. По принцип можете да седнете. Те никога няма да ни търсят завинаги.
  Арцефал гневно удари с юмрук дървото:
  - Не! Тази бригантина е моят законен кораб и няма да позволя такива измети като кръвопийци да го управляват. Никога няма да предам силата си на никого! Платихме висока цена за това.
  Мирабела отбеляза:
  - Ти си син на бившия капитан!
  Арцефал кимна:
  - Да! Но нашата власт не е наследствена. Просто познавайки и уважавайки баща ми и виждайки, че съм достоен боец, те се заклеха да ме изберат за капитан. Но се случи така, че тигровият пират Кръвопиец завзе властта. Бях зашеметен, окован и измъчван. Той е подла дясна ръка и подозирам, че е главният тартор!
  Мирабела предложи:
  - Нека убия Bloodsucker и ще станеш отново капитан!
  - Не! Трябва сам да го убия! Но има очевиден проблем с отбора. Сега ги е страх и от Кръвопиеца, и от мен.
  Точка отбеляза:
  - Имаме предимството на изненадата.
  - И какво от това! - Момчето разпери ръце, демонстрирайки две смокини.
  Старецът каза с вид на опитен воин:
  - Можем да убием Гнус, първия помощник и двама други тигрови пирати. Тогава останалите пирати, останали без водачи, ще се върнат под ваше командване. В края на краищата знаете, че те наистина не харесват жестокия, алчен Кръвопиец и само тигровите пирати, които са от същия клан като него, са лоялни към това същество.
  Мирабела се съгласи:
  - Да удряме, докато желязото е горещо! Защо светлината става червена - заради фотона, зад звездата-беглец!
  Момичето прегледа двете си помощнички. Старият Дот беше сух и кокалест, но стоеше прав и се движеше доста ловко. Явно не е от онези корсари, които злоупотребяват с виното и тютюна. А енергичният живот на чист въздух и с физически упражнения удължава младостта. За да разберете какво струва младият мъж, просто погледнете фигурата му. Дори покрит с кръв и разядени от сол, сини оцветени писуги, той е великолепен.
  Воинът заповяда:
  - Сега се измий, млади рицарю!
  Младият мъж измърмори недоволно:
  - Не съм жена, за да се къпя!
  Док възрази:
  - Не говорим за нежност!
  Въпреки това Арцефал се гмурна в потока, за да измие кръвта. Освен това раните, разядени от солта, пареха твърде много. Мирабела леко потърка гърба му, мускулите на момчето са силни по природа и са развити чрез физически упражнения, много еластични. Вратът е мощен, но изглежда красив. Момичето се облегна на гърба на момчето и потърка веднага подутите си зърна в него - колко добре! Арцефал явно също беше блажен, но с усилие на волята отхвърли ръцете й.
  - Не е време да се греем! Време е да действаме. На път са да вдигнат тревога!
  Взели мускетите, триото се отправи към четата. Там се чуха изстрели. Пиратите били на лов за дивеч. Изглежда, че са поставили подобие на местен носорог и два бика. Ловците бяха командвани от тигър пират със зелен шал на главата. Той уверено разряза носорога с остър кинжал, пиратите изпържиха парчета месо над огъня. Миризмата напомни на Мирабел за нейните неотдавнашни мъчения. Момичето искаше да стреля с мускет, но след това, като си спомни ниската точност на такова оръжие, го остави настрана. Плъзгайки се по клоните, красавицата пропълзя по-близо и хвърли със сила камата. По време на ученията те многократно са хвърляли различни предмети, включително хиперлазерни кинжали. Студената стомана, разбира се, също не е за първи път. Можете да видите как острието разряза въздуха, удряйки звяра в гърлото. Странно, но по някаква причина Мирабел изобщо не съжалява за тигъра. Може би защото твърде много прилича на животно или може би заради жестокостите, които пиратите току-що извършиха пред очите й.
  - Довиждане момчета!
  Пиратите тъкмо разглобяваха труповете и сега видяха, че водачът им е мъртъв. Какъв див писък предизвика това!
  Арцефал стреля с мускета. Момчето изглеждаше опитно и парче олово удари опърпания пират с отвратително лице, обезобразено от крив белег, право в гърдите.
  - Така те издигнаха в "пазач на тор"! - прошепна младият корсар.
  Вторият тигър-пират изскочи на поляната с вой, но Мирабела хвърли един от предметите за мъчения, които извади от кутията на палача, право в дясното око. Променяйки пластичния си глас на изключително нисък тембър (тя можеше да го направи), момичето извика:
  - Тези, които предадоха и нарушиха клетвата си, ще бъдат изправени пред наказанието на боговете!
  За да усили гласа си, момичето първо навива меден лист (използван за сложни мъчения) в нещо като мундщук. В допълнение, палмите, стърчащи с гигантски листа, също повишават акустиката, особено ако се обърнат леко за по-голям резонанс.
  - Треперете, нещастници!
  Някои от пиратите паднаха на колене. Арцефал се втурна към срещата и извика с пълно гърло:
  - Разпознавате ли ме като ваш капитан?
  Очите на пиратите се разшириха! Русата коса на момчето почервеняла след мъчение, а тялото му било покрито с белези. Един от тях замахна със сабята, но Дот го уцели с точен изстрел в корема (за щастие целта не беше далеч).
  - Или който ми оспорва правата, нека излезе да ми се бие със саби!
  Нямаше желаещи да му подложат главата. Морските разбойници наведоха глави в знак на подчинение. Момчето триумфира:
  - Елате при мен, братя мои! Скоро ще намерим съкровищата и ще ги разделим справедливо.
  Най-младият пират, всъщност на същата възраст като Арцефал, извика:
  - Слава на новия капитан!
  Други пирати се включиха:
  - Слава на новия капитан!
  - Това е същото!
  Мирабела, скочила от дървото и извивайки се като пантера, изсъска:
  - Кой от вас иска да се бие с мен?
  Най-високият пират се втурна към нея:
  - Да, разбира се!
  Мирабела скочи към него и удари дланта си в горната част на главата му, насочвайки удара така, че пиратът да припадне точно за минута. И то толкова много, че дори не можехте да чуете дишането!
  Момичето извика с гръмовен глас:
  - Вижте! Убих го, но ако искаш да живееш, послушай ме. Той ще бъде предаден, ще го съживя с една обикновена целувка!
  Мирабела, разклащайки пищните си бедра, обърна корсара и страстно го целуна по устните. И тогава се случи "чудо": морският разбойник отвори очи и мигновено оживя.
  Пиратите извикаха ентусиазирано:
  - Слава на теб, горска богиньо!
  - Афрогета! 0 Момчето капитан им каза.
  - Слава на теб, Афрогета! Да се свети името ти!
  Мирабела каза с достойнство:
  - Просто ме наричай Мирабел! Не е ли прекрасно името ми!
  Пиратите се съгласиха:
  - Наистина божествено!
  Мирабела изрече афоризъм:
  С празна глава не можеш да си напълниш портфейла!
  Със студено сърце не можеш да стоплиш огнището!
  Момичето се завъртя малко, след което направи тройно салто, което силно изненада пиратите, които не бяха свикнали с гледките. Просто извъртяха злите си очи. Превъзходното й голо тяло, какво по-хубаво от такова великолепие. За корсари липсващи жени това е просто супер!
  Мирабела изведнъж спря:
  - Е, добре, ако го заслужавате: може би ще обичам един от вас. Но разбира се не за нищо!
  Пиратите изреваха в унисон:
  - Да, разбира се, че го заслужаваме! Иначе не може да бъде!
  Момичето се ухили гневно и излая:
  - Сега е време да се справим с кръвопийца!
  - И Гнус! - Добавена точка.
  Момичето внезапно си спомни и се втурна да изтича до брега:
  - Тили е в опасност! по-бързо!
  Бързането на Мирабела не беше излишно. Голите й крака, блещукащи в изумруденосините токчета, проблясваха като слънчеви лъчи. Когато изтича на брега, тя видя, че Гнус и плътен, подобен на гном тип седяха в шлюпа и бичуваха жабата. Момичето се хвърли във водата. Разбира се, имаше опасност да се натъкне на акули, но Мирабела имаше две ками в ръцете си и пълна липса на страх.
  - Какво да правим с теб Тили? - попита Гнус, ухилен. - Да ти взема ли хлъзгавите плавници обратно и да ги изпържа?
  Малката жаба изкрещя:
  - Няма нужда! Аз съм мил и нежен, и много добър!
  Силният пират каза:
  - Е, аз не! Ти си просто копелен червей. Нека го убием и да го нахраним на акулите!
  Гнус поклати глава:
  - Не, няма да стане! Ще бъде твърде лесно. Акулите убиват бързо! По-добре бавно мъчение, нека умре последен!
  Тили, хлипайки, грачеше:
  - Да направим следващото нещо! Беше тъмно, можеше леко да сбъркам мястото, където Арцефал хвърли картата. Така че не ме изкормвайте, а ми дайте още един шанс!
  - За да избягаш! Не, няма да стане! - Пиратите започнаха да бият жертвата си още по-силно.
  Мирабел отначало изрежете повърхността на водата без проблеми. Акулите не се доближиха до нея. Но когато лодката вече беше наблизо, хищникът се опита да нападне момичето. Мирабел рязко я удари в устата с кама и отскочи настрани. Набитият пират най-накрая видя момичето и реагира веднага. Мускетът стреля, но Мирабела успя да изскочи от огневата линия.
  - Ти си изостанал! - извика тя. Две яростни замахвания и момичето полетя на лодката. - Защо си полудял? Ще бъде мокро!
  Двама опитни пирати, разбира се, не се страхуваха от голо момиче. Те се нахвърлиха върху красавицата, опитвайки се да я разкъсат или нарежат със саби. Мирабела се гмурна и разпори корема на Гнус от гърдите до червата. Пиратът започна да се гърчи в пристъп на болезнен шок. Момичето отрязало ръката на якия пират и го ритнало в слънчевия сплит. Той падна и освободи кръвен съсирек от белите си дробове.
  Мирабела се усмихна много нежно:
  - Вече е ред!
  Гнус изграчи:
  - Довърши ме!
  Мирабела поклати глава.
  - Не! Твърде много обичаш да измъчваш хората, Арцефал е още почти дете и на теб ти беше приятно да го измъчваш. Така че сега си звяр - кучешка смърт!
  Якият пират посегна към мускета, Мирабела стъпи ръката му с бос крак:
  -Къде си сочиш мръсните пръсти?
  Звярът извика:
  - Пощади ме! Ще ви възнаградя много щедро! Ще плуваш в злато и ще ходиш в диамантени чехли!
  Мирабела се засмя:
  - Посул и изпражнения: идват от един корен и излизат на едно и също място!
  Морският разбойник започна да бърбори:
  - Аз съм от древен род на джуджета. Знам къде се пазят несметните съкровища на моите предци. Мога да дам несметни богатства в замяна на живот!
  Воинът хвърли кинжала си във въздуха с пръстите на краката си и когато той се завъртя няколко пъти, тя го улови за дръжката:
  - Защо пиратстваш, а не живееш като падишах, като знаеш къде се пазят съкровищата на семейството ти?
  - Защото пътищата Господни са тайнствени! - изтрака челюст бандита.
  Гнус измърмори:
  - Той лъже! Той е гном, както аз съм архипапа! Може да е имал гноми или хомосексуалисти в семейството си, но самият той не притежава никакви съкровища!
  - Откъде знаеш това! - Пиратът направи физиономия. - Искаш ли да отидеш по дяволите с мен!
  Мирабела, вместо да отговори, превърза ръката му:
  - Какво! По-добре да отидеш в рая сам, отколкото в ада с лоша компания! Arcephalus ще реши съдбата ви, но засега живейте! И ти лежиш там и умираш бавно.
  Момичето гребеше с греблата, насочвайки лодката към брега. Тили отбеляза:
  - Защо, ти си толкова красиво момиче. Кажете ми откъде идва такава нечовешка, непонятна красота.
  Мирабела примигна и се изненада:
  - Имате ли и понятието човек?!
  Тили кимна:
  - Това е името на същества от вашия вид! Нашият вид се нарича лаги. Едно време бяхме много, а сега останахме малко!
  - Защо? - Мирабела отново хвърли камата.
  - Това е волята на висшите сили! - веднага отговорила жабата.
  - Обикновено го казват, когато ги е срам да кажат, че не знам!
  Тили примигна с очи:
  - Ти си много умно момиче. Вашите мускули и движения разкриват силен и опитен воин.
  Мирабела, хванала камата с пръсти (сякаш издълбани от корали с лъскави невенчета), отговори с въздишка:
  - Воин да! Силен? До скоро бях в пъти по-силен от сега! опитен! Ако го броите като учебен опит, тогава да! Ако броите истински битки, тогава не!
  Тили отбеляза с дъх:
  - Ти си скромен! Това е добро качество. Има само едно нещо в теб, което някак си не разбирам, това ме озадачава!
  - Само един? - Мирабела леко надраска пръста си по острието (към протеиновото тяло, все още трябва да свикнете с него)
  - Да! Въпреки че не само! Защо си чисто гол! Някак си не е обичайно момичетата да се разхождат напълно голи! - Тили закръгли уста.
  - Но у нас това не се смята за порок! - кратко отсече воинът.
  - Явно сте от много далечни светове! Затова се изразяваш така! "Малката жаба се обърна, променяйки ъгъла на тялото си, така че избитият гръб да не го боли толкова много.
  Мирабела поклати глава.
  - Може би! Какво друго искаше да знаеш, момче?
  - Все още нищо! Колкото по-дълъг е носът и колкото по-остър е езикът, толкова по-кратък е животът и по-тъп е краят! - Тили показа, че и неговите богове не са лишени от красноречие.
  - Трудно е да не се съглася: колкото по-забавно е пиенето, толкова по-тъжен е махмурлукът! - Момичето видя как оцелялата ръка на джуджето стисна камата. - Дори не се опитвай! - Силен удар с ръба на дланта върху ръката. Острието падна.
  - Да, не съм имал лоши мисли!
  Лодката акостира на брега. Изхвърлила Гнус да умре, Мирабела повлякла самопровъзгласилия се гном със себе си. Момичето беше в игриво настроение, подсвиркваше си нещо! Човекът, който носеше, просто вонеше и тежеше около сто килограма, трябва по някакъв начин да се разсейваме. За да се отърве от изтощителния товар, момичето го хвърли и го принуди да ходи. Пясъкът по това време се беше загрял и печеше босите пети на красавицата. Мирабела обаче дори не помисли да се уние или да трепне.
  Арцефал и пиратите излязоха да я посрещнат:
  - Е, колко си сладък, виждам те с дупе!
  - Плячката има глава на бик! Както виждате, този път не сгреших! - воинът показа изпъкналите си бицепси.
  - Сега е моментът да атакуваме, изпрахме нови дрехи, така че не се колебайте да се облечете, за да не привличате внимание. - с нежен тон попита младият мъж.
  - В тези парцали! - намръщи се Мирабела.
  - В името на бизнеса! - каза Арцефал. "Погледни ме, въпреки че много боли, нося ботуши."
  Момчето наистина носеше големи, големи ботуши с шпори. В тях той изглеждаше по-скоро комичен, отколкото заплашителен.
  Мирабела направи злобни очи и промърмори, показвайки гласа на момчето:
  "Мисля, че е време да се върнем и да набием задника на враговете си."
  Пиратите се засмяха. Мирабела облече камизолка, но изглеждаше широка и я щипеше по раменете и бедрата. Най-лошото беше с ботушите, те упорито отказаха да се качат, момичето откъсна горнището.
  Арцефал изплю раздразнен:
  - Колко е глупаво!
  - Къде сте виждали богини да носят ботуши? - изруга се момичето.
  - Къде сте виждали богини без ботуши! - отвърна момчето. Тогава той стана по-щастлив. - Добре, ще ти помогна.
  Момчето доста сръчно обу обувките на воина. Мирабела, въпреки че е прекарала целия си живот в казармата, никога не е носила ботуши. Обикновено кибернетичните обувки летяха към нея сами. И тогава страдай, страдай. Момичето, което за първи път не носи електронни хиперплазмени обувки, почувства дискомфорт. Пръстите ми пареха, костите ми ме притискаха, глезените ми бяха притиснати. Мирабела се намръщи и отбеляза:
  - Защо да носите обувки в такова горещо време!? Това е толкова неудобно!
  - Ти не си просяк или хижар, а мой заместник. И поддържайте външния вид.
  И наистина момчето от кабината, връстник на Арцефал, беше бос и с избеляла от слънцето коса. Момчето обаче беше по-скоро щастливо от това, с изрязани до коленете панталони, с голо кафяво тяло, в четирите слънца, много по-приятно, отколкото в кожени калъфи. Младият капитан даде команда и пиратите се качиха на лодките. Разбира се, имаше риск капитанът на бригантината Bloodsucker да се досети и да стреля по тях, но Арцефал разчиташе на баналната алчност и самочувствие на лидера на корсарите. Като цяло не сбърка, от палубата се чуваше пеене, явно пиратите бяха достигнали агресивния стадий на делириум тременс. Идиоти, помисли си Мирабела. Но какво друго би направил един пират на морска стоянка? И военният преврат трябва да се празнува.
  Безпроблемно се скачихме с бригантината. Арцефал бил един от първите, които се издигнали. Часовите, без да очакват нападение, само хвърлиха пиянски поглед към момчето. Другите катерачи пирати весело възкликнаха:
  - Здравей Биймс!
  - Здравей, аз съм Джон!
  - Е, почивахте ли на брега?
  - Добре, но не достатъчно!
  И други смешни забележки. Мирабела се покатери и се отправи към Кръвопийца. Леле, колко отвратително скърцат ботушите й, може би са произведени в местна Испания и оттам идва изразът - испански ботуш?
  Кръвопийцата, заедно с четирима тигрови пирати, беше нарязан на кости. Играеха за злато и псуваха мръсно. Мирабела първа скочи до тях и хвърли кама с две ръце! Двама морски бандити паднаха с писъци.
  Кръвопиецът скочи:
  - Какво стана? Коварна атака!
  - Само ти нападаш коварно, копеле! - изкрещя с пълно гърло момчето капитан. "Дойдох да взема от вас това, което е законно и ми принадлежи."
  Кръвопиецът се засмя невероятно отвратително:
  - Вземете го веднага!
  Мирабела скочи напред и дръпна крака си толкова силно, че ботушът й излетя и удари Кръвопийца в подлото лице. Той се олюля и падна. Двамата му съучастници се втурнаха към Мирабела. Воинът грабна два меча наведнъж: тя сръчно ги размаха, срещна единия с удар в коляното, удари другия със сабя и свали главата. Арцефал съсече един от пиратите, които се втурнаха към него, той ловко държеше оръжие. На борда на бригантината веднага избухва свада между привърженици и противници на двамата капитани. Мирабела, като видя това, извика в мегафона, който беше взела със себе си.
  - Няма нужда да се осакатяваме и избиваме! Нека разрешим спора между двама капитани според древния обичай!
  - Съгласен съм! - извика Арцефал с пълно гърло. - Ще се бием един на един!
  Кръвопиецът се изправи и извади меч от пояса си:
  Пиратите замръзнаха, поглъщайки го с очи.
  - Трябва да се бия с кученцето!
  - Значи ти си страхливец, а страхливец не бива да бъде капитан! - излая Мирабел с цяло гърло. - Сега ще те убия! Като демонстрация момичето посече със сабята си тигровия пират със светкавичен скок. Главата му беше разполовена. - Е, сега разбирам, нали?
  Пиратите изреваха одобрително:
  - Нека се бият по старинния обичай на крайбрежното братство. Това повелява свещеният закон. Ако искате да заемете мястото на капитана, спечелете го в дуел.
  Кръвопиецът изплю кръв:
  - Е, това е готино! Ще убия този глупак и тогава всички ще ме признаете за вождове.
  - Разбира се! - каза закачливо Мирабела. - Дори аз!
  Пиратският лидер погледна дивата:
  - Ти си много красива и великолепен войн. Това трябва да принадлежи на голям възрастен мъж, а не на кученце. В бъдеще можем да завладеем цяла империя за себе си!
  - Добра идея, но се надявам да се справя без теб! - Мирабела лесно скочи на рамото.
  Кръвопиецът взе всеки меч в ръцете си и сръчно ги завъртя във въздуха:
  - Роден войн.
  Мирабела скочи и прошепна на Арцефал:
  - Свалете ботушите си, за вас е изключително важно да спечелите предимство в мобилността. Фактът, че врагът е голям, е повече плюс за вас, отколкото минус.
  Момчето кимна:
  - Добре, разбирам те!
  Събу ботушите си и меките ленти, с които беше увил краката си, за да не е толкова силна болката. Арцефал трепна, изправи се на пръсти и прокара меча си във въздуха още веднъж.
  - Сега ще се бием!
  Двамата противници се изправиха очи в очи. Кръвопиецът наистина беше с две глави по-висок и три пъти по-тежък от момчето. Тежките му ковани със злато ботуши тракаха по палубата. Мечовете били по-дълги и много по-масивни. Арцефал се втурна към врага си, момчето беше бясно.
  Кръвопиецът владееше отлично острието, леко под безразсъдния натиск той се отдръпна, но след като получи няколко драскотини, премина в настъпление, размахвайки мечовете си. Момчето, след като беше подложено на удари, се оттегли и започна смъртен двубой. Кръвопиецът се опита да го вземе безцеремонно, но момчето действаше много отчетливо. Беше по-лек, което означаваше, че беше по-мобилен и по-бърз. Арцефал комбинира агресивни атаки с добра защита, демонстрирайки школата си по фехтовка.
  - Кученцето няма да умре веднага! Ще ти прережа вените по краката и ръцете!
  Момчето се засмя и отговори:
  - Явно искаш да се обесиш на тях!
  - Вземи го, кученце!
  Кръвопиецът отново се втурна и правейки замахове, получи само още едно порязване. Вярно, Арцефал също претърпя известни щети. Момчето, въпреки младата си възраст, сега действаше предпазливо. Той редуваше напади и странични крачки, предпочитайки страничните крачки пред парирането. Наистина не отнема много време да счупиш сабя и ръцете ти бързо се уморяват. Опонентът му беше полупиян, а алкохолът, който пиеше, изобщо не помогна за увеличаване на издръжливостта. На пръв поглед не се чувствате уморени, но всъщност е безмилостно.
  Движенията на кръвопийца се забавиха и момчето ловко заобиколи меча: проряза вените на дясната си ръка. Сега кръвта течеше много по-интензивно.
  Кръвопиецът изрева:
  - Ще те набият на кол, ще те прецакат по всички дупки! Защо аз, идиот, не наредих да те обезчестят!
  Арцефал ритна коляното:
  - Умът ти е твърде извратен. Не знам как можеш да станеш толкова брутален, че мъж да се хвърли на мъж, сякаш е с жена.
  - Ще ти се случи!
  Арцефал също беше уморен, а освен това още не беше напуснал мъчението. Беше много болезнено да скочи върху нагрятата палуба в четирите слънца с мехури по краката. Добре е, че дървото не гори толкова, колкото желязото. Това може да изтощи всеки.
  Но дори и негодниците понякога имат късмет! Момчето се подхлъзнало и мечът паднал отгоре му. Сабята се счупи и острието се заби доста дълбоко в гърдите. Кръвопиецът изръмжа:
  - Какъв незначителен червей се хвана!
  Арцефал отскочи с мъка назад, треперещ от болка. Момчето, треперейки, избяга, оставяйки след себе си кървава ивица. Кръвопиецът скочи и разряза гърба му до лопатката.
  - Сега ще умреш!
  Момчето се олюля, направи няколко крачки и отново падна. Мирабела обаче успя да улови лукавия блясък в очите му (иначе щеше да се намеси). Кръвопиецът замахна и наряза, довършвайки кученцето. В този момент Арцефал леко се размърда и върхът на сабята му го удари право в окото.
  - Като този! Това, което искахте, това получихте! - каза злорадо момчето.
  Трупът на Кръвопийца се срути върху палубата, а от прободената му глава бликна фонтан от кръв. Мирабела скочи високо и се обърна няколко пъти във въздуха и възкликна:
  - А сега признаваш Арцефал за свой капитан!
  Неудържим рев изпълни бригантината:
  - Слава на Арцефал! Да живее новият ни капитан.
  Морските обитатели бяха шумни. Мирабела скочи по-високо и се затича към Арцефал. Момчето беше бледо и дишаше тежко, личеше си, че е на ръба да се откаже.
  - Бъди силен! От този момент започваме нов живот! - Момичето внимателно вдигна момчето и го отнесе в кабината.
  . ГЛАВА Љ 24.
  
  Известно време момчетата вървяха мълчаливо. Бяха впечатлени от видяното. Толкова мъка и страдание на едно място. Но когато се отдалечихме от средновековния Холокост, миризмата на трупове отслабна. Както винаги любопитен, Садат попита Янку:
  - Ами какво стана по-нататък по времето на цар Борис.
  - Защо смятате, че той е крал? - учуди се изпадналото в беда момче.
  - Познах! - поклати глава Садат.
  Янка се усмихна, сякаш изметта се беше олющила от умора:
  - Наистина, след смъртта на цар Федор, който не остави потомство по мъжки пол (имаше само една дъщеря), следващият цар стана Борис Годунов. Той е коронясан на Вселенски събор. Трябва да се каже, че от династична гледна точка това беше незаконно, тъй като Борис не беше от семейство Рюрик; всъщност бъдещият цар извърши дворцов преврат. Годунов обаче управляваше добре, построи няколко училища, започна да развива Урал, а по време на глада раздаваше хляб безплатно. Като цяло той се опитваше да управлява справедливо. Но според слуховете най-малкият син на Иван Грозни, за който се твърди, че е убит, Дмитрий, е бил жив.
  - Уж убит или убит? - попита Садат, примижавайки.
  - Най-вероятно наистина е убит, но времето беше отдавна. Някои историци казват, че принцът е бил скрит в манастир. Други казват, че Гришка Отрепьев е бил истински цар. Тук има твърде много слухове и противоречия. Честно казано, не знам на кого да вярвам.
  Садат отбеляза:
  - Историята се пише от победителите!
  - Съгласен! Историята се пише с кръв, само при редакцията се разрежда с жлъчката на пристрастията! - пак размърда колана Янка, акълът не го напусна.
  - Какво стана след това!?
  - Ами по-скоро в Полша се появи човек, който се представяше за син на Иван Грозни. Поляците бяха щастливи да създадат безредици в Русия и тихомълком да завземат част от територията. Измамникът привлече подкрепата на папата и тайно се обърна към католицизма. Шведите също искаха да вземат нещо от него. След като събра малка армия от казаци и бегълци благородници (сред тях беше дори синът на княз Курбски), Лъжливият Дмитрий влезе в Южна Русия. Започна нова война. Първоначално по-голямата и по-добре организирана армия на Борис Годунов печели няколко победи, но силите на Лъжедмитрий нарастват и благородниците от южните провинции преминават на негова страна.
  Не е известно дали измамникът би могъл да поеме, но Борис Годунов внезапно почина. Според слуховете е бил отровен. Болярите и на първо място княз Шуйски подкрепиха измамника. Дмитрий е коронясан за цар. Животът на хората обаче не стана по-лесен. Лъже Дмитрий започва да подготвя война с Турция, обгражда се с още по-голям лукс и увеличава данъците. Освен това поляците започнаха да искат Смоленск и близките земи като плащане. Когато Дмитрий уредил сватба с благородна полякиня Мария Манишек, много благородници дошли в Москва. Бяха буйни и безпорядъчни. Бунтовните боляри, водени от Шуйски, организират преврат. Дмитрий беше убит, много поляци бяха убити. Възцари се нов цар, който даде безпрецедентна власт на болярите.
  Садат направи гримаса:
  - Дайте свобода на тези същества! Ще разкъсат цялата държава на парче!
  Янка се съгласи:
  - Така беше! Избухва бунт сред благородника Болотников. Към него се присъединиха много граждани, селяни и благородници. Болотников обеща да даде свобода и земя, да премахне прекомерните данъци и да раздели част от несметното богатство на болярите и князете. Армията му обсажда Москва. Шуйски командва доста некомпетентно, царят е победен в битката. Тогава той извика на помощ шведски и полски наемници. Армията на Пан Лисовски трябваше да играе специална роля. Болярите също не спят и подкупват някои от най-близкото обкръжение на Болотников, и по-специално казашкия атаман Тимофей. Дори каза: свободата е лесна, но златото е по-тежко.
  Садат подсвирна:
  - Златото е твърде тежък метал - веригата, изкована от него, надделява над леките мечти за свобода!
  Янка потвърди, като тътреше счупените си крака по камъните:
  - Да не говорим за факта, че един деспотизъм може да бъде сменен с друг. Вярно, Болотников вярваше, че царят трябва да бъде избран от казашкия кръг и всички хора на Русия трябва да станат свободни. Идеите му като цяло бяха прогресивни, но все пак щеше да има богати и бедни.
  Садат отговори:
  - Как иначе! Хората не са равни по способности, някои са по-умни, други по-глупави, други по-сръчни, други по-силни. Би било неестествено всички да бъдат равни. В края на краищата дори боговете не са равни един на друг: има по-високи и по-ниски, те се различават по сила и богатство. Дори мъртвите не са равни!
  Янка неволно добави крачка (камшикът пак изпука по потните тъмни гърбове на момчетата) и продължи:
  - Но във всеки случай идеите на Болотников са прогресивни, въпреки че фамилията му Болотников е някак неприятна, от думата блато! Брр! Предателството унищожи лидера на бунтовниците. Той е победен, според слуховете е заловен или изчезнал. Градът на оръжейниците Тула за известно време беше крепост на бунтовниците, но беше обсаден и силно разрушен в резултат на обсадата. На пръв поглед Шуйски се засили, но не беше така. Появи се нов измамник с прякор Лъжедмитрий 2. Ако първият се е казвал Гришка Отрепиев, то самоличността на втория не е установена. Вярно е, че има версия, че това е Матвей Веревкин. Някои изследователи обаче смятат, че това е истинският царевич Дмитрий, който страда от епилепсия. Във всеки случай Мария Манишек го призна за своя законна съпруга и дори му роди (поне официално) син Иван. Лъжливият Дмитрий получи въоръжена подкрепа от поляците. По-специално пан Лисовски събра тридесет хиляди бойци и подкрепи самопровъзгласилия се цар. Армията на Шуйски отново беше победена, много боляри преминаха на страната на измамника. Обикновените хора също първоначално подкрепиха Дмитрий. Скоро обаче за всички, които не са слепи, става ясно, че Лъжедмитрий е просто полска марионетка. Благородниците го наричаха пренебрежително: Царик! Значи той не е имал истинска власт! След като обсадиха Москва, Лъжливият Дмитрий и всички новопристигнали отряди на дворянството разграбиха страната. Не беше възможно обаче да се превземе самата добре укрепена столица.
  Русия умираше, поляците готвеха директно нахлуване. Армия под командването на Сизумунга III обсажда Смоленск. Градът обаче е укрепен в продължение на няколко години, увеличавайки височината на стената и рова по време на управлението на Иван Грозни. Всъщност Смоленск беше непревземаем и поляците се удавиха в собствената си кръв.
  В същото време се появи нов млад и енергичен командир Скопин-Шуйски. Той беше далечен роднина на краля и също произхождаше от семейство Рюрик. Въпреки че беше само на двадесет и две години, той се оказа много умел командир.
  Той нанася първото поражение на поляците под стените на манастира Света Троица. След като победи врага, той се придвижи към Москва. Пан Лисовски, който имаше двойно повече войски, дойде да го посрещне. Скопин-Шуйски направи бърз преход, въпреки снега, и внезапно атакува лагера на господаря през нощта. В упорита битка поляците бяха победени. Армията на Лисовски беше твърде пъстра, казаците, наети за пари, не бяха дисциплинирани, изсичаха своите в тъмното. След като победи Лисовски, Скопин-Шуйски, без ни най-малка почивка, направи форсиран марш към Тушино. По това време силата на Лъжливия Дмитрий беше отслабнала. Много боляри тичаха от лагер на лагер, дори бяха наречени промените на Тушин.
  Али се засмя:
  - Много смешно!
  Садат отвърна:
  - За теб е смешно, а за мен е обидно! За теб е лайно, а за мен е сладко!
  Самият Янки го заболя корем от глупост:
  - Вярно е, че войната е едно от най-комичните неща във Вселената, само билетите за представлението струват цял живот!
  Момчето беше изгорено от камшика, но продължи:
  - Войната е цирк, но шоуто винаги завършва със сълзи! - добави Янка.
  Самият надзирател се засмя:
  - Ами ти ми го дай! Добре, разкажи ми повече. Или по-скоро продължавай да лъжеш, аз лично не вярвам на твоите приказки!
  - И все пак всичко това е истина! От запетая на запетая! - разпалено каза момчето.
  - Свистящо птиче! Искаш ли да пробваш камшика, виждам, че ти харесва като те бият! - И гнусната усмивка на смрадливия субект.
  - Има нещо в това! Така че искате да знаете какво се случи след това!
  - Ние искаме! - извикаха в един глас момчетата.
  И откъде дойде силата да тегли каруцата и да изложи, и то ясно:
  - Лъже Дмитрий беше бит, многоликата му армия беше твърде слабо дисциплинирана, а самият цар не беше бог знае какъв командир. Вярно, самият "тушински крадец" не беше заловен. Казашкият атаман Грициан беше най-близо до измамника и активно го преследваше. Но свитата на Лъжедмитрий разпори торбите със злато и бижута. Казаците се втурнаха да приберат плячката, настана трясък и се стигна дори до сечене. Самопровъзгласилият се цар успява да избяга на юг, изгубвайки се в степите. Самият Скопин-Шуйски планира кампания до Смоленск, за да победи полската армия. Но рязко нарасналата му популярност силно разтревожи Шуйски, хората директно извикаха: нека победителят на поляците и измамникът да бъде новият цар. Дъщерята на Малюта Скуратов добави отрова към Скопин-Шуйски и на двадесет и три години могъщият принц герой почина. Смъртта му нанесе силен удар върху боеспособността на страната. Цар Юрий Шуйски назначава брат си Дмитрий за нов върховен управител. Той тръгнал на поход с голяма войска. Трябва да се каже, че Скопин-Шуйски не само формира, командва, но и обучава войски. Имаше добре подготвени части! Но посредствеността и глупостта на Дмитрий Шуйски доведе всичко до нищо! Войската се придвижи сама, без никакво разузнаване.
  Садат отбеляза:
  - Повечето от сегашните царе тръгват на походи без никакво разузнаване!
  -Това е! Дмитрий пренебрегна стратегията на предците си и попадна в капан, умело заложен от поляците. Освен това някои от болярите бяха подкупени и ударени в тила. Почти цялата руска армия е разбита. Вярно, Юрий Шуйски се опита да привлече подкрепата на шведския крал. Той предава град Карел на шведите и изпраща няколко каруци със злато. Той обеща да се откаже от Иван-Город и други земи до Новгород и Псков. Но шведите само станаха нахални от такива отстъпки; скоро започнаха собствена намеса, като изпратиха войски в Новгород.
  По същото време поляците пристигат в Москва. Сред народа растяло недоволството срещу цар Шуйски, от което се опитал да се възползва Лъжедмитрий Втори!
  Садат оголи зъби:
  - Самозванците са признак на слаби крале!
  - Сигурно също коварно! Измамникът се приближи до Москва от юг. Царят изпрати срещу него Иван Шуйски, събирайки нови войски. Пан Лисовски помогна на измамника. Иван командваше грубата си армия много некадърно. Самозванецът се приближи до полето на поражението си от юг. В Москва избухва бунт, организиран от болярите, Юрий Шуйски е свален и постриган за монах.
  Али подсмърча:
  - Всички се крият в манастира.
  Момчето продължи:
  -Лъжливият Дмитрий мислеше, че сега ще стане цар, но беше убит почти веднага след свалянето на Шуйски. Поляците нямаха нужда от това; в Русия царува ново избрано елитарно тяло, режимът на седемте боляри. Той предаде Москва на поляците. Очевидно болярите са вярвали, че ще живеят много свободно под Полша. Наистина господарите имаха безпрецедентни предимства, включително правото да екзекутират принудителен роб!
  - Имаме и това! - каза Садат.
  - Но ние не го направихме! - отговори Янка. - В древна Рус не е имало такъв закон. Правото на изпълнение принадлежи изключително на държавата. Господарят не може просто да отнеме живота на роб по прищявка - това е въпрос на съда.
  - Поне някакъв напредък, а останалото!
  - Пляскането е прерогатив на болярина!
  Али добави:
  - Няма голяма разлика! В крайна сметка можете да се прецакате до смърт!
  - Мога! Само това няма да е по закон! - продължи Янка. В резултат на това поляците се укрепиха в Москва.
  - И вие се примирихте с това?
  - Не! В никакъв случай! Националноосвободителното движение започва в Нижни Новгород. Минин, прост градски старейшина, и княз Пожарски започнаха да събират опълчение, за да освободят руската земя! Срещу тях се противопоставиха големи сили, въпреки че деспотизмът на шляхтата играеше в тяхна полза. Беше възможно да се възползваме от потисничеството на редица князе, включително княз Трубецкой. Състоя се решителна битка, в която войниците на княз Пожарски успяха да победят поляците. Дванадесетхилядната армия на поляците беше победена и част от армията беше блокирана в Кремъл. След четиримесечна обсада поляците в Кремъл се предадоха!
  Пожарски става освободителят на Русия. Но да стане крал беше твърде трудно за него. Болярите искаха свобода и допълнителни права. На съвета от 1613 г. се водят активни спорове кой да бъде крал. Смяташе се, че Романови са поне второстепенен, но все пак клон на семейство Рюрик. Те станаха избраници на Съвета. Болярите вярваха, че младият цар Михаил, на шестнадесет години, ще бъде слаб и покорен суверен на Думата. Други кандидати, включително Шуйски и Трубецкой, бяха отхвърлени. Поляците изразяват недоволство и изпращат войските си в Русия. В същото време шведите, които превзеха Новгород, обсадиха Псков. Княз Пожарски, макар и не без усилия, успя да победи пан Лисовски. Въпреки численото превъзходство; поляците били разбити, някои от наемниците го предали. След като победи Лисовски, Пожарски направи бърз удар от Смоленск. Но не успяха да превземат града от движение. Войната си е война и щастието в нея е непостоянно. Римската църква отдели нови пари, поляците, купили наемници, преминаха в настъпление. Битките се провеждат с различна степен на успех. Шведският крал Густав Адолф обсажда Псков, но не успява да го превземе. Шведите изчерпват силите си в щурмовете. Тогава Пожарски, с внезапен отскок, хвърляйки армията си през блатата, успя да превземе Новгород. В същото време той беше подпомогнат от помощта на жителите на града, които бяха пострадали от тиранията на шведите. Шведите бяха победени, но задържаха балтийското крайбрежие. Не беше възможно да се изгонят напълно поляците: силите на държавата бяха твърде изтощени. По-специално, когато руснаците се приближиха до Смоленск, те бяха прогонени от оръдия. От време на време в страната избухваха бунтове и болярите, без да чувстват твърда ръка, плетеха един заговор след друг. В резултат на това беше взето решение: да се сключи мир, който беше поне труден, но изключително необходим за страната. Русия загуби Смоленск, част от левия бряг на Украйна, много градове, но спечели дългоочаквания мир. Това беше една от малкото войни, в които не спечелихме земя, а я загубихме!
  Садат изсумтя:
  - Значи един от малкото! Според мен руснаците не са на първо място!
  - Историята е фантастичен роман, в който можете да напишете всичко, както искате. В него са напълно възможни отстъпления и загуби! - възрази Янка.
  - Какво е фентъзи роман? - попита Али.
  - Приказка или легенда! Писателят напряга въображението си и ходът на историята става различен - не същият като в действителност!
  Али подсвирна:
  - Но е интересно!
  Янка въздъхна.
  - Разбира се, че е интересно, но не е много важно! Особено в моята страна е много модерно да се пишат разни "алтернативи" в стила на това какво би се случило, ако нямаше революция или ако белите бяха спечелили гражданската война. Един такъв писател: той дори написа цяла поредица от алтернативна история! Освен това той вмъкна, че това изобщо не е степта на суперцивилизацията. Хората се занимават с глупости, хабят енергия за глупави неща.
  Садат отбеляза:
  - Имаме и поети и летописци. Те често украсяват историята, за да угодят на управляващите. Но да пиша много и дори нещо, което не съществува! Не знам, трябва много въображение.
  Янка поклати глава:
  - Нямам късмет по някаква причина, не са планирани приключения!
  - Това, че се срещнахме, също е приключение. Да, все още няма битки и битки, не спасихте принцесата, но съгласете се, открихте много нови неща за себе си? - предложи Садат.
  - Със сигурност! Сега знам кой кон е в каруцата, особено когато те бутнат с камшик. - Момчето пипаше порязванията по гърба си, краката му трепереха.
  Али насърчи:
  - Не се притеснявай, скоро ще спрем!
  - Как спирането няма да ни приземи? - пошегува се Янка. - О, горките ми крачета, колко дълго страдаха. "Подметките горяха много лошо, бяха нарязани от камъни, въпреки че почти нямаше кръв."
  Наистина колона с роби влиза в селото. Повечето къщи бяха жълти, покривите бяха сламени, само храмът изглеждаше горе-долу приличен, както и наблюдателна кула с пазачи.
  Пуснаха робите да си починат, Янка легна на буйния храст и вдигна краката си. Кръвта се оттече от краката ми и се почувствах по-добре. Напрегнатият гръб си почиваше, само порязванията по гърба горяха. Толкова е хубаво да си легнеш, вярно е как те боли цялото тяло, всяка кост, всяка вена боли. Беше истински тежък труд, кончетата дълго влачеха каруцата.
  Робите бяха развеселени с камшик и отведени да бъдат нахранени; както винаги, диетата беше вегетарианска, но зеленчуците и плодовете бяха доста калорични. Не ме оставиха да се напия, просто утолих първия си глад.
  Все пак на робите било позволено да легнат за малко. Два пауна се биеха в центъра на селото, Ахмед известно време се любуваше на това зрелище. Тогава изтичаха три момичета. След като хвърлиха туниките си и се разголиха, те започнаха да танцуват еротичен танц. Момичетата бяха както трябва - едрогърди и стройни, яки от тежък труд. Ахмед извади камшик и без да се колебае започна да бие красавиците, като казваше:
  - Ето ви, мързеливци!
  Янка скочи и искаше да хукне към Ахмед, но двама стражари му препречиха пътя с копия.
  - Къде отиваш, кученце?
  - Не удряйте момичета! - изкрещя Янка.
  Ахмед се обърна, приближи се до момчето и го удари с камшик по босите му крака. Нелюбезна усмивка озари брадясалото му лице.
  - Искаше да ми кажеш нещо!
  - Защо биеш момичета! - изръмжа умореното момче.
  - О, това ви интересува! Ще бъда честен, харесва ми! - Търговецът на роби оголи мръсните си гнили зъби.
  - Обичам да наранявам хората! - възмути се Янка.
  - Да! Голямо удоволствие е!
  Момчето завъртя пръст по слепоочието си:
  - Така си!
  - Който? - вдигна камшика Ахмед.
  - Умен! - възкликна Янка със зле скрита ирония.
  Ахмед се засмя:
  - Забавлявахте ме! Като цяло, скоро ще бъдем в голям град и ще видите гладиаторска битка. Всъщност, може би биха могли да те продадат, за да станеш гладиатор?
  Янка потръпна:
  - Романтично е!
  Ахмед рязко поклати глава:
  - Не, мисля, че ще ми донесеш повече полза. Освен това момчетата-роби са най-евтините и често се използват за лъвско месо в гладиаторски битки. Малцина могат да оцелеят и да станат известни. Ще продам Мук за гладиатор; между другото, той мълчи през целия път.
  - Може би вие и той ще се биете отново? - изцепи се Янка и веднага съжали.
  - Не! Имах достатъчно! Нека се бие с пръчки с друго момче.
  Мук получи пръчка в ръцете си и го изпрати да се бие с малко по-голямо от него момче. Битката със сигурност не беше до смърт и не беше особено интересна. По-пъргавият Мук зашемети противника си и застана с бос прашен крак на гърдите му. Собственикът хвърли фурма на победителя, който лесно я улови в движение. Ахмед изрева с цяло гърло.
  "Вие, момчета, имате достатъчно сила не само да влачите количка, но и да говорите. Така че засега няма да купувам нов кон. В същото време телата ви ще бъдат закалени.
  Момчетата роби бяха грубо впрегнати в каруцата и отново изгонени. Янка още не беше се съвзел, куцаше, остри, нагорещени камъни се забиваха в босите крака на детето. Колкото и да е странно, първият половин час беше най-труден и не само за него, но и за другите момчета. Тогава, както често се случва със здрави деца, които не са твърде разглезени от комфорта, се отвори втори вятър. Момчетата отново започнаха да говорят.
  Садат попита Янчу:
  - И какво се случи по-късно в историята на вашата страна.
  Беше трудно за момчето, но когато говориш, това отвлича вниманието от болката. Изглежда, че езикът ви издава изключителна степен на умора. Янка продължи:
  - До средата на тридесетте години населението, благодарение на високата раждаемост, достигна предвоенното ниво, освен това по това време времето на сключения мир приключи. В онези дни държавите се опитваха да спазват договорите, запазвайки рицарската чест!
  - Просто не вярвам, че е винаги! - каза Садат, трепвайки.
  Янка се съгласи:
  - Не винаги, разбира се! По време на папските кръстоносни походи рицарите и противостоящите им сарацини постоянно нарушават примирието. В романа на Айвънхоу шутът дори направи остроумие: как тези примирия ме състариха. Сега съм почти на сто и седемдесет години, като се вземат предвид три примирия от петдесет!
  Момчетата се засмяха заедно, дори Мук се намеси:
  - Лъжата е масло за смазване на предавки!
  Садат беше изненадан:
  - Еха! А ти си Мук, философ!
  - Всъщност не съм го измислил! Чух от един поклонник. - смути се якият младеж.
  - Добрата памет е положително качество на роба! - подкачи се Садат.
  - Или господарят! - отвърна Мук.
  - Добре, робът е далеч от господаря. Нека Янка разкаже цялата история на страната си.
  Янка продължи:
  -Руската армия тръгна на поход. В самото начало тя се сблъска с проблеми. Михаил Пожарски се разболя, а княз Черкасов си счупи крака. За командващ е назначен войводата Шейнин. Той стана известен благодарение на упоритата защита на Смоленск. Цели три години той държеше града, воювайки срещу значително превъзхождащите сили на поляците. Едва когато обсадените бяха сериозно отслабени от глад и епидемия, поляците успяха да превземат укрепения град. По време на последното нападение поляците направиха около хиляда стълби и използваха димна завеса, сравнително ново изобретение по това време. Малкото защитници ще се задавят под бруталния натиск. Шейнин беше, дори в онези дни, в редки случаи, измъчван заради упоритостта си. В крайна сметка му беше наредено да предаде Смоленск от самата болярска дума. Сега той трябваше да върне града, който така героично защитаваше. Смоленск беше отлично укрепен и имаше много силен гарнизон. Руснаците бяха принудени да започнат обсада. Тук трябва да се каже, че слабоволята и липсата на здрава ръка на цар Михаил много му навредиха. Руската армия имаше твърде малко оръдия и боеприпаси за тях. Което затрудни превземането на цитаделата. Вярно, имаше един плюс: полският крал умря и поляците не можаха да съберат голяма армия в отсъствието на краля. Шейнин превзема няколко малки града близо до Смоленск и разбива силен отряд на хетман Ходоровски. Но той не получи подкрепления и кримските татари започнаха набези в южните райони на Русия, което отвлече вниманието на войските. Поляците набързо избрали нов крал и голяма армия тръгнала да спасява Смоленск. Шейнин искаше да вдигне обсадата и да се насочи към врага, но царят, подтикван от болярите, заповяда да задържи обсадата на всяка цена. Започнаха тежки боеве, руснаците се биеха храбро, но поляците бяха много повече. След поредица от битки руските войски бяха обкръжени. Шейнин ги заведе на хълма и се разрови там. Щурмът е отблъснат с големи загуби за поляците, но положението остава тежко.
  Момчето си пое дълбоко въздух, тъй като го боляха гърба и краката и когато стигнаха до целта. Все пак са хора, а не магарета!
  Али го потупа по рамото:
  - Няма да мине много време, скоро ще бъдем в града и там ще трябва да се разделим. Честно казано, с голямо съжаление.
  Малка птица, която приличаше на гълъб, седеше на дланта на Муку. Момчето го подаде на Янка.
  - Нека тя стане символ на нашето приятелство, дори след като се разделим.
  - Надявам се да стане и да остане завинаги! - погали Янка гълъба, след което птицата излетя. Той я гледаше как си отива. Продължи разговора.
  участие във военни действия в продължение на четири месеца . Като се има предвид, че имаше още трима врагове и запасите от храна бяха на привършване, губернаторът Шейнин се съгласи. Неговата армия се върна в зимните квартири. По това време Черкесов и Пожарски са победили армията на кримския хан. Те преместиха армия за спасяването на Белогорск, който беше обсаден от поляците. Имаше битка, много войници бяха убити, но поляците бяха принудени да отстъпят. След няколко леки схватки поляците предлагат мир. Русия си връща Белогорск и няколко малки града, но временно се отказва от Смоленск. През 1642 г. казаците, разгневени от постоянните набези, атакуват турската крепост Азов. Благодарение на необуздания натиск градът-крепост паднал. В отговор Турция, тогава огромна и много мощна държава, заплаши с вълна. Царят заповядва да бъде свикан върховен съвет, но между съсловията възникват сериозни разногласия. Селяните искаха земя и свобода, казаците - хляб и парични заплати. Върнаха азовската крепост - жертвите бяха напразни!
  Садат повтори известната фраза на Цезар:
  - Да запазиш спечеленото е много по-трудно от завладяването!
  Янка се изненада (колко универсални са понякога мислите на големите):
  - Вероятно! Скоро цар Михаил умира и неговото място е заето от Алексей, наричан от съвременниците си Най-тихия. Въпреки че Михаил не успя да влезе в историята като велик суверен, той направи може би не по-малко за Русия от сина си Петър Велики. През 1948 г. в Украйна избухва въстание под ръководството на Богдан Хмелницки. Шляхтата открито и нагло се подиграваше с украинците и местните казаци. Апетитите на поляците бяха просто прекомерни, а в същото време имаше потисничество на религиозна основа. По-специално, те активно преследваха православните, затваряйки църкви и ги преименуваха на католически църкви. Изобщо имаше истински геноцид над източните славяни.
  Садат отърси капка пот и попита:
  - Какво е геноцид?
  - Когато цял народ е обречен на изчезване!
  - Схванах го! Поляците са гадни хора.
  Янка възрази:
  - Те, като всички останали, са различни. Като цяло те са родствен славянски народ, но системата на управление и пълната липса на контрол на господарите, които можеха да набият роб на кол за най-малкото провинение и на практика не плащаха данъци, разпаднаха нацията. Така и стана!
  - Сто тирани са по-лоши от един деспот! - направи афоризъм Садат.
  Янка с готовност се съгласи:
  - Със сигурност! Във всеки случай украинците не издържаха на такова беззаконие. Богдан Хмелницки отдавна е привлечен от Русия. Но по това време младият цар беше започнал нова военна реформа, формирането на войнишки полкове, трябваше му известно време. Освен това може би е искал да принуди Украйна да се обедини отново с Русия.
  В началото войната е успешна за Богдан Хмелницки. Печели няколко победи и превзема Киев. И дори почти напълно унищожи полската армия, почти пленявайки краля. Полша беше принудена да признае независимостта на значителна част от Украйна. Може би дори по-голямата част. Но триумфът на Богдан Хмелницки не трая дълго. След като получи заеми от Римокатолическата църква, Полско-Литовската общност събра нови полкове. Освен това някои от обкръжението на Богдан Хмелницки бяха подкупени. Украинската армия започна да търпи поражение след поражение и скоро загуби Киев. Богдан Хмелницки беше принуден директно да отправи искане за присъединяване на Украйна към Русия. Може би той наистина не искаше това, в края на краищата в Русия също имаше крепостничество, високи данъци, хората бяха продадени като добитък. Самият цар Алексей забранява носенето на немско облекло и пушенето на тютюн. За разлика от Петър Велики, който е западняк, Алексей е истински патриот. Но в същото време царят не беше добродушен човек; по време на солния бунт и след него много хора бяха екзекутирани и бичувани. Той обаче е първият, който създава нов тип армия и премества полкове в Украйна и Смоленск. Бяха взети предвид предишни грешки и, оставяйки малко покритие, крепостният град просто беше блокиран. Войските продължиха напред и незабавно превзеха Полоцк и Витебск. Полската съпротива при Борисов е по-упорита, но и този град пада. Местното население приветства руската армия като освободителка. В края на краищата поляците презрително наричаха беларусите седловини. Голяма битка се проведе близо до Минск, две големи армии се сблъскаха.
  Руските войски бяха добре организирани, полската армия се състоеше главно от наемници. Нови по-леки и по-бързи мускети, с подобрена формация на руските войски, използващи мобилни дървени градове, определят предимството. Полската армия избяга, Минск беше превзет. Друга част от руските войски напреднаха в южната част на Беларус. След като превзеха Гомел, те се преместиха на запад, пресичайки Днепър. Вярно, не беше възможно да се вземат всички крепости наведнъж. Речишкият гарнизон, вместо да се отбранява, излиза да посрещне и е разбит. Тогава Мозир и Слуцк бяха превзети по абсолютно същия начин. Наистина трябваше да се занимаваме със Слуцк, градът беше добре укрепен. Но самите жители на града, които бяха уморени от деспотичната власт на Радзивилите, се разбунтуваха и отвориха портите за руските войски. Слуцк падна, господарите избягаха, хората активно подкрепиха Русия. Е, в Украйна поляците също бяха бити, руснаците пробиха Галисия и почти превзеха Лвов. Войвода Долгорукий неочаквано бързо превзема Вилна, град, който кръстоносците не могат да превземат няколко века. Въпреки че са били обсадени тринадесет пъти. Падането на бившата столица на Литва предизвика объркване и колебания в Общността. Руснаците са навсякъде. Барановичи, Брест и Любан паднаха, войските от север превзеха Гродно. Всъщност, освен непревзетия Лвов, руснаците стигат до старата граница на Киевска Рус. Руските войски се приближаваха към Варшава, поляците дори бяха готови да сключат мир, връщайки бившите си земи, чак до Неман. В този случай Алексей Михайлович можеше да стане велик суверен. Но хетманът на Украйна Богдан Хмелницки внезапно почина и наследникът му се оказа предател. Освен това Швеция влезе във войната. Тогава тя беше много силна държава, по време на Тридесетгодишната война тя придоби значителни владения в Европа. Густав Адолф, който не успя да превземе Псков, се показа като много силен командир на европейските фронтове. По това време той вече беше починал, но остави силни наследници. Започва война между Русия и Швеция и набезите на кримските татари се засилват. Трябваше да се бия на няколко фронта едновременно. Руснаците, след като отблъснаха шведите, окупираха няколко крайбрежни града, опитаха се да обсадят Рига, но поради помощта, която врагът получи, не успяха да я превземат по море. Шведите вкарват все повече и повече сили в битката, принуждавайки ги да вдигнат блокадата. В Украйна бушуваха страшни битки. Поляците, събрали сили и наемни войски, след многомесечна блокада отново превзеха Гродно. Предателят хетман беше победен, но мястото му беше заето от не най-добрия чакал. Ватиканът подтикваше кримския хан по всякакъв възможен начин, католиците се страхуваха от нарастващото влияние на православието и експанзията на Русия. Дори британците оказаха помощ на Полша, те не искаха да допуснат Русия до моретата и католическа Испания. Постепенно руснаците отстъпват. Врагът успя да превземе Брест, Любан, Барановичи! Руските части оказаха най-упорита съпротива в Слуцк; градът беше обсаден две години и падна едва когато запасите от храна свършиха напълно. На север руските войски превземат Юриев, блокират Нарва, но отново не успяват да превземат града. Хетманите бяха хитри, не искаха нито поляците, нито руските царе. Всичко това беше ужасно изтощително. Освен това беларуското селячество, което първоначално приветства руската армия като братя на освободителите, беше разочаровано. В крайна сметка крепостничеството остана, бившият господар беше заменен от руски господар, а данъците се увеличиха. Вълна от бунтове премина през самата Рус; в Москва избухна меден бунт, който беше потушен с голяма трудност. Кралят дори трябваше да се ръкува с водача на бунтовниците, за да спечели време и да доведе подкрепления в столицата. Междувременно поляците превземат Минск и Вилна. Те вече са се придвижили до линията на река Березина, заплашвайки Полоцк, Витебск и Орша. Изглеждаше, че предстои повратна точка.
  Садат се усмихна нелюбезно:
  - И Русия пак е бита?
  Янка дори се изчерви от яд:
  - Не! Въпреки че руската армия не превзе Нарва, тя все пак успя да победи шведската армия. След което беше подписан не много изгоден мир: Юриев и близките градове трябваше да бъдат отстъпени на Швеция, но големи сили бяха освободени. Руските войски започват контранастъпление и превземат Шклов, побеждавайки поляците при приближаването им към Минск.
  Войната вече беше продължила няколко години, двете страни бяха изключително изтощени. В Полша също имаше поредица от бунтове. След няколкомесечни преговори мирът е подписан. Полша даде на Русия половината Украйна, Смоленск и най-близките до него градове. Руските завоевания в Беларус бяха върнати обратно на Полско-Литовската общност. Като цяло войната завърши доста успешно за Русия, беше възможно да се върнат част от оригиналните руски земи. Вярно е, че Беларус и Западна Украйна остават под Полша; не всички първоначални земи, които преди са принадлежали на Киевска Рус, са върнати под контрол. Русия получи почивка, но не за дълго. - Момчето замълча, нарани си сериозно палеца на крака, когато се удари в калдъръм и му трябваше време да си поеме дъх след голямо натоварване.
  Вървяха петнайсетина минути мълчаливо, още повече че пътят вървеше нагоре и момчетата буквално изтръпваха от напрежение. Освен това камшикът се протяга и измъчва голи гърбове. Момчетата останаха без дъх и едва не рухнаха на камъните. След това рязкото покачване спря и те възвърнаха силата на речта.
  - Степан Тимофеевич Разин беше улегнал казак, висок, с широки рамене и се отличаваше с голяма физическа сила. Той се бори смело с Полша, дори спаси княз Долгоруки по едно време и в същото време отказа законна награда.
  Брат му Иван поддържа планове за създаване на голяма казашка държава от Буг до Яицк. След като се скарал с донския атаман Корнил, той изтеглил войските си и ги преместил на Дон. Но кралските войски го заобиколиха навреме. Иван е арестуван и изпратен в Москва. Където е екзекутиран след изтезания. Естествено, Стенка Разин много се ядоса на царските власти. Въпреки това, докато Стенка сдържаше гнева си, желанието да се издигне над казаците беше силно. Две години след сключването на мир с Полша Стенка Разин обяви кампания срещу Азов. Но казаците, които все още не бяха имали време да си починат от предишната война, не бяха склонни да отидат на кампания до мощна крепост. Освен това официалното ръководство на Дон беше против приключението на Степан.
  След като събра само две хиляди души, Стенка се приближи до Азов, но не посмя да щурмува крепостта, чийто гарнизон беше три пъти по-голям от армията му. Неговият отряд се оттегли и се премести към Волга, за да завземе каравани. Но дори и тук Стенка Разин нямаше късмет, появата на двухилядна група не остана незабелязана. Търговците изчакаха момента, когато ескортът на стрелците и царските кервани пристигнаха, носейки зърно до астраханския гарнизон. Докато бандата на Степан ги чакаше, лидерът на бунтовниците лично уби няколко казаци.
  - Две хиляди са много за банда разбойници. - забеляза Садат. - Кой се издържа с такива номера!
  Мук възрази:
  - Това е разбойник с мащаби. Ето я и кралицата на крадците Шела, която обикновено действа малко, но толкова смело. Веднъж тя дори влезе в хазната на самия султан, като открадна скиптър. За главата й има голяма награда.
  Садат изсумтя:
  - Но така или иначе няма да я хванат, приятелите й са много верни.
  Янка отбеляза:
  - Защо жълтото се смята за цвета на предателството - оцветява се като злато!
  Златният съвет: най-лесният начин да пробиете бронята на честността и благородството!
  Садат отбеляза:
  - Може би Шела е много хитра и майсторска с меча. Има легенди за нея, един разказвач дори е написал стихотворение за легендарния воин.
  - Тя не искаше ли да свали султана? - полушеговито попитах Янка.
  - Да свалят султана? За какво е! Той има голяма, просто огромна армия, а черупките са само шепа разбойници. Силите са твърде неравностойни. А животът на свободен разбойник е много по-интересен от седенето на трона. Тази жена е много любяща и обича случайните връзки.
  - Това е типично за разбойниците! - съгласи се Янка. - Степан също беше гуляй, дори веднъж каза на жена си: човекът, който носи същия кафтан, е лош. Въпреки че, честно казано, Разин не беше алчен. Известен е случай, когато той даде личния си кон на беден селянин. Да, това беше казашкият цар. Любимец на хората. Озовавайки се без избор, той трябваше да храни бандата, той залови ралата на краля и търговците, частично победи и частично плени стрелците. В резултат на това той имаше под ръка рала с малки оръдия. Стенка реши да отплава до Каспийско море.
  По пътя трябваше да преодолеем град Царицин. Тук няколко от агентите на Степан влязоха в града и сключиха споразумение с артилеристите. Изнесоха представление, Степан Тимофеевич изсвири много силно (само той можеше това) и дулата на пушките започнаха да пушат, не можаха да дадат нито един изстрел. И така флотата му отплава покрай Царицин, казаците се смееха и заплашваха губернатора. Оттогава слуховете се разпространиха из цяла Рус, че Стенка Разин е магьосник и знае как да омагьосва оръдия, лети до облаците и не може да бъде ударен нито от сабя, нито от куршум! След като заобиколи Астрахан, Степан Тимофеевич се премести на река Яик. Той се надяваше да създаде опорна база там, като превземе Яицк. Самият град беше добре укрепен, но Стенка Разин използва трик, който по-късно стана учебник.
  Садат попита:
  - Какъв трик?
  Янка охотно сподели:
  - Тридесет казаци, облечени като монаси, бяха пропуснати и превзеха портата, а след това цялата армия нахлу вътре. Имаше мимолетна битка, градът падна! Тук Стенка Разин не се показа най-добре, като нареди екзекуцията на всички заловени стрелци. Вярно е, че един от тях почти наряза Стенка Разин до смърт. Вярно, в разгара на екзекуцията неочаквано последва милост, но все пак имаше много жертви. Стенка Разин се е установила здраво в града. Царското правителство се опита да го нокаутира. Бяха изпратени две стрелчески заповеди и десет хиляди ногайци, водени от Мурза Селим, бяха купени за пари. Стенка Разин, благодарение на разузнаването, разбра за това, поведе хиляди и половина казаци в степта и в разгара на атаката удари в тила. Врагът беше разбит, но Степан разбра, че няма да му позволят да се закрепи в града за дълго. Казаците напуснаха града и тръгнаха на поход към отвъдморските земи. Казаците унищожиха много градове и кервани, а славата на Степан гръмна из цяла Русия като непобедим командир. Очевидно мъдрите съветници подсказаха на царя: този човек може да бъде полезен на огромна сила. Степан получи кралска милост и му беше позволено да се върне на Дон. Вярно, в Астрахан той трябваше да предаде оръжията. Въпреки това Стенка Разин, възползвайки се от популярността си, почти започна бунт в Астрахан, неговите казаци се развихриха. Губернаторът беше твърде щастлив да се отърве от такова бреме.
  Степан с верните си другари и голямо богатство се върна на Дон.
  През зимата успява да сформира петхилядна армия. През пролетта към него се присъединиха върховните казаци. Слизайки в Черкаси, Стенка Разин беше почти единодушно избран за върховен казашки вожд. Така се сбъдна една мечта: да смаже целия Дон под себе си.
  - Много добре! Готин човек! - възкликна Садат. Камшикът на надзирателя изсвистя, но не падна върху многострадалния гръб.
  - Страхотно, но той не знаеше как да го спре! - тъжно поклати глава Янка.
  - Кой знае! - вметна Али.
  - След като завладява Дон, Стенка изпраща посланици при царя с предложение да помогне за организирането на кампания срещу Азов. Но неговите пратеници бяха бичувани и изгонени. Разгневеният Степан, обединявайки се с известния разбойнически вожд Тимофей Ус, се придвижи към Царицин. Московският стрелецки губернатор Лопатин е изпратен от горното течение на Волга, за да успокои Степан. Стенка умело подготви капан и почти напълно унищожи московската армия. Стрелците, изпратени от Астрахан, преминаха на страната на бунтовниците. Агентите на Стенка проникнали в самия град, които разбунтували хората и стрелците. Градът беше превзет почти без бой, само малък отряд на брата на губернатора организира схватка. Градът пада и в него се установява нова власт. Тук Стенка Разин направи грешка - твърде дълго се колебаеше: да отиде или да не отиде в Москва. Очевидно е, че царското правителство не може да приеме загубата на такова голямо количество земя и достъп до Каспийско море. От друга страна, трудно е да се вземе решение за война с огромна империя, чийто авангард на изток вече се приближаваше до Тихия океан. Стенка обаче не без основание разчиташе на подкрепата на хората. Обявено е, че самият цар Алексей Михайлович е наредил да бъдат разбити болярите и земевладелците, а също така е съставено фалшиво писмо от патриарх Никон. Докато Степан стоеше сред конете, той започна да пада; възможно е царските агенти умишлено да вкарат инфекция сред тях. Загубата на коне значително отслабва редиците на казаците и срещу тях в Москва се събира благородно опълчение, наброяващо шестдесет хиляди души под командването на воевода Долгорукий.
  И все пак засега късметът беше на страната на Степан, на когото активно помагаха обикновени хора и стрелци. Саратов беше превзет без бой, а Самара отвори вратите след него. И само Симбирск трябваше да стане границата на смъртоносни битки с бунтовниците. Степан обаче успя да превземе града и да победи войските, изпратени на бой. Вярно, крепостта в центъра на града остана непревзета. Тогава Стенка Разин с войските си устройва засада на губернатора Багрянски.
  Той беше благороден воин, герой от войната с Полша, който практически никога не познаваше поражението.
  Степан успя да го победи, но самият управител избяга, бягайки с остатъците от войските си в Казан. Самият Степан отново направи грешка: вместо да преследва управителя и да придвижи армията си по-нататък, той обсади затвора. Беше глупаво, особено след като крепостта стоеше на хълм и не беше голяма, което затрудняваше щурмуването. Докато Стенка Разин стоеше: кралските командири натрупаха значителни сили. Огромен, воден от същия Багрянский, се приближи до Симбирск. Тук Степан направи трета грешка; в навечерието на битката той реши да щурмува затвора. Вярно, той не успя да го превземе, но претърпя големи загуби и измори няколко хиляди войници.
  Битката с опитния командир Багрянски протича с променлив успех. В нещо благородният управител успява да измами Степана, в нещо Багрянски надминава въстаническия водач. Но в решителния момент Стенка Разин беше сериозно ранен от драгун, посечен по главата със сабя. Падането на бунтовническия водач в кулминационния момент на битката предопределя изхода на битката. Раненият Степан в безсъзнание беше отведен и неговата армия, лишена от своите водачи, заместникът на Степан Наумов, язди заедно с ранения вожд.
  Садат отбеляза:
  - Армия без командир е като тяло без сърце!
  Янка, след като си пое дъх за минута, каза:
  - Сърцето на командира е горяща ковачница, главата му е лед, волята му е желязо: всички заедно - смазващата стомана на победата! Въстанието обаче продължи! Той обхваща голяма територия и Долгоруки среща упорита съпротива. Не напразно зад каретата му имаше петдесет каруци с палачи и свещеници. С бунтовниците се разправяха жестоко, не само обесени, но и четвъртити и набити на кол. Самият Степан прекара известно време на Дон. След като се възстанови от раните си, Стенка планира кампания срещу Тула. По този начин беше възможно да се пробие много по-бързо до Москва и освен това беше възможно да се върви по Дон, без да се натъквате на големи градове. Но Стенка нямаше късмет; шпионинът информира губернаторите за плановете на Степан и те предприеха действия, побеждавайки отряда на най-близкия му помощник Минаев. Стенка скоро сам стана жертва на предателство. Богатите казаци, страхувайки се от неизбежни репресии, се приближиха до Дон с големи сили на царската армия и заловиха Степан. Бунтовническият водач под огромен ескорт е отведен в Москва. Там той бил жестоко измъчван, но Разин изненадал палачите със своята смелост, не се пречупил и не разкрил къде са скрити съкровищата му. Въпреки това той раздаде голяма плячка, заловена в чуждестранни кампании, на бедните и просяците. Народът много го обичаше. По време на екзекуцията ешафодът със Степан беше заобиколен от цяла армия. Първо му отрязаха ръцете и краката, а едва след това главата. Стенка обаче отказа да признае и каза, че се разкайва само за едно нещо: че не е изгонил напълно всички болярски зли духове. Достоен човек и умря достойно. Последната крепост на бунтовниците, Астрахан: падна година по-късно. Въпреки че въстанието завършва с неуспех, то все пак показва на какво е способен народът. При Ленин Стенка Разин е канонизиран като герой на революцията.
  Мук каза замечтано:
  - Не знам какво е революция, но звучи красиво.
  Янка просто обясни:
  - Това е въстание, завършило с победа. Ако го кажете по този начин по опростен начин. Но в случая това не се случи.
  Момчето млъкна и започна ново мъчение: ново изкачване в планината. Беше нещо като мъчение, изглеждаше, че мускулите ще се разкъсат, тялото сякаш беше пълно с олово и беше вцепенено, беше много болезнено от млечната киселина, която се беше образувала в мускулите, особено в раменете. Изглежда, че мускулите са на път да се спукат, отваряте уста и дишате дълбоко, за да ви е поне малко по-лесно.
  Янка се радваше, че за разлика от повечето си връстници той има добри, тренирани мускули. Ученето в цирковото училище не беше напразно, той не е слаб, той ще издържи теста. Момчетата също изглеждат калени, не са домашни роби, както си личи от сухите им мускулести тела. Те страдат, но мълчат, могат само да викат. По принцип на тяхната възраст се смята за срамно да покажеш, че те боли, от камшик или удар с юмрук. Така че издържате на мъките. Колко болка беше изпитал през последните три дни! Вероятно повече, отколкото през целия ми предишен живот.
  Времето минава много бавно, когато те боли, това е ужасно и нямаш достатъчно въздух, за да говориш. Янка си спомни, че имало един литературен герой, който като момче бил продаден в робство, а след това го карало плашило, впрегнато в каруца. Това разбира се е много трудно, но той се разви физически. Ето защо не приемайте това като вид обучение. Макар и крайно, но полезно. Може би го подготвят за Олимпийските игри! Гледайте на това като на спорт и ще ви бъде много по-лесно. Тези мисли накараха Янка да се почувства смешно и той се засмя. Надзирателят удари доста вяло с камшика си и се засмя в отговор.
  Ахмед се приближи до тях и се заинтересува:
  - Какво е толкова смешно!
  Надзирателят отговори:
  - Момче е! Засмях се, добре, стори ми се смешно.
  - Може би си прав! Един вид театър на шутовете. Как ще реагира това момче на факта, че му заповядвам да поръся стомаха му с горещи въглища!
  Янка отговори шеговито:
  - В този случай мога да изям дивеча суров!
  Ахмед си играеше с камшика, като удари няколко пъти по босите крака на момчетата, но не докосна Янка.
  - Наистина си много смешен. Ще бъде жалко, ако кожата на такова красиво и остроумно момче трябва да бъде изтеглена на барабан. - Садат се престори, че отваря широко уста и се прозя. - Знаеш какво искам от теб!
  - Робът не трябва да гадае какво иска господарят. Той трябва да изпълнява заповедите му.
  Ахмед кимна:
  - Правилно! Учиш се бързо. Сега слушай какво искам. Хареса ми гласа ти, чист като морска сирена. Изпей ни нещо.
  - На бягане! - Момчето поклати глава.
  - Добре, спри! Разбирам, че е трудно.
  Керванът спря и робите седнаха. Янка легна за минута, прокашля се и вдигна велосипеда с уморените си натъртени крака. Той изви врата си.
  - Дай му вино! - Нареди Ахмед.
  Надзирателят попита:
  - Стар?
  - Не! Чист сок, иначе робът ще бъде отведен. Все още трябва да влачи и тегли количката. Искам да го науча.
  Момчето лакомо глътна пресен сок от грозде-ягода (хибрид). Изметта от нечовешка умора и унижение се разсея. Усети прилив на енергия и вдъхновение. Янка се усмихна и запя със своя силен глас на оперен певец:
  Руският рицар ще наточи меча си,
  Героят няма да отслабне в битка!
  Смело се борим в морето,
  Вярвам, че ще отворя пътя към славата!
  
  Рейд - зла орда от монголи,
  Селата на града бяха пометени!
  Човешката кръв тече като вода,
  Но руският дух е по-силен от метал!
  
  Змията пълзи и изгаря с жилото си,
  Дим, стон, нищо не се вижда!
  Ще те защитя земя,
  От лед до топли брегове!
  
  Душата ми лети към върха
  За слава на светата Родина!
  Ще победим както преди - сега,
  Не оставяй родината си под палеца!
  
  Полковете на Русия стоят готови да умрат,
  Нашите войници са като гранити!
  Ние косим нашите врагове, ред по ред,
  Всички склонове са покрити с трупове!
  
  Къщите горят като факли,
  Слоновете реват, втурват се в битка!
  Руските бойци ще победят
  Пустини, скали, водопади!
  
  Не можем да бъдем завладени
  Светът не може да бъде поставен на колене!
  Армията на Русия е непобедима,
  Нека бъде слава на поколенията!
  
  Съдбата на Русия ви очаква,
  Владейте пространството завинаги!
  Вярвам в щастието завинаги
  Само не живейте безгрижно!
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"