Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Universe Vs Universe1

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Zamislite daleku budućnost čovečanstva. Sve zemlje i narodi: moraju se ujediniti da bi opstali i osvojili svemir. Samo zemlja poput Rusije je sposobna da preuzme takvu odgovornost. Ali čovječanstvo je ujedinjeno: pred nama je ekspanzija svemira i novi ratovi zvijezda - koji se vode uz pomoć superoružja i magije. Na kraju, ceo univerzum osvaja Velika Rusija. Ali postoje paralelni univerzumi. U susednom carstvu, Sveta Rusija: takođe potčinjena materija i prostor. Činilo se da bi dvije gotovo apsolutno identične formacije paralelnih svemira trebale biti prijatelji i mirno koegzistirati. Ali zbog apsurdne nesreće, odnosno pažljivo pročitane provokacije trećih sila, izbio je međuuniverzalni rat između bratskih naroda. Svi vjeruju da je on u pravu i da je neprijatelj krenuo prvi. Sveti Rusi ubijaju Velikoruse, bore se ljudi i najrazličitiji saveznici čovječanstva - nezamislive rase: ni najluđa mašta ih ne može opisati. Nije uzalud da su najstrašniji i najokrutniji ratovi bratoubilački ratovi. Ludilo raste, nasilje eskalira, kvintilioni žrtava i ljudi i stanovnika pokorenih svjetova. Koristi se magija, kao i dosad neviđene tehnologije, i tako nekoliko krvavih stoljeća. Naučnici stvaraju sve naprednije metode uništavanja, život u svemirima je pod potpunom prijetnjom. Ko će zaustaviti ludilo i spasiti čovečanstvo? Ni kralj, ni Bog, ni heroj. Ne napumpani specijalac, poput strip zvijezde koja ubija stotine neprijatelja (to se dešava samo u bajkama), a ne supernaučnik, ko zna kako nije nosom razderao utrobu Zemlje. I obični ljudi iz našeg vremena, pa, možda i ne baš jednostavni!

  UNIVERSE VS UNIVERSE1
  KNJIGA PRVA:
  CAZY MADNESS!
  PROLOG
  Zamislite daleku budućnost čovečanstva. Sve zemlje i narodi: moraju se ujediniti da bi opstali i osvojili svemir. Samo zemlja poput Rusije je sposobna da preuzme takvu odgovornost. Ali čovječanstvo je ujedinjeno: pred nama je ekspanzija svemira i novi ratovi zvijezda - koji se vode uz pomoć superoružja i magije. Na kraju, ceo univerzum osvaja Velika Rusija. Ali postoje paralelni univerzumi. U susednom carstvu, Sveta Rusija: takođe potčinjena materija i prostor. Činilo se da bi dvije gotovo apsolutno identične formacije paralelnih svemira trebale biti prijatelji i mirno koegzistirati. Ali zbog apsurdne nesreće, odnosno pažljivo pročitane provokacije trećih sila, izbio je međuuniverzalni rat između bratskih naroda. Svi vjeruju da je on u pravu i da je neprijatelj krenuo prvi. Sveti Rusi ubijaju Velikoruse, bore se ljudi i najrazličitiji saveznici čovječanstva - nezamislive rase: ni najluđa mašta ih ne može opisati. Nije uzalud da su najstrašniji i najokrutniji ratovi bratoubilački ratovi. Ludilo raste, nasilje eskalira, kvintilioni žrtava i ljudi i stanovnika pokorenih svjetova. Koristi se magija, kao i dosad neviđene tehnologije, i tako nekoliko krvavih stoljeća. Naučnici stvaraju sve naprednije metode uništavanja, život u svemirima je pod potpunom prijetnjom. Ko će zaustaviti ludilo i spasiti čovečanstvo? Ni kralj, ni Bog, ni heroj. Ne napumpani specijalac, poput strip zvijezde koja ubija stotine neprijatelja (to se dešava samo u bajkama), a ne supernaučnik, ko zna kako nije nosom razderao utrobu Zemlje. I obični ljudi iz našeg vremena, pa, možda i ne baš jednostavni!
  Imam ličnu molbu izdavačima: procijenite ideju i da li vam djelo u cjelini odgovara. Što se tiče kvaliteta teksta, ako u osnovi odobravate roman, onda ću ja platiti novac, a profesionalni urednik će ga izglancati! A ako ne, čemu onda gubiti vrijeme i novac, samo obavezno napišite.
  Univerzum se tresao u borbi,
  I zvezde-suze zalile somot!
  Rat gori - pakao je zla strast,
  A Đavo želi da uništi Rusiju!
  
  Neka domovina bude div,
  Postoji bezbroj galaksija!
  Gospod je raširio pokrivač nad Rusijom,
  Imamo sreće što živimo u ogromnoj zemlji!
  
  Ovo je strašna bitka - prostor vrije,
  Slavu ćemo potvrditi svetim mačem!
  Olupine zvjezdanih brodova - gomile tijela,
  Pobedićemo protivnike Rusije!
  
  I vakuum je umrljan krvlju,
  Uostalom, protivnik je jak - pritisak je okrutan!
  Ali mi ćemo zaštititi mir naše rodne Zemlje,
  Na kraju krajeva, Isus je s nama - Svevišnji Bog!
  
  Otadžbina pati - istekla je,
  Strpljenje Hristovo je snaga naroda!
  Slomljeno srce je krhko staklo,
  Samo nam volja za životom može pomoći!
  
  O domovino moja - volim te,
  A u svemiru nema ljepšeg od tebe!
  Rusiji neće biti oduzeta rublja,
  Biće mira i sreće za sve generacije!
  . POGLAVLJE br. 1.
  Vladimir Kašalotov, klonući od napetosti koja mu nemilosrdno kida meso, proleteo je ispod dugačkog crnog tunela koji je mirisao na hladno plavetnilo. Progonili su ga borbeni terminatori - klasa PI - 1 000 000. Nabijeni borbenom magijom i multiklasnom hiperplazmom, nastoje pronaći osobu koja je zaronila u debljinu najbližeg asteroida. Vladimirov tetraplan ili lovac jednosed je oboren. Prije toga su se zamalo sudarili krilati vitezovi (avaj, a s druge strane su braća Rusi: najveća tragedija čovječanstva, dva svemira koji se međusobno nemilosrdno uništavaju), na hologramu je bljesnulo lijepo lice pilotske djevojke. Još neukaljen ratom, mladi ratnik se nije usudio pucati u tetralet zvjezdane ljepote. I nije požalila, udarila je kvark laserom, usled čega se mašina raspala u sićušne bisere koji su svetlucali u vakuumu, koji su posle nekoliko trenutaka pocrnili, emitujući dugine talase, gaseći antigravitaciju polje: matrica koja je potpuno neutralisala inerciju tetraleta.
  Zahvaljujući sistemu za izbacivanje, uspeo je da proradi. Nakon čega je, koristeći kineprostorni motor u borbenom odijelu, zaronio u skačući superbrzi asteroid-štap koji se sastojao od varijanti hiperplazme. Kakav đavolski težak skok, hiperstrujna pražnjenja su mi prolazila kroz tijelo - kao da je usijana igla zabodena u svaku ćeliju. Vladimir je mentalno naredio i zračenje mini-generatora ugasilo je gotovo nepodnošljivu bol. Quasar (odlično)! On je unutra! Površina asteroida je toliko jaka da ga je teško raznijeti čak i termokreonskom bombom. Što se tiče robota, dobili su naređenje da mladića odvedu živog - vjerovatno na ispitivanje. A ovo... Naravno, neće tući i mučiti kao u srednjem vijeku, ali uz pomoć nanotehnologije duša će se izvrnuti naopačke do te mjere da se nikome neće činiti dovoljno. Možda je bolje da visi na stalku nego da se podvrgne cyber mučenju - efekat na svest. Vladimir je, kao mlađi diplomirani magičar, odnosno do sada samo drugi od dvanaest koraka (prvi korak je mini-padavan), stvorio je bioplazmičkog dvojnika za sebe. Senka se odvojila od letećeg tela i otišla u bočni tunel koji je virio desno od hodnika. Šljunak na površini krivudavih hodnika izgledao je kao grabežljive raznobojne oči malih đavolskih životinja. Gasili su se i palili, delovalo je kao da demoni podzemlja namiguju (rekavši - vaš posao je vakuum (loš) momak!) Vladimir je, koristeći efekat polureflektovanog prostora, emitovao još par holografskih kamuflaža. To bi robote trebalo izbaciti iz mirisa, odvratiti im pažnju i kupiti im vrijeme. A onda, ko zna, možda se Velikoj Rusiji osmehne vojna sreća.
  Armada neprijatelja - zvjezdani brodovi Svyatorosije: stotine hiljada, mnogo miliona brodova raznih klasa napredovalo je sa tri strane, pokušavajući da stegnu stisak između sistema Žute lisice i Crvenog krokodila. Bila je to granična zona između dva svemira, u kojoj su zvjezdani brodovi gubili brzinu, a monstruozna hiperoružja gubila svoju destruktivnost. Svojevrsni podprostor, u kojem se nedavno odigrala velika većina svemirskih bitaka, i jao svakome ko dozvoli neprijatelju da se probije u običan dio svemira, uništenje će biti nemjerljivo!
  Vojskom Svjatorosije komandovao je Konstantin Rokosovski: jedan od najistaknutijih komandanata Drugog svetskog rata. Posebnu slavu stekao je na ratištima: kod Staljingrada i u Bjelorusiji. Pod njegovom komandom bilo je oko dvjesto pedeset miliona zvjezdanih brodova, tri i po triliona živih vojnika različitih rasa i oko osamdeset sedam biliona borbenih robota. Impresivne snage, s nekim brodovima veličine pristojnog asteroida: naoružani hiljadama topova i emitera svih vrsta. Postavlja se pitanje: kakve veze ima slavni heroj Velikog domovinskog rata sa kosmičkom bitkom koja komanduje univerzalnim carstvima? Najdirektnije, nakon što je nauka ustanovila da postoji hipernoosfera, na kojoj se snimaju sve misli, emocije i radnje inteligentnih bića, počeli su je proučavati. Na neshvatljivom super nivou otkrivene su sve ličnosti pokojnika pohranjene kao fajlovi na kompjuteru. Bili su kao da su zamrznuti između dimenzija i prostora, počivali u svojevrsnoj korpi informacija superapsolutnih. Ali bilo koja datoteka se može vratiti tako što ćete je ukloniti iz korpe za otpatke i tada će biti aktivirana. U tu svrhu izumljen je poseban lijevak-usisivač. Najuži dio se sastojao od nule i jedne desetine dimenzije. Zatim se povećao na nula dvije desetine, nula tri! Tako postupno dostižući dvanaestodimenzionalni prostor, postepeno se puneći energijom multi-hiperplazme. Duševni fajl je isisan iz podprostora sa nultim dimenzijama i vremenom. Potom je prebačena u nosiljku, posebno modelirano tijelo, i dogodilo se čudo! Dugogodišnji san čovječanstva o vaskrsavanju mrtvih postao je stvarnost. Prave ličnosti su se vratile iz stvarnog nepostojanja, dobijajući obnovljeno meso, poboljšano bioinženjeringom, slično onom anđela. Čini se da je Jov bio prvi koji je rekao prije skoro četiri hiljade godina: ali moj otkupitelj je živ, vjerujem Jehova, ti ćeš obnoviti moje raspadnuto tijelo i ja ću vidjeti Boga vlastitim očima. Zatim u raznim religijama - to se ponavljalo hiljade puta. Sada je nauka ostvarila još jedan vjekovni san. Ali dok je ovaj proces uskrsnuća veoma naporan i skup, mnogo je lakše pronaći dosije duše izuzetne osobe u nultoj dimenziji podprostora hipernoosfere, on sadrži veoma velike emocionalne i mentalne naboje. Stoga su do sada uskrsnuli i vaskrsnu samo najbolji od najboljih, velikih i značajnih ljudi prošlosti. Pa, Konstantin Rokossovski nesumnjivo pripada njima. Naučili smo malo, preuzimajući informacije o modernim ratovima u naš mozak, i već možemo da komandujemo jednom od brojnih armija Svete Rusije.
  Vrlo harizmatična ličnost se takođe bori protiv Rokosovskog: Aleksandar Veliki. Genije protiv genija! Čelik protiv plamena! Zaista jedinstven prolaz zvjezdane bitke!
  Supermaršal Rokossovski se obratio hologramu generala vilenjaka:
  - Phoenix, jesi li izveo manevar kosog zamaha?
  - Ne, druže supermaršale. Čini se da je neprijatelj aktivirao stratešku rezervu. Osim toga, osjećam utjecaj moćnih mađioničara.
  I zaista, grandiozna bitka zvijezda je rasla. Baršunasto crnilo vakuuma bilo je razdvojeno po prostoru: vatromet blistavih, raznobojnih bljeskova. Međutim, da li je čak i najnaprednija pirotehnika sposobna odraziti barem milioniti dio takve veličanstvenosti? Bezbrojne zvijezde rasute u dijamantima, rubinima, topazu, smaragdu, safiru, ahatu i drugim svijetlim vijencima, zadivljuju maštu. Ali čak su i oni zamračili na pozadini eksplozija i radijacije brodova koji su eruptirali. Svaka vrsta lasera, radijacije, rakete spremne da eksplodiraju, svemirskog kopača imaju svoju boju i jedinstvenu nijansu. Ljudski jezik je suviše siromašan da bi u svoj svojoj slavi opisali kosmičku bitku, nešto što je grandiozno, smrtonosno i istovremeno zadivljujuće! Sa čime možemo porediti milione zvjezdanih brodova i milijarde bljeskova, osim okeana, gdje svaka kap blista kao dijamant? Istovremeno, on je u stalnom kretanju, naizgled haotičnom, a u stvarnosti kontrolisan neumoljivom voljom.
  Rokossovski komanduje:
  - Rasporedite teške ultra-bojne brodove, pokušajte da izvedete manevar "maleć"!
  Ogromni brodovi od dvjesto do petsto kilometara u promjeru: obično slični spljoštenim kitovima, načičkani deblima, rašljama i detaljno oblikovanim antenama, kretali su se duž perimetra. Ovdje je jedan od divova pustio hiperplazmatsku mrlju. U obliku osmice, štetna supstanca je prekrila krstaš. Pokušao je da ode, ali hiperplazma je bila brža, probila je matričnu zaštitu i poluprostorno polje je zabilo bok krstarice. Oklop, napravljen od superlegure dvadeset i jedan milion puta jače od titanijuma, popustio je. Nekoliko rotirajućih kupola je istopljeno, topnici su isparili zajedno sa svojim robotskim slugama. Relativno bezbolna smrt, jer se hiperplazma osmog nivoa širi brzinom sto milijardi puta većom od svjetlosti, što znači da impuls boli nema vremena da stigne do mozga. I besmrtna datoteka-duša juri u naručje hipernoosfere, koja čvrsto zaspi: čekajući buđenje. Krstarica gori jarkim bojama, plamen se pokreće ne samo kiseonikom unutar zvjezdanog broda, već i mikro-materijom raspršenom u vakuumu. Vrsta čestica prašine koje se nalaze u negativnoj ili nulti dimenziji, temperatura od sekstiliona stepeni uključuje proces njihovog sagorevanja. Teško je ugasiti takav hiperpožar; mnogi veliki i mali zvjezdani brodovi su zahvaćeni požarom, nastavljajući tvrdoglavo da se bore.
  U blizini gori ogroman kvazar, vojska Rokosovskog pokušava da pritisne neprijatelja bliže njemu. Aleksandar Veliki se na brzoj fregati bori u gušći. On lično upravlja i zvjezdanim brodom, usmjeravajući ga u gustinu, i cijelim neizmjernim prostorom bitke. Slanje komandi na različite tačke. Sada se neprijatelj zaneo opkoljenjem, željom da stvori zvjezdani Staljingrad i razotkrio je desni bok. Intuicija mi govori da je sada vrijeme za napad. Koliko je puta, sa daleko manje vojske, veliki heroj Aleksandar izvojevao odlučujuće pobede. Volio je moderni svijet, njegove nezamislive razmjere, brzinu, tehnologiju, univerzalni hiperinternet, superoružje nepoznatih oblika. Tako na neprijatelja šalje superraketu, naboj termofarasa, čestica od kojih se prave kreoni, a od njih redom preoni, a zatim kvarkovi. Raketa je mala, maskirana je višestrukim gravi-hologramima: tako da neprijatelj nema vremena da je presretne kvark laserom ili hiper-emiterom! Istovremeno, mini-zraci prožimaju poluprostornu supstancu. Protivnikov veliki razarač, poput iskusnog boksera, takođe baca svoju zamašnu udicu. Mnogo torpeda prošlo je duž bočne strane fregate, neka od njih su detonirala, raspršivši se u čitav travnjak plamenog cvijeća. Užasno je lijepo, ali u daljini je eksplodirao ultra-dreadnought, nezamisliva masa promjera hiljadu i po kilometara.
  Supernova je emitovala goruće pipke koji su spalili nekoliko desetina manjih zvjezdanih brodova i raspršili još nekoliko hiljada u različitim smjerovima. Sudarile su se dvije brigantine, još jedan bljesak, manji, ali ništa manje šaren. Općenito, pogled je najdivniji - super cool, Aleksandar je oduševljen; kada se veliki razarač, zgnječen hiperplazmatskom "šakom", raspao u divlje kružeće fragmente:
  - Ovako su Sloveni tukli! Slava neće nestati!
  Elephantcat - (mješavina slona i mačke) je primijetio:
  - Sveti Rusi su uveli jaku rezervu na desnom boku, a ujedno prijete prodorom u začelje.
  Makedonski se neljubazno nasmešio:
  - Bukvalno klize uz rub kvazara. Zašto izvodimo tehniku udarca srpom? Rokossovski je bivši komunista i čini se da voli ovaj simbol.
  Tigročep - hibrid kornjače i tigra je odgovorio:
  "Također je udaren maljem, a zatim po glavi."
  U skladu sa njegovim rečima, u blizini je eksplodirala teška termofarmaceozna raketa, zvezdani brod se prevrnuo, a svetlo se ugasilo na nekoliko sekundi, samo su zidovi sijali, roze i plave boje. Mačka slon je mjaukala:
  - Kakva odeća!
  Aleksandar je ispravio:
  - Više nalik na "neobičan" - Armagedon! - Pružio je ruku, a u njoj se odmah pojavila čaša smaragdnog vina. Staklo je pevalo:
  - Kao i uvek ili...
  - Dodajte biber! Krvlju mega zmaja!
  - Pokoravam se, o veliki!
  Aleksandar Veliki je pokušao da zaviri u mnoštvo holograma, da odredi gde da sruši borbenu masu zvjezdanih brodova. Neprijatelj je pokušao da napravi još jedan kotao. Rokosovski se prisjetio svog prvog velikog uspjeha kod Staljingrada, kako se masovno opkoljavanje njemačkih trupa pokazalo kao poraz za neprijatelja. Ali ovo nije Kan, sam Aleksandar Veliki, kao majstor brzog manevara, pokušava da napravi dvostruku zamku. Mnogo zavisi od toga ko ima poslednju rezervu na lageru.
  Superdrednout Svyatorossiya naleteo je na gravitaciono-neutrino mreže, neki od njegovih projektila su se odrazili i zapleli u polje poluprostora. Nekoliko raketnih krstarica palo je u prostor za lizanje i počelo se polako topiti, kao lizalica na jeziku. Bio je to neobičan oblik, materija koja je rastvarala prostor; ista stvar se dogodila zvjezdanom brodu kao šećer u vodi. Istina, takvo polje, uništeno drugim kontra-zračenjima, nije dugo trajalo, čak ni po standardima svemirske borbe, gdje se računaju nanosekunde. U takvoj borbi, razmjeni udaraca koja je milijardu puta brža od borbe između profesionalnih boksera, raznolikost sredstava je neshvatljiva! To je nešto čemu ne možete naći ni analoge na siromašnom, modernom jeziku! Sve je hiper-super! Ali prostor za lizanje reproduciranog posebnim tipovima raketa i varijetetima hiperplazme i antiprostornih impulsa korodirao je strukturu poput rđe; obje armade zaključane u smrtnoj borbi!
  Vojska Rokosovskog imala je određenu brojčanu nadmoć i stoga je napredovala. Mali borci jednosedi koje kontrolišu ljudi, njih nekoliko desetina milijardi, najranjiviji su na lizanje prostora. Dečaci i devojčice umiru milionima.
  General Clara Medovaya, komanduje sedmim korpusom zvjezdanih brodova. Vrlo lijepa, impozantna djevojka, ne izgleda starija od dvadeset godina - mlada i svježa, već trista godina učestvuje u bitkama. Ona vidi da je neprijatelj bio mnogo jači nego što su očekivali. To znači da je potrebno dobiti na vremenu da bi stigla pojačanja. U obe Rusije nema civila među ljudima. Svi služe vojsku, čak i najmanja djeca, a noćna mora slabe starosti ostaje u mračnom vijeku. Čak iu kibernetičkim inkubatorima, embrioni se određuju ko ima najistaknutije sposobnosti prilagođavanjem gena pomoću sajber programa. Klala je ušao u borbenu vojsku, postoji i ekonomska vojska u kojoj služe svi ostali ljudi. Postoji i religijski ili magijski front.
  Djeca su djeca vojnici, do četrnaest ciklusa (uslovni vremenski period koji nema veze sa zemaljskom godinom), prolaze obuku i specijalnu obuku, nakon čega oni genetski najpogodniji za rat završavaju u borbenoj vojsci, odnosno prvi u svemirskoj obuci. Pre nego što su bačeni u bitku, dečaci i devojke, a potom mladići i devojke, intenzivno su obučavani u svakojakoj vojničkoj mudrosti. Cijela populacija, koja broji mnogo kvintiliona pojedinaca, imala je ratne vještine (i to temeljne). Niko nije znao koliko ima potencijalnih vojnih lica, osim cara i dvojice ili trojice pouzdanika. (tačno stanovništvo: izuzetno važna vojna tajna). Oba carstva su bila približno jednaka po snazi, rat je tekao s promjenjivim uspjehom, poput kolebanja talasa surfanja, malo su pritiskali, pa su se vraćali. Nije ostao niti jedan kvark u zavijajućim univerzumima, niti jedan impuls u svemiru koji nije imao vremena da bude zasićen mržnjom ili patnjom, hiljadu ciklusa bola i suza, bezgranično nasilje. Glasne pobjede i najbrutalniji odgovori, titanski napori da se pomjeri vaga onoga što je već izgledalo kao beskrajni rat! Svi su dali sve od sebe, ali u cjelini održala se dinamična ravnoteža.
  Clara Honey, general galaksije, izdavala je naređenja, njen borbeni korpus koristio je formaciju diska: sa valovitim ivicama. Polako se kretao prema jatu zvijezda kako ne bi bio okružen. Na malim asteroidima, naboji su bili ubačeni u baterije koje su posebno zakrenute prema hiperboli. Kretali su se brzim skokovima, iskačući na najneočekivanijim mjestima, probijajući se kroz mehaničke četke s krznom. Jednom od njih komanduje hrabri kapetan Artur Melnikov. On je jedan od mladih komandanata, ima samo šesnaest ciklusa. Prilično visok dječak okruglog lica, svijetlokosi kapetan je čuo karakterističnu škripu instrumenata, iskre i sitni brojevi koji su prolazili po unutrašnjosti šlema.
  Mladić je šapnuo:
  - Izgleda da smo bili prekriveni anti-radijacijom. U ovim uslovima preostaje nam samo jedno!
  Čuje se glasna komanda:
  - Svi skinite svoje sajber kacige! Ciljajte ručno!
  Njegova prva pomoćnica, Svetlana Bronevaya, sa sumnjom je rekla:
  "Onda nam hiperplazmički kompjuter neće pomoći kada pokazujemo!"
  - A on ionako samo nama smeta! Zar ne vidite da su svi programi pokvareni!
  Djevojka je trepnula nekoliko puta, rekao je program čuvar: virusna opasnost drugog stepena.
  - Ovo je ozbiljno! Borimo se kao u stara vremena!
  pomisli Artur (Svetlana, iako starija od njega, naivna je kao devojčica). Temperamentno zaljubljen. Međutim, dječak još uvijek ima djevojku iz borbene škole: svoju prvu i najjaču ljubav. Ali biti vjeran svom partneru nije moderno, pa čak ni štetno. Preporučljivo je češće mijenjati seksualne partnere kako bi došlo do međusobnog obogaćivanja bioplazme i subnoosfere koja okružuje svakog pojedinca. Osim toga, nakon razmjene energije i superčestica, dječaci i djevojčice koji imaju zajedničke seksualne partnere mnogo bolje komuniciraju na bojnom polju. Vidi se da nakon seksa imaju nešto zajedničko jedno s drugim, nije uzalud sveto pismo kaže da će muž i žena biti jedno tijelo. Međutim, u budućnosti je religija prirodno postala potpuno drugačija! Cijelo čovječanstvo, i muško i žensko: kao jedan organizam!
  Sada postoji nada u naučnu besmrtnost, kada naučnici vaskrsavaju mrtve. U tim uslovima, Biblija i legende su otpisane u arhive i pripisane epu starih ljudi. Međutim, iako nema paničnog straha od smrti, ipak je poželjno spasiti svoj život kako biste se izborili za budućnost svoje domovine. Naravno, moralno je teško ubijati ljude poput vas, pa čak i Ruse. Do određene tačke: oba paralelna svemira su se razvijala gotovo identično, čak se zvalo i efekt ogledala. Štaviše, svako je carstvo sebe smatralo primarnim, a neprijatelja buntovnim odrazom.
  Artjom i Svetlana stezali su se za ruke, ostali momci i devojke (bilo je nešto više žena rođenih u inkubatorima nego muškaraca, isti procenat je bio i u vojsci.) su namigovali jedni drugima. Usmjerili su baterije i otvorili uragansku vatru na čamce, jednosjede, lovce, brigantine, razarače, torpedne čamce i druga mala plovila.
  Opšti nivo obučenosti boraca koji su bili obučeni za rat, čak i kada su plutali kao embrioni u svojevrsnom hranljivom mediju, bio je veoma visok. Ali nisu uvijek dolazili iz mnogih pukotina i vakuumskih kolapsa. Kao odgovor, neprijatelj je izveo svoju nemilosrdnu vatru. Mlaz hiperplazme, koji je prožimao oslabljenu matričnu zaštitu i poluprostorno polje, probio je oklop. Dakle, nakon što je izdržao pukotinu, raznobojni mlaz ultra-vatre pao je na par koji je pucao. Mladić je odmah opekao, djevojci je nestala ruka do ramena, noga do koljena, torzo do rebara. Ljepotica je vrisnula i ustuknula. - zapovedala je Svetlana.
  - Omogućite sajber regeneraciju.
  Djevojčino tijelo (kao i drugih ljudi) dugo nije bilo proteinsko. Ovo je posebno meso sa hiperplazmatskim inkluzijama, dok se sami ljudi napajaju super energijom. Tako je meso, nakon ranjavanja, počelo polako rasti. Relativno sporo, sam proces je vidljiv golim okom, brzina rasta tkiva je 0,8 centimetara u sekundi. Ali žestoka bitka je bila vrlo kratkog veka, oklop je spaljen na još nekoliko mesta. Dva pištolja su isparila, šest vojnika je poginulo, jedan mladić je napola izgorio, a djevojka je privremeno ostala bez tjemena i prstiju. Čudom smo uspjeli izbjeći detonaciju granata. Međutim, momci odgovaraju. Sam Arthur je brzo pucao, nokautirajući jurišni avion sa tri sedišta. Svetlana je, izduženog jezika, polizala momka po usnama.
  - Megakvazar!
  - Hajde da napravimo hiperuništavajuću (superdestruktivnu) erupciju plazme!
  Drugim topovima su oborena dva tetraplana, a na razarač su oborena tri gađajuće kupole. Ali upravo je u tom trenutku raketna krstarica uperila svoje topove u njih. Mladić je osjetio dah smrti na svom licu, zlu staricu prijetila je kosom, a kapetan Artur je naredio.
  - Fleksibilno povlačenje!
  Baterija se vratila, ali je malo zakasnila. Činilo se da vakuum boli od boli, a hiperplazmatski vrtlog je prošao kroz njega. Užasan udarac gravitacionog talasa zahvatio je bateriju. Ispostavilo se da su pet topova i dvanaest članova posade odjednom potpuno isparili. Artura i ostale odbacio je gravitacioni talas. Kapiten je preleteo, udarivši glavom u Svetlanin trbušnjak. A ovo je teško:
  - Vau, ti si crna rupa! - promrmljao je mladić.
  Kroz oklop su prolazile velike pukotine. Režu poput jaruga kroz ljubičastu površinu metala, više od milion puta jačeg od titanijuma. Kakva je kolosalna snaga skrivena u hiperplazmi, sposobnoj da pomjera zvijezde i ugasi kvazare. Ali ovo je samo šesto, sedmo i tako dalje stanje materije. Čitav ocean hiperplazme može se dobiti iz bilo kojeg molekula. Teoretski (ovo još nije dostupno ljudima), jedna elementarna čestica će reproducirati cijeli svemir. Ili uništi! To su kvazi-božanske sposobnosti hiperplazme.
  Baterija klizi duž fleksibilnog kolapsa, vojnik je pritisnut oslabljenom silom inercije. Tada se opruga otpušta i baterija ponovo otvara vatru samo u drugoj tački u prostoru.
  Arthur komanduje:
  - Udarite uskim snopom, prebacite puške na način rada igle.
  Pošto su računari isključeni, ovo se mora uraditi ručno. Regulišite dovod hiperplazme pomoću bubnja. Ali ovako nešto nije lako učiniti, spašava nas to što program obuke predviđa i ovu višu silu. Dečaci i devojčice se nose sa ovim problemom u automatskom režimu. Arthur cilja na raketni čamac, pucajući s blagim vodstvom. Čuje se najtanja škripa uništenog vakuuma, čamac je raskomadan. Sudeći po snazi eksplozije, dolazi do detonacije municije. Svetlosna tačka uništava auto. Uništen je i tetraplan, a djevojka je precizno pogodila.
  Krila lete odvojeno, a istovremeno se plameni rep okreće u vakuumu.
  Neprijateljska brigantina dobija dodatnu štetu, ali odgovara masivnim salvama. Kroz pukotinu prodire potok, odbacujući djevojku u stranu, otkrivajući zlatne grudi sa grimiznim bradavicama.
  Artem vrišti:
  - Vidiš kako je super! Chernodyrno!
  Svetlana je udarila momka po kolenu:
  - Samo tako nastavi! Podigni viteški topuz više!
  Brigantina u obliku kapljice načičkala je salve. Bodljikave kapi hiperplazme su prskane po borbenom prostoru.
  Arthur je zviždao:
  - Lunge!
  Fregata je izašla sa strane, a u isto vrijeme je eksplodirala susjedna baterija. Izgleda da momci nisu imali sreće, naišli su na tešku raketu ili vibro-polje koje je usitnjavalo najizdržljiviji metal.
  Mladić je pokušao da izvrne platformu kako bi preživio takav napad. Ali protivnici su i vrhunski profesionalci koji su završili skoro istu školu.
  Tempopreon top je uništen. Bila je podeljena na gomilu svetlucavih delova. Djevojčica i dječak koji su služili pušku su odbačeni nazad kao pogođeni palicom. Udarali su se u oklop, lagano spljošten, dršćući svojim elastičnim telima.
  Artur je osetio hladnoću u predelu stomaka. Gustina neprijateljske plazma erupcije se pojačavala i činilo se da su u bitku uvučene nove snage. Na primjer, sam ultra-bojni brod je veličine pristojnog asteroida, a oblik masivnog bodeža, načičkanog emiterima, emitira cijeli bogat uzorak hiperplazmičkih mlazova. Savijena tvar, upletena u obliku hibrida lutke za gniježđenje i harmonike, pala je na krstašu velike Rusije. Drugi potoci uništenja smrskali su četiri artiljerijske platforme u obliku suze.
  Artjom je ponovo pokušao da izvede kontra-manevar, ali je usled ozbiljnog oštećenja brzina baterije usporila.
  I sama Svetlana je teško povređena, izgubila je ruku:
  - Ipak boli! - Ona je rekla. - Šteta što sam pokvarila takvu šminku!
  Njena prijateljica je sarkastično rekla:
  - Gubitak drugog mesta, čak i u slučaju regeneracije, stvara probleme sa orgazmom.
  Devojka je u šali zapretila:
  - Ovu vulgarnu stvar, poslaću te na sud.
  Artem je patetično rekao:
  - Umrimo dostojanstveno! Drugovi po oružju!
  Mladiću je bilo veoma teško. Sada je baterija bila bukvalno na ivici bodeža. Peron se podelio, devojke su vrištale.
  - Opsesivna pretnja prvog stepena.
  Nivo pumpanja energije je brzo opao. Oružje je gotovo potpuno izgubilo sposobnost pucanja. Artur je povukao bubanj, iz cevi je izleteo balon super plazme, svetlucajući svim duginim bojama, pukao je nedaleko od pištolja.
  - Zilch! Punjenje je iscrpljeno! - promrmljao je Arthur. - Ostala je samo jedna stvar!
  Ruski ratnik hrabro umire,
  Umrijeti za otadžbinu je čast!
  Mač sudbine blista iznad njega kao zrak,
  Ostaje samo da udarite ovna - pročitajte molitvu u trenu!
  Nakon što je ručno uključio prisilno ubrzanje, hitnu supermatricu, bacio je samo naprijed uz pomoć hiperfotonskog mlaza. Ovdje je, ovisno o vašoj sreći s metom, gotovo nemoguće ciljati. Osim ako ne koristite veštine mađioničara (ovde svi imaju egzoterične sposobnosti, ali nivo je drugačiji; uz pomoć kompjutera su naučili da regulišu genetiku kako bi povećali sposobnosti na veoma ograničenom nivou). Na kraju, mladić je stisnuo ruku svom prijatelju i povukao je prema sebi. Usne nisu imale vremena da se spoje u poljupcu; kao rezultat nabijanja velikog bojnog broda, mladić, djevojka i desetak drugih mladih pojedinaca nestali su u hiperplazmatskom bljesku. Sam bojni brod izgubio je dvije rotirajuće kupole i usporio svoje neumoljivo kretanje.
  Kapetan prvog ranga Andrej Lisovski se zakleo:
  - Dobri momci su anihilatori. Ne više vakuum od mog!
  Njegova zamjenica Klara Novik prigovorila je:
  - Zašto momci, možda tamo ima devojaka. Uostalom, u vojsci ima više žena nego muškaraca. Velike grudi - dobro puca!
  - Ali ne među najvišim komandnim ešalonima.
  - Ne bih to rekao, osim ako ne uzmemo vladare i vojskovođe prošlosti vaskrsle iz mrtvih! - rekao je oficir sa devet zvezdica.
  (Djevojka je razmišljala o tome šta će se dogoditi ako Maljuta Skuratov uskrsne), jer bi u ovom slučaju njena afera s generalom intendantom bila opasna kaznom. Zašto? Tip krade, želi kupiti planetu sa robovima i prebaciti u ekonomske trupe. Štaviše, čak je prodao fiki crack za nerazvijene satelitske države. Općenito, svemir je veoma velik sa sekstilionima zvijezda i planeta, od kojih mnoge nikada nisu vidjeli ljude. Istina, skoro sve manje ili više razvijene civilizacije je pokorila Rusija, ali postoje razne nekontrolisane sitnice, neka vrsta kosmomafije. Nekim generalima ne smeta da profitiraju od ovoga. Istina, sa sadašnjim najvišim nivoom tehnologije moguće je kontrolisati svaki korak i misli ljudskog pojedinca, ali... Za rješavanje određenih problema potrebni su i korumpirani službenici. Uostalom, engleski kraljevi, pa čak i ruski carevi, poput Ivana Groznog, nisu prezirali pribjegavanje uslugama privatnika - prirodnih gusara.
  Dakle, donekle, mafiji je dozvoljeno da funkcioniše u skraćenom obliku: za sada, za sada! Ovo uopšte ne ometa rat.
  A sada, kada hiljade prijetećih zvjezdanih brodova eksplodiraju svake sekunde i milioni ljudi umiru, neko broji zaradu.
  Konstantin Rokosovski vidi kako njegova vojska postepeno stišće neprijateljsku poziciju u poroku, uprkos svim neprijateljskim veštim manevrima. Međutim, do sada obje strane trpe približno jednake gubitke i nije formiran niti jedan kotao. Međutim, to je teško s takvom pokretljivošću zvjezdanih brodova. Javljaju se misli, zašto čarobnjaci oklijevaju? Na drugom nivou, grandiozna magična bitka se sprema da se razvije. U njemu se sile paranormalne ravni moraju uhvatiti u koštac u zastrašujućem zagrljaju uništenja.
  Maršal Ver-Var predložio je Rokosovskom hibrid vepra i žabe.
  "Mislim da je vrijeme da se glavna rezerva dovede u akciju, šaljući je u duboku obilaznicu glavnih linija." Tada će se naći tačno na začelju nemirnog Aleksandra. Slijedi snažan udarac u pozadinu, koji će upotpuniti poraz neprijatelja.
  Hipermaršal Zvjezdane flote Rokossovski bio je skeptičan:
  - Dovođenje glavne rezerve u bitku kada se ne zna šta neprijatelj sprema i čime raspolaže je u najmanju ruku kocka!
  Vilenjakinja, takođe maršal, reče:
  - Ako dođe do pukotine u neprijateljskoj brani, ona mora biti uništena što je prije moguće. U suprotnom će biti zapečaćena. Ne smijemo propustiti svoju šansu ni pod kojim okolnostima. Neophodno je izdati naređenje da se rezerva krene prema gore, pre nego što se pojačanje približi neprijatelju.
  Rokossovski se namrštio, ali u ovom trenutku zaista ima veliku prednost i sasvim je moguće da propusti svoje šanse za pobjedu. Hipermaršal je objavio:
  - Pomerite napred udarne snage i pošaljite ih rutom 98-79-32. Moje je naređenje da preduhitrim ovaj put.
  Ver-Var je čak predložio:
  -Grupirajmo jedinicu na desnom krilu, onda ćemo imati veliki kotao prije nego što se neprijatelj okrene.
  Rokossovski je viknuo:
  - Bacite pomoćne jedinice u borbu! Završite bočni manevar.
  Elf je primijetio:
  - Možete poslati narudžbu mentalno! Telepatski talas! Ne viči!
  Rokossovski se posramio:
  - Izvinite, to je bila navika još od rata.
  Rezervom je komandovao supermaršal Maša Podzemnaya. Lijepa djevojka, relativno mlada za tako visok položaj, vatrene kose i gorućeg pogleda, rasporedila je moćnu rezervu od pedeset miliona zvjezdanih brodova i milijardu i po tetraplana lovaca. Maša je na današnji dan proslavila tačno pedeset godina postojanja - po standardima moderne civilizacije koja ne poznaje starost: praktično djetinjstvo. Svojevremeno je ova djevojka bila jedna od izabranih miliona. Hiperelektronika svake godine bira petsto hiljada genetski najdarovitijih dečaka i petsto hiljada najboljih devojčica. Počevši od djetinjstva, bili su posebno obučeni, obučeni i nabijeni energijom. Počev od druge godine polagali su višestepene ispite tri puta godišnje, od desete godine četiri puta godišnje, od dvadeset šest puta. Sa trideset tri godine, samo jedan od milion postao je car Svete Rusije. U Velikoj Rusiji, sličan sistem, oba paralelna univerzuma su skoro apsolutno slična! Car je formirao štab Vrhovne vrhovne komande, koja je uključivala šest najdarovitijih predstavnika iz izabranog miliona i šest slobodnih članova, koje je na vlast postavio sam car. To bi mogli biti i oni koji su se istakli u bitkama i vaskrsli zapovjednici prošlosti.
  Maša je, međutim, radije samo zapovijedala i napadala, riskirajući pritom svoj život. Djevojčica, kao veoma daroviti komandant, nije isključila da je ispred čeka zaseda. Sićušni izviđači, veličine nekih mikrona, bili su raspršeni po tunelima i gravitacionim jarugama. Tražili su najmanju pukotinu u svemiru, ispitivali vakuumska polja kako bi spriječili neprijatelja da se sakrije iza kamuflažnih polja ili pobjegne između vremena. Konkretno, uz pomoć tehnomagije možete premjestiti zvjezdani brod, ili čak cijelu eskadrilu, za hiljaditi dio sekunde u prošlost i najnapredniji špijun to neće otkriti, a onda jednom iskoči armada. Istina, u ovom slučaju eskadrila može biti izdana prisustvom magije u svemiru. Postoji i opcija unosa jednodimenzionalnog, ili čak minus prostora, ali i to se može detektovati. Ovdje neprijatelj neće biti spašen čak ni frakcijskim mjerenjima.
  Zvjezdani brodovi se kreću u obliku dijamanta, najmoćniji i zaštićeni na vrhu, lakši na rubovima. Malo ispred je oblak tetraplana, koji također obavljaju izviđačku funkciju. Neki zvjezdani brodovi se razlikuju od ruskih u obliku suze. To su posude saveznika, različitih rasa, obično zaostaliji od zemljana. Ovdje oblici brodova mogu biti vrlo fensi, u obliku raznih kolača od sira, pereca, vjeverica, zečića i riba. Neki koriste zvjezdane brodove u obliku bodeža, monstruozno izobličenih oruđa za mučenje ili, obrnuto, primitivne dječje igračke. Istina, oružje nije slabo, uglavnom rusko. Svaki zvjezdani brod ima svoj amblem; neki vanzemaljci više vole lubanje i ukrštene kosti, hibridna stvorenja. Sada se val brodova zamagljuje i postaje gotovo nevidljiv. Uključili su kamuflažu, brodovi vanzemaljskih galakti pokušavaju da se sakriju pod okriljem ruskih zvjezdanih brodova. Izvana izgleda kao kamenje utopljeno u kiselinu; polako se otapa, ostavljajući oblak.
  Maša je pod zemljom znala da napad sa začelja neće biti iznenađenje za njenog iskusnog protivnika, ali je ipak shvatila da je Aleksandar Veliki strastven i da to mora iskoristiti. Sada su njene trupe naišle na prvu uporište. Treba ga prekriti u jednom gutljaju. Ekstremna gustina vatre pala je na neprijatelja.
  Orkovski komandant baterije uspio je odgovoriti samo jednim rafalom i poginuo smrću hrabrih.
  - Za slavu Velike Rusije! - viknuo je ork. Devojčica - Kablis (mešavina vepra i lisice) uspela je da iskoči pomoću spasilačkog modula, ali su je jezici gravitacionog talasa sustigli i spljoštili.
  Nakon toga se rezervna armada malo ispružila kao zmija. Otpor okoline je rastao, u vakuumu međuuniverzalnog prostora bljesnuli su fragmenti frakcijskih dimenzija. Maša je shvatila da će to stvoriti probleme u slučaju zasjede i naredila je da se brzina malo smanji kako bi izviđači imali vremena da obrađuju sve podatke i analiziraju stanje vakuuma. Uostalom, najpodmuklije zamke su magične! Njih je najteže otkriti, jer što je čarobnjak jači, to se bolje maskira.
  Patuljak DJ, uz šapat, predložio je:
  - Ne budi oprezan. Propustićemo trenutak, neprijatelj će se povući ili dobiti pojačanje. Sporo udarac je ravan promašaju!
  Maša je odlučno prigovorila:
  - Oprez komandanta je kao prst u šaci, sastavni element, ali ne može da zameni ostalo! Pa pogledajte da li je suvišno.
  Zaista, jedna od magičnih zamki je proradila. Desetak zvjezdanih brodova, uključujući i jedan bojni, promijenilo je svoje parametre i zaledilo se kao staklo. Nakon toga su se pod utjecajem trenja raspali.
  - Magik-mine! - uzviknula je Maša sa uzbunom. - A ti si nam rekao da idemo pravo!
  Patuljak tužno odgovori:
  - Gubici su u ratu neizbežni! Budući da postoji desetak zvjezdanih brodova, besmisleno je resetirati vrijeme potrebno za bacanje!
  - Naravno, šta je pogibija nekoliko miliona vojnika! - ogorčen je ratnik.
  - Ali milijarde će umrijeti! Oni će neizbježno umrijeti i već su umrli tokom bitke. Pa priđimo bliže!
  Maša je uporedila argumente i odmah donela odluku (imala je fleksibilan um devojke napretka).
  - Naređujem da se naglo ubrza!
  Armada se grupirala, uključeni su dodatni motori, reaktori su emitovali terate energije, ali je aktivni otpor okoline usporavao kretanje.
  Maša je vidjela da se obrisi brodova tresu od neviđene napetosti, da hiperlegura vibrira, spremajući se da se spljošti. Djevojka je naredila:
  - Pustite zračenje u sedamdeset sedam raspona, trebate ublažiti vakuum i razdvojiti fragmente zakrivljenih dimenzija.
  Ogromni svemirski brodovi kao da su bili obavijeni izmaglicom, brojni emiteri su pucali, pokušavajući da slome sve zavoje i napetosti svemira.
  U središtu bitke, hiljade brodova je eksplodiralo svake sekunde, a mnogo krhotina zasulo je sve prilaze zvijezdama. Sada su se dva ogromna ultra-drednouta sudarila i počela da padaju na smaragdnu zvijezdu. Ogromni blokovi u obliku kapljice od hiljadu kilometara pali su na površinu, ispupčenja su se odjednom vinula, uhvativši pedeset tetraleta svojim zapaljenim laticama.
  Rokossovski je sa zadovoljstvom primetio:
  - Otpor neprijatelja pada! Najvjerovatnije već razmišlja o izbjegavanju potpunog uništenja. U ovom slučaju poslušajte moju naredbu!
  Hipermaršal je objavio:
  - Maša! Ubrzajte što je više moguće i idite pozadi! Morate udariti boksera u potiljak.
  Djevojka je odgovorila:
  - Radim sve što mogu!
  Da bi potvrdili njene riječi, još dvadesetak zvjezdanih brodova naišlo je na magičnu zamku. Nešto više od pola miliona vojnika pretvorilo se u ljepljivu kremu i slatkiše koji su se zgusnuli u vakuumu.
  - Vidite, neprijatelj je veoma vešto minirao sve prilaze!
  - Nismo pretrpeli takve gubitke! Ubrzajmo! Iscijedite sve svoje rezerve, dajem vam još trideset multisekundi da dođete do početne tačke.
  Trideset multisekundi je nešto više od šezdeset i tri obične sekunde. Maša se zaklela da joj neće dozvoliti da zakasni.
  Aleksandar Veliki se izvijao sa svojom vojskom kao udav. Upravo je dobio obavijest: dolazi pojačanje. Osim toga, osjećao je da mu dolaze iza leđa. Preostale su samo dvije mogućnosti. Ili brzo povlačenje da bi se spasila vojska, ili podjela trupa, što više liči na samoubistvo. Iskusni komandant je, uporedivši mogućnosti, izabrao prvo: u međuuniverzalnom prostoru nije bilo naseljenih sistema ili industrijskih objekata, što znači da je mogao da se povuče bez žrtvovanja. Kako se to tako lijepo zove: povlačenje.
  Aleksandar Veliki je jasno naredio, šaljući telepatski impuls:
  - Najavljujem preseljenje!
  Ogromne mase zvjezdanih brodova i mobilnih stanica, savijajući se u složene spirale, počele su se udaljavati mnogo brže. Beskrajni okean bljeskova i svjetla počeo je da se miješa prema Fox kapiji. Sam Aleksandar se, protivno savjetima stručnjaka, borio u gušći, riskirajući svoj život. On je lično poslao hiperpuls iz centralnog topa, koji radi na principu svemirske bušilice. Hiperpuls zagriza u poluprostorno polje, probija matričnu zaštitu od raznih zračenja i probija oklop. Mali brod će se razletjeti, veliki će dobiti impresivnu rupu. Nedostatak oružja je nedovoljna brzina paljbe, a također i činjenica da je sam impuls lako oboriti ako je navođenje.
  Stoga ga je lakše poslati u pravoj liniji, ali za to je potrebno vješto nišanjenje. Ovde je Aleksandar sam počeo da puca. Ovo je možda bila greška, jer mu je nedostajalo genetsko pamćenje za pucanje iz raznih oružja. Ali iz nekog razloga ratnički zvjerski instinkt ga nije iznevjerio. Pogoci su bili česti, samo top fregate velike brzine nije bio dovoljno snažan. Ali niko ne uspeva da uđe u makedonski svemirski brod. Čini se da je pod čarolijom - ali zašto se čini da je tako! Nekoliko stotina čarobnjaka, uključujući vilenjake i firibide (stvorenja koja žive unutar zvijezda), razgovaralo je s fregatom, promijenivši teoriju vjerovatnoće toliko da čak ni najpametniji projektil nije mogao pogoditi.
  Ali on i dalje mora da se povuče, polako nazadujući prema Lisičjim vratima.
  Vladimir Kašalotov je zadobio nekoliko teških povreda nakon što je prošao kroz nebrojene opasnosti u lavirintima asteroida. Konačno je izletio na površinu. Jadni mladić je video da mu je vojska već daleko, Sveta Rusija je značajno napredovala i razbila formacije Aleksandra Velikog. Sada je preostalo samo jedno, da se povučemo svojima, nadajući se da tako mala borbena jedinica neće biti zapažena u metežu bitke.
  Ratnik je još bio vrlo mlad: samo četrnaest ciklusa, ali je naravno poznavao sve tehnike kamuflaže i principe preživljavanja u neprijateljskim pozadinama. Prije svega, možete pokušati da se povežete s neprijateljskim vojnicima. Oni su skoro isti, isti ruski jezik, ista pretežno slovenska lica, sa plavom kosom. Ali mikročipovi koji se nalaze u tijelu odmah će ga odati. Svaki borac sadrži nekoliko miliona sićušnih - manje od hiljaditi deo mikrona, koji se sastoje od pojedinačnih kompjuterskih molekula. Ne, neće se moći infiltrirati, špijuni u uslovima potpune elektronizacije se posebno obučavaju po najkompleksnijim programima.
  Dječak je odlučio da bi bilo bolje da se pritaji? Kakav potez! Ali postoji bolja ideja. On će probati, možda će uspjeti?
  . POGLAVLJE br. 2.
  Mirabela Snežana je bila izuzetno nadarena devojčica. Nije uzalud što su je kompjuterski analitičari skoro odmah, od sajber materice, odabrali kao jednu od izabranih miliona. Naravno, iako ne postoje velike šanse da postanete veliki vođa - car Svyatorossia. Po neizgovorenom pravilu: dečak vlada jedan mandat, a onda uvek vlada devojčica. Nakon djevojčice, opet dječak. Ovako je za vječnost. Žena i muškarac, budući da su različiti po prirodi, ne dozvoljavaju Ruskom carstvu da uroni u močvaru birokratske rutine i sprečavaju čovječanstvo da izgubi svoju dinamiku: želju za moći i napretkom. Svake godine se izdvajao poseban milion, čak i ako nema potrebe za smjenom cara, jer postoji veliki broj službenika nižeg ranga, poput satrapa metagalaksija ili galaksija. Međutim, u svemiru postoje milijarde galaksija i, po pravilu, odabrani "milioneri" dobijaju više pozicije. Takođe se dobro ponašaju u aktivnoj vojsci. Mirabeline godine nisu baš bile prikladne za caricu: (obično se to dešava jednom u trideset i tri godine), ali je u budućnosti mogla računati na najviše položaje u univerzalnom, gotovo beskrajnom carstvu. Kako se dogodilo da je isključena iz izabranog miliona? I brzi uspon vaše karijere zapao je? U kibernetičkom carstvu, lideri koji kontrolišu super-moćnu elektroniku imaju ogromnu moć. Konkretno, oni koji prate izabrani milion, oni su, zauzvrat, pod kontrolom raznih obavještajnih agencija. Može se zamisliti kakvu ogromnu moć imaju odjeli Ljubavi i Života, Časti i Prava, Odbrane trona, elektronske kontrole i drugih.
  Ukupno ima dvanaest obavještajnih službi, svaka od njih kontrolira drugu. U ovoj situaciji, zdrava konkurencija između odjela je dobra za stvar! Borba je za oči kao svjetlost, može biti zamorna, ali teško čovjeku ako potpuno nestane! Istovremeno se vodi aktivna borba protiv hakera. Općenito, HyperInternet je postao preopasan zbog raznih virtuelnih ratova. Tu su i hakeri-saboteri i oni povezani s lokalnom mafijom i vanzemaljcima koji sanjaju o okončanju hegemonije čovječanstva. Vodi se nemilosrdna borba protiv hakera, koju prate posebni ljudi i moćni sigurnosni programi. Sam HyperInternet (funkcionira u multikineznom prostoru, gdje su sve dimenzije poput petlji u tkanini, energija i materija nestaju i momentalno se izbacuju milijarde parseka ulaza. Brzina prijenosa informacija približava se beskonačnoj, ali materija postaje polufizička .Čak i vrijeme u jednom dijelu predmeta usporava,u drugom ubrzava,u trećem juri unazad!Ali još je gore sa dimenzijama.Kada je glava četvorodimenzionalna,grudi su desetodimenzionalna,ruke dvadeset dimenzije, a noge su sve sto, pa čak i sa djelićem, ljudska struktura se raspada u djeliću sekunde nakon pogodnosti multikineze, kao i zvjezdanih brodova Ali možda s vremena na vrijeme neće moći samo informacije ili magični tokovi kretati se u njemu) povremeno se čiste, ali neprijatelj po pravilu ubacuje sabotažne programe, viruse, boa constrictor, crve, zmajeve, mrlje i druge vrste koje otežavaju rad svih komunikacija i komunikacija. moguće. Naravno, sistemi nisu zatvoreni, stalno se kreću i kontrolišu. Ali ako je zaposlenik ujedno i čarobnjak, možda je vrijedno rizika. Abram Khinshtein, jedan od izabranih miliona koji kontroliše ispite i, uz to, moćni čarobnjak, želio je da plavokosa Mirabela, tada još uvijek spolja nježno dijete, ispuni njegov zahtjev.
  Činjenica je da je djevojka imala fenomenalnu sposobnost upravljanja kompjuterom, bilo je to nešto poput elektronske hipnoze i telepatije. Kao da je postala srodna kosmičkom nad-umu. Pa zašto ne iskoristiti ovo? Konkretno, da biste dali maksimalnu ocjenu određenim kandidatima za dječake, za koje možete dobiti znatnu svotu od korporacija. Ili preuzmite dio novca iz elektronske datoteke. Ili pokušajte prodati nekoliko desetina planeta nekoj nasilnoj kompaniji. Samo sve to prati elektronika u koju ne možete uvjeriti, ali povremeno možete i prevariti. Najteže je zaobići softverske blokove specijalnih usluga, postoje milioni različitih nivoa zaštite. Ali djevojka je mogla toliko uvjeriti elektroniku da bi najmoćniji nadzorni programi propustili nadimak. Neobičan i još uvijek slabo shvaćen fenomen. Osim toga, djevojka još nije mogla u potpunosti kontrolirati svoje sposobnosti; one su se manifestirale na određenom nagibu zvijezda, kada su galaksije bile raspoređene u neshvatljivo složenu kompoziciju. Abram Khinshtein, lukav, podmukao i vješt, uspio je, uz pomoć svojih vanzemaljskih saučesnika, simulirati sajber duplikacije koje su trebale prevariti hiperplazmatske super-moćne kompjutere. Sada, da bi se izvršila prevara i zamenio blok podataka, ostaje samo da se privremeno uspavaju opšti programi dizajnirani da se suprotstave špijunskim hakerima. Osim toga, djevojka je morala biti prevarena, jer je jasno da ne bi svjesno pristala na ovakvu prevaru. Samo kako to učiniti, jer Mirabela Snjeguljica je, uprkos svojim nježnim godinama, jedna od izabranih miliona.
  Ali jevrejski um je lukav za podlost! Mirabela je previše ljubazna, treba da izvršimo pritisak! Ovdje vam nije žao ni vlastite kćeri. Činjenica da bi njegova djevojka mogla umrijeti se ne računa. Više će zaraditi u inkubatorima.
  Mirabela je upravo završila stazu s preprekama. Njene graciozne bose noge prskale su tečni helijum. Ružičaste pete potpuno su mučene impulsima bola i zrakama uništenja. Djevojčica je izgledala stara oko sedam-osam godina, zlaćane kovrdžave kose, pomalo podsjećajući na malu Gerdu, prošla je kroz mnoga ultra-holografska čudovišta i pseudo-robote, brutalno je ranjena. Istina, nježna koža obnovljena je pred našim očima, a noge, plave od strašne hladnoće, dobile su ružičastu nijansu. Videvši Abrama kako leti, devojka se nasmešila:
  - Šta ćeš mi reći? Koliko sam bodova položio test?
  Abram je odgovorio:
  - Sudeći po broju pogodaka na tebi, još je daleko od sto.
  Djevojka je uzdahnula:
  - Avaj, ja sam nesavršen kao ratnik, pa hvala na iskrenosti. Ali zašto izgledaš tako tužno?
  Abram reče s razmetljivom gorčinom:
  - Sećate li se moje ćerke Sime?
  - Da, veoma interesantna devojka!
  - A osim toga, nije poslušna.
  Mirabela je ljubazno odgovorila:
  - Nažalost, dete ne može da se ponaša savršeno. Možda sam probao nešto zabranjeno?
  Abraham je pustio suzu:
  - Kad bi barem bilo! Znate, probijajući se preko hiperinterneta, odlučila je da prodre u podatke o pripremi izabranog miliona, što je strogo zabranjeno.
  - Da, naši podaci su tajni! - potvrdila je izabrana devojka.
  - I tako se moja djevojka našla u zarobljeništvu programa čuvara. U svakom trenutku mogla bi je izvući i suditi kao špijunku.
  - Tako mali?
  - Znate, špijunaža nema godine. Biće joj lišena lične matrice i poslata u kamenolome, gde će vekovima raditi kao rob.
  - Vau!
  "Kao nemaran otac koji je zanemario da se brine o svom sinu, i ja ću biti kažnjen. Međutim, nije me briga, ne mogu da živim znajući da će moja voljena ćerka, mali vojnik, služiti zatvorsku vojsku.
  Mirabela je pogledala Abrama, koji je, poput veštog glumca, tako prirodno prikazao tugu da se devojčica osećala nelagodno:
  - Ja ću vam pomoći! - rekla je Mirabela saosećajnim tonom.
  Abram je odgovorio:
  - Ne! Niko mi ne može pomoći!
  Mirabela je, sa slabo prikrivenim uzbuđenjem, odgovorila:
  - Osećam da će galaksije uskoro ući u neku vrstu kristalne rešetke. To znači da mogu uspavati programe čuvanja i izvući vašu kćer.
  Abram je glumio oklijevanje:
  - Ali ovo vam je strogo zabranjeno, ako vas uhvate, bićete izvađeni iz izabranog miliona, ili čak poslani u kamenolome.
  Devojka reče strogo:
  - Nije me briga! Ja ću Simi pomoći. Pratite me, vidjet ćete kako to radim.
  Abram je uz dah rekao:
  - Tvoje plemstvo je dostojno carice.
  - Dostojan čoveka! - ispravila je Mirabela.
  Devojka je otišla sa Abramom. Lukavi stručnjak unaprijed je radio sa svim uređajima za praćenje i smatrao se sigurnim. Djevojčica i podmukla odrasla osoba stavili su kacige i uronili u složeni elektronski svijet ispunjen informacijama.
  Mirabela se osjećala kao boginja među mnogim dimenzijama i sferama. Činilo joj se da leti širokim autoputem, a okolo jure razni virtuelni programi. Neki bezazleni liče na krave, vjeverice, tulipane - mješavinu slonova i tulipana i drugih ljepotana.
  Naprotiv, bilo je zastrašujućih: strašnih i opasnih vukova, tigrova, zmajeva i takvih čudovišta da bi i najžešći redatelj horora poludio od straha. Postoje i hibridne vrste: mješavina kaktusa i tigra, krompira i kamile, banane i raža, hobotnice i mušice. Međutim, djevojka se ne plaši, ona je iskusila nešto drugačije u borbenom sparingu. Bukvalno od dana kada se pojavio njihov inkubator, bebe su učene da se bore (tačnije ubijaju), ali i druge nauke. Deca se svaki dan tuku međusobno ili raznim oružjem ili gola, a često su dečaci upareni sa devojčicama. Oni ne znaju za sažaljenje, a ipak je djevojka zadržala privid nježnosti u svojoj duši. Mirabela leti pored vizija i suočava se sa strašnim megamrežnim programima čuvara. Podsjećaju na ogromne dikobraze i pse čuvare ajkula. Virtuelna stvarnost im daje zastrašujući izgled. Abram staje:
  - Vidite li ih?
  Mirabela mirno odgovara:
  - Potpuno su bezopasni!
  - Ne bih to rekao!
  Djevojka doleti do ogromnih trnovitih lavova. On im maše rukom:
  - Dragi moji, kako se osećate kada ste u pritvoru?
  Kao odgovor, čuje se urlik dobrodošlice:
  - Slušamo te devojko!
  Mirabela je nastavila blagim tonom:
  -Vi ste tako slatke životinje. Nosite tešku gardu, stalno ste na oprezu. Mora da ti je neverovatno teško?
  Lavovi i psi čuvari odgovaraju:
  - Teškoće nas ne plaše!
  Mirabela se složila:
  - Ovo je tačno, ali zar ne želite da uronite u vedar, čist svet sna? Da saznate šta su snovi iz djetinjstva, kako je trčati kroz svijetlu livadu kad vam je u duši!
  Programi čuvara su zadovoljno preduli:
  - Možda si u pravu, devojko.
  Mirabela je napravila nekoliko pasova rukama. Strašni grabežljivci su postepeno počeli da zaspiju. Položili su svoje nasilne glave na koljena i čulo se tiho hrkanje predatorskih programa.
  Ogromna čudovišta su ućutala dok je devojka rekla:
  - Sada je put čist! Možete osloboditi svoju kćer!
  Abram je, skrivajući svoju odvratnu radost, odgovorio:
  - I uradiću ovo sada. Opusti se i ne viri.
  Djevojka se naglašeno okrenula, a Abram je započeo svoj destruktivni rad. Brzo je preuzeo potrebne informacije i prebacio sredstva. Trilioni rubalja su se slili u njegove džepove. Činilo se da sve ide sjajno, otvarali su se zlatni potoci.
  Onda je odjednom HiperInternet bio prekriven neprobojnom tamom. Abram je počeo da se trese, ljutito je opsovao:
  - Kakva je ovo vakumska vragolija!
  Prostor se zaljuljao i Abram i Mirabela su se našli u sivoj sobi ispunjenoj robotima sa mnogo pipaka.
  - Uhapšeni ste od strane vladinih hakera! - oglasi se gromoglasan glas.
  Abram je urlao:
  - Ovo je greška! Bio sam prevaren!
  - Ovde nema greške! Ti si glavni kriminalac!
  Podli spletkaroš je vrisnuo:
  - Za sve je kriva Mirabela! Ona me je ohrabrila da počinim zločin!
  - Svi znamo ko je koga podstakao! I odgovaraćete pred zakonom! I djevojka je pokazala da ima opasne sposobnosti.
  Mirabelle su zgrabili za zglobove, a ruke su joj stručno zavrnute. Devojčica je udarala bose noge, koje su veoma bolno udarane gravio-neutrinskim bičem. Toliko je bolelo da je Mirabela ostala bez daha. Djevojčicu su ponovo udarili jače, tako da je škrgutala zubima. Ružičaste pete su bile blago natečene i plave, a pojavilo se nekoliko kapi krvi. Treći udarac je izazvao jecaj sa devojčinih usana, njena plava kosa je zaiskrila i digla se na glavi. Usledilo je još udaraca, devojci su se dimile štikle. Mirabela je vrisnula:
  - Za sve sam ja kriva. Ne muči Abrama.
  Udarci su prestali da stižu, a začuo se veseli ženski glas:
  - Ponovo ćemo ispitati Abrama. A ti si plemenita djevojka, vidiš kako braniš ovog nitkova. Poslat ćemo te u ćeliju i onda odlučiti o tvojoj sudbini. Ovaj tip je za pravo mučenje.
  Abram je počeo da govori najodvratnijim glasom:
  - Ne, nemoj! Ova kometa đavo me je prevarila!
  Zaglušujući glas je prekinut:
  - Ne vozi hiperplazmu, imamo sve zapisano! A ono što ne znamo, reći ćete nam kada specijalisti preuzmu posao umjesto vas. Što se tiče djevojke, ona će se najvjerovatnije suočiti sa javnim bičevanjem i isključenjem iz izabranog miliona. Ali ako pokaže naivnost dok brani opasnog kriminalca, bit će strože kažnjena.
  Djevojčici je potekla suza iz očiju. Shvatila je da je sada sve, njena budućnost, otišla u vodu. Dakle, to znači zbogom njenoj karijeri i biće prebačena u kamenolome. Specijalni mini roboti u telu stvaraju stalne bolove u telima zatvorenika zatvorske vojske. Kada radite brzo, bol je slabiji; ako malo usporite, postaje nevjerovatno jači. I bez zabave, bez mogućnosti da se naduvamo u kratkom snu, neprekidnom radu i mučenju. Druga mogućnost je batinanje. Djevojčica se ne boji bola, poznati je saputnik u svim njenim sparingima i treninzima, ali se boji poniženja. Dečaci i devojčice će gledati kako je muče, a verovatno će se čak i smejati. A ovo je tako sramotno i zastrašujuće!
  Mirabela se ugrizla za usnu da ne zaplače. Odlučila je da torturu mora podnijeti u tišini.
  Djevojčica je odvedena u lokalni zatvor. Bacili su me u tesnu ćeliju u kojoj nije bilo kreveta, stolica, samo goli zidovi. I sama Mirabela je osetila da iz poda izbija jaka vrelina koja je pekla njene bose, isklesane noge, a sa vrha se, naprotiv, smrzavala, zbog čega su drhtala njena mišićava gola ramena koja su bila iznad njenih godina. Sam boravak u ćeliji nije bio mala muka. Istina je da je to, začudo, bila utjeha za djevojku; što je više budu kažnjavali, to će kasnije pokazati više popustljivosti!
  Djevojčica je zahvalila nauci što nije stvorena od istog nesavršenog proteinskog tkiva. Tada bi joj se noge raspale u pepeo, a tijelo bi se smrzlo. I tako je osjećaj samo jak, vrućina i peckanje dječjih stopala ljudskog biorobota. Mirabela je prisiljena da pleše kako bi smanjila jačinu bola. Skočila je, udarila glavom o plafon ćelije, stala na prste i okretala se. Vrućina i hladnoća su se pojačavali, a darovitom djetetu je bilo jako bolno. Djevojčica je, međutim, shvatila da je teško djetinjstvo opravdano: u toku je rat i svaki klinac vojnik mora biti spreman za teška iskušenja. Uostalom, čak i oni koji su raspoređeni u ekonomske trupe, ili radne armije, nemaju djetinjstvo, prolaze borbenu obuku. Život svakog djeteta u oba carstva počinje činjenicom da je prekriveno gravitacijskim valom i obasjano ultrazvukom, a zatim probodeno hiperstrujnim pulsom. Upoznavanje ovog svijeta počinje teškim bolom! To bi malog trebalo očvrsnuti i pripremiti ga za slučaj hvatanja (postoji mnogo različitih paralizirajućih zračenja, a samoubistvo je opravdano samo ako sa sobom možete povesti neprijateljske vojnike ili, u najgorem slučaju, borbene robote). U zatočeništvu, mozak bi mogao biti isključen, pretvarajući se u roba marionete. Međutim, bilo je izdaja i prebjega. Potom su specijalci krenuli u lov na njih, pokušavajući da kazne izdajnike.
  Svi su trpeli bol od detinjstva, čak i car! Svemogući vladar sa apsolutnom moći, s vremena na vrijeme prolazio je kroz staze prepreka, doživljavajući istu patnju kao i svaki podanik. Čak su izmišljene posebne vrste hiperplazme i ultra-hiper-super struje koje bi trebalo da pojačaju bol. (Hiperstruja je evolucija obične električne energije, sadrži nemjerljivo više energije od obične struje, brzina je milijarde puta veća od svjetlosti, napon se stvara u više dimenzija odjednom, integralnih i frakcijskih! Pa, mogućnosti korištenja su ograničene samo ljudskom, a ne samo ljudskom fantazijom.) Patiti se smatralo velikom hrabrošću, a oni koji su se bojali bola smatrani su inferiornim. Nisu ubijeni, već su im jednostavno reprogramirane matrice ličnosti. Općenito, supercivilizacija je bila čudna: smrtna kazna se smatra nehumanom, a mučenje, čak i za malu djecu, uobičajeno je, pa čak i obavezno. Vjerovalo se da svaki čovjek mora doživjeti nepodnošljivu patnju koja jača dušu i tijelo!
  Mirabela je posebnim tehnikama odvratila pažnju od bola i nekako ga lokalizirala. Ovo je pomoglo, ali u vrlo ograničenoj mjeri. Osim toga, ti mini kompjuteri koji su bili u unutrašnjosti djevojčice su je sve više mučili. Elastične kosti su bile iskrivljene, djevojka je bila bukvalno iskrivljena.
  Mirabela se tako očajnički migoljila, škrgućući zubima, da su joj čak i šarene mrlje klizile pred očima. Osjećala se kao da je u vatrenom i ledenom paklu. Bilo je jednostavno zastrašujuće, komadi mesa su otpali i ponovo izrasli.
  Devojka je čak pevala sa bolnim usnama:
  Moja domovina - nema jače ljubavi,
  Boriti se za vas je hrabrost i čast!
  Za san je potrebno proliti more krvi,
  Porazite neprijatelja - regrutovanje se ne računa!
  
  Moja Rus' je sveta - u plamenu srca,
  Ne mogu da shvatim lepotu zemlje!
  Bori se za nju - približi kraj,
  Horda paklenog zla - podla taština!
  
  Spreman sam da dam život za otadžbinu,
  Pokaži nam put do čitavog svemira, Rus'!
  Ako joj zatreba, mi ćemo patiti,
  Napadajte u punoj visini i ne bojte se u borbi!
  
  Pitao sam Boga gde da nađem sudbinu,
  Zvijezde na nebu zasljepljuju bljeskovi!
  A Gospod je rekao - ne razumem te,
  Moj odgovor je jednostavan - služite Rusiji zauvek!
  Čak je postalo malo lakše! Ona nikada, bez obzira na sve muke, neće izdati Svyatorossia. A uostalom, bol je zaslužena, treba je čak i strože kazniti da drugi ne osete isto.
  Iako se činilo da vrijeme prolazi mučno sporo, u stvarnosti je prošlo samo sat i trideset zemaljskih minuta. Međutim, kada ste mučeni, to vam se čini kao vječnost.
  Devojku je pokupilo polje sile i izvuklo napolje. Poslana je na javno bičevanje. Mirabelle se jako stidila i to ne zato što je bila gola, u razvijenoj imperiji nije bilo ničeg sramotnog u telesnoj golotinji, tokom sparinga sa dečacima su se tukli potpuno goli, bez ikakvih nepristojnih misli. A seks u tehnotronskom svijetu uopće nije isti kao što je bio u davna vremena. Da li je moguće porediti toljagu i hidrogensku bombu? Mirabelu je samo osramotio osjećaj krivice što je uhapšena. Osim toga, morat će se rastati od ovih momaka i čini se zauvijek. Deca iz izabranog miliona, obično veoma lepa, na kaznu su došla polugola u samo šorcovima. Zbog razvijenih mišića ne možete odmah da razaznate ko je dečak, a ko devojčica. Istina, devojke nose crvene šorcice, a dečaci plave. Kratke frizure, ravnodušna lica. Oni su tako dobro obučeni da kada se Mirabela pojavila sa rukama vezanim iza sebe, nije se čula ni tutnjava. Prelepa lica su se ukočila kao idoli, a samo par dečaka je dozvolilo sebi da se blago nasmeje. Blago - to znači lagano podizanje rubova grimiznih usta.
  Mirabela im je uzvratila osmeh. Iako je bilo jasno da je skela već spremna i borbeni roboti-mučitelji zauzeli su prijeteće poze.
  Devojčici se put do skele činio bolno dug, njene noge, koje su pretrpele mnogo patnje, polako su hodale po metalnom podu. Mirabela se teško suzdržavala da ne zaplače. Jedna od djevojaka je isplazila jezik i odmah ga sakrila. Začudo, Mirabelle se nakon toga osjećala bolje, nasmijala se.
  Kao odgovor, ona je podignuta i bačena na skelu. Devojčica je podignuta u vazduh i prikovana ispod polja sile. Glas komandanta je zvučao:
  - Pošto je naša učenica, Mirabela Snežana, dozvolila da se njene sposobnosti iskoriste u kriminalne svrhe, pokazala preteranu mekoću i nepredvidljivost, osuđena je na javnu kaznu i isključenje iz izabranog miliona. Šta želite da kažete kao odgovor?
  Devojka je s mukom suzdržala suze rekla:
  - Napravio sam grešku! Zato ću za nju odgovarati sa svom strogošću pred zakonom!
  - Počni! - rekla je nevidljiva žena.
  Djevojčicu je pogodilo zračenje bola. Toliko intenzivan da je odmah obasjao telo, sve do rebara i unutrašnjih organa. Svi su vidjeli Mirabelin kostur i unutrašnje organe koji se raspadaju. Djevojčica je doživjela tako jak bol koji joj se ranije činio neshvatljivim. Nikada prije takvi užasi nisu zadesili svaki dio tijela. Mirabela je ispljunula krv i oštro zaurlala:
  - Oh-oh-oh-oh!
  Među dečacima se začuo zvižduk. Neko je viknuo:
  - Sissy!
  U tom trenutku talas je prošao po podu i bolno udario bose noge dece.
  Ultra-struja je bolno pogodila moje gole pete. Uglavnom, tokom ovakvih kazni uobičajeno je da i đaci osjećaju bol. Ovo čini javno batinanje mnogo edukativnijim.
  Momci su se trgnuli, ali su šutjeli. Mirabelino mučenje se nastavilo. Njeno malo tijelo je stalno mijenjalo boje, a njena svijest je pokazivala razne zastrašujuće prizore. Devojka je svako malo zadrhtala, Mirabel je velikim naporom volje uspela da ugasi vrisak koji je neprestano izbijao. Nastavili su da je tuku, sijajući kroz svaku elementarnu česticu njenog tijela. Djevojčica je strašno patila, u jednom trenutku bol je prešao sve granice i ponovo je vrisnula.
  Snažan udar hiperstruje pogodio je i zenice koje su posmatrale. Neki od njih su vrištali na ovo, bilo je jako bolno.
  U međuvremenu, Mirabels je počela da bude mučena na poseban način. Njeno tijelo se stalno raspadalo u zasebne molekule, a zatim se ponovo sastavljalo. Činilo se da se raspršio u fotone, a zatim ponovo obnovljen. Hala se rušila od višecevnog topa, pod uticajem anihilacionih granata, postajala je sve bolnija. Svaka ćelija organizma, doduše ne proteinska, već živa, raspala se na sastavne elemente - manje od kvarkova, a onda je, snagom supermatrice, bila kao ponovno rođenje. Ovdje je patnja takva da ju je nemoguće shvatiti i zamisliti. Monstruozna sajber tortura, brutalna okrutnost.
  Svest, našavši se u okeanu bola, nije htela da izađe. Naprotiv, vrijeme je usporavalo, što je sve činilo još bolnijim. To je trajalo dosta dugo, svaka sekunda je bila ispunjena mukom kao Sunce sa fotonima! I đaci iz izabranog miliona bili su bačeni raznim zracima i zračenjima kako bi bolje osjetili krivicu drugih. Momci su vrištali, drhtali, ali stajali mirno: bol je blagoslov, jačanje volje, temelj pobjede! Sljedeća faza mučenja bila je umotavanje tijela u cijev i probijanje kroz vatreni obruč. Ovo je ujedno i dodatni akord u simfoniji mučenja. Mirabelline kosti su s vremena na vrijeme bile lomljene, a zatim bolno isprepletene. Dječaku koji se usudio da se nasmeje odsečene su ruke i noge, a zatim ponovo pričvršćene. Nakon čega se pojavio holografski tigar koji proždire meso, ovo je nevjerovatan užas, škrgut zuba. Na sreću po Mirabelu, i sama carica (vladarica je sposobna, sa svojim hiperplazmatskim mozgom, da istovremeno percipira milione projekcija i holograma vrsta! Što znači, bez gubljenja kontrole nad svemirom malim dijelom svoje svijesti, dati telepatska naredba!) sažalio se na djevojku i naredio:
  - Dosta! U suprotnom, djevojka će izgubiti svoju jedinstvenu toplinu od patnje. Moramo zahvaliti Uzvišenom što bar neko ima sažaljenja!
  Ova fraza se uklapala u impuls koji je trajao dvije nanosekunde. Nakon završetka sajber bičevanja, Mirabela, koja je pala u stuporozno stanje i izgubila ljudski izgled, poslata je u rehabilitacioni centar na proveru psihe. Tako su njene jedinstvene sposobnosti bile sigurno blokirane, a sama djevojčica je upisana kao mali vojnik u regularne trupe. Sada je morala da nastavi tešku vojnu karijeru i krvlju iskupljuje svoju krivicu!
  Ali prije toga prođite sveobuhvatnu obuku. Međutim, nije bilo velike razlike, osim što glava nije bila toliko puna znanja kao ona izabranog miliona. Iako su vodili dodatnu nastavu s djevojkom, očito uzimajući u obzir njen ekstremni genetski talenat. Djevojka se razvijala, prolazeći kroz složenu nauku, iako joj se sam proces borbe nije baš sviđao, trenirala je s hladnim entuzijazmom.
  Godine su prolazile i ona je sada mlada devojka, sa četrnaest ciklusa, izgleda kao atletski građena boginja. Četrnaest ciklusa je punoletstvo, puna zrelost. Općenito, u teoriji je moguće ubrzati rast do te mjere da će svi borci za godinu dana biti odrasli u formi, ali takve potrebe još nema. Više vremena znači bolju pripremu!
  Mirabela učestvuje kao redov u svojoj prvoj bitci. Borila se na tetraplanu, ali je pokrivala pozadinske komunikacije. Ili su pokušali da se brinu o njoj, nadajući se da će nekako efikasnije iskoristiti njene jedinstvene sposobnosti, ili joj nisu posebno vjerovali, ali djevojka do sada nije uspjela ubiti nijednog neprijateljskog vojnika.
  Rat joj je izazvao pomiješana osjećanja, s jedne strane, kao bivši klinac vojnik koji je prošao kroz mnoge virtuelne bitke, prirodno je željela da se bori stvarno. Ali s druge strane, ubijajte dječake i djevojke poput nje. Potpuno logično pitanje - zašto!
  Ljermontov je takođe pisao o kavkaskom ratu sa Čečenima:
  Ruska prostranstva su ogromna,
  Pod plavim nebom ima dovoljno mjesta za sve!
  Zašto škropiš planine svojom krvlju,
  Čovječe - zašto se svađaš?
  Zaista, ovdje smo govorili o ratu između muslimanskih Čečena i ruskih pravoslavnih kršćana. U ovom slučaju, Rusi su srž nacije, a ostali narodi na zemlji, ujedinjeni u jednu porodicu, očigledno su izgubili razum i jednostavno se međusobno istrebljuju u totalnom međuuniverzalnom ratu! Što se tiče religije, Biblija, Kuran, Talmud i druge knjige klasifikovane su kao drevni folklor. U novoj religiji čovjek je zauzeo centralno mjesto. Vjeruje se da on, voljom Svemogućeg, mora postati pravi Bog. I naravno, Sloveni su posebno izabrani od Boga. Prema predanju, vjera je zadržala svoj nekadašnji naziv pravoslavlje, ali je suština postala drugačija. Ljudi zarađuju nagrade na nebu svojom inteligencijom i ličnim zaslugama za Rusiju. Nagradu određuje sama osoba i, prije svega, car. Ali car nije Bog, već stariji brat ili sestra svakog pojedinca, i on može biti legalno uklonjen (što se još nije dogodilo).
  Čovek kao jedinorođeni sin Božiji: stoji iznad ostalih rasa i naroda. Međutim, najbliže rase smatraju se vilenjacima i hobitima. Posljednja rasa je dobila ime zbog svoje sličnosti sa poznatim stvorenjima iz drevnog ljudskog epa. Istina, neki ih nazivaju anionima, vjerujući da je kreacija velikog ruskog pisca naučne fantastike Rybačenka mnogo sličnija od hobita Engleza Tolkiena. Ova vrsta raste u suprotnom smjeru, od starih ljudi do djece. Istina, anhobiti (kompromisno ime) nedavno su postigli besmrtnost, smrznuvši se na nivou desetogodišnje djece. Izvana su slatki, vrlo slični ljudima, ali ne tako monstruozno mišićavi kao moderni ratnici. Umjesto toga, oni su slični onoj djeci koja su bila u antičko doba. Odraslih i starih anhobita ima vrlo malo; u davna vremena, velika većina njih su bila djeca. Živeći u centru galaksije u toploj klimi, ova vječna djeca obično su trčala bosa, pa su ih možda i počeli povezivati s hobitima. Što se tiče tehnotronizma, nisu baš razvijeni, nisu uspjeli stvoriti veliko svemirsko carstvo, ali u magiji... izuzetno su jaki. Vilenjaci su, zauzvrat, takođe inferiorniji od ljudi u tehnologiji, imali su mnoge magijske škole. Štaviše, postojao je čitav niz ratova između njih i ljudi. I niko ne zna kako se to završilo, da su vilenjaci bili ujedinjeni. Ali pošto su izgubili mnogo triliona pojedinaca, vilenjaci su se pomirili s ulogom čovjekovog mlađeg partnera. Štaviše, ponekad je čak i vilenjacima bilo dozvoljeno da komanduju ljudima i zauzimaju položaje u ruskoj vojsci.
  Mirabela se slučajno našla pod komandom vilenjačkog oficira.
  Nije tako strašno mišićav kao zemaljski dečaci, odmah joj se dopao glamurozni i veoma graciozan vilenjak. S obzirom na slobodni moral supercivilizacije, nije iznenađujuće što su vodili ljubav. A vilenjaci su po tom pitanju vrlo inventivni, imaju čitavu kulturu erosa koja datira mnogo miliona godina unazad (civilizacija vilenjaka je neuporedivo starija od zemaljske). Ovo je bilo divno za nju, ali vilenjak (čije meso nije tako izdržljivo kao ljudsko) bio je teško zgnječen, a njena nježna koža spaljena je bioplazmatskom energijom. I počeo je izbjegavati kontakt sa moćnom ljepotom. Stoga su imali ambivalentan odnos: oni to žele i ubrizgavaju. Općenito, možete voditi ljubav sa ljudskim ratnicima samo u određenim satima, tokom posebnih učenja Erosa. Ostatak vremena, specijalni kompjuteri su regulisali opskrbu hormonima u hiperplazmatskom tijelu kako bi ublažili uzbuđenje. Momci su naravno prelijepi, sa njima je lijepo raditi i svi su različiti (na vježbama obično mijenjaju partnera - to je čak i obavezno po vojnim propisima da bi se obogatila i ojačala bionosfera dječaka i djevojčica !), ali ipak sa vilenjakom, a ni moćnim mađioničarom se ne može porediti. Općenito, u magiji kao takvoj ima mnogo toga što je iracionalno i što se ne može objasniti logikom. Konkretno, čak ni visoko razvijeni bioinženjering ne može (nadam se do sada) svakoga učiniti magično obdarenim na genetskom nivou.
  Uoči bitke, devojčica i dečaci su prošli četvorosatno učenje ljubavi. Bilo je puno zadovoljstva, ali ne i umora. Došlo je do razmene hiperplazme i visokih energija koje su mogle da osvetle milionerski grad u davna vremena. Nakon čega su zadovoljni i raspoloženi borci raspoređeni po tetraletima.
  Prišao joj je vilenjački oficir po imenu Cyruss (njena prva prava i neuzvraćena ljubav), prije nego što je djevojka uzjahala svog krilatog "konja".
  - Znam Mirabel: ovo ti je prva svađa i stvarno želiš da osetiš miris hiperplazme!
  Djevojka je odgovorila sa oduševljenjem:
  - Svakako! Iako ne zbog same borbe, već zbog služenja Otadžbini.
  Daćemo svoju dušu i srce,
  Mi smo naša sveta domovina!
  stajaćemo i pobedićemo,
  I nećemo zažaliti svoje živote!
  Mirabelle je pjevala divnim glasom.
  - Ovo je dobro! - reče Vilenjak, šarmantno se osmehujući. - Ali ja sam pročitao tajna uputstva Odeljenja za ljubav i nežnost, treba da vodite računa o svom životu. Zašto tajno, ali nadležni znaju bolje.
  Mirabela je zadrhtala: uprkos nazivu Ljubav i nežnost, ovo odeljenje se smatralo najstrašnijim od dvanaest specijalnih službi, koje su kontrolisale život u velikoj imperiji. Šta ako žele da je ponovo podvrgnu najsofisticiranijim mučenjima? Ko želi da doživi muku? Ili će htjeti da se depersonaliziraju? Izbrisati individualnost iz duše?
  Djevojka je drhtavim glasom rekla:
  -Jesi li nezadovoljan sa mnom?
  Ciruss ponovi zvonkim glasom:
  - Ne znam ništa! Vjerovatno ti ništa nije u redu! Potpuno čista devojka, kvazar patriota!
  Mirabelin bacač grede, glasom blistavim kao tren slavuja, reče:
  - Veličanstvena djeva pobjede! Mislim da je naš uspeh neizbežan. Uništit ćete sekstilion neprijatelja! - Bljesnuo je hologram u obliku dječaka koji maše rukom, a u njegovim rukama emiter sa dvadeset cijevi.
  Mirabela je odmahnula prstom prema oružju.
  - Piškim! Ali mogu drugačije! Prikazuje vatru u punom sjaju! Kažu: urlik skače kroz svemir! Pobjeda, drugačije od svih ostalih!
  Vilenjak je hladnijim tonom primijetio:
  - U svakom slučaju, čuvaćete pozadinu! Do sada ste dobili takve instrukcije. Videćemo šta će biti dalje!
  Vojska Svyatorossia pod komandom Rokossovskog, koristeći svoju brojčanu nadmoć, prešla je u ofanzivu. Više od milion zvjezdanih brodova i mnogo milijardi vojnika već je uništeno u plazma mlinu. Čak su i svjetlucava lica zvijezda izgledala kao grabežljivi osmjeh kada su ih gledali kroz svemir i vakuum, unakaženi mahnitim bljeskovima destruktivne energije. Da, vakuum nije praznina, on ima složenu strukturu i može čak doživjeti emocije i osjećaje, uključujući bol. U svemiru nema praznine, postoje samo različiti oblici materije, od kojih je većina još uvijek nedostupna ljudskom razumijevanju! Trupe pod komandom Aleksandra Velikog pokušale su da izvedu veštačke manevre, ali nisu mogle da izbegnu povlačenje. Mogli su samo da se povuku kako bi izbjegli "kotlić". Rokosovski je već razmišljao o daljim planovima ako uspeju da probiju u susednu galaksiju koju naseljavaju Velikorusi. Šta onda učiniti? Uništite i uništite što više planeta ili pokušajte stvoriti mostobran. Godine 1941. Sovjetski Savez je bio superiorniji od Wehrmachta, i po broju i po kvalitetu tenkova. Nadmoć u tenkovima i avijaciji bila je četverostruka, au artiljeriji dva i po puta. Istina, Nemci imaju tridesetak posto više pešadije, ali to je privremeno, pre nego što su Sovjeti objavili mobilizaciju. Tokom početne faze rata, u većini bitaka, sovjetske trupe su imale brojčanu nadmoć. Ali, nažalost, dogodilo se da su se povukli u Moskvu, a nepoznato je da li bi je zadržali da nije bilo "generala Moroza". Borbeno iskustvo je pokazalo da se u slučaju tvrdoglavog otpora ne treba uvlačiti u dugotrajne bitke uz jaku odbranu, već izvoditi bočne manevre. Čini se da je Aleksandar Veliki sasvim sposoban da razmišlja kao razborit komandant. Vidjevši da je neprijatelj u pripravnosti, izvršite, kako se to lijepo kaže, preraspoređivanje. Sam Rokosovski razume. da se neprijatelj ne može beskonačno povlačiti. U suprotnom, vojska Svyatorossia će upasti u operativni prostor i izvršiti potpuni masakr u galaksijama koje kontrolira neprijatelj. To znači da će se neprijatelj u nekom trenutku zaustaviti i pokušati napraviti "ježa". Generalno, Rokossovski je zadovoljan, uspeo je ispravno da iskoristi prednost brojčane nadmoći, pokušavajući da obuhvati Makedonskog sa bokova.
  Maša Podzemnaya, uprkos svoj svojoj žurbi, malo je zakasnila; njene trupe su naletele na još jednu na brzinu izgrađenu dinamičnu liniju odbrane.
  U ovoj bici maršal Velike Rusije Dajana Džonson, kao dostojna učenica Aleksandra Velikog, izvela je očajnički manevar kontranapada. Kao rezultat bjesomučnog napada, nekoliko raketnih krstarica je nabilo ultra-dreadnought, što je rezultiralo uništenjem vozila sa njegovih tristo osamdeset pet miliona posade. Detonacija je bila monstruozna, kao da je eksplodirao mali kvazar, bljesak triliona hidrogenskih bombi, hiperplazmatski pipci odnijeli su još nekoliko hiljada svemirskih brodova. Kao rezultat toga, umro je maršal gnoma, zapovjednik rezervnih stranaca.
  Bitka se odvijala novom bijesnom snagom. Činilo se kao da strašni demoni jure svemirom, i zastrašujući i prekrasni u isto vrijeme, u svojoj čudesnoj igri boja. Svake sekunde, desetine hiljada grandioznih petardi odjednom puknu, ispuštajući iskričave krhotine nevjerovatnih konfeta. Dragocjena rosa krhotina zvijezda rodila je nadrealnu sliku na pozadini bitke, tako nešto je nemoguće opisati. čak i genije avangarde.
  Avaj, Mirabela nije mogla da posmatra ovu lepotu. Imala je samo vrlo dosadnu patrolu. Ali tada je djevojka primijetila sjenu, koju je istaknuo neutrinski radar. Izgleda kao da pešadijac u maskirnom odelu pokušava da se približi robotima.
  Maskiranje subjekta nije loše, ali djevojka ima ultramoderno borbeno odijelo, vidi kretanje momka. Zašto momak? Ne zna sa sigurnošću, možda joj to kaže intuicija. Djevojka je okrenula svoju matričnu masku i krenula za mladićem. Srećom, vakuum ne stvara turbulenciju, što znači da se njegovo kretanje ne vidi. Istina, može se otkriti u slučaju turbulencije biopolja. Mirabela je smatrala da i najmanji pokreti u vakuumu izazivaju poremećaje u mnogim poljima koja prožimaju prostor.
  Dječak je stajao u zasjedi, očigledno planirajući da "pritegne" robota. Iz njegovog pištolja izletio je zrak, ne borbeni, već jednostavno impuls koji šalje sajber virus. Mirabelle je to zanimljivo, jer svaki robot ima softversku zaštitu od virusa. Ne možete tako lako laso kiborga. Ovdje morate odabrati pravi sistem: samo je pitanje koji? Najbolje je pokositi neprijateljsku vojsku pod komandantom. Ali ovo je vrlo delikatan posao i svaka greška može biti fatalna. Na kraju krajeva, potrebno je modelirati individualnu matricu i pozivni znak, a to je jednako teško kao i korištenje dlijeta za urezivanje otiska prsta u gipsu. Ali dečak, Mirabela, oseća da je dečak veoma mlad i da nije izgubljen. Jedan od robota poslao je signal i izleteo iz opšteg reda.
  - Kakav lukav! Pa, ja ću ga zarobiti! - rekla je devojka u sebi.
  Nečujno je poletjela s leđa i spremala se da uključi gotovo neuhvatljivu, paralizirajuću zraku koja bi mogla isključiti svijest. Međutim, previše je lako, a vi ćete samo razgovarati sa zatvorenikom. Mirabela je promenila domet, računajući da će isključiti telo i elektroniku borbenog odela. Dječak se iznenada ukočio i uspravio. Uzimanje moći ga je okrenulo da se suoči s Mirabelle.
  Djevojka se nasmiješila. Da, kakav zgodan, mlad, skoro dečak, samo visok kao svi akceleratori, ali sa okruglim, detinjastim licem. Naravno, privlačno i slatko, pomalo naivno. Oči su plave i u njima je zbunjenost. Mladi ratnik nježno reče:
  - Pa, jesi li dobio fotografiju pulpe?
  Vladimir Kašalotov (To je bio on), promuklo (ton njegovog glasa bio je izobličen od uzbuđenja) rekao je:
  - Avaj, ispao si jači!
  Mirabela je grabežljivo ogolila zube:
  "Ubili ste naše vojnike, a sada ste i sami postali žrtva." Sada vas čekaju mučenje i kazna.
  Lagano mreškanje pređe preko Kašalotovljevog lica. Znao je šta je bol, ali je shvatio da se može učiniti totalnim i kontinuiranim:
  - Žao mi je samo što nisam poveo nijednog od vaših borca sa sobom! Ovo je zaista veliki vakuum crne rupe!
  Mirabela je mirno odgovorila:
  - Dakle, borac početnik?
  - Da, ovo mi je prva bitka!
  Djevojka se odjednom smekša i teško uzdahne:
  - Nisam imao hrabrosti da uhvatim ribicu u mreži - jedan foton ne vredi sto impulsa! Da si samo jedan od izabranih miliona.
  Vladimir reče, pretpostavljajući duboku tugu:
  - Bio sam među izabranim milionima, imao sam priliku da postanem arbitar sudbina!
  Mirabela je odmah postala oprezna:
  - I šta ti se desilo!
  Dečak je uz dah odgovorio:
  -Ko uništava čoveka? Žena! Ko uništi dečaka je devojčica! Htjela sam pomoći jednoj djevojčici i zbog toga sam prekršila zakon. Kada bira između zakona i savjesti, pošten čovjek će više voljeti, da ne kažem sigurnije!
  Mirabela je još teže uzdahnula, a obrazi su joj blistali od mikrozračenja:
  - U tom pogledu ste u pravu!
  Dječak je nastavio sa oduševljenjem:
  "Odabrao sam svoju savjest, nakon čega sam bio podvrgnut okrutnom i sofisticiranom mučenju, javnom mučenju i izbačen iz izabranog miliona. Umjesto blistave karijere, primoran sam da živim jadno u kaznenim jedinicama. Slava Svemogućem što nisam završio u zatvorskoj vojsci.
  Tri malena Mirabelina srca divlje su kucala, devojčica je osetila nešto blisko i drago u ovom dečaku.
  Povezala je kacigu i duboko poljubila mladića u njegove sočne, zdrave usne, doživljavajući intenzivno zadovoljstvo. Bilo mi je teško da se otrgnem. Kašalotov je uz dah rekao:
  - Izgleda da mi je ovo poslednji poljubac u životu!
  Mirabela je odmahnula glavom.
  - Ne! Dragi moj "kvasarik", nećeš biti zarobljen. Neću dozvoliti da umirete polako u ultraradioaktivnim kamenolomima. Živjet ćeš!
  Devojčica je uključila kontra-zračenje, pokušavajući da oživi dečakovo telo i oklop. Vešto je prikrivao radost i pitao:
  - Moja draga zvezda! Na kraju krajeva, za ovo ćete biti kažnjeni!
  Djevojka je već mirno odgovorila:
  - Ne brini! Ovdje, u međuuniverzalnom prostoru, fizikalni zakoni su takvi da ne dolazi do trenutnog prijenosa signala, a sajber snimanje je sitnica, kao da bih ga slučajno zarazio bebom zmaja.
  Vladimir klimnu u znak slaganja:
  - Ovo je genijalno! Jednostavno kvazar!
  - Ne, nije mi teško! Ali kako namjeravate doći do svojih ljudi?
  Dječak munjevitom brzinom odgovori:
  - Kao i pre, u stomaku robota. Uskoro, za koji minut, ova brigada će biti izbačena na liniju fronta, uspeo sam da prikupim ove podatke. Tada će se Vladimir držati svog naroda.
  - Vladimire! To znači onaj koji posjeduje svijet! Moje ime je Mirabela! I ja sam, kao i ti, bio jedan od izabranih miliona.
  Vladimir se ohrabrio:
  - Super! Našao sam dvije srodne duše, ali za sada ću učiniti sljedeće! Ući ću u robota, ti mi pokušaš dati prednost.
  - Ne brini! Letite do Fox Gatea, mislim da ćete moći izdržati potrebno vrijeme.
  - Volim te! - Ovdje mladi ratnik gotovo da nije bio neiskren; ljepota i naivnost su tako zadivljujuće!
  - Ja također!
  Našavši se u stomaku robota (da bi oslobodio prostor, morao je baciti municiju), Vladimir je, spretno kontrolišući, pojurio za svojima. Prštao je od radosti, kad bi samo mogao pobjeći iz zastrašujućeg zatočeništva, koje je gore od smrti. Istina, bilo mu je malo neugodno što je tako besramno prevario djevojku. Kitovi sperma nikada nisu bili uključeni u izabrani milion, jer su bili samo ratnici i obični vojnici. Čak je htio da iskoristi trenutak i upuca naivnu djevojku. Ali to bi bilo previše podlo. Zaista još nije ubio nijednu osobu, osim ako ne računate robote, naravno. Međutim, zašto ne biste tiho odabrali svoju prvu žrtvu? Da, njegovi protivnici su Rusi kao i on, ali šta možete učiniti? Rat je rat. Štaviše, više od hiljadu godina neprijateljstvo je prodiralo zajedno sa hiperplazmom kompjuterske materice. Oni su samo zrcalna slika vašeg stvarnog univerzuma, Kajin je podigao sjekiru nad Abelom! Vojska Aleksandra Velikog obustavila je povlačenje, a bitka je počela s novom snagom. Vladimir je nanišanio nesuđeni neprijateljski tetraplan (imao je svog robota pozadi). Hitac u najranjiviji rep, koji je minimalno prekriven zaštitnim poljem. Eksplozija i račun prve osobe koju je dječak uništio je otvoren!
  . POGLAVLJE br. 3.
  Yanka Svetlov i Marinka Chernushka rođene su istog dana. To je bilo dobro jer im je omogućilo da zajedno proslave rođendan. Dječak i djevojčica imaju dvanaest godina, još godinu dana i postaće tinejdžeri, odnosno skoro odrasli. A sada je došla posljednja godina njihovog djetinjstva.
  Marinka Černuška, uprkos svom prezimenu: vatreno crvenokosa, visoka, više nego za glavu viša od Jenkija: devojka za gas. Kao i Yanka, ona uči u cirkuskoj školi; jaka, mišićava, izgleda kao zrela devojka. Već ima iskustvo nastupa u areni, glumila je Tutti u parodiji Tri debela. Istina, Svetlov je u ulozi naslednika delovao komično, ali je tehnikom odigrao ulogu vrhunski! Sada je mladi cirkusant ponosan. Našminkala se kao odrasla osoba sa minđušama i otmjenim satom. Yanka je skromniji, jeo je kolače sa momcima, pio Coca-Colu, gubitke, a sada je izašao sa prijateljem da priča o svom dugogodišnjem prijateljstvu. Marinka, kao pravi akcelerator, u ruci drži flašu piva, a u džepu kutiju cigareta. "Kemel".
  - Zar ne želite da ga prokuvate? Postanite "visoko leteći" (sofisticirani)! "Upitala je djevojka sa zlobnim osmijehom i odmahnula glavom. Njenoj voluminoznoj kosi nije bilo potrebno doterivanje, tako da je bila poput plamena.
  Yanka žustro odmahnu glavom:
  - O cemu pricas! Ovo je beskoristan proces trovanja organizma. Općenito, gotovo svi organi pate od alkohola, a posebno jetra i želudac.
  Marinka je, smijući se, odgovorila:
  - Sve su to gluposti! Ako političari lažu i lakše je naći suhu kamenu na morskom dnu nego poštenog političara, ko onda može garantovati da doktori govore istinu?
  Yanka je sasvim logično primijetila:
  - Političari, naravno, lažu! I doktori, pogotovo kada su prevareni za svoju korist, ali oči govore istinu. Nije li dovoljno što ste i sami vidjeli pijane alkoholičare koji su izgubili sav ljudski izgled? Pijanstvo je velika tragedija ruskog naroda. I ne samo Rusi, sjetite se kako su čitava plemena ponosnih Indijanaca - neustrašivih ratnika - izumrla zbog vatrene vode . Nekada su posjedovali cijeli kontinent, a sada su im ostale jadne enklave.
  Marinka je, nastavljajući da se ceri, zarežala gotovo svešteničkim basom:
  - Kažu da je malo piva dobro za tebe! Općenito, nemojte se pretvarati da ste učitelj, bolje je hodati na rukama i glupirati se!
  - Skoro smo odrasli, a sutra imamo test! Možemo još malo surfati internetom i onda spavati.
  - Ne želim da spavam! Idemo umjesto toga u kazino. Znate, otvorili su tako šik objekat na Arbatu - neverovatno!
  Yanka je teško uzdahnula:
  - Djeca tamo nisu dozvoljena!
  Marinka je nehajno odmahnula snažnom rukom:
  - Zašto ako te puste unutra sa roditeljima! Vidim kako izgleda krupno i zrelo, a čak i u kul našminkanoj, mogu proći za tvoju mamu!
  - Šta ako zatraže pasoš? - Dečak je još uvek bio na oprezu.
  - Imam xivu! - Marinka je otvorila dokument. - Vidite kako su moji prijatelji vešto crtali.
  Yanka je bila oduševljena:
  - I meni lično ne smeta da razbijem banku u kazinu i kupim sebi novi, kul izigrani kompjuter! Uspio sam zaraditi nešto novca perući automobile.
  Marinka napravi grimasu:
  - Pranje auta! Fi! Ja lično više volim da špekulišem u valutama i markama, mnogo je isplativije.
  - Pa ko, šta da uči!
  - Pa, idemo! Hajde da zgrabimo gomilu dolara!
  Yanka je, izgledajući pametno, primijetila:
  - Smislio sam sistem u kojem nikada nećete izgubiti!
  Marinka se još više oživjela:
  - Kako je to?
  - Uzmite dolar i stavite ga u rulet: gdje imate izbor od dvije boje na crvenoj.
  - I gubite!
  - Onda izvadiš još dva dolara i opet se kladiš na crveno!
  - I opet gubiš!
  - Onda izvadiš još četiri dolara i opet se kladiš na crveno!
  Djevojka je napravila grimasu:
  - Sve na crveno i na crveno! jesi li ti komunista?
  - Ne, ovo je takav sistem!
  - Pa dobro, gubite po treći put!
  "Onda opet kladiš osam dolara na crveno."
  - I...
  - Šta i! Vjerovatnoća da će se bijeli put pojaviti četvrti put zaredom je premala. Što znači da konačno osvojite osam dolara i vratite jedan.
  Marinka je frknula:
  - I onda počni ispočetka! Samo promjenom boje i ponovnom snižavanjem kursa na dolar! Da, čitao sam o ovom sistemu na internetu. Ovo nije igra: ono što je toplom srcu drago, nema uzbuđenja i velikih dobitaka, a šteta je izgubljenog vremena. Ne, nije to, smislio sam vrlo stvaran, pouzdan sistem koji će vam omogućiti da osvojite bogatstvo!
  Dečak je odmahnuo svetlom glavom:
  - Zviždanje! Želiš da se pokažeš!
  - Da, sramota mi je da zviždim sa svojim pomoćnikom! Bez ikakve laži! Hajde, pokazaću ti!
  Yanka je spustio ton i upitao:
  - Možda mi možeš pokazati odmah?
  Devojka je brzo odgovorila:
  - Ne! Biće previše lako! Dođi na piće sa mnom!
  Dječak je obukao kaput, bila je jesen i vani je već bilo hladno. Yanka, kako i dolikuje dječaku njegovih godina, privlačilo je sve misteriozno. Štaviše, kazino je vidio samo na TV-u.
  Već je bio mrak, ali u Moskvi je bilo mračno kao dan. Oči su bile zasljepljene od mnoštva reklamnih plakata i raznih pirotehničkih sredstava.
  Djevojka je veselo predložila:
  - Pozvaću mobilni taksi i vozićemo se sa stilom!
  - Da li je vrijedno toga? Moskva noću je tako lepa!
  Marinka je ljutito rekla:
  - Nije velika radost lutati noću u jesen. Osim toga, znate, ponekad u mraku postoje strašni razbojnici. Oni su kao ribe pirane, jedu kosti glupe djece poput tebe!
  - Šta je sa policijom?
  - Za naplatu putarine! I općenito, ne možete svakom dječaku dodijeliti policajca!
  Yanka se ozbiljno uvredila:
  - I vidim te, devojko! Ne gospodine, poštovana matrono!
  Marinka je odmahnula prstom:
  - Blejaće glavom u asfalt! Naravno da uzimam taksi! Ne boj se, sam ću ukloniti bashley! Generalno, dobro zarađujem preuzimanjem sažetaka.
  - I ja sam to pokušao, ali konkurencija je prevelika!
  - Morate biti u mogućnosti da regrutujete klijente, prvenstveno među srednjoškolcima.
  Marinkin mobitel je vrlo fensi, sa video kamerom širokog ekrana na uvlačenje, koja ponekad pokazuje stvari o kojima je neugodno i razmišljati. Djevojka je uzela cigaru među zube, koji su bili sjajni od specijalnog laka, i povukla:
  - Znate, šef SD Šelenberg je voleo da puši Kemel.
  - Koji, nažalost, nije upucan! Zanimljivo je da u svojim memoarima piše da je Muller sovjetski špijun.
  - A! Deda Muller? Vrlo je moguće da je tako. - Djevojka je dugom potpeticom čizme udarila o ivičnjak. Yanka se osećala veoma malom, nije ni dopirala do prsa svog prijatelja. "Ali najvjerovatnije je radio za dvije obavještajne agencije odjednom."
  - Mudar starac! Dvostruko više novca i nije bitno koji će vas vojnici fronta zarobiti!
  Yanka protrlja svoj ružičasti obraz:
  - Vojnici te mogu dokrajčiti! Kako će on vojniku, ošamućenom kanonadom krvavim bajonetom, dokazati da mu je drug?
  Marinka se nasmijala:
  - Da biste to uradili, morate biti obrezani! Čim skine pantalone, ruski vojnik će odmah shvatiti da je februar i žrtva nacizma!
  Yanka je primetila:
  - Šta ako je on antisemita! Kako je pevao deda Visocki! Moj deda je bio paralizovan, bivši doktor štetočina, imam: antisemita na antisemitu!
  - Uf! A ti slušaš tako stare stvari! Visocki je dobar za pretke, a ne za dečake!
  Pa, prestani da maštaš, hajdemo po auto!
  Do njih je dovezao luksuzni privatni taksi Mercedes! Marinka je impozantno sjela u kabinu.
  - Pa, ptičice, sedi!
  Vozač bombe je pitao:
  - Ovo je vaš klijent!?
  - U kom smislu?
  - Ti si prostitutka!
  Marinka je strašno iskolila zube:
  - Kako se usuđuješ da vređaš plemenitu damu! Ja sam grofica od Tobolska, a ovo je moj sin, vikont De Bragelon.
  - Cijenim tvoj smisao za humor. Gdje?
  - U kazino, "Kraljevska sreća"!
  Vozač klimnu glavom:
  - Ubrzo ću te odvesti!
  Auto je lagano krenuo i počela je da svira tiha muzika. Marina je pitala:
  - Možda se okrenemo Bilanu.
  Vozač je primetio:
  - Nije li vas sramota što neki uticajni ljudi šire glasine da je gej!
  - Više kao zelena, kao novčanica od sto dolara! - Marinka je oduvala dimni prsten na potiljku vozača.
  - A ti si žena u soku! Cool outfit! Šta je sa Bori Moisejevim! - zaigrano je rekao taksista.
  - Moiseeva! Od riječi Mojsije! Februari su devedeset posto plavi. Nije uzalud izraz: greh Sodome dolazi iz Starog zaveta koji su napisali Jevreji. - reče Marinka strogo.
  - Znaš da sam pola februara!
  - Tako poluplavo! Gay boy! Gay boy! Mnogo čudnih prijatelja! Ne stidi se! Gay boy! - Pevala je glasom primadone, ali veoma prosečnog sluha, Marinka.
  Vozač je ignorisao takvo ismevanje i samo je primetio:
  - Ima li gej devojaka?
  - Samo Lezbejka! Ali ima ih mnogo! - odgovorila je Marinka.
  Ovaj kazino je bio najbolji u Moskvi. Ogroman, sličan Zimskom dvoru sa bogatim ukrasima. Sama zgrada je građena u Borroco stilu! Na ulazu je bila paravojna straža s njemačkim ovčarima i engleskim buldogima.
  Vladimir je čak osetio neku neprijatnost gledajući visoke stražare obučene u belo i crno. Marinka se, međutim, nije nimalo posramila, ležerno je pokazala drvo.
  - Ovaj dečko je moj sin, pije sa mnom!
  - Dobro! Samo djeca ne mogu kladiti više od deset konvencionalnih jedinica odjednom i konzumirati alkohol na štetu ustanove!
  Marinka je ljutito zatresla kosom:
  - Da, radije bi se obesio nego pio.
  - Pa to je divno! U međuvremenu, možete kupiti cijeli set čipsa.
  Vladimir je u džepu imao prilično skromnu sumu od trista dolara, a Marinka pet hiljada, što nije loše za devojčicu čiji su roditelji daleko od milionera.
  Artem joj je odmah pozavidio:
  - Ti si bogati mali "Pinokio"!
  Djevojka se nadula, obraza gusto prekrivenih puderom i rumenilama:
  - Šta si mislio! Naivno dijete! Živi cijeli život držeći se mamine suknje!
  Dečak je energično odmahnuo glavom:
  - Naravno da ne! Morate sami zaraditi!
  - To je to! Vaš sopstveni peni vredi više od nečijeg penija! Pa, dobro, koji čips ćeš uzeti za sebe?
  - Najjeftinije kartonske!
  Marinka se zakikota:
  - Koje su po jedan dolar?
  - Da! Isprobaću svoj sistem!
  - Vidite, vama, kao mladiću, ne treba dati više od deset!
  Unutrašnjost kazina bila je raskošna, sa mnogo ogledala, pozlate i kopija slika poznatih majstora. Nešto slično Ermitažu, samo mnogo veličanstvenije.
  Bilo je tu i "jednorukih razbojnika" i raznih lukavih, bogato ukrašenih ruleta. Konkretno, vrtio se jedan od naslikanih pijetlova s repom posutim sjajnim staklom, pokazujući kljunom na ćelije s brojevima. Također možete birati između perja paunova repa, koji bi se rotirali i mijenjali boje. Postojali su i ekrani za elektronski rulet, gde se sve mešalo i pomeralo kompjuterom. Puno drugih stvari! Ali ono što je najviše privuklo pažnju je tradicionalni rulet sa rotirajućim vrhom i zlatnom drškom u obliku lubanje.
  Marinka je krenula prema njoj, zveckajući svojim srebrnim čipovima:
  - Pa, kao beba! Vidite da sam spreman za igru! Možda i vi možete probati!
  - Pratim mali i svoj sistem! - odgovorio je Vladimir.
  Dječak je počeo da se kladi. Počevši od jednog čipa, idite na crveno!
  Imao je sreće, odmah je pobedio! Nakon toga je promijenio boje i kladio se na crno, sa istim jednim dolarom. Doneli su mu novčane kazne, Vladimir je otpio par gutljaja. Pogledao sam okolo. Kazino je imao sve - osim sata! Dječak je bio primoran da preda svoje na ulazu, takva su pravila. Pored toga, morao sam da dam svoje mobilne telefone čuvarima. To je očigledno učinjeno tako da klijenti nisu znali koliko je sati i protraćili sve svoje bogatstvo. Dječak je bio primoran da se kreće vrlo približno.
  Prvo je imao sreće, a onda je odjednom izgubio jedan dolar, dva dolara, četiri, osam. Sada su morali da se klade na šesnaest, što je već bilo zabranjeno pravilima. Krupjeov pomoćnik, crvenkasti momak, namignuo je i okrenuo se, kao da govori: radi kako hoćeš!
  Vladimir je ponovo uložio šesnaest na crveno i vratio jedan dolar. Obrisao je znoj sa čela i zatražio Coca-Colu sa ledom.
  Postepeno je dječaka obuzelo uzbuđenje! Zaista je dosadno vratiti jedan dolar kada se svi oko vas klade na hiljade, desetine hiljada.
  Jedan kul dečak u fraku, na primer, uprkos svim zabranama, nosio je zlatne žetone od po hiljadu dolara, praveći strmoglave opklade, smenjujući pobede sa gubicima. Međutim, očito je imao sreće, pa se ubrzo pojavila cijela vreća zlatnih čipova i platinastih čipsa - desethiljaditih.
  Vladimir je, gledajući ga, počeo više da se kladi na pojedinačne brojeve. Konkretno, od trideset i šest, on ima trideset tri - godina Isusa Krista, što znači sto. Lopta je letela usporavajući, prvo je pala na dvadeset devet, a onda je ponovo skočila na trideset tri! - Vau, dečko je imao tri i po hiljade dolara. Za dete od dvanaest godina: bogatstvo, možete kupiti fensi laptop. Ali đavo ti šapuće na uho: Auto tvog oca je prestar, osvoji novac i kupi novi Mercedes-Benz najnovijeg modela. Znate kako se osjećate nakon ovoga, vaši drugovi iz razreda će biti ljubomorni.
  - Na šta se kladiti? - pitao se dječak.
  - Bog voli trojstvo! Kladite se na tri!
  Vladimir je to učinio od uzbuđenja, kladeći se na sve žetone. Njegove plave oči su gorjele.
  Lopta se okretala, a sa svakim skokom dječakovo srce je brže kucalo. Ali onda je usporio i pao... za tri!
  - Pobijedio sam! Dječak je viknuo. I u tom trenutku lopta je otpala i krenula na pet.
  Zlonamjeran glas mi je zujao u glavi:
  - Bog nije budala! Voli novčić!
  Jedino je dječak, koji je protraćio sav svoj novac, jedva suzdržavao suze, ali njegovo uzbuđenje još nije splasnulo. Šta ako zamolite prijatelja da pozajmi žetone, a zatim sve vrati uz kamatu? Uostalom, ovo je kazino, ovdje se dešavaju čuda.
  Međutim, ni za Marinku stvari nisu išle kako treba. Kada je Vladimir dotrčao do nje, djevojka je upravo potrošila svoju posljednju hiljadu. Bila je u potpunom očaju.
  - Šta je ovo! - Devojka je udarala pesnicama u vazduh. Krupijei su se pretvarali da se ništa ne dešava.
  - Očigledno sudbina! - odgovorila je Yanka hinjeno smireno. - Galimo! GOP stop!
  - Koji je moj omiljeni sistem? - Devojka je sklopila ruke.
  - Svaki sistem se prvenstveno zasniva na sreći! - filozofski je primetio Artem. - Sreća na slepo - ne možete da dobijate stalno. Zarađivanje novca u kasinu se razlikuje od nošenja vode u sito, da vam se voda iz sita izlije pod noge, a u kasinu vam se ispira mozak!
  - Prodao bih dušu Đavolu da sam mogao stalno da pobeđujem! - vikala je Marinka u srcu.
  U tom trenutku djeci je sve zaplivalo pred očima i oni su se našli negdje visoko, sa planinskim vrhovima i ljubičastim snijegom koji se širio ispod njih.
  Pred djecom se pojavio čovjek od trideset pet godina u crnom fraku i bijeloj kravati. Imao je neobično prodoran pogled i blijedo, mršavo lice. Gledajući u dvoje dvanaestogodišnjih tinejdžera, umiljato se osmehnuo, ali su mu oči ostale hladne, kao da su sijale od čelika.
  - Ko je od vas hteo da proda dušu đavolu?!
  Marinka je odgovorila:
  -Ja! A ti si Sotona!
  Čovjek se još šire nasmiješio.
  - Ne! Ja sam Arphaon, jedan od Luciferovih zamjenika. Specijalizovao sam se za kockanje.
  - Vau! - rekla je Marinka. "Mislio sam da demoni ne postoje."
  - A Bog?! - Bijela kravata "džentlmena" sa likom Drakule počela je da baca krvavu boju.
  - I sveštenici su ovo izmislili; zaraditi novac! - brzo i samouvereno je odgovorila Marinka.
  - Logično! Ali pošto postoji senka, postoji i svetlost! Čak i ako to nije ono što Biblija kaže.
  Yanka je rizikovala da prekine tišinu:
  - A šta hoćeš od nas?
  Demon je delovao uvređeno:
  - Ne ja! Ali izgleda da si hteo nešto od nas. Posebno ova šarmantna djevojka koja se tako vješto pretvara da izgleda kao odrasla osoba.
  Marinka se posramila, rumenilo joj se pojavilo na obrazima:
  - Znači treba ti moja duša?
  Arfaon se prezrivo naceri:
  - Tvoja?
  - Moj!
  Demon je odgovorio sa preteranom blagošću:
  - Naravno da ne! Neizmjeran je broj duša koje su, dobrovoljno ili silom, došle pod našu kontrolu, recimo, milijarde milijardi u svim svjetovima! Među njima su kanonizovani sveci, pape i pravoslavni patrijarsi. Šta je za nas duša: nekakva promiskuitetna devojka koja će ionako završiti kod nas za koju deceniju. I čak joj dajte vrijedan poklon zauzvrat.
  Marinka je bila uvrijeđena, takav udarac za njen ponos:
  - Dakle, moja duša ništa ne vredi!
  - Ako ga samo stavite na međuuniverzalnu aukciju, onda će tamo biti dosta takve dobrote. - Arfaon je bljesnuo svojim tankim očnjacima.
  Djevojka je ljutito frknula:
  - Zašto su nas onda zvali?
  Arfaon je poleteo, krila su se pojavila iza njegovih leđa:
  - Reci mi, da li voliš da se igraš?
  - Svakako! - oduševljena je bila Marinka.
  - I kladiti se?!
  - Samo po sebi! Ko ovo ne voli!
  - Dakle, i mi demoni volimo da se zabavljamo. Stoga vam nudimo sljedeću opkladu. Ako dobijete, dobit ćete vrijedan poklon: ako pobijedite u bilo kojoj kockarskoj igri, ako izgubite, otići ćete u pakao. Ali nije strašno, kao što mislite, nikog ne prže vatrom, ali nije ni prijatno, posebno za one sa slabim umom.
  Marinka se još više oživjela:
  - Kakvu opkladu?
  Demon se okrenuo oko svoje ose i rekao:
  - Prebacićemo vas u drugi univerzum, u svet otprilike na nivou vašeg ranog srednjeg veka. Ako uspete da preživite i postignete visoku poziciju, vratićemo vas nazad, ali ako umrete, završićete u lokalnom paklu i o vašoj sudbini će odlučiti Sotona iz drugog univerzuma.
  -Šta ako postanem kraljica? - rekla je djevojka zaigrano.
  - Tada ćete dobiti neprocenjiv poklon! Razmisli o tome! - Demonski očnjaci su postali veći i sjajno zaiskrili.
  - Šta ima da se razmišlja! Slažem se! Naravno da ću rizikovati!
  Janka je intervenisala:
  - Neću tek tako ostaviti svog prijatelja! Leteću sa njom! Osim toga, ni meni takav poklon ne bi škodio.
  Arphaon se povećao, krila su mu počela svjetlucati poput sedefne školjke na suncu.
  - I hoćeš li to? Sve bolje! Dječaci imaju tendenciju da dodaju dinamiku ovom procesu.
  Marinka je razborito primijetila:
  - A ako dobijemo poklon, igraćemo jedan protiv drugog!
  Demon je strogo odmahnuo glavom:
  - Ali ovo je nešto što ne bi trebalo da radite. Gubljenje vremena. U međuvremenu, potvrdite ponovo - jeste li spremni za testiranje?
  - Hiljadu puta da! - uglas su rekli dječak i djevojčica.
  - Onda idemo!
  Prije nego što su odjurili u nepoznate prostore, Yanka i Marinka su posljednji put pogledali kazino. Dječak u fraku, koji je protraćio brdo zlatnih i platinastih čipsa, histerično je vrištao. Izveli su ga čuvari uspostavljanja iluzorne sreće.
  - Još jedan Sotonin klijent! - tužno je primetila Yanka.
  - Pazi da ne završimo u paklu! - predviđala je Marinka tresući užarenom kosom.
  Dečaka i devojčicu uhvatio je vihor i trenutak kasnije našli su se među zvezdama. Kako je sve to lijepo, neizmjeran broj raznih svjetiljki, nevjerojatan sjaj. Yanka i Marinka su gledali svim svojim očima, ne mogavši skrenuti pogled, bilo je to jednostavno čudo: bezbroj blistavo blistavih dragulja od fantastično lijepog materijala! Niti jedno najupečatljivije poređenje na ljudskom jeziku ne može izraziti ni hiljaditi dio takve veličanstvenosti.
  - Ni jedan specijalni efekat američkog blockbustera ne može se porediti sa ovim. - Dečak je primetio. Zaista nevjerovatna stvar!
  Djevojka je zaigrano primijetila:
  - Upoznao sam još neverovatnih čuda! Na primjer, kada je zlatni kengur urinirao, galaksije su izašle iz potoka!
  - Zašto pričaš! Ne vozi mećavu!
  Yanka je zatvorio oči. Mnoge šarene planete, čudesni oblici i entiteti lebdjeli su iznad njega. Onda je odjednom sve nestalo, a dječak i djevojčica su se našli na travi.
  Struja svježeg zraka mi je udarila u lice, stopala su mi glatko dodirivala tlo. Yanka je iznenađeno protrljao oči:
  - Desilo se! - Rekao je dršćući.
  Marinka je skeptično (kako loša djevojka) primijetila:
  - Jesi li siguran da ovo nije naš svet?!
  Dečak je pokazao prstom gore:
  - Pogledaj u nebo!
  Djevojka je podigla glavu. Iznad njih su zaista gorjela tri svjetla odjednom, zelena, plava, crvena. Samo nebo je bilo narandžasto, sve je izgledalo groteskno i veličanstveno. U blizini je raslo pravo drveće iz džungle, slično onom na Zemlji u tropima, a istovremeno značajno drugačije. Samo lišće je djelovalo svjetlije s pretežno ljubičastom nijansom. Samo vrijeme, uprkos tri "sunca", nije bilo posebno vruće, što je podsjećalo na sunčani početak septembra.
  Marinka je pucnula jezikom i primijetila:
  - Čudno je da su biljke tropske, ali je hladnije nego što bi trebalo da bude u tropima.
  - Možda je lokalna zima! - predložila je Yanka. - Zimi u sjevernoj Indiji: ovo je otprilike klima.
  Devojka se složila:
  - Možda! Inače bih morao da brinem. A temperatura je prijatna, izgleda da smo odabrali mesto sa dobrom klimom. Da budem iskren: ne volim mrazeve i dubok snijeg u kojem padaš do grla. Prošla zima me je skoro dokrajčila.
  - Ti si ruska riba i ne treba da ti bude hladno!
  - Imam primjesa afričke krvi, zar ne vidiš kako sam mračan! - zaigrano je rekla Marinka.
  Vatrena crvenokosa devojka je zaista bila veoma preplanula, a preplanulost joj je ostala iznenađujuće uporan.
  Janka, svetlokosi dečak sa savršeno pravilnim crtama lica, kao sa postera Hitler Jugenta, njegov letnji preplanuli ten je skoro izbledeo, osramotio se:
  - Pa dobro, ti si moja draga Marinka. Nema smisla klevetati našu zimu.
  Djevojka je potapšala dječaka po ramenu:
  - Ovo će biti lekcija za tebe. U međuvremenu, hajde da razmislimo gde da idemo?
  Yanka se počešao po potiljku:
  - Daleko od šume, čini se da ovo uopšte nije devičansko mesto. Izađimo na stazu, pa na cestu i prema ljudima.
  Marinka je izvadila cigaretu (ima lošu naviku) i povukla.
  - Idemo punom brzinom!
  Njih dvoje su se kretali po nečemu što im je izgledalo kao prava linija. Devojka se veselo nasmešila i primetila:
  - Ako se nađemo u vremenu ranog srednjeg vijeka ili antike, prije sa našim saznanjima, zauzeti vodeću poziciju u društvu neće biti teško!
  Yanka, sa znanjem o tome, prigovorila je:
  - Čini se samo na prvi pogled. U stvarnosti, pretpostavljamo da razumijemo kompjutere i petljamo po programima, ali šta nam to zapravo daje? Čak ni najbriljantniji naučnik ne može pretvoriti kompjuter u sjekiru.
  Marinka se nasmijala:
  - Da, elektronika nije tvoj element. I o trivijalnom barutu. Radeći to, možete osvojiti cijeli svijet.
  - Da li uopšte znaš kako to prave?
  - Osnovno! Sumpor, ugalj, salitra!
  - Kakve su proporcije, osim što je ugalj, znaju, a za sumpor... Nema ga svuda.
  Marinka je napomenula:
  - Možda možemo smisliti nešto vrednije! Na primjer, samostrel!
  - Znate li uopće dizajnirati!
  - Kopirao sam sažetke o srednjem vijeku i znam mnogo! I općenito, morate čitati naučnu fantastiku. Mislite li da je malo knjiga napisano o tome da se moderna osoba nađe u srednjem vijeku, pa se, po pravilu, brzo penje na ljestvici karijere.
  Dečak je tužno primetio:
  - Ovo je fantastično. Postoji čak i takva odvojena vrućina: istorijska avantura! Ali heroji su tamo bili ili jako sretni, ili su bili specijalci, a mi smo jednostavna djeca. Šta možemo učiniti u ovom okrutnom svijetu?
  - Pa nisu oni uopšte obična deca! Na primjer, možemo učiniti nešto ovako! - Devojka je hodala na rukama, trzajući krupnim, mišićavim nogama, obučena u cipele sa visokom potpeticom.
  - Dakle, trebalo bi da organizujemo svoj štand i nastupe. - Janka suzi oči.
  - Što nije najgora ideja. Zmija Gorynych, zmija Gorynych, zmija Gorynych huligan! Upao je u naše selo i pokrenuo separe! - pjevala je Marinka vukući svoje kovane štikle.
  I Yanka je hodala na rukama, radeći to još spretnije od Marinke. Onda je tužno rekao:
  - Ne znam! Sjećate li se kako u romanima Kira Buljičeva. Alisa i Paša su završili na srednjovekovnoj planeti i takođe hodali na rukama, ali koliko su postigli? Jesu li braća zečevi postali kraljevi?
  - Kir Buličev je pisao za vrtić, a mi smo odrasli. Mada, da budem iskren, da jednostavno dijete postigne visoku poziciju u srednjem vijeku... Iskreno, toga se ne sjećam! Po mom mišljenju, dječak nikada prije nije postao kralj. Mada, šta je demon mislio pod visokim položajem? Sve je u magli!
  Yanka se odjednom uzbunila:
  - Vau, vidi kolika je gusenica, duga tri metra! Želite li se voziti na njemu sat vremena?
  Marinka je odmahnula glavom:
  - O cemu pricas! Ona je otrovna!
  Dečak je napravio grimasu:
  - Čak i ako se opere, veoma je otrovno! Ne boj se devojko!
  Marinka je ljutito zalajala:
  - Umukni, derište! Ovdje možda ima tigrova! Ili čak i dinosaurusa, jer ovo je drugačiji svijet! Općenito, čestitam: ti i ja smo prvi ljudi koji su se našli u drugom svemiru!
  -Jesi li siguran?
  - Da li je Gagarin leteo na Mars? - sarkastično se nacerila devojka.
  Yanka se nasmijala:
  - Naravno da ne, ali...
  - Šta, ali!
  "Možda nismo prvi sa kojima demoni igraju takve igre. Zašto mislite da takav spor nije mogao da počne sa drugim ljudima?
  Marinka se zavrtjela na petama i zaigrano odgovorila:
  - Teoretski moguće! Moguće je da su u Sotoninim igrama učestvovali i drugi oligarsi. Na kraju krajeva, takav kolosalan kapital se stvara za bukvalno nekoliko mjeseci.
  - Da! - klimnula je Yanka. - Uzmimo, na primjer, igranje na berzi. Ako tražite od Lucifera poseban talenat predviđanja, možete dobiti više od milion dividendi. Da, milion, mnogo milijardi!
  Marinka je kuckajući štiklama po kamenčićima zagugutala:
  - Evo ti govoriš istinu!
  Dječak je obliznuo usne kao da pred sobom ima kuglu skupog sladoleda. Strastveno je rekao:
  - Pa sam gledao na internetu o čuvenom defoltu iz 1998. godine. Dolar je porastao šest puta za deset dana. Zatim je za dvije sedmice opao šest puta, nakon čega je porastao četiri puta. Oni koji su ispravno pogodili njegovo ponašanje zaradili su četrnaest hiljada posto neto dobiti za mjesec dana. Ne možete čak ni toliko zaraditi od dilanja droge! - Sa izgledom učenog čoveka, reče Janka.
  Djevojka je prstima uzela list. Otkinula ga je, opipavajući dlanom meku, hrapavu površinu, a s druge strane bila je glatka i hladna.
  - Da, večnost u paklu: kad će ih biti još, ali sada treba novac!
  - Da ne spominjem izglede da grešnik odraste u pakao! Ne zavidim ateistima, nema ko da se zauzme za njih.
  Janka je bocnuo nogom u kamen, koji je iznenada skočio i zacvilio tankim glasom. Tada se pojavilo desetak nogu i on je potrčao, brzo se popevši na deblo udaljenog drveta koje je ličilo na jelu.
  - Pitam se iz koje je porodice? - pitao se Yanka.
  - Svinjski artiodaktili! - rekla je Marinka u šali. - Međutim, što se tiče ateista, možda su u pravu, pa jeste li sigurni da je ovo đavo, Sotonin zamjenik?
  - On je to sam rekao! I očito nije osoba, ljudi nisu razvili tehnologiju za prebacivanje momaka u svjetove sa tri sunca!
  - Ovo definitivno nije osoba! Ali ko može garantovati da se ne radi o predstavniku supercivilizacije koji se, smijući se ljudskim praznovjerjima, jednostavno pretvara da je demon! - povisila je ton Marinka.
  - Da li izgleda kao demon? - Dečak je trepnuo očima.
  - To je to! Super utrka se toliko zabavlja. - uzviknula je devojka.
  - Kakva potpuno logična pretpostavka! - voljno je pristala Yanka. - Ko od nas nije hteo da postane đavo! Ponekad u snovima sanjam da sam demon! Počinješ da skačeš preko glave i vrištiš! A onda odmahneš rukom i na nebu se pojavi palata. Divno i cool!
  Marinka je prstima pokazala kozu i slušala:
  - Osećam se kao da nas neko posmatra!
  Yanka je postala oprezna:
  - Može i biti, ali gle, put je u blizini! Ostalo je još samo malo!
  Djevojka je bila oduševljena, ispravljajući neženski široka ramena:
  - Da, i ja to vidim! Sada će se sva ova neizvjesnost završiti. Možda se možemo proglasiti bogovima!
  Dječak je prezrivo frknuo, odmahnuo glavom, stisnuo šake:
  - To je otrcano! Vanzemaljac iz budućnosti sebe zamišlja kao boga, iako je to prilično uobičajen holivudski trop. Na primjer, jednog su pokušali ubiti kopljem. Ali i dalje morate biti potpuni idiot da biste kupili jednostavnu lančanu košulju. Mislim da ljudi ovdje nisu toliko nazadni.
  - Jesu li to ljudi? Možda neki rakovi. - Djevojka se zakikota.
  - Ili makaki? Mislim da nije, mada je sve moguće!
  Djevojka je ubrzala korak, a onda su izašli na kaldrmu. Yanka zviždi:
  - Bar neka vrsta civilizacije!
  - Možda je ovo na bolje! Zapravo, pročitao sam knjigu. Tamo je padobranac ušao u Neronovu palatu i kako je mogao na njega ispaliti RPG. Svi su pali na koljena, misleći da je Jupiter. - digla je ruke Marinka.
  - Urnebesno!
  - Pa je zavladao umjesto Nerona, osnovao svoju dinastiju i krenuo u pohode. Prilično smiješan akcioni film. Pa zašto ne bismo uplašili lokalnog kralja?
  Yanka je prigovorila:
  - Imamo li RPG-ove?
  - Nema čak ni mobilnog! Gadovi su ga odnijeli sa ulaza u kazino. predstavljam; koliko su moji roditelji zabrinuti za mene.
  - I moj će se brinuti, ali... Ako je ovo drugačiji univerzum, onda možda vreme ovde ide drugačije!
  - Nije jasno ni brže ni sporije. Možda kad se vratimo prođu vijekovi i nećemo prepoznati našu planetu. - predloži Yanka.
  Marinka se složila:
  - Moguće je da demoni ili super rasa žive dugo. Možda čak i gotovo vječni, poput nas, ljudi sa svojom dušom. A ako prođe dosta vremena... Čak je zanimljivo kako će se svijet promijeniti!
  Yanka je teško uzdahnula:
  - Čovječanstvo ima sasvim pristojne šanse da pogine u kataklizmama. Moguće je da će ljudi sami sebe uništiti.
  Marinka je mirno primijetila:
  - Da, čovečanstvo je daleko od jedinstva. Ukupan broj nezavisnih država porastao je četiri i po puta od početka dvadesetog veka. Separatizam i nacionalizam rastu. Mora se reći da se moderna ruska vlada ponaša kratkovido. Umjesto da u svoj sastav uključe Osetiju i Abhaziju, da izvrše aneksiju, oni su priznali njihovu nezavisnost. Zašto tražite podsticanje separatizma? Da imamo malo svojih separatista, pre svega u severnokavkazskim republikama. Religioznih ekstremista je sve više, a nije dobro paliti vatru u tuđoj kući kada tinja vaša.
  Yanka se složio:
  - Zaista, Abhazija i Južna Osetija bi voljno postale deo Rusije. Zašto ne ispuniti želje ovih naroda? Osim toga, sasvim je prirodno da Rusija raste u širinu. Prvo će Rusija osvojiti Zemlju, a potom i cijeli univerzum. Čitao sam jednog pisca na internetu, on je super momak, direktno piše:
  Sloveni moraju osvojiti svijet,
  Ali srcem, ne nuklearnim ratom!
  Da dam primjer velikog bratskog prijateljstva,
  I postanite nepobjediva zemlja!
  A sadašnji vlastodršci Rusije ponašaju se kao sitni trik, i jedu samo petrodolare koji su se slili u zemlju!
  Marinka je pompezno, stiskajući pesnice koje nisu bile detinjaste, primetila:
  - Pošto sam osvojio mnogo novca, mogao bih i sam da postanem predsednik Rusije. I rasturite sve!
  - Znate li kako bi vas nazvali politički protivnici?
  - Kako?
  - Crvenokosa drolja!
  - Malo ko bi preživeo posle ovoga! - Marinka je toliko stisnula šake da su joj se na rukama pojavile ljubičaste vene. "Ja sam zla devojka, moje oružje, ovo je naređenje."
  - Kakvo je mišljenje, bez ikakvog ulepšavanja! - Zajebavaš se, reče Janka u rimi.
  Put je bio popločan šljunkom koji je škripao pod nogama. Tada je Marinka primijetila neobičnu životinju. Izgledao je kao debeli krokodil koji stoji na zadnjim nogama. Djevojka je šapnula:
  - Nešto slično sam pročitao u udžbeniku biologije. Ovo je vjerovatno Alosaurus.
  - Ne misli! Pazite da ne ispadnete mesožder.
  Kao da pobija dječakove riječi, zvijer je ugrizla debelu granu paprati i sažvakala je.
  - Ne, izgleda kao da je biljožder! - shvatila je Yanka.
  Djevojka je šutjela. Samo je gledala oko sebe, škiljeći i lepršajući kapcima.
  - Možda i ovde ima tiranosaura! Kažu da postižu brzine i do četrdeset do pedeset kilometara na sat.
  - Ali ipak su izgubili od sisara i primata, odnosno od nas! - Yanka je bila vesela. - Držimo se dalje od njega. Takva zvijer može čak i da slomi kosti.
  - I hoću da ga mazim! - izjavila je Marinka. Djevojka je krenula prema dinosaurusu. Primjerak je bio prilično velik, skoro pet metara. Činilo se da Marinka preuzima veliki rizik.
  Međutim, "krokodil" je mirno reagovao na izgled devojke. Žvakao je lišće i režao. Marinka je pogladila oklop životinje.
  - Kako si veliki! Samo čudovište. Divna kreacija prirode. Ili lokalni Bog, samo se pitam kakav je.
  Ljuska se osjećala kao kost, površina je bila polirana. Djevojčica je uživala da je miluje i dodiruje. Marinka je udarila par, jednom. Dinosaurus je iznenada zarežao, okrenuo se i počeo da odlazi. Uprkos velikoj težini, četiri zadnje noge i dvije prednje noge stvarale su izuzetno malo buke. Djevojka je bila iznenađena:
  - Da, ovo je čudan tip! Pitam se čega se plašio?
  Djevojka je ponovo izašla na cestu, Yanka je išla pored nje. Dječak je pokazao prstom.
  - Sad ćemo videti ljude.
  - Da li si siguran?
  - Sto posto!
  Dječak i djevojčica prošli su brdo i iskočili na autoput. I zaista se ispred njih pojavio karavan. Nekoliko desetina ratnika vozilo je pedesetak ljudi, kao i životinje slične oklopnim kamilama. Yanka je iskočila i viknula:
  - Zdravo domoroci!
  Marinka je ispala pametnija:
  - Pogledaj ljude.
  Zaista, oni su bili postrojeni u kolonu, vezani za ruke za motku, a većinom su bile žene i djeca. Polugoli, na njihovim mršavim tijelima vidljivi su tragovi bičeva. Yanka je primetila:
  - Ovo su robovi!
  - To je to, bežimo!
  Čini se da su i oni bili primijećeni; za njima je pojurilo nekoliko jahača na velikim, gusto pokrivenim psima sa šest pasa. Marinka je povela, ali Janka je oklevala.
  - Čekaj, možda možemo pregovarati s njima.
  - Gubi se idiote!
  Yanka je požurio, studirao je u cirkuskoj školi, imao je dobru fizičku obuku. Ali veliki sedlani psi nisu jurili ništa gore od prvoklasnih konja. Dječak je osjećao potpunu bespomoćnost pred njihovim moćnim šapama. Očigledno su ovi momci imali pristojno iskustvo u hvatanju odbjeglih robova. Čuje se zvižduk i omča lasoa je omotana oko dečakovog vrata. Yanka je zadrhtala i pala, gotovo izgubivši svijest od bolnog šoka. Marinka je u međuvremenu nastavila da beži. Sustizali su je, činilo se da će još samo malo i omča će joj slomiti snažan vrat.
  Odjednom se začu tutnjava, neka čudna rika, vrlo slična lavljoj. Čini se da je uplašio pse, oni su odjednom stali i ukočili se.
  Vođa konjanika, s crnom bradom i turbanom, opsovao je s uživanjem:
  - Šta si postao!
  - Ovo je glas velikog šamana, ne bi trebalo da se mešaš.
  - Ova crvenokosa devojka je previše vredan plen. Jedno štene mi nije dovoljno.
  Yanka je zadrhtala i povučena je prema vođi. Podigao je dječaka za grudi, gledajući ga:
  - Izgleda da je stranac. Razumijete li našu kučku?
  Janki se činilo da čovek koji je izgledao kao Arap govori ruski. Trgovac je udario dječaka u lice, obraz mu je postao ljubičasti:
  - Da! Ne udaraj me!
  - Skini svoju odjecu! Hajde!
  . POGLAVLJE br. 4
  Vladimir Kašalotov je osetio uzbuđenje i istovremeno zadovoljstvo: jedna nula u njegovu korist. Mladić se okrenuo i tiho zabio drugog tetraleta u leđa. Nije lako ući, borbena vozila galopiraju kao kopita konja u galopu. Ali on je bio obučen čak i kada je bio embrion koji je sazrevao u utrobi inkubatora-kompjutera. Od trenutka začeća počela je obuka u snu, prekinuta bolnim impulsima, u posebnom, kosmičkom ratu. I dalje je bilo promašaja, jer su putanje tetraleta, lišene inercije, bile potpuno nepredvidive. Mladić je oborio još tri, promašivši dva puta. Impulsi seku kroz vakuum. Istovremeno, Vladimir je odabrao trenutak da ga ne snime kibernetički sistemi za nadzor, dajući potpuni pregled prostora oko tetraleta.
  - Matrica apsorbuje fotone! - rekao je dječak filozofski.
  Vojska Aleksandra Velikog je i dalje potiskivana, ne napuštajući pokušaje da je opkoli sa boka. Rokossovski je rasipao sve više trupa, pokušavajući da rastegne ogromnu armadu na nekoliko parseka. Gustoća formacija trupa je smanjena, a uloga individualnih vještina porasla. Ovdje su se obje strane pokazale dostojnim, demonstrirajući akrobatiku i umijeće manevara. Ali gubici su bili kolosalni; više od milion zvjezdanih brodova već je spaljeno u pohlepnoj baklji uništenja. Aleksandar Veliki je gubio bitku, uz brojčanu nadmoć i približno jednaku tehnologiju, bio je na strani neprijatelja. Jedino što je preostalo bilo je povlačenje, izbjegavajući opkoljavanje. Vladimir je preko grav-linka slušao komande date robotima. Zvučali su bezgranični optimizam, žeđ za brzom pobjedom. Fregata Aleksandra Velikog je nekoliko puta oštećena i brzina joj je smanjena. Vladimir je bio bijesan, njegova zemlja je gubila, trebao je uništiti što više neprijatelja. To jest, on ima izbor ili da pobedi ili umre. Iako je očigledno da je uništenje nekoliko tetraleta; neće promijeniti gotovo ništa, ali to je gotovo ono neviđeno herojstvo pojedinaca koje se formira u potok koji ruši svaku prepreku. Mladić se brzo prisjetio šta mu je bušeno tokom brojnih treninga. Morate izbjeći da budete primijećeni i ostati u generalnim redovima robota. Mnogo je teže doći na ovaj način, ali je vjerovatnoća izlaganja mnogo manja. Ali, s druge strane, da li ima pravo da sedi u ovom kritičnom trenutku? Uostalom, vojnik mora: voditi računa o očuvanju života, tačka dva: istrijebiti što više neprijatelja. U slučaju kontradiktornosti, to je tradicija, da se napravi izbor u korist drugog rješenja. Ovo su stari Amerikanci: oni više razmišljaju o spašavanju vlastite kože. Zato su Jenkiji izgubili, a osim toga, njihova propaganda je slaba. Nedostajali su joj totalitet i inkluzivnost. Ako se prisjetimo drevne istorije Zemlje: u onim vremenima kada je čovječanstvo bilo vezano za jednu planetu. Užasno podijeljen svijet, bilo je potrebno okupiti sve nacije i narode u jednu šaku. Nekoliko carstava je polagalo pravo na njega. Prije svega, SAD, Kina, Islamsko društvo. Svijet je postajao multipolaran i bukvalno se cijepao, rastao je broj nezavisnih država, separatizam malih naroda pretvarao se u opsesiju. Zajednički dom Zemlja je bila u plamenu, čovečanstvo je bukvalno padalo u ponor! U ranijim vremenima, postojali su moćni vladari koji su želeli da ujedine čovečanstvo. Ovo je, prije svega, Aleksandar Veliki, jedan od najistaknutijih zapovjednika svih vremena i naroda. Bio je nepobjediv, ali proviđenje mu je htjelo dati prekratak život. I tako je imao velike šanse, gradio je međunarodno carstvo, donoseći visoku helensku kulturu u Aziju. Čak su i Kartagina i stari Rim uputili veliku počast Makedoncu, najistaknutijem Slovenu, antičkog doba! Prije Aleksandra, Velika Perzija pod nekoliko kraljeva (posebno Kira) ostvarila je ozbiljna osvajanja, od Indije do Egipta, ali doktrinu: postoji jedan vladar za cijeli svijet, on je prvi iznio! U Rimu je Julije Cezar polagao pravo na ulogu svjetskog vladara, ali njegov život nije bio dovoljno dug. Nakon Cezara, među carevima nije bilo dovoljno jakih zapovjednika. Božanski Augustin je bio bolešljiv i fizički slab, harizmatični Neron je općenito bio strašan. Najpoznatiji vladari, Diolektan i Konstantin, više su se borili da održe status quo, ne razmišljajući o ozbiljnim osvajanjima. Bilo je i drugih generala, nakon pada Rima. Od njih, najistaknutije ličnosti su: Džingis Kan, Tamerlan, Napoleon, Adolf Hitler, Staljin. Džingis Kan je bio veoma uspešan. Osvojio je gotovo cijelu Kinu, Afganistan, Horezm, a napredni odredi stigli su do Drevne Rusije. Imao je odlične šanse za pobjedu; niko nije mogao odoljeti stalno rastućim trupama ovog lukavog i vještog komandanta. Ali čak ni njegov prilično dug život po standardima srednjeg vijeka nije bio dovoljan za osvajanje svijeta. Džingis Kan je osnovao dinastiju, ali niko nije bio tako veliki kao on, sposoban da ujedini sve nomade. Baš kao Tamerlan. Pobjeda za pobjedom, ogromno carstvo, i raskol, uništenje Timurata, svađa između sinova i unuka. I nije bilo dostojnog nasljednika. Napoleon i Hitler, osvojivši Evropu, slomili su leđa Rusiji. Nažalost, sama Rusija nije uspjela postići svjetsku dominaciju. Istinski veliki vladar bio je Staljin, koji je pretvorio nepismenu zemlju koja je hodala u cipelama u moćnu industrijsku silu. Čak je i uoči rata uspio stvoriti snažnu tenkovsku vojsku i veliku flotu aviona. Istina, iako je bio četiri puta bolji u tenkovima i avijaciji, SSSR je bio inferioran u odnosu na Nijemce u ukupnoj pokretljivosti vojske. A njemačka puška je bila mnogo preciznija. Ovdje je odigralo veliku ulogu: ko će prvi pogoditi. Da su Rusi izveli preventivni udar, pobjeda bi bila izvojevana mnogo brže. A onda je sovjetska komanda napravila dosta grešaka. Oni su detaljno ispitani u modernim, univerzalnim akademijama, i poučeni kako da izbjegnu takve pogrešne proračune. Ali rat je rat, posebno rat u svemiru, gdje su pogrešne procjene i žrtve neizbježne. Vladimir je do sada imao sreće, uspio je uništiti četiri borbena vozila ne privlačeći pažnju na sebe.
  - Biće za vas brezova kaša! Ili bolje rečeno hiperplazmično!
  Leteći roboti ispljunuli su smrtonosne hotele, pokušali su da zaobiđu asteroid, a dočekani su rafalima specijalnih topova. Neki od topova bili su bez cijevi i činilo se da su pomiješani sa premazom asteroida. Ovdje je Vladimir morao biti oprezan. Počeo je da se pomera, dalje od ivice, udaljavajući se od udara uništenja. Ovdje morate održavati sinkronicitet kako se ne biste sudarili sa svojim kolegama, a istovremeno i palili. Roboti su samo roboti, oni ne shvaćaju da se koriste kao ljudski štit. Mladić je pokušao da udari tako da je plazma eruptirala kretanjem. Odnosno, išao je u luku, zakrivljen ne samo prema gore, već i u stranu. Osim tetraleta, Vladimir je počeo birati i hrabrije mete za sebe. Konkretno, gravitaciono-magnetni čamac. Možete ga i srušiti ako budete imali sreće.
  Ali onda je njegovoj sreći došao kraj. Polje sile veće mete je izdržalo pogodak, a sistem za nadzor je izračunao da je salva ispaljena iz letećih robota. Čamac se odmah okrenuo i usred borbenih vozila poslat je signal:
  - Zašto je neprijatelj prodro kroz vašu barijeru?
  Roboti su odgovorili:
  - Nije otkriven nijedan slučaj upada!
  - U ovom slučaju očistite površinu asteroida, prodrete u pukotine.
  Grupa robota jurila je u kratere i udarila u površinu. U ovoj situaciji, Vladimir je morao da se okrene i krene iza ostalih automobila. Istina, ovo je imalo prednost, možete uništiti robote koristeći zavoje hodnika.
  Ma, mašina nije osoba, ali i košta i koristi se kao borbena jedinica. Svojevremeno je civilizacija doživjela opasan ustanak mašina, koji je skoro uništio čovječanstvo. Imperiju je spasila samo činjenica da je njen vladar bio pravi genije, a ujedno i čarobnjak, vođa Lava Moći. Ovaj prvi ruski car modernog doba uspio je ujediniti Zemlju i stvoriti savršen sistem. U početku je to bila hiljadu izabranih, ali zašto naučno formiran milion? Predvidio je ustanak vještačke inteligencije. Računar je postao previše moćan. Ali uspjeli su zaraziti glavnog buntovnika, hiperinteligentni sistem, posebnim, posebno opasnim virusom kao što je zmaj.
  Nova vrsta velikog anti-sajber oružja: pomogla je u gušenju nereda, ali nekoliko miliona ljudi je ubijeno, kao i mnoge milijarde kompjutera, trajno onesposobljenih. Nakon čega su u razvoj elektronike uvedena brojna ograničenja, a posebno robot ni pod kojim okolnostima ne bi trebao biti svjestan sebe. Osim toga, za najnaprednije modele izmišljen je idealan laso - religija. Sada su roboti postali vjernici, a samim tim i poslušni ljudima. Ranije je religija bila opijum za ljude, ali sada je postala humana droga za rastuću snagu ljudskog uma. Borbene kvalitete robota i sposobnost kreativnog razmišljanja su se smanjile, ali su postale mnogo sigurnije za čovječanstvo. Dakle, nije grijeh iskoristiti ovo. Štaviše, sam čovek je mnogo toga usvojio od mašine. Na primjer, mozgovi: nakon što su bili ispunjeni hiperplazmom, počeli su mnogo brže razmišljati. Na kraju krajeva, hiperplazmatske čestice kreću se milione i milijarde puta brže od fotona i djeluju u mnogim dimenzijama. Ovo otvara zaista fantastične mogućnosti.
  Labirinti asteroida su toliko misteriozni da je svaki hodnik nešto fantastično. Igra dragog kamenja razbacanog po zidovima, od kojih neki podsjećaju na razna zasljepljujuća lica demona. Činilo se da u tim tamnicama žive duhovi. To je, međutim, djelomično bio slučaj, posebni eterični oblici života sposobni da se kreću između zvijezda. Postojala je legenda da su to duše beznadežnih grešnika bačene u međuuniverzalne prostore. Tako da su osuđeni da zauvek lutaju!
  Vladimir je nanišanio auto. Pažljivo sam ga podesio i šutirao iz mrtve tačke. U stražnjem dijelu poluprostornih dimenzija koje okružuju robote nalazi se poseban spoj koji se može umetnuti uz relativno slabo pražnjenje i probiti odbranu i uništiti mašinu. U ovom slučaju, uništavanje će biti lokalno i drugi roboti neće ništa primijetiti.
  Automatski uvježban pokret, precizan pogodak i pravo u njušku!
  - Videćete - kakvo oduševljenje! Odmah pogodite robota - gotovo bez ciljanja! - Mladić je još malo leteo. Evo još jednog "droida", lijepo lebdi kao u filmu "Ratovi zvijezda", također ga treba probušiti matričnom zaštitom. Međutim, može se koristiti i kratak puls da se nekoga udari u čelo, ali intenzitet bi trebao biti veći.
  Dok je mladić lovio, bitka je ušla u fazu vrhunca. Rokosovski je bacio svoju posljednju rezervu u bitku; nadao se da će stegnuti omču oko grla makedonske vojske. Bio je to udarac kutlačom, sa ciljem da se grašak razbacan po tanjiru prikupi i uništi koncentrisanim rafovima. Osim toga, neprijatelj nije imao vremena za dalje povlačenje, iza njih su bila naseljena područja Velike Rusije. Aleksandar Veliki je šapnuo:
  - Kritični trenutak je došao! Ali nemojte se obeshrabriti, prekretnica je blizu.
  
  Dok su se dvije armade borile s pomamnim bijesom, magična bitka se odvijala na drugom podnivou višeslojnog prostora.
  Čarobnjaci različitih rasa, ali ujedinjeni zajedničkom komandom Velike Rusije i suprotstavljene Svete Rusije, pokrenuli su svoju bitku. Glavna opklada je bila na fantomskim lovcima. Magični ratnici Svete Rusije bili su izliveni u specifičnoj smaragdno-zelenkastoj nijansi, a ratnici Velike Rusije bili su safirno plavi.
  Obe ogromne vojske okrenule su se jedna protiv druge. Fantomi su nastali od mini-materije, odnosno onoga što se uslovno može nazvati materijalom koji se sastoji od magijske energije. Štaviše, dio energije generiran je u hiperplazma reaktorima različitih tipova. Neka vrsta mješavine magije i divne tehnologije. Zaista je neobično da najmanji ratnik bude visok najmanje stotinu kilometara. Ogromne vojske, desetine hiljada vojnika sa mnogo herojskih ratnika. A evo glavnih junaka: div Ilja Muromets sa strane Velike Rusije i Svyatopolk sa strane Svyatorosije. Oba giganta su visoka hiljadu kilometara i jašu na veličanstvenim crnim konjima. Odjeveni u sjajan oklop, sjajan i veličanstven, na štitovima je drago kamenje u obliku cvijeća. Kreacije magije ponašaju se sasvim prirodno, Ilya Muromets se okrenuo Dobrinji Nikitiču.
  - Pa, Dobrinjini neprijatelji su potpuni mrak. Ne možete ih uzeti samo silom. Možda ćemo postaviti zasedu.
  - Dakle, upravo to očekuju od nas. Svyatopolk je iskusan komandant. Vjerovatno je primijetio umjetnu šumu u kojoj su bile smještene naše trupe iz zasjede.
  Dobrinja je odgovorio gromoglasnim baritonom:
  - Možda jeste, ali postoji jedna nijansa. Verovatno očekuje da će ubiti puk iz zasede.
  - Možda!
  - I poslaće trupe u obilazak brda. Ovdje će se računica temeljiti na iznenađenju. Uostalom, brda su strma i gotovo nepristupačna.
  Aljoša Popović je primetio zvonkim glasom (crven je i golobrad, sa delikatnim crtama lica kao kod devojke):
  - Takva taktika je moguća, ali... Put je pretežak, osim toga, čarobnjaci mogu narediti da izbjegnu takav rizik.
  Dobrinja je, napuhujući grudi, prigovorio:
  - Čarobnjaci daju svojoj kreaciji veću samostalnost u izboru ciljeva. To je običaj svih ratova i bitaka, tako je oduvijek bilo i nadam se da će biti i ovoga puta! Osim toga, ne smijemo zaboraviti dijalektiku rata.
  - A gde si pokupio takve reči? - iznenadio se Ilja Muromets.
  - Ovo je program koji su mi ubacili. Svojevrsni kurs lijenih marmota i čarobnih gofova. - Nespretno se našalio Dobrinja. "Bićemo spremni za ovo za svaki slučaj." Već sam naredio da se padina posuta oštrim zvijezdama, neprijatelju će biti vrlo teško da se popne na nju.
  Ilya Muromets se složio:
  - Ovo će biti jako dobro!
  Aljoša Popović je upitao:
  - Po običaju treba da se bore dva najjača junaka, ali ne i glavni komandanti.
  Dobrinja je predložio:
  - U ovom slučaju to će biti ili Baldak ili Grobogor. Mislim da bih se trebao boriti protiv njega. Baldak je jači od Grobogora, ali je Grobogor okretniji.
  Aljoša Popović se usprotivio:
  - Bolje ja! Još lukavije! U modernim borilačkim vještinama, lukavstvo je efikasnije od grube sile.
  Dobrinja je odbio:
  - Ako pobedimo uz pomoć podlosti, onda će takva pobeda biti bezvredna. Moramo savladati neprijatelja: na plemenit način.
  Aljoša je zviždao, tresući svojim zlatnim uvojcima:
  - Nisu li glavne osobine komandanta: lukavstvo, podlost, obmana! Na kraju krajeva, zapamtite šta je rekao Suvorov: hrabrost udvostručuje snagu, obmana učetvorostručava!
  - Nije govorio Suvorov, već kineski komandant Tsen Ju! Zato nemojte brkati novčanike sa cipelama. - prekinuo ga je Ilja Muromets. - I mladi heroj Igor Pastuhov će se boriti. Veoma je jak sa mačevima. Dajem vam naređenje da komandujete bokovima. I dosta brbljanja, moramo se ponašati mnogo solidnije. Sada je pitanje? Napadamo ili čekamo neprijatelja.
  Dobrinja Nikitič je predložio:
  - Najbolja taktika je kontra borba!
  - Šta! Hajde da to sredimo!
  Ilya Muromets je viknuo:
  - Evo ga naš borac!
  Igor Pastukhov je hodao pješice, nosio je običan čelični oklop. Ogroman, ali dobro ošišan momak. Ali ni njegov protivnik nije bio slab. Iz začarane trave izdigao se mlaz žutog dima i pojavilo se čudovište. Niko drugi do zmija Tugarin, proizvod magije trolova i fauna.
  Tugarin Zmey je bio veoma debeo i dve glave viši od Pastuhova. Čak je i njegov konj bio poseban - troglav.
  Aljoša Popović je postao depresivan:
  - Da, napravili su čudovište na našim glavama!
  Dobrinja je odgovorio:
  - U redu je, pošto je debeo, znači da nije mnogo pokretan!
  Pastuhov je okrenuo svoje mlado, još golobrado lice sa samo tankim brkovima prema njima i namignuo:
  - Ne brinite braćo! Neću uspjeti!
  Ilya Muromets je rekao grmeći bas:
  - Pa, trolovi, toliko su čudovišta izbacili! Za njih nema života!
  Pastuhov se poklonio svom kolegi: borimo se kao vitez!
  Zmija Tugarin se, naprotiv, ljutito nacerila, pokazujući impresivne zube. Bile su neobično velike, ali istovremeno zelene i krive!
  Otvorio je usta i zapalio se:
  - Biće peciva za tebe!
  Obe vojske brzo su se rasporedile. Ispred su strelci, jedni sa teškim samostrelima, drugi sa lakim, ali brzo pucajućim praćkama! Veliki lukovi su posebno opasni, pogađaju na ozbiljnu distancu i mogu srušiti vitezove na konju. Strijelci su različito odjeveni: jedni su polugoli, mišićavi, dok drugi, naprotiv, nose bogatu odjeću; oni su neka vrsta elite. Baš kao i razni jahani vitezovi, standardi se bukvalno mreškaju. Najveći su debelo oklopljeni, neki doslovno izgledaju kao tenkovi. Neki borci imaju četiri, šest pa čak i osam ruku. Postoje razna čudovišta svih vrsta. Zmija Tugarin takođe ima osam krakova, i veoma su dugačke, vrte se kao pipci hobotnice.
  Neki od boraca sjede na mamutima sa kulama i strijelama, drugi na kamilama, ali najstrašniji su oni na dinosaurusima. Šta se može reći o takvoj zvijeri kao što je dinosaurus? Ovo je pravo čudovište, puno snage i moći, jezivo, ali slatko.
  Postoji mnogo dinosaurusa, različitih vrsta i tipova. Najveći dosežu visinu od deset hiljada kilometara, što se smatra veličinom Venere. Neki su manji, ali ipak nisu manji od magičnog slona - veličine su otprilike kao Mjesec. Nije lako pobijediti dinosaurusa; osim prirodne debele kože, neki imaju i dodatni umjetni oklop.
  Tu su i kraljevski dinosaurusi sa pozlaćenim oklopom.
  Svyatogor, Grobogor, Baldak, također u najbogatijem oklopu, samo drago kamenje oblikovano u crteže ne biljaka, već životinja, razgovaraju i o strategiji predstojeće bitke.
  Baldak debelog lica je predložio:
  - Imamo malu prednost u brojkama. To znači da da biste ga iskoristili, morate odjednom baciti svu svoju snagu u bitku. Pokrijte neprijatelja polumjesecom i stisnite ga kao krompir u šaci.
  Grobogor, moćnog tijela, ali mršavog lica, zašiljenih crta lica, kukastog nosa, odmahnu glavom:
  - Ne, nije to! Naprotiv, morate iskoristiti činjenicu da je neprijatelj slab i zadržati snažnu rezervu pri ruci tokom cijele bitke. U odlučujućem trenutku bacićemo ga u borbu i slomiti omraženog protivnika.
  Baldak je bio ogorčen:
  - Imaš prednost da čekaš?
  - Sjećate li se parabole o slamki koja je prelomila kičmu? - upitao je Grobogor. - Jesi li shvatio moral?
  - Nije tačan primjer! Slamka je slomila kičmu jer je kamila prethodno bila opterećena teškim teretom. - izjavio je Baldak.
  - Dakle, naša vojska će biti uvučena u borbu sa takvim opterećenjem, a potom i snažnim udarom rezerve. Iscrpljeni junak je slabiji od svežeg deteta! - rekao je Grobogor. - Da, generalno, kartaš, na primjer!
  - Sećanje kaže da sam igrao.
  - Dakle, onaj kome je ostao dodatni kec pobjeđuje. Nije li?
  Baldak nevoljko klimnu glavom:
  - Ovo je samo kad se praviš budalu, i to samo u određenoj situaciji. Pravi rat zahtijeva konkretno razmišljanje. Ovdje ne može biti zamjena ili lukavih nejasnoća!
  Grobogor je odgovorio:
  - Šta govorim kad se malo predomislim? Općenito, vaša razmišljanja su prilično čudna, moglo bi se pomisliti da ne razmišljate ni o čemu.
  Baldak je prigovorio:
  - Ne, samo razmišljam! I lukavi plan je sazreo u mojoj glavi. Uostalom, ni neprijatelj nije budala, zar ne?
  - Onaj ko misli da mu je protivnik budala najčešće ostaje budala! - složio se Grobogor.
  Baldak je još širio ramena poput garderobe:
  - Dakle, to je ono što ja mislim! Naš neprijatelj će pokušati odugovlačiti bitku kako bi mađioničari imali vremena da dozovu dodatno pojačanje i izjednače snage. Logično je da se složimo!
  Grobogor je oštro klimnuo glavom s prijetećom njuškom:
  - Nema prigovora!
  - On je u šumi zakrivljenih dimenzija, oni će držati puk iz zasede. Kada se neprijatelj lažno ili pod našim zastrašujućim pritiskom povuče, mi ćemo zadati ozbiljan udarac neprijatelju. - Baldak se nakašljao. - Uf! Rezervisao sam, nismo mi, ali će nas neprijatelj udariti zbog zasede . Ovo je tipična taktika vojske Ilje Murometsa, zar ne znate!
  Grobogor je bio primoran da pristane:
  - Da, udarac zbog zasede im je u krvi!
  - Pa zašto ne zaobiđemo zasedu. Napravit ćemo polukružno zaokret, zamahnuti preko brda i naći ćemo se u njihovoj zasjedi pozadi. Slažem se da je ovo mudra taktika.
  Udarit ćemo po šumi i potkopati slabe neprijateljske snage.
  Svyatopolk, koji je ćutao do sela, primetio je:
  - Zvuči razumno! Baldak sam o tome razmišljao.
  Grobogor se namršti:
  - A ako neprijatelj upravo to očekuje od nas. Osim toga, brda, odnosno brda su dosta strma, nisam siguran da će se dinosaurusi popeti na njih.
  Svyatopolk se nacerio:
  - Ući će, ne brini! Naši čarobnjaci su se pobrinuli za ovo. I općenito, vaši strahovi su previše naivni. Neprijatelj ne zna. kako su naši konji potkovani i šta stavljamo na šape dinosaura.
  Baldak je odgovorio:
  - Evo ih! Čuda tehnologije!
  Grobogor je odgovorio:
  - Moje srce oseća da nije u redu, ali ako tako mislite!
  Svyatopolk je mahnuo mačem:
  - Više volim rizik!
  Baldak je ponovio pokret:
  - I ja također!
  Zmije Pastuhov i Tugarin su se zbližile. Po običaju, svaki od njih je imao samo jedan mač, tako da prednost u broju ruku nije previše uticala.
  Međutim, Tugarinov mač bio je otprilike duplo duži i mnogo širi.
  Moraju se boriti pješice po običaju, tako da ishod borbe ne zavisi od konja. Kakva prilično mudra odluka, neka bude manje nezgoda, jer na životinji uvijek možete odstupiti.
  Baldak je predložio Tugarinu:
  - Kod mačevanja češće mijenjajte ruke, pokušajte da iscrpite protivnika.
  Zmija Tugarin zareža, ispuštajući raznobojni plamen iz svojih usta:
  - Zlomiću ga svojim tijelom!
  Stojeći u prvoj liniji, ratnice su se kikotale. Očigledno im je to bilo smiješno:
  - Čovek će silovati čoveka!
  Ilja Muromets je viknuo Pastuhovu:
  - Ti momak ima glavu na ramenima! Nadam se da ćeš shvatiti kako se boriti za pobjedu!
  Pastukhov je dostojanstveno odgovorio:
  - Ruke su majka, glava je otac - zajedno neće ostaviti pobedu siroče!
  Zmija Tugarin je kao odgovor ispalio vatru, ali je pametni mladić brzo izbegao:
  - Možda je bolje da se oglasiš pa da se vrati?
  Zmija Tugarin je nešto zarežala, ne toliko prijeteće koliko odvratno.
  Odjednom se oglasilo sto pedeset buglova, zakucali su bubnjevi i dvoboj je počeo.
  Tugarin Zmej, mašući mačem, pojuri naprijed. Igor Pastukhov je izbegao prvi udarac i parirao drugom napadu. Tugarin je zalajao:
  - Mladi čovjek! Mokro iza ušiju!
  - Bolje mleko nego stajnjak! - dostojanstveno je odgovorio Pastuhov.
  Tugarin je pokušao nogom da dođe do protivnika. Ali ispostavilo se da je pregust i kratak.
  Pastukhov je iskoristio ovu grešku i sapleo ga. Jedino što je Tugarina spasilo od pada je činjenica da je imao četiri noge.
  - Štene! - Lajao je i odmah dobio udarac u stomak. Da, toliko jak da se jedna oklopna ploča savila, otrovna smeđa krv je curila.
  Pastuhov je primetio, izgovarajući aforizam:
  - Ko prezire vojsku moraće brzo da beži!
  Tugarin zamahnu jače, umalo da izgubi ravnotežu. Mač je jedva dodirnuo pastirovu glavu. Međutim, odgovorio je preciznije, ostavivši protivniku ožiljak na obrazu. Krv koja je ovog puta izašla bila je prljavo ljubičasta.
  - Da, vidim da imate žuči.
  Tugarin je napravio još jedan napad:
  - Dobićeš šta zaslužuješ, šmrkavo!
  - I ova zasluga će biti pobeda!
  Ipak, nije bilo lako pobijediti Tugarina Zmiju; unatoč svojoj veličini, bio je prilično brz. To je stvorilo neke probleme Pastuhovu. Štaviše, i sam mladi fantom je dobio nekoliko ogrebotina. Jedna od njih joj je posjekla desnu obrvu i zbog toga joj je oko počelo lošije vidjeti.
  - Ponekad se čak i nitkovi posreći! - rekao je Pastuhov.
  Tugarin Zmey je izvukao bodež iz pojasa, spremajući se da ga baci na tipa.
  Mladić je izveo neočekivani potez i oštrim udarcem odsjekao jedan od osam udova. Bodež je pao i eksplodirao, a ljepljivi fragmenti su se raspršili na sve strane.
  Jedan od njih završio je pred Tugarinovim okom. Pokušao ga je odbaciti, ali je mladić, iskoristivši trenutnu odvraćanje neprijatelja, odsjekao ruku koja je držala mač.
  - Kopile! - opsovao je Tugarin.
  Pastuhov slegne ramenima:
  - Kako i jeste!
  Fantomsko čudovište je sljedećom šapom uspjelo da zgrabi mač, ali su njegovi pokreti postepeno postajali sve sporiji zbog gubitka krvi. Pastuhov je, videvši to, povećao pritisak.
  Bitku su posmatrala tri arhimaga sa obe strane. Na strani Svyatorosije, to su bili trol, faun i glavni koordinator osobe, u ovom slučaju djevojčica Natasha. Neka vrsta vrhunske veštice. Općenito, među ženama, sposobnost vještačenja je otprilike dvostruko češća nego kod muškaraca. Ovo je fenomen ženske fiziologije. Stoga ne čudi što je njena protivnica bila i djevojka Oksana, koja je predstavljala Veliku Rusiju. Njeni pomoćnici bila su dva vrhunska magičara: vilenjak i patuljak. To je bila razlika između dvije međunarodne vojske vještičarenja.
  Trol je predložio Nataši:
  - Dozvolite mi da se umiješam u bitku i pomognem Tugarinu Zmiji.
  Djevojka je prigovorila:
  - Neće biti po pravilima. Ako budemo razotkriveni, bit će potpuna sramota za nas i veliko carstvo.
  Trol je, lukavo škiljeći, primijetio:
  - Pobrinuću se da prestiž Svyatorosije ne strada!
  - I kako? - iznenadila se mađioničarka.
  - Skriveni uticaj! Kada lukavost pobjeđuje spretnost i hrabrost. Prevarićemo se da niko ne pogodi, a ako pogode, neće dokazati!
  Nataša je pogledala hologram: Zmija Tugarin kao da je beznadežno gubila i njegov pad je bio pitanje vremena.
  - UREDU! Slažem se! Samo pazi da te ne uhvate!
  - Sada ću probiti zaštitnu liniju i naš prijatelj Tugarin će dobiti novo oružje.
  Trol se odmah pretvorio u sićušnog insekta, koji je brzinom fotona pojurio prema borcima.
  Tugarin Zmej se povukao, polako uzmicajući. Njegov protivnik, osjećajući da je kraj blizu, pojačao je pritisak. Odjednom se mladićev mač iznenada slomio, vrh neprijateljskog blaga počeo je da sija od vatre. Udarac je opekao momku rame i zamalo mu odsekao ruku. Igor je odskočio i promrmljao:
  - Đavolja!
  Tugarin se nacerio:
  - Gotov si, morel!
  Još jedan oštar zamah, Tugarin je čak poleteo, mač se izdužio, grudve zemlje (napravljene od mini-materije) su poletele u vazduh, a trava se zapalila.
  Pastuhov je na trenutak nestao. Začuo se novi udarac i blistav bljesak, i dim se izlije. Sekundu kasnije oblaci su se raspršili i ogromni Tugarin se našao prepolovljen.
  Pastuhov je pljesnuo rukama:
  - Mladić je pojebao ratnika, došao je neslavni kraj!
  - Super! - radosno je uzviknuo Ilja Muromets.
  Dobrinja se prekrsti:
  - Jaka Rus'!
  Aljoša Popović je neprikladno ubacio:
  - Zar nisu Rusi?
  Heroji su uglas zalajali u odgovoru:
  - Ne, ovo su stranci! Smiri se Aljošenko!
  Bitka se završila ne u korist Svyatorossiya vojske. Tutnjava je odjeknula redovima zelenkastih vojnika.
  Svyatopolk je primetio:
  - Loš znak!
  Grobogor je prigovorio:
  - Ovo skoro da nema uticaja na statistiku pobeda! Ovdje se samo trebamo bojati sebe.
  Baldak je izjavio:
  - Ja ću lično povesti desni bok u borbu!
  Svyatopolk se složio:
  - Ovo će biti najjači potez! Samo pazi, Baldak, i izbjegavaj borbu s ovim slavnim ratnikom. Uostalom, ako vas spuste, to će biti jednako gubitku desne ruke!
  - Sam ću ga spustiti! Gdje naši nisu nestali!
  Čarobna vojska Svyatorossia krenula je u ofanzivu. Strijelci su krenuli prvi. Amazonke sa gotovo golim grudima, karmin bradavicama koje su virile iz izreza njihovih lančića, ali sa šlemovima i vizirima, počele su da bombarduju neprijateljske strijelce strijelama. Oni su aktivno odgovorili.
  Jedna od djevojaka je pala, pogođena strijelom u grudi. Telo joj se zgrčilo i raspalo. Činilo se da je druga djevojka samo ranjena. Lice je bilo izobličeno grimasom bola.
  Pali su i drugi borci, ali u početku gubici nisu bili posebno veliki, očigledno zbog udaljenosti, strijele nisu uvijek mogle probiti oklop.
  Svyatopolk je primetio:
  - Ajmo ipak da kukamo!
  Baldak je već jurio prema svom narodu, viknuo je u galopu:
  - Sad ću ostaviti stražu, biće zabavno!
  Grobogor je predložio:
  - Odmah ću preći na lijevi bok, komuniciraćemo granatama i čičak trakama.
  Svyatopolk se složio:
  - Pa, moje mesto je u centru!
  Ilya Muromets također nije sjedio mirno, predložio je:
  - Dobro onda! Sada je naše mesto sa trupama.
  Dobrinja Nikitič se složio:
  - Boriću se protiv Baldaka!
  Aljoša Popović je mačem odsekao vrh brkova:
  - Pa, izgleda da imam Grobogora. Mislim da je ovo najbolja opcija!
  Ilya Muromets je prošaptao molitvu i prekrstio se:
  - Pa, bogami, drugovi!
  - Amen! - uglas su odgovorili Aljoša Popović i Dobrinja Nikitič.
  - Razgovor ćemo voditi koristeći lokvanje i lokvanje. Obavještavajte jedni druge o svemu, ne skrivajte istinu!
  Ratnici su se naklonili i potaknuli svoje crne konje i odjahali.
  Ilya Muromets je nastavio ostati na uzvišici, shvatio je da neko mora pratiti bitku! Funkciju običnog vojnika možete preuzeti samo u kritičnom trenutku, kada lična intervencija može preokrenuti tok bitke. Oprez je suprotnost kukavičluku!
  Pješaci su zbili redove i, ne obraćajući pažnju na tuču strijela, krenuli su prema položajima Velikorusa. Posebno hrabro djelovale su žene pješadije. Mahnuvši mačevima, hrabro su jurnuli u gustu bitke.
  Redovi lake pešadije su se pomešali, devojke su se podelile u male grupe i očajnički se borile. Većina ljepotica borila se bosa, ali sa blistavim zlatnim štitnicima za koljena. Vojnice, ni manje ni više nego muškarci (ako se računaju samo ljudi, ali bilo je i fantastičnih kreacija), svaka je mogla postati ukras podijuma, lagane oklopne ploče nisu skrivale, već naglašavale najzavodljivije dijelove tijela djevojke .
  Baldak, zaglušno urlajući, naredi:
  - Neka teška pešadija ide u borbu!
  Ogromni ljudi su koristili formaciju falange. Tada je prvih deset ratnika nosilo koplja ispred sebe, stvarajući divovskog ježa. Međutim, nedostatak ove formacije bio je u tome što se falanga lomila na neravnom terenu i mogla je probiti vlastite vojnike.
  Dobrinja Nikitič je mirno naredio:
  - Preraspoređivanje! Dvesta koraka nazad!
  Iza velikoruskih fantomskih vojnika ležali su oboreni panjevi i gromade, kao i naoštreni kolci. Prošli su ih, prisiljavajući falangu da se kreće kroz neku vrstu staze s preprekama. Baldak je ljutito opsovao:
  - Vidite da ova rulja već trči! Hajde, udaraj brže u bubnjeve, hajde da zavrtimo pobedničku rolu.
  Bubnjevi su udarali mnogo jače, pucnji su počeli da udaraju češće. Na neki način to je podsjećalo na iscrpljujući ritam galija koje jure na trajekt, kada su veslači prisiljeni da pljunu krv!
  Falanga se ubrzala, ali je njeno formiranje, kako se moglo očekivati, poremećeno. Vojnici su pohrlili u provalije uz likujući plač.
  Baldak, vidjevši takav okret, poviče:
  - Odmah bacite vitezove na konju, slonove i dinosauruse u bitku.
  Svyatogor se usprotivio:
  - Nije li prerano! Na neprijateljskoj strani do sada se bori samo pešadija!
  Baldak je zalajao:
  - Ne, taman! Hajde da pokušamo da ga prestignemo. Kada je brada podignuta, morate je udariti!
  Borci falange bacali su koplja i koristili svoje mačeve. Na sreću, svi su imali kovčeg s blagom vezan za pojas. Ali sreća u borbi je promenljiva stvar. Nekoliko sekundi kašnjenja dovelo je do smrti više stotina vojnika. Sada je bitka ušla u fazu kada protivnik baca svoje adute na sto.
  Udarac jahanih vitezova je užasan. Čak i kada je lavina nakostrešena čelikom projurila, bilo je strašno. Nekoliko desetina katapulta uspjelo je ispaliti, pogodivši neprijatelja tučom kamenja i naoštrenim čeličnim kuglama, ali je to samo razbjesnilo vojnike koji su jurili.
  Dobrinja Nikitič, shvativši da njegove trupe ne mogu odoljeti takvom pritisku, izdao je naređenje:
  - Pa, sokolovi! Naprijed!
  Konjička armada Velike Rusije krenula je prema susretu. Polumaterijalna zemlja stvorena magijom se potresla. Digla se prašina. Insekti su poletjeli, uključujući male mušice, sletjeli su na šlemove i oboreni u letu. Neki od predstavnika artropoda jednostavno su eksplodirali, bljeskajući poput malih zvijezda.
  Dobrinja Nikitič je zavirio u sliku bitke. Baldakova konjica je slomila mnoge vlastite pješake. Dobrinjini konjanici su zauzvrat ušli s boka, djelujući opreznije.
  Konjici su se sudarili i počela je ozbiljna bitka. Obje strane su se borile s velikom snagom i hrabrošću. Zastava viteza Egglota je pala! Sam slavni ratnik zadobio je nekoliko rana i pao u očaj do te mjere da je posjekao dva svoja štitonoša.
  - Jama, pa jarak! - opsovao je Baldak. - Bacite još jedan odred u bitku, mi ćemo pokušati da zarobimo neprijatelja. Gurnite neprijatelja preko ivice!
  Velikoruska pješadija djelovala je skladnije, borci su koristili posebne udice i kose protiv konja i jahača. Dok su pješaci Svetih Rusa bili više zbunjeni pod nogama. Istina, ratnice su pokazale izuzetnu hrabrost. Jedna od njih, krupna prsa, skočila je takvom snagom i bosom nogom udarila u šlem da je krupni vitez odgrmeo sa svoje kamile. Ali svi Velikorusi su djelovali efikasnije. Na primjer, koristili su kratke igle na čizmama, pokušavajući ih pogoditi u stomak. Pa ipak, Sveti Rusi su imali brojčanu nadmoć na svojoj strani. Oni su se, izgubivši hiljade konjanika, borili i potisnuli neprijatelja.
  U borbi na lijevom krilu kozaci su aktivno učestvovali. Sa cekerima, u šeširima i burkama, gotovo odmah su pomiješali formaciju. Sada je svako od njih mogao pokazati svoju hrabrost.
  Ovdje su se srela dva hrabra kozaka Vasilko i Danilo. Čovek je rođen slobodan, divlji. Ni onom drugom ne bi smetalo da bude prvi! I iako su oba stvorena magijom, pamćenje koje je stvorio čovjek čuva uspomene na djetinjstvo, na volju, na san o boljem životu.
  I bore se ne za život, već za smrt.
  Vasilka je viknula:
  - O čemu pričaš, Basurmane!
  - I sam si nevernik! Ja sam ruski pravoslavac! - usprotivio se Danilo.
  - Ne, ti si moj neprijatelj! - Vasilka se okrenula i izvodeći tehniku dvostruke lepeze udarila neprijatelja ispod ruke. Ustuknuo je, ali ga je uhvatila svilena košulja koja je postala crvena od krvi.
  - Kakvo kopile! Uništio takvu odjeću! - Danillo je odgajao konja. Vasilku je kopitima zbacio sa sedla. Kozak je pao, ali je odmah skočio, još zapanjen, zamahujući sabljom. Danillo je oborio svoju sablju na njega, rascepivši mu lobanju snažnim udarcem.
  - Izvini Kozače! Ali mi smo skučeni u istom univerzumu!
  Borac je mislio da je pobedio, ali je u tom trenutku dobio sablju na potiljak. Od strašnog udarca glava mu se zamutila, a kozak se zadnjim snagama okrenuo i oštricom uhvatio prestupnika. Trenutak kasnije, sve mu se u glavi zamaglilo krvavom maglom. Još jedan život, doduše ne stvaran, ali ništa manje stvaran, uronio je u tamu zaborava.
  Devojke su se borile ništa manje žestino. Moćna, zlatokosa grofica Margarita suočila se licem u lice sa crnokosom kneginjom Olgom. Obe lepotice sijale su od mahnitog, devojačkog besa. Ispod Margarite je bio snježnobijeli jednorog, čija su zlatna kopita iskrila. Olgin jelen također nije bio inferioran u ljepoti i gracioznosti.
  Djevojčice su se sudarile takvom silinom da su pale s konja. Margarita se zaklela:
  - Pa, ti si debela.
  Olga je uzvratila:
  - Čuo sam se sa Koshcheiom.
  Ratnici su se borili pješice, skidajući svoje šljunčane maroko čizme. Njihove ružičaste potpetice i preplanuli mišićavi gležnjevi lako su pokretali njihova tijela s neponovljivom gracioznošću. Tako je Olga reproducirala vješti napad i posjekla čeličnu, pozlaćenu ploču koja je prekrivala Margaritine pune grudi. Bradavice sjajne poput pupoljaka ruže bile su otkrivene. Grofica je rekla:
  - Vau, lezbejko!
  I nije ostala dužna, razderavši prestupnikov lančić, otkrivajući mišićav i zavodljiv torzo mlade princeze. Olga je bacila ostatke svoje odjeće, a Margarita je slijedila njen primjer. Sada su se devojke borile gole, u svojoj posebnoj lepoti: boginje ratnice. Veličanstvena tijela bila su prekrivena ožiljcima, a onda je udar groma iz oštrice odsjekao Olgina prsa. Kao odgovor, djevojka je zabila nogu u presu svog drskog protivnika. Sagnula se i nemilosrdni mač je odsekao prelepu ratnikovu glavu, sa kosom vrednom bogatstva. Ali Olga je samo nakratko uživala u svojoj pobjedi; oštra strijela probola joj je preživjela prsa, dosegnuvši njeno hrabro, strastveno srce.
  Ovako su ginuli heroji magičnih bitaka!
  Grobogor je postupio razboritije: pokušao je tražiti ranjiva mjesta u neprijateljskoj formaciji i šiljkom probiti kožu.
  Aljoša Popović je takođe bio lukav, nije se žurio da baca rezerve u bitku. Zapamtio je pravilo: komandant kontroliše samo one trupe koje nije bacio u bitku.
  Gotovo da nemate kontrolu nad onim protiv čega se bore. Osim ako im ne možete narediti da pobjegnu!
  Baldak nije bio poznat po svom strpljenju. U nastojanju da ubrza krizu, naredio je:
  - Odmah bacite dinosauruse i mamute u bitku. Vrijeme je da slomite ne samo neprijateljsku kičmu, već i njegovu lobanju.
  Kada dinosaurusi, veliki poput planeta, projure, oni su monstruozni užas. Mašta je nemoćna da opiše veličinu prizora kada nekoliko hiljada ovih divova odjednom leti glavom bez obzira. Ovo je veličanstvena panorama, kada se svodovi tresu i drveće je spremno za ples.
  Školjka zavezana za Baldakovo uho je zaškripala, Svyatopolkov glas je upitao:
  - Nije li prerano?
  Baldak je ljutito odgovorio:
  - Ne, taman! Nadam se da ću uspeti da preduzmem svog kukavičkog i slabog protivnika!
  . POGLAVLJE br. 5
  Dobrinja Nikitič je, videći kretanje vojske čudovišta, rekao:
  - Pa, očigledno ćemo i mi morati da udarimo!
  Ilya Muromets je savjetovao:
  - Pomaknite svoju rezervu od centra tako da dinosaurusi prođu dijagonalno i izvedu zamah. Ovo će biti veoma jak šamar i spasićete svoje trupe.
  - Izgleda da nemamo drugog izbora!
  Bacanje uz pomoć nove rezerve nije prošlo sasvim glatko, nije bilo moguće izbjeći žrtve među našim pješadijama. Ali bitka je postala mnogo žešća i šarenija. Pogotovo kada su se dinosaurusi međusobno borili.
  Evo dva ogromna tiranosaura, isprepletena u klupko i počela jedni drugima da grizu rep. Pocepano meso je letjelo u raznim smjerovima. Ono što je uslijedilo bilo je bacanje streptosaurusa na diplodoka. Besni ugriz za vrat, neopisiv krik očaja. Ogromna zvijer je odgovorila udarcem repa, srušivši desetak jahača zajedno sa njihovim konjima. Vatra je planula, a trbuh diplodoka je bio razderan. Gigantska crijeva su se izlila. Kretali su se kao kolosalni crvi. U njih su se upleli jahači na konjima i kamilama. Čak je i moćni mamut bio uhvaćen i prevrnuo se na leđa, udarajući svojim debelim nogama.
  Dinosaurusi su umrli, ali je umrlo još fantomskih ratnika. Ovdje je čuveni vitez vojske Svete Rusije, grof Dudko, kojeg je zgazila džinovska grabljivica. Sve je to izgledalo vrlo podlo i smiješno. Neki dinosaurusi su imali zakačene kose; strance i svoje vojnike sekli su kao britvom. A koliko je konja ubijeno, monstruozan prizor.
  Svyatopolk upita Baldaka:
  - Pa, šta da radimo sada?
  Samouvjereno je odgovorio:
  - Glavna rezerva je sačuvana. Izdajem naređenje, nakon što sam napravio duboki zaobilazni manevar, da se trupe prebace u brda. Tamo će se odlučiti o sudbini kompanije.
  - Možda bitke? - Ispravio je epski junak.
  - Moguće bitke! Hajde da ubacimo udicu!
  - Pa, samo napred! Neka nam Proviđenje pomogne!
  Dinosaurusi, ljudi, goblini, vojnici svih rasa i tipova borili su se s bijesnom žestinom. Sveti Rusi su uspjeli blago napredovati uz krajnji bok, stisnuvši položaje Velikorusa. Dobrinja Nikitič je bacio mali rezervni odred tiranosaura u bitku. Oni su postali poluga koja je podržavala blok brane, što je omogućilo da se odupre rastućem pritisku. Tiranosauri su odsjekli platformu i ubili dosta jahača.
  Baldak je opsovao, ali nije imao više rezerve: glavne snage su poslate unaokolo.
  Grobogor je takođe bio nervozan, umorio se od lukavstva i bacao je i dinosauruse u bitku.
  Ali on je to uradio sa malim odredom. Tada je Aljoša Popović neočekivano reagovao. Bacio je u bitku, odmah sve snage koje su se sastojale od mamuta i dinosaurusa. U isto vrijeme, djelujući vrlo lukavo, trupe su galopirale pod okriljem magle koju su izazvali vilenjaci. Kao rezultat toga, udarac je bio veoma jak. Mnogo neprijateljskih konjanika i pješadije poginulo je na licu mjesta. Svi prilazi bili su zatrpani izgaženim leševima. Grobogor se nadao da će neprijatelj, poput njega, jer je lukav, poslati samo mali dio rezerve, zbog čega se ograničio na polovične mjere. Kao rezultat toga, inicijativa je prešla na stranu Velikorusa.
  Grobogor nije odmah shvatio da je neprijatelj bio u prednosti u borbi i da je njegov mali odred dinosaurusa gurao nazad, a konjica nije mogla odoljeti takvim čudovištima. Gubici su brzo rasli, poginuli su na hiljade vojnika.
  Aljoša se prekrsti i stavi ruku na krst sa moštima:
  - Izgleda da nam Hrist pomaže! Ipak, uzdajte se u Boga i nemojte sami pogriješiti! Sada možete uštedjeti svoju energiju.
  Borio se i Pastuhov; moćni mladić, kako bi se očekivalo, bio je na najžešćem mestu. Odbacio je svoj štit i sekao sa dva mača odjednom. Istovremeno je izgledalo kao da se mladić igra.
  Grobogor je viknuo:
  - Hajde, dovedi mi ovog momka!
  Nekoliko gardista se odvojilo od impozantne pratnje, opreznog komandanta. Predvodio ih je vitez vikont de Giš. Snažan i lukav ratnik, ponio je sa sobom posebnu spravu, mješavinu samostrela i lasa.
  - Dovešću Pastuhova na žici. Samo jednu stvar sam htela da znam? Šta će biti nagrada?
  Grobogor je bacio kesu, de Guiche je uhvatio u letu:
  - Moja velikodušnost će biti jednostavno zapanjujuća!
  - Smatraj ga mrtvim!
  - Ne, bolje je živ! Ovo nije momak o kome pevaju: bolje mrtav nego živ, žilavi ratnik - plavi!
  Vikont se nasmijao i podstakao trorogu kamilu, a konjske grbe su se tresle. Grobogor je naredio:
  - Bacite sve rezerve u borbu! Neka dinosaurusi prekinu granicu! Uostalom, Aljoša je samo geg!
  U posljednjim riječima osjećala se ljutnja: mora da su nadmudrili! A ko je sam Grobogora!
  Udar sljedeće lavine dinosaurusa omogućio je stabilizaciju fronta, ali je žestina od toga samo postala jača. Ovdje se pokazalo da je ogromna glava Krasosaurusa odsječena. Ogromna usta grčevito su stisnula i razdvojila čeljusti. Ovdje je jednog od konjanika zgrabio jezik, uvučen je u živi podzemni svijet, očnjaci su se zatvorili. Krhotine krvavih kostiju izletjele su ispod zuba. Jedan od krvavih komada pogodio je djevojčino lice. Lepota se grabežljivo nasmešila:
  - Muškarci se već razilaze, bez razloga.
  Čak su se i ubijeni dinosauri, zbog primitivnosti svog organizma, neko vrijeme borili i koristili strašne očnjake i kandže. Aljoša Popović sa malom, ali dobro ukomponovanom ekipom: s vremena na vreme ulazio je u redove. Naneo je izvesnu pustoš u neprijateljskim redovima i vratio se nazad. Polugole devojke su pocrvenele i posramile se, bacivši pogled na zgodnog muškarca.
  - Ne možete nas uhvatiti! Ispustićeš kvazar! - pevao je lukavi mladić. - Nije uzalud sin pravoslavnog sveštenika postao legenda, simbol snalažljivosti.
  U međuvremenu, de Guicheov odred se probio do Pastuhova. Vikont je tugaljivo pjevao:
  - Platiću ti u potpunosti, čobanče! I ovo će vas smrtno iznenaditi! Obračun će doći i doći će brzo! Zaključaće te u kovčeg kočije!
  Pastuhov je čuo hvalisave vikontove riječi kroz zveket mačeva, jecaj ranjenika i urlik dinosaurusa.
  - Kovčeg kočije je nešto novo! Možda je kovčeg u obliku kočije!
  De Guiche je podigao hibridni laso i samostrel. Spretno je naciljao metu i pokušao da uhvati Pastuhova. On je, međutim, bio u pripravnosti i kada je laso poleteo, zaronio je kao plovak. Laso je omotan oko vrata jednog od zelenih vojnih ratnika. Od teškog bolnog šoka borac je izgubio svijest.
  - Prokletstvo, promašio sam! - Vikont stvoren magijom je sasvim prirodno pljunuo.
  - Isto kao i uvek! - viknuo je Pastuhov, a na svom belom jednorogu jednostavno je galopirao prema de Gišeu. Dva ratnika su pojurila da ga prekinu. Zamasi mačeva. Odsječene glave su se otkotrljale, jedna ljudska, a druga rogata.
  Vikont je samo uspio da kaže:
  - Hajde! Annihilator!
  Kako mu je glava odvojena od tijela.
  Pastukhov je odgovorio:
  - Glava bez duše je kao pas sa dušom!
  Pet konjanika navalilo je na mladića odjednom. Jednog je odmah ubio, a drugog oborio s konja.
  - Pa koliko vas ima! Požurimo u bazen!
  Jahači su izgledali malo zbunjeni, vau, neprijatelj je bio jak.
  Pastukhov je prerezao još dva i zapevao:
  Vatra sa najsjajnijim plamenom,
  Moja ljubav gori!
  Iako je neprijatelj lukav i lukav,
  Ali on će biti slomljen!
  
  Neka divlji, ludi zlikovac
  Pali i pustoši region!
  Ljubav u duši je kao slavuj;
  Požuri, leti, samo napred!
  
  I sveta Rus' će pobediti,
  Nema druge sudbine!
  Vitez će podići jak štit,
  Draga Otadžbino!
  
  I ostaće veran,
  Sveto svetlo Rusiji!
  Ruski oklop je pouzdan,
  Sačuvajmo našu porodicu nevolja!
  Mladić je pjevao i sjekao bez prestanka. Njegovi udarci su ličili na pokrete maestrovih prstiju po tipkama klavira. Samo dodiri ne uništavaju muziku, već potoke krvi. Međutim, "zeleni" ratnici su se borili veoma dobro, ne pokazujući ništa manje hrabrosti i volje za pobjedom. Goblini nisu bili inferiorni u odnosu na ljude, vilenjaci su bili odlični strijelci i nisu se gubili u borbi prsa u prsa. Vodile su se veličanstvene borbe uz demonstraciju virtuoznog nivoa.
  Grobogor je tako okupio najbolje ratnike u šaku i zadao kontraudare, nije bio kukavica, već naprotiv, veličanstven mačevalac i borac.
  - Ja ću pobijediti! Ne možemo izgubiti!
  Dobrinja Nikitič na svom boku pažljivo je pratio neprijateljske pokrete. Baldakova moćna rezerva uspela je da stigne do brda usred žestoke bitke. U rezervi je bilo dosta dinosaurusa; moćna čudovišta su, koristeći magične potkove, počela da se penju uz gotovo okomitu padinu. Rezervom je zapovijedao umjetni vitez Lancelot. Zasjedni puk iz Velike Rusije predvodio je Mikula. Rekao je Dobrinji:
  - Dobro, đavoli dolaze!
  Dobrinja je odgovorio:
  - Kako su zvezde razbacane?
  - Naravno da je sve u punom jeku!
  - Kad dođu do samog vrha, treba ih politi uljem, zamislite šta će biti ako dinosaurusi otpadnu.
  Mikula se nacerio:
  - I ulje zajedno sa smolom može se zapaliti!
  - Kakva potpuno razumna ideja! Iako okrutan!
  - U ratu hrabrost ide ruku pod ruku sa nemilosrdnošću! Oni su kao nevjesta i mladoženja u pobjedničkoj zajednici! - zviždi Mikula. - Borićemo se jako, borićemo se! I ne samo oko za oko!
  Dinosaurusi su nastavili da se penju i penju. Spotaknuvši se o zvijezde, čudovišta i konji koji su galopirali za njima su se spotaknuli, neki su pali, ali je glavna lavina nastavila napredovati. Dinosaurusi su škljocnuli čeljustima i strijele su se spustile na njih, ne uzrokujući gotovo nikakvu štetu čudovištima, ali ubijajući ljude i manje pojedince. Pali su na dno, kotrljajući se. Strijelci s druge strane su žestoko odgovorili, ali pošto su pucali odozdo, vatra nije bila toliko efikasna. Kao što buđ prekriva gromadu, tako su i trupe Svjatorosije opkoljavale brdo. Gornja tačka će se preći.
  Mikula je zapovjedio:
  - Vrijeme je! Hajde da letimo!
  Izlilo se ulje pomešano sa smolom. Jednom u njemu, noge dinosaurusa su klizile u njihovim začaranim kopitima. Vitez Lanselot, međutim, nije bio u nedoumici, ali je zapovedio:
  - Naprijed borci! Saryn na kicki!
  Međutim, takva "hrabrost" je više naškodila nego koristila. Došlo je do strašne simpatije: dinosaurusi su se prevrtali i proboli jedni druge. Ali oštrice pričvršćene za ivice bile su posebno opasne. Lako seku meso čudovišta i manjih ratnika. Lanselot se našao u samom centru simpatije. Bio je nemilosrdno stisnut, lišavajući ga mogućnosti da komanduje vojskom. Mikula, videći da je nastupio kritičan trenutak, zapovedi:
  - Napadnimo! Dajmo im gnojni respirator!
  Udarac svježih snaga nagnuo je vagu u korist magične vojske Velike Rusije.
  Pukovi iz zasjeda su ili unaprijed zaobilazili brda ili su napadali odozgo. U svakom slučaju, superiornost je bila na strani vojske koja se borila organizovano, za razliku od one koju je uhvatila panika, koja se još više pojačala kada je zapaljeno ulje.
  Mikula zviždi:
  - Hajde da ovako poplavimo kupatilo - da podignemo Vanku-Vstanku!
  Lanselot je bio zapanjen, a rezerva koja je ostala bez komande jednostavno je umrla.
  Baldak nije mogao poslati pojačanje, jer su sve njegove trupe bile prikovane u frontalnoj borbi.
  Mikula je sve to odlično vidio, da bi ubrzao poraz i inspirisao trupe, lično se urezao u neprijateljske redove, zamahujući dvosjeklim sjekirom.
  - Sve ću vas rastrgati! Znaćete vi idiote!
  Baldak je viknuo:
  - Da, svi ste prokleti! Sada će se zmajevi pridružiti bitci!
  Zaista, u ekstremnim visinama počela je bitka zmajeva. Čim je hodala pod jednakim uslovima, krilata stvorenja su se podelila u mnoga jata.
  Mikula je od bijesnog uzbuđenja zamahnuo sjekirom, ali pritom nije zaboravio izdati potrebna naređenja. Komandant je bio pun strasti i entuzijazma.
  Čovjek pored njega podignut je na koplja, ali to je samo pojačalo gorčinu.
  Postepeno su Velikorusi dobijali prednost, svakim zamahom mača i zamahom koplja nove hiljade žrtava.
  Baldak je viknuo:
  - Ti si Lancelot: samo muda u ustima! Pravi si takvo kopile! Pa šta da radim s tobom! Obesiću te, ništa bolje od četvrtog!
  Rezerva je nestala, a neki od fantomskih ratnika su bez oklijevanja pobjegli. Čak su i hrabre ratnice bljesnule bose, mnoge sa krvavim štiklama. Pa, moramo priznati da je to bio razuman korak, ali kada su dinosaurusi pojurili, grmeli i gazili svoje, to je bila... Ukratko, prava pesma uništavanja i lomljenja kostiju. Lanselot je umro, njegove poslednje reči su bile:
  - Mogao sam ovo da predvidim!
  Fantomi su, međutim, imali skup osjećaja koji su se u velikoj mjeri poklapali sa živim bićima. Stoga su, znajući šta je strah, panično pobjegle, neke djevojke su u hodu skidale oklope kako bi lakše trčale. Njihova gola tela, blistava od znoja, uprkos svoj erotičnosti, posebno raskošni bokovi, sa mišićima koji se kotrljaju ispod preplanule kože, nisu mogli da izazovu saosećanje u srcima.
  Progon je bio surov, ispostavilo se da su sva brda i prilazi njima gusto umrljani krvlju, posuti poput polja baruta sa leševima. Kopita su bila zaglavljena u krvavoj kaši. Iste polugole devojke iz Velike Rusije cičale su od oduševljenja i takođe pokušavale da izgube višak kilograma. Kako je to nevjerovatno, goli ratnici, sjajni od znoja i umrljani krvlju, mišići im se savijaju, noge plešu dok trče!
  Mikula, ne obazirući se na devojačke čari, zapovedi:
  - Vozite ih prema centru! Tamo ćemo zgnječiti male drage. Čak i tvrdoglavi magarac sluša bič!
  Pokret je postajao sve usmjereniji i ubrzaniji. Iskoristivši činjenicu da je najmoćnija rezerva uništena, Mikula je, po naređenju Dobrinje Nikitiča, napao neprijatelja u krilo i pozadinu. I iako udarac nije bio iznenadan, šok vojski je bio veliki.
  Baldak je, videći da situacija postaje kritična, jurnuo u borbu zajedno sa malim odredom vojnika:
  - Samo je vetar silovit, pada mi kiša u oči! Vidim oluju kako bjesni svijetom! - Bogatyr Baldak je ušao u formaciju, ali su dio njegove ekipe zbacili konjici i dinosaurusi u bijegu. Ako zapalite takvo čudovište, ono će zapravo pobjeći. Pa čak i tako, samo kandže bljeskaju, režući krvlju natopljenu površinu!
  Manevrišući jednorogom, Baldak se nekako uspio oduprijeti, ali su ga nekoliko puta uspjeli zgnječiti. Želeo je samo jedno: boriti se protiv Dobrinje Nikitiča. Štaviše, za neprijatelja je pripremio neprijatno iznenađenje.
  Dobrinja, shvativši da komandant mora dati primjer vojnicima, pojuri u gustu bitke. On sam je, naravno, vješt i snažan ratnik, koji odlično vlada kovčegom s blagom.
  - Hajde momci! Naša srca se neće pokolebati u borbi! Zauzmimo se za čast i slavu Velike Rusije.
  Baldak je odgovorio:
  - Neka sveta Rus' pobedi!
  Heroj Foma, koji se borio s Baldakove desne ruke, dodao je:
  -Borite se za nju i ne boj se!
  Obje strane su pokazale najveći borbeni pritisak. Istina, većina vojske Svyatorossia je već pobjegla, ali stražar je činio čuda hrabrosti.
  Baldak se prekrsti, ugleda Dobrinju Nikitiča i poče mu se približavati. Lijeva ruka je pipala dva vatrena poklona koje su darivali čarobnjaci.
  - Sad ću te spržiti, Dobrinjuška!
  Nikitich je pobedio dva ratnika, primetio je i Baldaka. Sada su dva herojska komandanta morala da odluče: ko će dobiti lovorike!
  Baldak je viknuo:
  - Pa, pobjednik zmije, hoćeš li griza?
  Dobrinja je odgovorio:
  - Ovakvi detinjasti izrazi ne pristaju slavnom ratniku!
  Baldak se nasmijao:
  - Zar ne želiš ovo?
  Bacio je vatreni dar koji je mogao spržiti cijelog mamuta. Dobrinja je skočio na jednoroga, "poklon" je pogodio mastodonta koji se povlačio, odmah oderavši zvijer.
  - Imaš pristojan mušičar! - primetio je Dobrinja.
  - Ti si pametan đavo! - ljutito je rekao Baldak i bacio drugi poklon.
  Ali u trenutku bacanja bio je gurnut, ruka mu je skrenula i magična "granata" je eksplodirala gotovo pored njega. Biovatra je spržila heroja, otopivši njegov oklop i sprživši njegovo moćno meso.
  - Kakvo kopile! - Baldak je opsovao. Iako je, uglavnom, on sam bio kriv za korištenje zabranjenog oružja.
  Dobrynya je, nakon što je oborio četiri borca (goblin razderanog trbuha, stisnuo zube od bola na brežuljku obraslom u travu), a petog protivnika ubo vlastitim bodežom, probio se do Baldaka.
  - Pa, kakav heroj! Iako ti to ne želiš, ja to nudim! Hoćemo li se boriti jedan na jedan?
  Baldak je graknuo:
  - Naravno da hoćemo!
  Oba viteza su se okupila, udarila svoje mačeve i iskre su poletjele.
  Dobrinja je predložio:
  - Možda bi bilo bolje da se o ishodu rata odluči dvoboj komandanata?
  Baldak je odbrusio:
  - Imaš premalo crevo za ovo!
  Dobrinja je na lice navukao najiskreniji osmeh:
  - Tako mislite?!
  - Da, šakal i dobićeš ga po glavi!
  Baldak je jurnuo u napad, ali je njegova opečena strana zadavala jake bolove i sprečavala ga da se kreće:
  - Isjeckaću te!
  Dobrinja je odbio napad i počeo da napada s desne strane, jer je tako neprijatelj teško ranjen.
  Nikakva velika katastrofa neće zadesiti planetu,
  I uzalud je neprijatelj bacio svoje snage u pohod!
  Moći ćemo poraziti neprijatelja u slavnoj bici,
  Tama će se raspasti u prah - doći će vrijeme svjetlosti!
  Dobrinja je zapjevao i, izvršivši još jedan bijesan napad, odsjekao mu desnu ruku.
  Baldak ispusti mač i pljune Dobrinju, vičući:
  - Gospodine, vi...
  Dobrinjino blago odsjeklo je Baldaku glavu. Odletjela je deset koraka i pokupio ju je ratnik. Umiruća glava je uspela da kaže:
  - Proklinjem te! - A onda se raspao u male, plamene krhotine.
  Dobrinja je odgovorio:
  - Za što? Bila je to poštena borba!
  Nakon smrti vođe, desni bok vojske Svyatorossiya okrenuo se masovnom bijegu. Sada ih više nije bilo zaustavljanja. Živa lavina je počela da se kreće, magični odron se povećao. Dobrinja je uputila zahtjev Ilji Murometsu.
  - Možda je vreme da se razbije centar i levi bok.
  Ilya Muromets je odgovorio:
  - Pogodi centar! Zadajte brži udarac, dio snaga je otišao u pozadinu, a pustite ih da u isto vrijeme progone one koji bježe, neće im dozvoliti da se vrate na dužnost.
  Dobrinja je odgovorio:
  "Povjeriću poteru Mikuli, a ja ću udariti u centar." Ja ću voditi smrtonosni napad.
  - Neka se dinosaurusi prvo sruše u neprijateljsku formaciju. Moraju, kao tenkovi, da razbiju konjicu, a da ne povrede svoju!
  Svyatogor je vidio da dio neprijateljskih snaga napada centar sa boka, ali nije imao rezerve. Moćni vitez se okrenuo mađioničarima.
  - Draga Nataša, pogriješili smo i sada neprijatelj potiskuje naše trupe. Postojala je prijetnja zaokruživanja sa stražnje i bočne strane. Molim te dušo, pošalji pojačanje! Inače ćemo biti sjebani!
  Čarobnica Nataša je odgovorila:
  - Ne! Sada su sve naše snage bačene u bitku u gornjem podprostoru! Neprijateljski mađioničari su krenuli u ofanzivu i mi sa njima razmjenjujemo udarce. Pojavio se položaj dinamičke ravnoteže. Ako u isto vrijeme čak i mali dio snaga bude usmjeren na vas, izgubit ćemo.
  Svyatogor je zastenjao:
  - Pa šta da radimo?
  - Mogu da dam savet!
  Nada se pojavila u Svyatogorovom glasu:
  - Koji?
  Natasha se nasmijala:
  - Imali ste brojčanu nadmoć, zar ne?
  - Da, super! - zarežao je junak
  - Zato vratite pukove koji su bježali koristeći rog hrabrosti.
  Svyatogor je odgovorio:
  - Pokušat ću!
  Djevojka je dodala:
  - On je čudo, čini vojnike duplo jačim. Samo pažljivo gledajte da neprijatelj ne iskoristi svoje iznenađenje kao odgovor!
  - Ja ću pratiti!
  Moćni junak je uzeo rog iz svojih njedara i pokušao da puhne u njega. U tom trenutku je mala mušica uletela u ulaznu rupu. Svyatogor to nije primijetio i puhao je svom snagom. Čuo se monstruozan urlik, kao da su tukle hiljade bubnjeva. Desetine hiljada pušaka počelo je pucati u isto vrijeme.
  Svetac je zalajao:
  - Ovo je kraj sveta! Moja vojska jača!
  Onda se odjednom u ljusci začu Grobogorov glas:
  - Svyatoslave, čuješ li me?
  - Da naravno!
  - Kako je ovo strašno!
  - Tutnjava paklenih topova! Sada će se naše trupe vratiti i pobjeći neprijatelja!
  Grobogorov glas je utihnuo:
  - Ne znam! Iz nekog razloga u mojoj duši je užasan užas.
  - Neprijatelj takođe!
  - I neka monstruozna slabost!
  Grobogor cikne tankim glasom:
  - O moj boze!
  - Sta je bilo!
  - Moji vojnici beže! I bacaju oružje!
  Sam Svyatogor je primijetio da se vojska povlači duž cijelog fronta. Kao plima peska, trupe Velike Rusije slamaju virtuelnu vojsku. Gole djevojke padaju, mole za milost, čak i sebi vezuju ruke, udarajući golim, bespomoćnim nogama. Svyatogor je ponovo dunuo. Zujanje trube je postalo slabije. Bitka je prerasla u potpunu batinanje. Vojnici su padali, devojke su se predavale, svoju dugu kosu koristile kao okove i vezivale ih tako da su im bose noge, oblivene prašinom i krvlju, bile pritisnute uz sopstveno lice ili potiljak. Čak su i moćni dinosaurusi bili razbacani kao igračke, sve je uronjeno u haos.
  Svyatogor je vidio kako je katastrofa brzo rasla. Ovo više nije bilo povlačenje, čak je i let bio preslab za poređenje. Došlo je do potpunog istrebljenja pomahnitale horde - strašne vojske pre samo nekoliko minuta. Komandant se panično okrenuo vrhovnom ratniku.
  - Draga Nataša!
  Prekinuo ga je nezadovoljan glas:
  - Šta još!
  - Naše trupe beže!
  Djevojka je kreštavo zalajala, vrteći svoje zlatne pletenice kao krila mlina:
  - Kako svi trče?!
  - Bez izuzetka, samo ja i moja svita stojimo i to svega desetak ljudi.
  Nataša je vrisnula, a njene pletenice su se pretvorile u lopatice propelera:
  - Ti si idiot! Izgubio magični rog, posljednju nadu magične vojske! Glupa budalo! Chernodyrnik!
  Svyatopolk je bezvoljno promrmljao:
  - Ne baš! Punuo sam u to svom snagom! A urlik dok stoji je krajnji!
  Nataša je sada mnogo smirenija i odgovorila je:
  - Da, čuo sam! Magični talasi su stigli! Ali to uopšte nije tačno, tonalitet je stran!
  Svyatopolk je duboko udahnuo:
  - Nisam bio obavešten kako da duvam pravilno! Možda sam preterao! Da li je trebalo da se ponašam inteligentno?
  Natasha je prigovorila:
  - Nije važno kako si uprskao! Očigledno je u rog ušla čarolija koja je promijenila polaritet, zbog čega su ratnici postali slabiji i izgubili hrabrost. Prokleta Oksana, zbog tvoje gluposti je uspela da me nadmudri.
  Svyatopolk je tvrdio:
  - Ne, ovo je moja punkcija! Video sam kako muva uleti u rog, ali nisam tome pridavala nikakav značaj. Bila je premala!
  Natasha je frknula:
  - Da, mali! Veličina tetraleta! Vilenjak je mogao u to staviti obrnutu čaroliju. I općenito, uzalud sam se uplitao u trolove, u sve ratove između njih i vilenjaka, prije ili kasnije konačna pobjeda je pripala vilenjacima. Samo su pacifizam i ljubaznost svojstveni ovoj glamuroznoj rasi spriječili da trolovi budu potpuno istrebljeni. Kao i da ugrize naše carstvo u korenu.
  Svyatopolk je zaigrano pjevajući (možda da sakrije očaj) primijetio:
  - Trolovi nam uopšte nisu rođaci! Oni više vole Sotonu! I reći ću vam svoja osjećanja bez skrivanja! Ne možeš uzeti ženu od trola!
  Natasha se nasmijala:
  - Dobro urađeno! Vi ste jedan od onih fantoma koji će zbijati šale čak i na vješalima. Ali sada shvatate šta vam preostaje?
  Svyatopolk je škljocnuo jezikom:
  - Naravno, i nažalost, previše je jasno, ne dozvoljavajući dvostruko tumačenje.
  - Zato umri časno!
  Svyatopolk se prekrsti:
  "Nervira me što je riječ čast zaboravljena i što u čast stoje klevete iza tvojih leđa!" Međutim, ne od nas i ne u naše vrijeme! Ne sramotimo rusku zemlju! Naprijed moji slavni vitezovi ratnici!
  Desetak odabranih heroja zalajaše uglas:
  - Za čast i otadžbinu!
  Ilja Muromets i njegova pratnja takođe su ušli u bitku: nije bilo za komandanta da sedi u tako ključnom trenutku.
  Velika tragedija hrabrih srca, dvije velike vojske, samo jedna može preživjeti, iako obje zaslužuju život!
  Jedan se prvi rađa, drugi se prvi rađa: kako je pevao Visocki: četiri su prvorođenca na daljinu, svaki misli da je borac! Svi misle da su najmanje umorni, svi žele da budu na visokom pijedestalu!
  Ilya Muromets, podstičući svog crnog konja svom snagom, jedva je pretekao protivnike koji su se povlačili. Većina neprijateljskih dinosaura je jednostavno umrla od velikog prenapona. Zadahnuli su i pali, valjajući se u divljim grčevima.
  Aljoša Popović, galopirajući uz desni bok, primeti:
  - Očigledno ovi zvuci imaju posebnu destruktivnu moć. Pogledajte kako su životinje bile šokirane.
  Ilya Muromets je sjekao kao mitraljez. Bilo je previše lako, bez otpora, čak ni želje da se branim. Na pamet mi je pala asocijacija na daleki rat u Iraku, kada su Arapi pobjegli u strahu od američkih tenkova. Oni su jednostavno streljani. Zatim je došlo do sličnog rata sa milijardu i pol Xitaija. Ruski naučnici izmislili su novo oružje zasnovano na principu gravitacionog ultrazvuka, širilo se kumulativno, a čak ni podzemni bunkeri sposobni da izdrže nuklearni udar nisu ga mogli spasiti. Mnogo miliona hordi uskih očiju pobjeglo je u panici. Nisu imali ni snage ni želje da zaustave i uzvrate udarac! Nuklearno oružje neutralisano je specijalnim zračenjem ultralakih neutrona, što je promenilo fizičke karakteristike radioaktivnih elemenata. Sada se oko milion vojnika i dinosaurusa virtuelne vojske pretvorilo u inertnu masu, sposobnu samo da pobegne ili da se uništi.
  Samo desetak fantoma, predvođenih Svyatopolkom, zadržalo je hrabrost u ovom sumanutom haosu.
  Aljoša Popović je bio iznenađen:
  - Čudno je da panika nije uticala na naše trupe i ovu šačicu neprijatelja!
  Ilya Muromets je izrazio mišljenje:
  - Možda je to zato što su označene zelenkastom nijansom. Čini se da ovdje postoji primjesa određene magije.
  Alyosha je izjavio:
  - Hoćemo li uzeti ove žive?
  - Samo Svyatopolk.
  Desetak heroja, od kojih su dva moćna ratnika, borili su se kao titani, Svyatopolk je jednim udarcem oborio dva-tri konjanika, tijela su padala oko njih, leševi se gomilali, i postepeno se formirala čitava humka. Ali udarac moćnih dinosaurusa odmah je slomio otpor vitezova. Pre smrti, devojke su bile potpuno gole, tela su im preopterećena mišićima i masivna da bi se devojke titana nazvali lepim i skladnim, ali su im grudi poput vimena najčistokrvnijih bivola sa podignutim bradavicama u obliku pupoljaka karanfila. Ratnici su se borili dostojanstveno, potoci grimizne krvi iz brojnih rezova obojili su njihovu tamnu čokoladnu kožu blago ljubičastom nijansom. Dok su srca kucala, moćne ruke dizale mačeve, jedna od djevojaka je, izgubivši desnu ruku, sjekla lijevom i, uprkos bolu, nasmiješila se, otkrivajući svoje krupne, ravne zube, bjelje od snijega. Svi su osim Svyatopolka bili nemilosrdno isječeni i izgaženi. Djevojka heroj sa svijetlozelenom, kovrdžavom kosom je posljednja pala, njena odsječena glava je uzvikivala:
  - Slava Ros...
  Grimizne usne su pobledele i smrzle se. I sam glavni komandant je bio teško ranjen.
  Oboren s konja, teško je ustao i viknuo Ilji Muromecu koji je dojahao:
  - Ti si čovjek!
  Ilja je mirno odgovorio:
  - Naravno da je muškarac!
  - Onda se bori sa mnom jedan na jedan! - vikao je Svyatopolk zadnjim snagama.
  Ilya Muromets je odmahnuo glavom:
  - Ne, to neće biti u redu!
  - Zašto kukavica!
  Epski junak, odmahujući glavom i stojeći na bikovom vratu, usprotivio se:
  - Ranjeni ste i ne možete se boriti! Ovo će biti potpuna batina! Osim toga, nemam vremena.
  - Izvinite!
  - Pa, dobro, uzmi! - Ilja Muromets je bacio konja, podižući mač visoko, za jedan snažan udarac.
  Svyatopolk je to očekivao i uspio je očajničkim bacanjem preduhitriti ratnika. Oštrica je zaronila pravo u stomak moćnog heroja. Ilja je zastenjao dok je pao s konja. Svyatopolk je pojurio da dokrajči, ali ga je desetak usijanih strela sa dijamantskim vrhovima odmah probolo. Komandir je pao krvav.
  Vojnici su pritrčali Ilji Muromecu, Aljoša Popović je skočio s konja, prislonivši uvo na grudi. Radosno je uzviknuo:
  - Još je živ! Radujte se Rusi!
  Ilja otvori oči:
  - Povrijedio sam se!
  Alyosha je tešio:
  - Siguran sam da nije fatalno! Imate odlično zdravlje. Borićemo se na zemlji, na nebu i u mrklom mraku!
  Muromets se blago osmehnuo:
  "Nisam borac u narednih nekoliko sati." Ja vas postavljam za vrhovnog komandanta. Pošto smo pobijedili, vi i vojska morate preći na drugi nivo i pomoći našim trupama u svemirskoj bitci. Ovo je zadatak broj jedan. Osećam da im je teško.
  Alyosha je odgovorio:
  - Ja ću, kao i ostali ratnici, ispuniti svoju dužnost do kraja. Gdje i kako ćete napadati svoje neprijatelje?
  - Oksana će ti reći. Ona će reproducirati portal, ali za sada ću spavati! - Ilja Muromets je zatvorio oči.
  Aljoša je ponovo prislonio uvo na grudi. Puls je bio slab, ali stabilan, brzo je skočio i viknuo:
  - Nastavimo poteru! Pokosimo sve zle duhove!
  Jedan od ratnika je pevao:
  - A levo je naša vojska, a desno naša vojska! Dobro je da se svađamo kad smo pijani!
  Aljoša ga pljesne po usnama:
  - Kakvi su oni naši? Neprijatelj je neprijatelj: bez obzira na boju kože i pretučeno lice!
  Progon: uprkos svom svom zastrašujućem šarmu, potocima prolivene krvi, odsečenim tijelima, hiljadama životinja koje se bore u mučnoj agoniji, postalo je gotovo rutinsko. Pošto su magične trupe Svete Rusije bile ozbiljno oslabljene obrnutom magijom, postalo je mnogo lakše sustići ih. Istrebljenje je imalo karakter frizure, vojska se topila kao puter u tiganju. Samo djevojke, na svu sreću sve su imale dugu i obimnu kosu, što znači da su se same isplele i poštedjele. Aljoša Popović je kontaktirao Oksanu.
  - Vrhovna čarobnice, pobedili smo!
  Devojka je, ne krijući radost, odgovorila:
  - To već znam!
  - Koja su vaša daljnja uputstva?
  - Još ne možemo da otvorimo portal. Neprijatelj je prejak. Dakle, prvo, nastavite sa potragom. Uskoro ćete se probiti do generatora mini materije i trans-svemira. Razbijte sve antene, tada će neprijateljska energija presušiti. Moći čarobnjaka će biti potkopane i mi ćemo moći da napravimo prelazni portal. U međuvremenu, naši se stvarno snalaze u svemirskoj bitci.
  Alyosha je odgovorio:
  - Razumem naređenje i biće izvršeno.
  - Gde je Ilja Muromets?
  - Teško ranjen!
  - Rat se ne može bez žrtava! Ako pobijedimo, možda ćemo moći produžiti njegov život. Sada ubrzajte, koristite posebnu molitvu.
  - Nešto kao mantra.
  - A ti je znaš!
  Aljoša Popović je počeo da čita molitvu, bukvalno je izlijevao razne naizgled besmislene zvukove.
  Prenosi se preko komandnog pojačala:
  - Hajde, ponavljaj za mnom. Šta ja kažem, kažeš i ti.
  Iako učinak mantre nije bio toliko značajan, progon je bio uspješan. Vojska, odnosno njeni ostaci, zgaženi su: posljednji vojnici su poginuli. A goli zarobljenici su kosom uvijali noge i glave i, radi veće sigurnosti, prstima pritiskali nos kako bi brzo utonuli u dubok san. Trka se nastavila, ravnica je ustupila mjesto podnožju, zelenoj travi, crvenom pijesku. Aljoša Popović je naredio, nemojte se gužvati, formirajte se u zasebne kohorte.
  Pred njim se pojavi vizija i zapovest:
  - Udri mačem u nevidljivu kapiju. U tom slučaju ćete se probiti do generatora.
  Aljoša je, na veličanstvenom šestonožnom konju, uspeo da pobegne, jureći ispred cele vojske. I svih nekoliko najbržih boraca istrčalo je ispred njega, udarivši u prozirni zid. Zavijali su dok su padali, kucali nosovima i dobijali modrice. Druga vojska takođe nije imala vremena da uspori. Mnogi vojnici su poginuli, nekoliko desetina dinosaurusa je slomilo svoje kosti, a ostali su se jedva zaustavili. Aljoša Popović je skočio i video kako vrata trepere. Bilo je nejasno i veoma malo, podsećalo je na vrata divne bašte iz bajke o Alisi, ali je odmah osetio da mora da ih udari.
  Uzviknuo je mahnitu mantru, Aljoša je prorezao:
  - Čeka pobeda, pobeda čeka one koji žele da raskinu okove!
  Barijera je počela da podrhtava i postepeno se počela rušiti. Krhotine su odletjele s njega, onda je nešto zadrhtalo i prozirni oklop se konačno raspao. Aljoša Popović je bacio bodež da se konačno uveri u ovo.
  - Put je čist! Skoči za mnom!
  Mladi komandant je preskočio, a Pastuhov i drugi konjanici pojurili su za njim.
  Dobrinja Nikitič je upitao:
  - Zašto ne pomognemo svojima?
  - To još nije moguće, moramo uništiti antene koje okružuju megareaktore.
  "Onda nam nije ostalo mnogo."
  Ispred je bila dolina gusto prošarana antenama. Neke su antene bile ogromne, veličine deset hiljada kilometara, stršile su kao borovi, dok su druge, naprotiv, bile male, poput šikare trske.
  - Uništi ih! Ne ostavljajte metal na metalu!
  Sveopšti pokolj je počeo. Međutim, nekoliko stotina vojnika je dobilo jake udare od hiperstruje. Pali su, previjajući se u silovitim grčevima. Aljoša je zapovedio:
  - Skinite marame ili zavežite neke druge krpe na ruke i isecite.
  Dinosaurusi su takođe naleteli na antene, obarajući ih, a istovremeno cvileći od udara. Nastala je zastrašujuća buka. Gomile ljudi uništile su šumu koja je svjetlucala čelikom.
  Korona pražnjenja su s vremena na vrijeme skočila kroz zrak i udarila je munja. Međutim, broj žrtava je bio mali, uglavnom je ubilačka energija bila naviše.
  Pastuhov je dobio nekoliko udaraca magičnim elektricitetom, ali ga je to samo još više naljutilo.
  - Ja sam pastir, a sam Hristos je sebe uporedio sa pastirom! Pa ću te pasti u dolini senke smrti!
  Antene, čak i one najveće, pale. Postepeno je ravnica bila ispunjena mnogim metalnim fragmentima. Lakše je uništiti antene nego ljude: one su nepomične i ne uzvraćaju.
  Kada se posljednja antena srušila, boja neba iznad vojske se promijenila i postala crna kao mrkli! Natašin samouveren glas zazvučao je u Aljošinim ušima:
  - Ti si sada naš dečko! Uspio da izvršim zadatak. Sada napredujemo, obnovimo vojsku, uskoro otvaramo portal.
  Aljoša je viknuo:
  - Moramo ovo da uradimo što je pre moguće! Naši momci i devojke umiru!
  Zaista, vojska Aleksandra Velikog je postajala sve gora i gora! Pritisnule su je nadmoćne snage, a gubici su bili sve veći. Veliki zvjezdani brodovi su se rascijepili, mali su gorjeli kao muhe u bakljama, i nije se imalo kuda dalje povući. Njegovi pomoćnici, posebno vilenjak, predložili su:
  - Možda možemo napustiti međuuniverzalni prostor. S druge strane, planete tvrđave će nam pomoći. Oni će odložiti neprijatelja!
  Aleksandar je ljutito odbio takav predlog:
  - Ni u kom slučaju! U ovom slučaju biće toliko nepotrebnih žrtava, posebno civilnog stanovništva (ako se to može reći za ekonomske trupe). Čekat ćemo pojačanje ili ćemo umrijeti, pokušavajući da odnesemo što više neprijatelja.
  "U ovom slučaju, sve što možemo da uradimo je da se molimo!" reče vilenjak.
  . POGLAVLJE br. 6.
  Janka je drhtao od straha, zubi su mu cvokotali. Odjednom su to strašni pedofili koji žele da ga siluju. Štaviše, izgledaju kao Arapi, a Arapi često seksualno iskorištavaju dječake, kako ih zovu - bacha!
  - Molim te, nemoj me mučiti!
  Trgovac je udario Yanka u lice, dječak je zateturao, a obraz mu je natekao. U glavi mi se začula buka.
  - Dođi brzo, psiću, ili ću narediti da te oderu.
  Trgovački pomoćnik je zalajao:
  - To je to, Ahmede. Izvadite i pospite solju.
  Yanka mu je automatski skinuo džemper. Imao je majicu sa slikom lika iz crtanog filma: crni ogrtač.
  Ahmed se nasmijao:
  - Bogata odeća, i kakvo je čudovište na njoj prikazano.
  Dječak je jedva čujno promucao:
  - Crni ogrtač!
  - Ko ne čuje!
  Yanka je viknula slomljenim glasom:
  - Crni ogrtač!
  - Ko je ovo?
  Dječak je šmrcnuo:
  - Heroj iz Diznijevog crtanog filma.
  Ahmed je ustuknuo:
  - Jesi li čarobnjak? Ili je ovo ime vašeg carstva?
  Dečak se ozbiljno uplašio:
  - Ovo je takva zemlja!
  - Daleko!
  - Da, daleko!
  Ahmed je skinuo turban i počešao se po vrhu glave:
  - Ne znam ovu! Zapravo možete vidjeti nezamislivo daleke zemlje; naš svijet je veoma velik. Skini svoj ogrtač, sada pripada meni.
  Dječak ga je bojažljivo skinuo, odlučio je da se ne svađa. Ahmed je upro prstom u dječakov goli stomak. Dječakovi trbušnjaci bili su izvajani, sa izrazitim pločicama, poput onih u čokoladici. Dok je studirao u cirkuskoj školi, Yanka je imao jako dobre mišiće; trening od ranog djetinjstva učinio je njegovo tijelo fleksibilnim, a mišiće elastičnim. Ahmed je bio zadovoljan:
  - Jaki robe, ti si očigledno iz kaste stranih ratnika, samo još mali i kukavički.
  Yanka, spustivši oči, uzdahnu:
  - Ja zapravo nisam ratnik!
  - SZO?
  - Nešto kao glumac!
  - Da! Tako je zanimljivo! Ali nemam vremena da slušam tvoje pesme. Sada skini čizme.
  Janka ga je malo hrabrije ispravila:
  - Tenisice!
  - Je li to ono?
  - Tako se zovu naše cipele!
  Ahmed podiže bič:
  - Da se nisi usudio da mi držiš predavanje! Samo pucaj!
  Janka ih je nevoljko skinula; bile su skoro nove i sjajne. Da ne bi zaprljao, skinuo je i čarape.
  Ahmed je bio zadovoljan.
  - Dobro! Postajete poslušni rob! Cipele su prelepe i prodavaće se. Sada skini pantalone!
  Zadnja rečenica izazvala je strah kod dječaka, šta ako su ga zaista iznevjerili?
  Ruke su mi počele da drhte. U tom trenutku se začuo zamah i bič mu je bolno opekao golo rame.
  - Moja naređenja se izvršavaju odmah robe!
  Yanka, stenjajući od bola, brzo mu je skinuo pantalone, ostavljajući ga samo u sportskim šorcovima. Ahmed mu je prišao i počeo da ga bez ceremonije opipa. Grubi prsti hodali su duž nogu, gnječili grudi, štipali bicepse, trgovac robljem je gledao u usta.
  - Zubi su netaknuti! Ni jedno mjesto! Dakle, postojale su jake kosti.
  Zatim me je natjerao da podignem noge, osjećajući stopala:
  - Ne, očito niste rođeni kao rob, što znači da ste od velike vrijednosti. - Ahmed je nanjušio dječaka. Miris čistog, mišićavog tijela budio je zvjerske instinkte, ali trgovac je navikao da se suzdržava. Sve u svemu, proizvod je izgledao atraktivno. Ahmed je bolno povukao dječakovu plavu, gustu kosu i rekao:
  - Plavi momci su veoma retki. Dobit ću pristojan iznos za to. Pridruži mu se sa ostalim robovima.
  Yanka je htela da posegne za njegovom odećom, kada ga je bič bolno udario u prste, a na nadlanici mu je nabujala grimizna pruga:
  - Gde je sada rob? - Akhmed je pokupio svoju odjeću, a njegov pomoćnik je bacio natkoljenicu Janki. "Dečak roba neće ponovo biti povređen."
  Yanka je vrisnula:
  - Pa šta ja radim! Sad ću hodati gola, bosa?
  - Da, ti beznačajni robe, ili ćeš biti nabijen na kolac! Sada ga odvedite do ostalih robova.
  Yanka je odvedena bez ceremonije kao malog psa. Detetova bosa stopala stasala su po napuklim pločama, nagrizanim prirodnim elementima, a bosa su ga lagano golicala. Hladan povjetarac ugodno je obavio tijelo, dječak se sjetio Arteka, kada je nakon deset kilometara trčanja stao na vrh Medvjeđe planine. Takođe, stomak, grudi, ruke, noge milovao je morski vetar, sa bogatim setom raznovrsnih mirisa. Zvižduk je prekinuo sećanja. Olovka mu je ispala iz džepa farmerki, a pomoćnik ju je pružio Ahmedu. Pogledao ju je ironično:
  - Kakva veoma lepa stvar! - rekao je trgovac, pažljivije je pogledavši, i okrenuo se. Onda je zazviždao. - Vau! Bio je jedan crtež, sad je drugi! Šta je to?
  Pomoćnik sa prugastim perlama na bikovom vratu nacrtao je rukom krug:
  - Bože! Bože! Witchcraft!
  Yanka pogleda okolo i tiho reče:
  - Ovde nema magije!
  Trgovac je napravio nestrpljiv gest:
  - Približi ga!
  Dječaka su grubo vukli, Janka je zamalo pala, a vrat ga je zabolio.
  - Znači kažeš da nema magije.
  Dečak je brzo odgovorio:
  - Naravno da ne! Ovo je samo umjetnost naših majstora.
  - Zanatska umjetnost?
  - Da! O gospodaru! - Janka se refleksno savija, hvatajući pokret biča.
  - Uredu onda! Možete ići! Već smo zakasnili. Pričvrstite ga na stupac. Na odmorištu ću dječaka detaljno ispitati.
  Janka je bio vezan za ruke za debelu, grubo blanjanu motku, a pored njega je bilo desetak dječaka istih godina ili nešto starijih ili mlađih od njega. Dječaci su bili polugoli, nosili su samo natkoljenice, mršavi sa izbočenim rebrima. Koža je bila veoma tamna, preplanula od tri sunca, ali nije bilo crnaca. Dječaci su izgledali kao Arapi, sa crnom kosom, iako su neki bili malo svjetlije smeđi i više nalik na bijelce. Općenito, fini momci su se nasmiješili Yanki, i samo je u pogledu jednog od njih dječak pročitao neprijateljstvo. Bose noge djece bile su crne, u modricama i žuljeva, bilo je jasno da su prešli dug put. Janka je zadrhtala i pomislila kakav bi to gradski dečko bio da danima hoda prašnjavim, kamenitim putem. Dječak koji je stajao sa strane sa vezanim rukama bio je skoro crn, ali kosa mu je bila svijetlosmeđa - tresao bi se. Podigao je desnu bosu nogu, Yanka je kao odgovor okrenuo lijevu nogu i stavio nogu na nogu. Tako se činilo da se dečaci rukuju jedni s drugima. Janka je primetila da je dečakov taban tvrd, poput kozjeg roga. Dječak je tiho upitao:
  - Ja sam Ali, ko si ti?
  Sveže iskovani mladi rob odgovori malo glasnije:
  - Ja sam Yanka.
  Bič mi je opekao leđa. Dečak je vrisnuo, ali se ugrizao za usnu; nije želeo da se osramoti pred ostalim dečacima.
  - Ne pričaj! - vikao je nadzornik.
  Yanka se automatski nakloni. Općenito, koliko se brzo razvijaju robovske navike.
  Vodili su ih, konopac se zategnuo: morali su da pojačaju korak. Momci su išli u tišini, samo je Ali, osvrnuvši se da vidi da li nadzornik gleda u njihovom pravcu, tihim šapatom rekao:
  - Ti mora da si stranac!
  Yanka je razmislila nekoliko sekundi i odgovorila:
  - Da, stranac!
  - Odmah sam to shvatio po tvojoj odeći! Osim toga, kada govorite, postoji čudan osjećaj kao da dvije osobe izgovaraju riječi odjednom.
  - Možda je naglasak!
  Ali je predložio:
  -Jeste li iz kaste ratnika?
  - Nažalost nema!
  - Već sam čuo ovo! Ali biti ratnik mnogo je zanimljivije od truljenja na plantažama ili u kamenolomima.
  Yanka je zadrhtala:
  - Da, pretpostavljam da je teško!
  Ali je primetio:
  "Ja sam snažan i otporan momak, i ako budem primoran da kopam kamen na površini, mogu dugo da živim." Ali pod zemljom, posebno u rudnicima srebra, ne možete izdržati više od dvije godine.
  - Zašto?
  - Vazduh je tako zatrovan sumporom.
  Yanka se sjetila lekcije istorije:
  - Ali postoje i galije.
  - Da, i strašno je, ali nam još ne preti.
  - Zašto carstvo nema more?
  - More ima, ali mi smo premali, robova sjedišta i vesla su namijenjena odraslim muškarcima ili ženama.
  Yanka je ućutala. Pitao se šta ga sada čeka. Đavo je lukav, moćni demon ga je vratio u doba ropstva. Sada hoda skoro gol, pored znojnih, neopranih dječaka, leđa ga bole od trepavica, a izgleda kao da je još malo. Ne tako davno nije bio ništa lošiji od većine ruskih školaraca, gotovo odličan učenik, najbolji borac u klasi. Istina, nisu bogati, obična su, prosječna porodica, ali generalno svega je bilo dovoljno. A sada, voljom đavola, on je u vanzemaljskom svijetu, gdje nema televizora, kompjutera, radija, kasetofona, pa čak ni četkice za zube. Općenito, naučnofantastični romani lažu. Svaka moderna osoba u davna vremena bi se osjećala krajnje neugodno. Da su samo sami pisci naučne fantastike poslani u vremena ne tako daleka, brzo bi umrli! Inače će se pojaviti moderan čovjek i hajde da izmlatimo sve. I pritom, takva naivnost, u specijalcima te ne uče mačem, nego u nekoj knjizi pukovnik KGB-a da sve pokosi. Neka vrsta čudovišta. Generalno, u većini romana junaci su oficiri FSB-a. Postoji stereotip da ako ste oficir FSB-a, onda morate biti supermen. Pa, Jenkijev otac je Sibirac i kapetan specijalnih službi. Fizički dosta jak, ali pošto je moj sin akrobat, to mu neće uspjeti u naručju. Osim toga, Yanka ga je već pobijedila u šahu sa šest godina. Jesu li ljudi iz FSB-a takvi nadljudi? Ne, oni su i pojedinci ljudske rase, nekako su obučeni, imaju određene vještine, specifična znanja, ali nema ničeg nadljudskog. I misliti da svako od njih može postati kralj? Inače, njegova majka je cirkuska gimnastičarka, trči trku na 100 metara brže od njegovog oca i može da radi mrtve splitove, što njegov otac ne može. Međutim, od djetinjstva, sam Yanka odlikovao se velikom fleksibilnošću i vrlo brzo je savladao takvu vježbu. Ali to neće mnogo pomoći u borbi. Dijete koje je jedva napunilo dvanaest godina ne može nokautirati dvadeset pet odraslih i naizgled iskusnih ratnika. Postoji bar jedna stvar sa kojom se treba pozabaviti. Zaista je čitao o vitezovima klonovima, to su bili borci koje je stvorio ludi profesor tinejdžer. Sinkretizam kvaliteta raznih životinja i biljaka doveo je do legure neviđene moći. Ovdje je sve vjerojatnije, jer to nisu ljudi, već umjetne kreacije.
  Dječak Ali upita:
  - O čemu razmišljaš?
  - O tvojoj sudbini!
  Dečak se nacerio:
  - Plavokosi ste i veoma zgodni, vaša sudbina će biti mnogo zavidnija od naše.
  Yanka je bila iznenađena:
  - A zašto!?
  - Najverovatnije ćete biti prodati u harem.
  - Za ženu? - s nadom je rekla Yanka.
  Ali je odmahnuo glavom:
  - To je ako budeš imao sreće. Najčešće slatki dečaci, posebno sa tako rijetkom bojom kose, završe s razvratnim muškarcima. Štaviše, to je žalosno za starije osobe.
  - Zašto je ovo za stare?! - Dečak je razrogačio oči.
  - Očigledno, s godinama privlačnost prema ženama slabi.
  Yanka se složio:
  - Seda kosa u bradi, đavo u rebru!
  - Dobro rečeno! - rekao je dječak, malo glasnije nego što je trebao. Odmah je uslijedila kazna. Pošast je opekla dječaka, zamalo ga oborila s nogu, a na leđima mu je otekla rana.
  - Ne udaraj ga! - Janka je ubacila. I odmah je primio svoju porciju, naravno da je bolelo, ali nije li ovo početak muke.
  Ispred se pojavilo selo. Vrh zvonika i istureni krug. Sa strane su se pojavila polja, ljubičasti klasovi, mnogo veći nego na zemlji. Možete vidjeti i plantaže nečega što liči na smokve, kao i šikare slanutka. Smokve su, međutim, veoma velike, poput lubenice, a slanutak je kao breza.
  - Bogate zemlje! - rekla je Yanka. - Meni lično ne bi smetalo da pojedem malo hrane.
  Isti dječak koji je gledao neljubazno je siktao:
  - Raširi usta! Ovo nije za nas! Rob mora znati svoje mjesto.
  Ali je prigovorio:
  - Naše mesto, od nas neće nigde. Ali pokušaj da se postigne nešto bolje nikako nije grijeh.
  Dječak je ćutao, ali su njegove isprepletene obrve pokazivale da nije srećan. Samo ovo je šta, gospodari ili drugovi.
  Ali je primetio:
  - Sadat je uvek nečim nezadovoljan! Ne treba da pogoršavamo našu situaciju međusobnim svađama i prigovorima.
  Sadat je frknuo:
  - Rob ne može postati slobodan!
  Ali se nije složio:
  - Ponekad je bilo i suprotnih primjera.
  Yanka je upitala:
  "Ja lično ne želim da budem kurva i da se ponižavam pred šeicima."
  Sadat je frknuo:
  - Ovo je stvarno glupo. Život u haremu je veoma lak. Odlična hrana, odlična vina, mekan krevet. I što je najvažnije, nema posla.
  - Ali znaš koliko košta! - Yanka je iskrivila lice. - Ne, ne želim sebi takvu sudbinu.
  - Ali zašto!
  - Zato što sam muško!
  Nadglednici su momke brbljivice udarali bičem u rebra. Yanka je bičevana tri puta veoma bolno. Čak je proletjela misao da li je moguće ovako živjeti. Nije bolje počiniti samoubistvo ako se ukaže prilika. Ali u ovom slučaju će otići u pakao, a lokalni Sotona će ga spaliti vječnom vatrom. Vječnost u tuđem paklu, podzemlje drugog univerzuma, šta može biti strašnije.
  Sadat je trgnuo rame, koža mu je bila rasječena. Dječak je jezikom polizao krv i krenuo brže, konopac se stezao. Međutim, nije klonuo duhom:
  - Da imaš pameti, shvatio bi sve prednosti.
  - Prednost biti peder?
  - Neki dečaci, čak i pametniji, nasledili su imovinu kada su odrasli i sami postali šeici. Ali budale su, naprotiv, loše završile, umirući na plantažama i kamenolomima. - Ovi drugi su bili malo glasniji. Nadglednik je zamahnuo rukom, ali nije udario. promrmljao je:
  - Šta može ovaj budući šeik? Međutim, bič će im plesati na leđima.
  Selo u koje je ušla kolona robova bilo je prosjačko, kolibe kao kolibe. Put je prljav, Janka je skoro nagazila na kravlju balegu. A evo i samih krava, rogova u obliku dijamanta, pet odjednom, dosta debele. A na poleđini su krila. Međutim, sumnjivo je da su u stanju da podignu takvu težinu. Stanovnici su uglavnom obučeni ne mnogo bolje od robova, samo odrasli nose drvene cipele i neke šarene krpe.
  Samo jedna kuća je kamena i izgleda bogatije, kao i mjesna crkva. Izgleda kao mala crkva i takođe je kamena. Selo, međutim, nije malo, ima mnogo kuća, sveprisutni momci zvižde i pokazuju na robove. Ali oni ništa ne bacaju.
  Ali je primetio:
  - Mnogi od njih takođe mogu postati robovi u bilo kom trenutku. Svi seljaci su u dugovima, gladuju uprkos bogatoj zemlji. Djeca se prodaju u ropstvo; u našoj ogromnoj zemlji ima mnogo više robova nego slobodnih. Pogledajte sada naši redovi rastu.
  Zaista, sveštenik sa srebrnim trouglom izveo je desetak snažnih, polugolih dečaka i šest tinejdžerki. Nije se dugo cenjkao sa robovlasnikom. Dobivši mršavu vreću zlata, predao je robove. Od čelika za vezivanje.
  Ahmed je odjednom stao, pažnju mu je privukla djevojka: bosa u laganoj, ali čistoj tunici, bila je dobro građena i lijepog lica.
  - Želim ovog roba.
  Sveštenik je bio zbunjen:
  - Ovo je ćerka seoskog starešine!
  - I da nema dugova?
  Sveštenik se obradovao:
  - Zašto je tamo! U njegovom selu je nestašica u riznici!
  - Šta! Za ovo vodim njegovu ćerku. Takva djevojka nije za selo.
  Sveštenik se složio:
  - Njeno mesto je u haremu!
  - Ili na plantaži! - ljutito je rekao Ahmed. - Ovo joj je, po mom mišljenju, više nego prikladno!
  Sveštenik je prigovorio:
  "Ona već stalno radi na plantaži." Pogledaj kako su joj žuljeve ruke.
  - Ovde će biti rob! Uzmi je!
  Na djevojku je odmah bačen laso. Slabo se opirala. Trgovac joj je prišao i rukom joj dodirnuo grudi. Bradavice su odmah natekle, devojka se trznula unazad.
  - Gde šalješ roba? Ili hoćeš bičeve? Zar ne znaš, robinje se ne bi trebale povući kad ih gospodar opipa.
  Djevojka je bojažljivo odgovorila:
  - Ja nisam rob. Rođen slobodan!
  - Ali prosjak, a ovo je skoro ista stvar. Već ste prodani u ropstvo i sve što treba da uradite je da se pomirite sa tim. I ako ste ljubazni prema meni, biti na lancu neće biti previše pakleno.
  Djevojka je podigla ponosnu glavu:
  - Ne priznajem se kao rob!
  - Tako je! Hajde, idi na poštu i skini je!
  Devojčici je tunika bila pocepana, otkrivajući njeno primamljivo meso. Yanka se refleksno okrenuo, ali su ostali dečaci izgledali širom otvorenih očiju. Ljepotica je izgledala zdravo i prilično mišićavo. Ruke su joj bile vezane, a noge u stezaljkama.
  Sam Akhmed je uzeo bič u ruke, zamahnuo, ali nije udario:
  - Pa, robe, tražiš od mene oproštaj!
  - Ne! Nikad? A ja nisam rob!
  Ahmed se nacerio:
  - Vidim da si tvrdoglava kučka! Uzmi ga!
  Bič je zazviždao i snažan udarac pao je na leđa devojčice. Ahmed je bio fizički jak i imao je iskustva u kroćenju tvrdoglavih robova i okrutnih poroka. Međutim, koža nije bila posječena, on se za sada brinuo o njoj. Djevojka je uzdahnula, ali suzdržala plač.
  - Pa, da li je rob to prihvatio?
  - Ja nisam rob!
  - Tvrdoglavost je znak gluposti! Više! - Ahmed je počeo da tuče devojku. Sa svakim udarcem udarao je sve jače. Koža na leđima mi je pukla, a onda su mi šipke otvorile pazuhe. Od udaraca su se posjekotine ukrštale i krv je tekla. Ahmedovi udarci su išli sve niže. Gola guza djevojčice postala je ljubičasta, a tijelo joj je bilo otkriveno. Sljedeći udarac joj je pao na gležnjeve, a onda se trgovac zabio u prašnjava stopala djevojke. Nesrećna žena nije gledala na snažne udarce, nije vrištala, nakon poslednjeg klika glava joj se zaljuljala i pala. Ahmed je viknuo:
  - Skini ga i baci u kolica. Uzećemo devojku i staviti je na aukciju. Koža će brzo zacijeliti.
  Djevojčicu su polili kantom vode i odnijeli je do kolica. Robovi su dobili malu glinenu činiju nečeg sličnog pasulju pomešanog sa krastavcima i paradajzom, kao i hleb.
  Nisu dobili kašike, ali im je bilo dozvoljeno da ispiraju ruke vodom. Nakon toga Yanka je prvi put probala vanzemaljsku hranu. Nije lošeg ukusa. Prilično sočan i ugodan, uzgojen pod tri sunca. Istina, neobičan okus, poput bogatog meda, i svježina žvakaće gume davali su određenu specifičnost hrani, ali je bilo lijepo. Istina, dio nakon tako dugog putovanja očito nije dovoljan. Srećom, Yanka još nije toliko prošao i dosta mu je. Ali želeo sam da spavam. Uostalom, preselili su se kasno uveče, a dječak nije bio sova. Nakon jela, kapci su mi se počeli lijepiti. Dječak je sjeo i počeo klanjati leđa, birajući mjesto da ne dodirne pišak.
  Grubo su ga dozivali i bič mu je ponovo pao na gola, djetinjasta ramena. Dječak je skočio i ponovo je bio vezan. Robovi su tjerani dalje, čini se da se tranzicija nije očekivala blizu.
  Ali je šapnuo Yanki:
  - Ništa! Kad se i sam trgovac umori, daće nam odmor.
  - Volio bih da mogu!
  Sada su hodali po krupnom šljunku. Dječakova bosa stopala osjećala su mnogo veću nelagodu, počela su bolno da svrbe i peku. Da bi sebi skrenuo pažnju, Artem je započeo razgovor sa Alijem. Činilo mu se da je ovaj dječak bio pametan i bistar iznad svojih godina.
  - Kako se zove ovo kraljevstvo?
  Ali je odgovorio:
  - Ovo nije kraljevina, već sultanat.
  - Kakva velika razlika!
  - Nemoj mi reći! Naša država je ogromna i jaka. Razni kraljevi i šahovi se boje sultana Babatura.
  Yanka se ironično nasmiješi:
  - Babatura kažeš?
  - Babatur šesti, ili kako ga zovu Krvavi.
  Novopečeni rob uzdahnu:
  - Da, ovo je predstavnik jake dinastije.
  Ali je spustio glas, osvrćući se na nadzornika.
  - Ubio je svog starijeg brata Ramzesa 2, i uništio cijelu njegovu porodicu. Tada su im glave stavljene na kolac. Postoje glasine da je preživio samo mali prijestolonasljednik, iako drugi kažu da je jednostavno izgorio u požaru.
  Yanka se spremno složio:
  - Užasna priča!
  - Ne postaje mračnije! Ali evo u čemu je stvar, prijatelju Yanka. Ako vlasnik preuzme rizik velike tranzicije u glavni grad, postoji šansa da će vas kupiti sultanov visoki evnuh.
  Yanka je postala sumorna:
  - Ovo se neće dogoditi!
  - Šta ćeš uraditi! I općenito, biti konkubina nije najgora sudbina na svijetu, iako...
  - Ali šta!
  - Kažu da sultan voli da muči male dječake. Veoma je inventivan, kažu da je čak i sam napravio mašinu za mučenje.
  Janka je zadrhtala:
  - Kako znate da je!
  - Kako da ti objasnim? Vidite, sultan voli da demonstrira svoj talenat dželata ministrima, vezirima, plemićima, kao i svom velikom ženskom haremu. Onda su pronijeli glas i razne glasine su se proširile među ljudima. Često su najbolji špijuni.
  Yanka se složio:
  - Da, ovo je sasvim moguće! Pročitao sam trotomnu knjigu o Pugačovljevom ustanku, a bila je glasina o caru koja je stigla u prestonicu dve nedelje pre zvaničnog izveštaja. Općenito, popularne glasine bile su bolje od bilo koje obavještajne službe.
  Sadat se uključio u razgovor:
  - Ako želite da preživite, budite oprezni sa vladarima.
  Yanka je odmahnuo glavom i primijetio:
  - Život roba nije život, ali ni ti ne želiš da se rastaješ od njega.
  Dječak je pogledao oko sebe, puhao je blagi povjetarac, ptice su pjevale, a zvuci su bili bogati, bogati. Nešto od drozda, slavuja, oriole. Ali postoje i nezemaljski očaravajući zvukovi. Ovo čini da se vaša duša osjeća mnogo bolje, čak ni vaša natučena stopala ne bole toliko i osjećate se manje umorno. Tijelo je uvježbano i izdržaće tranziciju, a noge će se naviknuti, samo treba sebe savladati. Generalno, vrijeme je za razmišljanje o budućnosti.
  Potekao je tok misli. Ovdje su izgledi još uvijek nejasni. Čisto instinktivno, kao stopostotni muškarac, uloga konkubine ga plaši. Glup je onaj ko misli da djeca ne znaju ništa o životu odraslih. Formalno mu nije dozvoljeno da gleda pornografiju, ali u stvari teško je naći učenika koji je nije gledao. Druga stvar je što ga ovo još ne zanima. Ali sa četrnaest godina, samo dvije godine kasnije, ovo će mu naravno postati omiljena zabava. Sa prirodom se ne može raspravljati, nije ni jasno na šta misle vlasti kada uvode ograničenja za tinejdžere. Na kraju krajeva, ovo je borba protiv prirodnog, osnovnog instinkta, a samim tim i beskorisnog, osuđenog na poraz. Na kraju krajeva, niko nikada nije uspeo da pobedi prirodu, pre ili kasnije ona je uzela svoj danak. A zabrane su dovele samo do traume u tinejdžerskoj psihi i raznih zlostavljanja, posebno od strane policije. Zakoni Rusije i drugih zemalja su tako nesavršeni. Tinejdžer je gotovo punoljetan i najnesretniji je i najsiromašniji član društva. Ne može da učestvuje na izborima. Dok klinički imbecil može. Iako sa sedamnaest godina, neki tinejdžeri već pišu doktorske disertacije. I općenito, savremeno dijete je veoma pametno, razvijeno i koristi kompjuter: jer to je izvan moći profesora. Smatrati ga nedostojnim da glasa nije razumno. Istorija poznaje mnogo primjera: kada su tinejdžeri dostojno vladali cijelom državom. Na primjer, Ivan Grozni, u dobi od dvanaest godina, naredio je ubistvo regenta Shuiskog, prisiljavajući plemiće da obračunavaju sa sobom. Ali to je bilo čak i prije ozloglašenog ubrzanja i procvata interneta, kada je Yanka mogla saznati sve. Kopirajte bilo koji esej, pročitajte kako radi atomska bomba, istoriju starog Rima i markiza de Sada. Pa zašto čudo od djeteta ne može glasati, ali beskućnik alkoholičar ima pravo? Jenkiji su imali svoju verziju: djeca su, po pravilu, opozicionija od odraslih i imaju mnogo veću želju za promjenom. To znači da vlastima nije od koristi da dijete glasa.
  Djeca vole više slobode i glasat će ili za demokrate ili nacionaliste. Janka se počešao dlanom po goloj peti, koji je bio sirov od krupnog šljunka, i postalo je lakše. Sa dvanaest godina moderno dijete, ako nije debil, već postavlja temelje političkog razmišljanja i pogleda na svijet. Tako i on misli; Koji je sistem bolji za Rusiju, kapitalistički ili socijalistički, sistem vlasti: demokratija ili diktatura! Ovdje je, naravno, teško doći do nedvosmislenog zaključka. Svaki sistem ima svoje prednosti i nedostatke. Planska, socijalistička ekonomija omogućila je Sovjetskom Savezu da postigne veliki uspjeh. Izvršena je industrijalizacija i stvorena je moćna teška industrija. Godine 1941. SSSR je imao najveću tenkovsku flotu, najviše aviona i topova. Istina, zaostajale su mornarica, transport, laka i prehrambena industrija. Ljudi nisu baš dobro živjeli, ali niko nije gladovao, postepeno se razvijala poljoprivreda. Seljaci su se navikli da kolektivno obrađuju zemlju i to je urodilo plodom, a velike zadruge su u potpunosti koristile dostignuća nauke i najnovije tehnologije. Pogotovo u poslijeratnom periodu, kada su dvanaest godina (!) cijene padale svake godine. Uoči rata sovjetski tenkovi i artiljerija bili su najbolji na svijetu. Što se tiče avijacije, najnoviji avioni su otprilike u rangu sa nemačkim, zastareli su mnogo slabiji, ali je ukupna superiornost četvorostruka! Ali Katjuša nije imala ravnog. Istina, Nemci su ih pretekli u projektilima, radijima i mlaznim avionima: prvi se pojavio 1939. godine. Generalno, nivo nemačke nauke bio je izuzetno visok, uprkos bekstvu svih februarskih naučnika. Ovo još jednom dokazuje da februarski narod nema poseban talenat i da bi Ajnštajn bio ništavno bez svoje žene Ruskinje, koja je izmislila teoriju relativnosti. Yanka nije volio Ajnštajna, ali ne zato što je bio februar, već iz drugog razloga. Ajnštajn je bio taj koji je nagnao Sjedinjene Države da preduzmu razvoj tako skupog i sumnjivog projekta kao što je atomska bomba. Da nisu Amerikanci, tako strašno oružje bi bilo stvoreno mnogo kasnije, a možda i u SSSR-u. U svakom slučaju, atomska bomba u rukama Sjedinjenih Država spriječila je da se ostvari željeni san Staljina i svih komunista: da se cijelo čovječanstvo ujedini pod crvenim barjakom. Kao što piše u prvom sovjetskom ustavu: SSSR će se širiti dok ne uključi posljednju republiku planete Zemlje.
  I šta je istina! Čovečanstvo mora biti ujedinjeno!
  Ali upita Jankua, prekidajući niz logičkih misli:
  - O čemu razmišljaš?
  Dečak je odmah odgovorio:
  - O državnoj strukturi!
  - Da, ti si filozof!
  - Donekle, da!
  - Znaš, ponekad i ja želim da sanjam. Na primjer, šta da radite kada postanete kralj! Ili sultana!
  - A šta bi ti?!
  - Dao bih zemlju svakom seljaku i smanjio porez. Dozvolio bih predstavnicima različitih klasa da se vjenčaju.
  Yanka je primetila:
  - Ubili bi te!
  - Ali narod bi komponovao pesme legende. Kao u svoje vrijeme o Atamanu Akmalu. Bio je rijetka osoba. Samo Shella može parirati njegovoj slavi.
  Yanka je upitala:
  -Ko je Shella?
  - Čuveni pljačkaš! Pljačka bogate i daje novac siromašnima. Kažu da je veoma jaka i lepa.
  -Možda! Ovo je kao naš Kotovski i engleski Robin Hood.
  - Ko su oni?
  - Plemeniti pljačkaši. Čak su snimili i film o njima!
  Ali je trepnuo očima:
  - Šta je bioskop?!
  Yanka je oklevao, pokušaj da objasniš ovo jednom srednjovekovnom dečaku. Ali djetinjasti um je brz:
  - To je kao san! Vidiš li snove?
  - Da, naravno da vidim! Osećaju se tako dobro!
  - Dakle, ovo je kao san, samo vi to gledate u stvarnosti. I prikazuju herojske epizode iz života velikih ljudi.
  Dječak je protrljao bok o motku i dunuo, otpuhujući dugu smeđu kosu koja mu je ulazila u oči:
  - To rade čarobnjaci?
  - Ne, majstore!
  - Ne može biti! Čuo sam da postoje čarobnjaci koji dočaravaju divne vizije. Sada ih je ostalo samo nekoliko.
  Yanka je prigovorila:
  - Zaista liči na magiju, ali je zapravo nauka! Znate li šta je nauka?
  - Mislim da sam ga negde čuo! Ne sećam se gde!
  Yanka se nasmijala:
  - Čućete još!
  Ponovo je dječak zvonkim glasom prekoračio potrebnu granicu i dobio snažan udarac, bič mu je opkolio leđa i opekao stomak. Yanka je dahnula, posrnula, ali odmah ustala:
  - Izvini.
  Suza mu je nehotice skotrljala iz očiju. Bilo je još teže hodati. Ali je pokušao da oraspoloži svog druga:
  - Nemoj se topiti! Zamislite da je bič nežna ruka majke!
  Yanka je odmahnuo glavom:
  - Ovo mi dodatno otežava!
  - Ništa teško ne treba učiniti poznatim, sve poznato treba učiniti lakim!
  - Ne znam! Nemoguće je naviknuti se na bol!
  - Na sve se možeš naviknuti. Međutim, voleo bih da znam šta je nauka. U ovoj riječi se krije nešto magično.
  Yanka se nasmiješi, bol je postao slabiji:
  - O! Ova stvar je hladnija od bilo koje magije!
  Ali je podigao obrve:
  - Zaista!
  - Da! Ti si pametno dete. Reci mi: može li neko biti čarobnjak ili čarobnjak?
  Ali je odgovorio:
  - Ne, za ovo su potrebne određene urođene sposobnosti. Iako kažu da svako može naučiti da napravi malo magije. Postoji legenda da je jedan seljak svaki dan za sebe dočarao zlato.
  - Stara bajka!
  - Ali mudro!
  Yanka je nastavila:
  - Nauka je takva stvar koja je viša od svakog vještičarenja. Bilo koja od najmoćnijih magija i istovremeno dostupna svima!
  Ali je primetio:
  - Neverovatno! Ali vi ga ne posjedujete?
  - Zato si tako odlučio!
  Dečak je odmahnuo glavom:
  - Zato što lutaš zajedno sa nama, okovan kao rob. Ili bolje rečeno, ti si rob! Da imate takvu moć, da li biste dozvolili da vas maltretiraju? Da ste mogli, odavno biste svoje mučitelje rastrgali.
  - Za ovo vam je potrebna tehnologija!
  - Tehnika borbe!
  Yanka je oklevao:
  - Pa, kako da ti objasnim? Zanatlije izrađuju razne mehaničke uređaje. Izrađuju se od metala, drveta, kamena i pružaju prednost.
  Ali je počešao djetetov nos po užetu:
  - Nikada nisam video ovako nešto! Kako se ovo može iskoristiti za pobjedu u ratu?
  - Naravno da možete!
  - Onda ne znam!
  Dečak je ućutao, a Janka je ćutala. U principu, u uslovima srednjeg vijeka tenk je jako oružje, ali ne možete to učiniti tako lako. Čak ni vitezovi klonovi nisu bili u stanju da naprave mašinu, i to uprkos njihovim nadljudskim sposobnostima. A šta on može: jednostavan dječak. Međutim, ako Yanka nije bila odlična učenica, to nije bilo zbog nedostatka sposobnosti, već zbog nedovoljne istrajnosti. Ali tenk je toliko komplikovan, potrebna vam je čitava industrija, skup različitih industrija i naučnika. Možda nešto jednostavnije, poput mitraljeza. Odvažna pilotska nesreća, uništio je čitavu vojsku u dvorištu kralja Artura. Na primjer, sjeća se dijagrama protuavionskog mitraljeza nacrtanog na internetu. Ali može li se takvo oružje napraviti u kovačnici? Isecite ga, zagrizite! Čini se da su to govorili u davna vremena. Da im pročitam tablicu množenja? Takodje zanimljiva ideja! Oni će se smejati!
  Dok mi je glava potpuno prazna. On je u despotskom svijetu, podijeljen na robove i njihove gospodare - stražare i zarobljenike. Izgradite apsolutnu monarhiju. Janka je sa svojim djetinjastim, ali nikako primitivnim umom počeo shvaćati da je razmišljanje o apstraktnoj temi ometajuće: bol u slomljenim stopalima, preopterećene noge, svrbežne ogrebotine.
  Evo šta je bolje: monarhija, diktatura, demokratija. Tako je pročitao jednog poznatog pisca, bivšeg pukovnika FSB-a. Bio je vatreni obožavalac monarhije. Izneo je zanimljive argumente, ali kao što se uvek dešava sa pristrasnom osobom, nije mnogo rekao. Na primjer, monarsi u evropskim zemljama imaju čisto nominalnu moć, ne vladaju, već su samo puki ukrasi. Nije kralj George pobijedio u Drugom svjetskom ratu, već premijer Churchill. Ili bolje rečeno, Engleska je pobijedila pod vodstvom premijera Churchilla. Ali začudo, 1945. godine konzervativci su izgubili parlamentarne izbore. Ljudi nisu bili zahvalni, iako se ekonomska situacija Britanije za to vrijeme poboljšala. Međutim, u Evropi nije sve dobro, nastupila je stagnacija, natalitet opada, a emigranti su u porastu. Primjeri apsolutnih monarhija kao što je Saudijska Arabija nisu impresivni. Samo šeici i elita tamo dobro žive. Narod je potlačen i u stanju mračnjaštva, stvarnog srednjeg vijeka. Država ima varvarske zakone, torturu, tjelesno kažnjavanje i nema objektivnog suđenja. Ogromna sredstva zarađena od petrodolara se jednostavno rasipaju. U zemljama izvoznicama nafte praktično nema industrije, nema preduzeća sa intenzivnim znanjem, stanovništvo je uglavnom nepismeno, a internet je zabranjen. Šta je dobro u ovom obliku vladavine? Generalno, ako uzmemo istoriju Sjedinjenih Država, gde predsednički oblik vladavine postoji više od dve stotine godina. Nikada u ovoj zemlji nije bilo otvoreno slabog lidera. Izborni sistem je filtrirao političare i potpuni idiot nije mogao doći na vlast. Barem morate imati dar govora, a neko bez inteligencije vjerovatno neće moći koherentno izgovoriti nekoliko fraza. Tradicionalno, na primarnim izborima je nekoliko jakih i uticajnih političara, stepenice do trona! Zato je Amerika velika sila. A ako uzmemo istoriju Rusije. Bilo je, naravno, velikih kraljeva, ali su mnogima vladali slabići. Ako uzmemo dinastiju Romanov, onda je samo Petar Veliki bio veliki kralj. Bio je jasno prepoznat kao veliki, uprkos izuzetnoj okrutnosti, dugotrajnim teškim ratovima, čudnim običajima i navikama, pijanstvu i razvratu. Petar Veliki je skidao zvona sa crkava, organizovao takmičenja ko može više da popije i bolovao je od epilepsije. Naravno, pod njim je bilo uspjeha, uspio je izboriti izlaz na Baltičko more, izgrađene su fabrike na Uralu, a vojska je ojačana. Ali po kojoj visokoj cijeni je to postignuto? Već je najstariji Petrov sin bio slaboumni, nerazvijen i podložan reakcionarnom uticaju sveštenika. Na kraju je loše završio, umro je pod mučenjem. Općenito, ostali Romanovi nisu se odlikovali velikom inteligencijom ili sposobnostima vojnog vodstva, mnogi od njih su bili lošeg zdravlja, a nijedan od kraljeva ove dinastije nije doživio uglednu dob. Ostaje činjenica da među porodicom Romanov nije bilo dugovječnih. Drugi kraljevi: koje su jedni smatrali velikima, a drugi ne: to su Katarina Druga i Aleksandar Drugi. Pod Katarinom Drugom: Rusija je postigla značajna osvajanja, ali sama kraljica nije posjedovala dar vojnog vodstva. Rusija je jednostavno imala sreću da se tokom ovog istorijskog perioda pojavila čitava plejada velikih komandanata. Što se tiče umetnosti menadžmenta, ona je bila kontroverzna...
  . POGLAVLJE br. 7.
  - Sve što možemo je da se molimo! - reče prelepi vilenjak sa teškim uzdahom.
  - I svim bogovima odjednom! - Predloženo ironijom kroz loše skrivenu paniku, Aleksandre.
  Kandže vojske Svyatorosije bile su neumoljivo stisnute. Hiperplazma zagrljaji su pokušali da čvršće stisnu moćnu vojsku. Milioni i milioni zvjezdanih brodova pronašli su svoje uništenje. Često herojski, a ponekad i smiješni. Umrli su, nadajući se da će s vremenom uskrsnuti.
  Konstantin Rokosovski se obradovao:
  - Izgleda da smo uspeli da formiramo veliki kotao. Ovo će ući u istoriju; kao svemirski Cannes.
  Djevojka ratnica je strastveno odgovorila:
  - Da, ovo je mnogo veće i veličanstvenije!
  - Imaćemo drugi Staljingrad! - Rokosovski je napravio gest, blistavo staklo se pojavilo u vazduhu. U njega je prskalo vino, kibernetička čaša je proizvela hologram i zapjevala:
  - Tri cisterne su popile po tri stotine, pa po sto!
  - Ali obavještajci su izvještavali tačno! Taj nemački gad je krenuo u napad! Očuvajmo zemlju besprijekornom! Odbranimo sveti Staljingrad! - pevao je Rokosovski.
  Tečnost u čaši promenila je boju i postala ružičasta. Hologram iznad stakla pretvorio se u prelepu golu devojku, koja je tresla pune grudi sa rubin bradavicama.
  - Draga, bila sam jako tužna, otvorila sam put do zvezda! Leteći više od planinskog orla! Simbol ruske slavne moći! Pucaju mošti svetaca! Raketa je razbila kvazar u prašinu! - Gola hologramska djevojka je plesala, rotirajući bokove i struk. Bilo je tako seksi, a grimizne usne su zavodljivo igrale.
  Rokosovski je, u svom novom, neostarelom telu, osetio nalet želje. Ovo je riba.
  - Bilo bi lepo da imamo gomilu devojaka ovde!
  Desetak najstvarnijih ljepotica odjednom, pola od njih vilenjaci, materijaliziralo se ispred hipermaršala.
  - Stojimo Vam na odličnim uslugama!
  Rokossovski je zarežao:
  - Ovo je neverovatno! Skidaj se gol i pleši preda mnom.
  Djevojke su počele polako da se skidaju, pretvarajući se da su striptiz. Izgledalo je zapanjujuće. Bivši maršal Velikog domovinskog rata nije imao vremena da se začudi koliko su moderne žene seksi i đavolski lijepe.
  - Ljepotice, ljepotice, ljepotice kabarea! Stvoreni ste da stvarate privlačnost! I nema ljepšeg na cijeloj zemlji, liječite mozak ljepilom! - pjevao je hipermaršal, pružajući im ruke.
  Devojke su pevale kao odgovor:
  - O Rokosovski, ti si naš heroj! U tvojim očima je melanholija i bol! Pa, zgodni covece, osmeh! Popni se u nebo kao soko!
  Rokosovski je podigao ruke i zavijao, prekidajući rimu:
  - Ooo! Super sam - super! Slomiću Sašku, morona!
  Desetak djevojaka bilo je potpuno golih. Plesali su, savijajući svoje prirodne mišiće. Vilenjake su bile nešto mršavije i gracioznije. A kakve noge, gležnjevi, bedra, mišićave, bujne, imaju toliko snage, seksualnosti, animalizma i istovremeno intelektualne erotike. Rokossovski je bukvalno podivljao, pojurio do najbliže devojke i počeo da joj ljubi rubin bradavice. A ruke su mu mijesile grudi još dvije šarmantne djevojke. Kako se takvi dodiri pokreću i uzbuđuju, djevojke ciče od oduševljenja. Hipermaršal se sve više uzbuđuje, kao da je u raju! Odjednom snove i vrhunac blaženstva prekida bijesni glas kompjutera:
  "Postoji neviđeni energetski poremećaj u našoj pozadini. Otvaranje portala i puštanje fantoma.
  - Šta?! - Lice Rokosovskog je iskrivljeno. - Ko je iza nas!
  - Vojska klonova! - našalio se kompjuter.
  - Nešto!
  - Fantomi se oslobađaju iz podprostora.
  Rokosovski je problijedio: znao je da fantomi, uprkos činjenici da nisu sasvim materijalni, imaju veliku udarnu moć. Šta je mini-materija?To je određeno stanje vakuuma, energija i raznih polja zvjezdane magije. Posebna miješana priroda mini-materije daje joj ogromnu destruktivnu moć. To znači da mogu potpuno uništiti značajan dio svemirske armade. Iskusni maršal je shvatio kako je to kada su vam se jake neprijateljske trupe pojavile u pozadini. Nije uzalud iskustvo Drugog svetskog rata pokazalo efikasnost potkopavanja udara.
  Šta učiniti u ovom slučaju! Nema više rezervi.
  Hipermaršal je naredio:
  - Pregrupisujemo trupe. Napuštajući slab zaklon, napašćemo vojsku fantoma svom snagom.
  - Poslušamo, druže hipermaršale! - oglasili su se uglas ostali maršali i generali.
  - Onda napadaj! Uključujem selektivni način rada računara. Neka elektronski um sam odredi prioritete!
  Poštujući naređenje, trupe su se razdvojile. Otprilike tri četvrtine su se kretale protiv fantoma, dok su ostali blokirali poklopac.
  Rokosovski je bio na sedmom nivou podzemlja. U slučaju poraza čekali su ga jaki bolovi i degradacija. Općenito, odnos prema novouskrslim je bio prilično liberalan. Nisu bili podvrgnuti sistematskim mjerama protiv bolova, kao drugo komandno osoblje i obični vojnici. Ali u slučaju poraza pravila će biti ista za sve. Istina, postoji izreka: za jednog pretučenog, dva ne prebijena, daju. To je sasvim pošteno: daje neke šanse da ostanete u eliti. Ali zašto poraz? Trupe u pozadini ne znače poraz! Svojevremeno, kada je bjesnila bitka u Ukrajini, u avgustu-septembru 1941. godine, sovjetske trupe su bile nadmoćnije od njemačkih, kako u ljudstvu tako i u opremi. Ali zbog grešaka komande i niskog morala sovjetskih trupa, milionska vojska je bila opkoljena. Čak ni nakon toga ishod bitke nije bio očigledan, jer je nit koja je presjekla sovjetske trupe bila pretanka. Ali nadmoćnije sovjetske trupe pružile su izuzetno slab otpor; zarobljeno je više od šest stotina pedeset hiljada vojnika i oficira. O masi brojnih prebjega i dezertera da i ne govorimo. Općenito, imati četverostruku superiornost nad Wehrmachtom u tenkovima i avionima, bilo bi grijeh izgubiti. Što se tiče kvalitativnih karakteristika, tenkovi 1800 T-34 i KV-1, KV-2 nisu imali uporedive protivnike u pacvalu (ovo je opći naziv njemačkih tenkovskih snaga). Istina, neprijatelj je imao privremenu nadmoć u pješadiji, ali nakon tjedan dana opće mobilizacije, vojska SSSR-a bila je otprilike dvostruko veća od Njemačke. Sovjetske trupe jedva su znale kako da se brane. I komanda i činovi su učeni da tuku neprijatelja na njegovoj teritoriji. Čak je i u povelji iz 1939. pisalo: ako nas neprijatelj zarati, naša će vojska postati najofanzivnija na svijetu. Postojale su glasine da Staljin sprema napad na Njemačku. U svakom slučaju, spremali su se za ofanzivni rat. On je stopostotni Rokosovski, on još ne zna da li je njihov gospodar, Veliki Staljin, spremao udar na Nemačku 1941. godine. On je vrlo tajnovit tip i ostao je takav i nakon uskrsnuća iz mrtvih. Na direktno pitanje o tome, vođa koji se vratio iz mrtvih je odgovorio sledeće:
  - Da li je rat bio neizbežan?
  - A šta ti misliš?! - Rokosovski se osećao plašljivo u prisustvu oživljenog i podmlađenog vođe.
  Staljin reče polako, sa prijatnim gruzijskim naglaskom:
  - Poznavajući karakter Hitlera, njegov agresivni antikomunizam, opsednutost jurišom na Istok, jasno je da se rat ne može izbeći. Jedino pitanje koje ostaje je kada? Potreba za odabirom pravog trenutka je izuzetno važna. Ni prije ni kasnije to nije ključ uspjeha.
  - Dobro! - rekao je tada maršal Rokossovski i nastavio sa žarom. - Ali ja bih želeo da izrazim svoja razmišljanja. Da smo udarili krajem maja - početkom juna 1940. godine, izvojevali bismo brzu pobedu. Tada ne bismo morali da izgubimo dvadeset osam i po miliona ljudi. Zvanično su priznati gubici od jedanaest i po miliona vojnika i oficira. Ali to nisu potpuni podaci, prvo, ne uzimaju se u obzir gubici partizana, trupa NKVD-a, milicija, vojnih graditelja, medicinskog osoblja i drugih stvari. Osim toga, računali su se oni koji su umrli od rana ako su umrli u roku od tri dana nakon ranjavanja, dok je u zapadnim zemljama prihvaćen rok od godinu dana. Plus još šest miliona nestalih, od kojih je velika većina mrtva. Rat je bio užasan.
  Staljin je tužno odmahnuo glavom i počeo da puni lulu:
  "Iskreno, žao mi je što nisam ranije štrajkovao." Svaka žrtva u ovom velikom ratu je ožiljak na mom srcu. Ali postojala su dva razloga zašto tada nisam otvorio drugi front. Prvo, previše je podlo napadati Hitlera, s kojim su sklopili desetogodišnji pakt. Po pravilu, međunarodne ugovore shvatam ozbiljno.
  Rokossovski se usprotivio:
  - Imali smo i sporazum o neutralnosti sa Japanom, otvorili smo drugi front i prilično brzo porazili zemlju izlazećeg sunca.
  Staljin se, lukavo žmireći, pretvarao da se slaže:
  - Dobro! Ali u ovom slučaju, rizikovali smo da izgubimo Kinu iz naše sfere uticaja. Zamislite šta bi se dogodilo da na vlast dođe proamerički režim Čang Kašija. U ovom slučaju, država sa osamsto miliona stanovnika bila bi uvučena u orbitu SAD. U ovom slučaju, američki generali, koji imaju atomsku bombu, mogu pokrenuti nuklearni napad na nas, a kineske trupe bi prikovale naše snage na Dalekom istoku. I tako, pošto smo uspeli da instaliramo prostaljinističkog Mao Cedunga u Kini, istočne granice su bile zaštićene. Little of; Kineska vojska se dobro borila u Koreji. Teški američki gubici odvratili su NATO od vođenja preventivnog rata. Ali tri stotine atomskih bombi koje su bacile Sjedinjene Države mogle su ubiti više od dvadeset miliona sovjetskih građana, i osakatiti ništa manje. I to bi bila katastrofa. Avaj, rizičan korak.
  Rokossovski je odgurnuo letećeg robota sa tečnim kristalima od sebe:
  - Ali njuška njemačkog tenka, slomivši kičmu Francuske i Britanije, neizbježno se zabila u naša leđa.
  Staljin se nacerio i rukom prešao preko gustih crnih brkova:
  - Tako je, nema se šta zameriti! Ali vojska SSSR-a još nije bila spremna za velike vojne operacije. Izveo sam program ponovnog naoružavanja, a također sam reformirao trupe, uzimajući u obzir iskustvo rata sa Finskom. Slažemo se da je rat sa Fincima, koji uopšte nisu imali tenkove, pokazao nedovoljan nivo obučenosti naše vojske. Osim toga, trupe su iskusile akutni nedostatak oficira, ispaljeno je nekoliko granata kalibra 76,2 mm, nije bilo dovoljno pilota, vozača i automobila.
  Rokossovski se usprotivio:
  - U svakoj vojsci, u bilo koje vreme, uvek nešto nedostaje. Dakle, maršal nije imao dovoljno novca za mene prije nego što sam dobio platu. Moramo imati na umu da i neprijatelju nedostaje oprema i ljudstvo. Konkretno, od osamnaeste do trideset četvrte godine, Nijemci nisu imali univerzalnu regrutaciju, a vojska je brojala samo sto hiljada vojnika. Dakle, Nijemci su bili ograničeni Versajskim ugovorom.
  - Znam to! - Staljin je pustio obruč dima u vazduh.
  Prvi ruski maršal poljskog porijekla nastavio je:
  - Dakle, u njemačkoj vojsci vladao je akutni nedostatak oficira. Adolf Hitler je čak napisao, odnosno rekao je tokom razgovora za stolom: potrebno je formirati trupe isključivo od oficira i skratiti rokove službe: protjerati što više ljudi kroz program obuke. Osim toga, bilo bi moguće značajno povećati policijske snage i poboljšati njihovu borbenu obuku. Konkretno, vojni obveznici bi mogli služiti i u policijskim jedinicama kako bi se stvorila moćnija baza tokom izgradnje oružanih snaga.
  - Lukava zver! - zakolutao je Staljin svojim tigrastim očima.
  - Dakle, Nijemci takođe nisu došli do ozbiljnog rata po svojoj borbenoj efikasnosti. Njihove trupe su bile uglavnom sirove. "Svakako", zaključio je Rokosovski.
  Staljin suzi oči:
  - Ali Francuska i Engleska su brzo poražene. Općenito, očekivao sam da će se rat na Zapadu odužiti i nisam unaprijed povlačio trupe na granicu Trećeg Rajha: iz straha da ne uplašim Nijemce. Pa, niko nije očekivao da će nadmoćne snage četiri sile izdržati samo mjesec i po dana.
  - Ovo je ako uzmete u obzir aktivnu fazu neprijateljstava!
  - To je to, a ne formalno trajanje rata. Nemci su samo zarobili oko četiri miliona ratnih zarobljenika. Zatim su ih koristili kao radnu snagu, što je omogućilo neprijatelju da poveća veličinu vojske na sedam miliona i dvije stotine hiljada ljudi.
  - Što je njihovu vojsku još više olabavilo i smanjilo njene borbene kvalitete. Uostalom, što je mjehur veći, to su njegovi zidovi tanji.
  - Rastuće imperije su poput balona od sapunice, samo uz sebično upravljanje! - usprotivio se Staljin. - Brižno carstvo je kao rastuće kosti koje rastu kako rastu!
  - Razumno rečeno, ali ovo se ne odnosi na Treći Rajh!
  - Ali to se odnosi na nas! Sovjetski sistem je bolji od kapitalističke i zapadne demokratije. Njegova snaga je totalitarizam.
  - Kako vam se sviđa politički sistem u obe Rusije?
  - Neverovatno! Svi ljudi žive u barakama i imaju činove. Dijete je, dok još leži u utrobi kompjutera, podvrgnuto totalnoj obradi. Svi služe vojsku, svi se bave biznisom. A obrazovanje je bol! Čak i najviši zvaničnici prolaze kroz kibernetičku obradu. Sviđa mi se ovaj hipertotalitarni sistem. Nažalost, ne postoji potpuna kontrola nad mislima, iako tehnologija to dozvoljava!
  - To je zato što bioroboti ne mogu biti dobri vojnici. U ratu vam je potrebna inicijativa i neka nezavisnost u razmišljanju, sloboda u akciji. - filozofski je rekao Rokosovski.
  - Da! Roboti nisu ništa bolji od ljudi. Moram reći da sam jedno vrijeme bio skeptičan prema kibernetici. Osjetio potencijalnu prijetnju čovječanstvu. Prepustio ga je žilavim rukama organa.
  Rokossovski je pokušao da vrati razgovor na prethodni tok:
  - Kibernetika je, naravno, dobra, ali ipak, zar nije greška što nismo pogodili Hitlera 1940. godine?
  Staljin je odgovorio:
  - Možda je greška, ali koncentracija trupa mogla bi uplašiti Hitlera, prisiljavajući ga da odustane od ofanzive na Zapadu. Općenito, u svakom trenutku Britanija i Njemačka mogu sklopiti mir. Upravo toga sam se i plašio, ali sada vidim da sam pogriješio. Međutim, bilo je koristi od poraza Francuske.
  - Koji?
  - Brojne kolonije Francuske i Britanije mogle bi se pobuniti i pasti u sferu uticaja SSSR-a. Gdje kapitalizam odlazi, dolazi socijalizam. Posebno bi bilo dobro da zauzmu kopnenu Veliku Britaniju. Takve prilike za komunizam.
  Rokossovski se složio:
  - Vjerovatno! Kolonije poraženih imperija mogle bi postati naše sindikalne republike. Ali onda, nakon poraza od Francuske, kakvi su planovi? Moglo bi potrajati 1941. godine, kada su trupe počele da pristižu na granicu.
  Staljin je primetio:
  - Dobio sam informaciju da Nemci spremaju rat sa SSSR-om. Ali bili su tako kontradiktorni. Konkretno, obavještajci su izvještavali da će Hitler, nakon što je pobijedio Englesku, napasti SSSR.
  - Bilo je tako!
  - Pokušajte da porazite Britaniju kada ima tako veliku nadmoć na moru. Posebno za velike površinske brodove. Oni će potopiti sve njemačke transporte. Teoretski, Nijemci su mogli postići superiornost nad Britanijom u avijaciji, ali za to su morali mobilizirati vojnu industriju.
  - Nemačka se ponašala neozbiljno.
  - Ali ne ja! Konkretno, u četrdesetoj godini je produžen radni dan i uvedena je krivična odgovornost za kašnjenje. Prekovremeni rad se aktivno praktikovao. Povećana je proizvodnja oružja. Ko bi mogao sumnjati u činjenicu da smo se spremali. Znajući da je borba sa fašizmom neizbježna, mobilizirali smo sve što smo mogli. Naravno, bez proglašavanja vanrednog stanja, ali tajnog pozivanja trupa.
  - A ipak nisu bili spremni!
  - Kako da kažem! Činjenica je da je u akcijama fašista bilo mnogo elemenata otvorenog blefa. Obavještajne službe su izvijestile da će otvaranju neprijateljstava prethoditi ultimatum. Ono što Nemci žele jeste da postignu poboljšane uslove za snabdevanje sirovinama. Konkretno, iznajmljivanje naftnih bušotina u Azerbejdžanu, smanjenje cijena hrane itd. I za to gradi svoju snagu. Osim toga, obavještajci su izvijestili da Nijemci drže velike snage u Francuskoj i da pripremaju operaciju Morski lav.
  - Bilo je takvih dezinformacija.
  - Osim toga, obavještajci su prenosili netačne podatke o njemačkim oružanim snagama. Precijenjeni su za oko dva puta. Zbog toga se stekao utisak da nacisti ne prebacuju sve svoje snage. Odnosno, manje od polovine, što znači da rat sa Nemačkom nije neizbežan. Hitler neće napasti koncentrišući manji dio vojske. Mislio sam da je to tipičan blef. Osim toga, podli i lukavi Hitler mogao je držati svoje trupe opreznim od našeg napada.
  Kako kažu, lopov ne vjeruje poštenom čovjeku.
  - Ali niste hteli da napadnete Nemačku!
  - Za svaki slučaj, povukao sam trupe, ali je ostalo otvoreno pitanje kako i kada udariti. Naša vojska je još bila u fazi formiranja. Divizije su popunjene po mirnodopskim zakonima. Osim toga, Nijemci se nisu pripremali za zimski rat. Posebno je nedostajalo zimske odjeće; imale su je samo SS trupe; mazivo u njemačkim mitraljezima i puškama smrzavalo se na hladnoći. Osim toga, benzin iz uglja smrznuo se na devet stepeni ispod nule. Njemačka tehnologija, tenkovi sa uskim gusjenicama, avioni sa lomljenim motorima. Sve je to posljedica nepripremljenosti za zimu. Pa, Nijemci se nisu prilagodili zimi, iako je bilo moguće promijeniti neke stvari u tehnologiji, postoji posebno mazivo otporno na mraz. Pa, naše trupe su navikle da žive i bore se u uslovima jakog mraza. A rat sa Fincima me je mnogo naučio. Nemci su u tom pogledu ispali budale.
  Rokossovski je izrazio svoju verziju:
  - Možda je to zbog praznovjerja!
  Staljin se nasmijao:
  -Imate zanimljivu raspravu. Da, Adolf Hitler je zaista računao na svoju okultnu vojsku i na slaganje sa hladnoćom. Mislio je da će njegovi čarobnjaci, astrolozi i mađioničari učiniti zimu suhom i toplom, a onda će nacistička vojska doći do Urala. U svakom slučaju, Hitler je ozbiljno računao na pomoć Sotone. Ali očigledno u ovom slučaju, On nije želio pomoći.
  - Ili je možda Bog intervenisao?
  - I to nije isključeno! Poslije rata sam prestao sa progonom crkve. Ovo nam je vjerovatno pomoglo! Mada imam neobičan pogled na religiju. Vjerujem da je sama vjera ljudi stvorila moć koja se zove Bog. - Staljin je protrljao brkove. - U svakom slučaju, jaki mrazevi i jesenje otopljenje bili su korisniji nama nego Nemcima. Da su nacisti bili spremniji za rat, ishod bitke za Moskvu bio bi sumnjiv.
  Rokossovski je ipak upitao:
  - Ali da li ste hteli da napadnete Hitlera?
  Staljin je odmahnuo glavom:
  - Iskustvo iz Drugog svetskog rata pokazalo je da je napad obično jači od odbrane. Hitlerova odlučujuća ofanziva protiv Francuske, poraz Italijana u Africi, Romelov uzvratni nokaut. Moram reći zaista veliki komandant. Samo vrlo vješt komandant može zadati udarac britanskim trupama, imajući samo deset tenkova i pedeset kamiona kamufliranih kao tenk. Neprijatelj ga je deset puta nadmašio. Vjerujem da bi Romel imao više snage i moći nad vojskom, zauzeo bi cijelu Afriku.
  - Romel je jak komandant, ali nažalost nije morao da se bori na istočnom frontu. Mislim da ovog feldmaršala treba tući.
  - Od tebe?
  - Možda! Uostalom, ja sam komandovao pobedničkom paradom, a Žukov je bio domaćin. Ovo je veliko poverenje u mene.
  - Kako da kažem! Mislim da Vasilevski nije bio ništa gori. Posebno mi se dopalo kako je brzo i sa relativno malo poraza savladao Japan. Ali vojnici Zemlje izlazećeg sunca borili su se kao herojski tigrovi. Veoma su uporni i nikada ne odustaju.
  - Nikad?
  - Retko u poređenju sa našim trupama. Zamislite samo, skoro šest miliona zarobljenika tokom cijelog rata. I dvije cijele armije prebjega. Kada je Vlasov uhapšen, dobio je toliko udaraca u rebra da je suđenje moralo biti zatvoreno, nije mogao da se pomeri. Generalno, Vlasov je potpuni idiot. Idi na stranu nacista,
  nakon što je Wehrmacht poražen kod Moskve, a Sjedinjene Države ušle u rat sa Trećim Rajhom. Mogli smo mnogo ranije poraziti naciste da nismo raspršili svoje snage i da su naši nesretni generali naučili da se brže bore. Uostalom, sovjetska vojna nauka bila je obogaćena krvlju.
  - Sjetvu pobjede treba zalijevati krvlju i oplođivati leševima! - rekao je Rokosovski.
  - Ovo je ako su komandanti skroz osrednji! Ali ruski narod je bogat talentom. Međutim, Mainstein nije čak ni loš komandant. Bilo bi mi drago da ga imam u svom timu!
  - A čuo sam da je pred uskrsnućem i mobilizacijom u aktivnu vojsku!
  - Koliko divizija ima Svyatorossia?
  - Ne znam! Ovo je vojna tajna!
  - Čak i za tebe!
  - Čak i za mene! To zna samo car, odnosno carica.
  Staljin je primetio:
  - Loša zemlja koju vode žene.
  Rokossovski je sažeo filozofski zaključak:
  - Još je gore kada to uopšte ne kontrolišu!
  Sve ove misli proletjele su hiperplazmatskim mozgom hipermaršala u tren oka. Milioni zvjezdanih brodova Svyatorossiya napali su vojsku fantoma. Kretali su se fantastičnom brzinom. Ovdje je vodeći vitez svojim kopljem pogodio raketnu krstaricu. Vrh je probušio i potom rascijepio brod. Vilenjak strijelac je ispalio strijelu, a drugi darovi su poletjeli za njom. Njihova brzina je višestruko premašila brzinu svjetlosti. Ultradrednout se, nakon nekoliko desetina pogodaka, zapalio. Plamen je bio raznih boja i nijansi, gorjela je magija. Zamislite magičnu vatru, ona ne zahteva kiseonik i troši materijal milione puta jači od titanijuma. Sve je to zapanjujuće lepo. Alyosha Popovich naredio je pucanje na daljinu, strijele su jurile brže od projektila, kao odgovor, zvjezdana flota je otvorila vatru iz svih topova, emitera i lansera. Eksplodirale su najsnažnije termokrezonske rakete, uzbuđujući mini materiju od koje su fantomi sastavljeni. Teoretski, gotovo besmrtni fantom može biti uništen velikom koncentracijom super energije. Ali to nije lako učiniti.
  Aljoša Popović je komandovao Dobrinji Nikitiču i Mikuli:
  - Fan out! Neka naše trupe manevrišu i opkole neprijatelje sa boka.
  Dobrinja je predložio:
  - Ili možda samo podijeliti neprijatelja na pola?
  Alyosha je prigovorio:
  - Nije vredno toga! U ovom slučaju, moraćemo da se borimo na dva fronta. I nećemo samo podijeliti neprijatelja, već ćemo formirati klasičnu vreću.
  Dobrinja je primetio:
  "Čini se da neprijatelj pokušava da nam učini upravo to."
  Mikula je predložio:
  - Hajde da upotrebimo kombinovanu taktiku, udarimo konveksnim sočivom, a u centru je "ruža". Takva konstrukcija će biti vrlo efikasna.
  Aljoša se složio:
  - Pa hajde da probamo da izbušimo. Pastukhov će predvoditi napad na centru.
  Pastukhov je odgovorio:
  - Tu je komandant!
  Rokosovski je, međutim, sam nastojao da zaogrne neprijatelja sa boka. Razumeo je bolje od ikoga šta je borba u kazanu. U isto vrijeme obje vojske su se neumoljivo približavale jedna drugoj.
  Aljoša Popović je odlučio da je optimalna taktika kombinacija granatiranja i rezanja.
  Pastuhov je poveo kao i uvek. Mladić je snažnim udarcima mačeva sasjekao dva bojna broda, koji su se raspali u plamene krhotine. Istina, sam heroj je spaljen hiperplazmatskim bičem. Rakete i emiteri bili su posebno opasni; lizanje prostora. Napravili su čitave rupe na oklopu, nanoseći strašne, ponekad i smrtonosne rane.
  Boreći se pored Pastuhova, vitez Ivanhoe je okrenuo svoju sjekiru, spretno posjekao veliki razarač, a njegov konj je zgazio desetak raketnih čamaca. Mladić je tada spretnim zamahom razbio tri kruzera. Pastukhov je napao ogroman ultra-bojni brod. Bilo je preteško odmah posjeći takvog diva. Udarci mačem ne dolaze odmah do cilja. Presjekli su oklop, odsjekli kule. Ali ogromni svemirski brod uzvraća paljbu, nanoseći bol Pastuhovu. Ivanhoe kaže:
  - Udari u reaktor. Udari ga mačem.
  Pastuhov se ponaša na sličan način. Hiperreaktor je eksplodirao, ogroman svemirski brod kao da je bio prekriven blistavim perjem. Mladi fantomski junak je zateturao, nekoliko ploča oklopa se istopilo i spalilo konja.
  - Kopile puca!
  Ivanhoe se pokriva štitom, termo-kreon projektil pogađa centar, dolazi do potresa mozga, površina poput čelika je lagano izgorjela. Nekoliko heroja koji su se borili pored njih zadobili su ozbiljnu štetu, neki su se čak i srušili.
  Polugole divovske fantomske djevojke koristile su sjekire i mačeve koji su se dijelili na pet oštrica. Grofica de Vallon, dugim, spretnim prstima bosih nogu, zgrabila je krstaricu za pramac, zgnječivši istovremeno pedeset topovskih cijevi. Zlatokosa djevojka, stvorena magijom, pogođena je termopreonskom raketom u stopalo, od čega joj je odmah isparila polovina noge. Grofica je umalo poludjela od bola; njena prijateljica je bila pogođena u prsa, zbog čega su komadi magičnog mesa letjeli u različitim smjerovima. A Sir Bishop je bio pogođen takvom snagom da se štit raspao i ogromna rupa se pojavila u njegovim grudima.
  Gubici flote Svyatorossiya također su bili ogromni. Pogotovo kada su dinosaurusi ušli u bitku. Ovi divovi su samo izgledali nespretni, ali u stvarnosti su bili ogromna sila. Zdrobili su i raskomadali strukture, pokušavajući da izaberu veće zvjezdane brodove. Na njih su pucali brodovi svih vrsta, ali nisu mogli srušiti tako ogromne leševe, veličine planete srednje veličine. Jedino što se moglo učiniti je izbjeći neizbježni poraz od dinosaurusa. Zaista je gotovo nemoguće zaustaviti takvo čudovište, ali zvjezdani brodovi pokušavaju manevrirati, udaljavajući se od divova.
  Aljoša Popović komanduje:
  - Pokušajte da im se približite. Prevucite napredne pukove na dinosauruse. Razbijte se u mala jata i usko se borite, uskratite im manevar, drsko ih posijecite!
  Ratnici su se podijelili u grupe: bilo bi mnogo efikasnije uništavati zvjezdane brodove na ovaj način. Pastukhov i Ivanhoe su pali na krstarice koje su se okretale oko njih, oba heroja su bila teško ranjena, ali su njihovi pokreti ostali brzi.
  A djevojke ne samo da su ih zgnječile mačevima, već su nogama vješto podigle svemirske brodove i odbacile ih jednu od druge. Bilo je to nešto iz rukometnog fudbala, štikle koje su se reflektovale od mnogih sunca, koža golih, devojačkih đona poigravala se svim duginim bojama, iako je izgorela od hiperplazmičkih eksplozija uništenih brodova.
  Ratnici su čak i vrištali od bola, latice supervatre, plamteći plamen milovao je njihove dugopaćene noge.
  Milioni ratnika u zvjezdanim brodovima bačeni su s jedne strane na drugu. General Maxim Igolkin sa pet zvjezdica, diveći se svjetlucanju blistavih koljena, gležnjeva i stopala divnih djevojaka, i pokušavajući da ostane na mjestu u svom kruzeru, koji je pokupila gola noga Najsmirenije princeze Elizabete, rekao je :
  - Ljepota se ne može ubiti - sama ljepota je smrtonosna!
  Dva ratnika, kao u gigantskom baletu, podigla su svoje veličanstvene noge, smjestivši krstaricu između sebe i odmah je stisnula. Metal je milione puta jači od titanijuma, puknuo je kao jaje ispod gusenica tenka. Smrt dostojna opisa u pesmama zlatnog doba!
  Rokossovski je uvideo da se magična moć sudara sa nanotehnologijom, i za sada ona dobija prednost!
  naredio je:
  - Prebacite brodove na režim gađanja maksimalnog intenziteta i povećajte brzinu manevra. Ni u kom slučaju ne smijete dati neprijatelju šansu za uspješan kontranapad.
  Vilenjakinja je ispravila:
  - Fantomi Velike Rusije nas napadaju i idu naprijed, tako da najvjerovatnije možemo govoriti o našem kontranapadu.
  Iako je djevojka bila maršal, takve izjave su razbjesnile hipermaršala: ispostavilo se da jaja uče kokoš, a žena čovjeka.
  Rokossovski je viknuo:
  - Šuti! Šaljem vam ultra-dreadnought da presretnete dinosauruse i uspješno ih upucate. Na kraju krajeva, imate takvu snagu i ozbiljan potencijal. Posebno ženski um, dijete lagane rase pune ljubavi.
  Elf je primijetio:
  - Mi smo milionima godina stariji od ljudi. Čak ni majmun od kojeg je čovjek potekao nije pokupio kamen, već smo lutali prostranstvima svemira i stvarali remek-djela.
  Rokossovski je, okrećući glavu poput kuće na vjetru, primijetio:
  - Poenta je u sadašnjosti! Nema jadnijeg naroda od onog čiji su uspjesi u dalekoj prošlosti! Nema uzvišenijeg carstva od onog koje živi u sadašnjosti i svake godine jača!
  Vilenjakinja je protresla kosom:
  - Vi Rusi ste tradicionalno zanemarivali svoje pretke. Vaš pedigre nije bio na cijeni!
  Rokossovski se usprotivio:
  - Nisam Rus, nego Poljak! Moji preci su bili jednostavni seljaci, ali sam ipak ponosan na njih!
  - Možeš biti ponosan na ovo!
  - Osim toga, u meni teče kozačka krv! A sa majčine strane, moji daleki preci su krenuli u juriš na Jerusalim. - Rekao je Rokossovski.
  Elf je primijetio:
  - I moji preci su se borili u svemiru mnogo prije osnivanja Jerusalima. Općenito, nije respektabilno razgovarati o našim precima u kritičnom trenutku bitke.
  Rokossovski je zalajao:
  - Prati naređenje!
  Razgovarali su vrlo velikom brzinom i stoga se tokom dijaloga slika bitke praktički nije promijenila. Ali vojska fantoma izbacila je tokove smrtonosne energije. Pritiskala je, pokušavajući da sruši sve barijere; snopovi energije, kako uništili zvjezdane brodove, tako i udarili fantome, rasuli su se po svemiru. Pored lukova, nogu i mačeva sa pet oštrica, devojke su koristile bičeve sa osmougaonim zvezdama utkanim u rep. Posebno su bili dobri u uništavanju manjih brodova. U međuvremenu je Velika ruska armija krenula u kontraofanzivu. Pokušala je razbiti svoje neprijatelje i istovremeno sačuvati obraz - ne možete dati sve lovorike pobjeda fantomima.
  Aleksandar Veliki, energično dajući naređenja, održavao je nepokolebljivu smirenost, blizina pobede činila je velikog komandanta još razboritijim:
  - Koristite formaciju pupoljaka tulipana braćo. Neprijateljske čeljusti su oslabile i ostaje samo da ih dobro gurnemo i zubi će letjeti.
  Čarobnica Oksana poslala je hologramski prijenos: pred komandantom se pojavila njena slika veličanstvene djevojke:
  - Taj Aleksandre, ti si moj kralj!
  Makedonac je, šaljivo rimujući, odgovorio:
  -Dobro si odigrao svoju ulogu!
  - Ispunio sam tvoj hir!
  - Sada ćete dobiti prvu nagradu!
  - Slažem se! Ti Aleksandre si naša snaga! Aleksandar je naš baner! Aleksandar je uvek sa nama!
  Makedonac je odmahnuo prstom:
  - Ne preuveličavaj moje zasluge, divo! Oni su, naravno, sjajni, ali nisu dovoljni da se u molitvi sklope ruke.
  Oksana je žustro odgovorila:
  - Sad o glavnoj stvari! Moramo spriječiti neprijatelja da pobjegne iz kotla. Pojava naših trupa iza neprijateljskih linija šansa je da preuzmemo inicijativu na taktičkom nivou.
  Aleksandar Veliki se složio:
  - I nije mala šansa!
  Oksana je zaškiljila i zapjevala:
  Majmuni prave grimase
  I sjede na grani!
  I dalje neozbiljno...
  -Jesu li naši preci! - Aleksandar je završio kikotanje. - Mada znaš, lepotice, moj otac je bio sam bog Amon, kao i Zevs.
  Oksana se osjećala smiješno:
  - Dakle, imate dva oca odjednom!
  - Dva velika boga!
  - Kako su te natjerali u isto vrijeme?
  I sam je Aleksandar shvatio apsurdnost takve izjave, ali nije mogao odoljeti još jednom dragulju:
  - Sve je nemoguće, znam sigurno!
  Bogovi se ne moraju znojiti da bi nešto hitno uradili!
  Ali oni su besmrtni, u moći bogova!
  Stvoriti djecu za kraljeve bez pravljenja "rogova"!
  Oksana je izjavila:
  - Latice "ruže" morate raširiti što je moguće šire! I zgrabite protivnika za grlo. Očigledno i sami shvatate važnost trenutka!
  - Amonov i Zevsov sin sve razume!
  - Zato djeluj, borac!
  Aleksandar Veliki je poslao telepatski impuls kako bi kontrolisao svoje brojne trupe.
  A djevojka je također prilagodila napad fantoma. U isto vrijeme, mađioničari su počeli da se bore među sobom.
  Općenito, kada se čarobnjaci tuku, ovaj spektakl nije za one sa slabim srcem. I istovremeno je impresivan. A ako milioni zvjezdanih brodova s jedne strane, stotine hiljada gigantskih konjanika i dinosaurusa s druge, počnu da se bore, onda je takvu bitku užitak gledati.
  Bitka se odvija u svoj svojoj neizmjernoj žestini. S jedne strane, brzi konji napadaju, lete, gore-dolje, i jure u stranu. Dinosaurusi mašu krilima, pljuju zube, udaraju kopitima i hvataju se šapama. Djevojke ubrzavaju zamahe bičeva, oklop se iskrivljuje pod njihovim udarcima i bukti kao benzin iz kremena. Pastukhov i Ivanhoe probili su se do vodećeg broda na kojem se nalazio maršal Zaratuska.
  Vilenjakinja je naredila upotrebu bioloških projektila. Fantomski jahač, uhvaćen pod njihovim napadom, bio je uvrnut. Smanjio se i pretvorio u običan osušeni javorov list.
  Ivanhoe i Pastukhov su uspjeli izbjeći poraz i udarili oklop svojim mačevima. Do Zaratuške je doprla jaka graja. Djevojka je izvukla prelijepo lice:
  - Sa mačevima na brodu! Šta može biti apsurdnije!
  Ljudska omladina je odgovorila:
  - Šta možeš učiniti! Na kraju krajeva, ovo su moćni fantomi! Užasna moć magije! Gotovo je nemoguće odoljeti im.
  - Onda ćemo manevrisati, prebaciti se na novi kontrolni program, "Haotični haos"!
  Ajvenho je, videći da se plazma erupcija pojačala i da se zvjezdani brod okreće, poslao bumerang. Preletio je i odsjekao dio neprijateljskog oklopa, a srušio je i šest borbenih streljačkih tornjeva odjednom.
  - Evo sekstanta! - rekao je slavni mladi vitez, vraćen u život magijom. U njegovom mozgu počeo se buditi ranije blokirani program za bitke sa zvjezdanim brodovima. Općenito, svaki fantom je prošao kroz vanjski nevidljiv, ali jasno zabilježen u memoriji program treninga. A sada je Ivanhoe shvatio da je neophodno lišiti manevarske sposobnosti ogromnom zvjezdanom brodu nalik na kornjaču.
  Pastuhov, koji je zadobio nekoliko rana, jedva je mogao ostati u sedlu. Ipak, hrabrost nije napustila ovog momka.
  - Hajdemo samo u rep. Ovi zvjezdani brodovi su standardni, a njihovi motori su smješteni na isti način.
  Ivanhoe je primijetio:
  - Teško je prići! Pogledajte kako manevrira!
  - I udario si ga bumerangom!
  - Postoji veliki rizik od nestanka!
  - Uredu je! On će vam se vratiti i vi ćete pokušati ponovo!
  Ivanhoe se malo povukao od strašnog svemirskog broda veličine Mjeseca i lansirao svoj bumerang:
  - Ako dugo patiš! Uzmi nešto!
  - A ako ne uspije!
  - Pokušajmo ponovo!
  Bumerang je odsjekao rub repa i vratio se nazad. Općenito, mini-materija, uprkos naizgled odsustvu povezujućih karika, zavarena zajedno magijom, prilično je izdržljiva.
  Pod Ivanhoeom konj se srušio i praktično se dematerijalizirao. Dobio je previše pogodaka iz pušaka raznih kalibara. Pastuhov se u međuvremenu borio sa krstašima, što je bilo mnogo lakše. Ovdje je skoro svaki udarac bio smrtonosan. Ali pokušajte se nositi s tetraletima. Tako su male, kao mušice, a ima ih puno. Ivanhoe je zaustavio skakavca bez jahača i skočio na njega!
  - Heroji jure iz potjere! Stranac je upao i neće sustići! - Mladić je pevao. - Samo treba da čujemo bajku!
  Zaista legendarni ratnik, koji koristi bumerang da napadne ogromnu mašinu prekrivenu mnogim poljima i matrixom. U ovom brodu je bilo pedeset pet miliona boraca i skoro milijardu ratnika. U njemu su se borili predstavnici skoro sto dvadeset rasa i vrsta. Zamislite tako ogromnu, gotovo neshvatljivu Noinu barku za razmišljanje i percepciju. Ultra-moderno, uključujući oblike života iz raznih galaksija.
  I napada ga ranjeni fantomski jahač, na bijelom konju, također u ranama.
  Takva je slika dostojna kista Raphaela ili Picassa. Uhvatite trenutak: kada ratnik baci svoj bumerang.
  - Uzbuđen sam, kao dečko, kao pank! Udari, inače si mrtav! - Pjevao sam da pomognem Ivanhoeu da se bolje koncentriše.
  A unutar svemirskog broda postoje i živa bića koja žele da žive! Rađajte djecu i gradite gradove. Evo tri slatka stvorenja nalik na kune sa svinjskim glavama, koja se spremaju da slete kao desantna snaga. Upravo su završili kurs borbene obuke i dok se odmaraju, dijele svoje utiske.
  Prva svinja, Hay, izrazio se na neobičan način:
  - Znate, ja sam na svom ranču uzgajao medonosne vretence, pasle su na plantažama zvona i lipa. Ali mafija je naredila da se usevi zamene graškom, jednom od najmoćnijih droga. S jedne strane, to je mnogo isplativije, ali s druge strane, upao sam u probleme sa zakonom.
  Druga svinja, Pork, se složila:
  - Da! Ovi organi Sviatorosije prate distribuciju droge. Posebno su aktivni mini-roboti i izviđači. Među njima su se, kažu, pojavili vrlo sićušni veličine molekula koji se koristeći energiju zvjezdanih fotona aktivno kreću kroz svemir.
  Treća najmlađa svinja, Ham, je primijetila:
  - Ne znam! Savremeni ruski, koji smo bili primorani da učimo u školi, veoma je težak. Istorija razvoja kaže da je prvobitno imao samo šest slučajeva, a sada ih ima dvadeset i četiri.
  Svinjetina nacerena:
  - Kakav školski život! Gdje je test svaki dan! Sabiranje, podjela! Fotonska erupcija!
  Hej, nacerio se.
  - A meni, dok sam bio u školi, najteži predmet je bila hiperfizika. Pogotovo kada je bilo potrebno odrediti date parametre hiperplazme. Iako su metode dovođenja materije u hiperplazmatsko stanje vrlo zanimljive. Savremene tehnologije omogućavaju postavljanje termo-preon reaktora u upaljač.
  Ham je primetio:
  "Ne bi bilo ništa da nisu podvrgnuti bolnom tretmanu za najmanji prekršaj." Čini mi se da svaka vena pati!
  - Bol je osnova moći i prosperiteta! - Hay je primetio. Naučite to podnijeti i uživajte u tome.
  - Ovo je monstruozno i neprirodno! - počela je Šunka.
  U tom trenutku začula se jaka grmljavina i molekuli i fotoni su pali sa zidova. Sve je bilo ispunjeno krvavom bojom.
  - Izgleda da je hit! - režao je narednik Pork.
  . POGLAVLJE br. 8.
  Vladimir Kašalotov je umalo poginuo kada su trupe Velike Rusije krenule u ofanzivu. Sada su borbeni roboti pokušavali promijeniti formaciju. Koristili su formaciju "šilo". Vladimir je bio primoran da se povuče na isti način. Dječak se, međutim, ponašao mirno. Kao i uvek, sa ledenim mirom, unetim napornim treninzima.
  - Sabranost za pobjedu je kao kaljenje za čelik! - rekao je dječak u sebi. Vladimir je ponovo nanišanio tetraleta, ali se predomislio da puca. Bilo mu je previše lako da bude primećen. Mladić se mentalno prekrstio i počeo da izvodi lagani manevar povlačenja. To je radio mnogo puta ranije, tokom rigorozne obuke u raznim okruženjima.
  Tada ga je preplavio val radosti: ne može se poreći da se obrazac bitke mijenja. Upravo je vojska Svyatorosije napredovala, prijeteći da će je stisnuti u kotao, a sada su njene glavne snage povučene u pozadinu. Tu su se pojavili magični fantomi, oružje magije. Kako se pjevalo u jednoj drevnoj dječjoj pjesmi:
  - Moraću, vratiću se bez odraslih! Obići ću cijelu zemlju! Ići ću u školu Deda Mraza, gde predaju magiju!
  Sada se ostvario san bistrih, veoma progresivnih komunista:
  Proći će vijekovi i doći će era,
  U kojoj neće biti patnje i laži!
  Borite se za ovo do poslednjeg daha,
  Služite Otadžbini od srca!
  
  I tada će magija postati dostupna,
  Bilo koja beba, ali bez starosti!
  I ne koristim svoju snagu kriminalno,
  Pobedom junaci - zdravo otadžbini!
  Da, sada je zaista nešto poput čarobnjaka, ali njegov život nije lak. Slobodnog vremena gotovo da i nema, sve je zauzeto totalnim pripremama za rat. Ovo je već postalo dato. Da, nešto slično se dogodilo u antičko doba, čini se u Sparti. I tamo su djecu brutalno obučavali i tukli. Istina, ne od djetinjstva, a nanotehnologija se nije koristila u mučenju. Ali ima mnogo sličnosti, sofisticiranih metoda pripreme i treninga. Istina je da dječaci i djevojčice imaju ogromno teorijsko znanje, kao da je ugrađeno u hard disk računara. On poznaje istoriju svih ratova: ono što je čovečanstvo vodilo hiljadama godina. Uključujući i one koje su izveli sumerska civilizacija i stari Egipat. Prve vojne formacije, ratna kola, vrste antičkog oružja. Stari Rim je imao posebno bogatu istoriju ratova. Postoje stotine različitih komandanata, razni trikovi, strategije njihovih predaka, upotreba tehnika u bitkama. Posebnu ulogu imale su i borilačke vještine, posebno virtualna vožnja kočijom (Vladimiru se ovo posljednje jako dopalo). Općenito, ne bi bilo loše vratiti se u antiku, ma koliko veliki čovjek tada postao. Ave Sperm Whale!!! Posebno zanimljivo: bilo bi da se borimo sa Hitlerom. Sa modernim oružjem, mogao je sam da rasprši cijeli Wehrmacht, a zašto ne bi izgledao kul!
  Mladić je vidio da je vojska Velike Rusije ponovo blizu neprijatelja, odredi zvjezdanih brodova su čak bili djelomično pomiješani. Ovo je bila njegova šansa.
  - Neću te tako lako pustiti!
  Tetraplan se lako uništio, izgleda da je u njemu bio neki tip. Pa, devojke je mnogo teže ubiti. Iako su bili posebno psihološki pripremljeni na to da rat nema godina ni spol. Neprijatelj je neprijatelj i mora biti ubijen. Neophodno je zaboraviti na sažaljenje i saosjećanje.
  - Ledena hladnoća dolazi iz rata, nije loše ako ti smrzne srce, nije loše ako ti smrzne mozak! - rekao je jednom njihov mentor.
  Zvezdana bitka, šta to nosi... Evo brigantina Svjatorosije koji izvode složen manevar. Približavaju se i dolaze do oštrog ugla. Ispaljuju salvu. Vakum se raspao, kao da je kaldrma udarila u ogledalo. Svaki fragment sadrži oboreni zvjezdani brod i otopljenu krstaricu, razarač, bojni brod.
  Roboti Svjatorosije sudarili su se sa robotima Velike Rusije. Dvoboj elektronskih titana, ovdje je čak došlo i do borbe prsa u prsa između elektronskih čudovišta.
  Mašine su se sudarile, mnogi pipci su se slomili, hiperplazmatske rakete su pogodile gotovo u otvor. Ovog puta brojčana nadmoć bila je na strani robota Velike Rusije. Probili su se, pokušavajući da podijele poziciju i maksimalno iskoriste svoju prednost. Najveći roboti, veličine nebodera, manevrirali su s gracioznošću balerina. Udružili su se, a zatim razišli, testirajući snagu sopstvene odbrane. Jedna od mašina se trznula, tako da je fontana hiperplazme bačena uvis. Dva tetraleta koja su slučajno upala, bjesomučna vrućina je jednostavno polizala vatrenim jezikom. Eksplodiralo je nekoliko masivnijih mašina. Činilo se kao da je Armagedon stigao, kako je sve bilo šareno i nasilno.
  Vladimir je pokušao da izbegne vatreni kontakt sa svojima. Da je slučajno ubio vojnika svoje vojske, ne samo da bi bio podvrgnut najstrožoj kazni, nego to sebi ne bi oprostio. Ovo je takva glupost. Svojevremeno su Nemci tokom Drugog svetskog rata često koristili trik: obukli su se u sovjetske vojne uniforme (srećom, uspeli su da zarobe mnogo zarobljenih uniformi), a zatim javili da ove trupe napuštaju opkolje. Često, posebno na početku: imalo je efekta, a onda je sovjetska artiljerija čak i sama otvorila vatru. Međutim, kasnije je postalo obavezno zahtijevati lozinke i koristiti digitalne kodove. Ako su se na početku Velikog domovinskog rata Nemci borili bolje od Rusa, komanda je bila iznad glave (sa žaljenjem se to mora priznati) i zahvaljujući generalu Morozu koji je spasio Moskvu, kasnije je Crvena armija naučila mnogo. Plativši milione života, sovjetska vojna umjetnost primjetno se obogatila. Da bi vojni vrh sazreo, krv vojnika mora obilno navodnjavati bojišta! Sovjetski komandanti su posebno naučili važnost artiljerijske vatre. Pošto sovjetska bombarderska avijacija nije bila dovoljno jaka (bombarderi su skupi), glavni fokus je bio na topovima velikog kalibra. Također treba napomenuti da je Hitler ovdje uvelike pomogao sovjetskim generalima. Zahtijevajući da se njihovi vojnici fanatično bore i da ne odstupaju ni koraka, nacisti su poslušali uskogrudog Firera: koncentrirali su svoje glavne snage na prvoj liniji obrane, zbog čega su trupe bile zbijene, njihovi gubici su bili vrlo visoki. Iskustvo iz Prvog svetskog rata, gde su Nemci izgradili drugu i treću liniju odbrane, još moćnije od prve, potpuno je zanemareno! To je posebno došlo do izražaja tokom Vislo-Oderske operacije. Njemačka je 1944. proizvodila skoro 1.900 tenkova i samohodnih topova mjesečno. Početkom 1945: na istočnom frontu bilo je preko osam hiljada tenkova i samohodnih topova. Činilo se kao mnogo snage. Ali dvanaest tenkovskih divizija Wehrmachta povučeno je blizu linije fronta i našlo se na udaru sovjetske artiljerije. Rezultat: probivši prvu liniju odbrane, sovjetske trupe su se skotrljale kao planinska lavina. Da nije bilo Žukovljevog kukavičluka i Staljinove krajnje zauzetosti (priprema i održavanje konferencije na Jalti), Berlin bi bio zauzet još u februaru. Općenito, Žukovljeva uloga u ratu nije jasna; on je obično pobjeđivao velikom krvlju i napravio mnogo grešaka: posebno u početnoj fazi rata. Ali zajedno, njegovo ogromno iskustvo u vođenju trupa, posebno u najtežim uslovima, bilo je od velike vrijednosti. Na kraju Staljin; Njemu je povjereno da vodi pobjedničku paradu. Sam Staljin je bio veoma poštovan i cijenjen u Velikom ruskom carstvu. Da, bio je diktator, ali Rusija i dalje ima vojnu diktaturu. Da, veoma okrutna, represija čitavih naroda, ali ta surovost je bila opravdana, jer je težila visokim ciljevima. Staljin je želio sreću za cijelo čovječanstvo, a to se ne može postići bez prolivanja krvi. U to vrijeme ljudi su živjeli pedeset, šezdeset, najviše sedamdeset godina. Pa šta ako jedan od njih umre nekoliko decenija ranije? Priroda je okrutna, što znači da ljudi imaju pravo da budu okrutni, posebno ako je čovjekov krajnji cilj da postane jednak bogovima. E sad, on je Vladimir, zar ne bi bio bog za čoveka antike? Hvala velikom vođi koji je ujedinio i spasio čovečanstvo. Uradio je ono što Staljin nije uspeo.
  Mladić je odabrao svoj sljedeći cilj. Bila je to velika svemirska kuhinja. To je nesumnjivo, nemjerljivo teže srušiti: nego su tetralet i dječak odlučili pribjeći lukavstvu. Ovdje je proračun baziran na primitivnosti zamke.
  - Govori robot iz klase Argo!
  Sa velike galije su mu odgovorili:
  - Slušamo!
  - Upravo sam dobio eksperimentalni "folder" prostora, ali nemam dovoljno energije da ga pokrenem. Možeš li mi pomoći?
  Komandant velike galije reče s nestrpljenjem u glasu:
  - I kako?
  - Povežite mi mlaz hiperplazme iz reaktora. Tada će oružje biti potpuno spremno i pušteno u rad.
  - Ostvarujemo odlične veze.
  Proračun se zasnivao na činjenici da bi u trenutku pristajanja ogroman reaktor velike kuhinje ostao bez pokrića. U ovom slučaju: biće moguće pogoditi ga iz najmoćnijeg topa. Istina, postojao je priličan rizik od smrti, kako od detonacije generatora, tako i od vatre mnogih topova velike galije.
  Svemirski brod je prilično velik, sa posadom od dvije i po hiljade vojnika, ne računajući robote. Za takvu nagradu možete riskirati svoj život. Čak i ako umreš u četrnaest ciklusa, postaćeš heroj. I ne samo da ćete dobiti slavu, tada će heroj definitivno uskrsnuti. Postoji ukaz od careva da će u budućnosti svi ljudi vaskrsnuti. Ali ovaj proces će se odvijati ovisno o vrijednosti koju svaki od njih predstavlja. Što više podviga, to će prije uskrsnuti. Nema ništa zajedničko sa pacifističkim hrišćanstvom. Udarali su te po desnom obrazu - okreni lijevi, voli neprijatelja: kako možeš smisliti nešto gluplje!
  Međutim, i pravoslavci i katolici, i mnogi protestanti u ovom slučaju su se rukovodili principom: desna ruka ne zna šta radi ljevica! Koliko su krvi prolili sluge najhumanije i najljubaznije vjere. Kako je inkvizitor implementirao princip: voli svog neprijatelja?! Da, sveštenstvo je u srednjem vijeku slalo ženu na lomaču samo zato što je bila ljepša od prosječnog standarda. Zdravo žensko telo se smatralo od đavola!!! Novo pravoslavlje nije licemjerno; Biblija je ostala za istoriju, kao i većina tradicije. Prvi car svjetske Rusije: napisao je svoje Sveto pismo i izmislio svoju vlastitu religiju. Glavna dogma u njemu je: služite Rusiji svom snagom, svom snagom, svim svojim umom. A ako to odgovara interesima vaše domovine, onda možete učiniti bilo kakvu žrtvu, svako nasilje, bilo kakvu lukavstvo. Cilj opravdava sredstva!
  Kako je to bilo pošteno! Biblija je zapravo zabranjena. On sam ne razumije zašto su Rusi vjerovali knjizi koju su napisali februarski ljudi! Rus: postao rob Fidovog učenja! Ovo je apsolutna sramota! Oni narodi koji su obožavali Bibliju na kraju su degenerirali i degradirali; u kršćanstvu nema ničeg zdravog ili pametnog. Ispravna religija mora veličati kult moći! Islam nije uzalud postigao takav uspjeh. Iako je i Kuran u osnovi pacifistička knjiga, jer je napisan pod snažnim utjecajem kršćana. Nema prave religije: sposobna da ujedini naciju, ne treba biti bezuba.
  Vladimir je svojim uobičajenim naporom volje potisnuo svoje uzbuđenje, spremajući se da puca u reaktor. U glavu su mi pali citati prvog cara:
  - Sažaljenje je kao rđa, saosećanje je kao šašel - očisti svoje srce od ovoga i pokrij ga oklopom: nemilosrdnošću, bijesom, ljutnjom!
  Zlatne riječi! Ali nešto sićušno, kao mala kap padne na srce! Gotovo je neprimjetan, ali u isto vrijeme i neugodan. Ubijte dvije i po hiljade odjednom, momci, djevojke, isti Rusi, tačnije, poput vas! (Naravno, ne zna tačan broj posade, ali paranormalan osjećaj mu govori). To je tako teško. Generalno, koncept ruskog jezika je uslovljen. Etnički Rusi: ne čine većinu u Velikom ruskom carstvu, međutim, većina drugih naroda i rasa, uključujući crnce, sebe nazivaju Rusima. Međutim, zbog raznih epidemija i ratova, na zemlji je ostalo malo crnaca i žutih, a slavenska etnička grupa je postala dominantna. Skoro svi ljudi su lepi, odrasli su visoki, ali i veoma visoki. Mišići su istaknuti, ali po pravilu nisu masivni, koža je bakrena ili bronzana, kod žena je tamno-zlatna. Nenaviklom humanoidu: ljudi mogu izgledati previše slični, ali nisu. Svaki je dobar i individualan na svoj način. Ono što je zajedničko je samo barački duh koji proganja svakoga od rođenja do smrti! Međutim, čovjek sada može živjeti gotovo vječno, starost ostaje noćna mora prošlosti. Ona je neprirodna. Posebno strašno izobličava žene, postanu toliko odvratne da im dođe do povraćanja.
  - Da li je prokleta starost zaista oskrnavila takve osobine? (Mislim da su riječi Šekspira.)
  Vjerski poglavari su znali za vječnu želju ljudi: zauvijek sačuvati mladost. I iskoristili su strah od smrti. Sve ove bajke o raju i paklu (moderna nauka je utvrdila da su to zaista bajke - čista fikcija!), u konačnici imaju za cilj da izvuku više novca od ljudi. Uostalom, što duže čovjek živi, ima više grijeha, ali crkveni poglavari antike nastojali su da produže svoje postojanje na zemlji što je više moguće. Za ovo su išli na svaku podlost i trikove. Odnosno, riječi crkvenih otaca bile su u suprotnosti sa djelima i konkretnom životnom praksom!
  Sve ove misli bljesnule su poput mahnitog kaleidoskopa u Vladimirovom hiperplazmatskom mozgu. Mladić se očito dvoumio da li da pritisne ili ne! Naredba popravi se ukočila u mom mozgu. I rizik od mogućeg otkrivanja, posebno skenerom, da je robot imao sabotera unutra je rastao.
  Misli su bljesnule kao munja! Bajke o raju, gdje idu pravi vjernici ili kršćani, više se ne primjenjuju. Ali postoji nada da će vas domovina vratiti u život. Čak ni najnaprednije, moderno oružje ne može uništiti čovjeka. Dakle, vjerovanje u besmrtnost duše nije tako iluzorno. Telo je smrtno, ali duša još nije! Činjenica je da se ličnost transportuje u prostor gde nema dimenzije, vrh, dužina, širina. Odnosno, ličnost: kao da sekstilioni puta postaju manji od Kreona ili čak Fretosola, čije mikročestice tokom procesa fuzije čine bombe mnogo kvadrilionima puta snažnijim od vodoničnih. Štaviše, sada se razvija oružje koje je kvintilione puta jače sa istom težinom od termonuklearnog. Ali čak ni takvo oružje ne može uništiti osobu savijenu u nultu dimenziju. Istina, vrlo je teško izvući lični dosije, ali tehnologija se razvija i nije daleko vrijeme kada će to biti pušteno u masovni stream. I možete vaskrsnuti apsolutno svakoga. Inače, što je osoba poznatija, lakše ju je izvući iz zaborava. Energija biohiperplazme tu pomaže!
  Ali čak i mrtvi neprijatelji: nakon što osvojimo Sviatorossiya, možemo ih izvući i pretvoriti u robove. Ta spasonosna misao prekinula je svako oklijevanje.
  - Ne opraštam se od tebe, nego zbogom!
  Vladimir je pustio koncentrisan snop i automatski se povukao nazad. Super reaktor je odmah upao u mahnit tornado hiperplazme!
  Mladića je pogodio gravitacioni talas, toliko da su mu se kosti savile, a mozak spljoštio. Robota su spalile zapaljene latice i srušio se kao kuća od karata.
  Spaljeni Vladimir izleteo je iz olupine, odmah se našao otvoren i ranjiv. Međutim, na sreću po mladića, trupe Velike Rusije već su se probijale, brzo su napredovale, bombardujući neprijatelja razornim elementima svih vrsta.
  Mladić bi, u principu, zahvaljujući posebnom dizajnu svog tijela, mogao neko vrijeme biti u vakuumu i letjeti. Međutim, ovdje smo govorili o osnovnom preživljavanju. Najbolje je držati se krhotina i pokušati stopiti s njima, zbog čega je vrlo malo vjerovatno da će biti primjećeni.
  Vladimir je uradio upravo to:
  - Razmišljanje nas čini kukavicama - bezobzirnost nas čini leševima!
  Općenito, upute kažu, ako možete preživjeti, preživite. Život u ratu je kao mač u šaci - ne možeš ga ispustiti, ali ne možeš sakriti iza leđa! A tu su i nebrojene količine ostataka svih vrsta. Naši vlastiti zvjezdani brodovi su već vidljivi. Mladić je odabrao fragment koji je bio neravan i nije posebno vruć - ko želi da se opeče. Legao je na njega, stapajući se s površinom. Sada je preostalo samo moliti se da ga brojni uređaji za skeniranje slučajno ne otkriju.
  Loše misli su mi padale u glavu: ubio si dvije i po hiljade momaka i nekoliko desetina hiljada robota. Iako ovi drugi imaju vještačku inteligenciju, njihova inteligencija je vrlo uslovna. Nemojte ih sažaljevati! Šta možemo reći o vojnicima Svyatorossia? Svaki od njih žarko vjeruje u pobjedu. Oni su slični na mnogo načina - zrcalni svemiri. Istina, što rat duže traje, to su veće razlike u malim detaljima. A rat je proces sličan sagorevanju, samo je krv idealno gorivo, a aparat za gašenje požara je pobeda!
  Da li je moguće pobijediti? Sama pomisao je buntovna; vojnik ne treba da sumnja u to. Kao što je rekao prvi car: moja zemlja možda nije u pravu, ali ovo je moja zemlja!
  Naravno, mora vjerovati u pobjedu, posebno kada se vidi kako se ona dobija: njegova prva bitka u životu. I zaista ide ka pobjedi. Istina je da u tome učestvuje nekoliko triliona vojnika: prosječan čovjek ne zna tačan broj, ali ovo je samo epizoda, mali potez međuuniverzalne bitke. Mnoge brojke su tajne, uključujući tačan broj zvijezda u svemiru pod kontrolom Velike Rusije. Negdje fragmentarno zna da je njihov broj veći od dvije stotine sekstiliona, ali koliko više nije poznato. Planete su, pak, oko deset puta manje, a samo jedna od hiljadu je pogodna za život. Istina, u posljednje vrijeme mnoge planete sa teškim uslovima se smiruju. U principu, rat je između dva univerzuma: nije za prostor i resurse. Već postoje tehnologije koje čak omogućavaju stvaranje drugih planeta izvlačenjem materije iz zvijezda. Možda nije daleko vrijeme kada će ljudi, poput Svemogućih bogova, naučiti stvarati Univerzume i širiti prostor. Pa, još uvijek ima dovoljno prostora za sve, inteligentni život je prilično rijedak fenomen, a ima ih samo nekoliko stotina u cijelom svemiru. (Možda oko hiljadu?) civilizacija koje su savladale let u svemir! Dakle, izgleda da nema smisla voditi rat između braće protiv braće. Istovremeno ih uče da ih je Sveta Rusija izdajnički napala. Šta uče u Svyatorossiya? Možda isto! Ovdje je situacija takva: obje strane tuku jedna drugu, iskreno smatraju da su u pravu, ali rezultata i dalje nema.
  Većina dječaka i djevojčica ne razmišlja o ovome! Vladimir je imao slobodnog vremena, proučavajući istoriju planete Zemlje i ne samo ono što je vezano za rat. To se može učiniti putem intergalaktičkog HyperInterneta: u njegovom multi-kineznom prostoru: čak možete pronaći superfajlove civilizacija koje su postojale prije nego što je Sunce upaljeno! (Istina, još nije uspio!) Znao je da ljudi ne žive i vaspitavaju se uvijek u barakama. Mada, s druge strane, ako ništa drugo ne znaš i navikneš se od malena, onda je to sreća. Vladimir je volio vojsku, ali su ga opterećivali strog način života, totalna regulativa i nedostatak slobodnog vremena. Osim toga, obuka i metode borbene obuke: previše rutinski. Želim još! I tako nasilje, nasilje i još nasilja! Previše je okrutnosti da čak i tri srca (a ljudi imaju tri, iako mala) počnu tugovati.
  - Zašto uništavati kada možete stvarati i stvarati! - rekao je dječak u sebi. - Ali s druge strane, zamislite život bez rata...
  Kad ubiješ, osjećaš nešto poput zujanja! Određena vrsta posebnog orgazma (ako mogu tako reći). Uzbudljivo je, a istovremeno i pomalo mučno, kao da se bavite nekim prljavim poslom. Generalno, odnos prema ubistvu nije jasan. U poznatim dželatovim beleškama, Samson piše da ne samo on, već i njegove kolege nisu davali nikakvo zadovoljstvo da muče svoje žrtve, a da bi oduzeli čoveku život morali su da se slome. Ali Markiz de Sad prikazuje "ljude" koji su imali najveće zadovoljstvo u mučenju svojih žrtava. Kada drugome nanesete patnju, to pruža neopisivo zadovoljstvo.
  Općenito, glupiranje s tuđim bolom je erotski element mučenja! Vladimira je to zanimalo, pa je pomislio: ako neki ljudi uživaju u tome što drugima nanose patnju, zar nije moguće da se i sami zabavljate kada vas muče. Općenito, odmah nakon stvaranja tijela dječaka vojnika - dok je još beba, odnosno fetus, prva stvar koja se pamti je nepodnošljiva bol i strujanja hiperstruje koja probijaju nervne završetke. Slična obrada i prvi utisak: kada shvatite sebe kao pojedinca. Nešto slično se dogodilo u Afganistanu kada se rodilo dijete: pucali su iznad uha. Ali u modernoj, kosmičkoj Rusiji, liječenje boli je dovedeno do savršenstva. Pa zašto ne osjetiti zujanje umjesto bola! Ko to ne želi! Strogo spartansko obrazovanje treba da učini naciju jakom, a carstvo vječnim! Ali Sparta je, uprkos strogosti zakona, vremenom degradirala! U vrijeme osvajanja od strane Aleksandra Velikog, kraljevstvo (koje, inače, nije postalo veliko carstvo) je izgubilo svoju bivšu moć, a Rim ga je konačno dokrajčio. Čini se da se prvi svjetski car divio Sparti, svaka osoba treba da bude ratnik! Ovaj princip je sproveden religiozno! Genetska selekcija je vrlo stroga; embrioni i jajašca se poboljšavaju elektronikom; u principu, debil se ne može roditi! (Osim ako elektronika za nadzor nije zaražena sajber virusom). Ali s obzirom na masu redundantnih sistema, to je malo vjerovatno!
  Mladić je posmatrao tok bitke, držeći emiter na nišanu. Tetraleti Svyatorossia su se borili, dok su se povlačili. Evo prilike. Možete nokautirati neprijatelja džepnim emiterom. Ovo je veoma teško izvodljivo, zamislite da u Drugom svetskom ratu oborite borca iz pištolja. Ali teoretski je to moguće. Evo klasičnog komičara iz davnih vremena: Rambo je obarao helikoptere lukom!
  - Dječače - našao mitraljez! U selu više niko ne živi! Mali dječak je dobio raketu! Zabio sam Busha u dupe!
  Prisjetili smo se drevnih pjesmica. Generalno, on je već odrastao, odrastao. Općenito je glupo: da su u davna vremena, odnosno u atomsko doba, tinejdžeri bili ograničeni na sve moguće načine: ovo nije dozvoljeno, to nije dozvoljeno! Kao rezultat toga, nacija je degenerirala, djeca su postala infantilna, neprilagođena odraslom životu, ili, naprotiv, agresivni ološi.
  Ovdje čak i djeca vojnici mogu da se bore! On može postati oficir ili general! Međutim, posljednje o čemu razmišljate su nagrade! To nije ono što bi trebalo privući vojnika. Pitanje je kako nokautirati tetraplan?
  Trebate pogoditi tačno repni zglob generatora kratkim snopom. Matrična odbrana: ima svoje slabe tačke, baš kao i polje poluprostora. Šta učiniti ako je nemoguće izračunati ovu tačku unaprijed. Ovdje vam treba ili vrlo napredan bioskener, ili ga možete izračunati pomoću magije, i nećete propustiti: kada automobil juri vrtoglavom brzinom, ne znajući šta je inercija!
  Dječak je pokušao da otvori svoje osmo oko koristeći magijske vještine. Ovo je ozloglašena tehnika osmooka, neka vrsta magije. Kako ga koristiti? Postoje razne tehnike, koncentracije, meditacije. Vladimir se prekrstio i tako povezao čakre. Ovo bi trebalo da pomogne. Moramo očistiti svoju svijest i učiniti je transparentnom i jasnom!
  Otadžbina je sveta sakrament,
  Snaga i snaga pravoslavne vere!
  Odbranimo rusko jedinstvo,
  Naš narod će zauvek biti slavan!
  Vladimir je upao u paranormalni trans i, praktično bez cilja, opalio na prvi pogled! Tijelo je reagovalo samo od sebe, energija je udarila - tetralet je eksplodirao.
  - Ima još jedan bod u moju korist! - šapnuo je mladić. - Kako sam spretno pogodio, samo bik.
  Dečak je ponovo pucao i pogodio! Ovaj put bez koncentracije, vizija je bila potpuna.
  - Verujem u svoju sudbinu!
  Vladimir je video borbu: u više boja i raspona odjednom. Bilo je tako svijetlo, šareno, vakuum je odavao srebrnast osjećaj, izgledalo je kao da je drago kamenje razbacano po cijelom prostoru, neuporedivo svjetlije od svojih prirodnih pandana. Zvuči kao divna melodija!
  Mladić je pevao:
  Himna domovine peva u našim srcima,
  Ne postoji lepša od nje u celom univerzumu!
  Stisnite jače viteški bacač grede,
  Umri, za Bogom danu Rusiju!
  Vladimir je ponovo pucao. Tetralet je nabujao i eksplodirao u komadiće, poput zrele trešnje koja puca.
  - Kakva lepa stvar! Voleo bih da mogu da ubijem brigantinu!
  Nakon uništenja četvrtog tetraleta; mladić se osećao uništeno: osim toga, vizija je iznenada nestala. Brzinom koja je bila jedva primetna za Vladimirov poboljšani vid, Tetraleti su kružili i pucali jedni na druge. Razlikovale su se po nijansi. Sviatorossiya ima žuti sjaj, Velika Rusija ima ljubičasti sjaj. I sličnog su oblika, u obliku aerodinamičnih grabežljivaca, njuške automobila, šokirajući svojom zlobom. Oružje koje vam treba!
  Bitka teče brzo, salta tetraleta lišenih inercije su neopisiva, par puta je došlo do nabijanja. Sve je ovo izgledalo monstruozno. Vladimir se prisjetio starih filmova o Velikom otadžbinskom ratu i Trećem svjetskom ratu. I pored svih razlika u oružju i brzini, ostalo je nešto zajedničko u zračnim borbama. Naime, želja za odlaskom u pozadinu, pokušaj borbe u parovima i trojkama. Generalno, tehnologija se mijenja, ali taktika borbe ostaje gotovo ista. Vladimir je opalio još nekoliko puta, ali bez rezultata, kinetička vatra inspiracije je nestala.
  - Briljantan komandant se razlikuje od briljantnog kompozitora po tome što njegova remek-dela uvek teraju suze!
  Dječak je bio tužan, ali se odmah razveselio, jer je njegova vojska napredovala. To znači da nije sve izgubljeno.
  - Redov Vladimir Kašalotov je u kontaktu! - okrenuo se mladić svojim prijateljima.
  - Čujemo te! - odgovorili su mu. - Kapetan Petuhova govori.
  "Upravo sam izašao iz neprijateljskih pozadina, visim na komadu krhotina. Dozvolite mi da vam se pridružim isticanjem dodatnog tetraleta.
  Devojka veselo odgovori:
  - I biće! Već sam poslao zahtjev distributivnom centru!
  Vladimir se prisjetio da 1941. godine u sovjetskoj vazdušnoj floti nije bilo dovoljno pilota. To je nesumnjivo bio veliki nedostatak, a postojao je i potpuni nedostatak iskusnog, dobro obučenog osoblja. Uostalom, tokom rata u Finskoj praktično nije bilo zračnih bitaka, zbog slabosti Suomi avijacije. I tokom Španskog rata, Staljin je poslao deset puta manje pilota u pakao nego Hitler. Štaviše, polovinu ih je presadio i ustrijelio. Dakle, u pogledu kvaliteta, Luftwaffe je bio superiorniji od sovjetskih trupa. Nemci su imali nekoliko dobrih asova. Tri stotine najboljih od njih uništilo je dvadeset četiri hiljade sovjetskih aviona. Ali to nije moglo spasiti Wehrmacht od poraza! U modernom ratovanju od samog početka postoji paritet. Mnogi piloti su imali iskustva u svemirskim borbama sa raznim rasama, kako humanoidnim tako i nehumanoidnim. Ove bitke su obogatile ratnu umjetnost i podigle nivo strateškog planiranja do neviđenih visina. Oba carstva su bila militarizirana i imala su strukturu vlasti baziranu na kasarnama. Sve je to bilo zajedničko, sličnost velikih država. Naravno, dakle, za hiljadu godina niko nikoga nije mogao pobediti! Neka vrsta beskonačnog rata! On je mlad čovjek, zakonski punoljetan, sada samo mašina smrti! Da li mu ovo odgovara?! Većina momaka i devojaka nije poznavala drugi život, ali Vladimir je ponekad razmišljao o tome.
  E sad, šta je ubistvo? Na HyperInternetu još uvijek možete pronaći tekstove drevne Biblije, knjige u koju niko ne vjeruje. Sadrži dobro poznatu šestu zapovest - ne ubij! Ali u isto vrijeme: sam Bog Jahve, suprotno njegovim uputstvima, dao je naredbu da se Amalečani istrebe bez izuzetka. I ne samo odrasli ratnici, već i žene, djeca, pa čak i stoka. Čak i po standardima antičkog svijeta, ovo je bilo pretjerano okrutno. Ipak, Jevreji su po naređenju Božijem(!) izvršili takvo etničko čišćenje!
  Da ne spominjemo da je Jahve - Svemogući Bog naredio Abrahamu da položi vlastitog sina na oltar i ubije ga! Takođe protivno zapovesti - ne ubij! To jest, postoje kontradikcije i u Bibliji. Međutim, moral čovečanstva se menjao, a Isus Hrist je već propovedao princip - voli svog neprijatelja! Udarili su te po desnom obrazu - okrenite lijevi! Prvi hrišćani su bili pacifisti. Išli su u smrt poslušno, kao ovce, i umrli sa osmehom na usnama. Ali tada je kršćanska crkva postala glavni dželat srednjeg vijeka. Katolici su bili posebno okrutni. Mnogi milioni ljudi su ubijeni i brutalno mučeni. Tako se pokazalo da je najhumanije i najpacifističko učenje prolilo najviše krvi. Istina, vrijeme je prolazilo, došlo je do reformacije. Protestanti su ubijali katolike, katolici ubijali protestante. U Rusiji su pravoslavci proganjali raskolnike i starovjerce, spalivši čitava njihova sela. Dželati su dali sve od sebe! Ali vrijeme je teklo i, za razliku od potoka, koji se stalno ubrzavao, prosvjetljenje je postepeno istiskivalo mračnjaštvo. Pojavile su se mnoge protestantske crkve u kojima je ponovo oživio duh pomirenja i praštanja. Postepeno, prvo u Njemačkoj (pod Fridrihom Velikim), a potom i u drugim zemljama, tortura je počela da se ukida. U Rusiji je Petar Treći bio prvi koji je ukinuo mučenje. Kralj je ljubazan, napredan, ali slab. Katarina Druga je ponovo uvela mučenje i mučenje, ali za obične ljude. Ali plemići su takođe bili mučeni u njenom prisustvu. Konkretno, princeza Tarakanova, djevojka je bila toliko mučena da je umrla na stalku. Formalno, mučenje je ukinuo Aleksandar Prvi, ali se u praksi ovaj zakon slabo poštovao. Aleksandar II je ukinuo telesno kažnjavanje u vojsci. U Francuskoj, mučenje: formalno zabranjeno tokom revolucije. Postepeno, u progresivnom dijelu svijeta, došao sam do uvjerenja da mučenje i bičevanje nisu metoda. Ali bilo je i mita. Tokom revolucije i građanskog rata, mučenja i masovna strijeljanja nevinih su se vratila. Za vreme Staljina, metode fizičkog uticaja su se veoma aktivno koristile u političkim procesima. Čudno je da ološ razbojnik koji je brutalno ubio nekoliko ljudi nije bio mučen - bio je kriminalac, već pionir koji je ispričao politički vic mogao je proći kroz "mlinski kamen". Tortura je došla u Evropu sa Hitlerom. Međutim, sam Hitler je osuđivao torturu u svojim razgovorima za stolom, ali je u praksi SS to koristio vrlo široko, ne praveći izuzetke čak ni za djecu. Međutim, nije bilo tajne o tome kako su pioniri mučeni, ali su informacije o tome da li su Crvene armije mučile borce Hitlerjugenta dugo bile zabranjene. Doista, mučenje zarobljenih Nijemaca korišteno je u sovjetskoj vojsci, ali su o tome radije šutjeli, ali su Nijemci govorili o njihovim zvjerstvima u potpunosti. Sada je postalo iskrenije, i sam Vladimir je poučen raznim metodama fizičkog i psihosomatskog utjecaja kako bi natjerao neprijatelja da daje informacije. Iako moderne tehnologije omogućavaju jednostavno otpisivanje iz hiperplazmatskog mozga, mini kompjuteri u tijelu zatvorenika mogu to izbrisati. To se zove drenaža mozga. To jest, mučenje se uči, iako su njegove koristi ograničene. Međutim, na strani neprijatelja: bore se mnoge mnogo nazadnije rase. Zato ih treba mučiti. Ponekad takav domorodac može znati više od drugog generala. Svaka vrsta zahtijeva svoju metodu mučenja: posebno metodu mekog milovanja, koja je ponekad efikasnija od šokova sa hiperstrujom ili izlaganja ultra-zračenju.
  Vladimir je, prisjećajući se istorije, znao da je nakon Drugog svjetskog rata u Evropi ubrzo ukinuta smrtna kazna. Rusija je 1996. godine uvela i moratorijum na smrtne kazne. Samo u islamskim zemljama: zakoni o tjelesnom kažnjavanju i mučenju bili su na snazi dugo vremena. Međutim, istorija se kreće spiralno. U Rusiji, tokom čečenskog rata, mučeni su i militanti i oni za koje se sumnjalo da imaju veze sa militantima. I naravno, nisu mogli pomoći da ne stradaju nevini ljudi. Početkom dvadeset prvog veka u Rusiji se razvio čudan sistem moći. To se nije moglo nazvati totalitarnom diktaturom, ali je bila daleko od demokratije. Nešto između anarhije i despotizma. Dok su cijene nafte ostale visoke, ovaj sistem je u najmanju ruku funkcionirao, ali onda kada je počela depresija, i sva pogodna naftna i plinska polja presušila... Počeo je raspad i katastrofa, izbio je građanski rat. U međuvremenu, Kina je tiho okupirala ceo Daleki istok...
  - Evo tvog tetraleta! - rekla je devojka. - Možeš letjeti i boriti se na njemu. Na kraju krajeva, mi pobjeđujemo.
  Vladimir je izjavio:
  - Verujem da je naš cilj pravedan!
  - Quasarno private!
  Dječak je poletio i ušao u tetraplan konstrukciju. Generalno, postojalo je nekoliko tipova takvih mašina. U ovom slučaju to je bio "Box" - 12, jedan od najmoćnijih modela u smislu naoružanja.
  - Odličan auto! - uzviknuo je Vladimir.
  Djevojka je vrisnula:
  -Da li ste obučeni za upravljanje pomoću foto kamere?
  Mladić je kratko odbrusio:
  - Svakako!
  - Pa hajde da se borimo!
  Evo ga opet u borbenom tetraletu. Osjeti su najprijatniji, posebno kada kontrolišete pomoću telepatije.
  Dečak je pevao:
  I kad naš car pozove na svetu bitku!
  Idemo u napad, jedna porodica u bitku!
  Napadam protivnika i brzo poletim strelicom!
  Znam da ću postati heroj i to slavan!
  Box-12 se upravlja telepatski i ima dodatni top. Ispaljuje projektil koji nagriza dimenzije. U ovom slučaju, kada je pogođen, svemirski brod postaje, takoreći, nematerijalan. To je takođe veoma kul oružje, kada se vidi kako se konture lome i tela mrve. Istina, ovaj projektil, tačnije, snop energije, relativno je lako neutralisati impulsom određenog dometa, ali...
  - Neprijatelja uvek možeš prevariti! - rekao je Vladimir u sebi.
  Top koji ispaljuje "korodera" materije je takođe kontrolisan mentalnim redom. Ovo je zgodno, pogotovo jer je mozak discipliniran kao vješti vojnik. U samom autu dječak je ležao, imao je priliku da posmatra skoro cijelo ratište. Sada možete vidjeti kako se fantomi bore, bitka srednjovjekovne vojske u svemiru je super!
  Vladimir bez zaustavljanja gleda: vau! Starships i protiv konjanika i dinosaurusa.
  Dinosaurusa ima u mnogim svjetovima, a bilo je moguće klonirati i brojne predstavnike najstarije faune na Zemlji. Različiti tipovi, neki dugi i do trideset pet metara, vraćeni su u život. Ali u drugim svjetovima bilo je mnogo nevjerovatnijih životinja. Ogromne kompozicije tečnih metala, kiselina, a često i alkalija. Bilo je dinosaura od polutranzistora, katoda, čistog ultra elektriciteta. I hibridi sa biljkama, uključujući voće, uključujući arhiradioaktivnu floru. Ali generalno, proteinski oblik života je dominirao. Začudo, postojalo je nešto u evoluciji na različitim svjetovima što je stimuliralo proizvodnju proteina.
  Iako su zvijeri napravljene od silicija ili litijuma bile impresivne. Zanimljivo je od čega su napravljeni fantomski dinosaurusi. Neki od njih su slični zemaljskim oblicima života, drugi se razlikuju od njih. A djevojke ratnice, svaka po pet stotina kilometara ili više, su apsolutno super šik! Zbog brojnih ožiljaka i opekotina na polugolim tijelima djeluju još seksipilnije, zavodljivije i... zastrašujuće!
  Djevojka veselo viče:
  - Pa, heroj će se boriti!
  - Hajde da se množimo! - u šali je predložio Vladimir.
  Djevojka se nasmijala:
  - Sa tako slavnim ratnikom kao što si ti, spreman sam!
  Zvjezdani brodovi Svyatorossia, predvođeni hrabrim vojnicima, bore se herojski. Armija fantoma takođe se stanji, iako nanosi strašne gubitke. Sve to izgleda tako grandiozno da vam razmišljanje o bitci zbunjuje misli i sprečava vas da se koncentrišete na neprijatelja. Općenito, svaka tuča nosi određenu opasnost, posebno kada postane rutinska stvar. Međutim, kako vam može biti dosadno kada vidite takve ljepotice, čija prolivena krv, poput najlakših perli, vijori svemirom?
  Vladimir zviždi:
  - Privlači nas emancipacija, koja nije bitka, opet senzacija!
  Djevojka je, zadržavajući razigrani ton, odgovorila:
  - Ne djevica anđeo, nego đavo! Mučim ljude - kao divlja lavica! Svaki put kad izađem, idem hrabro u bitku!
  - Semiramida! Jedna od prvih žena ratnica, bori se i pobedi - lepotica! Sviđa mi se tvoja ambicija! - odgovorio mi je ritam.
  Vladimir je bacio auto i skrenuo ulijevo. Bio je to definitivan, slomljen cik-cak, protiv opasnog neprijatelja. (Obeležje razmišljanja humanoida je da oni mnogo čvršće reaguju na neprirodno kretanje, sa linijama prekinutim oštrim uglovima.)
  Njegov protivnik nije bio čovjek. Na notesu je bljesnuo amblem Shaklis trke. Odnosno, mješavina lisice i šakala. Prilično opasni tipovi, ali previše samouvjereni. Vladimir je ovo uzeo u obzir, predeći ispod glasa:
  - Hajde, mali! Sav ples je gotov!
  Djevojka ga je podržala:
  - Pošaljite ih u grob uz muziku!
  - Umri braćo! - pevao je Vladimir i bacio se u ovna. Znao je da su Šaklisi kukavice i ne bi im palo na pamet da umru ili uzmu ovna.
  I tako se ispostavilo da je tetraplan izbegao, a Vladimir, koji je to unapred očekivao, napravio je lepezu i zabio lovac. Dječak je vidio kako bljesak energije povlači jedva primjetnu liniju u vakuumu:
  - Uzmi!
  Djevojka je podigla:
  - Ostavite nam napojnicu!
  Vladimir se nasmejao:
  - Biće kafe i za tebe! Biće kakaa i čaja! Požurimo u grob! Quasarik je mrtav!
  Djevojka je odgovorila:
  - Odaberite svoj sljedeći cilj.
  Pored njega je upravo oboren jedan drug. Jednostavan momak kojeg samo sažaljevaš. Avaj, u ratu je smrt poznati pratilac.
  Vladimir je pucao nekoliko puta, u čelo, samo da ublaži napetost. Znao je da je nemoguće pogoditi neprijatelja na ovaj način, ali neprijatelj je neprestano pucao nadajući se da će pogoditi mrtvu tačku. I takva taktika je često donosila uspjeh.
  Pastuhov i Ivanhoe, zajedno sa svojim borcima, izbušili su rupu u neprijateljskim redovima. Vikontesa Marija je ušla sa devojkama sa desnog boka, krećući se dijagonalno i naglo ubrzavajući. Ratnici su primili moć od pojačivača čarolija. Razbili su redove i vidjeli da se u redovima Svyatorossia sprema panika. Međutim, sve je to više od uslovnog pojma.
  Ivanhoe se tvrdoglavo borio s bojnim brodom. Očajnički je puknuo, šaljući napade na već ranjenog borca. Zahvaljujući Pastuhovu, mladić je, savladavši krstaricu, priskočio u pomoć, zasjekao pomoćnu jedinicu, rascjepkavši gigantski automobil.
  - Pa, kako se držiš! - pitao je svog partnera.
  - Svakako! Ne preostaje nam ništa drugo! - odgovorio je Ivanhoe.
  Pastuhov je zavirio u gustu borbe:
  - Bilo bi lepo uništiti komandanta!
  - Glavni komandant Rokosovski?
  - To je to!
  Ivanhoe, prskan krvavim znojem (i on je uhvaćen, dio svijetle kose na glavi mu je izgorio.) uzdahnu:
  - Ne znam! Je li ovo stvarno? Gdje ga tražiti?
  - Najvjerovatnije, na najvećem vodećem ultra-dreadnoughtu. Obično je komandant na najzaštićenijem brodu.
  - Nije potrebno! Zato što su takva plovila najranjivija. Možda bi bilo bolje pogledati najbrži.
  - Rokosovski maršal je iz prošlosti, a obično su konzervativni.
  - I Aleksandar Veliki je iz prošlosti, ali da li je na najmoćnijem svemirskom brodu ili sasvim suprotno?
  Pastuhov je odmahnuo glavom:
  - Tada je bilo drugačije vreme!
  - I ljudi su isti!
  - Neki čak i nisu ljudi!
  - U svakom slučaju, moramo uništiti najveći brod.
  Vikontesa Marija je potvrdila:
  - Vodeći brod u eskadrili - treba ga fotonizirati (natopiti)!
  Vodeći ultra-dreadnought bio je veći od planete Zemlje. Otprilike petnaest hiljada kilometara u prečniku, sa posadom od pet i po milijardi vojnika i sto šezdeset sedam milijardi robota. Ovo je svakako snaga. Čak su i fantomski ratnici izgledali vrlo mali na njegovoj pozadini.
  Pastukhov je primetio:
  - Ne, ne možete uzeti ovog tipa sa mačem. Morate nabiti dinosauruse.
  Ivanhoe, bacajući kapljice krvi, upita:
  - Kako da ih uklopimo?
  - Moramo da kontaktiramo Aljošu Popovića!
  Pastukhov je imao poseban čičak i okrenuo se v.d.
  - Aljoša! Slušaj, imamo problema! Vidite glavno čudovište vodećeg broda.
  - Čaj nije slep!
  - Dakle, ne možemo ga uništiti! Vrijeme je da pošaljete dinosauruse u pomoć!
  Aljoša je odmah odgovorio:
  - To je moguće, ali prvo ćemo očistiti prilaze glavnom flagshipu. Ovo će biti naš zadatak broj jedan.
  - U ovom slučaju pokušaćemo da pomognemo.
  U međuvremenu, glavni vodeći brod Svyatorosije jurnuo je u gustu bitke, a njegove najmoćnije topove razbijale su fantome.
  . POGLAVLJE br. 9.
  Zašto je vladavina Katarine II bila kontroverzna? Potem su sela postala uobičajen izraz, a korupcija i mito su procvjetali. A kmetovi su bili potpuno lišeni prava. Prodavali su se kao posljednja stoka, a zakoni, koji su već bili liberalni prema kmetovima, nisu poštovani. Osim toga, Katarinin dekret o plemićkoj slobodi omogućio je zemljoposjednicima da izbjegavaju javnu službu, što je u budućnosti dovelo do degradacije elite. Nije bilo uzalud što su ga, kada se Pugačov pobunio, podržali ne samo kozaci, već i značajan dio ljudi, pa čak i neki oficiri. Da je Emelyan Ivanovič bio talentovaniji komandant, da je odmah zauzeo Orenburg, ali je izgubio šest mjeseci u beskorisnoj opsadi, imao bi odlične šanse da preuzme prijestolje. Narod je volio Pugačova, koji je sebe nazivao Petrom Trećim. Vojska bivšeg donskog kozaka bila je međunarodna. Sam Pugačov je vodio vrlo lukavu politiku, obećavajući svima mnogo, čak i nešto što je bilo nemoguće ispuniti! Konkretno, uspio je podmititi Baškire, Kirgize, Tatare, Kalmike i druge narode koji ispovijedaju islam. Emelyan Pugachev, kao pravoslavac, učestvovao je na svim muslimanskim praznicima, pokazujući na taj način državnički duh. Zaista, ako interesi zemlje i naroda zahtijevaju klanjanje Allahu, onda se moramo klanjati! Glava neće pasti. Što se tiče Yankovog ličnog mišljenja, on je donedavno vjerovao da Boga nema. Ovo mu se činilo logičnijim. Istina, kada je video demona koji ga je bacio u drugi univerzum, shvatio je da verovatno postoji Stvoritelj. Međutim, ni nakon ovoga nije potrebno vjerovati u Bibliju i Kuran. Konkretno, šta Yanka nije voljela u Bibliji? Razne kontradikcije, kao i činjenica da su Jevreji narod Božiji! Pa kako možeš vjerovati da je februarski narod Bogom izabran! Uostalom, ovo je apsurdno, sranje. Ovaj narod je najmanje pogodan za ulogu Božijeg Izabranika. Na kraju krajeva, Febreyeve zanima samo profit! Pojmovi kao što su dužnost, saosećanje, milosrđe, nesebičnost, čast, samopožrtvovanje, plemenitost i drugi su za njih apstraktni! Samo profit, sebičnost i lično blagostanje su karakteristični za ovaj narod. I ko će vjerovati da je Isus februar? Ima čisto ruski, plemenit i otvoren karakter. I previše je kontradikcija u Isusovom rodoslovu, koji navodno potiče od Abrahama i kralja Davida. Uzmite za primjer Jevanđelje po Luki i uporedite rodoslov sa Starim zavjetom. O tome su već raspravljali učeni ateisti! Međutim, vjerovati u Boga ne znači vjerovati u Bibliju. Pa, i smatrati Nikolu II svecem... Uglavnom, učenje Novog zaveta je pacifističko, to je očigledno. A različiti vojni redovi hrišćanstva su u suprotnosti sa Hristovim učenjem. Međutim, ateizam ima čvrst argument - postoji mnogo religija na svijetu! Ideje o Bogu su različite. Ali da je Svemogući zaista postojao, da li bi tolerirao takve razlike? Uzmimo kralja za primjer: da postoje lažne ideje o kralju, zar se vladar ne bi umiješao i naredio da ga njegovi podanici obožavaju u duhu i istini. Osim toga, Biblija uči da Svemogućeg uopće nije briga kako ga stvorenje predstavlja.
  Isus je rekao:
  - Idite i propovijedajte, čineći učenicima sve narode! Krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha! I tu su kontradikcije vidljive.
  Nastavio je hodati, sunce je sijalo, a smiješna životinja pretrčala je cestu. Pucali su na nju iz luka. Istina, lukovi nisu bili dovoljno izbalansirani. Proletela je strela obojena u boju gavranova krila.
  Ali je šapnuo:
  - Mizira! Tako lijepa, ako pređe cestu, to znači promjenu.
  - Upravo!
  -Narodni znak!
  Yanka je bila oduševljena:
  - Ako se ovo tiče nas, nadam se boljem. Šta može biti gore od sudbine roba! Daj mi kusur!
  Ali je smrknuto primijetio:
  - Postani mrtav čovek! Promijenite također! Možda je ovo prava šansa za nas. Jedan starac mi je rekao da posle smrti nevina deca idu u raj. Nema batina, dosta hrane i zabave.
  Yanka je teško uzdahnula:
  - Ovo se ne odnosi na mene. Nažalost, ako umrem, bit ću poslat u lokalni pakao. To mi je demon rekao.
  Ali, iznenađen, upita:
  - Da li ste ga videli u snu?
  - Ne u stvarnosti, i ne sam, već sa prijateljem.
  - Ako je tako, onda je moguće! Sveštenici su takođe različiti u svakom carstvu. Istina je da postoji Red "Ljutog Boga", on izgleda kao da stoji iznad svih ostalih sveštenika i da ga kontroliše supervelemajstor, ali ga ne prepoznaju svi kraljevi i sultani.
  Vladimir se složio:
  - I ne bih prepoznao takav despotizam!
  - Demoni i anđeli se neprestano bore jedni protiv drugih za duše i pritom zlo često pobjeđuje. "Ali je trljao golu petu o ravan kamen, a zatim prstima izvukao stabljiku. Dječak je spretno bacio vlat trave i uhvatio je ustima. Žvakao je žvaku, a još se smiješio.
  Yanka je pokušao da ponovi svoju tehniku. Bio je prilično spretan, ali dječakove zgrčene prste i umorne bose noge bilo je teško poslušati. Međutim, nije ga bilo moguće slomiti iz prvog pokušaja. Sada je preostalo samo da bacimo gomilu u pokretu. Dječak akrobat imao je sličnu vještinu, bacanje prsta na nos. Ali to se odnosi na plastične kuglice, ali ovdje postoji snop koji nema specifično težište i ne klizi lako kroz zrak. Dječak ga je povratio i pao na grudi. Sagnuvši se, počeo je da podiže laktovima. Nadglednikov bič mu je bolno opekao golo rame i zahvatio grudi. Dječak je ispustio travu i vrisnuo:
  - Povrijeđeno!
  Nadglednik je prijeteći rekao:
  - Zašto si opet htela da jedeš! Vidi kako je mišićav, rob bi trebao biti mršav. Reci hvala što si me pustio da pričam tiho.
  - Hvala ti.
  Suze su mu tekle iz očiju, posebno je bilo bolno jer je udarac prešao preko nekadašnjeg grimiznog ožiljka. Izašlo je nekoliko kapi krvi. Jedna od staklenih kapljica pala je na sivi šljunak.
  Yanka je zadrhtao: pokušavajući da se odvrati od bola, pogledao je okolni pejzaž.
  Šuma je jako podsjećala na tropsku džunglu. Jedino je drveće imalo nešto veću nijansu ljubičaste i narandžaste, a na granama je bilo više cvijeća i raznih plodova. Dječak je obliznuo usne: plodovi su bili različiti, jedni su ličili na ovozemaljske, drugi su imali valovitu kožicu, egzotično, izgledaju kao pupoljci. Ali općenito, šuma je poput šume, zbog obilja vrlo svijetlog i šarenog cvijeća, kao i leptira, može se zamijeniti za raj.
  - Ovde je prelepo!
  Dječak koji je hodao s desne strane primijeti:
  - Da, prelepo je.
  Ali nastavi:
  - Sada je najbolje doba godine, leti je jako vruće i sve bledi. Međutim, to zavisi od sezone. Prilično često pada kiša.
  Vladimir se ponovo osvrnuo oko sebe i ponjušio nozdrve: miris cveća, voća i šume ugušio je neprijatan miris znoja i umorna, davno neoprana tela dečaka. Primetio je da mu je koža počela da tamni, činilo se da su tri sunca davala više ultraljubičastog zračenja, ali zračenje je bilo meko, bole samo tragovi biča.
  Vladimir je izjavio:
  - Pakleni život u raju!
  Sumorni Sadat namjerno reče:
  - Vidim da ste živeli u mnogo hladnijem svetu i ne tako bogatom vegetacijom kao naš.
  Yanka je oštro klimnula:
  - Avaj! Istina, naš svijet, tačnije u zemlji u kojoj živim, nije kao da zimi nosim samo natkoljenicu, ali ljeti nije ništa gori nego sada. Istina, ponekad ima požara i prevelike vrućine.
  Sadat se nasmijao:
  - Evo vidite!
  - Ali imamo kompjutere i divne igrice.
  Sadat je iznenađeno upitao:
  - Šta je ovo! Takođe kao u snu?
  - Skoro! Još bolje! Na kraju krajeva, teško je kontrolisati snove, tek ste "sanjali" da ste sultan, a to je već bodež u grlu. Ili se, češće nego ne, probudio.
  Ali je primetio:
  - Često imam noćne more u snu. Pogotovo ako ste već bili batinani, to je batina ili, još gore, sanjarenje.
  Vladimir se okrenuo i pogledao Alija u leđa. Zaista je bila prekrivena ožiljcima, iako slabim i jedva primjetnim, osim svježih ožiljaka.
  - Dobro ti leči!
  Ali je odmahnuo glavom:
  - Ovo je posebna mast. Robovi se njime namažu prije prodaje kako bi njihova koža zablistala i izgledala glatkije i svježije. Već su me nekoliko puta prodavali i mnogo puta bičevali, a jednom su mi pete opekle vrelim gvožđem.
  Vladimir je zadrhtao:
  - I kako?
  Ali je problijedio, licem mu je prošao grč od sjećanja, i s mukom je istisnuo:
  - Zamislite koliko je bolno. Mnogo bolnije nego kada se samo bičuju. Kakva noćna mora.
  Yanka je rekla s izrazom stručnjaka:
  - Na petama ima dosta nervnih završetaka, pa i kada postanu grube zadržavaju osetljivost.
  Dečak je odmahnuo glavom:
  - Vidim da ste veoma učeni.
  Yanka je ponosno rekla:
  - Ako nisam odličan učenik, to je samo zato što mrzim trpanje. Ko trpa uvek je slabić i izdajnik.
  -Rečeš previše nepoznatih reči. Natrpan, odličan učenik, natrpan.
  Sadat je primijetio:
  - Naguravanje, od riječi bizon, ili zubi! To su oni koji nosaju kroz zube, ali odličan učenik se razlikuje od riječi.
  Yanka klimnu:
  - Dobro si shvatio. Dječak se uplašeno osvrnuo oko sebe, očekujući udarac, ali izgledalo je da i sam nadzornik sluša njihove riječi.
  Ali upita:
  - Izgleda da si išao u školu?
  - Zar ne?
  - Ne znam ni da čitam, a brojim do sto! Ili bolje rečeno, do hiljadu!
  Sadat je dodao:
  - Ali mogu! Studirao je za sveštenika, a sada je prodan u ropstvo. Tačnije, predali su me zbog nedoličnog ponašanja.
  Yanka je bila ispunjena radoznalošću:
  - Kakav prekršaj?
  Sadat je oštro trgnuo glavom:
  - Neću reći ništa o tome. Možda ću ti kasnije, ako postanemo prijatelji, pričati o svojim grijesima. Nisi sveštenik da me ispovedaš!
  Jedan od dječaka se našalio:
  - Špijunirao je kako su se gole devojke umivale.
  Sadat je odmahnuo glavom:
  - Ovo mi stvarno treba! Štaviše, sveštenice plešu gole na sve praznike, a ponekad se bore kao gladijatorice. Video sam ovakve borbe, veoma je uzbudljivo.
  Yanka sanjivo reče:
  - Voleo bih da mogu da vidim takvu borbu!
  - Možda ćeš ponovo videti! Ponekad su voljeni robovi odvedeni na takav spektakl. Zašto niste vidjeli borbe gladijatora?
  - Samo u filmovima!
  - U snu?
  - Ne u bioskopu! Ali oni tamo nisu stvarni! Neka vrsta iluzije.
  - Znači, tamo nikoga ne ubijaju?
  - Svakako! Umetnik neće biti namerno isečen.
  - Tako dosadno! Ja lično volim kada se žene svađaju. To je tako impresivno i divno. Pogotovo ako su grudi odrezane.
  Yanka se trznula:
  - Ne govori ružne stvari!
  Sadat se nasmijao:
  - Ne mogu vam ni reći toliko! Znam sve, a posebno o ljubavi između muškarca i žene. Ovo su nas učili u hramu.
  Plavokosa Yanka je pažljivije pogledala Sadata. Dječak je bio prilično širokih ramena, mišićav i viši od njega. Vjerovatno mu je već četrnaest godina, a u ovim godinama libido može biti veoma buran. Nije uzalud da su se u drevnoj Rusiji ljudi ženili sa četrnaest godina, a to je bilo čak i prije ubrzanja. Ovdje je etnička grupa slična istočnoj, gdje sve brže sazrijeva. Tako dečaci mogu sanjati o ženskoj naklonosti. Inače, Sadatova kosa nije crna ili smeđa, već crvena. To sugerira da je lukava zvijer. Ljudi poput njega su prilično opasni, ali po pravilu izbjegavaju otvorene tuče.
  Vladimir je izjavio:
  - Svaki čovek zna šta zna! Hajde da otpevamo nešto bolje.
  -Jesi li lud, ili voliš kad ti bič teče niz leđa? - iznenadio se Ali.
  Nadglednik je zijevnuo i rekao:
  - Šta treba da pevaš? Samo ćuti! Ne želim da vlasnik čuje. Kod nas je nepredvidiv, može da se smeje, ili može da mu odere živog kože. I tako mi je dosadno.
  Ali je predložio:
  - Evo ti, Yanka, pjevaj o svojoj domovini.
  - Nešto patriotsko?
  - I definitivno tvoj! Želim da znam da li znaš da komponuješ, jer je ponekad pesma jedina uteha u ropstvu!
  Sadat je potvrdio:
  - To je dobra ideja!
  Dečak je tihim, ali prijatnim i jasnim glasom pevao:
  Ovdje na rubu svemira sećam se;
  Polja, livade, prostranstvo vaše Zemlje!
  Biti rob je veoma zla sudbina,
  Molim se Gospodu da me blagoslovi!
  
  Napravio sam nemarno skicu u pesku,
  Odnosi ga olujni talas!
  I zamišljam snježnobijelu kosu,
  Želim da budem voljen sa tobom!
  
  Mi smo borci, merimo zemlju svojim koracima,
  Moramo da jašemo vrhom planina!
  Protivnici sa zelenim turbanima,
  A Andrejin pogled nas prati!
  
  I jurimo na stene - more krvi,
  Ponosni orlovi tužno kruže!
  Ali mi ćemo tugu odnijeti iz naše domovine,
  I biće zemalja, sve osvojene!
  
  Možemo biti zajedno - tebi poslušna žena,
  A ja sam tvoj muž - borac, poletni kozak!
  Osecamo uspon duse - vazdusne,
  Neka protivnik pobjegne!
  
  Živimo zajedno - vreme je proletelo,
  Prošlo je dosta dugih, burnih godina!
  Ali tijelo je i dalje elastično, snažno,
  Ja sam mlad, a ne pokvareni starac!
  
  drago mi je da te upoznam lepotice u miru,
  Živimo u velikodušnoj, radosnoj zemlji!
  O, kako je čista i svetla tvoja slika,
  Stalno sanjam i pjevam o tebi!
  
  I mog sina treba spakovati za put,
  I on će se boriti i boriti!
  Pomolimo se Bogu prije bitke,
  Samo nemoj da plačeš - glupa majko!
  
  Uostalom, hrabro je boriti se za Rusiju,
  Idemo u napad - ne štedeći živote!
  Tako da trava cvjeta pod plavim nebom,
  Zabavi se pod suncem sa vijencem, dijete!
  Dečak je bio toliko inspirisan da je pevao glasnije nego što se očekivalo. Vlasnik se osvrne oko sebe i nadzornik, kao da je došao k sebi, obori bič na robove. Njegova dva pomoćnika su takođe koristila bič. Yanka je vrisnula od nepodnošljive boli, koža je bila posječena, dječak je pao. I Ali i Sadat su ga dobili.
  Trgovac je odjednom povikao:
  - Dosta! Dječak ima dobar glas. Oh, izgleda da bi moglo biti od koristi. I nema potrebe kvariti robu, ona se ionako jedva kreće.
  Nadglednici su prestali da tuku dječake. Karavan je stao na minut i mladim robovima je dozvoljeno da dođu sebi. Čak su dali Yanku i bočicu s mirisnom tečnošću.
  Dječak je pogodio vino. Prilično sladak i prijatan na ukus, dao mi je snagu, bol je malo otupio, a suze su presušile.
  - Pa, idite momci! Nemojte ih udarati bez razloga.
  Nadglednici su klimali glavom: karavan se pomerio.
  Janka se trgnula, prvi put je alkohol prodro u djetetov organizam i postao veseliji. Više ne osjećate poniženje što ste polugoli i vezani u koloni pretučenih dječaka. Čak je i peckanje u mojim bosim stopalima oslabilo, kao da samo hodam po vrućem pijesku. I da se trgovcu dopao njegov glas i sudeći po licima ostalih dječaka. Može čak i da postane pevač, a kada se vrati sa ovog sveta, zašto ne bi učestvovao na dečijoj Evroviziji. Međutim, to zahtijeva povlačenje i određenu dozu sreće. Kao i Alla Pugacheva - njen glas je svakako dobar, ali ne toliko jedinstven, ima mnogo žena koje nisu ništa manje glasne od nje, ali sama je postala velika primadona. Yanka je maštao da glumi u filmovima; svojom pojavom mogao bi vrlo dobro igrati nekog dječaka heroja. Zgodan, plav, plavooki dječak čistog, kristalnog glasa i izvajane, mišićave figure - uz dobrog režisera, sigurno će biti zvijezda. Neka deca uopšte nisu zgodna, ali su postala zvezde. Na primjer, Kolju Gerasimova u "Gostu iz budućnosti" nije igrao dječak Apollo, niti film "Tom Sawyer" od tri epizode, već neka vrsta pjegavog klinca! I mogao bi postati velika zvijezda, imati višemilionske honorare kao djed Švarc ili Stalone. A tu nije daleko od predsjedničke fotelje. Uostalom, slavni terminator Arnie: neka, ustav: davno je postao predsjednik Sjedinjenih Država. Na primjer, zašto ne napraviti akcijsku bajku? Dječak se nalazi u srednjem vijeku, postaje prvo rob, a zatim osvaja krunu. Uglavnom, bilo je knjiga u kojima su se dječaci našli u srednjem vijeku, ali iz nekog razloga nijedan od njih nije odrastao da postane kralj i veliki osvajač. Nekako je autorima neugodno da od dječaka naprave velikog heroja. U najboljem slučaju, on osvaja kraljevstvo tek kada odraste. Iskreno, šteta. Pa zašto je dječak gori od odrasle osobe, pogotovo u naše vrijeme kada svako dijete može uz pomoć interneta postati pametnije od profesora. Prava revolucija u obrazovanju je kompjuter, koji vam omogućava da trenutno pregledate ogromnu količinu informacija. Na primjer, pročitao je u Samizdatu jednog autora čija su djeca mnogo hladnija od odraslih! Vau! Pravo čitanje! Međutim, zašto sam ne napiše filmski scenario, već je pokušao da nacrta dečiju igricu i poslao je jednoj firmi. Igra je opljačkana, a honorari nisu plaćeni. U redu je, opet će uraditi nešto drugo. Generalno, svi ovi biznismeni i oligarsi su pravi paraziti. Da li je tržišna ekonomija zaista toliko efikasna? Uzmite istoriju Drugog svetskog rata. Još za vrijeme Prvog svjetskog rata Njemačka je bila na drugom mjestu u svijetu po indeksu industrijske proizvodnje, au nekim aspektima i na prvom mjestu. I nakon poraza u Prvom svjetskom ratu, gotovo da nije pretrpio nikakvu štetu, savezničke trupe nikada nisu ušle na njegovu teritoriju. (Osim, naravno, ako se ne računa pokušaj Francuske da okupira Ruhr, kao i aneksiju Alzasa i Lorene). Tada je Hitler obnovio industrijsku proizvodnju, pogođenu depresijom, i čak je daleko premašio prethodne nivoe. Tada je Njemačka, uz male gubitke života, okupirala gotovo cijelu Evropu. Porobljene su bogate zemlje poput Francuske, Belgije, Danske, Holandije, Norveške, Luksemburga, Čehoslovačke i drugih. Mora se reći da Poljska, Jugoslavija i Grčka nisu bile siromašne. Italija, naftom bogata Rumunija, Mađarska, Finska, Slovenija, Hrvatska i razne strane legije borile su se protiv SSSR-a. Španija je poslala Plavu diviziju i veliki broj dobrovoljaca. Među plaćenicima su bili i Šveđani, Portugalci, Švajcarci, računajući cijelu Evropu osim Britanije. Cijela gusto naseljena i visoko razvijena kapitalistička Evropa!
  I kakav je rezultat! SSSR je pobijedio, i to gotovo cijeli rat: proizveli smo više vojne opreme nego Hitler i njegovi sateliti. Ispostavilo se da je samo SSSR jači od cijele Evrope. Istina, zapadna štampa, posebno tokom Hladnog rata, pokušavala je za sve okriviti Lend-Lease isporuke. Ali u stvarnosti, isporuke po Lend-Lease-u iznosile su samo četiri posto bruto nacionalnog proizvoda SSSR-a. Istina, u kasnijim vremenima, posebno za vreme perestrojke, ovi podaci su osporavani. Konkretno, dječak je pregledao veliku enciklopediju tenkova na internetu. Ispostavilo se da američki Chevron uopšte nije grad, njegov oklop je deset milimetara deblji od onog kod T-34, a napravljen je od čvrstog čelika. Osim toga, Chevron ima mnogo bolju optiku, a rezervoar je opremljen i hidrauličnim stabilizatorom. Ovo posljednje značajno povećava efikasnost snimanja u pokretu. U SSSR-u su se pojavili tek pedesetih godina . Istina, pištolj Chevron je bio malo inferioran u prodornoj moći od T-34, ali razlika nije bila velika. U početku je T-34 imao prednost u brzini, ali onda su ga Amerikanci sustigli, a gusenice su bile još bolje. Pa ipak, sovjetske tenkovske posade nisu baš voljele Chevron. Imao je visoke zahtjeve za kvalitetom benzina. A to je veliki problem za sovjetske tenkove. Osim toga, tenk je imao visoku siluetu. Istina, ovo drugo i nije toliko strašno, kraći automobil se lakše okretao. Generalno, oba vozila su približno jednaka u borbi, a snažniji tenk Pershing je čak i bolji od T-34. Ali nakon pojave tenka T-54, prednost u kvaliteti konačno je prešla na Sovjete.
  Ali u proizvodnji municije i oružja SSSR nije imao ravnog. Upravo je nadmoć u artiljeriji omogućila izvođenje brze ofanzive protiv dobro razvijenih inženjerskih utvrđenja Wehrmachta. Sama činjenica pobjede u takvom ratu još jednom govori: socijalizam nije ništa gori od kapitalizma, čak i bolji. Na kraju krajeva, cijela kapitalistička Evropa je izgubila od jedne sovjetske zemlje! A stopa rasta pod Staljinom je bila velika. Iako je na vlasti postojao jak lider koji je podigao aparat, zemlja se brzo razvijala. Tada su vlast prigrabili ništavi. Koji nisu dostojni ni da vode kolhozu. Socijalizam nije imao sreće sa svojim vođama; na čelu su bili pogrešni kadrovi. Nije bilo racionalne snage i volje! Posebno su teško patili pod Gorbačovim. Ovaj vođa je možda želio dobro, ali ispalo je zlo i propast carstva. Međutim, da li je to samo njegova greška? Uostalom, nakon što su dobili slobodu, mnogi su odlučili da je to dopuštenost. I zašto su republike odjednom htele da se odvoje od jedne porodice? Uostalom, to nije bila želja naroda, već samo želja dijela korumpirane nacionalne elite da krade bez straha od kazne iz centra. Narod u cjelini želio je da živi u sovjetskoj zemlji, pod socijalizmom, a ne da se otcijepi.
  U stvari, vojni udar se dogodio u nacionalnim regijama. Gorbačov se ne samo ponašao pasivno, već je i izdao svoje najbliže saborce. Umjesto da ojača svoju moć, bacio ju je pred Jeljcinove noge. Neverovatno je ko je Gorbi! Budala ili agent CIA-e. Ali da li bi budala postao generalni sekretar, pogotovo što Gorbačova niko nije proglasio za naslednika? Na vlast je došao kroz lukave intrige i igre iza kulisa. To nije Čedvedev, koji nije ni vodio predizbornu kampanju, Futin ga je lasom uvukao u predsjedničku fotelju. Gorbačov se pokazao kao vešt intrigant, poput Staljina. Da, i slušao je Gorbačovljeve snimke na internetu, govori tečno i inteligentno, i dobar je govornik. I to kakav demagog. I općenito je u njemu bila neka vrsta "harizme"; slušaš i počinješ vjerovati. Što se tiče borbe protiv alkoholizma, potpisaće sa obe ruke. Iako se sada, nakon nekoliko gutljaja vina, osjeća tako dobro. Ali koliko je ljudi stradalo od ovog oliva. Gorbačov je nesumnjivo najmisteriozniji od svih lidera. Naravno, mogao je biti agent CIA-e, jer je regrutovan dok je još bio na funkciji sekretara regionalnog komiteta, ili čak i ranije. Ali KGB ima mnogo visokorangiranih stanovnika u raznim američkim strukturama. Pa, malo je vjerovatno da bi tako veliku špijunsku figuru pustili u fotelju šefa države. Zar nije sva inteligencija zeznula? S druge strane, KGB nije uspeo da neutrališe Jeljcina tokom puča, iako je vredelo poslati snajperista ili ga otrovati. Uostalom, postoje otrovi koji se ne mogu otkriti tokom analize, a nakon dva Jeljcinova srčana udara, niko se nije iznenadio ako je umro od trećeg! I zašto nekoga bacati s mosta: ako možete nekome samo ubrizgati ili zaraziti nekom vrstom virusa. Najvjerovatnije su svi pokušaji Jeljcinovog života bili sranje da se podigne njegov rejting, a režiser je sjedio u američkoj Bijeloj kući. Dječak se sagnuo i počešao čelo koje je bilo posječeno bičem. Da, ni odrasli ovdje ne mogu razumjeti politiku, a još manje dijete. Svi ovi čudni fenomeni i menjači oblika. I sadašnji neshvatljivi režim, gdje su dva kralja odjednom, i sistem čudnog kapitalizma. Međutim, živi se, teže je naći alternativu. Da bi se promijenila vlast, mora se promijeniti i opozicija. Ali glavni protivnici, Železovski i Rjuganov, vode svoje stranke više od dvadeset godina. Biračko tijelo, odnosno narod, užasno je umoran od njih. U opoziciji sa novim imenima stagnacija i kriza. Komunisti su posebno slabi u tom pogledu - oni imaju tradiciju: ako su generalni sekretar, onda ih neće prvi nositi naprijed! Čak su i u Kini shvatili nedostatak takvog sistema upravljanja, pa su mu zabranili da bude šef države na više od dva mandata po pet godina! Međutim, postoji još jedna krajnost preskakanja s vladarima, kao što je bio slučaj u starom Rimu, gdje su se carevi mijenjali gotovo svake godine. Ili pod Jeljcinom: kada je vlada smjenjivana svaka tri mjeseca. S jedne strane, da bi se ispunio program: vladar mora vladati dovoljno dugo, s druge strane, mora se izbjeći stagnacija. Izbori i kultura naroda ovdje moraju igrati važnu ulogu. U zapadnim zemljama, po pravilu, rotacija osoblja se dešava prilično često. Da jedna stranka vlada predugo uzastopno... Narod ovo ne dozvoljava, pa makar sve bilo kako treba! Svojevremeno su čak i Margaret Tačer provozali, uprkos odličnim ekonomskim rezultatima. U prostranstvu ZND-a, demokratija i promjena vlasti nisu svuda. U Ukrajini su, na primjer, bila četiri predsjednika, a opozicioni kandidati pobijedili su tri puta. Istina, i opozicija je uslovna - sva trojica su bili premijeri. I u baltičkim državama su se promijenile vladajuće koalicije, u Gruziji, Jermeniji i u početku u Azerbejdžanu. Ali u centralnoj Aziji, samo u Kirgistanu, došlo je do promjene rukovodstva i to kao rezultat revolucije. I tako svuda vlada despotizam. Uglavnom, demokratije nema. Ni u Rusiji nije sve jasno. Ako je opozicija pobijedila na izborima za Državnu dumu, nikada nije pobijedila na predsjedničkim izborima. Jeljcin nije opozicija, već je 1991. godine bio na čelu Ruske Federacije, na čelu Vrhovnog vijeća. Međutim, 1999. godine vlasti su preuzele kontrolu nad Državnom Dumom i još je drže. Odnosno, još se ne može reći da dolazi do promjene elita. Ali istorija nezavisne Rusije je prekratka i promene su sasvim moguće u budućnosti. Istina, i dalje je trend davljenja. Ljudima je oduzeto pravo da biraju guvernere i poslanike u jednomandatnim izbornim jedinicama, predsjednički mandati su produženi, a referendumska prava ograničena. A slobode je sve manje, televizija je pod kontrolom. Šta su uradili sa NTV? S druge strane, da li je uopće moguće demokratski upravljati Rusijom? Pitanje je veoma ozbiljno, ako je diktatura efikasnija od demokratije, onda moramo ići do kraja. Čedvedev je nedosledan, ne razumete šta hoće, pokušava da sedi na dve stolice. Posebno je Gorbačova odlikovao Ordenom Svetog Andreja Prvozvanog. Odnosno, on koketira sa demokratama, ali naprotiv, uvodi ograničenja. Obećava liberalizaciju, ali govori o dovođenju stvari u red. Ovaj lider nema jasnu strategiju, nema jezgro. On želi da zadovolji i vaše i naše. Konkretno, usvajanje zakona o policiji. Svojevrsno kretanje prema Zapadu, čak i naziv policija, dosta je pozajmljen iz američkih zakona. A u isto vrijeme, nedugo prije ovoga, korak sa Zapada: ograničavanje suđenja poroti. Čini se da je Čedvedev htio da ukine barijeru od sedam posto, ali se nije usudio. To je trebalo da poveća broj stranaka, ali zakon to nije stigao. Dosta je zabune, ne možete da shvatite ko je predsednik: liberal, konzervativac, etatista, zapadnjak, demokrata... Sve to koegzistira u jednoj osobi, i užasno je zbunjeno. Međutim, druge politike nisu definisane. Železovski je posebno kontroverzan. Takođe je nemoguće razumjeti da li je lijevo ili desno! Često može da proturječi sebi u jednom govoru. Ali napisao je toliko knjiga: više od pet stotina! Predivno! Iako ne treba juriti za količinom. Hitler je objavio samo jednu od svojih knjiga, Mein Kaif, i uspio je postati popularan i doći na vlast. Dječak je osjetio da ga je glava počela boljeti; sasvim odrasle misli o politici bile su vrlo zamorne.
  Dva od tri sunca su se već približila ivici horizonta, na nebu su se pojavili oblaci i postalo je hladnije.
  Yanka tiho upita Alija:
  - Imate li noći?
  Dečak je odgovorio:
  - Svakako! Ali ne previše tamnije.
  - Hoće li noću biti hladno?
  - Otprilike isto kao i sada! Ne brini!
  - Naravno, u redu je hodati, ali spavati gol bez ćebeta...
  - Mislim da će zapaliti vatru i ostaviti nas vezane da niko ne pobegne.
  Yanka je odmahnuo glavom:
  - Razumna mera predostrožnosti.
  Sadat podržava:
  - Nemoj da lutaš! Ovdje nema opasnosti od smrzavanja. Ovdje u našoj crkvi postoji podrum, a toliko je hladno da je jednostavno nevjerovatno!
  Ali upita:
  - Kakva je tu magija?
  - Posebno tlo, pa se smrzava. Tamo smo stavljeni kao kazna. Za mene je bolje batinanje nego ovakvo smrzavanje. - Sadat je zadrhtao, široka ramena su mu na trenutak postala uža.
  Yanka je primetila:
  - U ljudskom telu: postoji jedan nerv koji opaža toplotu, tri reaguju na hladnoću.
  - Šta je nerv? - upitao je Sadat.
  - Ovo oni osećaju! Na primjer bol.
  - Onda je bolje da nemate živce!
  - U ovom slučaju, zadovoljstvo će vam postati nedostupno. Prestaćete da uživate u hrani i drugim životnim radostima.
  - Uključujući žene, ne, to nam ne treba! - Sadat je pokušao da odmahne rukom, ali nije mogao da prekine konopac.
  Odjednom je cvrkut cikada prestao i začulo se režanje. Jahači su malo zauzdali svoje konje.
  Drveće se razmaknulo i životinja je polako izašla na cestu. Bio je veći od slona i izgledao je kao sabljozubi tigar, samo sa zelenim prugama na narandžastoj pozadini. Krzno je veoma bujno, a na glavi je školjka poput pločice poput brontosaurusa. Kljove su vrlo dugačke, više od dva metra, iako nisu posebno oštre. Tigar ima tri oka, gleda sa prijetnjom. Snaga buja u širokim grudima zvijeri, a možete čuti i kako joj gladni želudac zareža. Ratnici su se odmah grupirali, nabijeni kopljima. Tigar je izgledao s iščekivanjem, očigledno je nešto želio. Trgovac je rekao:
  - Din-Sher želi da jede! On zahteva ljudsko meso. Dajmo mu nešto malo vrijedno, posebno ovo, on je već jedva živ.
  Dva ratnika su se odvojila od glavne mase i skočila do iscrpljenog starca. Zaista je oslabio i jedva je mogao stajati na nogama. Vukli su ga prema sabljastom tigru.
  Široka leđa životinje su se izvila: tri repa, od kojih jedan sa resicom, savijena u klupko. Ovdje se Yanka nehotice zakikotao, jer ga je to jako podsjetilo na crtani film: "Tajna treće planete." Ova zvijer je pomalo podsjećala na pacovog tigra! Općenito, Kir Bulychev je pisao prilično zanimljivo; malo je modernih autora dostojno da zauzmu mjesto pored njega. Istina, Yanka nije volio Strugackijeve zbog njegovog teškog stila izlaganja.
  Toliko je gracioznosti i elegancije u ovoj zvijeri - sabljozubi tigar, da se vidi kako se mišići kotrljaju ispod debele kože. Takvo čudovište je sposobno da sruši cijeli tim. Starac se slabo opirao, gušio se u rukama svojih mučitelja.
  Stražari su žrtvu bacili ispred džinovskog tigra. Bojali su se da priđu blizu.
  Starac je pao na koljena i odjednom je tanak i račvast jezik poput zmije izleteo iz usta čudovišta. Uhvatio je djeda za struk i uvukao ga u usta. Moćna zvijer imala je nekoliko redova zuba i počela je energično mljeti svoj plijen. Čulo se škripanje kostiju, krv je curila sa usana.
  Yanka se odjednom osjećala loše, njegove noge su oslabile. Oštar miris alkohola ili nečeg sličnog alkoholu doveo ga je k sebi, a dječak je otvorio oči.
  - Kakav slabić, brzo si se onesvijestio! - Rekao je nadzornik.
  Yanka je nesigurno ustao, tigar je već otišao. Ostalo je samo nekoliko smeđih mrlja od krvi.
  Dječak upita:
  - Ovo je sve?
  - Da! Ovo je Din-Sher kanibal. On jede ljude zato što je u njemu demon, a ne zbog gladi. Šume su pune divljači.
  - Ima takvih perverznjaka. Tigrovi u mnogim bajkama su kanibali. Konkretno, Mowgli je bio takav perverznjak, pa su mu skinuli kožu.
  - Je li Mowgli perverznjak? - upitao je Sadat.
  - Ne, tako se zvao onaj koji je oderao tigra!
  Nadglednik je viknuo:
  - Hodajte brže, treba u patrolu, tamo će biti zgodno prenoćiti.
  Robovi su nehotice ubrzali svoj tempo. Janka je osetila kako ga bolno telo boli i vezane ruke. Teško je, ili mu se čini, ili je dan ovde duži nego na Zemlji. Sve više želi da spava, zijeva. Od krupnog šljunka na putu dječaku peče i svrbe bosa stopala, a on šepa. Janka je pokušala da se skloni sa strane i hoda po bujnoj travi da ne bi toliko boljela. Ostali dječaci, čija bosa žuljevita stopala kao da nikada nisu obuli cipele, samo su se nacerili, ali su se ipak kretali. Ali zamah biča i nekoliko oštrih udaraca natjerali su ga da se vrati. Dječak je morao da izdrži novu sporu torturu da bi sebi skrenuo pažnju, upitao je Alija.
  - Jesi li rođen kao rob ili slobodan!
  - Nisam rođen u zarobljeništvu, prodat sam prije šest godina za dugove. Prvo sam morao da radim na njivi, ali sam onda poslat u kamenolom zbog nedoličnog ponašanja. Pošto sam još bio mali, jednostavno sam podizao i nosio kamenje. Hranili su nas jako slabo i često su nas tukli. Nekoliko dječaka mojih godina je umrlo. Radili smo dosta, ali sam se navikao. Onda sam odrastao i ojačao, ali je rudnik presušio i prodat sam.
  - Nema sreće!
  - Zašto! Obrnuto! Radio sam na površini, udisao svež vazduh, u rudniku su se robovi brzo prekrili čirevima i umirali. I tako sam sada prekaljen životom i ničega se ne plašim.
  Uprkos njegovoj mršavosti, Alijevo telo je bilo veoma žilava, i uprkos dugom putovanju, dečak nije izgledao umorno. Međutim, naporan rad vas jača od ranog djetinjstva.
  Yanka je rekla:
  - Rob od rođenja, ne razume baš poniženje.
  Zatim se u razgovor uključio još jedan dječak crne kose:
  - Ja sam sin i unuk robova! Od ranog djetinjstva bio sam prisiljen da berem klasje i bičem ih. Ali da budem iskren, nisam odustao da bih postao slobodan.
  - A šta bi ti uradio? - Pitao je Ali.
  - Vjenčali se! Sagradio kuću! Nikad ne znaš!
  Yanka je primetila:
  - Samo slobodan čovek može da pravi ozbiljne planove. Ne znam, ali nadam se da ćemo vremenom naći slobodu!
  - Ako je rob poslušan svome gospodaru, ostaće rob na onom svijetu, samo će se s njim dobro postupati. - Dečak je rekao.
  Ali je prigovorio:
  - Niko ne zna kako će biti! Generalno, ne želim da pričam o drugom svetu, bolje je da nam Yanka priča o svom svetu. Da li se vaši ljudi svađaju?
  Yanka se trznula:
  - Da, naravno da se bore! Međutim, moja zemlja je vodila ozbiljan rat prije skoro sedamdeset godina. Tada je došlo do rata velikih razmjera sa vrlo jakim neprijateljem i skoro smo izgubili. Ali nakon toga su to bili samo lokalni sukobi. Avganistan, Čečenija, ali su se većinom borili sa partizanima. Nakon Drugog svjetskog rata, SSSR i Rusija nisu formalno objavile rat drugim zemljama. Bilo je samo manjih okršaja. Sjedinjene Države su se borile češće, s promjenjivim uspjehom. U principu, Amerika nije izgubila rat u Vijetnamu, ali pošto je pretrpjela ozbiljne gubitke, pod pritiskom javnog mnijenja bila je prisiljena napustiti. Slično kao SSSR u Afganistanu. Većina velikih bitaka je dobijena, ali nije bilo moguće poraziti partizane, te je bilo potrebno napustiti zemlju kako bi se izbjegli daljnji troškovi i gubici. Pa, prvi čečenski rat bio je najčudniji i najapsurdniji u čitavoj istoriji ratova koje je naša zemlja vodila. Ne želim da pričam o tome. Nažalost, niko nije strijeljan zbog sramnog poraza Rusije!
  Ali je primetio:
  - Vaša zemlja je Rusija?
  - Da!
  - Je li velika?
  - Veoma veliki! Najveći po površini na svijetu!
  - Ali izgubila je zadnja dva rata!
  - Ne! Najvjerovatnije nije uspjela pobijediti. Osim toga, po drugi put smo se osvetili u Čečeniji. Istina, partizanstvo još nije gotovo, ali za sada ga držimo pod kontrolom.
  Sadat je smrknuto primijetio:
  - Svi ratovi se ne mogu dobiti! Ako bi se pronašao nepobjedivi komandant, onda bi cijela planeta bila u njegovim rukama.
  Yanka spremno odgovori:
  - U istoriji Zemlje bilo je nepobedivih zapovednika, ali po pravilu nisu imali dovoljno života. Ljudsko doba nije dugo, a dostojnog nasljednika je teško naći. Kakva glasna glupost je Nikita Hruščov upoređivan sa Josifom Staljinom. Pa, vlada potpuni nedostatak kadrova među kraljevima. Međutim, od vođa sovjetskog perioda postojala su samo tri jaka i kompetentna pojedinca: Lenjin, Staljin, Andropov. Štaviše, Lenjin i Andropov nisu dugo vladali, jer su imali zdravstvenih problema. A ostalo nije dostiglo nivo upravljanja kolektivnom farmom!
  Što se tiče sadašnjeg sistema upravljanja, mi imamo, takoreći, dva suvladara. Ne izgledaju kao budale, ali nemaju jasan cilj i ne znaju šta hoće! Čini se da ovi momci nisu odlučili da li da grade demokratsko društvo ili totalitarnu diktaturu. Ali takav polovičan sistem je nestabilan. Obično je umjerena autoritarnost kratkog vijeka, a narod mora izabrati nešto konkretnije! I ne postoje dva lidera. Vođa nacije je kao Bog - samo je Jedan!
  Ali je prigovorio:
  - Ima mnogo bogova!
  Sadat je filozofski primijetio:
  - Generalno, imamo politeizam, ali postojao je pokret koji je promovisao ideju jednog stvaraoca. Istina, dugo nismo ništa čuli o njima! Generalno, u šta verujete?
  Yanka je malo oklevao i odgovorio:
  - U um i snagu čoveka!
  - Kako je to?
  - Da će čovečanstvo pre ili kasnije rešiti svoje probleme i naći sreću.
  Sadat, škiljeći crnim, lukavim očima, upita:
  - Ili tačnije?
  - Ono što smo ranije mogli postići samo u snovima ili bajkama postaće stvarnost! - zakoluta očima Janka. - Budi kao bogovi.
  Sadat je odmahnuo glavom:
  - Ovo su samo snovi!
  - Kako da kažem! - Yanka je ispravio ramena. - Na primer, bio je magični tepih, pojavili su se pravi avioni. Stolnjak koji se samostalno sklapa, ogromno povrće i voće - sintetizatori hrane i genetske tehnologije. Sveznalica, tanjirić sa jabukom - kompjuteri i internet. Čizme za hodanje - automobili i motocikli. Realizovani su i letovi na mesec opisani u bajkama. Pa, magična sredstva uništenja bila su više nego nadmašena atomskom i, još više, hidrogenskom bombom!
  Sadat se namrštio:
  - Mnogo nerazumljivih reči!
  Ali upita:
  - Imate li breskve za podmlađivanje!?
  - One koje vraćaju mladost?
  - Da upravo!
  Yanka uzdahnu:
  - Još nismo naučili! Ali u narednih sto, maksimalno dvjesto godina, problem starenja će biti riješen. Svi će postati zauvijek mladi i zdravi!
  Sadat je odgovorio:
  - Sačekaj dok se to ne desi! I da je hidrogenska bomba moćna čarolija?
  Yanka se zaigrano naceri:
  - Ona je u stanju da u tren oka uništi sva živa bića na udaljenosti koju jahač može da jaše za jedan dan!
  Sadat je odmahnuo glavom:
  - Da, svi lažete! Da vaša zemlja ima takvo oružje, osvojili biste cijelu planetu.
  Yanka odgovori, naboravši čelo:
  - Ovde vidite dva velika problema. Prvo, šta je oružje: ne samo da ga naša zemlja ima, i ono nam može uzvratiti.
  - A drugi? - Sadat je čak ubrzao korak da bi bio bliže Janki.
  . POGLAVLJE br. 10
  Konstantin Rokossovski je shvatio da je došao kritičan trenutak i uveo je vodeći brod u bitku, koju je prethodno vrlo pažljivo koristio. Naravno; petnaest hiljada kilometara u prečniku: ovo nije šala za svemirski brod. Ovo je pravo umjetničko djelo, vrijedno kvadriliona ruskih rubalja. Da ne spominjemo pet i po milijardi članova posade - to je populacija cijele planete. Sada treba da pomestimo ove proklete fantome da ne unište celu vojsku.
  Sam hipermaršal bio je na upravljivijoj raketnoj krstarici. Naravno, njegov zvjezdani brod je izbjegao bitku, ne zbog kukavičluka, već zato što je smrt komandanta imala katastrofalan učinak na cijelu vojsku.
  Maršal Elf je predložio:
  - Izvršimo opšte povlačenje naše vojske, izgradimo sistem citadela.
  Konstantin je odbio:
  - U uslovima opkoljavanja, povlačenje znači velike gubitke. Osim toga, na ovaj način ćemo neprijatelju dati velike mostobrane.
  - Pa šta da radim?
  - Moramo da uništimo glavnokomandujućeg fantomske vojske. U ovom slučaju, nadam se da će se raspasti.
  Marshall se usprotivio:
  - Uvek će postojati zamenik. Uostalom, čak i u slučaju vaše smrti, sinhronizacija je osigurana. Kao što reče vaš pokrovitelj Staljin: Ne postoje nezamenljivi ljudi!
  Rokossovski je, ispuštajući munje iz oka, primetio:
  - Ima tako nešto, ali to nije uvek predviđeno u srednjovekovnoj vojsci. Općenito: ne morate stajati mirno. Napast ćemo.
  Ogroman svemirski brod nazvan "Otadžbina": sa svojim super teškim topovima bukvalno je spalio cijeli prostor. Bilo je to nešto monstruozno, hiperplazmično, potpuno nezamislivo.
  Aljoša Popović je na brzinu sastavio pesnicu dinosaurusa. Bilo je to vrlo teško izvesti u uslovima kada su trupe bile ispružene i bore se na širokom frontu. Međutim, spolja mladi komandant nije propustio da se posluži lukavstvom. Naredio je da se pošalje signal uz pomoć kojeg se pozivaju da se nahrani fantomski dinosaurusi. Imalo je efekta. Istina, strijelke djevojke nisu glasno dozivale, kako ne bi zarobile sva čudovišta. Gola koža njihovih drugova: polugolih mačevalaca ratnika, već je blistala od napetosti, koliko je bitka bila intenzivna. I tako je odabrano dvjesto najvećih.
  Suprotno svim zakonima fizike, dinosaurusi su gazili kroz vakuum uz strašnu graju, blago prašnjavi, sitni fragmenti reflektiranih svjetlosnih valova i magična hiperplazma.
  I oni su predvodili napad, slušajući naredbu komandanta, samog Pastuhova, slomljena mu je kaciga, a kosa zakrvavljena. Odred koji je vodio vitez bio je užasan, odvratnih lica, monstruoznih usta, zakrivljenih, često slomljenih očnjaka. Mnogi šiljci, oštrice, igle, vadičep, bubuljice na školjkama, ove tvorevine podzemlja magije, kao da su bile uperene kao njuške tenkova.
  Začuo se rog koji se kotrljao (gravitacijski talasi su se širili kroz vakuum), a lavina je pojurila prema neprijatelju. Ogromna masa čudovišta pojurila je prema vodećem brodu "Otadžbina".
  Dinosaurusi su ljutito vrištali, pokušavajući da pometu sve i svakoga!
  Gigantski vodeći brod ih je dočekao sa svim oružjem za uništavanje. Počela je neprekidna, mega-kaskada granatiranja. Kao da su se u vakuumu probušile rupe i iz njih su se izlili mahniti tokovi energije.
  Aljoša Popović je zapovedio:
  - Podignite maksimalnu brzinu i ne zaustavljajte se.
  Udarci su nanijeli bol fantomskim dinosaurusima. U njihovim tijelima su se formirali duboki krateri, kao i razderotine koje su mogle sadržavati drevni New York. Neka od čudovišta su se jednostavno raspala od brojnih poraza. Ali tok nije bilo moguće zaustaviti, naprotiv, postajao je sve snažniji i uzburkaniji. Vodeći brod "Očizna" pokušao je da se vrati, ali ga je sustigla živa lavina fantoma. Nakon što su napali svemirski brod poput čopora pasa na medvjeda, dinosaurusi su počeli da ga kidaju. Gigantski brod ispaljivao je emitere svih tipova gotovo u otvor, ali to nije puno pomoglo. Razna čudovišta, tako nezamislivih tipova da čak i mozak preplavljen hiperplazmom proključa, strgali su mu oklop, kule, oslonce, antene. Svemirski brod je jednostavno umirao i bilo je potrebno mnogo hrabrosti da se pogleda.
  Rokosovski je, nastojeći da sakrije paniku, naredio:
  - Svi, idite u pomoć!
  Maršal Elf je ispravio:
  - Ne mogu svi, trupe su sputane bitkama!
  - Onda svi oni koji su slobodni.
  Zvjezdani brodovi vojske Svjatorosije jurnuli su naprijed. Hiljade brodova bacilo je milione smrtonosnih glasnika odjednom. Aljoša Popović je takođe stavio sve rezerve u akciju.
  - Ni u kom slučaju ne smemo dozvoliti našim neprijateljima slobodu manevra. Udari jače, pomiješaj redove! - vikao je mladi komandant svojim potčinjenima. - Približite se, ne dajte nam da koristimo super-moćne projektile.
  Zaista, posljednje oružje bilo je najrazornije i najopasnije za fantome. Stoga su, poput pravog boksera, pokušavali da uđu u bliski kontakt, gdje su mogli da bombardiraju neprijatelja serijom udaraca i nametnu sječenje mačevima. Neki fantomski ratnici su koristili svoja gola, graciozna koljena (Neverovatno je kako tako upečatljiv efekat mogu da imaju tako seksi delovi tela devojke!) Ogromni zvjezdani brod "Otadžbina" polako je lebdio, uzmicao, pokušavajući da se odbrani od neprijateljskog oštrog pritiska . I bacili su ga na njega, dinosaurusi su koristili svoje kljove i očnjake, slomili tornjeve, sravnili sektore, zdrobili pregrade. Gigantski brod je umirao, ali su i fantomska čudovišta skupo platila privremene uspjehe.
  Aljoša Popović vidi; da je neprijatelj dao sve od sebe, ukrstio svoja dva duga mača i, zajedno sa malim odredom odabranih neprijatelja, galopirao prema neprijatelju.
  Iako je njegova četa jurila u vakuumu, iskre su tukle ispod kopita, praznina se tresla.
  Aljoša je zapovedio:
  - Sarin na kički!
  Dobrinja Nikitič, rizikujući svoj život, dugo se borio na desnom krilu. Njegovi jahači potiskivali su svemirske brodove raštrkane po svemiru, ali su i sami pretrpjeli gubitke. Posebno je bilo bolno gledati užasne rane koje su djevojkama zadavali razni instrumenti uništenja!
  Aljoša Popović hakirao je sa mladalačkom strašću. Shvatio je da bi bacanje moglo biti kap koja je probila branu. A njegovi ratnici se savršeno slažu, zgodni muškarci i ljepotice, pola djevojke sa zlatnim pletenicama. Oklop je izvezen zlatom i dragim kamenjem. I hrabro se bore. Jedan od mladića je pao, pogođen projektilima, drugom konju su odbile noge, ali je, mlatarajući se u agoniji, pružio ustima prema svemirskim brodovima. Pali jahač se zauzvrat borio pješice. Glava prelijepoj djevojci bila je otkinuta, njena zlatna kosa sjajno je bljesnula, a lice ratnika iskrivila je grimasa bola. Još jednoj vojnici su raznesene noge, devojčica je počela da urla u tri potoka i moćna termo-krezonska raketa - ekvivalentna kvadrilionu bombi bačenih na Hirošimu - pala je pravo u njena osetljiva usta, sa satenskim usnama. Kvadrilion (milijardu miliona) Hirošima je odjednom zagrmila u ustima djevojke: hiperkvazar, seksualna avantura!
  Divovi su pokušali da ubiju jahače jednog po jednog, koji su ih zauzvrat grupirali.
  Konačno, jedan od najvećih dinosaurusa uspio je doći do reaktora vodećeg ultra-drednouta. Ovdje se dogodilo nešto strašno. Aljoša Popović je jedva imao vremena da komanduje:
  - Svi u stranu!
  Ali već je bilo prekasno. Eksplodirao je monstruoznom snagom i buknuo je pravi kvazar, upijajući stotine fantoma i hiljade zvjezdanih brodova. paklena supernova; grabežljiva, vatrena piranja progutala je prostor.
  Krstarica sa koje je hipermaršal vršio komandu brutalno se zatresla.
  Rokossovski je ustao, otresao prašinu sa trošne ultraplastike i opsovao. Stavio je ruku na čelo i zaškiljio
  - Otadžbina je propala!
  - I pet i po milijardi vojnika, zajedno s njom! - Rekao je vilenjački maršal. - Ili bolje rečeno, čak i više!
  Gnom je predložio:
  - Zar nije vreme da odsviramo retiradu?
  Hipermaršal se namrštio:
  - Smrt tako velikog zvjezdanog broda kao što je Otadžbina dezintegriraće čitavu odbranu. Tačnije, to unosi razdor u našu vojsku. Očigledno ćemo morati da se povučemo. Iako ne, povlačenje će u ovom slučaju postati opći bijeg. Moramo se boriti nepokolebljivo, žestoko i fanatično.
  - Kako su jedinice Wehrmachta? - zadirkivao je vilenjački maršal.
  - Onaj ko je pobedio bolje se borio! - odgovorio je Rokosovski. - Ali fanatizam nije spasio naciste!
  - I možda nećemo biti spašeni!
  Rokossovski je, uprkos tragediji trenutka, u šali naredio:
  - Jedan, dva, tri - obrišite reflektore!
  Vilenjački maršal je predložio:
  - Podijelimo vojsku na dvadeset dijelova i jurimo na sve strane!
  - A šta će ovo dati?
  - Fantomi će se razdvojiti! A kada se prsti rašire, lakše je slomiti prste! - Ushićeno (svetla mala glava), reče vilenjački maršal.
  Rokossovski je, ispuštajući zraku svjetlosti iz svoje nozdrve (pražnjenje hiperplazmatskog okruženja u obnovljenom mozgu), izjavio:
  - Pa, hajde da pokušamo da rasteramo neprijateljske snage! U ovakvom stanju biće im teže da se bore!
  Hipermaršal je trzavim telepatskim impulsom davao komande, postavljajući komandante odreda.
  Do tada je više od polovine zvjezdanih brodova Svete Rusije bilo ubijeno. U isto vrijeme, vojska fantoma je znatno smanjena. Vojske Velike Rusije bile su brutalno pretučene. Aleksandar Veliki, videvši neprijateljski manevar: komandovao!
  - Odmah izdvojite jaku rezervu pozadi! Pobijedićemo neprijatelje komad po komad!
  Mađioničar Oksana mu je rekla:
  - Naša pobeda je samo pitanje vremena! Samo nemojte praviti galamu!
  Bitka je prešla u novu fazu, gde je inicijativa u potpunosti pripala Velikoj Rusiji. Aljoša Popović je pokušao da koordinira akcije svojih trupa, ali se bitka odigrala spontano. Istina, nijanse koje su bacale siluete omogućile su izbjegavanje pucanja jedni na druge. Ali u teškim borbama, ponekad su ga i naši ljudi dobili. I sam Aljoša Popović je izgubio jednu ruku, bolovao je, ali mu je pomoćnik previjao ud.
  - Pa, Hanibal je bio jednooki, a ja sam jednoruki!
  Ohrabrila je markiza Anđelika (oklop joj se potpuno raspao pod udarima štetnog zračenja. Samo je kratka suknja, uprkos ranama, jedva pokrivala raskošne bokove mišićavog zavodljivog ratnika).
  - Gubitak ruke; samo veliki gubitak - gubitak razuma - nepopravljiv!
  - Mađioničari će napraviti drugu! - odgovori Aljoša, odmahujući glavom. "Ne možeš me tako lako slomiti!" Izvešćemo brzi napad. Samo da otkrijem glavnog komandanta. Gde je taj prokleti Rokosovski?
  Oksana je izjavila:
  - Sudeći po obilju informacija i raznim gravitacionim presretanjama, on je u toj grupi zvjezdanih brodova. Sada ćete je videti u smeđoj svetlosti.
  Aljoša Popović je pokušao da okupi svoje vojnike, nadao se da će potisnuti komandanta. Jahači su se okupili, dinosaurusi su stigli. Evo jednog od dvadeset odreda Svyatorosije koji su bili napadnuti iz rezerve Aleksandra Velikog. Brzo je bio slomljen. Čini se da se taktika odvojene borbe nije opravdala. Ali kao što je Kapablanka rekao: u lošoj poziciji, svi potezi su loši!
  Konstantin Rokosovski je dao još jednu naredbu:
  - Sada se pregrupirajte!
  Kao da su odvojeni pipci sabijeni, odvojene grupe su počele da se spajaju u jedinstven sistem. Takvo manevrisanje nam je omogućilo da dobijemo na vremenu, ali nije moglo preokrenuti situaciju.
  Vladimir Kašalotov se borio kao i svi ostali: mahnito sa fanatizmom. Nikad nije pomislio da bi mogao umrijeti. Ili bolje rečeno, već je toliko puta pogledao smrti u oči da ga ništa nije moglo uplašiti! Bitka se dobijala, umor je već nastajao, a želja je bila da se ovo što prije završi.
  Tako je ušao u bitku sa svojim prijateljem Erolokom, oni su neko vrijeme manevrisali, uzvratili paljbom, a zatim se razdvojili.
  Vladimir Kašalotov je nekoliko puta pucao, ali zbog nagomilanog psihičkog umora, pre svega, nije mogao da pogodi. Neprijatelj je takođe bio izuzetno iscrpljen. Općenito, nemoguće je porediti "virtuelnu" sa stvarnom bitkom. Ipak, na treningu, koliko god da je bolno, nećete poginuti, ali u borbi možete umrijeti svakog trenutka. To znači postati beskorisni za domovinu.
  Mnogi zvjezdani brodovi su oštećeni, većina brodova je izgubila tornjeve, čitave sektore i odjeljke. Samo nekoliko desetina milijardi jednosjednih tetraplana je oboreno.
  Mladić je uključio hologram, pokušavajući da se poveže sa svojim partnerima. Pojavilo se prelepo lice devojke. Devojka je pitala Vladimira:
  - Zašto si tako tužan?
  - Potpuno sam preplavljena! Očigledno je danas granica uništenih neprijatelja iscrpljena.
  Djevojka je odgovorila:
  - Ne brini! Pucajte u jadne! Ili vam ih je žao?
  - Nije da je šteta, ali je nekako strašno! - odgovorio je Vladimir. - Osjećaj gorčine na usnama!
  - Hajde da se borimo zajedno u ovom slučaju! Zamislite samo: ja i ti; jedna kompanija!
  Dečak je pevao:
  - Ti i ja; jedna kompanija!
  Djevojčin glas je postao mnogo glasniji:
  - Svako more šarma!
  - Ti i ja!
  - Čast naše Otadžbine je svetinja! Uništićemo sve neprijatelje!
  - Nisam protiv gunđanja! Hoću da jedem pite!
  Momak i djevojka su se nasmijali; nakon čega je ljepotica sa frizurom u sedam boja (boja duge je vrlo moderna) predložila:
  - Napadajmo u paru, možemo bolje!
  - Uparen sa! Što znači da ste u plamenu!
  Ratnik joj oblizne usne:
  - Kvazar! Ne dozvolite da se fotografija sruši!
  Zajednička borba je uvek zabavnija: Vladimir se složio sa pesmom antičkog pesnika:
  Loše je kada je osoba sama
  A heroj se ne može sam postati!
  Svaki hrabar je njegov gospodar,
  Pa čak i slabe, ako ih ima dvoje!
  Ušli su u bitku, i prvo je sve dobro prošlo, jedan za drugim su oborili tri tetraplana. Uradili su to predivno, čak i graciozno i graciozno. Vladimir je bio inspirisan pesnikom borcem. Ali onda se dogodilo nešto što je bilo gotovo neizbježno u takvom ratu. Njegova partnerka je pogođena mini-preon optužbama. Nastao je takav bljesak, kao da je igla probila prostor, i na trenutak se pojavila sjajna kap krvi. Zatim ga je vlažna krpa za usisavanje nemilosrdno obrisala. Najveća tragedija u kratkom životu mladog borca! Prelijepa djevojka s kojom je dječak uspio da se sprijatelji, pa čak i prepustio se erotskim fantazijama: oborili su ga kao muvu! Toliko da nije imala vremena ni da se izbaci.
  Vladimir je zaista želio da vrišti i plače. Teško je to potisnuo u sebi, ali osjećaji su izbili.
  - Proklet bio rat! Ona je loša dama i kučka!
  Mladić je u očaju otišao čak i na ovna. Da završim kao Nestert. Prvi koji je izveo ovna. Usledio je žestok napad. Ali izgledalo je da je neprijatelj imao slabije živce. Sudbina je ponovo bila na Vladimirovoj strani. Neprijatelj je skrenuo i oboren. Takav uspjeh donekle je smirio momka.
  - I mislio sam da će to biti crna rupa!
  Flota Svyatorossiya bila je pod velikim pritiskom, očigledno je umirala, činilo se da neće biti nade za spas.
  Konstantin Rokosovski pucne prstima: pred njim se materijalizuje puška sa dvadeset cevi:
  - Šta naređujete, komandante! - Oružje je pevalo!
  - Budite spremni da u svakom trenutku dezintegrišete svoje telo!
  - Pokoravam se! Iako vas u ovom slučaju moram upozoriti, izgubit ćete sposobnost komandovanja!
  - Nije me više briga!
  - A odgovornost?
  - Odgovornost? - pomislio je Rokosovski: - Ne znam! Samo nas čudo može spasiti, a čuda u svemiru nema!
  Vilenjak maršal je primetio:
  - U međuuniverzalnom prostoru: ponekad postoje pojave koje je teško objasniti. Ne mogu se nazvati drugačije nego čudom svemira. Verovatno ste čuli za ove?
  - Čuo sam! Ali naivno je na ovo računati!
  - Ko zna! Mi vilenjaci smo veoma osetljivi na paranormalne uticaje i razne katastrofe. Osećam kao da nam nešto dolazi!
  Rokossovski je odmahnuo glavom:
  - Moguće je, samo iluzija!
  - Ne, vidi! Već je ovdje!
  U tom trenutku se zaista dogodilo nešto izuzetno! Pucnjava je odmah utihnula i nepoznata sila je pokupila zvjezdane brodove i fantome. Pokoravajući se nepoznatom impulsu, brodovi i duhovi su pojurili u različitim smjerovima. Bilo je neobjašnjivo, kao da je neshvatljivo, gigantska Baba Jaga mahala je metlom, raspršujući borbene armade u različitim smjerovima. To je učinjeno brzo, svjetlo se naglo zamračilo, ali je u isto vrijeme pritisak pokreta bio mali.
  I Vladimir je osetio kako je podignut, poput strasnog ženskog zagrljaja. Čak je mirisao na najskuplji parfem. Mladić je čak promrmljao:
  - Evo lafe!
  A onda je pao mrak! Veoma je mračno, čak se ne vidi ni uobičajen sjaj za sve metale. Ni jedan foton, nestale su i druge vrste talasa. Ljudsko oko budućnosti nam omogućava da razlikujemo najduže i ultrakratke talase, infracrveno i ultraljubičasto zračenje, gama talase i mikro-gama talase, kao i razne vrste onoga što hiperplazma daje. Istina, posebnog intenziteta, oko još nije svemoćno, ali je u njega ugrađen poseban uređaj.
  I tako potpuna praznina. Vladimir je šapnuo:
  "Možda ovako izgleda pakao!" Iako se može razumjeti smrt i smrt u hiperplazmi.
  U isto vrijeme, tijelo je postalo tako lagano i prozračno! Vladimir se osećao mnogo bolje, umor je nestao, a duša mu je postala vedrija.
  - Ovo je nešto posebno! Možda letim u raj, za velike borce! Mada jesam li dostojan da me nazivaju velikim?
  Odjednom, u apsolutnom mraku, pojavio se sjaj, tako neobičan, za razliku od bilo čega drugog! Najviše je takva igra nijansi podsjećala na gama zračenje, ali ovdje se činilo da postoje valovi kraćeg dometa. Vladimir se prisjetio hiperfizike, kada su otkrivene superslabe interakcije. Omogućili su stvaranje frakcijskih mjerenja, kada nisu trodimenzionalna, već na primjer dva i po. A to daje dodatne mogućnosti. I u kretanju i uništavanju materije zajedno sa dezintegracijom prostora. Uzmimo za primjer: princip zaštitnog poluprostornog polja - da nije posebnog zračenja koje prožima dimenzije, možete postići potpunu neranjivost. Općenito, moderna fizika uopće nije ono što je bila u vrijeme kada je čovječanstvo bilo ograničeno na jednu planetu. Veoma kompleksno i višestruko. U šta spada takav sjaj? Šta je tu posebno?
  - Ovo je anđeoska vatra! - šapnuo je Vladimir. - Očigledno je raj već blizu.
  U međuvremenu je postalo toplije, a u zračenju su se pojavile i druge boje i nijanse.
  Bol u sljepoočnicama je nestao i osjetio sam miris ljubičice.
  - I mnogo je bolje! To je kao hiperstruja u glavi! Zagrljaji su postali slabiji, pokret je prestao.
  Čuo se glas, tačnije transformisani telepatski impuls Aleksandra Velikog:
  - Svi, promenite traku!
  Vladimir je pokušao da kontroliše tetraplan. Bokserski auto je izgleda u stuporu. Nije moguće pomaknuti. Telo se kreće, ali borac ne.
  Čini se da su drugi zvjezdani brodovi sposobni da lebde samo u vakuumu. Milioni brodova svih vrsta su se smrzli. Postalo je iznenađujuće tiho. Vladimir je izleteo iz tetraplana: barem se mogao pomeriti.
  Aleksandar Veliki je izjavio:
  - Bitka je gotova! Uprkos ogromnoj brojčanoj nadmoći neprijatelja, pobedili smo!
  Vojnici su jednoglasno i radosno uzviknuli:
  - Slava velikoj Rusiji!
  - Careva volja prevladava!
  Čudno je da je većina robota za popravku bila u funkciji. Pokretni metalni agregati zaglavljeni oko najoštećenijih zvjezdanih brodova. Proces restauracije je započeo.
  Aleksandar Veliki je uz pomoć moćne elektronike počeo da sumira rezultate; kompjuteri instalirani na svim tačkama omogućili su izračunavanje gubitaka sa tačnošću jedne osobe ili pojedinca. Kako se ispostavilo, bile su prilično velike.
  Vojska Velike Rusije nepovratno je izgubila sedamsto dvadeset pet milijardi, trista sedamdeset četiri miliona, devedeset jednu hiljadu, četiri stotine šesnaest živih pojedinaca, kako ljudi tako i srodnih rasa. Dodatno: jedanaest triliona, šest stotina trideset sedam milijardi, osam stotina dvadeset tri miliona, četiri stotine četrdeset pet hiljada, sto četrdeset šest robota i kibernetičkih mehanizama. I takođe pedeset sedam miliona, trista šezdeset tri hiljade, dvesta sedamnaest zvjezdanih brodova raznih tipova, ne računajući tetraplane.
  - Međutim, mnogo! - rekao je Aleksandar Veliki. - Pretrpjeli smo veliku štetu! Kada smo počeli da brojimo rane? Brojite svoje drugove!
  Vilenjak maršal je primetio:
  - I to ne računajući fantome. Mnogi od ovih momaka su takođe uništeni!
  Veliki komandant antike radosno je rekao:
  - Ali mnogo više neprijatelja je palo!
  Nenadoknadivi gubici neprijatelja iznosili su: triliona osam stotina pedeset četiri milijarde, šest stotina trideset tri miliona, dvije stotine četrdeset pet hiljada, devet stotina osamnaest živih pojedinaca - ljudi i njihovih saveznika. Četrdeset devet triliona, petsto devetnaest milijardi, dvesta pedeset šest hiljada, sto četrdeset sedam robota i kibernetičkih mehanizama. I takođe sto četrdeset tri miliona, četiri stotine šezdeset tri hiljade i sedam stotina osamdeset sedam zvezdanih brodova, ne računajući tetralete.
  Aleksandar Veliki je izvestio:
  - I izgleda da su šanse u našu korist!
  Vilenjački maršal se nasmejao i odgovorio:
  - Da, zahvaljujući vojsci fantoma, inače bismo izgubili. I tada je omjer gubitaka bio mnogo gori.
  Aleksandar Veliki je primetio:
  - Najgori odnos je gubitak tetraleta. Izgubili smo otprilike trideset devet milijardi, neprijatelji šezdeset sedam! Otprilike jedan i po put!
  Vilenjački maršal je objasnio:
  - To je zato što su mali brodovi pretrpjeli manje gubitke od borbenog dejstva fantoma. Pa, obuka naših trupa i naoružanja su otprilike isti!
  - Ali komandanti su drugačiji! - promrmljao je Makedonski.
  Vilenjakinja je odmahnula glavom:
  - Rokosovski je izvanredan strateg! Svojevremeno je predložio napad na Nemce tenkovima kroz neprohodnu močvaru Polesja.
  - Kakvo čudo! Pokušavam sve vreme da neočekivano pogodim neprijatelja. Setite se moje jurnjave kroz pustinju. Ili zaobilazni manevar protiv kralja Darija, sa pristupom pozadi!
  - Znam to! Ali tenk, posebno u davna vremena, nije konj. Ne možete ga tako lako povući!
  Aleksandar je prezrivo odmahnuo glavom:
  - Svojom vojskom sam komandovao samostalno, a Rokosovski je bio Staljinova šestorka. Čak ni njegovi Poljaci nisu voljeli njegove sunarodnike, pa su ga natjerali da podnese ostavku na mjesto ministra odbrane.
  Vilenjački maršal je napravio grimasu:
  - Nezahvalne životinje! Međutim, to nije bila inicijativa poljskog naroda, već pojedinačnih prozapadnih krugova koje su podržavale CIA i druge terorističke organizacije.
  - Možda! Hruščov je bio slabić i nije mogao da uspostavi red u svom logoru. - klimnuo je glavom Aleksandar Veliki, a griva bakrene kose mu se prijeteći pomicala.
  Vilenjački maršal je predložio:
  - Hajde da prvo nagradimo dostojne!
  - Car i kompjuter će to uraditi, kao i uvek, samo ja imam pravo da savetujem!
  Zaista, to su pravila, objektivna elektronika odlučuje ko je dostojan, a ko nije. Konkretno, sajber snimanje omogućava svakome da bude u mogućnosti da detaljno opiše svoje podvige. Svojevremeno su određeni podvizi Velikog domovinskog rata izazvali mnogo kontroverzi. Kasnije su mnogi od njih prepoznati kao nategnuti. Još uvijek se vode mnoge rasprave. Zaista, pionir Golikov je u borbi ubio sedamdeset osam fašista. (A tokom prave bitke tokom Drugog svetskog rata nemoguće je izbrojati broj poginulih. Niste vi jedini koji puca, a čak i da je Nemac pao, nije nužno ubijen! Možda je samo legao!) . Takođe su se raspravljali o Panfilovcima, da li je bila bitka ili ne, koliko je tenkova izgubljeno. Fašistički heroji takođe izazivaju sumnje. Na primjer, jedan pilot napada progutao je petsto trideset i četiri sovjetska tenka, za što je nagrađen gvozdenim krstom sa dijamantima i zlatnim hrastovim lišćem. A takođe i čitava kolekcija nagrada! Nekako je teško povjerovati u to, i u činjenicu da možete uništiti sto četrdeset četiri tenka jednostavnim tenk. Takođe neverovatno! Može se raspravljati i o crnom "đavolu" koji je uništio četiri stotine sovjetskih i pet američkih aviona! Odnosno, jedni su dovodili u pitanje sovjetske podvige, drugi fašistička dostignuća.
  U svakom slučaju, Vladimir Kašalotov je trebao biti adekvatno nagrađen. U znak zahvalnosti za dobijenu bitku upriličen je banket, nakon čega bi trebalo da dođe do dodele nagrada.
  Vojnici obično ne jedu, hrane se hiperplazmatskom energijom ili superstrujom.
  Sada su se preživjeli vojnici okupljali u posebnim palačama, odnosno dvoranama. O i trebale bi biti dragocjene - kibernetičke tablice! Najfiniji izbori! Vladimir Kašalotov je prvi put u životu morao da jede hranu. Nikada ranije nije jeo! Općenito, ovo je tako neobična stvar za jelo! Saznajte šta je hrana! Mnogo je čitao o tome, čak je pokušavao da žvače drva (hrast, javor-jelu i bogzna šta još!): međutim, ovo drugo mu se nije dopalo. Zaista: šta je lijepo, puna su ti usta sranja, a dim ti cijedi iz ušiju. Fresh!
  Sala u kojoj su se okupljali vojnici bila je ogromna i mogla je primiti milion ljudi. Svaki vojnik ima poseban sto. Kada je Kašalotov sjeo za sličan sto, pojavio se šareni hologram (hibrid djevojčice i ananasa sa tri dojke: jedna bradavica je zlatna, druga je rubin, treća je safir):
  - Drago nam je da te poželimo dobrodošlicu, zvezdani vojniče! Čini se da vam nedostaje normalna hrana?
  Vladimir je, postiđen, odgovorio:
  - Da budem iskren, ne znam ni šta je to! Zašto uopšte jesti! Uostalom, ovo je neprirodno! Mi nismo glupi primati!
  Djevojka je bljesnula golim nogama:
  - Da osetim zadovoljstvo! Uživajte u dobroj hrani i vinu! Uostalom, priznajte, jeste li radoznali?
  Vladimir Kašalotov se složio:
  - Da! Čak više! Ovo je prvi put da doživite ovakav proces! Kako nevjerovatno! Pogotovo ako hranu jedemo zajedno.
  - Pa uživaj! - Odgovorio je hologram, hibrid ananasa i devojčice počeo je da se igra sa raznobojnim bradavicama. U njenim rukama blistale su sjekire u obliku šarenih ptica.
  Na Vladimirovoj desnoj ruci: sedela je visoka i veoma lepa devojka. Generalno, sve devojke na ovom svetu su besprekorne, ali ova je nekako posebno bistra. Ima toliko sjaja i šarma. Mladi vojnik joj pruži ruku:
  - Vladimire!
  - Elfaraya! - odgovorila je devojka ratnica cereći se (pa, njeni zubi, pravo blago). - Drago mi je što smo se upoznali, osim toga čuo sam da ste se istakli u prošloj bici! Mladi heroj!
  - Svi smo mi heroji! - rekao je Vladimir. - I ti i ja! Svi koji su preživjeli su heroji, a svi koji su pali su blizanci!
  Elfaraya se, igrajući se trepavicama, složila:
  - Svakako! I ja sam se istakao u ovoj borbi, i imam priliku da postanem oficir. Kao i ti.
  - U ovom slučaju, imaćemo žive ljude pod svojom komandom, a ovo je velika odgovornost! Ne samo da rizikujete svoj život, već i nečiji život!
  - Tako je, dečko! Čak ni ne znaš! Ako zeznete, gubite! Bilo je prašine i kvrga! - našalio se Elfarai u rimi.
  - Kako ste se izdvojili?
  - Slučajno sam udario u kruzer! Da li te to iznenađuje? "Devojčica je cvetala svuda, od oduševljenja."
  - Ni u kom slučaju! I sam sam uništio veliki razarač koristeći vrlo jednostavan, gotovo detinjast trik!
  - Dječije? - Boja ratnikovih obrva se promenila.
  - Pa, možda ih je jednostavnost kupila! I kako si? - Mladić je protrljao obraz.
  - Video sam priliku da oborim i oborio! Sve je snimljeno na sajber snimku, inače nam ne bi vjerovali! - Elfaraja je čak spustila glas do šapata.
  - Ljudi često ne veruju u dobre stvari! Iako je sada to stvar tehnologije, a ne vjere. - slegnuo je ramenima Vladimir.
  Zasvirala je muzika, a u centru stadiona su gole devojke i dečaci igrali ples. Tako veselo i erotično. Istovremeno se dodiruju i razilaze. Akrobatske vježbe postajale su sve složenije i razrađenije. Djevojke su, udarajući golim nogama, skakale visoko, radile više salta i okretale se. Bilo je tako uzbudljivo i lijepo. Tijela isprepletena i raspletena!
  Vladimir pljesnu rukama:
  - Divno! Volim da gledam gole devojke!
  Elfaraja je odgovorila, melodično pevajući:
  - I ja momci! Kad bi momci cijelog svemira odjednom odlučili da pobiju sve nerazvijene ljude! Od takve gužve postalo je vruće, a snovi su se ostvarili!
  Vladimir se čak osećao smešno:
  - A ko ne zna! Zašto trepće! Pa dobro devojko, možda ćemo imati priliku da se bolje upoznamo!
  Igra se završila i konačno je počela glavna gozba. Mnogi ratnici su morali prvi put da probaju hranu!
  Začuo se topot i gigantski dinosaurus se uvukao u centar stadiona. Tribine su se tresle od lutanja njegovih nogu. Bila je to vrsta tripinolasaurusa. Džinovski dugačak sto metara. Odjednom je čudovište stalo: ukočilo se, a tijelo mu se počelo cijepati na komade. Rasuli su se kao mozaik. Odjednom se na mjestu čudovišta našlo još jedno stvorenje nalik plavom kitu s perajama. I komadići su glatko padali na ploče koje govore. pjevali su:
  - Moraš pojesti parazita! Dobar tek svima!
  Mladić je vidio da se meso dimi, miris je bio veoma primamljiv. Odozgo je preliven sos, a u njegovoj ruci se materijalizovala čaša u kojoj je prskalo crno vino. Staklo, svjetlucavo svjetlije od dijamanta, počelo je svjetlucati svim duginim bojama, a onda je zazvonilo:
  - Dno gore! Za slavu velike Rusije!
  Artyom je pažljivo otpio gutljaj. Vino je bilo trpko, kiselo i prijatno na ukus. Alkohol se nije osjetio, a možda ga nije ni bilo! Ali nešto što je izazvalo blagu euforiju počelo je da mi se vrti u glavi.
  Elfaraya je predložila:
  - Moraš da nešto užineš!
  Mladić je zagrizao sočno meso. Njegov osjetljivi jezik bio je bukvalno oduševljen oduševljenjem. Da, ovo je meso, prvi put ga jede. Istina, proletjela mi je misao, da li je prirodno ili sintetičko. Međutim, da li je to važno? Uostalom, čak i na nivou elementarnih čestica nemoguće je pronaći razlike, ali sada se sve može sintetizirati! Pun skup senzacija, pažljivo progutate meso i ono ide niz grlo, a zatim niz jednjak. Punjenje stomaka nečim tako neobičnim, poput osećaja prijatne težine.
  Elfaraya reče baršunastim glasom:
  - Hajde da probamo sledeći komad mesa, da ga pojedemo zajedno?
  - Ali kao?
  - Hajde da prepletemo jezike! - predložila je devojka. - Biće to mnogo lepši osećaj nego da sve radiš sam!
  Vladimir se složio:
  - Utjerajmo kvazar u crnu rupu!
  - Biće sjajno! Hiperkvazar! (Ne postaje bolje)
  Kada se jezici prepliću, zaista je jako prijatno, obavijaju se i trljaju. Iskre lete između njih. I samo meso, kada se zagrije i napuni, poprima tako nevjerojatan okus. Dječak je zastenjao od oduševljenja.
  . POGLAVLJE br. 11
  Mirabel Snjeguljica, koja je doživjela potpuno razumljivo, čak i nepodnošljivo drhtanje, čekala je kaznu. Nakon poraza privedena je. Optužba je bila ozbiljna, dozvolila je neprijatelju da izmakne, čak i ako je to bio samo dječak. A u ratnim uslovima to bi moglo imati tri vrste kazne: doživotni zatvor u protivvojsci, depersonalizacija ili uništenje! Istina, potonje se koristilo izuzetno rijetko, jer je potpuno uništenje živog, iako neproteinskog, tijela iracionalno. Mirabela je gledala pravo ispred sebe. Okovana poljem sile, nije mogla ni da se pomeri. Preostalo je samo u bespomoćnom stanju čekati svoju sudbinu.
  Polje sile je počelo da se kreće, roboti su se uselili. Glas bez emocija je objavio:
  - Za zločin protiv vaseljenske Svete Rusije, naroda, vojske i cara: osuđujemo vas na vječni zatvor u podzemnom svijetu. - Robot osvetnički bljesne svojih deset očiju: - To je to, devojko, život ti je neslavno završio! Ali ti si tako mlad.
  Suze su se pojavile iz Mirabelinih očiju:
  - Mogu bar da se oprostim od svojih prijatelja, saboraca.
  - Ne! - Rekao je robot. - Ne želimo da imaju neprijatne asocijacije, kao i uspomene i sažaljenje prema vama!
  Mirabela je teško zastenjala:
  - A tvoja poslednja želja?
  - Za kriminalce to ne postoji! Zao bi radije otišao u podzemni svijet. Što se ovo prije završi za vas, to bolje!
  Mirabelle je pokupljena, a roboti su vukli djevojke duž dugačkog hodnika. Njihova brzina se postepeno povećavala. Odjednom su se našli ispred prozirnog zida. Mirabela je bila potpuno gola, a mnogo momaka i devojaka poređanih u red je gledalo u nju. U njihovim pogledima bila je vidljiva osuda, ali su neki pokazali i simpatije. Ali Mirabela nije mogla ni da im odmahne rukom. Konačno su se našli u kupeu: obojenom u grimizno. Ovdje su se, po pravilu, izvršavale kazne. A to je značilo da je strašni bol bliži nego ikad.
  Mirabela je očekivala da će ući u neku vrstu hrama, ali je umjesto toga uvedena u prostoriju nalik laboratoriji. Bilo je mnogo kompjutera i more svetlucavih holograma. Ovdje su kiborzi bili odjeveni u neku vrstu kamuflaže i, na primjer, na ulici bi ih mogli zamijeniti za hrpu smeća. A onda su roboti devojčici dali prilično grubu injekciju u glavu.
  - Za šta je ovo? - upitala je Mirabela
  - Sada ćeš uroniti u noćnu moru. I tu ćeš ostati zauvijek. - pjevuši elektronski sadista. Tada je snop osvijetlio i mnogo sićušnih robota je ušlo u njeno tijelo. Mirabela je osjetila kako se vrata laboratorije počinju zamagljivati, a kiborgovo lice, iskričavo od bijesa, propada kao crna rupa i sve okolo postaje mračno. Djevojčica je osjetila kako skače, kao da je pala u smolu od mastila, oči su joj čak počele izjedati. Pritiskala ih je čudna debljina, pomalo podsjećajući na radioaktivnu živu na kojoj je Mirabela plutala, ali je bila mnogo strašnija, a meso spljošteno. Tada se zaista osjećala užasno, i odjednom sada više nikada neće vidjeti zvijezde, dželati su dobili vlast nad drugim svijetom. Pritisak raste, postaje jednostavno nepodnošljiv, u svojoj varljivoj mekoći i monstruoznoj upornosti. Čuje se škripanje, zvuk kao da pas grebe po odvodu, samo mnogo glasniji, grize te u uši, uvijajući ih. Vruća šipka zagrize membrane, osjeća se krv i polivanje katrana po jeziku. Tako odvratno i smrdljivo, smrdljivo sa najkompleksnijom kombinacijom izmeta stvorenja iz različitih svemira. Tada iz mraka izranjaju usta sa zubima koji blistaju poput lave vulkana na ogromnoj planeti. Mirabela nikada nije vidjela tako odvratno lice čudovišta, likove iz horor filmova ili vanzemaljce iz svemira; na njegovoj pozadini bili su samo patetična parodija na noćnu moru. Zatim su se pojavile druge: još strašnije čeljusti, neke su bile ogromne kao Everest, a druge su bile male, izgledale su kao veoma ljuti psi. Pa su zgrabili njeno meso svojim krivim otrovnim zubima. U svom ne tako dugom, ali bogatom životu, Mirabela nikada nije doživjela takav bol. Glavna stvar je da nije bilo moguće pronaći analog senzacija. Ovo je gorući plamen i korozivna kiselina, istovremeno smrzavajući led i tupa pila za rezanje. A istovremeno i hiperstrujni udari, koji izazivaju pražnjenja, ultraradijaciono zračenje i ko zna šta!
  I nastavili su da je muče, moglo se vidjeti kako joj se cijepa meso iz ruku, otkrivaju kosti, a crijeva izlaze kao iz rasparanog stomaka. Zla stvorenja ih grizu, okrećući ih oko zuba. Mirabela stenje, suze joj teku iz očiju. U očaju stenje:
  - Gospode, zašto? Na kraju krajeva, u životu nisam nikoga ubio, nikoga nisam izdao! Bilo mi je žao dečka samo zato što se čini da sam se prvi put u svom životu zaljubila u njega! Ljubav je ludilo!
  Čuje se kikot i od njega se čini kao da vruće igle probijaju bubnu opnu, koje se istovremeno šire, upijajući sve i svakoga! Mozak mi ključa. Hiperplazma počinje silovito da eruptira u svakom neuronu mozga djevojčice. Konačno se pojavljuju ogromna usta, strašna i odvratna u svom ružnom neskladu, i progutaju je cijelu. Kao rezultat pada u takav lijevak, unutrašnjost se otkida. Mirabela vidi plamen kako bjesni u njenom grlu, lomi se na sedamsto sedamdeset i sedam latica, potpuno različitih boja i nijansi.
  - Ovo je legendarna vatra podzemlja. - prošaputala je Mirabela, koža na rukama joj se srasla, prekrivena ružnim ožiljcima. Ona pokušava usporiti svoj let, ali to je beskorisno; on se ne može pomaknuti ni za milimetar. Ovdje njeno mlado, đavolski lijepo tijelo, koje je postalo voljeno, dodiruje vatreni potok. Liže djevojčinu otkrivenu bradavicu. Samo spolja takav dodir djeluje privrženo i očaravajuće u svojoj seksualnosti. Nikada ovako nešto nije doživjela, oči su joj se smračile, a onda je bljesak skočio, učinilo joj se da je počela erupcija u ustima, a stomak se pobunio i napadnuta je nuklearnim oružjem, odnosno termokvarkom ili termokreonskim oružjem. Koliko je ovaj plamen bio vruć, pojavili su se veliki čirevi na goloj koži, kosti su potamnjele i popucale, uzrokujući patnju. Bradavice su nastavile da se ližu, plamen je dodirivao čistu, glatku matericu poput devojčice. Nakon toga je toliko probušio da je djevojka pala u histeriju. Svaka bradavica je bila usijana, vatra je putovala kroz želudac, sijekući trbušne mišiće hiperplazmom patnje, sagorevajući crijeva. Toliko da su ugljenisani fragmenti ispali i rastvorili se u zastrašujućoj tami.
  "Ne, ne želim, ne moram", rekla je. Pusti me. Neću to više raditi! - Mirabela se zaista osećala ne kao ratnik, već kao devojčica uhvaćena u jazbini razbojnika.
  Svaka boja vatre je poseban, jedinstven obrazac bola. Patnji se mogu dati različite nijanse, njihova raznolikost je zadivljujuća, čak ni markiz de Sad nije razmišljao do koje dužine može doseći domišljatost stanovnika podzemlja. Osetljive pete devojčice bile su prekrivene žuljevima, pucale su, nabujale i ponovo pucale. Kosa joj je gorjela, a djevojku je ne samo boljelo, već je i krajnje iznerviralo što je lišena takvog ukrasa. Glavu mi je bukvalno spržila hipernuklearna eksplozija, svaki korijen kose kao da je bio zakopan u rupi koja je bila ispunjena metalom rastopljenim na milijarde stepeni.
  - Ali đavoli, možete se upoznati. - Neobično gadan glas mučitelja odvratno škripi. - Tvoji prijatelji zauvek!
  Njihov izgled je, međutim, užasan, ali posebno je neugodno gledati njihova bodljikava usta koja nejasno podsjećaju na mješavinu morskih pasa i krokodila s hibridom koprive i trna. Ali rogovi, iako beskrajno odvratni, začudo su me smirili. Mirabela je, kako bi se odvratila od prodornog bola, počela da se prisjeća folklora, gdje su ti slatki mali smiješni mali vragovi, nekad strašni, nekad smiješni i naivni, nekad pomažu, a nekad škode ljudima. Posebno je zapamćena priča o "Papi i njegovom radniku Baldi". Sa takvim "ljudima" je sasvim moguće izaći na kraj. A ovdje znaju samo, ubadanje vilama, sjeckanje trostrukim mačevima, ubacivanje poluvakuumskih "sprava za drobljenje", i mega-plazma zračenje gravio-nukleonskim raketama.
  - Zašto ti grešna duša, crna rupa izdajica, nisi slušala svoje komandante? - Đavolji rog je narastao, pretvorio se u neku vrstu kljuna i zabadao u krhotinu.
  Kada se lome kosti na glavi, to boli toliko da se to riječima ne može opisati. Ali pritom joj se svijest nije pomutila; da je Mirabela bila u običnom ljudskom tijelu, vjerovatno bi umrla od šoka. I tako je osjetila grubi dodir na svom mozgu, a onda je čudovište počelo piti mozak. Neshvatljiv osjećaj, poput povlačenja vena, samo što je osjetljivost mnogo jača. A demon je nastavio da pije, ispuštajući kiselinu. Radio je to polako, kao da se napreže. Drugi demon je počeo da buši nokte, zabijajući oštre igle ispod njih. Devojčica je pokušala da odmakne bose noge, ali joj je plamen sve više pekao nežne pete. Činilo se da orkestar ubrzava u paklenom maršu. Orkestar predvođen dirigentom koji je izopačen koliko i sladostrasan!
  Mirabela vrišti, njena zavodljiva djevojačka usta se sama otvaraju.
  - Ne, molim te, nemoj me slikati!
  Hvataju je za jezik vrelim pincetama divljih zuba i povlače, polako ga otkidajući od njenog ušća.
  Ima i bola, ali malo drugačije, i više nema vriska, samo jecaji i jauci.
  Odvratni crvi počeli su puzati ispod noktiju gracioznih prstiju bosonogih, djevojačkih nogu i ruku, koji su se odmah pretvorili u potoke plamene kiseline. Đavoli nastavljaju da se šepure, prate nokte, počeli su da lome zglobove i to rade polako, uživajući u patnji.
  - Ovako "vakum bradavica" bez mozga dobija svoju porciju hiperplazmatske kaše uz začin superdimenzionalnog ultralasera. - Jedan cvili: verovatno stariji demon.
  Mirabela je već bila u stanju ludila, preplavio ju je nepodnošljiv talas, tačnije okean muke. Ali đavoli se ne povlače, već su počeli vaditi biserne zube, nemilosrdno oštećujući ljepotu. Zdrobili su zube dostojne drevne boginje, a zatim ih izbušili, probušivši vrh u desni. Istovremeno, sam vrh se raspao u sitne niti koje su se vrtile poput propelera oštećenog helikoptera.
  - Kako se može spustiti na takvu okrutnost, zar stvarno nemaju majku? - pomisli Mirabela. - Ko te rodio, žena ili hijena! Očigledno pročitavši njene očajne misli, đavoli su vrisnuli, uz glasove jata šakala lešinara povezanih s leglom zmija.
  - Nema majke - otac je sotona!
  Zatim su pronašli novo brašno, zagrijali bušilicu i bizarno osakaćenim rezačem ispilili posljednje zube. Zatim je došao red na kosti. Razbijali su ih crvenim, svjetlucavim kleštima na visokim temperaturama. Svako devojačko rebro pojedinačno. Užarene klešta uvrnule su devojcine rubinske bradavice, otkinule joj delikatne uši i čupale dlaku po dlaku. Gorući hiperplamen je donet do devojčinih dugogodišnjih, golih peta, i svaki put je temperatura bila sve viša i viša! Boje nepoznate vatre mijenjale su se i ponekad je vrućinu zamijenila još bolnija hladnoća. Koža se dimila, kosti su gorjele. Činilo se da će tri srca prsnuti, eksplodirati poput sekstilion bombi.
  Onda je Mirabela odjednom osetila da joj je graciozan jezik porastao, i opet je mogla nešto da kaže:
  - Smiluj se za Boga miloga.
  Odjednom se pojavila molba puna očaja, poput košnice pčela. Kao odgovor, demoni su zarili vile u ratnika, otkidali i zgnječili grudi djevojke na nov način, slomili joj nozdrve, iskopali joj čarobno lijepe oči!
  - Vi ste grešnik, beznačajniji od fotona u kvazaru, i treba da znate da je Hrist izmišljotina patetičnih ljudi. Pravi bogovi su jedna u dvije osobe: dobra i zla, i oni su stvorili cijeli svemir, kao i ljude, na svoju sliku i priliku. A vi ste grešnici i čitajte stvorenja, vi morate biti robovi najviših sila, izvršavajući bilo koje naredbe i trpeći najgnusnije poniženje. Ti si beznačajan rob, nisi vjerovao u naše postojanje, a sada sve to proživljavaš na svojoj koži.
  - Sad verujem!
  - Kasno! Nemate nade i šanse!
  Mirabelle je nastavila da se muči, lomljena je nekoliko puta zaredom, paljena, a zatim je restaurirana na nezamisliv način. Tada je ratnik uništen na novi način. Tada su se đavoli očito i sami umorili od toga i, podižući ga u zrak, odnijeli su ga kroz podzemni svijet.
  - Pogledaj kako se kažnjavaju neposlušni.
  Mirabela je videla gole devojke razapete na krstovima. Njihova nekada prelepa tela bila su strašno unakažena, krv je curila iz njih. Velike svinje bacale su krstove, ponekad su žrtve padale i divlje svinje su nasrnjale na njih, kidajući žensko meso na komade. Kako su ta nesretna stvorenja patila, neki su im obrazi nemilosrdno žigosani, a niz suze pomiješane sa znojem i krvlju tekle su. U očima mu je bilo očaja. Činilo se da mole: mi smo nevini, smiluj nam se. Mi smo zgažene žrtve nesretne i strastvene ljubavi.
  - Zašto su ovi nesretni ljudi kažnjeni?
  Demon je iz sve snage udario devojku užarenim pajserom sa nazubljenim ivicama na petama, drugi đavo devojci je slomio koljeno i izgovorio zujanjem:
  - Razne sitnice. Jedan je bio drzak prema komandantu, drugi je razbio skupi tetraplan, treći je odbio da ima seks sa momkom tokom specijalnih vežbi, četvrti se povukao. Odnosno, da biste došli ovdje, ne morate biti veliki grešnik ili potpuni izdajnik, dovoljni su relativno manji prekršaji.
  - I njihovim monstruoznim mukama nikad kraja?
  - A ovo je na svemogućem Bogu i carici da odluče. Ako Njeno Veličanstvo izda dekret o pomilovanju, oni mogu biti prebačeni na drugo manje bolno mjesto.
  - U raj!? - U Mirabelinom glasu, slomljenom bolom, bljesnula je blaga senka nade.
  - Za vas izdajice nema raja. Jednostavno postoje mjesta gdje vas neće tući i mučiti svake sekunde i gdje možete nastaviti služiti svojim komandantima nakon smrti.
  - Šta čeka ljude čiji su zločini teži? - Ratnik se skoro ugušio od uzbuđenja.
  - Pokazaćemo vam i ovo.
  Đavo mu je uboo oči nadrealnim vilama, jabuke su pucale, tečnost se izlila i Mirabela se rasplamsala, na nju je palo crnilo, zastrašujuće u svom beznađu. Zatim je, nakon nekoliko sekundi, povratila sposobnost da vidi, iako je svaki treptaj izazivao nepodnošljiv svrab. Opet su poletjeli i još odvratnija stvorenja su im izletjela u susret. Mirabela ih je pažljivo pogledala. Izgled je zapravo nikakav: gola lobanja bez dlake i krasta; oči koje gore od paklene svjetlosti; kratak, poput odsečenog nosa sa crnom rupom u sredini. A možda najodvratnije je odsustvo donje vilice, umjesto koje visi i kreće osam debelih pipaka u obliku đavolje zvijezde. Tako se pritisnuo uz Mirabelle, zarivši zube u usne satenske devojke (blago nežne ljubavi), dajući svoj čuveni poljubac. Tada su njegove kandžaste ruke počele lomiti ženske kosti. Mirabela je stenjala od akutnog bola u laktovima, zglobovi su joj bili zgnječeni, čudovište je počelo da omotava tetive oko njenih kandži. Istovremeno, kroz tijelo su prolazila pražnjenja, nešto gore od najjače hiperstruje. Onda se sve odjednom oporavilo, ali je bol i dalje trajao.
  - Dakle, starinska drolja, možda ćemo popiti da se upoznamo.
  Otkačeno od Mirabele, čudovište je pružilo svoju ruku ka šoljici i ona se istog trenutka napunila vinom. Obrazina ju je bocnula u lice.
  -Pij! - lajalo je čudovište glasom hladnog oličenja užasa.
  A pošto Mirabela nije htela da posluša, dva demona su je uhvatila za glavu, stisnula joj obraze i otvorila joj usta. Užasno gorka tečnost potekla je niz devojčino grlo. Mirabela je pročistila grlo i grčevito progutala:
  - Idemo do dna! Bottoms Up! Dodajmo šaku pameti glavici kupusa! - Đavoli su pomogli, podrugljivo pjevušili. Kada je nesrećna devojka progutala celu zalihu, stomak joj je naglo otekao. Puknulo je i gorelo iznutra.
  - Ta šugava kučka je zatrudnela! Sad ćeš roditi dijete podzemlja!
  Zatim se tečnost nastavila širiti sve dok trbuh i jaki djevojački trbušnjaci nisu pukli.
  - Ovako će biti sa svakim vakuumskim grešnikom i grešnikom!
  Mirabela je raskomadana, glava joj je podignuta, a njen fudbal je počeo da se igra. Izuzetno je uvredljivo kada te ponižavaju, tuku kopitima, batinastim repovima i bacaju te okolo. Neka stopala bila su zamazana nečim mnogo odvratnijim od stajnjaka ili čak izmeta životinja iz svetova smeća. Kanalizacija joj je ušla u usne i djevojka je brutalno povratila. A ako pogodi stativu, onda je potpuno ofsajd. U glavi mi zvoni, zubi mi lete iznova i iznova, ali onda se opet zbliže. Mirabelle se čini da će ova zabava trajati zauvijek, više od mjesec dana, užasna trava je počela rasti, stabljike su ogrebale odsječenu glavu i popele se u nozdrve. U isto vrijeme, đavoli su se ludo nasmijali, urinirali po licu djevojke s neshvatljivim smradom i zgrabili je za kosu. Uvijali su se i bacali, ali su i to zaustavili, očigledno se demonima to dosadilo. Uzeli su je, pritisnuli njenu osakaćenu glavu i tupom i odvratno zarđalom iglom počeli da je prišivaju uz njeno izmučeno tijelo.
  Onda je sve nestalo, devojka i njeni mučitelji su se našli ispred đubrišta.
  - Vi ste bivši član izabranog miliona, i ovo bi trebalo da vam je poznato.
  Ovaj miris intergalaktičkog "đubreta" ne može se pobrkati ni sa čim, samo je koncentracija prevelika, nos se okreće, a usijana bušilica bijesno zabija u nozdrve, prodire do mozga!
  Mogli ste vidjeti uši, crve, dlakave bube i ljepljive gusjenice kako plivaju i roje se.
  Zatvorenici su očajnički puzali pravo po jamama; muškarci i žene. Podsjećali su na kosture prekrivene čvrstim krastama, a rane su im curile gnojem.
  - Vau, strašno! Mirabela se okrenula, glava joj je počela bolno da se vrti (prethodno nepoznat osećaj). - Zašto ovi momci ovo rade?
  "Mislili su da su pobunjenici, što zvuči ponosno, ali u stvarnosti su bili samo patetični izdajnici." Sada je njihov ponos ponižen. Vidite šta se dešava sa onima koji ne žele da priznaju dominaciju komandanata i vojnih propisa nad sobom. Sada im crvi grizu kosti, i tako će se nastaviti zauvijek, jer carica ne voli ponosne ljude, a pogotovo takve humane tipove kao što si ti kučko!
  - Gdje su najveći zločinci prošlosti, na primjer Hitler?
  - I ovo je ono što želiš da znaš? On je zločinac iz daleke prošlosti! Za njega je izmišljena posebna kazna, takva da je nemoguće zamisliti! Ovakva stvar: nešto što ti beznačajna prostitutka ne bi trebala znati. Međutim, ako vam mučenje nije dovoljno, mi ćemo vam dodati još.
  Djevojčicu su udarali po bosim nogama, a potom su joj između prstiju bosih nogu prebačeni posebni čvorovi bodljikave žice. Žica se zagrijala, uzrokujući daljnju patnju. Potom su djevojku uhvatili sa četiri kuke, dva rebra, a druga dva za noge i ispružili ljepoticu dok joj kosti nisu potpuno smrskane.
  Demon je hvalisavo rekao:
  - Imamo mnogo različitih vrsta torture. Mnogi mučitelji antike, kao i pokojni vanzemaljci, velikodušno dijele svoje nezamislive izume! Želiš li u kutiju?
  - Ne!
  - Svejedno ćeš ga dobiti!
  Pojavio se užasan čovjek, lice prekriveno bradavicama, crvena brada u čupercima, pokvareni zubi, smrdljiva usta.
  - Ovo je Maljuta Skuratov. Sada će se on pobrinuti za tebe.
  Pojavila se bizarna kutija, ličila je na muzičku kutiju. Izvana prilično lijepa sa kraljevskim grbovima. Djevojka je pokušala da se odupre, ali snaga je napustila njeno nekada moćno tijelo. Izdajnička slabost, ponižavajuća čak i od bola! Demoni su podigli Mirabelle i bacili je unutra.
  Muzika je počela da svira, šiljci su mu se zabili u kukove, gležnjeve i vrat. Čekići su udarali po glavi, a zupčanici su počeli da lome prste, ruke i noge. U isto vrijeme, djevojčina usta su se otvorila i vruća tečnost se izlila na njen jezik. Ne samo vrućina, već i grozota, poput kipućeg gnoja. Mirabela je urlala, trbuha ispečenog u vatri, raznobojnim plamenom podzemlja. Muzika je svirala, ponekad ubrzavajući tempo, ponekad usporavajući. To se nastavilo sve dok od tijela nije ostalo samo krvavi nered pomiješan sa vrelim metalom. Onda su je udarali čekićima, praveći potkovicu. Bizaran oblik za nepoznato čudovište, a ne za konja: zastrašujuća avangarda. Koji je zatim otopljen i ohlađen u tečnom helijumu. Užas: nakon vatre u ledenu vrućinu. Djevojka, prezasićena negativnim emocijama, teško je došla sebi:
  - Pa, kako? Like! Trpi, lepotice! Ovo je izum Maljute i Berije! Kako bi bilo da isprobate fotelju samog oca Müllera, šefa Gestapoa!
  - Kakvi su gospodari, takve su i sluge. - filozofski je primetila Mirabel. Pojava pribranosti joj je teško padala.
  - I vi biste trebali slijediti primjer Maljute Skuratova. Bio je vrlo uljudan i pristojan prema svojim novim vlasnicima. Ali očigledno jedva čekate da saznate šta se desilo ostalim ljudima, pa ćemo vam pokazati. Ali prvo, da umirimo vaš ponos, gurnut ćemo vas u groznu noćnu moru.
  Mirabelle je bila vezana klizavim zmijama i trnovitim gusjenicama, zakačena i uronjena u smeće. Gotovo odmah, crvi i druge gadosti pale su na djevojčicine gnojne rane. Tako su aktivno grizli očajnog ratnika da je nekoliko minuta kasnije od Mirabele ostao samo jedan kostur. Zatim, otišavši, "povraćaju" smrdljivo povraćanje: meso je iznenađujuće brzo naraslo, ponovo su nastavili da proždiru telo devojčice. Ali to nije nešto najodvratnije, ali kada su (različitih veličina, oblika i tipova - jedino zajedničko je užasan dojam, potpuni nedostatak estetike i harmonije u telima koja oličavaju bolest i propadanje) zavukli u rane, svrab je bio nepodnošljiv. Bilo je tako brutalno, svrbelo je kao pakleno, ne samo da su stvorenja trčala okolo, već i milijarde bakterija. Nakon nekog vremena i sama Mirabela je počela da kida ove rane, kidajući arterije i vene. Čim nije poludjela, njen um bi mogao biti oštećen.
  - Dobro, završi to, inače vidiš, kopile kurva je u blaženstvu. Hajde kurvo, na posao!
  Mirabelle su pokupili, nabacili joj konopac oko vrata i vukli je. Omča od bodljikave žice ju je nemilosrdno davila, a njenim izmučenim plućima nedostajalo je vazduha. A leđa su mi mučile trepavice. Svaki bič, bezvrijedno umjetničko djelo mučenja, ima toliko različitih inkluzija u sebi: uzrokuje bol:
  - Da pas steže ogrlicu. Nema potrebe da budete tvrdoglavi.
  Mirabela se našla u pustinji, gdje je vidjela strašno usahle ljude, među kojima je bilo mnogo žena, što nije moglo a da ne izazove strašnu tugu. Evo pet vrlo mladih momaka, praktično djece, koji vuku kamenu gromadu od pedeset tona. To se ne bi smjelo dogoditi prema svim fizičkim zakonima; đavo koji sjedi na stremenu bije ih neutronskim bičem, emitujući sićušne munje koje jedu oči (ta svjetlost može biti gadna) bičem. Vidi se neljudska napetost svakog mišića, vene su spremne da puknu, tanke kosti pucaju. S mršavih, ropskih, brutalno izmučenih tijela curi znoj, a kad udari u pijesak počinje da se dimi.
  - Ovo nije krst za vas da se odmarate. Radite naporno i sami ste kurva. Ljubaznost je kažnjiva. Mek karakter je pretvrdo tlo da bi uzgajalo sjeme uspjeha! - Demon ga prikači za blok. Šamari po golom, razdrapanom ramenu:
  - Ovdje ćete imati odličan stimulans.
  Sada je Mirabelle morala raditi. Djevojku su nemilosrdno tukli, tjerali dalje, a ona je bila prisiljena da nosi nepodnošljiv teret. Ovde je preterano upečatljiva ratnica doživela drugačiju meru patnje, i to je ispunilo njeno srce, koje nikada nije moglo da otvrdne. Ono što je najvažnije: to je bila potpuna besmislenost obavljenog posla, njihove robinje i robinje su bile prisiljene da nose blokove u krug, a zatim ih podižu na vrh, a zatim se spuštaju. I tako kontinuirano. Osim toga, đavoli su aktivno sipali užareni ugalj, eksere i razbijeno staklo, čak i zdrobljene dijamante pod noge (izručenje dostojno sultana), spaljene, krvave tragove bosih, djevojačkih stopala vukli su iza Mirabele. Činilo se da je pala bezbroj puta, ali onda je udarac neutronskog biča natjerao djevojku da ustane. Od dodira struje elementarnih čestica i raznih smrtonosnih zračenja nivoa kvarka, udario je grč, bio je toliko bolan da me je natjerao da se krećem kroz koji nisam mogao. Napetost bezgranične patnje, čak i uzimajući u obzir uobičajeno opterećenje divljačkog treninga, djevojka još nije morala vući teret koji je premašio veličinu i masu Keopsove piramide.
  - Pa, kao majmun koji radi. - upita demon, cereći se još odvratnije (mada izgleda da je gore nemoguće). "Ovo je još samo cveće, čekaju te mnogo gore muke." Konkretno, želite li iskusiti dualnost?
  - Kako je to? - upitala je Mirabela patničkim glasom i odmah dobila bič, potresavši celo telo devojčice, do krajnosti izmučeno, po leđima.
  Demon se zlobno nasmejao:
  - Patiti u nekoliko oblika odjednom. Podijelit ćemo vas na nekoliko dijelova, a vi ćete dobiti mnogo raznovrsniju paletu senzacija.
  - Ne, ne želim takvu radost!
  -Ko će te pitati? "Demon je izvadio nešto poput bacača grede, uperio ga u Mirabelle i povukao okidač.
  U sledećem trenutku devojčica je osetila da ima dva tela. Jedan je i dalje vukao težak teret, a drugi je visio na krstu. U oba slučaja: očuvana je apsolutna potpunost osjeta.
  Mirabela je osjetila kako su joj ruke prikovane za nju, tijelo joj je postalo teško, jer su joj za stopala bili vezani ogromni kameni blokovi. Kako se uopće ne bi ugušila, bila je prisiljena da se podigne. Čak je i krst pokleknuo od težine, čvrsto drvo je popucalo, iverje su se ukopali u posjekotinu. Ratnica je imala trnov venac na glavi. Strašno se zario u lobanju, povećavajući patnju. Svaki udah je bio praćen bolnim grčevima. Pterodaktili su zgrabili djevojčinu dugu kosu, prijeteći da će joj otkinuti skalp. Kosu su mi vukli u raznim pravcima, glava mi se tresla kao kamenčići u zvečku. I istovremeno se nastavila naprezati, vukući nepodnošljivu stenu. Štaviše, površina pustinje se sve više uzdizala. Teško je reći šta uzrokuje veliku patnju, ali kada se ona nadoveže jedno na drugo, ispada toliki "festival" tijela.
  - Pa, kako ti se sviđa? - Pitali su djevojku u isto vrijeme, dva đavola.
  Mirabela je negativno odmahnula glavom, ili glavama.
  - Ali možemo pojačati torturu, hajde, slatkice, tri aspekta odjednom. A ti si bio u izabranom milionu, dakle, treba ti nešto sofisticiranije i tehnogenije.
  Prije nego što je Mirabela uspjela trepnuti, njegovo tijelo je bilo pritisnuto u ploču. Tada je djevojka na sebi osjetila težinu svemirskog broda. Sva crijeva su bila zgnječena, kosti popucale, nekoliko rebara je puklo. Tada se oglasio startni signal i mlaznice su se rasplamsale, plazma zagrijana na mnogo milijardi stepeni spalila je meso. Kada toliko zagreje, osećaj nepodnošljive vrućine je takav da je probio svaku ćeliju, gori, i najmanja stradala čestica tela. Moćni svemirski brod se otrgnuo, poleteo i na trenutak je postalo lakše, ali čim je Mirabela stigla da dođe do daha, brod je eksplodirao, a krhotine su pale na devojčicu.
  - Bravo! Demon je rekao, pljesnuvši rukama. - Ovo se zove večni početak.
  Onda se svemirski brod ponovo pojavio, stepenice su ponovo gorjele, super vrela vatra, pa je poletio i ponovo pao. Osjećaj neobičnosti na trenutak je zasjenio prethodne inkarnacije pakla. Onda je Mirabela ponovo počela da opaža, sve u isto vreme.
  - Da dodam i četvrtu ili je to dovoljno?
  - Naravno, dosta je! - Mirabelina psiha je već dostigla granicu od muke.
  - Ne, nećete poludjeti, to bi vam smanjilo patnju. Imate dobro meso, osetljivo devojačko telo, ali mi smo u mogućnosti da promenimo njegove parametre i premestimo vaše meso u bilo koji drugi oblik. Da li želite da eksperimentišete?!
  - Pusti me, molim te! - šaputali su Mirabelini izmučeni oblici. Svaki je molekul bolio, svaki pomjereni, divljački izmučeni atom tijela.
  - Pa, ne znam! To ti nije dovoljno. U koga bih te pretvorio? Mislim da je to meteorit.
  Mirabelle je bačena u zrak. Ostala je pri sebi i istovremeno se osjećala kao kameni blok. Haotično, skačući s jedne strane na drugu, kretala se u vakuumu. I ovdje je patnja bila nepodnošljiva. Mnoge zvijezde su spalile djevojčicu meteorit raznim zracima, od jednostavnih do rendgenskih i neutronskih. Ali alfa i gama zračenje bilo je posebno bolno. Dijelovi njenog tijela su se ili zagrijali ili, naprotiv, ohladili. Površina je pucala, cijeli komadi su otpadali, a djevojčici je u isto vrijeme bilo hladno u mrtvom, bezzračnom prostoru, a pluća kao da su joj pukla od nedostatka kiseonika. Mirabela je nepodeljeno patila, pretvarala se u kamen, nije izgubila ni jotu osetljivosti. Ponekad su u njega padali mali fragmenti drugih meteora ili su nailazili na oštre fragmente satelita: umjetnih i. prirodno. I to je također uzrokovalo nepodnošljivu patnju.
  - O, Bože, sačuvaj me ovih manijaka, na šta je njihova mašta došla. Pa, stvarno, rogati "zli duhovi": mogli su da smisle tako nešto.
  A đavoli su i dalje pravili grimase, takmičeći se ko će izazvati najveće gađenje. Dopuštajući vam da probavite, učetvorostručite muku.
  Ovdje je gigantska planeta počela privlačiti tijelo meteorita. Mirabelle se uplašila, ali nije se mogla ni pomaknuti; iako je njeno tijelo osjećalo sve, bilo je potpuno bespomoćno. Mirabelle je odletjela u guste slojeve atmosfere, njena površina se otopila, zatim je tijelo počelo isparavati, jednostavno je izgorjelo u atmosferi. Ovo je postao dodatni podsticaj, deveti talas, u okeanu učenja. Konačno, vatrena lopta je potpuno uništena i Mirabelle se odmah pojavila u svemiru. Vrteški vrtuljak se nastavio, konji su počeli da galopiraju.
  - Četiri vrste torture istovremeno nisu dovoljne. Zato ti, prostitutke, ne pokušavaj nešto na peti.
  - Opet svemir? - upitao je drugi demon.
  -Ne, istorijski! - Kako ti se sviđaju fašisti, prijatelju? - Smiješeći se, đavo je pokazao tri reda iskrivljenih i nagrizanih zuba. A pipci drugog demona su porasli u veličini; krajevi su naoštreni.
  - Mrzim ih!
  - I moraš se zaljubiti. Kao prvo, kako se osjećate u februaru?
  - Sasvim normalni, veoma talentovani i druželjubivi ljudi. - Kroz talas bola na više nivoa, rekla je Mirabela. "Iako s njima moraš držati oči otvorene." Naročito me je prevario februar. Ne, ne dušo! Ali i zvijezde imaju mrlje!
  - Bićeš odličan hranitelj. Ili bolje rečeno, mali fidenko.
  Trenutak kasnije, Mirabela se osjećala kao dječak od oko osam ili devet godina. Bio je potpuno gol, a pored njega su stajali isti goli dečaci. Ošišani su, bilo je hladno i dosadno, svuda okolo sivi zidovi barake, bodljikava žica, psi laju.
  Mašina je bila jako glupa, čupali su pramenove kose, ali još strašniji je bio zlokobni šapat.
  - Sada će nas odvesti u krematorijum.
  Kada je muka s kosom završila, zli fašisti u crnim uniformama i sa amblemom lobanje i ukrštenih kostiju, udarivši, su ih postrojili. Mirabela je primetila koliko su deca mršava, videla se svaka kost dečaka koji je hodao ispred njega, leđa su mu pretvorena u neprekidnu modricu sa ožiljcima i jamama. Izvedeni su napolje, padao je snijeg, djetetove bose noge su izgorele na bijeloj površini, blago obojene smrznutom krvlju. Bič je prošao kroz redove, zajedljiv udarac pao je na zadnjicu, jedva pokrivenu kožom, reinkarnirane Mirabelle.
  - Držite noge, stvorenja Fidova.
  Bilo je jasno da su se djeca svim silama trudila, a vidjela sam redom pocrvenjele gole potpetice. Mirabelin želudac je prazan, glad je grize creva, kiselina joj guši stomak. Do njih pritrčavaju pastirski psi lajući, djeluju ludi, usta im se pjene. Jedan od njih je najbesniji i umalo ugrize Mirabelinu mršavu nogu. Djevojčica u tijelu dječaka je zastrašujuća, ali ona djeca koja se oslobode bivaju tjerana u red oštrim bajonetima. Konačno ih vode u zgradu koja emituje jak smrad. Mirabela, i ostala djeca, potpuno su se ohladili i poplavili. U početku, hodajući sa slomljenim, polusmrznutim nogama po vrućem čeličnom podu, doživjela je blaženi osjećaj. Tada je postalo vruće, a Mirabela je zaplesala hopak. Usne su joj šaputale jevrejsku molitvu.
  - Smiluj se Jahvi. Daj život dečaku! Ili bolje rečeno devojka! Bacite naciste u Sheol! U gustini toga!
  Pečenje dječjih stopala je postalo sve jače, mnoga djeca su već počela vrištati i plakati, a miris zapaljenog mesa postao je nepodnošljiv.
  Bilo je mnogo dečaka, bili su čvrsto stisnuti jedan uz drugog, Mirabela je osetila dodir mršavih, gojaznih, znojnih tela. Oštre lopatice ubole su je u koščata prsa. Vruć katran je pao na njenu obrijanu glavu, a Mirabela je vrisnula. Začuo se smeh SS-ovaca, sličan graktanju, a zatim se oglasio signal. Pod se počeo naginjati. Deca koja su stajala na ivici polako ali sigurno su skliznula u Gehenu. Momci su se držali jedni za druge, pokušavali da zgrabe glatki topli pod, ali sve je bilo uzalud. I pored svih patnji koje je proživjela, Mirabelino srce kuca kao mitraljez.
  Sada je njegov red da se sklizne u podzemni svijet. Plamen ga obuzima i sledi neuporedivi bol, koža brzo gori, a vatra liže kosti u sladostrasnom zanosu. Mirabela doživljava svaku sekundu posebno, a onda kada se i posljednja kost raspadne, ponovo se nađe u akciji. Horor priča se ponavlja iznova i iznova.
  - Dakle, već ste stigli do pete faze. - Đavo se meša. - Ali ovo vam nije dovoljno, morate povećati svoj zamah.
  Mirabeline oči nisu ništa izražavale, toliko su je preplavile emocije da nije mogla da govori. Sugerirao je demon sa golom, degeneriranom lobanjom.
  - Pošto smo se vratili u ljudsku istoriju, onda ćemo možda ponovo ponoviti epizodu sa Nemcima.
  Šta vam je draže; avion ili tenk?
  Đavolji saučesnik je progunđao.
  - Naravno avion; mnogo je dinamičniji.
  - Kakvo ćemo joj meso dati?
  -Devojke su najbolje, muškarci su odvratni.
  Još jednom se pejzaž promijenio. Mirabela se osjećala kao da leti u avionu, kratak trenutak slobode, a onda je oborena i pala. U poslednjem trenutku pre pada, pilot uspeva da iskoči iz padobrana, ali čim su trake zategnute, usledio je udarac i momentalni gubitak svesti. Zgrabili su Mirabelle za ruke i poprskali joj lice vodom; svuda su se vidjela brutalna lica, kukasti krst i SS amblem - dvije munje. Odjeća joj je strgnuta, a djevojka sa užasom vidi: dvije obrasle ženske grudi. Bilo je nečeg neuhvatljivo zastrašujućeg u njima. Grudi su gnječene, stegnute, povučene. Onda počinju da trgaju pojas sa mačevima. Mirabela se očajnički trza, udarajući nogama. Udarali su je kundakom po glavi, zatim joj strgnu gaćice, prljavim rukama sežući u intimna mjesta. Mirabela urla kao kurva, tuđe žensko telo utiče na um. Ona zna šta će se dogoditi i drhti u iščekivanju toga.
  - Kakva kurva, noćna veštica je uhvaćena, sad popij čašu poniženja za svoje poginule drugove.
  Mirabela je osetila oštar ubod u preponama. Počeli su je mahnito silovati. U isto vrijeme, dva muškarca su imala Mirabelle odjednom. Nije bilo toliko bolno: koliko ponižavajuće, njen bivši član izabranog miliona bio je "napetljan" kao posljednja prostitutka. Jedan muškarac je zamenio drugog, iznenađujuće, ali seks je, umesto radosti, devojci doneo potpunu patnju. Bilo je mnogo, mnogo silovatelja, i sve u njoj je bilo pocepano, ispunjavajući je otrovnim sjemenom smrdljivog mirisa. Mirabela je mislila da će sve ovo završiti, ali su nacisti našli još jednu muku.
  - Ona je pilot, pa neka leti!
  Mirabeli je prerezana vena, a zatim je tetiva izvučena pincetom i vezana za ravan.
  - Pa, evo jednog zezanja. Poletite na svoj let, želimo vam fantastično iskustvo.
  Borac je poletio, Mirabelle je trzala i otkinula s površine, samo su grane žbuna šibale po goloj, preplanuloj ženskoj nozi. Najgori bol, kada su vene počele da izlaze, bio je pred nama. Činilo se da je mlada ratnica sve već iskusila i da je nema čime iznenaditi, ali ne, tetive su istegnute i krv prska iz očiju.
  Avion je izvodio piruete, radio slajdove, kotrljanja i petlje. Sve je to potreslo i bacilo tijelo. Mirabela je urlala, a u isto vreme su mučene ostale devojačke inkarnacije. Tada je borac počeo naglo da se spušta i Mirabela se srušila u zemlju, zatim je vukla uz trnje i uronila u smrdljivu močvaru. Sve je to učinilo da doživljavam patnju: malo drugačije. Činilo se kao da avion nikada neće ostati bez goriva. Međutim, nakon nekoliko sati letenja, munjevito pregori i sve se ponovi.
  Đavo je čak zapevao, grubim glasom koji je kidao mozak:
  Okrutni, crveni kralju pakla,
  Oko njega je velika pratnja!
  I kako si dobar da nisi PR,
  Efekt je sasvim suprotan!
  
  Pozdravlja te strašni demon,
  Četiri roga, hvatišta duga!
  To nije razlog zašto je Isus uskrsnuo
  Tako da onaj koga je sud zatvorio može ući u raj!
  
  Bila si ponosna devojka
  Ušao u značajan milion!
  Sada je vlasnik sotona,
  A muci su beskrajne - legija!
  
  Kakav komplet - ovde ćete naći sve,
  Tu je stalak, igle i vatra!
  Kada budete mučeni pevaćete glasno,
  Bog je pružio desnu ruku gnjeva!
  
  Ima modernijih muka,
  Avion i tenk su Vam na usluzi!
  Gazimo, želimo čast,
  U paklu vlada red, a ne haos!
  
  Bio si mekan od ljubaznosti,
  Sada je život u govnima zbog ovoga!
  Ne morate biti sveta ovca
  Nema mjesta za krotke na Zemlji!
  
  Svaka budala će shvatiti moral
  Put do uspeha je nasilje, zlo!
  Dato je naređenje - da idemo na planinarenje,
  U toku je rat - imate sreće!
  
  Pacifista ne može preživjeti
  Uostalom, bez mača si potpuno slab!
  Fašista je zgnječen u pijesak,
  I s njim više nema problema!
  
  A ti si lepotica - to je problem,
  Odlučio sam da zaplačem - to je sve!
  Ovo je cijena ljubavi
  Sve ostalo je prah - laž!
  
  Pa, sad otvori oci,
  U paklu meso gori i stenje!
  Besni u telu: oluja, grmljavina,
  I ne možete savladati bol!
  
  I što je još gore, kakav je to strah,
  Neće biti kraja - nikad!
  Neće spasiti: ni Bog, Allah,
  Čeka nas niz mučenja!
  Začudo, ove riječi, umjesto da dokrajče Mirabelu, oživjele su je. Bila je veoma osetljiva na nespretne rime.
  - Ti si đavo govorio u poeziji. Dakle, nije sve u redu sa tvojim rogovima! - Ratnica je čak namignula, sa svim očima u izmučenim telima.
  - I ja vidim kvazare za tebe! Odlučio sam da ga uzmem jahanjem umjesto da ga perem. Cijenim očarani smisao za humor, gdje bi sada njena vakuumska prostitutka trebala biti dodijeljena sedmom obliku mučenja? Možda u hipernuklearni reaktor?
  Demon je pomerio svoje kvrgave pipke.
  - Sedam je sveti broj i mora da je nešto grandiozno. I to tako da patnja prevazilazi meru.
  - Onda nudim opciju - supernova, ona će pojesti kurvu iznutra.
  - Sjajno! Poslušajte Mirabel - neka osijedete! Imate posebnu čast da doživite ono što nudimo samo najozloglašenijim kriminalcima i vođama pobunjenika. Boj se i pokaj se, neprijatelje Gospodnji!
  Tada su Mirabeline oči počele da se vrte, i ona se našla u središtu neprekidnog plamena vrednog više milijardi dolara, sada celo njeno telo rastvoreno u njemu, a ratnik je osetio zastrašujuću toplotu sa svakim molekulom, svakim vibrirajućim kvarkom, svakim nukleonom njeno telo, koje je postalo neverovatno gigantsko. Ono što je osetila dok je uranjala u pakao bilo je samo tiho blebetanje bebe u poređenju sa glasom pobesnelog arhanđela. Ovo je zasjenilo sve druge oblike mučenja. Činilo se da je djevojčicin mozak nabubrio, istovremeno osjetivši kvintilone kubnih kilometara vruće plazme i, što je još gore od hiperplazme, proces spajanja kvarkova i preona (čestica koje čine kvarkove). Sada je shvatila šta je istinski osjećaj bola, koji nema analoga u cijelom Univerzumu. Pa ipak, čak ni to nije bila granica, intenzitet patnje se povećavao - zvijezda kvazara doživljavala je ponovno rođenje. Šta je eksplozija kvazara supernove - sto milijardi kvintiliona hidrogenskih bombi: bačenih na jedno mesto. Ali ni jedna psiha ne može sve probaviti odjednom. Mirabela je zadrhtala, omamljenost joj je nastala u mozgu, poslednja inkarnacija ju je dokrajčila.
  Robot za mučenje pogledao je njeno bespomoćno, ali još uvek ukusno telo, kompjuter je rekao:
  - Sajber-podzemlje ju je dokrajčilo.
  - Pa, moraćemo da vratimo malog čoveka.
  Mirabela je došla sebi: svih sedam hipostaza nezamislivog univerzalnog carstva muke, zasnovanog na najsavremenijim tehnologijama, ugasilo se, đavoli su ljutito tutnjali.
  - Ti si srećan čovek. Sama carica se zauzela za tebe, mučenju je kraj, ali ako nam opet dođeš, biće ista stvar, ali hiljadu puta jače i inventivnije, i što je najvažnije, za beskonačne milijarde godina. Sada upoznajte elektronski Hyper Angel of Hell!
  Pred Mirabelom se pojavi mutna slika, koja je odjednom utjelovila koncentraciju svega strašnog, bolesnog, smrtonosnog: sve je to bilo toliko odvratno da se ratnik sjetio: samo desetak vadičep zakrivljenih rogova, poderanih bradavica i strašno upaljenih čireva. Zatim je oštar prst probio djevojku; Da nije bilo u sajber-podzemlju, odmah bi umrla od takve operacije, jer se nokat raspao u milijarde igala koje su spalile tijelo. Mirabelle je probušena od zadnjice do potiljka. Nošena je naviše, užareni plamen je ponovo bjesnio oko nje, usta su bljesnula, i konačno joj je zrak svjetlosti probio oči.
  - Dok je vakuum izdajnik slobodan. Vidimo se uskoro! - reče Hiperanđel pakla. Mirabela se ponovo onesvestila kada joj se svest vratila u glavu, rekao je nežni ženski glas.
  - Da, šokirana je. Ovo je preterana kazna za osobu. Štaviše, veoma sposoban ratnik!
  - U pravu ste, kao i uvek, hipermaršale! Ali tribunal bolje zna kako da se nosi sa izdajnicima! - Robot mučitelj je prodrmao golu lepoticu. - Dok ste slobodni, za sada.
  Djevojčica je bila u šoku i često je treptala, lice joj je pomodrelo, oči na licu potonule.
  Maršal Marija Zvečarka pokušala je da uteši devojku, a u njenim rukama pojavila se čaša sa smaragdnim sokom:
  - Pij, lepotice moja! Nadam se da će vam ovo pomoći da dođete k sebi.
  Mirabela je pila i osjećala se mnogo bolje. Ružičasta boja se vratila na lice. Djevojka je pitala:
  - Šta će sad sa mnom! Da li mi je zaista ostao samo bol? A bol je beskrajan...
  Pred devojkom se pojavila slika još jedne šarmantne lepotice u luksuznom skafanderu. To je bila ultra-hipermaršal odjela "Nežna ljubav", Anastasia Streletsova, poznata i zastrašujuća svim podanicima carstva (možda osim cara). Spolja je izgledala kao vrlo lijepa i bistra, impresivna djevojka, puna šarma i strasti. Zaista, Streletsova je bila veoma ljubazna, volela je da vodi ljubav sa nekoliko muškaraca ili vanzemaljaca svih vrsta u isto vreme. Istovremeno, odlikovala se velikom, jednostavno zadivljujućom genijalnošću u nanošenju bola.
  Ipak, ovo ju trenutno nije zanimalo:
  - Znate, počinili ste težak zločin i osuđeni ste na doživotni zatvor sa boravkom u antivojsci! To znači da ćete uvijek osjećati jak bol i nikada nećete imati priliku da uživate, opustite se ili udahnete. Nemate pravo ni da zaspite, nemate zabavu, a pošto nećete ostariti, to može trajati dugim, bolnim milenijumima. Obično se takvima kao što si ti ne ukaže milost!
  - A nakon pobjedonosnog kraja rata?! - plaho i pouzdano, upitala je Mirabela.
  Hipermaršal, cereći se zubima koji su blistali poput hiperplazme koju je izbacio bacač snopa, odgovorio je:
  - U takvom slučaju, naravno da imate šanse, ali će oni najverovatnije biti pomilovani. koji je bio zatvoren prije tebe, draga moja. Općenito, ne računajte na milost cara ili carice!
  Devojka je pognula glavu, biserna suza se skotrljala niz njen graciozan nos:
  - I dalje volim svoju domovinu!
  Anastasia Streletsova se nasmešila još šire:
  - Znamo to! Iskreni ste i vjerni dužnosti! Stoga, voljom najveće carice, dajemo vam priliku da služite Otadžbini! Da li ste spremni da preuzmete važan zadatak?
  Mirabela je vatreno klimnula glavom, nije imala mentalne snage da sakrije radost:
  - Da naravno! Hoću da služim otadžbini svaki dan i čas, kao hrabar ratnik i vjeran vojnik.
  Anastasija je pomalo teatralno snizila ton glasa:
  . POGLAVLJE br. 12.
  Yanka je nastavila šapatom:
  - Drugi problem je što hidrogenska bomba proizvodi jako zračenje koje ubija sva živa bića!
  Sadat zaškilji i upita:
  - Da li je radijacija kao otrov?
  - Ne! Mnogo strašnije! - Janka zakoluta očima da bude ubedljiv. - To je nešto što može da zadrhti i najluđu maštu. Nevidljiv, bez boje i mirisa, ali smrtonosan čak i za žohare!
  - Magija podzemlja?! "Osušena, smeđa tela dečaka odmah su zadrhtala, a u očima im je bio istinski užas.
  - Ne! Nauka izvan magije. Fizika stavljena u službu čovečanstva. - Janka je hteo da raširi ruke, ali ga je sprečilo vlaknasto uže koje ih je držalo zajedno.
  Ali je primetio:
  - Nauka je dosadna! Ne znam, ali koliko nam je dala?! Šta uopće znači riječ nauka?
  Yanka slegne ramenima:
  -Još ste u vrlo ranoj fazi razvoja civilizacije. Osim toga, miješaju se različiti redovi i religije.
  Sadat se složio:
  - Predstavnici reda "Ljuti Bog" vjeruju da svi naučnici služe Sotoni i spaljuju ih. Jedno vrijeme su lovili vještice, ali nakon što se broj lijepih djevojaka značajno smanjio, kraljevi, sultani i kraljevi su imali poteškoća da ih uvjere da prekinu s bijesom. A sada je istina da mučenje nije neuobičajeno, posebno za robove. Ali u principu je moguće živjeti.
  Robinje su zaista često bičevane. Bili su to poseban široki bič, da ne bi posjekli kožu, dobijali su ga čak i muškarci. Odrasle momke uopšte nisu štedeli.
  - Osim one fatalne u kojoj svi ne živite, ne živite jer to ne možete nazvati životom! - pevala je Yanka.
  Bič je zviždao, ali udarac nije pao na tijelo napaćenog djeteta. Činilo se da je nadzornik samo želio zastrašiti dječaka. I sam je stalno stavljao ruku na uho, odavajući radoznalost.
  - Tiši brbljanje! - Promrmljao je.
  Sadat upita:
  - Znate li pisati?
  - Svakako!
  -Možete li opisati kako se pravi hidrogenska bomba?
  - U principu mogu, čitao sam na internetu, ali ne znam sve detalje. I općenito, toliko je teško, nije uzalud većina zemalja svijeta žele postati nuklearne sile, ali ne mogu to učiniti. Čak, na primjer, Indiji, zemlji bogatoj prirodnim resursima s više od milijardu stanovnika, trebalo je petnaest godina da napravi atomsku i hidrogensku bombu. Dakle, vi i vaš plug: nećete tako lako dobiti takvo oružje. Osim toga, morate znati mnogo tehničkih detalja. Hidrogenska bomba je skup složenih elemenata i jedinstvenih materijala. Za to su potrebni plutonijum i uranijum - 235. I uopšte, svet u kome vladaju sultani i vlada ropstvo; Sigurno je prerano ovladati takvim oružjem.
  Ali je primetio:
  - Naš monarh sa takvom moći je verovatno uništio celu planetu! Ne, ne treba zadirkivati tigra sa ženskim grudima.
  Sadat se složio:
  "Možda je takvo oružje zaista preteško za lokalne vladare."
  Yanka se našalila:
  - Kakvi svinjski rogovi! I magareće zube!
  - Ovo je tačno poređenje! - složio se Ali. - Ne bi trebalo da rizikujete, ali kako da uđete u svoj svet?
  - Ne znam! Možda se demoni mogu prenijeti! Iako su zle sile zbog toga zle, da ne bi bile dobronamjerne prema takvim nebićima kao što su ljudi. Međutim, kako se mi sami osjećamo prema žoharima?
  Sadat je naborao preplanulo čelo i upitao:
  - Jesu li ova stvorenja poput mačaka?
  - Bez insekata!
  - Ja lično volim leptire!
  Yanka je odmahnuo glavom:
  - Leptiri su dobri, ali ima i komaraca, kao i drugih stvorenja koja bodu i muče ljude.
  Sadat je slegnuo ramenima i primetio:
  - Nemamo ih u našoj zemlji. Ali kažu da na sjeveru ima takvih podlih, ubodnih insekata! Međutim, šta ako su naše ogrebotine na trepavicama žvakale i člankonošci? To bi bilo strašno!
  Yanka se još jednom zahvalila Svemogućem što barem nema podlosti na ovom svijetu. Sjetio se svog puta na sjever, kako su ga komarci zamalo pojeli. Nije jasno ni zašto je Bog stvorio takvu grozotu, očigledno da bi još jednom iznervirao ljude. Džungla je također puna svih vrsta podlih stvari i drugog smeća. Istina, Yanka kod njih nikada nije bio, viđao ih je samo na televiziji i internetu. Međutim, čini se da i na ovoj planeti ima mjesta: gdje vladaju svakakve grozote.
  Dječak je odmahnuo glavom i laktom odgurnuo plavu kosu sa čela (ruke su mu bile vezane). Uopšte, zašto nema sreće na Zemlji. Ili je hladno ili vruće, u školi morate dugo i zamorno učiti, a zimi često pada snijeg. Veoma je teško pocrniti, a citrusi izazivaju alergije. Ovo je svijet! Kako žive stari ljudi? Generalno, to je noćna mora, život nije ništa drugo do mučenje. Yanka se pitao da li će uspeti da izmisle eliksir večne mladosti za njegovog života? Ili neka vrsta zračenja protiv starenja?
  Za ovo još ima nade! Nisam htela da patim i stenjam kao stari ljudi.
  Općenito, s ljudske tačke gledišta, Bog je veoma okrutan ako je dozvolio takvu patnju za milijarde ljudi. Međutim, proces starenja: nemilosrdni Jahve to nije samo dozvolio, već ga je i sam stimulisao. Kao što je rečeno nakon potopa: dani im budu sto dvadeset godina! Međutim, velika većina ljudi ne doživi ovo doba! Rijetki su čak i stogodišnji ljudi; mnogi su već oronuli djedovi sa šezdeset godina. Općenito, takvo ismijavanje osobe je pretjerano! Pa, ne možete to učiniti svojoj djeci! Na kraju krajeva, ovo je sofisticirani, izopačeni sadizam, polako ubijati vlastito dijete, pa čak i pretvarati ga u ružnu osobu. A kakav je Bog nakon ovoga, tvorac svega! Janka je kao ranoranio mnogo razmišljao, analizirao i izvlačio zaključke. Njegov prvi samostalni dječački zaključak je da Boga nema! Univerzumom vlada nemilosrdni, slijepi zakon evolucije i prirodne selekcije.
  Istina, vidio je demone koji su njega i njegovu djevojku bacili u drugi univerzum. Na prvi pogled, ovo dokazuje postojanje Boga. Uostalom, ako postoje đavoli, onda postoje i anđeli. Ako postoji svjetlost, postoji i tama! Na prvi pogled, ovo je aksiom.
  - Ali nije ga bilo! - reče Janka u sebi. Udarao je par puta nogama kako bi krv otekla i nepodnošljivi svrab u natučenim, bosim stopalima djeteta oslabio.
  Zaista, evolucija bi u principu mogla dovesti do superbića kao što su demoni i anđeli. Dok je čitao, jedan poznati pisac ima evoluciju hiperplazme! Zaista, postepeni prijelaz iz jednostavnog u složeno, povećanje entropije.
  Svojevrsno jačanje uma i njegova modifikacija kako se napredak razvija! Zašto, na primjer, vakuum, energija zvijezda, pulsevi pulsara, razne pukotine između svjetova i paralelnih univerzuma, ne rađaju super bića drugog nivoa! Uostalom, to je, u principu, sasvim moguće. Ako vjerujete u teoriju spontanog nastajanja života, zašto onda ne vjerujete u hipotezu o spontanom nastanku demona, demona i eventualno anđela. Konkretno, prema folkloru Drevne Rusije, Bog i Đavo su zajedno stvorili Zemlju. Stari Rusi su verovali da je đavo večan, baš kao i Bog.
  Muškarci su se često molili i Kristu i Sotoni! Postojala je čak i drevna poslovica: moli se Bogu i klanjaj se đavolu! Dakle, prisustvo demona: nipošto nije činjenica da postoji brižni tvorac.
  Moguća je i druga opcija. Odakle mu ideja da su to demoni? Možda su ovo predstavnici neke supercivilizacije koji se zabavljaju na ovaj način... Kao mala djeca na igraćoj konzoli: veličina svemira!
  - I šta? Vrlo dobro može biti! - reče Janka u sebi.
  Ako razmislite o tome - logično je; zamislite super-civilizaciju! Sve materijalne potrebe su zadovoljene, večni život, besmrtnost je postala stvarnost, nema želje za osvajanjem drugih svetova i pretvaranjem univerzuma u rak! Uostalom, nemaju sve vrste sreće: vole da dominiraju nad drugima. Inače bi svemir odavno bio uništen u strašnim ratovima. Zamislite dvoboj između dvije ili više super-civilizacija! Rat koji koristi takve vrste oružja: da su fizički zakoni konvencije, oni se mijenjaju kao programi kompjuterskih igrica...
  Kako se možete zabaviti ako ne igrajući se sa drugim vanzemaljcima? Nekako se ljudi vole igrati sa mačkama, psima, pacovima. Ista mačka se zabavlja igrajući se mišem, što ukazuje na razvijenu inteligenciju. Je li Yanka postala neka vrsta miša?
  Supercivilizacija ga je bacila u drugi univerzum! Za nju je to pravi komad torte! Ili ga možda nisam ni napustio! Možda je to zapravo kao u filmu "Matrix", u nekoj vrsti virtuelne stvarnosti. Uostalom, čak i ukus se može prenijeti elektronikom. Ovo podsjeća na dobroćudnog Švarca u filmu Totalni opoziv. Da, Amerikanci znaju da snimaju, imaju mnogo dobrih ideja. A crtići su super, pogotovo Diznijevi. Obožava američke crtane filmove, imaju veoma intenzivnu radnju, aktivan i živopisan scenario. Nema potrebe da se uopšte računa; da u SAD žive budale. Ameriku čine najbolji umovi iz celog sveta. A Holivud je nešto! Istina koju pišu američki pisci naučne fantastike nije važna. Na primjer, Stephen King, filmske adaptacije nisu loše, ali je prezentacija tekstova slaba. Same zanimljive ideje su pokvarene teškom, viskoznom prezentacijom. Nema Amerikanaca koje je bolje gledati nego čitati. Evo filma: Noćna straža je sranje! Međutim, ni čitanje nije zanimljivo!
  E sad, kad bi se Armagedonova duga preslikala u film, bilo bi sjajno! Tako kul komad. A borbe su samo super, mahnita dinamika i svaki put nešto novo! Ovo je za tebe emancipacija - šta nije tuča, opet senzacija!
  Postajalo je sve mračnije: približavao se sumrak ovog svijeta. Ipak, noć se očekivala ljetna, topla!
  Ali upita Jankua:
  - Imate li svoju kuću?
  - Da naravno! Ili bolje rečeno stan! - brzo je odgovorio dečak.
  - Je li velik?
  - Nije dobro! Voleo bih mnogo više! - rekla je Yanka sa žaljenjem. - Stan je dvosoban, a imam i mlađu sestru.
  - Ne previše! Vile su skučene. Ako postanete konkubina, možete živjeti u haremu, u mekom krevetu. U suprotnom, moraćete da provedete noć u baraci za robove. Što znači biti okovan za noć.
  Sadat je odgovorio:
  - Lanci su skupi i zato ne okovaju sve! Samo najopasniji robovi, mi momci, neće biti!
  Yanka je s uzdahom primijetila:
  - Mala uteha!
  - Ali ipak bolje nego u lancima. Verujte mi, jezivo je. - Sadat je slegnuo ramenima. - Na primjer, sjedio sam na lancu, u okovima, i znam šta je to. Pogotovo ako vam se pri tom iskrive leđa.
  - Kako je to?
  - Kada je glava podignuta na stopala i ruke su uvrnute. I oni to mogu učiniti u ovom obliku; ostaviti na nedelju dana.
  Yanka je odmahnuo glavom:
  - Ovo je strašno!
  - Svakako! Teško je zamisliti ovako nešto ako niste sami iskusili! - Sadat pljune u stranu. - Ali generalno predlažem sledeće: ponašajte se tiho, ne izlažući leđa novim udarcima bičem.
  Yanka se složio:
  - Ovo je najbolje! Samo će izlaganje biti privremeno.
  Yanka je dodala:
  - Možda ćemo ćutati!
  Konačno su došli do kule sa palisadom od tri metra. Robove su doveli unutra i pustili im da priđu potoku. Vezane ruke su bile oslobođene, kakvo je zadovoljstvo bilo ponovo ih pomicati. Konopac je ostavio tragove i modrice i bilo je teško savijati prste.
  Yanka je rado ispirao usta i hladio bolna stopala u hladnoj vodi. Oprao sam pazuhe. Ostali dječaci su također isprani; tinejdžeri su obično čistiji od odraslih. Nakon toga robovi nisu bili posebno dobro hranjeni. Budući da je regija bila tropska, a voće je raslo tokom cijele godine, oni su činili glavnu ishranu. Općenito, biljna hrana je nije zadovoljavala; Yanka je stvarno željela meso, ali tražeći to riskiralo bi još jedno batinanje. Nakon toga su robovi odvedeni u krevet; nije se očekivalo da će noć biti posebno duga.
  Robovi su zaspali na granama; pokrivača nije bilo, iako je bilo malo prohladno i dječaci su požurili da se zakopaju u lišće. Janka, međutim, nije mogla da spava. Strane i leđa bili su prerezani bičem i bilo je bolno ležati na njima. Bolile su umorne noge, pucali su polomljeni tabani, curila je krv, i generalno se dječak osjećao slomljenim. Sada je rob! Beznačajno stvorenje! Samo crv. I hoćete li zaista morati cijeli život da trpite batine, napregnuto tijelo i prazan stomak? Kako možeš živjeti ovako i patiti zauvijek?
  S druge strane, zar ne bismo trebali pokušati pobjeći? Ali gdje? Osim toga, jednostavno nemam snage da bilo šta uradim danas! Mišići su mi u udaru, posebno me bole listovi, a ručni zglobovi me trljaju užetom. Osim toga, vjerovatno će biti uhvaćen i stvar se neće ograničiti samo na batinanje. Čak ni elementarni plan: gdje se sakriti, kako preživjeti u tuđem svemiru kao odbjegli rob... Bolje se naviknuti, bolje pogledati i uhvatiti pravi trenutak.
  Misli u dečakovoj glavi su se potpuno zbunile i on je pao u bezdan od mastila bez dna. Umor je bio toliki da Yanka praktično nije sanjao, samo su se ponekad pojavljivale pocepane slike nečeg zastrašujućeg, ali on nije reagovao.
  Probudili su robove rano, začula se truba i bič im je udario bose noge:
  - Probudi se, kučkino pleme! - vikali su nadzornici.
  San je bio relativno kratak i nije mi u potpunosti povratio snagu. Dječake i druge robove tjerali su do potoka da se operu. Bezbrižno kao da su životinje, u njihove kade se sipao lagani vegetarijanski doručak (a oni su ih i ohrabrili da brže jedu) i sljedeću formaciju. Nova tranzicija je bila pred nama.
  Ali upita:
  - Kako si spavao?
  - Boljele su me bokovi, ali sam se tako odmorio, čak i ako nije bilo dovoljno!
  - Šta, jesi li sanjao?
  - Ne sjećam se! Preumoran sam da sanjam!
  - I sanjao sam da sam ratnik, jašem na konju i sječem sve neprijatelje. Čak me je i sam sultan nagradio zlatnim lancem.
  Sadat je prekinuo:
  - Upravo lanac! Simbol roba!
  - Ali je zlatno! A nosila je i veliki smaragd! Ovo je veličina moje šake! - rekao je dječak okretanjem žuljeve ruke.
  - Sve su to snovi! Pred nama je težak dan! Moraćemo da se popnemo na planinu.
  - Kako god da izdržimo. - rekla je Yanka.
  - Da vidimo! Očigledno vama neće biti slatko, a nećemo ni nama.
  Kolona je krenula dalje. Put je bio dug i veoma težak.
  Yanka je hodala sa svima ostalima, lagano šepajući, djeci su bile polomljene noge. Istina, noću je padala kiša na putu i hodanje je postalo malo lakše! Kako je lijepo prskati kroz bose noge, kroz tople lokve i osjetiti kretanje valova. Dječak je razmišljao o tome da postane filibuster. Jurnjave, tuče, ukrcaji! Romantika!
  Sjetite se vremena Morgana, Flinta, Kapetana Blooda. Holivud je ovde posebno zanimljiv, sa raznim spektakularnim snimanjima.
  Pirati! Sama riječ znači: lovac na sreću! Na ovom svijetu: nikad prije nije vidio pištolj. Zašto će se boriti samo sabljama, mačevima, mačevima! Tako da je još bolje bez primitivnih pištolja koji vam blokiraju uši.
  Kako kažu: gdje ti je crni pištolj?
  Na velikoj kočiji!
  Hoćeš votku i cigarete?
  Dva pakovanja posebno!
  Yanka je pitao kako misli da je Sadat pametniji:
  -Ima li pirata na vašoj planeti?
  On je ljutito odgovorio:
  - Ovo je sasvim dovoljno! Istina, daleko je odavde do mora, ali tamo sve vrvi od takve dobrote.
  - Da li pirati imaju oružje?
  - Oružje?
  - Vatreno oružje!
  - Kao u tvom svetu! Ne šta, ne to ne! - Sadat je odmahnuo glavom da bude siguran. - Ovo još nije izmišljeno!
  - Dakle, kao u davna vremena, jedan mač u kuk i u boj!
  - Da, tako izgleda! Pa, mislim da razumete ovo!
  Yanka je upitala:
  - Da li biste i sami želeli da postanete gusar?
  - Kako da kažem! Ovo nije bio moj san iz djetinjstva, ali ipak bolje nego da trunem kao rob. Međutim, postoji šansa da se ukrcate na galije. Robu je tamo jako teško, ali sa srećom... - Sadat se nehotice trznuo, naprežući na par sekundi svoje mukotrpne mišiće, pokušavajući da prekine konopac.
  - Čitao sam o tome! - Janka je izdahnuo i napravio grimasu; Nagnječio sam palac desne noge o grubi kamen.
  - Upravo sam pročitao! Ugh! Iako znate: nemaju svi robovi priliku da postanu gusar, čak i ako su spretni i jaki. - Sadat je izvio usne u cijev.
  - Zašto?
  - Većina pirata nisu ljudi!
  Yanka zviždi:
  - Je li tako? Čak ni ljudi!
  - To je to! Stvorenja poput velikih smeđih hibrida jastučića žaba i ljiljana. Odlični su plivači i mogu dugo ostati pod vodom. Ova vrsta uglavnom gusari! I ponaša se veoma okrutno. Konkretno, sve zarobljenike nužno podvrgavaju mučenju, a ne da bi saznali ove ili one informacije, ili da bi se zabavili. Oni otkrivaju vaš nivo hrabrosti, da li ste dostojni da se zovete muškarcem. Međutim, žene su takođe mučene. Možeš li izdržati bez vrištanja? Rijetko ko ih preživi. Nekada nije bilo života od gusara; oni su nepodijeljeno upravljali morima. Ali nedavno su ih vladari, ujedinjeni (što je retkost), naterali da naprave mesta.
  - Takozvana univerzalna solidarnost! - rekla je Janka radosno.
  - Nešto slično tome! Od ostalih vrsta, samo se vilenjaci ljubazno ponašaju prema ljudima, iako su kao plaćenici sposobni dobro ubijati!
  - Nikada pre nisam video vilenjaka!
  - Na našoj planeti su retki! Ali sigurno će se sresti u glavnom gradu. Ipak, treba biti oprezan, posebno sa muškarcima, oni su veoma pohlepni za slatkim dečacima. I ne tolerišu odbijanja!
  - Uzeću ovo u obzir! - Janka je zadrhtao, iako su mu graške znoja prekrile telo i osetio jezu.
  - Ali ako završiš u vilenjačkom haremu, živjet ćeš sretno do kraja života. Vilenjaci se dobro odnose prema robovima i neće vas tući za svaku sitnicu. Međutim, više je vilenjaka nego muškaraca, a vole i dječake.
  - Iako slaba, to je uteha! Ali možeš preživjeti. A sa ženom je mnogo prijatnije!", složila se Yanka.
  - Tek kasnije: kada brada počne da raste (vilenjaci je mrze), mogu je prodati osobi ili patuljku, a ovo je stvarno loše. Vidio sam patuljka samo jednom, i mogu reći da su to tipovi s ovog svijeta. Istina je da u našem svijetu ne postoje naselja gnoma, a informacije koje oni imaju su različite, a ponekad i kontradiktorne.
  - Koliko kontradiktorno?
  - Nećeš razumeti! Bilo da su dobri ili zli! Gnom nije osoba i ne ponaša se kao čovjek. Priča se da su kanibali i da vole svježe žensko meso. Štaviše, devojke se žive kuvaju u kipućoj vodi, a pre toga bičuju neverovatno vrelom travom kako bi meso bilo ukusnije.
  - Kakvi užasi! - odgovorio je Yanka, odmahujući glavom. "Na kraju krajeva, žena je predmet ponosa i opšteg obožavanja."
  - Avaj, ovo su pravila! I ne možeš pobjeći od toga. Ne možete tražiti ljudskost i dobrotu od neljudi!
  Yanka slegne ramenima:
  - Ne možete zahtijevati humanost, ali mislim da je moguće zahtijevati elementarnu simpatiju!
  - Pustite žrtvu da razgovara o ovoj temi sa krvnikom. "Sadat je nogom bacio kamen, a onda palcem posegnuo za nosom. - Spreman sam da se kladim u pet klikova da ovo ne možete. - Dečak je iznenada promenio temu.
  - Ne zašto, mogu! - Yanka mu je, na isti način, bosom nogom dodirnuo nos, ostavivši na njemu krvavu prugu.
  Sadat zviždi:
  - Pa ti si čekić! Naš momak! Pa dobro, na odmorištu me možeš prebiti. Moje čelo je jako, izdržaće!
  - Ja verujem u to! Ali ako želiš, lako ti mogu oprostiti!
  - Ne! Dugovi se moraju platiti! Ne bih ti oprostio!
  - UREDU! Proklet bio, tako mala stvar!
  Put je išao uzbrdo i hodanje je postalo mnogo teže. Osim toga, sama staza više nije bila od krupnog šljunka, već od oštrog planinskog kamenja. Sada je svaki korak za Jenkija postao pravo mučenje, njegove bose noge su nemilosrdno spržene. I drugi dječaci su osjećali nelagodu, ali keratinizirana, uvijek bosa dječja stopala izdržala su opterećenje, žuljevi se nisu plašili puta. Odrasli robovi su nosili grube cipele. Tako je najteže palo Janki, koja još nije bila navikla na takav "ekstrem". Osjećao je; Bilo je kao da hodam kroz bambusov gaj za petama. Stopala su, udarena o oštro kamenje, sve više krvarila, kapljice krvi su se taložile. Ali je primetio ovo:
  - Ti si prokleti brat! Odmah je vidljivo da niste imali naviku da hodate bosi. Nećete tako dugo izdržati!
  S mukom suzdržavajući stenjanje, Yanka promrmlja:
  - Avaj! Samo što ja živim u glavnom gradu, a samo ciganska deca hodaju bosa! Ako hodam bos ulicom, mogu me kazniti! Iako ne, još sam maloljetan.
  Sadat klimnu glavom:
  - Razumem! Imamo djecu plemenitih plemića: čak i kod kuće pokušavaju da nose sandale kako ne bi izgledali kao bosi robovi. To su predrasude. A onda ako se desi da završite u ropstvu, postaje veoma teško. Međutim, vidim da imate istrenirano tijelo. Možda nam možete reći nešto zanimljivo. Ti zaista nisi ratnik, a nisi ni plemenit momak!
  Yanka, trznuvši se od bola, odgovori:
  - Učim u cirkuskoj školi. To znači da mora biti spretan i jak.
  - Šta je cirkus?
  - Veoma zanimljiv spektakl. Njegova glavna svrha je da zabavi ljude. Poklonite im osmeh i dobro raspoloženje!
  Sadat se složio:
  - I šta? Ovo je neverovatno! Dobro raspoloženje! Dobro, šta još imaš? Na primjer, možete li letjeti?
  Yanka se bolno nasmiješi:
  - Da naravno! U tom smislu, mi smo asovi! Na primjer, postoje avioni koji mogu ukrcati do pet stotina ljudi odjednom. Zatim ih pomičite brzinom trideset puta većom od najbržeg konja.
  - Vau! Iako u našim bajkama ima i takvih žustrih konja! Icehand i Mahmud galopiraju. Mahmudu je otpao turban. Viče: stani, hajde da se okrenemo i podignemo. On mu je odgovorio:
  - Dok ste vi vrištali, pet stotina milja je već proletjelo. A sada ih ima hiljadu.
  - Koliko je milja? - upitala je Yanka.
  - Oko hiljadu i po mojih koraka! - odgovorio je Sadat. - Generalno, ne mnogo!
  - To znači više od hiljadu kilometara! Za pola minuta! Zanimljiva prica. Da, još nemamo takve avione, ali imamo raketu. Oni koji lete na druge planete mogu dostići približno ovu brzinu. - Primetio sam Janku. - Ali generalno, svaka bajka se ne može održati, a to posebno važi za naučnu fantastiku. Ljudske fantazije su zaista neograničene!
  Sadat se složio:
  - Tipično tiranin: bezgranične ambicije i ograničen um! Međutim, to je tipično i za obične ljude.
  Stara Janka, stupajući tako da su joj ranjene noge stajale na manje oštrom kamenju, promrmlja:
  - Iskrenost je selektivan koncept! Univerzalna obmana! Međutim, u ovom slučaju ne lažem.
  Ali je upitao šapatom (iako je nadglednik ovoga puta pokazao iznenađujuće snishodljivost):
  - Znači možeš putovati u druge svjetove?
  Yanka je odmahnuo glavom:
  - Nažalost nema! Ljudi su uspjeli posjetiti samo jedan Mjesec. Čak i letovi do Marsa: do sada čista naučna fantastika. Općenito, istraživanje svemira se odvija veoma sporo, a da ne spominjemo brzi razvoj kompjutera. Ali ljudi i dalje gaze svoju planetu.
  Sadat je filozofski primijetio:
  - To je zato što imate mnogo država i naroda. Planeta mora imati jednog vlasnika. Samo u ovom slučaju je napredak moguć, a cijena nije bitna.
  Yanka se složio:
  - Bilo je heroja koji su želeli da ujedine čovečanstvo, ali ih je uvek nešto sprečavalo. Ili kratak život, ili jaki protivnici. Osim toga, prečesto je tron velikih zamijenjen beznačajnošću. Mora se reći da su se u demokratskim zemljama pojavili problemi sa liderima. Na primjer, George W. Bush je imao izuzetno nizak nivo inteligencije i slabo pamćenje. Pa činjenica da je Amerika potonula do te mjere da izabere crnca za predsjednika je totalna sramota. Za takvu državu, napravite takav "ubod"! Općenito, narodni izbori: ovo također nije najbolji način odabira vlasti. Iako možda bolje od monarhije.
  Sadat je izvijestio:
  - U Redu ljutog Boga supervelemajstora bira i vijeće kardinala. Zapravo, prije su svi važni monarsi bili arhi-kardinali, ali sada se sve promijenilo.
  - U kom smislu?
  - Kraljevi žele da vladaju, a ne da budu marionete reda. Međutim, to je sasvim prirodno, ko hoće da bude pod nekim! Međutim, ne znam detalje i intrige! Možda će biti ovako, a možda drugačije! "Sadat je grubom petom stao na oštar kamen i šepao, a njegova debela koža bila je jasno izbušena.
  Yanka je teško zastenjala. Uspon je postao strmiji, a kamenje oštrije. Dječak je imao prave bolove, kao da gori od vrućeg gvožđa. Nekoliko puta je pokušao razgovarati sa svojim drugovima, ali to više nije moglo donijeti olakšanje.
  Mučenje je postalo teže, tragovi krvavi. Na kraju dječak nije mogao izdržati i pao je na koljena. Bič mu je pao na leđa. Yanka je mogla samo da jeca:
  - Imaj milosti! Imaj milosti!
  Prišao im je trgovac:
  - Kakva je to buka!
  Nadglednik se okrenuo:
  - Vidite, veliki Ahmed, ovaj dečko, ne želi dalje!
  Robovlasnik je, hinjenim milovanjem lisice koja mami pijetla, upitao:
  - Zašto ne odeš, drago dete?
  Yanka je stenjala kroz suze:
  "Potpuno sam izgubio noge i ne mogu da hodam, pogotovo po ovako oštrom kamenju!"
  Ahmed se nasmiješio:
  - U redu moj dečko! Ako ne možete hodati, jednostavno će vas nabiti na kolac ili vam odsjeći glavu.
  Yanka je zaista želio živjeti, očajnički je pokušavao uvjeriti trgovca u njegovu korisnost:
  - Stavi me u kolica! Onda, kad mi noge zacijele, ići ću opet! Na kraju krajeva, koristi vam!
  - Kako? - upitao je Ahmed.
  - Možeš me prodati na pijaci! I tako ispada: nahranio si me uzalud! - rekao je dječak jecajući.
  - Koliki su tvoji prihodi? Šta još možete da radite osim da vas prodaju u haremu?
  Yanka je, osjetivši nalet inspiracije, rekla:
  - Znam igre, gospodaru! I veoma zanimljivo! Ako mi dozvolite, nožem ću vam izrezati figure: za jednu vrlo zanimljivu igru. Štuju ga kao posebnu umjetnost mnogi najmudriji ljudi u našoj zemlji.
  Akhmed je prišao, mirisao je na teški znoj, na debelo ali moćno tijelo:
  - Govoriš o igricama! Generalno, znam samo jednu igru, kada bacaju kockice. Ali ako ne lažeš i ako mi se sviđa igra, možda ću ti spasiti život. - Trgovac je potapšao dječaka po kosi. "Šteta je izgubiti tako zgodnog muškarca." UREDU. mi ćemo vam dati alate. Neka Gertruda pogleda tvoje noge.
  Ianku je bio odvezan i odveden do kolica. Prišla mu je žena od tridesetak, crne kose i lica tajlandskog tipa. Vrlo pažljivo, gotovo bez nanošenja bola, oprala je Jenkiju krvava stopala. Dječakova nagnječena stopala, koja još nisu imala vremena da otvrdnu, predstavljala su jadan prizor. Kako su bili razbijeni, isječeni, ni jedno živo mjesto. Oštro kamenje pretvorilo je đon u kašu. Žena je odmahnula glavom.
  - Vau, kako si se isekao dušo! Samo jezivo! Pa šta da radim s tobom!
  Yanka je odgovorila:
  - Šta da se radi! Treat!
  - Pa dobro, podmazat ću te!
  Činilo se da se žena razumije u medicinu; ruke su joj bile iznenađujuće lagane. Pažljivo je podmazala polomljenu površinu, a potom i dječakove gležnjeve i listove.
  Yanka je osetila koliko mu je prijatan dodir ženskog tela. Bilo je to nešto neopisivo, uzvišeno, pogotovo kada je masirala kost i izbijeno koleno.
  - Okreni se na stomak, lečiću ti leđa.
  Dječak je poslušao. Nježne ruke dotaknuše mu leđa i počeše utrljavati mast u ožiljke i posjekotine nanesene bičem. Bilo je tako dobro, energija se vratila tijelu. Bol je popustila. Konačno je Gertruda završila i dobro je gnječila leđa i ramena.
  - Pa, kako te nije boljelo? - upitala je blagim glasom.
  - Ne! Ni malo! - odgovori dečak koji je oživeo. - Naprotiv, ja sam na vrhuncu blaženstva. Osećam se snažno.
  - U ovom slučaju si sjajan! Veoma dobar dečko! - rekla je Gertruda smiješeći se svojim lijepim zubima. - Generalno, obožavam ljude poput tebe! Plava kosa je tako romantična! Volim sve svijetlo i čisto!
  - Ovo je dobro! - uzviknula je Yanka. - Mada neće škoditi da malo vežbate!
  Ahmed je viknuo:
  - Ne odvraćajte bachu od stvari. Neka radi!
  Gertruda se nagnula i poljubila dječaka u usne. Yanka se zamalo zagrcnula koliko je strastven poljubac odrasle žene. Ne može se porediti sa stidljivim sisama devojaka. Ženske usne su kao med, samo želite da ih popijete. Gertruda se s mukom povukla i pogladila dječaka po glavi.
  - Smiri se, dušo!
  Yanka je duboko udahnula, uzbuđenje je polako prošlo. Toliko je orijentalne strasti u ovoj ženi. Nešto posebno što iskri.
  Dječak je uzeo primitivne alate i počeo da izrezuje figure. Odlučio je da nauči ovaj svijet najstarijoj zemaljskoj igri šaha. Iako na prvi pogled, u poređenju sa modernim elektronskim strategijama, ova igra deluje primitivno, nije tako! Algoritam šahovske igre je veoma složen; napisano je na desetine svezaka teorije i stotine knjiga. Igra je divna, bogata, intelektualna. Napoleon, Tamerlan, Ivan Grozni, Petar Veliki, Josif Staljin, Adolf Hitler, Čerčil i Ruzvelt voleli su da je igraju. Općenito, divna igra koja razvija logiku i inteligenciju. Što se tiče većine modernih vojno-ekonomskih strategija, njihova taktika je krajnje jednostavna. Zarobite bunare što je brže moguće, razvijte pješadiju i bacite ih na neprijatelja. Općenito, mnoge bitke se mogu dobiti jednostavnim pješačenjem u kasarni. I bez kalkulacije. Možete se besmisleno kladiti na hiljade virtuelnih vojnika, ali i dalje pobijediti protiv kompjutera. Uzmimo za primjer drevnu igru Cossacks. I u njemu možete jednostavno obasipati neprijatelja leševima, koristeći najjeftinije trupe. Složenije su ipak kampanje i misije. Tamo neprijatelj već ima unapred pripremljenu odbranu i pešadiju u ovom slučaju, samo je stavite na ratišta. Ili još hladnije ako je broj vojnika strogo ograničen! Ali ipak, po težini se ne može porediti sa šahom. Još je posebnije: ako igrate protiv kompjutera, dovoljna je samo jedna, makar i manja, greška da izgubite igru ili padnete pod neumoljivu stratešku stezu. Janka je svojevremeno čitala "Rat i mir" Lava Tolstoja. U to vrijeme teorija šaha još nije bila razvijena, a čak ni pisci naučne fantastike nisu pisali o kompjuterima! Stoga bi Lav Tolstoj mogao tvrditi da se šahovska partija sastoji od neprekidnih grešaka (i ovdje je uglavnom bio u pravu). Samo mi primjećujemo greške koje je neprijatelj iskoristio. Kada je u pitanju igranje sa računarom, mašina je u stanju da iskoristi i najmanju nepreciznost. Godine 1997. Gari Kasparov je postao prvi svjetski prvak koji je oduvao ozbiljan meč kompjuteru nakon teške borbe. Ako izgubi čak i svjetski prvak s rekordnim rejtingom, šta reći o običnom šahisti. Štaviše, za to vrijeme nivo elektronskih čudovišta je postao još veći, samo se performanse udvostručuju svake tri i po godine!
  Yanka je mislila i rezala u isto vrijeme. Nije mu se žurilo, figure bi trebale ispasti glatke da se možete igrati s njima i diviti im se. Dječak je bio blaženo kreativan, pokušavajući da ne zaspi.
  Šta možete reći o Gariju Kasparovu? Jedinstvena osoba koja zna osam stranih jezika, prema sociološkim istraživanjima, uvrštena je u stotinu najistaknutijih genija u čitavoj istoriji čovečanstva (Inače, Vladimir Futin, kojeg mnogi veličaju kao jedinstvenog intelektualca, nije uvršten u izabrane sto).
  Tako ga je Gari Kasparov izazvao. Sukob je počeo! Po čemu se šah razlikuje od politike? U šahu se igra ravnopravna, ali u politici vlast uvek ima prednost! U šahu postoji vremenski pritisak na kraju partije, ali u politici uvijek postoji! U šahu su žrtve dobrovoljne, ali u politici su uvek iznuđene!
  U šahu se figure ređaju jedna po jedna, a u politici vlast kad god hoće!
  Gari Kasparov nije bio registrovan kao predsednički kandidat, gađali su ga blatom i nisu ga puštali u etar. Odnosno, nisu mi dali da se pomerim! Naravno, ne možete pobijediti u igri u kojoj vam je zabranjeno igrati. S druge strane, da je Futin bio pametniji, dao bi dostojan položaj jednom od najdarovitijih ljudi u Rusiji. Na kraju krajeva, da budemo iskreni, većina ruskih zvaničnika su samo sivi ljudi. I sve je manje bistrih ljudi u predsjedničkom timu. Generalno, kadrovski problem još nije riješen. Ali ima dosta talentovanih ljudi. Isti Vladimir Železovski mogao bi postati divan ministar vanjskih ili unutrašnjih poslova! I nije im dozvoljeno da dođu na vlast. Iako se čini da je Napoleon rekao: veliki vladar okružen ništavilima, kao kamen u usranom okviru, vrijednost će pasti i neminovno izblijediti!
  Generalno, interesi Rusije bi trebali biti veći od ličnih ambicija. Ne treba da se uzdignu na vrh oni koji ugađaju vladaru, već najvredniji. Možda je čak i najbolje što sada u Rusiji postoje, takoreći, dva kralja. Prilikom donošenja odluke, oni će se raspravljati i iznositi argumente, što znači da će vjerovatnoća greške biti manja. Iako iskustvo pokazuje da su dueti i trijumvirati obično kratkog vijeka. Ako se prisjetimo povijesti moderne Rusije, kada je Černomordas počeo tražiti ulogu ravnopravnog predsjednika, on je uklonjen. Ili kratkotrajna saradnja između Elkina i Krimakova. A ni sa Futinom, Elkin ne bi mogao da se složi da je duže ostao na vlasti. U ranijim periodima istorije raspali su se savezi Brežnjev - Kosigin, Berija - Malenkov, Lenjin - Trocki! Prijesto je obično premali za dvoje, a kamoli za trojicu! Kada je Stolipin postao de facto suvladar, zajedno sa carem Nikolajem, ubrzo je ubijen. I to ne bez znanja tajne policije, a možda i samog Nikole II.
  Dakle, ne zna se koliko će duet trajati! Možda će se završiti ozbiljnim neprijateljstvom - obračunom, ili će 2012. godine Futin vratiti predsjedništvo.
  Generalno, tron, za razliku od kreveta, dele samo slabići!
  Kako smo se penjali, bilo je sve hladnije, a to je posebno vidljivo kada ležite. Dječak se umotao u kožu nalik lisici. Njegovi novi prijatelji su otišli prilično daleko i niste mogli razgovarati s njima. Generalno, naišli smo na dobre momke, radoznale. Iz vlastitog iskustva, Yanka je znao da je pridošlica često teško, ljudi ga pokušavaju testirati ili čak uvrijediti. Međutim, moderna djeca se svađaju mnogo rjeđe nego prije deset ili petnaest godina - njihov ukupni intelektualni nivo je primjetno porastao. Sada gotovo svaki tinejdžer ima temeljno znanje u mnogim oblastima. Čak iu oblastima kao što su proizvodnja aviona ili hemijska industrija. Ne kao stara, nepismena generacija u odnosu na njih. Inteligencija preuzima vlast! Osim toga, moderni tinejdžeri su mnogo ljubazniji i taktičniji od prethodne generacije. Šta reći o odraslima, posebno o generacijama; osamdesete-devedesete: marginalizovani i glupi!
  Općenito, elektronički alati za učenje igraju glavnu ulogu; svojevremeno su omogućili Japanu da se uzdigne. Ako Zemlja izlazećeg sunca sada nije posebno jaka, to je zbog činjenice da se elektronika proširila po cijelom svijetu. Konkurencija, pogotovo jer Japanci nisu posebno inventivni. Čak su i Nemci mnogo pametniji i snalažljiviji u tom pogledu.
  Ovo potencijalno predstavlja prijetnju čovječanstvu. Uostalom, robot, koji je moćniji od osobe, može, shvativši sebe kao samodovoljna osoba, odbiti poslušnost. O tome su napisane mnoge knjige, snimljeni filmovi, počevši od izumitelja pojma robot Čapeka, pa do TV serije "Terminator". Schwartz je jednostavno neodoljiv! Ali niko od ozbiljnih naučnika i stručnjaka ne sumnja da su mašine sasvim sposobne da se pobune. Ipak, elektronika nastavlja da se poboljšava. Ovo je posebno opasno kada postoji mnogo država, a nijedna imperija. Šteta što Staljin nije imao vremena da ostvari svoj san o svjetskoj dominaciji. Svjetsko carstvo SSSR-a bi odavno riješilo sve probleme čovječanstva i počela bi ekspanzija svemira. Tada bi ratovi zvijezda opisani u naučnoj fantastici postali stvarnost. Šteta, zašto su ga demoni poslali u prošlost, a ne u budućnost? Pa, on je sasvim sposoban za nešto kosmičko.
  Janka mu je, frustrirana, zamalo odsjekla kažiprst. Krv je počela da teče. Padala mi je na pamet misao da li da obojim figure u crveno. Na primjer, bijela nasuprot crvenoj. Općenito, postoji određeni paradoks šahovske partije. Na kraju krajeva, bijela simbolizira dobrotu, svjetlost, čistoću, a crna simbolizira tamu, užas, ponor. Ali ipak, bijelci napadaju prvi! Mada bi crnci izgledali prikladnije u ulozi agresora! Kakav paradoks! S druge strane: zar ne bi trebao promijeniti pravila? Neka crno ide prvi u ovoj igri. Agresor, kako i dolikuje tamnoj strani sile. Osim toga, da je Staljin napao Njemačku, kako bi se sada ispričala istorija? Izvojevana je brza pobjeda, ili se rat odugovlačio ili pogoršavao. Ovdje se mišljenja stručnjaka i istraživača razlikuju. Neki smatraju da je to bila šansa za svjetsku dominaciju, dok drugi smatraju da je to dovelo do smrti sovjetske imperije. Međutim, s obzirom da su sovjetske trupe bile dobro obučene za borbu na stranoj teritoriji, a Nijemci nisu bili dovoljno pripremljeni za odbranu. (Kratkovidi njemački generalštab nije ni razmišljao šta učiniti u slučaju iznenadnog napada SSSR-a). Ali veoma je glupo zaboraviti na odbranu kada se pripremate za napad. Veliki dio fenomenalnog uspjeha velikih boksera: braće Kličko zaslužna je njihova odlična odbrana. Odnosno nešto što njihovi protivnici, posebno crnci, često zanemaruju. Međutim, to je zajednički problem za obje vojske. Međutim, u početnoj fazi rata, Wehrmacht je bio univerzalniji, a njegove trupe su bile bolje pripremljene za odbranu od sovjetskih.
  Ahmed se dovezao do kolica, prekidajući svoje nedjetinjaste misli:
  - Pa, kako napreduje posao?
  - Da gospodine!
  - Ako mi se ne sviđa igra, bičevaću te. I to mnogo boli!
  - Trudim se, gospodine.
  - Pa pogledaj! Stani uskoro!
  Zaista, planinsko selo se pojavilo ispred. Imao je određenu zaštitu, posebno iskopani jarak i zemljani bedem. Općenito, planinari nisu živjeli loše, u svakom slučaju, kamenih kuća je bilo mnogo više. Hram u sredini sela bio je svojevrsni hram, sa oštrom kupolom i likom troglavog orla na vrhu glave.
  U centru sela žestoko se tuklo nekoliko djevojaka u natkoljenicama i golih grudi.
  . POGLAVLJE br. 13
  Jesti hranu zajedno sa blistavom ljepotom poseban je šik. Osjećaj arome mesa i jake, zdrave žene!
  Elfaraja se povukla, a zatim svojim velikim grudima dotaknula mladićeva usta.
  - Puši moj dečko!
  Vladimir je pohlepno zgrabio dojku, jezikom je milovao njeno čvrsto meso. Divno je kako je dobar osećaj biti pored devojke, držeći bradavicu od jagode u ustima. Ovako se osećate kao pravi muškarac - mačo! A to što drugi to vide nije neugodno, seks je odavno prestao biti nešto sramotno - zabranjen je samo homoseksualizam. Sve ostalo je dozvoljeno! A ta sloboda morala je divna!
  - Znaš Elfaraija, divim ti se! Možda ćemo nakon slave tražiti da nam se dozvoli služenje u jednoj jedinici.
  Devojka je zaigrano odgovorila:
  - Ovo je divna ideja. Pitaću svoje pretpostavljene o ovome.
  Vladimir je dlanom pomilovao njene elastične grudi i ponovo skrenuo pažnju na scenu. Poleteli su novi komadi mesa, a vino je zaiskrilo u peharima, nove boje i mirisa.
  Vladimir Kašalotov je pohlepno ispio sadržaj čaše. Vino mi je teklo niz grlo i prijatno me grejalo. Hiperplazma je zablistala u dječakovim očima:
  - Ovo je moć!
  - Super moć! - odgovorila je Elfaraya. - Pa, dušo, hoćeš li još nešto vruće?
  Mladić je zaigrano odgovorio:
  - I da ovo vino budi strast. Možda ćemo probati meso!
  Ponovo je počela da ga proždire zajedno, bilo je to kao ritual parenja. Mužjak i ženka bili su veoma agresivni, a istovremeno su odisali ljubavlju.
  Okus ovog komada bio je potpuno neobičan, nešto što se voli i uživa.
  Elfaraya je predložila:
  - Možda možemo stajati naglavačke?
  - Kako je to?
  - Pa, glavu dole!
  - Hajdemo! Ovo će biti zabavno!
  Dječak je upravo to i uradio, okrenuvši se sa djevojčicom. Tada su se čak i malo podigle iznad površine. Vladimir je predložio:
  - Hajde da igramo strategiju! Želim da uporedim svoju pamet sa tobom!
  Elfaraya je, ispaljivajući munje iz svojih očiju koje su kaleidoskopski mijenjale boju, predložila:
  - Neka ovo bude vojno-ekonomska bitka - za univerzalnu dominaciju!
  - Neka bude tako! - Rekao je mladić!
  Počeli su da se igraju, inteligencija protiv inteligencije! U međuvremenu, pojavljivalo se jedno za drugim jelo, mijenjalo se vino u peharima. Gozba je bila za ceo svet. Nakon mesa, proždirali su razno voće iz različitih galaksija. Šta je ovde nedostajalo? Njihovo obilje je jednostavno bilo neverovatno. Neki plodovi su bili živi, dirnuti i pjevali pjesme. Sve je veoma zabavno, muzika svira, dešava se nešto neobično.
  Konkretno, povrće i voće igraju pravu bitku. Štaviše, uporan i veoma širok. Nakon čega vojna lica "ubijene" jednostavno pojedu. Sve to izgleda veoma groteskno! Pogotovo kada komandu preuzme mješavina luka i skakavca, a opozicija je mješavina maline i vjeverice. A takođe i takvo povrće i voće da ne mogu naći ni analoge u ljudskoj poljoprivredi.
  Vladimir i Elfaraja su aplaudirali i visili drhteći nogama.
  Mladić je glumio žaljenje i rekao:
  - Kakva lepota, šteta je i jesti!
  Devojka je zaigrano odgovorila:
  - Nema ništa prijatnije od proždiranja velike, vruće, arome strasti dostojanstva pravog mačo!
  - I pojedi malo voća!
  Zaista, povrće i voće su upali u tvrđavu, koju su branili insekti.
  Insektima je zapovijedala prugasta buba, oslikana kariranim uzorcima poput šahovske ploče. Njegovi uvijeni rogovi su se nervozno kretali, vireći iz izbušenih rupa njegovog srebrnog šlema. U blizini je skakalo stvorenje nalik žuto-zelenom bloku sa veličanstvenim balerinskim nogama. Svojim zvonkim glasom pokušala je da naredi:
  - Pa, hajde da izbacimo insekte.
  Počela je svirati hrabra muzika. Prekrasne naježice sa zlatnim štitovima i oklopima istrčale su iz kapije koja se razmaknula.
  Istovremeno, voće i povrće se pokupilo na tvrđavu, pod pokrovom polica. Njima je komandovao pravi senjor Tomato. Ogroman kao tenk, sa četiri ruke koje drže sjekiru u svakoj. A nos je dugačak kao šargarepa. A evo i same šargarepe. Šargarepe marširaju uz pjevanje:
  - Jedan dva tri četiri pet! Zeko je izašao da puca na sive patke!
  Gusjenice su jurnule na njega i počelo je klanje. Koplje je probilo trbuh paradajza, a sok je prskao. Povrće se vratilo, ali limuni su jurnuli u bitku. Čitava armija limuna.
  Pomoć je stigla!
  Vladimir je odmahnuo glavom:
  - Ovo je smeće! Općenito, takve borbe bez pravila su zanimljivije ljudima. I eto, kakve su gluposti povrće i voće protiv insekata!
  Elfaraya me farba za kosu (učinivši to naporom volje) je primijetila:
  - Nekakav folklor, ali samo malo glup! Ni ja ne volim ove gluposti!
  - Zapravo, želeo sam nešto drugačije! Neka melodrama, muka mi je od svih ovih tuča. Ili nešto filozofsko!
  - Homer na primjer? - predložila je Elfaraya.
  - Ili Cezar, možda čak i Neron. Općenito, Neron je prilično zanimljiva osoba, glumac-car. Romantična priroda!
  - Vau! Zar vam ne smeta što je ubijao hrišćane?
  - Nedavno su mnogi naučnici doveli u sumnju hrišćansku tradiciju. Zar nije tako, moj san? A hrišćanski pacifizam je uništio nepobedivo carstvo!
  Elfaraya je lažirala zijevanje:
  - Kako bi bilo lepo izmisliti vremensku mašinu. U ovom slučaju: naučili bismo mnoge tajne antike.
  Vladimir otpi nekoliko gutljaja:
  - Da! Na primjer, ko je bio pravi mozak iza atentata na Cezara. Općenito, želio bih pomoći Spartaku. Kažu da je bio plemenit.
  - A neki misle da je on samo razbojnik! Ovdje nema jedinstva! Na primjer, ocjene Stenke Razina su kontradiktorne.
  - Razin je bio napredan i za Rusiju bi bilo bolje da je pobedio! Ja lično veoma poštujem Stepana Timofejeviča! Sama njegova ideja, da ukine kmetstvo, učini sve ljude slobodnim kozacima i uvede opšte pravo glasa, veoma je progresivna. Stepan je želio okončati siromaštvo, mučenje i dati ljudima priliku da rade za sebe, a ne za gospodara. - rekao je Vladimir vatreno. - Je li loše!?
  Elfaraja se počešala po kosi:
  - Put do pakla je popločan dobrim namerama! Stenka je zaista dobro mislio, ali se ispostavilo: samo nekoliko desetina hiljada dodatnih leševa. Sam Stepan je loše završio!
  - Ali zadržao je svoje dostojanstvo pod torturom! Svako može da pobedi, ali ne može mnogo da izgubi dostojanstveno! - Vladimir je to rekao pomalo teatralno.
  - Možda ste u pravu u vezi ovoga! Ali ipak je bolje biti živ nego mrtav! - Elfaraja je rukom stisnula čašu, pretvarajući je u kocku. - Ili mislite drugačije!
  - Mrtav heroj je bolji od žive kukavice! - sa patosom je rekao Vladimir.
  - Vjerovatno! Ali i život se mora cijeniti! Znate, i ova glupa bitka s povrćem ima svoju draž.
  Snažnim udarcem limunske rezerve, neprijatelj je otjeran nazad u kulu. Insekti su se povukli, pretrpjeli gubitke i pali. Nekoliko lonaca sa zapaljivom smjesom eksplodiralo je, a skakavci su se povukli, plamteći i cvrkućući. Posebno su dobro gorjela krila. Odlijepili su se i poletjeli u različitim smjerovima.
  Međutim, kao odgovor, teško kamenje je pogodilo povrće. Kaldrma je udarila u limun, prevrnula ga, a sok je prskao. Uz papriku je zakucano još jedno povrće , slomljena šargarepa se grčila u samrtnim mukama. Neki kamenčići su bili zašiljeni, pali su u krastavce, istiskujući salamuru. Vruće kapljice salamure su izgorjele, pržile su povrće i izazvale pucanje voća.
  Zapovednik insekata je izdao naređenja, glasno cvileći:
  - Udarimo ih! Uđite u blisku borbu! Skakavci, koristite turpije za nokte i probušite koru.
  Ogromna lubenica je zacvilila kao odgovor:
  - Zgnječi člankonošce! Stegnimo se, bacimo strelice!
  Krastavci su aktivno pucali, bacajući svašta.
  Borba je izgledala zabavno, ali ne posebno lijepo. Ukusni leševi razbacani na sve strane, koji su potom završavali na vojničkim stolovima u obliku raznih jela. Gledanje bitke iz crtanog filma zadovoljstvo je za ratnike koji su upravo preživjeli pravi masakr.
  - Odličan frikase! - rekla je Elfaraja. - Odlično izgleda u kombinaciji sa mesom!
  Vladimir je sažvakao komad, meso je klizilo niz jednjak, bilo je mnogo oštrijeg ukusa. Mladić se počešao vrhom nosa.
  - Sve je relativno!
  - Šta možete da poredite, jer prvi put u svom kratkom životu jedete!
  - Bez ičega! Ali ako na to gledate s druge tačke gledišta, onda jedenje hrane dovodi do fekalne anihilacije.
  - Odnosno, ono što se u stara vremena zvalo toalet!
  - Zašto toalet! Šta znači riječ sortirati? - upitao je Vladimir.
  - Ne! Više kao riječ raznolikost! Na primjer, izmet prvog razreda!
  - Ili je drugi sranje!
  Ratnica je briznula u plač, njen smeh je tako divan - podiže vam raspoloženje:
  - I vidim: ti znaš drevni ljudski jezik! Sve u svemu, ovo je za svaku pohvalu!
  Vladimir zakoluta očima:
  - I briljantno! Znaš, devojko, kakvu su bogatu paletu misli drevni uneli u svoj govor.
  Elfaraya je nježno prigovorila:
  - Paleta je umetnički pojam! Mislim da je prikladnija definicija: gama!
  - Možda! Ali općenito, u modernom svijetu, gdje roboti crtaju, likovna umjetnost je degenerirala. Druga je stvar u prošlosti, u davna vremena, kada je isti Leonardo Davinci ne samo slikao, već i izmišljao.
  Djevojka je zatresla vatrene kovrče, iz njih je izvirala bukvalna vrućina:
  - Leonardo Davinci, i dalje smatran najboljim umetnikom svih vremena! zar ne?
  Vladimir se malo zamisli (letim pogledom na binu, glavnokomandujuća buba se prevrne i zapliva u soku), odgovori:
  - Genijalnost se ne može mjeriti ravnalom, pa čak ni superlaserom i hiperskenerom. Teško je reći ko je najbolji kada postoji galaksija genijalaca!
  Elfaraya se nije složio:
  - Ne na taj način! Među kompozitorima, Beethoven se smatra najboljim, među piscima naučne fantastike, Jules Verne, kao osnivač naučne fantastike. Među ruskim pjesnicima Puškin je priznat autoritet! I pisci Lav Tolstoj!
  Vladimir je primetio, blago prigovarajući:
  - Od pisaca naučne fantastike: najbolji je Oleg Rybačenko, smislio je toliko vrsta oružja da vam se vrti u glavi. I tako živopisno opisuje bitke, kao da je rođen i odrastao u naše vrijeme!
  - Da li je već vaskrsao?
  - Ne znam! Nisu me prijavili!
  - Žil Vern je definitivno vaskrsao, kažu da se uključio u projekat: vremeplov!
  - Vau! To je sasvim moguće! Jules Verne, bio je pametniji od mnogih naučnika dvadesetog i dvadeset prvog veka. Bilo je potpuno logično vjerovati da bi budućnost trebala pripadati automobilima koji rade na struju. Istina, u dvadeset prvom stoljeću pojavio se njegov vlastiti Jules Verne - Oleg Rybachenko, koji je izumio hiperplazmu - osnovu modernih motora, i opisao osnovne principe njegove proizvodnje!
  - Zaista je bio genije!
  - A ono što je čudno je da, kao Žil Vern, nisu hteli da ga odmah objave! Općenito, savremenici često potcjenjuju prave genije! I podižu osrednjost!
  - Da, ovo se dešava! Kako reče Figaro - da napredujemo mudro! Slavska osrednjost vlada na vrhu!
  - Pa ne baš tako! Inače ne bismo osvojili svemir! I tu nam je, prije svega, u pomoć pritekla nauka!
  Vladimir je filozofski primetio:
  - Paradoksalno, fizička slabost čoveka je ta koja mu je omogućila da postane sličan Bogu! Čak i da majmun ima duže ruke, nikada ne bi podigao štap!
  Elfaraya se nasmiješi, bljesnuvši zubima koji su postali sjajniji od dijamanata:
  - I šta! I to je istina! Ljudski poroci pokreću napredak i približavaju nas svemoći! Kukavica je izmislila oklop, lenj - točak, slabić - ždral, proždrljivac - laksative, ambiciozni - avion, dosadni - bioskop, radoznali - internet, sadista - dinamo! Iza svakog velikog otkrića krije se porok! Osnovne strasti imaju uzvišenu tehnologiju!
  Vladimir je obrisao čelo:
  - Da! Veoma originalna primedba! Općenito, ovo je potpuno svjež pogled na svijet!
  - Ne griješi Adame, on i njegovi potomci razlikovali su se od teglećih životinja samo po sposobnosti govora! - samouvereno je rekla Elfaraja. - Ili nisam u pravu!
  - Govorite istinu, ali to nema veze sa tim! Generalno, napredak nas je učinio jakima! To se ne može poreći, ali smo u isto vrijeme prestali biti ljudi! A sada - samo vojnici!
  Elfaraya ispravio sa patosom:
  - Sjajni vojnici!
  - Neka bude tako! Želim više zadovoljstva i manje bola. Inače doživljavate stalnu patnju, to je tako iscrpljujuće! To je kao da trčite okolo tokom dana sa kvazarom na leđima, ili možda sa crnom rupom u stomaku!
  Elfaraja se zakikota, odmahujući glavom.
  - I ja volim bol! Ima nešto tako privlačno na njoj! Kao u crnoj rupi! Ne možete ni ovo da razumete!
  - Neću, vrisnuću divlje! Volite li bol?
  - Da! I zato su to jaki signali duž nervnih ćelija, što znači da izazivaju uzbuđenje u hiperplazmatskoj supstanci mozga. A ovo je uvek lepo! - Devojka je oblizala usne, imala je dva ukusna jezika odjednom.
  - Vi očigledno niste sa ovog sveta! - iznenadio se Vladimir.
  Djevojka je zagrizla poslužavnik, ponovo pucajući očima:
  - Ali zašto! Samo treba da prenesete snažan signal bola u zonu zadovoljstva. Čak iu davna vremena, mnogi ljudi su to voljeli i znali kako da transformišu bol u divlje uzbuđenje!
  Vladimir je bio oduševljen:
  - Znam! Zvali su se mazohisti!
  Elfaraya klimnu glavom:
  - To je to! Mazohisti! Obični ljudi su uživali u vožnji stakala, ali vi ne možete!
  - Uživaš u bolu? Cool! Hyperplasma! - uzviknuo je dječak.
  - Znam šaljivdžiju da ću se bez tebe osećati loše! I niko neće dijeliti vašu patnju! Zaplivajmo među valovima, poroku bezgranični! Isključivanje u trenutku orgazma: puls, disanje! - Pevala je, poigravajući se Elfarajevim snažnim i erotskim grudima.
  Vladimiru se ova pesma jako dopala, čak je počeo i da pleše:
  - Noge su ti kao točak, kao topić!
  - Smiri se, budalo! Vidim da je jako skliznuo!
  - Ja sam glupa budala! - Vladimir je poleteo i prevrnuo se desetak puta, okrećući se oko svoje ose.
  Elfaraya je otišla s njim, a par je počeo da pleše. Ostali vojnici su to očito shvatili kao datu komandu i formirali su neku vrstu kola, odnosno mnogo lanaca.
  Elfaraya je predložila:
  - Možda možemo da razmenimo energiju!
  - Ovo je vrsta hiperjebanja!
  - To je to!
  Dečaci i devojčice počeli su da pucaju jedni na druge snopovima energije, posebnim vrstama biostruja. Ovo se zvalo hiperjebanje! Sve je izgledalo sasvim pristojno, međutim, vojnici su jednostavno jurili jedni za drugima, u zraku je bljesnuo fantastičan vatromet.
  Sve je izgledalo jednostavno šik, apsolutno oduzima dah!
  Djevojčice i dječaci su se postepeno razgolitili i dalje hiperjebanje pretvorilo se u orgiju.
  Ovdje se mašta ne može opisati šta su radili, milioni golih i veoma lijepih momaka i djevojaka trčali su u svemiru odjednom. Ponosna stvarnost će zasjeniti i najbogatiju maštu! Ukratko, momci su se jako zabavili.
  Po završetku praznika počelo je najvažnije - podjela nagrada.
  Borci su se postrojili u ogromnu salu. Vladimir je pomalo bojažljivo gledao u pod koji se ogledalo u spoljašnjem ogledalu. Napravljen je od hiperdijamanta, za razliku od običnog dijamanta imao je valenciju od 1024, i milion puta tvrđi. Takođe je mnogo svetlucao, možda dve stotine puta jače.
  Mladić je odlikovan Ordenom uništenja drugog stepena, što je prilično visoka oznaka. i dodijeljen čin privremenog zamjenika oficira sa jednom zvjezdicom. To je značilo značajno povećanje plate, a po nahođenju komandanta mogao je ili ostati redov ili dobiti komandu nad desetak vojnika. I ovo nije novi tip, već neka vrsta moći! Obično se drugi stepen ordena dodjeljivao zajedno sa trećim i četvrtim, što je samo po sebi prilično časno. Elfaraya je dobila sličan set nagrada i ljubičasto srce! Tada se Vladimir iznervirao: devojka ga je prošla. Međutim, zavist nije dostojan osjećaj: vojnici, a sada gotovo i oficiri, braća su po duhu. Najizdržljiviji metal, mekši od plastelina - bez stvrdnjavanja sa vatrenim srcem i ledenom smirenošću!
  Naredbe je lično okačila još jedna veoma šarmantna devojka: general sa pet zvezdica Ljudmila Karpovna!
  Među komandantima, uključujući i opšti nivo: devojčice su čak češće nego dečaci, ovo je opšta proporcija karakteristična za svet u kojem su žene većina. Istina nije neodoljiva. Svima se nasmešila, pa čak i namignula Vladimiru.
  - Kakva slatka, sviđa mi se red!
  Dečak je uzviknuo:
  - O da! Quasar! Mada me proganja pomisao da li to zaslužujem!
  Zauvijek mladi general je uzviknuo:
  - Naravno da je zaslužio! Posebno je vrijedna nagrada što ste se istakli u prvoj bitci!
  Ako je ovo početak, šta će onda biti kraj!
  - Nadam se da je pobedonosno!
  - Nada umire poslednja!
  Vladimir je bio veoma polaskan. Početak moje karijere premašio je moja najluđa očekivanja. A ako uzmete u obzir da starosti nema i da ne prijeti penzija, onda ko zna da li to neće otvoriti put do maršala, ili čak više. Šteta samo što nije postao car - to je sudbina nekolicine odabranih! Međutim, biti odgovoran za cijeli univerzum je preveliki teret. Šta da držite svemir na svojim ramenima! Moć nije uvijek radost; toliko je problema koje treba riješiti, i razni problemi koji se pojavljuju kao džack-in-the-box, kvadrilioni svjetova, od kojih mnoge čovjek nikada nije dotaknuo. Niče je tačno napisao: ni jedna, čak ni najsavršenija psiha ne može da se nosi sa opterećenjem koje Bog doživljava. Kako je to čuti svake sekunde: milijarde molitvi i milijarde kletvi, kada si okrivljen za zamrzavanje kompjutera i smrt tvoje bake, za ženino nevjerstvo i probavne smetnje. Kada se dvije vojske istovremeno mole za jednu pobjedu, milion ljudi traži jedini dobitak. Teško je biti Bog i usrećiti sve odjednom! Istina je da je čovjeku dat razum, a uspostavljeni su zakoni prirode koji omogućavaju da se napredak neograničeno razvija, do najneshvatljivijih vrhunaca. Uglavnom, osim rata, čovjek živi dobro, tehnologija omogućava ostvarivanje gotovo svih snova i potreba. Ako želite palatu, molim vas, robote robove, koliko god želite. Krećući se sami, letite bez aviona: večna mladost, besplatna hrana, leteći auto za sve. Pa, seks svih nivoa i bez problema sa orgazmom ili potencijom. A industrija zabave je luda koliko možete zamisliti svojom maštom: tehnologija dozvoljava sve! Pa šta više čoveku treba! Ali stvarnost? Sudbina: provesti cijeli život u kasarni, doživljavajući bol, u stalnoj obuci: je li to zaista sreća! A šta nas sprečava da se pomirimo! Međutim, ratovi se uvijek završavaju mirom, samo ponekad ima osvajanja. Ali zašto im treba još jedan univerzum ako većina planeta u njihovom nije istražena! Vladimirovoj su glavi proletjele buntovne misli. Pokušao ih je otjerati - strašna jeres!
  Kada je ceremonija nagrađivanja završena, vojnici i oficiri su odvedeni u svoje svemirske brodove. I prva stvar je bio još jedan trening. Poznato, rutinsko, ali sa novim elementima u pripremi. Ovdje se Vladimir neočekivano posrećio: Elfaraya, koja ga je toliko voljela, postala je njegov partner.
  Oficir sa deset zvjezdica im je objasnio:
  - Istakli ste se u prethodnoj borbi, pa želimo da u potpunosti razumemo vaše sposobnosti. Možda ćete biti prebačeni u SS - super specijalne snage!
  Vladimir je primetio:
  -Postoje ograničenja koja nam genetika nameće!
  - Istorija rata pokazuje da svaka osoba može premašiti sposobnosti svojstvene prirodi!
  Vojnici su stavili šlemove, i svet oko njih se istog trenutka promenio, monstruozni hologrami su počeli da se kreću.
  Vladimir je, iako je shvatio da je to izmišljeno, osetio neku plašljivost. Znao je da je savladavanje staze s preprekama tipično za proizvoljnu obuku, manje-više ozbiljnu vojsku.
  Elfaraja mu je šapnula:
  - Ne budi plašljiv, partneru! To je samo magična elektronika.
  - Otkud ti ideja da sam plašljiv! - Vladimir Kašalotov je bio hrabar, ali su mu zubi izdajničko zveckali.
  - Ovo je posebno zračenje, uliva strah u nas! Kao da smo zaboravili da nismo zeleni početnici, već iskusni ratnici! Partner je nježno milovao mladića po grudima. Oči su pekle.
  - Borio sam se samo jedan dan, ali sam trenirao ceo život!
  . U početku su od svog oružja dobili samo mali, čvrsti laserski bodež.
  Nije čak ni izgledao posebno ozbiljno. Istina je bila lagana i mogla se malo proširiti. Prvi neprijatelj je ličio na bodljikavog puža, sa kljunom koji je virio iz ljuske. Početna staza je bila duž rotirajuće površine koja je na nekim mjestima bila klizava. Stoga je Vladimir odstupio od neprijateljskog napada i zamalo pao. Njegov prijatelj je udario bubu, presekao je na dva dela, komadi su otpali.
  - Radi s bodežom! - viknula je Elfaraja. "Nisu toliko strašni kako žele da izgledaju."
  - Primetio sam! - rekao je Vladimir. - Iako se nešto čudno dešava sa telom. Kao da su nervni završeci smrznuti!
  - Vidjet ćeš, udri! To je sve "odmrzavanje"!
  Napala su ih virtuelna čudovišta, neka slična ljudima, druga sa mnogo pipaka. Ovog puta Vladimir je bio na oprezu. Kontraudar je uzdrmao najbližeg neprijatelja. Sljedeći koga je ubio bio je čovjek hermafrodit. Uopšte mi nije žao takvog čudaka. Ali lignja sa mačevima je skoro skinula glavu.
  Nakon što me je uhvatio mač, tijelo me je počelo boljeti i boljeti.
  - To je odvratno, povredio me je! - opsovao je Vladimir. - Nisam mislio da sam toliko nespretan.
  -Da li ste se ikada borili sa virtuelnim čudovištima? - Pitala je Elfaraya.
  - Sa majmunom od ananasa! Jurila me je i zamalo sam umro. Mada ima nekih ekscentrika koji kažu da su svi majmuni ljubazni i da vole ljude jer su im braća.
  - Naši protivnici nisu ni dobri ni zli. Oni su ravnodušni, poput mora kojim plove gusari.
  - Više kao vakuum. More je toplo i nježno. - Mladića je pogodila mešavina banane i tigra, sa raketama umesto očnjaka, koji je skočio na njega. - Imam crnu rupu na glavi na ovim stazama prepreka. Istina je da se nešto loše dešava sa tijelom sada.
  - Da budem iskren, i ja sam uplašen!
  Momak i djevojka su nastavili kretanje. U početku čudovišta nisu bila naročito brza, što je olakšalo zadatak. Međutim, Vladimir i Elfaraya su bili malo pogođeni ispuštanjem. Bilo je još gore jer su čudovišta počela da bljuju vatru. Vladimiru je gorio stomak i osećao je pravi bol.
  - Poželim da se okrenem! - On je rekao.
  - I nije mi lakše! - Djevojka je pokazala na svoju desnu golu dojku. Iz nje je curila krv. Pljunuli su Vladimira koji je šuljao okolo, mladić je zakasnio i udario se u rame, jasno mu polomivši kosti. A kada se slome kosti običnog čovjeka, to boli toliko da možete umrijeti od šoka. Iako Kašalotov nije bio obična osoba, u ovom trenutku se osjećao neumjesno. Osećao je posebne, izuzetno štetne talase koji su paralizovali njegove sposobnosti.
  - Osjećam se loše! - Vladimir se onesvestio. Djevojka mu je profesionalnim pokretom protrljala lice.
  - Ne roni u crnu rupu, dragi moj viteže. Vratila se svijest, ali zajedno s njom i bol. Vladimir je zastenjao, slabost ga je gušila:
  - Neću više ići.
  - Nemoj da se pokisneš! Ovdje se nalazi komplet prve pomoći.
  Zaista, staza s preprekama bila je poput kompjuterske igrice. Postoje dodatni životi i ono što je bitno je energija koja izaziva trenutnu regeneraciju. Da, bilo je teško, ali momci su naučili.
  - Glavna stvar je ne povlačiti se i ne odustajati! - rekla je Elfaraya. Ni njoj nije bilo lako, s vremena na vrijeme griješi, primajući bolne udarce. Tada se par naviknuo i počeo da se ponaša mnogo skladnije. U sljedećoj fazi, morali su skakati na gljive koje lebde u zraku, izbjegavati leteće noževe i puzati preko bodljikave žice. Bitka je bivala sve žešća, a protivnici su se kretali sve brže. Istina, postalo je moguće koristiti zarobljeno oružje, također virtualno, ali po svojim svojstvima prilično slično stvarnim nosiocima smrti.
  Vladimir je posebno isprobao vibrobacač sa više cijevi! To je stvorilo male pukotine u prostoru. Istina, nakon tri udarca se srušio, ali je pokosio nekoliko redova protivnika.
  "Nije loše!" rekao je mladić.
  - Probaj da nabaviš balon plazma lanser! - savetuje Elfaraja - Ovo će biti mnogo efikasnije.
  - Pa, ni to nije loša ideja. A gde on?
  - Ovo je tako mala lula da podseća na pionirski rog. Dunite u njega i vidjet ćete brz let hiperplazmatske kaskade.
  Mladić je jedva izbjegao volej, malo puzao po okrnjenoj površini i uhvatila ga je kovačnica. Shot.
  Mjehurići su pljuštali u vijugavoj liniji, pažljivo poskakujući, a stvorenja u koja su udarili eksplodirala su.
  - Šta! Nije loše! - rekla je Elfaraya. - Samo ga udari niže da manje mehurića poleti u nebo.
  - Dajem sve od sebe!
  - Pokušajte i nemojte se iznenaditi!
  Devojka je takođe uzela snažno oružje i upotrebila ga, pokazujući nepokolebljivu moć.
  Bitka je postajala sve zanimljivija. Ovdje se bore na planeti gdje im se voda prvo slijeva u potoku pod nogama, a onda teče užasno klizav tečni helijum, a odozgo i odozdo ispaljuju moćni laseri, eksplodiraju granate za uništavanje.
  Vladimir je uzvratio, sa obe ruke odjednom, pa čak i zaplesao perecu.
  Nekoliko puta je uhvaćen, odsjekao mu je lijevu nogu. Zahvaljujući mom partneru, pomogla mi je da dođem do spasonosne kutije prve pomoći. Noga je porasla.
  - Ti si kul Elfaraya.
  Ratnik je prezrivo frknuo:
  - A ti si slabić, Vladimire. Bebe podnose tako divlji bol, a vi stenjali!
  Mladić nije bio pri sebi, nešto ga je mučilo:
  - Trenutno sve percipiram mnogo oštrije!
  Položivši još jedan red čudovišta, Elfaraja se nacerio i rekao:
  - Ipak budi strpljiv!
  Dječak je uzdahnuo, postalo mu je neverovatno teško govoriti:
  - Moraš, ja sam muškarac!
  - To je tačno čovek! - NA trenutak su im se usne spojile. Vladimir je osetio medenu slast poljupca mlade žene.
  - Boginjo!
  - Lucifer! - odgovorila je djevojka.
  Zatim su ušli u atmosferu koja se stalno mijenja sa jakim vjetrovima. Ili duva s prednje strane, ili, naprotiv, pritiska u leđa. A neprijatelji se stalno mijenjaju, nekad lete kao ose, nekad puze kao zmije otrovnice. Ali stalno dolazite u borbu, skačući s jedne platforme na drugu, pa čak i hvatajući umjetne mušice i guštere za noge, leteći iz zamki uz njihovu pomoć. Neki primjerci: posebno hibridi leptira i cvijeća: zapanjujuće lijepi. A mješavina vretenca i tulipana blista, sa svim duginim bojama sa mirisom koji otupljuje um... Kvazar! Ogoljena usta škljocaju odostraga kao elektronske mišolovke, metar dugi zubi iskriju munjama. Postoje i veći očnjaci od pet, pa i deset metara. Vladimir je uspeo da se provuče pored njih. Jedno od čudovišta: hibrid tenka i škorpiona, eksplodiralo je uz urlik, razbacujući užarene bombone:
  - Ne fotografišemo se! Oni ne hvataju kvarkove! - pjevao je hrabri ratnik.
  Mladić ponovo dobija štetu od bljeskova uništenja. A sada je djevojci još gore, opet joj je otkinuta noga. Ali ona spretno skače na jednom udu, ne razmišljajući o povlačenju. Međutim, nema se kuda.
  - Imamo jedan način, ili preživjeti ili umrijeti! - reče Elfaraya s pomalo banalnim patosom.
  Mladić je potvrdio:
  - I to samo zajedno! Crna rupa je sjajnija kada je u ledenom etru: par užarenih srca sija!
  Po cijenu nevjerovatnih napora i neljudske napetosti, uspjeli su da prebrode ovo, iako na njihovim tijelima nije ostalo životnog prostora.
  Sljedeća faza je pustinja: sa brutalno sisanim zelenim pijeskom, nemoguće je stajati mirno ni na sekundu, noge vam se zaglave, a još uvijek morate pucati i ubadati. Ovdje se protiv njih bore maskirani militanti, neki u oklopima. Postoje različite vrste boraca, postoje i ljudi i hibridi škorpiona sa kaktusom, bubom i ključem! Lete gravitacioni avioni od kojih se ne možete sakriti ili pobjeći, laserski zraci će rasuti pijesak. Kada udari u tijelo: pakleni bol, činilo se da je unutrašnjost istisnuta valjkom i napunjena vrelim uljem. Tetraleti rone, bacajući bombe u obliku odvratnih lubanja sa mnogo užarenih očnih duplja, i izbacujući zrake bijesnih zraka u svojoj žeđi za uništenjem!
  Vladimir, međutim, nije izgubljen. On izvodi neku vrstu plesa, prolazeći između potoka.
  Elfaraya je čak zadirkivala:
  - Ruski zvižduk: krila lebde pored tebe!
  Vladimir je podigao:
  - Komandante, naši pukovi su postrojeni!
  Mladić i djevojka su zajedno udarali makazama, tehnikom "vodopada", polažući neprijatelje u bujne snopove. Toliko različitih stvorenja se rascijepilo, zgnječilo ili zapalilo. Ovo je zapanjujuća groteska - ne bez komedije, posebno kada se tetralet u obliku zmaja i sjekire pretvorio u mlaz zlatnih i tirkiznih išaranih gusjenica kada je pogođen:
  - Kada pucate, stanite na prste, vaša pokretljivost će biti veća. - Podstaknuo Elfaraya
  Vladimir je automatski primetio:
  - Manja stabilnost.
  - Kako da kažem, dinamika je uvek jača od statike!
  Da bi potvrdila svoje riječi, djevojka je gredom posjekla jurišnu konstrukciju nalik na limenku sa buradima. Razbio se u komade i pao, leteći u komade. Već u letu, komadići poražene mete pretvorili su se u jato ljubičastih hibrida: bumbara i čimpanzi. Ova čudna bića su se borila jedno s drugim: svakog trenutka postajala su sve manja i manja, rastvarajući se u atmosferi virtuelne bitke:
  - Pa, kako? Quasar? - upitala je, spleteći Elfaraijeve obrve.
  - Super, glavno je pristojno! - primetio je Vladimir. - Lijepo je živjeti među laserima i plazmom! I čujte kako planeta eksplodira!
  Djevojka se nasmijala:
  - I doživite orgazme u borbi sa mnom! I prošetajte i zabavite se do mile volje! Ono što cijenim je smisao za humor kod muškaraca.
  Vladimir Kašalotov je zaigrano uništio sledeći poklon. Podsjećao je na balvan prekriven čelikom. Nije odmah eksplodirao, bilo je potrebno još nekoliko punjenja. Zauzvrat, zraci koji su izbijali iz kandžastih udica prekinuli su ruku kita Sperm.
  - Ovo je ponor svemira! - viknuo je s ozlojeđenošću. - Moramo smisliti nešto ovako.
  Elfaraya je, kao podrugljivo, ispalila:
  - O cemu pricas?
  - Udari me ciglom u lice. - Jedna ruka ne radi. - primetio je Vladimir. - O, gde je moje supermeso!
  - Ne brinite, uskoro će ih biti još, regenerirajućih životnih tijela.
  Kako se ispostavilo, nije pogriješila. Ali lijek nije bio dovoljan, ruka se oporavila, ali su ostali brojni posjekotine i bolovi.
  Sljedeća faza je vulkanska erupcija, morate juriti na vrh nevjerovatnom brzinom, pucajući na neprijateljske borbene kiborge. A kiborzi su jednostavno nepristojno pretenciozni: hibridi drevnih holivudskih terminatora i modernih kreacija kosmičke evolucije: ultra-dioaktivnih tankosaura. Vladimir Kašalotov (što za njega inače nije tipično) već je bio smrtno umoran, čudovišta i okolno neprijateljsko okruženje treperile su mu pred očima, a svemu tome nije se nazirao kraj. Elfaraya je takođe počela da pada i šepa:
  - Dečače moj, kako ti je teško!
  Kitovi sperma, teturajući, odgovorili su:
  - I vidim da kliziš u kolaps!
  - Dugo nisam imao takvu obuku. Generalno, mi smo mirna imperija i nećemo nikoga napadati, odnosno nismo imali namjeru, ali svaki pojedinac prolazi putem vojne obuke. Uostalom, ovo nije šala: rat se vodi više od hiljadu godina! Pa prekrsti se, za svaki slučaj! Proveo sam sedam godina na površini neutronske zvijezde!
  - Vau, sedam godina je mnogo!
  - Pa, prvo, sada živimo skoro neograničeno, a drugo, sasvim je udobno na neutronskoj zvijezdi, kompletnoj industriji zadovoljstva i zabave. To je radosna zabava. Gravitacija je neutralizovana! Jesi li ti kvazar?
  - Za sada nema posebne super radosti! - Primetio, iscrpljeni Vladimir.
  - Namjerno vas guraju da barem nešto shvatite o služenju vojske. Nemate obuku ili ste samo slabići? - upitala je Elfaraja, ne prestajući mahnito pucati na čudovišta.
  Vladimir je uzvraćajući pucajući i ponekad seckajući (ovo je još teže), jedva hvatajući dah, rekao:
  - A bilo je jedno vreme u prošlosti: kada je ruska vojska bila potpuno profesionalna. U njemu služe volonteri za novac, a regrutovani su iz različitih zemalja.
  - To jest, plaćenici! - sumirao je Elfaraya. - Ali nisu pouzdani i mogu da pređu na stranu onoga ko više plaća.
  Vladimir, nakon što je posekao još jednog ružnog vojnika u obliku bradavičastog vretenca, tužno uzdahnu:
  - Ovako nešto nije isključeno. Ipak, većina plaćenika su državljani Rusije. To znači da neće izdati svoju domovinu. I nisu te izdali!
  Ratnica je bosim nogama uperila pušku i zgnječila: križanac makaka i kivija:
  - I u slučaju većeg rata u prošlosti, bilo je problema sa regrutacijom.
  Dječak, koji je otkinuo tri glave od hibrida zmije Gorynych i kaktus mušice (uboli su ga vrlo bolno u biceps ubodnim iglama), brbljao?
  - Mogli su i nastali su! Ali Rusija je ipak dobila sve ratove! NATO je poražen, Kina je poražena, pa čak i takvo čudovište kakvo su SAD podnijele.
  Djevojka je napravila glupe oči, pucajući iz emitera koristeći jezik:
  - Imaju li regrutnu vojsku?
  Mladić se usprotivio, gubeći hibridni tricikl i lignje:
  - Ne! Takođe civilni službenik. To je njena snaga i slabost. Međutim, neprijateljske trupe su dobro obučene, a posebno su Sjedinjene Države porazile milion i po Iračana, izgubivši manje od dvije stotine vojnika. Slažem se, impresivan uspjeh.
  - Tako je, nije loše! - Elfaraya je podmetnula juriš u borca koji je lomio veliku bubu koja je progutala samohodnu pušku. Razneo ga je u komade. - Ali imali smo omjer gubitaka u našu korist: mnogo strmije.
  - Pa zavisi od tehnološkog nivoa! - Dečak je lizao mlaz krvi koji mu je tekla sa posečenog čela.
  - Naravno, zavisi! Svako otkriće u vojnoj sferi približava trenutak pobjede!
  Elfaraja je počela da peva, a njen glas je budio nove neobuzdane snage:
  Rusija: ti si moja rodna zemlja,
  Biću vjeran, odan uvijek!
  Leto gori, ledeno hladno,
  Potok je hladan, voda teče!
  
  Moj izabranik je bjelji od snega, kreda,
  Donijela je vino na svoje prozirne usne!
  I duh je jak, ali telo je tako nemoćno,
  Patiti od rana, osuđeno je na propast!
  
  Nema mira u kosmičkom etru,
  Bitka je bukvalna i ne možete razaznati riječi!
  Ludilo se dešava širom sveta,
  I opet se prolijeva nevina krv!
  
  Hramovi nas ispraćaju zvučnom zvonjavom,
  I vjetar kao da se smrznuo, urlik gomile utihnuo!
  I prvorođeni se rodio sa mojim stenjanjem,
  Posvetiću stidljiv stih potomcima!
  
  I sin će služiti otadžbini,
  Porazite sve neprijatelje čeličnim mačem!
  I ruska zastava neće mlitavo klonuti,
  Pobijedićemo sve protivnike u borbi!
  
  Otadžbina i stene i hrastovi gajevi,
  I dječiji smeh, trepet slavuja u šumi!
  Borili su se za domovinu ne radi slave,
  I da ti i ja živimo u sreći!
  Kada je završila, pred njima se pojavila čitava vojska leševa. Podsjećao je na salatu od mrvljenog mesa, od proizvoda koje je stvorila mašta Pikasa: nakon što mu je mozak preplavio ocean hiperplazme. Pitala je djevojka, jedva hvatajući dah:
  - Slažeš li se sa mnom, Vladimire?
  - Volim svoju Otadžbinu, ništa manje od tebe. - Veruj mi Elfiada.
  Ratnik je ispravio, srušivši hibrid komarca i nilskog konja:
  - Ja nisam Elfiada, nego Elfaraya.
  - Izvinite, pogreljio sam. - Užasan umor. - Mladić se zaljuljao. - U jednoj seriji, tako se zvala kvazi-boginja koja je stvorila desetak ogromnih univerzuma, a zatim se dobrovoljno odrekla svih prednosti i prodata u ropstvo!
  - Ovo je pritisak radijacije. Zapravo i nije tako loše. - Ratnik je pokazao dva jezika. - Rob i boginja, rimuju se tako superzvijezda!
  I ovaj nivo je zaostao. Iako je mnogo krvi proliveno.
  A kada je, u sledećoj fazi, virtuelno kamenje, grubo isklesano u obliku drevnih bogova, počelo da pada na momka i devojku, nekoliko teških pogodaka zamalo ih je dokrajčilo. Vladimirove kosti su izgubile svoju nekadašnju elastičnost, slomile su se, uzrokujući nepodnošljiv bol. Elfaraya je također bila krajnje iscrpljena i izdržala se uz ekstremne napore.
  - Lazes! Ne možete slomiti volju ruskog naroda!
  Vladimir je, gubeći snagu, graknuo:
  - Neljudska hrabrost izdvaja naš narod od drugih naroda!
  Dječak i djevojčica su se bodrili. Nisu ni razmišljali o odustajanju ili slomu.
  - Naša volja je u našoj šaci! - prekinuo je Vladimir.
  Elfaraya je dodala:
  - Volja je kažiprst koji drži okidač bacača grede - njegova slabost je samoubilačka!
  Konačno, na kraju, nekoliko mladih boraca čekalo je borbu prsa u prsa, najstrašnije čudovište je pripremljeno za kraj. Čudovište se vidi izdaleka, šapuće Elfaraja.
  "Najbolje je da glumimo u paru." Zajedničko pariranje napadima - ovaj proizvod virtuelnog podzemlja.
  Vladimir se složio:
  - Tek tada ćemo imati priliku.
  Ono, ovo neverovatno čudovište je stvoreno od tečnih metala pomešanih sa multiplazmom, držeći gravio-nukleonske mačeve u rukama. Svaki ud je zastrašujući na svoj način: jedan je prekriven bradavicama, drugi čirevima, treći trnovima, četvrti trnovima, peti slomljenim dijamantima, itd. Ove "radne ruke" bljeskaju neverovatnom brzinom, dolazi napad istovremeno odozgo, sa strane i odozdo. I to ne u trodimenzionalnom prostoru, već u osamnaest dimenzija odjednom! To znači stotine istovremeno suprotnih i u isto vrijeme sličnih planova napada. Jedva imate vremena da uzvratite, a čak i ako uspijete odsjeći ruku, odmah izraste nova.
  - Glumite u parovima!
  - Prokleti foton!
  Momak i djevojka pucaju, pokušavajući ući u koncentraciju svih multivektorskih dimenzija koje kontroliraju multiplazmu. Uspiju uloviti ružu osamnaestodimenzionalnog prostora. Možete vidjeti kako se metal širi u svim smjerovima: hiljade kuglica nalik živima.
  Elfaraya viče:
  - Kvazar je previše fotonizovan! Hyperplasma!
  Ali čudovište, poput ptice Feniks, iznenada oživi i obnovljeno je...
  . POGLAVLJE br. 14.
  Mirabela se napela, osetila je da će joj reći nešto veoma važno, možda epohalno! Anastasija Streletsova je nastavila još tiše i insinuirajuće (a oči su joj bile kao u boa):
  - Da li znaš da postoji mnogo univerzuma?
  Mirabela je bojažljivo odgovorila:
  - Da! Svaka beba to zna!
  Anastasija je klimnula:
  - Ali znate da je i dalje veoma teško kretati se između univerzuma, sa izuzetkom svetova ogledala!
  Mirabela se složila sa tugom u glasu:
  - Pročitao sam sličnu teoriju! Kao da se naša dva univerzuma ogledaju jedan u drugom kao ogledalo, i zato je izbio rat!
  Anastasija je veselo potvrdila:
  - I to je istina! Ali drugi svjetovi se odražavaju nešto drugačije, i što su više, razlike su značajnije!
  - Logično! - ispali Mirabel.
  - A postoje univerzumi koji su potpuno kontrolirani prema nama neshvatljivim fizičkim zakonima. Oni za koje znamo, da je tamo život moguć, samo su teoretski! Razumijete li ovo, Mirabela? - Anastasija je bljesnula desnim okom.
  Djevojka klimnu glavom:
  - Koliko sam razumeo, ovo je univerzum u koji želiš da me pošalješ?
  - To je upravo foto-bar! - oduševljena je bila Anastasija. - Morate stići tamo!
  Mirabela je podigla svoje snažno rame: novi zadatak u drugom svetu! Ovo je bolje nego da vas anti-trupe muče mnogo vekova! Štaviše, ovo je prilika da dobijete dugo očekivanu slobodu! Kada vas ne voze svaki dan i sat, po brojnim trakama, tjeraju vas da savladavate prepreke i doživljavate bol! Čak je i zastrašujuće, šta ako se ultra-hipermaršal predomisli i naredi da je preda mučiteljima?
  - Spreman sam ispuniti bilo koji zadatak domovine - Svete Rusije! "Vikala je s entuzijazmom.
  Anastasija je odmahnula glavom:
  - Vi apsolutno ne znate kako da čuvate tajne i potisnete emocije! Odmah se vidi koliko si bila srećna, devojko!
  Mirabela je snizila ton:
  - Zar ne biste bili srećni kada vas, umesto divljačkog mučenja, čeka zanimljiv zadatak? Svako ovde bi poleteo na belom pulsaru!
  Hipermaršal se mirno složio:
  - Naravno, ovo je bolje od antitrupa, ali vjerujte, nije ni hiper-ekstazi! Dakle, djevojko: naučite potisnuti svoje emocije ako želite da preživite!
  Mirabela je prešla na poslovni ton:
  - Sta da radim?
  - Generalno, zadatak je i složen i jednostavan! Objasniću vam suštinu. Ovo je izuzetna tajna. U jednom od asteroida uspjeli smo pronaći ultra-hiperplazma čip koji pripada nevjerovatno drevnoj civilizaciji. Postoji čak i verzija da je ona uključena u stvaranje našeg i paralelnog univerzuma!
  Mirabela je bila iskreno iznenađena:
  - Vau! Ovo je moć!
  - Dakle, evo ga! Dugo smo se mučili da je dešifrujemo, sve dok jedan od vilenjačkih čarobnjaka, sasvim slučajno, nije pročitao čaroliju. Ukratko, dobili smo pristup najmoćnijem oružju, kontrolu nad vremenom.
  Djevojka je uzviknula:
  - Hiperplazma! Dakle, vremenska mašina je stvarnost!
  - I ne samo mašina, već čitav portal, teorijski proračuni pokazuju da je uz njegovu pomoć moguće poslati čitav neprijateljski univerzum u prošlost, u meso do trenutka kada je ceo univerzum postojao u vidu jednog hiper- gusto sabijena čestica!
  - Megakvazar! - prošaputala je Mirabela. "Ovakvo oružje može zauvijek okončati rat!" Ili bolje rečeno, sa svim ratovima!
  Anastasija je otkrila zube, njeni krupni zubi se naoštrili:
  - Da, draga, eksperimenti su to potvrdili! Ali dogodilo se da je ovaj čip iznenada nestao, a sa njim su uništeni i svi zapisi o eksperimentu. Vidite, naporan rad od nekoliko godina je otišao u vodu. I što je najvažnije, prilika za pobjedu u ratu je propuštena, bez i najmanjeg udarca!
  - Crna rupa u mojoj glavi! Hiperkolaps u nosu! - uzdahnula je Mirabela. - Šta mogu uraditi?
  - Ono što ostaje je poruka koju je verovatno izdao sam hiperčip. Izvještavalo je da se artefakt preselio u univerzum Big Loop, i samo oni u čijim srcima žive milosrđe i saosećanje mogu ga vratiti! - Hipermaršal je nedvosmisleno pogledao devojku.
  Mirabela je, posramljena, odgovorila:
  - Nisam takva! Ponukala me mentalna slabost da spasim dječaka iz zatočeništva. Ne smatraj me čestitim!
  - Super je što imate kritički odnos prema sebi! To znači da nisam pogrešio u vezi sa tobom! - još više se obradovala lukava Anastasija.
  - Ne znam! Tolika odgovornost, ali zašto ja! Od mnogih triliona ljudi, zar nema nežnijih i milostivih?
  - Pa, dešavaju se, posebno u anti-trupama! Uprkos odgoju i genetskoj selekciji, u jednom slučaju od triliona: sigurno će biti pacifističkog ološa. Ovo je očigledno zbog činjenice da je rat najteži teret za psihu i tijelo! Ponekad čak i ja osjetim vakuum (tvrdo)!
  Mirabela je pokazala tvrdoglavost:
  - Pa ipak: zašto ja?
  Anastasija je, savladavši trenutak oklevanja, odgovorila:
  - Činjenica je da je univerzum Big Loop dobio ime jer djeluje zagušljivo na naše agente. Pošto su pali pod još neshvatljivo zračenje koje naši naučnici još nisu otkrili, oni gube sve svoje sposobnosti i umiru prilično brzo.
  Mirabelino raspoloženje je palo:
  - Znači ovo znači?
  Ultra-Hiper-Maršal je nastavio:
  - U najboljem slučaju, postat ćete jednostavna osoba, u najgorem ćete umrijeti. Ovo je aksiom. Štaviše, naša hvaljena tehnologija i kompjuteri ne rade u ovom univerzumu.
  - Zar tamo uopšte nema tehnologije?
  - Pa, na nekim planetama ima! To nije tako gust univerzum, iako ne postoji takvo univerzalno carstvo kao što je naše! Općenito, malo znamo o ovom svemiru. Nije ogledalo, ali je i veoma veliko, i u njemu nema manje zvezda nego u našoj. Dakle, pronalaženje hiperčipa će biti neverovatno teško!
  Djevojka je očajnički stenjala:
  - Bez tehnologije, u neprijateljskom svijetu, u jednostavnom proteinskom tijelu, osuđen sam na propast.
  Anastasia je slegnula svojim moćnim ramenima, što ni na koji način nije oslabilo njenu seksualnu privlačnost:
  - Ne znam! Nemamo tačne informacije o tome da li su vaše borbene vještine još uvijek tu. Ali znate ne samo pucati, već i sjeći mačevima.
  - Da, posjedujem sve vrste oružja od čvrste - ultrastabilne hiperplazme! - odgovorila je devojka kao automat. - Tako da mogu da se borim! Mada, da budem iskren, ne volim da nanosim bol drugima.
  Anastasija je, produžavajući nokat i puštajući plamen ispod njega, primijetila:
  - Ako to zahtijevaju interesi domovine, onda se mora nanijeti bol! Mada u tome zaista nema radosti! Nekako me markiz de Sad: ne inspiriše na herojska dela. Iako neki profesionalci vole sam proces! Zapamtite Mirabel, morate preživjeti po svaku cijenu. Mnogo zavisi od vas.
  Djevojka stidljivo upita:
  - Hoću li imati pomoćnike?
  Anastasija se ljubazno nacerila:
  - Možda hoće! Neki od naših agenata su vjerovatno preživjeli, ali još ne mogu stupiti u kontakt. Zato se nadaj najboljoj devojci. U međuvremenu, očigledno ćete morati da radite sami, osim ako vi ili mi ne smislimo nešto! Usput, možete pokvasiti vrat nakon kibernetičkog pakla!
  Mirabela je ponovila gest, čaša soka se pojavila ispred nje, a kontejner je zapevao:
  - Ako vam treba osvježenje, odmah se osvježite! Jači ste od ptice zmaja, kao fotonski projektil u visine!
  Djevojka nije odgovorila, već je otpila nekoliko gutljaja, osjećajući se ugodno. Odjednom je poželela da jede, čudna želja za stvorenjima: koja se hrane hiperplazmom i njenim manifestacijama, ali možda je instinkt svojstven genima uspavan.
  - Možda mi na kraju možeš dati užinu? - reče s nadom djeva ratnica.
  Anastasija je pitala brižnim pogledom:
  - Želiš li jesti?
  Mirabela je odgovorila, iznenađena sopstvenom hrabrošću:
  - Koliko sam shvatio, u svemiru u kojem završi vaš ponizni sluga, više se neće moći hraniti hiperplazmom. Tako da moram da se naviknem na to da za jelo sve što ima daje kalorije!
  Anastasija se s vidnom željom složila:
  - To zvuči logično! Vježbajte, ali znajte da hrana zahtijeva umjerenost. Ako jedete previše, vaše borbene kvalitete će se smanjiti.
  - Savladao sam informacije o staroj medicini! Naravno da ću kontrolisati svoj apetit. Debele svinje su loši borci!
  - Pa dobro je ako razumeš! - Anastasija je pucnula prstima i pred Mirabelom se pojavio poslužavnik sa hranom; Hologram je rekao jasnim glasom:
  - Prirodna hrana, sto trideset pet vrsta mesa, dvesta dvadeset osam povrća i trista pedeset pet voća, četiri stotine četrdeset sireva, petsto sedamdeset pečuraka. Ulra Pizza ne može a da vas ne dovede u iskušenje!
  Nož i viljuška pojavili su se u Mirabelinim rukama, zaiskrili su, obloženi raznobojnim kamenjem. Hologrami su se odvojili od pribora za jelo i poprimili izgled crtanih mušketira, sa šlemovima iz Drugog svetskog rata na glavama.
  - Jedite od srca, vaše veličanstvo! - Pevali su. - Naša velika princeza, lemljenje bez ekscesa!
  Mirabela je počela pažljivo da seče komade. Jela je polako, temeljito žvaćući prvi komad u ustima. Devojčica je želela da bolje doživi ukus ultra-pice i uživa u njoj. Na kraju krajeva, ona ide na misiju iz koje su tako male šanse da se vrati. Međutim, da li su šanse za opstanak zaista tako velike u ovom brutalnom, u suštini bratoubilačkom ratu, ako je u prethodnoj bitci uništeno više od polovine vojske Rokosovskog. To je kao strah nakon pakla - podzemlja.
  Šta reći o pizzi! Prirodan ukus, ne može se pobrkati ni sa čim. Ovo je poezija, himna kuvanju! Ako se kuvar može uporediti sa kompozitorom, onda je to bio Čajkovski ili Mocart. Mirabela je uživala u hrani kao u seksu, njen stomak je doživeo privid orgazma!
  Kada su prvi utisci prošli, devojka je ponovo pronašla moć govora:
  - Kako da potražim hiperčip? Na kraju krajeva, vjerovatno nije baš velik?
  Hipermaršal je uključio hologram i pred njima se pojavila trepereća lopta veličine oraha.
  - Evo ga! Kao što vidite zaista je mali. Možete ga nositi čak i na prstu ako napravite prsten.
  Mirabela je duboko udahnula.
  - A kako da ga nađem! Lakše je osvojiti galaksiju gol nego pronaći takav artefakt u ogromnom svemiru.
  Anastasija je stisnula gracioznu pesnicu:
  - Dobro! Ali hiperčip sadrži ogromne rezerve energije. To je zaista teško otkriti instrumentima, ali trebali biste to osjetiti, barem ako mu se približite!
  Mirabela je odmahnula glavom.
  - Univerzum je veliki, još treba da se približimo!
  Ultra-hipermaršal, šarmantni krvnik gotovo neograničenog carstva, objasnio je sa strpljenjem dadilje u domu za defektnu djecu:
  - A evo i poruke! Hiperčip je obećao da će poslati napojnice dostojnoj osobi. Tačno samo ako se ponaša korektno!
  - Vau! Ovo je prilika! - Mirabel je bila oduševljena, oči su joj blistale.
  - Savršeno ste me razumeli, ali za sada jedite! Vaše tijelo i dalje dozvoljava da pojedete cijelu pizzu, bez ikakvih problema!
  Mladi ratnik je predložio:
  - Možda ćeš se i ti pridružiti?
  Anastasija je odmahnula glavom, njena kosa, divna u svojoj divljoj seksualnosti, počela se kovitlati, duvajući povetarac preko svog sagovornika:
  - Ne želim da se kvarim! Općenito, trebao bih biti primjer apstinencije i asketizma za svoje podređene i one koji se moraju obrazovati!
  - I ja?
  - Osuđenim na smrt ništa se ne uskraćuje! - rekao je ultra-hipermaršal polušaljivo, poluozbiljno. - Ipak, razumete, naravno, da vam želim uspeh. I ne samo ja, nego i cijelo Veliko Carstvo.
  - Jasno, ovo će nam omogućiti da pobjednički završimo rat! Upravljanje vremenom vam pruža takve mogućnosti! - Mirabela se nakašljala, zamalo se zagušivši svojom ultra-picom. - Ali ovo je previše okrutno!
  Anastasija je odmah postala oprezna, oči su joj zablistale, ton joj se produbio:
  - Šta je okrutno?
  Mirabela reče mirnim glasom, iako joj nije bilo lako:
  - Uništite cijeli svemir, čak i bez ubijanja bilo koga!
  Ultra-hipermaršal je odmah ublažio glas i primetio:
  - Pa, uništi ga odmah! Možda možemo smisliti humaniji način da neutrališemo neprijatelja. Ili ne verujete u mudrost carice.
  Mirabela je požurila da kaže:
  - Naravno da verujem! Možda će čak i neprijatelj kapitulirati: saznavši da imamo takvo oružje!
  - Pod kojim uslovima će kapitulirati? Ovo nije sasvim jasno! - Hipermaršal ju je noktom počešao po čelu. - Ako pogledate, šta možemo dobiti od neprijatelja! Ne treba nam zlato, ne trebaju nam ni robovi! Ili će se odreći sopstvene državnosti! - Hipermaršal je pijuckao čaj.
  - Možemo ih uključiti u našu imperiju, oni će biti isti vojnici kao i mi, a njihova će carica postati naša zamjenica! - predloži Mirabela.
  - Zvuči smešno! Ali ne znam da li je ovo stvarno, ali generalno nije na meni da odlučujem, već na carici. Inače, moguće je da će vam, ako gospođa ima slobodan minut, pročitati apel. Općenito, velika je čast za zrno pijeska od kvadriliona, pa čak i kvintiliona ljudi razgovarati s najvećim vladarom.
  Mirabela se stidljivo složila:
  - Da, čast! Neće li se naš jučerašnji poraz negativno odraziti na cijeli tok rata?
  Anastasija je grubo odbrusila:
  - Ne! Ovo je samo mali djelić procenta od ukupnog broja naših snaga. Mislim da to neće bitno uticati na tok cijelog rata. Nekad smo pobedili, nekad smo pobedili. Stotine bitaka ovih razmjera se odvijaju svakog dana. Univerzum je veoma velik, a mi se još nosimo sa teretom troškova. I natalitet u inkubatorima je visok.
  Djevojka je hrabrije progovorila:
  - Možda se trebamo aktivnije širiti po svemiru, graditi nove fabrike, proizvoditi inkubatore?
  Ultra-Hiper-Maršal se kiselo nacerio:
  - Sve se to radi, osim toga, ne zaboravite da je carstvo puno različitih rasa, trudimo se da ih ne izazovemo na pobunu! Razumete šta ovo znači!
  - Značajna disperzija snaga! - mehanički je odgovorila Mirabel.
  Anastasija je odobrila:
  - To je to! Svojevremeno su fašisti propali jer su činili zvjerstva na okupiranim teritorijama. Ako stanovništvo u početku nije posebno htjelo da ide u partizane, kasnije je narodni rat postao ozbiljan faktor. Iskreno, da nije bilo partizana, rat je mogao potrajati još godinu ili dvije i odnijeti više od milion života.
  Mirabela se složila:
  - Imam veoma brzu sposobnost percepcije informacija, na HyperInternetu sam sve shvatio! Mada, da budem iskren, mnoge stvari mi se čine krajnje kontroverznim. Recimo, nekako su nevjerovatni podvizi partizana a posebno pionira!
  Anastazija je filozofski, nimalo ljuta, primijetila u jasnom ritmu:
  - Nemamo vremeplov da sve proverimo! Moguće je da su mnogi podvizi bili preuveličani. SSSR je bio totalitarna zemlja i sasvim je moguće da je istina bila uljepšana. Ali činjenica je neosporna: sovjetske trupe su pokazale veliko herojstvo i naučile da se bore. A umjetnost vojnog vodstva se stalno usavršavala! Uostalom, sovjetska armija je napredovala bez ogromne brojčane nadmoći. Na primjer, u jesen 42. godine nacisti su imali 6 miliona 200 hiljada vojnika, a mi imamo 6 miliona 600 hiljada. Odnosno, gotovo jednake snage, a ako uzmemo kvalitativne karakteristike, onda su njemačke trupe mnogo jače od nas u obuci i borbenom iskustvu. Procenat regruta u sovjetskim trupama bio je mnogo veći nego u fašističkim. Osim toga, njemačka puška je bila superiornija od sovjetske u nišanju i bila je lakša. Štaviše, nacisti su imali ogromnu prednost u mobilnosti trupa. U tenkovima je omjer bio malo bolji, ali najnoviji T-4 po svojim borbenim kvalitetima više nisu bili inferiorni u odnosu na naš T-34, a posade njemačkih tenkova su imale mnogo više iskustva, i odličnu optiku, i obuku! Dakle, njemački generali jako lažu kada tvrde da je SSSR imao sedmostruku superiornost u snagama. Ovo se uopšte nije moglo dogoditi. Stanovništvo Njemačke je osamdeset miliona, plus Austrija, Sudetski Nijemci, dijaspora u evropskim zemljama, ukupno preko sto miliona. Ne računajući saveznike. A SSSR je imao, prema zvaničnim podacima, 194 miliona stanovnika, a neke ažurirane procene imale su 7 miliona manje, pa su podaci popisa naduvani po Staljinovom naređenju. Plus nemački saveznici, ovo je oko sto miliona, samo Italija je četrdeset osam miliona, ne računajući kolonije. Plus stanovništvo okupiranih zemalja, strane SS legije, robovlasnici! Dakle, već 1941. SSSR nije imao prednost. A u jesen 1942. ljudski resursi neprijatelja bili su skoro duplo veći od ruskih. Tako da je jesen '42. skoro posljednja prilika da se promijeni tok rata. Štaviše, SAD i Engleska su aktivno tražile način da sklope separatni mir s Njemačkom. Visili smo na ivici ponora, a Japan je dovlačio trupe ka istočnim granicama!
  Mirabela je mirno iznela svoje mišljenje:
  - Mislim da je glavna krivica za poraz Nemaca na Hitleru. Da je pregrupisao svoje trupe u blizini Staljingrada, možda bi mogao odbiti navalu sovjetskih trupa, pogotovo zato što je neprijateljska brojčana nadmoć bila mala. Da, i slične informacije stigle su od njemačkih obavještajaca. Nemoguće je tajno prevesti toliki broj vojnika preko gole stepe. Štaviše, morali smo savladati dvije velike rijeke, Volgu i Don.
  Anastasija se, jedva primetno trgnuvši, složila:
  - Hitlera je iznevjerila njegova žudnja za okultizmom. Više je vjerovao svojim astrolozima nego profesionalnim generalima. Oni su ga inspirisali da po svaku cenu zauzme Staljingrad. Tada će se rat završiti pobjednički. Tako su se njemačke trupe skupile u blizini Staljingrada. I nikakva upozorenja nisu uticala na Hitlera! Očigledno je Adolf bio previše zanesen misticizmom. Pa čak i 1941. u blizini Moskve, da su se nacisti bolje pripremili za zimu, ne zna se kako bi se sve završilo. I tako je Firer računao na sporazum sa hladnoćom. Mistici iz društva Thule uvjerili su Hitlera da će uz pomoć višeg duha rusku zimu učiniti suhom i toplom. I povjerovao im je, odbijajući odgovarajuću pripremu.
  Mirabela je žustro klimnula:
  - Idiote! Ne možeš ništa reći! Osim toga, Hitler je napravio još jednu veliku grešku: umjesto brzog povlačenja trupa u zimovnike, liniju Orel-Ržev, naredio je: ni koraka unazad, borite se tvrdoglavo i fanatično! Ovo je ubilo desetine hiljada Nemaca koji su se smrzli u rovovima. Nemci su bili ozbiljno oslabljeni! Na našu sreću!
  - Neprijateljska glupost ne može zamijeniti vašu vlastitu vještinu! - Ultra-hipermaršal, ne mogavši da odoli, zagrizao je ultra-picu. - Da, ukus je, nije loš, ali da li biste sledeći put želeli da vas počastimo luksuznijom hiper-picom sa milion vrsta mesa?
  Djevojka se obradovala:
  - Naravno da želim! Šta kažeš na milijardu?
  Anastasija je nehajno rekla:
  - Može! Ako dobijete hiperčip, napravićemo ga posebno za vas! Uglavnom, napravićemo pravi šou, gozbu na planini. Možda ćemo čak uspostaviti red u tvoju čast.
  Mirabela se posramila, lice joj je postalo blago ružičasto:
  - Zapravo, nije uobičajeno da se dodeljuju ordeni u čast herojima savremenog rata. Postoji nepisano pravilo kojeg se pridržavaju obje strane Velikog rata. Dozvoljeni su samo antički heroji!
  - Napravićemo izuzetak za vas, jer je ovo zaista jedinstvena usluga carstvu! Općenito, ono što je carica pripremila za heroinu bit će iznenađenje! Nema potrebe da se prepuštate snovima! Pred nama je duga i surova borba, ne za život, već za smrt! Ali zašto pričati floskule? - Hipermaršal se široko nasmešila, iako su joj oči ostale kao tigraste. - Meni lično vaše lice na medalji deluje mnogo privlačnije od mlohavog lica Kutuzova ili Žukova. Općenito, možda su zato odlučili da naredbe ne pečate portretima modernih ratnika, jer su prelijepi, a ni jedno ružno lice! Na njihovoj pozadini, stari junaci izgledaju dosadno - ne estetski ugodno.
  Mirabela je ispravila svoju kovrdžavu kosu sa vakuumom (tugom) u glasu i rekla:
  - Kakva šteta što među komandantima drevne Rusije, barem onim glavnim, nije bilo nijedne žene. Na primjer, nije bilo loše imati ženu maršala tokom Velikog Domovinskog rata. Tada bi pobjeda bila izvojevana mnogo ranije!
  Anastasija se nije protivila:
  - Možda tokom Velikog domovinskog rata: napravljeno je mnogo grešaka. Zaista je bilo moguće pobijediti ranije. Konkretno, osrednji poraz u bici kod Smolenska, poraz koji je bio superiorniji u Ukrajini, pogrešne računice tokom proljetne kampanje 1942. Da ne govorim: koje su prilike propuštene u februaru-martu '43! Općenito, vjerovatno ste proučavali iskustvo Drugog svjetskog rata i greške obje strane.
  - Studirao sam! Pošto svaki redov može da se popne do nivoa najvišeg komandanta i uđe u vrhovni vojni savet, naučili smo se osnovama taktike i strategije. - Djevojka je trepnula, otkinuvši trepavicom trunke prašine sa napukle kore hrane. - Žukov, da budem iskren, nije sasvim adekvatan komandant. Izvojevao je pobjede velikom krvlju, postupio je previše direktno! Zvali su ga čak i "krvavi vladar"!
  Ultra-Hiper-Maršal je povisila ton:
  - Ko zna da pobedi bez žrtvovanja?! Još nismo naučili kako se tako boriti. Pobjede bez gubitaka postižu se samo u bajkama ili lošoj fikciji. Što se tiče direktnosti, bočni manevri su tipični za sve ratove, posebno one mehanizovane. Žukov je, naravno, koristio sličnu taktiku u nedovoljnoj mjeri, ali je ipak izvojevao mnoge pobjede. Posebno je bio uspješan u svojoj briljantnoj operaciji: juriš na Berlin! Za dvije sedmice uspjeli smo pobijediti grupu od milion i dvije stotine hiljada vojnika koji su zauzeli neosvojivu liniju odbrane! Mnogi zapadni stručnjaci bili su zadivljeni ovim uspjehom. A gubici nisu bitni, u svakom slučaju se nisu mogli izbjeći! Uopšte, zašto smo uvučeni u tako gustu priču! Hajde da bolje porazgovaramo o vašim planovima nakon ulaska u drugi univerzum!
  Mirabela je bila zbunjena:
  - Šta mogu uraditi! Nisam bio obučen za profesionalnog špijuna, iako znam osnovne obavještajne tehnike!
  Anastasija je ohrabrila:
  - Evo mislim da moraš da se ponašaš iz hira! Bez tačne kalkulacije! U početku ne znamo ni u koji svijet ćeš završiti. Moguće je da ćete biti bačeni u crnu rupu, ili na radioaktivno groblje. Civilizacija može biti i strašno zaostala i perverzno previše razvijena! Zato budite spremni na sve! Mi vam zauzvrat možemo samo poželjeti sreću!
  - Zašto me ne odvedu na zvjezdani brod? - upitala je devojka.
  - Ne! Ovo još ne možemo! Bićete bačeni kroz portal, otprilike do centra univerzuma. Ovo je jedino što vam mogu reći. Nismo u mogućnosti održavati nikakvu komunikaciju! - izdahnula je Anastasija.
  - Kako ću se vratiti? Ili nema povratka? - Mirabelino lice se ispružilo i prebledelo.
  Šef Odeljenja za ljubav i nežnost je kao da se samo po sebi razumeo odgovorio:
  - Na mestu gde vas ispuste, biće izlaz u slučaju nužde. On je sasvim sposoban da vrati vaše telo nazad, zajedno sa hiperčipom. Ovo je naš najnoviji izum, tako da ćete imati vremena da pronađete artefakt.
  - Vrijeme je najobjektivniji sudija - daje riječ svima i otkriva dokaze! - rekla je Mirabela, primetno se oživevši. - Ali u ovom slučaju, morate djelovati bez plana.
  - Šta možete planirati? Svaka bitka je nepredvidiva! Ovo je aksiom rata! - Anastasija je već počela da nervira, devojka je nepodnošljiva u svojoj gluposti.
  - Improvizacija je aksiom pobjede! Šablon je teorema poraza! - izrazila se Mirabel aforizmom. - Ali hoće li mi barem dati oružje?
  - Naoružaćemo vas najskupljim i najsavremenijim oružjem. Imate nekoliko vrsta zaštite, odnosno trideset i tri, poput hiper-super-vojnika, ali ne znam da li će ovo pomoći! Još nismo svemoćni, a svaki novi univerzum je misterija prirode! Međutim, mislim da niste od onih koji prvo pucaju, a onda viču rukama u zrak!
  - Dobro! Ali ako je već utvrđeno da je naša tehnologija nemoćna u ovom svemiru, čemu onda trošiti resurse na moje oružje. Uostalom, u ratu je svaka rublja vrijedna. Proći ću nekako, možda dobijem zarobljeno oružje!
  Anastasija je progutala hibrid skakavca i avokada, ispirući krv paradajz kobre. Glas je postao mnogo glasniji:
  - Šta! Također je dobro da vam je stalo do našeg budžeta. Ali nemamo manjak materijalnih sredstava, i ne znamo tačno šta se dešava sa oružjem. Možda ćete imati sreće i oružje će preživjeti. Osim toga, ako završite na planeti neprikladnoj za život, to je jedina stvar koja vas može zaštititi. Pogotovo ako završite na površini zvijezde!
  Mirabela je sa glumljenim strahom odgovorila:
  - Užas će me spaliti!
  - Samo ne u odbrani na nivou GSS! Sve će biti superzvijezda! - Anastasija je lagano potapšala sagovornika po ramenu.
  Mirabela je završila picu i ćutala. S jedne strane, bila je polaskana što se brinu o njoj, ali s druge strane i dalje je imala određene loše osjećaje. Nije li ovo sofisticirani metod smrtne kazne? Međutim: šta možemo reći o smrti? Ovo je neka vrsta misterije - niko razuman ne vjeruje u bajke o raju i paklu! Ali ipak postoje neke teorije; one ne isključuju reinkarnaciju duša nakon kraja života. Možda čak i prelaskom u drugi univerzum? Postoji teorija višestrukog zrcaljenja i velikog broja paralelnih svjetova sa uparenim rasporedom univerzuma! Kao i razne dimenzije sjenki i podprostori. Općenito se pokazalo da je svemir mnogo složeniji nego što se mislilo u davna vremena! Ali nisam baš želeo da idem u takvu džunglu. Fizika je postala veoma višeslojna, ali su se svakako proširile mogućnosti materije i njene upotrebe. Pojavilo se toliko različitih manifestacija hiperplazme. Otkriće šestog stanja materije: izazvalo je pravu revoluciju u nauci i tehnologiji! Sada su najluđe fantazije postale moguće. Letovi u svemir, između galaksija, rješavanje energetskih i prehrambenih problema. Postupno su otkrivane i stvarane nove vrste hiperplazme, uključujući bioinženjering koji ih je počeo koristiti u izgradnji ljudskih tijela.
  Učinio je ljude besmrtnima! Istovremeno je stvoreno najmoćnije i najrazličitije oružje, koje je pomoglo u osvajanju svemira. Najveći efekat dolazi od upotrebe hiperplazme u magiji. Kombinacija super tehnologija, specijalnih super reaktora i magije postala je ogromna snaga. Međutim, magija je ostala iracionalna! Niko nije uspio u potpunosti razotkriti njegovu prirodu! Zašto neki imaju sposobnost da izvode magiju, a drugi, uprkos svim naporima bioinženjeringa, nemaju!
  I sama Mirabela je znala da baci magiju, ali je bila uskraćena za ovu priliku! Svi članovi izabranog miliona imaju magiju, ali uz pomoć posebnog zračenja, ove sposobnosti mogu biti prigušene. Zar ne bismo trebali tražiti od ultra-hipermaršala da joj vrati barem dio svoje magične moći?
  - Moj zadatak je veoma važan! Voleo bih da bar mogu nešto da uradim, u slučaju da se moje oružje pokaže beskorisnim. - pitala je devojka. - Uostalom, magija je dobra pomoć!
  Anastasija je, sa slabo prikrivenom ozlojeđenošću, odgovorila:
  - To smo već radili kada ste bili u virtuelnom podzemlju, izvršili smo punu obradu.
  - Zašto onda to ne osećam? - iznenadila se devojka.
  - Magične sposobnosti će se pojaviti nakon nekog vremena! - prekinula je šefica Katedre za ljubav i nežnost.
  -Koliko?
  - Različiti ljudi imaju različite načine! Nema potrebe da previše žurite. Antiradijacija kojom su te pojednostavili bila je prejaka da bi odmah neutralisala sve posledice. Zato se smiri devojko!
  Mirabela je teško uzdahnula:
  - Mogu li da umrem a da ne pokažem sve svoje sposobnosti?
  Ultra-hipermaršal se zavalila u fotelju, ispuštajući hrpu šarenih iskri iza svojih usta:
  - Možeš biti uništen na frontu. Općenito, neke kukavice više vole da žive i pate u anti-trupama nego da umru za Svetu Otadžbinu. Iako ne mislim da si jedan od tih ljudi. A sposobnosti se mogu manifestovati za dve nedelje, mesec, godinu! Ovde je svima drugačije. Dječaci se obično brže oporavljaju od djevojčica! Zašto postoji toliko teorija, nećete biti zainteresovani da ih slušate!
  Mirabela je neočekivano pristala:
  - Iskreno, volio bih da me prije pošalju!
  Anastasija je telepatskim impulsom pozvala hibrid dijamantskog leptira i zlatne ribice i počela da ga liže sa tri svoja jezika. Jedan jezik je crven, drugi ljubičast, treći žut. Glas je ipak ostao razumljiv i čak je postao jasniji:
  "Hiperreaktor se sada puni; da biste vas prebacili, morate potrošiti energiju, mjesečni obrok cijele industrijske planete." Velika petlja je veoma teško doći do univerzuma. Dakle, curo, puno nas koštaš. Ne znam: kako ćete biti kažnjeni ako ne uspijete?
  - Neuspjeh je i dalje smrt! - opušteno je odmahnula Mirabela.
  Anastasia je rekla, mijenjajući svoj ključ u niski, bogat bas:
  - Da, ali postoji mogućnost da vas izvuku. Konkretno, sada se vodi debata: da li Adolfa Hitlera treba ukloniti iz podprostora kako bi se odmah sudio i kaznio ili čekati do kraja rata.
  - Zašto ne sada? - Mirabela je sa prstiju polizala mešavinu soka i masti, luksuzno jelo (zapravo je jela skoro prvi put)
  - Hitlera je proklelo previše ljudi, a njegov dosije ličnosti je veoma teško izvući iz negativne dimenzije! Potrošnja energije je velika, ali znate da tokom rata nema dodatnih resursa! "Ultra-hipermaršal je krilatoj ribi odgrizao glavu i odmah je sažvakao.
  - Ovo je razumljivo, ali kad se rat završi, šta će biti s njim! - čak se iznenadila Mirabela, polizati prste je gotovo prijatnije nego jesti samu picu.
  - Narodni sud će odlučiti! Umjesto toga, zauvijek će biti poslani u podzemni svijet, poput onog u kojem ste nedavno uživali! - Anastasija je odsekla zlo.
  - Brr! Nije li previše okrutno? - Djevojka se odjednom osjetila bačenom u vakuum.
  - Zar ne znate istoriju, koliko je slavenske krvi proliveno Hitlerovom krivicom! Treba ga kazniti veoma strogo, pravedno. - Ultramaršal je očigledno u bijesu progutao ostatke ribljeg leptira. Komad krila pao je na pod i odjednom ispario.
  Mirabela je mirno primetila:
  - Čitao sam Hitlera, uključujući i malo poznata dela! Ne mislim da je potpuni manijak ili potpuni nitkov!
  Anastasija je delovala iznenađeno:
  - Zašto?
  Mirabela je užurbano počela da objašnjava (nemaju svi takvu svest, to se ne uči na akademijama), generalno, njihov razgovor se činio samo dugim, a u stvari nije trajao više od tri sekunde.
  - On uopšte nije protiv kulture. Naprotiv, tražio je razvoj nauke, škole, pozorišta i podizanje pristojnih i sposobnih ljudi u vrh. Hitler je hteo da usadi arijevsku, čistu kulturu, da usadi disciplinu i tačnost drugim narodima! Osim toga, Hitler uopće nije sanjao o svjetskoj dominaciji, želio je veliko carstvo, sa određenim granicama. I nije imao planove za potpuno uništenje Slovena! Naprotiv, Adolf je vjerovao da će pod njemačkom kontrolom Rusi i drugi narodi živjeti bolje nego pod Staljinom. Osim toga, fašisti su pronašli optimalnu ravnotežu između kapitalizma i socijalizma. Posebno su njemački radnici uživali široke privilegije, dok su kapitalisti bili značajno ograničeni u svojim prihodima. Generalno, sada u našem carstvu nema privatnog vlasništva nad sredstvima za proizvodnju. Sve fabrike su carske i u njima služe vojnici ekonomskih vojski. Ali zar to ne dovodi do birokratizacije?
  Anastasia je prekinula
  - Ne, glupane! Hiperplazma kompjuteri se bave planiranjem, birokratski rad je izuzetno racionalizovan! Čitavom ekonomijom sasvim jasno upravljaju komandanti. Za vrijeme sovjetske ere nastali su problemi zbog nerazvijene elektronike. Da nije bilo slabosti, odnosno izdaje Gorbačova i Jeljcina, naše sovjetsko carstvo bi postalo najbogatije na svetu! Međutim, pod Staljinom je postojala visoka dinamika proizvodnje, uprkos nedostatku elektronike! Inače, razgovarao sam sa Staljinom. Genetske studije su pokazale da je on Rus po očevoj strani, sin polarnog istraživača i plemića Prževalskog! Za svoje vrijeme izuzetno nadaren čovjek, pametniji od gotovo svih svojih vojskovođa. Da su svi naši komandanti kao on, rat sa Nemačkom ne bi trajao više od šest meseci. Čak iu slučaju iznenadnog napada! Koliko smo pobeda propustili!
  - Zašto žaliti? - rekla je Mirabel spuštajući pogled. - Da li je moguće popraviti?
  - Uz pomoć super vremeplove sve je moguće! Ti si devojka, vidim: ne razumeš ovo baš.
  - Razumijem! Da su nacisti poraženi ranije i sa manje krvoprolića, onda bi postojala šansa da se porazi SAD i osvoji ceo svet! U ovom slučaju, zvezdana ekspanzija je počela mnogo ranije i u ratu sa Velikom Rusijom imali bismo prednost! - Je li tako? - Mirabela je rado pokazala svoju erudiciju!
  Hipermaršal je odgrizao oštre krajeve njene vilice (zaškripala je) i složila se:
  - Da, značajno, i mogli bismo brzo da pobedimo! Međutim, s obzirom na našu sliku u ogledalu, moguće je da se tok istorije i za njih promijenio. Ovdje općenito postoji mnogo različitih alternativa. Da je Džingis Kan ubijen u mladosti, ne bi bilo Batu invazije! S druge strane, bivša Kijevska Rus je bila rascjepkana i nepoznato je kada će se pojaviti knez sposoban da je ujedini. Sjetite se kako žestoko: nakon raspada Sovjetskog Saveza sukobile su se Ukrajina i Rusija.
  - Ali onda su se ujedinili! - ubacila se Mirabela
  - Posle teškog rata!
  - Rat je prirodno stanje čoveka!
  - Svakako! Ali loše je kad ide između braće! - Anastasija je dlanom prekrila oči.
  - Vidi ko govori! - ogorčena je Mirabela.
  Ultra-Hiper-Maršal je prekinuo:
  - Rekao sam! Ali generalno, mislite, drago mi je što znam da isti ruski dečaci i devojke ginu u bitkama, baš kao i ja! Boli udariti svoju mlađu sestru!
  Djevojka se naljutila:
  - Ceo naš rat je pun udaraca! Na neki način me podsjeća na samomučenje! I što je najvažnije, besmisleno.
  Anastasija se spremala da odgovori kada je cela soba bila ispunjena bolno zaslepljujućim crvenim svetlom i počela je da zvuči bravurozna muzika!
  - Pažnja! Carica je u kontaktu! - suvo je promrmljao ultra-hipermaršal.
  Pred njima se pojavio veličanstven hologram. Carica je nosila svemirsko odijelo koje je izgledalo kao viteški oklop. Glava je pokrivena kacigom: lice i kosa se ne vide! Figura je atletska, ali u svemirskom odijelu ne možete znati da li je muško ili žensko! Općenito, niko od običnih smrtnika nije vidio lice sadašnjeg cara. Portreti i video slike nisu kreirani. Čak je i pravo ime vladara bilo pomno čuvana tajna, s izuzetkom uskog kruga odabranih ljudi. Zašto tako ozbiljna ograničenja? Odgovor je elementaran! Tako da neprijatelj tokom rata ne bi mogao koristiti magiju ili hipertehnomagiju koja bi mogla uticati na odluke cara. Uostalom, čak je i tačan datum stvaranja (rođenja) vođe apsolutno povjerljiv, jer uz pomoć horoskopa možete izračunati osobine karaktera kako biste kontrolirali, predviđali poteze ili nanijeli štetu. Prema glasinama, carica je bila fantastično šarmantna, ali kada su sve žene vječno mlade i lijepe, to i nije tako upečatljivo. Mirabela je takođe prelepa, izgleda kao da ima dvadesetak godina i sasvim je sposobna da pobedi na takmičenju Mrs. Universe.
  Carica je govorila vrlo tihim, gromoglasnim (kao da hor odjednom pjeva) basom (elektronika joj je očito promijenila glas).
  - Drago mi je da pozdravim svoje skromne sluge!
  - Slava Najvećoj Svetoj Rusiji! Neka se ispuni volja cara! - vikala su oba ratnika, dižući ruke u znak pozdrava.
  Gospođa je ljubazno odgovorila:
  - I slava vama, skromni ratnici! Na kraju krajeva, cijeli univerzum počiva na ljudima poput vas! Nadam se da ne morate još jednom objašnjavati važnost zadatka?
  Mirabela klimnu glavom:
  - Kao da je cijeli univerzum obješen na mene!
  Hologram je postao veći, oklop je zaiskril:
  - Quasarno (odlično) privatno! Sada imate još nekoliko objašnjenja! Nećemo potpuno uništiti Veliku Rusiju. Iako urlaju, oni su bratski ljudi! Ali ako zakasnite i vaša misija, ili možda čak i misija naših drugih agenata, ne uspije, onda ćemo upotrijebiti najnovije, najmoćnije oružje protiv neprijatelja. Njegovi principi su izuzetno tajni, ali moć razaranja je takva da je moguće uništiti superjata galaksija. Neprijatelj također vodi paralelni razvoj, uskoro će imati spremno slično oružje. U ovom slučaju, glavnu ulogu imaće ko prvi udari. Dakle, nije ostalo mnogo vremena!
  Mirabela je strahovito problijedila i prasnula s usana:
  - Požuriću!
  Carica je umirila, a glas joj je postao blaži:
  - Požuri - ne žuri! Superoružje još nije spremno, a neprijatelj, uz pomoć svojih špijuna i sabotera, daje sve od sebe da uspori posao. Ni mi nismo dužni! Razmjenjuju se udarci! Rat je kao boks, samo nakon nokauta - ne rukujete se!
  - Znači!
  - Ne žuri previše i čuvaj svoj život, devojko! Tako ste ljubazni, vaš koeficijent humanosti je izvan ljestvice! - Carica se okrenula oko svoje ose, njen oklop je blistao kao sto zvezda.
  Ultra-hiper-maršal stidljivo upita:
  - Da joj dam oružje?
  - Svakako! Sve je po najnovijoj tehnologiji! Generalno, imamo čak i neku prekomjernu proizvodnju oružja, odnosno nemamo dovoljno ljudi.
  Anastasija se naklonila:
  - Ultrastar! Ne usuđujem se da te više zadržavam, najveći od najvećih!
  Carica se uvrijedila; u njenom glasu se začula hirovita nota:
  - Zar ne voliš da komuniciraš sa carem! Uostalom, ovo je i veće dostignuće, biti blizu lidera! Kako su orlovi potišteni! Šta kažete?
  - Naravno, komunikacija sa vama je veliko zadovoljstvo! - rekla je Mirabela. "Kao da slušate divnu muziku, svirate melodije." Iako je takvo poređenje previše blijedo da opiše koliko smo zadivljeni vašom inteligencijom!
  Vladarica univerzuma je promenila ton, njen glas je postao mnogo ženstveniji:
  - U tvojim rečima ima skrivene poruge, ali mi se sviđa što me se ne plašiš. Kukavičluk je najveća mana vojnika. Nedostatak inteligencije još uvijek se može nadoknaditi kompjuterom, ali nijedna tehnologija ne može zamijeniti hrabrost! "Carica je pustila trostruku munju, vazduh je zaiskril kao da su pahulje svetlucale, Mirabela je osetila vrelinu.
  - Da, slažem se, o divna damo! Iako, da budem iskren, pametna kukavica ponekad donese više koristi carstvu nego hrabra budala!
  Carica je sarkastično primijetila:
  - Upravu si! S obzirom da se mrtvi ljudi ne mogu boriti! Mrtav vojnik je uvek loš vojnik! - Moćna carica je već grmela. - Znate, ne plašite se svađati se sa nekim ko može poslati čitav trilion ili čak kvadrilion ljudi poput vas na večne muke u podzemlju. To sugerira da je djevojka u stanju da odstupi od obrasca razmišljanja. Jao, većina naših vojnika: samo alat predviđen člankom.
  Mirabela je tiho rekla:
  - Pametni su, obrazovani i veoma eruditni! Nema potrebe govoriti loše o mojim drugovima. Svi su prošli dobru školu!
  - Rat je dobra škola, ali ako pogrešiš, nećeš moći ponovo da polažeš! - Carica je stajala naglavačke, naslonjena na vijenac koji emituje poligamno zračenje. - Uopšte, u našoj vojsci nema budala! Ovo je ozbiljan sistem obuke sa genetskom selekcijom. Ukratko, moja mala fotkica, reci mi jesam li lijepa?!
  Mirabela nije odoljela da se ne našali:
  - Jako puno, posebno u oklopima, toliko blistaju, baš je lepo za pogledati! Nešto poput drevnog roštilja!
  Carica je ostala mirna i čak je djelovala oduševljeno:
  - Dobro je da imate maštovito razmišljanje. Mnogo je gore kada ljudi ne mogu spojiti dvije riječi, posebno u prisustvu moći! Pa dobro, lijepo i nježno, nemamo vremena za razgovor sa tobom. Mada, recimo, reci mi: šta uvek nedostaje, i od čega mi je sve vreme muka!
  - Snaga! - brzo je odgovorila Mirabelle.
  Gospođa je bila iznenađena, zeleni talas je prošao kroz odelo:
  - Vau! Ali u kasarni vas ovo nisu naučili! Kako ste pogodili?
  - Metodom odbitka! - odgovorila je devojka.
  - Kako je to? Možete li pojasniti!? - Carica je reprodukovala prstom: magični fantom, u obliku hibrida maslačka i raka, sa mačem u rukama.
  Mirabela je bez brige odgovorila:
  - Moći uvek nedostaje, ali od odgovornosti se razboliš! Ovo je aksiom! Općenito, držati svemir na svojim ramenima je tako teško!
  Hibrid maslačka i raka uhvatio se u koštac s iznenada nastalom mješavinom lisice i dikobraza; osim mača, korišteno je još nekoliko instrumenata, naizgled više muzičkih nego borbenih:
  - Ako racionalno rasporedite odgovornost, onda sve nije tako teško. Mehanizam stanja je otklonjen do savršenstva. Ovo je svojevrsni vodopad, uprkos svoj prividnoj brzini, potpuno stabilan sistem. - primeti carica, šaljući pulsar iz oka (odmah je tiho eksplodirao):
  - Poređenje elektroenergetskog sistema sa fontanom, kada potok puca naviše, mnogo je prikladnije! - usprotivila se Mirabela, čudeći se sopstvenoj hrabrosti.
  - Devojka se šarmantno svađa sa mnom. To je kao u bajci o promrzloj Alisi! Bila je toliko drska prema kraljici da ju je zazidala debelim ledom! - Drugi magični pulsar bio je još veći i sjajniji od prvog i u obliku oštrih uglova.
  - Zašto ne čvrsti vodonik!?
  "Nisam želeo da bude prirodna plavuša!" - Proleteo je fantom hibrida gole devojke i neobično sjajne mušice.
  Mirabela nije mogla da se ne zakikota:
  - Kažu da plavuše imaju veoma originalno razmišljanje!
  Gospodarica svemira zasvijetlila je još desetak magičnih projekcija odjednom:
  - Kao glup kao plavuša! Ali vaša kosa je prirodno mješavina bisera i zlata! Hyperquasar! Nadam se da ćemo se ponovo sresti! Stvarno si mi se svidela! - Džinovski hologram je bljesnuo kao kometa i nestao zajedno sa fantomima.
  Mirabela se naklonila i šapnula:
  - Čudno, vladar univerzuma izgleda kao budala!
  Ultra-Hiper-Maršal je odmahnula rukom:
  - Ona samo govori sa smislom za humor, ali generalno, da ste u koži cara, razumeli biste zašto! Tada bih mogao cijeniti jednostavnu ljudsku šalu.
  - Ne krivim je! Kada ima toliko problema, zaista želite da se zezate.
  Anastasija je poslala telepatski impuls, odgovorili su joj:
  - Vrijeme je, dok stignemo do ulaza na portal sve će biti spremno!
  - Konačno! Čekanje na nešto nepoznato je uvijek bolno! Nervi se tope! - očajno je rekla Mirabela.
  Obe devojke (iako je jedna od njih već prešla četiri stotine ciklusa), u pratnji desetak borbenih robota, zastrašujući sa pedeset različitih oružja, uputile su se na drugi kraj planetarnog sistema. Pratio ih je vod tetraleta.
  . POGLAVLJE br. 15.
  Robovi su se zagledali u polugole devojke i odmah primili bičeve:
  - Ne gledaj! Vašem plemenu nije dozvoljeno!
  Robovi su morali da sustignu. Začudo, odnos prema dečacima bio je liberalniji. Dozvoljeno im je da priđu bliže i sa entuzijazmom pogledaju djevojke. Znojna gola tela su blistala, pune, blago izgrebane grudi lepih devojaka su se tresle.
  Glavni trgovac Ahmed zijevnu:
  - Ne, nije to! Samo žensko rvanje, tu je bilo bolje sa mačevima. Zovi starešinu.
  - On već dolazi!
  Pojavio se zapravo poglavar sela. Bio je u togi i imao je dugu sijedu bradu, naborano lice mu je bilo gotovo crno. Drvene cipele škljocaju po kamenju.
  - Pozdrav Ahmede! Hoćete li prenoćiti ili samo prolaziti?
  Trgovac robljem je zalajao:
  - Na putu smo! Slušaj, daj mi malu emisiju, dosadno je! Ne nailazim na pljačkaše, a moja ruka promašuje mač.
  Starac klimnu glavom:
  - Hoćeš li se sam boriti ili pustiti našim ljudima da mašu!
  Ahmed je pogledao između svojih prstenastih prstiju i odlučio:
  - Da, bolje je da to uradite sami! Ubiti drugog je zabavnije nego samo gledati kako neko umire.
  Starac je bio nadahnut:
  - Tako da neće biti milosti! Samo do smrti!
  Trgovac robljem se nacerio:
  - To je upravo Pilon. Ili mislite da mi je dosta, samo će boljeti!
  Stariji se počešao po bradi:
  - Morate platiti za ovo! Mlade djevojke koštaju od dvije stotine do pedeset srebrnih šlemova, avaj, za robovima je ogromna potražnja! Ali muškarci su jeftiniji, od sto do trideset, a dečaci će ići i za dvadeset!
  Ahmed je prekinuo:
  - Onda je bolje biti dečak! Novac se mora uštedjeti.
  Pilon je bio oduševljen:
  - Tvoj izbor, dečaci ne koštaju skoro ništa, osim toga, ima ih mnogo i teško ih je prehraniti. Sada bacimo žreb.
  Ahmed se naceri.
  - Samo brže, nisam navikao da čekam dugo.
  Odabravši dječake starije od deset godina iz najsiromašnijih porodica, Pilon im je naredio da vuku slamke. Ko ima najkraću neka se bori. Dječaci su se uglavnom ponašali kako se očekivalo u njihovim godinama, bučno ali hrabro. Niko nije bio lukav; borba mačevima mora da im se činila kao zabavna igra. Pobjednik je bio prilično mišićav, tamnoputi dječak od oko četrnaest godina. Stavili su mu laki mač u ruke, a ulje mu je bačeno na glavu. Djeca su se počela nadmetati da daju savjete. Ahmed je izabrao duži i teži mač i nacerio se. Bio je dobar mačevalac i bio je više nego siguran u pobjedu protiv dječaka koji se, ako je imao iskustva, borio samo štapovima. Međutim, ako dječak može učiniti nešto više, Ahmed će se time samo radovati i zanimljivije će se zabavljati.
  Robovi su dobili sočno voće nalik na metlu, samo što je kožica bila gruba i tanja, lako se skidala. Okus je mnogo slađi, nešto poput narandže, ali kvalitetnijeg. Janka je mentalno zahvalio demonima: što su ga poslali u svet topao kao odmaralište Soči, gde nije morao da gladuje i gde nije bilo strašnih komaraca. Očigledno je prisustvo nekoliko sunaca blagotvorno uticalo na floru i faunu. Yanka je gledala i istovremeno suosjećala s tinejdžerom koji se morao boriti s trgovcem. Može li odoljeti takvom kolosu, visokom skoro dva metra i ne uvrijeđenom brzinom i reakcijom? To je istina u holivudskim filmovima: po pravilu, mali borci češće pobjeđuju. U pravilu negativan lik: mnogo viši i teži od pozitivnog. Svojevrsna tradicija filmske industrije! Ali život je mnogo suroviji od Holivuda i trgovac nije tolika budala da se bori bez uverenja u sopstvenu apsolutnu superiornost.
  Neki od mještana sela, uglavnom djece, koji su bili slobodni od posla, okupili su se da se dive rijetkom prizoru. To nije tuča ili tuča pesnicama, to je borba do smrti! Ipak, djeca su se kladila, po pravilu, na neku sitnicu, bube, domaće igračke, ili laganu fizičku kaznu, šamare, udarac nogom u zadnjicu, skok sa drveta ili samo šamar. Tinejdžerski robovi koji nisu imali ništa također su se kladili na štipanje, klikove i druge sitnice. Pošto je Yanka sedeo na kolicima, niko se sa njim nije kladio, a on nije hteo da priđe dečacima.
  Nije vjerovao u pobjedu jednostavnog seoskog dječaka nad vještim odraslim borcem, a nije se htio kladiti na okrutnog Ahmeda.
  Zatrubi se i borba je počela. Akhmed je težio najmanje sto trideset kilograma, odnosno tri puta više od dječaka, koji je za svojih četrnaest godina bio gotovo standardne veličine.
  Trgovac je gunđao:
  - Kakav mali šakal, hoćeš čelik u rebra.
  Dječak je odgovorio dostojanstveno i hrabro:
  - Ispod tvoje!
  Akhmed je zalajao i pokušao da ga udari čizmom, ali je dječak uspio parirati i čak mu je udario nogu. Da je dječak imao oštriji mač, rana bi bila ozbiljna. Trgovac je opsovao:
  - Robovska balega!
  - Debeo stomak! - odgovorio je dečak.
  Akhmed je udario, ali dječak je vješto odskočio. Malo, fleksibilno tijelo bilo je pokretno, osim kada ste nosili samo natkoljenicu, bilo je vrlo lako pokretati.
  Ahmed je, međutim, bio iskusan borac; kretao se polako, razumno vjerujući da ga štene neće ostaviti. Dječak je izabrao jedinu ispravnu taktiku: stalno povlačenje.
  Podsjećalo je na debelu mačku koja juri za okretnim mišem.
  Akhmed je ispružio mač naprijed, lagano se odgurujući prstima svojih čizama, držeći na oku svoje protivnike.
  - Mali šakal, cviliš i kukavica si.
  Dečak je odgovorio:
  - Zašto tutnjiš i pušeš u bubanj!
  Ahmed se kretao malo brže i njegova oštrica je uspjela rastrgati dječakova prsa. Međutim, uprkos krvi koja je curila, to je bila samo ogrebotina.
  - Šišaš se kao devojka!
  Ahmed je udario u bijesu, takvom snagom da je dječak zamalo ispustio mač, pao, ali je brzo skočio.
  - Nećeš sustići!
  Yank je imao asocijacije u glavi na čuveni film Pinocchio, gdje je i veliki Karabas trčao za malim čovjekom. U filmu se sve dobro završilo, brada je bila ukliještena, Karabas je bio zasuvan čunjevima. Ovde su Jenkiji imali ozbiljnih problema, bešika se, posle vrča veoma prijatnog soka, iznenada pobunila, ali zaista nisam želeo da propustim spektakl bitke. Uostalom, kada se bore mačevima, sve se može završiti u jednom trenutku.
  - Nisam mali, mogu da izdržim!
  Ahmed je nastavio napredovati, dječak, koji je bio umoran od bježanja, pokušao je da napadne, zamahujući. Bio je brz i okretan, kako i dolikuje tinejdžeru koji je od ranog djetinjstva puno fizički radio i trčao, ne poznavajući takve muke kao što je sjedenje za stolom! . Ali zamašni pokreti otkrili su potpuni nedostatak škole mačevanja. Dječak je jednostavno mahao i udarao, pokušavajući da udari, bez ikakvog sistema i osnovnih tehnika. Da ima iskusnog mentora i barem par godina treninga, Ahmed bi ležao razderanog trbuha. Ali nažalost, dječak prosjak nema takvu priliku!
  Trgovac je imao nekoliko prilika, iskoristivši dječakovu strast, da mu probuši grudi, ili mu čak odsiječe glavu. Ali nije žurio, laka smrt drskog šteneta nije bila dio njegovih planova.
  - Kakav kreten! Stalno se trzaš i laješ! Sada pogledajte: kako seku pravi ratnici!
  - Nakaza! - povikali su momci i dobili snažan udarac u rame. Mač je odmah postao težak i dječak je zateturao.
  - Pa ko je nakaza! - Kraj Ahmedovog mača postao je krvav.
  - Ti!
  - Pa uzmi još! - Ahmed je vješto napao. Dječaku su ruke oslabile i nakon još jednog napada, on je ranjen u ruku i ispustio je mač.
  Momci su vrištali. Tinejdžer je pokušao da pobegne, ali su mu se dva koplja zabila u grudi:
  - Gdje je tele šakal!
  Ahmed je skočio i udario dječaka ravnim mača po glavi:
  - Pa, smirio sam se!
  Janka je dahnula kada je dječak pao, činilo mu se da je ubijen. Vidjevši da je dječakova glava netaknuta, bljesak se nadao da će trgovac možda ostaviti mladog gladijatora u nesvijesti, a onda će doći k sebi.
  Ali očito milost nije bila dio Ahmedove prirode.
  - Pa, pogolicaj ga!
  Ratnik iz trgovačkog odreda izvadio je iz vatre unaprijed pripremljeno koplje. Prišao je nepokretnom tijelu.
  - Pa, hajde, šta vrediš!
  Ratnik klimnu glavom, ispruži koplje, a vrelo gvožđe opeče dječakovu golu petu.
  Dječak je vrisnuo od akutnog bola i pokušao da skoči. Ahmed ga je udario pesnicom u lice:
  - Gdje je tele šakal!
  Dječak je pao, a vojnici su ga uhvatili za ruke i noge. Ahmed je uzeo koplje u svoje ruke i sa zadovoljstvom vrelim vrhom opekao drugu petu tinejdžera. Zavijao je pokušavajući pobjeći. Ostali dečaci su utihnuli, ali su gledali bez prestanka. I sami su se plašili mučenja, ali bilo je tako zanimljivo gledati na muke vršnjaka. Nije uzalud što se toliko ljudi uvijek okuplja zbog smrtne kazne ili bičevanja.
  - Pa, zašto te svrbi! To je vrlo lijepo! Nije li! - Ahmed je dječaku stavio vrh ispod ruke. Mirisalo je na prženo meso. Međutim, vrh se brzo ohladio. Ratnik je predao trgovcu baklju. Donio je vatru na tamnu kosu na dječakovoj glavi i ona je počela da se ugljeniše.
  Ovdje stariji više nije mogao izdržati:
  - Dosta!
  - Šta je dosta?! - zalajao je Ahmed.
  - Dogovorili smo se da ćete ga jednostavno ubiti, ali nismo imali dogovor oko mučenja!
  - Oh, tako je! Za zabavu nosiš još pet srebrnih kaciga. - Trgovac je bacio novac Pilonu. Pohlepno ih je zgrabio i promrmljao:
  - Možda deset?
  - Previše želiš! Mada evo šta... - Ahmedovoj glavi proleti misao. - Vodim ovog roba sa sobom. On će biti moj dečko za bičevanje. Čim nešto počne da svrbi ili sam loše volje, oslobodiću svoj bijes na to. Da li razumiješ?
  Starac je ponizno odgovorio:
  - Uopšte, nije me briga hoćeš li ga ubiti ili će on biti tvoj! A novac nikad nije suvišan! Inače, dječak se zove Muk, simbolično, to znači da je rođen za muku!
  - Hajde da napravimo brašno, dobro brašno! - oduševljen je Ahmed obliznuo usne. - Pa, super, veži ga za ostale momke.
  Janka je, da ne bi videla mučenje, skočila sa kola. Noge mu još nisu bile potpuno zarasle i zamotao ih je u krpe. Bilo je malo bolno hodati, ali bol je već postao poznat. Patnja je kći ropstva, i to prva i najjača!
  Čuvši da muku odvode, nije znao da li da se raduje ili da bude tužan. Na kraju krajeva, biti predmet sporog mučenja nije ništa bolje nego odmah umrijeti. Pogotovo ako u ovom svemiru nakon smrti ne postoji samo pakao!
  Kada oslobodite bešiku, na duši vam postaje lakše i osećate se mnogo vedrije. Pa, za sada je bolje da ćutite, inače ćete i sami morati da stenjete pod mučenjem!
  Karavan je ponovo krenuo: odmorni robovi su hodali veselije. Jedino je Muku bilo teško, pete su mu bile prekrivene velikim žuljevima i morao je hodati na prstima. Dječak se, međutim, izdržao i čak je pokušao da se nasmiješi, uprkos ranama. Yanka je odmah osetila poštovanje prema njemu. Općenito, hrabrost se uvijek cijenila. Jedno vrijeme, dok su bili u školi, postojao je esej na slobodnu istorijsku temu: napisao je nekoliko listova o Stenki Razin. Štaviše, s velikim poštovanjem, ističući da Stepan nije klonuo, čak ni kada je pogubljen četvrtanjem. Šalio se do kraja, nasmejao se, prihvatajući bolnu smrt kao prijatnu avanturu. Učiteljici se zaista nije dopao njegov esej.
  - Stenka Razin je samo razbojnik! - vikala je.
  - Ljudi ne bi pratili samo bandita. Da li ljudi pišu pjesme o nitkovima? Stenka Razin je želeo da napravi jednostavnog seljaka i zanatlije: dostojnu osobu. Ti si bivši rob - slobodni kozak, a ne stoka! Uostalom, istina je to što je Razin ukinuo klasnu nejednakost i naredio da se svi izjednače! Samo istinski slobodna osoba može nešto stvoriti i stvoriti ljepotu. Iako je bilo kmetova umetnika i pesnika! I tokom mračnog srednjeg vijeka stvarali su remek-djela. Ali volja je volja! U SSSR-u je Gorbačov ljudima dao slobodu, mogućnost da gledaju gole žene, čitaju Hitlera, grde partiju, gledaju dobre holivudske filmove i, što je posebno lepo, crtaće. Ipak, do sada SAD proizvode bolje blockbusere nego u Rusiji. To je činjenica, i to ne samo u smislu specijalnih efekata. Holivudski filmovi nekako imaju intenzivnije i nepredvidljivije zaplete, šarenije i raznovrsnije borbe i još nešto nedostižno što izdvaja većinu ruskih. Možda je ovo više ljubaznosti, uprkos krvi! Međutim, u sovjetsko vrijeme bilo je dobrih dječjih filmova. Yanka je posebno volio ratne filmove, gdje cool klinci poput njega tuku odrasle fašiste, belogardiste i buržoaziju! Kako je to zanimljivo i smiješno! U SAD ima i filmova sa decom herojima, ali ih je nekako manje, a nešto fali. Možda je ideja patriotska. Može li se prisjetiti barem jednog američkog filma o Drugom svjetskom ratu, gdje djeca razbijaju i ubijaju čopore Nijemaca? Ili čak o građanskom ratu Abrahama Linkolna. Mark Twain je nesumnjivo veliki pisac, uključujući i pisca za djecu, ali nikada nije razvio sliku djeteta ratnika. Arkadij Gajdar: uradio nešto u tom pravcu, ali nedovoljno. Možda da nije umro '41, slika djeteta ratnika bi se dodatno razvila. Samo jedan ruski pisac uspeo je da istinski otkrije sliku dečijeg ratnika! Yanka je to pročitala na internetu. Divno i veoma cool! Čudno je samo da ne objavljuju tako fascinantnog momka! Iako se može još objaviti. Nisu hteli da objave Majstora i Margarita, ali je tada roman postao najbolje i najpopularnije od svih naučnofantastičnih dela. Čak se učio u školi kao razredni zadatak. Međutim, Yanka je prvi put pročitao Majstora i Margaritu kada je imao pet godina. Roman je ostavio snažan utisak na dijete. Međutim, prirodno je: takvo djelo je previše mistično za svoje vrijeme. Tada, u predratnoj sovjetskoj Rusiji, ateizam je bio agresivniji nego ikad. Veličina društva militantnih ateista: prelazila je deset miliona ljudi; ako je komunista prisustvovao službi, odmah biva izbačen iz partije, što je automatski dovelo do hapšenja! A evo i samog Velikog Sotone: hoda po Moskvi i odlučuje o sudbini ljudi. A hvaljeni NKVD je apsolutno nemoćan protiv Wolanda i njegovih slugu! Svakako. veliki šamar sovjetskom režimu. Osim toga, sami Moskovljani, stanovnici glavnog grada, uzorne sovjetske države, prikazani su kao pohlepni, ponosni, sebični, lišeni napornog rada i osnovne pristojnosti. Ali ovo nije slika sovjetskog čovjeka koju je isklesao Agitprop. Policija bespomoćna, gazde pijane, drustvo bez savesti i pohlepno! A ovo je u glavnom gradu pod mudrom Staljinovom upravom.
  Naravno, Bulgakov je neke stvari ublažio. Posebno je pokazao psihijatrijsku bolnicu kao uzornu ustanovu, gdje svaki pacijent leži u zasebnoj prostoriji s tušem, a bolničari su ljubazni, među kojima su mnoge šarmantne žene. U stvari, duševna bolnica je užasna ustanova, gora je od zatvora. Užasna prljavština i smrad, pretrpane ćelije, luđačke košulje, okrutni i sadistički bolničari! Hrana: još gore nego u zatvoru, jer porcije kradu svi i svi. I firma je gora, ima dosta nasilnih kriminalaca i manijaka, pa čak i budala, morona, šizofreničara. Mora se reći da većina zatvora živi prema sljedećim konceptima: nema haosa, ćelije su uredne, zatvorenici sami održavaju čistoću, opremljeni su čak i stolicama za ljuljanje, možete postaviti TV, a ako imate novca, popravite evropski kvalitet. Mnogo je gore u duševnoj bolnici, jer budala može da urinira ili ode u krevet i svi ga nanjušite. Osim toga, u zatvoru: ne ubrizgavaju ti psihotrope, nego u psihijatrijskoj bolnici? Razno smeće, od kojeg je jako loše, sve boli, dolazi do pravog povlačenja, kao kod potpunog narkomana. I jako je štetno po zdravlje, pati srce, jetra i bubrezi, i bukvalno sve! Ne, zaista je bolje ići u zatvor! Bulgakov ne opisuje zatvor, već je duševnu bolnicu prikazao u ružičastim tonovima. Zašto je to uradio? Vjerovatno ne samo zato što se plašio cenzure, već je vjerovao da je sovjetska vlast mnogo ljubaznija, humanija i pametnija nego što je stvarno bila. Svi žele vjerovati u najbolje; mnogi sovjetski pisci su vjerovali u komunizam i ublažili negativne manifestacije života. Ili mislite da Gaidar nije znao šta je kolektivizacija? Znao sam, ali sam se bojao! Međutim: osim ekscesa koji su počinjeni, sama ideja kolektivizacije bila je ispravna i većina seljaštva ju je podržavala. Vjerovali su u najbolje i voljeli Staljina. Pitam se kako je sam Bulgakov tretirao Staljina? Uostalom, Staljin ga je spasio od brutalnih represalija NKVD-a, pa čak i dozvolio da se Bulgakovljeve drame snimaju u kinima. . Ali ima toliko sposobnih pisaca koji su streljani ili truli u logorima. Uglavnom, da ste Bulgakovu oduzeli Majstora i Margaritu, sada ga niko ne bi poznavao (osim uskog kruga specijalista).. Da ste mu ostavili samo Majstora i Margaritu, onda bi svi znali!
  Međutim, svaki pisac ima svoja remek-djela, poput: Tri Dumasova mušketira (a to su činjenice, one su mu pomogle da ih napiše) ili Šerloka Holmsa Konana Dojla. Teže je identificirati vodeći roman iz plodnog Julesa Vernea, ali najvjerovatnije je to Dvadeset hiljada milja pod morem, kako je najčešće sniman. S druge strane, nakon što je Jackie Chan glumio u blockbusteru "Oko svjetla za osamdeset dana", možda je ovo djelo postalo vodeći na blagajnama. Moderne pisce je bolje ne dirati, među njima nema ni jednog diva. Osim toga, originalne ideje su uglavnom iscrpljene, a gotovo svaki pisac može biti optužen za plagijat. Druga stvar je bila krajem devetnaestog - početkom dvadesetog veka, kada se otvaralo sveže devičansko tlo književnosti. Da, tada je bilo divova, ali sada se gube, a samo jedan manje-više odgovara definiciji velikog!
  Vilin konjic, velik kao ždral, preleti Janku. Jedan od strijelaca je pucao na nju i pogodio je. Dječak je obratio pažnju; strijelac praktično nije ciljao. Brz udarac ukazuje na dobar trening i puno iskustva. To znači da se o tome mora voditi računa ako odluči pobjeći. Ali gdje?
  Ahmed je podigao konja i, uzjahavši, viknuo:
  - Pa, je li igra spremna?
  - Uradiću to za sat vremena, gospodine! - uzviknula je Yanka.
  - Pa gledaj, draga moja! Ako ne možeš da se nosiš, bičevaću te tako jako da... - nije završio trgovac. Prišavši Muku, udario je dječaka bodljikavim bičem.
  - Kakav mali šakal, svrbi me tijelo! - I opet udarac.
  Yanka je pomislila, zašto ga ne bi svrbilo ako se ovaj tip nikad ne pere? Čak i iz daljine možete osjetiti kako smrdi. Smrdi kao kopile. Momci robovi su još mnogo čistiji.
  Odvratno je gledati, ali ustati i intervenisati znači dobiti udarac. O, kako je lako upasti u egzekuciju: ćuti, ćuti, ćuti!
  Srećom, pahuljasti vepar je dotrčao naprijed i to je odvuklo sadistu. Muk je teško hvatao dah, ali nije zavapio. Lice je lagano problijedjelo, koža je bila posječena: tanki mlazovi krvi tekli su dolje. Trgovac je imao poseban bič sa čeličnim zvijezdama: kidao je kožu i meso.
  Yanka je smatrala da je i dalje dobro živjeti u civiliziranoj zemlji, u kojoj se djeca ne bičevala zbog sitnica. U carskim vremenima, naravno, štap je bio uobičajen. Istina, vremenom su se sve rjeđe pljeskali! Djeca su pod sovjetskom vlašću bila privilegovana klasa, sažaljevali su ih, a batinanje je bilo zabranjeno u školama. Istina pod Staljinom: počeli su mnogo strože tretirati ljude. Koristili su čak i torturu, ali onda je ponovo došla liberalizacija. Možda čak i suprotno, u školi nema discipline, potpuna neodgovornost. Međutim, kada ste sami bičevani, nekako ne želite da druge podvrgnete bičevanju. Nije uzalud najuvjerljiviji pacifisti oni koji su se borili i vidjeli smrt svojih drugova!
  Pitam se šta bi jedna od avanturističkih knjiga uradila na njegovom mestu. Da li bi izazvao Ahmeda na borbu?
  To znači umrijeti. Ili kao u bajci: u kritičnom trenutku pojavljuje se velika čarobnica ili ratnica. Počinje prava bitka u kojoj je vaš protivnik već patetični crv.
  Život je mnogo komplikovaniji. Na kraju krajeva, ono što mu se dešava nije blokbaster. I nije u stanju sam da rasprši stražare ili ubode vođu. Zato morate ćutati i izdržati. E sad, ako se setite analogija, šta su onda radili pojedini junaci u srednjem veku. Jednog kojeg se sjećam liječio je, operisao i sve mu je odlično prošlo. Drugi je ušao u kraljevsku službu, napravio karijeru, treći postao gusar, četvrti...
  Međutim, radi se o odraslim osobama. Sa decom je teže! Prije svega: trebate se pretvarati da ste predstavnik neke plemićke porodice. Avaj, izgubio je prvu rundu! Pognut do nivoa roba! Drugi način je korištenje modernog znanja.
  Pa, on već pokušava da uradi nešto ovde. Postoje prilično pristojni šahovski setovi koji će biti spremni, a osim toga, on može izmisliti još mnogo partija. Općenito, ako ste slobodna osoba, možete se obogatiti od ovoga. Istina, ovdje mnogo zavisi od sreće, ako je šah popularan u našem svijetu, zašto onda i ne bi bio: ima nešto super u tome. Istina je da nije loše dobiti monopol na proizvodnju šaha, inače će profit pasti. Možete probati i sa kozmetikom, ovdje se možda žene ne upuštaju u ovo. Međutim, čak i ovdje morate biti slobodna osoba. I bolje je da za sada sakrijete svoju vještinu. Općenito, češće su u prošlosti junaci povijesnih avantura djelovali grubom silom. Ovdje su, naravno, moć i stvarne sposobnosti specijalnih snaga uvelike preuveličane. Zar nema mnogo slučajeva da odabrane borce tuku obični ulični huligani? Pristojan! Tako da je naivno misliti da jedan specijalac može mačevima ubiti stotinu obučenih boraca. Yanka je bila spremna da se kladi da bi dobro obučeni i iskusni drevni rimski gladijator mogao mačevima ubiti gotovo svakog člana specijalne grupe Alpha. A, supermoć specijalnih snaga je svojevrsni propagandni kliše. Kompleks Supermena! Iako je ovo samo obično proteinsko tijelo, i to često pijan! Takođe treba napomenuti da tuča postaje dosadna! Šta još možete smisliti? Automatska mašina jednostavno takva, ne možete je izmisliti, to je delikatan posao. Da, naravno, jednostavniji top: možete napraviti i proizvesti barut. Ali šta će ovo dati? Počeće nečuveni rat, proliće se potoci krvi. I on će i dalje ostati na lancu. Sjetio sam se Guliverovih avantura, kako je ponudio kralju divova da proizvede barut, ali je monarh odbio. Kakva mudra odluka! Osim toga, osim baruta, postoji i puno drugih opasnih eksploziva. Brr! Nije dobra ideja započeti trku u naoružanju. Šteta što, na primjer, nema eliksir vječne mladosti, dok ljudi njegove epohe ne znaju sami kako to učiniti. Možda proizvodite muzičke instrumente? Oh, to je ideja, ali prvo steknite slobodu!
  Ovdje postoje dva načina: pobjeći ili poželjeti uslugu kod vlasnika. Prvi put je primamljiv, ali rizičan, drugi, naprotiv, nije baš poželjan, ali realniji i sigurniji. Međutim, mnogo zavisi od osobe. Ako Ahmed ima i trunke savjesti?
  Počela je da pada kiša od pečuraka. Sunce je nastavilo da sija. Ovdje je Yanka prva ugledala lokalnu dugu. Bio je mnogo bogatiji, sjajniji, raznovrsniji od zemaljskog. Ukupan broj dostupnih nijansi bio je nevjerovatno velik.
  Čak su joj se i robovi koji su je videli divili više puta. Dječaci su pokušali da se nasmeju i dobili su bič po leđima.
  Yanka upita stražara:
  - Šta je ovde neverovatno lepo kada pada kiša?
  Plaćenik je odgovorio:
  - Šta me briga? Ovo mi ne otežava novčanik! Samo Bog Fazjara svira!
  - SZO?
  - Fazjara ili Fazh! Božanstvo male svjetlosti. Tako neozbiljan i prilično slab!
  Yanka je primetila:
  - Ko ti se više sviđa?
  Plaćenik je odgovorio sa oduševljenjem:
  - Naravno Gore! On je veoma moćan bog! Pokrovitelj ratnika! Postoji i pravi seter, ali on zaista voli krvave žrtve! Da biste pobijedili, morate ubiti previše robova! A robovi su vrijednost i bogatstvo!
  Yanka se složio:
  - Osoba najveće vrijednosti!
  - Čovek je kreten! Koliko ti mali ne razumiješ! Patetičan mali čovek.
  - A sultan?
  Plaćenik zamahne kopljem:
  - Umukni, jadniče, ili ćemo svi biti nabijeni na kolac!
  Yanka je uzviknuo s glumljenim strahom:
  - Naravno da ćutim, o super!
  - Ko je sjajan?
  - Naravno da ti!
  Plaćenik je zauzeo ponosno držanje:
  - Ja sam najveći na svetu.
  Trgovac je doviknuo plaćeniku:
  - Šta si rekao?
  Odmah se zgrčio:
  - Šalio sam se, vlasnice.
  - Shvatio sam na šta misliš! - Ahmed je skočio do plaćenika i udario ga u bekhendu bičem. Od straha je poleteo sa konja. Srušio se, dižući prašinu, ali je odmah skočio:
  - Sve razumem, gospodaru!
  - Razumiješ?
  - Da! Do najsitnijih detalja!
  - Pa, sjedi prije nego te vežem za zvijer.
  Plaćenik se uz poteškoće popeo, stenjajući i očito mu odbijajući bubrege. Yanka je teško suzdržavao smeh: nije imao dovoljno da stvori još jednog neprijatelja.
  Ahmed se dovezao do dječaka:
  - Pa, kako je igra spremna?
  - Odsecam poslednju cifru!
  - Dobro, zabavila me ova budala, ipak sam ljubazan i opraštam ti!
  Yanka je odgovorio s vidljivom poniznošću:
  - Hvala Vam gospodine!
  Ahmed je bio zadovoljan ovim, ali je rekao strogo:
  - Ne zovi me posebno pred svima, gospodaru. Ovo je apel sultanu. Zovite me gospodarom, ili još bolje, gospodine.
  - Razumem, gospodine!
  - To je divno! Kad dođem sljedeći put igra bi trebala biti spremna!
  - Pokušat ću!
  Dječak se vratio na posao: Trenutno ga je zanimalo hoće li biti domaći šampion u igri ili ne. Šah je imao svoje divove, na primjer Greco, Philidor, Morphy, Capablanca, Fischer, Kasparov. Sada su mljeli šahisti i velemajstori. Najapsolutniji šampion je kompjuter. Tačnije, šahovski robot! Drugi veliki šampioni: bili su na neki način ispred svog vremena. Na primjer, Greco je prvi uveo koncept požrtvovne kombinacije, Philidor o ulozi pijuna i pozicione igre, Morphy otvaranja razvoja, Steinitzove odbrane, Laskerove psihologije. Svaki od njih je bio prava osoba! Zanimljivo je da su skoro svi šampioni bili graničari, revolucionari. Uključujući poslednjeg velikog šampiona: Garija Kasparova. Yanka je gledala skoro sve utakmice: Garry Kasparov. Ono što je kod njega bilo impresivno je njegovo poznavanje otvaranja, njegova oštra vizija kombinacije, njegova upornost u borbi za inicijativu i nedostatak straha od svojih partnera. Kasparov je zadao seriju poraznih udaraca svojim protivnicima! Čini se kao da je dao damu - ne možeš pobjeći od mat-a ! Pa, dođavola sa tekstovima. Ipak, Yankeesi imaju solidan prvi rang i iskustvo u pobjeđivanju moćnih kompjuterskih programa.
  Konačno je posljednji konj izrezan. Fu-fu! Možete leći da se odmorite, ruke su vam umorne!
  Yanka nije primijetila kako je zaspao i izgubio tempo. Osim toga: već su prešli greben i spustili se u dolinu, gdje je bilo toplije. Yanka je sanjala o borbi konja. Istina, neki konji imaju školjke u obliku puževa, poput lokalnih konja.
  Yanka se bori: ima puno snage, velik je i zreo. Skida jedan za drugim. Probija se do glavnog junaka koji nosi vojvodovu krunu. Dječak pravi oštar zamah i udara. Neprijateljski mač je pukao, vrh je pao pod kopita. Yanka ponovo pogađa...
  U ovom trenutku peče ga jak bol. Dječak vrišti i otvara oči. Omča ga je još jednom "oparila".
  - Kako je soko spavao?
  Yanka je htela da odagna mučitelja, ili čak da ga udari pesnicom u lice, ali on je spolja ponizno odgovorio:
  - Vrlo dobar majstor!
  - Pa to je super! Je li igra spremna?
  Dječak klimnu glavom:
  - Da, ostalo je samo da ga ofarbate!
  - I šta ima! Obojite ga! - Ahmed je trzao usnama od nestrpljenja.
  - Dobro! Ima li crno-bijele boje?
  - Daj mu! Jedna je na bazi uglja, a druga je kreda! - Trgovac robljem je bičem zviždao kroz vazduh, ali ga nije udario.
  Yanka je dobila četku i dječak je počeo da slika. Lako je slikati figure, ali samu ploču staviti u kvadrate tako da budu ujednačene... Morao sam da petljam: koristeći razne grančice i udice kao sprave. Ne bez poteškoća, Yanka je završio posao. A sada će ući u istoriju kao prvi pronalazač šaha, osim naravno Ahmeda: njegovo otkriće nije ukradeno. Iako je postojao, na primjer, veliki rob-filozof Ezop, koji je postao slavniji od većine drevnih kraljeva i modernih predsjednika!
  Kvadrati su ispali ne baš ujednačeni, ali će biti dovoljno. Yanka se divio njegovom radu: činilo se da nije primijetio njegov talenat zanatlije, ali ga je potreba prisilila. Kada je osoba pritisnuta životom, često pokazuje inventivnost i ranije skrivene sposobnosti. Evo ih prvi: šah u ovom univerzumu. Bilo bi lijepo napraviti i sat. Pa, i to je dobra ideja, možete se ozbiljno obogatiti sa satovima! Ako je mehanizam onih sa oprugama previše komplikovan i zahteva veliku veštinu, onda su solarni, koji su mnogo jednostavniji, prilično dostupni u srednjem veku. Samo ćuti o ovome za sada. Dječak je složio komade i sjetio se da u srednjem vijeku najpokretljiviji komad nije bila kraljica, već biskup. Češće su ga nazivali šaljivom ili trkačem. Bišop je kasnije ime, baš kako se zvao top: tur ili top! U srednjem vijeku išla je na samo dva polja. Kraljica ili biskup za jednog. Ali sada je bolje odmah uvesti moderna pravila, inače neće biti lokalni šampion. U suprotnom, prilagodite se novim pravilima i teorija će u ovom slučaju biti drugačija. Koja druga igra na planeti Zemlji ima toliko stotina knjiga posvećenih teoriji i analizi igara? Da, naravno, profesionalni bokseri primaju velike honorare, bogatije od šahista, iako je na primjer Fischer u svoje vrijeme zaradio milione, ali ljepota i estetika su neuporedive. Međutim, Fischer je često upoređivao šah sa boksom. Yanka je morao da učestvuje u kontakt sparingu, ali nije voleo boks. Zbog svoje reakcije i brzine, dječak je čak pobijedio na školskom takmičenju (na bodove, ne usuđujući se udariti punom snagom), ali je odbio da se profesionalno bavi ovim sportom. U školi je imao dovoljno snage da udari prestupnika u lice, ali Yanka je imao dobro srce; nije imao ni najmanju želju da udari slabe, čak ni "šmotače". Istina, sada je duboko zažalio što je odustao od bokserske, a još bolje, kikboks (gdje se i udaraju) karijere. Međutim, dvanaestogodišnji dječak, čak i da je svjetski prvak među djecom, teško da će se nositi s dvadeset pet iskusnih i naoružanih ratnika. Ali vlasnik Ahmed: ako jedan na jedan, vjerovatno jeste. Ima odlično istezanje, fleksibilne zglobove i dobre sposobnosti za borilačke vještine. Samo mu nedostaje karakter. Nekako je teško udariti osobu u lice i izazvati bol. Međutim, u srednjem vijeku ne možete biti previše humani, poješće vas, treba vam izrasti očnjake!
  Yanka je nanjušila bijelu kraljicu i uzela je na svoj jezik. Ne, to nije čista kreda, to je nešto biljno i ukusnije. Dečak je napravio prvi potez, pomerajući crnog pešaka. Yanka je odlučila da će crni napraviti prvi potez, neka mračne sile postanu agresor!
  Kao da bi potvrdila takve misli, zapuhalo je veče i velike bujne palme klimnule. Dječak im je odmahnuo rukom. Ahmed je primijetio ovaj gest i skočio do Yanke.
  - Kako si je slikao?
  - Da gospodine! Evo ih crno-bijeli!
  Ahmed je sišao s konja puža, sjeo na kola i pažljivo podigao dasku.
  - Ništa! Izgleda predivno! Samo kako to igrati!
  Yanka je počela da objašnjava:
  - Treba da pomerate figure jednu po jednu!
  - Zašto se smenjivati! Bolje je odmah požuriti, masovno!
  Yanka je hrabro prigovorila:
  - Ne, biće haosa, ali igra treba da stvori harmoniju!
  - Tako je... Harmonija! - Trgovac robljem izvuče debelo bradato lice.
  - Naravno, glavna stvar u njoj je glava, ova igra vam omogućava da najjasnije pokažete sposobnosti komandanta. - razborito je rekla Yanka.
  Ahmed se počešao po tjemenu:
  - Komandante! Vau! Ponekad mi se čini da sam ja najbolji komandant! Pogotovo ako trebate zapovijedati zlatnim školjkama!
  Yanka je brzo odgovorila:
  - Trening nikada ne škodi, pogotovo što je ovo poštena bitka koja počinje pod jednakim uslovima!
  - Jesi li iskren? A u ratu ne možete biti pošteni. - Ahmed je zavrtio prsten na svojoj dlakavoj ruci.
  - Ako naučiš da pošteno pobeđuješ, onda ti neće biti premca u obmani!
  Ahmed se složio:
  - Pa dobro, hajde da se igramo: iznova i iznova!
  - Svaki rod vojske se kreće na svoj način... - poče Janka.
  Ahmed je odmahnuo glavom:
  - Preteško je!
  - Ne, uzbudljivo je! Vjeruj mi! - rekao je dječak sa oduševljenjem. - Uostalom, tako je i u pravom ratu, da li su konjanici jednaki pešadiji?
  Trgovac se počešao po nosu:
  - Zapravo, to je istina! U redu, hajde da objasnimo pravila.
  Yanka je podigla pijuna:
  - Ovo je pešadijac, pri prvom potezu može da preskoči jednu ili dve ćelije.
  - Zanimljivo!
  - Ali u drugom potezu može pomjeriti samo jedno polje!
  - Zašto? - Ahmed se nagnuo niže, smrad iz njega je postao jači.
  - Zato što se pešadija u tranziciji umori! - Janka se malo odmaknula od smrdljivog bogataša.
  - A ako ga pomerite u stranu!
  - On može uhvatiti samo još jednu figuru dijagonalno, ali sam se kreće samo pravo! - Dečak je pokazao prstom na tablu da ga ubedi.
  - Zašto?
  - Uostalom, kada pešadijac zamahne mačem, on seče i u bok!
  Ahmed je bio radoznao:
  - Zašto ne direktno?
  - Štit mu je na putu! - Našao sam Yanku.
  Trgovac je potapšao dječakovu snježno plavu kosu:
  - Pa ti si mali lukavac! Ima ih više nego ikoga, ali oni su najslabiji!
  - Ne na taj način! Ako pijun dođe do posljednje linije, može se transformirati u bilo koju figuru! - Janka je podigao ruku.
  - Kao i svaki drugi put? - Činilo se da se Ahmed ne slaže sa ovim.
  - Rast u karijeri, za posebne zasluge!
  - Je li tako? A čak i sultan?
  - Ne! Sultan san je nasljedan!
  Ahmed se smirio:
  - Slažem se, ovo je mnogo poštenije! Reci mi koje su brojke.
  - Ovo je top, tjera ga vjetar i može pomjeriti osam polja odjednom: pravolinijski.
  - Zašto u pravoj liniji?
  - Tako vetar duva! Topa kontrolišu elementi i komandant, i generalno je veoma jaka i pokretna figura.
  Ahmed je odmahnuo glavom.
  - Da, izgleda da je stvarno jako! Šta još imaš! To je to, a ja poznajem trkača.
  - Da, konj, skače sa slovom G. To je to! - Dječak je to pokazao tabli i nasmiješio se.
  - Smiješno je! Upravo! - Ahmed se nasmijao.
  - Skoči kao skakavac! - Janka se još šire osmehnula. Zubi su mu nešto veći nego što bi trebali biti za dječaka njegovih godina, ali su savršeno ravni - bjelji od krede.
  - Dobro, ko je ovo? - nastavio je Ahmed.
  - Ovo je slon!
  - Slon! Nije baš slično!
  Yanka je odmah pronađena:
  - U našem svetu: ovo su slonovi!
  - Kakva gadost, tvoj svijet je beznačajan i ružan. - Ahmed je tresnuo dječaka po nosu. - Voleo bih da imaš ovakav kovčeg. Dobro, kako hoda?
  Dječak je strpljivo objasnio:
  - Koso, stvarno za cijelu dužinu daske!
  - A zašto je koso?
  - Preteška težina se naginje u stranu! - Janka se osećala kao učiteljica koja učeniku prvog razreda objašnjava strukturu atomske bombe.
  - Oh, ovo je veoma interesantno! A kakva je ovo cifra!
  Dječak je naduvao obraze:
  - Ovo je najjača figura, kraljica, ili glavni vezir. Može hodati udesno, ulijevo i dijagonalno.
  - Zašto je to tako?
  - Vrhovni vezir je najčešće glavni komandant, i to u mnogim zemljama: on zapravo vlada državom. Uostalom, često drugi obraća više pažnje na upravljanje državom nego prvi! - Janka je klimnula glavom, pomerajući damu po trgovima. - Seljavi! Cool momak!
  Ahmed namjesti turban:
  - Šta je logično! Ali ovo, već znam - sam sultan!
  - Da! Hoda na sve strane, ali samo jedan trg.
  - Zašto je tako slab? - U glasu trgovca robljem čulo se razočaranje.
  - Činjenica je da je sultanov teret moći prevelik da bi pokazao agilnost, osim toga, u pohodu mora sa sobom nositi cijeli harem! - pevala je Yanka. - Ne možete živeti na svetu bez žena! U njima je majsko sunce - kako je pesnik rekao!
  Akhmed se nepristojno glasno nasmijao, čak su i konji pobjegli:
  - Duhovito! Veoma duhovito! E, sad znam pravila: možda možemo da igramo?
  Yanka se naceri:
  - Pa, zašto ne igrati! Crni ide prvi!
  - Onda će moja biti crna! - Akhmed je odlučno pomerio krajnjeg pešaka. Nakon što je napravio potez, koji u napomeni piše a7-a5.
  - Zašto si tako igrao?
  - Počinjem da se krećem po bokovima! - prezrivo je graknuo arogantni bogataš.
  - U redu, neka bude? - Yanka je odgovorila E2-E4.
  Igra je počela. Ahmed, naravno, nije poznavao teoriju i jednostavno je postrojio pijune. Naravno, stvar se završila: brzom kletvom.
  - Šta je ovo?
  - Kralj je uništen: to znači da se cela vojska preda, takva su pravila. - raširio je Janka ruke potamnjele od svježeg preplanulog tena.
  - Zar vezir ne može preuzeti komandu? - upitao je Ahmed.
  - Ne! - Strateg je prekinuo.
  - Zašto? - Trgovac robljem je podigao bič.
  - Zato što: ne želi da sultan umre. Uostalom, kralja se ne može pobijediti, branite ga do kraja: sveta dužnost njegovih podanika! - reče mudri rob vatreno.
  - Rijetka odanost! Sviđa mi se ova igra! Sljedeći put: ne možeš me pobijediti! Ja... - Bič je zviždao u zraku.
  - Ja ću se pariti! Kada je monarh zarobljen, to se zove šah-mat! - Dečaku su drhtala gola ramena, hteo je da izbegne takvo "maženje".
  - Smiješno ime! Onda hajde, ako ja pobedim, dobićeš deset vrućih hitaca na leđa! - Ahmed je neljubazno pokazao zube.
  - Šta ako ja? - Janku je bilo drago što ga u sledećem minutu neće pomilovati bič sa bodljikavim zvezdama.
  - Bićete počašćeni mesom za večeru. Za roba: meso je velika poslastica! - smekšao je Ahmed.
  - Dolazi! I ja sam zainteresovan!
  Dječak je posložio komade i počela je nova igra.
  . POGLAVLJE br. 16.
  Vladimir i Elfaraja kružili su oko besmrtnog čudovišta. Već su bili iscrpljeni, a neprijatelj ih je nastavio pritiskati. Kao hidra: umjesto jedne glave izrasle su dvije! Pokušajte pobijediti!
  Mladić je, nakon što je dobio još jednu posekotinu, a glas mu se lomio od neverovatne napetosti, predložio je:
  - Uvijek mora postojati način: pobijediti neprijatelja! Zato je ovo staza s preprekama, neko će je sigurno proći i osvojiti lovorike!
  Djevojka je bez daha odgovorila:
  - Naravno: postoji način da se pobedi! Šta vam iskustvo govori?
  Vladimir je šapnuo, ispuštajući kapi krvi:
  - Ovo čudovište je robot! Morate pronaći njegovu kontrolnu ploču i isključiti je! Kvazar u hiperfrakcionim dimenzijama: može se utopiti u naprstku.
  Elfaraya je osjetila nadu:
  - A gde je on?
  - Ne predaleko, ali ni na najočiglednijem mestu! - odgovori Vladimir izgubivši poslednju snagu od rana!
  Elfaraya je bila samo malo svježija od njega:
  - Pusti me da te pokrijem, a ti traži ovu ozloglašenu kontrolnu tablu!
  - Pokušat ću! - Desno oko mladića: više ništa nije video, a levo je bilo zamagljeno ružičastom maglom, a mladi borac se vodio čisto intuitivno.
  Virtuelno čudovište je napalo devojku nezamislivom silinom i nanelo joj nekoliko posekotina. Elfaraja se bojažljivo povukla, a na njenom ramenu zjapila je impresivna rana. Devojčici su se tresle noge, odnosno jedina preživela noga, ali je uspela da odseče jedan ud čudovišta!
  - Ne, nećeš me tako lako prihvatiti! - Ratnik je ispljunuo izbijeni zub, nišaneći u redove očiju superzvijeri.
  Čudovište je predelo:
  - Plamen podzemlja te čeka!
  Elfaraya je parirala udarcima, ali je promašila udarac u nogu. Čizma se raspala i otkrila gracioznu, mišićavu nogu. Prsti su opečeni hiperplazmatskim tokom.
  - Evo crne rupe! - odgovorila je devojka - Ovo mi radiš - moj super-čudovište-anti-heroj! Ali nije mi nimalo lako sašiti nakaza, nula, nula, sedam!
  Ruke čudovišta su se produžile i pokušao je doći do Vladimira. Mladić je šutirao, ali je dobio težak udarac u stranu. Krv je ponovo potekla, ostavljajući mrlje na neravnoj površini. Vladimir je, savladavajući bol, napravio salto, hodao na rukama, a zatim izveo još jedan iskorak.
  - Pokazaću ti Kuzkinu majku! Chernodyrnik! - Dečak je udario po zidu pokušavajući da udari više.
  Čudovište je nastavilo da raste i započelo je napad na dva fronta.
  Elfaraja se okrenula i skočila, opečući svoje bose noge, a drugi ud joj je iznenada izrastao. Lijepa djevojka doživjela je snažnu, ali dugo uspostavljenu muku. Skočila je i udarila elektronsko stvorenje bosom nogom, ali je odmah uzvratila, pri čemu je izgubila tri prsta i povredila stopalo.
  Elfaraya je vrisnula:
  - Užas anti-sveta!
  Čudovište je sarkastično dobacilo:
  - U hiper-podzemlju: nećeš tako pevati!
  Djevojčica je bila prisiljena da se povuče. Bilo joj je sve teže. Vladimir je takođe dobio, nakon još jednog napada virtuelno čudovište je momku odsjeklo nogu u kolenu.
  Dječak je zastenjao:
  - Oh, ovo je nepodnošljivo!
  - Budi jak i saberi svoju volju! - savetovala je Elfaraja. Oštrica mača pogodila je ljepoticu u grudi i odsjekla joj bradavicu. Djevojka je napravila preokret, bljeskajući svojim golim krvavim štiklama. Onda je ljutito opsovala:
  - Ovako milujete žene!
  Elektronsko stvorenje je odgovorilo:
  - Samo želim da se mazim i grlim ružne devojke! Želim da im slomim prste i raskomadam ih na komadiće!
  "Isjeckaću te na trake i istegnuti koze!", vikala je Elfaraya. Djevojka je to dobila kao udarac čekićem. Noga je slomljena i komad koji se trzao je odletio.
  Vladimir je izgubio ruku, jednostavno su je odsjekli lepezom:
  - Evo ti dildo! - Mladić se zakleo. - Hoćeš da me zgaziš!
  Čudovište je žestoko opsovalo:
  - Biće vam teško - vakuum kvarkovi!
  -Griješiš, mrtvačko kopile!
  Dječaku je bilo jako teško, noge su mu popuštale. Nije bilo snage da se izdrži, ali Vladimir se borio. Parirao je još jedan napad, odsjekao neprijatelju ud, ali je odmah, čak i teško shvatiti trenutak, narastao!
  Stvorenje je urlalo:
  - Kakva bol!
  - Tako-tako! "Dječak je ispljunuo šaku zuba, jagodična kost mu je bila posječena.
  - Biće još gore!
  Uslijedio je napad na djevojku, ona se povukla i spretno odsjekla neprijatelja. Pljunuo je otrovnu smeđu krv, ali je postao još strašniji:
  - Koja ljepota! Dobićete to za novčić!
  - Naletjet ćeš na jaku vojničku šaku! - dostojanstveno je odgovorila devojka.
  Sledeći udarac joj je odsekao ruku. Elfaraya je popustio i bio je bačen nazad. Krvarila je. Vladimir je dobio još jedan "poklon"; prerezano mu je koleno. Mladić je zastenjao i pokušao da izbegne, ali vrh je probio mesto gde obični ljudi imaju desni bubreg.
  Vladimir je pogodio ud, samo je neznatno uspeo: prerezan je, meso od tečnog metala postalo je mnogo jače. Dječak se povukao i pokušao parirati, ali je desetak oštrica, kao i bodeži, poletjelo na njega odjednom. Jedan od njih probio je momku srce, Vladimir je zateturao i počeo da pada.
  Elfaraijev očajnički napor spasio ga je od trenutne smrti. Mladić je zadobio nova oštećenja, skoro je prepolovljen, a djevojka je izgubila drugu dojku, a srce joj je probodeno. Elfaraja je bila prekrivena krvlju, njena prelepa koža se ljuštila. Djevojka je prosiktala:
  - Gubim svoju lepotu!
  Čudovište je, ne skrivajući svoje mesožderske emocije, urlalo:
  - Kao da će vam skinuti kožu aligatora!
  Djevojka na samrti nije izgubila humor, odmah je odgovorila:
  - Snagom terminatora, lice će biti prebijeno!
  Opet očajnički iskorak, ostala je samo jedna osakaćena noga. Kako je devojci bilo teško.
  Vladimir je dobio još jedan udarac u srce. Dobro je da ih ima tri, inače trenutna smrt. Ali gubitak dva od tri motora uzrokuje njegovo značajno slabljenje. Dječaku je bila pomućena svijest, jedna preživjela noga nije mogla izdržati njegovo tijelo.
  Čudovište je urlalo:
  - Izboću te! - I jurnuo je na devojku. Njegova opscena usta su rekla:
  - Znate kako u stara vremena: silovali su tako energične djevojke kao što ste vi?
  - I ne želim da znam! - uzvratila je Elfaraya, sa očajem muve u debeloj mreži.
  - Ali moraš!
  Navalio na djevojku: oštrica je prepolovila ljepotu. U poslednjem smrtonosnom naporu, Vladimir je bacio mač, pogodivši golubicu koja je treperila na nebu; ptica je bila mala i tako bezopasna, ali mladiću se na trenutak učini da se pred njim pojavio narandžasti prizor.
  Čudovište je trebalo da smrvi devojčinu glavu, ukočilo se i odjednom počelo da se ruši. Njegovo monstruozno meso rasulo se poput ping-pong loptica. Bili su sve manji i manji, raštrkani, poskakivali. Elfaraya je, podrigujući krv, viknula:
  - Ipak si to uradio!
  - Da, uspeo sam! - trzao se dječak u konvulzijama, imao je neopisive bolove. ---Čeka nas konačna pobeda.
  Posljednja fraza već nije bila na mjestu, ali je izgledala vrlo izražajno. Mladić i djevojka su se uhvatili za krvave ruke i puzali. Prekrivali su metar po metar, kao golim trbušnjacima po razbijenom staklu. Herojskim naporima konačno smo uspjeli savladati barijeru. Slika je zatreperila i svjetlo je potamnilo. Mladić i djevojka su se na trenutak onesvijestili, nakon čega su došli k sebi, smrznuti u biokomori. Spolja su bili prilično netaknuti, ali su visili na polju sile.
  Oficir sa deset zvjezdica sa dva zamjenika sa zanimanjem je posmatrao gola tijela dječaka i djevojčice:
  - Vi ste divni borci! Ipak, uspjeli su se izboriti sa posljednjim čudovištem, što je obično samo jednom od milion uspio!
  Vladimir i Elfaraja su zalajali:
  - Trudili smo se da ispunimo svoju dužnost prema Svetoj Otadžbini.
  - Ovo je za pohvalu, ali obično nije dovoljno da se savladaju sve prepreke! Nije li?
  Elfaraya je brzo odgovorila:
  - Da! Samo odanost nije dovoljna za služenje državi, ali njeno odsustvo ne može se ničim zamijeniti!
  - Da upravo! Kako ste, Vladimire, pogodili: da je to golub koji treba da bude oboren? Bio je tako bezopasan!
  Mladić je naborao čelo i odgovorio:
  - Teško za reći! Možda intuicija! Činilo mi se da sam kroz narandžasti nišan vidio pticu, a onda je tijelo reagovalo samo od sebe. Možda smrtonosna preosjetljivost.
  Oficir sa deset zvjezdica se složio:
  - Dobro! Ovo je prilično čudno čuti, ali zapamtiću! Usput: general sa deset zvjezdica Dmitrij Zubrov želi da vas posjeti.
  Novi komandant se pojavio ispred para. Bio je u svečanoj uniformi, sa raskošnim naramenicama, i vedro se nasmešio:
  - Zapravo, grešite, sad sam maršal!
  Dmitrij je imao vitku, atletsku figuru i izgledao je kao glamurozni mladić. Kao i svi ljudi, zgodan plejboj vrijedan časopisa, nacerio se, ne izgledajući sasvim ozbiljno. Zbog nedostatka brkova i brade (nepotreban atavizam je eliminisan na genetskom nivou), maršal je izgledao gotovo tinejdžer, pogotovo kada se nije mrštio ili žmirkao.
  - Činjenica da si ti, Vova, uspeo da pronađeš ključ i uništiš kontrolnu tablu čudovišta, karakteriše borca sa najbolje strane. Osim toga: nemate standardni način razmišljanja.
  - Da li je to dobro ili loše!
  - U zavisnosti od toga koliko ste odani carstvu.
  Vladimir je skromno odgovorio:
  - Moja odanost ne prelazi granice razuma! Ne kažem da nema lojalnijeg od mene!
  Maršal reče sa razumevanjem:
  - Svi su lojalni! Znam! Iako su riječi odan i odan sinonimi!
  - To je igra reči! - reče Elfaraja pametnim pogledom.
  - Smiješna igra riječi! - složio se Dmitrij. - Ukratko, nisam došao kod vas da saznam čiji je humor više kvazar. Morate izvršiti: jedan specifičan zadatak.
  Elfaraya se našalila:
  - Nadam se da je ovo povezano sa vođenjem ljubavi?
  - Skoro! - bio je oduševljen maršal Dmitrij. - Vjerovatno ste čuli da se u određenim dijelovima svemira vrijeme kreće, nekad brže, nekad sporije: nego kod nas, a ponekad čak i potpuno suprotno!
  Elfaraya je spremno potvrdila:
  - Da, postoji takav fenomen!
  - Dakle, ovo stvara određene probleme u razvoju ovog prostora. Nema spasa, to je činjenica! - Maršal je raširio ruke.
  Vladimir je primetio:
  - Ali naši obavještajci se efikasno bore protiv toga?
  - Naravno da se bore! I u isto vrijeme prilično aktivan! - Maršal je lagano pucnuo prstima, pojavio se hologram zvjezdanog neba. - Prilično velika država: naš satelit, u vlasništvu vilenjaka, napala su zla stvorenja iz kovčega. Kovčezi su vrsta divljih trolova, uvijek su u sukobu s njima. Vaš zadatak je spriječiti građanski rat: koji je zahvatio ogroman planet Furosan u grabežljivoj vatri.
  Elfaraya je sa sumnjom primijetila:
  - Ovo je svakako zanimljiv zadatak, ali zar ne bi bilo lakše tamo poslati nekoliko raketnih krstarica?
  Maršal je oštro odmahnuo glavom:
  - Ne, nije lakše! Ne želimo da previše očigledno uplitanje našeg carstva okrene trolove svih vrsta protiv nas. Neophodno je izvršiti mikrohirurški zahvat.
  Vladimir klimnu glavom:
  - To je jasno!
  Dmitrij je strpljivo počeo objašnjavati:
  - Zemljište na planeti, iako je veliko, njegova gravitacija je približno jednaka Zemljinoj. Pronađite vođu napadača, on sebe naziva Generalissimo Dodge, uhvatite ga ili eliminirajte. Bolje ga je, naravno, uhvatiti, a zatim natjerati da djeluje u svom interesu.
  Elfaraja se složio:
  "Jednostavno ga je bolje uhvatiti, a zatim natjerati da okonča građanski rat."
  - To je upravo ta devojka. To bi trebalo da uradite. Nadam se da ćete se moći nositi s takvim zadatkom. - Maršal je pucnuo prstima.
  - Svakako! - Zalajao je odjednom par ratnika. - Ultrastar!
  - Samo maska: morate prihvatiti vilenjake; Velika Rusija ne bi trebala biti uključena u ovu stvar.
  Dečak i devojčica su klimnuli glavom:
  - Slažemo se sa ovim!
  - Promijenite ime! Pa, ti Elfaraya već imaš ime kao vilenjak, ne treba te previše mijenjati, zar se ne slažeš? - Dmitrij je ispružio kažiprst na desnoj ruci.
  - Pa da? Manji rizik od slučajnog kvara!
  - I Vladimir će biti preimenovan u Vlarad! Prelepo vilenjačko ime. Na ovaj način možete se zabaviti!
  - Pa ja sam Vlarad!
  - Da - Vlarad, i to ne čovek, nego vilenjak. U ovom dijelu svemira vrijeme teče brže, a dok završite zadatak, ništa značajno ne bi se trebalo dogoditi na frontovima!
  Djevojčica i dječak podigli su ruke u znak pozdrava:
  - Razumijemo!
  - Pa leti na vilenjačkom teretnom brodu. Ovo je tvoja prilika! Mora proći neprimijećeno!
  Elfaraya je pjevala:
  Domovina: ti si sunce i proljeće,
  Lebdimo u svemiru bez vazduha!
  Ne možeš izgraditi grad od peska,
  Ako srcem: bešćutan i bezdušan!
  
  Vilenjaci su naša zaljubljena braća,
  Nježan, ali besprijekoran u borbi!
  Kompjuter je pokazao nule u projekciji,
  I roboti su ljudi!
  
  Svemirski brod leti brzo,
  Tranzicija u svjetovima je mali korak, šetnja!
  Dajmo svemiru svjež izgled,
  Osjećam ekstazu svim svojim osjetljivim srcem!
  
  A rat je svakako dobar,
  Bez toga nema ukusa, nema slatkoće sveta!
  Ako je protivnik došao da uništi,
  Pretvorimo to u nešto poput streljane!
  
  Rođen u huku zlih raketa,
  Termokvarkovi rasturaju prostor!
  Ako ruski duh dotakne horda,
  Pa hajde da pripremimo štap u lavoru!
  
  Ali moraš se boriti - to je dužnost,
  I to za koju je potrebna posvećenost!
  Nečist zabode glavu o prag,
  Primite kusur od viteza do čela!
  
  Zato ti treba mašna, nije sitnica,
  A superlaser je milion puta bolji!
  Stotinu galaksija zdrobljenih kao novčić,
  Ne oslanjajte se na srećnu pauzu!
  
  Verujem da ćemo doživeti pobedu,
  I bićemo ujedinjeni sa Rusijom!
  Slava je mačem potvrđena,
  Narod nema granice svojoj snazi!
  Ratnik je pjevao u posebnom rasponu: to jest, riječi su također izbijale u obliku ultrazvuka i cijela pjesma je završena za jednu i po sekundu.
  Maršal je zviždao:
  - Ultrastar! Apsolutni kolaps!
  Vlarad ne obraća pažnju. pitan:
  - Hoćemo li dobiti najsavremenije oružje?
  Dmitrij je svoj izduženi kažiprst zavezao u čvor i potvrdio:
  - Od onoga što se može dobiti švercom, da! Ali ne biste trebali koristiti standardno oružje ruske vojske.
  Mladić se usprotivio:
  - Standardno oružje: može se nabaviti i krijumčarenjem!
  Maršal je, pokazujući strpljenje i sklapajući još jedan čvor, odgovorio:
  - Naravno, u principu je moguće ako naše specijalne službe to dozvole, ali to su obično zastarjeli modeli. Osim toga, koristi se oružje koje je povučeno, ali spremno za borbu. Zato zaboravite na najnovije modele. I nema potrebe da lupate ušima i prelazite jezikom preko hiperprostornih ultrastruna!
  Elfaraya je to čak odobrila:
  - I šta? Ovako je još zanimljivije. I činjenica da ultramoderna tehnologija nije imala vremena da započne bitku, a neprijatelj je već uništen!
  Vlarad se čak radovao, oči su mu blistale:
  - Čak je i primetno! Naročito u našem univerzumu, u međuuniverzalnom prostoru, oružje nije toliko destruktivno.
  Maršal je sa svog nokta pustio hologram, šarmantni hibrid leptira i seksi, polugole devojke:
  - Kako da kažem, u ovom delu svemira, hiperplazmičko oružje je takođe mnogo slabije. Ovo je jednostavnije, teže vas je uništiti, a što je teži neprijatelj ima mnogo veće šanse da preživi. - Maršal je ispružio dlan, prst uvijen u čvorove odmah se ispravio i dobio normalnu dužinu. Dlan je postao ljubičast sa žutim mrljama, a na njemu se pojavila čaša za vino isklesana uvojcima i svetlucala svetlije od dijamanata. Dmitrij je jednim zamahom progutao njegov sadržaj, piće mu se očito dopalo, iza usta mu je izletjelo nekoliko raznobojnih mjehurića. Oko borbenog para: odjednom se pojavila flotila borbenih holograma. Svemirski brodovi, iako mali, bili su veoma zastrašujući.
  - Ovako ćemo to uraditi! - viknu Elfaraya u vojničkom zanosu: ratnik odjednom, pucajući iz lakiranog eksera, s porivom urušavanja, pedeset virtuelnih brodova.. - Zašto nas je sada još nekoliko sekstilona i svaki ne poznaje strah! Quasar! Dajte naredbu!
  Maršal je klimnuo glavom i upozorio:
  - Bolje je da vaši partneri vilenjaci ne znaju da ste ljudi! Nikad se ne zna, neko od njih može ispasti špijun, ili samo brbljivac. Već smo promenili oblik očiju i ušiju tokom perioda regeneracije. Što se priče tiče, pretvarajte se da ste vrlo mladi ljudi koji su od malih nogu prošli posebnu obuku u ruskoj dječjoj kasarni. To znači da ne poznaju mnoge običaje i specifične koncepte vilenjaka.
  Vlarad je djelovao uvrijeđeno:
  - Nešto o ovoj rasi, našem glavnom savezniku, se zna. Prošli smo kroz prilično obiman program obuke.
  Dmitrij je prekinuo:
  - Ovo možda neće biti dovoljno! Osim toga, nije tako lako promijeniti vlastito ponašanje. Rizik od neuspjeha je prevelik.
  Elfaraja se nacerio i primetio:
  - Zadatak ćemo u svakom slučaju završiti! Šta se nikada nije rodilo, nije rođeno i nikada se neće roditi? Komandant sposoban da osvoji Rusiju!
  Maršal je pustio prozirnu lepinju sa dlana, ona je odjednom nabujala, prsnula i na vrh je pala bujna snežna gruda:
  - Hiperkvazar! Iskrene riječi! Shvatili ste zadatak, sada počnite da ga implementirate. Samo nemoj biti glup. Roboti će vas pratiti. Sačekaj! Za rastanak, vaša grupa mora iskusiti efekte hiperstruja. Da ne bi ostali bez napajanja!
  Moćni kiborzi pogođeni munjom, rasli su poput mreže u više boja. Tela borbenog para bila su skroz osvijetljena, čak je i koža otpadala, rebra su virila, a dijelovi skeleta savijeni. Neke od kostiju su popucale i gorele kao šibice, plamen je bio mrtav i u isto vreme veoma blistav, sagorevajući živce. Vlarad i Elfaraya su zastenjali, ali suzdržali krikove.
  Devojka se čak nasmešila:
  - Pa, ovo me pali! Kao gangbang sa tucetom momaka!
  Maršal, zadovoljan, iznenada je ispružio vrat kao žirafa, uhvatio metu, odgrizajući glavu robotske rakete svojim iskričavim zubima, nekoliko miliona puta tvrđim od titanijuma. Nakon što je progutao, rekao je:
  - Šta možeš dalje? Mislim da se nećete fotografisati (napravićete budalu od sebe)!
  Mladić i djevojka su se u pratnji robota udaljili iz hodnika. Zadatak je bio krajnje jasan, a dvojica privremenih službenika su ga samo trebala izvršiti. Ukrcali su se na gliser i brzo krenuli prema kosmodromu.
  Elfaraja se zakikota:
  - Kada je Dmitrij zubima odgrizao dio robota, poludio sam! Predivan momak!
  Vlarad je napomenuo:
  - Činilo se da je maršal htio nešto više da nam kaže svojim gestovima nego riječima. Konkretno, roboti: mole se na osnovu ternarnog koda, ali posljednji Amen obično prati oslobađanje, iako u mikroskopskim dozama, hiperplazme!
  Ratnik je sa dva jezika polizao dječakov nos:
  - Dobro je što u manastire nisu dozvoljeni roboti!
  Vlarad je prigovorio:
  - Ne, postoje kibernetički monasi! Imaju čak i nekakve militantne nano-svemirske naredbe!
  Činilo se da kosmodrom visi u praznini, visoko iznad površine. Negdje sa strane lebdjele su zgrade čvrstih geometrijskih oblika. Zemaljsko carstvo nije tolerisalo pretjeranu pretencioznost, sve je bilo odmjereno, čak se činilo da su zgrade marširane kolone. Samo jedna zgrada je bila u obliku šest hibrida tujere i kornjače naslaganih jedan na drugi. Najveća jedinka nalazi se u podnožju; kako se kreće prema vrhu, njegova veličina se smanjuje, a svjetlina se povećava.
  Elfaraja se zakikota:
  - Izgleda kao predstavništvo vilenjaka! Abyss-vacuum buffoons!
  Na samom kosmodromu, zvjezdani brodovi su stajali u sređenim redovima, kao da su poredani s lenjirom. Transport vilenjaka je ličio na pupoljak ruže koji je počeo da cveta. Bile su lijepe i graciozne, latice su imale pedeset boja i nijansi. Za razliku od grubih zemljana, vilenjaci su veoma voleli luksuz i razmetljiv glamur, jarke boje.
  Elfaraya i Vlarad su bili standardno odjeveni: vrlo svijetle, nacionalne vilenjačke nošnje. Kosa joj je bila uvijena i ofarbana, a u ušima je imala minđuše. Ovo je takođe bilo uobičajeno među muškarcima glamurozne rase. Vlarad je prvi put osetio težinu minđuša, osetio se ogromnim i naduvanim. Nekako čak: ne baš muškarac. Unutra je vilenjački zvjezdani brod više ličio na kraljevsku jahtu za razonodu nego na komercijalni teretni brod. Sve je bilo tako elegantno, bujno, luksuzno, sa puno cvijeća i vještačkog dragog kamenja. Zaista, svaki kamen napravljen u hiperplazmatskom sajber reaktoru bio je neuporedivo: svjetliji i ljepši od prirodnog dragulja. Elfaraya je, kao prava žena, bila oduševljena.
  - Megakvazar! Kako jedinstveno i divno!
  Vlarad je smrknuto primijetio:
  - Ne volimo nepotreban luksuz. Osim toga, vilenjaci su previše razmaženi i, poput nas, ne doživljavaju stalne bolove i teško otvrdnjavanje - okrutni specijalni trening!
  Elfaraya je jezicima lizala kamenčiće i procvjetala:
  - Kakav hiper-univerzalni ukus i aroma!
  A evo i samih vilenjaka, vrlo sličnih modernim ljudima, pogotovo kada se ne vide njihove graciozne uši, poput cvijeća iz rajskog vrta, s bujnim frizurama i obilno ofarbanim kozmetikom. Tako su, po pravilu, vilenjaci, i muškarci i žene, voleli da se oblače. To je njihovoj ljepoti dalo ekstravagantan izgled. Muških vilenjaka ima otprilike tri manje nego žena, a po izgledu su golobradi, oslikani čupavim frizurama i ne mogu se razlikovati. Kao i zemljani, vilenjaci izgledaju mlado, ali njihove oči nisu ljudske: potpuno djetinjaste, naivne i prijateljske. Vlarad je mislio da i on liči na devojku. Među ljudima su muškarci i dalje bili kratko ošišani i imali su razlike u odjeći. Iako gledajući u lice: ponekad je zaista teško razlikovati ženu od muškarca. Istina je da velika većina ljudskih žena ima veće grudi i šire bokove. Vilenjaci imaju otprilike istu stvar, iako su obično tanji i krhkiji od zemljana. Komandant zvjezdanog broda bila je djevojka sa frizurom u deset boja. Dobila je upozorenje: da na brod stižu vojnici koji su prošli posebnu obuku.
  Doletevši, poljubila je Elfaraju i Vlarada. Mladić se trgnuo: miris bogate mješavine skupog parfema bio je prejak, a djevojčino lice bilo je vrlo šareno obojeno; vilenjaci su voljeli da crtaju obojene crteže na tijelu. Do njih je doleteo kapetanov pomoćnik, sudeći po njegovoj figuri, najverovatnije muškarac ili tinejdžerka. Ispustio je oblak poligonalnih, raznobojnih mjehurića iza usta, zalivši ih nekoliko. Međutim, nije bilo prskanja: mirisao je na mentu i kompleksnu paletu prijatnih mirisa!
  - Ja sam Chrizzly! Oficir sa dve zvezdice!
  Vlarad se nacerio i pružio ruku:
  - Vlarade, privremeni zamenik!
  Vilenjak je uzeo njegovu ruku u dlan i pružio je do prepona!
  - Bliže srcu! - I on je uradio isto sa svojom uglađenom rukom.
  Vlarad je znao da se među vilenjacima dodirivanje genitalija ne smatra uvredom, naprotiv, to je kao najviši znak poštovanja, ali mu je bilo malo neugodno, ispalo je nekako vulgarno i ružno.
  Kapetan broda je odgovorio:
  - Ja sam Astarta! Pun poštovanja prema SS vojnicima. Letjet ćemo za Furosan, što znači da ćemo morati prijeći nepovoljnu zonu.
  Elfaraya je glasno odgovorila:
  - Pa, naravno da ćemo preći! Gdje naši nisu nestali!
  Astarte ispravio:
  - Nema potrebe da nestanete! Ovo je ljudski žargon!
  Djevojka je dostojanstveno odgovorila:
  - Teško je biti s magnetom i ne biti magnetiziran.
  Astarte je klimnula, lagano se podigla u zrak i protresla bokovima. Njene čizme su blistale.
  - Mnogo smo u kulturi preuzeli od ljudi. Pogledaj me, orden heroja međuuniverzalnog rata Petra Haubice. Vidite kako je zgodan.
  Peter Howitza je bio u boji i ukrasima. Vilenjaci su uspostavili ljudski poredak, ali su ga ukrasili na svoj način. Međutim, izgledao je prilično dobro.
  Elfaraya zaškilji i primijeti:
  - On je sladak.
  - U dvanaest ciklusa stigao je na front dve kvazi godine pre roka. Tamo je postao poznat po hvatanju generala! - Primetio sam Astartu kako se igra sa svojim torzom. Generalno, ne možete ništa reći - heroj. Umro dizanjem vodećeg bojnog broda u vazduh - smrt heroja!
  - I život! - zalajao je Vlarad (Vladimir). - Međutim, ko ne zna da ceni život, neće moći dostojanstveno da se suoči sa smrću!
  Astarte se složila:
  - Tako je, kibalchish momče! Da li te tako zovu u ljudskom carstvu?
  - Ne baš! Djeca se zovu djeca vojnici! - prigovorio je Vlarad.
  - Znam to, ali mislim na nešto sasvim drugo. I hrabri i uporni! - Devojka je završila predenje. - Hajde da se zabavimo, imamo dosta utakmica, posebno kolektivnih. Mislim da ste umorni od neprekidnih ratova?
  Elfaraya klimnu glavom:
  - U pakao! Stalno udaranje i ubijanje postalo je rutina. Pogotovo tokom ovih vježbi crnih rupa!
  Astarte je predložio:
  - Šta ako izgradimo grad! Ili ne, predlažem vam sljedeću utakmicu. Svakom vilenjaku je data planeta.
  - Dobro!
  - Divlja planeta! Vaš zadatak je izgraditi civilizaciju! - Djevojka je namignula.
  Vlarad se pljesnuo po rukama:
  - U jednoj sekundi! A onda napali susjedni svijet!
  Astarte je odmahnula glavom:
  - Ne! Ne mislimo na to! U principu, nama ovako nešto ne treba. Pobijedit će onaj ko postigne viši životni standard. Za ovo će se dodijeliti bodovi. Uglavnom, nadam se da vam je sve jasno.
  Elfaraya je kroz smijeh rekao:
  - Sve ćemo vas poraziti! Usput, kada počinjemo?
  - Već smo počeli! - zacvilio je vilenjak.
  - Zašto ništa nisam osetio!? - iznenadio se ruski ratnik.
  Astartino lice postalo je lukavo:
  - Ovo je naša velika tajna! Ljudi ne mogu u svemu biti superiorniji od naše rase. Moramo imati i znanje! Pogotovo s obzirom na starinu moje civilizacije!
  Vlarad se prisjetio:
  - I mislim da znam, ubrzanje kod teretnih brodova je sporije nego kod ljudi. Zbog toga nema senzacija.
  Chrizzly je uvrijeđeno rekao:
  - Imamo instaliran jedan od najnovijih reaktora, kupili smo ga na rasprodaji!
  Elfaraya je briznula u plač:
  - Najnoviji reaktor je u prodaji! Šta može biti smiješnije i gluplje.
  Chrysley je odgovorio:
  - Na antitržištu se može kupiti apsolutno sve! Vi jednostavno ne znate, vjerujete u propagandu, u svemoć ljudskih obavještajnih službi.
  Elfaraya je pomirljivo rekao:
  - Verovatno otpisan sa nekog oštećenog broda?
  - To je to! Ne možete pobijediti dvije stvari: pohlepu i glupost, iako se odsustvo prve često kombinuje sa drugom! - našalio se Chrizzly. - Hoćeš da uhvatiš grešku?
  Vlarad je upitao:
  - Jesu li ovo halucinacije?
  - Da, tako, ali tako uzbudljivo! Jednostavno neverovatno! - Astarta je naduvala obraze, vulgarnim erotskim crtežima, kao dve lubenice.
  - Ne zloupotrebljavajte greške! Ispunjeno je! - Vlarad je odmahnuo prstom (pročitao je da vilenjaci vole takav gest).
  - Probajte i odmah ćete shvatiti da ništa nije bolje od ovoga! Osim seksa! - Chrizzly je otvorio usta i pozivno pomjerio svoj dugi, račvasti ružičasti jezik.
  Elfaraya je nježno poljubila Chrizzlyja:
  - Pa, nemam ništa protiv tebe!
  - Ne, hoću ljubav sa Vlaradom.
  Mladi ratnik je ljutito napravio grimasu:
  - Unipolarni seks je perverzija!
  Chrizzly zacvilio:
  - Tako je to sa ljudima! Ili ste zaboravili svoju rasu dok ste živjeli sa ljudima. To je za nas sasvim prirodno. Naprotiv: nije teško zavesti ženu, ali promovirati muškarca (muškarci su u manjini), ovo je hiper-šik!
  Vlarad je prigovorio:
  - Ljubav između mužjaka i ženke je prirodna, jer rađa potomstvo! Priroda nalaže da zaljubljeni partner mora biti suprotnog pola!
  Chrizzly je dao zanimljiv primjer koji pokazuje svijest:
  - U davna vremena ljudi su bili potpuno drugačiji. Imali su instituciju braka, kada je žena bila prisiljena da voli samo jednog muškarca, a muškarac je bio prisiljen da voli ženu. Oni koji su prekršili ovaj glupi zakon suočili su se sa smrtnom kaznom. Proučavali ste istoriju starih ljudi!
  Vlarad je nevoljko pristao:
  - Da, to je bila glupost! Muškarci su bili lišeni mogućnosti da biraju i upoređuju, žene su propale od monotonije! Ali sada, naprotiv, česte promene partnera su čast - svi ljudi su jedna porodica: svaka žena je žena, svaki muškarac je muž!
  - To je ono do čega smo mi vilenjaci došli pre milionima godina. - oduševljen je Chrizzly. - Mislim da će ljudi nakon rata početi razumnije gledati na biseksualnost!
  Elfaraja je potapšala vilenjaka po ramenu:
  - A znate, ni ja nisam protiv biseksa!
  Astarta je, cereći se (svaki zub imao svoju jedinstvenu nijansu), rekla:
  - Kako želiš! Želite li igrice, želite li seks, sada ćete se mnogo više zabaviti u životu. Usput, jeste li probali hiperstrujne šokove?
  - Da! - uglas su odgovorili mladić i devojka.
  - I kako?
  Elfaraya se našalila:
  - Kao i seks, samo orgazam dolazi na drugom mestu!
  Vilenjaci su se smejali, a lica su im obasjala osmeh. Chrizzly je mahao rukama, a u svakoj ruci bila je vrećica sladoleda u obliku hibrida piramide i astre:
  - Molim, prirodni proizvod!
  Vlarad je upitao:
  - Šta je ovo?
  - Erofiro, vrsta sladoleda!
  Mladić ju je pažljivo dodirnuo jezikom i opipao slatku i istovremeno kiselu pulpu. Elfaraya je s ljubavlju liznula svoj dio:
  - I šta, veoma je šarmantno! I neuporedivo! Jednostavno divno! Poješću bilo šta!
  Vlarad je upitao:
  - A ovo je verovatno od gravitacionog mleka.
  Chrizzly je odlučio igrati pod prostaklukom:
  - Kakvo mleko! Šta je to!
  Elfaraya je odmahnula prstom:
  - Nema potrebe da se ponašaš kao budala! Kao da ne znate šta je mleko, ono se dobija od mnogih životinja, kao i kvazar zraka!
  Hladno pjevušio:
  - Ali ne znam! Ja sam mali dečak. Bolje jesti sladoled, to je častna poslastica.
  Vlarad nikada ranije nije jeo sladoled, nije imao priliku da ga proba na gozbi, pa je pokazao oduševljenje. Jelo je bilo raznobojno i višeslojno, unutra je bilo bobica i gljiva. Elfaraya je takođe jela sa zadovoljstvom, ali je ipak nastavila da ćaska:
  - Da li želite da znate da su ljudi prilično interesantna bića u komunikaciji, ali dosadna. Privlače ih sve vrste podviga. Oni vole da pričaju o ratu, ali njihova duša traži nešto drugo.
  Astarte je predložio:
  - Šta kažeš na trgovinu! To je također zanimljiva aktivnost, letite po različitim svjetovima, uključujući i nazadne. Znate, mnogi aboridžini, uzimajući nas za bogove, daju svoje bogatstvo kao žrtvu. Uglavnom, ljudi su upoznali i nas vilenjake. U onim ne tako davnim vremenima kada je čovječanstvo koristilo kamene sjekire i padalo ničice pred bljeskom vatre. I ne samo mi, nekoliko drugih rasa je posjetilo zemlju.
  Elfaraja je, ližući nokat, upitala:
  - Hoćete da kažete da odatle potiču mnoge religije?
  - Zašto ne! A takođe i bajke! Čovječanstvo ima veliku sreću da je Durrij rasa poražena od nas. U suprotnom, ljudska rasa bi pala u teško ropstvo. U zemlji koju su ljudi zvali Egipat, Durrigovi su prisilili izgradnju velikih piramida.
  - Jesu li to bili oni? - iskreno se začudi ratnica, zamalo se ugušivši sladoledom.
  - Da, sa tako strašnim životinjskim glavama! - nacerila se devojka. - Međutim, o čemu ja pričam! Vilenjaci su spašavali ljude, bila je svemirska bitka, čak iu Sunčevom sistemu, planeta je dignuta u vazduh.
  - Planeta koju ljudi zovu Faeton. - Podsjetilo me na Elfarayu.
  - Dobro! Ti razmišljaš! Generalno, ljude karakteriše arogancija i nedostatak zahvalnosti. Mi smo vilenjaci voljeli ljude kao svoju mlađu braću, posebno njihove žene i djecu. Muškarci s bradom: učinili su da se većina nas osjeća odvratno!
  Chrysley se nije složio:
  - Kraljica Maffgo, uzela je tuce bradatih ljubavnika.
  - Ne govorite vulgarnosti! - prekinula ga je Astarte.
  - Ovo je istorijska činjenica! - Vilenjak se podigao u vazduh.
  - I dalje je vulgarno! "Kapetan joj je čak iz ogorčenosti produžio vrat za pola metra.
  - Pa zašto i sada ima žena koje vole, na primjer, gobline, orke i kul stvorenja. Da, ne samo žene, već i muškarci! Osim toga, Maffgo se brinuo o muškim robovima, prisiljavajući ljude da puštaju duže brade. Jednom od muškaraca je čak magijom produžen život za tri stotine godina, a brada mu je narasla kao rep dinosaura.
  Elfaraja se nasmijala:
  - Smiješno je!
  Vlarad je pompezno rekao:
  - Slava i čast bradi, ali i mačka ima brkove! Međutim, ovo samo govori o širini vilenjačke duše!
  Mladić je dovršio svoju porciju sladoleda i upitao:
  - Ali od čega je, ako je prirodno!
  Astarte (vrat joj se vratio u normalnu veličinu) je odgovorila:
  - Ovo je ljuska asteroidne gljive.
  - Šta?
  - Mešavina pečurke i školjke koja živi na asteroidu! Može čak i da leti, složićete se da je jednostavno šik! - Devojka je čak poskočila od oduševljenja. - Možete li zamisliti ovako nešto!
  - Postoje različita stvorenja u svemiru! Čudno je da je tako dobrog ukusa. - Vlarad je ponovo liznuo štapić.
  Elfaraya je šmrcnula:
  - Zašto tako trpki miris!
  Astarte je odgovorila:
  - To je zato što nije samo ljuska pečurke, već i njena larva. Posebno je impregniran mineralima. Uskoro ćete to osjetiti.
  - Kako? - upitao je Vlarad.
  - Pošto vam je ovo prvi put, počeće halucinacije. Ne plašite se, biće im prijatno: za početak zujanja: sedite u stolice.
  Za Vlarada (Vladimira) je sve počelo da mu se muti pred očima. Požurio je da legne, a trenutak kasnije upao je u noćnu moru.
  Vladimir je osetio jaku hladnoću i drhtanje u nogama. Vidio je zgužvano drveće prekriveno mrazom. I sebe kao spolja. Vidio je sebe kako visi na vješalima, gušeći se u omči. Užasna omča stisnula je momku grlo, to je izazvalo veliku patnju. Najgora stvar je bila nemoć i strašna slabost u tijelu. Nije mogao ni da se pomeri, kao da je umro. Nisam mogao ni da pomjerim prst. Mladić je pokušao da se trzne, ali ga tijelo nije poslušalo. Postalo je zaista strašno zbog moje nemoći. Vladimir nikada nije spavao, nije znao šta je san ili halucinacija i jednostavno je bio u šoku.
  Tada je ugledao selo, jednostavnu crkvu, izblijedjelu s vremenom. Stanovi koji izgledaju kao stare kuće iz starih internet kronika. Bijeloglava, bosa djeca trčala su po avlijama. Trčali su sporo po modernim standardima, očito nešto svirajući. Djevojčice su skakale na jednoj nozi, momci su se tukli motkama i kao da pucaju iz mitraljeza. Sudeći po pocepanoj odeći, selo je siromašno, očigledno iz vremena kolektiva: sredina dvadesetog veka. Zašto je ovo odlučio: nije bilo crnaca među djecom, ovo očito nije Amerika, pravoslavna crkva. Da, i čini se da par dječaka ima izblijedjele zvijezde na svojim oguljenim budenovkama. Djece je puno, ali odraslih gotovo da i nema na vidiku. Ovo je cudno...
  Tada je Vladimir začuo tutnjavu motora, a u daljini su se pojavili stupovi prašine. Dečaci nisu obraćali pažnju, devojke su se čak činile srećnim. Odjednom se pojavila kolona kamiona i oklopnih transportera, sa desetak motociklista koji su vozili ispred. Neki od njih su sivo-zeleni, nose teške šlemove. Uprkos bolu, Vladimir je smatrao da nošenje takvog šlema nije dobra ideja. Uostalom, zamara glavu i relativno slab vrat čovjeka u proteinskom mesu, što znači da smanjuje cilj pucanja. Na kraju krajeva, teško je ciljati kada vam je vrat napet i glava vas boli. Utoliko je teže boriti se po vrućem ljetu, znoj vam bukvalno obliva oči. Istina, već je jesen, vidljivo je žuto lišće i prljave lokve. Očigledno još nije mnogo hladno, djeca su lagano obučena, jako raščupana i mršava.
  Kolona se približila, momci su pritrčali vojnicima. Počeli su da pomiču prste preko usta, kao da se naduvaju.
  Vladimir je opsovao:
  - Ovo su dječaci! Žele da puše! Ali cigarete su otrovne, posebno za dječji organizam.
  Vojnici počinju da se smeju, usne im se razvlače, ali su im oči hladne i tvrde. Njihov amblem su dvije munje i crvena zastava sa svastikom.
  - Ovo je SS! Odabrane trupe. U Vladimirovu dušu se uvukao strah, ne za njega, naravno. SS je samo imao lošu reputaciju. Međutim, suprotno propagandnim stereotipima, većina SS jedinica bile su jednostavno stražari nacističke vojske. Izabrane trupe, najbolji vojnici. Mnogi od njih su se ponašali plemenito, hrabro se borili i bili poštovani. Ali postojale su posebne kaznene jedinice koje nikoga nisu štedjele! Ipak, postojala je nada da mršavi plavokosi mladići i djevojčice neće izazvati agresiju. Uostalom, esesovci vole plavu kosu i plave oči.
  Ali postoji nešto što se ne sviđa u njihovim stavovima. Možda su partizani dali stoku na svetlo...
  - Foeer! - Naredba slijedi. Esesovci su odmah pograbili svoje mitraljeze, tako kratke i brze. Redovi pokrivaju djecu. Meci probijaju pravo kroz tijelo, razbijajući unutrašnjost. Djeca bježe, bljeskaju im prljave pete. Prašnjavi put je posut leševima, potekli su brojni sićušni potočići krvi. Djevojčica razderanog stomaka ispružila je svoje ručice i vrisnula srceparajuće. Jednom dječaku je slomljena noga, ali je kao pravi muškarac suzdržao stenjanje i otpuzao.
  Fašisti, međutim, nije bilo nimalo neugodno. Srca nisu znala za sažaljenje! Pojurili su da jure decu. Pucali su u prozore, esesovci su bacali specijalne zapaljive bombe na kuće.
  Ranjenu djecu su gazili čizmama i dokrajčili bajonetima. Bacač plamena bio je pričvršćen za oklopni transporter. Plamen je pogodio kuće, rušio ograde, drveće je gorjelo, zrele jabuke pucale.
  Vladimir je hteo da zaštiti selo, ali nije mogao da se pomeri. Telo je kao u ledenim, titanijumskim okovima.
  - Neverovatna okrutnost!
  Međutim, ako se sjetite nemilosrdnog rata koji oni vode. Na kraju krajeva, kada provale u neprijateljski univerzum, uništavaju sve. Uostalom, u modernom ratu nema civila. I ovdje se fašisti svađaju: danas dječak, sutra partizan. I tokom Velikog domovinskog rata, djeca heroji izazvala su mnogo nevolja nacistima. Međutim, to ne opravdava nacističke fanatike! Samo ološ može dignuti ruku na djecu koja svojim malim rukama, žuljevitim od teškog rada, dopru do tebe. Štaviše, na svako ubijeno dijete: dolazi deset osvetnika i rat postaje zaista svenarodni.
  Selo gori, nacisti su ženu uhvatili, strgnuli joj odeću i počeli da je siluju. Dešava se monstruozan teror, zarobljenom dječaku je razrezan stomak, a crijeva su počela da se motaju oko bajoneta. Dijete se gušilo, više nije moglo ni da vrišti. Devojčica od oko pet godina bila je pocepana na pola. Dojenčad su bacana u vatru ili nabijana na bajonete.
  Sveštenik sa krstom istrčao je u susret nacistima. Esesovci su ga udarili kundakom u lice, oduzeli mu krst, uhvatili sveštenika za ruke i zapalili mu bradu. Istovremeno, veliki ljudi su zavrtali ruke ministru kulta. Krst je zagrijan na vatri i priložen na prsa sveštenika. Bilo je nemoguće razabrati riječi, ali očigledno su to bile sveštenikove kletve. Konačno, od šoka bola, sveštenik je izgubio svest i bačen je u vatru. U isto vrijeme, sadisti u uniformi su djevojčici odsjekli prste na nogama. Drugi dželati odsjekli su uši još živim dječacima. Sve je izgledalo užasno, kao u filmu mentalno bolesnog reditelja.
  Vladimir se trzao i još nije mogao da skoči sa petlje.
  . POGLAVLJE br. 17
  Mirabela i Streletsova su letele, njihova brzina je bila višestruko veća od brzine svetlosti. Gomile zvijezda u bizarnim sazviježđima, složene kompozicije u obliku hijeroglifa. Činilo se da su zvezde želele da prenesu neku vrstu poruke, ili možda požele sreću. Poneke svetiljke su s vremena na vrijeme treptale, a dvostruke ili trostruke zvijezde stvarale su jedinstveni cvat boja i zračenja, ugodni za oko. Brzina devojčica se još više povećala, zvezde su treperile kao kapljice slepe kiše. Ispred se pojavio sjaj, kao da bukti vakuum. Mirabela je znala da je to bio efekat svetlosne aberacije, kada su se fotoni oboreni materijalnim telom nakupili i sve ispred nje počelo besno da plamti. Mirabeline oči su videle stotine raspona odjednom! Nemoguće je jednostavnom čovjeku zamisliti koliko je prostor i pogled bio divan: bilo je mnogo miliona različitih nijansi, koje su bile naslagane jedna na drugu i pomiješane!
  Devojka je pogledala ovo i filozofski rekla:
  - Šta mislite, druže hipermaršale, takva lepota je mogla nastati evolucijom, ili ju je stvorio Vrhovni Duh!
  Hipermaršal Streletsova je odgovorila kristalnim glasom:
  - Mislite pod Svemogućim Bogom?
  - To je to! - uzviknula je Mirabelle.
  - U stara vremena bilo je mnogo različitih vjerovanja. Tada se pojavila vjera u Svemogućeg Stvoritelja ili čak Stvoritelje. Iako su, na primjer, stari Grci imali ideje da je sve samo nastalo iz haosa. Generalno, moram vam reći da je pogrešno mišljenje da su monoteizam izmislili Jevreji. Začudo, prvi spomen jednog tvorca nalazi se među afričkim narodima. Konkretno, drevno carstvo Nitr.
  - Zar nije u Hiperboreji? Veliko i najstarije carstvo iz kojeg su potekli Rusi? - Mirabela je pokušala da dlanom uhvati sazvežđe zvezda koje lepršaju poput leptira.
  - Ne! Hiperborejci su vjerovali u evoluciju haosa! - strogo je rekla Streletsova.
  Mirabela se nije složila:
  - Bilo je nekoliko različitih vjerovanja. Uključujući prvi monoteizam u ljudskoj istoriji. Odnosno, vera: da je lični Bog stvorio univerzum!
  Blagi dželat je dunuo, izazvavši lagani vihor među zvjezdanim vijencima (efekat aberacije i izobličenja prostora)
  - Ne na taj način! Monoteisti su bili samo mala sekta. U Nitrskom carstvu ovo je bilo dominantno učenje.
  - Ali tamo su vjerovali: da je glavni Bog stvorio druge bogove.
  Streletsova je prstom pogladila Mirabelin obraz:
  - Došlo je kasnije! Ali općenito, židovski izraz bog - ili el, nije bio monopoliziran od strane Jahvea ili Jehove. Konkretno, anđeli i sudije, pa čak i sotona, nazivani su bogovima - Elohim. Bilo je i znakova politeizma, čak je postojalo i proročanstvo o ljudima - skoro da su postali bogovi, odnosno anđeli!
  Mirabela je bila oduševljena:
  - A ja sam skoro anđeo! Mogu putovati između zvijezda bez zvjezdanog broda. Međutim, što se tiče brzine, tetraplani su i dalje brži, ali u budućnosti, kada se tehnologija bude razvijala još brže, brzina će rasti. Na kraju krajeva, mi smo još uvek veoma mlada civilizacija!
  Ultra-hipermaršal je vrlo nježno pogladio djevojčinu kosu:
  - Svakako! Vaše besmrtno tijelo može živjeti mnogo duže od cijele istorije čovječanstva.
  Mirabela je prednjala, kroz njenu glavu su prolazila pražnjenja multi-električnosti (višesektorsko kretanje subnukleona), koja su, za razliku od hiperstruja, prilično prijatna.
  - Pa ipak, može li mehanizam tako složen kao što je naš univerzum biti samo plod slijepe i okrutne evolucije?
  Ultra-Hiper-Maršal je skrenuo pažnju:
  - Pa, skoro svi naučnici veruju da se evolucija odvija sama po sebi. Čak smo posmatrali evoluciju u praksi na mnogo milijardi svetova.
  Djevojka je uzviknula:
  - Da, gledali smo! Iako još niko nije uspeo da uhvati trenutak kada se organska materija pojavila iz neorganske materije.
  Anastasia Streletsova je nježno ispravila:
  - Ne baš, zabilježeno je nekoliko međuprocesa. Posebno je uočeno kako su hermafroditi postali dva i tri šuplja. Ili evolucija silicijuma, litijuma, kalijuma, pa čak i sumpora. Ili drugo pitanje: ako je Bog stvorio Adama i Evu na svoju sliku i priliku, onda na čiju su ličnost stvorena stvorenja koja dišu fluor, na primjer?
  - Oh, ovo je zanimljiv način da se postavi pitanje. Ali generalno gledano, teorija evolucije je toliko svejeda, propovedaju je skoro sve ozbiljne civilizacije, da je iznenađujuće da se o njoj razmišljalo tek u devetnaestom veku: Čarls Darvin ili možda Lamark.
  Ultra-Hiper-Maršal se nije složio:
  - Činjenica da evolucija postoji sumnjali su Grci, Egipćani, pa čak i Hiperborejci. O tome postoji mnogo dokaza. Na primjer, uzmite obrazovanje u Sparti, tipičan pokušaj da se evolucija regulira i usmjerava! Kada su žene bile prisiljene da dižu tegove, trče s teretom po planinama, plivaju i očvršćavaju se: kako bi bile jake i rađale jaku djecu. Usput, i mi smo ovo radili.
  - Ovo je već proces usmjerene evolucije.
  - Naravno da je ciljano, ali nije ništa manje efikasno! Napredak i bioinženjering su komponente uspjeha. Ali ako možemo promatrati tehničku evoluciju, zašto onda ne i biološku evoluciju. - Streletsova je nežno milovala devojčicin vrat.
  Mirabela se lagano povukla i primijetila:
  - Naučnu i tehnološku evoluciju vodi razum, ali biološku evoluciju vodi slijepi slučaj!
  Nježni dželat joj produži ruke, odjednom ih je imala šest odjednom:
  - Ne na taj način! Postoji Hipernoosfera; ona sadrži neshvatljive količine informacija koje omogućavaju programiranje mnogih procesa, uključujući spontano nastajanje života.
  - Kako je do toga došlo? "Djevojka je osjetila kako joj se miluju grudi.
  - Takođe kao rezultat evolucije! Kako da ti objasnim ovo? Evo Hiperverza: da li je on sam beskonačan? - Anastasija je rekla poslednju reč malo glasnije.
  - Da naravno! Ne mogu ni da zamislim kako će izgledati njen kraj! - uzviknula je Mirabela, mlazovi nanočestica su joj golicali nozdrve.
  - Tako je, umu je neshvatljivo! Dakle, nema perioda, nema ograničenja, nema kraja stvarima! Apsolutno odsutan!
  Mirabela klimnu glavom:
  - Da, očigledno je! Samo još nismo otkrili sve svemire.
  Anastasija je nastavila, a njeni neveni su se pretvorili u latice:
  - Izvoli! Sada zamislite: da pored beskonačnosti hiperuniverzuma u prostoru, postoji i beskonačnost u vremenu!
  Mladi ratnik se složio:
  - Odnosno, večna materija, koja neograničeno postoji kao apsolutna materija! Upravo si to mislio!
  Streletsova je bila oduševljena:
  - Vidim da si dobro savladala lekcije, hrabra devojko!
  Mirabela je kao školarka koja je dobro savladala predmet rekla:
  - Zaista možete zamisliti vječno postojanje materije kao apsolutni aksiom! Ali osoba filozofskog razmišljanja će zahtijevati dokaze o tome kako se materija pojavila.
  - Tražite osnovni uzrok?
  - To je to!
  Streletsova je sarkastično primijetila:
  - Onda ako je osnovni uzrok Bog, šta je onda postalo osnovni uzrok prvih uzroka! Uostalom, ako sve ima prvi uzrok, onda to mora biti kod Svemogućeg!
  Mirabela je napomenula:
  - Religija zahtijeva da ovo uzimamo zdravo za gotovo! Ili, kao aksiom, Bog je predvječan i nema potrebe tražiti osnovni uzrok.
  - Ali zašto ne uzeti zdravo za gotovo da je materija večna i da je oduvek postojala, takođe aksiom! Na kraju krajeva, prepoznavanje postojanja vječno postojećeg Svemogućeg Boga zahtijeva mnogo iracionalnije razmišljanje od vjerovanja u prostorno-vremensku beskonačnost materije. - Streletsova je odmah sa dvadeset pet preraslih prstiju pokazala na zvezde. - Vi vidite zvezde, mi vidimo materiju, a za nas ona uvek postoji! Ali Boga niko nikada nije video! Čak i Biblija piše o tome!
  Djevojka je podigla desnu obrvu:
  - I prorok Danilo je tvrdio da je video Boga Oca.
  Ultra-Hiper-Maršal je uzviknuo:
  - Archquasar! Ovo je prilično teška dilema. Ako nas je Svemogući stvorio, onda nas nije trebao prepustiti na milost i nemilost sudbini. Djecu treba obrazovati! To znači da im date otkriće o sebi!
  - Preko Biblije? - Mirabela je trepnula:
  - Čak i kroz Bibliju! Ali Nadum je zainteresovan da bude ispravno shvaćen! Kako Bog može protivrečiti sebi? Na kraju krajeva, čak i nesavršeni ljudi, kada usvajaju zakone, nastoje osigurati da ne budu u suprotnosti jedni s drugima i da minimiziraju dvosmislenost. Dakle, ovo stvara rupe u zakonu za nitkove i dovodi do mnogih zloupotreba. Osim toga, i najmanja greška u biblijskom otkrivenju potkopava vjeru u samo otkrivenje, a i sami znate koliko je takvih grešaka bilo. I platili su ih obilato krvlju! - Na poslednje reči šefa Katedre za ljubav i nežnost zadrhtale su milijarde vidljivih svetiljki.
  Mirabela se složila:
  - Svakako! Uzmimo, na primjer, doktrinu o Trojstvu. Nasuprot ovom učenju, Isus Hristos je rekao mladiću: zašto me zoveš dobrim, zar ne znaš; da je samo Jedan(!) Bog na nebu dobar!
  Broj ruku ultra-hiper-maršala porastao je na desetak (ništa natprirodno - tijelo je impregnirano magičnom hiperplazmom, mijenjajući strukturu materije i prostora).
  - I ne samo! Isus reče: Otac je veći od mene, da poznaju tebe, jedinoga istinitog Boga, i koga si poslao Isusa Hrista. Možete zapamtiti da je Pavle napisao: Hristos je glava Božija, a Luka je Isusa nazvao slugom Božjim. Općenito, crkvene vlasti su prepoznale i činjenicu da u Bibliji nema jasnog učenja o Trojstvu. Nije uzalud toliko krvi proliveno zbog ove dogme. Na primjer, čitave zemlje su bile razorene kao rezultat arijanskih ratova. Mnogo hiljada jeretika je spaljeno jer nisu vjerovali u Trojstvo. Čak je i Lev Nikolajevič Tolstoj bio ekskomuniciran iz crkve zbog svoje nespremnosti da prizna takvu dogmu.
  - Važna dogma! - pokušala je Mirabela da podigne ton.
  Hipermaršal je raširio ruke, sa skoro stotinu ruku:
  - Pa ipak, bez jasne biblijske osnove. Ali zar se Svemogući nije pobrinuo da tako važno učenje - temelj vjere - ne ostane jasno napisano?
  - Zvuči sasvim logično! - zatresla je zlatnu kosu Mirabela.
  Broj prstiju na svakom Anastasijinom udu se eksponencijalno povećao:
  - I to nije jedina netačnost u Bibliji. Prisjetimo se kako je u Jevanđelju po Marku Isus pomiješao ime prvosveštenika, kao i razlike između biblijskih autora o tačnom času Kristovog raspeća ili ko je bio Zaharijin otac. Da i mnogo više! Ovdje možete napisati čitavu knjigu u više tomova u kojoj se navode brojne greške u Bibliji. - Strelecova je prekrstila hiljadu prstiju, stotine ruku. - Ili imate drugačije mišljenje.
  Mirabela se prstom počeška po mostu nosa:
  - Nije potrebno da Svevišnji daje Božiju objavu. Dodatno: zamislite strukturiranje zvijezda iz haosa...
  Anastasija je prekinula:
  - Mislite li da je Biblija logičnija? Kako tamo piše, prvog dana je Bog stvorio nebo, a tek četvrtog dana sunce i zvezde! I to je dok su naučnici odavno utvrdili da je svemir star milijardama godina! Općenito, ovo još jednom govori o naivnoj ideji Jevreja o prirodi zvijezda. Vjerovatno su mislili da su zvijezde male i da ih je mnogo lakše stvoriti nego veliku zemlju.
  - Vjerovatno! - zahihotala se Mirabel. - Zvezda je pala sa neba - sjajan kristal! Otpevaću ti pesmu o mom dragom Staljinu!
  Anastasija je promenila oblik svojih ruku, pretvarajući ih u kante:
  - Ili kontroverza oko Nojevog potopa. Zaista, deset hiljada godina prije Hristovog rođenja, nekoliko velikih meteorita palo je na zemlju. Izazvali su kataklizme koje su postale legendarne. Neki pisci naučne fantastike čak su iznijeli verziju da se Mjesec sudario sa Zemljom. Inače, Mjesec se zaista sudario sa Zemljom, ali mnogo ranije i zbog toga su dinosaurusi izumrli!
  Mirabela je odmah prigovorila:
  "Nije se sudarila, već ju je uhvatila gravitacija." Da je sudar bio činjenica, zemljani ne bi tako lako izašli. Najvjerovatnije bi život na Zemlji bio uništen. Ali s druge strane, kako je Mjesec ugodio precima.
  - Reci to Japancima. Oni bi to cijenili! - Hipermaršal je pokazao zube. - Inače, zanimljiva trka, skoro da nismo morali da se borimo sa njima, brzo su postali saveznici. Ali općenito, konkretno govoreći, materija beskonačne količine u beskonačnom vremenu mogla bi dovesti do neograničenog i umnoženog inteligentnog života, zar ne!
  Mirabela se počešala po vrhu glave:
  - Zapravo, da, ali postoji jedna nijansa! Ako materija postoji beskonačno dugo, a njena količina je beskonačna, gdje su onda supercivilizacije?
  - Zar mi nismo supercivilizacija?
  - Pa onda, hiper-supercivilizacija! "Djevojka se vrtjela kao majica.
  Ultra-hipermaršal je odmah uputio svom štićeniku:
  - Sada morate dobiti hiperčip: on pripada razvijenijoj civilizaciji od naše! Odnosno, vaš zadatak je odgovor na vaše pitanje! Ili mislite da je to kamena sjekira.
  - Možda čak i vrh strele! - Mirabela je lukavo suzila oči.
  - Pa, možeš i tako postaviti pitanje!
  - U redu, slažem se! U principu, druga super-civilizacija može postojati ili čak stvoriti imperiju na fundamentalno drugačijem nivou. Da li ja uopšte nešto isključujem?
  Ultra-hipermaršal je ponovo modificirao svoje udove, postali su poput lanaca:
  - Sta tacno?
  - Činjenica da je super-civilizacija, odnosno hiper-super-civilizacija, stvorila naš univerzum. Uostalom, nauka je već dokazala da je moguće stvoriti materiju iz energije.
  Streletsova je zvonila kao njeni lanci zvona:
  - Dobro! Teoretski tačno! Ali čak i tako, Biblija je pogrešna; Bog ima početak, bilo evolucijom ili stvaranjem!
  Mirabela je bacila u usta nešto slično tableti, sažvakala... jezik kao da joj je bio umočen u tečni helijum:
  - U Starom zavetu Bog je bio veoma okrutan. I bio je krajnje nacionalistički, stavljajući jedan narod iznad ostalih. Naročito je Egipat bio izmučen, i kao što je napisano, idi faraonu, i ja ću otvrdnuti njegovo srce da pokaže slavu Božju.
  Anastasija je dio lanaca pretvorila u srebrne žice:
  - Mučiti cijelu državu da bi se na ovaj način pokazala slava je prilično čudno! Ovo podsjeća na etničko čišćenje, najgore metode genocida.
  - Ali i mi možemo biti okrutni u ratu! - uzviknula je devojka.
  - Dešavamo se, ali vas ne učimo da volite svoje neprijatelje! Ne učimo te, udare te, okreni lijevi obraz na desni! Nemojmo biti licemjeri! Postoji razlika! Osim toga, prisiljeni smo na nasilje zbog okrutnih okolnosti, a Bog je apsolutno svemoguć i uvijek ima izbor! - Anastasija je počela da se igra svojim modifikovanim rukama, izbacujući vatrene krilate bubašvabe.
  - Kao i kod nas! - Mladi ratnik je pocrveneo.
  - Šta možemo da uradimo!
  - Predaj se! - glasno je vikala Mirabela sa histerijom u glasu. - Na kraju krajeva, car to može narediti.
  - I mislite li da će vojska prihvatiti predaju? - Krilati ovnovi su počeli da se pretvaraju u tigrove stonoge.
  - Ne znam! Svi su navikli da se strogo povinuju vlastima!
  - Ali ne takav nalog, osim toga, postoji Vrhovni savet! U stanju je da kontroliše razne štetne sklonosti! Ili u slučaju da je neprijatelj na ovaj ili onaj način uspio da utiče na cara.
  Mirabela je skoro zastenjala:
  - Šta! Uostalom, ne može se isključiti da se uz pomoć vrlo jake magije čak i car može pokoriti!
  - A ako se ovo prihvati - naredba za predaju, biće: da je car ili carica pod kontrolom neprijatelja i hipermagije! Dakle, sama želja nije dovoljna! - Anastasija je lance zamenila vinovom lozom.
  - Šta kažete na početak mirovnih pregovora? Proglasite primirje! - Gubeći nadu, Mirabela je izdahnula.
  - Ovo je moguće! Ali svaka strana sumnjiči drugu za prljavi trik. Ovdje je bilo takve gorčine!
  - Čak i bokseri imaju pauze između rundi. Drevni proteinski bokseri! - ispravila je devojka.
  - Šta možeš uzeti iz primitivnih vremena!
  Djevojke su utihnule, ko od mislećih ljudi nije razmišljao o besmislenosti rata. Zašto prolijevati krv, ubijati braću, ali desilo se da...
  Ultra-Hiper-Maršal je rekao odlučno:
  - Toliko kvadriliona, tačnije, već mnogo kvintiliona Rusa je umrlo da se ostali mogu zadovoljiti samo pobedom! I samo pobeda! Ako car pristane na mir, postavlja se pitanje: zašto to nisu učinili nekoliko stoljeća ranije? Zašto su uništili tolike milijarde svjetova, uništivši sve što postoji? Pa kako da živimo u ovim uslovima, da li je moguće sve otpisati i rukovati se? Previše si naivna devojka! Ne možete prigrliti neizmjernost i ostaviti rat nedovršenim.
  - Je li stvarno tako mračno? - Mirabela je klonula.
  - I neprijatelj tako misli! On može iskoristiti primirje da stvori novo, užasno oružje od kojeg nećemo imati zaštitu. - Udovi su vinove loze, postali su deblji.
  - Tako loše?!
  - Da! Tačno crna rupa!
  - I nema alternative potpunom uništenju?
  Crveni plamen je prošao kroz Anastasijine brojne ruke:
  - Ako uzmemo istorijske primjere, onda rat nije uvijek trajao dok neprijatelj nije potpuno uništen. Ponekad je stvar bila ograničena na djelomične aneksije i obeštećenja. Možda bi Hitler , da je bio pametniji, uspio spasiti dio svoje imperije i svoj bijedni život.
  Mirabela je otresla kapljice suza koje su se nehotice pojavile:
  - Istorija ne daje jasan odgovor da li je Hitler imao izbora. Kažu da je Staljin Fireru ponudio mir. Ali u arhivi nema nikakvih dokumenata. Iz očiglednih razloga, ovo nisu htjeli reklamirati.
  - Ali mi nismo drevna Nemačka i SSSR. Rusi i Nemci su se borili mnogo vekova. Svojevremeno su Sloveni istisnuli Germane, a zatim u srednjem veku Nemačka je izbacila Slovene. Ili bolje rečeno, bila je to mješavina plemena, uključujući Franke i...
  Mirabela je uhvatila bisere u obliku suza zaleđene u vakuumu i, držeći ih u šaci, počela ih tresti poput zvečke:
  - I mi smo se borili vekovima! A Germani i Sloveni su narodi bliski po genetskom tipu. Čak su i lica slična! Općenito, ovo nije pitanje krvi ili vjere. Manja je razlika između katolika i pravoslavaca nego između budizma i hinduizma... Ali ovi se skoro nikad nisu borili, a kršćani...
  Streletsova je naglo odsječena i porasla u veličini:
  - Pa dobro devojko, ovaj razgovor je uglavnom bezuspešan. Prelićemo iz praznog u prazno, goneći foton preko polja, ali nećemo naći izlaz. Generalno, ti si hrabra devojka, ne plašiš se da padneš u pakao za jezik.
  Mirabela se udaljila od svetla:
  - Da budem iskren, plašim se, ali strah je već pregoreo. Osim toga, nakon što je sama carica razgovarala sa mnom, nekako je teško povjerovati da biste rizikovali da poremetite misiju. U suprotnom ćete sami biti poslani u ultra-podzemlje.
  - Znaš, nemoj biti previše samouvjeren. Na kraju krajeva, uvijek možete pronaći rupe, posebno u našem odjelu. Međutim, bit ću iskren, rat mi je odavno prestao biti hobi. To se pretvorilo u težak teret, rutinski posao, ali s druge strane, ako se završi, osjetit ću apsolutni vakuum u srcu. Izgubiti glavni smisao života. - pričala je Anastasija sa iskrenim oduševljenjem.
  - Ljudi u antičko doba: rat nisu smatrali smislom života. Naročito u zoru humanizma. Tada su se pojavila učenja da treba štedjeti i voljeti sve živo!
  Mirabela se već počela umarati, osjećajući sve veću napetost raznih polja:
  - Nijedna religija ne uči besmislenoj okrutnosti, ali svi narodi nose mač. A otvoreni pacifisti će se vjerovatnije naći kao izuzetak! Na primjer, među ranim kršćanima zaista je bilo mnogo pacifista koji su religiozno slijedili Hristova učenja. Ali u isto vrijeme, već u to vrijeme bilo je tumača: onih koji su vršili samovoljne odmazde nad grešnicima. Međutim, u prvim vekovima to je bilo jedinstvene prirode, ali od četvrtog veka: nasilje je postalo uobičajena praksa. Posebno je car Konstantin naredio da se na svim štitovima nacrta krst. I to je njegovoj vojsci donelo pobedu. Tako je kršćanski križ postao simbol vojne hrabrosti. Krstovi su dodjeljivani u mnogim vojskama, uključujući i carsku Rusiju. Tada su krstovi ukinuti zbog formalnog komunističkog ateizma. Možda čak ni ne sasvim formalno, iako je krst drevni slavenski simbol.
  Anastazija je malo smanjila tok plamena i zalajala:
  - Kao svastika! Naslikali su je neandertalci! Najstariji uređaj za proizvodnju vatre, a posebno vatre tokom ledenog doba, je život. Općenito, zabrana svastike, koja je u mnogim zemljama bila apsurdna, jer ovaj najstariji runski znak u povijesti čovječanstva simbolizira sile stvaranja. To je isto kao zabrana crtanja srca!
  Mirabela se složila:
  - Da, tako je! Razapinjanje nije zabranjeno, jer su pod njegovim paravanom krstaši i razni inkvizitori počinili mnoge zločine. Trenutno mnogi ruski specijalci nose ovaj runski znak, drevni slavenski simbol!
  Anastasija je dodala brzinu, a njena glava je takođe poprimila oblik delfina sa dve njuške umesto nozdrva:
  - Tako je, trebamo poštovati uspomenu na naše pretke: da su se borili pod kukastim krstom, bilo u Hiperboreji ili u slovenskim pohodima; u nepobedivoj vojsci Aleksandra Velikog! Ruski knez Jarodar je lično odsjekao Crassusu glavu kada je pokušao zaći dublje u slovenske zemlje. Na kraju krajeva, Partsko carstvo je bilo pritoka, vazal Drevne Rusije. Rusi su svetu dali pisanje: kada Egipćani i obućari nisu ni znali šta je motika!
  Mirabela je odletjela i napravila nekoliko okreta, ispuštajući svijetle obruče oko sebe. Ultra-Hiper-Maršal je iznenada planuo i povratio svoj prirodan izgled i veličinu. Zatim je provjerila rutu i pogledala set holograma:
  - Znaš, slatkice, već se približavamo! - Anastasija je, postavši veoma lepa, požudno napravila oči.
  - Dakle, to je kvazar!
  - Reci Mirabeli, znaš li da pevaš? - Šefica Odeljenja za ljubav i nežnost, pokazala je očnjake.
  - Skoro svaka devojka zna da peva! - Devojka kao da nije razumela:
  - Šta je sa pisanjem poezije?
  - Čak i primitivni robot to može! - Mirabela je odmahnula glavom u vazduh.
  - Uredu onda! Otpjevaj nešto zbogom. Ne u modernom stilu, već ovako! Kao da! - Anastasijina se kosa raspala u desetak pletenica, a vrhovi bodeža su virili.
  - Kako! - Mirabela nije bila nimalo postiđena,
  - Stotinu anihilatora u tvoja nedra! Možeš li se baviti poetskom starinom?
  Mirabela je bila iznenađena:
  - Zašto je inače ovo?
  - Ne razumijem? "Ultra-hipermaršal je promijenio svoje lice, postalo je ogromno, a teleskopi su virili iz njenih očnih duplji.
  - Ne! - Devojka je prekinula.
  Anastasijina glava je narasla do veličine morskog čamca:
  -Možda ćete morati da živite u primitivnom svetu! Bez gravitacionih snimača i kompjutera. Zanima me da li možeš da se navikneš na sliku divljaka. Slažete se da je ovo izuzetno važno!
  Mirabela je slegnula ramenima i pokušala da sjedne na nju: multikvantna muha (ultraživo stvorenje koje obično živi u dubinama zvijezda i kreće se u dvadeset četiri dimenzije, ne računajući one u razlomcima):
  - Pa, ako pristupite sa ove tačke gledišta!
  Ultra-Hiper-Maršal je zviždao:
  - To je to! Većina agenata ne može se prilagoditi, bez posebne obuke, specifičnim uslovima srednjeg vijeka. Nemate vremena za prilagođavanje, pa morate sve raditi u hodu!
  Mirabela se namrštila i primetila:
  - Nemam poseban poetski dar, i nije mi potreban u upravljanju državom. Tako će i biti: samo glatki snimak koji se rimuje!
  Anastasijine pletenice dosezale su nekoliko kilometara u dužinu.
  - Neka bude tako! Ali nadam se da će ovo ostaviti utisak na starosedeoce, ako nisu sasvim primitivni!
  Mirabela je urlala:
  - Sletanje na primitivnu planetu je jednako neuspehu! Možda nemate dovoljno energije da izađete.
  - I mene ovo brine, kao što sam već rekao, nešto se loše dešava sa našim oružjem, ali svi, prestanite da pričate, pevajte! - Anastasija je svoje ruke pretvorila u ogromna krila.
  Mirabela je počela da peva svojim divnim glasom:
  Kupola blista, nisi samo zgrada,
  Odbio navalu besnih vekova!
  Naš vojni rad, naš dah je izgubljen,
  A grudi su krvave od bijesnih oštrica!
  
  U ratu je nemoguće, možemo izbjeći učešće,
  Iako se borimo dugi niz godina!
  Želimo umjereno - samo mir, sreću,
  I da ostavi dobar trag u životu!
  
  Sveti manastir čeka viteza,
  Samo ne tražite smrt mačem!
  I vladar će to upisati u knjigu života,
  Dobićete ljubav i milost!
  
  Ne, ne želim, biti zatvorenik je grob,
  Podigao je koplje, udario jako, stao!
  Žene su plakale, dim se dimio od tamjana,
  Svetac sa ikone spustio je suze!
  
  Potoci su izlivali živu vodu,
  I možete čuti uzbuđene otkucaje srca!
  Odbaci svoje tuge kao trulež,
  Smrt je samo početak, nikako kraj!
  
  Ishod je pobjednički, vidjet će naš vitez,
  A neprijateljski ludak će skinuti svoju kapuljaču!
  Naći će uništenje za one koji mrze,
  More suza i muke čeka gubitnike!
  
  Put heroja nisu veličanstvene grobnice,
  I sve se to dogodilo, kako će san proći!
  Nema potrebe da slušam bajke,
  Ovako se ne izražava čast!
  
  I naše duše, kao tela, nisu istrulele,
  Gospod ih je podigao i ponovo krenuo u bitku!
  Zemlja gori, oblaci prašine su se podigli,
  Otadžbino uvek ću biti uz tebe!
  - Dosta! - prekinula je Mirabela Streletsova. - Imaš dobar smisao za rimu, odmeren slog. U davna vremena talenat bi se nesumnjivo pronašao. Tako da djevojka može smatrati da je položila test. Da, dobro: verbalna rima se pojavila samo dva puta!
  Mirabela je bila ogorčena:
  - Pa! Kao da Puškin ili Ljermontov nemaju verbalnu rimu.
  - Svi su to imali, ali sa stanovišta glatkog snimanja, to je bila ozbiljna greška. Generalno, opet imate temu rata. Možda bi bilo bolje da komponujete nešto lagano i lirsko! - Krila odrasle Anastazije pobijelila su:
  - Šta god boli, o tome priča! Kada je cijeli život ili rat ili priprema za rat, nekako je teško razmišljati o bilo čemu drugom.
  Ultra-Hiper-Maršal se složio:
  - Razumem, ali izviđač treba da ima širi pogled! Uostalom, nemaju sve nacije militaristički sistem vlasti. Morate se ponašati drugačije u zavisnosti od okolnosti!
  - Nema potrebe da mi objašnjavate uobičajene istine! - čak se i uvrijedila Mirabela. "Bio sam jedan od izabranih miliona."
  - Oh da! Zaboravio sam na to! Pogledajte kako je memorija propuštena! - Streletsova se pretvarala da klauni unaokolo, a krila su joj odjednom dobila kandže. "U mojoj glavi su zrnca peska, da, da, da!" Kvarkovi su moćna zrnca pijeska, Khan svima!
  Mirabelle je samo odmahnula glavom.
  - Nije previše duhovito za ultra-hipermaršala!
  - Ali smešno je! Vakumirajte u stomaku! Vidim da si ozbiljna devojka! Već se rastali od djetinjstva!
  - O djetinjstvo, djetinjstvo, kud ti se žuri, cijelo djetinjstvo, djetinjstvo stojiš pod rukama! Ako želite da skačete, evo barijere, ali ako želite da plivate, evo kamenoloma plazme! - Mirabela je počela da peva. - Hoću, hoću, hoću opet, da zasipam neprijatelje mlazom plazme! Raznijeti planetu, istopiti zvijezdu! Pošaljite kopilad u vakuum, u...!
  Streletsova je prekinula i pokazala kilometarski jezik sa vrhom u obliku trozuba:
  -Imaš odličan smisao za humor! Pa, možete se radovati! Evo planete na kojoj se nalazi portal!
  Djevojčičin jezik se značajno izdužio, a brojčanici su narasli na krajevima trozuba.
  Planeta portala izgledala je vrlo impresivno. Konkretno, neke zgrade su bile mješavina sedam ananasa i ježeva naslaganih jedan na drugi. Drugi su bili u obliku hibrida velikih trešanja i cigareta s površinom u obliku dijamanta! A neke u obliku kombinacije krokodila i breskve. Mirabela je raširila oči od iznenađenja.
  - Sto bezdanih tona u mom dupetu! Kako kvazar i garno!
  Anastasia Streletsova ponovo je postala obična, atletska devojka:
  - Ovo je selo vilenjaka i vjeverica, mješavina morža i vjeverica. Slažem se, oni imaju poseban osjećaj za estetiku.
  - I sviđa mi se, umoran sam od svih ovih pravih linija. Inače, nemamo gradove, već kasarne!
  Anastasija je zalajala:
  - Grad treba da bude kasarna! Sa lisicama!
  - Video sam zgrade u obliku hibrida lisica i samohodnih topova. Veoma lijepo! - rekla je Mirabela.
  - Verovatno ste hteli da kažete - estetski! - Ultra-hipermaršal je bljesnula noktima.
  - I praktično! Robota možete lančati odmah!
  - Nije teško okovati robota i ponovo se roditi u mentalnoj bolnici! Nije teško vezati robota, kažem vam djeco! A elektronska sveska, stranica je prljava! - Ultra-Hiper-Maršal je naglo završio: - Dobrodošli na portal!
  Mirabela stidljivo upita:
  - Zašto ste tokom leta stalno menjali oblik i parametre tela?
  Anastasija je snishodljivo odgovorila:
  - Vidite, ovo je fundamentalno nova vrsta mesa. Testirao sam ga u ekstremnim uslovima svemira i brzog leta. Takvo tijelo još niko osim carice nema i treba ga provjeriti prije nego što vojnici naše vojske nabave takvo što.
  - Šta je sa cijenom!
  Streletsova progunđa:
  - Dok je proces stvaranja takvog mesa monstruozno radno intenzivan!
  Uputili su se u zgradu koja je visjela u zraku u obliku osmougaone prizme.
  Bio je ogroman, proziran i davao je odraze!
  Mirabela je pitala:
  - I šta? Ovdje je?
  - Da, upravo ovde! Hajdemo uskočiti.
  Mirabela se našla u centru sfere. Osjećala je toplinu i trnce po cijelom tijelu. Bilo je jasno da ogromne mase energije prolaze ovuda. U sljedećem trenutku, nekoliko različitih vrsta oružja pojavilo se u djevojčinim rukama i ramenima. Postojali su emiteri različitih kalibara, iskrivljavajući prostor, razbijanje materije, kidanje veza između mikročestica. Najmoćnije vrste razaranja, spuštanje dimenzija. Djevojka u borbenom odijelu bila je toliko zastrašujuća da bi svaki holivudski terminator izgledao kao bezopasno mače u poređenju sa njim.
  - Vau! Previše različitog oružja! Izgledam malo glomazno i nespretno!
  Anastasija je poprimila oblik kornjače sa prozirnim trbuhom, ispod kojeg je prolazio pješčani sat:
  - Ne brini, elektronika će to srediti. Supervojnici se mogu nositi, što znači da možete i zauzdati svog konja. Sada će ratnik zaroniti u ponor bez dna! Možda želiš nešto da kažeš zbogom?
  Mirabela je počešala vrh glave prekrivene kacigom:
  - Verujte mi, bilo bi mi veoma zanimljivo! Ali koja je svrha držanja pretencioznih govora? Pričajte po milioniti put o odanosti domovini, Svetoj Rusiji!
  Kornjača se odmah pretvorila u raka s licem anđela, a pješčani sat se iz pješčanog sata pretvorio u sunčani sat:
  - Zapravo, u pravu si! Nijedan! Djela govore više od riječi! Samo stvari koje radite nisu najvjerovatnije. Nisi još nikoga ubio, osim raznih virtuelnih čudovišta. Ali potrebno vam je psihološko otvrdnjavanje kako ne biste zaronili na dno podzemlja, rastvarajući se u vlastitoj nemoći. Nije li to prava devojka! Imate pitanja!
  Mirabela je oklevala:
  - Ne znam! Ubiti osobu? Ovo je nešto tako transcendentalno! Ako je stvaran i živ! Na kraju krajeva, postoji razlika! Ali ako domovina naredi, sve ću učiniti!
  Streletsova je bila skeptična, ali se natjerala na osmijeh:
  - Ne znam! Ali carica vjeruje u tebe! Tako da i ja verujem! Želim vam da uništite sve neprijatelje Svete Rusije!
  Mirabela je nestrpljivo promrmljala:
  - Pa, možda konačno možemo da počnemo sa transferom! Čekanje je bolno, kao da vas zadave gravitacione petlje!
  Pretvorivši se u brzu kunu, Anastasija je skočila na četiri repa:
  - Da! Prestanite sa razmnožavanjem hiperplazme! Počnimo sada! Samo ja sam devojka, daću ti dobar savet: zatvori oči!
  Mirabela je prigovorila:
  - Videću skoro svu radijaciju, čak i kroz kapke! Bolje je da se ne praviš idiotom i kukavicom!
  - Istina je da nisi kukavica! Pet, četiri, tri, dva, jedan - počnite!
  Djevojka je još šire otvorila oči, mlazovi jarke svjetlosti su se slijevali na nju. U početku je bio jarkoljubičast, bio je hladan i izazivao je nehotičnu drhtavicu. Onda ga je zamenio raznoplavi znoj, pa blijedoplav! Sve je svetlucalo, svirala je slatka muzika, boja je blago prelivala u smaragdno zelenu. Mirabela je zadivljeno rekla:
  - Koja ljepota! Vidio sam mnogo zračenja, ali ovo je prvi put tako bogate boje!
  Konačno, smaragdna boja zamijenjena je zlatno žutom. Odlično se slagao sa Mirabelinom bojom kose, ali nije dugo izgoreo, već je naredna emisija postala narandžasta. Boja koja simbolizira promjenu i nešto novo! Prijatan za oko i veoma svetao, ali u isto vreme miluje. Konačno, Mirabelle je preplavio krvavo crveni talas. Činilo se da je preplavila djevojku svime što postoji, svakom ćelijom.
  Mirabela se sjeti podzemnog svijeta i zadrhti:
  - Ovo je boja krvi.
  Ponovo se pojavila narandžasta, žuta, zelena, sve je išlo drugim redosledom! Odjednom se svo zračenje pomiješalo, pretvarajući se u neprekidni hiperplazmatski sjaj.
  Mirabela je trepnula, bila je bačena i odnesena neverovatnom brzinom. Tada je meso nestalo, vidjele su se samo ludo jureće zvijezde. Devojčica je uronila u vatreni potok, osećajući vrelinu, činilo joj se da više granata skida, a njena ličnost se deli na mnogo delova. Telo je prodiralo kroz prostorni ponor, pa nestajalo, pa se opet pojavljivalo! Ali nije bilo bola, samo osećaj da si u zvezdama, a zvezde su u tebi! Tada se percepcija počela rušiti, svijest, preopterećena mnogim utiscima, pala je u beznadežni ponor koji daje slatki mir!
  
  Mirabela je došla sebi: osetila je trnje na leđima. Nije bilo baš prijatno, ali bilo je nečeg do tada nepoznatog u nijansi bola. Kao da to nije ona sama. Devojka je pokušala da otvori oči. Pokušaj je izazvao napad bola i peckanja u očnim kapcima. Morao sam da se potrudim.
  Kad su se kapci otvorili, u oči mi je zasjalo svjetlo!
  - Ma, ništa, mnogo je bolje nego oslijepiti! - rekla je devojka u sebi. - Neko je rekao da je bol siguran znak da ste još uvek živi!
  Mirabela je okrenula vrat, a kosti su joj tiho krckale:
  - Međutim, bol u telu ne govori o životu, već o tome da smrt polako uzima čoveka! Naravno ne u mom univerzumu!
  Djevojčica je ustala, osjećaj stalne lakoće u njenom tijelu je nestao, njena bosa, djevojačka stopala naslonila se na trnje. Mirabela je primetila da je potpuno gola, samo gusta kosa joj je prekrivala ramena u zlatnim talasima. Bilo je prilično zagušljivo, obično djevojčici nije bilo ni vruće ni hladno, osim vrlo visokih ili ekstremno niskih temperatura, ali u ovom slučaju je zaista bilo dosta vlage u zraku i preko četrdeset stepeni u hladu. Djevojka je napravila nekoliko koraka, ostavljajući trnje. Osjetila je neugodne trnce, što je iznenadilo Mirabelle.
  - Vau! Čini se da nisam postao previše jak. Desilo se nešto loše, blizu katastrofe!
  Zaista, djevojka nije imala sreće što je izgubila sve svoje oružje i našla se gola u tropskoj džungli. Osim toga, meso je postalo strano, brojni mikro-računari koji su kružili tijelom su nestali. To je tako neobično, kao da ne pripadaš. Mirabela je prišla stablu i pokušala da savije granu. Djevojčica je osjetila elastičnost i bila je primorana da se malo potrudi. Bicepsi su joj se napeli i vene su se isticale. Mirabela je savila nogu i savijala mišiće. Njeno telo je ostalo uvežbano, elastično, snažno, ali je u isto vreme bilo kao kod ljudi u davna vremena - proteinsko! Odnosno, dovoljno je jaka za običnog čovjeka, ali je u poređenju sa svojim prethodnim sposobnostima oslabila nekoliko hiljada puta! Devojčica je pokušala da slomi debelo drvo, ali nije uspela, prsti su joj samo pokidali koru. Kap znoja skotrljala se s njenih punih, elastičnih grudi i pala na zeleni list, raspršivši se. Općenito, djevojka se nije osjećala sasvim ugodno, njeno nekadašnje samopouzdanje je izgubljeno.
  - Gola sam! - rekla je lepotica. - Ovo ima svoju draž.
  Djevojčica je pokušala trčati: njena brzina, naravno, nije bila uporediva s onom u njenom prethodnom tijelu, ali sasvim pristojna. Zatim se popela na ljubičastu palmu i bila je malo izgrebana. Oštra grančica zarila mu se u golu petu, a prst na desnoj nozi imao je neznatne modrice.
  - Brr! I oštetite se od toga! - Devojka je prezrivo frknula. - Uopšte, kako su naši preci živeli u tako slabim telima? Mora da im je bilo teško!
  Majmun je izgubio novčanik iz džepa, a policija je saznala - stavio ga je na lonac!
  A lonac je vruć - majmun plače!
  Djevojka je ubrala voće, ličilo na debelu pegavu bananu, i pomirisala ga:
  - Ne znam da li mogu da jedem! Nema analizatora, a nozdrve nisu osjetljive kao prije. Mirabela je pažljivo ogulila vrh pomoću slomljene grane i noktiju, otkrivajući sočno meso. Otvorila je usta i lagano prošla jezikom. Jednom, dvaput, tri puta!
  - Ne znam! nisam ništa probao. Može biti otrovan, a može biti siguran. U svakom slučaju, ne postoje toksične supstance za koje ja znam! Istina, ovo je drugačiji svemir, mogu postojati specifični otrovi, potpuno različite formule koje su nam nepoznate. Međutim, postoji jednostavan način da provjerite jedu li ga lokalne životinje. Ili u najgorem slučaju, insekti!
  Mirabela je objesila voće i sišla sa drveta. Htjela sam se zezati, na kraju krajeva, kasarna je bila iza nas. Djevojka je stajala na rukama i hodala po njima. Prugasti insekt joj je sjeo na golu petu i ugodno je golicao!
  - Sloboda! A sloboda, kao što znamo, dolazi gola! - Mirabela je iskreno uživala u životu. - Ako si sam svoj gazda, onda nisi tako djevica!
  Djevojka se ponovo okrenula i osjetila zelenu travu sa plavim mrljama ispod đona. Pogledao u nebo:
  - Vau, pet svetiljki odjednom, veseo svet! Neverovatno je da je tako vruće, a u isto vreme divno!
  Mirabelina koža bila je preplanula i zlatne čokolade. Djevojka je izgledala vrlo privlačno, djelovala je kao prava kraljica džungle. Pogledajte voće, prekriveno je prilično velikim insektima - odlično, znači možete ga jesti!
  - Sve što nije otrovno je jestivo! Čovek je najsveždernije stvorenje u svemiru! - Mirabela je ubrala nekoliko plodova. Po prvi put u svom novom tijelu jela je biljnu hranu. Uprkos osećaju gladi, devojčica je uživala u svakoj klici i ubrala nekoliko bobica dovoljno velikih da joj stanu u šaku. Imali su ukus kao jagode, ili čak i bolji. Mirabela je prosto bila u deliciji od oduševljenja, činilo joj se da je na nebu i da vrši sveti čin. Kao da su mi ljubičice procvjetale u ustima, jedinstvena paleta osjećaja mi je došla na jezik.
  - A ko je rekao da je život lep! Naravno, u tome je nesumnjivo bio veoma u pravu! Djevojka je zviždukala od sreće. Nakon jela, odjednom je poželela da spava, nije spavala ceo život, a osim toga, obilje slatke hrane je opušta! Mirabela je odabrala mjesto gdje su rasli i legli mekani, ali ogromni čičak. Kako je lijepo ležati ovako, na leđima, osjećajući lagane nalete svježeg povjetarca. Nešto kao plava laguna, snimljeno je mnogo takvih filmova, uključujući i svemirske. Djevojka je ležala na leđima, pokušavajući razmišljati o nečemu ugodnom. Bilo bi lijepo da još uvijek ima momka u blizini. Toliko mišićav, snažan, lep da joj je legao na desnu ruku, stavio dlan na svoja grudi, gnječio bradavice...
  Bliss! Neverovatno je biti pomilovan!
  Djevojčica nije primijetila kako je zaspala. Prvi put u životu sam zaspao. Sanjala je da polako pluta na toplom okeanu, sa svjetlima i svjetlucavima svuda okolo. Odjednom ispred sebe ugleda razbarušeni brod. Ne, ne moderni, nego srednjovjekovni sa jarbolima i jedrima. Djevojka ga gleda sa divljenjem, ali čudno je zašto mornari imaju tako izobličena lica i toliko se bune. Izgledaju kao bubice u prozirnoj tegli kada se djeca igraju s njima!
  Ali izgleda da postoji rješenje, još jedno plovilo juri s leđa, čini se brigantina. Iako je čak nešto manji od broda u bijegu, na njemu je mnogo više ljudi. Progonitelji su odjeveni vrlo šareno, dok cvile i urlaju mašući sabljama. Među gusarima ne postoje samo ljudi, već i nekoliko tipova sa licima pirane i perajama na stranama. Iznad brigantine vijori se crna prijeteća zastava s grabežljivcem koji se drži za kost.
  - Vau, pirati iz vremena antičkih filmova! - radosno je rekla Mirabela. - Biće nešto zanimljivo.
  Zaista, korsari su pucali iz svojih topova; pucali su u visokom luku, pokušavajući da obore jarbole. Međutim, vrlo je teško pogoditi iz drevnog topa, pa čak i dok se krećete. Čak iu kasnijim vremenima, Ušakov je koristio taktiku približavanja svojih brodova neprijatelju. Tada je efikasnost paljenja značajno porasla, plus želja da se prvi potopi vodeći brod. A ako baš imate sreće, možete oštetiti jarbol, ili ako je topnik neka vrsta briljantnog asa. U ovom slučaju, gusarski brod je bio upravljiviji i lakši, udaljenost je malo smanjena, a onda je sreća pritekla u pomoć gusarima; središnji jarbol je oboren. Brodovi su se brzo približili još malo i strane su se udarile. Fribooteri su bacili udicu, živa masa je bila spremna da se u svakom trenutku izlije na brod.
  Mirabela je odjednom osetila užasan bol u preponama i probudila se vrišteći!
  . POGLAVLJE br. 18.
  Ne poznavajući teoriju, i previše kockajući, Ahmed je bio previše lak plijen za jakog prvoklasnog igrača, koji igra, međutim, barem zahvaljujući svom CMS-u. Štaviše, Yanka je bio siguran: da se vratio u srednji vijek, ili čak u vrijeme Morphyja, mogao je postati, možda privremeno, šampion. Neprijatelj nije razumio osnovne principe igre, jednostavno je lijepo rasporedio pione i figure (za svoje razumijevanje). Međutim, dječaku se nije žurilo, prebrza psovka bi ponizila vlasnika. Dakle, nakon što je petljao okolo i uništio većinu figura i sve pijune, dokrajčio je kralja tako što je napravio prolaznog pješaka.
  - Još jedan mat za tebe! - Dečak je rekao.
  Ahmed je opsovao i pomiješao komade:
  - Još jedna utakmica u slučaju poraza, pedeset udaraca bičem!
  - Šta ako pobedim?
  - Ostaćeš sa čitavim leđima!
  Treća partija se malo otegla, Ahmed je dugo razmišljao o svakom potezu i nije napadao. Međutim, pasivna taktika, posebno u šahu, malo pomaže. Zaista, u ovom slučaju napadač ima više manevarskog prostora i ispred neprijatelja je u raspoređivanju snaga. Yanka je čak žrtvovao svoju kraljicu od uzbuđenja. Ahmed je, nakon oklevanja, prihvatio žrtvu i nakon sedam poteza dobio je ispravan mat na sredini table. Pošto je izgubio, vlasnik je frustrirano udario dječaka u nos. Janka je očekivao nešto ovako: ublažio je udarac, krv nije tekla, ali je ipak bilo prilično bolno. Ahmed je žestoko opsovao i pokazao na kola:
  - Očigledno si prijateljski s Bogom Seterom! Pobjeđujete stalno: nekim nezamislivim vještičarstvom!
  Dječak je skromno odgovorio:
  - Najbolji čarobnjak je logika!
  Ahmed je protresao bičem:
  - Pričaćeš sa mnom! Hajde da se igramo još! Ako izgubiš, izgubit ćeš dvije stotine udaraca bičem.
  Janka, bez šale, zadrhta:
  - Ne mogu da podnesem toliko, izgubićete vrednog roba!
  - Sam ću te pobediti! Tako da će biti samo muke!
  Postavili su figure i počela je nova igra. Međutim, već je bio mrak i robovi su bili iscrpljeni; došlo je vrijeme za zastoj. Yanka je napravio trivijalnu zamku u nekoliko poteza; želio je da spava. Vlasnik je, ne znajući kako pravilno izbrojati opcije, jednostavno upao u to!
  Četvrti poraz u nizu, Ahmedovo lice se izobličilo. Međutim, ovaj put: nije psovao niti udarao. Držeći se osmehom rekao je:
  - Dobro, dobićeš svoj komad mesa.
  Yanka je bila oduševljena:
  - To je prava odluka!
  Nakon što je oprao ruke, dječak je jeo odvojeno od svih ostalih. Meso je bilo po ukusu svinjetine, ali je bilo manje masno, a više sočno, prijatno i ukusno. U kombinaciji sa povrćem i voćem ostavio je dobar utisak, hrana nije bila ništa lošija, možda čak i bolja nego kod kuće. Općenito, u Moskvi su visokokvalitetni proizvodi vrlo skupi, većina stanovnika glavnog grada jede nasumično, razne poluproizvode. Možda je zato toliko mnogo bolesti i toliko ludih ljudi. Ovdje je sve prirodno i svježe! Zbog tri svjetiljke i odsustva zime, moguće je ubrati nekoliko berbi godišnje. Životna sredina je zdrava, što je možda razlog zašto ima toliko jake djece. Priroda nije zagađena civilizacijom. Općenito, Yanka je jako volio Julesa Vernea; njegov motor s unutrašnjim sagorijevanjem odbačen je u korist električnog automobila. Ali što je čudno: čak ni praktični Amerikanci nisu uveli takve strojeve u masovnu proizvodnju. Iako su prednosti, posebno ekološke, očigledne, efikasnost elektromotora je blizu 99 posto u odnosu na 30-40 u benzinskim i plinskim motorima. Osim toga, motori s unutarnjim sagorijevanjem dovode do preopterećenja atmosfere ugljičnim dioksidom, što uzrokuje efekat staklene bašte. Zašto ta podla stvar, to vuče civilizaciju! Ne povećava se samo količina ugljičnog dioksida, već i vodene pare u zraku , što povećava temperaturu planete. Istovremeno, led na Arktiku i Antarktiku se topi, što znači da površina koja odbija sunčeve zrake nestaje. Kao rezultat, temperatura se još više povećava. Povećava se broj požara i ugljičnog dioksida. Svaki dodatni stepen povećava sadržaj vodene pare, što još više podiže temperaturu. Odnosno, postaje sve toplije! Kao rezultat toga, temperatura na Zemlji će postati takva da će život biti nemoguć.
  Dječak je zadrhtao koliko su ljudi glupi koji sami sebi kopaju grob. I prije svega, za to su krivi monopoli, oligarsi i naftni baroni, koji profitiraju od trgovine energentima, uništavajući prirodu i čovječanstvo. Dakle, debeo novčanik uništava ljude. Najmršavija savest je savest dobro uhranjenih novčanika! U svijetu finansija: Arhimedov zakon također vrijedi, profit zamjenjuje poštenje i saosećanje!
  Zato je komunizam, uprkos svim svojim ekscesima: progresivno učenje. Istina, sputavali su ga rastući bolovi i ozbiljni problemi sa vođama. Možda samo Lenjin: bio je sasvim adekvatan. Obrazovan, efikasan do bolesti, energičan, sa razvijenom intuicijom, prilično čvrst i istovremeno zna kada treba stati! Razliku između Lenjina i Staljina najbolje je naglašena ova anegdota:
  - Zašto Staljin nosi čizme, a Lenjin čizme?
  - Vladimir Iljič je birao put, a ovaj brkati momak je jurio napred!
  Ako je u spoljnoj politici Staljin bio oprezan, onda je unutar zemlje preovladavala želja da se ambis preskoči u dva koraka! Staljin je slijedio svoj cilj ne obazirući se na žrtve, a često su njegove represije donosile samo štetu. Konkretno, zašto pucati u naučnike? Ako i postoji sumnja na lojalnost, izolujte ga u šarašku i stvorite uslove za rad iza rešetaka. Počeli su to raditi, ali ne odmah, a mnogi inteligentni ljudi su strijeljani ili umrli u najtežim uslovima koncentracionih logora. Druga najveća Staljinova greška je što nije prvi udario Hitlera. U ovom slučaju rat bi završio mnogo ranije i bilo bi manje žrtava. Osim toga, cijela Evropa, a u budućnosti, Britanija i Sjedinjene Države, prešle bi pod kontrolu SSSR-a. Istina, bilo je teže slomiti Sjedinjene Države. Ogroman ekonomski potencijal, lokacija u inostranstvu i moguće brzo stvaranje atomske bombe otežali su invaziju. Godine 1941. Ratna mornarica SSSR-a je još uvijek bila relativno slaba. A specifičnosti brodogradnje su takve da je sustizanje i prestizanje Sjedinjenih Država po ovom pitanju zahtijevalo mnogo više novca i vremena nego, na primjer, izgradnja tenkova. Uostalom, jedna velika krstarica košta čak 3,5 hiljade tenkova T-34. Podmornice su malo jeftinije, ali ipak pristojne. Istina, SSSR bi, oslanjajući se na resurse cijele istočne hemisfere, prije ili kasnije slomio Sjedinjene Države. Istina, prijetnja odmazde sovjetskim gradovima zbog upotrebe nuklearnog oružja ostala je. Srećom, SAD će imati balističke projektile tek krajem pedesetih, a strateške bombardere bi mogli uništiti mlazni i borbeni avioni. Ali ipak bi neki avioni probili kordon i bilo bi strašno. Općenito, bilo bi bolje da nuklearno oružje uopće nije stvoreno, ili da je izumljeno samo u SSSR-u. U ovom slučaju, moguće je da sovjetska Rusija bude vladar svijeta. Što je puno bolje od trenutnog svjetskog haosa, terorizma, raznih košmarnih prijetnji od zaleđivanja, prženja ili pada meteorita!
  Uopšteno govoreći, postoji više od jedne zemlje na svetu: ne postoji prava demokratija, a za čovečanstvo je mnogo bolje imati jednog tiranina nego hiljadu. Šta god da je Staljin bio, on je uveo red u SSSR, dobio rat protiv cele Evrope i obezbedio mnogo veći životni standard za ljude nego u carsko vreme. Čak je i Čerčil rekao: Staljin je uzeo Rusiju plugom, ali je ostavio hidrogenskom bombom! Komunistička vladavina je u svakom slučaju bolja od oligarhijske vladavine. Samo pročitajte neke sovjetske pisce naučne fantastike - da li je u komunizmu zaista loše? Ili posebno hiperkomunizam! Yanka je još malo sanjala i počela šmrcati.
  Dječak je sanjao o nečemu tako strašno fantastičnom i nevjerovatnom! Ali bilo je gotovo nemoguće sjetiti se sna! Ali odjednom se učinilo da se nešto preokrene i dječak je počeo vrlo jasno da opaža:
  Desetine, stotine hiljada zvjezdanih brodova neprijateljske rase poređani su u blizini providnog, oblačnog aviona, dimeći se mliječno ružičastom maglom sa zelenim mrljama.
  Yanka je odjednom ugledala stvorenja izuzetnog izgleda. Podsjećale su na kotlete, kobasice, ćufte, odnosno mesne prerađevine. Kao što se često dešava u snu, dječak je vidio mnogo slika odjednom, percipirajući ih jasno i istovremeno!
  Njihovi zvjezdani brodovi bili su čudnog oblika, pomalo čudnog oblika, i izgledali su kao strašne kiflice, razne kotlete i kobasice, malo spljoštene gustinom vode i debelo načičkane šiljastim topovima. Plivali su iz različitih smjerova, pokušavajući probiti perimetar, koji se sastojao od posebno prilagođenih asteroida. Pored redovnih jedinica Meat Empire (tako su se zvali, Yanka je to jednostavno znala), ovdje su bili prisutni gusari plaćenici. Njihovi brodovi su se razlikovali po pretencioznim oblicima, obično zastrašujućim, a neki zvjezdani brodovi izgledali su čudno i apsurdno, poput kravljeg balega. Međutim, dodijeljena im je sporedna uloga. Najstrašnije oružje bio je nedavno pušteni vodeći bojni brod, ponos i ljepota flote Meat Empirea. Podmornica duga četiri stotine kilometara, nalik na pitu umućenu sa vrhnjem, ima jeziv utisak samovolje. Još niko nije znao, bila je tajna: čak i za generale kotleta, da se spremaju da testiraju novo superoružje. Samo je Marshal Choke, prilično veliki primjerak masnog kotleta, bio dobro svjestan predstojećeg eksperimenta. Sjajno jelo je raširilo svih svojih dvanaest nogu. Glas mu je podsjećao na zujanje cijelog roja:
  - Začinjeni bomboni su samo degenerisana grana na drvetu evolucije. Naređujem da se uključe ubrzavajući emiteri hiperplazme, termopreon rektora. O novo oružje, superlaser sa termopreonskom pumpom, pokazaćeš neprijatelju njegovo mesto na trpezarijskom stolu.
  -Da, tvoja apsolutna proždrljivost. Spalićemo i smeđiti neprijatelja, ma koliko jak bio.
  General je zalajao, navlačeći debelo mesnato tijelo kobasice u špagu. "Šteta što ne možete jesti slatkiše, otrovni su."
  -Ali možeš jesti kobasice. Imaju tako nježne i divne proteine. Posebno naručujem konzerviranu hranu sa njihove sporedne grane koja raste na planeti Solace the Stomach.
  Grof od mesa maršal-kotleta obliznuo je svoje punačke usne dugim jezikom.
  -Ovdje imamo milione zvjezdanih brodova. I jači smo od svih. Naša moć je sposobna da rasprši galaksije. Sada ćemo pokazati nešto čemu nema ravnog u svemiru. - Ispustivši mast, kotlet je utihnuo, zagrcnuo se od oduševljenja, a kroz gravioskener je pogledao čitavo bezbrojno jato brodova, nepobedivu armadu koja je već uspela da nanjuši plazmu.
  Na suprotnoj strani stajala je petsto pedeset kilometara asteroidna tvrđava. U njenom stomaku bili su ugrađeni moćni hiperplazma topovi, emiteri gravitacionih tunela, laseri sa pumpom od više kvarka, vakuumske zamke, rakete svemir-svemir i protivnaboji.
  I sve je to pokriveno stacionarnim poljem sile. Asteroid se smatrao neosvojivim: ekser međugalaktičke odbrane. U slučaju proboja utvrđene linije, neprijateljske vojske su prijetile odlaskom u pozadinu.
  U maloj udaljenosti plutali su drugi moćni zvjezdani brodovi od lizalica i bombona, spremni da dočekaju neprijatelja sa superplazmom i hipertitanom. Ovom vlašću je zapovijedao maršal i u isto vrijeme vojvoda, Sweet-Burp bombon.
  - Prljavi talas kotleta i kobasica će se srušiti na titanijumski mol velike i slatke rase bombona-super-rakete.
  Zavodljiv poklon: prikazan sa šest savitljivih prstiju, kao smokva. Odabrao je da se skloni na najzaštićenije mjesto - centar asteroida.
  Maršal Čok, bio je u borbenom šoku. Pogled na liniju asteroida izazvao je bijesni sjaj u svih deset grožđica koje se nalaze na stomaku. Njegov svemirski brod se postepeno približavao borbenoj udaljenosti. Držeći 3D projekciju u rukama, napravio je polukružni zaokret. Gigantski vodeći brod se okretao oko svoje ose kao da nema masu. Manje posude ponavljale su ritual. Samo gusarski brodovi nisu slijedili primjer. Jedan od njih, najveći, prilično je ličio na kvrgavi mrtvi hibrid hrasta i škorpije, zadrhtao je i pogođen laserskim i hiperplazma salvama - zasad bezopasan, zbog velike udaljenosti do mete.
  Yanka zviždi:
  - Vau! Kakav film! Cooler od Star Wars!
  Ako se svi suprotstavimo Jenkijima,
  Srušićemo severni savez!
  NATO tomahavci neće pomoći,
  Jer će Bog nagraditi zlo!
  Ipak, pucnjava je počela. Pojedini zvjezdani brodovi počeli su razmjenjivati salve.
  Nekoliko desetina brodova sa kotletima i kobasicama pojurilo je naprijed i počeli su bombardirati projektilima ubrzanim fotonom. Choke, okrenuo svoj masni prst i uputio zahtjev.
  -Do neprijatelja se već može doći.
  -Da! Commander grub! - nepristrasno je odgovorio kompjuter.
  - Pa, onda ga uzmi. Šaljemo snop arch-lasera u talasu koji najviše zamahuje.
  Sa najnovijeg vodećeg bojnog broda širili su se snopovi svjetlosti, iz daljine se činilo da se radi o višestruko ubrzanom snimanju kaldrme koja pada u vodu. Koliko brzo: deset hiljada puta brže od brzine svetlosti, hiperplazma je bljesnula. Oko stotinu zvjezdanih brodova sa desetinama hiljada vojnika na brodu odjednom se pretvorilo u oblake vrućeg plina i vrtloge suhe kosmičke prašine.
  -Šah-mat! - Guši se, ogoli svoje tanke i dugačke zube kao karanfili. - Ovo se zove ravni laser. Sada ćemo pripremiti nešto vruće za neprijatelja. Moramo da približimo asteroidu još hiljadu šmrkava i masnih pruga.
  -Možete ga pogoditi sa ove udaljenosti. Superlaser ima gotovo savršen paralelizam, što znači da se ne raspršuje.
  Veliki čoke je čak zarežao od uzbuđenja.
  -Onda je već došao čas obračuna za slatkiše. Oni koji svoje stomake pune slatkišima - to im presoli mozak! - I povukao je daljinski upravljač svojim perajama.
  Reaktori su pokrenuti, sve šipke su se podigle. Oko svake bačve počela je rasti paučina, dimeći se višnjevoljubičastom maglom, prosijecajući prazninu.
  Za nekoliko djelića sekunde, pukotine koje su dolazile iz četiri izvora ukrstile su se i skupile na ovoj strani svemira u moćnu zraku, udarile u vakuum, zabijajući crni zid poput hiperplazmičnog malja. Snaga fotona ubrzanih do ultra-brzina odmah je probila kolaps devedeset devet dimenzija. Srušila je prostorne objekte i osakatila polja. Maglica je plamtjela jače od supernove: s temperaturom od mnogo kvintiliona stepeni. Naravno, više od jedne zvijezde izgrađene procesom jednostavne termonuklearne fuzije ne može svijetliti tako vruće i sjajno. Ovdje uključene sile su četiri reda veličine jače.
  Polje sile i matrična zaštita asteroida tvrđave nisu mogli izdržati pritisak tako divlje energije i jednostavno su eksplodirali. Fragmenti raznih zaštitnih supstanci trenutno su prskali poput prskanja kipuće vode po sunčevoj površini! Zatim su zastrašujući potoci probili centar, probijajući se pravo kroz oklopni blok.
  -Isecite ga na komade. "Uguši", naredio je kompjuteru. - Poprskajte slatko jelo na komadiće.
  Super gusta zraka nastavila je da se cijepa i gori. I ubrzo je na mjestu neprobojne svemirske citadele ostala samo gomila vrućih krhotina. Ostaci tvrđave su se uvijali i uvijali u spirale. Dvjesta pedeset pet miliona bombona i milijardu trista pedeset miliona borbenih robota našli su ovdje svoju smrt, obično brzu i bezbolnu, ali ništa manje strašnu od toga. Umro je i maršal Duke Sweet-Burg.
  - Crna vilica u guzici! - Vikao, gušiti. - Uspjeli smo! Okrenite vatru na komšije.
  Nakon što je potrošio toliko energije, trebalo je neko vrijeme za ponovno pokretanje. U ovom trenutku, bezbrojni zvjezdani brodovi napali su perimetar, ciljajući na proboj. Izbila je žestoka bitka, stotine hiljada brodova stopilo se u zagrljaju smrti. Od obilja ruptura, činilo se da je vakuum proključao i raspao se u pukotine. Topovi su uništavali kule i probijali trupove raznih brodova. Pojedinačni zvjezdani brodovi, uhvaćeni u unakrsnoj vatri, jednostavno su eksplodirali; mala polja sile nisu mogla izdržati kombinovani pritisak. Stacionarne tvrđave pružale su ozbiljan otpor; svaka od njih imala je više od hiljadu teških topova, koji su izbacivali komadiće superplazme natsvetlećim brzinama, i projektile sa ubrzanjem fotona. Bili su to strašni salvi koji su pokosili redove napadača.
  Mašina smrti je ponovo počela da se kreće, oslobađajući snop hiperplazme na obližnje asteroide. Blokovi od dvije stotine pedeset kilometara rasuli su se poput komada leda od udarca čeličnog štapa. Ova taktika je bila vrlo efikasna, bomboni su počeli da paničare, a neki od njihovih brodova su se raspršili od straha, poput leptira koji lete na baklju. Ostali su se očajnički borili. Štaviše, rezerve su dovedene u bitku, pomahnitala bitka je rasla.
  Veliki general Candy Eat-and-farta bio je hladnokrvan, unaprijed je prikupio rezerve i bio je uvjeren da će moći odbiti navalu kotleta i njihovih saveznika. Ali mesni proizvodi su vrlo lukavi i mogli su predstavljati iznenađenje. Naši stručnjaci nisu bili na visini zadatka i tvrdili su da je nemoguće napraviti laser takve snage, ali se u stvari pokazalo da je neprijatelj prvi koristio opasnu novinu. Sada su instinkt i intuicija predlagali samo dva izlaza: ili brzo pobjeći ili ući u blisku borbu, miješajući redove. U ovom slučaju, dugačak bič superlasera bi rizikovao da sruši svoj.
  Jedi i prdi, što se nije često viđalo u najvišim krugovima korumpirane komande, bilo je hrabro. I doneo je odluku - boriti se do smrti! Uslijedila je komanda i armada se pokrenula, podsjećajući na moć gigantskog ljutog tigra. Nekoliko miliona brodova sa milijardama boraca isprepleteno je u paklenom klupku. Činilo se da je prostor iskrivljen, vakuum napukao, a bezbrojne pukotine su bile ispunjene plazmom. Najsjajniji bljeskovi, koji su ispuštali neizmjernu količinu energije, ličili su na divovsko cvijeće koje je istog trena procvjetalo u svemiru, s grabežljivim živim laticama koje su pohlepno dopirale do svemirskih brodova. Bojni brodovi, krstarice, čarkoši, laserski razarači, nosači raketa, aerobonusi, laserski čamci, teški, srednji, laki lovci i još mnogo toga. Sve je to svake sekunde uništavano desetinama hiljada, raspršujući se u fragmente ili jako zagrijanu plazma magmu.
  Eat-and-fart je za sebe odabrao mobilni megakruzer. Iz njega je bilo lako upravljati, a njegova velika brzina i odlična manevarska sposobnost omogućili su uspješnu borbu. Predviđajući da će kako bi bitka odmicala, neki od neprijateljskih zvjezdanih brodova pokušati iskrcati trupe na planete Keks, Pastila i Čokolada, naredio je da se površina minira pomoću mina za uništavanje napravljenim od eksplozivnog pečenja. Ipak, gotovo su napušteni, a malobrojnih domorodaca nije za poštedu.
  U njih je prodrlo dvije i po hiljade desantnih transportera, pod okriljem nekoliko desetina hiljada brodova, uključujući "meromate" i "neutrone". Planete su bile slabo zaštićene. Sektor je praktično otvoren. Duž rute, eskadrila je pucala samo na male satelite. Osim toga, imali su sreće, na putu su naišli na šeste module s gorivom i municijom - nije sve bilo evakuirano.
  Osim toga, lopovski generali su imali negativan utjecaj, sakrili su neke od ukradenih stvari u ovim svjetovima. Znajući ovo: kotleti, kobasice i kobasice izvršili su masovno slijetanje. Sa tri miliona odabranih vojnika na svakoj planeti, po pravilu nije teško predvideti mesta za sletanje: ravna pustinja, gotovo zrcalna. Čim su se grabežljive armade postavile, odmah su eksplodirale. Užasna rika, vriska, cika, trzaji udova napola spaljenih gusjenica. Anihilacija i istovremeno bogati bljeskovi, svaki u zavisnosti od vrste materije od deset hiljada do pedeset hiljada, jači su od termonuklearnih. Naplate su relativno jeftine i jednostavne. Ovdje su kotleti pogriješili i nisu poslali jedinice za skeniranje naprijed.
  Veliki general Eat-and-fart, međutim, nije to vidio - daleko. Sva njegova pažnja bila je usmjerena na vodeći bojni brod. Bitka se sve više rasplamsala, i kako je Eat-and-Fart očekivao, superlaser je privremeno utihnuo, pošto je prethodno uništio još nekoliko stacionarnih uporišta. Flota se razbila u brojne zasebne grupe, od kojih je svaka samostalno, bez pomoći visoke komande, birala taktiku borbe. U ovim uslovima sve je presudila brojčana nadmoć, a on je bio na strani kotleta. Veliki general je shvatio da ne mogu dugo izdržati i postavio je sebi glavni cilj: uništiti vodeći bojni brod. Da bi to učinio, sastavio je grupu šok zvjezdanih brodova i prišao sve bliže i bliže. Najvažnija snaga takvog gigantskog broda je njegovo polje sile. Može se probiti ili oslabiti konsolidovanim udarom u jednom trenutku.
  Činilo se da im je sudbina naklonjena; još jedna prostorna krivina nastala je u vakuumu, a mlaz meteora se pojavio niotkuda. Bio je veoma debeo i otežavao je nišanjenje i pucanje. U nadolazećem saobraćaju, neobični roj se srušio na vodeći bojni brod.
  Od udarca, zaštitni ekran je podrhtavao, vibrirao i ispuštao svjetlucavu izmaglicu. Pojurivši bliže, mega-kruzer je ispalio punjenja iz svih plazma topova, razbio ga projektilima i laserima. Reakciona salva bila je mnogo jača, čak je uspjela oštetiti pramac i odsjeći krilo nesretnom brodu.
  "Megaquasar" Choke, zarežao je.
  -Uništi. Spalite ovog vanzemaljca. Od svih oružja.
  Sljedeća salva, međutim, nije bila toliko razorna. Komete i meteoriti ublažili su udarac.
  Ali drugi brodovi su se zaustavili. Snaga šoka ovoga puta bila je jača. Nakon što su razbili teren, već oslabljen velikim blokovima, naboji su napravili impresivnu rupu.
  -Sada je vrijeme da bacimo termo-preon bombu. - Naredio sam da se pojedeš i prdiš.
  Obično takva raketa nije u potpunosti efikasna, zbog protivraketa ili protiv radijacije, ali u ovom slučaju, kada je dio sposobnosti vodećeg bojnog broda paraliziran, mogla bi funkcionirati. Naravno, meteoriti su pravili probleme i manjim zvjezdanim brodovima, ali oni ipak nisu toliko patili kao ovaj hulk.
  -Zračenje do maksimuma! Povikao je iz sveg glasa: "Prdi i prdi."
  Tri rakete, ubrzane fotonima, uletele su u procep. Prijeteći džin je zadrhtao i uspio prihvatiti dva "poklona". Ali onda je treće punjenje lagano eksplodiralo sa strane, samo je proširilo impresivnu rupu.
  -Hiljadu kvazara u kanalizaciju! "Great-and-prd je urlao i sijevao munje od frustracije." - Propasti takav napad. - Onda se smirio, nije sve izgubljeno, komandovao je gravitacionom predajniku. - Napadni vodeći brod svom snagom, ciljaj u rupu.
  Naredba se pokazala praktičnom. Izvanredan napad i juriš bio je veliki uspjeh. I iako su četiri zvjezdana broda uništena uzvratnom vatrom, jaz se proširio.
  Nakon čega je jedna od termopreonskih raketa uletjela u hiperreaktor. Proces preonske fuzije je milijarde puta jači od termonuklearnog. Tako snažna eksplozija odmah ga je spalila, raspršivši strukturu broda u hiperplazmu. Gravitacijski talas i fotoni ubrzani do superluminalne brzine pretvorili su ga u razrijeđeni plin. Pipci lignje, zagrijani na kvintilion stepeni, progutali su komadiće materije, spalivši obližnje brodove.
  Megakruzer Eat-and-Fart jedva je uspio skočiti na relativno sigurnu udaljenost, od strašne sličnosti supernove. Ipak, nekoliko puta se otopio i prevrnuo, odbacio je daleko i zdrobio brojne pregrade. Puške su bile teško oštećene, većina ih je bila van pogona. Izgubivši većinu svog borbenog potencijala, zvjezdani brod je postao lak plijen za neprijatelja. Shvatiti to i ne htjeti uzalud umrijeti - hrabrost nije nepromišljenost, pojedi sebi prd i naredi povlačenje. Snalažljivo manevrišući megakrstaricom, izbjegavajući zamke i klešta, ona se povlačila, pokušavajući da se nađe pod zaštitom svojih brodova. A ipak je bio skoro zalupljen, sigurno blokiran, okružen kao lisica u rupi. Nekoliko brodskih topova sporo je reagovalo na varvarsko bombardovanje. Polje sile je pošlo po zlu, više kao pocepan kišobran nego kao pouzdan štit. Nije ni čudo što je svemirski brod ubrzo eksplodirao i raspao se u komadiće.
  Eat-and-fart je jedva uspio pobjeći na malom čamcu. Ovaj spasilački brod je bio praktički nevidljiv, niz valova stvarao je smetnje u njegovoj percepciji, tako da su čak i gravitacijski radari bilježili samo mutne mrlje. Hrabrost ima svoje granice, a Grand General Sweetie je želio da preživi. Štaviše, glavni zadatak je obavljen, a uz četvorostruku, a sada možda i petostruku nadmoć neprijatelja, ishod bitke je gotov zaključak, a najbolje što se može učiniti je povlačenje preostale trupe. Već napuštajući brod, Eat-and-Fart je izdao naređenje: da se sistematski povlači prema sistemu Carske posude kako bi dobio podršku za planetarnu odbranu. To nam je omogućilo da dobijemo na vremenu i dovedemo dodatne snage na ovo područje.
  Maršal Jedi, jedi, progutaj, već je dobio signal da mu velike neprijateljske snage mogu sasjeći pozadinu. Međutim, on je dosta dugo oklevao, plašeći se frontalnog napada. Pazite da ne oslabite liniju odbrane. Štaviše, neprijatelj je pokrenuo diverzioni napad, uništivši nekoliko hiljada brodova. Takav potez je uplašio ionako kukavnog barona. Jedi, jedi, progutaj, bio je korumpiran, zaglibio u korupciju - nemoralan tip. I lukav je na svoj način, ali u isto vrijeme još nije stigao da se zdušno proda klizimima. Ali već je bilo određenog napretka u ovom pravcu. Cutlets je znao kako pronaći izdajnike i unajmio je dio svoje pratnje. Konkretno, general proždrljivac kovnice redovno je sastavljao izvještaje, izvještavajući i o broju trupa i o neposrednim planovima njegove komande. Mesne prerađevine su bile izdašno plaćene, u ratu se pametan obogati, hrabar napreduje, a budala puca. Izdajice, međutim, nisu samo pametni, nego ni daleki ljudi. Uostalom, prije ili kasnije ih uhvate kontraobavještajne službe ili ih izdaju vlastiti poslodavci. Razlog zašto je postao nepotreban ili je degradiran, ili čak streljan. Međutim, trudili su se da o tome ne govore, naprotiv, pokušavali su na sve načine ugoditi plaćenim špijunima.
  Lagani napad je odbijen i sada više nije bilo izgovora za odlaganje. Sjetivši se careve naredbe da se po svaku cijenu izbjegne opkoljavanje i primivši još jednu gravitaciju sa zahtjevom, odnosno molbom za pomoć, Jedi, jedi, progutaj, izdao je naredbu.
  - Hajde da nastupimo. Živio Car!
  Armada je, međutim, krenula vrlo kasno, već je bilo prekasno. U međuvremenu, nadmoćne mase neprijatelja nastavile su beskrajno napredovanje.
  Kraljevski sistem jela bio je jedan od najjača u galaksiji. Centralna planeta bila je ogromna i gusto naseljena - oko dvije stotine sedamdeset milijardi. Svi prilazi bili su zakrčeni sajber minama za navođenje, kao i četiri tuceta prirodnih satelita. Svaki satelit je gusto načičkan plazma i hiperplazma topovima, kao i projektilima. Osim toga, vrtjelo se još nekoliko planeta na kojima su bila naselja i baze. Predstojale su ozbiljne bitke. Jedi i prdi je znao kuda se povlači, a klistiri su bili previše odneseni da bi se zaustavili. Naprotiv, penjali su se kao tenkovi, ne štedeći ni sebe ni svoje živote. Posebno su bili aktivni svemirski pirati, koji su osjetili miris nečeg prženog, zli zvijezda filibusteri su se penjali poput žohara da zaglave - bilo je vrlo primamljivo pljačkati gusto naseljene svjetove. A sada bitka, koja je počela da bledi, rasplamsava se novom neverovatnom žestinom da se čak čini da se zvezde tresu. Veliki general Eat-and-fart je uspio preći na laku krstaricu. Odatle je nastavio da vodi bitku. Prvobitni pokušaj klizima da u pokretu razbiju ukupnu odbranu nije krunisan uspehom. Masakr je zapeo na periferiji planete Pastila. Okolne planete su se tresle od eksplozija. Jedan od satelita primio je toliko strašnih udaraca da se rascijepio; spolja je moglo izgledati da je to jaje koje je puklo, tako brzo je bilo njegovo uništenje.
  Choke je uspio preživjeti u posljednjem trenutku, ostavljajući vodeći bojni brod na spasilačkom modulu-čamcu. Sada je zli kotlet, prskan salom, isijavao prijetnje, pogotovo jer mu je koža bila jako spržena od radijacije.
  -Ne uzimajte zarobljenike. Uguši sve, uništi, spali, rasprši u fotone.
  -Ispuniće se: tvoja zvezdana superiornost! - Generali nižeg ranga su apetitno pušili i, strašno se vrpoljeći, izdavali naređenja. Bilo je jako teško doći do Pastile, za svaki mali korak morali ste platiti hiljadama, desetinama hiljada zvjezdanih brodova. Međutim, približavala se neumoljiva lavina.
  - Stisnite ih ovako. Pritisnite jače, ne mnogo više i kraj kvazara! - Maršal Duke je bio nečuven. - Nemojte postavljati previše brodova kada napadate satelite - udarajte na velikoj udaljenosti. To je pažljivije. Oh, đavolji rudnici! Uništavanje kalorija!
  Mine su zapravo izašle, gotovo nevidljive, izašle su iz svemira i zabile zvjezdane brodove. Neki su uništeni na licu mjesta, drugi su, naprotiv, samo oštećeni. Mnoge eksplozivne naprave bile su opremljene pulsnim blasterom, sposobnim da progori kroz polja sile, iako za vrlo kratko vrijeme, uzrokujući strašnu štetu. Teški gubici, flota kotleta je bila iskrvarena, čak su i pirati počeli pokazivati znake zabrinutosti. Ako postoje tako veliki gubici na prilazima, koliko će se onda morati izgubiti na samoj planeti. Čoke je, međutim, odjednom prestao da bjesni i bljuje masnu povraćanje. Pade mu na pamet dobra ideja, obilno natopljena sosom.
  -Šta ako upotrebimo još jedno moćnije oružje protiv slatkih bombona? - zahihotao se Kotlet. - Na kraju krajeva, imamo ga, to je i veoma efikasan naboj.
  Ono što je Choke mislio nije ništa drugo do "hiper-svjećica". Ovo novo oružje emitovalo je posebne superneutrone sa trilion puta kraćom talasnom dužinom od gama zračenja. Eksplozivna snaga takvog punjenja nije velika, ali hiperradijacija je milione puta jače od normalnog. A moć prodora je kolosalna - talasi koji prže sve živo nisu šala, oni su sposobni da prožmu planetu. Glavni nedostatak uređaja je to što se ne može eksplodirati u svemiru. Zbog svojih dizajnerskih karakteristika, ovo oličenje nevidljive smrti bilo je pogodno samo za upotrebu na planetama, a čak i tada ne na svim. Ali u ovom slučaju, svijet proždrljivosti je bio prikladan. Ova strašna naprava uništila je dvije trećine stanovništva ovog svijeta. Dobro je da klistir ima samo jedno takvo punjenje.
  I iako je to jako dobro oružje, ubijate ljudstvo, ali sva oprema i materijalna sredstva ostaju. Šteta što je još uvijek preskup. Da bi se stvorili shbarro valovi, potrebna je velika količina hodžarame, a to je najrjeđi element u svemiru. Ali još nisu naučili kako to sintetizirati umjetno.
  -Iznenađenje broj dva! Čok je bio jako zadovoljan, čak je na sebe nakapao kečap od hibrida zmajevog jajeta i paradajza krastavca. - Čišćenje planete schebarro češljem! Srediću kovčeg sa torbom!
  Osim slatkiša, Eskimi su živjeli u ovom nebeskom kraljevstvu: prozirne porcije sladoleda na kopnu. Radili su za Sladkoezhkostan, a živjeli su sasvim pristojno. Osvojiti ih je bilo lako kao granatiranje krušaka, nekoliko rafala i porcije sladoleda podigli su njihove slatke, ljepljive šape do vrha. Nakon čega je Aboridžinima bilo dozvoljeno da zadrže značajan dio svoje autonomije. Sada je ova trka dobila "hiperplazma kašu za doručak" zajedno sa slatkišima. Radijacija ih je učinila plavim, prljavo ljubičastim i crveno-smeđim. Mnogi su bili prekriveni mrljama i grčili su se od neizdrživog bola. Za one koji su odmah umrli može se reći da su imali sreće - pocrnili su, slepili zašećerene peraje, dok je agonija drugih trajala mnogo sati. Oštećeni su i brojni roboti - kako borbeni tako i industrijski, pogotovo što neki od njih nisu bili potpuno onesposobljeni, već su poludjeli, bacajući se na nekolicinu preživjelih, ili grcajući jedni s drugima. Slika je bila zaista zastrašujuća.
  Yanka sklopi ruke, zavrti prstom na sljepoočnici i s njegovih djetinjastih usana provali:
  - Kakvo varvarstvo! Mašta nasilnog šizoa koji se previše upuštao u heroin.
  Nakon čega je dječak još pažljivije zavirio u bitku. Apsurdnost slike samo je povećala njenu privlačnost.
  Paralizirajući udarac je izbacio većinu odbrane, a kotleti su konačno preuzeli inicijativu. Samo na određenom broju satelita: očajnička bitka se nastavila, injekcije su im skupo prodale živote. Međutim, preostalo im je još samo pola sata.
  -Gdje je ovaj prokleti Jedi-Jedi-Gutaj, pa da se i on sam proždere i povrati. - Zakleo se, pojedi se i prdi. "Već sam ga toliko puta pitao za pomoć, ali bez odgovora, bez pozdrava." Crna rupa ispod njegovog omota!
  Pomoć je zaista kasnila. A dodatna pojačanja su se približila kotletima nasuprot.
  Gušio se i nastavio da svrbi, opekotine su gorjele nemilosrdno. Nakon kratkog razmišljanja, odlučio je da se okupa u iscjeljujućoj kupki ne čekajući kraj zvjezdane bitke. Maršal Fat-dish (veoma ukusna rolada) je naredio da se napuni rastvorom za regeneraciju i strmoglavo uronio u ljubičasto-srebrno-grimiznu tečnost. Bilo je vrlo ugodno, razderotine su peckale, bol je popuštao. Kotlet se izmigoljio, prskajući smaragdnu pjenu, i pomaknuo šape. Zatim se maršal nagnuo i nastavio da naređuje:
  -Uđite s lijeve strane, trista hiljada zvjezdanih brodova na desnom boku iu donjem uglu. Volim ovo. Sada ga gurnite s leđa. Koristite spiralni premosnik. Kružno ronjenje. Sada se koncentrišimo.
  Vladini zvjezdani brodovi su ga bespogovorno slušali, ali pirati su djelovali najbolje što su mogli. Prije svega ih je zanimala planeta Pastila. Mnogi od njih su započeli iskrcavanje trupa u ovom napaćenom svijetu. Rajski vazduh je mirisao na saharin i gas fruktoze, pa se zato moglo pljačkati samo u svemirskim odelima. Jonizirana atmosfera proizvodila je slabo zračenje koje je brzo gubilo snagu i bilo je praktički bezopasno za živa bića. Ali u isto vrijeme mi je ostavio gorak okus u ustima i htio sam pljunuti. Međutim, trofejno vino, često tečnost nespojiva s tijelom, slijevalo se niz grla. Proteinski tipovi su posebno cijenili alkohol, ali oni koji su jeli meso nisu ga prezirali. Između ostalog, neka vina su bila začinjena tako egzotičnom "drogom" da je iskrivila umove ili logičke molekule onih koji nemaju mozak.
  Neki od slabijih korsara su pali mrtvi. Zatim su ih njihovi saučesnici skidali, a ponekad su tiho sekli laserskim oštricama. Odnosno, haos je zavladao punom snagom. Zgrade su uglavnom preživjele, pa je pljačka bila mahom. Ubrzo su se pogromu pridružile i državne posade. Svi su htjeli da zgrabe više. Međutim, to još nije bilo gotovo. Vrlo kasno, ali snage Eat, Eat, Gnaw su stigle. Ambiciozni plemić je dugo kopao, ali se ipak sabrao. Sekundno kašnjenje u borbi vodi do vječne sramote! Ali u ovom slučaju, veliki broj zvjezdanih brodova, u obliku najluksuznijih i najživopisnijih kulinarskih proizvoda, pokazao se kao oštrica giljotine koja se srušila na goli vrat. Komandir je zviždao kad ga je pogledao, posebno za djecu:
  - Evo me! Sad ću svima dati pojas!
  I taj trenutak je, kako se ispostavilo, bio srećan za njega; većina brodova se nagomilala i uništila Pastilu. Samim tim, maršal slatkiša je imao iznenađenje i mnogo bolju poziciju na svojoj strani.
  Sada je kanonada slijedila potpuno drugačiji scenario. Kotleti su utisnuti na površinu planete od milion i dvesta dvadeset pet hiljada kilometara. Mnogi pirati, posebno mesne konzerve, već su se napili do te mere da su njihovi zvjezdani brodovi ostali, a čak i sa isključenim poljima sile, stajanje na planeti ih čini lakom metom. Upucani su iz orbite. Filibusteri su odgovorili tromo. Ozbiljniji otpor pružile su samo vladine snage kotleta.
  Dječaka je jako zanimalo šta će se dalje dogoditi, ali grubo guranje u rebra je konačno probudilo dijete.
  - Ustani, vidi, ti ležiš! Vrijeme je za planinarenje.
  Yanka je skočila, osjećajući se iznervirano. Osim toga, nije se dovoljno naspavao, ali za modernog školarca (koji je navikao noću surfati internetom) ovo je uobičajeno stanje.
  - Spreman sam da idem gde god narede.
  Ahmed se dovezao (pa, smrdelo je, pogotovo kad je vjetar duvao iz njegovog smjera, a on je nosio prljavu bundu) i grubo je pokazao zube:
  - Jedan konj je uginuo, a ja sam odlučio da ste dečaci: kao najmlađi i najsvježiji, vući ćete kola.
  Yanka je podigao obrve i bio iznenađen:
  - Ne možete kupiti novog konja puža na stanici.
  Trgovac je bljesnuo očima:
  - Naravno da možete, ali ja to ne želim! Zato se uključite. Ići ćeš sa svima ostalima!
  Dječaci su okupljeni bičevima i vezani za kola. Vidjevši da Janka oklijeva, udarili su ga bičem. Bol je dječaka vratio u tužnu stvarnost, koža mu je ponovo bila poderana. Morao sam poslušati, a široki remen od sirove kože bio mi je vezan za grudi. Na neki način je podsjećao na uređaj za tegljače, samo grublje. Dječaci su postrojeni i bičevani. Udarac je zahvatio Jenkijev vrat i on je odmah pojurio. Nakon čega su mladi robovi, uz stenjanje i plač, krenuli naprijed. Najteže je bilo pomjeriti kolica, ali onda su krenula, i postalo je mnogo lakše. Pojas je lagano vukao tijelo, ali je bilo podnošljivo. Šljunak je škripao pod mojim bosim nogama. Čini se da su na ovom svijetu shvatili bilje, odnosno ljekovita flora koja je imala izraženija ljekovita svojstva, a nedavno su brutalno slomljena stopala potpuno zacijelila. Već su bili malo grublji, i nije toliko boljelo, a kamenje je uglavnom bilo okruglo, a ne oštro kao prije. Postepeno je san prošao, Yanka se pomaknula, pokušavajući da ne zgazi pete prednjeg dječaka. Ali mu je šapnuo:
  - Jesi li sada opet sa nama?
  - Da li te ovo čini srećnim? "Dječak je pokušao da pomjeri kaiš kako bi mu manje trljao po mišićavim grudima.
  - Ne baš, ali možemo barem razgovarati o nečemu zanimljivom. Na kraju krajeva, ti si sa drugog sveta. - Mladi rob je zatresao svoju dugu, kao kao mrk, kosu.
  - Da! Mogu ti nešto reći! šta te zanima.
  Sadat upita:
  - Koje je ratove vaša zemlja dobila?
  Yanka je, začudo, bila posramljena:
  - Kako da kažem? Čitava istorija Rusije su neprekidni ratovi. Kako kaže narodna pjesma: jahali smo, jahali, dugo nam je trebalo! Put iz nevolje, u nevolju, iz rata, u rat! Iz rata u rat!
  Ako govorimo o ratovima, onda treba izabrati najvažniji.
  - Koji je bio prvi? - Čudno, Sadatova crvena kosa bila je prilično uredna. Prije prelaza, dječacima je dozvoljeno da se lagano ispiru u potoku: tragovi batina su se jasnije uočavali na njihovim napetim, radom prekaljenim tijelima.
  Janka je obliznuo usne, nisu se nahranile od jutra, a u stomaku mu je bila neprijatna praznina:
  - Teško za reći! U početku se naša država zvala Kijevska Rus. Prvi veliki princ, prema zvaničnoj istoriji, bio je Rurik. Osnovao je veliku kraljevsku dinastiju. Istina, neki naučnici osporavaju njegov primat; prije Rurika su postojali veliki prinčevi, na primjer Oleg, ili čak drevni Kiy. Generalno, bilo je mnogo različitih ratova. Prvi nisu ni ostali u hronikama. Ali prvi opštepriznati veliki osvajač bio je Svjatoslav. Pod njim, Kijevska Rus je zauzela skoro dvostruko više teritorija nego što je imala sama. Princ je bio veliki strateg, aktivno je koristio konjicu, zaobilazio je manevre i gradio zidove. Ovo je vrsta falange, kada deset redova kopalja strši mnogo deblje od bodlji ježa. Svyatoslav je poboljšao formaciju, posebno su praćke bacale granate kroz stražnji dio formacije. Obično je prvi od velikih prinčeva unaprijed upozoravao neprijatelja na svoj pohod i davao poruku: Idem na tebe! Nikad nisam okrenuo leđa neprijatelju!
  Sadat je odmahnuo glavom i primetio:
  - Upozorenje neprijatelja na kampanju je krajnje nepromišljeno. Možete izgubiti trenutak iznenađenja!
  Janka je nestrpljivo odgovorila (izgleda da su nadzornici dobili instrukciju da se ne mešaju u divne govore divnog klinca, možda će on izvaliti nešto korisno?).
  - Svakako! Ali Svjatoslav je više volio otvorenu borbu nego dugo lutanje stepom. Bolje je poraziti neprijatelja odjednom nego juriti za svakom bandom.
  Sadat se složio:
  - Ovo je u principu moguće! Sjećam se kako je naš mentor hvatao velike bumbare od trešnje, mažući med po tanjiru.
  - Višnjevi bumbari?
  -Njihovo voćno meso se smatra delikatesom! Rijetki biljni insekti! Recite mi dalje: Svjatoslav je uveliko proširio vaše carstvo?
  Yanka uzdahnu:
  - Snažno, ali nažalost ne zadugo. Osvojivši Bugarsku i porazivši vizantijske trupe, oklevao je i nije odmah zauzeo Carigrad. Tada je došlo do rata sa Pečenezima, Vizantija je krenula. Regrutirajući plaćenike za zlato, vizantijski Cezar je ostvario prednost u snagama. Nakon nekoliko krvavih borbi, Svyatoslav je bio prisiljen da popusti. U posljednjoj bici, princ je bio blizu pobjede, ali se podigla oluja prašine koja je zaslijepila njegove trupe. Međutim, zadržao je većinu vojske. Pri povratku, Svjatoslav i mali odred pali su u zasjedu Pečenega.
  Sadat je čvršće povukao remen da manje trlja i upitao:
  - Smrt?
  Mladić je zastenjao sa uzdahom:
  - Da, umro je! I pečeneški kan je napravio šikaru od Svjatoslavove lobanje. Da budem iskren, ovo je tužan kraj za velikog komandanta.
  Ali je dodao:
  - Da, ovo se često dešava!
  Yanka je nastavila:
  - Pokazalo se da je veoma teško zadržati osvojeno. Samo je Tmutarakan bio mala kneževina: bilo ga je moguće sačuvati kao dio Kijevske Rusije. Ostalo je izgubljeno.
  Sadat upita:
  - Zašto princ nije imao sinove?
  Dječak klimnu glavom:
  - Naravno da jesu! Borili su se za presto. Bio je brutalan građanski rat, poginule su hiljade Rusa. Pobijedio je knez Vladimir, zvani Sunce. Ubio je svoju braću sa izuzetnom okrutnošću. U isto vrijeme, što je čudno, kanoniziran je i nazvan svecem.
  - Priznat kao svetac! - naceri se Sadat. - Obično je najsvetiji vladar onaj koji je odsjekao najviše glava.
  - U ovom slučaju, pravoslavna crkva nije fer prema Petru Velikom i Ivanu Groznom. Djelomično su bili proliveni krvi: bili su sasvim prikladni za ulogu svetaca. - Janka je ogorčeno odmahnuo glavom. "Međutim, oko toga postoje sporovi. Oni čak žele da kanonizuju Staljina. On je takođe ratnik.
  - Šta se dalje dogodilo? - upitali su momci uglas.
  Yanka je nastavila, zadivljena strpljenjem nadglednika:
  - Vladimir je u Rusiju uveo hrišćanstvo, nije vršio pohode van carstva, a na kraju života se trudio da pravično vlada. Zatim je nakon njegove smrti ponovo izbio rat između braće sa masakrima. Na kraju je pobijedio Yaroslav, prozvan mudrim. Nakon niza krvavih borbi, uspio je poraziti Pečenege. Jaroslav Mudri je vladao dugo vremena i bio je jedan od najstarijih, ako ne i najstariji, veliki knez u vrijeme svoje smrti. Nakon njega, počelo je propadanje Kijevske Rusije. Male kneževine su počele da stiču sve veću nezavisnost. Samo pod Monomahom došlo je do djelomičnog preporoda. Njegova vojska je porazila Polovce. Međutim, čak ni Monomah nije uspio ujediniti sve kneževine.
  Sadat se zainteresovao:
  - Kako je Monomah pobedio Polovce?
  - Prvo ih je iscrpio aktivnom odbranom, pa prešao u odlučnu ofanzivu!
  Ali je htio nešto pitati, ali su udarci biča pali na dječake, prisiljavajući ih da brže vuku kola. Ahmed je ljutito odmahnuo rukom: prestani biti liberalan! Janka se okrenuo: bič ga je pekao rebra, tanke ožiljke od prethodnih udaraca, malo je svrbeo. Oštar kamen mu je ušao u golu petu, dječak je zastenjao, stopalo mu je bilo izgrebano i bilo je teže hodati.
  Kada hodate sa velikim teretom i brzim tempom, nema vremena za razgovor, pogotovo što je put ponovo krenuo uzbrdo. Janku je čak bilo drago što je gotovo bez odeće; povetarac je prijatno duvao po njegovom snažnom, golom telu, zbog čega se osećao mnogo bolje. Dječak je mislio da u njegovom svijetu stanovnici zemalja u razvoju moraju naporno raditi, posebno vukači rikše.
  A živjeti bez rada znači vegetirati!
  Sadat, čiji je glas drhtao od napetosti, upitao je Jankua:
  -Ko je nasledio Monomaha?
  - Ponovo je došlo do svađe između njegovih sinova. Ovo je trajalo predugo. - Janka je ućutao hvatajući dah. - Generalno, svi ovi bratoubilački ratovi svjedočili su o sve većoj sujeti prinčeva.
  - Zašto je onda vaše carstvo bolje od drugih? - prezrivo je frknuo Sadat.
  - Možda zato što u njemu gotovo da nije bilo robova. Nekako smo uspeli da preskočimo ovaj period istorije.
  - Ali sada si i sam rob! - sarkastično se ubacio Sadat.
  - Nije osoba ta koja krasi titulu, već titula osobe! - Ili bolje rečeno suprotno! - ispravio se Janka. Dečak uopšte nije želeo da priča, i bilo je tako teško, ali s druge strane, razgovor ga je odvratio od tereta.
  - U vašoj zemlji, kao i drugdje, vodio se rat među rođacima za tron. Generalno, normalna situacija! - Rekao je Sadat, snažno gurajući.
  Yanka je odmahnuo glavom:
  - Nije za civilizovane narode. Ali ovo su tako detalji. Onda je postalo još gore, pojavili su se novi, strašni neprijatelji.
  - Kad si slab, neprijatelji se uvek pojave! - Ali je primetio da mladom robinji stomak visi od napetosti. "Tako među nama momcima, oni koji su slabi dobijaju više udaraca."
  - Baš kao slaba država! I dobili smo punu šamarčinu i lisice. - pljunula je Janka pokušavajući da ujednači disanje. Iz iskustva je znao da će uskoro biti lakše.
  Sadat je šapnuo:
  - Vjerujem!
  Yanka je nastavila govoriti, bez daha:
  - Desilo se da je Mongolsko carstvo nastalo daleko na istoku. Međutim, nije uključivao samo Mongole, već i razne nomade svih rasa. Džingis Kan ih je ujedinio. Takođe veliki vladar. Općenito, postoji mnogo rasprava o tome ko je on, čak postoji i verzija da je to ruski knez Vladimir. U svakom slučaju, život Džingis Kana je poput bajke. Kao dječak bio je zarobljen i postao rob, a zatim je pobjegao u Kinu. Imao je mnogo avantura, uključujući i one najnevjerovatnije. Na kraju je uspio ujediniti brojna plemena. Posljednjeg neprijatelja, mongolskog kana, izdale su njegove vlastite sluge.
  - I dobio nagradu! - pitao je Ali praveći grimasu.
  - Ako se to može nazvati nagradom, leđa su im slomljena! - zakikota se Janka.
  Sadat je odmahnuo glavom:
  - Pa, glupo je lomiti kičmu onima koji su ti učinili uslugu. Nakon ovoga, nećete htjeti nikoga izdati.
  "Nije želio da ovo postane iskušenje za njegove ratnike." - objasnila je Yanka.
  - Ali uzalud! Bodriti izdajnike u neprijateljskom taboru je kao uzgajati pšenicu od koje se peče pobjednički kruh! - smislio je aforizam bivši početnik.
  - Hleb izdaje je uvek otrovan, i zato što se peče od zakorovljenih zrna! - glatko je parirala Yanka. "Čak im ni nacisti nisu vjerovali." Iako su do kraja iskoristili usluge pete kolone!
  - Zanimljivo! I Džingis-kan je napao Kijevsku Rusiju? - upitao je, spuštajući kapi znoja sa Sadatovog lica.
  - Da i ne! - Yanka je napravila lukavo lice.
  - Kako to? Ili da ili ne! - Sadat je izgubio živce.
  Dječak je uzdahnuo i drhtavim tonom nastavio:
  - Džingis-kan je pokorio mongolska plemena i napao Kinu. Ili bolje rečeno, sjevernokinesko Qing carstvo. Iako su Kinezi imali brojčanu nadmoć i moćne zidine tvrđave, zbog pogrešnih proračuna komande, kao i podmićivanja većeg broja komandanata, poraženi su. Peking je pao kao rezultat noćnog napada. Kineski car je bio vezan za noge za drveće i rastrgan na komade! Štaviše, kidali su ga polako, a prije toga su se vojnici bacili u lice bivšem vladaru!
  Ali promrmlja:
  - Kakve odvratne stvari!
  - Mongoli su često činili okrutna djela. Ako je jedan od deset ratnika pobjegao, onda je cijelih deset pogubljeno. Ako je jedan ratnik bio zarobljen, a ne pušten, tada je svih deset ubijeno. - Janka je to rekla odobravajućim tonom.
  - Šta ako svih deset trči? - pitali su momci.
  - Onda su pogubili stotinu!
  Sadat je primijetio:
  - Znači od vojske neće ostati ništa! Osim toga, ako cijela vojska pobjegne i nakon toga žele da ga pogube, vojnici će se pobuniti i sami će se obračunati s takvim krvnikom.
  Yanka je bila stvarno zbunjena, jer Mongoli nisu bili potpuno nepobjedivi, ponekad su bili tjerani u bijeg. I šta ste radili u takvim slučajevima? Međutim, sjetio se Sparte. Postojao je i zakon na snazi: sve bjegunce treba pogubiti! Ali kada je Empedrion porazio njihovu vojsku, a spartanski kralj poginuo u bici, odlučili su da učine sljedeće. Sveto postujemo zakon, od sutradan, ali za sada neka zakon spava. Na kraju krajeva, zaista ne možete pogubiti svakoga!
  - Mislim da je u ovom slučaju o njihovoj sudbini odlučivao komandant. Možda je stvar bila ograničena na jednostavno batinanje. - pretpostavila je Yanka.
  - Dobro dobro! Eto kako su nestalne vođe! - našalio se Sadat sa ironijom.
  - Žukov je svojevremeno izdao naređenje: da će svi rođaci onih koji se predaju biti streljani! - Janka je obliznuo usne koje su postale slane od znoja.
  - I šta?
  - Niko nije upucan po ovom naređenju! Ali učinak je bio zastrašujući: pomogao je preživjeti u blizini Lenjingrada. "Dječak je ponovo ozlijedio nožni palac o kamen.
  - Zato uvek zastraši i pobedićeš! Ali šta se dogodilo nakon Džingis-kana?
  - Osvojivši pola Kine, odlučio je da je vrijeme da krene dalje prema Zapadu. Kako je rekao do posljednjeg mora. Sljedeći na putu je bio Horezm. Moćno islamsko carstvo. - Janka je jedva pomerio kaiš koji mu je trljao grudi.
  Sadat je bio radoznao:
  - Šta znači islamski?
  - Islam je vladao tamo!
  - Ovo je zanimljivo! Šta je islam!
  Janka, blistajući od znoja, slegne ramenima:
  - Doslovno prevedeno kao podnošenje! Muslimani vjeruju da je svemir stvorio jedan svemogući Allah! I tako je činjenica da postoji apsolutna predodređenost. Allah je svemoćan i oni koji mu se mole pet puta dnevno, pomažu siromašnima, obavljaju hadž u Meku, svetkuju Ramazan, ne jedu nečistu hranu, učestvuju u vjerskim ratovima, idu u džigu ili raj. A ostali nevjernici su osuđeni: vječno patiti u paklu!
  . POGLAVLJE br. 19.
  Vladimir je bio potpuno bespomoćan, a ta bespomoćnost ga je deprimirala. Kako možeš da visiš kao strašilo! Nije uzalud smatrano da su vješala, iako ne najbolnije, ali najsramotnije pogubljenje. Jedina stvar koja je gora od nje bilo je nabijanje na kolac! Kažu da se to praktikovalo u SS-u, posebno protiv žena.
  A evo i potvrde riječi. Nacist je izvukao klin iz ograde i počeo ga oštriti. Drugi esesovci su vukli polugolu mladu ženu. Bose noge žene od oko dvadeset pet godina, nacisti su zabili u vatru. Nesretna žena je vrisnula, ne svojim glasom.
  - Ah-ah-ah-ah! Nema potrebe!!! Dragi naši!!!
  Haupmann je, cereći se od zadovoljstva, odgovorio:
  - Ne! Neophodno! Za slavu velike Njemačke, povrijedićemo te!
  SS-ovac je uzeo žig iz vatre i stavio ga na gola grudi mlade žene. Nastavila je da vrišti i trza se kao mučenica u tiganju!
  Fašista je nastavio da puca sve dok devojčica nije izgubila svest. Druga vrlo mlada seljanka bila je potpuno gola i nabijena na kolac.
  Spektakl srednjovjekovne egzekucije, kada se snažna djevojka očajnički odupire svojim mučiteljima, odvratan je i privlačan u isto vrijeme. Videti mlado, skoro detinjasto, devojačko lice iskrivljeno od bola, izgrebano i natučeno, veoma je prijatno nemačkim sadistima. Njene prašnjave, gole noge vise s jedne na drugu stranu. SS-ovci ih opipaju i odlome im prste. Djevojčica tone sve dublje i dublje, počinje da se guši, vriskovi postaju sve tiši i tiši! Nacisti drže djevojčicu za gležnjeve i lagano je podižu, ne dozvoljavajući joj da brzo umre.
  U međuvremenu, esesovac podiže dječaka vezanog za nogu. Bacite petlju na drugu nogu i napravite istezanje. Dječak je u velikim bolovima, vrišti, ali dželati su nemilosrdni. Tako jedan od njih uzima lanac i počinje uvijati dječakovu glavu. Dječakovo lice postaje grimizno od nepodnošljive patnje. Ispuštajući bolno stenjanje, dječak podriguje krv. Još jednoj devojci je nacista polomio noge i on je čizmama gazio ruševine. Vladimir je ponovo pokušao da se oslobodi, uložio je svu svoju volju u svoj trud. Konopac je konačno popustio i puknuo. Mladić je svom snagom pao unazad. U tom trenutku, oštro naoštren kolac zario je Vladimirov anus. Mladić se osjećao toliko poniženo i uvrijeđeno da je ispustio nevjerovatan urlik, pokušao da skoči, tri srca su odjednom zakucala, a krvni pritisak mu je skočio. Vladimir se još jednom trznuo, kolac je otišao još dublje, prošao kroz debelo crevo i probio se u stomak. Mladi ratnik je šutnuo drek i oštro izdahnuo:
  - Da, znam da je to glupost! To se ne može dogoditi u stvarnosti. Ovo je potpuno apsurdno.
  Kolac je odgovorio gurnuvši ga još malo naprijed, probivši mu pluća. U međuvremenu, nacisti su počeli da pile devojku po podovima zarđalom testerom, zbijajući nepristojne šale i šamarajući je po telu.
  Uz ogroman napor, Vladimir se nogama uhvatio za kolac i pokušao da se podigne, iz njega je vreo znoj tekao u potoku, iako u njegovom super telu, čini se da ne bi trebalo da se znoji! Zemlja mu se vrtela pred očima, vitez je šaputao mešavinu kletvi i molitvi. Sve kuće u selu su već bile u plamenu, a gorjela je i mala crkva. Iznenada je iz malog klina ispaljena granata kalibra 37 mm. Izgleda da je Nemac bio as, Sotonin dar je pao pravo u krst. Preživjeli stanovnici umrli su u mukama. Iznenada je Vladimira bolno pogodila užarena žila, koja je stvorila impresivnu kvržicu koja mu je opržila kosu. Mladić je digao ruke, nisu ga poslušali, kao stranci, visili su kao bičevi. Vladimir odgovori sa stenjanjem:
  - Ovako te tvoje sopstveno telo izdaje!
  Još jedan snop, ogroman kao asteroid, pao je na mladićevu glavu. Monstruozan udarac, urlik koji istiskuje bubne opne i Vladimir... Probudio sam se.
  Mladi ratnik se vratio u hodnik, brzo trepćući. Opsjednuti vilenjaci lutali su u blizini.
  Astarta je potapšala mladića po obrazu:
  - Vidim da ti to nije bilo dovoljno prijatnih stvari? Kako izmučeno lice imaš.
  Mladi ratnik promrmlja:
  - Arhivski vakuum! (Ne može biti gore).
  Vilenjak je svojim dugim jezikom liznuo mladićevo čelo:
  - Šokiran!
  - Ne ta reč! Noćna mora u galaksiji pacova od koprive, dečiji crtić, u poređenju sa onim što sam morao da izdržim! - ljutito će Vladimir.
  Komandir je odmahnuo glavom:
  - Možda je droga, umjesto da izazove euforiju, probudila negativne emocije. Šta možeš, superhemijo.
  - Ko zna koje formule? Nešto potpuno izvanredno? - upitao je Vladimir okrećući utrnuli vrat.
  - Upotreba subkvarka, korona pražnjenja, ovo ima poseban efekat na svaki mozak. "Međutim, ako želite, možemo vam pružiti mnogo praktičniji i ugodniji način da provedete svoje vrijeme." Ne želim da igram virtuelno!
  Vladimir se nacerio:
  - Samo nešto teško, vojno! Mučile su me vizije i žedan sam krvi! ovo je moja krivica,
  Prestani kukavički kukati!
  Uzmi mitraljez u ruke,
  I doneti presudu!
  Mladić je ovo otpevao sa neskrivenim gnevom.
  Astarte se složila:
  - Hajde da se svi prokleto zabavimo. Za promenu, predlažem da se vode bitke na nivou tehnologije atomskog doba.
  - Zašto je ovo još interesantnije!
  - Sličan nivo smo dostigli pre više od deset miliona godina. Za nas je ovo davna istorija. - sarkastično je namignula Astarta, a njeno desno oko je zasjalo kao drevno Sunce.
  - Ali još zanimljivije: od vitezova sa oklopom i katapulta sa kaldrmom? - stisnuo je šake Vlarad.
  - Katapulti su kasniji izum, ali mi vilenjaci, za razliku od ljudi, ne volimo da nosimo teške oklope. Da, malo su korisni. Dobar strelac vilenjaci probit će svaki oklop svojom najoštrijom strijelom.
  - Čak i kovani od patuljaka! - nije verovao Vlarad.
  - Postoje različite vrste patuljaka! - dodala je Astarte. - Najbolji oklop u ratu je jak karakter, jak um!
  Chrizzly elf oficir je upravo izašao iz ekstremne euforije. Njegovo rumeno, djevojačko lice bilo je uzbuđeno i nasmijano:
  Lebdio nad nesretnom planetom!
  Hiperplazma uzavrela tama!
  Udariću te jarmom u glavu!
  Prosvetli svoju glavu!
  Vladimir (Vlarad) je zapevao, održavajući razigrano raspoloženje:
  Vilenjak borac nije hrastov pijun!
  Barem ponekad završi u ludnici!
  Pretvara zle neprijatelje u vatrene žile!
  Sa svojim fleksibilnim, inteligentnim umom!
  Oba dječaka pljesnu rukama. Ponašali su se kao mala deca. Chrizzly je ponovo počeo da baca mehuriće i stavio gigantski venac na glavu. Vlarad se čak i iznenadio kako je uspeo toliko da naraste, i momentalno se pojavio iz praznine.
  Mladi vilenjak pokušao je Vladimiru prikačiti sličnu bujnu "višebojnu". Mladić je to dozvolio. Vijenac je prošao pored glave i zaglavio se za ramena. Vladimir se okrenuo, a simbol trijumfa se raspao u konfete koje su svetlucale poput osvetljenog dragog kamenja.
  - Vau! - Nasmejao se privremeni zamenik. - Prava zvezdana kiša! Pitam se kakvog je ukusa.
  Chrizzly je odgrizao vijenac.
  - I šta? Nije čak ni loše! Pa, gore od gravitacione čokolade! Ja ću Vladika, voleću te, davati ti čokolade svaki dan!
  Vladimir je odmahnuo prstom:
  "Ne znaš kakva nam je zla sudbina odlučila!" I ovo je dato, nesebično muško prijateljstvo! Samo ja ne mogu da poštujem Pindare iz razloga što se ne može izlagati leđa drugome koji se zvao čovek!
  Elfaraya je udarila Chrizzlyja po nosu.
  - Ne, momče! Neću ti ga dati! On je moj dečko!
  - Postojanost u seksu je štetna po zdravlje kao i monotonija u hrani! - Primetio sam da Chrizzly škripi.
  - Slažem se i ne smeta mi da te zabavljam, ptičice moja. Pa dođi k meni! - Devojka je pomerila jezike, i to neverovatno zavodljivo!
  Chrizzly je odmahnuo glavom.
  - Znate, ja imam seks sa ženom skoro svaki sat! Već je dosadno! Ti si, naravno, zgodna žena, ali tvoja prijateljica, koja nikada nije spavala sa muškarcem, mnogo je zavodljivija!
  - Ne zna da radi ono što ja majstorski izvodim! - guknula je Elfaraja.
  - Pa ja ću ga naučiti! Ovako je još zanimljivije! Dobro je da je dečko potpuno nevin! - Chrizzly se poigrao svojim punim, naslikanim usnama.
  - Nevinost u seksu je kao prazan novčanik, tera te da koristiš mozak, ali te lišava sitosti! - primetila je Elfaraja, praveći grimasu. - Ako razumete o čemu pričamo!
  - Da sam ja "ceo čovek"?
  Astarte je prezirno odmahnula rukom:
  - Ne! Trenutno neće biti seksa! Prvo, vježbajmo malo virtuelno. Letjet ćemo kroz opasan sektor, moguć je okršaj sa svemirskim piratima. Kako da se borimo protiv njih ako nismo dovoljno pripremljeni?
  Chrizzly se uvrijedio:
  - Odakle ti to? Imamo iskustvo pravih bitaka.
  Astarta je bljesnula očima:
  - Šta, pokrivaj komunikacije. Osim toga, tehnike borbe prsa u prsa nisu dovoljno razvijene!
  - Šta je ovo da se radi? - cvilio je Chrizzly.
  - Ne još! Poradimo na onome što je naša najslabija karika, a to je iskrcavanje trupa na površinu planete. Moguće je da ćemo se uskoro morati suočiti s tim. - Komandir je stisnuo pesnice.
  Sjetivši se zadatka, Vladimir klimnu glavom:
  - Svakako! Možda je ovo najvažnija stvar!
  - Radimo verbalno obrezivanje, šape gore i na brod! - Astarte je mahnula prstima.
  Vilenjaci su krenuli u teretanu. Elfaraya, poletevši i lepršajući poput leptira, šapnula je Chrizzlyju na uho:
  - Ne razumeš čega se odričeš!
  - Ne odbijam! Cekaj malo! - Mladi vilenjak nije izgledao sretan.
  U virtuelnoj dvorani vilenjaci i zaljubljeni par stajali su u posebno ocrtanim krugovima. Nakon čega su se na njih slijevali potoci svjetlosti slični vodopadu! Vladimir je nehotice zatvorio oči; bio je prosvetljen skroz. Općenito, svjetlina i zasićenost su bili pretjerani. Mladić je pomislio: koliko energije moraju potrošiti na ovo. Ipak, vilenjaci nisu potpuno racionalna rasa. Koliko različitih ekscesa imaju: žudnju za luksuzom i razmetljivim sjajem.
  Grupa za hvatanje našla se unutar desantnog transporta. Počeli su brzo da bježe i zauzimaju svoja mjesta.
  Vladimir se pregleda: izgledao je pomalo smešno. Čak se i Elfaraja nasmijala:
  - Šta imaš! Da li želite da nadoknadite nedovoljnu dužinu svog dostojanstva?
  - Pa ti si razvratniji! - Mladić je osetio da mu ogroman pištolj trlja zglobove i sprečava ga da pobegne. Osim toga, ogroman oklop za tijelo bio je donekle sputan, debele titanijumske ploče otežavale su savijanje, a oružje okačeno za pojas ličilo je na omču.
  - Prokleti srednji vek!
  - Ovo je oružje atomskog doba! - Rekla je, praveći kiselu grimasu na Elfarai. I sama devojka je izgledala kao strašilo, sa prljavom pegavom kamuflažom i šlemom na glavi.
  Vladimir namjesti pištolj na desnu ruku i provjeri lansiranje. Mm-da, preusko je, a trzaj će također poremetiti nišanjenje.
  Vladimir je zgrabio oružje, očito cijev od onih s kojima su se vilenjaci borili u davna vremena, i opalio na prvi pogled. Trzaj je pogodio dlan, metak je pogodio blizu centra mete.
  - Da, i njegov nišan je oboren! - rekao je Vladimir sa ljutnjom.
  Pojavila se holografska slika, Astarte je upitala:
  - Pa, kako vam se sviđa naš "aligator"!
  - Prljavo oružje! I apsolutno nije praktično! - napravi grimasu Vladimir.
  - Kako se kaže da probija oklop koji su iskovali patuljci. Ali ne brinite, možda s vremenom pronađemo nešto bolje! - Astarte se nasmijala.
  - Koje vrijeme! Ovo je virtuelno! Ovo je jednokratna borba, kao i uvek! I sve nije baš stvarno! - Dečak se namrštio
  - Ali bol je stvaran! - Vilenjak je jezikom prešao preko zavodljivih usana.
  - U ovome samo oponašate ljude!
  - Njegov nišan je malo oboren, pa malo vežbajte! Onda ćeš doći k meni!
  Vladimir je ispalio još nekoliko probnih hitaca, primjećujući loš kvalitet pištolja i nedostatak elektronskog nišana. Nakon čega su on i njegov prijatelj izašli u hodnik.
  Iako je dizajn bio virtuelni, očigledno je bio programiran na pokvarenom računaru. Kako su hodnici bili konfuzni, a po podu tu i tamo bilo je smeća, praznih flaša i nekih čudnih tankih gumica. Elfaraja se zakikota. Vladimir upita:
  - Hej šta radiš?
  - Znate li šta su gumene trake? - Devojka je produžila nokat kažiprsta.
  - Najvjerovatnije žvakaća guma!
  - Da, ne, stavite ih na jedno mesto! - brbljala je Elfaraja.
  - Zaista!
  - Tačnije, nosili su je u davna vremena! Usput, bilo bi lijepo probati ovo! - Devojka je petljala u gumicu koja je narasla do dva metra i postala savitljivi nokat.
  - Mislim da ovo nije dobra ideja! Izbacite infekciju.
  Mladić je, hodajući kroz brod, primijetio da se borbene grupe vilenjaka ne kreću tako jasno kao zemljani. A kamuflaža im je crvena, žuta i narandžasta. Brr! Da li je ovo logično, bez maskiranja. Gotovo svi vilenjaci tresu naušnicama i cere se naslikanim usnama i uglačanim zubima. Vladimir je mislio da, ako dođe do ozbiljne bitke, ovako glamurozna vojska teško da bi bila sposobna za bilo šta.
  Skoro blizu vrata, Vladimir je sreo Chrizzlyja. Biseksualni vilenjak je navukao toliko oklopa da je izgledao kao tenk iz Prvog svetskog rata. Osim toga, na njemu su napravljeni natpisi na elegantnom jeziku vilenjaka. Međutim, sadržaj je ukazivao da je vlasnik oklopa jasno patio od seksualne anksioznosti i kompleksa inferiornosti. Vilenjak je u jednoj ruci držao rogat šlem, au drugoj čudnu banduru koja je ličila na bacač plamena.
  - Ti i ja smo u istom timu! - sretno je rekao Chrizzly. - O, a mi ćemo se boriti, sve ćemo iskopati!
  - Nije najbolja ideja! - klimnuo je Vlarad.
  - Zašto! Najviše! Biću iza tebe! - Chrizzlyjevo lice je postalo prilično slatko.
  - Biseksualac pozadi! Nema velike radosti! - počeo je Vlarad da smišlja gde bi bilo bolje da pomeri perverznjaka.
  - Opusti se! Ljubav ne prihvata nasilje! - Glas je postao odvratno smrče.
  - Nemoj ni pomišljati na to! Ljudi su me dobro naučili! - Jedino što je mladića odvratilo od neposrednog fizičkog udara je činjenica da je vojno bratstvo svetinja!
  - Pa, pobegao sam! Ko je sa mnom: on je heroj! Svako bez mene je loša svinja! - Chrizzly je mahnuo šapom i, začudo, uprkos svom glomaznom izgledu, brzo je nestao iza krivine.
  Vladimir je odmahnuo glavom:
  - Ovaj tip me nervira!
  Elfaraya je izjavio:
  - Pali me!
  Umjesto odgovora, Vladimir je pogledao unutra. Astarte je bila kamuflažna, ali sjajne zlatno-rubinske bradavice njenih punih grudi, dovoljno velike za vilenjaka, bile su otkrivene.
  - Pa? Ni svoj, ni stranac! Last Hero!
  - Ja sam zapravo spreman za borbu! Ali s takvim oružjem nećete se puno boriti. To je "strašilo"! "Vlarad je frustrirano udario nogom o zid, a od udarca se začula jaka zvonjava.
  - Možda stvarno, daj tako napredni mitraljez. Samo me izvini momče, moraš znati koristiti sve vrste oružja. Vaša komanda me je upozorila: sposobnosti borca se potpunije otkrivaju slabim oružjem! - Kapetan je bacio nekoliko bodeža u zrak.
  - Pa, očigledno ćemo morati da se okrenemo!
  Astarte je jedva suzdržala smeh:
  - UREDU! Idi draga moja!
  Vladimir je zgrabio aligatora i uperio ga u komandantova prsa:
  - Da li želite da iskusite bol?
  Djevojka nije podigla obrvu:
  - Zašto se krećeš prilično brzo! Dozvolite mi da vam pomognem! - Astarte je podigla orah sa stola i rekla. - Možete li ga udariti u hodu: kao što su to činili naši preci?
  - I pogađajte teže mete! - iznervirano je promrmljao Vlarad.
  - Ali ne iz "Aligatora"!
  Djevojka je bacila orah. Vladimir je opalio: metak je jedva promašio čauru i probio pregradu. Astarte je odmahnula glavom:
  - Ne, vidim da nisi super-vilenjak! Naši ljudi su uhvaćeni!
  - Lansiranje je tesno, cev savijena, metak veliki! Sa takvom preciznošću: možete ga pogoditi samo intuitivno! - Mladić je nanjušio cijev velikog pištolja.
  -Nemaš intuiciju!
  - Pa ne sa ovom vrstom oružja! - Vladimir je pustio krunski iscjedak ljutnje iz očiju. - Savladao sam ultramoderne sisteme da se naviknem na ovo: potrebno je vrijeme.
  Astarta je prstom udarila lutku u obliku dvonogog krokodila: otvorila je usta i iz nje je iskočio kratki dvocijevni mitraljez. Devojka ga uhvati dlanom:
  - Pa od tvog! Nadam se da ćeš to bolje podnijeti?
  Vlarad je bio oduševljen:
  - Imali smo kurseve ratovanja sa starim mitraljezima. U slučaju da se morate boriti u sektorima gdje su hiperplazma i plazma neutralizirane. Između univerzuma i u samom univerzumu znate: različite zakone prirode.
  - To je elementarno! Ali prvo provjeri. - Devojka je bacila mitraljez. Vladimir ga je uhvatio u toku leta, zavrteo ga kao vrh i skinuo osigurač. Oružje je bilo lagano sa mekim okidačem.
  - Spreman sam!
  Devojka je kao mađioničar: još trenutak njen dlan je bio prazan, a sada na njemu gomila orašastih plodova:
  - Divno!
  - Da, veoma lepo! Imate odlične reflekse. - Mladić se divio vilenjakinji, u poređenju sa ljudskim ženkama, bila je kao narandža naspram jabuke.
  - Sada pucaj! - Djevojka je oštro povratila pedesetak oraha.
  Vladimir se okrenuo. Odmah je shvatio pokrete oraha. Nije tako teško, jer je brzina relativno mala, darovi vanzemaljske vjeverice padaju, nošeni samo gravitacijom. A za izračunavanje ubrzanja: možete koristiti hiperplazmatski mozak-kompjuter.
  Astarte je zviždala:
  - Bravo! Ti si pravi vilenjački as! Za ovo ćete biti nagrađeni! - Devojka je skočila i poljubila Vladimira u usne. Nagnuo se naprijed da je upozna. Odjednom se Astarta povukla: - Malo kasnije! Sada se borite! - Komandant je ispustio zalihe.
  Vladimir je pokupio nekoliko časopisa, strpao ih u džepove, sad se osećao kao pijanac posle mamurluka! Odlazeći, otvorio je vrata udarcem nogom i iskočio kao vjetar iz mokrih ruku.
  Već spuštajući se na donji nivo, Vladimir je naišao na rak koze! Ovaj tip je mahao kandžama i tresao bradom:
  -Oooh!
  - Psiho! - Mladić je prezrivo frknuo.
  Rak Koza je rekla:
  - Imaš kul kraljicu! Pozajmite na minut!
  Umjesto odgovora, Elfaraja ga je udarila nogom u vilicu. Koza-rak se preokrenuo, udarajući svoje krive čizme.
  Nakon čega su mladić i djevojka sišli liftom u transport broj tri. Vilenjaci su već bili tamo, stajali su u slikovitim pozama i žvakali. U isto vrijeme, djevojčice i dječaci su i dalje imali trajnu kosu.
  Elfaraya je odmahnula glavom:
  - Dobro dobro! Evo snimaka!
  Vladimir je filozofski odgovorio:
  - Privatni, vojnici, kvalitet je jednak komandiru, minus staž!
  - Tačna primedba! - Elfaraja priđe pilotu. -Jeste li spremni za transfer?
  - Kao foton za zračenje! - Bio je jasan odgovor.
  - Onda počnimo! Užasno je kako vrijeme sporo prolazi u virtuelnoj stvarnosti!
  Pilot je zacvilio kao da je on kriv:
  - Ne mogu, komandiru ubrzaj!
  
  Pet desantnih transporta odvojeno od plovila. Brod se snažno zaljuljao, odmah je postao lakši i malo povećao brzinu.
  Vozila vilenjaka su također izgledala luksuzno i elegantno, ali njihov oblik nije bio dovoljno aerodinamičan. Korišteni su ranžirni, prilično primitivni mlazni motori. Ipak, iskusni piloti (stari po nekoliko vekova): oni su znali svoj posao, "Hrizanteme"-3, kako su vilenjaci zvali svoja vozila, poređani u lanac.
  Desilo se da su se Vladimir, Elfaraya i Khrisli, sa drugim borcima, našli na čelu napada. Nakon što je zaronio u atmosferu planete, brod je počeo zagrijavati trup i začula se tutnjava.
  Chrizzly je zviždao:
  - Evo ga budala! Znate li uopće gdje ćemo sletjeti?
  - Komandant zna! - prekinut je Elfarai.
  Dolazeće vazdušne struje bacale su vozilo s jedne na drugu stranu, uzrokujući da su mu se zidovi mleveli. Kako su se zagrijavali u sve gustijoj atmosferi, urlik se pojačavao, činilo se da se nalaze u ogromnom bubnju koji je džin udarao sve snažnije.
  Chrizzly je viknuo:
  - Ovo je zapravo neverovatan bezobrazluk! Zato protresite visokorođene vilenjake.
  - U pravom ratu to se ne dešava! Već sam bio na takvim akceleratorima da su sjemenke. Trebao bi proći kroz ljudsku školu!" primijetila je Elfaraya.
  - Ne želim! Šta je škola - to su dva razreda! Ne mogu izbjeći glavobolju! - Vilenjak je podigao mitraljez da ga ubedi.
  - Da li imate petocifreni sistem ocenjivanja?
  - Ne, dvadeset cifre, ali niko ne stavlja ispod dva!
  - Da, očigledno ste vilenjaci, pobrkali ste obrazovni proces sa seksom. - Elfaraja je pozivljivo protresla bokovima.
  - Najprijatniji proces učenja je seks! I što je najvažnije, niko neće odbiti da ga ponovo preuzme! - Vilenjak je zalajao.
  - Seks je jedina tema gde svi teže da ulože više uloga!
  dodala je Elfaraya.
  - Zajedničko između seksa i studija je da je C bolji od D!
  U međuvremenu, niz desantnih letjelica spustio se dovoljno nisko i ušao u prostor bez oblaka na površini planete pripremljen za osvajanje. Vidljivost nije bila dobra, bilo je previše prašnjavo, morali smo uključiti primitivni radar. Kao rezultat toga, orijentacija je bila nevažna, a sama prašina, žuta i sjajna, izazivala je iritaciju.
  - Slušaj prvog asa! Modul tri vas zove! - Voki-toki je govorio prijatnim ženstvenim, ali pomalo promuklim glasom.
  - Slušam te treći! - odgovorila je Elfaraya.
  - Radar je upravo otkrio kretanje brodova na jugu.
  Chrizzly je promrmljao:
  - Izgleda kao zamka!
  Elfaraya je odlučno rekla:
  - Može biti bilo šta, ali ne može biti reči o suženju ofanzive. - Devojčina pesnica se stisnula.
  - Pažnja, treći modul, nastavite istim kursom! - javio je pilot. - Ili kontaktirajte Astarte.
  - Već su nas kontaktirali i rekli da zadržimo liniju! - Zaškripali su na drugom kraju.
  - Samo tako nastavi!
  Vladimir je primetio:
  - Moramo se spustiti, neprijatelj je ispod nas!
  Elfaraya je naredio:
  - Hajdemo zaroniti! U sam ponor!
  Ne baš poslušna "hrizantema" se srušila, savladavši otpor atmosfere. Visinomjer je sažaljivo pištao, izgledao je prilično jadno.
  Radar je konačno uhvatio kontrolnu tačku i dao signal! Gotovo odmah, zelena oznaka pojavila se na prašnjavom ekranu. Čuo se Astartin glas, malo izobličen od predajnika:
  - Uključi gađanje!
  Mala svjetla su počela da trepere, a oko trećine njih je bilo mrtvo!
  Chrizzly je, nervozno se trzajući, objasnio:
  - Ovako provjeravaju status startnih meta!
  - Jadno! - Elfaraja je izvila usne u tubu.
  Pogonski motori su zazujali, a vođice projektila ispuzale su ispod otvorenih vrata.
  Krizantema je načičkala osamnaest projektila, ali je upalilo samo trinaest lampica upozorenja na tabli. Vladimir je opsovao:
  - Ovo je očigledno loše upravljanje!
  Chrizzly je u suzama odgovorio:
  - Da! To je sasvim moguće u ratu, pogotovo ako je oprema stara!
  Elfaraya je zapovjedio:
  - Pogodite koncentraciju trupa projektilima. U slučaju da se možemo jasno vidjeti!
  Chrizzly je pogledao kroz sistem za navođenje.
  - Udarićemo u kasarnu. Veliki su i imaju mnogo vojnika. Što se tiče ograde, ona je napravljena od sirovog zida i može se srušiti ovnom.
  Elfaraya je odmahnula glavom:
  -Jesi li lud? Telo uza zid!
  - Ovo nije delo patuljaka, mi ćemo se probiti! Kako piti hajde da se probijemo! - Chrizzly je čak izbjegao.
  - Onda rizikuj ako si takav hrt!
  Vilenjaci su se poredali u geometrijski savršenu liniju: sada su ličili na prave vojnike. Čak i oči nisu postale djetinjaste, već stroge, prodorne, poput onih pionirskih junaka starih sovjetskih filmova.
  - Bar si za nešto sposoban! - oduševljen je Vladimir. Mladić je mislio da vilenjaci ipak nisu takvi naivci: razmaženi, da, ali ne i kukavice.
  Elfaraya je sama pogledala u jaku optiku, bezočno odgurnuvši Chrizzlyja. Kompleks zgrada u plavoj dolini polako je lebdio prema desantnoj letjelici.
  - Vidljivost je oblačno! - Elfaraya je bezuspješno pokušala povećati oštrinu. "A staklo nije obrisano dugo vremena."
  -Ko će ih obrisati? Roboti ili šta? - odbrusio je Chrizzly. - Ali sve se vidi kako jeste. Otvorićemo vatru na kasarnu sa udaljenosti od tri hiljade zherra, ostala plovila će slijediti vaš primjer.
  - Uradićemo ovo!
  - Osim toga, u virtuelnoj igri treba da osvojimo vredne trofeje. Obično se pohranjuju u sredini baze. - Vilenjak je protrljao uho sjajnim noktom.
  Elfaraya je napomenuo:
  - Ova soba izgleda kao drevna generatorska stanica. Vau, ove antene su tako krive!
  Chrizzly je automatski skicirao mapu i pokazao prstom:
  - Tamo su trofeji!
  Međutim, zgrade su već bile vidljive golim okom, bile su sve bliže. Već je bilo moguće vidjeti kule obložene oklopnim pločama.
  - Ima ih trideset i dva, razmaci između kula su isti! - Elfaraya je počela da savija prste.
  Vladimir je šapnuo:
  - Tvrd orah!
  Vilenjak je, režući (kao da je kul), primijetio:
  - Pošto su udaljenosti iste, to znači da se moramo boriti protiv trolova. U davna vremena, često smo se tukli s njima. Osim toga, trolovi vole barački stil.
  - Sa virtuelnim trolovima! - Ispravljeno Elfarai.
  Sistem za navođenje proizveo je prve brojeve - to je bila udaljenost do odabranih ciljeva. Chrizzly je zviždao:
  - Sad počinje!
  Vladimir je dodirnuo mitraljez, ne, to je bilo prilično slabo oružje. Čak i ako je moderna osoba potpuno gola, njegova koža s hiperplazmatskim inkluzijama neće biti probijena olovnim metkom. Iako ne, ovo oružje ima jezgro napravljeno od mnogo tvrđeg i težeg sub-radioaktivnog metala. Međutim, i dalje se neće probiti. Istina, u virtuelnoj stvarnosti kompjuter, poput kibernetičke matrice, postavlja parametre tijela. Tako da ga mogu skinuti, čak i primitivnim oružjem. Što, međutim, nije sasvim pošteno.
  Chrizzly je histerično bubnjao prstima, dugme je bilo crveno, tako da je vilenjačka krv slična ljudskoj krvi, svijetlo grimizna. Vilenjakove zjenice su se suzile; pomalo je ličio na malu zmiju koja je sjedila u zasjedi. Hiperplazmatskom mozgu vrijeme prolazi vrlo sporo, posebno kada čekate. Ovo je fiziologija hiperkvantne razmene. Zanimljivo je da su između svemira, posebno na spojevima antisvjetova, uočeni skupovi vrlo razrijeđene hiperplazme. Ali u početku je postojala teorija da se hiperplazma, kao šesto stanje materije, ne javlja u slobodnom obliku u prirodi. Ali istraživanja su pokazala da na nekim nivoima gotovo sve supstance mogu prijeći u šesto ili sedmo stanje materije. Bilo je raznih razvoja svih vrsta naučnika: pojavilo se osmo stanje materije, kao i mnoge varijante hiperplazme. Od njega su se posebno počela graditi ljudska tkiva. Možda nije daleko vrijeme kada će se osoba, čak i bez tehnologije, pretvoriti u smrtonosno oružje koje može promijeniti parametre zvijezda i planeta. Općenito, čak iu drevnoj naučnoj fantastici, iznošene su različite pretpostavke o čovjeku budućnosti. Na primjer, Efremov je bio skroman i produžio je životni vijek u komunističkom društvu na samo 200 godina. Osim toga, ograničio je stanovništvo. Čudno je, ali čak i nakon što su ljudi počeli da osvajaju galaksije, očekivani životni vek se nije značajno povećao, a kao komunista i ateista, Efremov nije verovao u besmrtnu dušu. Uglavnom, u budućnost je zalazio dvije hiljade godina, što je mnogo, ali generalno perspektiva je srednjoročna. Čudno, ali većina pisaca naučne fantastike, posebno stranih, budućnost nije slikala previše optimistično. Generalno, neka vrsta mode je otišla ka distopiji: u periodu podijeljenog svijeta. Oni farbaju budućnost u tamnim bojama. Međutim, i tada je bilo bistrih glava koji su shvatili da budućnost pripada jedinstvenoj vlasti. Među njima je bio i veliki div koji je zasjenio Žila Verna, koji je očekivao mnoga otkrića - posebno hiperplazmu. Neke od stvari koje je izmislio i dalje postoje samo u projektima. Na primjer, stvaranje novih svemira! Sada naučnici kažu da je to u principu moguće, ali još nije došlo do realizacije! Ali napredak se razvija, a ljudski um je jedinstven. Dokazano je da je porijeklo čovjeka od majmuna mit! U stvari, majmuni su vrsta srodne, ali degenerisane grane. U stvari, Hipernoosfera je rodila ljudske poslove. Ljudski mozak prvobitno nije bio napravljen od proteina, a za razliku od običnog primata, ljudski mozak je imao 999 dimenzija! To znači da su ljudi teoretski sposobni da istovremeno percipiraju veliki broj tokova informacija iz različitih univerzuma. Prostor nema granica, materija nema barijera, evolucija ograničenja! Na isti način, čovjek je, da ne bi stajao na mjestu, počeo razvijati svoj mozak. Nauka je nekadašnjeg divljaka s kamenom sjekirom približila nivou boga. Dok istina nije Svemoguća, ali veoma jaka! Sada je za čovječanstvo najvažnije da preživi i poveća svoje sposobnosti. Na kraju krajeva, uništeni tip nema više utjecaja od vjetra na stijeni. Istina, čak i nakon smrti posebno velikih ljudi, zaostala polja ostaju sposobna utjecati na materijalni svijet. Pa, zašto su, na primjer, ponekad molitve imale efekta. Jer svaka misao ostavlja svoj otisak na informacionom polju. A kada ima previše misli i emocija, dolazi do poremećaja u hipernoosferi koji utiču na materijalni svijet. Stoga je iskrena vera miliona ili čak milijardi ljudi, u Hrista, u Budu, u Muhameda, ostavila traga u noosferi. Vjera nosi informacije i stoga je na neki način materijalna. A vjera milijardi je toliko energije u raznim dimenzijama i nivoima da zapravo može pomjeriti planine. Nažalost, ljudi nisu znali kako da kontrolišu ovu energiju: ako imate sreće, osoba će biti izliječena, metak neće pogoditi, avion se neće srušiti. Ali može biti i obrnuto, negativan utjecaj kletvi i ponekad pretjerano emocionalnih molitvi. Hipernoosfera je takođe moćna: skoro kao Svemogući Bog, ali jednostavno ne prepoznaje sebe kao osobu. Ovo je neka vrsta nebrojenog broja tragova i otisaka različitih ličnosti! Dakle, sve religije imaju moć, mogu utjecati na život, i što su moćnije, to je više sljedbenika i vjera je fanatičnija! Ali u isto vreme, niko nema pravu ideju o Bogu. Odnosno, bolje je slaviti Boga, i moliti mu se, a nije štetno prekrstiti se, samo istina, nije otkrivena nijednoj vjeri! Dakle, svi su u pravu i u pravu! Ateistički komunisti također mogu utjecati na svijet oko sebe, a kako njihov broj raste, on postaje sve moćniji! Hipernoosfera je svejed, može ubiti i vaskrsnuti! Možda je u tom smislu prava vjera bliska apsolutnoj, a ko poštuje sve religije odjednom je najmudrija osoba. Nije uzalud novo pravoslavlje postalo sinkretizam sa imperijalnom dominantom. Ali u suštini, to je gotovo ateizam, sa vjerovanjem u svemoć razuma. Općenito, drevno pravoslavlje je u potpunosti nadživjelo sebe početkom dvadesetog stoljeća i nije moglo zaustaviti ateističku revoluciju. Konzervativizam i nevoljkost da se bilo šta promijeni, iako se svijet mijenja, je slabost svake religije! Pogled na svijet i vjera također moraju doživjeti evoluciju, ali je pravoslavlje predugo ostalo na nivou srednjeg vijeka. Hvala prvom velikom vladaru koji je ujedinio čovječanstvo i odlučno reformirao pravoslavlje! Moguće je da bi bez toga čovečanstvo propalo!
  Salva od osamnaest projektila potresla je trup Chrysanthemum, a dvije grupe raketa, ostavivši smeđe repove, pojurile su prema svojim ciljevima. Transport se pomerio nešto jako udesno, motori su se gušili od napetosti, trup je drhtao.
  Chrizzly je viknuo:
  - Pucajte, braćo! Udari o pod!
  Rakete su uglavnom dostigle cilj, ali su tri, nakon što su izgubile kurs, čak uspjele da prolete pored baze. Zgrade kasarne bile su ugaone, obojene u prljavo sivo, sa lobanjama koje su virile na vrhovima. Zidovi su se srušili i izbio je požar. Međutim, kada se gleda golim okom, percepcija je kao da su to dječje igračke, ili pješčani grad koji ruši vatreni dječak.
  Stražari su se već pribrali, a automatski, malokalibarski topovi su sa svih kula pogodili transporte koji su se približavali.
  Svaki peti krug bio je tracer, rafali su se slikovito zakrivili i ličili na praznični vatromet. Sam Chrizzly je skočio do volana i počeo da ga okreće, a pilot ga je povukao nazad. Transport se okrenuo, Elfaraya je bacila Chrizzly, pokazujući svoju priličnu snagu. Pilot je nekako ispravio auto. Gusjenice su se približile, a vozilo je nespretno pokušalo da izbjegne grabežljive projektile. Ali ovdje ga je sputavala ograničena manevarska sposobnost.
  A među zgradama su rakete nastavile da eksplodiraju. Eksplozija je prevrnula tenk, njegove otopljene gusjenice su nastavile da se vrte po inerciji, dva samohodna topa su bila pocepana, ali su neke od projektila izletele van kompleksa. Chrizzly je pokazao smokvu.
  - Ko promaši, Astarta će se ljudski izboriti sa tim!
  Elfaraja se zakikota:
  - Zvuči dvosmisleno!
  - Kada hiperstruja prođe kroz penis, shvatićete zašto je funta zujanja vredna toga! - cvilio je Chrizzly, cereći se.
  - Da, znam! Probao mnogo puta! - Devojka je predela kao mačka, iz prijatnih uspomena.
  - Ali ne ja! Bolje nego samo pušenje!
  - Fu lopov! - Vladimir (Vlarad) je pokušao da udari Krizlija u guzicu. Vilenjak je pobegao od prvog udarca, ali je pri drugom pao u kašu.
  - Vau, kvazare! - Vilenjak je opsovao.
  Što su se krizanteme spuštale niže, automatska topovska vatra je postajala gušća. Već pet puta uši boraca čule su neprijatne zvukove - poput malih meteorita koji udaraju o gravitacioni metal. Za sada je trup izdržao, ali kako su se brodovi spuštali, razorna snaga protivavionske vatre se povećavala.
  Astarte je naredila:
  - Udari u kule!
  Ispaljeno je nekoliko projektila, ali pošto su tehnologije bile "prepotopne", one su bile lišene sistema za navođenje. Samo tri su pogodila tornjeve mitraljeza, uništivši vatrene tačke. Mogli ste vidjeti dijelove slomljenih tijela kako lete kao konfeti od petardi.
  Chrizzly je pokazao prstom i primijetio:
  - Šta sam rekao! Ovo su trolovi! Potpuni kreteni!
  Vatra sa preživjelih položaja se još više pojačala, bijes se pojačao.
  Pilot je pokušao da se okrene unazad, ali su se pedale zaglavile. Međutim, automobil je počeo da usporava. Nekoliko vilenjaka je palo s nogu, jedan se zabio u zid tako jako da mu je smrskao šlem.
  -Oooh! Imaću veliku kvrgu! - Cvilio je.
  Brzina je i dalje bila prevelika za ovna, a kako se ne bi ozlijedio, Elfaraya je pritisnula polugu i pustila padobran. Otpor vazduha je usporio tempo.
  Vidjevši betonski zid kako juri prema brodu, Chrizzly je vrisnuo kao budala:
  - Polundra! Svi na palubu!
  - Idiote! - odgovorila je Elfaraja.
  Nekoliko vilenjačkih djevojaka ispružilo je glave i kroz prozorske otvore vidjelo da je barijera vrlo blizu, i cičale su kao svinje koje se kolju. Međutim, Vladimiru se učinilo da su to najvjerovatnije krici snažnog ženskog orgazma.
  Došlo je do jakog udarca, nakon čega je vozilo skliznulo na klizače. Pokidani stupovi žičane ograde skočili su za njim, a onda je uslijedio još snažniji udarac. Transport je udario u zid zgrade.
  Djevojčice su pale, prevrćući se i vrteće nogama. Najnaslikanija devojka je stenjala od suza:
  - Moja jadna noga je slomljena!
  Vladimir je takođe pao, ali je odmah skočio. Glava mu nije povređena. Ali Chrizzly je bio u šoku, kaciga mu je poletjela s glave, a na čelu mu je bila otok i curila je krv.
  Elfaraja ga je upitala:
  - Kako si?
  Vilenjak je očajnički odmahnuo rukama:
  - Biti tih! Foton u tvojim crevima!
  - Pa, budi oprezan!
  Činilo se da je pilot najviše patio, prsa su mu bila smrskana, a iz usta mu je potekla mlaz grimizne krvi. Ali zahvaljujući fenomenalnoj vitalnosti vilenjaka, ipak je mogao ići, iako nije bio sposoban za bitku.
  Vladimir je pomogao djevojkama da ustanu. Uprkos šoku, zadobili su lakše povrede, modrice i ogrebotine.
  - Pa, devojke, vreme je za svađu.
  Chrizzly zacvilio:
  - Samo s tobom!
  - A ti ćeš otići, gumeni budale!
  S mukom otvarajući vrata, devet vilenjaka je napustilo desantni transport i našlo se direktno ispod tornja. Odozgo je pucao brzometni top, očigledno je trol bio previše zanesen zračnom bitkom. Ognjena staza je plamtjela, a čaure su padale kao grad. Jedna od vilenjačkih djevojaka izgubila je čizmu i stala na ljusku koja se puši svojom slasnom bosom nogom i vrisnula.
  . POGLAVLJE br. 20
  Mirabela je skočila i mehanički udarila u bolno mesto. Prsti su joj trnuli i otkrila je velikog mrava koji ju je ugrizao u utrobi.
  - Antimaterijalni tip, sposoban je da unese infekciju u meso. - zarežala je djevojka.
  Osetljiva materica je počela jako da svrbi, da bi olakšala patnju, devojčica je otrčala do hladnog potoka i utonula u njega. Čini se da je postalo malo lakše.
  - Ovo su gadne stvari koje još postoje u ovom univerzumu, a ja sam mislio da je miran.
  Dok je trčala, devojčica je bosom nogom nagazila koprivu, a svrbeo je i roze đon, koji nije stigao da se stvrdne. Mirabela, sedeći u potoku, pomisli: našla se potpuno gola, bez oružja i kompjutera. Ovo je loše, budući da je stopostotna ćerka super-civilizacije, žena ratnica nije imala pojma šta se može učiniti u uslovima primitivnog sistema. Istina: imala je ogromno znanje, uključujući istoriju mnogih svjetova. U ovom slučaju, morate nabaviti neku vrstu oružja. Na kraju krajeva, njeno tijelo je postalo kao kod starih ljudi, što znači mnogo slabije i bespomoćno. Slabost je od majmuna napravila čovjeka, ali moćni slon je glup; da je ova vrsta postojala barem trilion godina, teško da bi se mogla pravilno razviti. Svojevremeno je planeti Zemlji prijetio pad prilično velikog asteroida. Mogao bi odmah okončati ljudsku civilizaciju. Ali zahvaljujući velikom vladaru, prva stvorena raketa za uništavanje razbila je asteroid u fotone. Ako odaberete prave sastojke, onda antimaterija ne emituje skoro nikakvu radijaciju, a to je veliki plus, jer ne možete da serete na svojoj planeti. Ali da se napredak razvijao malo sporije, ljudska rasa bi doživjela sudbinu dinosaurusa. Općenito, najdelikatniji posao je bio beskrvno potčinjavanje Sjedinjenih Država. Ova moć je bila prilično razvijena, a Amerikanci su bili posebno dobri u pravljenju blokbastera. Filmska industrija je bila na najvišem nivou, posebno za to vrijeme. Briljantni glumci Jackie, Schwartz, DeCaprio, Stallone i mnogi drugi pokazali su svijet budućnosti i briljantne fantazije. U to vrijeme, posebno s pojavom kompjuterske grafike, mogli su stvoriti uvjerljive, šarene iluzije.
  Uzmite, na primjer, "Ratove zvijezda" ili "Babylon" - snimljeni su tako prirodno. Prava ekspanzija u svemir počela je nakon ujedinjenja čovječanstva. Prva, iako prilično primitivna, civilizacija naišla je na zvijezdu Sirijus. Četvrta planeta bila je toplija od Zemlje, ali sasvim pogodna za život.
  Primati gušteri živjeli su na nivou pećine. Međutim, već su imali kamene sjekire, ali su im nedostajali lukovi i strijele. Pojavili su se i počeci religije. Kult nekoliko elemenata, kojima su žrtvovane žitarice i zemljani gomolji, ponekad životinjski leševi. Aboridžina je bilo relativno malo, a onda su virusi i bacili koje su uneli zemljani gotovo sve zbrisali. Da bismo oživjeli ovu vrstu, čak smo morali pribjeći kloniranju.
  Djevojka je prošla rukama kroz vodu i oprala se ispod ruku. Potok je bio lijep i siguran.
  U principu, zemljani su vodili svoj prvi svemirski rat sa civilizacijom koja diše fluor. Oni su prvi napali Ruse i počeo je brutalan rat. U početku su borbe bile ravnopravne, ali onda su ljudi, uz pomoć magije i vilenjaka, poboljšali svoju tehnologiju i krenuli u odlučnu ofanzivu.
  Gotovo sva stvorenja koja sadrže fluor su ubijena, a ostaci su otjerani u koncentracione logore. Da su zemljani izgubili, njihova sudbina ne bi bila bolja. Fluor je vrlo aktivan element, najaktivniji koji postoji na Zemlji, dao je rasi ekstremnu agresivnost. Zatim je bilo, naravno, još ratova, uništavanja planeta, osvajanja civilizacija. Čak su i uništili nekoliko galaksija. Ali sveukupno, sve ovo je bio gubitnik: u pozadini grandiozne bitke između dvije Rusije. U modernoj kinematografiji su, naravno, pokrivene brojne svemirske bitke. Snimani su filmovi i TV serije. Specijalni efekti su se razvili do nivoa najvećeg realizma, ali je stari bioskop ipak našao svoje poklonike. I šarm drevnih zvijezda Hollywooda i Mosfilma, njihova neuvenljiva slava.
  Međutim, pojavili su se i moderni filmski junaci. Konkretno, Vitalij Tok, koji je igrao Leva Eraskandera. Ova vječna mladost učestvovala je u bitkama međuuniverzalnog rata i glumila u filmovima. Istina, odsustvo starih ljudi u Ruskom carstvu učinilo je radnje pomalo monotonim. Ali kompjuterska grafika je omogućila da se sve nadoknadi, a posebno su mogle da naprave drugačije lice čak i u davna vremena. Pa, napredak je razvijen, ali bioskop nije baš dobar! Međutim, pojavila se potpuno materijalna - virtuelna stvarnost. Korišćen je gotovo isključivo za pripremu za rat. U naučnoj fantastici, posebno atomskog doba, virtuelna stvarnost je postala moderna. Ali u isto vrijeme, metode njegovog djelovanja ostale su primitivne. Volio bih da možemo prilagoditi hiperplazmu za nešto korisno, a ne samo tražiti drugi način da uništimo sva živa bića. Smiješno je i tragično: na primjer, jedna bivša carica počela je iskusiti depresiju nakon što je napustila mjesto šefa države. Tako su je napravili virtuelnom mašinom kako bi mogla da nastavi da se bori i vlada univerzumom. Međutim, bivši lideri su ponekad zadovoljni komandnim pozicijama u carstvu. Ne možete zapovijedati i vladati svim živim bićima cijelo vrijeme. Međutim, možete reproducirati bilo koju "virtuelnu" igru, uključujući i onu u kojoj car pobjeđuje svog protivnika snagom Velike, Svete Rusije i počinje da osvaja druge svemire. A činjenica da je čak pogledala nekoliko naučnofantastičnih filmova u kojima se osvajaju drugi svemiri: izgleda impresivno.
  Konkretno, postoji teorija harmonike, odnosno špila karata gotovo beskonačnog broja drugih paralelnih svjetova. Ovo je samo po sebi prilično zanimljivo.
  I zašto moraju biti paralelni? Univerzumi koji ranije nisu bili viđeni sa drugim fizičkim zakonima mogu se modulirati. Ili osvojiti, posebno sa civilizacijom koja se sastoji samo od balege, to bi bilo smiješno! Zašto ćemo ratovati sa kakicom?
  Djevojka se nasmijala, prskajući vodu. Njene male noge su izbacivale talas, njena energična, mlada krv zahtevala je kretanje. Mirabela je skočila i iskočila iz vode. Prije svega, počela je tražiti jak štap i oštar kamen. Štap nije teško pronaći, ali najvažnije je da je jak, a mi smo upravo s tim imali problema. Ali pronaći oštar kamen bilo je moguće samo na obali. Ako je okrugla, nema veze: možete je podijeliti. Nekoliko puta je djevojka vidjela smiješne životinje, mješavinu rakova i majmuna. Skakali su sa drveta na drvo. Ali konačno je uhvaćen prilično veliki grabežljivac. Životinja koja je ličila na ljubičastog risa pojurila je na djevojčicu. Mirabela je skočila u stranu i štapom udarila risa. Zato je zarežala i ponovo skočila.
  Mlada ratnica se setila svih tehnika borbe koje su joj bile ubačene od detinjstva. Samo što tijelo nije dobro slušalo. Iako je bio prilično snažan i mišićav. Ipak, gola, djevojačka noga, umjesto da se zasiječe u vrat, išla je uz rebra zvijeri. Ris je zavijao i uzvratio češanjem djevojčice po butini. Ali Mirabela je spretno zabila štap pravo u oko i odmah zadala oštar udarac u čelo.
  Kada udarite dlanom pod posebnim kutom i određenim prostornim rasponom: čak i mali udarac može uzrokovati potres mozga.
  Ris se trzao i spuštao, a djevojka se našla na njoj.
  - Nije loše! A krzno je mekano! Njime možete prikriti svoju golotinju.
  Mirabelle je vukla risa prema obali. U početku je bilo lako nositi leš od osamdeset kilograma, ali onda je djevojčica osjetila umor.
  - A gde je moje staro telo, ne znajući za umor, sposobno da povuče drevni voz ili brod. Sada sam ja jedan od nesrećnih ljudi. I kako sam tužan zbog ovoga. - Mirabela je glumila (ili ne baš glumljene) suze.
  Izašla je na obalu i odmah stala na narandžasti pijesak, pekući bosa stopala. Iako je bol uobičajena, u ovom slučaju djevojka je željela da ga izbjegne. Noge je umotala u mekani čičak i vezala ih travom, tako da je bilo mnogo lakše hodati.
  Na obali je bilo dosta kamenja, uključujući i stakleno. Vrlo brzo djevojka je sebi napravila nož. Napravljen od stakla, bio je prilično oštar. Ali skidanje kože bez iskustva nije bilo tako lako. Morao sam da petljam okolo, a Mirabel je bila umrljana krvlju. Kada je djevojčica uronila u vodu, toplu kao svježe mlijeko, gotovo odmah su se pojavile ajkule, privučene mirisom krvi.
  Bili su slični onima na zemlji, obloženi crijepom, snažno spljošteni i široki, a zubi su bili podijeljeni na krive i prave.
  - Kakva monstruoznost! "Devojčica je jedva stigla da iskoči iz vode, jedno od ovih stvorenja je preletelo preko nje i palo na vreli pesak. Našavši se u bezvodnom prostoru, ajkula je dahtala i očajnički udarala svojim perajima, podižući oblake pijeska.
  Mirabela zviždi:
  - Da, grabežljivo stvorenje! Iz kakvog ste đubrišta izašli?
  Ajkula je nastavila da mlati, ali je postepeno utihnula. Očigledno joj nije bilo slatko ni u vrelom tiganju. Nekoliko kapi zelene krvi izašlo je iz usta stvorenja. Zaledio se, samo je lagana para pokazivala da vlaga isparava.
  Mirabela je oko bokova stavila natkoljenicu, ostavljajući kožu na grudima i ramenima. Prošetao sam malo i onda ga skinuo. Golotinja nije porok, ali gola po ovoj vrućini je mnogo ugodnija. Ipak, četiri sunca nisu jedno. Djevojci je odjednom postalo dosadno, stavila je teško kamenje na ramena i otišla na trčanje, trenirajući svoje novo tijelo. Zatim je počela da diže kamenje i udara po drveću nogama, kolenima, rukama, laktovima i glavom. Pokušala je da ojača ligamente i radila je split, viseći između kamenja. Ligamenti su dobro poslušali, ali bol se i dalje osjećao, očigledno je novom tijelu nedostajalo razvoj.
  Djevojčica je trista puta trbušnjacima radila sa tegovima, zatim je hodala na rukama i izvela salto. Nakon čega je Mirabela počela da obrađuje tehnike. Otkrila je da joj udovi nisu dovoljno podstavljeni da bi se uspješno borili. Nakon niza udaraca u drveće, moje potkolenice, laktovi, čelo i vrh glave su mi jako natekli. Morao sam ih umočiti u vodu da bi bilo lakše. Osim toga, pocijepane su mi šoljice na nogama. Djevojčica je odlučila: pusti bose noge da se naviknu, u ovom slučaju će biti jača i čvršća ako stopalo postane grublje. Nakon što je temeljito napumpala svoje tijelo, Mirabela je odlučila:
  - Ako sledimo primer Robinsona i napravimo kuću, ovo mi neće odgovarati, ne mogu da trošim toliko vremena. Treba da si napraviš pirogu i otploviš odavde što pre.
  Ne pre rečeno nego učinjeno! Devojka je vezala lozu sagradila kamenu sekiru i počela da traži odgovarajuće drvo. Kostur je bio prilično velik, otprilike pedeset kvadratnih kilometara. Sirovine je bilo dovoljno, a posao nije uplašio djevojku.
  Mirabela je napravila pet sjekira za svaki slučaj i nije pogriješila. Posao se pokazao mukotrpan, s vremena na vrijeme bilo je potrebno sjeći tvrdu stijenu i isjeckati koru. Djevojka se dugo uzburkala, ali djelovala je neumorno. Dani na ovoj planeti su bili dugi, a noć prekratka. Oblivena znojem i nekoliko puta osvežavajući se voćem, devojka je seckala i seckala. Konačno se drvo srušilo, a Mirabela je iscrpljena utonula u meko grmlje. Zaista je htela da spava. Nikada ranije nije spavala, ali sada se morala boriti protiv ovog nemilosrdnog osjećaja. I noge mi se tresu.
  - Samo da nema mrava! - rekla je djevojka uz stenjanje. Za svaki slučaj, nakon što je pregledala sve prilaze i uvjerila se da je sigurno, zijevnula je.
  - Šta! Ćao ćao! - Devojčici su se odmah zatvorile oči.
  Njen san je, kao i uvek, bio grandiozan (mada, naravno: kao i uvek, ovo je alegorija da doživite nešto što ne znate da je uvek grandiozno!), zamišljao je svemirsku bitku velikih razmera.
  Sveta Rusija se spremala za odlučujuću bitku. Na strani neprijatelja: prednost je i dalje prevelika, što znači da će svaka nijansa igrati ulogu. Neprijatelj nikada nije imao toliko snaga na jednom području, stoga su svaka djevojka i momak morali biti dio mehanizma otpora.
  U orbitama zvijezda koje uokviruju Dijamantsku kapiju (samo ime je bljesnulo u Mirabelinom sjećanju) odbrana se popravljala, sve se vrtjelo kao košnice u proljeće.
  Uobičajen prizor za ratnika koji je utonuo u san, čak joj se činilo da je to već negdje vidjela.
  Orbitalni dokovi su radili punom snagom, izbacivali su sve što su mogli, od glomaznih artiljerijskih stanica do mini-mina. Raketne platforme su takođe bile raspoređene, mađioničari su jurili oko njih, šaputali čarolije, očaravajući torpeda.
  Napitak se kuhao u posebnim okruglim pećima punjenim elektronikom, koja je letjela kroz zrak. Kako bi pojačali utjecaj magije, vilenjaci i druga stvorenja koristili su posebna odijela s hiperplazmatskim ubrzanjem. Istovremeno su dovedeni emiteri koji izobličavaju prostor, koji su trebali biti u zasjedi u blizini pojasa stacionarnih asteroida. Čarobnjaci iz različitih dijelova svemira također su lebdjeli oko emitera, ali uglavnom vilenjaci. Pomogli su inženjerskom osoblju da poveća svoj uticaj i pričvrsti maskirno polje, ojačavajući odbranu u dubini.
  Sveti Rusi su istovremeno pokušavali da svojoj odbrani daju elastičnost kako se linije ne bi pokidale na prvi dodir. Za to su korišteni posebni podprostorni kolapsi, koji bi u pravom trenutku mogli momentalno pomjeriti veliku grupu.
  Privremeni štab nalazio se na planeti "Ljubav", zauzimao je najpovoljniju poziciju u sistemu. Osim toga, sama planeta se sastojala od tako snažnog i elastičnog materijala da se nije smjela srušiti čak ni tokom termičkog bombardiranja. Postavljen je na pokretnu platformu zvjezdanog broda i mogao se pomaknuti u svakom trenutku, a osim toga bio je prekriven poljem razderanog prostora, što je sprečavalo da se odmah uništi i da sluša komande.
  Sam grad, ispod kojeg se najvećim dijelom nalazio štab, zašao je duboko u zemlju. Međutim, od njega su stizali signali. Glavni brod je nastavio da se kreće, u kom slučaju bi mogao biti bačen u nultu fazu.
  U njemu je bio prisutan hipermaršal Georgij Konstantinovič Žukov, mnogi komandanti su poslali holograme umesto njih. Razvili su razne šeme kako bi se suprotstavili ogromnoj kandži flote miliona svjetova. Bilo je potrebno oslabiti i odbiti neprijatelja.
  Georgij Konstantinovič Žukov je razgovarao o udaru kada se pred njim pojavila slika i iz poda je izrastao veseli dečak u pegavom odelu.
  - Jesi li ti onaj Crushing One? Veliki akademiče, nisam te očekivao!
  Dječak, ozaren prijateljskim osmehom, odgovori:
  - Ovo je moj magični fotonski dvojnik! Međutim, ovo je isto što i ja. Naučnik mora lično da komanduje trupama, a ne samo da izmišlja nova oružja. S obzirom na specifičnosti Ratova zvijezda, predlažem sljedeću taktiku. Mi smo kao čvrsto stisnuta opruga. "Akademski dječak je ispljunuo žvaku, ona se naduvala kao mehur, izvadio gravitaciono-vakuumski emiter i provjerio snagu. - Pritisak će u početku biti minimalan, a potom sve veći! Pokušajte iscijediti vodu, vidjet ćete da je to sličan proces!
  - Ako previše stisnete, doći će do spontanog procesa fuzije jezgri vodonika: doći će do bombe! Georgij Žukov je odgovorio kao učenik koji je naučio lekciju napamet. Natašina snažna, ali nežna ženstvena ruka ležala je u njegovom krilu. Lijepa djevojka živjela je na svijetu više od osamsto godina i u poređenju sa dječakom (makar samo po izgledu djeteta) osjećala se prestarom. Ali Žukov, čije su slepoočnice bile dirnute sijedom kosom (maršal nije želio da poprimi "standardni za carstvo" izgled šesnaestogodišnjeg dječaka), bio je mnogo prikladniji za nju.
  - Znam to! Ali analogija s oprugom je previše banalna. Razvijamo polje ultra-poluprostora. Više ništa ne može probiti, apsolutna zaštita ako se krećete u jednom smjeru. To je kao odijelo sa sajber sabljama, s jedne strane je mobilno, a s druge je nepremostiva stijena. Također implementacija poluprostornog polja u manjem obimu.
  reče Žukov ozbiljnim pogledom, ne shvatajući baš o čemu govori. Generalni sudija Natasha Zhuravleva je predložila:
  - Naš proračun se zasniva na činjenici da će se glavna bitka desiti kada mobilni zvjezdani brodovi i planetarna odbrana mogu međusobno djelovati, pokrivajući jedni druge. Bit će ravnoteža snaga.
  - Super hokej! - Akademik je podigao dlan i pljesnuo djevojku po obrazu. - Imate delikatnu kožu, koju kremu koristite?
  - "Petunija" gospodar nauke.
  - Hiperkvazar! - Sjajni super klinac je pogledao ogroman volumetrijski hologram zvezdanog neba. Mentalno sam izračunao svoje rezerve.
  - Izgleda da je neprijatelj sakupio sve što je mogao, ima ih više od dva i po puta više od nas. Ne računajući mađioničare. Biće to veoma teška borba sa ozbiljnim problemima. - Pogledala sam u to da je Žuravljeva zakolutala svojim plavim očima. - Biće veoma tesno!
  Žukov je oštro odgovorio:
  - Tokom bitke za Moskvu, neprijatelj je imao više pešadije, njegove trupe su bile kvalitetnije, značajna superiornost u tehnologiji, a mi smo pobedili!
  - Zato što neprijatelj nije bio spreman za zimu! - Akademik ga je prekinuo.
  -Vremenski uslovi podjednako utiču na obe vojske. Istina je da je Rusija više navikla na oštru klimu. - kolebao se Žukov.
  Akademik je radosno izvijestio:
  - A što se tiče tehnomagije, pripremio sam neprijatno iznenađenje za neprijatelja. Istina, ne može se odmah primijeniti; milijarde prvo moraju umrijeti, a prostor mora biti ispunjen bolom i patnjom.
  - Čudna magija? - rekla je Nataša. - Da se hranim ubistvima i tuđim mukama!
  - Ovo je ekstreman slučaj! Dugo sam radio, stvarajući hiper-akumulator zla i uništenja. Ali u ratu su sva sredstva dobra. Pogotovo ako je neprijatelj neobično jak. To što neprijatelj ima tako veliku prednost i da smo mi krivi, ne oslobađam se lične odgovornosti. Kao učen čovjek i strateg trebao je pokazati više diplomatskih sposobnosti, ne dozvoliti da se stvara koalicija protiv sebe. I naravno da je osnovao svoje carstvo.
  Žukov je odmahnuo glavom:
  - Dijete koje se bavi diplomatijom je glupost! Pregovore i intrige treba da pletu iskusni ljudi.
  - Već nekoliko vekova imam dečji um, i to mi omogućava da otkrivam! - Dečak je pokazao trostruki jezik. - Uostalom, dete ima jedinstven pogled na svet!
  Natasha Zhuravleva je pitala djevojku Mariju Smetanikovu, koja nadgleda izviđanje na daljinu:
  - Zašto nismo uspeli da podelimo neprijateljsku koaliciju? Ovo kriminalno carstvo Velike Rusije?
  Ona je automatski odgovorila:
  - Previše zajedničkih interesa se spojilo, osim toga, naši stanovnici su se nekoliko puta glupo pojavljivali. Čini se kao da ih je neko moćan predao. Protivljenje jakoj magiji je očigledno.
  Akademik je bio skeptičan:
  - Magijska kontraakcija, najčešći način izbjegavanja odgovornosti. Vještičarstvo je malo krivo. Ali to vas neće spasiti od kazne. Stoga ćete za ovo trčati kroz stazu s preprekama povećane težine.
  Slažem se!
  - Da, gospodaru! Najmanje hiljadu puta!
  - Nemojte misliti da ste tako jeftino prošli, sljedeći put ću vam narediti da se izložite hiper-anti-zračenju, nečemu što aktivira sva negativna sjećanja i fobije u mozgu i blokira pozitivne. U ovom slučaju, maleni, znaćeš da postoji nešto gore od pakla i sajber-podzemlja!
  Marija Smetanikova je vikala:
  - Nema goreg pakla nego izgubiti bitku! Najveća bol je kad ti pati domovina! Mučenje tijela je sitnica - mučenje duše je strašno!
  Georgij Žukov je naglo prekinuo:
  - Ne volim patetiku. Trebaju mi gole činjenice i informacije. Hajde da to pogledamo. U ratu mi je to često pomagalo.
  Brojni hologrami raznih svemirskih sistema bili su superponirani jedan na drugi. Preko elektronike, tehnoloških timova, brojnih obavještajnih službi, kao i tajnih agenata ugrađenih u meso štaba. Svi ovi podaci su prosijani kroz kompjutere i predstavljeni zajedno sa slikama. Višebojne slike ispunile su polja, a hiperplazmatski procesor je izdavao komande, preporučujući optimalnu taktiku odbrane!
  Dječak je filozofski primijetio:
  - Najzanimljivije pozorište je pozorište vojnih operacija, ali ulaz je previsok!
  Natasha je dodala:
  - Ali na pozorištu vojnih operacija suze su uvek prave i svaki čin je lekcija za život!
  - Lekcija koju slabi preskaču, ali se jaki raduju.
  Računar je poslao poruku:
  - Iz svetova svemira Velike Rusije stiglo je 12 hiljada i petsto dvadeset krstarica klase PIR, kao i milion, dvesta hiljada trista fregata, petsto hiljada kompova, tri miliona trista četrdeset hiljada brigantina, šest hiljada bojnih brodova, četiri hiljade bojnih brodova.
  Žukov je prekinuo:
  - Hoćeš li uskoro završiti nudizm? Devetsto četrdeset četiri svemirska broda, svaki sa dvadeset i dve hiljade jurišnih trupa. Osim toga, sljedećim letom stigli su brojni (milioni!) desantnih brodova s piratima i plaćenicima. Među njima je i legendarni svemirski drednout "Svirepo uništenje".
  Žukov je prekinuo:
  - Vau! Ovo je samo zvjezdani mamut; u njega može stati četvrt milijarde svemirskih brodova odjednom.
  Marija je primetila:
  - Ali troškovi za takve brodove su ogromni, sama ponuda je takva da ćete propasti. Zahvaljujući Belom Anđelu i diverzantima poput njegovih heroja, oni su bar malo izjednačili neprijatelja.
  - Ovo nesumnjivo povećava naše šanse.
  Car svemirske nauke: nastavio da viri, a istaknuti su hologrami vodećih ultra-bojnih brodova divova. Svemirski brodovi su vrlo moćni, u obliku kapljice, načičkani topovima, od kojih je svaki nešto manji od Everesta. Ima pedeset i pet ovih čudovišta, postoje i samo ultra-bojni brodovi, takođe ogromni. A vodeći brod, dugačak pet hiljada četiri stotine osamdeset pet kilometara, izaziva strah i poštovanje. Veliko čudovište sa posadom od nekoliko milijardi vojnika i nekoliko desetina milijardi robota.
  Uzmimo za primjer vodeći model sa čudnim imenom "Miš". Potpuno moderna mašina sa emiterima u raznim rasponima. Gravitaciono-vakumski pištolj je sposoban da izbaci planetu ili čak zvezdu iz orbite. Komprimuje prostor i zgnječi mnoge brodove. Snažno oružje, međutim, nije dovoljno brzo. Međutim, glavni nedostatak takvog svemirskog broda je njegova ekstremna cijena. I nespretan je i ne može se kretati neprimjetno.
  Žukov daje uputstva:
  - A ipak se može i uništiti! Imamo posebne rakete, posebno protiv takvih divova.
  Kompjuter je objavio:
  - Upravo se dogodila haotična promjena koda.
  Dječak naučnik je namignuo:
  - Pametno izmišljeno, s jedne strane je haos, i to ne samo uredno, nego se haotično mijenja. Čak i ako uključimo našu šemu u prisluškivanje, oni će vidjeti samo niz vatrenih linija. A komunikacijski sistem ne može uništiti virus, postoji višestruko dupliciranje.
  - A ako sam kompjuter krene po zlu, a ima mnogo kodova...
  - Dupli kod će raditi! Ne, ovdje je sve izračunato! Sam sistem dupliciranja je dupliciran mnogo puta. - Oči akademika su zaiskrile. - Ali niste pokušali da razbijete neprijateljske kodove ubacivanjem bebe zmaja u šemu.
  Marija je odgovorila:
  - Postoji jedno znanje koje vam omogućava da preuzmete informacije bez ulaska u sistem. Ako želiš, upoznaću te s njim.
  Akademik je odmahnuo:
  - Pa sam to smislio sam. Ovo je bioplazma analizator. Uz njegovu pomoć možete čitati na daljinu misli. I čak saznajte šta ste mislili u prošlosti. - Dječak se naceri - Samo uskogrudan čovjek može pomisliti da se otkrića ne mogu napraviti u djetinjstvu. Isti Njutn je još bio školarac kada mu je jabuka pala na glavu, a ja sam živeo u objektivnom vremenu petsto pedeset godina! Ali zadržao je percepciju djetinjstva.
  Devojke su se nasmejale:
  - Herojstvo nema starosti! Mlado vino je okrepljujuće!
  Car nauke je uključio hologram sa belim anđelom. Inogalakt koji se sastoji od čiste hiperplazme, unajmljen iz drugog svemira. Vrlo iskusan, zapravo istih godina, ali i sa dječjom percepcijom stvarnosti. (Oni koji su pametniji i stariji ne žele da se upuštaju u ovakvu avanturu) prikazali su obiman snimak bitke. Istovremeno je na holografskoj projekciji izašlo nekoliko obojenih crva koji označavaju karavane. Na njima je gorio plamen, kao iz baklje. Drobno je protrljao ručke.
  - Svojim ukazom dodeljujem Belom anđelu titulu generala sa dve zvezdice. Zašto tražiš Georgiy, imam takvo pravo!
  Žukov je odgovorio:
  - Da, nemam ništa protiv!
  Akademik je promenio boju u blistavo plavu:
  - I neka bude. Čini mi se da će ovaj hiperboy uskoro postati maršal.Uopšte, moramo aktivnije promovirati predstavnike drugih svjetova na rukovodeće pozicije!
  Nataša se složila:
  - Pod uslovom da su sposobni! Ali i naši momci znaju komandovati!
  - Za ljude je rat prirodniji na genetskom nivou. Ovo je svojstveno prirodi. Stanovnici drugih svjetova nisu u tolikoj mjeri prožeti militarističkim duhom.
  Akademik je iskosa pogledao sigurnosnog robota. Začudo, špijun je mogao biti u redovima kibernetičara. Poznat je slučaj kada je zamijenjen robot u sjedištu, koji je preuzimao informacije i prosljeđivao ih svemirskim piratima. Curenje nije otkriveno odmah, sumnja se na žive osobe. Nakon čega je kibernetika počela da prolazi kroz dodatna testiranja.
  Tokom razgovora, ostale djevojke su čule i dobile samo informacije koje su im bile potrebne za rad. Niko nije znao punu sliku osim akademika Boja i čuvenog hipermaršala Žukova!
  Općenito, minimum znanja i pažljiv nadzor kada primijetite najradoznalije su garancija protiv špijunaže. Sam Georgij Žukov odlučio je provjeriti sve komandante mega-bioskenerom.
  - Počeo je ustanak na planeti Belo Primorje na teritoriji Velike Rusije. - Računar je javio. Pobunjenici su uništili nekoliko baraka i zauzeli polovinu glavnog grada. Ima borbi i mnogo civilnih žrtava. Podaci se potvrđuju!
  Marija je izjavila:
  - Ovo nije bez našeg učešća. Neki od lokalnih vođa su pridobili na svoju stranu, obećavajući da će dati kontrolu nad planetom. Općenito, izviđanje na obećanju je kao na stolici. Štaviše, važno je sve predstaviti na način da nam povjeruju. I najčešće vjeruju laskanju. Pogotovo ako nekog glupog domaćeg kralja uporedite sa Bogom!
  - Što je moral čoveka niži, to više želi da se uzdigne! Možda će ovo odvratiti pažnju nekoliko velikoruskih zvjezdanih brodova! - Akademski dječak: nije bio tako optimističan. Međutim, djevojke, hoćete li malo mlijeka od vjeverice? Ove krilate vjeverice su veličine bivola i imaju rogove poput losova. Ukusnog ukusa, pase na posebnim livadama sa milijardama različitih biljnih vrsta.
  - Hajde da otpijemo gutljaj vaše stipendije. Mlijeko je dobro za djecu! - zadirkivao je Žukov.
  Akademski dječak se namrštio, Crushing, gotovo jednak inteligenciji Stvoritelju, nije volio kada su ga podsjetili da je on samo dijete - doduše spolja. Roboti konobari u obliku šarmantnih djevojaka: donosili su pareno mlijeko od pčela. Došao je i sa uredno isečenom voćnom "tortom" sa jestivom dijamantskom kremom. Dječak je sa zadovoljstvom grickao, djevojčice su jele s njim. Žukov je upitao:
  - Daj mi bolje vino i prirodno meso.
  Marija je odgovorila:
  - Imamo sve za ukus velikog komandanta!
  - A da će se i ta Mirabela Snežana boriti? - upitao je Georgij Žukov.
  Na ove reči Mirabela je zadrhtala, do tada je kao sa strane posmatrala svoj san. Pa, šta možete uzeti od vizije! A onda se ispostavi da je poznaju!
  - Svakako! - odgovorila je Nataša. "Ona i njeni prijatelji su jednostavno ukras svake svemirske bitke." On ima svoje vrlo neobične sposobnosti. .
  Akademik je predložio:
  - Daj joj najmoderniji, najnoviji tetralet. Neka uleti! Uz njegovu pomoć, moći ćete bolje razumjeti mogućnosti moderne tehnologije.
  - Nije loša ideja, Vaše Veličanstvo, ali Mirabela nije dovoljno iskusna i ako testira najnoviji model, devojka može imati problema.
  - Razlika u kontroli nije naročito velika, ista telepatija, samo pojačana magijom. Siguran sam da ona to može podnijeti!
  Marija je izjavila:
  - Mirabela ima veoma pokretljiv mozak i brzo uči. Generalno, bio bih ponosan na takvu kćer. Bez posebne genetske selekcije, nije uspela da uđe u vladajući milion. Dobiti tako važan zadatak od same carice... Nesumnjivo ogroman talenat.
  Georgij Žukov je primetio:
  - Talenat postaje genije samo ako se umnoži kolosalnim napornim radom! Ali generalno, vjerujem ovoj starici! (Najbolji sovjetski maršal namjerno je mnogo mlađu Mirabelu nazvao staricom da bi naglasio razliku u statusu.) - Nakon bitke, nagradit ću je i učiniti je barem kapetanom.
  Marija je komentarisala:
  - Postoji rizik da beba umre. Možda je bolje da ga pošalješ pozadi. Uostalom, masovne žrtve u takvom ratu su neizbježne, a ko će u ovom slučaju izvršiti zadatak?
  Georgij Konstantinovič Žukov je odmahnuo glavom:
  - Malo je verovatno da će i on sam pristati na ovo. Harry je izuzetno hrabar. A sada da dogovorimo restrukturiranje. Inače, prema nepisanim viteškim pravilima, bitka bi trebalo da počne sa dva jednoseda tetraplana. Svako će izabrati svog asa broj jedan. Sa svoje strane, predlažem da se Ruslan Mačevalac postavi za glavnog borca, to bi bio snažan potez!
  Nataša je blago prigovorila:
  - On je još dječak, tek mu je četrnaest godina.
  - Da li sam devojka? Uostalom, ovo je zaista najbolji as naše flote, ubijao je moćne ratnike i ratnike! - Žukov je raširio prste. "Ili sumnjate u moju sposobnost da predvidim ishod bitke." Za nedelju dana zauzeo sam Berlin, najmoćniju tvrđavu Drugog svetskog rata!
  Nataša je iznela svoje mišljenje:
  - Bolje je poslati iskusnijeg vojnika. U suprotnom ćemo imati problema. Odjednom neki neočekivani trik.
  Hipermaršal Žukov se usprotivio:
  - Ruslan je veoma pametan. U svakom slučaju, moja intuicija kaže da se kladim na njega.
  Akademik je podržao Žukova:
  - Da, i analiza bioplazme pokazuje da on treba da bude pobednik. Već sam stavio svoju opkladu.
  Supermaršal Natasha je bila prisiljena da se složi:
  - Ne protivimo se takvim argumentima.
  Akademik je dopio mleko, čaša se pretvorila u lik dugonoge devojke i poklonila se.
  - Hvala vam na pažnji! - Devojka koju je napravio čovek je počela da peva, podižući svoje tanke noge, a gore su zasvetleli hologrami, uključujući robote i cirkuzante. Obična čaša dala je čitavu predstavu. Djevojke i augustovska dama su se kratko divile:
  - Na posao! - naredio je car.
  
  U međuvremenu, Marija Snežana (u snovima su takve trenutne transformacije red dana), zajedno sa svojim prijateljima, vežbala je još jedan manevar. Marija i mladi vilenjak čarobnjak (kovrdžava, zlatokosi dječak koji je izgledao kao anđeo) glumili su zajedno u jednom paru. Dobili su dva specijalna tetraleta prilagođena za kretanje u negativu minus jedna trećina prostora. Borci su se zvali "cunami" - 9. Osim toga, njihova telepatska kontrola, odnosno njena efikasnost: bila je znatno poboljšana magijom.
  Djevojka se ubrzo uvjerila u to. Tako da sam pokušao da se okrenem, napravio bacanje i momentalno izašao van sistema. Iskusniji vilenjački čarobnjak Tserrik ju je pretekao i upozorio:
  - Zapamtite svoje časove, disciplinujte svoje razmišljanje, sada ćemo ući u stanje borbenog transa, razmišljanje će se istovremeno sužavati i širiti. Dodatni dijelovi hiperplazmatskog mozga bit će povezani. Zamislite šta će se dogoditi ako svi hiper i ultra fotoni počnu da rade.
  - Fajlovi će se pregrijati! - odgovorila je Mirabel.
  - Ako razmišljate o autsajderu, na primjer zgodnom tipu, onda da! A sada nastavimo naše studije! Inače, ovo nije prvi put da vas upozoravam: ne pomerajte obrve i ne mrštite čelo, to vam samo smeta.
  - Oh da! Zaneo sam se! Samo mi se ponekad čini da je tijelo postalo običan protein - Djevojka se trznula, uprkos udobnom obliku tetraletove ležaljke, bolno je htio da se prevrne na leđa.
  - Ponovite manevar!
  Pred djevojčinim očima bljesnule su zvijezde. Saobraćaj oko Mirabele: nekako čudno usporen. Riječi, koje je Tserrik obično izgovarao u govoru, djelovale su sporo, a sam glas je bio vrlo tih, otegnut. Iako je vilenjački čarobnjak počeo da govori još brže, čak se i brzi let tetraleta pretvorio u glatko klizanje.
  - Ti si u transu! - Tserrik je objasnio njeno stanje. - Nemojte se ničemu iznenaditi, već naučite da iskoristite nove prilike. Gledajte, hologrami bljeskaju u svemiru. Ovo su modeli za obuku u svemirskoj borbi. Pa moja curo, počni da napadaš.
  Mirabela je uradila upravo to. Do sada je to bio trening, ali vrlo vitalan i realan. Devojka se ne samo borila, već je i uživala - bila je zapanjena samim procesom bitke.
  Bila je to neka vrsta palete uništenja. Mirabela je plutala i dizala se. A hologrami su prilično realistično rasuti u fragmente.
  Cerrik se borio pored njega. Čarobnjak je dobio nekoliko pogodaka, ali Mirabel, naprotiv, nije dobila ni ogrebotinu.
  Tserrik je kroz osmeh pevao:
  - Srećni novajlije u ovoj vrućoj borbi! Ne nosite samo naočare!
  "Imam iskustva u žilavoj odbrani, jer nisam uzalud bio među odabranima od milion, a vi ste, kao i većina vilenjaka, previše emotivni i zbog toga gubite kontrolu nad sobom tokom bitke."
  Mirabela je upotrebila tetralet, ubivši još jednog "komarca". Čak je počela i da peva:
  - Mi smo u ratu u svemiru! Hajde da ne gledamo u zrak smrti! Srećan januar ili jul! Dajmo stvorenjima malo topline!
  Nataša je u međuvremenu pregovarala sa svojom prijateljicom. Djevojka je, stigavši na bojno polje, upala u neobičan nered, našla se u ukradenom taksiju. Takođe veoma interesantan povez. Lopov je uhvaćen, a lepotica je privremeno zadržana. Sve bi bilo u redu, ali kao rezultat toga, moj prijatelj je slomio tri nokta. To je velika tragedija za ženu, toliko urlanja i stenjanja. Drugi problem je bio taj što je faun Loki negdje nestao. Ovo je već problem, šta ako je on zaista špijun. Nestao je kao vampir u porodilištu. Nakon vežbe Mirabela je privremeno izašla iz transa i počela da okreće glavu, eto, on nije izgubio ništa.
  Sjetio sam se jednog od blokbastera, također uvoda u svemirsku bitku, vojnici se sjećaju prošlosti, izuzetno su iskreni jedni prema drugima. Ne znam, Mirabela nije htela da nikome izliva dušu. Iako joj s druge strane ne smeta, bilo bi joj drago da ponovo vidi svoje prijatelje iz izabranog miliona. Ne samo da vidimo, već da pričamo, da ispričamo utiske o ratu i životu. Čudno je da nikad ne bih povjerovao da je prošlo tako malo vremena od mog treninga sa vladajućom elitom. Koliko ju je događaja zadesilo proteklih dana, neki su dovoljni za desetak života. Bilo bi lijepo roditi dijete, međutim, njen sin bi već trebao odrastati u inkubatoru. Zanimljiva je stvar kada, umjesto iz materice, djecu izbacuje kompjuter, ona postanu toliko elektronska. Specijalno, cool! I zato idite i mučite se sa svojim trbuhom, jadne žene antike, kako je bolno osjećati kako se živo tijelo kreće u vama. Brr! I stomak mi otežava borbu, trudnica nije ratnik! Usput, da li Mirabela sigurno ima sina? - U svetu Svete Rusije živi se dobro, a zbog rata je istovremeno i teško.
  Umorni su od ovih misli! Mirabela je izletela iz tetraplana, okrenula se, misleći koliko je manijaka i manijaka unaokolo! Sve što nije žena ili muškarac je mašina smrti! Ali nasilje i rat su privlačno dijabolični. Kako sjajni momci! Ovdje opet ne može ravnodušno da gleda na njihovu ljepotu. Želim da se uronim u mišićavo, muževno meso. Glava gori, sladostrasni snovi gori čudovišnim plamenom. Devojka je ponovo u vizijama!
  Velika Rusija se borila i spremala za rat decenijama, pa čak i vekovima. Od kraja godine počele su se gomilati trupe za snažan udarac. Ukupan broj različitih tipova zvjezdanih brodova dostigao je više od deset milijardi. Pa, bilo je preko sto šezdeset milijardi malih svemirskih brodova. Mnogo triliona posade, a još više robota najnezamislivijih dizajna. Po prvi put u hiljadama godina rata, toliko se brodova okupilo na jednom mjestu u metagalaksiji. Vodeći brodovi bi se čak mogli zamijeniti za odvojenu planetu. Čitava ova grupa, bez presedana po broju, upijala je resurse poput džinovskog sunđera. Iz raznih galaksija, koje se protežu na hiljade i milione parseka, tekli su beskrajni tokovi konvoja brodova za snabdevanje.
  Carice su naredile: iako ovo nije sasvim viteško, koristiti drevnu taktiku prodornog napada-povlačenja, sabotažnih napada na pozadinske komunikacije. Svojevremeno je takva taktika uništila ogromne, dobro obučene armije Napoleona i Hitlera. Pritom je bilo potrebno uzeti u obzir da je lokalno stanovništvo u pravilu bilo ugnjetavano od strane vlasti Velikog ruskog carstva ili od pljačkaških i grabežljivih vladara mnogo primitivnijih svjetova. Istovremeno, sa promjenama na vlasti povezivala se nada u najbolje. Također nije grijeh iskoristiti ovo, pogotovo ako neprijatelj želi doći neprimijećen. Taktika vučjih čopora, izbjegavanje bitaka s velikim snagama, ali potajno bockanje, razbijanje logike velikih strategija. Bijeli anđeo je podijelio svoju vojsku na nekoliko dijelova i počeo da udara na manje karavane. Kada je neprijatelj u više navrata ojačao svoje zaklone, dobrovoljac iz drugog svemira odlučio se za još odvažniju taktiku. Njegov plan je bio da napadne smeđu antiglobalističku sferu, koja je sadržavala glavna skladišta opskrbe grupe, ogromnu rezervu. Kao i uvijek, preduzimljivi Bijeli anđeo naredio je dvjema djevojkama da dešifruju lozinku, čak i ako je bila pomalo zastarjela, i stignu legalno, pod krinkom još jednog pojačanja iz svjetova primitivnih saveznika. U tu svrhu malo je izmijenjen oblik zvjezdanih brodova i primijenjena je kamuflaža. I sama bijeli anđeo se našminkala da izgleda kao mali vulkan, u simbiozi sa panjem! Tečno je govorio dva desetina miliona jezika iz svjetova nekoliko univerzuma, nije ih bilo teško naučiti: talasni i hemijski efekti na mozak i potpuno pamćenje. Općenito, Bijeli anđeo je u stanju zapamtiti apsolutno sve bez nanotehnologije, jedini problem je zapamtiti.
  Njegova pomoćnica iz naroda, Malvina, sama se pobrinula da djevojčice i momci mijenjaju uniforme i ponašaju se prirodno, jer bi se kasnije obmana razotkrila, to su bile veće šanse za uspjeh. Većina rasa u svemiru po obliku su slične ljudima, tako da nije teško dati željeni oblik, a znanje drugih jezika uključeno je u program obuke za djevojčice i dječake pomiješane s hiperplazmom gotovo od djetinjstva. Odnosno, skoro sve je obrađeno i obezbeđeno!
  Međutim, Bijeli anđeo je skenirao slike svih zvjezdanih brodova udarne flote, provjeravajući ih prema kartoteci - neprijatelj ne bi trebao posumnjati da nešto nije u redu.
  Vilenjak Udar-rokki je takođe odlučio da se predstavi kao mađioničar sa jedne malo poznate planete. U početku je čak htjela postati trol, ali to je veliki rizik; trolovi se previše razlikuju od vilenjaka. Oni mogu osjetiti tako očiglednu lažnu, ako ne mesnu, onda bioplazmatsku auru.
  Beli anđeo se složio sa njenim argumentima:
  - Uopšte, mrzim trolove, smrde. Nekoliko sličnih stvorenja posjetilo je drevnu Zemlju i pokazalo se vrlo negativnim. Od tada je lakše pronaći suhi kamen na dnu. nego ljubazan i čist trol.
  Udar-rocky je odgovorio:
  - Ljubaznost je relativan pojam. Svako smatra da je dobro ako se to odnosi konkretno na njega. A altruizam nije posebno u modi. Daješ mi, kažem ti: neku vrstu robno-novčanog odnosa. Istina, postoje vrste...
  Beli anđeo je prekinuo vilenjaka:
  - Ukratko, sam princip vam je jasan. A sada na antiglobalističku sferu.
  Dobrovoljac iz drugog svemira osjećao se kao da jaše bijelog zmaja. Udarna sjekira pod njegovom komandom samouvjereno se kretala prema meti. Neka vrsta čelične rukavice od somota, sposobne slomiti vilicu, ali zadivljujuće svojom mekoćom.
  Beli anđeo je gladio tokove lave na njegovoj glavi, osećajući kako ga golicaju po dlanu. Prijatno je i istovremeno nešto potpuno neobično, vulkan eruptira na tvoju glavu.
  - Ko se pretvara da je crevo, a ja se pravim da sam grandiozna erupcija!
  Malvina je suzila oči i rekla u odgovoru, ispruživši usne:
  - Ti nisi samo vulkan, nego za mene, ali za mene si kao svetac! Ispljunuo sam zapaljeni napalm, ali za tebe ću skuvati boršč sa žitaricama!
  Beli anđeo je prasnuo u smeh, pokazujući velike iskre koje su letele iznad njihove veličine, zagrmeo je kao Krakatoa.
  Smijeh i smijeh, ali usput su naišli na prvu svemirsku patrolu. Oko hiljadu zvjezdanih brodova, uključujući tri ultra-bojna broda, veličine pristojne planete. Beli anđeo je postupio drsko, bez ceremonije gurnuvši brodove u stranu. Međutim, njegov pomoćnik je ležerno resetirao lozinku, a predstavnik drugog univerzuma je rekao nazalnim glasom:
  - Da se nisi usudio usporiti Velikog Cara. Inače ću ti dati takav obračun da ćeš baciti kopita iza glave. Imam sto milijardi zvjezdanih brodova pod hiperplazmom.
  Bio je to tipičan blef, ali Beli anđeo je znao šta radi. Obično su svi ovi kraljevi planetarnog značaja voleli da blefiraju, preuveličavaju svoju snagu i dižu nos. Osim toga, bezobrazluk ima tendenciju da izazove manje sumnje. Zaista, ako nemate prava, zašto biste se onda mučili? Postoji stereotip da je špijun obično tih. Propušteni su, a Bijeli anđeo prkosno zaškilji vilicu:
  - Red u zvezdanim trupama!
  Usput su prošli još osam kordona. Svaki put je Bijeli anđeo smislio još jednu šalu dok nisu poletjeli u sferu antiglobalizma.
  Ovdje ih je dočekala barijera od nekoliko desetina hiljada velikih brodova i stotine hiljada malih lovaca. Kao i stanice sa hiperplazma topovima. Bijeli anđeo je oklevao na trenutak, jer ako bi se nešto dogodilo, ne bi mogli izaći. Ali lukavi vanzemaljski superborac smislio je pomalo naivan plan, ali zadivljujući svojom jednostavnošću. Tako je odlučio, neka mu sam neprijatelj pomogne. Zašto se boriti sa nadmoćnijim snagama (a pojačanje će stići vrlo brzo), ako to možete učiniti pažljivo uz dodir umjetnika.
  Nakon što je stupio u kontakt sa komandantom tvrđave hipersfere, Bijeli anđeo je prikazao oduševljenog prostakluka.
  Maršal-guverner Hegg de Nnodd napravio je samo jedan dobar posao: uspio je prodati dio bezvrijednih reciklažnih sirovina, izdajući ih kao vrijedne minerale, kao i rezervne dijelove za tetraplane i megagrabine. Rezervni dijelovi su također bili neispravni. Sada je bilo potrebno ukloniti krajeve u vodu. Prva misao je bila najjednostavnija: da se dogovorimo sa svemirskim piratima. Neka unište nepotreban, pa čak i opasan teret. Ali ovdje su se pojavili problemi, jer je zvjezdani filibuster (onaj koji je ranije obrađivao takve narudžbe) unajmljen za mnogo novca da izvrši sabotažne akcije u pozadini Sviatorosije. Drugi tip naleteo je na lovačku ekipu iz Velike Rusije i ostao bez brodova.Tada je veliki sekretar: porozna repa sa nogama i uskom glavom sa sažvakanim listovima (mozak se nalazio u stomaku) predložio:
  - Neka karavan uvuče lutajuća crna rupa. Baš tako gadnih stvari ima duž rute kojom će brodovi proći.
  Hegg je sumnjičavo graknuo:
  - A vi mislite da su piloti toliko prazni da neće primetiti zakrivljenost svemira.
  - Navigacijski instrumenti će biti oštećeni, a trol čarobnjak će izazvati pustoš u timu zvjezdanog broda. Oni će sami doleteti. Uzgred, ovo čak i neće biti ubistvo; zvjezdani brodovi će zauvijek padati prema centru rupe. - Čula se škripa, uz piskanje.
  - Pa, repa, tvoje ideje su jednostavnije od repe na pari! - Rekao je Hegg kao igra riječi.
  - To ćemo uraditi. Zašto se nadam da je mađioničar pouzdan?
  - Sama boja. Sam nas je pronašao!
  - Pa uradi to!
  Nakon tako lake prevare, kada bi trilioni trebali opteretiti džepove, raspoloženje je bilo pozitivno. Beli anđeo je odmah shvatio da je njegov kolega lukavo prevario i sada trlja ruke.
  - Veliki car de Shcha-schava, vladar univerzalnih svjetova, donio vam je pobjedu.
  Hegg se odmah oživeo, čak je i skočio iz stolice.
  - Kakva pobeda!
  - Pa, imamo posebne magične artefakte, ako se kombinuju sa municijom, eksplozivna snaga će se povećati stotinu puta.
  "Stotinu?" upitao je Hegg.
  - Najmanje, a ako ima više artefakata, onda čak dvije stotine. Vojska Svyatorossia će se raspasti u preone!
  Hegg je škrgutao zubima, otkrivajući zube.
  - U ovom slučaju, treba da požurimo. Sve dok lukavi konkurenti nisu prednjačili. Inače, ruski hipermaršal Aleksandar Suvorov će preuzeti zasluge za sav uspjeh. On je već skupio snage protiv Zjukova!
  - Naravno da hoće, moramo delovati brzo kao gravitacioni talas, moji vazali i roboti su spremni da sve razbiju u skladišta. Razmišljam da ga zadržim na petnaest fuhhota.
  Hegg je bio iznenađen:
  - Tako brzo?
  - Upravo sam dobio šemu, a moji subjekti su obučeni! Malo pogrešno, za veliko dostojanstvo i za kvazar!
  Komandant je progunđao na ovu duhovitost:
  - Da, slažem se! Ovo je najbolji način da budete roditelj.
  - Pa kašnjenje krade lovorike, žurba donosi uspeh!
  - Ne razumem zašto su nam lovori, možda su ultra-plutonijum, ali svejedno hvala.
  - I odmah slobodan pristup skladištima za naše ljude.
  Sada je najvažnije da su devojke radile precizno i da nas nisu izneverile. Vojnici vojske Svyatorossia prošli su probu u programu virtuelne simulacije, ali su im u odlučujućem trenutku živci mogli jednostavno puknuti.
  Beli anđeo se drsko ponašao i mnogo je vikao na vanzemaljce. Ovo bi trebalo da umiri ruske borce; neprijatelj nije strašan, jer dozvoljava da ga viču. Do sada je sve bilo u redu. Istina, jedan od inogalakta je pokušao brbljati, ali ga je drski ratnik upucao paralizatorom, natjeravši ga da stenje i trza se. Bol je bio zastrašujući i ostatak šarolikog čopora je popustio, prepoznavši prednost drskog malog momka. Tada je sve bilo jednostavno
  Pored šaljivog akcionog filma, devojke su sebi dozvolile i da se brčkaju, postavljajući eksploziv i detonatore. Općenito, Mirabela je smatrala da i ovdje djeluje pokvareni utjecaj primitivnih svjetova. U Svyatorossiji tako jednostavna prevara nije uspjela; nije bilo višestrukog umnožavanja i trenutnog obavještavanja u donesenim odlukama. A vjerovatno i Velika Rusija, zemljani nisu naivčine. I onda se odvija tako iskren razgovor o bebi. Podseća me na čistu glupost! Tako je jedan jarac htio zaraditi, a umjesto novca zgrabio je granatu. Sada sam morao da odem. Pa to je jednostavno!
  - Sada ćemo letjeti i testirati našu udarnu moć na ovim kurvama! - reče Beli anđeo. "Vidjet ćete koliko smo jaki, demonstracija uništenja."
  Hegg se složio:
  - Ovo je najbolji način! Pokažite svima svoju izuzetnu moć.
  Komandant se već pitao koliko bi mogao zaraditi prodajom poboljšanog oružja. Istovremeno, odlučivši da baci, kako je Hegg vjerovao, maloumnog velikog cara.
  Konkretno, neka ga sveti Rusi unište. Moramo ih upozoriti da su napadnuti.
  Iako nema demonstracije oružja, neće biti tako uvjerljivo. Pa, neće im ništa srediti! Biće neke varke, biće!
  Flota pod komandom Belog Anđela brzo je otišla. Nije naišao na prepreke, a vilenjak Impact-Rocky je čak primijetio:
  - Ne, ovo nekako nije ni Hollywood. Uništite glavni centar snabdijevanja bez ispaljivanja!
  - Ovo je umjetnost vojnog vodstva da se izbjegnu nepotrebni rizici. Pravi hirurg je onaj koji je u stanju da nezapaženo izvede složenu operaciju!
  Njihova jedinica je bila značajno odvojena od neprijateljske armade kada su detonatori eksplodirali. Ogromna hipersfera bila je zahvaćena hiperplazmatskim uraganom. Pretvorio se u neprekidni vatreni sjaj, u kojem su desetine milijardi neprijateljskih vojnika istog trena izgorjeli.
  Udar-Rocki je šapnuo:
  - Ti si pametan dečko, ali u isto vreme nemilosrdan. Uništi toliko neprijatelja odjednom!
  - I spasiti živote naših dječaka i djevojčica! Nisi htela da tvoja sestra ili dečko budu ubijeni umesto njih. - Beli anđeo je izvadio mini termopreonsku bombonicu i ukusno je polizao jezikom, a zatim je bacio u usta - Ili možda njegova krv, nije baš žao!
  - Pa, glupi dečko, žao mi je svih. Mislite da neprijatelj nema dušu, ili djeca poginulih vojnika ne plaču. Počećete da saosjećate sa svima, srce će vas boljeti. Međutim, o tome neće pričati, inače će početi da pričaju da Impact Rocky stari i da je zbog toga postala pretjerano sentimentalna.
  "Čini se da nas progone velike mase brodova." Moraćete da ubrzate!
  - Sto je okrečen i prekriven pepelom! Vojni zvjezdani brod nije koza! - Devojka je pevala.
  Nije lako poboljšati se kada se već prilično dobro krećete. Ali određena prednost u vremenu igra ulogu. Osim toga, zvjezdani brodovi Svyatorossia bili su malo superiorniji od neprijatelja u pokretljivosti. Patrola zvjezdanih brodova iskočila je preko linije. Bilo ih je pedeset sedam. Beli anđeo je naredio:
  - Ne pucaj, pusti ga da se približi, pa ćemo te odjednom pokriti kao dosadnu muvu.
  Neprijatelj takođe nije žurio da otvori vatru da ubije i bio je "serviran" odjednom, jednom salvom, čak i bez gubitka brzine.
  - Ne, bokser je onaj koji udara, a onaj koji ruši!
  Pa ipak, neprijatelj je pritiskao sa boka. Morao sam se trzati i pucati, i izvoditi zamršene manevre. I trpeti gubitke u isto vreme. Ovdje su, međutim, glavne snage flote Svyatorossiya već bile blizu. Samouvjereno su izveli kontranapad na neprijatelja. Bitka je počela. Desetak bojnih brodova primitivnih svjetova odmah se razdvojilo i srušilo u prašinu. Međutim, okršaj se pokazao iznenađujuće kratkim. Vojska velikoruskih saveznika se jednostavno vratila, oslobađajući položaj. Beli anđeo će čak imati razloga da kaže:
  "Nismo morali da se tučemo, tukli su nas metlom, šteta, ali previše prašine se diglo, hteo sam da kihnem.
  Mirabel je zapravo kihnula, okrenula se i odmah se probudila. Veliki vilin konjic ju je svojim antenama golicao po nozdrvama, a leptir joj je svojim krilima milovao natučenu, golu petu.
  - Pa, sanjao sam gluposti! Treba raditi više! Vau, čak iu snovima sanjam o masakru kada konačno mogu da uživam u životu.
  Djevojka je zapalila vatru, za to je napravio nešto poput luka i počeo da vrti štap. Vatra je brzo zahvatila grane i relativno suve trnovite grane. Djevojčica je počela paliti dno, prisjećajući se tehnika divljaka na pitu. Nekoliko puta je opekla svoje gole noge, plamen iz vatre i vrelina četiri sunca spojili su se u bolno strastvenu supstancu: zbog čega se djevojka jako znojila. Mirabela se nekoliko puta kupala u potoku. Osim toga, dim je izazvao bol u očima, tijelo je postalo crno od gorenja. Djevojčica je kihnula nekoliko puta. Posao se odugovlačio više od desetak sati. Djevojčica je bila jako gladna, a došao je uobičajeni tropski pljusak. Potoci vode ugasili su vatru i toplim potocima gotovo oprali Mirabelle. Međutim, lepotica je bila čak i srećna, njeno čokoladno telo je ponovo postalo čisto.
  - Ne, izgleda da će torta morati da izdrži nekoliko dana.
  Kiša je trajala dvadesetak minuta i ostavila za sobom male potočiće. Prskajući kroz lokve, djevojka je krenula prema obali. Odjednom je poželjela probati lokalnu ribu. Nije bilo ni najmanje želje da se ponovo zapali vatra. Duvao je lagani povetarac, drveće kao da je klimnulo devojci. Raspoloženje se popravilo. Potpuno naga ljepotica s kamenim kopljem osjećala se kao domaća kraljica. Pa neka ajkule pokušaju da joj se približe, dobiće jak udarac! Osim toga, čini se da ajkule reagiraju na krv; osjećaju je s velike udaljenosti. A ako ga tako brzo pogodite kopljem, onda možete lako uhvatiti ribu i izvesti je. Ali kako ga jesti? Sirova ili pržena? Takođe veoma zanimljiv izbor.
  Djevojčica se približila obali; poslije kiše pijesak se još nije zagrijao, a njene bose noge osjećale su blaženstvo i ugodno škakljanje. Mirabela je prstima grabljala pijesak, izgledalo je kao školjke, pa možete i njih da jedete. Ovdje vjerovatno ima i kamenica. Čudno je zašto su prethodni agenti umrli, izgleda da ovaj univerzum i nije tako zao. Nema problema s hranom, a ostalo će se riješiti. Djevojka se približila ivici vode kada je iznenada stala. Krajičkom oka, jedva vidljiva iznad horizonta, Mirabela je primetila da se brod približava obali. A planeta je veća od Zemlje, otprilike duplo veća ako se računa u prečniku, procijenila je ženka Robinson na oko. Djevojčica je pljusnula morsku nogu i nastavila da viri. Ne moderno, naravno sa jedrima, i ne posebno velika. Dakle, predindustrijska brigantina, ali prilično elegantna. Uprkos udaljenosti, Mirabelin oštar vid joj je omogućio da brzo prebroji oružje.
  - Brod, to znači da ovde postoji civilizacija. Jedina loša stvar je što nije kosmogena!
  Djevojka je udarila kopljem u vodu, probodena je mala srebrna ribica. Mirabela ga je pažljivo dodirnula:
  - Kažu da je sirovo meso zdravije, prvo ćemo ga pojesti, pa onda odlučiti šta ćemo. Najvjerovatnije, brod želi dopuniti zalihe svježe vode, a možda i voća, tako da nemam vremena, nisam još pod pritiskom!
  . POGLAVLJE br. 21
  Sadat, izvijajući umorna leđa, složi se:
  - Kako je ovo praktično! Iako podjela na raj i pakao prevladava u gotovo svim vjerama! Nebo je zverski dokolica, kada nema čemu težiti, samo lezite sa stomakom i uživajte. O paklu nema potrebe pričati, već smo u paklu.
  Yanka, takođe patila, primetila je:
  - Pa, ne baš! Ti isti Mongoli su vjerovali da nakon smrti mrtvi nastavljaju svoju karijeru kao ratnici. Pod vođstvom boga rata Suldea, osvajaju se države drugih pokojnih duhova. Odnosno, postojala je paralela, takoreći, osvojiti naš svijet sa živima, a osvojiti i drugi svijet sa mrtvima! Neka vrsta duha ne nalazi odmor i nastavlja da se usavršava i razvija svoju karijeru.
  Ali je bio oduševljen:
  - A to je još bolje! Možete čak i umrijeti kao rob i postati ratnik na sljedećem svijetu. Na kraju krajeva, ovo je bolje od dobro uhranjenog nerada.
  U ovom trenutku, sveprisutni bič je ponovo prošao preko leđa dječaka. Nehotice su ubrzali korak, prebacujući svoje mučne noge preko šljunka, i neko vrijeme su ćutali, vraćajući dah.
  Sadat, hvatajući dah, primijeti:
  - Dobro uhranjen nerad i nije tako loš, pogotovo kada si rob koji te tuku bičem. Čak se pitate da li je smrt zaista tako loša.
  Yanka, praveći grimasu, reče:
  - U stvari, mnogi ljudi veruju da je smrt jednostavno nepostojanje! Iako, na primjer, gotovo svi narodi vjeruju u postojanje besmrtne duše. I općenito, uzmite naše letove u snovima, odakle dolaze?
  Ali je izrazio misao:
  - Sjećajući se kako su nam se duše vinule iznad površine! Ili....
  Sadat je predložio:
  - On je sećanje na naše duhovno stanje ili postojanje, pre inkarnacije u telu. Štaviše, znam da je bilo velikih gurua čije su duše mogle napustiti svoja tijela. Preselili su se u druge svetove. Nekako sam i ja sam posmatrao svoje telo spolja, nakon što mi je sveštenik dao kristalnu kuglu da je pogledam.
  Yanka se zainteresovala:
  - I šta si video?
  Dječak početnik nehotice zadrhti:
  "Čak sam se uplašio da pogledam sebe, kako sam postao bled." Onda je moj duh prošao kroz zid i vratio se.
  Yanka, teturajući, složi se:
  - Tako nešto sigurno postoji! Svojevremeno je Papus pomogao Nikoli Drugom da dočara duh Aleksandra Trećeg. Savjetovao je kralja da bude jak i čvrst kako bi izbjegao dalje nevolje. Inače, Papus je rekao da sve dok je živ, monarhiji ništa ne prijeti. Ovaj mađioničar je umro 1917. godine baš u februaru. Prema glasinama, Lenjin i Staljin su takođe držali seanse. Čini se da je čak i Lenjinov duh predskazao Staljinu 1941. da će dobiti rat sa Nemačkom.
  Sadat je, potpuno ozbiljno, predložio:
  -Recimo, ako jedan od nas umre, neka dođe drugom u snu i kaže: postoji zagrobni život i tamo je dobro!
  Yanka se nehotice nasmiješi, čak ni kolica koja je vukao nisu izgledala tako teška:
  - Da, naravno da postoje duše! Samo nekoliko malih sekti to poriče. Ali to nije nužno dobro u onom svijetu. Neko je uporedio život pre smrti sa kolonom, život posle smrti sa zonom. Obično se neko osjeća loše u klupi i ne uskrsne u zoni! Dakle, rob treba da postane slobodan samo na Zemlji!
  - Zemlja? - Momci su bili iznenađeni zajedno.
  - Kako se zove vaša planeta!? - ispravi se Janka.
  - Gradodar!
  - Znači u Gradodaru je!
  Momci su utihnuli, uspon je postao još strmiji i ostali su bez daha. Osim toga, sam put je sada bio još kamenitiji, a oštri predmeti su se sve češće nailazili. Yanka je mislio da bestjelesno postojanje ima svoj šarm, ne postoji takva sila gravitacije. Snažne, ali još uvijek vrlo djetinjaste noge počinju bolno boljeti. Dječak se mora ojačati, mora biti muškarac, istovremeno njegovo mišićavo rame sve više seče kaiš, s vremena na vrijeme treba podesiti remen.
  Ispuštajući kapi teškog znoja i savijajući se, dječak se tvrdoglavo penjao, pokušavajući da odvrati pažnju od rastućeg, bolnog svraba u umornim mišićima. Dječakova bosa, goruća stopala jednostavno su se zarila u bodljikav pokrivač, a vene i vene su izbočile na njegovim gležnjevima koji su brzo tamnili.
  Kada je na času istorije učiteljica pričala o teškoj sudbini robova, posebno djece, to nije naišlo na dobar prijem. Dakle, to je apstrakcija, jer u Africi i na istoku još uvijek postoje djeca robovi, ponegdje službeni(!). Da, na istoku, čak iu Rusiji, bili su tamo donedavno, a možda jesu i sada. I u Americi mnogi ljudi žive na način koji nije ništa bolji od ropstva, posebno crnci i Latinoamerikanci. Pa, korištenje dječjeg rada u fabrikama, fabrikama, farmama i rudnicima je uobičajeno i često legalizirano. Najčešće je to dobrovoljno, Amerikanci su radoholičari, pa čak i šmrkavi potomci milionera; ne ustručavajte se da operete automobile ili pometete ulice. Generalno, SAD su svakako neprijatelj Rusije, ali neprijatelj dostojan poštovanja. Na primjer, Petar Veliki nije volio Evropljane, posebno Britance i Nijemce, predviđajući da će se Rusija u budućnosti boriti s njima! Ali on je ludo učio sa ovim narodima, oženio se Nemicom i okružio se strancima. Petar nije bio ponosan i lično je radio sa avionom i sjekirom. Naravno da je bio okrutan, čak je i lično mučio pobunjenike, ali inače nije bilo moguće podići Rusiju. Na kraju krajeva, najbolji način da uzburkate lijenog bika je bičem. Ruski narod je jak, ali im nedostaje ambicija i buldog stisak. Car Petar je posjedovao i jedno i drugo, ali mu je nedostajala samodisciplina: previše je pio, pušio i bludio. Orgije su narušile kraljevo zdravlje i nije pronađen ravnopravan nasljednik. Vječiti problem monarhija je što sin tvrdog oca jake volje prečesto nasljeđuje meku, poslušnu prirodu svoje majke. Vladar je kao vrh strele - ako je blag, odvešće zemlju u ćorsokak! Samo za čvrstinu je potrebna i inteligencija. Konkretno, Nikola Prvi - Palkin je imao dovoljno čvrstine, ali je nedostajalo inteligencije. Staljin je imao oboje, izvanredan mislilac i državnik. Nažalost, klevetan od njegovih naslednika, posebno od onih beznačajnika kao što su Gorbačov i Hruščov. Avaj, njegovo ime nikada nije na pravi način cenjeno tokom Staljinovog progona: samo je nekolicina ustala. Mada da nije bilo njegove okrutnosti, morali bismo da živimo pod Hitlerom. Šta se zapravo dogodilo u ovom slučaju? Firer nije planirao masovno istrebljenje Slovena, već ih je doživljavao kao narod drugog reda. Vjerovao je da se osamdeset posto Slovena može germanizirati, ali je smatrao da treba postojati stroga podređenost nadmoćnoj rasi! Osim toga, bio je zabrinut za njihovu plodnost. Općenito, biti građanin drugog reda nije dobra stvar. Hitler je bio kao bijesni nacionalista: stavio je Nemce iznad svih ostalih, što znači da su Rusi bili par stepenica niže. Osim toga, Firer je želio sniziti kulturni nivo Slovena, što je također bilo jako loše. Pa, Nemci su se žestoko borili protiv partizana, palili sela zajedno sa njihovim stanovnicima. Ne, pod sovjetskom vlašću bilo je mnogo bolje. Osim toga, SSSR je nakon Drugog svjetskog rata bio jedina zemlja na svijetu u kojoj su cijene padale iz godine u godinu. Općenito, postoji mit da je pod Staljinom bila razvijena samo vojna industrija, dok je civilna industrija stagnirala. Ali to nije tako, postoje i statistike koje se mogu pročitati na internetu. Ne samo tenkovi i topovi, tu su bile i crvene sovjetske vođe! Na primjer, proizvodnja konzervirane hrane porasla je od 1928. do 1950. sedam puta, a kobasica pet i po puta, jabuka tri puta, a bicikala sedamdeset dva puta!
  Ugao elevacije postao je manji, a dječaci su osjetili olakšanje. Sadat, udahnuvši, gušeći se zrakom, upita:
  - Da je Džingis Kan osvojio Horezm?!
  Yanka je promrmljala s naporom:
  - Da! Conquered! Štaviše, jedan broj gradova Buhare, Samarkanda i drugih predao se bez borbe. Džingis Kan je obećao život i oslobođenje od tiranina Šaha.
  - I prevario me! - pogodi lukavi Sadat.
  Dječak je odmahnuo znojavom, svijetlom glavom:
  - Dobro! Pobio je sve muškarce, a žene i djecu otjerao u ropstvo. Inače bi njegova konjička vojska jednostavno izumrla u pustinji. Horezm je pao, šah je nestao. Stotine hiljada ljudi je ubijeno. Tužna priča, grozni rat. Džingis Kan obično nije držao svoju reč i nije žurio da pokaže milost!
  - Niko ne žuri da iskaže milost! Bilo bi glupo poštedjeti svoje neprijatelje. - odobrio je Sadat.
  - Pojedini gradovi su, međutim, tvrdoglavo pružali otpor, posebno na teritoriji Irana, koji je dio Horezma. Prema legendi, Džingis Kan je lično izrezao srce šahovom unuku. - Janka se nagnuo i zubima povukao remen, osetivši slanost.
  - I onda? - umešao se Ali u razgovor.
  Dječak je htio raširiti ruke, ali su bile čvrsto vezane:
  - Šahov sin, Geral ed-Din, dugo se borio sa Džingis-kanom, ponekad je postizao privatne uspjehe, čak je porazio četrdesethiljadu vojsku mongolskog satrapa, ali je na kraju i on okončao svoju život na kolac. Džingis-kan je poslao dio svojih trupa dalje na zapad. Prošli su sjeverno od Bagdadskog kalifata i ušli u Gruziju i Jermeniju. Gruzijci nisu imali ni jednog vladara, prinčevi su jedni druge izdali. Tokom bitke, čak je jedan od prinčeva udario svoju braću u leđa. S njima su brzo izašli na kraj, a nukeri su brzo slomili kičmu svom savezniku. Nakon toga, Mongoli su se spustili do rijeke Terek, pljačkajući susjedna sela, hodali duž Kubana i stigli do nekadašnje ruske tvrđave Tmutarakan.
  Dječak je kašljao, teško je hvatao dah, nošenje tereta i pričanje u isto vrijeme bilo je preteško. Međutim, kao skoro tinejdžer, pokušao je da sakrije bol i slabost koja je inače karakteristična za dječake.
  Sadat, takođe ne slabić, upita:
  - Pa šta je sledeće?
  Yanka se otrese znoja i nastavi priču, pokušavajući da govori ujednačenim glasom:
  - Mongoli nisu jurišali na samu tvrđavu. Predložili su da komandant, predstavnik evropske Hanse, jednostavno kupi robove zarobljene tokom kampanje.
  On je pristao! Neki od Tatara su, pod maskom robova, ušli u veliki i bogati grad. Iznenada su napali stražare, otvorili kapije i vojska Azijata je uletjela unutra.
  - Ovo je zanimljivo! - Oči mladih robova zasijaše.
  - Pošto su silovali žene i pobili sve muškarce - komandant je obešen naglavačke i vezano mu kamenje za ruke, Mongoli su napustili ovaj grad sa bogatim plenom. Pojačanje je stiglo od Džingis Kana, koji je do tada osvojio cijeli Horezm. Tatari su krenuli protiv Kipčaka, poznatijih kao Kumani.
  - Trebao bi nam barem nacrtati kartu, inače nećeš shvatiti kako se to dogodilo! "Oštro", rekao je Sadat.
  - Šta se to dešava?! - ogorčena je Janka.
  Ali je prekorio svog prijatelja:
  - Nema potrebe! Šta nas briga za njegovu zemlju? Možda ga čak i boli da se toga prisjeti.
  Yanka se složio:
  - Svakako boli setiti se bitke na Kalki! Kao velika zemlja, Rusija nije često gubila, ali kada se to desilo to je zaista bila tragedija.
  Sadat je filozofski primijetio:
  - Ali da uopšte nije bilo poraza, vaša zemlja bi pokorila ceo svet, i svi ratovi bi se završili?
  - To bi bilo divno! - Yanka je povukla užad.
  - Nije dobro! Nije bilo gde da se trudimo!
  Yanka je žestoko prigovorila:
  - I prostor! Počeli bismo širenje u druge svjetove! Naravno, u početku se to ne bi isplatilo, ali vremenom bi se tehnologija razvijala i osvajanje novih zemalja postalo bi prioritet.
  - Sigurno? - Sadat je suzio oči.
  Yanka je na kratko zaboravio umor:
  - Da! Svojevremeno, kada je Kristofor Kolumbo otkrio Ameriku, mnogi su sumnjali i da li će nove zemlje doneti profit, jer su bile veoma udaljene, i morali su da plove nekoliko meseci, a onda ništa, savladali su ih. Nekada su u Rusiji bile budale koje su prodale Aljasku i besplatno dale Havajska ostrva. Idioti bliski kralju također su vjerovali da se ovi prostori ne plaćaju sami za sebe. A Amerikanci su ih uzeli i savladali. Ispumpane su samo milijarde zlata, a da ne spominjemo naftu, gas, rudu, boksit i tako dalje. Najveća vrijednost je zemljište i treba ga zaštititi i uvećati. Rusija je oduvijek okupljala zemlje oko sebe, a odricanje barem dijela svoje teritorije jednako je odsijecanju prsta, ili dijela srca.
  - Da, razumno je! - Sadat se složio. - Ali ipak ćete nam pričati o bici na Kalki. Nije li?
  Yanka uzdahnu:
  - Pa, naravno! Na vrhuncu bitke, Polovci su izdali Kalmike i napustili ih! Mongoli su podmitili komandante. Ubivši Kalmike, sustigli su Polovce, i porazivši ih, uzeli su natrag sve zlato koje je korišteno za podmićivanje. Zatvoreniku su počinili strašna zvjerstva, živu mu skinuvši kožu. Polovci su se bojali novog jakog neprijatelja i obratili se ruskim knezovima za pomoć. Jučerašnji neprijatelji su odjednom hteli da postanu saveznici.
  - Ovo nije neuobičajeno!
  - Četiri kneza su išla u pohod, njihove snage nisu bile male, oko pedeset hiljada boraca, plus još pedeset hiljada od Polovca. Mongolo-Tatara je bilo oko dva manje. Činilo se da je ishod bitke jasan.
  - Dvostruka prednost je mnogo! - ubaci Alija.
  Jenkijevom desnom oku nehotice je potekla suza:
  - Ali ovdje nas je nedosljednost u postupcima prinčeva iznevjerila. Suzdaljski knez je, bez upozorenja ostale, prvi udario, opkolili su ga i ubili Tatari. Kijevski knez je, naprotiv, zauzeo položaj u utvrđenom logoru i nikada nije stupio u bitku. Druga dva galicijska i suzdalska kneza su isprva bila u stanju da potisnu mongolsko-tatare, ali Polovci nisu mogli da se odupru; njihovi redovi su slomljeni, a lavina je jednostavno odnela ruske trupe. Čak ni u kritičnom trenutku, kijevski knez nije pritekao u pomoć svojim umirućim saveznicima. Očigledno je mislio: tim bolje, ja ću postati najvažniji knez u Rusiji, sva vlast će preći na mene ako drugi knezovi umru i njihova baština oslabi!
  Sadat, pokušavajući da izbije iver u njegovu žuljevu petu, primijeti:
  - I to svi misle! Čak i ako su ljudi ujedinjeni. To je odavno običaj, sopstvena košulja je bliže tijelu!
  Yanka zastade, skupljajući snagu, a onda reče bez daha:
  - Ali to nije ono što si trebao misliti! Moramo poštovati i cijeniti dragocjenu rusku krv. Osim toga, trebali biste zapamtiti. Za sada to nije problem, ali pola problema. Mongoli su stigli u malom broju i treba ih poraziti da bi naučili lekciju. U ovom slučaju, niko se ne bi usudio da uđe u Rusiju. Preporučljivo je pobiti sve zajedno da niko ne priča o zemljama na istoku, a ako to ne uspije, onda barem utjerati strah od ruskog oružja. Kijevski knez je, međutim, bio daleko od ovih misli, samo je želeo da se uzvisi.
  - Ali je ostao živ! - uglas su brbljali momci.
  Yanka je energično odmahnuo glavom, poput mladog konja:
  - Ali ne! Pobijedivši ostale knezove i Polovce, Mongoli su napali knežev tabor. Još je imao skoro trideset hiljada ratnika. Svi napadi Mongola su odbijeni, pretrpjeli su gubitke. Tada je vođa nomada Subudai zaprosio. Neka Rusi predaju oružje i odu u miru na svoju časnu riječ. Naravno, nije trebalo vjerovati ponudi ovog šakala, ali kijevski knez, koji ni sam nikada nije održao svoju riječ, odjednom se pokazao tako lakovjernim.
  - Možda je bio začaran? - izneo je svoje mišljenje Ali.
  - Ne isključujem! Na istoku, za razliku od Zapada, čarobnjaci i mađioničari nisu bili proganjani, što znači da su mogli dobiti veću moć. "Janka je odjednom strastveno poželeo da i sam postane mađioničar i da udari borbenim pulsarima na nadglednike, a zatim da padne u nežnu travu i opusti svoje iscrpljeno telo.
  - Princ je prevaren! - Sadat se histerično nasmijao.
  - Da, nakon što je vojska položila oružje i izašla iz skloništa, odmah su napadnuti. Nenaoružani ruski vojnici borili su se najbolje što su mogli, šakama i zubima, bacajući zemlju, ali su skoro svi poginuli. Sam princ i njegovi najbliži saradnici stavljeni su pod klupe i sjedeći na njima slavili su gozbu. I tako je princ umro, polako slomljen. Ponižavajuća i bolna smrt. Ne kopaj rupu za nekog drugog...
  - Sam ćeš stići tamo! - glatko je dodao Sadat. - Ovo je već postao stabilan koncept! Ali ste izgubili legitimno.
  Yanka je odmahnuo glavom; bič ga je ponovo ubo, opečeći mu kožu. Dječak je malo udahnuo, postalo mu je lakše:
  - Mislim da to nije tako legalno. Povremeno su Rusi pobjeđivali značajne nadmoćnije snage. Na primjer, Monomah je pokosio bezbrojne horde Polovca. Istina, savremeni hroničari smatraju da je to preterivanje: da je trideset hiljada njegovih boraca pobedilo pola miliona.
  - Pola miliona! - To je petsto hiljada! - Ali je bio iznenađen.
  Sadat je frknuo:
  - Da, preterivanje! Trideset hiljada ne može pobediti pet stotina! Oraščić neće razbiti kaldrmu.
  Mladi pripovjedač proguta, grlo mu se već osušilo, i nastavi da plete svoj govor:
  "Možda je to zbog protoka vremena nemoguće provjeriti, ali to nije toliko važno. Nakon pobjede, Subudai je izvršio prepad na Rjazansku zemlju. Njegova vojska se približila Rjazanu, ali nije mogla da ga zauzme, nakon čega se otkotrljala. Neki od vojnika su se preselili u bugarsko kraljevstvo, ali su poraženi. Sam Džingis Kan se vratio u Mongoliju i odlučio da osvoji ostatak Kine. Njegovi ratnici, koji su izvojevali toliko pobeda, smatrali su se nepobedivim. U borbama su korišteni kineski izumi, katapulti i barut. U dobi od sedamdeset dvije godine, Džingis Kan je umro. Umro je kako je sanjao tokom opsade jedne od tvrđava. Njegov srednji sin je naslijedio prijestolje
  Udegei, koji je postao car svih Mongola. Najstariji, najnasilniji i najagresivniji Jochijev sin je ubijen, slomivši leđa; njegov sin je ušao u istoriju kao Batu Khan.
  Yanka je ponovo napravio pauzu, mentalno se zapitao: kada će konačno završiti uspon i bit će malo lakše. Njegove bose noge gore, od oštrih planinskih oblutaka, kao da ga muče na stalku. Uopšte, kakav je život za roba, jadna egzistencija slična paklu. Ovdje se nehotice sjetite škole. Sjedenje u nastavi je dosadno; mnogo je zanimljivije trčati ili surfati beskrajnim internetom. Moji omiljeni časovi su fizičko vaspitanje i crtanje, a možda i istorija. I ovdje! Okolo je bujna vegetacija, svež vazduh pomešan sa jakim dečačkim znojem. Začudo, dok smo se penjali na planine, čak je postajalo vruće, temperatura je bila već tridesetih, što je pojačalo muke. Očajnički sam žedan, ali želudac mi je već prazan. Šljunak ispod vaših nogu je plave boje, prilično čudne boje, budite oprezni kada postavljate napaćena stopala da ne zgazite preoštra.
  Sadat je intervenisao:
  - Šta se dalje dogodilo u istoriji vašeg carstva?
  Yanka je nevoljko nastavila, bilo je bolno gutati sa suvim grlom:
  - Batu Khan i njegova braća zauzeli su zemlje zapadno od kamenog pojasa, odnosno Ural. Kipčaci ili Kumani su se pokorili Mongolima. Sakupivši ogromnu konjičku vojsku od četiri stotine hiljada, Batu se preselio u Ryazan. Kijevska Rus je u tom trenutku bila podijeljena na mnoge kneževine. Rjazanska kneževina bila je prva na putu lavine. Grad je pružao uporni otpor, ali je pao nakon šestodnevnog napada. Uništeno je gotovo cjelokupno stanovništvo. Mongoli su bacali bebe u vatru, nasrnuli na žene, odsjekli im grudi i rasparali im stomake. Istovremeno su spaljeni svi obližnji gradovi i sela. Invazije su počele zimi i bilo je teško sakriti se u hladnim šumama.
  Ali, radoznala, upita:
  - Šta je zima?
  - Ovo je kada pada sneg i hladno je. Jeste li ikada vidjeli snijeg? - Yanka se odjednom osetila superiornom.
  - Ne, nisam video! Sačekaj malo! Visoko je u planinama! Samo na najvišim planinama! Vrhovi su tako bijeli i hladni. Zaista ga lično nisam vidio, ali putnici su mi pričali o tome. - Alijeve oči su se razvedrile.
  Yanka se također osjećala bolje, očigledno je dobila drugi vjetar:
  - Dobro je da razumete! U svakom slučaju, očito je da je zima mnogo koristila Mongolima. Istina, snijeg je spriječio konje da dobiju hranu, ali ni ovdje Rusi nisu imali sreće, pokrivač snježnih nanosa nije bio dovoljno gust. Rjazanski knez je poslao glasnike u Suzdal, Vladimir, Kijev, Černigov, Novgorod tražeći pomoć. Ali niko od prinčeva nije poslao odred. Samo je veliki knez Vladimir-Suzdaljski poslao u Moskvu mali odred sa svojim sinom Vladimirom. Ali ovo je bila samo kap u moru. Mongolo-Tatari su na juriš zauzeli Moskvu; u to vrijeme to je bio samo mali trgovački grad. Kako su ga zvali - grad na sedam brežuljaka. Teško je povjerovati da će u budućnosti tamo biti glavni grad Rusije. I tako su ga osvajači osvojili. Sljedeći udarac pao je na Kneževinu Suzdal. Koliko god se ruski vojnici trudili, nisu mogli zadržati gradove. Općenito, podaci o bitkama su izuzetno kontradiktorni. Poznato je da su mongolske horde prolazile kroz Suzdal. Svi prinčevi su pali u borbi. Na rijeci Vjatki, vojska princa od Suzdala je poražena, a Mongoli su mu vezali glavu za konja. Dalje je put ležao do Novgoroda. Novgorodci i knez Aleksandar, kasnije prozvani Nevski, nisu pomogli svojim susedima. Novgorod, bogat dobrima, spasile su močvare i činjenica da se, prema legendi, glavni šaman Kireney-Zadan utopio u močvarama. Nakon čega su se praznovjerni Mongoli vratili. Na putu je opljačkano još nekoliko gradova, a Kozelsk je odolijevao sedam sedmica. Mnogo desetina hiljada Rusa je stradalo, istočni deo Rusije je opustošen.
  Dječak je umalo probio nogu o vrlo oštar kamen, kao naoštrenu iglu, uspjevši u posljednjem trenutku da izbjegne. Put je bio užasan, jaukali su čak i ostali dečaci robovi, prekaljeni godinama zatočeništva.
  Nakon pauze i prilagođavanja disanja, Yanka nastavi:
  - Nakon čega je usledila dvogodišnja pauza. Mongoli su akumulirali snagu i okupili trupe iz cijele Azije. Konačno, povećavši vojsku na više od šest stotina hiljada, požurili su sa trupama u Kijev.
  Sadat, pokazujući prirodnu radoznalost, upita:
  - Je li Novgorod pomogao?
  Yanka je ponovo zubima povukao pojas, crvena pruga na grudima postala je dublja, a pojavile su se čak i modrice.
  - Ne! Iako je općenito u tom trenutku bio sputan borbom protiv Nijemaca i Šveđana. Međutim, Aleksandar Nevski je uvijek bio lojalan Mongolima; nije se uzalud zvao Batuov sin. Kijev je odolijevao dva mjeseca, Moguli su izgubili u napadima, oko devedeset hiljada ubijenih. Pošto su uništili grad, a posljednju crkvu srušio ovnom, Tatari su pohrlili na Zapad. Vojska Daniila Galitskog nije se borila protiv Mongola, već se povukla u jake tvrđave. Sami Tatari su pojurili dalje, porazivši sto hiljada mađarsku vojsku. Istina, kralj Bela je spasao. Glavne snage Mongola su se približile Beču, ali su južni bok potukli Srbi i Bugari, a severni Česi. I vrhovni kagan svih Mongola je umro i počeli su nemiri. Batu Kan je vratio svoje horde. Ovo je bila njegova posljednja velika kampanja. Nakon toga se Batu naselio na Volgi, gdje je izgradio glavni grad i osnovao Zlatnu Hordu. Nakon toga je počeo mongolsko-tatarski jaram. Trajalo je 240 godina!
  Ali zviždi:
  - Vau! Toliko vremena da budete robovi!
  Dječak, gotovo jecajući, reče s bolom u glasu:
  - To se već dogodilo! To je cijena činjenice da su Rusi podijeljeni. Aleksandar Nevski je pobedio Nemce na Čudskom jezeru, a zatim postao knez Kijeva. Generalno, ličnost je dvosmislena. Kada su Novgorodci odbili da plate danak, on je zauzeo grad na juriš, ubio i mučio mnoge Ruse. Čak je mučio i pogubio sopstvenog sina. Prema legendi, otrovao ga je Tatar Khansha iz ljubomore. Općenito, činjenica da je Aleksandar Nevski proglašen za sveca bila je krajnje kontroverzan čin, mnogi su to osporavali. Međutim, kriteriji za kanonizaciju su vrlo kontroverzni u svim slučajevima! Zašto je, na primjer, Nikolaj II kanoniziran, a Petar Veliki i Ivan Grozni nisu? Odakle je mornarički komandant?
  Ušakov je svetac, ali Suvorov i Kutuzov nisu!
  - Ne poznajem ih, pa ne mogu sa sigurnošću reći! - odgovorio je Sadat, ližući znoj sa svojih tamnih, mršavih obraza. - Ali čini mi se da to ne zavisi samo od vojnih zasluga, već i od raspoloženja vlastodržaca.
  - Naravno, i ovo je deo toga. - složila se Yanka.
  Put je išao naglo uzbrdo, a oni su prešli prevoj. Nadglednici su nemilosrdno bičevali i konje i dječake. Jenkijeva glava je zujala od neljudske napetosti. Pojas je bolno zario u moje ionako istrgano rame, a trepavice su mi rasparale bokove i znojem natopljena leđa. Dječak je pokušavao svim silama, stomak mu je čak potonuo, činilo se da će mu se iznutrice otkinuti. Sada su momci stenjali i šmrcali na sve strane, samo iscrpljeni, sve je bilo tako surovo i nepodnošljivo.
  Yanka se trznula još nekoliko puta i zamalo pala, ali kada se pomaknete, otpor površine malo slabi. Svaki korak je bio bolan; oštri, vrlo vrući kamenčići zabijali su svoje kandže u dječakova bosa stopala, ali je on nastavio da se kreće naprijed.
  - Budi vitez! - šapnu suve usne.
  - Razvedri se! - Ali ga je podržao.
  Sjetio sam se pjesme Vysotskog: ostavite razgovore, naprijed i gore, tamo! Uostalom, ovo su naše planine, one će nam pomoći! Oni će nam pomoći!
  Bič reže kožu, vrisak se izbija iz grla, sledeći udarac je niže po golim, preplanulim nogama. Nekoliko suza mi je izletjelo iz očiju i više nije bilo moguće suzdržati stenjanje. Janka otvara usta, pohlepno diše, napreže trbuh i noge. Da, ovo je potpuno nepodnošljivo, ali on mora preživjeti i pobijediti. Ja baš želim da padnem a ne da ustanem, pa neka bude - šta god da bude! Ako ga prebiju do smrti, onda će barem sve njegove patnje prestati. Ovdje, kroz veo, veselo i istovremeno strašno lice demona ponovo se pojavljuje pred Yankom.
  - Ako umrete, lokalni sotona će se pobrinuti za vašu dušu, pronalazeći joj mjesto u podzemlju!
  Janka se strese kao da ga je probila električna struja i baci tijelo naprijed, pomičući neposlušna kolica! Još samo malo, poslednji napor.
  Gotovo izgubivši svijest, dječak vidi da je gornja tačka savladana i natovarena kolica se kotrljaju. Yanka odmahuje glavom, prskajući znoj, obilno pomešan s krvlju. Čini se da ga je bič ogrebao po obrazu. Dečak se oseća mnogo bolje, srce mu kuca kao bubanj, smiri se.
  - Vau, užas!
  I ostali dečaci su bili potpuno iscrpljeni, ali je jasno da su im nakon prekretnice oči zasvetlele i oživele. Sadat je čak pitao:
  - Kako ste se oslobodili mongolsko-tatarskog jarma?
  Yanka, otresajući se poroka koji mu je mučio mišiće, nastavi:
  - Bilo je nekoliko pokušaja, ali su bili neuspešni. Dok konačno Dmitrij Donskoj nije porazio mongolsko-tatare na polju Kulikovo. Bilo je to kao da kažeš bijesnu bitku. Okupilo se sto hiljada Rusa, sto pedeset Tatara konjanika i dvadeset hiljada đenovskih pešaka. Odnos snaga bio je u korist neprijatelja, ali je Dmitrij Donskoj smislio lukav plan. Znajući da Mongoli vole da izvode svoj glavni napad na bokove, pripremio je jak puk zasjede u šumi. Osim toga, njegove trupe su se nalazile između rijeka Dubnyak i Smolka, što nije omogućilo neprijatelju da u potpunosti iskoristi svoju brojčanu prednost. Princ je trećinu svoje vojske stavio u rezervu. Neprijatelj je uspio slomiti vodeći puk, ali na desnom krilu Rusi su uspjeli ojačati svoju poziciju. Pokleknula je i odbrana na centru. Rusi su izdržali. Tada je Mamai sve svoje rezerve bacio na lijevi bok. Tatari su probili odbranu i počeli da se probijaju do prelaza. Mislili su da će na taj način uništiti cijelu vojsku. Princ Dmitrij Donskoj je sačekao dok vetar nije zapuhao u leđa ruskim trupama i pojurio u napad. Kada dobijete udarac u leđa, uvijek je neočekivano. Tatari su poraženi, a iako je dvije godine kasnije drugi kan Togtamysh spalio Moskvu, veličina sramnog danaka je značajno smanjena.
  Sadat je, sa izgledom sofisticiranog stratega, primijetio:
  - Dmitrij je pobedio, ali da su Tatari udarili u šumu!
  Yanka se snishodljivo nasmiješila:
  - Reka ih je sprečila da udare u zasedu, osim toga, ruski strelci su veoma efikasni u borbi protiv konjanika! Kad ne mogu da pokupe brzinu, zaglave u šumi. Općenito, taktike zasjede su najefikasnije. Sto godina kasnije, pod Ivanom Trećim, Rus je konačno zbacio jaram!
  Iskoristivši činjenicu da su se kolica malo pomaknula do ivice, bivši Moskovljanin je trljao svoju nemilosrdno bolnu petu o travu. Pokušao je da zaustavi svrab. Ipak, spuštanje nizbrdo je neuporedivo lakše.
  - Slušamo! - Skoro je viknuo Sadat. Ramena, bokovi i leđa su mu već bili toliko izudarani da nije ni reagovao na kratki udarac bičem.
  Ostali momci su klimnuli glavom:
  - Pa, hajde da nastavimo da lažemo!
  - Ne lažem, govorim iskrenu istinu! - uvrijedila se Yanka.
  - Ovo je naša izreka! - objasnio je Ali. - Mi lažemo, a u stvari to znači imiriti se.
  Yanka klimnu:
  - Razumijem. Ivan je preuzeo vlast od svog oca Vasilija Mračnog. Iako je bio zaslijepljen, kontrolirao je čvrstom rukom. Ivan Treći je počeo da ujedinjuje rascjepkane kneževine. Jedan od prvih koraka je bitka sa Novgorodom. Budući da je bio mnogo drevniji grad od Moskve, Novgorod se zvao Veliki majstor. Nemilosrdna bitka završena je teškim porazom Novgorodaca, nakon čega su priznali prevlast Moskve nad sobom. U toj bici Ivan je prvi put upotrijebio muškete i topove u velikim razmjerima.
  Sadat je prekinuo:
  - Šta je još ovo?
  - Oružje bazirano na vatrenoj borbi. Barut eksplodira i izbacuje topovske kugle i metke. Užasno oružje! - Janka je podigao lakat i zabio mu ga u bradu.
  - Šta je barut? - pitali su momci.
  Dječak je počešao trag trepavice na jagodici. Kako sam htio osloboditi ruke i uzeti mitraljez:
  - Ovo je sivi, ponekad bijeli prah koji eksplodira kada se zapali. Ranije se vjerovalo da je izumljen u Kini, ali tada je postala modernija verzija da je prvi barut stvoren u pretku Drevne Rusije, Hiperboreji. Istina, Kinezi nisu bili prvi koji su stvorili artiljeriju, iako su napravili privid topa. Inače ih ne bi pokorili, prvo Mongoli, a potom Mandžuri, a onda je Kina nekoliko vekova bila rasparčana dok je nisu ujedinili komunisti. Međutim, tada su muškete bile previše glomazne, dugo su se punile, imale su nisku preciznost i veliki trzaj. Ali strašni urlik koji su stvarali imao je ogroman uticaj na trupe, a posebno na konje. Samo su pobegli. U Tuli je knez organizovao proizvodnju mušketa i topova. Rusi su konačno zbacili jaram 1480. godine, iako nije bilo veće bitke. Rusi su blokirali put Tatarima na Oki. Bilo je manjih okršaja, ali se Tatari nisu usudili upustiti u veću bitku. Nakon čega je došlo do svađe između njih i Vrhovni kagan je ubijen. Tatari, međutim, nisu bili sami. Litvanske trupe pohitale su im u pomoć. Veliko vojvodstvo Litvanije postalo je ogromno, a Midvong je, iskoristivši slabljenje ruskih hordi beskrvno invazijom, osvojio dio slavenskih zemalja. Tada je ova nedavno mala kneževina apsorbirala gotovo cijelu teritoriju moderne Ukrajine (osim Krima), Bjelorusije, Smolenska i mnoge zemlje. Litvini su brutalno tlačili lokalno stanovništvo! Ivan je nanio nekoliko poraza neprijatelju, ali rimsko papstvo nije htjelo izgubiti kontrolu nad zvanično katoličkom Litvanijom. Potrošili su mnogo novca, angažujući ogroman broj plaćenika, uglavnom Nijemaca. Suočen sa nadmoćnijim snagama, Ivan je bio primoran da pređe u odbranu. Osim toga, počeli su napadi krimskih Tatara. Pod tim uslovima, Ivan Vasiljevič se odlučio na očajnički korak. Napravivši brzu tranziciju: napao je poljsko-njemačku vojsku. Napad se dogodio noću, što je bilo potpuno iznenađenje za prinčeve protivnike. Samo više od pedeset hiljada zatvorenika je zarobljeno. Nakon čega je sklopljen mir. Dio istočne Ukrajine, Vyazma i bjeloruski Gomel, postali su dio Rusije. Istina, Kijev i Smolensk su ostali Litvaniji. Ivan je vladao dosta dugo i umro je 1505. godine od rođenja Kristova. Najstariji sin Vasilij Treći, nadimak Gvozdeni, nasledio je presto. Po majčinoj strani, poticao je iz porodice vizantijskih cezara. Istina, samu Vizantiju su osvojili Turci, ili kako su oni sebe nazivali Osmanlije. Vasilij Treći je nekoliko puta opsjedao Kazan i Smolensk. Nije bilo moguće zauzeti Kazan; grad je bio dobro utvrđen; osim toga, bilo je ozbiljnih problema sa snabdijevanjem vojske. Daleko je od najbližeg centra, Nižnjeg Novgoroda, a duž suhih ruta karavani su podložni stalnim napadima nomada. Bitka kod Smolenska bila je uspješnija. Istina, opsada je tri puta završila neuspjehom. Tada je knez Vasilij naredio povećanje proizvodnje vatrenog oružja, prvenstveno teških opsadnih topova. Da bi se povećala produktivnost, poduzete su drakonske mjere - prisilni rad robova i povećani su porezi. To je pomoglo tokom druge opsade. Smolensk je nedelju dana bio izložen razornom bombardovanju: nakon čega je garnizon kapitulirao. Ruska vojska je nastojala da nadogradi svoj uspjeh, ali je zbog nesuglasica među gubernatorima poražena kod Orše. Rat je završio krhkim mirom, zbog čega je Rusija ponovo zauzela Smolensk, pokrivajući put do Moskve. Na istoku države, između Nižnjeg Novgoroda i Kazana, izgrađen je grad: kolokvijalno nazvan Vasiljevsk. On je trebao poboljšati snabdijevanje ruske vojske u slučaju ponovljenih pohoda na Kazan. Car Vasilij Gvozdeni planirao je u budućnosti novi napad na Kazan i brzi napad na Litvaniju! Bilo je potrebno povratiti slovenske zemlje koje su ranije pripadale Rusiji. Ali kralj je imao porodičnih problema, njegova prethodna žena se pokazala neplodnom, a nova je prekasno rodila dijete. Sam kralj je umro u dobi od nešto više od pedeset godina. Naravno, nije bio star, a na tronu je bilo dijete od samo tri godine. Kao rezultat toga, došlo je vrijeme za privremene radnike i nemire. - Janka je ućutao, dahtajući, a dečakova mišićava grudi su se nadimala.
  Sadat se i ovdje složio:
  - Kada je naslednik mlad, dešava se upravo ovo! Sve vrste podlih namjesnika okružili su prijesto kao lešinari. Dakle, naš zakoniti naslednik je svrgnut...
  Odmah je dječak udario velikim bičem i on je odmah spustio glas:
  - Onaj koji je bio vrhovni vezir, a nije ni rođak velike dinastije. Kažu da je dječak izgorio u pećnici. Kakav užas!
  Yanka je pokušala doći do trave, vrlo bolne mješavine gladi i žeđi:
  - Ivan četvrti je imao sreće! Uspio je preživjeti; u dobi od trinaest godina, glavni privremeni radnik Shuisky ubijen je po njegovom naređenju. Sa sedamnaest godina, Ivan, koji je već dobio nadimak Grozni, krunisan je, postavši prvi ruski car. Istina, titulu kralja stranci dugo nisu priznavali. Car je dva puta opsjedao Kazanj i zauzeo ga 1552. Četiri godine kasnije osvojen je i Astrahanski kanat. Cijela ogromna Volga postala je ruska država, a teritorija novog Ruskog carstva se gotovo udvostručila. Time je eliminisana opasnost od napada sa istoka. Istina je ostala Krimski kanat. U početku je i kralj želio da ga osvoji, ali je Osmansko carstvo bilo prejako. Osim toga, bilo je teško snabdjeti trupe preko stepe, jer u to vrijeme nije bilo vozova ni automobila.
  - Mehanički proizvodi? - upitao je Sadat lukavo žmirkajući.
  - Volim ovo! Iako je, da budem iskren, i auto primitivan. Najgluplje i najružnije dijete napretka: to se može zamisliti. Smrdljiv, nezgodan, gutajući benzin - potpuna ružnoća! - Janka je brzo trepnula.
  Ali stidljivo predloži:
  - Voleo bih da mogu da ga pogledam!
  - Još je nerealno! - Janka je obrisao znoj svojim oguljenim laktom. - Car Ivan Grozni je odlučio da će biti lakše i jednostavnije osvojiti Livoniju. Ovaj viteški red do tada je oslabio i degradirao. Osim toga, mnogi vitezovi su prešli u luteranizam, što znači da Vatikan neće pružiti aktivnu podršku. Prije pohoda napravljen je veliki broj topova. Rat je započeo uspješno; ruske trupe su krenule u pohod u novembru i neočekivano brzo zauzele Narvu i Jurjev. Za šest mjeseci zauzeto je trideset gradova i tvrđava. Međutim, u rat su ušle Poljska, Litvanija i unajmljeni njemački plaćenici. Možda se car trebao dogovoriti sa Poljskom i Litvom i podijeliti Livoniju. Osim toga, kralj se nije usudio da napadne Revel ili Talin, dajući križarima vremena da se ojačaju. Počeo je dugotrajni rat. Iako su Rusi imali nadmoć u vatrenoj borbi, izdaje guvernera, prvenstveno Kurbskog, negirale su sve vojne uspjehe. Vojska, pod ličnim vodstvom cara, zauzela je Polotsk, ali nije bila u mogućnosti da nadograđuje svoj uspjeh. Uslijedila je razmjena udaraca. Rat se odugovlačio. U jednom trenutku, vojna sreća se ponovo osmjehnula Rusima. U Poljskoj, koja se do tada ujedinila s Litvanijom, kralj je umro. I sam car Ivan Grozni je počeo da polaže pravo na presto. Po majci je bio Poljak iz plemićke porodice Glinski, tako da nije bio potpuni stranac. Istina, poljski gospodari, naviknuti na slobode, bili su uplašeni izgledom da budu pod tako jakim i čvrstim monarhom. Konkretno, 1664. godine car je napustio Moskvu i uspostavio opričninu. Kao rezultat toga, počela je represija. Posebno su okrutni bili u Novgorodu, gdje je mnogo ljudi ubijeno bez suđenja i istrage. U isto vrijeme, mnogi su bili mučeni i nabijani na kolac. Međutim, tokom napada krimskih Tatara 1571., opričnina se nije opravdala; mnogi ratnici sa psećim glavama nikada se nisu pojavili na vojnom skupu. Godinu dana kasnije, Tatari su poraženi, ali to nije u potpunosti otklonilo prijetnju. Na sreću, počeo je rat između Turske i Irana. Dugo je odvlačila pažnju krimskih Tatara.
  Sadat, uporan kao istražitelj, upita:
  - Car Ivan je sjedio na poljskom prijestolju?
  - Ne!
  - Dakle, nije previše pametan!
  Yanka je slegnuo ramenima u modricama:
  - Bilo je mnogo razloga! Poljskog kralja birao je Sejm, među najplemenitijim plemićima i vlastelima. I nisu hteli čvrstu ruku. Nakon dvije godine interregnuma, Henri od Valoisa popeo se na tron. On lično nije bio loš s mačem, ali je bio na glasu kao slaba i neodlučna osoba, štoviše, podložna grijehu Sodome.
  - Šta je! - Pitao sam nekoliko dečaka odjednom.
  - Prema legendi, Sodoma i Gomora su se u potpunosti sastojale od grešnika. A izraz greh Sodome postao je uobičajena reč - kada muškarci vole muškarce. - objasnila je Yanka praveći grimasu.
  Sadat se namrštio:
  - Naš sadašnji Sultan voli da muči dječake. Ima bogat arsenal mučenja. On jednostavno poludi kada ih povrijedi. Međutim, vaše šanse da uđete u harem manje zle vrste brzo se smanjuju.
  - Zašto? - Janka je mislio da je harem, pogotovo ženi, bolji od njegove trenutne muke:
  - Trgovac neće htjeti da te pusti, vidi, s vremena na vrijeme zabavlja se tvojom igrom. - Sadat je pokazao prstom.
  Zaista, Ahmed je igrao šah sa svojim pomoćnikom, a pošto je i on bio hrast, i politički korektan, obično je pobjeđivao. Nakon čega je izvadio kašiku i pogodio gubitnika po čelu. Asistent sa betonskim čelom se samo nasmejao kao odgovor.
  - To je to, našao je sebi dostojnog partnera! - odgovorila je Yanka.
  - Vjerovatno! Da li se Ivan borio sa Henrijem Valoisom? "Postalo je prokleto zanimljivo za Sadata i ostale dječake."
  Yanka više nije primjećivao bolove u mišićima, raspoloženje mu se popravilo:
  - Ne! Ovdje ništa nije uspjelo. Njegov stariji brat Karl je umro, odnosno bio je otrovan, nakon čega je Henry pobjegao. Ušao je u historiju kao posljednji predstavnik dinastije Valois: na francuskom prijestolju. Interregnum je trajao još dvije godine. Dijelom i zbog Ivanovog ponosa: ruski car nije dobio tron. Presto je zauzeo Stefan Batory, guverner Semigrada, koji je unajmio turskog sultana, ali iz nemačke porodice. Kao vješt zapovjednik, pobijedio je izubijane i potpuno iscrpljene trupe Ivana Groznog. Do tada se kraljevo zdravlje pogoršalo. Stephenove trupe opkolile su ključni grad u odbrani i zauzele Polotsk. U isto vrijeme, švedska vojska je krenula u ofanzivu. Ruske trupe su bile raštrkane i prisiljene da se bore na dva fronta. Batory je okupio vojsku od sto hiljada i, zauzevši nekoliko gradova, počeo je da prijeti Pskovu. Ali ovaj grad je temeljno utvrđen. Nekoliko napornih napada nije dalo neprijatelju prednost. Opsada se otegla, plaćenici su tražili isplatu. Sam Ivan Grozni poslao je ambasadu u Vatikan. Pokušao je pridobiti podršku pape, Božjeg "zamjenika" na Zemlji. Ali nije ga bilo! Papa je tražio da se katoličanstvo proglasi u Rusiji. Na kraju je mač odlučio sve. Pošto se iscrpio, Batory je prihvatio mirovne uslove koji su bili prilično povoljni za Poljsku. Ivan je Poljacima ustupio cijelu Livoniju i jedan ruski grad. Međutim, na vrhuncu bitaka za Pskov, kozačka brigada koju je predvodio Ermak napala je Sibirski kanat. Njime su vladali naslednici Mongola. Uprkos brojčanoj nadmoći neprijatelja, Ermak je pobijedio, zarobivši kana. Ivan Grozni naredio je izgradnju nekoliko gradova u Sibiru. Privremeno odustajući od rata na Zapadu, car je počeo razmišljati zašto, poput španskog kralja, koji je proklamovao parolu: mir Evropi, širenje kolonija, da ne zauzimaju divlje zemlje Sibira i osvajaju Indiju, Kinu i druge zemlje. Kralj je počeo da okuplja kozake i razdragane ljude u pripremi za pohod. U isto vrijeme, majstori su napravili novo oružje, naprednije muškete koje su se punile ne iz cijevi, već iz spremnika, a brzina paljbe pištolja se povećala. Ivan je sam želio da se oženi engleskom princezom kako bi sklopio savez sa Britanijom protiv Šveđana i dobio podršku tokom invazije na Indiju. Ali smrt je prekinula kraljeve hrabre poduhvate. Kružile su glasine da ga je otrovao vlastiti krug. Međutim, kralj je dugo bio bolestan i njegova smrt je bila unaprijed predviđena. Nakon tako snažnog suverena, tron je naslijedio srednji sin Fedor. Bio je slabouman, slabe volje i pobožan. Rusiju je spasila samo činjenica da je imao jakog regenta Borisa Godunova. Najstarijeg sina Ivana otac je ubio u naletu bijesa.
  - I Ivan Grozni je lud! - Prede Sadat.
  Yanka se nije svađala:
  - Možda! Negdje sam pročitao da je Ivan Vasiljevič patio od polnih bolesti, liječio se trljanjem žive, zbog čega ga je tijelo neprestano svrbelo i izazivalo bjesomučne napade bijesa. Kažu da je to potvrđeno tokom pregleda njegove mumije. Avaj, ovo je sasvim moguće! Ivan Grozni je imao devet žena i puno ljubavnica. Pričalo se da među njima ima čak i muškaraca, na primjer Basmanov Jr. Kralj je bio prezasićen hormonima. A ipak veliki vladar, pod kojim se površina zemlje više nego udvostručila. Naprotiv, Ivan Grozni je, uprkos svoj svojoj žestini, progresivni vladar Rusije. Uspostavio je državni monopol na votku i krzno, ukinuo hranjenje, stvorio snažnu vojsku Streltsi, izgradio mnoge gradove i uveo sanitarnu službu po prvi put u svijetu. Osim toga, oživio je rusku vojnu i trgovačku flotu i stvorio nove rodove vojske. Car je učinio mnogo za preporod Rusije i to se ne može zanemariti. I svi imaju nedostatke! Sećam se šta je jedan varvarin rekao Sokratu.
  - Divno je i baš ono što rade kraljevi!
  Sokrat je odgovorio:
  - Među varvarima, da! Divno je ovde - eto šta je divno! Pošteno je samo ono što je pošteno!
  Sadat je tužno primijetio:
  - Ali kralj može razapeti ili nabiti svakoga ko sumnja u njegovu pravdu!
  - Ali ovo neće dokazati da ste u pravu! - uzviknula je Yanka.
  - Dobro! Ali ipak! (Nadglednici su udarili u leđa obojici brbljivica). Daje prednost! Pogledati ispred sebe! - Sadat je pokazao rukom, put plakanja počinje.
  Zaista, teški smrad leša i tihi jecaji doprli su do Jenkija. Duž puta su visile zvijezde sa raspetim ljudima. Noge su im bile raširene u rascjep, a ruke raširene u stranu. Veoma bolna egzekucija! Osoba također pati od noktiju koji mu probijaju ruke i noge i napregnutih ligamenata. Takođe glad, žeđ, insekti. Neki ljudi su zaglavljeni na kolcima. Ovo je takođe vrlo bolna egzekucija, ali je i prolaznija, jer osoba brže iskrvari. Neki ljudi su jednostavno bili nabijeni na udicu čiji je vrh virio iz rebara. Bilo je oko tri stotine pogubljenih, od kojih je najmanje stotinu žena i pedesetak djece, neki čak i mlađi od Jenkija. Dječak je nehotice počeo da plače:
  - Šta su ovi ljudi uradili? - promrmlja Janka drhtavim glasom.
  Sadat je odmahnuo glavom i odgovorio:
  - Mislim da nije ništa ozbiljno! Da bi se rob razapeo, dovoljna je jednostavna naredba vlasnika. Osim toga, postoji i "sveti" običaj: ako je robovlasnik ili član njegove porodice ubijen, onda su svi robovi pogubljeni! Štaviše, egzekucija mora biti okrutna, a za djecu se ne prave izuzeci!
  - To je jasno! A šta me čeka u slučaju neposlušnosti? - Janka je zadrhtala uprkos vrućini.
  - Oljuštenje kože ili još gore! Ako pokušate pobjeći, možete biti kažnjeni prema nahođenju vlasnika, ali sto udaraca bičem je obavezni minimum koji morate pretrpjeti. Ovo je zakon! - Sadat je laktom prešao duž vrata.
  - Šta je sa razapinjanjem? - Janka se trudila da ne diše, smrad leša je bio užasno odvratan.
  - Bilo kada! Ne treba ti ni razlog! Ti si rob, što znači da ne samo da nisi osoba, već gori od životinje. "Sadat je šutnuo neravni drveni blok.
  - Naravno, naša zemlja ima čak i članak koji je gori: zlostavljanje životinja. Ovdje smo u goroj poziciji. - Janka je bila u pravednom gnevu.
  Jedna devojka, sa udicom, stenjala je:
  - Pij! Barem kap vode.
  Yanka je pojurila do nje i odmah je bič pao na njega. Jedan od udaraca pogodio ga je u lice i rasekao mu nos. Krv je potekla dosta obilno, dječak ju je lizao jezikom. I sam je bio jako žedan. Krv iz nosa nije najbolja stvar za piće, ali za isušeno grlo, čak i to izgleda kao užitak.
  Ali mu je pomogao da se osuši:
  - Budite oprezni, čuvajte snagu!
  - Pokušat ću! Ali ovo nije do mene.
  Dječaci su nehotice ubrzali korak, koji uživaju u gledanju takvog užasa. A ispod drvenih zvijezda, okolo leže fragmenti kostiju. Bilo je toliko mrtvih, jedan od dječaka koji je oštrio kolac bio je nepomičan, vrh je izašao iz ramenog zgloba, krv se već sušila. Odjednom je podigao glavu i namignuo.
  Sadat se neprirodno nasmiješio:
  - Ovo je tip! Umire, ali još uvijek nije slomljeno!
  Janka je pomislio, da li bi i on sam imao dovoljno hrabrosti i volje da namigne kada te kolac iznutra razdire? Najvjerovatnije nije, iako je naučio da potisne krike od udarca. Glavna stvar kada te tuku je da razmišljaš, razmišljaš i ponovo razmišljaš!
  Ali, škrgućući zubima, seti se:
  - Video sam tri dečaka: i oni su razapeti na zvezdama! Vlasnik je zagrijao kliješta i počeo njima lomiti rebra. Kada su dečaci izgubili svest, dao im je beli luk da pomirišu! Pomoglo je! Dječaci su otvorili oči, a dželat je opet zdrobio kosti. Postrojili su nas i tjerali da gledamo. Onda, kada su naši nesretni drugovi umrli, robovi su razbacali ugalj. Vlasnik nam je naredio da hodamo po njima uz prijetnju da će nas razapeti. Pekli smo noge, strašno smo patili, a svaki korak je tada postao mučenje. Život je pretežak kad si rob.
  Yanka se rukovao:
  - Kunem se, učiniću sve da ropstvo nestane na celoj planeti! Neka bude tako! Nikada djeca ovoga svijeta neće plakati!
  . POGLAVLJE br. 22
  - Tišina! - rekla je Elfaraya glasnim šapatom. - Budi hrabar ratnik!
  Vilenjakinja je dunula u nežno ružičasto stopalo, očigledno nije prošla surovu ljudsku školu, izgledala je kao princeza koja je izgubila svoju staklenu papuču. Vladimir je bacio granatu. Uletjela je u široku puškarnicu i eksplodirala, kako se činilo, ne previše glasno, a razbacivanje krhotina spriječili su betonski zidovi. Ali nečiji spljošteni šlem odleteo je daleko, zabio se u ogradu i zapleo se u bodljikavu žicu.
  Negdje lijevo odjeknule su još dvije eksplozije, a zatim se čula česta pucnjava iz automatskog oružja.
  - Izgleda da je desant ušao u bitku! - promrmlja Elfaraya.
  - I mi bi ga trebali podnijeti!
  Elfaraya je pozvala djevojku bez čizme:
  - Kako se zoveš!
  - Rofacola! - odgovorila je devojka pocrvenevši.
  - Uzmi dva prijatelja i pokušaj da pređeš ogradu! - Vilenjak je odmah pojurio:
  - Čekaj, pomeri se osamdesetak metara udesno.
  Izuvši drugu čizmu i bljesnuvši zavodljivim golim štiklama, djevojka je šapnula:
  - Imaće veliku kupku za uništavanje! - Ljepotica je bosom nogom zakoračila na komad bodljikave žice, ali nije usporila, uprkos pojavljivanju jantarnih kapljica krvi.
  - Biće od koristi! - sumirao je Elfaraja.
  Nekoliko metaka je došlo sa lijevog boka. Tamo se vodila ozbiljna bitka. Vladimir se osetio ugroženim:
  - Idemo naprijed, mogu nas pokriti minobacačkom vatrom! - viknuo je mladić. - Da, požuri!
  Bilo je teško čuti u kakofoniji, ali vilenjaci imaju savršen zvuk. Manja grupa njih je pobjegla na novo mjesto, i to ne uzalud. Tri mine su udarile u zgužvano vozilo, primoravši borce da se potrbuške sruše u zemlju.
  Elfaraya je viknula:
  - Hajde da se razdvojimo i pokušamo da formiramo greben. Ja sam na desnom boku, a ti Vladimire si na lijevom.
  Njene riječi prekinula je strašna eksplozija, ograde su pale, a susjedna zgrada se rascijepila. Vilenjaci su se, cičeći, pokrili rukama, jednu od djevojaka je geler pogodio u glavu i utihnula.
  - Evo prvog ubijenog! "Bez senke žaljenja", reče Elfaraya.
  Odmah nakon eksplozije, na maloj visini proletjela su dva jurišna aviona opasnog izgleda. Bacili su još jednu bombu i eksplodirali su u blizini, obasipajući vojnike novom porcijom dimljene zemlje.
  Chrizzly je promrmljao:
  - Kakav zmaj antisveta!
  Elfaraja se složio:
  - Njihovo ponašanje je nelogično! Ako je ovo sigurnosna zaštita, zašto onda bombarduju sopstvenu teritoriju!
  Vilenjakinja je odmah odgovorila:
  - Trolovi mrze sve živo!
  - Neprijatelj uvek izgleda kao đavo iz pakla! - prekinula je Elfaraya. - Zapravo, neophodno je...
  - Probićemo ogradu! A onda će mu svi drugi doći! - počeo je da objašnjava Vladimir.
  - Pa hajde da se probijemo zmijom!
  Par lovaca, nalik zmajevima, sa zakrivljenim krilima i oružjem u obliku usta, iskočio je iz zgrade generatorske stanice. Ovi pištolji ispaljivali su komade rastopljenog metala. Začudo, ispostavilo se da je vazdušna meta jedan jurišni avion.
  - Kakve su ovo guzice? - iznenadila se Elfaraja.
  Napadačka letelica je lansirala raketu i počela da povećava brzinu, a ona se ljuljala s jedne na drugu stranu.
  Vladimir je viknuo:
  - Ne gubite inicijativu, ali generalno treba da bude jedan komandant!
  - Ti si muškarac i imaš bombe u rukama! - vrisnule su devojke. Zatim su potrčali, zaobilazeći automobil koji se dimio.
  Odnekud sa strane brda čulo se nekoliko pucnjeva jedan za drugim, granate su pale na lijevi bok, bliže zgradi operativnih službi.
  Elfaraya je napomenuo:
  - Očigledno treće sile učestvuju u borbi!
  Vladimir je filozofski odgovorio:
  - U ratu je sve moguće!
  Vilenjakinja je pevala:
  - Sve nemoguće vojniku je moguće! Pažljivo dopuzi do rova - pocijepaj granatu!
  Vladimir je preciznim udarcem pogodio dva trola koja su iskočila iza zida. Odletjeli su probušenih glava, a dobronamjerni mladić ih je pogodio pravo u oko.
  - Ovo je doslovno ispunjenje izraza: ne u obrvu, nego u oko! Dajte gas prije nego što se ugasi!
  Chrizzly je histerično rekao:
  - Izgleda da smo opkoljeni!
  Vladimir je zaškiljio; struktura glave mu je pružala široki pogled. Najmanje desetak lijepih, aerodinamičnih tenkova s tri cijevi kotrljalo se prema sigurnosnom kompleksu.
  - I kakva tehnika! Ovakvu definitivno nismo imali! Ili su prodrli kroz nevidljivi portal?
  Chrizzly je predložio:
  - Ovo je ulaz u program vjerovatnog faktora! Svojevrsna kombinacija pravog rata, u kojem se svako malo iznenade!
  - Odličan Chrizzly, inače ne bih pogodio! - sarkastično je rekla Elfaraya.
  Tenkovi koji su se približavali pucali su iz mitraljeza na borce. Puknule su i odjeknule su eksplozije. Jedan od automobila se zaustavio, oštećena mu je gusenica.
  Elfaraya je napravila nestrpljiv pokret:
  - Hajde Vladimire i vi devojke za mnom! Nema smisla brojati fotone pobuđenog kvazara!
  Na jednom mjestu je ograda napola srušena od eksplozije, a Vladimir i Elfarai, kao najjači, preskočili su u pokretu i u hodu dokrajčili još pet trolova. Mladić je čak požalio:
  - Trošenje nekoliko metaka na jednu metu nije racionalno!
  - Zar ne znaš da treba pritisnuti vrlo lagano, kao da sviraš mikro klavir! U suprotnom, vaše ruke su naoštrene do srži života!
  Mali odred izbacio je neprijatelja iz ćelije i naleteo na zid. Lebdjela je dobrih osam metara. Vladimir i Elfaraja su podigli vilenjake i povraćali ih. Međutim, Chrizzly je to odbio i sam se popeo na zid.
  - Ja sam golicav! - Objasnio je.
  Počela je udobnije da posmatra Elfaraija i zavirila u levi bok. Tu se prava bitka odvijala sve šire i žešće.
  Slijetalo je sve više transporta sa pješadijom, izranjali su iza oblaka, bacajući bombe kao kapi kiše. Na nebu se pojavljivalo sve više eskadrila aviona. Avijacijski dueli postajali su sve žešći. Sudarili su se lovac i jurišna letelica, usledio je jak bljesak, a avioni su se raspršili. Jedan njihov komadić je pao, gotovo dodirujući Elfaraijev obraz. Devojka je pokazala pesnicu:
  - Elektronski idioti!
  Vladimir je pucao iz mitraljeza u trčeće figure. Udarao je mirno, kao traktor koji sije krompir. Nezgrapne figure trolova su padale i smrzavale se. Sve je izgledalo komično, kao igračka.
  Tenkovi su se povukli, pucali dok su se kretali, a odredi pešačkih padobranaca su neprekidno pucali, napadajući odjednom iz svih pravaca. Elastična odbrana neprijatelja je ipak pokazala otpornost, odbijajući udarce.
  Elfaraya je vidjela bosonogu Rofakolu i njena dva već ranjena prijatelja kako se bore. Jedna od devojaka je teturala od gubitka krvi, ali su nastavile da se kreću:
  - Pametne devojke! Veoma hrabre devojke! - Elfarai je odobrio.
  - Pa će umreti, bez mnogo koristi! - primetio je Vladimir.
  Chrizzly zacvilio:
  - Vreme je da krenemo ako želimo da stignemo na vreme za podelu medalja!
  - Dobra ideja.
  Pet boraca je zajedno skočilo u niše rovova. Vilenjakinja je bila zatečena; izgledalo je kao da joj je metak probio rameni zglob. Blijeda ljepotica je rekla:
  - To je ok! Vakum neće puknuti!
  Elfaraya je saosećajno upitala:
  - Možete ići!
  - Svakako! - Devojka je delovala veselo.
  - Onda me prati!
  Neke nakaze su jurile prema njima, uprkos stubovima prašine, moglo se razaznati da su ratnici imali duge krive nosove, seda lica i retke obrve kao očupano krilo gavrana.
  Vladimir ih je odmah uzeo na nišan:
  - Šarmantni subjekti! Nije li!
  Grizli promrmlja:
  - Trolovi! Đavo pakla!
  Zgrada se srušila uz tutnju, a samohod, odbačen udarnim talasom, poleteo je uvis.
  Elfaraya je zapovjedio:
  - Vatra iz svih buradi!
  Mitraljezi su odjednom počeli da pričaju, pet rafala se ukrštalo u trčećem čoporu.
  Trolovi su pali, neki od njih su zaronili u zadimljenu perjanicu, morali su ih udariti na slepo, a neki su iskočili na otvoreno.
  Neki trolovi su nosili pancire, pa su se očigledno ponašali hrabro, računajući na neranjivost. Vladimir i Elfaraja okrenuli su vatru na svoje glave, bijesno prevrćući časopise. Pucali su mnogo bolje od vilenjaka, ali sama činjenica da su morali da provode vrijeme punjenja nije im išla u prilog! Neki od trolova su uspjeli da se približe i uzvrate vatru. Jadna djevojka je dobila poklon u vrat i lice, a drugi u škrinju. Ljepotica je utihnula, a druga je stenjala i grčila se. Grizli je također zadobio tangencijalnu ranu, preblijedio je, ali je, za njegovu čast, nije pokazao.
  Vladimir i Elfaraja, ne zaustavljajući vatru jednom rukom, drugom su bacali granate. Masivni fragmenti su savladali napadače, a koordinirana i precizna vatra ih je dokrajčila.
  Na prilazima i platformi ležalo je više od stotinu leševa; napad zlih stvorenja bio je potpuno ugušen. Preživjeli trio iskočio je iz zaklona i uklonio nekoliko časopisa, skinuvši pojaseve sa smrdljivih tijela.
  Napravivši grimasu na neprijatnu aromu, Elfaraya je zadovoljno rekla:
  - Izgleda da je neprijatelj poražen! Dakle, sada moramo pomoći našim ljudima! Samo ovdje ti stvarno nećeš shvatiti gdje su naši.
  Chrizzly je odmahnuo glavom.
  - Ne, to uopšte nije ono što treba da radimo!
  - I šta? - iznenadio se Vladimir.
  - Uostalom, on je iskusan inženjer elektronike, za razliku od vas!
  Elfaraya je prezrivo frknula:
  - Pa, pa šta! Ko se bolje bori?
  - Bolje si! Ali ja znam jedini način da pobedim! - Vilenjak se lukavo nasmešio Polenjinskom, žmirkajući.
  - A kako to da uradim? - upitala je devojka.
  - Sve sam prevario. Idemo ovamo do proizvodne stanice.
  Vladimir pljune:
  - Tamo možete naletjeti na mine!
  - Ali ako uspemo, naći ćemo daljinski upravljač koji će isključiti celu ovu ogromnu virtuelnu vojsku. Ne možete ih ubiti samo iz mitraljeza! - Vilenjak je autoritativno rekao.
  Elfaraja se složio:
  - On je iskusniji u takvim "virtuelnim igrama" i drži karte u rukama.
  Hristo, sagnuvši se kako bi izbjegao da ga pogodi zalutali metak ili zalutali geler, potrčao je prema svjetlucavoj betonskoj konstrukciji. Vladimir i Elfaraja su se pogledali i krenuli za njim. Trčali su brzo, ali su pogriješili. Mitraljezac koji se krio u tajnoj ćeliji pustio je pravu kišu olova.
  - Vau! - vrisnula je Elfaraja kada ju je uhvatila čizma. - Je li ovo samo još jedna seksualna usluga?
  Srećnik je zaobišao spasonosni ugao, ali je Vladimir imao mnogo manje sreće. Mahnuvši rukama, ispustio je mitraljez, a veliki metak je pogodio tijelo oružja. Mladić se na nekoliko trenutaka ukočio, jedan od poklona ga je udario u stomak i pao licem nadole. Sljedeći rafal pocijepao je tlo oko sebe, Vladimir se otkotrljao i prošao mu pravo kroz rame. Općenito, tijelo u virtuelnoj igri postalo je strano, slabo, nedovoljno brzo, izdalo je. Mladić se migoljio kao loza, mitraljezac je izvršio podešavanje i ponovo zabio stomak i obe noge, kao i grudi, probovši srce. Vladimir je od smrti spašen intervencijom Elfaraija. Devojka je bacila granatu, zbog čega se mitraljez na trenutak ugasio, i podigla Vladimira.
  - Kao i uvek, spasiću te! Kršenje svih zakona! - Devojka je pevala. "Tada je, izuvši poderanu čizmu, jednim očajničkim bacanjem bacila Vladimira u siguran sektor. U tom trenutku i sama djevojčica je pogođena u lopaticu, ali je već padala i metak joj je probio pancir i samo je ogrebao po leđima.
  Nakon što je napravila salto, djevojka je otišla. Redovi su je nastavili pratiti. Olovni vodopad tekao je kao bujica, a mitraljezac nije štedio municiju. Sa zida su padale krhotine betona, srećom zid je bio dovoljno čvrst da se ne sruši odjednom. Ipak, nije dozvolio djevojci da ispruži glavu.
  Elfaraya pogleda oko sebe:
  - Hej Chrizzly, gdje si?
  Odgovor je bila mrtva tišina. Devojka je htela da baci još jednu granatu, ali je nije našla u pojasu.
  - Pa ja sam idiot! - Elfaraja se zaklela.
  Istina, pomoć je, kao i uvijek u ratu, stigla neočekivano. Tri elegantno oblikovana tenka napredovala su s lijevog boka. Igrajući na ruku Elfaraeu, počeli su da uništavaju mitraljeske kule.
  Djevojka je zviždala:
  - I nisu uplašeni!
  Salve granata srušile su jednu kulu sa četiri avionska topa. Istina, na oklopu tenkova je ostalo nekoliko udubljenja, a ono što je hodalo desno je oštetilo stazu, ali zbog prisustva nekoliko nezavisnih valjaka brzina je lagano usporila.
  Vladimir je primijetio da su tenkovi uprkos kretanju pucali prilično precizno, što znači da su najvjerovatnije bili opremljeni hidrauličnim stabilizatorom. Protuavionski topovi bili su premali u kalibru da bi probili visokokvalitetni oklop. Iako su tenkovi bili lišeni dinamičke zaštite, čvrstoća i izdržljivost metala bila je visoka, barem ne inferiorna u odnosu na titan.
  Tornjevi mitraljeza su utihnuli i disanje je postalo lakše i lakše.
  Došao je red na tajno oružje, granata je pogodila mitraljez i zapaljeni krhotine su poletjele odozgo.
  Elfaraya je šapnula:
  - Dobro urađeno!
  Djevojka je, ne gubeći dragocjeno vrijeme, trčala krajnjim zidom stanice. Neohlađene čaure su pekle njene isklesane bose noge (devojka je izula i drugu čizmu da bi bila spretnija i lepše). Došavši do sledećeg ugla, Elfaraja je pala na stomak i pažljivo pogledala u dvorište kako bi bolje videla prilaze.
  U staničnom dvorištu vladala je tišina usred nevremena. Jedna klimava kapija bila je otvorena, a usamljeni stražar stajao je pogrbljen.
  - Samo jedan! Skinut ću ga za sekund! - šapnula je Elfaraja.
  Dotjerana cvjetna gredica s bujnim cvijećem zapela je za oko, uljepšala je dosadan krajolik. U blizini su lebdjeli napušteni utovarivač i lagani, uočeni monoplan.
  - Ovde postoji sredstvo za evakuaciju! Nedostaje samo bijeli pegaz sa krilima! - Pomislila je Elfaraya.
  Iznenadni urlik zveckajućih gusjenica natjerao ju je da se okrene. Djevojka se ukočila na mjestu, zapanjena. Teški tenk je izronio iza ugla gdje se skrivala od vatre poput medvjeda. Bio je mnogo veći i izgledao je nespretno od mašina koje je Elfaraya ranije videla.
  - I izgleda da je vozač popustio!
  Zaista, očigledno bez mnogo iskustva, s vremena na vrijeme trzao je volan. Gusjenice tenka su klizale uz užasnu buku, trošeći beton i izbacivajući zelene iskre. Bilo je čak šest pucnjava, ne računajući mitraljeze, monstruozna mašina. Elfarai je bio povezan sa njemačkim "Mausom". Kada je vozilo od 188 tona, tokom borbi u Mađarskoj, bez straha od granata (odbijale su se od njega kao grašak), bilo je biser na pozicijama sovjetskih trupa. Dva takva gigantska automobila, koja su potrošila benzin, završila su u sovjetskom zarobljeništvu. Tada su na njihovoj osnovi stvoreni divovski dubokomorski tenkovi koji su mogli preći La Manš i putovati po dnu Tihog okeana do Aljaske. Proizvedeno je još pedeset sličnih čudovišta, ali je uskogrudni Hruščov, koji je zamijenio Staljina, naredio da se gigantske i vrlo skupe mašine pretope. Uglavnom, još prije rata, Staljin je naredio izgradnju najvećeg svjetskog tenka Kirov, teškog tri stotine pedeset tona, i dizel motora od 2.000 konjskih snaga. Nosio je čak osam pušaka i šesnaest mitraljeza. Za to vrijeme: jednostavno čudo tehnologije. Nažalost, transport tenkova je pretežak zadatak, a moderno ratovanje zahtijeva širok manevar i velike brzine kretanja opreme.
  Ove su misli refleksno bljesnule Elfaraijevom glavom. Djevojčica se nije htjela svađati i sklupčala se kao gušter. Bila je prljava kao svinja, ali u ovom trenutku, prljavština joj je spašavala život. Vrijeme je prolazilo veoma sporo. Uglavnom, Hruščov je zabranio proizvodnju tenkova težih od pedeset tona, a slična zabrana u Rusiji trajala je skoro 100 godina! Da li je ovo preporučljivo? Iskustvo sugerira: zavisi gdje se rat odvija. U Evropi ili pustinji, teški tenkovi su se dobro pokazali. Konkretno, standardna težina tenka članice NATO-a je oko 63 tone, sa snažnim višeslojnim oklopom. U planinama je bolje koristiti lakša vozila. Konkretno, patuljasti tenkovi s četiri cijevi bez posade. Dugo su se roboti smatrali lijekom za sve probleme, ali na sreću niz lokalnih pobuna elektronskih mašina pokazalo je: kompjuter ni pod kojim okolnostima ne bi trebao prepoznati sebe kao pojedinca. Biofizički usmjerena evolucija ljudi omogućila je donekle smanjenje ovisnosti o robotima. U suprotnom, brojne distopije o istrebljenju ljudske rase mašinama postale bi stvarnost! Osim toga, magija je preuzela dio elektronske odgovornosti. Ona je pomogla da se probude prethodno uspavane rezerve ljudskog mozga. Svijet se počeo mijenjati prema homocentričnom univerzumu.
  Konačno, teško vozilo je skrenulo iza ugla i naslepo pucalo iz pušaka. Njuške su možda bile preduge, što je usporavalo njihovo kretanje. Nije uzalud što su Amerikanci u Ambramsu u antičko doba koristili kraću cijev, jer pištolj već stvara visok pritisak. To olakšava ciljanje, inače je takve njuške teško pomicati. Puškomitraljezi su mnogo opasniji! Devojka je zadržala dah, pitajući se da li će proći - neće!
  Zaglušujuće je odjeknuo pucanj, a sudeći po amblemu, trol toalet na ulazu u dvorište se razbio u komadiće. Fragmenti plastičnih ploča, komadi izolacije i užasno smrdljivi izmet raspršeni su stotinama metara.
  - Kopile toalet je bio mokar! - šapnula je Elfaraja. A tenk je zalajao svojim turbinama i vozio se pored zgrade, meljući kamene krhotine, lagano u prahu trolskim izmetom, u prah. Ratnikove osjetljive nozdrve su nepodnošljivo patile, kao da su bile ispunjene smradom.
  Međutim, Elfarai je imala drugih problema; procijenila je udaljenost od široke gusjenice do zida.
  - Mogao bih biti spljošten, ako se ovaj idiot, naravno, pomakne malo udesno! Međutim, ja sam pametan.
  Ritmično škljocanje zuba i škripanje karika izgledalo je kao pogrebni marš. Elfaraya se prisilila da se nasmiješi, istovremeno je čula eksplozije bombi, i krajičkom oka gledala kako pale oboreni avioni, a onda je jedan od njih eksplodirao uz zastrašujuću graju, sudeći po veličini strateškog bombardera. Eksplozije su se ponovile nekoliko puta, detonirajući smrtonosni sadržaj u stomaku aviona. Bitka se kretala prema centru baze, pitam se kako je Rofakola, da li je živa ili je i umrla. Na kraju krajeva, bol je tako stvaran! Ona to odmah uočava, gledajući kako se približava metalno čudovište sa šest cijevi. Općenito, tokom Drugog svjetskog rata, sovjetski i američki dizajneri pokušali su postaviti dvije ili tri njuške na jedan toranj. Ali iskustvo Drugog svjetskog rata i brojne tenkovske bitke pokazali su potpuni neuspjeh takvih konstrukcija. Od tada je postao skoro kanon, jedan tenk, jedna kupola, jedno bure! Istina, ubrzo je počela moda za tenkove bez kupole. Generalno, ovo je diskutabilno, ako je minobacač višecevni, zašto onda ne i višecevni tenk?
  Prve karike gusjenica ležale su u blizini bosih nogu djevojčice, a valjci, zagrijani od tereta, polako su se kotrljali po njima, noseći desetine tona željezne mase. Djevojčici je vruć metal opekao gole pete, obično nije toliko osjetljiva, ali se njeni tjelesni parametri nisu promijenili u njenu korist. Na primjer, prije se mogla jednostavno razmazati po zidu u tankom sloju - to je još uvijek bilo hiperplazmatsko meso, ali sada su je nemilosrdne gusjenice dodirivale. Vrući dah mašine spržio je lice, rane i ogrebotine na tijelu, nehotice izbacivši suze.
  Elfaraya je trepnula, a biserna suza se kotrljala. Ubod u očima je popustio, ali mu je gusjenica uklještila palac desne noge. Kada tolika težina zgnječi kosti, bol je nevjerovatan, da ratnik nije tako okorjela, nesumnjivo bi vrisnula, ali je samo škrgutala zubima.
  - To je odvratno! Ali sada znam kako je ženskim nogama u španskoj čizmu! - Devojka je pokazala smokvu.
  Tenk je prošao još nekoliko metara i stao. Elfaraja je odlučila da uzdahne i oprezno ustala: oklopno čudovište je stajalo na krmi i nije se trebalo bojati.
  Desno, ulazeći u bojno područje, projurila su četiri jurišna aviona. Ne želeći da budu viđeni, da ostanu po strani, strijelci iz šest mitraljeza otvorili su mahnitu vatru na njih, a čaure su bučno pljuštale.
  Dugi, sa trakama za praćenje, rafali su išli predaleko da naškode vozilima, ali dovoljno blizu da piloti uoče tenk.
  Nakon što su granatama i projektilima minirali mete u zoni borbe, njih četvorica su napravili "mrtvu petlju" i počeli da se približavaju novom cilju.
  Elfaraja se naceri:
  - Još jedan nered u maloj galaksiji! Možda je vrijeme da odsviramo retiradu!
  Djevojka se ponovo okrenula, napravila salto, i bljesnuvši bosim štiklama pojurila do kapije generatorske stanice.
  Ljepotica je bila brza i naletjela na trola. Jedva je stigao da podigne mitraljez kada su ga udarili glavom u nos. Udarac je tupo odjeknuo u Elfaraijevoj glavi, ali nakaza se onesvijestio.
  Nekoliko raketa je eksplodiralo s leđa gotovo istovremeno. Sudeći po urlanju da je bio efikasan, jedan od izbačenih topova je sustigao devojčicu, zavrteo se i zamalo je oborio s nogu. Nakon čega je vrh udario u zid, cigle su pale. Nekoliko malih fragmenata prerezalo je gole noge ljepotice.
  - Opet je zakačen! Kako sam nespretan!
  Djevojka je punom brzinom projurila kroz poluotvorenu kapiju. Unutra su bila tri trola, ali ih je Elfaraya odsjekla jednim rafalom, a njen mitraljez uvijek bio spreman.
  Olujni vojnici su tutnjali tik iznad krova i počeli da se udaljuju. Ostali zvukovi su bili prigušeni. Zujanje desetina rotora imalo je smirujući efekat. Djevojčica je čak stvorila asocijaciju na majčinu uspavanku. Što, međutim, nikada nije slušala.
  - Izašao iz vrućine!
  Elfaraya je pogledao okolo i skoro odmah ugledao cevasti sistem za hlađenje. Četiri distributivna uređaja postavljena su direktno na vodove, koji su pratili kretanje rashladnog sredstva.
  - Pa ja sam kao mali fragment flaše koji je prodro u srce primitivnog organizma. Nije li vrijeme da upalimo te generatore! Iako će mnogi naši ljudi poginuti! - Djevojka je oklevala.
  U ovom trenutku se začu poznati glas:
  - Još si preživio! I izgledaš sjajno!
  Elfaraya se okrenula:
  - A ti si Chrizzly! Evo neuhvatljivog duha gdje je uspio da se sakrije.
  - Dobar ratnik je samo onoliko dobar špijun koliko pomaže u vezivanju i pobedi! - odgovori vilenjak.
  - Špijunaža je dobro mazivo za vojnu mašinu, ali gorivo je i dalje hrabri duh! - reče Elfaraya sa patosom.
  Chrizzly je ispružio dlan, na njega je stala mala raznobojna kocka:
  - Znaš šta je!
  - Pretpostavljam! Šta će nam pomoći da pobijedimo!
  Vilenjak se nacerio:
  - Dobro! On je u stanju da onesposobi sve neprijateljske vojske. Ali samo ako ga napunite s puno energije.
  Elfaraya je bila srećna:
  - Dakle, sasvim je moguće ovo uraditi, uništiti sistem za hlađenje i onda će eksplodirati! Mislim da nije gore od atomske bombe!
  - Malo slabije, ali nama sasvim dovoljno!
  - Ne pričaj, glumi! - Devojka je ubacila dodatnu kopču u mitraljez, poslednji put pogledala redove miroljubivih instalacija i povukla obarač. - O, zbogom "primitivci"!
  - Udarajte tačno u zglobove, inače ga nećete uništiti! - Vilenjak je predložio.
  Odmah ispod plafona su počele da bljeskaju žute lampe, i odmah desetak sirena i desetak zvečki ispunilo je glasnoću stanice zvucima najmračnijeg Hada!
  Elfaraya i Chrizzly su istrčali u dvorište i odmah uskočili u monoplan. Našao se sa mlaznim motorom, ali bez ključa. Međutim, Elfaraya nije bila na gubitku, izdrkala je ploču i direktno spojila žice!
  - Vidite gde nisu nestali naši!
  Zmajar je poleteo, stidljivo zacvilio i počeo da dobija na zamahu.
  Krzno prede:
  -Izgleda da smo to propustili!
  Elfaraya je odmahnula glavom:
  - Ne, brzo! Pogledajte koliko ima boraca. Kako se nositi s njima, možda automatski.
  Zaista, na njih je ispaljen rafal; meci su zamalo pogodili monoplan.
  Chrizzly se nasmiješio i rekao:
  - Postoji jedan univerzalni način!
  - Koji!?
  - Ovo! - Vilenjak je strgao svoju bijelu košulju i gurnuo je kroz prozor.
  -Jesi li lud? - trznula se Elfaraja, udarivši svojim spljoštenim prstom, svojom bosom, djevojačkom nogom o metalnu pedalu.
  - Ovo je najstariji znak izaslanika!
  Zaista, lovci su prestali da pucaju na monoplan. Udaljavao se sve dalje. Odjednom se sve smrzlo, lovci, jurišnici, bombarderi su se smrzli u vazduhu, brojni tenkovi su stali. Postalo je iznenađujuće tiho.
  Chrizzly je bezbojnim glasom (izgleda kao da su mu emocije izgorjele u mašini za mljevenje mesa) rekao:
  - Gotovo je!
  Nakon čega je svjetlo nestalo.
  Nakon takvog virtuelnog događaja, svi vilenjaci, pa čak i Vladimir, izgledali su zgužvani. Ali ako su za ruskog ratnika takvi testovi bili poznati, onda su se vilenjaci očito osjećali loše. Nenavikli na stres i bol, počešali su se. Astarte upita:
  - Pa, kakvi su vaši utisci?
  Vilenjaci su oklevali. Samo je Chrizzly hrabro zalajao, a iskra mu se vratila u oči:
  - Odlično!
  - Superquasarono! Ti si Chrizzly pokazao najvišu klasu akrobatike. Uspio je sve nadmudriti i proći kroz odbranu. Što se ostalih tiče, osim Elfaraija, ona je nezadovoljna njihovim postupcima. U stvari, svi ste ili umrli ili ste bili onesposobljeni.
  Vladimir je nevoljko pristao:
  - Da, pogrešio sam!
  - Ne ta reč! Pošto ste muškarac, polagali smo određene nade u vas, ali smo se i jako razočarali. - Astarta je prstima pokazala nulu.
  - Spreman sam da ponovo polažem virtuelni test! - Mladić je zalajao.
  - Nema potrebe! Možete se opustiti, pa čak i zabaviti, ja nisam despot! - Devojka je otkrila svoje zavodljive grudi, koje su bile prilično velike za vilenjaka. - Šta, Vladimire, imaš želju da vodiš ljubav sa mnom?
  Mladić je osjetio vrućinu i uzbuđenje sasvim prirodno za muškarca: U njegovim godinama svaki seksualni čin je kao otkriće! Nakon što je poleteo, Vladimir je sisao njene grudi, grimizna, uglačana bradavica je ušla u njegova usta, Kako je bilo prijatno osećati to jezikom, grudi vilenjaka su momentalno natekle i stvrdnule.
  Odjednom ga je djevojka koja je udisala strast odgurnula:
  - Predomislio sam se! Hajdemo prvo na ručak! Nakon takve bitke, apetit mi je strasno porastao!
  - Hiperplazmatska energija?! - upitao je Vladimir oblizujući usne.
  - Jesmo li prosjaci, zar nemamo prirodnu hranu! Mi vilenjaci volimo užitke hrane, što se ne može reći za osušene zemljane. Nisam htela da ih oponašam!
  Elfaraya se uvrijedila:
  - Kako da naučiš da se boriš, onda prvi sedneš za hranilicu!
  Astarte je napravila zbunjeno lice:
  - Da, zaboravio sam, već si pun! Kakva je ljudska kuhinja?
  Elfaraya se našalila:
  - Jela su previše ljuta! Previše su slani!
  Pitao je Chrizzly igrajući se hologramom:
  - Hoće li poslastica biti svečana!?
  - Naravno da ćete se jako zabaviti!
  Vilenjak je skočio i poletio malo u zrak:
  - Onda sam za!
  Glamurozni ratnici su zajedno poleteli u vazduh, skoro sve su bile devojke, ukupno nešto više od stotinu, i još nekoliko galakti. Tačnije, sedam predstavnika drugih svjetova. Čini se da je jedan četveroseksualni tečni metal. Uši su mu kao krila šišmiša, a ima devet očiju, a jedno na stomaku, samo tijelo je repa sa izbočenim vrhovima. Smiješno stvorenje.
  Elfaraya upita:
  - I to?
  - Ovo je Chick-chirp! Naš koliba! - Astarte je napuštena.
  - Dečko?
  - Ne baš! Po standardima svoje rase, on je još uvijek dijete, ali već ima više od dvadeset hiljada godina!
  Čik-čirik, shvativši da govore o njemu, doletio je do grupe. Njegove noge-peraje kretale su se u vazduhu.
  - Možda želiš da ti pokažem nekoliko trikova?
  Astarte je odgovorila:
  - Nema potrebe! Gladni smo! Ne jedete proteine!
  - Jedem radioaktivne izotope. Ovo je takođe prilično dobro! Imamo različite molekularne strukture! - Chik-chirik je zacvilio.
  - Znam! Ali kad si mi pogladio klitoris, golicajući me sub-radioaktivnim jezikom, napalio sam se mnogo više nego muški vilenjak. Usput, da li se i vama svidjelo? - Astarte je ljubazno prednjala.
  -Imaš slatko telo! Ili ne, poput toplog, ali kvazarno ukusnog sladoleda.
  Djevojka je dala znak i vilenjaci su poletjeli. Lebdjele su u zraku jer je prostorija bila prostrana.
  Sala u kojoj se slavila trpeza bila je luksuznija od sultanove palate. Sve je u njemu blistalo kao munje, statue i skulpture od vještačkog, ali to ih je učinilo još svjetlijim, dragim kamenjem. Zasljepljujuće slike u mozaiku kretale su se i izgledale su živopisno, a cvijeće je bilo neverovatno! Vladimir je, naravno, video mnogo različitih boja u brojnim svetovima, ali su vilenjaci, tokom miliona godina svoje civilizacije, genetski inženjering doveli do savršenstva!
  Elfaraya je napomenuo:
  - Kakva fantastična lepota! Kao da sam u raju!
  Vladimir je, ne skrivajući prezir, odgovorio:
  "Neće proći dugo da se od takvog luksuza ugojiš i zaboraviš kako se boriti!" Skromnost doma simbolizira samoodricanje, a čistoća snagu volje!
  Nije bilo stola u opšteprihvaćenom smislu te reči! A zašto bi? Ali bujni tepih, kao da je prekriven dragocjenom mahovinom, rasprostire se sam, kao u bajci. Djevojke su dahtale od oduševljenja. Većina djevojaka bile su gotovo gole i užasno seksi. Naga tijela su prekrivena prekrasnim, šarenim crtežima, scenama bitaka, erotskim i vjerskim scenama. Koliko je Vladimir znao: religija vilenjaka je od samog svog nastanka odobravala česte promene seksualnih partnera i grupni seks. Istovremeno, vilenjaci su vodili ljubav pravo u hramovima. U isto vrijeme, rasa je prilično ljubazna, često dolazi u pomoć drugim vrstama. Vilenjaci su velikodušni momci koji ne odbijaju prosjaka. A ako imate seksualnih problema i želite seks, pitajte vilenjaka, on će vas rado utješiti, čak i ako ste daleko od zgodne.
  Krizli je također izgledao dobro, tijelo mu je bilo prekriveno pločama mišića, oslikano slikama kitnjaste flore i faune, a ženke su se jednostavno držale za njega.
  - UREDU! Samo ne sve odjednom! Rastrgat ćeš me! - molio je mladi vilenjak.
  - Sve će biti super! Super! Super! - ciknule su lepotice. Pipali su i grebali Chrizzlyja i masirali mu tijelo.
  Astarte je zapovjedila:
  - Počinjemo gozbu!
  Oduševljeni urlik u odgovoru:
  - Svakako! Živjela proždrljivost! - Vrištale su glamurozne devojke.
  Pokušali su i da dodirnu Vladimira, poglade ga, pa čak i osete njegovo veliko ljudsko dostojanstvo. Mladić je osjetio snažno uzbuđenje, nalet energije, ali u isto vrijeme i nelagodu, prirodnu za mladost. Kolektivni seks među ljudima je legalan, a čak naprotiv, nije prihvaćeno izbjegavati ga, vojni psiholog odmah počinje da se zanima. Ali ipak, ljudi u svom kolektivnom grupnom spolu: sve rade ljepše, posebno razmjenjuju energiju, subnoosferu, bioplazmu, a ne samo se pare. Za ruske ratnike, seks je složen ples, sa super vatrometom koji nosi informacije i moć, pražnjenja. Ovdje postoji značajna razlika - vilenjaci se vole jebati na staromodan način. Upravo to zbunjuje ruskog podoficira!
  U međuvremenu je počela svirati neobično ekspresivna muzika, a upalili su se mnogi raznobojni reflektori. Podsjećalo je na krunisanje monarha: iz dvadeset prvog vijeka. Razno cvijeće i ukrasno povrće palo je odozgo - iako su bili hologrami i nestali su kada su stigli do dijamantskog poda. Tada se plafon razdvojio i čudne životinje su počele da lete unutra.
  Bilo je tu majmuna od ananasa, mješavine slona i banane, hibrida kornjače i kivija, nilskog konja kaktusa, lisice s dijamantskim oklopom, mješavine guske i lubenice i još mnogo toga. U osnovi, to je bilo stvaranje bioinženjeringa, umjetna konstrukcija raznih gena. Sve ove sinkretične životinje ispuštale su zvukove koji su podsjećali na dječji smeh. Međutim, nakon slušanja, bilo je moguće utvrditi da svaka životinja pjeva svoju jedinstvenu pjesmu. Vladimir je objesio uši, osjećajući mir, a istovremeno i strašnu glad.
  Astarte ga upita:
  - Pa, kako? Da li se slažete, ovo vam je prvi put da vidite ovo?!
  - Ne baš! Nešto slično se već desilo u virtuelnim vežbama, samo što smo jednostavno ubili takve zgodne muškarce! - zalajao je Vlarad.
  - Ubijen?
  - Ili uništen! Što je u suštini ista stvar! Međutim, ne mislim da se virtuelna bitka može porediti sa pravim ubistvom. - Zamenik je pokušao da pobegne od pohlepnih ženskih ruku i strastvenih poljubaca, mirisnih devojačkih usta.
  Astarte je primijetila:
  - I senzacije su veoma slične! Slažem se, naučili smo reproducirati proces obuke, ništa gore od Rusa!
  - To je u redu! Bol je veoma stvaran! Pa ćemo ustreliti ove male životinje, iako nam ih je žao. - Vlarad je pustio ljubičastu iskru iz kažiprsta.
  - Ne, budalo, poješćemo ih! - viknuo je vilenjački kapetan.
  Brojne djevojke i vanzemaljci koji su im se pridružili pohrlili su na umjetnička djela. Kao uplašeni, počeli su da bježe. Sve je izgledalo prilično smiješno. Gotovo gole djevojke jure za raznim stvorenjima koja liče na djela briljantnih apstraktnih umjetnika i brzo pobjegnu. Ovo je možda još zanimljivije. Sama Elfaraya je pojurila za njima. Bili su gotovo potpuno goli, na sebi su imali samo prozirne gaćice. Djevojka je izgledala mesnatije i mišićavije od ženskih vilenjaka. Grudi su joj bile veće, a bokovi zakrivljeniji. Ispletene od čelične žice, ali vrlo graciozne, potkoljenica i stopala odaju dojam varljive nježnosti. Vladimir je pojurio za njom. Prestigao ga je, zgrabio za ružičastu petu, djevojka se oslobodila i napala mješavinu krastavca i nosoroga. Pokušao je da se izmigolji, ali Elfaraja je otkinula težak komad mesa i bacila ga u usta:
  - Tako ukusno! Zašto ne želiš tako da ugrizeš Vlarada?
  - I šta? Čak mi je i veliko zadovoljstvo. - Mladić je pojačao brzinu i naleteo na mešavinu lisice i ruže. Ovo zgodno čudovište je mirisalo na parfem. - Vladimir je odlomio komadić latice i bacio ga u usta. Vau! Bio je to pečen sladoled sa vrlo kontrastnim ukusom čokolade. Neobično, ali istovremeno i šarmantno!
  - Oh! Ovo prevazilazi sva očekivanja! - Rekao je dečak. - Zapravo, takva gozba za ceo svet!
  Elfaraya je predložila:
  - Nastavimo lov!
  Juriti takve životinje je pravo zadovoljstvo. Kada prestigneš i progoniš takvo stvorenje, sa mahnitom strašću. Vladimir je probao bika od šljive, dugo je jurio majmuna od ananasa i jurio aligatora od kamilice. Sve je izgledalo sasvim pristojno, životinje su gubile komadiće i urlale, ali za Vladimira je bilo očito da to nije prirodna životinja, već su životinje jednostavno stvorene od biomase hrane sa ograničenom inteligencijom.
  Elfaraja je to takođe shvatila; nekoliko puta tokom leta devojke su se sudarile i mazile jedna drugu po grudima. Konačno, Vladimir je uhvatio mješavinu krizanteme i kobre, brzo progutavši rep ove zmije. Odlično također.
  Astarta je skočila do mladića i prstima prešla preko njegovih mišićavih ramena:
  - Pa, kako? Vidim da ti se sviđa naša gozba!
  - Da, vilenjaci znaju da se zabavljaju! "Mladić je jednostavno zablistao.
  - A vi ste, budući među ljudima, izgleda uspeli da se humanizujete? - Kapetan vilenjaka je pogladio ratnikova gola, moćna ramena sa divnim obrisom.
  - Malo! Znate, ako ležite pored otvorene bočice parfema...
  - Znam draga, ali ne možeš nam za promenu da otpevaš neku ljudsku pesmu! - prekinula je diva.
  Vladimir je nekoliko puta trepnuo:
  - U principu, mogu! Ali vjerujte mi: nije ni lako!
  - Ne stidi se! Imaš veoma reski glas. Pa, baš kao sirena, pa samo naprijed i pjevaj cvijet! - Astarta je iza svojih usta pustila niz iskri u sedam boja.
  - Šta tačno želiš? - zbunjen je bio Vlarad.
  Astarte je od žirafe od jagode odlomila komadić, pojela je i sama, a nešto bacila Vladimiru.
  - Pa Vlarade, nešto što pevaju svojoj devojci na izjavu ljubavi! Dugo sam sanjao da ovo čujem. Inače sam umoran od samo patriotskih pesama!
  - Pa, možeš da slušaš!
  - Pusti me da uključim zvuk!
  Astarta je pucnula prstima, a nokti su joj blistali:
  - Pokreni!
  Vladimir najpre bojažljivo (glas mu je postao bolno glasan), a onda je počeo sve smelije da peva:
  Želim lepotu sa tobom, želim da živim u sreći,
  Neka vam Gospod da malo sreće!
  I lutam sa mojom dragom uveče,
  Samo ne brini!
  
  Ima čičaka pod tvojim nogama,
  Ubrala sam mirisni cvijet, žuti i crveni!
  I posvetio pjesme svojoj voljenoj,
  Neka svaki trenutak sa snom bude divan!
  
  Na nebu su oblaci, kap na dlanu,
  Poljubio sam te - upao sam u vrućinu!
  Ne možemo podnijeti ovu vatru strasti,
  Naučio sam da trpim patnju i muku!
  
  Oko pustinje - tišina gori,
  Buši u hram i raznosi krov sa njegovih šarki!
  Ali golubice moja, ti letiš u večnost,
  I čujem zveket krila na vjetru!
  
  Da, znam da je istina - ne može se vratiti,
  Ono što je u Edenu bilo je kod nas i prije!
  Pritisnuo sam tvoje gole grudi uz lice,
  Potrebna mi je volja i velika snaga!
  
  Litica iznad nas je tmurna i negostoljubiva,
  I vjetar duva, zao val šiba!
  Vihorovi prave petlje na nebu,
  I jato galebova - razularena horda!
  
  I tvoj izgled se promenio i postao veseo,
  Sklopili smo ruke - trijumf vlasti!
  Ne, neću razbiti tugu, biću iskren,
  Sretni smo što živimo u velikoj zemlji!
  
  ljubim te u usta - rado se diviš,
  I bez obzira na sve, razgovor je besmislen!
  Neka pronevjernici podijele plijen,
  Dobiće tešku kaznu!
  
  I dosadno loše vrijeme se povlači,
  Tračak dima oslikava horizont!
  I našli smo se u gorućoj moći,
  Ne bih mogao preciznije da izrazim misao!
  Astarte je demonstrativno zijevnula svojim zavodljivim ustima:
  - Ljudske pesme su previše dosadne. To je njihov glavni nedostatak. Mi smo vilenjaci tako smiješni!
  - Kao klovnovi u cirkusu! - Vladimir je umoran od ovoga. - Zaplešimo hopak umjesto toga.
  - Nije smiješno! Greh je nasmejati se ovome! - Kapetan vilenjaka je trepnuo, tri oka su joj se pojavila na potiljku, i ne okrećući glavu, pogledala je oko sebe. - Izgleda da smo već puni.
  Elfaraja je odmah prigovorila:
  - Ne bi trebalo da prekidate tako gust obrok. Ovo je jednostavno čudo u perju! Foton je mali, ali bez njega nećete iznenaditi kvazar!
  Proždiranje životinja se nastavilo, Vladimir i Elfaraya zajedno su jurili mješavinu bikova i čokoladnog sljeza. Odbacio je nogom i pokušao rogovima zakačiti drske progonitelje. Momak i djevojka su se kretali u različitim smjerovima, zatim kao dva jurišna trupa: odjednom su pokrili leš. Tako je ponovo pljusnula, ali je bila osedlana i raskomadana.
  - A kuda hoćeš od mene, draga moja! - rekao je ratnik kikoćući se.
  - Verovatno želi da preora polje posuto slatkišima? - predloži Vladimir, zezajući se.- A kakve dobre torte dobijete!
  Momak i devojka su pojeli celog bika, prosto neverovatno; da im stomaci nisu pukli. Čak i ako zvijer nije u prirodnoj veličini, ipak je impresivna. Završivši s njim, mladi par je nastavio lov. Druge devojke su sve češće pokušavale da dodiruju Vladimira. Mladić je uživao u dodirima djevojaka, postajao je sve uzbuđeniji, hvatajući ih za gole noge. Vilenjaci su cičali, vrišteći od radosti, i pokušavali da mu sjednu na vrat. Tako su snažno mirisali na arome hiljada najegzotičnijih parfema. Jedan od njih je momka nekoliko puta udario glavom u stomak. Sve je to Vladimira divlje okrenulo, jurnuo je na devojku i ugrizao je u grudi. Kako je prijatno osetiti zensku bradavicu u ustima, ti si kao dete (mada Vladimir nikada nije bio dojen), da je meso devojcice dragocenije od rubina, lizes ga jezikom i ima neverovatan, užitak -davanje pražnjenja. Tako divnog ukusa. Djevojka ga škaklja, mekim, ali snažnim pokretima. Nakon čega su se neočekivano odvojili, Vladimir je uhvatio mješavinu klasića i mačke.
  - Generalno, svi kažu da je mačje meso ukusno. Pa ćemo probati. - rekao je mladić, predeći od zadovoljstva.
  Elfaraya je odgovorila:
  - Šta ako probaš pacova! Neće biti super, ali super!
  -Ali pogledajte: vidite mješavinu pacova i jabuke. Zgrabimo je! Hajde da ga progutamo zajedno sa kostima.
  Vladimir klimnu glavom i pojuri za pacom. Uhvatio ga je za rep, životinja je počela srceparajuće cviliti, udarajući šapama.
  - Pa kud ćeš, glupane! Neću ti ništa, samo ću to pojesti! - zaigrano je rekao Vladimir.
  - Ne sedi na panj, ne jedi pitu! - Zacvilio je pacov.
  Elfaraja ju je čvršće zgrabila:
  - Pa ne, draga moja, s tobom će se postupati mnogo oštrije nego što zaslužuješ. Oderaćemo ti kožu.
  Pacov je pjevao:
  - Devojko, jedi prostor, blesavo, sa hrskanjem i guštom, poješću te!
  Elfaraya je podržala pjesmu:
  - Pucaćeš kao krofna, sa atomskim bljeskom - prdeti bez problema!
  Vladimir i devojka su se zatvorili oko miša i počeli da ga cepaju zubima. Elastične čeljusti zemljana neprestano su se povećavale, hvatajući velike komade. Drugi vilenjaci, promatrajući to, također su počeli reproducirati usta krokodila. Sve je izgledalo krajnje groteskno i šokiralo maštu svojim ekstremnim aplombom.
  Elfaraya je pjevala:
  - Verovatno ću u sledećem životu, kada postanem tigar, pojesti lava.
  Vladimir je pokazao prstom:
  - A evo i lava, vidiš da je pomešan sa velikom malinom!
  Devojka je pevala, još milozvučnijim glasom:
  - Maline cvjetaju između zvijezda, plod kvazara buja na granama! Parsec je rodio zvjezdane brodove i zadao udarac svemiru!
  Mladiću i djevojci je već bilo mučno od raznih vrsta mesa, krema i umaka, samo su poludjeli.
  - Eksplodiraće! Oh, dići ćemo u vazduh svemir! I na male kvarkove, razbićemo ih strelicama! Pocepaćemo i ubiti stotinu sekstiliona različitih živih bića!
  Chrizzly se javio:
  - Zaboravi svoje dostojanstvo!
  - Zakucaj za stub! - Elfaraja je skočila do Krizlija i bosim nogama uhvatila vilenjakov nos. - Pa, kako ti se sviđa?
  - Tako lepo mirišeš! Kao u prastaroj pesmi: O, kakve noge, mogu da te poseku ispod prepona!
  Ne boj se, dušo, imaćemo hiperjebanje!
  Činilo se da zabava traje vječno. Ali čak su se i vilenjaci nasitili, i postepeno je buka utihnula. Životinjski plodovi koji su preživjeli gozbu odletjeli su natrag u pukotinu na stropu. Vladimir je filozofski rekao:
  - Životinjski svijet je podijeljen na hranu i jede, ljudski svijet se razlikuje samo po veličini stomaka i prisustvu tosta!
  Elfaraja je samo pokazala zube kao odgovor. Činilo se da su postali mnogo duži i oštriji.
  Astarte, izuzetno zadovoljna, upita:
  - Kako vam se dopalo, drugovi?
  Elfaraya je, odajući osmeh nilskog konja, odgovorila:
  - Taman prava količina zabave! Kao u stripu, hrana se dobro proždere i istovremeno peva smešno.
  Astarte se nasmiješila:
  - A sada mi vilenjaci želimo da vodimo ljubav. Hej Vlarade, da li želiš da me voliš?
  Mladi ratnik, ozaren, odgovori:
  - Svakako! Čak više!
  Kapetan vilenjaka, izvijajući se od uzbuđenja, gugutao je:
  - Onda leti do mene, draga moja! Biće nas troje odjednom, ovo bi vas trebalo impresionirati!
  Vladimir se našalio:
  - Po mom mišljenju, za ženu je najbolje da bude sa tri muškarca odjednom. Ili još bolje, napravite osmicu.
  Astarte uzdahnu:
  - Imamo malo muškaraca, ali sličan problem se može riješiti pomoću robota. Zato, dušo, nemoj se ljutiti. Da li ste tokom leta imali seks?
  - Učio sam! - Vlarad nije želeo da deluje kao novajlija.
  - Onda počnimo!
  Devojka je nasrnula na Vladimira i njihova tela su se ispreplela u klupko. Istovremeno su u dvoranu uletjeli specijalni kiborzi iz tekućeg metala. Same djevojke su ih napale, ili vanzemaljci. Buka i galama bili su nezamislivi, ali onda je muzika počela da svira, a tela vilenjaka su ofarbana u različite boje. Pokreti su postali uredni i postali ne tako divlji. Svi su se dobro zabavili, a Vladimir je jednostavno bio u čudu, lepršajući na krilima ljubavi u beskrajnom okeanu blaženstva.
  Međutim, dok su vilenjaci uživali, njihov glamurozni brod je ušao u gusarski sektor. Kompjuter je probudio posmatrača pirata tankim škripom.
  - U sektoru 63-94-18 otkrivena je jedna meta. Ona se kreće prema Kozjoj kapiji.
  - Moramo se javiti kapetanu. "Tip koji je izgledao kao mješavina mačke i kornjače je drhtavim rukama uključio hologram.
  . POGLAVLJE br. 23.
  
  Činilo se kao jednostavan obrok, sirova riba i ostrige, ali za osobu koja nije pojela svih četrnaest ciklusa kao klinac vojnik i podvrgnuta brutalnim vježbama, ovo je bilo nešto! Meso kamenica je blago soljeno, sa ukusom joda. Ne treba začin. Djevojka snažno žvaće i guta meso. Želudac postaje topliji, pojavljuje se ugodno punjenje. Mirabelle se željela kretati, hrana je dodavala energiju, iako ponekad to, naprotiv, dovodi do težine. Djevojka je napravila split, raširivši noge, a njena mašta je zamislila dva zgodna momka kako joj masiraju gležnjeve i stopala. Oh, bilo bi tako dobro osjetiti dodir vrućih, jakih tijela. Ona ima odraslo, apsolutno zdravo tijelo, kako i treba, bez i najmanje mane, a on želi ljubav! Međutim, pitam se ko je na brodu? Pošto je ovo drugi univerzum, možda postoje čudovišta. Prava zastrašujuća čudovišta sposobna da progutaju slatku djevojku. Čak ni sjemenke, sa smrdljivim ustima.
  Općenito, kako je živjeti okružen čudovištima? Ili preživjeti? Izgledi da završite svoj život u drugom svemiru, bez nade u novo rođenje, nisu privlačni! Djevojka je počela pažljivo da prilazi brodu, skrivajući se iza drveća. Pitam se ko je to? Jednostavni trgovci, ratni brodovi ili pirati.
  Djevojčičin vid je bio veoma oštar, iako prilično ljudski. Ugledala je nekoliko mornara. Jedno od njih je bilo prugasto stvorenje s glavom predatorske mačke. Od toga je Mirabela odmah zadrhtala. Ako je evolucija krenula drugim putem, onda je primatu mnogo teže uspostaviti kontakt s mačjim grabežljivcima nego sa svojim rođacima. S druge strane, devojka bi mogla očekivati da će proći za boginju, ali... Ovo je nekako naivno, pogotovo što će je najverovatnije doživljavati kao neku smešnu životinju.
  Brigantina se zaljulja. Evo i ostalih mornara. Pa oni su vrlo slikovito obučeni, mnogi su polugoli, mišićavi. Mladi i ne baš mladi, ali izgledaju kao ljudi. Samo izgledaju zastrašujuće. Na glavama su im smiješni zavoji, njuške su žestoke, mnoge su naborane i dlakave. Među njima ponovo bljesnu tigrovi i neke bube. Ili bolje rečeno stvorenja, poput škorpiona. Pa, ovo je nešto što je očigledno međunarodno. Samo kostimi izazivaju neugodnu asocijaciju. Pa da! Ovo su tipični pirati. Ovako se prikazuju u retro filmovima. Oh-oh-oh-oh! Pronađite se na pustom ostrvu, okruženi morem i piratima. Da je Mirabela bila u svom prethodnom tijelu, bez oklevanja bi nasrnula na ove slobodnjake. Zašto ih prekidati? Ali pošto ste postali jednostavna osoba, boriti se sa najmanje stotinu zdravih muškaraca? Ne, ona nije luda. I uopšte, šta da radi gola žena u prisustvu muškaraca? Susret s piratima ne sluti na dobro. Prvo grupno silovanje, pa smrt. Istina, moguća je opcija: prodaja haremu. Ovo poslednje i nije tako loše. Ali ovdje postoji još nekoliko nijansi. Prvo, ako postoje haremi na ovom svijetu, možda imaju protestantski moral i ona bi mogla završiti kao rob na plantaži ili kamenolomu? Ovo je prvi! Drugo, kada je oko lijepe žene toliko gladnih muškaraca, teško je izbjeći nasilje. Generalno, da li je prijatno ili ne? U nekim ljubavnim romanima žene su patile od ovoga, au drugim su, naprotiv, uživale! Ovo verovatno dosta zavisi od tela, ali njeno telo je elasticno...
  Mirabela je vidjela da se nekoliko čamaca, odnosno tri, odvojilo od brigantine. Ovo je postajalo mnogo zanimljivije. Možda gledati pirate? To je takođe snažan potez, kao da ga udarite u čelo zvjezdanim brodom. Djevojka iz visokog društva, teško je izbjeći usamljenost, a zovu te srednjim imenom ako želiš nekoga da pojebeš!
  Mirabela se udarila pesnicom po obrazu: kakve prljave i vulgarne misli! Ne, to definitivno nije moguće.
  Čamci su se sve više približavali. Ovdje su se glatko privezali za narandžasti sprud. Mirabela je brojala trideset i šest ljudi. Tri su bile životinje, dvije su ličile na oklopljene uspravne kornjače, a ostali su, iako prilično svirepog izgleda, bili ljudi. Djevojku to nije posebno iznenadilo. U većini slučajeva, evolucija na drugim planetama težila je ljudskoj sličnosti. Isti vilenjaci, najčešća rasa u njihovom univerzumu, ne razlikuju se od ljudi, posebno ako su im uši pokrivene. Ko zna, možda su ovi pirati vilenjaci? Nije tako loše, ljudi i vilenjaci su se mogli križati i proizvoditi plodno potomstvo.
  Razbojnici su počeli da se iskrcavaju iz čamaca, imali su prazna burad, što je potvrdilo njihovu želju da popune zalihe sveže vode. Nekoliko ovih kontejnera se kotrljalo po zemlji i okretalo. Pirati su iskočili iz čamaca i počeli ih vući na dno obale. Tada Mirabela vidi da su tri gusara okovana. Oni su bez ceremonije izgurani iz čamaca i odvučeni u dubinu šume.
  Djevojka je zviždala:
  - Ima nešto u ovome! Naime, kult grube sile. Općenito, pirati su možda uhvatili plemenite zarobljenike i žele primiti otkupninu za njih.
  Djevojka je pažljivo pratila pokrete. Pirati su imali glomazne muškete, koje datiraju otprilike iz šesnaestog vijeka, ali njihovo glavno oružje bile su sablje, udice, sjekire i mačevi. Dostupnost mušketa; Neprijatno sam sisao u stomaku. Njeno novo meso je ranjivo i ako joj komad olova uđe u glavu, to će biti jako loše. I njena ličnost će nestati u tuđem univerzumu. Istina može biti u budućnosti, njeno carstvo će osvojiti ovaj univerzum. Onda će ona uskrsnuti! Ali u ovom slučaju: ona će biti poslana u podzemni svijet kao zločin koji ga nije iskupio. Neka bude virtuelno. Osim toga, vidjela je samo mali dio torture. U budućnosti, mučenje može postati još brutalnije i sofisticiranije. Uostalom, ako možete mučiti u sedam oblika odjednom, ko vam onda može garantovati da ne možete mučiti u milion, pa čak i milijardu! Ljudski um je vrlo inventivan u mučenju i vrlo često izvlači zadovoljstvo iz samog procesa. Muškarci vole da muče žene, žene vole da muče. Ovo je već generacijama postalo fetiš. Djevojčica se kretala nečujno, gotovo na sve četiri, a onda se odjednom sjetila procesa učenja skakanja po lozama. Quasar! Može kliziti i kretati se kao kraljica džungle, ovdje ima puno vinove loze!
  A evo i majmuna. Slatke životinje u zelenoj ili ljubičastoj boji. Klize po granama, nalik onima na zemlji, samo što imaju puno repova, tri-četiri! Djevojka se veselo smiješi i čak im pravi nos. Majmuni imitiraju, ponavljaju njen pokret. Smiješna stvorenja.
  Djevojka bosim nogama čupa narandžastu bananu i uspijeva je oguliti bez upotrebe ruku. Majmuni cvile od oduševljenja. Mirabelle se zabavlja i baca ljuske na njih. Majmuni bacaju orahe kao odgovor. Ima smijeha - svi su veoma praznični!
  Ali izgleda da se zatvorenici ne zabavljaju. Odvedeni su na mali brežuljak i vezani lancima za drveće. Šest gusara je ostalo pored njega, jedan s licem zvijeri. Njegova dva pomoćnika su počela da pale vatru. Još jedan vrlo gust, iako nizak, gusar je donio kutiju s alatom.
  Mirabela je šapnula:
  - Ovo su očigledno neka vrsta uređaja!
  Djevojka je lebdjela na vrhu i sada je mogla pažljivo pregledati zatvorenike.
  Jedan od njih bio je starac, velike ćelave glave i retke sijede brade. Međutim, oči su izgledale mlade i žive. Lice skoro crno od tamnjenja sa mnogo malih bora. Mirabela je ranije viđala stare ljude, samo u filmovima. Naravno, starost nikoga ne čini lijepim, a djevojka je doživjela šok i jezu. Jesu li ljudi zaista nekada bili ovakvi? Strašno, ne možeš tako terorisati ljude - surova priroda. Mirabela je pomislila, ako zaglavi u ovom univerzumu, hoće li ostariti? Je li ovo pitanje pitanja? Naravno, nisam htela da izgledam kao naborana, pogrbljena starica. Ovo je možda iznad njenih snaga, takva perspektiva može da vas izludi! Je li prokleta starost oskrnavila takve osobine!
  Drugi zatvorenik je, naprotiv, bio veoma mlad! Zapravo tinejdžer: oko četrnaest ili petnaest godina. Duga plava kosa, čokolada, mišićav goli torzo, slab trbušnjak. Podsjećao je na mladog Apolona, a kada ga je pogledao, Mirabelino srce je počelo brže kucati. Istina, dječak je niži od nje, a još nedovoljno zreo, izgleda kao vojnik završne godine. Treba uzeti u obzir da većina pirata nikako nije zgodna, iako su prilično zdravi. Pitam se ko je to? Možda koliba! Obično u piratskim romanima, kolibe igraju važnu ulogu. Istina je, na primjer, u Sabatiniju: nije bilo mjesta za tinejdžera heroja. Očigledno to nije bilo baš moderno tih dana!
  Treći učesnik je bio zelen, sa licem žabe. Umjesto nogu, imao je peraje i ruke sa kandžama. Da, tipična žaba iz dječijih crtića, malog rasta, možda i manja od kolibe. Čudno, možda je plemenita osoba. Neka vrsta kralja žaba. Hmm da! Prikupljeni zanimljivi snimci.
  Glavni gusar s likom tigra izvadi nešto poput čekića i zareža:
  - A sad isprži štikle kolibe!
  Dječak je neočekivano hrabro odgovorio:
  - Ja nisam kabinski dečko, već kapetan!
  Krupni gusar reče dubokim glasom:
  - Kod nas ratnika sreće je običaj da je kapiten koga god ekipa izabere! Nisi ovo razumeo, Arcefale!
  Dječak nije odustajao, pokušavajući slomiti šipke koje su ga vezivale. Telo se izvijalo od napetosti:
  - Kada je moj otac umirao, svi ste se zakleli da ćete me priznati kao kapetana!
  Gusar s tigroglavom glavom veličajući je odgovorio:
  - Samo treba da budeš koliba. Mokro iza ušiju! Ti si tinejdžer, usuđuješ se da se nametneš da budeš kapiten!
  Mladi kapetan: iskrivio se prezrivim osmehom:
  - Ne borim se ništa gore! Zašto, kada sam ponudio pošten duel Krvopijacu, on je kukavički odbio!
  Morski razbojnik sabljom je posjekao svježu grančicu s plavim lišćem:
  - Borba mačevima ili pucanje musketama je previše slijepo! Svaka šansa vas može srušiti, ali inače ste sputani i potpuno ste uvrijeđeni na nas. Ubili smo te davno, ali za sada moramo znati; gde je tvoj otac sakrio gross-kardinalovo blago. Za sada te samo održava u životu. Ako nam kažete, ostavićemo vas i vaše prijatelje na ovom ostrvu. Ovde ima dosta hrane i dugo ćete živeti, a ako ne, onda ste dovoljno stari da zamislite sve posledice.
  Starac je graknuo:
  - Nemoj mu reći! U ovom slučaju, bićemo ubijeni odmah!
  Tigar gusar je pokazao zube:
  - Začepi Dot! Da sam pametniji, pridružio bih mu se. Ti i ova žabica ste jedini koji ste ostali vjerni naivcu i time potpisali svoju smrtnu presudu.
  Dot je turobno odgovorila:
  "Star sam i ionako mi nije ostalo mnogo." Pusti me da umrem, ali niko neće reći da je Dot barem jednom u životu prekršio svoju riječ!
  - Kakva osećanja! Samo suze vašeg neprijatelja mogu dodati više zlata u vaš novčanik!
  Pirat je napravio prijeteći gest:
  - Nije uzalud da se ženske suze porede sa biserima, oni su vredni jer se mogu zameniti za novac! - rekao je dječak Arcephalus, pokazujući neočekivanu mudrost. - Dakle, grešiš!
  Vođa pirata umočio je polugu u vatru:
  - Sad ćeš da pustiš suze! Ili mi reci gdje je blago. Birajući ili radostan život divljaka, ili okrutnu smrt.
  Arcephalus se nasmijao:
  - Imam samo jedan izbor, između dostojne smrti i nedostojne smrti! Nema razloga da me krvopija ostavi živog. Uostalom, ako napustim ostrvo, onda ću mu se, naravno, osvetiti, a on je kukavica. Hrabrost je uvek plemenita - kukavičluk nikoga ne štedi!
  Tigar je zalajao:
  - Dakle, neću te poštedjeti! Sad ćeš zavijati od bola! "Zgrabio je vruće gvožđe iz vatre.
  Krupni gusar ga zaustavi pokretom:
  - Prerano je za upotrebu vatre! Prvo jednostavno batinanje.
  Zvijer je nezadovoljno zarežala:
  - U redu, produžimo zadovoljstvo!
  Nakon što su izvadili prethodno pripremljene šipke i navlažili ih vodom, pirati su počeli bičevati dječaka.
  Arcefal se pomalo napeto nasmešio, želeći svim svojim izgledom da pokaže da ga ne boli, iako su snažni i mišićavi gusari mučitelji znali svoj posao. Skoro odmah su posjekli kožu i krv je izlila. Momak je, međutim, samo skrivajući bol, rekao zvonkim glasom:
  - Ali ti si prilično slab! I ne možete pogoditi kako treba!
  Gusar sa tigrovom glavom udario je dječaka bičem u noge, a zatim mu prerezao obraz preko lica:
  - Reci mi gde je mapa sa blagom!
  Mladić je isplazio jezik:
  - U tvom bednom krznu!
  Stameni gusar je naredio:
  - Dosta! Sada posipamo solju u rane!
  Bijeli prah pao je na njegova prugasta leđa. Dječakove oči su se suzile, u njima se vidio bol, ali su mu se usta i dalje smiješila. Kada ga je konačno prekrio sloj natopljen krvlju.
  Tigar Pirate je upitao:
  - E, sad ćeš pričati!
  Dječak je vrisnuo:
  - Samo ću se smejati!
  - Gledaj, zveri!
  Tigar gusar izvadi vruću peglu, priđe dječaku i stavi je na njegovu golu, pomalo prašnjavu petu. Dječak je grčevito otvorio usta, hvatajući zrak, ali ih je potom zatvorio, ispruživši usne s krajnjim naporom u osmijeh.
  Krupni gusar, poput brižnog učitelja, primijeti:
  - Nemojte previše pritiskati vruću peglu na petu. Ako je koža na stopalima potpuno opečena, bol je tup. Ovdje su vam potrebni nježni pokreti kao da miluju. I nije sama peta ta koja je pala, ona je pregruba, meka strana stopala. Baš kao nežna devojka.
  Tigar gusar je lečio dečakovu desnu nogu. Pokušao je da ga ravnomjerno spali. Dobio je usijane klešta, koje su omotale dječakove male prste. Malo smo ih savijali i okretali. Arcefalu, uprkos patnji, znoj mu je tekao niz lice, bio je napet, nije čak ni stenjao, iako je gusar tigar znao svoj posao, tražeći osetljiva mesta.
  U vazduhu se osećao miris paljevine, miris je bio delikatan, prijatno je golicao nozdrve. Mirabela je bila kao opčinjena, obično je neprijatan miris paljevine, ali sada je jednostavno ukusna, miluje osetljivi devojčin nos, a ne kao ova znojna muška tela gusara.
  Nakon desne noge, mučitelj je počeo da baca magiju na lijevu. Sam proces torture mu je bio prijatan i uzbudljiv, ali je iritirala činjenica da žrtva nije ni vrisnula.
  Stameni gusar je video da dečak ima velike bolove, i jedva je to mogao da izdrži, i predložio je:
  - Pa, reci mi gde je mapa blaga. Onda nećemo mučiti. Čak i ako je smrt laka. Chick-chick i ti si u raju. I tako ćemo vas još dugo mučiti.
  Dječak je oštro odgovorio, a u očima mu se vidjela odlučnost:
  - Kolac u tvojim ustima, a ne blago!
  Gusarov glas je, uprkos uvredi, postao još blaži. Podsjećao je na oca punog ljubavi koji pokušava natjerati svoje voljeno dijete da popije gorak lijek:
  - Glupo je opirati se! Tajnu ćemo još otkriti, a vi ćete samo patiti! Ne brinite, imaćemo različite načine da vas osakatimo. Čak i ako budeš tvrdoglav, nećemo te ubiti, već ćemo te osakatiti ostavljajući te na ostrvu.
  Dječak je samo isplazio jezik:
  - Tu si!
  Mirabela je šapnula:
  - Vitez! Just Othello! Ne, Jovanka Orleanka!
  - Onda će ti biti još gore! Puppy! - Ton glasa filibustera iz drugog univerzuma postao je mnogo oštriji.
  Pirate Tiger je gotov sa lijevom nogom, sada mu je cijelo stopalo prekriveno velikim žuljevima, što je jako bolno. Istina, plikovi će nestati za nekoliko dana, ali je tako bolno.
  Stameni gusar je primetio:
  - Kakav dobar posao!
  Tigar gusar je uzeo usijana klešta i podigao dečakovo rebro, počeo da ga uvija, pokušavajući da ga slomi!
  Njegov moćni asistent ga zaustavi:
  - Uradićemo to za njega malo kasnije! Mučenje bi trebalo da bude raznovrsnije. Posebno smo tretirali donji dio tijela, a sada zašto ne tretiramo i gornji dio, radi simetrije.
  Pomoćnik mučitelja reče dubokim glasom:
  - Inače, imamo sličan uređaj! "Izvadio je lanac sa oštrim čeličnim zvijezdama. - Umotajmo ga oko glave...
  - Daj mi! - viknuo je tigar gusar.
  Krupni korsar se usprotivio:
  - Bolje ja! U pitanju je glava, a ne noge! Ako ga malo stisnete, lobanja će puknuti, a sa takvim ozljedama će brzo umrijeti. Važno nam je da ne ubijamo, već da otkrijemo tajnu!
  Tigar je frustrirano zaurlao:
  - Dođavola sa ovim blagom. Opljačkajmo svoje! Kakvo je ovo čudo, ovo grubo zlato!
  Vođa filibustera odmahnu glavom.
  - Tamo nema samo zlata! Kažu da ima talisman besmrtnosti!
  Tigar gusar se nasmejao.
  - Talisman besmrtnosti, zašto je onda umro?
  - Još mu ne treba poseban kamenčić, šest ih je u talismanu, sedmi nedostaje! Da li bi voleo da postaneš besmrtan?
  - Svakako! Vau, kako bih volio da sam ozdravio! Imao bih ceo harem! Ne postoje tri cela harema! To bi sve bilo tako velikodušno!
  Glavni gusar je zabio sablju u zemlju:
  - Ma, ništa, ne treba žuriti! Glavno je da dječak ne poludi. Ako ga mučite na razne načine i dugo vremena, i date mu da se odmori od mučenja, tada će izliti svoje izvore otkrivenja.
  Arcephalus promrmlja:
  - Nikad ti neću priznati! I nemojte se nadati! Bolje je takve nitkove učiniti besmrtnima...
  - Gdje ideš?
  Oko dječakove glave su omotali lanac sa lančanicima, pričvrstili ga i počeli da ga uvijaju. Zdepasti gusar se lukavo osmehnuo. Gvozdeni šiljci bolno su se zabijali u lobanju, trgajući kožu. U isto vrijeme, mučitelj je pokušao pogoditi nervne završetke i stisnuti arterije.
  Arcefal je teško disao, znoj pomešan sa krvlju mu je curio sa čela, oči su mu sijale. Pirat mu je ili čvršće stisnuo glavu lancem, ili je, naprotiv, oslabio pritisak. Pokret je postajao sve ritmičniji. Dželatovi pomoćnici prokuhali su gvozdenu kriglu i počeli da sipaju parenu vodu na krvavu glavu. Arcefalus je pokušao da izbegne, ali mu je kipuća voda opekla nežne, golobrade obraze.
  - Pa gde je mapa! Znamo da ga je tvoj otac nacrtao! Zato govorite! Hajde da te oslobodimo!
  Dječak je pljunuo mučitelju u lice. Skočio je unatrag i opsovao trospratnom opscenošću, prskajući pljuvačku:
  - Slomiću te, psiću! Zavijaćete!
  Mladić je vrisnuo slomljenim glasom:
  - Neću! Vi ćete kukati i moliti za milost kada vas objese na vješala ili nabiju na kolac!
  Stameni gusar udari dječaka po licu i odjednom se smiri:
  "Ne očekuj da ćeš me toliko naljutiti da ću te brzo dokrajčiti." Vidio sam kako su takve hrabre ljude namjerno zadirkivali, nadajući se da će prijeći na novu torturu, a tijelo to neće moći izdržati. Pogrešno misle! Naravno, biće mučenja, striktno po rasporedu, a ti ćeš mi odgovarati kao magarac na ispovesti!
  - Nećeš ga dobiti! - odbrusio je dječak.
  Tiger Pirate je predložio:
  - Hajde da mu slomimo prste, na našim rukama!
  - Rano je! Još je rano, još nisam istisnuo glavu.
  Gusar je jače pritisnuo lanac na njegovu glavu i dječak je iznenada oklepao i izgubio svijest.
  - Sranje! Malo sam preterao! Pa, pusti ga da se odmori, a mi ćemo uzeti ove orlove.
  Mala žaba je zacvilila:
  - Da, ne znam ništa!
  Da li je gusar tigar riknuo strašnim glasom?
  - Reci mi šta znaš, ili ćemo ti ispeći peraje!
  - Reći ću ti sve! - Žaba je zacvilila.
  - Pa, reci mi gde je mapa!
  Dvonožna žaba se trznula:
  - Ne znam!
  - Daj mi klešta! - Pirati su izgledali čak srećni zbog nove žrtve.
  Mala žaba je zacvilila:
  - Pa, kako da znam!
  - Kako da kažem, ovaj naivac je tvoj prijatelj!
  - Ili bolje rečeno, ja sam njegov sluga!
  - Služili ste i kapetana, što znači da ste mogli čuti neke stvari, na primjer, fragmente fraza, neke nagoveštaje! Je li tako?
  - Tačno u principu, ali...
  Krupni gusar uze kliješta u ruke i vrelo gvožđe lagano je dodirnulo žabinu opnu. Začulo se tiho cviljenje:
  - Oh, molim te, nemoj! Reći ću ti sve!
  - Slomiću ti ud ako pričaš gluposti!
  Mala žaba je zacvilila kao miš:
  - Znam nešto!
  - Sta tacno?
  - Gdje bi mogla biti mapa?
  Starac je šapnuo:
  - Ne govori!
  Mala žaba je zacvilila:
  - Šta bi nam bilo bolje da smo mučeni do smrti! Pogledaj blister na mojim perajima.
  - Znači više voliš brzu smrt? - uzdahnu starac.
  - Pa, mislim da jeste! Koji drugi gusar može, poput mene, disati pod vodom i izvlačiti teret sa dna okeana. Kao neophodnog morskog vuka, uzeće me u bandu! Ljudi poput mene su potrebni! - U žabljem glasu bilo je ponosa.
  Dot je samo odmahnuo ćelavom glavom:
  - Uzaludni snovi!
  Tigar gusar je zalajao:
  - Ako Tili ne laže, onda ćemo mu poštedjeti život i primiti ga natrag u pomorsko bratstvo, kako običaj nalaže! Njegova usluga nadoknađuje zlo.
  Teški pirat je potvrdio:
  - Neka bude tako! Neka živi Tili, on će nam ipak pomoći. Reci mi gdje je mapa?
  - Ovo je mladunče vučića. - Mala žaba je pokazala na Arcefala. - Sakrio ga je u glinenu posudu i bacio u more. Zapamtio sam samo jednu stvar: ovo je mjesto i mogu dobiti kartu. Uostalom, ne bojim se dubine.
  Debeljuškasti i tigrovi pirati su se pogledali:
  - Izgleda da misli na posao! Ili samo želi da odgodi čas svoje smrti. U svakom slučaju, biće zagrejan!
  Tiger Pirate je izjavio:
  - Naravno, ne verujemo vam, ali daćemo vam šansu! Tako mali da žaba može da diše!
  Mala žaba promrmlja:
  - Veoma ste ljubazni prema meni!
  Tigar je strašno zveckao zubima:
  - Ne pravite grimase! U slučaju prevare, umrijet ćete posljednji, ali u takvim muhama ta smrt će vam biti izbavljenje!
  - Avaj, svi žele nekoga da se otarase! - promrmljala je žaba.
  - Šuti! Pokazat ćeš nam put! Sada ćemo te odvezati.
  Otkačili su malu žabu nakon što su mu vezali konopac oko vrata. Počeo je da peva pesmu lagano šepajući!
  Ko nije gusar, taj je slabić!
  Nozdrva mu je krivi smrčak!
  Pirit Tigar je urlao:
  - Da, kad ti začepe grlo! Već sam umoran od idiota! Ili hoćeš u dvorište, više do lastavica!
  - Ko je obećao da ću umrijeti posljednji! - zacvilila je Tili.
  - Naravno da sam ja!
  - Tako da sam miran! Zeleni princ je ratnik! - Žabica je skočila na licu mjesta.
  - Šuti! Sve dok sam dobro!
  Djevojka je sjedila na granastoj palmi, on je nestrpljivo gledao sliku mučenja. I svidjelo joj se. Nekako, slike mučenja imaju poseban značaj, pogotovo ako se muči lijepi dječak. Sada je Mirabela shvatila da nešto mora da se uradi. Uostalom, pirati mogu pronaći blago i ubiti nepotrebne svjedoke. Četiri razbojnika su još uvijek stajala u blizini drveća. Ne čini se mnogo, ali možda će im u pomoć priskočiti pojačanja. Čak je i šteta što je dječak toliko hrabar, da nikada nije zavapio, što znači da će buka privući pažnju.
  Djevojka je nečujno sišla sa palme. Arcefalus je došao k sebi i okrenuo svoje blijedo, krvavo lice. Gusarski dželat reče s otrovnim smiješkom.
  - Tvoj prijatelj Tili se razdvojio i sada znamo tačno gde je blago! Pa uzalud si patio, budalo!
  - Lazes! - jedva čujno prošaputa Arcefalus.
  - Gde je tvoj prijatelj otišao? Vidite da su ga odveli!
  Dječak je pogledao okolo, uplašio se! Pomerio se, a ramena mučena bičem su se tresla:
  - I dalje nećete pronaći karticu!
  Pirati su se odvratno zakikotali:
  - I nije baš potrebno! Sad ćemo te sami mučiti, budalo. Šta kažete na izdubljene oči?
  - Loša šala! - Odseci mladića.
  - Idemo!
  Mirabela je podigla dva teška kamena i gurnula ih u ruke. Jedan od gusara je otišao malo dalje i otpio gutljaj iz vrča vina. Djevojka se otrovno nasmiješila:
  - Ništa vam ne prazni džepove kao puna čaša!
  Mirabela je, kao i uvek, nečujno skočila do gusara i udarila prstom u karotidnu arteriju! Podigla je ispušteni vrč i postavila razbojnika na njegovo mjesto. Bio sam iznenađen što se činilo da tijelo pamti neke vještine. Zatim je nabacila smrdljivi gusarski šal i jaknu koja je mirisala na gadan znoj (a kako je nose po takvoj vrućini).
  Lelujavim hodom izašla je do svojih kolega i graknula:
  - Možda možemo da popijemo piće! A onda oni...
  Bez reči, devojka je jednog od gusara udarila nogom u prepone, drugom spustila glavu glinenom posudom, a trećeg je kratko, ali oštro udarila pesnicom u slepoočnicu. Pirati su se srušili, Mirabela je pokazala zube:
  - Pa, kako sam ih oduvao!
  Dečak je podigao pogled, devojka je otrgnula svoj šal i skinula jaknu, našavši se u svojoj zadivljujućoj golotinji.
  - Ti si boginja! - uzviknuo je Arcefalus.
  - Možda! Ili čak hladnije od boginja! - klimnula je Mirabela. - Ja sam devojka ratnica.
  Arcefalus ju je proždirao očima. Unatoč svojoj mladosti, hrabri i rano sazreli sin gusarskog kapetana sigurno nije bio djevica. Ali u osnovi su bile korumpirane, gotovo slobodne kurve. Dobri su, ali bez estetskog užitka. Osim toga, takvu kosu nikada nije vidio čak ni na slikama. Samo tijelo je možda previše mišićavo, ali u isto vrijeme fleksibilno i pokretno. Svaki sportista će pozavidjeti na tako istaknutim mišićima. Grudi su pune, visoke, blago podignute sa grimiznim bradavicama, trbušnjaci su popločani, vene se vide, a noge su samo snopovi mišića. U isto vrijeme, djevojka je puna erotske snage, talasi mišića prolaze duž njenih moćnih bedara. O kakvo tijelo! Dječak je trepnuo i otreso se opsesije koliko su njegove misli bile neprikladne za ovaj trenutak.
  Mirabela je u međuvremenu otvorila okove. Učinila je to dugim noktom. Program obuke za borbena dejstva u primitivnim svetovima bio je, doduše, sekundarne prirode, ali devojčica je zapamtila sve pokrete. Okovi se zatvaraju i otvaraju na prilično primitivan način, tako da su prilično skupi: niko ne bi htio da ih ostavi na mrtvim zatvorenicima. Oslobodivši se, dječak je napravio nekoliko koraka, bosa stopala bila su mu prekrivena velikim žuljevima, ali meka trava je ublažila bol, a Arcefalu to uopće nije bilo strano. Dječakov strogi otac ga je često bičevao i bičem po golim petama, tako da je navikao da trči kroz bol.
  Mirabela je pitala:
  - Možeš ići sam!
  - Ja sam čovjek! - ponosno je odgovorio dečak. Podigavši bodež, dokrajčio je dva zapanjena, ali još živa gusara. Mladi borac je to učinio sasvim poznatim gestom.
  - Izgleda da ste ubili ovu dvojicu! Ali takav ološ ne bi trebao zagaditi planetu Viktoriju.
  Mirabela, iznenađena mladićevom smirenošću, upita:
  -Jeste li već ubijali ljude?
  Mladi filibuster je prezrivo promrmljao:
  - Svakako! Čak i žene! Ovo dvoje su osamnaesti i devetnaesti.
  Djevojka je pocrvenjela:
  "I čini se da je ovo prvi put da sam ubio osobu." Udarila me je pesnicom u slepoočnicu najjače što je mogla i to je bila smrt, trebalo je da ga udarim malo slabije. Da, i sigurno je pogodio karotidnu arteriju, bilo bi bolje da ide malo ukoso.
  Arcefalus je primetio:
  - Da, možda bi bilo bolje da ih mučimo, makar samo zbog osećaja osvete. Ovi debili ionako neće dati nikakve vrijedne informacije.
  Mirabela je prigovorila:
  - Mučenje samo iz osvete: nije baš lepo. Fizički uticaj: ili je obrazovne ili edukativne prirode!
  Dječak je frknuo:
  - Pa ja ću ih podići!
  Deda Dot je rekao prilično veselim tonom:
  - Ne budi glup! Sada nas je troje! Na ostrvu je dvadeset devet naših protivnika i još stotinu na brodu! Odnosno, ako ova devojka nije sama...
  Mirabela je napravila grimasu:
  - Sama sam sa tobom! Sam!
  - Ovo je loše! - Dot se počešao po ćelavoj glavi. - Ostrvo je prilično veliko, okruženo brdima i džunglom. U principu, možete izdržati. Nikada nas neće tražiti zauvijek.
  Arcefalus udari pesnicom o drvo u ljutnji:
  - Ne! Ova brigantina je moj zasluženi brod i neću dozvoliti takvom ološu poput krvopija da njime upravljaju. Nikada nikome neću ustupiti svoju moć! Platili smo visoku cijenu za to.
  Mirabela je napomenula:
  - Ti si sin bivšeg kapetana!
  Arcephal klimnu glavom:
  - Da! Ali naša moć nije nasljedna. Jednostavno poznavajući i poštujući mog oca, i videvši da sam dostojan borac, zakleli su se da će me izabrati za kapetana. Ali dogodilo se da je gusar Tigar krvopija preuzeo vlast. Bio sam zapanjen, okovan i mučen. On je podla desna ruka, a pretpostavljam da je glavni kolovođa!
  Mirabela je predložila:
  - Pusti me da ubijem Krvopija i opet ćeš postati kapetan!
  - Ne! Moram ga sam ubiti! Ali postoji očigledan problem sa timom. Sada se plaše i Krvopija i mene.
  Dot je primijetio:
  - Imamo prednost iznenađenja.
  - Pa šta s ovim! - Dečak je raširio ruke, pokazujući dve smokve.
  Starac reče sa izgledom iskusnog ratnika:
  - Možemo ubiti Gnusa, prvog pomoćnika i dva druga tigrasta gusara. Tada će se ostali gusari, koji su ostali bez vođa, vratiti pod vašu komandu. Na kraju krajeva, znate da oni baš i ne vole okrutnog, pohlepnog Krvopija, i samo su tigrovi pirati, koji pripadaju istom klanu kao i on, odani ovom stvorenju.
  Mirabela se složila:
  - Udarimo dok je gvožđe vruće! Zašto svjetlo postaje crveno - zbog fotona, iza odbjegle zvijezde!
  Djevojka je pregledala svoja dva pomoćnika. Stari Dot je bio suh i koščat, ali je stajao uspravno i kretao se prilično spretno. Očigledno nije jedan od onih korsara koji zloupotrebljavaju vino i duvan. A energičan život na svježem zraku i uz fizičku aktivnost produžava mladost. Da biste shvatili koliko vrijedi mladić, samo pogledajte njegovu figuru. Čak i prekriven krvlju i solju nagrizanim, plavim nijansama, veličanstven je.
  Ratnik je naredio:
  - Sad se operi, mladi viteže!
  Mladić je nezadovoljno promrmljao:
  - Nisam žena da se kupam!
  Doc je prigovorio:
  - Ne govorimo o nežnosti!
  Arcefalus je ipak uronio u potok da spere krv. Osim toga, rane nagrizene solju su previše peckale. Mirabela ga je nježno protrljala po leđima, momkovu muskulaturu su jaki po prirodi i razvijeni fizičkim vježbama, vrlo elastični. Vrat je moćan, ali izgleda prekrasno. Djevojčica se naslonila na dječakova leđa i trljala o njih svoje odmah natečene bradavice - kako dobro! Arcephalus je očigledno takođe bio blažen, ali je naporom volje odbacio njene ruke.
  - Nije vreme da se uživamo! Vreme je za akciju. Upravo dižu uzbunu!
  Pokupivši muškete, trojac je krenuo prema odredu. Tu su se čuli pucnji. Pirati su lovili divljač. Izgleda kao da su položili lik lokalnog nosoroga i dva bika. Lovcima je komandovao gusar tigar sa zelenom maramom na glavi. Samouvjereno je oštrim bodežom sjekao nosoroga, pirati su pržili komade mesa na vatri. Miris je podsjetio Mirabelle na njeno nedavno mučenje. Djevojka je htjela ispaliti mušketu, ali ga je onda, sjetivši se niske preciznosti takvog oružja, odložila. Klizeći po granama, ljepotica se primaknula bliže i silovito bacila bodež. Tokom vježbi su u više navrata bacali razne predmete, uključujući hiperlaserske bodeže. Hladni čelik, naravno, takođe nije prvi put. Možete vidjeti kako je oštrica sjekla zrak, udarajući zvijer u grlo. Čudno je, ali Mirabel iz nekog razloga uopšte ne žali tigra. Možda zato što previše liči na životinju, ili možda zbog okrutnosti koje su pirati upravo počinili pred njenim očima.
  - Zbogom momci!
  Pirati su upravo rastavljali leševe, a sada su vidjeli da je njihov vođa mrtav. Kakav je to divlji vrisak izazvao!
  Arcefalus je ispalio svoju pušku. Činilo se da dječak ima iskustva i komad olova je pogodio otrcanog gusara, s odvratnim licem unakaženim iskrivljenim ožiljkom, pravo u prsa.
  - Tako ste napredovali u "čuvara balege"! - šapnuo je mladi korsar.
  Drugi tigar-gusar je uz urlik iskočio na čistinu, ali je Mirabela bacila jedan od predmeta za mučenje koje je izvadila iz dželatske kutije pravo na desno oko. Promenivši svoj plastični glas u izuzetno nizak ton (mogla je to), devojka je viknula:
  - Oni koji su izdali i prekršili zakletvu suočiće se sa kaznom bogova!
  Da bi ojačala svoj glas, djevojka je prvo smotala bakreni lim (koristio se za sofisticirano mučenje) u neku vrstu usnika. Osim toga, palme koje strše sa gigantskim listovima također su pojačale akustiku, posebno ako su bile malo okrenute radi veće rezonancije.
  - Drhti, nesrećnici!
  Neki od pirata su pali na koljena. Arcefal je izjurio na sastanak i iz sveg glasa viknuo:
  - Prepoznajete li me kao svog kapetana?
  Oči gusara su se raširile! Dječakova plava kosa pocrvenjela je nakon mučenja, a tijelo mu je bilo prekriveno ožiljcima. Jedan od njih je zamahnuo sabljom, ali ga je Dot preciznim udarcem pogodio u stomak (na svu sreću meta nije bila daleko).
  - Ili ko mi osporava prava, neka izađe i sabljama sa mnom!
  Niko nije bio voljan da položi glavu. Morski pljačkaši su pokorno pognuli glave. Dečak je trijumfovao:
  - Dođite k meni, braćo moja! Uskoro ćemo pronaći blago i pošteno ih podijeliti.
  Najmlađi gusar, zapravo istih godina kao i Arcefal, povikao je:
  - Slava novom kapetanu!
  Drugi pirati su se javili:
  - Slava novom kapetanu!
  - To je isto!
  Mirabela, skačući sa drveta i izvijajući se kao panter, siktala je:
  - Ko od vas želi da se svađa sa mnom?
  Najviši gusar pojuri ka njoj:
  - Da, naravno da jesam!
  Mirabela je skočila prema njemu i udarila mu dlan u vrh glave, odmjeravajući udarac tako da se gusar onesvijesti tačno na minut. I to toliko da niste mogli ni da čujete disanje!
  Djevojka je povikala gromoglasnim glasom:
  - Vidite! Ubio sam ga, ali ako želiš da živiš, slušaj me. Biće izdan, oživeću ga jednostavnim poljupcem!
  Mirabela je, tresući svojim raskošnim bokovima, okrenula korsara i strastveno ga poljubila u usne. A onda se dogodilo "čudo": morski pljačkaš otvori oči i momentalno oživi.
  Pirati su oduševljeno vikali:
  - Slava tebi, šumske boginje!
  - Afrogeta! 0 Dječak kapetan im je rekao.
  - Slava ti Afrogeta! Neka se sveti tvoje ime!
  Mirabela je dostojanstveno rekla:
  - Samo me zovi Mirabelle! Zar moje ime nije divno!
  Pirati su se složili:
  - Zaista božanski!
  Mirabela je izgovorila aforizam:
  Sa praznom glavom ne možeš napuniti novčanik!
  S hladnim srcem ne možete zagrijati ognjište!
  Djevojka se malo okrenula, a zatim napravila trostruki salto, što je jako iznenadilo gusare, koji nisu bili navikli na prizore. Samo su iskoračili svoje zle oči. Njeno divno nago telo, šta može biti bolje od takve veličanstvenosti. Za korsare kojima su nestale žene, ovo je super!
  Mirabela je iznenada zastala:
  - Pa dobro, ako to zaslužuješ: možda ću zavoleti nekog od vas. Ali naravno ne uzalud!
  Pirati su uglas zaurlali:
  - Da, naravno da smo zaslužili! Inače ne može biti!
  Djevojka se ljutito nacerila i zalajala:
  - Sada je vrijeme da se pozabavimo krvopijacom!
  - I Gnus! - Dodata tačka.
  Djevojka se odjednom sjeti i pojuri da potrči na obalu:
  - Tili je u opasnosti! Brže!
  Mirabelina žurba nije bila nepotrebna. Njene gole noge, koje su svetlucale u smaragdnoplavim štiklama, blistale su poput sunčevih zraka. Kada je istrčala na obalu, vidjela je da Gnus i gusti tip nalik patuljku sede u čamci i bičuju žabu. Djevojka se bacila u vodu. Naravno, postojala je opasnost da naletite na ajkule, ali Mirabela je imala dva bodeža u rukama i potpuni nedostatak straha.
  - Šta da radimo s tobom Tili? - upitao je Gnus cereći se. - Da uzmem tvoje klizave peraje nazad i da ih spržim?
  Mala žaba je vrisnula:
  - Nema potrebe! Ja sam ljubazan i nežan, i veoma dobar!
  Stameni gusar reče:
  - Pa, ne znam! Ti si samo prokleti crv. Ubijmo ga i nahranimo ga ajkulama!
  Gnus je odmahnuo glavom:
  - Ne, to neće moći! Biće previše lako. Morski psi ubijaju brzo! Bolje polako mučenje, neka umre posljednji!
  Tili, jecajući, grakće:
  - Hajde da uradimo sledeću stvar! Bio je mrak, mogao sam malo pogriješiti s mjestom gdje je Arcephalus bacio kartu. Dakle, nemoj me iznervirati, nego mi daj još jednu šansu!
  - Pa da pobegneš! Ne, neće raditi! - Pirati su počeli još jače da tuku svoju žrtvu.
  Mirabelle isprva, bez problema izrežite površinu vode. Ajkule joj se nisu približile. Ali kada je čamac već bio u blizini, grabežljivac je pokušao napasti djevojku. Mirabel ju je oštro udarila bodežom u usta i skočila u stranu. Zdepasti gusar je konačno ugledao devojku i odmah reagovao. Puška je opalila, ali je Mirabela uspela da iskoči sa linije vatre.
  - Ti si retardiran! - vikala je. Dva bijesna zamaha i djevojka je poletjela na čamac. - Zašto si poludeo? Biće mokro!
  Dva iskusna gusara, naravno, nisu se plašila gole devojke. Navalili su na ljepoticu, pokušavajući je rastrgati ili posjeći sabljama. Mirabela je skočila i razderala Gnusov stomak od grudi do creva. Pirat je počeo da se grči u naletu bolnog šoka. Devojka je odsekla ruku debelom gusaru i udarila ga nogom u solarni pleksus. Pao je i pustio krvni ugrušak iz pluća.
  Mirabela se veoma ljubazno nasmešila:
  - Sad je red!
  Gnus je graknuo:
  - Dokrajči me!
  Mirabela je odmahnula glavom.
  - Ne! Previše voliš da mučiš ljude, Arcefal je još skoro dete, a ti si uživao da ga mučiš. Pa sad si zvijer - pseća smrt!
  Krupni gusar je posegnuo za mušketom, Mirabela mu je bosom nogom stala na ruku:
  -Gde pokazuješ prljave prste?
  Grub je urlao:
  - Poštedi me! Nagradiću vas veoma velikodušno! Plivat ćete u zlatu i hodati u dijamantskim papučama!
  Mirabela se nasmijala:
  - Posul i stolica: dolaze iz istog korena i izlaze na istom mestu!
  Morski pljačkaš je počeo da brblja:
  - Ja sam iz drevne patuljaste porodice. Znam gdje se čuvaju bezbrojna blaga mojih predaka. Mogu dati neizreciva bogatstva u zamenu za život!
  Ratnica je nožnim prstima bacila svoj bodež u zrak, a kada se nekoliko puta okrenuo, uhvatila ga je za dršku:
  - Zašto gusariš, a ne živiš kao padišah, ako znaš gdje se čuva blago tvoje porodice?
  - Zato što su putevi Gospodnji tajanstveni! - Bandit je zveknuo vilicom.
  Gnus je gunđao:
  - On laže! On je patuljak kao ja Arhipapa! Možda je imao gnome ili homoseksualce u svojoj porodici, ali on sam ne posjeduje nikakva blaga!
  - Kako znate da je! - Gusar je napravio grimasu. - Hoćeš da ideš dođavola sa mnom!
  Mirabela mu je umjesto odgovora previla ruku:
  - Šta! Bolje je u raj sam nego u pakao sa lošim društvom! Arcephalus će odlučiti o tvojoj sudbini, ali za sada živi! A ti ležiš tamo i umireš polako.
  Djevojka je veslala na vesla, usmjeravajući čamac prema obali. Tili je napomenuo:
  - Pa ti si tako lepa devojka. Reci mi otkud takva neljudska, neshvatljiva ljepota.
  Mirabela je trepnula i iznenadila se:
  - Imate li i vi pojam osobe?!
  Tili klimnu:
  - Tako se zovu stvorenja iz tvoje vrste! Naša vrsta se zove lagi. Nekada nas je bilo puno, a sada ih je ostalo malo!
  - Zašto? - Mirabela je ponovo bacila bodež.
  - Ovo je volja viših sila! - Odmah je odgovorila žaba.
  - To obično kažu kad ih je sramota da kažu ne znam!
  Tili trepnu očima:
  - Ti si veoma pametna devojka. Vaši mišići i pokreti otkrivaju snažnog i iskusnog ratnika.
  Mirabela, uhvativši bodež prstima (kao da su isklesani od korala sa sjajnim nevenima), odgovori sa uzdahom:
  - Ratnik da! Jaka? Do nedavno sam bio višestruko jači nego sada! Iskusni! Ako to računate kao iskustvo učenja, onda da! Ako računate prave bitke, onda ne!
  Tili je uz dah primijetio:
  - Vi ste skromni! Ovo je dobrog kvaliteta. Postoji samo jedna stvar kod vas koju nekako ne razumem, zbunjuje me!
  - Samo jedan? - Mirabela je malo ogrebala prst po oštrici (na proteinsko tijelo, još se treba naviknuti)
  - Da! Iako ne samo! Zašto si potpuno gol! Nekako nije uobičajeno da devojke šetaju potpuno gole! - Tili je zaokružila usta.
  - Ali kod nas se to ne smatra porokom! - prekinuo je nakratko ratnik.
  - Vi ste očigledno iz veoma udaljenih svetova! Zato si to tako rekao! "Mala žaba se okrenula, mijenjajući ugao svog tijela kako ga prebijena leđa ne bi toliko boljela.
  Mirabela je odmahnula glavom.
  - Možda! Šta si još hteo da znaš, dečko?
  - Još ništa! Što je nos duži, a jezik oštriji, život je kraći, a kraj gluplji! - Tili je pokazao da ni njegovi bogovi nisu lišeni elokvencije.
  - Teško je ne složiti se: što je piće zabavnije, to je mamurluk tužniji! - Devojka je videla kako je preživela ruka patuljka stisnula bodež. - Ne pokušavaj! - Snažan udarac ivicom dlana po ruci. Oštrica je ispala.
  - Da, nisam imao loših misli!
  Čamac je pristao na obalu. Izbacivši Gnusa da umre, Mirabela je povukla samoproglašenog gnoma sa sobom. Djevojka je bila razigrano raspoložena, nešto je zviždala! Tip kojeg je nosila jednostavno je smrdio, a težio je stotinjak kilograma, moramo se nekako odvući. Da bi se riješila iscrpljujućeg tereta, djevojka ga je bacila i natjerala da hoda. Pijesak se za to vrijeme zagrijao i pekao je gole potpetice ljepotice. Mirabela, međutim, nije ni pomišljala da postane malodušna ili da se trgne.
  Arcephalus i pirati su joj izašli u susret:
  - Pa kako si sladak, vidim te sa plijenom!
  - Plijen ima glavu bika! Kao što vidite, ovaj put nisam pogrešio! - Ratnik je pokazao svoje ispupčene bicepse.
  - Sada je vreme za napad, oprali smo novu odeću, pa ne oklevajte da se obučete da ne biste privukli pažnju. - ljubaznim tonom upita mladić.
  - U ovim krpama! - namršti se Mirabela.
  - Posla radi! - Rekao je Arcephalus. "Pogledaj me, iako me jako boli, nosim čizme."
  Dječak je zaista nosio velike, prevelike čizme sa mamuzama. U njima je izgledao više komično nego prijeteće.
  Mirabela je zle pogledala i promrmljala, paradirajući dječakovim glasom:
  "Mislim da je vrijeme da se vratimo i razbijemo svoje neprijatelje."
  Pirati su se nasmijali. Mirabela je obukla kamisol, ali je izgledala vrećasto i štipala joj ramena i bokove. Najgore je bilo sa čizmama, tvrdoglavo su odbijale da se popnu, djevojka je otkinula gornji dio.
  Arcefalus je iznervirano pljunuo:
  - Eto kako je to glupo!
  - Gde ste videli da boginje nose čizme? - opsovala je devojka.
  - Gde ste videli boginje bez čizama! - uzvratio je dečak. Tada je postao sretniji. - Dobro, pomoći ću ti.
  Dječak je prilično spretno obuo ratničke cipele. Mirabela, iako je cijeli život provela u kasarni, nikada nije obula čizme. Obično su kibernetičke cipele letele na nju same. I onda pati, pati. Djevojčica, koja prvi put nije nosila elektronske hiperplazma cipele, osjetila je nelagodu. Prsti su me pekli, kosti su me pritiskale, gležnjevi su mi bili stegnuti. Mirabela se namrštila i primetila:
  - Zašto nositi cipele po ovako vrućem vremenu!? Ovo je tako nezgodno!
  - Nisi ti prosjak ni kolibar, nego moj zamjenik. I nastavite sa izgledom.
  Zaista, koliba, istih godina kao i Arcefal, bio je bos, sa izbijeljenom kosom. Dečak je, međutim, bio prilično srećan zbog toga, sa pantalonama isečenim do kolena, sa golim smeđim torzom, na četiri sunca, mnogo prijatnijim nego u kožnim čarapama. Mladi kapetan je dao komandu i pirati su se ukrcali u čamce. Naravno, postojao je rizik da kapetan brigantine Krvopija pogodi i puca na njih, ali Arcephalus je računao na banalnu pohlepu i samopouzdanje vođe korsara. Uglavnom, nije pogriješio, sa palube se čulo pjevanje, očito su pirati došli do agresivne faze delirium tremensa. Idioti, pomisli Mirabela. Međutim, šta bi drugo pirat radio u morskom sidrištu? I vojni udar treba slaviti.
  Bez problema smo pristali na brigantinu. Arcefalus je bio jedan od prvih koji je ustao. Stražari, ne očekujući napad, samo su pijano pogledali dječaka. Drugi pirati penjači veselo su uzvikivali:
  - Zdravo Beams!
  - Zdravo, ja sam John!
  - Pa, jesi li se opustio na obali?
  - Dobro, ali nedovoljno!
  I druge smiješne primjedbe. Mirabela se popela i krenula prema Krvopijacu. Vau, kako odvratno škripe njene čizme, možda su napravljene u lokalnoj Španiji, a otuda i izraz - španska čizma?
  Krvopija, zajedno sa četiri tigrasta gusara, isječena je na kosti. Igrali su za zlato i psovali prljavo. Mirabela je prva priskočila do njih i bacila bodež s obje ruke! Dva morska razbojnika pala su vrišteći.
  Krvopija je skočila:
  - Šta se desilo? Podmukli napad!
  - Samo ti podmuklo napadaš, kopile! - viknuo je dečak kapetan iz sveg glasa. "Došao sam da uzmem od vas ono što je legitimno i što pripada meni."
  Krvopija se nevjerovatno odvratno nasmijala:
  - Uzmi odmah!
  Mirabela je skočila naprijed i trznula nogom toliko snažno da joj je čizma odletjela i udarila Krvopija u podlo lice. Zateturao je i pao. Njegova dva saučesnika pojurila su prema Mirabeli. Ratnik je zgrabio dva mača odjednom: spretno je mahala njima, jednog susrela udarcem u koleno, drugog udarila sabljom i odnijela glavu. Arcephalus je sasjekao jednog od gusara koji su jurnuli na njega; on je vješto držao oružje. Odmah je izbila tuča na brodu brigantine, između pristalica i protivnika dvojice kapetana. Mirabela je, videvši ovo, viknula u megafon koji je ponela sa sobom.
  - Nema potrebe da se sakate i ubijate! Razriješimo spor između dva kapetana po starom običaju!
  - Slažem se! - vikao je Arcefalus iz sveg glasa. - Borićemo se jedan na jedan!
  Krvopija je ustao i izvukao mač iz pojasa:
  Pirati su se ukočili, proždirajući ga očima.
  - Moram da se borim sa psićem!
  - Znači ti si kukavica, a kukavica ne treba da bude kapetan! - zalajala je Mirabel na sve strane. - Ubiću te sada! Kao demonstracija, djevojka je udarila sabljom po gusara tigra u munjevitom skoku. Glava mu je bila prepolovljena. - Pa, sada razumem, zar ne?
  Pirati su zaurlali s odobravanjem:
  - Neka se bore po starom običaju primorskog bratstva. To je ono što sveti zakon nalaže. Ako želite da zauzmete mesto kapitena, pobedite ga u duelu.
  Krvopija je pljunula krv:
  - Pa, to je super! Ubiću ovog naivčina, a onda ćete me svi prepoznati kao poglavice.
  - Naravno! - zaigrano je rekla Mirabela. - Čak i ja!
  Vođa pirata je pogledao divu:
  -Veoma si lepa i veličanstvena ratnica. Ovaj bi trebao pripadati velikom odraslom čovjeku, a ne štenetu. U budućnosti bismo mogli sami osvojiti čitavo carstvo!
  - Dobra ideja, ali nadam se da ću se nositi sa ovim bez tebe! - Mirabela je lako skočila na ogradu.
  Krvopija je uzeo svaki mač u svoje ruke i vješto ih zavrtio u zraku:
  - Rođeni ratnik.
  Mirabela je skočila i šapnula Arcefalu:
  - Skinite čizme, izuzetno vam je važno da steknete prednost u pokretljivosti. Činjenica da je neprijatelj veliki je za vas više plus nego minus.
  Dječak klimnu glavom:
  - Dobro, razumem te!
  Izuo je čizme i mekane obloge za stopala kojima je obavio noge da bol ne bi bio tako jak. Arcefalus se trgnuo, ustao na prste i još jednom prošao mačem kroz vazduh.
  - Sada ćemo se boriti!
  Oba protivnika su se suočila licem u lice. Krvopija je zaista bila dvije glave viša i tri puta teža od dječaka. Njegove teške, zlato kovane čizme zveketale su po palubi. Mačevi su bili duži i mnogo masivniji. Arcefalus je jurnuo na svog neprijatelja, dječak je bio bijesan.
  Krvopija je odlično vladala oštricom, malo pod bezobzirnim pritiskom ustuknuo je, ali je nakon nekoliko ogrebotina krenuo u ofanzivu mašući mačevima. Dječak se, nakon udaraca, povukao i počeo je smrtni dvoboj. Krvopija je to pokušala da primi bez ceremonije, ali je dječak postupio vrlo jasno. Bio je lakši, što je značilo da je bio mobilniji i brži. Arcephalus je kombinovao agresivne napade sa dobrom odbranom, demonstrirajući svoju školu mačevanja.
  - Neće ti štene umrijeti odmah! Preseći ću ti vene na nogama i rukama!
  Dječak se nasmijao i odgovorio:
  - Očigledno se želiš objesiti na njih!
  - Shvati, kuče!
  Krvopija je ponovo jurnula i, praveći zamahe, samo je dobio još jednu posekotinu. Istina, Arcephalus je također pretrpio određenu štetu. Dječak je, uprkos svojoj mladosti, sada postupao oprezno. Smjenjivao se između iskoraka i iskoraka, preferirajući iskorake nego pariranja. Za lomljenje sablje zaista nije potrebno mnogo vremena, a ruke se brzo umaraju. Njegov protivnik je bio napola pijan, a alkohol koji je popio nije nimalo pomogao u povećanju izdržljivosti. Na prvi pogled ne osjećate se umorno, ali u stvari je nemilosrdno.
  Pokreti krvopija su se usporili i dječak je vješto zaobišao mač: probio mu je vene desne ruke. Sada je krv tekla mnogo intenzivnije.
  Krvopija je urlala:
  - Bićeš nabijen na kolac, bićeš jeban u sve rupe! Zašto ja, idiot, nisam naredio da te obeščaste!
  Arcefalus udari koleno:
  -Tvoj um je previše izopačen. Ne znam kako možeš postati toliko brutaliziran da se muškarac baci na muškarca kao da je sa ženom.
  - Desiće ti se!
  Arcefal je takođe bio umoran, a osim toga, još nije napustio mučenje. Bilo je vrlo bolno skakati na zagrijanu palubu na četiri sunca s nogama u žuljevima. Dobro je što drvo ne gori koliko gvožđe. Ovo može iscrpiti svakoga.
  Međutim, čak i nitkovi ponekad imaju sreće! Dječak se okliznuo i mač je pao na njega. Sablja se slomila, a oštrica je zabila prilično duboko u grudi. Krvopija je zarežala:
  - Kakav je beznačajan crv!
  Arcefalus je s mukom skočio unazad, tresući se od bola. Dječak je, uzdrhtao, pobjegao, ostavivši za sobom krvavi trag. Krvopija je skočila i prerezala leđa do lopatice.
  - Sad ćeš umrijeti!
  Dječak je zateturao, napravio par koraka i ponovo pao. Međutim, Mirabela je uspela da uhvati lukavu iskricu u njegovim očima (inače bi intervenisala). Krvopija je zamahnula i zarezala, dokrajčivši štene. U tom trenutku, Arcephalus se suptilno pomaknuo, a vrh njegove sablje ga je pogodio pravo u oko.
  - Volim ovo! Šta si hteo to si i dobio! - rekao je dečak ushićeno.
  Krvopija je pala na palubu, a iz njegove probušene glave šikljala je fontana krvi. Mirabela je visoko skočila, prevrnula se nekoliko puta u zraku i uzviknula:
  - A sada prepoznaješ Arcefala kao svog kapetana!
  Brigantinu je ispunila nekontrolisana graja:
  - Slava Arcefalu! Živio naš novi kapetan.
  Morska stvorenja su bila bučna. Mirabela je skočila više i dotrčala do Arcefala. Dječak je bio blijed i teško je disao, bilo je jasno da je na ivici da odustane.
  - Budi jak! Od ovog trenutka počinjemo novi život! - Devojka je pažljivo podigla dečaka i odnela ga u kolibu.
  . POGLAVLJE br. 24.
  
  Momci su neko vrijeme hodali u tišini. Bili su impresionirani onim što su vidjeli. Toliko tuge i patnje na jednom mestu. Ali kako smo se udaljavali od srednjovjekovnog holokausta, smrad leševa je oslabio. Kao i uvijek radoznao, Sadat upita Jankua:
  - Pa šta je bilo dalje za vreme cara Borisa.
  - Zašto mislite da je on kralj? - iznenadio se dječak koji je upao u nevolju.
  - Pogodio sam! - Sadat je odmahnuo glavom.
  Yanka se nasmiješi, kao da se ološ ogulio od umora:
  - Zaista, nakon smrti cara Fedora, koji nije ostavio muškog potomka (imao je samo jednu kćer), Boris Godunov je postao sljedeći car. Krunisan je na vaseljenskom saboru. Mora se reći da je sa dinastičke tačke gledišta to bilo nezakonito, jer Boris nije bio iz porodice Rurik, u stvari, budući car je izvršio državni udar. Međutim, Godunov je dobro vladao, izgradio nekoliko škola, počeo razvijati Ural, a za vrijeme gladi dijelio je kruh besplatno. Uglavnom, nastojao je da vlada pravedno. Ali prema glasinama, najmlađi sin Ivana Groznog, navodno ubijen, Dmitrij, bio je živ.
  - Navodno ubijen ili ubijen? - pitao je Sadat škiljeći.
  - Najvjerovatnije je zaista ubijen, ali to je bilo davno. Neki istoričari kažu da je knez bio sakriven u manastiru. Drugi kažu da je Griška Otrepjev bio pravi kralj. Ovdje ima previše glasina i kontradikcija. Iskreno, ne znam kome da verujem.
  Sadat je primijetio:
  - Istoriju pišu pobednici!
  - Slažem se! Istorija se piše krvlju, samo se prilikom uređivanja razvodnjava žučom pristrasnosti! - Janka je ponovo prebacio kaiš, pamet ga nije napuštala.
  - Šta se dalje dogodilo!?
  - Tačnije, u Poljskoj se pojavio čovjek koji se pretvarao da je sin Ivana Groznog. Poljaci su rado stvarali nemire u Rusiji i mirno zauzeli dio teritorije. Varalica je pridobila podršku pape i potajno prešla u katoličanstvo. I Šveđani su hteli da dobiju nešto od njega. Sakupivši malu vojsku kozaka i odbjeglih plemića (među njima je bio čak i sin kneza Kurbskog), Lažni Dmitrij je ušao u južnu Rusiju. Počeo je novi rat. U početku je veća i bolje organizovana vojska Borisa Godunova izvojevala nekoliko pobeda, ali su snage Lažnog Dmitrija rasle, a plemići južnih provincija prešli su na njegovu stranu.
  Ne zna se da li bi prevarant uspeo da preuzme vlast, ali je Boris Godunov iznenada preminuo. Prema glasinama, on je otrovan. Bojari i, prije svega, princ Shuisky podržali su varalicu. Dmitrij je krunisan za kralja. Međutim, ljudima nije postalo lakše. Lažni Dmitrij je počeo da sprema rat sa Turskom, okružio se još većim luksuzom i povećao poreze. Osim toga, Poljaci su počeli tražiti Smolensk i obližnje zemlje kao plaćanje. Kada je Dmitrij dogovorio vjenčanje sa plemenitom Poljakinjom, Marijom Manishek, mnogi plemići su došli u Moskvu. Bili su nered i nered. Pobunjeni bojari predvođeni Šujskim izveli su državni udar. Dmitrij je ubijen, mnogi Poljaci su ubijeni. Zavladao je novi kralj, koji je bojarima dao neviđenu moć.
  Sadat je napravio grimasu:
  - Dajte ovim stvorenjima slobodne ruke! Rastavit će cijelu državu dio po dio!
  Yanka se složio:
  - Tako je bilo! Izbila je pobuna među plemićem Bolotnikovom. Pridružili su mu se mnogi građani, seljaci i plemići. Bolotnikov je obećao da će dati slobodu i zemlju, ukinuti previsoke poreze i podijeliti dio bezbrojnog bogatstva bojara i prinčeva. Njegova vojska je opkolila Moskvu. Šujski je komandovao prilično nesposobno, kralj je poražen u bici. Tada je pozvao švedske i poljske plaćenike u pomoć. Posebnu ulogu imala je vojska Pana Lisovskog. Bojari takođe nisu spavali i podmitili su neke iz užeg kruga Bolotnikova, a posebno kozačkog atamana Timofeja. Čak je rekao: sloboda je laka, ali zlato je teže.
  Sadat zviždi:
  - Zlato je pretežak metal - lanac iskovani njime nadmašuje lake snove o slobodi!
  Janka je potvrdio, premetajući slomljenim nogama po kamenju:
  - Da ne govorimo o tome da se jedan despotizam može zamijeniti drugom. Istina, Bolotnikov je smatrao da cara treba izabrati kozački krug, a da svi ljudi Rusije trebaju postati slobodni. Njegove ideje su uglavnom bile progresivne, ali bi i dalje bilo bogatih i siromašnih.
  Sadat je odgovorio:
  - Kako drugačije! Ljudi nisu jednaki u svojim sposobnostima, neki su pametniji, neki gluplji, neki spretniji, neki jači. Bilo bi neprirodno da svi budu jednaki. Uostalom, čak ni bogovi nisu jednaki jedni drugima: postoje viši i niži, razlikuju se po moći i bogatstvu. Čak ni mrtvi nisu jednaki!
  Yanka je nehotice dodala korak (bič je ponovo zapukao na znojnim, tamnim leđima dječaka) i nastavio:
  - Ali u svakom slučaju, ideje Bolotnjikova su progresivne, iako mu je prezime Bolotnikov nekako neprijatno, od reči močvara! Brr! Izdaja je uništila vođu pobunjenika. Poražen je, prema glasinama, bio je zarobljen, ili nestao. Oružarski grad Tula je neko vrijeme bio uporište pobunjenika, ali je opkoljen i teško uništen kao rezultat opsade. Šujski se na prvi pogled ojačao, ali to nije bio slučaj. Pojavio se novi varalica, pod nadimkom Lažni Dmitrij Dva. Ako se prvi zvao Grishka Otrepiev, onda identitet drugog nije utvrđen. Istina, postoji verzija da je ovo Matvey Verevkin. Međutim, neki istraživači su vjerovali da je to bio pravi carević Dmitrij, koji je patio od epilepsije. U svakom slučaju, Maria Manishek ga je priznala kao svog zakonskog supružnika i čak mu je rodila (barem službeno) sina Ivana. Lažni Dmitrij je dobio oružanu podršku Poljaka. Konkretno, Pan Lisovski je okupio trideset hiljada boraca i podržao samoproglašenog kralja. Vojska Šujskog je ponovo poražena, mnogi bojari su pretrčali na stranu varalice. Obični ljudi su također u početku podržavali Dmitrija. Međutim, ubrzo je svima koji nisu bili slijepi postalo jasno da je Lažni Dmitrij samo poljska marioneta. Plemići su ga zvali pogrdno: Carik! Dakle, nije imao pravu moć! Opsjedavši Moskvu, Lažni Dmitrij i svi novopridošli odredi plemstva opljačkali su zemlju. Međutim, samu dobro utvrđenu prijestolnicu nije bilo moguće uzeti.
  Rusija je umirala, Poljaci su spremali direktnu invaziju. Vojska pod komandom Sizumunge III opkolila je Smolensk. Grad je, međutim, utvrđivan tokom nekoliko godina, povećavajući visinu zida i jarka za vrijeme vladavine Ivana Groznog. Istina, Smolensk je bio neosvojiv, a Poljaci su se udavili u vlastitoj krvi.
  Istovremeno se pojavio novi mladi i energični komandant Skopin-Shuisky. Bio je daleki rođak kralja, a takođe je bio iz porodice Rurik. Iako je imao samo dvadeset dvije godine, pokazao se kao vrlo vješt komandant.
  Naneo je prvi poraz Poljacima pod zidinama manastira Svete Trojice. Pobijedivši neprijatelja, krenuo je prema Moskvi. Pan Lisovski, koji je imao duplo više vojnika, došao mu je u susret. Skopin-Shuisky je napravio brzu tranziciju, uprkos snijegu, i iznenada napao gospodarev logor noću. U tvrdoglavoj borbi Poljaci su poraženi. Vojska Lisovskog bila je previše šarolika, kozaci unajmljeni za novac nisu bili disciplinovani, sekli su svoje u mraku. Pobijedivši Lisovskog, Skopin-Shuisky je, bez imalo predaha, napravio prisilni marš na Tushino. Do tog vremena, moć Lažnog Dmitrija je oslabila. Mnogi bojari su trčali iz logora u logor, čak su ih nazivali i Tušinovim menjačima.
  Ali se nasmejao:
  - Jako smiješno!
  Sadat je uzvratio:
  - Tebi je smešno, a meni uvredljivo! To je sranje za tebe, ali za mene je pekmez!
  I sam Jenki je imao bolove u stomaku od gluposti:
  - Istina je da je rat jedna od najkomičnijih stvari u svemiru, same ulaznice za predstavu koštaju život!
  Dječaka je spalio bič, ali je nastavio:
  - Rat je cirkus, ali predstava se uvek završi u suzama! - dodala je Yanka.
  Sam nadzornik se nasmejao:
  - Pa, daj mi ga! Ok, reci mi više. Ili bolje rečeno, nastavi lagati, ja lično ne vjerujem u tvoje bajke!
  - A ipak je sve ovo istina! Od zareza do zareza! - strastveno je rekao dečak.
  - Zvižduka ptičica! Hoćeš da probaš bič, vidim da ti se sviđa kad te biču! - I odvratni osmeh smrdljivog subjekta.
  - Ima nešto u tome! Dakle, želite da znate šta se dalje dogodilo!
  - Mi želimo! - viknu momci uglas.
  A otkud snaga da vučem kolica i izlažem, i jasno:
  -Lažni Dmitrij je pretučen, njegova mnogostrana vojska je bila premalo disciplinovana, a sam car nije bio bogzna kakav komandant. Istina, ni sam "tušinski lopov" nije uhvaćen. Kozački ataman Gritsian bio je najbliži prevarantu i aktivno ga je progonio. Ali Lažni Dmitrijeva pratnja je rasparala vreće sa zlatom i nakitom. Kozaci su pohrlili da pokupe plijen, nastala je simpatija, pa se čak svelo i na sjeckanje. Samoproglašeni kralj uspio je pobjeći na jug, izgubivši se u stepama. Sam Skopin-Šujski planirao je pohod na Smolensk da porazi poljsku vojsku. Ali njegova naglo povećana popularnost jako je zabrinula Šujskog, narod je direktno vikao: neka pobjednik Poljaka i varalica bude novi kralj. Kći Malyute Skuratova dodala je otrov Skopin-Shuiskyju, a u dobi od dvadeset i tri godine, moćni princ heroj je umro. Njegova smrt zadala je snažan udarac borbenoj sposobnosti zemlje. Car Jurij Šujski imenovao je svog brata Dmitrija za novog vrhovnog guvernera. Krenuo je u pohod sa velikom vojskom. Mora se reći da Skopin-Shuisky nije samo formirao, komandovao, već i obučavao trupe. Imao je dobro pripremljene jedinice! Ali prosječnost i glupost Dmitrija Šujskog sve su uništili! Vojska se kretala samostalno bez ikakvog izviđanja.
  Sadat je primijetio:
  - Većina sadašnjih kraljeva ide u pohode bez ikakvog izviđanja!
  -To je to! Dmitrij je zanemario strategiju svojih predaka i upao u zamku koju su Poljaci vješto postavili. Osim toga, neki od bojara su podmićeni i udareni pozadi. Gotovo cijela ruska vojska je poražena. Istina, Yuri Shuisky je pokušao pridobiti podršku švedskog kralja. Predao je Šveđanima grad Karel i poslao nekoliko kola sa zlatom. Obećao je da će predati Ivan-Gorod i druge zemlje do Novgoroda i Pskova. No, Šveđani su od takvih ustupaka samo postali drski; ubrzo su započeli vlastitu intervenciju slanjem trupa u Novgorod.
  U isto vreme, Poljaci su stigli u Moskvu. U narodu je raslo nezadovoljstvo carem Šujskim, što je Lažni Dmitrij Dva pokušao da iskoristi!
  Sadat je pokazao zube:
  - Varalice su znak slabih kraljeva!
  - Verovatno i podmukao! Prevarant je prišao Moskvi sa juga. Car je protiv njega poslao Ivana Šujskog, skupljajući nove trupe. Pan Lisovski je pomogao prevarantu. Ivan je vrlo nesposobno komandovao svojom sirovom vojskom. Prevarant je prišao polju svog poraza sa juga. U Moskvi je izbila pobuna koju su organizovali bojari, Jurij Šujski je svrgnut i postrižen u monaha.
  Ali je šmrcnula:
  - Svi se kriju u manastiru.
  Dečak je nastavio:
  -Lažni Dmitrij je mislio da će sada postati kralj, ali je ubijen skoro odmah nakon svrgavanja Šujskog. Poljacima to nije bilo potrebno; u Rusiji je zavladao novo izabrano elitno tijelo, režim sedmobojara. Poljacima je predao Moskvu. Očigledno su bojari vjerovali da će pod Poljskom živjeti vrlo slobodno. Zaista, lordovi su imali beneficije bez presedana, uključujući pravo da pogube prisilnog roba!
  - Imamo i ovo! - rekao je Sadat.
  - Ali nismo! - odgovorila je Yanka. - U staroj Rusiji nije postojao takav zakon. Pravo pogubljenja pripadalo je isključivo državi. Gospodar nije mogao jednostavno oduzeti život robu iz hira - to je bila stvar suda.
  - Bar neki napredak, a ostalo!
  - Bacanje je prerogativ bojara!
  Ali je dodao:
  - Nema velike razlike! Na kraju krajeva, možete se zajebati do smrti!
  - Može! Samo ovo neće biti po zakonu! - nastavi Janka. Kao rezultat toga, Poljaci su stekli uporište u Moskvi.
  - I vi ste se pomirili sa ovim?
  - Ne! Ni u kom slučaju! Narodnooslobodilački pokret započeo je u Nižnjem Novgorodu. Minin, obični gradski starešina, i knez Požarski počeli su da okupljaju miliciju da oslobode rusku zemlju! Suprotstavljale su im se velike snage, iako im je despotizam plemstva igrao na ruku. Bilo je moguće iskoristiti ugnjetavanje brojnih prinčeva, uključujući princa Trubetskoga. Došlo je do odlučujuće bitke u kojoj su vojnici kneza Požarskog uspjeli poraziti Poljake. Dvanaestohiljadita vojska Poljaka je poražena, a dio vojske blokiran je u Kremlju. Nakon četvoromesečne opsade, Poljaci u Kremlju su se predali!
  Požarski je postao oslobodilac Rusije. Ali postati kralj je za njega bilo preteško. Bojari su željeli slobodu i dodatna prava. Na saboru 1613. godine vodili su se aktivni sporovi oko toga ko treba da bude kralj. Vjerovalo se da su Romanovi barem sekundarni, ali ipak ogranak porodice Rurik. Oni su postali izabranici Vijeća. Bojari su vjerovali da će mladi car Mihail, star šesnaest godina, biti slab i pokoran suveren Dumi. Ostali kandidati, uključujući Šujskog i Trubeckog, odbijeni su. Poljaci su izrazili nezadovoljstvo i poslali svoje trupe u Rusiju. U isto vrijeme, Šveđani, koji su zauzeli Novgorod, opsjedali su Pskov. Knez Požarski je, iako ne bez napora, uspeo da pobedi Pana Lisovskog. Uprkos brojčanoj nadmoći; Poljaci su pretučeni, neki od plaćenika su ga izdali. Pobjedivši Lisovskog, Požarski je brzo pobjegao iz Smolenska. Ali nisu uspjeli zauzeti grad u pokretu. Rat je rat i sreća u njemu je promjenjiva. Rimska crkva je izdvojila novi novac, a Poljaci su, kupivši plaćenike, krenuli u ofanzivu. Borbe su se odvijale sa različitim stepenom uspeha. Švedski kralj Gustav Adolf opsjedao je Pskov, ali ga nije uspio zauzeti. Šveđani su iscrpili svoju snagu u napadima. Tada je Požarski, iznenadnim skokom, bacivši svoju vojsku preko močvara, uspio da povrati Novgorod. Ujedno mu je pomogla i pomoć građana koji su stradali od tiranije Šveđana. Šveđani su bili potučeni, ali su zadržali obalu Baltika. Nije bilo moguće potpuno protjerati Poljake: snage države bile su previše iscrpljene. Konkretno, kada su se Rusi približili Smolensku, otjerali su ih topovskom vatrom. Neredi su s vremena na vrijeme izbijali unutar zemlje, a bojari su, ne osjećajući mirnu ruku, tkali jednu zavjeru za drugom. Kao rezultat toga, donesena je odluka: zaključiti mir koji je bio u najmanju ruku težak, ali krajnje neophodan za zemlju. Rusija je izgubila Smolensk, dio lijeve obale Ukrajine, mnoge gradove, ali je stekla dugo očekivani mir. Ovo je bio jedan od rijetkih ratova u kojem nismo dobili zemlju, nego smo je izgubili!
  Sadat je frknuo:
  - Dakle jedan od retkih! Po mom mišljenju, Rusi nisu na prvom mestu!
  - Istorija je fantastični roman u kojem možete pisati sve kako želite. Povlačenja i gubici su u njemu sasvim mogući! - prigovorila je Yanka.
  - Šta je fantastični roman? - Pitao je Ali.
  - Bajka ili legenda! Pisac napreže svoju maštu i tok istorije postaje drugačiji - ne isti kao u stvarnosti!
  Ali zviždi:
  - Ali zanimljivo je!
  Yanka je uzdahnula.
  - Naravno da je zanimljivo, ali ne baš bitno! U mojoj zemlji posebno je vrlo moderno pisati razne "alternative" u stilu onoga što bi se dogodilo da nije bilo revolucije ili da su bijelci pobijedili u građanskom ratu. Jedan takav pisac: čak je napisao čitav niz alternativne istorije! Štaviše, uvukao je da ovo uopće nije stepa supercivilizacije. Ljudi se muče okolo sa glupošću, trošeći energiju na gluposti.
  Sadat je primijetio:
  - Imamo i pesnike i hroničare. Često uljepšavaju historiju da bi zadovoljili vladare. Ali pisati mnogo, pa čak i nešto što ne postoji! Ne znam, potrebno je puno mašte.
  Yanka je odmahnuo glavom:
  - Nemam sreće iz nekog razloga, nikakve avanture nisu planirane!
  - Avantura je i činjenica da smo se upoznali. Da, tuča i bitaka još nema, princezu niste spasili, ali složite se, otkrili ste puno novih stvari za sebe? - predloži Sadat.
  - Svakako! Sad znam koji je konj u kolima, pogotovo kad te gurnu bičem. - Dečak je dodirnuo posekotine na leđima, noge su mu drhtale.
  Ali je ohrabrio:
  - Ne brini, uskoro ćemo stati!
  - Kako nas ne bi zaustavio? - našalila se Yanka. - Jadne moje nožice, koliko su dugo patile. "Tplati su jako gorili, bili su isječeni kamenjem, iako krvi gotovo da nije bilo."
  Zaista, kolona sa robovima je ušla u selo. Većina kuća je bila žuta, krovovi su bili slamnati, samo je hram izgledao manje-više pristojno, kao i karaula sa stražarima.
  Robovima je dozvoljeno da se odmore, Yanka je legao na bujni žbun i podigao noge. Krv mi je otišla iz stopala i osjećao sam se bolje. Nategnuta leđa su se odmarala, samo su posjekotine na leđima gorele. Tako je dobro ležati, istina je kako te boli cijelo tijelo, boli svaka kost, svaka vena. Bio je to pravi težak posao, konjići su dugo vukli kola.
  Robove su razveseljavali bičem i vodili na hranu; kao i uvijek, ishrana je bila vegetarijanska, ali povrće i voće su bili prilično kalorični. Nisu mi dali da se napijem, samo sam utažio prvu glad.
  Međutim, robovima je bilo dozvoljeno da leže neko vrijeme. Dva pauna su se tukla u centru sela, Ahmed se neko vrijeme divio ovom spektaklu. Onda su tri devojke istrčale. Nakon što su skinuli tunike i razotkrili se, počeli su da plešu erotski ples. Devojke su bile prave - prsne i vitke, snažne od teškog rada. Ahmed je izvadio bič i bez oklevanja počeo da šiba ljepotice govoreći:
  - Izvolite, mlakonje!
  Yanka je skočio i htio potrčati do Ahmeda, ali su mu dva stražara prepriječila put kopljima.
  - Gde ideš, psiću?
  - Ne udarajte devojke! - vikala je Yanka.
  Ahmed se okrenuo i prišao dječaku i šibao ga po bosim nogama. Neljubazan osmijeh obasja njegovo bradato lice.
  - Hteo si mi nešto reći!
  - Zašto tučeš devojke! - zarežao je umorni dječak.
  - Oh, zanima te ovo! Biću iskren, sviđa mi se! - Trgovac robljem je pokazao svoje prljave, pokvarene zube.
  - Volim da povređujem ljude! - ogorčena je Janka.
  - Da! Veliko mi je zadovoljstvo!
  Dječak je zavrtio prstom na sljepoočnici:
  - Takav si!
  - Koji? - Ahmed je podigao bič.
  - Pametno! - uzviknula je Janka sa slabo prikrivenom ironijom.
  Ahmed se nasmijao:
  - Zabavljao si me! Generalno, uskoro ćemo biti u velikom gradu i videćete borbu gladijatora. Zapravo, možda bi te mogli prodati da postaneš gladijator?
  Yanka je zadrhtala:
  - To je romantično!
  Ahmed je oštro odmahnuo glavom:
  - Ne, mislim da ćeš mi doneti više koristi. Osim toga, dečaci robovi su najjeftiniji i često se koriste za lavlje meso u borbama gladijatora. Samo rijetki mogu preživjeti i postati poznati. Prodaću Muka da bude gladijator, inače ćuti cijelim putem.
  - Možda ćete se ti i on opet svađati? - ispali Janka i odmah se pokajala.
  - Ne! Dosta mi je! Neka se tuče štapovima sa drugim dečkom.
  Muk je dobio štap u ruke i poslao ga da se bori sa dječakom malo starijim od njega. Borba sigurno nije bila do smrti i nije bila posebno zanimljiva. Agilniji Muk je zapanjio svog protivnika i stao s bosom, prašnjavom nogom na prsima. Vlasnik je bacio hurmu pobjedniku, koji ju je lako uhvatio u hodu. Ahmed je urlao na sav glas.
  "Vi momci imate dovoljno snage da ne samo vučete kolica, već i razgovarate." Tako da za sada neću kupiti novog konja. U isto vrijeme, vaša tijela će biti otvrdnuta.
  Momci robovi su grubo upregnuti u kola i ponovo odvezeni. Janka se još nije oporavio, šepao je, oštro, vrelo kamenje zarilo se u bose noge deteta. Začudo, prvih pola sata je bilo najteže, i to ne samo njemu, već i ostalim dečacima. Tada se, kao što se često dešava sa zdravom decom koja nije previše razmažena udobnošću, otvorio drugi vetar. Dečaci su ponovo počeli da pričaju.
  Sadat upita Yancua:
  - I šta se desilo kasnije u istoriji vaše zemlje.
  Dječaku je bilo teško, ali kada pričaš, odvlači pažnju od bola. Čini se da vaš jezik izaziva ekstremni stepen umora. Yanka je nastavila:
  - Sredinom tridesetih godina, stanovništvo je, zahvaljujući visokom natalitetu, dostiglo predratni nivo, osim toga, do tada je završeno vrijeme zaključenog mira. U to vrijeme, zemlje su pokušavale ispoštovati ugovore, čuvajući vitešku čast!
  - Jednostavno ne verujem da je uvek! - rekao je Sadat trznuvši se.
  Yanka se složio:
  - Ne uvek, naravno! Tokom papskih krstaških ratova, vitezovi i Saraceni koji su im se suprotstavljali neprestano su kršili primirje. U Ivanhoeovom romanu, šaljivdžija je čak napravio dosjetljivost: kako su me ova primirja ostarila. Sada imam skoro sto sedamdeset godina, uzimajući u obzir tri primirja od pedeset!
  Momci su se zajedno smijali, čak se i Muk ubacio:
  - Laži su ulje za podmazivanje upravljačkih uređaja!
  Sadat je bio iznenađen:
  - Vau! A ti si Muk, filozof!
  - Zapravo, nisam ja ovo smislio! Čuo sam od jednog hodočasnika. - Snažna omladina se osramotila.
  - Dobro pamćenje je pozitivna osobina roba! - zadirkivao je Sadat.
  - Ili gospodaru! - uzvratio je Muk.
  - Dobro, rob je daleko od gospodara. Neka Yanka ispriča cijelu priču o svojoj zemlji.
  Yanka je nastavila:
  -Ruska vojska krenula je u pohod. Na samom početku suočila se sa problemima. Mihail Požarski se razbolio, a knez Čerkasov je slomio nogu. Za komandanta je postavljen vojvoda Šeinin. Postao je poznat zahvaljujući tvrdoglavoj odbrani Smolenska. Cijele tri godine držao je grad, boreći se protiv znatno nadmoćnijih snaga Poljaka. Tek kada su opkoljeni bili ozbiljno oslabljeni glađu i kugom, Poljaci su uspeli da zauzmu utvrđeni grad. Prilikom posljednjeg napada Poljaci su napravili oko hiljadu ljestvi i koristili dimnu zavjesu, prilično nov izum u to vrijeme. Malobrojni defanzivci će se zagušiti pod brutalnim pritiskom. Šeinin je čak i tih dana, u rijetkim prilikama, bio mučen zbog svoje tvrdoglavosti. Uostalom, sama Bojarska Duma mu je naredila da preda Smolensk. Sada je morao vratiti grad koji je tako herojski branio. Smolensk je bio odlično utvrđen i imao je vrlo jak garnizon. Rusi su bili primorani da započnu opsadu. Ovdje se mora reći da su mu slabost volje cara Mihaila i nedostatak mirne ruke nanijeli veliku štetu. Ruska vojska je imala premalo oružja i municije za njih. Što je otežavalo zauzimanje citadele. Istina, postojao je jedan plus: poljski kralj je umro, a Poljaci nisu mogli okupiti veliku vojsku u odsustvu kralja. Šejnjin je zauzeo nekoliko malih gradova u blizini Smolenska i porazio jak odred hetmana Hodorovskog. Ali nije dobio pojačanje, a krimski Tatari su počeli napadati južne regije Rusije, što je odvratilo trupe. Poljaci su na brzinu izabrali novog kralja i velika vojska je otišla u spašavanje Smolenska. Šejnjin je želeo da podigne opsadu i krene u susret neprijatelju, ali je car, potaknut bojarima, naredio da se opsada drži po svaku cenu. Izbile su teške borbe, Rusi su se borili hrabro, ali je bilo mnogo više Poljaka. Nakon niza bitaka, ruske trupe su bile opkoljene. Šeinin ih je odveo na brdo i tamo ukopao. Napad je odbijen uz velike gubitke za Poljake, ali je situacija i dalje teška.
  Dječak je duboko udahnuo, jer su ga boljela leđa i noge, i kada su došli do gola. Na kraju krajeva, oni su ljudi, a ne magarci!
  Ali ga je potapšao po ramenu:
  - Neće proći još dugo, uskoro ćemo biti u gradu i tamo ćemo morati da se rastanemo. Da budem iskren, sa velikim žaljenjem.
  Mala ptica koja je izgledala kao golubica sjedila je na Mukuovom dlanu. Dječak ga je predao Yanki.
  - Neka ona postane simbol našeg prijateljstva i nakon rastanka.
  - Nadam se da će to postati i ostati zauvek! - Janka je pogladila golubicu, nakon čega je ptica poletela. Gledao ju je kako odlazi. Nastavio razgovor.
  četiri mjeseca suzdržavati od učešća u neprijateljstvima . S obzirom da su bila još tri neprijatelja i da su zalihe hrane pri kraju, guverner Sheinin se složio. Njegova vojska se vratila u zimovnike. Do tog vremena, Čerkesov i Požarski su porazili vojsku Krimskog kana. Pokrenuli su vojsku da spasu Belogorsk, koji je bio pod opsadom Poljaka. Došlo je do bitke, mnogo vojnika je poginulo, ali su Poljaci bili prisiljeni da se povuku. Nakon nekoliko manjih okršaja, Poljaci su ponudili mir. Rusija je ponovo zauzela Belogorsk i nekoliko malih gradova, ali se privremeno odrekla posjeda Smolenska. Godine 1642. kozaci su, bijesni stalnim napadima, napali tursku tvrđavu Azov. Zahvaljujući neobuzdanom pritisku, grad-tvrđava je pao. Kao odgovor, Turska, tada ogromna i veoma moćna država, zaprijetila je talasom. Car je naredio da se sazove vrhovni savet, ali su se pojavile ozbiljne nesuglasice među klasama. Seljaci su tražili zemlju i slobodu, kozaci su tražili hleb i novčane plate. Azovska tvrđava je vraćena - žrtve su bile uzaludne!
  Sadat je ponovio Cezarovu čuvenu frazu:
  - Zadržati ono što ste osvojili mnogo je teže nego osvojiti!
  Yanka je bila iznenađena (kako su misli velikana ponekad univerzalne):
  - Vjerovatno! Ubrzo je car Mihailo umro, a njegovo mesto je zauzeo Aleksej, koga su savremenici prozvali Najtišim. Iako Mihail nije uspeo da uđe u istoriju kao veliki suveren, za Rusiju je učinio možda ništa manje od svog sina Petra Velikog. Godine 1948. izbio je ustanak u Ukrajini pod vodstvom Bohdana Hmelnitskog. Plemstvo je otvoreno i drsko ismijavalo Ukrajince i lokalne Kozake. Apetiti Poljaka bili su jednostavno pretjerani, a istovremeno je bilo ugnjetavanja na vjerskoj osnovi. Posebno su aktivno progonili pravoslavne, zatvarali crkve i preimenovali ih u katoličke. Uopšte, dogodio se pravi genocid nad istočnim Slovenima.
  Sadat se otrese kap znoja i upita:
  -Šta je genocid?
  - Kada je čitav jedan narod osuđen na izumiranje!
  - Imam ga! Poljaci su gadovi ljudi.
  Yanka je prigovorila:
  - Oni su, kao i svi drugi, drugačiji. Uopšteno govoreći, oni su srodni slovenski narod, ali sistem upravljanja i potpuni nedostatak kontrole gospodara, koji su za najmanji prekršaj mogli nabiti roba i praktički nisu plaćali poreze, dezintegrirali su naciju. Tako se to dogodilo!
  - Stotinu tirana je gore od jednog despota! - Sadat je napravio aforizam.
  Yanka se spremno složio:
  - Svakako! U svakom slučaju, Ukrajinci nisu mogli podnijeti takvo bezakonje. Bogdana Hmeljnickog odavno privlači Rusija. Ali u to vrijeme mladi car je započeo novu vojnu reformu, formiranje vojničkih pukova, trebalo mu je neko vrijeme. Osim toga, možda je želio natjerati Ukrajinu da se ponovo ujedini s Rusijom.
  U početku je rat bio uspješan za Bogdana Hmjelnickog. Osvojio je nekoliko pobeda i zauzeo Kijev. I čak je gotovo potpuno uništio poljsku vojsku, gotovo zarobio kralja. Poljska je bila prisiljena priznati nezavisnost značajnog dijela Ukrajine. Možda čak i većinu toga. Ali trijumf Bohdana Khmelnitskog nije dugo trajao. Dobivši zajam od Rimokatoličke crkve, Poljsko-Litvanski savez je okupio nove pukove. Osim toga, neki od pratnje Bohdana Khmelnitskog su bili podmićeni. Ukrajinska vojska je počela da trpi poraz za porazom i ubrzo je izgubila Kijev. Bogdan Hmeljnicki je bio primoran da direktno zatraži da se Ukrajina uključi u sastav Rusije. Možda on to baš i nije želio, uostalom, u Rusiji je bilo i kmetstva, visokih poreza, ljudi su se prodavali kao stoka. Sam car Aleksej je zabranio nošenje nemačke haljine i pušenje duvana. Za razliku od Petra Velikog koji je bio zapadnjak, Aleksej je bio pravi patriota. Ali u isto vrijeme, car nije bio dobrodušna osoba, tokom slane pobune i nakon nje mnogi su ljudi pogubljeni i bičevani. Međutim, on je bio prvi koji je stvorio novu vrstu vojske i preselio pukove u Ukrajinu i Smolensk. Prethodne greške su uzete u obzir i, ostavljajući mali pokriće, grad-tvrđava je jednostavno blokiran. Trupe su krenule dalje i odmah zauzele Polotsk i Vitebsk. Poljski otpor kod Borisova bio je tvrdoglaviji, ali je i ovaj grad pao. Lokalno stanovništvo je rusku vojsku dočekalo kao oslobodioce. Uostalom, Poljaci su Bjeloruse s prezirom nazivali crvendaćima. Kod Minska se odigrala velika bitka, sukobile su se dvije velike vojske.
  Ruske trupe su bile dobro organizovane, a poljska vojska se sastojala uglavnom od plaćenika. Nove lakše i brže paljbene muškete, sa poboljšanim formiranjem ruskih trupa koristeći pokretne drvene gradove, odredile su prednost. Poljska vojska je pobjegla, Minsk je zarobljen. Drugi dio ruskih trupa napredovao je na jugu Bjelorusije. Zauzevši Gomel, krenuli su na zapad, prelazeći Dnjepar. Istina, nije bilo moguće zauzeti sve tvrđave odjednom. Rečički garnizon, umesto da se brani, izašao je u susret i bio poražen. Zatim su Mozir i Sluck zauzeti na potpuno isti način. Zaista smo morali petljati sa Slutskom, grad je bio dobro utvrđen. Ali sami građani, koji su bili umorni od despotske moći Radzivila, pobunili su se i otvorili kapije ruskim trupama. Slutsk je pao, gospodari su pobjegli, ljudi su aktivno podržavali Rusiju. Pa u Ukrajini su i Poljaci bili potučeni, Rusi su se probili do Galicije i zamalo zauzeli Lvov. Vojvoda Dolgoruki je neočekivano brzo zauzeo Vilnu, grad koji krstaši nisu mogli zauzeti nekoliko vekova. Iako su bili opsjedani trinaest puta. Pad bivše prijestolnice Litvanije izazvao je zabunu i kolebanje u Commonwealthu. Rusi su posvuda. Pali su Baranoviči, Brest i Ljuban, trupe sa severa su zauzele Grodno. U stvari, osim neosvojenog Lavova, Rusi su stigli do stare granice Kijevske Rusije. Ruske trupe su se približavale Varšavi, Poljaci su čak bili spremni da sklope mir, vraćajući svoje nekadašnje zemlje, sve do Nemana. U ovom slučaju, Aleksej Mihajlovič bi mogao postati veliki suveren. Ali hetman Ukrajine Bohdan Khmelnytsky iznenada je umro, a njegov nasljednik se pokazao izdajnikom. Osim toga, Švedska je ušla u rat. Tada je to bila veoma jaka država, koja je tokom Tridesetogodišnjeg rata stekla značajne posede u Evropi. Gustav Adolf, koji nije uspeo da zauzme Pskov, pokazao se kao veoma jak komandant na evropskim frontovima. U to vrijeme je već umro, ali je ostavio jake nasljednike. Počeo je rat između Rusije i Švedske, a napadi krimskih Tatara su se intenzivirali. Morao sam da se borim na nekoliko frontova odjednom. Rusi su, nakon što su otjerali Šveđane, zauzeli nekoliko primorskih gradova, pokušali opsjedati Rigu, ali zbog pomoći koju je primio, nisu je uspjeli zauzeti morem. Šveđani su dovodili sve više i više snaga u bitku, prisiljavajući ih da uklone blokadu. U Ukrajini su besnele strašne bitke. Poljaci su, sakupivši snage i plaćeničke trupe, nakon višemjesečne blokade, ponovo zauzeli Grodno. Izdajnički hetman je poražen, ali njegovo mjesto zauzeo je ne najbolji šakal. Vatikan je na sve moguće načine napadao Krimskog kana, katolici su se plašili sve većeg uticaja pravoslavlja i širenja Rusije. Čak su i Britanci pružili pomoć Poljskoj; nisu htjeli pustiti Rusiju na mora i katoličku Španiju. Postepeno su se Rusi povlačili. Neprijatelj je uspeo da povrati Brest, Ljuban, Baranoviči! Ruske jedinice pružile su najtvrdokorniji otpor u Slucku; grad je bio pod opsadom dvije godine, a pao je tek kada su zalihe hrane potpuno nestale. Na sjeveru su ruske trupe zauzele Jurjev, blokirale Narvu, ali opet nisu uspjele zauzeti grad. Hetmani su bili lukavi, nisu htjeli ni Poljake ni ruske careve. Sve je to bilo strašno iscrpljujuće. Osim toga, bjelorusko seljaštvo, koje je u početku pozdravilo rusku vojsku kao braću oslobodioce, bilo je razočarano. Uostalom, kmetstvo je ostalo, bivšeg gospodara zamijenio je ruski gospodar, a porezi su se povećali. Talas nereda zahvatio je i samu Rusiju; u Moskvi je izbio bakarni nemir, koji je teškom mukom ugušen. Kralj je čak morao da se rukuje sa vođom pobunjenika kako bi dobio na vremenu i doveo pojačanje u prestonicu. U međuvremenu, Poljaci su zauzeli Minsk i Vilnu. Oni su već prešli na liniju reke Berezine, preteći Polocku, Vitebsku i Orši. Činilo se da će doći prekretnica.
  Sadat se neljubazno nasmiješio:
  - I Rusija je ponovo poražena?
  Yanka je čak pocrvenjela od ljutnje:
  - Ne! Iako ruska vojska nije zauzela Narvu, ipak je mogla poraziti švedsku vojsku. Nakon čega je potpisan ne baš isplativ mir: Jurjev i obližnji gradovi morali su biti ustupljeni Švedskoj, ali su velike snage oslobođene. Ruske trupe su pokrenule kontraofanzivu i zauzele Šklov, porazivši Poljake dok su se približavali Minsku.
  Rat je već trajao nekoliko godina, obje strane su bile krajnje iscrpljene. Bilo je i niza nereda u Poljskoj. Nakon nekoliko mjeseci pregovora, potpisan je mir. Poljska je Rusiji dala polovinu Ukrajine, Smolensk i njoj najbliže gradove. Ruska osvajanja u Bjelorusiji vraćena su Poljsko-Litvanskoj Zajednici. Generalno, rat je za Rusiju završio prilično uspješno, bilo je moguće vratiti dio prvobitnih ruskih zemalja. Istina, Bjelorusija i zapadna Ukrajina ostale su pod Poljskom; nisu sve prvobitne zemlje koje su ranije pripadale Kijevskoj Rusiji vraćene pod kontrolu. Rusija je dobila predah, ali ne zadugo. - Dečak je ućutao, teško je povredio palac na nozi kada je udario u kaldrmu i trebalo mu je vremena da dođe do daha nakon velikog opterećenja.
  Išli su petnaestak minuta u tišini, pogotovo što se put uzdizao i dečaci su se bukvalno stresli od napetosti. Štaviše, bič se proteže i muči gola leđa. Dječaci su ostali bez daha i skoro su se srušili na stijene. Tada je nagli uspon prestao i oni su ponovo dobili moć govora.
  - Stepan Timofejevič Razin je bio staložen kozak, visok, širokih ramena i odlikovao se velikom fizičkom snagom. Hrabro se borio protiv Poljske, čak je svojevremeno spasio i princa Dolgorukog i istovremeno odbio legitimnu nagradu.
  Njegov brat Ivan je gajio planove za stvaranje velike kozačke države, od Buga do Jaicka. Nakon što se posvađao sa donskim atamanom Kornilom, povukao je svoje trupe i prebacio ih na Don. Ali kraljevske trupe su ga na vrijeme opkolile. Ivan je uhapšen i poslan u Moskvu. Gdje je pogubljen nakon mučenja. Naravno, Stenka Razin se jako naljutio na carske vlasti. Ipak, dok je Stenka obuzdavao svoj gnev, želja da se uzdigne iznad Kozaka bila je jaka. Dvije godine nakon sklapanja mira s Poljskom, Stenka Razin je najavio pohod na Azov. Ali kozaci, koji još nisu imali vremena da se odmore od prethodnog rata, nisu bili voljni ići u pohod na moćnu tvrđavu. Osim toga, službeno vodstvo Dona bilo je protiv Stepanove avanture.
  Sakupivši samo dve hiljade ljudi, Stenka se približio Azovu, ali se nije usudio da juriša na tvrđavu, čiji je garnizon bio tri puta veći od njegove vojske. Njegov se odred povukao i prešao na Volgu da zauzme karavane. Ali ni ovdje Stenka Razin nije imao sreće, pojava grupe od dvije hiljade nije prošla nezapaženo. Trgovci su čekali trenutak kada su strelci pratnja i kraljevski karavani stigli noseći žito u astrahanski garnizon. Dok ih je Stepanova družina čekala, vođa pobunjenika je lično ubio nekoliko Kozaka.
  - Dve hiljade je previše za bandu pljačkaša. - Primetio je Sadat. - Ko živi od ovakvih brojeva!
  Muk je prigovorio:
  - Ovo je pljačkaš sa vagom. Ovdje je kraljica lopova, Shella, koja obično djeluje u malom broju, ali tako hrabro. Jednom je čak ušla u riznicu samog sultana, ukravši žezlo. Na njenoj glavi je velika nagrada.
  Sadat je frknuo:
  - Ali je ionako neće uhvatiti, prijatelji su joj veoma odani.
  Yanka je primetila:
  - Zašto se žuta smatra bojom izdaje - obojena je kao zlato!
  Zlatni vrh: najlakši način da se probijete kroz oklop poštenja i plemenitosti!
  Sadat je primijetio:
  - Možda je Shella vrlo lukava i majstorski sa mačem. O njoj postoje legende, jedan pripovjedač je čak napisao i pjesmu o legendarnom ratniku.
  - Zar nije htela da svrgne sultana? - upitao sam Yanka, napola u šali.
  - Zbaciti sultana? Čemu služi! On ima veliku, jednostavno ogromnu vojsku, a Shells su samo šačica pljačkaša. Sile su previše nejednake. A život slobodnog pljačkaša mnogo je zanimljiviji od sjedenja na tronu. Ova žena je veoma puna ljubavi i voli neobavezne veze.
  - Ovo je tipično za pljačkaše! - složila se Yanka. - I Stepan je bio veseljak, čak je jednom rekao svojoj ženi: loš je čovek koji nosi isti kaftan. Iako, da budem iskren, Razin nije bio pohlepan. Poznat je slučaj kada je svog ličnog konja dao siromašnom seljaku. Da, to je bio kozački kralj. Omiljeni narod. Našavši se bez izbora, morao je hraniti družinu, zarobio je kraljeve i trgovačke plugove, djelomično tukao, a dijelom zarobio strijelce. Kao rezultat toga, imao je pri ruci plugove sa malim topovima. Stenka je odlučio da otplovi do Kaspijskog mora.
  Na putu smo morali savladati grad Caricin. Ovdje je nekoliko Stepanovih agenata ušlo u grad i sklopilo dogovor sa topnicima. Priredili su nastup, Stepan Timofejevič je jako glasno zviždao (samo on je to mogao) i cijevi pušaka su se dimile, nisu mogli ispaliti ni jedan hitac. Tako je njegova flota plovila pokraj Caritsina, kozaci su se smijali i prijetili guverneru. Od tada su se Rusijom proširile glasine da je Stenka Razin čarobnjak, da zna da opčini topove, da leti u oblake i da ga ne može pogoditi ni sablja ni metak! Zaobišavši Astrakhan, Stepan Timofejevič se preselio na rijeku Jaik. Nadao se da će tamo stvoriti bazu podrške zauzimanjem Jaicka. Sam grad je bio dobro utvrđen, ali je Stenka Razin iskoristio trik koji je kasnije postao udžbenik.
  Sadat upita:
  - Kakav trik?
  Yanka je rado podijelila:
  - Trideset kozaka obučenih u monahe, pušteni su i oni su zauzeli kapiju, a onda je cela vojska upala. Bila je prolazna bitka, grad je pao! Ovdje se Stenka Razin nije pokazao u najboljem izdanju, naredivši pogubljenje svih zarobljenih strijelaca. Istina, jedan od njih je umalo hakovao Stenka Razina na smrt. Istina, usred pogubljenja neočekivano je uslijedila milost, ali je ipak bilo mnogo žrtava. Stenka Razin se čvrsto nastanila u gradu. Carska vlada ga je pokušala nokautirati. Poslane su dvije naredbe Streltsy i deset hiljada Nogaja, predvođenih Murzom Selimom, kupljeno je za novac. Stenka Razin je, zahvaljujući izviđanju, saznao za ovo, poveo hiljadu i po kozaka u stepu i, na vrhuncu napada, udario u pozadinu. Neprijatelj je bio potučen, ali Stepan je shvatio da mu neće dozvoliti da se dugo učvrsti u gradu. Kozaci su napustili grad i krenuli u pohod na prekomorske zemlje. Kozaci su uništili mnoge gradove i karavane, a Stepanova slava je grmjela širom Rusije kao nepobjedivog zapovjednika. Očigledno su mudri savjetnici sugerirali kralju: ovaj bi čovjek mogao biti koristan ogromnoj sili. Stepanu je ponuđena kraljevska milost i dozvoljeno mu je da se vrati na Don. Istina, u Astrahanu je morao predati oružje. Međutim, Stenka Razin je, iskoristivši svoju popularnost, zamalo pokrenuo pobunu u Astrahanu, njegovi kozaci su podivljali. Guverneru je bilo previše drago da se riješi takvog tereta.
  Stepan se sa svojim vjernim drugovima i velikim bogatstvom vratio na Don.
  Preko zime je uspeo da formira vojsku od pet hiljada. U proleće su mu se pridružili vrhovni kozaci. Spustivši se u Čerkasi, Stenka Razin je gotovo jednoglasno izabran za vrhovnog kozačkog poglavicu. Tako se ostvario san: zgnječiti cijeli Don pod sobom.
  - Dobro urađeno! Cool momak! - uzviknuo je Sadat. Nadglednikov bič je zviždao, ali nije pao na dugotrpljiva leđa.
  - Super, ali nije znao kako da to zaustavi! - rekao je Janka, tužno odmahujući glavom.
  - Ko zna! - ubaci Alija.
  -Osvojivši Don, Stenka je poslao caru ambasadore sa ponudom da pomognu u organizaciji pohoda na Azov. Ali njegovi izaslanici su bičevani i protjerani. Razjareni Stepan, udruživši se sa poznatim pljačkaškim poglavarom Timofejem Usom, krenuo je prema Caricinu. Guverner Moskovski Strelci Lopatin poslan je iz gornjeg toka Volge da smiri Stepana. Stenka je vješto pripremio zamku i gotovo potpuno uništio moskovsku vojsku. Strijelci poslani iz Astrahana prešli su na stranu pobunjenika. U sam grad su prodrli Stenkini agenti koji su pobunili narod i strijelce. Grad je zauzet gotovo bez borbe, samo je mali odred guvernerovog brata izveo okršaj. Grad je pao i u njemu je uspostavljena nova vlast. Ovde je Stenka Razin napravio grešku - predugo je oklevao: ići ili ne ići u Moskvu. Očigledno je da carska vlada ne može prihvatiti gubitak tako velike količine zemlje i izlaza na Kaspijsko more. S druge strane, teško je odlučiti se za rat sa ogromnim carstvom, čija se avangarda na istoku već približavala Tihom okeanu. Međutim, Stenka je, ne bez razloga, računao na podršku naroda. Objavljeno je da je sam car Aleksej Mihajlovič naredio premlaćivanje bojara i zemljoposednika, a sastavljeno je i falsifikovano pismo patrijarha Nikona. Dok je Stepan stajao među konjima, počeo je padati; moguće je da su carski agenti namjerno uneli infekciju među njih. Gubitak konja uveliko je oslabio redove kozaka, a protiv njih se u Moskvi okupila plemićka milicija od šezdeset hiljada pod komandom vojvode Dolgorukog.
  Pa ipak, za sada je sreća bila na Stepanovoj strani, kojem su aktivno pomagali obični ljudi i strijelci. Saratov je zauzet bez borbe, a Samara je nakon toga otvorila kapije. I samo je Simbirsk trebao postati granica smrtonosnih borbi s pobunjenicima. Međutim, Stepan je uspio zauzeti grad i poraziti trupe poslane na nalet. Istina, tvrđava u centru grada ostala je nezauzeta. Tada je Stenka Razin sa svojim trupama upao u zasedu guvernera Bagrjanskog.
  Bio je plemeniti ratnik, heroj rata sa Poljskom, koji praktički nije znao za poraz.
  Stepan ga je uspio poraziti, ali je sam guverner pobjegao, pobjegavši sa ostacima svojih trupa u Kazan. Sam Stepan je opet pogriješio: umjesto da progoni guvernera i pomjeri njegovu vojsku dalje, opsjeda zatvor. Bilo je to glupo, pogotovo jer je utvrda stajala na brdu i nije bila velika, što je otežavalo juriš. Dok je Stenka Razin stajao: kraljevski komandanti su akumulirali znatne snage. Ogroman, predvođen istim Bagrjanskim, približio se Simbirsku. Ovdje je Stepan napravio treću grešku; uoči bitke odlučio je da juriša na zatvor. Istina, nije ga mogao podnijeti, ali je pretrpio velike gubitke i umorio nekoliko hiljada vojnika.
  Bitka sa iskusnim komandantom Bagrjanskim se nastavila sa različitim uspehom. Na neki način, plemeniti guverner je uspio prevariti Stepanu, na neki način Bagrjanski je nadmašio vođu pobunjenika. Ali u odlučujućem trenutku, Stenka Razin je teško ranjen od zmaja, sabljom zasječen po glavi. Pad vođe pobunjenika na vrhuncu bitke predodredio je ishod bitke. Ranjeni, onesvešćeni Stepan je odveden, a njegova vojska, lišena vođa, Stepanov zamenik Naumov je odjahao zajedno sa ranjenim poglavnikom.
  Sadat je primijetio:
  - Vojska bez komandanta je kao telo bez srca!
  Yanka, nakon što je na trenutak hvatao dah, rekao je:
  - Komandantovo srce je goruća kovačnica, glava mu je led, njegova volja je gvožđe: sve zajedno - razbijajući čelik pobede! Međutim, ustanak je nastavljen! Pokrivao je veliko područje, a Dolgoruki je naišao na tvrdoglav otpor. Nije uzalud iza njegove kočije bilo pedeset kola sa krvnicima i sveštenicima. S pobunjenicima je postupano okrutno, ne samo vješani, već i rasjedani i nabijeni na kolac. Sam Stepan je neko vrijeme proveo na Donu. Pošto se oporavio od rana, Stenka je planirao pohod na Tulu. Na taj način se moglo mnogo brže probiti do Moskve, a osim toga bilo je moguće i prošetati Donom bez susreta sa velikim gradovima. Ali Stenka nije imao sreće; špijun je obavijestio guvernere o Stepanovim planovima i oni su krenuli u akciju, porazivši odred njegovog najbližeg pomoćnika Minaeva. Stenka je ubrzo i sam postao žrtva izdaje. Bogati kozaci, bojeći se neizbježnih odmazdi, približili su se Donu s velikim snagama carske vojske i zarobili Stepana. Vođa pobunjenika, pod ogromnom pratnjom, odveden je u Moskvu. Tamo je bio brutalno mučen, ali je Razin iznenadio dželate svojom hrabrošću, nije se slomio i nije otkrio gdje je skriveno njegovo blago. Međutim, podijelio je mnogo plijena zarobljenog u stranim pohodima siromasima i prosjacima. Narod ga je veoma voleo. Tokom pogubljenja, skelu sa Stepanom opkolila je cijela vojska. Prvo su mu odsjekli ruke i noge, a tek onda glavu. Stenka je, međutim, odbio da se ispovedi, i rekao je da se kaje samo za jedno: da nije u potpunosti izbacio sve bojarske zle duhove. Dostojan čovek i umro je dostojanstveno. Posljednje uporište pobunjenika, Astrakhan: palo je godinu dana kasnije. Iako je ustanak završio neuspehom, ipak je pokazao za šta je narod sposoban. Pod Lenjinom, Stenka Razin je kanonizovan kao heroj revolucije.
  Muk je sanjivo rekao:
  - Ne znam šta je revolucija, ali lepo zvuči.
  Yanka je jednostavno objasnila:
  - Ovo je ustanak koji se završio pobjedom. Ako to ovako izrazite na pojednostavljen način. Ali u ovom slučaju to se nije dogodilo.
  Dječak je ućutao i počela je nova muka: još jedan uspon u planine. Bilo je to nešto kao mučenje, činilo se da se mišići spremaju pokidati, tijelo kao da je ispunjeno olovom i utrnulo, bilo je jako bolno od mliječne kiseline koja se stvorila u mišićima, posebno u ramenima. Čini se da će mišići puknuti, otvarate usta i duboko dišete kako bi vam bilo barem malo lakše.
  Janku je bilo drago što, za razliku od većine svojih vršnjaka, ima dobre, istrenirane mišiće. Studiranje u cirkuskoj školi nije bilo uzaludno, on nije slabić, izdržaće test. Čini se da su i momci prekaljeni, nisu kućni robovi, što se vidi po njihovim suvim, mišićavim tijelima. Pate, ali ćute, mogu samo da plaču. Općenito, u njihovim godinama se smatra sramotom pokazati da vas boli, od biča ili udarca šakom. Tako da trpite muke. Koliko je bola iskusio u protekla tri dana! Vjerovatno više nego u cijelom prethodnom životu.
  Vrijeme prolazi jako sporo, kada te boli, to je strašno, a nemaš dovoljno daha da pričaš. Janka se prisjetio da je postojao književni junak koji je kao dječak bio prodan u ropstvo, a onda ga je strašilo upregnuto u kola vozila unaokolo. To je naravno jako teško, ali on se fizički razvio. Zato ovo ne shvatite kao neku vrstu treninga. Iako ekstremno, ali korisno. Možda ga spremaju za Olimpijske igre! Zamislite to kao sport i biće vam mnogo lakše. Ove misli učinile su da se Yanka osjeća smiješno i on se nasmijao. Nadglednik je prilično tromo udario bičem i nasmejao se u odgovoru.
  Ahmed je dovezao do njih i zainteresovao se:
  - Šta je tako smešno!
  Nadzornik je odgovorio:
  - Dečak je! Nasmijao sam se, pa, mislio sam da je smiješno.
  - Možda ste u pravu! Neka vrsta pozorišta šaljivdžija. Kako će ovaj dečko reagovati na to što ja naredim da mu pospem stomak vrelim ugljem!
  Yanka odgovori u šali:
  - U ovom slučaju, mogu jesti divljač sirovu!
  Akhmed se igrao bičem, udarivši dječake nekoliko puta golim nogama, ali ne dodirujući Yanku.
  -Stvarno si jako duhovit. Bila bi šteta da se koža tako zgodnog i duhovitog dječaka mora navući na bubanj. - Sadat se pretvarao da je širom otvorio usta i zijevnuo. - Znaš šta želim od tebe!
  - Rob ne treba da pogađa šta gospodar hoće. Mora slijediti njegova naređenja.
  Ahmed je klimnuo glavom:
  - Dobro! Brzo učiš. Sad slušaj šta želim. Svidio mi se tvoj glas, čist kao morska sirena. Pjevaj nam nešto.
  - U bijegu! - Dečak je odmahnuo glavom.
  - Ok, stani! Razumijem da je teško.
  Karavan je stao i robovi su sjeli. Yanka je legao na minut, pročistio grlo i podigao bicikl sa umornim, natučenim nogama. Iskrivio je vrat.
  - Daj mu vina! - Naredi Ahmed.
  Nadzornik je upitao:
  - Stara?
  - Ne! Čist sok, inače će rob biti odveden. Još mora da vuče i vuče kolica. Želim da ga naučim.
  Dječak je pohlepno progutao svježi sok od grožđa i jagode (hibrid). Ološ od neljudskog umora i poniženja se raspršio. Osjetio je nalet energije i inspiracije. Yanka se nasmiješio i zapjevao svojim glasnim glasom operskog pjevača:
  Ruski vitez će naoštriti svoj mač,
  Heroj neće oslabiti u borbi!
  U moru se hrabro borimo,
  Vjerujem da ću otvoriti put ka slavi!
  
  Raid - zla horda Mongola,
  Gradska sela su pometena!
  Ljudska krv teče kao voda,
  Ali ruski duh je jači od metala!
  
  Zmija puzi i gori svojim ubodom,
  Dim, stenje, ništa se ne vidi!
  zaštiticu te zemljo,
  Od leda do toplih obala!
  
  Moja duša leti na vrh
  Za slavu Svete Otadžbine!
  Pobedićemo kao i pre - sada,
  Ne dozvolite da vam domovina bude pod palcem!
  
  Ruski pukovi su spremni na smrt,
  Naši vojnici su kao graniti!
  Kosimo svoje neprijatelje, red po red,
  Sve padine su prekrivene leševima!
  
  Kuće gore kao baklje,
  Slonovi riču, hrle u boj!
  Ruski borci će pobediti
  Pustinje, stene, vodopadi!
  
  Ne možemo biti poraženi
  Svijet se ne može baciti na koljena!
  Ruska vojska je nepobediva,
  Neka to bude slava generacija!
  
  Sudbina Rusije vas čeka,
  Vladajte prostorom zauvijek!
  Verujem u sreću zauvek
  Samo nemoj da živiš bezbrižno!
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"