Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

სამყარო Vs Universe1

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    წარმოიდგინეთ კაცობრიობის შორეული მომავალი. ყველა ქვეყანა და ხალხი: უნდა გაერთიანდეს, რათა გადარჩეს და დაიპყროს სივრცე. მხოლოდ ისეთ ქვეყანას, როგორიც რუსეთია, შეუძლია აიღოს ასეთი პასუხისმგებლობა. მაგრამ კაცობრიობა გაერთიანებულია: წინ არის კოსმოსური გაფართოება და ახალი ვარსკვლავური ომები - რომლებიც იმართება სუპერიარაღებისა და მაგიის დახმარებით. საბოლოოდ, მთელი სამყარო დაიპყრო დიდმა რუსეთმა. მაგრამ არსებობს პარალელური სამყაროები. მეზობელ იმპერიაში წმინდა რუსეთი: ასევე დაიმორჩილა მატერია და სივრცე. ჩანდა, რომ პარალელური სამყაროების ორი თითქმის აბსოლუტურად იდენტური წარმონაქმნი უნდა იყვნენ მეგობრები და მშვიდობიანად თანაარსებობდნენ. მაგრამ აბსურდული შემთხვევის გამო, უფრო სწორად, მესამე ძალების გულდასმით წაკითხული პროვოკაციის გამო, დაიწყო საყოველთაო ომი მოძმე ხალხებს შორის. ყველას სჯერა, რომ ის მართალია და მტერმა პირველმა დაიწყო. წმიდა რუსები

  სამყარო VS UNIVERSE1
  წიგნი პირველი:
  გიჟური სიგიჟე!
  ᲞᲠᲝᲚᲝᲒᲘ
  წარმოიდგინეთ კაცობრიობის შორეული მომავალი. ყველა ქვეყანა და ხალხი: უნდა გაერთიანდეს, რათა გადარჩეს და დაიპყროს სივრცე. მხოლოდ ისეთ ქვეყანას, როგორიც რუსეთია, შეუძლია აიღოს ასეთი პასუხისმგებლობა. მაგრამ კაცობრიობა გაერთიანებულია: წინ არის კოსმოსური გაფართოება და ახალი ვარსკვლავური ომები - რომლებიც იმართება სუპერიარაღებისა და მაგიის დახმარებით. საბოლოოდ, მთელი სამყარო დაიპყრო დიდმა რუსეთმა. მაგრამ არსებობს პარალელური სამყაროები. მეზობელ იმპერიაში წმინდა რუსეთი: ასევე დაიმორჩილა მატერია და სივრცე. ჩანდა, რომ პარალელური სამყაროების ორი თითქმის აბსოლუტურად იდენტური წარმონაქმნი უნდა იყვნენ მეგობრები და მშვიდობიანად თანაარსებობდნენ. მაგრამ აბსურდული შემთხვევის გამო, უფრო სწორად, მესამე ძალების გულდასმით წაკითხული პროვოკაციის გამო, დაიწყო საყოველთაო ომი მოძმე ხალხებს შორის. ყველას სჯერა, რომ ის მართალია და მტერმა პირველმა დაიწყო. წმიდა რუსები კლავენ დიდ რუსებს, იბრძვიან ადამიანები და კაცობრიობის ყველაზე მრავალფეროვანი მოკავშირეები - წარმოუდგენელი რასები: ყველაზე ველური ფანტაზია მათ ვერ აღწერს. ტყუილად არ არის, რომ ყველაზე საშინელი და სასტიკი ომები ძმათამკვლელი ომებია. სიგიჟე იზრდება, ძალადობა მატულობს, კვინტილიონობით მსხვერპლნი არიან როგორც ადამიანების, ისე დაპყრობილი სამყაროების მკვიდრნი. გამოიყენება მაგია, ასევე აქამდე უპრეცედენტო ტექნოლოგიები და ასე შემდეგ რამდენიმე სისხლიანი საუკუნის განმავლობაში. მეცნიერები ქმნიან განადგურების უფრო და უფრო მოწინავე მეთოდებს, სამყაროში სიცოცხლე ტოტალური საფრთხის ქვეშაა. ვინ შეაჩერებს სიგიჟეს და გადაარჩენს კაცობრიობას? არც მეფე, არც ღმერთი და არც გმირი. არა დატუმბული სპეცრაზმის ჯარისკაცი, როგორც კომიქსების ვარსკვლავი, რომელიც კლავს ასობით მტერს (ეს მხოლოდ ზღაპრებში ხდება), და არც სუპერ მეცნიერი, რომელმაც იცის, როგორ არ დახია დედამიწის საშვილოსნო თავისი ცხვირით. და ჩვენი დროის ჩვეულებრივი ხალხი, შეიძლება არც ისე მარტივი!
  მე მაქვს პირადი თხოვნა გამომცემლებთან: შეაფასეთ იდეა და შეესაბამება თუ არა ნამუშევარი მთლიანობაში თქვენთვის. რაც შეეხება ტექსტის ხარისხს, თუ თქვენ ძირითადად დაამტკიცებთ რომანს, მაშინ ფულს გადავიხდი და პროფესიონალი რედაქტორი გააპრიალებს! და თუ არა, მაშინ რატომ კარგავთ დროს და ფულს, უბრალოდ გთხოვთ დაწეროთ.
  სამყარო შეირყა ბრძოლაში,
  და ვარსკვლავები-ცრემლები მორწყავდნენ ხავერდს!
  ომი იწვის - ჯოჯოხეთი ბოროტი ვნებაა,
  ეშმაკს კი რუსეთის განადგურება უნდა!
  
  დაე, სამშობლო იყოს გიგანტი,
  უთვალავი გალაქტიკაა!
  უფალმა გადაფარა რუსეთს,
  ჩვენ გაგვიმართლა, რომ ვცხოვრობთ უზარმაზარ ქვეყანაში!
  
  ეს საშინელი ბრძოლაა - სივრცე დუღს,
  დიდებას წმინდა მახვილით დავამტკიცებთ!
  ვარსკვლავური ხომალდების ნამსხვრევები - სხეულების გროვა,
  ჩვენ დავამარცხებთ რუსეთის მოწინააღმდეგეებს!
  
  და ვაკუუმი სისხლით არის შეღებილი,
  მოწინააღმდეგე ხომ ძლიერია - ზეწოლა სასტიკია!
  მაგრამ ჩვენ დავიცავთ ჩვენი მშობლიური დედამიწის მშვიდობას,
  იესო ხომ ჩვენთანაა - უზენაესი ღმერთი!
  
  სამშობლო იტანჯება - ამოიწურა,
  ქრისტეს მოთმინება ხალხის ძალაა!
  გატეხილი გული მყიფე მინაა,
  მხოლოდ სიცოცხლის ნება დაგვეხმარება!
  
  ო, ჩემო სამშობლო - მიყვარხარ,
  და სამყაროში შენზე ლამაზი არავინაა!
  რუსეთს არ ჩამოართმევენ რუბლს,
  მშვიდობა და ბედნიერება იქნება ყველა თაობისთვის!
  . თავი No1.
  ვლადიმერ კაშალოტოვი, დაძაბულობისგან დაღლილი, რომელიც უმოწყალოდ ათრევდა ხორცს, გაფრინდა გრძელი შავი გვირაბის ქვეშ, რომელიც ცივ ლურჯს აფრქვევდა. მას მისდევდნენ საბრძოლო ტერმინატორები - კლასი PI - 1,000,000. საბრძოლო მაგიით და მრავალკლასიანი ჰიპერპლაზმით დამუხტული ისინი ცდილობენ იპოვონ ადამიანი, რომელიც ჩაყვინთვის უახლოეს ასტეროიდის სისქეში. ვლადიმირის ტეტრაპლანი ანუ ერთადგილიანი გამანადგურებელი ჩამოაგდეს. მანამდე ისინი ფრთიანი რაინდები (სამწუხაროდ, მეორე მხარეს კი რუსი ძმები არიან: კაცობრიობის უდიდესი ტრაგედია, ორი სამყარო უმოწყალოდ ანადგურებს ერთმანეთს) კინაღამ შეეჯახა; ჰოლოგრამაზე მფრინავი გოგონას ლამაზი სახე გაბრწყინდა. ჯერ კიდევ არ იყო ომით დათრგუნული, ახალგაზრდა მეომარმა ვარსკვლავებით მოჭედილი სილამაზის ტეტრალეტზე სროლა ვერ გაბედა. და არ ნანობდა, კვარკ ლაზერით დაარტყა, რის შედეგადაც მანქანა დაიშალა ვაკუუმში მოციმციმე პაწაწინა მარგალიტებად, რომლებიც რამდენიმე წამის შემდეგ გაშავდა, ცისარტყელას ტალღებს აფრქვევდა და ჩააქრო ანტი-გრავიტაცია. ველი: მატრიცა, რომელიც მთლიანად ანეიტრალებს ტეტრალეტის ინერციას.
  განდევნის სისტემის წყალობით მან შეძლო მუშაობა. რის შემდეგაც, საბრძოლო კოსტიუმში კინესივრცული ძრავის გამოყენებით, იგი ჩაყვინთა გადახტომა სუპერსიჩქარიან ასტეროიდ-ჯოხში, რომელიც შედგებოდა სხვადასხვა სახის ჰიპერპლაზმისგან. როგორი ეშმაკურად რთული ნახტომი იყო, სხეულში ჰიპერდინამიური გამონადენები გამიელვა - თითქოს ყველა უჯრედში გახურებული ნემსი იყო ჩასმული. ვლადიმირმა ძალაუნებურად გასცა ბრძანება და მინი გენერატორიდან გამოსხივებამ თითქმის აუტანელი ტკივილი ჩააქრო. კვაზარი (შესანიშნავი)! ის შიგნითაა! ასტეროიდის ზედაპირი იმდენად ძლიერია, რომ მისი აფეთქება თერმოკრეონის ბომბითაც კი რთულია. რაც შეეხება რობოტებს, მათ მიიღეს ბრძანება, რომ ახალგაზრდა მამაკაცი ცოცხლად წაეყვანათ - სავარაუდოდ, დაკითხვაზე. და ეს... რასაკვირველია, შუა საუკუნეების მსგავსად არ სცემენ და არ აწამებენ, მაგრამ ნანოტექნოლოგიის დახმარებით სული შიგნიდან ისე გადაიქცევა, რომ არავის საკმარისი არ მოეჩვენება. ალბათ ჯობია თაროზე ჩამოკიდება, ვიდრე კიბერ წამება - ცნობიერებაზე ეფექტი. ვლადიმირმა, როგორც მაგიის მეცნიერებათა უმცროსი ბაკალავრიატი, ანუ ჯერჯერობით მხოლოდ თორმეტი ნაბიჯიდან მეორე (პირველი ნაბიჯი არის მინი-პადავანი), შექმნა თავისთვის ბიოპლაზმური ორეული. ჩრდილი გამოეყო მფრინავ სხეულს და შევიდა გვერდით გვირაბში, რომელიც გამოდიოდა დერეფნის მარჯვნივ. მიხვეულ-მოხვეული დერეფნების ზედაპირზე კენჭები პატარა ეშმაკ-ცხოველების მტაცებლურ მრავალფეროვან თვალებს ჰგავდა. აგრძელებდნენ ჩაქრობას და ნათებას, ეტყობოდა, ქვესკნელის დემონები თვალს ხუჭავდნენ (ამბობდნენ - შენი საქმე ვაკუუმია (ცუდი) ბიჭი!) ვლადიმირმა ნახევრად არეკლილი სივრცის ეფექტის გამოყენებით კიდევ რამდენიმე ჰოლოგრაფიული შენიღბვა გამოუშვა. ამან უნდა გადააგდოს რობოტები მათ სურნელზე, გადაიტანოს ყურადღება და დრო უყიდოს. მერე კი, ვინ იცის, იქნებ სამხედრო ბედნიერება დიდ რუსეთს გაუღიმოს.
  მტრების არმადა - სვიატოროსიის ვარსკვლავური ხომალდები: ასობით ათასი, მრავალი მილიონი სხვადასხვა კლასის ხომალდი წინ მიიწევდა სამი მხრიდან, რომლებიც ცდილობდნენ გამკაცრდეს ძალაუფლება ყვითელი მელასა და წითელი ნიანგის სისტემებს შორის. ეს იყო სასაზღვრო ზონა ორ სამყაროს შორის, რომელშიც ვარსკვლავური ხომალდები კარგავდნენ სიჩქარეს და ამაზრზენი ჰიპერიარაღები კარგავდნენ დესტრუქციულობას. ერთგვარი ქვესივრცე, სადაც ახლახანს გაიმართა კოსმოსური ბრძოლების დიდი უმრავლესობა და ვაი ყველას, ვინც მტერს სამყაროს ჩვეულებრივ ნაწილში შეღწევის საშუალებას მისცემს, განადგურება განუზომელი იქნება!
  სვიატოროსიის არმიას მეთაურობდა კონსტანტინე როკოვსოვსკი: მეორე მსოფლიო ომის ერთ-ერთი ყველაზე გამორჩეული სარდალი. მან განსაკუთრებული პოპულარობა მოიპოვა ბრძოლის ველებზე: სტალინგრადში და ბელორუსიაში. მისი მეთაურობით იყო დაახლოებით ორას ორმოცდაათი მილიონი ვარსკვლავური ხომალდი, სხვადასხვა რასის სამი და ნახევარი ტრილიონი ცოცხალი ჯარისკაცი და დაახლოებით ოთხმოცდაშვიდი ტრილიონი საბრძოლო რობოტი. შთამბეჭდავი ძალები, ღირსეული ასტეროიდის ზომის ზოგიერთი ხომალდით: შეიარაღებული ათასობით ქვემეხით და ყველა ტიპის ემიტერებით. ჩნდება კითხვა: რა კავშირი აქვს დიდი სამამულო ომის ცნობილ გმირს საყოველთაო იმპერიების მეთაურ კოსმიურ ბრძოლასთან? ყველაზე უშუალოდ, მას შემდეგ რაც მეცნიერებამ დაადგინა, რომ არსებობს ჰიპერნოოსფერო, რომელზეც ინტელექტუალური არსებების ყველა აზრი, ემოცია და მოქმედებაა ჩაწერილი, მათ დაიწყეს მისი შესწავლა. გაუგებარ სუპერ დონეზე, გარდაცვლილის ყველა პიროვნება აღმოაჩინეს კომპიუტერში ფაილებად შენახული. ისინი თითქოს გაყინულები იყვნენ განზომილებებსა და სივრცეს შორის და ეყრდნობოდნენ ინფორმაციის ერთგვარ სუპერაბსოლუტურ კალათას. მაგრამ ნებისმიერი ფაილის აღდგენა შესაძლებელია გადასამუშავებელი ურნადან ამოღებით და შემდეგ ის გააქტიურდება. ამ მიზნით გამოიგონეს სპეციალური ძაბრ-მტვერსასრუტი. ყველაზე ვიწრო ნაწილი შედგებოდა ნულისაგან და განზომილების მეათედისაგან. შემდეგ ის გაიზარდა ნულამდე ორი მეათედი, ნული სამი! ამრიგად, თანდათან აღწევს თორმეტგანზომილებიან სივრცეს, თანდათან იტენება მრავალ ჰიპერპლაზმური ენერგიით. სულის ფაილი ქვესივრციდან ამოიწურა ნულოვანი ზომებითა და დროით. მერე გადამზიდავზე გადაიყვანეს, სპეციალურად მოდელირებულ სხეულზე და მოხდა სასწაული! კაცობრიობის დიდი ხნის ოცნება მიცვალებულთა აღდგომაზე რეალობად იქცა. რეალური პიროვნებები დაბრუნდნენ ფაქტობრივი არარსებობიდან, იძენენ განახლებულ ხორცს, გაუმჯობესებული ბიოინჟინერიით, ანგელოზის მსგავსი. როგორც ჩანს, იობი იყო პირველი, ვინც თითქმის ოთხი ათასი წლის წინ თქვა: მაგრამ ჩემი გამომსყიდველი ცოცხალია, მე მჯერა იეჰოვას, შენ აღადგენ ჩემს გახრწნილ ხორცს და მე ჩემი თვალით ვიხილავ ღმერთს. შემდეგ სხვადასხვა რელიგიაში - ეს ათასობითჯერ განმეორდა. ახლა მეცნიერებამ გააცნობიერა კიდევ ერთი უძველესი ოცნება. მაგრამ მიუხედავად იმისა, რომ აღდგომის ეს პროცესი ძალიან შრომატევადი და ძვირადღირებულია, ბევრად უფრო ადვილია გამოჩენილი ადამიანის სულის ფაილის პოვნა ჰიპერნოოსფეროს ქვესივრცის ნულოვან განზომილებაში, ის შეიცავს ძალიან დიდ ემოციურ და გონებრივ მუხტებს. მაშასადამე, ჯერჯერობით მხოლოდ წარსულის საუკეთესო, დიდი და მნიშვნელოვანი ადამიანები აღდგნენ და აღდგებიან. ისე, კონსტანტინე როკოვსოვსკი უდავოდ მათ ეკუთვნის. ცოტა ვისწავლეთ, ტვინში ჩავწერეთ ინფორმაცია თანამედროვე ომების შესახებ და უკვე შეგვიძლია წმიდა რუსეთის მრავალი არმიის მეთაურობა.
  როკოვსოვსკის წინააღმდეგ ასევე იბრძვის ძალიან ქარიზმატული პიროვნება: ალექსანდრე მაკედონელი. გენიოსი გენიოსის წინააღმდეგ! ფოლადი ცეცხლის წინააღმდეგ! ვარსკვლავური ბრძოლის მართლაც უნიკალური პასაჟი!
  სუპერმარშალმა როკოსოვსკიმ მიმართა ელფის გენერლის ჰოლოგრამას:
  - ფენიქს, ირიბი სვიპის მანევრი შეასრულე?
  - არა, ამხანაგო სუპერმარშალ. როგორც ჩანს, მტერმა სტრატეგიული რეზერვი გაააქტიურა. გარდა ამისა, ვგრძნობ ძლიერი ჯადოქრების გავლენას.
  და მართლაც, გრანდიოზული ვარსკვლავური ბრძოლა გაიზარდა. ვაკუუმის ხავერდოვანი სიბნელე გაიფანტა მთელ სივრცეში: კაშკაშა, მრავალფეროვანი ციმციმის ფეიერვერკი. თუმცა, შეუძლია თუ არა ყველაზე მოწინავე პიროტექნიკას ასეთი ბრწყინვალების მინიმუმ მემილიონედი ნაწილის ასახვა? ბრილიანტი, ლალი, ტოპაზი, ზურმუხტი, საფირონი, აქატი და სხვა კაშკაშა გირლანდები მიმოფანტული უთვალავი ვარსკვლავი აოცებს წარმოსახვას. მაგრამ ისინიც კი დაბნელდნენ აფეთქებების და ამოფრქვეული გემების რადიაციის ფონზე. ლაზერის თითოეულ ტიპს, რადიაციას, აფეთქებისთვის მზად რაკეტას, კოსმოსურ ამთხრეს აქვს თავისი ფერი და უნიკალური ელფერი. ადამიანის ენა ძალიან ღარიბია იმისთვის, რომ მთელი თავისი დიდებით აღწერო კოსმიური ბრძოლა, რაც არის გრანდიოზული, მომაკვდინებელი და ამავე დროს საოცარი! რას შეგვიძლია შევადაროთ მილიონობით ვარსკვლავური ხომალდი და მილიარდობით ციმციმები, გარდა ოკეანისა, სადაც ყოველი წვეთი კაშკაშა ბრილიანტივით ანათებს? ამავდროულად, ის მუდმივ მოძრაობაშია, ერთი შეხედვით ქაოტურად, მაგრამ რეალურად კონტროლდება დაუოკებელი ნებისყოფით.
  როკოვსოვსკი ბრძანებს:
  - განათავსეთ მძიმე ულტრა საბრძოლო ხომალდები, შეეცადეთ შეასრულოთ მანევრი "sledgehammer"!
  ორასიდან ხუთასი კილომეტრის დიამეტრის უზარმაზარი გემები: ჩვეულებრივ გაბრტყელებული ვეშაპების მსგავსი, ტოტებით, ჩანგლებით და დახვეწილი ფორმის ანტენებით, მოძრაობდნენ პერიმეტრის გასწვრივ. აქ ერთ-ერთმა გიგანტმა გამოუშვა ჰიპერპლაზმური ლაქა. რვა ფიგურის სახით, დამაზიანებელმა ნივთიერებამ დაფარა კრეისერი. მან გასვლა სცადა, მაგრამ ჰიპერპლაზმა უფრო სწრაფი იყო, აჭრიდა მატრიცის დაცვას და ნახევარსივრცის ველი კრეისერის მხარეს დაეჯახა. ტიტანზე ოცდაერთი მილიონი ჯერ ძლიერი სუპერშენადნობისგან დამზადებული ჯავშანტექნიკა დაეცა. რამდენიმე მბრუნავი კოშკი დნება, მსროლელები აორთქლდნენ თავიანთ რობოტ მსახურებთან ერთად. შედარებით უმტკივნეულო სიკვდილი, ვინაიდან მერვე დონის ჰიპერპლაზმა ვრცელდება სინათლეზე ასი მილიარდჯერ მეტი სიჩქარით, რაც იმას ნიშნავს, რომ ტკივილის იმპულსს არ აქვს დრო ტვინამდე მისასვლელად. და უკვდავი ფაილი-სული მირბის ჰიპერნოოსფეროს მკლავებში, რომელიც ღრმად იძინებს: გაღვიძების მოლოდინში. კრეისერი იწვის კაშკაშა ფერებით, ალი იკვებება არა მხოლოდ ვარსკვლავური ხომალდის შიგნით არსებული ჟანგბადით, არამედ ვაკუუმში გაფანტული მიკრომატერიით. ერთგვარი მტვრის ნაწილაკები, რომლებიც ცხოვრობენ ნეგატიურ ან ნულოვან განზომილებაში, სექსტილიონ გრადუსიანი ტემპერატურა მოიცავს მათ წვის პროცესს. ძნელია ასეთი ჰიპერხანძრის ჩაქრობა, ბევრი დიდი და პატარა ვარსკვლავური ხომალდი ცეცხლშია ჩაფლული და ჯიუტად აგრძელებს ბრძოლას.
  იქვე იწვის უზარმაზარი კვაზარი, როკოვსოვსკის არმია ცდილობს მტერს დაახლოვდეს. ალექსანდრე მაკედონელი მაღალსიჩქარიან ფრეგატზე იბრძვის მის სისქეში. ის პირადად აკონტროლებს როგორც ვარსკვლავურ ხომალდს, ისე მიმართავს მას სისქეში და ბრძოლის მთელ განუზომელ სივრცეს. ბრძანებების გაგზავნა სხვადასხვა წერტილში. ახლა მტერი გაიტაცა გარემოცვამ, ვარსკვლავური სტალინგრადის შექმნის სურვილმა და გამოავლინა მარჯვენა ფლანგი. ინტუიცია მეუბნება, რომ ახლა დარტყმის დროა. რამდენჯერ, გაცილებით ნაკლები ჯარით, დიდმა გმირმა ალექსანდრემ გადამწყვეტი გამარჯვებები მოიპოვა. მას მოსწონდა თანამედროვე სამყარო, მისი წარმოუდგენელი მასშტაბები, სიჩქარე, ტექნოლოგია, უნივერსალური ჰიპერინტერნეტი, უცნობი ფორმების სუპერიარაღები. ასე რომ, ის მტერს უგზავნის სუპერ რაკეტას, მუხტს თერმოფარასებზე, ნაწილაკებზე, საიდანაც მზადდება კრეონები და მათგან, თავის მხრივ, პრეონებს და შემდეგ კვარკებს. რაკეტა არის პატარა, ის ნიღბავს მრავალჯერადი გრავი-ჰოლოგრამებით: ისე, რომ მტერს არ ჰქონდეს დრო მისი ჩაჭრა კვარკ ლაზერით ან ჰიპერემიტერით! ამავდროულად, მინი სხივები იწვის ნახევრად სივრცულ ნივთიერებაში. მოწინააღმდეგის გრანდიოზული გამანადგურებელი, როგორც გამოცდილი მოკრივე, ასევე ისვრის თავის სასრიალო კაუჭს. ბევრი ტორპედო გაიარა ფრეგატის გვერდით, ზოგიერთი მათგანი აფეთქდა და მიმოფანტული აალებული ყვავილების მთელ გაზონში. საშინლად ლამაზია, მაგრამ შორს აფეთქდა ულტრა-დრედნოტი, წარმოუდგენელი მასა, რომლის დიამეტრი ათასნახევარი კილომეტრია.
  სუპერნოვამ გამოუშვა დამწვარი საცეცები, რომლებმაც დაწვეს რამდენიმე ათეული პატარა ვარსკვლავური ხომალდი და კიდევ რამდენიმე ათასი მიმოფანტა სხვადასხვა მიმართულებით. ორი ბრიგანტინი ერთმანეთს შეეჯახა, მეორე ნათება, უფრო პატარა, მაგრამ არანაკლებ ფერადი. ზოგადად, ხედი ყველაზე მშვენიერია - სუპერ მაგარია, ალექსანდრე აღფრთოვანებულია; როდესაც ჰიპერპლაზმური "მუშტით" დამსხვრეული გრანდიოზული გამანადგურებელი დაიშალა ველურად წრიულ ფრაგმენტებად:
  - ასე სცემეს სლავებმა! დიდება არ გაქრება!
  Elephantcat - (სპილოსა და კატის ნაზავი) შენიშნა:
  - წმიდა რუსებმა მარჯვენა ფლანგზე ძლიერი რეზერვი შეიყვანეს და ამავდროულად უკანა მხარეს გარღვევით ემუქრებიან.
  მაკედონსკიმ უხერხულად გაიღიმა:
  - ისინი ფაქტიურად სრიალებენ კვაზარის კიდეზე. რატომ ვასრულებთ ნამგლის დარტყმის ტექნიკას? როკოვსოვსკი ყოფილი კომუნისტია და როგორც ჩანს უყვარს ეს სიმბოლო.
  ტიგროჩეპმა - კუსა და ვეფხვის ჰიბრიდმა უპასუხა:
  "მას ასევე ურტყამს ცალი, შემდეგ თავში.
  მის სიტყვებთან ერთად, მახლობლად აფეთქდა მძიმე თერმოფარასული რაკეტა, ვარსკვლავური ხომალდი გადაბრუნდა და შუქი ჩაქრა რამდენიმე წამით, მხოლოდ კედლები გამოსცემდა luminescence, ვარდისფერი და ლურჯი. სპილო კატამ მეოუა:
  - რა ჩაცმულობაა!
  ალექსანდრემ შეასწორა:
  - უფრო ჰგავს "უცნაურს" - არმაგედონს! - ხელი გაუწოდა და მასში უმალ ზურმუხტისფერი ღვინის ჭიქა გამოჩნდა. ჭიქა მღეროდა:
  - როგორც ყოველთვის ან...
  - წიწაკა დაუმატეთ! მეგა დრაკონის სისხლით!
  - ვემორჩილები, დიდო!
  ალექსანდრე მაკედონელი ცდილობდა შეეხედა ჰოლოგრამების სიმრავლეს, რათა დაედგინა, სად დაეჯახა ვარსკვლავთმრიცხველების საბრძოლო მასა. მტერი ცდილობდა კიდევ ერთი ქვაბის შექმნას. როკოვსოვსკიმ გაიხსენა თავისი პირველი დიდი წარმატება სტალინგრადში, როგორ აღმოჩნდა გერმანული ჯარების მასიური გარემოცვა მტრის დამარცხება. მაგრამ ეს არ არის კანი, თავად ალექსანდრე მაკედონელი, როგორც სწრაფი მანევრის ოსტატი, ცდილობს ორმაგი ხაფანგი შექმნას. ბევრი რამ არის დამოკიდებული იმაზე, თუ ვის აქვს მარაგში ბოლო რეზერვი.
  Svyatorossiya superdreadnought შევარდა გრავიტაციულ-ნეიტრინო ქსელებში, მისი ზოგიერთი რაკეტა აისახა და გაიჭედა ნახევარსივრცის ველში. რამდენიმე სარაკეტო კრეისერი ჩავარდა ლიკვიდურ სივრცეში და დაიწყო ნელ-ნელა დნობა, როგორც ლოლიპოპი ენაზე. ეს იყო თავისებური ფორმა, რომელიც ხსნიდა მატერიას; იგივე დაემართა ვარსკვლავთმრიცხველს, როგორც შაქარი წყალში. მართალია, სხვა კონტრგამოსხივებით განადგურებული ასეთი ველი დიდხანს არ გაგრძელებულა, თუნდაც კოსმოსური ბრძოლის სტანდარტებით, სადაც ნანოწამები ითვლის. ასეთ ბრძოლაში, დარტყმების გაცვლა, რომელიც მილიარდჯერ უფრო სწრაფია, ვიდრე პროფესიონალ მოკრივეებს შორის ბრძოლა, საშუალებების მრავალფეროვნება გაუგებარია! ეს არის ის, რისი ანალოგსაც ვერ იპოვი ღარიბ, თანამედროვე ენაზე! ყველაფერი არის ჰიპერ-სუპერ! მაგრამ სპეციალური ტიპის რაკეტების და ჰიპერპლაზმისა და ანტისივრცული იმპულსების მიერ რეპროდუცირებულმა ლიკვიდაციურმა სივრცემ სტრუქტურა ჟანგივით კოროზია; ორივე არმადა ჩაკეტილია სასიკვდილო ბრძოლაში!
  როკოვსოვსკის არმიას გარკვეული რიცხობრივი უპირატესობა ჰქონდა და ამიტომ დაწინაურდა. ადამიანების მიერ კონტროლირებადი პატარა ერთადგილიანი მებრძოლები, მათგან რამდენიმე ათეული მილიარდი, ყველაზე დაუცველია სივრცის ლიკვიდაციისთვის. ბიჭები და გოგოები მილიონობით კვდებიან.
  გენერალი კლარა მედოვაია მეთაურობს ვარსკვლავური ხომალდების მეშვიდე კორპუსს. ძალიან ლამაზი, შთამბეჭდავი გოგონა, გარეგნულად არაუმეტეს ოცი წლისა - ახალგაზრდა და ახალი, ის სამასი წელია ბრძოლებში მონაწილეობს. ის ხედავს, რომ მტერი იმაზე ძლიერი აღმოჩნდა, ვიდრე მათ მოელოდნენ. ეს ნიშნავს, რომ საჭიროა დროის მოგება, რათა გაძლიერება მოვიდეს. ორივე რუსეთში ხალხში მშვიდობიანი მოსახლეობა არ არის. ჯარში ყველა მსახურობს, ყველაზე პატარა ბავშვებიც კი, და სუსტი სიბერის კოშმარი რჩება ბნელ საუკუნეებში. კიბერნეტიკური ინკუბატორებშიც კი ემბრიონები დგინდება, თუ ვის აქვს ყველაზე გამორჩეული შესაძლებლობები გენების რეგულირებით კიბერ პროგრამების გამოყენებით. კლალა შევიდა მებრძოლ ჯარში, არის ეკონომიკური არმიაც, სადაც ყველა სხვა ადამიანი მსახურობს. ასევე არსებობს რელიგიური ან ჯადოსნური ფრონტი.
  ბავშვები არიან ბავშვები ჯარისკაცები, თოთხმეტი ციკლი (პირობითი პერიოდი, რომელსაც არაფერი აქვს საერთო მიწიერ წელთან), გადიან წვრთნას და სპეციალურ მომზადებას, რის შემდეგაც ომისთვის გენეტიკურად ყველაზე შესაფერისი მთავრდება საბრძოლო ჯარში, უფრო სწორად, პირველი კოსმოსურ ვარჯიშზე. ბრძოლაში გასროლამდე ბიჭები და გოგოები, შემდეგ კი ახალგაზრდები და ქალები, ინტენსიურად სწავლობდნენ ყველა სახის სამხედრო სიბრძნეს. მთელ მოსახლეობას, მრავალ კვინტილიონ ინდივიდს, ჰქონდა ომის უნარები (და საფუძვლიანი). არავინ იცოდა რამდენი პოტენციური სამხედრო მოსამსახურე იყო, გარდა იმპერატორისა და ორი-სამი რწმუნებულისა. (ზუსტი მოსახლეობა: უაღრესად მნიშვნელოვანი სამხედრო საიდუმლო). ორივე იმპერია დაახლოებით თანაბარი იყო სიძლიერით, ომი სხვადასხვა წარმატებით გაგრძელდა, როგორც სერფინგის ტალღის რყევები, მათ ოდნავ დააჭირეს, შემდეგ მოიგეს უკან. არ დარჩა არც ერთი კვარკი მღელვარე სამყაროებში, არც ერთი იმპულსი სივრცეში, რომელსაც სიძულვილით ან ტანჯვით გაჯერება არ ჰქონია, ტკივილისა და ცრემლების ათასი ციკლი, უსაზღვრო ძალადობა. ხმამაღალი გამარჯვებები და ყველაზე სასტიკი პასუხები, ტიტანური მცდელობები გადაადგილებისთვის, რაც უკვე გაუთავებელ ომს ჰგავდა! ყველამ მაქსიმუმი გაიღო, მაგრამ მთლიანობაში დინამიური ბალანსი შენარჩუნდა.
  კლარა ჰანი, გალაქტიკის გენერალი გასცემდა ბრძანებებს, მისმა საბრძოლო კორპუსმა გამოიყენა დისკის ფორმირება: ტალღოვანი კიდეებით. ის ნელა დაიძრა ვარსკვლავთა მტევნისაკენ, რათა არ ყოფილიყო გარშემორტყმული. პატარა ასტეროიდებზე მუხტი ჩასმული იყო ჰიპერბოლის მიხედვით სპეციალურად დატრიალებულ ბატარეებში. ისინი ჩქარი ნახტომებით მოძრაობდნენ, ხტებოდნენ ყველაზე მოულოდნელ ადგილებში და ბეწვის მექანიკურ ჯაგრისებს ახერხებდნენ. ერთ-ერთ მათგანს მამაცი კაპიტანი არტურ მელნიკოვი მეთაურობს. ის არის ერთ-ერთი ახალგაზრდა მეთაური, ის მხოლოდ თექვსმეტი ციკლია. საკმაოდ მაღალი ბიჭი მრგვალი სახით, ქერათმიანმა კაპიტანმა გაიგონა ინსტრუმენტების დამახასიათებელი ჩხაკუნი, ნაპერწკლები და მცირე რაოდენობა ჩაფხუტის შიგნიდან გადიოდა.
  ახალგაზრდამ ჩაიჩურჩულა:
  - როგორც ჩანს, ანტირადიაციით დაგვფარეს. ამ პირობებში მხოლოდ ერთი რამ გვრჩება!
  ხმამაღალი ბრძანება ისმის:
  - ყველამ მოიხსენით კიბერ ჩაფხუტი! დამიზნეთ ხელით!
  მისმა პირველმა თანაშემწემ, სვეტლანა ბრონევაიამ, დაეჭვებით თქვა:
  "მაშინ ჰიპერპლაზმური კომპიუტერი არ დაგვეხმარება მითითებისას!"
  - და ის მაინც მხოლოდ გვაწუხებს! ვერ ხედავ, რომ ყველა პროგრამა შეფერხებულია!
  გოგონამ რამდენჯერმე დაახამხამა, დაკვირვების პროგრამამ თქვა: მეორე ხარისხის ვირუსული საფრთხე.
  - Ეს სერიოზულია! ვიბრძოლოთ ძველებურად!
  ფიქრობდა არტური (სვეტლანა, თუმცა მასზე უფროსია, პატარა გოგონავით გულუბრყვილოა). ტემპერამენტიანი შეყვარებული. თუმცა, ბიჭს ჯერ კიდევ ჰყავს შეყვარებული საბრძოლო სკოლიდან: მისი პირველი და ძლიერი სიყვარული. მაგრამ პარტნიორის ერთგულება არ არის მოდური და საზიანოც კი. მიზანშეწონილია სექსუალური პარტნიორების უფრო ხშირად შეცვლა, რათა მოხდეს ბიოპლაზმისა და სუბნოოსფეროს ურთიერთგამდიდრება თითოეული ინდივიდის გარშემო. გარდა ამისა, ენერგიისა და სუპერნაწილაკების გაცვლის შემდეგ, ბიჭები და გოგოები, რომლებსაც საერთო სექსუალური პარტნიორები ჰყავთ, ბევრად უკეთ ურთიერთობენ ბრძოლის ველზე. ჩანს, რომ სექსის შემდეგ მათ რაღაც საერთო აქვთ ერთმანეთთან, ტყუილად არ არის ნათქვამი წმინდა წერილში, რომ ცოლ-ქმარი ერთი ხორცი იქნებიან. თუმცა, მომავალში რელიგია, ბუნებრივია, სრულიად განსხვავებული გახდა! მთელი კაცობრიობა, კაციც და ქალიც: როგორც ერთი ორგანიზმი!
  ახლა არის მეცნიერული უკვდავების იმედი, როდესაც მეცნიერები მკვდრებს აღადგენენ. ამ პირობებში ბიბლია და ლეგენდები ჩაიწერა არქივში და მიაწერეს წინაპრების ეპოსს. თუმცა, მიუხედავად იმისა, რომ სიკვდილის პანიკური შიში არ არსებობს, მაინც სასურველია სიცოცხლის გადარჩენა, რათა იბრძოლო სამშობლოს მომავლისთვის. რა თქმა უნდა, მორალურად რთულია შენნაირი ადამიანების მოკვლა და თუნდაც რუსების. გარკვეულ მომენტამდე: ორივე პარალელური სამყარო თითქმის იდენტურად განვითარდა, მას სარკის ეფექტიც კი ეწოდა. უფრო მეტიც, თითოეული იმპერია თავს პირველად მიიჩნევდა, ხოლო მტერი მეამბოხე ანარეკლად.
  არტიომმა და სვეტლანამ ერთმანეთს ხელები დაუჭირეს, დანარჩენმა ბიჭებმა და გოგოებმა (ინკუბატორში დაბადებული ქალი ოდნავ მეტი იყო, ვიდრე კაცები, იგივე პროპორცია იყო ჯარში.) თვალს აცილებდნენ ერთმანეთს. მათ დაუმიზნეს ბატარეები და ქარიშხალი გაუხსნეს ნავებს, ერთადგილიან თვითმფრინავებს, მებრძოლებს, ბრიგანტინებს, გამანადგურებლებს, ტორპედო ნავებს და სხვა მცირე გემებს.
  ომისთვის გაწვრთნილი მებრძოლების მომზადების ზოგადი დონე მაშინაც კი, როცა ისინი ემბრიონებად ცურავდნენ ერთგვარ საკვებ გარემოში, ძალიან მაღალი იყო. მაგრამ ისინი ყოველთვის არ მოდიოდნენ მრავალი ბზარიდან და ვაკუუმური ნგრევისგან. საპასუხოდ მტერმა თავისი დაუნდობელი ცეცხლი აიღო. ჰიპერპლაზმის ნაკადმა, რომელიც იწვის დასუსტებული მატრიცის დაცვისა და ნახევარსივრცის ველის მეშვეობით, აჭრელდა ჯავშანს. ასე რომ, გაუძლო ბზარს, ულტრა ცეცხლის მრავალფეროვანი ნაკადი დაეცა სროლის წყვილს. ახალგაზრდა მამაკაცი მაშინვე დაიწვა, გოგონას მკლავი მხრამდე გაუჩინარდა, ფეხი მუხლამდე, ტანი ნეკნებამდე გაუჩინარდა. მზეთუნახავი ყვიროდა და უკანკალებდა. სვეტლანამ ბრძანა.
  - ჩართეთ კიბერ რეგენერაცია.
  გოგონას სხეული (როგორც სხვა ადამიანების სხეული) დიდი ხნის განმავლობაში არ იყო პროტეინი. ეს არის განსაკუთრებული ხორცი ჰიპერპლაზმური ჩანართებით, ხოლო თავად ხალხი იკვებება სუპერ ენერგიით. ამიტომ ხორცმა, დაჭრის შემდეგ, ნელ-ნელა დაიწყო ზრდა. შედარებით ნელა, თავად პროცესი ჩანს შეუიარაღებელი თვალით, ქსოვილის ზრდის ტემპი წამში 0,8 სანტიმეტრია. მაგრამ სასტიკი ბრძოლა ძალიან ხანმოკლე იყო, ჯავშანი კიდევ რამდენიმე ადგილას დაიწვა. ორი იარაღი აორთქლდა, ექვსი ჯარისკაცი დაიღუპა, ერთი ახალგაზრდა ნახევრად დამწვარი იყო, ხოლო გოგონამ დროებით სკალპი და თითები დაკარგა. სასწაულებრივად მოვახერხეთ ჭურვების აფეთქების თავიდან აცილება. თუმცა ბიჭები პასუხობენ. თავად არტურმა სწრაფი დარტყმა აიღო და სამი ადგილიანი თავდასხმის თვითმფრინავი ჩამოაგდო. სვეტლანამ, ენა გაგრძელებული, ბიჭს ტუჩებზე აკოცა.
  - მეგაკვაზარი!
  - მოდი, მოვიქცეთ ჰიპერანიჰილაციის (სუპერ-დესტრუქციული) პლაზმის ამოფრქვევა!
  ორი ტეტრაპლანი ჩამოაგდეს სხვა თოფებით, ხოლო სამი სასროლი კოშკი ჩამოაგდეს გამანადგურებელზე. მაგრამ სწორედ იმ მომენტში სარაკეტო კრეისერმა იარაღი დაუმიზნა მათ. ჭაბუკმა სახეზე სიკვდილის სუნთქვა იგრძნო, ბოროტი მოხუცი ქალი კვერნით დაემუქრა და კაპიტანმა არტურმა ბრძანება გასცა.
  - მოქნილი უკან დახევა!
  ბატარეა უკან დაბრუნდა, მაგრამ ცოტა დააგვიანა. ჩანდა, რომ ვაკუუმი ტკივილს განიცდიდა და ჰიპერპლაზმურმა მორევმა მოიცვა. გრავიტაციული ტალღის საშინელმა დარტყმამ ბატარეა დაიჭირა. ხუთი იარაღი და ეკიპაჟის თორმეტი წევრი ერთდროულად მთლიანად აორთქლებული აღმოჩნდა. არტური და სხვები გრავიტაციულმა ტალღამ უკან გადააგდო. კაპიტანი გადაფრინდა და თავი სვეტლანას აბს დაარტყა. და ეს მკაცრია:
  - ვაიმე, შავი ხვრელი ხარ! - ამოიოხრა ახალგაზრდამ.
  ჯავშანში დიდი ბზარები გადიოდა. ისინი ხევებივით ჭრიან ლითონის მეწამულ ზედაპირს, მილიონჯერ უფრო ძლიერი ვიდრე ტიტანი. რა კოლოსალური ძალა იმალება ჰიპერპლაზმაში, რომელსაც შეუძლია ვარსკვლავების გადაადგილება და კვაზარების ჩაქრობა. მაგრამ ეს არის მხოლოდ მეექვსე, მეშვიდე და ასე შემდეგ მატერიის მდგომარეობა. ჰიპერპლაზმის მთელი ოკეანე შეიძლება მიიღოთ ნებისმიერი მოლეკულისგან. თეორიულად (ეს ჯერ არ არის ხელმისაწვდომი ადამიანებისთვის), ერთი ელემენტარული ნაწილაკი გაამრავლებს მთელ სამყაროს. ან გაანადგურე! ეს არის ჰიპერპლაზმის კვაზი-ღვთაებრივი შესაძლებლობები.
  ბატარეა სრიალებს მოქნილი კოლაფსის გასწვრივ, ჯარისკაცი დაჭერილია ინერციის შესუსტებული ძალით. შემდეგ ზამბარა იხსნება და ბატარეა კვლავ ხსნის ცეცხლს მხოლოდ სივრცის სხვა წერტილში.
  არტური ბრძანებს:
  - დაარტყით ვიწრო სხივით, გადართეთ თოფები ნემსის რეჟიმში.
  ვინაიდან კომპიუტერები გამორთულია, ეს უნდა გაკეთდეს ხელით. დაარეგულირეთ ჰიპერპლაზმის მიწოდება დოლის გამოყენებით. მაგრამ მსგავსი რამის გაკეთება არც ისე ადვილია, რაც გვშველის არის ის, რომ სასწავლო პროგრამა ამ ფორსმაჟორსაც ითვალისწინებს. ბიჭები და გოგოები უმკლავდებიან ამ პრობლემას ავტო რეჟიმში. არტური უმიზნებს სარაკეტო ნავს, ისვრის მცირე ტყვიით. დანგრეული ვაკუუმის ყველაზე წვრილი ჭიხვინი ისმის, ნავი ნაწილებად იშლება. აფეთქების ძალით ვიმსჯელებთ, საბრძოლო მასალის აფეთქება ხდება. მსუბუქი ლაქა ანადგურებს მანქანას. განადგურდა ტეტრაპლანიც, გოგონამ ზუსტი დარტყმა განახორციელა.
  ფრთები ცალკე მიფრინავს და ამავდროულად ცეცხლოვანი კუდი ტრიალებს ვაკუუმში.
  მტრის ბრიგანტინი იღებს დამატებით ზიანს, მაგრამ პასუხობს მასიური ზალპებით. ნაპრალი შეაღწევს ნაპრალს, გოგონას გვერდით აგდებს, ოქროს მკერდს ალისფერი ძუძუს წვერებით აჩენს.
  არტემი ყვირის:
  -ხედავ რა მაგარია! ჩერნოდირნო!
  სვეტლანამ ბიჭს მუხლზე დაარტყა:
  - Შევინარჩუნოთ ის! მაღლა ასწიე შენი რაინდის მაკიაჟი!
  წვეთი ფორმის ბრიგანტინი ზალპებით იყო გაჟღენთილი. ჰიპერპლაზმის ეკლიანი ნამის წვეთები იფრქვეოდა მთელ საბრძოლო სივრცეში.
  არტურმა დაუსტვინა:
  - ლუნგე!
  გვერდიდან ფრეგატი გაჩნდა და ამავდროულად მეზობელი ბატარეა აფეთქდა. როგორც ჩანს, ბიჭებს არ გაუმართლათ; მათ წააწყდნენ მძიმე რაკეტას ან ვიბრო ველს, რომელიც აფუჭებდა ყველაზე გამძლე ლითონს.
  ახალგაზრდა ცდილობდა პლატფორმის გადახვევას, რომ გადარჩენილიყო ასეთი თავდასხმისგან. მაგრამ ოპონენტებიც მაღალი კლასის პროფესიონალები არიან, რომლებმაც თითქმის ერთი და იგივე სკოლა დაამთავრეს.
  განადგურდა ტემპროპრეონის ქვემეხი. იგი დაყოფილი იყო ცქრიალა ნაწილების გროვად. იარაღს მომსახურე გოგონა და ბიჭი ისე გადააგდეს უკან, თითქოს ჯოხით დაარტყეს. ისინი დაეჯახა ჯავშანს, ოდნავ გაბრტყელებული, აკანკალებული ელასტიური სხეულებით.
  არტურმა მუცლის ღრუში სიცივის შეგრძნება იგრძნო. მტრის პლაზმური ამოფრქვევის სიმკვრივე გაძლიერდა და ჩანდა, რომ ახალი ძალები შეიყვანეს ბრძოლაში. მაგალითად, თავად ულტრა საბრძოლო ხომალდი ღირსეული ასტეროიდის ზომისაა და მასიური ხანჯლის ფორმა, ემიტერებით მოჭედილი, ასხივებდა ჰიპერპლაზმური ჭავლების მთელ მდიდარ ნიმუშს. მოხრილი ნივთიერება, მობუდარი თოჯინისა და აკორდეონის ჰიბრიდის სახით დაეცა დიდი რუსეთის კრეისერს. განადგურების სხვა ნაკადებმა გაანადგურა ოთხი ცრემლის ფორმის საარტილერიო პლატფორმა.
  არტიომმა კვლავ სცადა კონტრმანევრის შესრულება, მაგრამ სერიოზული დაზიანების გამო ბატარეის სიჩქარე შენელდა.
  თავად სვეტლანა მძიმედ დაშავდა, ხელი დაკარგა:
  - თუმცა მტკივა! - Მან თქვა. - სამწუხაროა, რომ ასეთი მაკიაჟი გავაფუჭე!
  მისმა მეგობარმა სარკასტულად ჩაიცინა:
  - სხვა ადგილის დაკარგვა, თუნდაც რეგენერაციის შემთხვევაში, ორგაზმის პრობლემებს ქმნის.
  გოგონა ხუმრობით დაემუქრა:
  - ეს ვულგარული, სასამართლოში გამოგიგზავნი.
  არტემ პათეტიკურად თქვა:
  - ღირსეულად მოვკვდეთ! ამხანაგებო!
  ახალგაზრდას ძალიან გაუჭირდა. ახლა ბატარეა ფაქტიურად ხანჯლის კიდეზე იყო. პლატფორმა გაიყო, ახალგაზრდა გოგოებმა ყვირილი.
  - პირველი ხარისხის აკვიატებული საფრთხე.
  ენერგიის ტუმბოს დონე სწრაფად დაეცა. იარაღმა თითქმის მთლიანად დაკარგა სროლის უნარი. არტურმა ბარაბანი გამოაძვრინა, ლულიდან სუპერ პლაზმური ბუშტი ამოფრინდა, ცისარტყელას ყველა ფერით ანათებდა, ის იფეთქიდან არც თუ ისე შორს აფეთქდა.
  -ზილჩ! გადასახადი ამოწურულია! - ამოიოხრა არტურმა. - მხოლოდ ერთი რამ დარჩა!
  რუსი მეომარი მამაცურად იღუპება,
  სამშობლოსთვის სიკვდილი პატივია!
  ბედის ხმალი სხივივით ანათებს მის ზემოთ,
  რჩება მხოლოდ დარტყმა - წაიკითხეთ ლოცვა მყისიერად!
  მან ხელით ჩართო იძულებითი აჩქარება, გადაუდებელი სუპერმატრიცა, მან გადააგდო მხოლოდ წინ ჰიპერფოტონური თვითმფრინავის დახმარებით. აქ, მიზანში თქვენი იღბალიდან გამომდინარე, დამიზნება თითქმის შეუძლებელია. თუ არ გამოიყენებ მაგის უნარებს (აქ ყველას აქვს ეგზოტერული შესაძლებლობები, მაგრამ დონე განსხვავებულია; კომპიუტერების დახმარებით მათ ისწავლეს გენეტიკა, რათა გაზარდონ შესაძლებლობები ძალიან შეზღუდული მასშტაბით). ბოლოს ახალგაზრდამ ხელი მოხვია მეგობარს და თავისკენ მიიზიდა. ტუჩებს კოცნაში შერწყმის დრო არ ჰქონდა; გრანდიოზული საბრძოლო ხომალდის შეჯახების შედეგად ახალგაზრდა მამაკაცი, გოგონა და ათეული სხვა ახალგაზრდა ჰიპერპლაზმური ციმციმის შედეგად გაუჩინარდნენ. თავად საბრძოლო ხომალდმა დაკარგა ორი მბრუნავი კოშკი და შეანელა მისი განუმეორებელი მოძრაობა.
  პირველი რანგის კაპიტანმა ანდრეი ლისოვსკიმ დაიფიცა:
  - კარგი ბიჭები გამანადგურებლები არიან. ჩემზე მეტი ვაკუუმი არ არის!
  მისმა მოადგილემ კლარა ნოვიკმა გააპროტესტა:
  -რატომ ბიჭებო,იქ გოგოები არიან. ბოლოს და ბოლოს, ჯარში უფრო მეტი ქალია, ვიდრე მამაკაცი. დიდი მკერდი - კარგად ისვრის!
  - მაგრამ არა უმაღლესი სარდლობის ეშელონებს შორის.
  - ამას არ ვიტყოდი, თუ მკვდრეთით მკვდრეთით არ ავიყვანთ წარსულის მმართველებსა და სამხედრო ლიდერებს! - თქვა ცხრავარსკვლავიანმა ოფიცერმა.
  (გოგონა ფიქრობდა იმაზე, თუ რა მოხდებოდა, თუ მალიუტა სკურატოვი მკვდრეთით აღდგებოდა), რადგან ამ შემთხვევაში მისი რომანი გენერალურ კვარტალთან სასჯელით იქნებოდა სავსე. რატომ? ბიჭი იპარავს, სურს იყიდოს პლანეტა მონებთან და გადავიდეს ეკონომიკურ ჯარებში. უფრო მეტიც, მან ფიკი კრეკიც კი გაყიდა განუვითარებელი სატელიტური სახელმწიფოებისთვის. ზოგადად, სამყარო ძალიან დიდია სექსტილიონობით ვარსკვლავითა და პლანეტებით, რომელთაგან ბევრს არასოდეს უნახავს ადამიანი. მართალია, თითქმის ყველა მეტ-ნაკლებად განვითარებული ცივილიზაცია რუსეთმა დაიპყრო, მაგრამ არის სხვადასხვა უმართავი წვრილმანი, ერთგვარი კოსმომაფია. ზოგიერთ გენერალს არ ეწინააღმდეგება ამით სარგებლობა. მართალია, ამჟამინდელი უმაღლესი დონის ტექნოლოგიებით შესაძლებელია ადამიანის ინდივიდის ყოველი ნაბიჯის და ფიქრის კონტროლი, მაგრამ... გარკვეული პრობლემების გადასაჭრელად კორუმპირებული ჩინოვნიკებიც არიან საჭირო. ყოველივე ამის შემდეგ, ინგლისის მეფეები და თვით რუსი მეფეებიც კი, ივანე საშინელის მსგავსად, არ ზიზღდნენ კერძო პირების - ბუნებრივი მეკობრეების მომსახურებებზე.
  ასე რომ, გარკვეულწილად, მაფიას უფლება აქვს იმოქმედოს შეკვეცილი ფორმით: ამ დროისთვის, ამ დროისთვის! ეს საერთოდ არ ერევა ომში.
  ახლა კი, როცა ათასობით საშიში ვარსკვლავური ხომალდი ყოველ წამში ფეთქდება და მილიონობით ადამიანი იღუპება, ვიღაც მოგებას ითვლის.
  კონსტანტინე როკოვსოვსკი ხედავს, თუ როგორ არღვევს მისი ჯარი მტრის პოზიციას მანკიერებაში, მიუხედავად მტრის ყველა ოსტატური მანევრისა. თუმცა, ჯერჯერობით ორივე მხარე დაახლოებით თანაბარ ზარალს განიცდის და არც ერთი ქვაბი არ ჩამოყალიბებულა. თუმცა, ეს რთულია ვარსკვლავური ხომალდების ასეთი მობილურობით. ჩნდება აზრები, რატომ ყოყმანობენ ოსტატები? სხვა დონეზე, გრანდიოზული ჯადოსნური ბრძოლა უნდა განვითარდეს. მასში, პარანორმალური სიბრტყის ძალები უნდა შეეჭიდნენ განადგურების საშინელ მხრებს.
  მარშალმა ვერ-ვარმა როკოსოვსკის ღორისა და ბაყაყის ჰიბრიდი შესთავაზა.
  "ვფიქრობ, რომ დროა ძირითადი რეზერვი ამოქმედდეს და გავაგზავნოთ მთავარი ხაზების ღრმა შემოვლით." მაშინ ის აღმოჩნდება ზუსტად მოუსვენარი ალექსანდრეს ზურგში. მოჰყვება ძლიერი დარტყმა უკანა მხარეს, რომელიც დაასრულებს მტრის დამარცხებას.
  ვარსკვლავური ფლოტის ჰიპერმარშალი როკოვსოვსკი სკეპტიკურად იყო განწყობილი:
  - მთავარი რეზერვის ბრძოლაში მოყვანა მაშინ, როცა უცნობია, მტერი რას აკეთებს და რა აქვს მის ხელთ, რბილად რომ ვთქვათ, აზარტული თამაშია!
  ელფმა გოგონამ, ასევე მარშალმა, თქვა:
  - თუ მტრის კაშხალში ბზარია, ის რაც შეიძლება მალე უნდა განადგურდეს. წინააღმდეგ შემთხვევაში დაილუქება. არავითარ შემთხვევაში არ უნდა გავუშვათ ჩვენი შანსი ხელიდან. აუცილებელია რეზერვის ზემოთ ასვლის ბრძანების გაცემა დაუყოვნებლივ, მანამ, სანამ არმია მტერს მიახლოვდება.
  როკოვსოვსკიმ შუბლი შეიჭმუხნა, მაგრამ ამ მომენტში მას ნამდვილად აქვს დიდი უპირატესობა და სავსებით შესაძლებელია ხელიდან გაუშვას გამარჯვების შანსი. ჰიპერმარშალმა გამოაცხადა:
  - გადაიტანეთ დარტყმის ძალა და გაგზავნეთ იგი 98-79-32 მარშრუტის გასწვრივ. ჩემი ბრძანებაა ამ გზით წინასწარი შეზღუდვა.
  ვერ-ვარმა კი შესთავაზა:
  -დავაჯგუფოთ ქვედანაყოფი მარჯვენა ფლანგზე, მაშინ გვექნება დიდი ქვაბი, სანამ მტერი შემობრუნდება.
  როკოვსოვსკიმ დაიყვირა:
  - ჩააგდე ბრძოლაში დამხმარე ნაწილები! დაასრულეთ ფლანგური მანევრი.
  ელფმა აღნიშნა:
  - შეკვეთის გაგზავნა შეგიძლიათ ძალაუნებურად! ტელეპათიური ტალღა! ნუ ყვირი!
  როკოვსოვსკი შერცხვა:
  - უკაცრავად, ეს ჩვევა იყო ომის შემდეგ.
  რეზერვს სუპერმარშალი მაშა პოძემნაია მეთაურობდა. მშვენიერმა გოგონამ, შედარებით ახალგაზრდა ასეთი მაღალი თანამდებობისთვის, ცეცხლოვანი თმებითა და დამწვარი მზერით, მან განალაგა მძლავრი რეზერვი ორმოცდაათი მილიონი ვარსკვლავური ხომალდი და მილიარდნახევარი ტეტრაპლანი მებრძოლი. ამ დღეს მაშამ ზუსტად ორმოცდაათი წლის იუბილე აღნიშნა - თანამედროვე ცივილიზაციის სტანდარტებით, რომელიც არ იცის სიბერე: პრაქტიკულად ბავშვობა. ერთ დროს ეს გოგონა ერთ-ერთი არჩეული მილიონი იყო. ჰიპერელექტრონიკა ყოველწლიურად არჩევდა ხუთასი ათას გენეტიკურად ყველაზე ნიჭიერ ბიჭს და ხუთასი ათას საუკეთესო გოგოს. ჩვილობიდან დაწყებული მათ სპეციალურად ავარჯიშებდნენ, ავარჯიშებდნენ და ენერგიით დამუხტავდნენ. ორი წლიდან დაწყებული მრავალსაფეხურიან გამოცდებს წელიწადში სამჯერ აბარებდნენ, ათი წლიდან გამოცდებს წელიწადში ოთხჯერ, ოცდაათი წლიდან ექვსჯერ. ოცდაცამეტის წმიდა რუსეთის იმპერატორი მილიონიდან მხოლოდ ერთი გახდა. დიდ რუსეთში, მსგავსი სისტემა, ორივე პარალელური სამყარო თითქმის აბსოლუტურად მსგავსია! იმპერატორმა ჩამოაყალიბა უზენაესი უმაღლესი სარდლობის შტაბი, რომელშიც შედიოდა ექვსი ყველაზე ნიჭიერი წარმომადგენელი არჩეული მილიონიდან და ექვსი თავისუფალი წევრი, რომლებიც ხელისუფლებაში თავად იმპერატორმა მოათავსა. ეს შეიძლება იყვნენ როგორც ისინი, ვინც გამოირჩეოდნენ ბრძოლებში და წარსულის მკვდრეთით აღმდგარი მეთაურები.
  თუმცა, მაშამ ამჯობინა უბრალოდ ბრძანება და თავდასხმა, ამ პროცესში სიცოცხლის რისკის ფასად. გოგონამ, როგორც ძალიან ნიჭიერმა მეთაურმა, არ გამორიცხა, რომ წინ ჩასაფრება ელოდა. პაწაწინა მზვერავები, ზოგიერთი მიკრონის ზომის, აფრქვევდნენ გვირაბებსა და გრავიტაციულ ხევებში. ისინი ეძებდნენ უმცირეს ბზარს სივრცეში, დაათვალიერეს ვაკუუმის ველები, რათა მტერი არ დაემალებინათ შენიღბვის ველებს მიღმა ან გაქცევა დროთა განმავლობაში. კერძოდ, ტექნომაგიკის დახმარებით თქვენ შეგიძლიათ გადაიტანოთ ვარსკვლავური ხომალდი, ან თუნდაც მთელი ესკადრონი, წამის მეათასედში წარსულში და ყველაზე მოწინავე მზვერავი მას ვერ აღმოაჩენს და შემდეგ ერთხელაც არმადა გადმოხტება. მართალია, ამ შემთხვევაში ესკადრილია შეიძლება ღალატობდეს სივრცეში მაგიის არსებობით. ასევე არის ერთგანზომილებიანი, ან თუნდაც მინუს სივრცეში შესვლის შესაძლებლობა, მაგრამ ამის აღმოჩენაც კი შეიძლება. აქ მტერს წილადი გაზომვებიც კი არ გადაარჩენს.
  ვარსკვლავური ხომალდები მოძრაობენ ალმასის ფორმით, ყველაზე მძლავრი და დაცული წვერზე, მსუბუქია კიდეებზე. ცოტა წინ არის ტეტრაპლანების ღრუბელი; ისინი ასევე ასრულებენ დაზვერვის ფუნქციას. ზოგიერთი ვარსკვლავური ხომალდი რუსული ცრემლის ფორმისგან განსხვავდება. ეს არის მოკავშირეების გემები, სხვადასხვა რასები, როგორც წესი, უფრო ჩამორჩენილი ვიდრე მიწიერი. აქ გემების ფორმები შეიძლება იყოს ძალიან ლამაზი, სხვადასხვა ჩიზქეიქების, პრეტზელების, ციყვების, კურდღლებისა და თევზის სახით. ზოგი იყენებს ვარსკვლავურ ხომალდებს ხანჯლების, ურჩხულად დამახინჯებული წამების იარაღების ან, პირიქით, პრიმიტიული საბავშვო სათამაშოების სახით. მართალია, იარაღი არ არის სუსტი, ძირითადად რუსული. თითოეულ ვარსკვლავურ ხომალდს აქვს საკუთარი ემბლემა; ზოგიერთ უცხოპლანეტელს ურჩევნია თავის ქალა და ჯვარედინი ძვლები, ჰიბრიდული არსებები. ახლა გემების ტალღა ბუნდოვანია და თითქმის უხილავი ხდება. ჩართეს შენიღბვა, უცხოპლანეტელი გალაქტების ხომალდები რუსული ვარსკვლავური ხომალდების საფარქვეშ დამალვას ცდილობენ. გარეგნულად ის მჟავაში ჩაყრილ ქვებს ჰგავს; ისინი ნელა იშლება და ღრუბელს ტოვებს.
  მაშამ მიწისქვეშა იცოდა, რომ უკნიდან შეტევა არ იქნებოდა სიურპრიზი მისი გამოცდილი მოწინააღმდეგისთვის, მიუხედავად ამისა, მან გააცნობიერა, რომ ალექსანდრე მაკედონელი ვნებიანი იყო და უნდა ესარგებლა ამით. ახლა მისი ჯარები წააწყდნენ პირველ ძლიერ წერტილს. საჭიროა მისი დაფარვა ერთი ყლუპით. ცეცხლის უკიდურესი სიმკვრივე დაეცა მტერს.
  ბატარეის ორკმა მეთაურმა მხოლოდ ერთი ზალპით შეძლო პასუხის გაცემა და მამაცის სიკვდილით დაიღუპა.
  - დიდი რუსეთის სადიდებლად! - დაიყვირა ორკმა. გოგონამ - კაბლისმა (ღორისა და მელას ნაზავი) სამაშველო მოდულის გამოყენებით მოახერხა გადმოხტომა, მაგრამ სიმძიმის ტალღის ენებმა მას გადაუსწრო და გაასწორა.
  რის შემდეგაც სარეზერვო არმადა გველივით ოდნავ გაიწელა. გაიზარდა გარემოს წინააღმდეგობა, უნივერსალური სივრცის ვაკუუმში ფრაქციული ზომების ფრაგმენტები ციმციმდა. მაშა მიხვდა, რომ ეს შექმნიდა პრობლემებს ჩასაფრების შემთხვევაში და ბრძანა სიჩქარის ოდნავ შემცირება, რათა დაზვერვას ჰქონოდა დრო, დაემუშავებინა ყველა მონაცემი და გაეანალიზებინა ვაკუუმის მდგომარეობა. ყოველივე ამის შემდეგ, ყველაზე მზაკვრული ხაფანგები ჯადოსნურია! მათი ამოცნობა ყველაზე რთულია, რადგან რაც უფრო ძლიერია ჯადოქარი, მით უკეთ ინიღბება იგი.
  ჯუჯა დიჯეი, ლამის, შესთავაზა:
  - ნუ მიფრთხილდები. მომენტს გავუშვებთ ხელიდან, მტერი უკან დაიხევს ან გაძლიერებას მიიღებს. ნელი დარტყმა გამოტოვების ტოლფასია!
  მაშა მტკიცედ შეეწინააღმდეგა:
  - მეთაურის სიფრთხილე თითი მუშტშია, განუყოფელი ელემენტია, მაგრამ დანარჩენს ვერ შეცვლის! ასე რომ ნახე ზედმეტია თუ არა.
  მართლაც, ერთ-ერთმა ჯადოსნურმა ხაფანგმა იმუშავა. ათეულმა ვარსკვლავურმა ხომალდმა, მათ შორის ერთი საბრძოლო ხომალდმა, შეცვალა პარამეტრები და მინასავით გაიყინა. რის შემდეგაც ისინი დაიმსხვრა ხახუნის გავლენის ქვეშ.
  -მაგიკ-მაღაროები! - განგაშით წამოიძახა მაშამ. -და შენ გვითხარი პირდაპირ წავიდეთ!
  ჯუჯამ სევდიანად უპასუხა:
  - ომში დანაკარგები გარდაუვალია! იმის გამო, რომ არსებობს ათეული ვარსკვლავური ხომალდი, უაზროა სროლისთვის საჭირო დროის გადატვირთვა!
  - რა თქმა უნდა, რა არის რამდენიმე მილიონი ჯარისკაცის სიკვდილი! - აღშფოთდა მეომარი.
  - მაგრამ მილიარდები მოკვდებიან! ისინი აუცილებლად დაიღუპებიან და უკვე დაიღუპნენ ბრძოლის დროს. ასე რომ, მოდით, უფრო ახლოს!
  მაშამ შეადარა არგუმენტები და მყისიერად მიიღო გადაწყვეტილება (მას ჰქონდა პროგრესის ქალწულის მოქნილი გონება).
  - მკვეთრად აჩქარების ბრძანებას გავცემ!
  არმადა დაჯგუფდა, ჩართული იყო დამატებითი ძრავები, რეაქტორები ასხივებდნენ ტერატონ ენერგიას, მაგრამ გარემოს აქტიური წინააღმდეგობა ანელებდა მოძრაობას.
  მაშამ დაინახა, რომ გემების კონტურები ირყევა უპრეცედენტო დაძაბულობისგან, ჰიპერშენადნობი ვიბრირებდა და სიბრტყეში იყო. გოგონამ უბრძანა:
  - გამოუშვით რადიაცია სამოცდაჩვიდმეტ დიაპაზონში, თქვენ უნდა შეარბილოთ ვაკუუმი და გაყოთ მოხრილი ზომების ფრაგმენტები.
  უზარმაზარი კოსმოსური ხომალდები თითქოს ნისლში იყო გახვეული, უამრავი გამფრქვევი ისროდა, ცდილობდა ჩაეხშო კოსმოსის ყველა მოსახვევი და დაძაბულობა.
  ბრძოლის ცენტრში ყოველ წამს ათასობით ხომალდი ფეთქდებოდა და უამრავი ნამსხვრევები ასხამდა ვარსკვლავების ყველა მიდგომას. ახლა ორი უზარმაზარი ულტრა-დრედნოტი შეეჯახა და დაიწყო ზურმუხტისფერი ვარსკვლავის დაცემა. უზარმაზარი ათასი კილომეტრიანი წვეთი ფორმის ბლოკები დაეცა ზედაპირზე, ღეროები ერთდროულად აიწია და დაიჭირეს ორმოცდაათი ტეტრალეტი მათი დამწვარი ფურცლებით.
  როკოვსოვსკიმ კმაყოფილებით აღნიშნა:
  - მტრის წინააღმდეგობა ეცემა! სავარაუდოდ, ის უკვე ფიქრობს სრული განადგურების თავიდან აცილებაზე. ამ შემთხვევაში მოუსმინე ჩემს ბრძანებას!
  ჰიპერმარშალმა გამოაცხადა:
  -მაშა! აჩქარეთ რაც შეიძლება მეტი და წადით უკანაკენ! თქვენ უნდა დაარტყათ მოკრივეს თავში.
  გოგონამ უპასუხა:
  - ყველაფერს ვაკეთებ, რაც შემიძლია!
  მისი სიტყვების დასადასტურებლად, კიდევ ორი ათეული ვარსკვლავური ხომალდი წააწყდა ჯადოსნურ ხაფანგს. ნახევარ მილიონზე მეტი ჯარისკაცი გადაიქცა წებოვან კრემად და საკონდიტრო ნაწარმად, რომელიც დნება ვაკუუმში.
  - ხედავთ, მტერმა ძალიან ოსტატურად მოახდინა ყველა მისასვლელი დანაღმული!
  - ასეთი ზარალი არ განგვიცდია! ვიჩქაროთ! გამოწურეთ ყველა თქვენი რეზერვი, მე გაძლევთ კიდევ ოცდაათი მრავალ წამს, რათა მიაღწიოთ საწყის წერტილს.
  ოცდაათი მრავალ წამი არის სამოცდასამი რეგულარული წამის ოდნავ მეტი. მაშამ დაიფიცა, რომ არ დაუშვებდა დაგვიანებას.
  ალექსანდრე მაკედონელი თავისი ლაშქრით ბოასივით ცახცახებდა. მან ახლახან მიიღო შეტყობინება: გაძლიერება მოდის. გარდა ამისა, მან იგრძნო, რომ ისინი მის უკანა მხარეს მოდიოდნენ. დარჩა მხოლოდ ორი შესაძლებლობა. ან სწრაფი უკანდახევა ჯარის გადასარჩენად, ან ჯარების გაყოფა, რაც უფრო მეტად თვითმკვლელობას ჰგავს. გამოცდილმა მეთაურმა, შესაძლებლობების შედარების შემდეგ, აირჩია პირველი: უნივერსალურ სივრცეში არ იყო დასახლებული სისტემები ან სამრეწველო ობიექტები, რაც ნიშნავს, რომ მას შეეძლო უკან დახევა არაფრის შეწირვის გარეშე. რა ჰქვია ასე ლამაზად: უკან დახევა.
  ალექსანდრე მაკედონელმა აშკარად ბრძანა და ტელეპათიური იმპულსი გაუგზავნა:
  - ვაცხადებ გადაადგილებას!
  ვარსკვლავური ხომალდებისა და მობილური სადგურების უზარმაზარმა მასებმა, რომლებიც რთულ სპირალებში იხრება, ბევრად უფრო სწრაფად დაიწყეს შორს გადასვლა. ციმციმებისა და შუქების გაუთავებელი ოკეანე დაიწყო ფოქსის კარიბჭისკენ. თავად ალექსანდრე, ექსპერტების რჩევის საწინააღმდეგოდ, იბრძოდა სქელში, რისკავს მის სიცოცხლეს. მან პირადად გაგზავნა ჰიპერპულსი ცენტრალური ქვემეხიდან, რომელიც მუშაობდა კოსმოსური საბურღი პრინციპით. ჰიპერპულსი კბენს ნახევრად სივრცის ველს, არღვევს სხვადასხვა გამოსხივების მატრიცულ დაცვას და შეაღწევს ჯავშანს. პატარა გემი დაიშლება, დიდი მიიღებს შთამბეჭდავ ხვრელს. იარაღის მინუსი არის სროლის არასაკმარისი სიხშირე და ასევე ის, რომ იმპულსი თავისთავად ადვილად იშლება, თუ ის სახლშია.
  აქედან გამომდინარე, უფრო ადვილია მისი გაგზავნა სწორი ხაზით, მაგრამ ეს მოითხოვს ოსტატურ დამიზნებას. აქ ალექსანდრემ აიღო სროლა. ეს შეიძლება იყოს შეცდომა, რადგან მას არ ჰქონდა გენეტიკური მეხსიერება სხვადასხვა იარაღის სროლის შესახებ. მაგრამ რატომღაც მეომრის ცხოველურმა ინსტინქტმა არ დაუშვა. დარტყმები ხშირი იყო, მხოლოდ ჩქაროსნული ფრეგატის ქვემეხი არ იყო საკმარისად ძლიერი. მაგრამ არავინ ახერხებს მაკედონიის კოსმოსურ ხომალდში მოხვედრას. ის თითქოს ჯადოქრობის ქვეშაა - მაგრამ რატომ ჩანს ასე! რამდენიმე ასეული ჯადოქარი, მათ შორის ელფები და ფირიბიდები (ვარსკვლავების შიგნით მცხოვრები არსებები), ესაუბრა ფრეგატს, რამაც იმდენად შეცვალა ალბათობის თეორია, რომ ყველაზე ჭკვიანი რაკეტაც კი ვერ მოხვდა.
  მაგრამ მას მაინც უწევს უკან დახევა, ნელ-ნელა უკან დახევას Fox Gate-ისკენ.
  ვლადიმერ კაშალოტოვმა რამდენიმე სერიოზული დაზიანებები მიიღო ასტეროიდის ლაბირინთებში უთვალავი საფრთხის გავლის შემდეგ. ბოლოს ზედაპირზე ამოფრინდა. საწყალმა ჭაბუკმა დაინახა, რომ მისი ჯარი უკვე შორს იყო, წმინდა რუსეთი საგრძნობლად დაწინაურდა და გაანადგურა ალექსანდრე მაკედონელის ფორმირებები. ახლა მხოლოდ ერთი რამ რჩებოდა გასაკეთებელი, უკან დახევა საკუთარ თავში, იმ იმედით, რომ ბრძოლის არეულობაში ასეთი მცირე ზომის საბრძოლო ნაწილი ვერ შეამჩნევდა.
  მეომარი ჯერ კიდევ ძალიან ახალგაზრდა იყო: მხოლოდ თოთხმეტი ციკლი, მაგრამ ბუნებრივია, მან იცოდა შენიღბვის ყველა ტექნიკა და მტრის უკანა პირობებში გადარჩენის პრინციპები. უპირველეს ყოვლისა, შეგიძლიათ სცადოთ მტრის ჯარისკაცებთან მიმაგრება. ისინი თითქმის იგივეა, იგივე რუსული ენა, იგივე უპირატესად სლავური სახეები, ქერა თმებით. მაგრამ სხეულში განლაგებული მიკროჩიპები მას მაშინვე გასცემს. თითოეული მებრძოლი შეიცავს რამდენიმე მილიონ პატარას - მიკრონის მეათასედზე ნაკლებს, რომელიც შედგება ინდივიდუალური კომპიუტერული მოლეკულებისგან. არა, შეღწევა შეუძლებელი იქნება, ჯაშუშები ტოტალური ელექტრონიზაციის პირობებში სპეციალურად არიან მომზადებული ყველაზე რთული პროგრამების გამოყენებით.
  ბიჭმა გადაწყვიტა, რომ ჯობია დაბლა იწვა? რა ნაბიჯია! მაგრამ უკეთესი იდეა არსებობს. ეცდება, იქნებ გამოვიდეს?
  . თავი No2.
  მირაბელა ფიფქია უაღრესად ნიჭიერი გოგონა იყო. ტყუილად არ არის, რომ თითქმის მაშინვე, კიბერ საშვილოსნოდან, კომპიუტერულმა ანალიტიკოსებმა ის შეარჩიეს ერთ-ერთ არჩეულ მილიონში. რა თქმა უნდა, მიუხედავად იმისა, რომ არ არის ძალიან დიდი შანსი გახდეს დიდი ლიდერი - სვიატოროსიის იმპერატორი. გამოუთქმელი წესით: ბიჭი მართავს ერთი ვადით, შემდეგ კი ყოველთვის გოგო. გოგოს შემდეგ ისევ ბიჭი. ასეა მარადისობა. ქალი და მამაკაცი, ბუნებით განსხვავებული, არ აძლევენ საშუალებას რუსეთის იმპერიას ბიუროკრატიული რუტინის ჭაობში ჩაძირვას და კაცობრიობას დინამიზმის დაკარგვის საშუალებას არ აძლევს: ძალაუფლებისა და პროგრესის სურვილი. ყოველწლიურად გამოიყოფა სპეციალური მილიონი, იმ შემთხვევაშიც კი, თუ არ არის საჭირო იმპერატორის შეცვლა, რადგან არის დიდი რაოდენობით დაბალი რანგის მოხელეები, როგორიცაა მეტაგალაქტიკების ან გალაქტიკების სატრაპები. თუმცა, სამყაროში მილიარდობით გალაქტიკაა და, როგორც წესი, შერჩეული "მილიონერები" უფრო მაღალ პოზიციებს იღებენ. აქტიურ ჯარშიც კარგად გამოდიან. მირაბელას ასაკი არც თუ ისე შესაფერისი იყო იმპერატრიცასთვის: (ჩვეულებრივ, ეს ხდება ოცდაცამეტ წელიწადში ერთხელ), მაგრამ მას მომავალში შეეძლო დაეყრდნო უმაღლეს თანამდებობებზე უნივერსალურ, თითქმის გაუთავებელ იმპერიაში. როგორ მოხდა, რომ იგი გამორიცხეს არჩეული მილიონიდან? და თქვენი კარიერის სწრაფი აღმავლობა გადაიზარდა? კიბერნეტიკური იმპერიის ლიდერებს, რომლებიც აკონტროლებენ სუპერ ძლიერ ელექტრონიკას, უზარმაზარი ძალა აქვთ. კერძოდ, ვინც არჩეულ მილიონს აკონტროლებს, მათ, თავის მხრივ, სხვადასხვა სადაზვერვო სააგენტო აკონტროლებს. შეიძლება წარმოიდგინოთ, რა უზარმაზარი ძალა აქვთ სიყვარულისა და სიცოცხლის, ღირსებისა და უფლებების, ტახტის დაცვის, ელექტრონული კონტროლის და სხვა განყოფილებებს.
  სულ თორმეტი სადაზვერვო სამსახურია, თითოეული აკონტროლებს მეორეს. ამ სიტუაციაში ჯანსაღი კონკურენცია დეპარტამენტებს შორის კარგია! ბრძოლა თვალისთვის სინათლეს ჰგავს, შეიძლება დამღლელი იყოს, მაგრამ ვაი კაცს, თუ ის მთლიანად გაქრება! ამასთან, აქტიური ბრძოლა მიმდინარეობს ჰაკერების წინააღმდეგ. ზოგადად, ჰიპერინტერნეტი ძალიან საშიში გახდა სხვადასხვა ვირტუალური ომების გამო. ასევე არიან ჰაკერ-დივერსანტები და ადგილობრივ მაფიასთან დაკავშირებულნი და უცხოპლანეტელებთან, რომლებიც ოცნებობენ კაცობრიობის ჰეგემონიის დასრულებაზე. მიმდინარეობს დაუნდობელი ბრძოლა ჰაკერების წინააღმდეგ, რომელსაც სპეციალური ადამიანები და მძლავრი უსაფრთხოების პროგრამები აკონტროლებენ. თავად ჰიპერინტერნეტი (ის ფუნქციონირებს მულტიკინეზიურ სივრცეში, სადაც ყველა განზომილება ქსოვილის მარყუჟს ჰგავს, ენერგია და მატერია ქრება და მყისიერად იშლება მილიარდობით პარსეკი. ინფორმაციის გადაცემის სიჩქარე უახლოვდება უსასრულობას, მაგრამ მატერია ხდება ნახევრად ფიზიკური. ობიექტის ერთ ნაწილში დროც კი ნელდება, მეორეში აჩქარებს, მესამეში უკან მიიწევს!მაგრამ განზომილებებით უფრო უარესია. როცა თავი ოთხგანზომილებიანია, მკერდი ათგანზომილებიანია, მკლავები ოცი. ზომები და ფეხები სულ ასია და თუნდაც წილადით, ადამიანის სტრუქტურა წამში იშლება მულტიკინეზის სარგებლობის შემდეგ, ისევე როგორც ვარსკვლავური ხომალდები, მაგრამ შესაძლოა დროდადრო არა მხოლოდ ინფორმაციამ ან მაგიურმა ნაკადებმა შეძლონ გადაადგილება მასში) დროდადრო ისინი იწმინდება, მაგრამ მტერი, როგორც წესი, აგდებს დივერსიულ პროგრამებს, ვირუსებს, ბოას კონსტრიქტორებს, ჭიებს, დრაკონებს, ბლოტებსა და სხვა ტიპებს, რაც ართულებს ყველა კომუნიკაციისა და კომუნიკაციის მუშაობას, როგორც შესაძლებელია. ბუნებრივია, სისტემები არ არის დახურული, მუდმივად მოძრაობენ და აკონტროლებენ. მაგრამ თუ თანამშრომელი ასევე ოსტატია, მაშინ შეიძლება ღირდეს რისკი. აბრამ ხინშტაინს, ერთ-ერთ არჩეულ მილიონს, რომელიც აკონტროლებს გამოცდებს და გარდა ამისა, ძლევამოსილ ჯადოქარს, სურდა ქერა მირაბელა, მაშინ ჯერ კიდევ გარეგნულად ნაზი ბავშვი, შეესრულებინა მისი მოთხოვნა.
  ფაქტია, რომ გოგონას ჰქონდა კომპიუტერის მართვის ფენომენალური უნარი, ეს იყო რაღაც ელექტრონული ჰიპნოზის და ტელეპათიის მსგავსი. თითქოს კოსმიურ გონებას დაემსგავსა. მაშ, რატომ არ ისარგებლეთ ამით? კერძოდ, იმისთვის, რომ გარკვეული ბიჭების აპლიკანტებს მიანიჭოთ მაქსიმალური ქულა, რისთვისაც შეგიძლიათ მიიღოთ მნიშვნელოვანი თანხა კორპორაციებისგან. ან გადმოწერეთ ფულის ნაწილი ელექტრონული ფაილიდან. ან შეეცადეთ მიყიდოთ რამდენიმე ათეული პლანეტა ჭურვის კომპანიას. მხოლოდ ამ ყველაფერს აკონტროლებს ელექტრონიკა, რომლის დარწმუნება შეუძლებელია, მაგრამ ზოგჯერ შეიძლება მოატყუო. ყველაზე რთული სპეცსამსახურების პროგრამული ბლოკების გვერდის ავლით არის, არსებობს დაცვის მილიონობით სხვადასხვა დონე. მაგრამ გოგონას შეეძლო ელექტრონიკის დარწმუნება იმდენად, რომ ყველაზე მძლავრი საგუშაგო პროგრამები ზედმეტსახელს გაუშვებდნენ. თავისებური და ჯერ კიდევ ცუდად გაგებული ფენომენი. გარდა ამისა, გოგონა ჯერ კიდევ ვერ აკონტროლებდა თავის შესაძლებლობებს, ისინი გამოჩნდნენ ვარსკვლავების გარკვეულ მიდრეკილებაში, როდესაც გალაქტიკები გაუგებრად რთულ კომპოზიციაში იყო მოწყობილი. აბრამ ხინშტეინმა, მზაკვრულმა, მზაკვრულმა და ოსტატურმა, თავისი უცხო თანამზრახველების დახმარებით მოახერხა კიბერ დუბლიკატების სიმულაცია, რომლებიც ჰიპერპლაზმური სუპერ ძლევამოსილი კომპიუტერების მოტყუებას აპირებდნენ. ახლა, თაღლითობის განსახორციელებლად და მონაცემთა ბლოკის შესაცვლელად, რჩება მხოლოდ დროებით დაძინება ზოგადი პროგრამები, რომლებიც შექმნილია ჯაშუშ ჰაკერების წინააღმდეგ. გარდა ამისა, გოგონა უნდა მოტყუებულიყო, რადგან ცხადია, რომ ის შეგნებულად არ დათანხმდებოდა ასეთ თაღლითობას. როგორ გავაკეთოთ ეს, რადგან მირაბელა ფიფქია, მიუხედავად მისი ნაზი ასაკისა, ერთ-ერთი არჩეული მილიონია.
  მაგრამ ებრაული გონება ეშმაკობისთვისაა! მირაბელა ზედმეტად კეთილია, მასზე ზეწოლა გვჭირდება! აქ თქვენ არც კი გეცოდებათ საკუთარი ქალიშვილი. ის ფაქტი, რომ მისი გოგონა შეიძლება მოკვდეს, არ ითვლება. ისინი უფრო მეტს გამოიმუშავებენ ინკუბატორებში.
  მირაბელამ ახლახან დაასრულა დაბრკოლებები. მისი მოხდენილი შიშველი ფეხები თხევად ჰელიუმს ასხამდა. ვარდისფერ ქუსლებს მთლიანად ტანჯავს ტკივილის იმპულსები და ანიჰილაციის სხივები. გოგონა დაახლოებით შვიდი თუ რვა წლის გამოიყურებოდა, ოქროსფერი ხვეული თმით, რაღაცნაირად პატარა გერდას მოგვაგონებდა, ბევრი ულტრაჰოლოგრაფიული მონსტრი და ფსევდორობოტი გაიარა, სასტიკად დაიჭრა. მართალია, ნაზი კანი ჩვენს თვალწინ აღდგა და საშინელი სიცივისგან ცისფერმა ფეხებმა ვარდისფერი ელფერი შეიძინა. აბრამი ფრენის დანახვისას გოგონამ გაიცინა:
  - რის თქმას აპირებ? რამდენი ქულა ჩავაბარე გამოცდაზე?
  აბრამმა უპასუხა:
  - თუ ვიმსჯელებთ თქვენზე დარტყმების რაოდენობით, ის ჯერ კიდევ შორს არის ასიდან.
  გოგონამ ამოისუნთქა:
  - ვაი, მე როგორც მეომარი არასრულყოფილი ვარ, ასე რომ გმადლობთ გულწრფელობისთვის. მაგრამ რატომ გამოიყურები ასე მოწყენილი?
  აბრამმა მოჩვენებითი სიმწარით თქვა:
  - ჩემი ქალიშვილი სიმა გახსოვს?
  - კი, ძალიან საინტერესო გოგოა!
  - და გარდა ამისა, ის არ არის მორჩილი.
  მირაბელამ ხალისიანად უპასუხა:
  - სამწუხაროდ, ბავშვი იდეალურად ვერ იქცევა. იქნებ რამე აკრძალული ვცადე?
  აბრაამმა ცრემლი დაღვარა:
  - ეს რომ ყოფილიყო! მოგეხსენებათ, ჰიპერინტერნეტში გავლისას მან გადაწყვიტა შეაღწია არჩეული მილიონის მომზადების მონაცემებში, რაც კატეგორიულად აკრძალულია.
  - დიახ, ჩვენი მონაცემები საიდუმლოა! - დაუდასტურა რჩეულმა გოგონამ.
  - და ასე აღმოჩნდა ჩემი გოგონა სადამკვირვებლო პროგრამების ტყვედ. ნებისმიერ მომენტში შეიძლებოდა მისი გამოყვანა და ჯაშუშად გასამართლება.
  - Ასეთი პატარა?
  - იცით, ჯაშუშობას ასაკი არ აქვს. მას ჩამოართმევენ პირად მატრიცას და გაგზავნიან კარიერებში, სადაც ის საუკუნეების განმავლობაში მონასავით იმუშავებს.
  - Ვაუ!
  "როგორც დაუდევარი მამა, რომელმაც უგულებელყო შვილის მოვლა, მეც დაისჯები." თუმცა, არ მაინტერესებს, არ შემიძლია ვიცოდე, რომ ჩემი საყვარელი ქალიშვილი, ბიჭი ჯარისკაცი, ციხის ჯარში იმსახურებს.
  მირაბელამ შეხედა აბრამს, რომელიც, როგორც დახელოვნებული მსახიობი, ისე ბუნებრივად ასახავდა მწუხარებას, რომ გოგონა უხერხულად გრძნობდა თავს:
  -მე დაგეხმარები! - თანაგრძნობის ტონით თქვა მირაბელამ.
  აბრამმა უპასუხა:
  -არა! ვერავინ დამეხმარება!
  მირაბელამ, ცუდად ფარული მღელვარებით, უპასუხა:
  - ვგრძნობ, რომ გალაქტიკები ერთგვარ კრისტალურ გისოსში შედიან. ეს ნიშნავს, რომ მე შემიძლია დავაძინო დაცვის პროგრამები და გამოვიყვანო შენი ქალიშვილი.
  აბრამი მოჩვენებითი ყოყმანით:
  - მაგრამ ეს სასტიკად აკრძალულია, თუ დაგიჭერენ, რჩეული მილიონიდან გამოგიყვანენ, ან თუნდაც კარიერებში გამოგიგზავნიან.
  გოგონამ მკაცრად თქვა:
  -არ მაინტერესებს! სიმას დავეხმარები. გამომყევი, ნახავ როგორ ვაკეთებ ამას.
  აბრამმა სუნთქვაშეკრული თქვა:
  - შენი კეთილშობილება იმპერატრიცას ღირსია.
  - კაცის ღირსი! - შეუსწორა მირაბელა.
  გოგონა აბრამთან ერთად აფრინდა. მზაკვარი სპეციალისტი წინასწარ მუშაობდა თვალთვალის ყველა მოწყობილობასთან და თავს უსაფრთხოდ თვლიდა. გოგონამ და მზაკვრულმა ზრდასრულმა ჩაფხუტი ჩაიცვა და ინფორმაციათ სავსე რთულ ელექტრონულ სამყაროში ჩაძირეს.
  მირაბელა თავს ქალღმერთად გრძნობდა მრავალ განზომილებასა და სფეროს შორის. მას ეჩვენებოდა, რომ იგი დაფრინავდა ფართო გზატკეცილზე და ირგვლივ სხვადასხვა ვირტუალური პროგრამა ტრიალებდა. ზოგიერთი უვნებელი წააგავს ძროხას, ციყვს, ტიტებს - სპილოების და ტიტების ნარევს და სხვა ლამაზმანებს.
  პირიქით, იყვნენ საშიშები: საშინელი და საშიში მგლები, ვეფხვები, დრაკონები და ისეთი ურჩხულები, რომ ყველაზე მგზნებარე საშინელებათა რეჟისორი შიშისგან გიჟდებოდა. ასევე არსებობს ჰიბრიდული ტიპები: კაქტუსის და ვეფხვის, კარტოფილისა და აქლემის, ბანანისა და ძაფების, რვაფეხას და საფრენი აგარიკის ნაზავი. თუმცა გოგონას არ ეშინია, მან რაღაც განსხვავებული განიცადა საბრძოლო სპარინგში. ფაქტიურად მათი ინკუბატორის გამოჩენის დღიდან ჩვილებს ასწავლიდნენ ბრძოლას (უფრო ზუსტად მკვლელობას), ისევე როგორც სხვა მეცნიერებებს. ყოველდღე ბავშვები ერთმანეთს ან სხვადასხვა იარაღით თუ შიშველი ებრძვიან და ხშირად ბიჭებს გოგოებთან აწყვილებენ. მათ არ იციან სამწუხარო, და მაინც გოგონამ შეინარჩუნა სინაზის მსგავსება სულში. მირაბელა მიფრინავს ხილვებს და უპირისპირდება შესანიშნავი მეგა-ქსელის მაკონტროლებელი პროგრამების წინაშე. ისინი ჰგვანან უზარმაზარ ლომებსა და ზვიგენების მცველ ძაღლებს. ვირტუალური რეალობა მათ საშინელ გარეგნობას ანიჭებს. აბრამი ჩერდება:
  - ხედავ მათ?
  მირაბელა მშვიდად პასუხობს:
  - სრულიად უვნებელია!
  - ამას არ ვიტყოდი!
  გოგონა მიფრინავს გიგანტურ ეკლიან ლომებთან. ის ხელს უქნევს მათ:
  - ძვირფასო, რას გრძნობთ პატიმრობაში ყოფნისას?
  პასუხად მისასალმებელი ღრიალი ისმის:
  -გისმენთ გოგო!
  მირაბელამ ნაზი ტონით განაგრძო:
  -რა საყვარელი ცხოველები ხართ. რთულ მცველს ატარებ, მუდმივად ფხიზლად ხარ. წარმოუდგენლად რთული უნდა იყოს შენთვის?
  მცველი ლომები და ძაღლები პასუხობენ:
  - სირთულეები არ გვაშინებს!
  მირაბელა დათანხმდა:
  - ეს მართალია, მაგრამ ნამდვილად არ გინდა ძილის ნათელ, სუფთა სამყაროში ჩაძირვა? იმის გასარკვევად, თუ რა არის ბავშვობის ოცნებები, როგორია გაქცევა ნათელ მდელოზე, როცა სული მშვიდია!
  დამკვირვებელთა გადაცემებმა კმაყოფილმა ჩაილაპარაკა:
  -ალბათ მართალი ხარ გოგო.
  მირაბელამ ხელებით რამდენიმე პასი გააკეთა. შესაზარმა მტაცებლებმა თანდათან დაიწყეს ძილი. მათ მუხლებზე დაადეს მოძალადე თავები და ისმოდა მტაცებლური პროგრამების დაბალი ტემბრის ხვრინვა.
  მასიური მონსტრები გაჩუმდნენ, როცა გოგონამ თქვა:
  -ახლა გზა გაიხსნა! შეგიძლია გაათავისუფლო შენი ქალიშვილი!
  აბრამმა, დამალა თავისი ამაზრზენი სიხარული, უპასუხა:
  -და ამას ახლა გავაკეთებ. დაისვენე და არ შეხედო.
  გოგონა აშკარად შებრუნდა და აბრამმა დაიწყო თავისი დამანგრეველი საქმე. მან სწრაფად ჩამოტვირთა საჭირო ინფორმაცია და გადარიცხა თანხები. მის ჯიბეებში ტრილიონობით მანეთი ჩაიდო. როგორც ჩანს, ყველაფერი ბრწყინვალედ მიდიოდა, ოქროს ნაკადები იხსნებოდა.
  შემდეგ უეცრად ჰიპერინტერნეტი გაუვალი სიბნელემ მოიცვა. აბრამმა კანკალი დაიწყო, გაბრაზებულმა დაიფიცა:
  - ეს რა ვაკუუმური ეშმაკია!
  სივრცე ირყევა და აბრამი და მირაბელა აღმოჩნდნენ ნაცრისფერ ოთახში, სავსე რობოტებით მრავალი საცეცებით.
  - თქვენ დაპატიმრებული ხართ ხელისუფლების ჰაკერების მიერ! - გამოაცხადა ჭექა-ქუხილი.
  აბრამმა ყვიროდა:
  - ეს შეცდომაა! მომატყუეს!
  - აქ შეცდომა არ არის! შენ ხარ მთავარი დამნაშავე!
  საზიზღარი სქემერი ყვიროდა:
  - ყველაფერი მირაბელას ბრალია! მან წაახალისა დანაშაულის ჩადენაში!
  - ყველამ ვიცით ვინ ვის უბიძგა! და კანონის წინაშე გიპასუხებთ! და გოგონამ აჩვენა, რომ მას აქვს საშიში შესაძლებლობები.
  მირაბელს მაჯები მოჰკიდა ხელი და ხელები ოსტატურად მოხვია. გოგონამ შიშველ ფეხებს დაარტყა, რომლებსაც ძალიან მტკივნეულად დაარტყა გრავიო-ნეიტრინოს მათრახი. ისე მტკიოდა, რომ მირაბელას სუნთქვა შეეკრა. გოგონას კიდევ უფრო ძლიერად დაარტყა, კბილებში გამოსცრა. ვარდისფერი ქუსლები ოდნავ შეშუპებული და ლურჯი იყო და რამდენიმე წვეთი სისხლი მოჩანდა. მესამე დარტყმამ გოგონას ტუჩებიდან კვნესა მოჰყვა, ქერა თმა აბრჭყვიალდა და ფეხზე წამოდგა. მეტი დარტყმა მოჰყვა, გოგონას ქუსლები ეწეოდა. მირაბელა ყვიროდა:
  - Ჩემი ბრალია. ნუ აწამებ აბრამს.
  დარტყმები შეწყდა და გაისმა ქალის მხიარული ხმა:
  - აბრამს კიდევ დავკითხავთ. შენ კი კეთილშობილი გოგო ხარ, ხედავ როგორ იცავ ამ ნაძირალას. ჩვენ გამოგიგზავნით საკანში და შემდეგ გადავწყვეტთ თქვენს ბედს. ეს ტიპი ნამდვილ წამებაშია.
  აბრამმა ყველაზე ამაზრზენი პატარა ხმით დაიწყო ლაპარაკი:
  - არა, ნუ! ამ კომეტის ეშმაკმა მომატყუა!
  ყრუ ხმამ შეაწყვეტინა:
  - ჰიპერპლაზმას ნუ მართავთ, ყველაფერი ჩაწერილი გვაქვს! და რაც ჩვენ არ ვიცით, თქვენ გვეტყვით, როცა სპეციალისტები დაგიბარებენ. რაც შეეხება გოგონას, მას დიდი ალბათობით საჯარო გაჯავრება და არჩეული მილიონიდან გარიცხვა დაემუქრება. მაგრამ თუ სახიფათო დამნაშავეს იცავს გულუბრყვილობას, უფრო მკაცრად დაისჯება.
  გოგონას თვალებიდან ცრემლი წამოუვიდა. მან გააცნობიერა, რომ ახლა ყველაფერი, მისი მომავალი, სანიაღვრე იყო. ასე რომ, ეს მის კარიერას დაემშვიდობება და კარიერებში გადაიყვანენ. სპეციალური მინი რობოტები სხეულში ქმნიან მუდმივ ტკივილს ციხის არმიის პატიმრების სხეულებში. როცა სწრაფად მუშაობ, ტკივილი სუსტდება, თუ ოდნავ შეანელებ, წარმოუდგენლად ძლიერდება. და არ არის გასართობი, არ არის შესაძლებლობა მოკლე ძილის დროს, უწყვეტი მუშაობა და ტანჯვა. კიდევ ერთი პერსპექტივა არის დარტყმა. გოგონას არ ეშინია ტკივილის, ის ნაცნობი თანამგზავრია ყველა მის სპარინგისა და ვარჯიშის დროს, მაგრამ ეშინია დამცირების. ბიჭები და გოგოები უყურებენ მის წამებას და ალბათ იცინიან კიდეც. და ეს ძალიან სამარცხვინო და საშინელია!
  მირაბელამ ტუჩი მოიკვნიტა, რომ არ ტიროდა. მან გადაწყვიტა, რომ ჩუმად უნდა გაუძლო წამებას.
  გოგონა ადგილობრივ ციხეში გადაიყვანეს. ჩამსვეს ვიწრო საკანში, სადაც არც საწოლი იყო, არც სკამები, მხოლოდ შიშველი კედლები. თავად მირაბელა გრძნობდა, რომ იატაკიდან ძლიერი სიცხე გამოდიოდა, რომელიც დაწვა შიშველი, გახეხილი ფეხები, ზემოდან კი, პირიქით, იყინებოდა, აკანკალებდა მის ასაკს მიღმა მყოფი შიშველი მხრები. საკანში ყოფნა არცთუ მცირე ტანჯვა იყო. მართალია, უცნაურად, ეს გოგოსთვის ნუგეში იყო, რაც უფრო მეტად დასჯიან, მით უფრო ლმობიერებას გამოიჩენენ მოგვიანებით!
  გოგონამ მადლობა გადაუხადა მეცნიერებას, რომ იგი არ შექმნილა იგივე არასრულყოფილი ცილოვანი ქსოვილისგან. შემდეგ მისი ფეხები ფერფლად იშლებოდა და სხეული გაიყინებოდა. ასე რომ, გრძნობა მხოლოდ ძლიერია, ადამიანის ბიორობოტის ბავშვთა ფეხების სიცხე და წვა. მირაბელა იძულებულია იცეკვოს ტკივილის სიმძიმის შესამცირებლად. გადახტა, თავი საკნის ჭერს დაარტყა, ფეხის თითებზე დადგა და დატრიალდა. სიცხემ და სიცივემ გაამძაფრა და ეს ძალიან მტკივნეული იყო ნიჭიერი ბავშვისთვის. თუმცა გოგონას ესმოდა, რომ მკაცრი ბავშვობა გამართლებული იყო: ომი მიმდინარეობდა და ყველა ჯარისკაცი მომზადებული უნდა ყოფილიყო მძიმე განსაცდელებისთვის. ბოლოს და ბოლოს, მათაც კი, ვინც ეკონომიკურ ჯარში, ან შრომით ჯარშია დანიშნული, ბავშვობა არ აქვს, ისინი გადიან საბრძოლო მომზადებას. ორივე იმპერიის ყველა ბავშვის ცხოვრება იწყება იმით, რომ იგი დაფარულია გრავიტაციული ტალღით და ანათებს ულტრაბგერით, შემდეგ კი ჰიპერდინებით პულსი ხვდება. ამ სამყაროს შეცნობა იწყება მძიმე ტკივილით! ამან პატარა უნდა გაამაგროს და მოამზადოს დატყვევების შემთხვევაში (სხვადასხვა პარალიზებული გამოსხივება არსებობს და თვითმკვლელობა გამართლებულია მხოლოდ იმ შემთხვევაში, თუ თქვენ შეგიძლიათ თან წაიყვანოთ მტრის ჯარისკაცები ან, უარეს შემთხვევაში, საბრძოლო რობოტები). ტყვეობაში ტვინი შეიძლება გამორთულიყო, მარიონეტულ მონად იქცეს. თუმცა, იყო ღალატი და გარყვნილება. სპეცსამსახურები მათზე ნადირობდნენ და ცდილობდნენ მოღალატეების დასჯას.
  ბავშვობიდან ყველამ გაუძლო ტკივილს, იმპერატორმაც კი! ყოვლისშემძლე მმართველი აბსოლუტური ძალაუფლებით, დროდადრო გადიოდა დაბრკოლებების კურსებს, განიცდიდა იგივე ტანჯვას, როგორც ნებისმიერი სუბიექტი. გამოიგონეს კიდეც ჰიპერპლაზმისა და ულტრა-ჰიპერ-სუპერ დენის სპეციალური ტიპები, რამაც ტკივილი უნდა გაზარდოს. (ჰიპერდენი არის ჩვეულებრივი ელექტროენერგიის ევოლუცია, ის შეიცავს განუზომლად მეტ ენერგიას, ვიდრე ჩვეულებრივი დენი, სიჩქარე მილიარდჯერ მეტია სინათლეზე, ძაბვა იქმნება ერთდროულად მრავალ განზომილებაში, როგორც ინტეგრალური, ასევე წილადი! ისე, გამოყენების შესაძლებლობები შეზღუდულია. მხოლოდ ადამიანური და არა მხოლოდ ადამიანური ფანტაზიით.) ტანჯვა დიდ ვაჟკაცობად ითვლებოდა, ხოლო ვისაც ტკივილის ეშინოდა, დაქვეითებულად. ისინი არ მოკლეს, არამედ უბრალოდ გადაპროგრამეს მათი პიროვნების მატრიცები. ზოგადად, სუპერცივილიზაცია უცნაური იყო: სიკვდილით დასჯა არაადამიანურად ითვლება, წამება კი, თუნდაც მცირეწლოვანი ბავშვებისთვის, ჩვეულებრივი და სავალდებულოც კი იყო. ითვლებოდა, რომ ყველა ადამიანმა უნდა განიცადოს აუტანელი ტანჯვა, რომელიც აძლიერებს სულს და სხეულს!
  მირაბელამ სპეციალური ტექნიკები გამოიყენა, რათა თავი დაეღწია ტკივილისგან და როგორმე ლოკალიზებულიყო. ეს დაეხმარა, მაგრამ ძალიან შეზღუდული ზომით. გარდა ამისა, ის მინი კომპიუტერები, რომლებიც გოგონას შიგნით იყო, უფრო და უფრო აწამებდა მას. ელასტიური ძვლები გადაუგრიხეს, გოგონა სიტყვასიტყვით გახეხილი იყო.
  მირაბელა ისე სასოწარკვეთილი ღრჭიალებდა, კბილებს ღრჭიალებდა, რომ თვალწინ ფერადი ლაქებიც კი ჩაუვარდა. გრძნობდა, რომ ცეცხლოვან და ყინულოვან ჯოჯოხეთში იყო. ეს უბრალოდ საშინელი იყო, ხორცის ნაჭრები ჩამოვარდა და გაიზარდა.
  გოგონამ ტუჩებითაც კი იმღერა:
  ჩემი სამშობლო - არ არსებობს უფრო ძლიერი სიყვარული,
  შენთვის ბრძოლა ვაჟკაცობა და პატივია!
  სიზმრისთვის აუცილებელია სისხლის ზღვა დაღვრა,
  დაამარცხე მტერი - გაწვევა არ ითვლება!
  
  ჩემი რუსეთი წმინდაა - გულების ალში,
  ვერ გავიგე ქვეყნის სილამაზე!
  იბრძოლე მისთვის - მიიტანე დასასრული,
  ჯოჯოხეთური ბოროტი ურდო - საზიზღარი ამაოება!
  
  მე მზად ვარ სიცოცხლე გავწირო სამშობლოსათვის,
  გვაჩვენე გზა მთელი სამყაროსკენ, რუს!
  თუ მას ეს დასჭირდა, ჩვენ ვიტანჯებით,
  შეუტიეთ მთელ სიმაღლეზე და არ შეგეშინდეთ ბრძოლაში!
  
  ღმერთს ვკითხე, სად ვიპოვო ბედი,
  ცის ვარსკვლავები ციმციმებით ბრმავდნენ!
  და უფალმა თქვა - არ მესმის შენი,
  ჩემი პასუხი მარტივია - ემსახურე რუსეთს სამუდამოდ!
  ცოტა უფრო ადვილიც კი გახდა! ის არასოდეს, რა სატანჯველიც არ უნდა იყოს, სვიატოროსიას უღალატებს. და ბოლოს და ბოლოს, ტკივილი დამსახურებულია, ის კი უფრო მკაცრად უნდა დაისაჯოს, რომ სხვებმაც იგივე არ იგრძნონ.
  მიუხედავად იმისა, რომ დრო თითქოს ნელა გადიოდა, სინამდვილეში მხოლოდ საათი და ოცდაათი დედამიწის წუთი იყო გასული. თუმცა, როცა გაწამებენ, ეს მარადისობას ჰგავს.
  გოგონა ძალის მინდორმა აიყვანა და გარეთ გაიყვანა. იგი გაგზავნეს საჯაროდ გასაცემად. მირაბელს ძალიან რცხვენოდა და არა იმიტომ, რომ შიშველი იყო, განვითარებულ იმპერიაში არაფერი იყო სამარცხვინო სხეულებრივ სიშიშვლეში, ბიჭებთან სპარინგის დროს ისინი სრულიად შიშველი ებრძოდნენ, ყოველგვარი უხამსი აზრების გარეშე. და სექსი ტექნოტრონიულ სამყაროში სულაც არ არის ისეთი, როგორიც ძველ დროში იყო. შესაძლებელია თუ არა კლუბის და წყალბადის ბომბის შედარება? მირაბელას მხოლოდ დანაშაულის გრძნობა შეარცხვინა, რომ დააკავეს. გარდა ამისა, მას მოუწევს ამ ბიჭებთან განშორება და როგორც ჩანს სამუდამოდ. არჩეული მილიონიდან ბავშვები, როგორც წესი, ძალიან ლამაზები, ნახევრად შიშველი მიდიოდნენ მხოლოდ შორტებით. განვითარებული კუნთების გამო, მაშინვე ვერ გაიგებთ რომელია ბიჭი და რომელი გოგო. მართალია, გოგოებს აცვიათ წითელი შორტები, ბიჭები კი ლურჯს. მოკლე თმის შეჭრა, გაურკვეველი სახეები. ისინი ისე კარგად არიან გაწვრთნილი, რომ როცა მირაბელა გამოჩნდა ხელებშეკრული მის უკან, ხმაურიც კი არ ისმოდა. მშვენიერი სახეები კერპებივით გაიყინა და მხოლოდ რამდენიმე ბიჭმა მისცა საშუალება ოდნავ გაეღიმა. ოდნავ - ეს ნიშნავს ალისფერი პირის კიდეების ოდნავ აწევას.
  მირაბელა მათ ღიმილით უპასუხა. თუმცა აშკარა იყო, რომ ხარაჩო უკვე მზად იყო და საბრძოლო რობოტ-მწამებლები მუქარის პოზებს იკავებდნენ.
  ეშაფოტისკენ მიმავალი გზა გოგონას მტკივნეულად გრძელი ეჩვენა; მისი ფეხები, რომლებმაც დიდი ტანჯვა განიცადეს, ნელა მიაბიჯებდნენ ლითონის იატაკზე. მირაბელას უჭირდა თავის შეკავება, რომ არ ტიროდა. ერთ-ერთმა გოგონამ ენა გამოუყო და მაშინვე დამალა. უცნაურია, ამის შემდეგ მირაბელი თავს უკეთ გრძნობდა, სიცილი აუტყდა.
  პასუხად აიყვანეს და ხარაჩოზე გადააგდეს. გოგონა ჰაერში აიყვანეს და ძალის ველის ქვეშ ჩასვეს. მეთაურის ხმა გაისმა:
  - მას შემდეგ, რაც ჩვენმა მოსწავლემ, მირაბელა ფიფქიამ დაუშვა თავისი შესაძლებლობები კრიმინალური მიზნებისთვის გამოეყენებინა, გამოიჩინა ზედმეტი რბილობა და წინდახედულობის ნაკლებობა, მას მიესაჯა საჯარო დასჯა და არჩეული მილიონიდან გაძევება. საპასუხოდ რისი თქმა გინდა?
  გოგონამ ცრემლების შეკავება გაჭირვებით თქვა:
  - Მე შეცდომა დავუშვი! ამიტომ კანონის წინაშე მთელი სიმკაცრით ვუპასუხებ მის გამო!
  - დაიწყე! - თქვა უხილავმა ქალმა.
  გოგონას ტკივილის რადიაციამ დაარტყა. იმდენად ინტენსიური, რომ მაშინვე ანათებდა სხეულს, ნეკნებსა და შინაგან ორგანოებამდე. ყველამ დაინახა მირაბელას ჩონჩხი და შინაგანი ორგანოების დაშლა. გოგონამ ისეთი ძლიერი ტკივილი განიცადა, რომელიც ადრე მისთვის გაუგებარი ჩანდა. ასეთი საშინელებები არასოდეს მომხდარა სხეულის ყველა ნაწილს. მირაბელამ სისხლი გადმოაფურთხა და მკვეთრად წამოიყვირა:
  - ოჰ-ო-ო-ო!
  ბიჭებს შორის სტვენის ხმა გაისმა. ვიღაცამ დაიყვირა:
  -სისი!
  ამ დროს იატაკზე ტალღამ გადაიარა და მტკივნეულად დაეჯახა ბავშვებს შიშველ ფეხებს.
  ულტრა დინება მტკივნეულად მოხვდა შიშველ ქუსლებზე. ზოგადად, ასეთი დასჯების დროს, ჩვეულებრივ, მოსწავლეებსაც აქვთ ტკივილი. ეს ხდის საჯარო დარტყმას უფრო საგანმანათლებლო.
  ბიჭები გაცივდნენ, მაგრამ ჩუმად იყვნენ. მირაბელას წამება გაგრძელდა. მისი პატარა სხეული ფერებს ცვლიდა და მისი ცნობიერება სხვადასხვა შემზარავ სცენებს აჩვენებდა. გოგონა დროდადრო კანკალებდა, მირაბელი ნებისყოფის დიდი ძალისხმევით ახერხებდა გამუდმებით ატეხილი კივილის ჩაქრობას. ისინი განაგრძობდნენ მის ცემას, ანათებდნენ მისი სხეულის ყველა ელემენტარულ ნაწილაკს. გოგონამ საშინლად იტანჯა, რაღაც მომენტში ტკივილმა ყოველგვარ ზღვარს გადააჭარბა და ისევ იკივლა.
  ჰიპერდინების ძლიერმა დარტყმამ დამკვირვებელ მოსწავლეებსაც დაარტყა. ზოგიერთი მათგანი ყვიროდა ამაზე, ეს ძალიან მტკივნეული იყო.
  ამასობაში მირაბელს განსაკუთრებული სახით წამება დაუწყია. მისი სხეული გამუდმებით იშლება ცალკეულ მოლეკულებად და შემდეგ ისევ იკრიბება. ჩანდა, რომ იგი მიმოფანტული იყო ფოტონებში და შემდეგ კვლავ აღდგა. დარბაზი მრავალლულიანი ქვემეხიდან იშლებოდა, გამანადგურებელი ჭურვების ზემოქმედებით უფრო და უფრო მტკივნეული ხდებოდა. ორგანიზმის თითოეული უჯრედი, მართალია არა ცილოვანი, არამედ ცოცხალი, დაიშალა მის შემადგენელ ელემენტებად - კვარკებზე პატარა, შემდეგ კი, სუპერმატრიქსის ძალით, იგი აღორძინებას ჰგავდა. აქ ტანჯვა ისეთია, რომ მისი გააზრება და წარმოდგენა შეუძლებელია. ამაზრზენი კიბერ წამება, სასტიკი სისასტიკით.
  ტკივილის ოკეანეში აღმოჩენილმა ცნობიერებამ გასვლა არ სურდა. პირიქით, დრო შენელდა, რაც კიდევ უფრო მტკივნეულს ხდიდა ყველაფერს. ასე გაგრძელდა საკმაოდ დიდხანს, ყოველი წამი სავსე იყო ტანჯვით, როგორც მზე ფოტონებით! არჩეული მილიონის მოსწავლეებს ასევე სხვადასხვა სხივებითა და გამოსხივებით ურტყამდნენ, რათა უკეთ ეგრძნოთ სხვისი დანაშაული. ყვიროდნენ ბიჭები, აკანკალდნენ, მაგრამ გაჩერდნენ: ტკივილი კურთხევაა, ნების გაძლიერება, გამარჯვების საფუძველი! წამების შემდეგი ეტაპი იყო სხეულის მილში გადაგდება და ცეცხლის რგოლში გატარება. ესეც დამატებითი აკორდია წამების სიმფონიაში. მირაბელის ძვლებს ამტვრევდნენ ხოლმე და მერე მტკივნეულად ქსოვდნენ. ბიჭს, რომელმაც გაბედა სიცილი, ხელები და ფეხები მოიჭრა და შემდეგ ისევ მიამაგრა. რის შემდეგაც გამოჩნდა ჰოლოგრაფიული ვეფხვი, რომელიც ჭამდა ხორცს, ეს წარმოუდგენელი საშინელებაა, კბილების ღრჭენა. მირაბელასთვის საბედნიეროდ, თავად იმპერატრიცა (მმართველს შეუძლია, თავისი ჰიპერპლაზმური ტვინით, ერთდროულად აღიქვას მილიონობით პროექცია და სახეობის ჰოლოგრამები! რაც ნიშნავს, რომ სამყაროზე კონტროლის დაკარგვის გარეშე მისი ცნობიერების მცირე ნაწილი, აძლევს ტელეპატიური ბრძანება!) შეებრალა გოგონა და უბრძანა:
  - Საკმარისი! წინააღმდეგ შემთხვევაში, გოგონა ტანჯვისგან თავის უნიკალურ სითბოს დაკარგავს. ჩვენ უნდა მადლობა გადავუხადოთ ყოვლისშემძლეს, რომ ვიღაცას მაინც აქვს თანაგრძნობა!
  ეს ფრაზა ჯდებოდა იმპულსში, რომელსაც ორი ნანოწამი დასჭირდა. კიბერტანჯვის დასრულების შემდეგ, მირაბელა, რომელიც ჩავარდნილი იყო სნეულ მდგომარეობაში და დაკარგა ადამიანური გარეგნობა, გაგზავნეს სარეაბილიტაციო ცენტრში ფსიქიკის შესამოწმებლად. ასე რომ, მისი უნიკალური შესაძლებლობები უსაფრთხოდ დაიბლოკა და გოგონა თავად ჩაირიცხა, როგორც ბავშვი ჯარისკაცი რეგულარულ ჯარში. ახლა მას რთული სამხედრო კარიერის გატარება და დანაშაულის სისხლით გამოსყიდვა მოუწია!
  მაგრამ მანამდე გაიარეთ ყოვლისმომცველი ტრენინგი. თუმცა, დიდი განსხვავება არ იყო, გარდა იმისა, რომ თავი ისეთი ცოდნით არ იყო სავსე, როგორც არჩეული მილიონი. მიუხედავად იმისა, რომ მათ გოგონასთან ერთად ჩაატარეს დამატებითი გაკვეთილები, აშკარად მისი უკიდურესი გენეტიკური ნიჭის გათვალისწინებით. გოგონა განვითარდა, გაიარა რთული მეცნიერება, თუმცა მას ნამდვილად არ მოსწონდა თავად საბრძოლო პროცესი, იგი ვარჯიშობდა ცივი ენთუზიაზმით.
  გავიდა წლები და ახლა ის ახალგაზრდა გოგონაა, თოთხმეტი ციკლის, ატლეტურად აგებულ ქალღმერთს ჰგავს. თოთხმეტი ციკლი არის უმრავლესობის ასაკი, სრული სიმწიფე. ზოგადად, თეორიულად, შესაძლებელია დაჩქარდეს ზრდა ისე, რომ ერთი წლის განმავლობაში ყველა მებრძოლი იყოს ზრდასრული ფორმაში, მაგრამ ჯერ ასეთი საჭიროება არ არის. მეტი დრო ნიშნავს უკეთეს მომზადებას!
  მირაბელა მონაწილეობს როგორც რიგითი მის პირველ ბრძოლაში. იგი იბრძოდა ტეტრაპლანში, მაგრამ ფარავდა უკანა კომუნიკაციებს. ან ცდილობდნენ მასზე ზრუნვას, იმის იმედით, რომ როგორმე გამოიყენებდნენ მის უნიკალურ შესაძლებლობებს უფრო ეფექტურად, ან განსაკუთრებით არ ენდობოდნენ მას, მაგრამ აქამდე გოგონამ ვერ მოახერხა ერთი მტრის ჯარისკაცის მოკვლა.
  ომმა მას არაერთგვაროვანი გრძნობები მისცა, ერთი მხრივ, როგორც ყოფილ ჯარისკაცს, რომელმაც მრავალი ვირტუალური ბრძოლა გამოიარა, მას ბუნებრივია სურდა რეალურად ებრძოლა. მაგრამ მეორეს მხრივ მოკალი მისნაირი ბიჭები და გოგოები. სრულიად ლოგიკური კითხვა - რატომ!
  ლერმონტოვი ასევე წერდა ჩეჩნებთან კავკასიის ომის შესახებ:
  რუსული ხარჯები უზარმაზარია,
  ლურჯი ცის ქვეშ ყველასთვის საკმარისი ადგილია!
  რატომ ასხურებ მთებს შენი სისხლით,
  ო კაცო - რატომ ჩხუბობთ?
  მართლაც, აქ საუბარი იყო ომზე მაჰმადიან ჩეჩნებსა და რუს მართლმადიდებლებს შორის. ამ შემთხვევაში, რუსები არიან ძირითადი ერი, ხოლო დედამიწის სხვა ხალხებმა, გაერთიანებულმა ერთ ოჯახში, აშკარად დაკარგეს გონება და უბრალოდ ანადგურებენ ერთმანეთს ტოტალურ საყოველთაო ომში! რაც შეეხება რელიგიას, ბიბლია, ყურანი, თალმუდი და სხვა წიგნები კლასიფიცირდება როგორც უძველესი ფოლკლორი. ახალ რელიგიაში ადამიანმა ცენტრალური ადგილი დაიკავა. ითვლება, რომ ის ყოვლისშემძლე ნებით უნდა გახდეს ნამდვილი ღმერთი. და რა თქმა უნდა, სლავები ღმერთმა სპეციალურად აირჩია. ტრადიციის მიხედვით, რელიგიამ შეინარჩუნა თავისი ყოფილი სახელი მართლმადიდებლობა, მაგრამ არსი სხვა გახდა. ადამიანები სამოთხეში ჯილდოს იღებენ თავიანთი ინტელექტით და რუსეთისადმი პირადი დამსახურებით. ჯილდოს განსაზღვრავს თავად ადამიანი და, პირველ რიგში, იმპერატორი. მაგრამ იმპერატორი არ არის ღმერთი, არამედ თითოეული ინდივიდის უფროსი ძმა ან და და ის შეიძლება კანონიერად მოიხსნას (რაც ჯერ არ მომხდარა).
  ადამიანი, როგორც ღვთის მხოლოდშობილი ძე: სხვა რასებსა და ხალხებზე მაღლა დგას. თუმცა, უახლოეს რასებად ითვლება ელფები და ჰობიტები. ბოლო რასამ მიიღო სახელი უძველესი ადამიანის ეპოსის ცნობილ არსებებთან მსგავსების გამო. მართალია, ზოგი მათ ანიონებს უწოდებს და თვლის, რომ დიდი რუსი სამეცნიერო ფანტასტიკის მწერლის რიბაჩენკოს შემოქმედება ბევრად უფრო ჰგავს, ვიდრე ინგლისელი ტოლკინის ჰობიტები. ეს სახეობა იზრდება საპირისპირო მიმართულებით, ხანდაზმულებიდან ბავშვებამდე. მართალია, ანჰობიტებმა (კომპრომისული სახელი) ახლახან მიაღწიეს უკვდავებას, გაიყინეს ათი წლის ბავშვების დონეზე. გარეგნულად ისინი საყვარლები არიან, ძალიან ჰგვანან ადამიანებს, მაგრამ არა ისეთი მონსტრული კუნთოვანი, როგორც თანამედროვე მეომრები. პირიქით, ისინი ჰგვანან იმ ბავშვებს, რომლებიც ძველ დროში იყვნენ. ძალიან ცოტაა ზრდასრული და მოხუცი ანჰობიტი; ძველ დროში მათი დიდი უმრავლესობა ბავშვები იყვნენ. გალაქტიკის ცენტრში თბილ კლიმატში მცხოვრები ეს მარადიული ბავშვები ჩვეულებრივ ფეხშიშველი დარბოდნენ, რის გამოც მათ დაიწყეს ჰობიტებთან ასოცირება. ტექნოტრონიზმში არც თუ ისე განვითარებულები არიან, ვერ შექმნეს დიდი კოსმოსური იმპერია, მაგრამ მაგიაში... უკიდურესად ძლიერები არიან. თავის მხრივ, ელფებს, რომლებიც ასევე ჩამორჩებოდნენ ტექნოლოგიას, ჰქონდათ მრავალი ჯადოსნური სკოლა. უფრო მეტიც, მათ და ხალხს შორის ომების მთელი სერია იყო. და არავინ იცის, როგორ დასრულდა ეს, თუ ელფები გაერთიანდნენ. მაგრამ მრავალი ტრილიონი ადამიანის დაკარგვის შემდეგ, ელფებმა თავი დაანებეს ადამიანის უმცროს პარტნიორის როლს. უფრო მეტიც, ზოგჯერ ელფებსაც კი უშვებდნენ ხალხის მეთაურობისა და რუსეთის ჯარში პოზიციების დაკავებას.
  მირაბელა უბრალოდ ელფის ოფიცრის მეთაურობით იყო.
  არც ისე საშინლად დაკუნთული, როგორც მიწიერი ბიჭები, მაშინვე მოეწონა გლამურული და ძალიან მოხდენილი ელფი. სუპერცივილიზაციის თავისუფალი ზნეობის გათვალისწინებით, გასაკვირი არ არის, რომ ისინი სიყვარულს ატარებდნენ. და ელფები ძალიან გამომგონებლები არიან ამ საკითხში, მათ აქვთ ეროსის მთელი კულტურა მრავალი მილიონი წლის წინ (ელფების ცივილიზაცია შეუდარებლად ძველია ვიდრე მიწიერი). ეს მშვენიერი იყო მისთვის, მაგრამ ელფი (რომლის ხორცი არ არის ისეთივე გამძლე, როგორც ადამიანის) სასტიკად დაიმსხვრა და მისი ნაზი კანი ბიოპლაზმური ენერგიით დაიწვა. და მან დაიწყო ძლიერ სილამაზესთან კონტაქტის თავიდან აცილება. მაშასადამე, მათ ჰქონდათ ამბივალენტური ურთიერთობა: ეს უნდათ და ინექციას აძლევენ. ზოგადად, ადამიანებთან შეყვარება შეგიძლიათ მხოლოდ გარკვეულ საათებში, ეროსის სპეციალური მოძღვრების დროს. დანარჩენ დროს სპეციალური კომპიუტერები არეგულირებდნენ ჰორმონების მიწოდებას ჰიპერპლაზმურ სხეულში, რათა მოეხსნათ მღელვარება. ბიჭები, რა თქმა უნდა, ლამაზები არიან, კარგია მათთან მუშაობა და ყველა განსხვავებულები არიან (ვარჯიშების დროს ისინი ჩვეულებრივ იცვლებიან პარტნიორებს - ეს სამხედრო წესების მიხედვითაც კი სავალდებულოა, რათა გამდიდრდეს და გაძლიერდეს ბიჭების და გოგონების ბიონოსფერო. !), მაგრამ მაინც ელფთან და ასევე ძლევამოსილი ჯადოქარი ვერ შეედრება. ზოგადად, მაგიაში, როგორც ასეთში, ბევრია რაც ირაციონალურია და ლოგიკით ვერ აიხსნება. კერძოდ, მაღალგანვითარებულ ბიოინჟინერიას კი არ შეუძლია (ვიმედოვნებ ჯერჯერობით) ყველას ჯადოსნურად ნიჭიერი გახადოს გენეტიკურ დონეზე.
  ბრძოლის წინა დღეს გოგომ და ბიჭებმა სიყვარულის ოთხსაათიანი სწავლება გაიარეს. დიდი სიამოვნება იყო, მაგრამ არა დაღლილობა. იყო ჰიპერპლაზმისა და მაღალი ენერგიების გაცვლა, რომელსაც შეეძლო ანათებდა მილიონერ ქალაქს ძველად. რის შემდეგაც კმაყოფილი და მხიარული მებრძოლები ტეტრალეტებს შორის გადანაწილდნენ.
  ელფის ოფიცერი, სახელად კირუსი (მისი პირველი ნამდვილი და უპასუხო სიყვარული), სანამ გოგონა მის ფრთიან "ცხენზე" აჯდებოდა, მიუახლოვდა მას.
  - მე ვიცნობ მირაბელს: ეს შენი პირველი ბრძოლაა და ძალიან გინდა ჰიპერპლაზმის სუნი იგრძნო!
  გოგონამ ენთუზიაზმით უპასუხა:
  - Რა თქმა უნდა! თუმცა არა თავად ბრძოლისთვის, არამედ სამშობლოს მსახურების გამო.
  ჩვენ მივცემთ ჩვენს სულს და გულს,
  ჩვენ ვართ ჩვენი წმინდა სამშობლო!
  ვიდგებით და გავიმარჯვებთ,
  და ჩვენ არ ვნანობთ ჩვენს ცხოვრებას!
  მირაბელი ლაღი ხმით მღეროდა.
  - Კარგია! - თქვა ელფმა მომხიბვლელად გაღიმებულმა. - მაგრამ მე წავიკითხე სიყვარულისა და სინაზის დეპარტამენტის საიდუმლო ინსტრუქციები, შენ უნდა იზრუნო შენს ცხოვრებაზე. რატომ ფარულად, მაგრამ ხელისუფლებამ უკეთ იცის.
  მირაბელა შეკრთა: სიყვარულისა და სინაზის სახელის მიუხედავად, ეს განყოფილება ითვლებოდა ყველაზე საშინელ თორმეტ სპეცსამსახურს შორის, რომლებიც აკონტროლებდნენ ცხოვრებას დიდ იმპერიაში. რა მოხდება, თუ მათ სურთ, კვლავ დაექვემდებარონ მას ყველაზე დახვეწილ წამებას? ვის სურს განიცადოს ტანჯვა? ან სურთ დეპერსონალიზაცია? ამოშალოთ ინდივიდუალობა სულიდან?
  გოგონამ აკანკალებული ხმით თქვა:
  -ჩემით უკმაყოფილო ხარ?
  ცირუსმა ზარმაცი ხმით გაიმეორა:
  -არაფერი არ ვიცი! ალბათ არაფერი გჭირს! სულ სუფთა გოგო, კვაზარ პატრიოტი!
  მირაბელას სხივმსროლელმა, ბულბულის ტრიალივით მოციმციმე ხმით, თქვა:
  - გამარჯვების ბრწყინვალე ქალწული! ვფიქრობ, ჩვენი წარმატება გარდაუვალია. თქვენ მოსპობთ სექსტილიონ მტერს! - ჰოლოგრამა აციმციმდა ბიჭის სახით, რომელსაც ხელი ქნევა, ხელებში კი ოცი ლულის ამოფრქვევა.
  მირაბელამ იარაღს თითი დაუქნია.
  - ვგიჟდები! მაგრამ მე სხვანაირად შემიძლია! ცეცხლის ჩვენება მთელი თავისი დიდებით! ისინი ამბობენ: ყმუილი კოსმოსში ხტება! გაიმარჯვე, ყველასგან განსხვავებულად!
  ელფმა უფრო ცივი ტონით შენიშნა:
  - ყოველ შემთხვევაში ზურგს დაიცავ! აქამდე ასეთი მითითებები მოგცემთ. ვნახოთ რა იქნება შემდეგში!
  სვიატოროსის არმია როკოვსოვსკის მეთაურობით, თავისი რიცხვითი უპირატესობის გამოყენებით, შეტევაზე წავიდა. მილიონზე მეტი ვარსკვლავური ხომალდი და მრავალი მილიარდი ჯარისკაცი უკვე განადგურდა პლაზმურ საფქვავში. ვარსკვლავების ცქრიალა სახეებიც კი მტაცებლურ ღიმილს ჰგავდა, როცა მათ კოსმოსში და ვაკუუმში უყურებდა, დამახინჯებული დესტრუქციული ენერგიის საზარელი ციმციმებისაგან. დიახ, ვაკუუმი არ არის სიცარიელე, მას აქვს რთული სტრუქტურა და შეუძლია განიცადოს ემოციები და გრძნობები, მათ შორის ტკივილი. სამყაროში არ არის სიცარიელე, არსებობს მხოლოდ მატერიის სხვადასხვა ფორმები, რომელთა უმეტესობა ჯერ კიდევ მიუწვდომელია ადამიანის გაგებისთვის! ალექსანდრე მაკედონელის მეთაურობით მყოფი ჯარები ცდილობდნენ ხელოვნური მანევრების ჩატარებას, მაგრამ უკან დახევას ვერ აცილებდნენ. მათ შეეძლოთ უკან დახევა მხოლოდ იმისთვის, რომ თავიდან აიცილონ "ქვაბი". როკოვსოვსკი უკვე განიხილავდა შემდგომ გეგმებს, თუ მოახერხებდნენ დიდი რუსებით დასახლებულ მეზობელ გალაქტიკაში შეღწევას. რა უნდა გააკეთოს მაშინ? გაანადგურეთ და გაანადგურეთ რაც შეიძლება მეტი პლანეტა ან შეეცადეთ შექმნათ ხიდი. 1941 წელს საბჭოთა კავშირი აღემატებოდა ვერმახტს, როგორც რაოდენობით, ასევე ტანკების ხარისხით. უპირატესობა ტანკებსა და ავიაციაში ოთხჯერ იყო, ხოლო არტილერიაში ორნახევარჯერ. მართალია, გერმანელებს დაახლოებით ოცდაათი პროცენტით მეტი ქვეითი ჯარი ჰყავთ, მაგრამ ეს დროებითია, სანამ საბჭოთა მობილიზაცია გამოაცხადეს. ომის საწყის ეტაპზე, ბრძოლების უმეტესობაში, საბჭოთა ჯარებს ჰქონდათ რიცხობრივი უპირატესობა. მაგრამ, სამწუხაროდ, ისე მოხდა, რომ ისინი უკან დაიხიეს მოსკოვში და უცნობია, გამართავდნენ თუ არა "გენერალ მოროზს". საბრძოლო გამოცდილებამ აჩვენა, რომ ჯიუტი წინააღმდეგობის შემთხვევაში აუცილებელია არა ძლიერი თავდაცვითი გაჭიანურებული ბრძოლების ჩათრევა, არამედ ფლანგური მანევრების გაკეთება. როგორც ჩანს, ალექსანდრე მაკედონელს საკმაოდ შეუძლია გონიერი სარდალივით აზროვნება. ხედავთ, რომ მტერი მზადყოფნაშია, განახორციელეთ, როგორც მას ლამაზად უწოდებენ, გადანაწილება. თავად როკოვსოვსკის ესმის. რომ მტერს უსასრულოდ უკან დახევა არ შეუძლია. წინააღმდეგ შემთხვევაში, სვიატოროსის არმია შეიჭრება ოპერატიულ სივრცეში და განახორციელებს ტოტალურ ხოცვა-ჟლეტას მტრის მიერ კონტროლირებად გალაქტიკებში. ეს ნიშნავს, რომ მტერი რაღაც მომენტში გაჩერდება და შეეცდება ააგოს "ზღარბი". ზოგადად, როკოვსოვსკი კმაყოფილია, მან შეძლო სწორად ისარგებლა რიცხვითი უპირატესობით, ცდილობდა მაკედონსკის ფლანგებიდან მოეცვა.
  მაშა პოძემნაია, მიუხედავად მთელი სიჩქარისა, ოდნავ დააგვიანდა; მისი ჯარები წააწყდნენ სხვა ნაჩქარევად აშენებულ დინამიურ თავდაცვის ხაზს.
  ამ ბრძოლაში დიდი რუსეთის მარშალმა დიანა ჯონსონმა, როგორც ალექსანდრე მაკედონელის ღირსეულმა სტუდენტმა, ჩაატარა სასოწარკვეთილი კონტრშეტევის მანევრი. სასტიკი თავდასხმის შედეგად, რამდენიმე სარაკეტო კრეისერი დაეჯახა ულტრა-დრედნოუტს, რის შედეგადაც განადგურდა მანქანა სამას ოთხმოცდახუთი მილიონი ეკიპაჟით. დეტონაცია იყო ამაზრზენი, თითქოს პატარა კვაზარი აფეთქდა, ტრილიონი წყალბადის ბომბის ელვარებამ, ჰიპერპლაზმურმა საცეცებმა კიდევ რამდენიმე ათასი კოსმოსური ხომალდი წაიღო. შედეგად, ჯუჯა მარშალი, სარეზერვო უცხოპლანეტელების მეთაური გარდაიცვალა.
  ბრძოლა ახალი გააფთრებული ძალით დაიწყო. ჩანდა, რომ საშინელი დემონები ჩქარობენ კოსმოსში, ერთდროულად საშინელიც და ლამაზიც, ფერების გასაოცარ თამაშში. ყოველ წამს, ათიათასობით გრანდიოზული ცეცხლსასროლი იარაღი ერთბაშად იფეთქებს, რომლებიც წარმოუდგენელი კონფეტის ცქრიალა ფრაგმენტებს ყრიან. ვარსკვლავების ნამსხვრევების ძვირფასმა ნამმა ბრძოლის ფონზე შექმნა სიურეალისტური სურათი, ასეთი რამის აღწერა შეუძლებელია. თუნდაც ავანგარდის გენიოსი.
  ვაი, მირაბელა ვერ დააკვირდა ამ სილამაზეს. მას მხოლოდ ძალიან მოსაწყენი პატრული ჰყავდა. მაგრამ შემდეგ გოგონამ შენიშნა ჩრდილი, ის ხაზგასმული იყო ნეიტრინოს რადარით. როგორც ჩანს, შენიღბული კოსტუმი გამოწყობილი ქვეითი ცდილობს რობოტებთან მიახლოებას.
  სუბიექტის შენიღბვა ცუდი არ არის, მაგრამ გოგონას აქვს ულტრათანამედროვე საბრძოლო კოსტიუმი, ხედავს ბიჭის მოძრაობებს. რატომ ბიჭი? მან ზუსტად არ იცის, შესაძლოა მისი ინტუიცია ეუბნება ამას. გოგონამ მატრიცის შენიღბვა ჩართო და ახალგაზრდა მამაკაცის უკან დაიძრა. საბედნიეროდ, ვაკუუმი არ ქმნის ტურბულენტობას, რაც ნიშნავს, რომ მისი მოძრაობა არ ჩანს. მართალია, მისი აღმოჩენა შესაძლებელია ბიოველური ტურბულენტობის შემთხვევაში. მირაბელა ფიქრობდა, რომ ვაკუუმში ოდნავი მოძრაობა იწვევს არეულობას ბევრ სფეროში, რომელიც გაჟღენთილია სივრცეში.
  ბიჭი ჩასაფრებული იდგა, როგორც ჩანს, რობოტის "დაჭერას" გეგმავდა. მისი იარაღიდან სხივი გაფრინდა, არა საბრძოლო, არამედ უბრალოდ კიბერვირუსის გაგზავნის იმპულსი. მირაბელისთვის ეს საინტერესოა, რადგან ყველა რობოტს აქვს პროგრამული დაცვა ვირუსებისგან. თქვენ არ შეგიძლიათ ლასოს კიბორგს ასე მარტივად. აქ თქვენ უნდა აირჩიოთ სწორი სისტემა: ერთადერთი კითხვაა რომელი? უმჯობესია მტრის ჯარის ჩამოგდება მეთაურის ქვეშ. მაგრამ ეს ძალიან დელიკატური ნამუშევარია და ნებისმიერი შეცდომა შეიძლება ფატალური იყოს. ყოველივე ამის შემდეგ, თქვენ გჭირდებათ ინდივიდუალური მატრიცის მოდელირება და ზარის ნიშანი, და ეს ისეთივე რთულია, როგორც თაბაშირში თითის ანაბეჭდის ამოსაჭრელად ჩიზლის გამოყენება. მაგრამ ბიჭი, მირაბელა გრძნობს, რომ ბიჭი ძალიან ახალგაზრდაა და არ არის დაკარგული. ერთ-ერთმა რობოტმა გაგზავნა სიგნალი და გაფრინდა ზოგადი რიგიდან.
  - რა ეშმაკურია! აბა, ტყვედ წავიყვან! - ჩაილაპარაკა გოგონამ თავისთვის.
  იგი ჩუმად აფრინდა უკნიდან და აპირებდა ჩართოთ თითქმის აცილებული, პარალიზებული სხივი, რომელსაც შეეძლო ცნობიერების გათიშვა. თუმცა, ეს ძალიან მარტივია და თქვენ მხოლოდ პატიმარს ესაუბრებით. მირაბელამ შეცვალა დიაპაზონი, ითვლიდა საბრძოლო კოსტუმის კორპუსის და ელექტრონიკის გამორთვას. ბიჭი უცებ გაიყინა და გასწორდა. დენის ხელში ჩაგდებამ ის მირაბელისკენ შეატრიალა.
  გოგონამ გაიცინა. დიახ, რა სიმპათიური, ახალგაზრდა, თითქმის ბიჭი, მხოლოდ მაღალი, როგორც ყველა ამაჩქარებელი, მაგრამ მრგვალი, ბავშვური სახით. რა თქმა უნდა, მიმზიდველი და ტკბილი, გარკვეულწილად გულუბრყვილო. თვალები ცისფერია და მათში დაბნეულობაა. ახალგაზრდა მეომარმა ნაზად თქვა:
  - კარგი, პულპის ფოტო მიიღეთ?
  ვლადიმერ კაშალოტოვმა (ეს ის იყო), ხმამაღლა (მისი ხმის ტონი მღელვარებისგან დამახინჯებული იყო) თქვა:
  - ვაი, შენ უფრო ძლიერი აღმოჩნდი!
  მირაბელამ მტაცებლად გამოსცრა კბილები:
  "თქვენ დახოცეს ჩვენი ჯარისკაცები და ახლა თქვენ თავად გახდით მსხვერპლი." ახლა წამება და სასჯელი გელით.
  კაშალოტოვს სახეზე ოდნავ ტალღამ გადაუარა. მან იცოდა რა იყო ტკივილი, მაგრამ ესმოდა, რომ ეს შეიძლება იყოს სრული და უწყვეტი:
  - ერთადერთი, რაც ვნანობ, არის ის, რომ არცერთი შენი მებრძოლი არ წამიყვანე! ეს მართლაც დიდი შავი ხვრელის ვაკუუმია!
  მირაბელამ მშვიდად უპასუხა:
  - მაშ, დამწყები მებრძოლი?
  - დიახ, ეს ჩემი პირველი ბრძოლაა!
  გოგონა უცებ შერბილდა და მძიმედ ამოისუნთქა:
  - გამბედაობა არ მეყო, წიწილა ბადეში დამეჭირა - ერთი ფოტონი ასი იმპულსი არ ღირს! შენ რომ იყო ერთ-ერთი არჩეული მილიონიდან.
  ვლადიმერმა ღრმა მწუხარებით თქვა:
  - არჩეულ მილიონს შორის ვიყავი, მე მქონდა შანსი გავმხდარიყავი ბედის არბიტრი!
  მირაბელა მაშინვე გაუფრთხილდა:
  -და რა დაგემართა!
  ბიჭმა ამოსუნთქვით უპასუხა:
  -ვინ ანადგურებს კაცს? ქალო! ვინც ბიჭს ანადგურებს, ის გოგოა! ამიტომ მინდოდა ერთ პატარა გოგონას დახმარებოდა და ამისთვის კანონი დავარღვიე. კანონსა და სინდისს შორის არჩევისას პატიოსანი ადამიანი ამჯობინებს, რომ აღარაფერი ვთქვათ უსაფრთხო!
  მირაბელამ კიდევ უფრო ძლიერად ამოისუნთქა, ლოყები მიკრორადიაციით ანათებდა:
  - ამ მხრივ, მართალი ხარ!
  ბიჭმა ენთუზიაზმით განაგრძო:
  "მე ავირჩიე ჩემი სინდისი, რის შემდეგაც სასტიკი და დახვეწილი წამება, საჯარო წამება და განდევნა არჩეული მილიონიდან. ბრწყინვალე კარიერის ნაცვლად, იძულებული ვარ, სასჯელ ჯარში უბედური ყოფა გამოვიჩინო. დიდება ყოვლისშემძლეს, რომ ციხის ჯარში არ მოვხვდი.
  მირაბელას სამი პაწაწინა გული სასტიკად უცემდა, გოგონამ რაღაც ახლო და ძვირფასი იგრძნო ამ ბიჭში.
  ჩაფხუტი შეაერთა და ახალგაზრდას ღრმად აკოცა მის წვნიან, ჯანსაღ ტუჩებზე, განიცადა ძლიერი სიამოვნება. გამიჭირდა თავის მოშორება. კაშალოტოვმა სუნთქვაშეკრული თქვა:
  -როგორც ჩანს ეს ჩემი ბოლო კოცნაა ჩემს ცხოვრებაში!
  მირაბელამ თავი დაუქნია.
  -არა! ჩემო ძვირფასო "კვაზარიკ", თქვენ არ დატყვევდებით. არ მოგცემთ უფლებას ნელა მოკვდეთ ულტრარადიოაქტიურ კარიერებში. შენ იცოცხლებ!
  გოგონამ ჩართო კონტრ-გამოსხივება, ცდილობდა ბიჭის სხეულისა და ჯავშნის გაცოცხლებას. მან ოსტატურად დამალა თავისი სიხარული და ჰკითხა:
  - ჩემო ძვირფასო ვარსკვლავო! ყოველივე ამის შემდეგ, თქვენ დაისჯებით ამის გამო!
  გოგონამ უკვე მშვიდად უპასუხა:
  - არ ინერვიულო! აქ, ინტერუნივერსალურ სივრცეში, ფიზიკური კანონები ისეთია, რომ მყისიერი სიგნალის გადაცემა არ ხდება, კიბერ ჩაწერა კი წვრილმანია, თითქოს შემთხვევით მას ჩვილი დრაკონით დავაინფიცირებდი.
  ვლადიმირმა თანხმობის ნიშნად თავი დაუქნია:
  - ეს გენიოსია! უბრალოდ კვაზარი!
  - არა, არ მიჭირს! მაგრამ როგორ აპირებთ თქვენს ხალხთან მისვლას?
  ბიჭმა ელვის სისწრაფით უპასუხა:
  - როგორც ადრე, რობოტის მუცელში. მალე, ერთ წუთში, ეს ბრიგადა ფრონტის ხაზზე გადაისროლება, მე მოვახერხე ამ ინფორმაციის შეგროვება. მაშინ ვლადიმერი მიეჭიდება თავის ხალხს.
  - ვლადიმერ! ეს ნიშნავს იმას, ვინც ფლობს სამყაროს! მე მქვია მირაბელა! მეც შენსავით ერთ-ერთი არჩეული მილიონი ვიყავი.
  ვლადიმირმა თქვა:
  - დიდი! ორი მონათესავე სული ვიპოვე, მაგრამ ახლა შემდეგს გავაკეთებ! მე შევალ რობოტში, თქვენ ცდილობთ დამიწყოთ თავი.
  - არ ინერვიულო! იფრინეთ Fox Gate-მდე, ვფიქრობ, თქვენ შეძლებთ საჭირო დროს გაუძლოთ.
  - Მიყვარხარ! - აქ ახალგაზრდა მეომარი თითქმის არ იყო უგუნური; სილამაზე და გულუბრყვილობა იმდენად მხიბლავს!
  - Მეც!
  რობოტის მუცელში აღმოჩენისას (სივრცის გასათავისუფლებლად მას საბრძოლო მასალის გადაგდება მოუწია), ვლადიმერი, რომელიც ოსტატურად აკონტროლებდა, მივარდა მის უკან. ის სიხარულისგან იფეთქებდა, ნეტავ თავი დააღწიოს საშინელ ტყვეობას, რომელიც სიკვდილზე უარესია. მართალია, ცოტა უხერხული იყო, რომ გოგონა ასე ურცხვად მოატყუა. სპერმის ვეშაპები არასოდეს შედიოდნენ არჩეულ მილიონში, ისინი იყვნენ მხოლოდ მეომარი და ჩვეულებრივი ჯარისკაცი. მომენტის დაჭერა და გულუბრყვილო გოგოს დახვრეტაც კი სურდა. მაგრამ ეს ზედმეტად საზიზღარი იქნებოდა. მას ჯერ ერთი ადამიანი ნამდვილად არ მოუკლავს, თუ რობოტებს არ ჩავთვლით, რა თქმა უნდა. თუმცა, რატომ არ უნდა აირჩიოთ თქვენი პირველი მსხვერპლი მშვიდად? კი, მისი ოპონენტები მისნაირი რუსები არიან, მაგრამ რა ქნა? ომი ომია. უფრო მეტიც, ათას წელზე მეტი ხნის განმავლობაში, მტრობამ შეაღწია კომპიუტერის საშვილოსნოს ჰიპერპლაზმასთან ერთად. ისინი მხოლოდ თქვენი ნამდვილი სამყაროს სარკისებური გამოსახულებაა, კაენმა აწია ნაჯახი აბელს! ალექსანდრე მაკედონელის არმიამ უკან დახევა შეაჩერა და ბრძოლა განახლებული ენერგიით დაიწყო. ვლადიმირმა დაუმიზნა დაუფიქრებელ მტერს (მას უკანა მხარეს საკუთარი რობოტი ჰყავდა) ტეტრაპლანი. გასროლა ყველაზე დაუცველ კუდზე, რომელიც მინიმალურად არის დაფარული დამცავი ველით. აფეთქება და ბიჭის მიერ განადგურებული პირველი პირის ანგარიში ღიაა!
  . თავი No3.
  იანკა სვეტლოვი და მარინკა ჩერნუშკა ერთ დღეს დაიბადნენ. ეს კარგი იყო, რადგან ამან მათ საშუალება მისცა ერთად აღენიშნათ დაბადების დღე. ბიჭი და გოგო თორმეტი წლის არიან, კიდევ ერთი წელი და გახდებიან თინეიჯერები, ანუ თითქმის მოზრდილები. ახლა კი მათი ბავშვობის ბოლო წელი დადგა.
  მარინკა ჩერნუშკა, მიუხედავად მისი გვარისა: ცეცხლოვანი წითური, მაღალი, იანკზე ერთი თავით მაღალი: ამაჩქარებელი გოგონა. იანკას მსგავსად ის ცირკის სკოლაში სწავლობს; ძლიერი, დაკუნთული, მოწიფულ გოგოს ჰგავს. მას უკვე აქვს არენაზე გამოსვლის გამოცდილება, მან ითამაშა ტუტის სამი მსუქანი მამაკაცის პაროდიაში. მართალია, სვეტლოვი მემკვიდრის ამპლუაში კომიკურად გამოიყურებოდა, მაგრამ ტექნიკით შესანიშნავად ითამაშა როლი! ახლა ახალგაზრდა ცირკის შემსრულებელი ამაყობს. იგი ზრდასრულივით გამოიხატა საყურეებით და ლამაზი საათით. იანკა უფრო მოკრძალებულია, ბიჭებთან ერთად ნამცხვრებს ჭამდა, კოკა-კოლას სვამდა, ფეიფებს სვამდა და ახლა მეგობართან ერთად გამოვიდა, რომ ესაუბროს თავის მრავალწლიან მეგობრობას. მარინკას ნამდვილი ამაჩქარებელივით ხელში ლუდის ბოთლი უჭირავს, ჯიბეში კი სიგარეტის კოლოფი. "ქემელი".
  - მოხარშვა არ გინდა? გახდი "მაღალმფრინავი" (დახვეწილი)! - ჰკითხა გოგონამ ბოროტი ღიმილით და თავი დაუქნია. მის მოცულობით თმას შეხება არ სჭირდებოდა, ამიტომ ალივით იყო.
  იანკამ სწრაფად გააქნია თავი:
  - Რაზე ლაპარაკობ! ეს ორგანიზმის მოწამვლის უსარგებლო პროცესია. ზოგადად, თითქმის ყველა ორგანო იტანჯება ალკოჰოლით, განსაკუთრებით ღვიძლი და კუჭი.
  მარინკამ სიცილით უპასუხა:
  - სისულელეა ეს ყველაფერი! თუ პოლიტიკოსები იტყუებიან და ზღვის ფსკერზე მშრალი ქვის პოვნა უფრო ადვილია, ვიდრე პატიოსანი პოლიტიკოსი, მაშინ ვინ იძლევა იმის გარანტიას, რომ ექიმები სიმართლეს ამბობენ?
  იანკამ საკმაოდ ლოგიკურად აღნიშნა:
  - პოლიტიკოსები, რა თქმა უნდა, იტყუებიან! ექიმებიც, განსაკუთრებით მაშინ, როცა მათ ატყუებენ მათ სასარგებლოდ, მაგრამ თვალები სიმართლეს ამბობს. არ არის საკმარისი, რომ თავად გინახავთ მთვრალი ალკოჰოლიკები, რომლებმაც დაკარგეს მთელი ადამიანური გარეგნობა? სიმთვრალე რუსი ხალხის დიდი ტრაგედიაა. და არა მარტო რუსებს, გახსოვდეთ, როგორ დაიღუპნენ ამაყი ინდიელების მთელი ტომები - უშიშარი მეომრები - ცეცხლის წყლის გამო . ოდესღაც ისინი ფლობდნენ მთელ კონტინენტს, მაგრამ ახლა ისინი დარჩნენ სავალალო ანკლავებით.
  მარინკამ, რომელიც აგრძელებდა ღიმილს, თითქმის სამღვდელო ბასში იღრიალა:
  - ამბობენ, ცოტა ლუდი კარგიაო! საერთოდ, მასწავლებელს ნუ იჩენთ, ჯობია ხელებზე იაროთ და ჭკუიდან გადახვიდეთ!
  -თითქმის მოზრდილები ვართ და ხვალ გამოცდა გვაქვს! შეგვიძლია ცოტა მეტი ვიმოგზაუროთ ინტერნეტში და მერე დავიძინოთ.
  -დაძინება არ მინდა! სამაგიეროდ წავიდეთ კაზინოში. მოგეხსენებათ, მათ გახსნეს ისეთი ლამაზი დაწესებულება არბატზე - საოცარი!
  იანკამ მძიმედ ამოისუნთქა:
  - იქ ბავშვებს არ უშვებენ!
  მარინკამ შემთხვევით ააფრიალა ძლიერი ხელი:
  -მშობლებთან რომ შეგიშვეს რატომ! მე ვხედავ, როგორი დიდი და მოწიფული გამოიყურება, და თუნდაც მაგარი მაკიაჟით, შემიძლია დედაშენისთვის გადავიტანო!
  - პასპორტს რომ ითხოვენ? - ბიჭი ისევ ფხიზლად იყო.
  - ხივა მყავს! - საბუთი გაშალა მარინკამ. - ხედავ, რა ოსტატურად ხატავდნენ ჩემი მეგობრები.
  იანკა აღფრთოვანებული იყო:
  - და მე პირადად არ მადარდებს კაზინოში ბანკის გატეხვა და ახალი, მაგარი მოტყუებული კომპიუტერის ყიდვა! მანქანების რეცხვით რაღაც ფულის გამომუშავება მოვახერხე.
  მარინკამ გაიღიმა:
  - მანქანების რეცხვა! ფი! მე პირადად მირჩევნია ვალუტებში და მარკებში სპეკულირება, ეს ბევრად მომგებიანია.
  - აბა, ვინ, რა ისწავლოს!
  - კარგი, წავიდეთ! მოდით, შემოვიტანოთ რამდენიმე დოლარი!
  იანკამ, რომელიც ჭკვიანურად გამოიყურებოდა, შენიშნა:
  - მე მოვიგონე სისტემა, რომელშიც არასოდეს წააგებ!
  მარინკა კიდევ უფრო ანიმაციური გახდა:
  - როგორ არის?
  - იღებთ დოლარს და დებთ რულეტში: სადაც გაქვთ არჩევანი წითელზე ორი ფერის.
  - და კარგავ!
  - მერე კიდევ ორი დოლარი ამოიღე და ისევ წითელზე დადებ!
  - და ისევ წაგებ!
  - მერე კიდევ ოთხი დოლარი ამოიღე და ისევ წითელზე დადებ!
  გოგონამ გაიღიმა:
  - ყველა წითელზე და წითელზე! კომუნისტი ხარ?
  - არა, ასეთი სისტემაა!
  - კარგი, უკვე მესამედ მარცხდები!
  "მაშინ ისევ წითელზე დადებ რვა დოლარს."
  - და...
  - რა და! იმის ალბათობა, რომ თეთრი ზედიზედ მეოთხედ გამოჩნდეს, ძალიან დაბალია. რაც ნიშნავს, რომ საბოლოოდ მოიგებთ რვა დოლარს და დაგიბრუნებთ ერთს.
  მარინკამ ამოისუნთქა:
  - და მერე თავიდან დაიწყე! მხოლოდ ფერის შეცვლით და კურსის ისევ დოლარამდე დაწევით! დიახ, ამ სისტემის შესახებ წავიკითხე ინტერნეტში. ეს არ არის ისეთი თამაში: რაც ძვირფასია თბილ გულში, არ არის მღელვარება და დიდი მოგება და სამწუხაროა დაკარგული დრო. არა, ეს ასე არ არის, მე გამოვიმუშავე ძალიან რეალური, საიმედო სისტემა, რომელიც მოგცემთ საშუალებას მოიგოთ ქონება!
  ბიჭმა მსუბუქი თავი დაუქნია:
  - სტვენა! გინდა გამოიჩინო!
  - დიახ, მრცხვენია ჩემს გვერდით სტვენასთან ერთად! ყოველგვარი სიცრუის გარეშე! მოდი, მე გაჩვენებ!
  იანკამ ტონი დაუწია და ჰკითხა:
  - იქნებ ახლავე მაჩვენო?
  გოგონამ სწრაფად უპასუხა:
  - არა! ძალიან ადვილი იქნება! მოდი ჩემთან ერთად დავლიოთ!
  ბიჭმა ქურთუკი ჩაიცვა, შემოდგომა იყო და გარეთ უკვე ციოდა. იანკს, როგორც მისი ასაკის ბიჭს შეეფერება, იზიდავდა ყველაფერი იდუმალი. მეტიც, კაზინო მხოლოდ ტელევიზორში ჰქონდა ნანახი.
  უკვე ბნელოდა, მაგრამ მოსკოვში დღევით ბნელოდა. სარეკლამო პლაკატებისა და სხვადასხვა პიროტექნიკის სიმრავლით თვალები აბრჭყვიალებდა.
  გოგონამ მხიარულად შესთავაზა:
  - ფიჭურ ტაქსს გამოვიძახებ და სტილში ვივლით!
  - ღირს? მოსკოვი ღამით ძალიან ლამაზია!
  მარინკამ გაღიზიანებით თქვა:
  - შემოდგომაზე ღამით ხეტიალი არ არის დიდი სიხარული. გარდა ამისა, იცით, ზოგჯერ სიბნელეში საშინელი ბანდიტები არიან. ისინი პირანას თევზივით არიან, შენნაირი სულელი ბავშვების ძვლებს ჭამენ!
  - პოლიციაზე რას იტყვით?
  - გადასახადის ასაღებად! და საერთოდ, ყველა ბიჭს პოლიციელს ვერ დანიშნავ!
  იანკა სერიოზულად განაწყენდა:
  -და გხედავ გოგო! არა ბატონო, პატივცემულო მატრონო!
  მარინკამ თითი დაუქნია:
  - თავს ასფალტში ჩააწვება! რათქმაუნდა ტაქსით მივდივარ! ნუ გეშინია, მე თვითონ მოვიხსნი ბაშლის! ზოგადად, რეფერატების ჩამოტვირთვით კარგ ფულს ვიშოვი.
  - მეც ვცადე ეს გამეკეთებინა, მაგრამ კონკურენცია ძალიან ბევრია!
  - თქვენ უნდა შეძლოთ კლიენტების დაქირავება, პირველ რიგში, საშუალო სკოლის მოსწავლეებს შორის.
  მარინკას მობილური ტელეფონი ძალიან ლამაზია, ფართოეკრანიანი ვიდეოკამერით, რომელიც ზოგჯერ აჩვენებს რაღაცეებს, რაზეც ფიქრიც კი უხერხულია. გოგონამ სპეციალური ლაქისგან ბზინვარე კბილებს შორის სიგარა ამოიღო და აიღო:
  - იცით, SD უფროსს შელენბერგს უყვარდა კემელის მოწევა.
  - რომელიც, სამწუხაროდ, არ დახვრიტეს! საინტერესოა, რომ ის თავის მემუარებში წერს, რომ მიულერი საბჭოთა ჯაშუშია.
  -ა! ბაბუა მიულერი? შეიძლება ძალიან კარგად ასეც იყოს. -გოგონამ ბორდიურს ჩექმის გრძელი ქუსლი დაარტყა. იანკა თავს ძალიან პატარად გრძნობდა, მეგობრის მკერდამდეც კი არ მიუწვდებოდა. "მაგრამ ის, სავარაუდოდ, ერთდროულად მუშაობდა ორ სადაზვერვო სააგენტოში."
  - ბრძენი მოხუცი! ორჯერ მეტი ფული და არ აქვს მნიშვნელობა რომელი ფრონტის ჯარისკაცები დაგიჭერენ!
  იანკამ ვარდისფერ ლოყაზე დაასხა:
  - ჯარისკაცებმა შეიძლება დაგამთავრონ! სისხლიანი ბაიონეტით ჭავლით გაოგნებულ რიგითს როგორ დაუმტკიცებს, რომ მისი თანამებრძოლია?
  მარინკას გაეცინა:
  - ამისათვის საჭიროა წინადაცვეთა! როგორც კი შარვალს გაიხსნის, რუსი ჯარისკაცი მაშინვე მიხვდება, რომ თებერვალია და ნაციზმის მსხვერპლი!
  იანკამ აღნიშნა:
  - თუ ანტისემიტია! როგორ მღეროდა ბაბუა ვისოცკი! ბაბუა დამბლა იყო, ყოფილი მავნებელი ექიმი, მაქვს: ანტისემიტი ანტისემიტზე!
  - უჰ! შენ კი ისეთ ძველ რაღაცეებს უსმენ! ვისოცკი კარგია წინაპრებისთვის და არა ბიჭებისთვის!
  აბა, შეწყვიტე ფანტაზია, ავიღოთ მანქანა!
  მათთან ძვირადღირებული მერსედესის კერძო ტაქსი მივიდა! მარინკა სალონში შთამბეჭდავად ჩაჯდა.
  - კარგი, პატარა ჩიტი, დაჯექი!
  ბომბის მძღოლმა ჰკითხა:
  - ეს შენი კლიენტია!?
  - Რა გაგებით?
  - მეძავი ხარ!
  მარინკამ საშინლად გამოსცრა კბილები:
  - როგორ ბედავ კეთილშობილ ქალბატონს შეურაცხყოფას! მე ვარ ტობოლსკის გრაფინია და ეს არის ჩემი ვაჟი, ვისკონტი დე ბრაჟელონი.
  - ვაფასებ შენს იუმორის გრძნობას. Საით?
  - კაზინოზე, "Royal Happiness"!
  მძღოლმა თავი დაუქნია:
  - უმოკლეს დროში მიგიყვან!
  მანქანა შეუფერხებლად აფრინდა და მშვიდი მუსიკა დაიწყო. მარინამ ჰკითხა:
  - იქნებ ბილანს მივუბრუნდეთ.
  მძღოლმა შენიშნა:
  - არ გრცხვენია, რომ ზოგიერთი გავლენიანი ადამიანი ავრცელებს ჭორებს, რომ ის გეია!
  - უფრო მწვანეს ჰგავს, ასდოლარიანი! - მარინკამ მძღოლს თავში კვამლის რგოლი დაუბერა.
  - შენ კი წვენში ქალი ხარ! მაგარი ჩაცმულობა! რაც შეეხება ბორი მოისეევს! - მხიარულად თქვა ტაქსის მძღოლმა.
  - მოისეევა! სიტყვიდან მოსე! თებერვალი ოთხმოცდაათი პროცენტით ლურჯია. ტყუილად არ არის გამოთქმა: სოდომის ცოდვა ებრაელების მიერ დაწერილი ძველი აღთქმიდან მოვიდა. - მკაცრად თქვა მარინკამ.
  -იცი თებერვლის ნახევარი ვარ!
  - ასე ნახევრად ლურჯი! გეი ბიჭი! გეი ბიჭი! ბევრი უცნაური მეგობარი! ნუ მორცხვი! გეი ბიჭი! - მღეროდა პრიმადონას ხმით, მაგრამ ძალიან საშუალო სმენით, მარინკა.
  მძღოლმა უგულებელყო ასეთი დაცინვა და მხოლოდ შენიშნა:
  - არიან გეი გოგონები?
  - მხოლოდ ლესბო! მაგრამ ბევრი მათგანია! - უპასუხა მარინკამ.
  ეს კაზინო საუკეთესო იყო მოსკოვში. უზარმაზარი, ზამთრის სასახლის მსგავსი მდიდარი დეკორაციებით. თავად შენობა აშენდა ბოროკოს სტილში! შესასვლელთან გასამხედროებული მცველი იყო გერმანული ნაგაზებით და ინგლისური ბულდოგებით.
  ვლადიმირმა რაღაც უხერხულობაც კი იგრძნო, თეთრ-შავებში გამოწყობილ მაღალ მცველებს შეხედა. მარინკა კი სულაც არ რცხვენოდა, შემთხვევით აჩვენა ხე.
  - ეს ბიჭი ჩემი შვილია, ჩემთან ერთად სვამს!
  - კარგი! მხოლოდ ბავშვებს არ შეუძლიათ ერთდროულად ათზე მეტი ჩვეულებრივი ერთეულის დადება და დაწესებულების ხარჯზე ალკოჰოლის მოხმარება!
  მარინკამ გაბრაზებულმა გადაიხარხარა თმა:
  - კი, დალევას ურჩევნია თავი ჩამოიხრჩოს.
  - კარგი, მშვენიერია! იმავდროულად, შეგიძლიათ შეიძინოთ ჩიპების მთელი ნაკრები.
  ვლადიმერს ჯიბეში საკმაოდ მოკრძალებული თანხა ჰქონდა სამასი დოლარი, მარინკას კი ხუთი ათასი, რაც ცუდი არ არის გოგოსთვის, რომლის მშობლებიც მილიონერებისგან შორს არიან.
  არტემმა მაშინვე შეშურდა მისი:
  - მდიდარი პატარა "პინოქიო" ხარ!
  გოგონამ ამოიოხრა, ლოყები ფხვნილითა და რუჟით დაფარული:
  - Რაზე ფიქრობდი! გულუბრყვილო ბავშვი! იცხოვრე მთელი ცხოვრება დედის კალთაზე დაჭერით!
  ბიჭმა ენერგიულად დაუქნია თავი:
  - Რათქმაუნდა არა! ფულის შოვნა თავად გჭირდებათ!
  - Ის არის! შენი საკუთარი პენი უფრო ძვირია, ვიდრე სხვისი! კარგი, რა ჩიპებს აიღებ შენთვის?
  - ყველაზე იაფი მუყაოები!
  მარინკამ ჩაიცინა:
  - რომელია ერთი დოლარი?
  - დიახ! ვცდი ჩემს სისტემას!
  - შეხედე, შენ, როგორც ახალგაზრდას, ათზე მეტი არ მოგცემენ!
  კაზინოს შიგნით მდიდრული იყო, ბევრი სარკე, მოოქროვილი და ცნობილი ოსტატების ნახატების ასლები. ერმიტაჟის მსგავსი რაღაც ბევრად უფრო დიდებულია.
  ასევე იყვნენ "ცალხელა ბანდიტები" და სხვადასხვა ეშმაკური, უხვად მორთული რულეტები. კერძოდ, ერთ-ერთი შეღებილი მამალი კუდით მოფენილი კაშკაშა შუშით ტრიალებდა და ნისკარტით მიუთითებდა ნომრებით უჯრედებზე. თქვენ ასევე შეგიძლიათ აირჩიოთ ფარშევანგის კუდის ბუმბული, რომელიც ბრუნავს და ფერს ცვლის. ასევე იყო ელექტრონული რულეტის ეკრანები, სადაც ყველაფერი აირია და კომპიუტერი გადაადგილდებოდა. ბევრი სხვა რამ! მაგრამ ყველაზე დიდი ყურადღება მიიპყრო ტრადიციულმა რულეტმა მბრუნავი ზედა და თავის ქალას ფორმის ოქროს სახელურით.
  მარინკა მისკენ წავიდა და ვერცხლისფერი ჩიპები აკოცა:
  - კარგი, ბავშვივით! ხომ ხედავ, მე მზად ვარ სათამაშოდ! იქნებ თქვენც სცადოთ!
  - პატარა და საკუთარ სისტემას მივყვები! - უპასუხა ვლადიმერმა.
  ბიჭმა ფსონების დადება დაიწყო. დაწყებული ერთი ჩიპით, გადადით წითელზე!
  მას გაუმართლა, მაშინვე მოიგო! რის შემდეგაც მან ფერები იცვალა და ფსონი შავზე, იგივე ერთი დოლარით დადო. მათ მოუტანეს მას ფულადი სახსრები, ვლადიმირმა რამდენიმე ყლუპი მოსვა. ირგვლივ მიმოვიხედე. კაზინოში ყველაფერი იყო - საათის გარდა! ბიჭი აიძულეს სადარბაზოში საკუთარი ჩაებარებინა, ეს წესებია. გარდა ამისა, მობილური ტელეფონები დაცვას უნდა მიმეცა. ეს აშკარად ისე გაკეთდა, რომ კლიენტებმა დრო არ იცოდნენ და მთელი ქონება გაფლანგა. ბიჭი იძულებული გახდა ნავიგაცია ძალიან დაახლოებით.
  ჯერ გაუმართლა, მერე უცებ დაკარგა ერთი დოლარი, ორი დოლარი, ოთხი, რვა. ახლა მათ თექვსმეტში უნდა დადონ, რაც უკვე აკრძალული იყო წესებით. კრუპიეს თანაშემწემ, წითურმა თანამემამულემ, თვალი ჩაუკრა და შებრუნდა, თითქოს თქვა: როგორც გინდა, ისე მოიქეცი!
  ვლადიმირმა ისევ წითელზე თექვსმეტი დადო და ერთი დოლარი დააბრუნა. შუბლიდან ოფლი მოიწმინდა და ყინულით კოკა-კოლა სთხოვა.
  თანდათან ბიჭი მღელვარებამ მოიცვა! ნამდვილად მოსაწყენია ერთი დოლარის დაბრუნება, როცა შენს ირგვლივ ყველა ათასობით, ათიათასობით ფსონს დებს.
  მაგალითად, ფრაკში გამოწყობილი ერთი მაგარი ბიჭი, მიუხედავად ყველა აკრძალვისა, თითო ათასი დოლარის ოქროს ჩიპს ატარებდა, ფსონებს აკეთებდა, ცვლიდა მოგებას წაგებებით. თუმცა, როგორც ჩანს, მას გაუმართლა, ამიტომ მალე ოქროს ჩიპების მთელი ტომარა გამოჩნდა და პლატინის ჩიპები გამოჩნდა - ათი ათასი.
  ვლადიმირმა, რომელიც მას შეხედა, დაიწყო მეტი ფსონის დადება ინდივიდუალურ ნომრებზე. კერძოდ, ოცდათექვსმეტიდან ის არის ოცდაცამეტი - იესო ქრისტეს ასაკი, ასი. ბურთი შენელებული გაფრინდა, ჯერ ოცდაცხრაზე დაეშვა, შემდეგ ისევ ოცდაცამეტზე გადახტა! - ვაიმე, ბიჭს სამნახევარი ათასი დოლარი ჰქონდა. თორმეტი წლის ბავშვისთვის: სიმდიდრე, შეგიძლიათ შეიძინოთ ლამაზი ლეპტოპი. მაგრამ ეშმაკი გიჩურჩულებს ყურში: მამაშენის მანქანა ძალიან ძველია, მოიგე ფული და იყიდე უახლესი მოდელის ახალი Mercedes-Benz. თქვენ იცით, რას გრძნობთ ამის შემდეგ, თქვენი კლასელები შეშურდებიან.
  - რაზე დადო ფსონი? - ჰკითხა თავის თავს ბიჭმა.
  - ღმერთს უყვარს სამება! ფსონი სამზე!
  ვლადიმირმა ეს გააკეთა აღფრთოვანებულმა და ფსონი დადო ყველა ჩიპზე. ცისფერი თვალები ეწვოდა.
  ბურთი ტრიალებდა და ყოველ ნახტომზე ბიჭის გული უცემდა. მაგრამ მერე შეანელა და დაეცა... სამით!
  - Მე მოვიგე! დაიყვირა ბიჭმა. და იმ მომენტში ბურთი ჩამოვარდა და ხუთამდე გადავიდა.
  ბოროტი ხმა ჩამესმა თავში:
  - ღმერთი სულელი არაა! უყვარს ნიკელი!
  მხოლოდ ბიჭმა, რომელმაც მთელი ფული გაფლანგა, ძლივს იკავებდა ცრემლებს, მაგრამ მღელვარება ჯერ კიდევ არ ჩაცხრილებოდა. რა მოხდება, თუ მეგობარს სთხოვთ ჩიპების სესხებას და შემდეგ ეს ყველაფერი ინტერესით დაიბრუნოთ? ეს ხომ კაზინოა, აქ სასწაულები ხდება.
  მარინკასთვისაც საქმე კარგად არ მიდიოდა. როდესაც ვლადიმერი მივარდა მისკენ, გოგონამ ახლახან გაფლანგა თავისი ბოლო ათასი. იგი სრულ სასოწარკვეთილებაში იყო.
  - Ეს რა არის! - მუშტებს ჰაერში ურტყამდა გოგონა. კრუპიერები ვითომ არაფერი ხდებოდა.
  - როგორც ჩანს, ბედი! - უპასუხა იანკამ მოჩვენებითი სიმშვიდით. - გალიმო! GOP გაჩერდი!
  - რომელია ჩემი საყვარელი სისტემა? - ხელები მოხვია გოგონამ.
  - ნებისმიერი სისტემა, უპირველეს ყოვლისა, ეფუძნება იღბალს! - ფილოსოფიურად შენიშნა არტემმა. - ბრმა ბედი - ყოველთვის ვერ მოიგებ. კაზინოში ფულის შოვნა საცერში წყლის ტარებისგან განსხვავდება, რომ საცერიდან წყალი ფეხქვეშ ჩამოგდის, კაზინოში კი ტვინი გაგირეცხავს!
  - სულს ეშმაკს გავყიდი, სულ რომ გავიმარჯვო! - გულებში ჩასძახა მარინკამ.
  ამ დროს ბავშვების თვალწინ ყველაფერი გადაცურა და ისინი აღმოჩნდნენ სადღაც მაღლა, მთის მწვერვალებითა და მეწამული თოვლით გაშლილი მათ ქვეშ.
  ოცდათხუთმეტი წლის კაცი შავი ფრაკით და თეთრ ჰალსტუხით გამოჩნდა სწორედ ბავშვების წინ. უჩვეულოდ გამჭოლი მზერა და ფერმკრთალი, გამხდარი სახე ჰქონდა. ორ თორმეტი წლის მოზარდს რომ შეხედა, საყვარლად გაიღიმა, მაგრამ თვალები ცივი დარჩა, თითქოს ფოლადისგან ბრწყინავდნენ.
  - რომელ თქვენგანს უნდოდა ეშმაკისთვის სულის მიყიდვა?!
  მარინკამ უპასუხა:
  -ᲛᲔ! და შენ სატანა ხარ!
  მამაკაცმა კიდევ უფრო ფართოდ გაიღიმა.
  -არა! მე ვარ არფაონი, ლუციფერის ერთ-ერთი მოადგილე. სპეციალიზირებული ვარ აზარტულ თამაშებში.
  - Ვაუ! - თქვა მარინკამ. "მე მეგონა დემონები არ არსებობდნენ."
  -და ღმერთო?! - "ჯენტლმენის" თეთრმა ჰალსტუხმა დრაკულას გამოსახულებით სისხლიანი შეფერილობა დაიწყო.
  - და ეს მოიგონეს მღვდლებმა; ფულის შოვნა! - სწრაფად და თავდაჯერებულად უპასუხა მარინკამ.
  - ლოგიკურია! მაგრამ რადგან არის ჩრდილი, მაშინ არის სინათლე! მაშინაც კი, თუ ეს არ არის ის, რასაც ბიბლია ამბობს.
  იანკამ სიჩუმის დარღვევის რისკი წაიღო:
  -და რა გინდა ჩვენგან?
  დემონი განაწყენებული ჩანდა:
  - Მე არა! მაგრამ ეტყობა ჩვენგან რაღაც გინდოდა. კერძოდ, ეს მომხიბვლელი გოგონა, რომელიც ასე ოსტატურად თავს იჩენს, თითქოს ზრდასრულს ჰგავს.
  მარინკა შერცხვა, ლოყებზე სიწითლე გამოუჩნდა:
  -ანუ ჩემი სული გჭირდება?
  არფაონმა ზიზღით გაიცინა:
  - Შენია?
  - Ჩემი!
  დემონმა გადაჭარბებული სიმშვიდით უპასუხა:
  - Რათქმაუნდა არა! არსებობს უამრავი სული, რომლებიც ნებაყოფლობით თუ ძალით მოექცნენ ჩვენს კონტროლს, ვთქვათ, მილიარდობით მილიარდი ყველა სამყაროში! მათ შორის არიან წმინდანები, პაპები და მართლმადიდებელი პატრიარქები. რა არის ჩვენთვის სული: რაღაც გარყვნილი გოგონა, რომელიც ჩვენთან მაინც რამდენიმე ათწლეულში დასრულდება. და სანაცვლოდ ძვირფასი საჩუქარიც კი მიეცი.
  მარინკა განაწყენებული იყო, ასეთი დარტყმა მის სიამაყეს:
  - ასე რომ ჩემი სული არაფრის ღირსია!
  - უბრალოდ, ინტერუნივერსალურ აუქციონზე რომ გაიტანე, მაშინ ასეთი სიკეთე ბევრი იქნება. - წვრილი კბილებს ააფრიალა არფაონმა.
  გოგონამ გაბრაზებულმა ჩაიბურტყუნა:
  - მაშინ რატომ დაგვირეკეს?
  არფაონი აფრინდა, მის უკან ფრთები გამოჩნდა:
  - მითხარი, გიყვარს თამაში?
  - Რა თქმა უნდა! - გაიხარა მარინკამ.
  - და ფსონი დადო?!
  - Თავისით! ვის არ უყვარს ეს!
  - მაშ, ჩვენ დემონებსაც გვიყვარს გართობა. ამიტომ გთავაზობთ შემდეგ ფსონს. თუ მოიგებთ, მიიღებთ ძვირფას საჩუქარს: თუ რომელიმე აზარტულ თამაშს მოიგებთ, თუ წააგებთ, ჯოჯოხეთში მოხვდებით. მაგრამ ეს არ არის საშინელი, როგორც გგონიათ, ისინი არავის ცეცხლზე არ აწვავენ, მაგრამ არც ისე სასიამოვნოა, განსაკუთრებით სუსტი გონების მქონეთათვის.
  მარინკა კიდევ უფრო ანიმაციური გახდა:
  - როგორი ფსონი?
  დემონი შემობრუნდა თავის ღერძზე და თქვა:
  - ჩვენ გადაგიყვანთ სხვა სამყაროში, სამყაროში დაახლოებით თქვენი ადრეული შუა საუკუნეების დონეზე. თუ მოახერხებ გადარჩენას და მაღალ თანამდებობას, ჩვენ დაგიბრუნებთ, მაგრამ თუ მოკვდები, ადგილობრივ ჯოჯოხეთში აღმოჩნდები და შენს ბედს სხვა სამყაროს სატანა გადაწყვეტს.
  -მე რომ დედოფალი გავხდე? - მხიარულად თქვა გოგონამ.
  - მაშინ ფასდაუდებელ საჩუქარს მიიღებ! Იფიქრე ამაზე! - დემონის ღობეები უფრო დიდი გახდა და კაშკაშა ანათებდა.
  - რა არის მოსაფიქრებელი! Ვეთანხმები! რა თქმა უნდა რისკზე წავალ!
  იანკა ჩაერია:
  - მე უბრალოდ არ დავტოვებ ჩემს მეგობარს! მე მასთან ერთად გავფრინდები! თანაც, ასეთი საჩუქარიც არ დამიშავდება.
  არფაონმა ზომაში მოიმატა, ფრთებმა მზეზე მარგალიტის ჭურვივით ბზინვა დაიწყეს.
  -და შენ გინდა? მით უკეთესი! ბიჭები ამ პროცესს დინამიკას მატებენ.
  მარინკამ გონივრულად აღნიშნა:
  - და თუ საჩუქარს მივიღებთ, ერთმანეთს ვითამაშებთ!
  დემონმა მკაცრად გააქნია თავი:
  - მაგრამ ეს არის ის, რაც არ უნდა გააკეთო. დროის დაკარგვა. ამასობაში კიდევ ერთხელ დაადასტურეთ - მზად ხართ ტესტირებისთვის?
  - ათასჯერ დიახ! - ერთხმად უთხრეს ბიჭმა და გოგომ.
  -მაშინ წავიდეთ!
  სანამ უცნობ სივრცეში გაფრინდნენ, იანკამ და მარინკამ ბოლო შეხედეს კაზინოს. ფრაკში გამოწყობილი ბიჭი, რომელმაც ოქროსა და პლატინის ჩიპების მთა გაფლანგა, ისტერიულად ყვიროდა. მას მოჩვენებითი ბედნიერების დაწესებულების მცველები გამოჰყავდათ.
  - სატანის კიდევ ერთი კლიენტი! - სევდიანად შენიშნა იანკამ.
  - დარწმუნდით, რომ ჯოჯოხეთში არ აღმოვჩნდებით! - იწინასწარმეტყველა მარინკამ და მცხუნვარე თმა აუკანკალდა.
  ბიჭი და გოგო ქარიშხალმა დაატყდა თავს და ცოტა ხნის შემდეგ ისინი ვარსკვლავებს შორის აღმოჩნდნენ. რა ლამაზია ეს ყველაფერი, სხვადასხვა მნათობთა განუზომელი რაოდენობა, ზღაპრული ბრწყინვალება. იანკა და მარინკა მთელი თვალებით უყურებდნენ, თვალს ვერ აშორებდნენ, ეს უბრალოდ სასწაული იყო: ფანტასტიკურად ლამაზი მასალისგან დამზადებული უთვალავი კაშკაშა ცქრიალა სამკაულები! ადამიანურ ენაზე არც ერთი ყველაზე გასაოცარი შედარება არ შეუძლია გამოხატოს ასეთი ბრწყინვალების მეათასედი ნაწილიც კი.
  - ამერიკული ბლოკბასტერის არც ერთი სპეციალური ეფექტი ამას ვერ შეედრება. - შენიშნა ბიჭმა. ნამდვილი წარმოუდგენელი რამ!
  გოგონამ მხიარულად შენიშნა:
  - უფრო საოცარი სასწაულები შემხვედრია! მაგალითად, როდესაც ოქროს კენგურუ შარდავდა, ნაკადულებიდან გალაქტიკები გაჩნდნენ!
  -რატომ ლაპარაკობ! ნუ მართავთ ქარბუქს!
  იანკამ თვალები დახუჭა. ბევრი ფერადი პლანეტა, გასაოცარი ფორმები და არსებები მის ზემოთ ტრიალებდა. მერე უცებ ყველაფერი გაქრა და ბიჭი და გოგო ბალახზე აღმოჩნდნენ.
  სუფთა ჰაერის ნაკადი სახეზე მომხვდა, ფეხები შეუფერხებლად შეეხო მიწას. იანკამ გაკვირვებულმა თვალები დახუჭა:
  - Ეს მოხდა! - თქვა აკანკალებულმა.
  მარინკამ სკეპტიკურად (რა ცუდი გოგოა) შენიშნა:
  -დარწმუნებული ხარ რომ ეს ჩვენი სამყარო არ არის?!
  ბიჭმა თითი მაღლა ასწია:
  - Შეხედე ცას!
  გოგონამ თავი ასწია. მათ ზემოთ მართლაც სამი შუქი ანათებდა, მწვანე, ლურჯი, წითელი. თავად ცა ნარინჯისფერი იყო, ყველაფერი გროტესკულად და დიდებულად გამოიყურებოდა. იქვე იზრდებოდა ნამდვილი ჯუნგლების ხეები, ტროპიკებში დედამიწის მსგავსი და ამავე დროს შესამჩნევად განსხვავებული. თავად ფოთლები უფრო კაშკაშა ჩანდა უპირატესად მეწამული ელფერით. თავად ამინდი, მიუხედავად სამი "მზისა", არც თუ ისე ცხელი იყო, რაც სექტემბრის მზიან დასაწყისს მოგაგონებდათ.
  მარინკამ ენა დააჭირა და შენიშნა:
  - უცნაურია, რომ მცენარეები ტროპიკულია, მაგრამ უფრო მაგარია, ვიდრე ტროპიკებში უნდა იყოს.
  - იქნებ აქაური ზამთარია! - შესთავაზა იანკამ. - ზამთარში ჩრდილოეთ ინდოეთში: დაახლოებით ასეთი კლიმატია.
  გოგონა დათანხმდა:
  - Შესაძლოა! წინააღმდეგ შემთხვევაში მე მომიწევდა ფიქრი. ტემპერატურა კი სასიამოვნოა, ეტყობა კარგი კლიმატის ადგილი ავირჩიეთ. მართალი გითხრათ: არ მიყვარს ყინვები და ღრმა თოვლი, რომელშიც კისერამდე ცვივა. გასულმა ზამთარმა თითქმის დამამთავრა.
  - რუსი წიწილა ხარ და არ უნდა გაცივდე!
  - აფრიკული სისხლის ნაზავი მაქვს, ვერ ხედავ, რა ბნელი ვარ! - ეშმაკურად თქვა მარინკამ.
  ცეცხლოვანი წითური გოგონა მართლაც ძალიან გარუჯული იყო და რუჯი მასზე საოცრად დაჟინებული დარჩა.
  იანკა, ქერათმიანი ბიჭი, სახის იდეალურად რეგულარული ნაკვთებით, თითქოს ჰიტლერ იუგენტის პოსტერიდან, მისი საზაფხულო რუჯი თითქმის გაუფერულდა, დარცხვენილი იყო:
  - კარგი, კარგი, ჩემო კარგო მარინკა ხარ. ჩვენი ზამთრის ცილისწამებას აზრი არ აქვს.
  გოგონამ ბიჭს მხარზე ხელი დაკრა:
  - ეს შენთვის გაკვეთილი იქნება. ამასობაში მოდი ვიფიქროთ სად წავიდეთ?
  იანკამ თავის ზურგი გადააქნია:
  - ტყიდან მოშორებით, როგორც ჩანს, ეს სულაც არ არის ქალწული ადგილი. გავიდეთ ბილიკზე, შემდეგ გზაზე და ხალხისკენ.
  მარინკამ სიგარეტი ამოიღო (მას ცუდი ჩვევა აქვს) და აიღო.
  - მთელი სისწრაფით წავიდეთ!
  ორივე მათგანი გადაადგილდებოდნენ სწორ ხაზზე. გოგონამ მხიარულად გაიღიმა და შენიშნა:
  - თუ ადრეული შუასაუკუნეების ან ანტიკურ ხანაში აღმოვჩნდებით, მანამდე ჩვენი ცოდნით საზოგადოებაში წამყვანი პოზიციის დაკავება არ გაგვიჭირდება!
  იანკამ, იცოდა ამ საკითხში, გააპროტესტა:
  - ეს მხოლოდ ერთი შეხედვით ჩანს. სინამდვილეში, ჩვენ ვივარაუდოთ, რომ გვესმის კომპიუტერები და ვცდილობთ პროგრამებში, მაგრამ რას გვაძლევს ეს? ყველაზე ბრწყინვალე მეცნიერსაც კი არ შეუძლია კომპიუტერის ნაჯახად გადაქცევა.
  მარინკას გაეცინა:
  - დიახ, ელექტრონიკა არ არის თქვენი ელემენტი. და ტრივიალური დენთის შესახებ. ამით თქვენ შეგიძლიათ დაიპყროთ მთელი მსოფლიო.
  -შენც იცი როგორ აკეთებენ?
  - ელემენტარული! გოგირდი, ქვანახშირი, მარილი!
  - რა პროპორციებია, ნახშირის გარდა, იციან, მაგრამ გოგირდზე... ყველგან არ არის.
  მარინკამ აღნიშნა:
  - იქნებ რამე უფრო ღირებული მოვიფიქროთ! მაგალითად, არბალეტი!
  - დიზაინიც კი იცი!
  - აბსტრაქტებს ვაკოპირებდი შუა საუკუნეებზე და ბევრი ვიცი! და ზოგადად, თქვენ უნდა წაიკითხოთ სამეცნიერო ფანტასტიკა. როგორ ფიქრობთ, ცოტა წიგნი დაიწერა იმის შესახებ, რომ თანამედროვე ადამიანი შუა საუკუნეებში აღმოჩნდება და, როგორც წესი, სწრაფად ადის კარიერულ კიბეზე.
  ბიჭმა სევდიანად შენიშნა:
  - ეს ფანტასტიკურია. ასეთი ცალკე სიცხეც კი არის: ისტორიული თავგადასავალი! მაგრამ იქ გმირებს ან ძალიან გაუმართლათ, ან სპეცრაზმის ოფიცრები იყვნენ, ჩვენ კი უბრალო ბავშვები ვართ. რა შეგვიძლია გავაკეთოთ ამ სასტიკ სამყაროში?
  - კარგი, სულაც არ არიან ჩვეულებრივი ბავშვები! მაგალითად, ჩვენ შეგვიძლია გავაკეთოთ მსგავსი რამ! - ხელებზე დადიოდა გოგონა, მაღალქუსლიან ფეხსაცმელში გამოწყობილი მსხვილ, დაკუნთულ ფეხებს ატრიალებდა.
  - ასე რომ, ჩვენ უნდა მოვაწყოთ საკუთარი ჯიხური და ვაჩვენოთ სპექტაკლები. - თვალები მოჭუტა იანკამ.
  - რაც არ არის ყველაზე ცუდი იდეა. გველი გორინიჩი, გველი გორინიჩი, გველი გორინიჩი ხულიგანია! შემოიჭრა ჩვენს სოფელში და ჯიხური გაშალა! - მღეროდა მარინკამ და ყალბ ქუსლებზე მიცურავდა.
  იანკაც ხელებზე დადიოდა და ამას მარინკაზე უფრო ოსტატურად აკეთებდა. მერე სევდიანად თქვა:
  - არ ვიცი! გახსოვთ როგორ კირ ბულიჩევის რომანებში. ალისა და ფაშა შუა საუკუნეების პლანეტაზე აღმოჩნდნენ და ხელებზეც დადიოდნენ, მაგრამ რამდენს მიაღწიეს? ძმები კურდღლები გახდნენ მეფეები?
  - წერდა კირ ბულიჩევი საბავშვო ბაღისთვის, ჩვენ კი მოზრდილები ვართ. თუმცა, მართალი გითხრათ, უბრალო ბავშვმა რომ მიაღწიოს მაღალ თანამდებობას შუა საუკუნეებში... გულწრფელად არ მახსოვს ეს! ჩემი აზრით, ბიჭი აქამდე არასოდეს გამხდარა მეფე. თუმცა რას გულისხმობდა დემონი მაღალ თანამდებობაზე? სულ ნისლია!
  იანკა უცებ შეშფოთდა:
  - ვაიმე, შეხედე, რა დიდია მუხლუხო, სამი მეტრის სიგრძის! გსურთ მასზე ერთი საათის განმავლობაში გასეირნება?
  მარინკამ თავი დაუქნია:
  - Რაზე ლაპარაკობ! ის შხამიანია!
  ბიჭმა სახე მიიღო:
  - გარეცხილიც რომ იყოს, ძალიან შხამიანია! ნუ გეშინია გოგო!
  მარინკამ გაბრაზებულმა დაიყვირა:
  - გაჩუმდი, ბრატ! აქ შეიძლება იყოს ვეფხვები! ან თუნდაც დინოზავრები, რადგან ეს სხვა სამყაროა! ზოგადად, გილოცავთ: მე და შენ ვართ პირველი ადამიანები, ვინც აღმოვჩნდით სხვა სამყაროში!
  -Დარწმუნებული ხარ?
  - გაგარინი მარსზე გაფრინდა? - სარკასტულად გაიცინა გოგონამ.
  იანკამ ჩაიცინა:
  - რა თქმა უნდა არა, მაგრამ...
  - რა, მაგრამ!
  "ალბათ ჩვენ არ ვართ პირველი, ვისთანაც დემონები ასეთ თამაშებს თამაშობენ. როგორ ფიქრობთ, რატომ არ შეიძლებოდა მსგავსი დავა სხვა ადამიანებთან დაწყებულიყო?
  მარინკა ქუსლებზე დატრიალდა და მხიარულად უპასუხა:
  - თეორიულად შესაძლებელია! სატანის თამაშებში შესაძლოა სხვა ოლიგარქებმაც მიიღონ მონაწილეობა. ყოველივე ამის შემდეგ, ასეთი კოლოსალური კაპიტალი იქმნება ფაქტიურად რამდენიმე თვეში.
  - დიახ! - თავი დაუქნია იანკამ. - აიღეთ, მაგალითად, ბირჟაზე თამაში. თუ ლუციფერს სთხოვთ განჭვრეტის განსაკუთრებულ ნიჭს, შეგიძლიათ მიიღოთ მილიონზე მეტი დივიდენდი. დიახ, მილიონი, მრავალი მილიარდი!
  მარინკამ კენჭებზე ქუსლები დააკაკუნა და დაიყვირა:
  -აი შენ სიმართლეს ამბობ!
  ბიჭმა ტუჩები ისე მოილოკა, თითქოს წინ ძვირადღირებული ნაყინი ედგა. მან ვნებიანად თქვა:
  - ასე რომ, ინტერნეტში ვეძებდი 1998 წლის ცნობილ დეფოლტს. ათ დღეში დოლარი ექვსჯერ გაიზარდა. შემდეგ ორ კვირაში ექვსჯერ დაეცა, რის შემდეგაც ოთხჯერ გაიზარდა. ვინც სწორად გამოიცნო მისი საქციელი, ერთ თვეში წმინდა მოგების თოთხმეტი ათასი პროცენტი მიიღო. ნარკომანიით ამდენს ვერ გამოიმუშავებ! - სწავლული კაცის ჰაერით თქვა იანკამ.
  გოგონამ ფოთოლი თითებით აიღო. მან გაანადგურა, ხელისგულით იგრძნო რბილი, უხეში ზედაპირი, მეორე მხარეს გლუვი და ცივი იყო.
  - დიახ, მარადისობა ჯოჯოხეთში: კიდევ როდის იქნება, მაგრამ ახლა ფულია საჭირო!
  - რომ აღარაფერი ვთქვათ ცოდვილის ჯოჯოხეთში გაზრდის პერსპექტივაზე! მე არ მშურს ათეისტების, არავინაა მათ მხარდამჭერი.
  იანკამ ქვას ფეხი დაარტყა, რომელიც უცებ წამოხტა და წვრილი ხმით აკოცა. შემდეგ ათიოდე ფეხი გამოჩნდა და გაიქცა, სწრაფად ავიდა შორეული ხის ტოტზე, რომელიც ნაძვს ჰგავდა.
  - მაინტერესებს რა ოჯახია? - ჰკითხა საკუთარ თავს იანკამ.
  - ღორის არტიოდაქტილები! - ხუმრობით თქვა მარინკამ. - თუმცა, ათეისტებზე, იქნებ მართლები არიან, ასე რომ, დარწმუნებული ხართ, რომ ეს ეშმაკია, სატანის მოადგილე?
  - თვითონ თქვა! და ცხადია, არა ადამიანი, ადამიანებს არ აქვთ შემუშავებული ტექნოლოგია, რომ ბიჭები გადაიყვანონ სამყაროებში სამი მზეით!
  - ეს ნამდვილად არ არის ადამიანი! მაგრამ ვინ იძლევა იმის გარანტიას, რომ ეს არ არის სუპერცივილიზაციის წარმომადგენელი, რომელიც იცინის ადამიანურ ცრურწმენებზე, უბრალოდ დემონად იქცევა! - ტონს აუწია მარინკამ.
  - დემონს ჰგავს? - თვალები აუციმციმდა ბიჭმა.
  - Ის არის! სუპერ რბოლა ძალიან მხიარულობს. - წამოიძახა გოგონამ.
  - რა სრულიად ლოგიკური ვარაუდია! - ნებით დაეთანხმა იანკა. - რომელ ჩვენგანს არ სურდა ეშმაკი გამხდარიყო! ხანდახან სიზმარში ვოცნებობ, რომ დემონი ვარ! იწყებ თავზე ხტუნვას და ყვირილს! შემდეგ კი ხელს ახვევ და ცაში სასახლე ჩნდება. მშვენიერი და მაგარი!
  მარინკამ თხას თითები აჩვენა და მოისმინა:
  - ისეთი შეგრძნებაა, თითქოს ვიღაც გვიყურებს!
  იანკა ფრთხილი გახდა:
  - შეიძლება ძალიან კარგი, მაგრამ ნახე, გზა ახლოს არის! სულ ცოტა დრო რჩება!
  გოგონა აღფრთოვანებული იყო და გაუსწორა უქალბატონო ფართო მხრები:
  - კი, მეც ვხედავ! ახლა მთელი ეს გაურკვევლობა დასრულდება. იქნებ ღმერთად გამოვაცხადოთ თავი!
  ბიჭმა ზიზღით დაიღრინა, თავი დაუქნია, მუშტები შეკრა:
  - საზიზღარია! მომავლის უცხოპლანეტელი თავს ღმერთად წარმოიდგენს, თუმცა ეს საკმაოდ გავრცელებული ჰოლივუდური ტროპია. მაგალითად, ცდილობდნენ ერთის მოკვლა შუბით. მაგრამ თქვენ მაინც უნდა იყოთ სრული იდიოტი, რომ იყიდოთ უბრალო ჯაჭვის პერანგი. არ მგონია, რომ აქ ხალხი ასე ჩამორჩენილი იყოს.
  - ხალხი არიან? შესაძლოა რამდენიმე კიბორჩხალა. - ჩაიცინა გოგონამ.
  - ანუ მაკაკები? არა მგონია, თუმცა ყველაფერი შესაძლებელია!
  გოგონამ ნაბიჯი აუჩქარა და მერე რიყის ქვაფენილზე გამოვიდნენ. იანკამ უსტვენდა:
  - თუნდაც რაიმე ცივილიზაცია!
  - იქნებ ეს უკეთესობისკენაა! ფაქტობრივად, წიგნი წავიკითხე. იქ ნერონის სასახლეში საჰაერო-სადესანტო მედესანტე შევიდა და როგორ შეეძლო რპგ-ს ესროლა მას. ყველა მუხლებზე დაეცა, ეგონათ, რომ ეს იყო იუპიტერი. - ხელები მაღლა ასწია მარინკამ.
  - სასაცილოა!
  - ასე მეფობდა ნერონის ნაცვლად, დააარსა საკუთარი დინასტია და წავიდა ლაშქრობებზე. საკმაოდ სახალისო სამოქმედო ფილმი. მაშ, რატომ არ შევაშინოთ ადგილობრივი მეფე?
  იანკამ გააპროტესტა:
  - RPG-ები გვაქვს?
  - მობილურიც კი არ არის! ნაბიჭვრებმა ის კაზინოს შესასვლელიდან წაიღეს. წარმოვადგენ; როგორ წუხან ჩემი მშობლები ჩემზე.
  -ჩემიც ინერვიულებს, მაგრამ... თუ ეს სხვა სამყაროა, იქნებ დრო სხვანაირად გადის აქ!
  - უბრალოდ არ არის ნათელი უფრო სწრაფად ან ნელა. შესაძლოა, როცა დავბრუნდებით, საუკუნეები გავიდეს და ჩვენს პლანეტას არ ვაღიაროთ. - შესთავაზა იანკამ.
  მარინკა დათანხმდა:
  - შესაძლებელია დემონებმა ან სუპერ რასამ დიდხანს იცოცხლოს. შესაძლოა, თითქმის მარადიულიც კი, როგორც ჩვენ, საკუთარი სულის მქონე ადამიანები. და თუ ბევრი დრო გავა... საინტერესოა კიდეც, როგორ შეიცვლება სამყარო!
  იანკამ მძიმედ ამოისუნთქა:
  - კაცობრიობას კატაკლიზმებში სიკვდილის საკმაოდ ღირსეული შანსი აქვს. არ არის გამორიცხული, ადამიანებმა თავი დაანგრიონ.
  მარინკამ მშვიდად შენიშნა:
  - დიახ, კაცობრიობა შორს არის ერთიანობისგან. დამოუკიდებელი სახელმწიფოების საერთო რაოდენობა მეოცე საუკუნის დასაწყისიდან ოთხნახევარჯერ გაიზარდა. იზრდება სეპარატიზმი და ნაციონალიზმი. უნდა ითქვას, რომ თანამედროვე რუსეთის ხელისუფლება სულმოკლედ იქცევა. ნაცვლად იმისა, რომ ოსეთი და აფხაზეთი მის შემადგენლობაში ჩაერთონ, ანექსია გაეკეთებინათ, მათ აღიარეს მათი დამოუკიდებლობა. რატომ ითხოვთ სეპარატიზმის წახალისებას? რომ ჩვენ რამდენიმე სეპარატისტი გვყავს, პირველ რიგში ჩრდილოეთ კავკასიის რესპუბლიკებში. სულ უფრო და უფრო მეტი რელიგიური ექსტრემისტია და არ არის კარგი ცეცხლის გაჩენა სხვის სახლში, როცა შენი დნება.
  იანკა დათანხმდა:
  - მართლაც, აფხაზეთი და სამხრეთ ოსეთი ნებით გახდებოდნენ რუსეთის შემადგენლობაში. რატომ არ აკმაყოფილებთ ამ ხალხის სურვილებს? გარდა ამისა, სრულიად ბუნებრივია, რომ რუსეთი გაიზარდოს სიგანეში. ჯერ რუსეთი დაიპყრობს დედამიწას, შემდეგ კი მთელ სამყაროს. ინტერნეტში წავიკითხე ერთი მწერალი, შესანიშნავი ბიჭია, პირდაპირ წერს:
  სლავებმა უნდა დაიპყრონ მსოფლიო,
  მაგრამ გულით და არა ბირთვული ომით!
  მაგალითი მოვიყვანოთ დიდი, ძმური მეგობრობისა,
  და გახდი უძლეველი ქვეყანა!
  რუსეთის ამჟამინდელი მმართველები კი წვრილმანი ჭუჭყიანებივით იქცევიან და მხოლოდ ქვეყანაში შემოსილ ნავთობდოლარებს ჭამენ!
  მარინკამ პომპეზურად, მუშტებს უჭირავს, რომლებიც არ იყო ბავშვური, შენიშნა:
  - ბევრი ფული რომ მოვიგე, რუსეთის პრეზიდენტი თავად გავმხდარიყავი. და გაფანტე ყველა!
  - იცით, რას დაგიძახებდნენ თქვენი პოლიტიკური ოპონენტები?
  - Როგორ?
  - წითური სლუკუნი!
  - ამის შემდეგ ცოტანი გადარჩებოდნენ! - მარინკამ ისე მაგრად შეკრა მუშტები, რომ ხელებზე იასამნისფერი ძარღვები გაუჩნდა. "მე ბოროტი გოგო ვარ, ჩემი იარაღი, ეს შეკვეთაა."
  - რა აზრია, ყოველგვარი შემკულობის გარეშე! - ჭკუაზე თქვა იანკამ რითმით.
  გზა მოკირწყლული იყო კენჭებით, რომლებიც ძირს ღრიალებდნენ. შემდეგ მარინკამ უჩვეულო ცხოველი შენიშნა. უკანა ფეხებზე მდგარ მსუქან ნიანგს ჰგავდა. გოგონამ ჩასჩურჩულა:
  - მსგავსი რამ წავიკითხე ბიოლოგიის სახელმძღვანელოში. ეს შესაძლოა ალოზავრია.
  - არ იფიქრო! დარწმუნდით, რომ მტაცებელი არ აღმოჩნდებით.
  თითქოს ბიჭის სიტყვების გასაქარწყლებლად, მხეცი უკბინა გვიმრის სქელ ტოტს და დაღეჭა.
  - არა, ეტყობა ბალახისმჭამელია! - მიხვდა იანკა.
  გოგონა გაჩუმდა. მან მხოლოდ ირგვლივ მიმოიხედა, ცახცახებდა და ქუთუთოებს აფრიალებდა.
  -აქ შეიძლება ტირანოზავრებიც იყვნენ! მათი თქმით, ისინი საათში ორმოციდან ორმოცდაათ კილომეტრამდე სიჩქარეს აღწევენ.
  - მაგრამ მაინც წააგეს ძუძუმწოვრებთან და პრიმატებთან, ანუ ჩვენთან! - მხიარული იყო იანკა. - მოდი, მისგან თავი შორს დავიჭიროთ. ასეთ მხეცს შეუძლია ძვლების გატეხვაც კი.
  - და მე მინდა მისი მოფერება! - განაცხადა მარინკამ. გოგონა დინოზავრისკენ დაიძრა. ნიმუში საკმაოდ დიდი იყო, თითქმის ხუთი მეტრი. მარინკა თითქოს დიდ რისკზე მიდიოდა.
  თუმცა, "ნიანგი" მშვიდად რეაგირებდა გოგონას გარეგნობაზე. ფოთლებს ღეჭა და იღრიალა. მარინკამ ცხოველის ნაჭუჭი ჩააფერა.
  - რა დიდი ხარ! უბრალოდ მონსტრი. ბუნების საოცარი ქმნილება. ან ადგილობრივი ღმერთი, უბრალოდ მაინტერესებს როგორია.
  ჭურვი ძვლის მსგავსი იყო, ზედაპირი გაპრიალებული იყო. გოგონას სიამოვნებდა მისი მოფერება და შეხება. მარინკამ ერთხელ დაარტყა წყვილს. დინოზავრმა უცებ იღრიალა, შემობრუნდა და დაიწყო სიარული. მიუხედავად მძიმე წონისა, ოთხი უკანა ფეხი და ორი წინა ფეხი საოცრად მცირე ხმაურს ქმნიდა. გოგონას გაუკვირდა:
  - კი, უცნაური ბიჭია! მაინტერესებს რისი ეშინოდა?
  გოგონა ისევ გზაზე გავიდა, იანკა მის გვერდით მივიდა. ბიჭმა თითით ანიშნა.
  - ახლა ხალხს ვნახავთ.
  - Შენ ხარ დარწმუნებული?
  - Ასი პროცენტი!
  ბიჭმა და გოგომ ბორცვი გაიარეს და ტრასაზე გადახტნენ. და მართლაც ქარავანი გამოჩნდა მათ წინაშე. რამდენიმე ათეული მეომარი მართავდა ორმოცდაათამდე ადამიანს, ისევე როგორც ჯავშანტექნიკის მსგავსი ცხოველები. იანკა გადმოხტა და დაიყვირა:
  - გამარჯობა ადგილობრივებო!
  მარინკა უფრო ჭკვიანი აღმოჩნდა:
  - შეხედე ხალხს.
  მართლაც, ისინი სვეტში იყვნენ დაწყობილნი, ხელებით ბოძზე მიბმული და უმეტესობა ქალები და ბავშვები იყვნენ. ნახევრად შიშველი, მათრახის კვალი ჩანს მათ გამხდარ სხეულებზე. იანკამ აღნიშნა:
  - ეს მონები არიან!
  - ესე იგი, გავრბივართ!
  როგორც ჩანს, მათაც შენიშნეს; რამდენიმე მხედარი დიდი, მჭიდროდ დაფარული ძაღლებით ექვსი ძაღლით მივარდა მათ უკან. მარინკა ლიდერობდა, მაგრამ იანკა ყოყმანობდა.
  - მოიცადე, იქნებ მათთან მოლაპარაკება მოვახერხოთ.
  - დაიკარგე იდიოტო!
  იანკა მივარდა, ცირკის სკოლაში სწავლობდა, მას კარგი ფიზიკური მომზადება ჰქონდა. მაგრამ დიდი უნაგირიანი ძაღლები არ დარბოდნენ უარესად ვიდრე პირველი კლასის ცხენები. ბიჭი სრულ უმწეობას გრძნობდა მათი ძლიერი თათების წინ. როგორც ჩანს, ამ ბიჭებს ჰქონდათ გაქცეული მონების დაჭერის ღირსეული გამოცდილება. ისმის სასტვენის ხმა და ლასოს მარყუჟი ბიჭს კისერზე ეხვევა. იანკა აკანკალდა და დაეცა, მტკივნეული შოკისგან კინაღამ გონება დაკარგა. მარინკა ამასობაში სირბილს განაგრძობდა. ასწრებდნენ, ეტყობოდა, კიდევ ცოტაც და მარყუჟი მოტეხავდა მის ძლიერ კისერს.
  უეცრად ხმაური გაისმა, რაღაც უცნაური ღრიალი, რომელიც ძალიან წააგავდა ლომის ხმაურს. ეტყობა ძაღლები შეაშინა, უცებ გაჩერდნენ და გაიყინნენ.
  მხედრების წინამძღოლმა, შავი წვერითა და თაიგულით, ხალისით დაწყევლა:
  - რა გახდი!
  - ეს დიდი შამანის ხმაა, არ უნდა ჩაერიო.
  - ეს წითური გოგონა ზედმეტად ძვირფასი მტაცებელია. ერთი ლეკვი არ არის ჩემთვის საკმარისი.
  იანკა შეკრთა და ლიდერისკენ მიიწია. მან ბიჭს მკერდზე ასწია და მიმოიხედა:
  - როგორც ჩანს, უცხოა. გესმის ჩვენი ძუკნა?
  იანკას მოეჩვენა, რომ კაცი, რომელიც არაბს ჰგავდა, რუსულად ლაპარაკობდა. ვაჭარმა ბიჭს სახეში დაარტყა, ლოყა იისფერი გახდა:
  - დიახ! არ დამარტყა!
  - Გაიხადე ტანსაცმელი! Მოდი!
  . თავი No4
  ვლადიმირ კაშალოტოვმა აღელვება და ამავე დროს კმაყოფილება იგრძნო: ერთი ნული მის სასარგებლოდ. ახალგაზრდამ შემობრუნდა და ჩუმად დაარტყა ზურგში კიდევ ერთი ტეტრალეტი. ჩასვლა ადვილი არ არის, საბრძოლო მანქანები ღრიალებენ, როგორც ცხენების ჩლიქები გალოპში. მაგრამ ის გაწვრთნილი იყო მაშინაც კი, როცა ემბრიონი მწიფდებოდა ინკუბატორ-კომპიუტერის საშვილოსნოში. ჩასახვის მომენტიდან ვარჯიში დაიწყო ძილში, ტკივილის იმპულსებით შეწყვეტილი, სპეციალურ, კოსმიურ ომში. და მაინც იყო გაცდენები, რადგან ტეტრალეტების ტრაექტორიები, ინერციას მოკლებული, სრულიად არაპროგნოზირებადი იყო. ახალგაზრდამ კიდევ სამი ჩამოაგდო, ორჯერ გაუჩინარდა. პულსები ვაკუუმს ჭრიან. ამავდროულად, ვლადიმირმა აირჩია მომენტი ისე, რომ მას არ შეეძლო დაეწერა კიბერნეტიკური სათვალთვალო სისტემები, რაც სრულ მიმოხილვას აძლევდა ტეტრალეტების მიმდებარე სივრცეს.
  - მატრიცა შთანთქავს ფოტონებს! - ფილოსოფიურად თქვა ბიჭმა.
  ალექსანდრე მაკედონელის არმია აგრძელებდა უკან დახევას, ფლანგებიდან მისი ალყაში მოქცევის მცდელობის მიტოვების გარეშე. როკოვსოვსკიმ უფრო და უფრო მეტი ჯარი მიმოფანტა, ცდილობდა უზარმაზარი არმადა რამდენიმე პარსეკზე გაეჭიმა. შემცირდა ჯარების ფორმირების სიმჭიდროვე და გაიზარდა ინდივიდუალური უნარების როლი. აქ ორივე მხარე ღირსეული აღმოჩნდა, აჩვენა აერობატიკა და მანევრირების ხელოვნება. მაგრამ დანაკარგები იყო კოლოსალური; მილიონზე მეტი ვარსკვლავური ხომალდი უკვე დაიწვა განადგურების ხარბ ჩირაღდნში. ალექსანდრე მაკედონელი კარგავდა ბრძოლას, რიცხობრივი უპირატესობით და დაახლოებით თანაბარი ტექნოლოგიით, ის მტრის მხარეზე იყო. დარჩენილი იყო მხოლოდ უკან დახევა, გარსების თავიდან აცილება. ვლადიმირმა grav-link-ის საშუალებით მოისმინა რობოტებისთვის მიცემული ბრძანებები. ისინი აჟღერებდნენ უსაზღვრო ოპტიმიზმს, სწრაფი გამარჯვების წყურვილს. ალექსანდრე მაკედონელის ფრეგატმა რამდენიმე დაზიანებები მიიღო და მისი სიჩქარე შემცირდა. ვლადიმერი გრძნობდა აღშფოთებას, მისი ქვეყანა კარგავდა, მას სჭირდებოდა რაც შეიძლება მეტი მტრის განადგურება. ანუ მას აქვს არჩევანი ან მოიგოს ან მოკვდეს. თუმცა აშკარაა, რომ რამდენიმე ტეტრალეტის განადგურება; თითქმის არაფერს შეცვლის, მაგრამ ეს არის ინდივიდების თითქმის ის უბადლო გმირობა, რომელიც ყალიბდება ნაკადად, რომელიც ანადგურებს ნებისმიერ დაბრკოლებას. ახალგაზრდამ სწრაფად გაიხსენა ის, რაც მასში გაბურღული იყო მრავალი ვარჯიშის დროს. თქვენ უნდა მოერიდოთ ყურადღებას და დარჩეთ რობოტების საერთო რიგებში. გაცილებით რთულია ამ გზით მოხვედრა, მაგრამ ექსპოზიციის ალბათობა გაცილებით დაბალია. მაგრამ მეორეს მხრივ, აქვს თუ არა მას უფლება, იჯდეს გარეთ ამ კრიტიკულ მომენტში? ბოლოს და ბოლოს, ჯარისკაცმა უნდა: იზრუნოს სიცოცხლის შენარჩუნებაზე, წერტილი მეორე: მოსპოს რაც შეიძლება მეტი მტერი. წინააღმდეგობის შემთხვევაში, ეს არის ტრადიცია, არჩევანის გაკეთება მეორე გადაწყვეტის სასარგებლოდ. ესენი არიან ძველი ამერიკელები: ისინი უფრო მეტად ფიქრობენ საკუთარი კანის გადარჩენაზე. ამიტომაც წააგო იანკებმა და გარდა ამისა, მათი პროპაგანდა სუსტია. მას აკლდა მთლიანობა და ინკლუზიურობა. თუ გავიხსენებთ დედამიწის უძველეს ისტორიას: იმ ხანებში, როცა კაცობრიობა ერთ პლანეტაზე იყო მიჯაჭვული. საშინლად დაყოფილი სამყარო, საჭირო იყო ყველა ერისა და ხალხის ერთ მუშტად შეკრება. მასზე პრეტენზია რამდენიმე იმპერიამ გამოთქვა. პირველ რიგში, აშშ, ჩინეთი, ისლამური საზოგადოება. სამყარო მულტიპოლარული ხდებოდა და ფაქტიურად იშლებოდა, იზრდებოდა დამოუკიდებელი სახელმწიფოების რიცხვი, პატარა ერების სეპარატიზმი აკვიატებად იქცევა. საერთო სახლი დედამიწას ცეცხლი ეკიდა, კაცობრიობა ფაქტიურად უფსკრულში ვარდებოდა! ადრე არსებობდნენ ძლიერი მმართველები, რომლებსაც სურდათ კაცობრიობის გაერთიანება. ეს არის, უპირველეს ყოვლისა, ალექსანდრე მაკედონელი, ყველა დროისა და ხალხის ერთ-ერთი ყველაზე გამორჩეული სარდალი. ის უძლეველი იყო, მაგრამ განგებულებას სურდა მისთვის ძალიან ხანმოკლე სიცოცხლე მიეცა. ასე რომ, მას ჰქონდა მნიშვნელოვანი შანსები, ის აშენებდა საერთაშორისო იმპერიას, შემოჰქონდა მაღალი ელინური კულტურა აზიაში. კართაგენმა და ძველმა რომმაც კი დიდი ხარკი გაუგზავნეს მაკედონიელს, უძველესი ეპოქის ყველაზე გამორჩეულ სლავს! ალექსანდრემდე დიდმა სპარსეთმა რამდენიმე მეფემ (განსაკუთრებით კიროსმა) მიაღწია სერიოზულ დაპყრობებს, ინდოეთიდან ეგვიპტემდე, მაგრამ მოძღვრება: მთელი მსოფლიოსთვის ერთი მმართველია, ის იყო პირველი, ვინც წამოაყენა! რომში იულიუს კეისარმა გამოთქვა პრეტენზია მსოფლიო მმართველის როლზე, მაგრამ მისი სიცოცხლე საკმარისი არ იყო. კეისრის შემდეგ, იმპერატორებს შორის არ იყვნენ საკმარისად ძლიერი მეთაურები. ღვთაებრივი ავგუსტინე ავადმყოფი და ფიზიკურად სუსტი იყო, ქარიზმატული ნერონი ზოგადად საშინელი. ყველაზე ცნობილი მმართველები, დიოლექტანუსი და კონსტანტინე, უფრო მეტად იბრძოდნენ სტატუს კვოს შესანარჩუნებლად, სერიოზულ დაპყრობებზე ფიქრის გარეშე. რომის დაცემის შემდეგ სხვა გენერლებიც იყვნენ. მათგან ყველაზე გამორჩეული პიროვნებები არიან: ჩინგიზ-ხანი, თემურლენგი, ნაპოლეონი, ადოლფ ჰიტლერი, სტალინი. ჩინგიზ ხანი ძალიან წარმატებული იყო. მან დაიპყრო თითქმის მთელი ჩინეთი, ავღანეთი, ხორეზმი და მოწინავე რაზმებმა მიაღწიეს ძველ რუსეთს. მას გამარჯვების შესანიშნავი შანსები ჰქონდა, ვერავინ გაუძლებდა ამ მზაკვარი და გამოცდილი მეთაურის მუდმივად მზარდ ჯარებს. მაგრამ მისი საკმაოდ ხანგრძლივი ცხოვრებაც კი შუა საუკუნეების სტანდარტებით არ იყო საკმარისი მსოფლიო დაპყრობისთვის. ჩინგიზ ხანმა დააარსა დინასტია, მაგრამ მასზე დიდი არავინ იყო, რომელსაც შეეძლო გაეერთიანებინა ყველა მომთაბარე. ისევე როგორც თემურლენგი. გამარჯვება გამარჯვების შემდეგ, უზარმაზარი იმპერია და განხეთქილება, ტიმურატის განადგურება, ვაჟებსა და შვილიშვილებს შორის ჩხუბი. და არ იყო ღირსეული მემკვიდრე. ნაპოლეონმა და ჰიტლერმა, დაიპყრეს ევროპა, ზურგი გატეხეს რუსეთის წინააღმდეგ. სამწუხაროდ, თავად რუსეთმა ვერ მიაღწია მსოფლიო ბატონობას. ჭეშმარიტად დიდი მმართველი იყო სტალინი, რომელმაც უმეცარი ფეხსაცმლით მოსიარულე ქვეყანა ძლიერ ინდუსტრიულ ძალად აქცია. ომის წინა დღესაც კი მან მოახერხა ძლიერი სატანკო არმიის და დიდი საავიაციო ფლოტის შექმნა. მართალია, მიუხედავად იმისა, რომ იგი ოთხჯერ აღემატებოდა ტანკებსა და ავიაციას, სსრკ ჩამორჩებოდა გერმანელებს ჯარის საერთო მობილურობით. და გერმანული თოფი გაცილებით ზუსტი იყო. აქ დიდი როლი ითამაშა: ვინ დაარტყამდა პირველს. რუსებს პრევენციული დარტყმა რომ დაეწყოთ, გამარჯვება ბევრად უფრო სწრაფად მოიპოვებოდა. შემდეგ კი საბჭოთა სარდლობამ საკმაოდ ბევრი შეცდომა დაუშვა. ისინი დეტალურად გამოიკვლიეს თანამედროვე, უნივერსალურ აკადემიებში და ასწავლეს, როგორ აეცილებინათ ასეთი არასწორი გამოთვლები. მაგრამ ომი ომია, განსაკუთრებით კოსმოსური ომი, სადაც არასწორი გათვლები და მსხვერპლი გარდაუვალია. ვლადიმერს აქამდე გაუმართლა, მან მოახერხა ოთხი საბრძოლო მანქანის განადგურება, ყურადღების მიქცევის გარეშე.
  - არყის ფაფა იქნება შენთვის! უფრო სწორად ჰიპერპლაზმური!
  მფრინავმა რობოტებმა სასიკვდილო სასტუმროები გადააფურთხეს, ისინი ცდილობდნენ ასტეროიდის გვერდის ავლით და სპეციალური ქვემეხების ზალპებით შეხვდნენ. ზოგიერთი იარაღი იყო ლულის გარეშე და თითქოს შერეული იყო ასტეროიდის საფარით. აქ ვლადიმერი ფრთხილად უნდა ყოფილიყო. მან დაიწყო მოძრაობა, უფრო შორს ზღვარზე, მოშორებით განადგურების დარტყმები. აქ თქვენ უნდა შეინარჩუნოთ სინქრონულობა ისე, რომ არ შეეჯახოთ თქვენს კოლეგებს და, ამავე დროს, არ გაისროლოთ. რობოტები უბრალოდ რობოტები არიან, მათ არ ესმით, რომ მათ ადამიანთა ფარად იყენებენ. ახალგაზრდა მამაკაცი ცდილობდა ისე დაეჯახა, რომ მოძრაობით პლაზმა ამოიფრქვა. ანუ ის წავიდა რკალში, მოხრილი არა მხოლოდ ზევით, არამედ გვერდითაც. ტეტრალეტების გარდა, ვლადიმირმა დაიწყო უფრო თამამი სამიზნეების არჩევა თავისთვის. კერძოდ, გრავიტაციულ-მაგნიტური ნავი. თქვენ ასევე შეგიძლიათ ჩამოაგდოთ ის, თუ გაგიმართლათ.
  მაგრამ შემდეგ მისი იღბალი დასრულდა. უფრო დიდი სამიზნის ძალის ველმა გაუძლო დარტყმას და სათვალთვალო სისტემამ გამოთვალა, რომ ზალვო მფრინავი რობოტებიდან იყო გასროლილი. ნავი მაშინვე შემობრუნდა და სიგნალი გაიგზავნა საბრძოლო მანქანების შუაგულში:
  - რატომ შეაღწია მტერმა თქვენი ბარიერის გავლით?
  რობოტებმა უპასუხეს:
  - შეჭრის შემთხვევები არ გამოვლენილა!
  - ამ შემთხვევაში, გაწმინდეთ ასტეროიდის ზედაპირი, შეაღწიეთ ნაპრალებში.
  რობოტების რაზმი შევარდა ზედაპირზე დარტყმულ კრატერებში. ამ სიტუაციაში ვლადიმერს მოუწია შემობრუნება და სხვა მანქანების უკან გადაადგილება. მართალია, ამას ჰქონდა უპირატესობა, შეგიძლიათ გაანადგუროთ რობოტები დერეფნების მოსახვევების გამოყენებით.
  ისე, მანქანა არ არის ადამიანი, მაგრამ ის ასევე ღირს ფული და გამოიყენება როგორც საბრძოლო ნაწილი. ერთ დროს ცივილიზაციამ განიცადა მანქანების საშიში აჯანყება, რამაც თითქმის გაანადგურა კაცობრიობა. იმპერია გადაარჩინა მხოლოდ იმ ფაქტმა, რომ მისი მმართველი იყო ნამდვილი გენიოსი და ასევე ჯადოქარი, ძალაუფლების ლომის ლიდერი. ამ თანამედროვეობის პირველმა რუსმა იმპერატორმა მოახერხა დედამიწის გაერთიანება და სრულყოფილი სისტემის შექმნა. თავიდან ეს იყო არჩეული ათასი, მაგრამ რატომ მეცნიერულად ჩამოყალიბებული მილიონი? მან იწინასწარმეტყველა ხელოვნური ინტელექტის აჯანყება. კომპიუტერი ძალიან ძლიერი გახდა. მაგრამ მათ მოახერხეს მთავარი მეამბოხის, ჰიპერინტელექტუალური სისტემის დაინფიცირება სპეციალური, განსაკუთრებით საშიში ვირუსით, როგორიცაა დრაკონი.
  ახალი ტიპის ძირითადი ანტი კიბერ იარაღი: დაეხმარა არეულობის ჩახშობას, მაგრამ დაიღუპა რამდენიმე მილიონი ადამიანი, ისევე როგორც მრავალი მილიარდი კომპიუტერი, სამუდამოდ გამორთული. რის შემდეგაც მთელი რიგი შეზღუდვები დაინერგა ელექტრონიკის განვითარებაში, კერძოდ, რობოტმა არავითარ შემთხვევაში არ უნდა იცოდეს საკუთარი თავი. გარდა ამისა, ყველაზე მოწინავე მოდელებისთვის გამოიგონეს იდეალური ლასო - რელიგია. ახლა რობოტები გახდნენ მორწმუნეები და, შესაბამისად, ხალხის მორჩილი. ადრე რელიგია ხალხის ოპიუმი იყო, ახლა კი ის ჰუმანურ ნარკოტიკად იქცა ადამიანის მიერ შექმნილი გონების მზარდი სიმტკიცისთვის. შემცირდა რობოტების საბრძოლო თვისებები და შემოქმედებითი აზროვნების უნარი, მაგრამ ისინი ბევრად უფრო უსაფრთხო გახდა კაცობრიობისთვის. ასე რომ, ამით სარგებლობა ცოდვა არ არის. უფრო მეტიც, თავად ადამიანმა ბევრი რამ მიიღო მანქანიდან. მაგალითად, ტვინი: ჰიპერპლაზმით შევსების შემდეგ, მათ დაიწყეს ფიქრი ბევრად უფრო სწრაფად. ყოველივე ამის შემდეგ, ჰიპერპლაზმური ნაწილაკები მოძრაობენ მილიონობით და მილიარდჯერ უფრო სწრაფად, ვიდრე ფოტონები და მოქმედებენ მრავალ განზომილებაში. ეს ხსნის მართლაც ფანტასტიკურ შესაძლებლობებს.
  ასტეროიდის ლაბირინთები იმდენად იდუმალია, ყველა დერეფანი რაღაც ფანტასტიკურია. კედლებზე მიმოფანტული ძვირფასი ქვების თამაში, ზოგიერთი მათგანი დემონების სხვადასხვა კაშკაშა სახეებს წააგავს. ჩანდა, რომ ამ დუნდულებში სულები ცხოვრობდნენ. თუმცა, ეს ნაწილობრივ ასეც იყო, სპეციალური ეთერული სიცოცხლის ფორმები, რომლებსაც შეუძლიათ გადაადგილება ვარსკვლავებს შორის. არსებობდა ლეგენდა, რომ ეს იყო უიმედო ცოდვილთა სულები, რომლებიც გადაყრილნი არიან უნივერსალურ სივრცეებში. ასე რომ, ისინი განწირულნი არიან სამუდამოდ ხეტიალისთვის!
  ვლადიმირმა მანქანას დაუმიზნა. საგულდაგულოდ შევასწორე და სასიკვდილო ცენტრში ვესროლე. ნახევრად სივრცის განზომილებების უკანა ნაწილში, რომელიც აკრავს რობოტებს, არის სპეციალური სახსარი, რომელიც შეიძლება ჩასვათ შედარებით სუსტი გამონადენით და გაარღვიოს დაცვა და გაანადგუროს მანქანა. ამ შემთხვევაში განადგურება ლოკალური იქნება და სხვა რობოტები ვერაფერს შეამჩნევენ.
  ავტომატური ვარჯიში მოძრაობა, ზუსტი დარტყმა და პირდაპირ ხარის თვალზე!
  - ნახავ - რა სიამოვნებაა! მომენტალურად დაარტყი რობოტს - თითქმის დამიზნების გარეშე! - ცოტა კიდევ გაფრინდა ახალგაზრდა კაცი. აქ არის კიდევ ერთი "დროიდი", ის მშვენივრად ცურავს, როგორც ფილმში "ვარსკვლავური ომები", მას ასევე სჭირდება მატრიქსის დაცვა. თუმცა, მოკლე პულსი ასევე შეიძლება გამოყენებულ იქნას შუბლში დარტყმისთვის, მაგრამ ინტენსივობა უფრო მაღალი უნდა იყოს.
  სანამ ახალგაზრდა მამაკაცი ნადირობდა, ბრძოლა ყველაზე კულმინაციის ფაზაში შევიდა. როკოვსოვსკიმ თავისი უკანასკნელი რეზერვი ჩააგდო ბრძოლაში; მას იმედი ჰქონდა, რომ მაკედონიის არმიას ყელზე მარყუჟი გამკაცრდა. ეს იყო დარტყმა თასმით, რომლის მიზანი იყო თეფშზე მიმოფანტული ბარდის შეგროვება და კონცენტრირებული ზალპებით განადგურება. გარდა ამისა, მტერს აღარ ჰქონდა დრო, რომ უკან დაეხია, მათ უკან იყო დიდი რუსეთის დასახლებული ადგილები. ალექსანდრე მაკედონელმა ჩაიჩურჩულა:
  - კრიტიკული მომენტი დადგა! მაგრამ ნუ იმედგაცრუებთ, გარდამტეხი მომენტი ახლოს არის.
  
  სანამ ორი არმადა გაბრაზებული მრისხანებით იბრძოდა, ჯადოსნური ბრძოლა ვითარდებოდა მრავალ სივრცის სხვა ქვედონეზე.
  სხვადასხვა რასის ჯადოქრებმა, მაგრამ გაერთიანებულმა დიდი რუსეთისა და მოწინააღმდეგე წმინდა რუსეთის საერთო ბრძანებით, საკუთარი ბრძოლა წამოიწყეს. მთავარი ფსონი ფანტომ მებრძოლებზე იყო დადებული. წმიდა რუსეთის ჯადოსნური მეომრები ზურმუხტისფერ-მომწვანო სპეციფიკურ ელფერში იყო ჩამოსხმული, დიდი რუსეთის მეომრები კი საფირო-ლურჯი იყო.
  ორივე უზარმაზარი არმია ერთმანეთს დაუპირისპირდა. ფანტომები წარმოიქმნა მინი-მატერიისგან, ანუ რასაც შეიძლება ეწოდოს პირობითად მასალა, რომელიც შედგება მაგიური ენერგიისგან. უფრო მეტიც, ენერგიის ნაწილი წარმოიქმნება სხვადასხვა ტიპის ჰიპერპლაზმური რეაქტორებით. მაგიის და შესანიშნავი ტექნოლოგიის ერთგვარი ნაზავი. მართლაც უჩვეულოა, რომ ყველაზე პატარა მეომრისთვის ასი კილომეტრის სიმაღლე მაინც იყოს. უზარმაზარი ჯარები, ათიათასობით ჯარისკაცი მრავალი გმირი მეომრით. და აქ არის მთავარი გმირები: გიგანტი ილია მურომეც დიდი რუსეთის მხრიდან და სვიატოპოლკი სვიატოროსიის მხრიდან. ორივე გიგანტი ათასი კილომეტრის სიმაღლისაა და დიდებულ შავ ცხენებზე დადის. მბზინავი ჯავშნით გამოწყობილი, ბრწყინვალე და ბრწყინვალე, ფარებზე ყვავილების ფორმის ძვირფასი ქვებია. ჯადოსნური ქმნილებები საკმაოდ ბუნებრივად იქცევიან, ილია მურომეც დობრინია ნიკიტიჩს მიუბრუნდა.
  - კარგი, დობრინიას მტრები სრული სიბნელეა. თქვენ არ შეგიძლიათ უბრალოდ წაიყვანოთ ისინი ძალით. იქნებ ჩასაფრება მოვაწყოთ.
  - ასე რომ, სწორედ ამას ელიან ჩვენგან. სვიატოპოლკი გამოცდილი მეთაურია. მან ალბათ შენიშნა ხელოვნური ტყე, სადაც ჩვენი ჩასაფრებული ჯარები იყვნენ განლაგებული.
  დობრინიამ ჭექა-ქუხილი ბარიტონით უპასუხა:
  - შეიძლება ასეც არის, მაგრამ არის ერთი ნიუანსი. ის ალბათ ელის ჩასაფრებული პოლკის მოკვლას.
  - Შესაძლოა!
  - და ის ჯარს გამოგზავნის შემოვლითი გზით ბორცვების გარშემო. აქ გაანგარიშება დაფუძნებული იქნება სიურპრიზზე. ყოველივე ამის შემდეგ, ბორცვები ციცაბო და თითქმის მიუწვდომელია.
  ალიოშა პოპოვიჩმა ხმაურიანი ხმით შენიშნა (ის მოწითალო და წვეროსანია, გოგოს მსგავსი ნატიფი თვისებებით):
  - ასეთი ტაქტიკა შესაძლებელია, მაგრამ... გზა ზედმეტად რთულია, გარდა ამისა, ჯადოქრებს შეუძლიათ უბრძანონ, რომ აირიდონ ასეთი რისკი.
  დობრინიამ, მკერდზე ამოისუნთქა, გააპროტესტა:
  - ჯადოქრები თავიანთ შემოქმედებას უფრო დიდ დამოუკიდებლობას ანიჭებენ მიზნების არჩევისას. ყველა ომისა და ბრძოლის ჩვეულებაა, ასე იყო ყოველთვის და იმედია ამჯერადაც ასე იქნება! გარდა ამისა, არ უნდა დავივიწყოთ ომის დიალექტიკა.
  - და საიდან მოიტანე ასეთი სიტყვები? - გაუკვირდა ილია მურომეცს.
  - ეს ის პროგრამაა, რაც ჩემში ჩადეს. ზარმაცი მარმოტების და ჯადოსნური გოფერების ერთგვარი კურსი. - უხერხულად გაიხუმრა დობრინიამ. "ჩვენ მზად ვიქნებით ამისთვის ყოველი შემთხვევისთვის." მე უკვე ბრძანა, რომ ფერდობზე ბასრი ვარსკვლავები მოასხურონ, მტერს ძალიან გაუჭირდება მასზე ასვლა.
  ილია მურომეც დათანხმდა:
  - ეს ძალიან კარგი იქნება!
  ალიოშა პოპოვიჩმა ჰკითხა:
  - ჩვეულებისამებრ, ორი უძლიერესი გმირი უნდა იბრძოლოს, მაგრამ არა მთავარი მეთაურები.
  დობრინიამ შესთავაზა:
  - ამ შემთხვევაში ან ბალდაკი იქნება, ან გრობოგორი. ვფიქრობ, მას უნდა ვებრძოლო. ბალდაკი გრბოგორზე ძლიერია, მაგრამ გრობოგორი უფრო სწრაფია.
  ალიოშა პოპოვიჩმა გააპროტესტა:
  - Უკეთესი მე! უფრო ეშმაკობა! თანამედროვე საბრძოლო ხელოვნებაში ეშმაკობა უფრო ეფექტურია, ვიდრე უხეში ძალა.
  დობრინიამ უარყო:
  - თუ ზიზღის დახმარებით გავიმარჯვებთ, მაშინ ასეთი გამარჯვება უსარგებლო იქნება. ჩვენ უნდა დავძლიოთ მტერი: კეთილშობილური გზით.
  ალიოშამ უსტვენდა და ოქროსფერ კულულებს აკანკალებდა:
  - არ არის მეთაურის მთავარი თვისებები: ეშმაკობა, სისასტიკე, მოტყუება! ბოლოს და ბოლოს, გაიხსენეთ სუვოროვის ნათქვამი: გამბედაობა აორმაგებს ძალას, მოტყუება ოთხმაგდება!
  - სუვოროვი კი არ ლაპარაკობდა, არამედ ჩინელი სარდალი ცენ ჯუ! ასე რომ, არ აურიოთ საფულეები დაბალ ფეხსაცმელში. - გააწყვეტინა ილია მურომეცმა. - და ახალგაზრდა გმირი იგორ პასტუხოვი იბრძვის. ის ძალიან ძლიერია ხმლებით. მე გაძლევ ბრძანებას ფლანგებზე მეთაურობა. და საკმარისი ჭორი, ჩვენ უნდა ვიმოქმედოთ ბევრად უფრო მტკიცედ. ახლა ისმის კითხვა? ჩვენ ვეტევით ან ველოდებით მტერს.
  დობრინია ნიკიტიჩმა შესთავაზა:
  - საუკეთესო ტაქტიკა კონტრ-ბრძოლაა!
  - Რა! მოდი მოვაგვაროთ ეს!
  ილია მურომეცმა შესძახა:
  - აი, ის ჩვენი მებრძოლია!
  იგორ პასტუხოვი ფეხით დადიოდა, მას ჩვეულებრივი ფოლადის ჯავშანი ეცვა. უზარმაზარი, მაგრამ კარგად მოვლილი ბიჭი. მაგრამ არც მისი მეტოქე იყო სუსტი. მოჯადოებული ბალახიდან ყვითელი კვამლის ნაკადი ამოვიდა და მონსტრი გამოჩნდა. სხვა არავინ, თუ არა გველი ტუგარინი, ტროლებისა და ფაუნების მაგიის პროდუქტი.
  ტუგარინ ზმეი ძალიან მსუქანი იყო და პასტუხოვზე ორი თავით მაღალი. მისი ცხენიც კი განსაკუთრებული იყო - სამთავიანი.
  ალიოშა პოპოვიჩი დეპრესიაში ჩავარდა:
  - დიახ, ურჩხული შეგვქმნეს თავზე!
  დობრინიამ უპასუხა:
  - არაუშავს, რადგან ის მსუქანია, ეს ნიშნავს, რომ ის არ არის ძალიან მობილური!
  პასტუხოვმა ახალგაზრდა, ჯერ კიდევ წვერიანი სახე მხოლოდ წვრილი ულვაშებით მიუბრუნდა მათ და თვალი ჩაუკრა:
  - არ ინერვიულოთ ძმებო! მე არ დავმარცხდები!
  ილია მურომეცმა აყვავებულ ბასში თქვა:
  - კარგი, ტროლები, მათ ამდენი მონსტრი გამოაგდეს! მათთვის სიცოცხლე არ არსებობს!
  პასტუხოვმა თავის კოლეგას თავი დაუქნია: ვიბრძოლოთ რაინდივით!
  პირიქით, გველი ტუგარინმა გაბრაზებულმა გაიღიმა და შთამბეჭდავი კბილები გამოაჩინა. ისინი უჩვეულოდ მსხვილნი იყვნენ, მაგრამ ამავე დროს მწვანე და მრუდეები!
  მან პირი გააღო და ცეცხლი წაუკიდა:
  - ბაგელები იქნება შენთვის!
  ორივე არმია სწრაფად განლაგდა. წინ მშვილდოსნები არიან, ზოგი მძიმე არბალეტით, ზოგი მსუბუქი, მაგრამ სწრაფი სროლით! განსაკუთრებით საშიშია დიდი მშვილდი, რომელიც ურტყამს სერიოზულ მანძილზე და შეუძლია ჩამოაგდოს ცხენოსანი რაინდები. მშვილდოსნები განსხვავებულად არიან ჩაცმული: ზოგი ნახევრად შიშველია, დაკუნთული, ზოგი კი, პირიქით, მდიდრულ ტანსაცმელს ატარებს, ისინი ერთგვარი ელიტაა. ისევე, როგორც სხვადასხვა ცხენოსანი რაინდები, სტანდარტები ფაქტიურად ტალღოვანია. ყველაზე დიდი სქელი ჯავშანტექნიკაა, ზოგი ფაქტიურად ტანკს ჰგავს. ზოგიერთ მებრძოლს აქვს ოთხი, ექვსი და რვა იარაღიც კი. არსებობს სხვადასხვა ტიპის მონსტრები. ტუგარინს გველსაც რვა ხელი აქვს და ძალიან გრძელია, რვაფეხის საცეცებივით ტრიალებს.
  ზოგიერთი მებრძოლი ზის მამონტებზე კოშკებითა და ისრებით, ზოგიც აქლემებზე, მაგრამ ყველაზე საშინელი დინოზავრები არიან. რა შეიძლება ითქვას ისეთ მხეცზე, როგორიც დინოზავრია? ეს არის ნამდვილი მონსტრი, სავსე ძალითა და ძალით, საშინელი, მაგრამ საყვარელი.
  უამრავი დინოზავრია, სხვადასხვა ტიპისა და სახეობის. ყველაზე დიდი სიმაღლე ათი ათასი კილომეტრია, რაც ვენერას ზომად ითვლება. ზოგი უფრო პატარაა, მაგრამ მაინც არ არის პატარა ვიდრე ჯადოსნური სპილო - ის დაახლოებით მთვარის ზომისაა. დინოზავრის დამარცხება ადვილი არ არის, გარდა ბუნებრივი სქელი კანისა, ზოგიერთს აქვს დამატებითი ხელოვნური ჯავშანი შეკერილი.
  ასევე არიან სამეფო დინოზავრები მოოქროვილი ჯავშნით.
  სვიატოგორი, გრობოგორი, ბალდაკი, ასევე უმდიდრესი ჯავშანტექნიკით, მხოლოდ ძვირფასი ქვებით ჩამოყალიბდა არა მცენარეების, არამედ ცხოველების ნახატებში, ისინი ასევე განიხილავენ მომავალი ბრძოლის სტრატეგიას.
  მსუქანმა ბალდაკმა შესთავაზა:
  - რიცხობრივად მცირე უპირატესობა გვაქვს. ეს ნიშნავს, რომ მის გამოსაყენებლად, თქვენ უნდა ჩააგდოთ მთელი თქვენი ძალა ბრძოლაში ერთდროულად. მტერს ნახევარმთვარე გადააფარე და კარტოფილივით შეაჭედე მუჭში.
  გრობოგორმა, ტანით ძლიერმა, მაგრამ გამხდარი სახით, სახის წვეტიანი ნაკვთებით, დახრილი ცხვირით, თავი დაუქნია:
  - არა, ეს ასე არ არის! პირიქით, თქვენ უნდა ისარგებლოთ იმით, რომ მტერი სუსტია და მთელი ბრძოლის განმავლობაში ხელთ გქონდეთ ძლიერი რეზერვი. გადამწყვეტ მომენტში მას ბრძოლაში ჩავყრით და საძულველ მოწინააღმდეგეს დავამსხვრევთ.
  ბალდაკი აღშფოთდა:
  - გაქვთ ლოდინის უპირატესობა?
  - გახსოვს იგავი ჩალის შესახებ, რომელმაც აქლემს ზურგი გაუტეხა? - ჰკითხა გრობოგორმა. - მორალი გაიგე?
  - არ არის სწორი მაგალითი! ჩალამ დაამტვრია ხერხემალი, რადგან აქლემი ადრე მძიმე ტვირთით იყო დატვირთული. - განაცხადა ბალდაკმა.
  - ასე რომ, ჩვენი არმია ბრძოლაში ჩაითრევს ასეთი დატვირთვით, შემდეგ კი ძლიერი დარტყმა რეზერვიდან. გამოფიტული გმირი ახალ ბავშვზე სუსტია! - თქვა გრობოგორმა. - კი, ზოგადად, კარტს თამაშობ, მაგალითად!
  - მეხსიერება ამბობს, რომ ვითამაშე.
  - ასე რომ, ვისაც დამატებითი ტუზი დარჩა, ის იმარჯვებს. Ეს არ არის?
  ბალდაკმა უხალისოდ დაუქნია თავი:
  - ეს მხოლოდ მაშინ, როცა სულელს თამაშობ და შემდეგ მხოლოდ გარკვეულ სიტუაციაში. რეალური ომი მოითხოვს კონკრეტულ აზროვნებას. აქ არ შეიძლება იყოს ჩანაცვლება ან ეშმაკური გაურკვევლობა!
  გრობოგორმა უპასუხა:
  -რას ვამბობ მეორე ფიქრით? ზოგადად, თქვენი აზრები საკმაოდ უცნაურია, შეიძლება ვინმემ იფიქროს, რომ არაფერზე არ ფიქრობთ.
  ბალდაკმა გააპროტესტა:
  - არა, უბრალოდ ვფიქრობ! და ჩემს თავში მზაკვრული გეგმა მომწიფდა. მტერიც ხომ არ არის სულელი, არა?
  - ის, ვინც მეტოქეს სულელად თვლის, ყველაზე ხშირად სულელი რჩება! - დაეთანხმა გრბოგორი.
  ბალდაკმა გარდერობის მსგავსი მხრები კიდევ უფრო გააფართოვა:
  - ასე მგონია! ჩვენი მტერი შეეცდება გააჭიანუროს ბრძოლა ისე, რომ ჯადოქრებს ჰქონდეთ დრო, მოიგონონ დამატებითი გამაგრება და გაათანაბრონ ძალები. ლოგიკურია დაგეთანხმო!
  გრობოგორმა მკვეთრად დაუქნია თავი მუქარის სნეულით:
  - არანაირი წინააღმდეგობა!
  - ის მოღუნული ზომების ტყეშია, ჩასაფრებულ პოლკს შეინარჩუნებენ. როდესაც მტერი მოჩვენებით ან ჩვენი საშინელი წნეხის ქვეშ უკან იხევს, ჩვენ მტერს სერიოზულ დარტყმას მივაქცევთ. - ხველა აუტყდა ბალდაკმა. - უჰ! დაჯავშნა გავაკეთე, ეს ჩვენ არ ვართ, მაგრამ ჩასაფრების გამო მტერი დაგვატყდება . ეს ილია მურომეცის არმიის ტიპიური ტაქტიკაა, არ იცით!
  გრბოგორი იძულებული გახდა დათანხმებულიყო:
  - დიახ, ჩასაფრებული დარტყმა მათ სისხლშია!
  - მაშ რატომ არ ავუვლით ჩასაფრებას. ჩვენ შემობრუნებას გავაკეთებთ, გადავატრიალებთ გორაკზე და აღმოვჩნდებით მათ ჩასაფრებულ პოლკთან უკანა მხარეს. დამეთანხმებით, ეს გონივრული ტაქტიკაა.
  ტყეში დავარტყამთ და მტრის სუსტ ძალებს ძირს დავაყენებთ.
  სვიატოპოლკმა, რომელიც სოფელამდე დუმდა, შენიშნა:
  - გონივრულად ჟღერს! მე თვითონ ვფიქრობდი ამაზე ბალდაკ.
  გრობოგორმა წარბები შეჭმუხნა:
  - და თუ მტერი ჩვენგან სწორედ ამას მოელის. გარდა ამისა, ბორცვები, უფრო სწორად, ბორცვები საკმაოდ ციცაბოა, დარწმუნებული არ ვარ, რომ დინოზავრები ავიდნენ მათზე.
  სვიატოპოლკმა გაიცინა:
  - შევლენ, არ ინერვიულო! ჩვენმა ჯადოქრებმა იზრუნეს ამაზე. და ზოგადად, თქვენი შიშები ძალიან გულუბრყვილოა. მტერმა არ იცის. როგორ აჭედებენ ჩვენს ცხენებს და რას ვასხამთ დინოზავრების თათებს.
  ბალდაკმა უპასუხა:
  - აი ისინი! ტექნოლოგიის სასწაულები!
  გრობოგორმა უპასუხა:
  - გული მიგრძნობს, რომ ეს არ არის სწორი, მაგრამ თუ ასე ფიქრობ!
  სვიატოპოლკმა ხმალი აიქნია:
  - რისკი მირჩევნია!
  ბალდაკმა გაიმეორა ჟესტი:
  - Მეც!
  პასტუხოვი და ტუგარინის გველები დაუახლოვდნენ. ჩვეულებისამებრ, თითოეულ მათგანს მხოლოდ ერთი ხმალი ჰქონდა, რათა ხელების რაოდენობაში უპირატესობა დიდად არ იმოქმედა.
  თუმცა, ტუგარინის ხმალი იყო დაახლოებით ორჯერ გრძელი და ბევრად უფრო ფართო.
  ჩვეულებისამებრ უნდა იბრძოლონ ფეხით, რათა ბრძოლის შედეგი ცხენზე არ იყოს დამოკიდებული. რა საკმაოდ გონივრული გადაწყვეტილებაა, დაე ნაკლები უბედური შემთხვევა იყოს, რადგან ცხოველზე ყოველთვის შეგიძლია უკან დაიხიო.
  ბალდაკმა ტუგარინს შესთავაზა:
  - ფარიკაობისას უფრო ხშირად გამოიცვალე ხელი, ეცადე მოწინააღმდეგე გამოფიტვას.
  ტუგარინ გველი ღრიალებდა და ათავისუფლებდა მრავალფეროვან ცეცხლს პირიდან:
  - მე მას ჩემი სხეულით დავამარცხებ!
  ფრონტის ხაზზე მდგომი მეომარი გოგონები კისკისებდნენ. მათ, როგორც ჩანს, სასაცილო ეგონათ:
  - კაცი გააუპატიურებს კაცს!
  ილია მურომეცმა შესძახა პასტუხოვს:
  - მხრებზე თავი აქვს შენ ბიჭო! იმედია მიხვდები როგორ იბრძოლო გამარჯვებისთვის!
  პასტუხოვმა ღირსეულად უპასუხა:
  - ხელები დედაა, თავი მამა - ერთად გამარჯვებას ობლად არ დატოვებენ!
  ტუგარინმა გველმა საპასუხოდ ცეცხლი გადააფურთხა, მაგრამ ჭკვიანმა ახალგაზრდამ სწრაფად აირიდა:
  - იქნებ ჯობია, რომ დაბრუნდე?
  ტუგარინ გველი რაღაცას ღრიალებდა, არც ისე მუქარით, რამდენადაც ამაზრზენად.
  ას ორმოცდაათი ბუზი ერთბაშად გაისმა, დოლის ცემა და დუელი დაიწყო.
  ტუგარინ ზმეი, ხმლის ქნევას, წინ მივარდა. იგორ პასტუხოვმა თავიდან აიცილა პირველი დარტყმა და შეაჩერა მეორე შეტევა. ტუგარინმა ყეფა:
  - Ახალგაზრდა კაცი! სველი ყურებს უკან!
  - რძე სჯობს ნაკელს! - ღირსეულად უპასუხა პასტუხოვმა.
  ტუგარინი ფეხით ცდილობდა მეტოქეს მისწვდომოდა. მაგრამ ის ძალიან სქელი და მოკლე აღმოჩნდა.
  პასტუხოვმა ამ შეცდომით ისარგებლა და წააქცია. ერთადერთი, რაც ტუგარინს დაცემას გადაარჩინა, იყო ის, რომ მას ოთხი ფეხი ჰქონდა.
  - ლეკვი! - დაიყეფა და მაშინვე მუცელში დარტყმა მიიღო. დიახ, იმდენად ძლიერი, რომ ჯავშანტექნიკის ერთ-ერთი ფირფიტა მოხრილი იყო, მომწამვლელი ყავისფერი სისხლი ამოვარდა.
  პასტუხოვმა აფორიზმი წარმოთქვა:
  - ვინც ჯარს სძულს, სასწრაფოდ გაქცევა მოუწევს!
  ტუგარინი უფრო ძლიერად მოტრიალდა, კინაღამ წონასწორობა დაკარგა. ხმალი ძლივს შეეხო მწყემსს. თუმცა, მან უფრო ზუსტად უპასუხა და ოპონენტს ლოყაზე ნაწიბური დაუტოვა. სისხლი, რომელიც ამჯერად ამოვიდა, ბინძური მეწამული იყო.
  - დიახ, ვხედავ, ნაღველი გაქვს.
  ტუგარინმა კიდევ ერთი შეტევა განახორციელა:
  - მიიღებ იმას, რასაც იმსახურებ, სნეულო!
  - და ეს დამსახურება იქნება გამარჯვება!
  მიუხედავად ამისა, ტუგარინის გველის დამარცხება ადვილი არ იყო, მიუხედავად მისი ზომისა, ის საკმაოდ სწრაფი იყო. ამან პასტუხოვს გარკვეული პრობლემები შეუქმნა . უფრო მეტიც, თავად ახალგაზრდა ფანტომმა მიიღო რამდენიმე ნაკაწრი. ერთმა მათგანმა მარჯვენა წარბი მოიჭრა და, შედეგად, თვალმა უარესად დაიწყო.
  - ხანდახან ნაძირლებსაც გაუმართლათ! - თქვა პასტუხოვმა.
  ტუგარინ ზმეიმ ქამარიდან ხანჯალი ამოიღო და ბიჭზე გადასასროლად მოემზადა.
  ახალგაზრდამ მოულოდნელი სვლა შეასრულა და რვა კიდურიდან ერთი მკვეთრი დარტყმით მოიჭრა. ხანჯალი დაეცა და აფეთქდა, წებოვანი ფრაგმენტები ყველა მიმართულებით იფრქვეოდა.
  ერთ-ერთი მათგანი ტუგარინის თვალის ქვეშ აღმოჩნდა. მან მისი გადაგდება სცადა, მაგრამ ჭაბუკმა, მტრის წამიერი ყურადღების მიქცევით ისარგებლა, მახვილი მოჰკიდა ხელი.
  - Ნაბიჭვარი! - დაწყევლა ტუგარინმა.
  პასტუხოვმა მხრები აიჩეჩა:
  - Როგორც არის!
  მოჩვენებამ მოჩვენებამ მოახერხა ხმლის დაჭერა შემდეგი თათით, მაგრამ მისი მოძრაობები თანდათან უფრო და უფრო დუნე ხდებოდა სისხლის დაკარგვის გამო. ამის შემხედვარე პასტუხოვმა ზეწოლა გაზარდა.
  ბრძოლას ორივე მხრიდან სამი თაღოვანი ადევნებდა თვალს. სვიატოროსიას მხარეს ეს იყო ტროლი, ფაუნი და პიროვნების მთავარი კოორდინატორი, ამ შემთხვევაში გოგონა ნატაშა. ერთგვარი უზენაესი ჯადოქარი. ზოგადად, ქალებს შორის ჯადოქრობის უნარი დაახლოებით ორჯერ უფრო ხშირია, ვიდრე მამაკაცებში. ეს არის ქალის ფიზიოლოგიის ფენომენი. ამიტომ გასაკვირი არ არის, რომ მისი მეტოქე ასევე იყო გოგონა ოქსანა, რომელიც წარმოადგენს დიდ რუსეთს. მისი თანაშემწეები იყვნენ ორი უზენაესი ჯადოქარი: ელფი და ჯუჯა. ეს იყო განსხვავება ჯადოქრობის ორ საერთაშორისო არმიას შორის.
  ტროელმა ნატაშას შესთავაზა:
  - ნება მომეცით ბრძოლაში ჩავერევი და გველი ტუგარინს დავეხმარო.
  გოგონამ გააპროტესტა:
  - წესების მიხედვით არ იქნება. თუ ჩვენ ამხილეს, სირცხვილი იქნება ჩვენთვის და დიდი იმპერიისთვის.
  ტროელმა, ეშმაკურად თვალმოჭუტული, შენიშნა:
  - დავრწმუნდები, რომ სვიატოროსიის პრესტიჟი არ დაზარალდეს!
  - Და როგორ? - გაიკვირვა ჯადოქარმა გოგონამ.
  - ფარული გავლენა! როცა ეშმაკობა სძლევს მოხერხებულობას და ვაჟკაცობას. მოვიტყუებთ, რომ არავინ გამოიცნოს და თუ გამოიცნეს, არ დაამტკიცებენ!
  ნატაშამ ჰოლოგრამას შეხედა: ტუგარინი გველი თითქოს უიმედოდ კარგავდა და მისი დაცემა დროის საკითხი იყო.
  - ᲙᲐᲠᲒᲘ! Ვეთანხმები! უბრალოდ ფრთხილად იყავით, რომ არ დაიჭიროთ!
  - ახლა მე შევაღწევ დამცავ ხაზს და ჩვენი მეგობარი ტუგარინი მიიღებს ახალ იარაღს.
  ტროლი მყისიერად გადაიქცა პაწაწინა მწერად, რომელიც ფოტონის სიჩქარით მივარდა მებრძოლებისკენ.
  ტუგარინ ზმეი უკან დაიხია, ნელ-ნელა უკან დაიხია. მეტოქე, როდესაც გრძნობდა, რომ დასასრული ახლოვდებოდა, ზეწოლა გაზარდა. უეცრად ჭაბუკს ხმალი მოულოდნელად გატყდა, მტრის განძის წვერმა ცეცხლით გაბრწყინდა. დარტყმამ ბიჭს მხარი დაუწვა და კინაღამ ხელი მოკვეთა. იგორი უკან გადახტა და ჩაიბურტყუნა:
  - ეშმაკი!
  ტუგარინმა გაიცინა:
  - დაასრულე, მორელ!
  კიდევ ერთი მკვეთრი საქანელა, ტუგარინი კი აფრინდა, ხმალი გახანგრძლივდა, ნიადაგის ნაჭრები (მინი-მატერიისგან დამზადებული) ჰაერში ატყდა და ბალახს ცეცხლი გაუჩნდა.
  პასტუხოვი წამით გაუჩინარდა. იყო ახალი დარტყმა და კაშკაშა ციმციმი და კვამლი გადმოვიდა. ერთი წამის შემდეგ ღრუბლები გაიფანტა და უზარმაზარი ტუგარინი შუაზე გაჭრილი აღმოჩნდა.
  პასტუხოვმა ხელები დაუკრა:
  - ჭაბუკმა მეომარი აწიოკდა, უმადური აღსასრული დადგა!
  - სუპერ! - გახარებულმა წამოიძახა ილია მურომეცმა.
  დობრინიამ თავი გადაკვეთა:
  - ძლიერი რუსეთი!
  ალიოშა პოპოვიჩმა შეუსაბამოდ ჩასვა:
  - რუსები არ არიან?
  პასუხად გმირებმა ერთხმად ყეფდნენ:
  - არა, ეს უცხოები არიან! დამშვიდდი ალიოშენკა!
  ბრძოლა დასრულდა არა სვიატოროსის ჯარის სასარგებლოდ. მომწვანო ჯარისკაცების რიგებში ხმაური გაისმა.
  სვიატოპოლკმა აღნიშნა:
  - ცუდი ნიშანი!
  გრობოგორმა გააპროტესტა:
  - ეს თითქმის არ მოქმედებს გამარჯვების სტატისტიკაზე! აქ მხოლოდ საკუთარი თავის უნდა გვეშინოდეს.
  ბალდაკმა განაცხადა:
  - მე პირადად წავიყვან მარჯვენა ფლანგს ბრძოლაში!
  სვიატოპოლკი დათანხმდა:
  - ეს იქნება ყველაზე ძლიერი ნაბიჯი! უბრალოდ გაუფრთხილდი, ბალდაკ, და მოერიდე ამ დიდებულ მეომარს ბრძოლას. ბოლოს და ბოლოს, თუ დაგაყენებენ, მარჯვენა ხელის დაკარგვას უტოლდება!
  - მე თვითონ დავდებ მას! სადაც ჩვენი არ გაქრა!
  სვიატოროსიის ჯადოსნური არმია შეტევაზე წავიდა. მშვილდოსნები პირველები გადავიდნენ. ამაზონის გოგონები თითქმის შიშველი მკერდით, კარმინის ძუძუს წვერებით გამოსული მათი ჯაჭვის ჭრილებიდან, მაგრამ ჩაფხუტითა და სათვალეებით, მათ დაიწყეს მტრის მსროლელების დაბომბვა ისრებით. მათ აქტიურად უპასუხეს.
  ერთ-ერთი გოგონა დაეცა, მკერდში ისარი მოხვდა. მისი სხეული კრუნჩხული იყო და დაეცა. მეორე გოგონა თითქოს მხოლოდ დაჭრილი იყო. სახე დაუმახინჯა ტკივილის გრიმას.
  დაეცა სხვა მებრძოლებიც, მაგრამ თავიდან დანაკარგები არ იყო განსაკუთრებით დიდი, როგორც ჩანს, მანძილის გამო, ისრები ყოველთვის ვერ შეაღწევდნენ ჯავშანს.
  სვიატოპოლკმა აღნიშნა:
  - ოღონდ ვიტიროთ!
  ბალდაკი უკვე თავისი ხალხისკენ მიიჩქაროდა, ღრიალზე წამოიძახა:
  - ახლა მე დავტოვებ მცველს, მხიარულება იქნება!
  გრობოგორმა შესთავაზა:
  - სასწრაფოდ გადავალ მარცხენა ფლანგზე, ჭურვებისა და ველკროს გამოყენებით დავუკავშირდებით.
  სვიატოპოლკი დათანხმდა:
  - კარგი, ჩემი ადგილი ცენტრშია!
  ილია მურომეც არ იჯდა მშვიდად, მან შესთავაზა:
  - Კარგი მაშინ! ახლა ჩვენი ადგილი ჯარებთანაა.
  დობრინია ნიკიტიჩი დათანხმდა:
  -ბალდაკს ვიბრძოლებ!
  ალიოშა პოპოვიჩმა ხმლით ულვაშის წვერი მოჭრა:
  - კარგი, როგორც ჩანს, გრობოგორი მივიღე. ვფიქრობ, ეს საუკეთესო ვარიანტია!
  ილია მურომეცმა ლოცვა ჩაიჩურჩულა და ჯვარი გადაიწერა:
  - კარგი, ღმერთო, ამხანაგებო!
  - ამინ! - ერთხმად უპასუხეს ალიოშა პოპოვიჩმა და დობრინია ნიკიტიჩმა.
  - საუბარს ჩავატარებთ წყლის შროშანების და შროშანების გამოყენებით. შეატყობინეთ ერთმანეთს ყველაფერი, ნუ დამალავთ სიმართლეს!
  მეომრები თაყვანს სცემდნენ, აჩქარდნენ თავიანთი შავი ცხენები და წავიდნენ.
  ილია მურომეცმა განაგრძო მაღალ ადგილზე დარჩენა, მან მიხვდა, რომ ვიღაცამ უნდა აკონტროლოს ბრძოლა! ჩვეულებრივი ჯარისკაცის ფუნქციის აღება შეგიძლიათ მხოლოდ კრიტიკულ მომენტში, როდესაც პირადმა ჩარევამ შეიძლება შეცვალოს ბრძოლა. სიფრთხილე სიმხდალის საწინააღმდეგოა!
  ქვეითებმა რიგები დახურეს და ისრების სეტყვას ყურადღება არ მიაქციეს, დიდი რუსების პოზიციებისკენ დაიძრნენ. განსაკუთრებით გაბედულად მოქმედებდნენ ქვეითი ჯარისკაცები ქალი. ხმლების ქნევით ისინი გაბედულად შევარდნენ ბრძოლის სქელში.
  მსუბუქი ქვეითი ჯარის რიგები აირია, გოგონები მცირე ჯგუფებად გაიყვნენ და სასოწარკვეთილი იბრძოდნენ. ლამაზმანების უმეტესობა ფეხშიშველი იბრძოდა, მაგრამ ბრჭყვიალა ოქროსფერი მუხლის ბალიშებით. ქალი ჯარისკაცები, არანაკლებ კაცები (თუ მხოლოდ ადამიანებს ჩავთვლით, მაგრამ ასევე იყო ზღაპრული ქმნილებები), თითოეული შეიძლება გახდეს პოდიუმის დეკორაცია, მსუბუქი ჯავშანტექნიკა არ მალავს, არამედ ხაზს უსვამს გოგონას სხეულის ყველაზე მაცდუნებელ ნაწილებს. .
  ბალდაკმა, ყრუდ ღრიალებდა, უბრძანა:
  - ახლა მძიმე ქვეითები წავიდნენ ბრძოლაში!
  უზარმაზარმა კაცებმა გამოიყენეს ფალანგის ფორმირება. ეს ის შემთხვევაა, როდესაც პირველმა ათმა მეომრმა მათ წინ შუბები აიღო, რის შედეგადაც გიგანტური ზღარბი შექმნეს. თუმცა, ამ ფორმირების მინუსი ის იყო, რომ ფალანგა იშლებოდა უსწორმასწორო რელიეფზე და შეეძლო საკუთარი ჯარისკაცების პუნქცია.
  დობრინია ნიკიტიჩმა მშვიდად უბრძანა:
  - გადანაწილება! ორასი ნაბიჯით უკან!
  დიდი რუსი ფანტომური ჯარისკაცების მიღმა იწვა მოჭრილი ღეროები და ლოდები, ასევე მახვილი ძელები. მათ გაიარეს ისინი, აიძულეს ფალანგა გადაეტანა ერთგვარი დაბრკოლების კურსზე. ბალდაკმა გაბრაზებულმა აგინა:
  -ხომ ხედავ უკვე დარბის! მოდი, უფრო სწრაფად დაარტყი დოლს, გავაბრტყელოთ გამარჯვების როლი.
  დოლები გაცილებით ძლიერად ურტყამდნენ, სროლებმა უფრო ხშირად დაიწყო ცემა. გარკვეულწილად ეს გაგონებდა გალეილების დამქანცველ რიტმს, რომლებიც ჩქარობენ ბორანს, როცა ნიჩბოსნები იძულებულნი არიან სისხლი გადაფურთხონ!
  ფალანგა აჩქარდა, მაგრამ მისი ფორმირება, როგორც მოსალოდნელი იყო, ჩაიშალა. ჯარისკაცები მხიარული ტირილით შევარდნენ ჭრილებში.
  ბალდაკმა, დაინახა ასეთი შემობრუნება, დაიყვირა:
  - სასწრაფოდ ჩააგდე ბრძოლაში ცხენოსანი რაინდები, სპილოები და დინოზავრები.
  სვიატოგორმა გააპროტესტა:
  - ჯერ ადრე არაა! მტრის მხარეზე ჯერჯერობით მხოლოდ ქვეითები იბრძვიან!
  ბალდაკმა ყეფა:
  - არა, უბრალოდ! შევეცადოთ მას გავუსწროთ. მას შემდეგ, რაც ნიკაპი აწეულია, თქვენ უნდა დაარტყა მას!
  ფალანგის მებრძოლებმა შუბები ისროლეს და ხმლები გამოიყენეს. საბედნიეროდ, ყველას ჰქონდა ქამარზე მიბმული საგანძური. მაგრამ ბრძოლაში ბედნიერება არასტაბილური რამ არის. რამდენიმე წამის დაგვიანებამ გამოიწვია ასობით ჯარისკაცის სიკვდილი. ახლა ბრძოლა შევიდა იმ ფაზაში, როცა მოწინააღმდეგე თავის კოზირებს მაგიდაზე აგდებს.
  ცხენოსანი რაინდების დარტყმა საშინელია. მაშინაც კი, როცა ფოლადის ზვავი მოვარდა, საშინელი იყო. რამდენიმე ათეულმა კატაპულტმა მოახერხა სროლა, მტერს დაარტყა ქვების სეტყვა და ფოლადის ბურთები, მაგრამ ამან მხოლოდ აჩქარებული ჯარისკაცების გაბრაზება გამოიწვია.
  დობრინია ნიკიტიჩმა, გააცნობიერა, რომ მისმა ჯარებმა ვერ გაუძლეს ასეთ ზეწოლას, გასცა ბრძანება:
  - აბა, ფალკონებო! წინ!
  შეხვედრისკენ დაიძრა დიდი რუსეთის ცხენოსანი არმადა. ჯადოსნობით შექმნილი ნახევრადმატერიალური დედამიწა შეირყა. მტვერი გაიზარდა. მწერები მაღლა აფრინდნენ, მათ შორის მცირე ზომის ჭურვები, ისინი ჩაფხუტებზე დაეშვნენ და ფრენისას ჩამოაგდეს. ართროპოდების ზოგიერთი წარმომადგენელი უბრალოდ აფეთქდა, პატარა ვარსკვლავებივით ანათებდა.
  დობრინია ნიკიტიჩმა შეხედა ბრძოლის სურათს. ბალდაკის კავალერიამ გაანადგურა მრავალი საკუთარი ქვეითი ჯარისკაცი. დობრინიას ცხენოსნები, თავის მხრივ, ფლანგებიდან შემოვიდნენ და უფრო ფრთხილად მოქმედებდნენ.
  მხედრები ერთმანეთს შეეჯახნენ და სერიოზული ბრძოლა დაიწყო. ორივე მხარე დიდი ენერგიითა და ვაჟკაცობით იბრძოდა. რაინდი ეგლოტის დროშა დაეცა! თავად ცნობილმა მეომარმა რამდენიმე ჭრილობა მიიღო და იმდენად ჩავარდა სასოწარკვეთილებაში, რომ მისი ორი მებრძოლი მოჭრა.
  - ორმო, მერე თხრილი! - დაწყევლა ბალდაკმა. - კიდევ ერთი რაზმი ჩააგდე ბრძოლაში, ჩვენ ვეცდებით მტრის დაჭერას. მტერი ზღვარზე გადაიტანეთ!
  დიდი რუსული ქვეითი ჯარი უფრო ჰარმონიულად მოქმედებდა, მებრძოლები ცხენებისა და მხედრების წინააღმდეგ იყენებდნენ სპეციალურ კაუჭებსა და კვერთხებს. მაშინ როცა წმინდა რუსების ფეხით ჯარისკაცები ფეხქვეშ უფრო დაბნეულები იყვნენ. მართალია, მეომარმა გოგოებმა არაჩვეულებრივი გამბედაობა გამოიჩინეს. ერთ-ერთი მათგანი, დიდი ბიუსტი, ისეთი ძალით გადახტა და შიშველი ფეხი ჩაფხუტში ჩაარტყა, რომ მსხვილმა რაინდმა აქლემიდან ჭექა-ქუხილი ჩამოაგდო. მაგრამ ყველა დიდი რუსი უფრო ეფექტურად მოქმედებდა. მაგალითად, ისინი იყენებდნენ მოკლე ნემსებს ჩექმებზე, ცდილობდნენ მუცელში დარტყმას. და მაინც, წმინდა რუსებს ჰქონდათ რიცხობრივი უპირატესობა. მათ, დაკარგეს ათასობით მხედარი, იბრძოდნენ და უკან უკუაგდებდნენ მტერს.
  მარცხენა ფლანგზე გამართულ ბრძოლაში კაზაკებმა აქტიური მონაწილეობა მიიღეს. ქუდებით, ქუდებითა და ბურკებით, მათ თითქმის მაშინვე აურიეს ფორმირება. ახლა თითოეულ მათგანს შეეძლო თავისი სიმამაცის ჩვენება.
  აქ შეხვდნენ ორი მამაცი კაზაკი ვასილკო და დანილო. ერთი იბადება თავისუფალი, ველური. მეორეც არ იქნება წინააღმდეგი იყოს პირველი! და მიუხედავად იმისა, რომ ორივე შეიქმნა მაგიით, ადამიანის მიერ შექმნილი მეხსიერება ინახავს ბავშვობის, ნებისყოფის, უკეთესი ცხოვრების ოცნების მოგონებებს.
  და ისინი იბრძვიან არა სიცოცხლისთვის, არამედ სიკვდილისთვის.
  ვასილკამ დაიყვირა:
  - რას ლაპარაკობ, ბასურმან!
  - შენ თვითონ ხარ ურწმუნო! მე ვარ რუსი მართლმადიდებელი! - შეეწინააღმდეგა დანილო.
  - არა, შენ ჩემი მტერი ხარ! - შემობრუნდა ვასილკა და ორმაგი ვენტილატორის ტექნიკის შესრულებით, მტერს მკლავქვეშ დაარტყა. მან უკან დაიხია, მაგრამ მისი აბრეშუმის პერანგი დაიჭირა, რომელიც სისხლით გაწითლდა.
  - რა ნაძირალაა! გააფუჭა ასეთი ტანსაცმელი! - დანილომ ცხენი გააჩინა. ჩლიქებით გააგდო ვასილკა უნაგირიდან. კაზაკი დაეცა, მაგრამ მაშინვე წამოხტა, ჯერ კიდევ გაოგნებული, ატრიალებდა საბერს. დანილომ მასზე საბრალო ჩამოიტანა და ძლიერი დარტყმით თავის ქალა გაყო.
  - ბოდიში კაზაკო! მაგრამ ჩვენ ვიწროები ვართ იმავე სამყაროში!
  მებრძოლს ეგონა, რომ გაიმარჯვა, მაგრამ იმ მომენტში კეფაზე საბრალო აიღო. საშინელი დარტყმისგან თავი დაბნელდა და კაზაკი უკანასკნელი ძალით შემობრუნდა და დამნაშავე პირით დაიჭირა. ერთი წამის შემდეგ მის თავში ყველაფერი სისხლიანი ნისლით დაბურულა. სხვა სიცოცხლე, მართალია არა რეალური, მაგრამ არანაკლებ რეალური, დავიწყების სიბნელეში ჩაიძირა.
  გოგონები არანაკლებ სისასტიკით იბრძოდნენ. ძლევამოსილი, ოქროსთმიანი გრაფინია მარგარიტა პირისპირ მოვიდა შავთმიან პრინცესა ოლგასთან. ორივე ლამაზმანი გაბრწყინებული, გოგოური ბრაზით ანათებდა. მარგარიტას ქვეშ თოვლივით თეთრი უნიკორნი იდგა, მისი ოქროსფერი ჩლიქები ნაპერწკლებს აფრქვევდა. ოლგას წითელი ირემი ასევე არ ჩამოუვარდებოდა სილამაზითა და მადლით.
  გოგონები ისეთი ძალით შეეჯახნენ, რომ ცხენებიდან გადმოცვივდნენ. მარგარიტამ დაიფიცა:
  - კარგი, მსუქანი ხარ.
  ოლგამ უპასუხა:
  - მესმის კოშჩეიდან.
  მეომრები ფეხით იბრძოდნენ, კენჭიანი მაროკოს ჩექმები ჩამოხსნეს. მათი ვარდისფერი ქუსლები და გარუჯული დაკუნთული ტერფები განუმეორებელი მადლით იოლად ამოძრავებდა მათ სხეულს. ასე რომ, ოლგამ გაიმეორა ოსტატურად შეტევა და მოჭრა ფოლადის, მოოქროვილი ფირფიტა, რომელიც ფარავდა მარგარიტას სავსე მკერდს. ვარდის ბუჩქებივით კაშკაშა ძუძუსები გამოაშკარავდა. გრაფინიამ ამოიოხრა:
  - ვაიმე, ლესბოსელო!
  და ის ვალში არ დარჩენილა, დამნაშავის ჯაჭვის ფოსტა გაშალა, ახალგაზრდა პრინცესას კუნთოვანი და მაცდური ტორსი გამოავლინა. ოლგამ გადააგდო ტანსაცმლის ნარჩენები, მარგარიტამ კი მის მაგალითს მიჰყვა. ახლა გოგონები იბრძოდნენ შიშველი, განსაკუთრებული სილამაზით: მეომარი ქალღმერთები. ბრწყინვალე სხეულები ნაწიბურებით იყო დაფარული, შემდეგ კი ელვის დარტყმამ ოლგას მკერდი მოჭრა. საპასუხოდ, გოგონამ ფეხი დაუდო თავხედი მოწინააღმდეგის პრესას. დაიხარა და უმოწყალო ხმალმა მოჭრა მეომრის მშვენიერი თავი, ბედის ღირებული თმით. მაგრამ ოლგამ მხოლოდ მცირე წამით დატკბა მისი გამარჯვებით; მკვეთრი ისარი გაარტყა მის გადარჩენილ მკერდს და მიაღწია მის მამაც, ვნებიან გულს.
  ასე დაიღუპნენ ჯადოსნური ბრძოლების გმირები!
  გრობოგორი უფრო გონივრულად მოიქცა: ის ცდილობდა მოეძებნა დაუცველი ლაქები მტრის ფორმირებაში და კანს წვეტით გაეხვრიტა.
  ალიოშა პოპოვიჩიც მზაკვარი იყო, არ ჩქარობდა რეზერვების ბრძოლაში ჩაგდებას. მან გაიხსენა წესი: მეთაური აკონტროლებს მხოლოდ იმ ჯარებს, რომლებიც არ ჩააგდო ბრძოლაში.
  თქვენ თითქმის არ აკონტროლებთ იმას, რასაც ისინი ებრძვიან. თუ არ შეგიძლია მათ გაქცევის ბრძანება!
  ბალდაკი არ იყო ცნობილი მოთმინებით. კრიზისის დაჩქარების მიზნით, მან ბრძანა:
  - სასწრაფოდ ჩააგდე ბრძოლაში დინოზავრები და მამონტები. დროა მტრის არა მარტო ხერხემალი, არამედ თავის ქალაც მოტეხოთ.
  როდესაც პლანეტებივით დიდი დინოზავრები მიდიან, ისინი საშინელი საშინელებაა. ფანტაზია უძლურია აღწეროს იმ სცენის სიდიადე, როდესაც რამდენიმე ათასი ეს გიგანტი ერთდროულად დაფრინავს. ეს არის დიდებული პანორამა, როდესაც სარდაფები ირხევა და ხეები მზად არიან ცეკვის დასაწყებად.
  ბალდაკის ყურზე მიბმული ჭურვი ატყდა, სვიატოპოლკის ხმამ იკითხა:
  - ჯერ ადრე არაა?
  ბალდაკმა გაბრაზებულმა უპასუხა:
  - არა, უბრალოდ! იმედია ჩემს მშიშარა და სუსტ მეტოქეს გავუსწრებ!
  . თავი No5
  დობრინია ნიკიტიჩმა, როდესაც დაინახა მონსტრების არმიის მოძრაობა, თქვა:
  - კარგი, როგორც ჩანს, ჩვენც მოგვიწევს დარტყმა!
  ილია მურომეცმა ურჩია:
  - გადაიტანეთ თქვენი რეზერვი ცენტრიდან ისე, რომ დინოზავრებმა გაიარონ დიაგონალზე და შეასრულონ წმენდა. ეს იქნება ძალიან ძლიერი დარტყმა და თქვენ გადაარჩენთ თქვენს ჯარს.
  - როგორც ჩანს, სხვა გზა არ გვაქვს!
  ახალი რეზერვის გამოყენებით სროლა მთლად შეუფერხებლად არ წარიმართა, ჩვენივე ქვეითთა შორის მსხვერპლის თავიდან აცილება შეუძლებელი იყო. მაგრამ ბრძოლა ბევრად უფრო სასტიკი და ფერადი გახდა. განსაკუთრებით მაშინ, როცა დინოზავრები ერთმანეთს ებრძოდნენ.
  აქ არის ორი უზარმაზარი ტირანოზავრი, გადახლართული ბურთში და დაიწყეს ერთმანეთის კუდების კბენა. დახეული ხორცი სხვადასხვა მიმართულებით გაფრინდა. რაც მოჰყვა იყო სტრეპტოზავრის სროლა დიპლოდოკუსზე. კისერზე მრისხანე ნაკბენი, სასოწარკვეთის ენით აუწერელი ძახილი. გიგანტურმა ურჩხულმა კუდის დარტყმით უპასუხა და ცხენებთან ერთად ათეული მხედარი ჩამოაგდო. ხანძარი აინთო და დიპლოდოკუსის მუცელი გატყდა. გიგანტური ნაწლავები გადმოიღვარა. კოლოსალური ჭიებივით მოძრაობდნენ. მათში ცხენებზე ამხედრებული მხედრები და აქლემები გაიხლართნენ. ძლევამოსილი მამონტიც კი დაიჭირეს და ზურგზე გადაბრუნდა და სქელ ფეხებს ურტყამდა.
  დინოზავრები დაიღუპნენ, მაგრამ უფრო მეტი მოჩვენებითი მეომარი დაიღუპა. აქ არის წმინდა რუსეთის არმიის ცნობილი რაინდი, გრაფი დუდკო, რომელიც გიგანტურმა მტაცებელმა გაათელა. ეს ყველაფერი ძალიან ამაზრზენი და სასაცილოდ გამოიყურებოდა. ზოგიერთ დინოზავრს ჰქონდა ნაკვერჩხალი მიმაგრებული; ისინი ჭრიდნენ უცხო ადამიანებს და საკუთარ ჯარისკაცებს, თითქოს საპარსით. და რამდენი ცხენი დახოცეს, ამაზრზენი სანახაობა.
  სვიატოპოლკმა ჰკითხა ბალდაკს:
  -კარგი რა ვქნათ ახლა?
  მან დარწმუნებით უპასუხა:
  - მთავარი რეზერვი შენახულია. მე ვაძლევ ბრძანებას ღრმა შემოვლითი მანევრის შემდეგ, რომ ჯარები ბორცვებზე გადავიდნენ. იქ კომპანიის ბედი გადაწყდება.
  - იქნებ ბრძოლები? - შეასწორა ეპიკური გმირი.
  - შესაძლოა ბრძოლები! მოდით გავაკეთოთ კაუჭის სროლა!
  - კარგი, წადი! შეიძლება პროვიდენსი დაგვეხმაროს!
  დინოზავრები, ადამიანები, გობლინები, ყველა ზოლისა და ტიპის ჯარისკაცები გააფთრებული სისასტიკით იბრძოდნენ. წმიდა რუსებმა შეძლეს ოდნავ წინსვლა უკიდურესი ფლანგზე, დიდი რუსების პოზიციების შეკუმშვა. დობრინია ნიკიტიჩმა ბრძოლაში ჩააგდო ტირანოზავრების მცირე სარეზერვო რაზმი. ისინი გახდნენ საყრდენი, რომელიც მხარს უჭერდა კაშხლის ბლოკს, რამაც შესაძლებელი გახადა წინააღმდეგობის გაწევა მზარდი ზეწოლის მიმართ. ტირანოზავრებმა გაწყვიტეს რაფა და რამდენიმე მხედარი მოკლეს.
  ბალდაკმა დაიფიცა, მაგრამ რეზერვები აღარ ჰქონდა: ძირითადი ძალები ირგვლივ გაგზავნეს.
  გრობოგორიც ნერვიულობდა, დაიღალა ეშმაკობით და დინოზავრებიც ჩააგდო ბრძოლაში.
  მაგრამ მან ეს გააკეთა მცირე რაზმით. მაშინ ალიოშა პოპოვიჩი მოულოდნელად გამოეხმაურა. მან ბრძოლაში ჩააგდო მთელი ძალები, რომლებიც შედგებოდა მამონტებისა და დინოზავრებისგან. ამავდროულად, ძალზე ეშმაკურად მოქმედებდნენ, ჯარები ელფების მიერ გამოწვეულ ნისლის საფარქვეშ შეცვივდნენ. შედეგად, დარტყმა ძალიან ძლიერი იყო. ბევრი მტრის მხედარი და ქვეითი ადგილზე დაიღუპა. ყველა მიდგომა გათელებული გვამებით იყო გაჭედილი. გრობოგორი იმედოვნებდა, რომ მტერი, როგორც მას, როგორც მზაკვარი, გამოგზავნიდა რეზერვის მხოლოდ მცირე ნაწილს, რის შედეგადაც იგი შემოიფარგლებოდა ნახევარი ზომებით. შედეგად, ინიციატივა დიდი რუსების მხარეზე გადავიდა.
  გრობოგორმა მაშინვე ვერ გააცნობიერა, რომ მტერს ბრძოლაში უპირატესობა ჰქონდა და მისი დინოზავრების მცირე რაზმი უკან იხევდა და კავალერიას არ შეეძლო წინააღმდეგობა გაუწია ასეთ ურჩხულებს. დანაკარგები სწრაფად გაიზარდა, ათასობით ჯარისკაცი დაიღუპა.
  ალიოშამ გადაიჯვარედინა და ჯვარზე ხელი გადაუსვა სიწმინდეებთან ერთად:
  - როგორც ჩანს, ქრისტე გვეხმარება! თუმცა, მიენდე ღმერთს და არ დაუშვა შეცდომა! ახლა თქვენ შეგიძლიათ დაზოგოთ თქვენი ენერგია.
  პასტუხოვიც იბრძოდა, ძლევამოსილი ახალგაზრდა, როგორც მოსალოდნელი იყო, ყველაზე ცხელ ადგილას იყო. ფარი გადააგდო და ერთდროულად ორი ხმლით დაარტყა. თან ისე ჩანდა, თითქოს ახალგაზრდა თამაშობდა.
  გრობოგორმა შესძახა:
  - მოდი, მომიყვანე ეს ბიჭი!
  რამდენიმე გვარდიელი გამოეყო შთამბეჭდავ ესკორტს, ფრთხილ მეთაურს. მათ ხელმძღვანელობდა რაინდი ვისკონტ დე გიში. ძლიერი და ცბიერი მეომარი, მან თან წაიღო სპეციალური მოწყობილობა, არბალეტისა და ლასოს ნაზავი.
  - პასტუხოვს სიმაზე მოვიყვან. მხოლოდ ერთი რამ მინდოდა გამეგო? რა იქნება ჯილდო?
  გრობოგორმა ესროლა ჩანთა, დე გიშემ ის ფრენაში დაიჭირა:
  - ჩემი კეთილშობილება უბრალოდ კაშკაშა იქნება!
  - ჩათვალე ის მკვდარი!
  - არა, ჯობია ცოცხალი! ეს ის ბიჭი არ არის, რომელზეც მღერიან: ცოცხალზე მკვდარი უკეთესი, მკაცრი მეომარი - ცისფერი!
  ვისკონტმა ჩაიცინა და სამი რქიანი აქლემი გაამხნევა, ცხენის კეხი შეირყა. გრობოგორმა ბრძანა:
  - ჩააგდე ყველა რეზერვი ბრძოლაში! დაე, დინოზავრებმა დაარღვიონ ხაზი! ბოლოს და ბოლოს, ალიოშა უბრალოდ ღადაა!
  ბოლო სიტყვებით შეიძლება გაღიზიანება იგრძნო: ისინი უნდა იყვნენ მოტყუებულები! და ვინ არის თავად გრბოგორა!
  დინოზავრების მორიგი ზვავის ზემოქმედებამ ფრონტის სტაბილიზაციას მისცა საშუალება, მაგრამ ამის გამო სისასტიკე მხოლოდ გაძლიერდა. აქ კრასოსაურუსის უზარმაზარი თავი მოჭრილი აღმოჩნდა. უზარმაზარმა პირმა კრუნჩხვით შეჭმუხნა და ყბები გაშალა. აქ ერთი ცხენოსანი ენით დაიჭირა, ცოცხალ ქვესკნელში ჩასწიეს, კბილებმა დაიხურა. კბილების ქვეშ სისხლიანი ძვლების ნატეხები ამოფრინდა. ერთ-ერთი სისხლიანი ნაჭერი გოგონას სახეზე მოხვდა. ლამაზმანმა მტაცებლად გაიღიმა:
  - კაცები უკვე იფანტებიან, უმიზეზოდ.
  მოკლული დინოზავრებიც კი, მათი ორგანიზმის პრიმიტიულობის გამო, გარკვეული დროის განმავლობაში იბრძოდნენ და იყენებდნენ საშინელ კბილებს და კლანჭებს. ალიოშა პოპოვიჩი პატარა, მაგრამ კარგად შეკრული რაზმით: დროდადრო იჭრებოდა რიგებში. მან გარკვეული განადგურება გამოიწვია მტრის რიგებში და უკან დაიხია. ნახევრად შიშველი გოგონები გაწითლდნენ და დარცხვენილმა მზერა ლამაზ მამაკაცს მიაშტერდა.
  - ვერ დაგვიჭერ! თქვენ ჩამოაგდებთ კვაზარს! - იმღერა ცბიერი ჭაბუკი. - ტყუილად არ არის, რომ მართლმადიდებელი მღვდლის შვილი ლეგენდად იქცა, მარაზმის სიმბოლოდ.
  ამასობაში დე გიშეს რაზმი პასტუხოვისკენ შეიჭრა. ვიკონტი სევდიანად მღეროდა:
  - სრულად გადაგიხდი, მწყემსო! და ეს გაგიკვირდებათ მოკვდავნო! გაანგარიშება მოვა და მალე მოვა! ჩაკეტავენ ეტლის კუბოში!
  პასტუხოვმა მოისმინა ვისკონტის ტრაბახის სიტყვები ხმლების ზარის, დაჭრილების კვნესისა და დინოზავრების ღრიალის მეშვეობით.
  - ვაგონის კუბო რაღაც ახალია! იქნებ ეტლის ფორმის კუბოა!
  დე გიშემ აწია ჰიბრიდული ლასო და არბალეტი. მან ოსტატურად დაუმიზნა მიზანს და სცადა პასტუხოვის დაჭერა. თუმცა, ის მზადყოფნაში იყო და როდესაც ლასო გაფრინდა, ის ცურავივით ჩაყვინთა. ლასო ერთ-ერთ მწვანე არმიის მეომარს კისერზე მოეხვია. ძლიერი მტკივნეული შოკისგან მებრძოლმა გონება დაკარგა.
  - ჯანდაბა, მომენატრე! - ჯადოსნურმა ვისკონტმა სრულიად ბუნებრივად გადააფურთხა.
  - როგორც ყოველთვის! - დაიყვირა პასტუხოვმა და თავის თეთრ უცნაურზე, უბრალოდ, დე გიშესკენ გაეშურა. ორი მეომარი მივარდა მის გასაწყვეტად. ხმლების საქანელები. მოჭრილი თავები შემოვიდა, ერთი ადამიანი და მეორე რქა.
  ვიკონტმა მხოლოდ თქვა:
  - Მოდი! გამანადგურებელი!
  როგორ გამოეყო თავი სხეულს.
  პასტუხოვმა უპასუხა:
  - სულის გარეშე თავი ძაღლს ჰგავს!
  ყმაწვილს ერთდროულად ხუთი მხედარი მივარდა. ერთი მათგანი მაშინვე მოკლა, მეორე კი ცხენიდან ჩამოაგდო.
  - აბა, რამდენი ხართ! მოდით ვიჩქაროთ აუზში!
  მხედრები ცოტა დაბნეულები ჩანდნენ, ვაიმე, მტერი ძლიერი იყო.
  პასტუხოვმა კიდევ ორი დაარტყა და იმღერა:
  კოცონი ყველაზე კაშკაშა ცეცხლით,
  ჩემი სიყვარული იწვის!
  მიუხედავად იმისა, რომ მტერი მზაკვარი და მზაკვარია,
  მაგრამ ის გატყდება!
  
  დაე, ველური, შეშლილი ბოროტმოქმედი
  ის წვავს და ანადგურებს რეგიონს!
  სულში სიყვარული ბულბულს ჰგავს;
  იჩქარე, ფრენა, წადი!
  
  და წმინდა რუსეთი გაიმარჯვებს,
  სხვა ბედი არ არსებობს!
  რაინდი აღმართავს ძლიერ ფარს,
  ძვირფასო სამშობლო!
  
  და ის ერთგული დარჩება,
  წმიდა შუქი რუსეთს!
  რუსული ჯავშანი საიმედოა,
  გადავარჩინოთ ჩვენი ოჯახი უბედურებისგან!
  ჭაბუკი მღეროდა და გაუჩერებლად ჭრიდა. მისი დარტყმები ფორტეპიანოს კლავიშებზე მაესტროს თითების მოძრაობას წააგავდა. მხოლოდ შეხება არღვევს არა მუსიკას, არამედ სისხლის ნაკადებს. თუმცა, "მწვანე" მეომრები ძალიან კარგად იბრძოდნენ, გამოავლინეს არანაკლებ ვაჟკაცობა და გამარჯვების სურვილი. გობლინები არ ჩამორჩებოდნენ ადამიანებს, ელფები იყვნენ შესანიშნავი მშვილდოსნები და არ იკარგებოდნენ ხელჩართულ ბრძოლაში. იყო ბრწყინვალე ბრძოლები ვირტუოზის დონის დემონსტრირებით.
  ამგვარად, გრობოგორმა მუშტში შეკრიბა საუკეთესო მეომრები და დარტყმა მიაყენა; ის არ იყო მშიშარა, არამედ, პირიქით, დიდებული მახვილი და მებრძოლი.
  - Მე მოვიგებ! ჩვენ ვერ დავკარგავთ!
  ფლანგზე მყოფი დობრინია ნიკიტიჩი ყურადღებით აკვირდებოდა მტრის მოძრაობას. ბალდაკის მძლავრმა ნაკრძალმა ცხელ ბრძოლაში მოახერხა მთებამდე მისვლა. რეზერვში საკმაოდ ბევრი დინოზავრი იყო; ძლევამოსილმა ურჩხულებმა, ჯადოსნური ცხენის ძირების გამოყენებით, დაიწყეს თითქმის ვერტიკალურ ფერდობზე ასვლა. ნაკრძალს მეთაურობდა ადამიანის ხელით შექმნილი რაინდი ლანსელოტი. დიდი რუსეთიდან ჩასაფრებულ პოლკს მიკულა ხელმძღვანელობდა. მან უთხრა დობრინიას:
  - კარგი, ეშმაკები მოდიან!
  დობრინიამ უპასუხა:
  - როგორ იფანტებიან ვარსკვლავები?
  - რა თქმა უნდა, ყველაფერი გაჩაღდა!
  - ზევით რომ ავიდნენ, ზეთი უნდა დაასხათ, წარმოიდგინეთ, რა მოხდება, დინოზავრები რომ ჩამოვარდნენ.
  მიკულამ გაიცინა:
  - და ზეთი ფისთან ერთად ცეცხლზეც შეიძლება!
  - რა სრულიად გონივრული აზრია! მიუხედავად იმისა, რომ სასტიკი!
  - ომში ვაჟკაცობა უმოწყალოდ მიდის! ისინი როგორც რძალი და სიძე გამარჯვებულ კავშირში! - დაუსტვინა მიკულამ. - მაგრად ვიბრძოლებთ, მაგრად ვიბრძოლებთ! და არა მხოლოდ თვალი თვალისთვის!
  დინოზავრები აგრძელებდნენ ასვლას და ცოცვას. ვარსკვლავებს წააწყდნენ, ურჩხულები და მათ უკან მოძრავი ცხენები დაბრკოლდნენ, ზოგი დაეცა, მაგრამ მთავარი ზვავი წინსვლას განაგრძობდა. დინოზავრები ყბებს აწკაპუნებდნენ და ისრები მათზე წვიმდა, ფაქტობრივად არანაირ ზიანს არ აყენებდნენ ურჩხულებს, არამედ კლავდნენ ადამიანებს და პატარა ინდივიდებს. ისინი ძირს დაეცნენ, გორავდნენ. მეორე მხარის მშვილდოსნებმა სასტიკად უპასუხეს, მაგრამ რადგან ქვემოდან ისროდნენ, ცეცხლი არც ისე ეფექტური იყო. ისევე, როგორც ყალიბი ფარავს ლოდს, ასევე სვიატოროსის ჯარებმა გადალახეს ბორცვი. ზედა წერტილი გადაკვეთას აპირებს.
  მიკულამ უბრძანა:
  - Დროა! Მოდი გავფრინდეთ!
  ფისით შეზავებული ზეთი გადაისხა. მასში შესვლისთანავე დინოზავრების ფეხები მოჯადოებულ ჩლიქებში ჩაცურდნენ. რაინდი ლანსელოტი, თუმცა, არ იყო წაგებული, მაგრამ უბრძანა:
  - წინ მებრძოლები! სარინი კიჩკაზე!
  თუმცა, ასეთმა "გამბედაობამ" მეტი ზიანი მოახდინა, ვიდრე კარგი. იყო საშინელი დამსხვრევა: დინოზავრები გადაბრუნდნენ და ერთმანეთს დაარტყეს. მაგრამ კიდეებზე მიმაგრებული პირები განსაკუთრებით საშიში იყო. ისინი ადვილად ჭრიან მონსტრებისა და პატარა მეომრების ხორცს. ლანსელოტი შეტაკების ცენტრში აღმოჩნდა. იგი უმოწყალოდ იკუმშებოდა, ართმევდა მას ჯარის მეთაურობის შესაძლებლობას. მიკულამ დაინახა, რომ კრიტიკული მომენტი დადგა, უბრძანა:
  - შევეტევით! მივცეთ მათ ჩირქოვანი რესპირატორი!
  ახალი ძალების დარტყმამ სასწორი გადააქცია დიდი რუსეთის ჯადოსნური არმიის სასარგებლოდ.
  ჩასაფრებული პოლკები ან წინასწარ გვერდს უვლიდნენ ბორცვებს, ან თავს ესხმოდნენ ზემოდან. ნებისმიერ შემთხვევაში, უპირატესობა იმ არმიის მხარეზე იყო, რომელიც ორგანიზებულად იბრძოდა, განსხვავებით პანიკისგან, რომელიც კიდევ უფრო გაძლიერდა, როდესაც ნავთობს ცეცხლი წაუკიდეს.
  მიკულამ უსტვენდა:
  - აბანო ასე დავტბოროთ - ავწიოთ ვანკა-ვსტანკა!
  ლანსელოტი გაოგნებული იყო და ბრძანების გარეშე დარჩენილი რეზერვი უბრალოდ მოკვდა.
  ბალდაკს არ შეეძლო გამაგრების გაგზავნა, რადგან მთელი მისი ჯარი ფრონტალური ბრძოლით იყო მიმაგრებული.
  მიკულამ ეს ყველაფერი კარგად დაინახა, მარცხის დასაჩქარებლად და ჯარების შთაგონების მიზნით, მან პირადად გაჭრა მტრის რიგებში, ორპირიანი ცული ატრიალა.
  - ყველას დაგიგლეჯავთ! გაიცნობთ იდიოტებო!
  ბალდაკმა დაიყვირა:
  - დიახ, ყველა დაწყევლილი იქნებით! ახლა დრაკონები შეუერთდებიან ბრძოლას!
  მართლაც, უკიდურეს სიმაღლეებში დაიწყო დრაკონების ბრძოლა. როგორც კი ის თანაბარ პირობებში დადიოდა, ფრთოსანი არსებები მრავალ ფარად გაიყო.
  მიკულამ გააფთრებული მღელვარებით ააფრიალა ნაჯახი, მაგრამ ამავდროულად არ დაავიწყდა საჭირო ბრძანებების გაცემა. მეთაური სულ ვნებასა და ენთუზიაზმზე იყო.
  მის გვერდით მყოფი მამაკაცი შუბებზე ასწიეს, მაგრამ ამან მხოლოდ სიმწარე გაზარდა.
  ნელ-ნელა დიდმა რუსებმა მოიპოვეს უპირატესობა, ხმლის ყოველი რხევითა და შუბის ძგერით ახალი ათასობით მსხვერპლი.
  ბალდაკმა დაიყვირა:
  - შენ ხარ ლანსელოტი: უბრალოდ ბურთები შენს პირში! შენ ასეთ ნაბიჭვარს აკეთებ! აბა, რა ვქნა შენთან! ჩამოხრჩობ, მეოთხეზე უკეთესი არ არის!
  რეზერვი გაქრა და ზოგიერთი ფანტომური მეომარი უყოყმანოდ გაფრინდა. მამაცი მეომარი გოგონებიც კი ფეხშიშველი ციმციმებდნენ, ბევრი სისხლიანი ქუსლებით. ჰოდა, უნდა ვაღიაროთ, რომ ეს გონივრული ნაბიჯი იყო, მაგრამ როცა დინოზავრები ჭექა-ქუხილით და თელავდნენ საკუთარ თავს, ეს იყო... მოკლედ, განადგურების და ძვლების დამტვრევის ნამდვილი სიმღერა. ლანსელოტი გარდაიცვალა, მისი ბოლო სიტყვები იყო:
  - ამის გათვალისწინება შემეძლო!
  ამასთან, ფანტომებს ჰქონდათ გრძნობების მთელი რიგი, რომლებიც ძირითადად ემთხვეოდა ცოცხალ არსებებს. ამიტომ, იცოდნენ რა არის შიში, მათ პანიკური ფრენა აიღეს, ზოგიერთმა გოგონამ სიარულისას აბჯარი გადააგდო, რათა გამარტივებულიყო სირბილი. მათი შიშველი სხეულები, ბრწყინავს ოფლით, მიუხედავად მთელი ეროტიკული მიმზიდველობისა, განსაკუთრებით მათი მდიდრული თეძოები, გარუჯული კანის ქვეშ მოძრავი კუნთებით, გულებში თანაგრძნობას ვერ აღძრავდა.
  დევნა სასტიკი იყო, ყველა ბორცვი და მათთან მისადგომები სქელი სისხლით იყო შეღებილი, ფხვნილის ველივით მოფენილი გვამებით. ჩლიქები ჩაჭედილი იყო სისხლიან ნახარშში. იგივე ნახევრად შიშველი გოგონები დიდი რუსეთიდან აღფრთოვანებულნი ყვიროდნენ და ასევე ცდილობდნენ ზედმეტი წონის დაკლებას. რა გასაოცარია, შიშველი მეომრები, ოფლით გამობრწყინებული და სისხლით გაჟღენთილი, მათი კუნთები მოქნეული, ფეხები ცეკვავს სირბილის დროს!
  მიკულამ, რომელიც ყურადღებას არ აქცევდა გოგონების ხიბლს, უბრძანა:
  - ცენტრისკენ მიიყვანე! იქ ჩვენ დავამსხვრევთ პატარა ძვირფასო. ჯიუტი ვირი კი მათრახს ემორჩილება!
  მოძრაობა სულ უფრო და უფრო მიმართული და სწრაფი ხდებოდა. ისარგებლა იმით, რომ განადგურდა ყველაზე ძლიერი რეზერვი, მიკულა, დობრინია ნიკიტიჩის ბრძანებით, თავს დაესხა მტერს ფლანგიდან და უკანა მხარეს. და მიუხედავად იმისა, რომ დარტყმა არ იყო მოულოდნელი, ჯარების შოკი დიდი იყო.
  ბალდაკი, დაინახა, რომ სიტუაცია კრიტიკული ხდებოდა, ჯარისკაცთა მცირე რაზმთან ერთად ბრძოლაში შევარდა:
  -მხოლოდ ქარია მძაფრი, წვიმს თვალებში! მე ვხედავ ქარიშხალს, რომელიც მძვინვარებს მთელ მსოფლიოში! - ბოგატირ ბალდაკი ფორმირებაში შევიდა, მაგრამ მისი გუნდის ნაწილი გაქცეულმა მხედრებმა და დინოზავრებმა დაამარცხეს. თუ ასეთ ურჩხულს ცეცხლი წაუკიდეთ, ის რეალურად გაიქცევა. და ასეც რომ იყოს, მხოლოდ კლანჭები ციმციმებს, სისხლით გაჟღენთილ ზედაპირს ჭრის!
  მანევრირებისას ბალდაკმა როგორღაც მოახერხა წინააღმდეგობის გაწევა, მაგრამ მათ რამდენჯერმე მოახერხეს მისი ჩახშობა. მას მხოლოდ ერთი რამ სურდა: ბრძოლა დობრინია ნიკიტიჩთან. მეტიც, მტერს უსიამოვნო სიურპრიზი მოუმზადა.
  დობრინია, მიხვდა, რომ მეთაურმა უნდა მისცეს მაგალითი ჯარისკაცებს, შევარდა ბრძოლაში. ის თავად, რა თქმა უნდა, გამოცდილი და ძლიერი მეომარია, საგანძურის სკივრის შესანიშნავად ფლობს.
  - მიდით ბიჭებო! ჩვენი გული ბრძოლაში არ შეირყევა! დავდგეთ დიდი რუსეთის პატივისა და დიდებაზე.
  ბალდაკმა უპასუხა:
  - გაიმარჯვოს წმინდა რუსეთმა!
  გმირმა ფომამ, რომელიც ბალდაკის მარჯვენა მხარეს იბრძოდა, დასძინა:
  -იბრძოლე მისთვის და ნუ გეშინია!
  ორივე მხარემ აჩვენა უმაღლესი საბრძოლო ზეწოლა. მართალია, სვიატოროსის არმიის უმეტესობა უკვე გაქცეული იყო, მაგრამ მცველმა გამბედაობის სასწაულები მოახდინა.
  ბალდაკმა გადაიჯვარედინა, დაინახა დობრინია ნიკიტიჩი და დაიწყო მასთან დაახლოება. მარცხენა ხელი ეჭირა ჯადოქრების მიერ შეწირულ ორ ცეცხლოვან საჩუქარს.
  - ახლა მე მოგიწვები, დობრინიუშკა!
  ნიკიტიჩმა დაამარცხა ორი მეომარი, მან ასევე შენიშნა ბალდაკი. ახლა ორ გმირ მეთაურს უნდა გადაეწყვიტა: ვის მიიღებდა დაფნები!
  ბალდაკმა დაიყვირა:
  - აბა, გველის გამარჯვებული, ღვარძლი გინდა?
  დობრინიამ უპასუხა:
  - დიდებულ მეომარს არ უხდება ასეთი ბავშვური გამონათქვამები!
  ბალდაკმა ჩაიცინა:
  - ეს არ გინდა?
  მან ესროლა ცეცხლოვანი საჩუქარი, რომელსაც შეეძლო მთელი მამონტის შეწვა. დობრინია გადახტა ერთრქას, "საჩუქარი" უკან დახევილ მასტოდონს მოხვდა, მხეცს მაშინვე ტყავი გაუსწორდა.
  - წესიერი ბუზები გყავს! - შენიშნა დობრინიამ.
  - ჭკვიანი ეშმაკი ხარ! - თქვა გაღიზიანებით ბალდაკმა და მეორე საჩუქარი ესროლა.
  მაგრამ სროლის მომენტში მას უბიძგა, ხელი გაუსწორდა და ჯადოსნური "ყუმბარა" თითქმის გვერდით აფეთქდა. ბიოცეცხლმა დაწვა გმირი, დნება მისი ჯავშანი და შეწვა მისი ძლიერი ხორცი.
  - რა ნაძირალაა! - დაწყევლა ბალდაკმა. თუმცა, ზოგადად, აკრძალული იარაღის გამოყენება მისივე ბრალი იყო.
  დობრინიამ, რომელმაც ჩამოაგდო ოთხი მებრძოლი (გობლინი გახეხილი მუცლით, კბილებს აჭერდა ტკივილისგან ბალახით გადახურულ ბორცვზე) და მეხუთე მოწინააღმდეგეს საკუთარი ხანჯლით დაარტყა, შეიჭრა ბალდაკში.
  - კარგი რა გმირია! მიუხედავად იმისა, რომ არ გინდა, მე გთავაზობთ! ვიბრძოლოთ ერთი ერთზე?
  ბალდაკმა დაიყვირა:
  - რა თქმა უნდა, ვიქნებით!
  ორივე რაინდი შეიკრიბა, დაარტყა ხმლები და ნაპერწკლები გაფრინდა.
  დობრინიამ შესთავაზა:
  - იქნებ ჯობდეს, ომის შედეგი მეთაურთა დუელმა გადაწყვიტოს?
  ბალდაკმა ამოიოხრა:
  - ამისთვის ძალიან წვრილი ნაწლავი გაქვს!
  დობრინიამ სახეზე ყველაზე გულწრფელი ღიმილი აისახა:
  - Ფიქრობთ ასე?!
  - ხო, ტურა და თავზე დაგიჯდება!
  ბალდაკი მივარდა შეტევაზე, მაგრამ მისმა მხნე მხარემ ძლიერი ტკივილი გამოიწვია და ხელი შეუშალა მას მოძრაობაში:
  -გაგლიჯავ!
  დობრინიამ შეტევა მოიგერია და მარჯვნიდან დაიწყო შეტევა, რადგან ასე მძიმედ დაიჭრა მტერი.
  დიდი უბედურება არ დაემართება პლანეტას,
  და ამაოდ ჩააგდო მტერმა თავისი ძალები ლაშქრობაში!
  ჩვენ შევძლებთ მტრის დამარცხებას დიდებულ ბრძოლაში,
  სიბნელე დაიშლება მტვრად - დადგება სინათლის დრო!
  დობრინიამ იმღერა და მორიგი გააფთრებული თავდასხმით, მარჯვენა ხელი მოჭრა.
  ბალდაკმა დააგდო ხმალი და გადააფურთხა დობრინიას და დაიყვირა:
  -ბატონო, თქვენ...
  დობრინიას განძმა ბალდაკს თავი მოჰკვეთა. იგი ათი ნაბიჯის მოშორებით გაფრინდა და მეომრმა აიყვანა. მომაკვდავმა უფროსმა მოახერხა ეთქვა:
  -გწყევლი! - შემდეგ კი პატარა, ცეცხლოვან ფრაგმენტებად დაიმსხვრა.
  დობრინიამ უპასუხა:
  - Რისთვის? ეს იყო სამართლიანი ბრძოლა!
  ლიდერის გარდაცვალების შემდეგ, სვიატოროსიას არმიის მარჯვენა ფლანგი მასობრივ ფრენაზე გადავიდა. ახლა მათი შეჩერება არ იყო. ცოცხალმა ზვავმა მოძრაობა დაიწყო, ჯადოსნური კლდეები გაიზარდა. დობრინიამ თხოვნით მიმართა ილია მურომეცს.
  - იქნებ ცენტრისა და მარცხენა ფლანგის ჩახშობის დროა.
  ილია მურომეცმა უპასუხა:
  - ცენტრში მოხვდი! უფრო სწრაფი დარტყმა მიაყენეთ, ძალების ნაწილი უკანა მხარეს წავიდა და ნება მიეცით ერთდროულად დაედევნათ გაქცეულებს, ისინი არ დაუშვებენ სამსახურში დაბრუნებას.
  დობრინიამ უპასუხა:
  "მე მიკულას მივანდებ დევნას და დავარტყამ ცენტრში." მე ვიხელმძღვანელებ სასიკვდილო შეტევას.
  - დაე, დინოზავრები ჯერ მტრის ფორმირებას შეეჯახონ. მათ, ტანკების მსგავსად, უნდა გაანადგურონ კავალერია ისე, რომ არ დააზიანონ საკუთარი!
  სვიატოგორმა დაინახა, რომ მტრის ძალების ნაწილი ფლანგიდან უტევდა ცენტრს, მაგრამ მას რეზერვები არ ჰქონდა. ძლევამოსილი რაინდი ჯადოქრებს მიუბრუნდა.
  - ძვირფასო ნატაშა, ჩვენ არასწორად გამოვთვალეთ და ახლა მტერი უკან უბიძგებს ჩვენს ჯარს. უკნიდან და ფლანგიდან შემოხვევის საფრთხე იყო. გთხოვ, ძვირფასო, გამოგზავნე გამაგრება! თორემ გაგვატყდება!
  ჯადოქარმა ნატაშამ უპასუხა:
  -არა! ახლა მთელი ჩვენი ძალები ბრძოლაშია გადაყრილი ზედა ქვესივრცეში! მტრის ჯადოქრები შეტევაზე წავიდნენ და ჩვენ მათთან ვცვლით დარტყმებს. გაჩნდა დინამიური წონასწორობის პოზიცია. თუ ამავდროულად ძალების თუნდაც მცირე ნაწილი თქვენკენ იქნება მიმართული, ჩვენ დავკარგავთ.
  სვიატოგორმა ამოიოხრა:
  -მაშ რა ვქნათ?
  - შემიძლია რჩევა მოგცეთ!
  იმედი გამოჩნდა სვიატოგორის ხმაში:
  - რომელი?
  ნატაშამ გაიცინა:
  - რიცხობრივი უპირატესობა გქონდათ, არა?
  - დიახ, მშვენივრად! - იღრიალა გმირმა
  - ასე რომ, გაქცეული პოლკები გამბედაობის რქის გამოყენებით უკან დააბრუნეთ.
  სვიატოგორმა უპასუხა:
  - Ვცდი!
  გოგონამ დაამატა:
  - სასწაულია, ჯარისკაცებს ორჯერ აძლიერებს. უბრალოდ დააკვირდით, რათა მტერმა საპასუხოდ არ გამოიყენოს საკუთარი სიურპრიზი!
  - მივყვები!
  ძლევამოსილმა გმირმა მკერდიდან რქა ამოიღო და მის დარტყმას ცდილობდა. ამ დროს სადარბაზოში პატარა ბუზი შემოფრინდა . სვიატოგორმა ეს ვერ შეამჩნია და მთელი ძალით ააფეთქა. ისმოდა ურჩხული ღრიალი, თითქოს ათასობით დოლის ცემა. ათიათასობით იარაღმა ერთდროულად დაიწყო სროლა.
  წმიდანმა ყეფა:
  - ეს არის სამყაროს დასასრული! ჩემი ჯარი ძლიერდება!
  უცებ ჭურვში გრბოგორის ხმა გაისმა:
  - სვიატოსლავ, გესმის ჩემი?
  - Კი, რა თქმა უნდა!
  - ეს რა საშინელებაა!
  - ჯოჯოხეთური ქვემეხების ღრიალი! ახლა ჩვენი ჯარები დაბრუნდებიან და მტერს აფრენენ!
  გრობოგორის ხმა ჩაუქრა:
  - არ ვიცი! რატომღაც ჩემს სულში საშინელი საშინელებაა.
  - მტერიც ასეა!
  - და რაღაც ამაზრზენი სისუსტე!
  გრობოგორმა წვრილი ხმით შესძახა:
  - Ღმერთო ჩემო!
  - Რა მოხდა!
  - ჩემი ჯარისკაცები გარბიან! და ისინი ისროლებენ იარაღს!
  თავად სვიატოგორმა შენიშნა, რომ ჯარი უკან იხევდა მთელ ფრონტზე. ქვიშის ტალღავით, დიდი რუსეთის ჯარები ანადგურებენ ვირტუალურ არმიას. შიშველი გოგოები ეცემათ, ითხოვენ მოწყალებას, ხელებსაც კი იკრავენ, შიშველ, დაუცველ ფეხებს ურტყამენ. სვიატოგორმა ისევ ააფეთქა. რქის გუგუნი სუსტდებოდა. ბრძოლა სრულ ცემაში გადაიზარდა. ჯარისკაცები დაეცნენ, გოგონები, დანებდნენ, ბორკილებად გამოიყენეს საკუთარი გრძელი თმა და ისე შეაკეთეს, რომ მტვერითა და სისხლით დაფარული შიშველი ფეხები საკუთარ სახეზე ან თავის უკანა მხარეს დაეჭირათ. ძლევამოსილი დინოზავრებიც კი სათამაშოებივით დააგდეს გარშემო, ყველაფერი ქაოსში ჩავარდა.
  სვიატოგორმა დაინახა, რამდენად სწრაფად გაიზარდა კატასტროფა. ეს აღარ იყო უკანდახევა; ფრენაც კი ძალიან სუსტი შედარება იყო. სულ რამდენიმე წუთის წინ მოხდა შეშლილი ურდოს სრული განადგურება - შესანიშნავი ჯარი. მეთაური პანიკურად მიუბრუნდა უზენაეს მეომარს.
  - ძვირფასო ნატაშა!
  უკმაყოფილო ხმამ შეაწყვეტინა:
  - Სხვა რა!
  - ჩვენი ჯარები გარბიან!
  გოგონამ ხმადაბლა ყეფა, ოქროს ლენტები წისქვილის ფრთებივით ტრიალებდა:
  -როგორ დარბის ყველა?!
  - გამონაკლისის გარეშე, მხოლოდ მე და ჩემი თანხლები ვდგავართ და ეს მხოლოდ ათი ადამიანია.
  ნატაშამ დაიყვირა, მისი ლენტები პროპელერის პირებად გადაიქცა:
  - იდიოტი ხარ! დაკარგე ჯადოსნური რქა, ჯადოსნური ჯარის უკანასკნელი იმედი! სულელი სულელი! ჩერნოდირნიკი!
  სვიატოპოლკმა უაზროდ ჩაილაპარაკა:
  - Ნამდვილად არ! მთელი ძალით ჩავვარდი! და დგომისას ღრიალი სასტიკია!
  ნატაშა ახლა გაცილებით მშვიდია და უპასუხა:
  -კი გავიგე! ჯადოსნური ტალღები მოვიდა! მაგრამ ეს სულაც არ არის სიმართლე, ტონალობა უცხოა!
  სვიატოპოლკმა ღრმად ჩაისუნთქა:
  - მე არ ვიყავი ინფორმირებული, როგორ გავბერო სწორად! იქნებ გადავაჭარბე! ჭკვიანურად უნდა მემოქმედა?
  ნატაშამ გააპროტესტა:
  - არ აქვს მნიშვნელობა როგორ ააფეთქეთ! როგორც ჩანს, შელოცვა, რომელმაც შეცვალა პოლარობა, შევიდა რქაში, რის შედეგადაც მეომრები დასუსტდნენ და დაკარგეს გამბედაობა. ჯანდაბა ოქსანა, შენი სისულელეების გამო მან მოახერხა ჩემი ჭკუა.
  სვიატოპოლკი ამტკიცებდა:
  - არა, ეს ჩემი პუნქციაა! ვნახე ბუზი, რომელიც რქაში ჩაფრინდა, მაგრამ ამას არანაირი მნიშვნელობა არ მიმიცია. ის ძალიან პატარა იყო!
  ნატაშამ ჩაიბურტყუნა:
  - კი, პატარავ! ტეტრალეტის ზომა! ელფს შეეძლო საპირისპირო შელოცვა დაედო მასში. და საერთოდ, ტყუილად ვერევი ტროლებს, ყველა ომში მათ და ელფებს შორის, ადრე თუ გვიან საბოლოო გამარჯვება ელფებს ერგო. მხოლოდ ამ გლამურული რასის თანდაყოლილმა პაციფიზმმა და სიკეთემ შეუშალა ხელი ტროლების სრულ განადგურებას. ისევე, როგორც ჩვენი იმპერიის დაშლა.
  სვიატოპოლკმა შენიშნა, მხიარულად მღეროდა (ალბათ სასოწარკვეთის დასამალად):
  - ტროლები სულაც არ არიან ჩვენი ნათესავები! სატანას ამჯობინებენ! და მე გეტყვით ჩემს გრძნობებს დამალვის გარეშე! ტროლს ცოლს ვერ წაართმევ!
  ნატაშამ გაიცინა:
  - კარგი რა! შენ ხარ ერთ-ერთი იმ მოჩვენებათაგანი, ვინც ღელეზეც კი ხუმრობს. მაგრამ ახლა გესმის რა რჩება შენთვის?
  სვიატოპოლკმა ენა დააჭირა:
  - რა თქმა უნდა, და სამწუხაროდ, ზედმეტად ნათელია, ორმაგი ინტერპრეტაციის საშუალებას არ იძლევა.
  - მაშ, მოკვდი პატივით!
  სვიატოპოლკმა გადაკვეთა თავი:
  მაღიზიანებს, რომ სიტყვა პატივი დავიწყებას მიეცა და შენს ზურგს უკან ცილისწამებაა! თუმცა არც ჩვენ მიერ და არც ჩვენს დროში! ნუ შევარცხვენთ რუსეთის მიწას! წინ ჩემი დიდებული რაინდი მეომრები!
  ათეულმა შერჩეულმა გმირმა ერთიანად ყეფა:
  - ღირსებისა და სამშობლოსთვის!
  ბრძოლაში შევიდნენ ილია მურომეციც და მისი თანხლები: ასეთ გადამწყვეტ მომენტში მეთაური არ ჯდებოდა გარეთ.
  მამაცი გულების დიდი ტრაგედია, ორი დიდი ჯარი, მხოლოდ ერთი გადარჩება, თუმცა ორივე იმსახურებს სიცოცხლეს!
  ერთი პირველი იბადება, მეორე პირველი: როგორც ვისოცკი მღეროდა: მოშორებით ოთხი პირმშოა, თითოეულს მებრძოლი ჰგონია! ყველას ჰგონია, რომ ყველაზე ნაკლებად დაიღალა, ყველას უნდა მაღალ კვარცხლბეკზე!
  ილია მურომეცმა, მთელი ძალით ააფახუნა თავისი შავი ცხენი, ძლივს გაასწრო უკანდახევის მოწინააღმდეგეებს. მტრის დინოზავრების უმეტესობა უბრალოდ დიდი ძაბვისგან დაიღუპა. ისინი ამოისუნთქეს და დაეცნენ, ველური კრუნჩხვით შემოტრიალდნენ.
  ალიოშა პოპოვიჩმა, მარჯვენა ფლანგზე გალაშქრებული, შენიშნა:
  - როგორც ჩანს, ამ ბგერებს განსაკუთრებული დამანგრეველი ძალა აქვთ. ნახეთ, როგორ შოკში იყვნენ ცხოველები.
  ილია მურომეც ავტომატივით დაჭრილი. ეს ძალიან ადვილი იყო, არანაირი წინააღმდეგობა, არც საკუთარი თავის დაცვის სურვილი. ერაყის შორეულ ომთან ასოციაცია გამახსენდა, როდესაც არაბები ამერიკული ტანკებისგან შიშით გაიქცნენ. ისინი უბრალოდ დახვრიტეს. შემდეგ იყო მსგავსი ომი მილიარდნახევარ ქსიტაისთან. რუსმა მეცნიერებმა გრავიტაციული ულტრაბგერის პრინციპზე დაფუძნებული ახალი იარაღი გამოიგონეს, ის კუმულატიურად გავრცელდა და მიწისქვეშა ბუნკერებმაც კი, რომლებსაც შეუძლიათ ბირთვული დარტყმის გაძლება, ვერ გადაარჩინეს. მრავალი მილიონი ვიწრო თვალის ურდო პანიკურად გაიქცა. შეჩერებისა და საპასუხო სროლის არც ძალა ჰქონდათ და არც სურვილი! ბირთვული იარაღის განეიტრალება მოხდა ულტრა მსუბუქი ნეიტრონების სპეციალური გამოსხივებით, რამაც შეცვალა რადიოაქტიური ელემენტების ფიზიკური მახასიათებლები. ახლა ვირტუალური არმიის დაახლოებით მილიონი ჯარისკაცი და დინოზავრი გადაიქცა ინერტულ მასად, რომელსაც მხოლოდ გაქცევა ან საკუთარი თავის განადგურება შეუძლია.
  მხოლოდ ათეულმა ფანტომმა, სვიატოპოლკის მეთაურობით, შეინარჩუნა გამბედაობა ამ გიჟურ ქაოსში.
  ალიოშა პოპოვიჩს გაუკვირდა:
  - უცნაურია, რომ პანიკამ არ იმოქმედა ჩვენს ჯარზე და ამ მუჭა მტერზე!
  ილია მურომეცმა გამოთქვა მოსაზრება:
  - ალბათ იმიტომ, რომ ისინი მონიშნულია მომწვანო ელფერით. როგორც ჩანს, აქ რაღაც მაგიის ნაზავია.
  ალიოშამ განაცხადა:
  - ესენი ცოცხლები წავიყვანოთ?
  - მხოლოდ სვიატოპოლკი.
  ათეული გმირი, მათგან ორი ძლიერი მეომარი, ტიტანებივით იბრძოდნენ, სვიატოპოლკმა ერთი დარტყმით ჩამოაგდო ორი-სამი მხედარი, ირგვლივ ცხედრები დაეცა, გვამები დაგროვდა და თანდათან მთელი ბორცვი ჩამოყალიბდა. მაგრამ ძლევამოსილი დინოზავრების დარტყმამ მაშინვე დაარღვია რაინდთა წინააღმდეგობა. სიკვდილამდე გოგონები სრულიად შიშველები იყვნენ, მათი სხეულები ძალზე გადატვირთულია კუნთებით და მასიური, რომ ტიტან ქალწულებს ლამაზი და ჰარმონიული ეწოდოს, მაგრამ მათი მკერდი ჰგავს ყველაზე სუფთა კამეჩის ძუძუს თავდახრილი ძუძუებით მიხაკის კვირტების სახით. მეომრები ღირსეულად იბრძოდნენ, ალისფერი სისხლის ნაკადები მრავალრიცხოვანი ჭრილებიდან შეღებეს მათ მუქ შოკოლადის კანს ოდნავ მეწამული ელფერით. სანამ გულები უცემდა, ძლიერი ხელები აწევდა ხმლებს, ერთ-ერთმა გოგონამ მარჯვენა ხელი დაკარგა, მარცხენა ხელი გაჭრა და ტკივილის მიუხედავად, გაიღიმა, დიდი, თანაბარი კბილები, თოვლზე თეთრი. ყველა მათგანი სვიატოპოლკის გარდა უმოწყალოდ დაჭრეს და გათელა. გმირი გოგონა ღია მწვანე, ხვეული თმით ბოლოს დაეცა, მისი მოწყვეტილი თავი წამოიძახა:
  - სლავა როსი...
  ალისფერი ტუჩები გაფითრდა და გაიყინა. თავად მთავარი მეთაური კი მძიმედ დაიჭრა.
  დაარტყა ცხენს, მძიმედ ადგა და შესძახა ილია მურომეცს, რომელიც ავიდა:
  - Შენ ხარ კაცი!
  ილიამ მშვიდად უპასუხა:
  - რა თქმა უნდა კაცო!
  -მაშინ ერთი მეჩხუბე! - ბოლო ძალით შესძახა სვიატოპოლკმა.
  ილია მურომეცმა თავი დაუქნია:
  - არა, ეს არ იქნება სწორი!
  -რატომ მშიშარა!
  ეპიკური გმირი, თავი აქნევა და ხარის კისერზე იდგა, შეეწინააღმდეგა:
  - დაჭრილი ხარ და ბრძოლა არ შეგიძლია! ეს იქნება სრული ცემა! თანაც, დრო არ მაქვს.
  - მაპატიე!
  - კარგი, კარგი, წაიღე! - ხმალი მაღლა ასწია ილია მურომეცმა ერთი ძლიერი დარტყმისთვის.
  სვიატოპოლკი ამას მოელოდა და სასოწარკვეთილი სროლით მოახერხა მეომრის წინ გასვლა. დანა პირდაპირ ძლევამოსილ გმირს მუცელში ჩაუვარდა. ილიამ დაიღრიალა ცხენიდან გადმოვარდნისას. სვიატოპოლკი მივარდა დასასრულებლად, მაგრამ ათეულმა წითელმა ისარმა ბრილიანტის წვერები მაშინვე დაარტყა მას. მეთაური სისხლიანი დაეცა.
  ჯარისკაცები მირბოდნენ ილია მურომეცისკენ, ალიოშა პოპოვიჩი ცხენიდან გადმოხტა და ყური მკერდზე მიადო. მან გახარებულმა წამოიძახა:
  - ჯერ კიდევ ცოცხალია! გაიხარეთ რუსებო!
  ილიამ თვალები გაახილა:
  -დავიშავე!
  ალიოშა ანუგეშა:
  - დარწმუნებული ვარ, ეს არ არის საბედისწერო! დიდი ჯანმრთელობა გაქვს. ჩვენ ვიბრძოლებთ ადგილზე, ცაში და სიბნელეში!
  მურომეტს სუსტად გაეღიმა:
  "მე არ ვიქნები მებრძოლი მომდევნო რამდენიმე საათში." მე გნიშნავ უზენაეს მეთაურად. მას შემდეგ, რაც ჩვენ გავიმარჯვეთ, თქვენ და არმია უნდა გადავიდეთ სხვა დონეზე და დავეხმაროთ ჩვენს ჯარებს კოსმოსურ ბრძოლაში. ეს არის ამოცანა ნომერი პირველი. ვგრძნობ, რომ მათ უჭირთ.
  ალიოშამ უპასუხა:
  - მე, ისევე როგორც სხვა მეომრები, ჩემს მოვალეობას ბოლომდე შევასრულებ. სად და როგორ შეუტიე შენს მტრებს?
  - ოქსანა გეტყვის. ის გაამრავლებს პორტალს, მაგრამ ახლა მე დავიძინებ! - თვალები დახუჭა ილია მურომეცმა.
  ალიოშამ კიდევ ერთხელ მიიდო ყური მკერდთან. პულსი სუსტი იყო, მაგრამ სტაბილური, სწრაფად წამოხტა და დაიყვირა:
  - განვაგრძოთ დევნა! მოდით, ყველა ბოროტი სული განვდევნოთ!
  ერთ-ერთი მეომარი მღეროდა:
  - და მარცხნივ არის ჩვენი ჯარი და მარჯვნივ ჩვენი ჯარი! ჩვენთვის კარგია ჩხუბი, როცა ნასვამები ვართ!
  ალიოშამ მას ტუჩები დაარტყა:
  - როგორები არიან ისინი? მტერი მტერია: კანის ფერისა და ნაცემი სახის მიუხედავად!
  დევნა: მიუხედავად მთელი მისი შემზარავი ხიბლისა, დაღვრილი სისხლის ნაკადების, მოწყვეტილი სხეულების, ათასობით ცხოველის მტანჯველი ტანჯვის დროს, იგი თითქმის რუტინად იქცა. მას შემდეგ, რაც წმინდა რუსეთის ჯადოსნური ჯარები სერიოზულად დასუსტდნენ საპირისპირო მაგიით, ბევრად უფრო ადვილი გახდა მათთან დაჭერა. განადგურებას თმის შეჭრის ხასიათი ჰქონდა, ლაშქარი კარაქივით დნებოდა ტაფაში. მხოლოდ გოგოებს, საბედნიეროდ ყველას ჰქონდათ გრძელი და მოცულობითი თმა, რაც იმას ნიშნავს, რომ მათ თავი მოიქსოვეს და დაზოგეს. ალიოშა პოპოვიჩი ოქსანას დაუკავშირდა.
  - უზენაესი ჯადოქარო, ჩვენ გავიმარჯვეთ!
  გოგონამ სიხარულის დამალვის გარეშე უპასუხა:
  -ეს უკვე ვიცი!
  - რა არის თქვენი შემდგომი მითითებები?
  - პორტალს ჯერ ვერ ვხსნით. მტერი ძალიან ძლიერია. ასე რომ, პირველ რიგში, განაგრძეთ სწრაფვა. მალე თქვენ გაივლით მინი-მატერიის და ტრანს-კოსმოსური გენერატორებისკენ. გატეხეთ ყველა ანტენა, მაშინ მტრის ენერგია გაშრება. ჯადოქრების ძალაუფლება შეირყევა და ჩვენ შევძლებთ შევქმნათ გარდამავალი პორტალი. იმავდროულად, ჩვენმა ეს ნამდვილად მიიღო კოსმოსურ ბრძოლაში.
  ალიოშამ უპასუხა:
  - მესმის ბრძანება და შესრულდება.
  - სად არის ილია მურომეც?
  - მძიმედ დაჭრილი!
  - ომი მსხვერპლის გარეშე შეუძლებელია! თუ გავიმარჯვებთ, შესაძლოა, მისი სიცოცხლე გავაგრძელოთ. ახლა დააჩქარეთ, გამოიყენეთ სპეციალური ლოცვა.
  - რაღაც მანტრას მსგავსი.
  - და შენ იცნობ მას!
  ალიოშა პოპოვიჩმა დაიწყო ლოცვის კითხვა, მან სიტყვასიტყვით გადმოასხა სხვადასხვა ერთი შეხედვით უაზრო ხმები.
  გადაცემულია ბრძანების გამაძლიერებლის საშუალებით:
  - მოდი, გაიმეორე ჩემს შემდეგ. რასაც მე ვამბობ, შენც ამბობ.
  მიუხედავად იმისა, რომ მანტრას ეფექტი არც თუ ისე მნიშვნელოვანი იყო, დევნა წარმატებული იყო. ლაშქარი, უფრო სწორად მისი ნარჩენები გათელეს: ბოლო ჯარისკაცები დაიღუპნენ. და შიშველი ტყვეები თმით ახვევდნენ ფეხებსა და თავებს და, მეტი უსაფრთხოებისთვის, ცხვირზე თითებს აჭერდნენ, რათა სწრაფად ჩაეძინათ ღრმა ძილში. რბოლა გაგრძელდა, დაბლობმა ადგილი დაუთმო მთისწინეთს, მწვანე ბალახს, წითელ ქვიშას. ალიოშა პოპოვიჩმა უბრძანა, ნუ ხალხმრავლობთ, ჩამოყალიბდით ცალკეულ კოჰორტებად.
  მის წინაშე გამოჩნდა ხილვა და ბრძანება:
  - ხმლით დაარტყი უხილავ ჭიშკარს. ამ შემთხვევაში, თქვენ გენერატორებს გადალახავთ.
  ალიოშამ, ბრწყინვალე ექვსფეხა ცხენზე, მოახერხა გაქცევა, მთელი არმიის წინ ასპარეზობით. და რამდენიმე უსწრაფესი მებრძოლი მას წინ გაუსწრო და გამჭვირვალე კედელს დაეჯახა. დაცემისას ისინი ყვიროდნენ, ცხვირს აკაკუნებდნენ და დაჟეჟილობდნენ. სხვა ჯარსაც არ ჰქონდა დრო შენელებულიყო. ბევრი ჯარისკაცი დაიღუპა, რამდენიმე ათეულმა დინოზავრმა დაამტვრია ძვლები, დანარჩენებმა კი ძლივს შეძლეს გაჩერება. ალიოშა პოპოვიჩი წამოხტა და კარის ციმციმა დაინახა. ის გაურკვეველი და ძალიან პატარა იყო, მშვენიერი ბაღის კარს მოგვაგონებდა ალისის შესახებ ზღაპარში, მაგრამ მაშინვე იგრძნო, რომ მას უნდა დაერტყა.
  მან დაიყვირა გაბრაზებული მანტრა, ალიოშამ დაჭრა:
  - გამარჯვება ელის, ბორკილების გაწყვეტის მსურველებს გამარჯვება ელის!
  ბარიერმა კანკალი დაიწყო და თანდათან ნგრევა დაიწყო. მისგან ნამსხვრევები გაფრინდა, მერე რაღაც აკანკალდა და გამჭვირვალე ჯავშანი საბოლოოდ დაიშალა. ალიოშა პოპოვიჩმა ხანჯალი ესროლა, რომ საბოლოოდ დარწმუნდა ამაში.
  - გზა ნათელია! გადახტი ჩემს შემდეგ!
  ახალგაზრდა სარდალი გადახტა და პასტუხოვი და სხვა ცხენოსნები მისდევდნენ მას.
  დობრინია ნიკიტიჩმა ჰკითხა:
  - რატომ არ ვეხმარებით საკუთარ თავს?
  - ჯერ არ არის შესაძლებელი, ჩვენ უნდა გავანადგუროთ ანტენები, რომლებიც გარს აკრავს მეგარეაქტორებს.
  "მაშინ ჩვენ ბევრი არ დაგვრჩენია."
  წინ იყო ანტენებით მჭიდროდ მოფენილი ხეობა. ზოგიერთი ანტენა იყო უზარმაზარი, ათი ათასი კილომეტრის ზომით, ფიჭვის ხეებივით გამოსული, ზოგი კი პირიქით, პატარა იყო, ლერწმის სქელივით.
  - გაანადგურე ისინი! არ დატოვოთ მეტალი მეტალზე!
  ყოვლისმომცველი ხოცვა-ჟლეტა დაიწყო. თუმცა, რამდენიმე ასეულმა ჯარისკაცმა მიიღო ძლიერი დარტყმა ჰიპერდინებიდან. ისინი დაეცნენ, ძლიერ კრუნჩხვით ირხეოდნენ. ალიოშამ უბრძანა:
  - ამოიღეთ შარფები ან ხელებზე შემოიხვიეთ სხვა ნაწიბურები და დაჭერით.
  დინოზავრები ასევე შეეჯახნენ ანტენებს, ჩამოაგდეს ისინი და ამავდროულად ატეხეს ზემოქმედებისგან. უბრალოდ საშინელი ხმაური იყო. ხალხის ბრბომ გაანადგურა ფოლადის მოციმციმე ტყე.
  კორონას გამონადენი ჰაერში ხანდახან ხტებოდა და ელვა ატყდა. თუმცა მსხვერპლთა რიცხვი მცირე იყო, ძირითადად მკვლელობის ენერგია აღმავალი იყო.
  პასტუხოვმა ჯადოსნური ელექტროენერგიის რამდენიმე დარტყმა მიიღო, მაგრამ ამან მხოლოდ გააბრაზა.
  - მე მწყემსი ვარ და თავად ქრისტემ თავი მწყემსს შეადარა! ასე რომ, მე დაგწყევლი სიკვდილის ჩრდილის ხეობაში!
  ანტენები, თუნდაც ყველაზე დიდი, დაეცა. თანდათან დაბლობი მრავალი ლითონის ნატეხით აივსო. ანტენების განადგურება უფრო ადვილია, ვიდრე ადამიანები: ისინი უმოძრაოა და არ იბრძვიან.
  როდესაც ბოლო ანტენა ჩამოინგრა, ჯარის ზემოთ ცის ფერი შეიცვალა და შავკანიანი გახდა! ნატაშას თავდაჯერებული ხმა გაისმა ალიოშას ყურებში:
  -ახლა ჩვენი ბიჭი ხარ! მოახერხა დავალების შესრულება. ახლა ჩვენ მივდივართ, აღვადგინოთ ჯარი, მალე გავხსნით პორტალს.
  ალიოშამ დაიყვირა:
  - ეს რაც შეიძლება სწრაფად უნდა გავაკეთოთ! ჩვენი ბიჭები და გოგოები კვდებიან!
  მართლაც, ალექსანდრე მაკედონელის ლაშქარი სულ უფრო და უფრო უარესდებოდა! მას ზეწოლა მოახდინა უმაღლესი ძალებმა და დანაკარგები იზრდებოდა. დიდი ვარსკვლავური ხომალდები დაიშალა, პატარები ბუზებივით იწვნენ ჩირაღდნებში და უკან დასახევი არსად იყო. მისმა თანაშემწეებმა, განსაკუთრებით ელფმა, შესთავაზეს:
  - იქნებ ინტერუნივერსალური სივრცე დავტოვოთ. მეორე მხარეს ციხის პლანეტები დაგვეხმარება. მტერს დააყოვნებენ!
  ალექსანდრემ გაბრაზებულმა უარყო ასეთი წინადადება:
  -არავითარ შემთხვევაში! ამ შემთხვევაში, იქნება ამდენი ზედმეტი მსხვერპლი, განსაკუთრებით მშვიდობიანი მოსახლეობისგან (თუ შეიძლება ითქვას ეკონომიკურ ჯარებზე). ჩვენ დაველოდებით გამაგრებას ან მოვკვდებით, ვეცდებით რაც შეიძლება მეტი მტერი გავატაროთ.
  "ამ შემთხვევაში, ჩვენ მხოლოდ ვილოცოთ!" - თქვა ელფმა.
  . თავი No6.
  იანკა შიშისგან აკანკალდა, კბილები აწკრიალდა. მოულოდნელად ეს საშინელი პედოფილები არიან, რომლებსაც მისი გაუპატიურება სურთ. მეტიც, ისინი არაბებს ჰგვანან და არაბები ხშირად სექსუალურ ექსპლუატაციას უწევენ ბიჭებს, როგორც მათ ეძახიან - ბაჩა!
  -გთხოვ ნუ მაწამებ!
  ვაჭარმა იანკს სახეში დაარტყა, ბიჭი შეკრთა, ლოყა შეშუპებული. ჩემს თავში ხმაური ისმოდა.
  - ჩქარა მოდი, ლეკვო, თორემ გიბრძანებ ტყავის გაღებას.
  ვაჭრის თანაშემწემ ყეფა:
  - ესე იგი, აჰმედ. ამოიღეთ და მოაყარეთ მარილი.
  იანკამ ავტომატურად გაიხადა სვიტერი. მას ჰქონდა მაისური მულტფილმის პერსონაჟის გამოსახულებით: შავი კეპი.
  ახმედმა გაიცინა:
  - მდიდარი სამოსი და როგორი მონსტრია მასზე გამოსახული.
  ბიჭმა ძლივს გასაგონად ჩაიბურტყუნა:
  - შავი მოსასხამი!
  - ვინც ვერ გაიგო!
  იანკამ გატეხილი ხმით შესძახა:
  - შავი მოსასხამი!
  - Ეს ვინ არის?
  ბიჭმა ამოისუნთქა:
  - დისნეის მულტფილმის გმირი.
  აჰმედმა უკუაგდო:
  - ჯადოქარი ხარ? ან ეს თქვენი იმპერიის სახელია?
  ბიჭს სერიოზულად შეეშინდა:
  - აი ასეთი ქვეყანაა!
  - Შორს!
  - დიახ, შორს!
  აჰმედმა მოიხადა თაბაშირი და თავის ზემოდან გადახეხა:
  - ეს არ ვიცი! თქვენ შეგიძლიათ რეალურად ნახოთ წარმოუდგენლად შორეული მიწები; ჩვენი სამყარო ძალიან დიდია. გაიხადე ხალათი, ის ახლა მე მეკუთვნის.
  ბიჭმა მორცხვად ამოიღო, გადაწყვიტა არ ეკამათებინა. აჰმედმა თითი ბიჭის შიშველ მუცელზე გაიშვირა. ბიჭის აბები იყო გამოძერწილი, განსხვავებული ზოლებით, როგორც შოკოლადის ფილაში. ცირკის სკოლაში სწავლის დროს იანკას ჰქონდა ძალიან კარგი კუნთები; ადრეული ბავშვობიდან ვარჯიში მის სხეულს მოქნილს ხდიდა, ხოლო კუნთებს ელასტიურს. აჰმედი კმაყოფილი იყო:
  - ძლიერი მონა, როგორც ჩანს, უცხო მეომრების კასტადან ხარ, მხოლოდ ჯერ კიდევ პატარა და მშიშარა.
  იანკამ თვალები დახარა და ამოიოხრა:
  - მე ნამდვილად არ ვარ მეომარი!
  - Ჯანმო?
  -რაღაც მსახიობს!
  - დიახ! ძალიან საინტერესოა! მაგრამ დრო არ მაქვს შენი სიმღერების მოსასმენად. ახლა გაიხადე ჩექმები.
  იანკამ ოდნავ გაბედულად შეასწორა:
  - სპორტულები!
  - ეს რა არის?
  -ასე ჰქვია ჩვენს ფეხსაცმელს!
  ახმედმა ასწია მათრახი:
  - არ გაბედო ლექციის წაკითხვა! უბრალოდ ესროლე!
  იანკამ უხალისოდ ამოიღო ისინი; ისინი თითქმის ახალი და მბზინავი იყვნენ. რომ არ დაბინძურებულიყო, წინდებიც გაიხადა.
  აჰმედი კმაყოფილი იყო.
  - კარგი! მორჩილი მონა ხდები! ფეხსაცმელი ლამაზია და გაიყიდება. ახლა გაიხადე შარვალი!
  ბოლო წინადადებამ ბიჭში შიში გამოიწვია, რა მოხდება, თუ მართლა დანებდებიან?
  ხელებმა კანკალი დამიწყეს. ამ დროს გაისმა დარტყმა და მათრახი მტკივნეულად დაწვა შიშველი მხარზე.
  - ჩემი ბრძანებები მაშინვე შესრულებულია მონა!
  ტკივილისგან კვნესა იანკამ სწრაფად გაიხადა შარვალი და მხოლოდ სპორტულ შორტებში დარჩა. აჰმედი მიუახლოვდა და დაუწყო მისი შეგრძნება. უხეში თითები დადიოდა ფეხებთან, მკერდზე მოზელდა, ბიცეფსს აჭერდა, მონებით მოვაჭრემ პირში ჩაიხედა.
  - კბილები სულ ხელუხლებელია! არც ერთი ადგილი! ამიტომ, იყო ძლიერი ძვლები.
  შემდეგ მან მაიძულა აეწია ფეხები და ვიგრძენი ფეხები:
  - არა, აშკარად არ დაბადებულხარ მონად, რაც იმას ნიშნავს, რომ დიდი ღირებული ხარ. - ამოისუნთქა ბიჭმა აჰმედმა. სუფთა, დაკუნთული სხეულის სუნი აღვიძებდა ცხოველურ ინსტინქტებს, მაგრამ ვაჭარი შეჩვეული იყო თავის შეკავებას. მთლიანობაში პროდუქტი მიმზიდველად გამოიყურებოდა. აჰმედმა მტკივნეულად გადაუწია ბიჭს ქერა, სქელი თმა და თქვა:
  - ქერა ბიჭები ძალიან იშვიათია. ამისთვის სოლიდარულ თანხას მივიღებ. შეუერთდი მას სხვა მონებს.
  იანკა ტანსაცმლის დასაჭერად აპირებდა, რომ მათრახი მტკივნეულად დაარტყა თითებს და ჟოლოსფერი ზოლი ადიდდა ხელზე:
  - ახლა სად არის მონა? - ახმედმა ტანსაცმელი შეაგროვა და მისმა თანაშემწემ იანკას ტილო ესროლა. "მონა ბიჭი აღარ დაშავდება."
  იანკამ იყვირა:
  - მაშ რას ვაკეთებ! ახლა შიშველი, ფეხშიშველი ვივლი?
  - დიახ, უმნიშვნელო მონანო, თორემ ძელზე დაგაყენებენ! ახლა წაიყვანეთ იგი სხვა მონებთან.
  იანკა პატარა ძაღლივით უცერემონიოდ წაიყვანეს. ბავშვის შიშველი ფეხები დაბზარულ ფილებზე დააბიჯებდა, ბუნებრივი ელემენტებით კოროზირებულს და შიშველი ფეხები ოდნავ ტიკტიკებდა. გრილი ნიავი სასიამოვნოდ მოეფარა სხეულს, ბიჭს არტეკი გაახსენდა, როცა ათი კილომეტრიანი სირბილის შემდეგ დათვის მთის წვერზე დადგა. ასევე მუცელს, მკერდს, მკლავებს, ფეხებს ზღვის ქარი ეფერებოდა, მრავალფეროვანი სურნელების მდიდარი ნაკრებით. სასტვენმა მოგონება გააწყვეტინა. ჯინსის ჯიბიდან კალამი ამოვარდა და თანაშემწემ ახმედს გაუწოდა. მან მწარედ შეხედა მას:
  - რა ძალიან ლამაზია! - თქვა ვაჭარმა, უფრო ფრთხილად შეხედა და შებრუნდა. მერე უსტვენდა. - Ვაუ! ერთი ნახატი იყო, ახლა მეორე! რა არის ეს?
  ასისტენტმა ხარის კისერზე ზოლიანი მძივებით დახატა წრე თავისი ხელით:
  - Წმინდა! Წმინდა! ჯადოქრობა!
  იანკამ მიმოიხედა და ჩუმად თქვა:
  - აქ ჯადოქრობა არ არის!
  ვაჭარმა მოუთმენელი ჟესტი გააკეთა:
  - მიიყვანე ახლოს!
  ბიჭი უხეშად გამოათრიეს, იანკა კინაღამ დაეცა და კისერი ატკინა.
  - ანუ შენ ამბობ, რომ მაგია არ არის.
  ბიჭმა სწრაფად უპასუხა:
  - Რათქმაუნდა არა! ეს მხოლოდ ჩვენი ოსტატების ხელოვნებაა.
  - ხელოსნური ხელოვნება?
  - დიახ! უფალო! - იანკა რეფლექსურად დაიხარა და მათრახის მოძრაობას იჭერდა.
  - კარგი მაშინ! Თქვენ შეგიძლიათ წასვლა! უკვე ძალიან დავაგვიანეთ. მიამაგრეთ იგი სვეტზე. დასასვენებელ გაჩერებაზე ბიჭს დაწვრილებით დავკითხავ.
  იანკა ხელებით იყო მიბმული სქელ, უხეშად დაგეგმილ ბოძზე; მის გვერდით ათამდე ბიჭი იყო, იმავე ასაკის ან მასზე ოდნავ უფროსი ან უმცროსი. ბიჭები ნახევრად შიშვლები იყვნენ, მხოლოდ ტილოები ეცვათ, გამხდარი ნეკნებით. კანი ძალიან მუქი იყო, სამი მზისგან გარუჯული, მაგრამ შავი არ იყო. ბიჭები არაბებს ჰგავდნენ, შავი თმით, თუმცა ზოგი ოდნავ ღია ყავისფერი იყო და უფრო კავკასიელებს. ზოგადად, ლამაზმა ბიჭებმა იანკას გაუღიმა და მხოლოდ ერთი მათგანის მზერაში წაიკითხა ბიჭი მტრობა. ბავშვების შიშველი ფეხები შავი, დაჟეჟილებული და კოხტა იყო, აშკარა იყო, რომ დიდი გზა გაიარეს. იანკა შეკრთა და ფიქრობდა, როგორი ქალაქელი ბიჭი იქნებოდა, დღეების განმავლობაში მტვრიან, კლდოვან გზაზე დადიოდა. გვერდზე მდგომი ხელებით შეკრული ბიჭი თითქმის შავი იყო, მაგრამ თმა ღია ყავისფერი ჰქონდა - კანკალებდა. მან მარჯვენა შიშველი ფეხი ასწია, იანკამ საპასუხოდ მარცხენა ფეხი მოაბრუნა და ფეხი ფეხზე მიადო. ამგვარად, ბიჭებმა თითქოს ხელი ჩამოართვეს ერთმანეთს. იანკამ აღნიშნა, რომ ბიჭის ძირი მძიმე იყო, როგორც თხის რქა. ბიჭმა ჩუმად ჰკითხა:
  - მე ალი ვარ, შენ ვინ ხარ?
  ახლად მოჭრილმა ახალგაზრდა მონამ ოდნავ ხმამაღლა უპასუხა:
  - იანკა ვარ.
  მათრახი ზურგში დამწვა. ბიჭმა იყვირა, მაგრამ ტუჩი მოიკვნიტა, არ სურდა სხვა ბიჭების წინაშე შერცხვა.
  -ნუ ლაპარაკობ! - დაიყვირა ზედამხედველმა.
  იანკამ ავტომატურად დაიხარა. ზოგადად, რამდენად სწრაფად ვითარდება მონური ჩვევები.
  მიჰყავდათ, თოკი დაიჭიმებოდა: ტემპი უნდა გაეზარდათ. ბიჭები ჩუმად დადიოდნენ, მხოლოდ ალიმ, რომელიც უკან იხედებოდა, იყურებოდა თუ არა ზედამხედველი მათი მიმართულებით, ჩუმი ჩურჩულით თქვა:
  - უცხოელი უნდა იყო!
  იანკა რამდენიმე წამით დაფიქრდა და უპასუხა:
  - დიახ, უცხოელი!
  -ეს მაშინვე მივხვდი შენი ტანსაცმლიდან! გარდა ამისა, როცა ლაპარაკობ, ისეთი უცნაური შეგრძნებაა, თითქოს ორი ადამიანი ერთდროულად ამბობს სიტყვებს.
  -იქნებ აქცენტია!
  ალიმ შესთავაზა:
  -მეომართა კასტიდან ხარ?
  - სამწუხაროდ არა!
  - ეს უკვე გავიგე! მაგრამ მეომარი ყოფნა ბევრად უფრო საინტერესოა, ვიდრე პლანტაციებზე ან კარიერებში გახრწნა.
  იანკა შეკრთა:
  - კი, წარმომიდგენია, რთული უნდა იყოს!
  ალიმ შენიშნა:
  "მე ძლიერი და გამძლე ბიჭი ვარ და თუ იძულებული გავხდები, ქვა ზედაპირზე მოვიპოვო, დიდხანს ვიცოცხლებ." მაგრამ მიწისქვეშა, განსაკუთრებით ვერცხლის მაღაროებში, ორ წელზე მეტს ვერ გაძლებ.
  - რატომ?
  - ჰაერი ისეა მოწამლული გოგირდით.
  იანკამ გაიხსენა ისტორიის გაკვეთილი:
  - მაგრამ არის გალერეებიც.
  - დიახ, და ეს საშინელებაა, მაგრამ ჯერ არ გვემუქრება.
  - იმპერიას რატომ არ აქვს ზღვა?
  - ზღვაა, მაგრამ ჩვენ ძალიან პატარები ვართ, მონების სავარძლები და ნიჩბები განკუთვნილია ზრდასრული მამაკაცებისთვის ან ქალებისთვის.
  იანკა გაჩუმდა. აინტერესებდა ახლა რა ელოდა მას. ეშმაკი მზაკვარია, ძლევამოსილმა დემონმა ის უკან დააბრუნა მონობის დროს. ახლა თითქმის შიშველი დადის, ოფლიანი, დაუბანელი ბიჭების გვერდით, წამწამებიდან ზურგი სტკივა და ეტყობა ჯერ კიდევ ცოტაა. არც ისე დიდი ხნის წინ ის არ იყო უარესი, ვიდრე რუსი სკოლის მოსწავლეები, თითქმის წარჩინებული სტუდენტი, კლასში საუკეთესო მებრძოლი. მართალია, მდიდრები არ არიან, ჩვეულებრივი, საშუალო ოჯახი არიან, მაგრამ ზოგადად ყველაფერი საკმარისი იყო. ახლა კი, ეშმაკის ნებით, ის იმყოფება უცხო სამყაროში, სადაც არ არის ტელევიზორი, კომპიუტერი, რადიო, მაგნიტოფონი და თუნდაც კბილის ჯაგრისი. ზოგადად, სამეცნიერო ფანტასტიკური რომანები ცრუობენ. ნებისმიერი თანამედროვე ადამიანი ძველ დროში თავს უკიდურესად არაკომფორტულად იგრძნობდა. თვით სამეცნიერო ფანტასტიკის მწერლები რომ გაგზავნილიყვნენ არც ისე შორეულ დროში, ისინი სწრაფად მოკვდებოდნენ! თორემ გაჩნდება თანამედროვე კაცი და ყველა დავლიოთ. და ამავდროულად, ასეთი გულუბრყვილობა, სპეცრაზმში არ გასწავლიან ხმლის ტარებას, მაგრამ რომელიღაც წიგნში, კგბ-ს პოლკოვნიკმა, მოდი, ყველა დავჭრათ. ერთგვარი ურჩხული. ზოგადად, რომანების უმეტესობაში გმირები FSB-ის ოფიცრები არიან. არსებობს სტერეოტიპი, რომ თუ FSB-ის ოფიცერი ხარ, მაშინ სუპერმენი უნდა იყო. ისე, იანკის მამა ციმბირული და სპეცსამსახურების კაპიტანია. ფიზიკურად საკმაოდ ძლიერია, მაგრამ რადგან ჩემი შვილი აკრობატია, ეს მის მკლავებში არ იმუშავებს. გარდა ამისა, იანკამ ის უკვე აჯობა ჭადრაკში ექვსი წლის ასაკში. არიან თუ არა FSB-ის კაცები ასეთი ზეადამიანები? არა, ისინიც კაცობრიობის ინდივიდები არიან, რაღაცნაირად გაწვრთნილები არიან, აქვთ გარკვეული უნარები, სპეციფიკური ცოდნა, მაგრამ არაფერია ზეადამიანური. და ვიფიქროთ, რომ თითოეული მათგანი შეიძლება გახდეს მეფე? სხვათა შორის, დედამისი ცირკის ტანმოვარჯიშეა, 100 მეტრზე უფრო სწრაფად დარბის, ვიდრე მამამისი და შეუძლია მკვდარი გაყოფა, რაც მამამისს არ შეუძლია. თუმცა ბავშვობიდანვე თავად იანკა გამოირჩეოდა დიდი მოქნილობით და საკმაოდ სწრაფად აითვისა ასეთი ვარჯიში. მაგრამ ეს დიდად არ დაეხმარება ბრძოლაში. ბავშვს, რომელსაც თორმეტი წლისაც ძლივს შეუსრულდა, ოცდახუთი ზრდასრული და ერთი შეხედვით გამოცდილი მეომარი ვერ დაამარცხებს. ერთი რამ მაინც არის საქმე. მან ნამდვილად წაიკითხა კლონ რაინდებზე, ესენი იყვნენ მებრძოლები, რომლებიც გიჟი თინეიჯერი პროფესორის მიერ იყო შექმნილი. სხვადასხვა ცხოველებისა და მცენარეების თვისებების სინკრეტიზმმა წარმოშვა უპრეცედენტო ძალის შენადნობი. აქ ყველაფერი უფრო დამაჯერებელია, რადგან ეს ხალხი კი არა, ხელოვნური ქმნილებაა.
  ბიჭმა ალიმ ჰკითხა:
  -რაზე ფიქრობ?
  - შენი ბედის შესახებ!
  ბიჭმა გაიცინა:
  - ქერათმიანი და ძალიან სიმპათიური ხარ, შენი ბედი ბევრად უფრო შესაშური იქნება ვიდრე ჩვენი.
  იანკას გაუკვირდა:
  -და რატომ!?
  - დიდი ალბათობით, ჰარემში გაგყიდიან.
  - ქალს? - იმედიანად თქვა იანკამ.
  ალიმ თავი დაუქნია:
  - ეს თუ ძალიან გაგიმართლა. ყველაზე ხშირად, საყვარელი ბიჭები, განსაკუთრებით ასეთი იშვიათი თმის ფერით, გარყვნილ მამაკაცებთან მთავრდება. უფრო მეტიც, ეს სამწუხაროა მოხუცებისთვის.
  - რატომ არის ეს მოხუცებისთვის?! - თვალები გააფართოვა ბიჭმა.
  - როგორც ჩანს, ასაკთან ერთად, ქალებისადმი მიზიდულობა სუსტდება.
  იანკა დათანხმდა:
  - წვერში ნაცრისფერი თმა, ნეკნში ეშმაკი!
  - Კარგი ნათქვამია! - თქვა ბიჭმა ცოტა ხმამაღლა ვიდრე უნდა. სასჯელი მაშინვე მოჰყვა. უბედურებამ დაწვა ბიჭი, კინაღამ ფეხზე წამოაყენა და ზურგზე ჭინჭრის ციება გაუჩნდა.
  -ნუ ურტყამ! - ჩააყენა იანკამ. და მაშინვე მიიღო თავისი წილი, რა თქმა უნდა მტკიოდა, მაგრამ განა ეს არ არის ტანჯვის დასაწყისი.
  წინ სოფელი გამოჩნდა. სამრეკლოს წვერი და გამოწეული წრე. გვერდებზე მინდვრები მოჩანდა, იისფერი ყურები, გაცილებით დიდი ვიდრე მიწაზე. ასევე შეგიძლიათ იხილოთ ლეღვის მსგავსი პლანტაციები, ასევე წიწილების ჭურვები. თუმცა, ლეღვი ძალიან დიდია, როგორც საზამთრო, ხოლო წიწაკა არყის ხეს ჰგავს.
  - მდიდარი მიწები! - თქვა იანკამ. - მე პირადად არ ვიქნებოდი წინააღმდეგი საჭმელი.
  იგივე ბიჭი, რომელიც უყურებდა, უსუსურად კისკისებდა:
  - პირი უფრო გაფართოებული გქონდეს! ეს ჩვენთვის არ არის! მონამ უნდა იცოდეს თავისი ადგილი.
  ალიმ გააპროტესტა:
  - ჩვენი ადგილი, ჩვენგან არსად წავა. მაგრამ უკეთესის მიღწევის მცდელობა სულაც არ არის ცოდვა.
  ბიჭი გაჩუმდა, მაგრამ მისი შეკრული წარბები აჩვენა, რომ არ იყო ბედნიერი. მხოლოდ ეს არის, ბატონებო თუ ამხანაგებო.
  ალიმ შენიშნა:
  - სადატი ყოველთვის რაღაცით უკმაყოფილოა! არ უნდა გავაუარესოთ ჩვენი მდგომარეობა ორმხრივი ჩხუბით და საყვედურით.
  სადატმა ამოისუნთქა:
  - მონა თავისუფალი ვერ გახდება!
  ალი არ დაეთანხმა:
  - ზოგჯერ საპირისპირო მაგალითები იყო.
  იანკამ ჰკითხა:
  "მე პირადად არ მინდა ვიყო მეძავი და თავი დავიმცირო შეიხების წინაშე."
  სადატმა ამოისუნთქა:
  - ეს ნამდვილად სისულელეა. ჰარემში ცხოვრება ძალიან მარტივია. შესანიშნავი საკვები, შესანიშნავი ღვინო, რბილი საწოლი. და რაც მთავარია, არ მუშაობს.
  - მაგრამ იცი რა ღირს! - იანკამ სახე მოიფშვნიტა. - არა, ჩემს თავს არ ვუსურვებ ასეთ ბედს.
  - Მაგრამ რატომ!
  - იმიტომ რომ კაცი ვარ!
  მეთვალყურეებმა ჩოჩქოლი ბიჭებს მათრახი ნეკნებში ურტყამდნენ. იანკა სამჯერ ძალიან მტკივნეულად დაარტყეს. ფიქრიც კი გაუელვა, შეიძლებოდა თუ არა ასე ცხოვრება. არ ჯობია თვითმკვლელობა, თუ ამის შესაძლებლობა გაჩნდება. მაგრამ ამ შემთხვევაში ის ჯოჯოხეთში წავა და ადგილობრივი სატანა მას მარადიული ცეცხლით დაწვავს. მარადისობა სხვის ჯოჯოხეთში, სხვა სამყაროს ქვესკნელში, რა შეიძლება იყოს უფრო საშინელი.
  სადატმა მხრები აიჩეჩა, კანი გაიჭრა. ბიჭმა სისხლი ენით მოსვა და უფრო სწრაფად მიიწია, თოკი დაეჭიმა. თუმცა მან სული არ დაკარგა:
  - ტვინი რომ გქონდეს, ყველა უპირატესობას გაიგებდი.
  - ბოღმის უპირატესობა?
  - ზოგიერთმა ბიჭმა, უფრო ჭკვიანმაც, მემკვიდრეობით მიიღო ქონება, როცა წამოიზარდა და თავადაც შეიხი გახდა. მაგრამ სულელები, პირიქით, ცუდად დასრულდა, დაიღუპნენ პლანტაციებსა და კარიერებზე. - ცოტა ხმამაღლა იყვნენ ეს უკანასკნელნი. ზედამხედველმა ხელი მოხვია, მაგრამ არ დაარტყა. მან ჩაილაპარაკა:
  - რა შეუძლია ამ მომავალ შეიხს? თუმცა მათრახი მათ ზურგზე იცეკვებს.
  სოფელი, სადაც მონების სვეტი შევიდა, მათხოვარი იყო, ქოხებივით. გზა ჭუჭყიანია, იანკამ კინაღამ ძროხის ნარჩენს დააბიჯა. და აი, თავად ძროხები, ალმასის ფორმის რქები, ერთდროულად ხუთი, საკმაოდ მსუქანი. და ზურგზე არის ფრთები. თუმცა, საეჭვოა, რომ მათ შეეძლოთ ასეთი წონის აწევა. მაცხოვრებლები, უმეტესწილად, მონებზე ბევრად უკეთესად არ არიან ჩაცმული, მხოლოდ მოზარდებს აცვიათ ხის ფეხსაცმელი და რამდენიმე ფერადი ქსოვილი.
  მხოლოდ ერთი სახლია ქვისგან დამზადებული და უფრო მდიდრად გამოიყურება, ისევე როგორც ადგილობრივი ეკლესია. პატარა ეკლესიას ჰგავს და ასევე ქვისგანაა ნაგები. სოფელი კი არ არის პატარა, ბევრი სახლია, ყველგან მყოფი ბიჭები უსტვენენ და მონებზე მიუთითებენ. მაგრამ ისინი არაფერს არ აგდებენ.
  ალიმ შენიშნა:
  - ბევრ მათგანს ნებისმიერ დროს შეუძლია მონა გახდეს. ყველა გლეხი ვალშია, შიმშილობს მიუხედავად მდიდარი მიწისა. ბავშვებს მონებად ყიდიან; ჩვენს უზარმაზარ ქვეყანაში გაცილებით მეტი მონაა, ვიდრე თავისუფალი. ნახეთ, ახლა ჩვენი რიგები იზრდება.
  მართლაც, მღვდელმა ვერცხლის სამკუთხედით გამოიყვანა ათამდე ძლიერი, ნახევრად შიშველი ბიჭი და ექვსი თინეიჯერი გოგონა. მონათმფლობელთან დიდხანს არ ვაჭრობდა. ოქროს გამხდარი ტომარა რომ მიიღო, მონებს გადასცა. დამზადებულია ფოლადისგან შესაკრავად.
  აჰმედი უცებ გაჩერდა, მისი ყურადღება ერთმა გოგონამ მიიპყრო: ფეხშიშველი მსუბუქ, მაგრამ სუფთა ტუნიკაში, კარგად აღნაგობისა და ლამაზი სახით.
  - მე მინდა ეს მონა.
  მღვდელი დაიბნა:
  - ეს სოფლის უფროსის ქალიშვილია!
  - და რომ ვალები არ აქვს?
  მღვდელმა გაიხარა:
  -რატომ არის! მის სოფელში ხაზინაში დეფიციტია!
  - Რა! ამისთვის ვიყვან მის ქალიშვილს. ასეთი გოგო სოფლისთვის არ არის.
  მღვდელი დათანხმდა:
  - მისი ადგილი ჰარემშია!
  - ან პლანტაციაზე! - თქვა გაბრაზებულმა აჰმედმა. - ჩემი აზრით, ეს მისთვის უფრო შესაფერისია!
  მღვდელმა გააპროტესტა:
  "ის უკვე მუდმივად მუშაობს პლანტაციაზე." შეხედე, როგორი გულსაბნევი აქვს ხელები.
  - აი, ის მონა იქნება! Წაიყვანე!
  გოგონას მაშინვე ლასო გადაუგდეს. სუსტად ეწინააღმდეგებოდა. ვაჭარი მიუახლოვდა და ხელით მკერდზე შეეხო. ძუძუები მაშინვე გასკდა, გოგონა უკან დაიხია.
  - მონას სად აგზავნი? ან მათრახები გინდა? ნუთუ არ იცი, მონა გოგოებს არ უნდა მოშორდნენ, როცა მათი ბატონი მათ ხელთ უჭერს.
  გოგონამ მორცხვად უპასუხა:
  - მე არ ვარ მონა. Თავისუფლად დაბადებული!
  - მაგრამ მათხოვარი და ეს თითქმის იგივეა. თქვენ უკვე გაყიდული ხართ მონობაში და მხოლოდ ამის გაკეთება გჭირდებათ. და თუ ჩემ მიმართ კეთილი იქნები, ჯაჭვზე ყოფნა არც ისე ჯოჯოხეთური იქნება.
  გოგონამ ამაყად თავი ასწია:
  - თავს მონად არ ვაღიარებ!
  - ასეა! მოდი, მიდი პოსტზე და გაიხადე!
  გოგონას ტუნიკა ჩამოგლიჯა და მაცდური ხორცი ამხილა. იანკა რეფლექსურად შებრუნდა, მაგრამ დანარჩენ ბიჭებს თვალებგაფართოებული უყურებდნენ. ლამაზმანი ჯანმრთელი და საკმაოდ დაკუნთული გამოიყურებოდა. ხელები შეკრული ჰქონდა და ფეხები სამაგრებში ჰქონდა მოთავსებული.
  ახმედმა თვითონ აიღო მათრახი ხელში, მოატრიალა, მაგრამ არ დაარტყა:
  - აბა, მონაო, შენ მთხოვ პატიებას!
  -არა! არასოდეს? და მე არ ვარ მონა!
  ახმედმა გაიცინა:
  - ვხედავ, ჯიუტი ხარ! Მიიღეთ!
  მათრახი უსტვენდა და ძლიერი დარტყმა დაეცა გოგონას ზურგზე. აჰმედი ფიზიკურად ძლიერი იყო და ჰქონდა ჯიუტი მონების და სასტიკი მანკიერებების მოთვინიერების გამოცდილება. თუმცა, კანი არ იყო მოჭრილი, ახლა ზრუნავდა. გოგონამ ამოისუნთქა, მაგრამ ტირილი შეიკავა.
  - აბა, მონამ მიიღო?
  - მე არ ვარ მონა!
  - სიჯიუტე სისულელის ნიშანია! მიიღეთ მეტი! - აჰმედმა გოგონას ცემა დაიწყო. ყოველ დარტყმაზე უფრო ძლიერად ურტყამდა. ზურგზე კანი გამიფუჭდა, შემდეგ გისოსებმა მკლავები გამიჭრა. დარტყმებმა ჭრილობების გადაკვეთა გამოიწვია და სისხლი წამოვიდა. აჰმედის დარტყმები უფრო და უფრო იკლებს. გოგონას შიშველი დუნდულები იასამნისფერი გახდა და მისი ხორცი გამოაშკარავდა. მორიგი დარტყმა ტერფებზე დაეშვა, მერე ვაჭარი გოგონას მტვრიან ფეხებს დაარტყა. საწყალ ქალს არ უყურებდა ძლიერ დარტყმებს, არ ყვიროდა, ბოლო დაწკაპუნების შემდეგ თავი დაუქნია და დაეცა. აჰმედმა დაიყვირა:
  - ამოიღე და ეტლში ჩააგდე. გოგოს წავიყვანთ და აუქციონზე გავიტანთ. კანი სწრაფად შეხორცდება.
  გოგონას ვედრო წყალი დაასხეს და ეტლამდე მიიტანეს. მონებს აძლევდნენ კიტრითა და პომიდვრით შეზავებული ლობიოს მსგავსი თიხის პატარა თასს, ასევე პურს.
  მათ არ აძლევდნენ კოვზებს, მაგრამ ნება დართეს, ხელები წყლით ჩამოიბანონ. რის შემდეგაც იანკამ პირველად სცადა უცხოპლანეტელი საკვები. ცუდი გემო არ ჰქონდა. საკმაოდ წვნიანი და სასიამოვნო, გაზრდილი სამი მზის ქვეშ. მართალია, თავისებური გემო, მსუყე თაფლივით და საღეჭი რეზინის სიხალისე გარკვეულ სპეციფიკას ანიჭებდა საკვებს, მაგრამ სასიამოვნო იყო. მართალია, ამხელა მოგზაურობის შემდეგ ნაწილი აშკარად არ არის საკმარისი. საბედნიეროდ, იანკას ამდენი ჯერ არ გაუვლია და საკმარისია. მაგრამ დაძინება მინდოდა. ბოლოს და ბოლოს, ისინი გვიან საღამოს გადავიდნენ და ბიჭი ბუ არ იყო. ჭამის შემდეგ ქუთუთოებმა დამიწყო შეკრულობა. ბიჭი დაჯდა და ზურგის დახრილობა დაიწყო, ადგილი აირჩია ისე, რომ არ შეხებოდა პისუსს.
  უხეშად დაუძახეს და მათრახი ისევ შიშველ, ბავშვურ მხრებზე დაეცა. ბიჭი წამოხტა და ისევ შებმული იყო. მონები უფრო შორს წაიყვანეს, როგორც ჩანს, გარდამავალი არ იყო მოსალოდნელი.
  ალიმ იანკას ჩასჩურჩულა:
  -არაფერი! თვითონ ვაჭარი რომ დაიღლება, შესვენებას მოგვცემს.
  - Ნეტავ შემეძლოს!
  ახლა მსხვილ ხრეშზე დადიოდნენ. ბიჭის შიშველი ფეხები გაცილებით დიდ დისკომფორტს განიცდიდა, მათ დაიწყეს მტკივნეული ქავილი და წვა. თავის მოსაშორებლად არტემმა დაიწყო საუბარი ალისთან. მას ეჩვენებოდა, რომ ეს ბიჭი წლების მიღმა ჭკვიანი და გონიერი იყო.
  - რა ჰქვია ამ სამეფოს?
  ალიმ უპასუხა:
  - ეს სამეფო კი არა, სასულთნოა.
  - რა დიდი განსხვავებაა!
  - არ მითხრა! ჩვენი სახელმწიფო დიდი და ძლიერია. სხვადასხვა მეფეებსა და შაჰებს სულთან ბაბატურის ეშინიათ.
  იანკამ ირონიულად გაიღიმა:
  - ბაბატურა ამბობ?
  - ბაბატურ მეექვსე, ან როგორც მას ეძახიან სისხლიანი.
  ახლად მოჭრილმა მონამ ამოისუნთქა:
  - დიახ, ეს ძლიერი დინასტიის წარმომადგენელია.
  ალიმ ხმას აუწია და ზედამხედველს გადახედა.
  - მან მოკლა თავისი უფროსი ძმა რამზეს 2 და გაანადგურა მთელი ოჯახი. შემდეგ მათ თავები ბოძებზე დაადეს. არსებობს ჭორები, რომ გადარჩა მხოლოდ ჩვილი ტახტის მემკვიდრე, თუმცა სხვები ამბობენ, რომ ის უბრალოდ ცეცხლში დაიწვა.
  იანკა ადვილად დათანხმდა:
  - საშინელი ამბავი!
  - არ ბნელდება! მაგრამ აქ არის საქმე, ჩემო მეგობარო იანკა. თუ მეპატრონე რისკავს დედაქალაქში დიდი გადასვლას, მაშინ არის შანსი, რომ სულთნის მაღალი საჭურისი გიყიდოს.
  იანკა პირქუში გახდა:
  - ეს არ მოხდება!
  - Რას იზავ! და საერთოდ, ხარჭად ყოფნა არ არის ყველაზე ცუდი ბედი მსოფლიოში, თუმცა...
  - თუმცა რა!
  - ამბობენ სულთანს უყვარს პატარა ბიჭების წამება. ძალიან გამომგონებელია, ამბობენ, წამების მანქანაც კი თავად ააშენა.
  იანკა კანკალებდა:
  - ეს საიდან იცი!
  - ეს როგორ აგიხსნა? ხედავთ, სულთანს უყვარს ჯალათის ნიჭის დემონსტრირება მინისტრებთან, ვაზირებთან, დიდებულებთან და ასევე თავის დიდ ქალურ ჰარამხანაში. მერე გაავრცელეს ეს და ხალხში სხვადასხვა ჭორები გავრცელდა. ისინი ხშირად საუკეთესო ჯაშუშები არიან.
  იანკა დათანხმდა:
  - დიახ, ეს სავსებით შესაძლებელია! მე წავიკითხე სამტომიანი წიგნი პუგაჩოვის აჯანყების შესახებ და იყო ჭორი ცარის შესახებ, რომელიც დედაქალაქში ოფიციალურ მოხსენებამდე ორი კვირით ადრე მივიდა. ზოგადად, პოპულარული ჭორები უკეთესი იყო, ვიდრე ნებისმიერი დაზვერვა.
  სადატი შევიდა საუბარში:
  - თუ გადარჩენა გინდა, მმართველებთან ფრთხილად იყავი.
  იანკამ თავი დაუქნია და შენიშნა:
  - მონის სიცოცხლე სიცოცხლე არ არის, მაგრამ შენც არ გინდა განშორება.
  ბიჭმა ირგვლივ მიმოიხედა, ნაზი ნიავი უბერავდა, ჩიტები მღეროდნენ და ხმები მდიდარი, მდიდარი იყო. რაღაც შაშვი, ბულბული, ორიოლა. მაგრამ ასევე არის არაამქვეყნიური მომხიბლავი ხმები. ეს შენს სულს ბევრად უკეთ გრძნობს, ჩალურჯებული ფეხებიც კი არ გტკივა და ნაკლებად დაღლილი ხარ. სხეული გაწვრთნილი აქვს და გაუძლებს გადასვლას, ფეხები კი შეეგუება, უბრალოდ საკუთარი თავის გადალახვა გჭირდებათ. ზოგადად, დროა ვიფიქროთ მომავალზე.
  ფიქრების ნაკადი მოედინებოდა. აქ პერსპექტივები ჯერ კიდევ ბუნდოვანია. წმინდა ინსტინქტურად, ასპროცენტიანი კაცივით, ხარჭის როლი აშინებს მას. ვინც ფიქრობს, რომ ბავშვებმა არაფერი იციან ზრდასრული ცხოვრების შესახებ, სულელია. ფორმალურად მას არ აძლევენ პორნოგრაფიის ყურების უფლებას, მაგრამ რეალურად ძნელია იპოვოთ სკოლის მოსწავლე, რომელსაც ეს არ უნახავს. სხვა საქმეა, რომ მას ეს ჯერ არ აინტერესებს. მაგრამ თოთხმეტი წლის, სულ რაღაც ორი წლის შემდეგ, ეს, რა თქმა უნდა, გახდება მისი საყვარელი გართობა. ბუნებას ვერ ეკამათები, გაუგებარია, რას ფიქრობს ხელისუფლება მოზარდებისთვის შეზღუდვების დაწესებისას. ყოველივე ამის შემდეგ, ეს არის ბრძოლა ბუნებრივ, ძირითად ინსტინქტთან და, შესაბამისად, უსარგებლო, დამარცხებისთვის განწირული. ბოლოს და ბოლოს, ვერავინ მოახერხა ბუნების დამარცხება, ადრე თუ გვიან მან თავისი შედეგი მოიტანა. აკრძალვებმა კი მხოლოდ მოზარდის ფსიქიკაში ტრავმა და სხვადასხვა შეურაცხყოფა გამოიწვია, განსაკუთრებით პოლიციის მხრიდან. რუსეთისა და სხვა ქვეყნების კანონები იმდენად არასრულყოფილია. მოზარდი თითქმის სრულწლოვანია და საზოგადოების ყველაზე უბედური და დაუცველი წევრია. მას არ შეუძლია არჩევნებში მონაწილეობა. მიუხედავად იმისა, რომ კლინიკური იმბეცილი შეიძლება. მიუხედავად იმისა, რომ ჩვიდმეტი წლის ასაკში, ზოგიერთი მოზარდი უკვე წერს სადოქტორო დისერტაციას. და საერთოდ, თანამედროვე ბავშვი არის ძალიან ჭკვიანი, განვითარებული და იყენებს კომპიუტერს: რადგან ეს პროფესორის ძალას აღემატება. მისი ხმის მიცემის ღირსად მიჩნევა არ არის გონივრული. ისტორიამ ბევრი მაგალითი იცის : როცა თინეიჯერები ღირსეულად მართავდნენ მთელ სახელმწიფოს. მაგალითად, ივანე საშინელმა, თორმეტი წლის ასაკში, ბრძანა მეფისნაცვალ შუისკის მკვლელობა, რითაც აიძულა დიდებულები გაეანგარიშებინათ საკუთარი თავი. მაგრამ ეს იყო ცნობილი აჩქარებამდე და ინტერნეტის ბუმებამდე, როდესაც იანკას შეეძლო ყველაფრის გარკვევა. დააკოპირეთ ნებისმიერი ესე, წაიკითხეთ როგორ მუშაობს ატომური ბომბი, ძველი რომის ისტორია და მარკიზ დე სადი. მაშ, რატომ არ შეუძლია ბავშვს ხმას მისცემს, მაგრამ ალკოჰოლიკ უსახლკაროს უფლება აქვს? იანკებს ჰქონდათ საკუთარი ვერსია: ბავშვები, როგორც წესი, უფრო ოპოზიციონერები არიან, ვიდრე უფროსები და მათ ცვლილებების გაცილებით დიდი სურვილი აქვთ. ეს ნიშნავს, რომ ხელისუფლებისთვის არ არის მომგებიანი ბავშვის ხმის მიცემა.
  ბავშვებს მეტი თავისუფლება უყვართ და ხმას მისცემენ ან დემოკრატის ან ნაციონალისტს. იანკამ შიშველი ქუსლი უხეში ხრეშისგან გამოწურული ხელისგულით დაიკაწრა და ეს უფრო ადვილი გახდა. თორმეტი წლის ასაკში თანამედროვე ბავშვი, თუ დებილი არ არის, უკვე პოლიტიკურ აზროვნებასა და მსოფლმხედველობას უყრის საფუძველს. ასე ფიქრობს ისიც; რომელი სისტემა ჯობია რუსეთისთვის, კაპიტალისტური თუ სოციალისტური, მმართველობის სისტემა: დემოკრატია თუ დიქტატურა! აქ, რა თქმა უნდა, რთულია ცალსახა დასკვნამდე მისვლა. თითოეულ სისტემას აქვს თავისი დადებითი და უარყოფითი მხარეები. დაგეგმილმა, სოციალისტურმა ეკონომიკამ საბჭოთა კავშირს დიდი წარმატების მიღწევის საშუალება მისცა. განხორციელდა ინდუსტრიალიზაცია და შეიქმნა ძლიერი მძიმე მრეწველობა. 1941 წელს სსრკ-ს ჰქონდა ყველაზე დიდი სატანკო ფლოტი, ყველაზე მეტი თვითმფრინავი და იარაღი. მართალია, საზღვაო ფლოტი, ტრანსპორტი, მსუბუქი და კვების მრეწველობა ჩამორჩა. ხალხი არც თუ ისე კარგად ცხოვრობდა, მაგრამ არავინ მშიოდა, თანდათან განვითარდა სოფლის მეურნეობა. გლეხები მიეჩვივნენ მიწის კოლექტიურად დამუშავებას და ამან გამოიღო ნაყოფი; დიდმა კოლმეურნეობებმა სრულად გამოიყენეს მეცნიერების მიღწევები და უახლესი ტექნოლოგიები. განსაკუთრებით ომის შემდგომ პერიოდში, როცა თორმეტი წლის განმავლობაში (!) ფასები ყოველწლიურად იკლებს. ომის წინა დღეს საბჭოთა ტანკები და არტილერია საუკეთესო იყო მსოფლიოში. რაც შეეხება ავიაციას, უახლესი თვითმფრინავები დაახლოებით გერმანელების ტოლფასია, მოძველებული გაცილებით სუსტია, მაგრამ საერთო უპირატესობა ოთხმაგია! მაგრამ კატიუშას თანაბარი არ ჰყავდა. მართალია, გერმანელებმა მათ გადალახეს რაკეტებით, რადიოთი და რეაქტიული თვითმფრინავებით: პირველი გამოჩნდა 1939 წელს. ზოგადად, გერმანული მეცნიერების დონე გამორჩეულად მაღალი იყო, მიუხედავად ყველა თებერვლის მეცნიერის გაქცევისა. ეს კიდევ ერთხელ ადასტურებს, რომ თებერვალს არ აქვს განსაკუთრებული ნიჭი და აინშტაინი იქნებოდა არარაობა მისი რუსი მეუღლის გარეშე, რომელმაც გამოიგონა ფარდობითობის თეორია. იანკას არ მოსწონდა აინშტაინი, მაგრამ არა იმიტომ, რომ ის თებერვალი იყო, არამედ სხვა მიზეზის გამო. სწორედ აინშტაინმა აიძულა შეერთებულმა შტატებმა ისეთი ძვირადღირებული და საეჭვო პროექტის შემუშავება, როგორიცაა ატომური ბომბი. რომ არა ამერიკელები, ასეთი საშინელი იარაღი გაცილებით გვიან შეიქმნებოდა და შესაძლოა სსრკ-ში. ნებისმიერ შემთხვევაში, შეერთებული შტატების ხელში ატომურმა ბომბმა ხელი შეუშალა სტალინის და ყველა კომუნისტის სანუკვარ ოცნებას: მთელი კაცობრიობის გაერთიანება წითელი დროშის ქვეშ. როგორც პირველ საბჭოთა კონსტიტუციაში წერია: სსრკ გაფართოვდება მანამ, სანამ არ მოიქცევა პლანეტა დედამიწის ბოლო რესპუბლიკა.
  და რა არის სიმართლე! კაცობრიობა უნდა იყოს ერთიანი!
  ალიმ ჰკითხა იანკუს და შეაწყვეტინა ლოგიკური აზრების მატარებელი:
  -რაზე ფიქრობ?
  ბიჭმა მაშინვე უპასუხა:
  - სახელმწიფო სტრუქტურის შესახებ!
  - დიახ, ფილოსოფოსი ხარ!
  - გარკვეულწილად, დიახ!
  -იცი, ხანდახან მეც მინდა ოცნება. მაგალითად, რა უნდა გააკეთო, როცა მეფე გახდები! ან სულთანი!
  - და რას გააკეთებდი?!
  - ყველა გლეხს მივცემდი მიწას და გადასახადებს ვამცირებდი. დაქორწინების უფლებას მივცემდი სხვადასხვა კლასის წარმომადგენლებს.
  იანკამ აღნიშნა:
  - მოგკლავდნენ!
  - მაგრამ ხალხი ლეგენდის სიმღერებს შეასრულებდა. როგორც თავის დროზე ატამან აკმალის შესახებ. ის იშვიათი ადამიანი იყო. მხოლოდ შელას შეუძლია მის დიდებას.
  იანკამ ჰკითხა:
  -ვინ არის შელა?
  - ცნობილი ყაჩაღი! მდიდრებს ძარცვავს და ღარიბებს ფულს აძლევს. ამბობენ, რომ ის ძალიან ძლიერი და ლამაზია.
  -Შესაძლოა! ეს ჩვენს კოტოვსკის და ინგლისელ რობინ ჰუდს ჰგავს.
  - Ვინ არიან?
  - კეთილშობილი მძარცველები. მათზე ფილმიც კი გადაიღეს!
  ალიმ თვალები აუციმციმდა:
  - რა არის კინო?!
  იანკა ყოყმანობდა, შეეცადე აეხსნა ეს შუა საუკუნეების ბიჭს. მაგრამ ბავშვური გონება ჩქარობს:
  - სიზმარივითაა! სიზმრებს ხედავ?
  - დიახ, რა თქმა უნდა, ვხედავ! ისინი თავს ძალიან კარგად გრძნობენ!
  - ასე რომ ეს სიზმარივითაა, რეალობაში მხოლოდ შენ უყურებ. და ისინი აჩვენებენ გმირულ ეპიზოდებს დიდი ადამიანების ცხოვრებიდან.
  ბიჭმა გვერდი ძელს აასრიალა და ააფეთქა და თვალებში ჩასული გრძელი ყავისფერი თმები გადაუბერა:
  - ამას ჯადოქრები აკეთებენ?
  - არა, ბატონებო!
  - არ შეიძლება! გავიგე, რომ არსებობენ ჯადოქრები, რომლებიც მშვენიერ ხილვებს ახდენენ. მათგან ახლა მხოლოდ რამდენიმეა შემორჩენილი.
  იანკამ გააპროტესტა:
  - მართლა მაგიას ჰგავს, მაგრამ სინამდვილეში მეცნიერებაა! იცი რა არის მეცნიერება?
  -მგონი სადღაც გავიგე! არ მახსოვს სად!
  იანკას გაეცინა:
  - მეტს გაიგებ!
  ბიჭმა ისევ გადააჭარბა მოთხოვნილ ზღვარს ზარის ხმით და ძლიერი დარტყმა მიიღო, მათრახი ზურგზე შემოერტყა და მუცელი დაუწვა. იანკა შეკრთა, დაბრუნდა, მაგრამ მაშინვე წამოდგა:
  - Ბოდიში.
  თვალებიდან უნებურად ჩამოვარდა ცრემლი. სიარული კიდევ უფრო გაუჭირდა. ალი ცდილობდა ამხანაგის გამხიარულებას:
  - არ დნება! წარმოიდგინეთ, რომ მათრახი დედის ნაზი ხელია!
  იანკამ თავი დაუქნია:
  - ეს კიდევ მამძიმებს!
  - არაფერი რთული არ უნდა იყოს ნაცნობი, ყველაფერი ნაცნობი უნდა იყოს მარტივი!
  - არ ვიცი! ტკივილთან შეგუება შეუძლებელია!
  -ყველაფერს შეიძლება შეეგუო. თუმცა, მინდა ვიცოდე, რა არის მეცნიერება. რაღაც ჯადოსნური იმალება ამ სიტყვაში.
  იანკამ გაიცინა, ტკივილი სუსტდებოდა:
  - შესახებ! ეს ნივთი უფრო მაგარია ვიდრე ნებისმიერი ჯადოქრობა!
  ალიმ წარბები აზიდა:
  - მართლა!
  - დიახ! ჭკვიანი ბავშვი ხარ. მითხარი: შეიძლება ვინმე იყოს ჯადოქარი ან ჯადოქარი?
  ალიმ უპასუხა:
  - არა, ამას გარკვეული თანდაყოლილი შესაძლებლობები სჭირდება. მიუხედავად იმისა, რომ ამბობენ, რომ ყველას შეუძლია ისწავლოს პატარა მაგიის გაკეთება. არსებობს ლეგენდა, რომ ერთი გლეხი ყოველდღე აგონებდა თავის თავს ოქროს.
  - ძველი ზღაპარი!
  - მაგრამ ბრძენი!
  იანკამ განაგრძო:
  - მეცნიერება ისეთი რამაა, რომელიც ნებისმიერ ჯადოქრობას აღემატება. ნებისმიერი ყველაზე ძლიერი მაგია და ამავე დროს ყველასთვის ხელმისაწვდომი!
  ალიმ შენიშნა:
  - საოცარი! მაგრამ თქვენ არ ფლობთ მას?
  - ამიტომ გადაწყვიტე!
  ბიჭმა თავი დაუქნია:
  - იმიტომ, რომ ჩვენთან ერთად დახეტიალობ, მონასავით მიჯაჭვული. უფრო სწორად, მონა ხარ! ასეთი ძალა რომ გქონდეთ, საკუთარ თავს ბულინგის უფლებას მისცემდით? რომ შეგეძლოთ, დიდი ხნის წინ დაამტვრევდით თქვენს მტანჯველებს.
  - ამისთვის გჭირდებათ ტექნოლოგია!
  - ბრძოლის ტექნიკა!
  იანკა ყოყმანობდა:
  - კარგი, როგორ აგიხსნა? ხელოსნები ამზადებენ სხვადასხვა მექანიკურ მოწყობილობებს. დამზადებულია ლითონის, ხის, ქვისგან და ისინი უპირატესობას ანიჭებენ.
  ალიმ ბავშვს ცხვირი თოკზე გაუკაწრა:
  - მსგავსი არაფერი მინახავს! როგორ შეიძლება ეს გამოვიყენოთ ომის მოსაგებად?
  - Რა თქმა უნდა შეგიძლიათ!
  -მაშინ არ ვიცი!
  ბიჭი გაჩუმდა, იანკა კი გაჩუმდა. პრინციპში, შუასაუკუნეების პირობებში ტანკი ძლიერი იარაღია, მაგრამ ამას ასე მარტივად ვერ გაუადვილდები. კლონ რაინდებმაც კი ვერ შეძლეს მანქანის აშენება და ეს მათი ზეადამიანური შესაძლებლობების მიუხედავად. და რა ქნას: უბრალო ბიჭი. თუმცა, თუ იანკა არ იყო წარჩინებული სტუდენტი, ეს იყო არა უუნარობის გამო, არამედ არასაკმარისი გამძლეობის გამო. მაგრამ ტანკი იმდენად რთულია, თქვენ გჭირდებათ მთელი ინდუსტრია, სხვადასხვა ინდუსტრიებისა და მეცნიერების ნაკრები. შეიძლება რაღაც უფრო მარტივი, მაგალითად, ავტომატი. მფრინავი უბედური შემთხვევის შედეგად მან გაანადგურა მთელი ჯარი მეფე არტურის ეზოში. მაგალითად, მას ახსოვს ინტერნეტში დახატული საზენიტო ტყვიამფრქვევის დიაგრამა. მაგრამ შეიძლება თუ არა ასეთი იარაღის აშენება სამჭედლოში? დაჭერით, იკბინეთ! როგორც ჩანს, ასე ამბობდნენ ძველად. უნდა წავიკითხო მათ გამრავლების ცხრილი? ასევე საინტერესო იდეა! გაიცინებენ!
  მაშინ როცა ჩემი თავი სრულიად ცარიელია. ის იმყოფება დესპოტურ სამყაროში, დაყოფილია მონებად და მათ ბატონებად - გუშაგი და პატიმრები. ააშენეთ აბსოლუტური მონარქია. იანკამ, თავისი ბავშვური, მაგრამ არავითარ შემთხვევაში პრიმიტიული გონებით, დაიწყო იმის გარკვევა, რომ აბსტრაქტულ თემაზე მსჯელობა ყურადღების მიქცევას იწვევს: ტკივილი მოტეხილ ფეხებში, გადატვირთული ფეხები, ქავილი აბრაზიები.
  აი, რა არის უკეთესი: მონარქია, დიქტატურა, დემოკრატია. ასე რომ, მან წაიკითხა ერთი ცნობილი მწერალი, FSB ყოფილი პოლკოვნიკი. ის იყო მონარქიის მგზნებარე თაყვანისმცემელი. მან საინტერესო არგუმენტები გამოთქვა, მაგრამ როგორც ყოველთვის ხდება მიკერძოებულ ადამიანთან, ბევრი არაფერი უთქვამს. მაგალითად, ევროპულ ქვეყნებში მონარქებს აქვთ წმინდა ნომინალური ძალაუფლება, არ მართავენ, მაგრამ მხოლოდ დეკორაციები არიან. მეორე მსოფლიო ომი მეფე ჯორჯმა კი არ მოიგო, არამედ პრემიერ მინისტრმა ჩერჩილმა. უფრო სწორად, ინგლისმა გაიმარჯვა პრემიერ მინისტრ ჩერჩილის ხელმძღვანელობით. უცნაურია, მაგრამ 1945 წელს კონსერვატორებმა საპარლამენტო არჩევნები დამარცხდნენ. ხალხი არ იყო მადლიერი, თუმცა ამ დროის განმავლობაში ბრიტანეთის ეკონომიკური მდგომარეობა გაუმჯობესდა. თუმცა, ევროპაში ყველაფერი კარგად არ არის; სტაგნაცია დაიწყო, შობადობა იკლებს და ემიგრანტები მძვინვარებენ. აბსოლუტური მონარქიების მაგალითები, როგორიცაა საუდის არაბეთი, არ არის შთამბეჭდავი. იქ მხოლოდ შეიხები და ელიტა ცხოვრობენ კარგად. ხალხი დაჩაგრული და ობსკურანტიზმის მდგომარეობაშია, ფაქტობრივი შუა საუკუნეები. ქვეყანას აქვს ბარბაროსული კანონები, წამება, ფიზიკური დასჯა და არ არსებობს ობიექტური სასამართლო. ნავთობდოლარებიდან მიღებული უზარმაზარი სახსრები უბრალოდ იხარჯება. ნავთობის ექსპორტიორ ქვეყნებში პრაქტიკულად არ არსებობს მრეწველობა, არ არის ცოდნის ინტენსიური საწარმოები, მოსახლეობა ძირითადად წერა-კითხვის უცოდინარია, ინტერნეტი კი აკრძალულია. რა არის კარგი მმართველობის ამ ფორმაში? ზოგადად, თუ ავიღებთ შეერთებული შტატების ისტორიას, სადაც საპრეზიდენტო მმართველობის ფორმა ორას წელზე მეტია არსებობს. არასოდეს ყოფილა ამ ქვეყანაში ღიად სუსტი ლიდერი. საარჩევნო სისტემამ გაფილტრა პოლიტიკოსები და სრული იდიოტი ვერ მოვიდოდა ხელისუფლებაში. ყოველ შემთხვევაში, თქვენ უნდა გქონდეთ მეტყველების ნიჭი და ვინმეს ინტელექტის გარეშე ნაკლებად სავარაუდოა, რომ შეძლოს რამდენიმე ფრაზის თანმიმდევრულად წარმოთქმა. ტრადიციულად, პრაიმერის არჩევნებში რამდენიმე ძლიერი და გავლენიანი პოლიტიკოსია, ნაბიჯები ტახტამდე! ამიტომ არის ამერიკა დიდი ძალა. და თუ ავიღებთ რუსეთის ისტორიას. არსებობდნენ, რა თქმა უნდა, დიდი მეფეები, მაგრამ ბევრს მართავდნენ სუსტები. თუ ავიღებთ რომანოვების დინასტიას, მაშინ მხოლოდ პეტრე დიდი იყო დიდი მეფე. იგი აშკარად აღიარებული იყო დიდად, მიუხედავად უკიდურესი სისასტიკისა, გაჭიანურებული მძიმე ომებისა, უცნაური წეს-ჩვეულებებისა და ჩვევების, სიმთვრალისა და გარყვნილებისა. პეტრე დიდმა ამოიღო ზარები ეკლესიებიდან, მოაწყო შეჯიბრებები, ვინ სვამდა ყველაზე მეტს და აწუხებდა ეპილეფსია. რა თქმა უნდა, მის ქვეშ იყო წარმატებები, მან შეძლო ბალტიის ზღვაზე წვდომის მოპოვება, ურალებში აშენდა ქარხნები და გაძლიერდა ჯარი. მაგრამ რა მაღალი ფასით იქნა ეს მიღწეული? უკვე პეტრეს უფროსი ვაჟი იყო უსუსური, განუვითარებელი და ექვემდებარებოდა მღვდლების რეაქციულ გავლენას. საბოლოოდ, ის ცუდად დასრულდა, წამების ქვეშ მოკვდა. ზოგადად, სხვა რომანოვები არ გამოირჩეოდნენ დიდი ინტელექტით ან სამხედრო ლიდერობის უნარით, ბევრი მათგანი ჯანმრთელობის გაუარესებით იყო და ამ დინასტიის არცერთ მეფეს არ უცოცხლია ღირსეული ასაკი. ფაქტია, რომ რომანოვების ოჯახს შორის არ იყო გრძელვადიანები. სხვა მეფეები: რომელთაც ზოგი დიდად თვლიდა, ზოგი არა: ესენი არიან ეკატერინე მეორე და ალექსანდრე მეორე. ეკატერინე მეორეს დროს: რუსეთმა მიაღწია მნიშვნელოვან დაპყრობებს, მაგრამ თავად დედოფალს არ გააჩნდა სამხედრო ლიდერობის ნიჭი. რუსეთს უბრალოდ გაუმართლა, რომ ამ ისტორიულ პერიოდში გაჩნდა დიდი მეთაურების მთელი გალაქტიკა. რაც შეეხება მენეჯმენტის ხელოვნებას, ის საკამათო იყო...
  . თავი No7.
  - ჩვენ მხოლოდ ვილოცოთ! - მძიმე კვნესით თქვა ლამაზმა ელფმა.
  - და ყველა ღმერთს ერთდროულად! - შესთავაზა ირონიით ცუდად ფარული პანიკით, ალექსანდრე.
  სვიატოროსიის არმიის კლანჭები განუყრელად იყო შეკუმშული. ჰიპერპლაზმური ჩახუტებები ცდილობდნენ ძლევამოსილი არმიის უფრო მჭიდროდ შეკუმშვას. მილიონობით და მილიონობით ვარსკვლავური ხომალდი აღმოაჩინა მათი განადგურება. ხშირად გმირული და ზოგჯერ სასაცილო. ისინი დაიღუპნენ იმ იმედით, რომ დროთა განმავლობაში აღდგებოდნენ.
  კონსტანტინე როკოვსოვსკიმ გაიხარა:
  - როგორც ჩანს, დიდი ქვაბის ჩამოყალიბება მოვახერხეთ. ეს ისტორიაში შევა; კოსმოსური კანის მსგავსად.
  მეომარმა გოგონამ ვნებიანად უპასუხა:
  - დიახ, ეს ბევრად უფრო დიდი და გრანდიოზულია!
  - მეორე სტალინგრადი გვექნება! - ჟესტით აიღო როკოვსოვსკიმ, ჰაერში ცქრიალა ჭიქა გამოჩნდა. მასში ღვინო ასხამდა, კიბერნეტიკული ჭიქა ჰოლოგრამა გამოუშვა და მღეროდა:
  - სამმა ტანკერმა თითო სამასი დალია, მერე კი ასი!
  - მაგრამ დაზვერვამ ზუსტად მოახსენა! ის გერმანელი ნაბიჭვარი შეტევაზე წავიდა! შევინარჩუნოთ მიწა უმწიკვლო! დავიცვათ წმინდა სტალინგრადი! - მღეროდა როკოვსოვსკი.
  ჭიქაში სითხემ ფერი იცვალა და ვარდისფერი გახდა. შუშის ზემოთ ჰოლოგრამა გადაიქცა მშვენიერ შიშველ გოგონად, რომელმაც სავსე მკერდი ლალისფერი ძუძუებით შეარხია.
  -საყვარელო, ძალიან დამწყდა, გზა გავხსენი ვარსკვლავებისკენ! მთის არწივზე მაღლა ასვლა! რუსული დიდებული ძალაუფლების სიმბოლო! წმინდანთა ნაწილები ისვრიან! რაკეტამ კვაზარი მტვერად აქცია! - ცეკვავდა შიშველი ჰოლოგრამიანი გოგონა, წელზე და წელზე ტრიალებდა. ისეთი სექსუალური იყო და ალისფერი ტუჩები მაცდურად თამაშობდნენ.
  როკოვსოვსკიმ, თავის ახალ, დაბერებულ სხეულში, იგრძნო სურვილი. ეს არის წიწილა.
  -კარგი იქნებოდა გოგოების კასკადი აქ!
  ერთბაშად ათეული ყველაზე რეალური ლამაზმანი, მათგან ნახევარი ელფები მატერიალიზებულნი იყვნენ ჰიპერმარშალის წინაშე.
  - ჩვენ თქვენს დიდ სამსახურში ვართ!
  როკოვსოვსკიმ იღრიალა:
  - Ეს არის საოცარი! გაშიშვლდი და იცეკვე ჩემს წინ.
  გოგონებმა ნელ-ნელა გაშიშვლება დაიწყეს, თითქოს სტრიპტიზები იყვნენ. გონებამახვილი ჩანდა. დიდი სამამულო ომის ყოფილ მარშალს არ ჰქონდა დრო, რომ გაოცებულიყო, რამდენად სექსუალური და ეშმაკურად ლამაზები არიან თანამედროვე ქალები.
  - ლამაზებო, ლამაზებო, კაბარეს ლამაზებო! თქვენ შექმნილი ხართ მიმზიდველობის შესაქმნელად! და არავინაა უფრო ლამაზი მთელს დედამიწაზე, თქვენ აძლევთ ტვინის წებოს მკურნალობას! - იმღერა ჰიპერმარშალმა და ხელები მათკენ გაიშვირა.
  გოგოებმა საპასუხოდ მღეროდნენ:
  - ოჰ როკოსოვსკი, შენ ჩვენი გმირი ხარ! თვალებში სევდა და ტკივილია! აბა, ლამაზო, გაიღიმე! აწი ცაში ფალკონივით!
  როკოვსოვსკიმ ხელები მაღლა ასწია და იყვირა, რითმა დაარღვია:
  -აუუ! მე მშვენიერი ვარ - სუპერ! დავამსხვრევ საშკას, დებილს!
  ათიოდე გოგონა სრულიად შიშველი იყო. ისინი ცეკვავდნენ, ამყარებდნენ ბუნებრივ კუნთებს. ქალი ელფები ოდნავ გამხდარი და მოხდენილი იყვნენ. და რა ფეხები, კოჭები, თეძოები, დაკუნთული, აყვავებულები, იმდენი ძალა აქვთ, სექსუალურობა, ცხოველურობა და ამავდროულად ინტელექტუალური ეროტიზმი. როკოვსოვსკი ფაქტიურად გაბრაზდა, მივარდა უახლოეს გოგონასთან და დაიწყო მისი ლალისფერი ძუძუს კოცნა. და მისმა ხელებმა კიდევ ორი მომხიბვლელი გოგონას მკერდი ააკრა. როგორ ირთვება და აღფრთოვანებს ასეთი შეხებები, გოგოები აღფრთოვანებული ღრიალებენ. ჰიპერმარშალი სულ უფრო და უფრო აღელვებს, თითქოს სამოთხეშია! უცებ სიზმრებს და ნეტარების პიკს წყვეტს კომპიუტერის მრისხანე ხმა:
  "ჩვენს უკანა ნაწილში არის ენერგიის უპრეცედენტო არეულობა. პორტალის გახსნა და ფანტომების გამოშვება.
  - Რა?! - როკოვსოვსკის სახე დაამახინჯეს. -ვინ გვიდგას უკან!
  - კლონების არმია! - იხუმრა კომპიუტერმა.
  -რამე!
  - ქვესივრციდან ფანტომები გათავისუფლდებიან.
  როკოვსოვსკი ფერმკრთალი გახდა: მან იცოდა, რომ ფანტომებს, მიუხედავად იმისა, რომ ისინი მთლიანად მატერიალური არ არის, აქვთ დიდი დარტყმის ძალა. რა არის მინი-მატერია ეს არის ვაკუუმის, ენერგიების და ვარსკვლავური მაგიის სხვადასხვა სფერო. მინი-მატერიის განსაკუთრებული შერეული ბუნება მას უზარმაზარ დესტრუქციულ ძალას ანიჭებს. ეს ნიშნავს, რომ მათ შეუძლიათ მთლიანად გაანადგურონ კოსმოსური არმადას მნიშვნელოვანი ნაწილი. გამოცდილ მარშალს ესმოდა, როგორი იყო, როცა შენს ზურგში ძლიერი მტრის ჯარები გამოჩნდნენ. ტყუილად არ არის, რომ მეორე მსოფლიო ომის გამოცდილებამ აჩვენა დარტყმების ეფექტურობა.
  რა უნდა გააკეთოს ამ შემთხვევაში! რეზერვები არ არის დარჩენილი.
  ჰიპერმარშალმა ბრძანა:
  - ჩვენ ვაპირებთ ჯარების გადაჯგუფებას. სუსტ საფარს დავტოვებთ, მთელი ძალით თავს დაესხმებით ფანტომების არმიას.
  - ვემორჩილებით, ამხანაგო ჰიპერმარშალ! - ერთხმად გამოაცხადეს სხვა მარშალებმა და გენერლებმა.
  - მაშინ შეტევა! ჩართავ კომპიუტერის შერჩევით რეჟიმს. დაე, ელექტრონულმა გონებამ თავად დაადგინოს პრიორიტეტები!
  ბრძანების შესრულების შემდეგ ჯარები გაიყო. დაახლოებით სამი მეოთხედი მოძრაობდა ფანტომების წინააღმდეგ, ხოლო დანარჩენმა გადაკეტა საფარი.
  როკოვსოვსკი იმქვეყნიური სამყაროს მეშვიდე დონეზე იყო. დამარცხების შემთხვევაში მას ძლიერი ტკივილი და დაქვეითება ელოდა. ზოგადად, ახლად აღმდგარი დამოკიდებულება საკმაოდ ლიბერალური იყო. მათ არ ექვემდებარებოდნენ ტკივილის სისტემატური ზომები, ისევე როგორც სხვა სამეთაურო პერსონალი და რიგითი ჯარისკაცები. მაგრამ დამარცხების შემთხვევაში წესები ყველასთვის ერთნაირი იქნება. მართალია, არის გამონათქვამი: ერთ ნაცემისთვის, ორი არ სცემეს, აძლევენ. ეს საკმაოდ სამართლიანია: ელიტაში დარჩენის გარკვეულ შანსებს იძლევა. მაგრამ რატომ დამარცხება? უკანა ჯარები დამარცხებას არ ნიშნავს! ერთ დროს, როცა უკრაინაში ბრძოლა მძვინვარებდა, 1941 წლის აგვისტო-სექტემბერში, საბჭოთა ჯარები გერმანელებს აღემატებოდნენ როგორც ცოცხალი ძალით, ასევე აღჭურვილობით. მაგრამ სარდლობის შეცდომებისა და საბჭოთა ჯარების დაბალი ზნეობის გამო მილიონობით ჯარი ალყაში მოექცა. ამის შემდეგაც კი, ბრძოლის შედეგი აშკარა არ იყო, რადგან საბჭოთა ჯარების მოჭრის ძაფი ძალიან თხელი იყო. მაგრამ უმაღლესი საბჭოთა ჯარებმა წინააღმდეგობა გაუწიეს უკიდურესად სუსტად; ექვსას ორმოცდაათ ათასზე მეტი ჯარისკაცი და ოფიცერი ტყვედ ჩავარდა. რომ აღარაფერი ვთქვათ მრავალრიცხოვანი დეზერტირებისა და დეზერტირების მასაზე. ზოგადად, ვერმახტზე ოთხმაგი უპირატესობა ტანკებსა და თვითმფრინავებში, ცოდვა იქნებოდა წაგება. რაც შეეხება ხარისხობრივ მახასიათებლებს, 1800 T-34 და KV-1, KV-2 ტანკებს არ ჰყავდათ შედარებითი მოწინააღმდეგეები პაცვალში (ეს არის გერმანული სატანკო ძალების ზოგადი სახელწოდება). მართალია, მტერს ჰქონდა დროებითი უპირატესობა ქვეითებში, მაგრამ ერთი კვირის ზოგადი მობილიზაციის შემდეგ, სსრკ-ს არმია დაახლოებით ორჯერ აღემატებოდა გერმანიას. საბჭოთა ჯარებმა ძლივს იცოდნენ როგორ დაეცვათ თავი. მის ტერიტორიაზე მტრის ცემას ასწავლიდნენ როგორც სარდლობას, ასევე წოდებრივ რიგებსაც. 1939 წლის წესდებაშიც კი ეწერა: თუ მტერი გვაიძულებს ომს, ჩვენი არმია გახდება ყველაზე შემტევი მსოფლიოში. გავრცელდა ხმები, რომ სტალინი გერმანიაზე თავდასხმას ამზადებდა. ყოველ შემთხვევაში ისინი შეტევითი ომისთვის ემზადებოდნენ. ის ასი პროცენტით როკოვსოვსკია, მან ჯერ კიდევ არ იცის, ამზადებდა თუ არა მათი ბატონი, დიდი სტალინი 1941 წელს გერმანიაზე დარტყმას. ის ძალიან ფარული ტიპია და ასე დარჩა მკვდრეთით აღდგომის შემდეგაც. ამის შესახებ პირდაპირ კითხვაზე, მკვდრეთით დაბრუნებულმა ლიდერმა შემდეგი უპასუხა:
  - ომი გარდაუვალი იყო?
  - Და რას ფიქრობ შენ?! - როკოვსოვსკი თავს მორცხვად გრძნობდა გაცოცხლებული და განახლებული ლიდერის თანდასწრებით.
  სტალინმა ნელა, სასიამოვნო ქართული აქცენტით თქვა:
  - ჰიტლერის ხასიათის, მისი აგრესიული ანტიკომუნიზმის, აღმოსავლეთის იერიშით გატაცების ცოდნით, ცხადია, რომ ომის თავიდან აცილება შეუძლებელია. ერთადერთი კითხვა, რომელიც რჩება, არის როდის? ძალიან მნიშვნელოვანია სწორი მომენტის არჩევის აუცილებლობა. არც ადრე და არც გვიან ეს არ არის წარმატების გასაღები.
  - მართალია! - თქვა შემდეგ მარშალმა როკოვსოვსკიმ და მხურვალედ განაგრძო. - მაგრამ მე მინდა გამოვხატო ჩემი აზრი. 1940 წლის მაისის ბოლოს - ივნისის დასაწყისში რომ დაგვერტყმინა, სწრაფ გამარჯვებას მოვიპოვებდით. მაშინ ჩვენ არ მოგვიწევს ოცდარვა და ნახევარი მილიონი ადამიანის დაკარგვა. თერთმეტნახევარი მილიონი ჯარისკაცისა და ოფიცრის დანაკარგი ოფიციალურად იქნა აღიარებული. მაგრამ ეს არ არის სრული მონაცემები, პირველ რიგში, არ არის გათვალისწინებული პარტიზანების, NKVD ჯარების, მილიციის, სამხედრო მშენებლების, სამედიცინო პერსონალის და სხვა რამის დანაკარგები. გარდა ამისა, ჭრილობებით დაღუპულებს ითვლებოდა, თუ ისინი დაიღუპნენ დაჭრიდან სამი დღის განმავლობაში, ხოლო დასავლეთის ქვეყნებში მიღებული ვადა ერთი წელია. პლუს კიდევ ექვსი მილიონი დაკარგული, რომელთა დიდი უმრავლესობა გარდაცვლილია. ომი საშინელი იყო.
  სტალინმა სევდიანად გააქნია თავი და მილის ავსება დაიწყო:
  "პატიოსნად, ვნანობ, რომ ადრე არ დავარტყი." ამ დიდ ომში ყოველი მსხვერპლი ჩემს გულზე ნაწიბურია. მაგრამ იყო ორი მიზეზი, რის გამოც მაშინ მეორე ფრონტი არ გავხსენი. ჯერ ერთი, ზედმეტად საზიზღარია ჰიტლერზე თავდასხმა, რომელთანაც მათ ათწლიანი პაქტი გააფორმეს. როგორც წესი, საერთაშორისო ხელშეკრულებებს სერიოზულად ვუყურებ.
  როკოვსოვსკიმ გააპროტესტა:
  - ნეიტრალიტეტის შეთანხმებაც გვქონდა იაპონიასთან და გავხსენით მეორე ფრონტი და საკმაოდ სწრაფად დავამარცხეთ ამომავალი მზის ქვეყანა.
  სტალინი, ეშმაკურად მოჭუტული, თითქოს თანახმა იყო:
  - მართალია! მაგრამ ამ შემთხვევაში ჩვენ გავრისკეთ ჩინეთის დაკარგვის ჩვენი გავლენის სფეროდან. წარმოიდგინეთ, რა მოხდებოდა ხელისუფლებაში ჩიანგ კაშის პროამერიკული რეჟიმი რომ მოვიდეს. ამ შემთხვევაში რვაასი მილიონიანი შტატი აშშ-ს ორბიტაზე გაიყვანება. ამ შემთხვევაში, ამერიკის გენერლებს, რომლებსაც ატომური ბომბი ჰქონდათ, შეეძლოთ ჩვენზე ატომური დარტყმა განეხორციელებინათ და ჩინეთის ჯარები ჩვენს ძალებს შორეულ აღმოსავლეთში დაამაგრებდნენ. ასე რომ, მას შემდეგ, რაც ჩვენ მოვახერხეთ პროსტალინური მაო ძედუნის დაყენება ჩინეთში, აღმოსავლეთის საზღვრები დაცული იყო. ცოტას; ჩინეთის არმია კარგად იბრძოდა კორეაში. ამერიკის დიდმა დანაკარგებმა შეაჩერა ნატო პრევენციული ომისგან. მაგრამ შეერთებული შტატების მიერ ჩამოგდებულ სამას ატომურ ბომბს შეეძლო შეეწირა ოც მილიონზე მეტი საბჭოთა მოქალაქე და არანაკლებ დასახიჩრებულიყო. ესეც კატასტროფა იქნებოდა. ვაი, სარისკო ნაბიჯი.
  როკოსოვსკიმ მფრინავი, თხევადკრისტალური რობოტი მისგან მოშორდა:
  - მაგრამ გერმანული ტანკის მჭიდი, რომელმაც საფრანგეთისა და ბრიტანეთის ხერხემალი დაამტვრია, აუცილებლად ჩვენს ზურგში ჩაიმარხა.
  სტალინმა გაიღიმა და სქელ, შავ ულვაშებზე ხელი გადაუსვა:
  -მართალია, საპროტესტო არაფერია! მაგრამ სსრკ არმია ჯერ არ იყო მზად ფართომასშტაბიანი სამხედრო ოპერაციებისთვის. მე განვახორციელე გადაიარაღების პროგრამა და ასევე განვახორციელე ჯარების რეფორმა, ფინეთთან ომის გამოცდილების გათვალისწინებით. ჩვენ ვეთანხმებით, რომ ომმა ფინელებთან, რომლებსაც საერთოდ არ ჰქონდათ ტანკები, აჩვენა ჩვენი არმიის არასაკმარისი მომზადების დონე. გარდა ამისა, ჯარებმა განიცადეს ოფიცრების მწვავე დეფიციტი; გაისროლეს რამდენიმე 76,2 მმ კალიბრის ჭურვი; არ იყო საკმარისი პილოტები, მძღოლები და მანქანები.
  როკოვსოვსკიმ გააპროტესტა:
  - ნებისმიერ ჯარში, ნებისმიერ დროს, ყოველთვის რაღაც აკლია. ასე რომ, მარშალს არც კი ჰქონდა საკმარისი ფული, სანამ ხელფასს ვიღებდი. უნდა გვახსოვდეს, რომ მტერს ასევე აკლია ტექნიკა და პერსონალი. კერძოდ, მეთვრამეტე წლიდან ოცდამეოთხე წლამდე გერმანელებს არ ჰქონდათ საყოველთაო გაწვევა და ჯარი მხოლოდ ასი ათას ჯარისკაცს ითვლიდა. ასე რომ, გერმანელები ვერსალის ზავით შემოიფარგლნენ.
  - Ვიცი! - სტალინმა ჰაერში კვამლის რგოლი გამოუშვა.
  პოლონური წარმოშობის რუსეთის პირველმა მარშალმა განაგრძო:
  - ასე რომ, გერმანიის არმიაში ოფიცრების მწვავე დეფიციტი იყო. ადოლფ ჰიტლერმა წერდა კიდეც, უფრო სწორად, მაგიდის საუბრების დროს თქვა: აუცილებელი იყო ჯარების ჩამოყალიბება ექსკლუზიურად ოფიცრებისგან და მომსახურების ვადების შემცირება: რაც შეიძლება მეტი ხალხის გაყვანა სასწავლო პროგრამის მეშვეობით. გარდა ამისა, შესაძლებელი იქნებოდა პოლიციის ძალების მნიშვნელოვნად გაზრდა და მათი საბრძოლო მომზადების გაუმჯობესება. კერძოდ, წვევამდელებს შეეძლოთ მსახურობდნენ პოლიციის ქვედანაყოფებში, რათა შეექმნათ უფრო ძლიერი ბაზა შეიარაღებული ძალების მშენებლობის დროს.
  - მზაკვარი მხეცი! - სტალინმა ვეფხვის თვალები გადაატრიალა.
  - ასე რომ, გერმანელებმაც ვერ მიაღწიეს სერიოზულ ომს საბრძოლო ეფექტურობის თვალსაზრისით. მათი ჯარი ძირითადად ნედლი იყო. "რა თქმა უნდა," დაასკვნა როკოვსოვსკიმ.
  სტალინმა თვალები დახუჭა:
  - მაგრამ საფრანგეთი და ინგლისი სწრაფად დამარცხდნენ. ზოგადად, ველოდი, რომ ომი დასავლეთში გაჭიანურდებოდა და წინასწარ არ გამოვყავდი ჯარები მესამე რაიხის საზღვრამდე: გერმანელების შეშინების შიშით. ისე, არავინ მოელოდა, რომ ოთხი ძალაუფლების უმაღლესი ძალები მხოლოდ თვენახევარი გაძლებდნენ.
  - ეს თუ გავითვალისწინებთ საომარი მოქმედებების აქტიურ ფაზას!
  - ესე იგი და არა ომის ფორმალური ხანგრძლივობა. გერმანელებმა მხოლოდ ოთხი მილიონი სამხედრო ტყვე აიყვანეს. შემდეგ ისინი იყენებდნენ შრომას, რამაც მტერს საშუალება მისცა გაეზარდა ჯარის რაოდენობა შვიდ მილიონ ორას ათას ადამიანამდე.
  - რამაც მათი არმია კიდევ უფრო ააოხრა და საბრძოლო თვისებები დააკლო. ყოველივე ამის შემდეგ, რაც უფრო დიდია ბუშტი, მით უფრო თხელია მისი კედლები.
  - მზარდი იმპერიები საპნის ბუშტს ჰგავს, მხოლოდ ეგოისტური მენეჯმენტით! - შეეწინააღმდეგა სტალინმა. - მზრუნველი იმპერია ჰგავს მზარდ ძვლებს, რომლებიც ძლიერდებიან, როცა იზრდება!
  - გონივრულად თქვა, მაგრამ ეს არ ეხება მესამე რაიხს!
  - მაგრამ ეს ჩვენზე ვრცელდება! საბჭოთა სისტემა ჯობია კაპიტალისტურ და დასავლურ დემოკრატიას. მისი სიძლიერე ტოტალიტარიზმია.
  - როგორ მოგწონთ ორივე რუსეთში არსებული პოლიტიკური სისტემა?
  - საოცარი! ყველა ადამიანი ცხოვრობს ყაზარმებში და აქვს წოდებები. ბავშვი ჯერ კიდევ კომპიუტერის საშვილოსნოში წევს, ტოტალურ დამუშავებას ექვემდებარება. ყველა ჯარში მსახურობს, ყველა ბიზნესშია. და განათლება ტკივილია! უმაღლესი თანამდებობის პირებიც კი გადიან კიბერნეტიკულ დამუშავებას. მომწონს ეს ჰიპერტოტალიტარული სისტემა. სამწუხაროდ, აზრებზე სრული კონტროლი არ არსებობს, თუმცა ტექნოლოგია ამის საშუალებას იძლევა!
  - ეს იმიტომ, რომ ბიორობოტები კარგ ჯარისკაცებს ვერ ქმნიან. ომში გჭირდებათ ინიციატივა და გარკვეული დამოუკიდებლობა აზროვნებაში, თავისუფლება მოქმედებაში. - ფილოსოფიურად თქვა როკოვსოვსკიმ.
  - დიახ! რობოტები არ არიან ადამიანებზე უკეთესი. უნდა ითქვას, რომ ერთ დროს კიბერნეტიკის მიმართ სკეპტიკურად ვიყავი განწყობილი. გრძნობდა პოტენციურ საფრთხეს კაცობრიობისთვის. ორგანოების გამძლე ხელებს მისცა.
  როკოვსოვსკი ცდილობდა საუბრის წინა კურსს დაებრუნებინა:
  - კიბერნეტიკა, რა თქმა უნდა, კარგია, მაგრამ მაინც, შეცდომა ხომ არ არის, რომ 1940 წელს ჰიტლერს არ დავარტყით?
  სტალინმა უპასუხა:
  - შეიძლება შეცდომაა, მაგრამ ჯარების კონცენტრაციამ შეიძლება შეაშინოს ჰიტლერი, აიძულოს იგი დასავლეთში შეტევაზე უარის თქმა. ზოგადად, ნებისმიერ მომენტში ბრიტანეთს და გერმანიას შეეძლოთ მშვიდობის დამყარება. ზუსტად ამის მეშინოდა, მაგრამ ახლა ვხვდები, რომ შევცდი. თუმცა, საფრანგეთის დამარცხებამ სარგებელი მოიტანა.
  - რომელი?
  - საფრანგეთისა და ბრიტანეთის მრავალრიცხოვან კოლონიას შეეძლო აჯანყება და სსრკ-ის გავლენის სფეროში მოხვედრა. სადაც კაპიტალიზმი ტოვებს, სოციალიზმი მოდის. განსაკუთრებით კარგი იქნება, თუ ისინი მატერიკზე დიდ ბრიტანეთს დაიკავებდნენ. კომუნიზმის ასეთი შესაძლებლობები.
  როკოვსოვსკი დათანხმდა:
  -ალბათ! დამარცხებული იმპერიების კოლონიები შეიძლება გახდეს ჩვენი საკავშირო რესპუბლიკები. მაგრამ შემდეგ, საფრანგეთის დამარცხების შემდეგ, რა გეგმები აქვს? შეიძლება დასჭირდეს 1941 წელი, როცა ჯარებმა დაიწყეს საზღვარზე ჩამოსვლა.
  სტალინმა აღნიშნა:
  - მივიღე ინფორმაცია, რომ გერმანელები ამზადებდნენ ომს სსრკ-სთან. მაგრამ ისინი იმდენად წინააღმდეგობრივი იყო. კერძოდ, დაზვერვის ცნობით, ჰიტლერი, რომელმაც დაამარცხა ინგლისი, თავს დაესხმებოდა სსრკ-ს.
  -ასე იყო!
  - შეეცადეთ დაამარცხოთ ბრიტანეთი, როცა მას ზღვაზე ასეთი დიდი უპირატესობა აქვს. განსაკუთრებით დიდი ზედაპირის გემებისთვის. ისინი ჩაძირავენ ნებისმიერ გერმანულ ტრანსპორტს. თეორიულად, გერმანელებს შეეძლოთ მიაღწიონ უპირატესობას ბრიტანეთში ავიაციაში, მაგრამ ამისათვის მათ სამხედრო ინდუსტრიის მობილიზება მოუწიათ.
  - გერმანია არასერიოზულად მოიქცა.
  - Მაგრამ არა მე! კერძოდ, ორმოც წელს გაგრძელდა სამუშაო დღე და დაწესდა სისხლისსამართლებრივი პასუხისმგებლობა დაგვიანებისთვის. ზეგანაკვეთური სამუშაო აქტიურად ხდებოდა. გაიზარდა იარაღის წარმოება. ვის ეპარებოდა ეჭვი იმაში, რომ ვემზადებოდით. ვიცოდით, რომ ფაშიზმთან ბრძოლა გარდაუვალი იყო, ჩვენ მოვახდინეთ ყველაფერი, რაც შეგვეძლო. ბუნებრივია, საომარი მდგომარეობის გამოცხადების გარეშე, მაგრამ ჯარის ფარულად გამოძახებით.
  - და მაინც არ იყვნენ მზად!
  - Როგორ ვთქვა! ფაქტია, რომ ფაშისტების ქმედებებში აშკარა ბლეფის მრავალი ელემენტი იყო. დაზვერვის ცნობით, საომარი მოქმედებების დაწყებას წინ უძღოდა ულტიმატუმი. გერმანელებს სურთ ნედლეულის მიწოდების გაუმჯობესებული პირობების მიღწევა. კერძოდ, აზერბაიჯანში ნავთობის ჭაბურღილების დაქირავება, სურსათზე ფასების შემცირება და ა.შ. და ამისათვის ის აძლიერებს თავის ძალას. გარდა ამისა, დაზვერვის ცნობით, გერმანელებს დიდი ძალები ჰყავდათ საფრანგეთში და ამზადებდნენ ოპერაციას ზღვის ლომი.
  - ასეთი დეზინფორმაცია იყო.
  - გარდა ამისა, დაზვერვამ გადასცა არაზუსტი ინფორმაცია გერმანიის შეიარაღებული ძალების შესახებ. ისინი გადაჭარბებული იყო დაახლოებით ორჯერ. ამის გამო შეიქმნა შთაბეჭდილება, რომ ნაცისტები მთელ ძალებს არ გადასცემდნენ. ანუ ნახევარზე ნაკლები, რაც იმას ნიშნავს, რომ გერმანიასთან ომი გარდაუვალი არ არის. ჰიტლერი არ შეტევა არმიის მცირე ნაწილის კონცენტრაციით. მე მეგონა ტიპიური ბლეფი იყო. გარდა ამისა, საზიზღარ და ცბიერ ჰიტლერს შეეძლო თავისი ჯარები სიფრთხილით მოეპყრო ჩვენს თავდასხმას.
  როგორც ამბობენ, ქურდს არ სჯერა პატიოსანი კაცის.
  - მაგრამ შენ არ გინდოდა გერმანიაზე თავდასხმა!
  - ყოველი შემთხვევისთვის, ჯარები გამოვიყვანე, მაგრამ კითხვა, როგორ და როდის უნდა დაარტყა, ღია დარჩა. ჩვენი ჯარი ჯერ კიდევ ფორმირების ეტაპზე იყო. სამმართველოები დაკომპლექტებული იყო მშვიდობის დროს კანონების მიხედვით. გარდა ამისა, გერმანელები არ ემზადებიან ზამთრის ომისთვის. კერძოდ, იყო ზამთრის ტანსაცმლის დეფიციტი, მხოლოდ SS-ის ჯარებს ჰქონდათ; გერმანული ტყვიამფრქვევისა და იარაღების საპოხი სიცივეში გაიყინა. გარდა ამისა, ნახშირის ბენზინი გაყინული იყო ცხრა გრადუსით ნულის ქვემოთ. გერმანული ტექნოლოგია, ტანკები ვიწრო ბილიკებით, თვითმფრინავები მტვრევადი ძრავებით. ეს ყველაფერი ზამთრისთვის მოუმზადებლობის შედეგია. ისე, გერმანელები არ მოერგნენ ზამთარს, თუმცა შესაძლებელი იყო გარკვეული ნივთების შეცვლა ტექნოლოგიაში, არის სპეციალური ყინვაგამძლე საპოხი. ისე, ჩვენი ჯარები მიჩვეულნი არიან მძიმე ყინვის პირობებში ცხოვრებას და ბრძოლას. და ფინელებთან ომმა ბევრი რამ მასწავლა. გერმანელები ამ მხრივ სულელები აღმოჩნდნენ.
  როკოვსოვსკიმ გამოთქვა თავისი ვერსია:
  - ალბათ, ეს ცრურწმენის გამოა!
  სტალინმა გაიცინა:
  -საინტერესო არგუმენტი გაქვს. დიახ, ადოლფ ჰიტლერს ნამდვილად ეყრდნობოდა თავისი ოკულტური არმია და სიცივესთან შეთანხმება. მას ეგონა, რომ მისი ჯადოქრები, ასტროლოგები და ჯადოქრები ზამთარს მშრალი და თბილი გახდებოდნენ, შემდეგ ნაცისტური არმია ურალს მიაღწევდა. ნებისმიერ შემთხვევაში, ჰიტლერი სერიოზულად იმედოვნებდა სატანის დახმარებას. მაგრამ, როგორც ჩანს, ამ შემთხვევაში, მას არ სურდა დახმარება.
  - ან იქნებ ღმერთი ჩაერია?
  - და ეს არ არის გამორიცხული! ომის შემდეგ შევწყვიტე ეკლესიის დევნა. ეს ალბათ დაგვეხმარა! მიუხედავად იმისა, რომ რელიგიისადმი თავისებური შეხედულება მაქვს. მე მჯერა, რომ ადამიანების რწმენამ შექმნა ძალა, რომელსაც ღმერთი ჰქვია. - ულვაშები მოისრისა სტალინმა. - ყოველ შემთხვევაში, ძლიერი ყინვები და შემოდგომის დათბობა ჩვენთვის უფრო მომგებიანი იყო, ვიდრე გერმანელებისთვის. ნაცისტები ომისთვის უფრო მზად რომ ყოფილიყვნენ, მოსკოვისთვის ბრძოლის შედეგი საეჭვო იქნებოდა.
  როკოვსოვსკიმ მაინც ჰკითხა:
  - მაგრამ ჰიტლერზე თავდასხმას აპირებდი?
  სტალინმა თავი დაუქნია:
  - მეორე მსოფლიო ომის გამოცდილებამ აჩვენა, რომ თავდასხმა, როგორც წესი, უფრო ძლიერია, ვიდრე თავდაცვა. ჰიტლერის გადამწყვეტი შეტევა საფრანგეთის წინააღმდეგ, იტალიელების დამარცხება აფრიკაში, რომელის საპასუხო კაუკუტი. უნდა ვთქვა, მართლაც დიდი მეთაური. მხოლოდ ძალიან დახელოვნებულ მეთაურს შეუძლია დარტყმა მიაყენოს ბრიტანულ ჯარს, რომელსაც მხოლოდ ათი ტანკი და ორმოცდაათი სატვირთო მანქანა აქვს შენიღბული, როგორც ტანკი. მტერმა მას ათჯერ გადააჭარბა. მე მჯერა, რომ რომელს მეტი ძალა და ძალაუფლება ჰქონოდა ჯარზე, ის მთელ აფრიკას დაიპყრობდა.
  - რომელი ძლიერი სარდალია, მაგრამ, სამწუხაროდ, აღმოსავლეთის ფრონტზე ბრძოლა არ მოუწია. ვფიქრობ, ეს ფელდმარშალი უნდა სცემოდეს.
  - შენს მიერ?
  - Შესაძლოა! ბოლოს და ბოლოს, მე ვიყავი გამარჯვების აღლუმის მეთაური და მას ჟუკოვმა უმასპინძლა. ეს ჩემთვის დიდი ნდობაა.
  - Როგორ ვთქვა! მე ვფიქრობ, რომ ვასილევსკი მაინც არ იყო უარესი. განსაკუთრებით მომეწონა, რამდენად სწრაფად და შედარებით მცირე დანაკარგებით დაამარცხა იაპონია. მაგრამ ამომავალი მზის ქვეყნის ჯარისკაცები გმირული ვეფხვებივით იბრძოდნენ. ისინი ძალიან დაჟინებულები არიან და არასდროს ნებდებიან.
  -არასოდეს?
  - ჩვენს ჯარებთან შედარებით იშვიათად. დაფიქრდით, თითქმის ექვსი მილიონი პატიმარი მთელი ომის განმავლობაში. და დევნილების ორი მთელი არმია. როდესაც ვლასოვი დააკავეს, მას ისე ურტყამდნენ ნეკნებში, რომ სასამართლო პროცესი დახურული იყო, ის ვეღარ მოძრაობდა. ზოგადად, ვლასოვი სრული იდიოტია. წადი ნაცისტების მხარეს,
  მას შემდეგ, რაც ვერმახტი მოსკოვის მახლობლად დამარცხდა და შეერთებული შტატები ომში შევიდა მესამე რაიხთან. ძალები რომ არ გაგვეფანტა და ჩვენი უბედური გენერლები უფრო სწრაფად ისწავლიდნენ ნაცისტების დამარცხებას ბევრად ადრე შეგვეძლო. საბჭოთა სამხედრო მეცნიერება ხომ სისხლით იყო გამდიდრებული.
  - გამარჯვების თესვას სისხლით მორწყვა და გვამებით განაყოფიერება სჭირდება! - თქვა როკოვსოვსკიმ.
  - ეს თუ მეთაურები სრულიად უღიმღამოები არიან! მაგრამ რუსი ხალხი მდიდარია ნიჭით. თუმცა, მეინსტეინი ცუდი მეთაურიც კი არ არის. მოხარული ვიქნები, რომ ის ჩემს გუნდში ვიყო!
  - და გავიგე, რომ გაცოცხლება და მოქმედ ჯარში მობილიზებაა!
  - რამდენი დივიზიონი ჰყავს სვიატოროსიას?
  - არ ვიცი! ეს სამხედრო საიდუმლოა!
  - თუნდაც შენთვის!
  - თუნდაც ჩემთვის! მხოლოდ იმპერატორმა, უფრო სწორად იმპერატრიცამ იცის.
  სტალინმა შენიშნა:
  - ცუდი ქვეყანა, რომელსაც ქალები მართავენ.
  როკოვსოვსკიმ შეაჯამა ფილოსოფიური დასკვნა:
  - კიდევ უარესია, როცა ამას საერთოდ არ აკონტროლებენ!
  ყველა ეს ფიქრი თვალის დახამხამებაში გადაირია ჰიპერმარშალის ჰიპერპლაზმურ ტვინში. Svyatorossiya მილიონობით ვარსკვლავური ხომალდი თავს დაესხა ფანტომების არმიას. ისინი ფანტასტიკური სისწრაფით მოძრაობდნენ. აქ წამყვანმა რაინდმა შუბით დაარტყა სარაკეტო კრეისერს. წვერი გახვრეტილი და შემდეგ გემი გაიყო. ელფის მშვილდოსანმა ისარი ესროლა და მის შემდეგ სხვა საჩუქრები გაფრინდა. მათი სიჩქარე ბევრჯერ აღემატებოდა სინათლის სიჩქარეს. ულტრა-დრედნოტს, რომელმაც რამდენიმე ათეული დარტყმა მიიღო, ცეცხლი გაუჩნდა. ალი მრავალი ფერისა და ჩრდილის იყო, ეს იყო ჯადოქრობა, რომელიც იწვოდა. წარმოიდგინეთ ჯადოსნური ცეცხლი, ის არ საჭიროებს ჟანგბადს და მოიხმარს ტიტანზე მილიონჯერ ძლიერ მასალას. ეს ყველაფერი საოცრად ლამაზია. ალიოშა პოპოვიჩმა ბრძანა სროლა დისტანციიდან, ისრები რაკეტებზე უფრო სწრაფად გაიქცნენ, საპასუხოდ, ვარსკვლავურმა ფლოტმა ცეცხლი გახსნა ყველა იარაღიდან, ემიტერებიდან და გამშვებიდან. აფეთქდა ყველაზე ძლიერი თერმული კრეზონის რაკეტები, ამაღელვებელი მინი-მატერია, რომლისგანაც ფანტომები შედგებოდა. თეორიულად, თითქმის უკვდავი ფანტომი შეიძლება განადგურდეს სუპერ ენერგიის დიდი კონცენტრაციით. მაგრამ ამის გაკეთება არც ისე ადვილია.
  ალიოშა პოპოვიჩმა უბრძანა დობრინია ნიკიტიჩს და მიკულას:
  - ფანი გარეთ! ნება მიეცით ჩვენმა ჯარებმა მანევრირება მოახდინოს და შემოუაროს მტრებს ფლანგებიდან.
  დობრინიამ შესთავაზა:
  - ან იქნებ უბრალოდ გაყავით მტერი შუაზე?
  ალიოშამ გააპროტესტა:
  - Ეს არ ღირს! ამ შემთხვევაში ორ ფრონტზე მოგვიწევს ბრძოლა. ჩვენ უბრალოდ არ გავყოფთ მტერს, არამედ ჩამოვაყალიბებთ კლასიკურ ჩანთას.
  დობრინიამ შენიშნა:
  "მტერი, როგორც ჩანს, სწორედ ამის გაკეთებას ცდილობს ჩვენთან."
  მიკულამ შესთავაზა:
  - კომბინირებული ტაქტიკა გამოვიყენოთ, ამოზნექილი ლინზით დავარტყით, ცენტრში კი "ვარდი". ასეთი კონსტრუქცია ძალიან ეფექტური იქნება.
  ალიოშა დათანხმდა:
  - მაშ, ვცადოთ გაბურღვა. ცენტრში შეტევას პასტუხოვი უხელმძღვანელებს.
  პასტუხოვმა უპასუხა:
  - არის მეთაური!
  თუმცა, როკოვსოვსკი თავად ცდილობდა მტრის ფლანგებიდან შემოხვევას. მას ყველაზე უკეთ ესმოდა, რა იყო ქვაბში ჩხუბი. ამავდროულად, ორივე არმია განუყრელად უახლოვდებოდა ერთმანეთს.
  ალიოშა პოპოვიჩმა გადაწყვიტა, რომ ოპტიმალური ტაქტიკა იყო დაბომბვისა და ჭრის კომბინაცია.
  პასტუხოვი ლიდერობდა, როგორც ყოველთვის. ახალგაზრდამ, ხმლების ძლიერი დარტყმით, მოჭრა ორი საბრძოლო ხომალდი, ისინი დაიმსხვრა ცეცხლოვან ფრაგმენტებად. მართალია, თავად გმირი დაწვეს ჰიპერპლაზმური მათრახით. განსაკუთრებით საშიში იყო რაკეტები და ემიტერები; ლიკვიდაცია სივრცე. მათ ჯავშანში მთელი ხვრელები შექმნეს, საშინელ, ზოგჯერ სასიკვდილო ჭრილობებს აყენებდნენ.
  პასტუხოვის გვერდით იბრძოდა, რაინდმა აივანჰომ მოატრიალა ნაჯახი, ოსტატურად მოჭრა გრანდიოზული გამანადგურებელი და მისმა ცხენმა ათეული სარაკეტო ნავი დააბიჯა. შემდეგ ახალგაზრდამ მოხერხებული საქანელით სამი კრეისერი გაანადგურა. პასტუხოვი თავს დაესხა უზარმაზარ ულტრა საბრძოლო ხომალდს. ძალიან რთული იყო ასეთი გიგანტის დაუყოვნებლივ მოჭრა. ხმლის დარტყმები მაშინვე არ აღწევს მიზანს. გაჭრეს ჯავშანი, ამოჭრეს კოშკები. მაგრამ უზარმაზარი კოსმოსური ხომალდი უკუაგდებს და ტკივილს აყენებს პასტუხოვს. აივანჰოი ამბობს:
  - დაარტყი რეაქტორს. დაარტყი მას შენი მახვილით.
  ანალოგიურად მოქმედებს პასტუხოვი. ჰიპერრეაქტორი აფეთქდა, უზარმაზარი კოსმოსური ხომალდი თითქოს ცქრიალა ბუმბულით იყო დაფარული. ახალგაზრდა მოჩვენება გმირი უკან დაბრუნდა, ჯავშანტექნიკის რამდენიმე ფირფიტა დნება და ცხენი დაწვა.
  - ნაძირალა ტყდება!
  აივანჰოი ფარავს ფარს, თერმოკრეონის რაკეტა ხვდება ცენტრს, ხდება ტვინის შერყევა, ფოლადის მსგავსი ზედაპირი ოდნავ დამწვარია. რამდენიმე გმირმა, რომლებიც მათ გვერდით იბრძოდნენ, სერიოზული ზიანი მიაყენეს, ზოგიც კი დაიმსხვრა.
  ნახევრად შიშველი გიგანტური მოჩვენებითი გოგონები იყენებდნენ ცულებს და ხმლებს, რომლებიც ხუთ პირად იყოფოდა. გრაფინია დე ვალონი, შიშველი ფეხების გრძელი, მოხერხებული თითებით, კრეისერს მშვილდზე ხელი მოუჭირა და ერთდროულად ორმოცდაათი თოფის ლულა დაამტვრია. მაგიით შექმნილ ოქროსთმიან გოგონას თერმოპრეონის რაკეტა ფეხში მოხვდა და ფეხის ნახევარი მყისიერად აორთქლდა. გრაფინია კინაღამ გაგიჟდა ტკივილისგან; მის მეგობარს მკერდში დაარტყა, რამაც ჯადოქრობის ხორცის ნაჭრები სხვადასხვა მიმართულებით გაფრინდა. და სერ ეპისკოპოსს ისეთი ძალა დაარტყა, რომ ფარი დაიმსხვრა და უზარმაზარი ხვრელი გაჩნდა მის მკერდზე.
  ასევე უზარმაზარი იყო სვიატოროსიის ფლოტის დანაკარგები. განსაკუთრებით მაშინ, როდესაც დინოზავრები შევიდნენ ბრძოლაში. ეს გიგანტები მხოლოდ გარეგნულად უხერხულები ჩანდნენ, მაგრამ სინამდვილეში ისინი შესანიშნავი ძალა იყო. მათ გაანადგურეს და დაანგრიეს სტრუქტურები, ცდილობდნენ შეერჩიათ უფრო დიდი ვარსკვლავური ხომალდები. ყველანაირი ხომალდები მათკენ ესროდნენ, მაგრამ მათ ვერ ჩამოაგდეს ისეთი უზარმაზარი გვამები, საშუალო ზომის პლანეტის ზომის. ერთადერთი, რისი გაკეთებაც შეიძლებოდა, იყო დინოზავრის გარდაუვალი დამარცხების თავიდან აცილება. ასეთი ურჩხულის შეჩერება მართლაც თითქმის შეუძლებელია, მაგრამ ვარსკვლავური ხომალდები ცდილობენ მანევრირებას, გიგანტებს შორს.
  ალიოშა პოპოვიჩი ბრძანებს:
  - ეცადე მათთან უფრო ახლოს მიხვიდე. გადაიტანეთ მოწინავე პოლკები დინოზავრებზე. დაყავით პატარ-პატარა ფარებად და მჭიდროდ იბრძოლეთ, წაართვით მათ მანევრირება, თავხედურად დაჭრით!
  მეომრები ჯგუფებად გაიყვნენ: ამ გზით ვარსკვლავური ხომალდების განადგურება ბევრად ეფექტური იქნებოდა. პასტუხოვი და აივანჰო დაეცნენ მათ ირგვლივ ტრიალ კრეისერებს, ორივე გმირი მძიმედ დაიჭრა, მაგრამ მათი მოძრაობები სწრაფი იყო.
  გოგონებმა კი არა მხოლოდ ხმლებით გაანადგურეს ისინი, არამედ ოსტატურად აიღეს კოსმოსური ხომალდები ფეხებით და გადააგდეს ისინი ერთმანეთისგან. ეს იყო რაღაც ხელბურთი, მრავალი მზისგან არეკლილი ქუსლები, შიშველი, გოგონასფერი ძირის კანი ცისარტყელას ყველა ფერს უკრავდა, თუმცა იგი დამწვარი იყო განადგურებული გემების ჰიპერპლაზმური აფეთქებებით.
  მეომრები კი ყვიროდნენ ტკივილისგან, ზეცეცხლის ფურცლები, აალებული ალი ეფერებოდა მათ სულგრძელ ფეხებს.
  ვარსკვლავურ ხომალდებში მილიონობით მეომარი გადააგდეს გვერდიდან გვერდზე. ხუთვარსკვლავიანმა გენერალმა მაქსიმ იგოლკინმა, რომელიც აღფრთოვანებული იყო ლაღი გოგოების მბზინავი მუხლებით, ტერფებითა და ფეხებით და ცდილობდა ადგილზე დარჩენილიყო თავის კრეისერში, რომელიც ყველაზე მშვიდი პრინცესა ელიზაბეთის შიშველმა ფეხმა აიყვანა, თქვა. :
  - სილამაზის მოკვლა არ შეიძლება - თავად სილამაზე მომაკვდინებელია!
  ორმა მეომარმა, თითქოს გიგანტურ ბალეტში, ასწიეს თავიანთი ბრწყინვალე ფეხები, მოათავსეს კრეისერი მათ შორის და ერთბაშად დააჭირეს. ლითონი მილიონჯერ უფრო ძლიერია ვიდრე ტიტანი, კვერცხივით იფეთქება ტანკის კვალის ქვეშ. ოქროს ხანის ლექსებში აღწერის ღირსი სიკვდილი!
  როკოვსოვსკიმ დაინახა, რომ ჯადოსნური ძალა შეეჯახა ნანოტექნოლოგიას და ჯერჯერობით ის უპირატესობას იძენს!
  მან უბრძანა:
  - გადართეთ გემები მაქსიმალური ინტენსივობის სროლის რეჟიმში და გაზარდეთ მანევრის სიჩქარე. არავითარ შემთხვევაში არ უნდა მისცეთ მტერს წარმატებული კონტრშეტევის შანსი.
  ელფმა გოგონამ შეასწორა:
  - დიდი რუსეთის ფანტომები გვიტევს და წინ მიიწევენ, ამიტომ დიდი ალბათობით ჩვენს კონტრშეტევაზე შეიძლება ვისაუბროთ.
  მიუხედავად იმისა, რომ გოგონა მარშალი იყო, ასეთმა განცხადებებმა ჰიპერმარშალი აღაშფოთა: თურმე კვერცხები ასწავლის ქათამს, ქალი კი ასწავლის კაცს.
  როკოვსოვსკიმ დაიყვირა:
  - Მოკეტე! მე გამოგიგზავნით ულტრა-დრედნოტში, რომ ჩააჭრათ დინოზავრები და წარმატებით დახვრიტეთ ისინი. ყოველივე ამის შემდეგ, თქვენ გაქვთ ასეთი ძალა და სერიოზული პოტენციალი. განსაკუთრებით ქალის გონება, მსუბუქი და მოსიყვარულე რასის შვილი.
  ელფმა აღნიშნა:
  - ჩვენ ადამიანებზე მილიონობით წლით უფროსი ვართ. იმ მაიმუნსაც კი, საიდანაც ადამიანი ჩამოვიდა, ქვა არ აიღო, მაგრამ ჩვენ ვიარეთ სივრცის სივრცეში და შევქმენით შედევრები.
  როკოვსოვსკიმ, ქარში მყოფი სახლივით მოატრიალა თავი, შენიშნა:
  - საქმე აწმყოშია! არ არსებობს იმაზე საცოდავი ერი, რომლის წარმატებებიც შორეულ წარსულშია! არ არსებობს უფრო ამაღლებული იმპერია, ვიდრე ის, რომელიც ცხოვრობს აწმყოში და ყოველწლიურად ძლიერდება!
  ელფმა თმა აიჩეჩა:
  - თქვენ, რუსები, ტრადიციულად უგულებელყოფდით თქვენს წინაპრებს. თქვენი მემკვიდრეობა არ იყო პრემიუმზე!
  როკოვსოვსკიმ გააპროტესტა:
  - რუსი კი არა, პოლონელი ვარ! ჩემი წინაპრები უბრალო გლეხები იყვნენ, მაგრამ მაინც ვამაყობ მათით!
  - ამით შეგიძლია იამაყო!
  - თანაც ჩემში კაზაკთა სისხლი სდის! და დედაჩემის მხრიდან, ჩემი შორეული წინაპრები წავიდნენ იერუსალიმის შტურმით. - თქვა როკოვსოვსკიმ.
  ელფმა აღნიშნა:
  - და ჩემი წინაპრები იერუსალიმის დაარსებამდე დიდი ხნით ადრე იბრძოდნენ კოსმოსში. ზოგადად, ბრძოლის კრიტიკულ მომენტში ჩვენი წინაპრების განხილვა პატივსაცემი არ არის.
  როკოვსოვსკიმ ყეფა:
  - შეასრულე ბრძანება!
  ისინი ძალიან დიდი სიჩქარით საუბრობდნენ და ამიტომ დიალოგის დროს ბრძოლის სურათი პრაქტიკულად არ შეცვლილა. მაგრამ ფანტომების არმიამ მომაკვდინებელი ენერგიის ნაკადები გამოუშვა. მან დააჭირა, ცდილობდა დაემხობა ყველა ბარიერი; ენერგიის სხივები, როგორც ვარსკვლავური ხომალდები, ასევე დარტყმული ფანტომები, მიმოფანტული სივრცეში. გარდა მშვილდის, ფეხებისა და ხუთპირიანი ხმლებისა, გოგონები იყენებდნენ მათრახებს კუდებში ჩაქსოვილი რვაკუთხა ვარსკვლავებით. ისინი განსაკუთრებით კარგად ანადგურებდნენ პატარა გემებს. ამასობაში რუსეთის დიდმა არმიამ კონტრშეტევა დაიწყო. იგი ცდილობდა მტრების განადგურებას და ამავდროულად სახის გადარჩენას - თქვენ არ შეგიძლიათ გამარჯვების ყველა დაფნა დაუთმოთ ფანტომებს.
  ალექსანდრე მაკედონელი, ენერგიულად გასცემდა ბრძანებებს, ინარჩუნებდა აუღელვებელ სიმშვიდეს, გამარჯვების სიახლოვე დიდ სარდალს კიდევ უფრო წინდახედულს ხდიდა:
  - გამოიყენეთ ტიტების კვირტის ფორმირების ძმები. მტერს ყბები დასუსტდა და რჩება მხოლოდ კარგი ბიძგები და კბილები გაფრინდება.
  ჯადოქარმა ოქსანამ გაგზავნა ჰოლოგრამის გადაცემა: მისი ბრწყინვალე გოგონას გამოსახულება გამოჩნდა მეთაურის წინაშე:
  -ეგ ალექსანდრე შენ ხარ ჩემი მეფე!
  მაკედონელმა, ხუმრობით რითმულმა, უპასუხა:
  -შენი როლი კარგად ითამაშე!
  -ავასრულე შენი ახირება!
  - ახლა თქვენ მიიღებთ პირველ პრიზს!
  - Ვეთანხმები! შენ ალექსანდრე ხარ ჩვენი ძალა! ალექსანდრე ჩვენი ბანერია! ალექსანდრე ყოველთვის ჩვენთანაა!
  მაკედონელმა თითი დაუქნია:
  - ჩემს დამსახურებას ნუ აჭარბებ, დივა! ისინი, რა თქმა უნდა, დიდები არიან, მაგრამ არ არიან საკმარისი იმისათვის, რომ ლოცვით ჩაეჭიდოთ ხელები.
  ოქსანამ ხმადაბლა უპასუხა:
  -ახლა რაც შეეხება მთავარს! მტერს ქვაბიდან გაქცევა უნდა შევუშალოთ. ჩვენი ჯარების გამოჩენა მტრის ხაზებს მიღმა არის ინიციატივის ხელში ჩაგდების შანსი ტაქტიკურ დონეზე.
  ალექსანდრე მაკედონელი დათანხმდა:
  - და არცთუ მცირე შანსი!
  ოქსანამ თვალი ჩაუკრა და მღეროდა:
  მაიმუნები სახეებს ქმნიან
  და ისხდნენ ტოტზე!
  მაინც უაზრო...
  -ჩვენი წინაპრები იყვნენ! - სიცილით დაასრულა ალექსანდრემ. - მართალია, იცი, ლამაზო, მამაჩემი თვით ღმერთი ამონი იყო, ისევე როგორც ზევსი.
  ოქსანა თავს სასაცილოდ გრძნობდა:
  - ანუ ერთდროულად ორი მამა გყავს!
  - ორი დიდი ღმერთი!
  -როგორ გაგხადეს ერთდროულად?
  თავად ალექსანდრემ გააცნობიერა ასეთი განცხადების აბსურდულობა, მაგრამ ვერ გაუძლო სხვა ძვირფას ქვას:
  - ყველაფერი შეუძლებელია, ზუსტად ვიცი!
  ღმერთებს არ სჭირდებათ ოფლი, რომ რაღაც სასწრაფოდ გააკეთონ!
  მაგრამ ისინი უკვდავები არიან, ღმერთების ძალით!
  მეფეებისთვის ბავშვების შექმნა "რქების" გაუკეთებლად!
  ოქსანამ განაცხადა:
  - "ვარდის" ფურცლები უნდა გაშალოთ რაც შეიძლება ფართოდ! და აიღე მოწინააღმდეგის ყელი. როგორც ჩანს, თქვენ თვითონ გესმით მომენტის მნიშვნელობა!
  - ამონისა და ზევსის ვაჟს ყველაფერი ესმის!
  - მაშ იმოქმედე, მებრძოლო!
  ალექსანდრე მაკედონელმა გაგზავნა ტელეპატიური იმპულსი, რათა გაეკონტროლებინა თავისი მრავალრიცხოვანი ჯარი.
  და გოგონამ ასევე შეცვალა ფანტომების შეტევა. ამავე დროს, ჯადოქრებმა დაიწყეს ბრძოლა ერთმანეთთან.
  ზოგადად, როცა ჯადოქრები ჩხუბობენ, ეს სპექტაკლი არ არის განკუთვნილი გულსუსტებისთვის. და ამავე დროს შთამბეჭდავია. და თუ მილიონობით ვარსკვლავური ხომალდი, ერთის მხრივ, ასობით ათასი გიგანტური მხედარი და დინოზავრი, მეორეს მხრივ, დაიწყებენ ბრძოლას, მაშინ ასეთი ბრძოლის ყურება სასიამოვნოა.
  ბრძოლა ვითარდება მთელი თავისი განუზომელი მრისხანებით. ერთ მხარეს, სწრაფი ცხენები თავს ესხმიან, ისინი დაფრინავენ, ზევით-ქვევით და გვერდებზე ტრიალებენ. დინოზავრები ფრთებს აფურთხებენ, კბილებს აფურთხებენ, ჩლიქებს ურტყამენ და თათებით იჭერენ. გოგონები აჩქარებენ მათრახების რხევას, ჯავშანი მათი დარტყმის ქვეშ ტრიალდება და ბენზინივით იფეთქებს კაჟიდან. პასტუხოვი და აივანჰოი შეიჭრნენ ფლაგმანამდე, რომელზეც მარშალი ზარატუსკა იყო განთავსებული.
  ელფმა გოგონამ ბიოლოგიური ჭურვების გამოყენება უბრძანა. მოჩვენებითი მხედარი, რომელიც მათი თავდასხმის ქვეშ იყო, გადატრიალდა. შეკუმშვა და ჩვეულებრივ გამხმარ ნეკერჩხლის ფოთოლად იქცა.
  აივანჰომ და პასტუხოვმა მოახერხეს დამარცხების თავიდან აცილება და ხმლებით დაარტყეს ჯავშანს. ზარატუსკას ძლიერმა ხმამ მიაღწია. გოგონამ ლამაზი სახე ამოიღო:
  - ვარსკვლავურ ხომალდზე ხმლებით! რა შეიძლება იყოს უფრო აბსურდული!
  ადამიანმა ახალგაზრდობამ უპასუხა:
  - Რა შეგიძლია! ყოველივე ამის შემდეგ, ეს არის ძლიერი ფანტომები! მაგიის საშინელი ძალა! თითქმის შეუძლებელია მათ წინააღმდეგობის გაწევა.
  - მაშინ ჩვენ ვიმუშავებთ, გადავალთ ახალ საკონტროლო პროგრამაზე, "ქაოტურ ქაოსზე"!
  აივანჰომ დაინახა, რომ პლაზმის ამოფრქვევა გაძლიერდა და ვარსკვლავური ხომალდი ბრუნავდა, ბუმერანგი გამოგზავნა. მან გადაუფრინა და მოწყვიტა მტრის ჯავშნის ნაწილი და ასევე დაანგრია ერთდროულად ექვსი საბრძოლო სროლა.
  - აი სექსტანტი! - თქვა ჯადოქრობით გაცოცხლებულმა ცნობილმა ახალგაზრდა რაინდმა. მის ტვინში გაღვიძება დაიწყო ადრე დაბლოკილმა პროგრამამ ვარსკვლავური ხომალდებით ბრძოლებისთვის. ზოგადად, თითოეულმა ფანტომმა გაიარა გარეგნულად უხილავი, მაგრამ მეხსიერებაში ნათლად ჩაწერილი სასწავლო პროგრამა. ახლა კი აივანჰო მიხვდა, რომ საჭირო იყო უზარმაზარი, კუს მსგავსი ვარსკვლავური ხომალდისთვის მანევრირების უნარის ჩამორთმევა.
  პასტუხოვი, რომელსაც რამდენიმე ჭრილობა ჰქონდა მიყენებული, ძლივს იდგა უნაგირში. მიუხედავად ამისა, გამბედაობამ არ მიატოვა ეს ბიჭი.
  - მოდი, კუდში დავარტყით. ეს ვარსკვლავური ხომალდები სტანდარტულია და მათი ძრავები განლაგებულია იმავე გზით.
  აივანჰომ შენიშნა:
  - მიჭირს მიახლოება! ნახეთ, როგორ მანევრირება!
  - და შენ ბუმერანგი დაარტყი!
  - დაკარგვის დიდი რისკია!
  - Ყველაფერი კარგადაა! ის შენთან დაბრუნდება და შენ კიდევ ეცდები!
  აივანჰოიმ ცოტათი უკან დაიხია მთვარის ზომის საშინელი კოსმოსური ხომალდიდან და გაუშვა თავისი ბუმერანგი:
  - თუ დიდხანს იტანჯები! მიიღეთ რამე!
  - და თუ არ გამოვიდა!
  - Კიდევ ვცადოთ!
  ბუმერანგმა კუდის კიდე მოჭრა და უკან დაბრუნდა. ზოგადად, მინი მატერია, შემაერთებელი რგოლების ერთი შეხედვით არარსებობის მიუხედავად, მაგიით შედუღებული, საკმაოდ გამძლეა.
  აივანჰოს დროს ცხენი ჩამოინგრა და პრაქტიკულად დემატერიალიზაცია მოხდა. მან მიიღო ძალიან ბევრი დარტყმა სხვადასხვა კალიბრის იარაღიდან. პასტუხოვი ამასობაში კრეისერებთან იბრძოდა, რაც ბევრად უფრო ადვილი იყო. აქ თითქმის ყველა დარტყმა საბედისწერო იყო. მაგრამ შეეცადეთ გაუმკლავდეთ ტეტრალეტებს. ისინი ისეთი პატარები არიან, როგორც წიწილები და ბევრია. აივანჰომ გააჩერა მხედარი ბალახი და გადახტა მასზე!
  - გმირები გამორბიან დევნისგან! უცნობი შემოიჭრა და არ დაეწიოს! - იმღერა ახალგაზრდამ. - უბრალოდ ზღაპრის მოსმენა გვჭირდება!
  მართლაც ლეგენდარული მეომარი, რომელიც იყენებს ბუმერანგს უზარმაზარ მანქანაზე, რომელიც დაფარულია მრავალი ველითა და მატრიცით. ამ ვარსკვლავურ ხომალდში ორმოცდათხუთმეტი მილიონი მებრძოლი იყო და თითქმის მილიარდი მეომარი. მასში თითქმის ას ოცი რასისა და სახეობის წარმომადგენელი იბრძოდა. წარმოიდგინეთ ასეთი გიგანტური, თითქმის გაუგებარი ნოეს კიდობანი აზრისა და აღქმისთვის. ულტრათანამედროვე, მათ შორის სიცოცხლის ფორმები სხვადასხვა გალაქტიკებიდან.
  და მას თავს ესხმის დაჭრილი მოჩვენებითი მხედარი, თეთრ ცხენზე ამხედრებული, ასევე ჭრილობებში.
  ასეთი სურათი რაფაელის ან პიკასოს ფუნჯის ღირსია. დააფიქსირეთ მომენტი: როდესაც მეომარი ისვრის ბუმერანგს.
  - აღელვებული ვარ, ბიჭივით, პანკივით! დაარტყი, თორემ მკვდარი ხარ! - ვიმღერე, რომ აივანჰოის უკეთ კონცენტრირებაში დავეხმარო.
  და კოსმოსური ხომალდის შიგნით ასევე არიან ცოცხალი არსებები, რომლებსაც სურთ ცხოვრება! გააჩინე შვილები და ააშენე ქალაქები. აქ არის სამი საყვარელი წაულასი მსგავსი არსება ღორის თავებით, რომლებიც სადესანტო ძალების მსგავსად ემზადებიან დასაფრენად. მათ ახლახან დაასრულეს საბრძოლო მომზადების კურსი და დასვენების დროს შთაბეჭდილებებს უზიარებენ.
  პირველმა ღორმა, ჰეიმ, თავისებურად გამოხატა თავი:
  - იცით, ჩემს რანჩოზე მე გამოვყავი თაფლიანი ჭრიჭინები, ისინი ძოვდნენ ზარის და ცაცხვის პლანტაციებზე. მაგრამ მაფიამ ბრძანა, რომ ნათესები ჩაენაცვლებინათ პოპ-ბარდით, ერთ-ერთი ყველაზე ძლიერი ნარკოტიკით. ერთის მხრივ ბევრად მომგებიანია, მაგრამ მეორეს მხრივ, კანონთან გამიჭირდა.
  მეორე ღორი, ღორი, დათანხმდა:
  - დიახ! სვიატოროსიის ეს ხელისუფლება აკონტროლებს ნარკოტიკების გავრცელებას. განსაკუთრებით აქტიურობენ მინი რობოტები და სკაუტები. მათ შორის, მათი თქმით, გამოჩნდა მოლეკულის ზომის ძალიან პაწაწინა, ვარსკვლავური ფოტონების ენერგიის გამოყენებით, ისინი აქტიურად მოძრაობენ სივრცეში.
  მესამე ყველაზე ახალგაზრდა ღორმა, ჰემმა, შენიშნა:
  - არ ვიცი! თანამედროვე რუსული, რომელიც სკოლაში გვაიძულებდნენ გვესწავლა, ძალიან რთულია. განვითარების ისტორია ამბობს, რომ თავდაპირველად მას მხოლოდ ექვსი შემთხვევა ჰქონდა, ახლა კი ოცდაოთხია.
  ღორის ხორცმა გაიღიმა:
  - რა სასკოლო ცხოვრებაა! სად არის გამოცდა ყოველდღე! დამატება, გაყოფა! ფოტონის ამოფრქვევა!
  ჰეი გაიცინა.
  - და ჩემთვის, როცა სკოლაში ვიყავი, ყველაზე რთული საგანი ჰიპერფიზიკა იყო. განსაკუთრებით მაშინ, როდესაც საჭირო იყო ჰიპერპლაზმის მოცემული პარამეტრების დანიშვნა. მიუხედავად იმისა, რომ მატერიის ჰიპერპლაზმურ მდგომარეობამდე მიყვანის მეთოდები ძალიან საინტერესოა. თანამედროვე ტექნოლოგიები შესაძლებელს ხდის თერმო-პრეონური რეაქტორის სანთებელაში მოთავსებას.
  ჰემმა შენიშნა:
  "არაფერი იქნებოდა, თუ მათ არ დაექვემდებარათ მტკივნეული მკურნალობა ოდნავი შეურაცხყოფისთვის." მეჩვენება, რომ ყველა ვენა იტანჯება!
  - ტკივილი ძალაუფლებისა და კეთილდღეობის საფუძველია! - შენიშნა ჰეიმ. ისწავლეთ მისი ატანა და ისიამოვნეთ.
  - ეს არის ამაზრზენი და არაბუნებრივი! - დაიწყო ჰემმა.
  ამ დროს ძლიერი ჭექა-ქუხილი გაისმა და კედლებიდან მოლეკულები და ფოტონები ჩამოვარდა. ყველაფერი სისხლიანი ფერით იყო სავსე.
  - როგორც ჩანს, ჰიტია! - იღრიალა სერჟანტმა ღორმა.
  . თავი No8.
  ვლადიმერ კაშალოტოვი კინაღამ გარდაიცვალა, როდესაც დიდი რუსეთის ჯარები შეტევაზე გადავიდნენ. ახლა საბრძოლო რობოტები ცდილობდნენ ფორმირების შეცვლას. მათ გამოიყენეს "აულ" ფორმირება. ვლადიმერი იძულებული გახდა უკან დახევა იმავე გზით. თუმცა ბიჭი მშვიდად მოიქცა. როგორც ყოველთვის, დამღლელი ვარჯიშით დანერგილი ყინულის სიმშვიდით.
  - სიმშვიდე გამარჯვებისთვის ჰგავს ფოლადის გამკვრივებას! - ჩაილაპარაკა ბიჭმა თავისთვის. ვლადიმირმა კვლავ დაუმიზნა ტეტრალეტს, მაგრამ გადაიფიქრა სროლა. ძალიან ადვილი იყო მისთვის შემჩნევა. ახალგაზრდამ ძალაუნებურად გადაკვეთა თავი და შეუფერხებელი უკანდახევის მანევრის განხორციელება დაიწყო. მან ეს არაერთხელ გააკეთა ადრე, მკაცრი ვარჯიშის დროს სხვადასხვა გარემოში.
  შემდეგ მას სიხარულის ტალღამ გადაუარა: არ შეიძლება უარყო, რომ ბრძოლის ნიმუში იცვლება. ახლახან სვიატოროსის არმია მიიწევდა წინ, ემუქრებოდა ქვაბში ჩასხმით და ახლა მისი ძირითადი ძალები უკანა მხარეს არის გაყვანილი. იქ გამოჩნდა ჯადოსნური ფანტომები, მაგიის იარაღი. როგორც ეს მღეროდა ერთ ძველ საბავშვო სიმღერაში:
  - მომიწევს, უფროსების გარეშე დავბრუნდები! მოვივლი მთელ ქვეყანას! წავალ თოვლის ბაბუის სკოლაში, სადაც მაგიას ასწავლიან!
  ახლა ნათელი, ძალიან პროგრესული კომუნისტების ოცნება ახდა:
  გავა საუკუნეები და მოვა ეპოქა,
  რომელშიც არ იქნება ტანჯვა და ტყუილი!
  ამისთვის იბრძოლე ბოლო ამოსუნთქვამდე,
  ემსახურეთ სამშობლოს გულით!
  
  შემდეგ კი მაგია ხელმისაწვდომი გახდება,
  ნებისმიერი ბავშვი, მაგრამ არა სიბერე!
  და მე არ ვიყენებ ჩემს ძალას კრიმინალურად,
  გამარჯვებით, გმირებო - გამარჯობა სამშობლოს!
  დიახ, ახლა ის მართლაც რაღაც ჯადოქარია, მაგრამ მისი ცხოვრება ადვილი არ არის. თავისუფალი დრო თითქმის არ არის, ყველაფერი ომისთვის ტოტალური მზადებითაა დაკავებული. ეს უკვე მოცემულობად იქცა. დიახ, მსგავსი რამ მოხდა ძველ დროში, როგორც ჩანს სპარტაში. იქაც სასტიკად ავარჯიშებდნენ და სცემდნენ ბავშვებს. მართალია, არა ბავშვობიდან და ნანოტექნოლოგია არ გამოიყენებოდა წამებაში. მაგრამ ბევრი მსგავსებაა, მომზადებისა და ვარჯიშის დახვეწილი მეთოდები. მართალია, ბიჭებსა და გოგოებს აქვთ უზარმაზარი თეორიული ცოდნა, თითქოს ჩართულია კომპიუტერის მყარ დისკზე. მან იცის ყველა ომის ისტორია: რასაც კაცობრიობა ათასობით წლის განმავლობაში ატარებდა. მათ შორის შუმერული ცივილიზაციისა და ძველი ეგვიპტის მიერ განხორციელებული. პირველი სამხედრო ფორმირებები, საბრძოლო ეტლები, უძველესი იარაღის ტიპები. ძველ რომს ჰქონდა ომების განსაკუთრებით მდიდარი ისტორია. არსებობს ასობით სხვადასხვა მეთაური, სხვადასხვა ხრიკები, მათი წინაპრების სტრატეგიები, ტექნიკის გამოყენება ბრძოლებში. განსაკუთრებული როლი შეასრულა საბრძოლო უნარებმაც, კერძოდ, ვირტუალურმა ეტლმა (ვლადიმერს ძალიან მოსწონდა ეს უკანასკნელი). ზოგადად, სიძველეში დაბრუნება არ იქნება ცუდი, რაც არ უნდა დიდი კაცი გახდებოდეს მაშინ. ავე სპერმის ვეშაპი!!! განსაკუთრებით საინტერესოა: ეს იქნებოდა ჰიტლერთან ბრძოლა. თანამედროვე იარაღებით მას შეეძლო ცალმხრივად გაეფანტა მთელი ვერმახტი და რატომაც არ გამოიყურებოდა მაგრად!
  ახალგაზრდამ დაინახა, რომ დიდი რუსეთის არმია კვლავ ახლოს იყო მტერთან, ვარსკვლავური ხომალდების რაზმები ნაწილობრივ შერეულიც კი იყო. ეს მისი შანსი იყო.
  -ასე მარტივად არ გაგიშვებ!
  ტეტრაპლანი ადვილად განადგურდა, ეტყობა მასში ბიჭი იყო. ისე, გოგოების მოკვლა გაცილებით რთულია. თუმცა ისინი სპეციალურად ფსიქოლოგიურად იყვნენ მომზადებულნი იმისთვის, რომ ომს არ აქვს ასაკი და სქესი. მტერი მტერია და უნდა მოკლა. აუცილებელია დაივიწყოს სიბრალული და თანაგრძნობა.
  - ყინულის სიცივე ომიდან მოდის, ცუდი არ არის, თუ გული გაგიყინავს, ცუდი არ არის, თუ ტვინი გაგიყინავს! - თქვა ერთხელ მათმა მენტორმა.
  ვარსკვლავური ბრძოლა, რას ატარებს... აი, სვიატოროსის ბრიგანტინები ასრულებენ კომპლექსურ მანევრს. უახლოვდებიან და მკვეთრ კუთხემდე მიდიან. ისვრიან ზალპს. ვაკუუმი დაიმსხვრა, თითქოს რიყის ქვა სარკეში მოხვდა. თითოეული ფრაგმენტი შეიცავს ჩამოგდებულ ვარსკვლავურ ხომალდს და გამდნარ კრეისერს, გამანადგურებელს, საბრძოლო ხომალდს.
  სვიატოროსიის რობოტები დიდი რუსეთის რობოტებს შეეჯახნენ. ელექტრონული ტიტანების დუელი, აქ საქმე ელექტრონულ მონსტრებს შორის ხელჩართულ ბრძოლასაც კი მოჰყვა.
  მანქანები შეეჯახა, ბევრი საცეცები გატყდა, ჰიპერპლაზმური აფეთქებები თითქმის ცარიელი იყო. ამჯერად რიცხობრივი უპირატესობა დიდი რუსეთის რობოტების მხარეზე იყო. ისინი ცდილობდნენ პოზიციის გაყოფას და თავიანთი უპირატესობის მაქსიმალურად გამოყენებას. ყველაზე დიდი რობოტები, ცათამბჯენების ზომის, მანევრირებას ახდენდნენ ბალერინების მადლით. ისინი შეიკრიბნენ და შემდეგ დაშორდნენ, გამოსცადეს საკუთარი თავდაცვის ძალა. ერთ-ერთმა მანქანამ ისე შეაძრწუნა, რომ ჰიპერპლაზმის შადრევანი ზევით გადმოვარდა. ორი ტეტრალეტი, რომლებიც შემთხვევით ჩავარდა, უბრალოდ ცეცხლოვანი ენით აწითლდა აფორიაქებულმა სიცხემ. აფეთქდა კიდევ რამდენიმე მასიური მანქანა. თითქოს არმაგედონი მოვიდა, რა ფერადი და ძალადობრივი იყო ყველაფერი.
  ვლადიმერი ცდილობდა თავიდან აეცილებინა ცეცხლოვანი კონტაქტი საკუთარებთან. შემთხვევით რომ მოეკლა თავისი ჯარისკაცი, მაშინ არა მხოლოდ უმძიმესი სასჯელი დაისჯებოდა, არამედ საკუთარ თავსაც არ აპატიებდა ამას. ეს ისეთი სისულელეა. ერთ დროს, მეორე მსოფლიო ომის დროს გერმანელები ხშირად იყენებდნენ ხრიკს: ისინი საბჭოთა სამხედრო ფორმაში იყვნენ ჩაცმული (საბედნიეროდ, მათ მოახერხეს ბევრი დატყვევებული ფორმა) და შემდეგ განაცხადეს, რომ ეს ჯარები ტოვებდნენ გარს. ხშირად, განსაკუთრებით დასაწყისში: მას ჰქონდა ეფექტი და შემდეგ საბჭოთა არტილერიამ ცეცხლიც კი გახსნა თავისით. თუმცა, მოგვიანებით სავალდებულო გახდა პაროლების მოთხოვნა და ციფრული კოდების გამოყენება. თუ დიდი სამამულო ომის დასაწყისში გერმანელები რუსებზე უკეთ იბრძოდნენ, სარდლობა მაღლა და მხრებზე მაღლა იყო (სინანული უნდა ვაღიაროთ) და მადლობა გენერალ მოროზს, რომელმაც გადაარჩინა მოსკოვი, შემდეგ წითელმა არმიამ ბევრი რამ ისწავლა. მილიონობით ადამიანის სიცოცხლის გადახდის შემდეგ საბჭოთა სამხედრო ხელოვნება შესამჩნევად გამდიდრდა. იმისათვის, რომ სამხედრო ხელმძღვანელობა მომწიფდეს, ჯარისკაცების სისხლმა უხვად უნდა მორწყოს ბრძოლის ველები! საბჭოთა მეთაურებმა განსაკუთრებით გაიგეს საარტილერიო ცეცხლის მნიშვნელობა. ვინაიდან საბჭოთა ბომბდამშენი ავიაცია არ იყო საკმარისად ძლიერი (ბომბდამშენები ძვირია), მთავარი აქცენტი კეთდებოდა დიდი კალიბრის იარაღზე. აქვე უნდა აღინიშნოს, რომ ჰიტლერი დიდად ეხმარებოდა აქ საბჭოთა გენერლებს. ითხოვდნენ, რომ მათი ჯარისკაცები ფანატიკურად იბრძოდნენ და უკან არ გადადგნენ, ნაცისტები დაემორჩილნენ ვიწრო მოაზროვნე ფიურერს: მათ თავიანთი ძირითადი ძალები კონცენტრირდნენ თავდაცვის პირველ ხაზზე, რის გამოც ჯარები ერთად იყო გადაჭედილი, მათი დანაკარგები ძალიან დიდი იყო. პირველი მსოფლიო ომის გამოცდილება, სადაც გერმანელებმა ააშენეს თავდაცვის მეორე და მესამე ხაზი, პირველზე ძლიერიც კი, სრულიად იგნორირებული იყო! ეს განსაკუთრებით გამოიკვეთა ვისლა-ოდერის ოპერაციის დროს. გერმანია 1944 წელს აწარმოებდა თვეში თითქმის 1900 ტანკსა და თვითმავალ იარაღს. 1945 წლის დასაწყისში: აღმოსავლეთ ფრონტზე რვა ათასზე მეტი ტანკი და თვითმავალი იარაღი იყო. დიდი ძალა ეტყობოდა. მაგრამ ვერმახტის თორმეტი სატანკო დივიზია მიიყვანეს ფრონტის ხაზთან და თავს დაესხნენ საბჭოთა არტილერიის. შედეგი: თავდაცვის ფრონტის ხაზის გარღვევის შემდეგ საბჭოთა ჯარებმა მთის ზვავივით ჩამოაგდეს. რომ არა ჟუკოვის სიმხდალე და სტალინის უკიდურესი დაკავება (იალტის კონფერენციის მომზადება და ჩატარება), ბერლინი თებერვალში დაიბრუნებდა. ზოგადად, ჟუკოვის როლი ომში გაურკვეველია, ის ჩვეულებრივ დიდი სისხლით იმარჯვებდა და ბევრ შეცდომას უშვებდა: განსაკუთრებით ომის საწყის ეტაპზე. მაგრამ ერთად, მისი დიდი გამოცდილება ჯარების ხელმძღვანელობაში, განსაკუთრებით ყველაზე რთულ პირობებში, დიდი მნიშვნელობა ჰქონდა. ბოლოს სტალინი; სწორედ მას დაევალა გამარჯვების აღლუმის მასპინძლობა. თავად სტალინს დიდ პატივს სცემდნენ და აფასებდნენ დიდ რუსეთის იმპერიაში. დიახ, ის იყო დიქტატორი, მაგრამ რუსეთს ჯერ კიდევ აქვს სამხედრო დიქტატურა. დიახ, ძალიან სასტიკი, მთელი ერების რეპრესიები, მაგრამ ეს სისასტიკე გამართლებული იყო, რადგან მაღალი მიზნებისკენ მიისწრაფოდა. სტალინს სურდა ბედნიერება მთელი კაცობრიობისთვის და ამის მიღწევა შეუძლებელია სისხლის დაღვრის გარეშე. იმ დღეებში ხალხი ცხოვრობდა ორმოცდაათი, სამოცი, მაქსიმუმ სამოცდაათი წელი. მერე რა, თუ რომელიმე მათგანი რამდენიმე ათეული წლით ადრე მოკვდება? ბუნება სასტიკია, რაც ნიშნავს, რომ ადამიანებს აქვთ უფლება იყვნენ სასტიკები, განსაკუთრებით თუ ადამიანის საბოლოო მიზანი ღმერთების თანასწორობაა. ახლა ის ვლადიმერია, განა ის არ იქნება ღმერთი ანტიკურ კაცთათვის? მადლობა დიდ ლიდერს, რომელმაც გააერთიანა და გადაარჩინა კაცობრიობა. მან გააკეთა ის, რაც სტალინმა ვერ შეძლო.
  ახალგაზრდამ შემდეგი მიზანი აირჩია. ეს იყო კოსმოსური გრანდიოზული გალერეა. უდავოდ, განუზომლად უფრო რთულია მისი ჩამოგდება: ვიდრე ტეტრალეტმა და ბიჭმა გადაწყვიტეს ეშმაკობას მიმართონ. აქ გაანგარიშება ეფუძნებოდა ხაფანგის პრიმიტიულობას.
  - ეს არის არგოს კლასის რობოტი მოლაპარაკე!
  დიდი გალეიდან მათ უპასუხეს მას:
  - ჩვენ ვუსმენთ!
  - ახლახან მომცეს სივრცის ექსპერიმენტული "საქაღალდე", მაგრამ არ მაქვს საკმარისი ენერგია მის გასაშვებად. Ვერ დამეხმარებით?
  გრანდიოზული გალეის მეთაურმა მოუთმენლად თქვა ხმაში:
  - Და როგორ?
  - დამიმაგრეთ რეაქტორიდან ჰიპერპლაზმური ჭავლი. მაშინ იარაღი სრულიად მზად იქნება და ექსპლუატაციაში შევა.
  - ჩვენ შესანიშნავ კავშირებს ვამყარებთ.
  გაანგარიშება ეფუძნებოდა იმ ფაქტს, რომ დოკინგის მომენტში გრანდიოზული გალეის უზარმაზარი რეაქტორი საფარის გარეშე დარჩებოდა. ამ შემთხვევაში: შესაძლებელი იქნება მისი დარტყმა უძლიერესი ქვემეხიდან. მართალია, არსებობდა სიკვდილის საკმაო რისკი, როგორც გენერატორის აფეთქების, ასევე დიდი გალეის მრავალი იარაღის სროლისგან.
  კოსმოსური ხომალდი საკმაოდ დიდია, ეკიპაჟით ორნახევარი ათასი ჯარისკაცი, რობოტების გარეშე. თქვენ შეგიძლიათ გარისკოთ თქვენი სიცოცხლე ასეთი პრიზისთვის. თოთხმეტი ციკლითაც რომ მოკვდე, გმირი გახდები. და არა მხოლოდ მიიღებთ დიდებას, მაშინ გმირი აუცილებლად აღდგება. არსებობს იმპერატორების განკარგულება, რომ მომავალში ყველა ადამიანი აღდგება. მაგრამ ეს პროცესი მოხდება იმის მიხედვით, თუ რა მნიშვნელობა აქვს თითოეულ მათგანს. რაც მეტი ბედი, მით უფრო მალე აღდგება ისინი. მას არაფერი აქვს საერთო პაციფისტურ ქრისტიანობასთან. მარჯვენა ლოყაზე დაარტყა - მოუხვიე მარცხნივ, გიყვარდეს შენი მტერი: როგორ შეიძლება რაღაც უფრო სისულელე მოიფიქრო!
  თუმცა, როგორც მართლმადიდებლები, ასევე კათოლიკეები და ბევრი პროტესტანტი ამ შემთხვევაში ხელმძღვანელობდნენ პრინციპით: მარჯვენა ხელმა არ იცის, რას აკეთებს მარცხენა! რამდენი სისხლი დაღვარეს ყველაზე ჰუმანური და კეთილი რელიგიის მსახურებმა. როგორ განახორციელა ინკვიზიტორმა პრინციპი: გიყვარდეს მტერი?! დიახ, შუა საუკუნეებში სასულიერო პირებმა ქალი ძელზე გაგზავნეს მხოლოდ იმიტომ, რომ ის უფრო ლამაზი იყო, ვიდრე საშუალო სტანდარტი. ჯანსაღი, ქალის სხეული ეშმაკისაგან ითვლებოდა!!! ახალი მართლმადიდებლობა არ არის თვალთმაქცური; ბიბლია დარჩა ისტორიაში, როგორც ტრადიციის უმეტესობა. მსოფლიო რუსეთის პირველი იმპერატორი: დაწერა საკუთარი წმინდა წერილი და გამოიგონა საკუთარი რელიგია. მასში მთავარი დოგმაა: ემსახურე რუსეთს მთელი ძალით, მთელი ძალით, მთელი გონებით. და თუ ეს შეესაბამება თქვენი სამშობლოს ინტერესებს, მაშინ შეგიძლიათ გაიღოთ ნებისმიერი მსხვერპლი, ნებისმიერი ძალადობა, ნებისმიერი ეშმაკობა. დასასრული ამართლებს საშუალებებს!
  რა სამართლიანი იყო! ბიბლია ფაქტობრივად აკრძალულია. თვითონაც არ ესმის, რატომ დაუჯერეს რუსებს თებერვლის ხალხის მიერ დაწერილი წიგნი! რუსი კაცი: გახდა ფიდოვის სწავლების მონა! ეს მხოლოდ აბსოლუტური სირცხვილია! ის ხალხები, რომლებიც თაყვანს სცემდნენ ბიბლიას, საბოლოოდ გადაგვარდნენ და დამცირდნენ; ქრისტიანობაში არაფერია ჯანსაღი და ჭკვიანი. სწორი რელიგია უნდა ადიდებდეს ძალაუფლების კულტს! ტყუილად არ მიაღწია ისლამმა ასეთ წარმატებას. მიუხედავად იმისა, რომ ყურანი ასევე ძირითადად პაციფისტური წიგნია, რადგან ის დაიწერა ქრისტიანების ძლიერი გავლენის ქვეშ. არ არის ჭეშმარიტი რელიგია: რომელსაც შეუძლია ერის გაერთიანება, არ უნდა იყოს უკბილო.
  ვლადიმირმა აღელვება ჩვეული ნებისყოფის ძალისხმევით ჩაახშო, რეაქტორზე სროლისთვის ემზადებოდა. პირველი იმპერატორის ციტატები გამიელვა თავში:
  - სამწუხაროა ჟანგი, თანაგრძნობა - შაშალი - განიწმინდე გული ამისგან და აბჯარი დაიფარე: დაუნდობლობა, გაბრაზება, მრისხანება!
  ოქროს სიტყვები! მაგრამ რაღაც პაწაწინა, როგორც პატარა წვეთი ეცემა გულზე! თითქმის შეუმჩნეველია, მაგრამ ამავე დროს უსიამოვნო. მოკალით ერთდროულად ორნახევარი ათასი ბიჭები, გოგოები, იგივე რუსები, უფრო სწორად, თქვენნაირი! (რა თქმა უნდა, მან არ იცის ეკიპაჟის ზუსტი რაოდენობა, მაგრამ პარანორმალური გრძნობა ეუბნება მას). ეს ისეთი რთულია. ზოგადად, რუსულის ცნება პირობითია. ეთნიკურად რუსები: არ წარმოადგენენ უმრავლესობას დიდ რუსეთის იმპერიაში, თუმცა, სხვა ხალხებისა და რასების უმეტესობა, მათ შორის შავკანიანები, საკუთარ თავს რუსებს უწოდებენ. თუმცა, სხვადასხვა ეპიდემიებისა და ომების გამო დედამიწაზე ცოტა შავკანიანი და ყვითელი დარჩა და სლავური ეთნიკური ჯგუფი დომინანტი გახდა. თითქმის ყველა ადამიანი ლამაზია, ზრდასრული კი მაღალი, მაგრამ ასევე ძალიან მაღალი. კუნთები გამოკვეთილია, მაგრამ როგორც წესი არა მასიური, კანი სპილენძის ან ბრინჯაოსფერია, ქალებში მუქი-ოქროსფერი. მიუჩვეველ ჰუმანოიდს: ადამიანები შეიძლება ძალიან ჰგვანან, მაგრამ ასე არ არიან. თითოეული მათგანი თავისებურად კარგი და ინდივიდუალურია. რაც საერთოა მხოლოდ ყაზარმის სულია, რომელიც ყველას ასვენებს დაბადებიდან სიკვდილამდე! თუმცა, ადამიანს ახლა შეუძლია თითქმის სამუდამოდ იცხოვროს; სიბერე წარსულის კოშმარად რჩება. ის არაბუნებრივია. განსაკუთრებით საშინლად ამახინჯებს ქალებს, ისინი იმდენად ამაზრზენი ხდებიან, რომ ღებინება უჩნდებათ.
  - დაწყევლილმა სიბერემ მართლა შეურაცხყო ასეთი თვისებები? (მგონი შექსპირის სიტყვებია.)
  რელიგიურმა ლიდერებმა იცოდნენ ადამიანების მარადიული სურვილის შესახებ: სამუდამოდ შეენარჩუნებინათ ახალგაზრდობა. და მათ გამოიყენეს სიკვდილის შიში. ყველა ეს ზღაპარი სამოთხისა და ჯოჯოხეთის შესახებ (თანამედროვე მეცნიერებამ დაადგინა, რომ ეს მართლაც ზღაპრებია - სუფთა ფიქცია!), საბოლოოდ მიზნად ისახავს ხალხისგან მეტი ფულის გამოტანას. ყოველივე ამის შემდეგ, რაც უფრო დიდხანს ცხოვრობს ადამიანი, მით უფრო მეტი ცოდვა აქვს მას, მაგრამ ანტიკურობის ეკლესიის წინამძღოლები ცდილობდნენ მაქსიმალურად გაეგრძელებინათ არსებობა დედამიწაზე. ამისთვის ყოველგვარ სისულელესა და ხრიკებზე მიდიოდნენ. ანუ ეკლესიის მამების სიტყვები ეწინააღმდეგებოდა საქმეს და კონკრეტულ ცხოვრებისეულ პრაქტიკას!
  ვლადიმირის ჰიპერპლაზმურ ტვინში ყველა ეს ფიქრი გაბრწყინებული კალეიდოსკოპივით ციმციმებდა. ჭაბუკი აშკარად ყოყმანობდა, დააჭირე თუ არა! დაფიქსირების ბრძანება ტვინში გამიყინა. და გაიზარდა რისკი იმისა, რომ რობოტს შიგნით დივერსანტი ჰყავდა, კერძოდ, სკანერით.
  ფიქრები ელვასავით გაბრწყინდა! ზღაპრები სამოთხეზე, სადაც ჭეშმარიტი მორწმუნეები ან ქრისტიანები მიდიან, აღარ გამოიყენება. მაგრამ არის იმედი, რომ სამშობლო გაცოცხლებს. ყველაზე მოწინავე, თანამედროვე იარაღსაც კი არ შეუძლია ადამიანის განადგურება. ასე რომ სულის უკვდავების რწმენა არც ისე მოჩვენებითია. სხეული მოკვდავია, სული კი ჯერ არა! ფაქტია, რომ პიროვნება ტრანსპორტირდება სივრცეში, სადაც არ არის განზომილება, ზედა, სიგრძე, სიგანე. ანუ პიროვნება: თითქოს სექსტილიონჯერ ხდება პატარა კრეონზე ან თუნდაც ფრეტოზოლზე, რომლის მიკრონაწილაკები შერწყმის პროცესის დროს ბომბებს წყალბადზე მრავალ კვადრილიონჯერ უფრო მძლავრს ხდის. უფრო მეტიც, ახლა ვითარდება იარაღი, რომელიც კვინტილიონჯერ უფრო ძლიერია იმავე წონით, ვიდრე თერმობირთვული. მაგრამ ასეთი იარაღიც კი ვერ გაანადგურებს ნულოვან განზომილებაში დაკეცილ ადამიანს. მართალია, პერსონალური ფაილის ამოღება ძალიან რთულია, მაგრამ ტექნოლოგია ვითარდება და არც ისე შორს არის ის დრო, როცა ეს მასობრივ ნაკადში იქნება გადატანილი. და თქვენ შეგიძლიათ აღადგინოთ აბსოლუტურად ყველას. სხვათა შორის, რაც უფრო ცნობილი ადამიანია, მით უფრო ადვილია მისი დავიწყების გამოყვანა. ბიოჰიპერპლაზმის ენერგია აქ გვეხმარება!
  მაგრამ მკვდარი მტრებიც კი: მას შემდეგ, რაც სვიატოროსიას დავიპყრობთ, შეგვიძლია მათი ამოღება და მონებად გადაქცევა. გადარჩენის აზრმა ბოლო მოუღო ყოველგვარ ყოყმანს.
  - მე არ გემშვიდობები, არამედ გემშვიდობები!
  ვლადიმირმა გაათავისუფლა კონცენტრირებული სხივი და ავტომატურად უკან დაიხია. სუპერრეაქტორი მაშინვე ჩავარდა ჰიპერპლაზმის საშინელ ტორნადოში!
  ახალგაზრდა კაცს მიზიდულობის ტალღა ისე დაეჯახა, რომ ძვლები მოეკეცა და ტვინი გაუსწორდა. რობოტი დამწვარი ფურცლებით დაიწვა და ბანქოს სახლივით დაიმსხვრა.
  დამწვარი ვლადიმერი გაფრინდა ნანგრევებიდან, ის მაშინვე აღმოჩნდა ღია და დაუცველი. თუმცა, ახალგაზრდისთვის საბედნიეროდ, დიდი რუსეთის ჯარები უკვე არღვევდნენ, სწრაფად მიიწევდნენ წინ, მტერს დაბომბავდნენ ყველა სახის დამანგრეველი ელემენტებით.
  ახალგაზრდა მამაკაცს, პრინციპში, სხეულის განსაკუთრებული დიზაინის წყალობით, გარკვეული დროით ვაკუუმში ყოფნა და ფრენა შეეძლო. თუმცა აქ საბაზისო გადარჩენაზე იყო საუბარი. ყველაზე კარგი ის არის, რომ ნამსხვრევებს მიაწებოთ და სცადოთ მასთან შერწყმა, რაც უკიდურესად საეჭვოა მისი შემჩნევა.
  ვლადიმირმა სწორედ ეს გააკეთა:
  - ფიქრი გვამხნევებს - უგუნურობა გვამებს გვიქმნის!
  ზოგადად, ინსტრუქციებში ნათქვამია, თუ შეგიძლია გადარჩე, გადარჩი. ომში ცხოვრება მუშტში მახვილს ჰგავს - ვერ ჩამოაგდებ, მაგრამ ზურგს უკან ვერ დამალავ! და არსებობს უთვალავი რაოდენობის ნამსხვრევები ყველა სახის. ჩვენი საკუთარი ვარსკვლავური ხომალდები უკვე ჩანს. ახალგაზრდამ აირჩია ფრაგმენტი, რომელიც არათანაბარი და არც თუ ისე ცხელი იყო - ვისაც დაწვა სურს. დაწვა მასზე, შეერწყა ზედაპირს. ახლა დარჩა მხოლოდ ლოცვა, რომ მრავალრიცხოვანმა სკანერმა მოწყობილობამ შემთხვევით არ აღმოაჩინოს იგი.
  თავში ცუდი აზრები მომივიდა: შენ მოკალი ორნახევარი ათასი ბიჭი და რამდენიმე ათიათასობით რობოტი. მიუხედავად იმისა, რომ ამ უკანასკნელებს აქვთ ხელოვნური ინტელექტი, მათი ინტელექტი ძალიან პირობითია. ნუ იდარდებ მათზე! რა შეგვიძლია ვთქვათ სვიატოროსის ჯარისკაცებზე? თითოეულ მათგანს მხურვალედ სჯერა გამარჯვების. ისინი ბევრ რამეში ჰგვანან - სარკისებური სამყაროები. მართალია, რაც უფრო დიდხანს გრძელდება ომი, მით უფრო დიდია განსხვავება წვრილმანებში. ომი კი წვის მსგავსი პროცესია, მხოლოდ სისხლია იდეალური საწვავი, ხოლო ცეცხლმაქრი გამარჯვებაა!
  შესაძლებელია თუ არა მოგება? აზრი თავისთავად მაცდურია, ჯარისკაცს ეჭვი არ უნდა ეპარებოდეს. როგორც პირველმა იმპერატორმა თქვა: ჩემი ქვეყანა შეიძლება ცდება, მაგრამ ეს ჩემი ქვეყანაა!
  რა თქმა უნდა, მას უნდა სჯეროდეს გამარჯვების, განსაკუთრებით იმის დანახვა, თუ როგორ მოიგო: მისი პირველი ბრძოლა ცხოვრებაში. და ის ნამდვილად გამარჯვებისკენ მიდის. მართალია, მასში რამდენიმე ტრილიონი ჯარისკაცი მონაწილეობს: საშუალო ადამიანმა არ იცის ზუსტი რიცხვი, მაგრამ ეს მხოლოდ ეპიზოდია, მცირე ინსულტი ინტერუნივერსალური ბრძოლისა. ბევრი ფიგურა საიდუმლოა, მათ შორის ვარსკვლავების ზუსტი რაოდენობა დიდი რუსეთის მიერ კონტროლირებად სამყაროში. სადღაც ფრაგმენტულად, მან იცის, რომ მათი რიცხვი ორას სექსტილიონზე მეტია, მაგრამ რამდენი მეტი უცნობია. პლანეტები, თავის მხრივ, დაახლოებით ათჯერ უფრო მცირეა და ათასიდან მხოლოდ ერთია სიცოცხლისთვის შესაფერისი. მართალია, ცოტა ხნის წინ, მძიმე პირობების მქონე მრავალი პლანეტა დასახლდა. პრინციპში, ომი ორ სამყაროს შორისაა: ეს არ არის სივრცისა და რესურსებისთვის. უკვე არსებობს ტექნოლოგიები, რომლებიც შესაძლებელს ხდის სხვა პლანეტების შექმნას ვარსკვლავებიდან მატერიის მოპოვებით. შესაძლოა, შორს არ არის დრო, როდესაც ადამიანები, ყოვლისშემძლე ღმერთების მსგავსად, ისწავლიან სამყაროების შექმნას და სივრცის გაფართოებას. ისე, ჯერ კიდევ ბევრი სივრცეა ყველასთვის, ინტელექტუალური ცხოვრება საკმაოდ იშვიათი მოვლენაა და მთელ სამყაროში მხოლოდ რამდენიმე ასეულია. (იქნებ დაახლოებით ათასი?) ცივილიზაციები, რომლებმაც აითვისეს კოსმოსური ფრენა! ასე რომ, როგორც ჩანს, აზრი არ აქვს ძმებს შორის ძმების წინააღმდეგ ომს. ამავე დროს, მათ ასწავლიან, რომ სწორედ წმინდა რუსეთი დაესხა თავს მოღალატურად. რას ასწავლიან სვიატოროსიაში? ალბათ იგივე! აქაც ასეა: ორივე მხარე ერთმანეთს ურტყამს, გულწრფელად თვლის თავს სწორად, მაგრამ შედეგი მაინც არ არის.
  ბიჭებისა და გოგონების უმეტესობა ამაზე არ ფიქრობს! ვლადიმირს ჰქონდა თავისუფალი დრო, სწავლობდა პლანეტა დედამიწის ისტორიას და არა მხოლოდ იმას, რაც ომს უკავშირდება. ეს შეიძლება გაკეთდეს გალაქტიკათაშორისი ჰიპერინტერნეტის მეშვეობით: მის მრავალკინეზიურ სივრცეში: თქვენ შეგიძლიათ იპოვოთ ცივილიზაციების სუპერფაილებიც კი, რომლებიც მზის ნათებამდე არსებობდნენ! (მართალია, მას ჯერ არ მიუღწევია!) მან იცოდა, რომ ხალხი ყოველთვის არ ცხოვრობდა და არ იზრდებოდა ყაზარმებში. თუმცა, მეორეს მხრივ, თუ სხვა არაფერი იცი და ბავშვობიდანვე ეჩვევი, მაშინ ეს ბედნიერებაა. ვლადიმერს უყვარდა ჯარი, მაგრამ მკაცრი ცხოვრების წესი, სრული რეგულაცია და თავისუფალი დროის ნაკლებობა ამძიმებდა მას. გარდა ამისა, ვარჯიში და საბრძოლო მომზადების მეთოდები: ძალიან რუტინული. მეტი მინდა! ასე რომ ძალადობა, ძალადობა და მეტი ძალადობა! ძალიან დიდი სისასტიკეა, რომ სამი გულიც კი (და ადამიანებს სამი, ოღონდ პატარა აქვთ) იწყებს მწუხარებას.
  - რატომ ანადგურებ, როცა შეგიძლია შექმნა და შექმნა! - ჩაილაპარაკა ბიჭმა თავისთვის. - მაგრამ მეორე მხრივ, წარმოიდგინე ცხოვრება ომის გარეშე...
  როცა კლავ, რაღაც ზუზუნის მსგავსს გრძნობ! რაღაც განსაკუთრებული ორგაზმი.(თუ შემიძლია ასე ვთქვა). ეს არის ამაღელვებელი და ამავდროულად ოდნავ გულისრევა, თითქოს რაღაც ბინძურ საქმეს აკეთებ. ზოგადად, მკვლელობისადმი დამოკიდებულება არ არის მკაფიო. ჯალათის ცნობილ ჩანაწერებში სამსონი წერს, რომ არა მხოლოდ ის, არამედ მისი კოლეგებიც არანაირ სიამოვნებას არ ანიჭებდნენ თავიანთ მსხვერპლთა წამებას და იმისათვის, რომ ადამიანის სიცოცხლე წაერთმიათ, მათ საკუთარი თავის გატეხვა მოუწიათ. მაგრამ მარკიზ დე სადი აჩვენებს "ადამიანებს", რომლებიც უდიდეს სიამოვნებას იღებდნენ მსხვერპლთა წამებით. როცა სხვას ტანჯვას აყენებ, ეს ენით აღუწერელ სიამოვნებას ანიჭებს.
  ზოგადად, სხვისი ტკივილის სისულელე წამების ეროტიული ელემენტია! ვლადიმირს აინტერესებდა ეს, ამიტომ ფიქრობდა: თუ ზოგს სიამოვნებს სხვებისთვის ტანჯვის მიყენება, მაშინ ხომ არ არის შესაძლებელი გართობა, როცა გაწამებენ. ზოგადად, ჯარისკაცის ბავშვის სხეულის შექმნისთანავე - როცა ის ჯერ კიდევ ბავშვია, უფრო სწორად, ნაყოფი, პირველი, რაც ახსენდება, არის აუტანელი ტკივილი და ნერვულ დაბოლოებებზე გამჭოლი ჰიპერდინების ნაკადები. მსგავსი დამუშავება და პირველი შთაბეჭდილება: როცა აცნობიერებ საკუთარ თავს, როგორც ინდივიდს. მსგავსი რამ მოხდა ავღანეთში, როდესაც ბავშვი დაიბადა: მათ ყურის ზემოთ ესროდნენ. მაგრამ თანამედროვე, კოსმიურ რუსეთში ტკივილის მკურნალობა სრულყოფილებამდეა მიყვანილი. მაშ, რატომ არ იგრძნოთ ზუზუნი ტკივილის ნაცვლად! ვის არ უნდა ეს! მკაცრმა სპარტანულმა განათლებამ უნდა გახადოს ერი ძლიერი და იმპერია მარადიული! მაგრამ სპარტა, კანონების სიმკაცრის მიუხედავად, დროთა განმავლობაში ასევე დაკნინდა! ალექსანდრე მაკედონელის მიერ დაპყრობის დროს სამეფომ (რომელიც, სხვათა შორის, უზარმაზარ იმპერიად არ იქცა) დაკარგა თავისი ყოფილი ძალა და რომმა საბოლოოდ დაასრულა იგი. როგორც ჩანს, პირველი მსოფლიო იმპერატორი აღფრთოვანებული იყო სპარტით, ყველა ადამიანი მეომარი უნდა იყოს! ეს პრინციპი რელიგიურად განხორციელდა! გენეტიკური შერჩევა ძალიან მკაცრია, ემბრიონებს და კვერცხუჯრედებს ელექტრონიკა აუმჯობესებს, პრინციპში დებილი ვერ იბადება! (თუ მონიტორინგის ელექტრონიკა არ არის ინფიცირებული კიბერვირუსით). მაგრამ ზედმეტი სისტემების მასის გათვალისწინებით, ეს ძალზე ნაკლებად სავარაუდოა!
  ჭაბუკი ადევნებდა თვალს ბრძოლის მიმდინარეობას, ცეცხლსასროლი იარაღით ხელში ეჭირა. სვიატოროსიის ტეტრალეტები იბრძოდნენ, ხოლო უკან იხევდნენ. აქ იყო შანსი. თქვენ შეგიძლიათ დაარტყით მტერი ჯიბის ემიტერით. ამის გაკეთება ძალიან რთულია, წარმოიდგინეთ მეორე მსოფლიო ომის დროს მებრძოლის პისტოლეტით ჩამოგდება. მაგრამ თეორიულად ეს შესაძლებელია. აქ არის კლასიკური კომიკოსი უძველესი დროიდან: რემბომ მშვილდით ჩამოაგდო ვერტმფრენები!
  - პატარა ბიჭი - იპოვა ავტომატი! სოფელში აღარავინ ცხოვრობს! პატარა ბიჭმა მიიღო რაკეტა! ბუშს უკანალი მივეცი!
  ჩვენ გავიხსენეთ უძველესი დიტები. ზოგადად, ის უკვე ზრდასრულია, ზრდასრული. ზოგადად სისულელეა: ძველ დროში, უფრო სწორად ატომის ეპოქაში, თინეიჯერებს ყველანაირად ზღუდავდნენ: ეს დაუშვებელია, ეს დაუშვებელია! შედეგად, ერი გადაგვარდა, ბავშვები გახდნენ ინფანტილური, არ მოერგნენ ზრდასრულ ცხოვრებას, ან, პირიქით, აგრესიული ნაძირლები.
  აქ, ბავშვ ჯარისკაცებსაც კი შეუძლიათ ბრძოლა! ის შეიძლება გახდეს ოფიცერი ან გენერალი! თუმცა, ბოლო, რაზეც ფიქრობთ, არის ჯილდოები! ეს არ უნდა მიიზიდოს ჯარისკაცს. საკითხავია როგორ დავამარცხოთ ტეტრაპლანი?
  თქვენ უნდა მოხვდეთ გენერატორის კუდის სახსარზე მოკლე სხივით. მატრიცული დაცვა: აქვს თავისი სუსტი მხარეები, ისევე როგორც ნახევარსივრცის ველი. რა უნდა გააკეთოს, თუ შეუძლებელია ამ პუნქტის წინასწარ გამოთვლა. აქ დაგჭირდებათ ან ძალიან მოწინავე ბიოსკანერი, ან შეგიძლიათ გამოთვალოთ ის მაგიის გამოყენებით და არ გამოგრჩეთ: როდესაც მანქანა ჩქარი სიჩქარით ჩქარობს და არ იცის რა არის ინერცია!
  ბიჭი ცდილობდა მერვე თვალის გახელას მაგიური უნარების გამოყენებით. ეს არის ცნობილი რვათვალის ტექნიკა, ერთგვარი მაგია. Როგორ გამოვიყენოთ ის? არსებობს სხვადასხვა ტექნიკა, კონცენტრაცია, მედიტაცია. ვლადიმირმა გადაკვეთა თავი, რითაც დააკავშირა ჩაკრები. ეს უნდა დაეხმაროს. ჩვენ უნდა გავწმინდოთ ჩვენი ცნობიერება და გავხადოთ ის გამჭვირვალე და ნათელი!
  სამშობლო არის წმინდა საიდუმლო,
  მართლმადიდებლური რწმენის ძალა და ძალა!
  დავიცვათ რუსეთის ერთიანობა,
  ჩვენი ხალხი სამუდამოდ იქნება დიდებული!
  ვლადიმერი პარანორმალურ ტრანსში ჩავარდა და, პრაქტიკულად, დაუმიზნებლად, ერთი შეხედვით გაისროლა! სხეული თავისით რეაგირებდა, ენერგია მოხვდა - ტეტრალეტი აფეთქდა.
  -კიდევ ერთი წერტილი ჩემს სასარგებლოდ! - დაიჩურჩულა ახალგაზრდამ. - რა ოსტატურად დავარტყი, უბრალოდ ხარი.
  ბიჭმა ისევ გაისროლა და დაარტყა! ამჯერად კონცენტრაციის გარეშე ხედვა დასრულებულია.
  - მე მჯერა ჩემი ბედის!
  ვლადიმირმა ნახა ბრძოლა: ერთდროულად მრავალ ფერში და დიაპაზონში. ის ისეთი კაშკაშა, ფერადი იყო, ვაკუუმი ვერცხლისფერ შეგრძნებას აძლევდა, თითქოს ძვირფასი ქვები იყო მიმოფანტული მთელ სივრცეში, შეუდარებლად უფრო კაშკაშა, ვიდრე მათი ბუნებრივი ანალოგი. მშვენიერი მელოდია ჟღერს!
  ახალგაზრდამ მღეროდა:
  ჩვენს გულებში მღერის სამშობლოს ჰიმნი,
  მასზე ლამაზი არავინაა მთელ სამყაროში!
  უფრო მჭიდროდ შეაჭირე რაინდის სხივი,
  მოკვდი, ღვთის ბოძებული რუსეთისთვის!
  ვლადიმირმა ისევ ესროლა. ტეტრალეტი ადიდდა და ფრაგმენტებად იფეთქა, როგორც მწიფე ალუბლის აფეთქება.
  - რა ლამაზია! ვისურვებდი ბრიგანტინის მოკვლას!
  მეოთხე ტეტრალეტის განადგურების შემდეგ; ახალგაზრდამ თავი განადგურებულად იგრძნო: გარდა ამისა, ხედვა მოულოდნელად გაქრა. ვლადიმირის გაუმჯობესებული მხედველობისთვის ძლივს აღქმადი სიჩქარით, ტეტრალეტები შემოხაზეს და ერთმანეთს ესროდნენ. ისინი განსხვავდებოდნენ ჩრდილში. სვიატოროსიას აქვს ყვითელი ბზინვარება, დიდ რუსეთს აქვს იისფერი ბზინვარება. და ისინი მსგავსია ფორმით, გამარტივებული მტაცებლების, მანქანების მუწუკების სახით, შოკისმომგვრელი მათი ბოროტებით. იარაღი, რომელიც გჭირდებათ!
  ბრძოლა სწრაფად მიდის, ინერციისგან დაცლილი ტეტრალეტების სალტო ენით აღუწერელია, რამდენჯერმე დაჯდა. ეს ყველაფერი ურჩხულად გამოიყურებოდა. ვლადიმირს გაახსენდა ძველი ფილმები დიდი სამამულო ომისა და მესამე მსოფლიო ომის შესახებ. იარაღისა და სიჩქარის ყველა განსხვავების მიუხედავად, საჰაერო ბრძოლებში რაღაც საერთო დარჩა. კერძოდ, უკანაკენ წასვლის სურვილი, წყვილ-სამში ბრძოლის მცდელობა. ზოგადად, ტექნოლოგია იცვლება, მაგრამ ბრძოლის ტაქტიკა თითქმის იგივე რჩება. ვლადიმირმა კიდევ რამდენჯერმე გაისროლა, მაგრამ შედეგს ვერ მიაღწია, შთაგონების კინეტიკური ცეცხლი გაქრა.
  - ბრწყინვალე მეთაური ბრწყინვალე კომპოზიტორისგან იმით განსხვავდება, რომ მისი შედევრები ყოველთვის ცრემლებს აგდებს!
  ბიჭი მოწყენილი იყო, მაგრამ მაშინვე გაახალისდა, რადგან მისი ჯარი წინ მიიწევდა. ეს ნიშნავს, რომ ყველაფერი არ არის დაკარგული.
  - რიგითი ვლადიმერ კაშალოტოვი კავშირშია! - მიუბრუნდა ახალგაზრდა მეგობრებს.
  -გისმენთ! - უპასუხეს მათ. - საუბრობს კაპიტანი პეტუხოვა.
  "მე ახლახან გამოვედი მტრის უკნიდან, ნამსხვრევებზე ვარ ჩამოკიდებული. გთხოვთ, ნება მომეცით შემოგიერთდეთ დამატებითი ტეტრალეტის ხაზგასმით.
  გოგონამ მხიარულად უპასუხა:
  - და იქნება! სადისტრიბუციო ცენტრს უკვე გავუგზავნე მოთხოვნა!
  ვლადიმირმა გაიხსენა 1941 წელს, საბჭოთა საჰაერო ფლოტში არ იყო საკმარისი მფრინავი. ეს უდავოდ დიდი მინუსი იყო და გამოცდილი, კარგად მომზადებული პერსონალის სრული დეფიციტი იყო. ყოველივე ამის შემდეგ, ფინეთის ომის დროს, პრაქტიკულად არ ყოფილა საჰაერო ბრძოლები, სუომის ავიაციის სისუსტის გამო. და ესპანეთის ომის დროს სტალინმა ათჯერ ნაკლები პილოტი გაგზავნა ჯოჯოხეთში, ვიდრე ჰიტლერმა. მეტიც, ნახევარი გადაუნერგა და ესროლა. ასე რომ, ხარისხის თვალსაზრისით, ლუფტვაფე აღემატებოდა საბჭოთა ჯარებს. გერმანელებს კარგი ტუზი ჰყავდათ. მათგან სამასმა საუკეთესომ გაანადგურა ოცდაოთხი ათასი საბჭოთა თვითმფრინავი. მაგრამ ამან ვერმახტი დამარცხებისგან ვერ იხსნა! თანამედროვე ომში თავიდანვე იყო თანასწორობა. ბევრ პილოტს ჰქონდა გამოცდილება კოსმოსურ ბრძოლებში სხვადასხვა რასებთან, როგორც ჰუმანოიდურ, ისე არაჰუმანოიდურ. ამ ბრძოლებმა გაამდიდრა ომის ხელოვნება და აწია სტრატეგიული დაგეგმვის დონე უპრეცედენტო სიმაღლეებამდე. ორივე იმპერია იყო მილიტარიზებული და ჰქონდა ყაზარმებზე დაფუძნებული სამთავრობო სტრუქტურა. ეს ყველაფერი საერთო იყო, დიდი სახელმწიფოების მსგავსება. ბუნებრივია, ამიტომ, ათას წელიწადში ვერავინ ვერავის დაამარცხებდა! ერთგვარი გაუთავებელი ომი! ის ახალგაზრდაა, ლეგალურად ზრდასრული, ახლა უბრალოდ სიკვდილის მანქანაა! ეს მას უხდება?! ბიჭებისა და გოგონების უმეტესობამ არ იცოდა სხვა ცხოვრება, მაგრამ ვლადიმერი ზოგჯერ ფიქრობდა ამაზე.
  ახლა რა არის მკვლელობა? ჰიპერინტერნეტზე კვლავ შეგიძლიათ იპოვოთ ძველი ბიბლიის ტექსტები, წიგნი, რომლის არავის სჯერა. ის შეიცავს ცნობილ მეექვსე მცნებას - არ მოკლა! მაგრამ ამავდროულად: თავად ღმერთმა იაჰვემ, თავისი მითითებების საწინააღმდეგოდ, ბრძანა ამალეკების მოსპობა გამონაკლისის გარეშე. და არა მხოლოდ ზრდასრული მეომრები, არამედ ქალები, ბავშვები და პირუტყვიც კი. ძველი სამყაროს სტანდარტებითაც კი, ეს იყო ზედმეტად სასტიკი. მიუხედავად ამისა, ებრაელებმა ღვთის ბრძანებით(!) ჩაიდინეს ასეთი ეთნიკური წმენდა!
  რომ აღარაფერი ვთქვათ იმაზე, რომ იაჰვე - ყოვლისშემძლე ღმერთმა აბრაამს უბრძანა, საკუთარი შვილი სამსხვერპლოზე დაედო და მოეკლა! ასევე მცნების საწინააღმდეგოდ - არ მოკლა! ანუ ბიბლიაშიც არის წინააღმდეგობები. თუმცა, კაცობრიობის მორალი იცვლებოდა და იესო ქრისტემ უკვე ქადაგებდა პრინციპს - გიყვარდეს შენი მტერი! მარჯვენა ლოყაზე დაარტყა - მარცხნივ მოუხვიე! პირველი ქრისტიანები პაციფისტები იყვნენ. სასიკვდილოდ წავიდნენ მორჩილად, ცხვრებივით და დაიხოცნენ ღიმილით ტუჩებზე. მაგრამ შემდეგ ქრისტიანული ეკლესია გახდა შუა საუკუნეების მთავარი ჯალათი. კათოლიკეები განსაკუთრებით სასტიკები იყვნენ. მილიონობით ადამიანი მოკლეს და სასტიკად აწამეს. ასე აღმოჩნდა, რომ ყველაზე ჰუმანურმა და პაციფისტურმა სწავლებამ ყველაზე მეტი სისხლი დაიღვარა. მართალია, დრო გავიდა, იყო რეფორმა. პროტესტანტებმა მოკლეს კათოლიკეები, კათოლიკეებმა მოკლეს პროტესტანტები. რუსეთში მართლმადიდებლები დევნიდნენ სქიზმატიკოსებს და ძველ მორწმუნეებს, წვავდნენ მათ მთელ სოფლებს. ჯალათებმა ყველაფერი სცადეს! მაგრამ დრო მიედინებოდა და, მუდმივი აჩქარებული ნაკადისგან განსხვავებით, განმანათლებლობამ თანდათან გამოაქრო ობსკურანტიზმი. გაჩნდა მრავალი პროტესტანტული ეკლესია, სადაც კვლავ აღორძინდა შერიგებისა და მიტევების სული. თანდათან, ჯერ გერმანიაში (ფრედერიხ დიდის დროს), შემდეგ კი სხვა ქვეყნებში დაიწყო წამების გაუქმება. რუსეთში პეტრე მესამემ პირველმა გააუქმა წამება. მეფე კეთილი, პროგრესული, მაგრამ სუსტია. ეკატერინე მეორემ კვლავ შემოიღო წამება და წამება, თუმცა უბრალო ხალხისთვის. მაგრამ მისი თანდასწრებით დიდებულებიც აწამეს. კერძოდ, პრინცესა ტარაკანოვას, გოგონა იმდენად აწამეს, რომ თაროზე გარდაიცვალა. ფორმალურად, წამება გააუქმა ალექსანდრე პირველმა, მაგრამ პრაქტიკაში ეს კანონი ცუდად იყო დაცული. ალექსანდრე II-მ გააუქმა ჯარში ფიზიკური დასჯა. საფრანგეთში წამება: ფორმალურად აკრძალული იყო რევოლუციის დროს. თანდათანობით, მთელ მსოფლიოში პროგრესულ ნაწილში, მივედი რწმენამდე, რომ წამება და ტანჯვა არ არის მეთოდი. მაგრამ იყო ატვირთებიც. რევოლუციისა და სამოქალაქო ომის დროს უდანაშაულოების წამება და მასობრივი დახვრეტა დაბრუნდა. სტალინის დროს პოლიტიკურ პროცესებში ძალზე აქტიურად იყენებდნენ ფიზიკური ზემოქმედების მეთოდებს. უცნაურია, რომ ნაძირალა ბანდიტი, რომელმაც სასტიკად მოკლა რამდენიმე ადამიანი, არ აწამეს - ის კრიმინალი იყო, მაგრამ პიონერი, რომელიც პოლიტიკურ ხუმრობას ამბობდა, შეიძლება "წისქვილის ქვაში" გადაეგდო. წამება ევროპაში ჰიტლერთან ერთად მოვიდა. თუმცა, თავად ჰიტლერი გმობდა წამებას თავის მაგიდასთან საუბრებში, მაგრამ პრაქტიკაში SS-ები მას ძალიან ფართოდ იყენებდნენ, გამონაკლისი ბავშვებისთვისაც კი არ იყო. თუმცა, საიდუმლო არ იყო იმის შესახებ, თუ როგორ აწამებდნენ პიონერებს, მაგრამ ინფორმაცია იმის შესახებ, აწამეს თუ არა წითელი არმიის ჯარისკაცები ჰიტლერ იუგენტის მებრძოლებს, დიდი ხნის განმავლობაში აკრძალული იყო. მართლაც, ტყვედ ჩავარდნილი გერმანელების წამება გამოიყენებოდა საბჭოთა არმიაში, მაგრამ მათ ამჯობინეს გაჩუმებულიყვნენ, მაგრამ გერმანელებმა სრულად ისაუბრეს მათ სისასტიკეებზე. ახლა უფრო პატიოსანი გახდა, თავად ვლადიმერს ასწავლიდნენ ფიზიკური და ფსიქოსომატური გავლენის სხვადასხვა მეთოდებს, რათა აიძულონ მტერი მიეცეს ინფორმაცია. მიუხედავად იმისა, რომ თანამედროვე ტექნოლოგიები შესაძლებელს ხდის მისი უბრალოდ ჩამოწერას ჰიპერპლაზმური ტვინიდან, პატიმრის სხეულში არსებულ მინი-კომპიუტერებს შეუძლიათ მისი წაშლა. ამას ტვინის დრენაჟი ჰქვია. ანუ წამება ისწავლება, თუმცა მისი სარგებელი შეზღუდულია. თუმცა, მტრის მხარეზე: ბევრი ბევრად ჩამორჩენილი რასა იბრძვის. ამიტომ მათ უნდა აწამონ. ზოგჯერ ასეთმა მკვიდრმა შეიძლება სხვა გენერალზე მეტი იცოდეს. თითოეული სახეობა მოითხოვს წამების თავის მეთოდს: კერძოდ, რბილი დარტყმის მეთოდს, რომელიც ზოგჯერ უფრო ეფექტურია, ვიდრე დარტყმა ჰიპერდინებით ან ულტრა გამოსხივების ზემოქმედებით.
  ვლადიმირმა, ისტორიის გახსენებისას, იცოდა, რომ მეორე მსოფლიო ომის შემდეგ ევროპაში სიკვდილით დასჯა მალევე გაუქმდა. 1996 წელს რუსეთმა ასევე შემოიღო მორატორიუმი სიკვდილით დასჯაზე. მხოლოდ ისლამურ ქვეყნებში: ფიზიკური დასჯისა და წამების შესახებ კანონები მოქმედებდა დიდი ხნის განმავლობაში. თუმცა ისტორია სპირალურად მოძრაობს. რუსეთში, ჩეჩნეთის ომის დროს, აწამებდნენ როგორც ბოევიკებს, ასევე მათ, ვინც ეჭვმიტანილი იყო ბოევიკებთან კავშირში. და რა თქმა უნდა, მათ არ შეეძლოთ უდანაშაულო ადამიანები არ დაზარალდნენ. ოცდამეერთე საუკუნის დასაწყისში რუსეთში განვითარდა ძალაუფლების უცნაური სისტემა. მას არ შეიძლება ეწოდოს ტოტალიტარული დიქტატურა, მაგრამ ის შორს იყო დემოკრატიისგან. რაღაც ანარქიასა და დესპოტიზმს შორის. მიუხედავად იმისა, რომ ნავთობის ფასი მაღალი რჩებოდა, ეს სისტემა სულ მცირე მუშაობდა, მაგრამ შემდეგ, როდესაც დეპრესია დაიწყო და ნავთობისა და გაზის ყველა მოსახერხებელი საბადო დაშრა... დაიწყო დაშლა და კატასტროფა, დაიწყო სამოქალაქო ომი. ამასობაში ჩინეთმა ჩუმად დაიპყრო მთელი შორეული აღმოსავლეთი...
  - აი შენი ტეტრალეტი! - თქვა გოგონამ. - შეგიძლია ფრენა და მასზე ბრძოლა. ბოლოს და ბოლოს, ჩვენ ვიმარჯვებთ.
  ვლადიმირმა თქვა:
  - მე მჯერა, რომ ჩვენი საქმე სამართლიანია!
  - კვაზარნო კერძო!
  ბიჭი აფრინდა და ტეტრაპლანის სტრუქტურაში შევიდა. ზოგადად, ასეთი მანქანების რამდენიმე სახეობა იყო. ამ შემთხვევაში, ეს იყო "ბოქსი" - 12, ერთ-ერთი ყველაზე ძლიერი მოდელი შეიარაღების თვალსაზრისით.
  - დიდი მანქანა! - წამოიძახა ვლადიმირმა.
  გოგონამ შესძახა:
  -გაწვრთნილი ხართ ფოტოკამერის გამოყენებით მის მუშაობაზე?
  ახალგაზრდამ მოკლედ ამოიოხრა:
  - Რა თქმა უნდა!
  -მაშ ვიჩხუბოთ!
  აი ის ისევ საბრძოლო ტეტრალეტშია. შეგრძნებები ყველაზე სასიამოვნოა, განსაკუთრებით მაშინ, როცა ტელეპათიის გამოყენებით აკონტროლებთ.
  ბიჭი მღეროდა:
  და როცა ჩვენი იმპერატორი წმინდა ბრძოლისკენ მოუწოდებს!
  ჩვენ გადავალთ შეტევაზე, ერთი ოჯახი ბრძოლაში!
  მოწინააღმდეგეს ვეტევი და ისრით სწრაფად ავიფრენ!
  მე ვიცი, რომ გავხდები გმირი და დიდებული!
  Box-12 კონტროლდება ტელეპათიურად და აქვს დამატებითი ქვემეხი. ის ისვრის განზომილების კოროზიულ ჭურვს. ამ შემთხვევაში, როდესაც მოხვდა, კოსმოსური ხომალდი ხდება, თითქოს, არამატერიალური. ის ასევე ძალიან მაგარი იარაღია, ვხედავ როგორ იშლება კონტურები და სხეულები იშლება. მართალია, ეს ჭურვი, უფრო სწორედ, ენერგიის სხივი, შედარებით ადვილი გასანეიტრალებაა გარკვეული დიაპაზონის იმპულსით, მაგრამ...
  - მტრის მოტყუება ყოველთვის შეგიძლია! - უთხრა თავის თავს ვლადიმირმა.
  ქვემეხი, რომელიც ისვრის მატერიის "კოროზირს", ასევე კონტროლდება გონებრივი ბრძანებით. ეს მოსახერხებელია, მით უმეტეს, რომ ტვინი გამოცდილი ჯარისკაცის მსგავსად მოწესრიგებულია. თავად მანქანაში ბიჭი იწვა, მას საშუალება ჰქონდა თითქმის მთელი ბრძოლის ველი დაკვირვებოდა. ახლა თქვენ ხედავთ, როგორ იბრძვიან ფანტომები, შუა საუკუნეების არმიის ბრძოლა კოსმოსში სუპერა!
  ვლადიმერი შეუჩერებლად უყურებს: ვაი! ვარსკვლავური ხომალდები და ცხენოსნებისა და დინოზავრების წინააღმდეგ.
  დინოზავრები ბევრ სამყაროშია და ასევე შესაძლებელი გახდა დედამიწის უძველესი ფაუნის მრავალი წარმომადგენლის კლონირება. გაცოცხლდა სხვადასხვა სახეობები, რომელთა სიგრძე ოცდათხუთმეტ მეტრს აღწევს. მაგრამ სხვა სამყაროებში ბევრად უფრო საოცარი ცხოველები არსებობდნენ. თხევადი ლითონების, მჟავების და ხშირად ტუტეების უზარმაზარი კომპოზიციები. იყო ნახევრად ტრანზისტორების დინოზავრები, კათოდები, სუფთა ულტრა ელექტროენერგია. და ჰიბრიდები მცენარეებით, მათ შორის ხილით, მათ შორის არრადიოაქტიური ფლორისა. მაგრამ მთლიანობაში, სიცოცხლის ცილოვანი ფორმა დომინირებდა. უცნაურია, რომ იყო რაღაც ევოლუციაში სხვადასხვა სამყაროში, რაც ასტიმულირებდა ცილის წარმოებას.
  მიუხედავად იმისა, რომ სილიციუმის ან ლითიუმისგან დამზადებული მხეცები შთამბეჭდავი იყო. საინტერესოა რისგან მზადდება ფანტომური დინოზავრები. ზოგი მათგანი მიწიერი ცხოვრების ფორმებს ჰგავს, ზოგი კი მათგან განსხვავდება. და მეომარი გოგონები, თითოეული ხუთასი კილომეტრის ან მეტი სიმაღლის, აბსოლუტურად სუპერ ელეგანტურია! ნახევრად შიშველ სხეულზე მრავალი შრამისა და დამწვრობის გამო ისინი კიდევ უფრო სექსუალურად, მაცდურად და... საშინლად გამოიყურებიან!
  გოგონა მხიარულად ყვირის:
  - კარგი, გმირი იბრძვის!
  - გავამრავლოთ! - ხუმრობით შესთავაზა ვლადიმირმა.
  გოგონას გაეცინა:
  - შენნაირი დიდებული მებრძოლით, მე მზად ვარ!
  სვიატოროსიის ვარსკვლავური ხომალდები, მამაცი ჯარისკაცების ხელმძღვანელობით, გმირულად იბრძვიან. ფანტომების არმიაც თხელდება, თუმცა საშინელ ზარალს აყენებს. ეს ყველაფერი იმდენად გრანდიოზულად გამოიყურება, რომ ბრძოლის ფიქრი აგრევს შენს აზრებს და ხელს უშლის მტერზე კონცენტრირებას. ზოგადად, ყოველი ჩხუბი გარკვეული საფრთხის შემცველია, განსაკუთრებით მაშინ, როცა ის რუტინულ საქმედ იქცევა. თუმცა, როგორ მოგბეზრდებათ, როცა ხედავთ ასეთ ლამაზმანებს, რომელთა დაღვრილი სისხლი, როგორც ყველაზე მსუბუქი მძივები, სივრცეში ფრიალებს?
  ვლადიმირმა დაუსინჯა:
  - ჩვენ იზიდავს ემანსიპაცია, რომელიც ბრძოლა კი არა, ისევ სენსაციაა!
  გოგონამ, მხიარული ტონით, უპასუხა:
  - არა ქალწული ანგელოზი, არამედ ეშმაკი! ხალხს ვტანჯავ - ველური ლომივით! ყოველ ჯერზე გასვლისას თამამად მივდივარ ბრძოლაში!
  - სემირამი! ერთ-ერთი პირველი ქალი მეომარი, იბრძოლე და გაიმარჯვე - სილამაზე! მომწონს შენი ამბიცია! - მიპასუხა რიტმის ბიჭმა.
  ვლადიმირმა მანქანა დააგდო და მარცხნივ გადავიდა. ეს იყო გარკვეული, გატეხილი ზიგზაგი, საშიში მტრის წინააღმდეგ (ჰუმანოიდების აზროვნების თავისებურება ის არის, რომ ისინი ბევრად უფრო მჭიდროდ რეაგირებენ არაბუნებრივი მოძრაობაზე, მკვეთრი კუთხით გატეხილი ხაზებით).
  მისი მოწინააღმდეგე ადამიანი არ იყო. ბლოკნოტზე შაკლის რასის ემბლემა გაბრწყინდა. ანუ მელასა და ჯაკალის ნაზავი. საკმაოდ საშიში ტიპები, მაგრამ ზედმეტად თავდაჯერებული. ვლადიმერმა ეს გაითვალისწინა და სუნთქვის ქვეშ ღრიალა:
  - მობრძანდით, პატარებო! ყველა ცეკვა დასრულდა!
  გოგონამ მხარი დაუჭირა:
  - მუსიკით გაგზავნე საფლავზე!
  - მოკვდით ძმებო! - იმღერა ვლადიმირმა და თავი ვერძში ჩააგდო. მან იცოდა, რომ შაკლისები მშიშარა იყვნენ და აზრადაც არ მოსვლიათ სიკვდილი ან ვერძის აყვანა.
  ასე რომ, აღმოჩნდა, რომ ტეტრაპლანი აირიდა და ვლადიმერმა, რომელიც ამას წინასწარ ელოდა, ქომაგს გაუკეთა და მუხტი ჩაუდო მებრძოლს. ბიჭმა დაინახა ენერგიის ციმციმი, რომელიც ვაკუუმში ძლივს შესამჩნევ ხაზს ხაზავდა:
  - Აიღე!
  გოგონამ აიღო:
  - დაგვიტოვეთ წვერი!
  ვლადიმერმა გაიცინა:
  -შენც იქნება ყავა! იქნება კაკაო და ჩაი! საფლავზე ვიჩქაროთ! კვაზირიკი მოკვდა!
  გოგონამ უპასუხა:
  - აირჩიე შენი შემდეგი მიზანი.
  მის გვერდით ამხანაგი ახლახან ჩამოაგდეს. უბრალო ბიჭი, რომლის გამოც მხოლოდ სინანული შეგიძლია. სამწუხაროდ, ომში სიკვდილი ნაცნობი თანამგზავრია.
  ვლადიმირმა რამდენჯერმე ესროლა შუბლში, მხოლოდ დაძაბულობის მოსახსნელად. მან იცოდა, რომ მტრის ასე დარტყმა შეუძლებელი იყო, მაგრამ მტერი გამუდმებით ისროდა, მკვდარ კერას მოხვედრის იმედით. და ასეთი ტაქტიკა ხშირად მოაქვს წარმატებას.
  პასტუხოვმა და აივანჰომ, მებრძოლებთან ერთად, ხვრელი გაბურღეს მტრის რიგებში. მარჯვენა ფლანგიდან ვიკონტესტა მარია გოგონებთან ერთად, დიაგონალურად მოძრაობდა და მკვეთრად აჩქარდა. მეომრებმა ძალა მიიღეს გამაძლიერებლის შელოცვებისგან. მათ რიგები დაარღვიეს და დაინახეს, რომ სვიატოროსიის რიგებში პანიკა იდგა. თუმცა, ეს ყველაფერი უფრო მეტია, ვიდრე პირობითი კონცეფცია.
  აივანჰო ჯიუტად იბრძოდა საბრძოლო ხომალდთან. მან სასოწარკვეთილად გატეხა და ბრალდებები გაუგზავნა უკვე დაჭრილ მებრძოლს. პასტუხოვის წყალობით, ახალგაზრდა მამაკაცი, რომელმაც დაეუფლა კრეისერს, მივიდა სამაშველოში, დაარტყა დამხმარე განყოფილებას, გაყო გიგანტური მანქანა.
  -კარგი, როგორ იჭერ! - ჰკითხა პარტნიორს.
  - Რა თქმა უნდა! სხვა არაფერი დაგვრჩენია! - უპასუხა აივანჰომ.
  პასტუხოვი ჩხუბის სიღრმეში შეხედა:
  - კარგი იქნებოდა მეთაურის განადგურება!
  - მთავარი მეთაური როკოვსოვსკი?
  - Ის არის!
  აივანჰოიმ, სისხლიანი ოფლი ასხამდა (ისიც დაიჭირეს, თავზე მსუბუქი თმის ნაწილი დაეწვა.) ამოისუნთქა:
  - არ ვიცი! ეს რეალურია? სად უნდა ვეძებოთ?
  - სავარაუდოდ, ყველაზე დიდ ფლაგმანურ ულტრა-დრედნოტზე. როგორც წესი, მეთაური ყველაზე დაცულ გემზეა.
  - Არ არის საჭირო! რადგან ასეთი გემები ყველაზე დაუცველია. შეიძლება ჯობია უსწრაფესს შევხედოთ.
  - როკოვსოვსკის მარშალი წარსულიდანაა და ისინი, როგორც წესი, კონსერვატიულები არიან.
  - ალექსანდრე მაკედონელიც წარსულიდანაა, მაგრამ ყველაზე მძლავრ ვარსკვლავურ ხომალდზეა თუ პირიქით?
  პასტუხოვმა თავი დაუქნია:
  - მაშინ სხვა დრო იყო!
  - და ხალხიც იგივეა!
  - ზოგი ადამიანიც კი არაა!
  - ყოველ შემთხვევაში, ყველაზე დიდი გემი უნდა გავანადგუროთ.
  ვიკონტესამ მარიამ დაადასტურა:
  - ფლაგმანი ესკადრილიაში - საჭიროა ფოტონიზაცია (გაჟღენთვა)!
  ფლაგმანი ულტრა-დრედნოტი უფრო დიდი იყო ვიდრე პლანეტა დედამიწა. დიამეტრით დაახლოებით თხუთმეტი ათასი კილომეტრი, ეკიპაჟით ხუთნახევარი მილიარდი ჯარისკაცი და ას სამოცდაშვიდი მილიარდი რობოტი. ეს რა თქმა უნდა სიძლიერეა. ფანტომური მეომრებიც კი ძალიან პატარები ჩანდნენ მის ფონზე.
  პასტუხოვმა აღნიშნა:
  - არა, ამ ბიჭს ხმლით ვერ წაიყვან. თქვენ უნდა ram დინოზავრები.
  აივანჰომ, სისხლის წვეთები გადაყარა, ჰკითხა:
  - როგორ მოვარგოთ მათ?
  - ალიოშა პოპოვიჩს უნდა დავუკავშირდეთ!
  პასტუხოვს სპეციალური ველკრო ჰქონდა და მეთაურის მოვალეობის შემსრულებელს მიუბრუნდა.
  -ალიოშა! მისმინე, პრობლემები გვაქვს! თქვენ ხედავთ ფლაგმანის მთავარ ურჩხულს.
  - ჩაი ბრმა არ არის!
  - ასე რომ, ჩვენ არ შეგვიძლია მისი განადგურება! დროა გამოაგზავნოთ დინოზავრები სამაშველოში!
  ალიოშამ მაშინვე უპასუხა:
  - ეს შესაძლებელია, მაგრამ ჯერ ჩვენ გავასუფთავებთ მიდგომებს მთავარ ფლაგმანთან. ეს იქნება ჩვენი ნომერ პირველი ამოცანა.
  - ამ შემთხვევაში ვეცდებით დავეხმაროთ.
  იმავდროულად, სვიატოროსიის მთავარი ფლაგმანი შევარდა ბრძოლის სქელში, მისმა უძლიერესმა იარაღმა გაანადგურა ფანტომები.
  . თავი No9.
  რატომ იყო საკამათო ეკატერინე II-ის მეფობა? პოტემის სოფლები ჩვეულებრივი გამოთქმა გახდა და კორუფცია და მექრთამეობა აყვავდა. ყმებს კი სრულიად ჩამოერთვათ უფლებები. ისინი იყიდებოდა როგორც უკანასკნელი პირუტყვი და არ იცავდა კანონებს, რომლებიც უკვე ლიბერალური იყო ყმების პატრონების მიმართ. გარდა ამისა, ეკატერინეს ბრძანებულებამ კეთილშობილური თავისუფლების შესახებ მიწის მესაკუთრეებს საშუალება მისცა თავი აარიდონ საჯარო სამსახურს, რამაც მომავალში გამოიწვია ელიტის დეგრადაცია. ტყუილად არ იყო, რომ როდესაც პუგაჩოვი აჯანყდა, მას მხარს უჭერდნენ არა მხოლოდ კაზაკები, არამედ ხალხის მნიშვნელოვანი ნაწილი და ზოგიერთი ოფიცერიც კი. ემელიან ივანოვიჩი რომ უფრო ნიჭიერი სარდალი ყოფილიყო, მაშინვე რომ დაეპყრო ორენბურგს, მაგრამ ექვსი თვე დაკარგა უსარგებლო ალყაში, მას ექნებოდა ტახტის დაკავების შესანიშნავი შანსი. ხალხს უყვარდა პუგაჩოვი, რომელიც საკუთარ თავს პეტრე მესამეს უწოდებდა. ყოფილი დონ კაზაკების არმია საერთაშორისო იყო. თავად პუგაჩოვი ძალიან ეშმაკურ პოლიტიკას ატარებდა, ყველას ბევრს ჰპირდებოდა, თუნდაც ის, რისი შესრულებაც შეუძლებელი იყო! კერძოდ, მან მოახერხა ბაშკირების, ყირგიზების, თათრების, ყალმუხებისა და ისლამის აღიარებული სხვა ხალხების მოსყიდვა. ემელიან პუგაჩოვი, როგორც მართლმადიდებელი, მონაწილეობდა ყველა მუსლიმურ დღესასწაულში, რითაც აჩვენა სახელმწიფოებრიობა. მართლაც, თუ ქვეყნისა და ხალხის ინტერესები მოითხოვს ალაჰის წინაშე ქედს, მაშინ ჩვენ უნდა დავიხროთ! თავი არ ჩამოვარდება. რაც შეეხება იანკის პირად აზრს, ბოლო დრომდე მას სჯეროდა, რომ ღმერთი არ არსებობს. ეს მას უფრო ლოგიკური ჩანდა. მართალია, როდესაც დაინახა დემონი, რომელმაც ის სხვა სამყაროში გადააგდო, მიხვდა, რომ ალბათ შემოქმედი იყო. თუმცა, ამის შემდეგაც არ არის საჭირო ბიბლიისა და ყურანის რწმენა. კერძოდ, რა არ მოეწონა იანკას ბიბლიაში? სხვადასხვა წინააღმდეგობები, ასევე ის, რომ ებრაელები ღვთის ხალხია! აბა, როგორ გჯერა, რომ თებერვლის ხალხი ღმერთმა აირჩია! ყოველივე ამის შემდეგ, ეს არის აბსურდი, სისულელე. ეს ხალხი ყველაზე ნაკლებად შეეფერება ღვთის რჩეულის როლს. ბოლოს და ბოლოს, ფებრეებს მხოლოდ მოგება აინტერესებთ! მათთვის აბსტრაქტულია ისეთი ცნებები, როგორიცაა მოვალეობა, თანაგრძნობა, წყალობა, თავგანწირვა, პატივი, თავგანწირვა, კეთილშობილება და სხვა! ამ ერისთვის დამახასიათებელია მხოლოდ მოგება, ეგოიზმი და პიროვნული კეთილდღეობა. და ვინ დაიჯერებს, რომ იესო თებერვალია? მას აქვს წმინდა რუსული, კეთილშობილი და ღია ხასიათი. და ძალიან ბევრი წინააღმდეგობაა იესოს გენეალოგიაში, რომელიც, სავარაუდოდ, აბრაამიდან და დავით მეფედან მოდის. აიღეთ მაგალითად ლუკას სახარება და შეადარეთ გენეალოგია ძველ აღთქმას. ეს უკვე განიხილეს სწავლულმა ათეისტებმა! თუმცა ღმერთის რწმენა არ ნიშნავს ბიბლიის რწმენას. ისე, და ნიკოლოზ II წმინდანად ჩათვალოს... ზოგადად, ახალი აღთქმის სწავლება პაციფისტურია, ეს აშკარაა. ხოლო ქრისტიანობის სხვადასხვა სამხედრო ორდენები ეწინააღმდეგება ქრისტეს სწავლებებს. თუმცა ათეიზმს აქვს რკინის არგუმენტი - მსოფლიოში ბევრი რელიგიაა! ღმერთის შესახებ იდეები განსხვავებულია. მაგრამ თუ ყოვლისშემძლე მართლაც არსებობდა, მოითმენდა ის ასეთ შეუსაბამობებს? მაგალითი ავიღოთ მეფე: მეფეზე მცდარი წარმოდგენები რომ არსებობდეს, განა მმართველი არ ჩაერევა და არ უბრძანებდა, რომ ქვეშევრდომებს სულითა და ჭეშმარიტებით ეთაყვანებოდნენ მას. გარდა ამისა, ბიბლია გვასწავლის, რომ ყოვლისშემძლეს საერთოდ არ აინტერესებს, როგორ წარმოადგენს მას ქმნილება.
  იესომ თქვა:
  - წადით და იქადაგეთ, მოწაფეებად მოამზადეთ ყველა ხალხი! მონათლეთ ისინი მამის, ძის და სულიწმიდის სახელით! და აქ წინააღმდეგობები ჩანს.
  მან განაგრძო სიარული, მზე ანათებდა და მხიარული პატარა ცხოველი გაიქცა გზაზე. მშვილდით ესროდნენ. მართალია, მშვილდები საკმარისად დაბალანსებული არ იყო. ყორანის ფრთის ფერში შეღებილი ისარი გაფრინდა.
  ალიმ ჩასჩურჩულა:
  -მიზირა! ისეთი ლამაზი, თუ ის გზას გადაკვეთს, ეს ნიშნავს ცვლილებას.
  - ზუსტად!
  -ხალხის ნიშანი!
  იანკა აღფრთოვანებული იყო:
  - თუ ეს ჩვენ გვეხება, მაშინ უკეთესის იმედი მაქვს. რა შეიძლება იყოს მონის ბედზე უარესი! მომეცი ცვილი!
  ალიმ პირქუშად შენიშნა:
  - გახდი მკვდარი! შეცვალე შენც! შესაძლოა ეს ჩვენთვის გარკვეული შანსია. ერთმა მოხუცმა მითხრა, სიკვდილის შემდეგ უდანაშაულო ბავშვები სამოთხეში მიდიან. არ არის ცემა, ბევრი საჭმელი და გართობა.
  იანკამ მძიმედ ამოისუნთქა:
  - ეს არ მეხება. სამწუხაროდ, თუ მოვკვდები, ადგილობრივ ჯოჯოხეთში გამიშვებენ. ასე მითხრა დემონმა.
  ალიმ გაკვირვებულმა ჰკითხა:
  - სიზმარში ნახე?
  - არა რეალურად და არა მარტო, არამედ მეგობართან ერთად.
  - თუ ასეა, მაშინ შესაძლებელია! მღვდლები ასევე განსხვავდებიან თითოეულ იმპერიაში. მართალია, არსებობს "გაბრაზებული ღმერთის" ორდენი, როგორც ჩანს, ის ყველა სხვა მღვდელზე მაღლა დგას და მას სუპერდიდოსტატი აკონტროლებს, მაგრამ ამას ყველა მეფე და სულთანი არ ცნობს.
  ვლადიმერი დათანხმდა:
  - და მე ასეთ დესპოტიზმს არ ვაღიარებდი!
  - დემონები და ანგელოზები გამუდმებით ებრძვიან ერთმანეთს სულებისთვის და ამავდროულად ხშირად ბოროტება იმარჯვებს. "ალიმ შიშველი ქუსლი დაასხა ბრტყელ ქვას, შემდეგ ღერო ამოაძვრინა ფეხის თითებით. ბიჭმა ოსტატურად ესროლა ბალახის ნაჭერი და პირში დაიჭირა. მან საღეჭი რეზინა ღეჭა, თან ჯერ კიდევ იღიმებოდა.
  იანკა ცდილობდა თავისი ტექნიკის გამეორებას. ის საკმაოდ მოხერხებული იყო, მაგრამ ბიჭის დაჭიმული თითების და დაღლილი, შიშველი ფეხების დამორჩილება რთული იყო. თუმცა მისი გატეხვა პირველივე ცდაზე ვერ მოხერხდა. ახლა მხოლოდ ის იყო დარჩენილი მტევნის გადაგდება. აკრობატ ბიჭს ასეთივე უნარი ჰქონდა, თითიდან ცხვირამდე სროლა. მაგრამ ეს ეხებოდა პლასტმასის ბურთებს, მაგრამ აქ არის შეკვრა, რომელსაც არ აქვს კონკრეტული სიმძიმის ცენტრი და ადვილად არ სრიალებს ჰაერში. ბიჭმა ესროლა და მკერდზე დაეშვა. დახრილმა დაიწყო იდაყვებით აყვანა. ზედამხედველის მათრახი მტკივნეულად დაწვა შიშველი მხარზე და მკერდზე დაიჭირა. ბიჭმა ბალახი ჩამოაგდო და იყვირა:
  - მტკივა!
  ზედამხედველმა მუქარით უთხრა:
  - რად გინდოდა ისევ ჭამა! შეხედე, როგორი დაკუნთულია, მონა უნდა იყოს გამხდარი. თქვი მადლობა, რომ ნება მომეცით მშვიდად ვისაუბრო.
  - Გმადლობთ.
  თვალებიდან ცრემლები წამოუვიდა, ეს განსაკუთრებით მტკივნეული იყო, რადგან დარტყმამ ყოფილ ჟოლოსფერი შრამი გადაკვეთა. რამდენიმე წვეთი სისხლი გადმოვიდა. შუშის ერთ-ერთი წვეთი ნაცრისფერ ხრეშზე დაეცა.
  იანკა აკანკალდა: ცდილობდა თავი დაეღწია ტკივილისგან და მიმდებარე პეიზაჟს დახედა.
  ტყე ძალიან მოგაგონებდათ ტროპიკულ ჯუნგლებს. მხოლოდ ხეებს ჰქონდათ ოდნავ უფრო დიდი იისფერი და ნარინჯისფერი ელფერი, ხოლო ტოტებზე მეტი ყვავილი და სხვადასხვა ხილი იყო. ბიჭმა ტუჩები მოილოკა: ნაყოფი განსხვავებული იყო, ზოგი მიწიერს ჰგავდა, ზოგს ტალღოვანი ტყავი ჰქონდა, ეგზოტიკური, კვირტებს ჰგავდა. მაგრამ ზოგადად, ტყე ტყეს ჰგავს, ძალიან კაშკაშა და ფერადი ყვავილების, ასევე პეპლების სიმრავლის გამო, შეიძლება ის სამოთხეში შეცდეს.
  - აქ მშვენიერია!
  მარჯვნივ მიმავალმა ბიჭმა შენიშნა:
  - დიახ, ლამაზია.
  ალიმ განაგრძო:
  - ახლა წელიწადის საუკეთესო დროა, ზაფხულში ძალიან ცხელა და ყველაფერი ქრება. თუმცა, ეს დამოკიდებულია სეზონზე. საკმაოდ ხშირად წვიმს.
  ვლადიმირმა ისევ მიმოიხედა ირგვლივ და ნესტოები შეისუნთქა: ყვავილების, ხილისა და ტყეების სურნელმა ჩაახშო ოფლის უსიამოვნო სუნი და ბიჭების დაღლილი, დიდხანს გაურეცხავი სხეულები. მან შენიშნა, რომ კანმა დაბნელება დაიწყო, ჩანდა, რომ სამი მზე უფრო მეტ ულტრაიისფერ გამოსხივებას აძლევდა, მაგრამ გამოსხივება რბილი იყო, მხოლოდ მათრახის კვალი მტკიოდა.
  ვლადიმირმა თქვა:
  - ჯოჯოხეთური ცხოვრება სამოთხეში!
  პირქუშმა სადათმა განზრახ თქვა:
  - ვხედავ, შენ ცხოვრობდი ბევრად ცივ სამყაროში და არც ისე მდიდარ მცენარეულობით, როგორც ჩვენთან.
  იანკამ მკვეთრად დაუქნია თავი:
  - ვაი! მართალია, ჩვენი სამყარო, უფრო სწორად, ქვეყანაში, სადაც მე ვცხოვრობ, არ ჰგავს ზამთარში მხოლოდ ტანსაცმლის ტარებას, მაგრამ ზაფხულში ეს არ არის იმაზე უარესი, ვიდრე ახლა. მართალია, ზოგჯერ ხანძარი და გადაჭარბებული სიცხეა.
  სადათმა ჩაიცინა:
  - აი, ხედავ!
  - მაგრამ ჩვენ გვაქვს კომპიუტერები და შესანიშნავი თამაშები.
  სადათმა გაკვირვებულმა ჰკითხა:
  - Რა არის ეს! ასევე, როგორც სიზმარში?
  - თითქმის! Უფრო უკეთესი! ბოლოს და ბოლოს, ძნელია ოცნებების გაკონტროლება; შენ მხოლოდ "ოცნებობდი", რომ სულთანი ხარ და ეს უკვე ხანჯალია ყელში. ან უფრო ხშირად იღვიძებდა.
  ალიმ შენიშნა:
  - ძილში ხშირად მესიზმრება კოშმარები. მითუმეტეს, თუ აქამდე დაგირტყათ, ეს არის დარტყმა ან, უარესი, სიზმარი.
  ვლადიმერი შებრუნდა და ალის ზურგს შეხედა. ის მართლაც ნაწიბურებით იყო დაფარული, თუმცა სუსტი და ძლივს შესამჩნევი, ახალი ნაწიბურების გარდა.
  - კარგად გიშველის!
  ალიმ თავი დაუქნია:
  - ეს არის სპეციალური მალამო. მონები გაყიდვამდე მასში ასხამენ, რათა მათი კანი გაბრწყინდეს და უფრო გლუვი და სუფთა გამოჩნდეს. უკვე რამდენჯერმე გამყიდეს და მერამდენედ გამაშტერეს, ერთხელ კი ქუსლები ცხელ უთოთი დამიწვა.
  ვლადიმერი შეკრთა:
  - Და როგორ?
  ალი გაფითრდა, მოგონებებიდან სახეზე კრუნჩხვა გადაურბინა და გაჭირვებით ამოიოხრა:
  - წარმოიდგინე, რა მტკივნეულია. ბევრად უფრო მტკივნეულია, ვიდრე მაშინ, როდესაც ისინი უბრალოდ ურტყამენ. ასეთი კოშმარი.
  იანკამ ექსპერტის ხმით თქვა:
  - ქუსლებზე ბევრი ნერვული დაბოლოებაა, ამიტომ უხეშიც კი ინარჩუნებენ მგრძნობელობას.
  ბიჭმა თავი დაუქნია:
  - ვხედავ, ძალიან განათლებული ხარ.
  იანკამ ამაყად თქვა:
  - თუ მე არ ვარ წარჩინებული სტუდენტი, ეს მხოლოდ იმიტომ, რომ მეზიზღება ჩხუბი. ვინც აწვალებს, ყოველთვის სუსტი და მოღალატეა.
  -ძალიან ბევრ უცნობ სიტყვას ამბობ. ჩაჭედილი, წარჩინებული სტუდენტი, ჩაჭედილი.
  სადათმა შენიშნა:
  - კრამინგი, სიტყვიდან ბიზონიდან, ანუ კბილები! ესენი არიან კბილებში ცხვირწინ, მაგრამ წარჩინებული მოსწავლე სიტყვისგან განსხვავებულია.
  იანკამ თავი დაუქნია:
  - აზრი სწორად გაიგე. ბიჭმა შეშფოთებულმა მიმოიხედა ირგვლივ, დარტყმას ელოდა, მაგრამ ეტყობოდა, რომ ზედამხედველი თავად უსმენდა მათ სიტყვებს.
  ალიმ ჰკითხა:
  -როგორც ჩანს სკოლაში წახვედი?
  - არა?
  - წაკითხვაც არ ვიცი და ასამდე ვითვლი! უფრო სწორად, ათასამდე!
  სადათმა დაამატა:
  - Მაგრამ მე შემიძლია! ის მღვდლად სწავლობდა და ახლა მონებად იყიდება. უფრო სწორად, გადაცდომისთვის გადამცეს.
  იანკა ცნობისმოყვარეობით იყო სავსე:
  - რა დანაშაული?
  სადატმა მკვეთრად დაუქნია თავი:
  - ამაზე არაფერს ვიტყვი. შეიძლება მოგვიანებით, თუ დავმეგობრდებით, ჩემს ცოდვებს მოგიყვებით. შენ არ ხარ მღვდელი, რომ მეღიარო!
  ერთ-ერთმა ბიჭმა იხუმრა:
  - თვალთვალისწინებდა როგორ იბანდნენ შიშველი გოგოები.
  სადატმა თავი დაუქნია:
  - ეს ძალიან მჭირდება! უფრო მეტიც, მღვდელმსახურები ყველა დღესასწაულზე შიშველი ცეკვავენ და ზოგჯერ გლადიატორებივით იბრძვიან. ასეთი ჩხუბები მინახავს, ძალიან ამაღელვებელია.
  იანკამ სიზმრად თქვა:
  - ნეტავ ასეთი ჩხუბი მენახა!
  - იქნებ კიდევ გნახო! ხანდახან საყვარელი მონები ასეთ სანახაობაზე მიჰყავთ. რატომ არ გინახავთ გლადიატორთა ბრძოლები?
  - მხოლოდ ფილმებში!
  - სიზმარში?
  - კინოში არა! მაგრამ ისინი იქ არ არიან რეალური! ერთგვარი ილუზია.
  - ანუ იქ არავის კლავენ?
  - Რა თქმა უნდა! მხატვარს განზრახ არ მოჭრიან.
  - Ძალიან მოსაწყენი! მე პირადად მომწონს, როცა ქალები ჩხუბობენ. ეს ისეთი შთამბეჭდავი და მშვენიერია. მით უმეტეს, თუ მკერდი მოჭრილია.
  იანკამ დაიღრიალა:
  - საზიზღარს ნუ ამბობ!
  სადათმა ჩაიცინა:
  -ამდენს ვერც გეტყვი! ყველაფერი ვიცი, განსაკუთრებით ქალისა და მამაკაცის სიყვარულის შესახებ. ამას ტაძარში გვასწავლიდნენ.
  ქერა თმიანმა იანკამ უფრო ყურადღებით შეხედა სადათს. ბიჭი საკმაოდ ფართო მხრები იყო, დაკუნთული და მასზე მაღალი. ის ალბათ უკვე თოთხმეტი წლისაა და ამ ასაკში ლიბიდო შეიძლება ძალიან მშფოთვარე იყოს. ტყუილად არ არის, რომ ძველ რუსეთში ადამიანები თოთხმეტი წლის ასაკში დაქორწინდნენ და ეს იყო აჩქარებამდეც კი. აქ ეთნიკური ჯგუფი ჰგავს აღმოსავლურს, სადაც ყველაფერი უფრო სწრაფად მწიფდება. ასე რომ, ბიჭები შეიძლება ოცნებობდნენ ქალის სიყვარულზე. სხვათა შორის, სადათის თმა არ არის შავი ან ყავისფერი, არამედ წითელი. ეს იმაზე მეტყველებს, რომ ის არის მზაკვარი მხეცი. მისნაირი ადამიანები საკმაოდ სახიფათოები არიან, მაგრამ, როგორც წესი, ღია ჩხუბს ერიდებიან.
  ვლადიმირმა თქვა:
  - ყველა კაცმა იცის ის, რაც იცის! რამე უკეთ ვიმღეროთ.
  -გიჟი ხარ თუ მოგწონს ზურგზე მათრახი რომ დადის? - გაუკვირდა ალი.
  ზედამხედველმა იღრიალა და თქვა:
  - რა უნდა იმღერო? უბრალოდ გაჩუმდი! არ მინდა პატრონმა გაიგოს. ჩვენთან ის არაპროგნოზირებადია, შეუძლია სიცილი, ან ცოცხლად ტყავი. და ძალიან მოწყენილი ვარ.
  ალიმ შესთავაზა:
  - აი, წადი, იანკა, იმღერე შენს სამშობლოზე.
  -რამე პატრიოტული?
  - და აუცილებლად შენი! მინდა ვიცოდე, შეგიძლია თუ არა შედგენა, რადგან ხანდახან სიმღერა ერთადერთი ნუგეშია მონობაში!
  სადათმა დაადასტურა:
  - Კარგი იდეაა!
  ბიჭი მშვიდი, მაგრამ სასიამოვნო და ნათელი ხმით მღეროდა:
  აქ სამყაროს კიდეზე მახსოვს;
  მინდვრები, მდელოები, თქვენი დედამიწის სივრცე!
  იყო მონა ძალიან ცუდი ბედი,
  ვლოცულობ უფალმა დამლოცოს!
  
  უყურადღებო ჩანახატი გავაკეთე ქვიშაში,
  შტორმიანმა ტალღამ ჩამოირეცხა!
  და წარმომიდგენია თოვლივით თეთრი თმა,
  მინდა შენთან ერთად ვიყო შეყვარებული!
  
  ჩვენ მებრძოლები ვართ, მიწას ჩვენი ნაბიჯებით ვზომავთ,
  მთების მწვერვალზე უნდა ვისრიალოთ!
  მოწინააღმდეგეები მწვანე ტურბანებით,
  და ანდრეის მზერა მოგვყვება!
  
  და ჩვენ შტურმით ვეყრებით კლდეებს - სისხლის ზღვას,
  ამაყი არწივები სევდიანად ტრიალებენ!
  მაგრამ ჩვენ წავართმევთ მწუხარებას სამშობლოს,
  და იქნება ქვეყნები, ყველა დაპყრობილი!
  
  ჩვენ შეგვიძლია ერთად ვიყოთ - შენთვის მორჩილი ცოლი,
  მე კი შენი ქმარი ვარ - მებრძოლი, გაბედული კაზაკი!
  ჩვენ ვგრძნობთ სულის ამაღლებას - ჰაეროვანი,
  დაე, მოწინააღმდეგე გაფრინდეს!
  
  ჩვენ ერთად ვცხოვრობთ - დრო გაფრინდა,
  გავიდა საკმაოდ გრძელი, ქარიშხლიანი წლები!
  მაგრამ სხეული ჯერ კიდევ ელასტიური, ძლიერია,
  ახალგაზრდა ვარ და არა დამპალი მოხუცი!
  
  მოხარული ვარ, რომ მშვიდობით შეგხვდი ლამაზო,
  ჩვენ ვცხოვრობთ დიდსულოვან, მხიარულ ქვეყანაში!
  ოჰ, რა სუფთა და ნათელია შენი გამოსახულება,
  მე სულ შენზე ვოცნებობ და ვმღერი!
  
  და ჩემს შვილს მოგზაურობისთვის ჩალაგება სჭირდება,
  ისიც იბრძვის და იბრძვის!
  ვილოცოთ ღმერთს ბრძოლის წინ,
  უბრალოდ ნუ ტირი - სულელო დედა!
  
  ყოველივე ამის შემდეგ, ვაჟკაცობაა რუსეთისთვის ბრძოლა,
  მოდით გადავიდეთ შეტევაზე - არ დავზოგოთ სიცოცხლე!
  ისე, რომ ბალახი ყვავილობს ცის ქვეშ,
  გაერთე მზის ქვეშ გვირგვინით, შვილო!
  ბიჭი იმდენად შთაგონებული იყო, რომ მოსალოდნელზე ხმამაღლა იმღერა. პატრონმა ირგვლივ მიმოიხედა და ზედამხედველმა, თითქოს გონს მოსულმა, მათრახი ჩამოუგდო მონებს. მისმა ორმა თანაშემწემ მათრახიც გამოიყენა. იანკამ აუტანელი ტკივილისგან იკივლა, კანი მოიჭრა, ბიჭი დაეცა. ალიმაც და სადათმაც მიიღეს.
  ვაჭარმა უცებ დაიყვირა:
  - Საკმარისი! ბიჭს კარგი ხმა აქვს. ოჰ, როგორც ჩანს, ეს შეიძლება სასარგებლო იყოს. და არ არის საჭირო საქონლის გაფუჭება, ისინი მაინც ძლივს მოძრაობენ.
  მეთვალყურეებმა ბიჭების ცემა შეწყვიტეს. ქარავანი ერთი წუთით გაჩერდა და ახალგაზრდა მონებს გონს მოსვლის საშუალება მისცეს. მათ იანკს სუნიანი სითხის კოლბაც კი მისცეს.
  ბიჭმა ღვინო გამოიცნო. საკმაოდ ტკბილი და გემოთი სასიამოვნო, ძალას მაძლევდა, ტკივილმა ოდნავ გამიცრუა და ცრემლები შემიშრა.
  - კარგი, წადით ბიჭებო! არ დაარტყა მათ უმიზეზოდ.
  ზედამხედველებმა თავი დაუქნიეს: ქარავანი გადავიდა.
  იანკა დაიღრიალა, პირველად ალკოჰოლმა შეაღწია ბავშვის სხეულში და უფრო მხიარული გახდა. ნახევრად შიშველი და ნაცემი ბიჭების კოლონაში შებოჭვის დამცირებას აღარ გრძნობ. შიშველი ფეხების წვაც კი სუსტდებოდა, თითქოს მხოლოდ ცხელ ქვიშაზე დავდიოდი. და რომ ვაჭარს მოეწონა მისი ხმა და სხვა ბიჭების სახეებით განსჯა. მას შეუძლია მომღერალიც კი გახდეს და როცა ამ სამყაროდან დაბრუნდება, რატომ არ მიიღოს მონაწილეობა საბავშვო ევროვიზიაში. თუმცა, ამას მოზიდვა და გარკვეული იღბალი სჭირდება. ალა პუგაჩოვას მსგავსად - მისი ხმა, რა თქმა უნდა, კარგია, მაგრამ არც ისე უნიკალური, ბევრი ქალია მასზე არანაკლებ ვოკალი, მაგრამ ის მარტო გახდა შესანიშნავი პრიმადონა. იანკა ოცნებობდა ფილმებში მსახიობობაზე; თავისი გარეგნობით მას შეეძლო ბიჭის გმირის თამაში. სიმპათიური, ქერა, ცისფერთვალება ბიჭი ნათელი, კრისტალური ხმით და გამოძერწილი, დაკუნთული ფიგურით - კარგი რეჟისორით, ის აუცილებლად ვარსკვლავია. ზოგიერთი ბავშვი საერთოდ არ არის სიმპათიური, მაგრამ გახდა ვარსკვლავები. მაგალითად, კოლია გერასიმოვს "სტუმარი მომავლისგან" არ თამაშობდა ბიჭი აპოლონი, ან სამ ეპიზოდიანი ფილმი "ტომ სოიერი", არამედ რაღაც ჭორფლიანი ბავშვი! და ის შეიძლება გახდეს დიდი ვარსკვლავი, ჰქონდეს მრავალმილიონიანი ჰონორარი, როგორიცაა ბაბუა შვარცი ან სტალონე. და იქ პრეზიდენტის სკამიდან არც ისე შორს არის. ყოველივე ამის შემდეგ, ცნობილი ტერმინატორი არნი: დაე, კონსტიტუცია: დიდი ხნის წინ გახდა შეერთებული შტატების პრეზიდენტი. მაგალითად, რატომ არ უნდა გააკეთოთ სამოქმედო ზღაპარი? ბიჭი შუა საუკუნეებში აღმოჩნდება, ჯერ მონა ხდება, შემდეგ კი გვირგვინს იგებს. საერთოდ, იყო წიგნები, სადაც ბიჭები შუა საუკუნეებში აღმოჩნდნენ, მაგრამ რატომღაც არც ერთი არ გაიზარდა მეფედ და დიდ დამპყრობლად. რატომღაც ავტორებს რცხვენიათ, რომ ბიჭი დიდ გმირად აქციონ. საუკეთესო შემთხვევაში, ის სამეფოს მხოლოდ მაშინ იპყრობს, როცა გაიზრდება. გულწრფელად სირცხვილია. აბა, რატომ არის ბიჭი უფროსზე უარესი, მით უმეტეს, ჩვენს დროში, როცა ნებისმიერ ბავშვს შეუძლია, ინტერნეტის დახმარებით, პროფესორზე ჭკვიანი გახდეს. განათლებაში ნამდვილი რევოლუცია არის კომპიუტერი, ის საშუალებას გაძლევთ მყისიერად ნახოთ უზარმაზარი ინფორმაცია. მაგალითად, მან სამიზდატში წაიკითხა ერთი ავტორი, რომლის შვილები ბევრად უფრო მაგარია ვიდრე უფროსები! Ვაუ! ნამდვილი წასაკითხი! თუმცა, თავად რატომ არ წერს ფილმის სცენარს, მან უკვე სცადა საბავშვო თამაშის დახატვა და ერთ კომპანიას გაუგზავნა. თამაში ჩაიშალა და ჰონორარი არ გადაიხადეს. არა უშავს, ის ისევ სხვა რამეს გააკეთებს. ზოგადად, ყველა ეს ბიზნესმენი და ოლიგარქი ნამდვილი პარაზიტია. მართლა ასეთი ეფექტურია საბაზრო ეკონომიკა? ავიღოთ მეორე მსოფლიო ომის ისტორია. ჯერ კიდევ პირველი მსოფლიო ომის დროს გერმანია მსოფლიოში მეორე ადგილზე იყო სამრეწველო წარმოების ინდექსით, ხოლო გარკვეული თვალსაზრისით პირველი. ხოლო პირველ მსოფლიო ომში დამარცხების შემდეგ მას თითქმის არანაირი ზიანი არ მიუყენებია; მოკავშირეთა ჯარები არასოდეს შესულან მის ტერიტორიაზე. (თუ, რა თქმა უნდა, თუ არ ჩავთვლით საფრანგეთის მცდელობას რურის ოკუპაციისთვის, ასევე ელზასის და ლოთარინგიის ანექსიას). შემდეგ ჰიტლერმა აღადგინა სამრეწველო წარმოება, დეპრესიით დაზარალდა და ბევრად გადააჭარბა წინა დონეს. შემდეგ გერმანიამ, მცირე დანაკარგებით, თითქმის მთელი ევროპა დაიკავა. მონები იყვნენ ისეთი მდიდარი ქვეყნები, როგორებიცაა საფრანგეთი, ბელგია, დანია, ჰოლანდია, ნორვეგია, ლუქსემბურგი, ჩეხოსლოვაკია და სხვა. უნდა ითქვას, რომ პოლონეთი, იუგოსლავია და საბერძნეთი არ იყო ღარიბი. სსრკ-ს წინააღმდეგ იბრძოდნენ იტალია, ნავთობით მდიდარი რუმინეთი, უნგრეთი, ფინეთი, სლოვენია, ხორვატია და სხვადასხვა უცხოური ლეგიონები. ესპანეთმა გამოგზავნა ლურჯი დივიზია და დიდი რაოდენობით მოხალისეები. დაქირავებულთა შორის იყვნენ ასევე შვედები, პორტუგალიელები, შვეიცარიელები, ბრიტანეთის გარდა მთელ ევროპას ითვლიან. მთელი მჭიდროდ დასახლებული და მაღალგანვითარებული კაპიტალისტური ევროპა!
  და რა არის შედეგი! სსრკ-მ გაიმარჯვა და თითქმის მთელი ომის განმავლობაში: ჩვენ ვაწარმოეთ უფრო მეტი სამხედრო ტექნიკა, ვიდრე ჰიტლერი და მისი თანამგზავრები. მარტო სსრკ აღმოჩნდა უფრო ძლიერი ვიდრე მთელი ევროპა. მართალია, დასავლური პრესა, განსაკუთრებით ცივი ომის დროს, ცდილობდა ყველაფერი დაებრალებინა Lend-Lease მიწოდებაზე. მაგრამ რეალურად, ლენდ-იჯარით მიწოდებამ შეადგინა სსრკ მთლიანი ეროვნული პროდუქტის მხოლოდ ოთხი პროცენტი. მართალია, მოგვიანებით, განსაკუთრებით პერესტროიკის დროს, ეს მონაცემები სადავო იყო. კერძოდ, ბიჭმა ინტერნეტში დაათვალიერა ტანკების დიდი ენციკლოპედია. აღმოჩნდა, რომ ამერიკული Chevron საერთოდ არ არის ქალაქი, მისი ჯავშანი ათი მილიმეტრით სქელია ვიდრე T-34-ისა და დამზადებულია გამძლე ფოლადისგან. გარდა ამისა, Chevron-ს აქვს ბევრად უკეთესი ოპტიკა და ავზი ასევე აღჭურვილია ჰიდრავლიკური სტაბილიზატორით. ეს უკანასკნელი საგრძნობლად ზრდის სროლის ეფექტურობას მოძრაობისას. ეს სსრკ-ში მხოლოდ ორმოცდაათიან წლებში გამოჩნდა . მართალია, Chevron თოფი ოდნავ ჩამოუვარდებოდა T-34-ს შეღწევადობის ძალას, მაგრამ განსხვავება დიდი არ იყო. თავიდან T-34-ს სიჩქარით უპირატესობა ჰქონდა, მაგრამ შემდეგ ამერიკელებმა მას მიაღწიეს და ტრასები კიდევ უკეთესი იყო. და მაინც, საბჭოთა სატანკო ეკიპაჟებს ნამდვილად არ მოსწონდათ შევრონი. მას ბენზინის ხარისხზე დიდი მოთხოვნები ჰქონდა. და ეს დიდი პრობლემაა საბჭოთა ტანკებისთვის. გარდა ამისა, ტანკს ჰქონდა მაღალი სილუეტი. მართალია, ეს უკანასკნელი არც ისე საშინელია; მოკლე მანქანა უფრო ადვილია. ზოგადად, ორივე მანქანა დაახლოებით თანაბარია ბრძოლაში და უფრო ძლიერი Pershing ტანკი კიდევ უკეთესია ვიდრე T-34. მაგრამ T-54 ტანკის გამოჩენის შემდეგ, ხარისხის უპირატესობა საბოლოოდ საბჭოთა კავშირს გადაეცა.
  მაგრამ საბრძოლო მასალისა და იარაღის წარმოებაში სსრკ-ს არ ჰყავდა თანაბარი. ზუსტად არტილერიაში უპირატესობამ შესაძლებელი გახადა სწრაფი შეტევის ჩატარება ვერმახტის კარგად განვითარებული საინჟინრო სიმაგრეების წინააღმდეგ. ასეთ ომში გამარჯვების ფაქტი კიდევ ერთხელ ამბობს: სოციალიზმი კაპიტალიზმზე უარესი არ არის და უკეთესიც კი. ბოლოს და ბოლოს, მთელი კაპიტალისტური ევროპა წააგო ერთ საბჭოთა ქვეყანასთან! და სტალინის დროს ზრდის ტემპი დიდი იყო. მიუხედავად იმისა, რომ ხელისუფლებაში იყო ძლიერი ლიდერი, რომელიც ამუშავებდა აპარატს, ქვეყანა სწრაფად განვითარდა. შემდეგ ძალაუფლება წაართვეს არაარსებულებმა. ვინც კოლმეურნეობის გამართვის ღირსიც კი არ არის. სოციალიზმს არ გაუმართლა თავისი ლიდერები, არასწორი კადრები იყვნენ სათავეში. არ იყო რაციონალური ძალა და ნება! განსაკუთრებით მძიმედ განიცადეს გორბაჩოვის დროს. ამ ლიდერს შეიძლება სიკეთე სურდა, მაგრამ აღმოჩნდა ბოროტება და იმპერიის დაშლა. თუმცა, ეს მხოლოდ მისი ბრალია? ყოველივე ამის შემდეგ, თავისუფლების მიღების შემდეგ, ბევრმა გადაწყვიტა, რომ ეს იყო ნებაყოფლობით. და რატომ მოისურვეს რესპუბლიკებს მოულოდნელად ერთი ოჯახიდან გამოყოფა? ყოველივე ამის შემდეგ, ეს იყო არა ხალხის სურვილი, არამედ მხოლოდ კორუმპირებული ეროვნული ელიტის ნაწილის სურვილი, მოეპარა ცენტრიდან დასჯის შიშის გარეშე. ხალხს მთლიანობაში სურდა ეცხოვრა საბჭოთა ქვეყანაში, სოციალიზმის პირობებში და არ გამოეყო.
  ფაქტობრივად, სამხედრო გადატრიალება მოხდა ეროვნულ რეგიონებში. გორბაჩოვი არა მხოლოდ პასიურად იქცეოდა, არამედ უღალატა უახლოეს თანამებრძოლებს. იმის ნაცვლად, რომ თავისი ძალა გაეძლიერებინა, მან ის ელცინის ფეხებთან დააგდო. საოცარია, ვინ არის გორბი! სულელი ან CIA-ს აგენტი. მაგრამ სულელი გახდებოდა გენერალური მდივანი, მით უმეტეს, რომ გორბაჩოვი არავის გამოუცხადა მემკვიდრედ? ის ხელისუფლებაში ეშმაკური ინტრიგებითა და კულისებს მიღმა თამაშებით მოვიდა. ეს არ არის ჩედვედევი, რომელმაც საარჩევნო კამპანიაც კი არ ჩაატარა, ფუტინმა ის ლასოთი ჩაათრია საპრეზიდენტო სკამზე. გორბაჩოვმა თავი გამოიჩინა, როგორც სტალინის მსგავსად გამოცდილი ინტრიგანი. დიახ, და ის უსმენდა გორბაჩოვის ჩანაწერებს ინტერნეტში, ის თავისუფლად და ჭკვიანურად საუბრობს და კარგი მოსაუბრეა. და რა დემაგოგია. და საერთოდ მასში იყო რაღაც "ქარიზმა" - უსმენ და იწყებ რწმენას. რაც შეეხება ალკოჰოლიზმის წინააღმდეგ ბრძოლას, ორივე ხელით მოაწერს ხელს. თუმცა ახლა, რამდენიმე ყლუპი ღვინის შემდეგ, თავს ისე კარგად გრძნობს. არადა რამდენი ადამიანი დაიღუპა ამ სვიილმა. გორბაჩოვი უდავოდ ყველაზე იდუმალი ლიდერია. რა თქმა უნდა, ის შეიძლებოდა ყოფილიყო CIA-ს აგენტი, დაკომპლექტებულიყო ჯერ კიდევ რეგიონული კომიტეტის მდივნის თანამდებობაზე, ან უფრო ადრეც. მაგრამ KGB-ს ჰყავს ბევრი მაღალი რანგის რეზიდენტი აშშ-ს სხვადასხვა სტრუქტურებში. ისე, ნაკლებად სავარაუდოა, რომ ასეთი დიდი ჯაშუშური ფიგურა სახელმწიფოს მეთაურის სავარძელში დაუშვან. ყველა დაზვერვა არ გაფუჭდა? მეორე მხრივ, კგბ-მ ვერ შეძლო გადატრიალების დროს ელცინის განეიტრალება, თუმცა ღირდა სნაიპერის გაგზავნა ან მისი მოწამვლა. ბოლოს და ბოლოს, არის შხამები, რომელთა აღმოჩენაც ანალიზის დროს შეუძლებელია და ელცინის ორი ინფარქტის შემდეგ, არავის გაუკვირდა, მესამედან რომ მოკვდა! და რატომ გადააგდე ვინმეს ხიდიდან: თუ შეგიძლია ვინმეს ინექცია ან რაიმე სახის ვირუსით დაინფიცირება. სავარაუდოდ, ელცინის სიცოცხლის ყველა მცდელობა სისულელე იყო მისი რეიტინგის ასამაღლებლად, რეჟისორი კი ამერიკის თეთრ სახლში იჯდა. ბიჭი დაიხარა და მათრახით მოჭრილი შუბლი აიკრა. დიახ, აქ უფროსებსაც არ შეუძლიათ პოლიტიკის გაგება, მით უმეტეს, ბავშვის. ყველა ეს უცნაური ფენომენი და ფორმის შეცვლა. და დღევანდელი გაუგებარი რეჟიმი, სადაც ერთდროულად ორი მეფეა და უცნაური კაპიტალიზმის სისტემა. თუმცა, შეგიძლია იცხოვრო, ალტერნატივის პოვნა უფრო რთულია. ხელისუფლება რომ შეიცვალოს, ოპოზიციაც უნდა შეიცვალოს. მაგრამ მთავარი ოპონენტები, ჟელეზოვსკი და რიუგანოვი, თავიანთ პარტიებს ოც წელზე მეტია ხელმძღვანელობენ. ამომრჩეველი, უფრო სწორად ხალხი, საშინლად დაიღალა მათგან. ოპოზიციაში ახალი სახელებით სტაგნაცია და კრიზისია. კომუნისტები ამ მხრივ განსაკუთრებით სუსტები არიან - ტრადიცია აქვთ: თუ გენერალური მდივანი არიან, მაშინ ჯერ ფეხით წინ არ წაიყვანენ! ჩინეთშიც კი გააცნობიერეს ასეთი მართვის სისტემის ხარვეზი და აუკრძალეს მას სახელმწიფოს მეთაურობა ორზე მეტი ვადით 5 წლის განმავლობაში! თუმცა, არსებობს მმართველებთან ნახტომის კიდევ ერთი უკიდურესობა, როგორც ეს იყო ძველ რომში, სადაც იმპერატორებს თითქმის ყოველწლიურად ცვლიდნენ. ან ელცინის დროს: როცა მთავრობა სამ თვეში ერთხელ ათავისუფლებდნენ. ერთის მხრივ, პროგრამის შესასრულებლად: მმართველმა საკმარისად დიდხანს უნდა მართოს, მეორე მხრივ, სტაგნაციის თავიდან აცილება. აქ მნიშვნელოვანი როლი უნდა ითამაშოს არჩევნებმა და ხალხის კულტურამ. დასავლეთის ქვეყნებში, როგორც წესი, პერსონალის როტაცია საკმაოდ ხშირად ხდება. ერთმა პარტიამ ზედიზედ დიდხანს იმართოს... ხალხი ამას არ აძლევს, თუნდაც ყველაფერი კარგად იყოს! ერთ დროს მარგარეტ ტეტჩერსაც კი აძლევდნენ მგზავრობას, მიუხედავად შესანიშნავი ეკონომიკური მუშაობისა. დსთ-ს უზარმაზარ სივრცეში დემოკრატია და ძალაუფლების შეცვლა ყველგან არ არის. მაგალითად, უკრაინაში ოთხი პრეზიდენტი იყო და ოპოზიციის კანდიდატებმა სამჯერ გაიმარჯვეს. მართალია, ოპოზიციაც პირობითია - სამივე პრემიერ-მინისტრი იყო. ბალტიისპირეთის ქვეყნებში კი შეიცვალა მმართველი კოალიციები, საქართველოში, სომხეთში და თავდაპირველად აზერბაიჯანში. მაგრამ შუა აზიაში, მხოლოდ ყირგიზეთში მოხდა ხელმძღვანელობის შეცვლა და ეს იყო რევოლუციის შედეგი. ასე რომ, დესპოტიზმი მართავს ყველგან. ზოგადად, დემოკრატია არ არსებობს. რუსეთშიც ყველაფერი ნათელი არ არის. თუ ოპოზიციამ გაიმარჯვა სახელმწიფო სათათბიროს არჩევნებში, მათ არასოდეს მოუგიათ საპრეზიდენტო არჩევნები. ელცინი არ არის ოპოზიცია; 1991 წელს ის უკვე რუსეთის ფედერაციის მეთაური იყო, უზენაეს საბჭოს ხელმძღვანელობდა. თუმცა, 1999 წელს ხელისუფლებამ აიღო კონტროლი სახელმწიფო სათათბიროზე და დღემდე ინარჩუნებს მას. ანუ ჯერ არ შეიძლება ითქვას, რომ ელიტების ბრუნვაა. მაგრამ დამოუკიდებელი რუსეთის ისტორია ძალიან მოკლეა და ცვლილებები სავსებით შესაძლებელია მომავალში. მართალია, ტენდენცია კვლავ დახრჩობისკენაა. ხალხს ჩამოერთვა გუბერნატორებისა და დეპუტატების არჩევის უფლება ერთმანდატიან ოლქებში, გახანგრძლივდა საპრეზიდენტო ვადა და შეიზღუდა რეფერენდუმის უფლება. და სულ უფრო ნაკლები თავისუფლებაა, ტელევიზია კონტროლდება. რა გააკეთეს NTV-სთან? მეორე მხრივ, შესაძლებელია თუ არა რუსეთის დემოკრატიულად მართვა? კითხვა ძალიან სერიოზულია, თუ დიქტატურა უფრო ეფექტურია, ვიდრე დემოკრატია, მაშინ ჩვენ უნდა წავიდეთ ბოლომდე. ჩედვედევი არათანმიმდევრულია, ვერ ხვდები რა უნდა, ის ცდილობს ორ სკამზე დაჯდეს. კერძოდ, მან გორბაჩოვი წმინდა ანდრია პირველწოდებულის ორდენით დააჯილდოვა. ანუ ეფლირტავება დემოკრატებთან, მაგრამ პირიქით, შემოაქვს შეზღუდვები. ლიბერალიზაციას ჰპირდება, მაგრამ საქმეების მოწესრიგებაზე საუბრობს. ამ ლიდერს არ აქვს მკაფიო სტრატეგია, მას არ აქვს ბირთვი. მას სურს ასიამოვნოს როგორც თქვენი, ასევე ჩვენი. კერძოდ, პოლიციის შესახებ კანონის მიღება. ერთგვარი მოძრაობა დასავლეთისკენ, თუნდაც სახელი პოლიცია, ბევრია ნასესხები ამერიკული კანონებიდან. და ამავდროულად, ამაზე ცოტა ხნით ადრე, ნაბიჯი დასავლეთიდან: ნაფიც მსაჯულთა სასამართლოს შეზღუდვა. როგორც ჩანს, ჩედვედევს შვიდპროცენტიანი ბარიერის გაუქმება სურდა, მაგრამ ვერ გაბედა. უნდა გაეზარდა პარტიების რაოდენობა, მაგრამ კანონი არ შემოვიდა. ბევრი დაბნეულობაა, ვერ ხვდები ვინ არის პრეზიდენტი: ლიბერალი, კონსერვატორი, სტატისტი, დასავლელი, დემოკრატი... ეს ყველაფერი ერთ ადამიანში თანაარსებობს და საშინლად დაბნეულია. თუმცა, სხვა პოლიტიკა არ არის განსაზღვრული. განსაკუთრებით საკამათოა ჟელეზოვსკი. ასევე შეუძლებელია იმის გაგება, ის მარცხნივ არის თუ მარჯვნივ! ხშირად შეუძლია საკუთარ თავს ეწინააღმდეგებოდეს ერთ სიტყვით. მაგრამ მან დაწერა იმდენი წიგნი: ხუთასზე მეტი! საოცარი! თუმცა რაოდენობას არ უნდა ადევნოთ თავი. ჰიტლერმა გამოსცა მხოლოდ ერთი წიგნი "მეინ კაიფი" და მოახერხა პოპულარული გამხდარიყო და ხელისუფლებაში მოსვლა. ბიჭმა იგრძნო, რომ თავი მტკივა; საკმაოდ მოზრდილი აზრები პოლიტიკაზე ძალიან დამღლელი იყო.
  სამი მზედან ორი უკვე ჰორიზონტის კიდეს მიუახლოვდა, ცაზე ღრუბლები გაჩნდა და უფრო გრილი გახდა.
  იანკამ ჩუმად ჰკითხა ალის:
  -ღამეები გაქვს?
  ბიჭმა უპასუხა:
  - Რა თქმა უნდა! მაგრამ არც ისე მუქი.
  -ღამე გაცივდება?
  - დაახლოებით იგივე, რაც ახლა! არ ინერვიულო!
  - რა თქმა უნდა, კარგია სიარული, მაგრამ შიშველი ძილი საბნის გარეშე...
  -მგონი ცეცხლს დაანთებენ და შეკრულს დაგვტოვებენ, რომ არავინ გაქცეულიყო.
  იანკამ თავი დაუქნია:
  - გონივრული სიფრთხილე.
  სადათმა მხარი დაუჭირა:
  - ნუ დრიფტი! აქ გაყინვის საფრთხე არ არსებობს. აქ ჩვენს ეკლესიაში არის სარდაფი და ისეთი ცივია, რომ უბრალოდ გასაოცარია!
  ალიმ ჰკითხა:
  - რა მაგია?
  - სპეციალური ნიადაგი, ამიტომ ყინავს. ჩვენ იქ დასჯიდნენ. ჩემთვის დარტყმა ჯობია ასე გაყინვას. - აკანკალდა სადათმა, განიერი მხრები წამიერად დაეჭიმა.
  იანკამ აღნიშნა:
  - ადამიანის სხეულში: არის ერთი ნერვი, რომელიც აღიქვამს სითბოს, სამი რეაგირებს სიცივეზე.
  - რა არის ნერვი? - ჰკითხა სადათმა.
  - ამას გრძნობენ! მაგალითად ტკივილი.
  - მაშინ ჯობია ნერვები არ გქონდეს!
  - ამ შემთხვევაში სიამოვნება შენთვის მიუწვდომელი გახდება. თქვენ შეწყვეტთ საკვების და ცხოვრების სხვა სიხარულის სიამოვნებას.
  - ქალების ჩათვლით, არა, ეს არ გვჭირდება! - სადატმა ხელის ქნევა სცადა, მაგრამ თოკი ვერ გატეხა.
  უცებ ციკადების ჭიკჭიკი შეწყდა და ღრიალი გაისმა. მხედრებმა ოდნავ შეაკავეს ცხენები.
  ხეები გაიყო და ცხოველი ნელა გამოვიდა გზაზე. ის სპილოზე დიდი იყო და საბრალო ვეფხვს ჰგავდა, მხოლოდ მწვანე ზოლებით ნარინჯისფერ ფონზე. ბეწვი ძალიან აყვავებულია, თავზე კი გარსი კრამიტის მსგავსია, როგორც ბრონტოზავრის. ტოტები ძალიან გრძელია, ორ მეტრზე მეტი, თუმცა ისინი არ არიან განსაკუთრებით მკვეთრი. ვეფხვს სამი თვალი აქვს, მუქარით უყურებს. მხეცის ფართო მკერდში ძალა ბუშტუკებს აწვება და თქვენ ასევე გესმით მისი მშიერი კუჭის ღრიალი. მეომრები მაშინვე დაჯგუფდნენ, შუბებით აჯანყებულები. ვეფხვი მოლოდინით ჩანდა, ეტყობა რაღაც უნდოდა. ვაჭარმა თქვა:
  - დინ-შერს სურს ჭამა! ის ითხოვს ადამიანის ხორცს. მოდით მივცეთ მას რაიმე მცირე ღირებულება, კერძოდ, ის უკვე ძლივს ცოცხალია.
  ორი მეომარი გამოეყო მთავარ მასას და დაქანცული მოხუცისკენ წამოხტა. მართლა დასუსტდა და ფეხზე ძლივს იდგა. ის საბრალო ვეფხვისკენ წაათრიეს.
  ცხოველის ფართო ზურგი თაღოვანია: სამი კუდი, მათგან ერთ-ერთი თასით, დახვეული ბურთით. აქ იანკამ უნებურად გაიცინა, რადგან ეს მას ძალიან აგონებდა მულტფილმს: "მესამე პლანეტის საიდუმლო". ეს მხეცი რაღაცით ვირთხა ვეფხვს მოგაგონებდათ! ზოგადად, კირ ბულიჩევი საკმაოდ საინტერესოდ წერდა, რამდენიმე თანამედროვე ავტორი ღირსია მის გვერდით დაიკავოს ადგილი. მართალია, იანკას არ მოსწონდა სტრუგაცკები მისი მძიმე პრეზენტაციის სტილის გამო.
  იმდენი მადლი და ელეგანტურობაა ამ მხეცში - საბრალო ვეფხვში, ხედავთ როგორ ტრიალებს კუნთები სქელ კანქვეშ. ასეთ ურჩხულს შეუძლია მთელი რაზმის დარტყმა. მოხუცი სუსტად ეწინააღმდეგებოდა, მტანჯველთა ხელში ახრჩობდა.
  მესაზღვრეებმა მსხვერპლი გიგანტური ვეფხვის წინ დააგდეს. ახლოს მისვლის ეშინოდათ.
  მოხუცი მუხლებზე დაეცა და უცებ ურჩხულის პირიდან გველივით თხელი და ჩანგალი ენა ამოვარდა. ბაბუას წელზე მოჰკიდა ხელი და პირში ჩასწია. ძლევამოსილ მხეცს კბილების რამდენიმე რიგი ჰქონდა და დაიწყო ენერგიულად დაფქვა მტაცებელი. ისმოდა ძვლების ხრაშუნა, ტუჩებიდან სისხლი სდიოდა.
  იანკამ უცებ ცუდად იგრძნო თავი, ფეხები დასუსტდა. ალკოჰოლის ან ალკოჰოლის მსგავსი მძაფრმა სუნმა გონს მოიყვანა და ბიჭმა თვალები გაახილა.
  - რა სუსტია, სწრაფად გადაიხარხარე! - თქვა ზედამხედველმა.
  იანკა მოუსვენრად წამოდგა, ვეფხვი უკვე წასული იყო. მხოლოდ რამდენიმე ყავისფერი სისხლის ლაქა დარჩა.
  ბიჭმა ჰკითხა:
  - Სულ ეს იყო?
  - დიახ! ეს არის დინ-შერი კანიბალი. ის ხალხს იმიტომ ჭამს, რომ მასში დემონია და არა შიმშილის გამო. ტყეები სავსეა ნადირით.
  - არიან ასეთი გარყვნილები. ბევრ ზღაპარში ვეფხვები კანიბალები არიან. კერძოდ, მაუგლი ისეთი გარყვნილი იყო, ამიტომ ტყავი გასხეს.
  - მაუგლი გარყვნილია? - ჰკითხა სადათმა.
  - არა, ასე ერქვა ვეფხვს ტყავი!
  ზედამხედველმა შესძახა:
  - ჩქარა იარე, პატრულში უნდა წახვიდე, იქ ღამის გათევა მოსახერხებელი იქნება.
  მონებმა უნებურად გაზარდეს ტემპი. იანკამ იგრძნო, როგორ მტკივნეულად სტკიოდა სხეული და შეკრული ხელები მტკიოდა. ძნელია, ან მას ეჩვენება, ან დღე აქ უფრო გრძელია, ვიდრე დედამიწაზე. სულ უფრო და უფრო უნდა ძილი, იღრიალებს. გზაზე უხეში ხრეში ბიჭს შიშველი ფეხები უწვავს და ქავილს აწვება და კოჭლობს. იანკა ცდილობდა გვერდით ჩამოსულიყო და აყვავებულ ბალახზე გაევლო, რომ ასე არ სტკიოდა. დანარჩენ ბიჭებს, რომელთა შიშველი, კოხტა ფეხები თითქოს არასდროს ეცვათ ფეხსაცმელი, უბრალოდ გაიცინეს, მაგრამ მაინც მოძრაობდნენ. მაგრამ მათრახის რხევამ და რამდენიმე მკვეთრმა დარტყმამ აიძულა დაბრუნებულიყო. ბიჭს ახალი ნელი წამების ატანა მოუწია, რომ თავი გადაეშალა, ჰკითხა ალის.
  - მონად დაბადებული ხარ თუ თავისუფალი!
  - ტყვეობაში არ დავბადებულვარ, ექვსი წლის წინ გამყიდეს ვალებისთვის. თავიდან მინდორში მომიწია მუშაობა, შემდეგ კი კარიერებში გამგზავნეს გადაცდომისთვის. მას შემდეგ, რაც ჯერ კიდევ პატარა ვიყავი, უბრალოდ ქვებს ვიღებდი და ვატარებდი. ძალიან ცუდად გვაჭმევდნენ და ხშირად ვცემდნენ. ჩემი ასაკის რამდენიმე ბიჭი გარდაიცვალა. ბევრი ვიმუშავეთ, მაგრამ შევეჩვიე. მერე გავიზარდე და გავძლიერდი, მაგრამ მაღარო გამიშრა და გამყიდეს.
  - არა ბედი!
  - რატომ! Პირიქით! ვიმუშავე ზედაპირზე, ჩავისუნთქე სუფთა ჰაერი, მაღაროში მონები სწრაფად დაფარეს წყლულებით და დაიღუპნენ. ასე რომ, ახლა ცხოვრება გამიჭირდა და არაფრის არ მეშინია.
  მიუხედავად მისი სიგამხდრისა, ალის სხეული ძალიან სნეული იყო და მიუხედავად ხანგრძლივი ლაშქრობისა, ბიჭი არ ჩანდა დაღლილი. თუმცა, შრომა გაძლიერებს ადრეული ბავშვობიდან.
  იანკამ თქვა:
  - დაბადებიდან მონა, მას დამცირება არ ესმის.
  შემდეგ საუბარში სხვა ბიჭი შემოვიდა შავი თმით:
  - მე ვარ მონების შვილი და შვილიშვილი! ადრეული ბავშვობიდან იძულებული ვიყავი, ყურმილი ამეღო და მათრახით დამეკრა. მაგრამ მართალი გითხრათ, მე არ დავნებდი, რომ გავმხდარიყავი თავისუფალი.
  - და რას გააკეთებდი? - ჰკითხა ალიმ.
  - Დაქორწინდა! ააშენა სახლი! Არასოდეს იცი!
  იანკამ აღნიშნა:
  - მხოლოდ თავისუფალ ადამიანს შეუძლია სერიოზული გეგმების შედგენა. არ ვიცი, მაგრამ იმედი მაქვს დროთა განმავლობაში თავისუფლებას ვიპოვით!
  - თუ მონა თავის ბატონს ემორჩილება, შემდეგ სამყაროში მონად დარჩება, მხოლოდ მას კარგად მოექცევიან. - თქვა ბიჭმა.
  ალიმ გააპროტესტა:
  - არავინ იცის როგორ იქნება! ზოგადად, არ მინდა ვისაუბრო სხვა სამყაროზე, სჯობს იანკა მოგვიყვეს თავის სამყაროზე. შენი ხალხი იბრძვის?
  იანკამ დაიღრიალა:
  - კი, რა თქმა უნდა ჩხუბობენ! თუმცა, ჩემს ქვეყანას თითქმის სამოცდაათი წლის წინ სერიოზული ომი ჰქონდა. მერე იყო ფართომასშტაბიანი ომი ძალიან ძლიერ მტერთან და კინაღამ წავაგეთ. მაგრამ ამის შემდეგ ეს მხოლოდ ადგილობრივი კონფლიქტები იყო. ავღანეთი, ჩეჩნეთი, მაგრამ უმეტესწილად ისინი იბრძოდნენ პარტიზანებთან. მეორე მსოფლიო ომის შემდეგ სსრკ-მ და რუსეთმა ოფიციალურად არ გამოუცხადეს ომი სხვა ქვეყნებს. იყო მხოლოდ მცირე შეტაკებები. შეერთებული შტატები უფრო ხშირად იბრძოდა, განსხვავებული წარმატებით. პრინციპში, ამერიკამ არ წააგო ომი ვიეტნამში, მაგრამ სერიოზული დანაკარგები განიცადა, საზოგადოებრივი აზრის ზეწოლის ქვეშ იძულებული გახდა დაეტოვებინა. სსრკ-ს მსგავსად ავღანეთში. ძირითადი ბრძოლების უმეტესობა მოგებული იყო, მაგრამ პარტიზანების დამარცხება ვერ მოხერხდა და საჭირო იყო ქვეყნიდან გასვლა შემდგომი ხარჯებისა და დანაკარგების თავიდან ასაცილებლად. ისე, პირველი ჩეჩნეთის ომი იყო ყველაზე უცნაური და ყველაზე აბსურდული ომების მთელ ისტორიაში, რომელიც ჩვენმა ქვეყანამ აწარმოა. არ მინდა ამაზე საუბარი. სამწუხაროდ, რუსეთის სამარცხვინო დამარცხებისთვის არავინ დახვრიტეს!
  ალიმ შენიშნა:
  - თქვენი ქვეყანა რუსეთია?
  - დიახ!
  - დიდია?
  - Ძალიან დიდი! ყველაზე დიდი ფართობი მსოფლიოში!
  - მაგრამ მან წააგო ბოლო ორი ომი!
  -არა! დიდი ალბათობით მან ვერ მოიგო. გარდა ამისა, ჩეჩნეთში უკვე მეორედ ვიძიეთ შური. მართალია, პარტიულობა ჯერ კიდევ არ დასრულებულა, მაგრამ ჯერჯერობით მას ვაკონტროლებთ.
  სადათმა პირქუშად შენიშნა:
  - ყველა ომის მოგება შეუძლებელია! თუ უძლეველი მეთაური იპოვეს, მაშინ მთელი პლანეტა მის ხელში იქნებოდა.
  იანკამ მშვიდად უპასუხა:
  - დედამიწის ისტორიაში იყვნენ უძლეველი მეთაურები, მაგრამ, როგორც წესი, მათ არ ჰქონდათ საკმარისი სიცოცხლე. ადამიანის ასაკი დიდი არ არის და ღირსეული მემკვიდრე ძნელია იპოვოთ. რა ხმამაღალი არარაობა შეადარეს ნიკიტა ხრუშჩოვს იოსებ სტალინს. ისე, მეფეებს შორის კადრების სრული დეფიციტია. თუმცა, საბჭოთა პერიოდის ლიდერებიდან მხოლოდ სამი ძლიერი და კომპეტენტური პიროვნება იყო: ლენინი, სტალინი, ანდროპოვი. უფრო მეტიც, ლენინი და ანდროპოვი დიდხანს არ მართავდნენ, რადგან მათ ჯანმრთელობის პრობლემები ჰქონდათ. დანარჩენებმა კი კოლმეურნეობის მართვის დონემდე ვერ მიაღწიეს!
  რაც შეეხება ახლანდელ მართვის სისტემას, ჩვენ გვყავს, როგორც იქნა, ორი თანამმართველი. ისინი სულელები არ არიან, მაგრამ არ აქვთ მკაფიო მიზანი და არ იციან რა უნდათ! როგორც ჩანს, ამ ბიჭებს არ აქვთ გადაწყვეტილი, აეშენებინათ დემოკრატიული საზოგადოება თუ ტოტალიტარული დიქტატურა. მაგრამ ასეთი ნახევრად გულიანი სისტემა არასტაბილურია. ჩვეულებრივ ზომიერი ავტორიტარიზმი ხანმოკლეა და ერმა უფრო კონკრეტული უნდა აირჩიოს! და არ არსებობს ორი ლიდერი. ერის წინამძღოლი ღმერთს ჰგავს - მხოლოდ ერთია!
  ალიმ გააპროტესტა:
  - ბევრი ღმერთია!
  სადათმა ფილოსოფიურად შენიშნა:
  - ზოგადად, ჩვენ გვაქვს პოლითეიზმი, მაგრამ იყო მოძრაობა, რომელმაც ხელი შეუწყო ერთი შემოქმედის იდეას. მართალია, მათ შესახებ დიდი ხანია არაფერი მსმენია! ზოგადად, რისი გჯერათ?
  იანკამ ცოტა დააყოვნა და უპასუხა:
  - ადამიანის გონებაში და ძალაში!
  - როგორ არის?
  - რომ კაცობრიობა ადრე თუ გვიან მოაგვარებს თავის პრობლემებს და იპოვის ბედნიერებას.
  სადატმა, შავი, ეშმაკური თვალებით მოჭუტული, ჰკითხა:
  - ანუ უფრო ზუსტად?
  - რისი მიღწევაც ადრე მხოლოდ ოცნებებში ან ზღაპრებში შეგვეძლო, რეალობად იქცეს! - თვალები აატრიალა იანკამ. - ღმერთებივით იყავი.
  სადატმა თავი დაუქნია:
  - ეს მხოლოდ ოცნებებია!
  - Როგორ ვთქვა! - მხრები აისწორა იანკამ. - მაგალითად, იყო ჯადოსნური ხალიჩა, გამოჩნდა ნამდვილი თვითმფრინავები. თვითნაკეთი სუფრა, უზარმაზარი ბოსტნეული და ხილი - საკვების სინთეზატორები და გენეტიკური ტექნოლოგიები. იცოდე ყველაფერი ქუდი, თეფში ვაშლით - კომპიუტერი და ინტერნეტი. სასეირნო ჩექმები - მანქანები და მოტოციკლები. ზღაპრებში აღწერილი მთვარეზე ფრენებიც განხორციელდა. ისე, განადგურების მაგიურ საშუალებებს ატომურმა და მით უმეტეს წყალბადის ბომბმა აჯობა!
  სადატმა წარბები შეჭმუხნა:
  - ბევრი გაუგებარი სიტყვა!
  ალიმ ჰკითხა:
  -გამახალგაზრდავებელი ატამი გაქვს!?
  - ახალგაზრდობას ვინც აღადგენს?
  - Დიახ, ზუსტად!
  იანკამ ამოისუნთქა:
  - ჯერ არ ვისწავლეთ! მაგრამ მომდევნო ასი, მაქსიმუმ ორასი წლის განმავლობაში, დაბერების პრობლემა მოგვარდება. ყველა გახდება სამუდამოდ ახალგაზრდა და ჯანმრთელი!
  სადათმა უპასუხა:
  - მოიცადე სანამ ეს მოხდება! და რომ წყალბადის ბომბი ძლიერი შელოცვაა?
  იანკამ მხიარულად გაიცინა:
  - მას შეუძლია თვალის დახამხამებაში გაანადგუროს ყველა ცოცხალი არსება დისტანციაზე, რომლითაც მხედარს შეუძლია ერთ დღეში იაროს!
  სადატმა თავი დაუქნია:
  - დიახ, თქვენ სულ იტყუებით! თქვენს ქვეყანას რომ ჰქონდეს ასეთი იარაღი, მთელ პლანეტას დაიპყრობდით.
  იანკამ უპასუხა და შუბლი აიჩეჩა:
  - აქ ორ დიდ პრობლემას ხედავ. პირველი, რა არის იარაღი: არა მხოლოდ ჩვენს ქვეყანას აქვს ის და მათ შეუძლიათ ჩვენს წინააღმდეგ ბრძოლა.
  - და მეორე? - სადატმაც კი აუჩქარა სვლა იანკასთან მიახლოების მიზნით.
  . თავი No10
  კონსტანტინე როკოვსოვსკი მიხვდა, რომ დადგა კრიტიკული მომენტი და ბრძოლაში მიიყვანა ფლაგმანი, რომელიც მანამდე ძალიან ფრთხილად გამოიყენა. Რა თქმა უნდა; თხუთმეტი ათასი კილომეტრის დიამეტრი: ეს არ არის ხუმრობა კოსმოსური ხომალდისთვის. ეს არის ხელოვნების ნამდვილი ნამუშევარი, რომლის ღირებულება კვადრილიონი რუსული რუბლია. რომ აღარაფერი ვთქვათ ეკიპაჟის ხუთნახევარი მილიარდი წევრზე - ეს არის მთელი პლანეტის მოსახლეობა. ახლა ჩვენ უნდა მოვიშოროთ ეს დაწყევლილი ფანტომები, რათა მათ არ გაანადგურონ მთელი ჯარი.
  თავად ჰიპერმარშალი უფრო მანევრირებად სარაკეტო კრეისერზე იმყოფებოდა. ბუნებრივია, მისი ვარსკვლავური ხომალდი გაურბოდა ბრძოლას არა სიმხდალის გამო, არამედ იმიტომ, რომ მეთაურის სიკვდილმა კატასტროფული გავლენა იქონია მთელ არმიაზე.
  მარშალმა ელფმა შესთავაზა:
  - განვახორციელოთ ჩვენი ჯარის საერთო უკანდახევა, ავაშენოთ ციტადელი სისტემა.
  კონსტანტინემ უარყო:
  - ალყაში მოქცევის პირობებში უკან დახევა დიდი ზარალის მიყენებას ნიშნავს. გარდა ამისა, ამ გზით მტერს მივცემთ დიდ ხიდებს.
  -მერე რა ვქნა?
  - ჩვენ უნდა გავანადგუროთ ფანტომების ჯარის მთავარსარდალი. ამ შემთხვევაში იმედი მაქვს დაიშლება.
  მარშალმა გააპროტესტა:
  - დეპუტატი ყოველთვის იქნება. ყოველივე ამის შემდეგ, თქვენი სიკვდილის შემთხვევაშიც კი, დუბლირება არის გათვალისწინებული. როგორც თქვენმა მფარველმა სტალინმა თქვა: შეუცვლელი ხალხი არ არსებობს!
  როკოვსოვსკიმ თვალიდან ელვა გამოუშვა და შენიშნა:
  - არის ასეთი რამ, მაგრამ ეს ყოველთვის არ არის გათვალისწინებული შუა საუკუნეების არმიაში. ზოგადად: თქვენ არ გჭირდებათ დგომა. შევეტევით.
  უზარმაზარი კოსმოსური ხომალდი სახელწოდებით "Fatherland": თავისი სუპერ მძიმე ქვემეხებით ფაქტიურად გადაწვა მთელი სივრცე. ეს იყო რაღაც ამაზრზენი, ჰიპერპლაზმური, სრულიად წარმოუდგენელი.
  ალიოშა პოპოვიჩმა ნაჩქარევად შეკრიბა დინოზავრების მუშტი. ამის გაკეთება ძალიან რთული იყო იმ პირობებში, როდესაც ჯარები იყო გაჭიმული და ფართო ფრონტის გასწვრივ იბრძოდნენ. თუმცა, გარეგნულად ახალგაზრდა სარდალს ეშმაკობა არ გამოუყენებია. მან ბრძანა გამოეგზავნათ სიგნალი, რომლითაც ფანტომ დინოზავრებს იძახიან გამოსაკვებად. ეფექტი ჰქონდა. მართალია, მშვილდოსანი გოგონები ხმამაღლა არ იძახდნენ, რათა არ დაეპყროთ ყველა მონსტრი. მათი ამხანაგების შიშველი კანი: ნახევრად შიშველი მეომარი ხმალმტყორცნები, უკვე დაძაბულობისგან ციმციმებდა, რა ინტენსიური იყო ბრძოლა. ასე აირჩიეს ორასი უდიდესი.
  ფიზიკის ყველა კანონის საწინააღმდეგოდ, დინოზავრები ვაკუუმში საშინელი ხმაურით, ოდნავ მტვრიანი, არეკლილი სინათლის ტალღების მცირე ფრაგმენტებითა და ჯადოსნური ჰიპერპლაზმით დაძვრნენ.
  და ისინი ხელმძღვანელობდნენ შეტევას, დაემორჩილნენ მეთაურის ბრძანებას, თავად პასტუხოვს, ჩაფხუტი გატეხილი ჰქონდა, თმა კი სისხლით ჰქონდა შელესილი. რაზმი, რომელსაც რაინდი მეთაურობდა, საშინელი იყო, ამაზრზენი სახეები, ამაზრზენი პირები, მოხრილი, ხშირად გატეხილი კბილები. ბევრი წვეტი, პირები, ნემსები, საცობები, ნაჭუჭები ჭურვებზე, მაგიის ქვესკნელის ეს ქმნილებები, თითქოს ტანკების მუწუკებივით იყო მიმართული.
  მოძრავი საყვირი გაისმა (მიზიდულობის ტალღები გავრცელდა ვაკუუმში) და ზვავი შევარდა მტრისკენ. ფლაგმანი "სამშობლოს"კენ მონსტრების უზარმაზარი მასა მივარდა.
  დინოზავრები გაბრაზებულმა ყვიროდნენ, ცდილობდნენ ყველაფრის და ყველას წაშლას!
  გიგანტური ფლაგმანი მათ ყველა განადგურების იარაღით შეხვდა. დაიწყო დაბომბვის უწყვეტი, მეგაკასკადი. თითქოს ვაკუუმში ხვრელები იყო გასროლილი და მათგან ენერგიის აღელვებული ნაკადები იღვრება.
  ალიოშა პოპოვიჩმა ბრძანა:
  - აიღე მაქსიმალური სიჩქარე და არ გაჩერდე.
  დარტყმებმა ფანტომ დინოზავრებს ტკივილი გამოიწვია. მათ სხეულებში წარმოიქმნა ღრმა კრატერები, ასევე ჭრილობები, რომლებშიც შეიძლებოდა ძველი ნიუ-იორკის განლაგება. ზოგიერთი მონსტრი უბრალოდ დაიმსხვრა მრავალი დამარცხებისგან. მაგრამ დინების შეჩერება ვერ მოხერხდა, პირიქით, უფრო და უფრო მძლავრი და მღელვარე ხდებოდა. ფლაგმანი "ოტჩიზნა" უკან დახევას ცდილობდა, მაგრამ მას ფანტომების ცოცხალმა ზვავმა გადაუსწრო. თავს დაესხნენ კოსმოსურ ხომალდს, როგორც ძაღლების ხროვა დათვზე, დინოზავრებმა დაიწყეს მისი დანგრევა. გიგანტურმა ხომალდმა ყველა ტიპის ამოფრქვევა თითქმის უაზროდ ისროლა, მაგრამ ამან დიდად არ უშველა. სხვადასხვა სახის ურჩხულები, ისეთი წარმოუდგენელი ტიპებისა, რომ ჰიპერპლაზმით დატბორილი ტვინიც კი დუღს, აოხრეს მისი ჯავშანი, კოშკები, საყრდენები, ანტენები. კოსმოსური ხომალდი უბრალოდ კვდებოდა და მის დათვალიერებას დიდი გამბედაობა სჭირდებოდა.
  როკოვსოვსკიმ თავისი პანიკის დამალვის მცდელობით უბრძანა:
  - ყველანი, წადით სამაშველოში!
  მარშალმა ელფმა შეასწორა:
  - ყველას არ შეუძლია, ჯარები შეზღუდულნი არიან ბრძოლებით!
  - მაშინ ყველა, ვინც თავისუფალია.
  სვიატოროსიას არმიის ვარსკვლავური ხომალდები წინ გაიქცნენ. ათასობით გემმა ერთდროულად ჩამოაგდო მილიონობით მომაკვდინებელი მესინჯერი. ალიოშა პოპოვიჩმაც ყველა რეზერვი ამოქმედდა.
  - არავითარ შემთხვევაში არ უნდა მივცეთ ჩვენს მტრებს მანევრირების თავისუფლება. დაარტყით უფრო ძლიერად, აურიეთ რიგები! - დაუყვირა ახალგაზრდა მეთაურმა ქვეშევრდომებს. - მიუახლოვდით, არ მოგვცეთ უფლება გამოვიყენოთ ზეძლიერი რაკეტები.
  მართლაც, ბოლო იარაღი იყო ყველაზე დამანგრეველი და საშიში ფანტომებისთვის. ამიტომ, როგორც ნამდვილი მოკრივე, ისინი ცდილობდნენ მჭიდრო კონტაქტში შესვლას, სადაც შეეძლოთ მტრის დაბომბვა დარტყმების სერიით და ხმლებით ჭრის დაწესება. ზოგიერთი მოჩვენებითი მეომარი იყენებდა შიშველ, მოხდენილ მუხლებს (გასაოცარია, როგორი გასაოცარი ეფექტი შეიძლება ჰქონდეს გოგონას სხეულის ასეთ სექსუალურ ნაწილებს!) უზარმაზარი ვარსკვლავური ხომალდი "სამშობლო" ნელ-ნელა დაიძრა, უკან დაიხია და ცდილობდა მტრის მკაცრი ზეწოლის თავიდან აცილებას. . და დაუშინეს მას, დინოზავრებმა გამოიყენეს თავიანთი ჯოხები და ღობეები, დაამტვრიეს კოშკები, გააბრტყელეს სექტორები, გაანადგურეს ტიხრები. გიგანტური გემი კვდებოდა, მაგრამ ფანტომურმა მონსტრებმაც ძვირად გადაიხადეს დროებითი წარმატებები.
  ალიოშა პოპოვიჩი ხედავს; რომ მტერი გავიდა, გადააჯვარედინა თავისი ორი გრძელი ხმალი და რჩეული მტრების მცირე რაზმთან ერთად მტრისკენ დაიძრა.
  მიუხედავად იმისა, რომ მისი რაზმი ვაკუუმში შევარდა, ჩლიქების ქვემოდან ნაპერწკლები ეცემოდა, სიცარიელე შეირყა.
  ალიოშამ უბრძანა:
  - სარინი კიჩკაზე!
  დობრინია ნიკიტიჩი, სიცოცხლის რისკის ქვეშ, დიდი ხნის განმავლობაში იბრძოდა მარჯვენა ფლანგზე. მისმა მხედრებმა კოსმოსში მიმოფანტული კოსმოსური ხომალდები უკან დააბრუნეს, მაგრამ მათ თავად განიცადეს ზარალი. განსაკუთრებით მტკივნეული იყო იმ საშინელი ჭრილობების ყურება, რომლებიც გოგონებს აყენებდნენ განადგურების სხვადასხვა იარაღმა!
  ალიოშა პოპოვიჩმა ახალგაზრდული ვნებით გატეხა. მას ესმოდა, რომ სროლა შეიძლება იყოს ის წვეთი, რომელმაც კაშხალი გატეხა. მისი მეომრები კი იდეალურად ერწყმის ერთმანეთს, სიმპათიური კაცები და ლამაზმანები, ნახევარი გოგონა ოქროსფერი ლენტებით. ჯავშანი მოქარგულია ოქროთი და ძვირფასი თვლებით. და ვაჟკაცურად იბრძვიან. ერთ-ერთი ახალგაზრდა დაეცა, რაკეტებით მოხვდა, მეორე ცხენს ფეხები დაარტყა, მაგრამ ტანჯვისგან ატეხილი, პირით კოსმოსური ხომალდებისკენ გაიწია. დაცემული მხედარი, თავის მხრივ, ფეხით იბრძოდა. მშვენიერ გოგონას თავი მოიგლიჯა, ოქროსფერი თმები უციმციმებდა, მეომარს კი სახე დაუმახინჯა ტკივილის გრიმასმა. კიდევ ერთ ჯარისკაც ქალს ფეხები გაუსკდა, გოგონამ დაიწყო ღრიალი სამ ნაკადში და მძლავრი თერმოკრეზონის რაკეტა - ჰიროშიმაზე ჩამოგდებული კვადრილიონი ბომბის ტოლფასი - დაეშვა მის მგრძნობიარე პირში, ატლასის ტუჩებით. კვადრილონი (მილიარდ მილიონი) ჰიროშიმა გოგონას ერთბაშად ჭექა პირში: ჰიპერკვაზარი, სექსუალური თავგადასავალი!
  გიგანტები ცდილობდნენ სათითაოდ მოეკლათ მხედრები, რომლებიც თავის მხრივ აჯგუფებდნენ მათ.
  საბოლოოდ, ერთ-ერთმა უდიდესმა დინოზავრმა მოახერხა ფლაგმანი ულტრა-დრედნოტის რეაქტორამდე მისვლა. აქ რაღაც საშინელება მოხდა. ალიოშა პოპოვიჩს ძლივს მოასწრო ბრძანება:
  - ყველამ განზე გადადით!
  მაგრამ უკვე გვიანი იყო. ის აფეთქდა ამაზრზენი ძალით და აალდა ნამდვილი კვაზარი, შთანთქა ასობით მოჩვენება და ათასობით ვარსკვლავური ხომალდი. ჯოჯოხეთური სუპერნოვა; მტაცებელმა, ცეცხლოვანმა პირანამ გადაყლაპა სივრცე.
  კრეისერი, საიდანაც ჰიპერმარშალი ბრძანებას ახორციელებდა, სასტიკად შეირყა.
  როკოვსოვსკი ფეხზე წამოდგა, მტვერი ჩამოაშორა დამსხვრეულ ულტრაპლასტიკას და დაიფიცა. ხელი შუბლზე მიიდო და თვალი ჩაუკრა
  - სამშობლო დაღუპულია!
  - და ხუთი და ნახევარი მილიარდი ჯარისკაცი მასთან ერთად! - თქვა ელფის მარშალმა. - უფრო სწორად, უფრო მეტიც!
  გნომმა შესთავაზა:
  - პენსიაზე თამაშის დრო არ არის?
  ჰიპერმარშალმა წარბები შეჭმუხნა:
  - ისეთი დიდი ვარსკვლავური ხომალდის დაღუპვა, როგორიც სამშობლოა, დაანგრევს მთელ თავდაცვას. უფრო სწორად, ეს ჩვენს ჯარში უთანხმოებას იწვევს. როგორც ჩანს, უკან დახევა მოგვიწევს. თუმცა არა, ამ შემთხვევაში უკან დახევა ზოგადი ფრენა გახდება. ჩვენ უნდა ვიბრძოლოთ მტკიცედ, სასტიკად და ფანატიკურად.
  - ვერმახტის დანაყოფები როგორ არიან? - ჩაიცინა ელფის მარშალმა.
  - ვინც გაიმარჯვა უკეთ იბრძოდა! - უპასუხა როკოვსოვსკიმ. - მაგრამ ფანატიზმმა ვერ გადაარჩინა ნაცისტებს!
  - და შეიძლება ვერ გადავარჩინოთ!
  როკოვსოვსკიმ, მიუხედავად იმ მომენტის ტრაგედიისა, ხუმრობით ბრძანა:
  - ერთი, ორი, სამი - მოიწმინდე პროჟექტორები!
  ელფის მარშალმა შესთავაზა:
  - ჯარი ოც ნაწილად გავყოთ და ყველა მიმართულებით ვიჩქაროთ!
  - და რას მისცემს ეს?
  - ფანტომები დაშორდებიან! და როცა თითები გაშლილია, თითების გატეხვა უფრო ადვილია! - აღფრთოვანებულმა (ნათელი პატარა თავი), თქვა ელფის მარშალმა.
  როკოვსოვსკიმ, გამოუშვა სინათლის სხივი ნესტოდან (განახლებულ ტვინში ჰიპერპლაზმური გარემოს გამონადენი), თქვა:
  - აბა, ვცადოთ მტრის ძალების დაშლა! ამ მდგომარეობაში მათ ბრძოლა უფრო გაუჭირდებათ!
  ჰიპერმარშალი აძლევდა ბრძანებებს ხმაურიანი ტელეპათიური იმპულსით და ნიშნავდა რაზმის მეთაურებს.
  ამ დროისთვის წმინდა რუსეთის ვარსკვლავური ხომალდების ნახევარზე მეტი დაიღუპა. ამავდროულად, ფანტომების არმია მნიშვნელოვნად შემცირდა. დიდი რუსეთის ჯარებს სასტიკად გაუსწორდნენ. ალექსანდრე მაკედონელმა მტრის მანევრი რომ დაინახა: უბრძანა!
  - სასწრაფოდ გამოყავით ძლიერი რეზერვი უკანა! მტრებს ნაწილ-ნაწილ დავამარცხებთ!
  ჯადოქარმა ოქსანამ უთხრა:
  - ჩვენი გამარჯვება მხოლოდ დროის საკითხია! უბრალოდ ნუ ატეხავ აურზაურს!
  ბრძოლა ახალ ფაზაში გადავიდა, სადაც ინიციატივა მთლიანად დიდ რუსეთს ეკუთვნოდა. ალიოშა პოპოვიჩი ცდილობდა თავისი ჯარების მოქმედებების კოორდინაციას, მაგრამ ბრძოლა სპონტანურად გაიმართა. მართალია, სილუეტების მიერ მიღებულმა ჩრდილებმა შესაძლებელი გახადა ერთმანეთის მიმართ სროლის თავიდან აცილება. მაგრამ მჭიდრო ბრძოლებში, ზოგჯერ ჩვენმა ხალხმაც კი მიიღო ეს. თავად ალიოშა პოპოვიჩმა დაკარგა ერთი მკლავი, ტკივილები აწუხებდა, მაგრამ ასისტენტმა კიდური შემოიხვია.
  - რატომ, ჰანიბალი ცალთვალა იყო, მე კი ცალხელი!
  მარკიზ ანჟელიკა ამხნევებდა (მისი ჯავშანი მთლიანად დაიმსხვრა საზიანო გამოსხივების დარტყმის შედეგად. მხოლოდ მოკლე ქვედაკაბა ძლივს ფარავდა კუნთოვანი, მაცდუნებელი მეომრის მდიდრულ თეძოებს, მიუხედავად ჭრილობებისა).
  - ხელის დაკარგვა; უბრალოდ დიდი დანაკლისი - გონების დაკარგვა - გამოუსწორებელი!
  - მაგები მეორეს გააკეთებენ! - უპასუხა ალიოშამ თავის ქნევით. "ასე ადვილად ვერ დამიმტვრევ!" ჩვენ განვახორციელებთ სწრაფ შეტევას. მხოლოდ მთავარი მეთაურის გასარკვევად. სად არის ეს ჯანდაბა როკოვსოვსკი?
  ოქსანამ განაცხადა:
  - ინფორმაციის სიუხვითა და სხვადასხვა გრავიტაციული ჩარევით თუ ვიმსჯელებთ, ის ვარსკვლავთმრიცხველების იმ ჯგუფშია. ახლა თქვენ ნახავთ მას ყავისფერ შუქზე.
  ალიოშა პოპოვიჩი ცდილობდა ჯარისკაცების შეკრებას, მეთაურის ჩახშობის იმედი ჰქონდა. მხედრები შეიკრიბნენ, დინოზავრები მოვიდნენ. აქ არის სვიატოროსიის ოცი რაზმიდან ერთ-ერთი, რომელიც თავს დაესხნენ ალექსანდრე მაკედონელის რეზერვიდან. მას სწრაფად ახშობდნენ. როგორც ჩანს, ცალკეული ბრძოლის ტაქტიკამ არ გაამართლა. მაგრამ როგორც კაპაბლანკამ თქვა: ცუდ მდგომარეობაში ყველა მოძრაობა ცუდია!
  კონსტანტინე როკოსოვსკიმ კიდევ ერთი ბრძანება გასცა:
  - ახლა გადაჯგუფე!
  თითქოს ცალკეული საცეცები შეკუმშული იყო, ცალკეულმა ჯგუფებმა დაიწყეს ერთ სისტემაში შეკრება. ამგვარმა მანევრირებამ საშუალება მოგვცა დრო მოგვეპოვებინა, მაგრამ სიტუაციის შეცვლა ვერ მოხერხდა.
  ვლადიმერ კაშალოტოვი ისევე იბრძოდა, როგორც ყველა სხვა: ფანატიზმით გაბრაზებული. არასოდეს უფიქრია, რომ მოკვდებოდა. უფრო სწორად, სიკვდილს უკვე იმდენჯერ ჩახედა თვალებში, რომ ვერაფერი შეაშინა! ბრძოლა იმარჯვებდა, დაღლილობა უკვე იდგა და სურვილი იყო ეს რაც შეიძლება სწრაფად დასრულებულიყო.
  ასე შევიდა ბრძოლაში თავის მეგობარ ეროლოკთან, ცოტა ხნით მანევრირება მოახდინეს, საპასუხო ცეცხლი გაუხსნეს და შემდეგ დაშორდნენ.
  ვლადიმერ კაშალოტოვმა რამდენჯერმე გაისროლა, მაგრამ დაგროვილი ფსიქოლოგიური დაღლილობის გამო, პირველ რიგში, დარტყმა ვერ შეძლო. მტერიც უკიდურესად დაღლილი იყო. ზოგადად, შეუძლებელია "ვირტუალური" რეალურ ბრძოლასთან შედარება. მიუხედავად ამისა, ვარჯიშზე, რაც არ უნდა მტკივნეული იყოს, არ მოგკლავენ, მაგრამ ბრძოლაში ნებისმიერ მომენტში შეიძლება მოკვდე. ეს ნიშნავს სამშობლოსთვის უსარგებლო გახდომას.
  მრავალი ვარსკვლავური ხომალდი დაზიანდა, გემების უმეტესობამ დაკარგა კოშკები, მთელი სექტორები და კუპეები. მხოლოდ რამდენიმე ათეული მილიარდი ერთადგილიანი ტეტრაპლანი ჩამოაგდეს.
  ახალგაზრდამ ჩართო ჰოლოგრამა და ცდილობდა პარტნიორებთან დაკავშირებას. ლამაზი გოგონას სახე გამოჩნდა. გოგონამ ვლადიმერს ჰკითხა:
  - Რატომ ხარ ასეთი მოწყენილი?
  -მთლიანად გადავსული ვარ! როგორც ჩანს, დღეს განადგურებული მტრების ზღვარი ამოწურულია.
  გოგონამ უპასუხა:
  - Არ იდარდო! ესროლეთ ღარიბებს! ან გენანებათ ისინი?
  - არა სამწუხაროა, მაგრამ რაღაცნაირად საშინელებაა! - უპასუხა ვლადიმერმა. - ტუჩებზე სიმწარის შეგრძნება!
  - ამ საქმეში ერთად ვიბრძოლოთ! უბრალოდ წარმოიდგინე: მე და შენ; ერთი კომპანია!
  ბიჭი თან მღეროდა:
  - Შენ და მე; ერთი კომპანია!
  გოგონას ხმა უფრო გაძლიერდა:
  - ყოველი ხიბლის ზღვა!
  - Შენ და მე!
  - ჩვენი სამშობლოს პატივი წმინდაა! ჩვენ გავანადგურებთ ყველა მტერს!
  - მე არ ვარ წუწუნის წინააღმდეგი! ღვეზელის ჭამა მინდა!
  ბიჭმა და გოგომ გაიცინეს; რის შემდეგაც შვიდფერიანი ვარცხნილობით (ცისარტყელის ფერი ძალიან მოდურია) ლამაზმანმა შესთავაზა:
  - წყვილ-წყვილად შევეტევით, უკეთესად შეგვიძლია!
  - დაწყვილებული! რაც ნიშნავს, რომ შენ ცეცხლში ხარ!
  მეომარმა ტუჩები მოილოკა:
  - კვაზარი! ფოტო არ დაიშალოს!
  ერთად ბრძოლა ყოველთვის უფრო სახალისოა: ვლადიმერი დაეთანხმა ძველი პოეტის ლექსს:
  ცუდია როცა ადამიანი მარტოა
  და მარტო გმირი ვერ გახდება!
  ყოველი მტკიცე მისი ბატონია,
  და სუსტიც კი, თუ ორია!
  ბრძოლაში შევიდნენ და თავიდან ყველაფერი კარგად ჩაიარა, ერთმანეთის მიყოლებით ჩამოაგდეს სამი ტეტრაპლანი. მათ ეს გააკეთეს ლამაზად, თუნდაც მოხდენილად და მოხდენილად. ვლადიმირმა პოეტ-მებრძოლის შთაგონება იგრძნო. მაგრამ შემდეგ მოხდა ისეთი რამ, რაც თითქმის გარდაუვალი იყო ასეთ ომში. მის პარტნიორს მინი ბრალდება დაეჯახა. ისეთი ციმციმი გაისმა, თითქოს ნემსმა სივრცე გაიჭრა და წამიერად სისხლის ნათელი წვეთი გამოჩნდა. შემდეგ ნესტიანმა ვაკუუმმა უმოწყალოდ მოიწმინდა იგი. ყველაზე დიდი ტრაგედია ახალგაზრდა მებრძოლის ხანმოკლე ცხოვრებაში! მშვენიერი გოგონა, რომელთანაც ბიჭმა მოახერხა დამეგობრება და ეროტიკულ ფანტაზიებშიც კი ჩაერთო: ბუზივით ჩამოაგდეს! იმდენად, რომ განდევნის დროც კი არ ჰქონდა.
  ვლადიმირს ძალიან უნდოდა ყვირილი და ტირილი. საკუთარ თავში ამის დათრგუნვა უჭირდა, მაგრამ გრძნობები იფეთქა.
  - ჯანდაბა ომი! ის ცუდი ქალბატონია და რძალი!
  ჭაბუკი სასოწარკვეთილი ვერძთანაც კი წავიდა. ნესტერტივით დამთავრდეს. პირველი, ვინც შეასრულა ვერძი. გააფთრებული შეტევა მოჰყვა. მაგრამ მტერს თითქოს უფრო სუსტი ნერვები ჰქონდა. კიდევ ერთხელ, ბედი ვლადიმერის მხარეზე იყო. მტერი გადაუხვია და ჩამოაგდეს. ასეთმა წარმატებამ ცოტათი დაამშვიდა ბიჭი.
  - და მე მეგონა შავი ხვრელი იქნებოდა!
  სვიატოროსის ფლოტი მძიმედ იყო დაჭერილი, ის აშკარად კვდებოდა, ჩანდა, რომ გადარჩენის იმედი არ იქნებოდა.
  კონსტანტინე როკოვსოვსკიმ თითები მოიფშვნიტა: მის წინ ოცლულიანი თოფი გაჩნდა:
  - რას ბრძანებთ, მეთაურო! - იარაღმა იმღერა!
  - ნებისმიერ მომენტში მზად იყავი შენი სხეულის დაშლა!
  - ვემორჩილები! თუმცა ამ შემთხვევაში უნდა გაგაფრთხილო, მეთაურობის განხორციელების უნარს დაკარგავ!
  - Აღარ მაინტერესებს!
  - რაც შეეხება პასუხისმგებლობას?
  - პასუხისმგებლობა? - გაიფიქრა როკოვსოვსკიმ: - არ ვიცი! მხოლოდ სასწაულს შეუძლია ჩვენი გადარჩენა და არ არსებობს სასწაულები სამყაროში!
  ელფის მარშალმა შენიშნა:
  - ინტერუნივერსალურ სივრცეში: ზოგჯერ არის ფენომენები, რომელთა ახსნაც რთულია. მათ არ შეიძლება ეწოდოს სხვა არაფერი, თუ არა სამყაროს სასწაული. ალბათ გსმენიათ ამის შესახებ?
  - Გავიგე! მაგრამ გულუბრყვილოა ამის იმედი!
  - Ვინ იცის! ჩვენ ელფები ძალიან მგრძნობიარეები ვართ პარანორმალური გავლენისა და სხვადასხვა კატასტროფის მიმართ. ვგრძნობ, რომ რაღაც მოდის ჩვენსკენ!
  როკოვსოვსკიმ თავი დაუქნია:
  - შესაძლებელია, უბრალოდ ილუზია!
  - არა, შეხედე! უკვე აქ არის!
  იმ მომენტში მართლაც რაღაც არაჩვეულებრივი მოხდა! სროლა მყისიერად ჩაქრა და უცნობმა ძალამ აიღო ვარსკვლავური ხომალდები და ფანტომები. უცნობ იმპულსს დაემორჩილნენ, გემები და აჩრდილები სხვადასხვა მიმართულებით გაიქცნენ. აუხსნელი იყო, თითქოს გაუგებარი იყო, გიგანტური ბაბა იაგა ცოცხს ატრიალებდა და საბრძოლო არმადაებს სხვადასხვა მიმართულებით ფანტავდა. ეს გაკეთდა სწრაფად, შუქი მოულოდნელად ჩაქრა, მაგრამ ამავე დროს მოძრაობიდან ზეწოლა იყო მცირე.
  ვლადიმირმაც იგრძნო, როგორ აიტაცა, როგორც ვნებიანი ქალის ჩახუტება. ყველაზე ძვირადღირებული სუნამოს სუნიც კი ასდიოდა. ჭაბუკმა ჩაილაპარაკა კიდეც:
  - აი, ლაფა!
  და მერე დაბნელდა! ძალიან ბნელა, ყველა ლითონის ჩვეულ ბზინვარებას ვერც კი ხედავ. არც ერთი ფოტონი, სხვა ტიპის ტალღებიც გაქრა. მომავლის ადამიანის თვალი საშუალებას გვაძლევს განვასხვავოთ ყველაზე გრძელი და ულტრამოკლე ტალღები, ინფრაწითელი და ულტრაიისფერი გამოსხივება, გამა ტალღები და მიკრო-გამა ტალღები, აგრეთვე ჰიპერპლაზმის სხვადასხვა ტიპები. მართალია, განსაკუთრებული ინტენსივობით, თვალი ჯერ კიდევ არ არის ყოვლისშემძლე, მაგრამ მასში ჩაშენებულია სპეციალური მოწყობილობა.
  და ასე სრული სიცარიელე. ვლადიმირმა ჩასჩურჩულა:
  "ალბათ ასე გამოიყურება ჯოჯოხეთი!" თუმცა, რისი გაგებაც შეიძლება, არის სიკვდილი და სიკვდილი ჰიპერპლაზმაში.
  ამავდროულად, სხეული გახდა ისეთი მსუბუქი და ჰაეროვანი! ვლადიმერი თავს ბევრად უკეთ გრძნობდა, დაღლილობა გაქრა და მისი სული უფრო მხიარული გახდა.
  - ეს რაღაც განსაკუთრებულია! იქნებ მე მივფრინავ სამოთხეში, დიდი მებრძოლებისთვის! მიუხედავად იმისა, რომ მე ვარ ღირსი, რომ დიდად მეძახიან?
  უცებ აბსოლუტურ სიბნელეში გაჩნდა ნათება, ისეთი უჩვეულო, არაფრის მსგავსი! ყველაზე მეტად, ჩრდილების ასეთი თამაში გამა გამოსხივებას ჰგავდა, მაგრამ აქ ჩანდა, რომ იყო ტალღები, რომლებიც დიაპაზონში უფრო მოკლე იყო. ვლადიმირს გაახსენდა ჰიპერფიზიკა, როდესაც აღმოაჩინეს სუპერ სუსტი ურთიერთქმედება. მათ შესაძლებელი გახადეს წილადი გაზომვების შექმნა, როდესაც არა სამგანზომილებიანი, არამედ მაგალითად ორნახევარი. და ეს იძლევა დამატებით შესაძლებლობებს. და მატერიის მოძრაობასა და განადგურებაში სივრცის დაშლასთან ერთად. აიღეთ მაგალითად: დამცავი ნახევრად სივრცის ველის პრინციპი - რომ არ ყოფილიყო სპეციალური გამოსხივება, რომელიც იწვის ზომებში, შეგიძლიათ მიაღწიოთ სრულ დაუცველობას. ზოგადად, თანამედროვე ფიზიკა სულაც არ არის ისეთი, როგორიც იყო იმ დროს, როცა კაცობრიობა ერთ პლანეტაზე იყო შემოფარგლული. ძალიან რთული და მრავალმხრივი. რის ქვეშ ვარდება ასეთი სიკაშკაშე? რა არის მასში განსაკუთრებული?
  - ეს ანგელოზის ცეცხლია! - ჩაიჩურჩულა ვლადიმერმა. - როგორც ჩანს, სამოთხე უკვე ახლოსაა.
  ამასობაში უფრო დათბა და რადიაციაში სხვა ფერები და ჩრდილები გამოჩნდა.
  საფეთქელში მტკივნეული ტკივილი გაქრა და იის სუნი ვიგრძენი.
  - და ეს ბევრად უკეთესია! ეს ჰგავს ჰიპერდინებას თავში! ჩახუტება სუსტდებოდა, მოძრაობა შეწყდა.
  გაისმა ხმა, უფრო სწორად ალექსანდრე მაკედონელის ტრანსფორმირებული ტელეპათიური იმპულსი:
  - ყველამ, გამოიცვალე ჩიხი!
  ვლადიმირმა ტეტრაპლანის კონტროლი სცადა. ბოქსის მანქანა თითქოს სისულელეშია. გადაადგილება შეუძლებელია. სხეული მოძრაობს, მებრძოლი კი არა.
  როგორც ჩანს, სხვა ვარსკვლავურ ხომალდებს მხოლოდ ვაკუუმში შეუძლიათ გადაადგილება. მილიონობით ყველა ტიპის გემი გაიყინა. საოცრად მშვიდი გახდა. ვლადიმერი გაფრინდა ტეტრაპლანიდან: მაინც შეეძლო გადაადგილება.
  ალექსანდრე მაკედონელმა განაცხადა:
  - ბრძოლა დასრულდა! მიუხედავად მტრის აბსოლუტური რიცხობრივი უპირატესობისა, ჩვენ გავიმარჯვეთ!
  ჯარისკაცებმა ერთხმად და მხიარულად წამოიძახეს:
  - დიდება დიდ რუსეთს!
  - იმპერატორის ნებამ გაიმარჯვა!
  უცნაურად საკმარისია, რომ სარემონტო რობოტების უმეტესობა ფუნქციონირებდა. მოძრავი ლითონის აგრეგატები ჩაჭედილი იყო ყველაზე დაზიანებული ვარსკვლავური ხომალდების გარშემო. აღდგენის პროცესი დაწყებულია.
  ალექსანდრე მაკედონელმა მძლავრი ელექტრონიკის დახმარებით დაიწყო შედეგების შეჯამება; ყველა წერტილში დაყენებულმა კომპიუტერებმა შესაძლებელი გახადა დანაკარგების გამოთვლა ერთი ადამიანის ან ინდივიდის სიზუსტით. როგორც აღმოჩნდა, ისინი საკმაოდ დიდი იყვნენ.
  დიდი რუსეთის არმიამ შეუქცევად დაკარგა შვიდას ოცდახუთი მილიარდი, სამას სამოცდათოთხმეტი მილიონი, ოთხმოცდათერთმეტი ათასი, ოთხას თექვსმეტი ცოცხალი ადამიანი, როგორც ხალხი, ისე მოკავშირე რასები. გარდა ამისა: თერთმეტი ტრილიონი, ექვსას ოცდაჩვიდმეტი მილიარდი, რვაას ოცდასამი მილიონი, ოთხას ორმოცდახუთი ათასი, ას ორმოცდაექვსი რობოტი და კიბერნეტიკური მექანიზმები. და ასევე ორმოცდაჩვიდმეტი მილიონი, სამას სამოცდასამი ათასი, ორას ჩვიდმეტი ვარსკვლავური ხომალდი სხვადასხვა ტიპის, ტეტრაპლანების გარეშე.
  - თუმცა, ბევრი! - თქვა ალექსანდრე მაკედონელმა. - ჩვენ სერიოზული ზიანი მივიღეთ! როდის დავიწყეთ ჭრილობების დათვლა? დაითვალეთ თქვენი ამხანაგები!
  ელფის მარშალმა შენიშნა:
  - და ეს არ ითვლიან ფანტომებს. ბევრი ეს ბიჭიც განადგურდა!
  ანტიკური ხანის დიდმა სარდალმა სიხარულით თქვა:
  - მაგრამ კიდევ ბევრი მტერი დაეცა!
  მტრის შეუქცევადი ზარალი შეადგენდა: ტრილიონ რვაას ორმოცდათოთხმეტი მილიარდი, ექვსას ოცდაცამეტი მილიონი, ორას ორმოცდახუთი ათასი, ცხრაას თვრამეტი ცოცხალი ინდივიდი - ხალხი და მათი მოკავშირეები. ორმოცდაცხრა ტრილიონი, ხუთას ცხრამეტი მილიარდი, ორას ორმოცდათექვსმეტი ათასი, ას ორმოცდაშვიდი რობოტი და კიბერნეტიკური მექანიზმები. და ასევე ას ორმოცდასამი მილიონი, ოთხას სამოცდასამი ათასი და შვიდას ოთხმოცდაჩვიდმეტი ვარსკვლავური ხომალდი, ტეტრალეტების გარეშე.
  ალექსანდრე მაკედონელმა მოახსენა:
  - და შანსები თითქოს ჩვენს სასარგებლოდ არის!
  ელფის მარშალმა ჩაიცინა და უპასუხა:
  - დიახ, ფანტომების არმიის წყალობით, თორემ დავკარგავდით. შემდეგ კი დანაკარგების კოეფიციენტი გაცილებით უარესი იყო.
  ალექსანდრე მაკედონელმა აღნიშნა:
  - ყველაზე ცუდი თანაფარდობა ტეტრალეტების დაკარგვაა. ჩვენ დავკარგეთ დაახლოებით ოცდაცხრამეტი მილიარდი, მტერი სამოცდაშვიდი! დაახლოებით ერთნახევარჯერ!
  ელფის მარშალმა განმარტა:
  - ეს იმიტომ, რომ პატარა გემებმა ნაკლები დანაკარგი განიცადეს ფანტომების საბრძოლო ზემოქმედებით. ისე, ჩვენი ჯარების მომზადება და იარაღი დაახლოებით იგივეა!
  - მაგრამ მეთაურები სხვანი არიან! - ჩაიბურტყუნა მაკედონსკიმ.
  ელფმა თავი დაუქნია:
  - როკოვსოვსკი გამორჩეული სტრატეგია! ერთ დროს მან შესთავაზა გერმანელებზე თავდასხმა ტანკებით პოლესიეს გაუვალი ჭაობის გავლით.
  - რა სასწაულია! სულ ვცდილობ მტერს მოულოდნელად დავარტყო. გაიხსენე ჩემი ჩქარობა უდაბნოში. ან შემოვლითი მანევრი მეფე დარიოსის წინააღმდეგ, უკანა მხარეს წვდომით!
  - Ვიცი! მაგრამ ტანკი, განსაკუთრებით ძველ დროში, არ არის ცხენი. ასე იოლად ვერ წაათრევთ მას!
  ალექსანდრემ ზიზღით გააქნია თავი:
  - ჩემს ჯარს დამოუკიდებლად ვმართავდი, როკოვსოვსკი კი სტალინის ექვსი იყო. თანამემამულეები მის პოლონელებსაც არ მოსწონდათ და აიძულეს გადამდგარიყო თავდაცვის მინისტრის პოსტი.
  ელფის მარშალმა გაიღიმა:
  - უმადური ბრუტუსები! თუმცა, ეს იყო არა პოლონელი ხალხის, არამედ ცალკეული პროდასავლური წრეების ინიციატივა, რომლებსაც მხარს უჭერდნენ CIA და სხვა ტერორისტული ორგანიზაციები.
  - Შესაძლოა! ხრუშჩოვი სუსტი იყო და საკუთარ ბანაკში წესრიგს ვერ აღადგენდა. - თავი დაუქნია ალექსანდრე მაკედონელმა, სპილენძის თმიანი მანე მუქარით მოძრაობდა.
  ელფის მარშალმა შესთავაზა:
  - ჯერ ღირსეულები დავაჯილდოოთ!
  -იმპერატორი და კომპიუტერი ამას გააკეთებენ, როგორც ყოველთვის, მხოლოდ რჩევის უფლება მაქვს!
  მართლაც, ეს არის წესები, ობიექტური ელექტრონიკა წყვეტს ვინ არის ღირსი და ვინ არა. კერძოდ, კიბერ ჩაწერა საშუალებას აძლევს ნებისმიერს შეძლოს დეტალურად აღწეროს თავისი ექსპლოიტეტები. ერთ დროს, დიდი სამამულო ომის გარკვეულმა წარმატებებმა ბევრი კამათი გამოიწვია. მოგვიანებით, ბევრი მათგანი აღიარებულ იქნა, როგორც შორს წასული. ჯერ კიდევ ბევრი დებატები მიმდინარეობს. მართლაც, პიონერმა გოლიკოვმა ბრძოლაში სამოცდათვრამეტი ფაშისტი მოკლა. (მეორე მსოფლიო ომის დროს კი რეალური ბრძოლის დროს შეუძლებელია დახოცილთა რიცხვის დათვლა. მარტო შენ არ ისვრი და გერმანელიც რომ დაეცა, სულაც არ მოკლულიყო! იქნებ უბრალოდ დაწოლილიყო!) . ასევე კამათობდნენ პანფილოვის კაცებზე, იყო თუ არა ბრძოლა, რამდენი ტანკი დაიკარგა. ეჭვს ბადებენ ფაშისტური გმირებიც. მაგალითად, ერთმა თავდასხმის პილოტმა შთანთქა ხუთას ოცდათოთხმეტი საბჭოთა ტანკი, რისთვისაც მას მიენიჭა რკინის ჯვარი ბრილიანტებით და ოქროს მუხის ფოთლებით. და ასევე ჯილდოების მთელი კოლექცია! ამის დაჯერება რატომღაც რთულია და ის, რომ უბრალო ტანკით შეგიძლია გაანადგურო ას ორმოცდაოთხი ტანკი. ასევე წარმოუდგენელი! ასევე შეიძლება ვიკამათოთ შავ "ეშმაკზე", რომელმაც გაანადგურა ოთხასი საბჭოთა და ხუთი ამერიკული თვითმფრინავი! ანუ ზოგმა ეჭვქვეშ დააყენა საბჭოთა ექსპლოიტეტები, ზოგმა ფაშისტური მიღწევები.
  ყოველ შემთხვევაში, ვლადიმერ კაშალოტოვი ადეკვატურად უნდა დაჯილდოვებულიყო. მოგებული ბრძოლის მადლიერების ნიშნად გაიმართა ბანკეტი, რის შემდეგაც უნდა მოხდეს ჯილდოების გადაცემა.
  ჩვეულებრივ, ჯარისკაცები არ ჭამენ, ისინი იკვებებიან ჰიპერპლაზმური ენერგიით ან სუპერდინებით.
  ახლა გადარჩენილი ჯარისკაცები იკრიბებოდნენ სპეციალურ სასახლეებში, უფრო სწორად დარბაზებში. შესახებ და ისინი უნდა იყოს ძვირფასი - კიბერნეტიკური მაგიდები! ყველაზე დახვეწილი არჩევანი! ვლადიმერ კაშალოტოვს ცხოვრებაში პირველად მოუწია საკვების ჭამა. მანამდე არასდროს უჭამია! ზოგადად, ეს ისეთი უჩვეულო საჭმელია! გამოარკვიე რა არის საკვები! ამაზე ბევრი წაიკითხა, შეშის (მუხა, ნეკერჩხალი და კიდევ რა ღმერთმა იცის!) ღეჭვაც კი სცადა, თუმცა ეს უკანასკნელი არ მოეწონა. მართლაც: რა კარგია, პირი ნამწვით გაქვს სავსე და ყურებიდან კვამლი გამოგდის. ახალი!
  დარბაზი, სადაც ჯარისკაცები იკრიბებოდნენ, უზარმაზარი იყო და მილიონ ადამიანს იტევდა. თითოეულ ჯარისკაცს აქვს ცალკე მაგიდა. როდესაც კაშალოტოვი მსგავს მაგიდასთან დაჯდა, გამოჩნდა ფერადი ჰოლოგრამა (გოგონისა და ანანასის ჰიბრიდი სამი მკერდით: ერთი ძუძუს ოქროა, მეორე ლალისფერი, მესამე - საფირონი).
  - მოხარული ვართ, რომ მოგესალმოთ, ვარსკვლავო ჯარისკაცო! გეტყობა რომ გენატრებათ ნორმალური საკვები?
  ვლადიმირმა დარცხვენილმა უპასუხა:
  - სიმართლე გითხრათ, არც კი ვიცი რა არის! რატომ მაინცდამაინც ჭამა! ყოველივე ამის შემდეგ, ეს არაბუნებრივია! ჩვენ სულელი პრიმატები არ ვართ!
  გოგონამ შიშველი ფეხები აათამაშა:
  - სიამოვნების შეგრძნება! მიირთვით გემრიელი კერძები და ღვინო! ბოლოს და ბოლოს, აღიარეთ, გაინტერესებთ?
  ვლადიმირ კაშალოტოვი დათანხმდა:
  - დიახ! უფრო მეტიც! ასეთი პროცესი პირველად ხდება! რა წარმოუდგენელია! განსაკუთრებით თუ ჩვენ ვჭამთ საკვებს ერთობლივად.
  - ასე რომ, ისიამოვნე! - უპასუხა ჰოლოგრამამ, ანანასის ჰიბრიდმა და გოგონამ მრავალფეროვან ძუძუს წვერებზე დაიწყო თამაში. ხელში ფერადი ჩიტების ფორმის ცულები უბრწყინავდა.
  ვლადიმირის მარჯვენა: იჯდა მაღალი და ძალიან ლამაზი გოგონა. ზოგადად, ამქვეყნად ყველა გოგო უნაკლოა, მაგრამ ეს რატომღაც განსაკუთრებით კაშკაშაა. იმდენი ბზინვარება და ხიბლი აქვს. ახალგაზრდა ჯარისკაცმა ხელი გაუწოდა მას:
  - ვლადიმერ!
  -ელფარაია! - უპასუხა მეომარმა გოგონამ ღიმილით (ისე, კბილები, ნამდვილი საგანძური). - ძალიან სასიამოვნოა შენი გაცნობა, გარდა ამისა, გავიგე, რომ ბოლო ბრძოლაში გამოირჩეოდი! ახალგაზრდა გმირი!
  - ჩვენ ყველანი გმირები ვართ! - თქვა ვლადიმერმა. - მეც და შენც! ვინც გადარჩა, ყველა გმირია და ვინც დაეცა, ტყუპი!
  ელფარაია, რომელიც წამწამებს ათამაშებდა, დათანხმდა:
  - Რა თქმა უნდა! ამ ბრძოლაში მეც გამოვირჩევი და მაქვს შანსი, ოფიცერი გავხდე. ისევე როგორც შენ.
  - ამ შემთხვევაში ცოცხალი ხალხი გვეყოლება ჩვენი მეთაურობით და ეს დიდი პასუხისმგებლობაა! რისკავ არა მხოლოდ საკუთარ სიცოცხლეს, არამედ სხვისსაც!
  - მართალია, ბიჭო! თქვენ არც კი იცით! თუ გააფუჭებ, წააგებ! იყო მტვერი და მუწუკი! - რითმით გაიხუმრა ელფარაიმ.
  - როგორ გამოირჩეოდი?
  - შემთხვევით კრეისერს დავეჯახე! ეს გაგიკვირდებათ? "გოგონა ყვაოდა მთელი სიამოვნებით."
  -არავითარ შემთხვევაში! მე თვითონ გავანადგურე გრანდიოზული გამანადგურებელი ძალიან მარტივი, თითქმის ბავშვური ხრიკის გამოყენებით!
  - საბავშვო? - წარბების ფერი შეეცვალა მეომარს.
  - კარგი, იქნებ მათ უბრალოებამ იყიდა! Და როგორ ხარ? - ლოყაზე მოეფერა ახალგაზრდამ.
  - მე დავინახე სროლის შესაძლებლობა და ჩამოვყარე! ყველაფერი კიბერ ჩანაწერში იყო გადაღებული, თორემ არ დაგვიჯერებდნენ! - ელფარაიამ ხმაც კი ჩურჩულით დაუწია.
  - ადამიანებს ხშირად არ სჯერათ კარგის! თუმცა ახლა ეს ტექნოლოგიის საკითხია და არა რწმენა. - მხრები აიჩეჩა ვლადიმირმა.
  მუსიკამ დაკვრა დაიწყო, სტადიონის ცენტრში კი შიშველი გოგო-ბიჭები ცეკვას ასრულებდნენ. ისეთი მხიარული და ეროტიკული. ერთდროულად შეხება და განსხვავებები. აკრობატული ვარჯიშები უფრო და უფრო რთული და დახვეწილი ხდებოდა. გოგონები შიშველ ფეხებს ურტყამდნენ, მაღლა ხტნენ, რამდენიმე სალტო გააკეთეს და ტრიალებდნენ. ისეთი საინტერესო და ლამაზი იყო. სხეულები ერთმანეთში გადახლართული და ამოხსნილი!
  ვლადიმერმა ტაში შემოკრა:
  - საყვარელი! მიყვარს შიშველი გოგოების ყურება!
  ელფარაიამ უპასუხა მელოდიური სიმღერით:
  - და მე ბიჭებო! თუ მთელი სამყაროს ბიჭებმა ერთბაშად გადაწყვიტეს ყველა განუვითარებელი ადამიანის მოკვლა! ასეთი აურზაურისგან ცხელა და ოცნებები ახდა!
  ვლადიმირმა სასაცილოდაც კი იგრძნო თავი:
  - და ვინ არ იცის! რატომ აციმციმებს! კარგი, კარგი გოგო, იქნებ გვქონდეს საშუალება, უკეთ გავიცნოთ ერთმანეთი!
  ცეკვა დასრულდა და ბოლოს მთავარი ქეიფი დაიწყო. ბევრ მეომარს პირველად მოუწია საჭმლის გასინჯვა!
  იყო სტოპი და გიგანტური დინოზავრი შემოიჭრა სტადიონის ცენტრში. ტრიბუნები მისი ფეხის მაწანწალადან შეირყა. ეს იყო ტრიპინოლაზავრის სახეობა. გიგანტური ასი მეტრი სიგრძის. უცებ მონსტრი გაჩერდა: გაიყინა და მისი სხეული ნაწილებად დაიშალა. მოზაიკასავით გაიფანტნენ. მოულოდნელად, ურჩხულის ადგილზე სხვა არსება გამოჩნდა, რომელიც ფარფლებით ლურჯი ვეშაპის მსგავსი იყო. და ნაჭრები შეუფერხებლად დაეცა მოლაპარაკე თეფშებზე. ისინი მღეროდნენ:
  - პარაზიტი უნდა შეჭამო! Bon Appetit ყველას!
  ახალგაზრდამ დაინახა, რომ ხორცი ეწეოდა, სუნი ძალიან მაცდური იყო. ზემოდან სოუსი დაასხეს და ხელში ჭიქა მატერიალირდა, რომელშიც შავი ღვინო ასხამდა. ბრილიანტზე უფრო კაშკაშა მინამ ცისარტყელას ყველა ფერით დაიწყო ბზინვარება და შემდეგ დარეკა:
  - ქვემოდან ზემოთ! დიდი რუსეთის დიდებისთვის!
  არტიომ ფრთხილად მოსვა. ღვინო მჟავე, მჟავე და გემოთი სასიამოვნო იყო. ალკოჰოლი არ იგრძნობოდა და ალბათ არც იყო! მაგრამ რაღაც, რამაც მცირე ეიფორია გამოიწვია ჩემს თავში.
  ელფარაიამ შესთავაზა:
  - უნდა მიირთვათ!
  ახალგაზრდამ წვნიანი ხორცი აიღო. მისი მგრძნობიარე ენა ფაქტიურად აღფრთოვანებული იყო სიამოვნებით. დიახ, ეს არის ხორცი, პირველად ჭამს მას. მართალია, აზრმა გამიელვა თავში, ეს ბუნებრივია თუ შეიძლება სინთეზური. თუმცა, ამას აქვს მნიშვნელობა? ყოველივე ამის შემდეგ, ელემენტარული ნაწილაკების დონეზეც კი შეუძლებელია განსხვავებების პოვნა, მაგრამ ახლა ყველაფრის სინთეზირება შესაძლებელია! შეგრძნებების სრული ნაკრები, თქვენ ფრთხილად გადაყლაპავთ ხორცს და ის ჩადის თქვენს ყელში, შემდეგ საყლაპავში. კუჭის ავსება ისეთი უჩვეულოთი, როგორიცაა სასიამოვნო სიმძიმის შეგრძნება.
  ელფარაიამ ხავერდოვანი ხმით თქვა:
  - ხორცს შემდეგი ნაჭერი ვცადოთ, ერთად ვჭამოთ?
  - მაგრამ როგორც?
  - ენები ერთმანეთში გადავურიოთ! - შესთავაზა გოგონამ. - ბევრად უფრო მშვენიერი გრძნობა იქნება, ვიდრე ყველაფრის მარტო კეთება!
  ვლადიმერი დათანხმდა:
  - კვაზარი შავ ხვრელში ჩავყაროთ!
  - კარგი იქნება! ჰიპერკვაზარი! (ეს არ ხდება უკეთესი)
  როცა ენები ერთმანეთში ირევა, მართლა ძალიან სასიამოვნოა, ერთმანეთს ეხვევიან და ირბენენ. მათ შორის ნაპერწკლები დაფრინავს. თავად ხორცი კი გაცხელების და დამუხტვისას ასეთ ზღაპრულ გემოს იძენს. ბიჭი აღფრთოვანებული ღრიალებდა.
  . თავი No11
  მირაბელ ფიფქიას, სავსებით გასაგებ, თუნდაც აუტანელ კანკალს განიცდიდა, დასჯა ელოდა. დამარცხების შემდეგ იგი დააკავეს. ბრალდება სერიოზული იყო, მან მტერს ნება დართო, რომ ბიჭი ყოფილიყო. და ომის პირობებში ამას შეიძლება ჰქონდეს სამი სახის სასჯელი: სამუდამო პატიმრობა ანტიჯარში, დეპერსონალიზაცია ან განადგურება! მართალია, ამ უკანასკნელს ძალიან იშვიათად იყენებდნენ, რადგან ცოცხალი, თუმცა არაცილოვანი, სხეულის სრული განადგურება ირაციონალურია. მირაბელა პირდაპირ იყურებოდა. ძალის ველით შებოჭილმა მოძრაობაც კი ვერ შეძლო. დარჩა მხოლოდ უმწეო მდგომარეობაში ბედის ლოდინი.
  ძალის ველმა მოძრაობა დაიწყო, რობოტები შევიდნენ. უემოციო ხმამ გამოაცხადა:
  - მსოფლიო წმიდა რუსეთის, ერის, ჯარისა და იმპერატორის წინააღმდეგ ჩადენილი დანაშაულისთვის: სამუდამო თავისუფლების აღკვეთას მოგისჯით ქვესკნელში. - რობოტმა შურისმაძიებლად ააფეთქა ათი თვალი: - ესე იგი, გოგო, შენი ცხოვრება სამარცხვინოდ დასრულდა! მაგრამ შენ ისეთი ახალგაზრდა ხარ.
  მირაბელას თვალებიდან ცრემლები წამოუვიდა:
  - მე შემიძლია მაინც დავემშვიდობო ჩემს მეგობრებს, თანამებრძოლებს.
  -არა! - თქვა რობოტმა. - ჩვენ არ გვინდა, რომ მათ ჰქონდეთ უსიამოვნო ასოციაციები, ასევე მოგონებები და სამწუხაროა თქვენთვის!
  მირაბელამ მძიმედ ატირდა:
  - და შენი ბოლო სურვილი?
  - დამნაშავეებისთვის ეს არ არსებობს! ბოროტი უფრო მეტად უნდა წავიდეს ქვესკნელში. რაც უფრო მალე დასრულდება ეს თქვენთვის, მით უკეთესი!
  მირაბელი აიყვანეს და რობოტებმა გოგოები გრძელ დერეფანში მიათრიეს. თანდათან მათი სიჩქარე გაიზარდა. უცებ გამჭვირვალე კედლის წინ აღმოჩნდნენ. მირაბელა მთლად შიშველი იყო და რიგით მდგარი ბიჭები და გოგოები უყურებდნენ მას. მათ მზერაში მსჯელობა ჩანდა, მაგრამ ზოგიერთმა თანაგრძნობაც გამოავლინა. მაგრამ მირაბელას ხელიც კი არ შეეძლო მათთვის. ბოლოს ისინი კუპეში აღმოჩნდნენ: ჟოლოსფერი შეღებილი. აქ, როგორც წესი, სასჯელები სრულდებოდა. და ეს იმას ნიშნავდა, რომ საშინელი ტკივილი უფრო ახლოს იყო, ვიდრე ოდესმე.
  მირაბელა ელოდა რაიმე სახის ტაძარში შესვლას, მაგრამ მის ნაცვლად შეიყვანეს ლაბორატორიის მსგავს ოთახში. ბევრი კომპიუტერი იყო და ჰოლოგრამების ზღვა ანათებდა. აქ კიბორგები ერთგვარ შენიღბვაში იყვნენ გამოწყობილი და, მაგალითად, ქუჩაში შეიძლება შეცდომით ნაგვის გროვად შეგხვდნენ. შემდეგ რობოტებმა გოგონას საკმაოდ უხეში ინექცია გაუკეთეს თავში.
  - Ეს რისთვისაა? - იკითხა მირაბელამ
  -ახლა კოშმარში ჩავარდები. და სამუდამოდ იქ დარჩები. - დაიღრიალა ელექტრონულმა სადისტმა. შემდეგ სხივი განათდა და მის სხეულში ბევრი პატარა რობოტი შევიდა. მირაბელამ იგრძნო, რომ ლაბორატორიის კარები ბუნდოვდებოდა და კიბორგის სახე, სიბრაზისგან ცქრიალა, შავი ხვრელივით გავარდა და ირგვლივ ყველაფერი დაბნელდა. გოგონამ იგრძნო, როგორ ჩაყვინთა, თითქოს მელნის ფისში ჩავარდა, თვალებმაც კი დაიწყეს ჭამა. მათზე უცნაური სისქე იყო დაჭერილი, რომელიც გარკვეულწილად აგონებდა რადიოაქტიურ ვერცხლისწყალს, რომელზედაც მირაბელა ცურავდა, მაგრამ ეს ბევრად უფრო საშინელი იყო და ხორცი გაბრტყელდა. მაშინ ის მართლაც საშინლად გრძნობდა თავს და უცებ ახლა ვერასოდეს დაინახავდა ვარსკვლავებს, ჯალათებმა მოიპოვეს ძალაუფლება სხვა სამყაროზე. წნევა იზრდება, ხდება უბრალოდ აუტანელი, მისი მატყუარა რბილობითა და ამაზრზენი დაჟინებით. ისმის ღრიალის ხმა, ძაღლის ნაკაწრის მსგავსი ხმა სანიაღვრეზე, მხოლოდ ბევრად უფრო ხმამაღალი, ის გიკბენს ყურებში და ახვევს მათ. ცხელი ვერძი კბენს გარსებს, ჩნდება სისხლის შეგრძნება და კუპრის ჩამოსხმა ენაზე. ასე ამაზრზენი და სუნიანი, სუნიანი სხვადასხვა სამყაროს არსებების განავლის ყველაზე რთული კომბინაციით. შემდეგ სიბნელიდან ამოდის პირი, რომელსაც კბილები ანათებს, როგორც ვულკანის ლავა გიგანტურ პლანეტაზე. მირაბელას არასოდეს ენახა ურჩხულის ასეთი ამაზრზენი სახე, საშინელებათა ფილმების გმირები ან სამყაროს უცხოპლანეტელები; მის ფონზე ისინი მხოლოდ კოშმარის პათეტიკური პაროდია იყო. შემდეგ გამოჩნდა სხვები: კიდევ უფრო საშინელი ყბები, ზოგი ევერესტივით უზარმაზარი იყო, ზოგი კი პატარა, ძალიან გაბრაზებულ ძაღლებს ჰგავდა. ასე რომ, მათ მის ხორცს წაართვეს მრუდი შხამიანი კბილებით. მირაბელას მთელი თავისი არც თუ ისე ხანგრძლივი, მაგრამ მოვლენებით სავსე ცხოვრების მანძილზე ასეთი ტკივილი არასოდეს განუცდია. მთავარი ის არის, რომ შეგრძნებების ანალოგის პოვნა შეუძლებელი იყო. ეს არის დამწვარი ალი და კოროზიული მჟავა, ამავე დროს ყინულის გაყინვა და მოსაწყენი საჭრელი ხერხი. და ასევე ამავდროულად ჰიპერდინების დარტყმები, რომლებიც იწვევს გამონადენებს, ულტრარადიაციულ დასხივებას და ვინ იცის რას!
  და განაგრძობდნენ მის ტანჯვას; ხედავდით, როგორ აჭრიან მის ხელებს, ძვლებს აშლიდნენ და ნაწლავებს გამოსცემდნენ, თითქოს გაშლილი კუჭიდან. ბოროტი არსებები ღრღნიან მათ, ახვევენ მათ კბილებზე. მირაბელა კვნესის, თვალებიდან ცრემლები სდის. სასოწარკვეთილში ის კვნესის:
  - უფალო, რატომ? ბოლოს და ბოლოს, ცხოვრებაში არავინ მომიკლავს, არავის მიღალატია! ბიჭს მხოლოდ იმიტომ ვწუხდი, რომ თითქოს პირველად შემიყვარდა მთელი ცხოვრება! სიყვარული სიგიჟეა!
  გესმის ღიღინი და მისგან თითქოს ცხელი ნემსები ხვრეტენ ყურის ბარძაყს, რომელიც ამავდროულად ფართოვდება, შთანთქავს ყველაფერს და ყველას! ტვინი მიდუღს. ჰიპერპლაზმა იწყებს ძალადობრივ ამოფრქვევას გოგონას ტვინის ყველა ნეირონში. ბოლოს ჩნდება გიგანტური პირი, საშინელი და ამაზრზენი თავისი მახინჯი დისჰარმონიით და ის მთლიანად შთანთქავს მას. ასეთ ძაბრში ჩავარდნის შედეგად შიგთავსები იშლება. მირაბელა ხედავს მის ყელში მძვინვარებულ ალის, ის იშლება შვიდას სამოცდაჩვიდმეტ ფურცლად, სრულიად განსხვავებული ფერითა და ჩრდილით.
  - ეს არის ქვესკნელის ლეგენდარული ცეცხლი. - ჩაიჩურჩულა მირაბელამ, ხელებზე კანი ერთიანად გაიზარდა, მახინჯი შრამებით დაფარული. ის ცდილობს შეანელოს ფრენა, მაგრამ ეს უსარგებლოა, ის ვერც კი მოძრაობს ერთი მილიმეტრით. აქ მის საყვარელ, ეშმაკურად ლამაზ სხეულს ცეცხლოვანი ნაკადი ეხება. ის გოგონას გამოშტერებულ ძუძუს წვერს სწევს. მხოლოდ გარეგნულად ასეთი შეხება ჩანს მოსიყვარულე და მომხიბვლელი თავის სექსუალურობაში. მას მსგავსი რამ არასდროს განუცდია, თვალები დაბნელდა, შემდეგ მზერა ახტა, მოეჩვენა, რომ ამოფრქვევა დაიწყო მის პირში და მუცელი აუჯანყდა და მას თავს დაესხნენ ბირთვული იარაღით, უფრო სწორად თერმოკვარკის ან თერმოკრეონის იარაღით. რამდენად ცხელი იყო ეს ალი, შიშველ კანზე დიდი წყლულები გაჩნდა, ძვლები ჩაბნელებული და დაბზარული იყო, რამაც ტანჯვა გამოიწვია. ძუძუს წვერებს აგრძელებდა ლპობა, ალი შეეხო სუფთა, გლუვ საშვილოსნოს, როგორც გოგოს. რის შემდეგაც ისე გაიჭრა, რომ გოგონა ისტერიკაში შევიდა. თითოეული ძუძუს წითლად იყო გაცხელებული, ცეცხლი მუცელში გადიოდა, ტანჯვის ჰიპერპლაზმით ჭრიდა აბს, წვავდა ნაწლავებს. იმდენად, რომ დანახშირებული ფრაგმენტები ამოვარდა და საშინელ სიბნელეში დაიშალა.
  "არა, არ მინდა, არ მჭირდება", - თქვა მან. Გამიშვი. ამას აღარ გავიმეორებ! - მირაბელა ნამდვილად გრძნობდა თავს არა მეომრად, არამედ როგორც ყაჩაღების ბუნაგში გამოჭერილ პატარა გოგონას.
  ცეცხლის თითოეული ფერი ტკივილის განსაკუთრებული, უნიკალური ნიმუშია. ტანჯვას სხვადასხვა ელფერი შეიძლება მიენიჭოს, მათი მრავალფეროვნება გასაოცარია, მარკიზ დე სადსაც კი არ უფიქრია რა სიგრძემდე მიაღწია ქვესკნელის მკვიდრთა გამომგონებლობას. გოგონას მგრძნობიარე ქუსლები ბუშტუკებით იყო დაფარული, ასკდა, ადიდებულმა და ისევ გასკდა. თმას ცეცხლი ეკიდა და გოგონას არა მხოლოდ ტკივილები აწუხებდა, არამედ უაღრესად აღიზიანებდა, რომ მას ართმევდნენ ასეთ დეკორაციას. ჩემი თავი ფაქტიურად გადამწვა ჰიპერბირთვულმა აფეთქებამ, თმის ყველა ფესვი თითქოს ჩაფლული იყო ხვრელში, რომელიც მილიარდობით გრადუსამდე იყო გამდნარი ლითონისგან.
  - მაგრამ ეშმაკები, შეგიძლიათ შეხვდეთ. - ამაზრზენად ღრიალებს წამების არაჩვეულებრივად საზიზღარი ხმა. - შენი მეგობრები მარადიულად!
  თუმცა მათი გარეგნობა საშინელებაა, მაგრამ განსაკუთრებით უსიამოვნოა მათი დაკბილული პირის ყურება, რომელიც ბუნდოვნად წააგავს ზვიგენებისა და ნიანგების ნარევს ჭინჭრისა და შავგვრემანის ჰიბრიდთან. მაგრამ რქები, თუმცა უსაზღვროდ ამაზრზენი, უცნაურად დამამშვიდეს. მირაბელა, რათა თავი მოეშორებინა გამჭოლი ტკივილისგან, დაიწყო ფოლკლორის გახსენება, სადაც ეს საყვარელი პატარა მხიარული პატარა ეშმაკები, ხან საშინელი, ხან მხიარული და გულუბრყვილო, ხან ეხმარებიან და ხან ზიანს აყენებენ ადამიანებს. განსაკუთრებით დასამახსოვრებელია ზღაპარი "პაპი და მისი მუშა ბალდა". ასეთ "ხალხთან" ურთიერთობა სავსებით შესაძლებელია. აქ კი მხოლოდ ჩანგლებით ჩხვლეტა, სამმაგი ხმლების დაჭრა, ნახევრად ვაკუუმური "გამანადგურებელი მოწყობილობების" ჩასმა და მეგაპლაზმური გამოსხივება გრავიო-ნუკლეონის რაკეტებით იციან.
  - რატომ არ მოუსმინე შენს მეთაურებს, საცოდავო სულო, შავხვრეულო მოღალატე? - ეშმაკის რქა გაიზარდა, ერთგვარ წველად იქცა და ნამსხვრევს აწვალებდა.
  როცა თავზე ძვლები ტყდება, იმდენად მტკივა, რომ სიტყვებით ვერ აღწერ. მაგრამ ამავე დროს, მისი ცნობიერება არ დაბინდულა, მირაბელა რომ ყოფილიყო ჩვეულებრივი ადამიანის ხორცი, ის ალბათ შოკისგან მოკვდებოდა. ასე რომ, მან ტვინზე უხეში შეხება იგრძნო, შემდეგ მონსტრმა ტვინის დალევა დაიწყო. გაუგებარი შეგრძნება, როგორც ვენების დაჭიმვა, მხოლოდ მგრძნობელობაა ბევრად უფრო ძლიერი. დემონი კი სვამდა და მჟავას ათავისუფლებდა. ამას ნელა აკეთებდა, თითქოს დაძაბავდა. კიდევ ერთმა დემონმა დაიწყო ფრჩხილების გაბურღვა, მათ ქვეშ ბასრი ნემსები ამოძრავებდა. გოგონა ცდილობდა შიშველი ფეხების მოშორებას, მაგრამ ცეცხლმა უფრო და უფრო დაწვა მისი ნაზი ქუსლები. ჩანდა, რომ ორკესტრი ჯოჯოხეთურ მსვლელობაში აგრძელებდა ტემპს. ორკესტრი, რომელსაც ხელმძღვანელობს დირიჟორი, რომელიც ისევე გარყვნილი და ვნებიანია!
  მირაბელა ყვირის, მისი მაცდური გოგოური პირი თავისთავად იხსნება.
  - არა, გთხოვ არ გადამიღო ფოტოები!
  ენით იჭერენ ცხელი, ველური დაკბილული პინცეტებით და ათრევენ, ნელ-ნელა აშორებენ მას პირის ღრუდან.
  ტკივილიც არის, ოღონდ ცოტა სხვანაირად და აღარ არის ყვირილი, მხოლოდ ტირილი და ყმუილი.
  ამაზრზენი ჭიები ფეხშიშველი, ქალწული ფეხების და მკლავების მოხდენილი თითების ფრჩხილების ქვეშ ცოცავდნენ, რომლებიც მაშინვე გადაიქცნენ ცეცხლოვანი მჟავის ნაკადებად. ეშმაკები აგრძელებენ გამოვლენას, ლურსმნების მიყოლებით, დაიწყეს მუწუკების მსხვრევა და ამას ნელა აკეთებენ და ტანჯვას ტკბებიან.
  - ასე იღებს უტვინო "ვაკუუმური ძუძუს" ჰიპერპლაზმური ფაფის ნაწილს სუპერგანზომილებიანი ულტრალაზერის სუნელით. - ერთი ყვირის: ალბათ უფროსი დემონი.
  მირაბელა უკვე სიგიჟეს მიაღწია, აუტანელმა ტალღამ, უფრო სწორად, ტანჯვის ოკეანემ დატბორა. მაგრამ ეშმაკები უკან არ იხევენ, მათ უკვე დაიწყეს მარგალიტის კბილების ამოღება, უმოწყალოდ აზიანებენ სილამაზეს. მათ დაამტვრიეს ძველი ქალღმერთის ღირსი კბილები, შემდეგ გაბურღეს და წვერი ღრძილში ჩაჭრეს. ამავე დროს, წვერი თავად დაიშალა პაწაწინა ძაფებად, რომლებიც ტრიალებდნენ დაზიანებული ვერტმფრენის პროპელერივით.
  - როგორ შეიძლება ასეთ სისასტიკეს დაეცეს, მართლა არ ჰყავთ დედა? - გაიფიქრა მირაბელა. - ვინ გააჩინა, ქალი თუ ჰიენა! როგორც ჩანს, წაიკითხეს მისი სასოწარკვეთილი აზრები, ეშმაკებმა ყვირილი ატეხეს, ვულკანური ჯაკალების ფარის ხმებით, რომლებიც გველგესლას ნაბოძვებთან იყო დაკავშირებული.
  - დედა არ არის - მამა სატანაა!
  შემდეგ მათ იპოვეს ახალი ფქვილი, გაათბეს საბურღი და ბოლო კბილები ამოჭრეს უცნაურად დასახიჩრებული საჭრელით. შემდეგ მოვიდა ძვლების მხრივ. ისინი წითელი, ცქრიალა, მაღალი ტემპერატურის მაშებით გატეხეს. თითოეული ქალწული ნეკნი ინდივიდუალურად. აწითლებულმა მაშებმა გოგონას ლალისფერი ძუძუს წვერები გადაუგრიხეს, ნატიფი ყურები გამოგლიჯეს და თმა თმით აიჩეჩა. ანთებული ჰიპერალი მიიტანეს გოგონას სულგრძელ, შიშველ ქუსლებზე და ყოველ ჯერზე ტემპერატურა სულ უფრო და უფრო მაღლა იწევდა! უცნობი ცეცხლის ფერები იცვლებოდა და ხანდახან სიცხეს კიდევ უფრო მტკივნეული სიცივე ცვლიდა. კანი ეწეოდა, ძვლები ეწვოდა. ჩანდა, რომ სამი გული აფეთქდა, სექსტილიონი ბომბივით აფეთქდა.
  შემდეგ მირაბელამ უცებ იგრძნო, რომ მისი მოხდენილი ენა გაიზარდა და კვლავ შეეძლო რაღაცის თქმა:
  - შეიწყალე ქრისტეს გულისთვის.
  უცებ სასოწარკვეთილებით სავსე ვედრება გამოჩნდა, როგორც ფუტკრის სკამი. ამის საპასუხოდ, დემონებმა მეომარს ჩანგლები ჩაუყარეს, გოგონას მკერდი ახლებურად დაამტვრიეს, ნესტოები გაუტეხეს, ჯადოსნურად მშვენიერი თვალები გამოუკვეთეს!
  - ცოდვილი ხარ, კვაზარის ფოტონიზე უფრო უმნიშვნელო და იცოდე, რომ ქრისტე პათეტიკური ადამიანების გამოგონებაა. ჭეშმარიტი ღმერთები ორიდან ერთია: კეთილი და ბოროტი და მათ შექმნეს მთელი სამყარო, ისევე როგორც ადამიანები, თავიანთი ხატებითა და მსგავსებით. თქვენ კი ცოდვილები ხართ და კითხულობთ არსებებს, თქვენ უნდა იყოთ უმაღლესი ძალების მონები, შეასრულოთ ნებისმიერი ბრძანება და განიცადოთ ყველაზე საზიზღარი დამცირება. შენ უმნიშვნელო მონა ხარ, არ გჯეროდა ჩვენი არსებობისა და ახლა შენს ტყავზე განიცდი ამ ყველაფერს.
  -ახლა მჯერა!
  - გვიან! არც იმედი გაქვს და არც შანსი!
  მირაბელი აგრძელებდა ტანჯვას, ზედიზედ რამდენჯერმე გატეხეს, დაწვეს, შემდეგ კი წარმოუდგენლად აღადგინეს. შემდეგ მეომარი ახლებურად განადგურდა. მაშინ ეშმაკები აშკარად დაიღალნენ ამით და ჰაერში აიყვანეს და ქვესკნელში გადაიტანეს.
  - შეხედე, როგორ ისჯებიან ურჩები.
  მირაბელამ ჯვრებზე ჯვარცმული შიშველი გოგოები დაინახა. მათი ოდესღაც ლამაზი სხეულები საშინლად იყო დასახიჩრებული, მათგან სისხლი სდიოდა. დიდი ღორები ჯვრებს ისროდნენ, ხანდახან მსხვერპლნი ეცემოდათ და მათზე გარეული ღორები ეხვეოდნენ და მდედრის ხორცს ჭრიდნენ. როგორ იტანჯებოდნენ ეს უბედური არსებები, ზოგს ლოყები უმოწყალოდ ეფერებოდა და ოფლითა და სისხლთან შერეული ცრემლები ჩამოსდიოდა. მის თვალებში სასოწარკვეთა იყო. თითქოს ევედრებოდნენ: უდანაშაულო ვართ, შეგვიწყალეო. ჩვენ უბედური და ვნებიანი სიყვარულის ფეხქვეშ მსხვერპლნი ვართ.
  - რატომ სჯიან ეს უბედურები?
  დემონმა მთელი ძალით დაარტყა გოგონას ქუსლებზე დაკბილული კიდეებით გახურებული ყანწით, მეორე ეშმაკმა გოგონას მუხლი მოიტეხა და ბურღულში წარმოთქვა:
  - სხვადასხვა წვრილმანი. ერთი თავხედი იყო მეთაურის მიმართ, მეორემ დაამტვრია ძვირადღირებული ტეტრაპლანი, მესამემ უარი თქვა ბიჭთან სექსზე სპეციალური ვარჯიშების დროს, მეოთხემ უკან დაიხია. ანუ აქ მოსახვედრად არ არის აუცილებელი იყო დიდი ცოდვილი ან აშკარა მოღალატე, საკმარისია შედარებით მცირე დანაშაული.
  - და მათი ამაზრზენი ტანჯვა არასოდეს დასრულდება?
  - და ეს ყოვლისშემძლე ღმერთმა და იმპერატრიცა გადაწყვიტეს. თუ მისი უდიდებულესობა გამოსცემს შეწყალების ბრძანებას, ისინი შეიძლება სხვა ნაკლებად მტკივნეულ ადგილას გადაიყვანონ.
  - Სამოთხეში!? - ტკივილისგან გატეხილ მირაბელას ხმაში იმედის ოდნავი ჩრდილი ჩაეკრა.
  - სამოთხე არ გაქვთ მოღალატეებო. უბრალოდ არის ადგილები, სადაც ყოველ წამს არ მოგცემენ და არ გატანჯავთ და სადაც შეგიძლიათ სიკვდილის შემდეგ განაგრძოთ თქვენი მეთაურების სამსახური.
  - რა ელის ადამიანებს, რომელთა დანაშაული უფრო მძიმეა? - კინაღამ დაახრჩო მეომარმა აღელვება.
  - ამასაც გაჩვენებთ.
  ეშმაკმა თვალი დაარტყა სიურეალისტური ჩანგლით, ვაშლები ააფეთქეს, სითხე გადმოიღვარა და მირაბელა ჯვარზე გადავიდა, უიმედობაში შემზარავი სიბნელე დაეცა მას. შემდეგ რამდენიმე წამის შემდეგ ხედვის უნარი დაუბრუნდა, თუმცა ყოველი დახამხამება აუტანელ ქავილს იწვევდა. ისევ გაფრინდნენ და კიდევ უფრო ამაზრზენი არსებები გამოფრინდნენ მათ შესახვედრად. მირაბელამ მათ ყურადღებით შეხედა. გარეგნობა ნამდვილად არაფერია: შიშველი, უბეწვო და ქერქიანი თავის ქალა; ჯოჯოხეთური შუქით ანთებული თვალები; მოკლე, მოწყვეტილი ცხვირივით, შუაში შავი ხვრელით. და, ალბათ, ყველაზე ამაზრზენი არის ქვედა ყბის არარსებობა, რომლის ნაცვლად ეშმაკის ვარსკვლავის ფორმის რვა სქელი საცეცები კიდია და მოძრაობს. ასე რომ, მირაბელისკენ მიიჭირა, კბილები ჩაიძირა ატლასის გოგონას ტუჩებში (ნაზი სიყვარულის საგანძური), აჩუქა თავისი ცნობილი კოცნა. შემდეგ მისმა კლანჭებმა დაიწყეს ქალების ძვლების მსხვრევა. მირაბელა იდაყვის მწვავე ტკივილისგან ღრიალებდა, სახსრები დაემტვრა, ურჩხულმა კლანჭებზე მყესების შემოხვევა დაიწყო. ამავდროულად, გამონადენი გადიოდა სხეულში, რაღაც უარესი, ვიდრე ყველაზე ძლიერი ჰიპერდინება. შემდეგ ყველაფერი მოულოდნელად გამოჯანმრთელდა, მაგრამ ტკივილი გაგრძელდა.
  - მაშ, ანტიკვარია, იქნებ დავლიოთ ერთმანეთის გასაცნობად.
  მირაბელასგან განცალკევებულმა ურჩხულმა თასს ხელი გაუწოდა და ის მყისვე ღვინით აივსო. ობბრაზინამ სახეში შეახო.
  -დალიე! - იღრიალა ურჩხული საშინელების ცივი განსახიერების ხმაში.
  და რაკი მირაბელას დამორჩილება არ სურდა, ორმა დემონმა მას თავში ჩასჭიდა, ლოყები დაუჭირა და პირი გააღო. საშინლად მწარე სითხე მოედინებოდა გოგონას ყელში. მირაბელამ ყელი მოიწმინდა და კრუნჩხვით გადაყლაპა:
  - ბოლოში ჩავიდეთ! ქვემოდან ზემოთ! კომბოსტოს თავში ერთი მუჭა ინტელექტი დავამატოთ! - დამცინავად გუგუნებდნენ ეშმაკები. როცა უბედურმა გოგონამ მთელი მარაგი გადაყლაპა, მუცელი უცებ ადიდებულმა. ბუშტუკებდა და შიგ იწვა.
  - დაორსულდა ის ცბიერი ძუ! ახლა თქვენ გააჩენთ ქვესკნელის შვილს!
  შემდეგ სითხე აგრძელებდა გაფართოებას, სანამ მუცელი და ძლიერი გოგონას აბები არ გასკდებოდა.
  - ასე იქნება ყველა ვაკუუმ ცოდვილთან და ცოდვილთან!
  მირაბელა ნაწილებად დაიშალა, თავი აიღო და ფეხბურთის თამაში დაიწყო. უკიდურესად შეურაცხმყოფელია, როცა გამცირებენ, გცემენ ჩლიქებით, კუდიანი კუდებით და აგდებენ. ზოგიერთ ფეხს რაღაც ბევრად უფრო ამაზრზენი ასხამდნენ, ვიდრე ნაკელი ან თუნდაც ნაგვის სამყაროს ცხოველების განავალი. კანალიზაცია ტუჩებში შევიდა და გოგონამ სასტიკად ღებინება. და თუ ის მოხვდა პოსტზე, მაშინ ის სრულიად ოფსაიდია. ჩემი თავი მირეკავს, კბილები ისევ და ისევ გამომფრინავს, მაგრამ შემდეგ ისევ იკეტება. მირაბელს ეტყობა, რომ ეს გართობა სამუდამოდ გაგრძელდება, ერთ თვეზე მეტი ხნის განმავლობაში, საშინელი ბალახი დაიწყო, ყუნწებმა მოკვეთილი თავი დაკაწრა და ნესტოებში აძვრა. პარალელურად ეშმაკებმა სიგიჟემდე იცინეს, გაუგებარი სურნელით მოშარდათ გოგონას სახეზე და თმაში აიტაცეს. დატრიალდნენ და ააგდეს, მაგრამ ესეც შეწყვიტეს, ეტყობა, დემონები დაიღალნენ. წაიყვანეს, დასახიჩრებულ თავზე დააჭირეს და ბლაგვი და ამაზრზენად დაჟანგული ნემსით დაუწყეს ნაწამებ სხეულზე შეკერვა.
  შემდეგ ყველაფერი გაქრა, გოგონა და მისი მტანჯველები ნაგვის ორმოს წინ დგანან.
  - შენ არჩეული მილიონის ყოფილი წევრი ხარ და ეს შენთვის ნაცნობი უნდა იყოს.
  გალაქტიკათაშორისი "ნაგვის" ეს სუნი ვერაფერში აირევა, მხოლოდ კონცენტრაციაა გადაჭარბებული, ცხვირი ატრიალდება და წითლად გახურებული ბურღული გააფთრებით იკბინება ნესტოებში და აღწევს ტვინში!
  თქვენ შეგეძლოთ ენახათ ტყის ბუჩქები, ჭიები, თმიანი ხოჭოები და წებოვანი ქიაყელები, რომლებიც ცურავდნენ და ცურავდნენ.
  პატიმრები სასოწარკვეთილად ცოცავდნენ სწორედ ორმოებში; კაცი და ქალი. ისინი ჰგავდნენ ჩონჩხებს, რომლებიც დაფარული იყო მყარი ნაწიბურებით, მათი ჭრილობები ჩირქს სდიოდა.
  - ვაიმე, საშინელებაა! მირაბელა შემობრუნდა, თავმა მტკივნეულად დაიწყო ტრიალი (ადრე უცნობი შეგრძნება). - ეს ბიჭები რატომ აკეთებენ ამას?
  "მათ ეგონათ, რომ მეამბოხეები იყვნენ, რაც საამაყოდ ჟღერს, მაგრამ სინამდვილეში ისინი უბრალოდ პათეტიკური მოღალატეები იყვნენ." ახლა მათი სიამაყე დამდაბლდა. თქვენ ხედავთ, რა ემართებათ მათ, ვისაც არ სურს აღიაროს მეთაურების დომინირება და სამხედრო რეგულაციები საკუთარ თავზე. ახლა ჭიები მათ ძვლებს ღრჭიალებენ და ეს სამუდამოდ გაგრძელდება, რადგან იმპერატრიცა არ უყვარს ამაყი ხალხი, განსაკუთრებით ისეთი ჰუმანური ტიპები, როგორიც შენ ხარ!
  - სად არიან წარსულის უდიდესი დამნაშავეები, მაგალითად ჰიტლერი?
  - და ეს არის ის, რისი ცოდნაც გინდა? ის შორეული წარსულის კრიმინალია! მისთვის სპეციალური სასჯელი გამოიგონეს, ისეთი, რომ წარმოუდგენელია! ასეთი რამ არის : ის, რაც თქვენ უმნიშვნელო მეძავნო, არ უნდა იცოდეთ. თუმცა, თუ წამება არ არის საკმარისი თქვენთვის, ჩვენ კიდევ დავამატებთ.
  გოგონას შიშველ ფეხებზე დაარტყეს, შემდეგ კი შიშველი ფეხების თითებს შორის სპეციალური, მავთულხლართები გაუკეთეს. მავთული გაცხელდა, რამაც შემდგომი ტანჯვა გამოიწვია. მერე გოგონას ოთხი კაუჭით, ორი ნეკნით, დანარჩენი ორი ფეხებში მოჰკიდეს ხელი და ლამაზმანს ძვლების ბოლომდე დატკეპვამდე გაუწელეს.
  დემონმა ამაყად თქვა:
  - ჩვენ გვაქვს სხვადასხვა სახის წამება. ანტიკური ხანის მრავალი წამებული, ისევე როგორც გარდაცვლილი უცხოპლანეტელი, გულუხვად იზიარებს მათ წარმოუდგენელ გამოგონებებს! გინდა ყუთში წასვლა?
  -არა!
  - მაინც მიიღებ!
  საშინელი კაცი გაჩნდა, სახე მეჭეჭებით დაფარული, წითური წვერი ტუტეებში, დამპალი კბილები, სუნიანი პირი.
  - ეს მალიუტა სკურატოვია. ახლა ის იზრუნებს თქვენზე.
  უცნაური ყუთი გამოჩნდა, მუსიკალურ ყუთს ჰგავდა. გარეგნულად საკმაოდ ლამაზია სამეფო გერბებით. გოგონა ცდილობდა წინააღმდეგობის გაწევას, მაგრამ ძალამ დატოვა მისი ოდესღაც ძლიერი სხეული. მოღალატე სისუსტე, ტკივილზე უფრო დამამცირებელი! დემონებმა მირაბელი აიყვანეს და შიგნით ჩააგდეს.
  მუსიკამ დაკვრა დაიწყო, მწვერვალები თეძოებში, ტერფებსა და კისერში ჩაეშვა. ჩაქუჩები თავზე ურტყამდნენ და გადაცემებმა დაიწყეს თითების, მკლავების და ფეხების დამტვრევა. ამავდროულად, გოგონას პირი გააღო და ცხელი სითხე ენაზე დაასხა. არა მხოლოდ სიცხე, არამედ საზიზღრობაც, როგორიცაა ჩირქის დუღილი. ყვიროდა მირაბელა, ცეცხლით გამომწვარი მუცელი, ქვესკნელის მრავალფეროვანი ალი. მუსიკა უკრავდა, ხან ტემპს აჩქარებდა, ხან ნელდებოდა. ასე გაგრძელდა მანამ, სანამ სხეულიდან მხოლოდ სისხლიანი არეულობა იყო შერეული ცხელი მეტალთან. შემდეგ ჩაქუჩებით ურტყამდნენ, ამზადებდნენ ცხენს. უცნაური ფორმა უცნობი ურჩხულისთვის და არა ცხენისთვის: საშინელი ავანგარდი. რომელიც შემდეგ დნება და გაცივდა თხევად ჰელიუმში. საშინელება: ხანძრის შემდეგ ყინულოვან სიცხეში. ნეგატიური ემოციებით ზედმეტად გაჯერებულ გოგონას გონზე მოსვლა უჭირდა:
  - კარგი, როგორ? მოიწონე! იტანჯე, სილამაზე! ეს არის მალიუტას და ბერიას გამოგონება! თავად მამა მიულერის, გესტაპოს ხელმძღვანელის სკამი გამოსცადა!
  - როგორც ბატონები არიან, ასევე არიან მსახურები. - ფილოსოფიურად აღნიშნა მირაბელმა. სიმშვიდის გამოჩენა მისთვის რთული იყო.
  - თქვენც უნდა მიბაძოთ მალიუტა სკურატოვს. ის ძალიან მორჩილი და თავაზიანი იყო თავისი ახალი მფლობელების მიმართ. მაგრამ თქვენ, როგორც ჩანს, ვერ მოითმენთ იმის გარკვევას, თუ რა დაემართა დანარჩენ ხალხს, ამიტომ ჩვენ გაჩვენებთ. მაგრამ პირველ რიგში, თქვენი სიამაყის დასამშვიდებლად, ჩვენ ჩაგაგდებთ საზიზღარ კოშმარში.
  მირაბელი მოლიპულ გველებთან და ეკლიანი ქიაყელებით იყო შეკრული, მიამაგრეს და ნაგვის ჭურჭელში ჩაყარეს. თითქმის მაშინვე გოგონას ჩირქოვან ჭრილობებზე ჭიები და სხვა საზიზღრობა დაეცა. ისინი სასოწარკვეთილ მეომარს ისე აქტიურად ღრღნიდნენ, რომ რამდენიმე წუთის შემდეგ მირაბელასგან მხოლოდ ერთი ჩონჩხი დარჩა. შემდეგ, წასვლის შემდეგ, უსიამოვნო ღებინება "გამოიღეს": ხორცი საოცრად სწრაფად გაიზარდა, მათ კვლავ განაგრძეს გოგონას სხეულის გადაყლაპვა. მაგრამ ეს არ არის ყველაზე ამაზრზენი, მაგრამ როდესაც ისინი (სხვადასხვა ზომის, ფორმისა და ტიპების - ერთადერთი საერთო რამ არის საშინელი შთაბეჭდილება, ესთეტიკისა და ჰარმონიის სრული ნაკლებობა სხეულებში, რომლებიც განასახიერებენ დაავადებას და გახრწნას) ჭრილობებში ცოცავდნენ, ქავილი აუტანელი იყო. ეს ისეთი სასტიკი იყო, ჯოჯოხეთივით ქავილი, არა მხოლოდ არსებები დარბოდნენ, არამედ მილიარდობით ბაქტერიაც. გარკვეული პერიოდის შემდეგ, თავად მირაბელამ დაიწყო ამ ჭრილობების დანგრევა, არტერიების და ვენების დაგლეჯვა. როგორც კი არ გაგიჟდა, მისი გონება შეიძლება დაზიანებულიყო.
  - კარგი, დაასრულე, თორემ ხედავ, ნაბიჭვარი მეძავი ნეტარებაშია. მოდი ძუნწო, შედი სამსახურში!
  მირაბელი აიყვანეს, კისერზე თოკი შემოახვიეს და გამოათრიეს. მავთულის მარყუჟი უმოწყალოდ ახრჩობდა მას, დატანჯულ ფილტვებს კი ჰაერი აკლდა. და ზურგი წამწამებით მტანჯავდა. თითოეულ მათრახს, წამების ხელოვნების უსარგებლო ნაწარმოებს, აქვს მასში მრავალი განსხვავებული ჩართვა: იწვევს ტკივილს:
  - რომ ძაღლი საყელოს იჭერს. არ არის საჭირო სიჯიუტე.
  მირაბელა უდაბნოში აღმოჩნდა, სადაც დაინახა საშინლად გამომშრალი ადამიანები, ბევრი მათგანი განსაკუთრებით ქალები, რამაც არ შეიძლებოდა საშინელი მწუხარება არ გამოიწვია. აქ არის ხუთი ძალიან ახალგაზრდა ბიჭი, პრაქტიკულად ბავშვები, რომლებიც ათრევენ ორმოცდაათ ტონიან ლოდს. ეს არ უნდა მოხდეს ყველა ფიზიკური კანონის მიხედვით; ღეროზე მჯდომი ეშმაკი მათ ნეიტრონის მათრახით ურტყამს და აფრქვევს პაწაწინა, თვალისმომჭრელ ელვას (ეს სინათლე შეიძლება საზიზღარი იყოს). ხედავ ყველა კუნთის არაადამიანურ დაძაბულობას, ძარღვები მზადაა გასაფეთქებლად, წვრილი ძვლები იბზარება. გამხდარი, მონური, სასტიკად ნაწამები სხეულებიდან ოფლი სდის და როგორც კი ქვიშას მოხვდება, იწყებს მოწევას.
  - ეს შენთვის დასასვენებლად ჯვარი არ არის. იმუშავე და შენ თვითონ ხარ მეძავი. სიკეთე ისჯება. რბილი ხასიათი ზედმეტად მძიმე ნიადაგია წარმატების თესლის მოსაყვანად! - დემონი მას ბლოკს უმაგრებს. შიშველ, გახეხილ მხარზე დარტყმა:
  - აქ გექნებათ შესანიშნავი სტიმულატორი.
  ახლა მირაბელს მოუწია მუშაობა. გოგონას უმოწყალოდ სცემეს, გააძევეს და აიძულეს აუტანელი ტვირთი აეტანა. აქ ზედმეტად შთამბეჭდავი მეომარი განიცადა სხვა ტანჯვა და ამით ავსებდა მის გულს, რომელიც ვერასოდეს გამაგრებულა. რაც მთავარია: ეს იყო შესრულებული სამუშაოს სრული უაზრობა; მათი მამრობითი და მდედრობითი სქესის მონები აიძულებდნენ ბლოკები წრეში ეტარებინათ, შემდეგ აეწიათ ზევით და შემდეგ დაეშვნენ. და ასე უწყვეტად. გარდა ამისა, ეშმაკები აქტიურად ასხამდნენ ცხელ ნახშირს, ლურსმნებს და გატეხეს მინას, ფეხქვეშ ბრილიანტებიც კი დაამტვრიეს (სულთნების ღირსი ექსტრადიცია), მირაბელას უკან მიჰყვებოდა შიშველი, გოგოური ფეხების დამწვარი, სისხლიანი კვალი. თითქოს უთვალავჯერ დაეცა, მაგრამ შემდეგ ნეიტრონული მათრახის დარტყმამ აიძულა გოგონა წამომდგარიყო. ელემენტარული ნაწილაკების ნაკადისა და კვარკის დონის სხვადასხვა მომაკვდინებელი გამოსხივების შეხებით, სპაზმმა დაარტყა, ის იმდენად მტკივნეული იყო, რომ მაიძულა გადამეტანა, არ შემეძლო. უსაზღვრო ტანჯვის დაძაბულობა, თუნდაც ველური ვარჯიშის ჩვეული დატვირთვის გათვალისწინებით, გოგონას ჯერ არ მოუწია ტვირთის გადათრევა, რომელიც აღემატებოდა კეოპსის პირამიდის ზომასა და მასას.
  - კარგი, მუშა მაიმუნივით. - ჰკითხა დემონმა და კიდევ უფრო ამაზრზენად გაიღიმა (თუმცა უარესი შეუძლებელია). "ეს ჯერ კიდევ მხოლოდ ყვავილებია, წინ გაცილებით უარესი ტანჯვა გელით." კერძოდ, გსურთ განიცადოთ ორმაგობა?
  - როგორ არის? - იკითხა მირაბელამ დაავადებულის ხმით და მაშინვე მიიღო მათრახი, აკანკალა მთელი გოგონას სხეული, უკიდურესად ნაწამები, ზურგზე.
  დემონმა ბოროტად ჩაიცინა:
  - იტანჯება ერთდროულად რამდენიმე ფორმით. ჩვენ რამდენიმე ნაწილად დაგყოფთ და თქვენ მიიღებთ შეგრძნებების ბევრად მრავალფეროვან სპექტრს.
  - არა, არ მინდა ასეთი სიხარული!
  -ვინ გკითხავს? "დემონმა სხივის ამსროლის მსგავსი რაღაც ამოიღო, მირაბელისკენ მიუთითა და ჩახმახი დაძვრა.
  მეორე მომენტში გოგონამ იგრძნო, რომ ორი სხეული ჰქონდა. ერთი კვლავ მძიმე ტვირთს ათრევდა, მეორე კი ჯვარზე ეკიდა. ორივე შემთხვევაში: შენარჩუნებული იყო შეგრძნებების აბსოლუტური სისრულე.
  მირაბელამ იგრძნო, როგორ მიჰკრა ხელები, სხეული დამძიმდა, რადგან ფეხებზე ქვის უზარმაზარი ბლოკები იყო მიბმული. საერთოდ რომ არ დახრჩო, იძულებული გახდა თავი მაღლა აეყვანა. სიმძიმისგან ჯვარიც კი ჩამოცვივდა, მტკიცე ხე დაბზარა, ნატეხები ამოთხარა ჭრილში. მეომარს თავზე ეკლიანი გვირგვინი ედო. იგი საშინლად იჭრებოდა თავის ქალაში, აძლიერებდა ტანჯვას. ყოველ ამოსუნთქვას თან ახლდა მტკივნეული სპაზმები. პტეროდაქტილს გოგონას გრძელი თმა დაეჭირა და სკალპის მოწყვეტით დაემუქრა. თმები სხვადასხვა მიმართულებით მიწევდა, თავი კენჭებივით მიკანკალებდა ჭყლეტაში. და ამავდროულად აგრძელებდა თავის დაძაბვას და აუტანელ ლოდს ათრევდა. უფრო მეტიც, უდაბნოს ზედაპირი სულ უფრო მაღლა იწევდა. ძნელი სათქმელია, რა იწვევს დიდ ტანჯვას, მაგრამ როცა ისინი ერთმანეთზე გადადიან, ეს ხორციელი "ფესტივალი" აღმოჩნდება.
  - კარგი, როგორ მოგწონს? - ერთდროულად ჰკითხეს გოგონას, ორი ეშმაკი.
  მირაბელამ თავი, ანუ თავები, უარყოფითად გააქნია.
  - მაგრამ ჩვენ შეგვიძლია გავაძლიეროთ წამება, მოდი, საყვარელი, ერთდროულად სამი ასპექტი. და თქვენ იყავით არჩეულ მილიონში, შესაბამისად, გჭირდებათ რაღაც უფრო დახვეწილი და ტექნოგენური.
  სანამ მირაბელა თვალის დახამხამებას მოასწრებდა, მისი სხეული ფილაში ჩასვეს. შემდეგ გოგონამ იგრძნო კოსმოსური ხომალდის სიმძიმე საკუთარ თავზე. ყველა ნაწლავი დაიჭყლიტა, ძვლები დაბზარა, რამდენიმე ნეკნი ატყდა. შემდეგ გაისმა დაწყების სიგნალი და საქშენები ააფეთქეს, მილიარდობით გრადუსამდე გახურებულმა პლაზმამ დაწვა ხორცი. როცა ასე ცხელდება, გაუსაძლისი სიცხის შეგრძნება ისეთია, რომ ყველა უჯრედი ხვრიტა, იწვა, სხეულის უმცირესი ნაწილაკი განიცადა. ძლევამოსილი კოსმოსური ხომალდი გატყდა, აფრინდა და წამიერად გაადვილდა, მაგრამ როგორც კი მირაბელას მოასწრო სუნთქვა, გემი აფეთქდა და გოგონას ნამსხვრევები დაეცა.
  -ბრავო! თქვა დემონმა და ხელები დაუკრა. - ამას მარადიული დასაწყისი ჰქვია.
  შემდეგ ისევ გამოჩნდა კოსმოსური ხომალდი, საფეხურები ისევ დაიწვა, სუპერ ცხელი ცეცხლი, შემდეგ აფრინდა და ისევ დაეცა. უჩვეულოობის განცდამ წამიერად დააბნია ჯოჯოხეთის წინა განსახიერებები. შემდეგ მირაბელამ კვლავ დაიწყო აღქმა, ყველა ერთდროულად.
  - მეოთხეც დავამატო თუ საკმარისია?
  - რა თქმა უნდა, საკმარისია! - მირაბელას ფსიქიკამ უკვე მიაღწია ტანჯვის ზღვარს.
  - არა, არ გაგიჟდები, ეს შეგიმცირებდა ტანჯვას. თქვენ გაქვთ კარგი ხორცი, მგრძნობიარე გოგონას სხეული, მაგრამ ჩვენ შეგვიძლია შევცვალოთ მისი პარამეტრები და გადავიტანოთ თქვენი ხორცი ნებისმიერ სხვა ფორმაში. გინდა ექსპერიმენტი?!
  - გამიშვი, გთხოვ! - ჩურჩულებდა მირაბელის წამებული ფორმები. ყველა მოლეკულა ტკიოდა, სხეულის ყოველი გადაადგილებული, სასტიკად ტანჯული ატომი.
  - კარგი, მე არა! ეს შენთვის საკმარისი არ არის. ვის გავხდი?მგონი მეტეორიტია.
  მირაბელი ჰაერში გავარდა. თვითონ დარჩა და ამავდროულად ქვის ბლოკად იგრძნო თავი. ქაოტურად, გვერდიდან გვერდზე ხტუნვით, იგი ვაკუუმში გადავიდა. და აქ ტანჯვა აუტანელი იყო. ბევრმა ვარსკვლავმა დაწვა გოგონას მეტეორიტი სხვადასხვა სხივებით, მარტივიდან რენტგენამდე და ნეიტრონამდე. მაგრამ ალფა და გამა გამოსხივება განსაკუთრებით მტკივნეული იყო. მისი სხეულის ნაწილები ან გახურდა, ან პირიქით, გაცივდა. ზედაპირი იბზარებოდა, მთელი ნაწილაკები ცვიოდა და ამავდროულად გოგონა მკვდარ, უჰაერო სივრცეში სიცივეს გრძნობდა და თითქოს ჟანგბადის ნაკლებობისგან ფილტვები აფეთებდა. მირაბელა განუყრელად იტანჯებოდა, ქვად იქცა, ერთი იოტიც არ დაუკარგავს მგრძნობელობას. ზოგჯერ მასში სხვა მეტეორებიდან პატარა ფრაგმენტები ცვიოდა ან თანამგზავრების მკვეთრ ფრაგმენტებს ხვდებოდა: ხელოვნური და. ბუნებრივი. და ამანაც აუტანელი ტანჯვა გამოიწვია.
  -ღმერთო, მიშველე ამ მანიაკებისგან, რა მოუვიდა მათ ველურ ფანტაზიას. მართლაც, რქებიანი "ბოროტი სულები": მათ შეეძლოთ მოეფიქრებინათ ასეთი რამ.
  ეშმაკები კი აგრძელებდნენ სახეების კეთებას და ეჯიბრებოდნენ ვინ გამოიწვევდა ყველაზე დიდ ზიზღს. მონელების საშუალებას მოგცემთ, გაოთხმაგეთ ტანჯვა.
  აქ მეტეორიტის სხეული გიგანტურმა პლანეტამ დაიწყო მიზიდვა. მირაბელს შეეშინდა, მაგრამ მოძრაობაც კი არ შეეძლო, თუმცა მისი ხორცი ყველაფერს გრძნობდა, ის აბსოლუტურად უმწეო იყო. მირაბელი ატმოსფეროს მკვრივ ფენებში გაფრინდა, მისი ზედაპირი დნება, შემდეგ სხეულმა აორთქლება დაიწყო, ის უბრალოდ ატმოსფეროში დაიწვა. ეს გახდა დამატებითი სტიმული, მეცხრე ტალღა, სწავლების ოკეანეში. ბოლოს ცეცხლოვანი ბურთი მთლიანად განადგურდა და მირაბელი მაშინვე კოსმოსში გამოჩნდა. წამების კარუსელი გაგრძელდა, ცხენებმა ღრენა დაიწყეს.
  - ოთხი სახის წამება ერთდროულად საკმარისი არ არის. ამიტომ, მეძავნო, მეხუთეზე რამეს ნუ ცდილობ.
  - ისევ სივრცე? - ჰკითხა მეორე დემონმა.
  -არა, ისტორიული! - როგორ მოგწონს ფაშისტები, ჩემო მეგობარო? - გაღიმებულმა ეშმაკმა გამოაჩინა სამი რიგად დახრილი და გაფუჭებული კბილები. და სხვა დემონის საცეცები გაიზარდა; ბოლოები სიმკვეთრია.
  - მეზიზღება ისინი!
  - და შენ უნდა შეგიყვარდეს. ერთი რამ, რას გრძნობთ თებერვლის მიმართ?
  - საკმაოდ ნორმალური, ძალიან ნიჭიერი და მეგობრული ხალხი. - თქვა მირაბელამ ტკივილის მრავალდონიანი ტალღით. "მიუხედავად იმისა, რომ თქვენ უნდა გაახილოთ თვალები მათთან." კონკრეტულად თებერვალმა მომატყუა. არა, არა საყვარელო! მაგრამ ვარსკვლავებსაც აქვთ ლაქები!
  - დიდი მკვებავი იქნები. უფრო სწორად, პატარა ფიდენკო.
  ერთი წუთის შემდეგ მირაბელა თავს რვა-ცხრა წლის ბიჭად გრძნობდა. სრულიად შიშველი იყო, გვერდით კი იგივე შიშველი ბიჭები იდგნენ. თმები ჰქონდათ შეჭრილი, ციოდა და მოსაწყენი იყო, ირგვლივ ყაზარმის ნაცრისფერი კედლები, მავთულხლართები და ძაღლები ყეფდნენ.
  მანქანა ძალიან სულელური იყო, მათ ამოიღეს თმის გროვები, მაგრამ კიდევ უფრო საშინელი იყო საშინელი ჩურჩული.
  - ახლა კრემატორიუმში წაგვიყვანენ.
  როდესაც თმით ტანჯვა დასრულდა, შავ ფორმაში გამოწყობილმა ბოროტმა ფაშისტებმა, თავის ქალა და ჯვარედინი ემბლემა, დაარტყა, ისინი რიგზე მოაწყვეს. მირაბელამ შეამჩნია, როგორი გამხდარი იყვნენ ბავშვები, მის წინ მიმავალი ბიჭის ყოველი ძვალი ჩანდა, ზურგი უწყვეტ სისხლჩაქცევად ქცეული იყო ნაწიბურებითა და ორმოებით. გარეთ გაიყვანეს, თოვდა, ბავშვის შიშველი ფეხები თეთრ ზედაპირზე დაეწვა, ოდნავ გაყინული სისხლით შეფერილი. მათრახი გაიარა რიგებში, მკვდარი დარტყმა დაეცა რეინკარნირებული მირაბელის დუნდულოებზე, ძლივს დაფარული კანით.
  - ფეხზე დაიჭირეთ, ფიდოვის არსებებო.
  აშკარა იყო, რომ ბავშვები მთელი ძალით ცდილობდნენ და ზედიზედ გაწითლებულ შიშველ ქუსლებს ვხედავდი. მირაბელას კუჭი ცარიელია, შიმშილი ნაწლავებს ღრღნის, მჟავა ახშობს კუჭს. მწყემსი ძაღლები ყეფიან მათკენ გარბიან, გაგიჟებულები ჩანან, პირი ქაფდება. ერთ-ერთი მათგანია ყველაზე გაბრაზებული და კინაღამ უკბინა მირაბელას გამხდარ ფეხს. ბიჭის სხეულში გოგონა საშინელია, მაგრამ ის ბავშვები, რომლებიც იშლება, მკვეთრი ბაიონეტებით აბრუნებენ. ბოლოს ისინი მიჰყავთ შენობაში, სადაც ძლიერი სუნი გამოდის. მირაბელა და სხვა ბავშვები სულ გაცივდნენ და დალურჯდნენ. თავდაპირველად, გატეხილი, ნახევრად გაყინული ფეხებით სეირნობისას ცხელ ფოლადის იატაკზე, მან განიცადა ნეტარი შეგრძნება. მერე ცხელა დაიწყო და მირაბელამ ჰოფაკი იცეკვა. მისი ტუჩები ებრაულ ლოცვას ჩურჩულებდნენ.
  - შეიწყალე იაჰვე. მიეცი სიცოცხლე ბიჭს! უფრო სწორად გოგო! ჩააგდე ნაცისტები შეოლში! სისქეში!
  ბავშვების ფეხების წვა გაძლიერდა, ბევრმა ბავშვმა უკვე დაიწყო ყვირილი და ტირილი, ცეცხლმოკიდებული ხორცის სუნი აუტანელი გახდა.
  ბევრი ბიჭი იყო, მჭიდროდ იყვნენ დაჭერილი, მირაბელა გამხდარი, ჭარბწონიანი, ოფლიანი სხეულების შეხებას გრძნობდა. მკვეთრი მხრის პირები მას ძვლოვან მკერდში ჩაარტყეს. გაპარსულ თავზე ცხელი ტარი დაეცა და მირაბელა ყვიროდა. SS-ის კაცების სიცილი, ღრიალის მსგავსი, გაისმა, შემდეგ გაისმა სიგნალი. იატაკმა დახრილობა დაიწყო. კიდეზე მდგომი ბავშვები ნელა, მაგრამ აუცილებლად შეცვივდნენ გეენაში. ბიჭები ერთმანეთს მიეჯაჭვნენ, ცდილობდნენ გლუვი ცხელი იატაკის დაჭერას, მაგრამ ყველაფერი ამაო იყო. მიუხედავად ყველა ტანჯვისა, რაც მან განიცადა, მირაბელას გული ავტომატივით სცემს.
  ახლა მისი ჯერია ქვესკნელში გადაიჩეხო. ალი შთანთქავს მას და თან შეუდარებელი ტკივილი მოჰყვება, კანი სწრაფად იწვის და ცეცხლი ვნებათაღელვა აღფრთოვანებულ ძვლებს აცლის. მირაბელა ყოველ წამს ცალ-ცალკე განიცდის, შემდეგ, როდესაც ბოლო ძვალი გაფუჭდა, ის კვლავ მოქმედებაში აღმოჩნდება. საშინელებათა ისტორია მეორდება ისევ და ისევ.
  - ანუ უკვე მეხუთე ეტაპამდე მიხვედით. - ეშმაკი ერევა. - მაგრამ ეს არ არის საკმარისი თქვენთვის, თქვენ უნდა გაზარდოთ თქვენი იმპულსი.
  მირაბელას თვალები არაფერს გამოხატავდა, ემოციებით ისე იყო გაჟღენთილი, ლაპარაკი არ შეეძლო. შესთავაზა დემონმა შიშველი, გადაგვარებული თავის ქალა.
  - რაკი კაცობრიობის ისტორიას დავუბრუნდით, იქნებ ისევ გავიმეოროთ ეპიზოდი გერმანელებთან.
  რას ანიჭებთ უპირატესობას; თვითმფრინავი თუ ტანკი?
  ეშმაკის თანამზრახველმა დაიღრინა.
  - რა თქმა უნდა, თვითმფრინავი; ის ბევრად უფრო დინამიურია.
  - რა ხორცს მივცემთ?
  -გოგოები საუკეთესოები არიან, კაცები ისეთი საზიზღრები არიან.
  კიდევ ერთხელ შეიცვალა ლანდშაფტი. მირაბელას ისეთი შეგრძნება ჰქონდა, თითქოს თვითმფრინავში დაფრინავდა, თავისუფლების ხანმოკლე მომენტი, შემდეგ კი ჩამოაგდეს და დაეცა. ჩამოვარდნამდე ბოლო მომენტში პილოტი ახერხებს პარაშუტიდან გადმოხტომას, მაგრამ როგორც კი თასმები გაიჭიმა, დარტყმა და გონების მყისიერი დაკარგვა მოხდა. მირაბელს ხელები ჩაუჭირეს და სახეში წყალი შეასხეს; ირგვლივ ჩანდა სასტიკი სახეები, სვასტიკები და SS-ის ემბლემა - ორი ელვა. მისი ტანსაცმელი მოწყვეტილია და გოგონა საშინლად ხედავს: ორი გადაზრდილი ქალის მკერდი. მათში რაღაც გაუგებრად საშინელი იყო. მკერდი დამსხვრეულია, იკუმშება, იკეცება. მერე იწყებენ ხმლის ქამრის წყვეტას. მირაბელა სასოწარკვეთილად იკუმშება და ფეხებს ურტყამს. თოფის კონდახით ურტყამდნენ თავში, შემდეგ ტრუსებს ჭრიდნენ, ჭუჭყიანი ხელებით ინტაქტიურ ნაწილებში ჩაწვდნენ. მირაბელა სლუკუნივით ღრიალებს, სხვისი ქალის სხეული გავლენას ახდენს გონებაზე. მან იცის რა მოხდება და კანკალებს ამის მოლოდინში.
  - რა მეძავი, ღამის ჯადოქარი დაიჭირეს, ახლა დალიე დამცირების ჭიქა შენი დაღუპული ამხანაგებისთვის.
  მირაბელამ საზარდულის მკვეთრი ძელი იგრძნო. მათ დაიწყეს გაბრაზებული გაუპატიურება. ამავდროულად, ორ კაცს მირაბელი ერთდროულად ჰყავდა. ეს არც ისე მტკივნეული იყო: რა დამამცირებელი იყო, მისი რჩეული მილიონის ყოფილი წევრი უკანასკნელი მეძავივით "გადაბურული". ერთმა კაცმა მეორე შეცვალა, გასაოცრად, მაგრამ სექსმა, სიხარულის ნაცვლად, გოგონას სრული ტანჯვა მოუტანა. ბევრი, ბევრი მოძალადე იყო და მის შიგნით ყველაფერი მოწყვეტილი იყო, შხამიანი, უსუნო თესლით აავსო. მირაბელა ფიქრობდა, რომ ეს ყველაფერი დამთავრდებოდა, მაგრამ ნაცისტებმა სხვა ტანჯვა იპოვეს.
  - ის მფრინავია, ნება მიეცით იფრინოს!
  მირაბელს ვენა გადაუჭრეს, მერე მყესი ამოიღეს პინცეტით და თვითმფრინავზე მიაბეს.
  -კარგი, აი მიქს. აფრინდით თქვენი ფრენით, გისურვებთ ზღაპრულ გამოცდილებას.
  მებრძოლი აფრინდა, მირაბელი ატყდა და ზედაპირიდან ამოგლიჯა, მხოლოდ ბუჩქის ტოტები ააფეთქეს შიშველ, გარუჯულ ქალის ფეხზე. უმძიმესი ტკივილი, როცა ძარღვების ამომოსვლა დაიწყო, წინ იყო. ეტყობოდა, რომ ახალგაზრდა მეომარს ყველაფერი უკვე გამოცდილი ჰქონდა და გასაკვირი არაფერი იყო, მაგრამ არა, მყესები დაჭიმულია და თვალებიდან სისხლი სცვივა.
  თვითმფრინავი ასრულებდა პირუეტებს, აკეთებდა სლაიდებს, რულონებს და მარყუჟებს. ამ ყველაფერმა შეაძრწუნა და სხეულს დააგდო. იღრიალა მირაბელა და ამავდროულად იტანჯებოდნენ სხვა გოგოური ინკარნაციები. მერე მებრძოლმა მკვეთრად დაღმართი დაიწყო და მირაბელა მიწას დაეჯახა, მერე ეკლებს გადაათრიეს და სუნიან ჭაობში ჩაძირეს. ამ ყველაფერმა დამაფიქრა ტანჯვა: ცოტა სხვანაირად. ჩანდა, რომ თვითმფრინავს გაზი არასდროს დარჩებოდა. თუმცა, საათობით ფრენის შემდეგ, ის უცებ იწვის და ყველაფერი ისევ მეორდება.
  ეშმაკი კი მღეროდა უხეში, ტვინშემძვრალი ხმით:
  სასტიკი, ჯოჯოხეთის წითელი მეფე,
  მის გარშემო დიდი ესკორტია!
  და რა კარგი არ ხარ პიარი,
  ეფექტი სრულიად საპირისპიროა!
  
  საშინელი დემონი გილოცავს,
  ოთხი რქა, ფატომი გრძელი!
  ამიტომ არ აღდგა იესო
  რათა ის, ვინც სასამართლომ დააპატიმრა, სამოთხეში შევიდეს!
  
  ამაყი გოგო იყავი
  შესამჩნევი მილიონი შევიდა!
  ახლა მფლობელი სატანაა,
  და ტანჯვა უსასრულოა - ლეგიონი!
  
  რა კომპლექტია - აქ ნახავთ ყველაფერს,
  აქ არის თარო, ნემსები და ცეცხლი!
  როცა აწამებენ, ხმამაღლა იმღერებ,
  ღმერთმა რისხვის მარჯვენა გაუწოდა!
  
  უფრო თანამედროვე ტანჯვებია,
  თვითმფრინავი და ტანკი თქვენს სამსახურშია!
  ჩვენ ვთელავთ, ვუსურვებთ პატივს,
  ჯოჯოხეთში არის წესრიგი - არა ქაოსი!
  
  შენ იყავი რბილი სიკეთით,
  ახლა ცხოვრება ამისთვის ჩიხშია!
  თქვენ არ უნდა იყოთ წმინდა ცხვარი
  დედამიწაზე თვინიერების ადგილი არ არის!
  
  ნებისმიერი სულელი გაიგებს მორალს
  წარმატების გზა ძალადობაა, ბოროტება!
  გაცემულია ბრძანება - ლაშქრობაზე წასვლა,
  ომი მიდის - გაგიმართლა!
  
  პაციფისტი ვერ გადარჩება
  ხმლის გარეშე ხომ სრულიად სუსტი ხარ!
  ფაშისტი ქვიშაში გაანადგურეს,
  და მასთან პრობლემები აღარ არის!
  
  და შენ მშვენიერი ხარ - ეს არის პრობლემა,
  მე გადავწყვიტე ტირილი - ეს ყველაფერი!
  ეს არის სიყვარულის ფასი
  ყველაფერი დანარჩენი მტვერია - ტყუილი!
  
  აბა, ახლა გაახილე თვალები,
  ჯოჯოხეთში ხორცი იწვის და კვნესის!
  მძვინვარება სხეულში: ქარიშხალი, ჭექა-ქუხილი,
  და ტკივილს ვერ გადალახავ!
  
  და რაც უფრო უარესია, რისი შიშია,
  დასასრული არ იქნება - არასოდეს!
  არ გადაარჩენს: არც ღმერთი, არც ალაჰი,
  წამების სერია ელის!
  უცნაურია, მაგრამ ამ სიტყვებმა მირაბელას დამთავრების ნაცვლად, გააცოცხლა იგი. იგი ძალიან მგრძნობიარე იყო მოუხერხებელი რითმის მიმართ.
  - პოეზიაში ლაპარაკობდა ეშმაკი. ასე რომ, შენს რქებთან ყველაფერი კარგად არ არის! - თვალიც კი ჩაუკრა მეომარს, მთელი თვალები ნაწამებ სხეულებში.
  - და მე შენთვის კვაზარებს ვხედავ! გადავწყვიტე გარეცხვის მაგივრად ტარებით წამეღო. მე ვაფასებ იუმორის მომხიბვლელ გრძნობას, სად უნდა დანიშნოს მისი ვაკუუმი მეძავი ახლა წამების მეშვიდე ფორმაზე? იქნებ ჰიპერბირთვულ რეაქტორში?
  დემონმა მოძვრა საცეცები.
  - შვიდი წმინდა რიცხვია და რაღაც გრანდიოზული უნდა იყოს. და ისეთი, რომ ტანჯვა აჭარბებს ზომას.
  - მაშინ მე გთავაზობ ვარიანტს - სუპერნოვა, ის შიგნიდან შეჭამს შლაპს.
  - ზღაპრული! მოუსმინე მირაბელს - გაბრწყინდები! თქვენ გეძლევათ განსაკუთრებული პატივი განიცადოთ ის, რასაც ჩვენ ვთავაზობთ მხოლოდ ყველაზე ცნობილ კრიმინალებს და მეამბოხე ლიდერებს. გეშინოდეს და მოინანიე, მტერო უფლისა!
  შემდეგ მირაბელას თვალებმა ტრიალი დაიწყეს და ის აღმოჩნდა უწყვეტი მრავალმილიარდ დოლარიანი ცეცხლის ცენტრში, ახლა მთელი მისი სხეული დაიშალა მასში და მეომარმა იგრძნო საშინელი სითბო ყველა მოლეკულასთან, ყველა ვიბრაციულ კვარკთან, ყველა ნუკლეონთან ერთად. მისი სხეული, რომელიც წარმოუდგენლად გიგანტური გახდა. ის, რაც მან ჯოჯოხეთში ჩაძირვისას იგრძნო, მხოლოდ ბავშვის სუსტი ყვირილი იყო განრისხებული მთავარანგელოზის ხმასთან შედარებით. ამან დაჩრდილა ტანჯვის ყველა სხვა ფორმა. გოგონას ტვინი, როგორც ჩანს, ადიდებულმა, ერთდროულად იგრძნო კვინტილიონობით კუბური კილომეტრის ცხელ პლაზმაში და, რაც უფრო უარესია, ვიდრე ჰიპერპლაზმა, კვარკებისა და პრეონების შერწყმის პროცესი (ნაწილაკები, რომლებიც ქმნიან კვარკებს). ახლა მან გააცნობიერა, რა არის ტკივილის ნამდვილი შეგრძნება, რომელსაც ანალოგი არ აქვს მთელ სამყაროში. და მაინც, ესეც არ იყო ზღვარი, ტანჯვის ინტენსივობა იზრდებოდა - კვაზარის ვარსკვლავი ხელახლა დაბადებას განიცდიდა. რა არის კვაზარი სუპერნოვას აფეთქება - ასი მილიარდი კვინტილიონი წყალბადის ბომბი: ჩავარდნილი ერთ ადგილას. მაგრამ ერთ ფსიქიკასაც არ შეუძლია ყველაფრის ერთდროულად მონელება. მირაბელა შეკრთა, ტვინში სისულელე ჩაეყარა, ბოლო განსახიერებამ დაასრულა იგი.
  წამების რობოტმა შეხედა მის უმწეო, მაგრამ მაინც გემრიელ სხეულს, კომპიუტერმა თქვა:
  - დაასრულა კიბერ-ქვესკნელმა.
  - კარგი, პატარა კაცი უნდა დავაბრუნოთ.
  მირაბელა გონს მოეგო: ტანჯვის წარმოუდგენელი უნივერსალური იმპერიის შვიდივე ჰიპოსტასი, ყველაზე თანამედროვე ტექნოლოგიებზე დაფუძნებული, გაქრა, ეშმაკები გაბრაზებული ღრიალებდნენ.
  - გაგიმართლა კაცო. თავად იმპერატრიცა დაგიდგა წინ, წამება დამთავრდა, მაგრამ ჩვენთან რომ ისევ მოხვალ, იგივე იქნება, ოღონდ ათასჯერ უფრო ძლიერი და გამომგონებელი და რაც მთავარია, გაუთავებელი მილიარდობით წელი. ახლა შეხვდით ჯოჯოხეთის ელექტრონულ ჰიპერ ანგელოზს!
  მირაბელას წინაშე გაჩნდა ბუნდოვანი გამოსახულება, რომელიც ერთბაშად ასახავდა ყველაფრის საშინელებას, ავადმყოფობას, მომაკვდინებელს: ეს ყველაფერი იმდენად ამაზრზენი იყო, რომ მეომარს გაახსენდა: მხოლოდ ათეული საცობიანი რქა, დახეული მეჭეჭები და საშინლად ანთებული წყლულები. შემდეგ ბასრმა თითმა გაიჭრა გოგონა; ეს რომ არა კიბერ-ქვესკნელში, მაშინვე მოკვდებოდა ასეთი ოპერაციით, რადგან ფრჩხილი დაიშალა მილიარდობით ნემსად და სხეულს წვავდა. მირაბელი დუნდულებიდან თავის ზურგამდე იყო გახვრეტილი. იგი მაღლა აიწია, მცხუნვარე ალი ისევ ააფეთქეს მის ირგვლივ, პირები გაბრწყინდა და ბოლოს შუქის სხივმა გადაიჭრა თვალები.
  - სანამ ვაკუუმური მოღალატე თავისუფალია. Მალე გნახავ! - თქვა ჯოჯოხეთის ჰიპერანგელოზი. მირაბელა ისევ გაქრა, როცა ცნობიერება თავში დაბრუნდა, ნაზი ქალის ხმამ წარმოთქვა.
  - დიახ, ის შოკირებულია. ეს არის გადაჭარბებული სასჯელი ადამიანისთვის. უფრო მეტიც, ძალიან უნარიანი მეომარი!
  - მართალი ხარ, როგორც ყოველთვის, ჰიპერმარშალ! მაგრამ ტრიბუნალმა უკეთ იცის, როგორ მოიქცეს მოღალატეებთან! - შიშველი ლამაზმანი შეარყია რობოტმა წამებულმა. - სანამ თავისუფალი ხარ, ჯერჯერობით.
  გოგონა შოკში იყო და ხშირად ახამხამებდა, სახე დალურჯდა, სახეზე თვალები ჩამქრალიყო.
  მარშალი მარია ჭინჭრის ციება შეძლებისდაგვარად ცდილობდა გოგონას ნუგეშისცემას, ხელში ზურმუხტის წვენით ღვინის ჭიქა გამოჩნდა:
  - დალიე, ჩემო ლამაზო! ვიმედოვნებ, რომ ეს დაგეხმარებათ გონს მოეგოთ.
  მირაბელა სვამდა და თავს ბევრად უკეთ გრძნობდა. ვარდისფერი ფერი დაუბრუნდა სახეს. გოგონამ ჰკითხა:
  -ახლა რა დამემართება! მართლა მხოლოდ ტკივილი დამრჩა? და ტკივილი უსასრულოა...
  გოგონას თვალწინ კიდევ ერთი მომხიბვლელი სილამაზის გამოსახულება მდიდრულ კოსმოსურ კოსტუმში გამოჩნდა. ეს იყო "ნაზი სიყვარულის" განყოფილების ულტრა-ჰიპერ-მარშალი, ანასტასია სტრელეცოვა, ცნობილი და საშიში იმპერიის ყველა სუბიექტისთვის (შესაძლოა, იმპერატორის გარდა). გარეგნულად ძალიან ლამაზ და კაშკაშა, შთამბეჭდავ გოგონას ჰგავდა, ხიბლითა და ვნებით სავსე. მართლაც, სტრელეცოვა ძალიან მოსიყვარულე იყო, მას უყვარდა ერთდროულად რამდენიმე მამაკაცთან ან ყველა სახის უცხოპლანეტელთან შეყვარება. ამავე დროს, იგი გამოირჩეოდა დიდი, უბრალოდ საოცარი გამომგონებლობით ტკივილის მიყენებაში.
  მიუხედავად ამისა, ეს არ არის ის, რაც მას აინტერესებდა ამჟამად:
  -იცი, მძიმე დანაშაული ჩაიდინე და ანტიჯარში ყოფნით სამუდამო პატიმრობა მიუსაჯე! ეს ნიშნავს, რომ თქვენ ყოველთვის განიცდით ძლიერ ტკივილს და არც ერთხელ არ გექნებათ სიამოვნების, დასვენების ან ამოსუნთქვის შესაძლებლობა. თქვენ არ გაქვთ ჩაძინების უფლება, არც გართობა და რადგან არ დაბერდებით, ეს შეიძლება გაგრძელდეს ხანგრძლივი, მტკივნეული ათასწლეულების განმავლობაში. როგორც წესი შენნაირებს არ სწყალობენ!
  - და ომის გამარჯვებული დასრულების შემდეგ?! - მორცხვი და სანდო, ჰკითხა მირაბელამ.
  ჰიპერმარშალმა, რომელიც ცქრიალა კბილებივით იღრინებოდა, როგორც ჰიპერპლაზმი, რომელიც სხივის მსროლელმა ამოაგდო, უპასუხა:
  - ასეთ შემთხვევაში, რა თქმა უნდა, გაქვს შანსი, მაგრამ დიდი ალბათობით, შეწყალდებიან. რომელიც შენამდე იყო ციხეში, ჩემო ძვირფასო. ზოგადად, ნუ ითვლით იმპერატორის ან იმპერატორის წყალობას!
  გოგონამ თავი დაუქნია, მარგალიტისფერი ცრემლი ჩამოუგორდა ცხვირზე:
  - და მაინც, მე მიყვარს ჩემი სამშობლო!
  ანასტასია სტრელეცოვამ კიდევ უფრო ფართოდ გაიღიმა:
  - ეს ვიცით! თქვენ ხართ გულწრფელი და მოვალეობის ერთგული! ამიტომ, უდიდესი იმპერატორის ნებით, ჩვენ გაძლევთ შანსს ემსახუროთ სამშობლოს! მზად ხართ მნიშვნელოვანი ამოცანის შესასრულებლად?
  მირაბელამ მხურვალედ დაუქნია თავი, სიხარულის დამალვის ძალა არ ქონდა:
  - Კი, რა თქმა უნდა! მინდა ვემსახურო ჩემს სამშობლოს ყოველდღე და საათში, როგორც მამაცი მეომარი და ერთგული ჯარისკაცი.
  ანასტასიამ ხმის ტემბრი გარკვეულწილად თეატრალურად შეამცირა:
  . თავი No12.
  იანკამ ჩურჩულით განაგრძო:
  - მეორე პრობლემა ის არის, რომ წყალბადის ბომბი წარმოქმნის ძლიერ გამოსხივებას, რომელიც კლავს ყველა ცოცხალ არსებას!
  სადათმა თვალი ჩაუკრა და ჰკითხა:
  - რადიაცია შხამს ჰგავს?
  -არა! ბევრად უფრო საშინელი! - იანკამ თვალები გადაატრიალა, რომ დამაჯერებელი ყოფილიყო. - ეს არის ის, რამაც შეიძლება შეაძრწუნოს ყველაზე მხიარული ფანტაზიაც. უხილავი, უფერო და უსუნო, მაგრამ სასიკვდილო ტარაკნებისთვისაც კი!
  - ქვესკნელის მაგია?! "ბიჭების გამხმარმა, ყავისფერმა სხეულებმა ერთბაშად კანკალი დაიწყო და მათ თვალებში ნამდვილი საშინელება იყო.
  -არა! მეცნიერება მაგიის მიღმა. ფიზიკა კაცობრიობის სამსახურშია. - იანკას უნდოდა ხელების გაშლა, მაგრამ ბოჭკოვანი თოკი, რომელიც მათ ერთმანეთთან აკავებდა, ხელს უშლიდა.
  ალიმ შენიშნა:
  - მეცნიერება მოსაწყენია! არ ვიცი, მაგრამ რამდენი მოგვცა?! რას ნიშნავს სიტყვა მეცნიერება?
  იანკამ მხრები აიჩეჩა:
  - ცივილიზაციის განვითარების ჯერ კიდევ ძალიან ადრეულ ეტაპზე ხართ. გარდა ამისა, ერევა სხვადასხვა ორდენები და რელიგიები.
  სადატი დათანხმდა:
  - "გაბრაზებული ღმერთის" ორდენის წარმომადგენლები თვლიან, რომ ყველა მეცნიერი ემსახურება სატანას და წვავს მათ. ერთ დროს ისინი ნადირობდნენ ჯადოქრებზე, მაგრამ მას შემდეგ რაც მშვენიერი გოგონების რაოდენობა მნიშვნელოვნად შემცირდა, მეფეებს, სულთნებსა და მეფეებს უჭირდათ მათი დარწმუნება, შეეჩერებინათ აღშფოთება. ახლა კი სიმართლე ისაა, რომ წამება იშვიათი არაა, განსაკუთრებით მონებისთვის. მაგრამ პრინციპში შესაძლებელია ცხოვრება.
  მონებს მართლაც ხშირად ურტყამდნენ. ისინი სპეციალური ფართო მათრახი იყო, რომ კანი არ მოეჭრათ, მამაკაცებიც კი მიიღეს. ზრდასრულ ბიჭებს საერთოდ არ ზოგავდნენ.
  - გარდა იმ საბედისწერისა, რომელშიც ყველა არ ცხოვრობთ, არ ცხოვრობთ, რადგან მას სიცოცხლეს ვერ უწოდებთ! - იმღერა იანკამ.
  მათრახი უსტვენდა, მაგრამ დარტყმა სულგრძელ ბავშვის სხეულზე არ დაეცა. როგორც ჩანს, ზედამხედველს მხოლოდ ბიჭის დაშინება სურდა. თვითონაც ყურთან მიიდო ხელი და ცნობისმოყვარეობას ღალატობდა.
  - გაჩუმდი შენი ლაპარაკი! - ჩაიბურტყუნა მან.
  სადათმა ჰკითხა:
  - წერა იცი?
  - Რა თქმა უნდა!
  - შეგიძლიათ აღწეროთ, როგორ მზადდება წყალბადის ბომბი?
  - პრინციპში, შემიძლია, ინტერნეტში წავიკითხე, მაგრამ ყველა დეტალი არ ვიცი. და ზოგადად, ეს იმდენად რთულია, ტყუილად არ არის, რომ მსოფლიოს ქვეყნების უმეტესობას სურს გახდეს ბირთვული ძალები, მაგრამ მათ ეს არ შეუძლიათ. თუნდაც მაგალითად, ინდოეთს, ბუნებრივი რესურსებით მდიდარ ქვეყანას მილიარდზე მეტი მოსახლეობით, თხუთმეტი წელი დასჭირდა ატომური და წყალბადის ბომბის შექმნას. ასე რომ, თქვენ და თქვენი გუთანი: ასეთ იარაღს ასე მარტივად ვერ მიიღებთ. გარდა ამისა, თქვენ უნდა იცოდეთ ბევრი ტექნიკური დეტალი. წყალბადის ბომბი არის რთული ელემენტებისა და უნიკალური მასალების ნაკრები. მას სჭირდება პლუტონიუმი და ურანი - 235. და საერთოდ, სამყარო, სადაც სულთნები მართავენ და მონობა სუფევს; რა თქმა უნდა, ჯერ ადრეა ასეთი იარაღის დაუფლება.
  ალიმ შენიშნა:
  - ჩვენმა მონარქმა ამხელა ძალაუფლებით ალბათ მთელი პლანეტა გაანადგურა! არა, ვეფხვს ქალის მკერდით არ უნდა აცინცო.
  სადატი დათანხმდა:
  "ალბათ, ასეთი იარაღი მართლაც ძალიან მკაცრია ადგილობრივი მმართველებისთვის."
  იანკამ იხუმრა:
  - რა ღორის რქებია! და ვირის კბილები!
  - ეს ზუსტი შედარებაა! - დაეთანხმა ალი. - არ უნდა გარისკო, მაგრამ როგორ მოხვდები შენს სამყაროში?
  - არ ვიცი! იქნებ დემონებმა გადაიტანონ! მიუხედავად იმისა, რომ ბოროტი ძალები ბოროტები არიან ამ მიზეზით, რათა არ იყვნენ კეთილგანწყობილი ისეთი არაობიექტების მიმართ, როგორიცაა ადამიანები. თუმცა, რას ვგრძნობთ ჩვენ თვითონ ტარაკნების მიმართ?
  სადათმა გარუჯული შუბლი შეიჭმუხნა და ჰკითხა:
  - ეს არსებები კატებს ჰგვანან?
  - არა მწერები!
  - მე პირადად მიყვარს პეპლები!
  იანკამ თავი დაუქნია:
  - პეპლები კარგია, მაგრამ არის კოღოებიც, ისევე როგორც სხვა არსებები, რომლებიც ადამიანებს კბენენ და აწამებენ.
  სადათმა მხრები აიჩეჩა და შენიშნა:
  - ჩვენს ქვეყანაში არ გვყავს. მაგრამ ჩრდილოეთში ამბობენ, ასეთი საზიზღარი მწერები არიანო! თუმცა, რა მოხდება, თუ ჩვენი ნაკაწრები წამწამებიდან ფეხსახსრიანმაც დაღეჭა? ეს საშინელება იქნებოდა!
  იანკამ კიდევ ერთხელ მადლობა გადაუხადა ყოვლისშემძლეს, რომ ამქვეყნად სისულელე მაინც არ არის. მას გაახსენდა მოგზაურობა ჩრდილოეთში, როგორ შეჭამეს კოღოებმა. გაუგებარია, რატომ შექმნა ღმერთმა ასეთი სისაძაგლე, როგორც ჩანს, ხალხის კიდევ ერთხელ გაღიზიანების მიზნით. ჯუნგლები ასევე სავსეა ყველანაირი საზიზღარი ნივთებითა და სხვა ნაგვით. მართალია, იანკა არასოდეს ყოფილა მათთან, მან მხოლოდ ტელევიზიით და ინტერნეტით ნახა. თუმცა, როგორც ჩანს, ამ პლანეტაზეც არის ადგილები: სადაც ყველანაირი სისაძაგლე სუფევს.
  ბიჭმა თავი დაუქნია და შუბლიდან ქერა თმა იდაყვით გადაიწია (ხელები შეკრული ჰქონდა). საერთოდ, რატომ არ არის ბედნიერება დედამიწაზე. ცივა ან ცხელა, სკოლაში დიდხანს და მოსაბეზრებლად გიწევს სწავლა, ზამთარში კი ხშირად თოვს. გარუჯვა ძალიან რთულია, ციტრუსები კი ალერგიას გაძლევენ. ეს არის სამყარო! როგორ ცხოვრობენ მოხუცები? ზოგადად, ეს კოშმარია, ცხოვრება სხვა არაფერია, თუ არა წამება. იანკას აინტერესებდა შეძლებდნენ თუ არა მარადიული ახალგაზრდობის ელექსირის გამოგონებას მის სიცოცხლეში? ან რაიმე სახის დაბერების საწინააღმდეგო გამოსხივება?
  ამის იმედი ჯერ კიდევ არსებობს! არ მინდოდა ტანჯვა და კვნესა ისე, როგორც მოხუცები.
  ზოგადად, ადამიანური თვალსაზრისით, ღმერთი ძალიან სასტიკია, თუ მილიარდობით ადამიანს დაუშვა ასეთი ტანჯვა. თუმცა, დაბერების პროცესი: დაუნდობელმა იაჰვემ არა მარტო დაუშვა, არამედ თავადაც ასტიმულირებდა. როგორც წარღვნის შემდეგ ითქვა: მათი დღეები იყოს ას ოცი წელი! თუმცა, ადამიანთა აბსოლუტური უმრავლესობა ამ ასაკამდე არ ცოცხლობს! ასი წლის ადამიანებიც კი იშვიათია; ბევრი უკვე სამოცდაათი წლის ასაკში უკვე დაღლილი ბაბუაა. ზოგადად, ადამიანის ასეთი დაცინვა ზედმეტია! ისე, თქვენ არ შეგიძლიათ ამის გაკეთება საკუთარ შვილებს! ეს ხომ დახვეწილი, გარყვნილი სადიზმია, ნელ-ნელა საკუთარი შვილის მოკვლა და თუნდაც უშნო ადამიანად გადაქცევა. და როგორია ღმერთი ამის შემდეგ, ყველაფრის შემოქმედი! როგორც ნაადრევი ბიჭი, იანკა ბევრს ფიქრობდა, გააანალიზა და დასკვნები გამოიტანა. მისი პირველი დამოუკიდებელი ბიჭური დასკვნა არის ის, რომ ღმერთი არ არსებობს! სამყაროს მართავს ევოლუციის და ბუნებრივი გადარჩევის დაუნდობელი, ბრმა კანონი.
  მართალია, მან დაინახა დემონები, რომლებმაც ის და მისი შეყვარებული სხვა სამყაროში გადააგდეს. ეს ერთი შეხედვით ადასტურებს ღმერთის არსებობას. ბოლოს და ბოლოს, თუ არსებობენ ეშმაკები, მაშინ არიან ანგელოზები. თუ არის სინათლე, მაშინ არის სიბნელე! ერთი შეხედვით, ეს აქსიომაა.
  - მაგრამ იქ არ იყო! - თქვა თავისთვის იანკამ. რამდენჯერმე დაარტყა ფეხზე, რომ სისხლი გამოსულიყო და აუტანელი ქავილი ბავშვის დალურჯებულ, შიშველ ფეხებში შესუსტებულიყო.
  მართლაც, ევოლუციამ პრინციპში შეიძლება წარმოქმნას ისეთი ზეარსებები, როგორიცაა დემონები და ანგელოზები. როგორც მან წაიკითხა, ერთ ცნობილ მწერალს ჰიპერპლაზმის ევოლუცია აქვს! მართლაც, თანდათანობითი გადასვლა მარტივიდან რთულზე, ენტროპიის ზრდა.
  გონების ერთგვარი გაძლიერება და მისი მოდიფიკაცია პროგრესის განვითარებასთან ერთად! რატომ, მაგალითად, ვაკუუმი, ვარსკვლავების ენერგია, პულსარების პულსები, სხვადასხვა ბზარები სამყაროებსა და პარალელურ სამყაროებს შორის, არ წარმოშობს სხვა დონის სუპერ არსებებს! ყოველივე ამის შემდეგ, ეს, პრინციპში, სავსებით შესაძლებელია. თუ გჯერათ სიცოცხლის სპონტანური თაობის თეორიის, მაშინ რატომ არ გჯერათ დემონების, დემონების და შესაძლოა ანგელოზების სპონტანური თაობის ჰიპოთეზის. კერძოდ, ძველი რუსეთის ფოლკლორის თანახმად, ღმერთმა და ეშმაკმა ერთად შექმნეს დედამიწა. ძველ რუსებს სჯეროდათ, რომ ეშმაკი მარადიულია, ისევე როგორც ღმერთი.
  მამაკაცები ხშირად ლოცულობდნენ ქრისტესაც და სატანასაც! უძველესი ანდაზაც კი იყო: ილოცეთ ღმერთს და ეშმაკს თაყვანი ეცით! ასე რომ, დემონების არსებობა: არავითარ შემთხვევაში არ არის ფაქტი, რომ არსებობს მზრუნველი შემოქმედი.
  ასევე შესაძლებელია სხვა ვარიანტიც. საიდან გაუჩნდა მას იდეა, რომ ესენი დემონები იყვნენ? შესაძლოა, ესენი არიან რომელიმე სუპერცივილიზაციის წარმომადგენლები, რომლებიც ასე მხიარულობენ... პატარა ბავშვებივით სათამაშო კონსოლზე: სამყაროს ზომა!
  - Და რა? შეიძლება ძალიან კარგად იყოს! - თქვა თავისთვის იანკამ.
  თუ დაფიქრდებით - ლოგიკურია; წარმოიდგინეთ სუპერცივილიზაცია! ყველა მატერიალური მოთხოვნილება დაკმაყოფილებულია, მარადიული სიცოცხლე, უკვდავება რეალობად იქცა, არ არსებობს სხვა სამყაროების დაპყრობისა და სამყაროს კიბოდ გადაქცევის სურვილი! ყოველივე ამის შემდეგ, ყველა სახეობას არ გაუმართლა: მათ მოსწონთ სხვებზე დომინირება. წინააღმდეგ შემთხვევაში, სამყარო დიდი ხნის წინ განადგურდებოდა საშინელი ომებით. წარმოიდგინეთ დუელი ორ ან მეტ სუპერცივილიზაციას შორის! ომი ასეთი ტიპის იარაღის გამოყენებით: რომ ფიზიკური კანონები კონვენციებია, ისინი იცვლება როგორც კომპიუტერული თამაშების პროგრამები...
  როგორ შეგიძლიათ გაერთოთ, თუ არა სხვა უცხოპლანეტელებთან თამაშით? რატომღაც, ხალხს მოსწონს თამაში კატებთან, ძაღლებთან, ვირთხებთან. იგივე კატა მხიარულობს თაგვის თამაშით, რაც განვითარებულ ინტელექტზე მიუთითებს. იანკა გახდა ერთგვარი თაგვი?
  სუპერცივილიზაციამ ის სხვა სამყაროში გადააგდო! მისთვის ეს ნამცხვარია! ან იქნებ არც კი მივატოვე! შესაძლოა, სინამდვილეში, როგორც ფილმში "მატრიცა", ეს არის ერთგვარ ვირტუალურ რეალობაში. ყოველივე ამის შემდეგ, გემოვნებაც კი შეიძლება ელექტრონიკით გადმოიცეს. ეს მახსენდება კეთილსინდისიერი შვარცი ფილმში Total Recall. დიახ, ამერიკელებმა იციან გადაღება, ბევრი კარგი იდეა აქვთ. და მულტფილმები უბრალოდ შესანიშნავია, განსაკუთრებით დისნეის. უყვარს ამერიკული მულტფილმები, აქვთ ძალიან ინტენსიური სიუჟეტი, აქტიური და ფერადი სცენარი. საერთოდ არ არის საჭირო დათვლა; რომ აშშ-ში სულელები ცხოვრობენ. ამერიკა შედგება საუკეთესო გონებისგან, რომლებიც გამოყვანილია მთელი მსოფლიოდან. და ჰოლივუდი რაღაცაა! სიმართლე, რასაც ამერიკელი სამეცნიერო ფანტასტიკის მწერლები წერენ, არ არის მნიშვნელოვანი. მაგალითად, სტივენ კინგი, ფილმის ადაპტაციები არ არის ცუდი, მაგრამ ტექსტების პრეზენტაცია სუსტია. თავად საინტერესო იდეებს აფუჭებს მძიმე, ბლანტი პრეზენტაცია. არ არსებობს ამერიკელები უკეთესი საყურებელი ვიდრე კითხვა. აი ფილმი: ღამის დაკვირვება ისეთი სისულელეა! თუმცა მისი წაკითხვაც არ არის საინტერესო!
  ახლა, არმაგედონის ცისარტყელას ფილმად რომ გადაეღოთ, კარგი იქნება! ისეთი მაგარი ნაჭერია. და ბრძოლები უბრალოდ სუპერ, სასტიკი დინამიკაა და ყოველ ჯერზე რაღაც ახალია! ეს შენთვის ემანსიპაციაა - რა არ არის ბრძოლა, ისევ სენსაცია!
  სულ უფრო და უფრო ბნელდებოდა: ახლოვდებოდა ამ სამყაროს ბინდი. თუმცა, ღამე მოსალოდნელი იყო ზაფხულის, თბილი!
  ალიმ ჰკითხა იანკუს:
  - საკუთარი სახლი გაქვს?
  - Კი, რა თქმა უნდა! უფრო სწორად ბინა! - სწრაფად უპასუხა ბიჭმა.
  - დიდია?
  - Არ არის კარგი! კიდევ ბევრი მინდა! - სინანულით თქვა იანკამ. - ბინა არის ოროთახიანი, ასევე მყავს პატარა და.
  - არც ისე ბევრი! სასახლეები ვიწროა. თუ ხარჭა გახდები, შეგიძლია იცხოვრო ჰარემში, რბილ საწოლში. წინააღმდეგ შემთხვევაში მოგიწევთ ღამის გათევა მონების ყაზარმში. რაც ნიშნავს ღამისთვის ჯაჭვით მიჯაჭვულობას.
  სადათმა უპასუხა:
  - ჯაჭვები ძვირია და ამიტომაც არ აჯავრებენ ყველას! მხოლოდ ყველაზე საშიში მონები, ჩვენ ბიჭები, არ ვიქნებით!
  იანკამ შვებით შენიშნა:
  - პატარა ნუგეში!
  - მაგრამ მაინც უკეთესია, ვიდრე ჯაჭვები. დამიჯერე, საშინელებაა. - მხრები აიჩეჩა სადათმა. - მაგალითად, ჯაჭვზე ვიჯექი, ბორკილებით და ვიცი, რა არის. მით უმეტეს, თუ ამ პროცესში ზურგი გიგრიხებათ.
  - როგორ არის?
  - როცა თავი ფეხებამდე მიიტანეს და მკლავები მოხვია. და მათ შეუძლიათ ამის გაკეთება ამ ფორმით; დატოვე ერთი კვირა.
  იანკამ თავი დაუქნია:
  - Ეს არის საშინელება!
  - Რა თქმა უნდა! ძნელი წარმოსადგენია მსგავსი რამ, თუ თავად არ გამოგიცდიათ! - გვერდზე გადააფურთხა სადათმა. - მაგრამ ზოგადად, მე გთავაზობთ შემდეგს: მოიქცეთ მშვიდად, ზურგი მათრახის ახალი დარტყმების გარეშე.
  იანკა დათანხმდა:
  - Ეს საუკეთესოა! მხოლოდ ექსპოზიცია იქნება დროებითი.
  იანკამ დაამატა:
  - იქნებ გავჩუმდეთ!
  ბოლოს მიადგნენ კოშკს სამმეტრიანი პალიზით. მონები შეიყვანეს და ნაკადულთან მიახლოების უფლება მისცეს. შეკრული ხელები გათავისუფლდა, როგორი სიამოვნება იყო მათი ისევ გადაადგილება. თოკმა კვალი და სისხლჩაქცევები დატოვა და თითების მოხრა მიჭირდა.
  იანკამ სიამოვნებით ჩამოიბანა პირი და გაცივებული ფეხები გრილ წყალში გააცივა. მკლავები დავიბანე. სხვა ბიჭებმაც გაირეცხეს; მოზარდები ჩვეულებრივ უფრო სუფთაები არიან ვიდრე მოზრდილები. რის შემდეგაც მონები განსაკუთრებით კარგად არ იკვებებოდნენ. ვინაიდან რეგიონი ტროპიკული იყო და ხილი იზრდებოდა მთელი წლის განმავლობაში, ისინი ქმნიდნენ ძირითად დიეტას. ზოგადად, მცენარეული საკვები არ აკმაყოფილებდა მას; იანკას ძალიან სურდა ხორცი, მაგრამ მისი თხოვნა კიდევ ერთხელ რისკავს. რის შემდეგაც მონები საწოლში წაიყვანეს; ღამე არ იყო განსაკუთრებით ხანგრძლივი.
  მონებს ტოტებზე ჩაეძინათ, საბანი არ იყო, თუმცა ოდნავ გრილი იყო და ბიჭები ჩქარობდნენ ფოთლებში დასამარხავად. თუმცა იანკას ვერ დაეძინა. გვერდები და ზურგი მათრახით იყო მოჭრილი და მტკივნეული იყო მათზე წოლა. დაღლილი ფეხები ამტკივდა, გატეხილი ძირები დაბზარა, სისხლი წამოვიდა და საერთოდ ბიჭმა იგრძნო გატეხვა. ახლა ის მონაა! უმნიშვნელო არსება! უბრალოდ ჭია. და მართლა მთელი ცხოვრება მოგიწევს ცემის, დაძაბული სხეულის და ცარიელი კუჭის ატანა? როგორ შეგიძლია ასე იცხოვრო და სამუდამოდ იტანჯო?
  მეორე მხრივ, არ უნდა ვცადოთ გაქცევა? Მაგრამ სად? თანაც, უბრალოდ, დღეს არაფრის გაკეთების ძალა არ მაქვს! კუნთები მიცურავს, ხბოები განსაკუთრებით მტკივა, მაჯები კი თოკით მტკივა. გარდა ამისა, მას ალბათ დაიჭერენ და საქმე მხოლოდ დარტყმით არ შემოიფარგლება. ელემენტარული გეგმა კი არა: სად დავიმალო, როგორ გადარჩე სხვის სამყაროში გაქცეულ მონად... სჯობს მიჩვეო, კარგად დააკვირდე და გამოიყენო შესაფერისი მომენტი.
  ბიჭს თავში ფიქრები მთლიანად აირია და ის უძირო, მელნის უფსკრულში ჩავარდა. დაღლილობა იმდენად დიდი იყო, რომ იანკა პრაქტიკულად არ ოცნებობდა, მხოლოდ ხანდახან ჩნდებოდა რაღაც საშინელის დახეული სურათები, მაგრამ ის არ რეაგირებდა.
  მათ ადრე გააღვიძეს მონები, გაისმა ბუზღუნი და მათრახი დაარტყა მათ შიშველ ფეხებს:
  - გამოფხიზლდი, ძუ ტომო! - იყვირეს ზედამხედველებმა.
  ძილი შედარებით ხანმოკლე იყო და ბოლომდე არ აღმიდგენია ძალა. ბიჭები და სხვა მონები ნაკადულთან მიიყვანეს დასაბანად. როგორც უდარდელად, თითქოს ცხოველები ყოფილიყვნენ, მსუბუქ ვეგეტარიანულ საუზმეს ასხამდნენ მათ ტუალეტებში (და მათაც გაამხნევეს, რომ უფრო სწრაფად ეჭამათ) და შემდეგი ფორმირება. წინ ახალი გადასვლა იყო.
  ალიმ ჰკითხა:
  - Როგორ გეძინა?
  - გვერდები მტკიოდა, მაგრამ ისეთი დავისვენე, თუნდაც ეს არ იყოს საკმარისი!
  - რა, ოცნებობდი?
  - Მე არ მახსოვს! ზედმეტად დავიღალე ოცნებად!
  - და მე ვოცნებობდი, რომ მეომარი ვიყავი, ცხენზე ამხედრებული და ყველა მტერი ვჭრიდი. და თვით სულთანმაც კი ოქროს ჯაჭვით დამაჯილდოვა.
  სადათმა შეაწყვეტინა:
  - ზუსტად ჯაჭვი! მონის სიმბოლო!
  - მაგრამ ოქროა! და მას ასევე ეცვა დიდი ზურმუხტი! ეს არის ჩემი მუშტის ზომა! - თქვა ბიჭმა დაბერილი ხელის ტრიალით.
  - ეს ყველაფერი სიზმრებია! წინ რთული დღე გველის! მოგვიწევს მთაზე ასვლა.
  - როგორც არ უნდა გავუძლოთ. - თქვა იანკამ.
  - Მოდი ვნახოთ! როგორც ჩანს, ეს არ იქნება თქვენთვის ტკბილი და არც ჩვენ.
  სვეტი გადავიდა. წინ გზა გრძელი და ძალიან რთული იყო.
  იანკა ყველასთან ერთად დადიოდა, ოდნავ კოჭლობდა, ბავშვებს ფეხები მოტეხეს. მართალია, ღამით გზაზე წვიმდა და სიარული ცოტათი გაადვილდა! რა სასიამოვნოა შიშველი ფეხებით, თბილ გუბეებში ჩახშობა და ტალღების მოძრაობის შეგრძნება. ბიჭი ფიქრობდა, რომ ფილიბასტერი გამხდარიყო. დევნა, ჩხუბი, პანსიონირება! რომანტიკა!
  გაიხსენეთ მორგანის, ფლინტის, კაპიტან სისხლის დრო. აქ განსაკუთრებით საინტერესოა ჰოლივუდი, სხვადასხვა სანახაობრივი გადაღებებით.
  მეკობრეები! თავად სიტყვა ნიშნავს: ბედის მონადირეს! ამქვეყნად: მას არასოდეს უნახავს იარაღი. რატომ იბრძვიან მხოლოდ საბრალოებით, ხმლებით, ხმლებით! ასე რომ, კიდევ უკეთესია ყურების დაბლოკვის პრიმიტიული პისტოლეტების გარეშე.
  როგორც ამბობენ: სად არის შენი შავი პისტოლეტი?
  დიდ ვაგონზე!
  არაყი და სიგარეტი გინდა?
  ორი შეკვრა კონკრეტულად!
  იანკამ ჰკითხა, როგორ ფიქრობდა სადატი უფრო ჭკვიანი იყო:
  - არიან მეკობრეები თქვენს პლანეტაზე?
  მან გაბრაზებულმა უპასუხა:
  - სავსებით საკმარისია სიკეთე! მართალია, აქ შორს არის ზღვამდე, მაგრამ იქ ყველაფერი ისეთი სიკეთითაა სავსე.
  - მეკობრეებს აქვთ იარაღი?
  - იარაღი?
  - ცეცხლსასროლი იარაღი!
  - ისევე როგორც შენს სამყაროში! არა რა, არა ეს არა! - დასარწმუნებლად თავი დაუქნია სადატმა. - ეს ჯერ არ არის გამოგონილი!
  - მაშ, როგორც ძველად, ერთი მახვილი წელზე და ბრძოლაში!
  - დიახ, ასე გამოიყურება! კარგი, ვფიქრობ, ეს გესმის!
  იანკამ ჰკითხა:
  - თავადაც ხომ არ ისურვებდი მეკობრე გახდე?
  - Როგორ ვთქვა! ეს არ იყო ჩემი ბავშვობის ოცნება, მაგრამ მაინც სჯობდა მონად გაფუჭებას. თუმცა, გალერეებზე მოხვედრის შანსი არსებობს. იქ მონას ძალიან უჭირს, მაგრამ იღბალს... - უნებურად შეკრთა სადათმა, შრომით გამაგრებულ კუნთებს რამდენიმე წამით დაჭიმა, თოკის გატეხვას ცდილობდა.
  - წავიკითხე ამის შესახებ! - ამოისუნთქა იანკამ და სახე აიჩეჩა; მარჯვენა დიდი ფეხის თითი უხეშ ქვაზე დავლურჯე.
  - ახლახან წავიკითხე! უჰ! თუმცა თქვენ იცით: ყველა მონას არ აქვს შანსი გახდეს მეკობრე, თუნდაც ისინი მოხერხებული და ძლიერი იყვნენ. - ტუჩები ტუბში მოკუმა სადატმა.
  - რატომ?
  - მეკობრეების უმეტესობა ხალხი არ არის!
  იანკამ უსტვენდა:
  - ასეა? ხალხი კი არა!
  - Ის არის! არსებები, როგორიცაა დიდი ყავისფერი ბაყაყი-შროშანის ჰიბრიდები. ისინი შესანიშნავი მოცურავეები არიან და შეუძლიათ წყლის ქვეშ დიდი ხნის განმავლობაში ყოფნა. ეს სახეობა ძირითადად მეკობრეებს! და ის ძალიან სასტიკად იქცევა. კერძოდ, ისინი აუცილებლად აწამებენ ყველა ტყვეს და არა ამა თუ იმ ინფორმაციის გასარკვევად, ან გასართობად. გაიგებენ შენი გამბედაობის დონეს, ღირსი ხარ თუ არა კაცად წოდების. თუმცა ქალებიც აწამებენ. ყვირილის გარეშე გაძლებ? იშვიათად ვინმე გადარჩება მათ. ოდესღაც მეკობრეებისგან სიცოცხლე საერთოდ არ არსებობდა, მათ განუყოფელი მართავდნენ ზღვებს. მაგრამ ცოტა ხნის წინ მმართველებმა, გაერთიანებულმა (რაც იშვიათია), აიძულეს ისინი გაეკეთებინათ ადგილი.
  - ე.წ საყოველთაო სოლიდარობა! - თქვა გახარებულმა იანკამ.
  - Რაღაც მაგდაგვარი! სხვა სახეობებიდან მხოლოდ ელფები ეპყრობიან ადამიანებს კეთილად, თუმცა როგორც დაქირავებულებს შეუძლიათ კარგად მოკვლა!
  - ელფი არასდროს მინახავს!
  - ჩვენს პლანეტაზე, ისინი იშვიათია! მაგრამ ისინი აუცილებლად შეხვდებიან დედაქალაქში. თუმცა, ფრთხილად უნდა იყოთ, განსაკუთრებით მამაკაცებთან, ისინი ძალიან ხარბები არიან საყვარელი ბიჭების მიმართ. და ისინი არ მოითმენენ უარს!
  - ამას გავითვალისწინებ! - აკანკალდა იანკა, თუმცა ოფლის მარცვლებმა სხეულზე დაფარა და შემცივნება იგრძნო.
  - მაგრამ თუ ელფების ჰარამხანაში მოხვდები, ბედნიერად იცხოვრებ. ელფები კარგად ექცევიან მონებს და არ მოგცემენ ყოველი წვრილმანისთვის. თუმცა, ელფები უფრო მეტია, ვიდრე მამაკაცი და მათაც უყვართ ბიჭები.
  - მართალია სუსტია, მაგრამ ნუგეშია! მაგრამ შეგიძლია გადარჩე. და ეს ბევრად უფრო სასიამოვნოა ქალთან ერთად!" - დაეთანხმა იანკა.
  - მხოლოდ მოგვიანებით: როცა წვერი ამოსვლას დაიწყებს (ელფებს ეზიზღებათ) შეიძლება მიჰყიდონ ადამიანს ან ჯუჯას და ეს ნამდვილად ცუდია. მე მხოლოდ ერთხელ მინახავს ჯუჯა და შემიძლია ვთქვა, რომ ესენი არიან ამქვეყნიური ტიპები. მართალია, ჩვენს სამყაროში ჯუჯების დასახლებები არ არსებობს და რა ინფორმაცია აქვთ მათ განსხვავებული და ზოგჯერ წინააღმდეგობრივია.
  - რამდენად წინააღმდეგობრივი?
  -ვერ გაიგებ! კეთილები არიან თუ ბოროტები! ჯუჯა არ არის ადამიანი და არ იქცევა როგორც ადამიანი. ამბობენ, რომ ისინი კანიბალები არიან და უყვართ ახალი ქალის ხორცი. უფრო მეტიც, გოგონებს ცოცხლად ადუღებენ მდუღარე წყალში, მანამდე კი წარმოუდგენლად ცხელ ბალახს აჭედებენ, რომ ხორცი უფრო გემრიელი იყოს.
  - რა საშინელებაა! - უპასუხა იანკამ და თავი გააქნია, - ბოლოს და ბოლოს, ქალი სიამაყისა და ზოგადი თაყვანისცემის საგანია.
  - ვაი, ეს წესებია! და თქვენ არ შეგიძლიათ მისგან თავის დაღწევა. არაადამიანებისგან ადამიანობას და სიკეთეს ვერ მოითხოვ!
  იანკამ მხრები აიჩეჩა:
  - კაცობრიობას ვერ მოითხოვ, მაგრამ, ვფიქრობ, საბაზისო თანაგრძნობის მოთხოვნა შესაძლებელია!
  - დაე, დაზარალებულმა ამ თემაზე ჯალათთან ისაუბროს. "სადატმა ფეხით ესროლა ქვა, შემდეგ ცერა თითი ცხვირს მისწვდა. - მზად ვარ ხუთი დაწკაპუნებით დავდო ფსონი, რომ ამას ვერ გააკეთებ. - უცებ შეცვალა თემა ბიჭმა.
  -არა რატომ, შემიძლია! - იანკამ ანალოგიურად შეახო ცხვირზე შიშველი ფეხი, სისხლიანი ზოლი დატოვა.
  სადათმა უსტვენდა:
  - კარგი, ჩაქუჩი ხარ! ჩვენი ბიჭი! კარგი, დასვენების გაჩერებაზე შეგიძლია ნაწილებად მომცე. შუბლი ძლიერი მაქვს, გაუძლებს!
  - მე მჯერა! მაგრამ თუ გინდა, ადვილად გაპატიებ!
  -არა! ვალები უნდა გადაიხადოთ! არ გაპატიებდი!
  - ᲙᲐᲠᲒᲘ! ჯანდაბა, ასეთი პატარა რამ!
  გზა აღმართზე წავიდა და ფეხით სიარული ბევრად გართულდა. გარდა ამისა, თავად ბილიკი აღარ იყო უხეში ხრეშით, არამედ მთის ბასრი ქვებით. ახლა იანკისთვის ყოველი ნაბიჯი ნამდვილ წამებად იქცა, შიშველი ფეხები უმოწყალოდ იწვოდა. სხვა ბიჭებმაც განიცადეს დისკომფორტი, მაგრამ კერატინიზებული, მუდამ ფეხშიშველი ბავშვების ტერფები დატვირთვას უძლებდნენ, კალუსებს გზის არ ეშინოდათ. ზრდასრულ მონებს უხეში ფეხსაცმელი ეცვათ. ასე რომ, ყველაზე რთული იყო იანკასთვის, რომელიც ჯერ კიდევ არ იყო მიჩვეული ასეთ "ექსტრემებს". Მან იგრძნო; ქუსლებზე ბამბუკის კორომში გავლას ჰგავდა. ბასრ ქვებზე დაკაკუნებლი ფეხები სულ უფრო და უფრო სისხლს ასველებდა, სისხლის წვეთები დგებოდა. ალიმ შენიშნა ეს:
  -სისხლიანი ძმა ხარ! მაშინვე აშკარაა, რომ არ გქონიათ ფეხშიშველი სიარული. ასე დიდხანს არ გაძლებ!
  ძლივს შეიკავა თავისი კვნესა, იანკამ ამოიოხრა:
  - ვაი! უბრალოდ, მე ვცხოვრობ დედაქალაქში და მხოლოდ ბოშა ბავშვები დადიან ფეხშიშველი! თუ ქუჩაში ფეხშიშველი ვივლი, შეიძლება დაჯარიმდნენ! თუმცა არა, მე მაინც არასრულწლოვანი ვარ.
  სადათმა თავი დაუქნია:
  - Გავიგე! ჩვენ გვყავს კეთილშობილი დიდებულების შვილები: სახლშიც კი ცდილობენ სანდლების ტარება, რათა ფეხშიშველ მონებს არ დაემსგავსონ. ეს არის ცრურწმენები. შემდეგ კი, თუ მონობაში აღმოჩნდებით, ეს ძალიან რთული გახდება. თუმცა, ვხედავ, რომ გაწვრთნილი სხეული გაქვს. იქნებ რამე საინტერესო გვითხრათ. თქვენ ნამდვილად არ ხართ მეომარი და არც კეთილშობილი თანამემამულე!
  იანკამ, ტკივილებისგან გაწბილებულმა, უპასუხა:
  - ცირკის სკოლაში ვსწავლობ. ეს ნიშნავს, რომ ის უნდა იყოს მოხერხებული და ძლიერი.
  - რა არის ცირკი?
  - ძალიან საინტერესო სპექტაკლი. მისი მთავარი მიზანი ხალხის გართობაა. აჩუქე მათ ღიმილი და კარგი განწყობა!
  სადატი დათანხმდა:
  - Და რა? Ეს არის საოცარი! Კარგი ხასიათი! კარგი, კიდევ რა გაქვს? მაგალითად, შეგიძლია ფრენა?
  იანკამ მტკივნეულად გაიღიმა:
  - Კი, რა თქმა უნდა! ამ მხრივ ტუზები ვართ! მაგალითად, არის თვითმფრინავები, რომლებსაც შეუძლიათ ერთდროულად ხუთასამდე ადამიანის ჩატვირთვა. შემდეგ გადაიტანეთ ისინი ოცდაათჯერ უფრო სწრაფი სიჩქარით, ვიდრე ყველაზე სწრაფი ცხენი.
  - Ვაუ! მიუხედავად იმისა, რომ ჩვენს ზღაპრებში არსებობენ ასეთი ცბიერი ცხენებიც! აისჰენდი და მაჰმუდი გალოპობენ. მაჰმუდის ჩალმა ჩამოვარდა. ის ყვირის: გაჩერდი, მოვტრიალდეთ და ავიღოთ. მან უპასუხა მას:
  - სანამ შენ ყვიროდი, ხუთასი მილი უკვე გავლილი იყო. ახლა კი სულ ათასია.
  - რამდენია მილი? - ჰკითხა იანკამ.
  - დაახლოებით ათასი და ნახევარი ჩემი ნაბიჯი! - უპასუხა სადათმა. - ზოგადად, არც ისე ბევრი!
  - ეს ნიშნავს ათას კილომეტრზე მეტს! ნახევარ წუთში! საინტერესო ზღაპარი. დიახ, ჩვენ ჯერ არ გვყავს ასეთი თვითმფრინავები, მაგრამ გვაქვს რაკეტა. მათ, ვინც მიფრინავს სხვა პლანეტებზე, შეუძლიათ მიაღწიონ დაახლოებით ამ სიჩქარეს. - შევნიშნე იანკა. - მაგრამ ზოგადად, ყველა ზღაპრის შენარჩუნება არ შეიძლება და ეს განსაკუთრებით ეხება სამეცნიერო ფანტასტიკას. ადამიანის ფანტაზიები მართლაც უსაზღვროა!
  სადატი დათანხმდა:
  - ტიპიურად ტირანი: უსაზღვრო ამბიციები და შეზღუდული გონება! თუმცა ეს ჩვეულებრივი ადამიანებისთვისაც დამახასიათებელია.
  მოხუცი იანკა, ისე დადგა ფეხი, რომ მისი დაჭრილი ფეხები ნაკლებად ბასრ ქვებზე იდგა, ჩაილაპარაკა:
  - პატიოსნება შერჩევითი ცნებაა! უნივერსალური მოტყუება! თუმცა, ამ შემთხვევაში, მე არ ვიტყუები.
  ალიმ ჩურჩულით ჰკითხა (თუმცა ზედამხედველმა ამჯერად გასაკვირი დათმობა გამოავლინა):
  - ანუ შეგიძლია სხვა სამყაროებში იმოგზაურო?
  იანკამ თავი დაუქნია:
  - სამწუხაროდ, არა! ხალხმა მოახერხა მხოლოდ ერთი მთვარის მონახულება. მარსზე ფრენებიც კი: ჯერჯერობით წმინდა სამეცნიერო ფანტასტიკა. ზოგადად, კოსმოსური კვლევა ძალიან ნელა მიმდინარეობს, რომ აღარაფერი ვთქვათ კომპიუტერების სწრაფ განვითარებაზე. მაგრამ ხალხი მაინც თელავს თავის პლანეტას.
  სადათმა ფილოსოფიურად შენიშნა:
  - ეს იმიტომ, რომ ბევრი სახელმწიფო და ხალხი გყავს. პლანეტას ერთი მფლობელი უნდა ჰყავდეს. მხოლოდ ამ შემთხვევაშია შესაძლებელი პროგრესი და ფასს მნიშვნელობა არ აქვს.
  იანკა დათანხმდა:
  - იყვნენ გმირები, რომლებსაც სურდათ კაცობრიობის გაერთიანება, მაგრამ მათ ყოველთვის რაღაც აჩერებდა. ან ხანმოკლე სიცოცხლე, ან ძლიერი მოწინააღმდეგეები. გარდა ამისა, ძალიან ხშირად დიდის ტახტს უმნიშვნელოობით ცვლიდა. უნდა ითქვას, რომ დემოკრატიულ ქვეყნებში პრობლემები წარმოიშვა ლიდერებთან. მაგალითად, ჯორჯ ბუშს ჰქონდა ძალიან დაბალი ინტელექტის დონე და ცუდი მეხსიერება. ისე, ის ფაქტი, რომ ამერიკა იმ დონემდე ჩაიძირა, რომ პრეზიდენტად შავკანიანი მამაკაცი აირჩიეს, სრული სირცხვილია. ასეთი ქვეყნისთვის გაუკეთე ასეთი "სთინგი-სტანგი"! ზოგადად, სახალხო არჩევნები: ეს ასევე არ არის საუკეთესო გზა ძალაუფლების შესარჩევად. თუმცა, შესაძლოა, მონარქიაზე უკეთესი.
  სადატმა იტყობინება:
  - განრისხებული ღმერთის ორდენში სუპერდიდოსტატს კარდინალების საბჭოც ირჩევს. სინამდვილეში, ადრე ყველა მნიშვნელოვანი მონარქი არქიკარდინალი იყო, მაგრამ ახლა ყველაფერი შეიცვალა.
  - Რა გაგებით?
  - მეფეებს უნდათ მეფობა და არა ორდენის მარიონეტები. თუმცა, ეს სავსებით ბუნებრივია, ვისაც უნდა ვინმეს ქვეშ ყოფნა! თუმცა, დეტალები და ინტრიგა არ ვიცი! შეიძლება ასე იყოს, ან იქნებ სხვანაირად! "სადათმა უხეში ქუსლით დააბიჯა ბასრ ქვას და კოჭლობდა, სქელი კანი კი აშკარად იყო გახვრეტილი.
  იანკამ მძიმედ ამოიოხრა. ასვლა უფრო ციცაბო გახდა და ქვები უფრო მკვეთრი გახდა. ბიჭს ნამდვილი ტკივილები აწუხებდა, თითქოს ცხელ რკინას ეწვოდა. რამდენჯერმე სცადა ამხანაგებთან საუბარი, მაგრამ ამან შვება ვეღარ მოუტანა.
  წამება უფრო მკაცრი გახდა, კვალი სისხლიანი გახდა. ბოლოს ბიჭმა ვეღარ გაუძლო და მუხლებზე დაეცა. მათრახი დაეცა ზურგზე. იანკას მხოლოდ ტირილი შეეძლო:
  - Შემიწყალე! Შემიწყალე!
  მათ მიუახლოვდა ვაჭარი:
  - Რა ხმაურია!
  ზედამხედველი აღმოჩნდა:
  - ხედავ, დიდებულ აჰმედს, ამ ბიჭს, არ სურს უფრო შორს წასვლა!
  მონა პატრონმა, მელას მოჩვენებითი მოფერებით, რომელიც მამალს ანიშნა, ჰკითხა:
  - რატომ არ მიდიხარ, შვილო?
  იანკამ ცრემლებით დაიღრიალა:
  "მე მთლიანად დავკარგე ფეხები და არ შემიძლია სიარული, განსაკუთრებით ასეთ ბასრ ქვებზე!"
  ახმედმა გაიცინა:
  - კარგი ჩემო ბიჭო! თუ სიარული არ შეგიძლია, უბრალოდ ძელზე გაგაკრავენ ან თავს მოგჭრიან.
  იანკას ძალიან სურდა ცხოვრება, ის სასოწარკვეთილი ცდილობდა დაერწმუნებინა ვაჭარი მის სარგებლობაში:
  - ეტლში ჩამაგდე! მაშინ, როცა ფეხები მომიჯანსაღდება, ისევ წავალ! ყოველივე ამის შემდეგ, ეს თქვენთვის სასარგებლოა!
  - Როგორ? - ჰკითხა აჰმედმა.
  - ბაზარში შეგიძლია გამყიდო! და ასე გამოდის: ტყუილად მიჭამე! - ატირდა ბიჭი.
  - რამდენად დიდია თქვენი შემოსავალი? კიდევ რისი გაკეთება შეგიძლიათ ჰარემში გაყიდვის გარდა?
  იანკამ, შთაგონების მოზღვავება იგრძნო, თქვა:
  - თამაშები ვიცი, ჩემო ბატონო! და ძალიან საინტერესო! თუ ნებას მომცემთ, დანით გამოგიჭრით ფიგურებს: ერთი ძალიან საინტერესო თამაშისთვის. მას პატივს სცემენ, როგორც განსაკუთრებულ ხელოვნებას ჩვენი ქვეყნის მრავალი ბრძენი ადამიანი.
  ახმედს მიუახლოვდა, მძიმე ოფლის, მსუქანი, მაგრამ ძლიერი სხეულის სუნი ასდიოდა:
  -თამაშებზე ლაპარაკობ! ზოგადად, მხოლოდ ერთი თამაში ვიცი, როცა კამათელს აგდებენ. მაგრამ თუ არ იტყუები და მე მომწონს თამაში, შეიძლება შენი სიცოცხლე გადავარჩინო. - ვაჭარმა ბიჭს თმაზე ხელი დაუსხა. "სამწუხაროა ასეთი სიმპათიური მამაკაცის დაკარგვა." ᲙᲐᲠᲒᲘ. ჩვენ მოგცემთ ინსტრუმენტებს. დაე, გერტრუდამ შეხედოს თქვენს ფეხებს.
  იანკუ გაშალა და ურმისკენ წაიყვანა. დაახლოებით ოცდაათი წლის ქალი, შავი თმით და ტაილანდური სახით მიუახლოვდა. მან ძალიან ფრთხილად, თითქმის ტკივილის გარეშე დაბანა იანკის სისხლიანი ფეხები. ბიჭის დალურჯებულ ფეხებს, რომლებსაც ჯერ არ ჰქონდათ გამაგრების დრო, სამარცხვინო სანახაობა წარმოადგენდა. როგორ დაამტვრიეს, დაჭრეს, არც ერთი საცხოვრებელი ადგილი. ბასრი ქვებმა ძირი მაშად აქცია. ქალმა თავი დაუქნია.
  - ვაიმე, როგორ მოიჭრა პატარავ! უბრალოდ შემზარავი! აბა, რა ვქნა შენთან!
  იანკამ უპასუხა:
  - Რა უნდა ვქნა! მკურნალობა!
  - კარგი, კარგი, შეგიზეთავ!
  ქალს თითქოს მედიცინა ესმოდა, ხელები საოცრად მსუბუქი ჰქონდა. მან გულდასმით შეზეთვა გატეხილი ზედაპირი, შემდეგ კი ბიჭის ტერფები და ხბოები.
  იანკამ იგრძნო, რა სასიამოვნო იყო მისთვის ქალის სხეულის შეხება. ეს იყო რაღაც ენით აღუწერელი, ამაღლებული, განსაკუთრებით მაშინ, როდესაც მან მასაჟი გაუკეთა ძვალს და ამოვარდნილ მუხლს.
  - მუცელზე მოხვიე, ზურგს დაგივლი.
  ბიჭი დაემორჩილა. ნაზი ხელები ზურგზე შეეხო და მალამოს შეზელა დაიწყო მათრახით გამოწვეულ ნაწიბურებსა და ჭრილობებში. ისეთი კარგი იყო, სხეულს ძალა დაუბრუნდა. ტკივილი ჩაცხრა. ბოლოს გერტრუდამ დაასრულა და ზურგი და მხრები კარგად მოზილა.
  -კარგი როგორ არ გტკიოდა? - მკითხა ნაზი ხმით.
  -არა! ცოტა არ იყოს! - უპასუხა გაცოცხლებულმა ბიჭმა. - პირიქით, ნეტარების მწვერვალზე ვარ. თავს ძლიერად ვგრძნობ.
  -ამ შემთხვევაში დიდი ხარ! ძალიან კარგი ბიჭი! - თქვა გერტრუდამ საყვარელი კბილებით გაღიმებულმა. - ზოგადად, შენნაირებს ვაღმერთებ! ქერა თმა ისეთი რომანტიულია! მე მიყვარს ყველაფერი ნათელი და სუფთა!
  - Კარგია! - წამოიძახა იანკამ. - თუმცა ცოტა ვარჯიში არ დააზარალებს!
  აჰმედმა დაიყვირა:
  - ბაჩას საქმეს ნუ მოაშორებ. დაე, იმუშაოს!
  გერტრუდა დაიხარა და ბიჭს ტუჩებში აკოცა. იანკას კინაღამ ჩაეხუტა, რამდენად ვნებიანი იყო ზრდასრული ქალის კოცნა. გოგოების მორცხვ მკერდს ვერ შეედრება. ქალის ტუჩები თაფლივითაა, მხოლოდ მათი დალევა გინდა. გერტრუდა გაჭირვებით მოშორდა და ბიჭს თავზე ხელი მოჰკრა.
  -დამშვიდდი ძვირფასო!
  იანკამ ღრმად ჩაისუნთქა, მღელვარებამ ნელ-ნელა გაიარა. იმდენი აღმოსავლური ვნებაა ამ ქალში. რაღაც განსაკუთრებული, რომელიც ნაპერწკლებს აფრქვევს.
  ბიჭმა აიღო პრიმიტიული იარაღები და დაიწყო ფიგურების ამოჭრა. მან გადაწყვიტა ამ სამყაროს ესწავლებინა ჭადრაკის უძველესი მიწიერი თამაში. მიუხედავად იმისა, რომ ერთი შეხედვით, თანამედროვე ელექტრონულ სტრატეგიებთან შედარებით, ეს თამაში პრიმიტიულად გამოიყურება, ეს ასე არ არის! ჭადრაკის თამაშის ალგორითმი ძალიან რთულია, დაიწერა თეორიის ათობით ტომი და მრავალი ასეული წიგნი. თამაში არის მშვენიერი, მდიდარი, ინტელექტუალური. ნაპოლეონს, თემურლენგს, ივანე მრისხანეს, პეტრე დიდს, იოსებ სტალინს, ადოლფ ჰიტლერს, ჩერჩილს და რუზველტს უყვარდათ დაკვრა. ზოგადად, მშვენიერი თამაში, რომელიც ავითარებს ლოგიკას და დაზვერვას. რაც შეეხება თანამედროვე სამხედრო-ეკონომიკური სტრატეგიების უმეტესობას, მათი ტაქტიკა უკიდურესად მარტივია. რაც შეიძლება სწრაფად დაიჭირეთ ჭაბურღილები, განავითარეთ ქვეითი და გადააგდეთ ისინი მტერს. ზოგადად, ბევრი ბრძოლის მოგება შეიძლება უბრალოდ ყაზარმებში ქვეითებით დაჭედვით. და არავითარი გაანგარიშება. შეგიძლიათ ათასობით ვირტუალურ ჯარისკაცზე უაზროდ დადოთ ფსონი, მაგრამ მაინც გაიმარჯვოთ კომპიუტერთან. ავიღოთ მაგალითად უძველესი თამაში კაზაკები. მასშიც შეგიძლიათ უბრალოდ დაასველოთ მტერი გვამებით, ყველაზე იაფი ჯარების გამოყენებით. თუმცა უფრო რთული კამპანიები და მისიებია. იქ მტერს უკვე აქვს ამ შემთხვევაში წინასწარ მომზადებული თავდაცვა და ქვეითი ჯარი, უბრალოდ ბრძოლის ველებზე აყენებ. ან კიდევ უფრო მაგარი, თუ ჯარების რაოდენობა მკაცრად შეზღუდულია! მაგრამ მაინც, სირთულის თვალსაზრისით ის ჭადრაკს ვერ შეედრება. ეს კიდევ უფრო განსაკუთრებულია: თუ თქვენ თამაშობთ კომპიუტერის წინააღმდეგ, საკმარისია მხოლოდ ერთი, თუნდაც უმნიშვნელო შეცდომა, რომ წააგოთ თამაში ან მოხვდეთ დაუოკებელი სტრატეგიული სამაგრის ქვეშ. ერთ დროს იანკამ წაიკითხა ლეო ტოლსტოის "ომი და მშვიდობა". იმ დღეებში ჭადრაკის თეორია ჯერ არ იყო განვითარებული და სამეცნიერო ფანტასტიკის მწერლებიც კი არ წერდნენ კომპიუტერებზე! ამიტომ, ლეო ტოლსტოის შეეძლო ემტკიცება, რომ ჭადრაკის თამაში შედგება უწყვეტი შეცდომებისგან (და აქ ის დიდწილად მართალი იყო). მხოლოდ ჩვენ ვამჩნევთ შეცდომებს, რომლითაც ისარგებლა მტერმა. როდესაც საქმე კომპიუტერთან თამაშს ეხება, მანქანას შეუძლია ისარგებლოს მცირედი უზუსტობით. 1997 წელს გარი კასპაროვი გახდა პირველი მსოფლიო ჩემპიონი, რომელმაც მძიმე ბრძოლის შემდეგ სერიოზული მატჩი ჩააგდო კომპიუტერში. რეკორდული რეიტინგის მქონე მსოფლიო ჩემპიონიც რომ წააგოს, რა შეგვიძლია ვთქვათ ჩვეულებრივ მოჭადრაკეზე. უფრო მეტიც, ამ დროის განმავლობაში ელექტრონული მონსტრების დონე კიდევ უფრო მაღალი გახდა, მხოლოდ შესრულება ორმაგდება ყოველ სამწელნახევარში!
  იფიქრა იანკამ და მოჭრა ერთდროულად. ის არ ჩქარობდა, ფიგურები უნდა გამოსულიყო გლუვი, რათა მათთან თამაში და აღფრთოვანება შეძლოთ. ბიჭი იყო ბედნიერად შემოქმედებითი, ცდილობდა არ დაეძინა.
  რას იტყვით გარი კასპაროვზე? უნიკალური ადამიანი, რომელმაც რვა უცხო ენა იცის, სოციოლოგიური გამოკითხვების მიხედვით, შედიოდა კაცობრიობის ისტორიის ას ყველაზე გამორჩეულ გენიოსში (სხვათა შორის, ვლადიმერ ფუტინი, რომელსაც ბევრი ადიდებს, როგორც უნიკალურ ინტელექტუალს, არ შედიოდა არჩეულში. ასი).
  ამიტომ გარი კასპაროვმა დაუპირისპირა მას. დაპირისპირება დაიწყო! რით განსხვავდება ჭადრაკი პოლიტიკისგან? ჭადრაკში თამაში თანაბარია, მაგრამ პოლიტიკაში ხელისუფლებას ყოველთვის აქვს სათავე! ჭადრაკში არის დროის ზეწოლა თამაშის ბოლოს, მაგრამ პოლიტიკაში ყოველთვის! ჭადრაკში მსხვერპლშეწირვა ნებაყოფლობითია, პოლიტიკაში კი ყოველთვის იძულებით!
  ჭადრაკში ფიგურებს სათითაოდ გადააწყობენ, პოლიტიკაში კი ხელისუფლებას როცა უნდა!
  გარი კასპაროვი საპრეზიდენტო კანდიდატად არ დარეგისტრირებულა, მას ტალახი დაუშინეს და ეთერში არ გაუშვეს. ანუ ნაბიჯის გადადგმის უფლება არ მომცეს! ბუნებრივია, ვერ მოიგებ თამაშს, სადაც თამაში აკრძალული გაქვს. სამაგიეროდ, ფუტინი უფრო ჭკვიანი რომ ყოფილიყო, ღირსეულ თანამდებობას დაუთმობდა რუსეთის ერთ-ერთ უნიჭიერეს ადამიანს. ყოველივე ამის შემდეგ, მართალი გითხრათ, რუსი ჩინოვნიკების უმეტესობა მხოლოდ ნაცრისფერი არარაობაა. პრეზიდენტის გუნდში სულ უფრო და უფრო ნაკლებია ნათელი ხალხი. ზოგადად, საკადრო პრობლემა ჯერ არ მოგვარებულა. მაგრამ ბევრი ნიჭიერი ადამიანია. იგივე ვლადიმერ ჟელეზოვსკი შეიძლება გახდეს შესანიშნავი საგარეო თუ შინაგან საქმეთა მინისტრი! და მათ არ უშვებენ ხელისუფლებაში. მიუხედავად იმისა, რომ როგორც ჩანს, ნაპოლეონმა თქვა: დიდი მმართველი, რომელიც გარშემორტყმულია არარაობებით, როგორც ქვა უხეში ჩარჩოში, ღირებულება დაეცემა და აუცილებლად გაქრება!
  ზოგადად, რუსეთის ინტერესები უფრო მაღალი უნდა იყოს, ვიდრე პირადი ამბიციები. მწვერვალზე ის კი არ უნდა ამაღლდეს, ვინც მმართველს სიამოვნებს, არამედ ყველაზე ღირსეული. ალბათ საუკეთესოა, რომ ახლა რუსეთში ორი მეფეა. გადაწყვეტილების მიღებისას ისინი კამათობენ და ამტკიცებენ, რაც ნიშნავს, რომ შეცდომის ალბათობა ნაკლები იქნება. თუმცა გამოცდილება გვიჩვენებს, რომ დუეტები და ტრიუმვირატები ჩვეულებრივ ხანმოკლეა. თუ გავიხსენებთ თანამედროვე რუსეთის ისტორიას, როდესაც ჩერნომორდასმა პრეზიდენტის თანაბარი როლის პრეტენზია დაიწყო, ის მოხსნეს. ან ელკინისა და კრიმაკოვის ხანმოკლე თანამშრომლობა. და ფუტინთანაც კი, ელკინი ვერ შეეგუებოდა ხელისუფლებას უფრო დიდხანს რომ დარჩენილიყო. ისტორიის ადრინდელ პერიოდებში ბრეჟნევის - კოსიგინის, ბერია - მალენკოვის, ლენინის - ტროცკის ალიანსები დაიშალა! ტახტი ჩვეულებრივ ძალიან პატარაა ორისთვის, რომ აღარაფერი ვთქვათ სამისთვის! როდესაც სტოლიპინი დე ფაქტო თანამმართველი გახდა, ცარ ნიკოლოზთან ერთად, ის მალე მოკლეს. და არა საიდუმლო პოლიციის, და შესაძლოა თავად ნიკოლოზ II-ის ცოდნის გარეშე.
  ასე რომ, რამდენ ხანს გაგრძელდება დუეტი, უცნობია! შესაძლოა, ეს დასრულდეს სერიოზული მტრობით - გამოფენით, ან 2012 წელს ფუტინი დაიბრუნოს პრეზიდენტის პოსტი.
  ზოგადად, ტახტს, საწოლისგან განსხვავებით, მხოლოდ სუსტები ინაწილებენ!
  რაც ავედით, სულ უფრო და უფრო გრილი ხდებოდა, ეს განსაკუთრებით შესამჩნევია წოლის დროს. ბიჭი მელივით ტყავში შეიხვია. მისი ახალი მეგობრები საკმაოდ შორს დადიოდნენ და მათთან საუბარი არ შეგეძლო. ზოგადად, შეგვხვდა კარგი ბიჭები, ცნობისმოყვარეები. საკუთარი გამოცდილებიდან იანკამ იცოდა, რომ ახალმოსულს ხშირად უჭირს, ადამიანები ცდილობენ მის გამოცდას ან თუნდაც შეურაცხყოფას. თუმცა, თანამედროვე ბავშვები გაცილებით ნაკლებად ჩხუბობენ, ვიდრე ათი-თხუთმეტი წლის წინ - მათი საერთო ინტელექტუალური დონე შესამჩნევად გაიზარდა. ახლა თითქმის ნებისმიერ მოზარდს აქვს ფუნდამენტური ცოდნა მრავალ სფეროში. ისეთ სფეროებშიც კი, როგორიცაა თვითმფრინავების წარმოება ან ქიმიური მრეწველობა. მათთან შედარებით ძველი, გაუნათლებელი თაობავით არა. დაზვერვა იპყრობს! გარდა ამისა, თანამედროვე თინეიჯერები ბევრად უფრო თავაზიანები და ტაქტიანები არიან, ვიდრე წინა თაობა. რა შეიძლება ითქვას მოზარდებზე, განსაკუთრებით თაობებზე; ოთხმოცდაათიანი ოთხმოცდაათიანი: მარგინალიზებული და სულელი!
  ზოგადად, ელექტრონული სასწავლო ინსტრუმენტები თამაშობენ მთავარ როლს; ერთ დროს მათ აძლევდნენ საშუალებას იაპონიას აღზევება. თუ ამომავალი მზის ქვეყანა ახლა არ არის განსაკუთრებით ძლიერი, ეს გამოწვეულია იმით, რომ ელექტრონიკა მთელ მსოფლიოში გავრცელდა. კონკურენცია, მით უმეტეს, რომ იაპონელები არ არიან განსაკუთრებით გამომგონებლები. ამ მხრივ გერმანელებიც კი ბევრად ჭკვიანები და მარაგი არიან.
  ეს პოტენციურად საფრთხეს უქმნის კაცობრიობას. ყოველივე ამის შემდეგ, რობოტს, რომელიც ადამიანზე უფრო ძლევამოსილია, შეუძლია, საკუთარი თავის როგორც თვითკმარი ადამიანის გაცნობიერებით, უარი თქვას მორჩილებაზე. ამის შესახებ ბევრი წიგნი დაიწერა, გადაიღეს ფილმები, დაწყებული ტერმინი რობოტი კაპეკის გამომგონებელით და დამთავრებული სერიალი "ტერმინატორით". შვარცი უბრალოდ შეუდარებელია! მაგრამ არცერთ სერიოზულ მეცნიერსა და ექსპერტს არ ეპარება ეჭვი, რომ მანქანებს საკმაოდ შეუძლიათ აჯანყება. მიუხედავად ამისა, ელექტრონიკა აგრძელებს გაუმჯობესებას. ეს განსაკუთრებით საშიშია, როცა ბევრი ქვეყანაა და არც ერთი იმპერია. სამწუხაროა, რომ სტალინს არ ჰქონდა დრო, განეხორციელებინა თავისი ოცნება მსოფლიო ბატონობაზე. სსრკ-ს მსოფლიო იმპერია დიდი ხნის წინ მოაგვარებდა კაცობრიობის ყველა პრობლემას და დაწყებული იქნებოდა კოსმოსური გაფართოება. მაშინ სამეცნიერო ფანტასტიკაში აღწერილი ვარსკვლავური ომები რეალობად იქცევა. სამწუხაროა, რატომ გაგზავნეს დემონებმა წარსულში და არა მომავალში? ისე, მას საკმაოდ შეუძლია რაღაც კოსმოსური.
  იანკამ იმედგაცრუებულმა კინაღამ საჩვენებელი თითი მოიჭრა. სისხლმა დაიწყო დენა. აზრმა გამიელვა თუ არა ფიგურები წითლად შეღებვა. მაგალითად, თეთრი წითელი წითელი. ზოგადად, ჭადრაკის თამაშის გარკვეული პარადოქსია. თეთრი ხომ სიკეთეს განასახიერებს, სინათლეს, სიწმინდეს, შავი კი სიბნელეს, საშინელებას, უფსკრულს. მაგრამ მიუხედავად ამისა, თეთრები პირველ რიგში თავს ესხმიან! თუმცა შავკანიანები აგრესორის როლში უფრო შესაფერისად გამოიყურებოდნენ! რა პარადოქსია! მეორე მხრივ: მან არ უნდა შეცვალოს წესები? ამ თამაშში პირველ რიგში შავი გაუშვით. აგრესორი, როგორც შეეფერება ძალის ბნელ მხარეს. თანაც, სტალინი გერმანიას რომ დაესხა თავს, ახლა ისტორიას როგორ ყვებოდა? სწრაფი გამარჯვება მოიპოვა, ან ომი გაჭიანურდა ან გაუარესდა. აქ ექსპერტებისა და მკვლევარების მოსაზრებები განსხვავებულია. ზოგი თვლის, რომ ეს იყო მსოფლიო ბატონობის შანსი, ზოგი კი თვლის, რომ ამან საბჭოთა იმპერიის სიკვდილი გამოიწვია. თუმცა, იმის გათვალისწინებით, რომ საბჭოთა ჯარები კარგად იყვნენ გაწვრთნილი უცხო ტერიტორიაზე საბრძოლველად და გერმანელები არ იყვნენ საკმარისად მომზადებული თავდაცვისთვის. (შორსმჭვრეტელ გერმანიის გენერალურ შტაბს არც კი უფიქრია რა გაეკეთებინა სსრკ-ს მოულოდნელი თავდასხმის შემთხვევაში). მაგრამ თავდასხმის მომზადებისას თავდაცვის დავიწყება ძალიან სულელურია. დიდი მოკრივეების ფენომენალური წარმატების დიდი ნაწილი: ძმები კლიჩკო მათი შესანიშნავი დაცვაა. ანუ ის, რასაც მათი ოპონენტები, განსაკუთრებით შავკანიანები, ხშირად უგულებელყოფენ. თუმცა, ეს ორივე არმიისთვის ორმხრივი პრობლემაა. თუმცა, ომის საწყის ეტაპზე ვერმახტი უფრო უნივერსალური იყო და მისი ჯარები უფრო კარგად იყვნენ მომზადებული თავდაცვისთვის, ვიდრე საბჭოთა.
  ახმედი ეტლთან მივიდა და არაბავშვური ფიქრები შეაწყვეტინა:
  - კარგი, როგორ მიდის საქმე?
  - Დიახ სერ!
  - თუ თამაში არ მომეწონა, მათრახს დაგირტყამ. და ძალიან მტკივა!
  - ვცდილობ, ბატონო.
  - აბა, შეხედე! მალე გაჩერდი!
  მართლაც, წინ მთის სოფელი გამოჩნდა. მას ჰქონდა გარკვეული დაცვა, კერძოდ გათხრილი თხრილი და თიხის გალავანი. საერთოდ, მთიელები ცუდად არ ცხოვრობდნენ, ყოველ შემთხვევაში, ქვის სახლები გაცილებით მეტი იყო. სოფლის შუაში არსებული ტაძარი ერთგვარი ტაძარი იყო, ბასრი გუმბათით და თავზე სამთავიანი არწივის მსგავსებით.
  სოფლის ცენტრში რამდენიმე ტილოში ჩაცმული და შიშველი მკერდი გოგონა ძლიერ იბრძოდა.
  . თავი No13
  კაშკაშა სილამაზესთან ერთად საჭმლის ჭამა განსაკუთრებული ხიბლია. ხორცის არომატის შეგრძნება და ძლიერი, ჯანსაღი ქალი!
  ელფარაია მოშორდა და შემდეგ მისი დიდი მკერდი ახალგაზრდა მამაკაცის პირს შეეხო.
  -ამოწმე ბიჭო!
  ვლადიმირმა ხარბად ჩასჭიდა მკერდს, ენა მის მტკიცე ხორცს მოეფერა. მშვენიერია, რა კარგი შეგრძნებაა გოგოს გვერდით ყოფნა, რომელსაც პირში მარწყვის ძუძუს უჭირავს. აი, როგორ გრძნობ თავს ნამდვილ მამაკაცად - მაჩო! და ის, რომ სხვები ამას ხედავენ, არ არის სამარცხვინო, სექსი დიდი ხანია აღარ არის რაღაც სამარცხვინო - მხოლოდ ჰომოსექსუალიზმი აკრძალულია. დანარჩენი ყველაფერი დასაშვებია! და ეს მორალის თავისუფლება მშვენიერია!
  - შენ იცი ელფარაი, აღფრთოვანებული ვარ შენი! შესაძლოა, ქეიფის შემდეგ მოვითხოვოთ, რომ ერთ ერთეულში მსახურების უფლება მოგვცეს.
  გოგონამ მხიარულად უპასუხა:
  - ეს მშვენიერი იდეაა. ამის შესახებ ჩემს უფროსებს ვკითხავ.
  ვლადიმირმა ელასტიური მკერდი ხელისგულით მოხვია და ისევ სცენაზე გადაიტანა ყურადღება. გაფრინდა ხორცის ახალი ნაჭრები და ჭიქებში ღვინო ცვიოდა, ახალი ფერი და სუნი.
  ვლადიმერ კაშალოტოვმა ხარბად ჩამოაგდო ჭიქის შიგთავსი. ღვინო ყელზე მომდიოდა, სასიამოვნოდ მათბობდა. ბიჭის თვალებში ჰიპერპლაზმა ანათებდა:
  - ეს არის ძალა!
  - სუპერძალა! - უპასუხა ელფარაიამ. - კარგი, პატარავ, კიდევ რამე ცხელი გინდა?
  ახალგაზრდამ მხიარულად უპასუხა:
  - და რომ ეს ღვინო ვნებას აღძრავს. იქნებ ცოტა ხორცს ვცადოთ!
  მან ისევ ერთად დაიწყო მისი გადაყლაპვა, ეს შეჯვარების რიტუალს ჰგავდა. მამრობითი და მდედრობითი სქესის წარმომადგენლები ძალიან აგრესიულები იყვნენ და ამავდროულად სიყვარულს აფრქვევდნენ.
  ამ ნაჭრის გემო სრულიად უჩვეულო იყო, სასიყვარულო და სასიამოვნო.
  ელფარაიამ შესთავაზა:
  - იქნებ თავდაყირა დავდგეთ?
  - როგორ არის?
  - კარგი, თავი დაბლა!
  - მოდით! ეს სახალისო იქნება!
  ბიჭმა სწორედ ასე მოიქცა, გოგონასთან ერთად გადაბრუნდა. შემდეგ კი ოდნავ მაღლა ასწიეს ზედაპირზე. ვლადიმირმა შესთავაზა:
  - მოდით ვითამაშოთ სტრატეგია! ჩემი ჭკუის შედარება მინდა შენთან!
  ელფარაიამ, რომელიც კალეიდოსკოპიურად ცვალებადი ფერის თვალებიდან ელვას ესროლა, შესთავაზა:
  - ეს იყოს სამხედრო-ეკონომიკური ბრძოლა - საყოველთაო ბატონობისთვის!
  - დაე ასე იყოს! - თქვა ახალგაზრდამ!
  მათ დაიწყეს თამაში, დაზვერვა ინტელექტის წინააღმდეგ! ამასობაში ერთი მეორის მიყოლებით გაჩნდა კერძი, თასებში ღვინო გამოიცვალა. დღესასწაული მთელი მსოფლიოსთვის იყო. ხორცის შემდეგ მათ შეჭამეს სხვადასხვა გალაქტიკის სხვადასხვა ხილი. რა აკლდა აქ? მათი სიმრავლე უბრალოდ გასაოცარი იყო. ზოგიერთი ხილი ცოცხალი იყო, შეძვრა და მღეროდა სიმღერები. ეს ყველაფერი ძალიან სახალისოა, მუსიკა უკრავს, რაღაც უცნაური ხდება.
  კერძოდ, ბოსტნეული და ხილი ნამდვილ ბრძოლას თამაშობს. უფრო მეტიც, მუდმივი და ძალიან ფართომასშტაბიანი. რის შემდეგაც "მოკლულებს" სამხედრო მოსამსახურეები უბრალოდ ჭამენ. ეს ყველაფერი ძალიან გროტესკულად გამოიყურება! მით უმეტეს, როცა ხახვისა და ბალიშის ნაზავი იღებს ბრძანებას, ოპოზიცია კი ჟოლოსა და ციყვის ნაზავია. და ასევე ისეთი ბოსტნეული და ხილი, რომ ანალოგსაც ვერ პოულობენ ადამიანის სოფლის მეურნეობაში.
  ვლადიმირმა და ელფარაიამ ტაში დაუკრეს და იქვე ჩამოკიდეს ფეხების ქნევით.
  ახალგაზრდამ თითქოს სინანული გამოთქვა და თქვა:
  - ასეთი სილამაზე, საცოდაობაც კი არის მისი ჭამა!
  გოგონამ მხიარულად უპასუხა:
  - არაფერია იმაზე სასიამოვნო, ვიდრე ნამდვილი მაჩოს ვნების ღირსების დიდი, ცხელი, არომატის შთანთქმა!
  - და ჭამე ხილი!
  მართლაც, ბოსტნეული და ხილი შემოიჭრა ციხესიმაგრეში, რომელსაც მწერები იცავდნენ.
  მწერებს მეთაურობდა ზოლიანი ხოჭო, რომელიც ჭადრაკის დაფასავით იყო შეღებილი. მისი დახვეული რქები ნერვიულად მოძრაობდნენ და ვერცხლის ჩაფხუტის გაბურღული ნახვრეტებიდან ამოდიოდა. იქვე შორს ხტებოდა ყვითელ-მწვანე ბლოკის მსგავსი არსება ბალერინას შესანიშნავი ფეხებით. იგი ცდილობდა ბრძანების გაცემას თავისი ზარის ხმით:
  - კარგი, მწერები გამოვიყვანოთ.
  მამაცმა მუსიკამ დაიწყო დაკვრა. დაშორებული ჭიშკრიდან ოქროს ფარებითა და ჯავშანტექნიკით მშვენიერი ბუჩქები გაიქცა.
  ამავდროულად, ხილ-ბოსტნეულს აკრეფდნენ ციხესიმაგრეში, თაროების საფარქვეშ. მათ ნამდვილი სენორი პომიდორი მეთაურობდა. ტანკივით უზარმაზარი, ოთხი ხელით უჭირავს ცული თითოეულში. და ცხვირი სტაფილოსავით გრძელია. და აქ არის თავად სტაფილო. სტაფილოები ერთად მღერიან:
  - Ერთი ორი სამი ოთხი ხუთი! კურდღელი გამოვიდა ნაცრისფერი იხვების სასროლად!
  ქიაყელები შევარდნენ მას და დაიწყო ხოცვა-ჟლეტა. შუბი პომიდვრის მუცელს გაუხვრიტა, წვენი გამოასხა. ბოსტნეული უკან დაბრუნდა, მაგრამ ლიმონები შევარდა ბრძოლაში. ლიმონების მთელი არმია.
  დახმარება მოვიდა!
  ვლადიმირმა თავი დაუქნია:
  - ეს ნაგავია! ზოგადად, ასეთი ჩხუბები წესების გარეშე უფრო საინტერესოა ხალხთან. და აი, რა სისულელეა ბოსტნეული და ხილი მწერების წინააღმდეგ!
  Elfaraya me თმის ფერი (რაც ნებისყოფის ძალისხმევით) შენიშნა:
  - ერთგვარი ფოლკლორი, მაგრამ ცოტა სულელური! არც მე მომწონს ეს სისულელე!
  - ფაქტობრივად, რაღაც სხვა მინდოდა! რაღაც მელოდრამა, ყველა ეს ჩხუბი მაწუხებს. ან რაღაც ფილოსოფიური!
  - მაგალითად ჰომეროსი? - შესთავაზა ელფარაიამ.
  - ან კეისარი, შეიძლება ნერონიც. ზოგადად, ნერონი საკმაოდ საინტერესო პიროვნებაა, მსახიობი-იმპერატორი. რომანტიული ბუნება!
  - Ვაუ! არ გაწუხებთ, რომ მან ქრისტიანები დახოცა?
  - ბოლო დროს ბევრმა მეცნიერმა ეჭვი შეიტანა ქრისტიანულ ტრადიციაში. ასე არ არის, ჩემი ოცნება? და ქრისტიანულმა პაციფიზმმა დაანგრია უძლეველი იმპერია!
  ელფარაიამ ყალბი იღიმება:
  - რა კარგი იქნებოდა დროის მანქანის გამოგონება. ამ შემთხვევაში: სიძველის ბევრ საიდუმლოს გავიგებდით.
  ვლადიმირმა რამდენიმე ყლუპი მოსვა:
  - დიახ! მაგალითად, ვინ იყო კეისრის მკვლელობის ნამდვილი დამკვეთი. ზოგადად, მინდა დავეხმარო სპარტაკს. ამბობენ, რომ კეთილშობილი იყო.
  - და ზოგი ფიქრობს, რომ ის უბრალოდ ბანდიტია! აქ არ არის ერთიანობა! მაგალითად, სტენკა რაზინის შეფასებები წინააღმდეგობრივია.
  - რაზინი პროგრესული იყო და რუსეთისთვის აჯობებდა, რომ გაემარჯვა! მე პირადად დიდ პატივს ვცემ სტეპან ტიმოფეევიჩს! მისი იდეა, რომ დაასრულოს ბატონობა, ყველა ადამიანი გაათავისუფლოს კაზაკები და შემოიღოს საყოველთაო ხმის უფლება, ძალიან პროგრესულია. სტეპანს სურდა დაესრულებინა სიღარიბე, წამება და ხალხს მიეცა საშუალება ემუშავათ საკუთარი თავისთვის და არა ბატონისთვის. - ცხელად თქვა ვლადიმირმა. - Ცუდია!?
  ელფარაიამ თმა აიჩეჩა:
  - ჯოჯოხეთისკენ მიმავალი გზა კეთილი განზრახვებითაა მოკირწყლული! სტენკა ნამდვილად კარგად ნიშნავდა, მაგრამ აღმოჩნდა: მხოლოდ რამდენიმე ათეული ათასი დამატებითი გვამი. თვითონ სტეპანმა ცუდად დაასრულა!
  - მაგრამ მან ღირსება შეინარჩუნა წამების დროს! ყველას შეუძლია მოიგოს, მაგრამ ბევრს არ შეუძლია ღირსეულად წაგება! - ვლადიმერმა ეს გარკვეულწილად თეატრალურად თქვა.
  -ალბათ ამაში მართალი ხარ! მაგრამ მაინც ჯობია იყო ცოცხალი ვიდრე მკვდარი! - ელფარაიამ ჭიქა ხელით დააწკაპუნა და კუბიკად აქცია. - ან სხვანაირად ფიქრობ!
  - მკვდარი გმირი ცოცხალ მშიშარას ჯობია! - პათოსით თქვა ვლადიმირმა.
  -ალბათ! მაგრამ სიცოცხლეც უნდა დაფასდეს! იცით, ბოსტნეულის ამ სულელურ ბრძოლასაც თავისი ხიბლი აქვს.
  ლიმონის ნაკრძალის ძლიერი დარტყმით მტერი უკან კოშკისკენ გაიყვანეს. მწერებმა უკან დაიხიეს, ზარალი განიცადეს და დაეცა. აფეთქდა რამდენიმე ქოთანი, რომელიც შეიცავდა აალებადი ნარევს და ბალახები უკან დაიხიეს, აალებული და ჭიკჭიკით. განსაკუთრებით კარგად დაიწვა ფრთები. გაიხეხეს და გაფრინდნენ სხვადასხვა მიმართულებით.
  თუმცა, საპასუხოდ მძიმე ქვები მოხვდა ბოსტნეულს. რიყის ქვა ლიმონს დაარტყა, დაარტყა და წვენი გამოასხა. წიწაკასთან ერთად კიდევ ერთი ბოსტნეულს აკრავდნენ, გატეხილი სტაფილო სასიკვდილო ღელვაში ტრიალებდა. ზოგიერთი ქვა წვეტიანი იყო, ისინი კიტრში ჩავარდა და მარილწყალს გამოწურეს. მარილწყალში ცხელი წვეთები დაიწვა, შეწვა ბოსტნეული და ნაყოფის აფეთქება გამოიწვია.
  მწერების მეთაურმა ბრძანება გასცა, ხმამაღლა ყვირილი:
  - დავარტყით! ჩაერთეთ ახლო ბრძოლაში! გრაშოპერები, გამოიყენეთ თქვენი ფრჩხილის ფაილები და გახეხეთ კანი.
  უზარმაზარმა საზამთრომ საპასუხოდ იკივლა:
  - ფეხსახსრიანები გაანადგურე! მოდი უფრო დავიჭიროთ, ისრები ჩააგდოთ!
  კიტრი აქტიურად ატყდა, ყველანაირ ნივთს აგდებდა.
  ბრძოლა სახალისო ჩანდა, მაგრამ არა განსაკუთრებით ლამაზი. ყველა მიმართულებით მიმოფანტული უგემრიელესი ცხედრები, რომლებიც შემდეგ ჯარისკაცების მაგიდებზე სხვადასხვა კერძების სახით ხვდებოდნენ. მულტფილმის ბრძოლის ყურება სიამოვნებაა მეომრებისთვის, რომლებიც ახლახან გადაურჩნენ ნამდვილ ხოცვა-ჟლეტას.
  - შესანიშნავი ფრიკასე! - თქვა ელფარაიამ. - ხორცთან ერთად შესანიშნავად გამოიყურება!
  ვლადიმირმა ნაჭერი დაღეჭა, ხორცი საყლაპავში ჩაცურდა, გემო გაცილებით მკვეთრი ჰქონდა. ყმაწვილმა ცხვირის წვერი გაუკაწრა.
  - ყველაფერი შედარებითია!
  -რას შეადარებ, რადგან შენს ხანმოკლე ცხოვრებაში პირველად ჭამ!
  -არაფრით! მაგრამ თუ სხვა კუთხით შეხედავთ, მაშინ საკვების ჭამა განავლის განადგურებას იწვევს.
  - ანუ რასაც ძველად ტუალეტს ეძახდნენ!
  - რატომ ტუალეტი! რას ნიშნავს სიტყვა დალაგება? - ჰკითხა ვლადიმირმა.
  -არა! უფრო ჰგავს სიტყვა მრავალფეროვნებას! მაგალითად, პირველი კლასის განავალი!
  - ან მეორეს ჩიხი!
  მეომარს ცრემლები წამოუვიდა, მისი სიცილი ისეთი მშვენიერია - ამაღლებს განწყობას:
  - და მე ვხედავ: თქვენ იცით უძველესი ადამიანური ენა! მთლიანობაში ეს დასაფასებელია!
  ვლადიმირმა თვალები გაახილა:
  - და ბრწყინვალე! იცი, გოგო, აზრების რა მსუყე პალიტრა შემოიტანეს ძველებმა თავიანთ მეტყველებაში.
  ელფარაიამ ნაზად გააპროტესტა:
  - პალიტრა მხატვრული ტერმინია! ვფიქრობ, უფრო შესაფერისი განმარტება არის: გამა!
  - Შესაძლოა! მაგრამ ზოგადად, თანამედროვე სამყაროში, სადაც რობოტები ხატავენ, სახვითი ხელოვნება გადაგვარებულია. სხვა საქმეა წარსულში, ძველ დროში, როცა იგივე ლეონარდო დავინჩი არა მარტო ხატავდა, არამედ იგონებდა.
  გოგონამ შეარხია თავისი ცეცხლოვანი კულულები, მათგან პირდაპირი სითბო გამოდიოდა:
  - ლეონარდო დავინჩი, ჯერ კიდევ ყველა დროის საუკეთესო მხატვრად მიჩნეული! მართალია?
  ვლადიმირმა ცოტა დაფიქრდა (სცენაზე წარმავალი მზერა, მთავარსარდალი ხოჭო გადაბრუნდა და წვენში ჩაცურა), უპასუხა:
  - გენიოსი ვერ იზომება სახაზავებით, ან თუნდაც სუპერლაზერით და ჰიპერსკანერით. ძნელი სათქმელია, ვინ არის საუკეთესო, როცა გენიოსების გალაქტიკა არსებობს!
  ელფარაია არ დაეთანხმა:
  - რა თქმა უნდა, ასე არა! კომპოზიტორებს შორის საუკეთესოდ ითვლება ბეთჰოვენი, სამეცნიერო ფანტასტიკის მწერლებს შორის ჟიულ ვერნი, როგორც სამეცნიერო ფანტასტიკის ფუძემდებელი. რუს პოეტებს შორის პუშკინი აღიარებული ავტორიტეტია! და მწერლები ლეო ტოლსტოი!
  ვლადიმირმა შენიშნა, რბილად შეეწინააღმდეგა:
  - სამეცნიერო ფანტასტიკის მწერლებიდან: საუკეთესოა ოლეგ რიბაჩენკო, მან იმდენი სახის იარაღი მოიფიქრა, რომ თავი გიტრიალებს. და ისე ფერადად აღწერს ბრძოლებს, თითქოს ჩვენს დროში დაიბადა და გაიზარდა!
  - უკვე აღდგა?
  - არ ვიცი! მათ არ მომახსენებინეს!
  - ჟიულ ვერნი აუცილებლად აღდგა, ამბობენ პროექტს შეუერთდა: დროის მანქანა!
  - Ვაუ! სავსებით შესაძლებელია! ჟიულ ვერნი, ის უფრო ჭკვიანი იყო, ვიდრე მეოცე და ოცდამეერთე საუკუნეების ბევრი მეცნიერი. სრულიად ლოგიკური იყო იმის დაჯერება, რომ მომავალი ელექტროენერგიით მომუშავე მანქანებს უნდა ეკუთვნოდეს. მართალია, ოცდამეერთე საუკუნეში გამოჩნდა მისი საკუთარი ჟიულ ვერნი - ოლეგ რიბაჩენკო, რომელმაც გამოიგონა ჰიპერპლაზმა - თანამედროვე ძრავების საფუძველი და აღწერა მისი წარმოების ძირითადი პრინციპები!
  - მართლა გენიოსი იყო!
  - და რა უცნაურია, ჟიულ ვერნის მსგავსად, არ სურდათ მისი გამოქვეყნება მაშინვე! ზოგადად, თანამედროვეები ხშირად ვერ აფასებენ ნამდვილ გენიოსებს! და ისინი ამაღლებენ მედიდურობას!
  - დიახ, ეს ხდება! როგორც ფიგარომ თქვა - წინსვლა გონივრულად! მონური მედიდურობა სუფევს ზევით!
  - კარგი, არც ისე ასე! წინააღმდეგ შემთხვევაში ჩვენ სამყაროს ვერ დავიპყრობდით! და აი, პირველ რიგში, მეცნიერება დაგვეხმარა!
  ვლადიმირმა ფილოსოფიურად აღნიშნა:
  - პარადოქსულად, სწორედ ადამიანის ფიზიკურმა სისუსტემ მისცა საშუალება დაემსგავსა ღმერთს! მაიმუნს უფრო გრძელი ხელებიც რომ ჰქონდეს, ის არასოდეს აიღებს ჯოხს!
  ელფარაიამ გაიღიმა და კბილებს აციმციმდა, რომლებიც ბრილიანტებზე უფრო კაშკაშა გახდა:
  - Და რა! ესეც სიმართლეა! ადამიანური მანკიერებები აღძრავს პროგრესს და გვაახლოებს ყოვლისშემძლეობასთან! მშიშარამ გამოიგონა ჯავშანი, ზარმაცმა - ბორბალი, სუსტმა - წეროსმა, გლახაკმა - საფაღარათო საშუალებები, ამბიციურმა - თვითმფრინავი, მოწყენილმა - კინოთეატრი, ცნობისმოყვარეებმა - ინტერნეტი, სადისტი - დინამო! ყოველი დიდი აღმოჩენის მიღმა მანკიერება იმალება! საბაზისო ვნებებს აქვს ამაღლებული ტექნოლოგია!
  ვლადიმირმა შუბლი მოიწმინდა:
  - დიახ! ძალიან ორიგინალური შენიშვნა! ზოგადად, ეს არის სრულიად ახალი მზერა სამყაროზე!
  - ნუ შესცოდავთ ადამს, ის და მისი შთამომავლები გატაცებული ცხოველებისგან მხოლოდ ლაპარაკის უნარით განსხვავდებოდნენ! - თქვა დარწმუნებით ელფარაიამ. -ან არ ვარ მართალი!
  -მართალს ამბობ, მაგრამ საქმესთან არაფერ შუაშია! ზოგადად, პროგრესმა გაგვაძლიერა! ამის უარყოფა არ შეიძლება, მაგრამ ამავდროულად ჩვენ შევწყვიტეთ ადამიანობა! ახლა კი - მხოლოდ ჯარისკაცები!
  ელფარაიამ შეასწორა პათოსით:
  - დიდი ჯარისკაცები!
  - Დაე იყოს! მეტი სიამოვნება და ნაკლები ტკივილი მინდა. წინააღმდეგ შემთხვევაში თქვენ განიცდით მუდმივ ტანჯვას, ეს ძალიან დამღლელია! ეს ჰგავს სირბილს დღის განმავლობაში კვაზარით ზურგზე, ან შესაძლოა მუცელში შავი ხვრელით!
  ელფარაიამ ჩაიცინა და თავი გააქნია.
  - და მე მიყვარს ტკივილი! არის რაღაც ისეთი მიმზიდველი მასში! როგორც შავ ხვრელში! ამას ვერც გაიგებ!
  - არა, ველურად ვიყვირი! მოგწონთ ტკივილი?
  - დიახ! და ამიტომ, ეს არის ძლიერი სიგნალები ნერვული უჯრედების გასწვრივ, რაც ნიშნავს, რომ ისინი წარმოქმნიან აღგზნებას ტვინის ჰიპერპლაზმურ ნივთიერებაში. და ეს ყოველთვის სასიამოვნოა! - ტუჩები აკოცა გოგონამ, ერთდროულად ორი გემრიელი ენა ჰქონდა.
  - როგორც ჩანს, ამქვეყნიური არ ხარ! - გაუკვირდა ვლადიმერს.
  გოგონამ უჯრა აიღო და ისევ თვალები ესროლა:
  - Მაგრამ რატომ! თქვენ უბრალოდ უნდა გადაიტანოთ ტკივილის ძლიერი სიგნალი სიამოვნების ზონაში. უძველეს დროშიც კი ბევრს უყვარდა და იცოდა როგორ გადაექცია ტკივილი ველურ მღელვარებაში!
  ვლადიმირ აღფრთოვანებული იყო:
  - Მე ვიცი! მათი სახელები იყო მაზოხისტები!
  ელფარაიამ თავი დაუქნია:
  - Ის არის! მაზოხისტები! უბრალო ხალხს სიამოვნებდა თაროზე სიარული, მაგრამ შენ არ შეგიძლია!
  - გსიამოვნებს ტკივილი? მაგარია! ჰიპერპლაზმა! - წამოიძახა ბიჭმა.
  - მე ვიცი ხუჭუჭა, რომ შენს გარეშე თავს ცუდად ვიგრძნობ! და არავინ გაიზიარებს შენს ტანჯვას! ვიცუროთ ტალღებს შორის, უსაზღვრო მანკიერება! გამორთვა ორგაზმის მომენტში: პულსი, სუნთქვა! - მღეროდა, ელფარაის ძლიერ და ეროტიკულ მკერდს უკრავდა.
  ვლადიმირს ძალიან მოეწონა ეს სიმღერა, მან ცეკვაც კი დაიწყო:
  -ფეხები ბორბალივითაა, ტოპივით!
  - დამშვიდდი, სულელო! ვხედავ, რომ ძალიან მოცურებულია!
  - სულელი სულელი ვარ! - ვლადიმერი აფრინდა და ათეულჯერ გადაბრუნდა თავისი ღერძის გარშემო.
  ელფარაია მასთან ერთად აფრინდა და წყვილმა ცეკვა დაიწყო. სხვა ჯარისკაცებმა ეს მიიღეს როგორც მოცემული ბრძანება და შექმნეს ერთგვარი მრგვალი ცეკვა, უფრო სწორად, მრგვალი ცეკვების მრავალი ჯაჭვი.
  ელფარაიამ შესთავაზა:
  - იქნებ ენერგია გავცვალოთ!
  - ეს არის ერთგვარი ჰიპერფუკინგი!
  - Ის არის!
  ბიჭებმა და გოგოებმა ერთმანეთისკენ სროლა დაიწყეს ენერგიის სხივებით, სპეციალური ტიპის ბიოდინებით. ამას ერქვა ჰიპერფუკინგი! ყველაფერი საკმაოდ წესიერად გამოიყურებოდა, თუმცა, ჯარისკაცები უბრალოდ მიცურავდნენ ერთმანეთს, ჰაერში ზღაპრული ფეიერვერკები გაბრწყინდა.
  ყველაფერი უბრალოდ ელეგანტურად გამოიყურებოდა, აბსოლუტურად თვალწარმტაცი!
  გოგოები და ბიჭები თანდათან გაშიშვლდნენ და შემდგომი ჰიპერ-გაბუჟება ორგიად გადაიზარდა.
  აქ ვერანაირი ფანტაზია ვერ აღწერს რას აკეთებდნენ, მილიონობით შიშველი და ძალიან ლამაზი ბიჭი და გოგონა ერთდროულად დარბიან კოსმოსში. ვნებათაღელვა რეალობა უმდიდრეს წარმოსახვასაც კი დააბნელებს! მოკლედ, ბიჭებმა ძალიან გაერთეს.
  დღესასწაულის დასრულების შემდეგ დაიწყო ყველაზე მნიშვნელოვანი - ჯილდოების დარიგება.
  მებრძოლები უზარმაზარ დარბაზში გაფორმდნენ. ვლადიმირმა რაღაც მორცხვად შეხედა გარეგნულად სარკისებურ იატაკს. იგი დამზადებულია ჰიპერდიამონისგან, ჩვეულებრივი ალმასისგან განსხვავებით, მას ჰქონდა 1024 ვალენტობა და მილიონჯერ უფრო მძიმე. ის ასევე ანათებდა ბევრად, ალბათ ორასჯერ უფრო კაშკაშა.
  ახალგაზრდას დაჯილდოვდა განადგურების ორდენი - მეორე ხარისხის, რაც საკმაოდ მაღალი განმასხვავებელი ნიშანია. და მიენიჭა დროებითი ერთვარსკვლავიანი ვიცე-ოფიცრის წოდება. ეს ნიშნავდა ხელფასის მნიშვნელოვან ზრდას და მეთაურის შეხედულებისამებრ, მას შეეძლო დარჩეს რიგითი, ან მიეღო ათეული ჯარისკაცის მეთაურობა. და ეს არ არის ახალი ბიჭი, არამედ რაღაც ძალა! ჩვეულებრივ, ორდენის მეორე ხარისხს აძლევდნენ მესამე და მეოთხესთან ერთად, რაც თავისთავად საკმაოდ საპატიოა. ელფარაიამ მიიღო ჯილდოების მსგავსი ნაკრები და იასამნისფერი გული! შემდეგ ვლადიმირმა გაღიზიანება იგრძნო: გოგონა მას გვერდით გაუვლია. თუმცა, შური არ არის ღირსეული გრძნობა: ჯარისკაცები და ახლა თითქმის ოფიცრები სულით ძმები არიან. ყველაზე გამძლე მეტალი, პლასტილინზე რბილი - გამაგრების გარეშე ცეცხლოვანი გულით და ყინულოვანი სიმშვიდით!
  შეკვეთები პირადად სხვა ძალიან მომხიბვლელმა გოგონამ ჩამოკიდა: ხუთვარსკვლავიანმა გენერალმა ლუდმილა კარპოვნამ!
  მეთაურებს შორის, მათ შორის ზოგადი დონის ჩათვლით: გოგონები უფრო ხშირია, ვიდრე ბიჭები, ეს არის საერთო პროპორცია დამახასიათებელი სამყაროსთვის, სადაც ქალები უმრავლესობას წარმოადგენენ. სიმართლე არ არის აბსოლუტური. მან ყველას გაუღიმა და ვლადიმერს თვალიც კი დაუკრა.
  - რა საყვარელია, შეკვეთა მომწონს!
  ბიჭმა წამოიძახა:
  - ოჰ ჰო! კვაზარი! მიუხედავად იმისა, რომ ფიქრი მაწუხებს, ვიმსახურებ თუ არა ამას!
  სამუდამოდ ახალგაზრდა გენერალმა წამოიძახა:
  - რა თქმა უნდა დაიმსახურა! ჯილდო განსაკუთრებით ღირებულია, რომ პირველ ბრძოლაში გამოირჩეოდი!
  თუ ეს დასაწყისია, მაშინ რა იქნება დასასრული!
  - იმედი მაქვს, რომ გამარჯვებულია!
  - Იმედი ბოლოს კვდება!
  ვლადიმერი ძალიან მოეწონა. ჩემი კარიერის დაწყებამ ჩემს ყველაზე დიდ მოლოდინს გადააჭარბა. და თუ ჩათვლით, რომ სიბერე არ არის და არ არსებობს პენსიაზე გასვლის საფრთხე, მაშინ ვინ იცის, ეს არ გაუხსნის გზას მარშალებს, ან უფრო მაღალს. უბრალოდ სამწუხაროა, რომ ის არ ხდება იმპერატორი - ეს არის რამდენიმე რჩეული! თუმცა, პასუხისმგებლობა მთელ სამყაროზე ძალიან დიდი ტვირთია. რა უნდა დაიჭიროთ სამყარო თქვენს მხრებზე! ძალა ყოველთვის არ არის სიხარული; არის ამდენი პრობლემა, რომელიც უნდა გადაიჭრას, და სხვადასხვა პრობლემები, რომლებიც ჩნდება, როგორც ბუდე, კვადრილიონი სამყაროები, რომელთაგან ბევრს არასოდეს შეხებია ადამიანი. ნიცშე სწორად წერდა: ვერც ერთი, თუნდაც ყველაზე სრულყოფილი ფსიქიკა ვერ უმკლავდება იმ დატვირთვას, რომელსაც ღმერთი განიცდის. როგორია ყოველი წამის მოსმენა: მილიარდობით ლოცვა და მილიარდობით ლანძღვა, როცა ადანაშაულებენ კომპიუტერის გაყინვასა და ბებიის სიკვდილს, ცოლის ღალატსა და საჭმლის მონელებას. როდესაც ორი არმია ერთდროულად ლოცულობს ერთი გამარჯვებისთვის, მილიონი ადამიანი აცხადებს ერთადერთ მოგებას. ძნელია იყო ღმერთი და ერთდროულად გაახარო ყველას! მართალია, ადამიანს მიეცა მიზეზი და დამკვიდრდა ბუნების კანონები, რომლებიც საშუალებას აძლევს პროგრესს განვითარდეს უსაზღვროდ, ყველაზე გაუგებარ მწვერვალებამდე. ზოგადად, ომის გარდა, ადამიანი კარგად ცხოვრობს, ტექნოლოგია იძლევა თითქმის ყველა ოცნებისა და მოთხოვნილების რეალიზებას. თუ სასახლე გინდა, გთხოვ, რობოტი მონები, რამდენიც გინდა. თავისთავად მოძრაობ, თვითმფრინავის გარეშე დაფრინავ: მარადიული ახალგაზრდობა, უფასო საკვები, მფრინავი მანქანა ყველასთვის. ისე, ყველა დონის სექსი და არანაირი პრობლემა ორგაზმთან ან პოტენციასთან. და გასართობი ინდუსტრია ისეთი გიჟია, როგორიც წარმოსახვით წარმოგიდგენიათ: ტექნოლოგია ყველაფერს იძლევა! აბა, მეტი რა უნდა ადამიანს! მაგრამ რეალობა? ბედი: მთელი ცხოვრება ყაზარმებში გაატარო, ტკივილების განცდაში, მუდმივ ვარჯიშში: ეს ნამდვილად ბედნიერებაა! და რა გვიშლის ხელს მშვიდობის დამყარებაში! თუმცა ომები ყოველთვის მშვიდობით მთავრდება, მხოლოდ ხანდახან ხდება დაპყრობები. მაგრამ რატომ სჭირდებათ მათ სხვა სამყარო, თუ მათი პლანეტების უმეტესობა არ არის გამოკვლეული! ვლადიმერს თავში ამაზრზენი ფიქრები გაუელვა. ის ცდილობდა მათ განდევნას - საშინელი ერესი!
  როდესაც დაჯილდოების ცერემონია დასრულდა, ჯარისკაცები და ოფიცრები თავიანთ კოსმოსურ ხომალდებში გადაიყვანეს. და პირველი რაც იყო მორიგი ვარჯიში. ნაცნობი, რუტინული, მაგრამ ახალი ელემენტების მომზადებაში. აქ ვლადიმირს მოულოდნელად გაუმართლა: ელფარაია, რომელსაც ასე უყვარდა, მისი პარტნიორი გახდა.
  ათი ვარსკვლავიანმა ოფიცერმა აუხსნა მათ:
  - წინა ბრძოლაში გამოირჩეოდი, ამიტომ გვინდა შენი შესაძლებლობების სრულად გაგება. ალბათ გადაგიყვანთ SS - სუპერ სპეცრაზმში!
  ვლადიმირმა აღნიშნა:
  -არის შეზღუდვები, რასაც გენეტიკა გვიწესებს!
  - ომის ისტორია გვიჩვენებს, რომ ნებისმიერ ადამიანს შეუძლია გადააჭარბოს ბუნების თანდაყოლილ შესაძლებლობებს!
  ჯარისკაცებმა ჩაფხუტი ჩაიცვათ და მათ გარშემო სამყარო ერთბაშად შეიცვალა, ამაზრზენი ჰოლოგრამები მოძრაობდნენ.
  ვლადიმერი, თუმცა ესმოდა, რომ ეს მოჩვენებითი იყო, რაღაც მორცხვობა იგრძნო. მან იცოდა, რომ დაბრკოლებების გადალახვა დამახასიათებელი იყო თვითნებური წვრთნისთვის, მეტ-ნაკლებად სერიოზული არმიისთვის.
  ელფარაიამ ჩურჩულით უთხრა:
  - ნუ გეშინია, პარტნიორო! ეს უბრალოდ ჯადოსნური ელექტრონიკაა.
  - საიდან გაგიჩნდა აზრი, რომ გავბედე! - ვაჟკაცი იყო ვლადიმერ კაშალოტოვი, მაგრამ კბილები მოღალატეულად გამოსცრა.
  - ეს განსაკუთრებული გამოსხივებაა, შიშს გვინერგავს! თითქოს დაგვავიწყდა, რომ ჩვენ არ ვართ მწვანე დამწყებთათვის, არამედ გამოცდილი მეომრები! პარტნიორმა მკერდზე ნაზად მიიკრა ახალგაზრდა მამაკაცი. თვალები ეწვოდა.
  - მხოლოდ ერთი დღე ვიბრძოლე, მაგრამ მთელი ცხოვრება ვვარჯიშობ!
  . თავდაპირველად, ყველა იარაღიდან მათ მხოლოდ პატარა, მყარი ლაზერული ხანჯალი აძლევდნენ.
  არც კი გამოიყურებოდა განსაკუთრებით სერიოზული. სიმართლე მსუბუქი იყო და შეიძლება ოდნავ გაფართოვდეს. პირველი მტერი ეკლიანი ლოკოკინას ჰგავდა, ნაჭუჭიდან გამოსული წვერი. საწყისი ბილიკი იყო მბრუნავი ზედაპირის გასწვრივ, რომელიც ზოგან მოლიპულ იყო. ამიტომ, ვლადიმერი გადაუხვია მტრის შეტევას და კინაღამ დაეცა. მისი მეგობარი ხოჭოს მოხვდა, ორ ნაწილად გაჭრა, ნაჭრები ჩამოვარდა.
  - ხანჯლით იმუშავე! - დაიყვირა ელფარაიამ. "ისინი არ არიან ისეთი საშინელი, როგორც უნდათ, რომ გამოიყურებოდეს."
  - შევამჩნიე! - თქვა ვლადიმერმა. - თუმცა რაღაც უცნაური ხდება სხეულში. თითქოს ნერვული დაბოლოებები გაიყინა!
  - ნახავ, დაარტყი! სულ ეს არის "გაყინვა"!
  მათ თავს დაესხნენ ვირტუალური მონსტრები, ზოგი ადამიანის მსგავსი, ზოგიც ბევრი საცეცებით. ამჯერად ვლადიმერი მზადყოფნაში იყო. კონტრშეტევამ შეარყია უახლოესი მტერი. შემდეგი, რომელიც მან მოკლა, ჰერმაფროდიტი იყო. მე საერთოდ არ ვწუხვარ ასეთ ფრიადზე. მაგრამ ხმლებიანი კალმარის მსგავსებამ კინაღამ თავი მოაშორა.
  ხმლით დაჭერის შემდეგ სხეულმა ტკივილმა და ტკივილმა დაიწყო.
  - ეს საზიზღრობაა, დამიშავა! - დაწყევლა ვლადიმერმა. - არ მეგონა, რომ ასეთი მოუხერხებელი ვიყავი.
  -როდესმე გიბრძოლია ვირტუალურ მონსტრებთან? - იკითხა ელფარაიამ.
  - ანანასის მაიმუნთან ერთად! გამომეკიდა და კინაღამ მოვკვდი. თუმცა არიან ექსცენტრიკები, რომლებიც ამბობენ, რომ ყველა მაიმუნი კეთილია და უყვარს ხალხი, რადგან ისინი მისი ძმები არიან.
  - ჩვენი მოწინააღმდეგეები არც კეთილები არიან და არც ბოროტები. ისინი გულგრილები არიან, როგორც ზღვა, რომელზეც მეკობრეები მიცურავდნენ.
  - უფრო ვაკუუმს ჰგავს. ზღვა თბილი და ნაზია. - ახალგაზრდას ბანანისა და ვეფხვის ნაზავი დაარტყა, კბილთა ნაცვლად რაკეტები, რომლებიც მასზე გადახტა. - ამ დაბრკოლებების კურსებზე თავზე შავი ხვრელი გამიჩნდა. მართალია, ახლა რაღაც ცუდი ხდება ორგანიზმში.
  - სიმართლე გითხრათ, მეც მეშინია!
  ბიჭმა და გოგომ მოძრაობა განაგრძეს. თავიდან მონსტრები არ იყვნენ განსაკუთრებით სწრაფები, რაც ამარტივებს ამოცანას. თუმცა, ვლადიმერი და ელფარაია ოდნავ დაზარალდნენ გამონადენით. ეს გაუარესდა, რადგან ურჩხულებმა ცეცხლის აფურთხება დაიწყეს. ვლადიმირს მუცელი დაეწვა და ნამდვილი ტკივილი იგრძნო.
  - ნაწლავების მოქცევა მაიძულებს! - Მან თქვა.
  - და ეს ჩემთვის ადვილი არ არის! - მარჯვენა შიშველ მკერდზე ანიშნა გოგონამ. მისგან სისხლი სდიოდა. მათ გადააფურთხეს ვლადიმერს, რომელიც ირგვლივ ტრიალებდა, ახალგაზრდამ დააგვიანა და მხარზე დაარტყა, აშკარად გაუტეხა ძვლები. და როცა ჩვეულებრივი ადამიანის ძვლები ამტვრევა, იმდენად მტკივა, შეიძლება შოკისგან მოკვდე. მიუხედავად იმისა, რომ კაშალოტოვი არ იყო ჩვეულებრივი ადამიანი, იმ მომენტში თავს უადგილოდ გრძნობდა. ის გრძნობდა განსაკუთრებულ, უკიდურესად მავნე ტალღებს, რამაც მისი შესაძლებლობები პარალიზა.
  - Თავს ცუდად ვგრძნობ! - გავიდა ვლადიმერი. გოგონამ პროფესიონალური მოძრაობით სახე დაუსვა.
  - შავ ხვრელში ნუ ჩაყვინთავ, ჩემო ძვირფასო რაინდი. ცნობიერება დაბრუნდა, მაგრამ მასთან ერთად ტკივილიც. ვლადიმერმა დაიღრიალა, სისუსტემ დაახრჩო:
  -აღარ წავალ.
  -ნუ სველდები! აქ არის პირველადი დახმარების ნაკრები.
  მართლაც, დაბრკოლება კომპიუტერულ თამაშს ჰგავდა. არსებობს დამატებითი სიცოცხლე და მთავარია ენერგია, რომელიც იწვევს მყისიერ რეგენერაციას. დიახ, რთული იყო, მაგრამ ბიჭებმა ისწავლეს.
  - მთავარია არ დაიხიოთ და არ დანებდეთ! - თქვა ელფარაიამ. ისიც არ იყო მშვიდად, დროდადრო უშვებდა შეცდომებს და მტკივნეულ დარტყმებს იღებდა. შემდეგ წყვილი შეეჩვია და დაიწყო ბევრად უფრო ჰარმონიულად მოქმედება. შემდეგ ეტაპზე მათ მოუწიათ ჰაერში მცურავ სოკოზე გადახტომა, მფრინავი დანების გვერდის ავლა და მავთულხლართების გადახტომა. ბრძოლა უფრო და უფრო მწვავე ხდებოდა და მოწინააღმდეგეები უფრო და უფრო სწრაფად მოძრაობდნენ. მართალია, შესაძლებელი გახდა დატყვევებული იარაღის გამოყენება, ასევე ვირტუალური, მაგრამ მათი თვისებებით საკმაოდ ჰგავს სიკვდილის რეალურ მატარებლებს.
  განსაკუთრებით ვლადიმირმა გამოსცადა მრავალლულიანი ვიბრომასროლი! მან შექმნა პატარა ბზარები სივრცეში. მართალია, სამი გასროლის შემდეგ ის დაინგრა, მაგრამ მოწინააღმდეგეების რამდენიმე რიგები ჩამოიჭრა.
  "ცუდი არ არის!" - თქვა ახალგაზრდამ.
  - სცადეთ მიიღოთ ბუშტის პლაზმური გამშვები! - ურჩია ელფარაიამ, - ეს ბევრად ეფექტური იქნება.
  - კარგი, არც ეს არის ცუდი აზრი. და სად ის?
  - ეს ისეთი პატარა მილია, რომ პიონერის რქას წააგავს. ააფეთქეთ მასში და დაინახავთ ჰიპერპლაზმური კასკადის სწრაფ ფრენას.
  ახალგაზრდამ ძლივს აარიდა ზალპს, ოდნავ მოცურდა გახეხილი ზედაპირის გასწვრივ და სამჭედლომ დაიჭირა. გასროლა.
  ბუშტუკებს წვიმდა მიხვეულ-მოხვეულ ხაზში, რომლებიც ფრთხილად ახტებოდნენ და არსებები, რომლებსაც ისინი ურტყამდნენ, აფეთქდნენ.
  - Რა! Არ არის ცუდი! - თქვა ელფარაიამ. - უბრალოდ დაბლა დაარტყი, რომ ნაკლები ბუშტი აფრინდეს ცაში.
  - მაქსიმალურად ვცდილობ!
  - სცადე და არ გაგიკვირდეს!
  გოგონამ ასევე აიღო ძლიერი იარაღი და გამოიყენა ის, რითაც აჩვენა დაუოკებელი ძალა.
  ბრძოლა სულ უფრო და უფრო საინტერესო ხდებოდა. აქ ისინი იბრძვიან პლანეტაზე, სადაც წყალი ჯერ მათ ფეხქვეშ ნაკადულში იღვრება, შემდეგ კი საშინლად მოლიპულ თხევადი ჰელიუმი მოედინება და ზემოდან და ქვემოდან ისვრიან მძლავრი ლაზერებს, აფეთქებენ გამანადგურებელი ყუმბარები.
  ვლადიმირმა უპასუხა, ორივე ხელით ერთდროულად და პრეცელიც კი იცეკვა.
  რამდენჯერმე დაიჭირეს, მარცხენა ფეხი მოკვეთეს. ჩემი პარტნიორის წყალობით, ის დამეხმარა პირველადი სამედიცინო დახმარების ნაკრების მოხვედრაში. ფეხი გაიზარდა.
  - მაგარი ხარ ელფარაია.
  მეომარმა ზიზღით დაიღრინა:
  - შენ კი სუსტი ხარ, ვლადიმერ. ჩვილები იტანენ ასეთ სასტიკ ტკივილს და თქვენ კვნესით!
  ახალგაზრდა არ იყო საკუთარი თავი, რაღაც აწუხებდა:
  -ამჟამად ყველაფერს ბევრად უფრო მწვავედ აღვიქვამ!
  მონსტრების კიდევ ერთი რიგი დადო, ელფარაიამ გაიღიმა და თქვა:
  - მაინც მოითმინე!
  ბიჭმა ამოისუნთქა, ლაპარაკი წარმოუდგენლად გაუჭირდა:
  - შენ უნდა, მე კაცი ვარ!
  - ზუსტად ეგ კაცია! - წამიერად მათი ტუჩები ერთმანეთს შეეკრა. ვლადიმირმა იგრძნო ახალგაზრდა ქალის კოცნის თაფლისფერი სიტკბო.
  - ქალღმერთო!
  - ლუციფერ! - უპასუხა ქალწულმა.
  შემდეგ ისინი შევიდნენ მუდმივად ცვალებად ატმოსფეროში ძლიერი ქარით. ან უბერავს წინიდან, ან, პირიქით, აჭერს უკანა მხარეს. მტრები კი გამუდმებით იცვლებიან, ხან ვოსფსივით დაფრინავენ, ხან შხამიანი გველებივით დაცოცავენ. მაგრამ თქვენ გამუდმებით მოდიხართ საბრძოლველად, გადახტებით ერთი პლატფორმიდან მეორეზე და ხელოვნურ ბუზებსა და ხვლიკებსაც კი იჭერთ ფეხებში, მათი დახმარებით გამოფრინავთ ხაფანგებიდან. ზოგიერთი ნიმუში: განსაკუთრებით პეპლებისა და ყვავილების ჰიბრიდები: განსაცვიფრებლად ლამაზი. ჭრიჭინასა და ტიტების ნაზავი კი ცქრიალაა, ცისარტყელას ყველა ფერით გონებაშემაძრწუნებელი სუნით... კვაზი! გაშიშვლებული პირები უკნიდან ელექტრონული თაგვების ხაფანგებივით აწკრიალებენ, მეტრის სიგრძის კბილები ელვისებური ელვისებური ელვისებური ელვისებური ელვისებური ელვისებური ელვისებური ელვისებური ელვისებური ელვისებური ნაპერწკალივით აფრქვევს მეტრის სიგრძის კბილები. ასევე არის უფრო დიდი ხუთმეტრიანი და თუნდაც ათი მეტრიანი ფანჯრები. ვლადიმირმა მოახერხა მათ გვერდის ავლით. ერთ-ერთი მონსტრი: ტანკისა და მორიელის ჰიბრიდი, აფეთქდა ხმაურით, ფანტავდა მცხუნვარე კანფეტებს:
  - ჩვენ არ გვიღებენ! ისინი არ იჭერენ კვარკებს! - იმღერა მამაცმა მეომარმა.
  კიდევ ერთხელ ახალგაზრდა მამაკაცი ზიანს აყენებს განადგურების ციმციმებს. ახლა კი გოგო კიდევ უარესია, ფეხი ისევ მოიგლიჯა. მაგრამ ის ოსტატურად ხტება ერთ კიდურზე, უკან დახევაზე ფიქრის გარეშე. თუმცა წასასვლელი არსად არის.
  - ერთი გზა გვაქვს, ან გადავრჩით, ან მოვკვდეთ! - თქვა ელფარაიამ რაღაც ბანალური პათოსით.
  ახალგაზრდამ დაადასტურა:
  - და მხოლოდ ერთად! შავი ხვრელი უფრო კაშკაშაა, როცა ყინულოვან ეთერშია: წყვილი დამწვარი გული ანათებს!
  წარმოუდგენელი ძალისხმევისა და არაადამიანური დაძაბულობის ფასად მათ მოახერხეს ამის გადალახვა, თუმცა მათ სხეულზე საცხოვრებელი ადგილი აღარ დარჩა.
  შემდეგი ეტაპი არის უდაბნო: სასტიკად წოვით მწვანე ქვიშა, შეუძლებელია წამით გაჩერდე, ფეხები გიჭედოს და მაინც უნდა გაისროლო და დაჭრა. აქ მათ წინააღმდეგ იბრძვიან ნიღბიანი ბოევიკები, ზოგი ჯავშნით. არსებობს სხვადასხვა ტიპის მებრძოლები, არის მორიელის ხალხიც და ჰიბრიდები კაქტუსით, ბუზით და ქანჩით! დაფრინავენ გრავიტაციული თვითმფრინავები, საიდანაც ვერ დაიმალები და ვერც გაქცევა, ლაზერის სხივები ქვიშას გაფანტავს. როცა სხეულს ხვდება: ჯოჯოხეთური ტკივილი, შიგნილები თითქოს გორგოლაჭით ამოიწურა და ცხელი ზეთით აავსო. ტეტრალეტები ჩაყვინთავდნენ, ყრიან ბომბებს ამაზრზენი თავის ქალის ფორმის მრავალი თვალის ბუდეებით და აფრქვევენ გააფთრებული სხივების სხივებს განადგურების წყურვილით!
  თუმცა, ვლადიმერი არ არის დაკარგული. ის ასრულებს ერთგვარ ცეკვას, გადის ნაკადულებს შორის.
  ელფარაიამ კი ჩაიცინა:
  - რუსული ვისტი: შენს გვერდით ფრთები აფრიალებს!
  ვლადიმირმა აიღო:
  - მეთაურო, ჩვენი პოლკები რიგზეა!
  ახალგაზრდა მამაკაცმა და გოგონამ ერთად მაკრატელი დაარტყეს, "ჩანჩქერის ჭავლის" ტექნიკის გამოყენებით, მტრები აყვავებულ ჩალიჩებში ჩაყარეს. ამდენი სხვადასხვა არსება იყოფოდა, გაანადგურა ან აალდა. ეს არის განსაცვიფრებელი გროტესკი - არა კომედიის გარეშე, განსაკუთრებით მაშინ, როდესაც ტეტრალეტი ფუტკრისა და ცულის სახით გადაიქცა ოქროს და ფირუზისფერი ლაქებიანი ქიაყელების ნაკადად, როდესაც მოხვდა:
  - როცა ისვრი, ფეხის თითებზე დადექი, მობილურობა უფრო დიდი იქნება. - აიძულა ელფარაია
  ვლადიმირმა ავტომატურად შენიშნა:
  - ნაკლები სტაბილურობა.
  - როგორ ვთქვათ, დინამიკა ყოველთვის უფრო ძლიერია ვიდრე სტატიკა!
  მისი სიტყვების დასადასტურებლად გოგონამ სხივით მოჭრა აჩქარებული სტრუქტურა, რომელიც კასრებით თუნუქის ქილას წააგავდა. დაიშალა და დაეცა, ნაწილებად დაფრინდა. უკვე ფრენისას დამარცხებული სამიზნის ნაჭრები მეწამულ ჰიბრიდების ფარად გადაიქცა: ბუმბერაზები და შიმპანზეები. ეს უცნაური არსებები ებრძოდნენ ერთმანეთს: ყოველ წამს ისინი უფრო და უფრო პატარა ხდებოდნენ, იშლებოდნენ ვირტუალური ბრძოლის ატმოსფეროში:
  - კარგი, როგორ? კვაზარი? - ჰკითხა მან და წარბები შეკრა ელფარაის.
  - ძალიან მაგარია, მთავარია წესიერი! - შენიშნა ვლადიმირმა. - სასიამოვნოა ლაზერებსა და პლაზმაში ცხოვრება! და გაიგე პლანეტის აფეთქება!
  გოგონას გაეცინა:
  - და ჩემთან ბრძოლაში განიცადე ორგაზმი! და ისეირნეთ და იხალისეთ კმაყოფილი! რასაც ვაფასებ მამაკაცებში იუმორის გრძნობაა.
  ვლადიმერ კაშალოტოვმა მხიარულად გაანადგურა შემდეგი საჩუქარი. იგი ფოლადით დაფარულ მორს წააგავდა. ის მაშინვე არ აფეთქდა, კიდევ რამდენიმე დამუხტვა იყო საჭირო. თავის მხრივ, კლანჭებიანი კაუჭებიდან ამოფრქვეულმა სხივებმა სპერმის ვეშაპის ხელი შეუშალა.
  - ეს სივრცის უფსკრულია! - იყვირა გაღიზიანებულმა. - ასეთი რამე უნდა მოვიფიქროთ.
  ელფარაიამ, თითქოს დამცინავად, ამოიოხრა:
  - Რაზე ლაპარაკობ?
  - სახეში აგური დამარტყა. - ერთი ხელი არ მუშაობს. - აღნიშნა ვლადიმირმა. - ოჰ, სად არის ჩემი სუპერხორცი!
  - არ ინერვიულო, მალე იქნება მეტი, აღმდგენი სიცოცხლის სხეულები.
  როგორც აღმოჩნდა, ის არ შემცდარა. მაგრამ წამალი არ იყო საკმარისი, ხელი გამოჯანმრთელდა, მაგრამ უამრავი ჭრილობა და ტკივილი დარჩა.
  შემდეგი ეტაპი არის ვულკანური ამოფრქვევა, თქვენ უნდა ახვიდეთ მწვერვალზე წარმოუდგენელი სისწრაფით, ესროლოთ მტრის საბრძოლო კიბორგებს. კიბორგები კი უბრალოდ უხამსი პრეტენზიულები არიან: ძველი ჰოლივუდის ტერმინატორების ჰიბრიდები და კოსმოსური ევოლუციის თანამედროვე ქმნილებები: ულტრადიოაქტიური ტანკოზავრები. ვლადიმირ კაშალოტოვი (რაც ჩვეულებრივ მისთვის არ არის დამახასიათებელი) უკვე სასიკვდილოდ იყო დაღლილი, მის თვალწინ ბჟუტავდნენ ურჩხულები და გარემომცველი მტრული გარემო და ამ ყველაფერს დასასრული არ ჩანდა. ელფარაიამაც დაცემა დაიწყო და კოჭლობდა:
  -ჩემო ბიჭო, რა გიჭირს!
  გაოგნებულმა ვეშაპებმა უპასუხეს:
  - და ვხედავ, რომ კოლაფსში სრიალებ!
  - ასეთი ვარჯიში დიდი ხანია არ გამიკეთებია. ზოგადად, ჩვენ ვართ მშვიდობიანი იმპერია და არ ვაპირებთ არავის თავდასხმას, უფრო სწორად არ გვქონია განზრახვა, მაგრამ თითოეული ინდივიდი გადის სამხედრო მომზადების გზას. ეს ხომ ხუმრობა არ არის: ათას წელზე მეტია ომია! ასე რომ, შენ თავს ჯვარს, ყოველი შემთხვევისთვის! შვიდი წელი გავატარე ნეიტრონული ვარსკვლავის ზედაპირზე!
  - ვაიმე, შვიდი წელი ბევრია!
  - კარგი, ჯერ ერთი, ჩვენ ახლა თითქმის განუსაზღვრელი ვადით ვცხოვრობთ და მეორეც, ეს საკმაოდ კომფორტულია ნეიტრონულ ვარსკვლავზე, სიამოვნებისა და გართობის სრულ ინდუსტრიაში. ეს მხიარული გართობაა. გრავიტაცია განეიტრალებულია! კვაზარ ბიჭი ხარ?
  - ჯერჯერობით განსაკუთრებული სუპერ სიხარული არ არის! - შენიშნა, ძალაგამოცლილმა ვლადიმერმა.
  - შეგნებულად გიბიძგებენ, რომ სამხედრო სამსახური მაინც გაიგო. ვარჯიში არ გაქვს, თუ უბრალოდ სუსტები ხართ? - ჰკითხა ელფარაიამ, ისე რომ არ შეუწყვეტია მონსტრების გაბრაზებული სროლა.
  ვლადიმირმა, უკან ისროლა და ხანდახან ჭრიდა (ეს უკანასკნელი კიდევ უფრო რთულია), ძლივს იკავებდა სუნთქვას, თქვა:
  - და იყო დრო წარსულში: როდესაც რუსული არმია მთლიანად პროფესიონალი იყო. მასში მოხალისეები ფულის სანაცვლოდ მსახურობენ და ისინი სხვადასხვა ქვეყნიდან აიყვანეს.
  - ანუ დაქირავებულები! - შეაჯამა ელფარაიამ. - მაგრამ ისინი არ არიან სანდო და შეუძლიათ გადავიდნენ იმაზე, ვინც მეტს იხდის.
  ვლადიმირმა, რომელმაც მოჭრა კიდევ ერთი მახინჯი ჯარისკაცი მეჭეჭიანი ჭრიჭინას სახით, სევდიანად ამოიოხრა:
  - არ არის გამორიცხული მსგავსი რამ. მაგრამ მაინც, დაქირავებულთა უმრავლესობა რუსეთის მოქალაქეები არიან. ეს ნიშნავს, რომ ისინი არ უღალატებენ სამშობლოს. და მათ არ გიღალატეს!
  მეომარმა შიშველი ფეხებით ანიშნა თოფი და გაანადგურა: ჯვარი მაკაკასა და კივის შორის:
  - და წარსულში დიდი ომის შემთხვევაში, იყო პრობლემები გაწვევასთან დაკავშირებით.
  ბიჭმა, რომელმაც სამი თავი მოაშორა გველის გორინიჩისა და კაქტუსის ბუზის აგარიკის ჰიბრიდს (მათ ძალიან მტკივნეულად ჩასცხეს ორთაბრძოლა ნემსებით), გაბრაზდა?
  - შეძლეს და გაჩნდნენ! მაგრამ რუსეთმა მაინც მოიგო ყველა ომი! ნატო დამარცხდა, ჩინეთი დამარცხდა და ისეთი მონსტრიც კი, როგორიც შეერთებულმა შტატებმა წარადგინა.
  გოგონამ სულელური თვალები გაახილა, ენით ესროლა ემიტერიდან:
  - წვევამდელი ჯარი ჰყავთ?
  ახალგაზრდამ გააპროტესტა და ჰიბრიდული სამციკლი და კალმარი ამოიღო:
  -არა! ასევე სამოქალაქო თანამშრომელი. ეს არის მისი სიძლიერე და სისუსტე. თუმცა, მტრის ჯარები კარგად არიან გაწვრთნილი, კერძოდ, შეერთებულმა შტატებმა დაამარცხა მილიონნახევარი ერაყელი, დაკარგა ორასზე ნაკლები ჯარისკაცი. ვეთანხმები, შთამბეჭდავი წარმატება.
  - ასეა, ცუდი არ არის! - ელფარაიამ ჩაუყარა მუხტი მებრძოლს, რომელიც ამსხვრევდა დიდ ბუზს, რომელმაც გადაყლაპა თვითმავალი იარაღი. ის ნაწილებად დაანგრიეს. - მაგრამ წაგების კოეფიციენტები ჩვენს სასარგებლოდ გვქონდა: ბევრად უფრო ციცაბო.
  - კარგი, ტექნოლოგიურ დონეზეა დამოკიდებული! - მოჭრილი შუბლიდან გადმოსული სისხლის ნაკადი აკოცა ბიჭმა.
  - რა თქმა უნდა, ეს დამოკიდებულია! სამხედრო სფეროში ყოველი აღმოჩენა აახლოებს გამარჯვების მომენტს!
  ელფარაიამ დაიწყო სიმღერა, მისმა ხმამ ახალი აღვირახსნილი ძალები გააღვიძა:
  რუსეთი: შენ ხარ ჩემი მშობლიური ქვეყანა,
  მე ვიქნები ყოველთვის ერთგული, ერთგული!
  ზაფხული იწვის, ყინვაგამძლე ცივი,
  ნაკადი მაგარია, წყალი მოედინება!
  
  ჩემი რჩეული თოვლზე თეთრია, ცარცი,
  გამჭვირვალე ტუჩებთან ღვინო მიიტანა!
  და სული ძლიერია, მაგრამ სხეული ისეთი უძლურია,
  ჭრილობების ტანჯვა განწირულია!
  
  არ არის მშვიდობა კოსმიურ ეთერში,
  ბრძოლა მძვინვარებს და სიტყვებს ვერ გამოარჩევ!
  სიგიჟე ხდება მთელ მსოფლიოში,
  და ისევ იღვრება უდანაშაულო სისხლი!
  
  ტაძრები გვაცილებენ ხმაურიანი ზარის ხმას,
  და ქარი თითქოს გაიყინა, ბრბოს ღრიალი ჩაქრა!
  და პირმშო დაიბადა ჩემი კვნესით,
  მორცხვ ლექსს მივუძღვნი შთამომავლობას!
  
  და შვილი ემსახურება თავის სამშობლოს,
  დაამარცხეთ ყველა მტერი ფოლადის ხმლით!
  და რუსეთის დროშა არ იშლება,
  ჩვენ დავამარცხებთ ყველა მოწინააღმდეგეს ბრძოლაში!
  
  სამშობლო და კლდეები და მუხის კორომები,
  და ბავშვების სიცილი, ბულბულის ტრიალი ტყეში!
  ისინი იბრძოდნენ სამშობლოსთვის და არა დიდების გულისთვის,
  და რომ მე და შენ ვიცხოვროთ ბედნიერად!
  როცა დაასრულა, მათ თვალწინ ცხედრების მთელი ჯარი გამოჩნდა. იგი წააგავდა დაქუცმაცებულ ხორცის სალათს, პიკასოს წარმოსახვით გამომუშავებული პროდუქტებისგან: მას შემდეგ, რაც მისი ტვინი დატბორა ჰიპერპლაზმის ოკეანეში. იკითხა გოგონამ და ძლივს ამოისუნთქა:
  - მეთანხმები, ვლადიმერ?
  -შენზე არანაკლებ მიყვარს ჩემი სამშობლო. - დამიჯერე ელფიადა.
  მეომარმა შეასწორა, ჩამოაგდო კოღოსა და ჰიპოპოტამის ჰიბრიდი:
  - მე ელფიადა კი არა, ელფარაია ვარ.
  - ბოდიში, არასწორად ვთქვი. - საშინელი დაღლილობა. - ამოიოხრა ახალგაზრდამ. - ერთ სერიაში ასე ერქვა კვაზი-ქალღმერთს, რომელმაც შექმნა ათეული უზარმაზარი სამყარო, შემდეგ კი ნებაყოფლობით თქვა უარი ყველა უპირატესობაზე და გაყიდეს მონობაში!
  - ეს არის რადიაციული წნევა. სინამდვილეში არც ისე ცუდია. - ორი ენა გამოაჩინა მეომარმა. - მონა და ქალღმერთო, ისინი რითმობენ ისე სუპერვარსკვლავს!
  და ეს დონე უკან დარჩა. თუმცა ბევრი სისხლი დაიღვარა.
  და როდესაც, შემდეგ ეტაპზე, ვირტუალურმა ქვებმა, უხეშად თლილი უძველესი ღმერთების სახით, დაიწყო ცვენა ბიჭსა და გოგოზე, რამდენიმე მძიმე დარტყმამ თითქმის დაასრულა ორივე. ვლადიმირის ძვლებმა დაკარგეს ადრინდელი ელასტიურობა, გატეხეს, რამაც გამოიწვია აუტანელი ტკივილი. ელფარაია ასევე ძალიან დაღლილი იყო და დიდი ძალისხმევით იკავებდა თავს.
  - Იტყუები! თქვენ არ შეგიძლიათ დაარღვიოთ რუსი ხალხის ნება!
  ვლადიმერმა, ძალა დაკარგა, იკივლა:
  - არაადამიანური სიმამაცე განასხვავებს ჩვენს ერს სხვა ერებისგან!
  ბიჭი და გოგო ერთმანეთს ამხნევებდნენ. არც უფიქრიათ დანებება ან დაშლა.
  - ჩვენი ნება მუშტშია! - გათიშა ვლადიმირმა.
  ელფარაიამ დაამატა:
  - ნება არის საჩვენებელი თითი, რომელიც უჭირავს სხივის ამსროლის ჩახმახს - მისი სისუსტე სუიციდურია!
  ბოლოს და ბოლოს, რამდენიმე ახალგაზრდა მებრძოლი ხელჩართულ ბრძოლას ელოდა, ყველაზე საშინელი მონსტრი ბოლოს მოემზადა. მონსტრი შორიდან ჩანს, ჩურჩულებს ელფარაია.
  "ჩვენთვის საუკეთესოა წყვილებში ვიმოქმედოთ." თავდასხმების ერთობლიობა - ეს ვირტუალური ქვესკნელის პროდუქტია.
  ვლადიმერი დათანხმდა:
  - მხოლოდ მაშინ გვექნება შანსი.
  ეს წარმოუდგენელი მონსტრი შეიქმნა თხევადი ლითონებისგან, რომლებიც შერეულია მრავალ პლაზმაში, ხელში გრავიო-ნუკლეონის ხმლები ეჭირა. ყოველი კიდური თავისებურად შემზარავია: ერთი მეჭეჭებითაა დაფარული, მეორეს წყლულები, მესამე ეკლებით, მეოთხე ნატეხებით, მეხუთე ბრილიანტებით და ა.შ. ეს "მუშა ხელები" წარმოუდგენელი სისწრაფით ანათებს, შეტევა მოდის. ერთდროულად ზემოდან, გვერდიდან და ქვემოდან. და არა სამგანზომილებიან სივრცეში, არამედ ერთდროულად თვრამეტი განზომილებაში! ეს ნიშნავს ასობით ერთდროულად საპირისპირო და ამავე დროს მსგავს თავდასხმის თვითმფრინავს. ძლივს გექნებათ საპასუხო დრო და ხელის მოჭრაც რომ მოახერხოთ, მაშინვე ახალი იზრდება.
  - იმოქმედეთ წყვილებში!
  - ჯანდაბა ფოტონი!
  ბიჭი და გოგონა ისვრიან, ცდილობენ შეაღწიონ ყველა მრავალ ვექტორული განზომილების კონცენტრაციას, რომელიც აკონტროლებს მულტიპლაზმას. ისინი წარმატებას მიაღწევენ თვრამეტი განზომილებიანი სივრცის ვარდის დაჭერით. თქვენ შეგიძლიათ ნახოთ ლითონი, რომელიც ვრცელდება ყველა მიმართულებით: ათასობით ვერცხლისწყლის მსგავსი ბურთი.
  ელფარაია ყვირის:
  - კვაზარი ზედმეტად ფოტონიზებულია! ჰიპერპლაზმა!
  მაგრამ მონსტრი, როგორც ფენიქსის ჩიტი, მოულოდნელად ცოცხლდება და აღდგება...
  . თავი No14.
  მირაბელა დაიძაბა, გრძნობდა, რომ რაღაც ძალიან მნიშვნელოვანს ეტყვიან, ალბათ ეპოქალურსაც! ანასტასია სტრელეცოვამ კიდევ უფრო რბილად და მზაკვრულად განაგრძო (და მისი თვალები ბოას შეკუმშვისას ჰგავდა):
  - შენ გოგო იცი, რომ ძალიან ბევრი სამყარო არსებობს?
  მირაბელამ მორცხვად უპასუხა:
  - დიახ! ეს ყველა ბავშვმა იცის!
  ანასტასიამ თავი დაუქნია:
  - მაგრამ თქვენ იცით, რომ ჯერ კიდევ ძალიან რთულია სამყაროებს შორის გადაადგილება, გარდა სარკისებური სამყაროებისა!
  მირაბელა ხმაში მწუხარებით დაეთანხმა:
  - მსგავსი თეორია წავიკითხე! თითქოს ჩვენი ორი სამყარო ერთმანეთში სარკესავით არის ასახული და ამიტომ ატყდა ომი!
  ანასტასიამ მხიარულად დაადასტურა:
  - და ეს მართალია! მაგრამ სხვა სამყაროები გარკვეულწილად განსხვავებულად აისახება და რაც უფრო მეტია ისინი, მით უფრო მნიშვნელოვანია განსხვავებები!
  - ლოგიკურია! - ამოიოხრა მირაბელმა.
  - და არის სამყაროები, რომლებიც მთლიანად კონტროლდება ჩვენთვის გაუგებარი ფიზიკური კანონების მიხედვით. ის, რის შესახებაც ვიცით, რომ იქ ცხოვრება შესაძლებელია, მხოლოდ თეორიულია! გესმის ეს, მირაბელა? - ანასტასიამ მარჯვენა თვალი აარიდა.
  გოგონამ თავი დაუქნია:
  - რამდენადაც მესმის, ეს ის სამყაროა, სადაც გინდა გამომიგზავნო?
  - ზუსტად ეს არის ფოტო-ბარი! - გაიხარა ანასტასია. - იქ უნდა მიხვიდე!
  მირაბელამ ძლიერი მხრები ასწია: ახალი ამოცანა სხვა სამყაროში! ამას ჯობია მრავალი საუკუნის განმავლობაში ანტი-ჯარით ტანჯვა! უფრო მეტიც, ეს არის შესაძლებლობა მიიღოთ დიდი ხნის ნანატრი თავისუფლება! როცა ყოველდღე და საათში არ მიდიხარ მრავალ ზოლზე, რაც გაიძულებს გადალახო დაბრკოლებები და განიცადო ტკივილი! ეს კი საშინელებაა, რა მოხდება, თუ ულტრა-ჰიპერმარშალი გადაიფიქრებს და უბრძანებს მისი გადაცემა მწამებლებს?
  - მზად ვარ შევასრულო სამშობლოს - წმინდა რუსეთის ნებისმიერი დავალება! - ენთუზიაზმით შესძახა მან.
  ანასტასიამ თავი დაუქნია:
  - თქვენ აბსოლუტურად არ იცით როგორ შეინახოთ საიდუმლოებები და დათრგუნოთ თქვენი ემოციები! მაშინვე აშკარაა, რა ბედნიერი იყავი, გოგო!
  მირაბელამ ტონი დაიკლო:
  - არ იქნები ბედნიერი, როცა ველური წამების ნაცვლად, საინტერესო დავალება გელოდება? ნებისმიერი აქ აფრინდება თეთრ პულსარზე!
  ჰიპერმარშალი მშვიდად დათანხმდა:
  - რა თქმა უნდა, ეს ჯობია ანტი-ჯარს, მაგრამ დამიჯერე, ეს არც ჰიპერექსტაზიაა! ასე რომ, გოგო: ისწავლე ემოციების დათრგუნვა, თუ გინდა გადარჩე!
  მირაბელა საქმიან ტონზე გადავიდა:
  - Რა უნდა გავაკეთო?
  - ზოგადად, ამოცანა რთულიცაა და მარტივიც! არსს აგიხსნით. ეს არაჩვეულებრივი საიდუმლოა. ერთ-ერთ ასტეროიდში ჩვენ მოვახერხეთ ულტრა ჰიპერპლაზმური ჩიპის პოვნა, რომელიც წარმოუდგენლად უძველეს ცივილიზაციას ეკუთვნის. არსებობს ვერსიაც კი, რომ ის მონაწილეობს ჩვენი და პარალელური სამყაროს შექმნაში!
  მირაბელას გულწრფელად გაუკვირდა:
  - Ვაუ! ეს არის ძალა!
  - მაშ, აქ არის! დიდხანს ვიბრძოდით მის გასაშიფრად, სანამ ერთ-ერთმა ელფის ჯადოქარმა, სრულიად შემთხვევით არ წაიკითხა შელოცვა. მოკლედ, ჩვენ მივიღეთ წვდომა უძლიერეს იარაღზე, დროთა განმავლობაში კონტროლზე.
  გოგონამ წამოიძახა:
  - ჰიპერპლაზმა! ასე რომ, დროის მანქანა რეალობაა!
  - და არა მხოლოდ მანქანა, არამედ მთელი პორტალი, თეორიული გამოთვლები აჩვენებს, რომ მისი დახმარებით შესაძლებელია მთელი მტრის სამყარო წარსულში, ხორცში გაგზავნა იმ მომენტამდე, როდესაც მთელი სამყარო არსებობდა ერთი ჰიპერ- სახით. მჭიდროდ შეკუმშული ნაწილაკი!
  - მეგაკვაზარი! - ჩაიჩურჩულა მირაბელამ. "ასეთ იარაღს შეუძლია სამუდამოდ დაასრულოს ომი!" უფრო სწორად, ყველა ომთან ერთად!
  ანასტასიამ კბილები გამოსცა, დიდი კბილები გაამკაცრა:
  - დიახ, ძვირფასო, ეს ექსპერიმენტებმა დაადასტურა! მაგრამ მოხდა ისე, რომ ეს ჩიპი მოულოდნელად გაქრა და მასთან ერთად ექსპერიმენტის შესახებ ყველა ჩანაწერი განადგურდა. ხედავთ, რამდენიმე წლის მძიმე შრომამ ამოიწურა. და რაც მთავარია, ომის მოგების შესაძლებლობა ხელიდან გაუშვა, ოდნავი გასროლის გარეშე!
  - შავი ხვრელი ჩემს თავში! ჰიპერკოლაფსი ცხვირში! - ამოისუნთქა მირაბელა. - Რა შემიძლია გავაკეთო?
  - რჩება შეტყობინება, ალბათ, თავად ჰიპერჩიპის მიერ. იტყობინება, რომ არტეფაქტი გადავიდა დიდი მარყუჟის სამყაროში და მხოლოდ მათ, ვისი გულებშიც ცხოვრობს წყალობა და თანაგრძნობა, შეეძლო მისი დაბრუნება! - ცალსახად შეხედა გოგონას ჰიპერმარშალმა.
  მირაბელამ დარცხვენილმა უპასუხა:
  - მე არ ვარ ასეთი! გონებრივმა სისუსტემ მიბიძგა, რომ ბიჭი ტყვეობიდან გადამეხსნა. სათნოდ არ მიმაჩნია!
  - ძალიან კარგია, რომ საკუთარი თავის მიმართ კრიტიკული დამოკიდებულება გაქვს! ეს ნიშნავს, რომ მე არ შევმცდარვარ შენში! - კიდევ უფრო გაიხარა ეშმაკმა ანასტასიამ.
  - არ ვიცი! ასეთი პასუხისმგებლობა, მაგრამ რატომ მე! მრავალი ტრილიონი ადამიანიდან არ არსებობს უფრო ნაზი და მოწყალე?
  - რატომ, ეს ხდება, განსაკუთრებით ანტიჯარში! მიუხედავად აღზრდისა და გენეტიკური შერჩევისა, ტრილიონიდან ერთ შემთხვევაში: აუცილებლად იქნება პაციფისტი ნაძირალა. ეს აშკარად იმით არის განპირობებული, რომ ომი ფსიქიკისა და სხეულისთვის ყველაზე მძიმე ტვირთია! ხანდახან ვაკუუმსაც კი ვგრძნობ (მძიმე)!
  მირაბელამ სიჯიუტე გამოიჩინა:
  - ბოლოს და ბოლოს: რატომ მე?
  ანასტასიამ წამიერი ყოყმანის გადალახვამ უპასუხა:
  - ფაქტია, რომ დიდი მარყუჟის სამყარომ თავისი სახელი იმიტომ მიიღო, რომ ჩვენს აგენტებზე მახრჩობელად მოქმედებს. რადიაციის ქვეშ მოხვედრის შემდეგ, რომელიც ჯერ კიდევ გაუგებარია და ჯერ კიდევ არ არის აღმოჩენილი ჩვენი მეცნიერების მიერ, ისინი კარგავენ მთელ შესაძლებლობებს და საკმაოდ სწრაფად იღუპებიან.
  მირაბელას განწყობა დაეცა:
  - ანუ ეს ნიშნავს?
  ულტრა-ჰიპერ-მარშალმა განაგრძო:
  - საუკეთესო შემთხვევაში უბრალო ადამიანი გახდები, უარეს შემთხვევაში სულ მოკვდები. ეს აქსიომაა. უფრო მეტიც, ჩვენი ამაყი ტექნოლოგია და კომპიუტერები არ მუშაობს ამ სამყაროში.
  - იქ საერთოდ ტექნოლოგია არ არის?
  - რატომ, ზოგიერთ პლანეტაზე არის! ეს არ არის ისეთი მკვრივი სამყარო, თუმცა არ არსებობს ისეთი უნივერსალური იმპერია, როგორიც ჩვენია! ზოგადად, ჩვენ ცოტა რამ ვიცით ამ სამყაროს შესახებ. ის არ არის სარკისებული, მაგრამ ასევე ძალიან დიდია და მასში არ არის ნაკლები ვარსკვლავი, ვიდრე ჩვენში. ასე რომ, ჰიპერჩიპის პოვნა წარმოუდგენლად რთული იქნება!
  გოგონამ სასოწარკვეთილმა შესძახა:
  - ტექნოლოგიების გარეშე, მტრულ სამყაროში, უბრალო ცილოვან სხეულში, განწირული ვარ.
  ანასტასიამ მძლავრი მხრები აიჩეჩა, რაც არანაირად არ ასუსტებდა მის სექსუალურ მიმზიდველობას:
  - არ ვიცი! ჩვენ არ გვაქვს ზუსტი ინფორმაცია იმის შესახებ, არის თუ არა თქვენი საბრძოლო უნარები. მაგრამ თქვენ იცით, როგორ არა მარტო სროლა, არამედ ხმლებით ჭრაც.
  - დიახ, მე ვფლობ ყველა სახის იარაღს მყარი - ულტრასტაბილური ჰიპერპლაზმისგან! - ავტომატივით უპასუხა გოგონამ. - ასე რომ მე შემიძლია ვიბრძოლო! თუმცა, მართალი გითხრათ, არ მიყვარს სხვებისთვის ტკივილის მიყენება.
  ანასტასიამ, ფრჩხილი გაუხანგრძლივა და ქვემოდან ალი გამოუშვა, შენიშნა:
  - თუ ამას მოითხოვს სამშობლოს ინტერესები, მაშინ ტკივილი უნდა იყოს გამოწვეული! მიუხედავად იმისა, რომ ამაში სიხარული ნამდვილად არ არის! რატომღაც მარკიზ დე სადი: არ შთამაგონებს გმირულ საქმეებს. მიუხედავად იმისა, რომ ზოგიერთ პროფესიონალს უყვარს თავად პროცესი! დაიმახსოვრე მირაბელ, შენ უნდა გადარჩე ნებისმიერ ფასად. შენზე ბევრია დამოკიდებული.
  გოგონამ მორცხვად ჰკითხა:
  - თანაშემწეები მეყოლება?
  ანასტასიამ გულიანად გაიცინა:
  - ალბათ! ზოგიერთი ჩვენი აგენტი, ალბათ, გადარჩა, მაგრამ ჯერ ვერ დაუკავშირდა. ასე რომ, იმედი მაქვს საუკეთესო გოგოს. ამასობაში, როგორც ჩანს, მარტო მოგიწევთ მუშაობა, თუ რა თქმა უნდა თქვენ ან ჩვენ რაიმე არ მოვიფიქრებთ! სხვათა შორის, კიბერნეტიკური ჯოჯოხეთის შემდეგ კისრის დასველება შეგიძლია!
  მირაბელამ გაიმეორა ეს ჟესტი, მის წინ ერთი ჭიქა წვენი გამოჩნდა და კონტეინერი მღეროდა:
  - თუ გამაგრილებელი გჭირდება, მაშინვე განაახლე! შენ უფრო ძლიერი ხარ, ვიდრე კიტის ჩიტი, როგორც ფოტონის ჭურვი სიმაღლეებისკენ!
  გოგონამ არ უპასუხა, მაგრამ რამდენიმე ყლუპი მოსვა და თავი სასიამოვნოდ იგრძნო. მას მოულოდნელად მოუნდა ჭამა, უცნაური სურვილი არსებების მიმართ: რომლებიც იკვებებიან ჰიპერპლაზმით და მისი გამოვლინებებით, მაგრამ შესაძლოა გენებში თანდაყოლილი ინსტინქტი მიძინებული იყოს.
  - იქნებ ბოლოს მომეცი საჭმელი? - თქვა იმედით მეომარმა ქალწულმა.
  მზრუნველი მზერით ჰკითხა ანასტასიამ:
  - Გშია?
  მირაბელამ თავისივე გამბედაობით გაკვირვებულმა უპასუხა:
  - რამდენადაც მე მესმის, იმ სამყაროში, სადაც შენი თავმდაბალი მსახური მთავრდება, ჰიპერპლაზმით კვება აღარ იქნება შესაძლებელი. ამიტომ უნდა შევეჩვიო იმას, რომ საჭმელად ყველაფერი რაც არის კალორიებს იძლევა!
  ანასტასია თვალსაჩინო მონდომებით დაეთანხმა:
  - ლოგიკურად ჟღერს! ივარჯიშეთ, მაგრამ იცოდეთ, რომ საკვები ზომიერებას მოითხოვს. თუ ძალიან ბევრს ჭამთ, თქვენი საბრძოლო თვისებები შემცირდება.
  - დავეუფლე ინფორმაციას უძველესი მედიცინის შესახებ! რა თქმა უნდა, მადას გავაკონტროლებ. მსუქანი ღორები ცუდი მებრძოლები არიან!
  - კარგი, თუ გესმის! - ანასტასიამ თითები მოიფშვნიტა და მირაბელას წინ საჭმლის უჯრა გამოჩნდა; ჰოლოგრამა მკაფიო ხმით თქვა:
  - ნატურალური საკვები, ას ოცდათხუთმეტი სახეობის ხორცი, ორას ოცდარვა ბოსტნეული და სამას ორმოცდათხუთმეტი ხილი, ოთხას ორმოცი ყველი, ხუთას სამოცდაათი სოკო. ულრა პიცას ცდუნება არ შეუძლია!
  მირაბელას ხელში დანა-ჩანგალი გამოჩნდა, ისინი ცქრიალა, ფერადი ქვებით მოპირკეთებული. დანაჩანგალიდან გამოყოფილი ჰოლოგრამები და მულტფილმის მუშკეტერების სახე მიიღო, თავზე მეორე მსოფლიო ომის ჩაფხუტებით.
  - გულიანად ჭამე, თქვენო უდიდებულესობავ! - მღეროდნენ. - ჩვენი დიდებული პრინცესა, შედუღება ექსცესების გარეშე!
  მირაბელამ ნაჭრების ფრთხილად მოჭრა დაიწყო. ნელა ჭამდა, პირველი ნაჭერი პირში კარგად ღეჭა. გოგონას სურდა უკეთ შეეგრძნო ულტრა პიცის გემო და დატკბა. ბოლოს და ბოლოს, ის მიდის მისიაზე, საიდანაც დაბრუნების ძალიან მცირე შანსია. თუმცა, მართლაც ასე დიდია გადარჩენის შანსები ამ სასტიკ, არსებითად ძმათამკვლელ ომში, თუ წინა ბრძოლაში როკოვსოვსკის არმიის ნახევარზე მეტი განადგურდა. ეს ჯოჯოხეთის შემდეგ - ქვესკნელის შეშინებას ჰგავს.
  რა შეგვიძლია ვთქვათ პიცაზე! ბუნებრივი გემო, არ შეიძლება არაფერში აგვერიოს. ეს არის პოეზია, ჰიმნი სამზარეულოსთვის! თუ მზარეული კომპოზიტორს შეიძლება შევადაროთ, მაშინ ეს იყო ჩაიკოვსკი ან მოცარტი. მირაბელა სექსის მსგავსი საკვებით ტკბებოდა, მუცელი ორგაზმის მსგავსებას განიცდიდა!
  როდესაც პირველი შთაბეჭდილებები გავიდა, გოგონამ კვლავ იპოვა მეტყველების ძალა:
  - როგორ მოვიძიო ჰიპერჩიპი? ბოლოს და ბოლოს, ის ალბათ არც თუ ისე დიდია?
  ჰიპერმარშალმა ჰოლოგრამა ჩართო და მათ წინ კაკლის ზომის მბჟუტავი ბურთი გამოჩნდა.
  - Ის აქაა! როგორც ხედავთ ძალიან პატარაა. თუ ბეჭედს გააკეთებთ, შეგიძლიათ თითზეც კი ჩაიცვათ.
  მირაბელამ ღრმად ამოისუნთქა.
  - და როგორ ვიპოვო! გალაქტიკის შიშველი დაპყრობა უფრო ადვილია, ვიდრე უზარმაზარ სამყაროში ასეთი არტეფაქტის პოვნა.
  ანასტასიამ მოხდენილი მუშტი შეკრა:
  - მართალია! მაგრამ ჰიპერჩიპი შეიცავს ენერგიის უზარმაზარ მარაგს. ინსტრუმენტებით მისი ამოცნობა ნამდვილად რთულია, მაგრამ უნდა იგრძნო, ყოველ შემთხვევაში, თუ ახლოს მიხვალ!
  მირაბელამ თავი დაუქნია.
  - სამყარო დიდია, ჩვენ კიდევ უნდა შევძლოთ დაახლოება!
  ულტრა ჰიპერმარშალმა, თითქმის უსაზღვრო იმპერიის მომხიბვლელმა ჯალათმა, დეფექტური ბავშვების სახლში ძიძის მოთმინებით ახსნა:
  - და აი, მესიჯი! ჰიპერჩიპი დაჰპირდა, რომ ღირსეულ ადამიანს გაუგზავნიდა რჩევებს. მართალია მხოლოდ იმ შემთხვევაში, თუ ის სწორად იქცევა!
  - Ვაუ! ეს არის შანსი! - გახარებული იყო მირაბელი, თვალები უბრწყინავდა.
  -მშვენივრად გამიგე, მაგრამ ჯერ ჭამე! თქვენი სხეული მაინც გაძლევთ საშუალებას მიირთვათ მთელი პიცა, უპრობლემოდ!
  ახალგაზრდა მეომარმა შესთავაზა:
  -იქნებ შენც შეუერთდე?
  ანასტასიამ თავი დაუქნია, თმამ, მშვენიერმა თავისი ველური სექსუალურობით, დაიწყო ტრიალი და ნიავი დაუბერა თანამოსაუბრეს:
  - არ მინდა თავის გაფუჭება! ზოგადად, მე უნდა ვიყო თავშეკავებისა და ასკეტიზმის მაგალითი ჩემი ხელქვეითებისთვის და მათთვის, ვინც განათლება უნდა მიიღოს!
  - Და მე?
  - სასიკვდილო განაჩენს არაფერს უარყოფენ! - თქვა ულტრა ჰიპერმარშალმა ნახევრად ხუმრობით, ნახევრად სერიოზულად. - თუმცა, რა თქმა უნდა, ხვდები, რომ წარმატებებს გისურვებ. და არა მარტო მე, არამედ მთელი დიდი იმპერია.
  - ცხადია, ეს მოგვცემს საშუალებას, რომ ომი გამარჯვებულად დავასრულოთ! დროის მენეჯმენტი გაძლევს ასეთ შესაძლებლობებს! - ულტრაპიცას კინაღამ ჩაახველა მირაბელამ. - მაგრამ ეს ძალიან სასტიკია!
  ანასტასია მაშინვე დამფრთხალი გახდა, თვალები უფრო უბრწყინავდა, ტემბრი გაღრმავდა:
  -რა არის სასტიკი?
  მირაბელამ თანაბარი ხმით თქვა, თუმცა ეს მისთვის ადვილი არ იყო:
  - გაანადგურე მთელი სამყარო, თუნდაც არავის მოკვლის გარეშე!
  ულტრა ჰიპერმარშალმა მაშინვე შეარბილა ხმა და შენიშნა:
  - რატომ, მაშინვე გაანადგურე! იქნებ უფრო ჰუმანური გზა მოვიფიქროთ მტრის გასანეიტრალებლად. ან იმპერატორის სიბრძნის არ გჯერათ.
  მირაბელამ სასწრაფოდ თქვა:
  - რა თქმა უნდა მჯერა! შესაძლოა, მტერმაც კი კაპიტულაცია მოახდინოს: გაიგო, რომ ასეთი იარაღი გვაქვს!
  - რა პირობებში კაპიტულაციას აპირებს? ეს მთლად ნათელი არ არის! - ლურსმნით შუბლზე დაიკაწკა ჰიპერმარშალმა. - შენ რომ შეხედო, მტერს რა ვუყოთ! ჩვენ არ გვჭირდება ოქრო, არც მონები გვჭირდება! ან უარს იტყვიან საკუთარ სახელმწიფოებრიობაზე! - ჰიპერმარშალმა ჩაი მოსვა.
  -შეგვიძლია ჩავრთოთ ისინი ჩვენს იმპერიაში, ისინიც ჩვენნაირი სამხედროები იქნებიან და მათი იმპერატრიცა ჩვენი მოადგილე გახდება! - შესთავაზა მირაბელამ.
  - სასაცილოდ ჟღერს! მაგრამ არ ვიცი ეს რეალურია თუ არა, მაგრამ ზოგადად ეს არ არის ჩემი გადასაწყვეტი, არამედ იმპერატრიცა. სხვათა შორის, შესაძლებელია, თუ ქალბატონს აქვს თავისუფალი წუთი, მან წაგიკითხოთ მიმართვა. ზოგადად, დიდი პატივია ქვიშის მარცვლისთვის კვადრილიონებიდან, ან თუნდაც კვინტილიონობით ადამიანისთვის უდიდეს მმართველთან საუბარი.
  მირაბელა მორცხვად დათანხმდა:
  - დიახ, პატივი! ჩვენი გუშინდელი დამარცხება არ იმოქმედებს ომის მთელ მიმდინარეობაზე?
  ანასტასიამ უხეშად ამოიოხრა:
  -არა! ეს არის ჩვენი ძალების მთლიანი რაოდენობის პროცენტის მხოლოდ მცირე ნაწილი. არა მგონია, ეს მნიშვნელოვნად იმოქმედოს მთელი ომის მიმდინარეობაზე. ხან გავიმარჯვეთ, ხან გავიმარჯვეთ. ამ მასშტაბის ასობით ბრძოლა იმართება ყოველდღე. სამყარო ძალიან დიდია და ჩვენ კვლავ ვამკლავდებით ხარჯების ტვირთს. ხოლო ინკუბატორებში შობადობა მაღალია.
  გოგონამ უფრო თამამად ამოილაპარაკა:
  - იქნებ საჭიროა უფრო აქტიურად გავვრცელდეთ მთელ სამყაროში, ავაშენოთ ახალი ქარხნები, ვაწარმოოთ ინკუბატორები?
  ულტრა-ჰიპერ-მარშალმა მჟავე გაიღიმა:
  - ეს ყველაფერი კეთდება, გარდა ამისა, ნუ დაგავიწყდებათ, რომ იმპერია სავსეა სხვადასხვა რასებით, ჩვენ ვცდილობთ მათ აჯანყების პროვოცირება არ მოახდინოთ! გესმით ეს რას ნიშნავს!
  - ძალების მნიშვნელოვანი დარბევა! - მექანიკურად უპასუხა მირაბელმა.
  ანასტასიამ დაამტკიცა:
  - Ის არის! ერთ დროს ფაშისტები მარცხი განიცადეს, რადგან ოკუპირებულ ტერიტორიებზე სისასტიკეს სჩადიოდნენ. თუ მოსახლეობას თავიდან განსაკუთრებით არ სურდა პარტიზანებთან გაწევრიანება, შემდეგ სერიოზულ ფაქტორად იქცა სახალხო ომი. პატიოსნად, რომ არა პარტიზანები, ომი შეიძლებოდა კიდევ ერთი-ორი წელი გაგრძელებულიყო და მილიონზე მეტი სიცოცხლე შეეწირა.
  მირაბელა დათანხმდა:
  - ინფორმაციის აღქმის ძალიან სწრაფი უნარი მაქვს, ჰიპერინტერნეტზე ყველაფერს ვიგებდი! თუმცა, მართალი გითხრათ, ბევრი რამ ძალიან საკამათო მეჩვენება. მაგალითად, პარტიზანების და განსაკუთრებით პიონერების ღვაწლი რაღაცნაირად წარმოუდგენელია!
  ანასტასიამ ფილოსოფიურად, სულ ცოტა გაბრაზებულმა, მკაფიოდ შენიშნა:
  - დროის მანქანა არ გვაქვს, რომ ყველაფერი შევამოწმოთ! არ არის გამორიცხული, რომ ბევრი ექსპლოიტი იყო გადაჭარბებული. სსრკ იყო ტოტალიტარული ქვეყანა და სავსებით შესაძლებელია, რომ სიმართლე იყო შემკული. მაგრამ ფაქტი უდავოა: საბჭოთა ჯარებმა მასიური გმირობა გამოიჩინეს და ბრძოლა ისწავლეს. და სამხედრო ლიდერობის ხელოვნება მუდმივად იხვეწებოდა! საბჭოთა არმია ხომ რიცხობრივი უპირატესობის გარეშე მიიწევდა წინ. მაგალითად, ორმოცდათორმეტი წლის შემოდგომაზე ნაცისტებს ჰყავდათ 6 მილიონ 200 ათასი ჯარისკაცი, ჩვენ კი 6 მილიონ 600 ათასი. ანუ თითქმის თანაბარი ძალები და თუ ხარისხობრივ მახასიათებლებს ავიღებთ, მაშინ გერმანული ჯარები ჩვენზე ბევრად ძლიერები არიან ვარჯიშით და საბრძოლო გამოცდილებით. საბჭოთა ჯარებში ახალწვეულთა პროცენტი გაცილებით მაღალი იყო, ვიდრე ფაშისტურში. გარდა ამისა, გერმანული შაშხანა სჯობდა საბჭოთას დამიზნებაში და მსუბუქიც იყო. უფრო მეტიც, ნაცისტებს დიდი უპირატესობა ჰქონდათ ჯარების მობილურობაში. ტანკებში თანაფარდობა ოდნავ უკეთესი იყო, მაგრამ უახლესი T-4, მათი საბრძოლო თვისებებით, აღარ ჩამოუვარდებოდა ჩვენს T-34-ს და გერმანული ტანკების ეკიპაჟებს ჰქონდათ ბევრად მეტი გამოცდილება, შესანიშნავი ოპტიკა და ვარჯიში! ასე რომ, გერმანელი გენერლები დიდად იტყუებიან, როდესაც აცხადებენ, რომ სსრკ-ს ძალებში შვიდჯერ მეტი უპირატესობა ჰქონდა. ეს საერთოდ არ შეიძლებოდა მომხდარიყო. გერმანიის მოსახლეობა ოთხმოცი მილიონია, პლუს ავსტრია, სუდეტის გერმანელები, დიასპორები ევროპის ქვეყნებში, ჯამში ას მილიონზე მეტი. მოკავშირეებს არ ჩავთვლით. და სსრკ-ს, ოფიციალური მონაცემებით, 194 მილიონი მოსახლე ჰყავდა, ზოგიერთი განახლებული შეფასებით კი 7 მილიონით ნაკლები, ამიტომ აღწერის მონაცემები გაბერილი იყო სტალინის ბრძანებით. პლუს გერმანიის მოკავშირეები, ეს არის დაახლოებით ასი მილიონი, მარტო იტალია ორმოცდარვა მილიონია, კოლონიების გარეშე. პლუს ოკუპირებული ქვეყნების მოსახლეობა, უცხო SS ლეგიონები, მონები! ასე რომ, უკვე 1941 წელს სსრკ-ს არ ჰქონდა უპირატესობა. ხოლო 1942 წლის შემოდგომაზე, მტრის ადამიანური რესურსი თითქმის ორჯერ მეტი იყო, ვიდრე რუსეთის. ასე რომ, 42 წლის შემოდგომა ომის მიმდინარეობის შეცვლის თითქმის ბოლო შანსია. უფრო მეტიც, აშშ და ინგლისი აქტიურად ეძებდნენ გზას გერმანიასთან ცალკე მშვიდობის დასადებად. ჩვენ უფსკრულის პირას ვიდექით და იაპონია აღმოსავლეთის საზღვრებს აზიდავდა ჯარებს!
  მირაბელამ მშვიდად გამოხატა თავისი აზრი:
  - ვფიქრობ, გერმანელების დამარცხების მთავარი ბრალი ჰიტლერზეა. სტალინგრადის მახლობლად რომ გადაეჯგუფებინა თავისი ჯარები, შესაძლოა, საბჭოთა ჯარების შემოტევის მოგერიება შეძლებოდა, მით უმეტეს, რომ მტრის რიცხობრივი უპირატესობა მცირე იყო. დიახ, და მსგავსი ინფორმაცია მოვიდა გერმანული დაზვერვისგან. შეუძლებელია ამდენი ჯარის ფარულად გადაყვანა შიშველ სტეპზე. მეტიც, ორი დიდი მდინარის, ვოლგისა და დონის გადალახვა მოგვიწია.
  ანასტასია, ძლივს შესამჩნევი ოხვრით დაეთანხმა:
  - ჰიტლერს ოკულტიზმისადმი ლტოლვამ გაანადგურა. თავის ასტროლოგებს უფრო ენდობოდა, ვიდრე პროფესიონალ გენერლებს. მათ შთააგონეს მას ნებისმიერ ფასად აეღო სტალინგრადი. მაშინ ომი გამარჯვებით დასრულდება. ასე რომ, გერმანული ჯარები შეიკრიბნენ სტალინგრადის მახლობლად. და არცერთ გაფრთხილებას ჰიტლერზე არანაირი გავლენა არ მოუხდენია! როგორც ჩანს, ადოლფი ძალიან გაიტაცა მისტიციზმმა. და თუნდაც 1941 წელს მოსკოვის მახლობლად, ნაცისტები უკეთ რომ მოემზადებინათ ზამთრისთვის, არ არის ცნობილი, როგორ დასრულდებოდა ყველაფერი. ასე რომ, ფიურერი სიცივესთან შეთანხმების იმედი ჰქონდა. ტულეს საზოგადოების მისტიკოსებმა დაარწმუნეს ჰიტლერი, რომ უმაღლესი სულების დახმარებით ისინი რუსულ ზამთარს მშრალი და თბილი გახდებოდნენ. და მან დაუჯერა მათ, უარი თქვა სათანადო მომზადებაზე.
  მირაბელამ ჩქარა დაუქნია თავი:
  -იდიოტი! ვერაფერს იტყვი! გარდა ამისა, ჰიტლერმა კიდევ ერთი დიდი შეცდომა დაუშვა: იმის ნაცვლად, რომ სწრაფად გაეყვანა ჯარები ზამთრის კვარტლებში, ორელ-რჟევის ხაზზე, მან ბრძანა: არც ერთი ნაბიჯით უკან, იბრძოლეთ ჯიუტად და ფანატიკურად! ამან დაიღუპა მრავალი ათიათასობით გერმანელი, რომლებიც სანგრებში გაიყინნენ. გერმანელები სერიოზულად დასუსტდნენ! ჩვენდა საბედნიეროდ!
  - მტრის სისულელე ვერ შეცვლის შენს უნარს! - ულტრაჰიპერმარშალმა, წინააღმდეგობის გაწევა ვერ შეძლო, ულტრა პიცას უკბინა. - დიახ, გემოა, ცუდი არ არის, მაგრამ შემდეგ ჯერზე გინდათ უფრო მდიდრული ჰიპერპიცა გაგიმასპინძლოთ, მილიონი ჯიშის ხორცით?
  გოგონა ბედნიერი იყო:
  - Რა თქმა უნდა მინდა! მილიარდზე რას იტყვით?
  ანასტასიამ შემთხვევით თქვა:
  - შეიძლება! თუ თქვენ მიიღებთ ჰიპერჩიპს, ჩვენ გავაკეთებთ სპეციალურად თქვენთვის! ზოგადად, ჩვენ მოვაწყობთ ნამდვილ შოუს, წვეულებას მთაზე. იქნებ შენს პატივსაცემად ბრძანებაც დავამყაროთ.
  მირაბელა დარცხვენილი იყო, სახე ოდნავ ვარდისფერი ჰქონდა:
  - ფაქტობრივად, არ არის მიღებული ბრძანებების მიცემა თანამედროვე ომის გმირების პატივსაცემად. არსებობს დაუწერელი წესი, რომელსაც დიდი ომის ორივე მხარე იცავს. დასაშვებია მხოლოდ უძველესი გმირები!
  - ჩვენ გამონაკლისს დავუშვებთ თქვენთვის, რადგან ეს მართლაც უნიკალური მომსახურებაა იმპერიისთვის! ზოგადად, ის, რაც იმპერატრიცამ მოამზადა ჰეროინისთვის, სიურპრიზი იქნება! არ არის საჭირო ოცნებებში გატაცება! წინ ხანგრძლივი და სასტიკი ბრძოლა გველის არა სიცოცხლისთვის, არამედ სიკვდილისთვის! მაგრამ რატომ ვლაპარაკობთ აბსურდებზე? - ფართოდ გაიღიმა ჰიპერმარშალმა, თუმცა თვალები ვეფხვის მსგავსი დარჩა. - პირადად მე, შენი სახე მედალზე ბევრად უფრო მიმზიდველი მეჩვენება, ვიდრე კუტუზოვის ან ჟუკოვის დაბნეული სახე. ზოგადად, შესაძლოა, ამიტომაც გადაწყვიტეს, რომ შეკვეთებს არ დაებეჭდათ თანამედროვე მეომრების პორტრეტები, რადგან ისინი ძალიან ლამაზია, არც ერთი მახინჯი სახე! მათი ფონზე, ძველი გმირები გამოიყურება მოსაწყენი - არა ესთეტიურად სასიამოვნო.
  მირაბელამ ხვეული თმა ხმაში ვაკუუმით (სევდით) შეისწორა და თქვა:
  - რა სამწუხაროა, რომ ძველი რუსეთის მეთაურებს შორის, ყოველ შემთხვევაში, მთავართა შორის, არც ერთი ქალი არ იყო. მაგალითად, დიდი სამამულო ომის დროს ქალი მარშალი არ იყო ცუდი. მაშინ გამარჯვება ბევრად ადრე იქნებოდა მოპოვებული!
  ანასტასიამ არ გააპროტესტა:
  - ალბათ დიდი სამამულო ომის დროს: ბევრი შეცდომა დაუშვა. ადრე ნამდვილად იყო შესაძლებელი მოგება. კერძოდ, უღიმღამო მარცხი სმოლენსკის ბრძოლაში, დამარცხება, რომელიც უკრაინაში უპირატესი იყო, არასწორი გათვლები 1942 წლის საგაზაფხულო კამპანიის დროს. რომ აღარაფერი ვთქვათ: რა შესაძლებლობები გაუშვა ხელიდან 43 წლის თებერვალ-მარტში! ზოგადად, თქვენ ალბათ შეისწავლეთ მეორე მსოფლიო ომის გამოცდილება და ორივე მხარის შეცდომები.
  - Ვისწავლე! ვინაიდან ყველა რიგითს შეუძლია უმაღლესი რანგის მეთაურის დონემდე ასვლა და უმაღლეს სამხედრო საბჭოში შესვლა, ჩვენ გვასწავლეს ტაქტიკისა და სტრატეგიის საფუძვლები. - აციმციმდა გოგონამ და წამწამით ჩამოაგდო მტვრის ნატეხი დაბზარული საკვების ქერქიდან. - ჟუკოვი, სიმართლე გითხრათ, მთლად ადეკვატური მეთაური არ არის. დიდი სისხლით მოიპოვა გამარჯვებები, ზედმეტად პირდაპირ მოქმედებდა! მას "სისხლიან მმართველსაც" კი ეძახდნენ!
  ულტრა-ჰიპერ-მარშალმა ტონი აუწია:
  - ვინ იცის მსხვერპლად მოგება?! ჩვენ ჯერ არ ვისწავლეთ ასე ბრძოლა. ზარალის გარეშე გამარჯვებები მიიღწევა მხოლოდ ზღაპრებში ან ცუდ მხატვრულ ლიტერატურაში. რაც შეეხება პირდაპირობას, ფლანგური მანევრები დამახასიათებელია ყველა ომისთვის, განსაკუთრებით მექანიზებული. ჟუკოვმა, რა თქმა უნდა, არასაკმარისად გამოიყენა მსგავსი ტაქტიკა, მაგრამ მაინც ბევრი გამარჯვება მოიპოვა. ის განსაკუთრებით წარმატებული იყო თავის ბრწყინვალე ოპერაციაში: ბერლინის შტურმი! ორ კვირაში ჩვენ მოვახერხეთ ერთი მილიონი ორასი ათასიანი ჯარისკაცის ჯგუფის დამარცხება, რომელიც იკავებს გაუვალი თავდაცვის ხაზს! ბევრი დასავლელი ექსპერტი გაოცებული იყო ამ წარმატებით. და დანაკარგებს არ აქვს მნიშვნელობა, ნებისმიერ შემთხვევაში მათი თავიდან აცილება შეუძლებელია! საერთოდ, რატომ ჩაგვითრიეს ასეთ მკვრივ ამბავში! მოდით უკეთ განვიხილოთ თქვენი გეგმები სხვა სამყაროში შესვლის შემდეგ!
  მირაბელა დაიბნა:
  - Რა შემიძლია გავაკეთო! მე არ გაწვრთნილი ვიყავი პროფესიონალი ჯაშუშისთვის, თუმცა, რა თქმა უნდა, ვიცი ძირითადი დაზვერვის ტექნიკა!
  ანასტასიამ გაამხნევა:
  -აი მგონი ახირებულად უნდა იმოქმედო! ზუსტი გაანგარიშების გარეშე! ჩვენ არც კი ვიცით, რომელ სამყაროში აღმოჩნდებით თავიდან. შესაძლებელია, რომ შავ ხვრელში, ან რადიოაქტიურ სასაფლაოში ჩაგაგდოთ. ცივილიზაცია შეიძლება იყოს საშინლად ჩამორჩენილიც და უკუღმართად ზედმეტად განვითარებული! ასე რომ მზად იყავი ყველაფრისთვის! ჩვენ, თავის მხრივ, შეგვიძლია მხოლოდ წარმატებები გისურვოთ!
  - რატომ არ წამიყვანენ ვარსკვლავური ხომალდით? - ჰკითხა გოგონამ.
  -არა! ჩვენ ჯერ არ შეგვიძლია ამის გაკეთება! თქვენ გადაგდებთ პორტალში, დაახლოებით სამყაროს ცენტრამდე. ეს ერთადერთია, რისი თქმაც შემიძლია. ჩვენ არ შეგვიძლია რაიმე კომუნიკაციის შენარჩუნება! - ამოისუნთქა ანასტასიამ.
  - როგორ დავბრუნდები? ანუ დაბრუნება არ არის? - მირაბელას სახე გაუწოდა და გაფითრდა.
  სიყვარულისა და სინაზის განყოფილების უფროსმა ისე უპასუხა, თითქოს ეს არ თქვა:
  - იმ ადგილას, სადაც დაგაგდებენ, სასწრაფო გასასვლელი იქნება. მას საკმაოდ შეუძლია თქვენი სხეულის დაბრუნება ჰიპერჩიპთან ერთად. ეს არის ჩვენი უახლესი გამოგონება, ასე რომ თქვენ გექნებათ გარკვეული დრო არტეფაქტის მოსაძებნად.
  - დრო ყველაზე ობიექტური მოსამართლეა - სიტყვას ყველას აძლევს და მტკიცებულებებს ამხელს! - თქვა მირაბელამ შესამჩნევად აჟიტირებული. - მაგრამ ამ შემთხვევაში გეგმის გარეშე უნდა იმოქმედო.
  -რა შეგიძლია დაგეგმო? ნებისმიერი ბრძოლა არაპროგნოზირებადია! ეს არის ომის აქსიომა! - ანასტასიამ უკვე გაღიზიანება დაიწყო, გოგონა თავის სისულელეში აუტანელია.
  - იმპროვიზაცია გამარჯვების აქსიომაა! შაბლონი დამარცხების თეორემაა! - აფორიზმით გამოხატა მირაბელმა. - მაგრამ იარაღს მაინც მომცემენ?
  - ყველაზე ძვირადღირებული და თანამედროვე იარაღით შეგიარაღებთ. თქვენ გაქვთ რამდენიმე სახის დაცვა, უფრო სწორად ოცდაცამეტი, როგორიცაა ჰიპერ-სუპერ-ჯარისკაცები, მაგრამ არ ვიცი, ეს დაგეხმარებათ! ჩვენ ჯერ კიდევ არ ვართ ყოვლისშემძლე და ყოველი ახალი სამყარო ბუნების საიდუმლოა! თუმცა, მე ვფიქრობ, რომ თქვენ არ ხართ იმ ადამიანებიდან, ვინც ჯერ ისვრის და შემდეგ ხელებს ჰაერში ყვირის!
  - მართალია! მაგრამ თუ უკვე დადგინდა, რომ ჩვენი ტექნოლოგია უძლურია ამ სამყაროში, მაშინ რატომ ვხარჯავ რესურსებს ჩემს იარაღზე. ბოლოს და ბოლოს, ომში ყოველი რუბლი ღირებულია. როგორმე მოვაგვარებ, იქნებ დატყვევებული იარაღი მივიღო!
  ანასტასიამ გადაყლაპა კალიისა და ავოკადოს ჰიბრიდი, რითაც ჩამორეცხა პომიდვრის კობრას სისხლი. ხმა გაცილებით გაძლიერდა:
  - Რა! ასევე კარგია, რომ ზრუნავთ ჩვენს ბიუჯეტზე. მაგრამ ჩვენ არ გვაქვს მატერიალური რესურსების დეფიციტი და ზუსტად არ ვიცით რა ხდება იარაღთან დაკავშირებით. იქნებ გაგიმართლოთ და იარაღი გადარჩეს. გარდა ამისა, თუ აღმოჩნდებით სიცოცხლისთვის შეუფერებელ პლანეტაზე, ეს არის ერთადერთი რამ, რისი დაცვაც შეგიძლიათ. მით უმეტეს, თუ ვარსკვლავის ზედაპირზე აღმოჩნდებით!
  მირაბელამ მოჩვენებითი შიშით უპასუხა:
  - საშინელება დამწვავს!
  - უბრალოდ არა GSS დონის დაცვაში! ყველაფერი სუპერვარსკვლავი იქნება! - მხარზე მსუბუქად მოხვია თანამოსაუბრეს ანასტასიამ.
  მირაბელამ პიცა დაასრულა და გაჩუმდა. ერთის მხრივ, მაამებდა, რომ მასზე ზრუნავდნენ, მაგრამ, მეორე მხრივ, რაღაც ცუდი გრძნობები მაინც ჰქონდა. განა ეს არ არის სიკვდილით დასჯის დახვეწილი მეთოდი? თუმცა: რა შეგვიძლია ვთქვათ სიკვდილზე? ეს ერთგვარი საიდუმლოა - არც ერთ გონიერ ადამიანს არ სჯერა ზღაპრების სამოთხისა და ჯოჯოხეთის შესახებ! მაგრამ მაინც არსებობს რამდენიმე თეორია, ისინი არ გამორიცხავს სულების რეინკარნაციას სიცოცხლის დასრულების შემდეგ. იქნებ სხვა სამყაროში გადასვლითაც კი? არსებობს მრავალი სარკისებური თეორია და უამრავი პარალელური სამყარო სამყაროების დაწყვილებული განლაგებით! ასევე სხვადასხვა ჩრდილის ზომები და ქვესივრცეები. ზოგადად, სამყარო გაცილებით რთული აღმოჩნდა, ვიდრე ეს ძველ დროში ეგონათ! მაგრამ მე ნამდვილად არ მინდოდა ასეთ ჯუნგლებში შესვლა. ფიზიკა გახდა ძალიან მრავალდონიანი, მაგრამ რა თქმა უნდა, მატერიის შესაძლებლობები და მისი გამოყენება გაფართოვდა. ჰიპერპლაზმის ამდენი განსხვავებული გამოვლინება გამოჩნდა. მატერიის მეექვსე მდგომარეობის აღმოჩენამ: გამოიწვია ნამდვილი რევოლუცია მეცნიერებასა და ტექნოლოგიაში! ახლა ყველაზე საშინელი ფანტაზიები გახდა შესაძლებელი. ფრენები კოსმოსში, გალაქტიკებს შორის, ენერგიისა და კვების პრობლემების გადაჭრა. თანდათან აღმოაჩინეს და შეიქმნა ჰიპერპლაზმის ახალი ტიპები, მათ შორის ბიოინჟინერია, რომელმაც დაიწყო მათი გამოყენება ადამიანის სხეულების მშენებლობაში.
  ამან ადამიანები უკვდავი გახადა! ამავდროულად შეიქმნა ყველაზე ძლიერი და მრავალფეროვანი იარაღი, რამაც ხელი შეუწყო სამყაროს დაპყრობას. ყველაზე დიდი ეფექტი მოდის მაგიაში ჰიპერპლაზმის გამოყენებით. სუპერ ტექნოლოგიების, სპეციალური სუპერ რეაქტორებისა და მაგიის კომბინაცია უზარმაზარ ძალად იქცა. თუმცა, მაგია ირაციონალური დარჩა! მისი ბუნების სრულად ამოცნობა ვერავინ შეძლო! რატომ აქვს ზოგს მაგიის შესრულების უნარი, ზოგს კი, მიუხედავად ბიოინჟინერიის ყველა მცდელობისა, არა!
  თავად მირაბელამ იცოდა მაგის კეთება, მაგრამ ეს შესაძლებლობა ჩამოერთვა! არჩეული მილიონის ყველა წევრს აქვს მაგია, მაგრამ სპეციალური გამოსხივების დახმარებით, ეს შესაძლებლობები შეიძლება შემცირდეს. არ უნდა ვთხოვოთ ულტრა-ჰიპერ-მარშალს, რომ მას თავისი ჯადოსნური ძალის ნაწილი მაინც დაუბრუნოს?
  - ჩემი ამოცანა ძალიან მნიშვნელოვანია! ვისურვებდი მაინც შევძლო რაღაცის გაკეთება, თუ ჩემი იარაღი გამოუსადეგარი აღმოჩნდება. - ჰკითხა გოგონამ. - ბოლოს და ბოლოს, მაგია კარგი დახმარებაა!
  ანასტასიამ, ცუდად ფარული გაღიზიანებით, უპასუხა:
  - ეს უკვე გავაკეთეთ, როცა ვირტუალურ ქვესკნელში იყავით, სრული დამუშავება განვახორციელეთ.
  -მაშინ რატომ არ ვგრძნობ ამას? - გაუკვირდა გოგონას.
  - მაგიური შესაძლებლობები გარკვეული დროის შემდეგ გამოჩნდება! - გათიშა სიყვარულისა და სინაზის განყოფილების უფროსმა.
  -Რამდენი?
  - სხვადასხვა ადამიანს განსხვავებული გზა აქვს! ზედმეტი აჩქარება არ არის საჭირო. ანტი-რადიაციული გამოსხივება, რომლითაც მათ გაგიმარტივეს, ძალიან ძლიერი იყო, რომ დაუყოვნებლივ განეიტრალება ყველა შედეგი. ასე რომ დამშვიდდი გოგო!
  მირაბელამ მძიმედ ამოისუნთქა:
  - შემიძლია მოვკვდე მთელი ჩემი შესაძლებლობების დემონსტრირების გარეშე?
  ულტრა-ჰიპერ-მარშალი სავარძელს მიეყრდნო და პირის უკან ფერადი ნაპერწკლები გამოუშვა:
  - შენ შეიძლება განადგურებულიყავი ფრონტზე. ზოგადად, ზოგიერთ მშიშარას ურჩევნია ანტიჯარში ცხოვრება და ტანჯვა, ვიდრე წმინდა სამშობლოსთვის სიკვდილი. მიუხედავად იმისა, რომ არამგონია შენ ხარ იმ ადამიანთა რიცხვში. და შესაძლებლობები შეიძლება გამოვლინდეს ორ კვირაში, თვეში, წელიწადში! აქ ყველასთვის განსხვავებულია. ბიჭები ჩვეულებრივ გამოჯანმრთელდებიან უფრო სწრაფად, ვიდრე გოგოები! რატომ არის ამდენი თეორია, თქვენ არ გაინტერესებთ მათი მოსმენა!
  მირაბელა მოულოდნელად დათანხმდა:
  - პატიოსნად, უფრო ადრე გამომიგზავნეს მინდა!
  ანასტასიამ ბრილიანტის პეპლისა და ოქროს თევზის ჰიბრიდს ტელეპათიური იმპულსით უწოდა და სამი ენით დაიწყო მისი ლოკვა. ერთი ენა წითელია, მეორე მეწამული, მესამე ყვითელი. ხმა მაინც გასაგები დარჩა და კიდევ უფრო ნათელი გახდა:
  "ახლა ჰიპერრეაქტორი იტენება; იმისათვის, რომ გადმოგცეთ, თქვენ უნდა დახარჯოთ ენერგია, მთელი ინდუსტრიული პლანეტის ერთი თვის რაციონი". დიდი მარყუჟი არის ძალიან რთული სამყაროს მიღწევა. მაშ, გოგო, ძვირი დაგვიჯე. არ ვიცი: როგორ დაისჯებით, თუ ვერ შეძლებთ?
  - მარცხი მაინც სიკვდილია! - მირაბელა უნებურად აკოცა.
  თქვა ანასტასიამ და გასაღები შეცვალა დაბალ, მდიდარ ბასზე:
  - კი, მაგრამ შენი გამოყვანის შესაძლებლობა არსებობს. კერძოდ, ახლა მიმდინარეობს დებატები: უნდა მოიხსნას თუ არა ადოლფ ჰიტლერი ქვესივრციდან, რათა დაუყოვნებლივ განსაჯოს და დაისაჯოს ან დაელოდო ომის დასრულებას.
  - ახლა რატომაც არა? - მირაბელამ თითებიდან წვენისა და ცხიმის ნაზავი გამოაცალა, მდიდრული კერძი (ის ფაქტიურად თითქმის პირველად შეჭამა)
  - ჰიტლერი ძალიან ბევრმა ადამიანმა დაწყევლა და მისი პიროვნული ფაილის ნეგატიური განზომილებიდან ამოღება ძალიან რთულია! ენერგიის მოხმარება მაღალია, მაგრამ თქვენ იცით, რომ ომის დროს ზედმეტი რესურსები არ არის! "ულტრა ჰიპერმარშალმა ფრთიან თევზს თავი უკბინა და მაშინვე დაღეჭა.
  - ეს გასაგებია, მაგრამ ომი რომ დამთავრდება, რა დაემართება! - გაიკვირვა კიდეც მირაბელა, თითების ცურვა თითქმის უფრო სასიამოვნოა, ვიდრე თავად პიცის ჭამა.
  - სახალხო სასამართლო გადაწყვეტს! პირიქით, ისინი სამუდამოდ გაიგზავნება ქვესკნელში, ისეთი, როგორიც თქვენ ახლახან მოგეწონათ! - ანასტასიამ მოწყვიტა ბოროტება.
  - ბრრ! ძალიან სასტიკი არ არის? - გოგონამ უცებ იგრძნო, რომ ვაკუუმში ჩავარდა.
  - არ იცი ისტორია, რამდენი სლავური სისხლი დაიღვარა ჰიტლერის ბრალით! ის ძალიან მკაცრად, სამართლიანად უნდა დაისაჯოს. - როგორც ჩანს, ულტრამარშალმა გაბრაზებულმა გადაყლაპა თევზის პეპლის ნაშთები. ფრთის ნაჭერი იატაკზე დაეცა და ერთბაშად აორთქლდა.
  მირაბელამ მშვიდად შენიშნა:
  - წავიკითხე ჰიტლერი, მათ შორის ნაკლებად ცნობილი ნაწარმოებები! არ მგონია, რომ ის არის სრული მანიაკი ან სრული ნაძირალა!
  ანასტასია გაკვირვებული ჩანდა:
  - რატომ?
  მირაბელამ ნაჩქარევად დაიწყო ახსნა (ასეთი ინფორმირებულობა ყველას არ აქვს, ამას აკადემიებში არ ასწავლიან), ზოგადად, მათი საუბარი მხოლოდ გრძელი ჩანდა, სინამდვილეში კი არაუმეტეს სამი წამი დასჭირდა.
  - კულტურის წინააღმდეგი საერთოდ არ არის. პირიქით, მოითხოვდა მეცნიერების, სკოლების, თეატრების განვითარებას და ღირსეული და ქმედუნარიანი ადამიანების მწვერვალზე დაწინაურებას. ჰიტლერს სურდა არიული, სუფთა კულტურის დანერგვა, დისციპლინისა და სიზუსტის დანერგვა სხვა ხალხებში! გარდა ამისა, ჰიტლერს საერთოდ არ ოცნებობდა მსოფლიო ბატონობაზე, მას სურდა დიდი იმპერია, გარკვეული საზღვრებით. და მას არ ჰქონდა გეგმები სლავების სრული განადგურების შესახებ! პირიქით, ადოლფს სჯეროდა, რომ გერმანიის კონტროლის ქვეშ რუსები და სხვა ხალხები უკეთ იცხოვრებდნენ, ვიდრე სტალინის დროს. გარდა ამისა, ფაშისტებმა იპოვეს ოპტიმალური ბალანსი კაპიტალიზმსა და სოციალიზმს შორის. კერძოდ, გერმანელი მუშები სარგებლობდნენ ფართო პრივილეგიებით, ხოლო კაპიტალისტები მნიშვნელოვნად შეზღუდულნი იყვნენ შემოსავალში. ზოგადად, ახლა ჩვენს იმპერიაში არ არსებობს წარმოების საშუალებების კერძო საკუთრება. ყველა ქარხანა იმპერიულია და მათში ეკონომიკური ჯარის ჯარისკაცები მსახურობენ. მაგრამ ეს არ იწვევს ბიუროკრატიზაციას?
  გააწყვეტინა ანასტასიამ
  - არა, სულელო! ჰიპერპლაზმური კომპიუტერები დაკავებულნი არიან დაგეგმარებით, ბიუროკრატიული მუშაობა უკიდურესად რაციონალურია! მთელი ეკონომიკა საკმაოდ მკაფიოდ მართავენ მეთაურებს. სწორედ საბჭოთა ეპოქაში წარმოიშვა პრობლემები განუვითარებელი ელექტრონიკის გამო. რომ არა გორბაჩოვის და ელცინის სისუსტე, უფრო სწორად, ღალატი, ჩვენი საბჭოთა იმპერია გახდებოდა ყველაზე მდიდარი მსოფლიოში! თუმცა, სტალინის დროს იყო მაღალი წარმოების დინამიკა, მიუხედავად ელექტრონიკის ნაკლებობისა! სხვათა შორის, სტალინს ვესაუბრე. გენეტიკურმა კვლევებმა აჩვენა, რომ ის მამის მხრიდან რუსი, პოლარული მკვლევარის და დიდგვაროვანი პრჟევალსკის შვილია! თავის დროზე, უაღრესად ნიჭიერი ადამიანი, უფრო ჭკვიანი ვიდრე მისი თითქმის ყველა სამხედრო ლიდერი. ყველა ჩვენი მეთაური რომ იყოს მას, გერმანიასთან ომი ექვს თვეზე მეტს არ გაგრძელდებოდა. მოულოდნელი თავდასხმის შემთხვევაშიც კი! რამდენი გამარჯვება გამოგვრჩა!
  - რატომ ვნანობ? - თქვა მირაბელმა და მზერა დახარა. - შესაძლებელია თუ არა ამის გამოსწორება?
  - დროის სუპერ მანქანის დახმარებით ყველაფერი შესაძლებელია! შენ გოგო ხარ, ვხედავ: შენ ეს ნამდვილად არ გესმის.
  - Მე მესმის! ნაცისტები ადრე რომ დამარცხებულიყვნენ და ნაკლები სისხლისღვრით, მაშინ ექნებოდა შანსი დაემარცხებინა აშშ და დაეპყრო მთელი მსოფლიო! ამ შემთხვევაში ვარსკვლავური გაფართოება გაცილებით ადრე დაიწყო და დიდ რუსეთთან ომში ჩვენ გვექნებოდა სათავე! - ასეა? - მირაბელა სიამოვნებით აჩვენებდა ერუდიციას!
  ჰიპერმარშალმა ჩანგლის ბასრი ბოლოები უკბინა (იკივლდა) და დათანხმდა:
  - დიახ, მნიშვნელოვანი და ჩვენ შეგვეძლო სწრაფად მოგება! თუმცა, ჩვენი სარკისებური გამოსახულების გათვალისწინებით, შესაძლებელია, რომ ისტორიის მიმდინარეობა მათთვისაც შეიცვალა. ზოგადად, აქ ბევრი განსხვავებული ალტერნატივაა. ჩინგიზ-ხანი ახალგაზრდობაში რომ მოკლულიყო, ბათუს შემოსევა არ იქნებოდა! მეორე მხრივ, ყოფილი კიევის რუსეთი იყო დაქუცმაცებული და უცნობია, როდის გამოჩნდებოდა მისი გაერთიანების უნარის მქონე თავადი. გაიხსენეთ რა სასტიკად: საბჭოთა კავშირის დაშლის შემდეგ უკრაინა და რუსეთი ერთმანეთს დაუპირისპირდნენ.
  - მაგრამ მერე გაერთიანდნენ! - ჩასვა მირაბელა
  - რთული ომის შემდეგ!
  - ომი ადამიანის ბუნებრივი მდგომარეობაა!
  - Რა თქმა უნდა! მაგრამ ცუდია, როცა ის ძმებს შორის მიდის! - ანასტასიამ თვალებზე ხელისგულები აიფარა.
  - Შეხედე ვინ ლაპარაკობს! - აღშფოთდა მირაბელა.
  ულტრა-ჰიპერ-მარშალმა შეაწყვეტინა:
  - Ასე ვთქვი! მაგრამ ზოგადად, თქვენ გგონიათ, მოხარული ვარ, რომ ვიცი, რომ იგივე რუსი ბიჭები და გოგოები იღუპებიან ბრძოლებში, ისევე როგორც მე! შენს პატარა დას დარტყმა მტკივა!
  გოგონა გაბრაზდა:
  - მთელი ჩვენი ომი სავსეა დარტყმებით! რაღაცნაირად თავის წამებას მახსენებს! და რაც მთავარია, უაზრო.
  ანასტასია პასუხის გაცემას აპირებდა, როცა მთელი ოთახი მტკივნეულად კაშკაშა წითელი შუქით აივსო და ბრავულური მუსიკა დაიწყო!
  - ყურადღება! იმპერატრიცა დაუკავშირდა! - მშრალად ჩაილაპარაკა ულტრა ჰიპერმარშალმა.
  მათ წინაშე დიდებული ჰოლოგრამა გამოჩნდა. იმპერატრიცას ეცვა კოსმოსური კოსტუმი, რომელიც რაინდის ჯავშანს ჰგავდა. თავი ჩაფხუტით არის დაფარული: სახე და თმა არ ჩანს! ფიგურა სპორტულია, მაგრამ კოსმოსურ კოსტუმში ვერ გაიგებ, მამაკაცია თუ ქალი! საერთოდ, არცერთ უბრალო მოკვდავს არ უნახავს ამჟამინდელი იმპერატორის სახე. პორტრეტები და ვიდეო სურათები არ შეიქმნა. მმართველის ნამდვილი სახელიც კი საგულდაგულოდ დაცული საიდუმლო იყო, რჩეული ადამიანების ვიწრო წრის გამოკლებით. რატომ არის ასეთი სერიოზული შეზღუდვები? პასუხი ელემენტარულია! ისე, რომ ომის დროს მტერს არ შეეძლო გამოეყენებინა მაგია ან ჰიპერტექნომაგია, რომელსაც შეეძლო გავლენა მოახდინოს იმპერატორის გადაწყვეტილებებზე. ყოველივე ამის შემდეგ, ლიდერის შექმნის (დაბადების) ზუსტი თარიღიც კი აბსოლუტურად კონფიდენციალურია, რადგან ჰოროსკოპის დახმარებით შეგიძლიათ გამოთვალოთ ხასიათის თვისებები, რათა გააკონტროლოთ, განჭვრიტოთ ნაბიჯები ან ზიანი მიაყენოთ. ჭორების თანახმად, იმპერატრიცა ზღაპრულად მომხიბვლელი იყო, მაგრამ როდესაც ყველა ქალი მარადიულად ახალგაზრდა და ლამაზია, ეს არც ისე გასაოცარია. მირაბელა ასევე მშვენიერია, ის დაახლოებით ოცი წლისაა და საკმაოდ შეუძლია მისს სამყაროს კონკურსის მოგება.
  იმპერატრიცა ძალიან დაბალ, ჭექა-ქუხილი (თითქოს გუნდი ერთდროულად მღეროდა) ბასით (ელექტრონიკამ აშკარად შეცვალა მისი ხმა).
  - მოხარული ვარ, რომ მივესალმები ჩემს თავმდაბალ მსახურებს!
  - დიდება უდიდეს წმინდა რუსეთს! აღსრულდეს იმპერატორის ნება! - წამოიძახა ორივე მეომარმა და სალამის ნიშნად ხელები ასწია.
  ქალბატონმა თავაზიანად უპასუხა:
  - და დიდება თქვენ, თავმდაბალ მეომართანო! ბოლოს და ბოლოს, მთელი სამყარო შენნაირ ადამიანებს ეყრდნობა! იმედია არ დაგჭირდებათ ამოცანის მნიშვნელობის კიდევ ერთხელ ახსნა?
  მირაბელამ თავი დაუქნია:
  - თითქოს მთელი სამყარო ჩემზე იყო ჩამოკიდებული!
  ჰოლოგრამა უფრო დიდი გახდა, ჯავშანი ანათებდა:
  - კვაზარნო (შესანიშნავი) კერძო! ახლა თქვენ გაქვთ მეტი ახსნა გასაკეთებელი! ჩვენ არ ვაპირებთ დიდი რუსეთის სრულ განადგურებას. მართალია ყვირიან, მაგრამ ძმური ხალხია! მაგრამ თუ ძალიან დაგაგვიანდათ და თქვენი, ან შესაძლოა ჩვენი სხვა აგენტების მისია ჩავარდეს, მაშინ ჩვენ გამოვიყენებთ უახლეს, უძლიერეს იარაღს მტრის წინააღმდეგ. მისი პრინციპები უკიდურესად საიდუმლოა, მაგრამ განადგურების ძალა ისეთია, რომ შესაძლებელია გალაქტიკების სუპერგროვების განადგურება. მტერიც პარალელურად აწარმოებს განვითარებას, მალე მას მსგავსი იარაღი ექნება მზად. ამ შემთხვევაში მთავარ როლს ის შეასრულებს, ვინც პირველი დაარტყამს. ასე რომ, ბევრი დრო არ არის დარჩენილი!
  მირაბელა საშინლად გაფითრდა და ტუჩებიდან ამოვარდა:
  - მეჩქარება!
  იმპერატრიცა დაარწმუნა, მისი ხმა უფრო ნაზი გახდა:
  - იჩქარე - ნუ ჩქარობ! სუპერიარაღი ჯერ არ არის მზად და მტერი თავისი ჯაშუშებისა და დივერსანტების დახმარებით ყველაფერს აკეთებს სამუშაოს შესანელებლად. არც ჩვენ ვართ ვალში! დარტყმები იცვლება! ომი კრივს ჰგავს, მხოლოდ ნოკაუტის შემდეგ - ხელი არ ქნევა!
  - ნიშნავს!
  - ზედმეტად ნუ ჩქარობ და შენს ცხოვრებას გაუფრთხილდი გოგო! შენ ისეთი კეთილი ხარ, შენი ადამიანურობის კოეფიციენტი ჩარტებს შორს! - იმპერატრიცა თავის ღერძზე შემობრუნდა, მისი ჯავშანი ასი ვარსკვლავივით ანათებდა.
  ულტრა-ჰიპერ-მარშალმა მორცხვად ჰკითხა:
  - იარაღი უნდა მივცე?
  - Რა თქმა უნდა! ყველაფერი უახლესი ტექნოლოგიითაა! ზოგადად, იარაღის ჭარბი წარმოებაც კი გვაქვს, პირიქით, საკმარისი ხალხი არ გვყავს.
  ანასტასიამ თავი დაუქნია:
  - ულტრავარსკვლავი! აღარ გაბედო შენი დაკავება, უდიდესო!
  იმპერატრიცა განაწყენებული იყო; მის ხმაში კაპრიზული შენიშვნა გაისმა:
  - არ მოგწონს იმპერატორთან ურთიერთობა! ეს ხომ უფრო დიდი მიღწევაა, ლიდერთან ახლოს ყოფნა! რა დეპრესიულები არიან არწივები! რას იტყვით ბიჭებო?
  - რა თქმა უნდა, შენთან ურთიერთობა დიდი სიამოვნებაა! - თქვა მირაბელამ, - ეს საოცარი მუსიკის მოსმენას ჰგავს, მელოდიების დაკვრას. მიუხედავად იმისა, რომ ასეთი შედარება ზედმეტად ფერმკრთალია იმის აღსაწერად, თუ რამდენად გაოგნებული ვართ თქვენი ინტელექტით!
  სამყაროს მმართველმა შეცვალა ტონი, მისი ხმა ბევრად უფრო ქალური გახდა:
  - შენს სიტყვებში ფარული დაცინვაა, მაგრამ მომწონს, რომ ჩემი არ გეშინია. სიმხდალე ჯარისკაცის ყველაზე დიდი ნაკლია. ინტელექტის ნაკლებობა მაინც ანაზღაურდება კომპიუტერით, მაგრამ ვერც ერთი ტექნოლოგია ვერ შეცვლის გამბედაობას! "იმპერატრიცამ სამმაგი ელვა გამოუშვა, ჰაერი ისე ანათებდა, თითქოს ფიფქები ცქრიალა, მირაბელამ სითბო იგრძნო.
  - დიახ, თანახმა ვარ, დიდო ქალბატონო! თუმცა, მართალი გითხრათ, ჭკვიანი მშიშარა ხანდახან უფრო მეტ სარგებელს მოაქვს იმპერიას, ვიდრე მამაცი სულელი!
  იმპერატრიცა სარკასტულად აღნიშნა:
  - Მართალი ხარ! იმის გათვალისწინებით, რომ მკვდრებს ბრძოლა არ შეუძლიათ! გარდაცვლილი ჯარისკაცი ყოველთვის ცუდი ჯარისკაცია! - ძლევამოსილი იმპერატრიცა უკვე ფაქტობრივად ქუხდა. - იცით, არ გეშინიათ კამათის ისეთ ადამიანთან, რომელსაც შეუძლია მთელი ტრილიონი ან თუნდაც კვადრილიონი ადამიანი გაგზავნოს ქვესკნელში მარადიულ ტანჯვაში. ეს იმაზე მეტყველებს, რომ გოგონას შეუძლია აზროვნების მოდელისგან გადახვევა. სამწუხაროდ, ჩვენი ჯარისკაცების უმეტესობა: მხოლოდ სტატიით გათვალისწინებული ინსტრუმენტი.
  მირაბელამ ჩუმად თქვა:
  - ჭკვიანები, განათლებულები და ძალიან ერუდიტები არიან! არ არის საჭირო ჩემს ამხანაგებზე ცუდის თქმა. ყველამ გაიარა კარგი სკოლა!
  - ომი კარგი სკოლაა, მაგრამ თუ შეცდი, გამოცდებს ვერ ჩააბარებ! - იმპერატრიცა თავდაყირა იდგა, პოლიგამიური გამოსხივების გირლანდს მიყრდნობილი. - საერთოდ, ჩვენს ჯარში სულელები არ არიან! ეს არის სერიოზული სასწავლო სისტემა გენეტიკური შერჩევით. მოკლედ, ჩემო პატარა ფოტო, მითხარი, ლამაზი ვარ?!
  მირაბელა ხუმრობას ვერ გაუძლო:
  - ძალიან, განსაკუთრებით ჯავშანტექნიკაში, ისინი ისე ანათებენ, უბრალოდ სასიამოვნო სანახავია! რაღაც უძველესი გრილის მსგავსი!
  იმპერატრიცა მშვიდად დარჩა და აღფრთოვანებულიც კი ჩანდა:
  - კარგია, რომ წარმოსახვითი აზროვნება გაქვს. ბევრად უარესია, როცა ადამიანებს არ შეუძლიათ ორი სიტყვის ერთობლიობა, მით უმეტეს, ძალაუფლების არსებობისას! კარგი, ლამაზო და ნაზი, შენთან დისკუსიის დრო არ არის. თუმცა, მაგალითად, მითხარი: რა მაკლია ყოველთვის და რა მაწუხებს მუდმივად!
  - Ძალა! - სწრაფად უპასუხა მირაბელმა.
  ქალბატონს გაუკვირდა; მწვანე ტალღამ გადაუარა კოსტიუმს:
  - Ვაუ! მაგრამ ყაზარმებში ეს არ გასწავლეს! Როგორ გამოიცანი?
  - დედუქციის მეთოდით! - უპასუხა გოგონამ.
  - როგორ არის? შეგიძლია ამიხსნა!? - იმპერატრიცა თითით გამრავლდა: ჯადოსნური მოჩვენება, დენდელიონისა და კრაბის ჰიბრიდის სახით, მახვილით ხელში.
  მირაბელამ უპასუხა:
  -ძალა ყოველთვის დეფიციტია, მაგრამ პასუხისმგებლობა გტკივა! ეს აქსიომაა! ზოგადად, სამყაროს მხრებზე დაჭერა ძალიან რთულია!
  დენდელიონისა და კიბორჩხალას ჰიბრიდი ებრძოდა მელასა და გოჭის მოულოდნელად წარმოქმნილ ნარევს; ხმლის გარდა, გამოიყენეს კიდევ რამდენიმე ინსტრუმენტი, როგორც ჩანს, უფრო მუსიკალური ვიდრე საბრძოლო:
  - პასუხისმგებლობას რაციონალურად ანაწილებ, მაშინ ყველაფერი არც ისე რთულია. სახელმწიფო მექანიზმი სრულყოფილად არის გამართული. ეს არის ერთგვარი ჩანჩქერი, მიუხედავად ყველა აშკარა სიჩქარისა, სრულიად სტაბილური სისტემა. - შენიშნა იმპერატრიცამ და თვალიდან პულსარი გაუგზავნა (ის მაშინვე ჩუმად აფეთქდა):
  - ენერგოსისტემის შედარება შადრევანთან, როცა ნაკადი ზევით ისვრის, ბევრად მიზანშეწონილია! - შეეწინააღმდეგა მირაბელა და გაოცებული იყო მისივე გამბედაობით.
  - მომხიბვლელად მეჩხუბება გოგონა. ეს ჰგავს ზღაპარს Frostbitten Alice-ზე! ის იმდენად თავხედი იყო დედოფლის მიმართ, რომ კედელი სქელ ყინულში გააჩერა! - მეორე ჯადოსნური პულსარი პირველზე უფრო დიდი და კაშკაშა იყო და მკვეთრი კუთხით.
  - რატომ არა მყარი წყალბადი!?
  "მე არ მინდოდა მისი ბუნებრივი ქერა გავხადო!" - შიშველი გოგონას ჰიბრიდის და უჩვეულოდ კაშკაშა ბუზის აგარიკის ფანტომმა გაიელვა.
  მირაბელამ სიცილი ვერ შეიკავა:
  - ამბობენ, ქერებს ძალიან ორიგინალური აზროვნება აქვთო!
  სამყაროს ბედია ერთდროულად აანთო კიდევ ათეული ჯადოსნური პროგნოზი:
  - ქერავით სულელივით! მაგრამ თქვენი თმა ბუნებრივად არის მარგალიტისა და ოქროს ნაზავი! ჰიპერკვაზარი! იმედია ისევ შევხვდებით! ძალიან მომეწონე! - გიგანტური ჰოლოგრამა კომეტასავით გაბრწყინდა და ფანტომებთან ერთად გაქრა.
  მირაბელა დაიხარა და ჩასჩურჩულა:
  - უცნაურია, სამყაროს მმართველი სულელს ჰგავს!
  ულტრა-ჰიპერ-მარშალმა ხელი აუქნია:
  - უბრალოდ იუმორის გრძნობით ლაპარაკობს, მაგრამ საერთოდ, იმპერატორის ადგილზე რომ იყო, მიხვდებოდი რატომაც! მაშინ შემეძლო დავაფასო უბრალო ადამიანური ხუმრობა.
  - მე მას არ ვადანაშაულებ! როცა ამდენი პრობლემაა, ძალიან გინდა სისულელე.
  ანასტასიამ გაუგზავნა ტელეპათიური იმპულსი, მათ უპასუხეს:
  - დროა, სანამ პორტალის შესასვლელთან მივალთ, ყველაფერი მზად იქნება!
  - ბოლოს და ბოლოს! რაღაც უცნობის ლოდინი ყოველთვის მტკივნეულია! ნერვები მეშლება! - თქვა სასოწარკვეთილმა მირაბელამ.
  ორივე გოგონა (თუმცა ერთ-ერთმა უკვე გადააჭარბა ოთხას ციკლს), ათეული საბრძოლო რობოტის თანხლებით, ორმოცდაათი სხვადასხვა იარაღით შემზარავი, პლანეტარული სისტემის მეორე ბოლოში გაემართა. მათ თან ახლდა ტეტრალეტების ოცეული.
  . თავი No15.
  მონები ნახევრად შიშველ გოგოებს შეხედეს და მაშინვე მათრახი მიიღეს:
  - ნუ უყურებ! შენი ტომი დაუშვებელია!
  მონებს უნდა დაეწიათ. უცნაურია, მაგრამ ბიჭებისადმი დამოკიდებულება უფრო ლიბერალური იყო. მათ ნება დართეს ახლოს მისულიყვნენ და გოგოებს ენთუზიაზმით შეხედონ. ოფლიანი შიშველი სხეულები უბრწყინავდა, ლამაზ გოგოების სავსე, ოდნავ დაკაწრული მკერდი კანკალებდა.
  მთავარმა ვაჭარმა აჰმედმა იყვირა:
  - არა, ეს ასე არ არის! მხოლოდ ქალთა ჭიდაობა, იქ ხმლებით ჯობდა. დაურეკე უფროსს.
  - უკვე მოდის!
  სოფლის უფროსი ფაქტობრივად გამოჩნდა. ტოგაში იყო და გრძელი ნაცრისფერი წვერი ჰქონდა, დანაოჭებული სახე თითქმის შავი ჰქონდა. ხის ფეხსაცმელი ქვებზე აწკაპუნებდა.
  - სალამი აჰმედ! ღამეს გაათენებ თუ უბრალოდ გაივლი?
  მონათვაჭრემ ყეფა:
  - Ჩვენს გზაზე! მისმინე, მომაწოდე პატარა შოუ, მოსაწყენია! მძარცველს არ წავაწყდი და ხელზე ხმალი მენატრება.
  მოხუცმა თავი დაუქნია:
  - თავს იბრძვი თუ ჩვენს ხალხს აკანკალებ:!
  აჰმედმა თითებს შორის ჩაიხედა და გადაწყვიტა:
  -დიახ, ჯობია შენ თვითონ გააკეთო! სხვისი მოკვლა უფრო სახალისოა, ვიდრე ვიღაცის სიკვდილის ყურება.
  უფროსს შთაგონებული ჰქონდა:
  - ასე რომ არ იქნება წყალობა! მხოლოდ სიკვდილამდე!
  მონათვაჭრემ გაიცინა:
  - ზუსტად ეს პილონია. ან გგონიათ, საკმარისად დავლიე, მხოლოდ მტკივა!
  უფროსმა წვერი აიფშვნიტა:
  - ამაში უნდა გადაიხადო! ახალგაზრდა გოგონები ორასიდან ორმოცდაათამდე ვერცხლის ჩაფხუტი ღირს, სამწუხაროდ, მონებს დიდი მოთხოვნაა! მაგრამ კაცები უფრო იაფია, ასიდან ოცდაათამდე, ბიჭები კი ოცზეც წავლენ!
  აჰმედმა შეაწყვეტინა:
  - მაშინ ჯობია იყო ბიჭი! ფული უნდა დაზოგოს.
  პილონი აღფრთოვანებული იყო:
  - შენი არჩევანია, ბიჭებს თითქმის არაფერი ეღირება, თანაც ბევრია და ძნელია მათი გამოკვება. ახლა წილისყრა.
  ახმედმა გაიცინა.
  - მხოლოდ უფრო სწრაფად, მე არ ვარ მიჩვეული დიდი ხნის ლოდინს.
  ათი წელზე უფროსი ასაკის ბიჭები აირჩია ყველაზე ღარიბი ოჯახებიდან, პილონმა უბრძანა მათ ჩალის დახატვა. ვისაც ყველაზე მოკლე აქვს, უნდა იბრძოლოს. ბიჭები ძირითადად ისე იქცეოდნენ, როგორც მოსალოდნელი იყო მათ ასაკში, ხმაურიანი, მაგრამ თამამად. არავინ ეშმაკობდა; ხმლით ბრძოლა მათთვის სახალისო თამაშად უნდა ჩანდეს. გამარჯვებული იყო საკმაოდ დაკუნთული, მუქი ფერის ბიჭი, დაახლოებით თოთხმეტი წლის. ხელებში მსუბუქი ხმალი დაუდეს და თავზე ზეთი დაასხა. ბავშვებმა დაიწყეს შეჯიბრება ერთმანეთთან რჩევის მისაცემად. ახმედმა უფრო გრძელი და მძიმე ხმალი აირჩია და გაიღიმა. ის კარგი მახვილი იყო და უფრო მეტად დარწმუნებული იყო იმ ბიჭის წინააღმდეგ გამარჯვებაში, რომელსაც თუ რაიმე გამოცდილება ჰქონდა, მხოლოდ ჯოხებით იბრძოდა. თუმცა, თუ ბიჭს მეტი რამის გაკეთება შეუძლია, მაშინ აჰმედი მხოლოდ ამით გაახარებს და უფრო საინტერესო გაერთობა.
  მონებს აძლევდნენ ცოცხის მსგავს წვნიან ხილს, მხოლოდ კანი იყო უხეში და თხელი, ადვილად იშორებდნენ. გემო გაცილებით ტკბილია, რაღაც ფორთოხლის მსგავსი, მაგრამ უმაღლესი ხარისხის. იანკამ ძალაუნებურად მადლობა გადაუხადა დემონებს: რომ მათ გაგზავნეს ისეთ თბილ სამყაროში, როგორც სოჭის კურორტი, სადაც მას არ მოუწია შიმშილი და არ იყო საშინელი კოღოები. როგორც ჩანს, რამდენიმე მზის არსებობამ სასარგებლო გავლენა მოახდინა ფლორაზე და ფაუნაზე. იანკამ შეხედა და ამავდროულად თანაუგრძნობდა მოზარდს, რომელსაც ვაჭართან ბრძოლა მოუწია. შეუძლია თუ არა ასეთ კოლოსს, თითქმის ორი მეტრის სიმაღლის და სისწრაფითა და რეაქციით განაწყენებული? ჰოლივუდურ ფილმებში ასეა: როგორც წესი, პატარა მებრძოლები უფრო ხშირად იმარჯვებენ. როგორც წესი, უარყოფითი პერსონაჟი: გაცილებით მაღალი და იწონის პოზიტიურს. ერთგვარი კინოინდუსტრიის ტრადიცია! მაგრამ ცხოვრება გაცილებით მკაცრია ვიდრე ჰოლივუდი და ვაჭარი არ არის ისეთი სულელი, რომ იბრძოლოს ისე, რომ არ იყოს დარწმუნებული საკუთარ აბსოლუტურ უპირატესობაში.
  სოფლის მაცხოვრებლების ნაწილი, ძირითადად, ბავშვები, რომლებიც მუშაობდნენ თავისუფალნი, შეიკრიბნენ იშვიათი სანახაობით. ეს არ არის ჩხუბი ან მუშტი, ეს ბრძოლაა სიკვდილამდე! მიუხედავად ამისა, ბავშვები დადებდნენ ფსონებს, როგორც წესი, რაღაც წვრილმანზე, ხოჭოებზე, ხელნაკეთ სათამაშოებზე, ან მსუბუქ ფიზიკურ დასჯაზე, შლაკებს, წიხლებს კონდახში, ხიდან გადმოხტომას ან უბრალოდ სახეში დარტყმას. თინეიჯერი მონები, რომლებსაც არაფერი ჰქონდათ, ასევე დებდნენ ფსონს პინჩებზე, დაწკაპუნებებზე და სხვა წვრილმანებზე. ვინაიდან იანკა ეტლზე იჯდა, მასთან ფსონი არავინ დადო და ბიჭებთან მიახლოება არ სურდა.
  მას არ სჯეროდა უბრალო სოფლის ბიჭის გამარჯვების დახელოვნებულ ზრდასრულ მებრძოლზე და არ სურდა ფსონის დადება სასტიკ ახმედზე.
  საყვირი გაისმა და ბრძოლა დაიწყო. ახმედი იწონიდა სულ მცირე ას ოცდაათი კილოგრამს, ანუ სამჯერ მეტს, ვიდრე ბიჭი, რომელიც თოთხმეტი წლის განმავლობაში თითქმის სტანდარტული ზომის იყო.
  ვაჭარი წუწუნებდა:
  - რა პატარა ტურა, ნეკნებში ფოლადი გინდა.
  ბიჭმა ღირსეულად და გაბედულად უპასუხა:
  -შენს ქვეშ!
  ახმედმა იყეფა და ჩექმით დარტყმა სცადა, მაგრამ ბიჭმა აცილება მოახერხა და ფეხიც კი დაარტყა. ბიჭს უფრო ბასრი ხმალი რომ ჰქონოდა, ჭრილობა სერიოზული იქნებოდა. ვაჭარმა დაწყევლა:
  - მონის ნაგავი!
  - მსუქანი მუცელი! - უპასუხა ბიჭმა.
  ახმედმა დაარტყა, მაგრამ ბიჭი ოსტატურად გაიქცა. პატარა, მოქნილი სხეული მოძრავი იყო, გარდა იმ შემთხვევისა, როცა მხოლოდ ტილო გეცვათ, გადაადგილება ძალიან ადვილი იყო.
  თუმცა, აჰმედი გამოცდილი მებრძოლი იყო; ის ნელა მოძრაობდა, გონივრულად სჯეროდა, რომ ლეკვი მას არ მიატოვებდა. ბიჭმა ერთადერთი სწორი ტაქტიკა აირჩია: მუდმივი უკან დახევა.
  ეს მოგაგონებდათ მსუქან კატას, რომელიც მოხერხებულ თაგვს მისდევდა.
  ახმედმა ხმალი წინ წამოიწია, ჩექმის თითებით ოდნავ აწია და მოწინააღმდეგეებს თვალი ადევნა.
  -პატარა ტურა, წუწუნებ და მშიშარა ხარ.
  ბიჭმა უპასუხა:
  -რატომ ღრიალებ და ბარაბანს აფუჭებ!
  აჰმედმა ოდნავ სწრაფად გადაინაცვლა და მისმა დანამ მოახერხა ბიჭის მკერდის გახსნა. თუმცა, სისხლის წვეთების მიუხედავად, ეს მხოლოდ ნაკაწრი იყო.
  - გოგოსავით ჭრი!
  აჰმედმა გაბრაზებულმა დაარტყა, ისეთი ძალით, რომ ბიჭმა კინაღამ დააგდო ხმალი, დაეცა, მაგრამ სწრაფად წამოხტა.
  - შენ არ მოგიწევს!
  იანკს თავში ასოციაციები ჰქონდა ცნობილ ფილმ "პინოქიოსთან", სადაც პატარა კაცის უკან დიდი კარაბასიც დარბოდა. ფილმში ყველაფერი კარგად დამთავრდა, წვერი იკეცებოდა, ყარაბასს გირჩები ასველებდნენ. აქ იანკებს სერიოზული პრობლემები შეექმნათ, შარდის ბუშტი, ძალიან სასიამოვნო წვენის დოქის შემდეგ, უცებ აჯანყდა, მაგრამ მე ნამდვილად არ მინდოდა გამომეტოვებინა ბრძოლის სპექტაკლი. ბოლოს და ბოლოს, როცა ხმლებით იბრძვიან, ყველაფერი შეიძლება ერთ წამში დასრულდეს.
  -პატარა არ ვარ, გავძლებ!
  აჰმედი წინსვლას განაგრძობდა, გაქცევით დაღლილმა ბიჭმა შეტევა სცადა, ქანაობდა. ის იყო სწრაფი და მოქნილი, როგორც შეეფერება მოზარდს, რომელიც ადრეული ბავშვობიდან მუშაობდა და ფიზიკურად ბევრს დარბოდა, ისე რომ არ იცოდა ისეთი ტანჯვა, როგორიცაა მაგიდასთან ჯდომა! . მაგრამ ფართო მოძრაობებმა გამოავლინა ფარიკაობის სკოლის სრული ნაკლებობა. ბიჭი უბრალოდ აფრინდა და ურტყამდა, დარტყმას ცდილობდა, ყოველგვარი სისტემის და ძირითადი ტექნიკის გარეშე. გამოცდილი მენტორი რომ ჰყოლოდა და ორიოდე წელი მაინც ესწავლა, აჰმედი მუცლით გაშლილი იწვა. მაგრამ, სამწუხაროდ, მათხოვარ ბიჭს არ აქვს ასეთი შესაძლებლობა!
  ვაჭარს რამდენიმე შესაძლებლობა ჰქონდა, ისარგებლა ბიჭის ვნებით, გაეხვრიტა მკერდზე, ან თუნდაც თავი მოეჭრა. მაგრამ ის არ ჩქარობდა; თავხედური ლეკვის ადვილი სიკვდილი არ შედიოდა მის გეგმებში.
  - რა საზიზღარია! თქვენ აგრძელებთ ღრიალს და ყეფს! ახლა ნახეთ: როგორ ჭრიან ნამდვილი მეომრები!
  - ფრიკი! - იყვირეს ბიჭებმა და მხარზე ძლიერი დარტყმა მიიღეს. ხმალი მაშინვე დამძიმდა და ბიჭი შეირყა.
  - აბა, ვინ არის ფრიკი! - ახმედის ხმლის ბოლო სისხლიანი გახდა.
  -შენ!
  - ასე რომ, მიიღეთ მეტი! - ოსტატურად შეუტია აჰმედმა. ბიჭს ხელები დასუსტდა და მორიგი თავდასხმის შემდეგ მკლავში დაიჭრა და ხმალი ჩამოაგდო.
  ყვიროდნენ ბიჭები. თინეიჯერმა მონამ გაქცევა სცადა, მაგრამ მკერდში ორი შუბი დააჭირა:
  - სად არის ტურა ხბო!
  აჰმედი წამოხტა და ბიჭს მახვილი თავში დაარტყა:
  - კარგი, დავმშვიდდი!
  იანკამ ამოისუნთქა, როცა ბიჭი დაეცა, მოეჩვენა, რომ ის მოკლეს. დაინახა, რომ ბიჭის თავი ხელუხლებელი იყო, მას გაუჩნდა იმედი, რომ შესაძლოა, ვაჭარი ახალგაზრდა გლადიატორს უგონოდ დატოვებდა და შემდეგ გონს მოვიდოდა.
  მაგრამ, როგორც ჩანს, წყალობა არ იყო აჰმედის ბუნების ნაწილი.
  - კარგი, ტიკტიკი მას!
  ვაჭრის რაზმის მეომარმა ცეცხლიდან წინასწარ მომზადებული შუბი ამოიღო. უმოძრაო სხეულს მიუახლოვდა.
  - კარგი, მოდი, რისი ღირსი ხარ!
  მეომარმა თავი დაუქნია, შუბი გაუწოდა და ცხელმა რკინამ ბიჭს შიშველი ქუსლი დაწვა.
  ბიჭმა მწვავე ტკივილისგან ყვირილი სცადა წამოხტომა. აჰმედმა მუშტი დაარტყა სახეში:
  - სად არის ტურა ხბო!
  ბიჭი დაეცა და ჯარისკაცებმა ხელები და ფეხები აიტაცეს. აჰმედმა შუბი ხელში აიღო და სიამოვნებით დაწვა მოზარდის მეორე ქუსლი ცხელი წვერით. ყვიროდა, გაქცევას ცდილობდა. დანარჩენი ბიჭები გაჩუმდნენ, მაგრამ გაუჩერებლად უყურებდნენ. მათ თავადაც ეშინოდათ წამების, მაგრამ იმდენად საინტერესო იყო თანატოლის ტანჯვის ყურება. ტყუილად არ არის, რომ ამდენი ხალხი ყოველთვის იკრიბება სიკვდილით დასჯისთვის ან გატაცებისთვის.
  -კარგი რატო გტკივა! Ეს ძალიან კარგია! Ეს არ არის! - აჰმედმა წვერი ბიჭს მკლავქვეშ დაუდო. შემწვარი ხორცის სუნი ასდიოდა. თუმცა, წვერი სწრაფად გაცივდა. მეომარმა ვაჭარს ჩირაღდანი გადასცა. მან ბიჭის თავზე მუქ თმაზე ცეცხლი მიიტანა და მან აანთება დაიწყო.
  აი უფროსმა ვეღარ გაუძლო:
  - Საკმარისი!
  - რა კმარა?! - დაიყვირა აჰმედმა.
  - ჩვენ შევთანხმდით, რომ უბრალოდ მოკლავდით, მაგრამ წამებაზე შეთანხმება არ გვქონდა!
  -აუ, ასეა! გართობისთვის კიდევ ხუთი ვერცხლის ჩაფხუტი გეცვათ. - ვაჭარმა პილონს ფული ესროლა. მან ხარბად აიტაცა ისინი და ჩაიბურტყუნა:
  - იქნებ ათი?
  - ძალიან ბევრი გინდა! თუმცა აი რა... - აზრმა გაუელვა თავში ახმედს. - ამ მონას თან მივყავარ. ის იქნება ჩემი მათრახი ბიჭი. როგორც კი რაღაც ქავილს დაიწყებს ან ცუდ ხასიათზე ვიქნები, მასზე ჩემს გაბრაზებას გამოვუშვებ. Გესმის?
  უხუცესმა თავმდაბლად უპასუხა:
  - საერთოდ არ მაინტერესებს მოკლავ თუ შენი იქნება! და ფული არასდროს არის ზედმეტი! სხვათა შორის, ბიჭს მუკ ჰქვია, სიმბოლურად ნიშნავს ტანჯვისთვის დაბადებულს!
  - ფქვილი მოვამზადოთ, კარგი ფქვილი! - გახარებული იყო აჰმედი და ტუჩებს აკოცა. - კარგი რა, დანარჩენ ბიჭებს მიაბარე.
  იანკა, რათა წამება არ დაენახა, ეტლიდან გადახტა. მისი ფეხები ჯერ კიდევ არ იყო მოშუშებული და ნაცარში გაახვია. ცოტა მტკივნეული იყო სიარული, მაგრამ ტკივილი უკვე ნაცნობი გახდა. ტანჯვა მონობის ქალიშვილია და პირველი და უძლიერესი!
  რომ გაიგო, რომ მუკს წაართვეს, არ იცოდა გაეხარდა თუ მოწყენილიყო. ბოლოს და ბოლოს, ნელი წამების საგანი ყოფნა არ სჯობს მაშინვე სიკვდილს. მით უმეტეს, თუ ამ სამყაროში სიკვდილის შემდეგ მხოლოდ ჯოჯოხეთი არ არის!
  როდესაც შარდის ბუშტს ათავისუფლებთ, სული მსუბუქდება და თავს ბევრად უფრო ხალისიანად გრძნობთ. აბა, ჯობია ჯერ გაჩუმდე, თორემ წამების ქვეშ კვნესა მოგიწევს!
  ქარავანი ისევ დაიძრა: განსვენებული მონები უფრო მხიარულად დადიოდნენ. მხოლოდ მუკს უჭირდა, ქუსლები დიდი ბუშტუკებით ჰქონდა დაფარული და ფეხის თითებზე სიარული უწევდა. თუმცა ბიჭი აკავებდა და ჭრილობების მიუხედავად გაღიმებაც კი სცადა. იანკამ მაშინვე იგრძნო მის მიმართ პატივისცემა. ზოგადად, გამბედაობა ყოველთვის ფასდებოდა. ერთ დროს, როდესაც ისინი სკოლაში იყვნენ, იყო ესსე თავისუფალ ისტორიულ თემაზე: მან დაწერა რამდენიმე ფურცელი სტენკა რაზინის შესახებ. უფრო მეტიც, დიდი პატივისცემით, ხაზგასმით აღნიშნა, რომ სტეპანს არ გაუცია, მაშინაც კი, როდესაც ის დახვრიტეს მეოთხედით. ბოლომდე ხუმრობდა, იღიმებოდა, მტკივნეული სიკვდილი სასიამოვნო თავგადასავლად მიიღო. მასწავლებელს ნამდვილად არ მოეწონა მისი ესე.
  - სტენკა რაზინი უბრალოდ ბანდიტია! - დაიყვირა მან.
  - ხალხი უბრალოდ ბანდიტს არ გაჰყვება. ხალხი წერს სიმღერებს ნაძირალაზე? სტენკა რაზინს სურდა უბრალო გლეხი და ხელოსანი გაეკეთებინა: ღირსეული ადამიანი. შენ ხარ ყოფილი მონა - თავისუფალი კაზაკი და არა პირუტყვი! ბოლოს და ბოლოს, ის ფაქტი, რომ რაზინმა გააუქმა კლასობრივი უთანასწორობა და უბრძანა ყველას გათანაბრება ერთი ერთზე, სიმართლეა! მხოლოდ ჭეშმარიტად თავისუფალ ადამიანს შეუძლია შექმნას რაღაც და შექმნას სილამაზე. მიუხედავად იმისა, რომ იყვნენ ყმები მხატვრები და პოეტები! და ბნელი შუა საუკუნეების განმავლობაში მათ შედევრები შექმნეს. მაგრამ ნება ნებაა! სსრკ-ში გორბაჩოვმა ხალხს მისცა თავისუფლება, შიშველი ქალების შეხედვის, ჰიტლერის წაკითხვის, წვეულების გაკიცხვის, კარგი ჰოლივუდის ფილმების ყურების და, რაც განსაკუთრებით სასიამოვნოა: მულტფილმების ყურების შესაძლებლობა. მიუხედავად ამისა, ჯერჯერობით აშშ აწარმოებს უკეთეს ბლოკბასტერებს, ვიდრე რუსეთში. ეს ფაქტია და არა მხოლოდ სპეცეფექტების კუთხით. ჰოლივუდურ ფილმებს რაღაცნაირად უფრო ინტენსიური და არაპროგნოზირებადი სიუჟეტები აქვთ, უფრო ფერადი და მრავალფეროვანი ჩხუბი და კიდევ რაღაც გაუგებარი, რაც განასხვავებს რუსების უმეტესობას. იქნებ ეს უფრო მეტი სიკეთეა, მიუხედავად სისხლისა! თუმცა საბჭოთა პერიოდში კარგი საბავშვო ფილმები იყო. იანკას განსაკუთრებით მოსწონდა ომის ფილმები, სადაც მისნაირი მაგარი ბავშვები ებრძვიან ზრდასრულ ფაშისტებს, თეთრგვარდიელებს და ბურჟუაზიას! რა საინტერესო და სასაცილოა! შეერთებულ შტატებში ასევე არის ფილმები ბავშვების გმირებით, მაგრამ რატომღაც ნაკლებია და რაღაც აკლია. შესაძლოა, იდეა პატრიოტულია. შესაძლებელია თუ არა გავიხსენოთ ერთი ამერიკული ფილმი მაინც მეორე მსოფლიო ომის შესახებ, სადაც ბავშვები ამსხვრევენ და კლავენ გერმანელთა კოლოფს? ან თუნდაც აბრაამ ლინკოლნის სამოქალაქო ომის შესახებ. მარკ ტვენი უდავოდ დიდი მწერალია, მათ შორის საბავშვო მწერალი, მაგრამ მას არასოდეს განუვითარებია ბავშვის მეომრის იმიჯი. არკადი გაიდარი: რაღაც გააკეთა ამ მიმართულებით, მაგრამ არასაკმარისი. ალბათ, 41 წელს რომ არ მომკვდარიყო, ბავშვის მეომრის იმიჯი კიდევ უფრო განვითარებულიყო. მხოლოდ ერთმა რუსმა მწერალმა მოახერხა ბავშვთა მეომრის იმიჯის ჭეშმარიტად გამჟღავნება! იანკამ ინტერნეტში წაიკითხა. მშვენიერია და ძალიან მაგარი! მხოლოდ უცნაურია, რომ ისინი არ აქვეყნებენ ასეთ მომხიბვლელ ბიჭს! მიუხედავად იმისა, რომ ის მაინც შეიძლება გამოქვეყნდეს. მათ არ სურდათ გამოექვეყნებინათ ოსტატი და მარგარიტა, მაგრამ შემდეგ რომანი გახდა საუკეთესო და ყველაზე პოპულარული სამეცნიერო ფანტასტიკის ნაწარმოებიდან. სკოლაშიც კი სწავლობდა, როგორც საკლასო დავალება. თუმცა, იანკამ პირველად წაიკითხა ოსტატი და მარგარიტა, როდესაც ის ხუთი წლის იყო. რომანმა ძლიერი შთაბეჭდილება მოახდინა ბავშვზე. თუმცა, ბუნებრივია: ასეთი ნაწარმოები თავის დროზე მეტისმეტად მისტიკურია. მაშინ, ომამდელ საბჭოთა რუსეთში, ათეიზმი უფრო აგრესიული იყო, ვიდრე ოდესმე. მებრძოლი ათეისტების საზოგადოების ზომა: ათ მილიონს აჭარბებდა, თუ კომუნისტი წირვას ესწრებოდა, მაშინვე გარიცხეს პარტიიდან, რასაც ავტომატურად მოჰყვა დაპატიმრება! და აი, თავად დიდი სატანა: დადის მოსკოვის გარშემო და წყვეტს ხალხის ბედს. და ამაყი NKVD აბსოლუტურად უძლურია ვოლანდისა და მისი მსახურების წინააღმდეგ! Რა თქმა უნდა. დიდი შლაპი საბჭოთა რეჟიმის წინაშე. გარდა ამისა, თვით მოსკოველები, დედაქალაქის მაცხოვრებლები, სამაგალითო საბჭოთა სახელმწიფო, გამოისახებიან როგორც ხარბები, ამაყები, ინტერესების მქონენი, შრომისმოყვარეობისა და ელემენტარული წესიერების გარეშე. მაგრამ ეს არ არის საბჭოთა კაცის იმიჯი, რომელიც აგიტპროპმა გამოძერწა. პოლიცია უმწეოა, უფროსები ნასვამები, საზოგადოება სინდისის გარეშე და გაუმაძღარი! და ეს არის დედაქალაქში სტალინის ბრძნული მენეჯმენტის ქვეშ.
  რა თქმა უნდა, ბულგაკოვმა რაღაცები შეარბილა. კერძოდ, მან აჩვენა ფსიქიატრიული საავადმყოფო, როგორც სანიმუშო დაწესებულება, სადაც თითოეული პაციენტი ცალკე ოთახში წევს შხაპით, მოწესრიგებულები კი თავაზიანები არიან, ბევრი მათგანი მომხიბვლელი ქალია. სინამდვილეში ფსიქიატრიული საავადმყოფო საშინელი დაწესებულებაა, ციხეზე უარესია. საშინელი ჭუჭყიანი და სუნი, გადატვირთული საკნები, სტრიქონები, სასტიკი და სადისტი მოწესრიგებულები! საჭმელი: ციხეზე უარესიც კი, რადგან რაციონი ყველა და ყველა იპარავს. კომპანია ასევე უარესია, არის უამრავი მოძალადე კრიმინალი და მანიაკი, და სულელები, დებილები, შიზოფრენიკებიც კი. უნდა ითქვას, რომ ციხეების უმეტესობა ცხოვრობს შემდეგი კონცეფციების მიხედვით: არავითარი ქაოსი, საკნები მოწესრიგებულია, პატიმრები თავად იცავენ სისუფთავეს, საქანელებითაც კი არიან აღჭურვილი, შეგიძლიათ ტელევიზორი დააყენოთ და თუ ფული გაქვთ, ევროპული ხარისხის რემონტი გააკეთეთ. ეს ბევრად უარესია ფსიქიატრიულ საავადმყოფოში, რადგან სულელს შეუძლია მოშარდვა ან დასაძინებლად წასვლა და თქვენ ყველა მის სუნს. გარდა ამისა, ციხეში: ფსიქოტროპულ პრეპარატებს კი არ შეგიკეთებენ, მაგრამ ფსიქიატრიულ საავადმყოფოში? სხვადასხვა ნაგავი, საიდანაც ძალიან ცუდია, ყველაფერი მტკივა, ხდება ნამდვილი გაყვანა, როგორც სრული ნარკომანის. და ეს ძალიან საზიანოა ჯანმრთელობისთვის, გული, ღვიძლი და თირკმელები იტანჯება და ფაქტიურად ყველაფერი! არა, ციხეში წასვლა ნამდვილად ჯობია! ბულგაკოვი არ აღწერს ციხეს, მაგრამ ვარდისფერ ტონებში ასახავს ფსიქიატრიულ საავადმყოფოს. რატომ გააკეთა მან ეს? ალბათ არა მხოლოდ იმიტომ, რომ ცენზურის ეშინოდა, არამედ სჯეროდა, რომ საბჭოთა ხელისუფლება ბევრად კეთილი, ჰუმანური და ნათელი იყო, ვიდრე სინამდვილეში იყო. ყველას უნდა სჯეროდეს საუკეთესოს, ბევრ საბჭოთა მწერალს სჯეროდა კომუნიზმის და არბილებდა ცხოვრების ნეგატიურ გამოვლინებებს. ან გგონიათ, რომ გაიდარმა არ იცოდა რა იყო კოლექტივიზაცია? ვიცოდი, მაგრამ მეშინოდა! თუმცა: გარდა იმ ექსცესებისა, რაც ჩადენილი იყო, თავად კოლექტივიზაციის იდეა იყო სწორი და გლეხობის უმეტესობამ მხარი დაუჭირა. მათ სჯეროდათ საუკეთესოების და უყვარდათ სტალინი. საინტერესოა, თავად ბულგაკოვი როგორ მოექცა სტალინს? ბოლოს და ბოლოს, სტალინმა გადაარჩინა იგი NKVD-ს სასტიკი რეპრესიებისგან და ბულგაკოვის პიესების გადაღებაც კი დაუშვა თეატრებში. . მაგრამ არის იმდენი უნარიანი მწერალი, რომლებიც დახვრიტეს ან დამპალი ბანაკებში. საერთოდ, ბულგაკოვს ოსტატი და მარგარიტა რომ წაართვა, ახლა ვერავინ იცნობს (სპეციალისტების ვიწრო წრის გარდა).. მხოლოდ ოსტატი და მარგარიტა რომ დატოვოთ, მაშინ ყველა ეცოდინება!
  თუმცა, ყველა მწერალს აქვს თავისი შედევრები, როგორიცაა: დიუმას სამი მუშკეტერი (და ეს არის ფაქტები, ისინი დაეხმარნენ მათ დაწერაში), ან კონან დოილის შერლოკ ჰოლმსი. უფრო რთულია ნაყოფიერი ჟიულ ვერნის წამყვანი რომანის იდენტიფიცირება, მაგრამ, სავარაუდოდ, ეს არის ოცი ათასი ლიგა ზღვის ქვეშ, რადგან მას ყველაზე ხშირად იღებდნენ. მეორეს მხრივ, მას შემდეგ, რაც ჯეკი ჩანი ითამაშა ბლოკბასტერში "შუქის გარშემო ოთხმოცი დღეში", შესაძლოა ეს ნამუშევარი გახდა ლიდერი სალაროებში. სჯობს, თანამედროვე მწერლებს არ შეეხო, მათ შორის არც ერთი გიგანტი არ არის. გარდა ამისა, ორიგინალური იდეები ძირითადად ამოწურულია და თითქმის ნებისმიერი მწერლის დადანაშაულება შეიძლება პლაგიატში. სულ სხვა საქმე იყო მეცხრამეტე საუკუნის ბოლოს - მეოცე საუკუნის დასაწყისში, როცა ლიტერატურის ახალი ხელუხლებელი ნიადაგი იშლებოდა. დიახ, მაშინაც იყვნენ გიგანტები, მაგრამ ახლა მათ ანადგურებენ და მხოლოდ ერთი მეტ-ნაკლებად ჯდება დიდის განმარტებაში!
  კრანივით დიდი ჭრიჭინა იანკას თავზე გადაუფრინა. ერთ-ერთმა მშვილდოსანმა მას ესროლა და დაარტყა. ბიჭმა ყურადღება მიიქცია; მსროლელმა პრაქტიკულად არ დაუმიზნა. სწრაფი დარტყმა მიუთითებს კარგ ვარჯიშზე და დიდ გამოცდილებაზე. ეს ნიშნავს, რომ ეს უნდა იყოს გათვალისწინებული, თუ ის გაქცევას გადაწყვეტს. Მაგრამ სად?
  აჰმედმა ცხენს ასწია და ავიდა და დაიყვირა:
  - კარგი, თამაში მზად არის?
  - ერთ საათში გავაკეთებ, ბატონო! - წამოიძახა იანკამ.
  - მაშ შეხედე, ჩემო კარგო! თუ ვერ გაუძლებ, ისე ძლიერად დაგირტყამ, რომ... - არ დაასრულა ვაჭარმა. მუკთან მიახლოების შემდეგ ბიჭს ეკლიანი მათრახი დაარტყა.
  - რა პატარა ტურა, ტანში მტკივა! - და ისევ დარტყმა.
  იანკამ გაიფიქრა, რატომ არ უნდა ატკინოს, თუ ეს ბიჭი არასდროს იბანს? შორიდანაც კი გრძნობ როგორ სუნავს. ნაძირალასავით სუნავს. მონა ბიჭები კი ბევრად სუფთანი არიან.
  ამაზრზენია ყურება, მაგრამ ადგომა და ჩარევა ნიშნავს საკუთარ თავს დარტყმას. ოჰ, რა ადვილია აღსრულებაში ჩავარდნა: გაჩუმდი, გაჩუმდი, გაჩუმდი!
  საბედნიეროდ, ფუმფულა ღორი წინ მივარდა და ამან სადისტს ყურადღება გააფანტა. მუკს გაჭირვებით შეეკრა სუნთქვა, მაგრამ არ უტირია. სახე ოდნავ გაფითრდა, კანი გაჭრილი: სისხლის წვრილი ნაკადები მოედინებოდა. ვაჭარს ჰქონდა სპეციალური მათრახი ფოლადის ვარსკვლავებით: ის ტყავს და ხორცს ჭრიდა.
  იანკა ფიქრობდა, რომ ჯერ კიდევ კარგია ცივილიზებულ ქვეყანაში ცხოვრება, სადაც ბავშვებს წვრილმანებისთვის არ ურტყამდნენ. მეფის დროს, ბუნებრივია, კვერთხი გავრცელებული იყო. მართალია, დროთა განმავლობაში ისინი სულ უფრო და უფრო ნაკლებად ურტყამდნენ! საბჭოთა ხელისუფლების პირობებში ბავშვები პრივილეგირებულ კლასს წარმოადგენდნენ, მათ სწყალობდნენ, სკოლებში აკრძალული იყო ცემა. სიმართლე სტალინის დროს: მათ დაიწყეს ხალხის მოპყრობა ბევრად უფრო მკაცრად. წამებაც კი გამოიყენეს, მაგრამ მერე ისევ ლიბერალიზაცია მოვიდა. შეიძლება პირიქითაც, სკოლაში არ არის დისციპლინა, სრული უპასუხისმგებლობა. თუმცა, როცა შენ თვითონ გცემენ, რატომღაც ნამდვილად არ გსურს სხვების გატანა. ტყუილად არ არის, რომ ყველაზე დარწმუნებული პაციფისტები არიან ისინი, ვინც იბრძოდნენ და დაინახეს თავიანთი ამხანაგების სიკვდილი!
  მაინტერესებს, მის ადგილას რას გააკეთებდა ერთ-ერთი სათავგადასავლო წიგნი. დაუპირისპირებდი ახმედს ბრძოლაში?
  ეს ნიშნავს საკუთარი თავის სიკვდილს. ან როგორც ზღაპარში: კრიტიკულ მომენტში ჩნდება დიდი ჯადოქარი ან მეომარი. იწყება ნამდვილი ბრძოლა, სადაც თქვენი მოწინააღმდეგე უკვე პათეტიკური ჭია.
  ცხოვრება ბევრად უფრო რთულია. ყოველივე ამის შემდეგ, რაც მას ხდება, არ არის ბლოკბასტერი. და მას არ ძალუძს მცველების მარტო გაფანტვა ან ლიდერის დაჭრა. ამიტომ უნდა გაჩუმდე და გაუძლო. ახლა, თუ გახსოვთ ანალოგიები, მაშინ რას აკეთებდნენ გარკვეული გმირები შუა საუკუნეებში. ერთი მახსოვს, მკურნალობდა, ოპერაციები გაუკეთა და ყველაფერი შესანიშნავად გამოუვიდა. მეორე სამეფო სამსახურში შევიდა, კარიერა გააკეთა, მესამე მეკობრე გახდა, მეოთხე...
  თუმცა, ეს მოზარდები არიან. ბავშვებთან უფრო რთულია! უპირველეს ყოვლისა: თქვენ უნდა წარმოაჩინოთ თავი რომელიმე კეთილშობილური ოჯახის წარმომადგენელად. ვაი, პირველი რაუნდი წააგო! დახრილი მონის დონეზე! კიდევ ერთი გზაა თანამედროვე ცოდნის გამოყენება.
  ისე, ის უკვე ცდილობს აქ რაღაცის გაკეთებას. არის საკმაოდ ღირსეული საჭადრაკო ნაკრები, რომელიც მზადაა და გარდა ამისა, მას შეუძლია კიდევ ბევრი თამაშის გამოგონება. საერთოდ, თუ თავისუფალი ადამიანი ხარ, ამით შეიძლება გამდიდრდე. მართალია, აქ ბევრი რამ იღბალზეა დამოკიდებული, თუ ჭადრაკი პოპულარულია ჩვენს სამყაროში, მაშინ რატომ არ უნდა იყოს: მასში არის რაღაც სუპერ. მართალია, ცუდი არ არის ჭადრაკის წარმოებაზე მონოპოლიის მოპოვება, წინააღმდეგ შემთხვევაში მოგება დაეცემა. კოსმეტიკურ საშუალებებთან ერთადაც შეგიძლიათ სცადოთ, აქ ალბათ ქალები ამას არ ინებებენ. თუმცა აქაც თავისუფალი ადამიანი უნდა იყო. და სჯობს, ახლა დამალოთ თქვენი უნარი. ზოგადად, წარსულში უფრო ხშირად ისტორიული თავგადასავლების გმირები უხეში ძალით მოქმედებდნენ. აქ, რა თქმა უნდა, ძალზე გადაჭარბებულია სპეცრაზმის ძალა და რეალური შესაძლებლობები. არ არის ბევრი შემთხვევა, როცა რჩეულ მებრძოლებს უბრალო ქუჩის ხულიგნები სცემენ? წესიერი! ამიტომ გულუბრყვილოა ვიფიქროთ, რომ ერთ სპეცრაზმელს შეუძლია ასი გაწვრთნილი მებრძოლის მოკვლა ხმლებით. იანკა მზად იყო დადო ფსონი, რომ კარგად გაწვრთნილ და გამოცდილ ძველ რომაელ გლადიატორს შეეძლო ხმლებით მოეკლა ალფას სპეციალური ჯგუფის თითქმის ნებისმიერი წევრი. ხოლო სპეცრაზმის ზეძალა ერთგვარი პროპაგანდისტული კლიშეა. სუპერმენის კომპლექსი! მიუხედავად იმისა, რომ ეს არის ჩვეულებრივი ცილის სხეული და ხშირად მთვრალი! ისიც უნდა აღინიშნოს, რომ ჩხუბი მოსაწყენი ხდება! კიდევ რა შეგიძლიათ მოიფიქროთ? ასეთი ავტომატური მანქანა, ვერ გამოიგონებ, ეს დელიკატური სამუშაოა. დიახ, რა თქმა უნდა, უფრო მარტივი ქვემეხი: შეგიძლია დენთის დამზადება და წარმოება. მაგრამ რას მისცემს ეს? დაიწყება გაუგონარი ომი, დაიღვრება სისხლის ნაკადები. და ის კვლავ დარჩება ჯაჭვზე. გამახსენდა გულივერის თავგადასავალი, როგორ შესთავაზა მან გიგანტების მეფეს დენთის წარმოება, მაგრამ მონარქმა უარი თქვა. რა გონივრული გადაწყვეტილებაა! გარდა ამისა, დენთის გარდა, ბევრი სხვა საშიში ასაფეთქებელი ნივთიერებაა. ბრრრ! იარაღის რბოლის დაწყება არ არის კარგი იდეა. სამწუხაროა, რომ, მაგალითად, მას არ აქვს მარადიული ახალგაზრდობის ელექსირი, მაშინ როცა მისი ეპოქის ხალხმა თვითონ არ იცის როგორ გააკეთოს ეს. იქნებ მუსიკალური ინსტრუმენტების წარმოება? ო, ეს იდეაა, მაგრამ ჯერ მოიპოვე თავისუფლება!
  აქ ორი გზა არსებობს: გაქცევა ან პატრონის კეთილგანწყობა. პირველი გზა მაცდური, მაგრამ სარისკოა, მეორე კი პირიქით, არც თუ ისე სასურველი, არამედ უფრო რეალისტური და უსაფრთხოა. თუმცა, ბევრი რამ არის დამოკიდებული ადამიანზე. თუ აჰმედს აქვს თუნდაც ნატეხი სინდისი?
  დაიწყო სოკოს წვიმამ. მზე განაგრძობდა ნათებას. აქ იანკა იყო პირველი, ვინც დაინახა ადგილობრივი ცისარტყელა. ეს იყო ბევრად მდიდარი, ნათელი, უფრო მრავალფეროვანი, ვიდრე მიწიერი. ხელმისაწვდომი ჩრდილების საერთო რაოდენობა წარმოუდგენლად დიდი იყო.
  მონებიც კი, რომლებმაც ის დაინახეს, არაერთხელ აღფრთოვანდნენ მისით. ბიჭებმა სიცილი სცადეს და მათრახი მიიღეს ზურგზე.
  იანკამ მცველს ჰკითხა:
  - რა არის აქ წარმოუდგენლად ლამაზი, როცა წვიმს?
  დაქირავებულმა უპასუხა:
  - რა მაინტერესებს? ეს არ ამძიმებს ჩემს საფულეს! უბრალოდ ღმერთი Fazjara თამაშობს!
  - Ჯანმო?
  -ფაზჯარა თუ ფაჟ! მცირე სინათლის ღვთაება. ასე უაზრო და საკმაოდ სუსტი!
  იანკამ აღნიშნა:
  - ვინ უფრო მოგწონს?
  დაქირავებულმა ენთუზიაზმით უპასუხა:
  - რა თქმა უნდა გორ! ის ძალიან ძლიერი ღმერთია! მეომრების მფარველი! არის ნამდვილი სეტერიც, მაგრამ მას ძალიან უყვარს სისხლიანი მსხვერპლშეწირვა! გამარჯვებისთვის, თქვენ უნდა მოკლათ ძალიან ბევრი მონა! და მონები არის ღირებულება და სიმდიდრე!
  იანკა დათანხმდა:
  - უმაღლესი ღირებულების ადამიანი!
  - კაცი ბუგერია! რამდენი არ გესმის შენ პატარავ! პათეტიკური პატარა კაცი.
  - და სულთანი?
  დაქირავებულმა შუბი აიქნია:
  - გაჩუმდი, საწყალი, თორემ ყველას ძელზე გაგვაგდებენ!
  იანკამ მოჩვენებითი შიშით წამოიძახა:
  - რა თქმა უნდა, ჩუმად ვარ, ოჰ დიდო!
  - ვინ არის დიდი?
  - Რა თქმა უნდა შენ!
  დაქირავებულმა ამაყი პოზა დაიკავა:
  - მე ყველაზე დიდი ვარ მსოფლიოში.
  ვაჭარმა დაუძახა დაქირავებულს:
  - Რა თქვი?
  მან მაშინვე დაიწუწუნა:
  - ვიხუმრე, პატრონო.
  - მივხვდი რასაც გულისხმობ! - მიახტა ახმედმა დაქირავებულს და მათრახი უკუღმა დაარტყა. შიშისგან ცხენიდან გადმოფრინდა. ის დაეჯახა, მტვერი ასწია, მაგრამ მაშინვე წამოხტა:
  - ყველაფერი მესმის, ბატონო!
  - Გავიგე?
  - დიახ! ყველაზე პატარა დეტალამდე!
  - კარგი, დაჯექი, სანამ მხეცს შეგკრავ.
  დაქირავებული მებრძოლი გარკვეული გაჭირვებით ავიდა მაღლა, ღრიალებდა და, როგორც ჩანს, თირკმელებს ატყდა. იანკას უჭირდა სიცილის შეკავება: მას არ ჰქონდა საკმარისი სხვა მტერი.
  აჰმედი ბიჭთან მივიდა:
  - კარგი, როგორ არის თამაში მზად?
  - ბოლო ფიგურას ვჭრი!
  - კარგი, ამ სულელმა გამამხიარულა, მე მაინც კეთილი ვარ და მაპატიე!
  იანკამ თვალსაჩინო თავმდაბლობით უპასუხა:
  - Მადლობა ბატონო!
  აჰმედს ესიამოვნა, მაგრამ მკაცრად თქვა:
  - ყველას თვალწინ განსაკუთრებით ნუ დამიძახებთ, ბატონო. ეს არის მიმართვა სულთანს. დამიძახეთ ოსტატი, ან კიდევ უკეთესი, მისტერ.
  - მესმის, ბატონო!
  - მშვენიერია! როცა მომავალ ჯერზე ჩამოვალ, თამაში მზად უნდა იყოს!
  - Ვცდი!
  ბიჭი სამსახურს დაუბრუნდა: იმ მომენტში აინტერესებდა, თამაშში ადგილობრივი ჩემპიონი იქნებოდა თუ არა. ჭადრაკს ჰყავდა თავისი გიგანტები, მაგალითად გრეკო, ფილიდორი, მორფი, კაპაბლანკა, ფიშერი, კასპაროვი. ახლა მოჭადრაკეები და დიდოსტატები ღრიალებდნენ. ყველაზე აბსოლუტური ჩემპიონი კომპიუტერია. უფრო სწორად, ჭადრაკის რობოტი! სხვა დიდი ჩემპიონები: გარკვეულწილად უსწრებდნენ თავის დროს. მაგალითად, გრეკომ იყო პირველი, ვინც შემოიტანა მსხვერპლშეწირული კომბინაციის ცნება, ფილიდორი პაიკის როლისა და პოზიციური თამაშის, გახსნის განვითარების მორფი, სტეინიცის დაცვა, ლასკერის ფსიქოლოგია. თითოეული მათგანი ნამდვილი პიროვნება იყო! საინტერესო ის არის, რომ თითქმის ყველა ჩემპიონი იყო მესაზღვრე, რევოლუციონერი. მათ შორის ბოლო დიდი ჩემპიონი: გარი კასპაროვი. იანკამ უყურა თითქმის ყველა თამაშს: გარი კასპაროვი. მასში შთამბეჭდავი იყო მისი ცოდნა გახსნის შესახებ, მისი მკვეთრი კომბინირებული ხედვა, გამძლეობა ინიციატივისთვის ბრძოლაში და პარტნიორების მიმართ შიშის ნაკლებობა. კასპაროვმა ოპონენტებს გამანადგურებელი დარტყმა მიაყენა! როგორც ჩანს, მან დედოფალი გასცა - მატას ვერ გაექცევი ! კარგი, ჯანდაბა ლექსები. მიუხედავად ამისა, იანკებს აქვთ მყარი პირველი წოდება და ძლიერი კომპიუტერული პროგრამების დამარცხების გამოცდილება.
  ბოლოს ბოლო ცხენი ამოჭრეს. ფუ-ფუ! შეგიძლიათ დაწექით დასასვენებლად, ხელები დაიღალეთ!
  იანკამ ვერ შეამჩნია როგორ ჩაეძინა და ტემპი დაკარგა. გარდა ამისა: უკვე გადალახეს ქედი და ჩავიდნენ ხეობაში, სადაც უფრო თბილი იყო. იანკა ცხენების ბრძოლაზე ოცნებობდა. მართალია, ზოგიერთ ცხენს აქვს ლოკოკინის ფორმის ჭურვი, როგორც ადგილობრივ ცხენებს.
  იანკა იბრძვის: მას აქვს დიდი ძალა, ის არის დიდი და მოწიფული. ის ერთიმეორის მიყოლებით ჩამოაგდებს. არღვევს მთავარ გმირს, რომელსაც ატარებს ჰერცოგის გვირგვინი. ბიჭი მკვეთრ საქანელას აკეთებს და ურტყამს. მტრის ხმალი გატყდა, წვერი ჩლიქების ქვეშ დაეცა. იანკა ისევ ურტყამს...
  ამ დროს მას ძლიერი ტკივილი წვავს. ბიჭი ყვირის და თვალებს ახელს. მარყუჟმა კიდევ ერთხელ "გააწვა".
  - ფალკონს როგორ ეძინა?
  იანკას სურდა მტანჯველი გაეგზავნა, ან თუნდაც სახეში დაარტყა, მაგრამ გარეგნულად თავმდაბლად უპასუხა:
  - ძალიან კარგი ოსტატი!
  - მაშ მშვენიერია! თამაში მზად არის?
  ბიჭმა თავი დაუქნია:
  - დიახ, მხოლოდ მისი დახატვა რჩება!
  - Აბა რა ხდება! დახატე! - მოუთმენლობისგან ტუჩი აკოცა ახმედმა.
  - კარგი! არის შავი და თეთრი საღებავი?
  - მიეცი მას! ერთი ნახშირზეა დაფუძნებული, მეორე კი ცარცი! - ჰაერში მათრახით უსტვენდა მონათვაჭრე, მაგრამ არ დაარტყა.
  იანკას ფუნჯი მისცეს და ბიჭმა ხატვა დაიწყო. ფიგურების დახატვა ადვილია, მაგრამ თავად დაფის კვადრატებად დაყენება ისე, რომ ისინი თანაბარი იყოს... მე მომიწია დალაგება: სხვადასხვა ტოტებისა და კაუჭების გამოყენება მოწყობილობად. უპრობლემოდ, იანკამ დაასრულა სამუშაო. ახლა კი ის დარჩება ისტორიაში, როგორც ჭადრაკის პირველი გამომგონებელი, თუ რა თქმა უნდა აჰმედი: მისი აღმოჩენა არ არის მოპარული. მიუხედავად იმისა, რომ იყო, მაგალითად, დიდი მონა-ფილოსოფოსი ეზოპე, რომელიც უფრო ცნობილი გახდა, ვიდრე უძველესი მეფეები და თანამედროვე პრეზიდენტები!
  მოედნები არც თუ ისე თანაბარი აღმოჩნდა, მაგრამ ასე იქნება. იანკა აღფრთოვანებული იყო მისი საქმიანობით: როგორც ჩანს, მან ვერ შეამჩნია მისი, როგორც ხელოსნის ნიჭი, მაგრამ საჭიროებამ აიძულა. როდესაც ადამიანს ცხოვრება აწვალებს, ის ხშირად ავლენს გამოგონებას და ადრე ფარულ შესაძლებლობებს. აქ ისინი პირველები არიან: ჭადრაკი ამ სამყაროში. კარგი იქნებოდა საათის გაკეთებაც. კარგი, ესეც კარგი აზრია, შეგიძლიათ სერიოზულად გამდიდრდეთ საათებით! თუ ზამბარიანის მექანიზმი ძალიან რთულია და დიდ უნარს მოითხოვს, მაშინ მზის, რომელიც გაცილებით მარტივია, შუა საუკუნეებში საკმაოდ ხელმისაწვდომია. უბრალოდ გაჩუმდი ამ დროისთვის. ბიჭმა დაალაგა ნაჭრები და გაახსენდა, რომ შუა საუკუნეებში ყველაზე მოძრავი ნაჭერი იყო არა დედოფალი, არამედ ეპისკოპოსი. მას უფრო ხშირად ეძახდნენ ჯესტერს ან მორბენალს. ეპისკოპოსი გვიანდელი სახელია, ისევე როგორც როკს ეძახდნენ: ტური თუ ქვემეხი! შუა საუკუნეებში იგი მხოლოდ ორ სფეროში წავიდა. დედოფალი ან ეპისკოპოსი ერთი. მაგრამ ახლა, უმჯობესია, სასწრაფოდ შემოიღოთ თანამედროვე წესები, თორემ ის ადგილობრივი ჩემპიონი არ იქნება. წინააღმდეგ შემთხვევაში, მოერგეთ ახალ წესებს და თეორია ამ შემთხვევაში განსხვავებული იქნება. კიდევ რომელ თამაშს აქვს პლანეტა დედამიწაზე ამდენი ასეული წიგნი, რომელიც ეძღვნება თამაშების თეორიასა და ანალიზს? დიახ, რა თქმა უნდა, პროფესიონალი მოკრივეები იღებენ დიდ ჰონორარს, უფრო მდიდრებს, ვიდრე მოჭადრაკეები, თუმცა მაგალითად ფიშერმა თავის დროზე მილიონები გამოიმუშავა, მაგრამ სილამაზე და ესთეტიკა შეუდარებელია. თუმცა, ფიშერი ხშირად ადარებდა ჭადრაკს კრივს. იანკას მოუწია მონაწილეობა კონტაქტ სპარინგში, მაგრამ მას არ უყვარდა კრივი. მისი რეაქციისა და სიჩქარის გამო, ბიჭმა მოიგო სასკოლო შეჯიბრიც კი (ქულებზე, ვერ გაბედა დარტყმა მთელი ძალით), მაგრამ უარი თქვა ამ სპორტით პროფესიონალურად დაკავებაზე. სკოლაში მას ჰქონდა საკმარისი ძალა იმისათვის, რომ დამნაშავის სახეში მუშტი დაარტყა, მაგრამ იანკას კარგი გული ჰქონდა; სუსტზე დარტყმის ოდნავი სურვილიც კი არ ჰქონდა, თუნდაც "შმუზერს". მართალია, ახლა ღრმად ნანობდა, რომ კრივში და კიდევ უკეთესი, კიკბოქსინგის (სადაც ასევე წიხლებს) კარიერა მიატოვა. თუმცა, თორმეტი წლის ბიჭი, თუნდაც ის იყოს მსოფლიოს ჩემპიონი ბავშვებს შორის, ნაკლებად სავარაუდოა, რომ გაუმკლავდეს ოცდახუთ გამოცდილ და შეიარაღებულ მეომარს. მაგრამ მეპატრონე აჰმედი: თუ ერთი ერთზე, ალბათ. მას აქვს შესანიშნავი გაჭიმვა, მოქნილი სახსრები და კარგი შესაძლებლობები საბრძოლო ხელოვნებისთვის. უბრალოდ, ხასიათი აკლია. რატომღაც რთულია ადამიანის სახეში დარტყმა და ტკივილის გამოწვევა. თუმცა შუა საუკუნეებში ზედმეტად ჰუმანური ვერ იქნები, შეგჭამენ, კბილებს უნდა გაიზარდო!
  იანკამ თეთრ დედოფალს ამოისუნთქა და ენაზე აიღო. არა, ეს არ არის სუფთა ცარცი, ეს არის რაღაც მცენარეული და უფრო გემრიელი. ბიჭმა პირველი ნაბიჯი გადადგა, შავი ლომბარდი გადაიტანა. იანკამ გადაწყვიტა, რომ შავი პირველი ნაბიჯი გადადგას, ბნელი ძალები აგრესორი გახდნენ!
  თითქოს ასეთი აზრების დასადასტურებლად, საღამო ააფეთქეს და დიდი აყვავებული პალმები დაუქნია თავი. ბიჭმა მათკენ ხელი გაიშვირა. ახმედმა შენიშნა ეს ჟესტი და იანკასკენ წამოხტა.
  - როგორ დახატე?
  - Დიახ სერ! აი ისინი შავ-თეთრები არიან!
  აჰმედი ლოკოკინას ცხენიდან გადმოვიდა, ეტლზე ჩამოჯდა და ფრთხილად ასწია დაფა.
  -არაფერი! Ლამაზად გამოიყურება! უბრალოდ როგორ ვითამაშო!
  იანკამ ახსნა დაიწყო:
  - ფიგურები სათითაოდ უნდა გადაიტანო!
  - რატო მორიგეობით! ჯობია სასწრაფოდ იჩქაროთ, მასობრივად!
  იანკამ თამამად გააპროტესტა:
  - არა, ქაოსი იქნება, მაგრამ თამაშმა უნდა შექმნას ჰარმონია!
  - აი როგორ... ჰარმონია! - მსუქანი, წვერიანი სახე გამოაძრო მონათვაჭრემ.
  - რა თქმა უნდა, მასში მთავარია თავი, ეს თამაში საშუალებას გაძლევთ ყველაზე ნათლად აჩვენოთ მეთაურის შესაძლებლობები. - გონივრულად თქვა იანკამ.
  აჰმედმა თავის ზემოდან გადახეხა:
  - მეთაურო! Ვაუ! ხანდახან მეჩვენება, რომ საუკეთესო მეთაური მე ვარ! მით უმეტეს, თუ თქვენ გჭირდებათ ოქროს ჭურვების ბრძანება!
  იანკამ სწრაფად უპასუხა:
  - ვარჯიში არასდროს გტკივა, მით უმეტეს, რომ ეს არის სამართლიანი ბრძოლა, რომელიც იწყება თანაბარ პირობებში!
  - გულახდილი ხარ? და ომში ვერ იქნები პატიოსანი. - აჰმედმა ბეჭედი თმიან ხელზე დაატრიალა.
  - თუ ისწავლი პატიოსნად გამარჯვებას, მაშინ მოტყუებაში ტოლი არ გეყოლება!
  აჰმედი დათანხმდა:
  - კარგი, კარგი, ვცადოთ თამაში: ისევ და ისევ!
  - ჯარის თითოეული შტო თავისებურად მოძრაობს... - დაიწყო იანკამ.
  აჰმედმა თავი დაუქნია:
  - ძალიან რთულია!
  - არა, საინტერესოა! Დამიჯერე! - ენთუზიაზმით თქვა ბიჭმა. - ნამდვილ ომში ხომ ასეა, ცხენოსნები ქვეითებს უტოლდებიან?
  ვაჭარმა ცხვირი აიკრა:
  - ფაქტობრივად, ასეა! კარგი, ავუხსნათ წესები.
  იანკამ აიღო ლომბარდი:
  - ეს არის ქვეითი, პირველი სვლისას შეუძლია გადახტეს ერთი ან ორი უჯრედი.
  - საინტერესოა!
  - მაგრამ მეორე სვლაზე მას მხოლოდ ერთი კვადრატის გადატანა შეუძლია!
  - რატომ? - აჰმედი დაბლა დაიხარა, მისგან სუნი გაძლიერდა.
  - იმიტომ რომ ქვეითები გადასვლისას იღლება! - იანკა ოდნავ მოშორდა სუნიან მდიდარს.
  - და გვერდით რომ გადაიტან!
  - მას მხოლოდ დიაგონალზე შეუძლია სხვა ფიგურის დაჭერა, თვითონ კი მხოლოდ პირდაპირ მოძრაობს! - დაფაზე თითით ანიშნა ბიჭმა დასარწმუნებლად.
  - რატომ?
  - ბოლოს და ბოლოს, როცა ქვეითი მახვილს ატრიალებს, გვერდითაც ჭრის!
  აჰმედს აინტერესებდა:
  -რატომ არა პირდაპირ?
  - ფარი გზაშია! - იანკა ვიპოვე.
  ვაჭარმა ბიჭს თოვლივით ქერა თმებზე ხელი შეუკრა:
  -კარგი რა, პატარა ცბიერი ხარ! ისინი ყველაზე მეტია, მაგრამ ყველაზე სუსტები არიან!
  - რა თქმა უნდა, ასე არა! თუ ლომბარდი ბოლო ხაზს მიაღწევს, მას შეუძლია ნებისმიერ ნაჭერად გარდაიქმნას! - ხელი მაღლა ასწია იანკამ.
  - როგორც სხვა დროს? - აჰმედი თითქოს არ ეთანხმებოდა ამას.
  - კარიერული ზრდა, განსაკუთრებული დამსახურებისთვის!
  - ასეა? და სულთანიც კი?
  -არა! სულთან სან არის მემკვიდრეობითი!
  აჰმედი დამშვიდდა:
  - ასე რომ, გეთანხმები, ეს ბევრად უფრო სამართლიანია! მითხარი რა ფიგურებია.
  - ეს როკია, მას ქარი ამოძრავებს და შეუძლია ერთდროულად რვა კვადრატის გადაადგილება: სწორ ხაზზე.
  - რატომ სწორ ხაზზე?
  - ასე უბერავს ქარი! როკს აკონტროლებენ ელემენტები და მეთაური და ზოგადად ძალიან ძლიერი და მობილური ნაჭერია.
  ახმედმა თავი დაუქნია.
  - დიახ, როგორც ჩანს, ნამდვილად ძლიერია! სხვა რა გაქვს! ეს არის ის, ვინც არის და მე ვიცნობ მრბოლელს.
  -ჰო ცხენი,გ ასოთი ხტება ეგაა! - დაფას აჩვენა ბიჭმა და გაუღიმა.
  - Სასაცილოა! ზუსტად! - ჩაიცინა აჰმედმა.
  - ბალახივით გადახტე! - კიდევ უფრო ფართოდ გაიღიმა იანკამ. მისი კბილები ოდნავ უფრო დიდია, ვიდრე უნდა იყოს მისი ასაკის ბიჭისთვის, მაგრამ ისინი იდეალურად სწორია - ცარცზე თეთრი.
  - კარგი, ეს ვინ არის? - განაგრძო აჰმედმა.
  - ეს სპილოა!
  - სპილო! ძალიან არ ჰგავს!
  იანკა მაშინვე იპოვეს:
  - ჩვენს სამყაროში: ეს სპილოები არიან!
  - რა საზიზღრობაა, შენი სამყარო უმნიშვნელო და მახინჯია. - ცხვირზე აათამაშა ბიჭს აჰმედმა. - ნეტავ შენ გქონდეს ასეთი საბარგული. კარგი, როგორ დადის?
  ბიჭმა მოთმინებით აუხსნა:
  - ირიბად, მართლა დაფის მთელ სიგრძეზე!
  - და რატომ არის ირიბი?
  - ძალიან მძიმე წონა გვერდზე იხრება! - იანკა თავს გრძნობდა, როგორც მასწავლებელი, რომელიც პირველკლასელს უხსნიდა ატომური ბომბის სტრუქტურას.
  - ოჰ, ეს ძალიან საინტერესოა! და რა ფიგურაა ეს!
  ბიჭმა ლოყები აიფეთქა:
  - ეს არის ყველაზე ძლიერი ფიგურა, დედოფალი, ან მთავარი ვაზირი. მას შეუძლია სიარული მარჯვნივ, მარცხნივ და დიაგონალზე.
  - რატომ არის ასე?
  - უზენაესი ვეზირი ყველაზე ხშირად მთავარი მეთაურია და ბევრ ქვეყანაში: ის რეალურად მართავს ქვეყანას. ბოლოს და ბოლოს, ხშირად მეორე უფრო მეტ ყურადღებას აქცევს სახელმწიფოს მართვას, ვიდრე პირველი! - თავი დაუქნია იანკამ და დედოფალი მოედნებზე გადაიტანა. - სელიავი! Მაგარი ბიჭი!
  აჰმედმა შეასწორა ტურბანი:
  - რა ლოგიკურია! მაგრამ ეს, მე უკვე ვიცი - თავად სულთანი!
  - დიახ! ის ყველა მიმართულებით დადის, მაგრამ მხოლოდ ერთ მოედანზე.
  - რატომ არის ასე სუსტი? - იმედგაცრუება იგრძნობოდა მონათვაჭრის ხმაში.
  - ფაქტია, რომ სულთნის ძალაუფლების ტვირთი ძალიან დიდია იმისთვის, რომ მან გამოიჩინოს სისწრაფე, გარდა ამისა, კამპანიაზე მას მთელი ჰარემის ტარება სჭირდება! - იმღერა იანკამ. - ქალის გარეშე სამყაროში ცხოვრება არ შეიძლება! ისინი შეიცავს მაისის მზეს - როგორც პოეტმა თქვა!
  ახმედმა უხამსად ჩაიცინა, ცხენებიც კი გაურბოდნენ:
  - მახვილგონივრული! ძალიან მახვილგონივრული! კარგი, ახლა მე ვიცი წესები: იქნებ ვითამაშოთ?
  იანკამ გაიცინა:
  - კარგი, რატომ არ ითამაშე! შავი პირველ რიგში მიდის!
  - მაშინ ჩემი შავი იქნება! - გადამწყვეტად გადაიძრო ახმედმა უკიდურესი პაიკი. გადადგა ნაბიჯი, რომელიც ანოტაციაში წერია a7-a5.
  - ასე რატომ ითამაშე?
  - ვიწყებ ფლანგებზე მოძრაობას! - ზიზღით იკივლა ქედმაღალმა მდიდრმა.
  - კარგი, ასე იყოს? - უპასუხა იანკამ E2-E4.
  თამაში დაიწყო. აჰმედმა, რა თქმა უნდა, არ იცოდა თეორია და უბრალოდ პაიკები მოაწყო. ბუნებრივია, საქმე დასრულდა: სწრაფი ლანძღვით.
  - Ეს რა არის?
  - მეფე განადგურდა: ეს ნიშნავს, რომ მთელი ჯარი ჩაბარდება, ეს წესებია. - ხელები გაშალა იანკამ, ახალი რუჯისგან ჩაბნელებულმა.
  - ვაზირი ვერ აიღებს ბრძანებას? - ჰკითხა აჰმედმა.
  -არა! - გათიშა სტრატეგი ბიჭი.
  - რატომ? - ასწია მათრახი მონათვაჭრემ.
  - იმიტომ რომ: არ უნდა სულთანი მოკვდეს. მეფის დამარცხება ხომ არ შეიძლება, დაიცავი ბოლომდე: მისი ქვეშევრდომების წმინდა მოვალეობა! - მხურვალედ თქვა ბრძენმა მონამ.
  - იშვიათი ერთგულება! მომწონს ეს თამაში! შემდეგ ჯერზე: ვერ დამამარცხებ! მე... - მათრახი უსტვენდა ჰაერში.
  - მე დავჯდები! როცა მონარქს აპატიმრებენ, ამას მატია! - ბიჭს შიშველი მხრები აუკანკალდა, უნდოდა, ასეთი "მოფერალება" აერიდებინა.
  - სასაცილო სახელი! მაშინ მოდი, მე რომ გავიმარჯვო, ზურგზე ათი ცხელ დარტყმას მიიღებ! - უხეშად გამოსცრა კბილები ახმედმა.
  - თუ მე? - გაუხარდა იანკას, რომ მომდევნო წუთში მათრახი ბუჩქნარი ვარსკვლავებით არ მოეფერებოდა.
  -ვახშამზე ხორცით გაგიმასპინძლდებიან. მონისთვის: ხორცი ძალიან დიდი დელიკატესია! - შეარბილა აჰმედმა.
  - მოდის! მეც მაინტერესებს!
  ბიჭმა ფიგურები დაალაგა და ახალი თამაში დაიწყო.
  . თავი No16.
  ვლადიმერი და ელფარაია უკვდავი ურჩხულის ირგვლივ ტრიალებდნენ. ისინი უკვე გამოფიტული იყვნენ და მტერი განაგრძობდა მათზე ზეწოლას. ჰიდრას მსგავსად: ერთი თავის მოჭრის ნაცვლად, ორი გაიზარდა! ეცადე გაიმარჯვო!
  ახალგაზრდა კაცმა, რომელმაც კიდევ ერთი ჭრილობა მიიღო, მისი ხმა წარმოუდგენელი დაძაბულობისგან წყდებოდა, შესთავაზა:
  - გზა ყოველთვის უნდა იყოს: დაამარცხე მტერი! ამიტომ არის ეს დაბრკოლება, ვიღაც აუცილებლად გაივლის და დაფნას მოიგებს!
  გოგონამ სუნთქვაშეკრული უპასუხა:
  - რა თქმა უნდა: გამარჯვების გზა არსებობს! რას გეუბნებათ გამოცდილება?
  ვლადიმერმა სისხლის წვეთები ჩასჩურჩულა:
  - ეს მონსტრი რობოტია! თქვენ უნდა იპოვოთ მისი მართვის პანელი და გამორთოთ იგი! კვაზარი ჰიპერფრაქციულ ზომებში: შეიძლება დაიხრჩოს თითში.
  ელფარაია იმედოვნებდა:
  -და სად არის?
  - არც ისე შორს, მაგრამ არა ყველაზე აშკარა ადგილას! - უპასუხა ვლადიმერმა, ჭრილობებიდან უკანასკნელი ძალა დაკარგა!
  ელფარაია მასზე ოდნავ ახალი იყო:
  - ნება მომეცით დაგიფაროთ და თქვენ ეძებთ ამ ყბადაღებულ პანელს!
  - Ვცდი! - ახალგაზრდა კაცის მარჯვენა თვალი: მას აღარაფერი უნახავს, მარცხენა კი ვარდისფერი ნისლით იყო დაბურული, ხოლო ახალგაზრდა მებრძოლს წმინდა ინტუიციურად ხელმძღვანელობდა.
  ვირტუალური მონსტრი გოგონას წარმოუდგენელი ძალით შეუტია და რამდენიმე ჭრილობა მიაყენა. ელფარაია მორცხვად უკან დაიხია, მხარზე შთამბეჭდავი ჭრილობა გაუჩანდა. გოგონას ფეხები, უფრო სწორად, ერთადერთი გადარჩენილი ფეხი აუკანკალდა, მაგრამ მან მოახერხა ურჩხულის ერთ-ერთი კიდურის მოკვეთა!
  - არა, ასე მარტივად არ წაგიყვან! - მეომარმა გამოფურთხა კბილი, რომელიც სუპერმხეცის თვალების რიგებს უმიზნებდა.
  ურჩხული იღრიალა:
  - ქვესკნელის ალი გელოდებათ!
  ელფარაიამ დარტყმები შეაჩერა, მაგრამ ფეხში ჩარტყმა გამოტოვა. ჩექმა დაიშალა და გამოავლინა მოხდენილი, დაკუნთული ფეხი. თითები დაწვა ჰიპერპლაზმური ნაკადით.
  - აი შავი ხვრელი! - უპასუხა გოგონამ, - აი რას მიკეთებ - ჩემო სუპერმონსტრ-ანტიგმირო! მაგრამ ჩემთვის სულაც არ არის ადვილი შეკერვა ფრიკი, ნული, ნული, შვიდი!
  ურჩხულს ხელები გაუხანგრძლივდა და ვლადიმირს ცდილობდა. ახალგაზრდამ წიხლი დაარტყა, მაგრამ მძიმედ დაარტყა გვერდში. სისხლი ისევ მოედინებოდა და უსწორმასწორო ზედაპირზე ლაქები დატოვა. ვლადიმირმა, ტკივილის დაძლევით, სალტო გაიკეთა, ხელებზე დაირბინა, შემდეგ კიდევ ერთი ლუნგი შეასრულა.
  - კუზკას დედას გაჩვენებ! ჩერნოდირნიკი! - კედელს მიაჯაჭვა ბიჭმა და ცდილობდა უფრო მაღლა დაეჯახა.
  ურჩხული განაგრძობდა ზომებში ზრდას და შეტევა დაიწყო ორ ფრონტზე.
  ელფარაია დატრიალდა და გადახტა, შიშველი ფეხები დაწვა, მეორე კიდური კი უცებ გაიზარდა. ლამაზმა გოგონამ განიცადა ძლიერი, მაგრამ დიდი ხნის განმავლობაში დამკვიდრებული ტანჯვა. იგი გადახტა და შიშველი ფეხით დაარტყა ელექტრონულ არსებას, მაგრამ მაშინვე საპასუხო დარტყმა მიაყენა, სამი თითი დაკარგა და ფეხი დააზიანა.
  ელფარაიამ ყვიროდა:
  - ანტისამყაროს საშინელება!
  ურჩხული სარკასტულად დასცინოდა:
  - ჰიპერ-ქვესკნელში: ასე არ იმღერებ!
  გოგონა იძულებული გახდა უკან დაეხია. მისთვის ეს უფრო და უფრო რთული ხდებოდა. ვლადიმირმაც მიიღო ეს, მორიგი თავდასხმის შემდეგ, ვირტუალურმა ურჩხულმა ბიჭს ფეხი მუხლზე მოჭრა.
  ბიჭმა ატირდა:
  -აუ ეს აუტანელია!
  - გამაგრდი და მოიკრიბე ნება! - ურჩია ელფარაიამ. ხმლის პირი მკერდში მოხვდა ლამაზმანს და ძუძუს თავი მოსჭრა. გოგონამ ზურგი აქცია და შიშველი, სისხლიანი ქუსლები აათამაშა. შემდეგ მან გაბრაზებულმა აგინა:
  -ასე ეფერები ქალებს!
  ელექტრონულმა არსებამ უპასუხა:
  -უბრალოდ მახინჯი გოგოების ჩახუტება და ჩახუტება მინდა! მინდა მათ თითები დავამტვრიო და წვრილად დავჭრა!
  - ზოლებად დაგჭრი და თხებს გაჭიმავ! - დაიყვირა ელფარაიამ. გოგონამ ჩაქუჩის დარტყმავით მიიღო. ფეხი მოიტეხა და აკანკალებული ნაჭერი გაფრინდა.
  ვლადიმირმა დაკარგა ხელი, მათ უბრალოდ ამოიღეს იგი ვენტილატორის გამოყენებით:
  - აი, დილდო! - დაიფიცა ახალგაზრდამ. -გინდა გათელოთ!
  მონსტრი სასტიკად დაიფიცა:
  - გაგიჭირდება - ვაკუუმ კვარკები!
  - ცდები, უნამუსო ნაბიჭვარი!
  ბიჭს ძალიან გაუჭირდა, ფეხებს აძლევდა. აღარ იყო ძალა, რომ გაჩერებულიყო, მაგრამ ვლადიმერი იბრძოდა. მან მორიგი შეტევა მოახდინა, მტრის კიდური მოკვეთა, მაგრამ ის მაშინვე, თუნდაც ძნელი მისახვედრი მომენტი, გაიზარდა!
  არსება ყვიროდა:
  - Რა ტკივილია!
  - Ისე რა! "ბიჭმა ერთი მუჭა კბილი გამოაფურთხა, ლოყის ძვალი მოიჭრა.
  - კიდევ უარესი იქნება!
  გოგონაზე თავდასხმა მოჰყვა, მან უკან დაიხია და მტერი ოსტატურად გაჭრა. მან შხამიანი ყავისფერი სისხლი გადააფურთხა, მაგრამ კიდევ უფრო საშინელი გახდა:
  - Რა სილამაზეა! თქვენ მიიღებთ მას ნიკელში!
  - ძლიერ ჯარისკაცის მუშტს გადაეყრები! - ღირსეულად უპასუხა გოგონამ.
  მომდევნო დარტყმამ ხელი მოჭრა. ელფარაიამ გზა დაუთმო და უკან დააგდო. მას სისხლი სდიოდა. ვლადიმირმა კიდევ ერთი "საჩუქარი" მიიღო, მუხლი მოიჭრა. ახალგაზრდამ დაიღრიალა და აცილება სცადა, მაგრამ წვერმა იმ ადგილას გაჭრა, სადაც ჩვეულებრივ ადამიანებს მარჯვენა თირკმელი აქვთ.
  ვლადიმერმა დაარტყა კიდურს, მან მხოლოდ ოდნავ მიაღწია წარმატებას: ის მოიჭრა, თხევადი ლითონისგან დამზადებული ხორცი ბევრად გაძლიერდა. ბიჭი უკან დაიხია და შეჩერება სცადა, მაგრამ ათეულმა დანა და ხანჯლები მაშინვე მიფრინდა მისკენ. ერთ-ერთმა მათგანმა ბიჭს გული გაუსვა, ვლადიმერი შეკრთა და დაცემა დაიწყო.
  ელფარაის სასოწარკვეთილმა ძალისხმევამ გადაარჩინა იგი მყისიერი სიკვდილისგან. ახალგაზრდამ ახალი დაზიანება მიიღო, თითქმის განახევრდა და გოგონამ მეორე მკერდი დაკარგა, გული კი გაუხვრიტა. ელფარაია სისხლით იყო გაჟღენთილი, მშვენიერი კანი აქერცვლებოდა. გოგონამ ჩაისისინა:
  - სილამაზეს ვკარგავ!
  ურჩხული, ხორცისმჭამელი ემოციის დამალვის გარეშე, იღრიალა:
  - თითქოს ალიგატორის ტყავს მოგაშორებენ!
  მომაკვდავ გოგონას იუმორი არ დაუკარგავს, მაშინვე უპასუხა:
  - ტერმინატორის ძალით სახეზე სცემეს!
  ისევ სასოწარკვეთილი ცურვა, მხოლოდ ერთი დამშეული ფეხი დარჩა. რა რთული იყო გოგოსთვის.
  ვლადიმირმა კიდევ ერთი დარტყმა მიიღო გულში. კარგია, რომ სამი მათგანი ჰყავს, თორემ მყისიერი სიკვდილი. მაგრამ სამიდან ორი ძრავის დაკარგვა იწვევს მის მნიშვნელოვნად შესუსტებას. ბიჭს გონება დაბინდული ჰქონდა, ერთი გადარჩენილი ფეხი სხეულს ვერ უჭერდა.
  ურჩხული ყვიროდა:
  - დაგიჭერ! - და გოგონას მივარდა. მისმა უხამსმა პირმა თქვა:
  - იცი, ძველად როგორ: შენსავით ენერგიულ გოგოებს აუპატიურებდნენ?
  - და არ მინდა ვიცოდე! - ელფარაია იბრძოდა სქელ ქსელში ბუზის სასოწარკვეთილებით.
  - მაგრამ შენ უნდა!
  გოგონას აჯობა: დანამ ლამაზმანი შუაზე გაჭრა. ბოლო სასიკვდილო ძალისხმევით, ვლადიმირმა ხმალი ესროლა, ცაში მბჟუტავ მტრედს დაარტყა; ჩიტი პატარა და ისეთი უვნებელი იყო, მაგრამ ახალგაზრდას წამიერად მოეჩვენა, რომ მის წინ ნარინჯისფერი სანახაობა გამოჩნდა.
  ურჩხული გოგონას თავის ჩახშობას აპირებდა, გაიყინა და უცებ მსხვრევა დაიწყო. მისი ამაზრზენი ხორცი პინგ-პონგის ბურთებივით იყო მიმოფანტული. ისინი სულ უფრო და უფრო პატარები ხდებოდნენ, მიმოფანტულნი, ხტუნაობდნენ. ელფარაიამ, სისხლს ასხამდა, ყვიროდა:
  - ბოლოს და ბოლოს შენ გააკეთე!
  - დიახ, გავაკეთე! - კრუნჩხვით აკანკალდა ბიჭი, ენით აუწერელი ტკივილი ჰქონდა. --- საბოლოო გამარჯვება გველოდება.
  ბოლო ფრაზა უკვე უადგილო იყო, მაგრამ ძალიან გამომხატველი ჩანდა. ჭაბუკმა და გოგონამ სისხლიანი ხელები ერთობოდნენ და ცოცავდნენ. მეტრს მიყოლებით ფარავდნენ, თითქოს შიშველი აბები გატეხილ მინაზე. გმირული ძალისხმევით საბოლოოდ მოვახერხეთ ბარიერის გადალახვა. გამოსახულება ციმციმდა და შუქი ჩაბნელდა. ახალგაზრდა მამაკაცი და გოგონა წამიერად დაიკარგნენ, რის შემდეგაც გონს მოვიდნენ ბიოკამერაში გაყინულები. გარეგნულად ისინი საკმაოდ ხელუხლებელი იყვნენ, მაგრამ ძალის ველზე იყვნენ ჩამოკიდებული.
  ათი ვარსკვლავიანი ოფიცერი ორი მოადგილით ინტერესით უყურებდა ბიჭისა და გოგოს შიშველ სხეულებს:
  - მშვენიერი მებრძოლები ხართ! მიუხედავად ამისა, მათ მოახერხეს გაუმკლავდნენ უკანასკნელ ურჩხულს, რასაც ჩვეულებრივ მილიონიდან მხოლოდ ერთი ახერხებდა!
  ვლადიმირმა და ელფარაიამ ყეფდნენ:
  - ჩვენ შევეცადეთ შეგვესრულებინა ჩვენი მოვალეობა წმინდა სამშობლოს წინაშე.
  - ეს დასაფასებელია, მაგრამ, როგორც წესი, საკმარისი არ არის ყველა დაბრკოლების დასაძლევად! Ეს არ არის?
  ელფარაიამ სწრაფად უპასუხა:
  - დიახ! მხოლოდ ერთგულება არ არის საკმარისი ქვეყნის სამსახურში, მაგრამ მის არარსებობას ვერაფერი შეცვლის!
  - Დიახ, ზუსტად! როგორ გამოიცანით ვლადიმირ: რომ ეს იყო მტრედი, რომლის ჩამოგდება იყო საჭირო? ის ისეთი უვნებელი იყო!
  ჭაბუკმა შუბლი შეიჭმუხნა და უპასუხა:
  - Ძნელი სათქმელია! იქნებ ინტუიცია! მომეჩვენა, რომ ნარინჯისფერი ხედიდან ჩიტი დავინახე და შემდეგ სხეულმა თავისით მოახდინა რეაქცია. შესაძლოა სიკვდილის ჰიპერმგრძნობელობა.
  ათი ვარსკვლავიანი ოფიცერი დათანხმდა:
  - მართალია! ეს საკმაოდ უცნაური მოსასმენია, მაგრამ მე მახსოვს! სხვათა შორის: ათვარსკვლავიან გენერალს დიმიტრი ზუბროვს სურს თქვენთან სტუმრობა.
  წყვილის წინაშე ახალი მეთაური გამოჩნდა. ის იყო საზეიმო ფორმაში, მდიდრული მხრის თასმებიანი და მკვეთრად იღიმებოდა:
  - ფაქტობრივად, ცდებით, მე ახლა მარშალი ვარ!
  დიმიტრის სუსტი, სპორტული ფიგურა ჰქონდა და გლამურულ ახალგაზრდას ჰგავდა. როგორც ყველა ადამიანი, სიმპათიური, ჟურნალის ღირსი პლეიბოი, გაიღიმა, არასერიოზულად გამოიყურებოდა. ულვაშისა და წვერის უქონლობის გამო (არასაჭირო ატავიზმი აღმოიფხვრა გენეტიკურ დონეზე), მარშალი თითქმის თინეიჯერად ჩანდა, განსაკუთრებით მაშინ, როდესაც ის არ იჭმუხნებოდა და თვალებს არ აცეცებდა.
  - ის, რომ შენ, ვოვა, მოახერხე გასაღების პოვნა და მონსტრის მართვის პანელის განადგურება, მებრძოლს საუკეთესო მხრიდან ახასიათებს. გარდა ამისა: თქვენ არ გაქვთ სტანდარტული აზროვნება.
  - კარგია თუ ცუდი!
  - იმის მიხედვით, თუ რამდენად ერთგული ხარ იმპერიისადმი.
  ვლადიმირმა მოკრძალებულად უპასუხა:
  - ჩემი ერთგულება გონების საზღვრებს არ სცდება! არ ვამბობ, რომ ჩემზე ერთგული არავინაა!
  მარშალმა გაგებით თქვა:
  - ყველა ერთგულია! Მე ვიცი! თუმცა სიტყვა თავდადებული და თავდადებული სინონიმებია!
  - კამათია! - ჭკვიანური მზერით თქვა ელფარაიამ.
  - სასაცილო სიტყვა! -დაეთანხმა დიმიტრი. - მოკლედ, მე არ მოვსულვარ თქვენთან იმის გასარკვევად, ვისი იუმორი უფრო კვაზარია. თქვენ უნდა შეასრულოთ: ერთი კონკრეტული დავალება.
  ელფარაიამ იხუმრა:
  - იმედი მაქვს, ეს სიყვარულის კეთებას უკავშირდება?
  - თითქმის! - აღფრთოვანდა მარშალი დიმიტრი. - ალბათ გსმენიათ, რომ სამყაროს გარკვეულ მონაკვეთებში დრო მოძრაობს, ხან უფრო სწრაფად, ხან ნელა: ვიდრე ჩვენთან და ზოგჯერ კი სრულიად საპირისპიროდ!
  ელფარაიამ ადვილად დაადასტურა:
  - დიახ, არის ასეთი ფენომენი!
  - ასე რომ, ეს ქმნის გარკვეულ პრობლემებს ამ სივრცის განვითარებასთან დაკავშირებით. გასაქცევი არ არის, ეს ფაქტია! - ხელები გაშალა მარშალმა.
  ვლადიმირმა აღნიშნა:
  - მაგრამ ჩვენი დაზვერვის ოფიცრები ამას ეფექტურად ებრძვიან?
  - რა თქმა უნდა ჩხუბობენ! და ამავე დროს საკმაოდ აქტიური! - მარშალმა მსუბუქად დაარტყა თითები, ვარსკვლავური ცის ჰოლოგრამა გამოჩნდა. - საკმაოდ ვრცელი სახელმწიფო: ჩვენს თანამგზავრს, რომელსაც ელფები ფლობენ, თავს დაესხნენ ბოროტი კუბოს არსებები. კუბოები ველური ტროლების სახეობაა, ისინი ყოველთვის ეწინააღმდეგებიან მათ. თქვენი ამოცანაა თავიდან აიცილოთ სამოქალაქო ომი: რომელმაც უზარმაზარი პლანეტა ფუროსანი მტაცებლურ ცეცხლში მოიცვა.
  ელფარაიამ საეჭვოდ აღნიშნა:
  - ეს, რა თქმა უნდა, საინტერესო ამოცანაა, მაგრამ განა ადვილი არ იქნება იქ რამდენიმე სარაკეტო კრეისერის გაგზავნა?
  მარშალმა მკვეთრად დაუქნია თავი:
  - არა, ეს არ არის ადვილი! ჩვენ არ გვინდა ძალიან აშკარა ჩარევა ჩვენი იმპერიისგან, რათა ყველა სახის ტროლები ჩვენს წინააღმდეგ გამოვიდეს. აუცილებელია მიკროქირურგიული ოპერაციის ჩატარება.
  ვლადიმირმა თავი დაუქნია:
  - Ნათელია!
  დიმიტრიმ მოთმინებით დაიწყო ახსნა:
  - პლანეტაზე მიწა, მიუხედავად იმისა, რომ დიდია, მისი მიზიდულობა დაახლოებით დედამიწის მიზიდულობის ტოლია. იპოვეთ რაიდერების ლიდერი, ის საკუთარ თავს გენერალისიმო დოჯს უწოდებს, დაიჭირეთ ან გაანადგურეთ. უმჯობესია, რა თქმა უნდა, დაიჭიროთ იგი და შემდეგ აიძულოთ იგი იმოქმედოს საკუთარი ინტერესებიდან გამომდინარე.
  ელფარაია დათანხმდა:
  "უბრალოდ უკეთესია მისი ხელში ჩაგდება და შემდეგ აიძულოს დაასრულოს სამოქალაქო ომი."
  - ზუსტად ის გოგოა. სწორედ ეს უნდა გააკეთო. ვიმედოვნებ, რომ თქვენ შეძლებთ გაუმკლავდეთ ასეთ ამოცანას. - თითები დაუქნია მარშალმა.
  - Რა თქმა უნდა! - დაუყვირა მეომრის წყვილმა. - ულტრავარსკვლავი!
  - მხოლოდ ნიღაბი: თქვენ უნდა მიიღოთ ელფები, დიდი რუსეთი არ უნდა ჩაერთოს ამ საქმეში.
  ბიჭმა და გოგომ ერთად დაუქნია თავი:
  - ჩვენ ამას ვეთანხმებით!
  - სახელი შეიცვალე! ისე, შენ ელფარაიას უკვე ელფის სახელი გაქვს, ძალიან არ უნდა შეცვალო, არ მეთანხმები? - დიმიტრიმ მარჯვენა ხელზე საჩვენებელი თითი გაუწოდა.
  - Კარგი, დიახ? შემთხვევითი წარუმატებლობის ნაკლები რისკი!
  - და ვლადიმირს ვლარად დაერქმევა! ლამაზი ელფის სახელი. ამ გზით შეგიძლიათ გაერთოთ!
  - მაშ, მე ვარ ვლარადი!
  - დიახ - ვლარად და არა კაცი, არამედ ელფი. სამყაროს ამ ნაწილში დრო უფრო სწრაფად მიედინება და სანამ დავალებას დაასრულებთ, ფრონტზე მნიშვნელოვანი არაფერი უნდა მოხდეს!
  გოგონამ და ბიჭმა ხელები ასწიეს მისალმების ნიშნად:
  - გვესმის!
  - ასე რომ, იფრინეთ ელფის სატვირთო ვარსკვლავთმშენებლობით. ეს შენი შანსია! შეუმჩნევლად უნდა გადაიჩეხო!
  ელფარაია მღეროდა:
  სამშობლო: შენ ხარ მზე და გაზაფხული,
  ჩვენ ვზივართ უჰაერო სივრცეში!
  ქვიშისგან ქალაქს ვერ ააშენებ,
  თუ გულით: გულგრილი და უსულო!
  
  ელფები ჩვენი შეყვარებული ძმები არიან,
  ნაზი, მაგრამ ბრძოლაში უნაკლო!
  კომპიუტერმა აჩვენა ნულები პროექციაში,
  რობოტებიც ადამიანები არიან!
  
  კოსმოსური ხომალდი სწრაფად დაფრინავს,
  სამყაროებში გადასვლა არის პატარა ნაბიჯი, სიარული!
  მოდით მივცეთ სამყაროს ახალი სახე,
  ვგრძნობ ექსტაზს მთელი ჩემი მგრძნობიარე გულით!
  
  და ომი რა თქმა უნდა კარგია,
  მის გარეშე არ არსებობს გემო, არ არსებობს სამყაროს სიტკბო!
  თუ მოწინააღმდეგე მოვიდა გასანადგურებლად,
  გადავაქციოთ ის რაღაც გადასაღებ გალერეად!
  
  დაბადებული ბოროტი რაკეტების ხმაურით,
  თერმოკვარკები სივრცეს ანადგურებენ!
  თუ რუსულ სულს ურდო შეეხო,
  მოდით მოვამზადოთ ჯოხი აუზში!
  
  მაგრამ თქვენ უნდა იბრძოლოთ - ეს მოვალეობაა,
  და ის, რომელიც მოითხოვს ერთგულებას!
  უწმინდურმა თავი ზღურბლზე მიადო,
  მიიღეთ ცვლილება რაინდიდან შუბლამდე!
  
  ამიტომ გჭირდება მშვილდი, ეს არ არის წვრილმანი,
  და სუპერლაზერი მილიონჯერ უკეთესია!
  ნიკელივით დამსხვრეული ასი გალაქტიკა,
  ნუ დაეყრდნობით იღბლიან შესვენებას!
  
  მე მჯერა, რომ ჩვენ ვიცხოვრებთ გამარჯვებამდე,
  და ჩვენ გავერთიანდებით რუსეთთან!
  დიდება დაამტკიცა მახვილით,
  ხალხს ძალა არ აქვს!
  მეომარი სპეციალურ დიაპაზონში მღეროდა: ანუ სიტყვებიც ულტრაბგერის სახით ამოიფრქვა და მთელი სიმღერა წამ-ნახევარში სრულდებოდა.
  მარშალმა დაუსინჯა:
  - ულტრავარსკვლავი! აბსოლუტური კრახი!
  ვლარადი ყურადღებას არ აქცევს. ჰკითხა:
  - ყველაზე თანამედროვე იარაღს მოგვცემენ?
  დიმიტრიმ წაგრძელებული საჩვენებელი თითი კვანძში შეიკრა და დაადასტურა:
  - რისი მოპოვებაც შესაძლებელია კონტრაბანდის გზით, დიახ! მაგრამ თქვენ არ უნდა გამოიყენოთ რუსული არმიის სტანდარტული იარაღი.
  ახალგაზრდამ გააპროტესტა:
  - სტანდარტული იარაღი: ასევე შესაძლებელია კონტრაბანდის საშუალებით!
  მარშალმა, მოთმინება გამოავლინა და კიდევ ერთი კვანძი გაიკეთა, უპასუხა:
  - რა თქმა უნდა, პრინციპში შესაძლებელია, თუ ამას ჩვენი სპეცსამსახურები დაუშვებენ, მაგრამ ეს ჩვეულებრივ მოძველებული მოდელებია. გარდა ამისა, გამოიყენება ექსპლუატაციიდან გამოსული, მაგრამ საბრძოლო მზადყოფნის იარაღი. ასე რომ დაივიწყეთ უახლესი მოდელები. და არ არის საჭირო ყურების დარტყმა და ენის გადატანა ჰიპერსივრცული ულტრასტრინგებზე!
  ელფარაიამ კი დაამტკიცა:
  - Და რა? ეს კიდევ უფრო საინტერესოა ამ გზით. და ის, რომ ულტრათანამედროვე ტექნოლოგიას არ ჰქონდა დრო ბრძოლის დასაწყებად და მტერი უკვე განადგურდა!
  ვლარადი კი ბედნიერი იყო, თვალები უბრწყინავდა:
  - შესამჩნევია კიდეც! განსაკუთრებით ჩვენს სამყაროში, ინტერუნივერსალურ სივრცეში, იარაღი არც ისე დამღუპველია.
  მარშალმა ფრჩხილიდან გამოუშვა ჰოლოგრამა, პეპლისა და სექსუალური, ნახევრად შიშველი გოგონას მომხიბვლელი ჰიბრიდი:
  - როგორ ვთქვათ, სამყაროს ამ ნაწილში ჰიპერპლაზმური იარაღიც გაცილებით სუსტია. ეს უფრო მარტივია, უფრო რთულია შენი განადგურება და რაც უფრო მძიმეა მტერს გადარჩენის ბევრად მეტი შანსი. - მარშალმა ხელი გაშალა, კვანძებად დაგრეხილი თითი მყისიერად გაისწორა და ნორმალური სიგრძე შეიძინა. პალმა იასამნისფერი გახდა ყვითელი ლაქებით და მასზე მოჩანდა კულულებით მოჩუქურთმებული ღვინის ჭიქა და ბრილიანტებზე უფრო კაშკაშა. დიმიტრიმ მისი შიგთავსი ერთი დარტყმით გადაყლაპა, აშკარად მოეწონა სასმელი, რამდენიმე ფერადი ბუშტი ამოვარდა პირის უკან. საბრძოლო წყვილის გარშემო: მოულოდნელად გამოჩნდა საბრძოლო ჰოლოგრამების ფლოტილა. კოსმოსური ხომალდები, თუმცა მცირე ზომის, ძალიან შემზარავი იყო.
  - ასე მოვიქცევით! - წამოიძახა ელფარაიამ სამხედრო ექსტაზში: მეომარი ერთბაშად, ლაქიანი ლურსმნიდან ისროდა , კოლაფსის იმპულსებით, ორმოცდაათი ვირტუალური ხომალდი.. - რატომღა დაგვრჩა კიდევ რამდენიმე სექსტილიონი და თითოეულმა შიში არ იცის! კვაზარი! მიეცით ბრძანება!
  მარშალმა მოწონების ნიშნად თავი დაუქნია და გააფრთხილა:
  - ჯობია შენმა ელფმა პარტნიორებმა არ იცოდნენ, რომ ხალხი ხართ! თქვენ არასოდეს იცით, ერთ-ერთი მათგანი შეიძლება აღმოჩნდეს ჯაშუში, ან უბრალოდ მოლაპარაკე. რეგენერაციის პერიოდში უკვე შევცვალეთ თვალებისა და ყურების ფორმა. რაც შეეხება სიუჟეტს, წარმოიდგინეთ ძალიან ახალგაზრდები, რომლებმაც ბავშვობიდან გაიარეს სპეციალური მომზადება რუსეთის საბავშვო ყაზარმებში. ეს ნიშნავს, რომ მათ არ იციან ელფების მრავალი ჩვეულება და კონკრეტული კონცეფცია.
  ვლარადი განაწყენებული ჩანდა:
  - ამ რასის შესახებ, ჩვენი მთავარი მოკავშირე, რაღაც ცნობილია. საკმაოდ ვრცელი სასწავლო პროგრამა გავიარეთ.
  დიმიტრიმ შეაწყვეტინა:
  - შეიძლება ეს არ იყოს საკმარისი! გარდა ამისა, არც ისე ადვილია საკუთარი ქცევის შეცვლა. წარუმატებლობის რისკი ძალიან დიდია.
  ელფარაიამ გაიცინა და შენიშნა:
  - დავალებას ნებისმიერ შემთხვევაში შევასრულებთ! რაც არასოდეს დაბადებულა, არ დაბადებულა და არასოდეს დაიბადება? მეთაური, რომელსაც შეუძლია რუსეთის დაპყრობა!
  მარშალმა ხელიდან გამოუშვა გამჭვირვალე ფუნთუშა, ის უცებ ადიდდა, გასკდა და აყვავებულ თოვლის ბურთი დაეცა თავზე:
  - ჰიპერკვაზარი! გულწრფელი სიტყვები! თქვენ გესმით დავალება, ახლა დაიწყეთ მისი განხორციელება. უბრალოდ ნუ იქნები სულელი. რობოტები გაგიწევენ თან. მაინც დაელოდე! გამოსამშვიდობებლად, თქვენმა ჯგუფმა უნდა განიცადოს ჰიპერდინების ეფექტი. ისე, რომ არ ამოიწუროს!
  ძლევამოსილი კიბორგები ელვისებურად დაარტყეს, ისინი იზრდნენ როგორც ფერადი ქსელი. მებრძოლი წყვილის სხეულები გაბრწყინებული იყო, კანიც კი ცვიოდა, ნეკნები გამოდიოდა და ჩონჩხის ნაწილები მოხრილი იყო. ზოგიერთი ძვალი ასანთივით დაბზარა და იწვა, ალი ჩამკვდარი იყო და ამავდროულად ძალიან კაშკაშა, ნერვებს წვავდა. ვლარადმა და ელფარაიამ ოხრავდნენ, მაგრამ ყვირილი შეიკავეს.
  გოგონამ კი გაიღიმა:
  - კარგი, ეს მაქცევს! როგორც ბანდა ათობით ბიჭთან ერთად!
  მარშალმა კმაყოფილმა უცებ კისერი ჟირაფივით გაუწოდა, მიზანში დაიჭირა, რობოტიანი რაკეტის თავი თავისი ცქრიალა კბილებით უკბინა, რამდენჯერმე ტიტანზე რთული. გადაყლაპვის შემდეგ თქვა:
  - რისი გაკეთება შეგიძლიათ შემდეგ? არამგონია ფოტოს გადაიღებ (გააგიჟებ თავს)!
  ახალგაზრდა მამაკაცი და გოგონა რობოტების თანხლებით დარბაზიდან მოშორდნენ. დავალება ძალიან მკაფიო იყო და ორ დროებით ოფიცერს მხოლოდ ის უნდა შეესრულებინა. ჩქაროსნულ ნავში ჩასხდნენ და სწრაფად გაემართნენ კოსმოდრომისკენ.
  ელფარაიამ გაიცინა:
  - დიმიტრიმ კბილებით რობოტის ნაწილს რომ უკბინა, გავგიჟდი! მშვენიერი ბიჭი!
  ვლარადმა აღნიშნა:
  - მარშალს თითქოს უფრო უნდოდა რაღაცის თქმა ჩვენი ჟესტებით, ვიდრე სიტყვებით. კერძოდ, რობოტები: ისინი ლოცულობენ სამეული კოდის საფუძველზე, მაგრამ ბოლო ამინს, როგორც წესი, ახლავს ჰიპერპლაზმის გათავისუფლება, თუმცა მიკროსკოპული დოზებით!
  მეომარმა ბიჭს ცხვირი ორი ენით გაუსინჯა:
  - კარგია, რომ მონასტრები რობოტებისთვის არ არის დაშვებული!
  ვლარადმა გააპროტესტა:
  - არა, კიბერნეტიკი ბერები არიან! მათ აქვთ რაღაც სამხედრო ნანო-კოსმოსური ბრძანებებიც კი!
  კოსმოდრომი თითქოს სიცარიელეში ეკიდა, ზედაპირზე მაღლა. სადღაც გვერდებზე იდგა მყარი გეომეტრიული ფორმების შენობები. მიწიერი იმპერია არ მოითმენდა ზედმეტ პრეტენზიულობას, ყველაფერი მოზომილი იყო, ისიც კი ჩანდა, რომ შენობები მარშის სვეტები იყო. მხოლოდ ერთი შენობა იყო ექვსი ტუიერ-კუს ჰიბრიდის სახით, რომლებიც ერთმანეთზე იყო დაწყობილი. ყველაზე დიდი ინდივიდი ძირშია, ზევით გადასვლისას მისი ზომა მცირდება და სიკაშკაშე იზრდება.
  ელფარაიამ გაიცინა:
  - ელფების წარმომადგენლობას ჰგავს! უფსკრული-ვაკუუმი ბუფონები!
  თავად კოსმოდრომზე ვარსკვლავური ხომალდები მოწესრიგებულ მწკრივებად იდგნენ, თითქოს სამართავთან იყო გაწყობილი. ელფების სატვირთო ტრანსპორტი წააგავდა ვარდის კვირტს, რომელმაც აყვავება დაიწყო. ისინი ლამაზი და მოხდენილი იყვნენ, ფურცლებს ორმოცდაათი ფერი და ელფერი ჰქონდა. მკაცრი მიწიერებისგან განსხვავებით, ელფებს ძალიან უყვარდათ ფუფუნება და მოჩვენებითი გლამურული, ნათელი ფერები.
  ელფარაია და ვლარადი სტანდარტულად იყვნენ ჩაცმული: ძალიან ნათელი, ელფის ეროვნული კოსტიუმები. თმა დახვეული და შეღებილი ჰქონდა, ყურებში საყურეები ჰქონდა. ეს ასევე გავრცელებული იყო გლამურული რასის მამაკაცებში. ვლარადმა პირველად იგრძნო საყურეების სიმძიმე, იგრძნო უზარმაზარი და გაბერილი. რატომღაც კი: არა მთლად კაცი. შიგნით, ელფების ვარსკვლავური ხომალდი უფრო ჰგავდა სამეფო სიამოვნების იახტს, ვიდრე კომერციულ სატვირთო გემს. ყველაფერი ისეთი ელეგანტური, აყვავებული, მდიდრული იყო, ბევრი ყვავილით და ხელოვნური ძვირფასი ქვებით. მართლაც, ჰიპერპლაზმურ კიბერ რეაქტორში აგებული თითოეული ქვა შეუდარებლად იყო: უფრო ნათელი და ლამაზი, ვიდრე ბუნებრივი ძვირფასი ქვა. ელფარაია, როგორც ნამდვილი ქალი, აღფრთოვანებული იყო.
  - მეგაკვაზარი! რა უნიკალური და საოცარი!
  ვლარადმა პირქუშად შენიშნა:
  - არ გვიყვარს ზედმეტი ფუფუნება. გარდა ამისა, ელფები ზედმეტად განებივრებულები არიან და, ისევე როგორც ჩვენ, არ განიცდიან მუდმივ ტკივილს და ძლიერ გამკვრივებას - სასტიკ სპეციალურ ვარჯიშს!
  ელფარაიამ კენჭები ენით დაასრიალა და აყვავდა:
  - რა ჰიპერუნივერსალური გემო და არომატია!
  და აი, თავად ელფები, ძალიან ჰგვანან თანამედროვე ადამიანებს, განსაკუთრებით მაშინ, როცა ვერ ხედავ მათ მოხდენილ ყურებს, როგორც ედემის ბაღის ყვავილებს, აყვავებულ ვარცხნილობებს და უხვად შეღებილს კოსმეტიკური საშუალებებით. ასე რომ, როგორც წესი, ელფებს, როგორც მამაკაცებს, ასევე ქალებს, უყვარდათ ჩაცმა. ამან მათ სილამაზეს ექსტრავაგანტული სახე მისცა. დაახლოებით სამი მამრი ელფი ნაკლებია, ვიდრე ქალები და გარეგნულად ისინი წვერებზე არიან, ფუმფულა ვარცხნილობებით შეღებილი და ვერ გამოირჩევიან. მიწიერების მსგავსად, ელფები ახალგაზრდულად გამოიყურებიან, მაგრამ მათი თვალები არ არის ადამიანური: სრულიად ბავშვური, გულუბრყვილო და მეგობრული. ვლარად ეგონა, რომ ისიც გოგოს ჰგავდა. ხალხში მამაკაცებს ჯერ კიდევ მოკლე თმა ჰქონდათ შეჭრილი და განსხვავებული ტანსაცმელი ჰქონდათ. მიუხედავად იმისა, რომ სახის დათვალიერებით: ხანდახან მართლაც ძნელია განასხვავო ქალი მამრისაგან. მართალია, ქალების აბსოლუტურ უმრავლესობას უფრო დიდი მკერდი და განიერი თეძო აქვს. ელფებს აქვთ იგივე რამ, თუმცა ისინი ჩვეულებრივ უფრო გამხდარი და მყიფეა ვიდრე მიწიერი. ვარსკვლავური ხომალდის მეთაური იყო გოგონა ათი ფერის ვარცხნილობით. მან მიიღო გაფრთხილება: ბორტზე მოდიოდნენ ჯარისკაცები, რომლებმაც გაიარეს სპეციალური მომზადება.
  აფრინდა, ელფარაიას და ვლარადს აკოცა. ახალგაზრდა კაცმა დაიწუწუნა: ძვირადღირებული სუნამოების მდიდარი ნაზავის სუნი ზედმეტად ძლიერი იყო, გოგონას სახე კი ძალიან ფერადად იყო მოხატული; ელფებს უყვარდათ ტანზე ფერადი ნახატების გაკეთება. კაპიტნის თანაშემწე მათკენ მიფრინდა, მისი ფიგურის მიხედვით ვიმსჯელებთ, სავარაუდოდ, კაცი ან თინეიჯერი გოგონა. მან პირის უკნიდან მრავალკუთხა, მრავალფერადი ბუშტების ღრუბელი გამოუშვა და რამდენიმე მათგანი დაასხა. თუმცა, არ იყო დაღვრა: პიტნის სუნი და სასიამოვნო სურნელების რთული სპექტრი ასდიოდა!
  - მე კრიზლი ვარ! ორვარსკვლავიანი ოფიცერი!
  ვლარადმა გაიცინა და ხელი გაუწოდა:
  - ვლარად, დროებითი ვიცე!
  ელფმა ხელი ხელისგულში ჩაავლო და საზარდულისკენ გაუწოდა!
  - გულთან ახლოს! - და ასე მოიქცა თავისი დახვეწილი ხელით.
  ვლარადმა იცოდა, რომ ელფებს შორის სასქესო ორგანოების შეხება შეურაცხყოფად არ ითვლება, პირიქით, პატივისცემის უმაღლეს ნიშნად, მაგრამ ცოტა შერცხვა, რაღაცნაირად ვულგარული და მახინჯი გამოვიდა.
  ვარსკვლავური ხომალდის კაპიტანმა უპასუხა:
  - მე ვარ ასტარტე! SS ჯარისკაცების პატივისცემით სავსე. ჩვენ მივფრინავთ ფუროსანში, რაც ნიშნავს, რომ მოგვიწევს არახელსაყრელი ზონის გადაკვეთა.
  ელფარაიამ ხმამაღლა უპასუხა:
  - კარგი, რა თქმა უნდა გადავალთ! სადაც ჩვენი არ გაქრა!
  ასტარტმა შეასწორა:
  - არ არის საჭირო გაქრობა! ეს ადამიანური ჟარგონია!
  გოგონამ ღირსეულად უპასუხა:
  - ძნელია იყო მაგნიტით და არ დაიმაგნიტოდე.
  ასტარტემ თავი დაუქნია, ოდნავ ჰაერში აწია და თეძოები აიქნია. მისი ჩექმები ცქრიალა იყო.
  - კულტურაში ბევრი რამ მივიღეთ ხალხისგან. შემომხედე, საყოველთაშორისო ომის გმირის, პეტრე ჰაუბიცერის ბრძანება. ნახეთ რა სიმპათიურია.
  პიტერ ჰოვიცა იყო ფერებში და დეკორაციებში. ელფებმა დაამკვიდრეს ადამიანის წესრიგი, მაგრამ დაამშვენეს იგი თავისებურად. თუმცა, ის საკმაოდ კარგად გამოიყურებოდა.
  ელფარაიამ თვალი ჩაუკრა და შენიშნა:
  - საყვარელია.
  - თორმეტ ციკლში ის ფრონტზე ვადაზე ადრე ორი კვაზი წლით ადრე გავიდა. იქ იგი ცნობილი გახდა გენერლის ტყვედ აყვანით! - ასტარტეს ტანით თამაში შევნიშნე. ზოგადად, ვერაფერს იტყვი - გმირი. დაიღუპა ფლაგმანი საბრძოლო ხომალდის აფეთქებით - გმირის სიკვდილი!
  - და სიცოცხლე! - დაიღრიალა ვლარადმა (ვლადიმერმა). - თუმცა, ვინც სიცოცხლის დაფასება არ იცის, სიკვდილსაც ღირსეულად ვერ შეხვდება!
  ასტარტე დათანხმდა:
  - მართალია, კიბალჩიშ ბიჭო! ასე გეძახიან ადამიანთა იმპერიაში?
  - Ნამდვილად არ! ბავშვებს ეძახიან ჯარისკაცებს! - შეეწინააღმდეგა ვლარადმა.
  - ეს ვიცი, მაგრამ სულ სხვას ვგულისხმობ. ასევე მამაცი და დაჟინებული! - დაასრულა ტრიალი გოგონამ. - ცოტა გავერთოთ, ბევრი თამაში გვაქვს, განსაკუთრებით კოლექტიური. მგონი დაიღალე უწყვეტი ომებით?
  ელფარაიამ თავი დაუქნია:
  - ჯანდაბა! გამუდმებული დარტყმა და მკვლელობა რუტინად იქცა. განსაკუთრებით ამ შავი ხვრელის ვარჯიშების დროს!
  ასტარტემ შესთავაზა:
  - ქალაქს თუ ავაშენებთ! თუ არა, მე შემოგთავაზებთ შემდეგ თამაშს. თითოეულ ელფს ეძლევა პლანეტა.
  - კარგი!
  - ველური პლანეტა! შენი ამოცანაა ააშენო ცივილიზაცია! -თვალი ჩაუკრა გოგონამ.
  ვლარადმა ხელები დაარტყა:
  - ერთ წამში! და შემდეგ შეუტიეთ მეზობელ სამყაროს!
  ასტარტემ თავი დაუქნია:
  -არა! ამას არ ვგულისხმობთ! პრინციპში, ჩვენ არ გვჭირდება მსგავსი რამ. გაიმარჯვებს ის, ვინც ცხოვრების მაღალ დონეს მიაღწევს. ამისთვის ქულები დაჯილდოვდება. ძირითადად, იმედი მაქვს, რომ ყველაფერი გასაგებია თქვენთვის.
  ელფარაიამ სიცილით თქვა:
  - ყველას დაგმარცხებთ! სხვათა შორის, როდის ვიწყებთ?
  - უკვე დავიწყეთ! - იკივლა ელფმა.
  -რატომ ვერაფერს ვგრძნობდი!? - გაუკვირდა რუს მეომარს.
  ასტარტეს სახე ეშმაკური გახდა:
  - ეს არის ჩვენი დიდი საიდუმლო! ხალხი ყველაფერში ვერ იქნება ჩვენს რასაზე მაღლა. ჩვენ ასევე უნდა გვქონდეს ცოდნა! მითუმეტეს ჩემი ცივილიზაციის სიძველის გათვალისწინებით!
  ვლარადმა გაიხსენა:
  - და მგონი ვიცი, სატვირთო გემებში აჩქარება უფრო ნელია, ვიდრე ადამიანებში. ამიტომაც არ არის შეგრძნებები.
  კრიზლიმ განაწყენებულმა თქვა:
  - ერთ-ერთი უახლესი რეაქტორი გვაქვს დაყენებული, გაყიდვაში ვიყიდეთ!
  ელფარაიას ცრემლები წამოუვიდა:
  - გაყიდვაშია უახლესი რეაქტორი! რა შეიძლება იყოს უფრო სასაცილო და სულელური.
  კრისლიმ უპასუხა:
  - ანტი-მარკეტზე აბსოლუტურად ყველაფრის ყიდვა შეგიძლია! თქვენ უბრალოდ არ იცით, გჯერათ პროპაგანდის, ადამიანური დაზვერვის სამსახურების ყოვლისშემძლეობის.
  ელფარაიამ შერიგებით განაცხადა:
  - ალბათ რომელიმე დაზიანებული ვარსკვლავური ხომალდის ჩამოწერა?
  - Ის არის! ორ რამეს ვერ დაამარცხებ: სიხარბეს და სისულელეს, თუმცა პირველის არარსებობა ხშირად ამ უკანასკნელთან არის შერწყმული! - იხუმრა კრიზლიმ. -გინდა ხარვეზის დაჭერა?
  ვლარადმა ჰკითხა:
  - ეს ჰალუცინაციებია?
  - კი, ასე, მაგრამ ისეთი ამაღელვებელი! Უბრალოდ გასაოცარი! - ასტარტემ ლოყები ამოუშვა, ვულგარული ეროტიკული ნახატებით, ორი საზამთროსავით.
  - ნუ ბოროტად გამოიყენებ ხარვეზებს! ეს სავსეა! - თითი დაუქნია ვლარადმა (წაიკითხა, რომ ელფებს უყვართ ასეთი ჟესტი).
  - სცადე და მაშინვე მიხვდები, რომ ამაზე უკეთესი არაფერია! სექსის გარდა! - პირი გააღო კრიზლიმ და მოწვევით გადააძრო გრძელი, ორად მოვარდნილი ვარდისფერი ენა.
  ელფარაიამ ნაზად აკოცა კრიზლის:
  -კარგი, შენ წინააღმდეგი არ ვარ!
  -არა, ვლარადთან სიყვარული მინდა.
  ახალგაზრდა მეომარმა გაბრაზებულმა გაიღიმა:
  - უნიპოლარული სექსი გარყვნილებაა!
  კრიზლიმ დაიყვირა:
  - ხალხში ასეა! ან ხალხთან ცხოვრებისას დაივიწყეთ რასა. ეს ჩვენთვის სრულიად ბუნებრივია. პირიქით: ძნელი არ არის ქალის მოტყუება, მაგრამ მამაკაცის დაწინაურება (მამაკაცები უმცირესობაში არიან), ეს არის ჰიპერ-ჩიკი!
  ვლარადმა გააპროტესტა:
  - მამრსა და მდედრს შორის სიყვარული ბუნებრივია, რადგან შთამომავლობას შობს! ბუნება კარნახობს, რომ სასიყვარულო პარტნიორი საპირისპირო სქესის უნდა იყოს!
  კრიზლიმ მოიყვანა ცნობიერების დემონსტრირების საინტერესო მაგალითი:
  - ძველად ხალხი სულ სხვანაირი იყო. მათ ჰქონდათ ქორწინების ინსტიტუტი, როცა ქალს აიძულებდნენ მხოლოდ ერთი მამაკაცი ეყვარებინა, კაცს კი ქალი. ვინც დაარღვია ეს სულელური კანონი სიკვდილით დასჯა ემუქრებოდა. თქვენ შეისწავლეთ ძველი ხალხის ისტორია!
  ვლარადი უხალისოდ დათანხმდა:
  - დიახ, სისულელე იყო! მამაკაცებს ართმევდნენ არჩევის და შედარების შესაძლებლობას, ქალები ფუჭად იკარგებოდნენ ერთფეროვნებას! მაგრამ ახლა, პირიქით, პარტნიორების ხშირი შეცვლა პატივია - ყველა ადამიანი ერთი ოჯახია: ყველა ქალი ცოლია, ყველა მამაკაცი - ქმარი!
  - ანუ ის, რასაც ჩვენ ელფები მოვედით მილიონობით წლის წინ. - აღფრთოვანებული იყო კრიზლი. - ვფიქრობ, ომის შემდეგ ადამიანები ბისექსუალობას უფრო გონივრულად შეხედავენ!
  ელფარაიამ ელფს მხარზე ხელი დაკრა:
  - და იცი, არც მე ვარ ბისექსის წინააღმდეგი!
  ასტარტემ ღიღინით (თითოეულ კბილს თავისი უნიკალური ელფერი ჰქონდა) თქვა:
  - Როგორც გინდა! გინდა თამაშები, გინდა სექსი, ახლა შენს ცხოვრებაში ბევრად მეტი გართობა გექნება. სხვათა შორის, გიცდიათ ჰიპერკურენტული დარტყმები?
  - დიახ! - ერთხმად უპასუხეს ახალგაზრდამ და გოგონამ.
  - Და როგორ?
  ელფარაიამ იხუმრა:
  - სექსის მსგავსად, მხოლოდ ორგაზმი გამოდის სხვაგან!
  ელფებმა იცინეს, მათი სახეები ღიმილით ანათებდნენ. კრიზლიმ ხელები აიქნია და თითოეულ ხელში ნაყინის ჩანთა ედო პირამიდისა და ასტერის ჰიბრიდის სახით:
  - გთხოვთ, ნატურალური პროდუქტი!
  ვლარადმა ჰკითხა:
  - Რა არის ეს?
  - ეროფირო, ნაყინის სახეობა!
  ახალგაზრდა მამაკაცი ფრთხილად შეეხო მას ენით და იგრძნო ტკბილი და ამავდროულად მჟავე რბილობი. ელფარაიამ სიყვარულით აკოცა თავისი წილი:
  - და რა, ძალიან მომხიბვლელია! და შეუდარებელი! უბრალოდ მშვენიერი! მე შევჭამ ყველაფერს!
  ვლარადმა ჰკითხა:
  - და ეს ალბათ გრავიტაციული რძისგანაა.
  კრიზლიმ გადაწყვიტა ეთამაშა უბრალოების ქვეშ:
  - რა რძე! რა არის!
  ელფარაიამ თითი დაუქნია:
  - არ არის საჭირო სულელივით მოქცევა! თითქოს არ იცით რა არის რძე, ის მიიღება მრავალი ცხოველისგან, ასევე კვაზარის სხივებისგან!
  კრიზლიმ დაიყვირა:
  -მაგრამ არ ვიცი! მე პატარა ბიჭი ვარ. ჯობია ნაყინი მიირთვათ, ეს ძალიან საპატიო სიამოვნებაა.
  ვლარადს აქამდე არასოდეს უჭამია ნაყინი, დღესასწაულზე არ ჰქონდა შანსი გაეცადა და ამიტომ ენთუზიაზმი გამოიჩინა. კერძი მრავალფერიანი და მრავალფენიანი იყო, შიგნით კენკრა და სოკო იყო. ელფარაია ასევე სიამოვნებით ჭამდა, მაგრამ მაინც განაგრძო საუბარი:
  - გინდა იცოდე, რომ ადამიანები საკმაოდ საინტერესო არსებები არიან კომუნიკაციაში, მაგრამ მოსაწყენი. ისინი იზიდავთ ყველა სახის ექსპლოიტეტს. უყვართ ომზე ლაპარაკი, მაგრამ სული სხვა რამეს მოითხოვს.
  ასტარტემ შესთავაზა:
  - ვაჭრობას რას იტყვით! ეს ასევე საინტერესო აქტივობაა, თქვენ დაფრინავთ სხვადასხვა სამყაროში, მათ შორის ჩამორჩენილ სამყაროებში. მოგეხსენებათ, ბევრი აბორიგენი, რომლებიც ღმერთებად გვყავს, თავიანთ სიმდიდრეს მსხვერპლად გასცემენ. საერთოდ ხალხი ელფებსაც შეგვხვდა. იმ არც თუ ისე შორეულ დროში, როდესაც კაცობრიობა იყენებდა ქვის ცულებს და დაემხო ცეცხლის ნაპერწკალს. და არა მარტო ჩვენ, კიდევ რამდენიმე რასა ეწვია დედამიწას.
  ელფარაიამ ფრჩხილს აკოცა და ჰკითხა:
  - გინდა თქვა, რომ აქედან მოდის მრავალი რელიგია?
  - Რატომაც არა! და ასევე ზღაპრები! კაცობრიობას ძალიან გაუმართლა, რომ დურიის რასა ჩვენთან დამარცხდა. წინააღმდეგ შემთხვევაში, კაცობრიობა მძიმე მონობაში ჩავარდებოდა. ქვეყანაში, რომელსაც ხალხი ეგვიპტეს უწოდებდა, დურიგებმა აიძულეს დიდი პირამიდების აგება.
  - ეს ისინი იყვნენ? - გულწრფელად გაოცდა მეომარი, კინაღამ ნაყინი ახრჩობდა.
  - დიახ, ასეთი საშინელი ცხოველის თავებით! - გაიცინა გოგონამ. - თუმცა, რაზე ვლაპარაკობ! ელფებმა გადაარჩინეს ადამიანები, იყო კოსმოსური ბრძოლა, მზის სისტემაშიც კი, პლანეტა ააფეთქეს.
  - პლანეტა, რომელსაც ხალხი ფაეტონს ეძახის. - გამახსენდა ელფარაია.
  - მართალია! შენ ფიქრობ! ზოგადად ადამიანებს ახასიათებთ ქედმაღლობა და მადლიერების ნაკლებობა. ჩვენ ელფებს გვიყვარდა ადამიანები, როგორც ჩვენი უმცროსი ძმები, განსაკუთრებით მათი ქალები და ბავშვები. წვერიანი მამაკაცები: უმეტესობა ჩვენგანს უხერხულად გვაგრძნობინებს!
  კრისლი არ დაეთანხმა:
  - დედოფალმა მაფგომ, მთელი ათეული წვერიანი მოყვარული წაიყვანა.
  - ვულგარულობას ნუ ამბობ! - გააწყვეტინა ასტარტემ.
  - ეს ისტორიული ფაქტია! - ელფი ჰაერში ავიდა.
  - მაინც ვულგარულია! "კაპიტანმა აღშფოთებისგან კისერი ნახევარი მეტრითაც კი გაიწელა.
  - კარგი, ახლაც რატომ არიან ქალები, რომლებსაც უყვართ, მაგალითად, გობლინები, ორკები და უფრო მაგარი არსებები. დიახ, არა მარტო ქალები, არამედ მამაკაცებიც! გარდა ამისა, მაფგო ზრუნავდა მამრობითი სქესის მონებს, აიძულებდა ხალხს უფრო გრძელი წვერი გაეყვანათ. ერთ-ერთმა კაცმა სიცოცხლეც კი სამასი წლით გაუხანგრძლივა და მისი წვერი დინოზავრის კუდივით გაიზარდა.
  ელფარაიას გაეცინა:
  - Სასაცილოა!
  ვლარადმა პომპეზურად თქვა:
  - დიდება და პატივი წვერს, მაგრამ კატასაც ულვაშები აქვს! თუმცა, ეს მხოლოდ ელფის სულის სიგანეზე საუბრობს!
  ახალგაზრდამ დაასრულა ნაყინის პორცია და ჰკითხა:
  - მაგრამ რისგან არის შექმნილი, თუ ბუნებრივია!
  ასტარტემ (მისი კისერი დაუბრუნდა ნორმალურ ზომას) უპასუხა:
  - ეს არის ასტეროიდის სოკოს ნაჭუჭი.
  - Რა?
  - ასტეროიდზე მცხოვრები სოკოსა და ნაჭუჭის ნაზავი! შეუძლია ფრენაც კი, დამეთანხმებით, რომ ეს უბრალოდ ელეგანტურია! - აღფრთოვანებული წამოხტა გოგონაც კი. - წარმოგიდგენიათ მსგავსი რამ!
  - სამყაროში სხვადასხვა არსებებია! უცნაურია, რომ ასე კარგი გემო აქვს. - ისევ კვერთხი აიჩეჩა ვლარადმა.
  ელფარაიამ ამოისუნთქა:
  -რატომ ასეთი ტორტის სუნი!
  ასტარტემ უპასუხა:
  - ეს იმიტომ, რომ ეს არ არის მხოლოდ სოკოს ნაჭუჭი, არამედ მისი ლარვა. იგი სპეციალურად არის გაჟღენთილი მინერალებით. ამას მალე იგრძნობთ.
  - Როგორ? - იკითხა ვლარადმა.
  - რადგან პირველად ხარ, ჰალუცინაციები დაიწყება. ნუ გეშინია, სასიამოვნო იქნება: ზუზუნის დასაწყებად: დაჯექი სკამებში.
  ვლარადისთვის (ვლადიმირი) ყველაფერი მის თვალწინ ბუნდოვანება დაიწყო. ის ჩქარობდა დაწოლას და ერთი წუთის შემდეგ კოშმარში ჩავარდა.
  ვლადიმირმა ფეხებში ძლიერი სიცივე და კანკალი იგრძნო. მან დაინახა ყინვით დაფარული დაქუცმაცებული ხეები. მე კი თითქოს გარედან. მან დაინახა, რომ ღელეზე ჩამოკიდებული, მარყუჟში ახრჩობდა. საშინელმა მარყუჟმა ბიჭს ყელი ჩასჭიდა, ამან დიდი ტანჯვა გამოიწვია. ყველაზე უარესი იყო უმწეობა და საშინელი სისუსტე ორგანიზმში. მოძრაობაც კი არ შეეძლო, თითქოს მოკვდა. თითის გაძევებაც კი არ იყო. ახალგაზრდამ ცდილობდა კანკალი, მაგრამ მისი სხეული არ დაემორჩილა. ეს მართლაც საშინელი გახდა ჩემი უძლურების გამო. ვლადიმერს არასოდეს ეძინა, მან არ იცოდა რა იყო სიზმარი ან ჰალუცინაცია და უბრალოდ შოკში იყო.
  მერე დაინახა სოფელი, უბრალო ეკლესია, დროთა განმავლობაში გაცვეთილი. საცხოვრებელი სახლები, რომლებიც ძველ სახლებს ჰგავს ძველი ინტერნეტ ქრონიკებიდან. თეთრთავა, ფეხშიშველი ბავშვები დარბოდნენ ეზოებში. ისინი ნელა დარბოდნენ თანამედროვე სტანდარტებით, ეტყობა რაღაცას თამაშობდნენ. გოგოები ცალ ფეხზე ხტებოდნენ, ბიჭები ჯოხებით იბრძოდნენ და თითქოს ავტომატებიდან ისროდნენ. დახეული ტანსაცმლის მიხედვით თუ ვიმსჯელებთ, სოფელი ღარიბია, როგორც ჩანს, კოლმეურნეობის დროიდან: მეოცე საუკუნის შუა ხანებიდან. რატომ გადაწყვიტა მან ეს: ბავშვებს შორის შავკანიანები არ იყვნენ, ეს აშკარად არ არის ამერიკა, მართლმადიდებლური ეკლესია. დიახ, და, როგორც ჩანს, რამდენიმე ბიჭს გაცვეთილი ვარსკვლავები აქვს გაცვეთილ ბუდენოვკაზე. ბევრი ბავშვია, მაგრამ ზრდასრული თითქმის არ ჩანს. Ეს უცნაურია...
  შემდეგ ვლადიმირმა გაიგონა ძრავების ხმაური და შორიდან მტვრის სვეტები გამოჩნდა. ბიჭები ყურადღებას არ აქცევდნენ, გოგოები კი ბედნიერები ჩანდნენ. უეცრად სატვირთო მანქანებისა და ჯავშანტრანსპორტიორის კოლონა გამოჩნდა, წინ ათიოდე მოტოციკლისტი მიდიოდა. ზოგიერთი მათგანი რუხი-მწვანე ფერისაა, მძიმე ჩაფხუტით. ტკივილის მიუხედავად, ვლადიმირს ეგონა, რომ ასეთი ჩაფხუტის ტარება არ იყო კარგი იდეა. ცილოვან ხორცში ხომ ღლის თავს და შედარებით სუსტ კისერს, რაც ნიშნავს, რომ ამცირებს სროლის მიზანს. ბოლოს და ბოლოს, ძნელია დამიზნება, როცა კისერი დაძაბული გაქვს და თავი გტკივა. ცხელ ზაფხულში ბრძოლა მით უფრო რთულია, ოფლი სიტყვასიტყვით ასველებს თვალებს. მართალია, უკვე შემოდგომაა, ყვითელი ფოთლები და ჭუჭყიანი გუბეები ჩანს. ეტყობა ჯერ არც ისე ცივა, ბავშვები მსუბუქად არიან ჩაცმულნი, ძალიან დაბნეულები და გამხდარი.
  კოლონა მიუახლოვდა, ბიჭები ჯარისკაცებთან მირბოდნენ. მათ დაიწყეს თითების გადატანა პირზე, თითქოს ფუსფუსს იღებდნენ.
  ვლადიმირმა დაწყევლა:
  - ეს ბიჭები არიან! მათ უნდათ მოწევა! მაგრამ სიგარეტი შხამიანია, განსაკუთრებით ბავშვების ორგანიზმისთვის.
  ჯარისკაცები იწყებენ ღიმილს, ტუჩები იჭიმება, მაგრამ თვალები ცივი და მძიმეა. მათი ემბლემა არის ორი ელვისებური ჭანჭიკი და წითელი დროშა სვასტიკით.
  - ეს არის SS! შერჩეული ჯარები. ვლადიმირს სულში შიში შეეპარა, რა თქმა უნდა, არა თავისთვის. SS-ს უბრალოდ ცუდი რეპუტაცია ჰქონდა. თუმცა, პროპაგანდისტული სტერეოტიპების საწინააღმდეგოდ, SS დანაყოფების უმრავლესობა უბრალოდ ნაცისტური არმიის მცველები იყვნენ. არჩეული ჯარები, საუკეთესო ჯარისკაცები. ბევრი მათგანი კეთილშობილურად იქცეოდა, მამაცურად იბრძოდა და პატივს სცემდა. მაგრამ იყვნენ სპეციალური სადამსჯელო ნაწილები, რომლებიც არავის ზოგავდნენ! თუმცა იყო იმედი, რომ გამხდარი ქერა ბიჭები და გოგონები აგრესიას არ გამოიწვევდნენ. ბოლოს და ბოლოს, SS-ის მამაკაცებს უყვართ ქერა თმა და ცისფერი თვალები.
  მაგრამ მათ შეხედულებებში არის რაღაც რაც არ მოსწონს. იქნებ პარტიზანებმა პირუტყვს აანთო...
  - ფუერი! - მოყვება ბრძანება. SS-ის კაცებმა მაშინვე წაართვეს ტყვიამფრქვევები, ასე მოკლე და სწრაფი სროლა. რიგები ბავშვებს ფარავს. ტყვიები პირდაპირ სხეულში იჭრება, შიგნიდან იშლება. ბავშვები გარბიან, მათი ბინძური ქუსლები ციმციმებს. მტვრიანი გზა გვამებით არის სავსე, სისხლის მრავალრიცხოვანი პაწაწინა ნაკადები მოედინებოდა. გოგონამ მუცელგაშლილმა პატარა ხელები გაშალა და გულსაბნეული ყვიროდა. ერთ ბიჭს ფეხი ჰქონდა მოტეხილი, მაგრამ ნამდვილი კაცივით კვნესა შეიკავა და გაიქცა.
  თუმცა ფაშისტები სულაც არ შერცხვნენ. გულებმა სიბრალული არ იცოდნენ! ბავშვების დასადევნებლად გაიქცნენ. ფანჯრებს ესროდნენ, ესსელებმა სახლებს სპეციალური ცეცხლგამჩენი ბომბები ესროდნენ.
  დაჭრილ ბავშვებს ჩექმებს თელავდნენ და ბაიონეტებით ასრულებდნენ. ჯავშანტრანსპორტიორზე დამაგრებული იყო ცეცხლმსროლი. ცეცხლი სახლებს შეეჯახა, ღობეები დაანგრია, ხეები იწვა, მწიფე ვაშლები იფეთქა.
  ვლადიმირს სურდა სოფლის დაცვა, მაგრამ ვერ გადაადგილდებოდა. სხეული თითქოს ყინულოვან, ტიტანის ბორკილებშია.
  - წარმოუდგენელი სისასტიკე!
  თუმცა, თუ გახსოვთ ის დაუნდობელი ომი, რომელსაც ისინი აწარმოებენ. ყოველივე ამის შემდეგ, როდესაც ისინი შეიჭრებიან მტრის სამყაროში, ისინი ანადგურებენ ყველაფერს. ბოლოს და ბოლოს, თანამედროვე ომში მშვიდობიანი მოსახლეობა არ არის. აქაც კამათობენ ფაშისტები: დღეს ბიჭი, ხვალ პარტიზანი. და დიდი სამამულო ომის დროს, ბავშვებმა გმირებმა ნაცისტებს ბევრი უბედურება მოუტანეს. თუმცა ეს არ ამართლებს ნაცისტ ფანატიკოსებს! მხოლოდ ნაძირლებს შეუძლიათ ხელი აწიონ ბავშვებს, რომლებიც შრომისმოყვარეობისგან გაძარცულ პატარა ხელებით გიწვდიან. უფრო მეტიც, ყოველ მოკლულ ბავშვზე: არის ათი შურისმაძიებელი და ომი ხდება მართლაც ეროვნული.
  სოფელს ცეცხლი ეკიდა, ნაცისტებმა ქალი დაიჭირეს, ტანსაცმელი გახეხეს და გაუპატიურება დაუწყეს. ამაზრზენი ტერორი მიმდინარეობს, დატყვევებულ ბიჭს მუცელი გაუჭრეს და ნაწლავები ბაიონეტზე შემოხვევა დაიწყო. ბავშვი ახრჩობდა, ყვირილიც კი აღარ შეეძლო. დაახლოებით ხუთი წლის გოგონა განახევრდა. ჩვილებს ცეცხლში აგდებდნენ ან ბაიონეტებზე აყრიდნენ.
  მღვდელი ჯვრით გაიქცა ნაცისტებთან შესახვედრად. SS-ის თანამშრომლებმა მას თოფის კონდახი დაარტყეს სახეში, აიღეს ჯვარი, მღვდელს მკლავებში აიღეს და წვერს ცეცხლი წაუკიდეს. თან დიდმა კაცებმა საკულტო მინისტრს ხელები გადაუგრიხეს. ჯვარი ცეცხლზე გახურდა და მღვდლის მკერდზე დაიდო. სიტყვების გარჩევა შეუძლებელი იყო, მაგრამ, როგორც ჩანს, ეს იყო მღვდლის წყევლა. ბოლოს, ტკივილის შოკისაგან, მღვდელმა გონება დაკარგა და ცეცხლში ჩააგდეს. ამავდროულად, ფორმაში გამოწყობილმა სადისტებმა გოგონას ფეხის თითები მოაჭრეს. სხვა ჯალათებმა ცოცხალ ბიჭებს ყურები მოჭრეს. ყველაფერი საშინლად გამოიყურებოდა, თითქოს ფსიქიურად დაავადებული რეჟისორის ფილმში.
  ვლადიმერი შეკრთა და მაინც ვერ გადახტა მარყუჟიდან.
  . თავი No17
  მირაბელა და სტრელეცოვა დაფრინავდნენ, მათი სიჩქარე ბევრჯერ აღემატებოდა სინათლის სიჩქარეს. ვარსკვლავების გროვა უცნაურ თანავარსკვლავედებში, რთული კომპოზიციები იეროგლიფების სახით. ჩანდა, რომ ვარსკვლავებს სურდათ რაიმე სახის გზავნილის გადმოცემა, ან შესაძლოა წარმატებების სურვილი. ზოგიერთი მნათობი დროდადრო ციმციმებდა და ორმაგი ან სამმაგი ვარსკვლავები ქმნიდნენ ფერების და გამოსხივების უნიკალურ ყვავილობას, რომელიც სასიამოვნო იყო თვალისთვის. გოგოების სიჩქარე კიდევ უფრო გაიზარდა, ვარსკვლავები ბრმა წვიმის წვეთებივით ბჟუტავდნენ. წინ სიკაშკაშე მოჩანდა, თითქოს ვაკუუმი ანათებდა. მირაბელამ იცოდა, რომ ეს იყო სინათლის აბერაციის ეფექტი, როდესაც მატერიალური სხეულის მიერ ჩამოგდებული ფოტონები დაგროვდა და ყველაფერი წინ გააფთრებული დაიწყო. მირაბელას თვალებმა ერთდროულად ასობით დიაპაზონი დაინახა! უბრალო ადამიანის წარმოდგენა შეუძლებელია, რა მშვენიერი იყო სივრცე და ხედი: იყო მრავალი მილიონი სხვადასხვა ელფერი, ისინი ერთმანეთზე იყო გადაფენილი და შერეული!
  გოგონამ შეხედა ამას და ფილოსოფიურად თქვა:
  - როგორ ფიქრობ, ამხანაგო ჰიპერმარშალ, ასეთი სილამაზე შეიძლებოდა ევოლუციის გზით გაჩენილიყო, ან უზენაესმა სულმა შექმნა!
  ჰიპერმარშალმა სტრელეცოვამ კრისტალური ხმით უპასუხა:
  - ყოვლისშემძლე ღმერთში გულისხმობ?
  - Ის არის! - წამოიძახა მირაბელმა.
  - ძველად ბევრი განსხვავებული რწმენა იყო. შემდეგ გამოჩნდა რწმენა ყოვლისშემძლე შემოქმედის ან თუნდაც შემოქმედთა მიმართ. მიუხედავად იმისა, რომ, მაგალითად, ძველ ბერძნებს ჰქონდათ მოსაზრებები, რომ ყველაფერი თავად ჩამოყალიბდა ქაოსისგან. ზოგადად, უნდა გითხრათ, რომ მცდარი წარმოდგენაა, რომ მონოთეიზმი ებრაელებმა გამოიგონეს. უცნაურია, მაგრამ პირველი ნახსენები ერთი შემოქმედი გვხვდება აფრიკელ ხალხებში. კერძოდ, ნიტრის უძველესი იმპერია.
  - ჰიპერბორეაში არ არის? დიდი და უძველესი იმპერია, საიდანაც წარმოიშვა რუსები? - მირაბელა ცდილობდა ხელისგულით დაეჭირა პეპელავით ფრიალო ვარსკვლავების თანავარსკვლავედი.
  -არა! ჰიპერბორეელებს სჯეროდათ ქაოსის ევოლუცია! - მკაცრად თქვა სტრელეცოვამ.
  მირაბელა არ დაეთანხმა:
  - იყო რამდენიმე განსხვავებული რწმენა. კაცობრიობის ისტორიაში პირველი მონოთეიზმის ჩათვლით. ანუ რწმენა: რომ პერსონალურმა ღმერთმა შექმნა სამყარო!
  ნაზმა ჯალათმა ააფეთქა, რამაც ვარსკვლავურ გირლანდებს შორის მცირე გრიგალი გამოიწვია (სივრცის აბერაციის და დამახინჯების ეფექტი)
  - რა თქმა უნდა, ასე არა! მონოთეისტები მხოლოდ მცირე სექტა იყო. ნიტრის იმპერიაში ეს იყო დომინანტური სწავლება.
  - მაგრამ იქ სჯეროდათ: რომ მთავარმა ღმერთმა სხვა ღმერთები შექმნა.
  სტრელეცოვამ მირაბელის ლოყაზე თითი მოიფერა:
  - მოგვიანებით მოვიდა! მაგრამ ზოგადად, ებრაული ტერმინი ღმერთი - ან el, არ იყო მონოპოლიზებული იაჰვესა და იეჰოვას მიერ. კერძოდ, ანგელოზებს და მსაჯულებს და თვით სატანას ღმერთებს - ელოჰიმს უწოდებდნენ. იყო პოლითეიზმის ნიშნებიც, იყო წინასწარმეტყველებაც კი ადამიანებზე - ისინი თითქმის ღმერთებს დაემსგავსნენ, ანუ ანგელოზებს!
  მირაბელა აღფრთოვანებული იყო:
  - და მე თითქმის ანგელოზი ვარ! მე შემიძლია ვიმოგზაურო ვარსკვლავებს შორის ვარსკვლავური ხომალდის გარეშე. თუმცა, რაც შეეხება სიჩქარეს, ტეტრაპლანები მაინც უფრო სწრაფია, მაგრამ მომავალში, როცა ტექნოლოგია კიდევ უფრო სწრაფად განვითარდება, სიჩქარე გაიზრდება. ბოლოს და ბოლოს, ჩვენ ჯერ კიდევ ძალიან ახალგაზრდა ცივილიზაცია ვართ!
  ულტრა-ჰიპერ-მარშალმა ძალიან ნაზად გადაუსვა გოგონას თმა:
  - Რა თქმა უნდა! თქვენს უკვდავ სხეულს შეუძლია კაცობრიობის მთელ ისტორიაზე გაცილებით დიდხანს იცოცხლოს.
  მირაბელა იღრიალა, მის თავში მრავალ-ელექტროენერგიის (სუბნუკლეონების მრავალსექტორული მოძრაობა) გამონადენი გადიოდა და ისინი, ჰიპერდინებისაგან განსხვავებით, საკმაოდ სასიამოვნოა.
  - და მაინც, შეიძლება ისეთი რთული მექანიზმი, როგორიც ჩვენი სამყაროა, მხოლოდ ბრმა და სასტიკი ევოლუციის ნაყოფი იყოს?
  ულტრა-ჰიპერ-მარშალმა ყურადღება გაამახვილა:
  - ისე, თითქმის ყველა მეცნიერს სჯერა, რომ ევოლუცია თავად ხდება. ჩვენ პრაქტიკაშიც კი დავაკვირდით ევოლუციას მილიარდობით სამყაროზე.
  გოგონამ წამოიძახა:
  - დიახ, ვუყურეთ! მიუხედავად იმისა, რომ ჯერ ვერავინ მოახერხა მომენტის დაჭერა, როდესაც ორგანული ნივთიერებები გამოჩნდა არაორგანული ნივთიერებებისგან.
  ანასტასია სტრელეცოვამ ნაზად შეასწორა:
  - ზუსტად არა, არაერთი შუალედური პროცესია დაფიქსირებული. კერძოდ, დაფიქსირდა, თუ როგორ გახდნენ ჰერმაფროდიტები ორ და სამ ღრუში. ან სილიციუმის, ლითიუმის, კალიუმის და თუნდაც გოგირდის ევოლუცია. ან კიდევ ერთი შეკითხვა: თუ ღმერთმა შექმნა ადამი და ევა თავისი ხატებითა და მსგავსებით, მაშინ ვისი მსგავსებით ქმნიდნენ მაგალითად ფტორს სუნთქავ არსებებს?
  - ოჰ, ეს კითხვის დასმის საინტერესო გზაა. მაგრამ ზოგადად, ევოლუციის თეორია იმდენად ყოვლისმჭამელია, მას თითქმის ყველა სერიოზული ცივილიზაცია ქადაგებს, რომ გასაკვირია, რომ მასზე მხოლოდ მეცხრამეტე საუკუნეში ფიქრობდნენ: ჩარლზ დარვინი ან შესაძლოა ლამარკი.
  ულტრა-ჰიპერ-მარშალი არ დაეთანხმა:
  - ევოლუციის არსებობაზე ეჭვობდნენ ბერძნები, ეგვიპტელები და ჰიპერბორეელებიც კი. ამის შესახებ უამრავი მტკიცებულება არსებობს. მაგალითად, აიღეთ განათლება სპარტაში, ევოლუციის რეგულირების და მისი წარმართვის ტიპიური მცდელობა! როცა ქალებს სიმძიმეების აწევას, მთაში ტვირთით სირბილს, ცურვასა და გამაგრებას აიძულებდნენ: რათა გაძლიერებულიყვნენ და ძლიერი შვილები შეეძინათ. სხვათა შორის, ჩვენც ეს გავაკეთეთ.
  - ეს უკვე მიმართული ევოლუციის პროცესია.
  - რა თქმა უნდა, მიზანმიმართულია, მაგრამ არანაკლებ ეფექტურია! პროგრესი და ბიოინჟინერია წარმატების კომპონენტებია. მაგრამ თუ ჩვენ შეგვიძლია დავაკვირდეთ ტექნიკურ ევოლუციას, მაშინ რატომაც არა ბიოლოგიურ ევოლუციას. - სტრელეცოვამ ნაზად მოისვა გოგონას კისერზე.
  მირაბელა ოდნავ უკან დაიხია და შენიშნა:
  - მეცნიერული და ტექნოლოგიური ევოლუცია ხელმძღვანელობს გონიერებით, ბიოლოგიური ევოლუცია კი ბრმა შემთხვევითობით!
  რბილმა ჯალათმა ხელები გაუხანგრძლივა, უცებ ექვსმა დაუკრა:
  - რა თქმა უნდა, ასე არა! არსებობს ჰიპერნოოსფერო; ის შეიცავს გაუგებარ რაოდენობას ინფორმაციას, რაც შესაძლებელს ხდის მრავალი პროცესის დაპროგრამებას, მათ შორის სიცოცხლის სპონტანური წარმოშობის.
  - როგორ გაჩნდა? "გოგონამ იგრძნო, როგორ მოეფერა მკერდი.
  - ასევე ევოლუციის შედეგად! როგორ შემიძლია აგიხსნათ ეს? აქ არის ჰიპერვერსია: არის თუ არა ის თავისთავად უსასრულო? - ბოლო სიტყვა ცოტა ხმამაღლა თქვა ანასტასიამ.
  - Კი, რა თქმა უნდა! ვერც კი წარმოიდგენ როგორი იქნება მისი დასასრული! - წამოიძახა მირაბელამ, ნანონაწილაკების ნაკადულებმა ნესტოები ატეხეს.
  - ასეა, გონებისთვის გაუგებარია! ასე რომ, არ არსებობს პერიოდი, არანაირი შეზღუდვა, არ არის საქმეების დასასრული! აბსოლუტურად არ არსებობს!
  მირაბელამ თავი დაუქნია:
  - დიახ, გასაგებია! უბრალოდ, ჩვენ ჯერ არ აღმოგვიჩენია ყველა სამყარო.
  ანასტასიამ განაგრძო, მისი მარიგოლდები ფურცლებად იქცნენ:
  -აი, წადი! ახლა წარმოიდგინეთ: სივრცეში ჰიპერსამყაროს უსასრულობის გარდა, დროშიც არის უსასრულობა!
  ახალგაზრდა მეომარი დათანხმდა:
  - ანუ მარადიული მატერია, განუსაზღვრელი ვადით არსებული როგორც აბსოლუტური მატერია! ზუსტად ამას გულისხმობდი!
  სტრელეცოვა აღფრთოვანებული იყო:
  - ვხედავ კარგად აითვისე გაკვეთილები, ვაჟკაცო გოგო!
  მირაბელამ თქვა, როგორც სკოლის მოსწავლემ, რომელმაც კარგად აითვისა საგანი:
  - თქვენ ნამდვილად შეგიძლიათ წარმოიდგინოთ მატერიის მარადიული არსებობა აბსოლუტურ აქსიომად! მაგრამ ფილოსოფიური აზროვნების მქონე ადამიანს დასჭირდება მტკიცებულება იმისა, თუ როგორ გაჩნდა მატერია.
  - ძირეულ მიზეზს ეძებთ?
  - Ის არის!
  სტრელეცოვამ სარკასტულად შენიშნა:
  - მაშინ თუ ძირეული მიზეზი ღმერთია, მაშინ რა გახდა პირველი მიზეზების ძირეული მიზეზი! ყოველივე ამის შემდეგ, თუ ყველაფერს აქვს პირველი მიზეზი, მაშინ ეს უნდა იყოს ყოვლისშემძლესთან!
  მირაბელამ აღნიშნა:
  - რელიგია მოითხოვს, რომ ეს თავისთავად მივიღოთ! ან, როგორც აქსიომა, ღმერთი წინასწარ მარადიულია და არ არის საჭირო ძირეული მიზეზის ძიება.
  - მაგრამ რატომ არ უნდა მივიღოთ, რომ მატერია მარადიულია და ყოველთვის არსებობდა, ასევე აქსიომაც! მარადიულად არსებული ყოვლისშემძლე ღმერთის არსებობის აღიარება ხომ ბევრად უფრო ირაციონალურ აზროვნებას მოითხოვს, ვიდრე მატერიის სივრცით-დროებითი უსასრულობის რწმენა. - ოცდახუთი გამოზრდილი თითით მაშინვე ანიშნა ვარსკვლავებზე სტრელეცოვამ. - შენ ხედავ ვარსკვლავებს, ჩვენ ვხედავთ მატერიას და ჩვენთვის ის ყოველთვის არსებობს! მაგრამ ღმერთი არავის უნახავს! ამის შესახებ ბიბლიაც კი წერს!
  გოგონამ მარჯვენა წარბი ასწია:
  - და დანიელ წინასწარმეტყველმა თქვა, რომ მან იხილა მამა ღმერთი.
  ულტრა-ჰიპერ-მარშალმა წამოიძახა:
  - არქკვაზარი! ეს საკმაოდ რთული დილემაა. თუ ყოვლისშემძლე შეგვქმნა, მაშინ ბედის წყალობაზე არ უნდა მიგვეტოვებინა. ბავშვებს სჭირდებათ განათლება! ეს ნიშნავს, რომ მათ გამოავლინოთ საკუთარი თავი!
  - ბიბლიის მეშვეობით? - თვალი ჩაუკრა მირაბელამ:
  - თუნდაც ბიბლიის მეშვეობით! მაგრამ Overmind-ს აინტერესებს სწორად გაგება! როგორ შეუძლია ღმერთს ეწინააღმდეგებოდეს საკუთარ თავს? ყოველივე ამის შემდეგ, არასრულყოფილი ადამიანებიც კი, კანონების მიღებისას, ცდილობენ უზრუნველყონ, რომ ისინი არ ეწინააღმდეგებოდეს ერთმანეთს და მინიმუმამდე დაიყვანონ გაურკვევლობა. ასე რომ, ეს ქმნის ხარვეზებს ნაძირალებს და იწვევს ბევრ შეურაცხყოფას. გარდა ამისა, ბიბლიურ გამოცხადებაში მცირედი შეცდომა ძირს უთხრის თვით გამოცხადების რწმენას და თქვენ თვითონ იცით, რამდენი ასეთი შეცდომა ყოფილა. და მათ უხვად გადაიხადეს სისხლით! - სიყვარულისა და სინაზის დეპარტამენტის უფროსის ბოლო სიტყვებზე მილიარდობით თვალსაჩინო მნათობი შეკრთა.
  მირაბელა დათანხმდა:
  - Რა თქმა უნდა! ავიღოთ, მაგალითად, მოძღვრება სამების შესახებ. ამ სწავლების საპირისპიროდ, იესო ქრისტემ უთხრა ჭაბუკს: რატომ მეძახი კარგი, არ იცი; რომ მხოლოდ ერთი(!) ღმერთია სამოთხეში კეთილი!
  ულტრა-ჰიპერმარშალის მკლავების რაოდენობა ათეულამდე გაიზარდა (არაფერი ზებუნებრივი - სხეული გაჟღენთილია მაგიური ჰიპერპლაზმით, ცვლის მატერიისა და სივრცის სტრუქტურას).
  - და არა მარტო! იესომ თქვა: მამა ჩემზე დიდია, რათა გაიცნონ შენ, ერთადერთი ჭეშმარიტი ღმერთი და იესო ქრისტე, რომელიც შენ გამოგზავნე. თქვენ გახსოვთ, რომ პავლემ დაწერა: ქრისტე არის ღმერთის თავი, ხოლო ლუკამ იესოს უწოდა ღვთის მსახური. ზოგადად, ის ფაქტი, რომ ბიბლიაში სამების შესახებ მკაფიო სწავლება არ არსებობს, ასევე აღიარეს ეკლესიის ხელისუფლებამ. ტყუილად არ დაიღვარა ამ დოგმის გამო ამდენი სისხლი. მაგალითად, არიანის ომების შედეგად მთელი ქვეყნები განადგურდა. ათასობით ერეტიკოსი დაწვეს, რადგან არ სწამდათ სამების. ლევ ნიკოლაევიჩ ტოლსტოიც კი განდევნეს ეკლესიიდან იმის გამო, რომ არ სურდა ეღიარებინა ასეთი დოგმა.
  - მნიშვნელოვანი დოგმატი! - ხმის ამოღება სცადა მირაბელა.
  ჰიპერმარშალმა ხელები ფართოდ გაშალა, თითქმის ასი მკლავით:
  - და მაინც, მკაფიო ბიბლიური საფუძვლის გარეშე. მაგრამ განა ყოვლისშემძლე არ დარწმუნდა, რომ ასეთი მნიშვნელოვანი სწავლება - რწმენის საფუძველი - მკაფიოდ არ იყო გაწერილი?
  - საკმაოდ ლოგიკურად ჟღერს! - მირაბელამ ოქროსფერი თმები აიჩეჩა.
  ანასტასიას თითოეულ კიდურზე თითების რაოდენობა ექსპონენტურად გაიზარდა:
  - და ეს არ არის ერთადერთი უზუსტობა ბიბლიაში. გავიხსენოთ, როგორ აირია იესომ მარკოზის სახარებაში მღვდელმთავარის სახელი, აგრეთვე განსხვავებები ბიბლიის ავტორებს შორის ქრისტეს ჯვარცმის ზუსტი საათისა თუ ვინ იყო ზაქარიას მამა. დიახ და ბევრად მეტი! აქ შეგიძლიათ დაწეროთ მთელი მრავალტომეული წიგნი, სადაც ჩამოთვლილია ბიბლიის მრავალი შეცდომა. - სტრელეცოვამ გადააჯვარედინა ათასი თითი, ასობით ხელი. - ან შენ სხვა აზრი გაქვს.
  მირაბელამ ცხვირის ხიდი თითით გახეხა:
  - არ არის აუცილებელი ყოვლისშემძლე ღმერთის გამოცხადება მისცეს. გარდა ამისა: წარმოიდგინეთ ვარსკვლავების აგებულება ქაოსისგან...
  ანასტასიამ გააწყვეტინა:
  - როგორ ფიქრობთ, ბიბლია უფრო ლოგიკურია? როგორც იქ წერია, პირველ დღეს ღმერთმა შექმნა ცა და მხოლოდ მეოთხე დღეს მზე და ვარსკვლავები! და ეს მაშინ, როცა მეცნიერებმა დიდი ხანია დაადგინეს, რომ სამყარო მილიარდობით წლისაა! ზოგადად, ეს კიდევ ერთხელ საუბრობს ებრაელთა გულუბრყვილო აზრზე ვარსკვლავების ბუნების შესახებ. მათ ალბათ ეგონათ, რომ ვარსკვლავები პატარები იყვნენ და მათი შექმნა ბევრად უფრო ადვილი იყო, ვიდრე დიდი დედამიწა.
  -ალბათ! - ჩაიცინა მირაბელმა. - ციდან ვარსკვლავი ჩამოვარდა - კაშკაშა კრისტალი! მე გიმღერებ სიმღერას ჩემს ძვირფას სტალინზე!
  ანასტასიამ ხელების ფორმა შეცვალა, თაიგულებად აქცია:
  - ან ნოეს წარღვნაზე დაპირისპირება. მართლაც, ქრისტეს დაბადებამდე ათი ათასი წლით ადრე, დედამიწაზე რამდენიმე დიდი მეტეორიტი დაეცა. მათ გამოიწვია კატაკლიზმები, რომლებიც ლეგენდარული გახდა. ზოგიერთი სამეცნიერო ფანტასტიკის მწერალმა წამოაყენა ვერსიაც, რომ სწორედ მთვარე შეეჯახა დედამიწას. სხვათა შორის, მთვარე მართლაც შეეჯახა დედამიწას, მაგრამ გაცილებით ადრე და ამის გამო დინოზავრები გადაშენდნენ!
  მირაბელამ მაშინვე გააპროტესტა:
  "ის არ შეეჯახა, მაგრამ დაიჭირა გრავიტაციამ." შეჯახება ფაქტი რომ ყოფილიყო, მიწიერი ასე იოლად არ ჩამოვიდოდნენ. დიდი ალბათობით, დედამიწაზე სიცოცხლე განადგურდებოდა. მაგრამ მეორეს მხრივ, როგორ ესიამოვნა მთვარე წინაპრებს.
  - ეს უთხარი იაპონელებს. ისინი დააფასებდნენ ამას! - კბილები გამოსცრა ჰიპერმარშალმა. - სხვათა შორის, საინტერესო რბოლა, ჩვენ თითქმის არ მოგვიწია მათთან ბრძოლა, ისინი სწრაფად გახდნენ მოკავშირეები. მაგრამ ზოგადად, კონკრეტულად რომ ვთქვათ, უსასრულო რაოდენობის მატერიამ უსასრულო დროში შეიძლება გამოიწვიოს უსაზღვრო და გამრავლებული ინტელექტუალური სიცოცხლე, ასე არ არის!
  მირაბელამ თავის ზემოდან გადახეხა:
  - რეალურად კი, მაგრამ არის ერთი ნიუანსი! თუ მატერია არსებობს უსასრულოდ დიდი ხნის განმავლობაში და მისი რაოდენობა უსასრულოა, მაშინ სად არიან სუპერცივილიზაცია?
  - სუპერცივილიზაცია არ ვართ?
  - კარგი მაშინ, ჰიპერ-სუპერცივილიზაცია! "გოგონა ტოპივით დატრიალდა.
  ულტრა-ჰიპერ-მარშალმა მაშინვე მიმართა თავის პალატას:
  - ახლა თქვენ უნდა მიიღოთ ჰიპერჩიპი: ის უფრო განვითარებულ ცივილიზაციას ეკუთვნის, ვიდრე ჩვენი! ანუ, თქვენი ამოცანაა პასუხი თქვენს კითხვაზე! ან გგონიათ ეს ქვის ნაჯახია.
  - შეიძლება ისრისპირიც! - ეშმაკურად მოჭუტა თვალები მირაბელამ.
  - აბა, შეგიძლია ასე დასვა კითხვა!
  - კარგი, გეთანხმები! პრინციპში, სხვა სუპერცივილიზაცია შეიძლება არსებობდეს ან თუნდაც შექმნას იმპერია ფუნდამენტურად განსხვავებულ დონეზე. მე გამოვრიცხავ რამეს?
  ულტრა-ჰიპერ-მარშალმა კვლავ შეცვალა მისი კიდურები, ისინი ჯაჭვებივით გახდნენ:
  - Ზუსტად რა?
  - ის, რომ სუპერცივილიზაციამ, უფრო სწორად, ჰიპერ-სუპერცივილიზაციამ შექმნა ჩვენი სამყარო. მეცნიერებამ ხომ უკვე დაამტკიცა, რომ ენერგიისგან მატერიის შექმნა შესაძლებელია.
  სტრელეცოვა ზარების ჯაჭვით რეკავდა:
  - მართალია! თეორიულად მართალია! მაგრამ ასეც რომ იყოს, ბიბლია არასწორია: ღმერთს აქვს დასაწყისი, ევოლუციით ან შექმნით!
  მირაბელამ აბის მსგავსი რაღაც ჩააგდო პირში, დაღეჭა... ენა თითქოს თხევად ჰელიუმში იყო ჩაძირული:
  - ძველ აღთქმაში ღმერთი ძალიან სასტიკი იყო. და ის უკიდურესად ნაციონალისტი იყო და ერთ ხალხს დანარჩენებზე მაღლა აყენებდა. კერძოდ, ეგვიპტე იტანჯებოდა და როგორც წერია, წადი ფარაონთან და გულს გავამაგრებ ღვთის დიდების საჩვენებლად.
  ანასტასიამ ჯაჭვების ნაწილი ვერცხლის სიმებად აქცია:
  - მთელი ქვეყნის ტანჯვა, რათა ამ გზით დიდება გამოავლინო, საკმაოდ უცნაურია! ეს მოგვაგონებს ეთნიკურ წმენდას, გენოციდის ყველაზე უარეს მეთოდებს.
  - მაგრამ ჩვენც შეიძლება ვიყოთ სასტიკები ომში! - წამოიძახა გოგონამ.
  - ხდება, მაგრამ არ გასწავლით მტრების სიყვარულს! ჩვენ არ გასწავლით, დაარტყეს, მარცხენა ლოყა მარჯვენა ლოყაზე გადაატრიალეთ! ნუ ვიქნებით თვალთმაქცები! არის განსხვავება! გარდა ამისა, ჩვენ იძულებულნი ვართ გამოვიყენოთ ძალადობა სასტიკ გარემოებებში და ღმერთი არის აბსოლუტურად ყოვლისშემძლე და მას ყოველთვის აქვს არჩევანი! - ანასტასიამ მოდიფიცირებული ხელებით თამაში დაიწყო, ცეცხლოვანი ფრთიანი ტარაკნები გამოყარა.
  - ისევე როგორც ჩვენთან! - გაწითლდა ახალგაზრდა მეომარი.
  - რა შეგვიძლია!
  - ჩაბარდი! - ხმამაღლა დაიყვირა მირაბელამ ისტერიკა. - იმპერატორს ხომ შეუძლია შეუკვეთოს.
  - და როგორ ფიქრობთ, ჯარი მიიღებს დანებებას? - ფრთოსანმა ვერძებმა იწყეს გადაქცევა სენტიპიდურ ვეფხვებად.
  - არ ვიცი! ყველა მიჩვეულია ხელისუფლების მკაცრად მორჩილებას!
  - მაგრამ არა ასეთი ბრძანება, თანაც უმაღლესი საბჭოა! მას შეუძლია გააკონტროლოს სხვადასხვა მავნე ტენდენციები! ან იმ შემთხვევაში, თუ მტერმა მოახერხა ამა თუ იმ გზით გავლენა მოახდინოს იმპერატორზე.
  მირაბელამ კინაღამ დაიყვირა:
  - Რა! ყოველივე ამის შემდეგ, არ არის გამორიცხული, რომ ძალიან ძლიერი მაგიის დახმარებით, იმპერატორიც კი დაიმორჩილოს!
  - და თუ ეს მიიღება - დანებების ბრძანება, იქნება: რომ იმპერატორი ან იმპერატორი მტრის კონტროლის ქვეშ იმყოფება და ჰიპერმაგია! ასე რომ, მხოლოდ სურვილი არ არის საკმარისი! - ანასტასიამ ჯაჭვები ვაზებით ჩაანაცვლა.
  - რაც შეეხება სამშვიდობო მოლაპარაკებების დაწყებას? გამოაცხადეთ ზავი! - იმედს კარგავდა, ამოისუნთქა მირაბელამ.
  - ეს შესაძლებელია! მაგრამ თითოეული მხარე ეჭვობს მეორეს ბინძურ ხრიკში. აქ ისეთი სიმწარე იყო!
  - მოკრივეებსაც აქვთ შესვენებები რაუნდებს შორის. უძველესი ცილის მოკრივეები! - შეუსწორა გოგონამ.
  - პრიმიტიული დროიდან რას წაართმევ!
  გოგოები გაჩუმდნენ, ვინც მოაზროვნე ხალხს არ უფიქრია ომის უაზრობაზე. რატომ დაიღვარა სისხლი, დახოცეს ძმები, მაგრამ მოხდა ისე, რომ ...
  ულტრა-ჰიპერ-მარშალმა მტკიცედ თქვა:
  - იმდენი კვადრილონი, უფრო სწორედ, უკვე მრავალი კვინტილიონი რუსი დაიღუპა, რომ დანარჩენებს მხოლოდ გამარჯვებით დაკმაყოფილება შეუძლიათ! და მხოლოდ გამარჯვება! თუ იმპერატორი თანახმაა მშვიდობის დამყარებაზე, გაჩნდება კითხვა: რატომ არ გააკეთეს ეს რამდენიმე საუკუნის წინ? რატომ გაანადგურეს ამდენი მილიარდობით სამყარო, გაანადგურეს ყველაფერი, რაც არსებობს? აბა, როგორ ვიცხოვროთ ამ პირობებში, ყველაფრის ჩამოწერა და ხელის ჩამორთმევა შესაძლებელია? ზედმეტად გულუბრყვილო გოგო ხარ! არ შეიძლება უკიდეგანო აღქმა და ომი დაუმთავრებლად დატოვება.
  - მართლა ასე ბნელა? - დაიხრჩო მირაბელა.
  - მტერიც ასე ფიქრობს! მას შეუძლია გამოიყენოს ზავი ახალი, საშინელი იარაღის შესაქმნელად, საიდანაც ჩვენ არ გვექნება დაცვა. - კიდურები ვაზისაა, გასქელდა.
  - Რა ცუდია?!
  - დიახ! ზუსტად შავი ხვრელი!
  - და სრულ განადგურებას ალტერნატივა არ აქვს?
  ანასტასიას მრავალ ხელზე წითელმა ალიმ გადაუარა:
  - თუ ისტორიულ მაგალითებს ავიღებთ, მაშინ ომი ყოველთვის არ გრძელდებოდა მტრის სრულ განადგურებამდე. ზოგჯერ საქმე შემოიფარგლებოდა ნაწილობრივი ანექსიებითა და ანაზღაურებით. შესაძლოა ჰიტლერი უფრო ჭკვიანი რომ ყოფილიყო, თავისი იმპერიის ნაწილის და საკუთარი უბედური ცხოვრების გადარჩენას შეძლებდა.
  მირაბელამ უნებურად გაჩენილი ცრემლების წვეთები ჩამოაშორა:
  - ისტორია არ იძლევა მკაფიო პასუხს, ჰქონდა თუ არა ჰიტლერს არჩევანი. ამბობენ, რომ სტალინმა ფიურერს მშვიდობა შესთავაზა. მაგრამ არქივში დოკუმენტები არ არის შემორჩენილი. გასაგები მიზეზების გამო, მათ არ სურდათ ამის რეკლამირება.
  - მაგრამ ჩვენ არ ვართ ძველი გერმანია და სსრკ. რუსები და გერმანელები იბრძოდნენ მრავალი საუკუნის განმავლობაში. ერთ დროს სლავებმა განდევნეს გერმანელები, შემდეგ შუა საუკუნეებში გერმანიამ განდევნა სლავები. უფრო სწორად, ეს იყო ტომების ნაზავი, მათ შორის ფრანკები და...
  მირაბელამ ვაკუუმში გაყინული ცრემლის მარგალიტები დაიჭირა და მუშტში ეჭირა, ჩხაკუნავით დაიწყო მათი კანკალი:
  - ჩვენც საუკუნეებია ვიბრძვით! ხოლო გერმანელები და სლავები გენეტიკური ტიპის ახლო ხალხები არიან. სახეებიც კი მსგავსია! ზოგადად, ეს არ არის სისხლის ან რელიგიის საკითხი. კათოლიკეებსა და მართლმადიდებლებს შორის ნაკლები განსხვავებაა, ვიდრე ბუდიზმსა და ინდუიზმს შორის... მაგრამ ეს უკანასკნელი თითქმის არასოდეს იბრძოდა და ქრისტიანები...
  სტრელეცოვა მოულოდნელად გაწყვიტა და გაიზარდა ზომაში:
  - კარგი, კარგი გოგო, ეს საუბარი ძირითადად უშედეგოა. ჩვენ ცარიელიდან ცარიელამდე ჩავასხამთ, ფოტონი მინდორზე გადავიტანთ, მაგრამ გამოსავალს ვერ ვიპოვით. საერთოდ, მამაცი გოგო ხარ, ენით ჯოჯოხეთში ჩავარდნის არ გეშინია.
  მირაბელა შუქს მოშორდა:
  - სიმართლე გითხრათ, მეშინია, მაგრამ შიში უკვე გადამწვა. გარდა ამისა, მას შემდეგ რაც თავად იმპერატრიცა მელაპარაკებოდა, რატომღაც ძნელი დასაჯერებელია, რომ მისიის ჩაშლას გარისკავდით. წინააღმდეგ შემთხვევაში, თქვენ თვითონ გამოგიგზავნით ულტრა-ქვესკნელში.
  -იცი, ნუ იქნები ძალიან თავდაჯერებული. ყოველივე ამის შემდეგ, თქვენ ყოველთვის შეგიძლიათ იპოვოთ ხარვეზები, განსაკუთრებით ჩვენს განყოფილებაში. თუმცა, გულწრფელი ვიქნები, ომი დიდი ხანია აღარ არის ჩემთვის ჰობი. მძიმე ტვირთად, რუტინულ სამუშაოდ გადაიზარდა, მაგრამ მეორე მხრივ, თუ დამთავრდება, გულში აბსოლუტურ ვაკუუმს ვიგრძნობ. დაკარგე ცხოვრების მთავარი აზრი. - გულწრფელი ენთუზიაზმით ჩაილაპარაკა ანასტასიამ.
  - ადამიანები ძველ დროში: ომს არ თვლიდნენ ცხოვრების აზრად. განსაკუთრებით ჰუმანიზმის გარიჟრაჟზე. შემდეგ გამოჩნდა სწავლება, რომ თქვენ უნდა დაზოგოთ და გიყვარდეთ ყველა ცოცხალი არსება!
  მირაბელა უკვე იწყებდა დაღლას, გრძნობდა სხვადასხვა სფეროს მზარდ დაძაბულობას:
  - არცერთი რელიგია არ ასწავლის უაზრო სისასტიკეს, მაგრამ ყველა ხალხი ატარებს მახვილს. და გამონაკლისის სახით უფრო გამოკვეთილი პაციფისტები აღმოჩნდებიან! მაგალითად, ადრეულ ქრისტიანებს შორის მართლაც იყო ბევრი პაციფისტი, რომლებიც რელიგიურად მიჰყვებოდნენ ქრისტეს სწავლებებს. მაგრამ ამავე დროს, უკვე იმ დღეებში არსებობდნენ თარჯიმნები: ისინი, ვინც თვითნებურ შურისძიებას სჩადიოდნენ ცოდვილების წინააღმდეგ. თუმცა, პირველ საუკუნეებში ეს იყო უნიკალური ხასიათის, მაგრამ მეოთხე საუკუნიდან დაწყებული: ძალადობა გახდა ჩვეულებრივი პრაქტიკა. კერძოდ, იმპერატორმა კონსტანტინემ ბრძანა ყველა ფარზე ჯვრის დახატვა. და ამან მის ჯარს გამარჯვება მისცა. ასე რომ, ქრისტიანული ჯვარი სამხედრო სიმამაცის სიმბოლოდ იქცა. ჯვრები დაჯილდოვდა მრავალ არმიაში, მათ შორის მეფის რუსეთში. შემდეგ ჯვრები გააუქმეს ფორმალური კომუნისტური ათეიზმის გამო. შესაძლოა, არც მთლად ფორმალური, თუმცა ჯვარი უძველესი სლავური სიმბოლოა.
  ანასტასიამ ოდნავ შეამცირა ალი და ყეფა:
  - სვასტიკასავით! ის ნეანდერტალელებმა დახატეს! ხანძრისა და ხანძრის წარმოქმნის უძველესი მოწყობილობა, განსაკუთრებით გამყინვარების ხანაში, არის სიცოცხლე. ზოგადად, სვასტიკის აკრძალვა, რომელიც ბევრ ქვეყანაში აბსურდული იყო, რადგან კაცობრიობის ისტორიაში ეს უძველესი რუნული ნიშანი სიმბოლოა შექმნის ძალებს. ეს იგივეა, რაც აკრძალო გულის ხატვა!
  მირაბელა დათანხმდა:
  - Დიახ ეს სწორია! ჯვრისწერა არ არის აკრძალული, იმ მოტივით, რომ მისი ეკრანის ქვეშ ჯვაროსნებმა და სხვადასხვა ინკვიზიტორებმა ჩაიდინეს მრავალი დანაშაული. ამ დროისთვის ბევრი რუსული სპეცრაზმი ატარებს ამ რუნულ ნიშანს, ძველ სლავურ სიმბოლოს!
  ანასტასიამ დაამატა სიჩქარე და მისმა თავმაც მიიღო დელფინის ფორმა, რომელსაც ნესტოების ნაცვლად ორი მუწუკები აქვს:
  - ასეა, პატივი უნდა ვცეთ ჩვენი წინაპრების ხსოვნას: რომ ისინი იბრძოდნენ სვასტიკის ქვეშ, იქნება ეს ჰიპერბორეას თუ სლავური ლაშქრობების დროს; ალექსანდრე მაკედონელის უძლეველ ჯარში! რუსმა უფლისწულმა იაროდარმა პირადად მოაჭრა თავი კრასუსს, როდესაც ის სლავურ მიწებში ღრმად შეღწევას ცდილობდა. ბოლოს და ბოლოს, პართიის იმპერია იყო შენაკადი, ძველი რუსეთის ვასალი. რუსებმა მსოფლიოს მისცეს მწერლობა: როცა ეგვიპტელებმა და ფეხსაცმლის მწარმოებლებმა არც კი იცოდნენ, რა იყო თოხი!
  მირაბელა გაფრინდა და რამდენიმე მოტრიალდა, ირგვლივ ნათელ რგოლებს აფრქვევდა. ულტრა-ჰიპერ-მარშალი მოულოდნელად ააფეთქეს და დაიბრუნა ბუნებრივი გარეგნობა და ზომა. შემდეგ მან შეამოწმა მარშრუტი და დახედა ჰოლოგრამების კომპლექტს:
  - იცი, საყვარელო, ჩვენ უკვე ვუახლოვდებით! - ანასტასიამ, რომელიც ძალიან გალამაზდა, ვნებიანად მოჭუტა თვალები.
  - მაშ კვაზარია!
  -მირაბელას უთხარი, შეგიძლია იმღერო? - აჩვენა კბილებს სიყვარულისა და სინაზის განყოფილების უფროსმა.
  - თითქმის ნებისმიერ გოგოს შეუძლია სიმღერა! - გოგონამ თითქოს ვერ გაიგო:
  - რაც შეეხება პოეზიის წერას?
  - პრიმიტიულ რობოტსაც კი შეუძლია ამის გაკეთება! - ჰაერში თავი გააქნია მირაბელამ.
  - კარგი მაშინ! იმღერე რამე ნახვამდის. არა თანამედროვე სტილში, მაგრამ ასე! Თითქოს! - ანასტასიას თმები ათიოდე წნულად ჩამოიყარა, ხანჯლების წვერებით ამოსული.
  - Როგორ! - მირაბელა სულაც არ იყო უხერხული,
  - ასი გამანადგურებელი შენს წიაღში! შეგიძლიათ რაიმე პოეტური სიძველის გაკეთება?
  მირაბელას გაუკვირდა:
  -ეს კიდევ რატომ?
  - Ვერ გავიგე? "ულტრა-ჰიპერ-მარშალმა შეცვალა სახე, ის გახდა უზარმაზარი და ტელესკოპები ამოვარდა თვალის ბუდეებიდან.
  -არა! - გათიშა გოგონამ.
  ანასტასიას თავი ზღვის ნავის ზომამდე გაიზარდა:
  -შეიძლება მოგიწიოთ პრიმიტიულ სამყაროში ცხოვრება! გრავიტაციული გამოსახულების და კომპიუტერების გარეშე. მაინტერესებს, შეიძლება თუ არა შეეგუო ველურის იმიჯს. დამეთანხმებით, ეს ძალიან მნიშვნელოვანია!
  მირაბელამ მხრები აიჩეჩა და სცადა მასზე დაჯდომა: მრავალკვანტური ბუზი (ულტრა ცოცხალი არსება, რომელიც ჩვეულებრივ ცხოვრობს ვარსკვლავების სიღრმეში და მოძრაობს ოცდაოთხ განზომილებაში, წილადების გარეშე):
  - კარგი, თუ ამ გადასახედიდან მიუდგე!
  ულტრა-ჰიპერ-მარშალმა დაუსტვინა:
  - Ის არის! აგენტების უმეტესობას არ შეუძლია ადაპტირება, სპეციალური მომზადების გარეშე, შუა საუკუნეების სპეციფიკურ პირობებთან. თქვენ არ გაქვთ დრო ადაპტაციისთვის, ასე რომ თქვენ უნდა გააკეთოთ ყველაფერი ფრენაზე!
  მირაბელამ წარბები შეჭმუხნა და შენიშნა:
  - მე არ მაქვს კონკრეტული პოეტური ნიჭი და არ არის საჭირო ქვეყნის მართვაში. ასეც იქნება: უბრალოდ რითმული გლუვი ჩანაწერი!
  ანასტასიას ლენტები სიგრძეში რამდენიმე კილომეტრს აღწევდა.
  - Დაე იყოს! მაგრამ ვიმედოვნებ, რომ ეს შთაბეჭდილებას მოახდენს ადგილობრივებზე, თუ ისინი სრულიად პრიმიტიულები არ არიან!
  მირაბელა ყვიროდა:
  - პრიმიტიულ პლანეტაზე დაშვება წარუმატებლობის ტოლფასია! შეიძლება არ გქონდეთ საკმარისი ენერგია გამოსასვლელად.
  - ეს მეც მაწუხებს, როგორც უკვე ვთქვი, რაღაც ცუდი ხდება ჩვენს იარაღზე, მაგრამ ყველამ თავი დაანებეთ ლაპარაკს, იმღერეთ! - ხელები უზარმაზარ ფრთებად აქცია ანასტასიამ.
  მირაბელამ თავისი ლაღი ხმით დაიწყო სიმღერა:
  გუმბათი ანათებს, შენ მხოლოდ შენობა არ ხარ,
  მოიგერია გააფთრებული საუკუნეების შემოტევა!
  ჩვენი სამხედრო შრომა, სუნთქვა გვეკარგება,
  და მკერდი სისხლიანია გაცოფებული პირებისგან!
  
  ომში შეუძლებელია, ჩვენ შეგვიძლია თავიდან ავიცილოთ მონაწილეობა,
  მიუხედავად იმისა, რომ ჩვენ ვიბრძვით მრავალი წლის განმავლობაში!
  ჩვენ გვინდა ზომიერება - მხოლოდ მშვიდობა, ბედნიერება,
  და დატოვოს კარგი კვალი ცხოვრებაში!
  
  წმინდა მონასტერი ელოდება რაინდს,
  უბრალოდ ხმლით ნუ ეძებ სიკვდილს!
  და მმართველი ჩაწერს მას სიცოცხლის წიგნში,
  თქვენ მიიღებთ სიყვარულს და მადლს!
  
  არა, არ მინდა, პატიმარი იყო საფლავი,
  ასწია შუბი, ძლიერად დაარტყა, დადგა!
  ქალები ტიროდნენ, კვამლი ეწეოდა საკმევლისგან,
  ხატიდან წმინდანს ცრემლები ჩამოუგორდა!
  
  ნაკადები ცოცხალ წყალს ასხამდნენ,
  და გესმის გულის აღელვებული ცემა!
  გადაყარე შენი მწუხარება, როგორც გაფუჭება,
  სიკვდილი მხოლოდ დასაწყისია და არა დასასრული!
  
  შედეგი გამარჯვებულია, ჩვენი რაინდი დაინახავს,
  და მტრის ჟინერი გადააგდებს თავსახურს!
  იპოვის განადგურებას მათთვის, ვისაც სძულს,
  დამარცხებულებს ცრემლების და ტანჯვის ზღვა ელის!
  
  გმირების გზა არ არის ბრწყინვალე სამარხები,
  და ეს ყველაფერი მოხდა, როგორ გაივლის ოცნება!
  არ არის საჭირო ზღაპრების მოსმენა,
  პატივისცემა ასე არ არის გამოხატული!
  
  და ჩვენი სულები, როგორც სხეულები, არ ლპებოდნენ,
  უფალმა აღადგინა ისინი და კვლავ ბრძოლაში წავიდა!
  დედამიწა იწვის, მტვრის ღრუბლები ამოვიდა,
  სამშობლო მე ყოველთვის შენთან ვიქნები!
  - Საკმარისი! - გააწყვეტინა მირაბელა სტრელეცოვამ. - რითმის კარგი გრძნობა გაქვს, მოზომილი სილა. უძველეს დროში ნიჭი უდავოდ აღმოჩენილი იქნებოდა. ასე რომ, გოგონას შეუძლია ჩათვალოს, რომ მან გამოცდა ჩააბარა. დიახ, კარგი: სიტყვიერი რითმა მხოლოდ ორჯერ მოხდა!
  მირაბელა აღშფოთდა:
  -კარგი! თითქოს პუშკინს ან ლერმონტოვს სიტყვიერი რითმა არ ჰქონოდათ.
  - ყველას ჰქონდა, მაგრამ გლუვი ჩაწერის თვალსაზრისით, ეს იყო სერიოზული არასწორი გათვლა. საერთოდ, ისევ ომის თემა გაქვს. იქნებ ჯობდეს რაიმე მსუბუქი და ლირიკული შედგენა! - გაიზარდა ანასტასიას ფრთები გათეთრდა:
  -რაც გტკივა, სწორედ ამაზე ლაპარაკობს! როცა მთელი ცხოვრება ან ომია, ან ომისთვის მზადება, რატომღაც რთულია სხვაზე ფიქრი.
  ულტრა-ჰიპერ-მარშალი დათანხმდა:
  - მესმის, მაგრამ სკაუტს უფრო ფართო მსოფლმხედველობა უნდა ჰქონდეს! ყოველივე ამის შემდეგ, ყველა ერს არ აქვს მმართველობის მილიტარისტული სისტემა. თქვენ უნდა მოიქცეთ განსხვავებულად, სიტუაციიდან გამომდინარე!
  - არ არის საჭირო ჩემთვის საერთო ჭეშმარიტების ახსნა! - ეწყინა კიდეც მირაბელა. "მე ვიყავი ერთ-ერთი არჩეული მილიონიდან."
  - Კი! დამავიწყდა ეს! ნახეთ, როგორი გაჟღენთილია მეხსიერება! - სტრელეცოვამ თითქოს კლოუნი მოახდინა, ფრთები უცებ კლანჭები აუტყდა. "ჩემს თავში ქვიშის მარცვლებია, დიახ, დიახ, დიახ!" კვარკები ქვიშის ძლიერი მარცვლებია, ხან ყველას!
  მირაბელმა უბრალოდ თავი დაუქნია.
  - არც ისე მახვილგონივრული ულტრა ჰიპერმარშალისთვის!
  - მაგრამ სასაცილოა! ვაკუუმი მუცელში! ვხედავ, საკმაოდ სერიოზული გოგო ხარ! უკვე დაშორდა ბავშვობას!
  - აუ ბავშვობა, ბავშვობა, სად გეჩქარება, მთელი ბავშვობა, ბავშვობა იარაღქვეშ დგახარ! თუ გინდა ხტომა, აქ არის ბარიერი, მაგრამ თუ გინდა ცურვა, აქ არის პლაზმური კარიერი! - სიმღერა დაიწყო მირაბელამ. - მინდა, მინდა, ისევ მინდა, მტრებს პლაზმის ნაკადი გადავუღო! ააფეთქეთ პლანეტა, დნება ვარსკვლავი! გააგზავნეთ ნაძირლები ვაკუუმში,...!
  სტრელეცოვამ შეაწყვეტინა და აჩვენა კილომეტრის სიგრძის ენა სამკუთხედის ფორმის წვერით:
  -შენ შესანიშნავი იუმორის გრძნობა გაქვს! აბა, შეგიძლია გაიხარო! აქ არის პლანეტა, სადაც პორტალი მდებარეობს!
  გოგონას ენა საგრძნობლად გაუგრძელდა და ციფერბლატი გაიზარდა სამკუთხედის ბოლოებზე.
  პორტალი პლანეტა ძალიან შთამბეჭდავად გამოიყურებოდა. კერძოდ, ზოგიერთი შენობა იყო ერთმანეთზე დაწყობილი შვიდი ანანასის და ზღარბის ნაზავი. სხვები დიდი ალუბლისა და სიგარეტის ჰიბრიდის სახით იყო ალმასის ფორმის ზედაპირით! ზოგი კი ნიანგისა და ატმის კომბინაციის სახით. მირაბელამ გაკვირვებისგან თვალები გააფართოვა.
  - ასი უფსკრული ტონა ჩემს უკანალში! როგორი კვაზარი და გარნო!
  ანასტასია სტრელეცოვა ისევ ჩვეულებრივი, სპორტსმენი გოგონა გახდა:
  - ეს არის ელფების და ციყვების სოფელი, წყალმცენარეებისა და ციყვის ნაზავი. დამეთანხმებით, მათ აქვთ ესთეტიკის თავისებური გრძნობა.
  - და მე მომწონს, დავიღალე ყველა ამ სწორი ხაზით. წინააღმდეგ შემთხვევაში, ჩვენ არ გვაქვს ქალაქები, მაგრამ ბარაკები!
  ანასტასიამ ყეფა:
  - ქალაქი ყაზარმა უნდა იყოს! ხელბორკილებით!
  - ვნახე შენობები ხელბორკილების და თვითმავალი იარაღის ჰიბრიდის სახით. Ძალიან ლამაზი! - თქვა მირაბელამ.
  -ალბათ გინდოდა გეთქვა - ესთეტიურად სასიამოვნო! - ლურსმნები აიბზუა ულტრა ჰიპერმარშალმა.
  - და პრაქტიკული! შეგიძლიათ რობოტი დაუყონებლივ მიამაგროთ!
  - რობოტის შებოჭვა და ფსიქიატრიულ საავადმყოფოში ხელახლა დაბადება არ არის რთული! რობოტის მიჯაჭვა რთული არ არის, გეუბნებით ბავშვებო! და ელექტრონული რვეული, გვერდი ჭუჭყიანია! - მოულოდნელად დაასრულა ულტრა-ჰიპერ-მარშალმა: - კეთილი იყოს თქვენი მობრძანება პორტალში!
  მირაბელამ მორცხვად ჰკითხა:
  - რატომ იცვლიდი მუდმივად ფრენის დროს სხეულის ფორმასა და პარამეტრებს?
  ანასტასიამ დამამშვიდებლად უპასუხა:
  - ხომ ხედავ, ეს ფუნდამენტურად ახალი ტიპის ხორცია. გამოვცადე კოსმოსის ექსტრემალურ პირობებში და სწრაფი ფრენის დროს. იმპერატრიცას გარდა ჯერ არავის ჰყავს ასეთი სხეული და შემოწმებაა საჭირო, სანამ ჩვენი ჯარის ჯარისკაცები ასეთ რამეს შეიძენენ.
  - რა ფასზეა!
  სტრელეცოვამ დაიღრიალა:
  - მაშინ როცა ასეთი ხორცის შექმნის პროცესი ურჩხულად შრომატევადია!
  ისინი გაემართნენ შენობაში, რომელიც ჰაერში ეკიდა რვაკუთხა პრიზმის სახით.
  ის იყო უზარმაზარი, გამჭვირვალე და ასახავდა!
  მირაბელამ ჰკითხა:
  - Და რა? Ის აქ არის?
  - დიახ, სწორედ აქ! მოდი ჩავხტეთ.
  მირაბელა სფეროს ცენტრში აღმოჩნდა. მთელ სხეულში სითბო და ჩხვლეტა იგრძნო. აშკარა იყო, რომ აქ ენერგიის უზარმაზარი მასები გადიოდა. მომდევნო მომენტში გოგონას ხელებსა და მხრებში რამდენიმე სხვადასხვა ტიპის იარაღი გამოჩნდა. იყო სხვადასხვა კალიბრის ემიტერები, რომლებიც ამახინჯებდნენ სივრცეს, არღვევდნენ მატერიას, წყვეტდნენ კავშირებს მიკრონაწილაკებს შორის. განადგურების ყველაზე მძლავრი ტიპები, მოძრავი ზომები. გოგონა საბრძოლო კოსტიუმში იმდენად საშინელი იყო, რომ ნებისმიერი ჰოლივუდის ტერმინატორი შედარებით უწყინარი კნუტივით გამოიყურებოდა.
  - Ვაუ! ძალიან ბევრი სხვადასხვა იარაღი! მე ცოტა მოცულობითი და მოუხერხებელი მეჩვენება!
  ანასტასიამ გამჭვირვალე მუცლით კუს სახე მიიღო, რომლის ქვეშაც ქვიშის საათი დარბოდა:
  - არ ინერვიულო, ელექტრონიკა დაალაგებს. სუპერჯარისკაცებს შეუძლიათ გაუმკლავდნენ, რაც ნიშნავს, რომ თქვენ ასევე შეგიძლიათ თქვენი ცხენი ლაგამი. ახლა მეომარი ჩაყვინთვის უძირო უფსკრულში! იქნებ რაიმეს დამშვიდობება გინდა?
  მირაბელამ ჩაფხუტით დაფარულ თავის ზემოდან დაკაწრა:
  - დამიჯერე, ძალიან საინტერესო იქნებოდა ჩემთვის! მაგრამ რა აზრი აქვს პრეტენზიულ გამოსვლებს? მემილიონედ ილაპარაკე სამშობლოს, წმინდა რუსეთისადმი ერთგულებაზე!
  კუ მაშინვე გადაიქცა კიბორჩხალში ანგელოზის სახით, ქვიშის საათი კი ქვიშის საათიდან მზის საათზე გადაიქცა:
  - ფაქტობრივად, მართალი ხარ! არცერთი! მოქმედებები სიტყვებზე უფრო ხმამაღლა საუბრობენ! მხოლოდ ის, რასაც აკეთებ, არ არის ყველაზე დამაჯერებელი. თქვენ ჯერ არავის მოუკლავთ, გარდა სხვადასხვა ვირტუალური მონსტრებისა. მაგრამ თქვენ გჭირდებათ ფსიქოლოგიური გამკვრივება, რათა არ ჩაყვინთოთ ქვესკნელის ფსკერზე, დაიშალოთ საკუთარ უძლურებაში. არაა ეს გოგო! გაქვთ შეკითხვები!
  მირაბელა ყოყმანობდა:
  - არ ვიცი! მოკლა ადამიანი? ეს რაღაც ძალიან ტრანსცენდენტულია! თუ ის ნამდვილი და ცოცხალია! ყოველივე ამის შემდეგ, არსებობს განსხვავება! მაგრამ თუ სამშობლო უბრძანებს, ყველაფერს გავაკეთებ!
  სტრელეცოვა სკეპტიკურად იყო განწყობილი, მაგრამ აიძულა გაეღიმა:
  - არ ვიცი! მაგრამ იმპერატრიცას სჯერა შენი! ამიტომ მეც მჯერა! გისურვებთ გაანადგუროთ წმინდა რუსეთის ყველა მტერი!
  მირაბელამ მოუთმენლად ჩაილაპარაკა:
  - კარგი, იქნებ საბოლოოდ დავიწყოთ გადაყვანა! ლოდინი მტკივნეულია, როგორც სიმძიმის მარყუჟების დახრჩობა!
  სწრაფ წაულაშად გადაქცევის შემდეგ, ანასტასია ოთხ კუდზე გადახტა:
  - დიახ! შეწყვიტე ჰიპერპლაზმის გამოყვანა! დავიწყოთ ახლავე! მხოლოდ მე ვარ გოგო, კარგ რჩევას მოგცემ: თვალები დახუჭე!
  მირაბელა შეეწინააღმდეგა:
  - თითქმის მთელ გამოსხივებას დავინახავ, ქუთუთოებიდანაც კი! ჯობია თავი იდიოტად და მშიშარად არ გახდე!
  - მართალია, მშიშარა არ ხარ! ხუთი, ოთხი, სამი, ორი, ერთი - დაიწყე!
  გოგონამ თვალები უფრო ფართოდ გაახილა, მასზე კაშკაშა შუქის ნაკადები მოედო. თავიდან კაშკაშა იასამნისფერი იყო, ციოდა და უნებლიე კანკალს იწვევდა. შემდეგ იგი შეცვალა სიმინდისფერი-ლურჯმა ოფლმა, შემდეგ კი ღია ცისფერმა! ყველაფერი ბზინავდა, ტკბილი მუსიკა უკრავდა, ფერი რბილად მოედინებოდა ზურმუხტისფერ მწვანეში. მირაბელამ აღტაცებულმა თქვა:
  - Რა სილამაზეა! ბევრი რადიაცია მინახავს, მაგრამ ასეთი მდიდარი ფერები პირველადა!
  საბოლოოდ ზურმუხტისფერი ფერი ოქროსფერი ყვითლით შეიცვალა. ის ძალიან კარგად ემთხვეოდა მირაბელას თმის ფერს, მაგრამ დიდხანს არ იწვა; შემდეგი ემისია გახდა ნარინჯისფერი. ფერი, რომელიც განასახიერებს ცვლილებას და რაღაც ახალს! თვალისთვის სასიამოვნო და ძალიან კაშკაშა, მაგრამ ამავდროულად მომხიბვლელი. ბოლოს მირაბელს სისხლისფერი ტალღამ გადაუარა. ეტყობოდა, რომ ადიდებდა გოგონას ყველაფერი, რაც არსებობდა, ყველა უჯრედი.
  მირაბელას ქვესკნელი გაახსენდა და შეკრთა:
  - ეს სისხლის ფერია.
  ისევ გამოჩნდა ნარინჯისფერი, ყვითელი, მწვანე, ყველაფერი სხვა თანმიმდევრობით წავიდა! უეცრად, მთელი გამოსხივება აირია და გადაიზარდა უწყვეტ ჰიპერპლაზმურ ნათებაში.
  მირაბელა აციმციმდა, ის ზევით დააგდეს და წარმოუდგენელი სისწრაფით წაიყვანეს. შემდეგ ხორცი გაქრა, მხოლოდ სიგიჟემდე მოძრავი ვარსკვლავები ჩანდნენ. გოგონა ცეცხლოვან ნაკადულში ჩავარდა, სიცხის შეგრძნებით, მოეჩვენა, რომ მრავალი ჭურვი ჩამოცურდა და მისი პიროვნება ბევრ ნაწილად იყოფა. სხეული სივრცულ უფსკრულში შეაღწია, მერე გაქრა, მერე ისევ გამოჩნდა! მაგრამ ტკივილი არ იყო, მხოლოდ განცდა იყო, რომ ვარსკვლავებში იყავი და ვარსკვლავები შენში! შემდეგ აღქმამ დაიწყო ნგრევა, მრავალი შთაბეჭდილებებით გადატვირთული ცნობიერება უიმედო უფსკრულში ჩავარდა, რომელიც ტკბილ სიმშვიდეს ანიჭებს!
  
  მირაბელა გონს მოვიდა: ზურგზე ეკლები იგრძნო. არც თუ ისე სასიამოვნო იყო, მაგრამ ტკივილის ელფერში რაღაც აქამდე უცნობი იყო. თითქოს თვითონ არ არის. გოგონა თვალების გახელას ცდილობდა. მცდელობამ გამოიწვია ტკივილის შეტევა და წვა ქუთუთოებში. ძალისხმევა მომიწია.
  ქუთუთოები რომ გაიხსნა, თვალებში სინათლე შემომანათა!
  - კარგი, არაფერი, დაბრმავებას ბევრად სჯობს! - ჩაილაპარაკა გოგონამ თავისთვის. - ვიღაცამ თქვა, რომ ტკივილის შეგრძნება არის იმის ნიშანი, რომ ჯერ კიდევ ცოცხალი ხარ!
  მირაბელამ კისერი შეატრიალა, ძვლები რბილად დაჭყიტა:
  - თუმცა, სხეულის ტკივილი სიცოცხლეზე კი არა, იმაზე მეტყველებს, რომ სიკვდილი ნელ-ნელა ატარებს ადამიანს! რა თქმა უნდა, არა ჩემს სამყაროში!
  გოგონა ფეხზე წამოდგა, სხეულში გამუდმებული სიმსუბუქის შეგრძნება გაქრა, შიშველი, გოგოური ფეხები ეკლებზე დაეყრდნო. მირაბელამ შენიშნა, რომ სრულიად შიშველი იყო, მხოლოდ სქელი თმა უფარავდა მხრებს ოქროსფერ ტალღას. საკმაოდ დაბნეული იყო, როგორც წესი, გოგონა არ გრძნობდა სიცხეს ან სიცივეს, გარდა ძალიან მაღალი ან უკიდურესად დაბალი ტემპერატურისა, მაგრამ ამ შემთხვევაში ჰაერში მართლაც დიდი ტენიანობა იყო, ხოლო ჩრდილში ორმოც გრადუსზე მეტი. გოგონამ რამდენიმე ნაბიჯი გადადგა, ეკლები დატოვა. უსიამოვნო ჩხვლეტა იგრძნო, რამაც მირაბელი გააოცა.
  - Ვაუ! როგორც ჩანს, არც ისე ძლიერი გავხდი. რაღაც ცუდი მოხდა, კატასტროფასთან ახლოს!
  მართლაც, გოგონას ძალიან გაუმართლა, რომ მთელი იარაღი დაკარგა და ტროპიკულ ჯუნგლებში შიშველი აღმოჩნდა. გარდა ამისა, ხორცი გახდა უცხო, გაქრა მრავალი მიკროკომპიუტერი, რომელიც ცირკულირებდა მთელ სხეულში. ეს ისეთი უჩვეულოა, თითქოს არ გეკუთვნის. მირაბელა ხესთან ავიდა და ტოტის მოხრა სცადა. გოგონამ იგრძნო ელასტიურობა და იძულებული გახდა გარკვეული ძალისხმევა გაეწია. მისი ბიცეფსი დაიძაბა და ძარღვები გამოუჩნდა. მირაბელამ ფეხი მოიხარა და კუნთები მოიქნია. მისი სხეული დარჩა გაწვრთნილი, ელასტიური, ძლიერი, მაგრამ ამავე დროს ისეთივე იყო, როგორც ძველ დროში მყოფი ადამიანები - ცილა! ანუ ჩვეულებრივი ადამიანისთვის საკმარისად ძლიერია, მაგრამ წინა შესაძლებლობებთან შედარებით რამდენიმე ათასჯერ დასუსტდა! გოგონამ სქელი ხის გატეხვა სცადა, მაგრამ არ გამოუვიდა, თითებმა მხოლოდ ქერქი გაანადგურა. სავსე, ელასტიური მკერდიდან ოფლის წვეთი გადმოვარდა და მწვანე ფოთოლზე დაეცა და გაიფანტა. ზოგადად, გოგონა თავს კომფორტულად არ გრძნობდა, მისი ყოფილი ნდობა დაიკარგა.
  - შიშველი ვარ! - თქვა ლამაზმანმა. - ამას თავისი ხიბლი აქვს.
  გოგონა ცდილობდა სირბილს: მისი სიჩქარე, რა თქმა უნდა, არ იყო მის წინა სხეულთან შედარებით, მაგრამ საკმაოდ წესიერი. მერე მეწამულ პალმის ხეზე ავიდა და ოდნავ დაკაწრული იყო. შიშველ ქუსლში ბასრი ყლორტი ჩაეჭრა და მარჯვენა ფეხი ოდნავ ჩალურჯებული ჰქონდა.
  - ბრრ! და დაზიანდი მისგან! - ზიზღით ამოისუნთქა გოგონამ. - საერთოდ, როგორ ცხოვრობდნენ ჩვენი წინაპრები ასეთ სუსტ სხეულებში? ეს მათთვის რთული უნდა ყოფილიყო!
  მაიმუნმა ჯიბიდან საფულე დაკარგა და პოლიციამ გაარკვია - ქოთანზე დადო!
  და ქვაბი ცხელია - მაიმუნი ტირის!
  გოგონამ ნაყოფი აიღო, სქელ ლაქიან ბანანს ჰგავდა და ამოისუნთქა:
  - არ ვიცი, შემიძლია თუ არა მისი ჭამა! არ არის ანალიზატორი და ნესტოები არ არის ისეთი მგრძნობიარე, როგორც ადრე. მირაბელამ ზემოდან ფრთხილად ამოიღო გატეხილი ტოტი და ფრჩხილები და გამოავლინა წვნიანი ხორცი. პირი გააღო და ნაზად დაარტყა ენა. ერთხელ, ორჯერ, სამჯერ!
  - არ ვიცი! არაფერი მიცდია. ეს შეიძლება იყოს შხამიანი, ან შეიძლება იყოს უსაფრთხო. ყოველ შემთხვევაში, არ არსებობს ტოქსიკური ნივთიერებები, რომლებიც მე ვიცი! მართალია, ეს სხვა სამყაროა, შეიძლება იყოს კონკრეტული შხამები, ჩვენთვის უცნობი სრულიად განსხვავებული ფორმულები. თუმცა, არსებობს მარტივი გზა იმის შესამოწმებლად, ჭამენ თუ არა მას ადგილობრივი ცხოველები. ან უარეს შემთხვევაში, მწერები!
  მირაბელამ ნაყოფი ჩამოკიდა და ხიდან ჩამოვიდა. სისულელე მინდოდა, ბოლოს და ბოლოს, ყაზარმები ჩვენს უკან იყო. გოგონა ხელებზე იდგა და მათზე დადიოდა. ზოლებიანი მწერი შიშველ ქუსლზე იჯდა და სასიამოვნოდ ტიკტიკებდა!
  - თავისუფლება! თავისუფლება კი, როგორც ვიცით, შიშველი მოდის! - მირაბელა გულწრფელად ტკბებოდა ცხოვრებით. - თუ შენ ხარ საკუთარი თავის უფროსი, მაშინ არ ხარ ასეთი ქალწული!
  გოგონა ისევ შემობრუნდა და ძირის ქვეშ იგრძნო მწვანე ბალახი ლურჯი ლაქებით. ცას შეხედა:
  - ვაიმე, ხუთი მნათობი ერთდროულად, მხიარული სამყარო! გასაოცარია, რომ ასეთი ცხელია და ამავდროულად საყვარელი!
  მირაბელას კანი გარუჯული და ოქროსფერი შოკოლადი იყო. გოგონა ძალიან მადისაღმძვრელად გამოიყურებოდა, ჯუნგლების ნამდვილ დედოფალს ჰგავდა . შეხედეთ ხილს, ის დაფარულია საკმაოდ დიდი მწერებით - შესანიშნავია, ეს ნიშნავს, რომ შეგიძლიათ მისი ჭამა!
  - ყველაფერი, რაც არ არის შხამიანი, საკვებია! ადამიანი ყველაზე ყოვლისმჭამელი არსებაა სამყაროში! - მირაბელამ რამდენიმე ხილი დაკრიფა. პირველად ახალ სხეულში მან შეჭამა მცენარეული საკვები. შიმშილის გრძნობის მიუხედავად, გოგონამ ყველა ყლორტს მიირთვა და რამდენიმე კენკრა მოკრიფა, რომ მუშტი მოერგებოდა. მათ ისეთივე გემო ჰქონდათ, როგორც მარწყვი, ან კიდევ უკეთესი. მირაბელა უბრალოდ აღფრთოვანებული იყო, ეჩვენებოდა, რომ სამოთხეში იყო და წმინდა საქმეს ასრულებდა. პირში თითქოს იისფერი აყვავდა, გრძნობების განუმეორებელი დიაპაზონი მომეკრა ენაზე.
  - და ვინ თქვა, რომ ცხოვრება მშვენიერია! რა თქმა უნდა, ის უდავოდ ძალიან მართალი იყო ამაში! გოგონა ბედნიერებისგან უსტვენდა. ჭამის შემდეგ უცებ დაძინება მოუნდა, მთელი ცხოვრება არ ეძინა და გარდა ამისა, უამრავი ტკბილი საკვები ამშვიდებს! მირაბელამ აირჩია ადგილი, სადაც რბილი, მაგრამ უზარმაზარი ბურდუკები ამოიზარდა და დაწვა. რა სასიამოვნოა ასე წოლა, ზურგზე, სუფთა ნივის მსუბუქი აფეთქების შეგრძნება. რაღაც ლურჯი ლაგუნის მსგავსი, ბევრი ასეთი ფილმია გადაღებული, მათ შორის კოსმოსური. გოგონა ზურგზე იწვა და ცდილობდა რაიმე სასიამოვნოზე ეფიქრა. კარგი იქნებოდა, კიდევ ბიჭი ახლოს გყავდეს. ისეთი დაკუნთული, ძლიერი, ლამაზი, რომ მის მარჯვენა ხელზე იწვა, ხელი მკერდზე მიიდო, ძუძუს წვერებზე აკრა...
  ნეტარება! საოცრებაა მოფერება!
  გოგონამ ვერ შეამჩნია როგორ ჩაეძინა. ცხოვრებაში პირველად ჩამეძინა. ის ოცნებობდა, რომ ნელა მიცურავდა თბილ ოკეანეში, ირგვლივ შუქებითა და ნაპერწკლებით. უცებ წინ ხედავს დაბნეულ გემს. არა, არა თანამედროვე, არამედ შუა საუკუნეების ანძებითა და იალქნებით. გოგონა აღფრთოვანებული უყურებს მას, მაგრამ უცნაურია, რატომ აქვთ მეზღვაურებს ასეთი დამახინჯებული სახეები და ასე ფუსფუსებენ. ისინი ჰგვანან ბაგებს გამჭვირვალე ქილაში, როცა ბავშვები მათთან თამაშობენ!
  მაგრამ, როგორც ჩანს, გამოსავალია, უკნიდან სხვა ხომალდი მირბის, როგორც ჩანს, ბრიგანტია. მიუხედავად იმისა, რომ გაქცეულ გემს ზომით ოდნავ პატარაც კი აქვს, მასზე ბევრად მეტი ხალხია. მდევრები ძალიან ფერადად არიან ჩაცმულნი, ღრიალებენ და ყვირიან, საბერებს აქნევენ. მეკობრეებს შორის არიან არა მხოლოდ ადამიანები, არამედ რამდენიმე სახეობა პირანას სახეებითა და ფარფლებით გვერდებზე. შავი მუქარის დროშა ძვალზე მიბმული მტაცებლით ფრიალებს ბრიგანტინის ზემოთ.
  - ვაიმე, მეკობრეები უძველესი ფილმების დროიდან! - თქვა გახარებულმა მირაბელამ. - ასე რომ, რაღაც საინტერესო იქნება.
  მართლაც, კორსარებმა ისროლეს თავიანთი ქვემეხები; ისინი ისროლეს მაღალ რკალში, ცდილობდნენ ანძების ჩამოგდებას. თუმცა, უძველესი ქვემეხიდან დარტყმა ძალიან რთულია, თანაც მოძრაობისას. უფრო გვიან ხანებშიც კი უშაკოვი იყენებდა გემების მტერთან დაახლოების ტაქტიკას. შემდეგ საგრძნობლად გაიზარდა სროლის ეფექტურობა, პლუს ფლაგმანის პირველი ჩაძირვის სურვილი. და თუ ნამდვილად გაგიმართლათ, შეგიძლიათ დააზიანოთ ანძა, ან თუ მსროლელი არის ერთგვარი ბრწყინვალე ტუზი. ამ შემთხვევაში, მეკობრეების გემი უფრო მანევრირებადი და მსუბუქი იყო, მანძილი ოდნავ შემცირდა, შემდეგ კი ბედი დაეხმარა მეკობრეებს; ცენტრალური ანძა ჩამოაგდეს. გემები სწრაფად მიუახლოვდნენ ცოტას და მხარეები ერთმანეთს დაეჯახა. ფრიბუტერებმა კაუჭი დააგდეს, ცოცხალი მასა ნებისმიერ დროს მზად იყო ბორტზე დასასხმელად.
  მირაბელამ უცებ საზარდულის არეში საშინელი ტკივილი იგრძნო და ყვირილით გაიღვიძა!
  . თავი No18.
  არ იცოდა თეორია და ძალიან აზარტული თამაშები, აჰმედი ძალიან ადვილი მტაცებელი იყო ძლიერი პირველი კლასის მოთამაშისთვის, რომელიც თამაშობს, თუმცა, ყოველ შემთხვევაში, მისი CMS-ის წყალობით. უფრო მეტიც, იანკა დარწმუნებული იყო: შუა საუკუნეებში რომ დაბრუნებულიყო, ან თუნდაც მორფის დროს, მას შეეძლო გამხდარიყო, შესაძლოა, დროებით ჩემპიონი. მტერს არ ესმოდა თამაშის ძირითადი პრინციპები, მან უბრალოდ ლამაზად მოაწყო პაიკები და ფიგურები (მისი გაგებისთვის). თუმცა ბიჭი არ ჩქარობდა, ჩქარი გინება პატრონს დაამცირებდა. ასე რომ, მას შემდეგ, რაც საჩვენებლად ითამაშა და გაანადგურა ნაწილების უმეტესი ნაწილი და ყველა სალომბარდე, მან დაასრულა მეფეს გავლილი პაიკი.
  -კიდევ ერთი მატეტი შენთვის! - თქვა ბიჭმა.
  ახმედმა დაწყევლა და აურია ნაჭრები:
  - დამარცხების შემთხვევაში კიდევ ერთი თამაში, ორმოცდაათი ჩარტყმა!
  - თუ გავიმარჯვე?
  -მთელი ზურგი დარჩები!
  მესამე თამაში ცოტა გაჭიანურდა, აჰმედი დიდხანს ფიქრობდა თითოეულ სვლაზე და არ უტევდა. თუმცა, პასიური ტაქტიკა, განსაკუთრებით ჭადრაკში, ცოტას ეხმარება. მართლაც, ამ შემთხვევაში, თავდამსხმელს მეტი მანევრირების ადგილი აქვს და ძალის განლაგებით მტერს უსწრებს. იანკამ მღელვარებას თავისი დედოფალიც კი შესწირა. აჰმედმა, ყოყმანის შემდეგ, მიიღო მსხვერპლი და შვიდი სვლის შემდეგ დაფის ცენტრში მიიღო სწორი მატი. წაგების შემდეგ პატრონმა იმედგაცრუებულმა დაარტყა ბიჭს ცხვირში. იანკა მსგავს რაღაცას ელოდა: დარტყმა შეარბილა, სისხლი არ წამოუვიდა, მაგრამ მაინც საკმაოდ მტკივნეული იყო. ახმედმა სასტიკად დალანძღა და ეტლისკენ ანიშნა:
  - თქვენ აშკარად მეგობრობთ ღმერთ სეტერთან! თქვენ ყოველთვის იმარჯვებთ: რაღაც წარმოუდგენელი ჯადოქრობით!
  ბიჭმა მოკრძალებულად უპასუხა:
  - საუკეთესო ჯადოქარი ლოგიკაა!
  ახმედმა მათრახი შეარხია:
  -დამელაპარაკები! მოდით კიდევ ვითამაშოთ! თუ დაკარგავ, ორას წამწამს დაკარგავ.
  იანკა, არ ხუმრობს, შეკრთა:
  - ამდენს ვერ ვიტან, ძვირფას მონას დაკარგავ!
  -მე თვითონ დაგირტყამ! ასე რომ, მხოლოდ ტანჯვა იქნება!
  მათ განათავსეს ფიგურები და დაიწყო ახალი თამაში. თუმცა უკვე ბნელოდა და მონები დაღლილი იყვნენ, გაჩერების დრო დადგა. იანკამ რამდენიმე ნაბიჯით ტრივიალური ხაფანგი ააგო; მას სურდა დაძინება. მფლობელმა, არ იცოდა როგორ სწორად დათვალა პარამეტრები, უბრალოდ ჩავარდა მასში!
  ზედიზედ მეოთხე მარცხით აჰმედს სახე დაუმახინჯდა. თუმცა, ამჯერად: არც გინება და არც დარტყმა. ღიმილით თქვა:
  - კარგი, კარგი, შენ მიიღებ შენი ხორცის ნაჭერს.
  იანკა აღფრთოვანებული იყო:
  - ეს სწორი გადაწყვეტილებაა!
  ხელების დაბანის შემდეგ ბიჭი ყველასგან განცალკევებით ჭამდა. ხორცს ღორის გემო ჰქონდა, მაგრამ ნაკლებად ცხიმიანი და უფრო წვნიანი, სასიამოვნო და გემრიელი იყო. ბოსტნეულთან და ხილთან ერთად კარგი შთაბეჭდილება მოახდინა, საჭმელი არ იყო უარესი, შესაძლოა უკეთესიც, ვიდრე სახლში. ზოგადად, მოსკოვში მაღალი ხარისხის პროდუქტები ძალიან ძვირია; დედაქალაქის მაცხოვრებლების უმეტესობა უაზროდ, სხვადასხვა ნახევრად მზა პროდუქტს ჭამს. ალბათ ამიტომაა ამდენი დაავადება და ამდენი გიჟი. აქ ყველაფერი ბუნებრივი და სუფთაა! სამი მნათობისა და ზამთრის არარსებობის გამო შესაძლებელია წელიწადში რამდენიმე მოსავლის აღება. გარემო არის ჯანსაღი, რის გამოც შეიძლება ამდენი ძლიერი ბავშვი იყოს. ბუნება ცივილიზაციით არ არის დაბინძურებული. ზოგადად, იანკას ძალიან უყვარდა ჟიულ ვერნი, მისი შიდა წვის ძრავა გაუქმდა ელექტრო მანქანის სასარგებლოდ. მაგრამ უცნაურად საკმარისია: პრაქტიკულმა ამერიკელებმაც კი არ შემოიტანეს ასეთი მანქანები მასობრივ წარმოებაში. მიუხედავად იმისა, რომ სარგებელი, განსაკუთრებით გარემოსდაცვითი, აშკარაა, ელექტროძრავის ეფექტურობა არის 99 პროცენტთან ახლოს, ბენზინისა და გაზის ძრავებში 30-40-ის წინააღმდეგ. გარდა ამისა, შიდა წვის ძრავები იწვევს ატმოსფეროს გადატვირთვას ნახშირორჟანგით, რაც იწვევს სათბურის ეფექტს. რა სისაძაგლეა, ცივილიზაციას ანგრევს! ჰაერში იზრდება არა მხოლოდ ნახშირორჟანგის რაოდენობა, არამედ წყლის ორთქლიც, რაც ზრდის პლანეტის ტემპერატურას. ამავდროულად, არქტიკასა და ანტარქტიდაში ყინული დნება, რაც იმას ნიშნავს, რომ ზედაპირი, რომელიც ასახავს მზის სხივებს, ქრება. შედეგად, ტემპერატურა კიდევ უფრო იზრდება. იზრდება ხანძრების და ნახშირორჟანგის რაოდენობა. ყოველი დამატებითი ხარისხი ზრდის წყლის ორთქლის შემცველობას, რაც კიდევ უფრო ზრდის ტემპერატურას. ანუ სულ უფრო და უფრო ცხელდება! შედეგად, დედამიწაზე ტემპერატურა ისეთი გახდება, რომ სიცოცხლე შეუძლებელი იქნება.
  ბიჭი შეკრთა, რა სულელები არიან ადამიანები, საკუთარ საფლავს თხრიან. და ამაში უპირველეს ყოვლისა მონოპოლიები, ოლიგარქები და ნავთობის ბარონები არიან დამნაშავენი, ისინი სარგებელს იღებენ ენერგორესურსებით ვაჭრობით, ანადგურებენ ბუნებას და კაცობრიობას. ამრიგად, მსუქანი საფულე ანგრევს ადამიანებს. ყველაზე გამხდარი სინდისი არის კარგად ნაკვები საფულეები! ფინანსების სამყაროში: არქიმედეს კანონიც მოქმედებს, მოგება ანაცვლებს პატიოსნებას და თანაგრძნობას!
  ამიტომაა, რომ კომუნიზმი, მიუხედავად მისი ყველა ექსცესისა: პროგრესული სწავლებაა. მართალია, მას აფერხებდა მზარდი ტკივილები და სერიოზული პრობლემები ლიდერებთან. ალბათ მხოლოდ ლენინი: ის საკმაოდ ადეკვატური იყო. განათლებული, ავადმყოფობამდე ეფექტური, ენერგიული, განვითარებული ინტუიციით, საკმაოდ მკაცრი და ამავდროულად იცის როდის გაჩერდეს! განსხვავება ლენინსა და სტალინს შორის ყველაზე კარგად ეს ანეკდოტია ხაზგასმული:
  - რატომ იცვამს სტალინი ჩექმებს, ლენინი კი ჩექმებს?
  - ვლადიმერ ილიჩი გზას არჩევდა და ეს ულვაშიანი ბიჭი სულ წინ ჩქარობდა!
  თუ საგარეო პოლიტიკაში სტალინი ფრთხილად იყო, მაშინ ქვეყნის შიგნით გაბატონებული სურვილი იყო უფსკრულზე ორ ნაბიჯზე გადახტომა! სტალინი თავის მიზანს მსხვერპლთა გაუთვალისწინებლად ახორციელებდა და ხშირად მისი რეპრესიები მხოლოდ ზიანს აყენებდა. კერძოდ, რატომ ესვრით მეცნიერებს? თუ კი არსებობს ეჭვი ერთგულებაზე, გამოყავით იგი შარშკაში და შეუქმენით სამუშაო პირობები გისოსებს მიღმა. მათ დაიწყეს ამის გაკეთება, მაგრამ არა მაშინვე და ბევრი ინტელექტუალური ადამიანი დახვრიტეს ან დაიღუპა საკონცენტრაციო ბანაკების ყველაზე რთულ პირობებში. სტალინის სხვა ყველაზე დიდი შეცდომა ის იყო, რომ პირველი არ დაარტყა ჰიტლერს. ამ შემთხვევაში ომი გაცილებით ადრე დამთავრდებოდა და მსხვერპლიც ნაკლები იქნებოდა. გარდა ამისა, მთელი ევროპა და მომავალში დიდი ბრიტანეთი და შეერთებული შტატები სსრკ-ს კონტროლის ქვეშ მოექცნენ. მართალია, შეერთებული შტატების განადგურება უფრო რთული იყო. უზარმაზარი ეკონომიკური პოტენციალი, საზღვარგარეთ მდებარეობა და ატომური ბომბის შესაძლო სწრაფმა შექმნამ შეჭრა გაართულა. 1941 წელს სსრკ საზღვაო ფლოტი ჯერ კიდევ შედარებით სუსტი იყო. გემთმშენებლობის სპეციფიკა კი ისეთია, რომ ამ საკითხში შეერთებული შტატების დაჭერა და გასწრება გაცილებით მეტ ფულს და დროს მოითხოვდა, ვიდრე, მაგალითად, ტანკის მშენებლობას. ერთი დიდი კრეისერი ხომ 3,5 ათასი T-34 ტანკი ღირს. წყალქვეშა ნავები ცოტა იაფია, მაგრამ მაინც ღირსეული. მართალია, სსრკ, რომელიც ეყრდნობოდა მთელი აღმოსავლეთ ნახევარსფეროს რესურსებს, ადრე თუ გვიან გაანადგურებდა შეერთებულ შტატებს. მართალია, საბჭოთა ქალაქებისთვის შურისძიების საფრთხე რჩებოდა ბირთვული იარაღის გამოყენებისგან. საბედნიეროდ, შეერთებულ შტატებს ბალისტიკური რაკეტები მხოლოდ ორმოცდაათიანი წლების ბოლოს ექნება და სტრატეგიული ბომბდამშენები შეიძლება განადგურდეს რეაქტიული და გამანადგურებელი თვითმფრინავებით. მაგრამ მაინც, ზოგიერთი თვითმფრინავი გაარღვია კორდონი და ეს საშინელება იქნებოდა. ზოგადად, უკეთესი იქნებოდა, ბირთვული იარაღი საერთოდ არ შეიქმნას, ან მხოლოდ სსრკ-ში გამოიგონონ. ამ შემთხვევაში შესაძლებელია საბჭოთა რუსეთი იყოს მსოფლიოს მბრძანებელი. რა არის ბევრად უკეთესი ვიდრე მიმდინარე მსოფლიო ქაოსი, ტერორიზმი, სხვადასხვა კოშმარული საფრთხე ყინულისგან, შემწვარი ან მეტეორიტის დაცემისგან!
  ზოგადად, მსოფლიოში ერთზე მეტი ქვეყანაა: არ არსებობს ნამდვილი დემოკრატია და კაცობრიობისთვის ბევრად უკეთესია ერთი ტირანი, ვიდრე ათასი. როგორიც არ უნდა ყოფილიყო სტალინი, მან წესრიგი დაამყარა სსრკ-ში, მოიგო ომი მთელი ევროპის წინააღმდეგ და უზრუნველყო ხალხისთვის ბევრად მაღალი ცხოვრების დონე, ვიდრე მეფის დროს. ჩერჩილმაც კი თქვა: სტალინმა რუსეთი გუთანით აიღო, წყალბადის ბომბით კი დატოვაო! კომუნისტური მმართველობა ნებისმიერ შემთხვევაში სჯობს ოლიგარქიულ მმართველობას. უბრალოდ წაიკითხეთ რამდენიმე საბჭოთა სამეცნიერო ფანტასტიკის მწერალი - მართლა ცუდია კომუნიზმის პირობებში? ან განსაკუთრებით ჰიპერკომუნიზმი! იანკამ კიდევ ცოტათი დაესიზმრა და ყნოსვა დაიწყო.
  ბიჭი ოცნებობდა რაღაც ასე საშინლად ფანტასტიკურ და წარმოუდგენელზე! მაგრამ სიზმრის გახსენება თითქმის შეუძლებელი იყო! მაგრამ უცებ თითქოს რაღაც გადატრიალდა და ბიჭმა ნათლად დაიწყო აღქმა:
  ათობით, ასობით ათასი მტრული რასის ვარსკვლავური ხომალდი განლაგდა გამჭვირვალე, მოღრუბლული თვითმფრინავის მახლობლად, ეწეოდა რძიანი ვარდისფერი ნისლით მწვანე ლაქებით.
  იანკამ მოულოდნელად დაინახა არაჩვეულებრივი გარეგნობის არსებები. ისინი წააგავდნენ კოტლეტებს, სოსისებს, ხორცს, ანუ ხორცპროდუქტებს. როგორც ხშირად ხდება სიზმარში, ბიჭმა ერთდროულად დაინახა მრავალი სურათი, აღიქვა მათ ნათლად და ერთდროულად!
  მათი ვარსკვლავური ხომალდები უცნაური ფორმის, ცოტა უცნაური ფორმის იყო და საშინელ რულონებს, სხვადასხვა ღვეზელებსა და სოსისებს ჰგავდნენ, ოდნავ გაბრტყელებული წყლის სისქით და სქლად მოჭედილი წვეტიანი ქვემეხებით. ისინი ბანაობდნენ სხვადასხვა მიმართულებით, ცდილობდნენ გაერღვიათ სპეციალურად ადაპტირებული ასტეროიდებისგან შემდგარი პერიმეტრი. ხორცის იმპერიის რეგულარული დანაყოფების გარდა (ასე უწოდებდნენ საკუთარ თავს, იანკამ უბრალოდ იცოდა ეს), აქ იმყოფებოდნენ დაქირავებული მეკობრეები. მათი გემები გამოირჩეოდნენ თავიანთი პრეტენზიული ფორმებით, როგორც წესი, საშიში, და ზოგიერთი ვარსკვლავური ხომალდი უცნაურად და აბსურდულად გამოიყურებოდა, როგორც ძროხის ნარჩენები. თუმცა მათ დამხმარე როლი მიენიჭათ. ყველაზე საშინელი იარაღი იყო ახლად გამოშვებული ფლაგმანი საბრძოლო ხომალდი, ხორცის იმპერიის ფლოტის სიამაყე და სილამაზე. ოთხას კილომეტრიან წყალქვეშა ნავს, რომელიც ნაღებით გათქვეფილ ღვეზელს წააგავს, თვითნებობის საშინელი შთაბეჭდილება რჩება. ჯერ არავინ იცოდა, საიდუმლო იყო: კატლეტის გენერლებისთვისაც კი, რომ ახალი სუპერიარაღის შესამოწმებლად ემზადებოდნენ. მოახლოებული ექსპერიმენტის შესახებ კარგად იცოდა მხოლოდ მარშალმა ჩოკმა, ცხიმიანი კოტლეტის საკმაოდ დიდი ნიმუში. მბზინავმა კერძმა თორმეტი ფეხი გაშალა. მისი ხმა მთელი გუგუნის ზუზუნს აგონებდა:
  - ცხარე კანფეტები მხოლოდ გადაგვარებული ტოტია ევოლუციის ხეზე. მე ვბრძანებ, ჩართოთ ჰიპერპლაზმის აჩქარებული ემიტერები, თერმოპრეონის რექტორი. ო, ახალი იარაღი, თერმოპრეონით ამოტუმბული სუპერლაზერი, თქვენ მტერს აჩვენებთ მის ადგილს სატრაპეზო მაგიდაზე.
  -დიახ, შენი აბსოლუტური ჭირვეულობა. მტერს, რაც არ უნდა ძლიერი იყოს, დავწვავთ და გავაბრტყელებთ.
  გენერალმა იყეფა და ძეხვის სქელი ხორციანი სხეული ძაფში გადაათრია. "უბრალოდ სამწუხაროა, რომ ტკბილეულის ჭამა არ შეგიძლია, ისინი შხამიანია."
  -მაგრამ ძეხვის ჭამა შეგიძლია. ისეთი ნაზი და მშვენიერი ცილა აქვთ. მე სპეციალურად ვუკვეთავ კონსერვებს მათი გვერდითი ტოტიდან, რომელიც იზრდება პლანეტა Solace the Stomach-ზე.
  მარშალ-კატლეტის ხორცის გრაფმა გრძელი ენით აწითლდა გაბუტული ტუჩები.
  -აქ მილიონობით ვარსკვლავური ხომალდი გვყავს. და ჩვენ ყველაზე ძლიერები ვართ. ჩვენს ძალას შეუძლია გალაქტიკების დაფხვიერება. ახლა ჩვენ ვაჩვენებთ იმას, რაც სამყაროში არ არის თანაბარი. - ქონი ჩამოაგდო, კატლეტი გაჩუმდა, აღფრთოვანებულმა ჩაახრჩო და გრავიოსკანერის საშუალებით გადახედა გემების მთელ უთვალავ ფარას, დაუმარცხებელ არმადას, რომელმაც უკვე მოასწრო პლაზმის ჩასუნთქვა.
  მოპირდაპირე მხარეს იდგა ხუთას ორმოცდაათი კილომეტრიანი ასტეროიდის ციხე. მის მუცელში ჩაშენებული იყო მძლავრი ჰიპერპლაზმური ქვემეხები, გრავიტაციული გვირაბის ემიტერები, მულტი კვარკის ტუმბოს ლაზერები, ვაკუუმური ხაფანგები, კოსმოსიდან კოსმოსური რაკეტები და საწინააღმდეგო მუხტები.
  და ეს ყველაფერი დაფარულია სტაციონარული ძალის ველით. ასტეროიდი მიუღებლად ითვლებოდა: გალაქტიკათშორისი თავდაცვის ლურსმანი. გამაგრებული ხაზის გარღვევის შემთხვევაში მტრის ჯარები უკანა მხარეს წასვლის იმუქრებოდნენ.
  მცირე მანძილზე ცურავდნენ სხვა ძლევამოსილი ვარსკვლავური ხომალდები ლოლიპოპებისა და ტკბილეულისგან, რომლებიც მზად იყვნენ მტერს სუპერპლაზმითა და ჰიპერტიტანით შეხვდნენ. ამ ძალას მარშალი და ამავე დროს ჰერცოგი, სვიტ-ბერპ კანფეტი მეთაურობდა.
  -კატლეტებისა და სოსისების ბინძური ტალღა დაეჯახა ტიტანის ბურჯს კანფეტების სუპერ-რაკეტების დიდი და ტკბილი რასის.
  მაცდური საჩუქარი: გამოსახულია ექვსი მოქნილი თითით, ლეღვის მსგავსად. მან აირჩია თავშესაფარი ყველაზე დაცულ ადგილას - ასტეროიდის ცენტრში.
  მარშალ ჩოკე, ის საბრძოლო შოკში იყო. ასტეროიდების ხაზის ხილვამ მუცელზე მდებარე ათივე ქიშმიშის გააფთრებული მუხტი გამოიწვია. მისი კოსმოსური ხომალდი თანდათან უახლოვდებოდა საბრძოლო მანძილს. 3D პროექცია ხელში ეჭირა, მან შემობრუნება გააკეთა. გიგანტური ფლაგმანი თავისი ღერძის გარშემო ისე ტრიალებდა, თითქოს მასა არ ჰქონოდა. პატარა ჭურჭელი იმეორებდა რიტუალს. მხოლოდ მეკობრეების გემები არ მიჰყვებოდნენ. ერთ-ერთი მათგანი, ყველაზე დიდი, საკმაოდ ჰგავდა მუხისა და მორიელის გახეხილ მკვდარ ჰიბრიდს, შეკრთა და მოხვდა ლაზერული და ჰიპერპლაზმური ზალპებით - ჯერჯერობით უვნებელია, სამიზნემდე დიდი მანძილის გამო.
  იანკამ უსტვენდა:
  - Ვაუ! რა ფილმია! ვარსკვლავურ ომებზე მაგარი!
  თუ ჩვენ ყველანი დავდგებით იანკების წინააღმდეგ,
  ჩვენ დავამსხვრევთ ჩრდილოეთ ალიანსს!
  ნატოს ტომაჰავკები არ დაგვეხმარება,
  რადგან ღმერთი დააჯილდოებს ბოროტებას!
  მიუხედავად ამისა, სროლა დაიწყო. ცალკეულმა ვარსკვლავურმა ხომალდებმა დაიწყეს სალვოების გაცვლა.
  რამდენიმე ათეული გემი კოტლეტებისა და ძეხვეულის წინ მიიწია და მათ დაიწყეს დაბომბვა ფოტონებით აჩქარებული რაკეტებით. ჩოკემ, ცხიმიან თითს გადაატრიალა და თხოვნა წამოიწია.
  -მტერს უკვე მიწვდება.
  -კი! მეთაური გრუბი! - უპასუხა უპასუხოდ კომპიუტერმა.
  -კარგი, მაშინ მიიღე. ჩვენ ვაგზავნით თაღოვანი ლაზერის სხივს ყველაზე ფართო ტალღაში.
  უახლესი ფლაგმანი საბრძოლო ხომალდიდან სინათლის სხივები გავრცელდა, შორიდან ჩანდა, რომ ეს იყო რიყის ქვის წყალში ჩავარდნის მრავალჯერ დაჩქარებული გადაღება. რამდენად სწრაფად: ათიათასჯერ უფრო სწრაფად, ვიდრე სინათლის სიჩქარე, ჰიპერპლაზმა ციმციმდა. ასამდე ვარსკვლავური ხომალდი ათიათასობით ჯარისკაცით მოულოდნელად გადაიქცა ცხელ გაზის ღრუბლებად და მშრალი კოსმოსური მტვრის მორევად.
  -ჩაშლას! - ჩოკე, მიხაკებივით გამოსცრა წვრილი და გრძელი კბილები. - ამას ბრტყელი ლაზერი ჰქვია. ახლა მტრისთვის უფრო ცხელს მოვამზადებთ. ასტეროიდთან კიდევ ათასი ჭუჭყიანი და მსუქანი ზოლები უნდა მივუახლოვდეთ.
  -შეგიძლია ამ მანძილიდან დაარტყა. სუპერლაზერს აქვს თითქმის სრულყოფილი პარალელიზმი, რაც იმას ნიშნავს, რომ ის არ იშლება.
  დიდი ჩოკი კი ღრიალებდა მღელვარებისგან.
  -მაშინ ტკბილეულის გამოანგარიშების საათი დადგა უკვე. ვინც მუცელს ტკბილეულით ავსებს - ეს მათ ტვინს უმატებს! - და პულტი ხელებით აწია.
  რეაქტორები ამუშავდა, ყველა ღერო ავიდა. თითო კასრის ირგვლივ ქოქოსის ქსელები იწყებდა ზრდას, ეწეოდა ალუბლისფერ-იისფერი ნისლით, კვეთდა სიცარიელეს.
  წამის რამდენიმე ფრაქციაში ოთხი წყაროდან წამოსული ბზარები გადაიკვეთა და სივრცის ამ მხარეს ძლიერ სხივად მოიყარა თავი, ვაკუუმს დაეჯახა და შავ კედელს ჰიპერპლაზმური შლაპავით დაეჯახა. ულტრა-სიჩქარებამდე აჩქარებული ფოტონების ძალამ მაშინვე გაარღვია ოთხმოცდაცხრამეტი განზომილების კოლაფსი. მან გაანადგურა სივრცითი სტრუქტურები და დასახიჩრებული მინდვრები. ნისლი ანათებდა უფრო კაშკაშა ვიდრე სუპერნოვა: კვინტილიონ გრადუსიანი ტემპერატურით. რა თქმა უნდა, მარტივი თერმობირთვული შერწყმის პროცესში აგებული ერთზე მეტი ვარსკვლავი ვერ ანათებს ასე ცხელი და კაშკაშა. აქ ჩართული ძალები ოთხი რიგით უფრო ძლიერია.
  ციხის ასტეროიდის ძალის ველმა და მატრიცულმა დაცვამ ვერ გაუძლო ასეთი ველური ენერგიის წნევას და უბრალოდ იფეთქა. სხვადასხვა დამცავი ნივთიერების ფრაგმენტები მყისიერად იფრქვევა მზის ზედაპირზე მდუღარე წყლის ნაკადულივით! შემდეგ საშინელმა ნაკადებმა შეაღწია ცენტრს და გააღო ზუსტად ჯავშანტექნიკა.
  - ნაჭრებად დაჭერით. "ჩახრჩობა", უბრძანა მან კომპიუტერს. - დაასხურეთ ტკბილი კერძი ნაჭრებად.
  სუპერ მკვრივი სხივი განაგრძობდა დაქუცმაცებას და წვას. და მალე, აუღებელი კოსმოსური ციტადელის ადგილზე, მხოლოდ ცხელი ნამსხვრევების გროვა დარჩა. ციხის ნაშთები სპირალურად გრეხილი და დაგრეხილი იყო. ორას ორმოცდათხუთმეტი მილიონი კანფეტი და მილიარდი სამას ორმოცდაათი მილიონი საბრძოლო რობოტი აქ იღუპება, როგორც წესი, სწრაფი და უმტკივნეულო, მაგრამ ამისთვის არანაკლებ საშინელი. ასევე გარდაიცვალა მარშალი დიუკ სვიტ-ბურგი.
  - შავი ყბა უკანალში! - დაიყვირა, ჩაიხრჩო. - Ჩვენ ეს შევძელით! აანთეთ ცეცხლი მეზობლებს.
  ამდენი ენერგიის დახარჯვის შემდეგ გადატვირთვას გარკვეული დრო დასჭირდა. ამ მომენტში, უთვალავი ვარსკვლავური ხომალდი თავს დაესხა პერიმეტრს, რომლებიც მიზნად ისახავს გარღვევას. დაიწყო სასტიკი ბრძოლა, ასიათასობით ხომალდი გაერთიანდა სიკვდილის მახლობლად. ნაპრალების სიმრავლიდან ჩანდა, რომ ვაკუუმი ადუღდა და ნაპრალებად გაიყო. ქვემეხებმა გაანადგურეს კოშკები და გახვრეტიათ სხვადასხვა გემების კორპუსი. ცალკეული ვარსკვლავური ხომალდები, რომლებიც ჯვარედინი ცეცხლში მოხვდნენ, უბრალოდ აფეთქდნენ; მცირე ძალის ველები ვერ უძლებდნენ ერთობლივ წნევას. სტაციონარული ციხესიმაგრეები სერიოზულ წინააღმდეგობას იძლეოდნენ; თითოეულ მათგანს ჰყავდა ათასზე მეტი მძიმე ქვემეხი, რომლებიც აფურთხებდნენ სუპერპლაზმის ნაწილებს სუპერლუმინალური სიჩქარით და რაკეტები ფოტონის აჩქარების ფარგლებში. ეს იყო საშინელი ზალპები, რომლებიც თავდამსხმელთა რიგებს ამცირებდნენ.
  სიკვდილის მანქანამ კვლავ დაიწყო მოძრაობა და ჰიპერპლაზმის სხივი გაავრცელა ახლომდებარე ასტეროიდებზე. ორას ორმოცდაათი კილომეტრიანი ბლოკი ყინულის ნატეხებივით მიმოფანტული ფოლადის ჯოხის ზემოქმედებისგან. ეს ტაქტიკა ძალიან ეფექტური იყო, კანფეტებმა პანიკა დაიწყო და მათი გემები შიშით მიმოფანტეს, როგორც პეპლები, რომლებიც ჩირაღდანზე დაფრინავენ. დანარჩენები სასოწარკვეთილი იბრძოდნენ. უფრო მეტიც, რეზერვები შეიყვანეს ბრძოლაში, გაბრაზებული ბრძოლა გაიზარდა.
  Candy Eat-and-fart-ის გრანდიოზული გენერალი იყო გულგრილი, წინასწარ აგროვებდა რეზერვებს და დარწმუნებული იყო, რომ შეძლებდა კატლეტების და მათი მოკავშირეების შემოტევის მოგერიებას. მაგრამ ხორცპროდუქტები ძალიან ცბიერია და სიურპრიზის წარმოდგენა შეძლეს. ჩვენივე მცოდნეები არ ასრულებდნენ დავალებას და ამტკიცებდნენ, რომ ასეთი სიმძლავრის ლაზერის შექმნა შეუძლებელი იყო, მაგრამ სინამდვილეში აღმოჩნდა, რომ მტერმა პირველმა გამოიყენა საშიში სიახლე. ახლა ინსტინქტი და ინტუიცია გვთავაზობდა მხოლოდ ორ გამოსავალს: ან სწრაფად გაქცევა ან ახლო ბრძოლაში შესვლა, რიგების შერევა. ამ შემთხვევაში, სუპერლაზერის გრძელი მათრახი რისკავს საკუთარი თავის ჩამოგდებას.
  ჭამა და ფარტი, რომელიც ხშირად არ ჩანდა კორუმპირებული ბრძანების უმაღლეს წრეებში, მამაცი იყო. და მან მიიღო გადაწყვეტილება - ბრძოლა სიკვდილამდე! ბრძანება მოჰყვა და არმადა მოვიდა, რომელიც გიგანტური გაბრაზებული ვეფხვის ძალას მოგაგონებდათ. რამდენიმე მილიონი გემი მილიარდობით მებრძოლით ერთმანეთშია გადაჯაჭვული ჯოჯოხეთურ ჭუჭყში. ჩანდა, რომ სივრცე დახრილი იყო, ვაკუუმი დაბზარული იყო და უთვალავი ბზარი პლაზმით იყო სავსე. ყველაზე კაშკაშა ციმციმები, რომლებიც ათავისუფლებს განუზომელ ენერგიას, ჰგავდა გიგანტურ ყვავილებს, რომლებიც მყისიერად აყვავდნენ კოსმოსში, მტაცებელი ცოცხალი ფურცლებით, რომლებიც ხარბად აღწევდნენ კოსმოსურ ხომალდებს. საბრძოლო ხომალდები, კრეისერები, ჩარკოშები, ლაზერული გამანადგურებლები, რაკეტების მატარებლები, აერობონუსები, ლაზერული კატარღები, მძიმე, საშუალო, მსუბუქი მებრძოლები და მრავალი სხვა. ეს ყველაფერი ყოველ წამს ნადგურდებოდა ათიათასობით, იფანტებოდა ფრაგმენტებად ან ძალიან გაცხელებულ პლაზმურ მაგმაში.
  ჭამა-და-ფარტმა აირჩია მობილური მეგაკრეისერი თავისთვის. მისგან ბრძანება ადვილი იყო და მისმა მაღალმა სიჩქარემ და შესანიშნავი მანევრირებამ შესაძლებელი გახადა წარმატებული ბრძოლა. იმის მოლოდინით, რომ ბრძოლის წინ, ზოგიერთი მტრის ვარსკვლავური ხომალდი შეეცდებოდა ჯარების დაშვებას პლანეტებზე ბისკვიტი, პასტილა და შოკოლადი, მან ბრძანა ზედაპირის მოპოვება ასაფეთქებელი ნაღმებით დამზადებული ასაფეთქებელი ნაღმებით. ერთი და იგივე, ისინი თითქმის უკაცრიელნი არიან და რამდენიმე მკვიდრი არ უნდა დარჩეს.
  მათში შეაღწია ორნახევარი ათასი საჰაერო სადესანტო ტრანსპორტი, რამდენიმე ათეული ათასი გემის საფარქვეშ, მათ შორის "მერომატი" და "ნეიტრონი". პლანეტები ცუდად იყო დაცული. სექტორი პრაქტიკულად ღიაა. მარშრუტის გასწვრივ ესკადრილიამ მხოლოდ მცირე თანამგზავრებზე ესროლა. გარდა ამისა, მათ გაუმართლათ, გზად მათ წააწყდნენ მეექვსე მოდულებს საწვავითა და საბრძოლო მასალებით - ყველაფერი არ იყო ევაკუირებული.
  გარდა ამისა, ქურდ გენერლებს ჰქონდათ უარყოფითი გავლენა, ისინი მალავდნენ ამ სამყაროებში მოპარულ ნივთებს. ამის ცოდნა: კოტლეტებმა, სოსისებმა და სოსისებმა მასიური დესანტი ჩაატარეს. თითოეულ პლანეტაზე სამი მილიონი არჩეული ჯარისკაცით, სადესანტო ადგილების პროგნოზირება არ არის რთული, როგორც წესი: ბრტყელი, თითქმის სარკისებური უდაბნო. როგორც კი მტაცებელი არმადაები განლაგდნენ, მაშინვე აფეთქდნენ. საშინელი ღრიალი, ყვირილი, კვნესა, ნახევრად დამწვარი მუხლუხების აკანკალებული კიდურები. განადგურება და ამავე დროს მდიდარი ციმციმები, თითოეული დამოკიდებულია მატერიის ტიპზე ათი ათასიდან ორმოცდაათ ათასამდე, უფრო ძლიერია ვიდრე თერმობირთვული. გადასახადები შედარებით იაფი და მარტივია. აქ კატლეტებმა შეცდომა დაუშვეს და წინ სკანირების რაზმები არ გაგზავნეს.
  თუმცა დიდმა გენერალმა ჭამ-და-ფარტმა ეს ვერ დაინახა - შორს. მთელი მისი ყურადღება ფლაგმანურ საბრძოლო ხომალდზე იყო მიმართული. ბრძოლა უფრო და უფრო იფეთქა და როგორც ჭამდა და ფარტი მოელოდა, სუპერლაზერი დროებით გაჩუმდა, მანამდე გაანადგურა კიდევ რამდენიმე სტაციონარული დასაყრდენი. ფლოტი დაიშალა მრავალ ცალკეულ ჯგუფად, რომელთაგან თითოეულმა დამოუკიდებლად, მაღალი სარდლობის დახმარების გარეშე, აირჩია საბრძოლო ტაქტიკა. ამ პირობებში ყველაფერს რიცხობრივი უპირატესობა წყვეტდა და ის კატლეტების მხარეს იყო. დიდმა გენერალმა გააცნობიერა, რომ მათ დიდხანს ვერ გაუძლეს და თავის მთავარ მიზანს დაისახა: ფლაგმანი საბრძოლო ხომალდის განადგურება. ამისათვის მან შეკრიბა შოკისმომგვრელი ვარსკვლავური ხომალდების ჯგუფი და უფრო და უფრო უახლოვდებოდა. ასეთი გიგანტური გემის ყველაზე მნიშვნელოვანი ძალა მისი ძალის ველია. მისი გარღვევა ან შესუსტება შესაძლებელია მხოლოდ ერთ მომენტში კონსოლიდირებული დარტყმით.
  ჩანდა, რომ ბედი მათ ემხრობოდა; ვაკუუმში კიდევ ერთი სივრცითი გამრუდება გაჩნდა და მეტეორების ნაკადი გაჩნდა არსაიდან. ძალიან სქელი იყო და ართულებდა დამიზნებას და სროლას. მოახლოებულ მოძრაობაში უცნაური ჯოხი შეეჯახა ფლაგმანურ საბრძოლო ხომალდს.
  დარტყმის შედეგად დამცავი ეკრანი კანკალებდა, ვიბრირებდა და ცქრიალა ნისლს გამოსცემდა. მიახლოების შემდეგ, მეგაკრეისერმა ყველა პლაზმური ქვემეხიდან ისროლა მუხტები, ააფეთქა იგი რაკეტებითა და ლაზერებით. საპასუხო ზალვო გაცილებით ძლიერი იყო, მან მშვილდის დაზიანებაც კი მოახერხა და უიღბლო გემის ფრთა მოჭრა.
  "მეგაკვაზარი" ჩოკე, იღრიალა.
  - გაანადგურე. დაწვა ეს უცხოპლანეტელი. ყველა იარაღიდან.
  თუმცა შემდეგი ზალვო არც ისე დამღუპველი იყო. კომეტებმა და მეტეორიტებმა შეარბილეს დარტყმა.
  მაგრამ სხვა გემები გაიყვანეს. დარტყმის ძალა ამჯერად უფრო ძლიერი იყო. დიდი ბლოკებით უკვე დასუსტებული ველის ჩახშობის შემდეგ, მუხტებმა შთამბეჭდავი ხვრელი გააკეთეს.
  -ახლა თერმოპრეონის ბომბის სროლის დროა. - გასცა ბრძანება, თავი შეჭამო და ფართხა.
  როგორც წესი, ასეთი რაკეტა არ არის მთლიანად ეფექტური, კონტრ-რაკეტების ან რადიაციის გამო, მაგრამ ამ შემთხვევაში, როდესაც ფლაგმანი საბრძოლო გემის შესაძლებლობების ნაწილი პარალიზებულია, მას შეუძლია იმუშაოს. რასაკვირველია, მეტეორიტებმა უსიამოვნება გამოიწვია პატარა ვარსკვლავთმშენებლებსაც, მაგრამ ისინი მაინც არ განიცდიდნენ იმდენს, როგორც ეს ჰალკი.
  -მაქსიმალური რადიაცია! მან ხმამაღლა დაიყვირა: "დაიღრინე".
  სამი რაკეტა, აჩქარებული ფოტონებით, გაფრინდა რღვევაში. მუქარის გიგანტი შეკრთა და მოახერხა ორი "საჩუქარის" მიღება. მაგრამ შემდეგ მესამე მუხტი ოდნავ აფეთქდა გვერდიდან, მხოლოდ გააფართოვა შთამბეჭდავი ხვრელი.
  -ათასი კვაზარი წყალში! "იღრიალა ღრიანცალმა და ელვისებური ელვა იმედგაცრუებული". - ჩავარდეს ასეთი შეტევა. - მერე დამშვიდდა, ყველაფერი არ დაიკარგა, უბრძანა გრავიტაციულ გადამცემს. - მთელი ძალით შეუტიე ფლაგმანს, დაუმიზნე ხვრელს.
  შეკვეთა პრაქტიკული აღმოჩნდა. არაჩვეულებრივი შეტევა და თავდასხმა დიდი წარმატება იყო. და მიუხედავად იმისა, რომ ოთხი ვარსკვლავური ხომალდი განადგურდა საპასუხო ცეცხლით, უფსკრული გაფართოვდა.
  რის შემდეგაც ერთ-ერთი თერმოპრეონის რაკეტა ჰიპერრეაქტორში ჩაფრინდა. პრეონის შერწყმის პროცესი მილიარდობით ჯერ უფრო ძლიერია ვიდრე თერმობირთვული. ასეთმა ძლიერმა აფეთქებამ მაშინვე დაწვა იგი, გემის სტრუქტურა ჰიპერპლაზმაში გაფანტა. გრავიტაციულმა ტალღამ და ზელუმინალურ სიჩქარემდე აჩქარებულმა ფოტონებმა ის იშვიათ გაზად აქცია. კვინტილიონ გრადუსამდე გახურებული კალმარის საცეცები შთანთქა ნივთიერების ნაჭრებმა და იწვა ახლომდებარე გემები.
  მეგაკრეისერმა Eat-and-Fart ძლივს მოახერხა შედარებით უსაფრთხო მანძილზე გადახტომა, სუპერნოვას საშინელი მსგავსებიდან. მიუხედავად ამისა, იგი რამდენჯერმე დნება და გადაბრუნდა, შორს გადააგდო და რამდენიმე ტიხარი დაამტვრია. თოფები ძლიერ დაზიანდა, უმეტესობა უმოქმედო იყო. საბრძოლო პოტენციალის უმეტესი ნაწილი დაკარგა, ვარსკვლავური ხომალდი მტრისთვის ადვილი მტაცებელი გახდა. ამის გაცნობიერება და ტყუილად სიკვდილის სურვილი არ არის - სიმამაცე უგუნურება არ არის.. ჭამე ფარტი და უბრძანე უკანდახევა. მეგაკრეისერზე ოსტატურად მანევრირება, ხაფანგებისა და საკინძების თავიდან აცილება, ის უკან დაიხია, ცდილობდა თავისი გემების დაცვის ქვეშ მოხვედრას. და მაინც, ის კინაღამ დაარტყა, უსაფრთხოდ ჩაკეტილი, გარშემორტყმული, როგორც მელა ხვრელში. გემის რამდენიმე იარაღი ნელა უპასუხა ბარბაროსულ დაბომბვას. ძალის ველი არასწორად წავიდა, უფრო დახეულ ქოლგას ჰგავდა, ვიდრე საიმედო ფარს. გასაკვირი არ არის, რომ კოსმოსური ხომალდი მალევე აფეთქდა და ფრაგმენტებად დაეცა.
  ჭამა-და-ფარტმა ძლივს მოახერხა პატარა ნავით გაქცევა. ეს სამაშველო ხომალდი პრაქტიკულად უხილავი იყო, ტალღების სერია მის აღქმაში ჩარევას ქმნიდა, ისე, რომ გრავიტაციის რადარებიც კი მხოლოდ ბუნდოვან ლაქებს აფიქსირებდნენ. გამბედაობას აქვს თავისი საზღვრები და დიდ გენერალ ტკბილს სურდა გადარჩენა. უფრო მეტიც, მთავარი ამოცანა შესრულებულია და მტრის ოთხჯერადი და ახლა, ალბათ, ხუთჯერადი უპირატესობით, ბრძოლის შედეგი წინასწარი დასკვნაა და საუკეთესო რაც შეიძლება გაკეთდეს, უკან დახევაა. დარჩენილი ჯარები. გემიდან უკვე დატოვებისას, ჭამ-და-ფარტმა გასცა ბრძანება: სისტემატურად უკან დაიხია ცარის კერძის სისტემისკენ, რათა მიეღოთ მხარდაჭერა პლანეტარული თავდაცვისთვის. ამან მოგვცა საშუალება მოგვეპოვებინა დრო და შემოგვეტანა დამატებითი ძალები ამ მხარეში.
  მარშალმა ჭამე, ჭამე, მერცხალი, უკვე მიიღო სიგნალი, რომ მტრის დიდ ძალებს შეუძლიათ მისი უკანა ნაწილის მოჭრა. თუმცა, ის საკმაოდ დიდხანს ყოყმანობდა, ფრონტალური შეტევის შიშით. ფრთხილად იყავით, რომ არ შეასუსტოთ დაცვის ხაზი. უფრო მეტიც, მტერმა დაიწყო დივერსიული შეტევა, გაანადგურა რამდენიმე ათასი ხომალდი. ამგვარმა ნაბიჯმა შეაშინა ისედაც მშიშარა ბარონი. ჭამე, ჭამე, მერცხალი იყო, ის იყო კორუმპირებული, კორუფციაში ჩაძირული - ამორალური ტიპი. და ის თავისებურად ეშმაკობს, მაგრამ ამავდროულად ჯერ არ მოასწრო, რომ მთელი გულით მიჰყიდოს თავი კლიზმებს. მაგრამ ამ მიმართულებით გარკვეული პროგრესი უკვე იყო . კატლეტებმა იცოდნენ მოღალატეების პოვნა და მისი გარემოცვის ნაწილი დაიქირავეს. კერძოდ, ზარაფხანის მჭამელი გენერალი რეგულარულად აწარმოებდა მოხსენებებს, აფიქსირებდა როგორც ჯარების რაოდენობას, ასევე მისი სარდლობის უშუალო გეგმებს. ხორცპროდუქტებს უხვად იხდიდნენ, ომში ჭკვიანი მდიდრდება, მამაცი წინ უსწრებს, სულელი კი დახვრიტეს. თუმცა მოღალატეები არა მხოლოდ ჭკვიანი, არამედ არც შორეული ადამიანები არიან. ბოლოს და ბოლოს, ადრე თუ გვიან ისინი დაიჭერენ კონტრდაზვერვას ან ღალატობენ საკუთარი დამსაქმებლების მიერ. მიზეზი ის გახდა არასაჭირო ან დაქვეითებული, ან თუნდაც დახვრიტეს. თუმცა ცდილობდნენ ამაზე არ ელაპარაკებოდნენ, პირიქით, ყველანაირად ცდილობდნენ ფასიანი ჯაშუშების სიამოვნებას.
  მსუბუქი იერიში მოიგერიეს და ახლა დაგვიანების საბაბი აღარ იყო. გაიხსენა იმპერატორის ბრძანება, ყოველგვარი ფასად აერიდებინა გარემოცვა და მიიღო კიდევ ერთი გრავიტაციული გაგზავნა თხოვნით, უფრო სწორად, დახმარების თხოვნით, ჭამე, ჭამე, გადაყლაპე, მან ბრძანება გასცა.
  -მოდი ვითამაშოთ. გაუმარჯოს იმპერატორს!
  თუმცა, არმადა ძალიან გვიან დაიძრა, უკვე გვიანი იყო. ამასობაში მტრის უმაღლესი მასები აგრძელებდნენ გაუთავებელ წინსვლას.
  სამეფო კერძის სისტემა ერთ-ერთი ყველაზე გამაგრებული იყო გალაქტიკაში. ცენტრალური პლანეტა იყო უზარმაზარი და მჭიდროდ დასახლებული - დაახლოებით ორას სამოცდაათი მილიარდი. მისკენ ყველა მიდგომა გადაკეტილი იყო კიბერ ნაღმებით, ასევე ოთხი ათეული ბუნებრივი თანამგზავრით. თითოეული თანამგზავრი მჭიდროდ არის მორთული პლაზმური და ჰიპერპლაზმური ქვემეხებით, ასევე რაკეტებით. გარდა ამისა, კიდევ რამდენიმე პლანეტა ტრიალებდა, რომლებზეც იყო დასახლებები და ბაზები. წინ სერიოზული ბრძოლები იყო. ჭამა-და-ფარტმა იცოდა, სად იხევდა უკან და ოღროჩოღროები ისე გაიტაცა, რომ გაჩერებულიყო. პირიქით, ტანკებივით აძვრებოდნენ, არც თავს ზოგავდნენ და არც სიცოცხლეს. განსაკუთრებით აქტიურობდნენ კოსმოსური მეკობრეები, გრძნობდნენ რაღაც შემწვარი, ბოროტი ვარსკვლავური ფილიბუსტერების სუნს, რომლებიც ტარაკნებივით ცოცავდნენ მურაბაზე - ძალიან მაცდური იყო მჭიდროდ დასახლებული სამყაროების ძარცვა. ახლა კი ბრძოლა, რომელიც ქრებოდა, იფეთქებს ახალი წარმოუდგენელი მრისხანებით, რომ თითქოს ვარსკვლავებიც კი ირხევიან. გრანდმა გენერალმა ჭამ-და-ფარტმა მოახერხა მსუბუქ კრეისერზე გადასვლა. იქიდან განაგრძო ბრძოლის ხელმძღვანელობა. კლიზიმის თავდაპირველი მცდელობა სვლაზე ტოტალური დაცვის გარღვევისა არ დაგვირგვინდა. ხოცვა-ჟლეტა მოხდა პლანეტა პასტილას გარეუბანში. აფეთქებების შედეგად ირგვლივ პლანეტები შეირყა. ერთ-ერთმა თანამგზავრმა იმდენი საშინელი დარტყმა მიიღო, რომ გაიყო; გარედან შეიძლება ჩანდეს, რომ კვერცხუჯრედი აფეთქდა, იმდენად სწრაფი იყო მისი განადგურება.
  ჩოკმა მოახერხა გადარჩენა ბოლო მომენტში, ფლაგმანი საბრძოლო ხომალდი დატოვა სამაშველო მოდულ-ნავზე. ახლა ბოროტი კოტლეტი, რომელიც ცხიმს ასხამდა, მუქარას აფრქვევდა, მით უმეტეს, რომ მისი კანი რადიაციით სასტიკად იყო დამწვარი.
  -არ წაიყვანოთ პატიმრები. დაახრჩო ყველაფერი, გაანადგურე, დაწვა, გაფანტე ფოტონებად.
  -ასრულდება: შენი ვარსკვლავური უპირატესობა! - ქვედა წოდების გენერლები მადისაღმძვრელად ეწეოდნენ და საშინლად ცახცახებით აძლევდნენ ბრძანებებს. ძალიან რთული იყო პასტილაში მისვლა; ყოველი პატარა ნაბიჯის გადადგმა ათასობით, ათიათასობით ვარსკვლავური ხომალდით უნდა გადაეხადა. თუმცა დაუოკებელი ზვავი ახლოვდებოდა.
  - ასე გაწურე. დააჭირე უფრო ძლიერად, მეტი არა და კვაზარის დასასრული! - აღმაშფოთებელი იყო მარშალი ჰერცოგი. - არ განათავსოთ ძალიან ბევრი ხომალდი თანამგზავრებზე თავდასხმისას - დაარტყით დიდ მანძილზე. ეს უფრო ფრთხილად. ოჰ, ეშმაკის მაღაროები! კალორიების განადგურება!
  ნაღმები რეალურად გამოვიდნენ, თითქმის უხილავი, ისინი გამოჩნდნენ კოსმოსიდან და დაეჯახათ ვარსკვლავთმრიცხველებს. ზოგი ადგილზე განადგურდა, ზოგმა კი პირიქით, მხოლოდ ზიანი მიიღო. ბევრი ასაფეთქებელი მოწყობილობა აღჭურვილი იყო იმპულსური ბლასტერით, რომელსაც შეუძლია ძალის ველებში დაწვა, თუმცა ძალიან მოკლე დროში, რამაც საშინელი ზიანი გამოიწვია. დიდი დანაკარგები, კატლეტის ფლოტი გაშრა, მეკობრეებმაც კი დაიწყეს შეშფოთების ნიშნები. თუ ასეთი დიდი დანაკარგებია მიდგომებზე, მაშინ რამდენის დაკარგვა მოუწევს თავად პლანეტაზე. თუმცა ჩოკმა უცებ შეწყვიტა მძვინვარება და ცხიმოვანი ღებინება. სოუსით უხვად გაჟღენთილი, კარგი იდეა მოუვიდა თავში.
  -რა მოხდება, თუ სხვა უფრო ძლიერ იარაღს გამოვიყენებთ ტკბილი კანფეტების წინააღმდეგ? - ჩაიცინა კატლეტმა. - ბოლოს და ბოლოს, ჩვენ გვაქვს, ეს ასევე ძალიან ეფექტური მუხტია.
  ის, რაც ჩოკმა ეგონა, სხვა არაფერი იყო, თუ არა "ჰიპერ სანთელი". ეს ახალი იარაღი ასხივებდა სპეციალურ სუპერნეიტრონებს ტრილიონჯერ უფრო მოკლე ტალღის სიგრძით, ვიდრე გამა გამოსხივება. ასეთი მუხტის ფეთქებადი ძალა არ არის დიდი, მაგრამ ჰიპერგამოსხივება მილიონჯერ უფრო ძლიერია ვიდრე ნორმალური. და შეღწევის ძალა კოლოსალურია - ტალღები, რომლებიც ყველა ცოცხალ არსებას აწვება, ხუმრობა არ არის, მათ შეუძლიათ პლანეტის დაწვა. მოწყობილობის მთავარი ნაკლი არის ის, რომ არ შეიძლება აფეთქდეს გარე სივრცეში. მისი დიზაინის მახასიათებლების გამო, უხილავი სიკვდილის ეს განსახიერება მხოლოდ პლანეტებზე იყო შესაფერისი და მაშინაც კი არა ყველა მათგანზე. მაგრამ ამ შემთხვევაში გლუტონის სამყარო შესაფერისი იყო. ამ საშინელმა მოწყობილობამ გაანადგურა ამ სამყაროს მოსახლეობის ორი მესამედი. კარგია, რომ enemas-ს მხოლოდ ერთი ასეთი მუხტი ჰქონდა.
  და მიუხედავად იმისა, რომ ეს ძალიან კარგი იარაღია, თქვენ კლავთ ადამიანურ ძალას, მაგრამ ყველა აღჭურვილობა და მატერიალური ქონება რჩება. უბრალოდ სამწუხაროა, რომ ის ჯერ კიდევ ძალიან ძვირია. შბაროს ტალღების შესაქმნელად საჭიროა დიდი რაოდენობით ჰოჯარამა და ეს არის უიშვიათესი ელემენტი სამყაროში. მაგრამ მათ ჯერ არ ისწავლეს მისი ხელოვნურად სინთეზირება.
  -სიურპრიზი ნომერი მეორე! ჩოკეს ძალიან გაუხარდა, თვითონაც კი დაასრიალა კეტჩუპი დრაკონის კვერცხისა და კიტრის პომიდვრის ჰიბრიდისგან. - პლანეტის გაწმენდა სქებაროს სავარცხლით! კუბოს მოვაწყობ ჩანთით!
  ტკბილეულის გარდა, ესკიმოსები ცხოვრობდნენ ამ ზეციურ სასუფეველში: ნაყინის გამჭვირვალე, მიწის ნაკვეთები. ისინი მუშაობდნენ Sladkoezhkostan-ში, თანაც საკმაოდ წესიერად ცხოვრობდნენ. მათი დაპყრობა ისეთივე მარტივი იყო, როგორც მსხლის ჭურვი, რამდენიმე ზალპმა და ნაყინის ნაწილმა მათი ტკბილი, წებოვანი თათები ზევით აიწია. რის შემდეგაც აბორიგენებს უფლება მიეცათ შეენარჩუნებინათ ავტონომიის მნიშვნელოვანი ნაწილი. ახლა ამ რასამ "საუზმისთვის ჰიპერპლაზმის ფაფა" კანფეტთან ერთად მიიღო. რადიაციამ ისინი ცისფერი, ბინძური მეწამული და წითელ-ყავისფერი აქცია. ბევრი ლაქებით იყო დაფარული და გაუსაძლისი ტკივილისგან ღრიალებდა. მათ, ვინც მაშინვე დაიღუპნენ, შეიძლება ითქვას, რომ გაუმართლათ - ისინი გაშავდნენ, შაქრიანი ფლიპერები ერთმანეთს მიამაგრეს, სხვების ტანჯვა კი ბევრ საათს გაგრძელდა. ასევე დაზიანდა მრავალი რობოტი - საბრძოლო და სამრეწველო, მით უმეტეს, რომ ზოგიერთი მათგანი არ იყო მთლიანად ინვალიდი, მაგრამ გაგიჟდა, რამდენიმე გადარჩენილს ესროლა, ან ერთმანეთს ებრძოდა. სურათი მართლაც შემზარავი იყო.
  იანკამ ხელები მოხვია, თითი ტაძარში მოხვია და ბავშვური ტუჩებიდან ამოვარდა:
  - რა ბარბაროსობაა! მოძალადე შიზოს ფანტაზია, რომელმაც ზედმეტად გადაიტანა ჰეროინი.
  რის შემდეგაც ბიჭი კიდევ უფრო ფრთხილად შეხედა ბრძოლას. სურათის აბსურდულობამ მხოლოდ გაზარდა მისი მიმზიდველობა.
  პარალიზებულმა დარტყმამ დაცვის უმეტესი ნაწილი დაამარცხა და კატლეტებმა საბოლოოდ აითვისეს ინიციატივა. მხოლოდ თანამგზავრების გარკვეულ რაოდენობაზე: სასოწარკვეთილი ბრძოლა გაგრძელდა, ინექციებმა სიცოცხლე ძვირად გაყიდა. თუმცა მათ მხოლოდ ნახევარი საათი რჩებოდათ დარჩენილი.
  -სად არის ეს დაწყევლილი ჭამე-ჭამე-მერცხალი, თვითონ რომ გადაყლაპოს და ამოიღონ. - დაიფიცა, ჭამე და ფართხალი. "მე მას უკვე ბევრჯერ ვთხოვე დახმარება, მაგრამ არც პასუხი, არც გამარჯობა." შავი ხვრელი მისი შეფუთვის ქვეშ!
  დახმარება მართლაც დააგვიანდა. და დამატებითი გამაგრებები მიუახლოვდა კატლეტებს მოპირდაპირედ.
  ჩაახრჩო და განაგრძო ქავილი, დამწვრობა უმოწყალოდ იწვა. მცირე ფიქრის შემდეგ მან გადაწყვიტა სამკურნალო აბაზანის მიღება ვარსკვლავური ბრძოლის დასასრულის გარეშე. მარშალმა ფატ-დიშმა (ძალიან მადისაღმძვრელი რულეტი) უბრძანა მისი ამოვსება აღმდგენი ხსნარით და თავდაყირა ჩაეფლო მეწამულ-ვერცხლისფერ-ჟოლოსფერ სითხეში. ძალიან სასიამოვნო იყო, ჭრილობები ატყდა, ტკივილი ჩაცხრა. კოტლეტი დაიღრიალა, ზურმუხტის ქაფი ასხამდა და თათები ამოძრავდა. შემდეგ მარშალი გადაიხარა და განაგრძო ბრძანებების გაცემა:
  -შედით მარცხნიდან, სამასი ათასი ვარსკვლავური ხომალდი მარჯვენა ფლანგზე და ქვედა კუთხეში. Ამგვარად. ახლა უბიძგეთ მას უკნიდან. გამოიყენეთ სპირალური შემოვლითი გზა. წრიული დაივინგი. ახლა მოდით კონცენტრირება.
  მთავრობის ვარსკვლავური ხომალდები მას უდავოდ ემორჩილებოდნენ, მაგრამ მეკობრეები ისე მოქმედებდნენ, როგორც შეეძლოთ. მათ უპირველესად პლანეტა პასტილა აინტერესებდათ. ბევრმა მათგანმა დაიწყო ჯარების დესანტი ამ სულგრძელ სამყაროში. ზეციურ ჰაერს საქარინისა და ფრუქტოზის გაზის სუნი ასდიოდა და ამიტომ ძარცვა მხოლოდ კოსმოსურ კოსტუმებში იყო შესაძლებელი. იონიზებული ატმოსფერო წარმოქმნიდა სუსტ გამოსხივებას, რომელმაც სწრაფად დაკარგა ძალა და პრაქტიკულად უვნებელი იყო ცოცხალი არსებისთვის. მაგრამ ამავდროულად პირში მწარე გემო დამიტოვა და დაფურთხება მომინდა. თუმცა, ტროფეის ღვინო, ხშირად სხეულთან შეუთავსებელი სითხე, ყელში ასხამდა. პროტეინის ტიპები განსაკუთრებით აფასებდნენ ალკოჰოლს, მაგრამ ისინი, ვინც ხორცს ჭამდნენ, არ უარყვეს მას. სხვა საკითხებთან ერთად, ზოგიერთ ღვინოს ისეთი ეგზოტიკური "დოპით" აზავებდნენ, რომ ამახინჯებდა გონებას ან ლოგიკურ მოლეკულებს მათ, ვისაც ტვინი არ ჰქონდა.
  ზოგიერთი უფრო სუსტი კორსარი მკვდარი დაეცა. შემდეგ მათ საკუთარი თანამზრახველები აშორებდნენ და ზოგჯერ ჩუმად ჭრიდნენ ლაზერული პირებით. ანუ მთელი ძალით სუფევდა ქაოსი. შენობები ძირითადად გადარჩა და, შესაბამისად, ძარცვა მძვინვარებდა. მალე სახელმწიფო ეკიპაჟებიც შეუერთდნენ პოგრომს. ყველას სურდა მეტის დაჭერა. თუმცა ჯერ არ დასრულებულა. ძალიან გვიან, მაგრამ ჭამე, ჭამე, გნაუს ძალები მოვიდა. ამბიციური დიდგვაროვანი დიდი ხნის განმავლობაში იჭრებოდა, მაგრამ მაინც შეასრულა თავისი საქმე. ბრძოლაში წამის დაგვიანებას მარადიული სირცხვილი მივყავართ! მაგრამ ამ შემთხვევაში, უამრავი ვარსკვლავური ხომალდი, ყველაზე მდიდრული და ფერადი კულინარიული პროდუქტების სახით, აღმოჩნდა გილიოტინის დანა, რომელიც შიშველ კისერზე ჩამოინგრა. მეთაურმა უსტვენა, როცა შეხედა, განსაკუთრებით ბავშვებისთვის:
  - Მე აქ ვარ! ახლა ყველას ქამარს მივცემ!
  და ეს მომენტი, როგორც იქნა, ბედნიერი იყო მისთვის; გემების უმეტესობა გადაჭედილი იყო და გაანადგურა პასტილა. შესაბამისად, კანფეტის მარშალს სიურპრიზი და ბევრად უკეთესი პოზიცია ჰქონდა მის მხარეს.
  ახლა ჭავლი სულ სხვა სცენარს მოჰყვა. კატლეტები მილიონ ორას ოცდახუთი ათასი კილომეტრის პლანეტის ზედაპირზე იყო დაჭერილი. ბევრმა მეკობრემ, განსაკუთრებით ხორცის დაკონსერვებულმა, უკვე ისე დალია თავი, რომ მათი ვარსკვლავური ხომალდები რჩება და ძალის ველების გამორთვის შემთხვევაშიც კი, პლანეტაზე დგომა მათ მარტივ სამიზნედ აქცევს. მათ ორბიტიდან ესროლეს. ფილიბასტერებმა დუნე უპასუხეს. უფრო სერიოზული წინააღმდეგობა მხოლოდ კატლეტების სამთავრობო ძალებმა გაუწიეს.
  ბიჭს ძალიან აინტერესებდა რა მოხდებოდა შემდეგ, მაგრამ ნეკნებში უხეშმა ბიძგმა საბოლოოდ გააღვიძა ბავშვი.
  - ადექი, ნახე, წევხარ! ლაშქრობის დროა.
  იანკა წამოხტა, გაღიზიანებულმა იგრძნო. გარდა ამისა, მას არ ეძინა საკმარისი, მაგრამ თანამედროვე სკოლის მოსწავლისთვის (რომელიც მიჩვეულია ღამით ინტერნეტში სერფინგს) ეს ჩვეულებრივი მდგომარეობაა.
  - მზად ვარ წავიდე სადაც მიბრძანებენ.
  ახმედი მანქანით წამოვიდა (კარგი, სუნი იდგა, განსაკუთრებით მაშინ, როცა მისი მხრიდან ქარი უბერავდა და ჭუჭყიანი ბეწვის ქურთუკი ეცვა) და უხეშად გამოსცრა კბილები:
  - ერთი ცხენი მოკვდა, მე კი გადავწყვიტე, რომ ბიჭები იყავით: როგორც ყველაზე ახალგაზრდა და ახალბედა, ეტლი დაძრევით.
  იანკამ წარბები აზიდა და გაუკვირდა:
  - სადგურზე ახალ ლოკოკინას ცხენს ვერ იყიდი.
  ვაჭარმა თვალები გაახილა:
  - რა თქმა უნდა, შეგიძლია, მაგრამ მე არ მინდა! ასე რომ ჩაერთეთ. ყველა დანარჩენთან ერთად წახვალ!
  ბიჭები მათრახებით შემოახვიეს და ეტლზე დააბეს. დაინახეს, რომ იანკა ყოყმანობდა, დაარტყეს მას. ტკივილმა ბიჭი სამწუხარო რეალობაში დააბრუნა, კანი ისევ დახეული. მომიწია დამორჩილება და ნედლი ტყავის ფართო თასმა მკერდზე მიმიკრა. გარკვეულწილად ის მოგაგონებდათ ბარგის გადამზიდავ მოწყობილობას, მხოლოდ უფრო უხეში. ბიჭები რიგს აწყობდნენ და მათრახს ურტყამდნენ. დარტყმამ იანკის კისერი მოუჭირა და მაშინვე მივარდა. რის შემდეგაც ახალგაზრდა მონები კვნესითა და ტირილით წინ წავიდნენ. ურთულესი ეტლის გადატანა იყო, მაგრამ მერე მოძრაობა დაიწყო და ბევრად გაადვილდა. ქამარი სხეულს ოდნავ ასწევდა, მაგრამ ასატანი იყო. შიშველი ფეხების ქვეშ ხრეში დამიჭყიტა. როგორც ჩანს, ამ სამყაროში მათ ესმოდათ მწვანილი, ანუ სამკურნალო ფლორას უფრო გამოხატული სამკურნალო თვისებები ჰქონდა და არც ისე დიდი ხნის წინ სასტიკად მოტეხილი ფეხები მთლიანად განიკურნა. ისინი უკვე ოდნავ უხეში გახდნენ და არც ისე მტკიოდა, ქვები კი ძირითადად მრგვალი იყო და არა ბასრი, როგორც ადრე. თანდათან სიზმარი გავიდა, იანკა გადავიდა და ცდილობდა წინა ბიჭს ქუსლებზე არ დაედგა. ალიმ ჩურჩულით უთხრა:
  -ახლა ისევ ჩვენთან ხარ?
  - ეს გახარებს? "ბიჭმა სცადა ქამარი ისე გადაეძრო, რომ მას კუნთიან მკერდზე ნაკლებად ეფერებოდა.
  - ნამდვილად არა, მაგრამ მაინც შეგვიძლია ვისაუბროთ რაიმე საინტერესოზე. ყოველივე ამის შემდეგ, თქვენ სხვა სამყაროდან ხართ. - შეარხია ახალგაზრდა მონამ თავისი გრძელი, კუპრივით შავი თმა.
  - დიახ! შემიძლია გითხრა რაღაც! Რა გაინტერესებთ.
  სადათმა ჰკითხა:
  - რა ომები მოიგო თქვენმა ქვეყანამ?
  იანკა, უცნაურად, დარცხვენილი იყო:
  - Როგორ ვთქვა? რუსეთის მთელი ისტორია უწყვეტი ომებია. როგორც ხალხურ სიმღერაშია ნათქვამი: ვისხედით, ვისხედით, კარგა ხანი დაგვაკლდა! გზა უბედურებიდან, უბედურებამდე, ომიდან, ომამდე! ომიდან ომამდე!
  თუ ომებზე ვსაუბრობთ, მაშინ ყველაზე მნიშვნელოვანი უნდა ავირჩიოთ.
  - რომელი იყო პირველი? - უცნაურად საკმარისია, სადათს წითელი თმა საკმაოდ მოვლილი ჰქონდა. გადაკვეთამდე ბიჭებს ნაკადულში მსუბუქად გამორეცხვის საშუალება მისცეს: მათ დაძაბულ, შრომით გამაგრებულ სხეულზე ცემის კვალი უფრო ნათლად ჩანდა.
  იანკამ ტუჩები მოილოკა, ისინი დილიდან არ იკვებებოდნენ და მუცელში უსიამოვნო სიცარიელე იყო:
  - Ძნელი სათქმელია! თავიდან ჩვენს სახელმწიფოს კიევან რუს ერქვა. პირველი დიდი თავადი, ოფიციალური ისტორიის მიხედვით, იყო რურიკი. მან დააარსა დიდი სამეფო დინასტია. მართალია, ზოგიერთი მეცნიერი კამათობს მის პირველობაზე; რურიკამდე დიდი მთავრები იყვნენ, მაგალითად ოლეგი, ან თუნდაც უძველესი კიი. ზოგადად, ბევრი სხვადასხვა ომი იყო. პირველივეები მატიანეშიც კი არ დარჩენილა. მაგრამ პირველი ზოგადად აღიარებული დიდი დამპყრობელი იყო სვიატოსლავი. მის დროს კიევან რუსმა დაიპყრო თითქმის ორჯერ მეტი ტერიტორია, ვიდრე თავად ჰქონდა. თავადი დიდი სტრატეგი იყო, აქტიურად იყენებდა კავალერიას, აცილებდა მანევრებს და აშენებდა კედლებს. ეს არის ფალანგის სახეობა, როდესაც შუბების ათი რიგი ზღარბის ეკლებზე ბევრად სქელია. სვიატოსლავმა გააუმჯობესა წყობა, კერძოდ, სლინგებმა ჭურვები ესროლა ფორმირების უკანა მხარეს. როგორც წესი, დიდი მთავრებიდან პირველი წინასწარ აფრთხილებდა მტერს თავისი ლაშქრობის შესახებ და აგზავნიდა შეტყობინებას: მე შენთან მოვდივარ! მტერს ზურგი არასდროს ვაქციე!
  სადათმა თავი დაუქნია და შენიშნა:
  - მტრის გაფრთხილება კამპანიის შესახებ უკიდურესად უგუნურია. შეგიძლიათ დაკარგოთ მოულოდნელობის მომენტი!
  იანკამ მოუთმენლად უპასუხა (ზედამხედველებმა, როგორც ჩანს, მიიღეს ინსტრუქცია, არ ჩაერიონ მშვენიერი ბავშვის შესანიშნავ გამოსვლებში, იქნებ მან რაიმე სასარგებლო გამოთქვას?).
  - Რა თქმა უნდა! მაგრამ სვიატოსლავმა ღია ბრძოლა ამჯობინა სტეპზე ხანგრძლივ ხეტიალს. უმჯობესია მტრის ერთბაშად დამარცხება, ვიდრე ყოველი ბანდის დევნა.
  სადატი დათანხმდა:
  - პრინციპში ეს შესაძლებელია! მახსოვს, ჩვენი მენტორი ალუბლის მსხვილ ბუმბერაზებს იჭერდა და თეფშზე თაფლს ასხამდა.
  - ალუბლის ბუმბერაზი?
  -მათი ხილის ხორცი დელიკატესად ითვლება! იშვიათი მცენარეული მწერები! ასე რომ მითხარი შემდგომ: სვიატოსლავამ მნიშვნელოვნად გააფართოვა შენი იმპერია?
  იანკამ ამოისუნთქა:
  - ძლიერად, მაგრამ, სამწუხაროდ, დიდხანს არა. დაიპყრო ბულგარეთი და დაამარცხა ბიზანტიის ჯარები, ყოყმანობდა და მაშინვე არ აიღო კონსტანტინოპოლი. შემდეგ იყო ომი პეჩენგებთან, ბიზანტია დაიძრა. ოქროსთვის დაქირავებული ჯარისკაცების გაწვევით, ბიზანტიელმა კეისარმა მიაღწია უპირატესობას ძალებში. რამდენიმე სისხლიანი ბრძოლის შემდეგ სვიატოსლავი იძულებული გახდა დათმობა. ბოლო ბრძოლაში პრინცი გამარჯვებასთან ახლოს იყო, მაგრამ მტვრის ქარიშხალი წამოიჭრა, რამაც მისი ჯარები დააბრმავა. თუმცა, მან შეინარჩუნა ჯარის უმეტესი ნაწილი. უკან დაბრუნებისას სვიატოსლავი და მცირე რაზმი ჩავარდა პეჩენგის ჩასაფრებაში.
  სადატმა თასმა უფრო მჭიდროდ მოიკიდა, რომ ნაკლებად გახეხულიყო და ჰკითხა:
  - მკვდარი?
  ჭაბუკმა კვნესით ამოიოხრა:
  - დიახ, მოკვდა! და პეჩენეგ ხანმა სვიატოსლავის თავის ქალასაგან სქელი გააკეთა. მართალი გითხრათ, ეს დიდი მეთაურის სამწუხარო დასასრულია.
  ალიმ დაამატა:
  - დიახ, ეს ხშირად ხდება!
  იანკამ განაგრძო:
  - ძალიან რთული აღმოჩნდა მოგებულის შენარჩუნება. მხოლოდ თმუტარაკანი იყო პატარა სამთავრო: შესაძლებელი იყო მისი შენარჩუნება კიევან რუსის შემადგენლობაში. დანარჩენი დაიკარგა.
  სადათმა ჰკითხა:
  - რატომ არ ჰყავდა პრინცს ვაჟები?
  ბიჭმა თავი დაუქნია:
  - რა თქმა უნდა, იყვნენ! ტახტისთვის იბრძოდნენ. იყო სასტიკი სამოქალაქო ომი, ათასობით რუსი დაიღუპა. გაიმარჯვა პრინცმა ვლადიმირმა, მეტსახელად მზე. მან თავისი ძმები უკიდურესი სისასტიკით მოკლა. ამავდროულად, უცნაურია, რომ იგი წმინდანად შერაცხეს და წმინდანად უწოდეს.
  - წმინდანად აღიარებული! - გაიცინა სადატმა. - როგორც წესი, ყველაზე წმიდა მმართველი ის არის, ვინც ყველაზე მეტი თავები მოკვეთა.
  - ამ შემთხვევაში მართლმადიდებელი ეკლესია არ არის სამართლიანი პეტრე დიდისა და ივანე მხარგრძელის მიმართ. მათ ნაწილობრივ სისხლი დაღვარეს: ისინი საკმაოდ შეეფერებოდნენ წმინდანების როლს. - იანკამ აღშფოთებულმა დაუქნია თავი. "თუმცა, ამაზე კამათი არსებობს. სტალინის კანონიზაციაც კი უნდათ. ის ასევე მეომარია.
  - Რა მოხდა შემდეგ? - ერთხმად ჰკითხეს ბიჭებმა.
  იანკამ განაგრძო, გაოცებული ზედამხედველების მოთმინებით:
  - ვლადიმირმა რუსეთში ქრისტიანობა გააცნო, არ აწარმოებდა ლაშქრობებს იმპერიის გარეთ და სიცოცხლის ბოლოს ცდილობდა სამართლიანი მეფობა. შემდეგ მისი გარდაცვალების შემდეგ კვლავ მოხდა ომი ძმებს შორის ხოცვა-ჟლეტით. საბოლოოდ გაიმარჯვა იაროსლავმა, მეტსახელად ბრძენი. მთელი რიგი სისხლიანი ბრძოლების შემდეგ მან მოახერხა პეჩენგების დამარცხება. იაროსლავ ბრძენი მეფობდა დიდი ხნის განმავლობაში და იყო ერთ-ერთი უძველესი, თუ არა უძველესი, დიდი ჰერცოგი მისი გარდაცვალების დროს. მის შემდეგ დაიწყო კიევან რუსის დაცემა. მცირე სამთავროებმა უფრო და უფრო მეტი დამოუკიდებლობის მოპოვება დაიწყეს. მხოლოდ მონომახის ქვეშ იყო ნაწილობრივი აღორძინება. მისმა არმიამ დაამარცხა პოლოვციელები. თუმცა მონომახმაც კი ვერ შეძლო ყველა სამთავროს გაერთიანება.
  სადატი დაინტერესდა:
  - როგორ დაამარცხა მონომახმა პოლოვციელები?
  - ჯერ აქტიური დაცვით ამოწურა ისინი, მერე გადამწყვეტ შეტევაზე გადავიდა!
  ალის რაღაცის კითხვა სურდა, მაგრამ მათრახის დარტყმები ბიჭებს დაეცა და აიძულეს, ეტლი უფრო სწრაფად გადმოეტარებინათ. ახმედმა გაბრაზებულმა აიქნია ხელი: შეწყვიტე ლიბერალი! იანკა შემოტრიალდა: მათრახი დაწვა ნეკნები, წვრილი ნაწიბურები წინა დარტყმებისგან, ოდნავ ქავილი. შიშველ ქუსლში ბასრი ქვა შევიდა, ბიჭი ღრიალებდა, ფეხი დაკაწრული ჰქონდა და სიარული გაუჭირდა.
  როცა მძიმე დატვირთვით და ჩქარი ტემპით დადიხარ, საუბრის დრო არ არის, მით უმეტეს, რომ გზა ისევ აღმართზე წავიდა. იანკას კი უხაროდა, რომ ტანსაცმელი თითქმის არ ეცვა; ნიავი სასიამოვნოდ უბერავდა მის ძლიერ, შიშველ სხეულს, რამაც ბევრად უკეთესად იგრძნო თავი. ბიჭი ფიქრობდა , რომ მის სამყაროში განვითარებადი ქვეყნების მაცხოვრებლებს მძიმე შრომა უწევთ, განსაკუთრებით რიქშოს მზიდველებს.
  და შრომის გარეშე ცხოვრება ნიშნავს ვეგეტაციას!
  სადატმა დაძაბულობისგან აკანკალებული ხმა, ჰკითხა იანკუს:
  -ვინ შეცვალა მონომახი?
  - ისევ ატყდა ჩხუბი მის ვაჟებს შორის. ეს ძალიან დიდხანს გაგრძელდა. - იანკა გაჩუმდა, სუნთქვა შეეკრა. - საერთოდ, ყველა ეს ძმათამკვლელი ომი მოწმობდა თავადების მზარდ ამაოებაზე.
  - მაშინ რატომ არის შენი იმპერია სხვებზე უკეთესი? - ზიზღით ამოიოხრა სადათმა.
  - ალბათ იმიტომ, რომ მასში მონები თითქმის არ იყვნენ. როგორღაც მოვახერხეთ ისტორიის ამ პერიოდის გამოტოვება.
  - მაგრამ ახლა შენ თვითონ ხარ მონა! - ჩაერია სადატმა სარკასტულად.
  - ტიტულს არ ამშვენებს ადამიანი, არამედ ადამიანის ტიტულს! - უფრო სწორად, პირიქით! - შეისწორა თავი იანკამ. ბიჭს ლაპარაკი საერთოდ არ უნდოდა და ეს ძალიან რთული იყო, მაგრამ მეორეს მხრივ, ლაპარაკმა მას ტვირთი აშორა.
  - თქვენს ქვეყანაში, ისევე როგორც სხვაგან, ტახტისთვის ახლობლებს შორის ომი იყო. საერთო ჯამში ნორმალური სიტუაციაა! - თქვა სადათმა და ძლიერად უბიძგა.
  იანკამ თავი დაუქნია:
  - არა ცივილიზებული ხალხებისთვის. მაგრამ ეს ისეთი დეტალებია. მერე კიდევ უფრო გაუარესდა, გამოჩნდნენ ახალი, საშინელი მტრები.
  - როცა სუსტი ხარ, მტრები ყოველთვის ჩნდებიან! - ალიმ შენიშნა, რომ ახალგაზრდა მონას დაძაბულობისგან მუცელი ეწეოდა. ასე უფრო მეტ დარტყმას იღებენ ჩვენში ბიჭები, ვინც სუსტია.
  - ისევე როგორც სუსტი სახელმწიფო! და მივიღეთ სრული სილა სახეში და მანჟეტებში. - გადააფურთხა იანკამ და ცდილობდა სუნთქვის გათანაბრებას. გამოცდილებიდან იცოდა, რომ მალე უფრო ადვილი იქნებოდა.
  სადათმა ჩასჩურჩულა:
  - Მე მჯერა!
  იანკამ სუნთქვაშეკრული განაგრძო:
  - მოხდა ისე, რომ მონღოლთა იმპერია შორეულ აღმოსავლეთში გაჩნდა. თუმცა, მასში შედიოდნენ არა მხოლოდ მონღოლები, არამედ ყველა ზოლის სხვადასხვა მომთაბარე. ჩინგიზ ხანმა გააერთიანა ისინი. ასევე დიდი მმართველი. ზოგადად, ბევრი კამათი მიმდინარეობს იმაზე, თუ ვინ არის ის, არის ვერსიაც კი, რომ ის არის რუსი პრინცი ვლადიმერი. ნებისმიერ შემთხვევაში, ჩინგიზ ხანის ცხოვრება ზღაპარს ჰგავს. ბავშვობაში ის ტყვედ ჩავარდა და მონა გახდა, შემდეგ კი ჩინეთში გაიქცა. მას ბევრი თავგადასავალი ჰქონდა, მათ შორის ყველაზე წარმოუდგენელი. საბოლოოდ, მან მოახერხა მრავალი ტომის გაერთიანება. უკანასკნელ მტერს, მონღოლ ხანს, საკუთარმა მსახურებმა უღალატეს.
  - და მიიღო ჯილდო! - იკითხა ალიმ გრიმით.
  - ჯილდო თუ შეიძლება ეწოდოს, ზურგი გაუტეხეს! - ჩაიცინა იანკამ.
  სადატმა თავი დაუქნია:
  - კარგი, სისულელეა ზურგი გატეხო მათ ვინც სიკეთე გაგიკეთა. ამის შემდეგ თქვენ არ მოგინდებათ ვინმეს ღალატი.
  "მას არ სურდა, რომ ეს ცდუნება გამხდარიყო მისი მეომრებისთვის." - განმარტა იანკამ.
  - მაგრამ ამაოდ! მოღალატეების წახალისება მტრის ბანაკში ხორბლის მოყვანას ჰგავს, საიდანაც გამარჯვების პური ცხვება! - აფორიზმით გამოვიდა ყოფილი ახალბედა.
  - ღალატის პური მუდამ შხამიანია და იმიტომ, რომ ბალახოვანი მარცვლებისგან გამომცხვარია! - მშვიდად ამოიოხრა იანკამ. "ნაცისტებიც კი არ ენდობოდნენ მათ." მიუხედავად იმისა, რომ მეხუთე სვეტის მომსახურებით სრულად იყენებდნენ!
  - საინტერესოა! და ჩინგიზ ხანი თავს დაესხა კიევის რუსეთს? - ჰკითხა მან და სადათს სახიდან ოფლის წვეთები ჩამოუგორდა.
  - Კი და არა! - ეშმაკური სახე მიიღო იანკამ.
  - Როგორ მოხდა? ან კი ან არა! - ნერვები დაკარგა სადათმა.
  ბიჭმა ამოისუნთქა და დაბნეული ტონით განაგრძო:
  - ჩინგიზ ხანმა დაიპყრო მონღოლური ტომები და თავს დაესხა ჩინეთს. უფრო სწორად, ჩრდილოეთ ჩინეთის ქინგის იმპერია. მიუხედავად იმისა, რომ ჩინელებს ჰქონდათ რიცხობრივი უპირატესობა და ძლიერი ციხე-გალავანი, სარდლობის არასწორი გათვლების გამო, ასევე რიგი მეთაურების მოსყიდვის გამო, ისინი დამარცხდნენ. პეკინი ღამის თავდასხმის შედეგად დაეცა. ჩინეთის იმპერატორს ფეხზე მიაბახეს ხეები და დალეწეს! მეტიც, ნელ-ნელა დახიეს, მანამდე კი ჯარისკაცებმა თავი დაამშვიდეს ყოფილი მმართველის სახეზე!
  ალიმ ჩაილაპარაკა:
  - რა ამაზრზენი რამაა!
  - მონღოლები ხშირად სჩადიოდნენ სასტიკ ქმედებებს. თუ ათიდან ერთი მეომარი გაიქცა, მაშინ მთელი ათი სიკვდილით დასაჯეს. თუ ერთი მეომარი დაატყვევეს და არ გაათავისუფლეს, მაშინ ათივე დაიღუპა. - თქვა ეს იანკამ მოწონებული ტონით.
  - ათივე რომ გაიქცა? - ჰკითხეს ბიჭებმა.
  - მერე ასი სიკვდილით დასაჯეს!
  სადათმა შენიშნა:
  - ასე რომ, ჯარიდან აღარაფერი დარჩება! გარდა ამისა, თუ მთელი არმია გაფრინდება და ამის შემდეგ მოინდომებენ მისი სიკვდილით დასჯას, ჯარისკაცები აჯანყდებიან და თავადაც გაუმკლავდებიან ასეთ ჯალათს.
  იანკა მართლაც დაბნეული იყო, რადგან მონღოლები მთლად უძლეველი არ იყვნენ, ხანდახან აფრენდნენ. და რას აკეთებდი ასეთ შემთხვევებში? თუმცა სპარტა გაახსენდა. კანონიც მოქმედებდა: ყველა გაქცეული უნდა დაისაჯოს! მაგრამ როდესაც ემპედრიონმა დაამარცხა მათი ჯარი და სპარტანის მეფე ბრძოლაში დაიღუპა, მათ გადაწყვიტეს შემდეგი გაეკეთებინათ. ჩვენ წმინდად პატივს ვცემთ კანონს მეორე დღიდან, მაგრამ ახლა კანონის დაძინება. ყოველივე ამის შემდეგ, თქვენ ნამდვილად არ შეგიძლიათ აღასრულოთ ყველას!
  - ვფიქრობ, ამ შემთხვევაში მათი ბედი მეთაურმა გადაწყვიტა. შესაძლოა საქმე უბრალო დარტყმით შემოიფარგლა. - ვარაუდები გამოთქვა იანკამ.
  -კარგი კარგად! აი როგორი მერყევი ლიდერები არიან! - ირონიით იხუმრა სადათმა.
  - ერთ დროს ჟუკოვმა გასცა ბრძანება: დახვრიტეს ყველა ნათესავი, ვინც ჩაბარდება! - ოფლისგან მარილიანი ტუჩები იანკამ მოილოკა.
  - Და რა?
  - ამ ბრძანებით არავინ დახვრიტეს! მაგრამ ეფექტი დამაშინებელი იყო: ეს დაეხმარა გადარჩენას ლენინგრადის მახლობლად. "ბიჭმა ისევ დააზიანა ფეხის დიდი თითი ქვაზე.
  - ასე რომ ყოველთვის დააშინე და გაიმარჯვებ! მაგრამ რა მოხდა ჩინგიზ ხანის შემდეგ?
  - ჩინეთის ნახევარი დაიპყრო, მან გადაწყვიტა, რომ დრო იყო უფრო დასავლეთისკენ წასულიყო. როგორც ბოლო ზღვამდე ამბობდა. შემდეგი გზა იყო ხორეზმი. ძლიერი ისლამური იმპერია. - იანკამ ძლივს მოიძრო ქამარი, რომელიც მკერდზე ეფერებოდა.
  სადათს აინტერესებდა:
  - რას ნიშნავს ისლამი?
  - იქ ისლამი მართავდა!
  - Ეს საინტერესოა! რა არის ისლამი!
  ოფლით ანათებდა იანკამ მხრები აიჩეჩა:
  - სიტყვასიტყვით ითარგმნება როგორც წარდგენა! მუსულმანები თვლიან, რომ სამყარო შექმნა ერთმა ყოვლისშემძლე ალაჰმა! ასე რომ, ფაქტია, რომ არსებობს აბსოლუტური წინასწარ განსაზღვრა. ალლაჰი ყოვლისშემძლეა და ვინც მას დღეში ხუთჯერ ევედრება, ეხმარება ღარიბებს, ასრულებენ ჰაჯს მექაში, იცავენ რამადანს, არ ჭამს უწმინდურ საკვებს, არ მონაწილეობენ რელიგიურ ომებში, მიდიან ჯიგაში ან სამოთხეში. დანარჩენი ურწმუნოები კი განწირულნი არიან: სამუდამოდ იტანჯონ ჯოჯოხეთში!
  . თავი No19.
  ვლადიმერი აბსოლუტურად უმწეო იყო და ამ უმწეობამ დათრგუნა. როგორ შეიძლება იქ საშინელებათა დაკიდება! ტყუილად არ ითვლებოდა ღელე, თუმცა არა ყველაზე მტკივნეულ, მაგრამ ყველაზე სამარცხვინო აღსრულებად. ერთადერთი, რაც მასზე უარესი იყო, იყო ძელზე დაკიდება! ისინი ამბობენ, რომ ეს იყო SS-ში, განსაკუთრებით ქალების წინააღმდეგ.
  და აი, სიტყვების დადასტურება. ნაცისტმა ღობედან ჯოხი ამოიღო და მისი სიმკვეთრე დაიწყო. სხვა SS-ის კაცები ნახევრად შიშველ ახალგაზრდა ქალს მიათრევდნენ. დაახლოებით ოცდახუთი წლის ქალის შიშველი ფეხები ნაცისტებმა ცეცხლში ჩაყარეს. საწყალი ქალი კი არა თავისი ხმით.
  - Აჰ აჰ აჰ აჰ! Არ არის საჭიროება!!! ძვირფასო !!!
  ჰაუპმანმა სიამოვნებისგან ღიმილით უპასუხა:
  -არა! აუცილებელია! დიდი გერმანიის სადიდებლად, ჩვენ დაგიშავებთ!
  SS-ის მამაკაცმა ცეცხლიდან მარკა აიღო და ახალგაზრდა ქალის შიშველ მკერდზე დაადო. მან განაგრძო ყვირილი და ტრიალი, როგორც მოწამე ტაფაში!
  ფაშისტი აგრძელებდა სროლას, სანამ გოგონამ გონება არ დაკარგა. კიდევ ერთი ძალიან ახალგაზრდა გლეხი ქალი იყო სრულიად შიშველი და ძელზე გაბმული.
  შუა საუკუნეების სიკვდილით დასჯის სპექტაკლი, როდესაც ძლიერი გოგონა სასოწარკვეთილი წინააღმდეგობას უწევს თავის მტანჯველებს, ამაზრზენი და მიმზიდველია ამავე დროს. ახალგაზრდა, თითქმის ბავშვური გოგონას ტკივილისგან დახრილი, ნაკაწრი და დალურჯებული სახის დანახვა ძალიან სასიამოვნოა გერმანელი სადისტებისთვის. მისი მტვრიანი, შიშველი ფეხები გვერდიდან გვერდზე ეკიდა. SS-ის კაცები მათ გრძნობენ და თითებს ამტვრევენ. გოგონა უფრო და უფრო ღრმად იძირება, იწყებს დახრჩობას, ყვირილი უფრო და უფრო ჩუმდება! ნაცისტები გოგონას კოჭებში ართმევენ და ოდნავ ასწევენ მაღლა, არ აძლევენ საშუალებას სწრაფად მოკვდეს.
  ამასობაში SS-ის კაცი აწევს ფეხზე მიბმულ ბიჭს. გადაყარეთ მარყუჟი მეორე ფეხზე და გააკეთეთ გაჭიმვა. ბიჭს დიდი ტკივილი აქვს, ყვირის, მაგრამ ჯალათები დაუნდობლები არიან. ასე რომ, ერთ-ერთი მათგანი იღებს ჯაჭვს და იწყებს ბიჭის თავის გადახვევას. ბიჭის სახე აუტანელი ტანჯვისგან ჟოლოსფერი ხდება. მტკივნეული კვნესის შემდეგ ბიჭი სისხლს ასველებს. მეორე გოგონას ნაცისტმა ფეხები მოუტეხა და ნანგრევებს ჩექმებით აწელავდა. ვლადიმირმა კვლავ სცადა თავის განთავისუფლება, მან მთელი თავისი ნება ჩადო მის ძალისხმევაში. თოკმა საბოლოოდ დატოვა გზა და გატყდა. ახალგაზრდა კაცი მთელი ძალით უკუღმა დაეცა. ამ მომენტში, ვლადიმირის ანუსში მკვეთრად გამძაფრებული ძელი გათხარა. ახალგაზრდამ თავი ისე დამცირებულად და შეურაცხყოფილად იგრძნო, რომ წარმოუდგენელი ღრიალი ამოუშვა, გადახტომა სცადა, ერთდროულად სამი გული აცემოდა და წნევა აუვარდა. ვლადიმერი კიდევ ერთხელ შეკრთა, ფსონი კიდევ უფრო ღრმად ჩავიდა, გაიარა მსხვილ ნაწლავში და გაიჭრა კუჭში. ახალგაზრდა მეომარმა წიხლი დაარტყა დრეკს და მკვეთრად ამოისუნთქა:
  -კი ვიცი რომ ეს სისულელეა! ეს არ შეიძლება მოხდეს რეალობაში. ეს სრულიად აბსურდია.
  ფსონმა უპასუხა, ოდნავ წინ აიწია და ფილტვები გაუხვრიტა. იმავდროულად, ნაცისტებმა დაიწყეს გოგონას სართულების გადახედვა ჟანგიანი ხერხით, უხამსი ხუმრობით და ტანზე ურტყამდნენ.
  უზარმაზარი ძალისხმევით, ვლადიმერმა ფეხი აიღო ბოძზე და აწევა სცადა, მისგან ცხელ ოფლს ნაკადულში მოედინებოდა, თუმცა სუპერ სხეულში, როგორც ჩანს, არ უნდა ოფლი! დედამიწა მის თვალწინ ტრიალებდა, რაინდი წყევლისა და ლოცვის ნაზავს ჩურჩულებდა. სოფელში უკვე ყველა სახლს ეკიდა ცეცხლი, პატარა ეკლესიას. უეცრად პატარა სოლიდან 37მმ-იანი ჭურვი გაისროლეს. როგორც ჩანს, გერმანელი ტუზი იყო, სატანის საჩუქარი სწორედ ჯვარზე დაეშვა. გადარჩენილი მოსახლეობა აგონიაში დაიღუპნენ. უეცრად ვლადიმერს თავში მტკივნეულად დაარტყა ცეცხლმოკიდებული ცეცხლსასროლი იარაღი; ამან შთამბეჭდავი სიმსივნე ჩამოაყალიბა, რომელიც თმაზე ცვიოდა. ჭაბუკმა ხელები ასწია, არ დაემორჩილნენ, უცხოებივით, მათრახებივით ეკიდნენ. ვლადიმირმა კვნესით უპასუხა:
  - ასე გღალატობს საკუთარი სხეული!
  კიდევ ერთი სხივი, ასტეროიდივით უზარმაზარი, დაეცა ახალგაზრდას თავზე. ამაზრზენი დარტყმა, ღრიალი, რომელიც ახშობს ყურის ბარტყებს და ვლადიმირ... Გავიღვიძე.
  ახალგაზრდა მეომარი ისევ დარბაზში იყო და სწრაფად აცეცებდა თვალებს. ახლომახლო დახეტიალებული ელფები დახეტიალობდნენ.
  ასტარტმა ახალგაზრდა კაცს ლოყაზე ხელი დაჰკრა:
  - ვხედავ, არ იყო შენთვის სასიამოვნო რამ? რა დატანჯული სახე გაქვს.
  ახალგაზრდა მეომარმა ჩაილაპარაკა:
  - არქივის ვაკუუმი! (უარესი არ შეიძლება).
  დედალმა ელფმა ახალგაზრდა მამაკაცის შუბლი გრძელი ენით აილოცა:
  - Შოკირებული!
  - ეს სიტყვა არა! კოშმარი ჭინჭრის ვირთხების გალაქტიკაში, საბავშვო მულტფილმი, იმასთან შედარებით, რისი ატანა მომიწია! - თქვა ვლადიმერმა გაღიზიანებით.
  მეთაურმა თავი დაუქნია:
  - შესაძლოა, დოპიმ ეიფორიის გამოწვევის ნაცვლად, უარყოფითი ემოციები გააღვიძა. რა შეგიძლია, სუპერქიმია.
  - ვინ იცის რა ფორმულები? რაღაც სრულიად არაჩვეულებრივი? - იკითხა ვლადიმირმა და კისერი მოტრიალდა.
  - სუბკვარკის გამოყენება, კორონა გამონადენი, ეს განსაკუთრებულ გავლენას ახდენს ნებისმიერ ტვინზე. "თუმცა, თუ გსურთ, ჩვენ შეგვიძლია მოგაწოდოთ თქვენი დროის გატარების ბევრად უფრო მოსახერხებელი და სასიამოვნო გზა." არ მინდა ვირტუალური თამაში!
  ვლადიმერმა გაიცინა:
  - რაღაც მკაცრი, სამხედრო! ხილვები მტანჯავს და სისხლი მწყურია! ეს ჩემი საკუთარი ბრალია,
  შეწყვიტე მშიშარა წუწუნი!
  აიღე ავტომატი ხელში,
  და გამოიტანე განაჩენი!
  ამას ახალგაზრდამ დაუფარავი ბრაზით მღეროდა.
  ასტარტე დათანხმდა:
  - მოდით, ყველამ გავერთოთ. ცვლილებისთვის მე ვთავაზობ ბრძოლების ჩატარებას ატომური ასაკის ტექნოლოგიის დონეზე.
  - რატომ არის ეს კიდევ უფრო საინტერესო!
  - ათ მილიონზე მეტი წლის წინ მსგავს დონეს მივაღწიეთ. ჩვენთვის ეს უძველესი ისტორიაა. - სარკასტულად ჩაუკრა ასტარტემ, მარჯვენა თვალი ძველებური მზევით ანათებდა.
  - მაგრამ მაინც უფრო საინტერესო: ვიდრე რაინდები ჯავშნით და კატაპულტები რიყის ქვებით? - მუშტები შეკრა ვლარადმა.
  - კატაპულტები გვიანდელი გამოგონებაა, მაგრამ ჩვენ ელფებს, ადამიანებისგან განსხვავებით, არ გვიყვარს მძიმე ჯავშნის ტარება. დიახ, ისინი ნაკლებად სარგებლობენ. კარგი ელფის მშვილდოსანი თავისი ყველაზე ბასრი ისრით ჭრის ნებისმიერ ჯავშანს.
  - ჯუჯების გაყალბებაც კი! - ვლარად არ დაიჯერა.
  - ჯუჯები სხვადასხვანაირია! - დაამატა ასტარტემ. - ომში საუკეთესო ჯავშანი არის ძლიერი ხასიათი, ძლიერი გონება!
  კრიზლი ელფის ოფიცერი ახლახან გამოვიდა უკიდურესი ეიფორიიდან. მისი მოწითალო, გოგონას სახე აღელვებული და მომღიმარი იყო:
  დაცურდა უბედურ პლანეტაზე!
  ჰიპერპლაზმის მდუღარე სიბნელე!
  უღელს თავში დაგიჭერ!
  გაანათე შენი თავი!
  ვლადიმერ (ვლარადი) მღეროდა, სათამაშო განწყობის შენარჩუნებით:
  ელფების მებრძოლი მუხის პაიკი არ არის!
  ხანდახან მაინც ხვდება საგიჟეთში!
  აქცევს ბოროტ მტრებს ცეცხლსასროლი იარაღით!
  თქვენი მოქნილი, ინტელექტუალური გონებით!
  ორივე ბიჭმა ტაში დაუკრა. პატარა ბავშვებივით იქცეოდნენ. კრიზლიმ კვლავ დაიწყო ბუშტების სროლა და თავზე გიგანტური გვირგვინი დადო. ვლარადს გაუკვირდა კიდეც, როგორ მოახერხა ამდენი ზრდა და მყისვე გაჩნდა სიცარიელედან.
  ახალგაზრდა ელფი ცდილობდა ვლადიმერს მსგავსი აყვავებული "მრავალფეროვანი" მიემაგრებინა. ახალგაზრდამ ამის ნება დართო. გვირგვინი თავზე გადაიარა და მხრებზე დაიჭირა. ვლადიმერი შემოტრიალდა და ტრიუმფატორის სიმბოლო დაიშალა ძვირფასი ქვებით განათებულ კონფეტებად.
  - Ვაუ! - გაეცინა დროებით ვიცე-ოფიცერს. - ნამდვილი ვარსკვლავური წვიმა! მაინტერესებს როგორი გემო აქვს.
  კრიზლიმ აიღო გვირგვინი.
  - Და რა? ცუდიც არ არის! ისე, გრავიტაციულ შოკოლადზე უარესი! მე ვლადიკს, მე შენ მიყვარხარ, შოკოლადებს გაჩუქებ ყოველდღე!
  ვლადიმირმა თითი დაუქნია:
  "თქვენ არ იცით, რა ბოროტმა ბედმა გადაწყვიტა ჩვენთვის!" და ეს მოცემულია, თავდაუზოგავი მამრობითი მეგობრობა! მხოლოდ მე არ შემიძლია პატივს სცე პინდარს იმ მიზეზით, რომ არ შეიძლება ზურგი გაუმხილოს სხვას, რომელსაც კაცად ეძახდნენ!
  ელფარაიამ კრიზლის ცხვირზე ხელი დაარტყა.
  - არა, ჩემო ბიჭო! არ მოგცემ! ის ჩემი შეყვარებულია!
  - სექსში მუდმივობა ისეთივე საზიანოა ჯანმრთელობისთვის, როგორც ერთფეროვნება საკვებში! - შევამჩნიე კრიზლის ჭიკჭიკი.
  - თანახმა ვარ და არ მეზარება შენი გართობა, ჩემო პატარა ჩიტი. კარგი მოდი ჩემთან! - გოგონამ ენები ამოძრავა და ეს წარმოუდგენლად მაცდურად გააკეთა!
  კრიზლიმ თავი დაუქნია.
  -იცი, თითქმის ყოველ საათში მდედრობითი სქესის მქონე ქალთან მაქვს სექსი! უკვე მოსაწყენია! თქვენ, რა თქმა უნდა, მშვენიერი ქალი ხართ, მაგრამ თქვენი მეგობარი, რომელსაც არასოდეს დაუძინია მამაკაცთან, ბევრად უფრო მაცდურია!
  - მან არ იცის როგორ გააკეთოს ის, რასაც მე ოსტატურად ვასრულებ! - დაიყვირა ელფარაიამ.
  - მაშ მე მას ვასწავლი! ეს კიდევ უფრო საინტერესოა ამ გზით! კარგია, რომ ბიჭი სრულიად უდანაშაულოა! - კრიზლიმ ათამაშდა თავისი გაბუტული, შეღებილი ტუჩები.
  - სექსში უდანაშაულობა ცარიელ საფულეს ჰგავს, ტვინს ხმარობს, მაგრამ გაჯერებას ართმევს! - შენიშნა ელფარაიამ, გრიმით. - თუ ხვდები რაზეა საუბარი!
  - რომ "მთელი კაცი" ვარ?
  ასტარტმა უაზროდ აიქნია ხელი:
  -არა! ამ მომენტში სექსი არ იქნება! ჯერ ვივარჯიშოთ ცოტა ვირტუალურად. ჩვენ გავფრინდებით სახიფათო სექტორში, შესაძლებელია შეტაკება კოსმოსურ მეკობრეებთან. როგორ ვებრძოლოთ მათ, თუ საკმარისად მომზადებულები არ ვართ?
  კრიზლი განაწყენებული იყო:
  - ეს საიდან მოიტანე? ჩვენ გვაქვს რეალური ბრძოლების გამოცდილება.
  ასტარტემ თვალები აატრიალა:
  - რა, დაფარე კომუნიკაციები. გარდა ამისა, ხელჩართული ბრძოლის ტექნიკა საკმარისად არ არის განვითარებული!
  -ეს რა ქნას? - დაიღრიალა კრიზლიმ.
  - Ჯერ არა! მოდით ვიმუშაოთ იმაზე, თუ რა არის ჩვენი ყველაზე სუსტი რგოლი, კერძოდ, ჯარების დაშვება პლანეტის ზედაპირზე. არ არის გამორიცხული, რომ ამას მალე მოგვიწიოს. - მუშტები შეკრა ქალმა მეთაურმა.
  დავალების გახსენებისას ვლადიმირმა თავი დაუქნია:
  - Რა თქმა უნდა! ალბათ ეს არის ყველაზე მნიშვნელოვანი!
  - ვაკეთებთ სიტყვიერ წინადაცვეთას, თათები მაღლა და ბორტზე! - თითები აიქნია ასტარტემ.
  ელფები სპორტდარბაზისკენ გაემართნენ. ელფარაიამ, აფრინდა და პეპელავით ფრიალებს, ჩასჩურჩულა კრიზლის ყურში:
  -შენ არ გესმის რაზე თმობ!
  - უარს არ ვამბობ! Ცოტაც მოითმინე! - ახალგაზრდა ელფი უკმაყოფილო ჩანდა.
  ვირტუალურ დარბაზში ელფები და შეყვარებული წყვილი იდგნენ სპეციალურად გამოკვეთილ წრეებში. რის შემდეგაც მათზე ჩანჩქერის მსგავსი სინათლის ნაკადები გადმოვიდა! ვლადიმირმა უნებურად დახუჭა თვალები; იგი გაბრწყინდა და მთელი გულით. ზოგადად, სიკაშკაშე და გაჯერება გადაჭარბებული იყო. ახალგაზრდამ გაიფიქრა: რამდენი ენერგია უნდა დახარჯონ ამაზე. მიუხედავად ამისა, ელფები არ არიან სრულიად რაციონალური რასა. რამდენი განსხვავებული ექსცესი აქვთ: ფუფუნებისკენ ლტოლვა და გამოჩენილი ბრწყინვალება.
  დატყვევებული ჯგუფი სადესანტო ტრანსპორტის შიგნით აღმოჩნდა. მათ სწრაფად დაიწყეს გაქცევა და ადგილის დაკავება.
  ვლადიმირმა გამოიკვლია თავი: ის გარკვეულწილად სასაცილოდ გამოიყურებოდა. ელფარაიასაც კი გაეცინა:
  - Რა გაქვს! გსურთ ანაზღაუროთ თქვენი ღირსების არასაკმარისი სიგრძე?
  -კარგი რა, მაჯა ხარ! - ახალგაზრდამ იგრძნო, რომ უზარმაზარი პისტოლეტი ტერფებს ასველებდა და სირბილში უშლიდა ხელს. გარდა ამისა, უზარმაზარი ჯავშანი იყო გარკვეულწილად შემაკავებელი, სქელი ტიტანის ფირფიტები ართულებდა მოხრას, ხოლო ქამარზე ჩამოკიდებული იარაღი მარყუჟს ჰგავდა.
  - ჯანდაბა შუა საუკუნეები!
  - ეს ატომური ხანის იარაღია! - თქვა მან და ელფარაიზე მჟავე სახე მიიღო. თავად გოგონაც საშინელებას ჰგავდა, ჭუჭყიანი ლაქებიანი შენიღბვით და თავზე ჩაფხუტით.
  ვლადიმირმა პისტოლეტი მარჯვენა ხელზე გაასწორა და გაშვება შეამოწმა. მმ-დიახ, ის ძალიან მჭიდროა და უკუცემა ასევე შეაფერხებს დამიზნებას.
  ვლადიმირმა აიღო იარაღი, როგორც ჩანს, ლულა, რომელსაც ელფები ებრძოდნენ ძველ დროში, და ერთი შეხედვით გაისროლა. უკუცემი ხელისგულში მოხვდა, ტყვია სამიზნის ცენტრთან ახლოს მოხვდა.
  - დიახ, მისი წინა სამიზნეც ჩამოგდებულია! - თქვა ვლადიმერმა გაღიზიანებით.
  გამოჩნდა ჰოლოგრაფიული სურათი, ასტარტემ ჰკითხა:
  - აბა, როგორ მოგწონს ჩვენი "ალიგატორი"!
  - ბინძური იარაღი! და აბსოლუტურად არა პრაქტიკული! - ვლადიმერმა სახე მოიღუშა.
  - როგორ ვთქვა, ჯუჯების მიერ გამოჭედილი ჯავშანი არღვევს. მაგრამ არ ინერვიულოთ, იქნებ დროთა განმავლობაში ვიპოვოთ უკეთესი! - გაეცინა ასტარტეს.
  - Რა დროს! ეს ვირტუალურია! ეს არის ერთჯერადი ბრძოლა, როგორც ყოველთვის! და ყველაფერი მთლად რეალური არ არის! - წარბები შეჭმუხნა ბიჭმა
  - მაგრამ ტკივილი რეალურია! - მაცდუნებელ ტუჩებზე ენა გადაუსვა ქალმა ელფმა.
  - ამაში მხოლოდ ხალხს ბაძავ!
  - წინა მხედველობა ოდნავ დაბნეულია, ასე რომ ცოტა ივარჯიშე! მაშინ ჩემთან მოხვალ!
  ვლადიმირმა კიდევ რამდენიმე სატესტო გასროლა გაისროლა, სადაც აღნიშნა პისტოლეტის დაბალი ხარისხი და ელექტრონული სამიზნის ნაკლებობა. რის შემდეგაც ის და მისი მეგობარი დერეფანში გავიდნენ.
  მიუხედავად იმისა, რომ დიზაინი ვირტუალური იყო, ის აშკარად დაპროგრამებული იყო გაფუჭებულ კომპიუტერზე. როგორი არეული იყო დერეფნები და იატაკზე აქა-იქ ნაგავი, ცარიელი ბოთლები და რაღაც უცნაური თხელი რეზინის ზოლები იყო. ელფარაიამ ჩაიცინა. ვლადიმირმა ჰკითხა:
  -ჰეი რას აკეთებ?
  - იცი რა არის რეზინის ზოლები? - საჩვენებელი თითის ფრჩხილი გაუგრძელა გოგონამ.
  - დიდი ალბათობით ელფის საღეჭი რეზინა!
  - კი, არა, ეგ ერთ ადგილას ჩაიცვით! - დაიყვირა ელფარაიამ.
  - მართლა!
  - უფრო სწორად, ძველად ატარებდნენ! სხვათა შორის, კარგი იქნებოდა ამის ცდა! - გოგონამ რეზინა შეაფერხა, რომელიც ორ მეტრამდე გაიზარდა და მოქნილი ლურსმანი გახდა.
  - არამგონია ეს კარგი აზრი იყოს! გადაყარეთ ინფექცია.
  ახალგაზრდამ, გემის გავლით, აღნიშნა, რომ ელფების საბრძოლო ჯგუფები არ მოძრაობდნენ ისე ნათლად, როგორც მიწიერი. და მათი შენიღბვა არის წითელი, ყვითელი და ნარინჯისფერი. ბრრრ! ეს ლოგიკურია, არა შენიღბვა. თითქმის ყველა ელფი აკანკალებს საყურეებს და ხითხითებს შეღებილ ტუჩებსა და გაპრიალებულ კბილებს. ვლადიმირს ეგონა, რომ თუ საქმე სერიოზულ ბრძოლას დადგებოდა, ასეთ გლამურულ არმიას ძნელად თუ შესძლებდა რამე.
  თითქმის კართან ვლადიმერ კრიზლი დახვდა. ბისექსუალმა ელფმა იმდენი ჯავშანი ჩაიცვა, რომ პირველი მსოფლიო ომის ტანკს დაემსგავსა. გარდა ამისა, მასზე წარწერები გაკეთდა ელფების ელეგანტურ ენაზე. თუმცა შინაარსი მიუთითებდა, რომ ჯავშნის მფლობელს აშკარად აწუხებდა სექსუალური შფოთვა და არასრულფასოვნების კომპლექსი. ელფს ერთ ხელში რქიანი ჩაფხუტი ეჭირა, მეორეში კი უცნაური ბანდურა, რომელიც ცეცხლმსროლელს ჰგავდა.
  - მე და შენ ერთ გუნდში ვართ! - გახარებულმა თქვა კრიზლიმ. - ოჰ, და ჩვენ ვიბრძოლებთ, ჩვენ ყველას დავამარცხებთ!
  - არ არის საუკეთესო იდეა! - თავი დაუქნია ვლარადმა.
  - რატომ! Ყველაზე! მე შენს უკან ვიქნები! - კრიზლის სახე საკმაოდ მოტკბო.
  - უკანა ბისექსუალი! დიდი სიხარული არ არის! - ვლარად დაიწყო გარკვევა, სად ჯობია გარყვნილის გადატანა.
  - დამშვიდდი! სიყვარული არ იღებს ძალადობას! - ხმა ამაზრზენად ნაძვისფერი გახდა.
  -არც იფიქრო ამაზე! ხალხმა კარგად მასწავლა! - ერთადერთი, რაც ახალგაზრდას დაუყოვნებელი ფიზიკური ზემოქმედებისგან იცავდა, იყო ის, რომ სამხედრო ძმობა წმინდა ცნებაა!
  - კარგი, გავიქეცი! ვინ არის ჩემთან: ის გმირია! ვინც ჩემს გარეშე არის საზიზღარი ღორი! - კრიზლიმ თათი აიქნია და, გასაკვირი, მიუხედავად მისი მოცულობითი გარეგნობისა, სწრაფად გაუჩინარდა მოსახვევში.
  ვლადიმირმა თავი დაუქნია:
  - ეს ბიჭი მაღიზიანებს!
  ელფარაიამ განაცხადა:
  - მაინტერესებს!
  პასუხის ნაცვლად ვლადიმირმა შიგნით ჩაიხედა. ასტარტა შენიღბული იყო, მაგრამ მისი სავსე მკერდის კაშკაშა ოქროსფერი ლალისფერი ძუძუსები, ელფისთვის საკმარისად დიდი, გამოკვეთილი იყო.
  -კარგად? არა შენი, არც უცხო! ბოლო გმირი!
  - მე ნამდვილად მზად ვარ ბრძოლისთვის! მაგრამ ასეთი იარაღით ბევრს არ იბრძოლებთ. ეს არის "საშინელი"! "ვლარადმა იმედგაცრუებულმა დაარტყა ფეხი კედელს და დარტყმის შედეგად ძლიერი ზარის ხმა გაისმა.
  - იქნებ მართლა, მიეცი ასეთი მოწინავე ავტომატი. მაპატიე ბიჭო, შენ უნდა შეგეძლოს ყველა სახის იარაღის გამოყენება. თქვენმა ბრძანებამ გამაფრთხილა: მებრძოლის შესაძლებლობები სუსტი იარაღით უფრო სრულად ვლინდება! - კაპიტანმა რამდენიმე ხანჯალი ჰაერში ესროლა.
  - კარგი, როგორც ჩანს, მოგვიწევს გადაბრუნება!
  ასტარტემ ძლივს შეიკავა სიცილი:
  - ᲙᲐᲠᲒᲘ! წადი ჩემო კარგო!
  ვლადიმირმა ალიგატორი აიტაცა და მეთაურის მკერდზე მიუთითა:
  - გინდა ტკივილი განიცადო?
  გოგონამ წარბი არ შეუხრია:
  -რატომ მიდიხარ საკმაოდ სწრაფად! ნება მომეცით დაგეხმაროთ! - ასტარტემ მაგიდიდან კაკალი აიღო და თქვა. - შეგიძლია დაარტყო მას ფრენაზე: როგორც ამას ჩვენი წინაპრები აკეთებდნენ?
  - და დაარტყი უფრო რთულ სამიზნეებს! - გაბრაზებულმა ჩაილაპარაკა ვლარადმა.
  - მაგრამ არა "ალიგატორისგან"!
  გოგონამ თხილი დააგდო. ვლადიმირმა გაისროლა: ტყვიამ ძლივს გაუშვა ჭურვი და გაჭრა ტიხარი. ასტარტემ თავი დაუქნია:
  - არა, ვხედავ, სუპერ ელფი არ ხარ! ჩვენი ხალხი დაიჭირეს!
  - გაშვება მჭიდროა, ლულა მოხრილი, ტყვია დიდი! ასეთი სიზუსტით: თქვენ შეგიძლიათ მხოლოდ ინტუიციურად დაარტყოთ მას! - ახალგაზრდამ დიდი პისტოლეტის ლულა ამოისუნთქა.
  -ინტუიცია არ გაქვს!
  - კარგი, არა ამ ტიპის იარაღით! - ვლადიმერმა თვალებიდან სიბრაზის დამაგვირგვინებელი გამონადენი გამოუშვა. - ულტრათანამედროვე სისტემებს დავეუფლე, რომ შევეჩვიო: ამას დრო სჭირდება.
  ასტარტმა თითით დაარტყა ორფეხა ნიანგის ფორმას: პირი გააღო და მისგან მოკლე ორლულიანი ავტომატი გადმოხტა. გოგონამ ხელისგულით დაიჭირა:
  - კარგი, შენგან! იმედია უკეთ გაუმკლავდები?
  ვლარადი აღფრთოვანებული იყო:
  - ძველი ტყვიამფრქვევებით ბრძოლის კურსები გვქონდა. იმ შემთხვევაში, თუ თქვენ მოგიწევთ ბრძოლა სექტორებში, სადაც ჰიპერპლაზმა და პლაზმა განეიტრალდა. სამყაროებსა და თავად სამყაროს შორის თქვენ იცით: ბუნების სხვადასხვა კანონები.
  - ელემენტარულია! მაგრამ ჯერ შეამოწმეთ. - ავტომატი ესროლა გოგონამ. ვლადიმირმა ის შუა ფრენისას დაიჭირა, ტოპივით დატრიალდა და უსაფრთხოება აიღო. იარაღი იყო მსუბუქი, რბილი ჩახმახით.
  - Მზად ვარ!
  გოგონა ჯადოქარს ჰგავს: კიდევ ერთი წუთით მისი პალმა ცარიელი იყო, ახლა კი მასზე თხილის გროვა იყო:
  - Ლამაზი!
  -კი ძალიან კარგია! შესანიშნავი რეფლექსები გაქვთ. - ახალგაზრდა მამაკაცი აღფრთოვანებული იყო ელფით, ადამიანებთან შედარებით, ის ფორთოხალივით იყო ვაშლის წინააღმდეგ.
  -ახლა ესროლე! - ორმოცდაათამდე თხილი მკვეთრად დაყარა გოგონამ.
  ვლადიმერმა მორიგეობა მისცა. მან მაშინვე გაითავისა თხილის მოძრაობები. ეს არც ისე რთულია, რადგან სიჩქარე შედარებით დაბალია, უცხო ციყვის საჩუქრები ცვივა, რომელსაც მხოლოდ გრავიტაცია ატარებს. და აჩქარების გამოსათვლელად: შეგიძლიათ გამოიყენოთ ჰიპერპლაზმური ტვინი-კომპიუტერი.
  ასტარტემ დაუსტვინა:
  -ბრავო! ნამდვილი ელფის ტუზი ხარ! ამისთვის დაჯილდოვდებით! - წამოხტა გოგონა და ვლადიმერს ტუჩებში აკოცა. მის შესახვედრად წინ დაიხარა. უცებ ასტარტე მოშორდა: - ცოტა მოგვიანებით! ახლა წადი იბრძოლე! - მეთაურმა მარაგი დააგდო.
  ვლადიმირმა რამდენიმე ჟურნალი აიღო, ჯიბეებში ჩაიდო, ახლა კი თავს მთვრალივით გრძნობდა თავმოყრის შემდეგ! წასვლისას კარი წიხლით გააღო და სველი ხელებიდან ქარივით გადმოხტა.
  უკვე ქვედა საფეხურზე ჩამოსული ვლადიმერი თხის კიბოს წააწყდა! ეს ბიჭი კლანჭებს აქნევდა და წვერს აქნევდა:
  -აუუ!
  - ფსიქო! - ზიზღით ამოიოხრა ახალგაზრდამ.
  კირჩხიბი თხამ თქვა:
  - მაგარი დედოფალი გყავს! ისესხე ერთი წუთით!
  პასუხის ნაცვლად ელფარაიამ ყბაში დაარტყა. თხის კიბო გადაბრუნდა, კეხიანი ჩექმები დაარტყა.
  რის შემდეგაც ახალგაზრდა მამაკაცი და გოგონა ლიფტით ჩავიდნენ ნომერ მესამე ტრანსპორტში. ელფები უკვე იქ იყვნენ, თვალწარმტაცი პოზებში იდგნენ და ღეჭავდნენ. ამავდროულად, გოგონებსა და ბიჭებს თმა ჯერ კიდევ ჰქონდათ შეღებილი.
  ელფარაიამ თავი დაუქნია:
  -კარგი კარგად! აი კადრები!
  ვლადიმირმა ფილოსოფიურად უპასუხა:
  - რიგითი, ჯარის პერსონალი, ხარისხი მეთაურის ტოლია, სტაჟის გამოკლებით!
  - ზუსტი შენიშვნა! - ელფარაია პილოტს მიუახლოვდა. - მზად ხარ ტრანსფერისთვის?
  - როგორც ფოტონი გამოსხივებამდე! - იყო მკაფიო პასუხი.
  -მაშინ დავიწყოთ! საშინელებაა, როგორ ნელა გადის დრო ვირტუალურ რეალობაში!
  პილოტმა ისე ჩაიკივლა, თითქოს მისი ბრალი იყო:
  - არ შემიძლია, მეთაურო დააჩქარე!
  
  გემიდან გამოყოფილი ხუთი სადესანტო ტრანსპორტი. გემი ძლიერად ირხეოდა, მაშინვე მსუბუქი გახდა და სიჩქარეს ოდნავ მოუმატა.
  ელფების მანქანები ასევე გამოიყურებოდა მდიდრულად და ელეგანტურად, მაგრამ მათი ფორმა არ იყო საკმარისად გამარტივებული. გამოიყენებოდა შუნტირებადი, საკმაოდ პრიმიტიული რეაქტიული ძრავები. მიუხედავად ამისა, გამოცდილი მფრინავები (თითოეული რამდენიმე საუკუნისაა): მათ იცოდნენ თავიანთი საქმე, "ქრიზანთემები"-3, როგორც ელფები ეძახდნენ თავიანთ მანქანებს, ჯაჭვში გაფორმებული.
  მოხდა ისე, რომ ვლადიმერი, ელფარაია და ხრისლი სხვა მებრძოლებთან ერთად თავდასხმის წინა ხაზზე აღმოჩნდნენ. პლანეტის ატმოსფეროში ჩაძირვისას გემმა კორპუსის გაცხელება დაიწყო და ხმაური გაისმა.
  კრიზლიმ დაუსტვინა:
  - აი, მწოვარი! საერთოდ იცი სად ჩავვარდებით?
  - მეთაურმა იცის! - შეაწყვეტინა ელფარაიმ.
  შემომავალი ჰაერის ნაკადებმა მანქანა გვერდიდან გვერდზე გადააგდო, რის შედეგადაც მისი კედლები გახეხილი იყო. რაც უფრო მკვრივ ატმოსფეროში თბებოდნენ, ღრიალი მატულობდა, ეტყობოდა, რომ ისინი გიგანტურ დოლში იყვნენ, რომელსაც გიგანტი უფრო და უფრო ძლიერად ურტყამდა.
  კრიზლიმ დაიყვირა:
  - ეს მართლაც წარმოუდგენელი უხეშობაა! ასე რომ შეანჯღრიეთ მაღალი დაბადებული ელფები.
  - ნამდვილ ომში ეს არ ხდება! მე უკვე ვიყავი ისეთ ამაჩქარებლებზე, რომ ისინი თესლია. შენ უნდა გაიარო ადამიანური სკოლა!" შენიშნა ელფარაიამ.
  - Არ მინდა! რა არის სკოლა - ეს ორი კლასია! თავის ტკივილს ვერ ავიცილებ! - დამაჯერებლად ასწია ტყვიამფრქვევი ელფმა.
  - ხუთნიშნა სარეიტინგო სისტემა გაქვთ?
  - არა, ოცციფრიანი, მაგრამ ორზე ქვემოთ არავინ აყენებს!
  - დიახ, როგორც ჩანს, ელფები ხართ, სასწავლო პროცესი სექსში აირია. - ელფარაიამ მოპატიჟებით თეძოები აიქნია.
  - ყველაზე სასიამოვნო სასწავლო პროცესი სექსია! და რაც მთავარია, მის ხელახლა აღებაზე უარს არავინ იტყვის! - იყეფა ელფმა.
  - სექსი ერთადერთი საგანია, სადაც ყველა ცდილობს მეტი ფსონების დადებას!
  დაამატა ელფარაიამ.
  - სექსსა და სწავლას შორის საერთოა ის, რომ C ჯობია D-ს!
  ამასობაში სადესანტო ხომალდების სტრიქონი საკმარისად დაბლა დაეშვა და პლანეტის ზედაპირის უღრუბლო სივრცეში შევიდა, რომელიც დასაპყრობად იყო გამზადებული. ხილვადობა არც თუ ისე კარგი იყო, ძალიან მტვრიანი იყო, პრიმიტიული რადარი უნდა ჩავრთოთ. შედეგად, ორიენტაცია უმნიშვნელო იყო და თავად მტვერი, ყვითელი და მბზინავი, იწვევდა გაღიზიანებას.
  - მოუსმინე პირველ ტუზს! მესამე მოდული გირეკავთ! - სასიამოვნო ქალური, მაგრამ რაღაცნაირად უხეში ხმით ჩაილაპარაკა ვოკი-თოლიმ.
  -მესამე გისმენ! - უპასუხა ელფარაიამ.
  - რადარმა ახლახან დააფიქსირა გემების მოძრაობა სამხრეთით.
  კრიზლიმ ჩაიბურტყუნა:
  - ხაფანგს ჰგავს!
  ელფარაიამ მტკიცედ თქვა:
  - ყველაფერი შეიძლება იყოს, მაგრამ შეტევის შეზღუდვაზე საუბარი არ შეიძლება. - მუშტი შეკრა გოგონამ.
  - ყურადღება, მესამე მოდული, გააგრძელე იგივე კურსი! - განაცხადა პილოტმა. - ან დაუკავშირდით ასტარტს.
  - უკვე დაგვიკავშირდა და გვითხრა, ხაზი შევინარჩუნოთ! - ღრიალებდნენ მეორე ბოლოში.
  - Შევინარჩუნოთ ის!
  ვლადიმირმა აღნიშნა:
  - უნდა დავეშვათ, მტერი ჩვენს ქვემოთაა!
  ელფარაიამ უბრძანა:
  - ჩავიყვინთოთ! უფსკრულში!
  განსაკუთრებით მორჩილი "ქრიზანთემა" დაეცა და ატმოსფეროს წინააღმდეგობა გადალახა. სიმაღლის მაჩვენებელმა სავალალოდ გაისმა, ის საკმაოდ საცოდავად გამოიყურებოდა.
  რადარმა საბოლოოდ დაიჭირა საკონტროლო წერტილი და მისცა სიგნალი! თითქმის მაშინვე მტვრიან ეკრანზე მწვანე კვალი გამოჩნდა. გაისმა ასტარტეს ხმა, რომელიც ოდნავ დამახინჯებული იყო გადამცემით:
  - ჩართეთ სროლა!
  მცირე ნათურებმა დაიწყო ციმციმი და მათი დაახლოებით მესამედი მკვდარი იყო!
  ნერვიულად აკანკალებული კრიზლიმ აუხსნა:
  - ასე ამოწმებენ სასტარტო სამიზნეების სტატუსს!
  - საწყალი! - ელფარაიამ ტუჩები მილში მოიქცია.
  მამოძრავებელი ძრავები ატრიალდა და რაკეტის მეგზურები გაღებული კარების ქვემოდან გადმოცვივდნენ.
  ქრიზანთემა თვრამეტი რაკეტით იყო სავსე, მაგრამ პანელზე მხოლოდ ცამეტი გამაფრთხილებელი შუქი ანათებდა. ვლადიმირმა დაწყევლა:
  - ეს აშკარა არასწორი მენეჯმენტია!
  კრიზლიმ ცრემლიანი უპასუხა:
  - აჰა! ეს სავსებით შესაძლებელია ომში, მით უმეტეს, თუ აღჭურვილობა ძველია!
  ელფარაიამ ბრძანა:
  - დაარტყით ჯარების კონცენტრაციას რაკეტებით. იმ შემთხვევაში, თუ ჩვენ ნათლად დავინახავთ!
  კრიზლიმ გაიხედა ხელმძღვანელობის სისტემაში.
  - ყაზარმას შევეხებით. ისინი დიდი არიან და ბევრი ჯარისკაცი ჰყავთ. რაც შეეხება ღობეს, იგი დამზადებულია ნედლი ქვისგან და შეიძლება ჩამოგორდეს ბატკანით.
  ელფარაიამ თავი დაუქნია:
  -Გიჟი ხარ? სხეული კედელზე!
  - ეს ჯუჯების საქმე არ არის, ჩვენ გავტეხავთ! როგორ დავლიოთ მოდით გავტეხოთ! - აირიდა კიდეც კრიზლი.
  -მაშინ გარისკე, თუ ასეთი ჭაღარა ხარ!
  ელფები გეომეტრიულად სრულყოფილ ხაზში დალაგდნენ: ახლა ისინი ნამდვილ ჯარისკაცებს დაემსგავსნენ. თვალებიც კი გახდა არა ბავშვური, არამედ მკაცრი, გამჭოლი, როგორც ძველი საბჭოთა ფილმების პიონერ გმირებს.
  - მაინც რაღაცის უნარი გაქვს! - გაიხარა ვლადიმერმა. ახალგაზრდას ეგონა, რომ ელფები ბოლოს და ბოლოს არ იყვნენ ასეთი მწოვრები: განებივრებულები, დიახ, მაგრამ არა მშიშრები.
  ელფარაიამ თავად ჩაიხედა ძლიერ ოპტიკაში და უცერემონიოდ უბიძგა კრიზლის. ცისფერ ხეობაში შენობების კომპლექსი ნელ-ნელა მიცურავდა სადესანტო ხომალდისკენ.
  - ხილვადობა მოღრუბლულია! - ელფარაია წარუმატებლად ცდილობდა სიმკვეთრის გაზრდას. "და ჭიქა დიდი ხანია არ არის წაშლილი."
  -ვინ წაშლის მათ? რობოტები თუ რა? - ამოიოხრა კრიზლიმ. - მაგრამ ყველაფერი ისე ჩანს, როგორც არის. ჩვენ ცეცხლს გავხსნით ყაზარმებს სამი ათასი ჟერრის მანძილიდან, დანარჩენი გემები თქვენს მაგალითს მიჰყვებიან.
  - ჩვენ ამას გავაკეთებთ!
  - გარდა ამისა, ვირტუალურ თამაშში ძვირფასი თასები უნდა დავიპყროთ. ისინი ჩვეულებრივ ინახება ბაზის ცენტრში. - ელფმა ყურმილი მოისვა კაშკაშა ლაქიანი ლურსმანი.
  ელფარაიამ აღნიშნა:
  - ეს ოთახი უძველეს გენერატორ სადგურს ჰგავს. ვაიმე, ეს ანტენები რა მრუდეა!
  კრიზლიმ ავტომატურად დახაზა რუკა და თითით ანიშნა:
  - იქ თასებია!
  თუმცა შენობები უკვე შეუიარაღებელი თვალით ჩანდა, სულ უფრო უახლოვდებოდნენ. უკვე შესაძლებელი იყო ჯავშანტექნიკით გაფორმებული კოშკების დანახვა.
  - ოცდათორმეტია, კოშკებს შორის მანძილი ერთნაირია! - თითების ქნევა დაიწყო ელფარაიამ.
  ვლადიმირმა ჩასჩურჩულა:
  - მძიმე კაკალი!
  ელფი, ღრიალებდა (თითქოს მაგარია), შენიშნა:
  - რაკი დისტანციები ერთნაირია, ეს ნიშნავს, რომ ტროლებს უნდა ვებრძოლოთ. ძველად მათ ხშირად ვჩხუბობდით. გარდა ამისა, ტროლებს უყვართ ბარაქის სტილი.
  - ვირტუალური ტროლებით! - შეასწორა ელფარაიმ.
  სახელმძღვანელო სისტემამ წარმოადგინა პირველი ნომრები - ეს იყო მანძილი შერჩეულ მიზნებამდე. კრიზლიმ დაუსტვინა:
  -ახლა იწყება!
  ვლადიმირ ავტომატს შეეხო, არა, საკმაოდ სუსტი იარაღი იყო. მაშინაც კი, თუ თანამედროვე ადამიანი სრულიად შიშველია, მისი კანი ჰიპერპლაზმური ჩანართებით არ გაიჭრება ტყვიის ტყვიით. თუმცა არა, ამ იარაღს აქვს ბირთვი, რომელიც დამზადებულია ბევრად უფრო მყარი და მძიმე სუბრადიოაქტიური ლითონისგან. თუმცა, ის მაინც არ გატყდება. მართალია, ვირტუალურ რეალობაში კომპიუტერი, როგორც კიბერნეტიკური მატრიცა, ადგენს სხეულის პარამეტრებს. ასე რომ, მათ შეუძლიათ მისი ჩამოგდება, თუნდაც პრიმიტიული იარაღით. რაც, თუმცა, მთლად სამართლიანი არ არის.
  კრიზლიმ ისტერიულად დაუკრა თითები, ღილაკი წითელი იყო, ამიტომ ელფის სისხლი ადამიანის სისხლის მსგავსია, ნათელი ალისფერი. ელფის მოსწავლეები შევიწროვდა; ის გარკვეულწილად წააგავდა ჩასაფრებაში მჯდომ პატარა გველგესლას. დრო ძალიან ნელა გადის ჰიპერპლაზმური ტვინისთვის, განსაკუთრებით მაშინ, როცა ელოდებით. ეს არის ჰიპერკვანტური გაცვლის ფიზიოლოგია. საინტერესოა, რომ სამყაროს შორის, განსაკუთრებით ანტისამყაროების შეერთების ადგილას, დაფიქსირდა ძალზე იშვიათი ჰიპერპლაზმის გროვები. მაგრამ თავდაპირველად არსებობდა თეორია, რომ ჰიპერპლაზმა, როგორც მატერიის მეექვსე მდგომარეობა, ბუნებაში თავისუფალი სახით არ გვხვდება. მაგრამ კვლევამ აჩვენა, რომ ზოგიერთ დონეზე თითქმის ყველა ნივთიერება შეიძლება გადავიდეს მატერიის მეექვსე ან მეშვიდე მდგომარეობაში. ყველა სახის მეცნიერის მიერ იყო სხვადასხვა განვითარება: გამოჩნდა მატერიის მერვე მდგომარეობა, ისევე როგორც ჰიპერპლაზმის მრავალი სახეობა. კერძოდ, მისგან დაიწყო ადამიანის ქსოვილების აგება. შესაძლოა, არც ისე შორს არის დრო, როდესაც ადამიანი, თუნდაც ტექნოლოგიის გარეშე, გადაიქცევა სასიკვდილო იარაღად, რომელსაც შეუძლია შეცვალოს ვარსკვლავებისა და პლანეტების პარამეტრები. საერთოდ, უძველეს სამეცნიერო ფანტასტიკაშიც კი მომავლის ადამიანზე სხვადასხვა ვარაუდი გამოითქვა. მაგალითად, ეფრემოვი მოკრძალებული იყო და კომუნისტურ საზოგადოებაში სიცოცხლის ხანგრძლივობა მხოლოდ 200 წლამდე გაზარდა. გარდა ამისა, მან შეზღუდა მოსახლეობა. უცნაურია, მაგრამ მას შემდეგაც კი, რაც ადამიანებმა დაიწყეს გალაქტიკების დაპყრობა, სიცოცხლის ხანგრძლივობა მნიშვნელოვნად არ გაიზარდა და როგორც კომუნისტსა და ათეისტს, ეფრემოვს არ სჯეროდა უკვდავი სულის. ზოგადად, ორი ათასი წელი იკვლევდა მომავალს, რაც ბევრია, მაგრამ ზოგადად პერსპექტივა საშუალოვადიანია, უცნაურია, მაგრამ სამეცნიერო ფანტასტიკის მწერლების უმეტესობა, განსაკუთრებით უცხოელი, მომავალს არც თუ ისე ოპტიმისტურად ხატავდა. ზოგადად, ერთგვარი მოდა წავიდა დისტოპიებისკენ: გაყოფილი სამყაროს პერიოდში. ისინი მომავალს მუქ ფერებში ხატავენ. თუმცა, მაშინაც იყვნენ ნათელი თავები, რომლებიც მიხვდნენ, რომ მომავალი ერთიან ხელისუფლებას ეკუთვნოდა. მათ შორის იყო დიდი გიგანტი, რომელმაც დააბნელა ჟიულ ვერნი, რომელიც ელოდა ბევრ აღმოჩენას - განსაკუთრებით ჰიპერპლაზმას. ზოგიერთი რამ, რაც მან გამოიგონა, ჯერ კიდევ არსებობს მხოლოდ პროექტებში. მაგალითად, ახალი სამყაროების შექმნა! ახლა მეცნიერები ამბობენ, რომ პრინციპში ეს შესაძლებელია, მაგრამ ჯერ არ გამოსულა! მაგრამ პროგრესი ვითარდება და ადამიანის გონება უნიკალურია. დადასტურდა, რომ მაიმუნისაგან ადამიანის წარმოშობა მითია! სინამდვილეში, მაიმუნები ერთგვარი მონათესავე, მაგრამ გადაგვარებული შტოა. ფაქტობრივად, ჰიპერნოოსფერომ წარმოშვა ადამიანური საქმეები. ადამიანის ტვინი თავდაპირველად ცილისგან არ შედგებოდა და უბრალო პრიმატისგან განსხვავებით, ადამიანის ტვინს 999 განზომილება ჰქონდა! ეს ნიშნავს, რომ ადამიანებს თეორიულად შეუძლიათ ერთდროულად აღიქვან სხვადასხვა სამყაროდან უამრავი ინფორმაციის ნაკადი. სივრცეს არ აქვს საზღვრები, მატერიას არ აქვს ბარიერები, შეზღუდვების ევოლუცია! ანალოგიურად, ადამიანმა, რომ არ გაჩერდეს, დაიწყო თავის ტვინის განვითარება. მეცნიერებამ ქვის ნაჯახით ყოფილი ველური ღმერთის დონეს მიიყვანა. მიუხედავად იმისა, რომ სიმართლე არ არის ყოვლისშემძლე, მაგრამ ძალიან ძლიერი! ახლა კაცობრიობისთვის ყველაზე მნიშვნელოვანი გადარჩენა და შესაძლებლობების გაზრდაა. განადგურებულ ტიპს ხომ არ აქვს იმაზე მეტი გავლენა, ვიდრე ნიავი კლდეზე. მართალია, განსაკუთრებით დიდი ადამიანების სიკვდილის შემდეგაც კი, ნარჩენი ველები რჩება მატერიალურ სამყაროზე გავლენის მოხდენის უნარი. ისე, რატომ, მაგალითად, ხანდახან ლოცვას ჰქონდა ეფექტი. რადგან ნებისმიერი აზრი თავის კვალს ტოვებს საინფორმაციო ველზე. და როდესაც ძალიან ბევრი ფიქრი და ემოციაა, ჰიპერნოოსფეროში ხდება არეულობა, რომელიც გავლენას ახდენს მატერიალურ სამყაროზე. ამიტომ მილიონობით ან თუნდაც მილიარდობით ადამიანის გულწრფელმა რწმენამ ქრისტეს, ბუდას, მუჰამედისადმი თავისი კვალი დატოვა ნოოსფეროზე. რწმენა ატარებს ინფორმაციას და, შესაბამისად, გარკვეულწილად მატერიალურია. და მილიარდების რწმენა არის იმდენი ენერგია სხვადასხვა განზომილებაში და დონეზე, რომ მას შეუძლია მთების გადაადგილება. სამწუხაროდ, ხალხმა არ იცოდა როგორ ეკონტროლებინა ეს ენერგია: თუ გაგიმართლა, ადამიანი გამოჯანმრთელდება, ტყვია არ მოხვდება, თვითმფრინავი არ ჩამოვარდება. მაგრამ ეს შეიძლება იყოს პირიქითაც, წყევლის და ზოგჯერ ზედმეტად ემოციური ლოცვების უარყოფითი გავლენა. ჰიპერნოოსფერო ასევე ძლიერია: თითქმის ისევე როგორც ყოვლისშემძლე ღმერთი, მაგრამ ის უბრალოდ არ ცნობს საკუთარ თავს პიროვნებად. ეს არის ერთგვარი უთვალავი რაოდენობის კვალი და სხვადასხვა პიროვნების ანაბეჭდი! ასე რომ, ყველა რელიგიას აქვს ძალა, მათ შეუძლიათ გავლენა მოახდინონ ცხოვრებაზე და რაც უფრო ძლიერები არიან, მით უფრო მეტი მიმდევარი ჰყავთ და მით უფრო ფანატიკურია რწმენა! მაგრამ ამავე დროს, არც ერთს არ აქვს ღმერთის ჭეშმარიტი წარმოდგენა. ანუ ღმერთის განდიდება სჯობს და მას ევედრებით და არაა საზიანო საკუთარი თავის ჯვრისწერა, მხოლოდ სიმართლე, რომელიც არცერთ რელიგიას არ გამოუცხადებია! ასე რომ, ყველა მართალია და არასწორი! ათეისტ კომუნისტებს ასევე შეუძლიათ გავლენა მოახდინონ მათ გარშემო არსებულ სამყაროზე და რაც უფრო იზრდება მათი რიცხვი, ის უფრო და უფრო ძლიერი ხდება! ჰიპერნოოსფერო არის ყოვლისმჭამელი, მას შეუძლია მოკვლა და გაცოცხლება! შესაძლოა, ამ თვალსაზრისით, ჭეშმარიტი რწმენა ახლოს არის აბსოლუტურთან და ვინც პატივს სცემს ყველა რელიგიას ერთდროულად, ყველაზე ბრძენი ადამიანია. ტყუილად არ იქცა ახალი მართლმადიდებლობა იმპერიულ დომინანტთან სინკრეტიზმად. მაგრამ არსებითად, ეს თითქმის ათეიზმია, გონების ყოვლისშემძლეობის რწმენით. ზოგადად, ძველმა მართლმადიდებლობამ სრულიად გადააჭარბა თავის თავს მეოცე საუკუნის დასაწყისში და ვერ შეაჩერა ათეისტური რევოლუცია. კონსერვატიზმი და რაიმეს შეცვლის სურვილი, თუმცა სამყარო იცვლება, ნებისმიერი რელიგიის სისუსტეა! მსოფლმხედველობამ და რწმენამ ასევე უნდა განიცადოს ევოლუცია, მაგრამ მართლმადიდებლობა ძალიან დიდხანს დარჩა შუა საუკუნეების დონეზე. მადლობა პირველ დიდ მმართველს, რომელმაც გააერთიანა კაცობრიობა და გადამწყვეტი რეფორმა მოახდინა მართლმადიდებლობაზე! შესაძლებელია მის გარეშე კაცობრიობა დაიღუპოს!
  თვრამეტი რაკეტის ზალვმა შეარყია ქრიზანთემის კორპუსი და რაკეტების ორი ჯგუფი, რომლებმაც ყავისფერი კუდები დატოვა, მივარდა სამიზნეებისკენ. ტრანსპორტი გარკვეულწილად ძლიერად გადაიხარა მარჯვნივ, ძრავები ახრჩობდნენ დაძაბულობისგან, კორპუსი კანკალებდა.
  კრიზლიმ დაიყვირა:
  - ისროლეთ, ძმებო! Დაარტყი იატაკს!
  რაკეტებმა ძირითადად მიაღწიეს მიზანს, მაგრამ სამმა, რომელმაც დაკარგა კურსი, მოახერხა ბაზის გვერდით ფრენაც კი. ყაზარმის შენობები იყო კუთხოვანი, შეღებილი ჭუჭყიანი ნაცრისფერით, კუთხებზე გამოკვეთილი თავის ქალა. კედლები ჩამოინგრა და ხანძარი გაჩნდა. თუმცა, შეუიარაღებელი თვალით რომ უყურებ, ისეთი აღქმაა, თითქოს ეს ბავშვების სათამაშოებია, ან ქვიშიანი ქალაქი, რომელსაც ცეცხლოვანი ბიჭი ანადგურებს.
  მესაზღვრეები უკვე გონს მოსულიყვნენ და ავტომატური, მცირეკალიბრიანი თოფები ყველა კოშკიდან მოახლოებულ ტრანსპორტს ურტყამდნენ.
  ყოველი მეხუთე რაუნდი იყო ტრასერი, აფეთქებები თვალწარმტაცი მოხრილი იყო და სადღესასწაულო ფეიერვერკს ჰგავდა. თავად კრიზლი გადახტა საჭესთან და დაიწყო მისი მოტრიალება, პილოტმა უკან დაიხია. ტრანსპორტი დატრიალდა, ელფარაიამ გადააგდო კრიზლი და აჩვენა თავისი მნიშვნელოვანი ძალა. პილოტმა როგორღაც გაასწორა მანქანა. ლიანდაგები მიუახლოვდა და მანქანამ მოუხერხებელი მცდელობა შეასრულა მტაცებლური ჭურვებისაგან. მაგრამ აქ მას აფერხებდა შეზღუდული მანევრირება.
  შენობებს შორის რაკეტები აგრძელებდნენ აფეთქებას. აფეთქებამ ტანკი ამოატრიალა, მისი გამდნარი ბილიკები ინერციით განაგრძობდა ბრუნვას, ორი თვითმავალი იარაღი დაიშალა, მაგრამ ზოგიერთი რაკეტა კომპლექსის გარეთ გაფრინდა. კრიზლიმ ლეღვი აჩვენა.
  - ვისაც აცდენს, ასტარტე ადამიანურად გაუმკლავდება!
  ელფარაიამ გაიცინა:
  - ორაზროვნად ჟღერს!
  - როცა პენისიდან ჰიპერდინება გაივლის, მიხვდებით, რატომ ღირს ერთი ფუნტი ზუზუნი! - დაიღრიალა კრიზლიმ და გაიღიმა.
  - Დიახ, ვიცი! ბევრჯერ სცადე! - კატასავით იღრიალა გოგონამ, სასიამოვნო მოგონებებიდან.
  - Მაგრამ არა მე! უკეთესია, ვიდრე უბრალოდ მინეტი!
  -ფუ ბაუდი! - ვლადიმირმა (ვლარადმა) ცდილობდა კრიზლის უკანალში დარტყმა. ელფი პირველ დარტყმას გადაურჩა, მეორეზე კი პულპში ჩავარდა.
  - ვაიმე, კვაზარ რიპერო! - დაწყევლა ელფმა.
  რაც უფრო დაბლა ეშვებოდა ქრიზანთემები, მით უფრო მკვრივი ხდებოდა ავტომატური ქვემეხის სროლა. მებრძოლების ყურებმა უკვე ხუთჯერ ამოიკითხა უსიამოვნო ხმები - როგორც პატარა მეტეორიტები, რომლებიც გრავიტაციულ ლითონზე აკაკუნებს. ამ დროისთვის კორპუსი გაუძლო, მაგრამ გემების დაშვებისას, საზენიტო ცეცხლის დესტრუქციული ძალა გაიზარდა.
  ასტარტემ უბრძანა:
  - დაარტყი კოშკებს!
  რამდენიმე რაკეტა გაისროლეს, მაგრამ ტექნოლოგიურად "წინასწარი" ყოფნისას, მათ ჩამოერთვათ საცხოვრებლის სისტემა. მხოლოდ სამი მოხვდა ტყვიამფრქვევის კოშკებს და გაანადგურა საცეცხლე წერტილები. დაინახავდი გატეხილი სხეულების ნაწილებს, რომლებიც კონფეტივით მიფრინავდნენ ცეცხლსასროლი იარაღიდან.
  კრიზლიმ თითი დაუქნია და შენიშნა:
  - Რა ვთქვი! ეს ტროლები არიან! სრული კრეტინები!
  გადარჩენილი პოზიციებიდან ცეცხლი კიდევ უფრო გაძლიერდა, მრისხანება გაიზარდა.
  პილოტმა უკან დახევა სცადა, მაგრამ პედლები დაეჯახა. თუმცა მანქანამ სიჩქარის შენელება დაიწყო. რამდენიმე ელფი ფეხიდან გადმოვარდა, ერთი ისე ძლიერად დაეჯახა კედელს, რომ ჩაფხუტი დაამტვრია.
  -აუუ! დიდი მუწუკი მექნება! - დაიღრიალა მან.
  სიჩქარე ჯერ კიდევ ძალიან მაღალი იყო ვერძისთვის და იმისათვის, რომ არ დაშავებულიყო, ელფარაიამ დააჭირა ბერკეტს და გაათავისუფლა პარაშუტი. ჰაერის წინააღმდეგობამ შეანელა ტემპი.
  გემისკენ მიმავალი ბეტონის კედელი რომ დაინახა, კრიზლი სულელივით იყვირა:
  - პოლუნდრა! ყველა ხელები გემბანზე!
  -იდიოტი! - უპასუხა ელფარაიამ.
  რამდენიმე ელფმა გოგონამ თავი გამოყო და ილუმინატორიდან დაინახა, რომ ბარიერი ძალიან ახლოს იყო და ღორებივით ღრიალებდნენ. თუმცა, ვლადიმირს მოეჩვენა, რომ ეს, სავარაუდოდ, ძლიერი ქალის ორგაზმის კივილი იყო.
  მოხდა ძლიერი ზემოქმედება, რის შემდეგაც ავტომობილი სადესანტო სრიალზე ჩამოცურდა. მავთულის ღობის მოწყვეტილი ბოძები მის უკან გადახტა, შემდეგ კი კიდევ უფრო ძლიერი დარტყმა იყო. ტრანსპორტი შენობის კედელს შეეჯახა.
  გოგოები ძირს დაეცნენ, გადაბრუნდნენ და ფეხები ატრიალეს. ყველაზე მოხატულმა გოგონამ ცრემლებით კვნესა:
  - ჩემი საწყალი ფეხი მოტეხილია!
  ვლადიმერიც დაეცა, მაგრამ მაშინვე წამოხტა. თავი არ დაუზიანებია. მაგრამ კრიზლი შოკში იყო, ჩაფხუტი თავზე ჩამოფრინდა და შუბლზე შეშუპება იყო და სისხლი სდიოდა.
  ელფარაიამ ჰკითხა მას:
  - Როგორ ხარ?
  ელფმა სასოწარკვეთილად აათამაშა ხელები:
  - Ჩუმად იყავი! ფოტონი თქვენს ნაწლავში!
  - კარგი, ფრთხილად!
  როგორც ჩანს, პილოტი ყველაზე მეტად დაზარალდა, გულმკერდი დაიჭყლიტა და პირიდან ალისფერი სისხლის ნაკადი მოედინებოდა. მაგრამ ელფების ფენომენალური სიცოცხლისუნარიანობის წყალობით, მან მაინც შეძლო წასვლა, თუმცა ბრძოლისთვის არ იყო შესაფერისი.
  ვლადიმერი დაეხმარა გოგონებს წამოდგომაში. მიუხედავად შოკისა, მათ მცირე დაზიანებები, სისხლჩაქცევები და ნაკაწრები აღენიშნებოდათ.
  -კარგი გოგოებო ჩხუბის დროა.
  კრიზლიმ დაიყვირა:
  - Მხოლოდ შენთან ერთად!
  - და წახვალ, რეზინის ბუფონო!
  კარის გაღებით ცხრა ელფმა დატოვა სადესანტო ტრანსპორტი და პირდაპირ კოშკის ქვეშ აღმოჩნდნენ. ზემოდან სწრაფი ცეცხლსასროლი იარაღი ისროდა, როგორც ჩანს, ტროლი ზედმეტად გაიტაცა საჰაერო ბრძოლამ. ცეცხლოვანი ლიანდაგი ცვიოდა და ცეცხლსასროლი იარაღის ჭურვები სეტყვავით წვიმდა. ერთ-ერთმა ელფმა გოგონამ ჩექმა დაკარგა და გემრიელი შიშველი ფეხით მწეველ ნაჭუჭს დააბიჯა და იკივლა.
  . თავი No20
  მირაბელა წამოხტა და მტკივნეულ ადგილზე მექანიკურად მოხვდა. თითები აუკანკალდა და აღმოაჩინა დიდი ჭიანჭველა, რომელმაც საშვილოსნოში დაკბინა.
  - ანტიმატერიალური ტიპია, მას შეუძლია ორგანიზმში ინფექციის შეყვანა. - იღრიალა გოგონამ.
  მგრძნობიარე საშვილოსნომ ძალიან დაიწყო ქავილი, ტანჯვის შესამსუბუქებლად გოგონა გრილ ნაკადულს მივარდა და მასში ჩაიძირა. როგორც ჩანს, ეს ცოტა უფრო ადვილი გახდა.
  - ეს არის ის საზიზღარი რამ, რაც ჯერ კიდევ არსებობს ამ სამყაროში და მე მეგონა, რომ ეს იყო მშვიდობიანი.
  სირბილის დროს გოგონამ შიშველი ფეხით დააბიჯა ჭინჭარს და გამაგრების დროც არ მოასწრო ვარდისფერი ძირი. ნაკადულში მჯდომმა მირაბელამ გაიფიქრა: აღმოჩნდა სრულიად შიშველი, იარაღისა და კომპიუტერის გარეშე. ეს ცუდია, რადგან სუპერცივილიზაციის ასპროცენტიანი ქალიშვილია, ქალი მეომარი წარმოდგენა არ ჰქონდა რა შეიძლებოდა გაეკეთებინა პრიმიტიული სისტემის პირობებში. სიმართლე: მას ჰქონდა უზარმაზარი ცოდნა, მათ შორის მრავალი სამყაროს ისტორია. ამ შემთხვევაში, თქვენ უნდა მიიღოთ რაიმე სახის იარაღი. ყოველივე ამის შემდეგ, მისი სხეული ძველი ხალხის მსგავსი გახდა, რაც ნიშნავს ბევრად უფრო სუსტს და უმწეო. სისუსტემ მაიმუნი კაცად აქცია, მაგრამ ძლევამოსილი სპილო სულელია, ეს სახეობა სულ მცირე ტრილიონი წელი რომ არსებობდეს, ძნელად თუ შეძლებდა სათანადო განვითარებას. ერთ დროს პლანეტა დედამიწას საკმაოდ დიდი ასტეროიდის დაცემა ემუქრებოდა . მას შეეძლო ადამიანური ცივილიზაციის ერთბაშად დასრულება. მაგრამ დიდი მმართველის წყალობით, პირველმა შექმნილმა განადგურების რაკეტამ ასტეროიდი ფოტონებად გაანადგურა. თუ სწორ ინგრედიენტებს აირჩევთ, მაშინ ანტიმატერია თითქმის არ ასხივებს რადიაციას და ეს დიდი პლიუსია, რადგან პლანეტაზე სისულელე არ შეიძლება. მაგრამ თუ პროგრესი ოდნავ ნელა განვითარდებოდა, კაცობრიობას დინოზავრების ბედი ექნებოდა. ზოგადად, ყველაზე დელიკატური სამუშაო იყო შეერთებული შტატების უსისხლო დაქვემდებარება. ეს ძალა საკმაოდ მაღალგანვითარებული იყო და ამერიკელები განსაკუთრებით კარგად იღებდნენ ბლოკბასტერებს. კინოინდუსტრია უმაღლეს დონეზე იყო, განსაკუთრებით იმ დროისთვის. ბრწყინვალე მსახიობებმა ჯეკიმ, შვარციმა, დეკაპრიომ, სტალონემ და ბევრმა სხვამ აჩვენეს მომავლის სამყარო და ბრწყინვალე ფანტაზია. იმ დღეებში, განსაკუთრებით კომპიუტერული გრაფიკის მოსვლასთან ერთად, მათ შეძლეს შეექმნათ დამაჯერებელი, ფერადი ილუზიები.
  აიღეთ, მაგალითად, "ვარსკვლავური ომები" ან "ბაბილონი" - ისინი გადაიღეს ასე ბუნებრივად. კოსმოსში რეალური გაფართოება კაცობრიობის გაერთიანების შემდეგ დაიწყო. პირველი, თუმცა საკმაოდ პრიმიტიული ცივილიზაცია ვარსკვლავ სირიუსის მახლობლად შეგვხვდა. მეოთხე პლანეტა დედამიწაზე ცხელი იყო, მაგრამ სიცოცხლისთვის საკმაოდ შესაფერისი.
  ხვლიკის პრიმატები მღვიმის დონეზე ცხოვრობდნენ. თუმცა ქვის ცულები უკვე ჰქონდათ, მაგრამ მშვილდ-ისრები აკლდათ. გაჩნდა რელიგიის საწყისებიც. რამდენიმე ელემენტის კულტი, რომელსაც მსხვერპლად სწირავდნენ მარცვლეულს და თიხის ტუბერებს, ზოგჯერ ცხოველთა გვამებს. შედარებით ცოტა აბორიგენი იყო და შემდეგ მიწიერების მიერ შემოტანილმა ვირუსებმა და ბაცილებმა თითქმის ყველა გაანადგურეს. ამ სახეობის გასაცოცხლებლად კლონირებასაც კი მოგვიწია.
  გოგონამ ხელები წყალში გაუშვა და მკლავებში დაიბანა. ნაკადი თავს კარგად და უსაფრთხოდ გრძნობდა.
  პრინციპში, მიწიერებმა თავიანთი პირველი კოსმოსური ომი იბრძოდნენ ფტორის შემცველ ცივილიზაციასთან. ისინი პირველებმა შეუტიეს რუსებს და დაიწყო სასტიკი ომი. თავდაპირველად ბრძოლა თანაბარ პირობებში მიმდინარეობდა, მაგრამ შემდეგ ადამიანებმა, მაგიის და ელფების დახმარებით, გააუმჯობესეს თავიანთი ტექნოლოგია და გადამწყვეტი შეტევა დაიწყეს.
  თითქმის ყველა ფტორის შემცველი არსება მოკლეს, ხოლო ნარჩენები საკონცენტრაციო ბანაკებში გადაიყვანეს. მიწიერები რომ წაგებულიყვნენ, მათი ბედი უკეთესი არ იქნებოდა. ფტორი არის ძალიან აქტიური ელემენტი, ყველაზე აქტიური ელემენტი, რომელიც არსებობს დედამიწაზე, მან მისცა რასის უკიდურესი აგრესიულობა. შემდეგ იყო, რა თქმა უნდა, მეტი ომი, პლანეტების განადგურება, ცივილიზაციების დაპყრობა. მათ რამდენიმე გალაქტიკაც კი გაანადგურეს. მაგრამ მთლიანობაში, ეს ყველაფერი დამარცხებული იყო: ორ რუსეთს შორის გრანდიოზული ბრძოლის ფონზე. თანამედროვე კინოში, რა თქმა უნდა, არაერთი კოსმოსური ბრძოლა გაშუქდა. გადაიღეს ფილმები და სერიალები. სპეცეფექტები განვითარდა უმაღლესი რეალიზმის დონეზე, მაგრამ მაინც ძველმა კინომ თავისი თაყვანისმცემლები იპოვა. და ჰოლივუდისა და მოსფილმის უძველესი ვარსკვლავების ხიბლი, მათი უცვლელი დიდება.
  თუმცა გამოჩნდნენ თანამედროვე კინოს გმირებიც. კერძოდ, ვიტალი ტოკი, რომელიც თამაშობდა ლევ ერასკანდერს. ამ მარადიულმა ახალგაზრდობამ მონაწილეობა მიიღო საყოველთაო ომის ბრძოლებში და ითამაშა ფილმებში. მართალია, რუსეთის იმპერიაში მოხუცების არარსებობამ ნაკვეთები გარკვეულწილად ერთფეროვანი გახადა. მაგრამ კომპიუტერულმა გრაფიკამ შესაძლებელი გახადა ყველაფრის კომპენსირება, კერძოდ, მათ შეეძლოთ სხვა სახის გამოსახვა ძველ დროშიც კი. ისე, პროგრესი განვითარდა, მაგრამ კინო არ არის ძალიან კარგი! თუმცა, გამოჩნდა სრულიად მატერიალური - ვირტუალური რეალობა. იგი გამოიყენებოდა თითქმის ექსკლუზიურად ომისთვის მოსამზადებლად. სამეცნიერო ფანტასტიკაში, განსაკუთრებით ატომური ეპოქის, ვირტუალური რეალობა მოდური გახდა. მაგრამ ამავე დროს, მისი მოქმედების მეთოდები პრიმიტიული დარჩა. ვისურვებდი, რომ შეგვეძლოს ჰიპერპლაზმის ადაპტაცია რაიმე სასარგებლოსთვის და არა უბრალოდ ვეძებოთ სხვა გზა ყველა ცოცხალი არსების განადგურებისთვის. ეს სასაცილო და ტრაგიკულია: მაგალითად, ერთმა ყოფილმა იმპერატრიცამ დეპრესია დაიწყო სახელმწიფოს მეთაურის პოსტის დატოვების შემდეგ. ასე რომ, მათ შექმნეს იგი ვირტუალურ მანქანად, რათა მას შეეძლო გაეგრძელებინა ბრძოლა და სამყაროს მართვა. თუმცა, ყოფილი ლიდერები ზოგჯერ კმაყოფილნი არიან იმპერიაში სარდლობის პოზიციებით. თქვენ არ შეგიძლიათ მუდმივად უბრძანებთ და მართავთ ყველა ცოცხალ არსებას. ამასთან, თქვენ შეგიძლიათ გაამრავლოთ ნებისმიერი "ვირტუალური" თამაში, მათ შორის ის, სადაც იმპერატორი ამარცხებს თავის მოწინააღმდეგეს დიდი, წმინდა რუსეთის ძალით და იწყებს სხვა სამყაროების დაპყრობას. და ის ფაქტი, რომ მან რამდენიმე სამეცნიერო ფანტასტიკურ ფილმსაც კი უყურა, სადაც სხვა სამყაროები დაიპყრო: შთამბეჭდავად გამოიყურება.
  კერძოდ, არსებობს თეორია აკორდეონის, ან თითქმის უსასრულო რაოდენობის სხვა პარალელური სამყაროს ბანქოს შესახებ. ეს თავისთავად საკმაოდ საინტერესოა.
  და რატომ უნდა იყვნენ ისინი პარალელური? სამყაროები, რომლებიც მანამდე სხვა ფიზიკურ კანონებთან არ იყო დანახული, შეიძლება მოდულირებული იყოს. ან დაიპყრო, კერძოდ ცივილიზაცია, რომელიც არაფრისგან შედგება, სასაცილო იქნებოდა! რატომ მივდივართ ომში ნაღველთან?
  გოგონამ ჩაიცინა, წყალი შეასხა. მისი პატარა ფეხები ტალღას აფრქვევდა; მისი ენერგიული, ახალგაზრდა სისხლი მოძრაობას ითხოვდა. მირაბელა წამოხტა და წყლიდან ამოვიდა. უპირველეს ყოვლისა, მან დაიწყო ძლიერი ჯოხის და ბასრი ქვის ძებნა. ჯოხის პოვნა რთული არ არის, მაგრამ მთავარია, რომ ის ძლიერია და სწორედ ეს გვქონდა პრობლემები. მაგრამ ბასრი ქვის პოვნა მხოლოდ ნაპირზე იყო შესაძლებელი. თუ მრგვალია, არ აქვს მნიშვნელობა: შეგიძლიათ გაყოთ. რამდენჯერმე გოგონამ დაინახა მხიარული ცხოველები, კიბორჩხალების და მაიმუნების ნაზავი. ხტიდან ხეზე ხტებოდნენ. მაგრამ საბოლოოდ საკმაოდ დიდი მტაცებელი დაიჭირეს. გოგონას მივარდა ცხოველი, რომელიც მეწამულ ფოცხვერს ჰგავდა. მირაბელა გვერდზე გადახტა და ფოცხვერს ჯოხი დაარტყა. ისე იღრიალა და ისევ გადახტა.
  ახალგაზრდა მეომარს ახსოვდა ყველა საბრძოლო ტექნიკა, რომელიც მასში ჩვილობიდან იყო გაბურღული. უბრალოდ, სხეული კარგად არ უსმენდა. მიუხედავად იმისა, რომ ის საკმაოდ ძლიერი და კუნთოვანი იყო. მიუხედავად ამისა, შიშველი, გოგონას ფეხი კისერში მოჭრის ნაცვლად, მხეცის ნეკნების გასწვრივ წავიდა. ფოცხვერი ყვიროდა და უპასუხა გოგონას თეძოზე გადაფხეკით. მაგრამ მირაბელამ ოსტატურად ჩაუშვა ჯოხი თვალში და მაშინვე შუბლზე დარტყმა მიაყენა.
  როდესაც ხელისგულს ურტყამთ სპეციალური კუთხით და გარკვეული სივრცითი დიაპაზონით: მცირე დარტყმამაც კი შეიძლება გამოიწვიოს ტვინის შერყევა.
  ფოცხვერი აკანკალდა და დაიძრა, გოგონა მის თავზე აღმოჩნდა.
  - Ცუდი არაა! და ბეწვი რბილია! თქვენ შეგიძლიათ ამით დაფაროთ თქვენი სიშიშვლე.
  მირაბელმა ფოცხვერი ნაპირისკენ გაათრია. თავიდან ადვილი იყო ოთხმოცი კილოგრამიანი კარკასის ტარება, მაგრამ შემდეგ გოგონამ დაღლილობა იგრძნო.
  - და სად არის ჩემი ძველი სხეული, არ იცის დაღლილობა, რომელსაც შეუძლია უძველესი მატარებლის ან გემის გაყვანა. ახლა მე ვარ ერთ-ერთი უბედური ადამიანი. და როგორ ვწუხვარ ამის გამო. - მირაბელას მოჩვენებითი (ან არც ისე მოჩვენებითი) ცრემლები ჰქონდა.
  ნაპირზე გავიდა და მაშინვე ნარინჯისფერ ქვიშაზე დადგა და შიშველი ფეხები დაწვა. მიუხედავად იმისა, რომ ტკივილი ხშირია, ამ შემთხვევაში გოგონას მისი თავიდან აცილება სურდა. მან ფეხები რბილ ბურდოებში მოიხვია და ბალახით შეაკრა, ასე რომ სიარული ბევრად უფრო ადვილი იყო.
  ნაპირზე უამრავი ქვა იყო, მათ შორის მინის. გოგონამ საკმაოდ სწრაფად გააკეთა დანა. მინისგან დამზადებული, საკმაოდ მკვეთრი იყო. მაგრამ გამოცდილების გარეშე კანის მოცილება არც ისე ადვილი იყო. მე მომიწია ვითამაშე და მირაბელი სისხლით იყო გაჟღენთილი. როდესაც გოგონა სუფთა რძესავით თბილი წყალში ჩავარდა, თითქმის მაშინვე გამოჩნდნენ ზვიგენები, რომლებიც სისხლის სუნმა მიიზიდა.
  ისინი დედამიწის მსგავსნი იყვნენ, კრამიტით დაფარული, ძლიერად გაბრტყელებული და განიერი, კბილები კი კეხად და სწორებად იყოფოდა.
  - რა ურჩხულია! "გოგონამ ძლივს მოასწრო წყლიდან გადახტომა, ერთ-ერთმა ამ არსებამ გადაუფრინა და ცხელ ქვიშაზე დაეცა. უწყლო სივრცეში აღმოჩენილი ზვიგენი სუნთქვა შეეკრა და სასოწარკვეთილი ურტყამდა ფარფლებს და ქვიშის ღრუბლებს აძვრებდა.
  მირაბელამ დაუსინჯა:
  - დიახ, მტაცებელი არსება! რა ნაგავსაყრელიდან გამოხვედი?
  ზვიგენი აგრძელებდა თრთოლვას, მაგრამ თანდათან დაცხრა. როგორც ჩანს, არც ცხელ ტაფაში გაატარა ტკბილი დრო. არსებას პირიდან რამდენიმე წვეთი მწვანე სისხლი გამოუვიდა. გაიყინა, მხოლოდ მსუბუქი ორთქლი მიუთითებდა, რომ ტენიანობა აორთქლდა.
  მირაბელამ თეძოების ირგვლივ ტილო დაიდო, კანი მკერდზე და მხრებზე დაუტოვა. ცოტა ხანი ვიარე და მერე ავიღე. სიშიშვლე არ არის მანკიერება, მაგრამ ამ სიცხეში შიშველი ბევრად კომფორტულია. მიუხედავად ამისა, ოთხი მზე ერთი არ არის. გოგონამ მოულოდნელად იგრძნო მოწყენილობა, მხრებზე მძიმე ქვები დაადო და სირბილით წავიდა, ახალ სხეულს ვარჯიშობდა. შემდეგ მან დაიწყო ქვების აწევა და ხეებს ფეხებით, მუხლებით, ხელებით, იდაყვებითა და თავით ურტყამდა. იგი ცდილობდა ლიგატების გამაგრებას და ქვებს შორის ჩამოკიდებული ნაპრალები გააკეთა. ლიგატები კარგად დაემორჩილა, მაგრამ ტკივილი მაინც იგრძნობოდა, როგორც ჩანს ახალ სხეულს განვითარება აკლდა.
  გოგონამ სამასჯერ გაუკეთა მუცლის კრუნჩხვები წონებით, შემდეგ ხელებზე დადიოდა და სალტო შეასრულა. რის შემდეგაც მირაბელამ ტექნიკის დამუშავება დაიწყო. მან აღმოაჩინა, რომ მისი კიდურები არ იყო საკმარისად გაფუჭებული წარმატებული ბრძოლისთვის. ხეებზე დარტყმის სერიის შემდეგ, ჩემი წვივები, იდაყვები, შუბლი და თავის ზედა ნაწილი ძალიან დამიბერდა. მე მომიწია წყალში ჩაძირვა, რომ გამეადვილებინა. გარდა ამისა, ფეხებზე კათხა დამიხიეს. გოგონამ გადაწყვიტა: დაე, შიშველი ფეხები შეეგუოს, ამ შემთხვევაში ის უფრო ძლიერი და გამაგრდება, თუ ფეხი უხეში გახდება. სხეულის საფუძვლიანად ამოტუმბვის შემდეგ, მირაბელამ გადაწყვიტა:
  - რობინსონის მაგალითს რომ მივყვეთ და სახლი ავაშენოთ, ეს არ მომეწონება, ამდენ დროს ვერ დავხარჯავ. თქვენ უნდა გახდეთ პიროგი და რაც შეიძლება მალე გაცუროთ აქედან.
  ადრე არ არის ნათქვამი! გოგონამ ვაზის შეკვრით ქვის ცული ააგო და შესაფერისი ხის ძებნა დაიწყო. ჩონჩხი საკმაოდ დიდი იყო, დაახლოებით ორმოცდაათი კვადრატული კილომეტრი. საკმარისი ნედლეული იყო და სამუშაომ გოგონა არ შეაშინა.
  მირაბელამ ყოველი შემთხვევისთვის ხუთი ცული ააგო და არ შემცდარა. ნამუშევარი უკუღმა გამოდგა, დროდადრო საჭირო იყო მძიმე კლდის მოჭრა და ქერქის ამოჭრა. გოგონა დიდხანს აწუხებდა, მაგრამ დაუღალავი ჩანდა. ამ პლანეტაზე დღეები გრძელი იყო, ღამე კი ძალიან მოკლე. ოფლის წვეთმა და ხილით რამდენჯერმე გამაგრილებულმა გოგონამ დაჭრა და დაჭრა. ბოლოს ხე ჩამოინგრა და მირაბელა დაქანცული ჩაიძირა რბილ ფუნჯში. ძალიან უნდოდა დაძინება. აქამდე არასდროს ეძინა, ახლა კი ამ დაუნდობელ გრძნობას უნდა შეებრძოლა. და ფეხებიც მიკანკალებს.
  - ჭიანჭველები რომ არ იყოს! - კვნესით უთხრა გოგონამ. ყოველი შემთხვევისთვის, ყველა მიდგომის შესწავლის შემდეგ და დარწმუნდა, რომ ის უსაფრთხო იყო, ის ყეფდა.
  - Რა! Ნახვამდის! - გოგონამ მაშინვე დახუჭა თვალები.
  მისი ოცნება, როგორც ყოველთვის, გრანდიოზული იყო (თუმცა, რა თქმა უნდა: როგორც ყოველთვის, ეს არის ალეგორია იმის გამოცდილების შესახებ, რაც არ იცით, რომ ყოველთვის გრანდიოზულია!), ის წარმოიდგენდა ფართომასშტაბიან კოსმოსურ ბრძოლას.
  წმიდა რუსეთი გადამწყვეტი ბრძოლისთვის ემზადებოდა. მტრის მხრიდან: უპირატესობა ჯერ კიდევ ძალიან დიდია, რაც ნიშნავს, რომ ნებისმიერი ნიუანსი ითამაშებს როლს. მტერს არასოდეს ჰყოლია ამდენი ძალა ერთ ზონაში, ამიტომ ყველა გოგო და ბიჭი უნდა ყოფილიყო წინააღმდეგობის მექანიზმის ნაწილი.
  ბრილიანტის კარიბჭის ჩარჩოებში მოქცეული ვარსკვლავების ორბიტაზე (მირაბელას მეხსიერებაში თავად სახელი გაუელვა), დაცვა უმჯობესდებოდა, გაზაფხულზე ყველაფერი ჭინჭრის ციებავით ტრიალებდა.
  ჩვეულებრივი სანახაობა მეომრისთვის, რომელიც ძილში ჩავარდა, ეჩვენებოდა კიდეც, რომ ეს სადღაც უკვე ნახა.
  ორბიტალური დოკები მთელი ძალით მუშაობდნენ, მათ აწარმოეს ყველაფერი, რაც შეეძლოთ, მოცულობითი საარტილერიო სადგურებიდან მინი-მაღაროებამდე. ასევე განლაგებული იყო სარაკეტო პლატფორმები, ჯადოქრები ტრიალებდნენ მათ ირგვლივ, ჩურჩულებდნენ შელოცვებს, აჯადოებდნენ ტორპედოებს.
  წამალს ამზადებდნენ ელექტრონიკით სავსე სპეციალურ მრგვალ ღუმელში, რომელიც ჰაერში გაფრინდა. მაგიის გავლენის გასაძლიერებლად, ელფებმა და სხვა არსებებმა გამოიყენეს სპეციალური კოსტუმები ჰიპერპლაზმური აჩქარებით. ამავდროულად, შემოიტანეს კოსმოსის დამახინჯებული ემიტერები, ისინი უნდა ჩასაფრებულიყო სტაციონარული ასტეროიდების სარტყელთან. ჯადოქრები სამყაროს სხვადასხვა კუთხიდან ასევე ტრიალებდნენ ემიტერების გარშემო, მაგრამ ძირითადად ელფები. ისინი დაეხმარნენ საინჟინრო პერსონალს გაზარდონ თავიანთი გავლენა და დაემაგრებინათ შენიღბვის ველი, სიღრმისეულად გააძლიერა თავდაცვა.
  წმინდა რუსები ერთდროულად ცდილობდნენ თავდაცვითი ელასტიურობის მინიჭებას, რათა პირველი შეხებისას ხაზები არ გატეხილიყო. ამისთვის გამოიყენეს სპეციალური ქვესივრცის კოლაფსი, რომელსაც შესაფერის მომენტში შეეძლო მყისიერად გადაეტანა დიდი ჯგუფი.
  დროებითი შტაბი მდებარეობდა პლანეტა "სიყვარულზე", მას ეკავა ყველაზე მოსახერხებელი პოზიცია სისტემაში. გარდა ამისა, თავად პლანეტა ისეთი ძლიერი და ელასტიური მასალისგან შედგებოდა, რომ თერმული დაბომბვის დროსაც კი არ უნდა ჩამოშლილიყო. იგი მოთავსებული იყო ვარსკვლავური ხომალდის მოძრავ პლატფორმაზე და ნებისმიერ დროს შეეძლო გადაადგილება, გარდა ამისა, იგი დაფარული იყო მოწყვეტილი სივრცით, რაც ხელს უშლიდა მის დაუყოვნებლივ განადგურებას და ასევე ბრძანებების მოსმენას.
  თავად ქალაქი, რომლის ქვეშაც უმეტესწილად შტაბბინა იყო განთავსებული, ღრმად ჩადიოდა მიწაში. თუმცა მისგან სიგნალები მოვიდა. შტაბის ვარსკვლავური ხომალდი აგრძელებდა მოძრაობას, ამ შემთხვევაში მისი გადაგდება შეიძლება ნულოვან ფაზაში.
  მასში იმყოფებოდა ჰიპერმარშალი გეორგი კონსტანტინოვიჩ ჟუკოვი, ბევრმა მეთაურმა მათ ადგილას ჰოლოგრამები გაგზავნა. მათ შეიმუშავეს სხვადასხვა სქემები მილიონობით სამყაროს ფლოტის უზარმაზარი კლანჭის დასაძლევად. საჭირო იყო მტრის დასუსტება და გაწყვეტა.
  გეორგი კონსტანტინოვიჩ ჟუკოვი ზემოქმედებაზე მსჯელობდა, როდესაც მის წინ სურათი გამოჩნდა და ხალისიანი ბიჭი ლაქებით გამოწყობილი იატაკიდან ამოიზარდა.
  - შენ ხარ გამანადგურებელი? დიდი აკადემიკოსი, არ გელოდებოდი!
  მეგობრული ღიმილით გაბრწყინებულმა ბიჭმა უპასუხა:
  - ეს ჩემი ჯადოსნური ფოტონის ორეულია! თუმცა, ეს იგივეა, რაც მე. მეცნიერმა პირადად უნდა მართოს ჯარები და არა მხოლოდ ახალი იარაღის გამოგონება. ვარსკვლავური ომების სპეციფიკის გათვალისწინებით, მე გთავაზობთ შემდეგ ტაქტიკას. ჩვენ ვგავართ მჭიდროდ შეკუმშულ ზამბარას. "აკადემიურმა ბიჭმა რეზინა გამოაფურთხა, ის ბუშტივით გაბერილიყო, ამოიღო გრავიტაციულ-ვაკუუმური ემიტერი და შეამოწმა სიმძლავრე. - წნევა თავიდან მინიმალური იქნება, შემდეგ კი სულ უფრო გაიზრდება! სცადეთ წყლის გამოწურვა, ნახავთ რომ მსგავსი პროცესია!
  - თუ ძალიან ძლიერად გაწურავთ, მოხდება წყალბადის ბირთვების შერწყმის სპონტანური პროცესი: იქნება ბომბი! გეორგი ჟუკოვმა გაკვეთილი დამახსოვრებული სტუდენტივით უპასუხა. ნატაშას ძლიერი, მაგრამ ნაზი ქალური ხელი კალთაზე ედო. მშვენიერი გოგონა ცხოვრობდა მსოფლიოში რვაას წელზე მეტი ხნის განმავლობაში და ბიჭთან შედარებით (თუნდაც მხოლოდ ბავშვის გარეგნობით) თავს ძალიან მოხუცად გრძნობდა. მაგრამ ჟუკოვი, რომლის ტაძრებს შეეხო ნაცრისფერი თმა (მარშალს არ სურდა თექვსმეტი წლის ბიჭის "იმპერიის სტანდარტის" გარეგნობის მიღება ), ბევრად უფრო შესაფერისი იყო მისთვის.
  - Ვიცი! მაგრამ ზამბართან ანალოგია ძალიან ბანალურია. ჩვენ ვავითარებთ ულტრა ნახევარსივრცის ველს. მასში ვეღარაფერი შეაღწევს, აბსოლუტური დაცვა თუ ერთი მიმართულებით მოძრაობ. ეს ჰგავს კიბერ-საბერის კოსტუმს, ერთი მხრიდან მობილურია, მეორე მხრივ კი გადაულახავი კლდეა. ასევე ნახევრად სივრცის ველის დანერგვა უფრო მცირე მასშტაბით.
  თქვა ჟუკოვმა სერიოზული მზერით, ვერ მიხვდა რაზე იყო საუბარი. გენერალურმა მსაჯმა ნატაშა ჟურავლევამ შესთავაზა:
  - ჩვენი გაანგარიშება ეფუძნება იმ ფაქტს, რომ მთავარი ბრძოლა მოხდება მაშინ, როდესაც მობილური ვარსკვლავური ხომალდები და პლანეტარული თავდაცვა შეიძლება ურთიერთქმედებენ ერთმანეთთან, დაფარავს ერთმანეთს. ძალთა ბალანსი იქნება.
  - სუპერ ჰოკეი! - ხელი აწია აკადემიურმა ბიჭმა და გოგონას ლოყაზე დაარტყა. - ნაზი კანი გაქვს, რა კრემს იყენებ?
  - "პეტუნია" მეცნიერების მბრძანებელი.
  - ჰიპერკვაზარი! - გამანადგურებელმა სუპერბავშვმა ვარსკვლავებით მოჭედილი ცის უზარმაზარ მოცულობით ჰოლოგრამას შეხედა. გონებრივად გამოვთვალე ჩემი რეზერვები.
  - როგორც ჩანს, მტერმა ყველაფერი შეაგროვა, რაც შეეძლო, ჩვენზე ორნახევარჯერ მეტია. ჯადოქრებს არ ჩავთვლით. ეს იქნება ძალიან რთული ბრძოლა სერიოზულ პრობლემებთან. - შევხედე იმ ფაქტს, რომ ჟურავლევამ სიმინდისფერი ცისფერი თვალები გაახილა. -ძალიან მჭიდრო იქნება!
  ჟუკოვმა მკვეთრად უპასუხა:
  - მოსკოვისთვის ბრძოლის დროს მტერს მეტი ქვეითი ჯარი ჰყავდა, მისი ჯარი იყო უკეთესი ხარისხის, ტექნიკური თვალსაზრისით მნიშვნელოვანი უპირატესობა და ჩვენ გავიმარჯვეთ!
  - იმიტომ, რომ მტერი არ იყო მზად ზამთრისთვის! - გათიშა აკადემიკოსმა.
  - ამინდის პირობები ორივე არმიაზე თანაბრად მოქმედებს. მართალია, რუსეთი უფრო მკაცრ კლიმატს არის მიჩვეული. - შეკრთა ჟუკოვმა.
  აკადემიკოსმა სიხარულით მოახსენა:
  - ტექნომაგიის საკითხებში კი მტერს უსიამოვნო სიურპრიზი მოვამზადე. მართალია, ამის დაუყონებლივ გამოყენება შეუძლებელია; ჯერ მილიარდები უნდა მოკვდნენ, სივრცე კი ტკივილითა და ტანჯვით უნდა გაივსოს.
  - უცნაური მაგია? - თქვა ნატაშამ. - მკვლელობითა და სხვისი ტანჯვით შესანახი!
  - ეს უკიდურესი შემთხვევაა! დიდხანს ვმუშაობდი, ვქმნიდი ბოროტებისა და ნგრევის ჰიპერ-აკუმულატორს. მაგრამ ომში ყველა საშუალება კარგია. მით უმეტეს, თუ მტერი უჩვეულოდ ძლიერია. ის, რომ მტერს აქვს ასეთი დიდი უპირატესობა და ჩვენი ბრალია, მე არ ვიხსნი პირად პასუხისმგებლობას. როგორც სწავლულ კაცს და სტრატეგს, მას უნდა გამოეჩინა მეტი დიპლომატიური შესაძლებლობები, არ დაუშვას საკუთარი თავის წინააღმდეგ კოალიციის შექმნა. და რა თქმა უნდა მან შექმნა თავისი იმპერია.
  ჟუკოვმა თავი დაუქნია:
  - დიპლომატიით დაკავებული ბავშვი სისულელეა! მოლაპარაკებები და ინტრიგები უნდა იქსოვონ გამოცდილმა კაცებმა.
  - რამდენიმე საუკუნეა, რაც ბავშვის გონება მაქვს და სწორედ ეს მაძლევს აღმოჩენების გაკეთების საშუალებას! - სამმაგი ენა გამოაჩინა ბიჭმა. - ბოლოს და ბოლოს, ბავშვს უნიკალური ხედვა აქვს სამყაროზე!
  ნატაშა ჟურავლევამ ჰკითხა გოგონას მარია სმეტანიკოვას, რომელიც მეთვალყურეობს შორ მანძილზე დაზვერვას:
  - რატომ ვერ მოვახერხეთ მტრის კოალიციის გაყოფა? დიდი რუსეთის ეს კრიმინალური იმპერია?
  მან ავტომატურად უპასუხა:
  - ძალიან ბევრი საერთო ინტერესი გადაიყარა, გარდა ამისა, ჩვენი მაცხოვრებლები რამდენჯერმე სულელურად გამოჩნდნენ. ისეთი შეგრძნებაა, თითქოს ვიღაც ძლიერმა ჩააბარა ისინი. აშკარაა ძლიერი მაგიის წინააღმდეგობა.
  აკადემიკოსი ბიჭი სკეპტიკურად იყო განწყობილი:
  - ჯადოსნური წინააღმდეგობა, პასუხისმგებლობის თავიდან აცილების ყველაზე გავრცელებული გზა. ჯადოქრობა ცოტაა დამნაშავე. მაგრამ ეს არ გიხსნის სასჯელისგან. ამიტომ, ამისათვის თქვენ გაივლით გაზრდილი სირთულის დაბრკოლებების კურსს.
  ვეთანხმები!
  - Დიახ უფროსო! ათასჯერ მაინც!
  - არ იფიქროთ, რომ ასე იაფად ჩამოხვედით, შემდეგ ჯერზე გიბრძანებთ ჰიპერ-ანტირადიაციული გამოვლინება, რაც ტვინში ყველა ნეგატიურ მოგონებასა და ფობიას ააქტიურებს და პოზიტიურს ბლოკავს. ამ შემთხვევაში, პატარავ, გეცოდინებათ, რომ არსებობს რაღაც ჯოჯოხეთზე და კიბერ-ქვესკნელზე უარესი!
  მარია სმეტანიკოვამ ყვიროდა:
  - არ არსებობს ბრძოლის წაგებაზე უარესი ჯოჯოხეთი! ყველაზე საშინელი ტკივილია, როცა შენი სამშობლო იტანჯება! სხეულის წამება წვრილმანია - სულის წამება საშინელებაა!
  გეორგი ჟუკოვმა მოულოდნელად გათიშა:
  - არ მიყვარს პათოსი. მჭირდება შიშველი ფაქტები და ინფორმაცია. მოდით შევხედოთ მას. ომის დროს ეს ხშირად მეხმარებოდა.
  სხვადასხვა კოსმოსური სისტემის მრავალი ჰოლოგრამა იყო გადანაწილებული ერთმანეთზე. ელექტრონიკის, ტექნოლოგიური გუნდების, მრავალი სადაზვერვო სამსახურის, ასევე შტაბის ხორცში ჩადებული საიდუმლო აგენტების მეშვეობით. ყველა ეს მონაცემი კომპიუტერების მეშვეობით იქნა გაცრილი და სურათებთან ერთად წარმოდგენილი. მრავალფეროვანმა სურათებმა შეავსო ველები და ჰიპერპლაზმური პროცესორი გასცემდა ბრძანებებს, რომლებიც რეკომენდაციას უწევდა თავდაცვის ოპტიმალურ ტაქტიკას!
  ბიჭმა ფილოსოფიურად შენიშნა:
  - ყველაზე საინტერესო თეატრი სამხედრო ოპერაციების თეატრია, მაგრამ შესვლის საფასური აკრძალულია!
  ნატაშამ დაამატა:
  - მაგრამ სამხედრო ოპერაციების თეატრში ცრემლები ყოველთვის რეალურია და ყოველი მოქმედება სიცოცხლის გაკვეთილია!
  - გაკვეთილი, რომელსაც სუსტი გამოტოვებს, მაგრამ ძლიერი მოუთმენლად ელის.
  კომპიუტერმა გაგზავნა შეტყობინება:
  - PIR კლასის თორმეტი ათას ხუთასი ოცი კრეისერი ჩამოვიდა დიდი რუსეთის სამყაროს სამყაროდან, ასევე მილიონი, ორასი ათას სამასი ფრეგატი, ხუთასი ათასი კომპოვი, სამი მილიონი სამას ორმოცი ათასი ბრიგანტინი, ექვსი ათასი. საბრძოლო ხომალდები, ოთხი ათასი საბრძოლო ხომალდი.
  ჟუკოვმა შეაწყვეტინა:
  - ნუდიზმს მალე დაასრულებ? ცხრაას ორმოცდაოთხი კოსმოსური ხომალდი, თითოეულში ოცდაორი ათასი შტორმტრუპერი. გარდა ამისა, მომდევნო რეისზე ჩამოვიდა მრავალი (მილიონობით!) სადესანტო ხომალდი ბორტზე მეკობრეებითა და დაქირავებულებით. მათ შორის არის ლეგენდარული კოსმოსური დრედნოტი "Ferocious Annihilation".
  ჟუკოვმა შეაწყვეტინა:
  - Ვაუ! ეს მხოლოდ ვარსკვლავური მამონტია; მას შეუძლია ერთდროულად მოეწყოს მილიარდის მეოთხედი კოსმოსური ხომალდი.
  მარიამ შენიშნა:
  - მაგრამ ასეთი გემების ხარჯები დიდია, მარტო მარაგი ისეთია, რომ გაფუჭებული წახვალ. თეთრი ანგელოზის და მისი გმირების მსგავსი დივერსანტების წყალობით, მათ ოდნავ მაინც გაათანაბრეს მტერი.
  - ეს უდავოდ ზრდის ჩვენს შანსებს.
  კოსმოსური მეცნიერების იმპერატორი: განაგრძო მიმოხილვა და ხაზგასმული იყო გიგანტების ფლაგმანი ულტრა საბრძოლო ხომალდების ჰოლოგრამები. კოსმოსური ხომალდები ძალიან მძლავრი, წვეთოვანი, ქვემეხებით მოჭედილი, რომელთაგან თითოეული ევერესტზე ოდნავ მცირე ზომისაა. ორმოცდათხუთმეტია ეს მონსტრი, ასევე არის მხოლოდ ულტრა საბრძოლო ხომალდები, ასევე უზარმაზარი. ხოლო ფლაგმანი, ხუთი ათასი, ოთხას ოთხმოცდათხუთმეტი კილომეტრის სიგრძით, შთააგონებს შიშს და პატივისცემას. დიდი მონსტრი რამდენიმე მილიარდი ჯარისკაცისგან შემდგარი ეკიპაჟით და რამდენიმე ათეული მილიარდი რობოტით.
  ავიღოთ მაგალითად ფლაგმანი უცნაური სახელით "მაუსი". სრულიად თანამედროვე მანქანა ემიტერებით სხვადასხვა დიაპაზონში. გრავიტაციულ-ვაკუუმურ იარაღს შეუძლია პლანეტის ან თუნდაც ვარსკვლავის ორბიტიდან გამოგდება. ის შეკუმშავს სივრცეს და ანადგურებს ბევრ გემს. ძლიერი იარაღი, თუმცა, არასაკმარისად სწრაფი. თუმცა, ასეთი კოსმოსური ხომალდის მთავარი ნაკლი მისი ექსტრემალური ღირებულებაა. და ის მოუხერხებელია და ვერ მოძრაობს შეუმჩნევლად.
  ჟუკოვი აძლევს მითითებებს:
  - და მაინც შეიძლება მისი განადგურებაც! ჩვენ გვაქვს სპეციალური რაკეტები, კონკრეტულად ასეთი გიგანტების წინააღმდეგ.
  კომპიუტერმა გამოაცხადა:
  - ახლახან მოხდა ქაოტური კოდის ცვლილება.
  ბიჭმა მეცნიერმა თვალი ჩაუკრა:
  - ჭკვიანურად გამოგონილი, ერთი მხრივ ქაოსია და არა უბრალოდ მოწესრიგებული, ქაოტურად ცვალებადი. მაშინაც კი, თუ ჩვენს სქემას ჩავრთავთ მოსმენებში, ისინი მხოლოდ ცეცხლოვანი ხაზების სერიას დაინახავენ. და საკომუნიკაციო სისტემა არ შეიძლება განადგურდეს ვირუსით, არის მრავალჯერადი დუბლირება.
  - და თუ თავად კომპიუტერი ცდება და ბევრი კოდია...
  - ორმაგი კოდი იმუშავებს! არა, აქ ყველაფერი გათვლილია! თავად დუბლირების სისტემა ბევრჯერ არის დუბლირებული. - აკადემიკოს ბიჭს თვალები გაუბრწყინდა. - მაგრამ თქვენ არ ცდილობდით მტრის კოდების გატეხვას დრაკონის ჩვილის სქემაში ჩასვლით.
  მარიამ უპასუხა:
  - არის ერთი ნოუ-ჰაუ, რომელიც საშუალებას გაძლევთ ჩამოტვირთოთ ინფორმაცია სისტემაში მოხვედრის გარეშე. თუ გინდა, გაგაცნობ.
  აკადემიკოსმა ბიჭმა ხელი გაუშვა:
  - ასე რომ, მე თვითონ მოვიფიქრე. ეს არის ბიოპლაზმის ანალიზატორი. მისი დახმარებით თქვენ შეგიძლიათ წაიკითხოთ აზროვნების მანძილზე. და კიდევ გაარკვიე, რას ფიქრობდი წარსულში. - გაიცინა ბიჭმა - მხოლოდ ვიწრო აზროვნების ადამიანს შეუძლია იფიქროს, რომ აღმოჩენები ბავშვობაში არ შეიძლება. იგივე ნიუტონი ჯერ კიდევ სკოლის მოსწავლე იყო, როცა თავზე ვაშლი დაეცა, მე კი ობიექტურ დროში ხუთას ორმოცდაათი წელი ვიცხოვრე! მაგრამ მან შეინარჩუნა ბავშვობის აღქმა.
  გოგოებმა გაიცინეს:
  - გმირობას ასაკი არ აქვს! ახალგაზრდა ღვინო უფრო გამამხნევებელია!
  მეცნიერების იმპერატორმა ჩართო ჰოლოგრამა თეთრ ანგელოზთან ერთად. ინოგალაქტი, რომელიც შედგება სუფთა ჰიპერპლაზმისგან, დაქირავებული სხვა სამყაროდან. ძალიან გამოცდილი, ფაქტობრივად მისი ასაკის, მაგრამ ასევე ბავშვის რეალობის აღქმით. (ვინც უფრო ჭკვიანები და ხანდაზმულები არიან, არ სურთ ასეთ თავგადასავალში ჩაბმა) აჩვენეს ბრძოლის მოცულობითი ჩანაწერი. ამავდროულად, ჰოლოგრაფიულ პროექციაზე გამოვიდა რამდენიმე ფერადი ჭია, რომელიც მიუთითებს ქარავანს. მათზე ალი იწვა, თითქოს ჩირაღდანი. დამსხვრეულად მოისვა სახელურები.
  - ჩემი განკარგულებით თეთრ ანგელოზს ორვარსკვლავიანი გენერლის წოდებას ვანიჭებ. რატომ უყურებ გიორგი, ასეთი უფლება მაქვს!
  ჟუკოვმა უპასუხა:
  - ჰო, არ მაწუხებს!
  აკადემიკოსმა ფერი შეცვალა კაშკაშა ლურჯით:
  - და ასეც იყოს. მეჩვენება, რომ ეს ჰიპერბოი მალე გახდება მარშალი, ზოგადად, სხვა სამყაროს წარმომადგენლები უფრო აქტიურად უნდა დავაწინაუროთ ლიდერის პოზიციებზე!
  ნატაშა დათანხმდა:
  - იმ პირობით, რომ შეძლებენ! მაგრამ ჩვენმა ბიჭებმაც იციან ბრძანება!
  - ადამიანებისთვის ომი გენეტიკურ დონეზე უფრო ბუნებრივია. ეს ბუნებით არის თანდაყოლილი. სხვა სამყაროს მკვიდრნი იმდენად არ არიან გამსჭვალულნი მილიტარისტული სულისკვეთებით.
  აკადემიკოსმა გვერდულად გახედა დაცვის რობოტს. უცნაურია, მაგრამ ჯაშუში შეიძლებოდა ყოფილიყო კიბერნეტიკის რიგებში. ცნობილი შემთხვევაა, როცა შტაბ-ბინაში რობოტი გამოიცვალეს, მან გადმოტვირთა ინფორმაცია და გადასცა კოსმოსურ მეკობრეებს. გაჟონვა მაშინვე არ იქნა აღმოჩენილი, ეჭვმიტანილია ცოცხალი პიროვნებები. რის შემდეგაც კიბერნეტიკამ დაიწყო დამატებითი ტესტირების გავლა.
  საუბრისას დანარჩენმა გოგოებმა მხოლოდ ის ინფორმაცია მოისმინეს და მიიღეს, რაც სამუშაოსთვის სჭირდებოდათ. არავინ იცოდა სრული სურათი, გარდა აკადემიკოსი ბიჭისა და ცნობილი ჰიპერმარშალი ჟუკოვისა!
  ზოგადად, მინიმალური ცოდნა და ფრთხილად ზედამხედველობა, როცა ყველაზე ცნობისმოყვარეებს შეამჩნევთ, ჯაშუშობის გარანტიაა. თავად გეორგი ჟუკოვმა გადაწყვიტა ყველა მეთაური მეგაბიოსკანერით შეემოწმებინა.
  - აჯანყება დაიწყო პლანეტაზე თეთრი პრიმორიეზე დიდი რუსეთის ტერიტორიაზე. - იტყობინება კომპიუტერი. აჯანყებულებმა გაანადგურეს რამდენიმე ყაზარმა და აიღეს დედაქალაქის ნახევარი. არის ბრძოლები და ბევრი მშვიდობიანი მოქალაქეა მსხვერპლი. მონაცემები დასტურდება!
  მარიამ თქვა:
  - ეს ჩვენი მონაწილეობის გარეშე არ ხდება. ზოგიერთი ადგილობრივი ლიდერი დაიპყრო მათ მხარეზე და დაჰპირდა, რომ აკონტროლებდა პლანეტას. ზოგადად, დაპირებაზე დაზვერვა სკამზეა. მეტიც, მნიშვნელოვანია, ყველაფერი ისე წარმოვაჩინოთ, რომ დაგვიჯერონ. და ყველაზე ხშირად მათ სჯერათ მაამებლობის. მით უმეტეს, თუ რომელიმე სულელ ადგილობრივ მეფეს შეადარებთ ღმერთს!
  - რაც უფრო დაბალია ადამიანის მორალი, მით უფრო მაღლა სურს ამაღლება! შესაძლოა ამან გადაიტანოს ორიოდე დიდი რუსეთის ვარსკვლავური ხომალდი! - აკადემიკოსი ბიჭი: არც ისე ოპტიმისტური იყო. თუმცა, გოგოებო, ციყვის რძე გინდათ? ეს ფრთიანი ციყვები კამეჩის ზომისაა და რქები ელვის მსგავსი აქვთ. უგემრიელესი გემოთი და ზიანდება სპეციალურ მდელოებში მილიარდობით სხვადასხვა მცენარეული სახეობით.
  - დავლიოთ თქვენი სტიპენდია. რძე კარგია ბავშვებისთვის! - ჩაიცინა ჟუკოვმა.
  აკადემიურმა ბიჭმა შუბლი შეიჭმუხნა, კრახინგს, თითქმის შემოქმედის გონიერებით, არ მოეწონა, როცა შეახსენეს, რომ ის მხოლოდ ბავშვი იყო - თუმცა გარეგნულად. რობოტი ოფიციანტები მომხიბვლელი გოგონების სახით: მათ ფუტკრებიდან ორთქლმოყრილი რძე მოჰქონდათ. მას ასევე მოჰყვა ლამაზად დაჭრილი ხილის "ტორტი" საკვები ბრილიანტის კრემით. ბიჭმა სიამოვნებით მიირთვა, გოგოები მასთან ერთად ჭამდნენ. ჟუკოვმა ჰკითხა:
  - უკეთესი ფინიკის ღვინო და ნატურალური ხორცი მომეცი.
  მარიამ უპასუხა:
  - ჩვენ ყველაფერი დიდი მეთაურის გემოვნებისთვის გვაქვს!
  - და რომ მირაბელა ფიფქიაც იბრძვის? - იკითხა გეორგი ჟუკოვმა.
  ამ სიტყვებზე მირაბელა შეკრთა, იქამდე სიზმარს თითქოს გვერდიდან უყურებდა. აბა, რა შეგიძლიათ აიღოთ ხედვისგან! და მერე ირკვევა, რომ ისინი მას იცნობენ!
  - Რა თქმა უნდა! - უპასუხა ნატაშამ, - ის და მისი მეგობრები უბრალოდ ნებისმიერი კოსმოსური ბრძოლის დეკორაციაა. მას აქვს საკუთარი ძალიან უჩვეულო შესაძლებლობები. .
  აკადემიკოსმა ბიჭმა შესთავაზა:
  - აჩუქე მას ყველაზე თანამედროვე, უახლესი ტეტრალეტი. გაუშვით! მისი დახმარებით თქვენ შეძლებთ უკეთ გაიაზროთ თანამედროვე ტექნოლოგიების შესაძლებლობები.
  - ცუდი აზრი არაა, თქვენო უდიდებულესობავ, მაგრამ მირაბელა საკმარისად გამოცდილი არ არის და უახლესი მოდელის გამოცდის შემთხვევაში შეიძლება გოგონას პრობლემები შეექმნას.
  - კონტროლში განსხვავება განსაკუთრებით დიდი არ არის, იგივე ტელეპატია, უბრალოდ მაგიით გაძლიერებული. დარწმუნებული ვარ, რომ მას შეუძლია გაუმკლავდეს ამას!
  მარიამ თქვა:
  - მირაბელას ძალიან მოძრავი ტვინი აქვს და სწრაფად სწავლობს. ზოგადად, ასეთი ქალიშვილით ვიამაყებდი. სპეციალური გენეტიკური შერჩევის გარეშე, მან ვერ შეძლო მმართველ მილიონში შესვლა. თავად იმპერატრიცასგან ასეთი მნიშვნელოვანი დავალების მიღება... უდავოდ უზარმაზარი ნიჭი.
  გეორგი ჟუკოვმა აღნიშნა:
  - ნიჭი მხოლოდ მაშინ ხდება გენიოსი, თუ იგი მრავლდება კოლოსალური შრომით! მაგრამ მთლიანობაში, მე ვენდობი ამ მოხუც ქალბატონს! (საუკეთესო საბჭოთა მარშალმა შეგნებულად უწოდა ბევრად უმცროს მირაბელას მოხუცი ქალი, რათა ხაზი გაუსვა სტატუსში განსხვავებას.) - ბრძოლის შემდეგ დავაჯილდოვებ და კაპიტანად მაინც გავხდი.
  მარიამ კომენტარი გააკეთა:
  - არსებობს ბავშვის სიკვდილის რისკი. იქნებ ჯობია უკანა მხარეს გაგზავნო. ბოლოს და ბოლოს, ასეთი ომის დროს მასობრივი მსხვერპლი გარდაუვალია და ვინ შეასრულებს დავალებას ამ შემთხვევაში?
  გეორგი კონსტანტინოვიჩ ჟუკოვმა თავი დაუქნია:
  - ნაკლებად სავარაუდოა, რომ თავად დათანხმდეს ამას. ჰარი განსაკუთრებით მამაცია. ახლა მოდით მოვაწყოთ რესტრუქტურიზაცია. სხვათა შორის, დაუწერელი რაინდული წესების მიხედვით, ბრძოლა უნდა დაიწყოს ორი ერთადგილიანი ტეტრაპლანით. ყველა ირჩევს თავის ნომერ პირველ ტუსს. ჩემი მხრივ, მე ვთავაზობ რუსლან ხმლისმტვირთველს მთავარ მებრძოლად აქციოს, ეს იქნება ძლიერი ნაბიჯი!
  ნატაშამ რბილად გააპროტესტა:
  - ჯერ კიდევ ბიჭია, მხოლოდ თოთხმეტი წლისაა.
  - გოგო ვარ? ყოველივე ამის შემდეგ, ეს ნამდვილად არის ჩვენი ფლოტის საუკეთესო ტუზი, მან მოკლა ძლიერი მეომრები და მეომრები! - ფართოდ გაშალა თითები ჟუკოვმა. "ან თქვენ ეჭვი გეპარებათ ჩემს უნარში, ვიწინასწარმეტყველო ბრძოლის შედეგი." ბერლინი ერთ კვირაში ავიღე, მეორე მსოფლიო ომის ყველაზე ძლიერი ციხესიმაგრე!
  ნატაშამ თავისი აზრი გამოთქვა:
  - ჯობია გამოგზავნო უფრო გამოცდილი ჯარისკაცი. წინააღმდეგ შემთხვევაში პრობლემები შეგვექმნება. მოულოდნელად რაღაც მოულოდნელი ხრიკი.
  ჰიპერმარშალმა ჟუკოვმა გააპროტესტა:
  - რუსლან ძალიან ჭკვიანია. ყოველ შემთხვევაში, ჩემი ინტუიცია ამბობს, რომ მასზე ფსონი უნდა დავდო.
  აკადემიკოსმა ბიჭმა მხარი დაუჭირა ჟუკოვს:
  - დიახ, და ბიოპლაზმის ანალიზი აჩვენებს, რომ ის გამარჯვებული უნდა იყოს. მე უკვე დავდე ფსონი.
  სუპერმარშალი ნატაშა იძულებული გახდა დათანხმებულიყო:
  - ჩვენ არ ვეწინააღმდეგებით მსგავს არგუმენტებს.
  აკადემიურმა ბიჭმა რძე დაასრულა, ჭიქა გრძელფეხება გოგონას ფიგურად იქცა და თავი დაუქნია.
  - გმადლობთ ყურადღებისთვის! - ადამიანის ხელით შექმნილმა გოგონამ სიმღერა დაიწყო, წვრილი ფეხები მაღლა ასწია და ზემოთ აანთეს ჰოლოგრამები, მათ შორის რობოტი მხატვრები და ცირკის შემსრულებლები. ჩვეულებრივი შუშა მთელ შოუს აწყობდა. გოგონები და აგვისტოს ქალბატონი მცირე ხნით აღფრთოვანდნენ:
  - საქმეს შეუდექი! - ბრძანა იმპერატორმა.
  
  იმავდროულად, მარია ფიფქია (სიზმრებში ასეთი მყისიერი გარდაქმნები დღის წესრიგშია), მეგობრებთან ერთად, კიდევ ერთ მანევრს ატარებდა. მარია და ახალგაზრდა ელფის ოსტატი (ხუჭუჭა, ოქროსთმიანი ბიჭი, რომელიც ანგელოზს ჰგავდა) ერთად მოქმედებდნენ ერთ წყვილში. მათ მიეცათ ორი სპეციალური ტეტრალეტი, რომლებიც ადაპტირებულია გადაადგილებისთვის უარყოფით მინუს ერთი მესამედი სივრცეში. მებრძოლებს ეძახდნენ "ცუნამი" - 9. გარდა ამისა, მათ ტელეპათიურ კონტროლს, უფრო სწორად მის ეფექტურობას: დიდად აძლიერებდა მაგია.
  გოგონა ამაში მალევე დარწმუნდა. ამიტომ ვცადე შემობრუნება, სროლა გავაკეთე და მყისიერად გავედი სისტემის გარეთ. ელფის უფრო გამოცდილმა ოსტატმა ცერიკმა გაასწრო და გააფრთხილა:
  - დაიმახსოვრე შენი გაკვეთილები, მოწესრიგდი აზროვნებას, ახლა ჩვენ შევალთ საბრძოლო ტრანსში, აზროვნება ერთდროულად ვიწროვდება და გაფართოვდება. ჰიპერპლაზმური ტვინის დამატებითი განყოფილებები იქნება დაკავშირებული. წარმოიდგინეთ რა მოხდება, თუ ყველა ჰიპერ და ულტრა ფოტონი დაიწყებს მუშაობას.
  - ფაილები გადახურდება! - უპასუხა მირაბელმა.
  - თუ ფიქრობ აუტსაიდერზე, მაგალითად ცხელ ბიჭზე, მაშინ კი! ახლა გავაგრძელოთ სწავლა! სხვათა შორის, ეს პირველი შემთხვევა არ არის, როცა გაგაფრთხილებ: წარბები არ აწიო და შუბლი არ შეკრა, ეს მხოლოდ ხელს უშლის.
  - Კი! გავიტაცე! უბრალოდ, ხანდახან მეჩვენება, რომ სხეული ჩვეულებრივ ცილად იქცა - გოგონა აკანკალდა, მიუხედავად ტეტრალეტის სალონის კომფორტული ფორმისა, მას მტკივნეულად სურდა ზურგზე გადაბრუნება.
  - გაიმეორე მანევრი!
  გოგონას თვალწინ ვარსკვლავები აცეცებდნენ. მირაბელას გარშემო მოძრაობა: რატომღაც უცნაურად შენელდა. სიტყვები, რომლებსაც ჩვეულებრივ ცერიკი წარმოთქვამდა ენის ბორძიკით, ნელი ეჩვენებოდათ, თავად ხმა კი ძალიან დაბალი იყო, ამახვილებდა. მიუხედავად იმისა, რომ ელფის ოსტატმა ლაპარაკი კიდევ უფრო სწრაფად დაიწყო, ტეტრალეტის სწრაფი ფრენაც კი გლუვ სრიალში გადაიზარდა.
  - ტრანსში ხარ! - აუხსნა ცერიკმა მისი მდგომარეობა. - არაფრით არ გაგიკვირდეთ, მაგრამ ისწავლეთ ახალი შესაძლებლობების გამოყენება. შეხედე, ჰოლოგრამები ციმციმებენ სივრცეში. ეს არის სასწავლო მოდელები კოსმოსური ბრძოლისთვის. ასე რომ, ჩემო გოგო, დაიწყე შეტევა.
  მირაბელა სწორედ ასე მოიქცა. ჯერჯერობით ეს იყო ტრენინგი, მაგრამ ძალიან მნიშვნელოვანი და რეალისტური. გოგონა არამარტო იბრძოდა, არამედ სიამოვნებდა - გაოგნებული დარჩა ბრძოლის პროცესით.
  ეს იყო ერთგვარი განადგურების პალიტრა. მირაბელა მიცურავდა და მაღლა იწევდა. და ჰოლოგრამები საკმაოდ რეალისტურად იყო მიმოფანტული ფრაგმენტებად.
  ცერიკი მის გვერდით იბრძოდა. ჯადოქარმა რამდენიმე დარტყმა მიიღო, მაგრამ მირაბელს, პირიქით, ნაკაწრი არ მიუღია.
  ცერიკმა ღიმილით მღეროდა:
  - ბედნიერი დამწყები ამ ცხელ ბრძოლაში! უბრალოდ არ ატაროთ სათვალე!
  "მე მაქვს გამძლე თავდაცვის გამოცდილება, რადგან ტყუილად არ ვიყავი მილიონში არჩეულთა შორის და თქვენ, როგორც ელფების უმეტესობა, ძალიან ემოციური ხართ და, შესაბამისად, კარგავთ კონტროლს საკუთარ თავზე ბრძოლის დროს."
  მირაბელამ განათავსა ტეტრალეტი, მოკლა კიდევ ერთი "კოღო". მან სიმღერაც კი დაიწყო:
  - სამყაროში ომში ვართ! ნუ ვუყურებთ სიკვდილის სხივს! გილოცავთ იანვარს ან ივლისს! მოდით, არსებებს მივცეთ სითბო!
  ნატაშა ამასობაში მეგობართან მოლაპარაკებას აწარმოებდა. გოგონა, ბრძოლის ველზე მისვლისას, უჩვეულო არეულობაში ჩავარდა, მოპარულ ტაქსში აღმოჩნდა. ასევე ძალიან საინტერესო შეკვრა. ქურდი დაიჭირეს, ლამაზმანი კი დროებით დააკავეს. ყველაფერი კარგად იქნებოდა, მაგრამ შედეგად ჩემმა მეგობარმა სამი ფრჩხილი მოიტეხა. ეს დიდი ტრაგედიაა ქალისთვის, ამდენი ღრიალი და კვნესა. კიდევ ერთი პრობლემა ის იყო, რომ ფაუნი ლოკი სადღაც გაქრა. ეს უკვე პრობლემაა, თუ მართლა ჯაშუშია. ის ვამპირივით გაუჩინარდა სამშობიაროში. ვარჯიშის შემდეგ მირაბელა დროებით გამოვიდა ტრანსიდან და თავის ქნევა დაიწყო, კარგი, არაფერი დაკარგა.
  გამახსენდა ერთ-ერთი ბლოკბასტერი, ასევე კოსმოსური ბრძოლის პრელუდია, ჯარისკაცებს ახსოვს წარსული, უკიდურესად გულწრფელები არიან ერთმანეთთან. არ ვიცი, მირაბელას სული არავისთვის გადაეტანა. თუმცა, მეორე მხრივ, მას წინააღმდეგი არ არის, სიამოვნებით ნახავს მეგობრებს არჩეული მილიონიდან. არა მხოლოდ სანახავად, არამედ სასაუბროდ, ომისა და ცხოვრების შესახებ შთაბეჭდილებების მოყოლა. უცნაურია, რომ ვერასოდეს დავიჯერებდი, რომ მმართველ ელიტაში ჩემი ვარჯიშიდან ამდენი დრო გავიდა. რამდენი მოვლენა დაემართა მას ბოლო დღეებში, ზოგიერთი საკმარისია ათეული სიცოცხლისთვის. კარგი იქნებოდა ბავშვის გაჩენა, თუმცა მისი შვილი უკვე ინკუბატორში უნდა გაიზარდოს. საინტერესოა, როცა, საშვილოსნოს ნაცვლად, ბავშვებს კომპიუტერი გამოჰყავს, ისინი იმდენად ელექტრონულები ხდებიან. განსაკუთრებული, მაგარი! ასე რომ, წადი და იშრომე მუცლით, ანტიკურ საწყალ ქალებო, რა მტკივნეულია იმის შეგრძნება, თუ როგორ მოძრაობს ცოცხალი სხეული შენში. ბრრრ! და მუცელი მიჭირს ბრძოლას, ორსული ქალი მეომარი არ არის! სხვათა შორის, მირაბელას შვილი ნამდვილად ეყოლება? - წმინდა რუსეთის სამყაროში ცხოვრება კარგია და ომის გამო ამავდროულად რთულია.
  დავიღალე ამ ფიქრებით! მირაბელა ტეტრაპლანიდან გაფრინდა, შემოტრიალდა, ფიქრობდა, რამდენი მანიაკი და მანიაკი იყო ირგვლივ! რაც არ არის ქალი ან კაცი, სიკვდილის მანქანაა! მაგრამ ძალადობა და ომი მიმზიდველად ეშმაკია. რა კარგი ბიჭები! აქ ისევ გულგრილად ვერ შეხედავს მათ სილამაზეს. კუნთიან, მამაკაცურ ხორცში მინდა ჩავძირო. თავი ცეცხლშია, ვნებათაღელვა სიზმრები ამაზრზენი ალით იწვის. გოგონა ისევ ხილვებშია!
  დიდი რუსეთი იბრძოდა და ემზადებოდა ომისთვის ათწლეულების განმავლობაში და საუკუნეების განმავლობაშიც კი. ჯარების დაგროვება გამანადგურებელი დარტყმისთვის წლის ბოლოდან დაიწყო. სხვადასხვა ტიპის ვარსკვლავური ხომალდების საერთო რაოდენობამ ათ მილიარდს მიაღწია. ისე, იყო ას სამოც მილიარდზე მეტი პატარა კოსმოსური ხომალდი. მრავალი ტრილიონი ეკიპაჟი და კიდევ უფრო მეტი წარმოუდგენელი დიზაინის რობოტები. პირველად ათასობით წლის ომის შემდეგ, ამდენი ხომალდი შეიკრიბა ერთ ადგილას მეტაგალაქტიკაში. ფლაგმანები შეიძლება ცალკე პლანეტადაც კი შეცდნენ. მთელი ეს ჯგუფი, უპრეცედენტო რაოდენობით, ითვისებდა რესურსებს, როგორც გიგანტური ღრუბელი. სხვადასხვა გალაქტიკებიდან, რომლებიც გადაჭიმულია ათასობით და მილიონობით პარსეკზე, მიედინებოდა გემების მიწოდების უსასრულო ნაკადები.
  იმპერატრიცაებმა ბრძანეს: თუმცა ეს არ არის მთლად რაინდული, გამოიყენონ უძველესი ტაქტიკა პირსინგის დარბევა-გაყვანის, დივერსიული თავდასხმების უკანა კომუნიკაციებზე. ერთ დროს ასეთმა ტაქტიკამ გაანადგურა ნაპოლეონისა და ჰიტლერის უზარმაზარი, კარგად გაწვრთნილი ჯარები. ამავდროულად, საჭირო იყო იმის გათვალისწინება, რომ ადგილობრივ მოსახლეობას, როგორც წესი, ავიწროებდნენ დიდი რუსეთის იმპერიების ხელისუფლება ან ბევრად უფრო პრიმიტიული სამყაროს მძარცველები და მტაცებელი მმართველები. ამავდროულად, ძალაუფლების ცვლილებებთან ასოცირდებოდა საუკეთესოს იმედი. ასევე არ არის ცოდვა ამით სარგებლობა, მით უმეტეს, თუ მტერს სურს შეუმჩნევლად ჩამოსვლა. მგლების ხროვის ტაქტიკა, დიდი ძალებით ბრძოლების თავიდან აცილება, მაგრამ ფარულად ჩხვლეტა, დიდი სტრატეგიების ლოგიკის დარღვევა. თეთრმა ანგელოზმა თავისი ჯარი რამდენიმე ნაწილად დაყო და პატარა ქარავნების დარტყმა დაიწყო. როდესაც მტერმა არაერთხელ გააძლიერა თავისი საფარი, სხვა სამყაროს მოხალისემ გადაწყვიტა კიდევ უფრო გაბედული ტაქტიკა. მისი გეგმა იყო შეტევა ყავისფერ ანტიგლობალისტურ სფეროზე, რომელიც შეიცავდა ჯგუფის მთავარ მომარაგების საწყობებს, უზარმაზარ რეზერვს. როგორც ყოველთვის, მეწარმე თეთრმა ანგელოზმა ორ გოგონას უბრძანა გაეშიფრათ პაროლი, თუნდაც ის გარკვეულწილად მოძველებული ყოფილიყო, და ლეგალურად ჩასულიყვნენ, პრიმიტიული მოკავშირეების სამყაროდან კიდევ ერთი გაძლიერების საფარქვეშ. ამ მიზნით ვარსკვლავური ხომალდების ფორმა ოდნავ შეიცვალა და შენიღბვა. თეთრმა ანგელოზმა თავად შექმნა თავი პატარა ვულკანის მსგავსი, ღეროსთან სიმბიოზში! ის თავისუფლად ფლობდა ორ ათეულ მილიონ ენას რამდენიმე სამყაროს სამყაროდან; მათი სწავლა არ იყო რთული: ტალღური და ქიმიური ზემოქმედება ტვინზე და სრული დამახსოვრება. ზოგადად, თეთრ ანგელოზს შეუძლია დაიმახსოვროს აბსოლუტურად ყველაფერი ნანოტექნოლოგიის გარეშე, ერთადერთი პრობლემა დამახსოვრებაა.
  მისი თანაშემწე ხალხიდან მალვინა თავად დარწმუნდა, რომ გოგოებმა და ბიჭებმა ფორმა გამოიცვალეს და ბუნებრივად მოქცეულიყვნენ, რადგან მოგვიანებით გამოაშკარავდებოდა მოტყუება, მით უფრო დიდი იქნებოდა წარმატების შანსი. სამყაროს რბოლების უმეტესობა მსგავსია ადამიანების ფორმით, ამიტომ არ არის რთული სასურველი ფორმის მიცემა, ხოლო სხვა ენების ცოდნა შედის გოგონებისა და ბიჭების ტრენინგის პროგრამაში, შერეული ჰიპერპლაზმით, თითქმის ბავშვობიდან. ანუ თითქმის ყველაფერი დამუშავებული და გათვალისწინებულია!
  ამასთან, თეთრმა ანგელოზმა დაასკანირა დამრტყმელი ფლოტის ყველა ვარსკვლავური ხომალდის სურათები, შეამოწმა ისინი ბარათის ინდექსის მიხედვით - მტერმა არ უნდა იეჭვოს, რომ რამე არასწორი იყო.
  ელფ უდარ-როკიმ ასევე გადაწყვიტა, რომ ჯადოქარი გამოეხატა ერთი ნაკლებად ცნობილი პლანეტიდან. თავდაპირველად მას სურდა ტროლი გამხდარიყო, მაგრამ ეს დიდი რისკია; ტროლები ძალიან განსხვავდებიან ელფებისგან. მათ შეუძლიათ იგრძნონ ასეთი აშკარა ყალბი, თუ არა ხორცის, მაშინ ბიოპლაზმური აურის.
  თეთრი ანგელოზი დაეთანხმა მის არგუმენტებს:
  - საერთოდ, მძულს ტროლები, სუნიან. რამდენიმე მსგავსი არსება ეწვია ძველ დედამიწას და დაამტკიცა, რომ ძალიან ნეგატიური იყო. მას შემდეგ უფრო ადვილია ძირში მშრალი ქვის პოვნა. ვიდრე კეთილი და სუფთა ტროლი.
  უდარ-როკიმ უპასუხა:
  - სიკეთე შედარებითი ცნებაა. ყველა კარგად თვლის, თუ ეს კონკრეტულად მას ეხება. და ალტრუიზმი არ არის განსაკუთრებით მოდაში. შენ მაძლევ, გეუბნები: ერთგვარი სასაქონლო-ფული ურთიერთობა. მართალია, არის ტიპები...
  თეთრმა ანგელოზმა შეაწყვეტინა ელფს:
  - მოკლედ, თავად პრინციპი გასაგებია თქვენთვის. ახლა კი ანტიგლობალისტურ სფეროზე.
  სხვა სამყაროს მოხალისე გრძნობდა, რომ თეთრ დრაკონზე მიჯაჭვული იყო. მისი მეთაურობით დარტყმული ცული დამაჯერებლად მოძრაობდა მიზნისკენ. ერთგვარი ფოლადის ხელთათმანი ხავერდში, რომელსაც შეუძლია ყბის გატეხვა, მაგრამ ხიბლავს თავისი რბილობით.
  თეთრმა ანგელოზმა თავზე ლამის ნაკადები დაასხა და იგრძნო, როგორ აკოცა ხელისგულს. სასიამოვნო და ამავდროულად რაღაც სრულიად არაჩვეულებრივია, თავზე ვულკანი იფეთქებს.
  - ვინც შლანგს იჩენს, მე კი გრანდიოზულ ამოფრქვევას!
  მალვინამ თვალები მოჭუტა და საპასუხოდ თქვა და ტუჩები გაწელა:
  - შენ უბრალოდ ვულკანი კი არა, ჩემთვის, მაგრამ ჩემთვის წმინდანივით ხარ! შემწვარი ნაპალმი გამოვფურთხე, მაგრამ შენთვის ბორშს მარცვლეულით მოვამზადებ!
  თეთრმა ანგელოზმა სიცილი აუტყდა და აჩვენა, რომ დიდი ნაპერწკლები გამოფრინავდნენ მათ ზომას, ის კრაკატოავით ჭექა.
  სიცილი და სიცილი, მაგრამ გზად პირველი კოსმოსური პატრული წააწყდნენ. დაახლოებით ათასი ვარსკვლავური ხომალდი, მათ შორის სამი ულტრა საბრძოლო ხომალდი, ღირსეული პლანეტის ზომის. თეთრი ანგელოზი თავხედურად მოქმედებდა, უცერემონიოდ გვერდით უბიძგებდა გემებს. თუმცა, მისმა თანაშემწემ შემთხვევით გადააყენა პაროლი და სხვა სამყაროს წარმომადგენელმა ცხვირის ხმით თქვა:
  - არ გაბედო დიდი იმპერატორის შენელება. თორემ ისეთ დაპირისპირებას მოგცემ, რომ ჩლიქებს თავში აგდებ. მე მაქვს ასი მილიარდი ვარსკვლავური ხომალდი ჰიპერპლაზმის ქვეშ.
  ეს იყო ტიპიური ბლეფი, მაგრამ თეთრმა ანგელოზმა იცოდა რას აკეთებდა. ჩვეულებრივ, პლანეტარული მნიშვნელობის ყველა ამ მეფეს უყვარდა ბლეფი, ძალების გაზვიადება და ცხვირის აწევა. გარდა ამისა, თავხედობა ნაკლებ ეჭვს იწვევს. მართლაც, თუ არ გაქვთ უფლებები, მაშინ რატომ უნდა იდარდოთ? არსებობს სტერეოტიპი, რომ ჯაშუში ჩვეულებრივ მშვიდია. მათ გაუშვეს და თეთრმა ანგელოზმა გამომწვევად დაჭყიტა ყბა:
  - ბრძანება ვარსკვლავურ ჯარებში!
  გზაში კიდევ რვა კორდონი გაიარეს. ყოველ ჯერზე თეთრი ანგელოზი მორიგი ხუმრობით გამოირჩეოდა, სანამ ისინი ანტიგლობალისტური სფეროსკენ გაფრინდნენ.
  აქ მათ დახვდათ რამდენიმე ათიათასობით დიდი გემის და ასიათასობით პატარა მებრძოლის ბარიერი. ასევე სადგურები ჰიპერპლაზმური ქვემეხებით. თეთრმა ანგელოზმა წამით შეყოყმანდა, რამე რომ მომხდარიყო, ვერ გამოვიდოდნენ. მაგრამ მზაკვრულმა უცხოპლანეტელმა სუპერმებრძოლმა ცოტა გულუბრყვილო გეგმა შეიმუშავა, მაგრამ დამატყვევებელი თავისი სიმარტივით. ასე გადაწყვიტა, თვითონ მტერი დაეხმაროს. რატომ უნდა იბრძოლო უმაღლეს ძალებთან (და ძალები ძალიან სწრაფად მოვა), თუ შეგიძლია ამის გაკეთება ფრთხილად ხელოვანის შეხებით.
  ჰიპერსფერო-ციხის კომენდანტთან დაკავშირების შემდეგ თეთრმა ანგელოზმა განასახიერა აღტაცებული უბრალო.
  მარშალ-გუბერნატორმა ჰეგ დე ნნოდმა მხოლოდ ერთი კარგი გარიგება დადო: მან მოახერხა უსარგებლო გადამუშავებადი მასალების ნაწილის გაყიდვა, ძვირფას მინერალებად გადაცემა, ასევე ტეტრაპლანებისა და მეგა-გრაბების სათადარიგო ნაწილები. სათადარიგო ნაწილებიც დეფექტური იყო. ახლა საჭირო იყო ბოლოების წყალში ამოღება. პირველი აზრი უმარტივესი იყო: კოსმოსურ მეკობრეებთან შეთანხმება. დაე მათ გაანადგურონ არასაჭირო და თუნდაც საშიში ტვირთი. მაგრამ აქ პრობლემები წარმოიშვა, რადგან ვარსკვლავური ფილიბასტერი (ის, ვინც ადრე ამუშავებდა ასეთ შეკვეთებს) დაიქირავეს დიდი ფულით სვიატოროსიას უკანა ნაწილში დივერსიული მოქმედებების განსახორციელებლად. მეორე ტიპი შევარდა დიდი რუსეთიდან მონადირეთა გუნდს და დარჩა გემების გარეშე. შემდეგ დიდმა მდივანმა: ფოროვანი ტურნიკი ფეხებით და ვიწრო თავი დაღეჭილი ფოთლებით (ტვინი მუცელში იყო) შესთავაზა:
  - ქარავანი მოხეტიალე შავმა ხვრელმა შეიწოვოს. მარშრუტის გასწვრივ, სადაც გემები გაივლიან, არის ასეთი საზიზღარი ნივთები.
  ჰეგიმ საეჭვოდ იკივლა:
  - და თქვენ გგონიათ, რომ პილოტები იმდენად ცარიელი არიან, რომ ვერ შეამჩნევენ სივრცის გამრუდებას.
  - დაზიანდება სანავიგაციო ინსტრუმენტები და ტროლების ჯადოქარი ავარიას მოახდენს ვარსკვლავური ხომალდის გუნდს. ისინი თვითონ შეფრინდებიან. სხვათა შორის, ეს მკვლელობაც კი არ იქნება; ვარსკვლავური ხომალდები სამუდამოდ დაეცემა ხვრელის ცენტრისკენ. - გაისმა წივილი, ხიხინი.
  - კარგი რა, ტურფა, შენი იდეები ორთქლზე მოხარშულ ტურფაზე უფრო მარტივია! - სიტყვით თქვა ჰეგმა.
  - სწორედ ამას ვიზამთ. რატომ ვიმედოვნებ, რომ ჯადოქარი სანდოა?
  - ძალიან ფერი. მან თავად გვიპოვა!
  -მაშ ასე მოიქეცი!
  ასეთი მარტივი თაღლითობის შემდეგ, როდესაც ტრილიონები უნდა იწონიდეს ჯიბეებს, განწყობა დადებითი იყო. თეთრმა ანგელოზმა მაშინვე გააცნობიერა, რომ მისმა კოლეგამ ჭკვიანურად მოატყუა და ახლა ხელებს უსვამდა.
  - გამარჯვება მოგიტანა დიდმა იმპერატორმა დე შჩა-ჩავამ, უნივერსალური სამყაროების მბრძანებელმა.
  ჰეგი მაშინვე წამოხტა, თუნდაც სკამიდან გადმოხტა.
  - რა გამარჯვებაა!
  - აბა, ჩვენ გვაქვს სპეციალური ჯადოსნური არტეფაქტები, საბრძოლო მასალასთან თუ შერწყმა ასჯერ გაიზრდება ფეთქებადი ძალა.
  "ასი?" ჰკითხა ჰეგმა.
  - მინიმუმ, და თუ მეტი არტეფაქტია, მაშინ ორასამდე. სვიატოროსიის არმია დაიშლება პრეონებად!
  ჰეგიმ კბილებში გამოსცრა, კბილები გამოსცრა.
  -ამ შემთხვევაში უნდა ვიჩქაროთ. სანამ ცბიერი კონკურენტები წინ არ წავიდნენ. წინააღმდეგ შემთხვევაში, ყველა წარმატებას რუსი ჰიპერმარშალი ალექსანდრე სუვოროვი აიღებს. მან უკვე შეკრიბა ძალები ზიუკოვის წინააღმდეგ!
  - რა თქმა უნდა, ის იქნება, ჩვენ უნდა ვიმოქმედოთ ისე სწრაფად, როგორც გრავიტაციული ტალღა, ჩემი ვასალები და რობოტები მზად არიან, ყველაფერი საწყობებში დაამტვრიონ. ვფიქრობ თხუთმეტ ფუჰჰოტამდე შევინარჩუნო.
  ჰეგი გაუკვირდა:
  - Ისე სწრაფად?
  - ახლახან მივიღე სქემა და ჩემი საგნები გაწვრთნილები არიან! ცოტა არასწორად, დიდი ღირსებისთვის და კვაზარისთვის!
  კომენდანტმა იღრიალა ამ ჭკუაზე:
  - Დიახ, ვეთანხმები! ეს საუკეთესო საშუალებაა მშობლების აღზრდისთვის.
  - ასე რომ დაგვიანება იპარავს დაფნებს, აჩქარებას მოაქვს წარმატება!
  - არ მესმის, რატომ გვჭირდება დაფნები, შეიძლება ისინი ულტრაპლუტონიუმია, მაგრამ მაინც გმადლობთ.
  - და სასწრაფოდ თავისუფალი შესვლა საწყობებში ჩვენი ხალხისთვის.
  ახლა მთავარი ის იყო, რომ გოგოებმა ზუსტად იმუშავეს და არ დაგვანებეს. სვიატოროსიის არმიის ჯარისკაცებმა რეპეტიცია გაიარეს ვირტუალურ სიმულაციური პროგრამაზე, მაგრამ გადამწყვეტ მომენტში მათი ნერვები უბრალოდ იშლებოდა.
  თეთრი ანგელოზი თავხედურად იქცეოდა და ბევრს უყვიროდა უცხოპლანეტელებს. ამან უნდა დაამშვიდოს რუსი მებრძოლები, მტერი არ არის საშინელი, რადგან ის ნებას რთავს, რომ იყვირონ. აქამდე ყველაფერი კარგად იყო. მართალია, ერთ-ერთმა ინოგალაქტმა ცდილობდა ყვირილიყო, მაგრამ თავხედმა მეომარმა მას პარალიზატორი ესროლა, რის გამოც აიძულა ღრიალი და კვნეტა. ტკივილი საშინელი იყო და დანარჩენი ჭრელი შეკვრა დანებდა, ხვდებოდა თავხედი პატარა ბიჭის უპირატესობა. მაშინ ყველაფერი მარტივი იყო
  იუმორისტული სამოქმედო ფილმის გარდა, გოგონებმა თავს უფლება მისცეს მხიარულება, ასაფეთქებელი ნივთიერებების და დეტონატორების დადგმა. ზოგადად, მირაბელა ფიქრობდა, რომ პრიმიტიული სამყაროების გამანადგურებელი გავლენა აქაც მოქმედებს. სვიატოროსიაში ასეთი მარტივი თაღლითობა არ მუშაობდა; მიღებულ გადაწყვეტილებებში არ ყოფილა მრავალჯერადი დუბლირება და მყისიერი შეტყობინება. და, ალბათ, დიდი რუსეთიც, მიწიერები არ არიან მწოვნი. და შემდეგ ხდება ასეთი გულწრფელი ბავშვის საუბარი. აშკარა სისულელეებს მახსენებს! ასე რომ, ერთ თხას ფულის შოვნა სურდა და ფულის ნაცვლად ხელყუმბარა აიღო. ახლა უნდა წავსულიყავი. ისე მარტივია!
  - ახლა ჩვენ გავფრინდებით და ამ მეძავებზე გამოვცდით ჩვენს დამრტყმელ ძალას! - თქვა თეთრმა ანგელოზმა. "თქვენ ნახავთ, რა ძლიერები ვართ, განადგურების დემონსტრირება."
  ჰეგი დათანხმდა:
  - ეს საუკეთესო გზაა! აჩვენე ყველას შენი არაჩვეულებრივი ძალა.
  კომენდანტს უკვე აინტერესებდა, რამდენი მოგება შეეძლო გაეკეთებინა გაუმჯობესებული იარაღის გაყიდვით. ამავდროულად, გადაწყვიტა გადაეგდო, როგორც ჰეგს სჯეროდა, ბუნდოვანი დიდი იმპერატორი.
  კერძოდ, წმინდა რუსებმა გაანადგურონ. ჩვენ უნდა გავაფრთხილოთ ისინი, რომ ისინი თავდასხმის ქვეშ არიან.
  მიუხედავად იმისა, რომ იარაღის დემონსტრირება არ ხდება, ეს არც ისე დამაჯერებელი იქნება. ისე, ის არაფერს მოაწყობს მათთვის! იქნება რაღაც ხრიკები, იქნება!
  ფლოტი თეთრი ანგელოზის მეთაურობით სწრაფად გაემგზავრა. მას არანაირი დაბრკოლება არ წააწყდა და ელფმა იმპაქტ-როკიმ კი შენიშნა:
  - არა, ეს რატომღაც ჰოლივუდიც კი არ არის. გაანადგურე მთავარი მიწოდების ცენტრი გასროლის გარეშე!
  - ეს არის სამხედრო ლიდერობის ხელოვნება, რათა თავიდან აიცილოს ზედმეტი რისკები. ნამდვილი ქირურგი არის ის, ვისაც შეუძლია შეუმჩნევლად შეასრულოს რთული ოპერაცია!
  მათი რაზმი მნიშვნელოვნად გამოეყო მტრის არმადას, როდესაც დეტონატორები აფრინდნენ. უზარმაზარი ჰიპერსფერო ჰიპერპლაზმურმა ქარიშხალმა მოიცვა. იგი გადაიქცა უწყვეტ ცეცხლოვან ნათებაში, რომელშიც მყისიერად დაიწვა ათობით მილიარდი მტრის ჯარისკაცი.
  უდარ-როკიმ ჩასჩურჩულა:
  - ჭკვიანი ბიჭი ხარ, მაგრამ ამავდროულად დაუნდობელი. გაანადგურე ამდენი მტერი ერთდროულად!
  - და გადაარჩინე ჩვენი ბიჭების და გოგოების სიცოცხლე! თქვენ არ გინდოდათ, რომ მათ ადგილას მოკლული თქვენი და ან მეგობარი ბიჭი ყოფილიყო. - თეთრმა ანგელოზმა ამოიღო მინი-თერმოპრეონის კანფეტის ბომბი და ენით გემრიელად დაასრიალა, შემდეგ პირში ჩააგდო - ან იქნებ მისი სისხლი, არც ისე ბოდიში!
  -რატო, სულელო ბიჭო, ყველას ვწუხვარ. გგონია მტერს სული არ აქვს, ან დაღუპული ჯარისკაცების შვილები არ ტირიან. დაიწყებ ყველასთან თანაგრძნობას, გული შეგტკივა. თუმცა ამაზე არ ისაუბრებენ, თორემ დაიწყებენ იმის თქმას, რომ Impact Rocky ბერდება და ამის გამო ზედმეტად სენტიმენტალური გახდა.
  "როგორც ჩანს, ჩვენ გვედევნება გემების დიდი მასები." დაჩქარება დაგჭირდებათ!
  - სუფრა შეღებილია და ფერფლითაა დაფარული! სამხედრო ვარსკვლავური ხომალდი თხა არ არის! - იმღერა გოგონამ.
  არ არის ადვილი გაუმჯობესება, როცა უკვე საკმაოდ კარგად მოძრაობ. მაგრამ გარკვეული თავდასხმა დროულად თამაშობს როლს. გარდა ამისა, სვიატოროსიის ვარსკვლავური ხომალდები ოდნავ აღემატებოდა მტერს მობილურობით. ვარსკვლავური ხომალდების პატრული გადახტა ხაზის გასწვრივ. ორმოცდაშვიდი იყო. თეთრმა ანგელოზმა ბრძანა:
  - ნუ ისვრი, ნება მიეცი, რომ მიუახლოვდეს და მერე ერთბაშად დაგიფარავთ შემაწუხებელი ბუზივით.
  მტერიც არ ჩქარობდა მოკვლის მიზნით ცეცხლის გახსნას და ერთბაშად, ერთ ზალპში, სიჩქარის დაკარგვის გარეშეც "მომსახურეს".
  - არა, მოკრივე ის არის, ვინც ურტყამს და ის, ვინც დაარტყა!
  და მაინც, მტერი ფლანგებიდან იჭერდა. მე მომიწია დაძაბვა და დაჭერა და რთული მანევრების ჩატარება. და ამავე დროს განიცდიან ზარალს. თუმცა, აქ სვიატოროსიას ფლოტის ძირითადი ძალები უკვე ახლოს იყვნენ. ისინი თავდაჯერებულად უტევდნენ მტერს. ბრძოლა დაიწყო. პრიმიტიული სამყაროების ათეული საბრძოლო ხომალდი მყისიერად დაიშალა და მტვერად დაიშალა. თუმცა, შეტაკება საოცრად ხანმოკლე გამოდგა. დიდი რუსეთის მოკავშირეების არმია უბრალოდ უკან დაიხია და პოზიციები გაათავისუფლა. თეთრ ანგელოზს მიზეზიც კი ექნება, რომ თქვას:
  "ჩვენ არ მოგვიწია ჩხუბი, ცოცხით სცემეს, სამწუხაროა, მაგრამ ძალიან ბევრი მტვერი აწია, დაცემინება მინდოდა."
  მირაბელმა, ფაქტობრივად, დაცემინება, შემობრუნდა და მყისიერად გაიღვიძა. მსხვილმა ჭრიჭინამ ნესტოებს ანტენებით აკრა, პეპელა კი ფრთებით დალურჯებულ, შიშველ ქუსლს დაჰკრა.
  - კარგი, სისულელეზე ვოცნებობდი! საჭიროა მეტი მუშაობა! ვაიმე, სიზმარშიც კი ვოცნებობ ხოცვაზე, როცა საბოლოოდ შევძლებ ცხოვრებით ტკბობას.
  გოგონამ ცეცხლი დაანთო, ამისთვის მშვილდის მსგავსი რაღაც გააკეთა და ჯოხის ტრიალი დაიწყო. ცეცხლმა სწრაფად მოიცვა ტოტები და შედარებით მშრალი ეკლიანი ტოტები. გოგონამ დაიწყო ფსკერის დაწვა, გაიხსენა ველურების ტექნიკა ღვეზელზე. რამდენჯერმე დაწვა შიშველი ფეხები, ცეცხლის ალი და ოთხი მზის სითბო გაერთიანდა მტკივნეულად ვნებიან ნივთიერებაში: გოგონას ბევრი ოფლი აიღო. მირაბელა რამდენჯერმე ჩაეშვა ნაკადულში. გარდა ამისა, კვამლი თვალებში ტკივილს იწვევდა, წვისგან სხეული გაშავდა. გოგონამ რამდენჯერმე დაიცინა. სამუშაო ათზე მეტ საათს გაგრძელდა. გოგონას ძალიან მოშივდა და ჩვეულებრივი ტროპიკული წვიმა მოვიდა. წყლის ნაკადულებმა ცეცხლი ჩააქრო და მირაბელი თბილი ნაკადულებით კინაღამ ჩამოირეცხა. თუმცა, ლამაზმანი ბედნიერიც კი იყო, მისი შოკოლადის სხეული ისევ სუფთა გახდა.
  - არა, როგორც ჩანს, ტორტს რამდენიმე დღე მოუწევს.
  წვიმა დაახლოებით ოცი წუთი გაგრძელდა და პატარა ნაკადულები დატოვა. გუბეებში ჩასხლეტილი გოგონა ნაპირისკენ გაემართა. მან მოულოდნელად მოინდომა ადგილობრივი თევზის მოსინჯვა. ცეცხლის ხელახლა დანთების ოდნავი სურვილიც არ ყოფილა. მსუბუქი ნიავი უბერავდა, ხეებმა თითქოს მისასალმებლად თავი დაუქნიეს გოგონას. განწყობა ამაღლდა. სრულიად შიშველი ლამაზმანი ქვის შუბით თავს ადგილობრივ დედოფალად გრძნობდა. აბა, ზვიგენებმა სცადონ მასთან მიახლოება, ძლიერ დარტყმას მიიღებენ! გარდა ამისა, ზვიგენები, როგორც ჩანს, რეაგირებენ სისხლზე, მათ სუნი აქვთ დიდი მანძილიდან. და თუ მას ასე სწრაფად დაარტყამთ შუბს, მაშინ მარტივად შეგიძლიათ დაიჭიროთ თევზი და გაატაროთ იგი. მაგრამ როგორ ვჭამოთ? უმი თუ შემწვარი? ასევე ძალიან საინტერესო არჩევანი.
  გოგონა სანაპიროს მიუახლოვდა, წვიმის შემდეგ ქვიშა ჯერ არ იყო გახურებული და მის შიშველ ფეხებს ნეტარება და სასიამოვნო ტიკტიკი იგრძნო. მირაბელა ქვიშას თითებით ასწია, ნაჭუჭს ჰგავდა, აბა, შენც შეგიძლია ჭამო. აქაც ალბათ ხამანწკებია. უცნაურია, რატომ დაიღუპნენ წინა აგენტები, როგორც ჩანს, ეს სამყარო არც ისე ბოროტია. საკვების პრობლემა არ არის და დანარჩენი გამოვა. გოგონა წყლის პირას მიუახლოვდა, როცა მოულოდნელად გაჩერდა. თვალის კუთხით, ჰორიზონტზე ძლივს ჩანდა, მირაბელამ შენიშნა, რომ გემი სანაპიროს უახლოვდებოდა. და პლანეტა დედამიწაზე დიდია, დაახლოებით ორჯერ დიდია თუ დიამეტრში ჩავთვლით, მდედრობითი სქესის რობინსონმა შეაფასა თვალით. გოგონამ ზღვის ფეხი ასწია და ყურება განაგრძო. არა თანამედროვე, რა თქმა უნდა იალქნებით და არც ისე დიდი. ასე რომ, პრეინდუსტრიული ბრიგანტი, მაგრამ საკმაოდ ელეგანტური. მიუხედავად მანძილისა, მირაბელას მახვილმა ხედვამ საშუალება მისცა სწრაფად დათვალა იარაღი.
  - გემი, ეს ნიშნავს, რომ აქ ცივილიზაციაა. ერთადერთი ცუდი ის არის, რომ ის არ არის კოსმოგენური!
  გოგონამ შუბი დაარტყა წყალს, ვერცხლის პატარა თევზი გახვრეტა. მირაბელა მას ფრთხილად შეეხო:
  - ამბობენ უმი ხორცი უფრო ჯანსაღია, ჯერ ვჭამთ და მერე გადავწყვეტთ რა ვქნათ. სავარაუდოდ, გემს სურს შეავსოს თავისი მარაგი მტკნარი წყლით და შესაძლოა ხილით, ამიტომ დრო არ მაქვს, ჯერ არ ვარ ზეწოლის ქვეშ!
  . თავი No21
  სადათმა, დაღლილ ზურგს უკან, დათანხმდა:
  - რა პრაქტიკულია ეს! მიუხედავად იმისა, რომ სამოთხედ და ჯოჯოხეთად დაყოფა ჭარბობს თითქმის ყველა სარწმუნოებაში! სამოთხე ცხოველური უსაქმურობაა, როცა არაფრის სწრაფვა არ არის, უბრალოდ დაწექი მუცლით მაღლა და ისიამოვნე. ჯოჯოხეთზე საუბარი არ არის საჭირო, ჩვენ უკვე ჯოჯოხეთში ვართ.
  იანკამ, რომელიც ასევე იტანჯებოდა, შენიშნა:
  - კარგი, არა მთლად! იმავე მონღოლებს სჯეროდათ, რომ სიკვდილის შემდეგ დაღუპულები მეომრების კარიერას განაგრძობდნენ. ომის ღმერთის სულდეს ხელმძღვანელობით სხვა გარდაცვლილი სულების სახელმწიფოები იპყრობენ. ანუ იყო პარალელი, თითქოსდა, ცოცხლებთან ერთად ჩვენი სამყარო დამეპყრო და მკვდრებითაც სხვა სამყარო დაიპყრო! ერთგვარი სული ვერ პოულობს მოსვენებას და აგრძელებს კარიერის გაუმჯობესებას და ზრდას.
  ალი აღფრთოვანებული იყო:
  - და ეს კიდევ უკეთესია! თქვენ შეგიძლიათ მოკვდეთ როგორც მონა და გახდეთ მეომარი შემდეგ სამყაროში. ყოველივე ამის შემდეგ, ეს უკეთესია, ვიდრე კარგად ნაკვები უსაქმურობა.
  ამ დროს ყმაწვილების ზურგზე კვლავ გადაიარა ყველგანმავალი მათრახი. მათ უნებურად აუჩქარეს ტემპი, ხრეშზე გადაიტანეს სულგრძელი ფეხები და ცოტა ხანი გაჩუმდნენ და სუნთქვა აღიდგინეს.
  სადათმა სუნთქვა შეეკრა და შენიშნა:
  - კარგად ნაკვები უსაქმურობა არც ისე ცუდია, მით უმეტეს, როცა მათრახით ნაცემი მონა ხარ. თქვენ კი გაინტერესებთ, მართლა ასეთი ცუდია თუ არა სიკვდილი.
  იანკამ გაღიმებულმა თქვა:
  - ფაქტობრივად, ბევრს მიაჩნია, რომ სიკვდილი უბრალოდ არარაობაა! თუმცა, მაგალითად, თითქმის ყველა ერს სჯერა უკვდავი სულის არსებობის. და საერთოდ, აიღეთ ჩვენი ფრენები სიზმარში, საიდან მოდის ისინი?
  ალიმ გამოთქვა აზრი:
  - გაიხსენე, როგორ აფრინდა ჩვენი სულები ზედაპირს! ან....
  სადათმა შესთავაზა:
  - ის არის ხსოვნა ჩვენი სულიერი მდგომარეობისა თუ არსებობის შესახებ, ხორცში განსახიერებამდე. უფრო მეტიც, მე ვიცი, რომ არსებობდნენ დიდი გურუები, რომელთა სულებსაც შეეძლოთ სხეულის დატოვება. ისინი გადავიდნენ სხვა სამყაროებში. რატომღაც, მე თვითონაც ვაკვირდებოდი ჩემს ხორცს გარედან, მას შემდეგ რაც მღვდელმა ბროლის ბურთი მომცა დასათვალიერებლად.
  იანკა დაინტერესდა:
  -და რა ნახე?
  ახალბედა ბიჭი უნებურად შეკრთა:
  "მეც კი მეშინოდა საკუთარი თავის შეხედვა, როგორ გავფითრდი." შემდეგ ჩემმა სულმა კედელში გაიარა და დაბრუნდა.
  იანკა, გაოგნებული, დათანხმდა:
  -აუცილებლად არის რაღაც ასეთი! ერთ დროს პაპუსი დაეხმარა ნიკოლოზ მეორეს ალექსანდრე მესამის სულის აღძვრაში. მან მეფეს ურჩია იყო ძლიერი და მკაცრი, რათა თავიდან აეცილებინა შემდგომი პრობლემები. სხვათა შორის, პაპუსმა თქვა, რომ სანამ ცოცხალია, მონარქიას არაფერი ემუქრება. ეს ჯადოქარი გარდაიცვალა 1917 წელს სწორედ თებერვალში. ჭორების თანახმად, სეანსები ლენინს და სტალინსაც გამართეს. როგორც ჩანს, ლენინის სულმაც კი უწინასწარმეტყველა სტალინს 1941 წელს, რომ ის მოიგებდა ომს გერმანიასთან.
  სადათმა მთელი სერიოზულობით შესთავაზა:
  - ვთქვათ, თუ ერთი ჩვენგანი მოკვდება, სიზმარში მივიდეს მეორესთან და თქვას: იქ არის შემდგომი ცხოვრება და იქ კარგია!
  იანკამ უნებურად გაიღიმა, ეტლიც კი, რომელსაც ის ზიდავდა, არც ისე მძიმე ჩანდა:
  - დიახ, რა თქმა უნდა სულები არიან! მხოლოდ რამდენიმე მცირე სექტა უარყოფს ამას. მაგრამ ეს სულაც არ არის კარგი შემდეგ სამყაროში. ვიღაცამ სიკვდილამდე სიცოცხლე ბულგარს შეადარა, სიკვდილის შემდეგ სიცოცხლე ზონას. როგორც წესი, ვიღაც თავს ცუდად გრძნობს ბულგარში და არ აღდგება ზონაში! ასე რომ, მონა უნდა გახდეს თავისუფალი მხოლოდ დედამიწაზე!
  - Დედამიწა? - გაოცდნენ ბიჭები ერთად.
  - რა ჰქვია შენს პლანეტას!? - შეისწორა თავი იანკამ.
  - გრადოდარი!
  - ასე რომ, გრადოდარშია!
  ბიჭები გაჩუმდნენ, ასვლა კიდევ უფრო ციცაბო გახდა და სუნთქვა შეეკრათ. გარდა ამისა, თავად გზა ახლა კიდევ უფრო კლდოვანი იყო და ბასრი საგნებს სულ უფრო ხშირად ხვდებოდნენ. იანკა ფიქრობდა, რომ უსხეულო არსებობას აქვს თავისი ხიბლი, არ არსებობს ასეთი მიზიდულობის ძალა. ძლიერი, მაგრამ მაინც ძალიან ბავშვური ფეხები მტკივნეულად იწყებენ ტკივილს. ბიჭმა თავი უნდა გაიმაგროს, მამაკაცი უნდა იყოს, ამავდროულად მისი დაკუნთული მხარ ქამარს უფრო და უფრო ჭრის, დროდადრო სამაჯურის მორგება გჭირდებათ.
  მძიმე ოფლის წვეთებით და მოხრილი ბიჭი ჯიუტად აძვრა, ცდილობდა თავი მოეშორებინა დაღლილი კუნთების მზარდი, მტკივნეული ქავილისგან. ბიჭის შიშველი, დამწვარი ფეხები უბრალოდ ეკლიანი საფარით იყო ჩაძირული და ძარღვები და ძარღვები ამობურცული იყო მის სწრაფად ჩაბნელებულ კოჭებზე.
  როდესაც ისტორიის გაკვეთილზე მასწავლებელი საუბრობდა მონების, განსაკუთრებით ბავშვების რთულ ბედზე, ეს არც თუ ისე კარგად იყო მიღებული. ასე რომ, ეს აბსტრაქციაა, რადგან აფრიკაში და აღმოსავლეთში ჯერ კიდევ არსებობენ მონები ბავშვები, ზოგან ოფიციალური(!). დიახ, აღმოსავლეთში, თუნდაც რუსეთში, ისინი იქ იყვნენ ბოლო დრომდე და ალბათ ახლაც არიან. ამერიკაშიც ბევრი ადამიანი ცხოვრობს ისე, რომ არაფრით სჯობს მონობას, განსაკუთრებით შავკანიანები და ლათინოელები. ისე, ბავშვთა შრომის გამოყენება ქარხნებში, ქარხნებში, ფერმებსა და მაღაროებში გავრცელებულია და ხშირად ლეგალიზებულია. ყველაზე ხშირად ეს ნებაყოფლობითია, ამერიკელები შრომისმოყვარეები არიან და მილიონერების ცბიერი შთამომავლებიც კი არიან; ნუ დააყოვნებთ მანქანების გარეცხვას ან ქუჩების გაწმენდას. ზოგადად, აშშ, რა თქმა უნდა, რუსეთის მტერია, მაგრამ პატივისცემის ღირსი მტერი. მაგალითად, პეტრე პირველს არ უყვარდა ევროპელები, განსაკუთრებით კი ბრიტანელები და გერმანელები, განჭვრეტით, რომ მომავალში რუსეთი მათთან იბრძოდა! მაგრამ ის ამ ხალხებთან გააფთრებით სწავლობდა, ცოლად გერმანელი ქალი გაჰყვა და უცხოელებით შემოეხვია. პეტრე არ იყო ამაყი და პირადად მუშაობდა თვითმფრინავით და ნაჯახით. რა თქმა უნდა, ის სასტიკი იყო, აჯანყებულებს პირადად აწამებდა კიდეც, მაგრამ სხვაგვარად შეუძლებელი იყო რუსეთის ამაღლება. ზარმაცი ხარის გაღვიძების საუკეთესო საშუალება ხომ მათრახია. რუსი ხალხი ძლიერია, მაგრამ მათ არ აქვთ ამბიცია და ბულდოგის ძალა. მეფე პეტრე ორივეს ფლობდა, მაგრამ აკლდა თვითდისციპლინა: ძალიან ბევრს სვამდა, ეწეოდა და მეძავდა. ორგიებმა შეარყია მეფის ჯანმრთელობა და თანაბარი მემკვიდრე არ მოიძებნა. მონარქიების მარადიული პრობლემა ის არის, რომ მკაცრი, ძლიერი ნებისყოფის მამის შვილი ძალიან ხშირად მემკვიდრეობით იღებს დედის რბილ, მორჩილ ბუნებას. ხელმწიფე ისრისპირს ჰგავს - თუ რბილად იქცევა, ქვეყანას ჩიხში მიიყვანს! მხოლოდ სიმტკიცე ასევე მოითხოვს ინტელექტს. კერძოდ, ნიკოლოზ პირველს - პალკინს ჰქონდა საკმარისი სიმკაცრე, მაგრამ იყო ინტელექტის ნაკლებობა. სტალინს ჰყავდა ორივე, გამოჩენილი მოაზროვნე და სახელმწიფო მოღვაწე. სამწუხაროდ, ცილისწამება მისმა მემკვიდრეებმა, განსაკუთრებით ისეთმა არაობიექტებმა, როგორიცაა გორბაჩოვი და ხრუშჩოვი. სამწუხაროდ, მისი სახელი არასოდეს ყოფილა სათანადოდ დაფასებული სტალინის დევნის დროს: მხოლოდ რამდენიმე ადგა ფეხზე. თუმცა რომ არა მისი სისასტიკე, ჩვენ მოგვიწევდა ცხოვრება ჰიტლერის ქვეშ. რა მოხდა რეალურად ამ შემთხვევაში? ფიურერი არ გეგმავდა სლავების საბითუმო განადგურებას, მაგრამ აღიქვამდა მათ მეორეხარისხოვან ხალხად. მას სჯეროდა, რომ სლავების ოთხმოცი პროცენტი შეიძლებოდა გერმანიზებულიყო, მაგრამ თვლიდა, რომ მკაცრი დაქვემდებარება უნდა ყოფილიყო უმაღლესი რასის მიმართ! გარდა ამისა, მას აწუხებდა მათი ნაყოფიერება. ზოგადად, მეორე კლასის მოქალაქეობა არ არის კარგი. ჰიტლერი გააფთრებული ნაციონალისტივით იყო: მან გერმანელები ყველაზე მაღლა დააყენა, რაც იმას ნიშნავს, რომ რუსები რამდენიმე საფეხურით დაბლა იდგნენ. გარდა ამისა, ფიურერს სურდა სლავების კულტურული დონის დაწევა, რაც ასევე ძალიან ცუდი იყო. ისე, გერმანელები სასტიკად ებრძოდნენ პარტიზანებს, წვავდნენ სოფლებს მათ მოსახლეობასთან ერთად. არა, საბჭოთა ხელისუფლების დროს ბევრად უკეთესი იყო. გარდა ამისა, სსრკ მეორე მსოფლიო ომის შემდეგ იყო ერთადერთი ქვეყანა მსოფლიოში, სადაც ფასები წლიდან წლამდე იკლებს. ზოგადად, არსებობს მითი, რომ სტალინის დროს განვითარებული იყო მხოლოდ სამხედრო მრეწველობა, ხოლო სამოქალაქო მრეწველობა სტაგნაციაში იყო. მაგრამ ეს ასე არ არის, არის სტატისტიკაც, რომლის წაკითხვაც შესაძლებელია ინტერნეტში. არა მარტო ტანკები და თოფები, იყვნენ წითელი საბჭოთა ლიდერები! მაგალითად, დაკონსერვებული საკვების წარმოება 1928 წლიდან 1950 წლამდე გაიზარდა შვიდჯერ, ძეხვეულის წარმოება ხუთნახევარჯერ, ვაშლის სამჯერ და ველოსიპედების სამოცდათორმეტჯერ!
  აწევის კუთხე შემცირდა და ბიჭებმა შვება იგრძნოს. სადათმა ამოისუნთქა, ჰაერში ჩახლეჩილმა ჰკითხა:
  - რომ ჩინგიზ-ხანმა დაიპყრო ხორეზმი?!
  იანკამ ძალისხმევით ჩაილაპარაკა:
  - დიახ! დაიპყრო! უფრო მეტიც, მთელი რიგი ქალაქები ბუხარა, სამარკანდი და სხვები უბრძოლველად დანებდნენ. ჩინგიზ ხანი ტირანი შაჰისგან სიცოცხლეს და განთავისუფლებას დაჰპირდა.
  -და მომატყუა! - გამოიცნო ცბიერი სადათმა.
  ბიჭმა ოფლიანი, სამართლიანი თავი დაუქნია:
  - მართალია! მან მოკლა ყველა მამაკაცი, ქალები და ბავშვები მონობაში გადაიყვანა. წინააღმდეგ შემთხვევაში, მისი კავალერიის არმია უბრალოდ დაიღუპება უდაბნოში. ხორეზმი დაეცა, შაჰი დაიკარგა. ასობით ათასი ადამიანი დაიღუპა. სამწუხარო ამბავი, საზიზღარი ომი. ჩინგიზ-ხანი ჩვეულებრივ სიტყვას არ ასრულებდა და არ ჩქარობდა მოწყალების გამოვლენას!
  - მოწყალებას არავინ ჩქარობს! სისულელე იქნებოდა შენი მტრების დაზოგვა. - დაამტკიცა სადათმა.
  - ცალკეულმა ქალაქებმა კი ჯიუტად წინააღმდეგობა გაუწიეს, განსაკუთრებით ირანის ტერიტორიაზე, რომელიც ხორეზმის შემადგენლობაშია. ლეგენდის თანახმად, ჩინგიზ ხანმა შაჰის შვილიშვილს გული პირადად მოკვეთა. - იანკა დაიხარა და ღვედი კბილებით მოკიდა, მარილიანობის შეგრძნებით.
  - Და მერე? - საუბარში ჩაერია ალი.
  ბიჭს ხელების გაშლა სურდა, მაგრამ ისინი მჭიდროდ იყო შეკრული:
  - შაჰის ვაჟი გერალ ედ-დინი დიდხანს ებრძოდა ჩინგიზ ხანს, ზოგჯერ პირად წარმატებებსაც აღწევდა, მონღოლთა სატრაპის ორმოცდაათასიან ლაშქარსაც ამარცხებდა, მაგრამ ბოლოს მანაც დაასრულა თავისი. ცხოვრება ბოძზე. ჩინგიზ ხანმა თავისი ჯარების ნაწილი დასავლეთისკენ გაგზავნა. გაიარეს ბაღდადის ხალიფატის ჩრდილოეთი და შევიდნენ საქართველოში და სომხეთში. ქართველებს ერთი ხელმწიფე არ ჰყოლიათ, თავადებმა ერთმანეთს უღალატეს. ბრძოლის დროს ერთ-ერთმა უფლისწულმაც კი დაარტყა ძმები ზურგში. მათ სწრაფად გაუმკლავდნენ და ნუკერებმა სწრაფად გატეხეს ზურგი მათ მოკავშირეს. ამის შემდეგ მონღოლები დაეშვნენ მდინარე თერეკს, გაძარცვეს მეზობელი სოფლები, გაიარეს ყუბანი და მიაღწიეს ყოფილ რუსულ ციხესიმაგრეს თმუთარაკანს.
  ბიჭს ხველა უჭირდა, სუნთქვის შეკავება უჭირდა, ტვირთის ტარება და ლაპარაკი ამავდროულად ძალიან უჭირდა. თუმცა, თითქმის მოზარდი იყო, ცდილობდა დაემალა ის ტკივილი და სისუსტე, რაც ჩვეულებრივ ბიჭებს ახასიათებთ.
  სადათმა, ასევე არა სუსტმა, ჰკითხა:
  - მერე რა არის?
  იანკამ ოფლი მოიშორა და განაგრძო ამბავი და ცდილობდა თანაბარი ხმით ეთქვა:
  - მონღოლებს თავად ციხე არ შეუტიათ. მათ შესთავაზეს კომენდანტს, ევროპული ჰანსის წარმომადგენელს, უბრალოდ ეყიდა კამპანიის დროს დატყვევებული მონები.
  ის დათანხმდა! თათრების ნაწილი მონების საფარქვეშ შევიდა დიდ და მდიდარ ქალაქში. ისინი მოულოდნელად თავს დაესხნენ მცველებს, გააღეს კარიბჭე და აზიელების ჯარი შემოვარდა შიგნით.
  - Ეს საინტერესოა! - თვალები გაუბრწყინდა ახალგაზრდა მონებს.
  - ქალები გააუპატიურეს და ყველა კაცი დახოცეს - კომენდანტი თავდაყირა ჩამოახრჩვეს და ხელებზე ქვები მიაკრა, მონღოლებმა ეს ქალაქი მდიდარი ნადავლით დატოვეს. გამაგრება მოვიდა ჩინგიზ ხანისგან, რომელმაც ამ დროისთვის დაიპყრო მთელი ხორეზმი. თათრები დაიძრნენ ყიფჩაკების წინააღმდეგ, უფრო ცნობილი როგორც კუმანები.
  - რუკა მაინც დაგვიხატო, თორემ ვერ გაიგებ როგორ მოხდა ეს! - მკვეთრად, - თქვა სადათმა.
  -ასეთი რა ხდება?! - აღშფოთდა იანკა.
  ალიმ უსაყვედურა მეგობარს:
  - Არ არის საჭიროება! რა გვაინტერესებს მისი ქვეყანა? შესაძლოა, ტკივილსაც კი აყენებს მას ამის გახსენება.
  იანკა დათანხმდა:
  - რა თქმა უნდა მტკივა კალკაზე ბრძოლის გახსენება! როგორც დიდი ქვეყანა, რუსეთი ხშირად არ კარგავდა, მაგრამ როდესაც ეს მოხდა, ეს მართლაც ტრაგედია იყო.
  სადათმა ფილოსოფიურად შენიშნა:
  - მაგრამ დამარცხებები რომ არ ყოფილიყო, თქვენი ქვეყანა მთელ მსოფლიოს დაიპყრობდა და ყველა ომი დამთავრდებოდა?
  - მშვენიერი იქნებოდა! - თოკები გასწია იანკამ.
  - Არ არის კარგი! არსად იყო ბრძოლა!
  იანკამ მწვავედ გააპროტესტა:
  - და სივრცე! ჩვენ დავიწყებდით გაფართოებას სხვა სამყაროებში! რა თქმა უნდა, თავდაპირველად ის თავის თავს არ იხდიდა, მაგრამ დროთა განმავლობაში ტექნოლოგიები განვითარდებოდა და ახალი მიწების დაპყრობა პრიორიტეტად იქცა.
  - რა თქმა უნდა? - თვალები მოჭუტა სადატმა.
  იანკას ცოტა ხნით დაავიწყდა დაღლილობა:
  - დიახ! ერთ დროს, როდესაც კრისტოფერ კოლუმბმა აღმოაჩინა ამერიკა, ბევრს ასევე ეჭვი ეპარებოდა, მოიტანდა თუ არა ახალი მიწები მოგებას, რადგან ისინი ძალიან შორს იყვნენ და მათ რამდენიმე თვე მოუწიათ ნაოსნობა, შემდეგ კი არაფერი, მათ აითვისეს. ერთ დროს რუსეთში იყვნენ სულელები, რომლებმაც გაყიდეს ალასკა და ჰავაის კუნძულები უფასოდ გასცეს. მეფესთან დაახლოებულ იდიოტებსაც სჯეროდათ, რომ ეს სივრცეები თავს არ იხდიდა. და ამერიკელებმა აიღეს ისინი და აითვისეს. მარტო მილიარდობით ოქრო ამოტუმბეს, რომ აღარაფერი ვთქვათ ნავთობზე, გაზზე, მადნზე, ბოქსიტსა და ა.შ. ყველაზე დიდი ღირებულება მიწაა და მისი დაცვა და გაზრდაა საჭირო. რუსეთი ყოველთვის აგროვებდა თავის გარშემო მიწებს და მისი ტერიტორიის ნაწილის მაინც დათმობა თითის, ან გულის ნაწილის მოკვეთის ტოლფასია.
  - დიახ, გონივრულია! - დაეთანხმა სადატი. - მაგრამ მაინც მოგიყვებით კალკაზე გამართულ ბრძოლაზე. Ეს არ არის?
  იანკამ ამოისუნთქა:
  - Რა თქმა უნდა! ბრძოლის მწვერვალზე პოლოვციელებმა უღალატა ყალმუხებს და მიატოვეს ისინი! მონღოლებმა მეთაურები მოსყიდეს. კალმიკების მოკვლის შემდეგ, მათ დაეწია პოლოვციელები და დაამარცხეს ისინი, უკან წაიღეს მთელი ოქრო, რომელიც გამოიყენებოდა მექრთამეობისთვის. მათ საშინელი სისასტიკე ჩაიდინეს პატიმარს, ცოცხლად მოკვეთეს კანი. პოლოვციელებს შეეშინდათ ახალი ძლიერი მტრის და დახმარებისთვის რუს მთავრებს მიმართეს. გუშინდელ მტრებს მოულოდნელად მოინდომეს მოკავშირეები.
  - ეს არ არის იშვიათი!
  - ოთხი თავადი წავიდა ლაშქრობაში, მათი ძალები არ იყო მცირე, ორმოცდაათი ათასი მებრძოლი, პლუს კიდევ ორმოცდაათი ათასი პოლოვციელებისგან. დაახლოებით ორი მონღოლ-თათარი ნაკლები იყო. ჩანდა, რომ ბრძოლის შედეგი ნათელი იყო.
  - ორმაგი უპირატესობა ბევრია! - ჩასვა ალიმ.
  იანკის მარჯვენა თვალიდან უნებურად ცრემლი გადმოუგორდა:
  - მაგრამ აქ უფლისწულების ქმედებებში შეუსაბამობამ დაგვაკარგვინა. სუზდალის უფლისწული, სხვების გაფრთხილების გარეშე, პირველმა დაარტყა, ალყაში მოაქციეს და მოკლეს თათრები. კიევის პრინცმა, პირიქით, დაიკავა პოზიცია გამაგრებულ ბანაკში და არასოდეს შესულა ბრძოლაში. დანარჩენმა ორმა გალიციელმა და სუზდალმა უფლისწულმა თავიდან შეძლეს მონღოლ-თათრების უკან დახევა, მაგრამ პოლოვციელებმა წინააღმდეგობა ვერ გაუწიეს; მათი რიგები გაანადგურეს და ზვავმა უბრალოდ ჩამორეცხა რუსული ჯარები. კრიტიკულ მომენტშიც კი, კიევის პრინცი არ მისულა მომაკვდავი მოკავშირეების დასახმარებლად. როგორც ჩანს, ის ფიქრობდა: მით უკეთესი, მე გავხდები ყველაზე მნიშვნელოვანი პრინცი რუსეთში, მთელი ძალაუფლება ჩემზე გადავა, თუ სხვა მთავრები მოკვდებიან და მათი სამკვიდრო დასუსტდება!
  სადათმა, რომელიც ცდილობდა ქუსლში ჩადგმული ნატეხის ამოგდებას, შენიშნა:
  - და ასე ფიქრობს ყველა! თუნდაც ხალხი ერთიანი იყოს. ეს უკვე დიდი ხანია ჩვეულებაა, საკუთარი პერანგი უფრო ახლოს არის სხეულთან!
  იანკა შეჩერდა, ძალა მოიკრიბა, შემდეგ სუნთქვაშეკრულმა თქვა:
  - მაგრამ ეს ის არ არის რაც უნდა გეფიქრა! ჩვენ პატივი უნდა ვცეთ და დავაფასოთ ძვირფასი რუსული სისხლი. გარდა ამისა, უნდა გახსოვდეთ. ჯერჯერობით ეს არ არის პრობლემა, მაგრამ ნახევარი პრობლემა. მონღოლები მცირე რაოდენობით ჩამოვიდნენ და გაკვეთილის ჩასატარებლად უნდა დაამარცხონ. ამ შემთხვევაში, ვერავინ გაბედავს რუსეთში შესვლას. მიზანშეწონილია, რომ საერთოდ მოკლათ ყველა, რომ არავინ თქვას აღმოსავლეთის მიწებზე და თუ ეს ვერ მოხერხდა, მაშინ მაინც ჩაუნერგეთ შიში რუსული იარაღის მიმართ. კიევის პრინცი კი შორს იყო ამ ფიქრებისგან; მას მხოლოდ საკუთარი თავის ამაღლება სურდა.
  - მაგრამ ცოცხალი დარჩა! - ბიჭებმა ერთხმად ყვირილიყვნენ.
  იანკამ ენერგიულად გააქნია თავი ახალგაზრდა ცხენივით:
  - Მაგრამ არა! დაამარცხეს სხვა მთავრები და პოლოვციელები, მონღოლები თავს დაესხნენ თავადის ბანაკს. მას ჯერ კიდევ ჰყავდა თითქმის ოცდაათი ათასი მეომარი. მონღოლთა ყველა შეტევა მოიგერიეს, მათ განიცადეს ზარალი. მაშინ მომთაბარეთა ლიდერმა სუბუდაიმ შესთავაზა. დაე, რუსებმა დაანდონ იარაღი და მშვიდად დატოვონ თავიანთი საპატიო სიტყვა. რა თქმა უნდა, არ უნდა დაეჯერებინა ამ ჯაკალის შეთავაზებას, მაგრამ კიევის პრინცი, რომელიც თავად არასოდეს შეასრულა სიტყვა, მოულოდნელად აღმოჩნდა ასეთი გულგრილი.
  - იქნებ მოჯადოებული იყო? - გამოთქვა თავისი აზრი ალიმ.
  -არ გამოვრიცხავ! აღმოსავლეთში, დასავლეთისგან განსხვავებით, ჯადოქრებს და ჯადოქრებს არ დევნიდნენ, რაც ნიშნავს, რომ მათ შეეძლოთ მეტი ძალაუფლების მოპოვება. "იანკას მოულოდნელად ვნებიანად მოუნდა თავად გამხდარიყო ჯადოქარი და დაეჯახა საბრძოლო პულსრები ზედამხედველებს, შემდეგ კი ნაზ ბალახში ჩავარდნა და დაქანცული სხეული დაემშვიდებინა.
  - თავადი მოატყუეს! - ისტერიულად ჩაიცინა სადათმა.
  - დიახ, მას შემდეგ რაც ჯარმა იარაღი დაყარა და თავშესაფარი დატოვა, მაშინვე თავს დაესხნენ. უიარაღო რუსი ჯარისკაცები იბრძოდნენ, როგორც შეეძლოთ, მუშტებითა და კბილებით, მიწას ესროდნენ, მაგრამ თითქმის ყველა დაიღუპა. თავად პრინცი და მისი უახლოესი თანამოაზრეები სკამების ქვეშ მოათავსეს და მათზე მჯდომარე დღესასწაულს აღნიშნავდნენ. ასე რომ, პრინცი გარდაიცვალა, ნელ-ნელა გაანადგურა. დამამცირებელი და მტკივნეული სიკვდილი. სხვისთვის არ გათხარო ორმო...
  - შენ თვითონ მიხვალ! - დაუმატა სადატმა შეუფერხებლად. - ეს უკვე სტაბილურ კონცეფციად იქცა! მაგრამ თქვენ კანონიერად დაკარგეთ.
  იანკამ თავი დაუქნია; მათრახი ისევ დაწვა და კანი დაწვა. ბიჭმა ცოტა ამოისუნთქა, გაადვილდა:
  - არა მგონია, ეს ასე კანონიერი იყოს. ზოგჯერ რუსები ამარცხებდნენ მნიშვნელოვან უპირატეს ძალებს. მაგალითად, მონომახმა ამოწყვიტა პოლოვციელთა უთვალავი ლაშქარი. მართალია, თანამედროვე მემატიანეები გაზვიადებულად მიიჩნევენ: რომ მისმა ოცდაათი ათასმა მებრძოლმა ნახევარი მილიონი დაამარცხა.
  - ნახევარი მილიონი! - ეს ხუთასი ათასია! - გაუკვირდა ალის.
  სადატმა ამოისუნთქა:
  - დიახ, გაზვიადება! ოცდაათი ათასი ვერ ასცდება ხუთასს! კაკალი რიყის ქვას არ გატყდება.
  ახალგაზრდა მთხრობელმა გადაყლაპა, ყელი უკვე გამომშრალი ჰქონდა და განაგრძო სიტყვის ქსოვა:
  "შესაძლოა, დროის გასვლის გამო, გადამოწმება შეუძლებელია, მაგრამ ეს არც ისე მნიშვნელოვანია. გამარჯვების შემდეგ სუბუდაიმ დაარბია რიაზანის მიწები. მისი ჯარი მიუახლოვდა რიაზანს, მაგრამ ვერ შეძლო, რის შემდეგაც უკან დაბრუნდა. ჯარისკაცების ნაწილი ბულგარეთის სამეფოში გადავიდა, მაგრამ დამარცხდა. თავად ჩინგიზ-ხანი დაბრუნდა მონღოლეთში და გადაწყვიტა დანარჩენი ჩინეთის დაპყრობა. მისმა მეომრებმა, რომლებმაც ამდენი გამარჯვება მოიპოვეს, თავს დაუმარცხებლად თვლიდნენ. ბრძოლებში გამოიყენებოდა ჩინური გამოგონებები, კატაპულტები და დენთი. სამოცდათორმეტი წლის ასაკში ჩინგიზ-ხანი გარდაიცვალა. ის გარდაიცვალა, როგორც ოცნებობდა ერთ-ერთი ციხის ალყის დროს. მისმა შუათანა ვაჟმა მემკვიდრეობით მიიღო ტახტი
  უდეგეი, ხდება ყველა მონღოლთა იმპერატორი. ჯოჩის უფროსი, ყველაზე მოძალადე და აგრესიული ვაჟი მოკლეს, ზურგი მოიტეხა; მისი ვაჟი ისტორიაში შევიდა, როგორც ბათუ ხანი.
  იანკამ ისევ შეისვენა, ძალაუნებურად ჰკითხა საკუთარ თავს: როდის დასრულდება ასვლა და ცოტა გაადვილდება. შიშველ ფეხებს ცეცხლი უკიდია, მთების ბასრი კენჭებიდან, თითქოს თაროზე აწამებენ. საერთოდ, როგორია მონის ცხოვრება, ჯოჯოხეთის მსგავსი უბედური არსებობა. აქ უნებურად სკოლა გაახსენდა. კლასში ჯდომა მოსაწყენია; გაცილებით საინტერესოა უსასრულო ინტერნეტში სირბილი ან სერფინგი. ჩემი საყვარელი გაკვეთილებია ფიზიკური აღზრდა და ხატვა და შესაძლოა ისტორიაც. Და აქ! ირგვლივ აყვავებული მცენარეულობაა, სუფთა ჰაერი შერეული ბიჭის ძლიერი ოფლით. უცნაურია, რომ მთებში ავედით, უფრო ცხელდა კიდეც, ტემპერატურა უკვე ოცდაათში იყო, რამაც ტანჯვა გაამძაფრა. საშინლად მწყურია, მაგრამ მუცელი უკვე ცარიელი მაქვს. ფეხების ქვეშ კენჭები ცისფერია, საკმაოდ უცნაური ფერია; ფრთხილად იყავით დატანჯული ფეხების დადგომისას, რომ არ დააბიჯოთ ძალიან ბასრებზე.
  ჩაერია სადატი:
  - რა მოხდა შემდეგ თქვენი იმპერიის ისტორიაში?
  იანკამ უხალისოდ განაგრძო, ყელის გამომშრალი ყლაპვა მტკივნეული იყო:
  - ბათუ ხანმა და მისმა ძმებმა დაისაკუთრეს ქვის სარტყლის დასავლეთით, ანუ ურალის მიწები. ყიფჩაკები ან კუმანები მონღოლებს დაემორჩილნენ. ოთხასი ათასიანი უზარმაზარი კავალერიის არმიის შეკრების შემდეგ, ბატუ გადავიდა რიაზანში. კიევის რუსეთი იმ მომენტში მრავალ სამთავროდ იყო დაყოფილი. რიაზანის სამთავრო პირველი იყო ზვავის გზაზე. ქალაქმა ჯიუტი წინააღმდეგობა გაუწია, მაგრამ ექვსდღიანი თავდასხმის შემდეგ დაეცა. განადგურდა თითქმის მთელი მოსახლეობა. მონღოლები ჩვილებს ცეცხლში აგდებდნენ, ქალებს ურტყამდნენ, მკერდს ჭრიდნენ და მუცელს აჭრიდნენ. ამავე დროს დაიწვა ყველა ახლომდებარე ქალაქი და სოფელი. შემოსევები ზამთარში დაიწყო და ცივ ტყეებში დამალვა რთული იყო.
  ალიმ, დაინტერესებულმა, ჰკითხა:
  - რა არის ზამთარი?
  - ეს მაშინ, როცა თოვს და ცივა. ოდესმე გინახავს თოვლი? - იანკამ უცებ თავი აღმატებულად იგრძნო.
  - არა, არ მინახავს! ერთი წუთით მაინც! მაღლა მთებშია! მხოლოდ მაღალ მთებში! იქ მწვერვალები ისეთი თეთრი და ცივია. მე თვითონ ნამდვილად არ მინახავს, მაგრამ მოგზაურებმა მითხრეს ამის შესახებ. - თვალები გაუბრწყინდა ალის.
  იანკაც თავს უკეთ გრძნობდა, აშკარად მეორე ქარი მოჰყვა:
  - კარგია რომ გესმის! ყოველ შემთხვევაში, აშკარაა, რომ ზამთარმა მონღოლებს სარგებელი მოუტანა. მართალია, თოვლმა ხელი შეუშალა ცხენებს საკვების მიღებაში, მაგრამ აქაც რუსებს არ გაუმართლათ, თოვლის საფარი საკმარისად სქელი არ იყო. რიაზანის პრინცმა გაგზავნა მესინჯერები სუზდალში, ვლადიმირში, კიევში, ჩერნიგოვში, ნოვგოროდში დახმარების თხოვნით. მაგრამ არცერთ უფლისწულს არ გაუგზავნია რაზმი. მხოლოდ ვლადიმერ-სუზდალის დიდმა ჰერცოგმა გაგზავნა მცირე რაზმი შვილ ვლადიმერთან ერთად მოსკოვში. მაგრამ ეს მხოლოდ წვეთი იყო ზღვაში. მონღოლ-თათრებმა მოსკოვი შტურმით აიღეს; იმ დროს ის მხოლოდ მცირე სავაჭრო ქალაქი იყო. როგორც ეძახდნენ - ქალაქი შვიდ ბორცვზე. ძნელი დასაჯერებელია, რომ მომავალში რუსეთის დედაქალაქი იქ იქნება. ასე რომ, იგი დაიპყრეს დამპყრობლებმა. შემდეგი დარტყმა სუზდალის სამთავროს დაეცა. რუსმა ჯარისკაცებმა რა სცადეს, ქალაქები ვერ დაიჭირეს. ზოგადად, ბრძოლების მონაცემები უკიდურესად წინააღმდეგობრივია. ცნობილია, რომ მონღოლთა ურდოებმა სუზდალში გაიარეს. ყველა თავადი დაეცა ბრძოლაში. მდინარე ვიატკაზე სუზდალის პრინცის არმია დამარცხდა და მონღოლებმა მისი თავი ცხენს მიამაგრეს. შემდეგ ბილიკი გადიოდა ნოვგოროდისკენ. ნოვგოროდიელები და პრინცი ალექსანდრე, მოგვიანებით მეტსახელად ნევსკი, არ დაეხმარნენ მეზობლებს. საქონლით მდიდარი ნოვგოროდი გადაარჩინა ჭაობებმა და იმ ფაქტმა, რომ ლეგენდის თანახმად, მთავარი შამანი კირენი-ზადანი ჭაობებში დაიხრჩო. რის შემდეგაც ცრუმორწმუნე მონღოლები უკან დაბრუნდნენ. გზად კიდევ რამდენიმე ქალაქი გაძარცვეს და კოზელსკი შვიდი კვირის განმავლობაში წინააღმდეგობას უწევდა. ათიათასობით რუსი ადამიანი დაიღუპა, რუსეთის აღმოსავლეთი ნაწილი განადგურდა.
  ბიჭმა ფეხი კინაღამ დაარტყა ძალიან ბასრ ქვას, ბასრი ნემსივით, რომელმაც ბოლო მომენტში მოახერხა აცილება. გზა საშინელი იყო, სხვა ყმა ბიჭებიც კი, წლები ტყვეობით უფრო გამაგრებული, კვნესდნენ.
  პაუზისა და სუნთქვის მოწესრიგების შემდეგ იანკამ განაგრძო:
  - რის შემდეგაც ორწლიანი პაუზა იყო. მონღოლებმა მოაგროვეს ძალა და შეკრიბეს ჯარები მთელი აზიიდან. საბოლოოდ, ჯარის ექვსას ათასზე მეტის მიყვანის შემდეგ, მათ ჯარები შეიყვანეს კიევში.
  სადატმა ბუნებრივი ცნობისმოყვარეობით იკითხა:
  - ნოვგოროდი დაეხმარა?
  იანკამ ქამარი ისევ კბილებით გამოსწია, მკერდზე წითელი ზოლი უფრო ღრმა გახდა და სისხლჩაქცევებიც კი გაჩნდა.
  -არა! მიუხედავად იმისა, რომ ზოგადად იმ მომენტში იგი შეზღუდული იყო გერმანელებისა და შვედების წინააღმდეგ ბრძოლით. თუმცა, ალექსანდრე ნევსკი ყოველთვის ერთგული იყო მონღოლების მიმართ, ტყუილად არ ეძახდნენ მას ბათუს შვილს. კიევმა წინააღმდეგობა გაუწია ორი თვის განმავლობაში, მუღლები დაკარგეს თავდასხმებში, დაახლოებით ოთხმოცდაათი ათასი დაიღუპა. გაანადგურეს ქალაქი და ბოლო ეკლესია ვერძით გაანადგურეს, თათრები დასავლეთისკენ გაიქცნენ. დანიილ გალიცკის არმია არ ებრძოდა მონღოლებს, მაგრამ უკან დაიხია ძლიერ ციხეებში. თავად თათრები კიდევ უფრო ჩქარობდნენ და დაამარცხეს უნგრეთის ასი ათასიანი არმია. მართალია, მეფე ბელამ გადაარჩინა. მონღოლთა ძირითადი ძალები მიუახლოვდნენ ვენას, მაგრამ სამხრეთ ფლანგს სცემეს სერბებმა და ბულგარელებმა, ხოლო ჩრდილოეთ ფლანგს ჩეხებმა. და მოკვდა ყველა მონღოლთა უზენაესი კაგანი და დაიწყო არეულობა. ბათუ ხანმა თავისი ურდოები უკან დააბრუნა. ეს იყო მისი ბოლო მასშტაბური კამპანია. რის შემდეგაც ბათუ დასახლდა ვოლგაზე, სადაც ააგო დედაქალაქი და დააარსა ოქროს ურდო. რის შემდეგაც დაიწყო მონღოლ-თათრული უღელი. ეს გაგრძელდა 240 წელი!
  ალიმ უსტვენდა:
  - Ვაუ! ამდენი დროა მონები!
  ბიჭმა, თითქმის ატირებულმა, ხმაში ტკივილით თქვა:
  - უკვე მოხდა! ეს არის რუსების გაყოფის ფასი. ალექსანდრე ნევსკიმ დაამარცხა გერმანელები პეიფსის ტბაზე, შემდეგ კიევის პრინცი გახდა. ზოგადად, პიროვნება ორაზროვანია. როდესაც ნოვგოროდიელებმა ხარკის გადახდაზე უარი თქვეს, მან ქალაქი შტურმით აიღო, მოკლა და აწამა მრავალი რუსი ადამიანი. საკუთარი შვილიც კი აწამა და სიკვდილით დასაჯა. გადმოცემის თანახმად, იგი თათარ ხანშამ ეჭვიანობის გამო მოწამლა. ზოგადად, ის ფაქტი, რომ ალექსანდრე ნევსკი წმინდანად შეიყვანეს, უკიდურესად საკამათო აქტი იყო, ბევრი კამათობდა. თუმცა კანონიზაციის კრიტერიუმები ყველა შემთხვევაში ძალიან საკამათოა! რატომ, მაგალითად, ნიკოლოზ II წმინდანად შერაცხეს, პეტრე დიდი და ივანე მრისხანე არა? რისგან არის საზღვაო მეთაური?
  უშაკოვი წმინდანია, სუვოროვი და კუტუზოვი კი არა!
  - მე მათ არ ვიცნობ, ამიტომ დანამდვილებით ვერ ვიტყვი! - უპასუხა სადათმა და ბნელი, გაფითრებული ლოყებიდან ოფლს ასველებდა. - მაგრამ მეჩვენება, რომ ეს დამოკიდებულია არა მხოლოდ სამხედრო დამსახურებაზე, არამედ მმართველების განწყობაზე.
  - რა თქმა უნდა, ესეც ნაწილია. - დაეთანხმა იანკა.
  გზა მკვეთრად წავიდა აღმართზე და გადაკვეთეს უღელტეხილი. ზედამხედველები უმოწყალოდ ურტყამდნენ ცხენებსაც და ბიჭებსაც. იანკის თავი არაადამიანური დაძაბულობით ზუზუნებდა. ქამარი მტკივნეულად ჩამეხვრიტა ისედაც გაფითრებულ მხარზე, წამწამებმა გვერდები გამიხსნა და ოფლით დასველებული უკან. ბიჭი მთელი ძალით ცდილობდა, მუცელი ჩაიძირა კიდეც, ეტყობოდა, შიგნიდან ამოვარდნას აპირებდა. ახლა ბიჭები წუწუნებდნენ და ფილტვებში ცახცახებდნენ, უბრალოდ გამოფიტული, ყველაფერი ისეთი სასტიკი და აუტანელი იყო.
  იანკა კიდევ რამდენჯერმე შეკრთა და კინაღამ დაეცა, მაგრამ როცა მოძრაობ, ზედაპირის წინააღმდეგობა ოდნავ სუსტდება. ყოველი ნაბიჯი მტკივნეული იყო; ბასრი, ძალიან ცხელი კენჭები აჭრიდნენ კლანჭებს ბიჭს შიშველ ფეხებში, მაგრამ ის განაგრძობდა წინსვლას.
  - რაინდი იყავი! - ამოიჩურჩულა გამშრალი ტუჩები.
  - Გაამხიარულო! - მხარი დაუჭირა ალიმ.
  გამახსენდა ვისოცკის სიმღერა: დატოვე საუბრები, წინ და ზემოთ, იქ! ეს ხომ ჩვენი მთებია, დაგვეხმარებიან! ისინი დაგვეხმარებიან!
  მათრახი კანს ჭრის, ყელიდან ყვირილი გამოდის, შემდეგი დარტყმა უფრო დაბალია შიშველ, გარუჯულ ფეხებზე. თვალებიდან რამდენიმე ცრემლი წამომივიდა და კვნესის შეკავება აღარ შემეძლო. იანკა პირს ხსნის, ხარბად სუნთქავს, მუცელსა და ფეხებს ჭიმავს. დიახ, ეს სრულიად აუტანელია, მაგრამ ის უნდა გადარჩეს და გაიმარჯვოს. ძალიან მინდა ჩავვარდე და არ ავდგე, ასე იყოს - რაც არ უნდა მოხდეს! თუ სასიკვდილოდ სცემეს, მაშინ მაინც დასრულდება მისი მთელი ტანჯვა. აქ, ფარდის მეშვეობით, იანკას წინაშე კვლავ ჩნდება დემონის მხიარული და ამავდროულად საშინელი სახე.
  - თუ მოკვდები, ადგილობრივი სატანა იზრუნებს შენს სულზე, იპოვის მას ადგილს ქვესკნელში!
  იანკა ისე აკანკალებს, თითქოს ელექტრული დენმა გააღო და სხეულს წინ აგდებს, უმართავ ეტლს აძვრება! სულ ცოტა მეტი, ერთი ბოლო ძალისხმევა.
  თითქმის გონებას კარგავს, ბიჭი ხედავს, რომ ზედა წერტილი გადალახულია და დატვირთული ეტლი ძირს იშლება. იანკა თავს აქნევს, ოფლს ასხამს, უხვად შერეული სისხლით. როგორც ჩანს, მათრახი ლოყაზე დაკაწრა. ბიჭი თავს ბევრად უკეთ გრძნობს, გული ბარაბანივით ცემს, მშვიდდება.
  - ვაიმე, საშინელება!
  სხვა ბიჭებიც სრულიად დაქანცულები იყვნენ, მაგრამ აშკარაა, რომ ღონისძიების შემდეგ თვალები გაუბრწყინდა და თავი გააქნია. სადათმა ჰკითხა კიდეც:
  - როგორ მოიშორეთ მონღოლ-თათრული უღელი?
  იანკამ, გაათავისუფლა მანკიერება, რომელიც აწუხებდა მის კუნთებს, განაგრძო:
  - რამდენიმე მცდელობა იყო, მაგრამ უშედეგოდ. სანამ საბოლოოდ დიმიტრი დონსკოიმ დაამარცხა მონღოლ-თათრები კულიკოვოს ველზე. ეს იყო, თითქოს თქვეს ატეხილი ბრძოლა. შეიკრიბა ასი ათასი რუსი, ას ორმოცდაათი მხედარი თათარი და ოცი ათასი გენუელი ქვეითი. ძალების ბალანსი მტრის სასარგებლოდ იყო, მაგრამ დიმიტრი დონსკოიმ მზაკვრული გეგმა გამოიმუშავა. იცოდა, რომ მონღოლებს უყვართ ფლანგებზე მათი მთავარი თავდასხმის განხორციელება, მან მოამზადა ძლიერი ჩასაფრებული პოლკი ტყეში. გარდა ამისა, მისი ჯარები მდებარეობდნენ მდინარეებს დუბნიაკსა და სმოლკას შორის, რაც მტერს არ აძლევდა საშუალებას სრულად გამოეყენებინა მათი რიცხვითი უპირატესობა. პრინცმა თავისი ჯარის მესამედი რეზერვში მოათავსა. მტერმა მოახერხა წამყვანი პოლკის განადგურება, მაგრამ მარჯვენა ფლანგზე რუსებმა შეძლეს პოზიციების განმტკიცება. ცენტრში დაცვაც დაეცა. რუსებმა გაუძლეს. შემდეგ მამაიმ მთელი თავისი რეზერვი მარცხენა ფლანგზე გადააგდო. თათრებმა გაარღვიეს თავდაცვა და დაიწყეს გარღვევა გადასასვლელებზე. ფიქრობდნენ, რომ ამ გზით მთელ ჯარს გაანადგურებდნენ. პრინცი დიმიტრი დონსკოი დაელოდა, სანამ ქარმა დაუბერა რუსული ჯარების უკან და შეტევაზე შევარდა. როცა თავში ურტყამ, ეს ყოველთვის მოულოდნელია. თათრები დამარცხდნენ და მიუხედავად იმისა, რომ ორი წლის შემდეგ, მეორე ხანმა ტოგტამიშმა დაწვა მოსკოვი, სამარცხვინო ხარკის ზომა მნიშვნელოვნად შემცირდა.
  სადათმა, დახვეწილი სტრატეგის ხედვით, შენიშნა:
  - დიმიტრიმ გაიმარჯვა, მაგრამ თათრებმა ტყე რომ დაარტყეს!
  იანკამ თავმდაბლად გაიღიმა:
  - ჩასაფრებაზე მათ მდინარემ ხელი შეუშალა, გარდა ამისა, რუსი მშვილდოსნები ძალზე ეფექტურია ცხენოსანებთან ბრძოლაში! როცა ვერ ახერხებენ სიჩქარის აწევას, ტყეში ჩარჩენილნი. ზოგადად, ჩასაფრების ტაქტიკა ყველაზე ეფექტურია. ასი წლის შემდეგ, ივანე მესამეს დროს, რუსეთმა საბოლოოდ გადააგდო უღელი!
  ისარგებლა იმით, რომ ეტლი ოდნავ კიდეზე იყო გადასული, ყოფილმა მოსკოველმა უმოწყალოდ მტკივნეულ ქუსლს ბალახს ასხამდა. ქავილის შეჩერებას ცდილობდა. მიუხედავად ამისა, დაღმართზე სიარული შეუდარებლად ადვილია.
  - ჩვენ ვუსმენთ! - თითქმის დაიყვირა სადათმა. მხრები, გვერდები და ზურგი უკვე ისე ჰქონდა ნაცემი, რომ მათრახის მოკლე დარტყმაზე რეაქციაც კი არ ჰქონდა.
  დანარჩენმა ბიჭებმა თავი დაუქნია:
  - კარგი, ტყუილი გავაგრძელოთ!
  - არ ვიტყუები, მართალს ვამბობ! - ეწყინა იანკა.
  - ეს ჩვენი ნათქვამია! - განმარტა ალიმ. - ჩვენ ვამბობთ ტყუილს, მაგრამ სინამდვილეში ეს ნიშნავს მაკიაჟს.
  იანკამ თავი დაუქნია:
  - Მე მესმის. ივანემ ძალაუფლება მამისგან ვასილი ბნელისაგან აიღო. მიუხედავად იმისა, რომ დაბრმავებული იყო, მტკიცე ხელით აკონტროლებდა. ივანე მესამემ დაიწყო დაქუცმაცებული სამთავროების გაერთიანება. ერთ-ერთი პირველი ნაბიჯი არის ბრძოლა ნოვგოროდთან. როგორც მოსკოვზე ბევრად უძველესი ქალაქი, ნოვგოროდს ეძახდნენ დიდ ოსტატს. დაუნდობელი ბრძოლა ნოვგოროდიელების მძიმე მარცხით დასრულდა, რის შემდეგაც მათ აღიარეს მოსკოვის უზენაესობა საკუთარ თავზე. იმ ბრძოლაში ივანემ პირველად გამოიყენა მუშკეტები და ქვემეხები ფართო მასშტაბით.
  სადათმა შეაწყვეტინა:
  - ეს კიდევ რა არის?
  - იარაღი, რომელიც დაფუძნებულია ცეცხლთან ბრძოლაზე. დენთი ფეთქავს და დევნის ქვემეხებს და ტყვიებს. საშინელი იარაღი! - იდაყვი ასწია იანკამ და ნიკაპში ჩააყოლა.
  - დენთი რა არის? - ჰკითხეს ბიჭებმა.
  ბიჭმა წამწამის კვალი ლოყაზე დაკაწრა. როგორ მინდოდა ხელების გათავისუფლება და ავტომატის აღება:
  - ეს არის ნაცრისფერი, ზოგჯერ თეთრი ფხვნილი, რომელიც აალდება. ადრე ითვლებოდა, რომ ის ჩინეთში იყო გამოგონილი, მაგრამ შემდეგ უფრო მოდური გახდა ვერსია, რომ პირველი დენთი შეიქმნა ძველი რუსეთის წინაპარში, ჰიპერბორეაში. მართალია, ჩინელები არ იყვნენ პირველები, ვინც შექმნეს არტილერია, თუმცა მათ ქვემეხის მსგავსება გააკეთეს. წინააღმდეგ შემთხვევაში მათ ჯერ მონღოლები არ დაიპყრობდნენ, მერე მანჯურები, შემდეგ კი ჩინეთი რამდენიმე საუკუნის მანძილზე დაქუცმაცებული იყო, სანამ კომუნისტები არ გაერთიანდნენ. თუმცა, მაშინ მუშკეტები ძალიან მოცულობითი იყო, ჩატვირთვას დიდი დრო სჭირდებოდა, ჰქონდათ დაბალი სიზუსტე და მაღალი უკუცემა. მაგრამ მათ მიერ გაკეთებულმა საშინელმა ღრიალმა უზარმაზარი გავლენა მოახდინა ჯარებზე და განსაკუთრებით ცხენებზე. ისინი უბრალოდ გაიქცნენ. ტულაში პრინცმა მოაწყო მუშკეტების და ქვემეხების წარმოება. რუსებმა საბოლოოდ ჩამოაგდეს უღელი 1480 წელს, თუმცა დიდი ბრძოლა არ ყოფილა. რუსებმა ოკაზე თათრებს გზა გადაუკეტეს. იყო მცირე შეტაკებები, მაგრამ თათრები ვერ ბედავდნენ მთავარ ბრძოლაში მონაწილეობას. რის შემდეგაც მათ შორის ჩხუბი გაჩნდა და უზენაესი ხაგანი მოკლეს. თუმცა თათრები მარტონი არ იყვნენ. მათ დასახმარებლად ლიტვის ჯარები გამოვიდნენ. ლიტვის დიდი საჰერცოგო უზარმაზარი გახდა და მიდვონგმა, ისარგებლა შემოსევის შედეგად უსისხლო რუსული ურდოების დასუსტებით, დაიპყრო სლავური მიწების ნაწილი. შემდეგ ამ ბოლოდროინდელმა პატარა სამთავრომ შთანთქა თანამედროვე უკრაინის თითქმის მთელი ტერიტორია (ყირიმის გარდა), ბელორუსია, სმოლენსკი და მრავალი მიწა. ადგილობრივ მოსახლეობას ლიტვინები სასტიკად ავიწროებდნენ! ივანემ რამდენიმე მარცხი მიაყენა მტერს, მაგრამ რომის პაპს არ სურდა დაეკარგა კონტროლი ოფიციალურად კათოლიკურ ლიტვაზე. მათ ბევრი ფული დახარჯეს, დაიქირავეს დიდი რაოდენობით დაქირავებული ჯარისკაცები, ძირითადად გერმანელები. უმაღლესი ძალების წინაშე ივანე იძულებული გახდა თავდაცვაზე გადასულიყო. გარდა ამისა, დაიწყო ყირიმელი თათრების დარბევა. ამ პირობებში ივან ვასილიევიჩმა სასოწარკვეთილი ნაბიჯის გადადგმა გადაწყვიტა. სწრაფი გადასვლის შემდეგ: იგი თავს დაესხა პოლონურ-გერმანულ არმიას. თავდასხმა ღამით მოხდა, რაც სრულიად მოულოდნელი იყო პრინცის მოწინააღმდეგეებისთვის. მხოლოდ ორმოცდაათ ათასზე მეტი პატიმარი დაატყვევეს. რის შემდეგაც მშვიდობა დაიდო. აღმოსავლეთ უკრაინის ნაწილი, ვიაზმა და ბელორუსული გომელი, რუსეთის შემადგენლობაში შევიდა. მართალია, კიევი და სმოლენსკი ლიტვასთან დარჩნენ. ივანე საკმაოდ დიდხანს მეფობდა და გარდაიცვალა 1505 წელს ქრისტეს შობიდან. ტახტი მემკვიდრეობით მიიღო უფროსმა ვაჟმა ვასილი მესამემ, მეტსახელად რკინა. დედის მხრიდან ის ბიზანტიელი კეისრების ოჯახიდან იყო. მართალია, თავად ბიზანტია დაიპყრეს თურქებმა, ან როგორც საკუთარ თავს ოსმალებმაც უწოდეს. ვასილი მესამემ რამდენჯერმე ალყა შემოარტყა ყაზანს და სმოლენსკს. ყაზანის აღება შეუძლებელი იყო, ქალაქი კარგად იყო გამაგრებული, გარდა ამისა, სერიოზული პრობლემები იყო ჯარის მომარაგებასთან დაკავშირებით. ის შორს არის უახლოესი ცენტრიდან, ნიჟნი ნოვგოროდიდან და მშრალი მარშრუტის გასწვრივ, მომთაბარეების მუდმივი თავდასხმების ქარავნები ექვემდებარება. სმოლენსკის ბრძოლა უფრო წარმატებული იყო. მართალია, ალყა სამჯერ წარუმატებლად დასრულდა. შემდეგ პრინცმა ვასილიმ ბრძანა ცეცხლსასროლი იარაღის წარმოების გაზრდა, პირველ რიგში მძიმე ალყის იარაღი. პროდუქტიულობის ასამაღლებლად მიიღეს დრაკონული ზომები - იძულებითი მონური შრომა და გაიზარდა გადასახადები. ეს დაეხმარა მეორე ალყის დროს. სმოლენსკი ერთი კვირის განმავლობაში ექვემდებარებოდა დამანგრეველ დაბომბვას: რის შემდეგაც გარნიზონმა კაპიტულაცია მოახდინა. რუსეთის არმია ცდილობდა დაეყრდნო თავის წარმატებას, მაგრამ გუბერნატორებს შორის უთანხმოების გამო იგი ორშას მახლობლად დამარცხდა. ომი დასრულდა მყიფე მშვიდობით, რის შედეგადაც რუსეთმა დაიბრუნა სმოლენსკი, რომელიც მოსკოვისკენ მიმავალ გზას ფარავდა. შტატის აღმოსავლეთით, ნიჟნი ნოვგოროდსა და ყაზანს შორის, აშენდა ქალაქი: სასაუბროდ მეტსახელად ვასილიევსკი. მას უნდა გაეუმჯობესებინა რუსული არმიის მიწოდება ყაზანის წინააღმდეგ განმეორებითი კამპანიების შემთხვევაში. ცარ ვასილი რკინამ მომავალში დაგეგმა ახალი თავდასხმა ყაზანზე და სწრაფი შეტევა ლიტვაზე! საჭირო იყო სლავური მიწების დაბრუნება, რომლებიც ადრე ეკუთვნოდა რუსეთს. მაგრამ მეფეს ოჯახური პრობლემები ჰქონდა, მისი წინა ცოლი უნაყოფო აღმოჩნდა და ახალმა შვილი ძალიან გვიან გააჩინა. თვით მეფე ორმოცდაათზე ოდნავ მეტის ასაკში გარდაიცვალა. რა თქმა უნდა, ის არ იყო მოხუცი და ტახტზე იყო ბავშვი, მხოლოდ სამი წლის. შედეგად, დროებითი მუშაკებისა და არეულობის დრო დადგა. - იანკა გაჩუმდა, ჰაერი უცქერდა, ბიჭს დაკუნთული მკერდი აუცახცახდა.
  სადატი აქაც დაეთანხმა:
  - როცა მემკვიდრე ახალგაზრდაა, სწორედ ასე ხდება! ყოველგვარი საზიზღარი მეფისნაცვლე ტახტს ურყევებივით გარს შემოეხვივნენ. ასე ჩამოაგდეს ჩვენი კანონიერი მემკვიდრე...
  მაშინვე ბიჭს დიდი მათრახი დაარტყა და მაშინვე დაუწია ხმას:
  - ის, ვინც უზენაესი ვეზირი იყო და არც დიდი დინასტიის ნათესავი. ამბობენ, პატარა ბიჭი ღუმელში დაწვეს. რა საშინელებაა!
  იანკა ცდილობდა ბალახს მიეღწია, შიმშილისა და წყურვილის ძალიან მტკივნეული ნაზავი:
  - ივანე მეოთხეს გაუმართლა! მან მოახერხა გადარჩენა; ცამეტი წლის ასაკში, მისი ბრძანებით მოკლეს მთავარი დროებითი მუშაკი შუისკი. ჩვიდმეტი წლის ასაკში ივანე, რომელმაც უკვე მიიღო მეტსახელი საშინელება, დაგვირგვინდა და გახდა რუსეთის პირველი მეფე. მართალია, მეფის ტიტულს უცხოელები დიდი ხნის განმავლობაში არ ცნობდნენ. ცარმა ორჯერ ალყა შემოარტყა ყაზანს და აიღო იგი 1552 წელს. ოთხი წლის შემდეგ ასტრახანის სახანოც დაიპყრო. მთელი უზარმაზარი ვოლგა გახდა რუსული სახელმწიფო, ხოლო ახალი რუსეთის იმპერიის ტერიტორია თითქმის გაორმაგდა. ამრიგად, აღმოიფხვრა აღმოსავლეთიდან დარბევის საფრთხე. სიმართლე ყირიმის სახანო დარჩა. თავიდან მეფეს მისი დაპყრობაც სურდა, მაგრამ ოსმალეთის იმპერია ძალიან ძლიერი იყო. გარდა ამისა, რთული იყო სტეპის გასწვრივ ჯარების მიწოდება, რადგან იმ დროს არ იყო მატარებლები და მანქანები.
  - მექანიკური პროდუქტები? - ჰკითხა სადატმა ეშმაკურად ჩამხედა.
  - Ამგვარად! თუმცა, მართალი გითხრათ, მანქანა ასევე პრიმიტიულია. პროგრესის ყველაზე სულელი და უშნო შვილი: ამის წარმოდგენა შეიძლება. სუნიანი, უხერხული, გაზიანი ბენზინი - სრული სიმახინჯე! - იანკამ სწრაფად ახადა თვალი.
  ალიმ მორცხვად შესთავაზა:
  - ვისურვებდი, რომ შემეხედა!
  - ჯერ არარეალურია! - ოფლი იდაყვით მოიწმინდა იანკამ. - ცარ ივანე საშინელმა გადაწყვიტა, რომ ლივონიის დაპყრობა უფრო ადვილი და მარტივი იქნებოდა. ეს რაინდული ორდენი ამ დროისთვის დასუსტებული და დაკნინებული იყო. გარდა ამისა, ბევრმა რაინდმა მოაქცია ლუთერანობა, რაც იმას ნიშნავს, რომ ვატიკანი არ გაუწევდა აქტიურ მხარდაჭერას. კამპანიის დაწყებამდე დამზადდა დიდი რაოდენობით ქვემეხი. ომი წარმატებით დაიწყო; რუსეთის ჯარებმა დაიწყეს ლაშქრობა ნოემბერში და მოულოდნელად სწრაფად დაიპყრეს ნარვა და იურიევი. ექვს თვეში აიღეს ოცდაათი ქალაქი და ციხე. თუმცა, ომში შევიდნენ პოლონეთი, ლიტვა და დაქირავებული გერმანელი დაქირავებულები. შესაძლოა, მეფეს უნდა მოსულიყო შეთანხმება პოლონეთთან და ლიტვასთან და გაეყო ლივონია. გარდა ამისა, მეფემ ვერ გაბედა რეველისა და ტალინის შტურმი, რის გამოც ჯვაროსნებს დრო აძლევდა გაძლიერებისთვის. დაიწყო გაჭიანურებული ომი. მიუხედავად იმისა, რომ რუსებს უპირატესობა ჰქონდათ ცეცხლოვან ბრძოლაში, გუბერნატორის, პირველ რიგში, კურბსკის ღალატებმა უარყო ყველა სამხედრო წარმატება. არმიამ, მეფის პირადი ხელმძღვანელობით, დაიპყრო პოლოცკი, მაგრამ ვერ შეძლო მისი წარმატების მიღწევა. დარტყმების გაცვლა მოჰყვა. ომი გაგრძელდა. რაღაც მომენტში სამხედრო ბედნიერებამ ისევ გაუღიმა რუსებს. პოლონეთში, რომელიც ამ დროისთვის ლიტვასთან იყო გაერთიანებული, მეფე გარდაიცვალა. თავად ივანე მრისხანემ დაიწყო პრეტენზია ტახტზე. დედის თქმით, ის იყო პოლონელი გლინსკის კეთილშობილური ოჯახიდან, ამიტომ სრულიად უცხო არ იყო. მართალია, თავისუფლებებს მიჩვეულ პოლონელ ბატონებს აშინებდა ასეთი ძლიერი და მკაცრი მონარქის ქვეშ ყოფნის პერსპექტივა. კერძოდ, 1664 წელს მეფემ დატოვა მოსკოვი და დააარსა ოპრიჩნინა. შედეგად დაიწყო რეპრესიები. ისინი განსაკუთრებით სასტიკნი იყვნენ ნოვგოროდში, სადაც მრავალი ადამიანი მოკლეს სასამართლოსა და გამოძიების გარეშე. ამავდროულად, ბევრი აწამეს და ძელზე გააკრეს. თუმცა, 1571 წელს ყირიმელი თათრების დარბევის დროს, ოპრიჩნინამ არ გაამართლა თავი; ბევრი მეომარი ძაღლის თავებით არასოდეს გამოჩენილა სამხედრო შეკრებაზე. ერთი წლის შემდეგ, თათრები დამარცხდნენ, მაგრამ ამან სრულად ვერ აღმოფხვრა საფრთხე. საბედნიეროდ, ომი დაიწყო თურქეთსა და ირანს შორის. მან ყირიმელი თათრების ყურადღება დიდი ხნის განმავლობაში გააფანტა.
  სადათმა, როგორც გამომძიებელმა დაჟინებულმა, ჰკითხა:
  - პოლონეთის ტახტზე იჯდა მეფე ივანე?
  -არა!
  - ასე რომ, ის არც ისე ჭკვიანია!
  იანკამ აიჩეჩა ჩალურჯებული მხრები:
  - მიზეზი ბევრი იყო! პოლონეთის მეფე აირჩია სეიმმა, უკეთილშობილესი დიდებულებისა და მბრძანებლებისგან. და მათ არ სურდათ მტკიცე ხელი. ორწლიანი ინტერმეფობის შემდეგ ტახტზე ავიდა ანრი ვალუა. ის პირადად არ იყო ცუდი მახვილით, მაგრამ ჰქონდა სუსტი და გადამწყვეტი ადამიანის რეპუტაცია, უფრო მეტიც, სოდომის ცოდვისადმი მგრძნობიარე.
  - Რა არის ეს! - ვკითხე ერთდროულად რამდენიმე ბიჭს.
  - ლეგენდის თანახმად, სოდომი და გომორა მთლიანად ცოდვილებისგან შედგებოდა. სოდომის ცოდვა კი საყოფაცხოვრებო სიტყვად იქცა - როცა მამაკაცებს უყვართ კაცები. - აუხსნა იანკამ გრიმით.
  სადატმა წარბები შეჭმუხნა:
  - ჩვენს ახლანდელ სულთანს უყვარს ბიჭების წამება. მას აქვს წამების მდიდარი არსენალი. ის უბრალოდ გიჟდება, როცა მათ ტკივილს აყენებს. თუმცა, ნაკლებად ბოროტი ტიპის ჰარემში მოხვედრის თქვენი შანსი სწრაფად მცირდება.
  - რატომ? - იანკა ფიქრობდა, რომ ჰარემი, განსაკუთრებით ქალისთვის, მის ამჟამინდელ ტანჯვას სჯობდა:
  - ვაჭარს შენი გაშვება არ მოუნდება, შეხედე, შენი თამაშით მხიარულობს ხოლმე. - თითი დაუქნია სადათმა.
  მართლაც, აჰმედი ჭადრაკს თამაშობდა თავის ასისტენტთან ერთად და რადგან ისიც მუხა იყო და პოლიტკორექტული, ჩვეულებრივ იმარჯვებდა. რის შემდეგაც კოვზი ამოიღო და დამარცხებულს შუბლზე დაარტყა. ბეტონის შუბლშეკრულმა თანაშემწემ პასუხად მხოლოდ ჩაიცინა.
  - ესე იგი, ღირსეული პარტნიორი აღმოჩნდა! - უპასუხა იანკამ.
  -ალბათ! ივანე იბრძოდა ანრი ვალუასთან? "ეს სადათისთვის და სხვა ბიჭებისთვის ძალიან საინტერესო გახდა."
  იანკამ აღარ შეამჩნია ტკივილი კუნთებში, გუნება აეწია:
  -არა! აქ არაფერი გამოვიდა. მისი უფროსი ძმა კარლი გარდაიცვალა, უფრო სწორად მოწამლეს, რის შემდეგაც ჰენრი გაიქცა. ის ისტორიაში შევიდა, როგორც ვალუას დინასტიის უკანასკნელი წარმომადგენელი: საფრანგეთის ტახტზე. ინტერმეფობა კიდევ ორი წელი გაგრძელდა. ნაწილობრივ ივანეს სიამაყის გამო: რუსეთის მეფემ არ მიიღო ტახტი. ტახტი დაიკავა სემიგრადის გუბერნატორმა სტეფან ბატორიმ, რომელმაც დაიქირავა თურქი სულთანი, მაგრამ გერმანული ოჯახიდან. როგორც დახელოვნებული მეთაური, მან დაამარცხა ივანე მრისხანე ნაცემი და სრულიად გამოფიტული ჯარები. ამ დროისთვის მეფის ჯანმრთელობა გაუარესდა. სტეფანეს ჯარებმა ალყა შემოარტყეს თავდაცვის მთავარ ქალაქს და აიღეს პოლოცკი. ამავე დროს, შვედეთის არმია შეტევაზე გადავიდა. რუსული ჯარები გაიფანტნენ და აიძულეს ბრძოლა ორ ფრონტზე. ბატორმა შეკრიბა ასი ათასიანი არმია და რამდენიმე ქალაქი დაიპყრო, დაიწყო ფსკოვის მუქარა. მაგრამ ეს ქალაქი საფუძვლიანად იყო გამაგრებული. რამდენიმე დამქანცველმა თავდასხმამ მტერს უპირატესობა არ მისცა. ალყა გაგრძელდა, დაქირავებულებმა გადახდა მოითხოვეს. თავად ივანე მრისხანემ გაგზავნა საელჩო ვატიკანში. ის ცდილობდა დაეხმარა რომის პაპს, ღმერთის "მოადგილეს" დედამიწაზე. მაგრამ იქ არ იყო! რომის პაპმა მოითხოვა რუსეთში კათოლიციზმის გამოცხადება. ბოლოს ხმალმა გადაწყვიტა ყველაფერი. საკუთარი თავის ამოწურვის შემდეგ, ბატორიმ მიიღო სამშვიდობო პირობები, რომლებიც საკმაოდ ხელსაყრელი იყო პოლონეთისთვის. ივანემ პოლონელებს დაუთმო მთელი ლივონია და ერთი რუსული ქალაქი. თუმცა, ფსკოვისთვის ბრძოლების მწვერვალზე, კაზაკთა ბრიგადა ერმაკის მეთაურობით თავს დაესხა ციმბირის ხანატს. მას მონღოლთა მემკვიდრეები განაგებდნენ. მიუხედავად მტრის რიცხობრივი უპირატესობისა, ერმაკმა გაიმარჯვა, დაიპყრო ხანი. ივანე მრისხანემ ბრძანა ციმბირში რამდენიმე ქალაქის აშენება. დროებით მიატოვა დასავლეთის ომი, ცარმა დაიწყო ფიქრი, ესპანეთის მეფის მსგავსად, რომელმაც გამოაცხადა ლოზუნგი: მშვიდობა ევროპაში, კოლონიებში გაფართოება, არ დაიპყრო ციმბირის ველური მიწები და დაიპყრო ინდოეთი, ჩინეთი და. სხვა მიწები. მეფემ კაზაკების შეკრება დაიწყო კამპანიისთვის მოსამზადებლად. ამავდროულად, ხელოსნები ამზადებდნენ ახალ იარაღს, უფრო მოწინავე მუშკეტებს, რომლებიც იტვირთებოდა არა ლულისგან, არამედ ჟურნალიდან და იზრდებოდა იარაღის სროლის სიჩქარე. თავად ივანეს სურდა ინგლისელ პრინცესაზე დაქორწინება, რათა ბრიტანეთთან შვედების წინააღმდეგ ალიანსი დაემყარებინა და ინდოეთში შემოჭრის დროს მხარდაჭერა მოეპოვებინა. მაგრამ სიკვდილმა შეაჩერა მეფის გაბედული ვალდებულებები. გავრცელდა ჭორები, რომ ის საკუთარმა წრემ მოწამლა. თუმცა მეფე დიდი ხნის განმავლობაში ავად იყო და მისი სიკვდილი წინასწარ იყო ნაწინასწარმეტყველები. ასეთი ძლიერი სუვერენის შემდეგ, ტახტი მემკვიდრეობით მიიღო შუათანა ვაჟმა ფედორმა. ის იყო სუსტი გონება, ნებისყოფის სუსტი და ღვთისმოსავი. რუსეთი მხოლოდ იმან გადაარჩინა, რომ მას ძლიერი რეგენტი ბორის გოდუნოვი ჰყავდა. უფროსი ვაჟი ივანე მამამ სიბრაზის შედეგად მოკლა.
  - ივანე მრისხანეც გიჟია! - დაიღრიალა სადათმა.
  იანკა არ კამათობდა:
  - Შესაძლოა! სადღაც წავიკითხე, რომ ივან ვასილიევიჩს ვენერიული დაავადებები აწუხებდა, მკურნალობდა ვერცხლისწყლით, რის გამოც მისი სხეული გამუდმებით ქავილს იწვევდა და სიბრაზის გაბრაზებულ შეტევებს იწვევდა. ამბობენ, რომ ეს მისი მუმიის გამოკვლევის დროს დადასტურდა. სამწუხაროდ, ეს სავსებით შესაძლებელია! ივანე მრისხანეს ცხრა ცოლი და ბევრი ბედია ჰყავდა. გავრცელდა ჭორები, რომ მათ შორის კაცებიც იყვნენ, მაგალითად ბასმანოვი უმცროსი. მეფე ზედმეტად გაჯერებული იყო ჰორმონებით. და მაინც დიდი მმართველი, რომლის დროსაც ქვეყნის ფართობი ორჯერ გაიზარდა. პირიქით, ივანე მრისხანე, მთელი თავისი სისასტიკით, რუსეთის პროგრესული მმართველია. მან დაამყარა სახელმწიფო მონოპოლია არაყსა და ბეწვზე, გააუქმა კვება, შექმნა ძლიერი სტრელცის არმია, ააშენა მრავალი ქალაქი და მსოფლიოში პირველად შემოიღო სანიტარული სამსახური. გარდა ამისა, მან გააცოცხლა რუსული სამხედრო და სავაჭრო ფლოტი და შექმნა სამხედროების ახალი შტოები. მეფემ ბევრი გააკეთა რუსეთის აღორძინებისთვის და ამის იგნორირება არ შეიძლება. და ყველას აქვს ნაკლოვანებები! მახსოვს, რა უთხრა ერთმა ბარბაროსმა სოკრატეს.
  - მშვენიერია და რასაც მეფეები აკეთებენ!
  სოკრატემ უპასუხა:
  - ბარბაროსთა შორის კი! აქ მშვენიერია - აი რა არის მშვენიერი! სამართლიანი არის მხოლოდ ის, რაც სამართლიანია!
  სადათმა სევდიანად შენიშნა:
  - მაგრამ მეფეს შეუძლია ჯვარს აცვას ან ძელზე გააკრეს, ვისაც მის სამართლიანობაში ეჭვი ეპარება!
  - მაგრამ ეს არ დაამტკიცებს, რომ მართალი ხარ! - წამოიძახა იანკამ.
  - მართალია! Მაგრამ მაინც! (ზედამხედველებმა ზურგი დაარტყეს ორივე ჭორფლიან ბიჭს). იძლევა სათავეს! გაიხედე წინ! - ხელით ანიშნა სადათმა, ტირილის გზა იწყება.
  მართლაც, იანკეს მიაღწია გვამის მძიმე სუნი და მშვიდი კვნესა. ვარსკვლავები ჯვარცმული ხალხით ეკიდა გზაზე. მათი ფეხები ნაწილებად იყო გაშლილი და ხელები გვერდებზე იყო გაშლილი. ძალიან მტკივნეული აღსრულება! ადამიანს ასევე აწუხებს ფრჩხილების ხვრეტა ხელებსა და ფეხებზე და დაჭიმული ლიგატები. ასევე შიმშილი, წყურვილი, მწერები. ზოგიერთი ადამიანი ფსონებზეა ჩარჩენილი. ეს არის ასევე ძალიან მტკივნეული აღსრულება, მაგრამ ასევე უფრო წარმავალი, რადგან ადამიანი უფრო სწრაფად სისხლს გამოდის. ზოგს უბრალოდ კაუჭზე აკრავდნენ, რომლის წვერი ნეკნიდან იყო გამოწეული. სამასამდე სიკვდილით დასაჯეს, მათგან სულ მცირე ასი ქალი და ორმოცდაათი ბავშვი იყო, ზოგიც იანკზე უმცროსი. ბიჭმა უნებურად დაიწყო ტირილი:
  - ამ ხალხმა რა ჩაიდინა? - აკანკალებული ხმით ამოიოხრა იანკამ.
  სადათმა თავი დაუქნია და უპასუხა:
  - არამგონია რაიმე სერიოზული იყოს! იმისთვის, რომ მონა ჯვარს აცვეს, პატრონის უბრალო ბრძანება საკმარისია. გარდა ამისა, არსებობს "წმინდა" ჩვეულება: თუ მონის მფლობელი ან მისი ოჯახის წევრი მოკლულია, მაშინ ყველა მონა სიკვდილით დასაჯეს! უფრო მეტიც, აღსრულება უნდა იყოს სასტიკი და გამონაკლისი ბავშვებისთვის არ არის დაშვებული!
  - Ნათელია! და რა მელოდება დაუმორჩილებლობის შემთხვევაში? - სიცხის მიუხედავად აკანკალდა იანკა.
  - კანის აქერცვლა ან უარესი! თუ თქვენ ცდილობთ გაქცევას, შეიძლება დაისჯოთ პატრონის შეხედულებისამებრ, მაგრამ მათრახის ასი დარტყმა არის სავალდებულო მინიმუმი, რომელიც უნდა დაზარალდეთ. ეს კანონია! - სადატმა იდაყვი კისერზე გადაიტანა.
  - რაც შეეხება ჯვრისწერას? - იანკა ცდილობდა არ ესუნთქა, გვამის სუნი საშინლად ამაზრზენი იყო.
  - ნებისმიერ დროს! მიზეზიც არ გჭირდება! მონა ხარ, რაც იმას ნიშნავს, რომ არა მარტო ადამიანი არ ხარ, არამედ ცხოველზე უარესი. "სადატმა ხის უსწორმასწორო ბლოკი გააგდო.
  - რა თქმა უნდა, ჩვენს ქვეყანაში უარესი სტატიაც კი არსებობს: ცხოველებზე ძალადობა. აქ ჩვენ უარეს მდგომარეობაში ვართ. - მართალ ბრაზში იყო იანკა.
  ერთმა გოგონამ, რომელსაც კაუჭი ეცვა, დაიყვირა:
  - დალიე! წვეთი წყალი მაინც.
  იანკა მისკენ მივარდა და მაშინვე მათრახი დაეცა. ერთ-ერთი დარტყმა სახეში მოხვდა, ცხვირი გაუკვეთა. სისხლი საკმაოდ უხვად წამოუვიდა, ბიჭმა ენით დაასრიალა. თვითონაც ძალიან სწყუროდა. ცხვირიდან სისხლი არ არის საუკეთესო დასალევი, მაგრამ გამომშრალი ყელისთვის, თუნდაც ეს სიამოვნებას ჰგავს.
  ალი დაეხმარა მას თავის გაშრობაში:
  - ფრთხილად, დაზოგე ძალა!
  - Ვცდი! მაგრამ ეს ჩემზე არ არის დამოკიდებული.
  ბიჭებმა უნებურად აუჩქარეს სვლა, რომლებიც სიამოვნებით უყურებენ ასეთ საშინელებას. ხის ვარსკვლავების ქვეშ კი ძვლების ფრაგმენტები დევს. იმდენი მკვდარი იყო, ერთ-ერთი ბიჭი, რომელიც ძელზე ამახვილებდა, გაუნძრევლად იყო, წვერი მხრის სახსარიდან ამოუვიდა, სისხლი უკვე გაშრება. უცებ თავი ასწია და თვალი ჩაუკრა.
  სადათმა არაბუნებრივად გაიღიმა:
  - ეს ის ბიჭია! კვდება, მაგრამ მაინც არ გატეხილი!
  იანკამ გაიფიქრა, ექნება თუ არა მას საკმარისი გამბედაობა და ნებისყოფა თვალის დახამხამებლად, როცა ძელი გგლეჯს შიგნით? დიდი ალბათობით არა, თუმცა მან ისწავლა დარტყმისგან ყვირილის ჩახშობა. მთავარია, როცა გცემენ, იფიქრო, იფიქრო და კიდევ ერთხელ იფიქრო!
  ალი, კბილებში გამოსცრა და გაახსენდა:
  - სამი ბიჭი ვნახე: ისინიც ჯვარს აცვეს ვარსკვლავებზე! პატრონმა მაშები გაახურა და ნეკნების მსხვრევა დაიწყო. როცა ბიჭებმა გონება დაკარგეს, მან მათ ნიორი მისცა სუნი! ეს დაეხმარა! ბიჭებმა თვალები გაახილეს და ჯალათმა ისევ დაამტვრია ძვლები. გამოგვყვნენ და გვაიძულებდნენ გვეყურებინა. მერე, როცა ჩვენი უბედური ამხანაგები დაიღუპნენ, მონებმა ნახშირი გაფანტეს. პატრონმა მათზე სიარული უბრძანა და ჯვარცმით დაგვემუქრა. ფეხები დავიწვით, საშინლად ვიტანჯებოდით და ყოველი ნაბიჯი წამებად იქცა. ცხოვრება ძალიან რთულია, როცა მონა ხარ.
  იანკამ ხელი ჩამოართვა:
  - ვფიცავ, ყველაფერს გავაკეთებ, რომ მონობა გაქრეს მთელ პლანეტაზე! დაე ასე იყოს! არასოდეს იტირებენ ამქვეყნიური ბავშვები!
  . თავი No22
  -ჩუმად! - თქვა ელფარაიამ ხმამაღალი ჩურჩულით. - იყავი მამაცი მეომარი!
  ელფმა გოგონამ რბილ ვარდისფერ ფეხზე ააფეთქა, როგორც ჩანს, მას არ გაუვლია მკაცრი ადამიანური სკოლა, ის ჰგავდა პრინცესას, რომელმაც დაკარგა შუშის ჩუსტი. ვლადიმირმა ყუმბარა ისროლა. გაფრინდა ფართო ხვრელში და აფეთქდა, როგორც ჩანდა, არც თუ ისე ხმამაღლა; ფრაგმენტების გაფანტვას ბეტონის კედლები აფერხებდა. მაგრამ ვიღაცის გაბრტყელებული ჩაფხუტი შორს გაფრინდა, ღობეს შეეჯახა და მავთულხლართებში ჩაეშვა.
  სადღაც მარცხნივ, კიდევ ორი აფეთქება მოხდა, შემდეგ კი ავტომატური იარაღიდან ხშირი სროლა ისმოდა.
  - როგორც ჩანს, დესანტი შევიდა ბრძოლაში! - ჩაიბურტყუნა ელფარაიამ.
  - ჩვენც უნდა დავდგეთ!
  ელფარაიამ გოგონას ჩექმის გარეშე დაუძახა:
  - Რა გქვია!
  - როფაკოლა! - უპასუხა გოგონამ გაწითლებულმა.
  - წაიყვანე ორი მეგობარი და სცადე ღობეს გადალახო! - ელფის გოგონა მაშინვე შევარდა:
  - მოიცადე, დაახლოებით ოთხმოცი მეტრი გადაიწიე მარჯვნივ.
  მეორე ჩექმა გაიხადა და მაცდუნებელი შიშველი ქუსლები აიცინა, გოგონამ ჩასჩურჩულა:
  - დიდი ანიჰილაციის აბაზანა ექნებათ! - ლამაზმანმა შიშველი ფეხით დააბიჯა მავთულხლართის ნაჭერს, მაგრამ არ შეანელა, მიუხედავად იმისა, რომ სისხლის ქარვის წვეთები გამოჩნდა.
  - ის გამოდგება! - შეაჯამა ელფარაიამ.
  მარცხენა ფლანგიდან რამდენიმე ტყვია მოვიდა. იქ სერიოზული ბრძოლა მიმდინარეობდა. ვლადიმირმა საფრთხე იგრძნო:
  - წინ გავიქცეთ, ნაღმტყორცნებით დაგვიფარონ! - დაიყვირა ახალგაზრდამ. - დიახ, იჩქარეთ!
  ძნელი მოსასმენი იყო კაკაფონიაში, მაგრამ ელფებს აქვთ შესანიშნავი ტონი. მათი მცირე ჯგუფი ახალ ადგილზე გაიქცა და არა უშედეგოდ. სამი ნაღმი დაეჯახა დაქუცმაცებულ მანქანას, რის გამოც მებრძოლები აიძულეს, მუცელზე დაეშვათ მიწაზე.
  ელფარაიამ დაიყვირა:
  - დავყოთ და ვცადოთ ქედის ჩამოყალიბება. მე მარჯვენა ფლანგზე ვარ, შენ კი, ვლადიმერ, მარცხნივ.
  მისი სიტყვები საშინელმა აფეთქებამ შეწყვიტა, ღობეები დაეცა და მეზობელი შენობა გაიყო. ელფები ცახცახებულებმა ხელები აიფარეს, ერთ-ერთ გოგონას ნამსხვრევები თავში მოხვდა და გაჩუმდა.
  - აი, პირველი მოკლული! "სინანის ჩრდილის გარეშე", - თქვა ელფარაიამ.
  აფეთქებისთანავე, ორი საშიში გარეგნობის შემტევი თვითმფრინავი დაბალ სიმაღლეზე გაფრინდა. მათ კიდევ ერთი ბომბი ჩამოაგდეს და იქვე აფეთქდნენ და ჯარისკაცებს შებოლილი ნიადაგის ახალი ნაწილი ასველეს.
  კრიზლიმ ჩაიბურტყუნა:
  - რა ანტისამყაროს დრაკონია!
  ელფარაია დათანხმდა:
  -ალოგიკურია მათი საქციელი! თუ ეს უსაფრთხოების საფარია, მაშინ რატომ ბომბავს საკუთარ ტერიტორიას!
  ელფმა გოგონამ მაშინვე უპასუხა:
  - ტროლებს სძულთ ყველა ცოცხალი არსება!
  - მტერი მუდამ ჯოჯოხეთიდან გამოსულ ბოროტებას ჰგავს! - გააწყვეტინა ელფარაიამ. - ფაქტობრივად, აუცილებელია...
  - გალავანს გავრღვევთ! შემდეგ კი ყველა სხვა მოვა მასთან! - ახსნა დაიწყო ვლადიმირმა.
  - მაშ, გველის გზა გავუსწოროთ!
  გენერატორის სადგურის შენობიდან გადმოხტა მებრძოლების წყვილი, ფრთების მსგავსი, მოხრილი ფრთებითა და პირის ფორმის იარაღით. ეს იარაღი ისროდა გამდნარი ლითონის ნაჭრებს. უცნაურია, მაგრამ საჰაერო სამიზნე აღმოჩნდა ერთი თავდასხმის თვითმფრინავი.
  - ეს რა ვირებია? - გაუკვირდა ელფარაიას.
  თავდასხმის თვითმფრინავმა რაკეტა გაუშვა და დაიწყო სიჩქარის ამაღლება, ხოლო ის ირხეოდა გვერდიდან მხარეს.
  ვლადიმირმა დაიყვირა:
  - ინიციატივა არ დაკარგოთ, მაგრამ ზოგადად ერთი მეთაური უნდა იყოს!
  - კაცი ხარ და ხელში ბომბები გაქვს! - იყვირეს გოგოებმა. მერე გარბოდნენ, მწეველ მანქანას კალთაში აფარებდნენ.
  სადღაც ბორცვებიდან, ერთმანეთის მიყოლებით გაისმა რამდენიმე სროლის ხმა, ჭურვები მარცხენა ფლანგზე ჩამოვარდა, ოპერატიული სამსახურის შენობასთან უფრო ახლოს.
  ელფარაიამ აღნიშნა:
  - აშკარად მესამე ძალები მონაწილეობენ ბრძოლაში!
  ვლადიმირმა ფილოსოფიურად უპასუხა:
  - ომში ყველაფერი შესაძლებელია!
  ელფის გოგონა მღეროდა:
  - ჯარისკაცისთვის ყველაფერი შეუძლებელი შესაძლებელია! ფრთხილად იარეთ თხრილისკენ - გაანადგურეთ ყუმბარა!
  ვლადიმირმა ესროლა ორი ტროლი, რომლებიც კედლის უკნიდან გადმოხტნენ ზუსტი დარტყმით. ისინი გაფრინდნენ თავიანთი თავებით და კარგად მიზანმიმართული ახალგაზრდა მათ თვალებში მოხვდა.
  - ეს არის გამოთქმის პირდაპირი მნიშვნელობით შესრულება: წარბში კი არა, თვალში! დადგით გაზზე, სანამ არ გაქრება!
  კრიზლიმ ისტერიულად თქვა:
  -როგორც ჩანს, გარშემორტყმული ვართ!
  ვლადიმირმა თვალები დახუჭა, თავის სტრუქტურა ფართო ხედს აძლევდა. უსაფრთხოების კომპლექსისკენ სულ მცირე ათეული ლამაზი, გამარტივებული, სამლულიანი ტანკი ტრიალებდა.
  - და რა ტექნიკაა! ჩვენ ნამდვილად არ გვქონდა ასეთი! ან შეაღწიეს უხილავი პორტალით?
  კრიზლიმ შესთავაზა:
  - ეს არის ალბათობის ფაქტორის შეყვანა პროგრამაში! ნამდვილი ომის ერთგვარი კომბინაცია, რომელშიც დროდადრო ჩნდება სიურპრიზები!
  - მშვენიერი კრიზლი, თორემ ვერ ვხვდებოდი! - სარკასტულად თქვა ელფარაიამ.
  მიახლოებულმა ტანკებმა მებრძოლებს ტყვიამფრქვევები დაუშინეს. ისინი გატყდა და აფეთქებები ატყდა. ერთ-ერთი მანქანა გაჩერდა, ბილიკი დაზიანდა.
  ელფარაიამ მოუთმენელი ჟესტი გააკეთა:
  - მოდი ვლადიმერ და შენ გოგოები გამომყევი! აღელვებული კვაზარის ფოტონების დათვლას აზრი არ აქვს!
  ერთ ადგილას აფეთქების შედეგად ღობე ნახევრად დაინგრა და ვლადიმერი და ელფარაი, როგორც უძლიერესი, გადახტეს გადაადგილებისას და დაასრულეს კიდევ ხუთი ტროლი. ახალგაზრდამ კი ნანობდა:
  - რამდენიმე ტყვიის ერთ სამიზნეზე დახარჯვა არ არის რაციონალური!
  - არ იცი, რომ ძალიან მსუბუქად უნდა დააჭირო, თითქოს მიკრო ფორტეპიანოზე დაკვრა! წინააღმდეგ შემთხვევაში, თქვენი ხელები სიცოცხლის ძირამდეა მახვილი!
  მცირე რაზმმა მტერი საკნიდან გამოაგდო და კედელში შევარდა. მან კარგა რვა მეტრს გადაუარა. ვლადიმირმა და ელფარაიამ აიყვანეს ელფები და აყარეს ისინი. თუმცა, კრიზლიმ უარი თქვა და კედელზე თავისით ავიდა.
  - ტიკტიკი ვარ! - განმარტა მან.
  მან უფრო კომფორტულად დაიწყო ელფარაის დაკვირვება და მარცხენა ფლანგზე გაიხედა. იქ ნამდვილი ბრძოლა უფრო და უფრო ფართოდ და სასტიკად ვითარდებოდა.
  უფრო და უფრო მეტი ტრანსპორტი ქვეითებთან ერთად ჩამოდიოდა, ისინი ღრუბლების მიღმა გამოდიოდნენ და წვიმის წვეთებივით ყრიდნენ ბომბებს. ცაში სულ უფრო მეტი ესკადრონი ჩნდებოდა. საავიაციო დუელები სულ უფრო მძაფრი ხდებოდა. მოიერიშე და თავდასხმის თვითმფრინავი ერთმანეთს შეეჯახა, მოჰყვა კაშკაშა შუქი და თვითმფრინავები მიმოფანტეს. მათი ერთ-ერთი ფრაგმენტი დაეცა, თითქმის შეეხო ელფარაის ლოყას. გოგონამ მუშტი აჩვენა:
  - ელექტრონული იდიოტები!
  ვლადიმირმა ავტომატიდან ესროლა გაშვებულ ფიგურებს. კარტოფილს თესვის ტრაქტორივით მშვიდად დაარტყა. ტროლების უხერხული ფიგურები დაეცა და გაიყინა. ყველაფერი კომიკურად გამოიყურებოდა, სათამაშოსავით.
  ტანკები აიღეს, ისროლეს მოძრაობისას და ფეხით მედესანტეების რაზმები განუწყვეტლივ ისროდნენ, უტევდნენ ერთდროულად ყველა მხრიდან. მტრის ელასტიურმა თავდაცვამ მაინც გამოიჩინა გამძლეობა, მოგერიება დარტყმები.
  ელფარაიამ დაინახა, რომ ფეხშიშველი როფაკოლა და მისი ორი უკვე დაჭრილი მეგობარი იბრძოდნენ. ერთ-ერთი გოგონა შეძრწუნებული იყო სისხლის დაკარგვის გამო, მაგრამ ისინი განაგრძობდნენ გზას:
  - ჭკვიანი გოგოები! ძალიან მამაცი გოგოები! - მოიწონა ელფარაიმ.
  - ასე მოკვდებიან, დიდი სარგებლობის გარეშე! - შენიშნა ვლადიმირმა.
  კრიზლიმ დაიკივლა:
  - დროა გადავიდეთ, თუ გვსურს მედლების დარიგებისთვის დროულად ვიყოთ!
  - Კარგი იდეაა.
  ხუთი მებრძოლი ერთად გადახტა თხრილის ნიშებში. ელფის გოგონა გაოგნებული იყო, ეტყობოდა, რომ ტყვიამ მხრის სახსარი გაუჭრა. ფერმკრთალმა ლამაზმანმა თქვა:
  - არაუშავს! ვაკუუმი არ გასკდება!
  ელფარაიამ თანაგრძნობით ჰკითხა:
  - Თქვენ შეგიძლიათ წასვლა!
  - Რა თქმა უნდა! - მხიარული ჩანდა გოგონა.
  -მაშინ გამომყევი!
  ზოგიერთი ფრიკი მათკენ მიიჩქაროდა, მიუხედავად მტვრის სვეტებისა, შეიძლებოდა იმის დანახვა, რომ მეომრებს გრძელი კეხიანი ცხვირი, ნაცრისფერი სახეები და მწირი წარბები ჰქონდათ, როგორც ყორანის გახეხილი ფრთა.
  ვლადიმირმა ისინი მაშინვე იარაღით აიყვანა:
  - მომხიბვლელი საგნები! Ეს არ არის!
  გრიზლიმ ჩაილაპარაკა:
  - ტროლები! ჯოჯოხეთის ბოროტმოქმედი!
  შენობა ხმაურით დაინგრა და აფეთქების ტალღის შედეგად აყრილი თვითმავალი თოფი მის ბილიკებზე მაღლა აფრინდა.
  ელფარაიამ ბრძანა:
  - ცეცხლი ყველა ლულიდან!
  ტყვიამფრქვევებმა ერთბაშად დაიწყეს ლაპარაკი, ხუთი აფეთქება გადაიკვეთა გაშვებულ კოლოფში.
  ტროლები დაცვივდნენ, ზოგი მწეველ ბუმბულში ჩაყვინთა, ბრმად უნდა დაარტყა, ზოგი კი ღია ცის ქვეშ გადმოხტა.
  ზოგიერთ ტროლს ეცვა ჯავშანი, ამიტომ, როგორც ჩანს, თამამად იქცეოდნენ, დაუცველობის იმედი ჰქონდათ. ვლადიმირმა და ელფარაიამ ცეცხლი გადაატრიალეს თავებზე, გააფთრებით ატრიალებდნენ ჟურნალებს. ისინი ელფებზე ბევრად უკეთესად ისროლეს, მაგრამ თვით ის ფაქტი, რომ გადატვირთვაზე დრო უნდა გაეტარებინათ, მათ სასარგებლოდ არ გამოვიდა! ზოგიერთმა ტროლმა მოახერხა მიახლოება და საპასუხო ცეცხლი. საწყალ გოგონას საჩუქარი კისერში და სახეში მიუღია, მეორე კი მკერდში. მზეთუნახავი გაჩუმდა, მეორე კი კვნესოდა და ღრიალებდა. გრიზლიმ ასევე მიიღო ტანგენციალური ჭრილობა, გაფერმკრთალდა, მაგრამ მის დამსახურებად ეს არ აჩვენა.
  ვლადიმირმა და ელფარაიამ, ერთი ხელით ცეცხლის შეწყვეტის გარეშე, მეორე ხელით ყუმბარებს ისროდნენ. უზარმაზარმა ფრაგმენტებმა გადალახა თავდამსხმელები და კოორდინირებულმა და ზუსტმა ცეცხლმა დაასრულა ისინი.
  ასზე მეტი გვამი იწვა მისადგომებზე და ბაქანზე, ბოროტი არსებების თავდასხმა მთლიანად დაიხრჩო. გადარჩენილი ტრიო ყდადან გადმოხტა და რამდენიმე ჟურნალი ამოიღო, ღვედები მოხსნა სუნიანი სხეულებიდან.
  უსიამოვნო სურნელზე გრიმასმა ელფარაიამ კმაყოფილმა თქვა:
  - როგორც ჩანს, მტერი დამარცხებულია! ახლა ჩვენ უნდა დავეხმაროთ ჩვენს ხალხს! მხოლოდ აქ ნამდვილად ვერ გაიგებ სად არიან ჩვენი.
  კრიზლიმ თავი დაუქნია.
  - არა, ეს სულაც არ არის ის, რაც ჩვენ უნდა გავაკეთოთ!
  - Და რა? - გაუკვირდა ვლადიმერს.
  - ბოლოს და ბოლოს, ის გამოცდილი ელექტრონიკის ინჟინერია, შენგან განსხვავებით!
  ელფარაიამ ზიზღით ამოისუნთქა:
  - კარგი, მერე რა! ვინ იბრძვის უკეთ?
  - Შენ უკეთესი ხარ! მაგრამ მე ვიცი გამარჯვების ერთადერთი გზა! - ეშმაკურად გაუღიმა ელფმა პოლენინსკის და თვალები დახუჭა.
  - და როგორ გავაკეთოთ ეს? - ჰკითხა გოგონამ.
  - ყველა მოვატყუე. ჩვენ მივდივართ აქ გენერატორის სადგურისკენ.
  ვლადიმერმა გადააფურთხა:
  - იქ შეიძლება მაღაროებში გადაეყარო!
  - მაგრამ წარმატების შემთხვევაში, ჩვენ ვიპოვით დისტანციურ კონტროლს, რომელიც გამორთავს მთელ ამ უზარმაზარ ვირტუალურ არმიას. მარტო ავტომატებით ვერ მოკლავ! - ავტორიტეტულად თქვა ელფმა.
  ელფარაია დათანხმდა:
  - ასეთ "ვირტუალურ თამაშებში" უფრო გამოცდილია და კარტი ხელში უჭირავს.
  ცქრიალა ბეტონის კონსტრუქციისკენ გარბოდა ჩრიზლი, რათა არ მოხვედრილიყო მაწანწალა ტყვიას ან მაწანწალა ნამსხვრევებს. ვლადიმირმა და ელფარაიამ გადახედეს ერთმანეთს და გაჰყვნენ. სწრაფად დარბოდნენ, მაგრამ შეცდომა დაუშვეს. საიდუმლო საკანში დამალულმა ტყვიამფრქვევმა ტყვიის ნამდვილი წვიმა მოახდინა.
  - Ვაუ! - იყვირა ელფარაიამ, როცა ჩექმამ დაიჭირა. - ეს მხოლოდ მორიგი სექსუალური შეღავათია?
  იღბლიანმა ჩიზლიმ გადამრჩენი კუთხე მოიარა, მაგრამ ვლადიმერს გაცილებით ნაკლები გაუმართლა. ხელების ქნევით დააგდო ავტომატი, დიდი ტყვია იარაღის სხეულს მოხვდა. ახალგაზრდა მამაკაცი რამდენიმე წამით გაიყინა, ერთ-ერთი საჩუქარი მუცელში მოხვდა და პირქვე დაეცა. მომდევნო აფეთქებამ მის გარშემო მიწა გაანადგურა, ვლადიმერი შემოვიდა და პირდაპირ მხარზე გაიარა. ზოგადად, ვირტუალურ თამაშში სხეული გახდა უცხო, სუსტი, არასაკმარისად სწრაფი, ის ღალატობდა. ჭაბუკი ვაზივით იღრიალა, მსროლელმა შეცვალა და ისევ მუცელი და ორივე ფეხი და გულმკერდი დაარტყა გულში. ვლადიმერი სიკვდილს ელფარაის ჩარევით გადაარჩინა. გოგონამ ყუმბარა ისროლა, რის გამოც ავტომატი წამიერად დაიხურა და ვლადიმერ აიღო.
  - როგორც ყოველთვის, მე გიშველი! ყველა კანონის დარღვევა! - იმღერა გოგონამ. "შემდეგ, დახეული ჩექმა გადააგდო, მან ვლადიმერი უსაფრთხო სექტორში გადააგდო ერთი სასოწარკვეთილი სროლით. ამ დროს თავად გოგონას მოხვდა მხრის პირში, მაგრამ ის უკვე ვარდებოდა და ტყვიამ ჯავშანჟილეტს გაარტყა და მხოლოდ ზურგი გაუხეთქა.
  სალტოს გაკეთების შემდეგ გოგონა წავიდა. ხაზები განაგრძობდა მის მიყოლას. ტყვიის ჩანჩქერი ნიაღვარივით მოედინებოდა და ტყვიამფრქვეველი არ იშურებდა საბრძოლო მასალას. კედლიდან ბეტონის ნამსხვრევები ჩამოვარდა, საბედნიეროდ, ქვისა საკმაოდ ძლიერი იყო, რომ ერთბაშად არ ჩამოინგრა. მიუხედავად ამისა, მან არ მისცა ნება გოგონას თავი ამოეყო.
  ელფარაიამ მიმოიხედა:
  -ჰეი კრიზლი სად ხარ?
  პასუხი იყო მკვდარი სიჩუმე. გოგონას კიდევ ერთი ყუმბარის სროლა სურდა, მაგრამ ქამარში ვერ იპოვა.
  -კარგი, იდიოტი ვარ! - დაიფიცა ელფარაიამ.
  მართალია, დახმარება, როგორც ყოველთვის ომში ხდება, მოულოდნელად მოვიდა. სამი ელეგანტური ფორმის ტანკი დაწინაურდა მარცხენა ფლანგიდან. ელფარეს ხელში თამაშით მათ დაიწყეს ტყვიამფრქვევის კოშკების განადგურება.
  გოგონამ უსტვენდა:
  - და მათ არ ეშინიათ!
  ჭურვების ზალპმა დაანგრია ერთი კოშკი ოთხი თვითმფრინავის ქვემეხით. მართალია, ტანკების ჯავშანზე რამდენიმე ჩაღრმავება იყო დარჩენილი და მარჯვნივ მოსიარულემ ტრასა დააზიანა, მაგრამ რამდენიმე დამოუკიდებელი ლილვაკის არსებობის გამო სიჩქარე ოდნავ შენელდა.
  ვლადიმირმა შენიშნა, რომ მოძრაობის მიუხედავად, ტანკები საკმაოდ ზუსტად ისროდნენ, რაც იმას ნიშნავს, რომ ისინი სავარაუდოდ აღჭურვილი იყვნენ ჰიდრავლიკური სტაბილიზატორით. საზენიტო იარაღი იყო ძალიან მცირე კალიბრის მაღალი ხარისხის ჯავშანტექნიკის შესაღწევად. მიუხედავად იმისა, რომ ტანკებს მოკლებული იყო დინამიური დაცვა, ლითონის სიძლიერე და გამძლეობა მაღალი იყო, ყოველ შემთხვევაში არ ჩამოუვარდებოდა ტიტანს.
  ტყვიამფრქვევის კოშკები გაჩუმდა და სუნთქვა უფრო და უფრო ადვილი გახდა.
  საიდუმლო იარაღის რიგი მოვიდა, ჭურვი ავტომატს მოხვდა და დამწვარი ნამსხვრევები ზემოდან გაფრინდა.
  ელფარაიამ ჩასჩურჩულა:
  - კარგი რა!
  გოგონა ძვირფასი დროის დაკარგვის გარეშე გაიქცა სადგურის ბოლო კედელზე. გაუცივებელმა ჭურვიმ დაწვა მისი დაჩეხილი შიშველი ფეხები (გოგონამ მეორე ჩექმაც გაიხადა, რომ უფრო მოხერხებული და ლამაზი ყოფილიყო). შემდეგ კუთხეს რომ მიაღწია, ელფარაია მუცელზე დაეცა და ფრთხილად გაიხედა ეზოში, რათა უკეთ დაენახა მისადგომები.
  სადგურის ეზოში ქარიშხლის ფონზე სიმშვიდე იყო. ერთი გახეხილი ჭიშკარი გაშლილი იყო და მარტოხელა გუშაგი იდგა მოხრილი.
  - Მხოლოდ ერთი! წამში ჩამოვხსნი! - ჩაიჩურჩულა ელფარაიამ.
  მოვლილი ყვავილების საწოლი აყვავებულ ყვავილებით მიიპყრო თვალი; მან გაანათა მოსაწყენი პეიზაჟი. მიტოვებული მტვირთავი და მსუბუქი, ლაქებიანი მონოპლანი იქვე მიცურავდნენ.
  - აქ არის ევაკუაციის საშუალება! მხოლოდ თეთრი პეგასუსი აკლია ფრთებით! - გაიფიქრა ელფარაიამ.
  ქიაყელების უცებ ხმაურმა შეტრიალდა. გოგონა ადგილზე გაიყინა, გაოგნებული. კუთხიდან მძიმე ტანკი გაჩნდა, სადაც ის დათვივით იმალებოდა ცეცხლიდან. ის გაცილებით დიდი იყო და უფრო მოუხერხებელი ჩანდა, ვიდრე ელფარაიას ადრე ნანახი მანქანები.
  - და მძღოლი თითქოს დათმო!
  მართლაც, როგორც ჩანს, დიდი გამოცდილების გარეშე, ის დროდადრო ატრიალებდა საჭეს. ტანკის ბილიკები ცურავდა საშინელი დაფქვის ხმაურით, იშლებოდა ბეტონი და აფრქვევდა მწვანე ნაპერწკლებს. სულ ექვსი გასროლა იყო, ტყვიამფრქვევის გარეშე, ამაზრზენი მანქანა. ელფარაის ასოციაცია ჰქონდა გერმანულ "მაუსთან". როდესაც 188 ტონიანი მანქანა, უნგრეთში ბრძოლების დროს, ჭურვების შიშის გარეშე (ისინი მას ბარდასავით აძგერდნენ), საბჭოთა ჯარების პოზიციებზე მარგალიტი იყო. ორი ასეთი გიგანტური მანქანა, რომელმაც ბენზინი მოიხმარა, საბჭოთა ტყვეობაში აღმოჩნდა. შემდეგ მათ საფუძველზე შეიქმნა გიგანტური ღრმა ზღვის ტანკები, რომლებსაც შეეძლოთ გადაკვეთონ ინგლისის არხი და გაემგზავრნენ წყნარი ოკეანის ფსკერზე ალასკამდე. შეიქმნა კიდევ ორმოცდაათი მსგავსი მონსტრი, მაგრამ ვიწრო მოაზროვნე ხრუშჩოვმა, რომელმაც შეცვალა სტალინი, უბრძანა გიგანტური და ძალიან ძვირადღირებული მანქანების დნობა. ზოგადად, ჯერ კიდევ ომამდე, სტალინმა ბრძანა მსოფლიოში უდიდესი ტანკის, კიროვის, სამას ორმოცდაათი ტონა წონის და 2000 ცხენის სიმძლავრის დიზელის ძრავის აგება. მას რვა თოფი და თექვსმეტი ტყვიამფრქვევი ეჭირა. იმ დროისთვის: უბრალოდ ტექნოლოგიის სასწაული. სამწუხაროდ, ტანკების ტრანსპორტირება ძალიან რთული ამოცანაა და თანამედროვე ომი მოითხოვს ფართო მანევრირებას და აღჭურვილობის გადაადგილების მაღალ სიჩქარეს.
  ეს ფიქრები რეფლექსურად უტრიალებდა ელფარაის თავში. გოგონას ჩხუბი არ სურდა და ხვლიკივით მოეხვია. ღორივით ჭუჭყიანი იყო, მაგრამ იმ მომენტში ჭუჭყი იხსნიდა მას სიცოცხლეს. დრო ძალიან ნელა გადიოდა. ზოგადად, ხრუშჩოვმა აკრძალა ორმოცდაათ ტონაზე მძიმე ტანკების წარმოება და მსგავსი აკრძალვა რუსეთში თითქმის 100 წელი გაგრძელდა! ეს მიზანშეწონილია? გამოცდილება გვთავაზობს: ეს დამოკიდებულია იმაზე, თუ სად მიმდინარეობს ომი. ევროპაში ან უდაბნოში მძიმე ტანკებმა კარგად დაამტკიცა თავი. კერძოდ, ნატოს წევრი ტანკის სტანდარტული წონა დაახლოებით 63 ტონაა, მძლავრი მრავალფენიანი ჯავშნით. მთაში უკეთესია მსუბუქი მანქანების გამოყენება. კერძოდ, უპილოტო ოთხლულიანი, ჯუჯა ტანკები. დიდი ხნის განმავლობაში, რობოტები ითვლებოდა პანაცეად ყველა პრობლემისთვის, მაგრამ საბედნიეროდ, ელექტრონული მანქანების არაერთმა ადგილობრივმა აჯანყებამ აჩვენა: კომპიუტერმა არავითარ შემთხვევაში არ უნდა აღიაროს საკუთარი თავი ინდივიდად. ადამიანების ბიოფიზიკურად მიმართულმა ევოლუციამ შესაძლებელი გახადა რობოტებზე დამოკიდებულების გარკვეულწილად შემცირება. წინააღმდეგ შემთხვევაში, უამრავი დისტოპია მანქანების მიერ ადამიანთა რასის განადგურების შესახებ რეალობად იქცევა! გარდა ამისა, Magic-მა აიღო ელექტრონული პასუხისმგებლობის ნაწილი. მან ხელი შეუწყო ადამიანის ტვინის ადრე მიძინებული რეზერვების გაღვიძებას. სამყარომ დაიწყო ცვლილება ჰომოცენტრული სამყაროსკენ.
  ბოლოს მძიმე მანქანამ შეუხვია კუთხე და ბრმად გაისროლა თოფები. მუწუკები ალბათ ძალიან გრძელი იყო, რამაც მათი მოძრაობა შეანელა. ტყუილად არ არის, რომ ამბრამში ამერიკელები ძველ დროში უფრო მოკლე ლულას იყენებდნენ, რადგან იარაღი უკვე ქმნის მაღალ წნევას. ეს აადვილებს დამიზნებას, წინააღმდეგ შემთხვევაში ასეთი მუწუკების გადაადგილება რთულია. ტყვიამფრქვევები გაცილებით საშიშია! გოგონამ სუნთქვა შეიკავა, აინტერესებდა, გაივლის თუ არა - არა!
  გასროლის ხმა ყრუ გაისმა და ემბლემის მიხედვით თუ ვიმსჯელებთ, ეზოს შესასვლელში ტროლის ტუალეტი ნაწილებად დაიმსხვრა. პლასტმასის პანელების ფრაგმენტები, საიზოლაციო ნაჭრები და საშინლად სუნიანი განავალი ასობით მეტრზე დაფანტეს.
  - ნაძირალა ტუალეტი სველი იყო! - ჩაიჩურჩულა ელფარაიამ. ტანკმა კი ტურბინები დაფეთქა და შენობის გვერდით გაიარა, ტროლის განავლით მსუბუქად დაფხვნილი ქვის ნაპრალები ფხვნილად გადაიტანა. მეომრის მგრძნობიარე ნესტოები აუტანლად იტანჯებოდა, თითქოს სუნით იყო სავსე.
  თუმცა, ელფარაის სხვა პრობლემებიც ჰქონდა; მან შეაფასა მანძილი ფართო მუხლუხიდან კედელამდე.
  -შემეძლო გაბრტყელებულიყო, თუ რა თქმა უნდა ეს იდიოტი ოდნავ მარჯვნივ გადავა! თუმცა, მე ჭკვიანი ვარ.
  კბილების რიტმული ჩხაკუნება და ბმულების ხრაშუნა სამგლოვიარო მსვლელობას ჰგავდა. ელფარაიამ აიძულა თავი გაეღიმა, ამავდროულად გაიგონა ბომბების აფეთქება და თვალის კუთხით დააკვირდა ჩამოგდებული თვითმფრინავების წვას, შემდეგ კი ერთ-ერთი მათგანი საშინელი ხმაურით აფეთქდა, სტრატეგიული ბომბდამშენის ზომით ვიმსჯელებთ. აფეთქებები რამდენჯერმე განმეორდა, რის შედეგადაც თვითმფრინავის მუცლის მომაკვდინებელი შიგთავსი აფეთქდა. ბრძოლა ბაზის ცენტრისკენ მიდიოდა, მაინტერესებს როფაკოლა როგორ არის, ცოცხალია თუ ისიც მოკვდა. ბოლოს და ბოლოს, ტკივილი ძალიან რეალურია! იგი ამას მაშინვე აღიქვამს, აკვირდება ლითონის ექვსლულიანი ურჩხულის მიახლოებას. ზოგადად, მეორე მსოფლიო ომის დროს საბჭოთა და ამერიკელი დიზაინერები ცდილობდნენ ერთ კოშკზე ორი-სამი მჭიდის დადგმას. მაგრამ მეორე მსოფლიო ომის გამოცდილებამ და მრავალრიცხოვანმა სატანკო ბრძოლამ აჩვენა ასეთი სტრუქტურების სრული წარუმატებლობა. მას შემდეგ იგი გახდა თითქმის კანონიერი, ერთი ტანკი, ერთი კოშკი, ერთი ლულა! მართალია, კოშკიანი ტანკების მოდა მალე დაიწყო. ზოგადად, ეს სადავოა, თუ ნაღმტყორცნები მრავალლულიანია, მაშინ რატომ არა მრავალლულიანი ავზი?
  მუხლუხების პირველი რგოლები გოგონას შიშველი ფეხების მახლობლად იწვა და ტვირთისგან გახურებული ლილვაკები ნელ-ნელა ტრიალებდნენ მათ გასწვრივ და ათობით ტონა რკინის მასას ატარებდნენ. ცხელმა ლითონმა დაწვა გოგონას შიშველი ქუსლები; ჩვეულებრივ, ის არც ისე მგრძნობიარეა, მაგრამ მისი სხეულის პარამეტრები მის სასარგებლოდ არ შეიცვალა. მაგალითად, ადრე მას შეეძლო უბრალოდ კედელზე თხელ ფენად წაეტანა - ეს ჯერ კიდევ ჰიპერპლაზმური ხორცი იყო, მაგრამ ახლა მას უმოწყალო ქიაყელები ეხებოდნენ. აპარატის ცხელმა სუნთქვამ სახე დაწვა, სხეულზე ჭრილობები და ნაკაწრები, უნებურად ცრემლები ჩამოგლიჯა.
  ელფარაია აციმციმდა, მარგალიტისფერი ცრემლი ჩამოგორდა. თვალებში ნაკბენი ჩაცხრა, მაგრამ მუხლუხამ მარჯვენა ფეხის დიდი თითი დააჭირა. როცა ასეთი სიმძიმე ძვლებს ამსხვრევს, ტკივილი წარმოუდგენელია, მეომარი ასე რომ არ გამაგრებულიყო, უთუოდ იკივლებდა, მაგრამ მხოლოდ კბილებს ღრჭიალებდა.
  - საზიზღრობაა! მაგრამ ახლა ვიცი, როგორია ქალის ფეხები ესპანურ ჩექმაში! - ლეღვი აჩვენა გოგონამ.
  ტანკმა კიდევ რამდენიმე მეტრი გაიარა და გაჩერდა. ელფარაიამ გადაწყვიტა ამოიოხრა და ფრთხილად წამოდგა ფეხზე: ჯავშანტექნიკა იდგა უკან და არ იყო საჭირო შიში.
  მარჯვნივ, ბრძოლის არეალში შესვლისას, ოთხი თავდასხმის თვითმფრინავი შემოვარდა. არ სურდათ დანახვა, გვერდში დარჩენა, ექვსი ავტომატის მსროლელებმა გააფთრებული ცეცხლი გაუხსნეს მათ და ჭურვების ჭურვები ხმაურით მოვიდა.
  გრძელი, ტრასერის ზოლებით, აფეთქებები ძალიან შორს იმოგზაურა მანქანებისთვის ზიანის მიყენებაზე, მაგრამ საკმარისად ახლოს, რათა პილოტებმა შეამჩნიონ ტანკი.
  საბრძოლო ზონაში ჭურვებითა და რაკეტებით აფეთქებული სამიზნეები, ოთხმა შეადგინა "მკვდარი მარყუჟი" და დაიწყო ახალ სამიზნესთან მიახლოება.
  ელფარაიამ გაიცინა:
  - მორიგი არეულობა პატარა გალაქტიკაში! ალბათ დროა ვითამაშოთ პენსიაზე!
  გოგონა ისევ დატრიალდა, სალტო გაიკეთა და შიშველი ქუსლები აეშვა გენერატორის ჭიშკრისკენ.
  მზეთუნახავი სწრაფი იყო და ტროელში შევარდა. ძლივს მოასწრო ავტომატის აწევა, როცა ცხვირში თავი მოხვდა. დარტყმა ელფარაის თავში ბუნდოვნად გაიმეორა, მაგრამ ფრიკი გავიდა.
  რამდენიმე რაკეტა უკნიდან თითქმის ერთდროულად აფეთქდა. ღრიალის მიხედვით თუ ვიმსჯელებთ, ის ეფექტური იყო, ერთ-ერთმა ამოგდებულმა თოფმა გოგონას გაუსწრო, დატრიალდა და კინაღამ ფეხზე ჩამოაგდო. რის შემდეგაც წვერი კედელს შეეჯახა, აგური ჩამოვარდა. რამდენიმე პატარა ფრაგმენტმა მოჭრა ლამაზმანის შიშველი ფეხები.
  - ისევ ჩაეჭიდა! რა მოუხერხებელი ვარ!
  გოგონა მთელი სისწრაფით შემოვარდა ნახევრად ღია ჭიშკარში. შიგნით სამი ტროლი იყო, მაგრამ ელფარაიამ ისინი ერთი აფეთქებით გაჭრა, მისი ავტომატი ყოველთვის მზად იყო.
  შტორმტრუპერები სახურავზე მაღლა ატყორცნიდნენ და დაშორება დაიწყეს. სხვა ხმები ჩახშული იყო. ათობით როტორის გუგუნს დამამშვიდებელი ეფექტი ჰქონდა. გოგონამ დედის იავნანასთან ასოციაციაც კი შექმნა. თუმცა, ის არასოდეს უსმენდა.
  - სიცხიდან გადმოვედი!
  ელფარაიამ მიმოიხედა ირგვლივ და თითქმის მაშინვე დაინახა მილისებური გაგრილების სისტემა. პირდაპირ ხაზებზე დამონტაჟდა ოთხი გამანაწილებელი მოწყობილობა, რომლებიც აკონტროლებდნენ მაცივრის მოძრაობას.
  - კარგი, მე ვგავარ პატარა ბოთლის ფრაგმენტს, რომელმაც შეაღწია პრიმიტიული ორგანიზმის გულში. ეს გენერატორების გააქტიურების დრო არ არის! მიუხედავად იმისა, რომ ბევრი ჩვენი ხალხი მოკვდება! - ყოყმანობდა გოგონა.
  ამ დროს ნაცნობი ხმა გაისმა:
  - მაინც გადარჩი! და მშვენივრად გამოიყურები!
  ელფარაია შემობრუნდა:
  -და შენ ხარ კრიზლი! აქ არის აურზაური მოჩვენება, სადაც მან მოახერხა დამალვა.
  - კარგი მეომარი მხოლოდ ისეთივე კარგი ჯაშუშია, რამდენადაც ქარგვასა და გამარჯვებას უწყობს ხელს! - უპასუხა ელფმა.
  - ჯაშუშობა კარგი ლუბრიკანტია სამხედრო მანქანისთვის, მაგრამ საწვავი მაინც ვაჟკაცური სულია! - პათოსით თქვა ელფარაიამ.
  კრიზლიმ ხელი გაშალა, მასზე პატარა ფერადი კუბი მოედო:
  -იცი რა არის!
  - Მგონი! რა დაგვეხმარება გამარჯვებაში!
  ელფმა გაიცინა:
  - მართალია! მას შეუძლია გააუქმოს ყველა მტრის ჯარი. მაგრამ მხოლოდ იმ შემთხვევაში, თუ მას ბევრი ენერგიით დატენავთ.
  ელფარაია ბედნიერი იყო:
  - ასე რომ, ამის გაკეთება სავსებით შესაძლებელია, გაანადგურე გაგრილების სისტემა და მერე აფეთქდეს! მგონი ატომურ ბომბზე უარესი არაა!
  - ცოტა უფრო სუსტი, მაგრამ სავსებით საკმარისი ჩვენთვის!
  - ნუ ლაპარაკობ, იმოქმედე! - გოგონამ დამატებითი სამაგრი ჩადო ავტომატში, ბოლოს დაათვალიერა მშვიდობიანად მომუშავე დანადგარების რიგები და ჩახმახი დაარტყა. - ო, ნახვამდის "პრიმიტივებო"!
  - ზუსტად სახსარებში დაარტყი, თორემ არ გაანადგურებ! - შესთავაზა ელფმა.
  ყვითელმა ნათურებმა მაშინვე დაიწყეს ციმციმა ჭერის ქვეშ და მაშინვე ათეულმა სირენამ და ათეულმა ჭექა-ქუხილმა შეავსო სადგურის ხმა ყველაზე ბნელი ჰადესის ხმებით!
  ელფარაია და კრიზლი ეზოში გავიდნენ და მაშინვე მონოპლანში გადახტნენ. ის აღმოჩნდა რეაქტიული ძრავით, მაგრამ გასაღების გარეშე. თუმცა, ელფარაია არ იყო წაგებული, მან პანელს აძვრა და მავთულები პირდაპირ შეაერთა!
  - ხედავ, სად არ გაქრა ჩვენი!
  საკიდლერი აფრინდა, მორცხვად იკივლა და იმპულსის მატება დაიწყო.
  კრიზლიმ ჩაიღიმა:
  -როგორც ჩანს გამოგვრჩა!
  ელფარაიამ თავი დაუქნია:
  - არა, სწრაფად! ნახეთ რამდენი მებრძოლია. როგორ მოვიქცეთ მათთან, შესაძლოა ავტომატურად.
  მართლაც, ცეცხლის აფეთქება მოხდა მათკენ, ტყვიები კინაღამ მოხვდა მონოპლანს.
  კრიზლიმ გაიცინა და თქვა:
  - არსებობს ერთი უნივერსალური გზა!
  - რომელი!?
  -ეს! - ელფმა თეთრი პერანგი გაიგლიჯა და ფანჯრიდან გადააგდო.
  -Გიჟი ხარ? - დაიღრიალა ელფარაიამ, გაბრტყელებული თითი, შიშველი, გოგონასფერი ფეხი რკინის პედალზე დაარტყა.
  - ეს არის დესპანების უძველესი ნიშანი!
  მართლაც, მებრძოლებმა შეწყვიტეს სროლა მონოპლანზე. სულ უფრო და უფრო შორდებოდა. უცებ ყველაფერი გაიყინა, მებრძოლები, თავდასხმის თვითმფრინავები, ბომბდამშენები ჰაერში გაიყინა, უამრავი ტანკი გაჩერდა. საოცრად მშვიდი გახდა.
  კრიზლიმ უფერული ხმით (როგორც ჩანს, მისი ემოციები ხორცსაკეპ მანქანაში დაიწვა) თქვა:
  - დამთავრდა!
  რის შემდეგაც შუქი ჩაქრა.
  ასეთი ვირტუალური მოვლენის შემდეგ, ყველა ელფი და ვლადიმერიც კი დაბნეული გამოიყურებოდა. მაგრამ თუ რუსი მეომრისთვის ასეთი ტესტები ნაცნობი იყო, მაშინ ელფები აშკარად ცუდად გრძნობდნენ თავს. სტრესს და ტკივილს მიუჩვეულები თავს იფხეკადნენ. ასტარტემ ჰკითხა:
  - კარგი, როგორია შენი შთაბეჭდილებები?
  ელფები ყოყმანობდნენ. მხოლოდ კრიზლი იყეფა გაბედულად, ნაპერწკალი დაუბრუნდა თვალებს:
  - შესანიშნავად!
  - სუპერკვაზარონო! თქვენ კრიზლიმ აჩვენეთ აერობატიკის უმაღლესი კლასი. მან ყველას აჯობა და დაცვაში გასვლა მოახერხა. რაც შეეხება დანარჩენებს, ელფარაის გარდა, ის მათი ქმედებებით უკმაყოფილოა. ფაქტობრივად, ყველა თქვენ ან დაიღუპეთ ან ქმედუუნარო იყავით.
  ვლადიმერი უხალისოდ დათანხმდა:
  - დიახ, შევცდი!
  - ეს სიტყვა არა! რაკი კაცი ხარ, გარკვეული იმედები დაგვამყარა, მაგრამ იმედგაცრუებულიც ძალიან დავრჩით. - ასტარტემ თითებით ნული აჩვენა.
  - მზად ვარ ისევ ვირტუალური ტესტისთვის! - დაიღრიალა ახალგაზრდამ.
  - Არ არის საჭიროება! შეგიძლიათ დაისვენოთ და გაერთოთ კიდეც, მე არ ვარ დესპოტი! - გოგონამ გამოაჩინა თავისი მაცდუნებელი მკერდი, რომელიც საკმაოდ დიდი იყო ელფისთვის. - რა, ვლადიმერ, ჩემთან სიყვარულის სურვილი გაქვს?
  ჭაბუკმა მამაკაცისთვის ბუნებრივად იგრძნო სითბო და მღელვარება: მის ასაკში ყოველი სექსუალური აქტი აღმოჩენას ჰგავს! აფრენის შემდეგ, ვლადიმირმა მკერდი შეიწოვა, ჟოლოსფერი, გაპრიალებული ძუძუს პირში შევიდა, რა სასიამოვნო იყო მისი ენით შეგრძნება, ქალის ელფის მკერდი მყისიერად შეშუპებული და გამაგრებული იყო.
  უეცრად, ვნებამ სუნთქვაშეკრულმა გოგონამ აიძულა იგი:
  - გადავიფიქრე! ჯერ ვისადილოთ! ასეთი ბრძოლის შემდეგ, ჩემი მადა ვნებიანად გაიზარდა!
  - ჰიპერპლაზმური ენერგია?! - ჰკითხა ვლადიმერმა და ტუჩებს აკოცა.
  - მათხოვრები ვართ, ნატურალური საკვები არ გვაქვს! ჩვენ ელფებს გვიყვარს საკვების სიამოვნება, რასაც ვერ ვიტყვით ხმელ მიწიერებზე. არ მინდოდა მათი მიბაძვა!
  ელფარაია განაწყენებული იყო:
  - როგორ ისწავლო ბრძოლა, მაშინ პირველი ხარ, ვინც ყელში დაჯდები!
  ასტარტემ დაბნეული სახე მიიღო:
  - დიახ, დამავიწყდა, უკვე სავსე ხარ! როგორია ადამიანის სამზარეულო?
  ელფარაიამ იხუმრა:
  - კერძები ძალიან ცხარეა! ისინი ზედმეტად დამარილებულია!
  ჰკითხა კრიზლიმ და ჰოლოგრამას თამაშობდა:
  - ტრაპეზი სადღესასწაულო იქნება!?
  - რა თქმა უნდა, ძალიან გაერთობით!
  ელფი გადახტა და ოდნავ გაფრინდა ჰაერში:
  - მაშინ მე ამის მომხრე ვარ!
  გლამურული მეომრები ერთად აფრინდნენ ჰაერში, თითქმის ყველა გოგო იყო, სულ ასზე ცოტა მეტი და კიდევ რამდენიმე გალაქტი. უფრო ზუსტად, სხვა სამყაროს შვიდი წარმომადგენელი. ერთი, როგორც ჩანს, ოთხი სქესის თხევადი ლითონის ერთეულია. მისი ყურები ღამურის ფრთებს ჰგავს, ცხრა თვალი აქვს, ერთი კი მუცელზე, სხეული კი ტურფაა, ამობურცული ზევით. მხიარული არსება.
  ელფარაიამ ჰკითხა:
  - Და ეს?
  - ეს ჩიკ-ჩირიპია! ჩვენი კაბინეტი ბიჭი! - მიატოვა ასტარტემ.
  -ბიჭო?
  - Ნამდვილად არ! მისი რასის სტანდარტებით, ის ჯერ კიდევ ბავშვია, მაგრამ უკვე ოცი ათასზე მეტი წლისაა!
  ჩიკ-ჩირიკი, მიხვდა, რომ მასზე ლაპარაკობდნენ, აფრინდა ჯგუფში. მისი ფეხები-ბლიპერები ჰაერში მოძრაობდნენ.
  - იქნებ გინდა, რამდენიმე ხრიკი გაჩვენო?
  ასტარტემ უპასუხა:
  - Არ არის საჭიროება! ჩვენ მშივრები ვართ! პროტეინს არ ჭამ!
  - ვყლაპავ რადიოაქტიურ იზოტოპებს. ეს ასევე საკმაოდ კარგია! ჩვენ გვაქვს სხვადასხვა მოლეკულური სტრუქტურა! - დაიღრიალა ჩიკ-ჩირიკმა.
  - Მე ვიცი! მაგრამ როცა კლიტორის მომეფერა და სუბრადიოაქტიური ენით ტკიკა, მე უფრო მეტად ვიყავი ჩართული, ვიდრე მამაკაცი ელფი. სხვათა შორის, თქვენც მოგეწონათ? - საყვარლად იღრიალა ასტარტემ.
  -ტკბილი სხეული გაქვს! თუ არა, როგორც თბილი, მაგრამ კვაზარულად გემრიელი ნაყინი.
  გოგონამ ნიშანი დადო და ელფები აფრინდნენ. ისინი ჰაერში ცურავდნენ, რადგან ოთახი ფართო იყო.
  დარბაზი, სადაც ტრაპეზი იმართებოდა, უფრო მდიდრული იყო, ვიდრე სულთნის სასახლე. მასში ყველაფერი ელვასავით ანათებდა, ქანდაკებები და ხელოვნური ქანდაკებები, მაგრამ ეს მათ კიდევ უფრო კაშკაშა, ძვირფას ქვებს ხდიდა. კაშკაშა მოზაიკის ნახატები მოძრაობდა და ცოცხლად გამოიყურებოდა, ყვავილები კი საოცარი! ვლადიმერმა, რა თქმა უნდა, დაინახა მრავალი განსხვავებული ფერი მრავალ სამყაროში, მაგრამ ელფებმა, მათი ცივილიზაციის მილიონობით წლის განმავლობაში, გენეტიკური ინჟინერია სრულყოფილებამდე მიიყვანეს!
  ელფარაიამ აღნიშნა:
  - რა ზღაპრული სილამაზეა! თითქოს სამოთხეში ვარ!
  ვლადიმირმა, ზიზღის დამალვის გარეშე, უპასუხა:
  "ამგვარ ფუფუნებას დიდი დრო არ დასჭირდება, რომ გასუქდეს და დაივიწყო როგორ იბრძოლო!" სახლის მოკრძალება სიმბოლოა საკუთარი თავის უარყოფაზე, ხოლო სისუფთავე - ნებისყოფის!
  არ იყო მაგიდა ამ სიტყვის ზოგადად მიღებული გაგებით! და რატომ უნდა? მაგრამ აყვავებულ ხალიჩა, თითქოს ძვირფასი ხავსით დაფარული, თავისით გაშლილი, როგორც ზღაპარში. გოგოები აღფრთოვანებულები ამოისუნთქეს. გოგონების უმეტესობა თითქმის შიშველი და საშინლად სექსუალური იყო. შიშველი სხეულები დაფარულია ლამაზი, ფერადი ნახატებით, საბრძოლო სცენებით, ეროტიკული და რელიგიური სცენებით. რამდენადაც ვლადიმირმა იცოდა: ელფების რელიგია, დაარსებიდანვე, დაამტკიცა სექსუალური პარტნიორების ხშირი ცვლილებები და ჯგუფური სექსი. ამავდროულად, ელფები სიყვარულს სწორედ ტაძრებში აკეთებდნენ. ამავდროულად, რასა საკმაოდ კეთილია, ხშირად მოდის სხვა სახეობების გადასარჩენად. ელფები გულუხვი ბიჭები არიან, რომლებიც უარს არ ამბობენ მათხოვარზე. ხოლო თუ სექსუალური პრობლემები გაქვთ და სექსი გინდათ, ელფს უნდა ჰკითხოთ, მაშინ ის სიამოვნებით დაგამშვიდებთ, თუნდაც სიმპათიურისგან შორს იყოთ.
  ჩიზლი ასევე კარგად გამოიყურებოდა, მისი სხეული დაფარული იყო კუნთების ფილებით, მოხატული ფლორისა და ფაუნის ნახატებით და მდედრები მას უბრალოდ ეკიდნენ.
  - ᲙᲐᲠᲒᲘ! უბრალოდ არა ერთდროულად! შენ დამაგლეჯავ! - შეევედრა ახალგაზრდა ელფი.
  - ყველაფერი მშვენივრად იქნება! სუპერ! სუპერ! - დაიღრიალა ლამაზმანებმა. კრიზლის აჩეხეს და აკაწრეს და სხეულს მასაჟი გაუკეთეს.
  ასტარტემ ბრძანა:
  - ქეიფი დავიწყოთ!
  საპასუხოდ სიხარულის ღრიალი:
  - Რა თქმა უნდა! გაუმარჯოს სიხარბეს! - იკივლა გლამურულმა გოგოებმა.
  ასევე ცდილობდნენ ვლადიმერს შეხებოდნენ, მოეფერათ და ეგრძნოთ მისი დიდი ადამიანური ღირსებაც. ახალგაზრდა მამაკაცი გრძნობდა ძლიერ მღელვარებას, ენერგიის მოზღვავებას, მაგრამ ამავე დროს გარკვეულ უხერხულობას, ბუნებრივი ახალგაზრდობისთვის. ხალხში კოლექტიური სექსი ლეგალურია და პირიქითაც კი არ არის მიღებული მისგან თავის არიდება, სამხედრო ფსიქოლოგი მაშინვე იწყებს დაინტერესებას. მაგრამ მაინც, კოლექტიური ჯგუფური სქესის ადამიანები: ისინი ყველაფერს უფრო ლამაზად აკეთებენ, კერძოდ, ცვლიან ენერგიას, ქვენოოსფეროს, ბიოპლაზმას და არა მხოლოდ წყვილდებიან. რუსი მეომრებისთვის სექსი რთული ცეკვაა, სუპერ ფეიერვერკით, რომელიც ატარებს ინფორმაციას და ძალას, გამონადენებს. აქ მნიშვნელოვანი განსხვავებაა - ელფებს უყვართ ძველმოდური ჩხუბი. სწორედ ეს აბნევს რუს ვიცე-ოფიცერს!
  ამასობაში უჩვეულოდ ექსპრესიული მუსიკა დაიწყო და მრავალი ფერადი პროჟექტორი აინთო. მონარქის კორონაციას მოგაგონებდათ: ოცდამეერთე საუკუნიდან. სხვადასხვა ყვავილი და დეკორატიული ბოსტნეული ზემოდან ჩამოვარდა - თუმცა ისინი ჰოლოგრამები იყვნენ და ალმასის იატაკამდე მისვლისას გაუჩინარდნენ. შემდეგ ჭერი გაიყო და უცნაურმა ცხოველებმა დაიწყეს ფრენა შიგნით.
  იყო ანანასის მაიმუნები, სპილო-ბანანის ნაზავი, კუ-კივის ჰიბრიდი, კაქტუსის ჰიპოპოტამი, ალმასის ნაჭუჭიანი მელა, ბატი-საზამთროს ნაზავი და მრავალი სხვა. ძირითადად, ეს იყო ბიოინჟინერიის შექმნა, სხვადასხვა გენების ხელოვნური მშენებლობა. ყველა ეს სინკრეტული ცხოველი გამოსცემდა ხმებს, რომლებიც ბავშვების სიცილს მოგვაგონებდა. თუმცა, მოსმენის შემდეგ შესაძლებელი გახდა იმის დადგენა, რომ თითოეული ცხოველი მღერის საკუთარ უნიკალურ სიმღერას. ვლადიმირმა დაკიდა ყურები, გრძნობდა სიმშვიდეს და ამავდროულად საშინელი შიმშილის გრძნობას.
  ასტარტემ ჰკითხა მას:
  - კარგი, როგორ? ეთანხმებით, ამას პირველად ხედავთ?!
  - Ნამდვილად არ! მსგავსი რამ უკვე მოხდა ვირტუალურ ვარჯიშებში, მხოლოდ ჩვენ მოვკალით ასეთი სიმპათიური კაცები! - დაიღრიალა ვლარადმა.
  - მოკლეს?
  - ან განადგურებული! რაც არსებითად იგივეა! თუმცა, არ მგონია, რომ ვირტუალური ბრძოლა რეალურ მკვლელობას შევადაროთ. - ვიცე ოფიცერი ცდილობდა თავი დაეღწია მდედრობითი სქესის ხარბ ხელებს და ვნებიანად კოცნას, სურნელოვანი გოგოების პირებს.
  ასტარტემ აღნიშნა:
  - და შეგრძნებები ძალიან ჰგავს! დამეთანხმებით, ჩვენ ვისწავლეთ სასწავლო პროცესის რეპროდუცირება, რუსებზე უარესი!
  - მართალია! ტკივილი ძალიან რეალურია! ასე რომ, ჩვენ გადავიღებთ ამ პატარა ცხოველებს, თუმცა ვწუხვართ მათზე. - ვლარადმა საჩვენებელი თითიდან იისფერი ნაპერწკალი გამოუშვა.
  - არა, სულელო, ჩვენ მათ შევჭამთ! - დაიყვირა ელფის კაპიტანმა.
  უამრავი გოგონა და უცხოპლანეტელი, რომელიც მათ შეუერთდა, ხელოვნების ნიმუშებისკენ მივარდა. თითქოს შეშინებულებმა დაიწყეს გაქცევა . ეს ყველაფერი საკმაოდ სასაცილოდ გამოიყურებოდა. თითქმის შიშველი გოგონები მისდევენ სხვადასხვა არსებებს, რომლებიც ბრწყინვალე აბსტრაქტული მხატვრების ნამუშევრებს ჰგავს და ისინი სწრაფად გარბიან. ეს ალბათ კიდევ უფრო საინტერესოა. თავად ელფარაია გამოვარდა მათ უკან. ისინი თითქმის მთლიანად შიშვლები იყვნენ, მხოლოდ გამჭვირვალე ტრუსი ეცვათ. გოგონა უფრო ხორციანი და კუნთოვანი ჩანდა, ვიდრე ქალი ელფები. მისი მკერდი უფრო დიდი იყო და თეძოები უფრო მოხრილი. ფოლადის მავთულისგან ნაქსოვი, მაგრამ ძალიან მოხდენილი, ქვედა ფეხი და ფეხები იძლევა მატყუარა სინაზის შთაბეჭდილებას. ვლადიმერი მივარდა მის უკან. გაუსწრო, ვარდისფერ ქუსლზე ხელი მოკიდა, გოგონა გათავისუფლდა და კიტრისა და მარტორქის ნარევს შეუტია. მან სცადა გაძვრა, მაგრამ ელფარაიამ ხორციდან მძიმე ნაჭერი გამოგლიჯა და პირში ჩააგდო:
  - Ძალიან გემრიელი! რატომ არ გინდა ვლარადის ასე კბენა?
  - Და რა? მე კი დიდი სიამოვნება მაქვს. - სისწრაფეს უმატა ახალგაზრდამ და მელასა და ვარდის ნარევს გადაეყარა. ამ ლამაზ ურჩხულს სუნამოს სუნი ასდიოდა. - ვლადიმერმა ფურცლის ნაჭერი გატეხა და პირში ჩააგდო. Ვაუ! ეს იყო გამომცხვარი ნაყინი ძალიან კონტრასტული შოკოლადის არომატით. არაჩვეულებრივი, მაგრამ ამავე დროს მომხიბვლელი!
  - ოჰ! ეს ყოველგვარ მოლოდინს გადააჭარბებს! - თქვა ბიჭმა. - ფაქტობრივად, ასეთი ქეიფი მთელი მსოფლიოსთვის!
  ელფარაიამ შესთავაზა:
  - განვაგრძოთ ნადირობა!
  ასეთი ცხოველების დევნა ნამდვილი სიამოვნებაა. როცა ასეთ არსებას გასწრებ და მისდევენ, გააფთრებული ვნებით. ვლადიმირმა ქლიავის ხარი მოსინჯა, ანანასის მაიმუნს დიდხანს დაედევნა და გვირილის ალიგატორს დაედევნა. ყველაფერი საკმაოდ წესიერად გამოიყურებოდა, ცხოველები კარგავდნენ ნაჭრებს და ღრიალებდნენ, მაგრამ ვლადიმირისთვის აშკარა იყო, რომ ეს არ იყო ბუნებრივი ცხოველი და ცხოველები უბრალოდ შექმნილნი იყვნენ საკვების ბიომასისგან შეზღუდული ინტელექტით.
  ელფარაიასაც ეს ესმოდა, ფრენის დროს გოგონები რამდენჯერმე შეეჯახნენ ერთმანეთს და მკერდს მოეფერეს. საბოლოოდ, ვლადიმირმა დაიჭირა ქრიზანთემისა და კობრას ნარევი, სწრაფად გადაყლაპა ამ გველის კუდი. დიდიც.
  ასტარტე მიუახლოვდა ახალგაზრდას და თითები მის დაკუნთულ მხრებზე გადაუსვა:
  - კარგი, როგორ? ვხედავ, რომ მოგწონთ ჩვენი სადღესასწაულო შოუ!
  - დიახ, ელფებმა იციან გართობა! "ახალგაზრდა უბრალოდ გაბრწყინდა.
  - და შენ, ხალხში ყოფნისას, ეტყობა მოახერხე საკუთარი თავის ჰუმანიზაცია? - ელფის კაპიტანმა მეომრის შიშველ, ძლიერ მხრებზე ლაღი მოხაზულობით მოხვია.
  - Ცოტა! იცით, თუ სუნამოს ღია ბოთლთან იწვებით...
  - ვიცი, ძვირფასო, მაგრამ შენ არ შეგიძლია ადამიანური სიმღერა მოგვიმღერო ცვლილებისთვის! - გააწყვეტინა დივამ.
  ვლადიმირმა რამდენჯერმე ახახა თვალი:
  - პრინციპში შემიძლია! მაგრამ მერწმუნეთ: ეს არც ისე ადვილია!
  - Ნუ მორცხვობ! ძალიან მძაფრი ხმა გაქვს. ისე, როგორც სირენა, ასე რომ წადი და იმღერე ყვავილი! - ასტარტემ პირის უკნიდან შვიდფეროვანი ნაპერწკლების კასკადი გამოუშვა.
  - კონკრეტულად რა გინდა? - დაიბნა ვლარად.
  ასტარტემ მარწყვის ჟირაფის ნაჭერი მოხსნა, ნაწილი თავად შეჭამა, ნაწილი კი ვლადიმირს გადაუგდო.
  - კარგი, ვლარად, რაღაცას უმღერიან შეყვარებულს და სიყვარულს უცხადებენ! დიდი ხანია ვოცნებობ ამის გაგონებაზე. თორემ დავიღალე მხოლოდ პატრიოტული სიმღერებით!
  - კარგი, შეგიძლია მოუსმინო!
  -მოდი ხმა ჩავრთე!
  ასტარტემ თითები მოიფშვნიტა, ფრჩხილები ცქრიალა:
  - წამოიწყო!
  ვლადიმერი, თავიდან მორცხვად (მისი ხმა მტკივნეულად გაისმა), შემდეგ უფრო და უფრო თამამად დაიწყო სიმღერა:
  მინდა სილამაზე შენთან ერთად, მინდა ვიცხოვრო ბედნიერებაში,
  უფალმა ცოტა წარმატება მოგცეთ!
  და საღამოს ჩემს საყვარელთან ერთად იხეტიალე,
  უბრალოდ არ ინერვიულო!
  
  შენს ფეხქვეშ ბურდულებია,
  სურნელოვანი ყვავილი მოვკრიფე, ყვითელი და წითელი!
  და მიუძღვნა ლექსები საყვარელს,
  დაე, ოცნების ყოველი წამი იყოს მშვენიერი!
  
  ცაში ღრუბლებია, ხელისგულზე წვეთია,
  გაკოცე - სიცხეში ჩავვარდი!
  ჩვენ ვერ ავიტანთ ვნების ამ ცეცხლს,
  ტანჯვისა და ტანჯვის ატანა ვისწავლე!
  
  უდაბნოს ირგვლივ - სიჩუმე იწვის,
  ტაძარში ბურღავს და სახურავს უბერავს!
  მაგრამ ჩემო მტრედი, შენ მარადისობისკენ მიფრინავ,
  და მესმის ქარზე ფრთების აურზაური!
  
  დიახ, მე ვიცი, რომ ეს მართალია - მისი დაბრუნება შეუძლებელია,
  რაც ედემშია, ადრეც ჩვენთან იყო!
  შენი შიშველი მკერდი სახეზე მივაჭირე,
  ნება და დიდი ძალა მჭირდება!
  
  ჩვენს ზემოთ კლდე პირქუში და არასტუმართმოყვარეა,
  და ქარი უბერავს, ბოროტი ტალღა მათრახებს!
  მორევები მარყუჟებს აკეთებენ ცაში,
  და თოლიების ფარა - მღელვარე ურდო!
  
  და შენი მზერა შეიცვალა და გახდა მხიარული,
  ჩვენ ხელები მოვხვიეთ - ტრიუმფი ხელისუფლებას!
  არა, მე არ დავარღვევ მწუხარებას, გულწრფელი ვიქნები,
  ჩვენ გაგვიმართლა, რომ ვცხოვრობთ დიდ ქვეყანაში!
  
  პირზე გკოცნი - სიამოვნებით აღფრთოვანებული ხარ,
  და რაც არ უნდა იყოს, საუბარი უაზროა!
  დაე, მფლანგველებმა გაიყოს ნადავლი,
  მძიმე სასჯელს მიიღებენ!
  
  და მოსაწყენი ცუდი ამინდი იკლებს,
  კვამლის სხივი ხატავს ჰორიზონტს!
  და ჩვენ აღმოვჩნდით დამწვრობის ძალაში,
  უფრო ზუსტად ვერ გამოვთქვი აზრი!
  ასტარტე დემონსტრაციულად იღრიალა თავისი მაცდური პირით:
  - ადამიანური სიმღერები ძალიან მოსაწყენია. ეს მათი მთავარი ნაკლია. ჩვენ ელფები ძალიან სასაცილოები ვართ!
  - კლოუნებივით ცირკში! - ვლადიმერ დაიღალა ამით. - სანაცვლოდ ჰოპაკი ვიცეკვოთ.
  - Არ არის სასაცილო! ცოდვაა ამაზე გაღიმება! - ელფების კაპიტანმა აციმციმდა, თავის ზურგზე სამი თვალი გაუჩნდა და თავის მობრუნების გარეშე მიმოიხედა. - როგორც ჩანს უკვე გავსებულები ვართ.
  ელფარაიამ მაშინვე გააპროტესტა:
  - არ უნდა შეწყვიტოთ ასეთი წებოვანი კვება. ეს უბრალოდ ბუმბულის სასწაულია! ფოტონი პატარაა, მაგრამ მის გარეშე კვაზარს არ გააკვირვებ!
  ცხოველების გადაყლაპვა გაგრძელდა, ვლადიმერი და ელფარაია ერთად დაედევნენ ხარისა და შოკოლადის მარშმელოუს ნარევს. მან უკან დაიხია და რქებით ცდილობდა თავხედი მდევნელების ჩაკვრას. ბიჭი და გოგო გადავიდნენ სხვადასხვა მიმართულებით, შემდეგ ორი შტორმტრუპერივით: ერთბაშად დაფარეს კარკასი. ასე რომ, ის კვლავ შეაფურთხა, მაგრამ უნაგირს და დაიშალა.
  - და სად გინდა ჩემგან წასვლა, ჩემო კარგო! - თქვა მეომარმა სიცილით.
  - ალბათ კანფეტებით მოფენილი მინდორი უნდა ხვნას? - შესთავაზა ვლადიმირმა სულელურად, - და რა კარგ ნამცხვრებს იღებ!
  ბიჭმა და გოგომ მთელი ხარი შეჭამეს, უბრალოდ გასაოცარია; რომ მუცელი არ გაუსკდათ. მაშინაც კი, თუ მხეცი არ არის რეალური ზომის, ის მაინც შთამბეჭდავია. მასთან დამთავრების შემდეგ ახალგაზრდა წყვილმა განაგრძო ნადირობა. სხვა გოგონები უფრო და უფრო ხშირად ცდილობდნენ ვლადიმერთან შეხებას. ახალგაზრდას სიამოვნებდა გოგოების შეხება, ის სულ უფრო და უფრო აღელვდა და შიშველ ფეხებს იჭერდა. ელფები მდედრი ღრიალებდნენ, სიხარულისგან ყვიროდნენ და ცდილობდნენ მის კისერზე დაჯდომას. მათ ასე ძლიერად ასდიოდათ ათასობით ყველაზე ეგზოტიკური სუნამოს არომატი. ერთ-ერთმა ბიჭს თავი მუცელში რამდენჯერმე დაარტყა. ამ ყველაფერმა ვლადიმერი სასტიკად აქცია, ის გოგონას მივარდა და მკერდში უკბინა. რა სასიამოვნოა პირში ქალის წიპწის შეგრძნება, ბავშვივით ხარ (თუმცა ვლადიმერ ძუძუთი არ აჭმევდა), რომ გოგოს ხორცი ლალის ძვირფასია, ენით ილოკავ და საოცარია, სიამოვნება. - გამონადენის მიცემა. ასეთი საოცარი გემო. გოგონა მას უკან უბრუნებს, რბილი, მაგრამ ძლიერი მოძრაობებით. რის შემდეგაც ისინი მოულოდნელად დაშორდნენ, ვლადიმირმა დაიჭირა სპილენძისა და კატის ნარევი.
  - ზოგადად, ყველა ამბობს, რომ კატის ხორცი გემრიელია. ასე რომ, ჩვენ შევეცდებით. - თქვა ახალგაზრდამ და სიამოვნებისგან ღრიალებდა.
  ელფარაიამ უპასუხა:
  -რათ თუ სცადე ვირთხა! ეს არ იქნება მაგარი, მაგრამ ძალიან მაგარი!
  -მაგრამ შეხედე: ხედავ ვირთხისა და ვაშლის ნარევს. მოდი დავიჭიროთ იგი! ძვლებთან ერთად გადავყლაპოთ.
  ვლადიმირმა თავი დაუქნია და ვირთხის უკან გაიქცა. მან კუდში დაიჭირა, ცხოველმა დაიწყო გულის ამაღელვებელი კვნესა, თათების წიხლებით.
  -კარგი, სად მიდიხარ, სულელო! არაფერს დაგიშავებ, უბრალოდ შევჭამ! - თქვა ვლადიმირმა მხიარულად.
  - ხის ღეროზე არ დაჯდე, ღვეზელი არ შეჭამო! - დაიღრიალა ვირთხამ.
  ელფარაიამ უფრო ძლიერად აიტაცა ხელი:
  - კარგი, არა, ჩემო კარგო, იმაზე სასტიკად მოგექცევიან ვიდრე იმსახურებ. ტყავს მოგაშორებთ.
  ვირთხა მღეროდა:
  - გოგო, სივრცე ჭამე, სულელო, კრუტუნით და ხალისით, მე შეგჭამ!
  ელფარაიამ სიმღერას დაუჭირა მხარი:
  - დონატივით გასკდები, ატომის ციმციმი - ფარტი უპრობლემოდ!
  ვლადიმერმა და გოგონამ თაგვის გარშემო დაიხურეს და კბილებით დაიწყეს მისი გახეხვა. მიწიერების ელასტიური ყბები გამუდმებით იზრდებოდა ზომით, იჭერდა დიდ ნაჭრებს. სხვა ელფებმა, რომლებიც აკვირდებოდნენ ამას, ასევე დაიწყეს ნიანგების პირის გამრავლება. ყველაფერი უაღრესად გროტესკულად გამოიყურებოდა და ფანტაზიას შოკში აყენებდა თავისი ექსტრემალური აზარტით.
  ელფარაია მღეროდა:
  - ალბათ მომავალ ცხოვრებაში, როცა ვეფხვი გავხდები, ლომს შევჭამ.
  ვლადიმირმა თითი დაუქნია:
  - და აი ლომი, ხედავ დიდ ჟოლოს შერეული!
  გოგონამ კიდევ უფრო ნაზი ხმით იმღერა:
  - ვარსკვლავებს შორის ჟოლო ყვავის, ტოტებზე კვაზარის ნაყოფი იფეთქებს! პარსეკმა გააჩინა ვარსკვლავური ხომალდები და დარტყმა მიაყენა სამყაროს!
  ახალგაზრდა კაცსა და გოგონას უკვე აწუხებდა სხვადასხვა სახის ხორცის, კრემებისა და სოუსისგან; ისინი უბრალოდ გიჟდებოდნენ.
  - აფეთქდება! ოჰ, ჩვენ ავაფეთქებთ სამყაროს! და პატარა კვარკებად, ჩვენ დავყოფთ მათ ისრებით! ჩვენ დავგლიჯავთ და მოვკლავთ ას სექსტილიონს სხვადასხვა ცოცხალ არსებას!
  კრიზლიმ დარეკა:
  - დაივიწყე შენი ღირსება!
  - ფრჩხილის პოსტზე! - ელფარაია კრიზლისკენ წამოხტა და შიშველი ფეხებით ელფის ცხვირს აიტაცა. - კარგი, როგორ მოგწონს?
  - ისეთი სასიამოვნო სუნი გაქვს! როგორც უძველეს სიმღერაში: ოჰ, რა ფეხებს, წელქვეშ მოგჭრიან!
  ნუ გეშინია, პატარავ, ჩვენ გვექნება ჰიპერფუკი!
  გართობა თითქოს სამუდამოდ გაგრძელდა. მაგრამ ელფებიც კი ივსებიან და თანდათან ხმაური ჩაქრა. დღესასწაულს გადარჩენილი ცხოველური ხილი ისევ ჭერის ნაპრალში გაფრინდა. ვლადიმირმა ფილოსოფიურად თქვა:
  - ცხოველთა სამყარო დაყოფილია საკვებად და მჭამელებად, ადამიანთა სამყარო განსხვავდება მხოლოდ მათი კუჭის ზომითა და სადღეგრძელოს არსებობით!
  ელფარაიამ პასუხად მხოლოდ კბილები გამოაჩინა. ისინი თითქოს უფრო გრძელი და მკვეთრი გახდნენ.
  ასტარტემ უზომოდ კმაყოფილმა ჰკითხა:
  - როგორ მოგეწონათ, ამხანაგებო?
  ელფარაიამ, ჰიპოპოტამის ღიმილით, უპასუხა:
  - მხოლოდ გართობის საჭირო რაოდენობა! როგორც კომიქსშია, საჭმელი კარგად ჭამს და ამავდროულად სასაცილოდ მღერის.
  ასტარტემ გაიცინა:
  - ახლა კი ჩვენ ელფებს გვინდა სიყვარული. ჰეი ვლარად, გინდა მიყვარდე?
  ახალგაზრდა მეომარმა გაბრწყინებულმა უპასუხა:
  - Რა თქმა უნდა! უფრო მეტიც!
  ელფის კაპიტანმა, მღელვარებისგან ცოცხალმა, დაიყვირა:
  -მაშინ მომიფრინდი, ჩემო კარგო! ერთდროულად სამნი ვიქნებით, ამან თქვენზე შთაბეჭდილება უნდა მოახდინოს!
  ვლადიმირმა იხუმრა:
  - ჩემი აზრით, ქალისთვის ჯობია ერთდროულად იყოს სამ მამაკაცთან ერთად. ან კიდევ უკეთესი, გააკეთეთ ფიგურა რვა.
  ასტარტემ ამოისუნთქა:
  - ჩვენ ცოტა კაცი გვყავს, მაგრამ მსგავსი პრობლემის გადაჭრა რობოტების გამოყენებით შეიძლება. ასე რომ, პატარავ, ნუ ნერვიულობ. ფრენის დროს გქონიათ სექსი?
  - Მე ვსწავლობდი! - ვლარადს არ სურდა დამწყები გამოჩენილიყო.
  -მაშინ დავიწყოთ!
  გოგონა ვლადიმერს დაეჯახა და მათი სხეულები ბურთად იყო გადახლართული. პარალელურად დარბაზში სპეციალური თხევადი ლითონის კიბორგები შემოფრინდნენ. გოგონები თავს დაესხნენ თავს, ან უცხოპლანეტელებს. ხმაური და ხმაური წარმოუდგენელი იყო, მაგრამ შემდეგ მუსიკა დაიწყო და ელფების სხეულები სხვადასხვა ფერებში შეიღება. მოძრაობები მოწესრიგებული გახდა და არც ისე ველური გახდა. ყველამ კარგად გაატარა დრო და ვლადიმერი უბრალოდ შიშის ქვეშ იყო, სიყვარულის ფრთებზე აფრიალებდა ნეტარების გაუთავებელ ოკეანეში.
  თუმცა, სანამ ელფები ტკბებოდნენ, მათი გლამურული ვარსკვლავური ხომალდი მეკობრეების სექტორში შევიდა. კომპიუტერმა მეკობრე დამკვირვებელი წვრილი წკიპით გააღვიძა.
  - სექტორში 63-94-18 გამოვლინდა ერთი სამიზნე. თხის კარიბჭისკენ მიემართება.
  - კაპიტანს უნდა მოვახსენოთ. "ბიჭმა, რომელიც კატისა და კუს ნარევს ჰგავდა, აკანკალებული ხელებით ჩართო ჰოლოგრამა.
  . თავი No23.
  
  როგორც ჩანს, უბრალო საჭმელი იყო, უმი თევზი და ხამანწკები, მაგრამ ადამიანისთვის, რომელსაც არ უჭამია ჯარისკაცობის თოთხმეტივე ციკლი და გადიოდა სასტიკი წვრთნები, ეს რაღაც იყო! ხამანწკის ხორცი ოდნავ დამარილებულია, იოდის გემოთი. მას სუნელი არ სჭირდება. გოგონა ენერგიულად ღეჭავს და ხორცს ყლაპავს. კუჭი უფრო თბილი ხდება, ჩნდება სასიამოვნო ავსება. მირაბელს სურდა გადაადგილება, საკვებს ემატებოდა ენერგია, თუმცა ხანდახან ამას, პირიქით, წონაში მატებს. გოგონამ გაყოფა გააკეთა, ფეხები გაშალა და მისმა ფანტაზიამ წარმოადგინა ორი სიმპათიური ბიჭი, რომლებიც ტერფებსა და ტერფებს მასაჟირებდნენ. ოჰ, რა კარგი იქნებოდა ცხელი, ძლიერი სხეულების შეხების შეგრძნება. მას აქვს ზრდასრული, აბსოლუტურად ჯანმრთელი სხეული, როგორც უნდა იყოს, ოდნავი ნაკლის გარეშე და მას უნდა სიყვარული! თუმცა მაინტერესებს ვინ არის გემზე? ვინაიდან ეს სხვა სამყაროა, შეიძლება არსებობდნენ მონსტრები. ნამდვილი საშინელი მონსტრები, რომლებსაც შეუძლიათ ტკბილი გოგონას გადაყლაპვა. თესლს კი არ ტოვებს, სუნიანი პირით.
  საერთოდ, როგორია მონსტრების გარემოცვაში ცხოვრება? ან გადარჩება? თქვენი ცხოვრების სხვა სამყაროში დამთავრების პერსპექტივა, ახალი დაბადების იმედის გარეშე, არ არის მიმზიდველი! გოგონამ ფრთხილად დაიწყო გემთან მიახლოება, ხეების მიღმა იმალებოდა. მაინტერესებს ვინ არის? უბრალო მოვაჭრეები, ხომალდები ან მეკობრეები.
  გოგონას ხედვა ძალიან მკვეთრი იყო, თუმცა საკმაოდ ადამიანური. მან რამდენიმე მეზღვაური შენიშნა. ერთ-ერთი მათგანი იყო ზოლიანი არსება მტაცებელი კატის თავით. ამან მაშინვე მირაბელას კანკალი გამოიწვია. თუ ევოლუციამ სხვა გზა აიღო, მაშინ პრიმატისთვის ბევრად უფრო რთულია კატის მტაცებლებთან კონტაქტის დამყარება, ვიდრე მის ნათესავებთან. მეორეს მხრივ, გოგონა შეიძლება მოელოდეს, რომ ქალღმერთს გადასცემდა, მაგრამ... ეს რაღაცნაირად გულუბრყვილოა, მით უმეტეს, რომ მას დიდი ალბათობით რაღაც სასაცილო ცხოველად აღიქვამენ.
  ბრიგანტინი გაიქნია. აი დანარჩენი მეზღვაურები. ისე, ძალიან თვალწარმტაცად არიან ჩაცმული, ბევრი ნახევრად შიშველია, დაკუნთული. ახალგაზრდები და არც ისე ახალგაზრდები არიან, მაგრამ თითქოს ადამიანებს ჰგვანან. ისინი უბრალოდ საშინლად გამოიყურებიან. თავზე სასაცილო სახვევები აქვთ, მუწუკები მძვინვარე, ბევრი ნაოჭიანი და თმიანი. ვეფხვები და რამდენიმე ხოჭო ისევ ციმციმებენ მათ შორის. უფრო სწორად, არსებები, როგორიცაა მორიელები. კარგად, ეს არის ის, რაც აშკარად საერთაშორისოა. მხოლოდ კოსტიუმები იწვევს უსიამოვნო ასოციაციას. Კარგი, დიახ! ეს ტიპიური მეკობრეები არიან. ასე აჩვენებენ მათ რეტრო ფილმებში. ოჰ-ო-ო-ო! აღმოჩნდეთ უდაბნო კუნძულზე, გარშემორტყმული ზღვითა და მეკობრეებით. მირაბელა თავის წინა სხეულში რომ ყოფილიყო, უყოყმანოდ მივარდებოდა ამ ფრიბუტერებს. რატომ აწყვეტინებენ მათ? მაგრამ უბრალო ადამიანი რომ გახდე, ასამდე ჯანმრთელ კაცს მაინც შეებრძოლე? არა, ის გიჟი არ არის. და საერთოდ, რა უნდა ქნას შიშველმა ქალმა მამაკაცის თანდასწრებით? მეკობრეებთან შეხვედრა კარგს არ ნიშნავს. ჯერ ჯგუფური გაუპატიურება, შემდეგ სიკვდილი. მართალია, შესაძლებელია ვარიანტი: გაყიდვა ჰარემში. ეს უკანასკნელი არც ისე ცუდია. მაგრამ აქ არის კიდევ რამდენიმე ნიუანსი. ჯერ ერთი, თუ არსებობს ჰარემები ამ სამყაროში, იქნებ მათ აქვთ პროტესტანტული მორალი და ის შეიძლება აღმოჩნდეს მონა პლანტაციაზე ან კარიერზე? ეს პირველია! მეორე, როცა ლამაზი ქალის გარშემო ამდენი მშიერი მამაკაცია, ძალადობის თავიდან აცილება ძნელია. ზოგადად სასიამოვნოა თუ არა? ზოგიერთ რომანში ქალები განიცდიდნენ ამას, ზოგში კი პირიქით, ტკბებოდნენ! ეს ალბათ სხეულზე ბევრია დამოკიდებული, მაგრამ მისი სხეული ელასტიურია...
  მირაბელამ დაინახა, რომ რამდენიმე ნავი, უფრო სწორად, სამი ნავი გამოეყო ბრიგანტინს. ეს სულ უფრო საინტერესო ხდებოდა. იქნებ უყუროთ მეკობრეებს? ეს ასევე ძლიერი ნაბიჯია, როგორც ვარსკვლავური ხომალდით შუბლში დარტყმა. მაღალი საზოგადოების გოგო, ძნელია მარტოობის თავიდან აცილება და შენს სახელს გეძახიან, თუ გინდა ვინმეს გაურბოდე!
  მირაბელამ ლოყაზე მუშტი დაარტყა: რა ბინძური და ვულგარული აზრებია! არა, ეს ნამდვილად შეუძლებელია.
  ნავები უფრო და უფრო უახლოვდებოდნენ. აქ ისინი შეუფერხებლად შევიდნენ ნარინჯისფერ ქვიშის ნაპირზე. მირაბელამ ოცდათექვსმეტი ადამიანი დათვალა. სამი ცხოველი იყო, ორი ჰგავდა ჯავშანტექნიკურ სწორ მოსიარულე კუს, დანარჩენი კი, თუმცა გარეგნულად საკმაოდ მრისხანე, ხალხი იყო. გოგონას ეს განსაკუთრებით არ გაუკვირდა. უმეტეს შემთხვევაში, სხვა პლანეტებზე ევოლუცია ადამიანის მსგავსისკენ იყო მიმართული. იგივე ელფები, ყველაზე გავრცელებული რასა მათ სამყაროში, არ განსხვავდებიან ადამიანებისგან, განსაკუთრებით თუ მათი ყურები დაფარულია. ვინ იცის, იქნებ ეს მეკობრეები ელფები არიან? არც ისე ცუდია, ადამიანებსა და ელფებს შეეძლოთ შეჯვარება და ნაყოფიერი შთამომავლობა.
  ბანდიტებმა დაიწყეს ნავიდან გადმოტვირთვა, მათ ცარიელი კასრები ჰქონდათ, რამაც დაადასტურა მათი სურვილი, შეევსოთ მტკნარი წყალი. ამ კონტეინერებიდან რამდენიმე მიწაზე შემოვიდა და დატრიალდა. მეკობრეები ნავებიდან გადმოხტნენ და ნაპირის ფსკერზე გადაათრიეს. მაშინ მირაბელამ დაინახა, რომ სამი მეკობრე იყო ბორკილი. ისინი უცერემონიოდ გამოაგდეს ნავებიდან და ჩაათრიეს ტყის სიღრმეში.
  გოგონამ უსტვენდა:
  - არის ამაში რაღაც! კერძოდ, უხეში ძალის კულტი. ზოგადად, მეკობრეებმა შეიძლება დაიჭირეს კეთილშობილი ტყვეები და სურდეს მათთვის გამოსასყიდის მიღება.
  გოგონა ყურადღებით აკვირდებოდა მოძრაობებს. მეკობრეებს ჰქონდათ მძიმე მუშკეტები, დათარიღებული დაახლოებით მეთექვსმეტე საუკუნით, მაგრამ მათი მთავარი იარაღი იყო საბერები, კაკვები, ცულები და ფართო ხმლები. მუშკეტების ხელმისაწვდომობა; უსიამოვნოდ მაწოვებდა კუჭის ორმოში. მისი ახალი ხორცი დაუცველია და თუ ტყვიის ნაჭერი მოხვდება თავში, ეს ძალიან ცუდი იქნება. და მისი პიროვნება გაქრება სხვის სამყაროში. სიმართლე შეიძლება იყოს მომავალში, მისი იმპერია დაიპყრობს ამ სამყაროს. მაშინ ის აღდგება! მაგრამ ამ შემთხვევაში: იგი გაიგზავნება ქვესკნელში, როგორც დანაშაული, რომელიც არ გამოისყიდა. დაე იყოს ვირტუალური. გარდა ამისა, მას წამების მხოლოდ მცირე ნაწილი ჰქონდა ნანახი. მომავალში წამება შეიძლება კიდევ უფრო სასტიკი და დახვეწილი გახდეს. ბოლოს და ბოლოს, თუ შეგიძლია წამება ერთდროულად შვიდი ფორმით, მაშინ ვინ მოგცემს გარანტიას, რომ არ შეგიძლია წამება მილიონში, ან თუნდაც მილიარდში! ადამიანის გონება ძალზე გამომგონებელია წამებაში და ძალიან ხშირად იღებს სიამოვნებას თავად პროცესისგან. მამაკაცებს უყვართ ქალების წამება, ქალებს - წამება. ეს უკვე თაობების ფეტიშად იქცა. გოგონა ჩუმად, თითქმის ოთხზე მოძრაობდა, მერე უცებ ვაზზე ხტომის სწავლის პროცესი გაახსენდა. კვაზარი! მას შეუძლია ჯუნგლების დედოფალივით სრიალი და მოძრაობა, აქ ვაზი ბევრია!
  და აი, მოდიან მაიმუნები. საყვარელი პატარა ცხოველები მწვანე ან მეწამულში. ტოტებზე სრიალებენ, დედამიწის მსგავსს, მხოლოდ კუდები აქვთ ბევრი, სამი თუ ოთხი! გოგონა მხიარულად იღიმება და ცხვირსაც კი უშვებს მათ. მაიმუნები ბაძავენ, იმეორებენ მის მოძრაობას. მხიარული არსებები.
  გოგონა შიშველი ფეხებით ჭრის ნარინჯისფერ ბანანს და ახერხებს მის გახეხვას ხელების გამოყენების გარეშე. მაიმუნები აღფრთოვანებულნი ღრიალებენ. მირაბელი ქეიფობს და ჭურვებს უყრის მათ. მაიმუნები პასუხად თხილს აგდებენ. არის სიცილი - ყველა ძალიან სადღესასწაულოა!
  მაგრამ, როგორც ჩანს, პატიმრებს არ აქვთ გართობა. წაიყვანეს პატარა ბორცვზე და მიაჯაჭვეს ხეებს. მის გვერდით ექვსი მეკობრე დარჩა, ერთი მხეცის სახით. მისმა ორმა თანაშემწემ ცეცხლის დანთება დაიწყო. კიდევ ერთმა ძალიან მკვრივმა, თუმცა მოკლე, მეკობრემ იარაღების ყუთი მოიტანა.
  მირაბელამ ჩასჩურჩულა:
  - ეს აშკარად რაღაც მოწყობილობებია!
  გოგონა ზევით ჩერდებოდა და ახლა უკვე შეეძლო პატიმრების გულდასმით შემოწმება.
  ერთი მათგანი იყო მოხუცი კაცი, დიდი მელოტი თავით და იშვიათი ნაცრისფერი წვერით. თუმცა თვალები ახალგაზრდა და ცოცხალი ჩანდა. სახე თითქმის შავი გარუჯვისგან ბევრი პატარა ნაოჭით. მირაბელას მანამდე მოხუცები უნახავს, მხოლოდ ფილმებში. რა თქმა უნდა, სიბერე არავის ალამაზებს და გოგონამ გარკვეული შოკი და კანკალი განიცადა. ოდესღაც მართლა ასე იყვნენ ადამიანები? საშინელებაა, არ შეიძლება ხალხის ასე დატერორება - სასტიკი ბუნება. მირაბელა ფიქრობდა, თუ ამ სამყაროში გაიჭედება, დაბერდება? ეს არის კითხვების კითხვა? რასაკვირველია, არ მინდოდა ნაოჭიან, დახუნძლულ მოხუც ქალს დამსგავსებოდა. ეს ალბათ მის ძალებს აღემატება, ასეთმა პერსპექტივამ შეიძლება გაგაგიჟოს! დაწყევლილმა სიბერემ შეურაცხყო ასეთი თვისებები!
  მეორე პატიმარი, პირიქით, ძალიან ახალგაზრდა იყო! სინამდვილეში თინეიჯერი ბიჭი: დაახლოებით თოთხმეტი თუ თხუთმეტი წლის. გრძელი ქერა თმა, შოკოლადისფერი, დაკუნთული შიშველი ტანი, ფილის აბები. ის ჰგავდა ახალგაზრდა აპოლონს და როცა შეხედა, მირაბელას გულმა უფრო აჩქარდა. მართალია, ბიჭი მასზე დაბალია და ჯერ არ არის საკმარისად მომწიფებული, ის ბოლო წლის ჯარისკაცს ჰგავს. გასათვალისწინებელია, რომ მეკობრეების უმეტესობა სულაც არ არის სიმპათიური, თუმცა ისინი საკმაოდ ჯანმრთელები არიან. მაინტერესებს ვინ არის? იქნებ კაბინაში ბიჭი! ჩვეულებრივ მეკობრულ რომანებში სალონის ბიჭები მნიშვნელოვან როლს თამაშობენ. მართალია, მაგალითად, საბატინში: თინეიჯერი გმირის ადგილი არ იყო. როგორც ჩანს, ეს არ იყო ძალიან მოდური იმ დღეებში!
  მესამე მონაწილე მწვანე იყო, ბაყაყის სახით. ფეხების ნაცვლად ფლიპერები და ხელები კლანჭებით ჰქონდა. დიახ, ტიპიური ბაყაყი საბავშვო მულტფილმებიდან, პატარა სიმაღლით, შესაძლოა სალონის ბიჭზე პატარაც კი. უცნაურია, ის შეიძლება იყოს კეთილშობილი ადამიანი. ერთგვარი ბაყაყის მეფე. ჰმ, ჰო! საინტერესო კადრები შეგროვდა.
  ვეფხვის სახით მთავარმა მეკობრემ ჩაქუჩის მსგავსი რაღაც ამოიღო და იღრიალა:
  - ახლა შეწვით სალონის ბიჭის ქუსლები!
  ბიჭმა მოულოდნელად თამამად უპასუხა:
  - კაბინაში ბიჭი კი არა, კაპიტანი ვარ!
  ძლიერმა მეკობრემ ღრმა ხმით თქვა:
  - ჩვენ, ბედის მეომრებს შორის, ჩვეულებაა, რომ ვისაც გუნდი აირჩევს, ის კაპიტანია! შენ ეს ვერ გაიგე, არცეფალო!
  ბიჭი არ დანებდა, ცდილობდა მისთვის დამაკავშირებელი ღეროების გატეხვას. დაძაბულობისგან სხეული აუკანკალდა:
  - მამა რომ კვდებოდა, ყველამ დამფიცეთ, რომ კაპიტანად გამიცანით!
  ვეფხვისთავიანმა მეკობრემ ხალისიანად უპასუხა:
  -შენ უბრალოდ კაბინეტი უნდა იყო. სველი ყურებს უკან! თინეიჯერი ხარ, ბედავ თავს დააკისრო კაპიტანობა!
  ახალგაზრდა კაპიტანმა: საზიზღარი ღიმილი გადაუგრიხა:
  - უარესად არ ვიბრძვი! რატომ, როცა მე სისხლისმსმელს სამართლიანი დუელი შევთავაზე, მან მშიშარა უარი თქვა!
  ზღვის ყაჩაღმა მოჭრა ახალი ყლორტი ლურჯი ფოთლებით თავისი საბერით:
  - ხმლით ბრძოლა, ან მუშკეტებით სროლა ძალიან ბრმაა! ნებისმიერმა შანსმა შეიძლება დაგაქვეითოს, მაგრამ წინააღმდეგ შემთხვევაში თქვენ ხართ შეზღუდული და სრულიად განაწყენებული ხართ ჩვენზე. ჩვენ დიდი ხნის წინ მოგკალით, მაგრამ ჯერ-ჯერობით უნდა ვიცოდეთ; სადაც მამაშენმა გროს-კარდინალის საგანძური დამალა. ეს მხოლოდ ახლა გინარჩუნებს სიცოცხლეს. თუ გვეტყვი, შენ და შენს მეგობრებს ამ კუნძულზე დაგტოვებთ. აქ უამრავი საჭმელია და დიდხანს იცოცხლებ, თუ არა, მაშინ უკვე იმდენი ხარ, რომ წარმოიდგინო ყველა შედეგი.
  მოხუცმა იკივლა:
  - არ უთხრა! ამ შემთხვევაში მაშინვე მოგვკლავენ!
  ვეფხვის მეკობრემ კბილები გამოაღო:
  - გაჩუმდი დოტ! უფრო ჭკვიანი რომ ვიყო, მას შევუერთდებოდი. თქვენ და ეს პატარა ბაყაყი ერთადერთი ხართ, ვინც ერთგული დარჩით მწოვს და ამით მოაწერეთ ხელი თქვენს სასიკვდილო ორდერს.
  დოტმა პირქუშად უპასუხა:
  "მე ბებერი ვარ და მაინც ბევრი არაფერი დამრჩენია." ნება მომეცით მოვკვდე, მაგრამ არავინ იტყვის, რომ დოტმა სიცოცხლეში ერთხელ მაინც დაარღვია სიტყვა!
  - რა გრძნობებია! მხოლოდ თქვენი მტრის ცრემლებს შეუძლია მეტი ოქროს დამატება თქვენს საფულეში!
  მეკობრემ მუქარის ჟესტი გააკეთა:
  - ტყუილად არ ადარებენ ქალის ცრემლებს მარგალიტებს, ისინი ღირებულია, რადგან ფულზე შეიძლება გაცვლა! - თქვა ბიჭმა არცეფალემ და მოულოდნელი სიბრძნე გამოავლინა. -ასე რომ ცდებით!
  მეკობრეების ლიდერმა ცეცხლში ყლორტები ჩაყარა:
  -ახლავე ცრემლებს ღვრის! ან მითხარი სად არის განძი. აირჩიე ან ველური მხიარული ცხოვრება, ან სასტიკი სიკვდილი.
  არცეფალუსმა გაიცინა:
  - მე მხოლოდ ერთი არჩევანი მაქვს, ღირსეულ სიკვდილსა და უღირსს შორის! არ არსებობს მიზეზი, რომ სისხლისმსმელმა ცოცხალი დამტოვოს. ბოლოს და ბოლოს, თუ კუნძულს დავტოვებ, რა თქმა უნდა, შურს ვიძიებ მასზე და ის მშიშარაა. სიმამაცე ყოველთვის კეთილშობილურია - სიმხდალე არავის ზოგავს!
  ვეფხვი ყეფდა:
  -ასე რომ არ დაგიზოგავ! ახლა ტკივილს იტირებ! მან ცეცხლიდან ცხელი რკინა ამოიღო.
  ძლიერმა მეკობრემ ის ჟესტით შეაჩერა:
  - ჯერ ადრეა ცეცხლის გამოყენება! ჯერ მარტივი დარტყმა.
  მხეცი უკმაყოფილოდ იღრიალა:
  - კარგი, გავაგრძელოთ სიამოვნება!
  ადრე მომზადებული წნელები ამოიღეს და წყლით დაასველეს, მეკობრეებმა ბიჭის ცემა დაუწყეს.
  არცეფალუსმა რაღაც დაძაბულად გაიღიმა და მთელი გარეგნობით სურდა ეჩვენებინა, რომ არ სტკიოდა, თუმცა ძლიერმა და დაკუნთულმა წამებულმა მეკობრეებმა იცოდნენ თავიანთი საქმე. თითქმის მაშინვე მოჭრეს კანი და სისხლი წამოუვიდა. ბიჭმა, თუმცა, მხოლოდ ტკივილს მალავდა, ხმით თქვა:
  -მაგრამ შენ საკმაოდ სუსტი ხარ! და ვერ დაარტყამ სწორად!
  ვეფხვის თავით მეკობრემ მათრახი დაარტყა ბიჭს ფეხებში, შემდეგ კი ლოყა სახეზე მოჭრა:
  - მითხარი, სად არის განძის რუკა!
  ახალგაზრდამ ენა გამოუყო:
  -შენს საზიზღარ ბეწვში!
  ძლიერმა მეკობრემ ბრძანა:
  - Საკმარისი! ახლა ჭრილობებს მარილი მოვაყაროთ!
  თეთრი ფხვნილი დაეცა მის ზოლიან ზურგზე. ბიჭს თვალები მოჭუტა, მათში ტკივილი ჩანდა, მაგრამ პირი ღიმილს აგრძელებდა. როცა საბოლოოდ სისხლით გაჟღენთილმა ფენამ დაფარა.
  ვეფხვის მეკობრე ჰკითხა:
  - კარგი, ახლა შენ დალაპარაკები!
  ბიჭმა შესძახა:
  - მე მხოლოდ ვიცინი!
  - შეხედე, მხეცი!
  ვეფხვის მეკობრემ ცხელი რკინა ამოიღო, ბიჭთან მივიდა და შიშველ, ოდნავ მტვრიან ქუსლზე წაისვა. ბიჭმა კრუნჩხვით გააღო პირი, ჰაერი შეისუნთქა, მაგრამ შემდეგ დახურა და ტუჩები უკიდურესი ძალისხმევით გაიღიმა.
  მხნე მეკობრემ, როგორც მზრუნველი მასწავლებელი, შენიშნა:
  - ქუსლზე ზედმეტად ნუ დააჭერ ცხელ რკინას. თუ ფეხებზე კანი მთლიანად დამწვარია, ტკივილი დუნდება. აქ დაგჭირდებათ ნაზი, თითქოს მოფერებითი მოძრაობები. და ეს არ არის თავად ქუსლი ჩამოვარდნილი, ის ძალიან უხეშია, ფეხის რბილი მხარე. ისევე როგორც ნაზი გოგო.
  ვეფხვის მეკობრე ბიჭის მარჯვენა ფეხს მკურნალობდა. ის ცდილობდა თანაბრად დაწვა. მას აჩუქეს გახურებული მაშები, რომელიც ბიჭს პატარა თითებს მოეხვია. ჩვენ ისინი ოდნავ მოვხარეთ და გადავატრიალეთ. არცეფალუსი, მიუხედავად ტანჯვისა, სახეზე ოფლი ჩამოსდიოდა, დაძაბული იყო, არც კი ღრიალებდა, თუმცა ვეფხვის მეკობრემ თავისი საქმე იცოდა, მგრძნობიარე ადგილებს ეძებდა.
  ჰაერში წვის სუნი იდგა, სუნი დელიკატური იყო, სასიამოვნოდ უცქერდა ნესტოებს. მირაბელა თითქოს შეძრწუნებული იყო, ჩვეულებრივ, წვის სუნი უსიამოვნოა, მაგრამ ახლა უბრალოდ გემრიელია, გოგონას მგრძნობიარე ცხვირს ეფერება, არა როგორც მეკობრეების ეს ოფლიანი მამრობითი სხეულები.
  მარჯვენა ფეხის შემდეგ მწამებელმა მარცხენაზე ჯადოქრობა დაიწყო. თავად წამების პროცესი მისთვის სასიამოვნო და ამაღელვებელი იყო, მაგრამ ის, რომ მსხვერპლი არც კი ყვიროდა, მაღიზიანებდა.
  ძლიერმა მეკობრემ დაინახა, რომ ბიჭს დიდი ტკივილი ჰქონდა და ძლივს გაუძლო და შესთავაზა:
  - აბა, მითხარი, სად არის განძის რუკა. მაშინ არ ვაწამებთ. თუნდაც სიკვდილი ადვილი იყოს. ჩიკ-ჩიკი და შენ სამოთხეში ხარ. და ასე დიდხანს გაწამებთ.
  ბიჭმა მკვეთრად უპასუხა, თვალებში მონდომება მოჩანდა:
  - ძელი შენს პირში და არა განძი!
  მეკობრის ხმა, მიუხედავად შეურაცხყოფისა, კიდევ უფრო რბილი გახდა. ის ჰგავდა მოსიყვარულე მამას, რომელიც ცდილობდა აიძულოს თავისი საყვარელი შვილი მწარე წამალი დალიოს:
  - სისულელეა წინააღმდეგობის გაწევა! საიდუმლოს მაინც გავარკვევთ, მაგრამ თქვენ მხოლოდ დაზარალდებით! არ ინერვიულოთ, ჩვენ გვექნება თქვენი დასახიჩრების სხვადასხვა გზა. ჯიუტიც რომ იყოთ, არ მოგკლავთ, კუნძულზე დატოვებით დაგაკელით.
  ბიჭმა უბრალოდ ენა გამოუყო:
  -აი შენ!
  მირაბელამ ჩასჩურჩულა:
  - რაინდი! უბრალოდ ოტელო! არა, ჟოან დ არკი!
  - მაშინ კიდევ უარესი იქნება შენთვის! ლეკვი! - სხვა სამყაროდან მოსულ ფილიბასტერის ხმის ტონი გაცილებით მკვეთრი გახდა.
  მეკობრე ვეფხვს აქვს გაკეთებული მარცხენა ფეხით, ახლა მისი მთელი ფეხი დაფარულია დიდი ბუშტუკებით, რაც ძალიან მტკივნეულია. მართალია, ბუშტუკები რამდენიმე დღეში გაქრება, მაგრამ ეს ისეთი მტკივნეულია.
  ძლიერმა მეკობრემ შენიშნა:
  - რა კარგი საქმეა!
  ვეფხვის მეკობრემ აიღო გახურებული მაშები და აიღო ბიჭის ნეკნი, დაუწყო გრეხილი და ცდილობდა გატეხა!
  მისმა ძლიერმა თანაშემწემ შეაჩერა:
  - ცოტა მოგვიანებით მას გავაკეთებთ! წამება უფრო მრავალფეროვანი უნდა იყოს. კერძოდ, სხეულის ქვედა ნაწილს ვუმკურნალეთ, ახლა კი ზედა ნაწილს რატომაც არ ვუმკურნალეთ სიმეტრიისთვის.
  წამების თანაშემწემ ღრმა ხმით თქვა:
  - სხვათა შორის, მსგავსი მოწყობილობა გვაქვს! "მან ამოიღო ჯაჭვი ფოლადის ბასრი ვარსკვლავებით. - თავზე შემოვიხვიოთ...
  - Მომეცი! - დაიყვირა ვეფხვის მეკობრემ.
  ღონიერი კორსარი შეეწინააღმდეგა:
  - Უკეთესი მე! ეს თავია და არა ფეხები! ცოტას თუ გაჭიანურებ, თავის ქალა გასკდება და ასეთი დაზიანებებით სწრაფად მოკვდება. ჩვენთვის მნიშვნელოვანია არა მოკვლა, არამედ საიდუმლოს გარკვევა!
  ვეფხვი იმედგაცრუებულმა იღრიალა:
  - ჯანდაბა ამ საგანძურს. მოდით გავძარცოთ ჩვენი! რა სასწაულია ეს, ეს უხეში ოქრო!
  ფილიბუსტერების ლიდერმა თავი დაუქნია.
  - იქ მარტო ოქრო არ არის! ამბობენ, რომ უკვდავების ტალიმენი აქვსო!
  ვეფხვის მეკობრეს გაეცინა.
  - უკვდავების თილისმა, რატომ მოკვდა მაშინ?
  - მას ჯერ სპეციალური კენჭი არ სჭირდება, თილისმაში ექვსია, მეშვიდე აკლია! გსურთ გახდეთ უკვდავი?
  - Რა თქმა უნდა! ვაიმე, როგორ მინდა გამოვჯანმრთელდე! მთელი ჰარემი მექნებოდა! არ არის სამი მთელი ჰარემი! ეს ყველაფერი ძალიან გულუხვი იქნებოდა!
  მთავარმა მეკობრემ თავისი საბერი მიწაში ჩაყარა:
  - კარგი, არაფერი, არ არის საჭირო აჩქარება! მთავარია ბიჭი არ გაგიჟდეს. თუ თქვენ აწამებთ მას სხვადასხვა გზით და დიდი ხნის განმავლობაში და აძლევთ მოსვენებას წამებისგან, მაშინ ის გადმოასხამს თავის გამოცხადების წყაროებს.
  არცეფალუსმა ჩაილაპარაკა:
  -აღიარებას არასდროს მოგცემ! და იმედები არ გაამართლო! ჯობია ასეთი ნაძირალები უკვდავი გახადონ...
  - Სად მიდიხარ?
  მათ ბიჭს თავზე ჯაჭვი შემოახვიეს, დაამაგრეს და დაუწყეს ტრიალი. მხნე მეკობრემ ეშმაკურად გაიღიმა. რკინის წვერები მტკივნეულად იჭრება თავის ქალაში და ტყავს კანს. ამავდროულად, წამებული ცდილობდა ნერვული დაბოლოებების დარტყმას და არტერიების შეკუმშვას.
  არცეფალუსი მძიმედ სუნთქავდა, შუბლიდან სისხლით შერეული ოფლი სდიოდა, თვალები უბრწყინავდა. მეკობრემ ან უფრო მჭიდროდ მოიჭირა თავი ჯაჭვით, ან, პირიქით, შეასუსტა წნევა. მოძრაობა უფრო და უფრო რიტმული ხდებოდა. ჯალათის თანაშემწეებმა აადუღეს რკინის ჭიქა და სისხლიან თავზე ორთქლმოყრილი წყლის ჩამოსხმა დაიწყეს. არცეფალუსმა სცადა გვერდი აეცილებინა, მაგრამ მდუღარე წყალმა დაწვა მისი ნაზი, წვერი ლოყები.
  - მაშ სად არის რუკა! ვიცით, რომ მამაშენმა დახატა! ასე რომ ილაპარაკე! გაგათავისუფლებთ!
  ბიჭმა მტანჯველს სახეში შეაფურთხა. უკან გადახტა და სამსართულიანი უხამსობით აგინა, ნერწყვს ასხამდა:
  - გაგტეხავ, ლეკვი! თქვენ იყვირებთ!
  ახალგაზრდამ გატეხილი ხმით დაიყვირა:
  - არ ვაპირებ! ეს შენ ხარ, ვინც ღრიალებს და მოწყალებას სთხოვს, როცა ღელეზე ჩამოგაკიდებენ ან ძელზე დაგაყენებენ!
  მხნე მეკობრემ ბიჭს სახეში დაარტყა და უცებ დამშვიდდა:
  "ნუ ელი, რომ გაბრაზდები ისე, რომ სწრაფად დავამთავრებ." მინახავს ასეთი ვაჟკაცები, რომლებსაც განზრახ აცინებენ, იმ იმედით, რომ ისინი ახალ წამებაზე გადავლენ და სხეული ამას ვერ გაუძლებს. ისინი არასწორად ფიქრობენ ასე! რათქმაუნდა იქნება წამება, მკაცრად გრაფიკის მიხედვით და აღსარებაში ვირივით მიპასუხებთ!
  - ვერ მიიღებ! - ამოიოხრა ბიჭმა.
  ვეფხვის მეკობრე შესთავაზა:
  - თითები დავამტვრიოთ, ხელებზე!
  - Ადრეა! ჯერ ნაადრევია, თავი ჯერ არ გამომძვრალია.
  მეკობრემ ჯაჭვი უფრო ძლიერად დააჭირა თავზე და ბიჭი უცებ დაკოჭლდა და გონება დაკარგა.
  - სისულელე! ცოტა გადავაჭარბე! აბა, დაისვენოს და ჩვენ ამ არწივებს ავიყვანთ.
  პატარა ბაყაყმა შესძახა:
  - დიახ, არაფერი არ ვიცი!
  საშინელი ხმით იღრიალა ვეფხვის მეკობრე?
  - მითხარი რა იცი, თორემ ფარფლებს გამოვაცხობთ!
  - ყველაფერს მოგიყვები! - დაიღრიალა ბაყაყმა.
  - აბა, მითხარი, სად არის რუკა!
  ორფეხა ბაყაყი შეკრთა:
  - არ ვიცი!
  - მაშები მომეცი! - მეკობრეებს გახარებულიც კი ეჩვენებოდათ ახალი მსხვერპლი.
  პატარა ბაყაყმა დაიკივლა:
  - კარგი, როგორ გავიგო!
  -როგორ ვთქვა, ეს მწოვარი შენი მეგობარია!
  - უფრო სწორად, მისი მსახური ვარ!
  - კაპიტანსაც მოემსახურე, რაც იმას ნიშნავს, რომ რაღაცეები გესმოდა, მაგალითად, ფრაზების ფრაგმენტები, რაღაც მინიშნებები! ასეა?
  - პრინციპში მართალია, მაგრამ...
  მხნე მეკობრემ მაშები აიღო ხელში და ცხელი რკინა მსუბუქად შეეხო ბაყაყის გარსს. გაისმა წვრილი ყვირილი:
  - ოჰ, ნუ გთხოვ! ყველაფერს მოგიყვები!
  - სისულელეს რომ ლაპარაკობ კიდურს მოვიტეხ!
  პატარა ბაყაყი თაგვისავით იკივლა:
  - რაღაც ვიცი!
  - Ზუსტად რა?
  - სად შეიძლება იყოს რუკა?
  მოხუცმა ჩასჩურჩულა:
  - Არ თქვა!
  პატარა ბაყაყმა შესძახა:
  - წამებით რომ მოგვიკვდეს, რა გვეშველება! შეხედე ბლისტერს ჩემს ფლიპერებზე.
  - ანუ სწრაფ სიკვდილს გირჩევნია? - ამოისუნთქა მოხუცმა.
  - კარგი, ასე მგონია! რომელ სხვა მეკობრეს შეუძლია, ჩემსავით, წყალქვეშ ისუნთქოს და ტვირთის ამოღება ოკეანის ფსკერიდან. აუცილებელ ზღვის მგელს ბანდაში შემიყვანენ! ჩემნაირი ხალხი გვჭირდება! - სიამაყე იგრძნობოდა ბაყაყის ხმაში.
  დოტმა მხოლოდ მელოტი თავი დაუქნია:
  - ამაო ოცნებები!
  ვეფხვის მეკობრემ ყეფა:
  - თუ ტილი არ იტყუება, მაშინ მას სიცოცხლეს დავზოგავთ და საზღვაო საძმოში მივიღებთ, როგორც ჩვეულება გვკარნახობს! მისი სამსახური ანაზღაურებს ჩადენილ დანაშაულს.
  მძიმე მეკობრემ დაადასტურა:
  - დაე ასე იყოს! ტილიმ იცოცხლოს, ის მაინც დაგვეხმარება. მითხარი სად არის რუკა?
  - ეს მგლის ლეკვია. - ანიშნა პატარა ბაყაყმა არცეფალოსზე. - თიხის ჭურჭელში ჩამალა და ზღვაზე გადააგდო. მხოლოდ ერთი რამ გამახსენდა: ეს ის ადგილია და შემიძლია რუკის მიღება. ბოლოს და ბოლოს, სიღრმის არ მეშინია.
  მსუქანმა და ვეფხვმა მეკობრეებმა ერთმანეთს გადახედეს:
  - ეტყობა ბიზნესს გულისხმობს! ან უბრალოდ სურს გადადოს მისი სიკვდილის საათი. ნებისმიერ შემთხვევაში, ის გათბება!
  ვეფხვის მეკობრე თქვა:
  - რა თქმა უნდა, არ გვჯერა, მაგრამ მოგცემთ შანსს! იმდენად პატარა, რომ გომბეშოს შეუძლია სუნთქვა!
  პატარა ბაყაყმა დაიყვირა:
  - ძალიან კეთილი ხარ ჩემ მიმართ!
  ვეფხვმა საშინლად დააკაკუნა კბილები:
  - სახეს ნუ ახვევ! მოტყუების შემთხვევაში ბოლოს მოკვდები, ოღონდ ისეთ ბუზებში, რომ სიკვდილი ხსნა იქნება შენთვის!
  - ვაი, ყველას ვინმეს მოშორება უნდა! - დაიღრიალა გომბეშომ.
  - Მოკეტე! გზას გაჩვენებთ! ახლა ჩვენ გაგიხსნით.
  მათ პატარა ბაყაყს ჯაჭვი ჩამოართვეს მას შემდეგ, რაც მას კისერზე თოკი მიაკრა. მან ოდნავ კოჭლობით დაიწყო სიმღერის სიმღერა!
  ვინც მეკობრე არ არის სუსტია!
  მისი ნესტო კეხიანი მორელია!
  პირიტის ვეფხვი იღრიალა:
  -კი, როცა ყელს დაგიხურავენ! უკვე დავიღალე იდიოტით! ან გინდა ეზოში წახვიდე, მერცხალამდე მაღლა!
  -ვინ დამპირდა რომ ბოლოს მოვკვდები! - დაიკივლა ტილიმ.
  - რა თქმა უნდა, მე ვარ!
  - ასე რომ, მე მშვიდად ვარ! მწვანე პრინცი მეომარია! - ადგილზე გადახტა პატარა ბაყაყი.
  - Მოკეტე! სანამ კარგად ვარ!
  გოგონა ტოტებულ პალმაზე იჯდა, მან მოუთმენლად შეხედა წამების სურათს. და მას მოეწონა. რატომღაც წამების სურათებს განსაკუთრებული ჩართვა აქვს, მით უმეტეს, თუ ლამაზ ბიჭს აწამებენ. ახლა მირაბელა მიხვდა, რომ რაღაც უნდა გაეკეთებინა. ბოლოს და ბოლოს, მეკობრეებს შეუძლიათ იპოვონ საგანძური და მოკლან არასაჭირო მოწმეები. ხეებთან ჯერ კიდევ ოთხი ბანდიტი იდგა. როგორც ჩანს, ბევრი არ არის, მაგრამ გაძლიერება შეიძლება მათ დახმარებას გაუწიოს. სამწუხაროა, რომ ბიჭი ისეთი მამაცია, არასდროს უტირია, რაც ნიშნავს, რომ ხმაური ყურადღებას მიიპყრობს.
  გოგონა ჩუმად ჩამოვიდა პალმის ხიდან. არცეფალუსი გონს მოვიდა და ფერმკრთალი, სისხლიანი სახე მოაბრუნა. თქვა მეკობრე ჯალათმა შხამიანი ღიმილით.
  - შენი მეგობარი ტილი გაიყო და ახლა ზუსტად ვიცით სად არის განძი! ასე რომ ტყუილად იტანჯე, სულელო!
  - Იტყუები! - ძლივს გასაგონად ჩასჩურჩულა არცეფალემ.
  - სად წავიდა შენი მეგობარი? ხედავთ, წაიყვანეს!
  ბიჭმა ირგვლივ მიმოიხედა, შეეშინდა! ის მოძრაობდა, მათრახით დატანჯული მხრები აუკანკალდა:
  - ბარათს მაინც ვერ იპოვით!
  მეკობრეებმა ამაზრზენად ჩაიცინეს:
  - და ეს ნამდვილად არ არის საჭირო! ახლა ჩვენ დაგტანჯავთ, სულელო, საკუთარ თავს. რას იტყვით გახეხილ თვალებზე?
  - Ცუდი ხუმრობა! - გაწყვიტე ახალგაზრდა.
  - Და აქ ჩვენ მივდივართ!
  მირაბელამ ორი მძიმე ქვა აიღო და ხელში ჩაიგდო. ერთ-ერთი მეკობრე ცოტა შორს წავიდა და ღვინის დოქიდან მოსვა. გოგონამ შხამიანად გაიცინა:
  - ჯიბეებს სავსე ჭიქასავით არაფერი გიცარიელდება!
  მირაბელა, როგორც ყოველთვის, ჩუმად მოახტა მეკობრეს და თითი საძილე არტერიას მოხვდა! ჩამოვარდნილი დოქი აიღო და ბანდიტი თავის ადგილას დააყენა. გამიკვირდა, რომ სხეულს თითქოს რაღაც უნარები ახსოვდა. მერე მეკობრის სუნიანი შარფი და ჟაკეტი გადაისროლა, რომელსაც საზიზღარი ოფლის სუნი ასდიოდა (და როგორ იცვამენ ასეთ სიცხეში).
  აკანკალებული სიარულით იგი კოლეგებთან მივიდა და იკივლა:
  - იქნებ დავლიოთ! და მერე მათ...
  გოგონამ უსიტყვოდ დაარტყა ერთ-ერთ მეკობრეს საზარდულის არეში, მეორეს თავი თიხის ქოთნით ჩამოწია, მესამეს კი მოკლე, მაგრამ მკვეთრად დაარტყა მუშტი ტაძარში. მეკობრეები ჩამოცვივდნენ, მირაბელამ კბილები გამოსცრა:
  -აბა, როგორ გავუბერე ისინი!
  ბიჭმა აიხედა, გოგონამ შარფი გაიძრო და პიჯაკი გაიხადა და მის განსაცვიფრებელ სიშიშვლეში აღმოჩნდა.
  - ქალღმერთი ხარ! - წამოიძახა არცეფალემ.
  - Შესაძლოა! ან კიდევ უფრო მაგარი ვიდრე ქალღმერთები! - თავი დაუქნია მირაბელამ. - მე მეომარი გოგო ვარ.
  არცეფალემ ის თვალებით შთანთქა. მიუხედავად ახალგაზრდობისა, მეკობრე კაპიტნის მამაცი და ადრეული ვაჟი, რა თქმა უნდა, ქალწული არ იყო. მაგრამ ძირითადად ისინი კორუმპირებული, თითქმის თავისუფალი მეძავები იყვნენ. ისინი კარგია, მაგრამ არა ესთეტიკური სიამოვნება. თანაც, ასეთი თმა სურათებზეც კი არ ენახა. თავად სხეული, ალბათ, ძალიან კუნთოვანია, მაგრამ ამავე დროს მოქნილი და მობილური. ნებისმიერ სპორტსმენს შეშურდება ასეთი გამორჩეული კუნთები. მკერდი სავსეა, მაღალი, ოდნავ აწეული ალისფერი ძუძუს წვერებით, მუცელი კრამიტით მოპირკეთებული, ვენები ჩანს, ფეხები კი მხოლოდ კუნთების შეკვრაა. ამავდროულად, გოგონა სავსეა ეროტიკული ძალით, კუნთების ტალღები ეშვება მის ძლიერ თეძოებზე. ო, რა სხეულია! ბიჭმა თვალი ჩაუკრა და მოიშორა აკვიატება, თუ რამდენად შეუფერებელი იყო მისი ფიქრები ამ მომენტისთვის.
  მირაბელამ ამასობაში ბორკილები გააღო. მან ეს გრძელი ფრჩხილით გააკეთა. პრიმიტიულ სამყაროებში საბრძოლო მოქმედებების სასწავლო პროგრამა, რა თქმა უნდა, მეორეხარისხოვანი იყო, მაგრამ გოგონას ახსოვდა ყველა მოძრაობა. ბორკილები იხურება და იხსნება საკმაოდ პრიმიტიულად, ამიტომ ისინი საკმაოდ ძვირია: არავის სურს მათი დატოვება გარდაცვლილ პატიმრებზე. თავი რომ განთავისუფლდა, ბიჭმა რამდენიმე ნაბიჯი გადადგა, შიშველი ფეხები დიდი ბუშტუკებით დაეფარა, მაგრამ რბილმა ბალახმა ტკივილი შეარბილა და საერთოდ არცეფალოსს ეს უცხო არ იყო. ბიჭის მკაცრი მამა მას ხშირად ურტყამდა და შიშველ ქუსლებზე მათრახით ურტყამდა, ამიტომ იგი შეჩვეული იყო ტკივილში სირბილს.
  მირაბელამ ჰკითხა:
  -შენ შეგიძლია წახვიდე!
  - Მე კაცი ვარ! - ამაყად უპასუხა ბიჭმა. აიღო ხანჯალი და დაასრულა ორი გაოგნებული, მაგრამ მაინც ცოცხალი მეკობრე. ახალგაზრდა მებრძოლმა ეს სრულიად ნაცნობი ჟესტით გააკეთა.
  -როგორც ჩანს ეს ორი მოკალი! მაგრამ ასეთმა ნარჩენებმა არ უნდა დააბინძურონ პლანეტა ვიქტორია.
  ახალგაზრდა მამაკაცის სიმშვიდით გაკვირვებულმა მირაბელამ ჰკითხა:
  -დახოცეთ უკვე ხალხი?
  ახალგაზრდა ფილიბუსტერმა ზიზღით ჩაილაპარაკა:
  - Რა თქმა უნდა! ქალებიც კი! ეს ორი არის მეთვრამეტე და მეცხრამეტე.
  გოგონა გაწითლდა:
  "და როგორც ჩანს, ეს პირველი შემთხვევაა, როცა ადამიანი მოვკალი." ტაძარში მუშტი დაარტყა რაც შეეძლო და ეს სიკვდილი იყო, ცოტა სუსტად უნდა დავარტყა. კი და საძილე არტერიაში მოხვდა აუცილებლად, ჯობდა ცოტა ირიბად წავსულიყავი.
  არცეფალოსმა შენიშნა:
  - დიახ, ალბათ ჯობდა მათი წამება, თუ მხოლოდ შურისძიების გრძნობის გამო. ეს დებილები მაინც არ მოგაწვდიან რაიმე ღირებულ ინფორმაციას.
  მირაბელა შეეწინააღმდეგა:
  - წამება მხოლოდ შურისძიების მიზნით: არც ისე სასიამოვნო. ფიზიკური ზემოქმედება: არის საგანმანათლებლო ან საგანმანათლებლო ხასიათის!
  ბიჭმა ამოისუნთქა:
  -მაშ მე მათ გავზრდი!
  ბაბუა დოტმა საკმაოდ მხიარული ტონით თქვა:
  -ნუ სულელი ხარ! ახლა ჩვენ სამნი ვართ! კუნძულზე ოცდაცხრამეტი ჩვენი მოწინააღმდეგეა და კიდევ ასი გემზე! ანუ თუ ეს გოგო მარტო არ არის...
  მირაბელამ ღრიანცალა:
  -შენთან სულ მარტო ვარ! მარტო!
  - Ეს არის ცუდი! - მელოტი თავი დაუქნია დოტმა. - კუნძული საკმაოდ დიდია, გარშემორტყმულია ბორცვებითა და ჯუნგლებით. პრინციპში, შეგიძლიათ დაჯდეთ. ისინი სამუდამოდ არასოდეს დაგვეძებენ.
  არცეფალოსმა გაბრაზებულმა დაარტყა მუშტი ხეს:
  -არა! ეს ბრიგანტინი ჩემი კანონიერი ხომალდია და მე არ მივცემ უფლებას სისხლისმსმელებივით მართონ მას. მე არასოდეს არავის დავთმობ ჩემს ძალას! ჩვენ ამაში მაღალი ფასი გადავიხადეთ.
  მირაბელამ აღნიშნა:
  - ყოფილი კაპიტნის შვილი ხარ!
  არცეფალმა თავი დაუქნია:
  - დიახ! მაგრამ ჩვენი ძალა არ არის მემკვიდრეობითი. უბრალოდ, მამაჩემის გაცნობით და პატივისცემით და იმის დანახვისას, რომ ღირსეული მებრძოლი ვიყავი, პირობა დადეს, რომ კაპიტანად ამირჩევდნენ. მაგრამ მოხდა ისე, რომ სისხლიანი ვეფხვის მეკობრე ძალაუფლება აიღო. გაოგნებული ვიყავი, ბორკილები და მაწამეს. ის საზიზღარი მარჯვენა კაცია და მეეჭვება, რომ ის არის მთავარი მეთაური!
  მირაბელამ შესთავაზა:
  - ნება მომეცი სისხლისმსმელი მოვკლა და ისევ კაპიტანი გახდები!
  -არა! მე თვითონ უნდა მოვკლა! მაგრამ გუნდში აშკარა პრობლემაა. ახლა მათ ეშინიათ როგორც სისხლისმსმელი, ასევე ჩემი.
  წერტილი აღნიშნა:
  - სიურპრიზის უპირატესობა გვაქვს.
  - მერე რა! - ბიჭმა ხელები გაშალა და ორი ლეღვის დემონსტრირება მოახდინა.
  მოხუცმა თქვა გამოცდილი მეომრის ჰაერით:
  - ჩვენ შეგვიძლია მოვკლათ გნუსი, პირველი მეგობარი და კიდევ ორი ვეფხვის მეკობრე. შემდეგ ლიდერების გარეშე დარჩენილი მეკობრეები დაბრუნდებიან თქვენი მეთაურობით. ბოლოს და ბოლოს, თქვენ იცით, რომ მათ ნამდვილად არ მოსწონთ სასტიკი, ხარბი Bloodsucker და მხოლოდ ვეფხვის მეკობრეები, რომლებიც იმავე კლანის არიან, არიან ამ არსების ერთგულები.
  მირაბელა დათანხმდა:
  - რკინა ცხელა დავარტყით! რატომ ხდება სინათლე წითელი - ფოტონის გამო, გაქცეული ვარსკვლავის უკან!
  გოგონამ თავისი ორი თანაშემწე დაათვალიერა. ძველი დოტი მშრალი და ძვლოვანი იყო, მაგრამ ის თავდაყირა იდგა და საკმაოდ ოსტატურად მოძრაობდა. როგორც ჩანს, ის არ არის იმ კორსარებიდან, რომლებიც ბოროტად იყენებენ ღვინოსა და თამბაქოს. და ენერგიული ცხოვრება სუფთა ჰაერზე და ფიზიკური ვარჯიშით ახანგრძლივებს ახალგაზრდობას. იმის გასაგებად, თუ რა ღირს ახალგაზრდა მამაკაცი, უბრალოდ შეხედეთ მის ფიგურას. სისხლითა და მარილით კოროზიული, ლურჯი შეფერილობის პისოგებით დაფარულიც კი საუცხოოა.
  მეომარმა ბრძანა:
  - ახლა დაიბანე თავი, ახალგაზრდა რაინდო!
  ახალგაზრდამ უკმაყოფილოდ ჩაილაპარაკა:
  - მე არ ვარ ქალი, რომ ვიბანაო!
  დოქტორმა გააპროტესტა:
  - სინაზეზე არ ვსაუბრობთ!
  არცეფალუსი მაინც ჩაეშვა ნაკადში, რათა სისხლი ჩამოერეცხა. გარდა ამისა, მარილით დაზიანებული ჭრილობები ძალიან სტკიოდა. მირაბელა ნაზად აკოცა ზურგზე, ბიჭის კუნთები ბუნებით ძლიერია და ფიზიკური ვარჯიშით განვითარებული, ძალიან ელასტიური. კისერი ძლიერია, მაგრამ ლამაზად გამოიყურება. გოგონა ბიჭს ზურგზე მიეყრდნო და მაშინვე ადიდებულმა ძუძუს წვერებზე მიიკრა - რა კარგია! როგორც ჩანს, არცეფალუსიც ნეტარი იყო, მაგრამ ნებისყოფის ძალისხმევით მოისროლა მისი ხელები.
  - არ არის ჩვენთვის დაცინვის დრო! მოქმედების დროა. ისინი აპირებენ განგაშის ატეხვას!
  მუშკეტები აიღო, ტრიო რაზმისკენ გაემართა. იქ გასროლის ხმა ისმოდა. მეკობრეები ნადირობაზე ნადირობდნენ. როგორც ჩანს, მათ დაასვენეს ადგილობრივი მარტორქისა და ორი ხარის მსგავსება. მონადირეებს მეთაურობდა ვეფხვის მეკობრე თავზე მწვანე შარფით. მან თავდაჯერებულად მოჭრა მარტორქა ბასრი ხანჯლით, მეკობრეებმა ცეცხლზე ხორცის ნაჭრები შეწვათ. სურნელმა მირაბელს მისი ბოლოდროინდელი წამება გაახსენა. გოგონას სურდა მუშკეტის გასროლა, მაგრამ შემდეგ, გაახსენდა ასეთი იარაღის დაბალი სიზუსტე, განზე გადადო. ტოტებზე სრიალმა მზეთუნახავი უფრო ახლოს მიიწია და ხანჯალი ძალით ესროლა. სავარჯიშოების დროს ისინი არაერთხელ ისვრიან სხვადასხვა საგნებს, მათ შორის ჰიპერლაზერულ ხანჯლებს. ცივი ფოლადი, რა თქმა უნდა, ასევე არ არის პირველი შემთხვევა. ხედავთ, როგორ ჭრიდა დანა ჰაერს, ურტყამდა მხეცს ყელში. უცნაურია, მაგრამ რატომღაც მირაბელს ვეფხვი საერთოდ არ სწყინს. შესაძლოა იმიტომ, რომ ის ძალიან ჰგავს ცხოველს, ან შესაძლოა იმ სისასტიკის გამო, რომელიც მეკობრეებმა მის თვალწინ ჩაიდინეს.
  - ნახვამდის ბიჭებო!
  მეკობრეები მხოლოდ გვამებს დემონტაჟდნენ და ახლა ნახეს, რომ მათი ლიდერი მკვდარი იყო. რა ველური ყვირილი გამოიწვია ამან!
  არცეფალმა გაისროლა თავისი მუშკეტი. ბიჭს, როგორც ჩანს, გამოცდილება ჰქონდა და ტყვიის ნაჭერი მოხვდა გაფუჭებულ მეკობრეს, ამაზრზენი სახით, კეხიანი ნაწიბურით, პირდაპირ მკერდში.
  - ასე დაწინაურდნენ "სანხის მცველად"! - ჩაიჩურჩულა ახალგაზრდა კორსარმა.
  მეორე ვეფხვი-მეკობრე ყმუილით გადმოხტა გალავანში, მაგრამ მირაბელამ წამების ერთ-ერთი საგანი, რომელიც მან ჯალათის ყუთიდან ამოიღო, მარჯვენა თვალთან ესროლა. პლასტიკური ხმის შეცვლით უკიდურესად დაბალ ტემბრზე (მას შეეძლო ამის გაკეთება), გოგონამ დაიყვირა:
  - ვინც უღალატა და ფიცი დაარღვია ღმერთების სასჯელი დაემუქრება!
  ხმის გასაძლიერებლად გოგონამ ჯერ სპილენძის ფურცელი შემოახვია (იგი დახვეწილი წამებისთვის გამოიყენებოდა) ერთგვარ მუნდში. გარდა ამისა, გიგანტური ფოთლებით გამორჩეული პალმები ასევე აძლიერებდნენ აკუსტიკას, განსაკუთრებით მაშინ, თუ ისინი ოდნავ მობრუნდნენ უფრო დიდი რეზონანსისთვის.
  - აკანკალეთ, უბედურებო!
  ზოგიერთი მეკობრე მუხლებზე დაეცა. არცეფალოსი გამოვარდა თათბირზე და გულში დაუყვირა:
  - შენს კაპიტანად მიცნობ?
  მეკობრეებს თვალები გაუფართოვდათ! ბიჭს წამების შემდეგ ქერა თმა გაუწითლდა, სხეული კი ნაწიბურებით იყო დაფარული. ერთ-ერთმა მათგანმა საბერი დაარტყა, მაგრამ დოტმა ზუსტი გასროლით მუცელში მოხვდა (საბედნიეროდ, სამიზნე შორს არ იყო).
  - ან ვინც ჩემს უფლებებს მეკამათებს, გამოვიდეს და საბრალო მებრძოლოს!
  თავის დაყრის მსურველი არავინ იყო. ზღვის მძარცველებმა მორჩილების ნიშნად თავი დაუქნიეს. ბიჭმა გაიმარჯვა:
  - მოდი ჩემთან, ჩემო ძმებო! მალე ჩვენ ვიპოვით საგანძურს და სამართლიანად გავზიარებთ.
  ყველაზე ახალგაზრდა მეკობრემ, ფაქტობრივად არცეფალუსის იმავე ასაკის, ყვიროდა:
  - დიდება ახალ კაპიტანს!
  სხვა მეკობრეებმა შეძლეს:
  - დიდება ახალ კაპიტანს!
  - იგივეა!
  მირაბელა, ხიდან ხტუნვა და ვეფხისტყაოსანივით ტრიალებდა, ჩაისისინა:
  - რომელს უნდა ჩემთან ჩხუბი?
  ყველაზე მაღალი მეკობრე მივარდა მისკენ:
  - დიახ, რა თქმა უნდა, ვარ!
  მირაბელა მისკენ წამოხტა და ხელისგულს თავის ზევით მიარტყა, დარტყმის დრო დაუშვა, რომ მეკობრე ზუსტად ერთი წუთით გაქრებოდა. და იმდენად, რომ სუნთქვაც კი არ გესმოდათ!
  გოგონამ ხმაურიანი ხმით შესძახა:
  - ნახე! მე მოვკალი, მაგრამ თუ გინდა იცოცხლო, მომისმინე. უღალატებს, უბრალო კოცნით გავაცოცხლებ!
  მირაბელამ მდიდრული თეძოები შეაკანკალა, კორსარი გადაატრიალა და ვნებიანად აკოცა ტუჩებში. და შემდეგ მოხდა "სასწაული": ზღვის ყაჩაღმა თვალები გაახილა და მყისიერად გაცოცხლდა.
  მეკობრეებმა ენთუზიაზმით შესძახეს:
  - დიდება შენ, ტყის ქალღმერთო!
  - აფროგეტა! 0 ბიჭმა კაპიტანმა უთხრა მათ.
  - დიდება შენდა აფროგეტა! წმინდა იყოს შენი სახელი!
  მირაბელამ ღირსეულად თქვა:
  -უბრალოდ მირაბელი დამიძახე! ჩემი სახელი მშვენიერი არ არის!
  მეკობრეები შეთანხმდნენ:
  - ჭეშმარიტად ღვთაებრივი!
  მირაბელამ წარმოთქვა აფორიზმი:
  ცარიელი თავით საფულეს ვერ ავსებ!
  ცივი გულით კერას ვერ გაათბობ!
  გოგონა ოდნავ შემოტრიალდა, შემდეგ სამმაგი სალტო გააკეთა, რითაც დიდად გააოცა მეკობრეები, რომლებიც არ იყვნენ მიჩვეულნი სანახაობებს. მათ უბრალოდ გაახილეს ბოროტი თვალები. მისი საუცხოო შიშველი სხეული, რა შეიძლება იყოს ამ დიდებულებაზე უკეთესი. კორსარებს დაკარგული ქალებისთვის ეს უბრალოდ სუპერა!
  მირაბელა უცებ გაჩერდა:
  - კარგი, თუ იმსახურებ: იქნებ შემიყვარდეს ერთი თქვენგანი. მაგრამ რა თქმა უნდა არა უშედეგოდ!
  მეკობრეებმა ერთხმად იღრიალა:
  - დიახ, რა თქმა უნდა ვიმსახურებთ! სხვანაირად არ შეიძლება!
  გოგონამ გაბრაზებულმა გაიცინა და დაიყვირა:
  - ახლა დროა სისხლისმსმელთან გამკლავება!
  - და გნუსი! - დაამატა წერტილი.
  გოგონას უცებ გაახსენდა და ნაპირისკენ გაიქცა:
  -ტილის საფრთხეშია! უფრო სწრაფად!
  მირაბელას აჩქარება არ იყო ზედმეტი. მისი შიშველი ფეხები, ზურმუხტისფერ ლურჯ ქუსლებში მოციმციმე, მზის სხივებივით უბრწყინავდა. ნაპირზე რომ გაიქცა, დაინახა, რომ გნუსი და მკვრივი, ჯუჯის მსგავსი ტიპი ისხდნენ კალთაში და ურტყამდნენ ბაყაყს. გოგონა წყალში ჩავარდა. რა თქმა უნდა, იყო ზვიგენებში გადაცემის საშიშროება, მაგრამ მირაბელას ხელში ორი ხანჯალი ეჭირა და შიშის სრული ნაკლებობა.
  -შენ რა ვუყოთ ტილი? - ჰკითხა გნუსმა ღიმილით. - შენი მოლიპულ ფლიპერები უკან წავიღო და შევწვი?
  პატარა ბაყაყმა ყვიროდა:
  - Არ არის საჭიროება! მე ვარ კეთილი და ნაზი და ძალიან კარგი!
  ძლიერმა მეკობრემ თქვა:
  - კარგი, მე არა! უბრალო ნაძირალა ჭია ხარ. მოდი მოვკლათ და ზვიგენებს ვაჭმევთ!
  გნუსმა თავი დაუქნია:
  - არა, ეს არ გამოდგება! ძალიან ადვილი იქნება. ზვიგენები სწრაფად კლავენ! სჯობს ნელი წამება, ბოლოს მოკვდეს!
  ტილი, ტირილი, ყვირილი:
  -მოდი გავაკეთოთ შემდეგი! ბნელოდა, შეიძლებოდა ოდნავ შემცდარიყო ადგილი, სადაც არცეფალემ რუკა ესროლა. ასე რომ, ნუ გამიბრაზდები, მაგრამ მომეცი კიდევ ერთი შანსი!
  - ასე რომ გაიქცე! არა, არ იმუშავებს! - მეკობრეებმა კიდევ უფრო ძლიერად დაიწყეს მსხვერპლის ცემა.
  მირაბელმა თავიდან უპრობლემოდ მოჭრა წყლის ზედაპირი. ზვიგენები არ მიუახლოვდნენ მას. მაგრამ როდესაც ნავი უკვე ახლოს იყო, მტაცებელმა გოგონაზე თავდასხმა სცადა. მირაბელმა მკვეთრად დაარტყა პირში ხანჯალი და გვერდზე გადახტა. მხნე მეკობრემ ბოლოს გოგონა დაინახა და მაშინვე მოახდინა რეაგირება. მუშკეტმა გაისროლა, მაგრამ მირაბელამ ცეცხლის ხაზიდან გადახტომა მოახერხა.
  - ჩამორჩენილი ხარ! - დაიყვირა მან. ორი გააფთრებული საქანელა და გოგონა ნავზე გაფრინდა. -რატომ გაგიჟდი? სველი იქნება!
  ორ სეზონურ მეკობრეს, რა თქმა უნდა, შიშველი გოგოს არ ეშინოდა. ისინი ლამაზმანს მივარდნენ, ცდილობდნენ მის ნაწილებად დაჭრას ან საბერებით გაჭრას. მირაბელა ჩაყვინთა და გნუსს მუცელი მკერდიდან ნაწლავებამდე გადაუხსნა. მეკობრემ მტკივნეული შოკის დროს კრუნჩხვა დაიწყო. გოგონამ მსხვილ მეკობრეს ხელი მოჭრა და მზის წნულში დაარტყა. დაეცა და ფილტვებიდან თრომბი გამოუშვა.
  მირაბელამ ძალიან საყვარლად გაიღიმა:
  -ახლა ბრძანებაა!
  გნუსმა დაიყვირა:
  -დამამთავრე!
  მირაბელამ თავი დაუქნია.
  -არა! ზედმეტად გიყვართ ადამიანების წამება, არცეფალუსი ჯერ კიდევ თითქმის ბავშვია და მისი წამება გსიამოვნებდა. ასე რომ, ახლა თქვენ ხართ მხეცი - ძაღლის სიკვდილი!
  მხნე მეკობრე მუშკეტს დასწვდა, მირაბელა შიშველი ფეხით დააბიჯა ხელზე:
  -ბინძურ თითებს სად უშვებ?
  უხეში ყვიროდა:
  - შემიწყალე! ძალიან დიდსულოვნად დააჯილდოვებ! ოქროში დაცურავ და ბრილიანტის ჩუსტებით ივლი!
  მირაბელას გაეცინა:
  - პოსული და სკამი: ერთი ძირიდან გამოდი და იმავე ადგილას გამოდი!
  ზღვის ყაჩაღმა ყვირილი დაიწყო:
  - მე ვარ უძველესი ჯუჯების ოჯახიდან. მე ვიცი, სად ინახება ჩემი წინაპრების უთვალავი საგანძური. სიცოცხლის სანაცვლოდ უთქმელი სიმდიდრის მიცემა შემიძლია!
  მეომარმა ხანჯალი თითებით ჰაერში ესროლა და რამდენჯერმე რომ დატრიალდა, ხელზე დაიჭირა:
  - რატომ მეკობრე და არა პადიშაჰივით ცხოვრობ, თუ იცი, სად ინახება შენი ოჯახის საგანძური?
  - იმიტომ, რომ უფლის გზები იდუმალია! - ყბა დაუკრა ბანდიტმა.
  გნუსმა დაიწუწუნა:
  - იტყუება! ის ისეთი ჯუჯაა, როგორიც მე ვარ არქპაპა! მას შეიძლება ოჯახში ჰყავდა ჯუჯები ან ჰომოსექსუალები, მაგრამ თვითონ არ ფლობს რაიმე საგანძურს!
  - ეს საიდან იცი! - პირატი აიკრა მეკობრემ. -გინდა ჩემთან ერთად ჯოჯოხეთში წახვიდე!
  მირაბელამ პასუხის მაგივრად ხელი შემოიხვია:
  - Რა! ჯობია სამოთხეში მარტო წახვიდე, ვიდრე ჯოჯოხეთში ცუდი კომპანია! არცეფალუსი გადაწყვეტს შენს ბედს, მაგრამ ახლა იცოცხლე! შენ კი იქ წევხარ და ნელ-ნელა კვდები.
  გოგონამ ნიჩბები დაძვრა, ნავი ნაპირისკენ გაუშვა. ტილიმ აღნიშნა:
  -რატო, რა ლამაზი გოგო ხარ. მითხარი, საიდან გაჩნდა ასეთი არაადამიანური, გაუგებარი სილამაზე.
  მირაბელა აციმციმდა და გაოცდა:
  - შენც გაქვს ადამიანის ცნება?!
  ტილიმ თავი დაუქნია:
  - ასე ჰქვია თქვენი სახის არსებებს! ჩვენს სახეობას ლაგი ჰქვია. ოდესღაც ბევრნი ვიყავით, ახლა კი სულ რამდენიმე დარჩა!
  - რატომ? - ისევ ესროლა ხანჯალი მირაბელამ.
  - ეს უმაღლესი ძალების ნებაა! - მაშინვე უპასუხა ბაყაყმა.
  - ჩვეულებრივ ასე ამბობენ, როცა რცხვენიათ თქვას, არ ვიცი!
  ტილიმ თვალები აუციმციმდა:
  - ძალიან ჭკვიანი გოგო ხარ. თქვენი კუნთები და მოძრაობები ავლენს ძლიერ და გამოცდილ მეომარს.
  მირაბელამ ხანჯალი თითებით დაიჭირა (თითქოს მარჯნისგან გამოკვეთილი ბრჭყვიალა მარიგოლებით), კვნესით უპასუხა:
  - მეომარი დიახ! ძლიერი? ბოლო დრომდე ბევრჯერ ძლიერი ვიყავი ვიდრე ახლა ვარ! გამოცდილი! თუ თქვენ ჩათვლით მას სწავლის გამოცდილებად, მაშინ დიახ! თუ ითვლი ნამდვილ ბრძოლებს, მაშინ არა!
  თილიმ სუნთქვაშეკრული შენიშნა:
  - მოკრძალებული ხარ! ეს არის კარგი ხარისხის. შენში მხოლოდ ერთი რამ არის, რაც რატომღაც არ მესმის, ეს მაწუხებს!
  - Მხოლოდ ერთი? - მირაბელამ თითი ოდნავ დაუსვა დანაზე (ცილოვან სხეულს, მაინც უნდა შეეგუო)
  - დიახ! თუმცა არა მხოლოდ! რატომ ხარ სრულიად შიშველი! რატომღაც არ არის ჩვეულებრივი, რომ გოგონები სრულიად შიშველი დადიან! - პირი შემოკრა ტილიმ.
  - მაგრამ ჩვენში ეს მანკიერებად არ ითვლება! - მოკლედ მოუჭრა მეომარმა.
  - როგორც ჩანს, ძალიან შორეული სამყაროდან ხარ! ამიტომაც დააყენე ასე! "პატარა ბაყაყი შემობრუნდა, სხეულის კუთხე შეცვალა, რომ მისი ნაცემი ზურგი ასე არ ტკიოდა.
  მირაბელამ თავი დაუქნია.
  - Შესაძლოა! კიდევ რისი გაგება გინდოდა, ბიჭო?
  - Ჯერ არაფერი! რაც უფრო გრძელია ცხვირი და რაც უფრო ბასრი ენა, მით უფრო მოკლეა სიცოცხლე და მით უფრო მუნჯი დასასრული! - ტილიმ აჩვენა, რომ არც მის ღმერთებს აკლდათ მჭევრმეტყველება.
  - ძნელია არ დაგეთანხმო: რაც უფრო მხიარულია სასმელი, მით უფრო სევდიანი იქნება! - დაინახა გოგონამ, როგორ დააჭირა ხანჯლს გადარჩენილი ხელი ჯუჯას. - Არც კი სცადო! - ძლიერი დარტყმა ხელის კიდით მკლავზე. დანა ამოვარდა.
  - დიახ, ცუდი აზრები არ მქონია!
  ნავი ნაპირზე დაეშვა. გნუსი სასიკვდილოდ რომ გამოაგდო, მირაბელამ თვითგამოცხადებული ჯუჯა თან წაათრია. გოგონა მხიარულ ხასიათზე იყო, რაღაცას უსტვენდა! ბიჭი, რომელსაც ის ატარებდა, უბრალოდ ტანჯავდა და დაახლოებით ას კილოგრამს იწონიდა, ჩვენ როგორმე უნდა გადავშალოთ თავი. დამქანცველი ტვირთისგან თავის დასაღწევად გოგონამ ის გადააგდო და აიძულა ფეხით გაევლო. ქვიშა ამ დროისთვის გახურებული იყო და ლამაზმანის შიშველ ქუსლებს აცხობდა. თუმცა მირაბელას არც კი უფიქრია სასოწარკვეთილი გამხდარიყო ან გაჯავრება.
  არცეფალუსი და მეკობრეები მის შესახვედრად გამოვიდნენ:
  - კარგი რა საყვარელი ხარ, ნადავლით გხედავ!
  - ნადავლს ხარის თავი აქვს! როგორც ხედავთ, ამჯერად არ შევცდი! - აჩვენა მეომარმა ამობურცული ბიცეფსი.
  - ახლა თავდასხმის დროა, ახალი ტანსაცმელი გავრეცხეთ, ამიტომ არ მოგერიდოთ ჩაიცვით, რომ ყურადღება არ მიიქციოთ. - მოსიყვარულე ტონით ჰკითხა ახალგაზრდამ.
  - ამ ნაგლეჯებში! - წარბები შეჭმუხნა მირაბელამ.
  - ბიზნესის გულისთვის! - თქვა არცეფალემ. "შემომხედე, მიუხედავად იმისა, რომ ძალიან მტკივა, მე ჩექმები მაცვია."
  ბიჭს მართლაც დიდი, დიდი ზომის ჩექმები ეცვა სპურებით. მათში ის უფრო კომიკურად გამოიყურებოდა, ვიდრე მუქარით.
  მირაბელამ ბოროტი თვალები გაახილა და წაიჩურჩულა ბიჭის ხმაზე:
  "ვფიქრობ, დროა, უკან დავბრუნდეთ და ჩვენი მტრები უკანალს გავუსწოროთ".
  მეკობრეებმა ჩაიცინეს. მირაბელამ ჩაიცვა კამიზოლა, მაგრამ ჩანთა ჩანთა და მხრები და თეძოები მოიჭირა. ყველაზე ცუდი ჩექმები იყო, ჯიუტად უარს ამბობდნენ ასვლაზე, გოგონამ ზემოდან ჩამოაგდო.
  არცეფალუსი გაღიზიანებულმა გადააფურთხა:
  - აი რა სისულელეა!
  - სად გინახავთ ქალღმერთებს ჩექმები ეცვათ? - დაიფიცა გოგონამ.
  - სად გინახავთ ქალღმერთები ჩექმის გარეშე! - მიუგო ბიჭმა. შემდეგ ის უფრო ბედნიერი გახდა. - კარგი, დაგეხმარები.
  ბიჭმა საკმაოდ ოსტატურად ჩაიცვა მეომრის ფეხსაცმელი. მირაბელა, მიუხედავად იმისა, რომ მთელი ცხოვრება ყაზარმებში გაატარა, ჩექმები არასდროს ეცვა. ჩვეულებრივ, კიბერნეტიკული ფეხსაცმელი მას თავისით დაფრინავდა. და შემდეგ იტანჯე, იტანჯე. გოგონამ, რომელიც პირველად არ ეცვა ელექტრონული ჰიპერპლაზმური ფეხსაცმელი, იგრძნო დისკომფორტი. თითები დამიჭირა, ძვლები მომიჭირა, ტერფები მომიჭირა. მირაბელამ წარბები შეჭმუხნა და შენიშნა:
  -ასეთ ცხელ ამინდში რატომ იცვამ ფეხსაცმელს!? ეს ძალიან მოუხერხებელია!
  - მათხოვარი ან კაბინეტი კი არა, ჩემი მოადგილე ხარ. და შეინარჩუნე გარეგნობა.
  მართლაც, კაბინეტი, არცეფალუსის ასაკის ბიჭი, ფეხშიშველი იყო, მზისგან გათეთრებული თმით. ბიჭი კი საკმაოდ ბედნიერი იყო ამით, მუხლებამდე მოჭრილი შარვლით, მოშიშვლებული ყავისფერი ტანით, ოთხ მზეზე, ბევრად უფრო სასიამოვნო, ვიდრე ტყავის მარცვლებში. ახალგაზრდა კაპიტანმა ბრძანება გასცა და მეკობრეები ნავებში ჩასხდნენ. რა თქმა უნდა, არსებობდა რისკი, რომ ბრიგანტი Bloodsucker-ის კაპიტანი გამოიცნო და გაისროლა მათკენ, მაგრამ არცეფალუსი იმედოვნებდა კორსარების ლიდერის ბანალურ სიხარბესა და თავდაჯერებულობას. საერთოდ არ შემცდარა, გემბანიდან სიმღერა ისმოდა, როგორც ჩანს, მეკობრეებმა დელირიუმის ტრემენსის აგრესიულ სტადიას მიაღწიეს. იდიოტებიო, გაიფიქრა მირაბელა. თუმცა, კიდევ რას გააკეთებდა მეკობრე ზღვის საყრდენში? და სამხედრო გადატრიალება უნდა აღინიშნოს.
  ჩვენ უპრობლემოდ ჩავსხედით ბრიგანტინთან. არცეფალუსი იყო ერთ-ერთი პირველი, ვინც ამაღლდა. მესაზღვრეებმა, თავდასხმას არ ელოდნენ, მხოლოდ ნასვამი მზერა შეავლეს ბიჭს. სხვა მთამსვლელმა მეკობრეებმა მხიარულად წამოიძახეს:
  - გამარჯობა სხივებო!
  - გამარჯობა, მე ვარ ჯონ!
  -აბა, სანაპიროზე დაისვენე?
  - კარგი, მაგრამ არა საკმარისი!
  და სხვა სასაცილო შენიშვნები. მირაბელა ავიდა და სისხლმჭამელისკენ გაემართა. ვაიმე, რა ამაზრზენად ჭკნება მისი ჩექმები, იქნებ ადგილობრივ ესპანეთშია გაკეთებული და სწორედ აქედან გაჩნდა გამოთქმა - ესპანური ჩექმა?
  სისხლისმსმელი, ოთხ ვეფხვის მეკობრესთან ერთად, ძვლებში გამოჭრეს. ოქროსთვის თამაშობდნენ და ბინძურს აგინებდნენ. მირაბელა იყო პირველი, ვინც მათკენ წამოხტა და ხანჯალი ორივე ხელით ესროლა! ორი ზღვის ბანდიტი ყვირილით დაეცა.
  სისხლისმსმელი წამოხტა:
  - Რა მოხდა? მზაკვრული შეტევა!
  -მხოლოდ შენ მზაკვრულად ესხმის თავს, ნაძირალა! - ყვირილით დაუყვირა ბიჭმა კაპიტანმა. "მოვედი, რომ წაგიღო ის, რაც კანონიერია და მე მეკუთვნის".
  სისხლისმსმელმა წარმოუდგენლად ამაზრზენად ჩაიცინა:
  - სასწრაფოდ წაიღე!
  მირაბელა წინ წამოხტა და ფეხი ისე ძლიერად აიქნია, რომ ჩექმა აფრინდა და სისხლისმსმელს საზიზღარ სახეში მოხვდა. შეკრთა და დაეცა. მისი ორი თანამზრახველი მირაბელასკენ გაეშურა. მეომარმა ერთდროულად აიღო ორი ხმალი: მან ოსტატურად ააფრიალა ისინი, ერთს მუხლში დარტყმით შეხვდა, მეორეს საბრალო დაარტყა და თავი ჩამოართვა. არცეფალუსმა მოჭრა ერთ-ერთი მეკობრე, რომელიც მისკენ მივარდა; მან ოსტატურად გამოიყენა იარაღი. მაშინვე დაიწყო ჩხუბი ბრიგანტინის ბორტზე, ორი კაპიტნის მომხრეებსა და მოწინააღმდეგეებს შორის. ამის დანახვაზე მირაბელა მეგაფონში წამოიძახა, რომელიც თან წაიღო.
  - არ არის საჭირო ერთმანეთის დასახიჩრება და მოკვლა! მოდით გადავწყვიტოთ დავა ორ კაპიტანს შორის უძველესი ჩვეულების მიხედვით!
  - Ვეთანხმები! - დაუყვირა არცეფალუსმა ფილტვებში. - ჩვენ ვიბრძოლებთ ერთი ერთზე!
  სისხლისმსმელი ადგა და ქამარდან ხმალი ამოიღო:
  მეკობრეები გაიყინნენ და თვალებით შეჭამეს იგი.
  - ლეკვს უნდა ვეჩხუბო!
  - მაშ მშიშარა ხარ და მშიშარა კაპიტანი არ უნდა იყოს! - ფილტვებში აკოცა მირაბელმა. - ახლავე მოგკლავ! როგორც დემონსტრაცია, გოგონამ ელვისებური ნახტომით დაარტყა ვეფხვის მეკობრეს თავისი საბერით. თავი შუაზე იყო გაჭრილი. - კარგი, ახლა მივხვდი, არა?
  მეკობრეებმა მოწონებით იღრიალა:
  - იბრძოლონ ზღვისპირა ძმობის უძველესი ჩვეულებით. ასე ბრძანებს წმინდა კანონი. თუ გსურთ დაიკავოთ კაპიტნის ადგილი, მოიგეთ იგი დუელში.
  სისხლისმსმელმა სისხლი გადააფურთხა:
  - კარგი, მაგარია! მე მოვკლავ ამ მწოვს და მერე ყველა მიცნობთ მეთაურებად.
  - Რა თქმა უნდა! - მხიარულად თქვა მირაბელამ. - Მეც კი!
  მეკობრეების ლიდერმა დივას შეხედა:
  -ძალიან ლამაზი და დიდებული მეომარი ხარ. ეს უნდა ეკუთვნოდეს დიდ ზრდასრულ კაცს და არა ლეკვს. მომავალში ჩვენ შეგვეძლო საკუთარი თავისთვის მთელი იმპერიის დაპყრობა!
  -კარგი აზრია, მაგრამ იმედია შენს გარეშე გავუმკლავდები ამას! - მირაბელა ადვილად გადახტა ეზოში.
  სისხლისმსმელმა ყოველი ხმალი ხელში აიყვანა და ოსტატურად დატრიალდა ჰაერში:
  - დაბადებული მეომარი.
  მირაბელა გადმოხტა და არცეფალოსს ჩასჩურჩულა:
  - გაიხადე ჩექმები, შენთვის უაღრესად მნიშვნელოვანია მობილურობაში უპირატესობის მოპოვება. ის, რომ მტერი დიდია, შენთვის უფრო პლიუსია, ვიდრე მინუსი.
  ბიჭმა თავი დაუქნია:
  - კარგი, მესმის შენი!
  ჩექმები და ფეხის რბილი სახვევები გაიხადა, რომლითაც ფეხზე ჰქონდა შემოხვეული, რომ ტკივილი ასეთი ძლიერი არ ყოფილიყო. არცეფალოსმა მოიღუშა, ფეხის თითებზე წამოდგა და ხმალი კიდევ ერთხელ გაუშვა ჰაერში.
  -ახლა ვიბრძოლებთ!
  ორივე მეტოქე პირისპირ დაუპირისპირდა. სისხლისმსმელი მართლაც ორი თავით მაღალი და სამჯერ მძიმე იყო ბიჭზე. გემბანზე მისი მძიმე, ოქროთი გაჭედილი ჩექმები ღრიალებდა. ხმლები უფრო გრძელი და მასიური იყო. არცეფალი მტერს მივარდა, ბიჭი განრისხდა.
  სისხლისმსმელი მშვენივრად ფლობდა დანას, ოდნავ დაუფიქრებელი ზეწოლის ქვეშ, მან უკან დაიხია, მაგრამ რამდენიმე ნაკაწრის მიღების შემდეგ იგი შეტევაზე გადავიდა და ხმლები ააფრიალა. დარტყმის ქვეშ მოხვედრილი ბიჭი უკან დაიხია და სასიკვდილო დუელი დაიწყო. სისხლისმსმელი ცდილობდა უცერემონიოდ მიეღო, მაგრამ ბიჭი ძალიან მკაფიოდ მოიქცა. ის უფრო მსუბუქი იყო, რაც იმას ნიშნავდა, რომ უფრო მობილური და სწრაფი იყო. არცეფალუსი აერთიანებდა აგრესიულ შეტევებს კარგ დაცვასთან, რითაც აჩვენა თავისი ფარიკაობის სკოლა.
  - შენ ლეკვი მაშინვე არ მოკვდები! ფეხებზე და ხელებზე ვენებს მოგიჭრი!
  ბიჭმა ჩაიცინა და უპასუხა:
  - აშკარად გინდა მათზე ჩამოკიდება!
  - მიიღე, ლეკვი!
  სისხლისმსმელი ისევ მივარდა და საქანელების გაკეთებით, მან მხოლოდ კიდევ ერთი ჭრილობა მიიღო. მართალია, არცეფალუსმაც განიცადა გარკვეული ზიანი. ბიჭი, მიუხედავად მცირე ასაკისა, ახლა ფრთხილად მოქმედებდა. ის მონაცვლეობდა ლუნგებსა და გვერდით ნაბიჯებს შორის, ამჯობინებდა გვერდით ნაბიჯებს პარიებს. საბრალის გატეხვას დიდი დრო ნამდვილად არ სჭირდება და ხელები სწრაფად იღლება. მისი მეტოქე ნახევრად მთვრალი იყო და მის მიერ დალეული ალკოჰოლი სულაც არ უწყობდა ხელს გამძლეობის გაზრდას. ერთი შეხედვით, თქვენ არ გრძნობთ დაღლილობას, მაგრამ სინამდვილეში ეს დაუნდობელია.
  სისხლისმსმელი მოძრაობები შენელდა და ბიჭმა ოსტატურად გვერდი აუარა ხმალს: მან მარჯვენა ხელის ძარღვები გადაკვეთა. ახლა სისხლი ბევრად უფრო ინტენსიურად მოედინებოდა.
  სისხლისმსმელმა იღრიალა:
  - ძელზე დაგაგდებენ, ყველა ნახვრეტში დაგდებენ! რატომ არ გიბრძანე მე, იდიოტმა, შეურაცხყოთ!
  არცეფალუსმა მუხლს დაარტყა:
  -ძალიან გარყვნილი გაქვს გონება. არ ვიცი, როგორ შეიძლება გახდე ისეთი სისასტიკით, რომ კაცმა ისე ესროლოს კაცს, თითქოს ქალთან იყოს.
  -ეს დაგემართება!
  არცეფალოსიც დაღლილი იყო და თანაც, წამებიდან ჯერაც არ გამოსულა. ძალიან მტკივნეული იყო ოთხ მზეზე გახურებულ გემბანზე ბუშტუკიანი ფეხებით ხტომა. კარგია, რომ ხე არ იწვის ისე, როგორც რკინა. ამან შეიძლება ვინმეს ამოწუროს.
  თუმცა, ნაძირლებსაც კი გაუმართლათ ხოლმე! ბიჭი გასრიალდა და ხმალი ზედ დაეცა. საბერი გატყდა და დანა საკმაოდ ღრმად ჩაიკრა მკერდში. სისხლისმსმელმა იღრიალა:
  - რა უმნიშვნელო ჭია მიიღო!
  არცეფალუსი გაჭირვებით გადმოხტა უკან, ტკივილისგან კანკალებდა. ბიჭი აკანკალებული გაიქცა, უკან სისხლიანი ზოლი დატოვა. სისხლისმსმელი გადახტა და ზურგი მხრის პირს მიაჭრა.
  -ახლა მოკვდები!
  ბიჭი შეკრთა, რამდენიმე ნაბიჯი გადადგა და ისევ დაეცა. თუმცა მირაბელამ მოახერხა მის თვალებში ეშმაკური ნაპერწკლის დაჭერა (თორემ ჩაერევა ). სისხლისმსმელი ატრიალდა და აკოცა, დაასრულა ლეკვი. ამ დროს არცეფალოსი ნაზად გადაინაცვლა და საბლის წვერი პირდაპირ თვალში მოხვდა.
  - Ამგვარად! რაც გინდოდა, ის მიიღე! - გახარებულმა თქვა ბიჭმა.
  Bloodsucker-ის გვამი გემბანზე ჩამოვარდა, სისხლის შადრევანი ამოვარდა მისი გახვრეტილი თავიდან. მირაბელა მაღლა ახტა და ჰაერში რამდენჯერმე გადაბრუნდა და წამოიძახა:
  - ახლა კი შენს კაპიტანად არცეფალუსს აღიარებ!
  უკონტროლო ღრიალმა აავსო ბრიგანტინი:
  - დიდება არკეფალოსს! გაუმარჯოს ჩვენს ახალ კაპიტანს.
  ზღვის არსებები ხმაურიანი იყვნენ. მირაბელა მაღლა ახტა და არცეფალოსთან მივარდა. ბიჭი ფერმკრთალი იყო და მძიმედ სუნთქავდა, აშკარა იყო, რომ მიტოვების ზღვარზე იყო.
  - Იყავი ძლიერი! ამ მომენტიდან ჩვენ ვიწყებთ ახალ ცხოვრებას! - გოგონამ ფრთხილად აიყვანა ბიჭი და სალონში წაიყვანა.
  . თავი No24.
  
  ბიჭები ცოტა ხანს ჩუმად დადიოდნენ. მათზე შთაბეჭდილება მოახდინა ნანახმა. ამდენი მწუხარება და ტანჯვა ერთ ადგილას. მაგრამ შუა საუკუნეების ჰოლოკოსტს რომ მოვშორდით, გვამების სუნი შესუსტდა. როგორც ყოველთვის ცნობისმოყვარე, სადატმა ჰკითხა იანკუს:
  - აბა, რა მოხდა შემდეგ ცარ ბორისის დროს.
  - რატომ გგონია რომ მეფეა? - გაუკვირდა უბედურებაში ჩავარდნილ ბიჭს.
  - გამოვიცანი! - თავი დაუქნია სადათმა.
  იანკამ გაიცინა, თითქოს ნაძირალა დაღლილობისგან გამოეშვა:
  - მართლაც, ცარ ფედორის გარდაცვალების შემდეგ, რომელმაც არ დატოვა მამრობითი შთამომავალი (მას მხოლოდ ერთი ქალიშვილი ჰყავდა), ბორის გოდუნოვი გახდა შემდეგი ცარი. იგი ეკუმენურ კრებაზე დაგვირგვინდა. უნდა ითქვას, რომ დინასტიური თვალსაზრისით, ეს უკანონო იყო, რადგან ბორისი არ იყო რურიკის ოჯახიდან; სინამდვილეში, მომავალმა ცარმა მოახდინა სასახლის გადატრიალება. თუმცა გოდუნოვი კარგად მართავდა, ააშენა რამდენიმე სკოლა, დაიწყო ურალის განვითარება და შიმშილობის დროს პურს უფასოდ არიგებდა. საერთოდ ცდილობდა სამართლიანად ემართა. მაგრამ ჭორების თანახმად, ივანე საშინელის უმცროსი ვაჟი, სავარაუდოდ მოკლული, დიმიტრი, ცოცხალი იყო.
  - სავარაუდოდ მოკლული თუ მოკლული? - იკითხა სადატმა თვალებმოჭუტული.
  - დიდი ალბათობით, ის რეალურად მოკლეს, მაგრამ დრო დიდი ხნის წინ იყო. ზოგიერთი ისტორიკოსი ამბობს, რომ თავადი მონასტერში იმალებოდა. სხვები ამბობენ, რომ გრიშკა ოტრეპიევი ნამდვილი მეფე იყო. აქ ძალიან ბევრი ჭორები და წინააღმდეგობებია. გულწრფელად რომ ვთქვათ, არ ვიცი ვის დავუჯერო.
  სადათმა შენიშნა:
  - ისტორიას გამარჯვებულები წერენ!
  - გეთანხმები! ისტორია სისხლით იწერება, მხოლოდ რედაქტირებისას განზავდება მიკერძოების ნაღველით! - ისევ ქამარი გადაიძრო იანკამ, ჭკუა არ შორდებოდა.
  - Რა მოხდა შემდეგ!?
  - კარგი, პოლონეთში გამოჩნდა კაცი, რომელიც თავს ივანე მრისხანეს შვილად მოეჩვენა. პოლონელები სიამოვნებით შექმნიდნენ არეულობას რუსეთში და წყნარად აიღეს ტერიტორიის ნაწილი. მატყუარმა მიიღო პაპის მხარდაჭერა და ფარულად მიიღო კათოლიციზმი. შვედებსაც სურდათ მისგან რაღაცის მიღება. კაზაკებისა და გაქცეული დიდებულების მცირე ჯარი შეკრიბა (მათ შორის იყო პრინც კურბსკის ვაჟიც კი), ცრუ დიმიტრი შევიდა სამხრეთ რუსეთში. ახალი ომი დაიწყო. თავდაპირველად, ბორის გოდუნოვის უფრო დიდმა და უკეთ ორგანიზებულმა არმიამ რამდენიმე გამარჯვება მოიპოვა, მაგრამ ცრუ დიმიტრის ძალები გაიზარდა და სამხრეთ პროვინციების დიდებულები მის მხარეს გადავიდნენ.
  უცნობია შეძლებდა თუ არა თაღლითი ხელში ჩაგდებას, მაგრამ ბორის გოდუნოვი მოულოდნელად გარდაიცვალა. გავრცელებული ინფორმაციით, ის მოწამლეს. ბიჭები და, პირველ რიგში, პრინცი შუისკი მხარს უჭერდნენ მატყუარას. დიმიტრი მეფედ აკურთხეს. თუმცა, ხალხს ცხოვრება არ გაუადვილდა. ცრუ დიმიტრიმ დაიწყო ომის მომზადება თურქეთთან, გარშემორტყმული იყო კიდევ უფრო დიდი ფუფუნებით და გაზარდა გადასახადები. გარდა ამისა, პოლონელებმა დაიწყეს სმოლენსკის და მიმდებარე მიწების გადახდის მოთხოვნა. როდესაც დიმიტრიმ მოაწყო ქორწილი კეთილშობილ პოლონელ ქალთან, მარია მანიშეკთან, მოსკოვში ბევრი დიდებული ჩავიდა. ისინი უხეში და უწესრიგო იყვნენ. აჯანყებულმა ბიჭებმა შუისკის მეთაურობით მოაწყვეს გადატრიალება. მოკლეს დიმიტრი, დაიღუპა ბევრი პოლონელი. მეფობდა ახალი მეფე, რომელმაც ბიჭებს უპრეცედენტო ძალაუფლება მიანიჭა.
  სადათმა გაიღიმა:
  - მიეცით ამ არსებებს თავისუფლება! მთელ ქვეყანას ნაწილ-ნაწილ დაანგრევენ!
  იანკა დათანხმდა:
  - ასე იყო! დიდგვაროვან ბოლოტნიკოვს შორის აჯანყება დაიწყო. მას მრავალი ქალაქელი, გლეხი და დიდგვაროვანი შეუერთდა. ბოლოტნიკოვმა პირობა დადო, რომ მისცემს თავისუფლებას და მიწას, გააუქმებს გადაჭარბებულ გადასახადებს და გაიყოფს ბიჭებისა და მთავრების უთვალავი სიმდიდრის ნაწილს. მისმა არმიამ მოსკოვს ალყა შემოარტყა. შუისკიმ საკმაოდ არაკომპეტენტურად ბრძანა, მეფე ბრძოლაში დამარცხდა. შემდეგ მან დახმარებისთვის შვედ და პოლონელ დაქირავებულებს მოუწოდა. განსაკუთრებული როლი უნდა ეთამაშა პან ლისოვსკის არმიას. ბიჭებს ასევე არ ეძინათ და მოისყიდეს ბოლოტნიკოვის ზოგიერთი ახლო წრე, კერძოდ კაზაკი ატამან ტიმოფეი. თქვა კიდეც: თავისუფლება ადვილია, მაგრამ ოქრო მძიმეაო.
  სადათმა უსტვენდა:
  - ოქრო მეტისმეტად მძიმე ლითონია - მის მიერ შეჭედილი ჯაჭვი სჭარბობს თავისუფლების მსუბუქ ოცნებებს!
  დაუდასტურა იანკამ და გატეხილი ფეხები ქვებზე აირია:
  - რომ აღარაფერი ვთქვათ იმაზე, რომ ერთი დესპოტიზმი შეიძლება მეორემ შეიცვალოს. მართალია, ბოლოტნიკოვი თვლიდა, რომ ცარი უნდა აირჩია კაზაკთა წრემ და რუსეთის ყველა ხალხი უნდა გახდეს თავისუფალი. მისი იდეები ზოგადად პროგრესული იყო, მაგრამ მაინც იქნებოდნენ მდიდრები და ღარიბები.
  სადათმა უპასუხა:
  - სხვანაირად როგორ! ადამიანები არ არიან თანაბარი თავიანთი შესაძლებლობებით, ზოგი უფრო ჭკვიანია, ზოგი სულელი, ზოგი უფრო მოხერხებული, ზოგი უფრო ძლიერი. არაბუნებრივი იქნებოდა ყველას თანასწორობა. ღმერთებიც კი არ არიან ერთმანეთის ტოლები: არის უფრო მაღალი და დაბალი, ისინი განსხვავდებიან ძალაუფლებითა და სიმდიდრით. მკვდრებიც არ არიან ტოლები!
  იანკამ უნებურად ნაბიჯი დაუმატა (მათრახი ისევ გატყდა ბიჭების ოფლიან, მუქ ზურგზე) და განაგრძო:
  - მაგრამ ყოველ შემთხვევაში, ბოლოტნიკოვის იდეები პროგრესულია, თუმცა მისი გვარი ბოლოტნიკოვი რატომღაც უსიამოვნოა, სიტყვიდან ჭაობი! ბრრრ! ღალატმა გაანადგურა მეამბოხე ლიდერი. ის დამარცხდა, ჭორების თანახმად, ტყვედ ჩავარდა, ან გაუჩინარდა. მეიარაღეების ქალაქი ტულა, გარკვეული პერიოდის განმავლობაში აჯანყებულთა დასაყრდენი იყო, მაგრამ ალყაში მოაქციეს და სასტიკად განადგურდა ალყის შედეგად. ერთი შეხედვით შუისკი გაძლიერდა, მაგრამ ეს ასე არ იყო. გამოჩნდა ახალი მატყუარა, მეტსახელად ცრუ დიმიტრი ორი. თუ პირველს გრიშკა ოტრეპიევი ერქვა, მაშინ მეორის ვინაობა დადგენილი არ არის. მართალია, არსებობს ვერსია, რომ ეს არის მატვეი ვერევკინი. თუმცა, ზოგიერთი მკვლევარი თვლიდა, რომ ეს იყო ნამდვილი ცარევიჩ დიმიტრი, რომელიც ეპილეფსიით იყო დაავადებული. ნებისმიერ შემთხვევაში, მარია მანიშეკმა აღიარა იგი მის კანონიერ მეუღლედ და შეეძინა მისი (ყოველ შემთხვევაში ოფიციალურად) ვაჟი ივანე. ცრუ დიმიტრიმ მიიღო შეიარაღებული მხარდაჭერა პოლონელებისგან. კერძოდ, პან ლისოვსკიმ შეკრიბა ოცდაათი ათასი მებრძოლი და მხარი დაუჭირა თვითგამოცხადებულ მეფეს. შუისკის არმია კვლავ დამარცხდა, ბევრი ბიჭი გაურბოდა მატყუარას მხარეს. უბრალო ხალხიც თავდაპირველად მხარს უჭერდა დიმიტრის. თუმცა, ყველასთვის, ვინც ბრმა არ იყო, მალე გაირკვა, რომ ცრუ დიმიტრი მხოლოდ პოლონელი თოჯინა იყო. დიდებულები მას დამამცირებლად ეძახდნენ: წარიკ! ასე რომ, მას არ ჰქონდა რეალური ძალა! მოსკოვის ალყაში მოქცევით, ცრუ დიმიტრიმ და აზნაურების ყველა ახალმა ჩამოსულმა რაზმმა გაძარცვა ქვეყანა. თუმცა თავად კარგად გამაგრებული კაპიტალის აღება ვერ მოხერხდა.
  რუსეთი კვდებოდა, პოლონელები პირდაპირ შეჭრას ამზადებდნენ. არმიამ სიზუმუნგა III-ის მეთაურობით ალყა შემოარტყა სმოლენსკს. თუმცა ქალაქი რამდენიმე წლის განმავლობაში გამაგრდა, ივანე მრისხანე მეფობის დროს გალავნისა და თხრილის სიმაღლე გაიზარდა. სინამდვილეში, სმოლენსკი აუღებელი იყო და პოლონელები საკუთარ სისხლში დაიხრჩო.
  ამავე დროს, გამოჩნდა ახალი ახალგაზრდა და ენერგიული მეთაური სკოპინ-შუისკი. ის მეფის შორეული ნათესავი იყო და ასევე რურიკის ოჯახიდან იყო. მიუხედავად იმისა, რომ ის მხოლოდ ოცდაორი წლის იყო, ძალიან ნიჭიერი მეთაური აღმოჩნდა.
  მან პირველი მარცხი მიაყენა პოლონელებს სამების მონასტრის კედლების ქვეშ. მტერი დაამარცხა და მოსკოვისკენ დაიძრა. მასთან შესახვედრად მივიდა პან ლისოვსკი, რომელსაც ორჯერ მეტი ჯარი ჰყავდა. სკოპინ-შუისკიმ სწრაფად გადაინაცვლა, მიუხედავად თოვლისა და ღამით მოულოდნელად თავს დაესხა ბატონის ბანაკს. ჯიუტ ბრძოლაში პოლონელები დამარცხდნენ. ლისოვსკის არმია ზედმეტად ჭრელი იყო, ფულისთვის დაქირავებული კაზაკები არ იყვნენ მოწესრიგებულები, სიბნელეში ანადგურებდნენ საკუთარ თავს. ლისოვსკის დამარცხების შემდეგ, სკოპინ-შუისკიმ, ოდნავი შესვენების გარეშე, იძულებითი ლაშქრობა მოაწყო თუშინოში. ამ დროისთვის ცრუ დიმიტრის ძალა შესუსტდა. ბევრი ბიჭი დარბოდა ბანაკიდან ბანაკში, მათ თუშინის შემცვლელებსაც კი უწოდებდნენ.
  ალიმ ჩაიცინა:
  - Ძალიან სასაცილოა!
  სადათმა უპასუხა:
  - შენთვის სასაცილოა, მაგრამ ჩემთვის შეურაცხმყოფელია! შენთვის სირცხვილია, მაგრამ ჩემთვის მურაბაა!
  თავად იანკის კუჭი სტკიოდა სისულელისგან:
  - მართალია, ომი სამყაროში ერთ-ერთი ყველაზე კომიკური რამ არის, მხოლოდ შოუს ბილეთები მთელი ცხოვრება ღირს!
  ბიჭს მათრახი დაწვა, მაგრამ მან განაგრძო:
  - ომი ცირკია, მაგრამ შოუ ყოველთვის ტირილით მთავრდება! - დაამატა იანკამ.
  თავად ზედამხედველმა ჩაიცინა:
  - კარგი, შენ მომეცი! კარგი, მითხარი მეტი. უფრო სწორად, გააგრძელე ტყუილი, მე პირადად არ მჯერა შენი ზღაპრების!
  - და მაინც ეს ყველაფერი მართალია! მძიმიდან მძიმამდე! - ვნებიანად თქვა ბიჭმა.
  - სტვენა პატარა ჩიტი! მათრახი გინდა სცადო, ვხედავ, მოგწონს, როცა მათრახობენ! - და სუნიანი სუბიექტის ამაზრზენი ღიმილი.
  - რაღაც არის ამაში! ასე რომ, თქვენ გინდათ იცოდეთ რა მოხდა შემდეგ!
  - Ჩვენ გვინდა! - ერთხმად შესძახეს ბიჭებმა.
  და საიდან გაჩნდა ძალა ეტლის გადასაყვანად და გარკვევით:
  -ცრუ დიმიტრი სცემეს, მისი მრავალმხრივი ჯარი ძალიან ცოტა მოწესრიგებული იყო და თავად მეფე არ იყო ღმერთმა იცის, როგორი მეთაური. მართალია, თავად "ტუშინოს ქურდი" არ დაიჭირეს. კაზაკი ატამან გრიციანი ყველაზე ახლოს იყო მატყუართან და აქტიურად მისდევდა მას. მაგრამ ცრუ დიმიტრის თანხლებმა ოქროსა და სამკაულების ჩანთები გაშალა. კაზაკები გაიქცნენ ნაძარცვის ასაღებად, ატყდა აურზაური და საქმეც კი დაჭრა. თვითგამოცხადებულმა მეფემ სამხრეთით გაქცევა მოახერხა, სტეპებში დაიკარგა. თავად სკოპინ-შუისკიმ დაგეგმა ლაშქრობა სმოლენსკში პოლონეთის არმიის დასამარცხებლად. მაგრამ მისმა მკვეთრად გაზრდილმა პოპულარობამ ძალიან შეაშფოთა შუისკი, ხალხი პირდაპირ ყვიროდა: დაე, პოლონელების გამარჯვებული და მატყუარა ახალი მეფე იყოს. მალიუტა სკურატოვის ქალიშვილმა შხამი დაუმატა სკოპინ-შუისკის და ოცდასამი წლის ასაკში ძლევამოსილი თავადის გმირი გარდაიცვალა. მისმა სიკვდილმა ძლიერი დარტყმა მიაყენა ქვეყნის საბრძოლო შესაძლებლობებს. ცარ იური შუისკიმ ახალ უზენაეს გუბერნატორად თავისი ძმა დიმიტრი დანიშნა. იგი დიდი ჯარით გაემართა ლაშქრობაში. უნდა ითქვას, რომ სკოპინ-შუისკი არა მხოლოდ აყალიბებდა, მეთაურობდა, არამედ ავარჯიშებდა ჯარებს. მას კარგად მომზადებული ნაწილები ჰყავდა! მაგრამ დიმიტრი შუისკის მედიდურობამ და სისულელემ ყველაფერი გააფუჭა! ჯარი თავისით მოძრაობდა ყოველგვარი დაზვერვის გარეშე.
  სადათმა შენიშნა:
  - ამჟამინდელი მეფეების უმეტესობა ლაშქრობებზე მიდის ყოველგვარი დაზვერვის გარეშე!
  -Ის არის! დიმიტრიმ უგულებელყო თავისი წინაპრების სტრატეგია და პოლონელების მიერ ოსტატურად დაყენებულ მახეში ჩავარდა. გარდა ამისა, რამდენიმე ბიჭი მოისყიდეს და ზურგში დაარტყეს. თითქმის მთელი რუსული არმია დამარცხდა. მართალია, იური შუისკი ცდილობდა შვედეთის მეფის მხარდაჭერას. მან შვედებს გადასცა ქალაქი კარელი და ოქროთი რამდენიმე ურიკა გაუგზავნა. დაჰპირდა ივან-გოროდის და სხვა მიწების დათმობას ნოვგოროდამდე და ფსკოვამდე. მაგრამ შვედები მხოლოდ თავხედები გახდნენ ასეთი დათმობების გამო; მათ მალევე დაიწყეს საკუთარი ჩარევა ნოვგოროდში ჯარების გაგზავნით.
  ამავე დროს მოსკოვში ჩავიდნენ პოლონელები. ხალხში ცარ შუისკის მიმართ უკმაყოფილება გაიზარდა, რითაც ცრუ დიმიტრი ორი ცდილობდა ესარგებლა!
  სადატმა კბილები გამოსცა:
  - მატყუარები სუსტი მეფეების ნიშანია!
  -ალბათ მზაკვრულიც! მატყუარა მოსკოვს სამხრეთიდან მიუახლოვდა. მეფემ მის წინააღმდეგ გაგზავნა ივანე შუისკი, შეკრიბა ახალი ჯარები. პან ლისოვსკი დაეხმარა მატყუარას. ივანე ძალიან არაკომპეტენტურად მეთაურობდა თავის უხეში ლაშქარს. მატყუარა თავისი დამარცხების ველს სამხრეთიდან მიუახლოვდა. მოსკოვში ბიჭების მიერ ორგანიზებული აჯანყება დაიწყო, იური შუისკი დაამხეს და ბერად აღკვეცეს.
  ალიმ ამოისუნთქა:
  - ყველანი მონასტერში იმალებიან.
  ბიჭმა განაგრძო:
  -ცრუ დიმიტრი ფიქრობდა, რომ ახლა ის გამეფდებოდა, მაგრამ შუისკის დამხობის შემდეგ თითქმის მაშინვე მოკლეს. პოლონელებს ეს არ სჭირდებოდათ, რუსეთში მეფობდა ახალი არჩეული ელიტური ორგანო, შვიდი ბიჭის რეჟიმი. მან მოსკოვი პოლონელებს გადასცა. როგორც ჩანს, ბიჭებს სჯეროდათ, რომ ისინი ძალიან თავისუფლად იცხოვრებდნენ პოლონეთის ქვეშ. მართლაც, ბატონებს ჰქონდათ უპრეცედენტო სარგებელი, მათ შორის იძულებითი მონის სიკვდილით დასჯის უფლება!
  - ეს ჩვენც გვაქვს! - თქვა სადათმა.
  - მაგრამ ჩვენ არა! - უპასუხა იანკამ. - ძველ რუსეთში ასეთი კანონი არ არსებობდა. აღსრულების უფლება ეკუთვნოდა მხოლოდ სახელმწიფოს. ბატონს არ შეეძლო უბრალოდ ახირებულად მოეღო მონის სიცოცხლე - ეს სასამართლოს საქმე იყო.
  - რაღაც პროგრესი მაინც და დანარჩენი!
  - დარტყმა ბოიარის პრეროგატივაა!
  ალიმ დაამატა:
  - დიდი განსხვავება არ არის! ყოველივე ამის შემდეგ, თქვენ შეგიძლიათ თავი მოკვდეთ!
  - შეიძლება! მხოლოდ ეს არ იქნება კანონის მიხედვით! - განაგრძო იანკამ. შედეგად, პოლონელებმა მოსკოვში მოიკიდეს ფეხი.
  -და შენ შეეგუე ამას?
  -არა! არავითარ შემთხვევაში! ეროვნულ-განმათავისუფლებელი მოძრაობა დაიწყო ნიჟნი ნოვგოროდში. მინინმა, უბრალო ქალაქელმა უხუცესმა და პრინცმა პოჟარსკიმ დაიწყეს მილიციის შეკრება რუსული მიწის გასათავისუფლებლად! მათ დიდი ძალები დაუპირისპირდნენ, თუმცა აზნაურთა დესპოტიზმმა ითამაშა მათ ხელში. შესაძლებელი იყო არაერთი თავადის, მათ შორის პრინცი ტრუბეცკოის ჩაგვრით სარგებლობა. მოხდა გადამწყვეტი ბრძოლა, სადაც პრინც პოჟარსკის ჯარისკაცებმა შეძლეს პოლონელების დამარცხება. პოლონელების თორმეტი ათასიანი არმია დამარცხდა, ჯარის ნაწილი კი კრემლში დაიბლოკა. ოთხთვიანი ალყის შემდეგ კრემლში პოლონელები დანებდნენ!
  პოჟარსკი გახდა რუსეთის განმათავისუფლებელი. მაგრამ გამეფება მისთვის ძალიან რთული იყო. ბიჭებს თავისუფლება და დამატებითი უფლებები სურდათ. 1613 წლის საბჭოზე იყო აქტიური დავა იმის შესახებ, თუ ვინ უნდა ყოფილიყო მეფე. ითვლებოდა, რომ რომანოვები მაინც იყვნენ რურიკის ოჯახის მეორეხარისხოვანი, მაგრამ მაინც განშტოება. ისინი გახდნენ საბჭოს რჩეულები. ბიჭებს სჯეროდათ, რომ ახალგაზრდა მეფე მიხაილი, თექვსმეტი წლის, სუსტი და მორჩილი სუვერენი იქნებოდა დუმის მიმართ. სხვა კანდიდატები, მათ შორის შუისკი და ტრუბეცკოი, უარყოფილი იქნა. პოლონელებმა უკმაყოფილება გამოთქვეს და თავიანთი ჯარები რუსეთში გაგზავნეს. ამავდროულად, შვედებმა, რომლებმაც აიღეს ნოვგოროდი, ალყა შემოარტყეს პსკოვს. პრინცი პოჟარსკიმ, თუმცა ძალისხმევის გარეშე, მოახერხა პან ლისოვსკის დამარცხება. მიუხედავად რიცხობრივი უპირატესობისა; პოლონელები სცემეს, ზოგიერთმა დაქირავებულმა მას უღალატა. ლისოვსკის დამარცხების შემდეგ, პოჟარსკიმ სწრაფად დაარტყა სმოლენსკიდან. მაგრამ მათ ვერ მოახერხეს ქალაქის გადაადგილება. ომი ომია და მასში ბედნიერება ცვალებადია. რომის ეკლესიამ გამოყო ახალი ფული, პოლონელებმა, რომლებმაც იყიდეს დაქირავებული ჯარისკაცები, გადავიდნენ შეტევაზე. ბრძოლები სხვადასხვა ხარისხის წარმატებით მიმდინარეობდა. შვედეთის მეფე გუსტავ ადოლფმა ალყა შემოარტყა ფსკოვს, მაგრამ ვერ აიღო იგი. შვედებმა ძალები ამოწურეს შეტევებში. შემდეგ პოჟარსკიმ, უეცარი მობრუნებით, გადაყარა თავისი ჯარი ჭაობებში, მოახერხა ნოვგოროდის დაბრუნება. ამავდროულად, მას დაეხმარა შვედების ტირანიისგან დატანჯული ქალაქელები. შვედები სცემეს, მაგრამ შეინარჩუნეს ბალტიის სანაპირო. პოლონელების სრულად განდევნა შეუძლებელი იყო: სახელმწიფო ძალები ძალიან ამოწურული იყო. კერძოდ, როდესაც რუსები სმოლენსკს მიუახლოვდნენ, ისინი ქვემეხის სროლამ განდევნეს. ქვეყნის შიგნით დროდადრო აჯანყება იფეთქებდა და ბიჭები, მტკიცე ხელის გრძნობის გარეშე, ერთი შეთქმულების მიყოლებით ქსოვდნენ. შედეგად მიღებულ იქნა გადაწყვეტილება: დადებულიყო მშვიდობა, რომელიც მაინც რთული იყო, მაგრამ ქვეყნისთვის უკიდურესად აუცილებელი. რუსეთმა დაკარგა სმოლენსკი, უკრაინის მარცხენა სანაპიროს ნაწილი, მრავალი ქალაქი, მაგრამ მოიპოვა დიდი ხნის ნანატრი მშვიდობა. ეს იყო ერთ-ერთი იმ მცირერიცხოვან ომებს შორის, რომელშიც ჩვენ მიწა კი არ მოვიპოვეთ, არამედ წავაგეთ!
  სადატმა ამოისუნთქა:
  - ასე რომ, ერთ-ერთი იმ რამდენიმედან! ჩემი აზრით, რუსები არ არიან პირველ ადგილზე!
  - ისტორია არის ფანტასტიკური რომანი, სადაც შეგიძლია დაწერო ყველაფერი ისე, როგორც გინდა. მასში უკანდახევა და დანაკარგი სავსებით შესაძლებელია! - შეეწინააღმდეგა იანკა.
  - რა არის ფანტასტიკური რომანი? - ჰკითხა ალიმ.
  - ზღაპარი თუ ლეგენდა! მწერალი ძაბავს ფანტაზიას და ისტორიის მსვლელობა სხვაგვარი ხდება - არა ისეთი, როგორიც სინამდვილეშია!
  ალიმ უსტვენდა:
  - მაგრამ საინტერესოა!
  იანკამ ამოიოხრა.
  - რა თქმა უნდა, საინტერესოა, მაგრამ არა ძალიან სასიცოცხლო! კონკრეტულად ჩემს ქვეყანაში ძალიან მოდურია სხვადასხვა "ალტერნატივების" წერა იმ სტილში, თუ რა მოხდებოდა, რევოლუცია რომ არ ყოფილიყო ან სამოქალაქო ომი თეთრკანიანებს რომ მოეგოთ. ერთი ასეთი მწერალი: ალტერნატიული ისტორიის მთელი სერიაც კი დაწერა! უფრო მეტიც, მან ჩათრევა, რომ ეს სულაც არ არის სუპერცივილიზაციის სტეპი. ხალხი იტანჯება სისულელეებით, ხარჯავს ენერგიას სისულელეებზე.
  სადათმა შენიშნა:
  - პოეტები და მემატიანეებიც გვყავს. ისინი ხშირად ალამაზებენ ისტორიას მმართველების მოსაწონად. მაგრამ ბევრის დაწერა და თუნდაც ის, რაც არ არსებობს! არ ვიცი, ამას დიდი ფანტაზია სჭირდება.
  იანკამ თავი დაუქნია:
  - რატომღაც უიღბლო ვარ, თავგადასავლები არ იგეგმება!
  - ის, რომ შევხვდით, ასევე თავგადასავალია. დიახ, ჯერ არ არის ჩხუბი და ბრძოლები, თქვენ არ გადაარჩინეთ პრინცესა, მაგრამ ეთანხმებით, თქვენ აღმოაჩინეთ ბევრი ახალი რამ თქვენთვის? - შესთავაზა სადათმა.
  - Რა თქმა უნდა! ახლა ვიცი, რომელი ცხენი ზის ეტლში, მით უმეტეს, როცა მათრახით გიბიძგებენ. - ზურგზე ჭრილობებს შეეხო ბიჭი, ფეხები აუკანკალდა.
  ალი წაახალისა:
  - არ ინერვიულო, მალე გავჩერდებით!
  - გაჩერება როგორ არ დაგვეშვება? - იხუმრა იანკამ. - ოხ ჩემო საწყალი პატარა ფეხები, რამდენ ხანს იტანჯებოდნენ. "ძირები ძალიან მძიმედ დაიწვა, ისინი ქვებით იყო მოჭრილი, თუმცა სისხლი თითქმის არ იყო."
  მართლაც, სოფელში შემოვიდა სვეტი მონებით. სახლების უმეტესობა ყვითელი იყო, სახურავები ჩალით იყო, მხოლოდ ტაძარი გამოიყურებოდა მეტ-ნაკლებად წესიერი, ასევე საგუშაგო კოშკი მცველებით.
  მონებს დასვენების საშუალება მიეცათ, იანკამ აყვავებულ ბუჩქზე დააწვინა და ფეხზე წამოდგა. ფეხებიდან სისხლი წამომივიდა და თავი უკეთ ვიგრძენი. დაძაბული ზურგი ისვენებდა, ზურგზე მხოლოდ ჭრილობები იწვოდა. ძალიან კარგია დაწოლა, მართალია მთელი სხეული გტკივა, ყველა ძვალი, ყველა ვენა გტკივა. ეს იყო ნამდვილი მძიმე შრომა, პატარა ცხენები ეტლს დიდხანს ათრევდნენ.
  მონები მათრახით გაახალისეს და საჭმელად წაიყვანეს; როგორც ყოველთვის, დიეტა ვეგეტარიანული იყო, მაგრამ ბოსტნეული და ხილი საკმაოდ კალორიული იყო. არ მაძლევდნენ მთვრალის უფლებას, მხოლოდ პირველი შიმშილი ჩავახშობე.
  თუმცა მონებს ცოტა ხნით დაწოლის უფლება მიეცათ. სოფლის ცენტრში ორი ფარშევანგი იბრძოდა, ამ სანახაობით აჰმედი ერთხანს აღფრთოვანებული იყო. მერე სამი გოგო გაიქცა. ჩამოაგდეს ტუნიკები და გამოავლინეს თავი, დაიწყეს ეროტიული ცეკვის ცეკვა. გოგოები უბრალოდ სწორები იყვნენ - მკერდი და გამხდარი, შრომისმოყვარეობისგან ძლიერები. აჰმედმა მათრახი ამოიღო და უყოყმანოდ დაიწყო ლამაზმანების ცემა და თქვა:
  - აი, ზარმაცებო!
  იანკა წამოხტა და სურდა ახმედთან გაქცევა, მაგრამ ორმა მცველმა შუბებით გადაუღობა მას გზა.
  - სად მიდიხარ, ლეკვი?
  - გოგოებო ნუ ურტყამთ! - დაიყვირა იანკამ.
  აჰმედი შებრუნდა და ბიჭს მიუახლოვდა და შიშველ ფეხებზე დაარტყა. უღიმღამო ღიმილმა გაანათა მისი წვერიანი სახე.
  -რაღაცის თქმა გინდოდა!
  - გოგოებს რატომ სცემ! - დაიღრიალა დაღლილმა ბიჭმა.
  - ოჰ, ეს გაინტერესებს! გულწრფელი ვიქნები, მომწონს! - ჭუჭყიან, დამპალ კბილებს მონათვაჭრე გამოსცალა.
  - მე მიყვარს ადამიანების შეურაცხყოფა! - აღშფოთდა იანკა.
  - დიახ! დიდი სიამოვნებაა!
  ბიჭმა თითი ტაძარში შეატრიალა:
  -ასეთი ხარ!
  - რომელი? - ასწია მათრახი აჰმედმა.
  - ჭკვიანი! - წამოიძახა იანკამ ცუდად დაფარული ირონიით.
  ახმედმა გაიცინა:
  - გამამხიარულე! საერთოდ, მალე დიდ ქალაქში ვიქნებით და გლადიატორთა ბრძოლას ნახავთ. რეალურად, იქნებ მოგყიდონ, რომ გლადიატორი გახდე?
  იანკა შეკრთა:
  - რომანტიკულია!
  ახმედმა მკვეთრად გააქნია თავი:
  - არა, მგონი მეტ სარგებელს მომიტან. გარდა ამისა, მონა ბიჭები ყველაზე იაფია და ხშირად იყენებენ ლომის ხორცს გლადიატორთა ბრძოლებში. მხოლოდ რამდენიმეს შეუძლია გადარჩეს და გახდეს ცნობილი. მუკს გავყიდი გლადიატორად; სხვათა შორის, ის ჩუმად არის მთელი გზა.
  -იქნებ ისევ შენ და ის იჩხუბოთ? - ამოიოხრა იანკამ და მაშინვე ინანა.
  -არა! საკმარისად დავლიე! დაე, სხვა ბიჭთან ჩხირებით იბრძოლოს.
  მუკს ხელში ჯოხი მიადო და მასზე ცოტა უფროს ბიჭთან საბრძოლველად გაგზავნეს. ბრძოლა, რა თქმა უნდა, არ იყო სასიკვდილო და არც თუ ისე საინტერესო. უფრო მოქნილმა მუკმა გააოგნა მეტოქე და მკერდზე შიშველი, მტვრიანი ფეხით დადგა. მფლობელმა გამარჯვებულს თარიღი ესროლა, რომელმაც ის ადვილად დაიჭირა. აჰმედმა იღრიალა ფილტვებში.
  "თქვენ, ბიჭებო, გაქვთ საკმარისი ძალა, რომ არა მხოლოდ ეტლი გადაათრიოთ, არამედ ისაუბროთ." ასე რომ, ახლა მე არ ვიყიდი ახალ ცხენს. ამავდროულად, თქვენი სხეული გამკვრივდება.
  ყმა ბიჭები უხეშად მიამაგრეს ეტლზე და ისევ გააძევეს. იანკა ჯერ კიდევ არ გამოჯანმრთელდა, ის კოჭლობდა, ბასრი, ცხელი ქვები ამოთხარა ბავშვის შიშველ ფეხებში. უცნაურია, მაგრამ პირველი ნახევარი საათი ყველაზე რთული იყო და არა მხოლოდ მისთვის, არამედ სხვა ბიჭებისთვისაც. შემდეგ, როგორც ხშირად ხდება ჯანმრთელ ბავშვებთან, რომლებიც არც თუ ისე გაფუჭებულნი არიან კომფორტით, მეორე ქარი გაიხსნა. ბიჭებმა ისევ დაიწყეს საუბარი.
  სადათმა ჰკითხა იანკუს:
  - და რა მოხდა მოგვიანებით თქვენი ქვეყნის ისტორიაში.
  ბიჭს გაუჭირდა, მაგრამ როცა საუბრობ, ტკივილს აშორებს ყურადღებას. როგორც ჩანს, თქვენი ენა ავლენს დაღლილობის უკიდურეს ხარისხს. იანკამ განაგრძო:
  - ოცდაათიანი წლების შუა ხანებისთვის მოსახლეობამ, მაღალი შობადობის წყალობით, მიაღწია ომამდელ დონეს, გარდა ამისა, ამ დროისთვის უკვე დასრულებული მშვიდობის დროც იყო. იმ დღეებში ქვეყნები ცდილობდნენ დაემორჩილებინათ ხელშეკრულებები, რაინდული პატივის დაცვა!
  - უბრალოდ არ მჯერა, რომ ეს ყოველთვის ასეა! - თქვა სადატმა გაბრუებული.
  იანკა დათანხმდა:
  - ყოველთვის არა, რა თქმა უნდა! პაპის ჯვაროსნული ლაშქრობების დროს რაინდები და მათ მოწინააღმდეგე სარაცინები განუწყვეტლივ არღვევდნენ ზავას. აივანჰოეს რომანში ჟამუნმა ჭკუაზეც კი თქვა: როგორ დამაბერა ამ ზამებმა. ახლა თითქმის ას სამოცდაათი წლის ვარ, სამი ორმოცდაათიანი ზავის გათვალისწინებით!
  ბიჭებმა ერთად იცინეს, მუკმაც კი ჩაერია:
  - ტყუილი ზეთია საკონტროლო მექანიზმების შეზეთვისთვის!
  სადათს გაუკვირდა:
  - Ვაუ! და შენ ხარ მუკ, ფილოსოფოსი!
  - ფაქტობრივად, მე არ გამომივიდა ეს! ერთი მომლოცველისგან გავიგე. - შერცხვა ძლიერი ახალგაზრდობა.
  - კარგი მეხსიერება მონის დადებითი თვისებაა! - ჩაიცინა სადათმა.
  - ან ბატონო! - მიუგო მუკმა.
  - კარგი, მონა შორს არის ბატონისგან. დაე, იანკამ თავისი ქვეყნის მთელი ამბავი თქვას.
  იანკამ განაგრძო:
  -რუსული არმია ლაშქრობაში გაემართა. თავიდანვე მას პრობლემები შეექმნა. მიხაილ პოჟარსკი ავად გახდა და პრინცმა ჩერკასოვმა ფეხი მოიტეხა. მეთაურად დაინიშნა ვოევოდ შეინინი. იგი ცნობილი გახდა სმოლენსკის ჯიუტი თავდაცვის წყალობით. მთელი სამი წლის განმავლობაში მან ქალაქი დაიპყრო, იბრძოდა პოლონელების უაღრესად უპირატესი ძალების წინააღმდეგ. მხოლოდ მაშინ, როდესაც ალყაში მოქცეულები სერიოზულად დასუსტდნენ შიმშილითა და ჭირით, პოლონელებმა მოახერხეს გამაგრებული ქალაქის დაპყრობა. ბოლო თავდასხმის დროს პოლონელებმა გააკეთეს დაახლოებით ათასი კიბე და გამოიყენეს კვამლის ფარდა, რომელიც იმ დროისთვის საკმაოდ ახალი გამოგონება იყო. რამდენიმე მცველი დაიხრჩობა სასტიკი წნეხის ქვეშ. შეინინი იმ დღეებშიც კი იშვიათ შემთხვევებში აწამეს სიჯიუტის გამო. ბოლოს და ბოლოს, მას სმოლენსკის დათმობა თავად ბოიარ დუმამ უბრძანა. ახლა მას უნდა დაებრუნებინა ქალაქი, რომელსაც ასე გმირულად იცავდა. სმოლენსკი შესანიშნავად იყო გამაგრებული და ჰქონდა ძალიან ძლიერი გარნიზონი. რუსები იძულებულნი გახდნენ დაეწყოთ ალყა. აქვე უნდა ითქვას, რომ მეფე მიხაილის ნებისყოფის სისუსტე და მტკიცე ხელის არქონა მას დიდად აზიანებდა. რუსულ ჯარს ჰქონდა ძალიან ცოტა იარაღი და საბრძოლო მასალა მათთვის. რაც ართულებდა ციტადელის აღებას. მართალია, ერთი პლიუსი იყო: პოლონეთის მეფე გარდაიცვალა და პოლონელებმა მეფის არყოფნის შემთხვევაში დიდი ჯარი ვერ შეკრიბეს. შეინინმა დაიპყრო რამდენიმე პატარა ქალაქი სმოლენსკის მახლობლად და დაამარცხა ჰეტმან ხოდოროვსკის ძლიერი რაზმი. მაგრამ მას არ მიუღია გაძლიერება და ყირიმელმა თათრებმა დაიწყეს რუსეთის სამხრეთ რეგიონების დარბევა, რამაც ჯარებს ყურადღება მიიპყრო. პოლონელებმა ნაჩქარევად აირჩიეს ახალი მეფე და დიდი ჯარი წავიდა სმოლენსკის გადასარჩენად. შეინინს სურდა ალყის მოხსნა და მტრის შესახვედრად გადასვლა, მაგრამ მეფემ, ბიჭების წაქეზებით, ბრძანა ალყის გატარება ნებისმიერ ფასად. დაიწყო მძიმე ბრძოლები, რუსები მამაცურად იბრძოდნენ, მაგრამ კიდევ ბევრი პოლონელი იყო. მთელი რიგი ბრძოლების შემდეგ რუსეთის ჯარები ალყაში მოექცნენ. შეინინმა ისინი ბორცვზე წაიყვანა და იქ გათხარა. თავდასხმა მოიგერიეს პოლონელებისთვის მძიმე დანაკარგებით, მაგრამ მდგომარეობა კვლავ რთული იყო.
  ბიჭმა ღრმად ამოისუნთქა, ზურგი და ფეხები ტკიოდა და როცა მიზანს მიადგნენ. ისინი ხომ ადამიანები არიან და არა ვირები!
  ალიმ მხარზე ხელი მოხვია:
  - ახლა დიდი ხანი არ იქნება, მალე ქალაქში ვიქნებით და იქ მოგვიწევს გზების დაშორება. მართალი გითხრათ, დიდი სინანულით.
  პატარა ჩიტი, რომელიც მტრედს ჰგავდა, მუკუს ხელისგულზე იჯდა. ბიჭმა იანკას გადასცა.
  - დაე, ჩვენი მეგობრობის სიმბოლო გახდეს, თუნდაც ჩვენი დაშორების შემდეგ.
  -იმედი მაქვს რომ გახდება და სამუდამოდ დარჩება! - იანკამ მტრედს მოეფერა, რის შემდეგაც ჩიტი აფრინდა. უყურებდა მის წასვლას. განაგრძო საუბარი.
  ოთხი თვის განმავლობაში თავს შეიკავებდნენ საომარ მოქმედებებში მონაწილეობისგან . იმის გათვალისწინებით, რომ კიდევ სამი მტერი იყო და საკვების მარაგი იწურებოდა, გუბერნატორი შეინინი დათანხმდა. მისი ჯარი ზამთრის კვარტალში დაბრუნდა. ამ დროისთვის ჩერკესოვმა და პოჟარსკიმ დაამარცხეს ყირიმის ხანის არმია. მათ ჯარი გადაიტანეს პოლონელების მიერ ალყაში მოქცეული ბელოგორსკის გადასარჩენად. იყო ბრძოლა, ბევრი ჯარისკაცი დაიღუპა, მაგრამ პოლონელები იძულებულნი გახდნენ უკან დაეხიათ. რამდენიმე მცირე შეტაკების შემდეგ პოლონელებმა მშვიდობა შესთავაზეს. რუსეთმა დაიბრუნა ბელოგორსკი და რამდენიმე პატარა ქალაქი, მაგრამ დროებით დათმო სმოლენსკის მფლობელობა. 1642 წელს მუდმივი დარბევით განრისხებული კაზაკები თავს დაესხნენ თურქულ ციხესიმაგრეს აზოვს. აღვირახსნილი წნეხის წყალობით ციხე-ქალაქი დაეცა. ამის საპასუხოდ თურქეთი, მაშინდელი უზარმაზარი და ძალიან ძლიერი სახელმწიფო, ტალღით დაემუქრა. მეფემ ბრძანა უმაღლესი საბჭოს მოწვევა, მაგრამ კლასებს შორის სერიოზული უთანხმოება წარმოიშვა. გლეხები მიწას და თავისუფლებას ითხოვდნენ, კაზაკები პურსა და ფულად ხელფასს. აზოვის ციხე დააბრუნეს - მსხვერპლი ამაო იყო!
  სადათმა გაიმეორა კეისრის ცნობილი ფრაზა:
  - მოგებულის შენარჩუნება ბევრად უფრო რთულია, ვიდრე დაპყრობა!
  იანკას გაუკვირდა (როგორ უნივერსალურია ხანდახან დიდების აზრები):
  -ალბათ! მალე მეფე მიქაელი გარდაიცვალა და მისი ადგილი ალექსეიმ დაიკავა, რომელსაც მისი თანამედროვეები მეტსახელად ყველაზე მშვიდად ეძახდნენ. მიუხედავად იმისა, რომ მიხაილმა ვერ მოახერხა ისტორიაში შესვლა, როგორც დიდი სუვერენი, მან რუსეთისთვის ალბათ არანაკლები გააკეთა, ვიდრე მისი ვაჟი პეტრე დიდი. 1948 წელს უკრაინაში ბოჰდან ხმელნიცკის ხელმძღვანელობით აჯანყება დაიწყო. აზნაურები ღიად და თავხედურად დასცინოდნენ უკრაინელებს და ადგილობრივ კაზაკებს. პოლონელების მადა უბრალოდ გადაჭარბებული იყო და ამავდროულად იყო ჩაგვრა რელიგიურ ნიადაგზე. კერძოდ, ისინი აქტიურად დევნიდნენ მართლმადიდებლებს, ხურავდნენ ეკლესიებს და დაარქვეს მათ კათოლიკური ეკლესიები. საერთოდ, აღმოსავლეთ სლავების ნამდვილი გენოციდი იყო.
  სადათმა ოფლის წვეთი ჩამოასხა და ჰკითხა:
  - რა არის გენოციდი?
  - როცა მთელი ხალხი განწირულია გადაშენებისთვის!
  - Გავიგე! პოლონელები ნაძირალა ხალხია.
  იანკამ გააპროტესტა:
  - ისინი, როგორც ყველა, განსხვავებულები არიან. ზოგადად, ისინი მონათესავე სლავური ხალხია, მაგრამ მენეჯმენტის სისტემამ და ბატონების კონტროლის სრულმა ნაკლებობამ, რომლებსაც შეეძლოთ მონას ოდნავი შეურაცხყოფისთვის ძელზე დაყენება და პრაქტიკულად არ იხდიდნენ გადასახადებს, დაშალა ერი. ასეც მოხდა!
  - ასი ტირანი ერთ დესპოტზე უარესია! - აფორიზმი წარმოთქვა სადათმა.
  იანკა ადვილად დათანხმდა:
  - Რა თქმა უნდა! ყოველ შემთხვევაში, უკრაინელები ასეთ უკანონობას ვერ იტანდნენ. ბოგდან ხმელნიცკი დიდი ხანია მიიპყრო რუსეთში. მაგრამ ამ დროისთვის ახალგაზრდა მეფემ დაიწყო ახალი სამხედრო რეფორმა, ჯარისკაცების პოლკების ფორმირება, მას გარკვეული დრო სჭირდებოდა. გარდა ამისა, შესაძლოა მას სურდა უკრაინის რუსეთთან გაერთიანება.
  თავდაპირველად ომი წარმატებული იყო ბოგდან ხმელნიცკისთვის. მან რამდენიმე გამარჯვება მოიპოვა და კიევი აიღო. მან კი თითქმის მთლიანად გაანადგურა პოლონეთის არმია, თითქმის დაიპყრო მეფე. პოლონეთი იძულებული გახდა ეღიარებინა უკრაინის მნიშვნელოვანი ნაწილის დამოუკიდებლობა. ალბათ უმეტესობაც კი. მაგრამ ბოჰდან ხმელნიცკის ტრიუმფი დიდხანს არ გაგრძელებულა. რომის კათოლიკური ეკლესიისგან სესხების მიღების შემდეგ, პოლონეთ-ლიტვის თანამეგობრობამ შეკრიბა ახალი პოლკები. გარდა ამისა, ბოჰდან ხმელნიცკის გარემოცვის ნაწილი მოისყიდეს. უკრაინის არმიამ დამარცხება დაიწყო და მალევე დაკარგა კიევი. ბოგდან ხმელნიცკი იძულებული გახდა პირდაპირ მოეთხოვა უკრაინის რუსეთში შეყვანა. ალბათ, მას ეს ნამდვილად არ სურდა, ბოლოს და ბოლოს, რუსეთში ასევე იყო ბატონობა, მაღალი გადასახადები, ხალხი იყიდებოდა როგორც პირუტყვი. თავად ცარ ალექსეიმ აკრძალა გერმანული სამოსის ტარება და თამბაქოს მოწევა. პეტრე დიდისგან განსხვავებით, რომელიც დასავლელი იყო, ალექსეი ნამდვილი პატრიოტი იყო. მაგრამ ამავე დროს, ცარი არ იყო კეთილგანწყობილი ადამიანი, მარილის ბუნტის დროს და მის შემდეგ, ბევრი ადამიანი სიკვდილით დასაჯეს და გაშალეს. თუმცა, ის იყო პირველი, ვინც შექმნა ახალი ტიპის ჯარი და გადაიტანა პოლკები უკრაინასა და სმოლენსკში. მხედველობაში მიიღეს წინა შეცდომები და მცირე საფარის დატოვების შემდეგ, ციხე-ქალაქი უბრალოდ დაბლოკეს. ჯარები გადავიდნენ და მაშინვე აიღეს პოლოცკი და ვიტებსკი. ბორისოვთან პოლონეთის წინააღმდეგობა უფრო ჯიუტი იყო, მაგრამ ეს ქალაქიც დაეცა. ადგილობრივმა მოსახლეობამ რუსული არმია განმათავისუფლებლად მიიღო. ბოლოს და ბოლოს, პოლონელები ზიზღით უწოდებდნენ ბელორუსელებს წითლებს. მინსკის მახლობლად დიდი ბრძოლა გაიმართა, ორი დიდი ჯარი შეეჯახა.
  რუსული ჯარები კარგად იყო ორგანიზებული, პოლონეთის არმია ძირითადად დაქირავებულთაგან შედგებოდა. ახალი მსუბუქი და სწრაფი სროლის მუშკეტები, რუსული ჯარების გაუმჯობესებული ფორმირებით, მობილური ხის ქალაქების გამოყენებით, განსაზღვრავდა უპირატესობას. პოლონეთის არმია გაიქცა, მინსკი აიღეს. რუსული ჯარების კიდევ ერთი ნაწილი ბელორუსის სამხრეთით დაწინაურდა. გომელი დაიპყრო, ისინი დასავლეთით გადავიდნენ, გადაკვეთეს დნეპერი. მართალია, ყველა ციხის ერთდროულად აღება შეუძლებელი იყო. რეჩიცას გარნიზონი თავდაცვის ნაცვლად გამოვიდა შესახვედრად და დამარცხდა. შემდეგ მოზირი და სლუცკი ზუსტად ასე აიღეს. ჩვენ ნამდვილად მოგვიწია სლუცკთან შეხება, ქალაქი კარგად იყო გამაგრებული. მაგრამ თავად ქალაქელები, რომლებიც დაიღალნენ რაძივილთა დესპოტური ძალაუფლებით, აჯანყდნენ და კარი გაუღეს რუსეთის ჯარებს. სლუცკი დაეცა, ბატონები გაიქცნენ, ხალხი აქტიურად უჭერდა მხარს რუსეთს. ისე, უკრაინაში პოლონელებიც სცემეს, რუსებმა გალიციაში შეიჭრნენ და კინაღამ ლვოვი აიღეს. ვოევოდ დოლგორუკიმ მოულოდნელად სწრაფად აიღო ვილნა, ქალაქი, რომელსაც ჯვაროსნებმა რამდენიმე საუკუნის განმავლობაში ვერ აიღეს. თუმცა ცამეტჯერ ალყა შემოარტყეს. ლიტვის ყოფილი დედაქალაქის დაცემამ თანამეგობრობაში დაბნეულობა და მერყეობა გამოიწვია. რუსები ყველგან არიან. ბარანოვიჩი, ბრესტი და ლიუბანი დაეცა, ჩრდილოეთის ჯარებმა დაიპყრეს გროდნო. ფაქტობრივად, აუღებელი ლვოვის გარდა, რუსებმა მიაღწიეს კიევან რუსეთის ძველ საზღვარს. რუსული ჯარები ვარშავას უახლოვდებოდნენ, პოლონელები მზად იყვნენ მშვიდობის დასამყარებლადაც კი, დაებრუნებინათ თავიანთი ყოფილი მიწები, ნემანამდე. ამ შემთხვევაში ალექსეი მიხაილოვიჩი შესაძლოა დიდი სუვერენი გამხდარიყო. მაგრამ უკრაინის ჰეტმანი ბოჰდან ხმელნიცკი მოულოდნელად გარდაიცვალა და მისი მემკვიდრე აღმოჩნდა მოღალატე. გარდა ამისა, ომში შვედეთი შევიდა. მაშინ ეს იყო ძალიან ძლიერი ქვეყანა, ოცდაათწლიანი ომის დროს მან შეიძინა მნიშვნელოვანი ქონება ევროპაში. გუსტავ ადოლფმა, რომელმაც პსკოვის აღება ვერ შეძლო, ევროპის ფრონტებზე ძალიან ძლიერმა მეთაურად გამოიჩინა თავი. ამ დროისთვის ის უკვე გარდაიცვალა, მაგრამ ძლიერი მემკვიდრეები დატოვა. დაიწყო ომი რუსეთსა და შვედეთს შორის და გაძლიერდა ყირიმელი თათრების დარბევა. ერთდროულად რამდენიმე ფრონტზე მომიწია ბრძოლა. რუსებმა, რომლებმაც უკან დააბრუნეს შვედები, დაიკავეს რამდენიმე სანაპირო ქალაქი, ცდილობდნენ რიგას ალყაში მოქცევა, მაგრამ მტრის დახმარების გამო, მათ ვერ შეძლეს მისი საზღვაო აღება. შვედებმა ბრძოლაში სულ უფრო მეტი ძალა შემოიტანეს და აიძულეს, მოეხსნათ ბლოკადა. უკრაინაში საშინელი ბრძოლები მძვინვარებდა. პოლონელებმა, შეკრიბეს ძალები და დაქირავებული ჯარები, მრავალთვიანი ბლოკადის შემდეგ, დაიბრუნეს გროდნო. მოღალატე ჰეტმანი დამარცხდა, მაგრამ მისი ადგილი არა საუკეთესო ჯაკალმა დაიკავა. ვატიკანი ყირიმის ხანს ყველანაირად ებრძოდა, კათოლიკეებს ეშინოდათ მართლმადიდებლობის მზარდი გავლენისა და რუსეთის გაფართოებისა. ინგლისელებიც კი უწევდნენ დახმარებას პოლონეთს, მათ არ სურდათ რუსეთის და კათოლიკური ესპანეთის გაშვება. თანდათან რუსებმა უკან დაიხიეს. მტერმა მოახერხა ბრესტის, ლიუბანის, ბარანოვიჩის დაბრუნება! რუსულმა შენაერთებმა ყველაზე ჯიუტი წინააღმდეგობა გაუწიეს სლუცკში; ქალაქი ორი წლის განმავლობაში ალყაში იყო და დაეცა მხოლოდ მაშინ, როდესაც საკვების მარაგი მთლიანად ამოიწურა. ჩრდილოეთით რუსმა ჯარებმა დაიპყრეს იურიევი, დაბლოკეს ნარვა, მაგრამ კვლავ ვერ აიღეს ქალაქი. ჰეტმანები ეშმაკნი იყვნენ, მათ არ სურდათ არც პოლონელები და არც რუსი მეფეები. ეს ყველაფერი საშინლად დამღლელი იყო. გარდა ამისა, ბელორუსი გლეხობა, რომელიც თავდაპირველად მიესალმა რუსეთის ჯარს, როგორც განმათავისუფლებელ ძმებს, იმედგაცრუებული დარჩა. ბატონობა ხომ დარჩა, ყოფილი ბატონი რუსმა ბატონმა შეცვალა და გადასახადები გაიზარდა. აჯანყების ტალღამ მოიცვა თვით რუსეთი, მოსკოვში სპილენძის აჯანყება დაიწყო, რომელიც დიდი გაჭირვებით ჩაახშეს. მეფეს აჯანყებულთა ლიდერთან ხელის ჩამორთმევაც კი მოუწია, რათა დრო მოეპოვებინა და დედაქალაქში გამაგრება მოეტანა. ამასობაში პოლონელებმა აიღეს მინსკი და ვილნა. ისინი უკვე გადავიდნენ მდინარე ბერეზინას ხაზზე და ემუქრებიან პოლოცკს, ვიტებსკს და ორშას. ჩანდა, რომ გარდამტეხი მომენტი დადგებოდა.
  სადატმა უხეშად გაიღიმა:
  - და რუსეთი ისევ სცემეს?
  იანკა სიბრაზისგანაც კი გაწითლდა:
  -არა! მართალია რუსეთის არმიამ ნარვა არ აიღო, მაგრამ მაინც შეძლო შვედეთის არმიის დამარცხება. რის შემდეგაც ხელი მოეწერა არც თუ ისე მომგებიან მშვიდობას: იურიევი და მიმდებარე ქალაქები უნდა დაეთმოთ შვედეთს, მაგრამ დიდი ძალები გაათავისუფლეს. რუსეთის ჯარებმა წამოიწყეს კონტრშეტევა და დაიპყრეს შკლოვი, დაამარცხეს პოლონელები მინსკთან მიახლოებისას.
  ომი უკვე რამდენიმე წელი გაგრძელდა, ორივე მხარე უკიდურესად დაღლილი იყო. არეულობების სერია იყო პოლონეთშიც. რამდენიმეთვიანი მოლაპარაკებების შემდეგ მშვიდობა მოეწერა ხელი. პოლონეთმა რუსეთს უკრაინის ნახევარი, სმოლენსკი და მასთან ყველაზე ახლოს მდებარე ქალაქები მისცა. რუსეთის დაპყრობები ბელორუსიაში დაუბრუნდა პოლონეთ-ლიტვის თანამეგობრობას. ზოგადად, ომი რუსეთისთვის საკმაოდ წარმატებით დასრულდა, შესაძლებელი გახდა ორიგინალური რუსული მიწების ნაწილის დაბრუნება. მართალია, ბელორუსია და დასავლეთ უკრაინა დარჩა პოლონეთის ქვეშ; ყველა თავდაპირველი მიწა, რომელიც ადრე ეკუთვნოდა კიევან რუსს, არ დაბრუნებულა კონტროლის ქვეშ. რუსეთმა მიიღო შესვენება, მაგრამ არა დიდხანს. - ბიჭი გაჩუმდა, რიყის ქვას შეჯახებისას ფეხის დიდი თითი სერიოზულად დაიზიანა და მძიმე ტვირთის შემდეგ სუნთქვისთვის დრო სჭირდებოდა.
  თხუთმეტი წუთი ჩუმად დადიოდნენ, მით უმეტეს, რომ გზა ავიდა და ბიჭები ფაქტიურად აკანკალდნენ დაძაბულობისგან. მეტიც, მათრახი სწვდება და შიშველ ზურგებს აწამებს. ბიჭებს სუნთქვა შეეკრათ და კინაღამ კლდეებზე ჩამოცვივდნენ. მერე მკვეთრი აწევა შეწყდა და სიტყვის ძალა დაიბრუნეს.
  - სტეპან ტიმოფეევიჩ რაზინი დამშვიდებული კაზაკი იყო, მაღალი, განიერი მხრებით და გამოირჩეოდა დიდი ფიზიკური ძალით. იგი ვაჟკაცურად იბრძოდა პოლონეთთან, ერთ დროს პრინცი დოლგორუკიც კი გადაარჩინა და ამავდროულად უარი თქვა კანონიერ ჯილდოზე.
  მისმა ძმამ, ივანემ გაახარა გეგმები შექმნას დიდი კაზაკთა სახელმწიფო, ბაგიდან იაიცკამდე. დონ ატამან კორნილთან ჩხუბის შემდეგ მან გაიყვანა თავისი ჯარები და გადაიყვანა ისინი დონში. მაგრამ სამეფო ჯარებმა დროულად შემოარტყეს მას. ივანე დააპატიმრეს და მოსკოვში გაგზავნეს. სადაც ის სიკვდილით დასაჯეს წამების შემდეგ. ბუნებრივია, სტენკა რაზინი ძალიან გაბრაზდა მეფის ხელისუფლებაზე. მიუხედავად ამისა, სანამ სტენკა იკავებდა რისხვას, კაზაკებზე მაღლა ასვლის სურვილი ძლიერი იყო. პოლონეთთან მშვიდობის დადებიდან ორი წლის შემდეგ სტენკა რაზინმა გამოაცხადა კამპანია აზოვის წინააღმდეგ. მაგრამ კაზაკები, რომლებსაც ჯერ კიდევ არ ჰქონდათ დრო დასვენება წინა ომისგან, არ სურდათ ლაშქრობაზე წასვლა მძლავრ ციხესიმაგრეში. გარდა ამისა, დონის ოფიციალური ხელმძღვანელობა ეწინააღმდეგებოდა სტეპანის თავგადასავალს.
  მხოლოდ ორი ათასი ადამიანი შეკრიბა, სტენკა მიუახლოვდა აზოვს, მაგრამ ვერ გაბედა ციხეზე შტურმი, რომლის გარნიზონი სამჯერ აღემატებოდა მის ჯარს. მისი რაზმი უკან დაიხია და ვოლგაში გადავიდა ქარავნების დასაკავებლად. მაგრამ აქაც სტენკა რაზინს არ გაუმართლა; ორი ათასიანი ჯგუფის გამოჩენა შეუმჩნეველი არ დარჩენილა. ვაჭრები ელოდნენ იმ მომენტს, როდესაც სტრელის ესკორტი და სამეფო ქარავნები ჩავიდნენ მარცვლეულით ასტრახანის გარნიზონში. სანამ სტეპანის ბანდა მათ ელოდა, მეამბოხე ლიდერმა პირადად მოკლა რამდენიმე კაზაკი.
  - მძარცველთა დაჯგუფებისთვის ორი ათასი ძალიან ბევრია. - შენიშნა სადათმა. - ასეთი ციფრებით ვინ გამოიმუშავებს!
  მუკმა გააპროტესტა:
  - ეს სასწორის მქონე ყაჩაღია. აქ არის ქურდების დედოფალი შელა, რომელიც ჩვეულებრივ მოქმედებს მცირე რაოდენობით, მაგრამ ასე თამამად. ერთხელ იგი თავად სულთნის ხაზინაშიც კი შევიდა, კვერთხი მოიპარა. მის თავზე დიდი სიკეთეა.
  სადატმა ამოისუნთქა:
  - მაგრამ მაინც არ დაიჭერენ, მისი მეგობრები ძალიან ერთგულები არიან.
  იანკამ აღნიშნა:
  - რატომ ითვლება ყვითელი ღალატის ფერად - ოქროვით არის შეფერილი!
  ოქროს რჩევა: პატიოსნებისა და კეთილშობილების ჯავშნის გარღვევის უმარტივესი გზა!
  სადათმა შენიშნა:
  - ალბათ შელა ძალიან ცბიერია და მახვილით ოსტატურად. მის შესახებ ლეგენდები დადის, ერთმა მთხრობელმა ლექსიც კი დაწერა ლეგენდარულ მეომრის შესახებ.
  - სულთნის ჩამოგდება არ უნდოდა? - ვკითხე იანკას ნახევრად ხუმრობით.
  - სულთანი ჩამოაგდო? Რისთვის არის! მას ჰყავს დიდი, უბრალოდ უზარმაზარი არმია, ჭურვები კი მძარცველების მცირე რაოდენობაა. ძალები ძალიან არათანაბარია. და თავისუფალი ყაჩაღის ცხოვრება ბევრად უფრო საინტერესოა, ვიდრე ტახტზე ჯდომა. ეს ქალი ძალიან მოსიყვარულეა და უყვარს შემთხვევითი ურთიერთობები.
  - ეს ყაჩაღებისთვის დამახასიათებელია! - დაეთანხმა იანკა. - სტეპანიც ქეიფი იყო, ერთხელაც უთხრა ცოლს: კაცი, რომელიც იგივე ქაფტანს ატარებს, ცუდიაო. თუმცა, მართალი გითხრათ, რაზინი არ იყო ხარბი. ცნობილია შემთხვევა, როცა მან თავისი პირადი ცხენი ღარიბ გლეხს აჩუქა. დიახ, ეს იყო კაზაკთა მეფე. ხალხის საყვარელი. არჩევნის გარეშე აღმოჩნდა, ბანდა უნდა გამოეკვებო, მეფისა და ვაჭრების გუთანი აიღო, ნაწილობრივ სცემა და ნაწილობრივ ტყვედ ჩავარდა მშვილდოსნები. შედეგად მას ხელთ ჰქონდა გუთანები პატარა ქვემეხებით. სტენკამ გადაწყვიტა კასპიის ზღვაში გაცურვა.
  გზად ქალაქ ცარიცინის გადალახვა მოგვიწია. აქ სტეპანის რამდენიმე აგენტი შევიდა ქალაქში და დადო შეთანხმება მსროლელებთან. გამართეს სპექტაკლი, სტეპან ტიმოფეევიჩმა ძალიან ხმამაღლა უსტვენდა (მხოლოდ მას შეეძლო ამის გაკეთება) და თოფის ლულებს კვამლი დაუწყეს, ვერც ერთი გასროლა ვერ მოახერხეს. ასე რომ, მისი ფლოტი ცარიცინის გვერდით გავიდა, კაზაკებმა იცინეს და დაემუქრნენ გუბერნატორს. მას შემდეგ მთელ რუსეთში გავრცელდა ჭორები, რომ სტენკა რაზინი ჯადოქარია და იცის ქვემეხების მოჯადოება, დაფრინავს ღრუბლებში და ვერ მოხვდება არც საბრალო და არც ტყვია! ასტრახანის გვერდის ავლით, სტეპან ტიმოფეევიჩი გადავიდა მდინარე იაიკში. ის იმედოვნებდა, რომ იქ დამხმარე ბაზა შექმნა იაიცკის აღებით. თავად ქალაქი კარგად იყო გამაგრებული, მაგრამ სტენკა რაზინმა გამოიყენა ხრიკი, რომელიც მოგვიანებით სახელმძღვანელოდ იქცა.
  სადათმა ჰკითხა:
  - რა ხრიკი?
  იანკამ სიამოვნებით გააზიარა:
  - ბერად ჩაცმული ოცდაათი კაზაკი შეუშვეს და ჭიშკარი აიღეს, შემდეგ კი მთელი ჯარი შემოიჭრა. იყო წარმავალი ბრძოლა, ქალაქი დაეცა! აქ სტენკა რაზინმა არ გამოიჩინა თავი საუკეთესოდ და უბრძანა ყველა დატყვევებული მშვილდოსნის სიკვდილით დასჯა. მართალია, ერთ-ერთმა მათგანმა კინაღამ გატეხა სტენკა რაზინი. მართალია, სიკვდილით დასჯის შუაგულში წყალობა მოულოდნელად მოჰყვა, მაგრამ მსხვერპლი მაინც ბევრი იყო. სტენკა რაზინი მტკიცედ დასახლდა ქალაქში. ცარისტულმა მთავრობამ სცადა მისი დარტყმა. გაიგზავნა სტრელცის ორი ორდერი და ათი ათასი ნოღაი მურზა სელიმის მეთაურობით ფულით იყიდა. სტენკა რაზინმა, დაზვერვის წყალობით, შეიტყო ამის შესახებ, მიიყვანა ერთი და ნახევარი ათასი კაზაკი სტეპისკენ და თავდასხმის სიმაღლეზე, დაარტყა უკანა მხარეს. მტერი სცემეს, მაგრამ სტეპანი მიხვდა, რომ ქალაქში ფეხის მოკიდებას დიდხანს არ მისცემდნენ. კაზაკებმა დატოვეს ქალაქი და წავიდნენ ლაშქრობაში საზღვარგარეთულ მიწებზე. კაზაკებმა გაანადგურეს მრავალი ქალაქი და ქარავანი, ხოლო სტეპანის დიდება მთელ რუსეთში გაჩნდა, როგორც უძლეველი მეთაური. როგორც ჩანს, ბრძენმა მრჩევლებმა მეფეს შესთავაზეს: ეს ადამიანი შეიძლება გამოადგეს უზარმაზარ ძალას. სტეპანს სამეფო წყალობა შესთავაზეს და დონში დაბრუნების უფლება მისცეს. მართალია, ასტრახანში მას იარაღი უნდა გადაეცა. თუმცა, სტენკა რაზინმა, თავისი პოპულარობით ისარგებლა, კინაღამ დაიწყო აჯანყება ასტრახანში, მისი კაზაკები გაურბოდნენ. გუბერნატორს მხოლოდ ძალიან გაუხარდა, რომ თავი დაეღწია ასეთი ტვირთისგან.
  სტეპანი თავისი ერთგული ამხანაგებით და დიდი სიმდიდრით დაბრუნდა დონში.
  ზამთარში მან მოახერხა ხუთი ათასიანი არმიის შექმნა. გაზაფხულზე მას უზენაესი კაზაკები შეუერთდნენ. ჩერკასში ჩასვლის შემდეგ, სტენკა რაზინი თითქმის ერთხმად აირჩიეს კაზაკთა უზენაეს მთავარსარდლად. ასე ახდა ოცნება: მთელი დონი თავის ქვეშ დაენგრია.
  - კარგი რა! Მაგარი ბიჭი! - წამოიძახა სადათმა. ზედამხედველის მათრახი უსტვენდა, მაგრამ სულგრძელ ზურგზე არ დაეცა.
  - მაგარია, მაგრამ არ იცოდა როგორ შეეჩერებინა! - თქვა იანკამ და სევდიანად გააქნია თავი.
  - Ვინ იცის! - ჩასვა ალიმ.
  - დონის დასაკუთრების შემდეგ, სტენკამ გაგზავნა ელჩები მეფესთან წინადადებით, რომ დაეხმარონ აზოვის წინააღმდეგ კამპანიის ორგანიზებაში. მაგრამ მისი ელჩები გაშალეს და გააძევეს. განრისხებული სტეპანი, ცნობილ მძარცველ მთავართან ტიმოფეი უსთან შეერთებით, ცარიცინისკენ დაიძრა. მოსკოვის სტრელცის გუბერნატორი ლოპატინი გაგზავნეს ვოლგის ზემო წელიდან სტეპანის დასამშვიდებლად. სტენკამ ოსტატურად მოამზადა ხაფანგი და თითქმის მთლიანად გაანადგურა მოსკოვის ჯარი. ასტრახანიდან გამოგზავნილი მშვილდოსნები აჯანყებულთა მხარეს გადავიდნენ. თავად ქალაქში შეაღწიეს სტენკას აგენტები, რომლებმაც აჯანყდნენ ხალხი და მშვილდოსნები. ქალაქი თითქმის უბრძოლველად აიღეს, მხოლოდ გუბერნატორის ძმის მცირე რაზმმა მოაწყო შეტაკება. ქალაქი დაეცა და მასში ახალი მთავრობა დამყარდა. აქ სტენკა რაზინმა შეცდომა დაუშვა - ძალიან დიდხანს ყოყმანობდა: წასულიყო თუ არა მოსკოვში. აშკარაა, რომ ცარისტული ხელისუფლება ვერ შეეგუება ამხელა მიწის დაკარგვას და კასპიის ზღვაზე გასასვლელს. მეორე მხრივ, ძნელია გადაწყვიტო ომი უზარმაზარ იმპერიასთან, რომლის ავანგარდი აღმოსავლეთით უკვე წყნარ ოკეანეს უახლოვდებოდა. თუმცა, სტენკა, უმიზეზოდ, ხალხის მხარდაჭერის იმედი ჰქონდა. გამოცხადდა, რომ ცარ ალექსეი მიხაილოვიჩმა თავად გასცა ბრძანება ბიჭების და მიწის მესაკუთრეთა ცემა, ასევე შედგენილია პატრიარქ ნიკონის ყალბი წერილი. სანამ სტეპანი ცხენებს შორის იდგა, მან დაცემა დაიწყო; შესაძლებელია, რომ ცარისტულმა აგენტებმა განზრახ შეიტანეს ინფექცია მათ შორის. ცხენების დაკარგვამ საგრძნობლად შეასუსტა კაზაკების რიგები და მათ წინააღმდეგ მოსკოვში შეიკრიბა სამოცი ათასიანი კეთილშობილი მილიცია ვოევოდ დოლგორუკის მეთაურობით.
  და მაინც, ამ დროისთვის იღბალი სტეპანის მხარეს იყო, რომელსაც აქტიურად ეხმარებოდნენ ჩვეულებრივი ხალხი და მშვილდოსნები. სარატოვი უბრძოლველად აიღეს და მის შემდეგ კარები სამარამ გააღო. და მხოლოდ ზიმბირსკი უნდა გამხდარიყო აჯანყებულებთან სასიკვდილო ბრძოლების საზღვარი. თუმცა სტეპანმა მოახერხა ქალაქის აღება და გაფრენაზე გაგზავნილი ჯარების დამარცხება. მართალია, ქალაქის ცენტრში არსებული ციხე აუღებელი დარჩა. შემდეგ სტენკა რაზინმა თავისი ჯარით ჩასაფრება გუბერნატორ ბაგრიანსკის.
  ის იყო კეთილშობილი მეომარი, პოლონეთთან ომის გმირი, რომელმაც პრაქტიკულად არასოდეს იცოდა დამარცხება.
  სტეპანმა მოახერხა მისი დამარცხება, მაგრამ თავად გუბერნატორი გაიქცა და თავისი ჯარების ნარჩენებთან ერთად გაიქცა ყაზანში. თავად სტეპანმა კიდევ ერთხელ დაუშვა შეცდომა: იმის ნაცვლად, რომ გუბერნატორს დაედევნა და ჯარი უფრო შორს წაეყვანა, ციხეს ალყა შემოარტყა. სისულელე იყო, მით უმეტეს, რომ ციხე ბორცვზე იდგა და არ იყო დიდი ზომის, რაც ართულებდა შტორმს. სანამ სტენკა რაზინი იდგა: სამეფო მეთაურებმა მნიშვნელოვანი ძალები დააგროვეს. უზარმაზარი, იგივე ბაგრიანსკის ხელმძღვანელობით, მიუახლოვდა ზიმბირსკს. აქ სტეპანმა დაუშვა მესამე შეცდომა; ბრძოლის წინა დღეს მან გადაწყვიტა ციხის შტურმი. მართალია, ვერ აიღო, მაგრამ დიდი ზარალი განიცადა და რამდენიმე ათასი ჯარისკაცი დაიღალა.
  გამოცდილ მეთაურ ბაგრიანსკისთან ბრძოლა სხვადასხვა ხარისხის წარმატებით მიმდინარეობდა. გარკვეულწილად, კეთილშობილმა გუბერნატორმა მოახერხა სტეპანას მოტყუება, გარკვეულწილად ბაგრიანსკიმ აჯობა მეამბოხე ლიდერს. მაგრამ გადამწყვეტ მომენტში სტენკა რაზინი მძიმედ დაჭრა დრაგუნამ, თავზე საბრალო დაჭრა. აჯანყებულთა ლიდერის დაცემამ ბრძოლის კულმინაციაში წინასწარ განსაზღვრა ბრძოლის შედეგი. დაჭრილი, უგონო სტეპანი წაიყვანეს და მისი არმია, მოკლებული ლიდერებს, სტეპანის მოადგილე ნაუმოვი დაჭრილ მთავართან ერთად გაემგზავრა.
  სადათმა შენიშნა:
  - არმია მეთაურის გარეშე სხეულს ჰგავს!
  იანკამ ერთი წუთით ამოსუნთქვის შემდეგ თქვა:
  - მეთაურის გული ანთებული სამჭედლოა, თავი ყინულია, ნება - რკინა: ყველა ერთად - გამარჯვების გამანადგურებელი ფოლადი! თუმცა აჯანყება გაგრძელდა! იგი მოიცავდა დიდ ტერიტორიას და დოლგორუკი ჯიუტ წინააღმდეგობას წააწყდა. ტყუილად არ იდგა მისი ეტლის უკან ორმოცდაათი ურემი ჯალათებითა და მღვდლებით. აჯანყებულებს სასტიკად მოექცნენ, არა მხოლოდ ჩამოახრჩვეს, არამედ კვარტალში და ძელზე აყარეს. თავად სტეპანმა გარკვეული დრო გაატარა დონზე. ჭრილობების გამოჯანმრთელების შემდეგ სტენკამ დაგეგმა კამპანია ტულას წინააღმდეგ. ამ გზით შესაძლებელი გახდა მოსკოვში შესვლა ბევრად უფრო სწრაფად, გარდა ამისა, შესაძლებელი იყო დონის გასწვრივ სიარული დიდი ქალაქების შეხვედრის გარეშე. მაგრამ სტენკას არ გაუმართლა; ჯაშუშმა აცნობა გუბერნატორებს სტეპანის გეგმების შესახებ და მათ დაიწყეს მოქმედება და დაამარცხეს მისი უახლოესი თანაშემწის მინაევის რაზმი. სტენკა მალევე გახდა ღალატის მსხვერპლი. მდიდარი კაზაკები, გარდაუვალი რეპრესიების შიშით, მიუახლოვდნენ დონს ცარისტული არმიის დიდი ძალებით და დაიპყრეს სტეპანი. აჯანყებულთა ლიდერი უზარმაზარი ესკორტის ქვეშ გადაიყვანეს მოსკოვში. იქ ის სასტიკად აწამეს, მაგრამ რაზინმა ჯალათები თავისი სიმამაცით გააოცა, არ დაამტვრია და არ გაუმხილა სად იყო დამალული მისი საგანძური. თუმცა, მან უცხოური ლაშქრობების დროს დატყვევებული ბევრი ნადავლი ღარიბებსა და მათხოვრებს დაურიგა. ხალხს ის ძალიან უყვარდა. სიკვდილით დასჯის დროს სტეპანთან ერთად ეშაფოტი მთელი ჯარით იყო გარშემორტყმული. ჯერ ხელები და ფეხები მოაჭრეს, მერე კი თავი. თუმცა სტენკამ უარი თქვა აღიარებაზე და თქვა, რომ მოინანია მხოლოდ ერთი რამ: რომ მან ბოლომდე არ გამოყო ყველა ბოიარი ბოროტი სული. ღირსი კაცი და ღირსეულად მოკვდა. აჯანყებულთა ბოლო დასაყრდენი ასტრახანი: ერთი წლის შემდეგ დაეცა. მიუხედავად იმისა, რომ აჯანყება მარცხით დამთავრდა, მაინც აჩვენა, თუ რა შეეძლო ხალხს. ლენინის დროს სტენკა რაზინი წმინდანად შერაცხეს რევოლუციის გმირად.
  მუკმა სიზმრად თქვა:
  - არ ვიცი რა არის რევოლუცია, მაგრამ ლამაზად ჟღერს.
  იანკამ უბრალოდ განმარტა:
  - ეს არის აჯანყება, რომელიც გამარჯვებით დასრულდა. თუ ამას გამარტივებულად ამბობთ. მაგრამ ამ შემთხვევაში ეს არ მოხდა.
  ბიჭი გაჩუმდა და დაიწყო ახალი ტანჯვა: კიდევ ერთი ასვლა მთებში. ეს რაღაც წამების მსგავსი იყო, ეტყობოდა, რომ კუნთები გახეთქილი იყო, სხეული თითქოს ტყვიით იყო სავსე და დაბუჟებული იყო, ძალიან მტკივნეული იყო რძის მჟავისგან, რომელიც წარმოიქმნა კუნთებში, განსაკუთრებით მხრებში. როგორც ჩანს, კუნთები გასკდება, გააღე პირი და ღრმად სუნთქავ, რომ ოდნავ მაინც გაგიადვილდეს.
  იანკას გაუხარდა, რომ თავისი თანატოლების უმეტესობისგან განსხვავებით, კარგი, გაწვრთნილი კუნთები ჰქონდა. ცირკის სკოლაში სწავლა უშედეგო არ ყოფილა, ის არ არის ჭკუა, გამოცდას გაუძლებს. ბიჭებიც თითქოს გამაგრებულები იყვნენ, ისინი არ არიან სახლის მონები, როგორც მათი მშრალი, დაკუნთული სხეულიდან ჩანს. იტანჯებიან, მაგრამ ჩუმად არიან, მხოლოდ ტირილი შეუძლიათ. ზოგადად, მათ ასაკში სირცხვილად ითვლება იმის ჩვენება, რომ გტკივა, მათრახი ან მუშტის დარტყმა. ასე რომ, ტანჯვას გაუძლებ. რამდენი ტკივილი განიცადა მან ბოლო სამი დღის განმავლობაში! ალბათ იმაზე მეტი ვიდრე ჩემს წინა ცხოვრებაში.
  დრო ძალიან ნელა გადის, როცა გტკივა, საშინელებაა და არ გაქვს საკმარისი სუნთქვა სალაპარაკოდ. იანკას გაახსენდა, რომ იყო ლიტერატურული გმირი, რომელიც ბავშვობაში გაყიდეს მონობაში, შემდეგ კი მას ეტლზე შეკრული საშინელება მოატრიალეს. ეს, რა თქმა უნდა, ძალიან რთულია, მაგრამ ის ფიზიკურად განვითარდა. ამიტომ არ მიიღოთ ეს, როგორც ერთგვარი ტრენინგი. მართალია ექსტრემალური, მაგრამ სასარგებლო. იქნებ ოლიმპიური თამაშებისთვის ამზადებენ! იფიქრე, როგორც სპორტი და ბევრად გაგიადვილდება. ამ ფიქრებმა იანკას სასაცილოდ აგრძნობინა თავი და გაეცინა. ზედამხედველმა მათრახი საკმაოდ დუნე დაარტყა და პასუხად გაეცინა.
  აჰმედი მათთან მივიდა და დაინტერესდა:
  - რა სასაცილოა!
  ზედამხედველმა უპასუხა:
  - ბიჭია! გამეცინა, სასაცილო მეგონა.
  -ალბათ მართალი ხარ! ხუმრობების ერთგვარი თეატრი. როგორი რეაქცია ექნება ამ ბიჭს, რომ მე ვუბრძანებ მუცელზე ცხელი ნახშირის ასხურებას!
  იანკამ ხუმრობით უპასუხა:
  - ამ შემთხვევაში თამაში უმი შეჭამა შემიძლია!
  ახმედმა მათრახი დაუკრა, ბიჭებს შიშველ ფეხებში რამდენჯერმე დაარტყა, მაგრამ იანკას არ შეხებია.
  -მართლა ძალიან მხიარული ხარ. სამწუხარო იქნება, ასეთი სიმპათიური და მახვილგონივრული ბიჭის ტყავი დოლზე გადაეხვია. - სადატმა ვითომ პირი ფართოდ გააღო და იღრიალა. -იცი რა მინდა შენგან!
  - მონამ არ უნდა გამოიცნოს რა უნდა ბატონს. მან უნდა შეასრულოს მისი ბრძანებები.
  აჰმედმა თავი დაუქნია:
  - მართალია! სწრაფად სწავლობ. ახლა მომისმინე რა მინდა. მომეწონა შენი ხმა ზღვის სირენავით სუფთა. გვიმღერე რამე.
  -გაქცევაში! - თავი დაუქნია ბიჭმა.
  - კარგი, გაჩერდი! მესმის, ძნელია.
  ქარავანი გაჩერდა და მონები დასხდნენ. იანკა წუთით იწვა, ყელი მოიწმინდა და დაღლილი, ჩალურჯებული ფეხებით ასწია ველოსიპედი. კისერი გადაუგრიხა.
  - ღვინო მიეცი! - უბრძანე აჰმედს.
  ზედამხედველმა ჰკითხა:
  - ძველი?
  -არა! წმინდა წვენი, თორემ მონას წაართმევენ. მას მაინც უწევს ეტლის გათრევა და გაყვანა. მინდა ვასწავლო მას.
  ბიჭმა ხარბად გადაყლაპა ყურძნის-მარწყვის (ჰიბრიდული) ახალი წვენი. არაადამიანური დაღლილობისა და დამცირებისგან ნაძირალა გაიფანტა. მან იგრძნო ძალა და შთაგონება. იანკამ გაიღიმა და თავისი ხმამაღალი საოპერო მომღერლის ხმით იმღერა:
  რუსი რაინდი მახვილს სიმკვეთრეს,
  გმირი ბრძოლაში არ დასუსტდება!
  ჩვენ მამაცურად ვიბრძვით ზღვაში,
  მჯერა, რომ გავხსნი დიდების გზას!
  
  რეიდი - მონღოლთა ბოროტი ურდო,
  ქალაქის სოფლები წალეკა!
  ადამიანის სისხლი წყალივით მიედინება,
  მაგრამ რუსული სული მეტალზე ძლიერია!
  
  გველი მიცოცავს და იწვის ნაკბენით,
  კვამლი, კვნესა, არაფერი ჩანს!
  მე დაგიცავ მიწაო,
  ყინულიდან თბილ ნაპირებამდე!
  
  სული მიფრინავს ზევით
  წმინდა სამშობლოს სადიდებლად!
  ჩვენ გავიმარჯვებთ, როგორც ადრე - ახლა,
  არ დაუშვა შენი სამშობლო შენს ქვეშ!
  
  რუსეთის პოლკები მზად არიან სიკვდილისთვის,
  ჩვენი ჯარისკაცები გრანიტებივით არიან!
  მწკრივ-ზედიზედ ვჭრით ჩვენს მტრებს,
  ყველა ფერდობი გვამებითაა დაფარული!
  
  სახლები ჩირაღდნებივით იწვის,
  სპილოები ღრიალებენ, ჩქარობენ ბრძოლაში!
  რუსი მებრძოლები დაიპყრობენ
  უდაბნოები, კლდეები, ჩანჩქერები!
  
  ჩვენ ვერ დავიპყრობთ
  სამყაროს დაჩოქება არ შეიძლება!
  რუსეთის არმია დაუმარცხებელია,
  დაე, ეს იყოს თაობის დიდება!
  
  რუსეთის ბედი გელით,
  მართეთ სივრცე სამუდამოდ!
  მე მჯერა სამუდამოდ ბედნიერების
  უბრალოდ ნუ იცხოვრებ დაუდევრად!
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"