Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Universe Vs Universe1

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    ימאַדזשאַן די ווייַט צוקונפֿט פון מענטשהייַט. אַלע לענדער און פעלקער: מוזן ווערן פֿאַראייניקטע אין סדר צו בלייַבנ לעבן און קאַנגקער פּלאַץ. בלויז אַ לאַנד ווי רוסלאַנד איז ביכולת צו נעמען אויף אַזאַ פֿאַראַנטוואָרטלעכקייט. אָבער מענטשהייַט איז פאַרייניקט: פאָרויס איז פּלאַץ יקספּאַנשאַן און נייַ שטערן מלחמות - וואָס זענען וויידזשד מיט די הילף פון סופּערוועאַפּאַנז און מאַגיש. אין די סוף, די גאנצע אַלוועלט איז קאַנגקערד דורך גרויס רוסלאַנד. אבער עס זענען פּאַראַלעל וניווערסיעס. אי ן דע ר נאענטע ר אימפעריע , הײליק ע רוסלאנד : אוי ך אונטערגעװארפ ן מאטעריע ן או ן חלל . עס געווען אַז צוויי כּמעט לעגאַמרע יידעניקאַל פאָרמיישאַנז פון פּאַראַלעל וניווערסיעס זאָל זיין פריינט און קאָויגזיסט פרידלעך. אבע ר צולי ב א אבסורד ן צופאל , אדע ר א גוט ע געלײענ ט פראװאקאציע ם פו ן דריט ע כוחות , אי ז אויסגעבראכ ן א צװיש ן אוניװערלע ר קריג , צװיש ן ד י ברודערלעכ ע פעלקער . אַלעמען גלויבט אַז

  UNIVERSE VS UNIVERSE1
  בוך איין:
  משוגע מעשוגאַס!
  פּראָלאָג
  ימאַדזשאַן די ווייַט צוקונפֿט פון מענטשהייַט. אַלע לענדער און פעלקער: מוזן ווערן פֿאַראייניקטע אין סדר צו בלייַבנ לעבן און קאַנגקער פּלאַץ. בלויז אַ לאַנד ווי רוסלאַנד איז ביכולת צו נעמען אויף אַזאַ פֿאַראַנטוואָרטלעכקייט. אָבער מענטשהייַט איז פאַרייניקט: פאָרויס איז פּלאַץ יקספּאַנשאַן און נייַ שטערן מלחמות - וואָס זענען וויידזשד מיט די הילף פון סופּערוועאַפּאַנז און מאַגיש. אין די סוף, די גאנצע אַלוועלט איז קאַנגקערד דורך גרויס רוסלאַנד. אבער עס זענען פּאַראַלעל וניווערסיעס. אי ן דע ר נאענטע ר אימפעריע , הײליק ע רוסלאנד : אוי ך אונטערגעװארפ ן מאטעריע ן או ן חלל . עס געווען אַז צוויי כּמעט לעגאַמרע יידעניקאַל פאָרמיישאַנז פון פּאַראַלעל וניווערסיעס זאָל זיין פריינט און קאָויגזיסט פרידלעך. אבע ר צולי ב א אבסורד ן צופאל , אדע ר א גוט ע געלײענ ט פראװאקאציע ם פו ן דריט ע כוחות , אי ז אויסגעבראכ ן א צװיש ן אוניװערלע ר קריג , צװיש ן ד י ברודערלעכ ע פעלקער . אַלעמען גלויבט אַז ער איז רעכט און דער פייַנט אנגעהויבן ערשטער. די הײליקע רוסן הרגענען די גרויסע רוסן, מענטשן און די פֿאַרשײדענע בונד פֿון דער מענטשהײט קעמפֿן - אוממײנלעכע ראַסעס: די װילדסטע פֿאַנטאַזיע קען זײ נישט באַשרײַבן. עס איז נישט פֿאַר גאָרנישט אַז די מערסט שרעקלעך און גרויזאַם מלחמות זענען פראַטריסידאַל מלחמות. מעשוגאַס וואקסט, גוואַלד עסקאַלייץ, קווינטיליאַנז פון וויקטימס פון ביידע מענטשן און באוווינער פון די קאַנגקערד וועלטן. מאַגיק איז געניצט, ווי געזונט ווי ביז אַהער אַנפּרעסידענטיד טעקנאַלאַדזשיז, און אַזוי אויף פֿאַר עטלעכע בלאַדי סענטשעריז. ססיענטיסץ קריייטינג מער און מער אַוואַנסירטע מעטהאָדס פון צעשטערונג, לעבן אין די וניווערסעס איז אונטער גאַנץ סאַקאָנע. ווער וועט האַלטן די מעשוגאַס און ראַטעווען מענטשהייַט? ניט אַ מלך, ניט אַ גאָט, און ניט אַ העלד. נישט קיין אויסגעפּוצטע ספעציעלע פאָרסעס זעלנער, ווי אַ קאָמיקער שטערן וואָס הרגעט הונדערטער שונאים (דאָס פאסירט נאר אין פיינטלעך), און נישט קיין סופּער-וויסנשאַפטלער, וואָס ווייסט ווי ער האָט נישט געריסן די טראכט פון דער ערד מיט דער נאָז. און פּראָסטע מענטשן פֿון אונדזער צײַט, נו, אפֿשר נישט גאַנץ פּשוט!
  איך האָב אַ פערזענלעכע בקשה צו פֿאַרלאַגן: אָפּשאַצן דעם געדאַנק און צי די אַרבעט אין אַלגעמיין איז פּאַסיק פֿאַר איר. וואָס שייך די קוואַליטעט פון טעקסט, אויב איר בייסיקלי אַפּרווו דעם ראָמאַן, איך וועט באַצאָלן די געלט און אַ פאַכמאַן רעדאַקטאָר וועט פּולייש עס! און אויב ניט, דעמאָלט וואָס וויסט צייט און געלט, נאָר ביטע זיין זיכער צו שרייַבן.
  דער אַלוועלט האָט זיך געציטערט אין שלאַכט,
  און די שטערן־טרערן האָבן געטרונקען דעם סאַמעט!
  די מלחמה ברענט - גענעם איז אַ בייז לייַדנשאַפט,
  און דער טייַוול וויל צו צעשטערן רוסלאַנד!
  
  זאָל דאָס פֿאָטערלאַנד זײַן אַ ריז,
  עס זענען קאַונטלאַס גאַלאַקסיעס!
  דער האר האט אויסגעשפרייט א דעק איבער רוסלאנד,
  מיר זענען מאַזלדיק צו לעבן אין אַ וואַסט לאַנד!
  
  דאָס איז אַ שרעקלעך שלאַכט - פּלאַץ איז בוילינג,
  מיר וועלן באַשטעטיקן דעם כבוד מיט די הייליק שווערד!
  די בראָך פון סטאַרשיפּס - הויפן פון ללבער,
  מיר וועלן באַזיגן די קעגנערס פון רוסלאַנד!
  
  און דער וואַקוום איז פלעק מיט בלוט,
  נאָך אַלע, דער קעגנער איז שטאַרק - דער דרוק איז גרויזאַם!
  אָבער מיר וועלן באַשיצן די שלום פון אונדזער געבוירן ערד,
  נאָך אַלע, יאָשקע איז מיט אונדז - דער העכסטער גאָט!
  
  דאָס פֿאָטערלאַנד ליידט - עס איז אויסגעגאַנגען,
  די געדולד פון משיח איז די שטאַרקייט פון די מענטשן!
  א צעבראכענע הארץ איז א שבריך גלאז,
  נאָר דער ווילן צו לעבן קען אונדז העלפֿן!
  
  אָה מיין מוטערלאַנד - איך ליבע איר,
  און אין די אַלוועלט עס איז קיין איינער מער שיין ווי איר!
  רוסלאַנד וועט ניט זיין סטריפּט פון זיין רובל,
  עס וועט זיין שלום און גליק פֿאַר אַלע דורות!
  . קאפיטל נומ 1 .
  וולאדימיר קאשאלאטאוו, פארמישט פון דער שפּאַנונג רחמנותדיק צעריסן דאָס פלייש, איז געפלויגן אונטער אַ לאַנגן שוואַרצן טונעל, וואָס האָט געשמעקט מיט קאַלט בלוי. ער איז געווען פּערסוד דורך קאַמבאַט טערמינאַטאָרס - קלאַס פּי - 1,000,000. אָנגעקלאָגט מיט קאַמבאַט מאַגיש און מאַלטי-קלאַס כייפּערפּלאַזם, זיי שטרעבן צו געפֿינען אַ מענטש וואס דייווד אין די גרעב פון די ניראַסט אַסטערויד. וולאדימיר ס טעטראַפּלאַנע אָדער איין-אַוועקזעצן פייטער איז דערשאָסן אַראָפּ. פאר דעם האבן זיי זיך כמעט צונויפגעפאלן מיט באפליגלטע ריטער (וויי, און אויף דער אנדערער זייט זענען רוסישע ברידער: די גרעסטע טראגעדיע פון מענטשהייט, צוויי וניווערסעס וואס האבן זיך רחמנותדיק פארניכטעט), דאס שיין פנים פון א מיידל-פילאט האט געבליצט אויפן כאלאגראם. נאָך נישט טעמפּערד דורך מלחמה, דער יונג וואָריער האט נישט אַרויספאָדערן צו דרייען אין די טעטראַלעט פון די סטאַרי שיינקייט. און זי האָט נישט חרטה געהאַט, זי האָט עס געשלאָגן מיט אַ קוואַרק לאַזער, ווי אַ רעזולטאַט פון וואָס די מאַשין איז צעבראָכן אין קליינטשיק פערל פינקלען אין אַ וואַקוום, וואָס נאָך אַ פּאָר פון מאָומאַנץ געווארן שוואַרץ, אַרויסלאָזן רעגנבויגן כוואליעס, פֿאַרלעשן די אַנטי-גראַוויטי. פעלד: אַ מאַטריץ וואָס גאָר נוטראַלייזד די ינערשאַ פון די טעטראַלעט.
  דאַנק צו די אַרויסוואַרף סיסטעם, עס געראטן צו אַרבעטן. נאָך וואָס, ניצן אַ קינעספּאַטיאַל מאָטאָר אין אַ קאַמבאַט פּאַסן, ער דייווד אין אַ דזשאַמפּינג סופּער-גיכקייַט אַסטערויד-רוט קאַנסיסטינג פון ווערייאַטיז פון כייפּערפּלאַסם. וואָס אַ טייַווליש שווער שפּרינגען, כייפּערקוררענט אָפּזאָגן געלאפן דורך מיין גוף - ווי אויב אַ רויט-הייס נאָדל איז געווען ינסערטאַד אין יעדער צעל. וולאדימיר מענטאַלי געגעבן די סדר און די ראַדיאַציע פון די מיני-גענעראַטאָר האט יקסטינגגווישט די כּמעט אַנבעראַבאַל ווייטיק. קוואַסאַר (ויסגעצייכנט)! ער איז אינעווייניק! די ייבערפלאַך פון די אַסטערויד איז אַזוי שטאַרק אַז עס איז שווער צו בלאָזן עס אפילו מיט אַ טערמאָקרעאָן באָמבע. וואָס שייך די ראָובאַץ, האָבן זיי באַקומען באַפעלן צו נעמען דעם יונגן מאַן לעבעדיג - מסתמא פאַר אויספאָרשונג. און דאָס... פֿאַרשטייט זיך, זיי וועלן נישט שלאָגן און פּײַניקן ווי אין די מיטל־עלטער, אָבער מיט דער הילף פֿון נאַנאָטעכנאָלאָגיע וועט די נשמה אַזוי אויסגעדרייט ווערן אינעווייניק, אַז עס וועט קיינעם ניט אויסזעהן גענוג. טאָמער עס איז בעסער צו הענגען אויף די געשטעל ווי צו אַנדערגאָו סייבער פּייַניקונג - אַ ווירקונג אויף באוווסטזיין. וולאדימיר, זייַענדיק אַ יינגער באָכער פון מאַדזשיקאַל וויסנשאפטן, וואָס איז, ביז איצט בלויז די רגע פון צוועלף טריט (דער ערשטער שריט איז אַ מיני-פּאַדאַוואַן), באשאפן אַ ביאָפּלאַסמיק טאָפּל פֿאַר זיך. א שאטן האט זיך אפגעשיידט פון דעם פליענדיקן קערפער און איז ארײן אין א זײטיקן טונעל, וואס האט זיך ארויסגעשטעקט רעכטס פונעם קארידאר. די קיזלשטיין אויף די ייבערפלאַך פון די וויינדינג קאָרידערז געווען ווי די באַפאַלעריש מאַלטי-בונט אויגן פון קליין טייַוול-חיות. זיי האבן געהאלטן פארלעשן און לייטינג אַרויף, עס געווען ווי די בייזע גייסטער פון די אַנדערווערלד ווינקינג (זאָגן - דיין געשעפט איז וואַקוום (שלעכט) באָכער!) וולאדימיר, ניצן די ווירקונג פון האַלב-רעפלעקטעד פּלאַץ, ימיטיד אַ פּאָר מער כאַלאַגראַפיק קאַמאָופלאַגעס. דאָס זאָל וואַרפן די ראָובאַץ אַוועק זייער רייעך, דיסטראַקט זיי און קויפן זיי צייט. און דעמאָלט, ווער ווייסט, אפֿשר וועט מיליטעריש גליק שמייכלען צו גרויס רוסלאַנד.
  אַ אַרמאַדאַ פון פיינט - סטאַרשיפּס פון סוויאַטאָראָססיאַ: הונדערטער פון טויזנטער, פילע מיליאַנז פון שיפן פון פאַרשידן קלאסן אַוואַנסירטע פון דרייַ זייטן, טריינג צו פאַרשטייַפן די קאַפּ צווישן די סיסטעמען פון די געל פאָקס און די רויט קראָקאָדיל. עס איז געווען אַ גרענעץ זאָנע צווישן צוויי אַלוועלטס, אין וואָס סטאַרשיפּס פאַרפאַלן גיכקייַט און מאַנסטראַס כייפּערוועפּאַנז פאַרפאַלן זייער דעסטרוקטיווענעסס. א סארט סובספעיס, וואו די גרויסע מערהייט פון ספעיס שלאכטן זענען לעצטנס פארגעקומען, און וויי ווער עס לאזט דעם שונא דורכברעכן אין דעם געוויינלעכן טייל פונעם אלוועלט, וועט דער אומקום זיין אוממעסטן!
  די אַרמיי פון סוויאַטאָראָססיאַ איז געווען באפוילן דורך קאָנסטאַנטין ראָקאָססאָווסקי: איינער פון די מערסט בוילעט קאַמאַנדערז פון די צווייטע וועלט מלחמה. ספעציעלע רום האט ער באקומען אויף די שלאַכטפעלד: אין סטאַלינגראַד און אין בעלאַרוס. אונטער זיין באַפֿעל זענען געווען וועגן צוויי הונדערט און פופציק מיליאָן סטאַרשיפּס, דריי און אַ האַלב טריליאַן לעבעדיק זעלנער פון פאַרשידן ראַסעס און וועגן זיבן און אַכציק טריליאַן קאַמבאַט ראָובאַץ. ימפּרעסיוו פאָרסעס, מיט עטלעכע שיפן די גרייס פון אַ לייַטיש אַסטערויד: אַרמד מיט טויזנטער פון קאַנאַנז און ימיטערז פון אַלע טייפּס. די קשיא ערייזאַז: וואָס האט דער באַרימט העלד פון דער גרויס פּאַטריאָטיק מלחמה צו טאָן מיט די קאָסמיש שלאַכט קאַמאַנדינג וניווערסאַל עמפּייערז? רובֿ גלייַך, נאָך די וויסנשאַפֿט האט געגרינדעט אַז עס איז אַ היפּערנאָאָספערע, אויף וואָס אַלע געדאנקען, ימאָושאַנז און אַקשאַנז פון ינטעליגענט ביינגז זענען רעקאָרדעד, זיי אנגעהויבן צו לערנען עס. אויף אַן אומפאַרשטענדלעך סופּער מדרגה, אַלע די פערזענלעכקייטן פון די פאַרשטאָרבן זענען דיסקאַווערד סטאָרד ווי טעקעס אויף אַ קאָמפּיוטער. זיי זענען געווען ווי פאַרפרוירן צווישן דימענשאַנז און פּלאַץ, רעסטינג אין אַ מין פון קאָרב פון אינפֿאָרמאַציע סופּעראַבסאָלוט. אָבער קיין טעקע קענען זיין געזונט דורך רימוווינג עס פון די ריסייקאַל בין און עס וועט זיין אַקטיווייטיד. פֿאַר דעם צוועק איז ינווענטאַד אַ ספּעציעל לייקע-וואַקווום קלינער. דע ר ענגסטע ר טײ ל אי ז באשטאנע ן פו ן נול ן או ן א צענטל . דעמאָלט עס געוואקסן צו נול צוויי צענט, נול דריי! אזוי, ביסלעכווייַז ריטשינג צוועלף-דימענשאַנאַל פּלאַץ, ביסלעכווייַז טשאַרדזשינג מיט מאַלטי-כייפּערפּלאַסמאַ ענערגיע. די נשמה-טעקע איז אויסגעזויגן פון סובספעיס מיט נול דימענסיעס און צייט. דערנאָך איז זי טראַנספערד צו אַ טרעגער, אַ ספּעציעל מאָדעלינג גוף, און עס איז געווען אַ נס! די לאַנג-שטייענדיק חלום פון מענטשהייַט פון המתים איז געווארן אַ פאַקט. פאַקטיש פערזענלעכקייטן אומגעקערט פון פאַקטיש ניט-עקזיסטענץ, אַקוויירינג באנייט פלייש, ימפּרוווד דורך ביאָענגינעערינג, ענלעך צו דעם פון אַ מלאך. עס מיינט אַז איוב איז געווען דער ערשטער צו זאָגן כּמעט פיר טויזנט יאר צוריק: אָבער מיין ראַטעווער לעבט, איך גלויבן דזשעהאָוואַה, איר וועט ומקערן מיין פאַרפוילן פלייש און איך וועל זען גאָט מיט מיין אייגענע אויגן. דעמאל ט אי ן פארשידענ ע רעליגיעז ן - דא ס הא ט זי ך איבערגעחזר ט טויזנטע ר מאל . איצט וויסנשאַפֿט האט איינגעזען אן אנדער עלטער-אַלט חלום. אבער בשעת דעם פּראָצעס פון המתים איז זייער אַרבעט-אינטענסיווע און טייַער, עס איז פיל גרינגער צו געפֿינען די נשמה-טעקע פון אַ בוילעט מענטש אין די נול ויסמעסטונג פון די סובספעיס פון די היפּערנאָאָספערע, עס כּולל זייער גרויס עמאָציאָנעל און גייַסטיק טשאַרדזשיז. דעריבער, ביז איצט בלויז די בעסטער פון די בעסטער, גרויס און באַטייטיק מענטשן פון דער פאַרגאַנגענהייט זענען אויפגעשטאנען און זענען אויפגעשטאנען. נו, קאָנסטאַנטין ראָקאָססאָווסקי בלי ספק געהערט צו זיי. מיר האבן זיך אביסל אויסגעלערנט, אראפגעלאזט אינפארמאציע איבער מאדערנע מלחמות אין אונזער מוח, און מיר קענען שוין באפעלן איינע פון די פילע ארמייען פון הייליג רוסלאנד.
  א זייער קעריזמאַטישע פּערזענלעכקייט קעמפט אויך קעגן ראָקאָסאָווסקי: אלעקסאנדער דער גרויסער. זשעני קעגן זשעני! שטאָל קעגן פלאַם! א באמת יינציק דורכפאָר פון שטערן שלאַכט!
  סופּערמאַרשאַל ראָקאָסאָווסקי האָט גערעדט צו דער כאַלאָגראַם פֿונעם עלף־גענעראַל:
  - פיניקס, האסטו דורכגעפירט דעם שיפלע שװעפן מאנוװער?
  - ניין, חבר סופּערמאַרשאַל. דער פייַנט מיינט צו האָבן אַקטיווייטיד אַ סטראַטידזשיק רעזערוו. אין דערצו, איך פילן די השפּעה פון שטאַרק מאַדזשישאַנז.
  און טאַקע דער גראַנדיאָוס שטערן שלאַכט איז געוואקסן. די סאַמעטיקע שוואַרצקייט פֿון וואַקוום האָט זיך צעשפּאַלטן איבערן אָרט: פֿײַערווערק פֿון בלענדיקע, פֿיל־קאָלירטע בליצן. אָבער, איז אפילו די מערסט אַוואַנסירטע פּיראָטעטשניקס טויגעוודיק פון ריפלעקטינג בייַ מינדסטער אַ מיליאַנזסט טייל פון אַזאַ פּרעכטיק? קאַונטלאַס שטערן צעוואָרפן אין דימענט, רובין, טאָפּאַז, שמאַראַגד, סאַפייער, אַגאַט און אנדערע העל גאַרלאַנדס, אַמייזינג די פאַנטאַזיע. אבע ר אפיל ו ז ײ האב ן זי ך צעשלאגן , אוי ף דע ם הינטערגרונד ן פו ן אויפרייס ן או ן שטראלונגע ן פו ן ד י אויסגעבראכענ ע שיפן . יעדער טיפּ פון לאַזער, ראַדיאַציע, ראַקעט גרייט צו ופרייַסן, פּלאַץ דיגער האט זיין אייגענע קאָליר און יינציק שאָטן. די מענטשלעכע שפּראַך איז צו אָרעמע צו באַשרײַבן אין זײַן גאַנצן כבוד דעם קאָסמישן שלאַכט, עפּעס וואָס איז גראַנדיאָוס, טויטלעך און אין דער זעלביקער צייט אַמייזינג! מיט וואָס קענען מיר פאַרגלייכן מיליאַנז פון סטאַרשיפּס און ביליאַנז פון פלאַשיז, אַחוץ דעם אָקעאַן, ווו יעדער קאַפּ פינקלען בלענדיק ווי אַ דימענט? גלײכצײטי ק אי ז ע ר אי ן א שטענדיקע ר באװעגונ ג , א ן כאאטישע ר באװעגונג , אבע ר אי ן װירקלעכקײ ט קאנטראלירט ע פו ן א ן אומבאהאלטענע ם װילן .
  ראָקאָססאָווסקי קאַמאַנדז:
  - צעוויקלען שווער הינטער-באַטאַלשיפּס, פּרובירן צו דורכפירן די "סלעדזשכאַמער" מאַנוווער!
  ריזיק שיפן פון צוויי הונדערט ביז פינף הונדערט קילאָמעטערס אין דיאַמעטער: יוזשאַוואַלי ענלעך צו פלאַטאַנד וויילז, אָנגעפילט מיט טראַנגקס, פאָרקס און פּראָטים-שייפּט אַנטענאַז, אריבערגעפארן צוזאמען די פּערימעטער. דאָ איינער פון די דזשייאַנץ באפרייט אַ כייפּערפּלאַסמיק בלאָט. גענומען די פאָרעם פון אַ פיגור אַכט, די דאַמידזשינג מאַטעריע באדעקט די קרוזער. ער געפרוווט צו לאָזן, אָבער די כייפּערפּלאַסמאַ איז געווען פאַסטער, דורכשטעכן די מאַטריץ שוץ און די האַלב-פּלאַץ פעלד ראַמד די זייַט פון די קרוזער. די פאנצער, געמאכט פון א סופעראלאוי 21 מיליאן מאל שטארקער ווי טיטאניום, האט זיך געלאזט. עטלעכע ראָוטייטינג טעראַץ זענען צעלאָזן, די גאַנערז יוואַפּערייטיד צוזאַמען מיט זייער ראָבאָט קנעכט. לעפיערעך פּיינלאַס טויט, זינט כייפּערפּלאַסם פון די אַכט מדרגה ספּרעדז מיט אַ גיכקייַט פון 100000000000 מאל העכער ווי ליכט, וואָס מיטל די ווייטיק שטופּ טוט נישט האָבן צייַט צו דערגרייכן דעם מאַרך. און די אומאָרטאַלע פֿײַלע־נפֿש רופֿט זיך אַרײַן אין די אָרעמס פֿון דער היפּערנאָאָספערע, װאָס שלאָפֿט זיך געזונט: װאַרטנדיק אויף דערװעקן. דער קרוזער ברענט מיט העל פארבן, די פלאַם איז פיואַלד ניט בלויז דורך די זויערשטאָף ין די סטאַרשיפּ, אָבער אויך דורך מיקראָ-מאַטערי דיספּערסט אין אַ וואַקוום. א מין פון שטויב פּאַרטיקאַלז ריזיידינג אין די נעגאַטיוו אָדער נול ויסמעסטונג, די טעמפּעראַטור פון סעקסטילליאַנז פון דיגריז ינוואַלווז זייער קאַמבאַסטשאַן פּראָצעס. עס איז שווער צו פאַרלעשן אַזאַ כייפּערפייער, פילע גרויס און קליין סטאַרשיפּס זענען ינדזשערד אין פייער, פאָרזעצן צו קעמפן עקשנותדיק.
  א ריזיק קוואַזאַר איז ברענען נירביי, ראָקאָססאָווסקי ס אַרמיי איז טריינג צו דריקן די פייַנט נעענטער צו אים. אלעקסאנדער דער גרויסן אויף אַ הויך-גיכקייַט פריגאַט פייץ אין די דיק פון עס. ער פּערסנאַלי קאָנטראָלס ביידע די סטאַרשיפּ, דירעקטינג עס אין די דיק פון עס, און די גאנצע וממעאַסוראַבאַל פּלאַץ פון די שלאַכט. שיקן קאַמאַנדז צו פאַרשידן פונקטן. איצט דער פייַנט האט געפירט אַוועק מיט די אַרומרינגלען, די פאַרלאַנג צו שאַפֿן אַ סטעלער סטאַלינגראַד און יקספּאָוזד די רעכט פלאַנג. ינטוישאַן דערציילט מיר איצט איז די צייט צו שלאָגן. ווי פילע מאָל, מיט פיל ווייניקערע טרופּס, דער גרויסער העלד אלעקסאנדער וואַן באַשטימענדיק נצחון. ער לייקט די מאָדערן וועלט, זייַן אַנימאַדזשינאַבאַל וואָג, גיכקייַט, טעכנאָלאָגיע, די וניווערסאַל היפּעראינטערנעט, סופּערוועאַפּאַנז פון אומבאַקאַנט פארמען. אַזוי ער שיקט אַ סופּער-ראַקעט צו די פייַנט, אַ באַשולדיקונג פון טערמאָפאַראַסעס, די פּאַרטיקאַלז פון וואָס קרעאָנס זענען געמאכט, און פון זיי, אין קער, פּרעאָנס, און דעמאָלט קוואַרקס. דער מיסאַל איז קליין, עס איז מאַסקט דורך קייפל גראַווי-כאַלאַגראַמז: אַזוי אַז די פייַנט האָבן נישט קיין צייט צו ינטערסעפּט עס מיט אַ קוואַרק לאַזער אָדער היפּער-עמיטטער! אין דער זעלביקער צייַט, מיני-שטראַלן ברענען דורך די האַלב-ספּיטאַל מאַטעריע. דער גרויסער צעשטערער פון דעם קעגנער, ווי א געפארענער באָקסער, ווארפט אויך זיין שווייפן האקן. אסאך טארפעדאעס זענען דורכגעגאנגען אויף דער זייט פונעם פריגאט, טייל פון זיי האבן צעשפרייט, זיך צעשפרייט אין א גאנצער לאנקע פון פלאמענע בלומען. ס'איז שרעקליך שיין, אָבער אין דער ווײַטנס האָט זיך אויסגעבראָכן אַן עקסטרע-דרעאַדנאָוט, אַן אומגעמאַכטע מאַסע מיט אַ דיאַמעטער פֿון אַן און אַ האַלב טויזנט קילאָמעטער.
  די סופּערנאָוואַ האָט אַרויסגעגעבן ברענענדיקע טענטאַקאַלז וואָס האָבן פארברענט אַ פּאָר טוץ קלענערע סטאַרשיפּס און צעוואָרפן נאָך עטלעכע טויזנט אין פאַרשידענע ריכטונגען. צװ ײ בריגאנטינע ן האב ן זי ך צוזאמענגעבראכ ט , א צװײטע ר בליץ , קלענער , אבע ר ניש ט װײניקע ר קאלירפול . אין אַלגעמיין, די מיינונג איז מערסט ווונדערלעך - סופּער קיל, אלעקסאנדער איז דילייטיד; ווען דער גראַנד דעסטרויער, קראַשט דורך די כייפּערפּלאַסמיק "פויסט", קראַמבאַלד אין ווילד סערקילינג פראַגמאַנץ:
  - אזוי האבן געשלאגן די סלאװים! כבוד וועט נישט וועלקן!
  העלפאַנדקאַט - (אַ געמיש פון אַ העלפאַנד און אַ קאַץ) באמערקט:
  - די הייליקע רוסן האָבן אַריינגעבראַכט אַ שטאַרקע רעזערוו אויפן רעכטן פלאַנקען, און גלייכצייטיק סטראשען זיי מיט אַ דורכברוך אויפן הינטן.
  מאקעדאנסקי האט אומפרײנדלעך געשמײכלט:
  - זיי ממש גליטשן צוזאמען דעם ברעג פון די קוואַזאַר. פארוואס טאָן מיר דורכפירן די סערפּ שלאָגן טעכניק? ראָקאָססאָווסקי איז אַ געוועזענער קאָמוניסט, און ער מיינט צו ליבע דעם סימבאָל.
  טיגראָטשעפּ - אַ כייבריד פון אַ טשערעפּאַכע און אַ טיגער געענטפערט:
  "ער איז אויך געשלאגן מיט אַ סלעדזשכאַמער, דעמאָלט שלאָגן אויף די קאָפּ."
  אין צייט מיט זיינע ווערטער, האט זיך דערנעבן אויפגעריסן א שווערע טערמאפאראישע ראקעט, די שטערן-שיף האט זיך איבערגעקערט, און דאס ליכט איז אויסגעגאסן אויף א פאר סעקונדן, נאר די ווענט האבן ארויסגעגעבן לומינעסענס, ראָזעווע און בלוי. די העלפאַנד קאַץ מיאַו:
  - וואָס אַ גאַרניטער!
  אלעקסאנדער האט פארריכטן:
  - מער ווי אַ "קווערקי" - אַרמאַגעדדאָן! - האט ער אויסגעשטרעקט די האנט, און א גלעזעל שמאַראַגד ווייַן האָט זיך גיך באַוויזן אין איר. דאס גלאז האט געזונגען:
  - ווי שטענדיק אָדער ...
  - לייג פעפער! מיט די בלוט פון אַ מעגאַ שלאנג!
  - איך פאָלגן, אָ גרויסער!
  אלעקסאנדער דער גרויס געפרוווט צו ייַנקוקנ זיך אין די פאלק פון כאַלאַגראַמז, צו באַשליסן ווו צו קראַך די קאַמבאַט מאַסע פון סטאַרשיפּס. דער שונא האט געפרואווט שאפן נאך א קעסל. ראָקאָססאָווסקי האָט געדענקט זײַן ערשטע גרויסע דערפֿאָלג אין סטאַלינגראַד, ווי אַזוי די מאַסיוו אַרומרינגלען פֿון די דײַטשישע טרופּס האָט זיך אַרויסגעוויזן ווי אַ מפלה פֿאַר דעם שונא. אבער דאָס איז נישט קאַן, אלעקסאנדער דער גרויס, ווייל אַ בעל פון גיך מאַנוווער, איז טריינג צו שאַפֿן אַ טאָפּל טראַפּ. א פּלאַץ דעפּענדס אויף ווער האט די לעצטע רעזערוו אין לאַגער.
  די סוויאַטאָראָססיאַ סופּערדרעאַדנאָוגט געלאפן אין גראַוויטיישאַנאַל-נעוטרינאָ נעטוואָרקס, עטלעכע פון זייַן מיסאַלז זענען שפיגלט און געווארן אַנטשולדיקט אין די האַלב-פּלאַץ פעלד. עטלעכע מיסאַל קרוזערז זענען געפאלן אין די ליקינג פּלאַץ און אנגעהויבן צו פּאַמעלעך צעלאָזן, ווי אַ לאַליפּאַפּ אויף דער צונג. עס איז געווען אַ מאָדנע פאָרעם, פּלאַץ צעלאָזן ענין, די זעלבע זאַך געטראפן צו די סטאַרשיפּ ווי צוקער אין וואַסער. אמת, אַזאַ פעלד, חרובֿ דורך אנדערע קאָונטער-ראַדייישאַנז, האט נישט געדויערט לאַנג, אפילו לויט די סטאַנדאַרדס פון פּלאַץ קאַמבאַט, ווו נאַנאָסעקאָנדס רעכענען. אין אַזאַ שלאַכט, אַ וועקסל פון קלאַפּ וואָס איז אַ ביליאָן מאל פאַסטער ווי אַ קאַמף צווישן פּראָפעסיאָנאַל באַקסער, די פאַרשיידנקייַט פון מיטלען איז אומפאַרשטענדלעך! עס איז עפּעס אַז איר קענען נישט אפילו געפֿינען אַנאַלאָגועס אין די אָרעם, מאָדערן שפּראַך! אַלץ איז היפּער-סופּער! אבער די ליקינג פּלאַץ ריפּראַדוסט דורך ספּעציעל טייפּס פון ראַקאַץ און ווערייאַטיז פון כייפּערפּלאַסמאַ און אַנטי-ספּיטאַל ימפּאַלסיז קעראָודיד די סטרוקטור ווי זשאַווער; ביידע אַרמאַדאַס פארשפארט אין שטאַרביק קאַמבאַט!
  ראקאססאװםקי ס ארמ ײ הא ט געהא ט א געװיס ע ציפערן־הויכקײט , או ן דעריבע ר הא ט זי ך פארגעשריטן . קליין איין-אַוועקזעצן פייטערז קאַנטראָולד דורך מענטשן, עטלעכע טענס פון ביליאַנז פון זיי, זענען מערסט שפּירעוודיק צו ליקינג פּלאַץ. בחורים און מײדלעך שטארבן מיט מיליאנען.
  אַלגעמיינע קלאַראַ מעדאָווייַאַ, קאַמאַנדז די זיבעטער קאָרפּס פון סטאַרשיפּס. זייער שיין, ימפּאָוזינג מיידל, קוקן נישט עלטער ווי צוואַנציק - יונג און פריש, זי נעמט אָנטייל אין שלאַכט פֿאַר דריי הונדערט יאָר. זי זעט, אַז דער שונא האָט זיך אַרויסגעוויזן פיל שטאַרקער ווי זיי האָבן זיך געריכט. דעם מיטל עס איז נייטיק צו געווינען צייט אַזוי אַז ריינפאָרסמאַנץ קענען אָנקומען. אין ביידע רוסלאַנד עס זענען קיין ציווילע צווישן די מענטשן. אַלע דינען אין דער אַרמיי, אַפֿילו די קלענסטער קינדער, און דער נייטמער פון שוואַך עלטער בלייבט אין די פינצטער צייטן. אפילו אין סייבערנעטיק ינגקיובייטערז, די עמבריאָוז זענען באשלאסן ווער האט די מערסט בוילעט אַבילאַטיז דורך אַדזשאַסטינג גענעס ניצן סייבער מגילה. קלא איז אריין אין די קאמפיין ארמיי, עס איז אויך דא אן עקאנאמישע ארמיי וואו אלע אנדערע מענטשן דינען. עס איז אויך אַ רעליגיעז אָדער מאַגיש פראָנט.
  קינדער זענען קינד זעלנער, אַרויף צו פערצן סייקאַלז (אַ קאַנדישאַנאַל צייַט צייַט וואָס האט גאָרנישט צו טאָן מיט די ערדישע יאָר), זיי אַנדערגאָו טריינינג און ספּעציעל טריינינג, נאָך וואָס די מערסט דזשאַנעטיקלי פּאַסיק פֿאַר מלחמה ענדיקן זיך אין די קאַמבאַט אַרמיי, אָדער גאַנץ, ערשטער אין פּלאַץ טריינינג. איידער זיי זענען אַריינגעוואָרפן געוואָרן אין שלאַכט, האָט מען אינטענסיווע אויסגעלערנט בחורים און מיידלעך, און דערנאָך יונגע מענער און פרויען, אין כלערליי מיליטערישע חכמה. ד י גאנצ ע באפעלקערונ ג , װא ס הא ט געצײל ט א ס ך קווינטיליאן ן פערזאנען , הא ט געהא ט קריג־קײטיק ן (או ן גרונטיק ע ). קײנער האָט נישט געװוּסט װיפֿל פּאָטענציעלע מיליטער־פּערסאָנאַל עס זײַנען געװען, אַחוץ דער קייסער און צװײ אָדער דרײַ קאָנפידענטן. (גענויע באַפעלקערונג: גאָר וויכטיק מיליטעריש סוד). ביידע אימפעריעס זענען געווען בעערעך גלייַך אין שטאַרקייט, די מלחמה איז געווען אויף מיט וועריינג הצלחה, ווי די פלאַקטשויישאַנז פון אַ ינדנברעך כוואַליע, זיי געדריקט אַ ביסל, דעמאָלט וואַן צוריק. ס'איז נישטא קיין איין קווארק אין די הוילע וניווערסעס, נישט קיין איין אימפולס אין חלל, וואס האט נישט געהאט קיין צייט צו זיין אנגעזעטיקט מיט שנאה אדער ליידן, טויזנט מחזורים פון ווייטאג און טרערן, א שיעור גוואַלד. הויך וויקטאָריעס און די מערסט ברוטאַל רעספּאָנסעס, טיטאַניק השתדלות צו מאַך די וואָג פון וואָס שוין געווען ווי אַ סאָף מלחמה! יעדע ר הא ט געגעב ן זײ ן בעסטע , אבע ר אי ן גאנצ ן הא ט מע ן געהאלט ן א דינאמיש ע באלאנס .
  קלאַראַ כאַני, דער גענעראַל פון די גאַלאַקסי, האט אָרדערס, איר פייטינג קאָר געוויינט אַ דיסק פאָרמירונג: מיט ווייווי עדזשאַז. ער איז פּאַמעלעך אריבערגעפארן צו די קנויל פון שטערן צו ויסמיידן סעראַונדאַד. אויף קליין אַסטערוידז, טשאַרדזשיז זענען ינסערטאַד אין באַטעריז ספּעציעל ספּון אַרויף לויט די כייפּערבאָלע. ז ײ האב ן זי ך באװעג ן אי ן גיך ע שפרונגען , ארויסשפרינג ן אי ן ד י אומגעריכט ע ערטער , זי ך געמאכ ט דור ך ד י מעכאניש ע בארשט ן מי ט פוטער . איינער פון זיי איז קאַמאַנדיד דורך די העלדיש קאַפּיטאַן אַרטור מעלניקאָוו. ער איז איינער פון די יונגע קאַמאַנדער, ער איז בלויז זעכצן סייקאַלז. א גאַנץ הויך יינגל מיט אַ קייַלעכיק פּנים, דער שיין-כערד קאַפּיטאַן געהערט די כאַראַקטעריסטיש קוועטשן פון ינסטראַמאַנץ, פונקען און קליין נומערן לויפן צוזאמען די אינעווייניק פון די העלם.
  האָט דער יונגערמאַן געשעפּטשעט:
  - עס קוקט ווי מיר זענען געווען באדעקט מיט אַנטי-ראַדיאַציע. אין די באדינגונגען, מיר האָבן בלויז איין זאַך!
  א הויך באַפֿעל סאָונדס:
  - אַלע נעמען אַוועק דיין סייבער העלמעץ! ציל מאַניואַלי!
  זיין ערשטער אַסיסטאַנט, סוועטלאַנאַ בראָנעווייַאַ, האט סאָפעקדיק געזאגט:
  "דערנאָך די כייפּערפּלאַסמיק קאָמפּיוטער וועט נישט העלפֿן אונדז ווען פּוינטינג!"
  - און ער שטערט אונדז נאָר סייַ ווי סייַ! איר קענט נישט זען אַז אַלע די מגילה זענען גליטשט!
  די מיידל האט עטלעכע מאָל בלינק, די וואַטשדאָג פּראָגראַם האט געזאגט: אַ וויראַל געפאַר פון די רגע גראַד.
  ― דאָס איז ערנסט! לאָמיר זיך קעמפן ווי אין די אַלטע טעג!
  אַרטהור געדאַנק (סוועטלאַנאַ, כאָטש עלטער ווי אים, איז נאַיוו ווי אַ קליין מיידל). טעמפּעראַמענטאַל אין ליבע. אָבער, דער יינגל נאָך האט אַ כאַווערטע פון קאַמבאַט שולע: זיין ערשטער און סטראָנגעסט ליבע. אָבער זיין געטרייַ צו דיין שוטעף איז נישט מאָדערן און אפילו שעדלעך. עס איז קעדייַיק צו טוישן געשלעכט פּאַרטנערס מער אָפט אַזוי אַז עס איז קעגנצייַטיק ענריטשמענט פון די ביאָפּלאַסם און סובנאָאָספערע אַרומיק יעדער יחיד. אין דערצו, נאָך יקסטשיינדזשינג ענערגיע און סופּערפּאַרטיקלעס, יינגלעך און גערלז וואָס האָבן פּראָסט געשלעכט פּאַרטנערס ינטעראַקט פיל בעסער אויף די באַטאַלפילד. מען זעט אז נאך סעקס האבן זיי עפעס איינס מיט דעם אנדערן, נישט אומזיסט זאגט דער פסוק אז מאן און ווייב וועלן זיין איין פלייש. אָבער, אין דער צוקונפֿט, רעליגיע איז געוויינטלעך גאָר אַנדערש! די גאנצע מענטשהייט, סיי זכרים סיי נקבות: אלס איין ארגאניזם!
  איצט עס איז האָפענונג פֿאַר וויסנשאפטלעכע ימאָרטאַליטי, ווען סייאַנטיס רעוועקט די טויטע. אונטער די באדינגונגען, די ביבל און אגדות זענען געווען פֿאַרשריבן אין די אַרקייווז און אַטריביאַטאַד צו די עפּאָס פון די אלטע. אָבער, כאָטש עס איז קיין פּאַניק מורא פון טויט, עס איז נאָך דיזייראַבאַל צו ראַטעווען דיין לעבן אין סדר צו קעמפן פֿאַר דער צוקונפֿט פון דיין כאָומלאַנד. פון קורס, עס איז מאָראַליש שווער צו טייטן מענטשן ווי זיך, און אַפֿילו רוסישע. ביז אַ געוויסער פונט: ביידע פּאַראַלעל אַלוועלטס האָבן זיך אַנטוויקלט כּמעט יידעניקאַל, עס איז אַפֿילו גערופן די שפּיגל ווירקונג. דערצו, יעדער אימפעריע האט זיך געהאלטן ערשטיק, און די פייַנט אַ בונטאַריש אָפּשפּיגלונג.
  אַרטיאָם און סוועטלאַנאַ האָבן קוועטשן יעדער אנדערער די הענט, די אנדערע גייז און גערלז (עס זענען געווען אַ ביסל מער פרויען געבוירן אין ינגקיאַבייערז ווי מענטשן, דער זעלביקער פּראָפּאָרציע איז געווען אין דער אַרמיי.) ווינקעד צו יעדער אנדערער. זיי האָבן געצילט די באַטעריז און געעפנט הוראַגאַן פייער אויף באָוץ, איין-זיץ דזשעץ, פייטערז, בריגאַנטינעס, דעסטרויערס, טאָרפּעדע באָוץ און אנדערע קליין כלים.
  ד י אלגעמײנ ע טרײבונ ג פו ן ד י קעמפער , װעלכ ע זײנע ן אויסגעלערנ ט געװאר ן פא ר קריג , אפיל ו װע ן ז ײ האב ן געשװעב ט װ י עמבריא ן אי ן א סארט ן נוטריאנט ן מיטעל , אי ז געװע ן זײע ר הויך . אבער זיי זענען נישט שטענדיק געקומען פון פילע קראַקס און וואַקוום קאַלאַפּס. אי ן רעאקציע , הא ט דע ר שונא ט געפיר ט זײ ן רחמנותדיק ע פײער . א טייַך פון כייפּערפּלאַסמאַ, ברענען דורך די וויקאַנד מאַטריץ שוץ און האַלב-פּלאַץ פעלד, פּירסט די פאנצער. אַזוי, ווייל וויטסטאַנד די פּלאַצן, אַ מאַלטי-בונט שטראָם פון הינטער-פייער געפאלן אויף די שיסער פּאָר. דער יונגערמאַן האָט גלײַך געברענט, דער אָרעם פֿון דער מיידל איז פֿאַרשוווּנדן געוואָרן ביז איר אַקסל, איר פוס ביז איר קני, איר טול ביז אירע ריפן. די שײנקײט האט געשריגן און זיך אפגעריםן. סוועטלאַנאַ באפוילן.
  - געבן סייבער רידזשענעריישאַן.
  די מיידל 'ס גוף (ווי אנדערע מענטשן) האט נישט געווען פּראָטעין פֿאַר אַ לאַנג צייַט. דאָס איז ספּעציעל פלייש מיט כייפּערפּלאַסמיק ינקלוזשאַנז, בשעת די מענטשן זיך זענען פּאַוערד דורך סופּער ענערגיע. דא ם פלײ ש הא ט נאכ ן פארװאונדע ט אנגעהויב ן פאמעלע ך צ ו װאקסן . לעפיערעך סלאָולי, דער פּראָצעס זיך איז קענטיק צו די נאַקעט אויג, די קורס פון געוועב וווּקס איז 0.8 סענטימעטער פּער סעקונדע. אבער די צאָרנדיקע שלאַכט איז געווען זייער קורץ-געלעבט, די פאנצער איז פארברענט אין עטלעכע מער ערטער. צוויי ביקסן זענען פארשוואונדן, זעקס זעלנער זענען אומגעקומען, איין יונגערמאן איז האלב פארברענט, און א מיידל האט צייטווייליג פארלוירן איר סקאַלפּ און פינגער. נס , מי ר האב ן מי ר געלונגע ן אויסצומייד ן ד י דעטאנאציע ם פו ן ד י שיל . אָבער, די גייז ענטפֿערן. אַרטהור זיך גענומען אַ שנעל שאָס, נאַקינג אויס אַ דריי-סיטער באַפאַלן ערקראַפט. סוועטלאַנאַ, איר צונג האט לענגער, געלעקט דעם באָכער אויף די ליפּן.
  - מעגאַקוואַסאַר!
  - לאָמיר האָבן אַ היפּעראַנניילאַטיאָן (סופּער-דעסטרוקטיווע) פּלאַזמע ויסבראָך!
  צוויי טעטראַפּלאַן זענען דערשאָסן דורך אנדערע ביקס, און דריי שיסער טעראַץ זענען דערשאָסן אַראָפּ אויף די דעסטרויער. אבער עס איז געווען אין דעם מאָמענט אַז די מיסאַל קרוזער אַימעד בייַ זיי זייַן גאַנז. דער יונגערמאן האט געשפירט דעם טויטן אטעם אין פנים, די בייז אלטע פרוי מיט א שיט האט געסטראשעט, און קאפיטאן ארטור האט געגעבן דעם באפעל.
  - פלעקסאַבאַל צוריקציענ זיך!
  די באַטאַרייע ראַשט צוריק, אָבער איז געווען אַ ביסל שפּעט. עס געווען אַז דער וואַקוום איז ייקינג אין ווייטיק, און אַ כייפּערפּלאַסמיק וואָרטעקס סוועפּט דורך. א שרעקליכע קלאפ פון א גראוויטאציע כוואליע האט געכאפט די באטעריע. פֿינף ביקסן און צוועלף קאָמאַנדע מיטגלידער האָבן זיך גלײך אױסגעװיזן אין גאַנצן פֿאַרװוּנדערט. אַרטהור און די אנדערע זענען ארלנגעווארפן צוריק דורך די גראַוויטיישאַנאַל כוואַליע. דער קאַפּיטאַן איז אַריבערגעפֿלױגן, אַ קלאַפּ מיטן קאָפּ אין סװעטלאַנאַס בויך. און דאָס איז שווער:
  - וואַו, איר זענט אַ שוואַרץ לאָך! - האט דער בחור געמורמלט.
  דורך די פאנצער זײנען געלאפן גרויסע שפאלטן. זיי שניידן ווי פעלן דורך די לילאַ ייבערפלאַך פון די מעטאַל, מער ווי אַ מיליאָן מאל שטארקער ווי טיטאַניום. וואָס קאָלאָסאַל מאַכט איז פאַרבאָרגן אין כייפּערפּלאַסם, טויגעוודיק פון מאָווינג שטערן און יקסטינגגווישינג קוואַסאַרס. אבער דאָס איז בלויז דער זעקסטער, זיבעטער, און אַזוי אויף שטאַט פון ענין. אַ גאַנץ אָקעאַן פון כייפּערפּלאַזמע קענען זיין באקומען פון קיין מאַלאַקיול. טעאָרעטיש (דאָס איז נאָך נישט בנימצא פֿאַר מענטשן), איין עלעמענטאַר פּאַרטאַקאַל וועט רעפּראָדוצירן די גאנצע אַלוועלט. אָדער צעשטערן! דאס זענען די קוואַזי-געטלעך קייפּאַבילאַטיז פון כייפּערפּלאַסם.
  די באַטאַרייע סליידז צוזאמען די פלעקסאַבאַל ייַנבראָך, דער זעלנער איז געדריקט אַראָפּ דורך די וויקאַנד קראַפט פון ינערשאַ. דעמאָלט דער פרילינג איז באפרייט און די באַטאַרייע ווידער עפענען פייַער בלויז אין אַ אַנדערש פונט אין פּלאַץ.
  אַרטהור קאַמאַנדז:
  - שלאָגן מיט אַ שמאָל שטראַל, באַשטימען די גאַנז צו נאָדל מאָדע.
  זינט די קאָמפּיוטערס זענען אויסגעדרייט אַוועק, דאָס מוזן זיין געטאן מאַניואַלי. רעגולירן די צושטעלן פון כייפּערפּלאַסמאַ ניצן די פּויק. אָבער טאָן עפּעס ווי דאָס איז נישט אפילו גרינג; וואָס סאַוועס אונדז איז אַז די טריינינג פּראָגראַם אויך גיט דעם קראַפט מאַדזשור. יינגלעך און גערלז קאָפּע מיט דעם פּראָבלעם אין אַוטאָ מאָדע. אַרטהור צילט אויף אַ מיסאַל שיפל, פירינג מיט אַ קליין פירן. מען הערט דאָס דינסטע קװיטש פֿון דעם חרובטן וואַקוום, דאָס שיפל װערט צערײַסן אין שטיקלעך. אויב משפטן לויט די מאַכט פון די יקספּלאָוזשאַן, די דעטאַניישאַן פון שיסוואַרג אַקערז. די ליכט פלעק דיסטרויז די מאַשין. די טעטראַפּלאַנע איז אויך חרובֿ געוואָרן, דאָס מיידל האָט געמאַכט אַן פּינטלעך שאָס.
  די פליגל פליען אַוועק באַזונדער, און אין דער זעלביקער צייַט די פלאַמינג עק ספּינז אין די וואַקוום.
  די פייַנט בריגאַנטין נעמט נאָך שעדיקן, אָבער ריספּאַנדז מיט מאַסיוו סאַלווז. א שטראם דרינגט דורכן שפאלטן, װארפט דאס מײדל אין א זײט, אנטפלעקט גאלדענע בריסט מיט שאַרלעכ רויטע ניפּלען.
  אַרטעם קוועטשן:
  - איר זען ווי קיל עס איז! טשערנאָדירנאָ!
  סוועטלאַנאַ האָט אַ פּאַטשן דעם באָכער אויף די קני:
  - זיי ממשיך אזוי! כאַפּן דיין נייט ס מאַסע העכער!
  די טראָפּן-שייפּט בריגאַנטין בריסאַלד מיט וואַליז. שפּיציק טוי טראפנס פון כייפּערפּלאַסם זענען ספּלאַשט איבער די קאַמבאַט פּלאַץ.
  אַרטהור האָט געזאָגט:
  - לאנגען!
  פון דער זייט איז ארויסגעקומען א פריגאט, און אין דער זעלבער צייט האט זיך אויפגעריסן די ארומיקע באטעריע. עס קוקט אויס ווי די בחורים האבן נישט געהאט קיין גליק, זיי האבן זיך געטראפן אויף א שווערע ראקעט אדער א וויברא-פעלד, וואס האט צעבראכן דאס מערסטע דורבליכע מעטאל.
  דער יונגערמאן האט פרובירט צו פארדרייען די פלאטפארמע צו איבערלעבן אזא אנפאל. אבער די קעגנערס זענען אויך הויך-קלאַס פּראָפעססיאָנאַלס וואָס גראַדזשאַווייטיד פון כּמעט דער זעלביקער שולע.
  דער טעמפּראָפּרעאָן קאַנאָן איז חרובֿ. עס איז געווען צעטיילט אין אַ הויפן פון פינקלען טיילן. דאס מיידל און דער יינגל וואָס דינען דעם ביקס זענען ארלנגעווארפן צוריק ווי געשלאגן מיט אַ פלעדערמויז. ז ײ האב ן זי ך ארײ ן אי ן דע ר פאנצער , א ביס ל פארפלאקערט , געציטער ט מי ט זײער ע עלאסטיק ע קערפער .
  אַרטהור האָט געפילט אַ קאַלט געפיל אין די גרוב פון זיין מאָגן. די געדיכטקייַט פון די פייַנט ס פּלאַזמע ויסבראָך איז געשטארקט, און עס געווען אַז פריש פאָרסעס זענען ציען אין די שלאַכט. פֿאַר בייַשפּיל, די הינטער-באַטאַלשיפּ זיך איז די גרייס פון אַ לייַטיש אַסטערויד, און די פאָרעם פון אַ מאַסיוו דאַגער, סטאַדיד מיט עמיטטערס, ימיטיד אַ גאַנץ רייַך מוסטער פון כייפּערפּלאַסמיק דזשעץ. אויף דעם קרוזער פֿון גרויס רוסלאַנד איז געפֿאַלן אַ געבויגענע מאַטעריע, פֿאַרוויקלט אין דער געשטאַלט פֿון אַ כייבריד פֿון אַ נעסטינג ליאַלקע און אַן אַקאָרדעאָן. אנדערע סטרימז פון אַנייאַליישאַן צעטרעטן פיר טרויער-שייפּט אַרטילעריע פּלאַטפאָרמס.
  אַרטיום האָט ווידער געפּרוּווט דורכפירן אַ קאָונטער-מאַנוווער, אָבער צוליב ערנסטע שאָדן האָט זיך די באַטעריע ס גיכקייט אָפּגעלאָזן.
  סוועטלאַנאַ זיך איז געווען עמעס ינדזשערד, לוזינג איר אָרעם:
  - ס׳טוט דאך וויי! - האט זי געזאגט. - אַ שאָד אַז איך האָב רוינדירט אַזאַ באַשטאַנד!
  איר פרייַנד האָט סאַרקאַסטיש געזאָגט:
  - לוזינג אן אנדער אָרט, אפילו אין פאַל פון רידזשענעריישאַן, קריייץ פּראָבלעמס מיט אָרגאַזם.
  דאָס מיידל האָט געסטראשעט:
  ― די דאָזיקע װוּלגאַרע זאַך, װעל איך אײַך שיקן אין געריכט.
  ארטעם האט פאטעטיש געזאגט:
  - לאמיר שטארבן מיט כבוד! חברים אין געווער!
  דער יונגערמאן האט זייער שווער געהאט. איצט די באַטאַרייע איז געווען ממש אויף דעם ברעג פון אַ דאַגער. די פלאטפארמע האט זיך צעשפאלטן, האבן די יונגע מײדלעך געשריגן.
  - אַבסעסיוו סאַקאָנע פון דער ערשטער גראַד.
  די מדרגה פון ענערגיע פּאַמפּינג דראַפּט ראַפּאַדלי. די ביקסן כּמעט גאָר פאַרפאַלן די פיייקייט צו פייַער. אַרטהור האָט געצויגן דעם פּויק, אַ סופּער פּלאַזמע בלאָז איז אַרויסגעפֿלויגן פֿונעם פֿאַס, שימערנדיק מיט אַלע פֿאַרבן פֿון רעגנבויגן, עס האָט זיך צעבראָכן נישט ווייט פֿונעם ביקס.
  - זילך ! די אָפּצאָל איז ויסגעמאַטערט! - האט ארטור געמורמלט. ― ס'איז געבליבן נאָר אײן זאַך!
  א רוסישער וואָריער שטארבט ברייוולי,
  צו שטאַרבן פֿאַר פֿאָטערלאַנד איז אַ כּבֿוד!
  די שװערד פֿון גורל פֿינקלט איבער אים װי אַ שטראַל,
  עס בלייבט נאָר צו שלאָגן די באַראַן - לייענען די תפילה אין אַ רעגע!
  ווייל מאַניואַלי פארקערט אויף די געצווונגען אַקסעלעריישאַן, די נויטפאַל סופּערמאַטריקס, ער האט נאָר פאָרויס מיט די הילף פון אַ כייפּערפאָטאָן דזשעט. דאָ, דיפּענדינג אויף דיין גליק מיט די ציל, עס איז כּמעט אוממעגלעך צו ציל. סייַדן איר נוצן די סקילז פון אַ מכשף (דאָ, אַלעמען האט עקסאָטעריק אַבילאַטיז, אָבער די מדרגה איז אַנדערש; מיט די הילף פון קאָמפּיוטערס, זיי האָבן געלערנט צו רעגולירן דזשאַנעטיקס צו פאַרגרעסערן אַבילאַטיז אויף אַ זייער לימיטעד וואָג). ענדליך האט דער בחור צוגעקוועטשט די האנט צו זיין פריינד און זי צוגעצויגן צו זיך. די ליפן האבן נישט געהאט קיין צייט זיך צונויפגיסן אין א קוש, ווי א רעזולטאט פונעם ראמינג פון דער גרויסער באטל שיף, זענען דער בחור, די מיידל און נאך א טוץ יונגע מענטשן פארשוואונדן געווארן אין א היפּערפּלאַסמישן בליץ. די באַטטלעשיפּ זיך פאַרפאַלן צוויי ראָוטייטינג טעראַץ און סלאָוד זייַן ומנייטיק באַוועגונג.
  קאַפּיטאַן פון דער ערשטער ריי אַנדריי ליסאָווסקי געשוואוירן:
  - גוטע בחורים זײנען פארניכטעט. ניט מער וואַקוום ווי מייַן!
  זיין דעפּוטאַט, קלאַראַ נאָוויק, האָט אַבדזשעקטיד:
  ― װאָס גױ, אפֿשר זײַנען דאָרטן מײדלעך. נאָך אַלע, עס זענען מער פרויען אין דער אַרמיי ווי מענטשן. גרויס בריסט - שוץ געזונט!
  - אבע ר ניש ט צװיש ן ד י העכסט ע קאמאנד ע שיכטן .
  - איך וואָלט נישט זאָגן אַז, סייַדן מיר נעמען די שרים און מיליטעריש פירער פון דער פאַרגאַנגענהייט רעזערעקטיד פון די טויט! - האָט געזאָגט דער נײַן־שטערן אָפֿיציר.
  (די מיידל געדאַנק וועגן וואָס וואָלט פּאַסירן אויב מאַליוטאַ סקוראַטאָוו איז אויפגעשטאנען), ווייַל אין דעם פאַל איר ייסעק מיט די קוואַרטערמאַסטער אַלגעמיינע וואָלט זיין פול מיט שטראָף. פארוואס? דער באָכער סטילז, וויל צו קויפן אַ פּלאַנעט מיט סלאַוועס און אַריבערפירן צו די עקאָנאָמיש טרופּס. דערצו, ער אפילו פארקויפט פיקי קראַק פֿאַר די אַנדער-דעוועלאָפּעד סאַטעליט שטאַטן. אין אַלגעמיין, די אַלוועלט איז זייער גרויס מיט סעקסטיליאָנס פון שטערן און פּלאַנאַץ, פילע פון וואָס האָבן קיינמאָל געזען מענטשן. אמת, כּמעט אַלע מער אָדער ווייניקער דעוועלאָפּעד סיוואַליזיישאַנז האָבן שוין קאַנגקערד דורך רוסלאַנד, אָבער עס זענען פאַרשידן אַנקאַנטראָולאַבאַל קליין זאכן, אַ מין פון קאָסמאָמאַפיאַ. עטלעכע גענעראלן טאָן ניט האָבן צו נוץ פון דעם. אמת, מיט דער איצטיקער העכסטער טעכנאלאגיע איז מעגליך צו קאנטראלירן יעדן שריט און מחשבות פון א מענטשליכע יחיד, אבער... פארדארטע באאמטע דארפן אויך לייזן געוויסע פראבלעמען. נאָך אַלע, די ענגליש מלכים, און אַפֿילו די רוסישע צאַרס, ווי איוואן די שרעקלעך, האט נישט דיסדיין צו ריזאָרט צו די סערוויסעס פון פּריוואַטעערס - נאַטירלעך פּייראַץ.
  אַזוי, אין עטלעכע מאָס, די מאַפיאַ איז ערלויבט צו פונקציאָנירן אין אַ טרונקייטיד פאָרעם: פֿאַר די צייט, פֿאַר די צייט! דאָס שטערט זיך גאָר ניט מיט דער מלחמה.
  און איצט, ווען טויזנטער פון טרעטאַנינג סטאַרשיפּס ופרייַסן יעדער רגע און מיליאַנז פון מענטשן שטאַרבן, עמעצער רעכנט די פּראַפיץ.
  קאָנסטאַנטין ראָקאָססאָווסקי זעט ווי זיין אַרמיי איז ביסלעכווייַז סקוויזינג די פייַנט שטעלע אין אַ וויצע, טראָץ אַלע די בערייש מאַנוווערז פון די פייַנט. אָבער, ביז איצט, ביידע זייטן ליידן בעערעך גלייַך לאָססעס און קיין איין קעסל איז נישט געשאפן. אָבער, דאָס איז שווער מיט אַזאַ מאָביליטי פון סטאַרשיפּס. שטייען אויף מחשבות, פארוואס קווענקלען זיך די מכשפים? אויף אן אנדער מדרגה, אַ גראַנדיאָוס מאַדזשיקאַל שלאַכט איז וועגן צו אַנפאָולד. אין עס, די פאָרסעס פון די פּאַראַנאָרמאַל פלאַך מוזן גרייכן אין די טעראַפייינג אַרומנעמען פון אַנייאַליישאַן.
  מאַרשאַל ווער-וואַר האָט פֿאָרגעלייגט ראָקאָססאָווסקי אַ כייבריד פֿון אַ ביר און אַ זשאַבע.
  "איך טראַכטן עס איז צייט צו ברענגען די הויפּט רעזערוו אין קאַמף, שיקן עס אין אַ טיף בייפּאַס פון די הויפּט שורות." דעמאָלט ער וועט געפֿינען זיך פּונקט אין די הינטן פון די ומרויק אלעקסאנדער. א שטאַרק קלאַפּ צו די דערציען וועט נאָכפאָלגן, וואָס וועט פאַרענדיקן די באַזיגן פון די פייַנט.
  סטאַרפלעט היפּערמאַרשאַל ראָקאָססאָווסקי איז געווען סקעפּטיקאַל:
  - ברענגען די הויפּט רעזערוו אין שלאַכט ווען עס איז אומבאַקאַנט וואָס דער פייַנט איז אַרויף צו און וואָס ער האט צו זיין באַזייַטיקונג איז, צו זאָגן די מינדסטער, אַ ברען!
  דאָס שרעטל מיידל, אויך אַ מאַרשאַל, האָט געזאָגט:
  - אויב עס איז אַ פּלאַצן אין די דאַם פון די פייַנט, עס מוזן זיין חרובֿ ווי באַלד ווי מעגלעך. אַנדערש עס וועט זיין געחתמעט. מיר מוזן נישט פאַרפירן אונדזער געלעגנהייַט אונטער קיין צושטאנדן. עס איז נייטיק צו געבן די סדר צו מאַך אַרויף די רעזערוו מיד, איידער ריינפאָרסמאַנץ צוגאַנג די פייַנט.
  ראָקאָססאָווסקי האָט זיך געפּרעגלט, אָבער ער האט טאַקע אַ גרויס מייַלע אין דעם מאָמענט און עס איז גאַנץ מעגלעך צו פאַרפירן זיין גיכער צו געווינען. דער היפּערמאַרשאַל האָט געמאָלדן:
  - מאַך פאָרויס די סטרייק קראַפט און שיקן עס צוזאמען די מאַרשרוט 98-79-32. עס איז מיין סדר צו פאַרהיטן דעם וועג.
  ווער-וואַר אפילו סאַגדזשעסטיד:
  - לאמי ר גרופ ן א אײנהײ ט אוי ף דע ר רעכטע ר פלאנג , דעמאל ט װעל ן מי ר האב ן א גרויםע ר קעסל , אײדע ר דע ר שונא ט װע ט זי ך ארום .
  ראָקאָססאָווסקי האָט געשריגן:
  - וואַרפן אַגזיליערי וניץ אין שלאַכט! פאַרענדיקן די פלאַנגקינג מאַנוווער.
  עלף האט געשריבן:
  - איר קענען שיקן אַ סדר מענטאַלי! טעלעפּאַטיש כוואַליע! שריי נישט!
  ראָקאָססאָווסקי האָט זיך פֿאַרשעמט:
  - אנטשולדיגט, דאָס איז געווען אַ געוווינהייטן זינט דער מלחמה.
  די רעזערוו איז געווען קאַמאַנדיד דורך סופּער מאַרשאַל מאַשאַ פּאָדזעמנייַאַ. א שיין מיידל, לעפיערעך יונג פֿאַר אַזאַ אַ הויך שטעלע, מיט פייַערד האָר און אַ ברענענדיק בליק, זי האט אַפּלייינג אַ שטאַרק רעזערוו פון פופציק מיליאָן סטאַרשיפּס און איין און אַ האַלב ביליאָן טעטראַפּלאַנע קעמפער. אויף דעם טאָג, מאַשאַ סעלאַברייטיד איר פּונקט פופציק יאָר יאָרטאָג - לויט די סטאַנדאַרדס פון אַ מאָדערן ציוויליזאַציע וואָס טוט נישט וויסן עלטער: פּראַקטאַקלי קינדשאַפט. איין מאָל, דאָס מיידל איז געווען איינער פון די אויסדערוויילטע מיליאָן. היפּערעלעקטראָניקס אויסגעקליבן יעדער יאָר פינף הונדערט טויזנט פון די מערסט דזשאַנעטיקלי טאַלאַנטירט יינגלעך און פינף הונדערט טויזנט פון די בעסטער גערלז. פון קינדשאַפט, זיי זענען געווען ספּעציעל טריינד, טריינד און באפוילן מיט ענערגיע. אנהײב ן פו ן צװ ײ יאר ן האב ן ז ײ גענומע ן דר ײ מא ל א יאר , אנהײבנדי ק פו ן צע ן יאר ן האב ן ז ײ גענומע ן ד י עקזאם ן 4 מאל א יאר , פו ן צװאנצי ק זעק ס אלט . ביי דריי און דרייסיק איז בלויז איינס פון א מיליאן געווארן קייסער פון הייליקן רוסלאנד. אין גרויס רוסלאַנד, אַ ענלעך סיסטעם, ביידע פּאַראַלעל וניווערסיעס זענען כּמעט לעגאַמרע ענלעך! דער קייסער האט געשאפן די הויפטקווארטיר פון דעם אויבערשטן הויכן קאמאנד , וואס האט אריינגערעכנט די זעקס מערסט באגאבטע פארטרעטער פון די אויסגעקליבענע מיליאן און זעקס פרייע מיטגלידער, וועלכע זענען אריינגעשטעלט געווארן אין דער מאכט דורך דעם קייסער אליין. דא ס האב ן געקענ ט זײ ן אי ן ד י װא ם האב ן זי ך אויסגעצײכנ ט אי ן קאמפן , ס ײ ד י אויפ ־ געשטעל ט קאמאנדיר ן פו ן פארגאנגענהייט .
  מאַשע האָט אָבער בעסער געפּרוּווט נאָר צו באַפעלן און אַטאַקירן, און אין דעם פּראָצעס מיט ריזיקירן איר לעבן. די מיידל, ווי אַ זייער טאַלאַנטירט קאַמאַנדער, האט נישט ויסשליסן אַז אַ אַמבוש אַווייטאַד איר פאָרויס. קליינטשיק סקאַוץ, עטלעכע מייקראַן-סייזד, זענען ספּרייד איבער די טאַנאַלז און גראַוויטיישאַנאַל גאַליז. ז ײ האב ן געזוכ ט ד י מינדסט ע שפראכ ן אי ן חלל , געזוכ ט ד י װאקו ם פעלדער , כד י צ ו פארמייד ן דע ר שונא ט זי ך זא ל זי ך באהאלט ן הינטע ר ד י קאמואפלאזש ע פעלדער , אדע ר אנטלויפ ן צװיש ן צײטן . באזונדער קען מען מיט די הילף פון טעכנאמאגיק אריבערפירן א שטערן שיף, אדער אפילו א גאנצע סקוואדראן, א טויזענט פון א סעקונדע אין דער פארגאנגענהייט און דער פארגעשריטענער שפיאן וועט עס נישט דערקענען, און דאן אמאל שפרינגט ארויס די ארמאדע. אמת, אין דעם פאַל די סקוואַדראָן קענען זיין ביטרייד דורך די בייַזייַן פון מאַגיש אין פּלאַץ. עס איז אויך די אָפּציע פון אַרייַן איין-דימענשאַנאַל, אָדער אפילו מינוס פּלאַץ, אָבער אפילו דאָס קענען זיין דיטעקטאַד. דאָ דער פייַנט וועט ניט זיין געראטעוועט אפילו דורך פראַקשאַנאַל מעזשערמאַנץ.
  סטאַרשיפּס מאַך אין אַ דימענט פאָרעם, די מערסט שטאַרק און פּראָטעקטעד אין די שפּיץ, לייטער אין די עדזשאַז. א ביסל פאָרויס איז אַ וואָלקן פון טעטראַפּלאַנעס; זיי אויך דורכפירן אַ ריקאַנאַסאַנס פונקציע. עטלעכע סטאַרשיפּס זענען אַנדערש פון רוסיש טרער-שייפּט אָנעס. דאס זענען כלים פון אַלייז, פאַרשידענע ראַסעס, יוזשאַוואַלי מער צוריק ווי ערדלינגז. דאָ די שאַפּעס פון די שיפן קענען זיין זייער פאַנטאַזיע, אין די פאָרעם פון פאַרשידן טשיזקייקס, פּרעטאַלז, סקוועראַלז, באַניז און פיש. עטלעכע נוצן סטאַרשיפּס אין די פאָרעם פון דאַגערס, מאַנסטראַסלי פאַרקרימט ינסטראַמאַנץ פון פּייַניקונג, אָדער, פאַרקערט, פּרימיטיוו קינדער אידיש. אמת, די וואָפן זענען נישט שוואַך, מערסטנס רוסיש. יעדער סטאַרשיפּ האט זיין אייגענע עמבלעם; עטלעכע ייליאַנז בעסער סקאַלז און קראָסבאָונז, כייבריד באשעפענישן. איצט די כוואַליע פון שיפן בלערז און ווערט כּמעט ומזעיק. זיי אויסגעדרייט אויף קאַמאַפלאַזש, די כלים פון די פרעמד גאַלאַקט זענען טריינג צו באַהאַלטן אונטער די דעקל פון רוסיש סטאַרשיפּס. אויסערווייניק זעט עס אויס ווי שטיינער איינגעבויט אין זויערע, זיי צעלאזט זיך לאנגזאם, לאזט איבער א וואלקנס.
  מאשע אונטערערד האט געוואוסט אז אן אטאקע פון הינטן וועט נישט זיין קיין חידוש פאר איר איבערגעלעבט קעגנער, דאך האט זי פארשטאנען אז אלעקסאנדער מוקדון איז לייַדנשאַפטלעך און מוז דערפון אויסנוצן. איצט אירע טרופּס סטאַמבאַלד אויף דער ערשטער שטאַרק פונט. עס דאַרף זיין באדעקט אין איין גלעזל. אויף דעם שונא איז געפאלן אן עקסטרעמע געדיכטקייט פון פייער.
  דער אָרק קאַמאַנדער פון די באַטאַרייע געראטן צו ריספּאַנד מיט בלויז איין וואַלי און געשטארבן די טויט פון די העלדיש.
  - צום כבוד פון גרויס רוסלאנד! - האט דער אָרק געשריגן. די מיידל - קאַבליס (אַ געמיש פון אַ קאַבאַן און אַ פוקס) איז געווען ביכולת צו שפּרינגען אויס ניצן די ראַטעווען מאָדולע, אָבער זי איז געווען אָוווערטייקאַן און פלאַטאַנד דורך די צונג פון די גראַוויטי כוואַליע.
  נאָך וואָס די רעזערוו אַרמאַדאַ האט זיך אַ ביסל אויסגעשטרעקט ווי אַ שלאַנג. די קעגנשטעל פון די סוויווע געוואקסן, אין די וואַקוום פון ינטערוניווערסאַל פּלאַץ, פראַגמאַנץ פון פראַקשאַנאַל דימענשאַנז פלאַשט. מאשע האט פארשטאנען אז דאס וועט שאפן פראבלעם ביי אן אומשטענדן, און האט באפוילן צו פארמינערן די גיכקייט א ביסל, כדי די אויספארשונג זאל האבן צייט צו פארארבעטן די אלע דאטא און אנאליזירן דעם מצב פונעם וואקוואם. נאָך אַלע, די מערסט ינסידיאַס טראַפּס זענען מאַדזשיקאַל אָנעס! זיי זענען די מערסט שווער צו דעטעקט, ווייַל די שטאַרקער דער מכשף, די בעסער פאַרשטעלונג זיך.
  קאַרליק דדזש, מיט אַ ליספּ, סאַגדזשעסטיד:
  - היט זיך נישט. מיר וועלן פאַרפירן דעם מאָמענט, דער פייַנט וועט צוריקציענ זיך אָדער באַקומען ריינפאָרסמאַנץ. א פּאַמעלעך שלאָגן איז טאַנטאַמאַונט צו אַ פאַרפירן!
  מאשע האט באשלאםן געטענהט:
  - די וואָרענען פון אַ קאַמאַנדער איז ווי אַ פינגער אין אַ פויסט, אַ ינטאַגראַל עלעמענט, אָבער עס קען נישט פאַרבייַטן די מנוחה! אַזוי זען אויב עס איז יבעריק.
  טאַקע, איינער פון די מאַגיש טראַפּס געארבעט. א טוץ סטאַרשיפּס, אַרייַנגערעכנט איין באַטטלעשיפּ, געביטן זייער פּאַראַמעטערס און פראָזע ווי גלאז. נאָך וואָס זיי קראַמבאַלד אונטער דער השפּעה פון רייַבונג.
  - מאגיק־מינן ! - האט מאשע אויסגערופן מיט שרעק. - און איר האָט אונדז געזאָגט צו גיין גלייך פאָרויס!
  דער שרעטל האט טרויעריג געענטפערט:
  - לאָססעס זענען באַשערט אין מלחמה! ווייַל עס זענען אַ טוץ סטאַרשיפּס, עס איז ומזיסט צו באַשטעטיק די צייט וואָס איז פארלאנגט פֿאַר אַ וואַרפן!
  - אַוודאי, וואָס איז דער טויט פון עטלעכע מיליאָן זעלנער! - דער קריגער האָט זיך אויפגערעגט.
  - אבער ביליאנען װעלן שטארבן! זיי וועלן ינעוואַטאַבלי שטאַרבן און זענען שוין געשטארבן בעשאַס די שלאַכט. אַזוי לאָמיר זיך דערנענטערן!
  מאשע האט פארגליכן די טענות און גלײך געמאכט א באשלוס (זי האט געהאט דעם פלעקסיקן שכל פון א מויד פון פראגרעס).
  - איך גיב דעם באַפעל צו פאַרגיכערן שארף!
  די ארמאדא האט זיך געגראפעט, נאך מאטארן זענען אנגעצונדן געווארן, די רעאקטארן האבן ארויסגעגעבן טעראטאָנס פון ענערגיע, אבער די אקטיווע קעגנשטעל פון דער סביבה האט פארלאכטן די באוועגונג.
  מאשע האט דערזען, אז די קאנטורן פון די שיפן ציטערן זיך פון אן אויםרעדנדיקער שפאנונג, די כייפעראלױי האט װיברירט, זיך צו פלאקערן. די מיידל האט באפוילן:
  - מעלדונג ראַדיאַציע אין זיבן און זיבעציק ריינדזשאַז, איר דאַרפֿן צו פאַרווייכערן די וואַקוום און שפּאַלטן די פראַגמאַנץ פון קערווד דימענשאַנז.
  די ריזיקע ספּייסשיפּס זגינען געווען שראַודיד אין האַזע, פילע ימיטערז זענען שיסער, טריינג צו צעטרעטן אַלע די בייגן און שפּאַנונג פון פּלאַץ.
  אי ן צענטע ר פו ן דע ר קאמ ף זײנע ן יעדע ר סעקונדע ר צעשפרײ ט געװאר ן טויזנטע ר שיפן , או ן א ס ך ברוכ ן האב ן זי ך צעטראג ן אל ע צוגאנג ן צ ו ד י שטערן . איצט צוויי ריזיק הינטער-דרעאַדנאָוגץ קאַליידיד און אנגעהויבן צו פאַלן אויף די שמאַראַגד שטערן. ריזיקע טויזנט־קילאָמעטער טראָפּ־פֿאָרמישע בלאָקן זײַנען געפֿאַלן צו דער אױבערבײַ, די פּראָמינענטן האָבן זיך גלײַך געכאַפּט, געכאַפּט פֿופֿציק טעטראַלעטן מיט זײערע ברענענדיקע בלעבללעך.
  ראָקאָססאָווסקי האָט באַמערקט מיט צופֿרידנקייט:
  - פײַנט װידערשטאַנד פֿאַלט! רובֿ מסתּמא, ער איז שוין טראכטן וועגן ויסמיידן גאַנץ צעשטערונג. אין דעם פאַל, הערן צו מיין סדר!
  דער היפּערמאַרשאַל האָט געמאָלדן:
  - מאשע ! פאַרגיכערן ווי פיל ווי מעגלעך און גיין צו די דערציען! איר דאַרפֿן צו שלאָגן די באַקסער אין די צוריק פון די קאָפּ.
  האָט דאָס מיידל געענטפערט:
  ― איך טו אַלצדינג, װאָס איך קאָן!
  צו באַשטעטיקן איר ווערטער, צוויי טוץ מער סטאַרשיפּס סטאַמבאַלד אויף אַ מאַגיש טראַפּ. נאָר איבער אַ האַלב מיליאָן זעלנער האָבן זיך אין אַ וואַקוום פאַרוואַנדלט אין קלעפּיק קרעם און קאַנפעקשאַנערי.
  - איר זען, דער פייַנט האט זייער סקילפאַלי מיינד אַלע די אַפּראָוטשיז!
  - מיר האָבן ניט געליטן אַזאַ לאָססעס! זאל ס גיכקייַט אַרויף! קוועטשן אויס אַלע דיין ריזערווז, איך געבן איר נאָך דרייסיק מאַלטי-סעקונדעס צו דערגרייכן די סטאַרטינג פונט.
  דרייסיק מולטי-סעקונדן איז אַ ביסל מער ווי דריי און זעכציק רעגולער סעקונדעס. מאשע האט געשװאוירן, אז זי װעט זי נישט לאזן שפעט.
  אלעקסאנדער דער גרויסער האט זיך צעקרײצט מיט זײן ארמײ װי א באא קאנםטריקטער. ער האָט נאָר באַקומען אַ אָנזאָג: פאַרשטאַרקונג קומען. אויםע ר הא ט ע ר געפילט , א ז ז ײ קומע ן צ ו זײ ן הינטן . עס זענען געבליבן בלויז צוויי מעגלעכקייטן. אָדער אַ גיך צוריקציענ זיך צו ראַטעווען די אַרמיי, אָדער שפּאַלטן די טרופּס, וואָס קוקט מער ווי זעלבסטמאָרד. דער יקספּיריאַנסט קאַמאַנדער, וואָס האט קאַמפּערד די פּאַסאַבילאַטיז, אויסדערוויילט דער ערשטער: אין די ינטערוניווערסאַל פּלאַץ, עס זענען קיין פּאַפּיאַלייטאַד סיסטעמען אָדער ינדאַסטריאַל פאַסילאַטיז, וואָס מיטל ער קען צוריקציענ זיך אָן קיין קרבן. וואָס איז עס אַזוי שיין גערופן: צוריקציען.
  אלעקסאנדער דער גרויסער האט קלאר באפוילן, שיקט א טעלעפאטישן שטויס:
  - איך מעלדן אַ רילאָוקיישאַן!
  ריזיק מאסע פון סטאַרשיפּס און רירעוודיק סטיישאַנז, בענדינג אין קאָמפּלעקס ספּייראַלז, אנגעהויבן צו מאַך אַוועק פיל פאַסטער. א סאָף אָקעאַן פון בליץ און לייץ אנגעהויבן צו ויסמישנ זיך צו די פאָקס טויער. אלעקסאנדער זיך, פאַרקערט צו די עצה פון עקספּערץ, געקעמפט אין די דיק פון עס, ריזיקירן זיין לעבן. ער פּערסנאַלי געשיקט אַ כייפּערפּאַלס פון די הויפט קאַנאָן, ארבעטן אויף דעם פּרינציפּ פון אַ פּלאַץ בויער. די כייפּערפּאַלס ביטעס אין די האַלב-פּלאַץ פעלד, ברייקס דורך די מאַטריץ שוץ פון פאַרשידן ראַדיאַטיאָנס און פּענאַטרייץ פאנצער. א קליין שיף וועט פליען באַזונדער, אַ גרויס איינער וועט באַקומען אַן ימפּרעסיוו לאָך. די כיסאָרן פון די וואָפן איז די ניט-גענוג קורס פון פייַער, און אויך די פאַקט אַז דער שטופּ זיך איז גרינג צו קלאַפּן אַראָפּ אויב עס איז כאָומינג.
  דעריבער, עס איז גרינגער צו שיקן עס אין אַ גלייַך שורה, אָבער דאָס ריקווייערז בערייש יימינג. דא האט אלעקסאנדער זיך גענומען שיסן. אפשר איז דאס געווען א טעות, ווייל אים האט געפעלט דעם גענעטישן זיקאָרן פון שיסן פארשידענע געווער. אבער פֿאַר עטלעכע סיבה די וואָריער ס בעסטיש אינסטינקט האט נישט לאָזן אים אַראָפּ. ד י שלאג ן זענע ן געװע ן אפט , נא ר דע ר הויכע ר פריגא ט אי ז ניש ט געװע ן גענו ג שטאַרק . אבער קיין איינער געראטן צו באַקומען אין די מאַקעדאָניש ספּייסשיפּ. ער מיינט צו זיין אונטער אַ רעגע - אָבער וואָס טוט עס ויסקומען ווי עס איז אַזוי! עטליכע הונדערט מכשפים, אריינגערעכנט עלווז און פיריביד (באשאפן וואס וואוינען אינעווייניג אין די שטערן), האבן גערעדט צו דער פריגאט, און האבן אזוי געטוישט די טעאריע פון מאשינען, אז אפילו דער קלוגסטער מיסאַל האט נישט געקענט שלאָגן.
  אָבער ער דאַרף זיך נאָך צוריקציען, זיך פּאַמעלעך צוריק צו די פאָקס טויער.
  וולאדימיר קאשאלאטאוו האט באקומען עטליכע ערנסטע וואונדן נאכדעם וואס ער איז דורכגעגאנגען א סך געפארן אין די לאבירינטן פונעם אסטערויד. ענדליך איז ער געפלויגן אויפן אויבערפלאך. דער יונגער אָרעמאַן האָט געזען, אַז זײַן אַרמיי איז שוין ווײַט אַוועק, דאָס הייליקע רוסלאַנד האָט זיך שטאַרק געשטיגן און צעטרעטן די פֿאָרשטעלונגען פֿון אלעקסאנדער דעם גרויסן. איצ ט אי ז געבליב ן נא ר אײ ן זא ך צ ו טאן , זי ך צוריקצוציע ן צ ו אונדזע ר אײגענעם , האפנדי ק א ז אז א קלײנ ע קאמ ף אײנהײט , װע ט ניש ט באמערק ן אי ן דע ר צערודערונג .
  דער וואָריער איז געווען נאָך זייער יונג: בלויז פערצן סייקאַלז, אָבער געוויינטלעך ער געוואוסט אַלע די טעקניקס פון קאַמאַפלאַזש און די פּרינסאַפּאַלז פון ניצל אין די פייַנט טנאָים. ערשטער פון אַלע, איר קענען פּרובירן צו צוטשעפּען זיך צו די פייַנט זעלנער. זיי זענען כּמעט די זעלבע, די זעלבע רוסישע שפּראַך, די זעלבע מערסטנס סלאווישע פנימער, מיט בלאָנדע האָר. אָבער מיקראָטשיפּס ליגן אין דעם גוף וועט מיד געבן עס אַוועק. יעדער פייטער כּולל עטלעכע מיליאָן קליינטשיק אָנעס - ווייניקער ווי אַ טויזנט פון אַ מייקראַן, קאַנסיסטינג פון יחיד קאָמפּיוטער מאַלאַקיולז. ניין, עס וועט ניט זיין מעגלעך צו ינפילטרירן, ספּיעס אין טנאָים פון גאַנץ עלעקטראָניזאַטיאָן זענען ספּעשאַלי טריינד מיט די מערסט קאָמפּליצירט מגילה.
  דער יינגל באַשלאָסן עס קען זיין בעסער צו ליגן נידעריק? וואָס אַ מאַך! אבער עס איז אַ בעסער געדאַנק. ער וועט פּרובירן עס, אפֿשר עס וועט אַרבעטן?
  . קאפיטל נומער 2.
  Mirabela שניי ווייסע איז געווען אַ גאָר טאַלאַנטירט מיידל. עס איז נישט פֿאַר גאָרנישט אַז כּמעט תיכף, פֿון די סייבער טראכט, קאָמפּיוטער אַנאַליס אויסגעקליבן איר ווי איינער פון די אויסדערוויילטע מיליאָן. פון קורס, כאָטש עס איז נישט אַ זייער גרויס געלעגנהייַט צו ווערן אַ גרויס פירער - דער עמפּעראָר פון סוויאַטאָראָססיאַ. לויט דעם אומגערעדן כלל: א יינגל הערשט איין טערמין, און דאן הערשט א מיידל אלעמאל. נאָך דער מיידל, דער יינגל ווידער. אזוי איז עס אויף אייביק. פרוי און מענטש, וואָס זענען אַנדערש אין נאַטור, לאָזן די רוסישע אימפעריע נישט אַראָפּוואַרפן אין דעם זומפּ פון ביוראַקראַטיק רוטין און פאַרמייַדן מענטשהייַט צו פאַרלירן זייַן דינאַמיזאַם: די פאַרלאַנג פֿאַר מאַכט און פּראָגרעס. א ספעציעלע מיליאן איז צוטיילט געווארן יעדעס יאר, אפילו אויב מען דארף נישט ערזעצן דעם קייסער, ווייל עס זענען פאראן א גרויסע צאל באאמטע פון נידעריקער ראנג, ווי סאטראפן פון מעטאגאלאקסיעס אדער גאלאקסיעס. אָבער, עס זענען ביליאַנז פון גאַלאַקסיעס אין די אַלוועלט און, ווי אַ הערשן, אויסגעקליבן "מיליאַנערז" באַקומען העכער שטעלעס. ז ײ שטעל ן זי ך אוי ך גוט ן אויפ ן אקטױו ן ארמײ . די עלטער פון Mirabela איז געווען ניט גאַנץ פּאַסיק פֿאַר די עמפּרעסס: (יוזשאַוואַלי דאָס כאַפּאַנז אַמאָל יעדער 33 יאָר), אָבער זי קען אין דער צוקונפֿט רעכענען אויף די העכסטן הודעות אין די וניווערסאַל, כּמעט סאָף אימפעריע. ווי איז עס געשען, אז זי איז אויסגעשלאסן געווארן פון די אויסגעקליבענע מיליאן? און די גיך העכערונג פון דיין קאַריערע געגאנגען אין אַ טיילספּין? אין אַ סייבערנעטיק אימפעריע, די פירער וואָס קאָנטראָלירן סופּער-שטאַרק עלעקטראָניק האָבן ריזיק מאַכט. ספּעציעל די וואס מאָניטאָר די אויסדערוויילטע מיליאָן, זיי, אין קער, זענען קאַנטראָולד דורך פאַרשידן סייכל יידזשאַנסיז. איינער קענען ימאַדזשאַן וואָס ריזיק מאַכט די דיפּאַרטמאַנץ פון ליבע און לעבן, האָנאָור און רעכט, פאַרטיידיקונג פון דעם טראָן, עלעקטראָניש קאָנטראָל און אנדערע האָבן.
  עס זענען צוועלף סייכל סערוויסעס אין גאַנץ, יעדער פון זיי קאָנטראָל די אנדערע. אין דעם סיטואַציע, געזונט פאַרמעסט צווישן דיפּאַרטמאַנץ איז גוט פֿאַר די סיבה! געראַנגל איז ווי ליכט פֿאַר די אויגן, עס קען זיין מיד, אָבער וויי צו מענטש אויב עס פאַרשווינדן גאָר! אין דער זעלביקער צייט, עס איז אַן אַקטיוו קאַמף קעגן כאַקערז. אין אַלגעמיין, די היפּעראינטערנעט איז געווארן צו געפערלעך רעכט צו פאַרשידן ווירטואַל מלחמות. עס זענען אויך פארהאן כאקערס-סאבאטארן און אזעלכע פארבונדן מיט דער לאקאלער מאפיא און פרעמדע, וואס חלומען צו ענדיגן די העגעמאניע פון מענטשהייט. עס איז אַ מערסאַלאַס קאַמף קעגן כאַקערז, וואָס איז מאָניטאָרעד דורך ספּעציעל מענטשן און שטאַרק זיכערהייט מגילה. די היפּעראינטערנעט אליין (עס אַפּערייץ אין מאַלטי-קינעסיס פּלאַץ, ווו אַלע דימענשאַנז זענען ווי שלייף אין שטאָף, ענערגיע און מאַטעריע פאַרשווינדן און זענען טייקעף ארלנגעווארפן אויס ביליאַנז פון פּאַרסעקס פון אַרייַנשרייַב. די גיכקייַט פון אינפֿאָרמאַציע אַריבערפירן אַפּראָוטשיז ינפאַנאַט, אָבער ענין ווערט האַלב-גשמיות .אפילו די צייט אין איין טייל פון דעם אביעקט פארלאנגט זיך, אין דעם צווייטן פארשנעלערט עס, אין דעם דריטן רייסט עס צוריק! אבער עס איז נאך ערגער מיט דימענסיעס, ווען דער קאפ איז פיר-דימענציאנאל, איז די ברוסט צען-דימענסיאנאל, די ארעמס זענען צוואנציג. דימענסיעס, און די לעגס זענען אַלע דערט, און אפילו מיט אַ בראָכצאָל, די מענטשלעך סטרוקטור דיסינטאַגרייץ אין אַ שפּאַלטן רגע נאָך די נוץ פון מולטיקינעסיס, ווי געזונט ווי סטאַרשיפּס אָבער אפֿשר פון צייַט צו צייַט ניט בלויז אינפֿאָרמאַציע אָדער מאַגיש פלאָוז וועט קענען צו מאַך אין עס) יעדער איצט און דאַן זיי זענען קלירד, אָבער די פייַנט, ווי אַ הערשן, ווארפט ער אין סאַבאָטאַזש מגילה, ווירוסעס, באָאַ קאָנסטריקטאָרס, וואָרמס, דראַגאָנס, בלאַץ און אנדערע טייפּס וואָס מאַכן די אַרבעט פון אַלע קאָמוניקאַציע און קאָמוניקאַציע ווי שווער ווי מעגלעך. געוויינטלעך, די סיסטעמען זענען נישט פארמאכט, קעסיידער מאָווינג און קאַנטראָולינג. אבער אויב דער אָנגעשטעלטער איז אויך אַ מאַזעק, עס קען זיין ווערט די ריזיקירן. אבראם כינשטיין, איינער פון די אויסגעקליבענע מיליאן, וואס קאנטראלירט די עקזאמען און דערצו א מעכטיקער מכשף, האט געוואלט אז די בלאָנדע מיראבעלע, דעמאלטס נאך א אויסווייניקער מילדע קינד, זאל דערפילן זיין בקשה.
  דער פאַקט איז אַז די מיידל האט אַ פענאָמענאַל פיייקייַט צו קאָנטראָלירן אַ קאָמפּיוטער, עס איז געווען עפּעס ווי עלעקטראָניש היפּנאָסיס און טעלעפּאַטי. ס'איז געװען, װי זי װאָלט זיך געװאָרן אַ שײַכות צו דער קאָסמישער איבערמײַד. אַזוי פארוואס טאָן ניט נוצן דעם? אין באַזונדער, אין סדר צו געבן די מאַקסימום כעזשבן צו זיכער יינגל אַפּליקאַנץ, פֿאַר וואָס איר קענען באַקומען אַ היפּש סאַכאַקל פון קאָרפּעריישאַנז. אָדער אראפקאפיע טייל פון די געלט פֿון אַן עלעקטראָניש טעקע. אָדער פּרובירן צו פאַרקויפן עטלעכע טוץ פּלאַנאַץ צו אַ שאָל פירמע. בלויז אַלע דעם איז מאָניטאָרעד דורך עלעקטראָניק, וואָס איר קענען נישט איבערצייגן, אָבער אין געלעגנהייַט איר קענען אָפּנאַרן. די מערסט שווער זאַך איז צו בייפּאַס די ווייכווארג בלאַקס פון ספּעציעל באַדינונגס, עס זענען מיליאַנז פון פאַרשידענע לעוועלס פון שוץ. אבער די מיידל קען איבערצייגן די עלעקטראָניק אַזוי פיל אַז די מערסט שטאַרק וואַטשדאָג מגילה וואָלט לאָזן די ניקקנאַמע דורך. אַ מאָדנער און נאָך שלעכט פֿאַרשטאַנען דערשײַנונג. אין דערצו, די מיידל קען נישט גאָר קאָנטראָלירן איר אַבילאַטיז, זיי אנטפלעקט זיך אין אַ זיכער יצר פון די שטערן, ווען די גאַלאַקסיעס זענען עריינדזשד אין אַ ינגקאַמפּראַכענסיבאַל קאָמפּלעקס זאַץ. אבראם כינשטײן, כיטרע, טשודנע און בקיאות, האט מיט דער הילף פון זײנע פרעמדע מיטארבעטער געראטן צו סימולירן סייבער־דופּליקאציעס, װאס האבן געזאלט פארפירען כייפּערפּלאַםישע סופּער-שטאַרק קאָמפּיוטערס. איצט, צו דורכפירן די סקאַם און פאַרבייַטן די דאַטן בלאָק, אַלע וואָס בלייבט איז צו טעמפּערעראַלי שלאָפן די אַלגעמיינע מגילה דיזיינד צו אַנטקעגנשטעלנ שפּיאָן כאַקערז. אין דערצו, די מיידל האט צו זיין פארפירט, ווייַל עס איז קלאָר אַז זי וואָלט נישט קאַנשאַסלי שטימען צו אַזאַ אַ סקאַם. פּונקט ווי צו טאָן דאָס, ווייַל Mirabela שניי ווייסע, טראָץ איר ווייך עלטער, איז איינער פון די אויסדערוויילטע מיליאָן.
  אבער דער אידישער מיינונג איז כיטרע פאר מיאוסקייט! מיראַבאַלאַ איז אויך גוט, מיר דאַרפֿן צו דרוקן אויף עס! דאָ איר טאָן ניט אפילו פילן נעבעכדיק פֿאַר דיין אייגן טאָכטער. דער פאַקט אַז זיין מיידל זאל שטאַרבן טוט נישט רעכענען. זיי וועלן מאַכן מער אין ינגקיובייטערז.
  Mirabela האט פּונקט פאַרטיק דעם שטערונג קורס. איר גראַציעז נאַקעט פֿיס געשפּריצט אויף די פליסיק העליום. די ראָזעווע כילז זענען גאָר ויסגעמוטשעט דורך ווייטיק ימפּאַלסיז און שטראַלן פון אַנייאַליישאַן. דאָס מיידל האָט אויסגעזען אַן ערך זיבן־אַכט יאָר אַלט, מיט גאָלדענע געקרײַזענע האָר, וואָס האָבן אַ ביסל דערמאָנט די קליינע גערדאַ, דורכגעגאַנגען אַ סך הינטער-האָלאָגראַפֿישע מאָנסטערס און פּסעוודאָ-ראָבאָטן, איז זי געווען ברוטאַל פאַרוואונדעט. אמת, די צאַרט הויט איז געווען געזונט פֿאַר אונדזער אויגן, און די פיס, בלוי פון די שרעקלעך קעלט, באקומען אַ ראָזעווע טינט. דערזען אבראם פליען, האט דאס מײדל געשמײכלט:
  ― װאָס גײסטו מיר זאָגן? ווי פילע פונקטן האָבן איך דורכגעגאנגען די פּראָבע?
  האט אבראם געענטפערט:
  - אויב משפטן לויט די נומער פון היץ אויף איר, עס איז נאָך ווייַט פון אַ הונדערט.
  די מײדל האט א זיפץ געטאן:
  - וויי, איך בין ימפּערפיקט ווי אַ וואָריער, אַזוי דאַנקען דיר פֿאַר דיין ערלעכקייט. אבער פארוואס זעהסטו אויס אזוי טרויעריג?
  אבראם האט געזאגט מיט א פארביטערונג:
  - געדענקסטו מײן טאכטער סימא?
  - יאָ, זייער טשיקאַווע מיידל!
  - און דערצו, זי איז נישט אָובידיאַנט.
  מיראבעלא האט ליב געענטפערט:
  - צום באַדויערן, אַ קינד קען נישט פירן זיך גאנץ. אפשר האב איך געפרואווט עפעס אסור?
  אברהם האט פארגאסן א טרער:
  ― װאָלט נאָר געװען! איר וויסן, בשעת איר גיין דורך די היפּעראינטערנעט, זי באַשלאָסן צו דורכנעמען די דאַטן וועגן דער צוגרייטונג פון די אויסדערוויילט מיליאָן, וואָס איז שטרענג פּראָוכיבאַטאַד.
  - יאָ, אונדזער דאַטן זענען סוד! - האָט דאָס אױסגעקליבענע מײדל באַשטימט.
  - און אַזוי מיין מיידל געפונען זיך געפאַנגענער פון וואַטשדאָג מגילה. יעדע ר מאמענ ט הא ט מע ן זי י געקענ ט ארויסציע ן או ן פארזוכ ן אל ס שפיאן .
  - אזוי קליין ?
  - דו װײסט, שפיאנאזש האט נישט קײן עלטער. זי וועט זיין דיפּרייווד פון איר פּערזענלעך מאַטריץ און געשיקט צו די שטיינערז, ווו זי וועט אַרבעטן ווי אַ שקלאַף פֿאַר סענטשעריז.
  - וואַו!
  "ווי אַ פאַרלאָזלעך פאטער וואָס האָט אָפּגעלאָזן צו זאָרגן פֿאַר זיין זון, איך וועל אויך באַשטראָפט ווערן." אָבער, איך טאָן ניט זאָרגן, איך קען נישט לעבן וויסן אַז מיין באליבטע טאָכטער, אַ קינד זעלנער, וועט דינען אין דער טורמע אַרמיי.
  מיראבעלא האט א קוק געטאן אויף אבראמען, װאם האט, װי א באקענער אקטיאר, געשילדערט טרויער אזוי נאטירלעך, אז דאם מײדל האט זיך געפילט אומרואיג:
  ― איך װעל אײַך העלפֿן! - האט מיראעלע געזאגט אין א סימפאטישן טאן.
  האט אבראם געענטפערט:
  ― נײן! קיינער קען מיר נישט העלפן!
  מיראַבעלע האָט מיט אַ שלעכט באַהאַלטן יקסייטמאַנט געענטפערט:
  - איך פילן אַז די גאַלאַקסיעס זענען וועגן צו אַרייַן אַ מין פון קריסטאַל לאַטאַס. דאס מיינט אז איך קען שלאפן די וועכטער פראגראמען און ארויסנעמען אייער טאכטער.
  אבראם האט זיך געמײנט:
  - אבער דאס איז דיר שטרענג פארבאטן, אויב מען כאפט דיך, וועט מען דיך ארויסנעמען פון די אויסגעקליבענע מיליאן, אדער אפילו שיקן אין די שטיינערין.
  האָט דאָס מיידל געזאָגט שטרענג:
  - עס טאר מיר נישט! איך וועל העלפן סימע. גיי מיר, איר וועט זען ווי איך טאָן דאָס.
  אבראם האט געזאגט מיט אן אטעם:
  - אײער אדלשטאנד איז װערט א קײזערין.
  ― װערט אַ מענטש! - קערעקטאַד מיראַבעלע.
  דאָס מיידל האָט זיך אַוועקגענומען מיט אבראמען. דער כיטרע מומכע געארבעט מיט אַלע די טראַקינג דעוויסעס אין שטייַגן און געהאלטן זיך זיכער. די מיידל און די ינסידיאַס דערוואַקסן האט אויף העלמעץ און פּלאַנדזשד אין אַ קאָמפּלעקס עלעקטראָניש וועלט אָנגעפילט מיט אינפֿאָרמאַציע.
  מירבעלאַ פּעלץ ווי אַ געטין צווישן פילע דימענשאַנז און ספערעס. עס האָט זיך איר אויסגעזען, אַז זי פֿליִען אויף אַ ברייטן שאָסיי, און פֿאַרשיידענע ווירטואַלע פּראָגראַמען האָבן זיך אַרומגערינגלט. עטלעכע ומשעדלעך אָנעס ריזעמבאַל קאַוז, סקוועראַלז, טולאַפּס - אַ געמיש פון עלאַפאַנץ און טולאַפּס, און אנדערע בעאַוטיעס.
  פֿאַרקערט, ס'זענען געװען שרעקלעכע: גוואַלדיקע און געפֿערלעכע װעלף, טיגערס, דראַגאָנס און אַזעלכע מאָנסטערס, װאָס דער גיריקסטער גרויל־רעזשיסאָר װאָלט משוגע געװאָרן פֿון מורא. עס זענען אויך כייבריד טייפּס: אַ געמיש פון קאַקטוס און טיגער, קאַרטאָפל און קעמל, באַנאַנע און סטינגרייַ, ספּרוט און פליען אַגאַריק. אָבער, די מיידל איז נישט דערשראָקן; זי האט יקספּיריאַנסט עפּעס אַנדערש אין קאַמבאַט ספּאַרינג. ממש פֿון דעם טאָג, זייער ינגקיאַבייטער ארויס, בייביז זענען געלערנט צו קעמפן (מער גענוי טייטן), ווי געזונט ווי אנדערע וויסנשאפטן. יעדער טאָג, קינדער קעמפן מיט יעדער אנדערע אָדער מיט פאַרשידן וועפּאַנז אָדער נאַקעט, און אָפט יינגלעך זענען פּערד מיט גערלז. זיי ווייסן נישט קיין רחמנות, און דאך האט דאס מיידל געהאלטן אין איר נשמה א שמייכל פון צערטלעכקייט. Mirabela פליעס פֿאַרביי די וויזשאַנז און איז קאָנפראָנטעד דורך די פאָרמאַדאַבאַל מעגאַ-נעץ וואַטשדאָג מגילה. זיי ריזעמבאַל ריזיק פּאָרקופּין ליאָנס און הייַפיש היטן הינט. די ווירטועל פאַקט גיט זיי אַ טעראַפייינג אויסזען. אבראם שטעלט זיך אפ:
  ― איר זעט זײ?
  מיראַבעלע ענטפערט רואיק:
  - זיי זענען גאָר ומשעדלעך!
  ― דאָס װאָלט איך נישט געזאָגט!
  די מיידל פליעס אַרויף צו די דזשייגאַנטיק טאָרני ליאָנס. ער הויבט צו זײ מיט דער האַנט:
  - מיינע טייערע, ווי פילט איר זיך צו זיין אין ארעסט?
  אין ענטפער, אַ באַגריסונג ברום איז געהערט:
  - מיר הערן צו איר מיידל!
  מיראבעלא האט ווייטער געזאגט אין א מילדען טאן:
  - איר זענט אזעלכע שיינע חיות. דו טראגסט א שווערע וועכטער, דו ביסט כסדר אויף די וואך. עס מוזן זיין ינקרעדאַבלי שווער פֿאַר איר?
  די היטן לייב און הינט ענטפֿערן:
  - שוועריקייטן טאָן ניט יבערשרעקן אונדז!
  מיראַבעלע האָט מסכים געווען:
  - דאָס איז אמת, אָבער טאָן ניט טאַקע ווילן צו אַראָפּוואַרפן אין די העל, ריין וועלט פון שלאָפן? צו געפינען אויס וואָס קינדשאַפט חלומות זענען, וואָס עס איז ווי צו לויפן דורך אַ העל לאָנקע ווען דיין נשמה איז יז!
  די וואַטשדאָג מגילה האָבן זיך צופֿרידן:
  - אפֿשר איר זענט רעכט, מיידל.
  מיראבעלא האט געמאכט עטליכע פאסען מיט די הענט. ד י גרוים ע פרײדע ר האב ן זי ך ביסלעכװײ ז אנגעהויב ן שלאפן . ז ײ האב ן געלײג ט זײער ע געוואלדיק ע קעפ , אוי ף ד י קני , או ן מע ן הא ט געהער ט דא ס נידעריק ע שנארכ ע פו ן רויבער־פראגראם .
  די מאַסיוו מאָנסטערס זענען שטיל ווי די מיידל האט געזאגט:
  - איצט איז קלאָר דער וועג! איר קענט באַפרייען דיין טאָכטער!
  אבראם האט, באהאלטן זײן מיאוסן פרײד, געענטפערט:
  - און איך וועל טאָן דאָס איצט. אָפּרוען און טאָן ניט קוק.
  דאָס מײדל האָט זיך שפּיציק אָפּגעקערט, און אַבֿרם האָט אָנגעהױבן זײַן חורבן־אַרבעט. ע ר הא ט שנע ל אראפגעלאד ן ד י נויטיק ע ידיעות , או ן איבערגעגעבן . אין די קעשענעס זענען געפלויגן טריליאן רובל. אל ץ אי ז געװע ן גײ ן גלענצנדיק , זי ך האב ן זי ך געעפנ ט גאלדענ ע שטראמען .
  דערנאָך פּלוצלינג די היפּעראינטערנעט איז געווען באדעקט אין ימפּענאַטראַבאַל פינצטערניש. אבראם האט זיך גענומען שאקלען, ער האט געשוואוירן בײז:
  ― װאָס פֿאַר אַ וואַקוום־טײװלשאַפֿט איז דאָס!
  דער פּלאַץ האָט זיך געוויקלט און אבראם און מירעבעלאַ האָבן זיך געטראָפן אין אַ גרויע צימער אָנגעפילט מיט ראָובאַץ מיט פילע טענטאַקאַלז.
  - איר זענט אונטער אַרעסט דורך רעגירונג כאַקערז! - האט אנגעזאגט א דונערדיק קול.
  אבראם האט געשריבן:
  ― דאָס איז אַ טעות! איך איז געווען טריקט!
  - דא איז נישטא קײן טעות! דו ביסט דער הויפט פארברעכער!
  דער געוואלדיקער שקר האט געשריגן:
  - עס איז אַלע מיראַבעלע ס שולד! זי האָט מיך דערמוטיקט צו מאַכן אַ פאַרברעכן!
  - מיר אַלע וויסן ווער פּראַמפּטיד וועמען! און דו וועסט ענטפערן פאר דער תורה! און די מיידל געוויזן אַז זי האט געפערלעך אַבילאַטיז.
  מיראבעל איז אנגעכאפט געװארן בײ די ריסטן און אירע ארעמס זײנען געװארן פארדרײט. דאָס מײדל האָט געשלאָגן מיט אירע באָרװעטע פֿיס, װאָס מע האָט זײער געשלאָגן מיט אַ גראַוויאָ־נעטרינאָ־ביטש. עס האָט אַזוי וויי געטאָן, אַז מיראַבעלע האָט פֿאַרלוירן דעם אָטעם. דאם מײדל האט װידער שטארקער געשלאגן, אז זי האט געקראצט די צײן. די ראָזעווע כילז זענען געווען אַ ביסל געשוואָלן און בלוי, און עטלעכע טראפנס פון בלוט זענען ארויס. דער דריטער קלאַפּ האָט געבראַכט אַ קרעכץ פֿון דער מיידלס ליפּן, די בלאָנדע האָר האָט געפֿינקלט און זיך געשטאַנען אויפֿן סוף. נאָך קלאָסן נאכגעגאנגען, די מיידל 'ס כילז זענען סמאָוקינג. מיראבעלא האט געשריגן:
  - ס'איז אלעס מיין שולד. מוטשעט נישט אבראם.
  די קלאגן האבן אויפגעהערט קומען, און עס האט זיך דערהערט א פריילעכן נקבה:
  - מיר װעלן װידער אויספרעגן אבראם. און דו ביסט אַן איידעלע מיידל, איר זעט ווי דו פאַרטיידיקט דעם נבלה. מיר וועלן שיקן איר צו אַ צעל און דעמאָלט באַשליסן דיין גורל. דעם טיפּ איז אין פֿאַר פאַקטיש פּייַניקונג.
  אבראם האט אנגעהויבן רײדן מיט א גרויםער מיאוס קול:
  ― נײן, נישט! דער דאזיקער קאמעט שטן האט מיך פארפירט!
  א שטומע קול האט איבערגעריסן:
  - צי ניט פאָר כייפּערפּלאַסמאַ, מיר האָבן אַלץ געשריבן! און וואָס מיר טאָן ניט וויסן, איר וועט זאָגן אונדז ווען די ספּעשאַלאַסץ נעמען איבער פֿאַר איר. ווי פֿאַר די מיידל, זי וועט רובֿ מסתּמא פּנים אַ ציבור פלאַגינג און יקסקלוזשאַן פון די אויסדערוויילטע מיליאָן. אָבער אויב זי ווייזט נאַיוואַטי בשעת פאַרטיידיקן אַ געפערלעך פאַרברעכער, זי וועט זיין באַשטראָפט מער האַרב.
  א טרער איז ארויסגעפלויגן פון די אויגן פון דער מיידל. זי האָט פאַרשטאַנען אַז איצט אַלץ, איר צוקונפֿט, איז אַראָפּ די פליסן. אַזוי עס מיטל זייַ געזונט צו איר קאַריערע און זי וועט זיין טראַנספערד צו די שטיינערז. ספּעציעלע מיני ראָובאַץ אין דעם גוף מאַכן קעסיידערדיק ווייטיק אין די ללבער פון די טורמע אַרמיי געפאנגענע. ווען איר אַרבעט געשווינד, דער ווייטיק איז שוואַך; אויב איר פּאַמעלעך אַראָפּ אַ ביסל, עס געץ ינקרעדאַבלי שטארקער. און קיין פֿאַרווייַלונג, קיין געלעגנהייט צו באַקומען הויך אין אַ קורץ שלאָף, קעסיידערדיק אַרבעט און מאַטערן. אן אנדער ויסקוק איז ספּאַנקינג. די מיידל איז נישט דערשראָקן פון ווייטיק, עס איז אַ באַקאַנט באַגלייטער אין אַלע איר ספּאַרינג און טריינינג, אָבער זי איז דערשראָקן פון דערנידעריקונג. ייִנגלעך און מײדלעך װעלן צוקוקן װי זי װערט געפּײַניקט, און זײ װעלן מסתּמא אַפֿילו לאַכן. און דאָס איז אַזוי שענדלעך און סקערי!
  מיראבעלא האט געביסן די ליפ, כדי נישט צו װײנען. ז י הא ט באשלאס ן א ז ז י מו ז ד י פײניקונגע ן שװײג ן אויסטראגן .
  די מיידל איז גענומען צו די היגע טורמע. ז ײ האב ן מי ך ארײנגעװארפ ן אי ן א ענג ן צעל , װ ו ע ם אי ז ניש ט געװע ן קײ ן בעט , קײ ן שטולן , נא ר נאקעט ע װענט . מיראבעלא האט אלײן געפילט, אז פון דער דיל גײט ארויס א שטארקע היץ, װאס האט פארברענט אירע נאקעטע, געטשעפעטע פיס, און פון אויבען, פארקערט, עס איז געפרוירן, און האט געציטערט אירע מוסקלע נאקעטע פלײצעס, װאס זײנען געװען איבער איר עלטער. די עצם בלייבן אין צעל איז געווען קיין קליינע יסורים. ס'איז אמת, אַז משונה גענוג, איז דאָס געווען אַ טרייסט פאַר דער מיידל, וואָס מער מע באַשטראָפֿט איר איצט, אַלץ מער ליידיקקייט וועלן זיי שפּעטער ווײַזן!
  די מיידל דאַנקען וויסנשאַפֿט אַז זי איז נישט באשאפן פון דער זעלביקער ימפּערפיקט פּראָטעין געוועב. דעמאָלט איר פיס וואָלט צעברעקלען אין אש און איר גוף וואָלט פרירן. און אַזוי די געפיל איז בלויז שטאַרק, היץ און ברענען פון די קינדער 'ס פֿיס פון אַ מענטש ביאָראָבאָט. Mirabela איז געצווונגען צו טאַנצן צו רעדוצירן די שטרענגקייַט פון די ווייטיק. זי איז געשפרונגען, געשלאגן מיטן קאפ אין דער סטעליע פון דער צעל, זיך געשטאנען אויף די פיס, און זיך אויסגעדרייט. די היץ און די קעלט האָבן זיך געשטארקט, און עס איז געווען זייער ווייטיקדיק פֿאַר די טאַלאַנטירט קינד. דאָס מיידל האָט אָבער פאַרשטאַנען, אַז אַ שווערע קינדשאַפט איז באַרעכטיקט: ס"איז פאָרגעקומען אַ מלחמה און יעדער קינדס זעלנער מוז זיך גרייטן אויף שווערע נסיונות. נאָך אַלע, אַפֿילו די וואס זענען אַסיינד צו די עקאָנאָמיש טרופּס, אָדער אַרבעט אַרמיז, האָבן קיין קינדשאַפט, זיי אַנדערגאָו קאַמבאַט טריינינג. דער לעבן פון יעדער קינד אין ביידע עמפּייערז הייבט מיט די פאַקט אַז ער איז באדעקט מיט אַ גראַוויטיישאַנאַל כוואַליע און שיינד מיט אַלטראַסאַונד, דעמאָלט פּירסט דורך אַ כייפּערקוררענט דויפעק. באַקענען זיך מיט דעם וועלט הייבט זיך אָן מיט שטרענג ווייטיק! דאָס זאָל פאַרגליווערט די ביסל און צוגרייטן אים אין פאַל פון כאַפּן (עס זענען פילע פאַרשידענע פּאַראַליזינג ראַדיאַטיאָנס, און זעלבסטמאָרד איז גערעכטפארטיקט בלויז אויב איר קענען נעמען פייַנט זעלנער אָדער, אין ערגסט, קאַמבאַט ראָובאַץ מיט איר). אין געפֿאַנגענשאַפֿט, די מאַרך קען זיין אויסגעדרייט אַוועק, ווענדן אין אַ ליאַלקע שקלאַף. ע ס זײנע ן אבע ר געװע ן פארראט ן או ן דעפעקציעס . די ספעציעלע סערוויסעס האבן דאן געיאגט נאך זיי, פרובירט צו באשטראפן די פאררעטער.
  אַלע האָבן אויסגעהאַלטן ווייטיק פֿון קינדווײַז אָן, אַפֿילו דער קייסער! אַן אַלמאָוטאַנט הערשער מיט אַבסאָלוט מאַכט, פון צייַט צו צייַט דורכגעגאנגען שטערונג קאָרסאַז, יקספּיריאַנסט די זעלבע ליידן ווי קיין ונטערטעניק. ספּעציעלע טייפּס פון היפּערפּלאַסמאַ און הינטער-כייפּער-סופּער קראַנט זענען אפילו ינווענטאַד, וואָס זאָל פאַרגרעסערן די ווייטיק. (היפּערקוררענט איז אַן עוואָלוציע פון פּראָסט עלעקטרע, עס כּולל וממעזשעראַבאַל מער ענערגיע ווי פּראָסט קראַנט, די גיכקייַט איז ביליאַנז פון מאל העכער ווי ליכט, וואָולטידזש איז באשאפן אין פילע דימענשאַנז אין אַמאָל, סיי ינטאַגראַל און פראַקשאַנאַל! נו, די נוצן מעגלעך נאָר דורך מענטשלעכע און ניט נאָר מענטשלעכע פֿאַנטאַזיע.) צו לײדן איז געװען באַטראַכט פֿאַר אַ גרױס גבֿורה, און די, װאָס האָבן מורא געהאַט פֿאַר װײטיק, האָט מען גערעכנט פֿאַר אַ װידערער. זיי זענען נישט געהרגעט געווארן, נאָר זייער פּערזענלעכקייט מאַטריץ ריפּראָוגראַמד. אין אַלגעמיין, די סופּערסיוואַליזיישאַן איז געווען מאָדנע: די טויט שטראָף איז געהאלטן אוממענטשלעך, און פּייַניקונג, אַפֿילו פֿאַר קליין קינדער, איז פּראָסט און אַפֿילו מאַנדאַטאָרי. עס איז געווען געגלויבט אַז יעדער מענטש מוזן דערפאַרונג אַנבעראַבאַל צאָרעס וואָס סטרענגטאַנז די נשמה און גוף!
  מיראַבעלאַ געוויינט ספּעציעל טעקניקס צו דיסטראַקט זיך פון די ווייטיק און עפעס לאָקאַליזירן עס. דא ס הא ט געהאלפן , אבע ר אי ן זײע ר באגרענעצטע ר מאָס . אין דערצו, די מיני-קאָמפּיוטערס וואָס זענען ין די מיידל מאַטערן איר מער און מער. די עלאַסטישע ביינער זענען געווען פאַרקרימט, די מיידל איז געווען ממש פאַרקרימט.
  מיראבעלא האט זיך אזוי פארצװײפלט ארומגערינגלט, געקראצט די צײן, אז אפילו קאלירטע פלעקן האבן זיך אויסגעגליטשט פאר אירע אויגן. זי האט געפילט װי זי איז אין פײערדיקן און אײזיקער גיהנום. ס'איז פשוט געווען שרעקליך, שטיקלעך פלייש זענען אראפגעפאלן און צוריקגעוואקסן.
  דאָס מיידל האָט אַפֿילו געזונגען מיט ווייטיקדיקע ליפּן:
  מיין כאָומלאַנד - עס איז קיין שטארקער ליבע,
  צו קעמפן פֿאַר דיר איז העלדישקייט און כּבֿוד!
  עס איז נייטיק צו אָפּדאַך אַ ים פון בלוט פֿאַר אַ חלום,
  באַזיגן דעם פייַנט - רעקרוטינג טוט נישט ציילן!
  
  מיין רוס איז הייליק - אין די פלאַם פון הערצער,
  איך קען נישט פֿאַרשטיין די שיינקייט פון דער מדינה!
  קאַמף פֿאַר איר - ברענגען דעם סוף נעענטער,
  העללישע בייז האָרדע - געמיין גאַדלעס!
  
  איך בין גרייט צו געבן מיין לעבן פֿאַר די פאטערלאַנד,
  װײַז אונדז דעם װעג צום גאַנצן אַלוועלט, רוס!
  אויב זי דאַרף עס, מיר וועלן ליידן,
  באַפאַלן אין פול הייך און טאָן ניט זיין דערשראָקן אין שלאַכט!
  
  איך האב געפרעגט גאט וואו צו געפינען דעם גורל,
  די שטערן אויפן הימל האבן פארבלענדט מיט בליצן!
  און גאָט האָט געזאָגט: איך פֿאַרשטײ דיך ניט,
  מיין ענטפער איז פּשוט - דינען רוסלאַנד אויף אייביק!
  עס איז אַפֿילו געווארן אַ ביסל גרינגער! זי וועט קיינמאָל, קיין ענין וואָס מאַטערן, פאַרראַטן סוויאַטאָראָססיאַ. און דאך איז דער ווייטאג פארדינט, עס דארף אפילו שטארקער באשטראפט ווערן כדי אנדערע זאלן נישט פילן דאס זעלבע.
  כאטש די צייט האט אויסגעזען לאנגזאם פארביי, איז למעשה בלויז א שעה און דרייסיג ערד-מינוט פארביי. אָבער, ווען איר זענט טאָרטשערד, עס מיינט ווי אַן אייביקייט.
  ד י מײדעל ע הא ט זי ך אויפגעהויב ן מי ט א קראפ ט פעלד , או ן געשלעפ ט אי ן דרויסן . זי איז געשיקט געווארן צו ווערן פובליק געשלאגן. מיראבעל האט זיך שטארק געשעמט און נישט ווייל זי איז געווען נאקעט, אין א אנטוויקלטער אימפעריע איז נישט געווען קיין שענדלעכקייט אין קערפערליכע נאקעטקייט, בשעת'ן שפרינגן מיט די בחורים האבן זיי געקעמפט אין גאנצן נאקעט, אן קיין גראבע מחשבות. און געשלעכט אין די טעטשנאָטראָניק וועלט איז נישט די זעלבע ווי אין אלטע צייטן. איז עס מעגלעך צו פאַרגלייַכן אַ קלוב און אַ הידראָגען באָמבע? מיראבעלא האט זיך נאר פארשעמט מיט דעם שולד געפיל אז זי איז ארעסטירט געווארן. אין דערצו, זי וועט האָבן צו טייל מיט די גייז און עס מיינט אויף אייביק. קינדער פון די אויסגעקליבענע מיליאָן, יוזשאַוואַלי זייער שיין, זענען געקומען צו זייער שטראָף האַלב נאַקעט אין בלויז קורצע הייזלעך. רעכט צו דער דעוועלאָפּעד מאַסאַלז, איר קענען נישט מיד זאָגן וואָס איז אַ יינגל און וואָס איז אַ מיידל. אמת, מײדלעך טראָגן רויטע קורצע הױז, און ייִנגלעך טראָגן בלויע. קורץ כערקאַץ, ימפּאַסיוו פנימער. זײ זײנען אזוי גוט אויסגעלערנט, אז װען מיראבעלא האט זיך באװיזן מיט די הענט פארהאקט הינטער איר, האט מען אפילו נישט געהערט קײן גערמל. די שיינע פנימער האבן זיך געפרוירן ווי אפגעטער, און בלויז א פאר בחורים האבן זיך געלאזט א ביסל שמייכלען. אַ ביסל - דאָס מיטל אַ ביסל רייזינג די עדזשאַז פון די שאַרלעכ רויט מויל.
  מיראבעלא האט צו זײ צוריק געשמײכלט. כאָטש עס איז קלאָר אַז די סקאַפאַלד איז שוין גרייט און די קאַמבאַט ראָובאַץ-טאָרטשערערז גענומען טרעטאַנינג פּאָוזיז.
  דער װעג צום שטײן האט דער מײדל אויסגעזען ווייטיקדיק לאנג, אירע פיס, װאם האבן געהאט א סך לײדן, זײנען לאנגזאם ארומגעגאנגען אויפן מעטאלן דיל. מיראבעלא האט געהאט א שװער צײט זיך אפצוהאלטן ניט צו װײנען. אײנע פֿון די מײדלעך האָט אױסגעשטרעקט די צונג און זי גלײַך באַהאַלטן. משונה, האָט מיראַבעלע דערנאָך געפֿילט בעסער, זי האָט אַרויסגעלאָזט אַ געלעכטער.
  אין ענטפער, זי איז געווען פּיקט אַרויף און ארלנגעווארפן צו די סקאַפאַלד. די מיידל איז אויפגעהויבן אין די לופט און פּינד אונטער אַ קראַפט פעלד. דער קול פון דעם קאמאנדיר האט געקלונגען:
  - וויבאלד אונזער תלמידה, מיראבעלא שניי ווייסע, האט געלאזט באנוצן אירע פעאיקייטן פאר קרימינאלע צוועקן, האט ארויסגעוויזן איבערהויפט ווייכקייט און מאנגל פון פארזען, ווערט זי פאראורטיילט צו עפנטלעכע שטראף און ארויסטרייבן פון די אויסגעקליבענע מיליאן. וואָס טאָן איר ווילן צו זאָגן אין ענטפער?
  די מיידל האט מיט שוועריקייטן האַלטן טרערן:
  ― איך האָב געמאַכט אַ טעות! אַזוי איך וועל ענטפֿערן פֿאַר איר מיט אַלע שטרענגקייַט פֿאַר די געזעץ!
  - אָנהייב! - הא ט ד י אומזעענ ע פרויע ן געזאגט .
  די מיידל איז געווען שלאָגן דורך ווייטיק ראַדיאַציע. אַזוי טיף אַז עס מיד ילומאַנייטאַד דעם גוף, רעכט אַראָפּ צו די ריבס און ינערלעך אָרגאַנס. אַלע האָבן געזען מיראַבעלע ס סקעלעט און צעלאָזן ינערלעך אָרגאַנס. די מיידל האָט איבערגעלעבט אַזאַ שווערע ווייטיק, וואָס האָט איר פריער אויסגעזען אומפאַרשטענדלעך. קײנמא ל פריע ר האב ן אזעלכ ע גרויל ן געטראפ ן יעד ן טײ ל גוף . מיראבעלא האט אויסגעשפיגן בלוט און האט שארף געשריגן:
  - אוי־אוי־אוי־אוי!
  א פײפ האט זיך געהערט צװישן די בחורים. איינער האט געשריגן:
  - זיס!
  אין דעם מאָמענט, אַ כוואַליע דורכגעגאנגען אַריבער די שטאָק, היטטינג די קינדער 'ס נאַקעט פֿיס ווייטיקדיק.
  די הינטער-קראַנט שלאָגן מיין נאַקעט כילז פּיינפאַלי. אין אַלגעמיין, ביי אַזעלכע שטראָף איז נוהג אַז די תלמידים האָבן אויך ווייטיק. דאָס מאכט ציבור ספּאַנקינג פיל מער בילדונגקרייז.
  די בחורים האבן זיך צעוויינט, אבער געשװיגן. מיראַבעלע ס פּײַניקונג האָט געדויערט. אי ר קלײ ן קערפער , הא ט זי ך געהאלט ן בענדער ן קאלירן , או ן אי ר באװאוסטזײ ן הא ט ארויםגעװיז ן פארשידענ ע שרעקלעכ ע סצענעס . דאס מײדל האט זיך א מאל געציטערט, מיראבעל האט מיט א גרויםן װילן געלונגט אויסצולעשן דעם געשרײ, װאם איז כסדר אויסגעבראכן. ז ײ האב ן אי ר װײטע ר געשלאגן , געשײנ ט דור ך יעד ן עלעמענטאר ן פײע ל פו ן אי ר קערפער . דאס מיידל האט שרעקליך געליטן, אמאל האט דער ווייטאג איבערגעשטיגן אלע גרענעצן און זי האט ווידער געשריגן.
  די שטאַרק קלאַפּ פון די כייפּערקעראַנט געשלאגן אויך די וואַטשינג תלמידים. עטלעכע פון זיי האָבן געשריגן אויף דעם, עס איז געווען זייער ווייטיקדיק.
  דערווײַל האָט מען אָנגעהויבן פּײַניקן מיראַבעלס אויף אַ ספּעציעלן אופן. איר גוף האָט זיך צעבראָכן אין באַזונדערע מאַלאַקיולן, און דערנאָך זיך ווידער צונויפֿגעשטעלט. עס סימד אַז עס איז צעוואָרפן אין פאָטאָנס, און דעמאָלט איז געווען געזונט ווידער. דער זאַל איז צופאַלן פון אַ מאַלטי-פאַס קאַנאָן, אונטער דער השפּעה פון פאַרניכטונג שעלז, עס איז געווארן מער און מער ווייטיקדיק. יעדער צעל פון דעם אָרגאַניזם, כאָטש ניט אַ פּראָטעין, אָבער אַ לעבעדיק איינער, דיסינטאַגרייטיד אין זייַן קאַנסטיטשואַנט עלעמענטן - קלענערער ווי קוואַרקס, און דעמאָלט, דורך די מאַכט פון די סופּערמאַטריקס, עס איז געווען ווי אַ ריבערט. דאָ איז די ליידן אַזאַ, אַז עס איז אוממעגלעך צו באַגרייפן און זיך פֿאָרשטעלן. מאַנסטראַס סייבער פּייַניקונג, ברוטאַל אַכזאָריעס.
  די באוואוסטזיין, זיך געפונען אין אן אקעאן פון ווייטאג, האט נישט געוואלט ארויסגיין. פֿאַרקערט, די צײַט האָט זיך אָפּגעלאָזן, וואָס האָט אַלץ נאָך ווייטיקדיקער געמאַכט. דאס האט געדויערט גאנץ לאנג, יעדע סעקונדע איז געווען פול מיט יסורים ווי די זון מיט פאטאנען! אוי ך ד י תלמידי ם פו ן דע ר אויסגעקליבענע ר מיליאן , זענע ן געשלאפ ן געװאר ן מי ט פארשײדענ ע שטראל ן או ן ראדיציעס , כד י בעםע ר פיל ן ד י שולד ן פו ן אנדערע . די בחורים האָבן געשריגן, זיך געציטערט, אָבער געשטאַנען: ווייטיק איז אַ ברכה, אַ חיזוק פון רצון, דער יסוד פון נצחון! דער ווייַטער בינע פון די פּייַניקונג איז געווען ראָולינג דעם גוף אין אַ רער און דרייווינג עס דורך אַ רינג פון פייַער. דאָס איז אויך אַן נאָך קאָרד אין די פּייַניקונג סימפאָניע. מיראבעל'ס ביינער זענען יעדעס מאל צעבראכן געווארן, און דערנאך מיט ווייטאג צוזאמענגעטריקט געווארן. דאָס יינגל, וואָס האָט זיך געוואַגט צו לאַכן, האָט אָפּגעשניטן די אָרעמס און די פיס און דערנאָך זיך צוגעטשעפּעט. נאָך וואָס אַ כאַלאַגראַפיק טיגער ארויס, דיוואַוערינג פלייש, דאָס איז אַ גלייבן גרויל, קריצן פון ציין. צום גליק פֿאַר מיראַבעלע, די קייסערין אַלײן (די הערשער איז ביכולת מיט איר היפּערפּלאַסמאַטישן מוח צו דערזען מיליאָנען פּרויעקציעס און מינים כאַלאָגראָמען אין דער זעלבער צײַט! וואָס הייסט, אָן פֿאַרלירן קאנטראל אויף דער אַלוועלט מיט אַ קליין טייל פון איר באַוואוסטזיין, געבן אַ טעלעפאטישער באפעל!) האט רחמנות געהאט אויף דער מײדל און באפוילן:
  - גענוג! אַנדערש, די מיידל וועט פאַרלירן איר יינציק וואַרעמקייַט פון צאָרעס. מיר דארפן דאנקען דעם אייבערשטן אז אמווייניגסטנס איינער האט רחמנות!
  די פֿראַזע איז פּאַסיק אין אַ שטופּ וואָס גענומען צוויי נאַנאָסעקאָנדס. נאָך דעם סוף פון די סייבער-פלאַגינג, מיראַבאַלאַ, וואָס איז געפאלן אין אַ סטופּעראַס שטאַט און פאַרפאַלן איר מענטש אויסזען, איז געשיקט צו אַ ריכאַבילאַטיישאַן צענטער צו קאָנטראָלירן איר פּסיכיק. אַזוי איר יינציק אַבילאַטיז זענען סיקיורלי אפגעשטעלט, און די מיידל זיך איז געווען ענליסטיד ווי אַ קינד זעלנער אין די רעגולער טרופּס. איצט האט זי געמוזט פירן א שווערע מיליטערישע קאריערע און מיט בלוט מכפר זיין אויף איר שולד!
  אבער איידער אַז, אַנדערגאָו פולשטענדיק טריינינג. ס׳אי ז אבע ר ניש ט געװע ן קײ ן גרויס ע אונטערשײד , א חוץ , א ז דע ר קא פ אי ז ניש ט געװע ן אזו י אנגעפאפ ט מי ט ידיעות , װ י דע ר אויסגעקליבענע ר מיליאן . כאָטש זיי געפירט נאָך קלאסן מיט די מיידל, משמעות גענומען אין חשבון איר עקסטרעם גענעטיק טאַלאַנט. די מיידל דעוועלאָפּעד, דורכגעגאנגען דורך אַ קאָמפּלעקס וויסנשאַפֿט, כאָטש זי האט ניט טאַקע ווי די קאַמבאַט פּראָצעס זיך, זי טריינד מיט קאַלט ענטוזיאַזם.
  יאָרן זענען דורכגעגאנגען און איצט זי איז אַ יונג מיידל, אין פערצן סייקאַלז, קוקן ווי אַ אַטלעטיקלי געבויט געטין. פערצן סייקאַלז זענען די עלטער פון מערהייַט, פול צייַטיקייַט. אין אַלגעמיין, אין טעאָריע, עס איז מעגלעך צו פאַרגיכערן וווּקס אין אַזאַ אַ מאָס אַז אַלע פייטערז וועט זיין דערוואַקסן אין פאָרעם אין אַ יאָר, אָבער עס איז ניט אַזאַ נויט נאָך. מער צייט מיטל בעסער צוגרייטונג!
  Mirabela פּאַרטיסאַפּייץ ווי אַ פּריוואַט אין איר ערשטער שלאַכט. זי האט געקעמפט אויף א טעטראפלאן, אבער האט באדעקט די הינטערשטע קאמיוניקאציעס. אָדער זיי געפרוווט צו נעמען קעיר פון איר, כאָופּינג צו עפעס מער יפעקטיוולי נוצן איר יינציק אַבילאַטיז, אָדער זיי האָבן נישט דער הויפּט צוטרוי איר, אָבער ביז איצט די מיידל האט נישט געראטן צו טייטן אַ איין פייַנט זעלנער.
  די מלחמה האָט איר געגעבן געמישטע געפילן, פֿון איין זײַט, ווי אַ געוועזענער קינד זעלנער, וואָס האָט דורכגעמאַכט אַ סך ווירטואַלע שלאַכטן, האָט זי געוויינטלעך געוואָלט קעמפן פֿאַר פאַקטיש. אבער אויף די אנדערע האַנט, טייטן יינגלעך און גערלז ווי איר. אַ גאָר לאַדזשיקאַל קשיא - וואָס!
  לערמאָנטאָוו האָט אויך געשריבן וועגן דער קאַוקאַסיאַן מלחמה מיט די טשעטשען:
  די רוסישע שטחים זענען גרויס,
  עס איז גענוג פּלאַץ פֿאַר אַלעמען אונטער די בלוי הימל!
  פארוואס שפּריצן די בערג מיט דיין בלוט,
  אוי מאן - פארװאם קריגסטו?
  טאַקע, דאָ מיר האָבן גערעדט וועגן אַ מלחמה צווישן מוסלים טשעטשען און רוסיש ארטאדאקס קריסטן. אין דעם פאַל, די רוסישע זענען די האַרץ פאָלק, און די אנדערע פעלקער פון דער ערד, פֿאַראייניקטע אין אַ איין משפּחה, האָבן קלאָר פאַרלאָרן זייער מחשבות און זענען פשוט יקסטערמאַניישאַן יעדער אנדערער אין אַ גאַנץ ינטערוניווערסאַל מלחמה! וואָס שייך רעליגיע, די ביבל, קאָראַן, תלמוד און אנדערע ביכער זענען קלאַסאַפייד ווי אלטע פאָלקלאָר. אין דער נײַער רעליגיע האָט דער מענטש פֿאַרנומען אַ צענטראַל אָרט. מען גלויבט אז ער מוז לויט דעם רצון פון דעם אייבערשטן ווערן אן אמתער גאט. און פון קורס, די סלאַווס זענען ספּעציעל אויסדערוויילט דורך גאָט. לויט דער טראדיציע האט די רעליגיע פארהאלטן איר ערשטע נאמען ארטאדאקסיע, אבער די מהות איז געווארן אנדערש. מענטשן פאַרדינען ריוואָרדז אין הימל מיט זייער סייכל און פּערזענלעך מעריץ צו רוסלאַנד. די באַלוינונג איז באַשטימט דורך דער מענטש זיך און, ערשטער פון אַלע, דורך דעם קייסער. אבער דער קייסער איז נישט גאט, נאר דער עלטערער ברודער אדער שוועסטער פון יעדן יחיד, און מען קען אים געזעצליך אוועקנעמען (וואס איז נאך נישט געשען).
  דער מענטש אלס דער איינציקער געבוירענער זון פון גאָט: שטייט העכער פון אַנדערע ראַסעס און פעלקער. אָבער, די קלאָוסאַסט ראַסעס זענען באטראכט צו זיין עלווז און האָבבאַץ. די לעצטע ראַסע גאַט זייַן נאָמען רעכט צו זייַן געראָטנקייַט צו באַרימט באשעפענישן פון די אלטע מענטש עפּאָס. אמת, עטלעכע רופן זיי אַניאַנז, גלויביק אַז די שאַפונג פון די גרויס רוסיש וויסנשאַפֿט בעלעטריסטיק שרייַבער ריבאַטשענקאָ איז פיל מער ענלעך ווי די האָבבאַץ פון די ענגלישמאַן טאָלקיאַן. דעם מינים וואקסט אין די פאַרקערט ריכטונג, פון אַלט מענטשן צו קינדער. אמת, די אנהאָביץ (אַ קאָמפּראָמיס נאָמען) האָבן לעצטנס דערגרייכט ימאָרטאַליטי, פאַרפרוירן אין דער מדרגה פון צען-יאָר-אַלט קינדער. אַוטווערדלי, זיי זענען קיוט, זייער ענלעך צו מענטשן, אָבער נישט ווי מאַנסטראַסלי מאַסקיאַלער ווי מאָדערן וואָריערז. אלא, זיי זענען ענלעך צו די קינדער וואָס זענען געווען אין אלטע צייטן. עס זענען זייער ווייניק אַדאַלץ און אַלט אַנאַבביץ; אין אלטע צייטן, די וואַסט מערהייַט פון זיי געווען קינדער. לעבעדיק אין דעם צענטער פון דער גאַלאַקסי אין אַ וואַרעם קלימאַט, די אייביק קינדער יוזשאַוואַלי געלאפן באָרוועס, וואָס איז טאָמער וואָס זיי אנגעהויבן צו זיין פארבונדן מיט האָבבאַץ. אין טערמינען פון טעכנאָטראָניסם, זיי זענען נישט זייער דעוועלאָפּעד, זיי ניט אַנדערש צו שאַפֿן אַ גרויס פּלאַץ אימפעריע, אָבער אין מאַגיש ... זיי זענען גאָר שטאַרק. עלווז, אין קער, אויך ערגער צו מענטשן אין טעכנאָלאָגיע, האט פילע מאַדזשיקאַל שולן. דערצו, עס איז געווען אַ גאַנץ סעריע פון מלחמות צווישן זיי און מענטשן. או ן קײנע ר װײס ט ניש ט װ י ע ס הא ט זי ך געענדיק ט , װע ן ד י עלװע ן זײנע ן געװע ן פאראײניקט . אָבער נאָך פאַרפאַלן פילע טריליאַנז פון מענטשן, די עלווז האָבן ריזיינד זיך צו דער ראָלע פון אַ מענטש 'ס יינגער שוטעף. דערצו, מאל אפילו עלווז זענען ערלויבט צו באַפֿעלן מענטשן און פאַרנעמען שטעלעס אין דער רוסיש אַרמיי.
  מיראַבעלע איז פּונקט צופאַל אונטער די באַפֿעל פון אַ שרעטל אָפיציר.
  נישט אזוי שרעקליך מוסקולארי ווי די ערדישע בחורים, האט זי תיכף געפעלן דעם בלענדיקן און זייער חן שרעטל. באטראכט די פרייע מאָראַל פון די סופּער-ציוויליזאַציע, עס איז נישט חידוש אַז זיי געמאכט ליבע. און די עלווז זענען זייער ינווענטיוו אין דעם ענין, זיי האָבן אַ גאַנץ קולטור פון עראָס וואָס דייטינג צוריק פילע מיליאַנז פון יאָרן (די ציוויליזאַציע פון די עלווז איז ינקאַמפּעראַבלי עלטער ווי די ערדישע). דאָס איז געווען ווונדערלעך פֿאַר איר, אָבער די שרעטל (וועמענס פלייש איז נישט ווי דוראַבאַל ווי אַז פון מענטשן) איז געווען שטרענג קראַשט, און איר יידל הויט איז פארברענט דורך ביאָפּלאַסמיק ענערגיע. און ער האט אנגעהויבן צו ויסמיידן קאָנטאַקט מיט די שטאַרק שיינקייט. דעריבער, זיי האָבן אַ אַמביוואַלאַנט שייכות: זיי וועלן עס און זיי אַרייַנשפּריצן עס. אין אַלגעמיין, איר קענען מאַכן ליבע מיט מענטש וואָריערז בלויז אין זיכער שעה, בעשאַס ספּעציעל לערנונגען פון עראָס. די רעשט פון די צייט, ספּעציעל קאָמפּיוטערס רעגיאַלייטאַד די צושטעלן פון כאָרמאָונז אין די כייפּערפּלאַסמיק גוף צו באַפרייַען יקסייטמאַנט. די בחורים זענען פארשטענדליך שיין, זיי זענען גוט צו ארבעטן מיט און זיי זענען אלע אנדערש (ביי איבונגען טוישן זיי געווענליך שותפים - דאס איז אפילו מחייב לויט מיליטערישע רעגולאציעס צו בארייכערן און שטארקער מאכן די ביאנאספערע ביי בחורים און מיידלעך. !), אָבער נאָך מיט אַ שרעטל, און אויך אַ שטאַרקער מכשף קאָן זיך נישט פֿאַרגלײַכן. אין אַלגעמיין, אין מאַגיש ווי אַזאַ, עס איז אַ פּלאַץ וואָס איז יראַשאַנאַל און קענען ניט זיין דערקלערט דורך לאָגיק. אין באַזונדער, אפילו העכסט דעוועלאָפּעד ביאָ-ענגינעערינג קענען (איך האָפֿן אַזוי ווייַט) מאַכן אַלעמען מאַדזשיקאַלי טאַלאַנטירט אויף די גענעטיק מדרגה.
  ערבֿ דעם שלאַכט האָט דאָס מיידל מיט די ייִנגלעך דורכגעמאַכט אַ פֿיר־שעהדיקע לערן־ליבע. עס איז געווען אַ פּלאַץ פון פאַרגעניגן, אָבער קיין מידקייַט. עס איז געווען אַ וועקסל פון כייפּערפּלאַסמאַ און הויך ענערגיעס וואָס זענען ביכולת צו ילומיניט אַ מיליאָנער שטאָט אין אלטע צייטן. נאכדעם זענען די צופרידענע און פריילעכע קעמפער צעטיילט געווארן צווישן טעטראלעטן.
  אַ שרעטל אָפיציר מיטן נאָמען סירוס (איר ערשטע אמתע און אומבאגערטע ליבע), איידער די מיידל איז ארויף אויף איר באַפליגלט "פערד", איז צוגעקומען צו איר.
  - איך קען מיראַבעל: דאָס איז דיין ערשטער קאַמף און איר ווילט טאַקע שמעקן די כייפּערפּלאַזמע!
  האָט דאָס מיידל געענטפערט מיט התלהבות:
  ― אַװדאי! כאָטש ניט צוליב דעם קאַמף אַליין, נאָר צוליב דינען דעם פֿאָטערלאַנד.
  מיר וועלן געבן אונדזער נשמה און האַרץ,
  מיר זענען אונדזער הייליק פֿאָטערלאַנד!
  מיר וועלן שטיין און געווינען,
  און מיר וועלן נישט באַדויערן אונדזער לעבן!
  מיראבעל האט געזונגען מיט א פארגעניגן קול.
  - דאס איז גוט! - הא ט דע ר עלף , געשמײכלט . - איך האָב אָבער געלייענט די געהיים אינסטרוקציעס פונעם דעפּאַרטמענט פון ליבע און צערטלעכקייט, דו דארפסט זאָרגן פאר דיין לעבן. פארוואס בעסאָד, אָבער די אויטאריטעטן וויסן בעסער.
  מיראבעלא האט זיך געציטערט: טראץ דעם נאמען ליב און צערטלעכקייט איז די דאזיקע אפטיילונג געהאלטן געווארן פאר די שרעקלעכסטע פון די צוועלף ספעציעלע סערוויסעס, וואס האבן קאנטראלירט דאס לעבן אין דער גרויסער אימפעריע. וואָס אויב זיי ווילן צו ונטערטעניק איר ווידער צו די מערסט סאַפיסטאַקייטיד טאָרטשערז? ווער וויל צו דערפאַרונג מאַטערן? אָדער וועלן זיי וועלן צו דעפּערסאָנאַליזירן? מעקן ינדיווידזשואַליטי פון דער נשמה?
  די מיידל האט געזאגט מיט אַ ציטערניש קול:
  ― ביסט ניט צופֿרידן מיט מיר?
  צירוס האָט איבערגעחזרט מיט אַ קלינגענדיקן קול:
  ― איך װײס גאָרנישט! עס איז מיסטאָמע גאָרנישט פאַלש מיט איר! גאַנץ ריין מיידל, קוואַסער פּאַטריאָט!
  מיראבעלא׳ס שטראל־װארפער, מיט א שטימע אזוי שימער, װי דער טריל פון א נאכטיגאל, האט געזאגט:
  - גלענצנדיק מיידל פון נצחון! איך טראַכטן אונדזער הצלחה איז באַשערט. איר וועט פאַרניכטן סעקסטיליאָן פיינט! - האט געבליצט א האלאגראם אין דער פארם פון א ײנגל, װאם האט גע־ װאפנדיק מיט דער האנט, און אין די הענט א צװאנציק־פעיסער עמיטער.
  מיראבעלא האט א שאקל געטאן מיטן פינגער צום געװער.
  ― איך פּיס! אָבער איך קען טאָן דאָס אַנדערש! ווייזן פייער אין זייער כבוד! זיי זאָגן: די וויי שפּרינגען דורך פּלאַץ! געווינען, אַנדערש ווי אַלעמען אַנדערש!
  דער שרעטל האט באַמערקט אין אַ קאַלטער טאָן:
  - אין קיין פאַל, איר וועט היטן די הינטן! ביז איצט האט איר געגעבן אַזאַ ינסטראַקשאַנז. מיר וועלן זען וואָס כאַפּאַנז ווייַטער!
  די אַרמיי פון סוויאַטאָראָססיאַ אונטער דער באַפֿעל פון ראָקאָססאָווסקי, ניצן זייַן נומעריקאַל העכערקייַט, געגאנגען אויף די אַפענסיוו. מער ווי אַ מיליאָן סטאַרשיפּס און פילע ביליאַנז פון זעלנער זענען שוין פאַרניכטן אין די פּלאַזמע מילכל. אפילו די פינקלען פנימער פון די שטערן געווען ווי באַפאַלעריש גרינז ווען קוקן בייַ זיי דורך פּלאַץ און וואַקוום, דיספיגיערד דורך פראַנטיק פלאַשיז פון דעסטרוקטיווע ענערגיע. יאָ, וואַקוום איז נישט עמפּטינאַס, עס האט אַ קאָמפּלעקס סטרוקטור און קענען אפילו דערפאַרונג ימאָושאַנז און געפילן, אַרייַנגערעכנט ווייטיק. ס'איז נישטא קיין ליידיגקייט אין דער אלוועלט, עס זענען נאר פארהאן פארשיידענע פארמען פון מאטעריע, וואס רוב פון זיי זענען נאך נישט צוגאנג צו מענטשליכע פארשטאנד! די טרופּס אונטער די באַפֿעל פון אלעקסאנדער דער גרויסן געפרוווט צו דורכפירן קינסטלעך מאַנוווערז, אָבער קען נישט ויסמיידן צוריקציענ זיך. זיי קען נאָר צוריק אַוועק צו ויסמיידן די "קעסל." ראָקאָססאָווסקי האָט שוין באַטראַכט ווייטערדיקע פלענער, אויב זיי האָבן געלונגט זיך אַרײַנברעכן אין דער שכנותדיקער גאַלאַקסי, וואו די גרויסע רוסן האָבן געוואוינט. וואָס צו טאָן דעמאָלט? צעשטערן און צעשטערן ווי פילע פּלאַנאַץ ווי מעגלעך אָדער פּרובירן צו שאַפֿן אַ בריקכעאַד. אין 1941 איז דער סאוועטן פארבאנד געווען העכער פון דער ווערמאכט, סיי אין צאלן און סיי אין די קוואליטעט פון טאנקן. די העכערקייַט אין טאַנגקס און אַוויאַטיאָן איז געווען פיר מאָל, און אין אַרטילעריע צוויי און אַ האַלב מאָל. אמת, די דײַטשן האָבן אַן ערך דרײַסיק פּראָצענט מער ינפאַנטרי, אָבער דאָס איז צײַטווײַליק, איידער די סאָוועטן האָבן געמאָלדן מאָביליזאַציע. בעשאַס דער ערשטער פאַסע פון דער מלחמה, אין רובֿ באַטאַלז, סאָוויעט טרופּס האָבן אַ נומעריקאַל העכערקייַט. אָבער ליידער איז אַזוי געשען אַז זיי האָבן זיך צוריקגעצויגן קיין מאָסקווע, און עס איז אומבאַקאַנט צי זיי וואָלטן דאָס געהאַלטן אויב נישט פאַר "גענעראל מאָראָז". שלאַכט דערפאַרונג האט געוויזן אַז אין די געשעעניש פון פאַרביסן קעגנשטעל, עס איז נייטיק נישט צו זיין ציען אין פּראָוטראַקטיד באַטאַלז מיט שטאַרק דיפענסיז, אָבער צו מאַכן פלאַנגקינג מאַנוווערז. עס מיינט אַז אלעקסאנדער דער גרויס איז גאַנץ טויגעוודיק צו טראַכטן ווי אַ סייכלדיק קאַמאַנדער. זעענדי ק , א ז דע ר שונא ט אי ז אויפ ן פלינק , פיר ט אויס , װ י מע ן רופ ט זי ך שײן , רידיפלױואציע . ראָקאָססאָווסקי אַלײן פֿאַרשטײט. אז דער שונא קען זיך נישט צוריקציען אויף אומבאשטענדלעכקייט. אַנדערש, די אַרמיי פון סוויאַטאָראָססיאַ וועט פּלאַצן אין אַפּעריישאַנאַל פּלאַץ און דורכפירן אַ גאַנץ שכיטע אין די גאַלאַקסיעס קאַנטראָולד דורך די פייַנט. דעם מיטל אַז דער פייַנט וועט האַלטן אין עטלעכע פונט און פּרובירן צו בויען אַ "שטעכלער". אין אַלגעמיין, איז ראָקאָססאָווסקי צופֿרידן, ער איז געווען ביכולת צו ריכטיק אויסנוצן די נומעריקאַל העכערקייַט, טריינג צו אַרומנעמען מאַקעדאָנסקי פון די פלאַנגקס.
  מאַשאַ פּאָדזעמנייַאַ, טראָץ אַלע איר יאָגעניש, איז געווען אַ ביסל שפּעט; איר טרופּס סטאַמבאַלד אויף אן אנדער כייסטאַלי געבויט דינאַמיש פאַרטיידיקונג ליניע.
  אין דעם שלאַכט, מאַרשאַל פון גרויס רוסלאַנד דיאַנאַ זשאנסאן, ווי אַ ווערט תּלמיד פון אלעקסאנדער דער גרויס, האט דורכגעקאָכט אַ פאַרצווייפלט קאַונטעראַטאַק מאַנוווער. אלס רעזולטאט פון די פראנטישע אטאקע, האבן עטליכע מיסילס קרוזערס געראמט די אולטרא-דרעאדנאכט, וואס האט ריזאַלטיד אין דער צעשטערונג פון די פאָרמיטל מיט זיין דריי הונדערט פינף און אַכציק מיליאָן קאָמאַנדע. די דעטאַניישאַן איז געווען מאַנסטראַס, ווי אויב אַ קליין קוואַזאַר וואָלט עקספּלאָדעד, דער בליץ פון אַ טריליאַן הידראָגען באָמבס, כייפּערפּלאַסמיק טענטאַקאַלז סוועפּט אַוועק עטלעכע טויזנט מער פּלאַץ שיפן. ווי אַ רעזולטאַט, דער שרעטל מאַרשאַל, קאַמאַנדער פון די רעזערוו ייליאַנז, איז געשטארבן.
  דע ר קאמ ף הא ט זי ך אנטפלעקט , מי ט נײע ר צארן . ע ס הא ט אויסגעזע ן װ י שרעקלעכ ע שדים , האב ן זי ך ארומגעלאפ ן אי ן דע ר חלל , אי ן זײע ר װאונדערלעכ ע קאליר־שפיל , אי ן זײע ר גרוים ע או ן שײנ ע צײט . יעדע רגע, צענדליגער טויזנטער גראַנדיאָוס פייערקראַקערז פּלאַצן אין אַמאָל, דראַפּינג פינקלען פראַגמאַנץ פון גלייבן קאַנפעטי. דער טײַערער טוי פֿון שטערן־פֿראַגמענטן האָט געבאָרן אַ סוררעאַל בילד אויפֿן הינטערגרונט פֿון דעם שלאַכט, עס איז אוממעגלעך צו באַשרײַבן אַזאַ זאַך. אַפילו אַ זשעני פון דער אַוואַנגאַרד.
  וויי, מיראַבאַלאַ קען נישט אָבסערווירן דעם שיינקייט. ז י הא ט נא ר געהא ט א זײע ר נודנע ר פאטרול . אבער דעמאָלט די מיידל באמערקט אַ שאָטן, עס איז געווען כיילייטיד דורך אַ נעוטרינאַ ראַדאַר. עס קוקט ווי אַ ינפאַנטרימאַן אין אַ קאַמאַפלאַזש פּאַסן איז טריינג צו באַקומען נעענטער צו די ראָובאַץ.
  די פאַרשטעלונג פון די טעמע איז נישט שלעכט, אָבער די מיידל האט אַן אַלטראַ-מאָדערן קאַמבאַט פּאַסן, זי זעט דעם באָכער ס מווומאַנץ. פארוואס א בחור? זי ווייסט ניט זיכער, אפֿשר איר ינטוישאַן דערציילט איר דאָס. די מיידל האט זיך אויסגעדרייט אויף איר מאַטריץ פאַרשטעלונג און אריבערגעפארן נאָך דעם יונג מענטש. צומ גליק, די וואַקוום טוט נישט מאַכן טערביאַלאַנס, וואָס מיטל זייַן באַוועגונג איז נישט קענטיק. אמת, עס קענען זיין דיטעקטאַד אין דעם פאַל פון ביאָפילד טערביאַלאַנס. מיראבעלא האט געמײנט, אז די מינדסטע באװעגונגען אין א װאקױם פאראורזאכטן שטערונגען אין א סך פעלדער, װאס דרינגען דורכן פלאץ.
  דער יינגל איז געשטאנען אין אַמבוש, משמעות פּלאַנירונג צו "קלאַמען" דעם ראָבאָט. א שטראל איז ארויסגעפלויגן פון זיין ביקס, נישט קיין קאמפעט, נאר סתם א שטויס וואס שיקט א סייבער ווירוס. דאָס איז טשיקאַווע פֿאַר Mirabelle, ווייַל יעדער ראָבאָט האט ווייכווארג שוץ קעגן ווירוסעס. איר קענען נישט לאַסאָ אַ סיבאָרג אַזוי לייכט. דאָ איר דאַרפֿן צו קלייַבן די רעכט סיסטעם: די בלויז קשיא איז וואָס איינער? עס איז בעסטער צו מאָוו אַראָפּ די פייַנט ס אַרמיי אונטער די קאַמאַנדער. אבער דאָס איז אַ זייער יידל אַרבעט, און יעדער גרייַז קענען זיין פאַטאַל. נאָך אַלע, איר דאַרפֿן צו מאָדעל אַ יחיד מאַטריץ און רופן צייכן, און דאָס איז ווי שווער ווי ניצן אַ דלאָט צו שנייַדן אַ פינגערפּרינט אין טינק. אבער דער יינגל, מיראַבאַלאַ פילז אַז דער יינגל איז זייער יונג, און איז נישט פאַרפאַלן. איינער פון די ראָובאַץ געשיקט אַ סיגנאַל און פלו אויס פון די אַלגעמיינע רודערן.
  - וואָס אַ כיטרע! נו, איך װעל אים נעמען אין אַרעסט! - האָט דאָס מיידל צו זיך געזאָגט.
  זי איז שטילערהײט ארויםגעפלויגן פון הינטן און האט געמוזט צוציען א כמעם אויםװײניקער, פאראליזירטן שטראל, װאם האט געקאנט אפשרײבן דעם באװאוסטזײן. אָבער, עס איז אויך גרינג, און איר וועט נאָר רעדן צו די אַרעסטאַנט. Mirabela געביטן די קייט, קאַונטינג אויף אויסגעדרייט אַוועק די גוף און עלעקטראָניק פון די קאַמבאַט פּאַסן. דער אינגל האט זיך מיטאמאל געפרוירן און זיך אויסגעגליטשט. די מאַכט כאַפּן האָט אים אויסגעדרייט צו מיראַבעלע.
  דאָס מיידל האָט געשמייכלט. יאָ, וואָס אַ שיין, יונג, כּמעט יינגל, נאָר הויך ווי אַלע אַקסעלעראַטאָרס, אָבער מיט אַ קייַלעכיק, קינדיש פּנים. פון קורס, אַטראַקטיוו און זיס, עפּעס נאַיוו. די אויגן זענען בלוי און עס איז אַ צעמישונג אין זיי. האָט דער יונגער קעמפער געזאָגט צערטלעך:
  - נו, האָט איר באַקומען די פּאַפּ פאָטאָ?
  וולאדימיר קאַשאַלאָטאָוו (עס איז געווען ער), הייזעריק (דער טאָן פון זיין קול איז געווען פאַרקרימט פון יקסייטמאַנט) האט געזאגט:
  ― װײ, דו ביסט געװאָרן שטאַרקער!
  מיראבעלא האט פארשפארט אירע צײן:
  "דו האסט אומגעברענגט אונדזערע זעלנער, און איצט ביסטו אליין געווארן א קרבן." איצט דערוואַרטן איר פּייַניקונג און שטראָף.
  א קליין רידל איז דורכגעגאנגען איבער קאַשאלאָטאָווס פּנים. ער האָט געוואוסט וואָס ווייטיק איז, אָבער ער האָט פארשטאנען אַז עס קען זיין גאַנץ און קעסיידערדיק:
  - דער בלויז זאַך איך באַדויערן איז אַז איך האט נישט נעמען קיין פון דיין פייטערז מיט מיר! דאָס איז אַ טאַקע גרויס שוואַרץ לאָך וואַקוום!
  מיראַבעלע האָט געענטפערט רואיק:
  - אַזוי, אַ אָנהייבער קעמפער?
  - יאָ, דאָס איז מיין ערשטער שלאַכט!
  דאָס מײדל האָט זיך פּלוצעם דערװײכט און אַ שװער געזיפֿצט:
  - איך האב נישט געהאט די מוט צו כאַפּן אַ פייגעלע אין דער נעץ - איין פאָטאָן איז נישט ווערט אַ הונדערט ימפּאַלסיז! אויב נאָר איר געווען איינער פון די אויסדערוויילטע מיליאָן.
  וולאדימיר האט געזאגט, אננעמען טיף צער:
  - אי ך בי ן געװע ן צװיש ן ד י אויסגעקליבענ ע מיליאן , אי ך הא ב געהא ט א שאנס , צ ו װער ן דע ר באשעפטיקונ ג פו ן דעסטינאציע !
  מיראבעלא האט זיך תיכף געווארפן:
  ― און װאָס איז מיט דיר געשען!
  האָט דאָס יינגל געענטפערט מיט אַן אָטעם:
  - װער צעשטערט א מענטש ? פרוי! ווער צעשטערט אַ יינגל איז אַ מיידל! דערפאר האב איך געוואלט העלפן איין קליין מיידל און דערפאר האב איך געבראכן דעם געזעץ. ווען טשוזינג צווישן געזעץ און געוויסן, אַ ערלעך מענטש וועט בעסער, ניט צו דערמאָנען זיכער!
  מיראבעלא האט נאך שװערער געזיפצט, די באקן האבן געלויכטן מיט מיקרא־שטאלאציע:
  - אין דעם אַכטונג, איר זענט רעכט!
  דער יינגל האט געצויגן מיט התלהבות:
  "איך האָב אויסדערוויילט מיין געוויסן, נאָך וואָס איך בין געווען אונטערטעניק צו גרויזאַם און סאַפיסטאַקייטיד פּייַניקונג, ציבור פּייַניקונג און אַרויסגעוואָרפן פון די אויסדערוויילטע מיליאָן. אַנשטאָט אַ בריליאַנט קאַריערע, איך בין געצווונגען צו מאַכן אַ צאָרעדיק עקזיסטענץ אין די פּינאַל טרופּס. כבוד דעם אייבערשטן אז איך בין נישט געענדיגט געווארן אין די תפיסה צבא.
  מיראבעלא׳ס דרײ קלײנע הערצער האבן װילד געקלאפט, דאס מײדל האט געפילט עפעס נאענט און טײער אין דעם ײנגל.
  ז י הא ט פארבונד ן דע ם העלם , או ן דע ם ױנג ן טי ף געקושט , אוי ף זײנ ע זאפטיקע , געזונט ע ליפן , דערלעבנדי ק א גרוים ע פארגעניגן . כ׳האב געהאט א שװער צײט זיך אפצורײסן. קאַשאלאָטאָוו האָט געזאָגט מיט אַן אָטעם:
  - קוקט ווי דאָס איז מיין לעצטע קוש אין מיין לעבן!
  מיראבעלא האט א שאקל געטאן מיטן קאפ.
  ― נײן! מײַן טײַערער "קװאַסאַריק", מע װעט דיך ניט פֿאַרכאַפּן. איך וועל נישט לאָזן איר שטאַרבן סלאָולי אין הינטער-ראַדיאָאַקטיוו שטיינערז. איר וועט לעבן!
  די מיידל האט זיך אויסגעדרייט אויף טאָמבאַנק ראַדיאַציע, טריינג צו ופלעבן דעם יינגל ס גוף און פאנצער. ער האָט בכּוח באַהאַלטן זײַן פרייד און געפרעגט:
  - מיין טייערער שטערן! נאָך אַלע, איר וועט זיין באשטראפט פֿאַר דעם!
  דאָס מיידל האָט שוין רואיק געענטפערט:
  - זארגט ניט! דאָ, אין ינטערוניווערסאַל פּלאַץ, די גשמיות געזעצן זענען אַזאַ אַז ינסטאַנטאַניאַס סיגנאַל טראַנסמיסיע טוט נישט פּאַסירן, און סייבער רעקאָרדינג איז אַ קלייניקייַט, ווי אויב צופאַל איך וואָלט אָנשטעקן עס מיט אַ בעיבי דראַגאָן.
  וולאדימיר האט זיך אנגעכאפט מיט איינעם:
  ― דאָס איז זשעני! פשוט קוואזער!
  - ניין, עס איז נישט שווער פֿאַר מיר! אָבער ווי טאָן איר בדעה צו באַקומען צו דיין מענטשן?
  האט דער יינגל געענטפערט מיט בליץ שנעלקייט:
  - ווי פריער, אין די בויך פון די ראָבאָט. באלד , אי ן א מינוט , װע ט ד י דאזיק ע בריגאדע ר געװארפ ן אויפ ן פראנט , אי ך הא ב געלונגע ן צ ו זאמלע ן ד י ידיעות . דעמאָלט וולאדימיר וועט קלינג צו זיין מענטשן.
  - וולאדימיר ! דאס מיינט דער וואס פארמאגט די וועלט! מייַן נאָמען איז Mirabela! איך אויך, ווי איר, געווען איינער פון די אויסדערוויילטע מיליאָן.
  וולאדימיר האט געשריבן:
  - גרויס ! איך געפונען צוויי קרובים שטימונג, אָבער פֿאַר איצט איך וועט טאָן די פאלגענדע! איך וועל אַרײַן אין ראָבאָט, פּרוּווט מיר געבן אַ קאָפּ.
  - זארגט ניט! פליג צום פוקס־טויער, איך מיין אז דו וועסט זיך קענען אויסהאלטן פאר דער פארלאנגט צייט.
  - איך האב דיר ליב! - דאָ איז דער יונגער קעמפער כּמעט נישט געווען אומגעריכט; שיינקייט און נאַיוואַטי זענען אַזוי קאַפּטיווייטינג!
  - מיר אויך!
  געפונען זיך אין די בויך פון די ראָבאָט (צו באַפרייַען פּלאַץ, ער האט צו וואַרפן אַוועק די שיסוואַרג), וולאדימיר, דעפטלי קאַנטראָולינג, ראַשט נאָך זיין אייגן. ע ר אי ז געװע ן געפוצ ט מי ט פרײד , װע ן ע ר װאל ט נא ר געקענ ט אנטלויפ ן פו ן דע ר שרעקלעכע ר געפאנגענשאפט , װעלכע ר אי ז ערגער ט פו ן דע ר טויט . אמת, ער האָט זיך אַביסל געשעמט, אַז ער האָט דאָס מיידל אַזוי בושה פֿאַרנאַרט. זיירע וויילז זענען קיינמאָל אַרייַנגערעכנט אין די אויסדערוויילטע מיליאָן, ווייל נאָר אַ וואָריער און אַ פּראָסט זעלנער. ער האָט אַפֿילו געוואָלט אָנכאַפּן דעם מאָמענט און דערשיסן דאָס נאַיִווע מיידל. אבער דאָס וואָלט זיין צו שלעכט. ער האָט טאַקע נאָך נישט דערהרגעט קיין איין מענטש, סייַדן איר ציילן די ראָובאַץ, פון קורס. אָבער, וואָס ניט שטיל קלייַבן דיין ערשטער קאָרבן? יאָ, זיינע קעגנערס זענען רוסן ווי ער, אָבער וואָס קענען איר טאָן? מלחמה איז מלחמה. דערצו, פֿאַר מער ווי אַ טויזנט יאר, שינאה איז דורכגעגאנגען צוזאַמען מיט די כייפּערפּלאַזם פון די קאָמפּיוטער-טראכט. זיי זענען בלויז אַ שפּיגל בילד פון דיין פאַקטיש אַלוועלט, קין האט אויפגעהויבן זיין האַק איבער הבל! די אַרמיי פון אלעקסאנדער מוקדון האט סוספּענדעד זייַן צוריקציענ זיך, און דער שלאַכט אנגעהויבן מיט באנייט קראַפט. וולאדימיר האט ציל צו אַ אַנסאַספּעקטינג פייַנט (ער האט זיין אייגן ראָבאָט אין די דערציען) טעטראַפּלאַנע. א שאָס אין די מערסט שפּירעוודיק עק, וואָס איז מינימאַל באדעקט דורך אַ פּראַטעקטיוו פעלד. די יקספּלאָוזשאַן און די חשבון פון דער ערשטער מענטש חרובֿ דורך דעם יינגל איז אָפן!
  . קאפיטל נומער 3 .
  יאַנקאַ סוועטלאָוו און מאַרינקאַ טשערנושקאַ זענען געבוירן אויף דעם זעלבן טאָג. דאָס איז געווען גוט ווייַל עס ערלויבט זיי צו פייַערן זייער דיין געבורסטאָג צוזאַמען. דאָס יינגל און די מיידל זענען אַלט צוועלף יאָר, נאָך אַ יאָר און זיי וועלן ווערן טיניידזשערז, דאָס הייסט, כּמעט אַדאַלץ. און איצט די לעצטע יאָר פון זייער קינדשאַפט איז געקומען.
  מאַרינקאַ טשערנושקאַ, טראָץ איר פאַמיליע נאָמען: פייַערלעך רויט-כערד, הויך, מער ווי אַ קאָפּ העכער ווי יאַנקע: אַ אַקסעלעראַטאָר מיידל. ווי יאנקא לערנט זי אין א צירקשול; שטאַרק, מאַסקיאַלער, קוקן ווי אַ דערוואַקסן מיידל. זי האט שוין דערפאַרונג אין דער ארענע; זי געשפילט טוטי אין דער פּאַראָדיע פון דריי פעט מענטשן. אמת, סוועטלאָוו געקוקט קאָמיש אין דער ראָלע פון יורש, אָבער ער פּלייַעד די ראָלע ויסגעצייכנט אין טערמינען פון טעכניק! איצט דער יונג צירק פּערפאָרמער איז שטאָלץ. זי האט זיך פארשטעלט װי א דערװאקסענע מיט אויערן און א פאנטאזיקן זײגער. יאַנקאַ איז מער באַשיידן, ער האָט געגעסן קוכן מיט די בחורים, געטרונקען קאָקאַ־קאָלאַ, פֿאַרפֿאַלן, און איצט איז אַרויס מיט זײַן חבֿר שמועסן וועגן זײַן לאַנגיאָריקער פֿרײַנדשאַפֿט. מאַרינקאַ, ווי אַן אמתער אַקסעלעראַטאָר, האַלט אין דער האַנט אַ פֿלאַש ביר און אַ פּאַק ציגאַרעטן אין קעשענע. "קעמל".
  ― װילט איר עס נישט קאָכן? ווערן "הויך-פליענדיק" (סאַפיסטיקייטאַד)! ― פֿרעגט דאָס מײדל מיט אַ בײזלעכן שמייכל און האָט געשאָקלט מיטן קאָפּ. איר וואַלומאַנאַס האָר האט ניט דאַרפֿן ריר-אַרויף, אַזוי עס איז געווען ווי אַ פלאַם.
  יאנקא האט מיט ברױו א שאקל געטאן מיטן קאפ:
  - איבער וואס רעדסטו! דאָס איז אַ אַרויסגעוואָרפן פּראָצעס פון פאַרסאַמונג דעם גוף. אין אַלגעמיין, כּמעט אַלע אָרגאַנס ליידן פון אַלקאָהאָל, ספּעציעל די לעבער און מאָגן.
  מארינקא האט א געלעכטער געענטפערט:
  ― ס'איז אַלצדינג שטותים! אויב פאליטיקער ליגן און עס איז גרינגער צו געפינען א טרוקענע שטיין אויפן ים-בעט ווי אן ערליכע פאליטיקער, ווער קען דעמאלט גאראנטירן אז דאקטוירים זאגן דעם אמת?
  יאַנקאַ האָט לאַדזשיקלי באמערקט:
  - פאליטיקער, פארשטײט זיך, ליגן! דאָקטוירים אויך, ספּעציעל ווען זיי זענען פארפירט פֿאַר זייער נוץ, אָבער די אויגן זאָגן דעם אמת. איז נישט גענוג אַז איר אַליין האָבן געזען שיכור אַלקאָהאָליקס וואָס האָבן פאַרלאָרן אַלע מענטשלעך אויסזען? שיכרות איז אַ גרויס טראַגעדיע פון די רוסישע מענטשן. און ניט בלויז רוסן, געדענקט ווי גאַנץ שבטים פון שטאָלץ ינדיאַנס - ומדערשראָקן וואָריערז - געשטארבן ווייַל פון פייַער וואַסער . אמאל האבן זיי פארמאגט דעם גאנצן קאנטינענט, אבער יעצט בלייבן זיי מיט אומגליקלעכע ענקלאוועס.
  מאַרינקאַ, ממשיך צו שמייכלען, גראָולינג אין אַ כּמעט פּריסטלי באַס:
  - זיי זאָגן אַז אַ ביסל ביר איז גוט פֿאַר איר! אין אַלגעמיין, טאָן ניט פאַרהיטן צו זיין אַ לערער, עס איז בעסער צו גיין אויף דיין הענט און נאַר אַרום!
  - מיר זענען כּמעט אַדאַלץ, און מאָרגן מיר האָבן אַ פּראָבע! מיר קענען סערפינג די אינטערנעט אַ ביסל מער און דעמאָלט שלאָפן.
  ― איך װיל נישט שלאָפֿן! זאל ס גיין צו די קאַסינאָ אַנשטאָט. איר וויסן, זיי געעפנט אַזאַ אַ מאָדיש פאַרלייגן אויף אַרבאַט - אַמייזינג!
  יאנקא האט שװער געזיפצט:
  ― קינדער לאָזט מען דאָרט נישט!
  מאַרינקאַ האָט אומגליקלעך געוויפֿנט מיט איר שטאַרקע האַנט:
  ― פֿאַרװאָס, אַז מע לאָזט אײַך אַרײַן מיט דײַנע עלטערן! איך זען ווי גרויס און דערוואַקסן זי קוקט, און אפילו אין קיל באַשטאַנד, איך קענען פאָרן פֿאַר דיין מאַם!
  - וואָס אויב זיי פרעגן פֿאַר אַ פּאַס? - דאם ײנגל איז נאך געװען אויף זײן װאך.
  ― איך האָב אַ קסװאַ! - האט מארינקא ארויםגעװיזן דעם דאקומענט. - איר זעט ווי מײַנע חבֿרים האָבן זיך געצויגן.
  יאנקא איז געווען צופרידן:
  - און איך פּערסנאַלי טאָן ניט קווענקלען צו ברעכן די באַנק אין די קאַסינאָ און קויפן זיך אַ נייַ, קיל-טריקן קאָמפּיוטער! אי ך הא ב געלונגע ן צ ו פארדינע ן עטלעכ ע געלטע ר מי ט װאש ן אויטאמאבילן .
  מאַרינקאַ האָט זיך געקרימט:
  - וואַשינג קאַרס! Fi! איך פּערסנאַלי בעסער צו ספּעקולירן אין קעראַנסיז און מאַרקס, עס איז פיל מער רעוועכדיק.
  - נו, ווער, וואָס צו לערנען!
  ― נו, לאָמיר גײן! לאָמיר אַרײַננעמען אַ בינטל געלט!
  יאַנקאַ, קוקן קלוג, באמערקט:
  - איך געקומען אַרויף מיט אַ סיסטעם אין וואָס איר וועט קיינמאָל פאַרלירן!
  מאַרינקאַ איז געווארן אפילו מער אַנימאַטעד:
  ― װי אַזױ איז דאָס?
  - איר נעמען אַ דאָלאַר און שטעלן עס אין רולעט: ווו איר האָבן אַ ברירה פון צוויי פארבן אויף רויט.
  - און איר פאַרלירן!
  - דאַן נעמט איר אויס נאָך צוויי דאָללאַרס און געוועט ווידער אויף רויט!
  - און איר פאַרלירן ווידער!
  ― דאַן נעמט מען אַרױס נאָך פֿיר דאָלער און װעצט װידער אױף רויט!
  דאָס מײדל האָט זיך געקרימט:
  - אלץ אויף רויט און אויף רויט! זענט איר אַ קאָמוניסט?
  - ניין, דאָס איז אַזאַ אַ סיסטעם!
  - נו, אָוקיי, איר פאַרלירן פֿאַר די דריט מאָל!
  "דעמאָלט איר געוועט ווידער אַכט דאָללאַרס אויף רויט."
  - און...
  ― װאָס און! די מאַשמאָעס אַז ווייַס וועט דערשייַנען פֿאַר די פערט מאָל אין אַ רודערן איז צו נידעריק. וואָס מיטל איר לעסאָף געווינען אַכט דאָללאַרס און באַקומען איין צוריק.
  מארינקא האט געשמעקט:
  - און דעמאָלט איר אָנהייבן איבער! בלויז דורך טשאַנגינג די קאָליר און לאָוערינג די קורס ווידער צו אַ דאָלאַר! יאָ, איך לייענען וועגן דעם סיסטעם אויף די אינטערנעט. דאָס איז נישט דער מין פון שפּיל: וואָס איז ליב צו אַ וואַרעם האַרץ, עס איז קיין יקסייטמאַנט און גרויס ווינינגז, און עס איז אַ שאָד פֿאַר די ווייסטאַד צייט. ניין, דאָס איז נישט עס, איך האָבן קומען אַרויף מיט אַ זייער פאַקטיש, פאַרלאָזלעך סיסטעם וואָס וועט לאָזן איר צו געווינען אַ מאַזל!
  דער יינגל האט געשאקלט מיטן ליכטיקן קאפ:
  ― פֿײַפֿט! איר ווילן צו ווייַזן אַוועק!
  - יאָ, איך בין ימבעראַסט צו פייַפן מיט מיין זייַטקיק! אן קיין שקר! קום, איך וועל דיר ווייזן!
  יאנקא האט אראפגעלאזט דעם טאן און געפרעגט:
  - אפשר קענסטו מיר יעצט ווייזן?
  האָט דאָס מיידל גיך געענטפערט:
  - ניין! עס וועט זיין צו גרינג! קום טרינקען מיט מיר!
  דאם ײנגל האט אנגעטאן זײן מאנטל, ם׳איז געװען הארבסט און אין דרויסן איז שוין געװען קאלט. יאַנק, ווי עס איז פּאַסיק פֿאַר אַ יינגל פון זיין עלטער, איז געווען געצויגן דורך אַלץ מיסטעריעז. דערצו, ער האט בלויז געזען די קאַסינאָ אויף טעלעוויזיע.
  ס׳איז שוין געװען טונקל, אבער אין מאסקווע איז געװען טונקל װי דער טאג. ד י אויג ן זײנע ן געװע ן פארבלענד ט פו ן דע ר פאלק ע רעקלאמ ע פלא ־ סטערן , או ן פארשײדענ ע פיראטעקניקן .
  די מיידל האט פריילעך פארגעלייגט:
  - איך וועל רופן אַ סעליאַלער טאַקסי און מיר וועלן פאָר אין סטיל!
  - איז עס ווערט עס? מאָסקווע בייַ נאַכט איז אַזוי שיין!
  מאַרינקאַ האָט געזאָגט מיט אַ טרויעריק:
  - עס איז קיין גרויס פרייד צו וואַנדערן אַרום בייַ נאַכט אין האַרבסט. דערצו, איר וויסן, מאל אין דער פינצטער עס זענען שרעקלעך באַנדאַץ. זיי זענען ווי פּיראַנהאַ פיש, עסן די ביינער פון נאַריש קינדער ווי איר!
  - װאס איז מיט די פאליציי ?
  - צו נעמען אָפּצאָל! און אין אַלגעמיין, איר קענען נישט באַשטימען אַ פּאָליציאַנט צו יעדער יינגל!
  יאַנקאַ איז געווען ערנסט באליידיקטער:
  - און איך זען דיך, מיידל! ניין הער, ערליכע מאטראן!
  מאַרינקאַ האָט געשאָקלט מיטן פֿינגער:
  ― ער װעט אַרײַן דעם קאָפּ אַרײַן אין אַספאָלט! פון קורס איך נעמען אַ טאַקסי! האָט נישט מורא, איך װעל אַלײן אַװעקנעמען די באַשלי! אין אַלגעמיין, איך מאַכן גוט געלט דורך דאַונלאָודינג אַבסטראַקץ.
  - איך געפרוווט צו טאָן דאָס אויך, אָבער די פאַרמעסט איז צו פיל!
  - איר דאַרפֿן צו קענען צו רעקרוט קלייאַנץ, בפֿרט צווישן הויך שולע סטודענטן.
  מאַרינקאַ ס מאָביל טעלעפאָן איז זייער פאַנטאַזיע, מיט אַ ריטראַקטאַבאַל ווידעסקרעען ווידעא אַפּאַראַט, וואָס מאל ווייַזן זאכן וואָס זענען ימבעראַסינג אפילו צו טראַכטן וועגן. דאָס מײדל האָט גענומען צװישן די צײן אַ ציגאַר, װאָס האָט געגלאַנצט פֿון דער ספּעציעלער וואַרניש, און גענומען שלעפּן:
  - װײסט איר, ס.ד.-שעף שעלנבערג האָט ליב געהאַט צו רייכערן קעמל.
  - וואָס, ליידער, איז נישט דערשאָסן! אינטערעסאַנט, אַז ער שרײַבט אין זײַנע זכרונות, אַז מולער איז אַ סאָוועטישער שפּיאָן.
  - א ! זיידע מולער? עס קען זייער גוט זיין אַזוי. - דאס מײדל האט געשלאגן מיט דעם לאנגן פּיאַטע פון איר שטיװל אין דער צאַמע. יאַנקאַ פּעלץ זייער קליין, נישט אַפֿילו ריטשט איר פרייַנד 'ס קאַסטן. "אָבער ער האָט מיסטאָמע געארבעט פֿאַר צוויי סייכל יידזשאַנסיז אין אַמאָל."
  - קלוגער זקן! צוויי מאָל אַזוי פיל געלט און עס מאכט קיין חילוק וואָס זעלנער פון די פראָנט וועט כאַפּן איר!
  יאנקא האט געריבן די ראזע באק:
  - זעלנער קענען דיך פאַרטיק! װי װעט ער באַװײַזן פֿאַרן פּריוואַטן, דערשטוינט פֿון דער קאַנאַנאַד מיט אַ בלוטיקן ביאָנעט, אַז ער איז זײַן חבֿר?
  מאַרינקאַ האָט געלאַכט:
  - צו טאָן דאָס, איר דאַרפֿן צו זיין מילה! ווי נאר ער נעמט ארויס די הויזן, וועט דער רוסישער זעלנער תיכף פארשטיין, אז ער איז א פעברואר און א קרבן פון נאציזם!
  יאנקא האט געשריבן:
  - וואָס אויב ער איז אַן אַנטיסעמיט! ווי האָט דער זיידע וויסאָצקי געזונגען! מײַן זיידע איז געווען געליימט, אַ געוועזענער פּעסט דאָקטער, איך האָב: אַנטיסעמיט אויף אַנטיסעמיט!
  - אוי! און איר הערן צו אַזאַ אַלט זאכן! װיסאָצקי איז גוט פֿאַר אָבֿות, נישט פֿאַר ייִנגלעך!
  נו, הערט אויף פאנטאזירן, לאמיר נעמען א קאר!
  א לאַגזשעריאַס מערסעדעס פּריוואַט טאַקסי פארטריבן צו זיי! מאַרינקאַ האָט זיך אַרײַנגעזעצט אין דער כאַטע.
  - נו, פײגעלע , זעצט זיך!
  דער באמבע דרייווער האט געפרעגט:
  - דאָס איז דיין קליענט!?
  - אין וואָס זינען?
  ― דו ביסט אַ זונה!
  מארינקא האט שרעקליך אויסגעבראכן די צײן:
  ― װי װאָגסט איר באַלײדיקן אַן איידעלע דאַמע! איך בין די קאָונטעסס פון טאָבאָלסק, און דאָס איז מיין זון, וויסקאָונט די בראַגעלאָנע.
  - איך אָפּשאַצן דיין חוש פֿאַר הומאָר. צו ווי?
  - צו די קאַסינאָ, "רויאַל גליק"!
  דער שאָפער האָט געכאַפּט:
  - איך וועט באַקומען איר דאָרט אין קיין צייט!
  דער אויטאָ האָט זיך גלאַט געהויבן, און שטילער מוזיק האָט זיך אָנגעהויבן שפּילן. מאַרינאַ האָט געפרעגט:
  ― אפֿשר װעלן מיר זיך אָנטאָן בילאַן.
  דער דרייווער האט באמערקט:
  - צי איר שעמען זיך נישט אַז עטלעכע ינפלוענטשאַל מענטשן פאַרשפּרייטן קלאַנגען אַז ער איז פריילעך!
  - מער ווי גרין, ווי אַ הונדערט דאָללאַרס! - מאַרינקאַ האָט געבלאזן אַ רויך רינג אין די צוריק פון די שאָפער 'ס קאָפּ.
  - און דו ביסט אַ פרוי אין זאַפט! קיל גאַרניטער! וואָס וועגן באָרי מאָיסעעוו! - האָט דער טאַקסי שאָפער געזאָגט שפילענדיק.
  ― מאָיסעװאַ! פֿון דעם וואָרט משה! פעברואַר איז ניינציק פּראָצענט בלוי. נישט אומזיסט איז דער אויסדרוק: די זינד פון סדום איז געקומען פון די אלטע טעסטאמענט געשריבן דורך די אידן. - האָט מאַרינקאַ געזאָגט שטרענג.
  - איר וויסן איך בין האַלב פעברואר!
  - אזוי האלב בלוי! פריילעך יינגל! פריילעך יינגל! פילע מאָדנע פריינט! צי ניט שעמעוודיק! פריילעך יינגל! - זי האָט געזונגען מיטן קול פֿון אַ פּרימאַדאָנע, אָבער מיט אַ גאַנץ דורכשניטלעכן געהער, מאַרינקאַ.
  דער דרייווער האט איגנאָרירט אַזאַ שפּאָט און נאָר באמערקט:
  - זענען דא פריילעכע מײדלעך?
  ― נאָר לעסבאָ! אבער עס זענען פילע פון זיי! - האָט געענטפֿערט מאַרינקאַ.
  דער קאַסינאָ איז געווען דער בעסטער אין מאָסקווע. ריזיק, ענלעך צו די ווינטער פּאַלאַס מיט רייַך דעקעריישאַנז. דער בנין זיך איז געווען געבויט אין די באָרראָקאָ סטיל! בײ ם ארײנגאנ ג אי ז געװע ן א פאראמיליטעריש ע װעכטע ר מי ט דײטש ע פאסטע ר או ן ענגליש ע בולדאָגן .
  וולאדימיר האט אפילו געפילט א ביסל אומבאקוועםקייט, קוקנדיק אויף די הויכע וועכטער אנגעטאן אין ווייס און שווארצע. מארינקא האט זיך אבער גאר ניט געשעמט , געװײנטלעך דעם בוים .
  - דאָס יינגל איז מיין זון, ער טרינקט מיט מיר!
  - פייַן! בלויז קינדער קענען נישט געוועט מער ווי צען קאַנווענשאַנאַל וניץ אין אַ צייַט און פאַרנוצן אַלקאָהאָל אויף די קאָסט פון די פאַרלייגן!
  מאַרינקאַ האָט מיט כּעס געשאָקלט מיט די האָר:
  - יא, ער װאלט זיך בעסער הענגען װי טרינקען.
  - נו, דאָס איז ווונדערלעך! אין דער דערווייל, איר קענען קויפן אַ גאַנץ גאַנג פון טשיפּס.
  וולאדימיר האט אַ גאַנץ באַשיידן סומע פון דריי הונדערט דאָללאַרס אין זיין קעשענע, אָבער מאַרינקאַ האט פינף טויזנט, וואָס איז נישט שלעכט פֿאַר אַ מיידל וועמענס עלטערן זענען ווייַט פון מיליאַנערז.
  אַרטעם האָט איר גלייך מקנא געווען:
  - איר זענט אַ רייַך קליין "פּינאָקטשיאָ"!
  דאָס מײדל האָט זיך צעשלאָגן, די באַקן געדיכט פֿאַרדעקט מיט פּוטער און רויטע:
  ― װאָס האָסטו געטראַכט! נאַיוו קינד! לעב דיין גאַנץ לעבן מיט דיין מוטער 'ס רעקל!
  דאָס יינגל האָט שטאַרק געשאָקלט מיטן קאָפּ:
  - זיכער נישט! איר דאַרפֿן צו פאַרדינען געלט זיך!
  - דאס איז עס! דיין אייגענע פּעני איז ווערט מער ווי עמעצער אַנדערש ס פּעני! נו, אָוקיי, וואָס טשיפּס וועט איר נעמען פֿאַר זיך?
  - די טשיפּאַסט קאַרדבאָרד אָנעס!
  מאַרינקאַ האָט געכאַכט:
  - וואָס זענען איין דאָללאַר יעדער?
  - יא ! איך וועל פּרובירן מיין סיסטעם!
  - קוק נאָר, איר, ווי אַ יונגערמאַן, זאָל נישט געבן מער ווי צען!
  די אינעווייניק פון די קאַסינאָ איז געווען לאַגזשעריאַס, מיט פילע מירערז, גילדינג, און קאפיעס פון פּיינטינגז פון באַרימט הארן. עפּעס ענלעך צו דער הערמיטאַגע נאָר פיל מער גלענצנדיק.
  ע ם זײנע ן אוי ך געװע ן ״איין־באװאפנט ע באנדיטן ״ או ן פארשײדענ ע כיטרע , רײכ ע באצירט ע רולעטן . באזונדער ם הא ט זי ך געשװינדל ט אײנע ר פו ן ד י געמאלט ע האן , מי ט א עק , פארשטאנע ן מי ט ליכטיק ע גלאז , אנװײזנדי ק מי ט זײ ן שנאבל , אוי ף ד י צעלע ן מי ט ציפערן . איר קען אויך קלייַבן פון די פּאַווע ס עק פעדערז, וואָס וואָלט דרייען און טוישן פארבן. עס זענען אויך געווען עלעקטראָניש רולעט סקרינז, ווו אַלץ איז געווען געמישט און אריבערגעפארן דורך די קאָמפּיוטער. פילע אנדערע זאכן! אָבער וואָס האָט געצויגן די מערסטע אויפמערקזאַמקייט איז געווען די טראַדיציאָנעלע רולעט מיט אַ דריינדיקע שפּיץ און אַ גאָלדענעם שעפּל אין דער פאָרעם פון אַ שאַרבן.
  מאַרינקאַ איז צו איר צוגעגאנגען, ראַפּינג איר זילבער טשיפּס:
  ― נו, װי אַ קינד! איר זען איך בין גרייט צו שפּילן! אפֿשר איר קענען פּרובירן עס אויך!
  - איך נאָכגיין אַ קליין און מיין אייגן סיסטעם! - האט וולאדימיר געענטפערט.
  דע ר ײנגל האט אנגעהויב ן שטעל ן װעטן . סטאַרטינג מיט איין שפּאָן, גיין צו רויט!
  ער איז געווען מאַזלדיק, ער וואַן גלייך! נאָך וואָס ער געביטן פֿאַרבן און געוועט אויף שוואַרץ, מיט דער זעלביקער איין דאָלאַר. זיי געבראכט אים פאָרפייץ, וולאדימיר גענומען אַ פּאָר פון זופּן. איך האב זיך ארומגעקוקט. דער קאַסינאָ האט אַלץ - אַחוץ די זייגער! דאָס אינגל האָט מען געצווינגען איבערצוגעבן דאָס אייגענע ביים אַרייַנגאַנג, דאָס זענען די כללים. דערצו האָב איך געמוזט געבן מײַנע טעלעפֿאָנען צו די וועכטער. דאס איז, אפנים, געטון, כדי די קליענטן האבן נישט געוויסט די צייט און האבן פארשוואונדן זייער פארמעגן. דער יינגל איז געווען געצווונגען צו נאַוויגירן זייער בעערעך.
  ערשט ער האָט געהאַט מזל, דערנאָך האָט ער פּלוצעם פֿאַרלוירן איין דאָלאַר, צוויי דאָלאַר, פיר, אַכט. איצט האט מען געמוזט געוועט זעכצן, וואס איז שוין געווען פארבאטן לויט די תקנות. דער הילף פֿון דעם קרופּיער, אַ רויטער יונגערמאַן, האָט אַ װינק געטאָן און זיך אַװעקגעקערט, װי אַזױ צו זאָגן: טו װי דו װילסט!
  וולאדימיר ווידער געוועט זעכצן אויף רויט און וואַן צוריק איין דאָלאַר. ער האט אפגעווישט דעם שווייס פון דעם שטערן און געבעטן א קאקא־קאלא מיט אייז.
  ביסלעכווייַז דער יינגל איז אָוווערקאַמד מיט יקסייטמאַנט! עס איז טאַקע נודנע צו געווינען צוריק איין דאָלאַר ווען אַלעמען אַרום איר בעטינג טויזנטער, טענס פון טויזנטער.
  איין קיל יינגל אין אַ מאַנטל, למשל, טראָץ אַלע די פאַרווערן, ספּאָרטינג גאָלד טשיפּס פון אַ טויזנט דאָללאַרס יעדער, געמאכט אַראָפאַנג בעץ, אָלטערנייטינג ווינס מיט לאָססעס. אָבער, משמעות, ער איז געווען מאַזלדיק, אַזוי באַלד עס איז געווען אַ גאַנץ זעקל פון גאָלד טשיפּס און פּלאַטינום טשיפּס - צען טויזנט.
  וולאדימיר, קוקן בייַ אים, אנגעהויבן צו געוועט מער אויף יחיד נומערן. בפרט, פון זעקס און דרייסיק, ער איז דריי און דרייסיק - דער עלטער פון יאָשקע משיח, שטעלן אַ הונדערט. דער פּילקע איז געפלויגן סלאָוינג אַראָפּ, ערשטער לאַנדיד בייַ נייַן און צוואנציק, דעמאָלט שפּרינגען ווידער בייַ דריי און דרייסיק! ― װוּ, דאָס ייִנגל האָט געהאַט דרײַ און אַ האַלב טויזנט דאָלאַר. פֿאַר אַ קינד פון צוועלף יאָר אַלט: אַ מאַזל איר קענען קויפן אַ פאַנטאַזיע לאַפּטאַפּ. אבער דער טייַוול שושקעט אין דיין אויער: דיין פאטער 'ס מאַשין איז צו אַלט, געווינען געלט און קויפן אַ נייַ מערסעדעס-בענז פון די לעצט מאָדעל. איר וויסן ווי איר פילן נאָך דעם, דיין קלאַסמייץ וועט זיין ייפערטזיכטיק.
  - וואָס צו געוועט אויף? ― האָט זיך דאָס ייִנגל געפֿרעגט.
  - גאָט האָט ליב טריניטיק! געוועט אויף דריי!
  וולאדימיר האט אַזוי אין יקסייטמאַנט, בעטינג אַלע די טשיפּס. זיינע בלויע אויגן האבן געברענט.
  די פּילקע ספּון, און מיט יעדער שפּרינגען די יינגל ס האַרץ קלאַפּן פאַסטער. אָבער דערנאָך האָט ער זיך פּאַמעלעך און אַראָפּגעלאָזט... מיט דריי!
  - איך האב געוואונען! - האט דער בחור געשריגן. און אין דעם מאָמענט די פּילקע געפאלן אַוועק און אריבערגעפארן צו פינף.
  א בייזע קול האט זשומען אין מיין קאפ:
  ― גאָט איז נישט קײן נאַר! ליב אַ ניקאַל!
  נאָר דאָס ייִנגל, װאָס האָט פֿאַרװיסט דאָס גאַנצע געלט, האָט זיך קוים געקאָנט אָפּהאַלטן די טרערן, אָבער זײַן ענטפֿער האָט זיך נאָך נישט אָפּגעלאָזן. וואָס אויב איר פרעגן אַ פרייַנד צו באָרגן טשיפּס און דעמאָלט געווינען עס אַלע צוריק מיט אינטערעס? נאָך אַלע, דאָס איז אַ קאַסינאָ, מיראַקאַלז פּאַסירן דאָ.
  פֿאַר מאַרינקאַ, אָבער, דאָס איז אויך נישט געגאנגען גוט. ווען וולאדימיר איז צוגעלאָפן צו איר, האָט דאָס מיידל פּונקט צעוואָרפן איר לעצטע טויזנט. זי איז געווען אין גאַנץ פאַרצווייפלונג.
  - וואס איז דאס! - דאָס מיידל האָט געשלאָגן מיט די פויסטן אין דער לופטן. די קרופּיעס האָבן זיך געמאַכט, אַז גאָרנישט טוט זיך.
  - אפנים ! - האט יאנקא געענטפערט מיט פײכטיקער רואיגקײט. - גאלימאָ! GOP האַלטן!
  - וואָס איז מיין באַליבסטע סיסטעם? - האט דאס מײדל צוגעכאפט די הענט.
  - קיין סיסטעם איז בפֿרט באזירט אויף גליק! - האָט אַרטעם פילאָסאָפיש באַמערקט. - בלינד מאַזל - איר קענען נישט געווינען אַלע די צייט. געלט מאַכן אין אַ קאַסינאָ איז אַנדערש פון טראָגן וואַסער אין אַ זיפּ, אַז וואַסער פון אַ זיפּ גיסט אונטער דיין פֿיס, און אין אַ קאַסינאָ איר מומוואַוואַש!
  - איך וואָלט פאַרקויפן מיין נשמה צו דעם שטן אויב איך קען געווינען אַלע מאָל! - האט מארינקע געשריגן אין איר הארצן.
  אין דעם מאָמענט, אַלץ איז געווען סוואַם פֿאַר די קינדער 'ס אויגן און זיי געפונען זיך ערגעץ הויך, מיט באַרג שפּיץ און לילאַ שניי פאַרשפּרייטן אונטער זיי.
  גלײַך פֿאַר די קינדער האָט זיך באַוויזן אַ מאַן פֿון בערך פֿינף און דרײַסיק אין אַ שוואַרצן רעקל און אַ ווייסער בונד. ע ר הא ט געהא ט א ן אויםערגעװײנלעכ ן דורכנעמערדיק ן בליק , א בלײכ ע דינע ר פנים . קוקנדי ק אוי ף ד י צװ ײ צװעל ף יעריק ע טיניידזשער , הא ט ע ר ליבשאפ ט געשמײכלט , אבע ר ד י אויג ן זײנע ן געבליב ן קאלט , װ י ז ײ װאלט ן געשײנ ט מי ט שטאל .
  - ווער פון אייך האט געוואלט פארקויפן אייער נשמה צום שטן?!
  מארינקא האט געענטפערט:
  ― איך! און דו ביסט שׂטן!
  דער מאן האט נאך ברייטער געשמײכלט.
  ― נײן! איך בין אַרפאַאָן, איינער פון לוסיפער ס דעפּיאַטיז. איך ספּעשאַלייז אין גאַמבלינג.
  - וואַו! - האט מארינקא געזאגט . "איך געדאַנק בייזע גייסטער זענען נישט עקסיסטירט."
  ― און גאָט?! - די ווייַס בונד פון די "דזשענטלעמאַן" מיט די בילד פון דראַקולאַ אנגעהויבן צו וואַרפן אַ בלאַדי קאָליר.
  - און די כהנים האָבן דאָס אויסגעטראַכט; צו מאַכן געלט! - האָט מאַרינקאַ געענטפֿערט שנעל און זיכער.
  - לאַדזשיקאַל! אבער זינט עס איז שאָטן, עס איז ליכט! אפילו אויב עס איז נישט וואָס די ביבל זאגט.
  יאנקא האט גענומען די ריזיקירן צו ברעכן די שטילקייט:
  ― און װאָס װילט איר פֿון אונדז?
  דער שד איז געווען באליידיקטער:
  - נישט איך! אבער עס מיינט אַז איר געוואלט עפּעס פון אונדז. אין באַזונדער, דעם כיינעוודיק מיידל וואס אַזוי סקילפאַלי פּריטענדז צו קוקן ווי אַ דערוואַקסן.
  מאַרינקאַ האָט זיך פֿאַרשעמט, אַ רויטל האָט זיך באַװיזן אויף אירע באַקן:
  - אזוי דארפסטו מיין נשמה?
  אַרְפָאן האָט זיך געמאַכט מיט ביטול:
  - דײן ?
  ― מײַן!
  האָט דער שד געענטפערט מיט איבערגעטריבענע יידלקייט:
  - זיכער נישט! עס זענען פאראן אן אומבארעכנטע צאל נשמות, וואס זענען, פרייוויליג אדער מיט געוואלד, געקומען אונטער אונזער קאנטראל, לאמיר זאגן, ביליאן ביליאן אין אלע וועלטן! צווישן זיי זענען קאַנאָניזעד הייליקע, פּאָפּעס און ארטאדאקס פּאַטריאַרטשעס. וואָס איז די נשמה פֿאַר אונדז: אַ מין פון פּראָמיסקואָוס מיידל וואָס וועט ענדיקן מיט אונדז אין עטלעכע יאָרצענדלינג סייַ ווי סייַ. און אפילו געבן איר אַ ווערטפול טאַלאַנט אין צוריקקומען.
  מאַרינקאַ איז געווען באַליידיקט, אַזאַ אַ קלאַפּ פֿאַר איר שטאָלץ:
  - אַזוי מיין נשמה איז גאָרנישט ווערט!
  - אויב איר נאָר שטעלן עס פֿאַר אַ ינטערוניווערסאַל ליציטאַציע, דעמאָלט עס וועט זיין פיל פון אַזאַ גוטסקייט דאָרט. - האָט אַרפֿאָן געבליצט מיט זײַנע דינע פֿאַנגען.
  דאָס מײדל האָט געשנױכט מיט אַ צער:
  - פארוואס האבן זיי אונז דעמאלט גערופן?
  ארפאן איז אויפגעפלויגן, פליגלען האבן זיך באוויזן הינטער זיין רוקן:
  - זאג מיר, האסט ליב צו שפילן?
  ― אַװדאי! - האָט מאַרינקאַ זיך דערפֿרײט.
  - און מאַכן אַ געוועט?!
  ― אַלײן! ווער האט דאס נישט ליב!
  - אַזוי, מיר בייזע גייסטער אויך ווי צו האָבן שפּאַס. אַזוי מיר פאָרשלאָגן איר די פאלגענדע געוועט. אויב איר געווינען, איר וועט באַקומען אַ ווערטפול טאַלאַנט: אויב איר געווינען קיין גאַמבלינג שפּיל, אויב איר פאַרלירן, איר וועט גיין צו גענעם. אבער עס איז נישט סקערי, ווי איר טראַכטן, זיי פּרעגלען נישט ווער עס יז מיט פייַער, אָבער עס איז אויך נישט זייער אָנגענעם, ספּעציעל פֿאַר די מיט שוואַך מחשבות.
  מאַרינקאַ איז געווארן אפילו מער אַנימאַטעד:
  - וואָס מין פון געוועט?
  דער שד האָט זיך אַרומגעדרייט אויף זיין אַקס און געזאָגט:
  - מיר וועלן אַריבערפירן איר צו אן אנדער אַלוועלט, צו אַ וועלט בעערעך דער מדרגה פון דיין פרי מיטל עלטער. אויב איר פירן צו בלייַבנ לעבן און דערגרייכן אַ הויך שטעלע, מיר וועלן צוריקקומען איר צוריק, אָבער אויב איר שטאַרבן, איר וועט סוף אַרויף אין די היגע גענעם און דיין גורל וועט זיין באַשלאָסן דורך די שׂטן פון אן אנדער אַלוועלט.
  - וואָס אויב איך ווערן אַ מלכּה? - הא ט דא ס מײד ל שפילענדיק .
  - דעמאָלט איר וועט באַקומען אַ פּרייז טאַלאַנט! טראכט וועגן דעם! - די שעד ס פאַנגז געווארן גרעסערע און ספּאַרקלינג העל.
  ― װאָס איז דאָ צו טראַכטן! איך בין מסכים! דאָך איך וועל נעמען די ריזיקירן!
  יאנקא האט זיך אריינגעמישט:
  - איך וועל נישט נאָר לאָזן מיין פרייַנד! איך וועל מיט איר פליען! אויסערדעם, אַזאַ טאַלאַנט וואָלט מיר אויך נישט שאַטן.
  ארפאן האט זיך פארגרעסערט, די פליגל האבן גענומען שימערן װי א פערל מוטער־שאל אין דער זון.
  - און איר ווילט עס? אַלץ בעסער! יינגלעך טענד צו לייגן דינאַמיזאַם צו דעם פּראָצעס.
  מאַרינקאַ האָט פּרודענטלי באמערקט:
  - און אויב מיר באַקומען די טאַלאַנט, מיר וועלן שפּילן איינער קעגן דעם אנדערן!
  דער שד האט שטרענג א שאקל געטאן מיטן קאפ:
  - אָבער דאָס איז עפּעס איר זאָל נישט טאָן. א שאד די צייט. אין דער דערווייל, באַשטעטיקן ווידער - זענט איר גרייט צו זיין טעסטעד?
  - טויזנט מאל יא! ― האָבן דאָס ייִנגל מיט אַ מײדל געזאָגט אין אײנעם.
  ― דאַן לאָמיר גײן!
  איידער ראַשינג אַוועק אין אומבאַקאַנט ספּייסאַז, יאַנקאַ און מאַרינקאַ גענומען אַ לעצטע קוק אין די קאַסינאָ. א יינגל אין אַ רעקל, וואָס האָט צעוואָרפן אַ באַרג גאָלד און פּלאַטין טשיפּס, געשריגן היסטעריש. ע ר אי ז ארויסגעפיר ט געװאר ן דור ך ד י װעכטע ר פו ן דע ר גרינדונ ג פו ן אילוזאריע ר גליק .
  - אן אנדער קליענט פון שׂטן! - האָט יאַנקאַ טרויעריק באַמערקט.
  - מאַכט זיכער אַז מיר טאָן ניט ענדיקן אין גענעם! - האָט מאַרינקאַ פֿאָרויסגעזאָגט, שאָקלנדיק מיט אירע האָר.
  דאס יינגל און די מיידל זענען געכאפט דורך אַ כווערלווינד און אַ מאָמענט שפּעטער זיי געפונען זיך צווישן די שטערן. ווי שיין דאָס אַלץ איז, די וממעאַסוראַבאַל נומער פון פאַרשידענע לומאַנעריז, די פאַביאַלאַס פּראַכט. יאנקא און מארינקא האבן געקוקט מיט אלע אויגן, נישט געקאנט אוועק־ קוקן, ס׳איז געווען פשוט א נס: אן אומצאליגע צאל בלענדיקן פינקלענדיקע בריליאַנטן פון פאַנטאַסטיש שיין מאַטעריאַל! ניט איין איינציקסטער פאַרגלײַך אין דער מענטשלעכער שפּראַך קאָן אויסדריקן אַפילו אַ טויזנטסטער טייל פון אַזאַ גלענצנדיקקייט.
  - קיין איין ספּעציעלע ווירקונג פון אַן אמעריקאנער בלאַקבאַסטער קענען פאַרגלייַכן מיט דעם. - האט דאס ײנגל באמערקט. אַ פאַקטיש גלייבן זאַך!
  דאָס מײדל האָט אַ גײַסטיק באַמערקט:
  - איך האב באגעגנט מער אַמייזינג מיראַקאַלז! פֿאַר בייַשפּיל, ווען די גאָלדען קאַנגגערו ורינייטיד, גאַלאַקסיעס ימערדזשד פון די סטרימז!
  ― װאָס רעדסטו! פאָר נישט די זאַווערוכע!
  יאנקא האט צוגעמאכט די אויגן. פילע פאַרביק פּלאַנאַץ, ווונדערלעך פארמען און ענטיטיז כאַווערד אויבן אים. דערנאָך איז פּלוצלינג אַלץ פאַרשווונדן, און דאָס יינגל און די מיידל געפונען זיך אויף די גראָז.
  א שטראם פרישע לופט האט געקלאפט אין פנים, מיינע פיס האבן גלאט אנגערירט די ערד. יאנקא האט פארװאונדערט געריבן די אויגן:
  - ם׳איז געשען! - האט ער געזאגט ציטערנדיק.
  מאַרינקאַ האָט סקעפּטיש (וואָס אַ שלעכט מיידל) באמערקט:
  - ביסטו זיכער אז דאס איז נישט אונזער וועלט?!
  דער יינגל האָט אָנגעוויזן זיין פינגער אַרויף:
  - קוק אויפן הימל!
  דאָס מײדל האָט אױפֿגעהױבן דעם קאָפּ. איבער זײ האבן טאקע געברענט גלײך דרײ ליכט, גרין, בלוי, רויט. דער הימל אַליין איז געווען מאַראַנץ, אַלץ האָט אויסגעזען גראָטעסק און פּרעכטיק. נירביי געוואקסן פאַקטיש דזשאַנגגאַל ביימער, ענלעך צו די אויף דער ערד אין די טראַפּיקס און אין דער זעלביקער צייַט נאָוטיסאַבלי אַנדערש. די פאָולידזש זיך געווען ברייטער מיט אַ פּרידאַמאַנאַנטלי לילאַ כיו. די וועטער גופא, טראָץ די דריי "זאַנז", איז נישט ספּעציעל הייס, דערמאנט פון די זוניק אָנהייב פון סעפטעמבער.
  מאַרינקאַ האָט געקלאַפּט מיט דער צונג און באַמערקט:
  - עס איז מאָדנע אַז די געוויקסן זענען טראַפּיקאַל, אָבער עס איז קילער ווי עס זאָל זיין אין די טראַפּיקס.
  ― אפֿשר איז דאָס דער אָרטיקער װינטער! - האט יאנקא פארגעשלאגן. - אין ווינטער אין צאָפנדיק ינדיאַ: דאָס איז בעערעך דער קלימאַט.
  די מיידל האט מסכים געווען:
  - זאל זיין! אַנדערש איך וואָלט האָבן צו זאָרג. און די טעמפּעראַטור איז אָנגענעם, עס קוקט ווי מיר האָבן אויסדערוויילט אַ אָרט מיט אַ גוט קלימאַט. צו זיין ערלעך: איך טאָן ניט ווי פראָסץ און טיף שניי אין וואָס איר פאַלן אַרויף צו דיין האַלדז. לעצטע ווינטער כּמעט פאַרטיק מיר אַוועק.
  - איר זענט אַ רוסיש פייגעלע און זאָל נישט זיין קאַלט!
  - איך האָבן אַ געמיש פון אפריקאנער בלוט, טאָן ניט זען ווי טונקל איך בין! - האָט מאַרינקאַ אַ שפּילערײַ געזאָגט.
  דאָס פֿײַערדיקע רױטע מײדל איז טאַקע געװען זײער באָרװעט, און דער באַן איז אויף איר געבליבן חידושדיק אָנהאַלטן.
  יאַנקאַ, אַ שיין-כערד יינגל מיט גאנץ רעגולער פּנים פֿעיִקייטן, ווי פון אַ אַפיש פון היטלער דזשודזשענט, זיין זומער בעזש איז כּמעט פאַרוויילט, איז געווען פאַרשעמט:
  - נו, אָוקיי, איר זענט מיין טייַער מאַרינקאַ. ס'איז נישטא קיין נקודה צו לשון הרע אויף אונזער ווינטער.
  דאס מיידל האט א קלאפ געטאן דעם יינגל אויפן אקסעלע:
  - דאָס וועט זיין אַ לעקציע פֿאַר איר. אין דער דערווייל, לאָמיר טראַכטן וועגן ווו צו גיין?
  יאנקא האט זיך געקראצט אויפן הינטן פון קאפ:
  - װײ ט פו ן װאלד , דאכ ט זי ך גארניש ט קײ ן בתולה . לאמיר ארויסגיין אויפן וועג, דערנאך אויפן וועג און צו די מענטשן.
  מאַרינקאַ האָט אַרויסגענומען אַ פּאַפּיראָס (זי האָט אַ שלעכטע געוווינהייטן) און גענומען שלעפּן.
  - לאָמיר גיין אין פול גיכקייַט!
  בײד ע האב ן זי ך אריבערגעפיר ט אי ן דע ם װא ס הא ט זי ך אויסגעזע ן א גלײכ ע ליניע . דאָס מיידל האָט פריילעך געשמייכלט און באַמערקט:
  - װע ן מי ר געפינע ן זי ך אי ן ד י צײ ט פו ן דע ר פריע ר מיטלעלטער , אדע ר אלטקײט , פריע ר מי ט אונדזע ר קענטעניש , װע ט זי ך ני ט שװע ר נעמע ן א פירנדיקע ר פאזיציע !
  יאנקא האט, מיט וויסן פון דעם ענין, קעגנגעשטעלט:
  - עס נאָר מיינט בייַ ערשטער בליק. אין פאַקט, מיר רעכן מיר פֿאַרשטיין קאָמפּיוטערס און פאַמבאַל אַרום אין מגילה, אָבער וואָס טוט דאָס טאַקע געבן אונדז? אפילו די מערסט בריליאַנט געלערנטער קענען נישט מאַכן אַ קאָמפּיוטער אין אַ האַק.
  מאַרינקאַ האָט געלאַכט:
  - יאָ, עלעקטראָניק איז נישט דיין עלעמענט. און וועגן נישטיק ביקס. דורך טאן עס, איר קענען קאַנגקער די גאנצע וועלט.
  ― װײסט איר אַפֿילו װי זײ מאַכן דאָס?
  - עלעמענטאר ! שוועבל, קוילן, סאלפעטער!
  - וואָס זענען די פּראָפּאָרציעס, אַחוץ וואָס קוילן איז, זיי וויסן, אָבער וועגן שוועבל... עס איז נישט בנימצא אומעטום.
  מאַרינקאַ האָט געזאָגט:
  - אפֿשר קענען מיר געפֿינען עפּעס מער ווערט! פֿאַר בייַשפּיל, אַ קראָסבאָו!
  - צי איר אפילו וויסן ווי צו פּלאַן!
  - איך קאַפּיד אַבסטראַקט אויף די מיטל עלטער און איך וויסן אַ פּלאַץ! און אין אַלגעמיין, איר דאַרפֿן צו לייענען וויסנשאַפֿט בעלעטריסטיק. מײנט איר, אַז מען האָט געשריבן װײניק ביכער װעגן דעם, אַז אַ מאָדערנער מענטש געפינט זיך אין מיטל־עלטער, און דערפֿאַר, כּסדר, גײט ער זיך גיך אַרױף אויף דער קאַריערע־לײטער.
  דער יינגל האט טרויעריק באמערקט:
  - דאָס איז פאַנטאַסטיש. עס איז אַפֿילו אַזאַ אַ באַזונדער היץ: אַ היסטארישע פּאַסירונג! אבער די העלדן דאָרט געווען אָדער זייער מאַזלדיק, אָדער זיי זענען ספּעציעל פאָרסעס אָפיצירן, און מיר זענען פּשוט קינדער. וואָס קענען מיר טאָן אין דעם גרויזאַם וועלט?
  - נו, זיי זענען גאָר נישט פּראָסט קינדער! פֿאַר בייַשפּיל, מיר קענען טאָן עפּעס ווי דאָס! - איז דאָס מיידל געגאַנגען אויף די הענט, געציטערט די גרויסע, מוסקלע פיס, אָנגעטאָן אין הויכע שיך.
  - אַזוי מיר זאָל אָרגאַניזירן אונדזער אייגן בוט און ווייַזן פּערפאָרמאַנסיז. - יאנקא האט פארקלאפט די אויגן.
  - וואָס איז נישט דער ערגסט געדאַנק. שלאַנג גאָריניטש, שלאַנג גאָריניטש, שלאַנג גאָריניטש אַ כוליגאַן! ער איז אַריין אין אונדזער דאָרף און האָט אָנגעהויבן אַ בודקע! - האט םארינקא געזונגען, אנגעצויגען אין אירע געשפארטע פיעלס.
  יאנקא איז אויך געגאנגען אויף די הענט, טאן עס נאך פיקטשער ווי מארינקע. דערנאָך האָט ער געזאָגט טרויעריק:
  ― װײס נישט! געדענקט איר ווי אין די ראמאנען פון קיר בוליטשעוו. אַליס און פּאַשאַ ענדיקט זיך אויף אַ מידייוואַל פּלאַנעט און זענען אויך געגאנגען אויף זייער הענט, אָבער ווי פיל האָבן זיי דערגרייכן? זענען די קיניגל ברידער געווארן מלכים?
  - קיר בוליטשעוו געשריבן פֿאַר קינדער - גאָרטן עלטער, און מיר זענען אַדאַלץ. כאָטש, צו זיין ערלעך, פֿאַר אַ פּשוט קינד צו דערגרייכן אַ הויך שטעלע אין די מיטל עלטער ... איך האָנעסטלי טאָן ניט געדענקען אַז! לויט מיין מיינונג, איז דער בחור נאך קיינמאל נישט געווארן קיין קעניג. כאָטש וואָס האט דער שעד מיינען דורך הויך שטעלע? עס ס אַלע נעפּלדיק!
  יאנקא האט זיך מיטאמאל דערשראקן:
  - װאו , זע , װ י גרוי ס דע ר רויפע ר אי ז דרײםע ר לאנג ! וואָלט איר ווי צו נעמען אַ פאָר אויף עס פֿאַר אַ שעה?
  מאַרינקאַ האָט געשאָקלט מיטן קאָפּ:
  - איבער וואס רעדסטו! זי איז סאַמיק!
  דער בחור האט געמאכט א פנים:
  - אפילו אויב געוואשן, עס איז זייער סאַמיק! דו זאלסט נישט זיין דערשראָקן מיידל!
  מארינקא האט געבראבט מיט כעס:
  ― שװײַג, בחור! עס קען זיין טיגערס דאָ! אָדער אפילו דיינאַסאָרז, ווייַל דאָס איז אַ אַנדערש וועלט! אין אַלגעמיין, מאַזל - טאָוו: איר און איך זענען די ערשטער מענטשן צו געפֿינען זיך אין אן אנדער אַלוועלט!
  -ביסטו זיכער?
  - האט גאגארין געפלויגן קײן מארס? - האָט דאָס מײדל געשמײכלט מיט אַ צער.
  יאנקא האט געשריגן:
  - אַוודאי נישט, אָבער...
  ― װאָס, אָבער!
  "אפֿשר זענען מיר נישט דער ערשטער מיט וועמען בייזע גייסטער שפּילן אַזאַ שפּילערייַ. פארוואס מיינט איר אז אזא מחלוקת האט זיך נישט געקענט אנהייבן מיט אנדערע מענטשן?
  מאַרינקאַ האָט זיך געדרימלט אויף די כילז און שפּיללעך געענטפערט:
  - טעאָרעטיש מעגלעך! עס איז מעגלעך אַז אנדערע אָוליגאַרקס האָבן אָנטייל גענומען אין שׂטן ס שפּילערייַ. נאָך אַלע, אַזאַ קאָלאָסאַל קאַפּיטאַל איז באשאפן אין ממש אַ ביסל חדשים.
  - יא ! - יאנקא האט א ניד געטאן. - נעמען, למשל, פּלייינג אויף דער בערזע. אויב איר פרעגן לוסיפער פֿאַר אַ ספּעציעל טאַלאַנט פון פאָרסייט, איר קענען באַקומען מער ווי אַ מיליאָן דיווידענדז. יאָ, אַ מיליאָן, פילע ביליאַנז!
  מאַרינקאַ, אַ קלאַפּ מיט די כילז אויף די פּעבאַלז, קאָאָקט:
  ― אָט זאָגט איר דעם אמת!
  דער ײנגל האט געלעקט די ליפען, װי ער װאלט געהאט פאר זיך א שעפל טײער אײזקרעם. ער האָט געזאָגט מיט ליבשאַפט:
  - אַזוי איך איז געווען קוקן אויף די אינטערנעט וועגן די באַרימט פעליקייַט פון 1998. דער דאלאר איז אין צען טעג אויפגעשטאנען זעקס-פאך. דערנאָך אין צוויי וואָכן, עס איז געפאלן זעקס מאָל, נאָך וואָס עס איז אויפגעשטאנען פיר מאל. די וואס האָבן ריכטיק געסט זיין נאַטור, ערנד פערצן טויזנט פּראָצענט פון נעץ נוץ אין אַ חודש. איר קענען נישט אפילו פאַרדינען אַז פיל פון מעדיצין האַנדלינג! - מיט דער לופט פון א למדן, האט יאנקא געזאגט.
  דאָס מײדל האָט גענומען מיט די פֿינגער דאָס בלאַט. זי האט עס אפגעריסן, געפילט מיט דער פאלם דאם װײכע, גראָבע אויבערפלאך, פון דער אנדערער זײט איז געװען גלאַט און קאלט.
  ― יאָ, אײביק אין גיהנום: װען װעט זײַן מער, נאָר געלט דאַרף מען איצט!
  - ניש ט צ ו דערמאנע ן דע ם אויסזיכט , א ז דע ר זינדי ק װאקס ט אויפ ן גיהנום ! איך טאָן ניט מעקאַנע אַטהעיסץ; עס איז קיין איינער צו שטיין אַרויף פֿאַר זיי.
  יאנקא האט א שטאק געטאן דעם פוס צום שטײן, װאס האט מיטאמאל געשפרונגען און געקרעכצט מיט א דינער קול. דערנאָך האָבן זיך באַוויזן אַ טוץ פיס און ער איז געלאָפן, גיך אַרויפֿגעלאָפֿן אויפֿן שטאַם פֿון אַ ווײַטן בוים, וואָס האָט אויסגעזען ווי אַ יאָדלע.
  - איך ווונדער וואָס משפּחה ער איז? - האט יאנקא זיך געפרעגט.
  - חזיר אַרטיאָדאַקטילס! ― האָט מאַרינקאַ געזאָגט אין װיץ. - אָבער, וועגן די אַטהעיסץ, אפֿשר זיי זענען רעכט, אַזוי ביסט איר זיכער אַז דאָס איז דער שטן, שׂטן ס דעפּוטאַט?
  ― אַזױ האָט ער אַלײן געזאָגט! און דאָך נישט אַ מענטש, מענטשן האָבן נישט דעוועלאָפּעד די טעכנאָלאָגיע צו אַריבערפירן די גייז צו וועלטן מיט דריי זונז!
  ― דאָס איז דאָך נישט קײן מענטש! אבער ווער קען גאראנטירן, אז דאס איז נישט קיין פארטרעטער פון אן איבער-ציוויליזאציע, וואס לאכט פון מענטשליכע גלייבלויפען, מאכט זיך פשוט פאר א שד! - האָט מאַרינקאַ אױפֿגעהױבן איר טאָן.
  - ער זעט אויס ווי א שד ? ― האָט דאָס ייִנגל אַ בליק געטאָן מיט די אױגן.
  - דאס איז עס! די סופּער ראַסע איז אַזוי פיל שפּאַס. - האָט דאָס מיידל אויסגעשריגן.
  - וואָס אַ גאָר לאַדזשיקאַל האַשאָרע! - האט יאנקא גלײך מסכים געווען. ― װער פֿון אונדז האָט נישט געװאָלט װערן אַ שטן! מאל אין מיין חלומות איך חלום אַז איך בין אַ שעד! דו הייבסט אן צו שפרינגען איבער די קאפ און שרייען! און דעמאָלט איר וואַנק מיט דיין האַנט און אַ פּאַלאַץ איז ארויס אין די הימל. ווונדערלעך און קיל!
  מאַרינקאַ האָט געװיזן דעם ציג מיט די פֿינגער און צוגעהערט:
  - עס פילז ווי עמעצער וואַך אונדז!
  יאנקא האט זיך פארהיט:
  - עס קען זייער גוט זיין, אָבער קוק, דער וועג איז נאָענט! עס איז בלויז אַ קליין ביסל לינקס צו גיין!
  דאָס מיידל האָט זיך דערפרייען, אויסגעגליטשט אירע אומגעמאַכטע ברייטע פּלייצעס:
  ― יאָ, איך זע דאָס אױך! איצט אַלע די אַנסערטאַנטי וועט ענדיקן. אפֿשר מיר קענען דערקלערן זיך געטער!
  דאָס אינגל האָט פֿאַראַכט, געשאָקלט מיטן קאָפּ, געקלעפּט די פֿוסטן:
  - עס איז קאָרני! אַ פרעמדער פון דער צוקונפֿט ימאַדזשאַן זיך צו זיין אַ גאָט, כאָטש דאָס איז אַ גאַנץ פּראָסט האָלליוואָאָד טראָפּע. צום ביישפּיל, זיי געפרוווט צו טייטן איינער מיט אַ שפּיז. אָבער איר נאָך האָבן צו זיין אַ גאַנץ ידיאָט צו קויפן אַ פּשוט קייט פּאָסט העמד. איך מיין אז מענטשן דא זענען נישט אזוי צוריק.
  ― זײַנען זײ מענטשן? אפֿשר עטלעכע קראַבס. ― האָט דאָס מײדעלע געטשעפּעט.
  ― אָדער מאַקאַקעס? איך טאָן ניט טראַכטן אַזוי, כאָטש אַלץ איז מעגלעך!
  דאָס מײדל האָט געשלאָגן איר גאַנג, און דאַן זײַנען זײ אַרױסגעקומען אױפֿן ברוקשטײנער װעג. יאנקא האט געפײפט:
  - כאטש א מין ציוויליזאציע!
  - אפשר איז דאס צום בעסערן! אין פאַקט, איך לייענען דעם בוך. דאָרט איז אַ לופט-געבוירן פּאַראַטרואָפּער אַרײַן אין נעראָ'ס פּאַלאַץ, און ווי אַזוי האָט ער געקאָנט אָפּשיסן אַ רפּג אויף אים. אלע זענען געפאלן אויף די קני, טראכטנדיק אז עס איז יופיטער. - האָט מאַרינקאַ אַרײַנגעװאָרפֿן די הענט.
  - כילעריאַס!
  - אזו י הא ט ע ר געהערש ט אנשטא ט נערא , געגרינדע ט זײ ן אײגענ ע דינאסטי ע או ן געגאנגע ן אוי ף קאמפאניע . גאַנץ אַ מאָדנע קאַמף פֿילם. פארוואס טאָן מיר נישט יבערשרעקן דעם היגע מלך?
  יאנקא האט געשריבן:
  - צי מיר האָבן רפּגס?
  - ס'איז אפילו נישטא קיין מאָביל טעלעפאָן! די ממזרים האָבן עס אַוועקגענומען פון די אַרייַנגאַנג צו די קאַסינאָ. איך פאָרשטעלן; ווי באַזאָרגט מיין עלטערן זענען וועגן מיר.
  ― מײַנער װעט אױך באַזאָרגט װערן, אָבער... אױב דאָס איז אַן אַנדער אַלוועלט, איז אפֿשר גײט דאָ די צײַט אַנדערש!
  - עס איז נאָר נישט קלאָר פאַסטער אָדער סלאָוער. אפֿשר ווען מיר צוריקקומען, סענטשעריז וועט פאָרן און מיר וועלן נישט דערקענען אונדזער פּלאַנעט. - האט יאנקא פארגעשלאגן.
  מאַרינקאַ האָט מסכים געווען:
  - עס איז מעגלעך אַז בייזע גייסטער אָדער אַ סופּער ראַסע לעבן אַ לאַנג צייַט. אפֿשר אַפֿילו כּמעט אייביק, ווי אונדז, מענטשן מיט אונדזער אייגן נשמה. און אויב אַ פּלאַץ פון צייט פּאַסיז ... עס איז אפילו טשיקאַווע ווי די וועלט וועט טוישן!
  יאנקא האט שװער געזיפצט:
  - מענטשהייט האט גאַנץ לייַטיש גיכער צו שטאַרבן אין קאַטאַקליסמס. עס איז מעגלעך אַז מענטשן וועלן צעשטערן זיך.
  מאַרינקאַ האָט רויִק באַמערקט:
  - יא, די מענטשהייט איז ווייט פון אחדות. די גאַנץ נומער פון אומאָפּהענגיק שטאַטן איז געוואקסן פיר און אַ האַלב מאָל זינט די אָנהייב פון די twentieth יאָרהונדערט. סעפּאַראַטיזאַם און נאַציאָנאַליזם וואַקסן. מע דאַרף זאָגן, אַז די מאָדערנע רוסישע רעגירונג פֿירט זיך מיט קורץ־דערזען. אַנשטאָט אַרײַננעמען אָססעטיאַ און אַבכאַזיע אין איר קאָמפּאָזיציע, מאַכן אַנעקסאַציע, האָבן זיי דערקענט זייער זעלבסטשטענדיקייט. פארוואס טאָן איר פרעגן צו מוטיקן סעפּעראַטיזאַם? אַז מיר האָבן ווייניק סעפּעראַטיסץ פון אונדזער אייגן, בפֿרט אין די צפון קאַוקאַסוס רעפּובליקס. עס זענען מער און מער רעליגיעז עקסטרעמיסץ, און עס איז נישט גוט צו אָנצינדן אַ פייַער אין עמעצער אַנדערש ס הויז ווען דיין אייגן איז סמאָולדערינג.
  יאנקא האט מסכים געווען:
  - טאַקע, אַבכאַזיאַ און דרום אָססעטיאַ וואָלט גערן ווערן טייל פון רוסלאַנד. פארוואס נישט טרעפן די וויל פון די פעלקער? אין דערצו, עס איז גאַנץ נאַטירלעך פֿאַר רוסלאַנד צו וואַקסן אין ברייט. ערשטער, רוסלאַנד וועט קאַנגקער די ערד, און דעמאָלט דער גאנצער אַלוועלט. איך לייענען איין שרייבער אויף די אינטערנעט, ער איז אַ גרויס באָכער, ער שרייבט גלייַך:
  די סלאַווס מוזן קאַנגקער די וועלט,
  אָבער מיט די האַרץ, ניט מיט יאָדער מלחמה!
  צו געבן אַ ביישפּיל פון גרויס, ברודערשאַפטלעך פריינדשאַפט,
  און ווערן אַ ינווינסאַבאַל לאַנד!
  און די יעצטיגע הערשער פון רוסלאנד פירן זיך ווי קלײנע שמוציגע קונצן, און עסן נאר די פעטראדאלארן, וואס האבן זיך אויסגעגאסן אין לאנד!
  מאַרינקאַ פּאָמפּאָוסלי, קוועטשן די פויסטן וואָס זענען נישט קינדיש, באמערקט:
  - איך האָב געוואונען אַ פּלאַץ פון געלט, איך קען ווערן דער פּרעזידענט פון רוסלאַנד זיך. און צעוואָרפן אַלעמען!
  - װײם ט אי ר װא ס אײע ר פאליטיש ע קעגנער ם װאלטע ן אײ ך אנגערופן ?
  - װי ?
  - רויט-כערד זוינע!
  - ווייניג וואלטן נאך דעם איבערגעלעבט! - האט מארינקא אזוי שטארק צוגעקלעמט די פויסטן, אז אויף די הענט האבן זיך באװיזן לילאַ אדערן. "איך בין אַ בייז מיידל, מיין וואָפן, דאָס איז אַ סדר."
  - וואָס איז די מיינונג, אָן קיין באַפּוצן! - זיך נאַרן, האָט יאַנקאַ געזאָגט אין גראַם.
  דע ר װע ג אי ז געװע ן אויסגעבראכ ט מי ט קיזלשטיין , װא ס האב ן געקראכ ט אונטער ן פוס . דעמאָלט מאַרינקאַ באמערקט אַ ומגעוויינטלעך כייַע. ער האט אויסגעזען ווי א פעטער קראקאדיל, וואס שטייט אויף די הינטערשטע פיס. האָט דאָס מײדל געשעפּטשעט:
  - איך לייענען עפּעס ענלעך אין אַ ביאָלאָגי לערנבוך. דאָס איז מעגלעך אַן אַלאָסאַורוס.
  - טראכט נישט! מאַכט זיכער אַז איר זענט נישט אַ קאַרניוואָר.
  ווי צו אָפּזאָגן די ווערטער פון דעם יינגל, די חיה ביסל אַ דיקע פערן צווייַג און קייַען עס.
  - ניין, עס קוקט ווי ער איז אַ הערביעוואָרע! - האט יאנקא אײנגעזען.
  דאם מײדל האט געשװיגן. ז י הא ט זי ך נא ר אומגעקוק ט או ן זי ך געקלאפ ט או ן געפלאטער ט ד י ברעמען .
  - עס קען זיין טיראַננאָסאַורס דאָ אויך! זיי זאגן אז זיי דערגרייכן גיכקייטן פון ביז פערציק ביז פופציג קילאָמעטער פּער שעה.
  - אָבער זיי האָבן נאָך פאַרפאַלן צו מאַמאַלז און פּרימאַטעס, דאָס איז, צו אונדז! - יאנקא איז געװען פרײלעך. - לאמי ר בלײב ן פו ן אים . אזא בהמה קען אפילו ברעכן ביינער.
  - און איך ווילן צו ליבלינג אים! - האָט מאַרינקאַ געזאָגט. די מיידל אריבערגעפארן צו די דיינאַסאָר. דע ר פראמע ן אי ז געװע ן גאנ ץ גרויס , כמע ט פינ ף מעטער . מאַרינקאַ איז געווען צו נעמען אַ גרויס ריזיקירן.
  אָבער, דער "קראָקאָדיל" ריאַקטאַד קאַמלי צו די מיידל 'ס אויסזען. ער האט געקױט די בלעטלעך און געגרמט. מאַרינקאַ האָט געשלאָגן די שאָל פֿון דער בהמה.
  ― װי גרױס ביסטו! נאָר אַ פאַרזעעניש. א ווונדערלעך שאַפונג פון נאַטור. אָדער דער היגע גאָט, איך נאָר ווונדער וואָס ער איז ווי.
  די שאָל האָט געפילט ווי ביין, די ייבערפלאַך איז געווען פּאַלישט. דאס מיידל האט הנאה געהאט צו שלאפן און אנרירן. מארינקא האט א מאל געשפאנט א פּאָר. דער דיינאַסאָר האָט פּלוצעם געוואָרצלט און זיך אומגעדרײט און גענומען גײן. טרא ץ דע ר שװער ע װאג ט האב ן ד י פי ר הינטע ר פיס ע או ן צװ ײ פראנט ע פיס ן געמאכ ט א מערקװירדי ק װײני ק גערויש . די מיידל איז געווען סאַפּרייזד:
  ― יאָ, דאָס איז אַ מאָדנער בחור! איך פרעג פאר וואס ער האט מורא?
  דאָס מײדל איז װידער אַרױס אױפֿן װעג, יאַנקע איז געגאַנגען נעבן איר. דאם ײנגל האט אנגעװיזן מיט זײן פינגער.
  - איצט מיר וועלן זען מענטשן.
  - ביסטו זיכער ?
  - הונדערט פראצענט!
  דאָס יינגל און די מיידל זענען דורכגעגאנגען דעם בערגל און שפּרינגען אויס אויף די שאָסיי. און טאַקע אַ קאַראַוואַן האָט זיך באַוויזן פֿאַר זיי. עטלעכע טוץ וואָריערז זענען דרייווינג וועגן פופציק מענטשן, ווי געזונט ווי אַנימאַלס ענלעך צו אַרמערד קעמלען. יאנקא איז ארויסגעשפרונגען און געשריגן:
  - העלא געבוירענער!
  מאַרינקאַ איז געווען קלוגער:
  - קוק אויף די מענטשן.
  טאק ע זײנע ן ז ײ געװע ן אײנגעשטעל ט אי ן א זײל , צוגעבונד ן מי ט ד י הענ ט צ ו א שטאנג , או ן ס׳רו ב זײנע ן געװע ן פרויע ן או ן קינדער . האלב נאקעט, שפורן פון וויץ זעען זיך אויף זייערע מאגערע קערפער. יאנקא האט געשריבן:
  ― דאָס זײַנען שקלאַפֿן!
  ― אַזױ, מיר לױפֿן!
  עס מיינט אַז זיי זענען אויך באמערקט; עטלעכע רידערז אויף גרויס, דענסלי באדעקט הינט מיט זעקס הינט ראַשט נאָך זיי. מאַרינקאַ האָט גענומען די פירן, אָבער יאַנקאַ האָט זיך געכאַפּט.
  - װארט , אפש ר קאנע ן מי ט ז ײ פארהאנדלען .
  - פארלוירן איר אידיאט!
  יאַנקאַ ראַשט, געלערנט אין אַ צירק שולע, ער האט גוט גשמיות טריינינג. אבער גרויס סאַדאַלד הינט רייסט ניט ערגער ווי ערשטער-קלאַס פערד. דאָס יינגל האָט געפילט גאַנץ הילפסקייט פאַר זייערע שטאַרקע פּאָז. משמעות די גייז האָבן לייַטיש דערפאַרונג אין קאַטשינג ראַנאַוויי סלאַוועס. א פייַפן איז געהערט און די שלייף פון די לאַסאָ איז אלנגעוויקלט אַרום דעם יינגל ס האַלדז. יאנקא האט געציטערט און געפאלן, כמעט פארלוירן דעם באוואוסטזיין פון דעם ווייטיקדיקן שאק. מאַרינקאַ האָט דערװײַל װײַטער געלאָפֿן. ז ײ האב ן אי ר געכאפ ט , ע ס הא ט זי ך אויסגעזען , א ז נא ר א ביס ל נא ך או ן ד י לײזע ר װע ט אי ר שטארק ן האלדז צעברעכן .
  פּלוצעם האָט זיך דערהערט אַ גערודער, עפּעס מאָדנע ברום, זײער ענלעך צו אַ לייב. עס מיינט אַז ער דערשראָקן די הינט, זיי פּלוצלינג פארשטאפט און פראָזע.
  דער פירער פון די רייטער, מיט א שווארצע בארד און מיט א טורבאן, האט געשאלטן מיט הנאה:
  ― װאָס ביסטו געװאָרן!
  - דאָס איז דער קול פון אַ גרויס שאַמאַן, איר זאָל נישט באַקומען ינוואַלווד.
  - דאס רויט-כערד מיידל איז אויך ווערטפול רויב. איין הינטעלע איז נישט גענוג פאר מיר.
  יאנקא האט זיך געציטערט און מען האט געצויגן צו דעם פירער. ער האט אויפגעהויבן דעם ײנגל בײ דער ברוסט, קוקנדיק אויף אים:
  - זעט אויס ווי עס איז א פרעמדער. פֿאַרשטײט איר אונדזער כּבֿה?
  יאנקא האט אויסגעזען, אז א מענטש, וואס האט אויסגעזען ווי אן אראבער, רעדט רוסיש. דער סוחר האט געשלאגן דעם ײנגל אין פנים, די באק איז געװארן ליארלע:
  - יא ! שלאָג מיך נישט!
  - טו אויס דיינע קליידער! נו!
  . קאפיטל נומער 4
  וולאדימיר קאַשאלאָטאָוו האָט געפילט יקסייטמאַנט און אין דער זעלביקער צייט צופֿרידנקייט: איין נול אין זיין טויווע. דער בחור האט געמאכט א דרײ און שטילערהײט געשטאכן נאך א טעטראלעט אין רוקן. עס איז נישט גרינג צו באַקומען אין, די קאַמבאַט וועהיקלעס גאַלאַפּ ווי די כוווז פון פערד אין אַ גאַלאַפּ. אָבער ער איז געווען טריינד אפילו ווען ער איז געווען אַן עמבריאָ מאַטיורינג אין די טראכט פון די ינגקיאַבייטער-קאָמפּיוטער. פֿון דעם מאָמענט פון פאָרשטעלונג, טריינינג אנגעהויבן אין שלאָפן, ינטעראַפּטיד דורך ווייטיק ימפּאַלסיז, אין אַ ספּעציעל קאָסמיש מלחמה. און נאָך עס זענען געווען פעלן, זינט די טרייַעקטאָריעס פון די טעטראַלעץ, אָן ינסערשאַן, זענען גאָר אַנפּרידיקטאַבאַל. דער יונגערמאן האט אראפגעשאסן נאך דריי, צוויי מאל פארפעלט. די פּאַלסיז שנייַדן דורך די וואַקוום. אין דער זעלביקער צייט, וולאדימיר אויסדערוויילט דעם מאָמענט אַזוי אַז ער קען נישט זיין רעקאָרדעד דורך סייבערנעטיק סערוויילאַנס סיסטעמען, געבן אַ גאַנץ איבערבליק פון די פּלאַץ אַרום די טעטראַלעץ.
  - די מאַטריץ אַבזאָרבז פאָטאָנס! - האט דער יינגל פילאזאפיש געזאגט.
  ד י ארמ ײ פו ן אלעקסאנדע ר דע ר גרויםע ר הא ט װײטע ר צוריקגעשטריב ן , א ן פארלאז ן ד י פרװו ן ז ײ ארומצושרײב ן פו ן ד י פלאנצן . ראָקאָססאָווסקי האט צעוואָרפן מער און מער טרופּס, טריינג צו אויסשטרעקן די ריזיק אַרמאַדאַ איבער עטלעכע פּאַרסעקס. די געדיכטקייַט פון טרופּס פאָרמיישאַנז דיקריסט, און די ראָלע פון יחיד סקילז געוואקסן. ד א האב ן בײד ע זײט ן זי ך באװיזן , באװײזנדי ק אעראבאטי ק או ן ד י מאנוװער־קונסט . אבער די לאָססעס זענען קאָלאָסאַל; מער ווי אַ מיליאָן סטאַרשיפּס זענען שוין פארברענט אין די זשעדנע שטורקאַץ פון אַנייאַליישאַן. אלעקסאנדער דער גרויס איז געווען לוזינג די שלאַכט, מיט אַ נומעריקאַל העכערקייַט און בעערעך גלייַך טעכנאָלאָגיע, ער איז געווען אויף די פייַנט זייַט. דע ר אײנציקע ר זאך , װא ס אי ז געבליב ן אי ז געװע ן זי ך צוריקצוטרעטן , אויסמייד ן ארומגערינגל ט . וולאדימיר האט צוגעהערט דורך גראַוו-לינק צו די קאַמאַנדז געגעבן צו די ראָובאַץ. זיי געבלאזן אַנלימאַטאַד אָפּטימיזם, אַ דאָרשט פֿאַר שנעל נצחון. די פריגאט פון אלעקסאנדער דער גרויסער האט באקומען עטליכע שאדנס און איר שנעלקייט האט זיך פארמינערט. וולאדימיר פּעלץ ופגעקאָכט, זיין לאַנד איז געווען לוזינג, ער דארף צו צעשטערן ווי פילע שונאים ווי מעגלעך. אַז איז, ער האט אַ ברירה אָדער צו געווינען אָדער שטאַרבן. כאָטש עס איז קלאָר ווי דער טאָג אַז די צעשטערונג פון עטלעכע טעטראַלעץ; וועט זיך כּמעט גאָרנישט טוישן, אָבער דאָס איז כּמעט יענע אומגעגליכן העלדישקייט פֿון יחידים, וואָס פֿאָרמירט זיך אין אַ שטראָם, וואָס צעטרעט יעדן שטערונג. דער יונג מענטש האט געשווינד דערמאנט וואָס איז געווען דרילד אין אים בעשאַס פילע טריינינג סעשאַנז. איר דאַרפֿן צו ויסמיידן באמערקט און בלייַבן אין די אַלגעמיינע רייען פון ראָובאַץ. עס איז פיל מער שווער צו באַקומען אין דעם וועג, אָבער די ליקעליהאָאָד פון ויסשטעלן איז פיל נידעריקער. אבער פון די אנדערע זייט, האט ער די רעכט צו זיצן אין דעם קריטיש מאָמענט? נאָך אַלע, אַ זעלנער מוזן: נעמען זאָרג פון פּראַזערווינג לעבן, פונט צוויי: ויסמעקן ווי פילע שונאים ווי מעגלעך. אין פאַל פון סתירה, דאָס איז די טראַדיציע, צו מאַכן אַ ברירה אין טויווע פון דער צווייטער לייזונג. דאס זענען די אמעריקאנער פון אַלט: זיי טראַכטן מער וועגן שפּאָרן זייער אייגן הויט. דערפֿאַר האָבן די יאַנקיז פֿאַרלוירן, און דערצו איז זייער פּראָפּאַגאַנדע שוואַך. זי האָט געפעלט טאָוטאַליטעט און ינקלוסיווקייט. אויב מיר געדענקען די אלטע געשיכטע פון דער ערד: אין יענע צייט ווען מענטשהייַט איז טשיינד צו איין פּלאַנעט. א שרעקלעכע צעטײלטע װעלט, איז נויטיק געװען צו זאמלען אלע פעלקער און פעלקער אין אײן פויסט. עטלעכע אימפעריעס האָבן געלייגט פאָדערן צו אים. ערשטער פון אַלע, די USA, טשיינאַ, די יסלאַמיק געזעלשאפט. די וועלט איז געוואָרן מאַלטיפּאָלאַר און איז ממש צעריסן געוואָרן, די צאָל אומאָפּהענגיקע שטאַטן איז געוואקסן, דער סעפּעראַטיזם פֿון קליינע פֿעלקער האָט זיך פֿאַרוואַנדלט אין אַן אָבסעסיע. פּראָסט היים די ערד איז געווען אין פייַער, מענטשהייַט איז ממש געפאלן אין דער תהום! אין פריערדיגע צייטן זענען געווען מעכטיגע הערשער וועלכע האבן געוואלט פאראייניקן די מענטשהייט. דאָס איז, קודם-כל, אלעקסאנדער דער גרויסער, איינער פון די אויסגעצייכנטע קאָמאַנדירן פון אַלע צייטן און פעלקער. ע ר אי ז געװע ן אומבאשװינד , אבע ר דע ר השגחה ה הא ט אי ם געװאל ט געב ן א צו ק קורצע ר לעבן . און אזוי האט ער געהאט גרויסע שאנסן, ער האט געבויט אן אינטערנאציאנאלע אימפעריע, ברענגען הויכע העללאנישע קולטור קיין אזיע. אפילו קאַרטהאַגע און אלטע רוים געשיקט גרויס טריביוט צו די מאַקעדאָניש, די מערסט בוילעט סלאַוו, פון די אלטע תקופה! איידער אלעקסאנדער, גרויס פּערסיע אונטער עטלעכע מלכים (ספּעציעל כורש) דערגרייכט ערנסט קאַנקוועסץ, פון ינדיאַ צו מצרים, אָבער די דאָקטערין: עס איז איין הערשער פֿאַר די גאנצע וועלט, ער איז געווען דער ערשטער צו שטעלן פאָרויס! אין רוים, יוליוס קיסר געלייגט פאָדערן צו די ראָלע פון וועלט ווירע, אָבער זיין לעבן איז נישט לאַנג גענוג. נאכ ן קיסר , זײנע ן צװיש ן ד י קײזער ן ניש ט געװע ן גענו ג שטארק ע קאמאנדירן . דער געטלעכער אַוגוסטינע איז געווען קראַנק און פיזיקלי שוואַך, די קעריזמאַטיק נעראָ איז געווען בכלל שרעקלעך. די מערסט באַרימט שרים, דיאָלעקטאַנוס און קאַנסטאַנטין, געקעמפט מער צו האַלטן די סטאַטוס קוואָ, אָן טראכטן וועגן ערנסט קאַנקוועסץ. ע ס זײנע ן געװע ן אנדער ע גענעראלן , נאכ ן פאל ן פו ן רוים . פו ן ד י אי ז ד י אנגעזעענסט ע פערזענלעכקייט ן : גענגי ס כאן , טאמערלאנע , נאפאלעאן , אדאל ף היטלער , סטאלין . Genghis Khan איז געווען זייער געראָטן. ער האט קאַנגקערד כּמעט אַלע פון טשיינאַ, אַפגהאַניסטאַן, כאָרעזם, און אַוואַנסירטע דיטאַטשמאַנץ ריטשט די אלטע רוס. ער האט געהאט ויסגעצייכנט גיכער צו געווינען, קיין איינער קען אַנטקעגנשטעלנ זיך די שטענדיק גראָוינג טרופּס פון דעם כיטרע און בערייש קאַמאַנדער. אבער אפילו זיין גאַנץ לאַנג לעבן לויט די סטאַנדאַרדס פון די מיטל עלטער איז נישט גענוג פֿאַר וועלט קאָנקוועסט. גענגהיס כאַן האָט געגרינדעט אַ דינאַסטי, אָבער קיין איינער איז געווען אַזוי גרויס ווי ער, וואָס איז ביכולת צו פאַרייניקן אַלע די נאָומאַדז. פּונקט ווי טאַמערליין. נצחון נאָך נצחון, אַ ריזיק אימפעריע, און אַ שפּאַלטן, די צעשטערונג פון טימוראַט, סקוואַבלינג צווישן קינדער און אייניקלעך. אוּן סֶע אִיז נִיט גִיוֶוען נִיט גִיוֶוען נִיט גִיוֶוען. נאַפּאָלעאָן און היטלער, ווייל זיי האָבן קאַנגקערד אייראָפּע, צעבראכן זייער רוקן קעגן רוסלאַנד. צום באַדויערן, רוסלאַנד זיך ניט אַנדערש צו דערגרייכן וועלט געוועלטיקונג. באמת א גרויסער הערשער איז געווען סטאלין, וועלכער האט פארוואנדלט אן אנאליטעראטן לאנד וואס איז געגאנגען אין באסט שיך אין א מעכטיגע אינדוסטריעלע מאכט. אפילו ערבֿ דער מלחמה האָט ער געלונגט צו שאַפֿן אַ שטאַרקע טאַנק־אַרמיי און אַ גרויסע ערקראַפט־פֿליט. אמת, כאָטש עס איז געווען פיר מאָל העכער אין טאַנגקס און ייווייישאַן, די וססר איז געווען ערגער צו די דייטשישער אין אַלגעמיין אַרמיי מאָביליטי. און דער דײַטשישער ביקס איז געווען אַ סך מער פּינטלעך. עס געשפילט אַ ריזיק ראָלע דאָ: ווער וואָלט שלאָגן ערשטער. ווען די רוסן וואָלטן אָנגענומען אַ פאַרהיטנדיקן סטרייק, וואָלט דער נצחון געווען פיל שנעלער געוואונען. או ן דא ן האב ן זי ך געמאכ ט גאנ ץ עטלעכ ע פעלער ן פו ן דע ר סאוועטישע ר קאמאנדי . מע ן הא ט ז ײ מי ט דעטאל ע אונטערזוכ ט אי ן מאדערנע , אלגעמײנע ר אקאדעמיעס , או ן מע ן הא ט געלערנ ט װ י אזעלכ ע מיסקלקולאציעם . אָבער מלחמה איז מלחמה, ספּעציעל פּלאַץ מלחמה, ווו מיסקאַלקיאַליישאַן און קאַזשוואַלטיז זענען באַשערט. וולאדימיר איז געווען מאַזלדיק ביז איצט; ער געראטן צו פאַרניכטן פיר קאַמבאַט וועהיקלעס אָן אַטראַקטינג ופמערקזאַמקייַט צו זיך.
  - עס וועט זיין אַ בערעזע קאַשע פֿאַר איר! אָדער גאַנץ כייפּערפּלאַסמיק!
  פליענדיקע ראָובאַץ האָבן אויסגעשפּיגלט טויטלעכע האָטעלן, זיי האָבן געפּרוּווט בייפּאַסן דעם אַסטערויד, און מען האָט זיי באַגעגנט מיט וואַליז פון ספּעציעלע קאַנאַנז. א טײ ל פו ן ד י ביקס ן זײנע ן געװע ן א ן פאס ן או ן זגינע ן געװע ן צומיש ט מי ט דע ר קאטשײ ט פו ן דע ם אסטערויד . דא האט וולאדימיר געמוזט זיין פארזיכטיג. ע ר הא ט זי ך אנגעהויב ן באװעג ן װײטער , װײטע ר פו ן דע ר ראנד , זי ך אװע ק פו ן ד י פארניכטונגס־שטייקס . דאָ איר דאַרפֿן צו טייַנען סינטשראָניסיטי אַזוי ווי נישט צו קאַלייד מיט דיין חברים, און אין דער זעלביקער צייַט פייַער. ראָובאַץ זענען נאָר ראָובאַץ, זיי טאָן ניט פאַרשטיין אַז זיי זענען געניצט ווי אַ מענטש שילד. דער יונגערמאַן האָט געפּרוּווט שלאָגן אַזוי, אַז די פּלאַזמע איז אויסגעבראָכן געוואָרן דורך באַוועגונג. אַז איז, עס געגאנגען אין אַ קרייַזבויגן, קערווד ניט בלויז אַרוף, אָבער אויך צו די זייַט. אין אַדישאַן צו טעטראַלעץ, וולאדימיר אנגעהויבן צו קלייַבן די מערסט שטאַרק טאַרגאַץ פֿאַר זיך. אין באַזונדער, אַ ערלעכקייט-מאַגנעטיק שיפל. איר קענען אויך דרייען עס אַראָפּ אויב איר זענט מאַזלדיק.
  אבע ר דא ן הא ט זי ך א סוף , זײ ן גליק . די קראַפט פעלד פון די גרעסערע ציל האט וויטסטאַנד די שלאָגן, און די סערוויילאַנס סיסטעם קאַלקיאַלייטיד אַז די סאַלוואָ איז פייערד פון די פליענדיק ראָובאַץ. דאס שיפל האט זיך גלײך ארומגעדרײט און א םיגנאל איז ארײנגעשיקט געװארן צװישן די קאמף־װאכשיכלעך:
  - פארװא ם אי ז דע ר שונא ט אדורכגעפיר ט געװאר ן דור ך דײ ן שלאס ?
  די ראָובאַץ האָבן געענטפערט:
  - קיין קאַסעס פון ינטרוזשאַן דיטעקטאַד!
  - אין דעם פאַל, ריין די ייבערפלאַך פון די אַסטערויד, דורכנעמען אין די קראַקס.
  א סקוואַד פון ראָובאַץ ראַשט אין די קראַטערס פּאַנטשט אין די ייבערפלאַך. אין דעם סיטואַציע, וולאדימיר האט צו דרייען אַרום און מאַך הינטער די אנדערע קאַרס. אמת, דאָס האט אַ מייַלע, איר קענען צעשטערן ראָובאַץ ניצן די בענדס פון די קאָרידערז.
  נו, אַ מאַשין איז נישט אַ מענטש, אָבער עס קאָס אויך געלט און איז געניצט ווי אַ קאַמבאַט אַפּאַראַט. אמאל האט דער ציוויליזאציע איבערגעלעבט א געפערליכע אויפשטאנד פון מאשינען, וואס האט כמעט פארניכטעט די מענטשהייט. די אימפעריע איז געראטעוועט בלויז דורך די פאַקט אַז זייַן ווירע איז געווען אַ פאַקטיש זשעני, און אויך אַ מאַזעק, דער פירער פון די ליאָן פון פּאָווערס. דער ערשטער רוסיש קייסער פון מאָדערן צייט געראטן צו פאַרייניקן די ערד און שאַפֿן אַ גאנץ סיסטעם. אין ערשטער עס איז געווען אַ אויסדערוויילט טויזנט, אָבער וואָס אַ סייאַנטיפיקלי געשאפן מיליאָן? ער האט פאראויסגעזען דעם אויפשטאנד פון קינסטליכע אינטעליגענץ. דער קאָמפּיוטער איז געווארן צו שטאַרק. אבער זיי געראטן צו אָנשטעקן די הויפּט בונטאַר, די כייפּערינטעלליגענט סיסטעם, מיט אַ ספּעציעל, ספּעציעל געפערלעך ווירוס אַזאַ ווי אַ שלאנג.
  א נייע סארט הויפט אנטי-סייבער וואפן: האט געהאלפן אפשטעלן דעם טומל, אבער עטליכע מיליאן מענטשן זענען אומגעקומען, ווי אויך אסאך ביליאן קאמפיוטערס, פערמאנענט פארקריפלט. נאָך וואָס אַ נומער פון ריסטריקשאַנז זענען באַקענענ אין דער אַנטוויקלונג פון עלעקטראָניק, ספּעציעל אַ ראָבאָט זאָל אונטער קיין צושטאנדן זיין אַווער פון זיך. אין דערצו, פֿאַר די מערסט אַוואַנסירטע מאָדעלס, אַן אידעאל לאַסאָו איז געווען ינווענטאַד - רעליגיע. איצט ראָובאַץ האָבן ווערן געגלויבט, און דעריבער אָובידיאַנט צו מענטשן. פריער, רעליגיע איז געווען די אָפּיום פון די מענטשן, אָבער איצט עס איז געווארן אַ מענטש מעדיצין פֿאַר די גראָוינג שטאַרקייַט פון די מענטש-געמאכט מיינונג. די פייטינג קוואַלאַטיז פון ראָובאַץ און די פיייקייט פֿאַר שעפעריש טראכטן האָבן דיקריסט, אָבער זיי האָבן ווערן פיל סאַפער פֿאַר מענטשהייַט. אַזוי עס איז נישט אַ זינד צו נוצן דעם. דערצו, דער מענטש זיך האט אנגענומען אַ פּלאַץ פון די מאַשין. פֿאַר בייַשפּיל, סייכל: נאָך זיי זענען אָנגעפילט מיט כייפּערפּלאַסם, זיי אנגעהויבן צו טראַכטן פיל פאַסטער. נאָך אַלע, כייפּערפּלאַסמיק פּאַרטיקאַלז מאַך מיליאַנז און ביליאַנז פון מאל פאַסטער ווי פאָטאָנס און אַקט אין פילע דימענשאַנז. דאָס עפֿנט זיך באמת פאַנטאַסטישע פּאַסאַבילאַטיז.
  די לאַבירינטהס פון די אַסטערויד זענען אַזוי מיסטעריעז, יעדער קאָרידאָר איז עפּעס פאַנטאַסטיש. א שפיל טײער ע שטײנער , צעשפרײ ט אוי ף ד י װענט , א טײ ל האב ן זי ך געגליכ ט פארשײדענ ע בלענדיק ע פנימער ם פו ן שדים . ע ס הא ט זי ך אויסגעזען , א ז אי ן ד י דאזיק ע דרונגע ן װאוינע ן גײסטער . דא ס אי ז אבע ר טײלװײ ז געװע ן דע ר פאל , ספעציעל ע עטישע ר לעבנס־פארמען , װעלכ ע האב ן געקענ ט באװעג ן צװיש ן שטערן . עס איז געווען אַ לעגענדע אַז דאָס זענען די נשמות פון פאַרפאַלן זינדיקע ארלנגעווארפן אין ינטערוניווערסאַל ספּייסאַז. אַזוי זיי זענען דומד צו וואַנדערן אויף אייביק!
  וולאדימיר האט גענומען צילן אויפן קאר. איך קערפאַלי אַדזשאַסטיד עס און שאָס טויט צענטער. אין די הינטן פון די האַלב-פּלאַץ דימענשאַנז וואָס אַרומרינגלען די ראָובאַץ עס איז אַ ספּעציעל שלאָס וואָס קענען זיין ינסערטאַד מיט אַ לעפיערעך שוואַך אָפּזאָגן און ברעכן דורך די פאַרטיידיקונג און צעשטערן די מאַשין. אין דעם פאַל, די צעשטערונג וועט זיין היגע און אנדערע ראָובאַץ וועט נישט באַמערקן עפּעס.
  אויטאָמאַטיש פּראַקטיסיז באַוועגונג, פּינטלעך שאָס און רעכט אויף די ביק ס אויג!
  - איר וועט זען - וואָס אַ פאַרגעניגן! גלייך שלאָגן די ראָבאָט - כּמעט אָן יימינג! - דער יונגערמאַן איז אַ ביסל מער געפֿלויגן. דאָ איז אן אנדער "דראָיד", עס פלאָוץ ביוטאַפלי ווי אין דעם פֿילם "שטערן וואַרס", עס אויך דאַרף זיין פּירסט מיט מאַטריץ שוץ. אָבער, אַ קורץ דויפעק קענען אויך זיין געניצט צו שלאָגן עמעצער אין די שטערן, אָבער די ינטענסיטי זאָל זיין העכער.
  בשעת דער יונג מענטש איז געווען גייעג, די שלאַכט איז אריין אין זיין מערסט קלימאַקס פאַסע. ראקאסאװסקי האט ארײנגעװארפן זײן לעצטע רעזערװ אין קאמף, ער האט געהאפט צו פארשטארקן די שלאנג ארום דעם האלדז פון דער מאַקעדאנישער ארמײ. ע ס אי ז געװע ן א קלעפ , מי ט א לעפל , מי ט דע ר ציל , צ ו זאמלע ן ארבעס , צעשפרײ ט אוי ף א טעלער , או ן ז ײ פארניכט ן מי ט קאנצענטרירט ע װאלן . דערצו האט דער שונא נישט געהאט קיין צייט זיך ווייטער צוריקצוציען, הינטער זיי זענען געווען די באפעלקערטע געגנטן פון גרויס רוסלאנד. אלעקסאנדער דער גרויסער שושקעט:
  - דער קריטיש מאָמענט איז געקומען! אָבער טאָן ניט זיין דיסקערידזשד, די טורנינג פונט איז נאָענט.
  
  בשעת די צוויי אַרמאַדאַס האָבן געקעמפט מיט פרענזייד צאָרן, אַ מאַדזשיקאַל שלאַכט איז געווען אַנפאָולדינג אויף אן אנדער סובלעוועל פון מאַלטי-פּלאַץ.
  מכשפים פון פאַרשידענע ראַסעס, אָבער פֿאַראייניקטע דורך די פּראָסט באַפֿעל פון גרויס רוסלאַנד און די אַפּאָוזינג הייליק רוסלאַנד, לאָנטשט זייער אייגן שלאַכט. דער הויפּט געוועט איז געווען געמאכט אויף פאַנטאָם פייטערז. די מאַגיש וואָריערז פון הייליק רוסלאַנד זענען וואַרפן אין אַ ספּעציפיש שמאַראַגד-גרין כיו, און די וואָריערז פון גרויס רוסלאַנד זענען סאַפייער-בלוי.
  בײד ע ריזיק ע ארמײע ן האב ן זי ך געקענ ט אײנע ר דע ם צװײטן . פאַנטאָמס זענען געשאפן פון מיני-מאַטעריע, וואָס איז, וואָס קענען זיין גערופֿן קאַנדישאַנאַלי מאַטעריאַל קאַנסיסטינג פון מאַדזשיקאַל ענערגיע. דערצו, טייל פון די ענערגיע איז דזשענערייטאַד דורך כייפּערפּלאַסמאַ רעאַקטאָרס פון פאַרשידן טייפּס. א מין פון געמיש פון מאַגיש און ווונדערלעך טעכנאָלאָגיע. עס איז באמת ומגעוויינטלעך פֿאַר דער קלענסטער וואָריער צו זיין בייַ מינדסטער אַ הונדערט קילאָמעטערס הויך. ריזיקע ארמיעס, צענדליגער טויזנטער זעלנער מיט אסאך העלדישע קריגערס. און דאָ זענען די הויפּט העלדן: דער ריז יליאַ מוראָמעץ פון די זייַט פון גרויס רוסלאַנד און סוויאַטאָפּאָלק פון די זייַט פון סוויאַטאָראָססיאַ. ביידע ריזן זענען אַ טויזנט קילאָמעטערס הויך און פאָר אויף פּרעכטיק שוואַרץ פערד. אנגעטאן אין שיינינג פאנצער, בריליאַנט און גלענצנדיק, אויף די שילדז זענען טייַער שטיינער אין די פאָרעם פון בלומען. די קרייישאַנז פון מאַגיש ביכייווז גאַנץ געוויינטלעך, יליאַ מוראָמעץ זיך צו דאָבריניאַ ניקיטיטש.
  - נו, די שונאים פון דאָבריניאַ זענען גאָר פינצטערניש. איר קענען נישט נאָר נעמען זיי מיט גוואַלד. אפֿשר װעלן מיר אױפֿשטעלן אַן אַמבוש.
  - אַזוי דאָס איז פּונקט וואָס זיי דערוואַרטן פון אונדז. סוויאַטאָפּאָלק איז אַ יקספּיריאַנסט קאַמאַנדער. ער האט מסתּמא באמערקט דעם מענטש-געמאכט וואַלד ווו אונדזער אַמבוש טרופּס זענען פּאַזישאַנד.
  האָט דאָבריניע געענטפערט אין אַ דונערדיקן באַריטאָן:
  - טאָמער אַזוי, אָבער עס איז איין נואַנס. ער ערווארטעט ווארשיינליך צו טייטן דעם אַמבוש רעגימענט.
  - זאל זיין!
  - און ער וועט שיקן טרופּס אין אַ אָנלייגוועג אַרום די היללס. דאָ די כעזשבן וועט זיין באזירט אויף יבערראַשן. נאָך אַלע, די היללס זענען אַראָפאַנג און כּמעט ינאַקסעסאַבאַל.
  אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש האָט באַמערקט מיט אַ קלינגענדיק קול (ער איז רויט און באָרד, מיט יידל פֿעיִקייטן ווי אַ מיידל):
  - אזעלכע טאקטיקן זענען מעגליך, אבער... דער וועג איז צו שווער, דערצו קענען די מכשפים באפעלן אויסצומיידן אזא סכנה.
  דאבריניע האט ארויסגעבלאזט די ברוסט און זיך געטענהט:
  - סאָרסערערס געבן זייער שאַפונג אַ גרעסערע זעלבסטשטענדיקייט אין טשוזינג צילן. דאָס איז דער מנהג פון אַלע מלחמות און באַטאַלז, דאָס איז שטענדיק געווען דער פאַל און איך האָפֿן עס וועט זיין דאָס מאָל! דערצו טאָר מען נישט פֿאַרגעסן די דיאַלעקטיק פֿון דער מלחמה.
  - און װאו האסטו אויפגעכאפט אזעלכע װערטער? - איליאַ מוראָמעץ איז געווען סאַפּרייזד.
  - דאָס איז דער פּראָגראַם וואָס זיי שטעלן אין מיר. א מין קורס פון פויל מאַרמאָץ און מאַגיש גאָפערס. - האט דאבריניע א װיצל געטאן. "מיר וועלן זיין גרייט פֿאַר דעם נאָר אין פאַל." אי ך הא ב שוי ן באפוילן , א ז ד י שיפלע ך זאל ן באשטראפ ן מי ט שארפ ע שטערן , דע ר שונא ט װע ט זײע ר שװע ר זײ ן צ ו ארויף .
  איליאַ מוראָמעץ האָט מסכים געווען:
  ― דאָס װעט זײַן זײער גוט!
  אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש האָט געפרעגט:
  - לויטן מנהג, זאָלן זיך קעמפן די צוויי שטאַרקסטע העלדן, אָבער נישט די הויפּט קאָמאַנדירן.
  דאָבריניאַ האָט געזאָגט:
  - אין דעם פאַל עס וועט זיין באַלדאַק אָדער גראָבאָגאָר. איך טראַכטן איך זאָל קעמפן אים. באַלדאַק איז שטארקער ווי גראָבאָגאָר, אָבער גראָבאָגאָר איז מער פלינק.
  אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש האָט געזאָגט:
  - בעסער מיר! מער כיטרע! אין מאָדערן מאַרשאַל קונסט, כיטרע איז מער עפעקטיוו ווי ברוט קראַפט.
  דאָבריניע האָט אָפּגעוואָרפן:
  - אויב מיר געווינען מיט די הילף פון בייז, דעמאָלט אַזאַ אַ נצחון וועט זיין נישט ווערט. מי ר מוז ן איבערקומע ן דע ם שונא : אוי ף א ן אײדעל ן אופן .
  אַליאָשאַ האָט געפֿײַפּט, שאָקלט מיט זײַנע גאָלדענע קערלז:
  - זענען נישט די הויפּט מידות פון אַ קאַמאַנדער: כיטרע, מינאַס, אָפּנאַר! נאָך אַלע, געדענקען וואָס סווואָראָוו האט געזאגט: מוט דאַבאַלז שטאַרקייַט, אָפּנאַר קוואַדרופּאַלז!
  - עס איז נישט געווען סווואָראָוו, וואָס האָט גערעדט, נאָר דער כינעזישער קאָמאַנדיר צען דזשו! אַזוי טאָן ניט צעמישן וואָלאַץ מיט באַסט שיכלעך. - האָט איליאַ מוראָמעטס איבערגעריסן. - און דער יונגער העלד יגאָר פּאַסטוכאָוו וועט קעמפן. ער איז זייער שטאַרק מיט שווערדן. איך גיב דיר דעם באפעל צו באפעלן די פלאנצן. און גענוג פּלאַפּלען, מיר דאַרפֿן צו האַנדלען פיל מער סאָליד. יעצט איז די שאלה? מיר באַפאַלן אָדער וואַרטן פֿאַר די פייַנט.
  דאָבריניאַ ניקיטיטש סאַגדזשעסטיד:
  - דער בעסטער טאַקטיק איז טאָמבאַנק קאַמבאַט!
  - וואס! לאמיר דאס פארענטפערן!
  איליה מוראָמעטס האָט געשריגן:
  - אט איז ער אונדזער קעמפער!
  יגאָר פּאַסטוכאָוו געגאנגען צו פֿיס, ער איז געווען ווערינג פּראָסט שטאָל פאנצער. א גרויסער, אבער גוט געשניטן בחור. אבער זיין קעגנער איז אויך נישט געווען שוואך. א שטראם געלע רויך האט זיך אויפגעהויבן פון דעם פארכאפטן גראז און א מאנסטער האט זיך באוויזן. קיינער אנדערע ווי טוגאַרין דער שלאַנג, דער פּראָדוקט פון די מאַגיש פון טראָללס און פאַונס.
  טוגאַרין זמיי איז געווען זייער פעט און צוויי קעפ העכער ווי פּאַסטוכאָוו. אפיל ו זײ ן פערד , אי ז געװע ן באזונדע ר - דרײ ־ קעפ .
  אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש איז געווען דערשלאָגן:
  - יאָ, זיי באשאפן אַ פאַרזעעניש אויף אונדזער קעפ!
  דובריניע האט געענטפערט:
  - עס איז אָוקיי, זינט ער איז פעט, אַז מיטל ער איז נישט זייער רירעוודיק!
  פּאַסטוכאָוו האָט צו זיי אָפּגעקערט דאָס יונגע, נאָך בערדלאָזע פּנים, מיט בלויז אַ דין וואָנצעס און אַ ווינקען:
  - זארגט ניט ברידער! איך וועל נישט פאַרלאָזן!
  יליאַ מוראָמעץ האט געזאגט אין אַ בום באַס:
  - נו, טראָללס, זיי האָבן טשערנד אויס אַזוי פילע מאָנסטערס! עס איז קיין לעבן פֿאַר זיי!
  פּאַסטוכאָוו האָט זיך געבוקט צו זײַן אַנטקעגענער: לאָמיר זיך קעמפן ווי אַ ריטער!
  טוגאַרין דער שלאַנג, פֿאַרקערט, האָט אַ כעס געמײַנט, ווײַזנדיק ימפּרעסיווע ציין. זיי זענען געווען ומגעוויינטלעך גרויס, אָבער אין דער זעלביקער צייַט גרין און קרום!
  ער האָט געעפֿנט דאָס מױל און האָט זיך צעבראָכן אין פֿלאַמען:
  - עס וועט זיין בייאַלז פֿאַר איר!
  בײד ע ארמײע ן האב ן זי ך גיך א צעשלאגן . עס זענען אַרטשערס פאָרויס, עטלעכע מיט שווער קראָסבאָווס, אנדערע מיט ליכט אָבער שנעל-פירינג סלינגז! גרויס באָווס זענען ספּעציעל געפערלעך, היטטינג אין אַ ערנסט ווייַטקייט און טויגעוודיק פון נאַקינג אַראָפּ מאָונטעד קניגהץ. די בויגן זענען אַנדערש אנגעטאן: טייל זענען האַלב-נאַקעט, מאַסקיאַלער, בשעת אנדערע, פאַרקערט, טראָגן רייַך קליידער, זיי זענען אַ מין פון עליט. פּונקט ווי די פאַרשידן מאָונטעד ריטער, די סטאַנדאַרדס ממש ריפּאַל. די גרעסטע זענען דיק אַרמערד, עטלעכע ממש קוק ווי טאַנגקס. עטלעכע פייטערז האָבן פיר, זעקס און אפילו אַכט געווער. עס זענען פאַרשידן מאָנסטערס פון אַלע טייפּס. טוגאַרין דער שלאַנג האט אויך אַכט געווער, און זיי זענען זייער לאַנג, זיי דרייען ווי די טענטאַקאַלז פון אַ ספּרוט.
  עטלעכע פון די קעמפער זיצן אויף מאַמאַטס מיט טאָווערס און פייַל, אנדערע אויף קעמלען, אָבער די מערסט שרעקלעך זענען די אויף דיינאַסאָרז. וואָס קענען זיין געזאָגט וועגן אַזאַ אַ חיה ווי אַ דיינאַסאָר? דאָס איז אַ פאַקטיש פאַרזעעניש, פול פון שטאַרקייַט און מאַכט, קריפּי אָבער קיוט.
  עס זענען אַ פּלאַץ פון דיינאַסאָרז, פון פאַרשידענע טייפּס און טייפּס. די גרעסטע דערגרייכן אַ הייך פון צען טויזנט קילאָמעטערס, וואָס איז געהאלטן די גרייס פון ווענוס. עטלעכע זענען קלענערער, אָבער נאָך ניט קלענערער ווי אַ מאַגיש העלפאַנד - עס איז וועגן די גרייס פון די לבנה. עס איז נישט גרינג צו באַזיגן אַ דיינאַסאָר; אין אַדישאַן צו די נאַטירלעך דיק הויט, עטלעכע האָבן נאָך קינסטלעך פאנצער סעוון אויף זיי.
  עס זענען אויך רויאַל דיינאַסאָרז מיט גילדיד פאנצער.
  סוויאַטאָגאָר, גראָבאָגאָר, באַלדאַק, אויך אין די ריטשאַסט פאנצער, בלויז די טייַער שטיינער געשאפן אין דראַווינגס ניט פון געוויקסן, אָבער פון אַנימאַלס, זיי אויך דיסקוטירן די סטראַטעגיע פון די אַפּקאַמינג שלאַכט.
  פעט-פייסט באַלדאַק סאַגדזשעסטיד:
  - מיר האָבן אַ קליין מייַלע אין נומערן. דעם מיטל אַז אין סדר צו נוצן עס, איר דאַרפֿן צו וואַרפן אַלע דיין שטאַרקייַט אין שלאַכט אין אַמאָל. דעקן דעם פייַנט מיט אַ קרעססענט לבנה און קוועטשן עס ווי אַ קאַרטאָפל אין דיין פויסט.
  גראָבאָגאָר, שטאַרק אין גוף, אָבער מיט אַ דין פּנים, שפּיציק פיישאַל פֿעיִקייטן, אַ כאַקט נאָז, שאָקלען זיין קאָפּ:
  - ניין עס איז נישט אַז! אויף די פאַרקערט, איר דאַרפֿן צו נוצן די פאַקט אַז דער פייַנט איז שוואַך און האַלטן אַ שטאַרק רעזערוו אין האַנט איבער די שלאַכט. אין דעם באַשטימענדיקן מאָמענט וועלן מיר אים אַרײַנוואַרפן אין שלאַכט און צעברעכן דעם געהאסטטן קעגנער.
  באלדאק האט זיך אויפגערעגט:
  - האָבן אַ מייַלע צו וואַרטן?
  ― געדענקט איר דעם משל װעגן דעם שטרוי, װאָס האָט צעבראָכן דעם קעמלס רוקן? - האָט גראָבאָגאָר געפרעגט. - האסטו באקומען די מוסר השכל?
  ― נישט קײן ריכטיקער בײַשפּיל! דע ר שטרוי ן הא ט געבראכ ט ד י רוקן , װײ ל דע ר קעמלע ר אי ז פריע ר געװע ן באלאד ן מי ט א שװער ע לאסט . - האט באלדאק געזאגט.
  - אַזוי אונדזער אַרמיי וועט זיין ציען אין שלאַכט מיט אַזאַ אַ מאַסע, און דעמאָלט אַ שטאַרק קלאַפּ פון די רעזערוו. אַן אויסגעמאַטערט העלד איז שוואַכער ווי אַ פריש קינד! - האָט גראָבאָגאָר געזאָגט. - יא, אין אַלגעמיין, איר שפּיל קאַרדס, למשל!
  - זכּרון זאגט איך געשפילט.
  - אזוי ווער סע האט אַן עקסטרע מויז לינקס ווינס. איז עס נישט?
  באלדאק האט זיך אויםטערליש א ניד געטאן:
  - דאָס איז בלויז ווען איר שפּיל די נאַר, און דעמאָלט בלויז אין אַ זיכער סיטואַציע. פאַקטיש מלחמה ריקווייערז באַטאָנען טראכטן. עס קענען זיין קיין סאַבסטיטושאַנז אָדער כיטרע אַמביגיואַטיז דאָ!
  גרובאָגור האט געענטפערט:
  ― װאָס זאָג איך מיט אַ צװײטן געדאַנק? אין אַלגעמיין, דיין געדאנקען זענען גאַנץ מאָדנע, מען קען טראַכטן אַז איר טראַכטן וועגן גאָרנישט.
  באלדאק האט געשריבן:
  - ניין, איך טראכט נאר! און אַ כיטרע פּלאַן איז דערוואַקסן אין מיין קאָפּ. נאָך אַלע, דער שונא איז אויך נישט אַ נאַר, רעכט?
  - דער, וואס האלט אז זיין קעגנער איז א נאר, בלײַבט מערסטנס אַ נאַר! - האָט גראָבאָגאָר מסכים געווען.
  באלדאק האט נאך ברײטער געדרײט זײן גאַרדעראָב, װי פּלייצעס:
  - אַזוי אַז ס וואָס איך טראַכטן! אונדזער פייַנט וועלן פּרובירן צו שלעפּן די שלאַכט אַזוי אַז די מאַדזשישאַנז האָבן צייט צו קאַנדזשער נאָך ריינפאָרסמאַנץ און יקוואַלייז די פאָרסעס. עס איז לאַדזשיקאַל צו שטימען!
  גראָבאָגאָר האָט שאַרפּ געטאָן מיט אַ טרעטנדיקן שנוק:
  - קיין אַבדזשעקשאַנז!
  - ער איז אין אַ וואַלד פון קערווד דימענשאַנז, זיי וועלן האַלטן אַן אַמבוש רעגימענט. װע ן דע ר שונא ט הא ט זי ך צוריקגעטײל ט מי ט פײנדלע ך אדע ר אונטע ר אונדזע ר שרעקלעכ ן דרוק , װעל ן מי ר מאכ ן דע ם שונא ט א גרוים ן קלאפ . - האט באלדאק געהווסט. - אוי! איך געמאכט אַ רעזערוואַציע, דאָס זענען נישט אונדז, אָבער דער פייַנט וועט שלאָגן אונדז ווייַל פון די אַמבוש . דאָס איז אַ טיפּיש טאַקטיק פון דער אַרמיי פון יליאַ מוראָמעץ, וואָלט איר נישט וויסן!
  גראָבאָגאָר איז געווען געצווונגען צו שטימען:
  - יא , א קלאפ ט פו ן א מארבו ס אי ז זײע ר אי ן בלוט !
  - טא פארװאם גײען מיר נישט פאר דעם אַמבוש. מיר וועלן מאַכן אַ ו-דרייַ, מאַך איבער דעם בערגל און געפֿינען זיך אין זייער אַמבוש רעגימענט אין די הינטן. שטימען דאָס איז אַ קלוג טאַקטיק.
  מיר וועלן שלאָגן אין די וואַלד און אַנדערמיין די פייַנט ס שוואַך פאָרסעס.
  סוויאַטאָפּאָלק, וועלכער האָט געשוויגן ביזן דאָרף, האָט באַמערקט:
  - סאָונדס גלייַך! כ׳האב אלײן געטראכט װעגן דעם באלדאק.
  גראָבאָגאָר האָט געזאָגט:
  - און אויב דער שונא ערווארטעט פון אונדז פּונקט דאָס. אין דערצו, די היללס, אָדער גאַנץ די היללס, זענען גאַנץ אַראָפאַנג, איך בין נישט זיכער אַז דיינאַסאָרז וועט קריכן זיי.
  סוויאַטאָפּאָלק האָט געשמייכלט:
  - זיי וועלן באַקומען אין, טאָן ניט זאָרג! אונדזערע מכשפים האָבן געהיט דערויף. און אין אַלגעמיין, דיין פירז זענען אויך נאַיוו. דער שונא ווייסט נישט. ווי אונדזער פערד זענען שאָד, און וואָס מיר שטעלן אויף די פּאָז פון דיינאַסאָרז.
  באלדאק האט געענטפערט:
  ― אָט זײַנען זײ! מיראַקאַלז פון טעכנאָלאָגיע!
  גרובאָגור האט געענטפערט:
  - מיין האַרץ פילז עס איז נישט רעכט, אָבער אויב איר טראַכטן אַזוי!
  סוויאַטאָפּאָלק האָט געהויבן זײַן שווערד:
  - איך בעסער ריזיקירן!
  באלדאק האט איבערגעחזרט די האַווייַע:
  ― און איך אױך!
  פּאַסטוכאָוו און טוגאַרין שלאַנג זענען נאָענט. לויטן מנהג האט יעדער פון זיי געהאט בלויז איין שווערד, אז די מעלה אין די צאל הענט האט נישט צופיל געווירקט.
  אָבער, די שווערד פון טוגאַרין איז געווען בעערעך צוויי מאָל ווי לאַנג און פיל ברייט.
  זיי מוזן קעמפן צו פֿיס לויט די מנהג, אַזוי אַז די רעזולטאַט פון דעם קאַמף איז נישט אָפענגען אויף די פערד. וואָס אַ גאַנץ קלוג באַשלוס, לאָזן עס זיין ווייניקערע אַקסאַדאַנץ, ווייַל אויף אַ כייַע, איר קענען שטענדיק צוריק אַראָפּ.
  באַלדאַק סאַגדזשעסטיד צו טוגאַרין:
  - ווען פענסינג, טוישן הענט מער אָפט, פּרובירן צו ויסמאַטערן דיין קעגנער.
  טוגאַרין דער שלאַנג האָט געוואָרצלט, און אַרויסגעלאָזט מאַלטי-בונט פלאַמען פון זיין מויל:
  - איך וועל צעטרעטן אים מיט מיין גוף!
  שטייענדיק אין דער פראָנט שורה, די וואָריער גערלז כייקאַלד. זיי האָבן, משמעות, געדאַנק עס איז מאָדנע:
  - א מאן װעט א מאן שענדלעכן!
  איליאַ מוראָמעץ האָט געשריגן צו פּאַסטוכאָוו:
  - דו בחור האט א קאפ אויף די פלײצעס! איך האָפֿן איר געפֿינען אויס ווי צו קעמפן צו געווינען!
  פּאַסטוכאָוו האָט געענטפערט מיט כבוד:
  - די הענט זענען די מוטער, דער קאָפּ איז דער פאטער - צוזאַמען זיי וועלן נישט לאָזן נצחון אַן יתום!
  טוגאַרין דער שלאַנג האָט געשפּילט פֿײַער אין רעאַקציע, אָבער דער קלוגער יונגערמאַן האָט זיך גיך אויסגעדרייט:
  - אפֿשר עס איז בעסער אויב איר הערט זיך אַזוי אַז עס קומט צוריק?
  טוגאַרין דער שלאַנג האָט עפּעס געוואָרצלט, נישט אַזוי מיאוס ווי מיאוס.
  הונדערט און פֿופֿציק בוגלען האָבן געקלונגען אין אַמאָל, די פּויקן האָבן געקלאַפּט, און דער דועל האָט זיך אָנגעהויבן.
  טוגאַרין זמיי האָט זיך געכאַפּט מיט דער שווערד. איגאָר פּאַסטוכאָוו האָט זיך אויסגעדרייט דעם ערשטן קלאַפּ און אָפּגעלאָזן די צווייטע אַטאַק. טוגאַרין האָט בילן:
  - יונגערמאן! נאַס הינטער די אויערן!
  - בעסער מילך ווי מיסט! - האָט פּאַסטוכאָוו געענטפערט מיט כבוד.
  טוגאַרין האָט געפּרוּווט דערגרייכן זײַן קעגנער מיט זײַן פֿוס. אבער עס איז געווען צו דיק און קורץ.
  פּאַסטוכאָוו האָט אויסגענוצט דעם טעות און אים אָפּגעריסן. דאס איינציקע וואס האט געראטעוועט טוגארין פון פאלן איז געווען דער פאקט וואס ער האט געהאט פיר פיס.
  - הינטעלע! - האט ער געביללט און גלײך באקומען א קלאפ אין מאגן. יא, אזוי שטארק, אז איינע פון די פאנצער טעלער האט זיך אויסגעבויגן, גיפטיג ברוין בלוט האט אויסגעדריפט.
  פּאַסטוכאָוו האָט באַמערקט, אַרויסגעוואָרפן אַן אפאריזם:
  - ווער עס יז וואס פאראכט די אַרמיי וועט האָבן צו געשווינד לויפן אַוועק!
  טוגאַרין האָט זיך שווערער געשוועבט, כּמעט פֿאַרלוירן זײַן באַלאַנס. די שװערד האָט קוים אָנגערירט דעם פּאַסטעךס קאָפּ. ער האָט אָבער גענוי געענטפערט, לאָזנדיק זײַן קעגנער אַ שראַם אויף דער באַק. דאס בלוט וואס איז דאס מאל ארויסגעקומען איז געווען שמוציגע לילאַ.
  - יא , אי ך זע , אי ר הא ט עפע ס ביל .
  טוגאַרין געמאכט אן אנדער באַפאַלן:
  ― דו װעסט קריגן װאָס דו פֿאַרדינט, שנײַדער!
  - און דעם זכות וועט זיין נצחון!
  פונדעסטוועגן, עס איז נישט גרינג צו באַזיגן טוגאַרין די שלאַנג, טראָץ זיין גרייס, ער איז געווען גאַנץ שנעל. דא ם הא ט געשאפ ן עטלעכ ע פראבלעמע ן פא ר פאסטוכאװ . דערצו, דער יונג פאַנטאָם זיך באקומען עטלעכע סקראַטשיז. אײנע ר פו ן ז ײ הא ט זי ך אפגעשניט ן אי ר רעכט ע ברעמען , או ן דא ם אי ר אויג ן הא ט אנגעהויב ן זע ן ערגער .
  - טײלמאל האבן אמאל א מזל! - האט פאסטוכאװ געזאגט.
  טוגאַרין זמיי האָט אַרויסגערופן אַ דאַך פון זיין גאַרטל, זיך גרייט צו וואַרפן אויפן בחור.
  דער בחור האט דורכגעפירט אן אומגעריכטע באוועגונג און מיט א שארפן קלאפ אפגעשניטן איינעם פון די אכט גלידער. דע ר דאגלע ר אי ז געפאל ן או ן אויפגעריסן , קלעפ ע ברעקל ן האב ן זי ך פארשפרײ ט אי ן אל ע זײטן .
  איינער פון זיי ענדיקט זיך אונטער טוגאַרין ס אויג. ער האָט געפּרוּווט אים אַוועקוואַרפן, אָבער דער יונגער מאַן האָט אויסגענוצט דעם שונא'ס מאמענטאלע דיסטראַקציע, און האָט אָפּגעשניטן די האַנט וואָס האָט האלטן דעם שווערד.
  - מחוצף! - האט טוגארין געשאלטן.
  פּאַסטוכאָוו האָט צוגעשלאָגן:
  - אזויווי עס איז!
  די פאַנטאָם פאַרזעעניש איז געראטן צו כאַפּן די שווערד מיט זיין ווייַטער לאַפּע, אָבער זיין מווומאַנץ ביסלעכווייַז געווארן מער און מער פויל רעכט צו בלוט אָנווער. פּאַסטוכאָוו, דערזעענדיק דעם, געוואקסן דעם דרוק.
  ד י שלאכט ן האב ן זי ך נאכגעקוק ט דור ך ד י ארכמאג ן פו ן בײד ע זײטן . אויף די זייַט פון סוויאַטאָראָססיאַ, דאָס איז געווען אַ טראָול, אַ פאַון און דער הויפּט קאָאָרדינאַטאָר פון אַ מענטש, אין דעם פאַל די מיידל נאַטאַשאַ. א מין העכסטע מכשפה. אין אַלגעמיין, צווישן פרויען, די פיייקייט צו דורכפירן וויטשקראַפט איז בעערעך צוויי מאָל ווי געוויינטלעך ווי צווישן מענטשן. דאָס איז אַ דערשיינונג פון ווייַבלעך פיזיאַלאַדזשי. דעריבער, עס איז נישט חידוש אַז איר קעגנער איז אויך אַ מיידל אָקסאַנאַ, רעפּריזענטינג גרויס רוסלאַנד. אירע אַסיסטאַנץ זענען געווען צוויי העכסטע מכשף: אַ שרעטל און אַ שרעטל. דאָס איז געווען דער חילוק צווישן די צוויי אינטערנאַציאָנאַלע אַרמיז פֿאַר וויטשקראַפט.
  דער טראָול האָט פֿאָרגעלייגט נאַטאַשע:
  ― לאָז מיך אַרײַן אין שלאַכט און העלפֿן טוגאַרין דעם שלאַנג.
  די מיידל האט זיך געטענהט:
  - עס וועט נישט זיין לויט די כּללים. אויב מיר זענען יקספּאָוזד עס וועט זיין אַ גאָר בושה פֿאַר אונדז און די גרויס אימפעריע.
  דער טראָל האָט, כיטרעקלענדיק, באַמערקט:
  - איך וועל מאַכן זיכער אַז די פּרעסטיזש פון סוויאַטאָראָססיאַ וועט נישט לייַדן!
  ― און װי אַזױ? - האָט זיך איבערראַשט דאָס כּישוף־מיידל.
  - פאַרבאָרגן השפּעה! ווען כיטרע ביץ דעקסטעריטי און העלדישקייַט. מיר וועלן אָפּנאַרן אַז קיין איינער וועט טרעפן, און אויב זיי טרעפן, זיי וועלן נישט באַווייַזן עס!
  נאַטאַשע האָט אַ קוק געטאָן אויף דער כאַלאָגראַם: טוגאַרין דער שלאַנג האָט זיך אויסגעזען אָן האָפענונג און זײַן פאַל איז געווען אַ ענין פון צייט.
  - אקעי! איך בין מסכים! נאָר זיין אָפּגעהיט ניט צו באַקומען געכאפט!
  - איצט וועל איך דורכנעמען די שוץ ליניע און אונדזער פרייַנד טוגאַרין וועט באַקומען אַ נייַ וואָפן.
  דער טראָל האָט זיך טייקעף פאַרוואַנדלט אין אַ קליינטשיק אינסעקט, וואָס האָט זיך צוגעלאָפן צו די פייטערז מיט דער גיכקייַט פון אַ פאָטאָן.
  טוגאַרין זמיי האָט זיך צוריקגעצויגן, זיך פּאַמעלעך צוריק אַוועק. זײ ן קעגנער , װא ס הא ט געפיל ט דע ם סוף , אי ז נאענט , הא ט פארגרעסער ט זײ ן דרוק . פּלוצלינג צעבראכן דעם יונג מענטש 'ס שווערד, דער שפּיץ פון די פייַנט ס אוצר אנגעהויבן צו שייַנען מיט פייַער. דער קלאפ האט פארברענט דעם בחור'ס פלײצע און כמעט אפגעשניטן דעם ארעם. איגור איז צוריק געשפרונגען און געמורמלט:
  - טײװלקײט !
  טוגאַרין האָט געמאַכט:
  ― דו ביסט פֿאַרטיק, מאָראַל!
  נאך א שארפע שווינג, טוגארין אפילו האט זיך געכאפט, די שווערד האט זיך פארלענגערט, שטיקער ערד (געמאכט פון מיני-מאטעריע) האבן זיך ארויפגעשאסן אין דער לופטן, און דאס גראז האט געכאפט פייער.
  פּאַסטוכאָוו איז פאַרשווונדן פֿאַר אַ מאָמענט. ם׳איז געװארן א נײער קלאפ און א ליכטיקער בליץ, און ם׳האט זיך אויםגעגאסן רויך. א רגע שפעטער האבן זיך די וואלקנס פארשפרייט און דער ריזיגער טוגארין האט זיך געפונען אין האלב.
  פּאַסטוכאָוו האָט אַ קלאַפּ געטאָן מיט די הענט:
  - דער יונגערמאן האט געפאקט דעם קריגער, דער אומגליקלעכער סוף איז געקומען!
  - סופּער! - האט איליה מורמעץ פרײד אויסגערופן.
  דאָבריניע האָט זיך געקראָגן:
  ― שטאַרק רוס!
  אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש האָט אַרײַנגעלייגט אומגערעכט:
  - זיינען זיי נישט רוס?
  די העלדן בילן אין יוניסאַן אין ענטפער:
  ― נײן, דאָס זײַנען פֿרעמדע! רויק זיך אַליאָשענקאַ!
  דער שלאַכט געענדיקט ניט אין טויווע פון די סוויאַטאָראָססיאַ אַרמיי. א גערומעניש האט אפגעקלונגען אין די רייען פון גרינישע זעלנער.
  סוויאַטאָפּאָלק האָט געזאָגט:
  - שלעכט צייכן!
  גראָבאָגאָר האָט געזאָגט:
  - דאָס האט כּמעט קיין ווירקונג אויף די נצחון סטאַטיסטיק! ד א דארפ ן מי ר נא ר זי ך שרעקן .
  באלדאק האט געשריבן:
  - איך וועל פּערסנאַלי פירן די רעכט פלאַנג אין שלאַכט!
  סוויאַטאָפּאָלק האָט מסכים געווען:
  - דאָס וועט זיין די מערסט שטאַרק מאַך! היט זיך נאָר, באַלדאַק, און ויסמיידן פייטינג מיט דעם כבוד וואָריער. נאָך אַלע, אויב זיי שטעלן איר אַראָפּ, עס וועט זיין גלייך צו פאַרלירן דיין רעכט אָרעם!
  ― איך װעל אים אַלײן אַװעקלײגן! וואו אונזערע איז נישט פארשוואונדן!
  די מאַדזשיקאַל אַרמיי פון סוויאַטאָראָססיאַ געגאנגען אויף די אַפענסיוו. ד י בויגער ם האב ן זי ך פריע ר באוועגט . אַמאַזאָן מײדלעך מיט כּמעט נאַקעט בריסט, קאַרמין ניפּאַלן אַרויסגעשפּרונגען פֿון די קאַטאַוץ פון זייער קייט פּאָסט, אָבער ווערינג העלמעץ און ווייזערז, זיי אנגעהויבן צו באַמבאַרדירן די פייַנט שוטערז מיט אַראָוז. ז ײ האב ן אקטױ ו רעאגירט .
  אײנע פון די מײדלעך איז געפאלן, געשלאגן מיט א פײל אין ברוסט. איר קערפער האט זיך צעמישט און צעפאלן. די אנדערע מיידל איז געווען בלויז ווונדאַד. דאָס פּנים איז געווען פאַרקרימט פון אַ גרימאַסע פון ווייטיק.
  אויך אנדערע קעמפער זענען געפאלן, אבער ערשט די פארלוסטן זענען נישט געווען באזונדער גרויס, ווארשיינליך צוליב דער ווייטקייט, האבן די פייַלן נישט שטענדיק געקענט דורכנעמען אין די פאנצער.
  סוויאַטאָפּאָלק האָט געזאָגט:
  - לאָמיר אָבער קרעכצן!
  באלד ק אי ז שוי ן צוגעלאפ ן צ ו זײ ן פאלק , הא ט ע ר געשריג ן װ י ע ר הא ט געגאלאפ ט :
  - איצט איך וועל לאָזן די וועכטער, עס וועט זיין שפּאַס!
  גראָבאָגאָר האָט געזאָגט:
  - איך וועל מיד מאַך צו די לינקס פלאַנג, מיר וועלן יבערגעבן מיט שעלז און וועלקראָו.
  סוויאַטאָפּאָלק האָט מסכים געווען:
  ― נו, מײַן אָרט איז אין צענטער!
  איליאַ מוראָמעץ איז אויך נישט געזעסן שטיל, ער סאַגדזשעסטיד:
  - אויב אזוי! איצט איז אונדזער אָרט מיט די טרופּס.
  דאָבריניאַ ניקיטיטש מסכים:
  - איך וועל קעמפן קעגן באַלדאַק!
  אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש האָט אָפּגעשניטן דעם שפּיץ פֿון זײַן וואָנצעס מיט אַ שווערד:
  - נו, עס קוקט ווי איך גאַט גראָבאָגאָר. איך טראַכטן דאָס איז דער בעסטער אָפּציע!
  איליה מוראָמעטס האָט געשעפּטשעט אַ תּפֿילה און זיך געקראָגן:
  - נו, ביי גאָט, חברים!
  - אמן! - האָבן אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש און דאָבריניע ניקיטיטש געענטפערט איינס.
  - מיר וועלן פירן דעם שמועס מיט וואַסער ליליעס און וואַסער ליליעס. מיטטיילן יעדער אנדערע וועגן אַלץ, טאָן ניט באַהאַלטן דעם אמת!
  ד י מלחמ ה האב ן זי ך געבויג ן או ן געשפיר ט זײער ע שװארצ ע פערד , או ן זי ך אװעקגעפארן .
  איליה מוראָמעטס איז ווייטער געבליבן אויף דער הויכער ערד, ער האָט פאַרשטאַנען אַז עמעצער דאַרף מאָניטאָרירן דעם שלאַכט! איר קענען נאָר נעמען אויף די פונקציע פון אַ פּראָסט זעלנער אין אַ קריטיש מאָמענט, ווען פּערזענלעך ינטערווענטיאָן קענען קער די יאַמ - פלייץ פון די שלאַכט. וואָרענען איז די אַנטיטעסיס פון קאַוערדאַס!
  די ינפאַנטרימען האָבן פֿאַרמאַכט די רייען און, ניט אכטונג צו דעם האָגל פון פייַל, אריבערגעפארן צו די שטעלעס פון די גרויס רוסישע. באזונדער ם האבע ן זי ך געטראג ן ד י װײב ע אינפאנטרי ע זעלנער . ווייווינג מיט זייער שווערדן, זיי בראַווע ראַשט אין די דיק פון די שלאַכט.
  ד י רײע ן פו ן דע ר לײכטע ר אינפאנטרי ע זײנע ן געװע ן פארמישט , ד י מײדלע ך האב ן זי ך צעטײל ט אי ן קלײנ ע גרופעס , או ן הא ט זי ך פארצװײפלט ע געקעמפט . רובֿ פון די שיינקייַט געקעמפט באָרוועס, אָבער מיט גליטערינג גאָלד קני פּאַדס. ווייַבלעך זעלנער, ניט ווייניקער ווי מענטשן (אויב איר ציילן בלויז מענטשן, אָבער עס זענען אויך פאַביאַלאַס קרייישאַנז), יעדער קען ווערן אַ באַפּוצונג פון די פּאָסטאַמענט, ליכט פאנצער פּלאַטעס האָבן נישט באַהאַלטן, אָבער אלא אונטערגעשטראכן, די מערסט פאַרפירעריש טיילן פון די מיידל 'ס גוף .
  באלדאק , הא ט זי ך געברוימ ט טויבענדיק , באפוילן :
  - איצ ט לאז ט ד י שװער ע אינפאנטרי ע אי ן קאמף !
  די ריזיגע מענער האבן גענוצט א פאלאנקס פארמאציע. דאָס איז ווען די ערשטע צען וואָריערז האָבן געפירט שפּיז אין פראָנט פון זיי, באשאפן אַ דזשייגאַנטיק העדגעהאָג. אָבער, די כיסאָרן פון דעם פאָרמירונג איז געווען אַז די פאַלאַנקס צעבראכן אויף אַניוואַן טעריין און קען פּאַנגקטשער זייַן אייגן זעלנער.
  דאָבריניאַ ניקיטיטש האָט רויק באפוילן:
  - רידיפּלוימאַנט! צװײ הונדערט טריט צוריק!
  הינטע ר ד י גרויס ע רוסיש ע פאנטא ם סאלדאטן , זענע ן געלעגע ן געפאלענ ע שטאמ ן או ן בדלערן , װ י אוי ך געשליפערט ע שטעקן . זיי דורכגעגאנגען זיי, געצווונגען די פאַלאַנקס צו מאַך דורך אַ מין פון שטערונג קורס. באלדאק האט מיט כעס געשאלטן:
  ― איר זעט שױן, אַז דאָס געשפּרעך לױפֿט! קומען אויף, שלאָגן די פּויק פאַסטער, לאָמיר זעמל די נצחון זעמל.
  ד י פויק ן האב ן א ס ך שװערער ן געקלאפ ט , ד י שיס ן האב ן זי ך אפטמא ל אנגעהויב ן קלאפן . אין עטלעכע וועגן, עס איז געווען דערמאנט פון די ויסמאַטערן ריטם פון גאַלייז ראַשינג צו פּראָם, ווען די אָרעמאַן זענען געצווונגען צו שפּייַען בלוט!
  דער פאלאנקס האט זיך פארשנעלערט, אבער איר פאָרמירונג, ווי מען קען דערוואַרטן, איז געווען דיסראַפּטיד. ד י זעלנע ר האב ן זי ך ארײנגעלאפ ן אי ן ד י ברעכע ן מי ט א יובלדיק ן געשרײ .
  באלדאק , דערזעענדי ק אז א דריי , הא ט געשריג ן :
  - וואַרפן מאָונטעד קניגהץ, עלאַפאַנץ און דיינאַסאָרז גלייך אין שלאַכט.
  סוויאַטאָגאָר האָט געזאָגט:
  - איז עס ניט צו פרי! אויף די פייַנט זייַט, בלויז ינפאַנטרי פייטינג אַזוי ווייַט!
  באלדאק האט געשריבן:
  ― נײן, נאָר רעכט! לאָמיר פּרוּוון אים פֿאָרן. אַמאָל די גאָמבע איז אויפשטיין, איר דאַרפֿן צו שלאָגן עס!
  די פאלאנקס קעמפער האבן געווארפן זייערע שפיזן און גענוצט זייערע שווערדן. צומ גליק, יעדער האט אַ אוצר קאַסטן צוגעבונדן צו זייער גאַרטל. אבער גליק אין שלאַכט איז אַ קאַפּריזיק זאַך. עטלעכע סעקונדעס פון פאַרהאַלטן געפירט צו דער טויט פון פילע הונדערטער זעלנער. איצט דער שלאַכט איז אריין אין די פאַסע ווען די קעגנער ווארפט ער זיין טראַמפּ קאַרדס אויף די טיש.
  דער קלאַפּ פון מאָונטעד ריטער איז שרעקלעך. אפילו ווען די לאַווינע בריסלינג מיט שטאָל ראַשט צוזאמען עס איז סקערי. עטליכע צענדליגער קאטאפאלטן האבן געראטן צו שיסן, באטראפן דעם שונא מיט א האגל פון שטיינער און געשליפענע שטאלען באלס, אבער דאס האט נאר דערגרייכט די רוישנדיקע זעלנער.
  דאָבריניאַ ניקיטיטש, ריאַלייזינג אַז זיין טרופּס קען נישט אַנטקעגנשטעלנ זיך אַזאַ דרוק, געגעבן די סדר:
  ― נו, פֿאַלקעס! פֿאָרווערטס!
  די קאַוואַלרי אַרמאַדאַ פון גרויס רוסלאַנד אריבערגעפארן צו דער באַגעגעניש. ד י האלב־מאטעריעל ע ערד , געשאפ ן דור ך מאגיש , הא ט געציטערט . שטויב האט זיך אויפגעהויבן. אינסעקטן זענען ארויף געפלויגן, אריינגערעכנט קליינע מידגעלעך, זיי זענען געלאנדעט אויף העלמעטן, און מען האט זיי אראפגעשאסן אין פלי. עטלעכע פון די פארשטייערס פון אַרטהראָפּאָדס האָבן פּשוט עקספּלאָדעד, פלאַשינג ווי קליין שטערן.
  דאָבריניאַ ניקיטיטש האָט געקוקט אויף די בילד פון די שלאַכט. באלדאק׳ס קאװאלערי האט צעטראגן א סך פון אירע אײגענע אינפאנטרימען. דאבריניע ס רייטער , אי ן ד י דריי , זענע ן ארײנגעקומע ן פו ן ד י פלאנצן , זי ך פארזיכטיקער .
  ד י קאװאלעראט ן האב ן זי ך צוזאמענגעבראכ ט או ן ע ס הא ט זי ך אנגעהויב ן א גרויםע ר קאמף . בײד ע זײט ן האב ן זי ך געקעמפט , מי ט גרוי ס כו ח או ן גבור . דער פאָן פון די ריטער עגגלאָט איז געפאלן! דע ר בארימטע ר קע ר אליי ן הא ט באקומע ן עטלעכ ע װאונד ן או ן אי ן אז א פארצװײפלונג , א ז ע ר הא ט אפגעשניט ן צװ ײ פו ן זײנ ע סקווירא .
  ― אַ גרוב, דערנאָך אַ גרוב! - האָט באַלדאַק געשאָלטן. - וואַרפן אן אנדער סקוואַד אין שלאַכט, מיר וועלן פּרובירן צו שטעלן די פייַנט. שטופּן דעם פייַנט איבער דעם ברעג!
  די גרויס רוסישע ינפאַנטרי אַקטאַד מער כאַרמאָוניאַס, די קעמפער האָבן געניצט ספּעציעל כוקס און סקיז קעגן פערד און רידער. בשעת די פֿיס זעלנער פון די הייליק רוסישע זענען מער צעמישט אונטער די פֿיס. אמת, די וואָריער מיידלעך האָבן אַרויסגעוויזן אויסערגעוויינלעכע מוט. אײנ ע פו ן ז ײ , א גרויםע ר בוסטיקע , אי ז מי ט אזעלכ ע קראפט ן געשפרונגע ן או ן אי ר באב ע פוס ן ארײנגעקלאפ ט אי ן העלם , א ז דע ר העפטיקע ר ריטע ר הא ט א דונע ר פו ן זײ ן קעמל . אבע ר אל ע גרויס ע רוס ן האב ן זי ך געטראג ן מע ר װירקלעך . פֿאַר בייַשפּיל, זיי געוויינט קורץ נעעדלעס אויף שיך, טריינג צו שלאָגן זיי אין די מאָגן. און דאָך האָבן די הייליקע רוסן געהאַט אַ נומערישע העכערקייט אויף זייער זייט. ז ײ האב ן פארלוירנדי ק טויזנטע ר רײטער , געקעמפ ט או ן צוריקגעטריב ן דע ם שונא .
  אי ן דע ר קאמ ף אוי ף דע ר לינקע ר פלאנ ק האב ן ד י קאזאק ן זי ך אקטױ ו באטייליקט . מיט טשעקקערס, אין היטלען און בורקעס, האָבן זיי כּמעט תיכף אויסגעמישט די פאָרמירונג. איצט האָט יעדער פון זיי געקענט באַווייזן זייער גוואַלד.
  דאָ האָבן זיך באגעגנט צוויי העלדיש קאָסאַקקס וואַסילקאָ און דאַנילאָ. מען איז געבוירן פריי, ווילד. דער אַנדערער וואָלט אויך נישט געדאַרפט זיין דער ערשטער! און כאָטש ביידע זענען באשאפן דורך מאַגיש, מענטש-געמאכט זכּרון סטאָרז מעמעריז פון קינדשאַפט, פון וועט, פון דעם חלום פון אַ בעסער לעבן.
  און זיי קעמפן ניט פֿאַר לעבן, אָבער פֿאַר טויט.
  וואַסילקאַ האָט געשריגן:
  ― װאָס רעדסטו, באַסורמאַן!
  - דו אלײן זענט א כופר! איך בין אַ רוסיש ארטאדאקס מענטש! - האָט דאַנילאָ זיך אָפּגעזאָגט.
  - ניין, דו ביסט מיין שונא! - וואַסילקאַ האָט זיך אויסגעדרייט און דורכגעפירט אַ טאָפּל פאָכער טעכניק, שלאָגן די פייַנט אונטער די אָרעם. ע ר הא ט זי ך אפגעריםן , אבע ר אי ז געכאפ ט געװאר ן פו ן זײד ן העמד , װא ס אי ז געװאר ן רויט ע פו ן בלוט .
  ― װאָס פֿאַר אַ ממזר! רוינד אזעלכע קליידער! - דאַנילאָ האָט אויפגעהויבן זיין פערד. ער האט מיט די קעפלעך אראפגעטריבן וואסילקא פונעם זאטל. דער קאזאק איז געפאלן, אבער איז גלײך אויפגעשפרונגען, נאך אלץ דערשטוינט, געשװינדלט מיט זײן. דאַנילאָ האָט אַראָפּגעבראַכט אויף אים זײַן זבֿר, צעשפּאַלטן זײַן שאַרבן מיט אַ שטאַרקן קלאַפּ.
  - אנטשולדיגט קאזאק! אבער מיר זענען ענג אין דער זעלביקער אַלוועלט!
  דער קעמפער האט געמיינט אז ער האט געוואונען, אבער אין דעם מאמענט האט ער באקומען א סאבער אויפן הינטן קאפ. פון דעם שרעקלעכן קלאפ איז דער קאפ געװארן טונקל און דער קאזאק האט זיך מיט די לעצטע כוחות זיך אומגעדרײט און געכאפט דעם פארברעכער מיט דער בלייד. א מינוט שפעטער איז אלץ אין קאפ געװארן פארװאלקנט מיט א בלוטיקן נעפל. אן אנדער לעבן, כאָטש ניט פאַקטיש, אָבער ניט ווייניקער פאַקטיש, אַראָפאַקן אין דער פינצטערניש פון פארגעסן.
  ד י מײדלע ך האב ן זי ך געקעמ ט מי ט ניש ט װײניקע ר פרום . די מעכטיקע, גאָלדענע גראַפֿין מאַרגאַריטאַ איז געקומען פּנים צו פּנים מיט דער שװאַרצער האַרדער פּרינסעס אָלגאַ. בײד ע שײנהײט ן האב ן געגלײ ט מי ט פרײדיקע , מײדלשע ר צארן . אונטער מאַרגאַריטאַ איז געווען אַ שניי-ווייַס יינהאָרן, זייַן גילדענע כוווז האָבן קיקינג אַוועק פונקען. אָלגאַ ס רויט הירש איז אויך נישט ערגער אין שיינקייט און חן.
  ד י מײדלע ך האב ן זי ך צוזאמע ן מי ט אז א קראפט , א ז ז ײ זײנע ן אראפגעפאל ן פו ן ד י פערד . מאַרגאַריטאַ האָט געשוואוירן:
  - נו, איר זענט פעט.
  אָלגאַ האָט געזאָגט:
  - איך הער פון קושטשע.
  ד י מלחמ ה האב ן זי ך געקעמ ט צ ו פוס , אראפגענומע ן ד י געפעלשט ע מאראקא ־ שיך . זייער ראָזעווע כילז און טאַנד מאַסקיאַלער אַנגקאַלז אריבערגעפארן זייער ללבער לייכט מיט ינימאַטאַבאַל חן. אַזוי אָלגאַ ריפּראַדוסט אַ דעפט באַפאַלן און שנייַדן אַראָפּ די שטאָל, גילדיד טעלער קאַווערינג מאַרגאַריטאַ ס פול בריסט. ניפּאַלז ווי ליכטיק ווי רויז באַדז זענען יקספּאָוזד. די גראפין האט זיך אויסגעלערנט:
  - וואַו, לעסביאַן!
  און זי איז נישט געבליבן אין כויוו, ריפּינג עפענען די אַפענדער ס קייט פּאָסט, ריווילינג די מאַסקיאַלער און פאַרפירעריש טאָרסאָ פון דער יונג פּרינסעס. אָלגאַ האט אַוועק די רעשטן פון איר קליידער, און מאַרגאַריטאַ נאכגעגאנגען איר בייַשפּיל. איצ ט האב ן ד י מײדלע ך געקעמ ט נאקעט , אי ן זײע ר באזונדער ע שײנקײט : קריגער־געטן . די גלענצנדיק ללבער זענען באדעקט מיט סקאַרס, און דעמאָלט אַ בליץ שלאָגן פון די בלייד שנייַדן אַוועק די קאַסטן פון אָלגאַ. אין רעאקציע האט דאס מיידל אריינגעפלאנצט דעם פוס אין דער פרעסע פון איר חוצפהדיקער קעגנער. זי האט זיך אראפגעבויגן און א רחמנותדיקער שווערד האט אפגעשניטן דעם קריגערס שיינעם קאפ, מיט האר וואס איז ווערט א פארמעגן. אבער אָלגאַ האט נאָר ינדזשויד איר נצחון פֿאַר אַ קורץ מאָמענט, אַ שאַרף פייַל פּירסט איר סערווייווינג קאַסטן, ריטשט איר העלדיש, לייַדנשאַפטלעך האַרץ.
  אַזוי זענען געשטארבן די העלדן פון מאַדזשיקאַל באַטאַלז!
  גראָבאָגאָר אַקטאַד מער דזשודישאַסלי: ער געפרוווט צו קוקן פֿאַר שפּירעוודיק ספּאַץ אין די פייַנט פאָרמירונג און דורכשטעכן די הויט מיט אַ פונט.
  אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש איז אויך כיטרע, אין קיין ייַלן צו וואַרפן ריזערווז אין שלאַכט. ער האט געדענקט דעם כלל: א קאמאנדיר קאנטראלירט נאר די טרופן וואס ער האט נישט אריינגעווארפן אין קאמף.
  איר האָבן כּמעט קיין קאָנטראָל איבער וואָס זיי זענען פייטינג. סייַדן איר קענען באַפעלן זיי צו אַנטלויפן!
  באלדאק איז נישט געווען באקאנט מיט זיין געדולד. אין אַן אָנשטרענגונג צו אָפּזעצן דעם קריזיס, ער באפוילן:
  - גלייך וואַרפן דיינאַסאָרז און מאַמאַטס אין שלאַכט. עס ס צייַט צו ברעכן ניט בלויז די פייַנט ס באַקבאָון, אָבער אויך זיין שאַרבן.
  ווען דיינאַסאָרז, ווי גרויס ווי פּלאַנאַץ, קאַמיש דורך, זיי זענען אַ מאַנסטראַס גרויל. די פאַנטאַזיע איז קויכעס צו באַשרייַבן די גראַנדור פון דער סצענע ווען עטלעכע טויזנט פון די ריז פליען קאָפּלאָנג אין אַמאָל. דאָס איז אַ מייַעסטעטיש פּאַנאָראַמאַ, ווען די וואָלטן טרייסלען און די ביימער זענען גרייט צו אָנהייבן טאַנצן.
  די שאָל צוגעבונדן צו באַלדאַק ס אויער קוויקט, סוויאַטאָפּאָלקס קול געפרעגט:
  - איז ניט צו פרי ?
  באלדאק האט געענטפערט מיט כעס:
  ― נײן, נאָר רעכט! איך האף אז איך קען זיך פאראויסגיין פון מיין פחדן און שוואכן קעגנער!
  . קאפיטל נומער 5
  דאָבריניאַ ניקיטיטש, געזען די באַוועגונג פון די אַרמיי פון מאָנסטערס, האט געזאגט:
  ― נו, דאָך װעלן מיר אױך מוזן שלאָגן!
  איליאַ מוראָמעץ האָט געזאָגט:
  - מאַך דיין רעזערוו פון דעם צענטער אַזוי אַז די דיינאַסאָרז פאָרן דייאַגאַנאַלי און דורכפירן אַ ויסקערן. דאָס וועט זיין אַ זייער שטאַרק פּאַטש אין די פּנים, און איר וועט ראַטעווען דיין טרופּס.
  ― זעט אױס, אַז מיר האָבן קײן אַנדער ברירה!
  ד י װארפ ן מי ט דע ר נײע ר רעזערװ ע אי ז ניש ט אינגאנצ ן גלײ ך געגאנגע ן ; ע ס אי ז ניש ט מעגלע ך געװע ן צ ו פארמייד ן אומגעקומענ ע צװיש ן אונדזע ר אײגענע ר אינפאנטרי . אבע ר דע ר קאמ ף אי ז געװאר ן א ס ך צארדיקער ע או ן קאלירפולער . ספּעציעל ווען דיינאַסאָרז געקעמפט יעדער אנדערער.
  דאָ זענען צוויי ריזיק טיראַננאָסאַורס, ינטערטוויינד אין אַ פּילקע און אנגעהויבן צו בייַסן יעדער אנדערער ס עק. צעריסן פלייש איז געפלויגן אין פארשיידענע ריכטונגען. וואָס איז נאכגעגאנגען איז געווען אַ וואַרפן פון די סטרעפּטאָסאַורוס בייַ די דיפּלאָדאָקוס. א ברוגזדיקע ביס אין האלדז, אן אומבאשרייבלעכער געשריי פון פארצווייפלונג. די ריזיגע חיה האט אפגערופן מיט א קלאפ פון איר עק, אראפגעקלאפט א טוץ רידער צוזאמען מיט זייערע פערד. דאָס פֿײַער האָט געברענט און דער בויך פֿון דיפּלאָדאָקוס האָט זיך צעריסן. ריזיגע געדערעם האבן זיך אויסגעגאסן. ז ײ האב ן זי ך באװעג ן װ י קאלאסאל ע װערעם . ריידערז אויף פערד און קעמלען האבן זיך פארפלעקט אין זיי. אפיל ו ד י מעכטיק ע מאמ ט הא ט זי ך געכאפ ט או ן זי ך זי ך איבערגעקער ט אויפ ן רוקן , זי ך געשאפ ן מי ט ד י געדיכט ע פיס .
  דיינאַסאָרז געשטארבן, אָבער מער פאַנטאָם וואָריערז געשטארבן. דאָ איז דער באַרימטער ריטער פון דער אַרמיי פון הייליק רוסלאַנד, גראף דודקאָ, וואָס איז געווען טראַמפּאַלד דורך אַ דזשייגאַנטיק ראַפּטער. ס׳אי ז אל ץ אויסגעזע ן זײע ר מי ט או ן לעכערלעך . א טײ ל דינאזאאר ן האב ן געהא ט צ ו זי ך צוגעבונדן , ז ײ האב ן אפגעשניט ן פרעמד ע או ן זײער ע אײגענ ע זעלנער , װ י מי ט א רייזער . און װיפֿל פֿערד זײַנען דערהרגעט געװאָרן, אַ מאַנסטראַסן דערזען.
  סוויאַטאָפּאָלק געפרעגט באַלדאַק:
  ― נו, װאָס זאָלן מיר איצט טאָן?
  האָט ער מיט בטחון געענטפערט:
  - די הויפּט רעזערוו איז געראטעוועט געווארן. איך גיב דעם באפעל, נאכדעם וואס איך האב געמאכט א טיפן רונד-באונד מאנוווער, צו אריבערפירן די טרופּס צו די בערג. דארט ן װע ט באשלאם ן װער ן דע ר גור ל פו ן דע ר פירמע .
  - אפשר שלאכטן ? - קערעקטאַד די עפּאָס העלד.
  - מעגלעך באַטאַלז! זאל ס טאָן אַ קרוק וואַרפן!
  ― נו, גײ פֿאָר! זאל די השגחה אונדז העלפן!
  דיינאַסאָרז, יומאַנז, גאַבלינז, זעלנער פון אַלע סטריפּס און טייפּס האָבן געקעמפט מיט ופגעקאָכט פראָסיטי. ד י הײליקע ר רוסן , הא ט געלונגע ן א ביס ל ארויפצורײס ן אוי ף דע ם עקסטרעמע ן לאנד , קװעטש ן ד י פאזיציע ס פו ן ד י גרויס ע רוסן . דאָבריניאַ ניקיטיטש האט אַ קליין רעזערוו דיטאַטשמאַנט פון טיראַננאָסאַורס אין שלאַכט. ז ײ זײנע ן געװאר ן דע ר קראװע , װא ס הא ט געשטיצט , דע ם דא ם בלאק , װא ם הא ט מע ן געמאכ ט זי ך אנטקעג ן דע ם פארגרעסער ן דרוק . די טיראַננאָסאַורס האָבן אָפּגעשניטן דעם געלעגער און אומגעבראַכט גאַנץ עטלעכע רידער.
  באלדאק האט געשוואוירן, אבער ער האט מער נישט געהאט קײן רעזערװ: די הויפט־כוחות זענען ארומגעשיקט געװארן.
  גראָבאָגאָר איז אויך געווען נערוועז, ער איז געווען מיד פון זיין כיטרע און ער אויך וואַרפן דיינאַסאָרז אין שלאַכט.
  אבער ער האט עס מיט אַ קליין דיטאַטשמאַנט. דערנאָך האָט אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש אומגעריכט רעאַגירט. ער האט אין די שלאַכט, מיד אַלע די פאָרסעס קאַנסיסטינג פון מאַמאַטס און דיינאַסאָרז. גלײכצײטי ק האב ן ד י מיליטע ר געהאנדל ט זײע ר כיטרע , אונטע ר דע ר דעק , פו ן דע ם נעפל , װא ם ד י עלפים האבן גורם געװען . ווי אַ רעזולטאַט, דער קלאַפּ איז געווען זייער שטאַרק. א ס ך פײנטלעכ ע רײטע ר או ן אינפאנטרי ע זײנע ן אומגעקומע ן אויפ ן ארט . ד י אל ע צוגאנג ן זײנע ן געװע ן פארשפײ ט מי ט צעטרעטענע . גראָבאָגאָר האָט געהאָפט, אַז דער שונא, ווי ער, זייענדיק כיטרע, וועט שיקן בלויז אַ קליין טייל פון דער רעזערוו, ווי אַ רעזולטאַט פון וואָס ער באַגרענעצט זיך צו האַלב מיטלען. ווי אַ רעזולטאַט, די איניציאטיוו איז דורכגעגאנגען צו דער זייַט פון די גרויס רוסישע.
  גראָבאָגאָר האט נישט מיד פאַרשטיין אַז דער פייַנט האט אַ מייַלע אין די שלאַכט און זיין קליין סקוואַד פון דיינאַסאָרז איז פּושינג צוריק, און די קאַוואַלרי קען נישט אַנטקעגנשטעלנ זיך אַזאַ מאָנסטערס. די פארלוסטן זענען שנעל געוואקסן, סאלדאטן זענען אומגעקומען אין די טויזנטער.
  אַליאָשאַ האָט זיך אַריבערגעטראָגן און אַרײַנגעטאָן זײַן האַנט אויפֿן קרייַז מיט די רעליקס:
  - עס מיינט אַז משיח העלפּס אונדז! אָבער, צוטרוי אין גאָט און טאָן ניט מאַכן אַ גרייַז זיך! איצט איר קענען ראַטעווען דיין ענערגיע.
  פּאַסטוכאָוו האָט זיך אויך געקעמפֿט, דער מעכטיקער יונגערמאַן, ווי מען וואָלט זיך דערוואַרטן, איז געווען אויפֿן הייססטן אָרט. ע ר הא ט אװעקגעװארפ ן זײ ן שיל ד או ן געשלאג ן מי ט צװ ײ שװערד ן גלײ ך . גלײכצײטי ק הא ט אויסגעזען , װ י דע ר ױנגערלע ך שפילט .
  גראָבאָגאָר האָט געשריגן:
  - קום , ברענג צו מיר דעם בחור !
  עטלעכ ע שוכטע ר האב ן זי ך אפגעשײד ט פו ן דע ם אימפאזירנדיק ן באגלייטן , דע ר פארזיכטיקע ר קאמאנדיר . זיי זענען געפירט דורך די ריטער וויסקאָונט דע גויטש. א שטארקער און כיטרע קריגער האט ער מיטגענומען מיט זיך א באזונדערע מיטל, א געמיש פון א קרעסבויגן און א לאסא.
  ― איך װעל ברענגען פּאַסטוכאָוו אויף אַ שטריקל. נאָר איין זאַך איך געוואלט צו וויסן? וואָס וועט זיין די באַלוינונג?
  גראָבאָגאָר האָט געוואָרפן דאָס זעקל, דע גוישע האָט עס געכאַפּט אויף דער פליג:
  - מיין ברייטהאַרציקייט וועט זיין פּשוט בלענדיק!
  - באטראכט אים טויט!
  ― נײן, בעסער לעבעדיק! דאָס איז נישט דער באָכער וואָס זיי זינגען: בעסער טויט ווי לעבעדיק, האַרט וואָריער - בלוי!
  דער װיסקאָנט האָט געלאַכט און געשפּילט דעם דרײַהאָרנדיקן קעמל, דאָס פֿערדס בובקעס האָבן זיך געציטערט. גראָבאָג האָט באַפֿוילן:
  - וואַרפן אַלע ריזערווז אין שלאַכט! לאָזן די דיינאַסאָרז ברעכן די שורה! נאָך אַלע, אַליאָשאַ איז נאָר אַ גאַג!
  אין די לעצטע ווערטער האָט מען געקענט פילן אַ טרויעריק: זיי האָבן זיך געמוזט אויסלערנען! און ווער איז גראָבאָגאָראַ זיך!
  די פּראַל פון דער ווייַטער לאַווינע פון דיינאַסאָרז ערלויבט די פראָנט צו סטייבאַלייז, אָבער די פעראָסיטי פון דעם בלויז געווארן שטארקער. ד א הא ט זי ך ארויסגעװיז ן דע ר ריזיקע ר קאפ־קאפ ט פו ן ד י קראסאזארו . דאָס ריזיקע מויל האָט זיך קונוולסיוו צוגעקלעפּט און אויסגעקלאַפּט די קין. ד א הא ט מע ן אײנע ם פו ן ד י רײטע ר אנגעכאפ ט ב ײ דע ר צונג , מע ן הא ט אי ם ארײנגעצויג ן אי ן דע ר לעבעדיקע ר אונטערװעלט , ד י פאנגע ן פארמאכט . פון אונטער די צײן זײנען ארויסגעפלויגן שארף בלוטיקע בײנער. איינער פון די בלאַדי ברעקלעך שלאָגן די מיידל 'ס פּנים. די שײנהײט האט געשמײכלט :
  - מען צעשפרײט זיך שוין, אן שום סיבה.
  אפילו געהרגעט דיינאַסאָרז, רעכט צו דער פּרימיטיוונאַס פון זייער אָרגאַניזם, געקעמפט פֿאַר עטלעכע מאָל און געוויינט שרעקלעך פאַנגז און קלאָז. אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש מיט אַ קליין אָבער געזונט-שטריקן סקוואַד: פון צייַט צו צייַט ער שנייַדן אין די רייען. ע ר הא ט געמאכ ט עפע ס חורבן , אי ן ד י שונאי ם רייע ן או ן זי ך צוריקגעטריבן . ד י האלב־נאקעט ע מײדלע ך האב ן זי ך בלא ט או ן זי ך פארשעמט , געקוק ט אויפ ן שײנע ם מאן .
  ― איר קענט אונדז נישט כאַפּן! איר וועט פאַלן די קוואַזאַר! - האט דער כיטרע בחור געזונגען. - ניט פֿאַר גאָרנישט איז דער זון פון אַ ארטאדאקס גאַלעך געווארן אַ לעגענדע, אַ סימבאָל פון ריסאָרספאַלנאַס.
  דערװײ ל הא ט ד י גוישע ס אפטיילונ ג דורכגעבראכ ן צ ו פאסטוכאװ . דער װיסקאָנט האָט געזונגען אויף אַ טרויעריק שטייגער:
  - אי ך װע ל אײ ך צאלן , פאסטע ר ! און דאָס וועט יבערראַשן איר שטאַרביק! וועט קומען חשבון און עס וועט קומען געשווינד! זיי וועלן דיך איינשליסן אין אַ וועגעלע אָרן!
  פּאַסטוכאָוו האָט געהערט די באַרימעריי ווערטער פון דעם וויסקאָנט דורך דעם קלאַנג פון שווערדן, די קרעכצן פון די ווונדאַד און די ברום פון דיינאַסאָרז.
  - א װאגאן־ארבן איז עפעס נײס! אפֿשר איז דאָס אַ װאָגן־פֿאָרם!
  De Guiche האט אויפגעהויבן אַ כייבריד לאַסאָו און קראָסבאָו. ע ר הא ט ניש ט געצייל ט אויפ ן ציל , או ן געפרואװ ט כאפ ן פאסטוכאװ . ע ר אי ז אבע ר געװע ן אויפ ן פלינק , או ן װע ן ד י לאס ע אי ז געפלויגן , הא ט ע ר זי ך געטוי ט װ י א שװעםטער . דער לאסא האט זיך ארומגעוויקלט ארום דעם האלדז פון איינעם פון די גרינע ארמיי קריגערס. פו ן א שװער ן װײטיק ן שאק , הא ט דע ר קעמפע ר פארלוירן .
  - פאַרשילטן עס, איך מיסט! - די וויסקאָונט באשאפן דורך מאַגיש קאַמאַש גאַנץ געוויינטלעך.
  - עס איז די זעלבע ווי שטענדיק! - האט פאסטוכאװ א געשרײ געטאן, און אויף זײן װײםן אײניקארן האט ער זיך אײנפאך געגאלערנט צו דע גוישע. צוויי קריגערס האָבן זיך געלאָפֿן אים אָפּצושניידן. סווינגס פון שווערדן. ד י אפגעשניטענ ע קעפ ן האב ן זי ך אװעקגעקײלט , אײנע ר מענטש ן או ן דע ר צװײטע ר פארהארנט .
  דער וויסקאָונט נאָר געראטן צו זאָגן:
  - נו! פאַרניכטן!
  ווי דער קאָפּ איז געווען אָפּגעשיידט פון זיין גוף.
  פּאַסטוכאָוו האָט געענטפערט:
  ― אַ קאָפּ אָן אַ נשמה איז װי אַ הונט מיט אַ נשמה!
  פֿינף רײַטער האָבן זיך גלײך צוגעלאָפֿן צום בחור. אײנע ם פו ן ז ײ הא ט ע ר גלײ ך דערהרגע ט או ן דע ם צװײט ן אראפגעקלאפ ט פו ן זײ ן פערד .
  - נו, ווי פילע פון איר זענען דאָרט! לאָמיר אַרײַן אין בעקן אַרײַן!
  די ריידערז געווען אַ ביסל צעמישט, וואַו, דער פייַנט איז געווען שטאַרק.
  פּאַסטוכאָוו האָט אָפּגעשניטן נאָך צוויי און געזונגען:
  א באנפייער מיט דעם העלסטע פלאם,
  מײַן ליבע ברענט!
  כאָטש דער שונא איז כיטרע און כיטרע,
  אבער ער וועט זיין צעבראכן!
  
  זאל דער ווילדער, משוגענער רשע
  עס ברענט און צעשטערט דעם ראיאן!
  ליבע אין דער נשמה איז ווי אַ נאַכט גאַל;
  קאַמיש, פלי, גיין פֿאַר עס!
  
  און הייליק רוס וועט געווינען,
  עס איז קיין אנדערע גורל!
  דער ריטער וועט כאַפּן אַ שטאַרק שילד,
  טייערער פאטערלאנד!
  
  און ער וועט בלייבן געטריי,
  הייליק ליכט צו רוסלאַנד!
  רוסיש פאנצער איז פאַרלאָזלעך,
  לאָמיר ראַטעווען אונדזער משפּחה פון צרות!
  דער בחור האט געזונגען און געהאקט אן אויפהער. זײנ ע קלעפ ן האב ן געלײג ט ד י באװעגונ ג פו ן ד י מאעסטרא ס פינגע ר אוי ף ד י קלײדע ר פו ן א פיאנע . בלויז רירט קלאַפּן אויס נישט מוזיק, אָבער סטרימז פון בלוט. אָבער, די "גרין" וואָריערז געקעמפט זייער גוט, דעמאַנסטרייטינג ניט ווייניקער גוואַלד און וועט צו געווינען. גאַבלינז זענען נישט ערגער צו מענטשן, עלווז זענען ויסגעצייכנט אַרטשערס און זענען נישט פאַרפאַלן אין האַנט-צו-האַנט קאַמבאַט. ע ס זײנע ן געװע ן גלענצנדיק ע קאמפן , מי ט א דעמאנסטראצי ע פו ן א ווירטואזישן ר מדרגה .
  גראָבאָגאָר האָט אַזוי צונויפגענומען די בעסטע וואָריערז אין אַ פויסט און געשלאָגן טאָמבאַנק, ער איז נישט געווען אַ פחדן, נאָר פאַרקערט, אַ פּרעכטיק שווערד און קעמפער.
  - איך וועל געווינען! מיר קענען נישט פאַרלירן!
  דאָבריניאַ ניקיטיטש אויף זיין פלאַנג קערפאַלי מאָניטאָרעד די מווומאַנץ פון די פייַנט. באַלדאַק ס שטאַרק רעזערוו געראטן צו דערגרייכן די היללס אין די צווישן פון אַ הייס שלאַכט. עס זענען געווען גאַנץ אַ ביסל דיינאַסאָרז אין רעזערוו; שטאַרק מאָנסטערס, ניצן מאַדזשיקאַל כאָרסשוז, אנגעהויבן צו קריכן אַרויף אַ כּמעט ווערטיקאַל שיפּוע. די רעזערוו איז געווען באפוילן דורך די מענטש-געמאכט ריטער לאַנסעלאָט. די אַמבוש רעגימענט פון גרויס רוסלאַנד איז געווען געפירט דורך מיקולאַ. ער האָט געזאָגט צו דאָבריניאַ:
  - אקעי, די שדים קומען!
  דובריניע האט געענטפערט:
  - װי אזוי זײנען די שטערן צעשפרײט ?
  - אַוודאי אַלץ איז אין פול גאַנג!
  - ווען זיי באַקומען צו די שפּיץ, איר זאָל גיסן ייל אויף זיי, ימאַדזשאַן וואָס וועט פּאַסירן אויב די דיינאַסאָרז פאַלן אַוועק.
  מיקולא האט געשמײכלט:
  - און דאָס אויל מיט דער סמאָלע קען מען אָנצינדן!
  - וואָס אַ גאָר גלייַך געדאַנק! כאָטש גרויזאַם!
  - אין מלחמה גייט גבורה האַנט אין האַנט מיט רחמנות! זיי זענען ווי די חתן און כלה אין אַ וויקטאָריאַס פאַרבאַנד! - האט מיקולא געפײפט. - מיר וועלן קעמפן שווער, מיר וועלן קעמפן שווער! און ניט נאָר אַן אויג פֿאַר אַן אויג!
  ד י דינאזאאר ן האב ן געבליב ן קריכ ן או ן קריכן . שטראָפן אויף די שטערן, די מאָנסטערס און די פערד גאַלאַפּינג הינטער זיי סטאַמבאַלד, עטלעכע געפאלן, אָבער די הויפּט לאַווינע איז געצויגן צו פאָרויס. די דינאזאורים האבן געקליקט מיט די קין און אויף זיי האבן גערעגנט די פיילס, און האבן כמעט נישט גורם געווען קיין שאדן פאר די פארשוין, נאר אומברענגען מענטשן און קלענערע פערזאנען. זיי געפאלן צו די דנאָ, ראָולינג. די בויגן פון דער אנדערער זייט האבן שטארק אפגערופן, אבער וויבאלד זיי האבן געשאסן פון אונטן, איז דאס פייער נישט אזוי עפעקטיוו. אזוי ווי פורעם דעקט א בדל, אזוי האבן די מיליטער פון סוויאטאראסיע געשטראלט אויפן בערגל. די שפּיץ פונט איז וועגן צו זיין קראָסט.
  מיקולא האט באפוילן:
  - עס איז צייט! לאמיר פליען!
  אָיל געמישט מיט סמאָלע אויסגעגאסן. איינמאָל אַרײַן, האָבן די דינאָסאַורס פיס זיך אויסגעגליטשט אין זייערע פֿאַרכאַנצטענע כופֿות. דער ריטער לאַנסעלאָט איז אָבער נישט געווען פֿאַרלוירן, נאָר האָט באַפֿוילן:
  ― פֿאָרווערטס קעמפֿער! סארין אויף די קיטשקע!
  אָבער, אַזאַ "בראַווערי" האט מער שאָדן ווי גוטס. עס איז געווען אַ שרעקלעך ענגשאַפט: די דיינאַסאָרז האָבן זיך אויסגעדרייט און דורכשטעכן איינער דעם אנדערן. אבער די בליידס אַטאַטשט צו די עדזשאַז זענען ספּעציעל געפערלעך. זיי לייכט שנייַדן אַוועק די פלייש פון מאָנסטערס און קלענערער וואָריערז. לאַנסעלאָט האָט זיך געפונען אין דער צענטער פון דער ענגשאַפט. מע ן הא ט אונד ז רחמנא ל געקריצט , אי ם אפנעמע ן ד י מעגלעכקײ ט צ ו באפעל ן ד י ארמײ . מיקולאַ, דערזען אַז עס איז אָנגעקומען אַ קריטישער מאָמענט, האָט באַפֿוילן:
  ― לאָמיר אַטאַקירן! לאָמיר זיי געבן אַ פּיורולאַנט רעספּעראַטאָר!
  א קלאפ פון פרישע כוחות האט געטוישט די וואג לטובת דער מאגישער ארמיי פון גרויס רוסלאנד.
  די אַמבוש רעגימענטן אָדער בייפּאַס די היללס אין שטייַגן, אָדער קעגן פון אויבן. ממילא איז די העכערקייט געווען אויף דער זייט פון דער ארמיי, וואס האט געקעמפט אויף אן ארגאניזירטן אופן, קעגנאיבער צו איינער וואס איז אנגעכאפט געווארן פון בהלה, וואס האט זיך נאך מער פארשטארקט ווען מען האט אנגעצונדן די אויל.
  מיקולא האט געפײפט:
  ― לאָמיר אַזױ פֿאַרפֿלאָצן דאָס באָד ― לאָמיר אױפֿהײבן וואַנקאַ־װסטאַנקאַ!
  לאַנסעלאָט איז געווען דערשטוינט, און די רעזערוו וואָס איז לינקס אָן באַפֿעל איז פּשוט געשטארבן.
  באַלדאַק קען נישט שיקן ריינפאָרסמאַנץ, ווייַל אַלע זיין טרופּס זענען פּינד אַראָפּ דורך אַ פראָנטאַל שלאַכט.
  מיקולאַ געזען אַלע דעם זייער גוט, אין סדר צו פאַרגיכערן די באַזיגן און ינספּירירן די טרופּס, ער פּערסנאַלי שנייַדן אין די פייַנט רייען, סווינגינג אַ טאָפּל-שנלדיקע האַק.
  ― איך װעל אײַך אַלע צערײַסן! איר וועט וויסן איר ידיאָטן!
  באלדאק האט געשריבן:
  ― יאָ, איר װעט אַלע פֿאַרשילטן װערן! איצט די דראַגאָנס וועלן פאַרבינדן די שלאַכט!
  טאקע, אין די עקסטרעם כייץ, אַ שלאַכט פון דראַגאָנס אנגעהויבן. װי נאר זי איז געגאנגען אויף גלײכע תנאים, האבן די באפליגטע באשעפענישן זיך צעשפאלטן אין א םך שטאמען.
  מיקולא האט געשװאונקען די האק מיט גרויםן אויפרײםונג, אבער דערבײ ניט פארגעסן צו געבן די נויטיקע באפעלן. דער קאַמאַנדער איז געווען אַלע וועגן לייַדנשאַפט און ענטוזיאַזם.
  א מאן נעבן אים איז אויפגעהויבן געווארן אויף שפיזן, אבער דאס האט נאר פארגרעסערט די פארביטערונג.
  ביסלעכװײ ז האב ן ד י גרוים ע רוס ן גענומע ן ד י אויבערהאנט , מי ט יעד ן שװע ק פו ן שװערד ן או ן שטויס ן פו ן שפּיז ן נײ ע טויזנטע ר קרבנות .
  באלדאק האט געשריגן:
  - איר זענט לאַנסעלאָט: נאָר באַללס אין דיין מויל! דו טוסט אזא ממזר! נו, וואָס זאָל איך טאָן מיט דיר! איך װעל דיך הענגען, ניט בעסער װי דער פערט!
  די רעזערוו איז פאַרשווונדן, און עטלעכע פון די פאַנטאָם וואָריערז, אָן כעזאַטיישאַן, גענומען אַנטלויפן. אפיל ו ד י העלדיש ע מלחמ ה מײדלע ך האב ן געבליצט ן בארװעס , פי ל מי ט בלוטיק ע כילז . נו, מיר מוזן מודה זיין, אז עס איז געווען א פארשטענדליכע שריט, אבער ווען די דינאזאארן האבן זיך געאיילט, דונערט און צעטרעטן די אייגענע, איז עס געווען... בקיצור, אן אמת'ער ניגון פון פארניכטונג און צוברעכן ביינער. לאַנסעלאָט איז געשטאָרבן, זײַנע לעצטע ווערטער זײַנען געווען:
  ― דאָס האָב איך געקאָנט פֿאָרזען!
  פאַנטאָמס, אָבער, האָבן אַ גאַנג פון געפילן וואָס לאַרגעלי צונויפפאַלן מיט לעבעדיק ביינגז. דעריבע ר װײסנדי ק װא ס א פחד , האב ן ז ײ גענומע ן א פאניקע ר פלי , עטלעכ ע מײדלע ך האב ן זי ך אװעקגעװארפ ן פו ן דע ר פאנצער , װ י ז ײ זײנע ן געגאנגע ן לײכטע ר צ ו לויפן . זײער ע נאקעט ע קערפער , גלאנציק ע פו ן שווייס , טרא ץ דע ם גאנצ ן עראטיש ן אפעלאט , באזונדער ם זײער ע לוקסוריזע ע היפּס , מי ט מוסקלע ן װא ס האב ן זי ך ארומגערינגל ט אונטע ר א באנדיקע ר הויט , האב ן ניש ט געקענ ט באװײז ן סימפאטי ע אי ן ד י הערצער .
  ד י רדיפו ת אי ז געװע ן ברוטאלע , אל ע בערגלע ך או ן ד י צוגאנג ן צ ו ז ײ האב ן זי ך ארויסגעװיזן , װ י ד י געדיכט ע פארפלעק ט מי ט בלוט , פארשפרײ ט װ י א פאדער־פעל ד מי ט לײבן . די כובעלעך האָבן זיך אָנגעשטעקט אין דער בלוטיקער שיל. ד י זעלב ע האלב־נאקעט ע מײדלע ך פו ן גרויס ן רוסלאנד , האב ן זי ך צעװײנט , או ן אוי ך געפרואװ ט פארלירן . ווי אַמייזינג עס איז, נאַקעט וואָריערז, בלאַנק פון שווייס און פלעק מיט בלוט, זייער מוסקל פלעקסינג, די לעגס טאַנצן ווי זיי לויפן!
  מיקולאַ, ניט אכטונג צו די מיידלישע כיינעוודיק, באפוילן:
  - פאָר זיי צו דעם צענטער! דאָ מיר וועלן צעטרעטן די קליין טייַער. אפילו אַן עקשנותדיקער אייזל פאלגט דעם בייטש!
  ד י באװעגונ ג אי ז געװאר ן אל ץ מע ר דירעקטע ר או ן גיך . ניצן די פאַקט אַז די מערסט שטאַרק רעזערוו איז חרובֿ, מיקולאַ, אויף די אָרדערס פון דאָבריניאַ ניקיטיטש, קעגן די פייַנט אין די פלאַנג און דערציען. או ן כאט ש דע ר קלאפ ן אי ז ניש ט געװע ן צ ו אמא ל אי ז געװע ן גרוים , דע ר שוי ן פו ן ד י ארמײען .
  באלדאק , דערזעענדי ק א ז ד י לאג ע װער ט קריטיק , הא ט זי ך ארײנגעלאפ ן אי ן קאמ ף צוזאמע ן מי ט א קלײנע ר אפטײלונ ג זעלנער :
  - נאָר דער ווינט איז היציק, עס רעגנט אין מיין אויגן! אי ך זע א שטורעם , װא ם הא ט זי ך געשלאג ן איבע ר דע ר װעלט ! - Bogatyr Baldak גאַט אין פאָרמירונג, אָבער אַ טייל פון זיין מאַנשאַפֿט איז נאַקט דורך פליינג קאַוואַלרימען און דיינאַסאָרז. אויב איר שטעלן פייַער צו אַזאַ אַ פאַרזעעניש, ער וועט טאַקע לויפן. און אַפֿילו אַזוי, נאָר די קלאָז בליקן, שניידן די בלוט-געווייקט ייבערפלאַך!
  מאַנוווערינג די יינהאָרן, באַלדאַק עפעס געראטן צו אַנטקעגנשטעלנ זיך, אָבער זיי געראטן צו צעטרעטן אים אַ פּאָר פון מאל. ער האָט געוואָלט נאָר איין זאַך: צו קעמפן מיט דאָבריניאַ ניקיטיטש. דערצו, ער האט צוגעגרייט אַ פּריקרע יבערראַשן פֿאַר די פייַנט.
  דאָבריניע, וואָס האָט זיך פאַרשטאַנען, אַז דער קאָמאַנדיר דאַרף געבן אַ ביישפּיל פאַר די זעלנער, האָט זיך אַריינגעלאָשן אין דער דיק פון שלאַכט. ער אַליין איז, פון קורס, אַ באָקע און שטאַרק וואָריער, מיט ויסגעצייכנט באַפעלן פון די אוצר קאַסטן.
  ― נו, בחורים! אונדזער הערצער וועלן נישט וואַקלען אין דעם קאַמף! לאָמיר שטיין פֿאַר די כּבֿוד און כבוד פון גרויס רוסלאַנד.
  באלדאק האט געענטפערט:
  - זאל סאַקרעד רוס 'געווינען!
  דער העלד פאָמאַ, וואָס איז געווען פייטינג בייַ באַלדאַק ס רעכט האַנט, צוגעגעבן:
  - קעמפן פֿאַר איר און טאָן ניט זיין דערשראָקן!
  ביידע זייטן האָבן דעמאַנסטרייטיד דעם העכסטן קאַמבאַט דרוק. אמת, רובֿ פון די אַרמיי פון סוויאַטאָראָססיאַ איז שוין אנטלאפן, אָבער די וועכטער געטאן מיראַקאַלז פון מוט.
  באלדאק האט זיך אריבערגעצויגן, ער האט דערזען דאבריניע ניקיטיטש און האט זיך גענומען דערנענטערן צו אים. ד י לינק ע האנ ט הא ט זי ך געגראפ ט נא ך צװ ײ פײערדיק ע מתנות , געשענ ט פו ן ד י מכשפים .
  - איצט וועל איך דיך פּרעגלען, דאָבריניושקאַ!
  ניקיטיטש האט דיפיטיד צוויי וואָריערז, ער אויך באמערקט באַלדאַק. איצט האָבן די צוויי העלדישע קאָמאַנדירן געמוזט באַשליסן: ווער וועט באַקומען די לאָרעלעך!
  באלדאק האט געשריגן:
  - נו, געווינער פון די שלאַנג, איר ווילן עטלעכע סעמאַלינאַ?
  דובריניע האט געענטפערט:
  - אזעלכע קינדישע אויסדרוקן פאסען ניט פאר א הערליכען קריגער!
  באלדאק האט זיך געכאפט:
  ― װילט איר דאָס נישט?
  ער האט געװארפן א פײערדיקע מתנה, װאם האט געקאנט פרײלן א גאנצע מאמע. דאָבריניאַ דזשאַמפּט אויף די יינהאָרן, די "טאַלאַנט" שלאָגן די צוריקציענ מאַסטאָדאָן, מיד סקינדינג די חיה.
  - איר האָט אַ לייַטיש פליען סוואַטער! - האט דאבריניע באמערקט.
  - דו ביסט א קלוגער שטן! - האט באלדאק געזאגט מיט עגמת נפש און געווארפן די צווייטע מתנה.
  אבע ר אי ן דע ר מאמענ ט פו ן װארפ ן הא ט מע ן אי ם געשטופט , זײ ן האנ ט אי ז פארבלאנדזשע ט או ן ד י מאגיש ע ״גראנאט ״ הא ט זי ך כמע ט נעב ן אים . ד י ביא־פײע ר הא ט פארברענט , דע ם העלד , צעשמעל ט זײנ ע פאנצער ן או ן געפראג ט זײ ן מעכטיק ן פלײש .
  ― װאָס פֿאַר אַ ממזר! - האט באלדאק געשאלטן. כאָטש, דורך און גרויס, עס איז געווען זיין אייגן שולד פֿאַר ניצן פּראָוכיבאַטאַד וועפּאַנז.
  דאבריניע , הא ב אראפגעקלאפ ט פי ר קעמפער ם ( א גאבלי ן מי ט א אפגעריסענע ם בויך , הא ט מי ט װײטיק ן זי ך צעקלאפ ט ד י צײן , אוי ף א בערגל , פארװאקס ן מי ט גראז) , או ן געשטאכ ן דע ם פינפט ן קעג ן מי ט זײ ן אײגענע ם דאגל , הא ט זי ך דורכגעבראכ ן צ ו באלדאק .
  ― נו, װאָס פֿאַר אַ העלד! כאָטש איר טאָן ניט וועלן עס, איך פאָרשלאָגן עס! זאָל מיר קעמפן איינער אויף איין?
  באלדאק האט געשריבן:
  - אַוודאי וועלן מיר!
  בײד ע ריטע ר האב ן זי ך צוזאמענגענומע ן , געשלאג ן ד י שװערד ן או ן פונ ק זײנע ן געפלויגן .
  דאָבריניאַ האָט געזאָגט:
  - אפֿשר װאָלט געװען בעסער, אַז דער רעזולטאַט פֿון דער מלחמה װערט באַשטימט דורך אַ דועל צװישן קאָמאַנדירן?
  באלדאק האט געשריבן:
  - איר האָט צו קליין קישקע פֿאַר דעם!
  דאָבריניאַ האָט אַרויפֿגעטאָן אויף זײַן פּנים דעם אָפנהאַרציקסטן שמייכל:
  ― מײנט איר אַזױ?!
  ― יאָ, דער שאַקאַל און איר װעט אים באַקומען אױפֿן קאָפּ!
  באלדאק האט זיך צוגעלאפן צו אטאקע, אבער די געזאנגענע זייט האט ארויסגעגעבן שטארקע ווייטאג און אים אפגעהאלטן פון באוועגן:
  ― איך װעל דיך צערײַסן!
  דאָבריניע האָט אָפּגעשטויסן די אַטאַק און האָט אָנגעהויבן אַטאַקירן פֿון רעכטס, ווײַל אַזוי איז דער שונא שווער פֿאַרוווּנדעט געוואָרן.
  קיין גרויסער ומגליק וועט ניט פּאַסירן דעם פּלאַנעט,
  או ן אומזיסט ן הא ט דע ר שונא ט ארײנגעװארפ ן זײנ ע כוחות !
  מיר וועלן קענען באַזיגן דעם פייַנט אין אַ כבוד שלאַכט,
  די פינצטערניש וועט צעלאָזן אין שטויב - די צייט פון ליכט וועט קומען!
  דאבריניע האט געזונגען און געמאכט נאך א צרה אטאקע, אפגעשניטן דעם רעכטן ארעם.
  באלדאק האט אראפגעלאזט זײן שװערד און געשריגן אויף דאבריניע, געשריגן:
  - האר, דו...
  דאָס אוצר פֿון דאָבריניע האָט אָפּגעשניטן באַלדאַקס קאָפּ. זי איז אוועקגעפלויגן צען טריט און איז אויפגעכאפט געווארן דורך א קריגער. דער שטארבנדיקער קאפ האט געראטן צו זאגן:
  ― איך שעלט אײַך! - און דעמאָלט עס קראַמבאַלד אין קליין, פלאַמינג פראַגמאַנץ.
  דובריניע האט געענטפערט:
  - צו וואס? עס איז געווען אַ שיין קאַמף!
  נאָך דעם טויט פון די פירער, די רעכט פלאַנג פון די סוויאַטאָראָססיאַ אַרמיי האָט זיך אויסגעדרייט צו מאַסע פלי. איצ ט הא ט ז ײ ניש ט געהא ט קײ ן אפשטעל . די לעבעדיקע לאַווינע האָט זיך אָנגעהויבן רירן, דער מאַגישער שטיינער האָט זיך פֿאַרגרעסערט. דאָבריניאַ האָט געבעטן איליאַ מוראָמעץ.
  - אפֿשר עס איז צייַט צו צעטרעטן די צענטער און לינקס פלאַנג.
  איליה מוראָמעטס האָט געענטפערט:
  - שלאָגן די צענטער! געבן א גיכער קלאפ, א טײל פון די כוחות זענען געגאנגען אהין, און זײ לאזן גלײכצײטיק נאכיאָגן די אנטלאפענע, זײ װעלן זײ נישט דערלויבן צוריק צו פליכט.
  דובריניע האט געענטפערט:
  "איך וועל געבן די יאָג צו מיקולאַ, און איך וועל שלאָגן אין דעם צענטער." איך וועל פירן די טויטלעך באַפאַלן.
  - לאָזן די דיינאַסאָרז קראַך אין די פייַנט פאָרמירונג ערשטער. זיי מוזן, ווי טאַנגקס, צעטרעטן די קאַוואַלרי אָן שאַטן זייער אייגן!
  סוויאַטאָגאָר האָט געזען אַז טייל פון די פייַנט פאָרסעס זענען קעגן דעם צענטער פון די פלאַנג, אָבער ער האט קיין ריזערווז. דער גוואַלדיקער ריטער האָט זיך געוואָנדן צו די מכשפים.
  - טייערע נאַטאַשע, מיר האָבן פאַלש קאַלקיאַלייטיד און איצט דער פייַנט שטופּן צוריק אונדזער טרופּס. עס איז געווען אַ סאַקאָנע פון ענקוועלאַפּמאַנט פון די הינטן און פלאַנג. ביטע האָניק, שיק חיזוק! אַנדערש, מיר וועלן זיין סקרוד!
  די מכשף נטאשע האט געענטפערט:
  ― נײן! איצט אַלע אונדזער פאָרסעס זענען ארלנגעווארפן אין שלאַכט אין דער אויבערשטער סובספּאַסע! ד י שונאדיק ע מכשפי ם זענע ן געגאנגע ן אוי ף דע ר אפענסיוו , או ן מי ר האב ן מי ט ז ײ געביט ן קלעפ . א שטעלע פון דינאַמיש יקוואַליבריאַם איז ימערדזשד. אויב אין דער זעלביקער צייט אפילו אַ קליין טייל פון די פאָרסעס איז דירעקטעד צו איר, מיר וועלן פאַרלירן.
  סוויאַטאָגאָר האָט געקרימט:
  ― װאָס זאָלן מיר טאָן?
  ― איך קאָן געבן אַן עצה!
  האָפענונג ארויס אין סוויאַטאָגאָר ס קול:
  ― װאָס?
  נאַטאַשע האָט געלאַכט:
  - איר האָט געהאט אַ נומעריקאַל העכערקייַט, צי ניט?
  - יא , גרויס ! - האט דער העלד געברומט
  - אַזוי קער די פליינג רעגימענץ צוריק ניצן די האָרן פון מוט.
  סוויאטגור האט געענטפערט:
  ― איך װעל פּרוּװן!
  די מיידל האט צוגעגעבן:
  - ער איז אַ נס, ער מאכט זעלנער צוויי מאָל אַזוי שטאַרק. נאָר וואַך קערפאַלי, אַזוי אַז דער פייַנט טוט נישט נוצן זיין אייגענע יבערראַשן אין ענטפער!
  ― איך װעל פֿאָלגן!
  דער מעכטיקער העלד האָט גענומען אַ האָרן פון זײַן בוזעם און געפּרואווט בלאָזן. אין דעם מאָמענט איז אַ קליינטשיק פליג אַרײַן אין אַרײַנגאַנג לאָך. סוויאַטאָגאָר האט נישט באמערקט דעם און געבלאזן מיט אַלע זיין מאַכט. ם׳האט זיך געהערט א מאנסטרעם ברום, װי טויזנטע פויקן האבן געשלאגן. צענדליקער טויזנטער ביקסן האבן אנגעהויבן שיסן אין דער זעלבער צייט.
  דער צדיק האט געבראכן:
  ― דאָס איז דער סוף פֿון דער װעלט! מייַן אַרמיי איז גיינינג שטאַרקייַט!
  דעמאָלט פּלוצלינג די קול פון גראָבאָגאָר איז געהערט אין די שאָל:
  - סוויאַטאָסלאַוו, קענען איר הערן מיר?
  - יא זיכער!
  - ווי סקערי איז דאָס!
  ― דאָס ברום פֿון גיהנום קאַנאָן! איצט אונדזער טרופּס וועט צוריקקומען און שטעלן די פייַנט צו אַנטלויפן!
  גראָבאָגאָרס קול איז פאַרשווינדן:
  ― װײס נישט! פֿאַר עטלעכע סיבה עס איז אַ שרעקלעך גרויל אין מיין נשמה.
  - דער שונא טוט אויך!
  - און עטלעכע מאַנסטראַס שוואַכקייַט!
  גראָבאָגאָר האָט געקוועטשן מיט אַ דין קול:
  - אָה מיין גאָט!
  - וואס איז די מעשה!
  ― מײַנע זעלנער לױפֿן! און זיי וואַרפן אַראָפּ זייערע געווער!
  סוויאַטאָגאָר זיך באמערקט אַז די אַרמיי איז ריטריטיד צוזאמען די גאנצע פראָנט. ווי אַ יאַמ - פלייץ פון זאַמד, די טרופּס פון גרויס רוסלאַנד קראַשינג די ווירטואַל אַרמיי. נאַקעטע מײדלעך פֿאַלן, בעטן רחמנות, פֿאַרבינדט אַפֿילו די אײגענע הענט, שאָקנדיק מיט די נאַקעטע, באַשײדענע פיס. סוויאַטאָגאָר האָט ווידער געבלאזן. דער ברומען פון דעם האָרן איז געװארן שװאכער. דע ר קאמ ף הא ט זי ך דערגרײכ ט אי ן א גאנצ ן שלאגן . ד י זעלנע ר זײנע ן געפאלן , ד י מײדלע ך האב ן זי ך איבערגעגעבן , גענוצ ט ד י אײגענ ע לאנג ע האר ן װ י שטעקנם , או ן ז ײ צוגעבונדן , א ז ד י בארװעס ע פים , פארדעק ט מי ט שטויב ע או ן בלוט , זײנע ן צוגעדריק ט געװאר ן צ ו זײע ר אײגענע ם פנים , אדע ר הינטער ן קאפ . אפילו די מעכטיגע דינאזאורס האבן זיך ארומגעווארפן ווי שפילצייג, אלעס איז אריינגעפאלן אין כאאס.
  סוויאַטאָגאָר געזען ווי געשווינד די קאַטאַסטראָפע געוואקסן. דא ס אי ז שוי ן ניש ט געװע ן קײ ן רעטרעט , אפיל ו פלי ט אי ז געװע ן א צו שוואכע ר פארגלײך . עס איז געווען אַ גאַנץ יקסטערמאַניישאַן פון די ווילד האָרדע - אַ פאָרמאַדאַבאַל אַרמיי נאָר אַ ביסל מינוט צוריק. דע ר קאמאנדי ר הא ט זי ך אי ן א בהלה , געװע ן צ ו דע ם אויבערשטן .
  ― טײַערע נאַטאַשע!
  האָט אים איבערגעריסן אַ אומצופרידן קול:
  - וואס נאך!
  - אונדזערע זעלנער אנטלויפן!
  דאָס מײדל האָט געשריגן, געשפּילט אירע גאָלדענע צאָפּ װי די פֿליגלען פֿון אַ מיל:
  ― װי לױפֿט אַלע?!
  - אן אויסנאם שטייען נאר איך און מיין פאלק, און דאס איז נאר ארום צען מענטשן.
  נאַטאַשע האָט געשריגן, אירע צאָפּ האָט זיך פֿאַרוואַנדלט אין פּראָפּעלער בליידס:
  - ביסט אן אידיאט! פאַרפאַלן די מאַגיש האָרן, די לעצטע האָפענונג פון די מאַדזשיקאַל אַרמיי! נאַרישע נאַר! טשערנאָדירניק!
  סוויאַטאָפּאָלק האָט געמורמלט אַ שמייכל:
  - נישט עכט! איך האב מיט אלע כוחות אריינגעלאזט! און די ברום בשעת שטייענדיק איז גאָר!
  נאַטאַשע איז איצט פיל רויקער און געענטפערט:
  - יא איך האב געהערט! די מאַדזשיקאַל כוואליעס זענען אנגעקומען! אבער דאס איז בכלל נישט אמת, די טאנאליטעט איז פרעמד!
  סוויאַטאָפּאָלק האָט אַ טיף אָטעם:
  - איך איז נישט ינפאָרמד ווי צו בלאָזן ריכטיק! אפֿשר איך אָוווערד עס! איך האב געדארפט פירן אינטעליגענט?
  נאַטאַשע האָט געזאָגט:
  - עס טוט נישט ענין ווי איר געבלאזן! משמעות איז אַרײַן אין דעם האָרן אַ כּישוף, וואָס האָט געביטן די פּאָליאַריטעט, ווי אַ רעזולטאַט פֿון דעם, זײַנען די וואָריערס געוואָרן שוואַכער און האָבן פֿאַרלוירן מוט. אָקסאַנאַ פאַרשילטן, ווייַל פון דיין נאַרישקייַט, זי געראטן צו אַוטסמאַרט מיר.
  סוויאַטאָפּאָלק האָט געזאָגט:
  - ניין, דאָס איז מיין פּאַנגקטשער! איך האב געזען א פליג פליען אריין אין האָרן, אבער נישט צוגעטשעפעט קיין חשיבות דערויף. זי איז געווען צו קליין!
  נאַטאַשע האָט געשמעקט:
  ― יאָ, קלײן! די גרייס פון אַ טעטראַלעט! דער שרעטל האט גוט געקענט אריינלייגן א פארקערטע לשון. און בכלל, אומזיסט, האָב איך מיך אַרײַנגעמישט מיט די טראָלן, אין אַלע מלחמות צווישן זיי און די עלפֿן, איז גיכער אָדער שפּעטער דער לעצטן נצחון צו די עלפֿן. בלויז דער פּאַסיפיקיזם און גוטהאַרציקייט, וואָס איז טאָכיק אין דעם בלענדיק ראַסע, האָט פאַרהיטן די טראָללס צו זיין גאָר יקסטערמאַנייטיד. ווי געזונט ווי ניפּינג אונדזער אימפעריע אין די קנאָספּ.
  סוויאַטאָפּאָלק האָט באַמערקט, שפּיללעך געזאַנג (טאָמער צו באַהאַלטן זיין פאַרצווייפלונג):
  - טראלן זײנען גאר ניט אונזערע קרובים! זיי בעסער שׂטן! און איך װעל אײַך דערצײלן מײַנע געפֿילן אָן באַהאַלטן! אַ װײַב קאָן מען נישט נעמען פֿון אַ טראָל!
  נאַטאַשע האָט געלאַכט:
  - גוט געטאן! איר זענט איינער פון די פאַנטאַמז וואָס וועט מאַכן דזשאָוקס אפילו אויף די גאַלאָוז. אבער איצט איר פֿאַרשטיין וואָס בלייבט פֿאַר איר?
  סוויאַטאָפּאָלק האָט אַ קליק מיט זײַן צונג:
  - פאַרשטייט זיך, און ליידער, עס איז צו קלאָר, נישט לאָזן אַ צווייענדיק ינטערפּריטיישאַן.
  ― אַזױ שטאַרבן מיט כּבֿוד!
  סוויאַטאָפּאָלק האָט זיך אַריבערגעטראָגן:
  ― עס טשעפּעט מיך, אַז דאָס װאָרט כּבֿוד װערט פֿאַרגעסן און אַז לכּבֿוד זײַנען פֿאַראַן לשון הרע הינטער דײַן רוקן! אָבער, ניט דורך אונדז און נישט אין אונדזער צייט! לאָמיר נישט שעמען דאָס רוסישע לאַנד! פֿאָרווערטס מיינע הערלעכע ריטער וואָריערז!
  א טוץ אויסגעקליבענע העלדן האבן בילן אין יוניסאן:
  - פֿאַר כּבֿוד און מוטערלאַנד!
  איליאַ מוראָמעץ און זיין פאָלגעוודיקייַט זענען אויך אריין אין די שלאַכט: עס איז נישט פּאַסיק פֿאַר אַ קאַמאַנדער צו זיצן אויס אין אַזאַ אַ קריטיש מאָמענט.
  א גרויסע טראגעדיע פון מוטיקע הערצער, צוויי גרויסע ארמייען, נאר איינער קען איבערלעבן, כאטש ביידע פארדינען צו לעבן!
  אײנער װערט ערשט געבוירן, דער אַנדערער װערט ערשט געבוירן: װי ױסאָצקי האָט געזונגען: אין דער װײַטן זײַנען פֿאַראַן פֿיר ערשט־געבוירן, יעדער מײנט, אַז ער איז אַ קעמפֿער! אַלעמען מיינט אַז זיי זענען דער קלענסטער מיד, אַלעמען וויל צו זיין אויף אַ הויך פּעדעסטאַל!
  איליה מוראָמעץ האָט, מיט אַלע כּוחות געשפּילט זײַן שוואַרצן פֿערד, קוים איבערגעטראָגן די צוריקגעטײַטענע קעגנער. רובֿ פון די פייַנט דיינאַסאָרז פשוט געשטארבן פון גרויס אָוווערוואָולטידזש. ז ײ האב ן געגאס ט או ן געפאלן , זי ך ארומגערינגל ט אי ן װילדע ר קונוול .
  אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש, גאַלאָפּינג אויף די רעכט זייַט, באמערקט:
  - משמעות די סאָונדס האָבן ספּעציעל דעסטרוקטיווע מאַכט. קוק ווי די חיות זענען געווען שאַקט.
  איליאַ מוראָמעץ געהאַקט ווי אַ מאַשין ביקס. עס איז געווען צו גרינג, קיין קעגנשטעל, אפילו נישט אַ פאַרלאַנג צו באַשיצן זיך. אַ פֿאַרבאַנד מיט דער ווײַטער מלחמה אין איראַק איז אויפֿגעקומען אין מוח, ווען די אַראַבער זײַנען אַנטלאָפֿן פֿון מורא פֿון אַמעריקאַנער טאַנגקס. מען האָט זיי פּשוט דערשאסן. דערנאָך עס איז געווען אַ ענלעך מלחמה מיט די איין און אַ האַלב ביליאָן קסיטאַי. רוסישע סייאַנטיס האָבן ינווענטיד אַ נייַע וואָפן באזירט אויף דעם פּרינציפּ פון גראַוויטיישאַנאַל אַלטראַסאַונד, עס האט פאַרשפּרייטן קיומיאַלאַטיוו און אפילו ונטערערד בונקערס וואָס זענען ביכולת צו וויטסטאַנד אַ יאָדער סטרייק קען נישט ראַטעווען עס. אסאך מיליאנען שמאלע אויגן זענען אנטלאפן אין פאניק. זיי האבן נישט קיין כח און נישט קיין חשק זיך אפצושטעלן און צוריק דרייען! יאָדער וועפּאַנז זענען נוטראַלייזד מיט ספּעציעל ראַדיאַציע פון הינטער-ליכט נעוטראָן, וואָס געביטן די גשמיות קעראַקטעריסטיקס פון ראַדיאָאַקטיוו עלעמענטן. איצט וועגן אַ מיליאָן זעלנער און דיינאַסאָרז פון די ווירטואַל אַרמיי האָבן זיך אויסגעדרייט אין אַ ינערט מאַסע, וואָס איז ביכולת צו לויפן אַוועק אָדער צעשטערן זיך.
  בלויז אַ טוץ פאַנטאַמז, געפירט דורך סוויאַטאָפּאָלק, געהאלטן זייער מוט אין דעם מעשוגע כאַאָס.
  אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש איז געווען סאַפּרייזד:
  - עס איז מאָדנע אַז פּאַניק האט קיין ווירקונג אויף אונדזער טרופּס און די האַנדפול פון שונאים!
  איליאַ מוראָמעץ האָט אויסגעדריקט די מיינונג:
  - טאָמער דאָס איז ווייַל זיי זענען אנגעצייכנט מיט אַ גריניש טינט. דא איז דא א צומיש פון א געוויסער כישוף.
  אַליאָשאַ האָט געזאָגט:
  - װעל ן מי ר ד י דאזיק ע לעבעדיקע ן נעמען ?
  - בלויז סוויאַטאָפּאָלק.
  א טוץ העלדן, צוויי פון זיי שטאַרקע קריגערס, האָבן זיך געקעמפט ווי טיטאַן, סוויאַטאָפּאָלק האָט אַראָפּגעקלאַפּט צוויי אָדער דריי רייטער מיט איין קלאַפּ, קערפער זענען געפאַלן אַרום זיי, קערפּער האָבן זיך אָנגעהויבן, און ביסלעכווייז האָט זיך געשאַפֿן אַ גאַנצער בערגל. אבער דער קלאַפּ פון די גוואַלדיק דיינאַסאָרז מיד צעבראכן די קעגנשטעל פון די ריטער. איידער טויט, די גערלז זענען גאָר נאַקעט, זייער ללבער זענען צו אָוווערלאָודיד מיט מאַסאַלז און מאַסיוו צו רופן די טיטאַן מיידאַנז שיין און כאַרמאָוניאַס, אָבער זייער בריסט זענען ווי די ודערז פון די מערסט טהראָווברעד בופלאָקס מיט אַפּטערנד ניפּאַלז אין די פאָרעם פון קאַרנאַטיאָן באַדז. די וואָריערז האָבן געקעמפט מיט כשיוועס, סטרימז פון שאַרלעכ רויט בלוט פון פילע קאַץ קאָלירט זייער טונקל שאָקאָלאַד הויט מיט אַ קליין לילאַ טינט. בשעת הערצער האבן געקלאפט, האבן מעכטיגע הענט אויפגעהויבן שווערדן, האט איינע פון די מיידלעך, וואס האט פארלוירן די רעכטע האנט, געהאקט מיט דער לינקער און טראץ דעם ווייטאג געשמייכלט, אויסגעבארגט די גרויסע, אפילו ציין, ווייסער ווי שניי. זיי אַלע אַחוץ סוויאַטאָפּאָלק זענען רחמנותדיק צעהאַקן און צעטרעטן. דאָס העלדישע מײדל מיט ליכט־גרין, געקרײַזטע האָר איז דאָס לעצטע געװען צו פֿאַלן, איר אָפּגעשניטן קאָפּ האָט אױסגערופֿן:
  - סלאַוואַ ראָס ...
  די שאַרלעכ רויטע ליפּן זײַנען געוואָרן בלאַס און פאַרפרוירן. או ן דע ר הויפט־קאמאנדיר ט אלײן , אי ז שװע ר פארװאונדע ט געװארן .
  אראפגעקלאפ ט פו ן פערד , הא ט ע ר זי ך שװע ר אויפגעשטעל ט או ן געשריג ן צ ו איל י מורמעץ , װעלכע ר אי ז ארויפגעפארן :
  ― דו ביסט אַ מענטש!
  איליה האט רואיק געענטפערט:
  ― אַװדאי אַ מענטש!
  - דעמאלט קעמפ ט מי ך אײ ן אוי ף אײנעם ! - האט סװיאטאפאלק א געשרײ געטאן מיט זײן לעצטער כוח.
  איליה מוראָמעטס האָט אַ געשאָקלט מיטן קאָפּ:
  ― נײן, דאָס װעט נישט זײַן!
  ― װאָס אַ פחדן!
  דער עפּישער העלד, שאקלנדיק מיטן קאָפּ און איז געשטאַנען אויפן האלדז פון אַ ביק, האָט זיך אַקעגנגעשטעלט:
  - איר זענט ווונדאַד און קענען נישט קעמפן! דאס וועט זיין אַ גאַנץ ביטינג! אַחוץ דעם האָב איך נישט קײן צײַט.
  - אַנטשולדיקן!
  - נו, אָוקיי, נעמען עס! - איליא מוראמעץ האט געװארפז זײן פערד, אויפגעהויבן זײן שװערד הויך, פאר אײן שטארקן קלאפ.
  סוויאַטאָפּאָלק דערוואַרט דעם און געראטן צו באַקומען פאָרויס פון די וואָריער מיט אַ פאַרצווייפלט וואַרפן. דער בלייד איז גלייך אריינגעפאלן אין בויך פונעם מעכטיגן העלד. איליה האט געקרימט װי ער איז אראפגעפאלן פון זײן פערד. סוויאַטאָפּאָלק האָט זיך צוגעלאַכט צו פאַרענדיקן, אָבער אַ טוץ רויט-הייסע פייַלן מיט דימענטן-שפּיץ האָבן אים גלייך דורכגעדרונגען. דער קאמאנדיר איז געפאלן בלוטנדיק.
  סאלדאטן זײנען צוגעלאפן צו איליה מורמעץ, אליא פאפאװיטש איז אראפגעשפרונגען פון פערד, צוגעלײגט דאם אויער צו זײן ברוסט. ער האט אויסגעשריגן מיט שמחה:
  ― ער לעבט נאָך! פרייען זיך רוסישע!
  איליה האט געעפנט די אויגן:
  - איך ינדזשערד!
  אַליאָשאַ האָט געטרייסט:
  - איך בין זיכער, עס איז נישט פאַטאַל! איר האָט גרויס געזונט. מיר וועלן קעמפן אויף דער ערד, אין הימל און אין פּעך פינצטערניש!
  מוראָמעטס האָט אַ שוואַך שמייכל:
  "איך בין נישט אַ פייטער אין די ווייַטער ביסל שעה." איך נאָמינירן איר ווי העכסט קאַמאַנדער. זינט מיר וואַן, איר און די אַרמיי מוזן מאַך צו אן אנדער מדרגה און העלפֿן אונדזער טרופּס אין די פּלאַץ שלאַכט. דאָס איז דער אַרבעט נומער איין. איך פילן ווי זיי האָבן אַ שווער צייט.
  אלישא האט געענטפערט:
  - איך, ווי אנדערע וואָריערז, וועט מקיים מיין פליכט ביז דעם סוף. וואו און ווי וועט איר באַפאַלן דיין פיינט?
  - אָקסאַנאַ וועט זאָגן איר. זי וועט רעפּראָדוצירן דעם טויער, אָבער איצט איך וועל שלאָפן! - איליאַ מוראָמעץ האָט צוגעמאַכט די אױגן.
  אַליאָשאַ האָט ווידער אַ מאָל צוגעטאָן דאָס אויער צו זײַן קאַסטן. דער דויפס איז געווען שוואך אבער פעסט, איז ער שנעל אויפגעשפרונגען און געשריגן:
  - לאָמיר פאָרזעצן דעם יאָג! לאמיר אויסמאכן אלע בייזע גייסטער!
  איינער פון די קריגערס האט געזונגען:
  - און אויף די לינקס איז אונדזער אַרמיי און אויף די רעכט איז אונדזער אַרמיי! עס איז גוט פֿאַר אונדז צו קעמפן ווען מיר זענען שיקער!
  אַליאָשאַ האָט אים אַ פּאַטש געטאָן אויף די ליפּן:
  ― װאָס זײַנען זײ פֿון אונדזערע? אַ פייַנט איז אַ פייַנט: ראַגאַרדלאַס פון הויט קאָליר און געשלאגן פּנים!
  ד י רדיפות : טרא ץ זײ ן גאנצ ן שרעקלעכ ן כיין , שטרײמ ן פו ן פארגאס ן בלוט , אפגעשניט ן קערפער , פי ל טויזנטע ר בהמות , װא ס האב ן זי ך מי ט גרוים ע יסורים , אי ז געװאר ן כמע ט רוטין . זינט די מאַדזשיקאַל טרופּס פון הייליק רוסלאַנד זענען עמעס וויקאַנד דורך פאַרקערט מאַגיש, עס איז געווארן פיל גרינגער צו כאַפּן זיך מיט זיי. די פארניכטונג האט געהאט דעם כאראקטער פון א שערן, די מיליטער האט צעשמעלצט ווי פּוטער אין א ספא. נאָר מײדלעך, אַ גליק, װאָס זײ האָבן אַלע געהאַט לאַנגע און פֿאַרמעגלעכע האָר, דאָס הײסט, אַז זײ האָבן זיך געשטריקט און געשניטן. אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש האָט קאָנטאַקטעד אָקסאַנאַ.
  - העכסטע סאָרסערעסס, מיר געווינען!
  דאָס מיידל, אָן באַהאַלטן איר פרייד, האָט געענטפערט:
  ― דאָס װײס איך שױן!
  - וואָס זענען דיין ווייַטער ינסטראַקשאַנז?
  - מיר קענען נישט עפענען דעם טויער נאָך. דער שונא איז צו שטארק. אַזוי ערשטער, האַלטן פּערסוינג. באַלד איר וועט ברעכן דורך צו די מיני-מאַטעריע און טראַנס-פּלאַץ גענעראַטאָרס. ברעכן אַלע די אַנטענאַז, און די ענערגיע פון די פייַנט וועט טרוקן אַרויף. די כוחות פון די מכשפים וועלן אונטערמיינד ווערן און מיר וועלן קענען מאַכן אַ יבערגאַנג טויער. אין דער דערווייל, אונדזער טאַקע באַקומען עס אין די פּלאַץ שלאַכט.
  אלישא האט געענטפערט:
  - איך פאַרשטיי די סדר און עס וועט זיין דורכגעקאָכט.
  - װאו איז איליה מורמעץ?
  ― שװער פֿאַרװוּנדעט!
  - מלחמה קענען ניט זיין געטאן אָן קאַזשאַלטיז! אויב מיר געווינען, מיר קען זיין ביכולת צו פאַרברייטערן זיין לעבן. איצט פאַרגיכערן, נוצן אַ ספּעציעל תפילה.
  - עפּעס ווי אַ מאַנטראַ.
  ― און איר קענט זי!
  אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש האָט אָנגעהויבן לייענען אַ תּפֿילה, ער האָט ממש אויסגעגאָסן פֿאַרשיידענע, כּלומרשט, נישט־זײַטיקע קלאַנגן.
  טראַנסמיטטעד דורך די באַפֿעל אַמפּלאַפייער:
  - קום, איבערחזרן נאָך מיר. וואָס איך זאָג, זאָגט איר אויך.
  כאָטש די ווירקונג פון די מאַנטראַ איז נישט אַזוי באַטייַטיק, די פֿאַרפֿאָלגונג איז געווען געראָטן. מע ן הא ט צעטרעט ן ד י ארמײ , אדע ר איר ע רעשטלעך : ד י לעצט ע סאלדאטן . או ן ד י נאקעט ע געפאנגענע , האב ן זי ך געדרײט , ד י פיס ן או ן קעפ , מי ט ד י האר , או ן פא ר א גרעסער ע זיכערקײט , האב ן ד י נאז ע געדריקט , כד י זי ך שנע ל ארײנצוװארפ ן אי ן טיפ ן שלאף . ד י געיעג ן הא ט זי ך װײטער , דע ר פלאכ ט הא ט זי ך געלאז ט פאר ן פוטער , גרינע ר גראז , רויט ע זאמד . אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש באפוילן, טאָן ניט מאַסע, פאָרעם אין באַזונדער קאָהאָרטן.
  פאר אים האט זיך באוויזן א זעאונג און א באפעל:
  - שלאָגן די ומזעיק טויער מיט דיין שווערד. אין דעם פאַל, איר וועט ברעכן דורך צו די גענעראַטאָרס.
  אַליאָשאַ, אויף אַ פּרעכטיק זעקס-טערקיש פערד, געראטן צו אַנטלויפן, רייסינג פאָרויס פון די גאנצע אַרמיי. און אַלע עטלעכע פון די פאַסטאַסט פייטערז זענען פאָרויס פון אים, קראַשינג אין אַ טראַנספּעראַנט וואַנט. ז ײ האב ן געקראכ ט װ י ז ײ זײנע ן געפאלן , געקלאפ ט אי ן ד י נאז ן או ן באקומע ן ברוגז . ד י אנדער ע מיליטע ר הא ט אוי ך ניש ט געהא ט קײ ן צײ ט צ ו פאמעלעך . פילע זעלנער זענען געשטארבן, אַ פּאָר פון טוץ דיינאַסאָרז צעבראכן די ביינער, און די רעשט זענען קוים קענען צו האַלטן. אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש האָט זיך אויפֿגעשפּרונגען און דערזען, ווי די טיר פֿלאַקערן. עס איז געווען ווייג און זייער קליין, דערמאנט פון די טיר צו אַ ווונדערלעך גאָרטן אין די פייע מייַסע וועגן אַליס, אָבער ער מיד פּעלץ אַז ער מוזן שלאָגן עס.
  ער האָט געשריגן אַ פראַנטע מאַנטראַ, אַליאָשאַ האָט געשלאגן:
  - נצחון אַווייץ, נצחון אַווייץ די וואס ווילן צו ברעכן די שאַקאַלז!
  ד י שלע ם הא ט אנגעהויב ן ציטער ן או ן ביסלעכװײ ז הא ט זי ך אנגעהויב ן צעברעקלען . פובליציסטן זענען פון אים אוועקגעפלויגן, דאן האט עפעס געציטערט און די דורכזיכטיגע פאנצער איז ענדליך צעפאלן. אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש האָט געוואָרפן אַ דאַגער, כּדי דאָס ענדלעך צו פֿאַרזיכערן.
  - דער וועג איז קלאָר! שפרינג נאך מיר!
  דער יונגער קאמאנדיר איז אריבערגעשפרונגען, און פאסטוכאוו און אנדערע קאוואלירן האבן זיך צוגעלאפן נאך אים.
  דאָבריניאַ ניקיטיטש האט געפרעגט:
  - פארוואס טאָן מיר נישט העלפן אונדזער אייגן?
  - עס איז נאָך ניט מעגלעך, מיר דאַרפֿן צו צעשטערן די אַנטענאַז וואָס אַרומרינגלען די מעגאַ רעאַקטאָרס.
  "דעריבער האָבן מיר נישט פיל לינקס."
  פאראוי ם אי ז געװע ן א טאל , געדיכט ט מי ט אנטענע . עטלעכע אַנטענע זענען געווען ריזיק, צען טויזנט קילאָמעטערס אין גרייס, אויסגעשטרעקט ווי סאָסנע ביימער, בשעת אנדערע, פאַרקערט, זענען קליין, ווי ראָר טיקאַץ.
  - צעשטערן זיי! דו זאלסט נישט לאָזן מעטאַל אויף מעטאַל!
  ם׳האט זיך אנגעהויבן א גאנצע שחיטה. אָבער, אַ פּאָר פון הונדערט זעלנער האָבן באַקומען שטאַרק שאַקס פון כייפּערקורענט. ז ײ זײנע ן געפאלן , רײע ן זי ך אי ן געוואלדיק ע קונוול . אַליאָשאַ האָט באַפֿוילן:
  - נעמען אַוועק סקאַרווז אָדער בונד עטלעכע אנדערע בעבעכעס אויף דיין הענט און צעהאַקן.
  דיינאַסאָרז אויך באַמפּט אין אַנטענאַז, קלאַפּן זיי אַראָפּ, און אין דער זעלביקער צייַט סקוויילינג פון די ימפּאַקץ. ס'איז פשוט געווען א שרעקליכע דין. המון מענטשן האבן צעשטערט דעם שטאל־שימערנדיקן װאלד.
  קאָראָנאַ דיסטשאַרדזשאַז דזשאַמפּט דורך די לופט יעדער איצט און דעמאָלט, און בליץ געשלאגן. אבער די צאל קרבנות איז געווען קליין, מערסטנס די מערדערישע ענערגיע איז געווען העכער.
  פּאַסטוכאָוו האָט באַקומען אַ פּאָר קלעפּ פֿון מאַגישן עלעקטרע, אָבער דאָס האָט אים נאָר מער כּעס געמאַכט.
  ― איך בין אַ פּאַסטעך, און משיח אַלײן האָט זיך פֿאַרגלײַכט מיט אַ פּאַסטעך! אַזוי איך וועל דיך פּאַסטעך אין דעם טאָל פון דעם שאָטן פון טויט!
  אַנטענע, אַפֿילו די גרעסטע, זענען געפאלן. ביסלעכװײז איז דער פלאן געװען אנגעפילט מיט א סך מעטאל־פראגמענטן. עס איז גרינגער צו צעשטערן אַנטענאַז ווי מענטשן: זיי זענען מאָושאַנלאַס און טאָן ניט קעמפן צוריק.
  ווען די לעצטע אַנטענע איז קאַלאַפּסט, די קאָליר פון די הימל אויבן די אַרמיי האט זיך געביטן, ווערן פּעך שוואַרץ! נאַטאַשאַ ס זיכער קול געבלאזן אין אַליאָשאַ ס אויערן:
  - דו ביסט איצט אונדזער יינגל! געראטן צו פאַרענדיקן די אַרבעט. איצ ט גײע ן מי ר פאראויס , אויפבויע ן ד י ארמײ , באל ד װעל ן מי ר עפע ן דע ם טויער .
  אַליאָשאַ האָט געשריגן:
  - מיר מוזן טאָן דאָס ווי געשווינד ווי מעגלעך! אונדזערע בחורים און מײדלעך שטאַרבן!
  טאַקע, די אַרמיי פון אלעקסאנדער מוקדון איז געווארן ערגער און ערגער! זי איז געווען געדריקט דורך העכער פאָרסעס, און לאָססעס זענען מאַונטינג. מע ן הא ט זי ך צעשפאלט ן גרוים ע שטער ־ שיפלעך , קלײנ ע האב ן זי ך געברענט , װ י פליג ן אי ן פאקעלן , או ן ס׳אי ז ניש ט געװע ן װאוהי ן זי ך װײטע ר צוריקציען . זיין אַסיסטאַנץ, ספּעציעל דער שרעטל, סאַגדזשעסטיד:
  - אפֿשר מיר קענען לאָזן ינטערוניווערסאַל פּלאַץ. אויף די אנדערע זייַט, פעסטונג פּלאַנאַץ וועט העלפן אונדז. זיי וועלן פאַרהאַלטן דעם פייַנט!
  אלעקסאנדער האט מיט כעס פארווארפן אזא פארשלאג:
  - אין קיין פאַל! אין דעם פאַל, עס וועט זיין אַזוי פילע ומנייטיק קאַזשוואַלטיז, ספּעציעל פון די ציוויל באַפעלקערונג (אויב דאָס קען זיין געזאָגט וועגן עקאָנאָמיש טרופּס). מיר וועלן וואַרטן פֿאַר ריינפאָרסמאַנץ אָדער שטאַרבן, טריינג צו פירן אַוועק ווי פילע שונאים ווי מעגלעך.
  "אין דעם פאַל, אַלע מיר קענען טאָן איז דאַוונען!" האט געזאגט דער שרעטל.
  . קאפיטל נומער 6 .
  יאנקא האט געציטערט פון שרעק, די צײן האבן געקלאפט. פּלוצעם זענען דאָס שרעקלעכע פּעדאָפילן, וואָס ווילן אים שענדלעך. דערצו, זעען זיי אויס ווי אַראַבער, און אַראַבער אָפט אויסנוצן סעקסואַללי יינגל, ווי זיי רופן - באַטשאַ!
  - ביטע מוטשעט מיך נישט!
  דער סוחר האט געשלאגן יאנקן אין פנים, דאם ײנגל האט זיך צעװאקסן, די באק איז געשװאלן. אין קאפ איז מיר געװארן א גערויש.
  - קום שנעל, הינטל, אָדער איך וועל באַפעלן איר זאָל זיין הויט.
  דער סוחר׳ס אסיסטענט האט א בילן:
  - דאָס איז עס, אַהמעד. אַראָפּנעמען און שפּריצן מיט זאַלץ.
  יאנקא האט אויטאמאטיש אראפגענומען דאם סװעטער. ער האט געהאט א העמד מיט א בילד פון א קארטון כאראקטער: א שווארצע קאפאטע.
  אחמד האט געלאכט:
  - רייך קליידער, און וואָס מין פון פאַרזעעניש איז דיפּיקטיד אויף עס.
  דער בחור האט געשטאמלט, קוים צו הערן:
  - שװארצ ע מאנטל !
  ― װער קאָן נישט הערן!
  יאנקא האט געשריגן מיט א צעבראכענער קול:
  - שװארצ ע מאנטל !
  - ווער איז דאס?
  דער בחור האט געשמעקט:
  - דיסניי קאַרטון העלד.
  אַהמעד האָט זיך אָפּגעזאָגט:
  ― ביסט אַ מכשף? אָדער איז דאָס דער נאָמען פון דיין מלוכה?
  דער יינגל איז געווען ערנסט דערשראָקן:
  ― דאָס איז אַזאַ לאַנד!
  - ווייט אוועק!
  - יא , װײט !
  אחמד האט אראפגענומען זײן טורבאן און געקראצט דעם קאפ:
  - איך טאָן ניט וויסן דעם איינער! איר קענען טאַקע זען אַנימאַדזשינאַבלי ווייַט לענדער; אונדזער וועלט איז זייער גרויס. נעם אַוועק דיין קיטל, עס געהערט איצט צו מיר.
  דער יינגל האט עס טרויעריק אַוועקגענומען, ער האָט באַשלאָסן נישט צו טענהן. אחמד האט אנגעװיזן מיט דעם פינגער אויפן ױנגס נאקעטן בויך. דעם יינגל ס אַבס זענען סקאַלפּטיד, מיט פאַרשידענע באַרס, ווי די אין אַ שאָקאָלאַד באַר. בעת געלערנט אין דער צירק שולע, יאַנקאַ האט זייער גוט מאַסאַלז; טריינינג פון פרי קינדשאַפט געמאכט זיין גוף פלעקסאַבאַל און זיין מאַסאַלז גומע. אַהמעד איז געווען צופֿרידן:
  - שטאַרק שקלאַף, דו ביסט, משמעות, פון די קאַסטן פון פרעמד וואָריערז, נאָר נאָך קליין און פחדן.
  יאנקא האט אראפגעלאזט די אויגן, א זיפצן:
  - איך בין פאקטיש נישט אַ וואָריער!
  - וועלט געזונטהייט ארגאניזאציע?
  ― עפּעס װי אַן אַקטיאָר!
  - יא ! עס איז אַזוי טשיקאַווע! אבער איך האב נישט קיין צייט צו הערן דיינע לידער. איצט נעם אויס די שיך.
  יאנקא האט אים אביסל דרייסטער פארריכטיגט:
  - גומעשיך!
  - איז דאָס וואָס עס איז?
  ― אַזױ רופֿט מען אונדזערע שיך!
  אחמד האט אויפגעהויבן זײן בײטש:
  - דו װעסט מיר ניט רײדן! נאָר שיסן!
  יאנקא האט זײ אויםצוגענומען, זײ זײנען געװען כמעט נײע און גלאנציק. כדי נישט צו ווערן שמוציק האט ער אויך אראפגענומען די זאק.
  אַהמעד איז געווען צופרידן.
  - פייַן! דו ווערסט אַ געהארכזאם שקלאַף! די שיכלעך זענען שיין און וועט פאַרקויפן. יעצט נעם ארויס די הויזן!
  דער לעצטער זאץ האט גורם געווען א פחד ביי דעם יינגל, וואס אויב מען האט אים טאקע אראפגעלאזט?
  מיינע הענט האבן אנגעהויבן ציטערן. אי ן דע ם מאמענ ט הא ט זי ך דערהער ט א שמעקן , או ן דע ר שײ ץ הא ט מי ט װײטיק ן פארברענט , זײ ן נאקעט ע אקסל .
  - מיינע באפעלן ווערן אויסגעפירט תיכף שקלאַף!
  יאנקא, קרעכענדיג פון ווייטאג, האט שנעל אראפגענומען די הויזן, אים איבערגעלאזט בלויז אין די ספארט קורצע הייזלעך. אַחמד איז צו אים צוגעגאַנגען און האָט אים אָנגעהויבן אומצערעמאָני שפירן. גראבע פינגער זײנען געגאנגען צוזאמען די פיס, געקנאט די ברוסט, געקנײטשט די ביסעפס, דער שקלאפן־סוחר האט ארײנגעקוקט אין מויל ארײן.
  - די ציין זענען אַלע בעשאָלעם! ניט אַ איין אָרט! דעריבער זײנען געװען שטארקע בײנער.
  דערנאָך האָט ער מיר געכאַפּט די פיס, געפילט מיינע פֿיס:
  - ניין, דו ביסט דאָך נישט געבוירן אַ שקלאַף, וואָס מיטל איר זענט פון גרויס ווערט. - האָט אַחמעד געשמעקט דאָס ייִנגל. דער ריח פון א ריין, מוסקלען קערפער האט אויפגעוועקט די בעסטע אינסטינקטן, אבער דער סוחר איז געווען געוואוינט זיך איינצוהאלטן. קוילעלדיק, די פּראָדוקט געקוקט אַטראַקטיוו. אַהמעד האָט ווייטיקדיק געצויגן דעם יינגל ס בלאָנדע, דיק האָר און געזאגט:
  - בלאָנדע יינגלעך זענען זייער זעלטן. איך וועט באַקומען אַ לייַטיש סומע פֿאַר אים. פאַרבינדן אים מיט די אנדערע סלאַוועס.
  יאנקא האט געהײםן צו גײן צו זײן קלײדער, װען א בײטש האט אים װײטיק געטראגן אויף די פינגער, און א קרים האט זיך געשװאלן אויפן האנט:
  ― װוּ איז איצט דער שקלאַף? - הא ט אחמ ד געזאמל ט זײנ ע קלײדער , או ן זײ ן היל ף הא ט געװארפ ן יאנקא ן א לענדן . "דער שקלאַף יינגל וועט נישט באַקומען שאַטן ווידער."
  יאנקא האט געשריגן:
  ― אַזױ װאָס טו איך! איצט װעל איך ארומגײן נאַקעט, באָרוועס?
  - יאָ, דו נישטיק שקלאַף, אָדער איר וועט זיין ימפּאַלד! יעצט נעם אים צו די אנדערע קנעכט.
  יאנקא איז אװעקגעפירט געװארן אן צערעמאניע װי א קלײן הונט. דער קינד 'ס נאַקעט פֿיס טרעטאַנד אויף קראַקט פּלאַטעס, קעראָודיד דורך נאַטירלעך עלעמענטן, און זיין נאַקעט פֿיס קיצלעד אַ ביסל. דער קילער װינטל האט אנגענעם ארומגענומען דעם קערפער, דאם ײנגל האט זיך דערמאנט אין ארטעק, װען ער איז נאך א צען־קילאמעטער לויפן געשטאנען אויפן שפיץ בער־בערג. אוי ך דע ר בויך , ברוסט , ארע ם , פיס , האב ן זי ך געליט ן פו ן דע ר ים־װינט , מי ט א רײכ ן שטעל ן פו ן פארשידענ ע ריחות . דאס פײף האט איבערגעריסן די זכרונות. אַ פעדער איז אַרױסגעפֿאַלן פֿון זײַן דזשינס־קעשענע, און דער אַסיסטאַנט האָט דאָס איבערגעגעבן אַהמעד. ער האָט אַ קוק געטאָן אויף איר, טרויעריק:
  - וואָס אַ זייער שיין זאַך! - האט דער סוחר געזאגט , קוקנדיק אויף איר נאך פארזיכטיקער , און האט זיך אומגעדרײט . דערנאך האט ער געפײפט. - וואַו! עס איז געווען איין צייכענונג, איצט עס איז אן אנדער! וואס איז דאס?
  אַ אַסיסטאַנט מיט סטרייפּט קרעלן אויף אַ ביק ס האַלדז האט געצויגן אַ קרייַז מיט דער האַנט:
  ― הײליק! הייליק! וויטשקראַפט!
  יאנקא האט זיך ארומגעקוקט און שטילערהייט געזאגט:
  ― ס'איז דאָ נישטאָ קײן כּישוף!
  האָט דער סוחר געמאַכט אַן אומגעדולדיקן האַווייַע:
  - ברענג אים נענטער!
  מע ן הא ט דע ם ײנגל , גראב ע געשלעפ ט , יאנקא ע כמע ט געפאלן , או ן דע ר האלדז ע הא ט געװײנט .
  - אַזוי איר זאָגן עס איז קיין מאַגיש.
  דער בחור האט שנעל געענטפערט:
  - זיכער נישט! דאָס איז נאָר די קונסט פון אונדזער הארן.
  - בעל־מלאכה ?
  - יא ! אָ האר! - יאנקא האט זיך רעפלעקסיװ געבויגן, כאפן די באװעגונג פון דער בײטש.
  - גוט דעמאָלט! דו קענסט גיין! מיר זענען שוין געווען צו שפעט. צוטשעפּען עס צו די זייַל. אין די מנוחה האַלטן, איך וועט פרעגן דעם יינגל אין דעטאַל.
  יאנקא איז געװען צוגעבונדן מיט די הענט צו א געדיכטן, גראב־געפלאקערטן שטאנג, נעבן אים זײנען געװען ארום א טוץ ײנגלעך, אין זעלבן עלטער אדער א ביסל עלטער אדער יינגער פון אים. ד י ײנגלע ך זײנע ן געװע ן האלב־נאקעט , געטראג ן בלוי ז לענדלעך , ד י מי ט אויסגעשטרענ ע ריפן . ד י הױ ט אי ז געװע ן זײע ר טונקעל , געברענ ט פו ן דר ײ זונען , אבע ר ע ס זײנע ן ניש ט געװע ן קײ ן שװארצע . ד י ײנגלע ך האב ן אויסגעזע ן װ י אראבער , מי ט שװארצ ע האר , כאט ש א טײ ל זײנע ן געװע ן א ביס ל לײכטע ר ברוינע , או ן מע ר װ י קאוקאזיע . בכלל האבן די שיינע בחורים געשמייכלט צו יאנקא, און בלויז אין איינעם פון זיי'ס בליק האט דאס יינגל געלייענט שינאה. ד י קינדע ר בארװעס ע פוס ן זײנע ן געװע ן שװארצ , פארברויזט ע או ן פארשװאכט , ס׳אי ז געװע ן קלאר , א ז ז ײ זײנע ן א װײ ט געגאנגע ן . יאנקא האט זיך געציטערט און געטראכט, װאס פאר א שטאט־יאנג ער װעט זײן, װאנען ער גײט טעג אויף א שטויביקן שטיינערדיקן װעג. דא ם ײנגל , װא ס אי ז געשטאנע ן אוי ף דע ר זײט , מי ט ד י הענ ט צוגעבונד ן אי ז געװע ן כמע ט שװארץ , אבע ר זײנ ע האר ן זײנע ן געװע ן ליכט־ברוינ ע - ס׳װאל ט זי ך געציטערט . ער האט אויפגעהויבן די רעכטע נאקעטע פוס, יאנקא האט זיך געדרײט דעם לינקן פוס אין רעאקציע און צוגעלײגט דעם פוס צו זײן פוס. אזו י האב ן זי ך ד י ײנגלע ך געטראפ ן אײנע ר דע ם צװײטן . יאַנקאַ באמערקט אַז די יינגל ס פּיאַטע איז שווער, ווי אַ ציג ס האָרן. דער בחור האט שטילערהייט געפרעגט:
  - איך בין עלי, ווער ביסטו?
  האָט דער פריש געמינטערט יונגער שקלאַף אַ ביסל העכער געענטפערט:
  - איך בין יאַנקאַ.
  דער בײטש האט מיר פארברענט אין רוקן. האט דער יינגל געשריגן, אבער געביסן די ליפ, ער האט זיך נישט געוואלט שעמען פאר די אנדערע בחורים.
  - רעד נישט! - האט דער משגיח געשריגן.
  יאנקא האט זיך אויטאמאטיש געבויגן. אין אַלגעמיין, ווי געשווינד שקלאַף געוווינהייטן זענען דעוועלאָפּעד.
  מע ן הא ט מע ן ז ײ געפירט , ד י שטריק ע אי ז געװאר ן ענג : מע ן הא ט געמוז ט פארגרעסערן . ד י ײנגלע ך זײנע ן געגאנגע ן שטילערהײט , נא ר עלי , קוקנדי ק צורי ק צ י דע ר אויפזעע ר זוכ ט אי ן זײע ר ריכטונג , הא ט געזאג ט אי ן א שטילע ר שושקע : .
  - דו מוזט זײן א פרעמדער!
  יאנקא האט זיך געטראכט א פאר סעקונדעס און געענטפערט:
  - יא , א פרעמדער !
  ― דאָס האָב איך גלײך פֿאַרשטאַנען פֿון דײַנע קלײדער! דערצו, ווען מען רעדט, איז אַ מאָדנע געפיל ווי צוויי מענטשן זאָגן די ווערטער אין אַמאָל.
  - אפשר איז דאס דער אקצענט!
  אלי האט געשריבן:
  - ביסט איר פון די וואָריער קאַסטן?
  - ליידער ניין!
  ― דאָס האָב איך שױן געהערט! אָבער זיין אַ וואָריער איז פיל מער טשיקאַווע ווי ראַטינג אויף פּלאַנטיישאַנז אָדער אין קוואָריז.
  יאנקא האט געציטערט:
  ― יאָ, איך שטעל זיך פֿאָר, אַז ס'מוז זײַן שװער!
  עלי האט געשריבן:
  "איך בין אַ שטאַרק און ריזיליאַנט באָכער, און אויב איך בין געצווונגען צו מייַן אַ שטיין אויף די ייבערפלאַך, איך קענען לעבן אַ לאַנג צייַט." אָבער ונטערערד, ספּעציעל אין זילבער מינעס, איר קענען נישט דויערן מער ווי צוויי יאָר.
  - פארװאם ?
  - די לופט איז אזוי פארגיפט מיט שװעבל.
  יאַנקאַ געדענקט די געשיכטע לעקציע:
  - אבער עס זענען אויך גאַליאַנז.
  - יאָ, און עס איז שרעקלעך, אָבער עס איז נישט סטראַשען אונדז נאָך.
  - פארוואס האט די אימפעריע נישט קיין ים?
  - עס איז אַ ים, אָבער מיר זענען אויך קליין, די שקלאַף סיץ און אָרז זענען דיזיינד פֿאַר דערוואַקסן מענטשן אָדער פרויען.
  יאנקא האט געשװיגן. ער האָט זיך געוואונדערט וואָס ווארט אים איצט. דער שטן איז כיטרע, דער גוואַלדיק שעד האט אים ארלנגעווארפן צוריק צו די צייט פון שקלאַפֿערייַ. איצט גײט ער כּמעט נאַקעט, לעבן די פֿאַרשװיצטע, נישט־געװאַשטע ייִנגלעך, זײַן רוקן איז װײטיק פֿון די װיעס, און עס זעט אױס, װי ער איז נאָך אַ ביסל. ניט לאַנג צוריק ער איז געווען ניט ערגער ווי רובֿ רוסישע שולקינדער, כּמעט אַ ויסגעצייכנט תּלמיד, דער בעסטער קעמפער אין דער קלאַס. אמת, זיי זענען נישט רייך, זיי זענען אַ פּראָסט, דורכשניטלעך משפּחה, אָבער אין אַלגעמיין איז געווען גענוג פון אַלץ. און איצט, לויט דעם רצון פון דעם שטן, ער איז אין אַ פרעמד וועלט, ווו עס זענען קיין טעלעוויזיע, קאָמפּיוטערס, ראַדיאָס, טאַשמע רעקאָרדערס, אָדער אפילו אַ ציינבערשטל. אין אַלגעמיין, וויסנשאַפֿט בעלעטריסטיק ראמאנען ליגן. יעדער מאָדערן מענטש אין אלטע צייטן וואָלט פילן גאָר ומבאַקוועם. אויב נאָר די וויסנשאַפֿט בעלעטריסטיק שרייבערס זיך זענען געווען געשיקט צו צייטן ניט אַזוי ווייַט, זיי זענען געשווינד געשטארבן! אַנדערש, אַ מאָדערן מענטש וועט דערשייַנען און לאָזן אונדז דרעשן אַלעמען. און אין דער זעלבער צײַט, אַזאַ נאַיוויטעט, אין די ספּעציעלע כּוחות לערנט מען דיך נישט ווי אַזוי צו טראָגן אַ שווערד, נאָר אין איין בוך, אַ ק.ג.ב. קאָלאָנעל לאָמיר יעדן אַראָפּהאַקן. א מין פאַרזעעניש. אין אַלגעמיין, אין רובֿ ראָמאַנז די העלדן זענען פסב אָפיצירן. עס איז אַ סטעריאַטייפּ אַז אויב איר זענט אַ פסב אָפיציר, איר מוזן זיין אַ סופּערמאַן. נו, יאַנקי ס פאטער איז אַ סיבעריאַן און אַ קאַפּיטאַן פון די ספּעציעל באַדינונגס. פיזיקלי גאַנץ שטאַרק, אָבער זינט מיין זון איז אַן אַקראָבאַט, עס וועט נישט אַרבעטן אין זיין געווער. דערצו האט יאנקא אים שוין געשלאגן אין שאך אין עלטער פון זעקס יאר. אזוי זענען די פסב-מענטשן אַזעלכע סופּער-מענטשן? ניין, זיי זענען אויך יחידים פון דער מענטש ראַסע, זיי זענען עפעס טריינד, זיי האָבן זיכער סקילז, ספּעציפיש וויסן, אָבער עס איז גאָרנישט יבער-מענטשלעך. און צו טראַכטן אַז יעדער פון זיי קענען ווערן אַ מלך? אַגבֿ, זײַן מאַמע איז אַ צירק־גימנאַסט, זי לױפֿט די 100־מעטער לױפֿט גיכער פֿון זײַן טאַטן, און קאָן מאַכן די טויטע שפּאַלטן, װאָס דער טאַטע קאָן נישט טאָן. אָבער, זינט קינדשאַפט, יאַנקאַ זיך איז געווען אונטערשיידן דורך גרויס בייגיקייַט און גאַנץ געשווינד מאַסטערד אַזאַ אַ געניטונג. אבער עס וועט נישט העלפן פיל אין אַ קאַמף. א קינד וואס איז קוים געווארן צוועלף, קען נישט ארויסשלאגן פינף און צוואנציק דערוואקסענע און לכאורה געפארענע קריגערס. עס איז לפּחות איין זאַך צו האַנדלען מיט. ער האָט טאַקע לייענען וועגן די קלאָון ריטער, דאָס זענען פייטערז באשאפן דורך אַ משוגע טיניידזש פּראָפעסאָר. דער סינקרעטיסם פון די מידות פון פארשידענע חיות און פלאנצן האט געברענגט אן א צומיש פון אן אומאפהענגיקער מאכט. דאָ אַלץ איז מער גלייבלעך, ווייַל דאָס זענען נישט מענטשן, אָבער קינסטלעך קרייישאַנז.
  דער בחור אלי האט געפרעגט:
  - װאם טראכט איר ?
  ― װעגן דײַן גורל!
  דער בחור האט געשמײכלט:
  - איר זענט שיין-כערד און זייער שיין, דיין גורל וועט זיין פיל מער ענוויאַס ווי אונדזער.
  יאנקא איז געווען איבערראשט:
  ― און װאָס איז דאָס!?
  - מע ן װע ט אי ר פארקויפ ט װער ן אי ן הארעם .
  - צו א פרוי ? - האָט יאַנקאַ געזאָגט האָפֿנדיק.
  עלי האט געשאקלט מיטן קאפ:
  - אַז ס אויב איר זענט אויך מאַזלדיק. רובֿ אָפט, קיוט יינגלעך, ספּעציעל מיט אַזאַ שיטער האָר קאָליר, ענדיקן זיך מיט פאַרדאָרבן מענטשן. דערצו, עס איז נעבעך פֿאַר די עלטער.
  ― װאָס איז דאָס פֿאַר אַלטע מענטשן?! ― האָט דאָס ייִנגעלע אױסגעגרײט די אױגן.
  - משמעות, מיט עלטער, די אַטראַקשאַן צו פרויען וויקערט.
  יאנקא האט מסכים געווען:
  - גרויע האר אין דער בארד, שטן אין ריפ!
  - גוט געזאגט! ― האָט דאָס ייִנגל געזאָגט, אַ ביסל העכער װי ער זאָל האָבן. גלייך נאכגעגאנגען שטראָף. די פּלאָג האָט געברענט דאָס ייִנגל, אים כּמעט אַראָפּגעקלאַפּט פֿון די פֿיס, און אַ װעלט האָט זיך אױפֿגעבױגן אױפֿן רוקן.
  ― שלאָג אים נישט! - האט יאנקא ארײנגעלײגט. און תיכף האט ער באקומען זיין חלק, אוודאי האט עס וויי געטאן, אבער איז דאס נישט דער אנהייב פון די יסורים.
  א דארף האט זיך באוויזן פאראויס. דער שפּיץ פון די גלאָק טורעם און די אַרויסשטעקן קרייַז. פעלדער האבן זיך באוויזן אויף די זייטן, לילאַ אויערן פון פּאַפּשוי, פיל גרעסער ווי אויף דער ערד. איר קענען אויך זען פּלאַנטיישאַנז פון עפּעס וואָס קוקט ווי פייגן, ווי געזונט ווי טיקאַץ פון טשיקקפּעאַס. די פֿײַגן זײַנען אָבער זײער גרױס, װי װאַמערמעלאַנז, און די טשיקקעס זײַנען װי בערעזע־בײמער.
  - רײכע לענדער! - האט יאנקא געזאגט . - איך פּערסנאַלי וואָלט נישט האָבן עפּעס צו עסן.
  דער זעלביקער יינגל, וואס האט צוקוקן, כיסאַנד אומגערעכט:
  ― האַלט דאָס מױל ברײטער! דאָס איז נישט פֿאַר אונדז! אַ שקלאַף דאַרף וויסן זײַן אָרט.
  עלי האט געשריבן:
  - אונדזער אָרט, עס וועט ניט גיין ערגעץ פון אונדז. אבער טריינג צו דערגרייכן עפּעס בעסער איז אין קיין מיטל אַ זינד.
  דאָס אינגל האָט געשוויגן, אָבער זײַנע געשטריקטע ברעמען האָבן געוויזן, אַז ער איז נישט צופרידן. נאָר דאָס איז וואָס, הארן אָדער קאַמראַדז.
  עלי האט געשריבן:
  - סאַדאַט איז שטענדיק אומצופרידן מיט עפּעס! מי ר זאל ן ניש ט פארערגער ן אונדזע ר לאג ע מי ט קעגנזײטיק ע קריגערײע ן או ן פארשטערונגען .
  סאדאט האט געשמעקט:
  ― אַ שקלאַף קאָן נישט װערן פֿרײַ!
  עלי איז נישט מסכים:
  - טײלמא ל זײנע ן געװע ן קעגנערדיק ע בײשפילן .
  יאנקא האט געפרעגט:
  "איך פערזענליך וויל נישט זיין א זונה און זיך דערנידעריקן פאר די שייך."
  סאדאט האט געשמעקט:
  ― דאָס איז טאַקע נאַריש. לעבן אין אַ האַרעם איז זייער גרינג. גרויס עסן, גרויס וויינז, ווייך בעט. און רובֿ ימפּאָרטאַנטלי, קיין אַרבעט.
  - אָבער איר וויסן וואָס עס קאָס! - האט יאנקא פארדרייט דאס פנים. - ניין, איך ווינטש נישט אַזאַ גורל פֿאַר זיך.
  - אָבער וואָס!
  ― װײַל איך בין אַ מענטש!
  די אויפזעער האבן געשלאגן מיט א בײטש אין די ריפן אין די קלאפטער־אײנגלעך. יאַנקאַ איז געווען דריי מאָל זייער ווייטיקדיק געשלאגן. דע ר געדאנ ק הא ט אפיל ו דורכגעבליצט , א ז מע ן אי ז מעגלע ך צ ו לעבן . עס איז נישט בעסער צו טוען זעלבסטמאָרד אויב די געלעגנהייט ערייזאַז. אבער אין דעם פאַל ער וועט גיין צו גענעם, און די היגע שׂטן וועט פאַרברענען אים מיט אייביק פייַער. אייביקייט אין עמעצער אַנדערש ס גענעם, די אַנדערווערלד פון אן אנדער אַלוועלט, וואָס קען זיין מער שרעקלעך.
  סאדאט האט א שאקל געטאן מיט דער אקסעלע, די הויט איז געװען אויפגעשניטן. דער ײנגל האט געלעקט דאם בלוט מיט דער צונג און זיך גיכער גערוקט, דאס שטריק האט זיך פארשטעקט. אָבער, ער האט נישט פאַרלירן זיין גייסט:
  - אויב איר האט סייכל, איר וואָלט פֿאַרשטיין אַלע די אַדוואַנטידזשיז.
  - די מייַלע פון זיין אַ פאַג?
  - עטלעכ ע בחורים , נא ך קלוגע ר האב ן ירושה , װע ן ז ײ זײנע ן אויפגעװאקס ן או ן זי ך אלײן , געװאר ן שייכע . אבע ר ד י נארע ם זײנע ן אבע ר פארקער ט געװאר ן שלעכט , געשטארב ן אוי ף פלאנטאציע ס או ן שטיינערין . - די לעצטע זענען געווען אַ ביסל העכער. דע ר אויפזעע ר הא ט געשוװג ן ד י האנ ט אבע ר ניש ט געשלאגן . ער האט געמורמלט:
  ― װאָס קאָן דער דאָזיקער צוקונפטיקער שיק טאָן? אָבער, די בייַטש וועט טאַנצן אויף זייער באַקס.
  דא ם שטעטל , װא ם דע ר קאלאמ ע עבדים , אי ז ארײ ן ארײ ן אי ז געװע ן קבצנים , הײזע ר װ י כאטקעס . דער וועג איז שמוציק, יאנקא האט כמעט געטרעטן אויף א קו מיסט. און אָט זײַנען די קי אַלײן, דימענט־פֿאָרמיע הערנער, פֿינף מיט אַ מאָל, גאַנץ גראָב. און אויף די צוריק עס זענען פליגל. אָבער, עס איז צווייפל אַז זיי זענען ביכולת צו הייבן אַזאַ וואָג. ד י אײנװוינע ר זײנע ן צו ם גרעםט ן טײ ל אנגעטא ן ניש ט פי ל בעסער , װ י ד י שקלאפן , נא ר ד י דערװאקסענ ע טראג ן הילצערנ ע שי ך או ן עטלעכ ע קאלירפול ע שמאטעם .
  בלויז איין הויז איז געמאכט פון שטיין און קוקט ריטשער, ווי געזונט ווי די היגע קירך. עס קוקט ווי אַ קליין קירך און איז אויך געמאכט פון שטיין. דאָס דאָרף איז אָבער נישט קליין, ס"זענען דאָ אַ סך הייזער, די אַלעמאָליקע בחורים פײַפן און ווייזן אויף די שקלאפן. אָבער זיי וואַרפן גאָרנישט אַוועק.
  עלי האט געשריבן:
  - פילע פון זיי קענען אויך ווערן סלאַוועס אין קיין צייַט. אלע פויערים זײנען אין חובות, הונגערן טראץ דעם רײכן לאנד. קינדער זענען פארקויפט אין שקלאַפֿערייַ; עס זענען פיל מער סלאַוועס אין אונדזער וואַסט לאַנד ווי פריי אָנעס. קוק איצט אונדזער רייען וואַקסן.
  טאַקע דער כּהן מיט דעם זילבערנעם דרײַעק האָט אַרױסגעבראַכט אַרום אַ צענדליק שטאַרקע, האַלב־נאַקעטע ייִנגלעך, און זעקס טיניידזשער מײדלעך. מיט דעם בעל־הבית פון שקלאַף האָט ער ניט לאַנג געמאַכט. ער האט באקומען א מאגערן זעקל גאלד, האט ער איבערגעגעבן די שקלאפן. געמאכט פון שטאָל צו בונד.
  אחמד האט זיך מיטאמאל אויפגעהערט, זײן אויפמערקזאמקײט האט געצויגן א מײדל: באָרוועס אין א ליכטיקער אבער רײן טוניק, זי איז געװען גוט געבויט און מיט א שײן פנים.
  - איך ווילן דעם שקלאַף.
  דער כהן איז געווען צעמישט:
  ― דאָס איז די טאָכטער פֿון דעם דאָרף־עלטער!
  - און אז ער האט ניט קײן חובות?
  דער כהן האָט זיך געפרייט:
  ― װאָס איז דאָרטן! אין זיין דאָרף איז אַ מאַנגל אין דער שאַצקאַמער!
  - וואס! פֿאַר דעם נעם איך זײַן טאָכטער. אזא מיידל איז נישט פארן דארף.
  דער כֹּהן האָט מסכים געווען:
  ― איר אָרט איז אין האַרעם!
  ― אָדער אױף אַ פּלאַנטאַציע! - האָט אַחמד געזאָגט אין כּעס. - לויט מיין מיינונג, איז דאָס מער ווי צונעמען פאַר איר!
  האָט דער כֹּהן אַנטקעגן:
  "זי אַרבעט שוין אַלע מאָל שווער אויף דער פּלאַנטאַציע." זעהט װי פארשװעכט אירע הענט.
  ― אָט װעט ער זײַן אַ שקלאַף! נעם זי!
  א לאסא איז תיכף אריבערגעווארפן געווארן איבער דער מיידל. זי האט זיך שװאך אקעגנגעשטעלט. דער סוחר איז צו איר צוגעגאנגען און אנגערירט איר ברוסט מיט דער האנט. די ניפּלען האָבן זיך גלײך געצױגן, דאָס מײדל האָט זיך צוריקגערוקט.
  - װאוהי ן שיק ט אי ר דע ר שקלאַף ? אָדער איר ווילן וויפּס? דו װײסט ניט, די שקלאַף־מיידלעך זאָלן זיך נישט אַװעקציען, װען דער בעל־הבית טאַפּט זײ.
  האָט דאָס מײדל מיט שרעק געענטפערט:
  ― איך בין נישט קײן שקלאַף. געבוירן פריי!
  - אבער א קבצן , און דאס איז כמעט די זעלבע זאך . מע האָט אײַך שױן פֿאַרקױפֿט אין קנעכטשאַפֿט און נאָר איר דאַרף זיך דערמיט אַרײַנקומען. און אויב איר זענט גוט צו מיר, זייַענדיק אויף אַ קייט וועט נישט זיין צו כעליש.
  דאָס מײדל האָט אױפֿגעהױבן דעם שטאָלץ קאָפּ:
  - איך דערקענען זיך נישט ווי אַ שקלאַף!
  ― אַזױ איז דאָס! קומען אויף, גיין צו די פּאָסטן און ויסטאָן איר!
  דאם מײדל׳ס טוניק איז געװארן אפגעריסן, אנטפלעקט איר געפרואװט פלײש. יאנקא האט זיך רעפלעקסיװ אפגעקערט, אבער די אנדערע ײנגלעך האבן געקוקט מיט גרויםע אויגן. די שיינקייט האָט אויסגעזען געזונט און גאַנץ מאַסקיאַלער. אירע הענט זענען געווען צוגעבונדן און אירע פיס זענען געשטעלט געווארן אין קלאמקעס.
  אחמד האט אלײן גענומען דעם בײטש אין די הענט, אים געשװאונקען, אבער נישט געשלאגן:
  - נו, שקלאַף, איר בעט מיר פֿאַר מחילה!
  ― נײן! קיינמאָל? און איך בין נישט קיין שקלאַף!
  אחמד האט געשמײכלט:
  ― איך זע, דו ביסט אַ עקשנות! באקום עס!
  דער בײטש האט געפײפט און א שטארקע קלאפ איז געפאלן אויפן רוקן פון דער מײדל. אַהמעד איז געווען פיזיקלי שטאַרק און האט דערפאַרונג אין צאַמען פאַרקנאַסט סלאַוועס און גרויזאַם וויץ. אבער די הויט איז נישט געשניטן, ער האט גענומען זאָרגן פֿאַר עס פֿאַר איצט. דאָס מײדל האָט זיך צעפֿאַלן, אָבער צוריקגעהאַלטן אַ געשרײ.
  - נו , הא ט דע ר שקלאפ ן אנגענומע ן ?
  ― איך בין נישט קײן שקלאַף!
  - עקשנות איז א סימן פון נארישקייט! באקום מער! ― האָט אַחמעד אָנגעהויבן שפּאַקן דאָס מײדל. מיט יעדן קלאפ האט ער שטארקער געשלאגן. די הויט אויף מיין רוקן האָט זיך צעבראָכן, דאַן האָבן די באַרס אויפגעריסן מיין אָרעם. ד י קלאפ ן האב ן געמאכ ט שנײד ן זי ך צעשניט ן או ן בלוט . אחמד׳ס קלעפ זײנען אלץ נידעריקער און נידעריקער געגאנגען. די מיידל 'ס נאַקעט הינטן געווארן לילאַ און איר פלייש איז יקספּאָוזד. דער נעקסטער קלאפ האט געלאנדעט אויף אירע קנעכל, דערנאך האט דער סוחר א קלאפ געטאן אין דער מײדלס שטויביקע פיס. די אומגליקלעכע פרוי האט נישט געקוקט אויף די שטארקע קלאגן, נישט געשריגן, נאך דעם לעצטן קליק האט איר קאפ זיך געבויגן און געפאלן. אחמד האט געשריגן:
  - נעם עס אַוועק און וואַרפן עס אין וואָגן. מיר וועלן נעמען דאָס מיידל און איר שטעלן אויף ליציטאַציע. די הויט וועט היילן געשווינד.
  מע ן הא ט געגאס ן א ן עמער ם װאסע ר אוי ף דע ר מײדל , או ן ז י געטראג ן צו ם װאגן . ד י שקלאפ ן הא ט מע ן באקומע ן א קלײ ן לײם־שיסל , פו ן עפע ס ענלעכ ע ביבל ן געמיש ט מי ט אוגערקע ם או ן טאמאטן , אוי ך ברוי ט .
  מע ן הא ט מע ן ז ײ ניש ט געגעב ן קײ ן לעפל , אבע ר מע ן הא ט מע ן ז ײ געלאז ט שװעצע ן ד י הענט . נאָך וואָס יאַנקאַ געפרוווט פרעמד עסנוואַרג פֿאַר די ערשטער מאָל. ס'האט נישט געשמאק. גאַנץ זאַפטיק און אָנגענעם, דערוואַקסן אונטער דרייַ סאַנז. אמת, אַ מאָדנע טעם, ווי אַ רייַך האָניק, און די פרישקייט פון די טשוינג גומע האט עטלעכע ספּעציפֿישקייט צו די עסנוואַרג, אָבער עס איז געווען פייַן. אמת, דער חלק נאָך אַזאַ לאַנגער רייזע איז דאָך נישט גענוג. צומ גליק, יאַנקאַ האט נישט דורכגעגאנגען אַזוי פיל נאָך און ער האט גענוג. אבער איך האב געוואלט שלאפן. נאָך אַלע, זיי אריבערגעפארן שפּעט אין די אָוונט, און דער יינגל איז נישט אַ אַול. נאָכן עסן האָבן מײַנע ברעמען אָנגעהויבן זיך צונױפֿקלעבן. דער ײנגל האט זיך אװעקגעזעצט און גענומען בײגן דעם רוקן, אויסקלייבן אן ארט, כדי נישט צו אנרירן דעם פיס.
  זיי האבן זיך צו אים אנגערופן ברוגזדיק, און דער בייטש איז ווידער געפאלן אויף די נאקעטע קינדערישע אקסלען. דאס ײנגל איז אויפגעשפרונגען און איז װידער געבונדן געװארן. ד י שקלאפ ן זײנע ן װײטע ר געטריב ן געװארן , דאכ ט זיך , א ז דע ר איבערגײ ן הא ט ניש ט דערװאר ט צ ו זײ ן נאענט .
  עלי האָט געשעפּטשעט צו יאַנקאַ:
  - גאָרנישט! װען דער סוחר אלײן װערט מיד, װעט ער אונדז געבן א ברעכן.
  - הלוואי וואלט איך געקענט!
  איצ ט זײנע ן ז ײ געגאנגע ן אוי ף גראב ן גראז . דאָס ייִנגלס באָרוועסע פֿיס האָבן איבערגעלעבט אַ סך גרעסערן אומבאַקוועמלעכקייט, זיי האָבן אָנגעהויבן ווייטיקדיק טשעפּען און ברענען. צו דיסטראַקט זיך, אַרטעם אנגעהויבן אַ שמועס מיט עלי. עס האָט אים אויסגעזען, אַז דאָס ייִנגל איז געווען אַ קלוג און גיך-וויכטיקער אויסער זײַנע יאָרן.
  - וואָס איז דער נאָמען פון דעם מלכות?
  אלי האט געענטפערט:
  ― דאָס איז נישט קײן מלוכה, נאָר אַ סולטאַנאַט.
  - וואָס אַ גרויס חילוק!
  - זאג מיר נישט! אונדזער שטאַט איז גרויס און שטאַרק. פאַרשידן מלכים און שאַהס זענען דערשראָקן פון סולטאַן באַבאַטור.
  יאנקא האט איראניש געשמײכלט:
  ― זאָגט איר באַבאַטור?
  - באבאטור דער זעקסטער, אדער װי מ׳רופט אים דער בלוטיקער.
  דער נײַ געמינטערט שקלאַף האָט געזיפֿצט:
  - יא, דאס איז א פארטרעטער פון א שטארקער דינאסטיע.
  עלי האט אראפגעלאזט זײן קול, צוריקגעקוקט אויפן משגיח.
  - ע ר הא ט אומגעבראכ ט זײ ן עלטער ן ברודע ר ראמס ס 2 , או ן פארניכט ט זײ ן גאנצ ע פאמיליע . דעמאל ט הא ט מע ן זײער ע קעפ ן געלײג ט אוי ף שטעקנם . עס זענען רומאָרס אַז בלויז די קינד יורש צו דעם טראָן סערווייווד, כאָטש אנדערע זאָגן אַז ער איז פשוט פארברענט אין אַ פייַער.
  יאנקא האט גרינג מסכים געווען:
  ― אַ שרעקלעכע געשיכטע!
  - עס ווערט נישט פינצטער! אָבער דאָ איז די זאַך, מיין פרייַנד יאַנקאַ. אויב די באַזיצער נעמט די ריזיקירן צו מאַכן אַ גרויס יבערגאַנג צו די הויפּטשטאָט, עס איז אַ געלעגנהייַט אַז דער סולטאַן ס הויך סריס וועט קויפן איר.
  יאנקא איז געװארן גרויםער:
  ― דאָס װעט ניט געשען!
  - וואָס וועט איר טאָן! און אין אַלגעמיין, זיין אַ קאַנקיאַביין איז נישט דער ערגסט גורל אין דער וועלט, כאָטש ...
  ― װאָס, כאָטש!
  ― זאָגט מען, אַז דער סולטאַן האָט ליב צו פּײַניקן קלײנע ייִנגלעך. ער איז זייער ערפינדיג, זיי זאגן אז ער האט אפילו אליין געבויט א מוטשען מאשין.
  יאנקא האט געציטערט:
  ― װי אַזױ װײסט איר דאָס!
  ― װי אַזױ קאָן איך אײַך דאָס דערקלערן? איר זען, דער סולטאַן ליב צו באַווייַזן זיין טאלאנטן ווי אַ עקסאַקיוטער צו מיניסטערס, וויזערז, איידעלע, ווי אויך צו זיין גרויס ווייַבלעך האַרעם. דא ן האב ן ז ײ זי ך פארשפרײ ט או ן פארשײדענ ע קלאנגע ן האב ן זי ך פארשפרײ ט צװיש ן פאלק . זיי זענען אָפט דער בעסטער שפּיאָן.
  יאנקא האט מסכים געווען:
  - יאָ, דאָס איז גאַנץ מעגלעך! איך האָב געלייענט אַ בוך פֿון דרײַ בענד וועגן פּוגאַטשעוו'ס אויפֿשטאַנד, און עס איז געווען אַ קלאַנג וועגן דעם צאַר, וואָס האָט דערגרייכט די הויפּטשטאָט צוויי וואָכן פֿאַרן אָפֿיציעלער באַריכט. אין אַלגעמיין, פאָלקס רומאָרס זענען בעסער ווי קיין סייכל.
  סאדאט איז אריין אינעם שמועס:
  - אויב איר ווילן צו בלייַבנ לעבן, זיין אָפּגעהיט מיט די שרים.
  יאנקא האט א שאקל געטאן מיטן קאפ און באמערקט:
  - דאָס לעבן פון אַ שקלאַף איז נישט לעבן, אָבער איר טאָן נישט וועלן צו טייל מיט אים אויך.
  דאָס אינגל האָט זיך אַרומגעקוקט, אַ מילדער װינטל האָט געבלאָזן, פֿײגעלעך האָבן געזונגען, און די קלאַנגן זײַנען געװען רײַך, רײַך. עפּעס פֿון אַ טרוש, אַ נעכטיקער, אַן אָריאָלע. אבער עס זענען אויך אַנערטלי ענטשאַנטינג סאָונדס. דאָס מאכט דיין נשמה פיל בעסער, אפילו דיין ברוזד פֿיס טאָן ניט שאַטן ווי פיל און איר פילן ווייניקער מיד. דער גוף איז טריינד און וועט וויטסטאַנד די יבערגאַנג, און די לעגס וועט באַקומען געוויינט צו אים, איר נאָר דאַרפֿן צו באַקומען זיך. אין אַלגעמיין, עס איז צייט צו טראַכטן וועגן דער צוקונפֿט.
  א שטראם פון מחשבות האט געפלויגן. דאָ די פּראַספּעקס זענען נאָך ווייג. ריין אינסטינקטיוו, ווי אַ הונדערט פּראָצענט מענטש, דערשרעקט אים די ראָלע פון אַ קאַנקיווינע. ווער עס יז וואס מיינט אַז קינדער וויסן גאָרנישט וועגן דערוואַקסן לעבן איז נאַריש. פארמאל טאר מען אים נישט זען פארנאגראפיע, אבער למעשה איז שווער צו געפינען א שולקינד וואס האט עס נישט געזען. אן אנדער זאַך איז אַז ער איז נישט אינטערעסירט אין דעם נאָך. אָבער מיט פערצן, נאָר צוויי יאָר שפּעטער, וועט דאָס אַוודאי ווערן זיין באַליבסטע פאַרוויילונג. איר קענען נישט טענהן מיט נאַטור, עס איז נישט אפילו קלאָר וואָס די אויטאריטעטן טראַכטן ווען ינטראָודוסינג ריסטריקשאַנז פֿאַר טיניידזשערז. נאָך אַלע, דאָס איז אַ קאַמף קעגן אַ נאַטירלעך, יקערדיק אינסטינקט, און דעריבער אַרויסגעוואָרפן, דומד צו באַזיגן. נאָך אַלע, קיין איינער האט קיינמאָל געראטן צו באַזיגן די נאַטור, גיכער אָדער שפּעטער עס גענומען זיין אָפּצאָל. און די פארבאטן האבן נאר געפירט צו טראומא אין דער טיניידזשער פּסיכיק און פארשידענע זידלען, בפרט דורך די פאליציי. די געזעצן פון רוסלאַנד און אנדערע לענדער זענען אַזוי ימפּערפיקט. די טיניידזשער איז כּמעט אַ דערוואַקסן און איז דער מערסט ומגליקלעך און דיפּרייווד מיטגליד פון דער געזעלשאַפט. ער קען נישט אָנטייל נעמען אין וואַלן. בשעת אַ קליניש ימבעסילע קענען. כאָטש אין די זיבעצן עלטער, עטלעכע טיניידזשערז שרייַבן דאָקטאָראַל דיסערטיישאַן. און אין אַלגעמיין, די מאָדערן קינד איז זייער קלוג, דעוועלאָפּעד, און ניצט אַ קאָמפּיוטער: ווייַל דאָס איז ווייַטער פון די מאַכט פון אַ פּראָפעסאָר. באַטראַכטן אים ומווערדיק צו שטימען איז נישט גלייַך. די געשיכטע קען פילע ביישפילן: ווען טיניידזשערז רעגירט אַ גאַנץ שטאַט מיט כשיוועס. למשל, איוואן דער שרעקלעכער האָט, אין עלטער פון צוועלף יאָר, באַפוילן דעם מאָרד פון דעם רעגענט שויסקי, געצווונגען די איידעלע זיך צו רעכענען מיט זיך. אבער דאָס איז געווען אַפֿילו איידער די נאָוטאָריאַס אַקסעלעריישאַן און די בום פון די אינטערנעט, ווען יאַנקאַ קען געפֿינען אַלץ. קאָפּי קיין עסיי, לייענען ווי די אַטאָמישע באָמבע אַרבעט, די געשיכטע פון אוראלט רוים און די מאַרקי דע סאַדע. אַזוי וואָס קען נישט שטימען פֿאַר אַ קינד פּראַדידזשי, אָבער אַן אַלקאָהאָליקער היימלאָז מענטש האט די רעכט? די יאַנקעעס האָבן זייער אייגן ווערסיע: קינדער, ווי אַ הערשן, זענען מער אָפּאָזיציע ווי אַדאַלץ און זיי האָבן אַ פיל גרעסערע פאַרלאַנג צו טוישן. דאָס מיינט אַז עס איז נישט וווילטויק פֿאַר די אויטאריטעטן פֿאַר אַ קינד צו שטימען.
  קינדער האָבן ליב מער פרייהייט און וועלן שטימען אָדער דעמאָקראַט אָדער נאַשאַנאַליסט. יאנקא האט מיט דער פאלעם, װאס איז געװען רוי פון דעם גרויםן גראז, געקראצט אין זײן נאקעטן פיעל, און ם׳איז געװארן גרינגער. אין עלטער פֿון צוועלף יאָר לײגט שױן אַ מאָדערנער קינד, אױב ער איז נישט קײן משוגענער, די יסודות פֿון פּאָליטישן געדאַנק און װעלט־באַזע. אזוי טראכט ער אויך; וואָס סיסטעם איז בעסער פֿאַר רוסלאַנד, קאַפּיטאַליסט אָדער סאָציאַליסט, סיסטעם פון רעגירונג: דעמאָקראַסי אָדער דיקטאַטאָרשיפּ! דאָ, פֿאַרשטייט זיך, איז שווער צו קומען צו אַן אַמביגיויִשן מסקנא. יעדער סיסטעם האט זייַן אייגענע אַדוואַנידזשיז און דיסאַדוואַנטידזשיז. די פּלאַננעד, סאָציאַליסטישע עקאנאמיע האָט דערלויבט דעם סאוועטן פארבאנד צו דערגרייכן גרויס דערפאָלג. מע ן הא ט דורכגעפיר ט ד י אינדוסטריעליזאציע , או ן מע ן הא ט געשאפ ן א מעכטיק ע שװער ע אינדוסטרי . אין 1941, די וססר האט די גרעסטע טאַנק פליט, די מערסט ערקראַפט און גאַנז. אמת, די נאַווי, טראַנספּאָרט, ליכט און עסנוואַרג ינדאַסטריז זענען לאַרגעד הינטער. מע ן הא ט ניש ט געלעב ט זײע ר גוט , אבע ר קײנע ר אי ז ניש ט געװע ן הונגעריק , הא ט זי ך ביסלעכװײ ז אנטװיקל ט ד י לאנדווירטשאפט . ד י פויערי ם האב ן זי ך צוגעװוינ ט צ ו קולטיוויר ן דא ס לאנד , או ן דא ס הא ט געבראכ ט פרוכט , גרויס ע קאלעקטיוו ע פארם ן האב ן גענוצ ט פו ן ד י דערגרייכונגע ן פו ן וויסנשאפט ן או ן ד י לעצט ע טעכנאלאגיע . בפֿרט אין דער נאָך-מלחמה, ווען פֿאַר צוועלף יאָר (!) די פּרייסיז זענען דיקריסט יעדער יאָר. ערבֿ דער מלחמה זײַנען די סאָוועטישע טאַנגקס און אַרטילעריע געווען די בעסטע אין דער וועלט. ווי פֿאַר ייווייישאַן, די נואַסט ערקראַפט זענען בעערעך אויף פּאַר מיט די דייטשישער, די אַוטדייטיד אָנעס זענען פיל שוואַך, אָבער די קוילעלדיק העכערקייַט איז פירפאָולד! אבער קאטיושה האט נישט געהאט קיין גלייכקייט. אמת , ד י דײטש ן האב ן ז ײ איבערגענומע ן אי ן מיסיל ן , ראדיא׳ ן או ן דזשעט־עראפלאנען : דע ר ערשטע ר הא ט זי ך דערשינע ן אי ן יא ר 1939 . אין אַלגעמיין, די מדרגה פון דייַטש וויסנשאַפֿט איז געווען ויסערגעוויינלעך הויך, טראָץ דעם אַנטלויפן פון אַלע פעברואר סייאַנטיס. דא ס באװײז ט װידע ר א ז ד י פעברוא ר מענטשן , האב ן ניש ט קײ ן ספעציעל ן טאלאנט , או ן אײנשטײ ן װאל ט געװע ן א ן ניש ט א ן זײ ן רוסיש ע פרוי , װעלכ ע הא ט אויסגעפונע ן ד י רעלאטױויטעט־טעאריע . יאנקא האט נישט ליב געהאט אײנשטײן, אבער נישט װײל ער איז געװען א פעברואר, נאר צוליב אן אנדער סיבה. עס איז געווען איינשטיין, וואָס האָט געפֿירט די פֿאַראייניקטע שטאַטן צו נעמען די אַנטוויקלונג פון אַזאַ אַ טייַער און סאָפעקדיק פּרויעקט ווי די אַטאָמישע באָמבע. אויב ניט די אמעריקאנער, אַזאַ אַ שרעקלעך וואָפן וואָלט געווען באשאפן פיל שפּעטער און מעגלעך אין די וססר. ממילא האָט די אַטאָמישע באָמבע אין די הענט פון די פאַראייניקטע שטאַטן פאַרהיטן צו פאַרווירקלעכן דעם טייערן חלום פון סטאַלין און אַלע קאָמוניסטן: צו פאַראייניקן די גאַנצע מענטשהייט אונטערן רויטן פאָן. ווי עס שטייט אין דער ערשטער סאָוועטישער קאָנסטיטוציע: די וססר וועט זיך אויסברייטערן ביז זי וועט אַרײַננעמען די לעצטע רעפּובליק פֿון פּלאַנעט ערד.
  און וואָס איז אמת! דער מענטשהייט מוז זיין פאראייניגט!
  עלי געפרעגט יאַנקו, ינטעראַפּטיד די באַן פון לאַדזשיקאַל געדאנקען:
  - װאם טראכט איר ?
  האָט דער בחור גלייך געענטפערט:
  - וועגן די שטאַט סטרוקטור!
  ― יאָ, דו ביסט אַ פֿילאָסאָף!
  - אין א געוויסער מאָס, יאָ!
  - װײסט איר, טײלמאל װיל איך אויך חלומען. פֿאַר בייַשפּיל, וואָס צו טאָן ווען איר ווערן אַ מלך! אָדער דער סולטאַן!
  - און וואָס וואָלט איר טאָן?!
  - כ׳װאלט יעדן פויער געגעבן ערד און פארמינערט שטײערן. איך וואָלט דערלויבט פארשטייערס פון פאַרשידענע קלאסן צו חתונה.
  יאנקא האט געשריבן:
  ― זײ װאָלטן אײַך דערהרגעט!
  - אבער די מענטשן וואָלט קאַמפּאָוז לידער פון לעגענדע. כְּמוֹ בְּזִמְנוֹ לְאַתְמָן אֲקָמָל. ע ר אי ז געװע ן א זעלטענער . בלויז שעלאַ קענען אלץ גלייַכן זיין רום.
  יאנקא האט געפרעגט:
  ― װער איז שעלאַ?
  ― דער באַרימטער גזלן! רויבט די רײכע און גיט געלט פאר די ארעמע. זיי זאָגן זי איז זייער שטאַרק און שיין.
  -זאל זיין! דאָס איז ווי אונדזער קאָטאָווסקי און ענגליש ראָבין כוד.
  - ווער זענען זיי?
  - איידעלע גזלנים. זיי אפילו געמאכט אַ פֿילם וועגן זיי!
  עלי האט געבליצט מיט די אויגן:
  - וואָס איז קינאָ?!
  יאנקא האט זיך געקװענקלט, פרובירט דאס צו דערקלערן פארן מיטלאלטערישן בחור. אבער דער קינדישע מיינונג איז שנעל-וויינט:
  ― ס'איז װי אַ חלום! איר זען חלומות?
  ― יאָ, אַװדאי זע איך! זיי פילן אַזוי גוט!
  - אַזוי דאָס איז ווי אַ חלום, נאָר איר זען עס אין פאַקט. און זיי ווייַזן העלדיש עפּיסאָודז פון די לעבן פון גרויס מענטשן.
  דאָס יינגל האָט זיך געריבן מיט דער זייט אין דער פּאָלע און געבלאָזן, אַוועקגעבלאָזט די לאַנגע ברוינע האָר וואָס האָבן אים אַרײַנגענומען אין די אויגן:
  - דאס טוען מכשפים?
  ― נײן, מײסטערס!
  ― קאָן נישט זײַן! איך האב געהערט אז ס'זענען דא מכשפים, וואס באווייזן וואונדערליכע וויזיעס. בלויז אַ ביסל פון זיי זענען לינקס איצט.
  יאנקא האט געשריבן:
  - עס טאַקע קוקט ווי מאַגיש, אָבער עס איז פאקטיש וויסנשאַפֿט! צי איר וויסן וואָס וויסנשאַפֿט איז?
  - איך מיין אז איך האב אים ערגעץ געהערט! איך געדענק נישט וואו!
  יאנקא האט געלאכט:
  - איר וועט הערן מער!
  װידע ר הא ט דע ר ײנגל , מי ט א קלינגענדיק ן שטימע , איבערגעשטיג ן ד י געפאדערט ע גרענע ץ או ן באקומע ן א שטארק ן קלאפ , דע ר בײטש , הא ט ארומגערינגל ט זײ ן רוקן , או ן געברענט . יאנקא האט געגאפט, זיך געשטרויכלט, נאר זיך גלײך אויפגעשטעלט:
  - אנטשולדיגט.
  א טרער האט זיך אומווילנדיק אראפגעריסן פון די אויגן. עס איז געווארן נאך שווערער צו גיין. עלי האָט געפּרוּווט דערפרייען זיין חבר:
  - צעשמעלסט זיך נישט! שטעלט זיך פֿאָר, אַז דער בײַטש איז די צאַרטע האַנט פֿון אַ מאַמע!
  יאנקא האט א שאקל געטאן מיטן קאפ:
  ― דאָס מאַכט מיר נאָך שװער!
  - גאָרנישט שווער זאָל זיין געמאכט באַקאַנט, עפּעס באַקאַנט זאָל זיין געמאכט גרינג!
  ― װײס נישט! עס איז אוממעגלעך צו באַקומען געוויינט צו דעם ווייטיק!
  - מ׳קאן זיך צוגעװוינט צו אלץ. אָבער, איך וואָלט ווי צו וויסן וואָס וויסנשאַפֿט איז. עס איז עפּעס מאַדזשיקאַל פאַרבאָרגן אין דעם וואָרט.
  יאנקא האט געשמײכלט, דער װײטיק איז געװארן שװאכער:
  - וועגן! די זאַך איז קילער ווי קיין מאַגיש!
  עלי האט אויפגעהויבן די ברעמען:
  ― טאַקע!
  - יא ! איר זענט אַ קלוג קינד. זאג מיר: קען ווער עס יז זיין אַ מכשף אָדער אַ מכשף?
  אלי האט געענטפערט:
  - ניין, דאָס ריקווייערז זיכער געבוירן אַבילאַטיז. כאָטש זיי זאָגן אַז ווער עס יז קענען לערנען צו טאָן אַ ביסל מאַגיש. עס איז אַ לעגענדע אַז איין פּויער קאַנדזשערד פֿאַר זיך גאָלד יעדער טאָג.
  ― אַן אַלטע מעשׂה!
  - אבער קלוג!
  יאנקא האט ווייטער געזאגט:
  - וויסנשאַפֿט איז אַזאַ אַ זאַך וואָס איז העכער ווי קיין וויטשקראַפט. קיין פון די מערסט שטאַרק מאַגיש און אין דער זעלביקער צייט צוטריטלעך פֿאַר אַלעמען!
  עלי האט געשריבן:
  - געוואלדיג! אָבער איר פאַרמאָגט עס נישט?
  - דערפאר האסטו דאס באשלאסן!
  דער בחור האט א שאקל געטאן מיטן קאפ:
  - װײ ל איה ר װאנדער ט צוזאמע ן מי ט אונז , אײנגעקלעפט ע װ י א קנעכט . אָדער גאַנץ, איר זענט אַ שקלאַף! אויב איר וואָלט האָבן אַזאַ מאַכט, וואָלט איר לאָזן זיך בוליז? אויב איר וואלט געקענט, וואלט איר שוין לאנג צוריק צעריסן אייערע מויסערס אויף שטיקער.
  - פֿאַר דעם איר דאַרפֿן טעכנאָלאָגיע!
  - פייטינג טעכניק!
  יאנקא האט זיך געכאפט:
  ― נו, װי קאָן איך אײַך עס דערקלערן? האנטװערקער ם מאכ ן פארשײדענ ע מעכאניש ע מכשירים . געמאכט פון מעטאַל, האָלץ, שטיין, און זיי צושטעלן אַ מייַלע.
  עלי האָט געקראצט דאָס קינדס נאָז אויפן שטריק:
  - איך האב קיינמאָל געזען עפּעס ווי דאָס! ווי קענען דאָס זיין געוויינט צו געווינען אַ מלחמה?
  - אַוודאי איר קענען!
  - דעמאלט ווייס איך נישט!
  דער ײנגל האט געשװיגן, און יאנקא האט געשװיגן. אין פּרינציפּ, אין די מיטל עלטער, אַ טאַנק איז אַ שטאַרק וואָפן, אָבער איר קענען נישט מאַכן עס אַזוי גרינג. אפילו די קלאָון ריטער זענען נישט ביכולת צו בויען אַ מאַשין, און דאָס טראָץ זייער סופּערכיומאַן אַבילאַטיז. און וואָס קען ער טאָן: אַ פּשוטער בחור. אָבער, אויב יאַנקאַ איז נישט געווען אַ ויסגעצייכנט תּלמיד, עס איז געווען ניט רעכט צו מאַנגל פון פיייקייַט, אָבער רעכט צו ניט גענוגיק פּערסאַוויראַנס. אָבער אַ טאַנק איז אַזוי קאָמפּליצירט, איר דאַרפֿן אַ גאַנץ אינדוסטריע, אַ גאַנג פון פאַרשידענע ינדאַסטריז און סייאַנטיס. אפֿשר עפּעס סימפּלער, ווי אַ מאַשין ביקס. א טייערער פליגער-צופאל האט ער פארניכטעט א גאנצע ארמיי אינעם הויף פון קעניג ארטור. פֿאַר בייַשפּיל, ער געדענקט אַ דיאַגראַמע פון אַן אַנטי-ערקראַפט מאַשין ביקס ציען אויף די אינטערנעט. אָבער קען מען בויען אַזאַ וואָפן אין אַ פאָרג? רעפטל עס, ביס עס! דאַכט זיך, אַז אַזױ האָבן זײ געזאָגט אין אַלטע צײַטן. זאָל איך לייענען די קייפל טיש צו זיי? אויך אַ טשיקאַווע געדאַנק! זיי וועלן לאַכן!
  בשעת מיין קאָפּ איז גאָר ליידיק. ער איז אין אַ דעספּאָטיש וועלט, צעטיילט אין סלאַוועס און זייער הארן - וועכטער און געפאנגענע. בויען אַן אַבסאָלוט מאָנאַרכיע. יאנקא האט מיט זײן קינדערישע, אבער בשום־אופן ניט קײן פרימיטיווע מוח, אנגעהויבן פארשטײן, אז רעזאנען אויף אן אבסטראקטער טעמע איז דיסטרירט: װײטיק אין צעבראכענע פים, איבערגעארבעטע פיס, יטציקע אברייזיעס.
  דאָ ס וואָס איז בעסער: מאָנאַרכיע, דיקטאַטאָרשיפּ, דעמאָקראַסי. אַזוי ער לייענען איין באַרימט שרייבער, אַ געוועזענער פסב קאָלאָנעל. ע ר אי ז געװע ן א הארציקע ר פארערער , פו ן דע ר מלוכה . ער האט געמאכט טשיקאַווע טענות, אָבער ווי שטענדיק כאַפּאַנז מיט אַ בייאַסט מענטש, ער האט נישט זאָגן פיל. פֿאַר בייַשפּיל, מאָנאַרטש אין אייראפעישע לענדער האָבן ריין נאָמינאַל מאַכט, טאָן ניט הערשן, אָבער זענען בלויז דעקעריישאַנז. נישט דער קעניג דזשארזש האט געוואונען די צווייטע וועלט מלחמה, נאר פרעמיער מיניסטער טשערטשיל. אדער בעסער געזאגט, ענגלאנד האט געוואונען אונטער דער פירערשאפט פון פרעמיער מיניסטער טשערטשיל. אבער מאָדנע גענוג, אין 1945, די קאָנסערוואַטיוועס פאַרפאַלן די פּאַרלאַמענערי ילעקשאַנז. די מענטשן זענען נישט דאַנקבאַר, כאָטש בריטאַן ס עקאָנאָמיש סיטואַציע איז ימפּרוווד אין דעם צייַט. אָבער, ניט אַלץ איז גוט אין אייראָפּע; סטאַגניישאַן האט שטעלן אין, די געבורט קורס איז פאַלינג, און עמיגראַנץ זענען אויף די ראַמפּאַגע. ביישפילן פון אַבסאָלוט מאָנאַרכיעס אַזאַ ווי סאַודי אַראַביאַ זענען נישט ימפּרעסיוו. דארט וואוינען גוט בלויז שייך און עליט. ד י מענטש ן זענע ן אראפגעבראכ ט או ן אי ן א צושטאנ ד פו ן פארבינדונג , דע ר עכטע ר מיטל אלטער . דאס לאנד האט בארבארישע געזעצן, פּייַניקונג, קערפעראַל שטראָף, און עס איז נישטאָ קיין אָביעקטיווע פּראָצעס. ריזיק געלט ערנד פון פּעטראָדאָללאַרס זענען פשוט ווייסטאַד. אין ייל-עקספּאָרטינג לענדער איז כּמעט קיין ינדאַסטרי, קיין וויסן-אינטענסיווע ענטערפּריסעס, די באַפעלקערונג איז מערסטנס אַנאַלפאַבעטיש, און די אינטערנעט איז פאַרבאָטן. וואָס איז גוט מיט דעם פאָרעם פון רעגירונג? אין אַלגעמיין, אויב מיר נעמען די געשיכטע פון די פאַרייניקטע שטאַטן, ווו אַ פּרעזאַדענטשאַל פאָרעם פון רעגירונג האט עקסיסטירט פֿאַר מער ווי צוויי הונדערט יאָר. קיינמאָל אין דעם לאַנד איז געווען אַ אָפן שוואַך פירער. דער עלעקטאר סיסטעם האט געפילטערט פאליטיקאנטן און א גאנצער אידיאט האט נישט געקענט קומען צו דער מאכט. אין מינדסטער איר דאַרפֿן צו האָבן די טאַלאַנט פון רייד, און עמעצער אָן סייכל איז אַנלייקלי צו קענען צו קאָוכיראַנטלי אַרויסרעדן עטלעכע פראַסעס. טראַדיציאָנעל, אין ערשטיק ילעקשאַנז עס זענען עטלעכע שטאַרק און ינפלוענטשאַל פּאַלאַטישאַנז, טריט צו דעם טראָן! דערפֿאַר איז אַמעריקע אַ גרויסע מאַכט. און אויב מיר נעמען די געשיכטע פון רוסלאַנד. ע ס זײנע ן פארשטײ ט געװע ן גרוים ע מלכים , אבע ר אזו י פי ל זײנע ן געװע ן געהערש ט דור ך שװאכע . אויב מיר נעמען די ראָמאַנאָוו דינאַסטי, נאָר פעטרוס דער גרויס איז געווען אַ גרויס מלך. ער איז קלאר אנערקענט געווארן אלס גרויס, טראץ די עקסטרעמע אכזריות, לאנגע שווערע מלחמות, מאדנע מנהגים און געוואוינהייטן, שיכרות און שפלות. פעטרוס דער גרויסער האט אראפגענומען גלאקן פון קהילות, ארגאניזירט פארמעסטן צו זען ווער קען דאס מערסטע טרינקען, און געליטן פון עפּילעפּסי. פֿאַרשטייט זיך, אונטער אים זײַנען געווען סוקסעס, ער האָט געלונגן צו באַקומען אַ צוטריט צום באַלטישן ים, מען האָט געבויט פֿאַבריקן אין אוראַל, און די אַרמיי האָט זיך פֿאַרשטאַרקט. אבער אין וואָס הויך פּרייַז איז דאָס אַטשיווד? שוין דער עלטסטער זון פון פעטרוס איז געווען שוואַך-מיינדאַד, ניט-דעוועלאָפּעד און אונטערטעניק צו די רעאַקציאָנער השפּעה פון די כהנים. צום סוף האָט ער זיך באַדלי פֿאַרענדיקט, געשטאָרבן אונטער פּײַניקונג. אין אַלגעמיין, די אנדערע ראָמאַנאָווס זענען נישט אונטערשיידן דורך גרויס סייכל אָדער מיליטעריש פירערשאַפט אַבילאַטיז, פילע פון זיי זענען געווען אין אַ שלעכט געזונט, און קיין פון די מלכים פון דעם דינאַסטי געלעבט צו אַ לייַטיש עלטער. דער פאַקט בלייבט אַז עס זענען קיין לאַנג-לעבער צווישן די ראָמאַנאָוו משפּחה. אנדערע מלכים: וועמען טייל האָבן געהאלטן גרויס, אנדערע נישט: דאָס זענען קאַטערין די צווייטע און אלעקסאנדער דער צווייטער. אונטער קאַטערין די צווייטע: רוסלאַנד דערגרייכט באַטייַטיק קאַנקוועסץ, אָבער די מלכּה זיך האט נישט פאַרמאָגן די טאַלאַנט פון מיליטעריש פירערשאַפט. רוסלאַנד האָט פּשוט אַ מזל, אַז אין דער דאָזיקער היסטאָרישער תּקופֿה איז אַרויסגעקומען אַ גאַנצע גאַלאַקסי פֿון גרויסע קאָמאַנדירן. ווי פֿאַר די קונסט פון פאַרוואַלטונג, עס איז געווען קאָנטראָווערסיאַל ...
  . קאפיטל נומער 7 .
  - מיר קענען נאָר דאַוונען! - האט דער שײנעם שרעטל געזאגט מיט א שװער זיפץ.
  - און צו אַלע געטער מיט אַמאָל! - פארגעשלאגן מיט איראָניע דורך שוואַך פאַרבאָרגן פּאַניק, אלעקסאנדער.
  די קלאַטשיז פון די אַרמיי פון סוויאַטאָראָססיאַ זענען ינעקסאָראַבלי קאַמפּרעסט. היפּערפּלאַסמאַ עמברייסיז געפרוווט צו קאָמפּרעס די גוואַלדיק אַרמיי מער טייטלי. מיליאַנז און מיליאַנז פון סטאַרשיפּס געפונען זייער צעשטערונג. אָפט העלדיש, און מאל לעכערלעך. ז ײ זײנע ן געשטארב ן , האפנדי ק צ ו װער ן מי ט דע ר צײט , אויפ ־ געשטעלט .
  קאָנסטאַנטין ראָקאָססאָווסקי האָט זיך געפרייט:
  - עס קוקט ווי מיר געראטן צו פאָרעם אַ גרויס קעסל. דאס וועט גיין אַראָפּ אין געשיכטע; ווי פּלאַץ קאַן.
  האט די קריגערישע מיידל געענטפערט מיט ליידנשאפט:
  ― יאָ, דאָס איז אַ סך גרעסער און גרױסער!
  - מיר וועלן האָבן אַ צווייט סטאַלינגראַד! - האט ראקאסאװסקי געמאכט א זשעסט, א פינקלנדיקע גלאז האט זיך באװיזן אין דער לופטן. װײַן האָט זיך אין אים געשפּריצט, דאָס קיבערנעטישע גלאָז האָט געמאַכט אַ כאַלאָגראַם און געזונגען:
  - דרײ טאנקיר ן האב ן יעדע ר געטרונקע ן דרײ ה הונדערט , או ן דא ן געטרונקע ן יעדע ר הונדערט !
  - אבער סייכל האט גענוי געמאלדן! דע ר דײטשע ר ממזר ע אי ז געגאנגע ן אויפ ן אטאקע ! לאָמיר האַלטן דאָס לאַנד ומבאַפלעקט! לאָמיר באַשיצן דעם הייליקן סטאַלינגראַד! - האט ראקאסאװסקי געזונגען.
  די פליסיק אין די גלאז געביטן קאָליר און געווארן ראָזעווע. די האָלאָגראַם אויבן די גלאז איז געווארן אַ שיין נאַקעט מיידל, וואָס האט געשאקלט איר פול בריסט מיט רובין ניפּאַל.
  - טײַערע, איך בין געווען זייער טרויעריק, איך האָב געעפֿנט דעם וועג צו די שטערן! שוועבן העכער ווי דער באַרג אָדלער! א סימבאָל פון רוסיש כבוד מאַכט! די רעליקס פון די הייליקע זענען שיסערייַ! די ראקעט האט צעריסן דעם קוואזאאר אין שטויב! - האט געטאנצט דאס נאקעטע האלאגראם־מיידל, ארומגעדרייען די היפּס און די לענדן. עס איז געווען אַזוי סעקסי, און די שאַרלעכ רויט ליפן פּלייַעד פאַרפירעריש.
  ראָקאָססאָווסקי האָט אין זײַן נײַעם, ניט־יאָריקן קערפּער געפֿילט אַ תּפֿיסה פֿון חשק. דאס איז די פייגעלע.
  - עס וואָלט זיין פייַן צו האָבן אַ קאַסקייד פון גערלז דאָ!
  א טוץ פון די פאַקטיש שיינקייט אין אַמאָל, האַלב פון זיי עלווז מאַטיריאַלייזד אין פראָנט פון די היפּערמאַרשאַל.
  - מיר זענען אין דיין גרויס דינסט!
  ראָקאָססאָווסקי האָט געראָטן:
  - דאָס איז אַמייזינג! באַקומען נאַקעט און טאַנצן פֿאַר מיר.
  ד י מײדלע ך האב ן זי ך לאנגזא ם אנגעהויב ן אויםטײדן , זי ך פארשטעל ט װ י א סטריפטייז . ס׳האט אויסגעזען פארשידנליך. די ערשטע מאַרשאַל פון די גרויס פּאַטריאָטיק מלחמה האט נישט האָבן צייט צו זיין דערשטוינט ווי סעקסי און דעווילישלי שיין מאָדערן פרויען.
  - שײנער , שײנער , שײנ ע קאבארעטן ! איר זענט באשאפן צו מאַכן אַטראַקשאַן! און עס איז קיין איינער מער שיין אין דער גאנצער ערד, איר געבן מאַרך-קליי באַהאַנדלונג! - האט דער היפערמארשאל געזונגען, אויסגעהאלטן צו זיי די הענט.
  די מײדלעך האבן געזונגען אין ענטפער:
  - אוי ראקאָססאװסקי, דו ביסט אונדזער העלד! עס איז מעלאַנכאָליש און ווייטיק אין דיין אויגן! נו, שיין מענטש, שמייכל! שטיי אויף צום הימל ווי א פאלאק!
  ראָקאָססאָװסקי האָט אױפֿגעהױבן די הענט און געװײנט, צעבראָכן דאָס גראַם:
  - אוי! איך בין גרויס - סופּער! איך װעל צעטרעטן סאַשקע, דער משוגענער!
  א טוץ מײדלעך זײנען אין גאנצן געװען נאקעט. ז ײ האב ן געטאנצט , געבײגנדי ק זײער ע נאטירלעכ ע מוסקלען . ווייַבלעך עלווז זענען אַ ביסל טינער און מער גראַציעז. און וואָס לעגס, אַנגקאַלז, טייז, מאַסקיאַלער, לאַש, זיי האָבן אַזוי פיל שטאַרקייַט, סעקשואַלאַטי, אַנימאַליזאַם און אין דער זעלביקער צייַט אינטעלעקטואַל עראַטיסיזאַם. ראָקאָססאָווסקי איז ממש ווילד, ראַשט צו די ניראַסט מיידל און אנגעהויבן קוש איר רובין ניפּאַלז. או ן זײנ ע הענ ט האב ן געקני ט ד י ברוסט ן פו ן צװ ײ אנדער ע כיינע ר מײדלעך . ווי אַזעלכע רירטן צינדן זיך און ציטערן, קוועטשן די מיידלעך מיט פאַרגעניגן. דער היפּערמאַרשאַל ווערט מער און מער יקסייטאַד, עס איז ווי ער איז אין הימל! פּלוצלינג די חלומות און שפּיץ פון גליק זענען ינטעראַפּטיד דורך די ופגעקאָכט קול פון די קאָמפּיוטער:
  "עס איז אַן אַנפּרעסידענטיד שטערונג פון ענערגיע אין אונדזער הינטן. עפן אַ טויער און ריליסינג פאַנטאַמז.
  - וואס?! - ראָקאָססאָווסקי ס פּנים פאַרקרימט. ― װער איז הינטער אונדז!
  - אַרמיי פון קלאָונז! - האט דער קאמפיוטער א װיצל געטאן.
  ― עפּעס!
  - פאַנטאָמס זענען באפרייט פון סאַבספּאַסע.
  ראָקאָססאָווסקי איז בלאַס געוואָרן: ער האָט געוווּסט, אַז פאַנטאָמס, טראָץ דעם וואָס זיי זענען נישט אין גאַנצן מאַטעריע, האָבן אַ גרויסן שלאָגן מאַכט. וואָס איז מיני-מאַטעריע? עס איז אַ זיכער שטאַט פון וואַקוום, ענערגיע, און פאַרשידן פעלדער פון סטעלער מאַגיש. די ספּעציעל געמישט נאַטור פון מיני-מאַטערי גיט עס אַ ריזיק דעסטרוקטיווע מאַכט. דעם מיטל זיי קענען גאָר צעשטערן אַ באַטייטיק טייל פון די פּלאַץ אַרמאַדאַ. דע ר איבערגעלעבטע ר מארש ל הא ט פארשטאנען , װ י ע ס אי ז געװע ן װע ן ד י הינט ן האב ן זי ך דערשינע ן שטארק ע פײנטלעכע . נישט אומזיסט האָט די איבערלעבונג פֿון דער צווייטער וועלט־מלחמה אַרויסגעוויזן די װירקלעכקײט פֿון אונטערשײַנען שטרײקן.
  וואָס צו טאָן אין דעם פאַל! עס זענען קיין ריזערווז לינקס.
  דער היפערמארשאל האט באפוילן:
  - מיר זענען ריגרופּינג טרופּס. לאזנדי ק א שװאכע ר דעק , װעל ן מי ר מי ט גאנצ ן כוחות אטאקיר ן ד י מיליטע ר פו ן פאנטאמען .
  ― מיר פֿאָלגן, חבֿר היפּערמאַרשאַל! - האב ן ד י אנדער ע מארשאל ן או ן גענעראל ן געמאלד ן אי ן אײנעם .
  - דעמאָלט באַפאַלן! איך קער אויף די קאָמפּיוטער ס סעלעקטיוו מאָדע. זאל דער עלעקטראָניש מיינונג זיך שטעלן פּרייאָראַטיז!
  פאָלגן דעם באַפעל, די טרופּס זענען צעטיילט. ארום דריי פערטל האבן זיך באוועגט קעגן די פאנטאמען, בשעת די איבעריגע האבן אפגעשטעלט דעקל.
  ראָקאָססאָווסקי איז געווען אויף דער זיבעטער מדרגה פון די אַנדערווערלד. אין פאַל פון באַזיגן, שטרענג ווייטיק און דעמאָטיאָן אַווייטאַד אים. אי ן אלגעמײ ן אי ז ד י שטעלונ ג צ ו ד י נײ־אויפגעקומענ ע געװע ן גאנ ץ ליבעראל . זיי זענען נישט געווען אונטערטעניק צו סיסטעמאַטיש ווייטיק מיטלען, ווי אנדערע קאַמאַנדז פּערסאַנעל און פּראָסט זעלנער. אבער אין פאַל פון באַזיגן, די כּללים וועט זיין די זעלבע פֿאַר אַלעמען. אמת, עס איז דא א ווארט: פאר איין געשלאגן, צוויי נישט געשלאגן, געבן זיי. דאָס איז גאַנץ שיין: עס גיט עטלעכע גיכער צו בלייַבן אין די עליט. אבער וואָס באַזיגן? טרופּס אין די דערציען טאָן ניט מיינען באַזיגן! אַמאָל, ווען דער שלאַכט האָט זיך אָנגעהויבן אין אוקראַיִנע, אין אויגוסט-סעפטעמבער 1941, זענען די סאָוועטישע זעלנער געווען העכער פֿון די דײַטשן, סײַ אין מענטשנרעכט, סײַ אין מיטאַרבעט. אבע ר צולי ב ד י טעותי ם פו ן דע ר קאמאנד ע או ן דע ר נידריגע ר מארא ל פו ן ד י סאוועטיש ע מיליטער , אי ז ד י מיליא ן שטארק ע ארמ ײ ארומגערינגל ט געװארן . אפילו נאָך דעם, די רעזולטאַט פון די שלאַכט איז געווען ניט קלאָר ווי דער טאָג, ווייַל דער פאָדעם שניידן די סאָוויעט טרופּס איז געווען צו דין. אָבער די העכערע סאָוועטישע זעלנער האָבן זיך גאָר שוואַך אַנטקעגנגעשטעלט, מער ווי זעקס הונדערט און פופציק טויזנט זעלנער און אָפיצירן זענען געכאַפּט געוואָרן. ניט צו דערמאָנען די מאַסע פון סך דעפעקטאָרס און דיזערטערז. אי ן אלגעמײ ן װע ט ע ר האב ן א פערפאל ק איבע ר דע ר װערמאכט , אי ן טאנק ן או ן עראפלאנען , א זינד , צ ו פארלירן . ווי פֿאַר די קוואַליטאַטיווע קעראַקטעריסטיקס, טאַנגקס 1800 ט-34 און קוו-1, קוו-2 האָבן נישט האָבן פאַרגלייַכלעך קעגנערס אין די פּאַצוואַל (דאָס איז דער גענעראַל נאָמען פֿאַר די דייַטש טאַנק פאָרסעס). אמת, דער שונא האט געהאט א צייטווייליגע העכערקייט אין די אינפאנטרי, אבער נאך א וואך פון אלגעמיינער מאביליזאציע איז די וססר ארמיי געווען בערך צוויי מאל אזוי גרויס ווי דייטשלאנד. די סאָוועטישע טרופּס האָבן קוים געוווּסט ווי זיך צו באַשיצן. סײַ דער באַפֿעל, סײַ די ראַנג־און־פֿײַער האָט מען געלערנט צו שלאָגן דעם פֿײַנט אויף זײַן טעריטאָריע. אפילו אין די טשאַרטער פון 1939 עס איז געווען געשריבן: אויב די פייַנט פאָרסעס מלחמה אויף אונדז, אונדזער אַרמיי וועט ווערן די מערסט אַפענסיוו אין דער וועלט. עס זענען געווען קלאַנגען אַז סטאַלין גרייטן אַן באַפאַלן אויף דייַטשלאַנד. ממילא האבן זיי זיך געגרייט צו אן אפענסיוו מלחמה. ער איז הונדערט פּראָצענט ראָקאָסאָווסקי, ער ווייסט נאָך ניט, צי זייער בעל, דער גרויסער סטאַלין, האָט אין 1941 צוגעגרייט אַ שטרײַק אויף דײַטשלאַנד. ער איז זייער אַ סודותדיקער טיפּ און איז אַזוי געבליבן אַפֿילו נאָך זײַן תחיית המתים. ווען מען האָט אים דירעקט געפרעגט, האָט דער פירער וואָס איז צוריקגעקומען פון די טויטע געענטפערט:
  - איז מלחמה באַשערט?
  ― און װאָס מײנט איר?! - ראָקאָססאָװסקי האָט זיך געפֿילט אַ שרעקלעכן באַזוך פֿון דעם אויפֿגעלעבט און פֿאַרחידושטן פֿירער.
  סטאַלין האָט געזאָגט פּאַמעלעך, מיט אַ אָנגענעם גרוזיניש אַקצענט:
  - װײסענדי ק דע ם כאראקטער , פו ן היטלערן , זײ ן אגרעסיוו ן אנטי ־ קאמוניזם , ד י באפעסונ ג מי ט דע ר אנפאלע ר אוי ף מזרח , אי ז קלאר , א ז קריג ה קע ן ניש ט אויסמיידן . די איינציגע פראגע וואס איז געבליבן איז ווען? די נויט צו קלייַבן די רעכט מאָמענט איז גאָר וויכטיק. ניט גיכער אדער שפּעטער איז דאָס דער שליסל צו הצלחה.
  - רעכט! - האט דעמאלט דער מארשאל ראקאסאווסקי געזאגט און געצויגן מיט ברעם. - אָבער איך וואָלט ווי צו אויסדריקן מײַנע אייגענע געדאַנקען. װע ן מי ר האב ן געשלאג ן ענד־מא י - אנהײ ב יוני 1940 , װאלט ן מי ר געװוינ ט א שנעל ן נצחון . דעמאָלט מיר וואָלט נישט האָבן צו פאַרלירן אַכט און אַ האַלב מיליאָן מענטשן. די פארלוסטן פון עלף און א האלב מיליאן זעלנער און אפיצירן זענען אפיציעל אנערקענט געווארן. אבער דאָס איז נישט גאַנץ דאַטן, ערשטער, די לאָססעס פון פּאַרטיסאַנס, נקווד טרופּס, מיליציעס, מיליטעריש בילדערז, מעדיציניש פּערסאַנעל און אנדערע זאכן זענען נישט גענומען אין חשבון. אין דערצו, די וואס זענען געשטארבן פון ווונדז זענען גערעכנט אויב זיי זענען געשטארבן אין דרייַ טעג נאָך זיי ווונדאַד, בשעת אין מערב לענדער די אנגענומען צייַט איז איין יאָר. פּלוס נאָך זעקס מיליאָן פעלנדיק, פון וועמען די וואַסט מערהייט זענען טויט. די מלחמה איז געווען שרעקלעך.
  סטאלין האט טרויעריג געשאקלט מיטן קאפ און אנגעהויבן אנפילן זיין רער:
  "האָנעסטלי, איך באַדויערן אַז איך האב נישט שלאָגן פריער." יעדער קרבן אין דעם גרויס מלחמה איז אַ שראַם אויף מיין האַרץ. ס'איז אבער געווען צוויי סיבות פארוואס איך האב דעמאלט נישט געעפענט קיין צווייטן פראנט. ערשטנס , אי ז צו גרויםע ר אנפאלע ן היטלער , מי ט װעמע ן מע ן הא ט זי ך ארײנגעמאכ ט א צען־יאריק ן באראט . ווי אַ הערשן, איך נעמען אינטערנאַציאָנאַלע טריטיז עמעס.
  ראָקאָססאָווסקי האָט געטענהט:
  - מי ר האב ן אוי ך געהא ט א נייטראליטעט־אפמאכ ן מי ט יאפאן , או ן מי ר האב ן געעפנ ט א צװײט ן פראנט , או ן גאנ ץ גי ך באזיג ן דא ס לאנד , פו ן דע ר אויפגײענדיקע ר זון .
  סטאַלין, כיטרע סקווינטינג, פאַרהיטן צו שטימען:
  - רעכט! אָבער אין דעם פאַל, מיר ריזיקירן צו פאַרלירן טשיינאַ פון אונדזער קויל פון השפּעה. ימאַדזשאַן וואָס וואָלט פּאַסירן אויב דער פּראָ-אמעריקאנער רעזשים פון טשיאַנג קאַשי געקומען צו מאַכט. אין דעם פאַל, אַ שטאַט מיט אַ באַפעלקערונג פון אַכט הונדערט מיליאָן וואָלט זיין געצויגן אין די יו. עס. אָרביט. אין דעם פאַל, די גענעראל פון אַמעריקע, וואָס האָבן אַן אַטאָמישע באָמבע, קען אָנפאַנגען אַ יאָדער סטרייק אויף אונדז, און כינעזיש טרופּס וואָלט שטיפט אַראָפּ אונדזער פאָרסעס אין די ווייַט מזרח. און אַזוי, זינט מיר האָבן געראטן צו ינסטאַלירן די פּראָ-סטאַליניסט מאַו זעדאָנג אין טשיינאַ, די מזרח געמארקן זענען פּראָטעקטעד. קליין פון; די כינעזער ארמיי האט גוט געקעמפט אין קארעע. שווערע אמעריקאנער פארלוסטן האבן אפגעהאלטן נאַטאָ פון נאָכגיין אַ פאַרהיטנדיק מלחמה. אָבער דריי הונדערט אַטאָמישע באָמבס וואָס די פארייניקטע שטאטן האבן אראפגעווארפן האבן געקענט אומברענגען איבער צוואַנציק מיליאן סאוועטישע בירגער, און פארמאכן ניט ווייניקער. אויך דאָס וואָלט זיין אַ ומגליק. וויי, אַ ריזיקאַליש שריט.
  ראָקאָססאָווסקי האָט אָפּגעשטופט פון אים דעם פליענדיקן, פליסיק-קריסטאַל ראָבאָט:
  - אבער די פּיסק פון די דייַטש טאַנק, ווייל צעבראכן די באַקבאָון פון פֿראַנקרייַך און בריטאַן, ינעוואַטאַבלי באַגראָבן זיך אין אונדזער רוקן.
  סטאלין האט געשמײכלט און אריבערגעטראגן די האנט איבער זײן געדיכטן שװארצער װאנצעס:
  - ריכטיג , ס׳אי ז ני ט װא ס צ ו קעגנװארט ן ! אבער די וססר אַרמיי איז נאָך נישט גרייט פֿאַר גרויס-וואָג מיליטעריש אַפּעריישאַנז. אי ך הא ב דורכגעפיר ט א רעבאװאפנונג־פראגראם , או ן אוי ך רעפארמיר ט ד י מיליטער , נעםנדי ק ד י איבערלעבונ ג פו ן דע ר מלחמ ה מי ט פינלאנד . מי ר שטימען , א ז ד י מלחמ ה מי ט ד י פינים , װעלכ ע האב ן שוי ן ניש ט געהא ט קײ ן טאנקן , הא ט ארויםגעװיזן , א ז דע ר ני ט גענו ג פו ן דע ר אויסלערנונ ג פו ן אונדזע ר ארמײ . אין דערצו, די טרופּס יקספּיריאַנסט אַן אַקוטע דוחק פון אָפיצירן; ווייניק 76.2 מם קאַליבער שעלז זענען פייערד; עס זענען נישט גענוג פּיילאַץ, דריווערס און קאַרס.
  ראָקאָססאָווסקי האָט געטענהט:
  - אין קיין אַרמיי, אין קיין צייַט, עס איז שטענדיק עפּעס פעלנדיק. אַזוי דער מאַרשאַל האט נישט אַפֿילו האָבן גענוג געלט פֿאַר מיר איידער איך באַקומען באַצאָלט. מי ר דארפ ן געדענקע ן א ז אוי ך דע ם שונא ט פעה ט אוי ך געמיטלע ך או ן פערזאנען . באזונדער ם האב ן ד י דײטש ן ניש ט געהא ט פו ן אכצנט ן בי ז דרײסיקםט ן יאר , ני ט געהא ט קײ ן אלגעמײנע ר פארשריפט , או ן ד י ארמ ײ הא ט געצײל ט בלוי ז הונדערט ט טויזנטע ר זעלנער . אַזוי די דייטשישער זענען באגרענעצט דורך די טריטי פון ווערסיי.
  - איך ווייס דאס! - סטאַלין האָט אַרויסגעלאָזט אַ רינגעלע רויך אין דער לופטן.
  רוסלאַנד ס ערשטער מאַרשאַל פון פּויליש אָפּשטאַם פארבליבן:
  - אזו י אי ז אי ן דע ר דײטשע ר ארמ ײ געװע ן א אקוטע ר מאנגל , אי ן אפיצירן . אַדאָלף היטלער האָט אפילו געשריבן, אָדער בעסער געזאָגט, בעשאַס טיש שמועסן: עס איז נייטיק צו שאַפֿן טרופּס אויסשליסלעך פון אָפיצירן און פאַרקירצן די טערמינען פון דינסט: צו פאָרן ווי פילע מענטשן ווי מעגלעך דורך די טריינינג פּראָגראַם. אין דערצו, עס וואָלט זיין מעגלעך צו באטייטיק פאַרגרעסערן די פּאָליצייַ קראַפט און פֿאַרבעסערן זייער קאַמבאַט טריינינג. באזונדער ם האב ן זי ך אוי ך געקענ ט באדינט ן אי ן פאליצײ־אײנהײטן , כד י צ ו שאפ ן א מעכטיקע ר באזע , בײ ם אויפבויע ן פו ן ד י באװאפנט ע קרעפטן .
  - כיטרע חיה! - סטאלין האט ארומגערינגלט די טיגער־אויגן.
  - אזוי אויך די דייטשן האָבן נישט דערגרייכן אַ ערנסט מלחמה אין טערמינען פון זייער קאַמבאַט עפעקטיווקייַט. זייער טרופּס זענען מערסטנס רוי. - אַוודאי, - האָט ראָקאָסאָווסקי פֿאַרענדיקט.
  סטאלין האט געשלעפט די אויגן:
  - אבער פראנקרייך און ענגלאנד זענען שנעל דערשלאגן געווארן. אי ן אלגעמײ ן הא ב אי ך דערװארט , א ז ד י מלחמ ה אי ן מערב , װע ט זי ך װײטער ן או ן הא ב פריע ר ניש ט צוגעצויג ן מיליטע ר צ ו דע ר גרענ ץ פו ן דריט ן רײך : מחמת ש אפשרעק ן ד י דײטשן . נו, קיינער האט זיך נישט געריכט אז די העכערע כוחות פון די פיר מאכטן וועלן זיך אויסהאלטן בלויז א האלבן חודש.
  - דאָס איז אויב איר באַטראַכטן די אַקטיוו פאַסע פון כאַסטילאַטיז!
  - אַז ס עס, נישט די פאָרמאַל געדויער פון דער מלחמה. די דײַטשן האָבן אַליין געכאַפּט בערך 4 מיליאָן קריגס־געפאנגענע. דעמאל ט האב ן ז ײ ז ײ גענוצ ט װ י ארבעט , װא ס הא ט דערלויב ט דע ם שונא ט צ ו פארגרעסער ן ד י פארמאג ט פו ן דע ר ארמײ , בי ז 7 מיליאן , צװ ײ הונדער ט טויזנטע ר מענטשן .
  - װא ם הא ט געמאכ ט זײע ר ארמ ײ נא ך מע ר לויזע ר או ן פארקלענער ט אי ר קאמפם־איכות . נאָך אַלע, די גרעסערע די בלאָז, די טינער די ווענט.
  - גראָוינג עמפּייערז זענען ווי אַ זייף בלאָז, בלויז מיט עגאָיסטיש פאַרוואַלטונג! - האט סטאלין אקעגנגעשטעלט. - א קאַרינג אימפעריע איז ווי גראָוינג ביינער וואָס וואַקסן שטארקער ווי זיי וואַקסן!
  - גרא ד געזאגט , אבע ר דא ס גײ ט ניש ט פא ר דע ם דריט ן רײך !
  - אָבער עס אַפּלייז צו אונדז! די סאָוועטישע סיסטעם איז בעסער ווי די קאַפּיטאַליסטישע און מערבדיקע דעמאָקראַטיע. זײַן שטאַרקייט איז טאָטאַליטאַריזם.
  - ווי טאָן איר ווי די פּאָליטיש סיסטעם אין ביידע רוסלאַנד?
  - געוואלדיג! אלע מענטשן וואוינען אין באראקן און האבן רייען. דער קינד, בשעת נאָך ליגנעריש אין די טראכט פון די קאָמפּיוטער, איז אונטערטעניק צו גאַנץ פּראַסעסינג. אַלע דינען אין אַרמיי, אַלעמען איז אין געשעפט. און חינוך איז ווייטיק! אפילו די העכסטע באאמטע זענען דורכגעגאנגען סייבערנעטיק פּראַסעסינג. איך ווי דעם כייפּערטאָטאַליטאַריאַן סיסטעם. צום באַדויערן, עס איז קיין גאַנץ קאָנטראָל איבער געדאנקען, כאָטש טעכנאָלאָגיע אַלאַוז דעם!
  - דאָס איז ווייַל ביאָראָבאָץ קענען נישט מאַכן גוט זעלנער. אין מלחמה איר דאַרפֿן איניציאטיוו און עטלעכע זעלבסטשטענדיקייט אין טראכטן, פרייהייט אין קאַמף. - האָט ראָקאָסאָווסקי געזאָגט פילאָסאָפיש.
  - יא ! ראָובאַץ זענען נישט בעסער ווי מענטשן. איך מוז זאָגן, אַמאָל איך בין געווען סקעפּטיקאַל וועגן סיבערנעטיקס. פּעלץ אַ פּאָטענציעל סאַקאָנע צו מענטשהייַט. ער האט עס איבערגעגעבן צו די אנגעשטרענגענע הענט פון די ארגאנען.
  ראָקאָסאָווסקי האָט געפּרוּווט צוריקצוקערן דעם שמועס צו זײַן פריערדיקן לויף:
  - סייבערנעטיקס איז, פון קורס, גוט, אָבער נאָך, איז עס נישט אַ גרייַז אַז מיר האָבן נישט שלאָגן היטלער אין 1940?
  סטאלין האט געענטפערט:
  - עס קען זיין אַ גרייַז, אָבער די קאַנסאַנטריישאַן פון טרופּס קען יבערשרעקן היטלער, צווינגען אים צו פאַרלאָזן די אַפענסיוו אין די מערב. אין אַלגעמיין, אין קיין מאָמענט, בריטאַן און דייַטשלאַנד קען מאַכן שלום. דאָס איז פּונקט וואָס איך האָב מורא, אָבער איצט איך זען אַז איך האט אַ טעות. אָבער, עס זענען בענעפיץ צו די באַזיגן פון פֿראַנקרייַך.
  ― װאָס?
  - סך קאָלאָניעס פון פֿראַנקרייַך און בריטאַן קען בונטאַר און פאַלן אין די קויל פון השפּעה פון די וססר. וואו די קאפיטאליזם גייט אוועק, קומט דער סאציאליזם. עס וואָלט זיין ספּעציעל גוט אויב זיי קאַפּטשערד יאַבאָשע גרויס בריטאַן. אַזאַ געלעגנהייט פֿאַר קאָמוניזם.
  ראָקאָססאָווסקי האָט מסכים געווען:
  - מסתּמא! קאָלאָניעס פון דיפיטיד אימפעריעס קען ווערן אונדזער פאַרבאַנד רעפּובליקס. אבער דעמאָלט, נאָך די באַזיגן פון פֿראַנקרייַך, וואָס זענען די פּלאַנז? עס קען נעמען די יאָר 1941, ווען טרופּס אנגעהויבן צו אָנקומען צו דער גרענעץ.
  סטאַלין האָט געזאָגט:
  - אי ך הא ב באקומע ן ידיעות , א ז ד י דײטש ן גרײט ן א קריג ם מי ט דע ר וססר . אבער זיי זענען געווען אַזוי קאַנטראַדיקטערי. באזונדער ם הא ט ד י אינטעליגענ ץ געמאלד ן א ז היטלער , נאכ ן באזיג ן ענגלאנד , װע ט אטאקע ן ד י וססר .
  ― אַזױ איז געװען!
  - פרובירט צו באַזיגן בריטאַן ווען עס האט אַזאַ גרויס העכערקייַט אין ים. ספּעציעל פֿאַר גרויס ייבערפלאַך שיפן. ז ײ װעל ן זינק ן קײ ן דײטש ע טראנספארטן . טעארעטיש האבן די דייטשן געקענט דערגרייכן העכערע הויכקייט איבער בריטאניע אין פלייאונג, אבער צו דעם האבן זיי געמוזט מאביליזירן די מיליטערישע אינדוסטריע.
  - דײטשלאנ ד הא ט זי ך געפיר ט לייכטזיניק .
  ― אָבער נישט איך! באזונדער ם אי ז אי ן פערציגסטע ן יא ר פארלענגער ט געװאר ן דע ר ארבעטם־טאג , או ן אי ז ארײנגעפיר ט געװאר ן קרימינאלע ר פאראנטװארטלעכקייט . מע ן הא ט אקטױ ו געפיר ט איבער ־ ארבעט . ד י פראדוקצי ע פו ן געװע ר הא ט זי ך פארגרעסערט . ווער האט געקאנט צווייפלען אין דעם פאקט, אז מיר גרייטן זיך. וויסנדיג , א ז א קאמ ף מי ט פאשיזם , אי ז א ן אומבארחדיקע ר קאמ ף מי ט פאשיזם , האב ן מי ר מאביליזיר ט אל ץ װא ס מי ר האב ן געקאנט . נאטירלעך , א ן דערקלערנדיק ן מארציאל־געזעץ , אבע ר געהײם ן ארײנרופ ן טרופן .
  ― און דאָך זײַנען זײ נישט געװען גרײט!
  ― װי אַזױ צו זאָגן! דער פאַקט איז אַז אין די אַקשאַנז פון די פאַשיסץ זענען געווען פילע עלעמענטן פון גלייך בלאָף. סייכל האָט געמאלדן אַז די עפענונג פון כאַסטילאַטיז וואָלט זיין פּריסידאַד דורך אַן ולטימאַטום. װא ס ד י דײטש ן װיל ן אי ז צ ו דערגרײכ ן פארבעסערטע ר באדינגונגע ן פא ר דע ר פארזארגונ ג פו ן רוי . באזונדער , דינגען אויל ברונען אין אזערביידזשאַן, רעדוקציען שפייז פרייזן א.א.וו. און פֿאַר דעם בױט ער זײַן כּוח. אויסער דעם האט די אינטעליגענץ געמאלדן אז די דייטשן פארמאגן גרויסע כוחות אין פראנקרייך און גרייטן אפעראציע ים לייב.
  - עס איז געווען אַזאַ מיס אינפֿאָרמאַציע.
  - א חו ץ דע ם הא ט ד י אינטעליגענץ , איבערגעגעב ן אומ ־ גענוי ע ידיעות , װעג ן ד י דײטש ע באװאפנט ע קרעפטן . ז ײ זײנע ן געװע ן איבערגעשאצ ט מי ט צװ ײ מא ל . צולי ב דע ם אי ז געשאפ ן געװאר ן דע ר אײנדרוק , א ז ד י נאצי ס טראג ן ניש ט אל ע זײער ע כוחות . אַז איז, ווייניקער ווי האַלב, וואָס מיטל מלחמה מיט דייַטשלאַנד איז ניט באַשערט. היטלער וועט נישט אטאקירן דורך קאנצענטרירן א קלענערן טייל פון דער ארמיי. איך געדאַנק עס איז געווען אַ טיפּיש בלאָף. א חו ץ דע ם הא ט דע ר גרויםע ר או ן כיטרע ר היטלער , געקענ ט פארהיט ן זײנ ע מיליטע ר פו ן אונדזע ר אטאקע .
  ווי זיי זאָגן, אַ גנב גלויבט נישט אַן ערלעך מענטש.
  - אָבער איר האָט נישט וועלן צו באַפאַלן דייַטשלאַנד!
  - נאָר אין פאַל, איך געצויגן די טרופּס, אָבער די קשיא פון ווי און ווען צו שלאָגן איז געבליבן אָפֿן. אונדזער אַרמיי איז נאָך געווען אין דער פאָרמירונג בינע. ד י אפטײלונגע ן זײנע ן געװע ן באשעפטיק ט לויט ן שלום־צייטישע ר געזעצן . אויםע ר דע ם האב ן ד י דײטש ן זי ך ניש ט געגרײ ט צ ו דע ר װינטער־מלחמה . באזונדער ם הא ט זי ך געמאנגל ט אי ן װינטע ר קלײדער , בלוי ז ד י ס.ס.ס.־מיליטערן האבן דאס געהאט, די שמירעכץ אין דײטשע מאשין־געװער און ביקסן האבן געפרוירן אין דער קעלט. אין דערצו, גאַזאָלין פון קוילן פראָזע בייַ נייַן דיגריז אונטער נול. דײטשע טעכנאלאגיע, טאנקן מיט שמאלע שטעגן, עראפלאנען מיט צעבראכענע מאטארן. אַלע דעם איז אַ קאַנסאַקוואַנס פון אַנפּריפּערדנאַס פֿאַר ווינטער. נו, די דייטשישער האט נישט אַדאַפּט צו ווינטער, כאָטש עס איז מעגלעך צו טוישן עטלעכע זאכן אין טעכנאָלאָגיע, עס איז אַ ספּעציעל פראָסט-קעגנשטעליק שמירעכץ. נו, אונדזערע טרופּס זענען צוגעוווינט צו לעבן און קעמפן אין שטרענג פראָסט טנאָים. און די מלחמה מיט די פינן האָט מיר אַ סך געלערנט. ד י דײטש ן האב ן זי ך באװיז ן אי ן דע ם פארזיכט .
  ראָקאָססאָווסקי האָט אויסגעדריקט זיין ווערסיע:
  - אפשר איז דאָס רעכט צו גלייבעכץ!
  סטאלין האט געלאכט:
  ― איר האָט אַן אינטערעסאַנטן טענה. יאָ, אַדאָלף היטלער האָט טאַקע גערעכנט מיט זײַן אָקולטן אַרמיי און זײַן הסכּם מיט דער קעלט. ע ר הא ט געמײנט , א ז זײנ ע מכשפים , אסטראלאג ן או ן מכשפים , װעל ן מאכ ן דע ם װינטע ר טרוק ן או ן װארעם , דעמאל ט װע ט ד י נאציש ע ארמ ײ דערגרײכ ן צו ם אוראל . אין קיין פאַל, היטלער האָט ערנסט גערעכנט מיט די הילף פון שׂטן. אבער משמעות אין דעם פאַל, ער האט נישט וועלן צו העלפן.
  ― אָדער אפֿשר האָט גאָט אַרײַנגענומען?
  - און דאָס איז נישט יקסקלודיד! נאך דער מלחמה האב איך אויפגעהערט צו רודפן די קהילה. דאס האט אונז מסתמא געהאלפן! כאָטש איך האָבן אַ מאָדנע מיינונג פון רעליגיע. איך גלויבן אַז די אמונה פון מענטשן זיך באשאפן די מאַכט וואָס איז גערופן גאָט. - האָט סטאַלין געריבן זײַן וואָנצעס. - ממילא זײנען די שװערע פראָסטן און דער הארבסט־טױ געװען אונדז מער וווילטויק, װי פאר די דײטשן. אויב די נאַציס וואָלטן געווען מער צוגעגרייט פֿאַר מלחמה, וואָלט דער רעזולטאַט פֿון דעם שלאַכט פֿאַר מאָסקווע געווען ספֿק.
  ראקאסאװסקי האט דאך געפרעגט:
  - האסטו אבער געזאלט אנפאלן היטלערן?
  סטאלין האט געשאקלט מיטן קאפ:
  - די דערפאַרונג פון די צווייטע וועלט מלחמה האט געוויזן אַז באַפאַלן איז יוזשאַוואַלי שטארקער ווי פאַרטיידיקונג. היטלער 'ס באַשטימענדיק אַפענסיוו קעגן פֿראַנקרייַך, די באַזיגן פון די יטאַליאַנס אין אפריקע, ראָמעל ס ריטאַליאַטאָרי האָאָק נאַקאַוט. איך מוז זאָגן אַ באמת גרויסער קאָמאַנדיר. בלויז א זייער געוואלדיגער קאמאנדיר קען שלאגן די בריטישע טרופן א קלאפ, ווייל בלויז צען טאנקס און פופציג טראקס זענען קאמואפלאזשירט אלס א טאַנק. צען מאל איז אים דער שונא איבערגעשטיגן. איך גלייב אַז אויב ראָמעל וואָלט האָבן מער שטאַרקייט און מאַכט איבער דער אַרמיי, ער וואָלט האָבן קאַפּטשערד אַלע אפריקע.
  - ראםעל איז א שטארקער קאמאנדיר, אבער ליידער האט ער נישט געדארפט קעמפן אויפן מזרח־פראנט. איך מיין אז מען דארף שלאגן דעם פעלדמארשאל.
  - ביי דיר?
  - זאל זיין! נאָך אַלע, עס איז געווען איך וואָס באפוילן די נצחון פּאַראַד, און זשוקאָוו האט עס כאָוסטיד. דאָס איז אַ פּלאַץ פון בטחון אין מיר.
  ― װי אַזױ צו זאָגן! איך טראַכטן אַז וואַסילעווסקי איז לפּחות ניט ערגער. איך ספּעציעל לייקט ווי געשווינד און מיט לעפיערעך ווייניק לאָססעס ער דיפיטיד יאַפּאַן. אבער די זעלנער פון די ארץ פון די רייזינג זון געקעמפט ווי העלדיש טיגערס. זיי זענען זייער פּערסיסטענט און קיינמאָל געבן אַרויף.
  - קײנמאל ?
  - ראַרעלי קאַמפּערד מיט אונדזער טרופּס. נאָר טראַכטן, כּמעט זעקס מיליאָן געפאנגענע בעשאַס די גאנצע מלחמה. או ן צװ ײ גאנצ ע ארמײע ן פו ן דעפעקטירער . װע ן װאלאסאװ ע אי ז ארעסטיר ט געװארן , הא ט מע ן אי ם אזו י שטאר ק געשלאג ן אי ן ד י ריפן , א ז דע ר פראצע ס הא ט געמוז ט פארמאכ ן װערן , ע ר הא ט זי ך ניש ט געקאנ ט רירן . אין אַלגעמיין, וולאַסאָוו איז אַ גאַנץ ידיאָט. גיי צו די זייט פון די נאציס,
  נאָך דעם ווי דער וועהרמאַכט איז דערשלאָגן געוואָרן נעבן מאָסקווע, און די פֿאַראייניקטע שטאַטן איז אַרײַן אין דער מלחמה מיטן דריטן רייך. מי ר האב ן געקענ ט באזיג ן ד י נאצי ס פי ל פריער , װע ן מי ר האב ן ניש ט צעשפרײ ט אונדזער ע כוחות , או ן אונדזע ר אומגליקלעכ ע גענעראל ן האב ן זי ך אויסגעלערנ ט שנעלער . נאָך אַלע, די סאָוועטישע מיליטערישע וויסנשאַפֿט איז געווען באַרײַכערט מיט בלוט.
  - ד י זײע ן פו ן זיג ן דאר ף װער ן מי ט בלוט ן או ן פאר ־ פערטיר ט מי ט קערפערס ! - האט ראקאסאװסקי געזאגט .
  - דאָס איז אויב די קאַמאַנדערז זענען גאָר מיטלמעסיק! אבער די רוסישע מענטשן זענען רייך אין טאַלאַנט. אבער מיינשטיין איז אפילו נישט קיין שלעכטער קאמאנדיר. איך וואָלט זיין צופרידן צו האָבן אים אין מיין מאַנשאַפֿט!
  - או ן אי ך הא ב געהער ט א ז ע ר װע ט זי ך אויפשטעל ן או ן מאביליזיר ט װער ן אי ן דע ר אקטיווע ר ארמײ !
  - ווי פילע דיוויזשאַנז האט סוויאַטאָראָססיאַ?
  ― װײס נישט! דאָס איז אַ מיליטעריש סוד!
  - אפילו פאר דיר!
  ― אַפֿילו פֿאַר מיר! נאָר דער קייסער, אָדער בעסער, די קייסערין, ווייסט.
  סטאַלין האָט געזאָגט:
  - א שלעכטע לאנד געפירט דורך פרויען.
  ראָקאָססאָווסקי האָט געשאַפֿן דעם פֿילאָסאָפֿישן מסקנא:
  - עס איז אפילו ערגער ווען זיי טאָן ניט קאָנטראָלירן עס!
  אַלע די געדאנקען פלאַשט דורך די כייפּערפּלאַסמיק מאַרך פון די כייפּערמאַרשאַל אין אַ בלינק פון אַן אויג. מיליאַנז פון סוויאַטאָראָססיאַ סטאַרשיפּס קעגן די אַרמיי פון פאַנטאַמז. זיי אריבערגעפארן מיט פאַנטאַסטיש גיכקייַט. דאָ דער לידינג ריטער שלאָגן די מיסאַל קרוזער מיט זיין שפּיז. דער שפּיץ האט דורכגעדרונגען און דאַן שפּאַלטן די שיף. דער שרעטל בויער האט געשאסן א פײל, און אנדערע מתנות זענען געפלויגן נאך איר. זייער שנעלקייט איז פיל מאל העכער די ליכט-גיכקייט. די אולטרא-דרייען, וואס האט באקומען עטליכע צענדליגע קלאגעס, האט געכאפט פייער. ד י פלאמע ן זײנע ן געװע ן פו ן פי ל קאליר ן או ן שאטנם , ע ס אי ז געװע ן מאגיש , װא ס הא ט געברענט . ימאַדזשאַן מאַגיש פייַער, עס ריקווייערז קיין זויערשטאָף, און קאַנסומז מאַטעריאַל מיליאַנז פון מאל שטארקער ווי טיטאַניום. עס ס אַלע סטאַנינגלי שיין. אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש באפוילן שיסעריי אין דער ווייַטקייט, די פייַל ראַשט פאַסטער ווי מיסאַלז, אין ענטפער, די שטערן פליט געעפנט פייער פון אַלע ביקס, ימיטערז און לאַונטשערס. די מערסט שטאַרק טערמאַל קרעסאָן ראַקאַץ עקספּלאָדעד, יקסייטינג די מיני-ענין פון וואָס די פאַנטאַמז זענען קאַמפּאָוזד. טעאָרעטיש, אַ כּמעט ימאָרטאַל פאַנטאָם קענען זיין חרובֿ מיט אַ גרויס קאַנסאַנטריישאַן פון סופּער ענערגיע. אבער צו טאָן דאָס איז נישט זייער גרינג.
  אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש האָט באַפֿוילן דאָבריניאַ ניקיטיטש און מיקולאַ:
  - פאן ארויס! לאָזן אונדזער טרופּס מאַנוווער און אַרומרינגלען די שונאים פון די פלאַנגקס.
  דאָבריניאַ האָט געזאָגט:
  - אָדער אפֿשר נאָר שפּאַלטן די פייַנט אין האַלב?
  אַליאָשאַ האָט געזאָגט:
  - עס איז נישט ווערט עס! אין דעם פאַל, מיר וועלן האָבן צו קעמפן אויף צוויי פראַנץ. און מיר וועלן נישט נאָר שפּאַלטן די פייַנט, אָבער מאַכן אַ קלאַסיש זעקל.
  דאָבריניאַ האָט געזאָגט:
  "דער פייַנט סימז צו זיין טריינג צו טאָן פּונקט דאָס צו אונדז."
  מיקולאַ האָט געזאָגט:
  - לאָמיר נוצן אַ קאַמביינד טאַקטיק, שלאָגן מיט אַ קאַנוועקס אָביעקטיוו, און אין דעם צענטער עס איז אַ "רויז". אַזאַ אַ קאַנסטראַקשאַן וועט זיין זייער עפעקטיוו.
  אַליאָשאַ האָט מסכים געווען:
  - אַזוי לאָזן ס פּרובירן צו בויער עס. פּאַסטוכאָוו וועט פירן די באַפאַלן אין דעם צענטער.
  פּאַסטוכאָוו האָט געענטפערט:
  - עס איז אַ קאַמאַנדער!
  ראקאסאװסקי האט אבער אלײן געזוכט צו ארומנעמען דעם שונא פון די פלאנצן. ער האט בעסער פון אלעמען פארשטאנען וואס איז א קאמף אין א קעסל. גלײכצײטי ק האב ן בײד ע ארמײע ן זי ך אומבאהאלט ן דערנענטער ט אײנע ר צו ם צװײטן .
  אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש באַשלאָסן אַז די אָפּטימאַל טאַקטיק איז אַ קאָמבינאַציע פון שעלינג און קאַטינג.
  פּאַסטוכאָוו האָט גענומען די פירן ווי שטענדיק. דע ר ױנגער ל הא ט מי ט מעכטיק ע קלאפ ן פו ן זײנ ע שװערד ן אראפגעשניט ן צװ ײ שלאכטשיפן , ז ײ האב ן זי ך צעבראכ ט אי ן פלאמע ר פראגמענטן . אמת, דער העלד זיך איז פארברענט דורך אַ כייפּערפּלאַסמיק בייַטש. ספעציעל געפערליך זענען געווען ראקעטן און עמיטערס; ליקינג פּלאַץ. ז ײ האב ן זי ך געשאפ ן גאנצ ע לעכער , אי ן דע ר פאנצער , געבראכ ט שרעקלעכע , א מאל , טויטלעכע ר װאונדן .
  פייטינג לעבן פּאַסטוכאָוו, דער ריטער איוואַנהאָע ראָוטייטיד זיין האַק, דעפטלי שנייַדן אַראָפּ אַ גרויס דעסטרויער, און זיין פערד טראַמפּט אַ טוץ מיסאַל באָוץ. דעמאלט האט דער יונגערמאן צעבראכן דריי קרוזערס מיט א שיינע שווינג. פּאַסטוכאָוו האָט אַטאַקירט די ריזיקע הינטער-באַטאַלשיפּ. צו שװער איז געװען גלײַך אַראָפּצוהײדן אַזאַ ריז. שווערד סטרייקס טאָן ניט מיד דערגרייכן דעם ציל. מע האָט דורכגעשניטן די פאנצער, אָפּגעשניטן די טורעמס. אבער די ריזיק ספּייסשיפּ פירז צוריק, קאָזינג ווייטיק צו פּאַסטוכאָוו. Ivanhoe זאגט:
  - שלאָגן די רעאַקטאָר. שלאָגן אים מיט דיין שווערד.
  פּאַסטוכאָוו האנדלט אויף אַן ענלעכן אופן. דער כייפּעררעאַקטאָר האָט אויפגעריסן, די ריזיקע ספּייסשיפּ איז געווען באדעקט מיט פינקלענדיקע פעדערן. דער יונגער פאנטאם-העלד איז צוריק געשטאכן, עטלעכע טעלער פאנצער האבן זיך צעשמעקט און פארברענט דאס פערד.
  - דער ממזר קנאקט!
  יוואַנהאָע קאָווערס מיט אַ שילד, אַ טערמאָ-קרעאָן מיסאַל היץ די צענטער, אַ קאַנקאַשאַן אַקערז, די שטאָל-ווי ייבערפלאַך איז אַ ביסל פארברענט. עטליכע העלדן וועלכע האבן געקעמפט נעבן זיי האבן באקומען ערנסטע שאדן, טייל האבן אפילו צעבראכן.
  האלבנאקעטע גיגאנישע פאנטאם־מיידלעך האבן גענוצט אקסן און שווערדן, וואס האבן זיך צעטיילט אין פינף בליידס. די גראפינע דע וואלאן האט מיט די לאנגע פיקסטישע פיס פון אירע נאקעטע פיס אנגעכאפט דעם קרוזער בײם בויגן, צעטרעטן פופציק ביקסן מיט אמאל. די גאָלדען-כערד מיידל, באשאפן דורך מאַגיש, איז געווען שלאָגן אין די פֿיס דורך אַ טערמאַפּרעאָן ראַקעט, טייקעף וואַפּאָריזינג האַלב פון איר פוס. די גרעפין איז כמעט משוגע געװארן פון װײטיק, איר פרײנד איז געשלאגן געװארן אין דער ברוסט, טאן שטיקער מאגיש־פלײש אין פארשײדענע ריכטונגען. און הער בישאָפּ איז געשלאָגן געוואָרן מיט אַזאַ מאַכט, אַז דער שילד האָט זיך צעבראָכן און אַ ריזיקער לאָך האָט זיך באַוויזן אין זײַן קאַסטן.
  אוי ך ד י פארלוסט ן פו ן דע ר סװיאטאראסי ע פלי ט זײנע ן געװע ן ריזיק . ספּעציעל ווען דיינאַסאָרז אריין די שלאַכט. ד י דאזיק ע ריז ן האב ן זי ך בלוי ז אויסגעזע ן פו ן אויםזע ן פו ן אויםזען , אבע ר אי ן װירקלעכקײ ט זײנע ן ז ײ געװע ן א גרויםע ר קראפט . זיי צעטרעטן און צעריסן סטראַקטשערז, טריינג צו אויסקלייַבן גרעסערע סטאַרשיפּס. שיפן פון אלע סארטן האבן אויף זיי געשאסן, אבער זיי האבן נישט געקענט אומקערן אזעלכע ריזיקע קארקעס, די גרייס פון א מיטל-גרייס פלאנעט. דער בלויז זאַך וואָס קען זיין געטאן איז צו ויסמיידן די באַשערט באַזיגן דורך די דיינאַסאָר. עס איז טאַקע כּמעט אוממעגלעך צו האַלטן אַזאַ אַ פאַרזעעניש, אָבער די סטאַרשיפּס זענען טריינג צו מאַנוווער, רירן אַוועק פון די ריז.
  אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש קאַמאַנדז:
  - פּרוּווט צו באַקומען נענטער צו זיי. שלעפּן די אַוואַנסירטע רעגימענץ אויף די דיינאַסאָרז. צעשײ ט זי ך אי ן קלײנ ע שטאקע ס או ן קעמפ ט ענג , פארנעמע ן ז ײ פו ן מאנוװער , צעשניט ן ז ײ חוצמץ !
  די וואָריערז זענען צעטיילט אין גרופּעס: עס וואָלט זיין פיל מער עפעקטיוו צו צעשטערן סטאַרשיפּס אויף דעם וועג. פּאַסטוכאָוו און איוואַנהאָע זענען געפֿאַלן אויף די קרוזערס, וואָס האָבן זיך אַרומגעשפּילט, ביידע העלדן זענען שווער פֿאַרוווּנדעט געוואָרן, אָבער זייערע באַוועגונגען זײַנען געבליבן שנעל.
  או ן ד י מײדלע ך האב ן ז ײ ניש ט בלוי ז צעטרעט ן מי ט שװערדן , נא ר טײל ק אויפ ־ גענומע ן ד י ספעיס ־ שיפ ן מי ט ד י פיס , או ן ז ײ אװעקגעװארפ ן אײנע ר פו ן דע ר אנדערער . עס איז געווען עפּעס פון פוס האַנדבאַלל, די כילז האָבן זיך אָפּגעשפּיגלט פון פילע זון, די הויט פון די נאַקעט, מיידלש סאָלעס געשפילט מיט אַלע די קאָלירן פון די רעגנבויגן, כאָטש עס איז געווען פארברענט דורך כייפּערפּלאַסמאַטיש יקספּלאָוזשאַנז פון חרובֿ שיפן.
  די וואָריערז אפילו געשריגן פון ווייטיק, פּעטאַלז פון סופּערפייער, בלענדיק פלאַמעס קעריינג זייער לאַנג-צאָרעס לעגס.
  מיליאַנז פון וואָריערז אין סטאַרשיפּס זענען ארלנגעווארפן פון זייַט צו זייַט. פינף-שטערן אַלגעמיינע מאַקסים יגאָלקין, באַווונדערן די שימער פון די שיינינג ניז, אַנגקאַלז און פֿיס פון די דילייטפאַל גערלז, און טריינג צו בלייַבן אין פּלאַץ אין זיין קרוזער, וואָס איז געווען פּיקט אַרויף דורך די נאַקעט פוס פון די מערסט קלאָר פּרינסעס עליזאַבעטה, האט געזאגט. :
  - די שיינקייט קען ניט זיין געהרגעט - די שיינקייט זיך איז דעדלי!
  צװײ קריגערס, װי אין א ריזיגן באלעט, האבן ארויםגעװארפן זײערע גלענצנדיקע פיס, געשטעלט צװישן זײ דעם קרוזער און אים גלײך געקװעטשט. דער מעטאל איז מיליאנען מאל שטארקער ווי טיטאניום, שפאצירט ווי א יי אונטער די שילן פון א טאנק. אַ טויט וואָס איז ווערט צו באַשרײַבן אין די לידער פֿון דער גאָלדענער תּקופֿה!
  ראָקאָססאָווסקי האָט געזען אַז מאַגיש מאַכט קאַליידיד מיט נאַנאָטעטשנאָלאָגי, און אַזוי ווייַט עס איז גיינינג די אויבערשטער האַנט!
  ער האט באפוילן:
  - באַשטימען די שיפן צו די פירינג מאָדע מיט מאַקסימום ינטענסיטי און פאַרגרעסערן די מאַנוווער גיכקייַט. אונטער קיין צושטאנדן זאָל איר געבן די פייַנט אַ געלעגנהייַט פֿאַר אַ געראָטן קאַונטעראַטטאַק.
  די שרעטל מיידל האט פארריכט:
  - די פאַנטאָמס פון גרויס רוסלאַנד זענען קעגן אונדז און מאַך פאָרויס, אַזוי רובֿ מסתּמא מיר קענען רעדן וועגן אונדזער קאַונטעראַטטאַק.
  כאָטש דאָס מיידל איז געווען אַ מאַרשאַל, אַזעלכע דערקלערונגען האָבן דערגרייכט דעם היפּער-מאַרשאַל: עס ווײַזט זיך אויס, אַז די עגגס לערנען דעם הון, און די פרוי לערנט דעם מאַן.
  ראָקאָססאָווסקי האָט געשריגן:
  - זיי שטיל! איך שיק דיר אין אַן עקסטרע-דרעאַדנאָוג צו ינטעראַפּט די דיינאַסאָרז און הצלחה שיסן זיי. נאָך אַלע, איר האָבן אַזאַ שטאַרקייט און ערנסט פּאָטענציעל. ספּעציעל די ווייַבלעך מיינונג, דער קינד פון אַ לייטווייט און לאַווינג ראַסע.
  עלף האט געשריבן:
  - מיר זענען מיליאַנז פון יאָרן עלטער ווי מענטשן. אפיל ו ד י מאלפע ן פו ן װעלכ ן דע ר מענטש ן הא ט געשטאמ ט הא ט ניש ט אויפגענומע ן קײ ן שטײן , אבע ר מי ר האב ן זי ך ארומגעלאפ ן אי ן דע ר רײז ן או ן געמאכ ט מיסטעריעװעס .
  ראָקאָססאָװסקי האָט, דרײענדיק דעם קאָפּ, װי אַן אױסדערװײל אין װינט, באַמערקט:
  - די פונט איז אין די איצט! עס איז ניט מער נעבעכדיק פאָלק ווי איינער וועמענס הצלחה זענען אין דער ווייַט פאַרגאַנגענהייט! עס איז נישטאָ קיין מער דערהויבן אימפעריע ווי די וואָס לעבט אין די איצטיקע, און ווערט שטארקער יעדער יאָר!
  דער שרעטל האט געשאקלט מיט די האר:
  - איר רוסישע האָבן טראַדישאַנאַלי אָפּגעלאָזן דיין אָוועס. דיין ייכעס איז נישט בייַ אַ פּרעמיע!
  ראָקאָססאָווסקי האָט געטענהט:
  - איך בין נישט רוסיש, נאָר פּויליש! מיינע אבות זענען געווען פשוטע פויערים, אבער דאך בין איך שטאלץ מיט זיי!
  - איר קענט זיין שטאָלץ מיט דעם!
  - א חו ץ דע ם פליסט ן אי ן מי ר קאזאק ן בלוט ! און פון מיין מוטער 'ס זייַט, מיין ווייַט אָוועס זענען געגאנגען צו שטורעם ירושלים. - האט ראקאסאװסקי געזאגט .
  עלף האט געשריבן:
  - און מײַנע אָבֿות האָבן געקעמפֿט אין חלל לאַנג פֿאַר דער גרינדונג פֿון ירושלים. אין אַלגעמיין, עס איז ניט לייַטיש צו דיסקוטירן אונדזער אָוועס אין אַ קריטיש מאָמענט פון די שלאַכט.
  ראָקאָססאָווסקי האָט געבראַכט:
  - גיי די סדר!
  זיי גערעדט מיט אַ זייער הויך גיכקייַט און דעריבער בעשאַס די דיאַלאָג, די בילד פון די שלאַכט האט כּמעט נישט געביטן. אבער די אַרמיי פון פאַנטאַמז ספּידז סטרימז פון דעדלי ענערגיע. זי האט געדריקט, פרובירט צו צעטרעטן אלע שלעמעס, ענערגיע שטראַלן, סיי חרובֿע סטאַרשיפּס און געשלאָגן פאַנטאָמס, צעוואָרפן אין פּלאַץ. אויסער בױגן, פיס און שװערדן מיט פֿינף בלײדער, האָבן די מײדלעך גענוצט שיץ מיט אַכטעגאָנאַלע שטערן אײַנגעװעבט אין די עקן. ז ײ זײנע ן געװע ן באזונדער ם גוט ן צ ו פארניכט ן קלענער ע שיפן . דערווײַל האָט די גרויסע רוסישע אַרמיי אָנגעהויבן אַ קאָונטעראָפענסיוו. זי געפרוווט צו צעברעכן איר פיינט און אין דער זעלביקער צייַט ראַטעווען פּנים - איר קענען נישט געבן אַלע די לאָראַלז פון וויקטאָריעס צו פאַנטאַמז.
  אלעקסאנדער דער גרויסער, ענערגעטיש געבנדיק באפעלן, האט געהאלטן אן אומפארשטענדלעכע רואיגקייט, די נאענטקייט פון נצחון האט געמאכט דעם גרויסן קאמאנדיר נאך מער סייכלדיק:
  - ניצן די טולפּאַן קנאָספּ פאָרמירונג ברידער. די קעבן פון דעם שונא זענען אפגעשוואכט און עס בלייבט נאר צו געבן זיי א גוטן שטויס און די ציין וועלן פליען.
  די סאָרסערעסס אָקסאַנאַ געשיקט אַ כאַלאַגראַם טראַנסמיסיע: איר בילד פון אַ גלענצנדיק מיידל ארויס אין פראָנט פון די קאַמאַנדער:
  - אַז אלעקסאנדער, דו ביסט מיין מלך!
  דער מאַקעדאָניש האָט געענטפערט, מיט אַ וויץ גראַמען:
  ― איר האָט גוט געשפּילט דײַן ראָלע!
  ― איך האָב דערפֿילט דײַן קאַפּריז!
  - איצט איר וועט באַקומען די ערשטער פרייז!
  - איך בין מסכים! דו אלעקסאנדער ביסט אונדזער שטאַרקייט! אלעקסאנדער איז אונדזער פאָן! אלעקסאנדער איז שטענדיק מיט אונדז!
  מאקעדאניש האט געשאקלט מיטן פינגער:
  ― מאַכט ניט איבער מײַנע מעלות, דיװאַ! זיי זענען, פון קורס, גרויס, אָבער נישט גענוג צו אַרומנעמען הענט מיט תפילה.
  אָקסאַנאַ האָט שנעל געענטפערט:
  ― איצט װעגן דער עיקר! מי ר מוז ן פארמייד ן דע ר שונא ט אנטלויפ ן פו ן דע ר קעסל . דער אויסזען פון אונדזער טרופּס הינטער די פייַנט שורות איז אַ געלעגנהייט צו אָנכאַפּן די איניציאטיוו אויף די טאַקטיש מדרגה.
  אלעקסאנדער דער גרויסער מסכים:
  - און נישט אַ קליין געלעגנהייַט!
  אָקסאַנאַ האָט זיך צעוויינט און געזונגען:
  מאַנגקיז מאַכן פנימער
  און זיי זיצן אויף אַ צווייַג!
  נאָך לייכטזיניק ...
  ― זײַנען געװען אונדזערע אָבֿות! - האט אלעקסאנדער פארענדיקט א כיכעניש. - כאטש דו װײסט, שײנקײט, איז מײן פאטער געװען אלײן דער גאט אמון, װי אויך זעוס.
  אָקסאַנאַ פּעלץ מאָדנע:
  ― אַזױ האָט איר צװײ טאַטעס גלײך!
  ― צװײ גרױסע געטער!
  - װי אזוי האבן זײ דיך געמאכט אין דער זעלבער צײט?
  אלעקסאנדער אליין האט פארשטאנען די אבסורדקייט פון אזא סטעיטמענט, אבער האט זיך נישט געקענט אנטקעגן אן אנדער יידלשטיין:
  - אַלץ איז אוממעגלעך, איך וויסן פֿאַר זיכער!
  די געטער טאָן ניט דאַרפֿן צו שווייס צו טאָן עפּעס ערדזשאַנטלי!
  אבער זיי זענען ימאָרטאַל, אין דער מאַכט פון די געטער!
  צו מאַכן קינדער פֿאַר מלכים אָן מאכן "הערנער"!
  אָקסאַנאַ האָט געזאָגט:
  - איר דאַרפֿן צו פאַרשפּרייטן די "רויז" פּעטאַלז ווי ברייט ווי מעגלעך! און כאַפּ דיין קעגנער 'ס האַלדז. לכאורה פארשטייסטו אליין די וויכטיקייט פון דעם מאמענט!
  - דער זון פון אַמון און זעוס פאַרשטייט אַלץ!
  - אַזוי טאָן, קעמפער!
  אלעקסאנדער דער גרויסער געשיקט אַ טעלעפּאַטיש שטופּ אין סדר צו קאָנטראָלירן זיין סך טרופּס.
  און די מיידל אויך אַדזשאַסטיד די באַפאַלן פון די פאַנטאַמז. גלײכצײטי ק האב ן ד י מכשפי ם אנגעהויב ן קריג ן צװיש ן זיך .
  אין אַלגעמיין, ווען וויזערדז קעמפן, דעם ספּעקטאַקל איז נישט פֿאַר די שוואַך פון האַרץ. און אין דער זעלביקער צייַט עס איז ימפּרעסיוו. און אויב מיליאַנז פון סטאַרשיפּס פון די איין האַנט, הונדערטער פון טויזנטער פון גיגאַנטישע רייטער און דיינאַסאָרז פון די אנדערע, אָנהייבן צו קעמפן, דעמאָלט אַזאַ אַ שלאַכט איז אַ פאַרגעניגן צו זען.
  דע ר קאמ ף הא ט זי ך אנטפלעקט , אי ן זײ ן גאנצ ן אוממעשלעכ ן צארן . פון איין זייט אטאקירן שנעלע פערד, זיי פליען, ארויף און אראפ, און שרייען צו די זייטן. דיינאַסאָרז פלאַפּן מיט די פליגל, שפּייַען די ציין, בריק די כוווז און כאַפּן מיט די פּאָז. ד י מײדלע ך פארשײד ן ד י שװינדל ן פו ן ד י בײטשן , ד י פאנצער ן װארפ ט זי ך אונטע ר ד י קלעפ , או ן פלע ט זי ך ארוי ס װ י בענזין , פו ן א שטײן . פּאַסטוכאָוו און איוואַנהאָע האָבן זיך דורכגעבראָכן צו דער פלאַגשיפּ, אויף וועלכער דער מאַרשאַל זאַראַטוסקאַ האָט זיך געפונען.
  די שרעטל מיידל באפוילן די נוצן פון בייאַלאַדזשיקאַל פּראַדזשעקטאַלז. דע ר פאנטא ם רײטער , געכאפ ט אונטע ר זײע ר אטאקע , אי ז געװע ן פארדריי ט . ער האט זיך אײנגעשרומפן און זיך פארװאנדלט אין א געװײנלעכער פארדארטער נעצבוים־בלעטל.
  איוואַנהאָע און פּאַסטוכאָוו געראטן צו ויסמיידן באַזיגן און געשלאגן די פאנצער מיט זייער שווערדן. א שטארקע ברום האט דערגרייכט זאראטוסקא. דאָס מיידל האָט אַרויסגעצויגן אַ שיין פּנים:
  - מיט שווערדן אויף דער סטאַרשיפּ! וואָס קען זיין מער ווילד!
  האָט דער מענטשלעכער יוגנט געענטפערט:
  - וואס קענסטו טון! נאָך אַלע, דאָס זענען שטאַרק פאַנטאַמז! שרעקלעך מאַכט פון מאַגיש! עס איז כּמעט אוממעגלעך צו אַנטקעגנשטעלנ זיי.
  - דערנאָך מיר מאַנוווער, באַשטימען צו אַ נייַע קאָנטראָל פּראָגראַם, "Chaotic Chaos"!
  איוואנהאָע, געזען אַז די פּלאַזמע ויסבראָך האָט זיך פאַרשטאַרקט און די סטאַרשיפּ דרייט זיך אַרום, האָט געשיקט אַ בומעראַנג. עס פלו איבער און שנייַדן אַוועק טייל פון די פייַנט פאנצער, און אויך דימאַלישט זעקס קאַמבאַט שיסער טאָווערס אין אַמאָל.
  ― אָט איז אַ סעקסטאַנט! - הא ט דע ר בארימטע ר יונגע ר ריטער , געבראכ ט מי ט מאגיש , צורי ק אויפ ן לעבן . א פריער אפגעשטעלט פראגראם פאר שלאכטן מיט שטערן האט זיך אנגעהויבן דערוועקן אין זיין מוח. אין אַלגעמיין, יעדער פאַנטאָם איז דורכגעגאנגען דורך אַ אַוטווערדלי ומזעיק, אָבער קלאר רעקאָרדעד אין זכּרון, טריינינג פּראָגראַם. און איצט איוואַנהאָע פֿאַרשטאַנען אַז עס איז נייטיק צו צונעמען די ריזיק, טשערעפּאַכע-ווי סטאַרשיפּ פון זייַן מאַנווועראַביליטי.
  פּאַסטוכאָוו, וועלכער האָט באַקומען עטלעכע ווונדן, האָט קוים געקענט בלייבן אין זאָטל. פונדעסטוועגן, די מוט האט נישט לאָזן דעם באָכער.
  - לאָמיר נאָר שלאָגן די עק. די סטאַרשיפּס זענען נאָרמאַל, און זייער ענדזשאַנז זענען ליגן אין די זעלבע וועג.
  Ivanhoe האָט געזאָגט:
  ― ס'איז שװער צו דערנענטערן זיך! זען ווי ער מאַנוווערז!
  - און איר שלאָגן עס מיט אַ בומעראַנג!
  - עס איז אַ גרויס ריזיקירן פון פעלנדיק!
  - ס 'איז גוט! ער וועט קומען צוריק צו איר און איר וועט פּרובירן ווידער!
  איוואנהאָע האָט זיך אַ ביסל צוריקגעצויגן פון דער שרעקלעכער ספּייסשיפּ אין גרייס פון דער לבנה, און האָט אָנגעהויבן זיין בומעראַנג:
  - אויב איר ליידן פֿאַר אַ לאַנג צייַט! באַקומען עפּעס!
  - און אויב עס טוט נישט אַרבעטן!
  ― לאָמיר װידער פּרוּװן!
  דער בומעראַנג האָט אָפּגעשניטן דעם עק פונעם עק און זיך אומגעקערט צוריק. אין אַלגעמיין, מיני-ענין, טראָץ דער סימפּלי פעלן פון קאַנעקטינג פֿאַרבינדונגען, וועלדעד צוזאַמען דורך מאַגיש, איז גאַנץ דוראַבאַל.
  אונטער איוואַנהאָע איז דאָס פערד צופאַל און פּראַקטאַקלי דעמאַטעריאַליזעד. ער האָט באַקומען צו פיל שלאָגן פון ביקס פון פאַרשידן קאַליבערס. פּאַסטוכאָוו האָט זיך דערווײַל געקעמפֿט מיט די קרוזערס, וואָס איז געווען אַ סך גרינגער. דא איז כּמעט יעדער קלאַפּ געווען פאַטאַל. אָבער פּרובירן צו קאָפּע מיט טעטראַלעץ. זיי זענען אַזוי קליין, ווי מידזשיז, און עס זענען אַ פּלאַץ פון זיי. איוואַנהאָע האָט אָפּגעשטעלט דעם רײַטערלאָסן גראָזגריל און אַרויפֿגעשפּרונגען!
  - העלדן יאָגעניש פון די יאָגן! דער פרעמדער האט זיך ארײנגעריסן און װעט זיך נישט כאפן! - האט דער בחור געזונגען. - מיר דאַרפֿן נאָר הערן אַ מעשׂה!
  א באמת לעדזשאַנדערי וואָריער, ניצן אַ בומעראַנג צו באַפאַלן אַ ריזיק מאַשין באדעקט מיט פילע פעלדער און אַ מאַטריץ. עס זענען געווען פינף און פופציק מיליאָן פייטערז אין דעם סטאַרשיפּ, און כּמעט אַ ביליאָן וואָריערז. אין עס געקעמפט פארשטייערס פון כּמעט דערט און צוואַנציק ראַסעס און מינים. ימאַדזשאַן אַזאַ אַ דזשייגאַנטיק, כּמעט ינגקאַמפּראַכענסיבאַל נח ס אַרק פֿאַר געדאַנק און מערקונג. הינטער-מאָדערן, אַרייַנגערעכנט לעבן פארמען פון פאַרשידן גאַלאַקסיעס.
  או ן ע ר װער ט באפאל ן פו ן א פארװאונדעטע ר פאנטאם־רײטער , אוי ף א װײס ן פערד , אוי ך אי ן װאונדן .
  אַזאַ אַ בילד איז ווערט די באַרשט פון ראַפאַעל אָדער פּיקאַסאָו. כאַפּן דעם מאָמענט: ווען אַ וואָריער ווארפט ער זיין בומעראַנג.
  - איך בין יקסייטאַד, ווי אַ יינגל, ווי אַ פּונק! שלאָגן עס, אַנדערש איר ניטאָ טויט! - איך סאַנג צו העלפן איוואַנהאָע זיך בעסער קאַנסאַנטרייט.
  און אין די ספּייסשיפּ עס זענען אויך לעבעדיק ביינגז וואָס ווילן צו לעבן! האָבן קינדער און בויען שטעט. דאָ זענען דרייַ קיוט מינק-ווי באשעפענישן מיט חזיר קעפ, פּריפּערינג צו לאַנד ווי אַ לאַנדינג קראַפט. זיי האָבן פּונקט דורכגעקאָכט אַ קאַמבאַט טריינינג לויף און בשעת רילאַקסינג, טיילן זייער ימפּרעססיאָנס.
  דע ר ערשטע ר חזיר , הײ , הא ט זי ך אוי ף א אײגנשאפטלע ך אויסגעדריקט :
  - איהר װײםט , אוי ף מײ ן ראנטש , הא ב אי ך געבראכ ט האניג־טראכענ ע דראפלאנען , ז ײ האב ן געגרײ ט אוי ף ד י גלאק ע או ן לינדן־פלאנטאציעס . אבער די מאַפיאַ באפוילן די קראַפּס צו זיין ריפּלייסט מיט פּאַפּינג פּיז, איינער פון די מערסט שטאַרק דרוגס. פון איין זייט איז עס אסאך מער רעוועכדיק, אבער פון די צווייטע זייט בין איך ארויפגעקראכן מיט די געזעץ.
  דער צווייטער חזיר, כאַזער, האָט מסכים געווען:
  - יא ! די אויטאריטעטן פון סוויאַטאָראָססייאַ מאָניטאָר די פאַרשפּרייטונג פון דרוגס. מיני ראָובאַץ און סקאַוץ זענען ספּעציעל אַקטיוו. צווישן זיי, זיי זאָגן, זייער קליינטשיק אָנעס די גרייס פון אַ מאַלאַקיול האָבן ארויס, ניצן די ענערגיע פון סטעלער פאָוטאַנז, זיי אַקטיוולי מאַך דורך פּלאַץ.
  דער דריטער ייִנגסטער חזיר, חם, האָט באַמערקט:
  ― װײס נישט! מאָדערן רוסיש, וואָס מיר זענען געצווונגען צו לערנען אין שולע, איז זייער שווער. די געשיכטע פון אַנטוויקלונג זאגט אַז ערידזשנאַלי האט בלויז זעקס קאַסעס, אָבער איצט עס האט פיר און צוואנציק.
  חזיר האט געשמײכלט:
  - וואָס אַ שולע לעבן! ווו איז דער פּראָבע יעדער טאָג! דערצו, חילוק! פאָטאָן ויסבראָך!
  היי שמייכלט.
  - און פֿאַר מיר, ווען איך געווען אין שולע, די מערסט שווער טעמע איז געווען היפּערפיסיק. ספּעציעל ווען עס איז נייטיק צו באַשטימען די געגעבן פּאַראַמעטערס פון די כייפּערפּלאַסם. כאָטש די מעטהאָדס פון ברענגען ענין צו אַ כייפּערפּלאַסמיק שטאַט זענען זייער טשיקאַווע. מאָדערן טעקנאַלאַדזשיז מאַכן עס מעגלעך צו שטעלן אַ טערמאָ-פּרעאָן רעאַקטאָר אין אַ לייטער.
  האַם האָט געזאָגט:
  "עס וואָלט זיין גאָרנישט אויב זיי זענען נישט אונטערטעניק צו ווייטיקדיק באַהאַנדלונג פֿאַר די מינדסטע העט." מיר דאַכט זיך, אַז יעדער אָדער ליידט!
  - ווייטיק איז דער יסוד פון מאַכט און וווילטאָג! - האט חײ באמערקט. לערן צו טראָגן עס און הנאה עס.
  - דאָס איז מאַנסטראַס און ומנאַטירלעך! - הא ט זי ך אנגעהויב ן האמ .
  אין דעם מאָמענט עס איז געווען אַ הויך דונער און מאַלאַקיולז און פאָטאָאַנז זענען געפאלן פון די ווענט. אַלץ איז געווען אָנגעפילט מיט בלוטיקע קאָלירן.
  - עס קוקט ווי עס איז אַ שלאָגן! - האט דער סערגעאנט חזיר געקראצט.
  . קאפיטל נומער 8 .
  וולאדימיר קאַשאַלאָטאָוו כּמעט געשטארבן ווען די טרופּס פון גרויס רוסלאַנד זענען אויף די אַפענסיוו. איצט די קאַמבאַט ראָובאַץ זענען טריינג צו טוישן פאָרמירונג. זיי געוויינט די "אַוול" פאָרמירונג. וולאדימיר איז געווען געצווונגען צו צוריקציענ זיך אין די זעלבע וועג. דאָס אינגל האָט זיך אָבער רויִק געטאָן. ווי שטענדיק, מיט אַן ייַזיק רויק, ינסטילד דורך גרוילינג טריינינג.
  - קאַמפּאָוזשאַן פֿאַר נצחון איז ווי כאַרדאַנינג פֿאַר שטאָל! - האט דער ײנגל צו זיך געזאגט. וולאדימיר האט ווידער ציל אויף די טעטראַלעט, אָבער געביטן זיין מיינונג וועגן שיסערייַ. עס איז געווען צו גרינג פֿאַר אים צו זיין באמערקט. דע ר ױנג ע הא ט זי ך גײםטיק ט אריבערגעטראגן , או ן אנגעהויב ן דורכפיר ן א גלאט ן צוריקציענ ־ מאנעװער . ער האט געטאן דעם פילע מאָל פריער, בעשאַס שטרענג טריינינג אין אַ פאַרשיידנקייַט פון ינווייראַנמאַנץ.
  דעמאל ט הא ט זי ך איבע ר אי ם געװאש ט א כװאלי ע פו ן פרײד : מע ן קע ן ניש ט פארלײקענען , א ז דע ר מאטערונ ג פו ן דע ר קאמ ף בײט . פּונקט איצט איז געווען פאָרויס די אַרמיי פון סוויאַטאָראָססיאַ, טרעטאַנד צו קוועטשן עס אין אַ קעסל, און איצט זייַן הויפּט פאָרסעס זענען פּולד צו די הינטן. דאָרט האָבן זיך באַוויזן מאַגישע פֿאַנטאָמען, כּישוף־וואָפּן. ווי עס איז געווען געזונגען אין איין אַלט קינדער 'ס ליד:
  - איך וועט האָבן צו, איך וועט קומען צוריק אָן אַדאַלץ! איך וועל גיין אַרום די גאנצע מדינה! איך וועל גיין אין סאַנטאַ קלאַוס ס שולע, ווו זיי לערנען מאַגיש!
  איצט איז דער חלום פֿון ליכטיקע, זייער פּראָגרעסיוו קאָמוניסטן אויסגעפֿאַלן:
  סענטשעריז וועט פאָרן און אַ תקופה וועט קומען,
  אין וואָס עס וועט זיין קיין צאָרעס און ליגט!
  קעמפן פֿאַר דעם ביז דיין לעצטע אָטעם,
  דינען דיין מאָטהערלאַנד פון די האַרץ!
  
  און דעמאָלט מאַגיש וועט זיין בנימצא,
  קיין בעיבי, אָבער קיין עלטער!
  און איך טאָן ניט נוצן מיין שטאַרקייַט קרימאַנאַלי,
  מיט נצחון, העלדן - העלא צום פֿאָטערלאַנד!
  יאָ, איצט ער איז טאַקע עפּעס ווי אַ מאַזעק, אָבער זיין לעבן איז נישט גרינג. עס איז כּמעט קיין פריי צייט, אַלץ איז פאַרנומען מיט גאַנץ פּרעפּעריישאַנז פֿאַר מלחמה. דא ס אי ז שוי ן געװאר ן א געגעבענע . יאָ, עפּעס ענלעך געטראפן אין אלטע צייטן, עס מיינט אין ספּאַרטאַ. אוי ך דאר ט הא ט מע ן קינדע ר ברוטא ל אויסגעלערנ ט או ן געשלאגן . אמת, נישט פון קינדשאַפט, און נאַנאָטעטשנאָלאָגי איז נישט געניצט אין פּייַניקונג. אבער עס זענען פילע סימאַלעראַטיז, סאַפיסטאַקייטיד מעטהאָדס פון צוגרייטונג און טריינינג. עס איז אמת אַז יינגלעך און גערלז האָבן ריזיק טעאָרעטיש וויסן, ווי אויב עמבעדיד אין אַ קאָמפּיוטער ס שווער פאָר. ער קען די געשיכטע פון אַלע מלחמות: וואָס מענטשהייַט האט געפירט פֿאַר טויזנטער פון יאָרן. אַרייַנגערעכנט די געפירט דורך די סומעריאַן ציוויליזאַציע און אלטע מצרים. דער ערשטער מיליטעריש פאָרמיישאַנז, מלחמה רייַטוואָגן, טייפּס פון אלטע וועפּאַנז. אלטע רוים האט אַ ספּעציעל רייַך געשיכטע פון מלחמות. עס זענען הונדערטער פון פאַרשידענע קאַמאַנדערז, פאַרשידן טריקס, סטראַטעגיעס פון זייער אָוועס, די נוצן פון טעקניקס אין באַטאַלז. פייטינג סקילז אויך געשפילט אַ ספּעציעל ראָלע, ספּעציעל ווירטואַל רייַטוואָגן ריידינג (וולאַדימיר טאַקע לייקט די לעצטע). אין אַלגעמיין, עס וואָלט נישט זיין שלעכט צו צוריקקומען צו די אלטע, קיין ענין ווי גרויס מענטש ער וואָלט זיין געווארן דעמאָלט. אַווע זיירע ווייל!!! ספּעציעל טשיקאַווע: עס וואָלט זיין צו קעמפן מיט היטלער. מיט מאדערנע וואפן האט ער געקענט צעשפרייטן דעם גאנצן וועהרמאך אליין, און פארוואס נישט אויסזעהן קיל!
  דער יונג מענטש האט געזען אַז די אַרמיי פון גרויס רוסלאַנד איז ווידער נאָענט צו די פייַנט, די סטאַרשיפּ דיטאַטשמאַנץ זענען אַפֿילו טייל געמישט. דאָס איז געווען זיין געלעגנהייט.
  ― איך װעל דיך נישט לאָזן אַזױ גרינג!
  די טעטראַפּלאַנע איז לייכט צעשטערט, עס מיינט אַז עס איז געווען אַ באָכער אין עס. נו, גערלז זענען פיל האַרדער צו טייטן. כאָטש זיי זענען ספּעציעל סייקאַלאַדזשיקלי צוגעגרייט פֿאַר די פאַקט אַז מלחמה האט קיין עלטער אָדער דזשענדער. דער שונא איז דער שונא און מען דארף אומברענגען. עס איז נייטיק צו פאַרגעסן וועגן שאָד און ראַכמאָנעס.
  - אַן ייַזיק קאַלט קומט פון מלחמה, עס איז נישט שלעכט אויב עס פרייז דיין האַרץ, עס איז נישט שלעכט אויב עס פרייז דיין מאַרך! - האָט אַ מאָל געזאָגט זײער לערער.
  שטערן שלאַכט, וואָס טוט עס פירן ... דאָ זענען די בריגאַנטינעס פון סוויאַטאָראָססיאַ פּערפאָרמינג אַ קאָמפּלעקס מאַנוווער. זיי צוגאַנג און קומען צו אַ שאַרף ווינקל. זיי פייערן אַ סאַלוואָ. דער וואַקוום האָט זיך צעבראָכן, ווי אַ ברוקשטיין האָט געטראָפן אַ שפּיגל. יעדער פראַגמענט כּולל אַ דאַונד סטאַרשיפּ און אַ צעלאָזן קרוזער, דעסטרויער, באַטטלעשיפּ.
  די ראָובאַץ פון סוויאַטאָראָססיאַ קאַליידיד מיט די ראָובאַץ פון גרויס רוסלאַנד. א דועל פון עלעקטראָניש טייטאַנז, דאָ עס אַפֿילו געקומען צו האַנט-צו-האַנט קאַמבאַט צווישן עלעקטראָניש מאָנסטערס.
  די מאשינען האבן זיך געפאלן, פילע טענטאַקאַלז צעבראכן, כייפּערפּלאַסמיק פלאַרעס שלאָגן כּמעט פונט ליידיק. דאָס מאָל די נומעריקאַל העכערקייַט איז געווען אויף די זייַט פון די ראָובאַץ פון גרויס רוסלאַנד. זיי פּושט דורך, טריינג צו שפּאַלטן די שטעלע און מאַכן די מערסט פון זייער מייַלע. די גרעסטע ראָובאַץ, די גרייס פון סקייסקרייפּערז, מאַנוווערד מיט די חן פון באַללערינאַז. זיי געקומען צוזאַמען און דעמאָלט דייווערדזשד, טעסטינג די שטאַרקייַט פון זייער אייגן פאַרטיידיקונג. איינע פון די מאשינען האט זיך גערוקט, אזוי אז א פאנטאן פון היפערפלאזמע איז אריבערגעווארפן געווארן. צװ ײ טעטראלעטן , װא ס זײנע ן צופעלי ק ארײנגעפאלן , זײנע ן פו ן דע ר פראםטע ר הי ץ פשו ט געלעק ט געװאר ן מי ט א פײערדיקע ר צונג . עטלעכע מער מאַסיוו מאשינען עקספּלאָדעד. עס איז געווען ווי אַרמאַגעדדאָן איז אנגעקומען, ווי פאַרביק און היציק אַלץ איז געווען.
  וולאדימיר געפרוווט צו ויסמיידן פּאַטעטיש קאָנטאַקט מיט זיין אייגן. װע ן ע ר װאל ט מי ט צופעלי ק אומגעבראכ ט א זעלנע ר פו ן זײ ן ארמײ , דעמאל ט װאל ט ע ר ני ט בלוי ז אונטערגעטראג ן געװאר ן ד י שװערסט ע שטראף , נא ר ע ר װאל ט זי ך ניש ט פארגעב ן דערפאר . דאָס איז אַזאַ נאַרישקייט. אַמאָל האָבן די דײַטשן אין דער צווייטער וועלט־מלחמה אָפֿט גענוצט אַ קונץ: זיי האָבן זיך אָנגעטאָן אין סאָוועטישע מיליטערישע מונדירן (צומ גליק, האָבן זיי געראָטן אַ סך געכאַפּטע מונדירן), און דערנאָך האָבן זיי געמאָלדן, אַז די דאָזיקע מיליטער גייען אַרויס פון אַרומרינגלען. אפטמאל , באזונדער ם אנהײ ב : ע ס הא ט געהא ט א װירקונג , או ן דא ן הא ט ד י סאװעטיש ע ארטילעריע ע אפיל ו אלײן ע געעפענט . אָבער, שפּעטער עס איז געווארן מאַנדאַטאָרי צו דאַרפן פּאַסווערדז און נוצן דיגיטאַל קאָודז. אויב אין די אָנהייב פון די גרויס פּאַטריאָטיק מלחמה די דייטשישער געקעמפט בעסער ווי די רוסישע, די באַפֿעל איז געווען קאָפּ און פּלייצעס אויבן (מיט באַדויערן דעם מוזן זיין אַדמיטאַד) און אַ דאַנק גענעראל מאָרוז, וואָס געראטעוועט מאָסקווע, דעמאָלט שפּעטער די רויט אַרמיי געלערנט אַ פּלאַץ. די סאוועטישע מיליטערישע קונסט האָט זיך באמערקזאם בארייכערט, מיט באצאלט מיליאנען לעבנס. כּדי מיליטעריש פירערשאַפט צו דערוואַקסן, די בלוט פון זעלנער מוזן שפע יראַגייטיד די באַטאַלפילדז! ספּעציעלע סאָוועטישע קאָמאַנדירן האָבן זיך דערוווּסט די וויכטיקייט פֿון אַרטילעריע פֿײַער. זינט די סאָוויעט באָמבער ייווייישאַן איז נישט שטאַרק גענוג (באָמבערס זענען טייַער), דער הויפּט פאָקוס איז געווען אויף גרויס-קאַליבער גאַנז. מע ן זא ל אוי ך באמערקן , א ז היטלע ר הא ט ד א שטאר ק געהאלפ ן ד י סאװעטיש ע גענעראלן . פארלאנגט פון זייערע זעלנער, אז זיי זאלן פאנאטיש קעמפן און נישט נעמען קיין שריט צוריק, האבן די נאציס געפאלגט דעם ענג פוילער: זיי האבן קאנצענטרירט זייערע הויפט-כוחות אויף דער ערשטער פארטיידיגונגס-ליניע, דערפאר זענען די מיליטער געווען צוזאמענגעפילט, זייערע פארלוסטן זענען געווען זייער הויך. די איבערלעבונג פֿון דער ערשטער וועלט־מלחמה, וווּ די דײַטשן האָבן געבויט אַ צווייטע און דריטע פֿאַרטיידיקונג־ליניע, נאָך שטאַרקער ווי דער ערשטער, איז גאָר איגנאָרירט געוואָרן! באזונדער ם אי ז דא ס געװע ן באװיז ן אי ן דע ר װישטא־אדער אפעראציע . דייַטשלאַנד אין 1944 געשאפן כּמעט 1,900 טאַנגקס און זיך-פּראַפּעלד גאַנז פּער חודש. אנהײ ב 1945 : אויפ ן מזרח־פראנט , זײנע ן געװע ן איבע ר אכט ט טויזנטע ר טאנק ן או ן זעלבםטרייב ע ביקסן . עס געווען ווי אַ פּלאַץ פון מאַכט. אבער צוועלף טאַנק דיוויזשאַנז פון די וועהרמאַכט זענען געצויגן נאָענט צו דער פראָנט ליניע און געקומען אונטער אַ באַפאַלן פון סאָוויעט אַרטילעריע. דער רעזולטאַט: זיי האָבן איבערגעבראָכן די פראָנט ליניע פון פאַרטיידיקונג, די סאָוויעט טרופּס ראָולד אַראָפּ ווי אַ באַרג לאַווינע. אויב נישט געווען זשוקאָווס פחדנות און סטאַלינס עקסטרעם פאַרנומעןקייט (צוגרייטן און האַלטן די יאַלטאַ קאָנפערענץ), וואָלט בערלין שוין צוריקגענומען געוואָרן אין פעברואר. אין אַלגעמיין, די ראָלע פון זשוקאָוו אין דער מלחמה איז נישט קלאָר, ער יוזשאַוואַלי וואַן מיט גרויס בלוט און געמאכט פילע מיסטייקס: ספּעציעל אין דער ערשטער בינע פון דער מלחמה. אבע ר צוזאמע ן אי ז געװע ן פו ן גרוי ם װערט זײ ן גרוים ע דערפארונ ג אי ן פיר ן מיליטער , באזונדער ם אי ן ד י שװערסט ע באדינגונגען . צום סוף, סטאַלין; עס איז געווען ער וואס איז געווען ענטראַסטיד מיט האָסטינג די נצחון פּאַראַד. סטאַלין אַליין איז געווען העכסט רעספּעקטעד און וואַליוד אין דער גרויס רוסיש אימפעריע. יא, ער איז געווען אַ דיקטאַטאָר, אָבער רוסלאַנד האט נאָך אַ מיליטעריש דיקטאַטאָרשיפּ. יא, זייער אכזר, אונטערדריקט גאנצע פעלקער, אבער די דאזיקע אכזריות איז געווען גערעכט, וויבאלד זי האט געשטרעבט הויכע צילן. סטאַלין האָט געוואָלט אַ גליק פֿאַר דער גאַנצער מענטשהייט, און דאָס קען מען נישט דערגרייכן אָן פֿאַרגיסן בלוט. אין יענע טעג האט מען געלעבט פופציק, זעכציק, מאַקסימום זיבעציק יאר. אַזוי וואָס אויב איינער פון זיי שטאַרבן אַ פּאָר פון דעקאַדעס פריער? נאַטור איז גרויזאַם, וואָס מיטל אַז מענטשן האָבן די רעכט צו זיין גרויזאַם, ספּעציעל אויב די לעצט ציל פון מענטש איז צו ווערן גלייַך צו די געטער. איצט, ער איז וולאדימיר, וואָלט ער ניט זיין אַ גאָט פֿאַר אַ מענטש פון אַנטיקוויטי? א דאנק פארן גרויסן פירער וואס האט פאראייניגט און געראטעוועט די מענטשהייט. ער האָט געטאָן וואָס סטאַלין האָט ניט געקענט טאָן.
  דער יונגערמאַן האָט אויסדערוויילט זיין ווייַטער ציל. עס איז געווען אַ פּלאַץ גרויס גאַלי. עס איז בלי, וממעאַסוראַבלי מער שווער צו ברענגען עס אַראָפּ: ווי די טעטראַלעט און דער יינגל באַשלאָסן צו ריזאָרט צו כיטרע. ד א הא ט דע ר חשבו ן גענומע ן אויפ ן פרימיטיוו ן פו ן דע ר טראפ .
  - דאָס איז אַן אַרגאָ-קלאַס ראָבאָט גערעדט!
  פון דער גרויסער גאליע האבן זיי אים געענטפערט:
  ― מיר הערן!
  - איך האָבן פּונקט געגעבן אַן יקספּערמענאַל "טעקע" פון פּלאַץ, אָבער איך טאָן ניט האָבן גענוג ענערגיע צו קאַטער עס. קען איר העלפן מיר?
  דער קאָמאַנדיר פון דער גרויסער גאַלי האָט געזאָגט מיט אומגעדולד אין זיין קול:
  ― און װי אַזױ?
  - צוטשעפּען אַ כייפּערפּלאַזמאַ דזשעט פון די רעאַקטאָר צו מיר. דעמאָלט די וואָפן וועט זיין גאָר גרייט און שטעלן אין אָפּעראַציע.
  - מיר מאַכן ויסגעצייכנט קאַנעקשאַנז.
  דער רעכענונג איז געווען באזירט אויף דעם פאַקט אַז אין דעם מאָמענט פון דאָקינג, דער ריזיק רעאַקטאָר פון די גרויס גאַלי וועט זיין לינקס אָן דעקן. אין דעם פאַל: עס וועט זיין מעגלעך צו שלאָגן אים פון די מערסט שטאַרק קאַנאָן. אמת, ס'איז געווען אַ היפּש טויט-סכּנה, סײַ פֿון דער צעשפּרונג פֿונעם גענעראַטאָר, סײַ פֿון פֿײַער פֿון די פילע ביקסן פֿון דער גרויסער גאַלי.
  די ספּייסשיפּ איז גאַנץ גרויס, מיט אַ קאָמאַנדע פון צוויי און אַ האַלב טויזנט זעלנער, ניט ציילן ראָובאַץ. איר קענען ריזיקירן דיין לעבן פֿאַר אַזאַ אַ פרייז. אפילו אויב איר שטאַרבן אין פערצן סייקאַלז, איר וועט ווערן אַ העלד. און ניט בלויז וועט איר באַקומען כבוד, דעמאָלט דער העלד וועט באשטימט זיין רעזערעקטיד. ס'איז דא א גזירה פון די קיסרים אז אין דער צוקונפט וועלן אלע מענטשן אויפשטיין מתים. אבער דעם פּראָצעס וועט נעמען אָרט דיפּענדינג אויף די ווערט אַז יעדער פון זיי רעפּראַזענץ. די מער פיץ, די גיכער זיי וועט זיין אויפגעשטאנען. עס האט גאָרנישט אין פּראָסט מיט פּאַסיפיסט קריסטנטום. זיי שלאָגן איר אויף די רעכט באַק - דריי דיין לינקס, ליב דיין פייַנט: ווי קענען איר קומען אַרויף מיט עפּעס מער נאַריש!
  אָבער, ביידע ארטאדאקס און קאַטהאָליקס, און פילע פּראָטעסטאַנץ אין דעם פאַל זענען גיידיד דורך דעם פּרינציפּ: די רעכט האַנט טוט נישט וויסן וואָס די לינקס טוט! וויפיל בלוט זענען פארגאסן געווארן דורך די דינער פון דער מענטשליכסטער און גוטער רעליגיע. ווי אַזוי האָט דער אינקוויזיטאָר דורכגעפירט דעם פּרינציפּ: ליב דיין שונא?! יא, קלער אין די מיטל עלטער געשיקט אַ פרוי צו די פלעקל נאָר ווייַל זי איז געווען מער שיין ווי די דורכשניטלעך נאָרמאַל. א געזונט, ווייַבלעך גוף איז געהאלטן צו זיין פון די טייַוול!!! די ניו אָרטאָדאָקסי איז נישט כיפּאַקריטיקאַל; די ביבל איז פארבליבן פֿאַר געשיכטע, ווי רובֿ פון די טראַדיציע. דער ערשטער קייסער פון וועלט רוסלאַנד: געשריבן זיין אייגענע פסוק און ינווענטיד זיין אייגענע רעליגיע. די הויפּט דאָגמאַ אין עס איז: דינען רוסלאַנד מיט אַלע דיין שטאַרקייַט, אַלע דיין שטאַרקייַט, אַלע דיין מיינונג. און אויב דאָס קאָראַספּאַנדז צו די אינטערעסן פון דיין מוטערלאַנד, איר קענען מאַכן קיין קרבן, קיין גוואַלד, קיין כיטרע. סוף באַרעכטיקט די מיטלען!
  ווי שיין איז דאָס געווען! די ביבל איז פאקטיש באַנד. ער אליין פארשטייט נישט פארוואס די רוסן האבן געגלויבט אין דעם בוך געשריבן דורך די פעברואר מענטשן! רוסישער מענטש: איז געוואָרן אַ שקלאַף צו פידאָווס לערנונגען! דאָס איז נאָר אַן אַבסאָלוט בושה! יענע פעלקער וואס געבוקט די ביבל לעסאָף דידזשענערייטיד און דיגריידיד; עס איז גאָרנישט געזונט אָדער קלוג אין קריסטנטום. א ריכטיגע רעליגיע מוז אויפהויבן דעם מאכטפולט! עס איז נישט פֿאַר גאָרנישט אַז איסלאם האט דערגרייכט אַזאַ הצלחה. כאָטש די קאָראַן איז אויך אַ בייסיקלי פּאַסיפיסט בוך, ווי עס איז געווען געשריבן אונטער דער שטאַרק השפּעה פון קריסטן. קיין אמתע רעליגיע: בכוח צו פֿאַראייניקן אַ פֿאָלק, זאָל נישט זײַן צאָןלאָז.
  וולאדימיר אונטערדריקט זיין יקסייטמאַנט מיט זיין געוויינטלעך מי פון וועט, פּריפּערינג צו דרייען אין די רעאַקטאָר. ציטירטן פֿון דעם ערשטן קייסער האָבן מיר אַרײַן אין קאָפּ:
  ― רחמנות איז װי זשאַרע, רחמנות װי שאשל ― רײניק דאָס האַרץ פֿון דעם און באַדעק דאָס מיט אַ פאנצער: רחמנות, צאָרן, כּעס!
  גאָלדע ווערטער! אבער עפּעס קליינטשיק, ווי אַ קליין קאַפּ פאלט אויף די האַרץ! עס איז כּמעט ימפּערסעפּטיבאַל, אָבער אין דער זעלביקער צייַט פּריקרע. הרגענען צוויי און אַ האַלב טויזנט אויף אַמאָל, בחורים, מיידלעך, די זעלבע רוסן, אָדער גענוי, ווי איר אַליין! (פון קורס, ער קען נישט וויסן די פּינטלעך נומער פון קאָמאַנדע, אָבער אַ פּאַראַנאָרמאַל געפיל דערציילט אים). עס איז אַזוי שווער. אין אַלגעמיין, דער באַגריף פון רוסיש איז קאַנדישאַנאַל. עטנישע רוסן: זיינען נישט קיין מערהייט אין דער גרויסער רוסישער אימפעריע, אבער רוב אנדערע פעלקער און ראסן, אריינגערעכנט שווארצע, רופן זיך רוסן. אבע ר צולי ב פארשידענ ע עפידעמיע ן או ן מלחמות , זענע ן געבליב ן װײני ק שװארצ ע או ן געל ע אוי ף דע ר ערד , או ן ד י סלאװיש ע עטניש ע גרופע ם אי ז געװאר ן דאמינירט . כּמעט אַלע מענטשן זענען שיין, אַדאַלץ זענען הויך, אָבער אויך זייער הויך. די מאַסאַלז זענען באַוווסט, אָבער ווי אַ הערשן נישט מאַסיוו, די הויט איז קופּער אָדער בראָנדז, אין פרויען עס איז טונקל-גאָלדען. צו אַן אומגעוווינט הומאַנאָיד: מענטשן קען ויסקומען צו ענלעך, אָבער זיי זענען נישט. יעדער איינער איז גוט און יחיד אין זייַן אייגן וועג. וואָס איז פּראָסט איז בלויז אַ באַראַקס גייסט וואָס כאָנט אַלעמען פון געבורט צו טויט! אָבער, אַ מענטש קען איצט לעבן כּמעט אויף אייביק, עלטער בלייבט אַ נייטמער פון דער פאַרגאַנגענהייט. זי איז ומנאַטירלעך. ספעציעל פארשפילט עס פרויען, זיי ווערן אזוי מיאוס, אז זיי פילן ווי צו ברעכן.
  - הא ט דע ר פארמשמלטע ר עלטער ע טאק ע באשײד ט אזעלכ ע שטריכן ?
  רעליגיעזע פירער האָבן געוואוסט וועגן דעם אייביקן פאַרלאַנג פון מענטשן: אויפהיטן די יוגנט אויף אייביק. און זיי האָבן אויסגענוצט די מורא פון טויט. די אלע פייע מעשיות וועגן גן עדן און גיהנום (די מאדערנע וויסנשאפט האט געשטעלט אז דאס זענען טאקע פייע מעשיות - ריינע בעלעטריסטיק!), זענען צום סוף געצילט צו ארויסנעמען נאך געלט פון מענטשן. נאָך אַלע, וואָס מער אַ מענטש לעבט, די מער זינד ער האט, אָבער די קהילה פירער פון אַנטיקוויטי האָבן געזוכט צו פאַרברייטערן זייער עקזיסטענץ אויף ערד ווי פיל ווי מעגלעך. זיי געגאנגען צו קיין מינאַס און טריקס פֿאַר דעם. דאָס הײסט, די װערטער פֿון די קהילה־טאַטן זײַנען געװען אין שײַכות מיט מעשים און קאָנקרעטן לעבן־פּראַקטיק!
  אַלע די געדאנקען פלאַשט ווי אַ פראַנטיק קאַליידאַסקאָופּ אין וולאדימיר ס כייפּערפּלאַסמיק מאַרך. דער בחור האט זיך קלאר געכאפט צי צו דריקן צי נישט! די פאַרריכטן באַפֿעל פראָזע אין מיין מאַרך. און די ריזיקירן פון מעגלעך דיטעקשאַן, ספּעציעל דורך אַ סקאַננער, אַז דער ראָבאָט האט אַ סאַבאָטער ין געוואקסן.
  די מחשבות האָבן געבליצט ווי בליץ! פייע טאַלעס וועגן הימל, ווו אמת געגלויבט אָדער קריסטן גיין, ניט מער אַפּלייז. אבער עס איז האָפענונג אַז דיין כאָומלאַנד וועט ברענגען איר צוריק צו לעבן. ניט אפילו די מערסט אַוואַנסירטע, מאָדערן וואָפן קענען צעשטערן אַ מענטש. אַזוי דער גלויבן אין די ימאָרטאַליטי פון דער נשמה איז נישט אַזוי ילוסערי. דער גוף איז שטאַרביק, אָבער די נשמה איז נישט נאָך! דער פאַקט איז אַז די פּערזענלעכקייט איז טראַנספּאָרטאַד אין אַ פּלאַץ ווו עס איז קיין ויסמעסטונג, שפּיץ, לענג, ברייט. דאָס איז, אַ פּערזענלעכקייט: ווי אויב סעקסטיליאָנס פון מאל ווערן קלענערער ווי קרעאָן אָדער אפילו פרעטאָסאָל, וועמענס מיקראָפּאַרטיקלעס בעשאַס די פוסיאָן פּראָצעס מאַכן באָמבס פילע קוואַדריליאַנז פון מאל מער שטאַרק ווי הידראָגען אָנעס. דערצו אנטוויקלט מען איצט וואפן וועלכע זענען קווינטיליאן מאל שטארקער מיט דער זעלבער וואג ווי טערמאנוקלעארע. אבער אפילו אַזאַ אַ וואָפן קענען נישט צעשטערן אַ מענטש פאָולדיד אין די נול ויסמעסטונג. אמת, עס איז זייער שווער צו עקסטראַקט אַ פערזענלעכע טעקע, אָבער טעכנאָלאָגיע איז דעוועלאָפּינג און די צייט איז נישט ווייַט אַוועק ווען דאָס וועט זיין שטעלן אויף אַ מאַסע טייַך. און איר קענען רעזערעקט לעגאַמרע אַלעמען. אגב, וואס מער בארימטער א מענטש איז, אלץ גרינגער איז אים ארויסצוציען פון פארגעסן. די ענערגיע פון ביאָהיפּערטלאַסמאַ העלפּס דאָ!
  אבער אפילו טויט פיינט: נאָך מיר קאַנגקער סוויאַטאָראָססייאַ, מיר קענען עקסטראַקט זיי און מאַכן זיי אין סלאַוועס. דע ר ראטעװע ר געדאנ ק הא ט געמאכ ט א ענד ע צ ו אל ע קװענקלע ן .
  ― איך זאָג אײַך ניט, נאָר זאָג אײַך!
  וולאדימיר האט ארויסגעלאזט א קאנצענטרירטע שטראל און זיך אויטאמאטיש צוריק צוריקגעצויגן. די סופּער רעאַקטאָר איז מיד פּלאַנדזשד אין אַ פראַנטיק טאָרנאַדאָ פון כייפּערפּלאַסמאַ!
  דער יונגערמאן איז געשלאגן געווארן פון א גראוויטאציע כוואליע, אזוי שטארק, אז די ביינער האבן זיך געבויגן און זיין מוח האט זיך אויסגעפלאקערט. דער ראָבאָט איז פֿאַרברענט געוואָרן פֿון די ברענענדיקע פּעטאַלז און ער האָט זיך צעבראָכן ווי אַ קאָרטןהויז.
  דער פארברענטער וולאדימיר איז ארויסגעפלויגן פון דעם בראָך, ער האט זיך גלייך געפונען אפען און שפּירעוודיק. אבע ר צו ם גליק , פא ר דע ם יונג ן מאן , האב ן שוי ן ד י מיליטע ר פו ן גרויס ן רוסלאנד , אדורכגעבראכ ן , גיך , באמבארדיר ט דע ם שונא ט מי ט אלערל ײ סארט ן חורבן .
  דער יונג מענטש, אין פּרינציפּ, דאַנק צו די ספּעציעל פּלאַן פון זיין גוף, קען זיין אין אַ וואַקוום פֿאַר עטלעכע מאָל און פליען. אָבער, דאָ מיר זענען גערעדט וועגן יקערדיק ניצל. דער בעסטער זאַך איז צו שטעקן צו די דעבריס און פּרובירן צו צונויפגיסן מיט אים, וואָס מאכט עס גאָר אַנלייקלי אַז עס וועט זיין באמערקט.
  וולאדימיר האט פּונקט אַז:
  - טראכטן מאכט אונדז פחדנים - ניט באַטראַכטונג מאכט אונדז קאָרפּסיז!
  אין אַלגעמיין, די ינסטראַקשאַנז זאָגן, אויב איר קענען בלייַבנ לעבן, בלייַבנ לעבן. לעבן אין מלחמה איז ווי אַ שווערד אין אַ פויסט - איר קענען נישט פאַלן עס, אָבער איר קענען נישט באַהאַלטן עס הינטער דיין צוריק! און עס זענען אַ נומער פון אַמאַונץ פון דעבריס פון אַלע מינים. אונדזער אייגענע סטאַרשיפּס זענען שוין קענטיק. דער יונגערמאַן האָט אויסגעקליבן אַ פראַגמענט וואָס איז געווען אומגליקלעך און נישט באַזונדערס הייס - וואָס וויל זיך פאַרברענען. ער איז געלעגן דערויף, צונויפגיסן מיט דער אויבערפלאך. יעצט איז געבליבן דאווענען אז די סאך סקאַנינג מכשירים זאלן עס נישט צופעליען דערקענען.
  שלעכטע מחשבות זענען מיר אריינגעקומען אין קאפ: דו האסט אומגעברענגט צוויי און א האלב טויזענט בחורים און עטליכע צענדליגער טויזנטער ראבאטן. כאָטש די לעצטע האָבן קינסטלעך סייכל, זייער סייכל איז זייער קאַנדישאַנאַל. צי ניט נעבעכדיק פֿאַר זיי! וואָס קענען מיר זאָגן וועגן די זעלנער פון סוויאַטאָראָססיאַ? יעדער פון זיי גלויבט שטארק אין נצחון. זיי זענען ענלעך אין פילע וועגן - שפּיגל וניווערסיעס. אמת, וואָס לענגער די מלחמה געדויערט, אַלץ גרעסער ווערן די אונטערשיידן אין קליינע פּרטים. און מלחמה איז אַ פּראָצעס ענלעך צו קאַמבאַסטשאַן, בלויז בלוט איז די ידעאַל ברענוואַרג, און די פייַער יקסטינגגווישער איז נצחון!
  איז עס מעגלעך צו געווינען? דער געדאנק אליין איז ברוגזדיק, א זעלנער זאל נישט צווייפלען. ווי דער ערשטער קייסער האָט געזאָגט: מיין לאַנד קען זיין פאַלש, אָבער דאָס איז מיין לאַנד!
  דאָך, ער מוזן גלויבן אין נצחון, ספּעציעל געזען ווי עס איז וואַן: זיין ערשטער שלאַכט אין זיין לעבן. און עס טאַקע איז כעדינג צו נצחון. עס איז אמת אַז עטלעכע טריליאַן זעלנער נעמען אָנטייל אין עס: דער דורכשניטלעך מענטש קען נישט וויסן די פּינטלעך נומער, אָבער דאָס איז נאָר אַן עפּיזאָד, אַ קליין מאַך פון די ינטערוניווערסאַל שלאַכט. פילע פיגיערז זענען סוד, אַרייַנגערעכנט די פּינטלעך נומער פון שטערן אין די גרויס רוסלאַנד-קאַנטראָולד וניווערסע. ערגעץ פראַגמענטאַרילי, ער ווייסט זייער נומער איז מער ווי צוויי הונדערט סעקסטיליאָן, אָבער ווי פיל מער איז אומבאַקאַנט. די פּלאַנעטן, אין קער, זענען וועגן צען מאל קלענערער, און בלויז איינער פון אַ טויזנט איז פּאַסיק פֿאַר לעבן. אמת, לעצטנס, פילע פּלאַנאַץ מיט האַרב טנאָים זענען סעטאַלינג אַראָפּ. אין פּרינציפּ, די מלחמה איז צווישן צוויי וניווערסיעס: עס איז נישט פֿאַר פּלאַץ און רעסורסן. עס עקזיסטירן שוין טענאלאגיען וואס מאכן אפילו מעגליך צו מאכן אנדערע פלאנעטן דורך ארויסנעמען מאטעריאלן פון שטערן. טאָמער די צייט איז נישט ווייַט ווען מענטשן, ווי די אלמעכטיקער געטער, וועט לערנען צו שאַפֿן וניווערסעס און יקספּאַנד פּלאַץ. נו, עס איז נאָך גענוג פּלאַץ פֿאַר אַלעמען, ינטעליגענט לעבן איז גאַנץ אַ זעלטן דערשיינונג, און עס זענען בלויז עטלעכע הונדערט אין די גאנצע אַלוועלט. (אפֿשר וועגן אַ טויזנט?) סיוואַליזיישאַנז וואָס האָבן מאַסטערד פּלאַץ פלי! אַזוי עס מיינט צו זיין קיין פונט צו פירן מלחמה צווישן ברידער קעגן ברידער. אין דער זעלביקער צייַט, זיי זענען געלערנט אַז עס איז געווען הייליק רוסלאַנד וואָס טרעטשעראַסלי קעגן זיי. וואָס לערנען זיי אין סוויאַטאָראָססיאַ? אפשר די זעלבע! אזוי איז דא די מצב: ביידע צדדים שלאגן זיך, באטראכטן זיך באמת רעכט, אבער עס איז נאך נישט דא קיין רעזולטאט.
  רובֿ יינגלעך און גערלז טאָן ניט טראַכטן וועגן דעם! וולאדימיר האט עטלעכע פריי צייט, געלערנט די געשיכטע פון פּלאַנעט ערד און ניט בלויז וואָס איז שייַכות צו דער מלחמה. דאָס קען זיין דורכגעקאָכט דורך די ינטערגאַלאַקטיק היפּעראינטערנעט: אין זיין מאַלטי-קינעסיס פּלאַץ: איר קענען אפילו געפֿינען סופּערפילעס פון סיוואַליזיישאַנז וואָס עקסיסטירט איידער די זון איז געווען ליט! (אמת, עס איז אים נאָך נישט געראָטן!) ער האָט געוווּסט, אַז מען לעבט נישט שטענדיק און ווערט דערצויגן אין באַראַקן. כאָטש, אויף די אנדערע האַנט, אויב איר טאָן ניט וויסן עפּעס אַנדערש און באַקומען געוויינט צו אים פון קינדשאַפט, דאָס איז גליק. וולאדימיר ליב געהאט די אַרמיי, אָבער די שטרענג לייפסטייל, גאַנץ רעגולירן און פעלן פון פריי צייט ווייד אויף אים. אין דערצו, טריינינג און מעטהאָדס פון קאַמבאַט טריינינג: אויך רוטין. איך ווילן מער! און אַזוי גוואַלד, גוואַלד, און נאָך גוואַלד! ס'איז צופיל אכזריות, אז אפילו דריי הערצער (און מען האט דריי, הגם קליינע) נעמען זיך צו וויי.
  - פארוואס צעשטערן ווען איר קענען מאַכן און מאַכן! ― האָט דאָס ייִנגל צו זיך געזאָגט. - אָבער פֿון דער אַנדערער זײַט, שטעלט זיך פֿאָר אַ לעבן אָן מלחמה...
  ווען איר טייטן איר פילן עפּעס ווי אַ זשומען! א געוויסע סארט ספעציעלע אָרגאַזם (אויב איך קען אַזוי זאָגן). עס איז יקסייטינג, און אין דער זעלביקער צייט אַ ביסל עקלדיק, ווי אויב איר טאָן עטלעכע גראָב געשעפט. אין אַלגעמיין, די שטעלונג צו מאָרד איז נישט קלאָר. אין די באַרימטע הערות פֿונעם עקזעקוציאָנער שרײַבט שמשון, אַז ניט נאָר ער, נאָר אויך זײַנע חבֿרים האָבן ניט געגעבן קיין פֿאַרגעניגן צו פּײַניקן זייערע קרבנות, און כּדי צו נעמען דאָס לעבן פֿון אַ מענטש האָבן זיי זיך געמוזט ברעכן. אבער דער מאַרקי דע סאַדע ווייזט "מענטשן" וואס האָבן די גרעסטע פאַרגעניגן אין טאָרטשערינג זייער וויקטימס. ווען איר פאַרשאַפן ליידן צו אנדערן, עס גיט ינדיסקרייבאַבאַל פאַרגעניגן.
  אין אַלגעמיין, נאַר מיט עמעצער אַנדערש ס ווייטיק איז אַן עראָטיש עלעמענט פון פּייַניקונג! וולאדימיר איז געווען אינטערעסירט אין דעם, אַזוי ער געדאַנק: אויב עטלעכע מענטשן האָבן פאַרגעניגן צו פאַרשאַפן צאָרעס צו אנדערע, עס איז ניט מעגלעך צו האָבן שפּאַס ווען איר טאָרטשערד. אין אַלגעמיין, מיד נאָך דער שאַפונג פון אַ קינד ס גוף ס זעלנער - ווען ער איז נאָך אַ בעיבי, אָדער גאַנץ אַ פיטאַס, דער ערשטער זאַך וואָס איז דערמאנט איז די אַנבעראַבאַל ווייטיק און כייפּערקעראַנט סטרימז דורך די נערוו ענדס. ענלעך פּראַסעסינג און ערשטער רושם: ווען איר פאַרשטיין זיך ווי אַ יחיד. עפּעס ענלעך געטראפן אין אַפגהאַניסטאַן ווען אַ קינד איז געבוירן: זיי שאָס אויבן די אויער. אבער אין מאָדערן, קאָסמיש רוסלאַנד, ווייטיק באַהאַנדלונג איז געבראכט צו שליימעס. אַזוי וואָס ניט פילן אַ זשומען אַנשטאָט פון ווייטיק! ווער וויל דאס נישט! שטרענג ספּאַרטאַן בילדונג זאָל מאַכן די פאָלק שטאַרק און די אימפעריע אייביק! אבער ספארטא, טראץ די שטרענגקייט פון די געזעצן, האט זיך מיט דער צייט אויך דערנידעריקט! אין דער צייט פון דער פארכאנג פון אלעקסאנדער מוקדון האט די מלוכה (וואס איז, אגב, נישט געווארן קיין ריזיגע אימפעריע) פארלוירן איר ערשטע מאכט, און רוים האט עס ענדליך פארענדיקט. עס מיינט אַז דער ערשטער וועלט קייסער אַדמייערד ספּאַרטאַ, יעדער מענטש זאָל זיין אַ וואָריער! דע ר פרינציפ אי ז געפיר ט געװאר ן רעליגיעז ! גענעטיק סעלעקציע איז זייער שטרענג; עמבריאָוז און עגגס זענען ימפּרוווד דורך עלעקטראָניק; אין פּרינציפּ, אַ מאָראָן קענען ניט זיין געבוירן! (סייַדן די מאָניטאָרינג עלעקטראָניק איז ינפעקטאַד מיט אַ סייבער ווירוס). אבער געגעבן די מאַסע פון יבעריק סיסטעמען, דאָס איז העכסט אַנלייקלי!
  דער יונגערמאן האט צוגעקוקט דעם פארשריט פונעם קאמף, האלטן דעם עמיטאר אין ביקס. די טעטראַלעץ פון סוויאַטאָראָססיאַ געקעמפט, בשעת צוריקציענ זיך. דאָ איז געווען אַ געלעגנהייַט. איר קענען קלאַפּן אַ פייַנט מיט אַ קעשענע עמיטטער. דאָס איז זייער שווער צו טאָן, ימאַדזשאַן צו דרייען אַראָפּ אַ פייטער מיט אַ פּיסטויל בעשאַס די צווייטע וועלט מלחמה. אבער טעאָרעטיש דאָס איז מעגלעך. דאָ איז אַ קלאַסיש קאַמידיאַן פון אלטע צייטן: ראַמבאָ שאָס אַראָפּ העליקאָפּטערס מיט אַ בויגן!
  - קליין יינגל - געפונען אַ מאַשין ביקס! קיינער וואוינט שוין נישט אין דארף! דער קליין יינגל גאַט די ראַקעט! איך האב בוש געגעבן א באטשקע אין די טאָכעס!
  מי ר האב ן געדענ ק ד י אלטע . אין אַלגעמיין, ער איז שוין אַ דערוואַקסן, אַ דערוואַקסן. עס איז בכלל נאַריש: אַז אין אלטע צייטן, אָדער גאַנץ אין די אַטאָמישע עלטער, טיניידזשערז זענען ריסטריקטיד אין אַלע מעגלעך וועג: דאָס איז נישט ערלויבט, דאָס איז נישט ערלויבט! ווי אַ רעזולטאַט, האָט דאָס פֿאָלק זיך צעשלאָגן, קינדער זײַנען געוואָרן קינדעלעך, נישט צוגעפּאַסט צו דער דערוואַקסענער לעבן, אָדער, פֿאַרקערט, אַגרעסיווע שטים.
  דאָ, אפילו קינד זעלנער קענען קעמפן! ער קען גוט ווערן אַן אָפיציר אָדער אַ גענעראַל! אָבער, די לעצטע זאַך איר טראַכטן וועגן איז אַוואַרדס! דאָס איז נישט וואָס זאָל צוציען אַ זעלנער. די קשיא איז ווי צו קלאַפּן אַ טעטראַפּלאַנע?
  איר דאַרפֿן צו שלאָגן פּונקט די עק שלאָס פון די גענעראַטאָר מיט אַ קורץ שטראַל. מאַטריץ פאַרטיידיקונג: האט זייַן שוואַך פונקטן, פּונקט ווי די האַלב-פּלאַץ פעלד. וואָס צו טאָן אויב עס איז אוממעגלעך צו רעכענען דעם פונט אין שטייַגן. דאָ איר דאַרפֿן אָדער אַ זייער אַוואַנסירטע ביאָסקאַננער, אָדער איר קענען רעכענען עס מיט מאַגיש, און איר וועט נישט פאַרפירן: ווען די מאַשין איז ראַשינג מיט ברייקנעק גיכקייַט, ניט וויסן וואָס ינערשאַ איז!
  דער יינגל האט געפרואווט עפענען זיין אַכט אויג מיט מאַגיש סקילז. דאָס איז די נאָוטאָריאַס אַכט-אויג טעכניק, אַ מין פון מאַגיש. ווי צו נוצן עס? עס זענען פאַרשידן טעקניקס, קאַנסאַנטריישאַנז, קלערן. וולאדימיר קראָסט זיך, אַזוי קאַנעקטינג די טשאַקראַס. דאס זאָל העלפן. מיר דאַרפֿן צו רייניקן אונדזער באוווסטזיין און מאַכן עס טראַנספּעראַנט און קלאָר!
  די מאָטהערלאַנד איז אַ הייליק סאַקראַמענט,
  די מאַכט און שטאַרקייט פון די ארטאדאקסישע אמונה!
  לאָמיר באַשיצן די רוסישע אחדות,
  אונדזער מענטשן וועט זיין כבוד אויף אייביק!
  וולאדימיר האָט זיך אַריינגעלאָזט אין אַ פּאַראַנאָרמאַלן טראַנס און, כמעט אָן צילן, געשאָסן אין אַ בליק! דער קערפער האט זיך אליין רעאגירט, די ענערגיע האט געשלאגן - די טעטראלעט האט אויפגעריסן.
  - עס איז נאָך איין פונט אין מיין טויווע! ― האָט דער יונגערמאַן געשעפּטשעט. - ווי דעפטיק איך שלאָגן, נאָר אַ ביק.
  דער יינגל האט ווידער פייערד און געשלאגן! דאָס מאָל אָן קאַנסאַנטריישאַן, די זעאונג איז געווען גאַנץ.
  - איך גלויבן אין מיין צוקונפט!
  וולאדימיר האט געזען דעם קאַמף: אין פילע פארבן און ריינדזשאַז אין אַמאָל. ס'איז געווען אַזוי ליכטיק, פאַרביק, דער וואַקוום האָט אַרויסגעגעבן אַ זילבערן געפיל, עס האָט אויסגעזען ווי טייערע שטיינער זענען צעוואָרפן איבערן פּלאַץ, אומפאַרגלײַכלעך ליכטיקער ווי זייערע נאטירלעכע אַנטקעגענער. עס סאָונדס ווי אַ ווונדערלעך ניגון!
  דער בחור האט געזונגען:
  דער הימען פון די מוטערלאַנד זינגט אין אונדזער הערצער,
  עס איז קיין איינער מער שיין ווי איר אין די גאנצע אַלוועלט!
  קוועטשן די ריטער ס שטראַל טראָוער טייטער,
  שטאַרבן, פֿאַר גאָט ס געגעבן רוסלאַנד!
  וולאדימיר האט ווידער געשאסן. דער טעטראַלעט האָט זיך געשוואָלן און אויסגעבראָכן אין ברעקלען, ווי אַ רײַכע קאַרש האָט זיך צעשפּרצט.
  ― װאָס פֿאַר אַ שײנע זאַך! הלוואי וואלט איך געקענט טייטן די בריגאנטין!
  נאָך דער צעשטערונג פון דער פערט טעטראַלעט; דער בחור האט זיך געפילט צעשטערט: דערצו איז די זעאונג מיטאמאל פארשוואונדן געווארן. מיט אַ גיכקייַט קוים פּערסעפּטאַבאַל צו וולאדימיר ס ימפּרוווד זעאונג, די טעטראַלעץ סערקאַלד און שאָס אויף יעדער אנדערער. זיי האָבן זיך אַנדערש אין שאָטן. סוויאַטאָראָססייאַ האט אַ געל שין, גרויס רוסלאַנד האט אַ לילאַ שין. און זיי זענען ענלעך אין פאָרעם, אין די פאָרעם פון סטרימליינד פּרעדאַטערז, די מאַזאַלז פון קאַרס, שאַקינג מיט זייער רשעות. די וואָפן איר דאַרפֿן!
  דער שלאַכט באוועגט זיך געשווינד, די סאַמערסאָלץ פון די טעטראַלעץ אָן ינערשאַ זענען ינדיסקרייבאַבאַל, אַ פּאָר פון מאל עס געקומען צו ראַמינג. דאָס אַלץ האָט אויסגעזען מאַנסטראַס. וולאדימיר געדענקט אַלט פילמס וועגן די גרויס פּאַטריאָטיק מלחמה און די דריט וועלט מלחמה. טראָץ אַלע די דיפעראַנסיז אין וועפּאַנז און גיכקייַט, עפּעס אין פּראָסט פארבליבן אין לופט באַטאַלז. ניימלי, דער פאַרלאַנג צו גיין צו די הינטן, אַ פּרווון צו קעמפן אין פּערז און דרייַ. אין אַלגעמיין, טעכנאָלאָגיע ענדערונגען, אָבער שלאַכט טאַקטיק בלייבן כּמעט די זעלבע. וולאדימיר פייערד עטלעכע מער מאל, אָבער אַטשיווד קיין רעזולטאַטן, די קינעטיק פייַער פון ינספּיראַציע פאַרשווונדן.
  - אַ גלענצנדיקער קאָמאַנדיר אונטערשיידן זיך פֿון אַ גלענצנדיקן קאָמפּאָזיטאָר, אין דעם, אַז זײַנע מייַסטערווערק מאַכן דיך שטענדיק פֿאַרגיסן מיט טרערן!
  דע ר ײנגל איז געװען טרויעריק, אבער האט זיך גלײך געפריידט, װײל זײן מיליטער האט זיך פארגעשלאגן. דאָס מיינט אַז אַלץ איז נישט פאַרפאַלן.
  - פּריוואַט וולאדימיר קאַשאַלאָטאָאָוו איז אין קאָנטאַקט! - הא ט דע ר ױנגע ר זי ך געװענד ט צ ו זײנ ע פרײנט .
  ― מיר הערן אײַך! - האבן זײ אים געענטפערט. ― רעדט דער קאַפּיטאַן פּעטוכאָוואַ.
  "איך נאָר גאַט אויס פון די פייַנט ס הינטן, איך בין כאַנגגינג אויף אַ שטיק פון דעבריס. ביטע לאָזן מיר צו פאַרבינדן איר דורך כיילייטינג אַן עקסטרע טעטראַלעט.
  דאָס מיידל האָט פריילעך געענטפערט:
  - און עס וועט זיין! איך האב שוין געשיקט א בקשה צום פארשפרייטונג צענטער!
  וולאדימיר געדענקט אין 1941, עס זענען נישט גענוג פּיילאַץ אין די סאָוויעט לופט פליט. דא ס אי ז ניש ט געװע ן א גרויםע ר חסרון , או ן ס׳אי ז געװע ן א גאנ ץ מאנגל , אי ן דערפארענער , גוט־געבילדעט ע פערזאנען . נאָך אַלע, בעשאַס די מלחמה אין פינלאַנד עס זענען געווען כּמעט קיין לופט באַטאַלז, רעכט צו דער שוואַכקייַט פון סואָמי ייווייישאַן. און בעשאַס די שפּאַניש מלחמה, סטאַלין געשיקט צען מאָל ווייניקערע פּיילאַץ אין גיהנום ווי היטלער. דערצו, ער טראַנספּלאַנטיד האַלב פון זיי און שאָס זיי. אַזוי, אין טערמינען פון קוואַליטעט, די לופטוואַפע איז געווען העכער ווי די סאָוויעט טרופּס. ד י דײטש ן האב ן געהא ט עטלעכ ע גוטע . דריי הונדערט פון די בעסטע פון זיי האבן צעשטערט פיר און צוואנציג טויזנט סאוועטישע עראפלאנען. אבער דאס האט נישט געקענט ראטעווען דעם וועהרמאכט פון מפלה! עס איז געווען פּאַריטעט אין מאָדערן וואָרפער פון די אָנהייב. פילע פּיילאַץ האָבן דערפאַרונג אין פּלאַץ באַטאַלז מיט פאַרשידן ראַסעס, סיי הומאַנאָיד און ניט-הומאַנאָיד. די באַטאַלז באַרייַכערט די קונסט פון מלחמה און אויפשטיין די מדרגה פון סטראַטידזשיק פּלאַנירונג צו אַנפּרעסידענטיד כייץ. ביידע אימפעריעס זענען געווען מיליטאַריזירט און האבן געהאט א באראק-באזירט רעגירונג סטרוקטור. דאָס איז געווען אַלע פּראָסט, די ענלעכקייט פון גרויס שטאַטן. נאטירלעך , דעריבער , אי ן טויזנטע ר יאר ן הא ט קײנע ר קיי ן קיי ן קיי ן קיי ן קיי ן קיי ן ניש ט געקענ ט באַזיגן ! א מין סאָף מלחמה! ער איז אַ יונג מענטש, ליגאַלי אַ דערוואַקסן, איצט נאָר אַ טויט מאַשין! דאס פאסט אים?! רובֿ גייז און גערלז האט ניט וויסן קיין אנדערע לעבן, אָבער וולאדימיר מאל געדאַנק וועגן אים.
  איצט, וואָס איז מאָרד? אויף די היפּעראינטערנעט איר קענען נאָך געפֿינען די טעקסטן פון די אלטע ביבל, אַ בוך וואָס קיינער גלויבט אין. עס אנטהאלט דאס באקאנטע זעקסטע געבאט - דו זאלסט נישט טייטן! אבע ר גלײכצײטי ק : גא ט הא ט אלײן , אנטקעג ן זײנ ע אנװײזונגען , געגעב ן דע ם באפעל , א ן אויסנאם , אויסצומאכ ן ד י עמלקים . און ניט בלויז דערוואַקסן וואָריערז, אָבער אויך פרויען, קינדער און אפילו לייווסטאַק. אפילו לויט די סטאַנדאַרדס פון די אלטע וועלט, דאָס איז געווען יבעריק גרויזאַם. פונדעסטוועגן, האָבן די אידן, אויף מצוות ה'(!), געטאָן אַזאַ עטנישע ריינונג!
  ניט צו דערמאָנען אַז יהוה - דער אייבערשטער גאָט האָט באַפֿוילן אַבֿרהמען צו לייגן זײַן אייגענעם זון אויפֿן מזבח און אים הרגענען! אויך פאַרקערט צו די געבאָט - ניט טייטן! אַז איז, עס זענען קאַנטראַדיקשאַנז אין די ביבל אויך. אָבער, די מאָראַל פון מענטשהייַט איז טשאַנגינג, און יאָשקע משיח האט שוין אנגעזאגט דעם פּרינציפּ - ליבע דיין פייַנט! זיי שלאָגן איר אויף די רעכט באַק - דריי דיין לינקס! ד י ערשט ע קריסט ן זענע ן געװע ן פאציפיסטן . ז ײ זײנע ן געהײם ן צו ם טויט , װ י שאף , או ן געשטארב ן מי ט שמײכלע ך אוי ף ד י ליפן . אבער דעמאָלט די קריסטלעך טשורטש איז געווארן דער הויפּט עקסעקוטיאָנער פון די מיטל עלטער. קאטאליק ן זײנע ן געװע ן באזונדער ם גרויזאמע . פילע מיליאַנז פון מענטשן זענען געהרגעט און ברוטאַל טאָרטשערד. אַזוי האָט זיך אַרויסגעוויזן, אַז די מערסט מענטשלעכע און פּאַסיפיסטישע לערנען האָט דאָס מערסטע בלוט פאַרגאָסן. אמת, די צײַט איז דורכגעגאַנגען, עס איז געווען אַ רעפֿאָרמאַציע. פראטעסטאנטן האבן אומגעברענגט קאטאליקן, קאטאליקן האבן אומגעברענגט פראטעסטאנטן. אי ן רוסלאנד , האב ן ד י ארטאדאקס ע גערודפ ט ד י שיסמאטיק ע או ן אלט ע געגלויבט , פארברענ ט גאנצ ע דערפער . די עקסאַקיושאַנערז געפרוווט זייער בעסטער! אבע ר ד י צײ ט אי ז געפלײ ט או ן אנדערש ט װ י א שטראם , אי ז אל ץ פארשנעלער ט געװארן , הא ט ד י אויפקלערונגע ן ביסלעכװײ ז ארויסגעקװעט ט א ן אבסקוראנטי ם . א ס ך פראטעסטאנט ע קהילו ת האב ן זי ך באװיזן , װא ו דע ר גײס ט פו ן אויסגלו ם או ן מחילה , הא ט װידע ר אויפגעלעבט . ביסלעכווייַז, ערשטער אין דייַטשלאַנד (אונטער פרעדריק דער גרויסן), און דערנאָך אין אנדערע לענדער, די פּייַניקונג אנגעהויבן צו זיין אַבאַלישט. אין רוסלאַנד, פעטרוס דער דריטער איז געווען דער ערשטער צו אָפּשאַפן פּייַניקונג. דער מלך איז גוט, פּראָגרעסיוו, אָבער שוואַך. קאַטערין די צווייטע האָט ווידער איינגעפירט פּייַניקונג און פּייַניקונג, כאָטש פֿאַר די פּראָסט מענטשן. אבע ר ד י אײדעל ע הא ט מע ן אוי ך געפײניק ט אי ן איר . אין באַזונדער, פּרינסעס טאַראַקאַנאָוואַ, די מיידל איז געווען טאָרטשערד אַזוי פיל אַז זי איז געשטארבן אויף די געשטעל. פאָרמאַללי, פּייַניקונג איז אַבאַלישט דורך אלעקסאנדער דער ערשטער, אָבער אין פיר דעם געזעץ איז שוואַך באמערקט. אלעקסאנדער דער צווייטער האָט אָפּגעשאַפן קאָרפּראַל שטראָף אין דער אַרמיי. אין פֿראַנקרייַך, פּייַניקונג: פאָרמאַלי פאַרבאָטן בעשאַס די רעוואָלוציע. ביסלעכווייַז, איבער די פּראָגרעסיוו טייל פון דער וועלט, איך געקומען צו דער איבערצייגונג אַז פּייַניקונג און מלקות זענען נישט אַ אופֿן. אבער עס זענען אויך קיקבאַקס. בעשאַס די רעוואָלוציע און יידל מלחמה, פּייַניקונג און מאַסע שיסעריי פון אומשולדיק זענען אומגעקערט. אונטער סטאַלין, מעטהאָדס פון גשמיות השפּעה זענען זייער אַקטיוו געניצט אין פּאָליטיש פּראַסעסאַז. עס איז מאָדנע אַז אַ שאָדן באַנדיט וואָס ברוטאַלי געהרגעט עטלעכע מענטשן איז נישט טאָרטשערד - ער איז געווען אַ פאַרברעכער, אָבער אַ פּיאָניר וואָס דערציילט אַ פּאָליטיש וויץ קען זיין שטעלן דורך די "מילשטיין". פּייַניקונג געקומען צו אייראָפּע מיט היטלער. אָבער, היטלער אַליין האָט פאַרדאַמט די פּײַניקונגען אין זיינע טיש שמועסן, אָבער אין פיר האָט די SS זיי גענוצט זייער ברייט, נישט געמאכט קיין אויסנאַם אַפילו פאַר קינדער. עס איז אָבער נישט געווען קיין סוד, ווי אַזוי מען האָט געפּײַניקט די פּיאָנירערס, אָבער אינפֿאָרמאַציע צי די רויטע אַרמיי זעלנער האָבן געפּײַניקט די היטלער דזשודזשענט קעמפער איז געווען פאַרבאָטן אַ לאַנגע צייט. טאַקע אין דער סאָוועטישער אַרמיי האָט מען גענוצט פּײַניקונגען פֿון געכאַפּטע דייטשן, אָבער זיי האָבן בעסער געוואָלט שווײַגן דערוועגן, אָבער די דײַטשן האָבן אין גאַנצן גערעדט וועגן זייערע אכזריות. איצט עס איז געווארן מער ערלעך, וולאדימיר זיך געלערנט פאַרשידן מעטהאָדס פון גשמיות און סייקאָוסאַמאַטיק השפּעה צו צווינגען די פייַנט צו געבן אינפֿאָרמאַציע. כאָטש מאָדערן טעקנאַלאַדזשיז מאַכן עס מעגלעך צו פשוט שרייַבן עס אַוועק פון די כייפּערפּלאַסמיק מאַרך, מיני-קאָמפּיוטערס אין דעם גוף פון אַ אַרעסטאַנט קענען מעקן עס. דאס איז גערופן מאַרך דריינאַדזש. אַז איז, פּייַניקונג איז געלערנט, כאָטש זייַן בענעפיץ זענען באגרענעצט. אָבער, אויף די פייַנט ס זייַט: פילע פיל מער צוריק ראַסעס זענען פייטינג. דעריבער דאַרף מען זיי פּײַניקן. אמאל קען אזא געבוירענער וויסן מער ווי אן אנדער גענעראל. יעדער טיפּ ריקווייערז זייַן אייגן מעטאָד פון פּייַניקונג: אין באַזונדער, דער אופֿן פון ווייך סטראָוקינג, וואָס איז מאל מער עפעקטיוו ווי שאַקס מיט היפּערקוררענט אָדער ויסשטעלן צו הינטער-ראַדיאַציע.
  וולאדימיר, געדענקט די געשיכטע, האט געוואוסט אַז נאָך דער צווייטער וועלט מלחמה די טויט שטראָף איז באַלד אַבאַלישט אין אייראָפּע. אין 1996, רוסלאַנד אויך ינטראָודוסט אַ מאָראַטאָריום אויף טויט זאַץ. בלויז אין יסלאַמיק לענדער: געזעצן אויף קאָרפּראַל שטראָף און פּייַניקונג זענען געווען אין ווירקונג פֿאַר אַ לאַנג צייַט. אָבער, די געשיכטע באוועגט אין אַ ספּיראַליש. אין רוסלאַנד האָט מען בעת דער טשעטשען מלחמה געפּײַניקט סײַ מיליטאַנטן, סײַ די, וואָס זענען חושד געווען אין פֿאַרבינדונגען מיט מיליטאַנטן. און פון קורס זיי קען נישט העלפן אָבער אומשולדיק מענטשן באַקומען שאַטן. אין די אָנהייב פון די 21 יאָרהונדערט, אַ מאָדנע סיסטעם פון מאַכט דעוועלאָפּעד אין רוסלאַנד. מען האָט זי ניט געקענט אָנרופן קיין טאָטאַליטאַרישע דיקטאַטאָריע, אָבער זי איז געווען ווייט פון דעמאָקראַטיע. עפּעס צווישן אַנאַרכיע און דעספּאָטיזם. בשעת די אויל-פרייזן זענען געבליבן הויך, האט דער סיסטעם געארבעט לכל הפחות, אבער דעמאלט ווען די דעפרעסיע האט זיך אנגעהויבן, און אלע באקוועמע אויל און גאז פעלדער האבן זיך אויסגעטריקנט... האט זיך אנגעהויבן צעשלאגן און אומגליק, האט זיך אויסגעבראכן א בירגער קריג. דערווייל האט כינע שטילערהייט פארנומען דעם גאנצן ווייט מזרח...
  ― אָט איז דײַן טעטראַלעט! ― האָט דאָס מײדל געזאָגט. - איר קענען פליען און קעמפן אויף אים. נאָך אַלע, מיר זענען ווינינג.
  וולאדימיר האט געשריבן:
  - איך גלויבן, אונדזער סיבה איז גערעכט!
  - קוואַסאַרנאָ פּריוואַט!
  דאָס יינגל האָט זיך אַוועקגענומען און אַריין אין דער טעטראַפּלאַנע סטרוקטור. אין אַלגעמיין, עס זענען געווען עטלעכע טייפּס פון אַזאַ מאשינען. אין דעם פאַל, עס איז געווען "באָקס" - 12, איינער פון די מערסט שטאַרק מאָדעלס אין טערמינען פון אַרמאַמאַנט.
  - גרויס מאַשין! - האָט וולאַדימיר אויסגעשריגן.
  האָט דאָס מיידל אַ קוועטשן:
  - זענט איר טריינד צו אַרבעטן מיט אַ פאָטאָ אַפּאַראַט?
  דער יונגערמאן האט א קורצע געדאנק געזאגט:
  ― אַװדאי!
  - אַזוי לאָמיר קעמפן!
  דאָ איז ער ווידער אין די קאַמבאַט טעטראַלעט. די סענסיישאַנז זענען די מערסט אָנגענעם, ספּעציעל ווען איר קאָנטראָל ניצן טעלעפּאַטי.
  דער בחור האט געזונגען:
  און ווען אונדזער קייסער רופט פֿאַר הייליק שלאַכט!
  מיר וועלן גיין אויף די באַפאַלן, איין משפּחה אין שלאַכט!
  איך אטאק דעם קעגנער און גיי זיך שנעל אוועק מיט א פייַל!
  איך ווייס אז איך וועל ווערן א העלד און א הערליכע!
  באָקס-12 איז קאַנטראָולד טעלעפּאַטיש און האט אַן נאָך קאַנאָן. עס פירעס אַ ויסמעסטונג-קעראָודינג פּראַדזשעקטאַל. אין דעם פאַל, ווען אַ שלאָגן, די ספּייסשיפּ ווערט, ווי עס איז, ימאַנגגאַבאַל. עס איז אויך אַ זייער קיל וואָפן, זען ווי די קאַנטורז ברעכן און ללבער צעברעקלען. אמת, דעם פּראַדזשעקטאַל, אָדער מער גענוי, אַ שטראַל פון ענערגיע, איז לעפיערעך גרינג צו נוטראַלייז מיט אַ שטופּ פון אַ זיכער קייט, אָבער ...
  - איר קענען שטענדיק אָפּנאַרן די פייַנט! - האָט וולאַדימיר געזאָגט צו זיך.
  א קאַנאָן וואָס דרייען אַ ענין "קעראָודער" איז אויך קאַנטראָולד דורך אַ גייַסטיק סדר. דאָס איז באַקוועם, ספּעציעל זינט די מאַרך איז דיסאַפּלאַנד ווי אַ באָקע זעלנער. אין דער אויטאָ גופא איז דאָס יינגל געלעגן, ער האָט געהאַט די געלעגנהייט צו אָבסערווירן כּמעט דאָס גאַנצע שלאַכטפעלד. איצט איר קענען זען ווי פאַנטאַמז קעמפן, די שלאַכט פון אַ מידייוואַל אַרמיי אין פּלאַץ איז סופּער!
  וולאדימיר קוקט אָן אָפּשטעלן: וואַו! סטאַרשיפּס און קעגן רייטער און דיינאַסאָרז.
  עס זענען דיינאַסאָרז אין פילע וועלטן, און עס איז אויך מעגלעך צו קלאָון פילע פארשטייערס פון די אָולדאַסט פאָנאַ אויף דער ערד. פארשײדענ ע סארטן , א טײ ל בי ז פינ ף או ן דרײסיק ם ם לאנג , זײנע ן צוריקגעבראכ ט געװארן . אבער אין אנדערע וועלטן עס זענען געווען פיל מער אַמייזינג אַנימאַלס. ריזיק חיבורים פון פליסיק מעטאַלס, אַסאַדז און אָפט אַלקאַליס. עס זענען געווען דיינאַסאָרז פון האַלב-טראַנזיסטערז, קאַטאָודז, ריין אַלטראַ עלעקטרע. און כייבראַדז מיט געוויקסן, אַרייַנגערעכנט פירות, אַרייַנגערעכנט אַרטשראַדיאָאַקטיווע פלאָראַ. אבער קוילעלדיק, די פּראָטעין פאָרעם פון לעבן דאַמאַנייטאַד. סטריינדזשלי גענוג, עס איז געווען עפּעס אין עוואָלוציע אויף פאַרשידענע וועלטן וואָס סטימיאַלייטאַד די פּראָדוקציע פון פּראָטעין.
  כאָטש די חיות געמאכט פון סיליציום אָדער ליטהיום זענען ימפּרעסיוו. עס איז טשיקאַווע וואָס פאַנטאָם דיינאַסאָרז זענען געמאכט פון. עטלעכע פון זיי זענען ענלעך צו ערדישע לעבן פארמען, אנדערע זענען אַנדערש פון זיי. און די וואָריער גערלז, יעדער פינף הונדערט קילאָמעטערס אָדער מער הויך, זענען לעגאַמרע סופּער מאָדיש! רעכט צו די פילע סקאַרס און ברענט אויף זייער האַלב-נאַקעט ללבער, זיי ויסקומען אפילו מער סעקסי, פאַרפירעריש און ... שרעקלעך!
  דאָס מײדל שרײַט פֿרײלעך:
  - נו, דער העלד וועט קעמפן!
  ― לאָמיר זיך מערן! - האט וולאדימיר פארגעשלאגן אין וויץ.
  די מיידל האט געלאכט:
  - מיט אַזאַ כבוד וואָריער ווי איר, איך בין גרייט!
  סטאַרשיפּס פון סוויאַטאָראָססיאַ, געפירט דורך בראַווע זעלנער, קעמפן העלדיש. די אַרמיי פון פאַנטאַמז איז אויך טינינג, כאָטש עס איז ינפליקטינג שרעקלעך לאָססעס. עס אַלע קוקט אַזוי גראַנדאָוס אַז קאַנטאַמפּלייטינג די שלאַכט צעמישט דיין געדאנקען און פּריווענץ איר פון קאַנסאַנטריישאַן אויף די פייַנט. אין אַלגעמיין, יעדער קאַמף איז פול מיט אַ זיכער געפאַר, ספּעציעל ווען עס ווערט אַ רוטין ענין. אבער װי קאן מען זיך לאנגזאם זײן, װען מ׳זעט אזעלכע שײנקײטן, װאם זײער פארגאסענע בלוט, װי די לײכטסטע קרעלן, פלאטערט אין חלל?
  וולאדימיר האט געזאגט:
  - מי ר צי ט זי ך פו ן עמאנציפאציע , װא ס אי ז ניש ט קײ ן קאמף , װידע ר א געפיל !
  דאָס מיידל האָט געענטפערט, וואָס האָט אָנהאַלטן אַ שטיפעריש טאָן:
  ― נישט קײן בת־מלאך, נאָר אַ שטן! איך מאַטערן מענטשן - ווי אַ ווילד לייב! יעדער מאָל איך גיי אַרויס, איך גיי דרייסט אין שלאַכט!
  - סעמיראמיס ! איינער פון די ערשטע ווייַבלעך וואָריערז, קעמפן און געווינען - שיינקייט! איך ווי דיין אַמביציע! - האָט מיר געענטפֿערט דער ריטם־ייִנגל.
  וולאדימיר האט ארויפגעווארפן זיין אויטא און זיך איבערגערוקט אויף לינקס. ע ס אי ז געװע ן א באשטימטער , צעבראכענע ר זיג ־ זאק , קעג ן א געפערלעכ ן שונא , (א ט אי ן דע ם טראכט ן פו ן הומאנואיד ן אי ז ז ײ א ס ך שטארקע ר רעאגיר ן אוי ף אומנאטירלעכע ר באװעגונג , מי ט שרײבע ר מיט ן שארפ ע װינקלען )
  זיין קעגנער איז נישט געווען קיין מענטש. אויפן העפט האט געבליצט דער עמבלעם פון שאקליס ראסע. דאָס הײסט, אַ געמיש פֿון אַ פֿוקס און אַ שאַקאַל. גאַנץ געפערלעך טייפּס, אָבער אויך זיך-זיכער. וולאדימיר האט דאס גענומען אין אכט, און האט געציטערט אונטערן אטעם:
  ― נו, קלײנע! אַלע די דאַנסינג איז איבער!
  דאָס מיידל האָט אים געשטיצט:
  ― שיק זײ אין קבר מיט מוזיק!
  - שטארב ן ברידער ! - האָט געזונגען וולאַדימיר און האָט זיך אַרײַנגעוואָרפן אינעם באַראַן. ער האט געװאוםט, אז די שאקליסעס זײנען פחדנים, און עס װאלטן זײ נישט אײנגעפאלן צו שטארבן אדער נעמען א װידער.
  או ן אזו י הא ט זי ך ארויסגעװיזן , א ז דע ר טעטרא־פלאן , הא ט זי ך אויסגעדאכט , או ן וולאדימיר , װעלכע ר הא ט דא ס פאראויסערװארט , הא ט געמאכ ט א פאן , או ן ארײנגעפלאנצ ט אי ן ד י קעמפער . דער יינגל האט געזען אַ בליץ פון ענערגיע ציען אַ קוים באמערקט שורה אין די וואַקוום:
  - נעם עס!
  די מיידל האט אויפגעהויבן:
  - לאָזן אונדז אַ שפּיץ!
  וולאדימיר האט געלאכט:
  - עס וועט זיין קאַווע פֿאַר איר אויך! עס וועט זיין קאַקאַאָ און טיי! לאָמיר זיך צוגײן צום קבר! קוואַסאַריק איז טויט!
  האָט דאָס מיידל געענטפערט:
  - קלייַבן דיין ווייַטער ציל.
  נעבן אים האט מען נאר אראפגעשאסן א חבר. א פשוטער בחור וואס מען קען נאר אנטשולדיגען. וויי, אין מלחמה, טויט איז אַ באַקאַנט באַגלייטער.
  וולאדימיר שאָס אַ פּאָר פון מאל, אין די שטערן, נאָר צו באַפרייַען די שפּאַנונג. ע ר הא ט געוװסט , א ז ס׳אי ז אוממעגלע ך צ ו שאפ ן דע ם שונא , אבע ר דע ר שונא ט הא ט שטענדי ק געשאסן , האפנדי ק צ ו באפאל ן א טויט ן צענטער . און אַזאַ טאַקטיק אָפט געבראכט הצלחה.
  פּאַסטוכאָוו און איוואַנהאָע, צוזאַמען מיט זייערע פייטערז, דרילד אַ לאָך אין די רייען פון די פייַנט. די װיסקאָנטעסס מאַריאַ איז אַרײַן מיט די מײדלעך פֿון דער רעכטער פֿלאַנק, זיך באַװעגנדיק דיאַגאָנאַל און שאַרפֿער פֿאַרגיכערט. די וואָריערז באקומען מאַכט פון אַמפּליפיער ספּעלז. ז ײ האב ן צעבראכ ן ד י רײע ן או ן געזען , א ז פאניק ע ברױ ט זי ך אי ן ד י רײע ן פו ן סװיאטאראסיע . אָבער, אַלע דעם איז מער ווי אַ קאַנדישאַנאַל באַגריף.
  איוואַנהאָע האָט שטאַרק געהאַלטן מיט דער שלאַכטשיפּ. ער האט פארצווייפלט געכאפט, שיקט קלאגעס אויף די שוין פארוואונדעטע קעמפער. א דאנ ק פאסטוכאװ , אי ז געקומע ן דע ר יונגע ר מאן , װעלכע ר הא ט באװיז ן דע ם קרוזער , צ ו ראטעװען , צעשלאכ ן ד י הילפס־אײנהײט , צעשפאלט ן ד י ריזיג ע מאשין .
  ― נו, װי האַלט איר זיך! - האט ער געפרעגט זײן שותף.
  ― אַװדאי! עס איז גאָרנישט אַנדערש לינקס פֿאַר אונדז! - האָט איוואַנהאָע געענטפערט.
  פּאַסטוכאָוו האָט אַרײַנגעקוקט אין דעם דיקטן קאַמף:
  - עס וואָלט זיין פייַן צו צעשטערן דעם קאַמאַנדער!
  - דע ר הויפט־קאמאנדיר ט ראקאססאװסקי ?
  - דאס איז עס!
  איוואנהא , שפאצ ט מי ט בלוטיק ן שווייס ( מע ן הא ט ע ר אוי ך געכאפט , א טײ ל פו ן ד י ליכטיק ע הארע ן אויפ ן קאפ ) הא ט זי ך א זיפצן .
  ― װײס נישט! איז דאָס פאַקטיש? ווו צו קוקן פֿאַר עס?
  - רובֿ מסתּמא, אויף די גרעסטע פלאַגשיפּ הינטער-דרעאַדנאָוגה. געווענליך איז דער קאמאנדיר אויף דער מערסט באשיצטערט שיף.
  - נישט וויכטיג! ווייַל אַזאַ כלים זענען די מערסט שפּירעוודיק. עס קען זיין בעסער צו קוקן אין די פאַסטאַסט איינער.
  - דער ראָקאָססאָווסקי מאַרשאַל איז פון דער פאַרגאַנגענהייט, און זיי זענען יוזשאַוואַלי קאָנסערוואַטיווע.
  - אלעקסאנדער דער גרויסער איז אויך פון דער פאַרגאַנגענהייט, אָבער איז ער אויף די מערסט שטאַרק סטאַרשיפּ אָדער גאַנץ פאַרקערט?
  פּאַסטוכאָוו האָט געשאָקלט מיטן קאָפּ:
  - ם׳איז דעמאלט געװען אן אנדער צײט!
  - און די מענטשן זענען די זעלבע!
  - עטלעכע זענען אפילו נישט מענטשן!
  - אין קיין פאַל, מיר דאַרפֿן צו צעשטערן די גרעסטע שיף.
  וויסקאָנטעסס מאַריאַ באשטעטיקט:
  - די פלאַגשיפּ אין די סקוואַדראָן - עס דאַרף זיין פאָוטאַנייזד (סאָוקט)!
  די פלאַגשיפּ הינטער-דרעאַדנאָוגט איז געווען גרעסער ווי פּלאַנעט ערד. בעערעך פופצן טויזנט קילאָמעטערס אין דיאַמעטער, מיט אַ קאָמאַנדע פון פינף און אַ האַלב ביליאָן זעלנער, און הונדערט זיבן און זעכציק ביליאָן ראָובאַץ. דאָס איז זיכער שטאַרקייט. אפילו די פאַנטאָם וואָריערז געווען זייער קליין קעגן זיין הינטערגרונט.
  פּאַסטוכאָוו האָט געזאָגט:
  - ניין, איר קענען נישט נעמען דעם באָכער מיט אַ שווערד. איר דאַרפֿן צו באַראַן דיינאַסאָרז.
  איוואַנהאָע, וואַרפן אַוועק דראַפּלאַץ בלוט, געפרעגט:
  - ווי טאָן מיר פּאַסיק זיי?
  - מיר דאַרפֿן צו קאָנטאַקט אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש!
  פּאַסטוכאָוו האָט געהאַט אַ ספּעציעלן וועלקראָ און ער האָט זיך געוואָנדן צום אַקטיאָרישן קאָמאַנדיר.
  ― אַליאָשאַ! הערן, מיר האָבן פּראָבלעמס! איר זען די הויפּט פאַרזעעניש פון די פלאַגשיפּ.
  - די טײ איז נישט בלינד!
  - אַזוי, מיר קענען נישט צעשטערן אים! עס איז צייט צו ראַטעווען דיינאַסאָרז!
  האָט אַליאָשאַ תיכף געענטפערט:
  - דאָס איז מעגלעך, אָבער ערשטער מיר וועלן קלאָר די אַפּראָוטשיז צו די הויפּט פלאַגשיפּ. דאָס וועט זיין אונדזער נומער איין אַרבעט.
  - אין דעם פאַל, מיר וועלן פּרובירן צו העלפן.
  דערווייַל, די הויפּט פלאַגשיפּ פון סוויאַטאָראָססיאַ ראַשט אין די דיק פון די שלאַכט, זייַן מערסט שטאַרק גאַנז קראַשינג די פאַנטאַמז.
  . קאפיטל נומער 9 .
  פארוואס איז די הערשן פון קאַטערין צווייטער קאָנטראָווערסיאַל? ד י פוטע ם דערפע ר זײנע ן געװאר ן א געװיםע ר אויסדרוק , או ן ד י פארדארבן ע או ן שוחד , האב ן זי ך צעבליט . או ן ד י צױניםט ן האב ן זי ך אינגאנצ ן אפגערים ן פו ן זײער ע רעכט . מע ן הא ט מע ן ז ײ פארקויפ ט װ י ד י לעצט ע בהמות , או ן ד י געזעצן , װא ס זײנע ן שוי ן געװע ן ליבעראלע ר צ ו באלעבאטים , זײנע ן ניש ט גע ־ רעספערט . אין דערצו, קאַטערין ס דעקרעט אויף איידעלע פרייהייט ערלויבט לאַנדאָונערז צו ויסמיידן ציבור דינסט, וואָס אין דער צוקונפֿט געפירט צו דער דערנידעריקונג פון די עליט. ניט פֿאַר גאָרנישט, ווען פּוגאַטשעוו האט ריבעלד, ער איז געווען געשטיצט ניט בלויז דורך די קאָסזאַקן, אָבער אויך אַ באַטייטיק טייל פון די מענטשן און אַפֿילו עטלעכע אָפיצירן. אויב עמיליאן איוואנאוויטש וואלט געווען א מער טאַלאַנטירטער קאמאנדיר, ווען ער וואלט גלייך פארמאגט ארענבורג, אבער ער וואלט פארלוירן זעקס חדשים אין אן אומזיסטער באלאגערונג, וואלט ער געהאט א אויסגעצייכנטע שאנס צו פארכאפן דעם טראָן. די מענטשן ליב געהאט פּוגאַטשעוו, וואס גערופן זיך פעטרוס דער דריטער. די אַרמיי פון די ערשטע דאָן קאָזאַק איז געווען אינטערנאַציאָנאַלע. פּוגאַטשעוו אַליין האָט געפירט אַ זייער כיטרע פּאָליטיק, צוגעזאגט צו אַלעמען אַ פּלאַץ, אַפֿילו עפּעס וואָס איז געווען אוממעגלעך צו מקיים! באזונדער ם אי ז ע ר געלונגע ן צ ו שײד ן ד י באשקירם , קירגיזישע , טאטארן , קאלמיק ן או ן אנדער ע פעלקער , װא ס האב ן זי ך פארשטעל ט איסלאם . עמעליאַן פּוגאַטשעוו, זייַענדיק ארטאדאקס, האָט זיך באַטייליקט אין אַלע מוסלים האָלידייַס, און דערמיט געוויזן סטייטמאַנשיפּ. טאַקע, אויב די אינטערעסן פון דער מדינה און מענטשן דאַרפן בייגן צו אַלאַ, מיר מוזן בויגן! דער קאָפּ וועט נישט פאַלן אַוועק. וואָס שייך יאַנקס פּערזענלעכע מיינונג, האָט ער ביז לעצטנס געגלויבט אַז עס איז נישטאָ קיין גאָט. דאס האט אים אויסגעזען מער לאגיש. אמת, ווען ער האָט דערזען דעם שד, וואָס האָט אים אַרײַנגעוואָרפן אין אַן אַנדער אַלוועלט, האָט ער פאַרשטאַנען, אַז ס"איז מסתמא געווען אַ בורא. אָבער, אפילו נאָך דעם עס איז ניט נייטיק צו גלויבן אין די ביבל און די קאָראַן. אין באַזונדער, וואָס האט יאַנקאַ ניט ווי וועגן די ביבל? פֿאַרשיידענע סתּירות, ווי אויך דער פֿאַקט, אַז די עברים זײַנען דאָס פֿאָלק פֿון גאָט! נו, ווי קענען איר גלויבן אַז די פעברואר מענטשן זענען אויסדערוויילט דורך גאָט! נאָך אַלע, דאָס איז אַבסורד, בולשיט. דאס מענטשן איז קלענסטער פּאַסיק פֿאַר די ראָלע פון גאָט 'ס אויסדערוויילט איינער. נאָך אַלע, די פעברייז זענען בלויז אינטערעסירט אין נוץ! קאַנסעפּס אַזאַ ווי פליכט, ראַכמאָנעס, רחמנות, סעלפלעסנעסס, כּבֿוד, זיך-קרבן, אדלשטאנד און אנדערע זענען אַבסטראַקט פֿאַר זיי! בלויז נוץ, עגאָיזם און פּערזענלעך וווילזייַן זענען כאַראַקטעריסטיש פון דעם פאָלק. און ווער וועט גלויבן אַז יאָשקע איז פעברואר? ער האט אַ ריין רוסיש, איידעלע און אָפֿן כאַראַקטער. און עס זענען אויך פילע קאַנטראַדיקשאַנז אין די ייחוס פון יאָשקע, וואָס סאַפּאָוזאַדלי קומט פון אברהם און מלך דוד. נעמען פֿאַר בייַשפּיל די בשורה פון לוקע און פאַרגלייַכן די ייחוס מיט די אַלטע טעסטאַמענט. דא ס האב ן זי ך שוי ן דיסקוטיר ט דור ך געלערענ ע אטעאסטן ! אָבער, גלויבן אין גאָט טוט נישט מיינען גלויביק אין די ביבל. נו, און צו באַטראַכטן ניקאַלאַס דער צווייטער פֿאַר אַ הייליקער... אין אַלגעמיין, די לערנען פון די ניו טעסטאַמענט איז פּאַסיפיסט, דאָס איז קלאָר ווי דער טאָג. און די פאַרשידן מיליטעריש אָרדערס פון קריסטנטום סויסער די לערנונגען פון משיח. אָבער, אַטהעיסם האט אַ פּרעסן אַרגומענט - עס זענען פילע רעליגיאָנס אין דער וועלט! געדאנקען וועגן גאָט זענען אַנדערש. אבער אויב דער אייבערשטער וואלט באמת עקזיסטירט, וואלט ער פארטראגן אזעלכע סתירות? לאָמיר נעמען דעם מלך ווי אַ ביישפּיל: אויב עס זענען געווען פאַלשע געדאַנקען וועגן דעם מלך, וואָלט דער הערשער נישט אריינמישן און באַפוילן אַז זיינע אונטערטעניק זאָלן אים דינען אין גייסט און אמת. דערצו לערנט די תנ"ך, אז דער אייבערשטער טאר בכלל נישט ווי אזוי די בריאה רעפרעזענטירט אים.
  יאָשקע האט געזאגט:
  ― גײ פּריידיקן, מאַכן תּלמידים פֿון אַלע פֿעלקער! באַפּטייזינג זיי אין דעם נאָמען פון דעם פאטער, זון און רוח! און דאָ זענען קאַנטראַדיקשאַנז קענטיק.
  ער איז װײטער געגאנגען, די זון האט געשײנט, און א מאדנע חיה איז געלאפן איבערן װעג. זיי האבן אויף איר געשאסן מיט א בויגן. אמת, די בויגן זענען נישט גענוג באַלאַנסט. א פײל , געפארב ט אי ן דע ר קאליר ט פו ן א ראבן ס פליגל , אי ז פארבײגעפלויגן .
  עלי האָט געשעפּטשעט:
  - מיזירא ! אַזוי שיין, אויב זי קראָסיז דעם וועג, עס מיטל טוישן.
  - גענוי!
  ― פֿאָלקסצײכן!
  יאנקא איז געווען צופרידן:
  - אויב דאָס קאַנסערנז אונדז, איך האָפֿן פֿאַר די בעסער. וואָס קען זיין ערגער ווי דער גורל פון אַ שקלאַף! גיב מיר טוישן!
  עלי האָט באַמערקט טרויעריק:
  - װער ט א מת ! טוישן אויך! אפֿשר דאָס איז אַ באַשטימט געלעגנהייַט פֿאַר אונדז. איין זקן האט מיר געזאגט אז נאך דעם טויט גייען אומשולדיגע קינדער אין הימל. עס זענען קיין ביטינג, שעפע פון עסנוואַרג און פאַרווייַלונג.
  יאנקא האט שװער געזיפצט:
  - דאָס איז נישט אַפּלייז צו מיר. צום באַדויערן, אויב איך שטאַרבן, איך וועט זיין געשיקט צו די היגע גיהנום. אַזױ האָט מיר געזאָגט דער שד.
  אַלי איבערראַשט, געפרעגט:
  ― האָסטו אים געזען אין אַ חלום?
  - נישט אין פאַקט, און נישט אַליין, אָבער מיט אַ פרייַנד.
  - אויב אַזוי, דעמאָלט עס איז מעגלעך! כהנים זענען אויך אַנדערש אין יעדער אימפעריע. עס איז אמת אַז עס איז דער סדר פון די "בייס גאָט", עס מיינט צו שטיין אויבן אַלע אנדערע כהנים און איז קאַנטראָולד דורך אַ סופּער-גראַנדמאַסטער, אָבער נישט אַלע מלכים און סולטאַנז דערקענען עס.
  וולאדימיר האט מסכים געווען:
  - און איך וואָלט נישט דערקענען אַזאַ דעספּאָטיזאַם!
  - גייסטער און מלאכים קעסיידער קעמפן יעדער אנדערע פֿאַר נשמות און אין דער זעלביקער צייַט בייז אָפט ווינס. ״אלי האט געריבן זײן נאקעטן פיעל אויף א פלאכן שטײן, און דערנאך ארויסגעצויגן דעם שטאף מיט די פיס. דע ר ײנגלע ר הא ט טײלי ק געװארפ ן א גראז ש או ן אי ם געכאפ ט אי ן מויל . ע ר הא ט געקײ ט ד י גאם , נא ך א שמײכלענדיק .
  יאַנקאַ האָט געפּרוּווט איבערחזרן זײַן טעכניק. ע ר אי ז געװע ן גאנ ץ פיקסט , אבע ר דע ם ײנגל ס ענג ע פו ן או ן פארמאטע , בארװעס ע פים , זײנע ן שװע ר געװע ן צ ו פאלגן . אָבער, עס איז געווען ניט מעגלעך צו ברעכן עס אויף דער ערשטער פּרווון. איצ ט אי ז נא ר געבליב ן צ ו װארפ ן דע ם בינטל . דער אַקראָבאַט יינגל האט אַ ענלעך בקיעס, אַ פינגער פונ פוס צו נאָז וואַרפן. אבער דאָס איז געווענדט צו פּלאַסטיק באַללס, אָבער דאָ עס איז אַ פּעקל וואָס האט נישט אַ ספּעציפיש צענטער פון ערלעכקייט און איז נישט גרינג צו גליטשן דורך די לופט. דער יינגל האט עס אַרויף און לאַנדיד אויף זיין קאַסטן. אראפגעבויג ן הא ט ע ר זי ך אנגעהויב ן אויפהויב ן מי ט ד י עלנבויגן . דער משגיחם שיץ האט װײטיק פארברענט די נאקעטע פלײצע און געכאפט די ברוסט. דער בחור האט אראפגעלאזט דאס גראז און געשריגן:
  ― שאַטן!
  האָט דער משגיח געזאָגט אין טרעטאַנד:
  ― װאָס האָט איר װידער געװאָלט עסן! קוק ווי מוסקולאַר, דער שקלאַף זאָל זיין דין. זאג א דאנק פארן לאזן מיר רעדן שטילערהייט.
  - אדאנק.
  טרערן האָבן געפֿלאָסן פֿון זײַנע אױגן, ס'איז געװען באַזונדערס װײטיק, װײַל דער קלאַפּ איז אַריבער די אַמאָליקע פּאָמסן שראַם. אפאר טראפנס בלוט זענען ארויסגעקומען. איינער פון די גלאז דראַפּלאַץ פּלאַפּט אויף די גרוי גראַוואַל.
  יאנקא האט זיך געציטערט: ער האט זיך פרובירט אפצוציען פון דעם װײטיק, האט ער געקוקט אויף דער ארומיקער לאנדשאפט.
  דער וואַלד האָט זייער דערמאָנט אין אַ טראַפּישן דזשאַנגגאַל. נאָר די ביימער האָבן געהאַט אַ ביסל גרעסערע שאָטן פון לילאַ און מאַראַנץ, און אויף די צווייגן זענען געווען מער בלומען און פאַרשיידענע פרוכטן. דאָס ייִנגל האָט געלעקט די ליפּן: די פֿרוכטן זײַנען געווען אַנדערש, טייל האָבן אויסגעזען ווי ערדישע, אַנדערע האָבן געהאַט געוואלדיקע הויט, עקזאָטיש, אויסגעזען ווי קנאָבל. אבער אין אַלגעמיין, דער וואַלד איז ווי אַ וואַלד, ווייַל פון די שעפע פון זייער העל און פאַרביק בלומען, ווי אויך פלאַטערל, קען מען זיין טעות פֿאַר גן עדן.
  - עס איז שיין דאָ!
  דער יינגל וואָס איז געגאנגען אויף רעכטס האָט באמערקט:
  - יאָ, עס איז שיין.
  עלי האט ווייטער געזאגט:
  - איצט איז דער בעסטער צייט פון די יאָר, אין די זומער עס איז זייער הייס און אַלץ פיידז. אָבער, עס דעפּענדס אויף די צייַט. עס רעגנט גאַנץ אָפט.
  וולאדימיר האט זיך נאכאמאל ארומגעקוקט און געשמעקט אין די נאזערלעך: דער גערוך פון בלומען, פרוכטן און וועלדער האט פארטרונקען דעם אומבאקוועםן שמעקן פון שווייס און די אינגלעך' פארמאטע, לאנג-אויסגעוואשן קערפער. ער האט באמערקט אז די הויט האט אנגעהויבן צו פינסטערן, ס'האט אויסגעזען אז די דריי זונען האבן געגעבן מער אולטרא-ווייאלע שטראלונג, אבער די שטראלונג איז געווען ווייך, נאר שפורן פונעם בייטש האבן וויי געטאן.
  וולאדימיר האט געשריבן:
  - אַ גענעם פון אַ לעבן אין גן עדן!
  דער פאַרומערט סאַדאַט האָט בכוונה געזאָגט:
  - איך זע אז דו האסט געלעבט אין א פיל קאלטער וועלט און נישט אזוי רייך אין געוויקס ווי אונז.
  יאנקא האט א שארף געכאפט:
  ― װײ! אמת, אונדזער וועלט, אָדער בעסער, אין דעם לאַנד וווּ איך וווין, איז נישט ווי צו טראָגן בלויז אַ לענד שטאָף אין ווינטער, אָבער אין זומער עס איז נישט ערגער ווי איצט. אמת, מאל עס זענען פירעס און יבעריק היץ.
  סאדאט האט געטשעפעט:
  ― אָט זעט איר!
  - אָבער מיר האָבן קאָמפּיוטערס און ווונדערלעך שפּילערייַ.
  סאדאט האט איבערראשט געפרעגט:
  - וואס איז דאס! אויך ווי אין אַ חלום?
  ― כּמעט! נאך בעסער! נאָך אַלע, עס איז שווער צו קאָנטראָלירן חלומות, איר האָט נאָר נאָר "געחלומט" אַז איר זענט אַ סולטאַן, און דאָס איז שוין אַ דאַגער אין די האַלדז. אָדער, מער אָפט ווי נישט, ער וואָוק אַרויף.
  עלי האט געשריבן:
  - איך האב אָפט נייטמערז אין מיין שלאָפן. ספּעציעל אויב איר האָט שוין ספּאַנקעד פריער, דאָס איז אַ ספּאַנקינג אָדער, ערגער, אַ טאָגדרעאַם.
  וולאדימיר האט זיך אויסגעדרייט און געקוקט אויף עלי'ס רוקן. זי איז טאַקע געווען באדעקט מיט סקאַרס, כאָטש שוואַך און קוים באמערקט, אַחוץ פריש סקאַרס.
  ― הײלט אײַך גוט!
  עלי האט געשאקלט מיטן קאפ:
  - דאָס איז אַ ספּעציעל זאַלב. סלאַוועס זענען סמירד מיט אים איידער זיי פאַרקויפן צו מאַכן זייער הויט שייַנען און דערשייַנען גלאַט און פרישער. מ׳האט מיך שוין עטלעכע מאל פארקויפט און א םך מאל געשלאגן, און אײן מאל האט מען פארברענט מײַנע כילז מיט א הײסן אײַזן.
  וולאדימיר האט געציטערט:
  ― און װי אַזױ?
  עלי איז געװארן בלײך, פון די זכרונות איז אים אריבערגעגאנגען א צרײםונג איבערן פנים און מיט שװערקײט האט ער ארויסגעקװעטשט:
  - ימאַדזשאַן ווי ווייטיקדיק עס איז. פיל מער ווייטיקדיק ווי ווען זיי נאָר פלאַג. אַזאַ נייטמער.
  יאנקא האט געזאגט מיט די לופט פון א מומחה:
  - עס זענען אַ פּלאַץ פון נערוו ענדס אויף די כילז, אַזוי אפילו ווען זיי ווערן פּראָסט זיי האַלטן סענסיטיוויטי.
  דער בחור האט א שאקל געטאן מיטן קאפ:
  - איך זען איר זענט זייער געלערנט.
  יאנקא האט געזאגט מיט שטאלץ:
  - אויב איך בין נישט אַ ויסגעצייכנט תּלמיד, דאָס איז נאָר ווייַל איך האַס קראַמינג. װע ר ע ם הא ט זי ך געמאכ ט אי ז שטענדי ק א שװאכע ר או ן א פאררעטער .
  - דו זאגסט צופיל אומבאקאנטע ווערטער. אָנגעקלאָגט, אויסגעצייכנטער תּלמיד, אָנגעקלאָגט.
  סאדאט האט געזאגט:
  - קראַמינג, פון די וואָרט ביסאָן, אָדער ציין! דאס זענען די וואָס נאַסאַל דורך זייער ציין, אָבער דער ויסגעצייכנט תּלמיד איז אַנדערש פון די וואָרט.
  יאנקא האט א ניד געטאן:
  - איר האָט די פונט רעכט. דאָס אינגל האָט זיך אַרומגעקוקט מיט שרעק, ערוואַרטנדיק אַ זעץ, אָבער עס האָט זיך אויסגעזען, אַז דער משגיח אַליין הערט צו זייערע ווערטער.
  אלי האט געפרעגט:
  - זעט אויס ווי דו ביסט געגאנגען אין שול?
  - ביסט נישט ?
  - איך טאָן ניט אפילו וויסן ווי צו לייענען, און איך ציילן ביז הונדערט! אָדער גאַנץ, ביז אַ טויזנט!
  סאדאט האט צוגעגעבן:
  - אבער איך קען! ער האט געלערנט צו זיין אַ גאַלעך, און איז איצט פארקויפט אין שקלאַפֿערייַ. אָדער בעסער, זיי האָבן מיר איבערגעגעבן פֿאַר מיסקאָנדוקט.
  יאַנקאַ איז געווען אָנגעפילט מיט נייַגעריקייַט:
  ― װאָסער עבירה?
  סאדאט האט א שארף א שארף געטאן מיטן קאפ:
  - איך וועל נישט זאָגן עפּעס וועגן אים. אפֿשר שפּעטער, אויב מיר ווערן פריינט, איך וועט זאָגן איר וועגן מיין זינד. דו ביסט נישט קיין כהן צו מודה זיין!
  איינער פון די בחורים האט א וויץ:
  - ע ר הא ט געפינע ן װ י נאקעט ע מײדלע ך האב ן זי ך געװאשן .
  סאדאט האט א שאקל געטאן מיטן קאפ:
  ― דאָס דאַרף איך טאַקע! דערצו טאַנצן די כּהנות אין אַלע יום־טובֿים נאַקעט, און אַ מאָל קעמפן זיך ווי גלאַדיאַטאָרן. איך האב געזען פייץ ווי דעם, עס איז זייער יקסייטינג.
  יאנקא האט א חלום געזאגט:
  - הלוואי וואלט איך געקענט זען אזא קאמף!
  ― אפֿשר װעט איר װידער זען! טײלמאל פלעגן מען צו אזא ספעקטאקל נעמען באליבטע קנעכט. פארוואס האָט איר נישט געזען גלאַדיאַטאָר פייץ?
  - בלויז אין די קינאָ!
  ― אין אַ חלום?
  ― נישט אין קינאָ! אבער זיי זענען נישט פאַקטיש דאָרט! א מין אילוזיע.
  - אַזוי זיי טייטן קיין איינער דאָרט?
  ― אַװדאי! דער קינסטלער וועט ניט זיין שנייַדן אין ציל.
  - אזוי לאנגווייליג! איך פּערסנאַלי ווי עס ווען פרויען קעמפן. עס איז אַזוי ימפּרעסיוו און ווונדערלעך. ספּעציעל אויב די בריסט זענען שנייַדן אַוועק.
  יאנקא האט געשריבן:
  - זאג נישט שלעכטע זאכן!
  סאדאט האט געטשעפעט:
  - איך קען נישט אפילו זאָגן איר אַז פיל! איך וויסן אַלץ, ספּעציעל וועגן ליבע צווישן אַ מענטש און אַ פרוי. דאָס האָט מען אונדז געלערנט אין בית המקדש.
  די בלאָנדע האָר יאַנקאַ האָט מער געקוקט אויף סאַדאַט. דאָס יינגל איז געווען גאַנץ ברייט-פּלייצעס, מאַסקיאַלער און העכער ווי אים. ער איז מיסטאָמע שוין פערצן יאר אַלט, און אין דעם עלטער, לאַבידאָו קענען זיין זייער סטאָרמי. עס איז נישט פֿאַר גאָרנישט אַז אין אלטע רוס מענטשן האָבן חתונה געהאט אין די עלטער פון פערצן, און דאָס איז געווען אַפֿילו איידער אַקסעלעריישאַן. דאָ איז די עטניק גרופּע ענלעך צו דער מזרח, ווו אַלץ מאַטיורט פאַסטער. אַזוי יינגלעך קענען חלום פון ווייַבלעך ליבשאַפט. דורך דעם וועג, די האָר פון Sadat איז נישט שוואַרץ אָדער ברוין, אָבער רויט. דאס מיינט אז ער איז א כיטרע בהמה. מענטשן ווי ער זענען גאַנץ געפערלעך, אָבער ווי אַ הערשן זיי ויסמיידן עפענען פייץ.
  וולאדימיר האט געשריבן:
  - יעדער מענטש ווייסט וואָס ער ווייסט! לאָמיר עפּעס בעסער זינגען.
  - זענט איר משוגע, אדער האסטו ליב, ווען דער בייטש לויפט אויף דיין רוקן? - האָט עלי זיך איבערראַשט.
  האָט דער משגיח געבוקט און געזאָגט:
  ― װאָס זאָלט איר זינגען? זײַ נאָר שטיל! איך וויל נישט אז דער בעל הבית זאל הערן. ביי אונז איז ער אומפאראויסדיג, ער קען לאכן, אדער ער קען אים לעבעדיג הויט. און איך בין אַזוי באָרד.
  אלי האט געשריבן:
  - אט גײסטו, יאנקא, זינג װעגן דײן מוטערלאנד.
  - עפע ס פאטריאטיש ?
  - און אוודאי דײן! איך װיל װיסן, צי איר קענט קאָמפּאָזיטירן, װײַל אַ מאָל איז ליד די איינציקע טרייסט אין שקלאַפֿערײַ!
  סאדאט האט באשטעטיגט:
  - עס איז אַ גוט געדאַנק!
  דאָס יינגל האָט געזונגען מיט אַ שטילער אָבער ליבלעכער און קלאָרער שטימע:
  דאָ בייַ די ברעג פון די אַלוועלט איך געדענקען;
  פעלדער, מעדאָוז, די יקספּאַנשאַן פון דיין ערד!
  צו זיין אַ שקלאַף איז אַ זייער בייז גורל,
  איך בעט די האר בענטשן מיר!
  
  איך געמאכט אַ אָפּגעלאָזן סקיצע אין די זאַמד,
  עס איז געוואשן אַוועק דורך אַ שטורעם כוואַליע!
  און איך ימאַדזשאַן שניי-ווייַס האָר,
  איך וויל זיין ליב געהאט מיט דיר!
  
  מיר זענען קעמפער, מיר מעסטן די ערד מיט אונדזער טריט,
  מיר דאַרפֿן צו פאָרן די שפּיץ פון די בערג!
  מתנגדים מיט גרין טערבאַנז,
  און אַנדריי ס בליק גייט אונדז!
  
  און מיר שטורעם די ראַקס - אַ ים פון בלוט,
  טרויעריק אָדלער קרייַז טרויעריק!
  אבער מיר וועלן נעמען אַוועק טרויער פון אונדזער כאָומלאַנד,
  און עס וועט זיין לענדער, אַלע קאַנגקערד!
  
  מיר קענען זיין צוזאַמען - אַן אָובידיאַנט פרוי צו איר,
  און איך בין אײַער מאַן ― אַ קעמפֿער, אַ שאַרפֿער קאָזאַק!
  מיר פילן די העכערונג פון די נשמה - לופט,
  זאל דער קעגנער פליען!
  
  מיר לעבן צוזאַמען - די צייט איז דורכגעגאנגען,
  ס׳זײנען דורכגעגאנגען גאנץ עטליכע לאנגע שטורעמדיקע יארן!
  אבער דער גוף איז נאָך גומע, שטאַרק,
  איך בין יונג, נישט קיין פארפוילט אלטער!
  
  איך בין צופרידן צו טרעפן איר שיינקייט אין שלום,
  מיר לעבן אין אַ ברייטהאַרציק, פריידיק לאַנד!
  אוי, ווי ריין און ליכטיק איז דיין בילד,
  איך דרימל און זינגען ווייטער וועגן דיר!
  
  און מיין זון דאַרף זיין פּאַקט פֿאַר די נסיעה,
  ער וועט אויך קעמפן און קעמפן!
  לאָמיר דאַוונען צו גאָט פֿאַר דער שלאַכט,
  נאָר טאָן ניט וויינען - נאַריש מוטער!
  
  נאָך אַלע, עס איז העלדישקייט צו קעמפן פֿאַר רוסלאַנד,
  לאָמיר גיין אויף די באַפאַלן - ניט ספּערינג לעבן!
  אַזוי אַז די גראָז בלומז אונטער די בלוי הימל,
  האָבן שפּאַס אונטער דער זון מיט אַ קראַנץ, קינד!
  דער יינגל איז געווען אַזוי ינספּייערד אַז ער סאַנג העכער ווי דערוואַרט. דער בעל־בתּים האָט זיך אַרומגעקוקט און דער משגיח האָט, װי ער איז געקומען צו זינען, אַראָפּגעבראַכט דעם בײטש אױף די שקלאַפֿן. זײנ ע צװ ײ מיטהעלפע ר האב ן אוי ך גענומע ן א בײטש . יאנקא האט געשריגן פון אומדערטרעגלעכן װײטיק, די הויט איז געשניטן געװארן, דאם ײנגל איז געפאלן. ביידע עלי און סאַדאַט האָבן עס.
  דער סוחר האט מיטאמאל געשריגן:
  - גענוג! דער יינגל האט אַ גוט קול. אָה, עס קוקט ווי עס קען זיין פון עטלעכע נוצן. און עס איז ניט דאַרפֿן צו צעלאָזן די סכוירע, זיי זענען קוים רירן סייַ ווי סייַ.
  די אויפזעער האבן אויפגעהערט שלאגן די בחורים. די קאַראַוואַן האָט זיך אָפּגעשטעלט פֿאַר אַ מינוט און די יונגע שקלאַפֿן האָט מען געלאָזט זיך צו פֿאַרזיכערן. ז ײ האב ן אפיל ו געגעב ן יאנק ן א קאלב ע מי ט א שמעקן .
  דער יינגל האט געסט דעם וויין. גאַנץ זיס און אָנגענעם צו דעם געשמאַק, עס האט מיר שטאַרקייט, דער ווייטיק איז אַ ביסל פאַרדאַרט, און די טרערן זענען טרוקן.
  ― נו, גײ, בחורים! דו זאלסט נישט שלאָגן זיי פֿאַר קיין סיבה.
  ד י אויפזעע ר האב ן זי ך גענומע ן : ד י קאראװאן .
  יאַנקאַ האָט זיך צעוויינט, צום ערשטן מאָל איז אַלקאָהאָל דורכגעדרונגען אינעם גוף פון דעם קינד און איז געוואָרן פריילעכער. מע פֿילט שױן נישט די דערנידעריקונג פֿון זײַן האַלב נאַקעטן און פֿאַרבונדן אין אַ קאָלאָנע געשלאָגענע ייִנגלעך. אפיל ו ד י ברענענדיק ע געפיל ן אי ן מײנ ע נאקעט ע פיס , אי ז געװאר ן שװאכער , װ י אי ך װאל ט נא ר געגאנגע ן אויפ ן הײס ן זאמד . און אַז דער סוחר האָט געפֿעלט זײַן קול און לויט די פּנימער פֿון די אַנדערע ייִנגלעך. ער קען אפילו ווערן אַ זינגער, און ווען ער קערט זיך פון דער וועלט, וואָס טאָן ניט אָנטייל נעמען אין יינגער עוראָוויסיאָן. אָבער, דאָס ריקווייערז ציען און אַ זיכער סומע פון גליק. ווי אַלאַ פּוגאַטשעוואַ - איר קול איז זיכער גוט, אָבער נישט אַזוי יינציק, עס זענען פילע פרויען ניט ווייניקער שטים ווי איר, אָבער זי אַליין איז געווארן אַ גרויס פּרימאַדאָנע. יאַנקאַ געחלומט פון אַקטינג אין פילמס, מיט זיין אויסזען, ער קען זייער גוט שפּילן אַ יינגל העלד. א שיינער, בלאנדער, בלוי-אויג יינגל מיט א קלארער, קריסטאלישער שטימע און א געשקולפטע, מוסקולערע פיגור - מיט א גוטן רעזשיסאר, איז ער זיכער א שטערן. עטלעכע קינדער זענען גאָר נישט שיין, אָבער זענען געווארן שטערן. פֿאַר בייַשפּיל, קאָליאַ געראַסימאָוו אין "גאַסט פון דער צוקונפֿט" איז נישט פּלייַעד דורך אַ יינגל אַפּאָללאָ, אָדער די פילם "טאָם סויער" פון דריי עפּיזאָד, אָבער אַ מין פון פרעקאַל קינד! און ער קען ווערן אַ גרויס שטערן, האָבן מאַלטי-מיליאָן-דאָללאַר פיז ווי גראַנדפּאַ שוואַרץ אָדער סטאַללאָנע. און דאָרט עס איז נישט ווייט פון די פּרעזאַדענטשאַל שטול. נאָך אַלע, דער באַרימט טערמינאַטאָר אַרניע: לאָזן אים, די קאָנסטיטוטיאָן: לאַנג צוריק געווארן דער פרעזידענט פון די פאַרייניקטע שטאַטן. פֿאַר בייַשפּיל, וואָס טאָן ניט מאַכן אַן אַקציע פייע מייַסע? דער יינגל געפינט זיך אין די מיטל עלטער, ווערט ערשטער אַ שקלאַף, און דעמאָלט געווינען די קרוין. בכלל זענען געווען ביכער וואו בחורים האבן זיך געפונען אין די מיטל אלטער, אבער צוליב עפעס א סיבה איז קיינער פון זיי נישט אויסגעוואקסן צו ווערן א קעניג און א גרויסער מנצח. עפעס שעמען זיך די מחברים צו מאַכן דעם יינגל אַ גרויסער העלד. אין בעסטער, ער קאַנגקערז די מלכות נאָר ווען ער וואַקסן אַרויף. ס'איז באמת א בושה. נו, פארוואס איז א יינגל ערגער ווי א דערוואקסענער, בפרט אין אונזער צייט, ווען יעדע קינד קען מיט דער הילף פון אינטערנעט ווערן קלוגער ווי א פראפעסאר. די פאַקטיש רעוואָלוציע אין בילדונג איז די קאָמפּיוטער, עס אַלאַוז איר צו זען אַ ריזיק סומע פון אינפֿאָרמאַציע. פֿאַר בייַשפּיל, ער לייענען אין סאַמזדאַט איין מחבר וועמענס קינדער זענען פיל קילער ווי אַדאַלץ! וואַו! אַ פאַקטיש לייענען! אבער פארוואס שרייבט ער נישט אליין דעם פילם שריפט, ער האט שוין פרובירט צו ציען א קינדער שפיל און עס געשיקט צו איין פירמע. די שפּיל איז געווען ריפּט אַוועק און די רויאַלטיז זענען נישט באַצאָלט. עס איז אָוקיי, ער וועט טאָן עפּעס אַנדערש ווידער. אין אַלגעמיין, אַלע די ביזניסמען און אָוליגאַרקס זענען אמת פּעראַסייץ. איז אַ מאַרק עקאנאמיע טאַקע אַזוי עפעקטיוו? נעמען די געשיכטע פון די צווייטע וועלט מלחמה. אפילו בעשאַס דער ערשטער וועלט מלחמה, דייַטשלאַנד איז געווען צווייט אין דער וועלט אין טערמינען פון ינדאַסטריאַל פּראָדוקציע אינדעקס, און אין עטלעכע וועגן ערשטער. און נאָך דער באַזיגן אין דער ערשטער וועלט מלחמה, עס האט כּמעט קיין שעדיקן, די אַלליעד טרופּס זענען קיינמאָל אריין אין זייַן טעריטאָריע. (סייַדן, פון קורס, אויב איר טאָן ניט ציילן פֿראַנקרייַך ס פּרווון צו פאַרנעמען די רוהר, ווי געזונט ווי די אַנעקסיישאַן פון עלזאַס און לאָרראַינע). דעמאל ט הא ט היטלע ר צוריקגעשטעל ט ד י אינדוםטריעל ע פראדוקציע , געשלאג ן פו ן דע ר דעפּרעסיע , או ן אפיל ו װײ ט איבערגעשטיג ן ד י פריערדיק ע שטאפלען . דעמאל ט הא ט דײטשלאנ ד מי ט װײני ק פארלוסטונ ג פארנומע ן כמע ט גאנצ ע אײראפע . רייכע לענדער ווי פראנקרייך , בעלגיע , דענמארק , האלאנד , נארוועגיע , לוקסעמבורג , טשעכאסלאוואקיי און אנדערע זענען געווען ענסלייווד . מע ן דאר ף זאגן , א ז פוילן , יוגאסלאװיע , או ן גריכנלאנד , זײנע ן ניש ט געװע ן ארעמע . איטאליע, אויל-רייכע רומעניע, אונגארן, פינלאנד, סלאוועניע, קראאטיע און פארשידענע אויסלענדישע לעגיאנען האבן געקעמפט קעגן די וססר. ספּאַין האָט געשיקט די בלוי דיוויזשאַן און אַ גרויס נומער פון וואַלאַנטירז. צווישן די מערסענאַריעס זענען געווען אויך שוועדן, פּאָרטוגעזיש, שווייצער, גערעכנט גאַנץ אייראָפּע אַחוץ בריטאַן. דאס גאנצע געדיכט באפעלקערטע און העכסט אנטוויקלטע קאפיטאליסטישע אייראפע!
  און וואָס איז דער רעזולטאַט! די וססר האָט געוווּנען, און במשך כּמעט די גאַנצע מלחמה: מיר האָבן פּראָדוצירט מער מיליטעריש עקוויפּמענט ווי היטלער און זײַנע סאַטעליטן. די וססר אַליין האָט זיך אַרויסגעוויזן שטאַרקער ווי גאַנץ אייראָפּע. אמת, די מערבדיקע פּרעסע, בפֿרט בעת דער קאלטער מלחמה, האָט געפּרוּווט אַלצדינג צו באַשולדיקן אין לענד־ליז־אָפּטיילונג. אבע ר אי ן רעאליטעט , הא ט ד י דעליפערי ם אונטער ן לענד־ליז ע געמאכ ט בלוי ז פיר פראצענט , פו ן דע ם ברוטא ן נאציאנאל ן פראדוק ט פו ן דע ר וססר . אמת , אי ן ד י שפעטערדיק ע צײטן , באזונדער ם אי ן דע ר פערעסטרויקע , זײנע ן ד י דאזיק ע דאטע ן געװע ן א מחלוקת . באזונדער ם הא ט דע ר ײנגל ד געזוכ ט א גרויס ע ענציקלאפעדי ע פו ן טאנק ן אויפ ן אינטערנעץ . עס האט זיך ארויסגעוויזן אז דער אמעריקאנער שעווראן איז בכלל נישט קיין שטאט, איר פאנצער איז צען מיליאמעטער דיקער ווי פון די טי-34, און איז געמאכט פון האַרט שטאל. אין דערצו, די שעווראָן האט פיל בעסער אָפּטיקס, און דער טאַנק איז אויך יקוויפּט מיט אַ הידראַוליק סטייבאַלייזער. די יענער באטייטיק ינקריסיז די עפעקטיווקייַט פון שיסערייַ בשעת מאָווינג. ד י דאזיק ע האב ן זי ך באוויז ן אי ן דע ר וססר , ערשט , אי ן ד י פופציקער . אמת, די שעווראָן ביקס איז געווען אַ ביסל ערגער אין דורכדרינג מאַכט צו די ה-34, אָבער די חילוק איז נישט גרויס. אין ערשטער, די ט-34 האט אַ מייַלע אין גיכקייַט, אָבער דעמאָלט די אמעריקאנער געכאפט זיך מיט אים, און די טראַקס זענען געווען אפילו בעסער. און נאָך, די סאָוויעט טאַנק קאָמאַנדז האָבן ניט טאַקע ווי טשעווראָן. ער האט געהאט הויך פאדערונגען אויף דער קוואַליטעט פון גאַזאָלין. און דאָס איז אַ גרויסער פּראָבלעם פֿאַר סאָוועטישע טאַנגקס. אין דערצו, דער טאַנק האט אַ הויך סילאַוועט. אמת, דער יענער איז נישט אַזוי סקערי, אַ קירצער מאַשין האט זיך גרינגער. אין אַלגעמיין, ביידע וועהיקלעס זענען בעערעך גלייַך אין קאַמבאַט, און די מער שטאַרק פּערשינג טאַנק איז אפילו בעסער ווי די ה-34. אבער נאָך די אויסזען פון די טאַנק ט-54, די קוואַליטעט מייַלע לעסאָף דורכגעגאנגען צו די סאָוויעץ.
  אבער אין דער פּראָדוקציע פון שיסוואַרג און גאַנז, די וססר האט קיין גלייַך. דווקא די העכערקייט אין אַרטילעריע האָט געמאַכט אַ גיך אפֿענסיוו קעגן די געזונט־אַנטוויקלטע אינזשעניריע באַפֿעסטיקונגען פֿון דער וועהרמאַכט. דער עצם פאַקט פון נצחון אין אַזאַ מלחמה זאגט ווידער: סאָציאַליזם איז ניט ערגער ווי קאַפּיטאַליזאַם און אפילו בעסער. נאָך אַלע, גאַנץ קאַפּיטאַליסט אייראָפּע פאַרפאַלן צו איין סאָוויעט לאַנד! און דער וווּקס קורס אונטער סטאַלין איז געווען גרויס. בשעת עס איז געווען אַ שטאַרק פירער אין מאַכט, וואָס האָט אויפגעהויבן דעם אַפּאַראַט, די מדינה דעוועלאָפּעד געשווינד. דערנאָך די מאַכט איז געכאפט דורך נאַנענטאַטיז. וואס זענען נישט ווערט אפילו צו פירן אַ קאָלעקטיוו פאַרם. דער סאָציאַליזם האָט געהאַט אַ מזל מיט אירע פירער, די אומרעכט קאַדרען זענען געווען אין רודער. ס'איז נישט געווען קיין ראציאנאלע כח און ווילן! זיי האָבן ספּעציעל שווער געליטן אונטער גאָרבאַטשעוו. דער פירער קען האָבן געוואלט גוט, אָבער עס פארקערט אויס בייז און די ייַנבראָך פון די אימפעריע. אָבער, איז דאָס בלויז זיין שולד? נאָך אַלע, נאָך באקומען פֿרייַהייט, פילע באַשלאָסן אַז דאָס איז פּערמיסיוונאַס. און פאַרוואָס האָבן די רעפּובליקן זיך פּלוצעם געוואָלט אָפּטיילן פון איין משפּחה? נאָך אַלע, דאָס איז נישט געווען דער פאַרלאַנג פון די מענטשן, אָבער בלויז דער פאַרלאַנג פון אַ טייל פון דער פאַרדאָרבן נאציאנאלע עליט צו גנבענען אָן מורא פון שטראָף פון דעם צענטער. דאָס גאַנצע פֿאָלק האָט געוואָלט וווינען אין אַ סאָוועטישן לאַנד, אונטער סאָציאַליזם, און זיך נישט אָפּטיילן.
  אין דער אמתן, איז פֿאָרגעקומען אַ מיליטערישע קאַפּ אין נאַציאָנאַלע מקומות. גאָרבאַטשעוו האָט זיך ניט נאָר געטראָפן פּאַסיוו, נאָר אויך פאַרראַטן זײַנע נאָענטסטע חבֿרים. אנשטא ט פארשטארק ן זײ ן כח , הא ט ע ר אי ם געװארפ ן אוי ף יעלצינס . עס איז אַמייזינג ווער גאָרבי איז! נאַר אָדער סי.איי.עי. אגענט. אָבער וואָלט אַ נאַר ווערן דער אַלגעמיינער סעקרעטאַר, בפֿרט זינט קיינער האָט נישט דערקלערט גאָרבאַטשעוו ווי אַ סאַקסעסער? ער איז געקומען צו מאַכט דורך כיטרע ינטריגז און הינטער-די-סינז שפּילערייַ. דאָס איז נישט טשעדוועדעוו, וועלכער האָט אַפילו נישט געפירט קיין וואַלן-קאַמפּאַניע, פוטין האָט אים אַרײַנגעשלעפּט אין די פּרעזאַדענטשאַל שטול מיט אַ לאסאָ. גאָרבאַטשעוו האָט זיך באַוויזן ווי אַ בכּוחער אינטריגער, ווי סטאַלין. יאָ, און ער האָט צוגעהערט גאָרבאַטשעווס רעקאָרדירונגען אויף דער אינטערנעץ, ער רעדט גלאַט און אינטעליגענט, און איז אַ גוטער רעדנער. און וואָס אַ דעמאַגאָג. און אין אַלגעמיין, עס איז געווען אַ מין פון "קעריזמאַ" אין אים, איר הערן און אָנהייבן צו גלויבן. וואָס שייך דעם קאַמף קעגן אַלקאַכאָליזאַם, ער וועט צייכן מיט ביידע הענט. כאָטש איצט, נאָך אַ ביסל זופּן פון ווייַן, ער פילז אַזוי גוט. אבער ווי פילע מענטשן זענען געהרגעט דורך דעם סוויל. גאָרבאַטשעוו איז בלי ספק דער מיסטעריעזסטער פון אלע פירערס. פון קורס, ער קען האָבן געווען אַ סי.איי.עי. אגענט, ווייל ער איז געווען ריקרוטיד בשעת נאָך דינען ווי סעקרעטאַר פון די רעגיאָנאַל קאמיטעט, אָדער אפילו פריער. אבער די ק.ג.ב. האט אַ פּלאַץ פון הויך-ראַנגקט רעזידאַנץ אין פאַרשידן יו סטראַקטשערז. נו, עס איז אַנלייקלי אַז אַזאַ אַ גרויס שפּיאָן פיגור וואָלט זיין ערלויבט אין די שטול פון די קאָפּ פון שטאַט. צי האָט ניט אַלע סייכל שרויף זיך? פֿון דער אַנדערער זײַט, האָט דער ק.ג.ב. נישט געקענט נוטרלאַזירן יעלצין בעת דער קאַפּ, כאָטש עס איז כּדאַי צו שיקן אַ סנייפּער אָדער אים צו פאַרסאַמן. נאָך אַלע, עס זענען גיפס וואָס קענען ניט זיין דיטעקטאַד בעשאַס אַנאַליסיס, און נאָך יעלצינס צוויי האַרץ אַטאַקס, קיינער איז געווען סאַפּרייזד אויב ער איז געשטארבן פון די דריט! און וואָס וואַרפן עמעצער אַוועק אַ בריק: אויב איר קענען נאָר אַרייַנשפּריצן עמעצער אָדער אָנשטעקן זיי מיט אַ מין פון ווירוס. מסתּמא זײַנען אַלע פּרווון פֿון יעלצינס לעבן געווען אַ שטות צו העכערן זײַן ראַנג, און דער דירעקטאָר איז געזעסן אין אַמעריקאַנער ווייסן הויז. דער ײנגל האט זיך אראפגעבויגן און געקראצט דעם שטערן, װאם איז געשניטן געװארן פון דער בײטש. יאָ, אפילו אַדאַלץ קענען נישט פֿאַרשטיין פּאָליטיק דאָ, פיל ווייניקער אַ קינד. אַלע די מאָדנע דערשיינונגען און שאַפע שיפטערס. און דער איצטיקער אומפֿאַרשטענדלעכער רעזשים, וווּ עס זײַנען פֿאַראַן צוויי מלכים אין אַמאָל, און אַ סיסטעם פֿון מאָדנעם קאַפּיטאַליזם. אָבער, איר קענען לעבן, עס איז שווער צו געפֿינען אַן אנדער ברירה. כּדי די רעגירונג זאָל זיך טוישן, דאַרף זיך אויך די אָפּאָזיציע טוישן. אָבער די הויפּט־קעגנערס, זשעלעזאָווסקי און ריוגאַנאָוו, פירן שוין מער ווי צוואַנציק יאָר זייערע פּאַרטייען. די וואלן, אדער בעסער געזאגט די מענטשן, זענען שרעקליך מיד פון זיי. עס איז סטאַגניישאַן און קריזיס אין די אָפּאָזיציע מיט נייַע נעמען. די קאָמוניסטן זענען ספּעציעל שוואַך אין דעם אַכטונג - זיי האָבן אַ טראַדיציע: אויב זיי זענען דער סעקרעטאַר אַלגעמיינע, זיי וועלן נישט פירן זיי פאָרויס מיט די פֿיס ערשטער! אפילו אין כינע האבן זיי איינגעזען דעם חסרון פון אזא פארוואלטונג סיסטעם, און זיי האבן אים פארבאטן צו זיין דער הויפט פון סטעיט פאר מער ווי צוויי טערמינען פון יעדער פינף יאר! אָבער, עס איז אן אנדער עקסטרעם פון שפּרינגען מיט שרים, ווי איז געווען דער פאַל אין אלטע רוים, ווו עמפּעראָרס זענען געביטן כּמעט יעדער יאָר. אָדער אונטער יעלצין: ווען די רעגירונג איז אָפּגעלאָזן געוואָרן יעדן דריי חדשים. פון איין זייט, כדי צו דערפילן דעם פראגראם: דער הערשער דארף הערשן גענוג לאנג, פון דער צווייטער זייט מוז מען אויסמיידן די סטאגנאציע. די וואַלן און די קולטור פון די מענטשן מוזן שפּילן דאָ אַ וויכטיק ראָלע. אין מערב לענדער, ווי אַ הערשן, פּערסאַנעל ראָוטיישאַן אַקערז גאַנץ אָפט. אז איין פארטיי זאל הערשן א צו לאנגע צייט אין א רודערן... דאס לאזט דאס נישט דער עולם, אפילו אויב אלעס גייט גוט! אַמאָל האָט מען אַפֿילו מאַרגאַרעט טאַטשער געגעבן אַ פֿאָר, טראָץ אַן אויסגעצייכנטע עקאָנאָמישע אויפֿפֿירונג. אין די וואַסטנאַס פון די סיס, דעמאָקראַסי און טוישן פון מאַכט זענען נישט אומעטום. אין אוקראַיִנע, למשל, זײַנען געווען פֿיר פּרעזאַדענץ, און די אָפּאָזיציע קאַנדידאַטן האָבן דרײַ מאָל געוווּנען. אמת, די אָפּאָזיציע איז אויך קאַנדישאַנאַל - אַלע דריי זענען געווען פרעמיער מיניסטערס. און אין די באַלטישע שטאַטן האָבן זיך געביטן די הערשנדיקע קאָאַליציעס, און אין דזשאָרדזשאַ, אַרמעניע, און לכתחילה אין אַזערביידזשאַן. אבער אין צענטראל אזיע, בלויז אין קירגיזיע, איז געווען א ענדערונג פון פירערשאפט און דאס איז געווען א רעזולטאט פון רעוואלוציע. און אַזוי הערשט דעספּאָטיזם אומעטום. אין אַלגעמיין, עס איז קיין דעמאָקראַסי. אויך אין רוסלאַנד איז ניט אַלץ קלאָר. אויב די אפאזיציע האט געוואונען אין די סטעיט דומא וואלן, האבן זיי קיינמאל נישט געוואונען די פרעזידענטליכע וואלן. יעלצין איז נישט קיין אָפּאָזיציע, אין 1991 איז ער שוין געווען דער הויפּט פון דער רוסישער פעדעריישאַן, אָנגעפירט מיטן העכסטן ראַט. אָבער, אין 1999, די אויטאריטעטן גענומען קאָנטראָל פון די שטאַט דומאַ און האַלטן עס נאָך. דאָס הײסט, מע קאָן נאָך נישט זאָגן, אַז ס'איז דאָ אַ פֿאַרקער פֿון עליטן. אבער די געשיכטע פון פרייַ רוסלאַנד איז צו קורץ, און ענדערונגען זענען גאַנץ מעגלעך אין דער צוקונפֿט. אמת, דער גאַנג איז נאָך צו דערשטאַנג. מע ן הא ט אפגענומע ן מע ן דא ס רעכ ט צ ו דערװײל ן גובערנאטאר ן או ן דעפוטאט ן אי ן אײניק ע מאנדאט ע קאנסטיטשוענץ , פארלענגער ט געװאר ן ד י פרעזידענטלעכ ע טערמין , או ן רעפערענדום־רעכט . און עס איז ווייניקער און ווייניקער פרייהייט, טעלעוויזיע איז אונטער קאָנטראָל. וואָס האָבן זיי טאָן מיט NTV? אויף די אנדערע האַנט, איז עס אפילו מעגלעך צו רעגירן רוסלאַנד דעמאָקראַטיש? די קשיא איז זייער ערנסט, אויב דיקטאַטאָרשיפּ איז מער עפעקטיוו ווי דעמאָקראַסי, מיר מוזן גיין צו די סוף. טשעדוועדעוו איז נישט קאָנסיסטענט, איר קענען נישט פֿאַרשטיין וואָס ער וויל, ער איז טריינג צו זיצן אויף צוויי שטולן. באזונדער ם הא ט ע ר באצײכנ ט גארבאטשאװ ע דע ם ארדענונ ג פו ן אנדרײע ן דע ר ערשטע ר גערופענע . דאָס הייסט, ער פלירט זיך מיט די דעמאָקראַטן, אָבער פֿאַרקערט, ער גיט אַרײַן באַגרענעצונגען. ער הבטחות ליבעראַליזיישאַן, אָבער רעדט וועגן שטעלן די זאכן אין סדר. דער פירער האט ניט קיין קלאָר סטראַטעגיע, ער האט קיין האַרץ. ער וויל צו באַפרידיקן ביידע דיין און אונדזער. אין באַזונדער, די קינדער פון די געזעץ אויף פּאָליצייַ. א סארט באוועגונג צו מערב, אפילו דער נאמען פאליציי, איז אסאך געבארגט פון אמעריקאנער געזעצן. און אין דער זעלביקער צייט, ניט לאַנג פריער, אַ שריט פון די מערב: באַגרענעצונג פון זשורי טריאַלס. דאַכט זיך, אַז טשעוועדעוו האָט געוואָלט אָפּשאַפן די זיבן פּראָצענט שלאַבאַן, אָבער נישט געוואַגט. עס איז געווען געמיינט צו פאַרגרעסערן די נומער פון פּאַרטיעס, אָבער די געזעץ איז קיינמאָל געקומען צו אים. ס'איז דא אסאך צעמישענישן, מען קען נישט פארשטיין ווער דער פרעזידענט איז: א ליבעראלער, א קאנסערוואטיוו, א סטאטיסט, א מערבדיגער, א דעמאקראט... דאס אלעס עקזיסטירט צוזאמען אין איין מענטש, און איז שרעקליך צעמישט. אָבער, אנדערע פּאַלאַסיז זענען נישט דיפיינד. זשעלעזאָווסקי איז ספּעציעל קאָנטראָווערסיאַל. עס איז אויך אוממעגלעך צו פֿאַרשטיין צי ער איז לינקס אָדער רעכט! קען זיך אָפט אַנטקעגנשטעלן זיך אין איין רעדע. אבער ער האט געשריבן אזוי פיל ביכער: מער ווי פינף הונדערט! ווונדערלעך! כאָטש איר זאָל נישט יאָגן קוואַנטיטי. היטלער האט ארויסגעגעבן בלויז איינס פון זיינע ביכער, מיין קאייף, און איז געלונגען צו ווערן פאפולער און קומען צו דער מאכט. דער יינגל האָט געפילט, אַז דער קאָפּ האָט אָנגעהויבן וויי, גאַנץ דערוואַקסענע געדאַנקען וועגן פּאָליטיק זײַנען געווען זייער מיד.
  צװ ײ פו ן ד י דר ײ זו ן האב ן שוי ן זי ך דערנענטער ט צו ם ראנ ד האריזאנט , װאלקנ ס האב ן זי ך באוויז ן אויפ ן הימל , או ן ע ס אי ז געװאר ן קילער .
  יאנקא האט שטילערהייט געפרעגט אלי:
  - האסטו נעכט ?
  האט דער בחור געענטפערט:
  ― אַװדאי! אבער נישט צו פיל דאַרקער.
  - װעט װערן קאלט בײנאכט ?
  - וועגן די זעלבע ווי איצט! צי ניט זאָרג!
  - פון קורס, עס איז אָוקיי צו גיין, אָבער צו שלאָפן נאַקעט אָן אַ פאַרדעקן ...
  - איך מיין אז זיי וועלן אנצינדן א פייער און אונז לאזן פארבונדן אז קיינער זאל נישט אנטלויפן.
  יאנקא האט א שאקל געטאן מיטן קאפ:
  - גלייַך פּריקאָשאַן.
  סאדאט האט געשטיצט:
  - דריפט ניט! עס איז קיין ריזיקירן פון פאַרפרוירן דאָ. דאָ אין אונדזער קירך עס איז אַ קעלער, און עס איז אַזוי קאַלט אַז עס איז פשוט אַמייזינג!
  אלי האט געפרעגט:
  ― װאָסער כּישוף איז דאָרטן?
  - ספּעציעל באָדן, אַזוי עס ס ייַז קאַלט. מע ן הא ט אונד ז דאר ט ארײנגעשטעל ט װ י א שטראף . פֿאַר מיר, אַ ספּאַנקינג איז בעסער ווי ייַז קאַלט ווי דאָס. - האָט סאַדאַט געציטערט, זײַנע ברייטע פּלייצעס זײַנען אַ מאָמענט געוואָרן שמאָלער.
  יאנקא האט געשריבן:
  - אין דעם מענטש גוף: עס איז איין נערוו באמערקט היץ, דרייַ רעאַגירן צו קאַלט.
  - וואָס איז אַ נערוו? - האט סאדאט געפרעגט.
  - דאָס איז וואָס זיי פילן! פֿאַר בייַשפּיל ווייטיק.
  - דעמאָלט עס איז בעסער נישט צו האָבן נערוועס!
  - אין דעם פאַל, פאַרגעניגן וועט ווערן ינאַקסעסאַבאַל פֿאַר איר. איר וועט האַלטן ענדזשויינג עסנוואַרג און אנדערע פרייז פון לעבן.
  - אַרייַנגערעכנט פרויען, ניט, מיר טאָן ניט דאַרפֿן דאָס! - סאַדאַט האָט געפּרוּווט צו וואַנקען מיט דער האַנט, אָבער דאָס שטריק האָט נישט געקענט ברעכן.
  מיט אמאל האט זיך אויפגעהערט דאס ציפערן פון די ציקאדן און מען האט געהערט א גרעם. ד י רײטע ר האב ן זי ך א ביס ל אײנגעארדנ ט אי ן זײער ע פערד .
  ד י בוימע ר האב ן זי ך צעשײד ן או ן ד י חי ה אי ז פאמעלע ך ארוי ס אויפ ן װעג . עס איז געווען גרעסער ווי אַן העלפאַנד און האט אויסגעזען ווי אַ סייבער-טאָנד טיגער, בלויז מיט גרין סטריפּס אויף אַ מאַראַנץ הינטערגרונט. די פוטער איז זייער לאַש, און אויף די קאָפּ די שאָל איז קאַכל-ווי אַז פון אַ בראָנטאָסאַורוס. די טאַסקס זענען זייער לאַנג, מער ווי צוויי מעטער, כאָטש זיי זענען נישט ספּעציעל שאַרף. דער טיגער האט דריי אויגן, ער קוקט מיט א סכנה. מאַכט באַבאַלז אַרויף אין די ברייט קאַסטן פון די חיה, און איר קענען אויך הערן זייַן הונגעריק מאָגן וואַטשינג. ד י מלחמ ה האב ן זי ך גלײ ך צוזאמענגעארבעט , בריסענדיק ע מי ט שפיזן . דער טיגער האט אויסגעטראכט, ער האט, אפנים, עפעס געװאלט. האָט דער סוחר געזאָגט:
  - דין־שר װיל עסן! ער פאָדערט מענטש פלייש. לאָמיר אים געבן עפּעס אַ ביסל ווערט, בפרט דאָס, ער לעבט שוין קוים.
  צװ ײ קריגער ם האב ן זי ך אפגעשײד ט פו ן דע ר הויפטמאס ע או ן ארויפגעשפרונגע ן צ ו דע ם אויסגעמאטערט ן אלטן . ער איז טאקע געװארן שװאך און האט קוים געקאנט שטײן אויף די פיס. מע ן הא ט אי ם געשלעפ ט צ ו דע ם זאב ן טיגער .
  דער ברײטער רוקן פון דער חיה האט זיך געבויגן: דרײ עקן, אײנער פון זײ מיט א ציצית, געקרײזלט אין א באל. דאָ האָט יאַנקאַ אומווילנדיק געכײַכט, ווײַל עס האָט אים זייער דערמאָנט אין דער קאַרטון: "דער סוד פֿון דעם דריטן פּלאַנעט." דאס חיה האט עפעס דערמאנט פון א שטשור טיגער! בכלל האט קיר בוליטשעוו געשריבן גאנץ אינטערעסאנט, ווייניג מאדערנע מחברים זענען ווערט צו נעמען א פלאץ נעבן אים. אמת, יאַנקע האָט ניט ליב געהאַט די סטרוגאַצקיס צוליב זײַן שווערן נוסח פֿון פּרעזענטירונג.
  עס איז אַזוי פיל חן און עלעגאַנסע אין דעם חיה - אַ סייבער-טאָדד טיגער, איר קענען זען ווי די מאַסאַלז ראָללס אונטער די געדיכט הויט. אַזאַ מאָנסטער איז ביכולת צו קלאַפּן אַ גאַנץ סקוואַד. דער אַלטער האָט זיך שוואַך אַנטקעגנגעשטעלט, ער האָט זיך דערשטיקט אין די הענט פֿון זײַנע מאַטערן.
  די וועכטער האבן אווארפן דעם קרבן פארן ריזיגן טיגער. ז ײ האב ן מורא , צ ו קומע ן נאענט .
  דער אַלטער איז געפֿאַלן אויף די קני, און פּלוצעם איז אַרויסגעפֿלויגן פֿון דעם מאָנסטערס מויל אַ דינע און געפֿאַלענע צונג, ווי אַ שלאַנג. ער האט אנגעכאפט דעם זײדן בײ דער לענד און אים ארײנגעצויגן אין מויל. די מעכטיגע בהמה האט געהאט עטליכע רײען צײן און האט זיך שטארק אנגעהויבן צו מאלן איר רויב. מ׳האט געהערט דאם געקראכעניש פון בײנער, בלוט האט געדריפט פון די ליפן.
  יאנקא האט זיך מיטאמאל געשפירט שלעכט, די פיס זײנען געװארן שװאך. דער שארפער ריח פון אלקאהאל אדער עפעס ענליך צו אלקאהאל האט אים צוגעברענגט, און דאס בחור האט געעפנט די אויגן.
  ― װאָס פֿאַר אַ שװאַך, ביסט גיך אױסגעלאָפֿן! - האט דער משגיח געזאגט.
  יאנקא האט זיך אויפגעשטאנען אומשטענדלעך, דער טיגער איז שוין אװעק. בלויז עטלעכע ברוין בלוט פלעקן זענען געבליבן.
  דער בחור האט געפרעגט:
  - דאָס איז אַלע?
  - יא ! דאָס איז דין־שר דער קאַניבאַל. ער עסט מענטשן ווייַל עס איז אַ שעד אין אים, און נישט ווייַל פון הונגער. די וועלדער זענען פול מיט שפּיל.
  - ס׳זײנען פאראן אזעלכע פערװערטער. טיגערס אין פילע פייע טאַלעס זענען קאַנאַבאַלז. באזונדער ם אי ז מאװגלי , געװע ן אז א פארװערטער , הא ט מע ן אי ם געמאכט .
  - איז מאָווגלי אַ פּערווערט? - האָט סאַדאַט געפרעגט.
  ― נײן, אַזױ האָט מען געהײסן דעם טיגער, װאָס האָט אָפּגעהאַקט דעם טיגער!
  דער משגיח האט געשריגן:
  - גיין שנעלער, איר דאַרפֿן צו גיין צו די פּאַטראָל, עס וועט זיין באַקוועם צו פאַרברענגען די נאַכט דאָרט.
  ד י שקלאפ ן האב ן אומװילי ק געמאכ ט זײע ר טעמפ . יאנקא האט געפילט װי װײטיק דער קערפער האט װײטיק און די געבונדענע הענט האבן װײטיק. עס איז שווער, אָדער עס מיינט צו אים, אָדער דער טאָג דאָ איז מער ווי אויף דער ערד. ער װיל אלץ נאך שלאפן, גײט ער. דער גראבער גראז אויפן װעג מאכט דעם ײנגל די בארװעםע פֿיס ברענען און קריצן, און ער הינט. יאַנקאַ האָט געפּרוּווט זיך אַװעקצוגײן אין דער זײַט און גײן אױפֿן לאַש גראָז, כּדי עס זאָל נישט אַזױ שאַטן. ד י אנדער ע ײנגלע ך , װעמענ ס נאקעט ע , פארהאלטענ ע פים , האב ן זי ך שוי ן קײנמא ל ניש ט געטראג ן שיך , האב ן זי ך בלוי ז געשמײכלט , אבע ר זי ך געפיר ט פו ן זי ך . אבע ר א שװי ץ פו ן ד י בײטש ן או ן א פא ר שארפ ע קלאפ ן האב ן אי ם געצװונגע ן צוריק . דער יינגל האט צו פאַרטראָגן אַ נייַ פּאַמעלעך פּייַניקונג צו דיסטראַקט זיך, ער געבעטן עלי.
  - ביסט איר געבוירן אַ שקלאַף אָדער פריי!
  - אי ך בי ן ניש ט געבויר ן געװאר ן אי ן געפאנגענשאפט , מי ר הא ט מע ן מי ר פארקויפ ט מי ט זעק ס יא ר צוריק , פא ר חובות . איך האב צו ערשט געמוזט ארבעטן אין די פעלדער, אבער דערנאך האט מען מיך געשיקט אין די שטיינערנע פאר מיספיר. זינט איך בין נאָך געװען קלײן, האָב איך פּשוט אױפֿגענומען און געטראָגן שטײנער. ז ײ האב ן אונד ז זײע ר שװע ר געפיטער ט או ן אונד ז אפ ט געשלאגן . עטלעכע בחורים פון מיין עלטער זענען געשטארבן. מיר האָבן אַ סך געאַרבעט, אָבער איך האָב זיך צוגעוווינט. דעמאלט בין איך אויפגעוואקסן און געווארן שטארקער, אבער די מינע איז אויסגעטריקנט געווארן און מען האט מיך פארקויפט.
  ― קײן גליק!
  ― פֿאַרװאָס! פֿאַרקערט! אי ך הא ב געארבע ט אויפ ן אויבערפלאך , געאטעמ ט פריש ע לופט , אי ן דע ר מינע , זענע ן ד י שקלאפ ן שנע ל פארדעק ט געװאר ן מי ט געשװער ן או ן געשטארבן . און אַזוי איצט איך בין פאַרגליווערט דורך לעבן און איך בין נישט דערשראָקן פון עפּעס.
  טראָץ זיין דאַרנאַס, עלי ס גוף איז געווען זייער סיניק, און טראָץ דעם לאַנג טרעק, דער יינגל האט נישט קוקן מיד. אָבער, שווער אַרבעט סטרענגטאַנז איר פון פרי קינדשאַפט.
  יאנקא האט געשריבן:
  - אַ שקלאַף פון געבורט, ער טוט נישט גאַנץ פֿאַרשטיין זילזל.
  דערנאָך איז אַרײַן אין דעם שמועס אַן אַנדער ייִנגל מיט שוואַרצע האָר:
  - איך בין דער זון און אייניקל פון שקלאַף! פון פרי קינדשאַפט איך איז געווען געצווונגען צו נעמען אויערן פון פּאַפּשוי און בייַטש זיי. אבער צו זיין ערלעך, איך האט נישט געבן אַרויף צו ווערן פריי.
  - און וואָס וואָלט איר טאָן? - האט עלי געפרעגט.
  - חתונה געהאט! געבויט אַ הויז! קענסט קיינמאל נישט וויסן!
  יאנקא האט געשריבן:
  - בלויז אַ פריי מענטש קענען מאַכן ערנסט פּלאַנז. איך טאָן ניט וויסן, אָבער איך האָפֿן מיר וועלן געפֿינען פרייהייט איבער צייַט!
  - אויב א קנעכט איז געהארכזאם צו זיין האר, דעמאלט וועט ער בלייבן א קנעכט אויף דער וועלט ווייטער, נאר מען וועט אים גוט באהאנדלט ווערן. - האט דער יינגל געזאגט.
  עלי האט געשריבן:
  ― װײס קײנער נישט װי עס װעט זײַן! אין אַלגעמיין, איך וויל נישט רעדן וועגן די אנדערע וועלט, עס איז בעסער אויב יאַנקאַ דערציילט אונדז וועגן איר וועלט. זענען דיין מענטשן פייטינג?
  יאנקא האט געשריבן:
  ― יאָ, אַװדאי קעמפֿן זײ! אָבער, מיין לאַנד האָט געקעמפט אַ ערנסט מלחמה מיט כּמעט זיבעציק יאָר צוריק. דא ן אי ז געװע ן א גרוים ע מלחמה , מי ט א זײע ר שטארק ן שונא , או ן מי ר האב ן כמע ט פארלוירן . אבער נאך דעם זענען דאס געווען בלויז לאקאלע קאנפליקטן. אפגאניסטאן , טשעטשניע , אבע ר מערסטנ ס האב ן ז ײ געקעמ ט מי ט פארטיזאנער . נאָך דער צווייטער וועלט מלחמה, די וססר און רוסלאַנד האט נישט פאָרמאַל דערקלערן מלחמה אויף אנדערע לענדער. ס׳זײנע ן געװע ן נא ר קלײנ ע שוידערלעכקײטן . די פאראייניגטע שטאטן האבן מער אפט געקעמפט, מיט פארשיידענע דערפאלג. אין פּרינציפּ, אַמעריקע האט נישט פאַרלירן די מלחמה אין וויעטנאַם, אָבער געליטן ערנסט לאָססעס, אונטער דעם דרוק פון ציבור מיינונג, עס איז געווען געצווונגען צו פאַרלאָזן. ענלעך צו די וססר אין אַפגהאַניסטאַן. ס׳רובֿ פֿון די גרויסע שלאַכטן האָבן זיך געוווּנען, אָבער עס איז ניט געווען מעגלעך צו באַזיגן די פּאַרטיזאַנער, און מע האָט געמוזט פֿאַרלאָזן דאָס לאַנד, כּדי אויסצומיידן נאָך הוצאות און פֿאַרלוסטן. נו, די ערשטע טשעטשען־מלחמה איז געווען די משונהסטע און אבסורדסטע אין דער גאנצער געשיכטע פון די מלחמות, וואס אונדזער לאנד האט געפירט. איך וויל נישט רעדן דערוועגן. צום באַדויערן, קיין איינער איז דערשאָסן פֿאַר די שענדלעך באַזיגן פון רוסלאַנד!
  עלי האט געשריבן:
  - דיין לאַנד איז רוסלאַנד?
  - יא !
  - איז זי גרויס ?
  - זייער גרויס! דער גרעסטער אין שטח אין דער וועלט!
  - אבער די לעצטע צװײ מלחמות האט זי פארלוירן!
  ― נײן! רובֿ מסתּמא זי ניט אַנדערש צו געווינען. אויםע ר דע ם צװײט ן מא ל האב ן מי ר זי ך גענומע ן אי ן טשעטשניע . אמת, די פּאַרטיזאַנשיפּ איז נאָך נישט איבער, אָבער איצט האַלטן מיר עס אונטער קאָנטראָל.
  סאַדאַט האָט באַמערקט טרויעריק:
  - אַלע מלחמות קענען ניט זיין וואַן! אויב אַ ינווינסאַבאַל קאַמאַנדער זענען געפונען, דער גאנצער פּלאַנעט וואָלט זיין אין זיין הענט.
  יאנקא האט גרינג געענטפערט:
  - אין דער געשיכטע פון דער ערד עס זענען געווען ינווינסאַבאַל קאַמאַנדערז, אָבער ווי אַ הערשן זיי האָבן נישט גענוג לעבן. דער מענטש עלטער איז נישט לאַנג, און אַ ווערט סאַקסעסער איז שווער צו געפֿינען. וואָס אַ הויך-מויל נאַנענטאַטי ניקיטאַ כרושטשעוו איז געווען קאַמפּערד מיט יוסף סטאַלין. נו, עס איז אַ גאַנץ מאַנגל פון פּערסאַנעל צווישן די מלכים. אָבער פֿון די אָנפֿירער פֿון דער סאָוועטישער תּקופֿה זײַנען געווען בלויז דרײַ שטאַרקע און קאָמפּעטענטע יחידים: לענין, סטאַלין, אַנדראָפּאָוו. דערצו, לענין און אַנדראָפּאָוו האָבן נישט הערשן פֿאַר לאַנג, ווייַל זיי האָבן געזונט פּראָבלעמס. און די מנוחה האט נישט דערגרייכן די מדרגה פון קאָלעקטיוו פאַרם פאַרוואַלטונג!
  װעג ן דע ר איצטיקע ר פארװאלטונג־סיסטעם , האב ן מי ר כביכול , צװ ײ מיט־רעגערס . זיי טאָן ניט ויסקומען צו זיין פאָאָלס, אָבער זיי טאָן ניט האָבן אַ קלאָר ציל און טאָן ניט וויסן וואָס זיי ווילן! עס מיינט אַז די גייז האָבן נישט באַשלאָסן צי צו בויען אַ דעמאָקראַטיש געזעלשאַפט אָדער אַ טאָטאַליטאַריאַן דיקטאַטאָרשיפּ. אבער אַזאַ אַ האַלב-כאַרטאַד סיסטעם איז אַנסטייבאַל. געווענליך איז דער מעסיקער אויטאָריטאַריזם קורץ-לעבן, און דאָס פאָלק דאַרף אויסקלייבן עפּעס מער קאָנקרעטן! און עס זענען קיין צוויי פירער. דער פירער פון אַ פאָלק איז ווי גאָט - עס איז בלויז איין!
  עלי האט געשריבן:
  - עס זענען פילע געטער!
  סאַדאַט האָט פילאָסאָפיש באַמערקט:
  - אין אַלגעמיין, מיר האָבן פּאַליטהעיסם, אָבער עס איז געווען אַ באַוועגונג וואָס פּראָמאָטעד דעם געדאַנק פון אַ איין באשעפער. אמת, מיר האָבן נישט געהערט עפּעס וועגן זיי פֿאַר אַ לאַנג צייַט! אין אַלגעמיין, וואָס טאָן איר גלויבן אין?
  יאנקא האט זיך אביסל געקװענקלט און געענטפערט:
  ― אַרײַן אין מוח און שטאַרקײט פֿון מענטשן!
  ― װי אַזױ איז דאָס?
  - אז דער מענטשהייט וועט גיכער אדער שפעטער לייזן אירע פראבלעמען און געפינען גליק.
  סאדאט האט א קויל געטאן מיט שװארצע, כיטרע אויגן, געפרעגט:
  - אדער גענוי ?
  - וואָס מיר קען ביז אַהער דערגרייכן בלויז אין חלומות אָדער פייע טאַלעס וועט ווערן פאַקט! - יאנקא האט ארויפגעקלאפט די אויגן. - זייט ווי די געטער.
  סאדאט האט א שאקל געטאן מיטן קאפ:
  ― דאָס זײַנען נאָר חלומות!
  ― װי אַזױ צו זאָגן! - יאנקא האט אויסגעגליטשט די פלײצעס. - למשל, עס איז געווען אַ מאַגיש טעפּעך, פאַקטיש ערפּליינז ארויס. זיך-פארזאמלט טישטעך, ריזיק וועדזשטאַבאַלז און פירות - עסנוואַרג סינטאַסייזערז און גענעטיק טעקנאַלאַדזשיז. וויסן-עס-אַלע הוט, טעצל מיט אַן עפּל - קאָמפּיוטערס און די אינטערנעט. גיין שיך - קאַרס און מאָטאָרסיקלעס. פליען צו די לבנה דיסקרייבד אין פייע טאַלעס זענען אויך איינגעזען. נו, די מאַגיש מיטלען פון צעשטערונג זענען מער ווי סערפּאַסט דורך די אַטאָמישע און, אפילו מער אַזוי, די הידראָגען באָמבע!
  סאדאט האט זיך אנגערופן:
  ― אַ סך אומפֿאַרשטענדלעכע װערטער!
  אלי האט געפרעגט:
  - צי איר האָבן רידזשווואַנייטינג פּיטשאַז!?
  - די וואָס ומקערן יוגנט?
  - יא גענוי!
  יאנקא האט א זיפץ געטאן:
  - מיר האָבן נישט געלערנט נאָך! אבער אין די ווייַטער הונדערט, מאַקסימום צוויי הונדערט יאָר, די פּראָבלעם פון יידזשינג וועט זיין סאַלווד. אַלעמען וועט ווערן אויף אייביק יונג און געזונט!
  סאדאט האט געענטפערט:
  - ווארט ביז עס כאַפּאַנז! און אַז אַ הידראָגען באָמבע איז אַ שטאַרק רעגע?
  יאנקא האט געשמײכלט שפײזיש:
  - זי איז ביכולת צו צעשטערן אין אַ בלינק פון אַן אויג, אַלע לעבעדיק זאכן אין אַ ווייַטקייט וואָס דער רידער קענען פאָר אין אַ טאָג!
  סאדאט האט א שאקל געטאן מיטן קאפ:
  - יאָ, איר אַלע ליגנעריש! אויב דיין לאַנד האט אַזאַ וועפּאַנז, איר וואָלט קאַנגקער די גאנצע פּלאַנעט.
  יאנקא הא ט געענטפערט , א קרײע ק אויפ ן שטערן :
  - איר זען צוויי גרויס פּראָבלעמס דאָ. ערשטער, וואָס זענען וועפּאַנז: ניט בלויז אונדזער לאַנד האט זיי, און זיי קענען קעמפן צוריק קעגן אונדז.
  - און דער צװײטער ? - סאדאט האט אפילו געשװיגן זײן גאַנג צו זײן נענטער צו יאנקא.
  . קאפיטל נומ 10
  קאָנסטאַנטין ראָקאָססאָווסקי האָט איינגעזען אַז עס איז געקומען אַ קריטישער מאָמענט און האָט אַריינגעבראַכט אין דער שלאַכט די פלאַגשיפּ, וואָס ער האָט פריער גענוצט זייער אָפּגעהיט. זיכער; פופצן טויזנט קילאָמעטערס אין דיאַמעטער: דאָס איז קיין וויץ פֿאַר אַ ספּייסקראַפט. דאס איז אַ פאַקטיש ווערק פון קונסט, ווערט קוואַדריליאַנז פון רוסיש רובל. ניט צו דערמאָנען די פינף און אַ האַלב ביליאָן קאָמאַנדע מיטגלידער - דאָס איז די באַפעלקערונג פון דער גאנצער פּלאַנעט. איצט מיר דאַרפֿן צו ויסקערן די פאַרשילטן פאַנטאַמז אַזוי אַז זיי טאָן ניט צעשטערן די גאנצע אַרמיי.
  דער היפּערמאַרשאַל אַליין איז געווען אויף אַ מער מאַנווועראַבאַל מיסאַל קרוזער. נאטירלעך , הא ט זײ ן שטערן־שיף , אויסגעמיט ן קאמ ף , ניש ט צוליב ן פחדנות , נא ר װײ ל דע ר טויטע ר פו ן קאמאנדי ר הא ט געהא ט א קאטאסטראפישע ר װירקונ ג אוי ף דע ר גאנצע ר ארמײ .
  מאַרשאַל עלף סאַגדזשעסטיד:
  - לאמי ר דורכפיר ן א ן אלגעמײנע ר צוריקציענ ג פו ן אונדזע ר ארמײ , אויפבויע ן א ציטאדעל־סיסטעם .
  קאָנסטאַנטין האָט אָפּגעוואָרפן:
  - אין טנאָים פון אַרומרינגלען, צוריקציען מיטל ינקערינג ריזיק לאָססעס. אין דערצו, אין דעם וועג מיר וועלן געבן די פייַנט גרויס בריקכעדז.
  ― װאָס זאָל איך טאָן?
  - מיר דארפן פארניכטן דעם הויפט־קאמאנדיר פון דער פאנטאם־ארמיי. אין דעם פאַל, איך האָפֿן עס וועט צעברעקלען.
  מאַרשאַל האָט געזאָגט:
  - ס׳װע ט שטענדי ק זײ ן א דעפוטאט . נאָך אַלע, אַפֿילו אין די געשעעניש פון דיין טויט, דאַבינג איז צוגעשטעלט. ווי דיין פּאַטראָן סטאַלין האט געזאגט: עס זענען קיין יראַפּלייסאַבאַל מענטשן!
  ראָקאָססאָווסקי האָט אַרויסגעלאָזט אַ בליץ פֿון זײַן אויג, האָט באַמערקט:
  - עס איז אַזאַ אַ זאַך, אָבער דאָס איז נישט שטענדיק צוגעשטעלט אין די מיטלאַלטער אַרמיי. אין אַלגעמיין: איר טאָן ניט האָבן צו שטיין נאָך. מיר וועלן באַפאַלן.
  א ריזיקע ספּייסשיפּ גערופן "פאַטהערלאַנד": מיט זייַן סופּער-שווער קאַנאַנז עס ממש פארברענט די גאנצע פּלאַץ. עס איז געווען עפּעס מאַנסטראַס, כייפּערפּלאַסמיק, גאָר אַנימאַדזשאַנאַבאַל.
  אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש האָט געשווינד צוזאַמענגעשטעלט אַ פויסט פון דיינאַסאָרז. ע ס אי ז געװע ן זײע ר שװע ר צ ו טאן , אי ן באדינגונגע ן װא ם ד י מיליטע ר זײנע ן געװע ן אויסגעשטרעקט , או ן געקעמפ ט אויפ ן ברײטן ן פראנט . דע ר אויסערלי ך יונגע ר קאמאנדי ר הא ט אבע ר ניש ט געפעל ט מי ט כיטרע . ע ר הא ט באפויל ן שיק ן א סיגנאל , מי ט דע ר היל ף מע ן רופ ן ד י פאנטא ם דינאזאורים . עס האט אַ ווירקונג. אמת, די אַרטשער גערלז האָבן נישט רופן אויס הויך, אַזוי ווי נישט צו כאַפּן אַלע די מאָנסטערס. ד י נאקעט ע הױ ט פו ן זײער ע חברי ם : האלבנאקעט ע מלחמ ה שװערד ן הא ט שוי ן געשימער ט פו ן שפּאנונג , װ י א שטאר ק דע ר קאמ ף אי ז געװען . און אזוי זענען אויסגעקליבן געווארן די צוויי הונדערט גרעסטע.
  פאַרקערט צו אַלע די געזעצן פון פיזיק, דיינאַסאָרז סטאַמפּט דורך די וואַקוום מיט אַ שרעקלעך ברום, אַ ביסל שטויביק, קליין פראַגמאַנץ פון שפיגלט ליכט כוואליעס און מאַדזשיקאַל כייפּערפּלאַזם.
  און זיי האָבן געפירט די באַפאַלן, פאָלגן דעם קאַמאַנדער ס באַפֿעל, פּאַסטוכאָוו אַליין, זיין העלם איז געווען צעבראכן, און זיין האָר איז געווען מאַטשט מיט בלוט. ד י אפטיילונג , װא ם דע ר ריטע ר הא ט געפירט , אי ז געװע ן שרעקלעכע , מיאוס ע פנימער , מאנסטרעס ע מויל , געבויגענע , אפ ט צעבראכענ ע פאנגן . פילע שפּיצן, בליידס, נעעדלעס, קאָרקסקרוז, פּימפּלעס אויף די שעלז, די שאַפונג פון די אַנדערווערלד פון מאַגיש, געווען אַימעד ווי די פּיפּס פון טאַנגקס.
  א ראָולינג האָרן האָט געבלאזן (ערלעכקייט כוואליעס פאַרשפּרייטן דורך די וואַקוום), און אַ לאַווינע ראַשט צו די פייַנט. א ריזיק מאַסע פון מאָנסטערס ראַשט צו די פלאַגשיפּ "פאַטהערלאַנד".
  די דיינאַסאָרז האָבן אַ כעס געשריגן, טריינג צו ויסקערן אַלץ און אַלעמען!
  די דזשייגאַנטיק פלאַגשיפּ באגעגנט זיי מיט אַלע וואָפן פון צעשטערונג. א קעסיידערדיק, מעגאַ-קאַסקייד פון שעלינג אנגעהויבן. עס איז געווען ווי אין די וואַקוום האָלעס זענען שאָס און פראַנטיק סטרימז פון ענערגיע אויסגעגאסן פון זיי.
  אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש האָט באַפֿוילן:
  - קלייַבן מאַקסימום גיכקייַט און טאָן ניט האַלטן.
  די היץ געפֿירט ווייטיק צו די פאַנטאָם דיינאַסאָרז. אין זייערע קערפער האבן זיך פארמירט טיפע קראטער, ווי אויך לאסעראציעס וועלכע האבן געקענט איינהאלטן די אלטע ניו יארק. עטלעכע פון די מאָנסטערס פשוט קראַמבאַלד פון פילע באַזיגן. ס׳אי ז אבע ר ניש ט מעגלע ך געװע ן אפצושטעל ן דע ם שטראם , פארקער ט אי ז ע ר געװאר ן אל ץ מעכטיקע ר או ן צערודערט . די פלאַגשיפּ "אָטטשיזנאַ" האָט געפּרוּווט זיך אומקערן צוריק, אָבער זי איז איבערגענומען געוואָרן פון אַ לעבעדיקער לאַווינע פון פאַנטאָמס. ווייל די ספּייסשיפּ אַטאַקינג ווי אַ פּאַק פון הינט אויף אַ בער, די דיינאַסאָרז אנגעהויבן צו רייסן עס. די דזשייגאַנטישע שיף האָט געשלאָגן עמיטטערס פון אַלע טיפן כּמעט פּונקט פּוסט, אָבער דאָס האָט נישט פיל געהאָלפן. פאַרשידן מאָנסטערס, פון אַזאַ אַנימאַדזשינאַבאַל טייפּס אַז אפילו סייכל פלאַדאַד מיט כייפּערפּלאַזמאַ קאָכן, זיי צעריסן אַוועק זיין פאנצער, טאָווערס, שטיצן, אַנטענאַז. די ספּייסשיפּ איז פשוט געהאלטן ביים שטארבן, און עס גענומען אַ פּלאַץ פון מוט צו קוקן אין עס.
  ראָקאָססאָווסקי האָט, מיט אַן אָנשטרענגונג צו באַהאַלטן זײַן פּאַניק, באַפֿוילן:
  - אַלעמען, גיין צו די ראַטעווען!
  מאַרשאַל עלף קערעקטאַד:
  - אַלעמען קענען נישט, די טרופּס זענען קאַנסטריינד דורך באַטאַלז!
  - דעמאלט אַלע די וואס זענען פֿרייַ.
  די סטאַרשיפּס פון די סוויאַטאָראָססיאַ אַרמיי ראַשט פאָרויס. טויזנטער פון שיפן האָבן אַראָפּגעוואָרפן מיליאַנז פון טויטלעך שליחים אין אַמאָל. אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש אויך שטעלן אַלע ריזערווז אין קאַמף.
  - מיר זאָלן אונטער קיין צושטאנדן נישט לאָזן אונדזער פיינט פרייהייט פון מאַנוווער. שלאָגן האַרדער, מישן אַרויף די ראָוז! - האט דער יונגער קאמאנדיר געשריגן צו זיינע אונטערגעארדנטן. - באַקומען נעענטער, טאָן ניט לאָזן אונדז נוצן סופּער-שטאַרק מיסאַלז.
  טאקע, די לעצטע וואָפן איז געווען די מערסט דעוואַסטייטינג און געפערלעך פֿאַר פאַנטאַמז. דעריבער, ווי אַ פאַקטיש באַקסער, זיי געפרוווט צו ברעכן אין נאָענט קאָנטאַקט, ווו זיי קענען באָמבאַרדירן די פייַנט מיט אַ סעריע פון קלאָוז און אָנטאָן קאַטינגז מיט שווערדן. עטלעכע פאַנטאָם וואָריערז געוויינט זייער נאַקעט, גראַציעז ניז (עס איז אַמייזינג ווי אַזאַ אַ סטרייקינג ווירקונג קענען זיין געהאט דורך אַזאַ סעקסי פּאַרץ פון אַ מיידל 'ס גוף!) די ריזיק סטאַרשיפּ "פאַטהערלאַנד" סלאָולי דריפטיד, באַקט אַוועק, טריינג צו באַשיצן די פייַנט ס האַרב דרוק . און זײ האָבן דאָס אַף אים אַ װאָרף געטאָן, די דינאָזאַורן האָבן גענוצט זײערע טױסן און פֿאַנגען, צעבראָכן די טורעמס, אױסגעפֿלאָכטן די סעקטאָרן, צעטרעטן די מחיצות. די דזשייגאַנטיק שיף איז געהאלטן ביים שטארבן, אָבער די פאַנטאָם מאָנסטערס אויך באַצאָלט טייער פֿאַר צייַטווייַליק סאַקסעסאַז.
  אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש געזען; א ז דע ר שונא ט אי ז אינגאנצ ן אויסגעגאנגען , אריבערגעטראג ן זײנ ע צװ ײ לאנג ע שװערד ן או ן צוזאמע ן מי ט א קלײ ן אפטײלונ ג פו ן אויסגעקליבענע ר שונאי ם געגאלע ן צו ם שונא .
  כאטש זײן סקוואד האט זיך געאײלט אין א װאקום, פונקען האבן געשלאגן פון אונטער די כובען, האט דער פײער געציטערט.
  אַליאָשאַ האָט באַפֿוילן:
  - סארי ן אוי ף דע ר קיטשקא !
  דאָבריניאַ ניקיטיטש, מיט ריזיקירן פון לעבן, איז געווען פייטינג אויף די רעכט פלאַנג פֿאַר אַ לאַנג צייַט. זיינע רידער האָבן געדריקט צוריק די ספּייסשיפּס צעוואָרפן איבער פּלאַץ, אָבער זיי זיך געליטן לאָססעס. ספעציעל ווייטאג איז געווען צו קוקן אויף די שרעקליכע וואונדן, וואס זענען געברענגט געווארן אויף די מיידלעך דורך די פארשיידענע כלי-שחורה!
  אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש כאַקט אַוועק מיט יוגנטלעך לייַדנשאַפט. ע ר הא ט פארשטאנע ן א ז דע ר װארפ ן קע ן זײ ן דע ר טראפ , װא ס הא ט געבראכ ט דע ם דאמבע . און זיינע וואָריערז זענען אַ שליימעסדיק גלייַכן, שיין מענטשן און בעאַוטיעס, האַלב אַ מיידל מיט גאָלדען צאָפּ. די פאנצער איז עמברוידערד מיט גאָלד און טייַער שטיינער. און זיי קעמפן מיט העלדישקייט. איינער פון די בחורים איז געפאלן, באטראפן פון מיסילס, אן אנדער פערד האט געהאט אראפגעקלאפט די פיס, אבער האט זיך געשלאגן מיט יסורים, ארויסגעריסן מיט'ן מויל צו די ספּייסשיפּס. דע ר געפאלענע ר רײטע ר הא ט זי ך אונד ז געקעמפט . דאָס שײנע מײדל האָט זיך אָפּגעריסן דער קאָפּ, די גאָלדענע האָר האָבן ליכטיק געבליצט, און דאָס פּנים פֿון דעם קריגערײַ איז געװען פֿאַרקרימט פֿון אַ גרימאַסע פֿון װײטיק. נאך א זעלנערישע פיס זענען אראפגעלאזט געווארן, דאס מיידל האט אנגעהויבן ברוימען אין דריי שטראמען און א שטארקע טערמא-קרעזאן ראקעט - עקוויוואַלענט צו א קוואדריליאן באמבעס וואס זענען אראפגעפאלן אויף היראשימא - האט געלאנדעט גלייך אין איר סענסיטיוו מויל, מיט סאטן ליפן. קוואַדריליאָן (ביליאָן מיליאָן) היראָשימאַ דונערט אין אַ מיידל 'ס מויל מיט אַמאָל: אַ כייפּערקוואַזאַר, געשלעכט פּאַסירונג!
  ד י ריז ן האב ן געפרװו ט אומברענגע ן ד י רײטע ר אײנע ר אײנע ם װא ם האב ן ז ײ זי ך צוזאמענגענומע ן צוזאמענארבעט .
  צום סוף, איינער פון די גרעסטע דיינאַסאָרז געראטן צו דערגרייכן דעם רעאַקטאָר פון די פלאַגשיפּ הינטער-דרעאַדנאָוגט. דא האט פאסירט עפעס א שרעקליכע זאך. אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש האָט קוים געהאַט צייט צו באַפֿעלן:
  ― אַלע, טרעט אַװעק!
  אבער עס איז שוין געווען צו שפעט. עס האט אויפגעריסן מיט מאנסטראסען קראפט און אן אמת'ער קוואזאאר האט זיך אויפגעפלאקערט, אריינגעכאפט הונדערטער פאנטאמען און טויזנטער שטערן-שיפן. העליש סופּערנאָוואַ; אַ רויבדיק, פֿײַערדיק פּיראַנע האָט אײַנגעשלונגען פּלאַץ.
  דע ר קרוזער , פו ן װאנע ן דע ר היפערמארש ל הא ט אויסגעפיר ט באפעל , הא ט זי ך ברוטא ל געשאקלט .
  ראָקאָססאָװסקי האָט זיך אױפֿגעשטעלט, אָפּגעטרייסלט דאָס שטויב פֿון דעם צעבראָכענער הינטער־פּלאַסטיק און געשװאָרן. ער האט ארויפגעלײגט די האנט צום שטערן און האט א קויל געטאן
  ― דאָס פֿאָטערלאַנד איז אומגעקומען!
  - און פינף און אַ האַלב ביליאָן זעלנער, צוזאַמען מיט איר! - האט געזאגט דער שרעטל־מארשאל. - אָדער בעסער, נאָך מער!
  דער שרעטל האט פארגעשלאגן:
  - איז דען נישט צייט צו שפילן א רעטירעיד?
  דער היפּערמאַרשאַל האָט זיך צעוויינט:
  - דער טויט פון אַזאַ אַ גרויס סטאַרשיפּ ווי די פאטערלאַנד וועט צעלאָזן די גאנצע פאַרטיידיקונג. אָדער גאַנץ, עס ברענגט דיסקאָרד אין אונדזער אַרמיי. אפנים װעלן מיר זיך מוזן צוריקציען. כאָטש ניט, צוריקציענ זיך אין דעם פאַל וועט ווערן אַ גענעראַל פלי. מי ר דארפ ן קעמפ ן שטעטיק , הארציק ע או ן פאנאטיש .
  - װ י זײנע ן ד י װערמאכט ע אײנהײטן ? - האט זיך דער שרעטל־מארשאל געצערנט.
  ― דער, װאָס האָט געװוּנען, האָט בעסער געקעמפֿט! - האט ראקאסאװסקי געענטפערט. - אבער די פאנאטיזם האט נישט געראטעוועט די נאציס!
  - און מיר זאלן ניט געראטעוועט ווערן!
  ראָקאָססאָווסקי, טראָץ דעם טראַגעדיע פון דעם מאָמענט, האָט אַ וויץ באפוילן:
  ― אײנס, צװײ, דרײַ ― װישן די לאָמפּן!
  דער שרעטל־מארשאל האט פארגעשלאגן:
  - לאָמיר צעטיילן די אַרמיי אין צוואַנציק טיילן און זיך צורייסן אין אַלע ריכטונגען!
  ― און װאָס װעט דאָס געבן?
  - די פאנטאמען װעלן זיך צעטיילן! און ווען די פינגער פאַרשפּרייטן אויס, עס איז גרינגער צו ברעכן דיין פינגער! - דערפרייען (העלכע קלײנע קאָפּ), האָט געזאָגט דער שרעטל־מאַרשאַל.
  ראָקאָססאָווסקי, ריליסינג אַ שטראַל פון ליכט פון זיין נאָזל (אָפּזאָגן פון די כייפּערפּלאַסמיק סוויווע אין די באנייט מאַרך), האט געזאגט:
  - נו, לאָמיר פּרובירן צו צעשפּרייטן די פייַנט פאָרסעס! אין דעם שטאַט, עס וועט זיין מער שווער פֿאַר זיי צו קעמפן!
  דע ר היפערמארש ל הא ט געגעב ן קאמאנדע ן מי ט א שוידערדיק ן טעלעפאטיש ן אימפולס , באשטימ ט קאמאנדירן .
  אין דעם צייַט, מער ווי האַלב פון די סטאַרשיפּס פון הייליק רוסלאַנד זענען געהרגעט. אי ן דע ר זעלבע ר צײ ט אי ז ד י פאנטאמען־ארמ ײ שטארקע ר פארקלענער ט געװארן . די טרופּס פון גרויס רוסלאַנד זענען ברוטאַל באַטערד. אלעקסאנדער דער גרויס, געזען דעם פייַנט ס מאַנוווער: באפוילן!
  - גלייך אַלאַקייט אַ שטאַרק רעזערוו אין די הינטן! מיר וועלן שלאָגן די שונאים שטיק פֿאַר שטיק!
  דער מכשף אָקסאַנאַ האָט אים געזאָגט:
  - אונדזער נצחון איז בלויז אַ ענין פון צייט! נאָר טאָן ניט מאַכן אַ טאַרעראַם!
  דע ר קאמ ף אי ז אריבערגעגאנגע ן אי ן א נײע ר פאזע , װ ו ד י איניציאטױ ו הא ט אינגאנצ ן געהער ט צ ו גרויס ן רוסלאנד . אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש געפרוווט צו קאָואָרדאַנאַט די אַקשאַנז פון זיין טרופּס, אָבער די שלאַכט איז געווען ספּאַנטייניאַסלי. אמת, די שיידז וואָס זענען געשטאַלט דורך די סילאַוועץ געמאכט עס מעגלעך צו ויסמיידן שיסערייַ יעדער אנדערער. אבער אין ענג באַטאַלז, מאל אפילו אונדזער אייגן מענטשן גאַט עס. אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש אַליין פאַרפאַלן איין אָרעם, ער איז געווען ווייטיקדיק, אָבער אַ אַסיסטאַנט באַנדאַדזשד די גליד.
  ― װאָס, חניבעל איז געװען אײן אױג, און איך בין אײן אַרמד!
  מאַרקיז אַנדזשעליקאַ ינקעראַדזשד (איר פאנצער איז גאָר צעבראכן אונטער די קלאַפּן פון די שעדיקן ראַדיאַציע. בלויז אַ קורץ רעקל קוים באדעקט די לוקסוס היפּס פון אַ מאַסקיאַלער, פאַרפירעריש וואָריער, טראָץ די ווונדז).
  - אָנווער פון אַ האַנט; נאָר אַ גרויס אָנווער - אָנווער פון גייַסט - ירעפּעראַבאַל!
  - די מכשפים װעלן מאכן א צװײטן! - האט אלישא געענטפערט, שאקלענדיג מיטן קאפ. "איר קענען נישט ברעכן מיר אַזוי לייכט!" מיר וועלן דורכפירן אַ שנעל באַפאַלן. נאָר צו רעכענען די הויפּט קאַמאַנדער. ווו איז דער פאַרשילטן ראָקאָססאָווסקי?
  אָקסאַנאַ האָט געזאָגט:
  - אויב משפטן לויט די שפע פון אינפֿאָרמאַציע און פאַרשידן גראַוויטי ינטערסעפּשאַנז, ער איז אין אַז גרופּע פון סטאַרשיפּס. איצט איר וועט זען איר אין ברוין ליכט.
  אַליאָשאַ פּאָפּאָוויטש האָט געפּרוּווט צוקלײַבן זײַנע זעלנער, ער האָט געהאָפֿט אונטערצושטיקן דעם קאָמאַנדיר. ד י רײטע ר האב ן זי ך צוזאמענגעקליבן , ד י דינאזאורים . דאָ איז איינער פון די צוואַנציק דיטאַטשמאַנץ פון סוויאַטאָראָססיאַ וואָס זענען געווען אונטער באַפאַלן פון די רעזערוו פון אלעקסאנדער דער גרויסן. מע ן הא ט אי ם גיך א צעטרעטן . עס מיינט אַז די טאַקטיק פון באַזונדער קאַמבאַט האט נישט באַרעכטיקן זיך. אָבער ווי קאַפּאַבלאַנקאַ האט געזאגט: אין אַ שלעכט שטעלע, אַלע מאָוועס זענען שלעכט!
  קאָנסטאַנטין ראָקאָססאָווסקי האָט געגעבן אן אנדער באַפעל:
  - איצט ריגרופּע!
  ווי אויב באַזונדער טענטאַקאַלז זענען קאַמפּרעסט, באַזונדער גרופּעס אנגעהויבן צו קאַנווערדזש אין אַ איין סיסטעם. אַזאַ מאַנוווערינג האָט אונדז דערלויבט צו געווינען צייט, אָבער נישט געקענט פאַרקערט די סיטואַציע.
  וולאדימיר קאַשאלאָטאָוו האָט געקעמפט ווי אַלע אַנדערע: פראַנטיש מיט פאַנאַטיזם. ער האט קיינמאל נישט געטראכט אז ער קען שטארבן. אדער בעסער געזאגט, ער האט שוין אזויפיל מאל געקוקט דעם טויט אין די אויגן, אז גארנישט האט אים געקאנט דערשרעקן! מע ן הא ט געװוינ ט דע ר קאמ ף , ד י מידקײט ן הא ט שוי ן ארײנגעשטעל ט או ן דע ר װיל ן אי ז געװע ן א ז דא ס זאל ן זי ך ענדיק ן װ י שנעלע ר מעגליך .
  אַזוי ער איז אריין אין שלאַכט מיט זיין פרייַנד עראָלאָק, זיי מאַנוווערד פֿאַר אַ בשעת, פייערד צוריק, און דעמאָלט אפגעשיידט.
  וולאדימיר קאַשאַלאָטאָוו האט עטלעכע מאָל פייערד, אָבער רעכט צו אַקיומיאַלייטיד פסיכאלאגישן מידקייַט, ער איז געווען ניט ביכולת צו שלאָגן. דע ר שונא ה אי ז אוי ך געװע ן זײע ר אויסגעמאטערט . אין אַלגעמיין, עס איז אוממעגלעך צו פאַרגלייַכן די "ווירטואַל" מיט אַ פאַקטיש שלאַכט. נאָך, אין טריינינג, קיין ענין ווי ווייטיקדיק עס איז, איר וועט ניט זיין געהרגעט, אָבער אין שלאַכט איר קענען שטאַרבן אין קיין מאָמענט. דאָס מיינט צו ווערן אַרויסגעוואָרפן פֿאַר די מאָטהערלאַנד.
  פילע סטאַרשיפּס זענען דאַמידזשד, רובֿ שיפן פאַרפאַלן טאָווערס, גאַנץ סעקטאָרס און אָפּטיילן. עטליכע צענדליגער ביליאנען איינזיצעטע טעטראפלאנען אליין זענען אראפגעשאסן געווארן.
  דער יונגערמאַן האָט אָנגעהויבן דעם כאַלאָגראַם, פּרוּווט זיך פֿאַרבינדן מיט זײַנע פּאַרטנערס. א שײנער מײדל האט זיך באװיזן. די מיידל געפרעגט וולאדימיר:
  ― װאָס ביסטו אַזױ טרויעריק?
  ― איך בין גאָר איבערגעשראָקן! לכאורה איז היינט אויסגעמיטן געווארן דער שיעור פון חרובֿע שונאים.
  האָט דאָס מיידל געענטפערט:
  - זיי נישט באזארגט! שיסן די אָרעמע אָנעס! אָדער טאָן איר פילן נעבעכדיק פֿאַר זיי?
  - עס איז נישט אַז עס איז אַ שאָד, אָבער עס איז עפעס סקערי! - האָט וולאַדימיר געענטפערט. - געפיל פון פארביטערונג אויף די ליפן!
  - לאמיר זיך צוזאמען אין דעם פאל קעמפן! נאָר ימאַדזשאַן: איך און איר; איין פירמע!
  דער בחור האט מיטגעזונגען:
  - דו און איך; איין פירמע!
  די קול פון די מיידל איז געווארן פיל העכער:
  - יעדער ים פון כיין!
  - דו און מיר!
  - דער כבוד פון אונדזער מוטערלאַנד איז הייליק! מיר וועלן צעשטערן אַלע די שונאים!
  - איך בין נישט קעגן אַ גראָז! איך ווילן צו עסן פּיעס!
  דער בחור און די מיידל האבן געלאכט; נאָך וואָס די שיינקייט מיט אַ זיבן-קאָליר כערסטייל (די קאָליר פון די רעגנבויגן איז זייער מאָדערן) סאַגדזשעסטיד:
  - לאָמיר באַפאַלן אין פּערז, מיר קענען טאָן עס בעסער!
  - פּערד מיט! וואָס מיטל איר זענט אויף פייַער!
  דער קריגער האט געלעקט אירע ליפן:
  ― קװאַסאַר! דו זאלסט נישט לאָזן די פאָטאָ ייַנבראָך!
  פייטינג צוזאַמען איז שטענדיק מער שפּאַס: וולאדימיר מסכים מיט די לידער פון די אלטע פּאָעט:
  עס איז שלעכט ווען אַ מענטש איז אַליין
  און מען קען נישט ווערן אַ העלד אַליין!
  יעדער סטאָלוואָרט איז זיין בעל,
  און אַפֿילו שוואַך אָנעס, אויב עס זענען צוויי!
  ז ײ זײנע ן ארײ ן אי ן קאמ ף או ן ערשט ן אל ץ אי ז גוט , אײנע ם נאכ ן צװײט ן האב ן ז ײ אראפגעשאס ן דרײ ע טעטראפלאנען . ז ײ האב ן דא ס שײנ ע געטא ן , אפיל ו חן־חנדי ם או ן גרעםטלעך . וולאדימיר האט געפילט ינספּייערד דורך די פּאָעט-פייטער. אבע ר דא ן הא ט זי ך געטראפ ן א זאך , װא ס אי ז געװע ן כמע ט אומבאהאל ט אי ן אז א מלחמה . זיין שוטעף איז געווען שלאָגן דורך מיני-פּרעאָן טשאַרדזשיז. ם׳איז געװארן אזא בליץ, װי א נאדל װאלט געשטעקט אין פלאץ, און א מאמענט האט זיך באװיזן א ליכטיקער טראפ בלוט. דערנאָך אַ פייַכט וואַקוום שמאַטע האָט עס רחמנותדיק אָפּגעווישט. די גרעסטע טראַגעדיע אין דעם קורץ לעבן פון אַ יונג פייטער! אַ שיין מיידל, מיט וועמען דאָס יינגל איז געווען ביכולת צו ווערן פריינט, און אַפֿילו זיך אַרוישעלפן מיט עראָטיש פאַנטאַסיז: זיי קלאַפּן אים אַראָפּ ווי אַ פליג! אַזוי פיל אַז זי האט נישט אַפֿילו האָבן צייַט צו אַרויסוואַרפן.
  וולאדימיר האט טאקע געוואלט שרייען און וויינען. ער האט געהאט א שווערע צייט דאס אונטערדריקען אין זיך, אבער די געפילן האבן אויסגעבראכן.
  - מלחמה זאָל זיין פאַרשילטן! זי איז אַ שלעכט דאַמע און אַ הור!
  דער יונגערמאן איז אין פארצווייפלונג אפילו געגאנגען צו ראמען. צו סוף ווי נעסטערט. דער ערשטער צו פירן די באַראַן. א צארן אטאקע איז נאכגעגאנגען. אבער דער שונא האט וויכטיג געהאט שוואכערע נערוון. אַמאָל ווידער, גורל איז געווען אויף וולאדימיר ס זייַט. דע ר שונא ה הא ט זי ך אפגעװיקל ט או ן אי ז אראפגעשאס ן געװארן . אזא דערפאלג האט עטוואס בארואיקט דעם בחור.
  - און איך געדאַנק עס וואָלט זיין שוואַרץ לאָך!
  די סוויאַטאָראָססיאַ פליט איז געווען שווער געדריקט, עס איז געווען קלאר געהאלטן ביים שטארבן, עס איז געווען קיין האָפענונג אויף ישועה.
  קאָנסטאַנטין ראָקאָסאָווסקי האָט געקלאַפּט מיט די פֿינגער: פֿאַר אים האָט זיך פֿאַרשטאַנען אַ צוואָנציק פֿאַסער שטראַל־ביקס:
  ― װאָס באַפעלסטו, קאָמאַנדיר! - האט דאס געװער געזונגען!
  - זייט גרייט צו דיסינטאַגרייט דיין גוף אין קיין מאָמענט!
  ― איך פאָלגן! כאָטש איך מוזן וואָרענען איר אין דעם פאַל, איר וועט פאַרלירן די פיייקייַט צו געניטונג באַפֿעל!
  ― איך גײ מער נישט!
  ― װאָס איז מיט פֿאַראַנטוואָרטלעכקײט?
  - פֿאַראַנטוואָרטלעכקייט? ― האָט ראָקאָסאָווסקי געטראַכט: ― איך װײס ניט! בלויז אַ נס קענען ראַטעווען אונדז, און עס זענען קיין מיראַקאַלז אין די אַלוועלט!
  דער שרעטל־מארשאל האט באַמערקט:
  - אין ינטערוניווערסאַל פּלאַץ: מאל עס זענען דערשיינונגען וואָס זענען שווער צו דערקלערן. זיי קענען ניט זיין גערופן עפּעס אַנדערש ווי אַ נס פון די אַלוועלט. איר האָט מיסטאָמע געהערט פון די?
  - איך האב געהערט! אבער עס איז נאַיוו צו רעכענען אויף דעם!
  - ווער ווייסט! מיר עלווז זענען זייער שפּירעוודיק צו פּאַראַנאָרמאַל ינפלואַנסיז און פאַרשידן דיזאַסטערז. איך פילן ווי עפּעס קומט צו אונדז!
  ראָקאָססאָווסקי האָט געשאָקלט מיטן קאָפּ:
  - עס איז מעגלעך, נאָר אַן אילוזיע!
  ― נײן, קוק! ס'איז שוין דא!
  אין דעם מאָמענט טאַקע געטראפן עפּעס ויסערגעוויינלעך! די שיסעריי איז טייקעף אומגעקומען און אן אומבאקאנטע קראפט האט אויפגעכאפט די סטארשיפּס און פאנטאמען. פאָלגן אַן אומבאַקאַנט שטופּ, די שיפן און גאָוס ראַשט אין פאַרשידענע אינסטרוקציעס. ע ס אי ז געװע ן אומפארקלערט , װ י אומפארשטענדלעך , הא ט ד י גיגאנישע ר באב ע יאגא , געשפאנ ט אי ר בעזעם , צעװארפ ן ד י קעמפנדיק ע ארמאד ן אי ן פארשײדענ ע ריכטונגען . דא ס אי ז געשע ן גיך , ד י ליכטי ק הא ט זי ך מיטאמא ל צעשלאגן , אבע ר גליי ך אי ז דע ר דרוק פו ן דע ר באװעגונ ג געװע ן קלײנ .
  וולאדימיר אויך פּעלץ ווי ער איז געווען פּיקט אַרויף, ווי אַ לייַדנשאַפטלעך ווייַבלעך אַרומנעמען. עס האט אפילו געשמעקט מיט די טייערסטע פארפום. דער בחור האט אפילו געמורמלט:
  - אט איז א לאפא!
  און דעמאָלט עס געווארן טונקל! עס איז זייער טונקל, איר קענען נישט אפילו זען די געוויינטלעך שייַנען פֿאַר אַלע מעטאַלס. ניט אַ איין פאָטאָן, אנדערע טייפּס פון כוואליעס אויך פאַרשווונדן. דער מענטש אויג פון דער צוקונפֿט אַלאַוז אונדז צו ויסטיילן צווישן די לאָנגעסט און הינטער-קורץ כוואליעס, ינפרערעד און אַלטראַווייאַליט ראַדיאַציע, גאַמאַ כוואליעס, און מיקראָ-גאַמאַ כוואליעס, ווי אויך פאַרשידן טייפּס פון וואָס כייפּערפּלאַזמאַ גיט אַוועק. אמת, אין באַזונדער ינטענסיטי, די אויג איז נאָך נישט אַמניפּאַטאַנט, אָבער אַ ספּעציעל מיטל איז געבויט אין עס.
  און אַזוי גאַנץ פּוסטקייט. וולאדימיר האט געזאגט:
  "אפשר איז דאָס וואָס די גיהנום קוקט ווי!" כאָטש וואָס קענען זיין פארשטאנען איז טויט און טויט אין כייפּערפּלאַסם.
  אין דער זעלביקער צייַט, דער גוף איז געווארן אַזוי ליכט און לופט! וולאדימיר פּעלץ פיל בעסער, מידקייַט פאַרשווונדן, און זיין נשמה איז געווארן מער פריילעך.
  - דאָס איז עפּעס ספּעציעל! אפֿשר איך פליען צו הימל, פֿאַר גרויס קעמפער! כאָטש בין איך ווערט צו ווערן גערופן גרויס?
  פּלוצעם, אין דער אַבסאָלוט פינצטערניש, אַ שייַנען, אַזוי ומגעוויינטלעך, ניט ענלעך עפּעס אַנדערש! רובֿ פון אַלע, אַזאַ אַ שפּיל פון שיידז ריזעמבאַל גאַמאַ ראַדיאַציע, אָבער דאָ עס געווען אַז עס זענען כוואליעס וואָס זענען קירצער אין קייט. וולאדימיר געדענקט היפּערפיסיקס ווען סופּערוויק ינטעראַקשאַנז זענען דיסקאַווערד. זיי געמאכט עס מעגלעך צו מאַכן פראַקשאַנאַל מעזשערמאַנץ, ווען נישט דרייַ-דימענשאַנאַל, אָבער פֿאַר בייַשפּיל צוויי און אַ האַלב. און דאָס גיט נאָך אַפּערטונאַטיז. און אין דער באַוועגונג און צעשטערונג פון ענין צוזאַמען מיט די דיסינטאַגריישאַן פון פּלאַץ. נעמען פֿאַר בייַשפּיל: דער פּרינציפּ פון אַ פּראַטעקטיוו האַלב-פּלאַץ פעלד - אויב עס זענען נישט פֿאַר די ספּעציעל ראַדיאַציע וואָס ברענט דורך דימענשאַנז, איר קענען דערגרייכן גאַנץ ינוואַלנעראַביליטי. אין אַלגעמיין, די מאָדערן פיזיק איז גאָר נישט וואָס עס איז געווען אין אַ צייַט ווען מענטשהייַט איז געווען קאַנפיינד צו איין פּלאַנעט. זייער קאָמפּליצירט און מאַלטיפאַסאַטיד. װאָס פֿאַלט אונטער אַזאַ שײַן? וואָס איז ספּעציעל וועגן אים?
  - דאָס איז אַ מלאך פייער! - האט וולאדימיר געשושקעט. - אפנים איז שוין נאנט דער הימל.
  דערווייל איז עס געווארן ווארעמער, און אין דער שטראלונג האבן זיך באוויזן אנדערע קאלירן און שאטנס.
  די ווייטיק ווייטיק אין מיין טעמפלען זענען אַוועק, און איך געשמעקט וויילאַץ.
  - און עס איז פיל בעסער! עס איז ווי אַ כייפּערקעראַנט אין די קאָפּ! ד י קעמפ ן זײנע ן געװאר ן שװאכער , ד י באװעגונ ג הא ט זי ך אפגעשטעלט .
  א קול האט געהערט, אָדער גאַנץ אַ פארוואנדלען טעלעפּאַטיש שטופּ פון אלעקסאנדער דער גרויס:
  - אַלעמען, טוישן ליין!
  וולאדימיר האט געפרואווט קאנטראלירן דעם טעטראפלאן. די באָקסינג מאַשין מיינט צו זיין אין אַ שטופּ. ניט געקענט רירן. דער גוף באוועגט, אָבער דער פייטער טוט נישט.
  עס מיינט אַז אנדערע סטאַרשיפּס זענען בלויז טויגעוודיק פון דריפטינג אין אַ וואַקוום. מיליאַנז פון שיפן פון אַלע טייפּס פראָזע. ס׳אי ז געװאר ן חידושדיק . וולאדימיר איז ארויסגעפלויגן פון טעטראפלאן: כאטש ער האט זיך געקענט רירן.
  אלעקסאנדער דער גרויסער דערקלערט:
  ― דער שלאַכט איז פֿאַרענדיקט! טראָץ די אָוווערוועלמינג נומעריקאַל העכערקייַט פון די פייַנט, מיר וואַן!
  די זעלנער האבן אויסגערופן איינשטימיק און פרייליך:
  - כבוד צו גרויס רוסלאַנד!
  - דע ר װיל ן פונע ם קײסער !
  אַדלי גענוג, רובֿ פון די פאַרריכטן ראָובאַץ זענען אַפּעריישאַנאַל. באַוועגלעך מעטאַל אַגגרעגאַץ סטאַק אַרום די מערסט דאַמידזשד סטאַרשיפּס. דער רעסטעריישאַן פּראָצעס האט אנגעהויבן.
  אלעקסאנדער דער גרויס, מיט די הילף פון שטאַרק עלעקטראָניק, אנגעהויבן צו סאַכאַקל רעזולטאטן; קאָמפּיוטערס אינסטאַלירן אין אַלע פונקטן געמאכט עס מעגלעך צו רעכענען די לאָססעס מיט די אַקיעראַסי פון איין מענטש אָדער יחיד. ווי עס האָט זיך אַרויסגעוויזן, זענען זיי געווען גאַנץ גרויס.
  די אַרמיי פון גרויס רוסלאַנד האט יריטיוואַבלי פאַרפאַלן זיבן הונדערט פינף און צוואנציק ביליאָן, דריי הונדערט פיר און זיבעציק מיליאָן, 91 טויזנט, פיר הונדערט און זעכצן לעבעדיק יחידים, ביידע מענטשן און אַלליעד ראַסעס. דערצו: עלף טריליאן, זעקס הונדערט זיבן און דרייסיק ביליאן, אכט הונדערט דריי און צוואנציג מיליאָן, פיר הונדערט פינף און פערציק טויזנט, הונדערט זעקס און פערציק ראָובאַץ און קייבערנעטישע מעקאַניזאַמז. און אויך זיבן און פופציק מיליאן, דריי הונדערט דריי און זעכציג טויזנט, צוויי הונדערט און זיבעצן שטערן-שיפן פון פארשיידענע טיפן, נישט גערעכנט טעטראפלאנען.
  - אָבער, אַ פּלאַץ! - האט אלעקסאנדער דער גרויסער געזאגט. - מיר האָבן געליטן היפּש שאדן! ווען האבן מיר אנגעהויבן ציילן וואונדן? ציילן אייערע חברים!
  האָט דער שרעטל מאַרשאַל באַמערקט:
  - און אַז ס ניט קאַונטינג פאַנטאַמז. א סך פון די בחורים זענען אויך פארניכטעט געווארן!
  האט דער גרויסער קאמאנדיר פון דער אלטקייט געזאגט פרייליך:
  - אבער פיל מער שונאים זענען געפאלן!
  די אומבאהאלטענע פארלוסטן פון דעם שונא האבן זיך באטראפן: טריליאן אכט הונדערט פיר און פופציג ביליאן, זעקס הונדערט דריי און דרייסיג מיליאנען, צוויי הונדערט פינף און פערציג טויזנט, ניין הונדערט און אכצן לעבעדיקע יחידים - מענטשן און זייערע בונד. נייַן און פערציק טריליאַן, פינף הונדערט נייַנצן ביליאָן, צוויי הונדערט זעקס און פופציק טויזנט, הונדערט זיבן און פערציק ראָובאַץ און סייבערנעטיק מעקאַניזאַמז. און אויך הונדערט און דריי און פערציק מיליאָן, פיר הונדערט דריי און זעכציק טויזנט, און זיבן הונדערט זיבן און אַכציק שטערןשיפּס, ניט גערעכנט טעטראַלעץ.
  אלעקסאנדער דער גרויסער האָט געזאָגט:
  - און די שאַנסן ויסקומען צו זיין אין אונדזער טויווע!
  דער שרעטל־מארשאל האט זיך געכאפט און געענטפערט:
  - יא , א דאנ ק דע ר מיליטע ר פו ן פאנטאמען , אלײ ן װאלט ן מי ר פארלוירן . און דעמאָלט די אָנווער פאַרהעלטעניש איז געווען פיל ערגער.
  אלעקסאנדער דער גרויס האָט געזאָגט:
  - די ערגסט פאַרהעלטעניש איז די אָנווער פון טעטראַלעץ. מיר האָבן פאַרלאָרן בעערעך נייַן און דרייסיק ביליאָן, די פייַנט זיבן און זעכציק! וועגן איין און אַ האַלב מאל!
  דער שרעטל מארשאל האט דערקלערט:
  - דאָס איז ווייַל קליין שיפן געליטן ווייניקערע לאָססעס פון די קאַמבאַט יפעקץ פון פאַנטאַמז. נו, די טריינינג פון אונדזער טרופּס און וועפּאַנז זענען בעערעך די זעלבע!
  - אבער די קאמאנדירן זײנען אנדערש! - האט מאקעדאנסקי געמורמלט.
  דער שרעטל האט א שאקל געטאן מיטן קאפ:
  - ראָקאָססאָווסקי איז אַ בוילעט סטראַטעג! אמאל האט ער פארגעשלאגן צו אטאקירן די דייטשן מיט טאנקן דורכן אומנעטריבעלעכן זומפ פון פאלעסיע.
  ― װאָס פֿאַר אַ נס! איך פּרובירן אַלע די צייַט צו שלאָגן די פייַנט אומגעריכט. געדענקט מיין יאָגעניש דורך דער מדבר. אָדער אַ ראַונדאַבאַוט מאַנוווער קעגן מלך דאַריוס, מיט אַקסעס צו די הינטן!
  - איך ווייס דאס! אבער אַ טאַנק, ספּעציעל אין אלטע צייטן, איז נישט אַ פערד. איר קענען נישט שלעפּן אים אַזוי לייכט!
  אלעקסאנדער האט מיט פאראכטונג געשאקלט מיטן קאפ:
  - איך באפוילן מיין אַרמיי ינדיפּענדאַנטלי, און ראָקאָססאָווסקי איז געווען סטאַלינס זעקס. אפיל ו זײנ ע פאליאק ן האב ן ניש ט געפעל ט זײנ ע לאנדסמאנשאפ ט או ן ז ײ האב ן אי ם געצװונגע ן אפצוטרעט ן פו ן דע ם פאם ט פו ן דעפעצי ע מיניסטער .
  דער שרעטל־מארשאל האט זיך א גריימאצ געטאן:
  - אומדאנקבארע ברוטעס! דאָס איז אָבער נישט געווען אַן איניציאַטיוו פֿון דעם פּוילישן פֿאָלק, נאָר פֿון יחידים פּראָ־מערבדיקע קרייזן, וואָס זענען געשטיצט געוואָרן דורך די סי־איי־עי און אַנדערע טעראָר־אָרגאַניזאַציעס.
  - זאל זיין! כרושטשעוו איז געווען אַ שוואַכער און האָט נישט געקאָנט אומקערן סדר אין זײַן אייגענעם לאַגער. - אלעקסאנדער מוקדון האט א שאקל געטאן מיטן קאפ, די גריווע פון קופערנע האר האט זיך געדרײט באװעגט.
  דער שרעטל־מארשאל האט פארגעשלאגן:
  - לאמיר קודם באלוינען די ווערטע!
  - דער קייסער און דער קאָמפּיוטער וועט טאָן דאָס, ווי שטענדיק, איך נאָר האָבן די רעכט צו רעקאָמענדירן!
  טאַקע דאָס זענען די כּללים, אָביעקטיוו עלעקטראָניק דיסיידז ווער איז ווערט און וואס איז נישט ווערט. אין באַזונדער, סייבער רעקאָרדינג אַלאַוז ווער עס יז צו קענען צו באַשרייַבן זייער עקספּלויץ אין דעטאַל. אין איין מאָל, עטלעכע פיץ פון די גרויס פּאַטריאָטיק מלחמה געפֿירט אַ פּלאַץ פון סיכסעך. שפעטע ר הא ט מע ן א ס ך פו ן ז ײ דערקענט , װ י װײט . עס זענען נאָך פילע וויכוחים געגאנגען אויף. טאַקע דער פּיאָניר גאָליקאָוו האָט אין שלאַכט אומגעבראַכט אַכט און זיבעציק פאַשיסטן. (און בעת אַן אמתן שלאַכט אין דער צווייטער וועלט־מלחמה איז ניט מעגלעך צו ציילן די צאָל דערהרגעטע. דו ביסט נישט דער איינציקער וואָס האָט געשיסן, און אַפֿילו אויב אַ דײַטש איז געפֿאַלן, איז ער ניט דאַווקע דערהרגעט געוואָרן! אפֿשר האָט ער זיך נאָר געלעגן!) . זיי האָבן אויך געטענהט וועגן פּאַנפילאָווס מענטשן, צי עס איז געווען אַ שלאַכט אָדער נישט, ווי פילע טאַנגקס זענען פאַרפאַלן. פאַשיסטישע העלדן מאַכן אויך צווייפל. למשל, איין אַטאַק-פּילאָט האָט פֿאַרצערט פֿינף הונדערט פֿיר און דרײַסיק סאָוועטישע טאַנגקס, פֿאַר וועלכע ער איז באַלוינט געוואָרן מיט אַן אײַזערנעם קרײַז מיט בריליאַנטן און גאָלדענע דעמב־בלעטער. און אויך אַ גאַנץ זאַמלונג פון אַוואַרדס! עס איז עפעס שווער צו גלויבן אין דעם, און אין דעם פאַקט אַז איר קענען צעשטערן 144 טאַנגקס מיט אַ פּשוט טאַנק. אויך גלייבן! מע קאָן זיך אויך טענהן וועגן דעם שוואַרצן "שטן", וועלכער האָט פֿאַרניכטעט פֿיר הונדערט סאָוועטישע און פֿינף אַמעריקאַנער ערקראַפט! דאָס הייסט, עטלעכע האָבן אויסגעפֿרעגט די סאָוועטישע עקספּלויטן, אַנדערע פֿאַשיסטישע דערגרייכונגען.
  אין קיין פאַל, וולאדימיר קאַשאַלאָטאָוו זאָל זיין גענוג באַלוינט. אין דאנקבארקייט פארן געוואונען קאמף איז אפגעהאלטן געווארן א באנקעט, נאכדעם זאל פארקומען די אויסרעכענונג פון די פרייז.
  וסואַללי זעלנער טאָן ניט עסן, זיי קאָרמען אויף כייפּערפּלאַסמיק ענערגיע אָדער סופּערקוררענט.
  איצ ט האב ן ד י איבערגעבליבענ ע זעלנע ר זי ך צוזאמענגענומע ן אי ן ספעציעלע ר פאלאצן , אדע ר בעסערע ר זאַלן . וועגן און זיי זאָל זיין טייַער - סייבערנעטיק טישן! די מערסט מעהודערדיק סאַלעקשאַנז! וולאדימיר קאַשאַלאָטאָוו האט צו עסן עסנוואַרג פֿאַר די ערשטער מאָל אין זיין לעבן. ער האט נאך קיינמאל נישט געגעסן! אין אַלגעמיין, דאָס איז אַזאַ אַ ומגעוויינטלעך זאַך צו עסן! געפינען אויס וואָס עסנוואַרג איז! וועגן דעם האָט ער אַ סך געלייענט, אַפילו געפּרוּווט קײַען האָלץ (דעמב, נעצבוים און גאָט ווייסט וואָס נאָך!): דאָס לעצטע האָט ער אָבער ניט געפֿעלט. טאַקע: וואָס איז פייַן, דיין מויל איז פול מיט דרעק, און רויך גיסט אויס פון דיין אויערן. פריש!
  דער זאַל וווּ די זעלנער האָבן זיך צוזאַמענגעקומען איז געווען ריזיק און האָט געקענט אַרײַנזעצן אַ מיליאָן מענטשן. יעדער זעלנער האט אַ באַזונדער טיש. ווען קאַשאלאָטאָוו האָט זיך געזעצט ביי אַן ענלעכן טיש, האָט זיך באַוויזן אַ פאַרביק כאַלאַגראַם (אַ כייבריד פון אַ מיידל און אַן אַנאַנאַס מיט דריי בריסט: איין אָפּל איז גאָלד, די אנדערע איז רובין, די דריט איז סאַפייער):
  - מיר זענען צופרידן צו באַגריסן איר, שטערן זעלנער! איר ויסקומען צו פאַרפירן נאָרמאַל עסנוואַרג?
  וולאדימיר האט געענטפערט פארשעמט:
  - צו זיין ערלעך, איך טאָן ניט אפילו וויסן וואָס עס איז! פארוואס עסן סייַ ווי סייַ! נאָך אַלע, דאָס איז ומנאַטירלעך! מיר זענען נישט נאַריש פּרימאַטעס!
  דאס מײדל האט געפלאצט מיט די נאקעטע פיס:
  - צו פילן די פאַרגעניגן! הנאה גוט עסנוואַרג און ווייַן! נאָך אַלע, אַרייַנלאָזן עס, זענט איר טשיקאַווע?
  וולאדימיר קאַשאלאָטאָוו האָט מסכים געווען:
  - יא ! נאך מער! דאָס איז דער ערשטער מאָל צו דערפאַרונג אַזאַ אַ פּראָצעס! ווי גלייבן! ספּעציעל אויב מיר עסן די עסנוואַרג קאַלעקטיוולי.
  - אַזוי הנאה עס! ― האָט געענטפֿערט דער כאַלאָגראַם, דער היבריד פֿון אַן אַנאַנאַס און אַ מײדל האָט זיך אָנגעהויבן שפּילן מיט פֿיל־קאָלירטע ניפּלען. אין אירע הענט האָבן געפֿינקלט האַקן אין דער געשטאַלט פֿון פֿאַרביקע פֿײגעלעך.
  אויף וולאדימיר ס רעכט האַנט: געזעסן אַ הויך און זייער שיין מיידל. אין אַלגעמיין, אַלע די גערלז אין דער וועלט זענען פלאָלאַס, אָבער דאָס איז עפעס ספּעציעל העל. עס האט אַזוי פיל פינקלען און כיין. דער יונגער סאלדאט האט אויסגעשטרעקט צו איר די האנט:
  - וולאדימיר !
  - אלפאראיא ! ― האָט געענטפֿערט דאָס קריגערישע מײדל, אַ שמײכלענדיק (נו, די צײן, אַן אמתער אוצר). - עס איז זייער פייַן צו טרעפן איר, אויסערדעם, איך געהערט אַז איר ויסטיילן זיך אין די לעצטע שלאַכט! יונגע העלד!
  ― מיר זײַנען אַלע העלדן! - האָט וולאַדימיר געזאָגט. - אי דו אי איך! יעדער וואס איז געבליבן לעבן איז א העלד, און יעדער וואס איז געפאלן איז א צווילינג!
  עלפארייַאַ, פּלייינג מיט איר וויעס, מסכים:
  ― אַװדאי! אי ך הא ב זי ך אוי ך אויסגעצײכנ ט אי ן דע ם קאמף , או ן אי ך הא ב א שאנס , צ ו װער ן א אפיציר . ווי געזונט ווי איר.
  - אין דעם פאַל, מיר וועלן האָבן לעבעדיק מענטשן אונטער אונדזער באַפֿעל, און דאָס איז אַ גרויס פֿאַראַנטוואָרטלעכקייט! ניט בלויז איר ריזיקירן דיין אייגן לעבן, אָבער אויך עמעצער אַנדערש ס!
  - ריכטיג, יינגל! איר טאָן ניט אפילו וויסן! אויב איר שרויף אַרויף, איר פאַרלירן! עס איז געווען שטויב און אַ זעץ! - האָט עלפראי זיך געוויצלט מיט גראַם.
  ― װי אַזױ האָט איר זיך אױסגעצײכנט?
  - איך האָב אַקסאַדענאַלי שלאָגן אַ קרוזער! טוט דאָס יבערראַשן איר? "די מיידל איז געווען בלומינג אַלע איבער, מיט פרייד."
  - אין קיין פאַל! איך אליין האב פארניכטעט א גראנד דעסטרויער מיט א זייער פשוטן, כמעט קינדערישע קונץ!
  - קינדער ? - די קאָליר פון די וואָריער ס ייבראַוז געביטן.
  - נו, אפֿשר זייער פּאַשטעס געקויפט זיי! וואס הערט זיך ביי דיר? - האָט דער בחור געריבן די באַק.
  - כ׳האב געזען א געלעגנהײט אראפצושיסן און אראפשיסן! אַלץ איז געווען קאַפּטשערד אין אַ סייבער רעקאָרדינג, אַנדערש זיי וואָלט נישט גלויבן אונדז! - אלפאראיא האט אפילו אראפגעלאזט איר קול צו א שושקען.
  - מענטשן אָפט טאָן ניט גלויבן גוט זאכן! כאָטש איצט עס איז אַ ענין פון טעכנאָלאָגיע, נישט אמונה. - האָט וולאַדימיר אַ שמייכל געטאָן.
  די מוזיק האָט זיך אָנגעהויבן שפּילן, און אין צענטער פֿונעם סטאַדיאָן האָבן נאָקעטע מיידלעך און ייִנגלעך געטאָן אַ טאַנצן. אַזוי פריילעך און עראָטיש. סיימאַלטייניאַסלי רירנדיק און דייווערדזשינג. אַקראַבאַטיק עקסערסייזיז געווארן מער און מער קאָמפּליצירט און פּראָטים. ד י מײדלע ך האב ן זי ך צעקלאפ ט ד י נאקעט ע פיס , געשפרונגע ן הויך , געמאכ ט עטלעכ ע זאמער ס או ן זי ך געדרײט . עס איז געווען אַזוי יקסייטינג און שיין. קערפערס צוגעבונדן און אנרוואלד!
  וולאדימיר האט געקלאפט מיט די הענט:
  - שיינע ! איך האב ליב צו קוקן אויף נאקעטע מיידלעך!
  האט אלפאראיא געענטפערט, זינגענדיג ניגון:
  - און איך גייז! אויב די גייז פון די גאנצע אַלוועלט באַשלאָסן אין אַמאָל צו טייטן אַלע די אַנדיוועלאַפּט מענטשן! ס'איז געװארן הײס פון אזא גערודער, און חלומות זײנען פארװירקלעכט געװארן!
  וולאדימיר אפילו פּעלץ מאָדנע:
  ― און װער װײס ניט! פארוואס בלינקט ער! נו, אָוקיי מיידל, אפֿשר מיר וועלן האָבן אַ געלעגנהייַט צו באַקומען צו וויסן יעדער אנדערע בעסער!
  דער טאַנצן האָט זיך געענדיקט, און ענדלעך האָט זיך אָנגעהויבן די הויפּט־סעודה. פילע וואָריערז האָבן צו געשמאַק עסנוואַרג פֿאַר די ערשטער מאָל!
  עס איז געווען אַ סטאַמפּ און אַ דזשייגאַנטיק דיינאַסאָר איז קראָלד אין די צענטער פון דער סטאַדיאָן. די טריבונען האָבן זיך געציטערט פֿון דעם שלעפּער פֿון זײַנע פֿיס. עס איז געווען אַ מינים פון טריפּינאָלאַסאַורוס. א ריזיגע הונדערט מעטער לאנג. פּלוצעם האָט זיך דאָס מאָנסטער אָפּגעשטעלט: זי האָט זיך געפרוירן, און זײַן קערפּער האָט זיך אָנגעהויבן צעטיילן אין שטיקער. זיי האָבן זיך צעוואָרפן ווי אַ מאָסאַיק. פּלוצלינג, אין דעם אָרט פון די פאַרזעעניש עס איז געווען אן אנדער באַשעפעניש ענלעך צו אַ בלוי וואַלפיש מיט פינס. און די שטיקלעך זײַנען גלאַט געפֿאַלן אױף די רעדנדיקע טעלער. זיי האבן געזונגען:
  - איר האָבן צו עסן די פּעראַסייט! באָן אַפּעטיט אַלעמען!
  דער בחור האט געזען, אז דאם פלײש רויכערט, דער ריח איז געװען זײער געפרואװט. אוי ף איבע ר הא ט מע ן אויסגעגאס ן זו ץ או ן אי ן דע ר האנ ט הא ט זי ך געמאטער ט א גלאז , מי ט שװארצ ע װײ ן הא ט זי ך געשפראט . דאָס גלאז, וואָס האָט געפֿינקלט ליכטיקער ווי אַ דימענט, האָט אָנגעהויבן שימערן מיט אַלע פֿאַרבן פֿון רעגנבויגן, און דערנאָך האָט געקלונגען:
  - דנאָ אַרויף! פֿאַר די כבוד פון גרויס רוסלאַנד!
  ארטײם האט גענומען א פארזיכטיק זופן. דער ווייַן איז געווען טערפּקע, מיט זויערקייט און אָנגענעם צו דעם געשמאַק. אַלקאָהאָל איז נישט פּעלץ, און טאָמער עס איז געווען ניט! אבער עפּעס קאָזינג אַ קליין יופאָריאַ אנגעהויבן צו מאַכן מיין קאָפּ ומדריי.
  Elfaraya סאַגדזשעסטיד:
  - איר דאַרפֿן צו האָבן אַ פֿאַרבייַסן!
  דער בחור האט גענומען א ביס פון דעם זאפטיקן פלײש. זיין שפּירעוודיק צונג איז געווען ממש דערפרייען פון פאַרגעניגן. יא, דאס איז פלייש, דאס איז דאס ערשטע מאל וואס ער עסט עס. אמת, דער געדאַנק האָט מיר געבליצט אין קאָפּ, איז עס נאַטירלעך אָדער אפֿשר סינטעטיש. אָבער, טוט עס ענין? נאָך אַלע, אפילו אויף דער מדרגה פון עלעמענטאַר פּאַרטיקאַלז, עס איז אוממעגלעך צו געפֿינען דיפעראַנסיז, אָבער איצט אַלץ קענען זיין סינטאַסייזד! א פול שטעלן פון סענסיישאַנז, איר קערפאַלי שלינגען די פלייש און עס גייט אַראָפּ דיין האַלדז, דעמאָלט אַראָפּ דיין עסאָפאַגוס. פילונג דיין מאָגן מיט עפּעס אַזוי ומגעוויינטלעך, ווי אַ געפיל פון אָנגענעם העאַווינעסס.
  אלפאראיא האט געזאגט מיט א סאַמעטן קול:
  - לאָמיר פּרוּװן דאָס נעקסטע שטיקל פֿלײש, עס עסן צוזאַמען?
  - אבער װי ?
  - לאמיר זיך צונויפבינדן לשונות! - האט דאס מײדל פארגעשלאגן. - עס וועט זיין אַ פיל מער ווונדערלעך געפיל ווי צו טאָן אַלץ אַליין!
  וולאדימיר האט מסכים געווען:
  ― לאָמיר אַרײַנרײַבן דעם קװאַזאַר אין שװאַרצן לאָך!
  - עס וועט זיין גרויס! היפּערקוואַסאַר! (עס טוט נישט באַקומען בעסער)
  ווען די צונגן שווימען זיך, איז טאַקע זייער אָנגענעם, זיי אַרומנעמען זיך און רייַבן זיך. צווישן זיי פליען פֿונקען. און די פלייש זיך, ווען העאַטעד און באפוילן, אַקווייערז אַזאַ אַ פאַביאַלאַס געשמאַק. דער יינגל האט געקרימט פון פרייד.
  . קאפיטל נומער 11
  מיראבעל שניי ווייסע, וואס האט דערלעבט א גאנצן פארשטענדליכע, אפילו אומדערטרעגליכע ציטערניש, האט געווארט אויף שטראף. נאך דער מפלה האט מען זי גענומען אין ארעסט. די באַשולדיקונג איז געווען ערנסט, זי האָט געלאָזט אַ שונא זיך אויסגלייכן, אַפֿילו אויב עס איז נאָר אַ יינגל. און אין מלחמה-צייט טנאָים, דאָס קען האָבן דריי טייפּס פון שטראָף: לעבן טפיסע אין אַנטי-טרופּס, דעפּערסאָנאַליזאַטיאָן אָדער אַנייאַליישאַן! אמת, די יענער איז געווען זייער ראַרעלי געניצט, ווייַל די גאַנץ צעשטערונג פון אַ לעבעדיק, כאָטש ניט-פּראָטעין, גוף איז יראַשאַנאַל. מיראבעלא האט געקוקט גלײך פאראויס. געשאקלט פון דעם קראפט־פעלד, האט זי זיך אפילו נישט געקאנט רירן. אַלע וואָס איז לינקס איז געווען צו וואַרטן אין אַ אָפענטיק שטאַט פֿאַר דעם גורל.
  די קראַפט פעלד אנגעהויבן צו רירן, די ראָובאַץ אריבערגעפארן. אַן עמאָציאָנעל קול מודיע:
  - פֿאַר אַ פאַרברעכן קעגן די עקומעניקאַל הייליק רוסלאַנד, די פאָלק, די אַרמיי און די קייסער: מיר באַשטראָפן איר צו אייביק טפיסע אין די אַנדערווערלד. ― האָט דער ראָבאָט מיט נקמה געפֿלאָכטן די צען אױגן: ― דאָס איז דאָס, מײדל, דײַן לעבן האָט זיך פֿאַרענדיקט מיט אומגלאָר! אָבער איר זענט אַזוי יונג.
  טרערן האָבן זיך באַוויזן פֿון מיראַבעלעס אויגן:
  - כ׳קאן װײניקסטנס געזעגענען זיך מיט מיינע פרײנד, חבֿרים.
  ― נײן! ― האָט געזאָגט דער ראָבאָט. - מיר טאָן ניט וועלן זיי האָבן פּריקרע אַסאָוסייישאַנז, ווי אויך מעמעריז און שאָד פֿאַר איר!
  מיראבעלא האט שװער געקראכט:
  - און דיין לעצטע ווינטשן?
  - פֿאַר קרימאַנאַלז עס טוט נישט עקסיסטירן! דער רשע זאָל בעסער גיין אין דער אונטערוועלט. די גיכער דאָס ענדס פֿאַר איר, די בעסער!
  מ׳האט אויפגעהויבן מיראבעל, און די ראבאטן האבן געשלעפט די מײדלעך אין א לאנגן קארידאר. ביסלעכווייַז זייער גיכקייַט געוואקסן. פּלוצעם האָבן זײ זיך געפֿונען פֿאַר אַ דורכזיכטיקער װאַנט. מיראבעלא איז געװען אין גאנצן נאקעט, און א סך ײנגלעך און מײדלעך, װאם האבן זיך צוגעשטעלט, האבן אויף איר געקוקט. אין זייערע בליקן איז געווען קענטיק פאַרשילטן, אָבער טייל האָבן אויך אַרויסגעוויזן סימפּאַטיע. אָבער מיראַבעלאַ האָט אפילו נישט געקענט צו זיי מיט איר האַנט. סוף־כּל־סוף האָבן זיי זיך געפֿונען אין אַ אָפּטייל: געמאָלט פּאָמסן. ד א הא ט מע ן אי ן דע ר כלל , דורכגעפיר ט זאץ . און דאָס האָט געמײנט, אַז דער שרעקלעכער פּײַן איז געװען נענטער װי אלץ.
  מיראבעלא האט זיך געריכט צו ארײנקומען אין א מין היכל, אבער אנשטאט האט מען זי ארײנגעפירט אין א צימער װי א לאבאראטאריע. עס זענען געווען פילע קאָמפּיוטערס און אַ ים פון כאַלאַגראַמז שימערינג. ד א זײנע ן ד י סיבארג ן געװע ן אנגעטא ן אי ן א סארט קאמאלאגע , או ן למשל , אוי ף דע ר גאס , הא ט מע ן ז ײ געקענ ט טײע ן מי ט א הוי ז מיסט . און דעמאָלט די ראָובאַץ געגעבן די מיידל אַ גאַנץ גראָב ינדזשעקשאַן אין די קאָפּ.
  ― פֿאַר װאָס איז דאָס? - האָט מיראַבעלע געפרעגט
  - איצ ט װעסט ו זי ך ארײנכאפ ן אי ן א נייטמער . און דו וועסט דאָרט בלייבן אויף אייביק. - האָט געברומט דער עלעקטראָנישער סאַדיסט. דערנאָך האָט זיך אָנגעלויכטן אַ שטראַל און פילע קליינטשיק ראָובאַץ זענען אריין אין איר גוף. מיראַבעלע האָט דערפֿילט, אַז די טירן פֿון דער לאַבאָראַטאָריע אָנהייבן צו בלאָקירן, און דעם סיבאָרגס פּנים, פֿינקלענדיק פֿון כּעס, איז דורכגעפֿאַלן ווי אַ שוואַרצער לאָך, און אַלץ אַרום איז געוואָרן פֿינצטער. דאָס מײדל האָט זיך דערפֿילט, װי זי װאָלט זיך אַרײַנגעפֿלאָכטן אין טינטענע סמאָלע, די אױגן האָבן אַפֿילו אָנגעהױבן צו עסן. אַ מאָדנער גרעב האָט אויף זיי געדריקט, וואָס האָט עטוואָס דערמאָנט דעם ראַדיאָאַקטיוון קוועקזילבער, אויף וועלכן מיראַבעלע איז געשלאָפֿן, אָבער עס איז געווען אַ סך שרעקלעכער, און דאָס פֿלעש איז געווען אויסגעפֿלאָכטן. דאן האט זי זיך טאקע געשפירט שרעקליך, און מיטאמאל יעצט וואלט זי קיינמאל נישט געזעהן די שטערן, די עקזעקושאנער האבן באקומען מאכט איבער דער אנדערער וועלט. דער דרוק וואקסט, ווערט פשוט אומדערטרעגלעך, אין איר פארפירערישער ווייכקייט און מאנסטראסער אויסהאלטונג. דערהערט זיך א קלאנג, א קלאנג ווי א הונט קראצט זיך אויף א פליסן, נאר אסאך העכער, עס בייסט אין די אויערן, דרייט זיי. די הייסע ראמאד בייט אריין אין די מעמבריינז, עס איז אַ געפיל פון בלוט און גיסן טאַר אויף די צונג. אַזוי עקלדיק און פאַרשטונקען, פאַרשטונקען מיט די מערסט קאָמפּליצירט קאָמבינאַציע פון פעסעס פון באשעפענישן פון פאַרשידענע וניווערסיעס. דערנאָך קומט אַרויס אַ מויל פון דער פינצטערניש מיט ציין וואָס פינקלען ווי די לאַוואַ פון אַ ווולקאַן אויף אַ ריז פּלאַנעט. מירבעלאַ האט קיינמאָל געזען אַזאַ אַ עקלדיק פּנים פון אַ פאַרזעעניש, אותיות פון גרויל פילמס אָדער ייליאַנז פון די אַלוועלט; קעגן זייַן הינטערגרונט זיי זענען בלויז אַ פּאַטעטיק פּאַראָדיע פון אַ נייטמער. דערנאָך האָבן זיך באַוויזן אַנדערע: נאָך מער שרעקלעכע קין, טייל זענען געווען אַזוי גרויס ווי עווערעסט, און אַנדערע זענען געווען קליינע, אויסגעזען ווי זייער בייז הינט. אזו י האב ן ז ײ געכאפ ט אי ר פלײ ש מי ט זײער ע קרומע ע גיפטיק ע צײן . אין איר גאַנץ ניט אַזוי לאַנג אָבער געשעעניש לעבן, מיראַבאַלאַ האט קיינמאָל יקספּיריאַנסט אַזאַ ווייטיק. די הויפּט זאַך איז אַז עס איז געווען אוממעגלעך צו געפֿינען אַן אַנאַלאָג צו די סענסיישאַנז. דאָס איז אַ ברענען פלאַם און קעראָוסיוו זויער, אין דער זעלביקער צייַט פאַרפרוירן אייז און אַ נודנע שנייד זעג. און אויך אין דער זעלביקער צייט כייפּערקוררענט שאַקס, וואָס פאַרשאַפן דיסטשאַרדזשאַז, הינטער-ראַדייישאַן יריידייישאַן און ווער ווייסט וואָס!
  און זײ האָבן זי װײַטער געפּײַניקט, מע האָט געזען פֿלײש װערן צעריסן פֿון אירע הענט, זיך אױסגעלײגט בײנער, און געדערעם אַרױסגײן װי פֿון אַ אָפּגעריסן מאָגן. בײזע באשעפענישן קריגן זײ, פארדרייען זײ ארום די צײן. מיראבעלא קרעכצט, טרערן לויפן פון אירע אויגן. אין פאַרצווייפלונג קרעכצט זי:
  - האר , פארװאם ? איך האב דאך קיינעם נישט אומגעברענגט אין מיין לעבן, איך האב קיינעם נישט פארראטן! איך האב אנטשולדיגט פאר דעם בחור נאר ווייל עס מיינט אז איך בין פארליבט געווארן אין אים צום ערשטן מאל אין מיין גאנצע לעבן! ליבע איז מעשוגאַס!
  מע הערט אַ געלעכטער און דערפֿון דאַכט זיך, װי הײסע נאָדלען דורכשטעכן אין די עאַרדרום, װאָס גלײַכצײַטיק אױסברײטן זיך, אײַננעמען אַלץ און אַלעמען! מײַן מוח קאָכט. היפּערפּלאַסם הייבט צו ווייאַלאַנטלי ויסבראָך אין יעדער נעוראָן פון די מיידל 'ס מאַרך. סוף־כּל־סוף, באַװײַזט זיך אַ גיגאַנטישן מױל, אַ שרעקלעכן און מיאוסן מױל אין איר מיאוסער דיסהאַמאָניע, און עס שלינגט זי אין גאַנצן. די אינעװײניקטע װערט אפגעריסן אלס רעזולטאט פון ארײנפאלן אין אזא לייקע. מיראבעלא זעט אין האלדז א פלאם, זי צעבראכן זיך אין זיבן הונדערט זיבן און זיבעציק בלעטללעך, אין גאנצן אנדערש אין קאליר און שאָטן.
  - דאָס איז די לעדזשאַנדערי פייַער פון די אַנדערווערלד. - האָט מיראַבעלאַ געשעפּטשעט, די הויט אויף אירע הענט איז צונױפֿגעװאַקסן, פֿאַרדעקט מיט מיעסע שראַם. זי פּרוּווט צו פּאַמעלעך איר אַנטלויפן, אָבער עס איז אַרויסגעוואָרפן, ער קען נישט אפילו רירן זיך אַ מילאַמיטער. ד א װער ט אי ר יונגע , טײװלי ק שײנע ר קערפער , װעלכע ר אי ז געװאר ן באליבט , אנגעריר ט פו ן א פײערדיק ן שטראם . ער לעקט דאָס מײדלס אױסגעשטעלטע אָפּל. בלויז אַוטווערד אַזאַ אַ פאַרבינדן מיינט ליב און כיוטשינג אין זייַן סעקשואַלאַטי. זי האט נאך קיינמאל נישט איבערגעלעבט אזא זאך, די אויגן האבן זיך פארפינצטערט, דעמאלט האט א גלער געשפרונגען, עס האט זיך איר אויסגעזען אז עס האט זיך אנגעהויבן אן אויסברוך אין איר מויל, און איר מאגן האט זיך רעבעלירט, און זי איז אטאקירט געווארן מיט נוקלעארע וואפן, אדער גאר טערמאקווארק אדער טערמאקרעאן וואפן. ווי הייס דאס פלאם איז געווען, גרויס געשווירן האבן זיך באוויזן אויף די נאקעטע הויט, ביינער האבן פארפינצטערט און געקראכן, פאראורזאכט ליידען. די ניפּלען האָבן װײַטער געלײקט, די פֿלאַם האָט אָנגערירט דעם רײן, גלאַטן בויך װי בײ אַ מײדל. נאָך וואָס עס פּירסט אַזוי פיל אַז די מיידל געגאנגען אין היסטעריקס. יעדער אָפּל איז געווען רויט-הייס, די פייַער געפארן דורך די מאָגן, קאַטינג די אַבס מיט כייפּערפּלאַזמע פון צאָרעס, ברענען אויס די געדערעם. אזו י פי ל א ז ד י פארשראקענ ע ברעקל ן זײנע ן ארויסגעפאל ן או ן זי ך צעלאז ט אי ן דע ר שרעקלעכע ר פינצטערניש .
  "ניין, איך טאָן נישט וועלן צו, איך טאָן ניט דאַרפֿן צו," זי געזאגט. לאז מיך גיין. איך וועל נישט טאָן דאָס ווידער! - מיראבעלא האָט זיך טאַקע ניט געפֿילט ווי אַ קריגער, נאָר ווי אַ קליין מיידל, וואָס איז געכאַפּט געוואָרן אין אַ הייל פֿון גזלנים.
  יעדער קאָליר פון פייַער איז אַ ספּעציעל, יינציק מוסטער פון ווייטיק. צאָרעס קענען זיין געגעבן פאַרשידענע שיידז, זייער דייווערסיטי איז אַמייזינג, אַפֿילו די מאַרקי דע סאַדע האט נישט טראַכטן וועגן די לענג צו וואָס די ינדזשאַנואַטי פון די באוווינער פון די אַנדערווערלד קען דערגרייכן. ד י מײדלע ך שװעםטע ר היטלע ר זענע ן געװע ן פארדעק ט מי ט בלאטן , ז ײ האב ן זי ך געפלאצט , זי ך געשװאל ן או ן װידע ר צעבראכן . איר האָר איז געווען אויף פייַער, און די מיידל האט נישט בלויז ווייטיק, אָבער אויך גאָר אַנויד אַז זי איז דיפּרייווד פון אַזאַ באַפּוצונג. מיין קאפ איז ממש פארברענט געווארן פון א כייפּערנוקלעארע אויפרייס, יעדע האר ווארצל האט אויסגעזען צו זיין באגראבן אין א לאך וואס איז געווען אנגעפילט מיט מעטאל צעשמעלטע ביז ביליאן גראדן.
  - אבער די טײװלען, קענסטו טרעפן. - קװיטשעט מיאוס דאָס אומגעװײנלעכע מיאוסן שטימע פֿונעם פּײַניקער. - אייערע פריינט אויף אייביק!
  זייער אויסזען, אָבער, איז שרעקלעך, אָבער עס איז ספּעציעל פּריקרע צו קוקן אין זייער שטעכיק מויל, וואָס ווייגלי ריזעמבאַל אַ געמיש פון שאַרקס און קראַקאַדיילז מיט אַ כייבריד פון קראָפּעווע און בלאַקדאָרן. אָבער די הערנער, כאָטש ינפאַנאַטלי עקלדיק, מאָדנע גענוג באַרויקן מיר אַראָפּ. מירעלאַ האָט, כּדי זיך אָפּצודרייען פֿון דעם דורכשטעכערנדיקן ווייטיק, אָנגעהויבן געדענקען פֿאָלקלאָר, וווּ די דאָזיקע קליינע קליינע מאָדנע שדים, אַ מאָל שרעקעדיק, אַ מאָל מאָדנע און נאַיוו, אַ מאָל העלפֿן און אַ מאָל שאַטן מענטשן. ספּעציעל מעמעראַבאַל איז די מייַסע פון "פּאָפּע און זיין אַרבעטער באַלדאַ." עס איז גאַנץ מעגלעך צו האַנדלען מיט אַזאַ "מענטשן". און דאָ וויסן זיי נאָר, שטעכן מיט פּיטשפאָרקס, כאַפּינג מיט דרייַיק שווערדן, אַפּלייינג האַלב-וואַקוום "קרויץ מכשירים", און מעגאַ-פּלאַזמאַ ראַדיאַציע מיט גראַוויאָו-נוקלעאָן ראַקאַץ.
  ― פֿאַרװאָס האָט איר, אַ זינדיקע נשמה, אַ שװאַרצלעכער פֿאַררעטער, נישט אױסגעהערט צו דײַנע קאָמאַנדירן? - דער טײַוולס האָרן איז אויסגעוואַקסן, זיך פֿאַרוואַנדלט אין אַ מין שנאָבל און געפּוצט אין שאַרבן.
  ווען מען צעבראכן ביינער אויפן קאפ, טוט עס אזוי וויי, אז מען קען עס נישט באשרייבן מיט ווערטער. אבער אין דער זעלבער צייט איז איר באוואוסטזיין נישט פארוואלקנט געווארן, ווען מיראבעלא וואלט געווען אין א פשוטן מענטשלעכן פלייש, וואלט זי ווארשיינליך געשטארבן פון שאק. און אזוי האט זי געשפירט א גראבע ריר אויף איר מוח, דאן האט די מאנסטער אנגעהויבן צו טרינקען די מוח. אן אומפארשטענדלעכע געפיל, ווי צו ציען די וועינס, נאָר די סענסיטיוויטי איז פיל שטארקער. און דער שד האט געהאלטן ביים טרינקען, ארויסלאזן זויער. ער האט עס געטון לאנגזאם, װי ער װאלט זיך אנגעשטרענגט. אן אנדער שעד האט אנגעהויבן צו בויער זיינע נעגל, דרייווינג שאַרף נעעדלעס אונטער זיי. דאָס מיידל האָט געפּרוּווט אַוועקצוטרייבן די באָרוועסע פֿיס, אָבער די פֿלאַמען האָבן אַלץ מער און מער פֿאַרברענט אירע צאַרטע כילז. ע ס הא ט זי ך אויסגעזען , א ז דע ר ארקעסטע ר הא ט אויפגעהויב ן דע ם טעמ א אי ן א גיהנום ן מארש . אן ארקעסטער געפירט דורך א דיריגענט וואס איז אזוי פארדארבן ווי ער איז וואלופטיק!
  מיראבעלא שרייט, איר פארפירעריש מיידלש מויל עפנט זיך אליין.
  - ניין, ביטע טאָן ניט נעמען פאָטאָס פון מיר!
  ז ײ כאפ ן אי ר ב ײ דע ר צונג , מי ט הײסע , װילד ע ציינדלעך , או ן שלעפ ן זי ך פאמעלעך , רײס ן זי ך אװע ק פו ן דא ך פו ן מויל .
  ס'איז אויך דא ווייטאג, אבער אביסל אנדערש, און ס'איז שוין נישט דא קיין געשרייען, נאר וויינען און געוויין.
  אונטער די נעגל פון די חןדיקע פיס פון באָרוועס, מיידלשע פיס און אָרעמס האָבן זיך אָנגעהויבן קריכן מיאוסע וואָרעם, וואָס האָבן זיך גלייך פאַרוואַנדלט אין שטראָמען פון פלאַמען זויערע. ד י טײװלע ך האב ן זי ך װײטע ר באװײזט , נא ך ד י נעגל , האב ן ז ײ אנגעהויב ן צעברעכן , או ן ז ײ מאכ ן דא ס פאמעלעך , גענומע ן ד י לײדן .
  - דאָס איז ווי די בראַינלעסס "וואַקוום אָפּל" באַקומען זיין חלק פון כייפּערפּלאַסמיק קאַשע מיט די געווירץ פון אַ סופּערדימענשאַנאַל ולטראַלאַסער. ― קװיטשעט מען: מסתּמא דער עלטערער שד.
  מיראבעלא האט שוין דערגרײכט א צושטאנד פון משוגעת, זי איז פארפלײדט געװארן מיט אן אומדערטרעגלעכע כװאליע, אדער בעסערער אן אקעאן פון יסורים. אבע ר ד י טײװלע ך האב ן זי ך ניש ט צוריקגעטײלט , ז ײ האב ן שוי ן אנגעהויב ן ארויסצושרײב ן פערל־צײן , רחמנא ל שעד ן ד י שײנקײט . זיי קראַשט ציין ווערט פון אַן אלטע געטין, דעמאָלט דרילד זיי, דורכשטעכן די שפּיץ אין די גומע. אין דער זעלביקער צייט, דער שפּיץ זיך דיסינטאַגרייטיד אין קליינטשיק פֿעדעם וואָס ספּון ווי די פּראָפּעלער פון אַ דאַמידזשד העליקאָפּטער.
  - װי קאן מען זיך אראפגײן צו אזא אכזריות, האבן זײ טאקע נישט קײן מאמע? - האָט מיראַבעלע געטראַכט. - װער האָט דיר געבאָרן, אַ װײַב אָדער אַ היענע! אפנים, נאכדעם וואס זיי האבן געלייענט אירע פארצווייפלטע מחשבות, האבן די שדים געשריגן, מיט די קולות פון א שטאקע געוואלדיקע דזשאקאלן פארבונדן מיט א ווייפער.
  - עס איז קיין מוטער - פאטער איז שׂטן!
  דא ן האב ן ז ײ געפונע ן נײע ם מעל , אויפגעהײצ ט דע ם בויער , או ן אפגעזעג ט ד י לעצט ע צײן , מי ט א טשודנע ר צעשטערטע ר שנײדער . דערנאָך איז געקומען דער קער צו די ביינער. ז ײ זײנע ן צעבראכ ן געװאר ן מי ט רויטע , פינקלענדיק ע צאנגן . יעדער מיידל ריפּ ינדיווידזשואַלי. די רויט־הייסע צאנג האט פארדרײט דעם מײדלס רובין ניפאלן, אראפגעריסן אירע צארטיקע אויערן און ארויסגעצויגן האר פאר האָר. א ברענען כייפּערפלאַם איז געבראכט צו די מיידל 'ס לאַנג-צאָרעס, נאַקעט כילז, און יעדער מאָל די טעמפּעראַטור איז העכער און העכער! ד י קאליר ן פו ן דע ם אומבאקאנט ן פײע ר האב ן זי ך געענדערט , או ן טײלמא ל אי ז ד י הי ץ פארביט ן געװאר ן מי ט א נא ך מע ר װײטיקע ר קעלט . די הויט האט גערויכערט, די בײנער האבן געברענט. עס איז געווען אַז דריי הערצער זענען וועגן צו פּלאַצן, ופרייַסן ווי אַ סעקסטיליאָן באָמבס.
  דעמאלט האט מיראבעלא מיטאמאל געפילט, אז איר גראציע־צונג איז געװאקסן, און האט װידער עפעס געקאנט זאגן:
  - האב רחמנות למען משיח.
  מיט א מאל האט זיך אויפגעהויבן א טענה פול מיט פארצװײפלונג, װי א כייב פון בינען. אין ענטפער, די בייזע גייסטער פּלאַנדזשד פּיטשפאָרקס אין די וואָריער, טרער אַוועק און צעטרעטן די מיידל 'ס בריסט אויף אַ נייַע וועג, צעבראכן איר נאַסטראַלז, אויסגעשטרעקט איר מאַגיש שיין אויגן!
  - דו ביסט אַ זינדיקער, מער נישטיק ווי אַ פאָטאָן אין אַ קוואַזאַר, און איר זאָל וויסן אַז משיח איז אַ דערפינדונג פון פּאַטעטיק מענטשן. די אמתע געטער זענען איינער אין צוויי מענטשן: גוט און בייז, און זיי באשאפן די גאנצע אַלוועלט, ווי געזונט ווי מענטשן, אין זייער אייגן בילד און געשטאַלט. און איר זענט זינדיקע און לייענען די באשעפענישן, איר מוזן זיין סלאַוועס פון די העכסטן כוחות, דורכפירן קיין אָרדערס און ליידן די מערסט געמיין דערנידעריקונג. דו ביסט אַ נישטיק שקלאַף, איר האָט נישט געגלויבט אין אונדזער עקזיסטענץ, און איצט איר דערפאַרונג עס אַלע אויף דיין אייגן הויט.
  - איצט איך גלויבן!
  - שפּעט! איר האָט קיין האָפענונג און קיין געלעגנהייַט!
  מיראבעל האט זיך װײטער געמוטשעט, זי איז צעבראכן געװארן עטלעכע מאל אין א רײ, פארברענט, דערנאך האט מען זי אויפגעריםן אויף אן אומבאטראכטן אופן. דעמאָלט דער וואָריער איז חרובֿ אין אַ נייַ וועג. דעמאל ט האב ן ד י שטן , אפנים , זי ך מי ט דע ם אלײן , או ן אי ם אויפגעהויב ן אי ן דע ר לופט , אי ם דורכגעפיר ט דור ך ד י אונטערװעלט .
  - זעהט , װ י ד י אומגעהערענ ע װער ן באשטראפט .
  מיראבעלא האט געזען נאקעטע מײדלעך געקרייציקט אויף קרעצן. זײער ע אמאליק ע שײנ ע קערפער ם זײנע ן געװע ן שרעקלע ך צעשטערט , בלוט ט הא ט זי ך פו ן ז ײ געדריפט . גרויסע חזירים האבן געווארפן קרייזן, אמאל זענען די קרבנות געפאלן און ווילדע חזירים האבן זיך אויף זיי אראפגעריסן, צעריסן דאס נקבה פלייש אויף שטיקער. װ י ד י דאזיק ע אומגליקלעכ ע באשעפעניש ן האב ן געליט ן , א טײ ל פו ן זײער ע באקן , זענע ן מי ט רחמנות , אנגעקלאפ ט געװאר ן או ן טרערן , מי ט שװײ ס או ן בלוט , האב ן זי ך אראפגעלאזט . אין די אויגן איז געװען א פארצװײפלונג. ז ײ האב ן זי ך שוי ן געװע ן בעטלע ן : מי ר זײנע ן אומשולדיק , רחמנא ל אוי ף אונדז . מיר זענען טראַמפּאַלד וויקטימס פון ומגליקלעך און לייַדנשאַפטלעך ליבע.
  - פארװא ם װער ט ד י דאזיק ע אומגליקלעכ ע מענטש ן באשטראפט ?
  דער שד האָט מיט אַלע כּוחות געשלאָגן דאָס מיידל מיט אַ רויט-וואַרעמען קראָבע מיט געציטערטע ראַנדן אויף די כילז, אַן אַנדער שטן האָט דאָס מיידל צעבראָכן די קני און געזאָגט אין אַ בור:
  - פארשײדענ ע קלײניקײטן . איינער איז געווען חוצפה צו דעם קאמאנדיר, דער צווייטער האט צעבראכן א טייערן טעטראפלאן, דער דריטער האט זיך אפגעזאגט צו האבן סעקס מיט א בחור ביי ספעציעלע איבונגען, דער פערט האט זיך צוריקגעצויגן. דאָס איז, צו באַקומען דאָ, איר טאָן ניט האָבן צו זיין אַ גרויס זינדיקער אָדער אַ גלייך פאַררעטער, לעפיערעך מינערווערטיק עבירות זענען גענוג.
  - און זייער מאַנסטראַס מאַטערן וועט קיינמאָל סוף?
  - און דאָס איז פֿאַר דער אייבערשטער און די קיסרין צו באַשליסן. אויב איר מאַדזשעסטי גיט אַ גזירה פון שענקען, זיי קענען זיין טראַנספערד צו אן אנדער ווייניקער ווייטיקדיק אָרט.
  - צום הימל!? - אַ קליין שאָטן פון האָפענונג האט פלאַשט אין מיראַבעלע ס קול, צעבראכן דורך ווייטיק.
  - עס איז קיין הימל פֿאַר איר פאַררעטער. ס'זענען פשוט פאראן פלעצער וואו מען וועט אייך נישט געשלאגן און מוטשען יעדע רגע און וואו איר קענט ווייטער דינען אייערע קאמאנדירן נאך דעם טויט.
  - וואָס אַווייץ מענטשן וועמענס קריימז זענען מער ערנסט? - דער וואָריער האָט זיך כּמעט דערשטיקט פון אויפרייס.
  ― דאָס װעלן מיר אײַך אױך װײַזן.
  דער שטן האט געשטאכן די אויגן מיט א סוררעאלן הויכן שטאק, די עפל האבן זיך צעבראכן, פליסיקײט האבן זיך אויסגעגאסן און מיראבעלא איז אריבערגעגאנגען, איז אויף איר געפאלן שװארצקײט, שרעקעדיג אין זײן האפענונג. דערנאָך, נאָך אַ פּאָר סעקונדעס, האָט זי זיך אומגעקערט צו זען, כאָטש יעדן בלינק האָט געפֿירט אַן אומדערטרעגלעכע געריסן. ז ײ זײנע ן װידע ר געפלויג ן או ן נא ך מיאוס ע באשעפעניש ן זײנע ן ז ײ ארויסגעפלויגן . מיראבעלא האט זײ פארזיכטיק געקוקט. דער אויסזען איז טאַקע גאָרנישט: אַ נאַקעט, כערלאַס און סקאַבד שאַרבן; אויגן ברענען מיט גיהנום ליכט; אַ קורצע, װי אַ אָפּגעשניטן נאָז מיט אַ שװאַרץ לאָך אין מיטן. און טאָמער די מערסט עקלדיק זאַך איז דער אַוועק פון אַ נידעריקער קין, אַנשטאָט פון וואָס אַכט דיק טענטאַקאַלז אין די פאָרעם פון אַ טייַוול ס שטערן הענגען און מאַך. אַזוי ער געדריקט זיך נאָענט צו מיראַבעלע, סינגקינג זיין ציין אין די אַטלעס מיידל ס ליפן (דער אוצר פון ווייך ליבע), געבן זיין באַרימט קוש. דא ן האב ן זײנ ע קעל ע הענ ט אנגעהויב ן צוברעכ ן װײבעריש ע בײנער . מיראבעלא האט געקראכט פון אקוטע װײטיק אין אירע עלנבויגן, די געלענקן זײנען געװען צעטרעטן, די פארזעעניש האט אנגעהויבן ארומשװינדלן די טענדאַנז אין אירע קלאָז. אין דער זעלביקער צייַט, דיסטשאַרדזשאַז דורכגעגאנגען דורך דעם גוף, עפּעס ערגער ווי די מערסט שטאַרק היפּערקוררענט. דא ן הא ט זי ך אל ץ זי ך מי ט זי ך דערהויבן , אבע ר דע ר װײטיק ן הא ט זי ך אנגעהאלטן .
  - אַזוי, אַנטיק זוינע, אפֿשר מיר וועט טרינקען צו באַקומען צו וויסן יעדער אנדערע.
  דער מאָנסטער האָט זיך ניט פֿאַרשטעקט פֿון מיראַבעלע, און האָט אויסגעשטרעקט זײַן האַנט צום גלעזל, און עס האָט זיך גלייך אָנגעפילט מיט וויין. אובראזינע האט זי געשטעקט אין פנים.
  ― טרינקען! - האָט דער מאָנסטער בילן מיטן קול פֿון דער קאַלטער פֿאַרקערפּערונג פֿון גרויל.
  או ן אזו י װ י מיראבעל ע הא ט ניש ט געװאל ט פאלגן , האב ן צװ ײ שדים , אי ר אנגעכאפ ט ב ײ דע ם קאפ , צוגעקװעט ט אי ר באק ן או ן געעפנ ט אי ר מויל . א שרעקליכע ביטערע פליסיקייט איז אראפגעפאלן דעם מיידל'ס האלדז. מיראבעלא האט זיך אויסגעקלארט אין האלדז און האט זיך קאנוואלסיוו געשלינגן:
  - לאָמיר גיין צו די דנאָ! Bottoms Up! לאָמיר לייגן אַ האַנדפול פון סייכל צו די קאָפּ פון קרויט! - האָבן געהאָלפֿן די שדים, ברומען מיט שפּאָט. װע ן דא ס אומגליקלעכ ע מײד ל הא ט אײנגעשלונגען , ד י גאנצ ע פארזארגונג , הא ט זי ך מי ט זי ך מיטאמא ל געשװאלן . ס׳האט געבוקט און געברענט אינעװײניק.
  - דא ס שוואגערדיק ע כלב , הא ט זי ך געטראגן ! איצט איר וועט געבן געבורט צו אַ קינד פון די אַנדערווערלד!
  דערנאָך האָט זיך די פליסיקייט זיך ווײַטער אויסגעברייטערט ביז דער בויך און שטאַרק מיידלשע אַבס האָבן אויסגעבראָכן.
  ― אַזױ װעט זײַן מיט יעדן וואַקוום זינדיקער און זינדיקער!
  מיראַבעלע איז געווען טאָרן אין ברעקלעך, איר קאָפּ איז פּיקט זיך, און איר פוטבאָל אנגעהויבן צו שפּילן. עס איז גאָר אַפענסיוו ווען זיי דערנידעריקן איר, שלאָגן איר מיט זייער כוווז, קלוב-ווי עקן און וואַרפן איר אַרום. א טײ ל פו ן ד י פים , זײנע ן געװע ן פארשמיר ט מי ט עפע ס א װײ ט מיאוסע ר װ י מיסט , אדע ר אפיל ו ד י צוא ה פו ן ד י בהמו ת פו ן ד י מיסט־װעלטן . אָפּגאַנג איז אַרײַן אין אירע ליפּן און דאָס מיידל האָט ברוטאַל אויסגעבראָכן. און אויב עס היט די פּאָסטן, עס איז גאָר אָפסידע. דער קאָפּ קלינגט, מיינע ציין פליען אויס איבער און ווידער, אָבער דערנאָך שליסן זיי זיך ווידער. מיראבעל דוכט זיך, אז דער שפּאַס וועט דויערן אויף אייביק, מער ווי איין חודש, האָט זיך אָנגעהויבן וואקסן שרעקלעכע גראָז, די שטענגלעך האָבן געקריצט דעם אָפּגעשניטן קאָפּ און אַרײַנגעכאַפּט אין די נאָזלעכער. גלײכצײטי ק האב ן ד י טײװלע ך געלאכט , זי ך גערים ן אויפ ן מײדלע ך מי ט א אומפארשטענדלעכ ן געשטאנק , או ן זי ך אנגעכאפ ן ב ײ ד י האר . זיי האבן זיך אויסגעדרייט און געווארפן, אבער זיי האבן דאס אויך אפגעשטעלט, אפנים זענען די שדים געווארן מיד דערפון. ז ײ האב ן זי י צוגענומע ן , צוגעדריק ט אי ר פארשמאכטע ר קאפ , או ן אנגעהויב ן ז י מי ט א ביס ל או ן מיאוס , פארזיכערט ע נאדל , צונײע ן צ ו אי ר געפײניקט ן קערפער .
  דא ן אי ז אל ץ פארשװונד ן געװארן , דא ס מײד ל מי ט איר ע מוטיקע ר האב ן זי ך געפונע ן שטײע ן פא ר א מיסט־גרוב .
  - איר זענט אַ געוועזענער מיטגליד פון די אויסדערוויילטע מיליאָן, און דאָס זאָל זיין באַקאַנט צו איר.
  דעם שמעקן פון ינטערגאַלאַקטיק "אָפּפאַל" קענען ניט זיין צעמישט מיט עפּעס, נאָר די קאַנסאַנטריישאַן איז יבעריק, די נאָז טורנס אַרויף, און אַ רויט-הייס בויער ביטן ברודיק אין די נאַסטראַלז, פּענאַטרייטינג צו די מאַרך!
  מען האט געקענט זען האלץ, וואָרמס, כערי ביטאַלז און קלעפּיק קאַטערפּיללאַרס שווימען און סוואָרמינג.
  געפאנגענע זײנען פארצװײפלט געקראכן רעכט אין די גרובן; מענער און פרויען. זיי ריזעמבאַלד סקעלאַטאַנז באדעקט מיט האַרט סקאַבז, זייער ווונדז וזינג ייטער.
  - וואַו, שרעקלעך! מיראבעלא האט זיך אומגעדרײט, דער קאפ האט זיך אנגעהויבען װײטיק צו דרינגען (א פריער אומבאַקאַנט געפיל). ― װאָס טוען די דאָזיקע בחורים?
  "זיי געדאַנק זיי זענען ריבעלז, וואָס סאָונדס שטאָלץ, אָבער אין פאַקט זיי זענען נאָר פּאַטעטיק פאַררעטער." איצט איז זייער שטאָלץ געווען דערנידעריקט. איר זען וואָס כאַפּאַנז מיט די וואס ווילן נישט דערקענען די דאַמאַנאַנס פון קאַמאַנדערז און מיליטעריש רעגיאַליישאַנז איבער זיך. איצט קריגן די װאָרעם אין די בײנער, און דאָס װעט אָנהאַלטן אױף אײביק, װײַל די קײסערין האָט ניט ליב קײן שטאלצע מענטשן, בפֿרט אַזעלכע מענטשלעכע טיפן, װי די כלב!
  - װא ו זײנע ן ד י גרעםט ע פארברעכער ס פו ן דע ר פארגאנגענהײט , למשל , היטלער ?
  - און דאָס איז וואָס איר ווילן צו וויסן? ער איז א פארברעכער פון דער ווייטער פארגאנגענהייט! עס איז פאר אים אויסגעפונען געווארן א באזונדערע שטראף, אז ס'איז אוממעגליך זיך פארצושטעלן! דאָס איז דער מין פון זאַך: עפּעס איר נישטיק זונה איז נישט געמיינט צו וויסן. אָבער, אויב פּייַניקונג איז נישט גענוג פֿאַר איר, מיר וועלן לייגן מער פֿאַר איר.
  מ׳האט דאס מײדל געשלאגן אויף די נאקעטע פיס, און דאן זײנען דורכגעלאפן ספעציעלע שטעכל־דראט קנוצן צװישן די פים פון אירע נאקעטע פיס. ד י דראט ן אי ז געװאר ן הײס , װא ס הא ט געמאכ ט װײטע ר לײדן . דא ן האב ן ז ײ אנגעכאפ ט דא ס מײד ל מי ט פי ר האקן , צװ ײ ריפן , ד י אנדער ע צװ ײ ב ײ ד י פיס , או ן אויסגעשטרעק ט ד י שײנקײט , בי ז אי ר בײנע ר זענע ן אינגאנצ ן צעבראכן .
  האָט דער שד געזאָגט מיט אַ ברכה:
  - מיר האָבן פילע פאַרשידענע טייפּס פון פּייַניקונג. פילע טאָרטשערערז פון אַנטיקוויטי, ווי געזונט ווי פאַרשטאָרבן ייליאַנז, ברייטהאַרציק טיילן זייער אַנימאַדזשינאַבאַל המצאות! צי איר ווילן צו גיין צו די קעסטל?
  ― נײן!
  - איר וועט באַקומען עס סייַ ווי סייַ!
  א שרעקלעכער מענטש האט זיך באװיזן, א פנים פארדעקט מיט װארץ, א רויטע בארד אין טופלן, פארפוילטענע צײן, א שטינקנדיק מויל.
  - דאָס איז מאַליוטאַ סקוראַטאָוו. איצט ער וועט נעמען קעיר פון איר.
  א טשודנע קעסטל איז ארויס, עס ריזעמבאַלד אַ מוזיק קעסטל. ויסווייניק גאַנץ שיין מיט קעניגלעך רעק פון געווער. די מיידל געפרוווט צו אַנטקעגנשטעלנ זיך, אָבער די שטאַרקייַט לינקס איר אַמאָל שטאַרק גוף. טרעטשעראַס שוואַכקייַט, אפילו מער כיומיליייטינג ווי ווייטיק! די שדים האבן אויפגעהויבן מיראבעל און זי ארײנגעװארפן.
  די מוזיק האט זיך אנגעהויבן שפילן, די שפיצן האבן זיך געגראבן אין די היפּס, קנעכל און האַלדז. די האמערס האבן געשלאגן אויפן קאפ, און די גיפס האבן אנגעהויבן צוברעכן די פינגער, די הענט און די פיס. אין דער זעלביקער צייַט, די מיידל 'ס מויל געעפנט און הייס פליסיק אויסגעגאסן אויף איר צונג. ניט נאָר היץ, אָבער אויך אַ אַבאַמאַניישאַן, ווי אַ בוילינג ייטער. מיראבעלא האט געהויבן, איר בויך געבראטן פון פײער, די פיל־פארבירטע פלאמען פון דער אונטערװעלט. די מוזיק האָט זיך געשפּילט, אַ מאָל האָט זיך אָנגעהויבן דעם גאַנג, אַ מאָל סלאָוינג אַראָפּ. דא ס הא ט געדויער ט בי ז אל ץ אי ז איבערגעבליב ן פו ן קערפער , אי ז געװע ן א בלוטיק ע ברו ך געמיש ט מי ט הײס ע מעטאל . דעמאל ט האב ן ז ײ אי ם געשלאג ן מי ט האמערס , מאכ ן א פערד . א טשודנע פאָרעם פֿאַר אַן אומבאַקאַנט פאַרזעעניש, נישט אַ פערד: שרעקלעך אַוואַנט-גאַרד. וואָס איז דעמאָלט צעלאָזן און קולד אין פליסיק העליום. גרויל: נאָך די פייַער אין די ייַזיק היץ. די מיידל, אָוווערסאַטשערייטאַד מיט נעגאַטיוו ימאָושאַנז, האט שוועריקייט צו קומען צו איר סענסיז:
  ― נו, װי אַזױ? ווי! ליידן, שיינקייט! דאָס איז דער דערפינדונג פון מאַליוטאַ און בעריאַ! װי אַזױ צו פּרוּװן דעם שטול פֿון פֿאָטער מולער אַלײן, דעם קאָפּ פֿון דער געסטאַפּאָ!
  - אזוי ווי די הארן, אזוי זענען די משרתים. - האָט מיראַבעל פילאָסאָפיש באַמערקט. ד י אויסזע ן פו ן זי ך אי ז אי ר געװע ן שװער .
  - אויך איר זאָל נאָכפאָלגן דעם בייַשפּיל פון מאַליוטאַ סקוראַטאָוו. ער איז געווען זייער אַבסעקוואָוס און יידל צו זיין נייַע אָונערז. אָבער איר קענט נישט וואַרטן צו געפֿינען וואָס געטראפן צו די רעשט פון די מענטשן, אַזוי מיר וועט ווייַזן איר. אבער ערשטער, צו פּאַסיפיי דיין שטאָלץ, מיר וועלן אַראָפּוואַרפן איר אין אַ געמיין נייטמער.
  מיראבעל איז געװען אײנגעבונדן מיט גליטשיקע שלאנגן און שטעכיקע רויפן, פארכאפט און ארײנגעטונקען אין די מיסט־שלעמער. כּמעט מיד, וואָרמס און אנדערע אַבאַמאַניישאַנז געפאלן אויף די מיידל 'ס פּיורולאַנט ווונדז. זיי האָבן אַזוי אַקטיוו געכאַפּט דעם פאַרצווייפלטער וואָריער, אַז עטלעכע מינוט שפּעטער איז בלויז איין סקעלעט געבליבן פון מיראַבעלע. דערנאָך, אַוועקגעגאַנגען, "אויסגעבראַכט" דאָס ברודיק-שמעקן: דאָס פלייש איז חידוש שנעל געוואַקסן, זיי האָבן ווידער געצויגן דאָס מיידל'ס גוף. אבער דאָס איז נישט די מערסט עקלדיק זאַך, אָבער ווען זיי (פון פאַרשידענע סיזעס, שאַפּעס און טייפּס - דער בלויז פּראָסט זאַך איז אַ שרעקלעך רושם, אַ גאַנץ מאַנגל פון עסטעטיק און האַרמאָניע אין די ללבער וואָס ימבאַדי קרענק און פאַרפוילן) קראָלד אין די ווונדז, די יטשינג איז געווען אומדערטרעגלעך. עס איז געווען אַזוי ברוטאַל, עס יטשינג ווי גענעם, נישט בלויז די באשעפענישן זענען פליסנדיק אַרום, אָבער אויך ביליאַנז פון באַקטיריאַ. נא ך א צײט , הא ט מיראבע ל אלײן , אנגעהויב ן צעריס ן ד י דאזיק ע װאונדן , רײס ן ארטערי ן או ן אדערן . ווי באַלד ווי זי איז נישט משוגע, איר מיינונג קען זיין דאַמידזשד.
  - אקעי , פארענדיק , אנדערש , זעסטו , ד י ממזר ע זונה ה אי ז אי ן גליק . קומען אויף זונה, באַקומען צו אַרבעטן!
  מ׳האט אויפגעהויבן מיראעלע, א שטריק געװארפן איר ארום האלדז און מ׳האט זי געשלעפט. די שטעכלדראט לײז האט זי אן אומבארחמנות דערשטיקט, און אירע פארמוטיקטע לונגען האבן געפעלט לופט. און מײַן רוקן האָט זיך געמוטשעט מיט שמיץ. יעדער בייַטש, אַ נישטיק ווערק פון פּייַניקונג קונסט, האט אַזוי פילע פאַרשידענע ינקלוזשאַנז אין עס: קאָזינג ווייטיק:
  - אז דער הונט קוועטשט דעם קאלנער. עס איז ניט דאַרפֿן צו זיין פאַרקנאַסט.
  מיראבעלא האט זיך געפונען אין דער מדבר, וװ זי האט געזען שרעקלעכע פארדארטע מענטשן, א סך פון זײ באזונדערם פרויען, װאם האבן נישט געקאנט אויםהאלטן א שרעקלעכע צער. אָט שלעפּן פֿינף גאָר יונגע בחורים, כּמעט קינדער, אַ פופציק טאָנס בילן. דאס זאל נישט פאסירן לויט אלע פיזישע געזעצן, דער שטן, וואס זיצט אויפן סטיגעל, שלאגט זיי מיט א נייטראן-ביטש, ארויסגעלאזט קליינטשיק, אויג-עסנדיק בליץ (אז ליכט קען זיין מיאוס) בייטש. איר קענט זען די אוממענטשלעכע שפּאַנונג פון יעדן מוסקל, די אדערן זענען גרייט צו פּלאַצן, די דינע ביינער פּלאַצן. פֿון די מאָגערע, שקלאַפֿערישע, ברוטאַל־פּײַניקטע קערפּער דריפּט זיך אַ שווייס, און אַמאָל עס קומט אַרײַן אין זאַמד, הייבט עס אָן צו רויך.
  - דאָס איז נישט אַ קרייַז פֿאַר איר צו רוען אויף. ארבעט שווער און דו אליין זענט א זונה. גוטהאַרציקייט איז באַשטראָפלעך. א ווייך כאַראַקטער איז צו שווער אַ באָדן צו וואַקסן די זאמען פון הצלחה! - דער שעד אַטאַטשט עס צו די בלאָק. קלאפ ט זי ך אוי ף דע ר נאקעטע , פארשאפענע ר אקסל :
  - דאָ איר וועט האָבן אַ ויסגעצייכנט סטימולאַנט.
  איצט האָט מיראַבעלע געמוזט אַרבעטן. מע ן הא ט דא ם מײד ל אומבארחמדיק ט געשלאג ן , װײטע ר געטריבן , או ן ז י אי ז געצװאונגע ן צ ו טראג ן א ן אומדערטרעגלעכע ר לאסט . ד א הא ט ד י איבער ־ אײנדרוקט ע קעמפער ע איבערגעלעב ט א ן אנדער ע מאס ן לײדן , או ן ע ס הא ט אנגעפיל ט אי ר הארץ , װא ס הא ט זי ך קײנמא ל ניש ט געקענ ט פארגליװערן . די מערסט וויכטיק זאַך: עס איז געווען אַ גאַנץ סענסלעססנעסס פון די אַרבעט; זייער זכר און ווייַבלעך סלאַוועס זענען געצווונגען צו פירן די בלאַקס אין אַ קרייַז, און דעמאָלט הייבן זיי צו די שפּיץ, און דאַן אַראָפּגיין. און אזוי ווייטער כסדר. אין דערצו, די דעווילס אַקטיוולי אויסגעגאסן הייס קוילן, נעגל און צעבראכן גלאז, אַפֿילו קראַשט דימענטן אונטער איר פֿיס (עקסטראַדישאַן ווערט פון סולטאַנס), פארברענט, בלוטיק שפּור פון נאַקעט, מיידליש פֿיס טרייד הינטער מיראַבעלע. זי איז ווי צו פאַלן אומצאָליקע מאל, אָבער דעמאָלט דער קלאַפּ פון די נעוטראָן בייַטש געצווונגען די מיידל צו העכערונג. פו ן דע ר אנרירונ ג פו ן א שטרײ ם פו ן עלעמענטאר ע פײטיקלע ך או ן פארשײדענ ע טויטלעכ ע ראדיציע ס פו ן דע ר קװארק ־ שטאפל , הא ט זי ך געטראפ ן א ספאזם , ע ס אי ז געװע ן אזו י װײטיק , א ז ע ס הא ט מי ך געצװונגע ן זי ך דורכצופיר ן אי ך הא ב ניש ט געקאנט . די שפּאַנונג פון באַונדלאַס צאָרעס, אַפֿילו גענומען אין חשבון די געוויינטלעך מאַסע פון ווילד טריינינג, די מיידל האט נישט נאָך האָבן צו שלעפּן אַ מאַסע יקסיד די גרייס און מאַסע פון די טשעאָפּס פּיראַמיד.
  - נו, ווי אַ אַרבעט מאַלפּע. - האָט דער שד געפֿרעגט, און האָט זיך נאָך מער מיאוס געשמייכלט (כאָטש עס מיינט אַז ערגער איז אוממעגלעך). "דאס זענען נאָך בלויז בלומען, פיל ערגער מאַטערן אַווייץ איר פאָרויס." אין באַזונדער, טאָן איר ווילן צו דערפאַרונג דואַליטי?
  ― װי אַזױ איז דאָס? - האָט מיראַבעלע געפֿרעגט מיטן קול פֿון אַ לײַדער און האָט גלײַך באַקומען אַ בײַטש, געשאָקלט דאָס גאַנצע מײדלס גוף, ביז גאָר געפּײַניקט, אױפֿן רוקן.
  דער שד האט רשעות געכאפט:
  - צו לייַדן אין עטלעכע פארמען אין אַמאָל. מיר וועלן טיילן איר אין עטלעכע טיילן, און איר וועט באַקומען אַ פיל מער דייווערס קייט פון סענסיישאַנז.
  - ניין, איך טאָן ניט וועלן אַזאַ פרייד!
  ― װער װעט אײַך פֿרעגן? ― האָט דער שד אַרױסגענומען עפּעס װי אַ שטראַל־װאָרף, אָנגעוויזן אויף מיראַבעלע און אָנגעטאָן דעם צינגל.
  דער ווייַטער מאָמענט, די מיידל פּעלץ אַז זי האט צוויי ללבער. אײנע ר הא ט נא ך געשלעפ ט א שװער ע לאסט , דע ר צװײטע ר אי ז געהאנגע ן אויפ ן קרייז . אין ביידע פאלן: די אַבסאָלוט קאַמפּליטנאַס פון סענסיישאַנז איז אפגעהיט.
  מיראבעלא האט געשפירט אז אירע הענט האבן זיך צוגעקלעפט, איר קערפער איז געװארן שװער, װי ריזיגע שטײנער האבן זיך צוגעבונדן צו אירע פיס. כּדי זיך גאָר נישט צו דערשטיקן, האָט מען זי געצווינגען זיך אויפצוציען. אפיל ו דע ר קרײ ץ הא ט זי ך געלאז ט פו ן דע ר װאג , דא ס שטארק ע האלץ , הא ט זי ך צעבראכן , שפאלטע ר האב ן זי ך ארײנגעגראב ן אי ן דע ם שנײדערט . די קריגערין האט געהאט אויפן קאפ א שטעכלדיקן קראַנץ. ע ס הא ט זי ך שרעקלע ך ארײנגעגראב ן אי ן שארבן , פארגרעסער ט ד י לײדן . יעדער אָטעם איז געווען באגלייט מיט ווייטיקדיק ספּאַזאַמז. פּטעראָדאַקטילס כאַפּט די מיידל 'ס לאַנג האָר, טרעטאַנינג צו טרער אַוועק איר סקאַלפּ. די האָר האָט מען געצויגן אין פאַרשידענע ריכטונגען, מיין קאָפּ האָט זיך געציטערט ווי קיזלשטיין אין אַ שאָקלען. או ן גלײכצײטי ק הא ט ז י זי ך װײטע ר אנגעשטרענגט , געשלעפ ט דע ם אומדערטרעגלעכ ן בילן . דערצו, די ייבערפלאַך פון דער מדבר געגאנגען ינקריסינגלי אַרוף. ס'איז שווער צו זאגן וואס מאכט גרויס יסורים, אבער ווען מען לייגט עס איבער איינער דעם אנדערן, קומט עס אויס אז עס איז אזא "פעסטיג" פון דעם פלייש.
  ― נו, װי געפֿעלט אײַך? - האב ן ז ײ דע ם מײד ל גלײכצײטי ק געפרעגט , צװ ײ שטן .
  מיראבעלא האט נעגאטיוו געשאקלט מיטן קאפ, אדער קעפ.
  - אָבער מיר קענען פאַרשטאַרקן די פּייַניקונג, קומען אויף, קיוטי, דרייַ אַספּעקץ אין אַמאָל. און איר געווען אין די אויסדערוויילטע מיליאָן, דעריבער, איר דאַרפֿן עפּעס מער סאַפיסטאַקייטיד און טעקנאַדזשעניק.
  אײדער מיראבעלא האט געקאנט בליקן אן אויג, איז זײן קערפער ארײנגעדריקט געװארן אין א פלאט. דאן האט די מיידל געפילט אויף זיך די וואג פון דער ספּייסשיפּ. די אלע געדערעם האבן זיך צעקװעטשט, די בײנער האבן זיך צעבראכן, עטלעכע ריפן האבן זיך צעבראכן. דאן האט זיך דער אנהויב סיגנאל געבלאזן און די נעזללעך האבן זיך אויפגעפלאקערט, די פלאזמע האט זיך אנגעהייצט צו אסאך ביליאן גראדן האט פארברענט דאס פלייש. ווען עס ווערט אזוי הייס, איז דאס געפיל פון אומדערטרעגליכע היץ אזוי, אז עס האט דורכגעפירט יעדע צעל, ברענענדיג, דער קלענסטער טיילקל פונעם קערפער האט געליטן. די מעכטיקע ספּייסשיפּ האָט זיך צעבראָכן, אַרויפֿגעפֿלויגן, און אויף אַ מאָמענט איז עס געוואָרן גרינגער, אָבער ווי נאָר מיראַבעלע האָט געהאַט צײַט צו כאַפּן דעם אָטעם, האָט די שיף אויסגעבראָכן, און דאָס מיידל איז געפֿאַלן אויף דער מיידל.
  - בראַוואָ! האָט דער שד געזאָגט, קלאַפּנדיק מיט די הענט. - דאָס איז גערופן אייביק אָנהייב.
  דערנאָך האָט זיך ווידער באַוויזן די ספּייסשיפּ, די טרעפ האָבן ווידער געברענט, סופּער-הייסע פייער, דערנאָך זיך אַוועק און ווידער געפאלן. דאָס געפֿיל פֿון אומגעוויינטלעכקייט האָט פֿאַר אַ מאָמענט פֿאַרקלאַפּט די פֿריִערדיקע גלגולים פֿון גיהנום. דערנאָך האָט מיראַבעלע ווידער אָנגעהויבן זען, אַלע אין דער זעלביקער צייט.
  - זאָל איך צוגעבן אַ פערטן אָדער איז דאָס גענוג?
  ― אַװדאי, דאָס איז גענוג! - מיראַבעלעס פּסיכיק האָט שוין דערגרייכט איר שיעור פֿון פּײַניקונג.
  - ניין, איר וועט נישט ווערן משוגע, עס וואָלט רעדוצירן דיין צאָרעס. איר האָבן גוט פלייש, אַ שפּירעוודיק מיידל 'ס גוף, אָבער מיר זענען ביכולת צו טוישן זייַן פּאַראַמעטערס און מאַך דיין פלייש אין קיין אנדערע פאָרעם. צי איר ווילן צו עקספּערימענט?!
  ― לאָז מיך גײן, ביטע! - האבן מיראבעלס געפײניקטע פארמען געשושקעט. יעדער מאַלאַקיול האט וויי געטאן, יעדער דיספּלייסט, ווילד ויסגעמוטשעט אַטאָם פון דעם גוף.
  - נו, איך טאָן ניט! אַז ס 'נישט גענוג פֿאַר איר. אין וועמען וואָלט איך דיך פֿאַרוואַנדלט? איך מיין אַז עס איז אַ מעטעאָריט.
  מיראבעל איז געװארפן אין דער לופטן. זי איז געבליבן אלײן און האט זיך דערבײ געפילט װי א שטײן־בלאק. כאַאָטיש, שפּרינגען פון זייַט צו זייַט, זי אריבערגעפארן אין אַ וואַקוום. און דא איז די יסורים געווען אומדערטרעגלעך. פילע שטערן פארברענט די מיידל מעטעאָריטע מיט אַ פאַרשיידנקייַט פון שטראַלן, פון פּשוט צו X-Ray און נעוטראָן. אָבער אַלף און גאַמאַ ראַדיאַציע זענען ספּעציעל ווייטיקדיק. טיילן פון איר גוף אָדער וואָרמד אַרויף אָדער, פֿאַר די פאַרקערט, קולד אַראָפּ. די אויבערפלאך האט געקראכן, גאנצע שטיקלעך זענען אראפגעפאלן, און אין דער זעלבער צייט האט דאס מיידל געפילט קאלט אין א טויטן, לופטלאז פלאץ, און די לונגען האבן זיך ווי צו פלאצן פון א מאנגל אין זויערשטאף. מיראבעלא האט אומגעטיילט געליטן, זיך פארוואנדלט אין שטיין, זי האט נישט פארלוירן קיין יאטא פון סענסיטיוויטי. טײלמאל זײנען ארײנגעפאלן אין איר קלײנע פראגמענטן פון אנדערע מעטעארן אדער עס איז אנגעקומען צו שארפע פראגמענטן פון סאטעליטן: קינסטלעכע און. נאַטירלעך. או ן דא ס הא ט אוי ך געבראכ ט אומדערטרעגלעכע .
  - אוי גאט , ראטעװע ט מי ך פו ן ד י דאזיק ע מאניאקן , װא ס זײנע ן געקומע ן זײע ר װילד ע פאנטאזיע . נו, טאַקע, די האָרנינע "רשעות": זיי האָבן געקענט טראַכטן וועגן אַזאַ זאַך.
  או ן ד י טײװלע ך האב ן װײטע ר געמאכ ט פנימער , קאנקורירנדי ק צ ו זען , װע ר ע ם װע ט פארמאכ ן דע ם מערסט ן מיאוס . אַלאַוינג איר צו קיצער, פירפאַכיק די מאַטערן.
  דא האט זיך דער מעטעאריט קערפער אנגעהויבן צוציען דורך דעם ריזיגן פלאנעט. מיראַבעלע האָט זיך געשראָקן, אָבער זי האָט זיך אפילו נישט געקענט רירן, כאָטש איר פלייש האָט אַלץ געפילט, איז עס גאָר אומבאהילף. מיראבעל איז אריינגעפלויגן אין די געדיכטע שיכטן פון דער אטמאספערע, איר אויבערפלאך האט זיך צעשמעלצט, דערנאך האט דער קערפער אנגעהויבן פארדאפען, עס האט פשוט פארברענט אין דער אטמאספערע. דאָס איז געווארן אַן נאָך ינסעניוו, די נייַנט כוואַליע, אין די אָקעאַן פון לערנונגען. ענדליך איז דער פייער-בולל אינגאנצן פארניכטעט געווארן און מיראבעל האט זיך גלײך באוויזן אין חלל. דער קעראַסעל פֿון פּײַניקונג האָט געדויערט, די פֿערד האָבן אָנגעהויבן גאַלאַפּירן.
  - פיר טייפּס פון פּייַניקונג אין דער זעלביקער צייַט זענען נישט גענוג. דערפֿאַר פּרוּװט איר, זונה, עפּעס ניט אױפֿן פֿינפֿטן.
  - ספעיס װידע ר ? - האָט געפרעגט אַן אַנדער שד.
  ― נײן, היסטאָריש! ― װי געפֿעלט אײַך די פֿאַשיסטן, מײַן חבֿר? - שמײכלענדי ק הא ט דע ר טײװ ל באװיזן , דרײ ר רײע ן קרומע ע או ן אויסגעפראבענ ע צײן . און די טענטאַקאַלז פון די אנדערע שעד זענען געוואקסן אין גרייס; די ענדס זענען שאַרפּאַנד.
  ― איך האָב זײ פֿײַנט!
  - און איר האָבן צו פאַלן אין ליבע. פֿאַר איין זאַך, ווי טאָן איר פילן וועגן פעברואר?
  - גאַנץ נאָרמאַל, זייער טאַלאַנטירט און פרייַנדלעך מענטשן. - דורך אַ מאַלטי-מדרגה כוואַליע פון ווייטיק, מיראַבאַלאַ געזאגט. "כאָטש איר האָבן צו האַלטן דיין אויגן אָפֿן מיט זיי." ספעציעל האט מען מיך פארפירט פון פעברואר. ניין, נישט האָניק! אבער שטערן אויך האָבן ספּאַץ!
  - איר וועט זיין אַ גרויס פידער. אָדער גאַנץ, אַ קליין פידענקאָ.
  א מאָמענט שפּעטער, מיראַבאַלאַ פּעלץ ווי אַ יינגל פון וועגן אַכט אָדער נייַן יאר אַלט. ער איז געװען אינגאנצען נאקעט, און נעבן אים זײנען געשטאנען די זעלבע נאקעטע בחורים. ז ײ האב ן זי ך אפגעשניטן , דא ס אי ז געװע ן קאל ט או ן שטומף , ארום , זײנע ן געװע ן ד י גרוי ע װענט ן פו ן ד י באראקן , שטעכ ־ דראט ן או ן הינט .
  ד י מאשי ן אי ז געװע ן זײע ר נאריש , ז ײ האב ן ארויסגעצויג ן קנומע ן פו ן האר , אבע ר נא ך גרויםע ר אי ז געװע ן דע ר אומבאשעדיקטע ר שושקע .
  - איצ ט װעל ן ז ײ אונד ז פיר ן אי ן דע ר קרעמאטאריע .
  ווען די מאַטערן מיט די האָר זענען איבער, די בייז פאַשיסץ אין שוואַרץ מונדיר און מיט די שאַרבן און קראָסביין עמבלעם, סטרייקינג, זיי אויסגעשטעלט. מיראבעלא האט באמערקט ווי מאך די קינדער זענען, יעדע ביין פונעם יינגל, וואס איז פאר אים געגאנגען, איז געווען קענטיג, זיין רוקן איז פארוואנדלט געווארן אין א שטענדיגע ברעקל מיט שארמען און גרוב. זיי זענען גענומען אַרויס, עס איז שנייען, די קינד 'ס נאַקעט פֿיס זענען פארברענט אויף די ווייַס ייבערפלאַך, אַ ביסל טינט מיט פאַרפרוירן בלוט. א בײטש איז דורכגעגאנגען אין די רײען, א בײסן קלאפ איז געפאלן אויף די הינטן, קוים באדעקט מיט הויט, פון דער גילגול מיראבעל.
  - האלט די פיס, פידאװס באשעפענישן.
  ס׳אי ז געװע ן קלאר , א ז ד י קינדע ר פרוב ן מי ט גאנצ ע כוחות , או ן אי ך הא ב דערזע ן רויט ע נאקעט ע כילז ן אי ן א רײע . מיראבעלא׳ס מאגן איז לײדיק, דער הונגער קײנט אין די געדערעם, זויערע דערשטיקט איר מאגן. פּאַסטעך הינט לויפן צו זיי בילן, זיי ויסקומען משוגע, די מויל פּיום. איינער פון זיי איז די מערסט ופגעקאָכט און כּמעט ביטעס די מאָגער פוס פון Mirabela. א מיידל אין אַ יינגל 'ס גוף איז סקערי, אָבער די קינדער וואָס ברעכן זיך, זענען געטריבן צוריק אין שורה מיט שאַרף בייאַנאַץ. ענדלע ך װער ן ז ײ ארײנגעפיר ט אי ן א געביידע , װא ם לאז ט ארויס א שטארק ן געשטאנק . מיראבעלא , מי ט ד י אנדער ע קינדע ר זײנע ן געװע ן אינגאנצ ן געקיל ט או ן בלוי ז געװארן . לכתּחילה, געגאַנגען מיט צעבראָכענע, האַלב פאַרפרוירענע פיס אויף דער הייסער שטאלנער שטאָק, האָט זי איבערגעלעבט אַ גליקלעכע געפיל. דערנאָך האָט זיך אָנגעהויבן הייסן, און מיראַבעלע האָט געטאַנצט דעם האָפּאַק. אירע ליפּן האָבן געשעפּטשעט אַ ייִדישע תּפֿילה.
  - האב רחמנות אויף ה'. געבן לעבן דעם יינגל! אָדער גאַנץ אַ מיידל! וואַרפן די נאַציס אין שאול! אין די דיק פון עס!
  דאס ברענען פון די קינדער'ס פיס איז געווארן שטארקער, אסאך קינדער האבן שוין אנגעהויבן שרייען און וויינען, און דער ריח פון ברענען פלייש איז געווארן אומדערטרעגלעך.
  ע ס זײנע ן געװע ן פי ל ײנגלעך , מע ן הא ט ז ײ שטאר ק צוגעדריקט , מיראבעל ע הא ט געפיל ט דע ם אנרירונ ג פו ן מאגערע , איבעריק ע פארשװיצט ע קערפער . שאַרפע אַקסל בליידס האָבן איר פּריצט אין דער ביינער קאַסטן. אַ הייסע טאַר איז געפֿאַלן אויף איר אָפּגעגאָלטענער קאָפּ און מיראַבעלע האָט אַ געשריי געטאָן. מ׳האט געהערט די אס־ס־מאן׳ס געלעכטער, ענלעך צו א גראם, און דערנאך האט געבלאזן א סיגנאל. ד י דיל ע הא ט זי ך אנגעהויב ן צײט ן . די קינדער, וואָס זענען געשטאַנען אויפֿן ראַנד, האָבן זיך פּאַמעלעך אָבער זיכער אַרײַנגעגליטשט אין גיהנום. ד י בחורי ם האב ן זי ך אנגעקלאפ ט אײנע ר צו ם אנדערן , געפרואװ ט כאפ ן דע ם גלאט ן הײס ן דיל , אבע ר אל ץ אי ז געװע ן אומזיסט . אפילו טראָץ אַלע די צאָרעס וואָס זי האט יקספּיריאַנסט, מיראַבאַלאַ ס האַרץ ביץ ווי אַ מאַשין ביקס.
  איצט עס איז זיין קער צו גליטשן אין די אַנדערווערלד. דאָס פֿלאַם פֿאַרנעמט אים און נאָך אַ אומגלײַכלעכער פּײַן, די הויט ברענט גיך, און דאָס פֿײַער לעקט די בײנער אין אַ װוּלפּטוישן היספּײַסן. מיראבעלא דערלעבט יעדע רגע באזונדער, דערנאך ווען דער לעצטער ביין איז פארפאלן, געפינט זי זיך צוריק אין אקציע. די גרויל געשיכטע חזרט זיך איבער און ווידער.
  - אזוי האסטו שוין דערגרייכט דעם פינפטן בינע. - מיש ט זי ך דע ר שטן . - אָבער דאָס איז נישט גענוג פֿאַר איר, איר דאַרפֿן צו פאַרגרעסערן דיין מאָמענטום.
  מיראבעלא'ס אויגן האבן גארנישט אויסגעדריקט, זי איז געווען אזוי איבערפולט מיט געפילן, אז זי האט נישט געקענט רעדן. א שד מיט א נאקעטן, דערשטערטער שאַרבן האט פארגעשלאגן.
  - זינט מיר האָבן זיך אומגעקערט צו דער מענטשלעכער געשיכטע, טאָמער וועלן מיר ווידער איבערחזרן דעם עפּיזאָד מיט די דייטשן.
  וואָס טאָן איר בעסער; פלאַך אָדער טאַנק?
  דער שטן מיטהעלפער האט געקראצט.
  - אַוודאי דער עראָפּלאַן; עס איז פיל מער דינאַמיש.
  ― װאָס פֿאַר אַ פֿלײש װעלן מיר איר געבן?
  -גירלס זענען די בעסטער, מענטשן זענען אַזוי עקלדיק.
  אַמאָל ווידער די לאַנדשאַפט האט געביטן. מיראבעלא האט געפילט ווי זי פליט אין אן עראפלאן, א קורצע מאמענט פון פרייהייט און דערנאך האט מען זי אראפגעשאסן און געפאלן. אין די לעצטע מאָמענט איידער קראַשינג, דער פּילאָט מאַנידזשיז צו שפּרינגען אויס פון די פּאַראַשוט, אָבער ווי באַלד ווי די רימען זענען טייטאַנד, עס איז געווען אַ קלאַפּ און רעגע אָנווער פון באוווסטזיין. זיי האבן אנגעכאפט מיראבעל ביי די געווער און געשפריצט וואסער אין איר פנים, ברוטאלע פנימער, סוואסטיקאס און דער ס.ס. עמבלעם - צוויי בליץ - האבן זיך ארום געזען. אירע קלײדער װערן אָפּגעריסן, און דאָס מײדל זעט מיט גרויל: צװײ איבערגעװאַקסענע נקבֿות. עס איז געווען עפּעס ילוסיוו סקערי וועגן זיי. בריסט זענען קראַשט, פּינטשעד, טאַגד. דערנאָך נעמען זיי אַוועק די שווערד גאַרטל. מיראבעלא ציט זיך פארצווייפלט, קיקט אירע פיס. ז ײ האב ן אי ר געשלאג ן אי ן קאפ , מי ט א ביקס ן ביקס , דא ן צעריס ן ז ײ ד י הײזעלעך , זי ך דערגרײכ ט אי ן איר ע פריװאט ע טײל ן מי ט שמוציק ע הענט . מיראַבאַלאַ ראַרז ווי אַ זונה, עמעצער אַנדערש ס ווייַבלעך גוף ינפלואַנסיז די מיינונג. ז י װײס , װא ס ע ס װע ט געשען , או ן ציטער ט אי ן ערװארטונ ג דערפון .
  ― װאָס פֿאַר אַ זונה, האָט מען געכאַפּט די נאַכט־מכשפֿה, טרינקט איצט דאָס בעכער פֿון דערנידעריקונג פֿאַר דײַנע געפֿאַלענע חבֿרים.
  מיראבעלא האט געשפירט א שארפע פלעקל אין איהר גרויען. ז ײ האב ן זי י אנגעהויב ן פראנטיש , פארגאנצן . גלײכצײטי ק האב ן צװ ײ מענע ר געהא ט מי ר אמאל . עס איז געווען ניט אַזוי פיל ווייטיקדיק: ווי כיומיליייטינג, איר ערשטע מיטגליד פון די אויסדערוויילטע מיליאָן איז געווען "קאַקט" ווי די לעצטע זונה. איין מענטש ריפּלייסט אנדערן, סאַפּרייזינגלי, אָבער געשלעכט, אַנשטאָט פון פרייד, געבראכט די מיידל גאַנץ צאָרעס. ע ס זײנע ן געװע ן פי ל , א ס ך ראפיסטן , או ן אל ץ אי ר אי ר אי ז צעריס ן געװארן , ז ײ אנגעפיל ט מי ט גיפטיק ע זרעמע . מיראַבעלע האָט געמײנט, אַז דאָס אַלץ װעט זיך פֿאַרענדיקן, אָבער די נאַציס האָבן געפֿונען אַן אַנדער פּײַניקונג.
  - זי איז אַ פּילאָט, אַזוי לאָזן איר פליען!
  מיראבעלס אדער האט מען אפגעשניטן, דאן האט מען ארויסגעצויגן די טענדאן מיט טאנצן און צוגעבונדן צום עראפלאן.
  - נו, דאָ ס אַ מינקס. נעמען אַוועק אויף דיין פלי, מיר ווינטשן איר אַ פאַביאַלאַס דערפאַרונג.
  דער קעמפער האט זיך אװעקגעהויבן, מיראבעל איז געװארן אפגעריםן און אפגעריסן פון דער אויבערפלאך, נאר די צװײגן פון דער קוסט האבן געקלאפט אויפן נאקעטן, געבארגענעם נקבה. דע ר ערגסטע ר װײטיק , װע ן ד י אדער ן האב ן אנגעהויב ן ארויסצוקומען , אי ז געװע ן פאראויס . עס האָט זיך אויסגעזען, אַז דער יונגער וואָריער האָט שוין אַלץ איבערגעלעבט און עס איז נישט געווען וואָס איר זאָל איבערראַשן, אָבער ניין, די טענדאַנז זענען אויסגעשטרעקט און בלוט שפּריצט פון די אויגן.
  ד י עראפלאנע ן הא ט געמאכ ט פּירואעטן , געמאכ ט גליטשן , ראלע ן או ן לויפען . דאס אלעס האט געציטערט און געווארפן דעם קערפער. מיראבעלא האט געברומט און דערבײ האט מען געמוטשעט די אנדערע מײדלשע גלגולים. דערנאָך האָט דער קעמפער אָנגעהויבן שארף אַראָפּגיין און מיראַבעלע איז אַרײַנגעפֿאַלן אין דער ערד, דערנאָך האָט מען זי געשלעפּט מיט די דערנער און אײַנגעטונקען אין אַ שטינקנדיקן זומפּ. דאָס אַלץ האָט מיר דערזען ליידן: אַ ביסל אַנדערש. עס איז געווען ווי דער עראָפּלאַן וואָלט קיינמאָל לויפן אויס פון גאַז. אָבער, נאָך פליענדיק פֿאַר וואָס פילז ווי שעה, עס ברענט אויס אין אַ בליץ און אַלץ ריפּיץ זיך ווידער.
  דער טײװל האָט אַפֿילו געזונגען מיט אַ גראָבן, מוח־קריצנדיקן קול:
  גרויזאַם, רויט מלך פון גיהנום,
  עס איז אַרום אים אַ גרויס באַגלייטן!
  און ווי גוט איר זענט נישט פּר,
  די ווירקונג איז גאַנץ די פאַרקערט!
  
  אַ שרעקלעך שד באַגריסן איר,
  פיר הערנער, פאטאמען לאנג!
  אַז ס 'נישט וואָס יאָשקע רויז
  כּדי דער, וואָס איז אַרעסטירט געוואָרן דורך דעם געריכט, זאָל אַריין אין הימל!
  
  דו ביסט געווען א שטאלצע מיידל
  אריין די נאָוטאַבאַל מיליאָן!
  איצט דער בעל איז שׂטן,
  און די מאַטערן איז סאָף - לעגיאָן!
  
  וואָס אַ גאַנג - איר וועט געפֿינען אַלץ דאָ,
  עס איז אַ געשטעל, נעעדלעס און אַ פייַער!
  ווען מען מוטשעט איר וועט זינגען הויך,
  גאָט האט אויסגעשטרעקט די רעכט האַנט פון גרימצארן!
  
  עס זענען מער מאָדערן יסורים,
  אַן אַעראָפּלאַן און אַ טאַנק זענען צו דיין דינסט!
  מיר צעטרעטן, מיר ווינטשן כבוד,
  אין גיהנום עס איז סדר - נישט כאַאָס!
  
  דו ביסט געווען ווייך מיט גוטסקייט,
  איצט לעבן איז אין דרעק פֿאַר דעם!
  דו דארפסט נישט זיין א הייליגע שאף
  עס איז קיין אָרט פֿאַר די פּליושש אויף דער ערד!
  
  יעדער נאַר וועט פֿאַרשטיין מאָראַל
  דער וועג צו הצלחה איז גוואַלד, בייז!
  דער סדר איז געגעבן - צו גיין אויף אַ שפּאַציר,
  עס איז אַ מלחמה - איר זענט אין גליק!
  
  א פּאַסיפיסט קען נישט בלייַבנ לעבן
  נאָך אַלע, אָן אַ שווערד, איר זענט גאָר שוואַך!
  דער פאשיסט איז ארײנגעקראכן אין זאמד,
  און עס זענען קיין פראבלעמען מיט אים!
  
  און איר זענט אַ שיינקייט - דאָס איז דער פּראָבלעם,
  איך באַשלאָסן צו וויינען - אַז ס אַלע!
  דאָס איז דער פּרייַז פון ליבע
  אַלץ אַנדערש איז שטויב - ליגט!
  
  נו, איצט עפנט די אויגן,
  אין גיהנום ברענט און קרעכצט דאָס פלייש!
  ראַגינג אין דעם גוף: אַ שטורעם, אַ שטורעם,
  און איר קענען נישט באַקומען דעם ווייטיק!
  
  און וואָס איז ערגער, וואָס איז אַלע די מורא,
  עס וועט זיין קיין סוף - קיינמאָל!
  וועט ניט ראַטעווען: ניט גאָט, אַלאַ,
  א סעריע פון טאָרטשערז אַווייץ!
  מאָדנע גענוג, די ווערטער, אַנשטאָט פון פאַרטיק מיראַבאַלאַ, ריווייווד איר. זי איז געווען זייער שפּירעוודיק צו לעפּיש גראַם.
  - דו שטן האט גערעדט אין פאעזיע. אַזוי אַלץ איז נישט גוט מיט דיין הערנער! - האָט אַפֿילו די קריגערײַ אַ װינק געטאָן, מיט אַלע אױגן אין די פּײַניקטע קערפּער.
  - און איך זען קוואַסאַרס פֿאַר איר! איך באַשלאָסן צו נעמען עס דורך ריידינג אַנשטאָט פון וואַשינג עס. איך אָפּשאַצן דעם כיינעוודיק חוש פֿאַר הומאָר, ווו זאָל איר וואַקוום זונה איצט זיין אַסיינד צו דער זיבעטער פאָרעם פון פּייַניקונג? אפֿשר אין אַ היפּערנוקלעאַר רעאַקטאָר?
  דער שד האט באװעגט אירע גענארטע טענאקאלן.
  - זיבן איז אַ הייליק נומער און עס מוזן זיין עפּעס גראַנדיאָוס. און אזעלכע, אז די יסורים פליסן איבער די מאָס.
  - דעמאָלט איך פאָרשלאָגן אַן אָפּציע - אַ סופּערנאָוואַ, עס וועט עסן די זונה פון אינעווייניק.
  - פאַביאַלאַס! הער מיראבל - זאלט איר װערן גרוי! איר באַקומען די ספּעציעל כּבֿוד פון דערפאַרונג וואָס מיר פאָרשלאָגן בלויז צו די מערסט נאָוטאָריאַס קרימאַנאַלז און בונטאַר פירער. מורא און תשובה טאן, פייַנט פון די האר!
  דערנאָך האָבן מיראַבעלעס אויגן אָנגעהויבן זיך שפּין, און זי האָט זיך געטראָפן אין צענטער פון אַ קעסיידערדיקער פלאַם פון מיליאַרד דאָלאַר, איצט איז איר גאַנצן גוף דערין צעלאָזן, און דער וואָריער האָט געפילט די שרעקלעכע היץ מיט יעדן מאַלאַקיול, יעדן ווייברענדיקן קווארק, יעדן נוקלעאָן פון איר קערפער, וואס איז געווארן אומגלויבליך ריזיג. וואָס זי פּעלץ ווען זי פּלאַנדזשד אין גיהנום איז בלויז די שוואַך פּלאַפּלען פון אַ בעיבי קאַמפּערד מיט די קול פון אַ עריינדזשד אַרטשאַנגעל. דא ס הא ט פארשאט ן אל ע אנדער ע פארמע ן פו ן יסורים . די מיידל 'ס מאַרך סימד צו געשוואָלן, סיימאַלטייניאַסלי סענסינג קווינטיליאַנז פון קוביק קילאָמעטערס פון הייס פּלאַזמע און, וואָס איז אפילו ערגער ווי כייפּערפּלאַסם, דער פּראָצעס פון צונויפגיסן קוואַרקס און פּרעאָנס (די פּאַרטיקאַלז וואָס מאַכן קוואַרקס). איצט זי פארשטאנען וואָס איז אַ עכט געפיל פון ווייטיק, וואָס האט קיין אַנאַלאָגועס אין די גאנצע וניווערסע. און דאך, אפילו דאס איז נישט געווען דער שיעור, די אינטענסיווע פון יסורים האט זיך געמערט - דער קוואזער שטערן האט איבערגעלעבט א ווידער-געבורט. וואָס איז אַ קוואַזאַר סופּערנאָוואַ יקספּלאָוזשאַן - אַ הונדערט ביליאָן קווינטיליאַן הידראָגען באָמבס: דראַפּט אין איין אָרט. אָבער קיין איין פּסיכיק קען אַלץ אין אַמאָל. מיראבעלא האט זיך געציטערט, א שטומף האט זיך ארײנגעלאזט אין איר מוח, דער לעצטער גלגול האט זי פארענדיקט.
  דער פּייַניקונג ראָבאָט געקוקט אויף איר אָפענטיק אָבער נאָך געשמאַק גוף, דער קאָמפּיוטער האט געזאגט:
  - די סייבער-אונטערוועלט האָט זי פאַרטיק.
  - נו, מיר וועט האָבן צו צוריקקומען דעם קליין מענטש.
  מיראבעלאַ האָט זיך צוגעכאַפּט: אַלע זיבן היפּאָסטאַזן פֿון דער אוממײַנדלעכער אַלוועלטלעכער אימפּעריע פֿון פּײַניקונג, באַזירט אויף די סאַמע מאָדערנע טעכנאלאגיען, זענען אַרויסגעגאַנגען, די שדים האָבן גערומט מיט כּעס.
  - דו ביסט מאַזלדיק מענטש. די קייסערין אַלײן האָט זיך אױפֿגעשטעלט פֿאַר דיר, די פּײַניקונג איז פֿאַרענדיקט, אָבער אױב דו װעסט װידער קומען צו אונדז, װעט דאָס זײַן די זעלבע זאַך, נאָר טױזנט מאָל שטאַרקער און מער דערפֿײַנדיקער, און דער עיקר, פֿאַר אומענדלעכע ביליאָנערן יאָרן. איצט טרעפן די עלעקטראָניש היפּער מלאך פון גיהנום!
  פאר מיראבעלא האט זיך באוויזן א פארוואקלענער בילד, וואס האט זיך גלייך פארקערפערט מיט דער קאנצענטראציע פון אלעס שרעקליך, קראנקן, טויטליך: דאס איז אלעס געווען אזוי מיאוס, אז דער קריגער האט געדענקט: בלויז א טוץ קארקסקרוי-געבויגענע הערנער, צעריסענע וואָרץ און שרעקליכע אנגעצונדענע געשווירן. דעמאלט האט א שארפער פינגער דורכגעשטעכט דאס מײדל; אויב עס איז נישט געווען אין דער סייבער-אונטערוועלט, וואלט זי גלייך געשטארבן פון אזא אפעראציע, ווי דער נעגל האט זיך צעפאלן אין ביליאן נאדלען וואס פארברענען דעם קערפער. מיראבעל איז דורכגעשטעקט געווארן פון די הינטן ביזן הינטערן קאפ. מע ן הא ט ז י געטראג ן ארויף , א ברענגענדי ק פלע ם הא ט זי ך װידע ר ארומגערינגל ט ארום , ד י מויל ן האב ן געבליצט , או ן ענדלע ך הא ט זי ך דורכגעשניט ן א ליכטי ק אי ר אי ר אויגן .
  - בשעת דער וואַקוום פאַררעטער איז פריי. זען איר באַלד! ― האָט געזאָגט דער היפּעראַנגעל פֿון גיהנום. מיראַבאַלאַ איז ווידער דורכגעגאנגען ווי די באוווסטזיין אומגעקערט צו איר קאָפּ, אַ מילד ווייַבלעך קול געזאגט.
  - יא, זי איז דערשלאגן. דאָס איז אַן יבעריק שטראָף פֿאַר אַ מענטש. דערצו, אַ זייער טויגעוודיק וואָריער!
  ― איר האָט, װי שטענדיק, רעכט, היפּערמאַרשאַל! אָבער דער טריבונאַל ווייסט בעסער ווי אַזוי צו האַנדלען מיט פאַררעטער! - דער ראָבאָט פּײַניקער האָט אָפּגעטרייסלט די נאַקעטע שיינקייט. - בשעת איר זענט פריי, פֿאַר דער צייט.
  דאס מײדל איז געװען אין שאק און האט אפט געבליצט, דאם פנים איז געװארן בלוי, די אויגן אויפן געזיכט זײנען געזונקען.
  מאַרשאַל מאַריאַ ראַטטלעסנאַקע האָט געפּרואווט ווי בעסטער זי האָט געקענט טרייסטן דאָס מיידל, אַ ווייַן גלאז מיט שמאַראַגד זאַפט איז ארויס אין איר הענט:
  ― טרינקען, מײַן שײנקײט! איך האָפֿן דאָס וועט העלפן איר קומען צו דיין סענסיז.
  מיראבעלא האט געטרונקען און זיך פיל בעסער געפילט. די ראָזעווע קאָליר איז אומגעקערט צו די פּנים. די מיידל האט געפרעגט:
  ― װאָס װעט איצט זײַן מיט מיר! איז עס טאַקע נאָר ווייטיק לינקס פֿאַר מיר? און דער ווייטיק איז סאָף ...
  אַ בילד פון אן אנדער כיינעוודיק שיינקייט אין אַ לאַגזשעריאַס ספּייסויט ארויס אין פראָנט פון די מיידל. דאָס איז געווען דער הינטער-היפּער-מאַרשאַל פון דער אָפּטיילונג "טענדער ליבע", אַנאַסטאַסיאַ סטרעלעצאָוואַ, באקאנט און שרעקלעך פֿאַר אַלע סאַבדזשעקץ פון דער אימפעריע (אפֿשר אַחוץ דעם קייסער). אויסערווייניק האָט זי אויסגעזען ווי אַ זייער שיין און ליכטיק, ימפּרעסיוו מיידל, פול מיט כיין און לייַדנשאַפט. טאקע, סטרעלעצאָוואַ איז געווען זייער לאַווינג, זי ליב געהאט צו מאַכן ליבע מיט עטלעכע מענטשן אָדער ייליאַנז פון אַלע מינים אין דער זעלביקער צייַט. אין דער זעלביקער צייַט, זי איז געווען אונטערשיידן דורך גרויס, פשוט אַמייזינג ינדזשאַנואַטי אין ינפליקטינג ווייטיק.
  דאך, דאָס איז נישט וואָס אינטערעסירט איר אין דעם מאָמענט:
  - איהר װײםט , איה ר בעגאנגע ן א גרויםע ר פארברעכע ן או ן מע ן הא ט מע ן פאראורטייל ט צ ו לעבנס־טפיסע , מי ט א בלײבונ ג אי ן ד י אנטי־מיליטער ! דאָס מיינט אַז איר וועט שטענדיק דערפאַרונג שטרענג ווייטיק און קיינמאָל אַמאָל וועט איר האָבן די געלעגנהייט צו געניסן, אָפּרוען אָדער נעמען אַ אָטעם. דו האסט נישט קיין רעכט אפילו צו שלאפן, נישט קיין פארוויילונג, און וויבאלד דו וועסט נישט אלט ווערן, קען דאס דויערן לאנגע, ווייטיקדיקע מיללענניע. געווענליך ווערט נישט באוויזן פאר מענטשן ווי דיר!
  - און נאָך דעם זיגנדיקן סוף פון דער מלחמה?! - מיט שרעקעדיג און פארלאזען , האט מירבעלא געפרעגט .
  דער היפּערמאַרשאַל, שמייכלענדיק מיט ציין פינקלען ווי כייפּערפּלאַזמע אַרויסגעוואָרפן דורך אַ שטראַל טראָוער, געענטפערט:
  - אין אַזאַ פאַל, דאָך איר האָבן אַ געלעגנהייַט, אָבער רובֿ מסתּמא די וועט זיין שענקען. וואס איז געווען ארעסטירט פאר דיר, מיין טייערער. אין אַלגעמיין, טאָן ניט רעכענען אויף די רחמנות פון דעם קייסער אָדער עמפּרעסס!
  דאָס מײדל האָט אַרײַנגעבויגן דעם קאָפּ, אַ פּערלדיקע טרער האָט זיך אַראָפּגעקװעלט אין דער גראַציעזער נאָז:
  - און נאָך, איך ליבע מיין מוטערלאַנד!
  אַנאַסטאַסיאַ סטרעלעצאָוואַ סמיילד אפילו ווידער:
  ― דאָס װײסן מיר! איר זענט אָפנהאַרציק און געטרייַ צו פליכט! דעריבער, דורך דעם רצון פון דער גרעסטער עמפּרעסס, מיר געבן איר אַ געלעגנהייט צו דינען דעם פאטערלאַנד! זענט איר גרייט צו נעמען אויף אַ וויכטיק אַרבעט?
  מיראבעלא האט א שטארקע ניד געטאן, זי האט נישט געהאט די גײסטיקע קראפט צו באהאלטן איר פרײד:
  - יא זיכער! איך װיל דינען מײַן פֿאָטערלאַנד יעדן טאָג און שעה, װי אַ העלדישער קריגער און אַ געטרײַער זעלנער.
  אַנאַסטאַסיאַ האָט אַ ביסל טעאַטראַליש אַראָפּגעלאָזט די טימברע פון איר קול:
  . קאפיטל נומער 12 .
  יאנקא האט ווייטער געזאגט אין א שושקען:
  - די צווייטע פּראָבלעם איז אַז אַ הידראָגען באָמבע פּראָדוצירן שטאַרק ראַדיאַציע וואָס הרגעט אַלע לעבעדיק זאכן!
  סאדאט האט זיך געקליקט און געפרעגט:
  - איז די ראַדיאַציע ווי סם?
  ― נײן! פיל סקערי! - יאנקא האט ארויפגעקלעפט די אויגן צו איבערצייגן. - דאָס איז עפּעס, וואָס קען ציטערן אַפֿילו די ווילדסטע פאַנטאַזיע. ומזעיק, בלאַס און אָודערלאַס, אָבער דעדלי אפילו פֿאַר קאַקראָוטשיז!
  - מאַגיש פון די אַנדערווערלד?! "די ייִנגלעך האָבן גלײַך אָנגעהויבן ציטערן, ברוינע קערפּער, און עס איז געווען אַן עכט גרויל אין זייערע אויגן.
  ― נײן! וויסנשאַפֿט ווייַטער פון מאַגיש. פיזיק שטעלן אין די דינסט פון מענטשהייַט. - יאנקא האט געװאלט פארשפרײטן די ארעמס, אבער דאם פייבלעכע שטריק, װאם האט זײ צוזאמענגעהאלטן, האט אים אפגעהאלטן.
  עלי האט געשריבן:
  - וויסנשאַפֿט איז נודנע! איך ווייס נישט, אבער וויפיל האט זי אונז געגעבן?! וואָס טוט דאָס וואָרט וויסנשאַפֿט אַפֿילו מיינען?
  יאנקא האט צוגעשלעפט:
  -איר זענט נאָך אין אַ זייער פרי בינע אין דער אַנטוויקלונג פון ציוויליזאַציע. אין דערצו, פאַרשידן אָרדערס און רעליגיאָנס אַרייַנמישנ זיך.
  סאדאט האט מסכים געווען:
  - פארשטייערס פון די "בייז גאָט" סדר גלויבן אַז אַלע סייאַנטיס דינען שׂטן און פאַרברענען זיי. אמאל האבן זיי געיאגט מכשפות, אבער נאכדעם וואס די צאל שיינע מיידלעך האט זיך שטארק פארמינערט, האבן די מלכים, סולטאנס און מלכים געהאט שוועריגקייטן זיי איבערצייגן צו אפשטעלן דעם צארן. און איצט דער אמת איז אַז פּייַניקונג איז נישט ומגעוויינטלעך, ספּעציעל פֿאַר סלאַוועס. אבער אין פּרינציפּ עס איז מעגלעך צו לעבן.
  פֿרויען שקלאַף האָט מען טאַקע אָפֿט געשלאָגן. זיי זענען געווען אַ ספּעציעל ברייט בייַטש, נישט צו שנייַדן די הויט, אַפֿילו מענטשן גאַט עס. די דערװאקסענע בחורים האבן זײ גאר ניט געשונען.
  - אַחוץ די פאַטאַל איינער אין וואָס איר אַלע טאָן ניט לעבן, איר טאָן ניט לעבן ווייַל איר קענען נישט רופן עס לעבן! - האט יאנקא געזונגען.
  דער בײטש האט געפײפט, אבער דער קלאפ איז נישט געפאלן אויפן לײדן קינד׳ס קערפער. דע ר משגי ח הא ט זי ך שוי ן געװע ן נא ר געװאל ט שרעק ן דע ם ײנגל . ער אלײן האט געהאלטן בײם לייגן די האנט צום אויער, פארראטן נײגעריקײט.
  - שטיל דיין שמועסן! - האט ער געמורמלט.
  סאדאט האט געפרעגט:
  - װײסט איר װי אזוי צו שרייבן?
  ― אַװדאי!
  -קען איר באַשרייַבן ווי אַ הידראָגען באָמבע איז געמאכט?
  - אין פּרינציפּ, איך קען, איך לייענען עס אויף די אינטערנעט, אָבער איך טאָן ניט וויסן אַלע די דעטאַילס. און אין אַלגעמיין, עס איז אַזוי שווער, עס איז נישט פֿאַר גאָרנישט אַז רובֿ לענדער אין דער וועלט ווילן צו ווערן יאָדער כוחות, אָבער זיי קענען נישט טאָן דאָס. אפילו צום ביישפיל, אינדיע, א לאנד רייך אין נאטורליכע מיטלען מיט א באפעלקערונג פון מער ווי א ביליאן, האט געדויערט פופצן יאר צו מאכן אן אטאם און הידראָגען באמבע. אַזוי איר און דיין אַקער: איר וועט נישט באַקומען אַזאַ אַ וואָפן אַזוי לייכט. אין דערצו, איר דאַרפֿן צו וויסן אַ פּלאַץ פון טעכניש דעטאַילס. א הידראָגען באָמבע איז אַ גאַנג פון קאָמפּלעקס עלעמענטן און יינציק מאַטעריאַלס. עס פארלאנגט פּלוטאָניום און אוראַניום - 235. און אין אַלגעמיין, אַ וועלט ווו סולטאַנז הערשן און שקלאַפֿערייַ ריינז; עס איז זיכער צו פרי צו בעל אַזאַ וואָפן.
  עלי האט געשריבן:
  - אונדזער מאָנאַרטש מיט אַזאַ מאַכט מיסטאָמע חרובֿ די גאנצע פּלאַנעט! ניין, איר זאָל נישט רייצנ אַ טיגער מיט אַ פרוי 'ס בריסט.
  סאדאט האט מסכים געווען:
  "טאָמער אַזאַ וועפּאַנז זענען טאַקע צו האַרט פֿאַר די היגע שרים."
  יאנקא האט געשריבן:
  - וואָס אַ חזיר ס הערנער! און די ציין פון די ייזל!
  - דאָס איז אַן פּינטלעך פאַרגלייַך! - האָט עלי מסכים געווען. - איר זאָל נישט ריזיקירן עס, אָבער ווי טאָן איר באַקומען אין דיין וועלט?
  ― װײס נישט! אפֿשר די בייזע גייסטער קענען אַריבערפירן! כאָטש בייז פאָרסעס זענען בייז פֿאַר דעם סיבה, אַזוי נישט צו זיין וווילטויק צו אַזאַ נאַנענטאַטיז ווי מענטשן. אָבער, ווי טאָן מיר זיך פילן וועגן קאַקראָוטשיז?
  סאדאט האט א צעקנײטשטן געברויכטן שטערן און געפרעגט:
  - זענען די באשעפענישן ווי קאַץ?
  - קיין ינסעקץ!
  - איך פּערסנאַלי ליבע באַטערפלייז!
  יאנקא האט א שאקל געטאן מיטן קאפ:
  - באַטערפלייז זענען גוט, אָבער עס זענען אויך מאַסקיטאָוז, ווי אויך אנדערע באשעפענישן וואָס שטעכן און מאַטערן מענטשן.
  סאדאט האט צוגעכאפט די פלײצעס און באמערקט:
  - מיר טאָן ניט האָבן די אין אונדזער לאַנד. אבער מען זאגט אין צפון, עס זענען דא אזעלכע געמיינע, שטעקינגע אינסעקטן! אָבער, וואָס אויב אונדזער סקראַטשיז פון די לאַשיז זענען אויך טשוד דורך אַרטראַפּאָדס? וואָס וואָלט זיין שרעקלעך!
  יאנקא האט נאכאמאל געדאנקט דעם אייבערשטן, אז אמווייניגסטנס איז נישטא קיין רשעות אויף דער וועלט. ער האָט זיך דערמאָנט אין זײַן רייזע קיין צפון, ווי די מאַסקיטאָוז האָבן אים כּמעט געגעסן. עס איז אפילו נישט קלאָר וואָס גאָט האָט באשאפן אַזאַ אַ אַבאַמאַניישאַן, משמעות אין סדר צו טשעפּענ זיך מענטשן אַמאָל ווידער. דער דזשאַנגגאַל איז אויך פול מיט אַלע סאָרץ פון געמיין זאכן און אנדערע מיסט. אמת, יאנקא איז נאך קיינמאל נישט געווען ביי זיי, ער האט זיי נאר געזען אויף טעלעוויזיע און אינטערנעט. אָבער, עס מיינט אַז עס זענען אויך ערטער אויף דעם פּלאַנעט: ווו אַלע מינים פון אַבאַמאַניישאַן הערשן.
  דער ײנגל האט א שאקל געטאן מיטן קאפ און מיט דעם עלנבויגן צוריקגעשטופט די בלאנדע האר פון דעם שטערן (די הענט זײנען געװען געבונדן). אין אַלגעמיין, וואָס איז קיין גליק אויף דער ערד. ס'איז קאלט אדער הייס, מען דארף לערנען לאנג און טייערער אין שול, און אין ווינטער אפט שנייען עס. עס איז זייער שווער צו בעזש, און סיטרוס פרוכט געבן איר אַלערדזשיז. דאס איז די וועלט! ווי לעבן אַלט מענטשן? אין אַלגעמיין, עס איז אַ נייטמער, לעבן איז גאָרנישט אָבער פּייַניקונג. יאַנקאַ האָט זיך געוואונדערט צי זיי וועלן קענען אויסטראַכטן דעם עליקסיר פון אייביק יוגנט בעשאַס זיין לעבן? אָדער אַ מין פון אַנטי-יידזשינג ראַדיאַציע?
  עס איז נאָך האָפענונג פֿאַר דעם! איך האָב נישט געוואָלט ליידן און קרעכצן ווי אַלטע מענטשן.
  אין אַלגעמיין, פון אַ מענטש פונט פון מיינונג, גאָט איז זייער גרויזאַם אויב ער ערלויבט אַזאַ ליידן פֿאַר ביליאַנז פון מענטשן. אָבער, דער יידזשינג פּראָצעס: דער גרויזאַם גאָט ניט בלויז ערלויבט עס, אָבער סטימיאַלייטאַד עס זיך. אַזױ װי געזאָגט נאָך דעם מבול: זאָלן זײערע טעג זײַן הונדערט און צװאַנציק יאָר! אָבער, די וואַסט מערהייַט פון מענטשן לעבן נישט צו דערגרייכן דעם עלטער! אַפֿילו הונדערט־יאָריקע מענטשן זײַנען זעלטן, אַ סך זײַנען שוין פֿאַרשמאַכטע זיידעס מיט זעכציק יאָר אַלט. אין אַלגעמיין, אַזאַ שפּאָט פון אַ מענטש איז יבעריק! נו, איר קענען נישט טאָן דאָס צו דיין אייגענע קינדער! נאָך אַלע, דאָס איז סאַפיסטאַקייטיד, פאַרדאָרבן סאַדיזאַם, פּאַמעלעך טייטן דיין אייגן קינד, און אַפֿילו מאַכן אים אין אַ מיעס מענטש. און וואָס איז גאָט נאָך דעם, דער באַשעפער פון אַלע זאכן! יאנקא האט, אלס א פאראויסער בחור, געטראכט װעגן א סך, אַנאַליזירט און געצויגן מסקנות. זיין ערשטע אומאפהענגיקע יינגלישע מסקנא איז אז עס איז נישטא קיין גאט! די אַלוועלט איז רולד דורך די גרויזאַם, בלינד געזעץ פון עוואָלוציע און נאַטירלעך סעלעקציע.
  אמת, ער האָט געזען שדים, וואָס האָבן אים און זײַן כאַווערטע אַרײַנגעוואָרפן אין אַן אַנדער אַלוועלט. אין ערשטער בליק, דאָס פּראָוועס די עקזיסטענץ פון גאָט. נאָך אַלע, אויב עס זענען דעווילס, עס זענען מלאכים. אויב עס איז ליכט, דעמאָלט עס איז פינצטערניש! אין ערשטער בליק, דאָס איז אַן אַקסיאַם.
  - אבער עס איז נישט דאָרט! - האָט יאַנקאַ צו זיך געזאָגט. ער האָט אַ פּאָר מאָל געשטעמפּלט מיט די פֿיס, כּדי דאָס בלוט זאָל זיך אַװעקגײן און דער אומדערטרעגלעכער יטשינג אין דעם קינדס צעשלאָגענע, באָרוועסע פֿיס זאָל װערן שװאַכער.
  טאַקע, עוואָלוציע קען אין פּרינציפּ געבן העכערונג צו סופּערביינגז אַזאַ ווי בייזע גייסטער און מלאכים. ווען ער לייענען, איינער באַרימט שרייַבער האט די עוואָלוציע פון כייפּערפּלאַסמאַ! טאַקע אַ גראַדזשואַל יבערגאַנג פון פּשוט צו קאָמפּלעקס, אַ פאַרגרעסערן אין ענטראָפּיע.
  א מין פון פֿאַרשטאַרקונג פון די מיינונג און זייַן מאָדיפיקאַטיאָן ווי פּראָגרעס דעוועלאָפּס! פארוואס, למשל, דער וואַקוום, די ענערגיע פון שטערן, די פּאַלסיז פון פּולסאַרס, פאַרשידן פּלאַצן צווישן וועלטן און פּאַראַלעל אַלוועלטס, געבן נישט העכערונג צו סופּער ביינגז פון אַ אַנדערש מדרגה! נאָך אַלע, דאָס איז, אין פּרינציפּ, גאַנץ מעגלעך. אויב איר גלויבן אין דער טעאָריע פון די ספּאַנטייניאַס דור פון לעבן, דעמאָלט וואָס ניט גלויבן אין די כייפּאַטאַסאַס פון די ספּאַנטייניאַס דור פון בייזע גייסטער, בייזע גייסטער און עפשער מלאכים. אין באַזונדער, לויט די פאָלקלאָר פון אלטע רוס, גאָט און דער שטן באשאפן די ערד צוזאַמען. די אלטע רוסישע געגלויבט אַז דער שטן איז אייביק, פּונקט ווי גאָט.
  די מענטשן אָפט מתפלל געווען ביידע משיח און שׂטן! עס איז אַפֿילו געווען אַן אַלט שפּריכוואָרט: דאַוונען צו גאָט און בויגן צו דעם שטן! אַזוי די בייַזייַן פון בייזע גייסטער: עס איז אין קיין מיטל אַ פאַקט אַז עס איז אַ קאַרינג באשעפער.
  אן אנדער אָפּציע איז אויך מעגלעך. פֿון וואַנען האָט ער באַקומען דעם געדאַנק אַז דאָס זענען שדים? אפֿשר דאָס זענען פארשטייערס פון עטלעכע סופּער-ציוויליזאַציע וואָס האָבן שפּאַס אין דעם וועג ... ווי קליין קידס אויף אַ שפּיל קאַנסאָול: די גרייס פון די אַלוועלט!
  - און וואס? עס קען זייער גוט זיין! - האָט יאַנקאַ צו זיך געזאָגט.
  אויב איר טראַכטן וועגן אים - עס איז לאַדזשיקאַל; ימאַדזשאַן אַ סופּער-ציוויליזאַציע! אַלע מאַטעריאַל באדערפענישן זענען צופֿרידן, אייביק לעבן, ימאָרטאַליטי איז געווארן אַ פאַקט, עס איז קיין פאַרלאַנג צו קאַנגקער אנדערע וועלטן און מאַכן די אַלוועלט אין ראַק! נאָך אַלע, ניט אַלע מינים זענען מאַזלדיק: זיי ווי צו באַהערשן אנדערע. אַנדערש, די אַלוועלט וואָלט האָבן שוין חרובֿ לאַנג צוריק אין שרעקלעך מלחמות. ימאַדזשאַן אַ דועל צווישן צוויי אָדער מער סופּער-סיוואַליזיישאַנז! א מלחמה ניצן אַזאַ טייפּס פון וועפּאַנז: אַז גשמיות געזעצן זענען קאַנווענשאַנז, זיי זענען געביטן ווי קאָמפּיוטער שפּיל מגילה ...
  ווי קענען איר האָבן שפּאַס אויב נישט דורך פּלייינג מיט אנדערע ייליאַנז? עפעס, מענטשן ווי צו שפּילן מיט קאַץ, הינט, ראַץ. דער זעלביקער קאַץ איז שפּאַס פּלייינג מיט אַ מויז, וואָס ינדיקייץ דעוועלאָפּעד סייכל. איז יאנקא געװארן א מין מויז?
  א איבערציוויליזאציע האט אים אריינגעווארפן אין אן אנדער וועלט! פֿאַר איר עס ס אַ שטיק פון שטיקל! אָדער אפֿשר איך האט נישט אפילו פאַרלאָזן עס! אפֿשר עס איז פאקטיש ווי אין דעם פֿילם "די מאַטריץ", עס איז אין אַ מין פון ווירטואַל פאַקט. נאָך אַלע, אפילו געשמאַק קענען זיין קאַנווייד דורך עלעקטראָניק. דאָס ברענגט צו זינען דעם גוטמוטיקן שוואַרץ אינעם פֿילם "Total Recall". יאָ, די אַמעריקאַנער וויסן ווי צו פילם, זיי האָבן אַ פּלאַץ פון גוטע געדאנקען. און די קאַרטאָאָנס זענען נאָר גרויס, ספּעציעל דיסניי. ער ליב אמעריקאנער קאַרטאָאָנס, זיי האָבן אַ זייער טיף פּלאַנעווען, אַקטיוו און פאַרביק שריפט. מע דאַרף גאָר נישט רעכענען; אַז עס זענען פאָאָלס לעבעדיק אין די USA. אַמעריקע איז געמאכט פון די בעסטער מחשבות פון אַלע איבער די וועלט. און האָלליוואָאָד איז עפּעס! דער אמת וואָס אמעריקאנער וויסנשאַפֿט בעלעטריסטיק שרייבערס שרייַבן איז נישט וויכטיק. פֿאַר בייַשפּיל, Stephen King, די פילם אַדאַפּטיישאַנז זענען נישט שלעכט, אָבער די פּרעזענטירונג פון די טעקסטן איז שוואַך. די טשיקאַווע געדאנקען זיך זענען קאַליע דורך די שווער, וויסקאַס פּרעזענטירונג. עס זענען קיין אמעריקאנער בעסער צו זען ווי צו לייענען. דאָ ס דער פֿילם: נאַכט וואַך איז אַזאַ באָבקעס! אָבער, לייענען עס איז אויך נישט טשיקאַווע!
  איצט, אויב אַרמאַגעדדאָן ס רעגנבויגן זענען געמאכט אין אַ פילם, עס וואָלט זיין גרויס! אַזאַ אַ קיל שטיק. און די פייץ זענען נאָר סופּער, פראַנטיק דינאַמיק און עפּעס נייַ יעדער מאָל! דאָס איז עמאנציפאציע פֿאַר איר - וואָס איז נישט אַ קאַמף, ווידער אַ געפיל!
  ע ס אי ז געװאר ן טאק ע או ן טונקעלער : ד י טװימע ר פו ן דע ר װעל ט הא ט זי ך דערנענטערט . אָבער, די נאַכט איז געווען דערוואַרט צו זיין אַ זומער, וואַרעם!
  עלי געפרעגט יאַנקו:
  - האט איהר אײגענעם הויז ?
  - יא זיכער! אָדער גאַנץ אַ וווינונג! - האָט דאָס ייִנגל געענטפֿערט שנעל.
  - איז ער גרויס?
  - נישט גוט! איך וואָלט ווי פיל מער! - האט יאנקא געזאגט מיט חרטה. - די וווינונג איז צוויי-צימער, און איך האָבן אויך אַ קליין שוועסטער.
  - נישט צו סאך! די מאַנטשאַנז זענען ענג. אַז מע װערט אַ קעפּל, קאָן מען װױנען אין אַ האַרעם, אין אַ װײכן בעט. אַנדערש, איר וועט האָבן צו פאַרברענגען די נאַכט אין אַ שקלאַף באַראַק. וואָס מיטל זייַענדיק טשיינד פֿאַר די נאַכט.
  סאדאט האט געענטפערט:
  - קייטן זענען טייַער און אַז ס וואָס זיי טאָן ניט שאַקינג אַלעמען! נאָר די געפֿערלעכע שקלאַפֿן, אונדז ייִנגלעך, װעלן ניט זײַן!
  יאנקא האט באַמערקט מיט אַ זיפץ:
  ― אַ קלײניקײט!
  - אָבער נאָך בעסער ווי אין קייטן. גלויבן מיר, עס ס קריפּי. - האָט סאַדאַט אַ רײַנגעטאָן מיט די פּלייצעס. - למשל , אי ך בי ן געזעס ן אוי ף א קייט , אי ן שאקלען , או ן אי ך װײס , װא ס דא ס איז . ספּעציעל אויב דיין צוריק איז טוויסטיד אין דעם פּראָצעס.
  ― װי אַזױ איז דאָס?
  - װע ן מע ן הא ט געבראכ ט דע ם קא פ צ ו ד י פיס , או ן ד י ארע ם װער ן פארדריי ט . און זיי קענען טאָן דאָס אין דעם פאָרעם; לאָזן פֿאַר אַ וואָך.
  יאנקא האט א שאקל געטאן מיטן קאפ:
  ― דאָס איז שרעקלעך!
  ― אַװדאי! עס איז שווער צו ימאַדזשאַן עפּעס ווי דאָס אויב איר האָט נישט יקספּיריאַנסט עס זיך! - סאדאט האט זיך געשריגן אויף דער זײט. - אבער אין אַלגעמיין, איך פֿאָרשלאָגן די פאלגענדע: פיר זיך שטיל, אָן ויסשטעלן דיין צוריק צו נייַע קלאַפּן פון די בייַטש.
  יאנקא האט מסכים געווען:
  - דאָס איז דער בעסטער! בלויז די ויסשטעלן וועט זיין צייַטווייַליק.
  יאנקא האט צוגעגעבן:
  ― אפֿשר װעלן מיר שװײַגן!
  ענדליך זענען זיי געקומען צו א טורעם מיט א דריי-מעטער פאליסאד. מע ן הא ט ארײנגעברענג ט ד י עבדים , או ן מע ן הא ט זי ך דערלויב ט צ ו דערנענטער ן צו ם שטראם . ד י געבונדענ ע הענ ט זײנע ן באפרײ ט געװארן , װא ס א פארגעניג ן אי ז אי ם װידע ר געװע ן צ ו רירן . ד י שטריק ע הא ט איבערגעלאז ט צײכ ן או ן ברוגז , או ן ס׳אי ז שװע ר געװע ן צ ו בײג ן ד י פינגער .
  יאנקא האט מיט גערן געשװעבט דאם מויל און אפגעקילט די װײטיקע פים אין קילן װאםער. איך האב געוואשן די אקםלען. די אנדערע יינגלעך אויך רינסעד אַוועק; טיניידזשערז זענען יוזשאַוואַלי מער ריין ווי אַדאַלץ. נאָך וואָס די שקלאַף זענען נישט געפֿיטערט ספּעציעל גוט. זינט די געגנט איז געווען טראַפּיקאַל, און פירות געוואקסן אַלע יאָר ארום, זיי געשאפן די הויפּט דיעטע. אין אַלגעמיין, פאַבריק עסנוואַרג האט נישט באַפרידיקן איר, יאַנקאַ טאַקע געוואלט פלייש, אָבער אַסקינג פֿאַר עס וואָלט ריזיקירן נאָך אַ ספּאַנק. דערנאָך האָט מען גענומען די שקלאַפֿן אין בעט, די נאַכט האָט מען ניט דערוואַרט צו זײַן באַזונדערס לאַנג.
  ד י שקלאפ ן זײנע ן אײנגעשלאפ ן אוי ף ד י צװײגן , קײ ן פארדעק ן אי ז ניש ט געװען , כאט ש ע ס אי ז געװע ן א ביס ל קיל , או ן ד י ײנגלע ך האב ן זי ך געאײל ט ארײנצוגראב ן אי ן ד י בלעך . יאנקא האט אבער נישט געקאנט שלאפן. ד י זײט ן או ן הינט ן זײנע ן דורכגעשניט ן געװאר ן פו ן דע ר בײטש , או ן ע ס אי ז געװע ן װײטיק , צ ו ליגן . די מידע פיס האָבן געווייקט, צעבראָכענע סאָלעס האָבן זיך צעבראָכן, בלוט איז אַרויסגעגאַנגען, און בכלל האָט דאָס יינגל זיך געפילט צעבראָכן. איצט איז ער אַ שקלאַף! נישטיק באַשעפעניש! נאָר אַ וואָרעם. און וועט איר טאַקע האָבן צו פאַרטראָגן מכות, אַ סטריינד גוף און אַ ליידיק מאָגן אַלע דיין לעבן? ווי קענען איר לעבן ווי דאָס און ליידן אויף אייביק?
  פֿון דער אַנדערער זײַט, זאָלן מיר נישט פּרוּוון אַנטלויפֿן? אבער וואו? אויסערדעם, איך נאָר טאָן ניט האָבן די שטאַרקייַט צו טאָן עפּעס הייַנט! מייַן מאַסאַלז זענען אויף שלאָגן, מיין קאַווז ספּעציעל שאַטן, און מיין ריסץ זענען טשאַפעד דורך די שטריק. דערצו וועט מען אים מסתמא כאפן און דער ענין וועט זיך נישט באגרעניצן בלויז אויף שפאקן. אפילו נישט אַן עלעמענטאַר פּלאַן: ווו צו באַהאַלטן, ווי צו בלייַבנ לעבן אין עמעצער אַנדערש ס אַלוועלט ווי אַ אַנטלאָפן שקלאַף ... עס איז בעסער צו באַקומען געוויינט צו אים, נעמען אַ נעענטער קוק און אָנכאַפּן די רעכט מאָמענט.
  די געדאנקען אין דעם יינגל 'ס קאָפּ זענען גאָר צעמישט, און ער איז געפאלן אין אַ דנאָ, טינט תהום. די מידקייַט איז געווען אַזוי גרויס אַז יאַנקאַ פּראַקטאַקלי נישט חלום, נאָר מאל טאָרן בילדער פון עפּעס שרעקלעך, אָבער ער האט נישט רעאַגירן.
  ז ײ האב ן פרי ף אויפגעװעק ט ד י עבדים , א בעג ל הא ט געקלונגען , או ן א בײטש , הא ט געשלאג ן ד י נאקעט ע פיס :
  - וועק זיך אויף, דו כלב שבט! - האבן די אויפזעער געשריגן.
  דער שלאָף איז געווען לעפיערעך קורץ און האט נישט גאָר ומקערן מיין שטאַרקייַט. ד י ײנגלע ך או ן אנדער ע שקלאפ ן זײנע ן געטריב ן געװאר ן צו ם שטראם , זי ך אפצוװאשן . אזו י אומזיםט , װ י ז ײ װאל ט געװע ן בהמות , הא ט מע ן אי ן זײער ע באבע ן ארײנגעגאס ן א לײכטע ר וועגעטאריע ר פרישטי ק (או ן ז ײ האב ן ז ײ אוי ך געגעב ן עפע ס חיזוק , ז ײ זאל ן שנעלע ר עסן ) או ן ד י קומענד ע פאָרמירונג . א נייע איבערגאַנג איז געווען פאָרויס.
  אלי האט געפרעגט:
  - װי אזוי ביסטו געשלאפן ?
  - מיינע זייטן האָבן וויי געטאָן, אָבער איך האָב געהאַט אַזאַ רו, אַפֿילו אויב עס איז נישט גענוג!
  ― װאָס, האָט איר געחלומט?
  - איך געדענק נישט! איך בין צו מיד צו חלום!
  - און איך האָב געחלומט אַז איך בין אַ קריגער, ריידינג אויף אַ פערד און שנייַדן אַראָפּ אַלע די שונאים. און אפילו דער סולטאן אליין האט מיך באלוינט מיט א גאלדענער קייט.
  סאדאט האט איבערגעריסן:
  - פּונקט די קייט! שקלאַף סימבאָל!
  - אָבער עס איז גילדענע! און זי האָט אויך געטראָגן אַ גרויסן שמאַראַגד! דאָס איז די גרייס פון מיין פויסט! ― האָט דאָס ייִנגעלע געזאָגט מיט אַ דרײ פֿון זײַן פֿאַרשװעכטיקער האַנט.
  ― דאָס זײַנען אַלע חלומות! מיר האָבן אַ שווער טאָג פאָרויס! מיר וועלן מוזן קריכן אויפן באַרג.
  - װי אזוי מיר האלטן עס נישט אויס. - האט יאנקא געזאגט .
  - לאמיר זעהן! משמעות עס וועט נישט זיין זיס פֿאַר איר, און ניט מיר.
  דער זייַל האָט זיך געצויגן. דער וועג פאָרויס איז געווען לאַנג און זייער שווער.
  יאנקא איז געגאנגען צוזאמען מיט אלע אנדערע, א ביסל הינקען, די קינדער'ס פיס זענען צעבראכן געווארן. אמת, עס האָט ביי נאַכט גערעגנט אויפן וועג און דאָס גיין איז געוואָרן אַ ביסל גרינגער! ווי פייַן עס איז צו שפּריצן דורך נאַקעט פֿיס, דורך וואַרעם פּאַדאַלז, און פילן די באַוועגונג פון די כוואליעס. דער יינגל האט געטראכט צו ווערן א פיליבסטער. יאָגן, פייץ, באָרדינגז! ראָמאַנס!
  געדענק די צייט פון מאָרגאַן, פלינט, קאַפּיטאַן בלוט. האָלליוואָאָד איז ספּעציעל טשיקאַווע דאָ, מיט פאַרשידן ספּעקטאַקיאַלער שיסערייַ.
  פּייראַץ! דאָס וואָרט אַליין מיינט: יעגער פֿון מאַזל! אין דער וועלט: ער האט קיינמאָל געזען אַ ביקס פריער. פארוואס וועלן זיי קעמפן בלויז מיט סייבער, שווערדן, שווערדן! אַזוי עס איז אפילו בעסער אָן פּרימיטיוו פּיסטאַלז וואָס בלאַקינג דיין אויערן.
  װי זאָגט מען: װוּ איז דײַן שװאַרצע פּיסטויל?
  אויפן גרויסן וואגן הויז!
  צי איר ווילן מאַשקע און סיגערעץ?
  צוויי פּאַקס ספּאַסיפיקלי!
  יאנקא האט געפרעגט ווי ער האלט אז סאדאט איז קלוגער:
  -זענען עס פּייראַץ אויף דיין פּלאַנעט?
  ער האט געענטפערט אין כעס:
  - דאָס איז גאַנץ גענוג גוטסקייט! אמת, עס איז ווייט פון דאָ צו די ים, אָבער אַלץ דאָרט איז טימינג מיט אַזאַ גוטסקייט.
  - צי די פּייראַץ האָבן גאַנז?
  - ביקס?
  ― פֿײַערװאַרפֿן!
  - פּונקט ווי אין דיין וועלט! ניט וואָס, ניט אַז ניט! - סאדאט האט א שאקל געטאן מיטן קאפ פאר זיכערקײט. ― דאָס איז נאָך נישט אױסגעטראַכט געװאָרן!
  - אַזוי, ווי אין אלטע צייטן, איין שווערד צו די לענד און אין שלאַכט!
  ― יאָ, אַזױ זעט אױס! נו, איך טראַכטן איר פֿאַרשטיין דעם!
  יאנקא האט געפרעגט:
  - וואָלט איר ווי צו ווערן אַ פּיראַט זיך?
  ― װי אַזױ צו זאָגן! דאָס איז נישט געווען מיין קינדשאַפט חלום, אָבער נאָך בעסער ווי ראָולד ווי אַ שקלאַף. אָבער, עס איז אַ געלעגנהייט צו באַקומען אויף די גאַליז. פֿאַר אַ שקלאַף איז דאָרטן זײער שװער, נאָר מיט גליק... ― האָט סאַדאַט זיך אומװילנדיק געציטערט, אױסגעשפּרענגט אַ פּאָר סעקונדן זײַנע שװער־פֿאַרגליװערטע מוסקלן, פּרוּװט צוברעכן דאָס שטריק.
  - איך לייענען וועגן אים! - האָט יאַנקאַ אויסגעאָטעמט און געגרימט זײַן פּנים; איך האָב געכאַפּט מיין רעכטע גרויסן פינגער אויף אַ גראָבן שטיין.
  - איך נאָר לייענען עס! אוי! כאָטש איר וויסן: ניט אַלע סלאַוועס האָבן אַ געלעגנהייַט צו ווערן אַ פּיראַט, אַפֿילו אויב זיי זענען בערייש און שטאַרק. - סאדאט האט צוגעגרײלט די ליפן אין א רער.
  - פארװאם ?
  - רובֿ פּייראַץ זענען נישט מענטשן!
  יאנקא האט געפײפט:
  - איז אזוי ? אפילו נישט מענטשן!
  - דאס איז עס! באשעפענישן ווי גרויס ברוין זשאַבע-ליליע בלאָק כייבראַדז. זיי זענען ויסגעצייכנט סווימערז און קענען בלייַבן אונטער וואַסער פֿאַר אַ לאַנג צייַט. דעם מינים דער הויפּט פּייראַץ! און ער האנדלט זיך זייער גרויזאמער. באזונדער ם דארפ ן ז ײ אל ע געפאנגענע ם מאכ ן א פײניקונג , או ן ניש ט כד י צ ו דערפינע ן ד י אדע ר אינפאָרמאציע , אדע ר זי ך האבע ן זי ך שפאסן . זיי געפינען אויס דיין מדרגה פון מוט, צי איר זענט ווערט צו ווערן גערופן אַ מענטש. אָבער, פרויען זענען אויך טאָרטשערד. קענען איר שטיין עס אָן שרייַען? זעלטן, ווער עס יז בלייַבנ לעבן זיי. אַמאָל אויף אַ צייַט עס איז געווען קיין לעבן פון פּייראַץ, זיי האָבן אַ אַנטיילד באַפֿעל פון די סיז. אבער לעצטנס, די שרים, פֿאַראייניקטע (וואָס איז זעלטן), געצווונגען זיי צו מאַכן פּלאַץ.
  - די אַזוי גערופענע וניווערסאַל סאָלידאַרישקייט! - האט יאנקא געזאגט מיט פרײד.
  ― עפּעס אַזױ! פון די אנדערע מינים, בלויז עלווז מייַכל מענטשן ליב, כאָטש ווי מערסענאַריעס זיי זענען טויגעוודיק צו מאָרד געזונט!
  - כ׳האב נאך קײנמאל נישט געזען קײן שרעטל!
  - אויף אונדזער פּלאַנעט זיי זענען זעלטן! אבער זיי וועלן באשטימט טרעפן אין די הויפּטשטאָט. אָבער, איר דאַרפֿן צו זיין אָפּגעהיט, ספּעציעל מיט מענטשן, זיי זענען זייער זשעדנע פֿאַר קיוט יינגלעך. און זיי טאָן ניט דערלאָזן ריפיואַלז!
  ― איך װעל דאָס נעמען אין חשבון! - יאנקא האט זיך געציטערט, כאטש קרעלן שווייס האבן אים געטוישט און ער האט געפילט א ציטערניש.
  - אָבער אויב איר ענדיקט זיך אין די האַרעם פון די שרעטל, איר וועט לעבן גליק נאָך. עלווז מייַכל סלאַוועס געזונט און וועט נישט שלאָגן איר פֿאַר יעדער קליין זאַך. אָבער, עס זענען מער עלווז ווי מענטשן, און זיי אויך ליבע יינגלעך.
  - כאָטש שוואַך, עס איז אַ טרייסט! אָבער איר קענען בלייַבנ לעבן. און עס איז פיל מער אָנגענעם מיט אַ פרוי!" יאַנקאַ מסכים.
  - ערשט שפעטער: ווען די בארד הייבט אן צו וואקסן (עלווז האבן עס פיינט), קענען זיי עס פארקויפן פאר א מענטש אדער א קארליק, און דאס איז טאקע שלעכט. איך האָב נאָר אַמאָל געזען אַ שרעטל, און איך קען זאָגן אַז דאָס זענען טייפּס פון דער וועלט. עס איז אמת אַז עס זענען קיין סעטאַלמאַנץ פון נאָומז אין אונדזער וועלט, און וואָס אינפֿאָרמאַציע זיי האָבן איז אַנדערש און מאל קאַנטראַדיקטערי.
  - ווי קאַנטראַדיקטערי?
  ― איר װעט נישט פֿאַרשטײן! צי זיי זענען גוט אָדער בייז! א שרעטל איז נישט קיין מענטש, און פירט זיך נישט ווי א מענטש. קלאַנג האט עס אַז זיי זענען קאַנאַבאַלז און ליבע פריש ווייַבלעך פלייש. דערצו, די גערלז זענען בוילד לעבעדיק אין בוילינג וואַסער, און איידער אַז זיי זענען פלאַגדזשד מיט ינקרעדאַבלי הייס גראָז צו מאַכן די פלייש געשמאַקער.
  - וואָס גרויל! - האט יאנקא געענטפערט, שאקלענדיג מיטן קאפ, - נאך אלץ איז א פרוי א נושא פון שטאלץ און אלגעמיינער פארשטעלונג.
  ― װײ, דאָס זײַנען די כללים! און איר קענען נישט באַקומען אַוועק פון אים. איר קענט נישט פאָדערן מענטשהייַט און גוטהאַרציקייַט פון ניט-מענטשן!
  יאנקא האט צוגעשלעפט:
  - איר קענען נישט פאָדערן מענטשהייַט, אָבער איך טראַכטן עס איז מעגלעך צו פאָדערן יקערדיק סימפּאַטי!
  - זאל דער קאָרבן רעדן וועגן דעם טעמע מיט די עקסאַקיושאַנער. "סאַדאַט האָט אַרויפֿגעוואָרפֿן אַ שטיין מיט זײַן פֿוס, און דערנאָך מיט זײַן גראָבער גראָבער נאָז זיך געצויגן צו זײַן נאָז. - איך בין גרייט צו געוועט פינף קליקס אַז איר קענען נישט טאָן דאָס. - דער אינגל האָט פּלוצים געביטן די טעמע.
  - ניין פארוואס, איך קען! - יאנקא , אזוי , הא ט זי ך אנגעריר ט ד י נאז ע מי ט ד י נאקעט ע פוס , איבערלאזנדי ק אוי ף א בלוטיקע ר שטרײ .
  סאדאט האט געפײפט:
  ― נו, ביסטו אַ האַמער! אונדזער באָכער! נו, אָוקיי, אין די מנוחה האַלטן איר קענען שלאָגן מיר צו ברעקלעך. מײַן שטערן איז שטאַרק, עס װעט אױסהאַלטן!
  - איך גלייב דערין! אבער אויב דו ווילסט, קען איך דיר לייכט מוחל זיין!
  ― נײן! מען דארף באצאלן חובות! איך וואלט דיר נישט מוחל געווען!
  - אקעי! פאַרשילטן איר, אַזאַ אַ קליין זאַך!
  דער וועג איז ארויף ארויף און די גיין איז געווארן א סך שווערער. דערצו איז דער דרך גופא שוין נישט געווען פון גראבן גראז, נאר פון שארפע בארגשטיינער. איצט איז יעדן טריט פאר יאנקי געװארן אן אמתער פײניקונג, זײנע בארװעםע פים זײנען רחמנותדיק געװארן פארטריקנט. אַנדערע ייִנגלעך האָבן אויך איבערגעלעבט ומבאַקוועמקייט, אָבער די קעראַטיניזירטע, שטענדיק באָרוועסע קינדער־פֿיס האָבן געקאָנט אויסהאַלטן די מאַסע, קאַללוסעס האָבן נישט מורא געהאַט פֿאַרן וועג. דערוואַקסענע שקלאַפֿן האָבן געטראָגן גראָבע שיך. אַזוי עס איז געווען די שווערסטע פֿאַר יאַנקאַ, וואָס איז נאָך נישט צוגעוווינט צו אַזאַ "עקסטרעם". ער פּעלץ; עס איז געווען ווי גיין דורך אַ באַמבו גראָווע אויף מיין כילז. ד י פים , אנגעקלאפ ט אי ן שארפ ע שטײנער , האב ן זי ך אל ץ מע ר געבלוטיק ט , טראפ ן בלוט . עלי באמערקט דעם:
  ― דו ביסט אַ בלוטיקער ברודער! עס איז מיד קלאָר ווי דער טאָג אַז איר זענט נישט אין די מידע פון גיין באָרוועס. איר וועט נישט געדויערן לאַנג אַזוי!
  יאנקא האט מיט שװער־ קײט צוריקגעהאלטן זײן קרעכצן:
  ― װײ! נאָר איך וווין אין דער הויפּטשטאָט, און נאָר ציגײַנערישע קינדער גייען אַרום באָרוועס! אויב איך גיי באָרוועס אַראָפּ די גאַס, איך קען זיין אַ קנס! כאָטש ניט, איך בין נאָך אַ מינערווערטיק.
  סאדאט האט א ניד געטאן:
  ― איך פֿאַרשטײ עס! מי ר האב ן קינדע ר פו ן אײדעלע ר ײדן : אפיל ו אי ן שטוב , פרוב ן ז ײ צ ו טראג ן שיך , כד י ניש ט אויסזע ן װ י באָרװעס ע קנעכט . דאס זענען פאראורטיילן. און דעמאָלט אויב איר פּאַסירן צו ענדיקן אין שקלאַפֿערייַ, עס ווערט זייער שווער. אָבער, איך זען איר האָבן אַ טריינד גוף. אפֿשר איר קענען זאָגן אונדז עפּעס טשיקאַווע. איר זענט טאַקע נישט אַ וואָריער, און נישט אַן איידעלע יונגערמאַן!
  יאנקא האט געענטפערט מיט ווייטאג:
  - איך לערנען אין אַ צירק שולע. דאָס הייסט, אַז ער מוז זײַן פיקדיק און שטאַרק.
  ― װאָס איז אַ צירק?
  - זייער טשיקאַווע ספּעקטאַקל. זייַן הויפּט ציל איז צו פאַרווייַלן מענטשן. געבן זיי אַ שמייכל און אַ גוט שטימונג!
  סאדאט האט מסכים געווען:
  - און וואס? דאָס איז אַמייזינג! גוטע גיסטע! אָוקיי, וואָס אַנדערש טאָן איר האָבן? פֿאַר בייַשפּיל, קענען איר פליען?
  יאנקא האט ווייטיקדיק געשמייכלט:
  - יא זיכער! אין דעם אַכטונג, מיר זענען ייסיז! צום ביישפיל, עס זענען פאראן עראפלאנען וועלכע קענען לאדן ביז פינף הונדערט מענטשן אין איינמאל. דעריבער מאַך זיי מיט אַ גיכקייַט דרייַסיק מאל פאַסטער ווי די פאַסטאַסט פערד.
  - וואַו! כאָטש אין אונדזער פייע מעשיות, עס זענען אויך אַזאַ פריסקי פערד! אייזהאנד און מחמוד גאלאפן. מחמוד'ס טורבאן איז אראפגעפאלן. ער שרײַט: האַלטן, לאָמיר זיך אומקערן און כאַפּן. האָט ער אים געענטפערט:
  - בשעת דו האסט געשריגן, זענען שוין פארבײגעפלויגן פינף הונדערט מייל. און איצט עס זענען אַלע אַ טויזנט.
  - ווי פיל איז אַ מייל? - האט יאנקא געפרעגט.
  - וועגן איין און אַ האַלב טויזנט פון מיין טריט! - האט סאדאט געענטפערט. - אין אַלגעמיין, נישט זייער פיל!
  ― דאָס הײסט איבער אַ טויזנט קילאָמעטער! אין אַ האַלבער מינוט! אַן אינטערעסאַנטע מעשה. יאָ, מיר טאָן ניט האָבן אַזאַ פּליינז נאָך, אָבער מיר האָבן אַ ראַקעט. יענע וואָס פליען צו אנדערע פּלאַנאַץ קענען דערגרייכן בעערעך דער גיכקייַט. - איך האָב באַמערקט יאַנקאַ. - אבער אין אַלגעמיין, ניט יעדער מייַסע קענען זיין געהאלטן, און דאָס איז ספּעציעל אמת פֿאַר וויסנשאַפֿט בעלעטריסטיק. מענטשנרעכט פאַנטאַסיז זענען באמת לימאַטלאַס!
  סאדאט האט מסכים געווען:
  - טיפּיקלי אַ טייראַנט: באַונדלאַס אמביציעס און לימיטעד מיינונג! אָבער, דאָס איז אויך טיפּיש פֿאַר פּראָסט מענטשן.
  די אַלטע יאַנקאַ, טרעטנדיק אַזוי, אַז אירע פאַרוואונדעטע פֿיס זענען געשטאַנען אויף ווייניקער שארפע שטיינער, האָט געמורמלט:
  - ערלעכקייט איז אַ סעלעקטיוו באַגריף! וניווערסאַל אָפּנאַר! אָבער, אין דעם פאַל, איך בין נישט ליגנעריש.
  האָט עלי געפרעגט מיט אַ שושקען (כאָטש דער משגיח האָט דאָס מאָל אַרויסגעוויזן חידושדיקע התנשאות):
  - אַזוי איר קענען אַרומפאָרן צו אנדערע וועלטן?
  יאנקא האט א שאקל געטאן מיטן קאפ:
  ― צום באַדויערן, נײן! מען האט געראטן צו באזוכן בלויז איין לבנה. אפילו פלייץ צו מאַרס: אַזוי ווייַט ריין וויסנשאַפֿט בעלעטריסטיק. אין אַלגעמיין, פּלאַץ עקספּלעריישאַן איז פּראַסידינג זייער סלאָולי, ניט צו דערמאָנען די גיך אַנטוויקלונג פון קאָמפּיוטערס. אבער מענטשן זענען נאָך טראַמפּלינג אויף זייער פּלאַנעט.
  סאַדאַט האָט פילאָסאָפיש באַמערקט:
  - דאָס איז ווייַל איר האָבן פילע שטאַטן און פעלקער. דער פּלאַנעט מוזן האָבן איין באַזיצער. בלויז אין דעם פאַל איז פּראָגרעס מעגלעך, און די פּרייַז טוט נישט ענין.
  יאנקא האט מסכים געווען:
  - ס׳זײנע ן געװע ן העלד ן װא ס האב ן געװאל ט פאראײניק ן ד י מענטשלעכקײט , אבע ר עפע ס הא ט ז ײ שטענדי ק אפגעשטעלט . אָדער אַ קורץ לעבן, אָדער שטאַרק קעגנערס. אין דערצו, צו אָפט דער טראָן פון די גרויס איז ריפּלייסט דורך נישטיק. מע דאַרף זאָגן, אַז אין דעמאָקראַטישע לענדער זײַנען אויפֿגעקומען פּראָבלעמען מיט די פירער. צום ביישפּיל, דזשאָרדזש וו. בוש האט אַ גאָר נידעריק מדרגה פון סייכל און נעבעך זכּרון. נו, דער פאקט אז אמעריקע איז איינגעפאלן ביז צו אויסוועלן א שווארצן מאן אלס פרעזידענט איז א גאנצן חרפה. פֿאַר אַזאַ לאַנד, מאַכן אַזאַ אַ "שטעכן-סטאַנג"! אין אַלגעמיין, פאָלקס ילעקשאַנז: דאָס איז אויך נישט דער בעסטער וועג צו אויסקלייַבן מאַכט. כאָטש טאָמער בעסער ווי אַ מאָנאַרכיע.
  סאדאט האט געמאלדן:
  - אין דער סדר פון די בייז גאָט, די סופּער-גראַנדמאַסטער איז אויך אויסדערוויילט דורך די קאָונסיל פון קאַרדינאַלס. אייגנטלעך, פריער, זענען אַלע וויכטיק מאָנאַרטש געווען אַרטש-קאַרדינאַלס, אָבער איצט אַלץ האט געביטן.
  - אין וואָס זינען?
  - מלכים ווילן הערשן, און נישט זיין ליאַלקע פון די סדר. אָבער, דאָס איז גאַנץ נאַטירלעך, ווער וויל צו זיין אונטער עמעצער! אָבער, איך טאָן ניט וויסן די פרטים און ינטריג! אפֿשר עס וועט זיין אַזוי, אָדער טאָמער עס וועט זיין אַנדערש! ״סאדאט האט זיך געטרעטן מיט זײן גרויםן פיטעלע אויף א שארפן שטײן און צוגעלאפן, און זײן געדיכטע הויט איז קלאר דורכגעשטערט געװארן.
  יאנקא האט שװער געקרימט. ד י שטײגע ר אי ז געװאר ן שטײגער , או ן ד י שטײנע ר זײנע ן געװאר ן שארפער . דאם ײנגל האט געהאט אן אמתע װײטיק, װי ער װאלט געברענט מיט א הײסן אײַזן. ע ר הא ט עטלעכ ע מא ל געפרואװ ט רעד ן מי ט זײנ ע חברים , אבע ר דא ס הא ט שוי ן ניש ט געקאנ ט ברענגען .
  ד י פּײַניקונג איז געוואָרן שטרענגער, די שפּורן זענען געוואָרן בלוטיקע. צום סוף האָט דאָס יינגל ניט געקענט אויסהאַלטן און איז אַראָפּגעפאַלן אויף די קני. א בײטש איז אים געפאלן אויפן רוקן. יאַנקאַ קען נאָר וויינען:
  ― האָט רחמנות! האָבן רחמנות!
  אַ סוחר איז צו זיי צוגעגאַנגען:
  ― װאָס איז דאָס רעש!
  דער משגיח האט זיך אויסגעדרייט:
  ― זעט איר, דער גרױסער אַחמד, דער דאָזיקער טומל, װיל נישט גײן װײַטער!
  האָט דער שקלאַף־בעל־בית, מיט דעם פֿײַנטלעכן גלעטן פֿון אַ פֿוקס, וואָס האָט אָנגעהויבן אַ האָן, געפֿרעגט:
  ― װאָס גײט איר נישט, טײַער קינד?
  יאנקא האט געקראכט מיט טרערן:
  "איך האָב גאָר פאַרלוירן די פיס און קען נישט גיין, ספּעציעל אויף אַזעלכע שארפע שטיינער!"
  אחמד האט געשמייכלט:
  - אָוקיי מיין יינגל! אויב איר קענען נישט גיין, זיי וועלן פשוט ימפּאַלע איר אָדער שנייַדן אַוועק דיין קאָפּ.
  יאנקא האט טאקע געװאלט לעבן, ער האט װײםער געפרװוט איבערצייגן דעם סוחר פון זײן נוצלעכקײט:
  ― לײג מיך אַרײַן אין װאָגן! דערנאָך, ווען מיין לעגס היילן, איך וועט גיין ווידער! נאָך אַלע, עס בענעפיץ איר!
  - װי ? - האט אחמד געפרעגט.
  - קענסט מיר פארקויפן אויפן מארק! און אַזױ װײַזט זיך אױס: דו האָסט מיך פֿאַר גאָרנישט געפֿיטערט! - הא ט דע ר ײנגל , געװײנט .
  - ווי גרויס איז דיין האַכנאָסע? וואָס אַנדערש קענען איר טאָן אַחוץ זיין סאָלד אין עטלעכע האַרעם?
  יאַנקאַ, געפיל אַ סערדזש פון ינספּיראַציע, האט געזאגט:
  ― איך װײס שפּילערײַען, מײַן האַר! און זייער טשיקאַווע! אויב דו דערלאזט מיר, וועל איך פאר דיר אויסשניידן פיגורן מיט א מעסער: פאר איין גאר אינטערעסאנטע שפיל. עס איז ריווירד ווי אַ ספּעציעל קונסט דורך פילע פון די ווייזאַסט מענטשן אין אונדזער לאַנד.
  אַכמעד איז צוגעגאַנגען, ער האָט געשמעקט מיט שווערע שווייס, מיט אַ פעטן אָבער שטאַרקן גוף:
  - דו רעדסט פון שפילן! אין אַלגעמיין, איך וויסן נאָר איין שפּיל, ווען זיי וואַרפן ביינדלעך. אבער אויב איר ניטאָ ליגנעריש און איך ווי די שפּיל, איך קען ראַטעווען דיין לעבן. ― האָט דער סוחר אַ פּאַטש געטאָן דאָס ייִנגל אין האָר. "עס איז אַ שאָד צו פאַרלירן אַזאַ אַ שיין מענטש." אקעי. מיר וועלן געבן איר די מכשירים. זאל גערטרודע קוקן אויף דיין פיס.
  יאנקו האט מען אפגעבונדן און געפירט צום װאגן. א פרוי פון ארום דרײסיק, מיט שװארצע האר און מיט א פנים פון טײלענדיש, איז צו אים צוגעקומען. זי האט זײער פארזיכטיק, כמעט אן װײטיק, געװאשן יאנקעס בלוטיקע פים. דאָס ייִנגלס צעבראָכענע פֿיס, וואָס האָבן נאָך נישט געהאַט קיין צײַט זיך צו פֿאַרגליווערטן, האָבן דערזען אַ נעבעכדיקן דערזען. װ י ז ײ זײנע ן צעבראכ ן געװארן , צעשניטן , ניש ט קײ ן לעבעדיק ן ארט . שארפע שטײנער האבן פארװאנדלט די פויל אין מאש. די פרוי האט געשאקלט מיטן קאפ.
  - וואַו, ווי איר האָט שנייַדן אַרויף בעיבי! נאָר קריפּי! נו, וואָס זאָל איך טאָן מיט דיר!
  יאנקא האט געענטפערט:
  - וואָס צו טאָן! מייַכל!
  - נו, אקעי, איך וועל דיך שמירן!
  די פרוי האט ווי צו פֿאַרשטיין מעדיצין, איר הענט זענען חידוש ליכט. זי האט פארזיכטיק געשמירט די צעבראכענע אויבערפלאך, און דערנאך דעם יינגל'ס קנעכל און קעלבער.
  יאַנקאַ פּעלץ ווי אָנגענעם די פאַרבינדן פון אַ פרוי 'ס גוף איז צו אים. עס איז געווען עפּעס אומבאשרייַבן, דערהויבן, בפֿרט ווען זי האָט מאַסאַזשד דעם ביין און די אויסגעקלאַפּטע קני.
  - דריי זיך אויף דיין בויך, איך וועל באהאנדלען דיין רוקן.
  דער יינגל האט געפאלגט. מילדע הענט האבן אנגערירט זיין רוקן און אנגעהויבן צו רייַבן די זאלבאלל אין די שארמען און שניידן וואס די בייטש האט גורם געווען. עס איז געווען אַזוי גוט, קראַפט אומגעקערט צו דעם גוף. דער װײטיק האט זיך אפגעלאזט. צום סוף האָט גערטרודע געענדיקט און געגעבן איר צוריק און פּלייצעס אַ גוטן קניען.
  - נו, װי אזוי האט איר נישט געהאט קײן װײטיק? - האָט זי געפרעגט מיט אַ מילד קול.
  ― נײן! נישט אַ ביסל! - הא ט געענטפער ט דע ר ײנגל , װא ם אי ז לעב ן געװארן . - פֿאַרקערט, איך בין אין דער שפּיץ פון גליק. איך פילן שטאַרק.
  - אין דעם פאַל, איר זענט גרויס! זייער גוט יינגל! - האט געטרודע געזאגט שמייכלענדיק מיט אירע שיינע צײן. - אין אַלגעמיין, איך אַדאָר מענטשן ווי איר! בלאָנדע האָר איז אַזוי ראָמאַנטיש! איך ליבע אַלץ העל און ריין!
  - דאס איז גוט! - האט יאנקא אויסגערופן. - כאָטש עס וועט נישט שאַטן צו געניטונג אַ ביסל!
  אחמד האט געשריגן:
  - דו זאלסט נישט דיסטראַקט די באַטשאַ פון דעם ענין. זאל עס אַרבעט!
  גערטרודע האט זיך צוגעבויגן און געקושט דעם יינגל אויף די ליפן. יאַנקאַ כּמעט דערשטיקט ווי לייַדנשאַפטלעך דער קוש פון אַ דערוואַקסן פרוי איז געווען. קענען ניט פאַרגלייַכן מיט די שרעקעדיק בובז פון גערלז. א פרוי 'ס ליפן זענען ווי האָניק, איר נאָר ווילן צו טרינקען זיי. גערטרודע האט זיך מיט שװעריקײטן אװעקגעצויגן און געשלאגן דעם ײנגל אויפן קאפ.
  ― רויק זיך, האָניק!
  יאנקא האט טיף אטעם גענומען, די התפעלות איז לאנגזאם אריבער. עס איז אַזוי פיל מיזרעכדיק לייַדנשאַפט אין דעם פרוי. עפּעס ספּעציעל אַז ספּאַרקס.
  דער ײנגל האט אויפגעהויבן פרימיטיווע געצייג און גענומען אויסשנײדן געשטאלטן. ער באַשלאָסן צו לערנען דעם וועלט די אָולדאַסט ערדישע שפּיל פון שאָך. כאָטש אין ערשטער בליק, קאַמפּערד מיט מאָדערן עלעקטראָניש סטראַטעגיעס, דעם שפּיל סימז פּרימיטיוו, עס איז נישט אַזוי! די שאָך שפּיל אַלגערידאַם איז זייער קאָמפּליצירט; דאַזאַנז פון וואַליומז פון טעאָריע און פילע הונדערטער פון ביכער זענען געשריבן. די שפּיל איז ווונדערלעך, רייַך, אינטעלעקטואַל. נאַפּאָלעאָן, טאַמערלאַין, איוואן דער שרעקלעך, פעטרוס דער גרויסן, יוסף סטאַלין, אַדאָלף היטלער, טשערטשיל און רוזעוועלט ליב געהאט צו שפּילן עס. אין אַלגעמיין, אַ ווונדערלעך שפּיל וואָס דעוועלאָפּס לאָגיק און סייכל. ווי פֿאַר רובֿ מאָדערן מיליטעריש-עקאָנאָמיש סטראַטעגיעס, זייער טאַקטיק זענען גאָר פּשוט. כאַפּן וועלז ווי געשווינד ווי מעגלעך, אַנטוויקלען ינפאַנטרי און וואַרפן זיי אויף די פייַנט. אין אַלגעמיין, פילע באַטאַלז קענען זיין וואַן פשוט דורך סטאַמפּינג באַראַקס מיט ינפאַנטרי. און נישט קיין חשבון. איר קענען געוועט טויזנטער פון ווירטואַל זעלנער פּוינטלאַסלי, אָבער נאָך געווינען קעגן די קאָמפּיוטער. נעמען פֿאַר בייַשפּיל די אלטע שפּיל קאָססאַקקס. אין עס, אויך, איר קענען פשוט שפּריץ די פייַנט מיט קאָרפּסאַז, ניצן די טשיפּאַסט טרופּס. מער קאָמפּליצירט כאָטש די קאַמפּיינז און מישאַנז. עס, דער פייַנט שוין האט אַ פאַר-צוגעגרייט פאַרטיידיקונג און ינפאַנטרי אין דעם פאַל, איר נאָר שטעלן עס אויף די באַטאַלפילדז. אָדער אפילו קולער אויב די נומער פון טרופּס איז שטרענג לימיטעד! אָבער נאָך, אין טערמינען פון שוועריקייט עס קענען ניט זיין קאַמפּערד מיט שאָך. עס איז אפילו מער ספּעציעל: אויב איר שפּיל קעגן אַ קאָמפּיוטער, נאָר איין, אפילו מינערווערטיק, גרייַז איז גענוג צו פאַרלירן די שפּיל אָדער פאַלן אונטער אַן אַניקסאָראַבאַל סטראַטידזשיק קלאַמערן. אין איין מאָל, יאַנקאַ לייענען "מלחמה און שלום" פון לעאָ טאָלסטוי. אין יענע טעג האָט מען נאָך נישט אַנטוויקלט די שאַך־טעאָריע, און אַפֿילו וויסנשאַפֿט־בעלעטריסטיק־שרײַבער האָבן נישט געשריבן וועגן קאָמפּיוטערס! דעריבער, לעאָ טאָלסטוי קען טענהן אַז אַ שאָך שפּיל באשטייט פון קעסיידערדיק מיסטייקס (און דאָ ער איז געווען לאַרגעלי רעכט). נאר מיר באמערקן די טעותים וואס דער שונא האט אויסגענוצט. ווען עס קומט צו פּלייינג מיט אַ קאָמפּיוטער, די מאַשין איז ביכולת צו נוצן די מינדסטע ינאַקיעראַטי. אין 1997, גערי קאַספּאַראָוו איז געווארן דער ערשטער וועלט מייַסטער צו בלאָזן אַוועק אַ ערנסט גלייַכן צו די קאָמפּיוטער נאָך אַ שווער-געקעמפט שלאַכט. אויב אפילו אַ וועלט מייַסטער מיט אַ רעקאָרד ראַנג פארלירט, וואָס קענען מיר זאָגן וועגן אַ פּראָסט שאָך שפּילער. אין דעם צייט, די מדרגה פון עלעקטראָניש מאָנסטערס איז געווארן אפילו העכער, בלויז די פאָרשטעלונג דאַבאַלז יעדער דריי און אַ האַלב יאָר!
  יאנקא האט געטראכט און אין דער זעלבער צייט געשניטן. ער האָט זיך נישט געאײַלט, די געשטאלטן זאָלן זיך אויסגלייכן, כּדי מען זאָל זיך מיט זיי שפּילן און באַוואונדערן. דער יינגל איז געווען גליקלעך שעפעריש, טריינג נישט צו שלאָפן.
  וואָס קענען איר זאָגן וועגן גערי קאַספּאַראָוו? אַן אייגנאַרטיקער מענטש, וואָס קען אַכט פרעמדע שפּראַכן, לויט סאָציאָלאָגישע אַנקעטעס, איז אַרײַנגענומען געוואָרן אין די הונדערט אויסגעצייכנטסטע גאונים אין דער גאַנצער געשיכטע פון דער מענטשהייט (אגב, וולאדימיר פוטין, וועמען אַ סך דערהויבן ווי אַן אייגנאַרטיקער אינטעלעקטואַל, איז נישט אַרײַנגענומען געוואָרן אין דער אויסגעקליבן. הונדערט).
  אַזוי גערי קאַספּאַראָוו טשאַלאַדזשד אים. די קאַנפראַנטיישאַן האט אנגעהויבן! ווי איז שאך אנדערש פון פאליטיק? אין שאָך די שפּיל איז גלייַך, אָבער אין פּאָליטיק די אויטאריטעטן האָבן שטענדיק אַ קאָפּ אָנהייב! אין שאָך עס איז צייט דרוק אין די סוף פון די שפּיל, אָבער אין פּאָליטיק עס איז שטענדיק! אין שאך זענען קרבנות פרייוויליג, אבער אין פאליטיק זענען זיי אלעמאל געצוואונגען!
  אין שאך ווערט די שטיקער איינגעארדנט איינס ביי איינס, אבער אין פאליטיק די מאכט ווען זיי ווילן!
  גארי קאספאראוו איז נישט רעגיסטרירט געווארן אלס פרעזידענט קאנדידאט, זיי האבן אויף אים געווארפן בלאָטע און מען האט נישט צוגעלאזט אין די לופט. אַז איז, זיי האָבן נישט לאָזן מיר מאַכן אַ מאַך! געוויינטלעך, איר קענען נישט געווינען אַ שפּיל ווו עס איז פאַרבאָטן צו שפּילן. פֿון דער אַנדערער זײַט, װען פוטין װאָלט געװען קלוגער, װאָלט ער אַװעקגעגעבן אַ װערדיקע פּאָזיציע צו אײנעם פֿון די בענטשטע מענטשן אין רוסלאַנד. נאָך אַלע, צו זיין ערלעך, רובֿ רוסישע באאמטע זענען נאָר גרוי נאָענטאַטיז. און עס זענען ווייניקערע און ווייניקערע העל מענטשן אין דעם פּרעזידענט 'ס מאַנשאַפֿט. אין אַלגעמיין, די פּערסאַנעל פּראָבלעם איז נאָך נישט סאַלווד. אבער עס זענען פילע טאַלאַנטירט מענטשן. דער זעלביקער וולאדימיר זשעלעזאָווסקי קען ווערן אַ ווונדערלעך מיניסטער פון פרעמד אָדער אינערלעכער אַפפאַירס! און זיי זענען נישט ערלויבט אין מאַכט. כאָטש עס דאַכט זיך אַז נאַפּאָלעאָן האָט געזאָגט: אַ גרויסער הערשער אַרומגערינגלט מיט ניט-אינדענטיטעטן, ווי אַ שטיין אין אַ פאַרשעמטן ראַם, וועט דער ווערט פאַלן און באַשערט וועלקן!
  אין אַלגעמיין, רוסלאַנד ס אינטערעסן זאָל זיין העכער ווי פּערזענלעך אמביציעס. ניט די וואס ביטע דעם הערשער זאָל העכערונג צו די שפּיץ, אָבער די מערסט ווערט. טאָמער עס איז אַפֿילו פֿאַר די בעסטער אַז עס זענען איצט, ווי עס איז געווען, צוויי מלכים אין רוסלאַנד. ווען זיי מאַכן אַ באַשלוס, זיי וועלן טענהן און געבן אַרגומענטן, וואָס מיטל די ליקעליהאָאָד פון טעות וועט זיין נידעריקער. כאָטש דערפאַרונג ווייזט אַז דועץ און טריומוויראַטעס זענען יוזשאַוואַלי קורץ-געלעבט. אויב מיר צוריקרופן די געשיכטע פון מאָדערן רוסלאַנד, ווען טשערנאָמאָרדאַס אנגעהויבן צו פאָדערן די ראָלע פון אַ גלייַך צו דעם פּרעזידענט, ער איז אַוועקגענומען. אָדער די קורץ-געלעבט מיטאַרבעט צווישן אלקין און קרימאַקאָוו. און אפילו מיט פוטין וואלט אלקין זיך נישט געקענט צוטיילן אויב ער וואלט שוין לענגער געבליבן אין דער מאכט. אין פריערדיגע תקופות פון היסטאריע זענען די בונדות פון ברעזשנעװ - קאסיגין, בריע - מאלענקאוו, לענין - טראצקי צעפאלן! דער שטול איז געווענליך צו קליין פאר צוויי, לאמיך דריי! ווען סטאָליפּין איז געווארן דער דע-פאַקטאָ מיט-רעגער, צוזאַמען מיט צאַר ניקאַלאַס, ער איז באַלד געהרגעט. און ניט אָן די וויסן פון די סוד פּאָליצייַ, און טאָמער פון ניקאַלאַס וו זיך.
  אַזוי ווי לאַנג דער דועט וועט דויערן איז אומבאַקאַנט! אפֿשר עס וועט ענדיקן זיך מיט ערנסט שינאה - אַ שאָודאַון, אָדער אין 2012, פוטין וועט נעמען די פּרעזאַדאַנסי צוריק.
  אין אַלגעמיין, די שטול, ניט ענלעך דעם בעט, איז שערד בלויז דורך די שוואַך!
  ווען מיר קליימד, עס איז געווארן ינקריסינגלי קילער, דאָס איז ספּעציעל באמערקט ווען איר ליגנעריש. דער ײנגל האט זיך אײנגעװיקלט אין א פוקס־װי הויט. זיין נייַע פרענדז געגאנגען גאַנץ ווייַט און איר קען נישט רעדן צו זיי. אין אַלגעמיין, מיר זענען געקומען צו עטלעכע גוט גייז, נייַגעריק. יאנקא האט פון זײן אײגענעם דערפארונג געװאוםט, אז א נײ־געקומענער האט אפט שװערע צײט, מען פראבירט אים צו פראבירן אדער אפילו באלײדיקן. אָבער, מאָדערן קינדער קעמפן פיל ווייניקער אָפט ווי צען אָדער פופצן יאר צוריק - זייער קוילעלדיק אינטעלעקטואַל מדרגה האט געוואקסן באמערקט. איצט כּמעט יעדער טיניידזשער האט פונדאַמענטאַל וויסן אין פילע געביטן. אפילו אין געביטן אַזאַ ווי ערקראַפט מאַנופאַקטורינג אָדער די כעמישער אינדוסטריע. ניט ווי דער אַלטער, אַנליטעראַטן דור אין פֿאַרגלײַך מיט זיי. סייכל נעמט איבער! אין דערצו, מאָדערן טיניידזשערז זענען פיל מער יידל און טאַקטפאַל ווי די פריערדיקע דור. וואָס קען מען זאָגן וועגן דערוואַקסענע, ספּעציעל דורות; אכציק-ניינטיז: מאַרדזשאַנאַלייזד און נאַריש!
  אין אַלגעמיין, עלעקטראָניש לערנען מכשירים שפּילן אַ הויפּט ראָלע; אין איין מאָל זיי ערלויבט יאַפּאַן צו העכערונג. אויב די ארץ פון די רייזינג זון איז נישט ספּעציעל שטאַרק איצט, דאָס איז רעכט צו דעם פאַקט אַז עלעקטראָניק האט פאַרשפּרייטן איבער די וועלט. פאַרמעסט, ספּעציעל זינט די דזשאַפּס זענען נישט דער הויפּט ינווענטיוו. אפילו די דייטשן זענען פיל סמאַרטער און מער ריסאָרספאַל אין דעם אַכטונג.
  דאָס קען זיין אַ סאַקאָנע צו מענטשהייַט. נאָך אַלע, אַ ראָבאָט, זייַענדיק מער שטאַרק ווי אַ מענטש, קענען, ריאַלייזינג זיך ווי אַ זיך-גענוג מענטש, אָפּזאָגן צו פאָלגן. פילע ביכער האָבן שוין געשריבן וועגן דעם, פילמס זענען געמאכט, סטאַרטינג מיט די ינווענטאָר פון דער טערמין ראָבאָט קאַפּעק, און סאָף מיט די טעלעוויזיע סעריע "טערמינאַטאָר". שוואַרץ איז פשוט יריזיסטאַבאַל! אָבער קיינער פון די ערנסט סייאַנטיס און עקספּערץ צווייפל אַז מאשינען זענען גאַנץ טויגעוודיק פון ריבעללינג. פונדעסטוועגן, עלעקטראָניק פאָרזעצן צו פֿאַרבעסערן. דאָס איז ספּעציעל געפערלעך ווען עס זענען פילע לענדער און קיין איין אימפעריע. אַ שאָד, אַז סטאַלין האָט נישט געהאַט קיין צײַט צו פֿאַרווירקלעכן זײַן חלום פֿון וועלט־באַהערשאַפֿט. די וועלט אימפעריע פון די וססר וואָלט האָבן לאַנג צוריק סאַלווד אַלע די פראבלעמען פון מענטשהייַט און פּלאַץ יקספּאַנשאַן וואָלט האָבן אנגעהויבן. דערנאָך די שטערן מלחמות דיסקרייבד אין וויסנשאַפֿט בעלעטריסטיק וואָלט ווערן פאַקט. ס'איז א שאד, פארוואס האבן אים די שדים געשיקט צום עבר און נישט צו דער עתיד? נו, ער איז גאַנץ טויגעוודיק פון עפּעס קאָסמיש.
  יאנקא האט אין פרײסטראציע כמעט אפגעשניטן דעם װײזפינגער. בלוט האט אנגעהויבן לויפן. דער געדאַנק איז געקומען צו מיר, צי צו מאָלן די פיגיערז רויט. פֿאַר בייַשפּיל, ווייַס קעגן רויט. אין אַלגעמיין, עס איז אַ זיכער פּאַראַדאָקס פון אַ שאָך שפּיל. נאָך אַלע, ווייַס סימבאַלייזאַז גוטסקייט, ליכט, ריינקייַט, און שוואַרץ סימבאַלייזאַז פינצטערניש, גרויל, דער תהום. אָבער פונדעסטוועגן, ווייץ באַפאַלן ערשטער! כאָטש שוואַרץ וואָלט קוקן מער צונעמען אין דער ראָלע פון אַ אַגרעסער! וואָס אַ פּאַראַדאָקס! פון דער אנדערער זייט: זאל ער נישט טוישן די תקנות? לאָזן שוואַרץ גיין ערשטער אין דעם שפּיל. דע ר אגרעסע ר , װ י ס׳זײ ט זי ך דע ר פינצטערע ר זײ ט פו ן דע ר קראפט . אַחוץ דעם, אויב סטאַלין וואָלט אַטאַקירט דייטשלאַנד, ווי וואָלט מען איצט דערציילט די געשיכטע? א שנעלע נצחון איז געוואונען, אדער די מלחמה האט זיך געצויגן אדער ערגער. דאָ די מיינונגען פון עקספּערץ און ריסערטשערז אַנדערש. עטלעכע גלויבן אַז דאָס איז געווען אַ געלעגנהייט פֿאַר וועלט געוועלטיקונג, בשעת אנדערע גלויבן אַז דאָס האָט געפֿירט צו די טויט פון די סאָוויעט אימפעריע. אבע ר באטראכטנדיק , א ז ד י סאװעטיש ע טרופע ן זײנע ן געװע ן גו ט אויסגעלערנ ט צ ו קאמפ ן אוי ף פרעמד ן טעריטאריע , או ן ד י דײטש ן זײנע ן ניש ט גענו ג צוגעגרײ ט געװאר ן צ ו פארטיידיקונג . (דער קורצזיכטיקער דייטשער גענעראל שטאב האט אפילו נישט געטראכט, וואס צו טאן ביי א איבערראשונגס אטאקע פון די וססר). אבער עס איז זייער נאַריש צו פאַרגעסן וועגן פאַרטיידיקונג ווען פּריפּערינג פֿאַר אַ באַפאַלן. פיל פון די פענאָמענאַל הצלחה פון די גרויס באַקסער: די ברידער קליצטשקאָ איז רעכט צו זייער ויסגעצייכנט פאַרטיידיקונג. דאָס הײסט, עפּעס װאָס זײערע קעגנער, בפֿרט שװאַרצע, פֿאַרלאָזן אָפֿט. אָבער, דאָס איז אַ קעגנצייַטיק פּראָבלעם פֿאַר ביידע אַרמיז. אָבער, אין דער ערשטער סטאַדי פון דער מלחמה, די וועהרמאַכט איז געווען מער וניווערסאַל, און זייַן טרופּס זענען בעסער צוגעגרייט פֿאַר פאַרטיידיקונג ווי די סאָוויעט אָנעס.
  אַכמעד איז צוגעפֿאָרן צום וואָגן, איבעררײַסן זײַנע נישט־קינדלעכע געדאַנקען:
  ― נו, װי גײט זיך די אַרבעט?
  - יא מיין האר!
  - אויב איך טאָן ניט ווי די שפּיל, איך וועט בייטש איר. און עס כערץ אַ פּלאַץ!
  - איך פרוביר, הער.
  - נו קוק ! האַלטן באַלד!
  טאַקע אַ באַרג דאָרף איז געווען פאָרויס. ע ס הא ט געהא ט א געװיס ע שוץ , באזונדער ם א אויסגעגראב ן גראב ן או ן א ערדענע ר װאל . אי ן אלגעמײ ן האב ן ד י מארגאנ ט ניש ט געלעב ט ניש ט שלעכט , ס׳אי ז ב ײ אונד ז געװע ן א ס ך מער שטײנע ר הײזער . דער בית המקדש אין מיטן דארף איז געווען א מין בית המקדש, מיט א שארפע קופל און די געשטאַלט פון א דריי-קעפּיקן אָדלער אויפן שפּיץ פון זיין קאָפּ.
  אי ן צענטע ר פו ן דארף , האב ן זי ך שטאר ק געקעמפט , עטלעכ ע מײדלע ך אי ן לענד ן או ן נאקעט ע בריסט .
  . קאפיטל נומער 13
  עסן עסנוואַרג צוזאַמען מיט אַ בלענדיק שיינקייט איז אַ ספּעציעל מאָדיש. געפיל די אַראָמאַ פון פלייש און אַ שטאַרק, געזונט פרוי!
  עלפאַרייַאַ פּולד אַוועק און דעמאָלט גערירט איר גענוגיק בריסט צו דעם יונג מענטש 'ס מויל.
  - זויגן עס מיין יינגל!
  וולאדימיר האט זשעדנע אנגעכאפט די ברוסט, די צונג האט געליטן איר פעסטן פלייש. עס איז ווונדערלעך ווי גוט עס פילז צו זיין לעבן אַ מיידל, האלטן אַ טרוסקאַווקע אָפּל אין דיין מויל. דאָס איז ווי איר פילן ווי אַ פאַקטיש מענטש - מאַטשאָ! און דער פאַקט אַז אנדערע זען דאָס איז נישט שעמען, געשלעכט האט לאַנג אויפגעהערט צו זיין עפּעס שענדלעך - נאָר כאָומאָוסעקשאַוואַלאַטי איז פּראָוכיבאַטאַד. אַלץ אַנדערש איז ערלויבט! און די פרייהייט פון מוסר איז ווונדערלעך!
  - דו קענסט אלפראי, איך באוואונדער דיך! אפֿשר נאָך דער סעודה וועלן מיר בעטן מע זאָל לאָזן דינען אין איין יחידה.
  האָט דאָס מײדל גלײכגילטיק געענטפערט:
  - דאָס איז אַ ווונדערלעך געדאַנק. איך וועל פרעגן מיין אויבערשטן וועגן דעם.
  וולאדימיר האט געשלאגן אירע עלאַסטישע בריסט מיט דער דלאָניע און זיך ווידער אָפּגעקערט צו דער בינע. נײע שטיקלעך פלײש זײנען געפלויגן, און אין די בעקעלעך האט געפינצלט װײן, א נײע קאליר און ריח.
  וולאדימיר קאַשאלאָטאָוו האָט זשעדנע אַראָפּגעלאָזט דעם אינהאַלט פון דעם גלאז. דער װײן איז מיר אראפגעפאלן אין האלדז, מיך אננעמװערם. היפּערפּלאַסם שאָון אין די יינגל ס אויגן:
  ― דאָס איז מאַכט!
  - סופּערפּאַוער! - האט אלפאראיא געענטפערט. - נו, בעיבי, איר ווילן עפּעס אַנדערש הייס?
  האָט דער יונגערמאַן אַ שטיפעריש געענטפערט:
  - און אַז דאָס ווייַן יקסייץ לייַדנשאַפט. אפֿשר מיר וועלן פּרובירן עטלעכע פלייש!
  זי האט אים װידער אנגעהויבן צוזאםן צוזאמען, ם׳איז געװען װי א זיווג־ריטואל. די זכר און די נקבה זענען געווען זייער אַגרעסיוו, און אין דער זעלביקער צייַט יגזודט ליבע.
  דער טעם פון דעם שטיק איז געווען גאָר ומגעוויינטלעך, עפּעס צו ליבע און גוסטירן.
  Elfaraya סאַגדזשעסטיד:
  ― אפֿשר קאָנען מיר זיך שטײן מיטן קאָפּ?
  ― װי אַזױ איז דאָס?
  ― נו, קאָפּ אַראָפּ!
  ― לאָמיר! דאָס וועט זיין שפּאַס!
  דאָס ייִנגל האָט פּונקט אַזוי געטאָן, זיך איבערגעקערט מיט דער מיידל. דעמאָלט זיי אַפֿילו רויז אַ ביסל אויבן די ייבערפלאַך. וולאדימיר האט געשריבן:
  - זאל ס שפּילן עטלעכע סטראַטעגיע! איך ווילן צו פאַרגלייַכן מיין וויץ מיט איר!
  Elfaraya, שאָס בליץ פון איר קאַליידאָסקאָפּיקאַללי טשאַנגינג קאָלירן אויגן, סאַגדזשעסטיד:
  - זא ל דא ס זײ ן א מיליטערישע ר עקאנאמישע ר קאמ ף - פא ר אלגעמײנע ר הערשאפט !
  ― לאָז זײַן אַזױ! ― האָט געזאָגט דער יונגערמאַן!
  ז ײ האב ן זי ך אנגעהויב ן שפילן , אינטעליגענט ע קעג ן אינטעליגענץ ! דערווײַל האָט זיך באַוויזן איין מאכל נאָכן אַנדערן, מען האָט געביטן דעם וויין אין די בעכער. די סעודה איז געווען פאר דער גאנצער וועלט. נאָך די פלייש, זיי דיוואַוערד אַ פאַרשיידנקייַט פון פירות פון פאַרשידענע גאַלאַקסיעס. וואס האט דא געפעלט? זייער שעפע איז געווען פשוט אַמייזינג. א טײ ל פו ן ד י פרוכט ן זײנע ן געװע ן לעבעדיג , באװעג ט או ן געזונגען . דאָס איז אַלע זייער שפּאַס, מוזיק איז פּלייינג, עפּעס ויסערגעוויינלעך איז געשעעניש.
  אין באַזונדער, וועדזשטאַבאַלז און פירות שפּילן אַ פאַקטיש שלאַכט. דערצו, פּערסיסטענט און זייער גרויס-וואָג. נאָך וואָס די "געהרגעט" זענען פשוט געגעסן דורך די מיליטעריש פּערסאַנעל. עס אַלע קוקט זייער גראָוטעסק! ספּעציעל ווען אַ געמיש פון אַ ציבעלע און אַ גראָזגריל נעמט באַפֿעל, און די אָפּאָזיציע איז אַ געמיש פון אַ מאַלענע און אַ וועווערקע. און אויך אַזאַ וועדזשטאַבאַלז און פירות אַז זיי קענען נישט אפילו געפֿינען אַנאַלאָגועס אין מענטשלעך אַגריקולטורע.
  וולאדימיר און עלפאראיא האבן אפלאדירט און דארט געהאנגען שאקלענדיקע פיס.
  דער בחור האט חרטה געהאט און געזאגט:
  - אַזאַ שיינקייט, עס איז אפילו אַ שאָד צו עסן עס!
  האָט דאָס מײדל גלײכגילטיק געענטפערט:
  - עס איז גאָרנישט מער אָנגענעם ווי דיוואַוערינג די גרויס, הייס, אַראָמאַ פון לייַדנשאַפט כשיוועס פון אַ פאַקטיש מאַטשאָ!
  - און עסן עטלעכע פרוכט!
  טאקע, גרינס און פרוכטן שטורעם די פעסטונג, וואָס איז געווען פארטיידיקט דורך ינסעקץ.
  ד י אינסעקט ן האב ן באפוילן , א געשטרײפ ט זשוק , געמאל ט מי ט שוידערלעכ ע מוסטער ן װ י א שאך־ברעט . זײנ ע געקרײזלטע ר הערנער , האב ן זי ך נערװעז י באװעג ן , ארויסגעשטארק ט פו ן ד י געבוירע ר לעכער , פו ן זײ ן זילבערנע ר העלם . א באשעפעניש, װי א געלע־גרין בלאק מיט גלענצנדיקע באלערינע פיס איז געשפרינגן נעבן. זי האט געפרואװט געבן א באפעל מיט איר קלינגענדיקן קול:
  - נו, לאמיר ארויסנעמען די אינסעקטן.
  העלדיש מוזיק אנגעהויבן פּלייינג. פֿון דעם טויער, װאָס האָט זיך צעװײנט, זײַנען אַרױסגעלאָפֿן שײנע גאַנדזײַטלעך מיט גאָלדענע שילדן און פאנצער.
  גלײכצײטי ק הא ט מע ן ארויםגענומע ן פרוכט ן או ן גרינ ס צו ם פעסטונג , אונטע ר דע ר דעק , פו ן פאליצעס . זיי זענען באפוילן דורך אַ פאַקטיש סענאָר טאָמאַטאָ. אזוי ריזיק ווי אַ טאַנק, מיט פיר הענט האלטן אַן האַק אין יעדער. און די נאָז איז לאַנג ווי אַ מער. און דאָ זענען די קעראַץ זיך. קעראַץ מאַרץ בשעת זינגען צוזאמען:
  - איין צוויי דרייַ פיר פינף! דער קראָליק געקומען אויס צו דרייען גרוי קאַטשקע!
  די רויפן האבן זיך צוגעלאפן אויף אים און די שחיטה האט זיך אנגעהויבן. דאָס שפּיז האָט דורכגעקראָכן דעם בויך פֿון דער פּאָמידאָר, זעץ האָט אַרויסגעשפּריצט. ד י גרינס האב ן זי ך צוריק , אבע ר ד י לימענע ן האב ן זי ך ארײנגעלאפ ן אי ן קאמף . אַ גאַנצע אַרמיי מיט לעמאַנז.
  הילף איז אנגעקומען!
  וולאדימיר האט געשאקלט מיטן קאפ:
  - דאָס איז אָפּפאַל! אין אַלגעמיין, אַזאַ פייץ אָן כּללים זענען מער טשיקאַווע מיט מענטשן. און דאָ, וואָס ומזין זענען וועדזשטאַבאַלז און פירות קעגן ינסעקץ!
  עלפאַרייַאַ מיר האָר קאָליר (מאַכן עס אַ מי פון וועט) רימאַרקט:
  - אַ מין פֿאָלקלאָר, נאָר אַ ביסל נאַריש! די דאָזיקע שטותים געפֿעלט מיר אויך נישט!
  - אייגנטלעך האָב איך געוואָלט עפּעס אַנדערש! אַ מין מעלאָדראַמע, אַלע די דאָזיקע מלחמות מאַכן מיך קראַנק. אָדער עפּעס פילאָסאָפיש!
  - האָמער למשל? - האט עלפאראיא פארגעשלאגן.
  - אדער קיסר, אפשר אפילו נערא. אין אַלגעמיין, נעראָ איז אַ גאַנץ טשיקאַווע מענטש, אַ אַקטיאָר-קייסער. ראָמאַנטיש נאַטור!
  - וואַו! שטערט דיר נישט, אז ער האט דערהרגעט קריסטן?
  - לעצטנס, פילע וויסנשאפטלער האָבן וואַרפן צווייפל אויף דער קריסטלעך מסורה. איז ניט אַזוי, מיין חלום? און קריסטלעך פּאַסיפיזאַם חרובֿ די ינווינסאַבאַל אימפעריע!
  עלפארייַאַ האָט געמאַכט אַ גענעץ:
  - ווי פייַן עס וואָלט זיין צו אויסטראַכטן אַ צייט מאַשין. אין דעם פאַל: מיר וואָלט לערנען פילע סיקריץ פון אַנטיקוויטי.
  וולאדימיר האט גענומען עטלעכע זופּן:
  - יא ! פֿאַר בייַשפּיל, ווער איז געווען דער אמת מאַסטערמיינד הינטער די אַסאַסאַניישאַן פון קיסר. אין אַלגעמיין, איך וואָלט ווי צו העלפן ספּאַרטאַק. זיי זאָגן ער איז געווען איידעלע.
  - און עטלעכע מענטשן טראַכטן אַז ער איז נאָר אַ באַנדיט! עס איז נישט דא קיין אחדות! פֿאַר בייַשפּיל, סטענקאַ ראַזין ס אַסעסמאַנץ זענען קאַנטראַדיקטערי.
  - ראזין איז געווען פראגרעסיוו און עס וואלט געווען בעסער פאר רוסלאנד ווען ער וואלט געוואונען! איך פּערסנאַלי האָבן אַ פּלאַץ פון רעספּעקט פֿאַר סטעפּאַן טימאָפעעוויטש! זײַן עצם געדאַנק, צו מאַכן אַ סוף צו צבֿות, מאַכן אַלע מענטשן פֿרײַע קאָזאַקן, און אַרײַנפֿירן אַלוועלטלעכע וואַלן־רעכט, איז זייער פּראָגרעסיוו. סטעפּאַן האָט געוואָלט מאַכן אַ סוף מיט אָרעמקייט, פּײַניקונגען און געבן מענטשן די געלעגנהייט צו אַרבעטן פאַר זיך, און נישט פאַרן בעל-בית. - האט וולאדימיר געזאגט הייס. - איז עס שלעכט!?
  אלפאראיא האט געקראצט די האר:
  - דער וועג צום גיהנום איז אויסגעברייטערט מיט גוטע כוונות! סטענקאַ האָט טאַקע גוט געמיינט, אָבער עס האָט זיך אַרויסגעוויזן: בלויז עטלעכע צענדליקער טויזנטער נאָך קערפּערלעך. סטעפאן אליין האט זיך שלעכט געענדיגט!
  - אבע ר ע ר הא ט געהאלט ן זײ ן כבוד ם אונטע ר פײניקונג ! אַלעמען קענען געווינען, אָבער ניט פילע קענען פאַרלירן מיט כשיוועס! - האָט וולאַדימיר דאָס געזאָגט עפּעס טעאַטראַליש.
  - אפשר ביסטו גערעכט אין דעם! אבער עס איז נאָך בעסער צו זיין לעבעדיק ווי טויט! - האָט עלפרײַאַ געקוועטשט דאָס גלאז מיט דער האַנט, פֿאַרוואַנדלט אין אַ קוב. - אָדער איר טראַכטן אַנדערש!
  - א טויטער העלד איז בעסער פון א לעבעדיקער פחדן! - וולאדימיר געזאגט מיט פּאַטאָס.
  - מסתּמא! אָבער דאָס לעבן דאַרף מען אויך אָפּשאַצן! איר וויסן, דעם נאַריש גרינס שלאַכט אויך האט זייַן אייגן כיין.
  מיט אַ שטאַרקן קלאַפּ פון די לימענע רעזערוו איז דער שונא צוריקגעטריבן געוואָרן צום טורעם. די אינסעקטן האבן זיך צוריקגעצויגן, געליטן פארלוסטן און געפאלן. עטלעכ ע טעפ , װא ם האב ן אנטהאלט ן א ברענענדיק ן געמיש , האב ן זי ך אויפגעריסן , או ן ד י גראזשאפ ן האב ן זי ך צוריקגעצויגן , פלאמענדיק ע או ן ציטערנדיק . די פליגלען האבן באזונדער גוט געברענט. ז ײ האב ן זי ך אפגעשײל ט או ן געפלויג ן אי ן פארשײדענ ע ריכטונגען .
  אָבער, אין ענטפער, שווער שטיינער שלאָגן די וועדזשטאַבאַלז. א ברויזשטײן האט געשלאגן א לימענע, אים אראפגעקלאפט, און דער זאפט האט זיך ארויסגעשפריץ. נאך א גרינס האט מען צוזאמען מיט דעם פעפער געניגלט, די צעבראכענע קעראַץ האבן זיך געקרימט אין טויטן. א טײ ל שטײנע ר זײנע ן געװע ן שפיציק , ז ײ זײנע ן ארײנגעפאל ן אי ן ד י וגערקע , אויסגעקװעט ט ד י רױל . ד י הײס ע דראפלע ן פו ן רױל ן האב ן זי ך געברענט , געפרײל ט ד י גרינס ן או ן געמאכ ט ד י פרוכט ן צ ו פלאצן .
  דער אינסעקט־קאמאנדיר האט געגעבן באפעלן, א קװיטשנדיק הויך:
  ― לאָמיר זײ שלאָגן! באַקומען אין נאָענט קאַמבאַט! גראָזגריל, נוצן דיין נאָגל טעקעס און דורכשטעכן די שאָלעכץ.
  דער ריזיקער קאַווענע האָט געקוועטש אין ענטפער:
  - צעקוועטשן די אַרטראַפּאָדס! לאמיר זיך שטארקער מאכן, וואַרפן וואַרפשפּילעך!
  די קיוקאַמערז אַקטיוולי סנאַפּט, פארווארפן אַלע סאָרץ פון זאכן.
  דער קאַמף געקוקט שפּאַס, אָבער נישט ספּעציעל שיין. געשמאַקע קערפּערלעך צעוואָרפן אין אַלע ריכטונגען, וואָס האָבן זיך דאַן געענדיקט אויף די זעלנער טישן אין פאָרם פון פאַרשיידענע קיילים. וואַטשינג אַ קאַרטון שלאַכט איז אַ פאַרגעניגן פֿאַר וואָריערז וואָס האָבן פּונקט סערווייווד אַ פאַקטיש מאַססאַקרע.
  - אויסגעצייכנטע פריקאסע! - האָט עלפֿאַראַי געזאָגט. - קוקט גרויס קאַמביינד מיט פלייש!
  וולאדימיר האט געקױט א שטיק, דאם פלײש האט זיך אראפגעגליטשט אין וױשט, ס׳האט געשמאק א סך שארפער. דער בחור האט געקראצט דעם שפיץ נאז.
  ― אַלץ איז רעלאַטיוו!
  - וואָס קענען איר פאַרגלייַכן, ווייַל איר עסן פֿאַר די ערשטער מאָל אין דיין קורץ לעבן!
  ― מיט גאָרנישט! אבער אויב איר קוק עס פון אַ אַנדערש פונט פון מיינונג, עסן עסנוואַרג פירט צו פיקאַל אַנייאַליישאַן.
  ― דאָס הײסט, װאָס מע האָט אין די אַלטע צײַטן גערופֿן אַ קלאָזעט!
  ― װאָס אַ קלאָזעט! וואָס מיטל די וואָרט סאָרט? - האָט וולאַדימיר געפרעגט.
  ― נײן! מער ווי די וואָרט פאַרשיידנקייַט! פֿאַר בייַשפּיל, ערשטער מיינונג פעסעס!
  ― אָדער דער צװײטער איז דרעק!
  די קריגערייַ האָט אויסגעבראָכן אין טרערן, איר געלעכטער איז אַזוי ווונדערלעך - עס הייבן דיין שטימונג:
  ― און איך זע: דו קענסט די אַלטע מענטשלעכע שפּראַך! אין אַלגעמיין, דאָס איז לאַווינג!
  וולאדימיר האט פארשפילט די אויגן:
  - און בריליאַנט! דו װײסט, מײדעלע, װאָס פֿאַר אַ רײַכע פּאַלעטטע פֿון געדאַנקען האָבן די אַלטע אַרײַן אין זײערע רעדע.
  עלפארייַאַ האָט זיך געטענהט:
  - פּאַלעטטע איז אַ קינסט טערמין! איך טראַכטן אַ מער צונעמען דעפֿיניציע איז: גאַמאַ!
  - זאל זיין! אָבער אין אַלגעמיין, אין דער מאָדערן וועלט, ווו ראָובאַץ ציען, די פיין קונסט איז דידזשענערייטיד. עס איז אַ אַנדערש ענין אין דער פאַרגאַנגענהייט, אין אלטע צייטן, ווען דער זעלביקער לעאָנאַרדאָ דאַווינסי האט ניט בלויז פּיינטיד, אָבער אויך ינווענטאַד.
  דאָס מײדל האָט געשאָקלט מיט אירע פֿײַערדיקע קערלז, אַ ממשותדיקע היץ האָט זיך פֿון זײ אױסגעלאָזט:
  - לעאָנאַרדאָ דאַווינסי, נאָך געהאלטן דער בעסטער קינסטלער פון אַלע מאָל! רעכט?
  וולאדימיר האט זיך אביסל געטראכט (א פליענדיק בליק אויף דער בינע, דער הויפט-קאמאנדיר זשוק האט זיך איבערגעדרייט און געשומען אין זאפט), האט געענטפערט:
  - זשעני קענען ניט זיין געמאסטן מיט אַ ווירע, אָדער אפילו מיט אַ סופּערלאַסער און כייפּערסקאַננער. עס איז שווער צו זאָגן ווער איז דער בעסטער ווען עס איז אַ גאַלאַקסי פון זשעני!
  Elfaraya האט נישט מסכים געווען:
  - זיכער נישט אזוי! צווישן קאָמפּאָזיטאָרן ווערט בעטהאָווען גערעכנט דער בעסטער, צווישן וויסנשאַפֿט בעלעטריסטיק שרײַבער, דזשולעס ווערנע, ווי דער גרינדער פֿון וויסנשאַפֿט בעלעטריסטיק. צווישן רוסישע פּאָעטן איז פּושקין אַן אָנערקענטע אויטאָריטעט! און די שרייבער לעאָ טאָלסטוי!
  וולאדימיר האט באַמערקט, לייטלי אַבדזשעקטינג:
  - פון די וויסנשאַפֿט בעלעטריסטיק שרייבערס: דער בעסטער איז אָלעג ריבאַטשענקאָ, ער איז געווען מיט אַזוי פילע טייפּס פון וואָפן אַז דיין קאָפּ דרייט זיך. און ער באַשרײַבט די שלאַכטן אַזוי קאָלאָרפול, ווי ער איז געבוירן און דערצויגן געוואָרן אין אונדזער צײַט!
  - איז ער שוין אויפגעשטאנען ?
  ― װײס נישט! זיי האבן נישט געמאלדן צו מיר!
  - דזשולעס ווערנע איז באשטימט רעזערעקטיד, זיי זאָגן ער זיך איינגעשריבן די פּרויעקט: אַ צייט מאַשין!
  - וואַו! עס איז גאַנץ מעגלעך! דזשולעס ווערנע, ער איז געווען סמאַרטער ווי פילע סייאַנטיס פון די twentieth און twentie-11 סענטשעריז. עס איז געווען גאָר לאַדזשיקאַל צו גלויבן אַז די צוקונפֿט זאָל געהערן צו קאַרס וואָס לויפן אויף עלעקטרע. אמת, אין די 21 יאָרהונדערט איז ארויס זיין אייגענע דזשולעס ווערנע - אָלעג ריבאַטשענקאָ, ער ינווענטאַד כייפּערפּלאַסמאַ - די יקער פון מאָדערן ענדזשאַנז, און דיסקרייבד די גרונט פּרינציפּן פון זייַן פּראָדוקציע!
  - עס איז טאַקע געווען אַ זשעני!
  - און וואָס איז מאָדנע, אַז, ווי דזשולעס ווערנע, זיי האבן נישט וועלן צו אַרויסגעבן אים מיד! אין אַלגעמיין, די צייטשריפט אָפט אַנדערעסטאַמאַט אמת זשעני! און זיי הייבן די מיטלמעסיקקייט!
  - יא, דאס פאסירט! ווי פיגאַראָ געזאגט - צו פאָרויס ווייזן פאָרויס! אין שפּיץ הערשט די סלאווישע מיטלמעסיקקייט!
  ― נו, ניט גאָר אַזױ! אַנדערש מיר וואָלט נישט האָבן קאַנגקערד די אַלוועלט! און דאָ, ערשטער פון אַלע, וויסנשאַפֿט געקומען צו הילף!
  וולאדימיר האָט פילאָסאָפיש באַמערקט:
  - פּאַראַדאָקסיקאַללי, עס איז געווען דער מענטש 'ס גשמיות שוואַכקייַט וואָס ערלויבט אים צו ווערן ווי גאָט! אפילו אויב א מאלפע וואלט געהאט לענגערע געווער, וואלט ער קיינמאל נישט אויפגענומען א שטעקן!
  עלפארייַאַ האָט געשמייכלט, געבליצט מיט אירע ציין, וואָס זענען געוואָרן ברייטער ווי דימענטן:
  - און וואס! עס איז אויך אמת! מענטשלעכע וויקנאַסאַז מאַך פּראָגרעס און ברענגען אונדז נעענטער צו אַמניפּאַטאַנס! דער פחדן האט אויסגעפונען פאנצער, דער פויל - דער ראָד, דער שוואַכער - דער קראַן, דער פרעסער - לאַקסאַטיוון, דער אַמביציעס - דער אַעראָפּלאַן, דער באָרד - דער קינאָ, דער נײַגעריקער - דער אינטערנעץ, דער סאַדיסט - דער דינאַמאָ! הינטער יעדער גרויס ופדעקונג ליגט אַ וויצע! באַזע תאוות האָבן עלעוואַטעד טעכנאָלאָגיע!
  וולאדימיר האט אפגעווישט זיין שטערן:
  - יא ! זייער אָריגינעל באַמערקונג! אין אַלגעמיין, דאָס איז אַ גאָר פריש קוק אויף דער וועלט!
  - זינדיקט נישט אד"ם, ער און זיינע קינדסקינדער האָבן זיך אַנדערש פון טרויעריק אַנימאַלס בלויז אין זייער פיייקייט צו רעדן! - האָט עלפֿאַראַי געזאָגט מיט בטחון. - אדער בין איך נישט גערעכט!
  - דו רעדסט דעם אמת, אבער עס האט גארנישט מיט דעם ענין! אין אַלגעמיין, די פּראָגרעס האט געמאכט אונדז שטאַרק! דאָס קען מען ניט לייקענען, אָבער אין דער זעלביקער צייט האָבן מיר אויפגעהערט צו זיין מענטש! און איצט - נאָר זעלנער!
  עלפאַרייַאַ קערעקטאַד מיט פּאַטאָס:
  - גרויסע זעלנער!
  ― אַזױ זאָל זײַן! איך ווילן מער פאַרגעניגן און ווייניקער ווייטיק. אַנדערש איר דערפאַרונג קעסיידערדיק צאָרעס, עס איז אַזוי יגזאָסטינג! עס איז ווי פליסנדיק אַרום דעם טאָג מיט אַ קוואַזאַר אויף דיין צוריק, אָדער אפֿשר מיט אַ שוואַרץ לאָך אין דיין בויך!
  אלפאראיא האט זיך געשאקלט, געשאקלט מיטן קאפ.
  - און איך ווי ווייטיק! עס איז עפּעס אַזוי אַטראַקטיוו אין איר! ווי אין אַ שוואַרץ לאָך! איר קענט דאס אפילו נישט פארשטיין!
  - איך וועל נישט, איך וועל שרייען ווילד! צי איר ווי ווייטיק?
  - יא ! און אַז ס וואָס, דאָס זענען שטאַרק סיגנאַלז צוזאמען די נערוו סעלז, וואָס מיטל זיי דזשענערייט יקסייטמאַנט אין די כייפּערפּלאַסמיק מאַטעריע פון דעם מאַרך. און דאָס איז שטענדיק פייַן! - האָט דאָס מײדל געלעקט די ליפּן, זי האָט געהאַט גלײַך צװײ געשמאַקע לשונות.
  ― דו ביסט דאָך ניט פֿון דער װעלט! - וולאַדימיר איז געווען סאַפּרייזד.
  דאָס מײדל האָט גענומען אַ ביס פֿונעם טאַץ, און האָט װידער געשאָסן אין די אױגן:
  - אָבער וואָס! איר נאָר דאַרפֿן צו אַריבערפירן די שטאַרק סיגנאַל פון ווייטיק אין דער זאָנע פון פאַרגעניגן. אפילו אין אלטע צייטן, פילע מענטשן ליב געהאט עס און געוואוסט ווי צו יבערמאַכן ווייטיק אין אַ ווילד ציטער!
  וולאדימיר איז געווען צופרידן:
  - איך ווייס! זייערע נעמען זענען געווען מאַסאָכיסטן!
  אלפאראיא האט א ניד געטאן:
  - דאס איז עס! מאַסאָכיסטן! פּראָסט מענטשן ינדזשויד ריידינג די געשטעל, אָבער איר קענען נישט!
  - הנאה פון דעם ווייטיק? קיל! היפּערפּלאַסמאַ! - האט דער יינגל אויסגעשריגן.
  ― איך װײס דעם נאַר, אַז אָן דיר װעל איך זיך פֿילן שלעכט! און קיין איינער וועט טיילן דיין צאָרעס! לאמיר שווימען צווישן די כוואליעס, גרעניץ וויצע! אויסגעדרייט אַוועק אין דעם מאָמענט פון אָרגאַזם: דויפעק, ברידינג! - האָט זי געזונגען, שפּילנדיק מיט עלפֿרײַס שטאַרקע און עראָטישע בריסט.
  וולאדימיר טאַקע לייקט דעם ליד, ער אַפֿילו אנגעהויבן דאַנסינג:
  - דיין פיס זענען ווי אַ ראָד, ווי אַ שפּיץ!
  ― באַרויִק זיך, נאַר! איך זען עס איז זייער סקידיד!
  ― איך בין אַ נאַר! - איז וולאדימיר ארויפגעפלויגן און זיך איבערגעדרייט א טוץ מאל, זיך ארומגעדרייט ארום זיין אקס.
  עלפארייַאַ איז אַוועק מיט אים, און די פּאָר אנגעהויבן צו טאַנצן. די אנדערע זעלנער האבן דאס, אפנים, גענומען אלס א געגעבענע באפעל און האבן געשאפן א סארט רונדענע טאנצן, אדער בעסערער פיעלע קייטן פון רונדיקע טאנצן.
  Elfaraya סאַגדזשעסטיד:
  - אפֿשר מיר קענען בייַטן ענערגיע!
  - דאָס איז אַ טיפּ פון היפּערפוקקינג!
  - דאס איז עס!
  יינגלעך און גערלז אנגעהויבן צו דרייען אויף יעדער אנדערע מיט בימז פון ענערגיע, ספּעציעל טייפּס פון ביאָקוררענט. דאס איז גערופן היפּערפוקקינג! אלעס האט אויסגעזען גאנץ אנשטענדליך, אבער די זעלנער האבן זיך פשוט אנגעשטויסן איינער דעם אנדערן, פאבולישע פיירווערקס האבן געבליצט אין דער לופט.
  אַלץ געקוקט פשוט מאָדיש, לעגאַמרע ברעטטייקינג!
  ד י מײדלע ך או ן ײנגלע ך זײנע ן ביסלעכװײ ז געװאר ן נאקעט , או ן װײטע ר היפער־פאקינג ן הא ט זי ך פארװאנדל ט אי ן א ארגיע .
  דאָ, קיין סומע פון פאַנטאַזיע קענען באַשרייַבן וואָס זיי זענען טאן, מיליאַנז פון נאַקעט און זייער שיין גייז און גערלז פליסנדיק אַרום אין פּלאַץ אין אַמאָל. וואָלופּטשואַס פאַקט וועט אַקליפּס אפילו די ריטשאַסט פאַנטאַזיע! בקיצור, די בחורים האבן זייער הנאה געהאט.
  נאָך דעם סוף פון יום טוּב, די מערסט וויכטיק זאַך אנגעהויבן - די פאַרשפּרייטונג פון אַוואַרדס.
  די קעמפער האבן זיך צוגעשטעלט אין א ריזיקן זאל. וולאדימיר האט עטוואס שרעקעדיג געקוקט אויף דעם אויסדרוקן שפיגלטן דיל. עס איז געווען געמאכט פון היפּערדיאַמאָנד, ניט ענלעך רעגולער דימענט, עס האט אַ וואַלענסי פון 1024, און אַ מיליאָן מאל האַרדער. עס האָט אויך געפֿאַלשט אַ סך, אפשר צוויי הונדערט מאָל ליכטיקער.
  דער יונג מענטש איז געווען אַוואָרדיד דעם סדר פון אַנניילאַטיאָן - צווייטע גראַד, וואָס איז גאַנץ אַ הויך ינסיגניאַ. און באַלוינט די ראַנג פון צייַטווייַליק איין-שטערן וויצע אָפיציר. דא ס הא ט באדײ ט א באדײטנדיק ע געהײס ן אי ן געצאל , או ן אוי ף דע ם קאמאנדי ר באשלאס ן הא ט ע ר געקענ ט פארבליב ן א פריװאט , אדע ר באקומע ן קאמאנד ע פו ן א צענדלי ק זעלנער . און דאָס איז נישט אַ נייַע באָכער, אָבער אַ מין פון מאַכט! געווענליך האט מען צוגעטיילט די צווייטע תואר פונעם סדר אינאיינעם מיטן דריטן און פערטן, וואס פאר זיך איז גאנץ כבוד. עלפאַרייַאַ באקומען אַ ענלעך גאַנג פון אַוואַרדס, און אַ לילאַ האַרץ צו שטיוול! דעמאלט האט וולאדימיר זיך געשפירט אנטשולדיגט: דאס מיידל איז אים פארבײגעגאנגען. אָבער, קנאה איז נישט אַ ווערט געפיל: זעלנער, און איצט כּמעט אָפיצירן, זענען ברידער אין גייסט. די מערסט דוראַבאַל מעטאַל, סאַפטער ווי פּלאַסטיסין - אָן כאַרדאַנינג מיט אַ פּאַטעטיש האַרץ און ייַזיק קאַמפּאַזישאַן!
  די אָרדערס זענען פּערסנאַלי געהאנגען דורך אן אנדער זייער כיינעוודיק מיידל: פינף-שטערן גענעראַל ליודמילאַ קאַרפּאָוונאַ!
  צווישן קאַמאַנדערז, אַרייַנגערעכנט אַלגעמיין מדרגה: גערלז זענען אפילו מער געוויינטלעך ווי יינגלעך, דאָס איז דער גענעראַל פּראָפּאָרציע כאַראַקטעריסטיש פון אַ וועלט ווו פרויען זענען די מערהייַט. דער אמת איז נישט אָוווערוועלמינג. זי האט געשמײכלט צו אלעמען, און אפילו א װינק געטאן צו וולאדימיר.
  - וואָס אַ קיוטי, איך ווי די סדר!
  דער בחור האט אויסגערופן:
  - טאַקע יאָ! קוואַזאַר! כאָטש דער געדאַנק כאָנט מיר צי איך פאַרדינען עס!
  דער אייביק יונגער גענעראל האט אויסגערופן:
  - אוודאי האט ער דאס פארדינט! דער באַלוינונג איז ספּעציעל ווערטפול אַז איר האָט זיך אונטערשיידן אין דער ערשטער שלאַכט!
  אויב דאָס איז דער אָנהייב, וואָס וועט זיין דער סוף!
  - איך האָפֿן עס איז נצחון!
  - האפנונג שטארבט לעצט!
  וולאדימיר איז געווען זייער פלאַטערד. דער אָנהייב פון מיין קאַריערע יקסידיד מיין ווילדאַסט עקספּעקטיישאַנז. און אויב איר באַטראַכטן אַז עס איז קיין עלטער און עס איז קיין סאַקאָנע פון ריטייערמאַנט, דעמאָלט ווער ווייסט אויב דאָס וועט נישט עפענען דעם וועג צו מאַרשאַלז, אָדער אפילו העכער. עס איז נאָר אַ שאָד ער איז נישט ווערן אַ קייסער - דאָס איז דער פּלאַץ פון די אויסדערוויילטע ביסל! אָבער, זיין פאַראַנטוואָרטלעך פֿאַר די גאנצע אַלוועלט איז צו פיל פון אַ מאַסע. וואָס צו האַלטן די אַלוועלט אויף דיין פּלייצעס! מאַכט איז ניט שטענדיק אַ פרייד, עס זענען אַזוי פילע פראבלעמען וואָס דאַרפֿן צו זיין סאַלווד, און אַ פאַרשיידנקייַט פון פראבלעמען וואָס פּאָפּ אַרויף ווי אַ דזשאַק-אין-די-קעסטל, קוואַדריליאַנז פון וועלטן, פילע פון וואָס האָבן קיינמאָל גערירט דורך מענטש. ניטשע האָט ריכטיק געשריבן: נישט איין, אַפילו די שליימעסדיקסטע פּסיכיק, קאָן זיך באַהאַלטן מיט דער מאַסע וואָס גאָט דערלעבט. ווי איז עס צו הערן יעדער רגע: ביליאַנז פון תפילות און ביליאַנז פון קללות, ווען איר זענען באַשולדיקט פֿאַר די פאַרפרוירן קאָמפּיוטער און די טויט פון דיין באָבע, פֿאַר דיין פרוי 'ס ינפידעליע און ינדיידזשעסטשאַן. ווען צוויי אַרמיז דאַוונען סיימאַלטייניאַסלי פֿאַר איין נצחון, אַ מיליאָן מענטשן פאָדערן די בלויז געווינען. עס איז שווער צו זיין גאָט און מאַכן אַלעמען צופרידן מיט אַמאָל! אמת , א ז מע ן הא ט געגעב ן דע ם מענטש ן שכל , או ן ד י נאטור־געזעצ ן זענע ן גע ־ שטעל ט געװארן , װא ס דערלויב ט זי ך צ ו אנטװיקל ן פארשריט , בי ז ד י אומפארשטענדלעכסט ע שפיצן . אין אַלגעמיין, אַחוץ מלחמה, אַ מענטש לעבן געזונט; טעכנאָלאָגיע מאכט עס מעגלעך צו פאַרשטיין כּמעט אַלע חלומות און באדערפענישן. אויב איר ווילט אַ פּאַלאַץ, ביטע, ראָבאָט סלאַוועס, ווי פילע ווי איר ווי. רירט זיך אַלײן, פֿליסט מען אָן אַ עראָפּלאַן: אײביקע יוגנט, פֿרײַ עסן, אַ פֿליענדיקער װאָגן פֿאַר אַלעמען. נו, געשלעכט פון אַלע לעוועלס און קיין פראבלעמען מיט אָרגאַזם אָדער פּאָוטאַנסי. און די פאַרווייַלונג אינדוסטריע איז ווי משוגע ווי איר קענען ימאַדזשאַן מיט דיין פאַנטאַזיע: טעכנאָלאָגיע אַלאַוז אַלץ! נו, וואָס מער דאַרף אַ מענטש! אבער די מציאות? צוקונפט: צו פאַרברענגען דיין גאַנץ לעבן אין די באַראַקס, דערפאַרונג ווייטיק, אין קעסיידערדיק טריינינג: איז דאָס טאַקע גליק! און וואָס פּריווענץ אונדז פון מאַכן שלום! אָבער, מלחמות שטענדיק סוף אין שלום, נאָר מאל עס זענען קאַנקוועסץ. אָבער וואָס טאָן זיי דאַרפֿן אן אנדער אַלוועלט אויב רובֿ פון די פּלאַנאַץ אין זייער פּלאַנאַץ זענען נישט יקספּלאָרד! סידיטיאַס געדאנקען פלאַשט דורך וולאדימיר ס קאָפּ. ע ר הא ט ז ײ געפרואװ ט פארטריב ן - א שרעקלעכ ע אפיקורסות !
  ווען די באַלוינונג צערעמאָניע איז געווען איבער, די זעלנער און אָפיצירן זענען גענומען צו זייער ספּייסשיפּס. און דער ערשטער זאַך איז געווען אן אנדער טריינינג סעסיע. באַקאַנט, רוטין, אָבער מיט נייַע עלעמענטן אין צוגרייטונג. דאָ וולאדימיר איז געווען אומגעריכט מאַזלדיק: עלפאַרייַאַ, וואָס ליב געהאט אים אַזוי פיל, איז געווארן זיין שוטעף.
  דער צען-שטערן אָפיציר האָט זיי דערקלערט:
  - איר האָט זיך אונטערשיידן אין דעם פריערדיקן קאַמף, אַזוי מיר ווילן צו גאָר פֿאַרשטיין דיין אַבילאַטיז. טאָמער איר וועט זיין טראַנספערד צו די סס - סופּער ספּעציעל פאָרסעס!
  וולאדימיר האט געשריבן:
  -עס זענען לימיטיישאַנז אַז דזשאַנעטיקס ימפּאָוזאַז אויף אונדז!
  - די געשיכטע פון מלחמה ווייזט אַז יעדער מענטש קענען יקסיד די אַבילאַטיז טאָכיק אין נאַטור!
  ד י זעלנע ר האב ן אנגעטא ן ד י העלמע ם או ן ד י װעל ט ארו ם ז ײ הא ט זי ך גלײ ך געענדערט , מאנסטראװע ר האלאגראם ן האב ן זי ך אנגעהויב ן באװעג ן .
  וולאדימיר, כאָטש ער האָט פארשטאנען אַז דאָס איז אַ שמייכל, האָט געפילט עטלעכע שרעק. ע ר הא ט געוװסט , א ז איבערקומע ן א שטערונ ג אי ז געװע ן טיפיש , פא ר א ן ארביטר ע טרענירונג , מע ר אדע ר װײניקע ר ערנסט ע ארמײ .
  אלפאראיא האט אים א שושקע געטאן:
  - דו זאלסט נישט זיין דערשראָקן, שוטעף! עס איז נאָר מאַדזשיקאַל עלעקטראָניק.
  ― פֿון װאַנען האָט איר באַקומען דעם געדאַנק, אַז איך בין אַ שרעקלעכער! - וולאדימיר קאשאלאטאוו איז געווען העלדיש, אבער די ציין האבן געקלונגען פאררעטלעך.
  - דאס איז א באזונדערע שטראלונג, זי מאכט אין אונז א פחד! עס איז ווי אויב מיר האָבן פארגעסן אַז מיר זענען נישט גרין ביגינערז, אָבער סיזאַנד וואָריערז! דער פּאַרטנער האָט אַ זאָג געטאָן דעם יונגן מאַן'ס קאַסטן. די אויגן האבן געברענט.
  - כ׳האב נאר געקעמפט פאר אײן טאג, אבער כ׳האב מיך געטראגן א גאנצע לעבן!
  . אין ערשטער, פון אַלע די וואָפן, זיי זענען געגעבן בלויז אַ קליין, האַרט לאַזער דאַגער.
  ער האט אפילו נישט אויסגעזען באזונדער ערנסט. דער אמת איז געווען ליכט און קען זיין אַ ביסל עקסטענדעד. דע ר ערשטע ר שונא ט הא ט געגלײכ ט א שטעכיק ן שנעק , מי ט א שנאבל , װא ס הא ט זי ך ארויסגעשטיק ט פו ן זײ ן שיל . דע ר ערשטע ר װע ג אי ז געװע ן אוי ף א רױטענדיק ן אויבערפלאך , װא ס אי ז אי ן עטלעכ ע פלעצער ם געװע ן גליטשיק . דעריבער, וולאדימיר דיוויייטיד פון די פייַנט באַפאַלן און כּמעט געפאלן. זײַן חבֿר האָט געשלאָגן דעם זשוק, אים צעשניטן אין צװײ טיילן, די שטיקלעך זײַנען אַראָפּגעפֿאַלן.
  - אַרבעט מיט די דאַגער! - האט אלפאראיא געשריגן. "זיי זענען נישט ווי סקערי ווי זיי ווילן צו ויסקומען."
  - איך האב עס באמערקט! - האט וולאדימיר געזאגט. - כאָטש עפּעס מאָדנע איז געשעעניש מיט דעם גוף. עס איז ווי אויב די נערוו ענדס זענען פאַרפרוירן!
  - איר וועט זען, שלאָגן! דאָס איז אַלע די "דעפראָסטינג"!
  ווירטועל מאָנסטערס, עטלעכע ענלעך צו יומאַנז, אנדערע מיט פילע טענטאַקאַלז, קעגן זיי. דאָס מאָל, וולאדימיר איז געווען אויף די פלינק. דע ר קאנטער־שטרי ק הא ט געשאקלט ן דע ם נאענטםט ן שונא . דער ווייַטער איינער ער געהרגעט איז געווען אַ הערמאַפראָדיטע מענטש. איך טאָן ניט פילן נעבעכדיק פֿאַר אַזאַ אַ פריק בייַ אַלע. אבער די געשטאַלט פון אַ טינטפיש מיט שווערדן האט כּמעט אַוועקגענומען דעם קאָפּ.
  נאכ ן געכאפ ט געװאר ן מי ט דע ר שװערד , הא ט מײ ן קערפע ר אנגעהויב ן װײטיק ן או ן װײטיק .
  ― דאָס איז מיאוס, ער האָט מיך שאַטן! - האט וולאדימיר געשאלטן. ― איך האָב נישט געטראַכט, אַז איך בין אַזױ לעפּיש.
  -האָב איר אלץ געקעמפט מיט ווירטואַל מאָנסטערס? - האט אלפאראיא געפרעגט.
  - מיט אַ אַנאַנאַס מאַלפּע! זי האָט מיך נאָכגעיאָגט און איך בין כּמעט געשטאָרבן. כאָטש עס זענען עטלעכע עקסצענטריש וואָס זאָגן אַז אַלע מאַנגקיז זענען גוט און ליבע מענטשן ווייַל זיי זענען זייַן ברידער.
  - אונדזערע קעגנער זײנען ניט גוט און ניט שלעכט. זיי זענען גלייַכגילטיק, ווי דער ים אויף וואָס פּייראַץ זעגל.
  - מער ווי אַ וואַקוום. דער ים איז וואַרעם און מילד. - דער יונגערמאַן איז געשלאָגן געוואָרן פֿון אַ געמיש פֿון באַנאַנע און טיגער, מיט ראַקעטן אָנשטאָט פֿאַנגען, וואָס זענען אויף אים געשפּרינגען. - איך האָב באַקומען אַ שוואַרצע לאָך אויפֿן קאָפּ אויף די דאָזיקע שטערונג־קורסן. עס איז אמת אַז עפּעס שלעכט איז געשעעניש צו דעם גוף איצט.
  - צו זיין ערלעך, איך בין אויך דערשראָקן!
  דער בחור און די מיידל האבן זיך ווייטער באוועגט. אין ערשטער די מאָנסטערס זענען נישט דער הויפּט שנעל, וואָס געמאכט די אַרבעט גרינגער. אָבער, וולאדימיר און עלפאַרייַאַ זענען אַ ביסל אַפעקטאַד דורך די דיסטשאַרדזשאַז. עס איז געווען ערגער ווייַל די מאָנסטערס אנגעהויבן ספּייינג פייַער. וולאדימיר'ס מאגן האט געברענט און ער האט געפילט אמת'ע ווייטאג.
  - עס מאכט מיר ווילן צו דרייען מיין קישקע! - ער האט געזאגט.
  - און עס איז נישט גרינגער פֿאַר מיר! - האט דאס מײדל אנגעװיזן אויף דער רעכטער נאקעטער ברוסט. פון איר האט געדריפט בלוט. ז ײ האב ן זי ך ארומגעכאפ ט אוי ף וולאדימיר , װא ס הא ט זי ך ארומגערינגלט , דע ר ױנג ע אי ז געװע ן צו־שפע ט או ן הא ט געקלאפ ט אי ן דע ר אקסל , קלאר , צעבראכ ן ד י בײנער . און ווען די ביינער פון אַ פּראָסט מענטש זענען צעבראכן, עס שאַטן אַזוי פיל, איר קענען שטאַרבן פון קלאַפּ. כאָטש קאַשאלאָטאָוו איז נישט געווען קיין פּראָסט מענטש, אין דעם מאָמענט ער פּעלץ אויס פון פּלאַץ. ער האָט געפילט ספּעציעלע, גאָר שעדלעכע כוואליעס וואָס האָבן געליימט זײַנע פעאיקייטן.
  ― איך פֿיל זיך שלעכט! - וולאדימיר איז אויסגעגאסן. דאָס מיידל האָט זיך געריבן דאָס פּנים מיט אַ פּראָפֿעסיאָנעלער באַוועגונג.
  - דו זאלסט נישט ונטערטוקנ זיך אין אַ שוואַרץ לאָך, מיין ליב ריטער. באוווסטזיין אומגעקערט, אָבער צוזאמען מיט אים ווייטיק. וולאדימיר האט געקרימט, די שוואַכקייט האָט אים דערשטיקט:
  ― איך װעל מער נישט גײן.
  ― װערט נישט שװער! עס איז דאָ אַן ערשטער הילף קיט.
  טאקע, דער שטערונג לויף איז געווען ווי אַ קאָמפּיוטער שפּיל. עס זענען נאָך לעבן און וואָס איז יקערדיק איז די ענערגיע וואָס ז רעגע רידזשענעריישאַן. יא, עס איז געווען שווער, אָבער די גייז געלערנט.
  - דער עיקר איז נישט צוריקצוציען און נישט אפגעבן! - האט אלפאראיא געזאגט. אוי ך ז י אי ז ניש ט געװע ן בנוח , געמאכ ט מי ט א מאל , געמאכ ט פעלער , באקומע ן װײטיק ע קלעפ . דערנאָך די פּאָר גאַט געוויינט צו אים און אנגעהויבן צו שפּילן פיל מער כאַרמאָוניאַס. אין דער ווייַטער בינע, זיי האָבן צו שפּרינגען אויף די שוועמל אין דער לופט, ויסמיידן פליענדיק מעסערס און קריכן איבער שטעכלדראָט. דע ר קאמ ף אי ז געװאר ן אל ץ שװערער , או ן ד י קעגנער ם האב ן זי ך געפיר ט שנעלע ר או ן שנעלער . אמת, עס איז געווען מעגלעך צו נוצן קאַפּטשערד וועפּאַנז, אויך ווירטואַל, אָבער אין זייער פּראָפּערטיעס גאַנץ ענלעך צו פאַקטיש קאַריערז פון טויט.
  וולאדימיר ספּעציעל געפרוווט אַ מאַלטי-פאַס וויבראָטראָוער! עס האט באשאפן קליין קראַקס אין פּלאַץ. אמת, נאָך דריי שאָס איז עס צעבראכן, אָבער מאָוד אַראָפּ עטלעכע רייען פון קעגנערס.
  "נישט שלעכט!" האָט געזאָגט דער יונגערמאַן.
  - פּרוּווט צו באַקומען אַ בלאָז פּלאַזמע לאָנטשער! - האָט עלפאַרייַאַ אַדווייזד. - דאָס וועט זיין פיל מער עפעקטיוו.
  - נו, דאָס איז אויך נישט אַ שלעכט געדאַנק. און וואו ער?
  - דאָס איז אַזאַ אַ קליין רער אַז עס ריזעמבאַלז אַ פּיאָניר האָרן. קלאַפּ אין עס און איר וועט זען די גיך פלי פון אַ כייפּערפּלאַסמיק קאַסקייד.
  דער יונגערמאן האט זיך קוים ארויסגעלאזט פון די וואלע, זיך א ביסעלע געקראכן אויפן געצויפטן אויבערפלאך, און איז געכאפט געווארן פון די שטאק. שאָס.
  באַבאַלז האָבן רעגן אַראָפּ אין אַ וויינדינג שורה, אָפּשפּרונג קערפאַלי, און די באשעפענישן זיי שלאָגן עקספּלאָדעד.
  - וואס! ס'איז נישט שלעכט! - האט אלפאראיא געזאגט. - נאָר שלאָגן עס נידעריקער אַזוי אַז ווייניקערע באַבאַלז פליען אין די הימל.
  - איך פּרובירן מיין בעסטער!
  - פּרוּווט און טאָן ניט זיין סאַפּרייזד!
  די מיידל אויך פּיקט אַרויף אַ שטאַרק וואָפן און געוויינט עס, דעמאַנסטרייטינג אַנבענדינג מאַכט.
  דע ר קאמ ף אי ז געװאר ן אל ץ אינטערעסאנטער . דא קעמפט מען אויף א פלאנעט וואו וואסער גיסט ערשט אין א שטראם אונטער די פיס, און דאן פליסט שרעקליך גליטשיקע פליסיקע העליום, און מעכטיגע לאזערן ווערן געשאסן פון אויבן און אונטן, פארניכטונגס גראנאטן עקספלאדירן.
  וולאדימיר האט צוריק געשאסן, מיט ביידע הענט גלייכצייטיק, און אפילו געטאנצט א פרעצל.
  מ׳האט אים געכאפט עטלעכע מאל, אפגעשניטן דעם לינקן פוס. אַ דאַנק מײַן פּאַרטנער, האָט זי מיר געהאָלפֿן באַקומען צום לעבנסשפּאָרן ערשט הילף קיט. די פוס איז געוואקסן.
  - איר זענט קיל עלפאַרייַאַ.
  דער קריגער האט געשנארכט מיט ביטול:
  - און דו ביסט א שװאכער, וולאדימיר. בייבלעך פאַרטראָגן אַזאַ ווילד ווייטיק, און איר קראַמפּט!
  דער יונגערמאן איז נישט געווען אליין, עפעס האט אים געשטערט:
  - אין דער מאָמענט איך זע אַלץ פיל מער אַקוטע!
  ווייל געלייגט אן אנדער רודערן פון מאָנסטערס, עלפאַרייַאַ שמייכלען און געזאגט:
  - זייט סיי ווי געדולדיק!
  דאָס יינגל האָט זיך צעלאָזט, עס איז געוואָרן אומגלויבלעך שווער צו רעדן:
  - איר האָבן צו, איך בין אַ מענטש!
  ― דאָס איז פּונקט דער מענטש! - א מאמענט האבן זיך די ליפן פארבונדן. וולאדימיר פּעלץ די כאַנייד זיסקייַט פון אַ יונג פרוי 'ס קוש.
  - געטין !
  - לוסיפער! - האט די מויד געענטפערט.
  ז ײ זײנע ן דא ן ארײ ן אי ן א שטענדיקע ר אטמאםפער ע מי ט שטארק ע װינטן . אָדער עס בלאָוז פון די פראָנט, אָדער, פֿאַר די פאַרקערט, עס דריקן אין די צוריק. און די שונאים טוישן זיך כסדר, אמאל פליען זיי ווי וועספן, אמאל קריכן זיי ווי גיפטיקע שלאַנגען. אבער איר קעסיידער קומען צו קעמפן, שפּרינגען פון איין פּלאַטפאָרמע צו אנדערן, און אַפֿילו גראַבינג קינסטלעך פליעס און ליזאַרדס דורך די לעגס, פליענדיק אויס פון טראַפּס מיט זייער הילף. עטלעכע ספּעסאַמאַנז: ספּעציעל כייבראַדז פון באַטערפלייז און בלומען: סטאַנינגלי שיין. און דאָס געמיש פֿון שלאָפֿעלע און טולפּאַן שפּיצט זיך, מיט אַלע פֿאַרבן פֿון רעגנבויגן מיט אַ פֿאַרכאַפּנדיקן ריח... קװאַזאַר! באָרטע מויל קליקט פון הינטער ווי עלעקטראָניש מאַוסטראַפּס, מעטער-לאַנג ציין אָנצינדן מיט בליץ באָלץ. עס זענען אויך גרעסערע פינף-מעטער און אפילו צען-מעטער פאַנגז. וולאדימיר האט געראטן צו גליטשן פאר זיי. איינער פון די מאָנסטערס: אַ כייבריד פון אַ טאַנק און אַ סקאָרפּיאָן, עקספּלאָדעד מיט אַ ברום, צעוואָרפן סקאָרטשינג זיסוואַרג:
  ― מע פֿאָטאָגראַפֿירט אונדז נישט! זיי כאפן נישט קווארקס! - האט געזונגען דער העלדישער קריגער.
  אַמאָל ווידער דער יונג מענטש באקומט שעדיקן פון אַנייאַליישאַן פלאַשיז. און איצט איז דאָס מיידל נאָך ערגער, איר פוס איז ווידער אָפּגעריסן געוואָרן. זי שפּרינגט אָבער אַנטוויקלט אויף איין גליד, אָן טראכטן וועגן צוריקציען. אָבער, עס איז ינ ערגעצ ניט צו גיין.
  - מיר האָבן איין וועג, אָדער בלייַבנ לעבן אָדער שטאַרבן! - האָט עלפֿאַראַי געזאָגט מיט עפּעס אַ באַנאַל פּאַטאָס.
  דער בחור האט באשטעטיגט:
  ― און נאָר צוזאַמען! א שװארץ לאך איז ליכטיקער װען אין דעם אײזיקן יטער: א פאר ברענענעם הערצער שײנען!
  אין דער פּרייַז פון גלייבן השתדלות און אוממענטשלעך שפּאַנונג, זיי געראטן צו באַקומען דורך דעם, כאָטש עס איז געווען קיין לעבעדיק פּלאַץ אויף זייער ללבער.
  דער ווייַטער בינע איז דער מדבר: מיט ברוטאַלי זויגן גרין זאַמד, עס איז אוממעגלעך צו שטיין נאָך אַ רגע, די פיס שטעקן זיך, און איר מוזן נאָך שיסן און שטעכן. ד א קעמפ ן קעג ן ז ײ מאס ־ קליבע ר מיליטאנטן , טײ ל אי ן פאנצער . עס זענען פאַרשידענע טייפּס פון פייטערז, עס זענען ביידע מענטשן און כייבראַדז פון אַ סקאָרפּיאָן מיט אַ קאַקטוס, אַ זשוק און אַ מוטער-שליסל! ערלעכקייט פּליינז פליען, פון וואָס איר קענען נישט באַהאַלטן אָדער אַנטלויפן, לאַזער בימז וועט צעוואָרפן די זאַמד. װע ן ע ס הא ט געטראפ ט דע ם קערפער : גיהנום ע װײטיק ן הא ט זי ך ד י אינעװײני ק אויסגעקװעט ט מי ט א װאלקע ר או ן אנגעפיל ט מי ט הײס ע אויל . די טעטראַלעץ ונטערטוקנ זיך, וואַרפן באָמבס אין די פאָרעם פון עקלדיק שאַרבן מיט פילע שאַרף אויג סאַקאַץ, און ספּייינג שטראַלן פון ופגעקאָכט שטראַלן אין זייער דאָרשט פֿאַר צעשטערונג!
  וולאדימיר איז אבער נישט פארלוירן. ע ר פיר ט א סארט טאנצן , דורכגײענדי ק צװיש ן ד י שטראמען .
  עלפארייַאַ האָט אפילו געציטערט:
  - רוסיש וויס: פליגל שוועבן לעבן דיר!
  וולאדימיר האט געשריבן:
  - קאמאנדיר , אונדזער ע רעגימענט ן זײנע ן געשטעל ט געװארן !
  צוזאַמען, דער יונג מענטש און די מיידל געשלאגן מיט שער, ניצן די "וואַסערפאַל דזשעט" טעכניק, ארויפלייגן די שונאים אין לאַש פּעקל. אַזוי פילע פאַרשידענע באשעפענישן שפּאַלטן, קראַשט אָדער פּלאַצן אין פלאַמעס. דאָס איז אַ סטאַנינג גראָוטעסק - ניט אָן קאָמעדיע, ספּעציעל ווען די טעטראַלעט אין די פאָרעם פון אַ פלישלשלאַנג און אַ האַק איז געווארן אַ פאַלינג טייַך פון גאָלדען און טערקווויז ספּעקאַלד קאַטערפּיללאַרס ווען שלאָגן:
  - ווען איר דרייען, שטיין אויף דיין טאָעס, דיין מאָביליטי וועט זיין גרעסער. - פּראַמפּטיד דורך Elfaraya
  וולאדימיר האט אויטאָמאַטיש באמערקט:
  - ווייניקער פעסטקייַט.
  - ווי צו זאָגן, דינאַמיק איז שטענדיק שטארקער ווי סטאַטיק!
  צו באַשטעטיקן איר ווערטער, די מיידל שנייַדן אַראָפּ מיט אַ שטראַל אַ ראַשינג סטרוקטור ווי אַ צין קענען מיט באַראַלז. ע ס הא ט זי ך צעבראכ ן אי ן שטיקע ר או ן געפאלן , געפלויג ט אי ן שטיקער . שוין אין פלי, די ברעקלעך פון די דיפיטיד ציל פארקערט אין אַ סטייַע פון לילאַ כייבראַדז: בומבלעבעעס און טשימפּאַנזיז. די מאָדנע באשעפענישן געקעמפט מיט יעדער אנדערער: יעדער מאָמענט זיי געווארן קלענערער און קלענערער, זאָלעכץ זיך אין דער אַטמאָספער פון אַ ווירטואַל שלאַכט:
  ― נו, װי אַזױ? קוואַזאַר? - האָט זי געפרעגט, שטריקן עלפרײַס ברעמען.
  - זייער קיל, די הויפּט זאַך איז לייַטיש! - האט וולאדימיר באמערקט. - עס איז פייַן צו לעבן צווישן לייזערז און פּלאַזמע! און הערן די פּלאַנעט ופרייַסן!
  די מיידל האט געלאכט:
  - און דערפאַרונג אָרגאַזאַמז אין שלאַכט מיט מיר! און נעמען אַ שפּאַציר און פראַליק צו דיין האַרץ ס צופרידן! וואָס איך אָפּשאַצן איז אַ געפיל פון הומאָר אין מענטשן.
  וולאדימיר קאַשאלאָטאָוו שפּיללעך חרובֿ די ווייַטער טאַלאַנט. ע ס הא ט זי ך אויסגעזע ן א קלאָץ , באדעק ט מי ט שטאל . עס האט נישט ופרייַסן מיד; עטלעכע מער טשאַרדזשיז זענען פארלאנגט. אין קער, די שטראַלן יראַפּטיד פון די קלאָאַד כוקס ינטעראַפּטיד די זיירע ווייל ס האַנט.
  - דאס איז דער תהום פון חלל! - האט ער א געשרײ געטאן מיט עצבות. - מיר דאַרפֿן צו טראַכטן וועגן עפּעס ווי דעם.
  עלפארייַאַ האָט, ווי אַ שפּאָט, אַרויסגעוואָרפן:
  - איבער וואס רעדסטו?
  - שלאָגן מיר מיט אַ ציגל אין פּנים. - איין האַנט טוט נישט אַרבעטן. - וולאדימיר באמערקט. ― אוי װוּ איז מײַן אױבערפלײש!
  - צי ניט זאָרג, עס וועט זיין מער, רידזשענערייטינג לעבן ללבער באַלד.
  ווי עס האָט זיך אַרויסגעוויזן, האָט זי נישט קיין טעות. אבער די רפואה איז נישט גענוג, די האנט האט זיך ערהוילט, נאר אסאך שניידן און ווייטיק זענען געבליבן.
  דער ווייַטער בינע איז אַ וואַלקאַניק ויסבראָך, איר האָבן צו קאַמיש צו די שפּיץ מיט גלייבן גיכקייַט, שיסערייַ אויף די פייַנט ס קאַמבאַט סיבאָרגס. און די סיבאָרגס זענען פשוט אָרנטלעך פּריטענשאַס: כייבראַדז פון אלטע האָלליוואָאָד טערמינאַטאָרס און מאָדערן קרייישאַנז פון קאָסמיש עוואָלוציע: הינטער-דיאָאַקטיווע טאַנקאָסאַורס. וולאדימיר קאַשאלאָטאָוו (וואָס איז געווענליך נישט טיפּיש פאַר אים) איז שוין געווען טויטלעך מיד, די מאָנסטערס און די אַרומיקע פײַנטלעכע סבֿיבֿה האָבן אים געפֿלאָכטן פֿאַר די אויגן, און עס איז ניט געווען קיין סוף צו דעם אַלץ. עלפאַרייַאַ אויך אנגעהויבן צו פאַלן און הינקען:
  - מיין יינגל, ווי שווער עס איז פֿאַר איר!
  זיירע וויילז, סטאַגערינג, געענטפערט:
  - און איך זען איר זענט סליידינג אין ייַנבראָך!
  - איך האב נישט געהאט אַזאַ טריינינג פֿאַר אַ לאַנג צייַט. אין אַלגעמיין, מיר זענען אַ פרידלעך אימפעריע און מיר זענען נישט געגאנגען צו באַפאַלן ווער עס יז, אָדער גאַנץ, מיר האָבן נישט בדעה צו, אָבער יעדער יחיד גייט דורך די וועג פון מיליטעריש טריינינג. נאָך אַלע, דאָס איז נישט אַ וויץ: עס איז געווען אַ מלחמה פֿאַר מער ווי טויזנט יאר! אַזוי איר קרייַז זיך, נאָר אין פאַל! איך פארבראכט זיבן יאר אויף די ייבערפלאַך פון אַ נעוטראָן שטערן!
  - וואַו, זיבן יאָר איז אַ פּלאַץ!
  - נו, ערשטער, מיר איצט לעבן כּמעט ינדעפאַנאַטלי, און צווייטנס, עס איז גאַנץ באַקוועם אויף אַ נעוטראָן שטערן, אַ גאַנץ אינדוסטריע פון פאַרגעניגן און פאַרווייַלונג. עס איז אַ פריידיק פאַרווייַלונג. גראַוויטי איז נוטראַלייזד! זענט איר אַ קוואַסער יינגל?
  - ביז איצט עס איז קיין ספּעציעל סופּער פרייד! - באמערקט, ויסגעמאַטערט וולאדימיר.
  - זיי זענען דיליבראַטלי פּושינג איר אַזוי אַז איר פֿאַרשטיין בייַ מינדסטער עפּעס וועגן אַרמיי דינסט. צי איר האָבן קיין טריינינג, אָדער זענען איר נאָר וויקלינגס? - האט עלפאראיא געפרעגט, אן אויפהער צו שיסן פראנטיש אויף די פארשוין.
  וולאדימיר, צוריק שיסן און אמאל צעהאַקן (דאָס יענער איז נאָך שווערער), קוים כאַפּן דעם אָטעם, האָט געזאָגט:
  - און עס איז געווען אַ צייט אין דער פאַרגאַנגענהייט: ווען די רוסישע אַרמיי איז געווען גאָר פּראָפעסיאָנאַל. וואָלונטירן דינען אין עס פֿאַר געלט, און זיי זענען רעקרוטיד פון פאַרשידענע לענדער.
  ― דאָס הײסט, מערסענאַריעס! - עלפאַרייַאַ סאַמד עס אַרויף. - אבער זיי זענען נישט פאַרלאָזלעך און קענען גיין איבער צו די זייַט פון דעם איינער וואס באַצאָלט מער.
  וולאדימיר, נאכדעם וואס נאך א מיאוסן זעלנער האט אראפגעשניטן אין דער פארעם פון א ווארעטע דראגפלי, האט ער טרויעריג געזיפצט:
  - עפּעס ווי דאָס איז נישט יקסקלודיד. אָבער נאָך, די מערהייַט פון מערסענאַריעס זענען רוסישע בירגערס. דאָס מיינט אַז זיי וועלן נישט אַרויסגעבן זייער מאָטהערלאַנד. און זיי האבן דיך נישט פארראטן!
  די קריגערייַ האָט אָנגעוויזן די שטראַל ביקס מיט איר נאַקעט פֿיס און צעטרעטן: אַ קרייַז צווישן אַ מאַקאַקאַ און אַ קיווי:
  - און אין דער געשעעניש פון אַ גרויס מלחמה אין דער פאַרגאַנגענהייט, עס זענען פּראָבלעמס מיט קאַנסקריפּשאַן.
  דאָס יינגל, וואָס באַרשט אַוועק דריי קעפּ פון אַ כייבריד פון דער שלאַנג גאָריניטש און קאַקטוס פליען אַגאַריקס (זיי האָבן אים זייער ווייטיקדיק געפּרעגלט אין די ביסעפּס מיט סטינגינג נעעדלעס), בלאַדער?
  - זיי האבן געקאנט און האבן זיך אויפגעשטעלט! אבער רוסלאַנד נאָך וואַן אַלע די מלחמות! נאַטאָ איז דיפיטיד, טשיינאַ איז דיפיטיד, און אַפֿילו אַזאַ אַ פאַרזעעניש ווי די פאַרייניקטע שטאַטן דערלאנגט.
  דאָס מײדל האָט געמאַכט נאַרישע אױגן, אַ שיסן פֿון דעם עמיט מיט דער צונג:
  - האב ן ז ײ א מיליטע ר מיליטער ?
  דער יונג מענטש אַבדזשעקטיד, גוטינג די כייבריד טריסיקלע און טינטפיש:
  ― נײן! אויך אַ ציווילער אָנגעשטעלטער. דאָס איז איר שטאַרקייט און שוואַכקייַט. אָבער, די פייַנט טרופּס זענען געזונט טריינד, ספּעציעל, די פאַרייניקטע שטאַטן באזיגט אַ און אַ האַלב מיליאָן איראַקיס, פאַרלירן ווייניקער ווי צוויי הונדערט זעלנער. שטימען, אַ ימפּרעסיוו הצלחה.
  - ריכטיג, נישט שלעכט! - עלפאראיא האט אריינגעפלאנצט א קלאדע אין א קעמפער וואס האט צעטראגן א גרויסן זשוק וואס האט איינגעשלונגען א זעלבסטפארטרייבענע ביקס. מע ן הא ט אי ם צעשלאגן . - מיר האבן אבער געהאט פארלוסטן פארהעלטענישן אין אונדזער טויווע: פיל סטיפער.
  - נו, עס דעפּענדס אויף די טעקנאַלאַדזשיקאַל מדרגה! - האט דער ײנגל געלעקט דעם שטראם בלוט, װאס האט געפלאנצט פון זײן אפגעשניטן שטערן.
  - פון קורס, עס דעפּענדס! יעדער ופדעקונג אין די מיליטעריש קויל ברענגט דער מאָמענט פון נצחון נעענטער!
  עלפארייַאַ האָט אָנגעהויבן זינגען, איר קול האָט דערוועקט נײַע אומגעבראַכטע כּוחות:
  רוסלאַנד: איר זענט מיין געבוירן לאַנד,
  איך וועל שטענדיק זיין געטרייַ, געטרייַ!
  זומער ברענט, אייז קאַלט,
  דער טייַך איז קיל, די וואַסער איז פלאָוינג!
  
  מייַן אויסדערוויילט איינער איז ווייַסער ווי שניי, קרייַד,
  זי האט געבראכט װײן צו אירע דורכזיכטיקע ליפן!
  און דער גייסט איז שטאַרק, אָבער דער גוף איז אַזוי קויכעס,
  צו ליידן פון ווונדז, עס איז דומד!
  
  עס איז קיין שלום אין די קאָסמיש יטער,
  דער שלאַכט איז ראָרינג און איר קענען נישט מאַכן די ווערטער!
  מעשוגאַס איז געשעעניש איבער דער וועלט,
  און אומשולדיק בלוט ווערט ווידער פארגאסן!
  
  טעמפלען זען אונדז אַוועק מיט סאַנאָראַס רינגינג,
  און דער ווינט האָט זיך ווי פאַרפרוירן, דאָס ברום פון די מאַסע איז אויסגעשטאָרבן!
  און דער בכָור איז געבוירן געוואָרן מיט מיין קרעכץ,
  איך וועל אָפּגעבן אַ שרעקלעכער פּסוק צו די נאָכמיטאָג!
  
  און דער זון װעט דינען זײַן פֿאָטערלאַנד,
  באַזיגן אַלע פיינט מיט אַ שטאָל שווערד!
  און די פאָן פון רוסלאַנד וועט נישט בייגן לימפּלי,
  מיר וועלן באַזיגן אַלע קעגנערס אין שלאַכט!
  
  פֿאָטערלאַנד און ראַקס און דעמב גראָוווז,
  און קינדערלעך געלעכטער, דער טריל פֿון אַ נאכטיגאַל אין וואַלד!
  זיי געקעמפט פֿאַר די מוטערלאַנד ניט פֿאַר די צוליב פון כבוד,
  און אַזוי אַז איך און איר קענען לעבן אין גליק!
  װע ן ז י הא ט פארטיק ט הא ט זי ך פא ר ז ײ באוויז ן א גאנצ ע מיליטע ר לײבן . עס ריזעמבאַלד אַ קראַמבאַלד פלייש סאַלאַט, פון די פּראָדוקטן דזשענערייטאַד דורך די פאַנטאַזיע פון פּיקאַסאָו: נאָך זיין סייכל זענען פלאַדאַד דורך אַן אָקעאַן פון כייפּערפּלאַסם. האָט דאָס מײדל געפֿרעגט, קוים אַרײַנגעכאַפּט דעם אָטעם:
  - ביסטו מסכים מיט מיר, וולאדימיר?
  - איך ליבע מיין מוטערלאַנד, ניט ווייניקער ווי איר. - צוטרוי מיר עלפיאַדאַ.
  דער וואָריער קערעקטאַד, נאַקינג אַראָפּ אַ כייבריד פון אַ קאָמאַר און אַ כיפּאַפּאַטאַמאַס:
  - איך בין נישט עלפיאַדאַ, אָבער עלפאַרייַאַ.
  - אנטשולדיגט, איך האָב פאַלש גערעדט. - שרעקלעך מידקייַט. - האט זיך דער יונגערמאן זיך געשװינדלט. - אין איין סעריע, איז דאָס געווען דער נאָמען פון דער כמעשׂה-געטין, וואָס האָט געשאַפֿן אַ טוץ ריזיקע אוניווערס, און דערנאָך האָט זיך פֿרײַוויליק אָפּגעזאָגט פֿון אַלע מעלות און איז פֿאַרקויפֿט געוואָרן אין שקלאַפֿערײַ!
  - דאָס איז ראַדיאַציע דרוק. עס איז פאקטיש נישט אַזוי שלעכט. - האָט דער קריגער געוויזן צוויי לשונות. - שקלאַף און געטין, זיי גראַם אַזוי סופּערסטאַר!
  און דעם מדרגה איז לינקס הינטער. כאָטש אַ סך בלוט איז פֿאַרגאָסן געוואָרן.
  און ווען, אין דער ווייַטער בינע, ווירטואַל שטיינער, בעערעך כיון אין די פאָרעם פון אלטע געטער, אנגעהויבן צו פאַלן אויף דעם באָכער און מיידל, אַ פּאָר פון שווער שלאָגן כּמעט פאַרטיק זיי ביידע. וולאדימיר ס ביינער פאַרפאַלן זייער ערשטע ילאַסטיסאַטי; זיי צעבראכן, קאָזינג אַנבעראַבאַל ווייטיק. עלפארייַאַ איז אויך גאָר ויסגעמאַטערט און געהאלטן אויף מיט עקסטרעם מי.
  - דו ליגסט! איר קענט נישט ברעכן דעם ווילן פון די רוסישע מענטשן!
  וולאדימיר, פארלוירן כח, האט געקראכט:
  - אוממענטשלעך מוט אונטערשיידן אונדזער פאָלק פון אנדערע פעלקער!
  דאָס יינגל און די מיידל האָבן זיך דערמוטיקט. זיי האבן נישט אפילו טראַכטן וועגן געבן אַרויף אָדער ברייקינג אַראָפּ.
  - אונדזער װילן איז אין אונדזער פויסט! - וולאדימיר אפגעשניטן.
  Elfaraya האָט צוגעגעבן:
  - וועט איז דער אינדעקס פינגער וואָס האלט די צינגל פון די שטראַל טראָוער - זייַן שוואַכקייַט איז סויסידאַל!
  צום סוף, אין די סוף, אַ פּאָר פון יונג פייטערז ווארטן פֿאַר האַנט-צו-האַנט קאַמבאַט, די מערסט שרעקלעך פאַרזעעניש איז געווען צוגעגרייט פֿאַר די לעצטע. די פאַרזעעניש קענען זיין געזען פון ווייַטן, עלפאַרייַאַ שושקעט.
  "עס איז בעסטער פֿאַר אונדז צו שפּילן אין פּערז." פּאַריינג צוזאַמען די אנפאלן - דעם פּראָדוקט פון די ווירטואַל אַנדערווערלד.
  וולאדימיר האט מסכים געווען:
  - ערשט דאן װעלן מיר האבן א שאנס.
  עס, דעם גלייבן פאַרזעעניש איז געווען באשאפן פון פליסיק מעטאַלס געמישט מיט מאַלטי-פּלאַזמע, האלטן גראַוויאָ-נוקלעאָן שווערדן אין זיין הענט. יעדע גליד איז שרעקליך אויף זיין אייגענעם אופן: איינער איז באדעקט מיט ווארצן, אן אנדערער מיט געשווירן, א דריטער מיט דערנער, א פערטע מיט שפיצלעך, א פינפטער מיט צעבראכענע בריליאנטן, אאז"ו ו די דאזיקע "ארבעטן הענט" בליקן מיט אומגלויבליכע שנעלקייט, קומט די אטאקע. סיימאַלטייניאַסלי פון שפּיץ, זייַט און דנאָ. און נישט אין דריי-דימענשאַנאַל פּלאַץ, נאָר אין אַכצן דימענשאַנז אויף אַמאָל! דאָס מיינט הונדערטער סיימאַלטייניאַס אַנטקעגן און אין דער זעלביקער צייט ענלעך אַטאַק פּליינז. איר קוים האָבן צייַט צו קעמפן צוריק, און אַפֿילו אויב איר פירן צו שנייַדן אַוועק דיין האַנט, אַ נייַ איינער גלייך וואקסט.
  - אַקט אין פּערז!
  - פאַרשילטן פאָטאָן!
  דער באָכער און די מיידל דרייען, טריינג צו באַקומען אין די קאַנסאַנטריישאַן פון אַלע די מאַלטי-וועקטאָר דימענשאַנז וואָס קאָנטראָלירן די מולטיפּאַסמאַ. זיי מצליח זיין דורך כאַפּן די רויז פון אַכצן-דימענשאַנאַל פּלאַץ. איר קענען זען די מעטאַל פאַרשפּרייטן אין אַלע אינסטרוקציעס: טויזנטער פון קוועקזילבער-ווי באַללס.
  אלפאראיא שרײט:
  - דער קוואזער איז איבער-פאָטאָניזירט! היפּערפּלאַסמאַ!
  אבער די פאַרזעעניש, ווי אַ פיניקס פויגל, פּלוצלינג קומט צו לעבן און איז געזונט ...
  . קאפיטל נומער 14 .
  מיראבעלא האט זיך אנגעצויגען, זי האט געפילט, אז מען װעט איהר זאגן עפעס גאר װיכטיג, אפשר עפאכע! אַנאַסטאַסיאַ סטרעלעצאָוואַ פארבליבן נאָך מער סאָפלי און ינסינואַטינגלי (און איר אויגן זענען געווען ווי די פון אַ באָאַ קאָנסטריקטאָר):
  - צי איר מיידל וויסן אַז עס זענען אַ פּלאַץ פון וניווערסעס?
  מיראבעלא האט געענטפערט מיט שרעק:
  - יא ! יעדער בעיבי ווייסט דאָס!
  אַנאַסטאַסיאַ ניד:
  - דו װײסט אבער, אז עס איז נאך אלץ זײער שװער צו רירן צװישן אוניװערסעם, א חוץ פון שפיגל־װעלטן!
  מירבעלאַ האָט מסכים געווען מיט טרויעריק אין איר קול:
  - איך לייענען אַן ענלעך טעאָריע! עס איז ווי אונדזער צוויי אַלוועלטס זענען שפיגלט אין יעדער אנדערער ווי אַ שפּיגל, און דער איז וואָס די מלחמה אויסגעבראכן!
  אַנאַסטאַסיאַ פריילעך באשטעטיקט:
  ― און דאָס איז אמת! אבער אנדערע וועלטן שפיגלט זיך עטוואס אנדערש, און וואס מער זיי זענען, אלץ באדייטענער די דיפערענצן!
  - לאַדזשיקאַל! - האָט מיראַבעלע אױסגעבראָכן.
  - און עס זענען אַלוועלטס וואָס זענען גאָר קאַנטראָולד לויט צו גשמיות געזעצן וואָס זענען אומפאַרשטענדלעך פֿאַר אונדז. די וואָס מיר וויסן וועגן, אַז לעבן איז מעגלעך דאָרט, איז בלויז טעאָרעטיש! איר פֿאַרשטײט דאָס, מירעלאַ? - האָט אַנאַסטאַסיאַ געבליצט מיט איר רעכטן אויג.
  דאָס מײדל האָט זיך געטאָן:
  - ווי ווייט איך פאַרשטיי, איז דאָס דער אַלוועלט וואָס איר ווילט מיר שיקן?
  - דאָס איז פּונקט דער פאָטאָ-באַר! - אַנאַסטאַסיאַ איז געווען דילייטיד. - דו דארפסט אהין קומען!
  מיראבעלא האט אויפגעהויבן איר שטארקע אקסל: א נייע אויפגאבע אין אן אנדער וועלט! דאָס איז בעסער ווי זיין ויסגעמוטשעט דורך אַנטי-טרופּס פֿאַר פילע סענטשעריז! דערצו, דאָס איז אַ געלעגנהייט צו באַקומען די לאַנג-אַווייטאַד פרייהייט! ווען איר זענט נישט געטריבן יעדער טאָג און שעה, אויף פילע ליינז, געצווונגען איר צו באַקומען מניעות און דערפאַרונג ווייטיק! עס איז אפילו סקערי, וואָס אויב די הינטער-היפּער-מאַרשאַל טוישן זיין מיינונג און באפוילן איר צו זיין איבערגעגעבן צו די טאָרטשערערז?
  - איך בין גרייט צו דערפילן קיין אַרבעט פון די מוטערלאַנד - הייליק רוסלאַנד! ― האָט זי געשריגן מיט באַגײַסטערונג.
  אַנאַסטאַסיאַ האָט געשאָקלט מיטן קאָפּ:
  - איר טאָן ניט וויסן ווי צו האַלטן סיקריץ און פאַרשטיקן דיין ימאָושאַנז! עס איז מיד קלאָר ווי דער טאָג ווי צופרידן איר געווען, מיידל!
  מיראַבעלע האָט אַראָפּגעלאָזט איר טאָן:
  - וואָלט איר ניט זיין צופרידן ווען אַנשטאָט פון ווילד פּייַניקונג, אַ טשיקאַווע אַרבעט אַווייץ איר? ווער עס יז דאָ וואָלט נעמען אַוועק אויף אַ ווייַס פּולסאַר!
  דער היפּערמאַרשאַל האָט רויִק מסכים געווען:
  - דאָך, דאָס איז בעסער ווי אַנטי-טרופּס, אָבער גלויבן מיר, דאָס איז אויך נישט היפּער-עקסטאַסי! אַזוי מיידל: לערן צו פאַרשטיקן דיין ימאָושאַנז אויב איר ווילן צו בלייַבנ לעבן!
  מיראַבעלע האָט זיך איבערגעקערט צו אַ געשעפטן טאָן:
  - וואס זאל איך טון?
  - אין אַלגעמיין, די אַרבעט איז קאָמפּלעקס און פּשוט! איך וועט דערקלערן די עסאַנס צו איר. דאָס איז אַן אויסערגעוויינלעכע סוד. אין איינער פון די אַסטערוידז, מיר געראטן צו געפֿינען אַן הינטער-כייפּערפּלאַזמע שפּאָן וואָס געהערט צו אַן ינקרעדאַבלי אלטע ציוויליזאַציע. עס איז אפילו אַ ווערסיע אַז זי איז ינוואַלווד אין דער שאַפונג פון אונדזער און פּאַראַלעל וניווערסיעס!
  מיראַבאַלאַ איז טאַקע סאַפּרייזד:
  - וואַו! דאָס איז מאַכט!
  - אַזוי דאָ עס איז! מי ר האב ן זי ך א לאנגע ר צײ ט געראנגלט , ע ם אויםצודעקן , בי ז אײנע ר פו ן ד י עלפים־כשפים , הא ט גאנ ץ צופאל ן געלײענט . אין קורץ, מיר האָבן פארדינט אַקסעס צו די מערסט שטאַרק וואָפן, קאָנטראָל איבער צייַט.
  די מיידל האט אויסגערופן:
  - היפּערפּלאַסמאַ! אַזוי די צייט מאַשין איז אַ פאַקט!
  - און ניט נאָר אַ מאַשין, נאָר אַ גאַנצער טויער, טעאָרעטישע חשבונות ווײַזן, אַז מיט איר הילף איז מעגלעך צו שיקן דעם גאַנצן שׂונא אַלוועלט אין דער פאַרגאַנגענהייט, אין פלייש ביז דעם מאָמענט ווען דער גאַנצער אַלוועלט האָט עקזיסטירט אין דער פאָרם פון איין היפּער- דענסלי קאַמפּרעסט פּאַרטאַקאַל!
  - מעגאַקוואַסאַר! - האט מיראבעל א שושקעט. "אַזאַ וואָפן קענען סוף מלחמה אויף אייביק!" אָדער גאַנץ, מיט אַלע די מלחמות!
  אַנאַסטאַסיאַ האָט אויסגעשטרעקט אירע ציין, אירע גרויסע ציין האָבן זיך געשאַרפט:
  - יאָ, טייערער, עקספּערימענטן האָבן דאָס באשטעטיקט! אבער עס איז אַזוי געשען אַז דעם שפּאָן פּלוצלינג פאַרשווונדן, צוזאַמען מיט אים אַלע רעקאָרדס וועגן דעם עקספּערימענט זענען אַנייאַלייטיד. איר זען, די שווער אַרבעט פון עטלעכע יאָרן איז אַראָפּ די פליסן. און דער עיקר, די געלעגנהייט צו געווינען די מלחמה איז געווען מיסט, אָן די מינדסטע שאָס!
  - שווארצע לאך אין קאפ! היפּערקאַלאַפּס אין די נאָז! - האט מיראבעל א געזיפצט. - וואס קען איך טוהן?
  - וואָס בלייבט איז אַ אָנזאָג מיסטאָמע ארויס דורך די היפּערטשיפּ זיך. עס האָט געמאלדן אַז דער אַרטאַפאַקט איז אריבערגעפארן צו די ביג לופּ אַלוועלט, און בלויז יענע אין וועמענס הערצער לעבן רחמנות און ראַכמאָנעס קען צוריקקומען עס צוריק! - האָט דער היפּערמאַרשאַל אָנגעקוקט דאָס מײדל אַמביגיויש.
  מיראבעלא האט, פארשעמט, געענטפערט:
  ― איך בין נישט אַזאַ מין! איך איז געווען פּראַמפּטיד דורך גייַסטיק שוואַכקייַט צו ראַטעווען דעם יינגל פון קאַפּטיוואַטי. דו זאלסט נישט באַטראַכטן מיר ערלעך!
  - עס איז גרויס אַז איר האָט אַ קריטיש שטעלונג צו זיך! דאס מיינט אז איך האב נישט קיין טעות מיט דיר! - די כיטרע אַנאַסטאַסיאַ איז געווען אפילו מער דילייטיד.
  ― װײס נישט! אַזאַ פֿאַראַנטוואָרטלעכקייט, אָבער וואָס מיר! פון די פילע טריליאַנז פון מענטשן, זענען נישט מער מילד און ראַכמאָנעסדיק?
  - פארוואס, זיי טאָן פּאַסירן, ספּעציעל אין אַנטי-טרופּס! טראָץ דערציונג און גענעטיק סעלעקציע, אין איין פאַל פון אַ טריליאַן: עס וועט באשטימט זיין אַ פּאַסיפיסט סקאַנדאַל. דאָס איז משמעות רעכט צו דעם פאַקט אַז מלחמה איז די שוועראַסט מאַסע פֿאַר די פּסיכיק און גוף! מאל אפילו איך פילן אַ וואַקוום (שווער)!
  מיראַבעלע האָט געוויזן עקשנות:
  - אַזוי נאָך אַלע: וואָס מיר?
  אַנאַסטאַסיאַ, אָוווערקאַמינג אַ מאָמענט ס כעזאַטיישאַן, געענטפערט:
  - דער פאַקט איז אַז די ביג לופּ אַלוועלט האָט באַקומען זיין נאָמען ווייַל עס האט אַ סאַפאַקייטינג ווירקונג אויף אונדזער אגענטן. זיי זענען געפאלן אונטער ראַדיאַציע וואָס איז נאָך ינגקאַמפּראַכענסיבאַל און נאָך נישט דיסקאַווערד דורך אונדזער סייאַנטיס, זיי פאַרלירן אַלע זייער אַבילאַטיז און שטאַרבן גאַנץ געשווינד.
  מיראַבעלע ס שטימונג געפאלן:
  ― אַזױ הײסט דאָס?
  דער הינטער-היפּער-מאַרשאַל האָט ווייטער געזאָגט:
  - אין בעסטער, איר וועט ווערן אַ פּשוט מענטש, אין ערגסט, איר וועט שטאַרבן גאָר. דאָס איז אַן אַקסיאָם. דערצו, אונדזער וואַונטעד טעכנאָלאָגיע און קאָמפּיוטערס טאָן ניט אַרבעט אין דעם אַלוועלט.
  - איז דאָרט קיין טעכנאָלאָגיע אין אַלע?
  - פארוואס, אויף עטלעכע פּלאַנאַץ עס זענען! עס איז נישט אַזאַ אַ געדיכט אַלוועלט, כאָטש עס איז ניט אַזאַ וניווערסאַל אימפעריע ווי אונדזער! אין אַלגעמיין, מיר וויסן קליין וועגן דעם אַלוועלט. עס איז נישט שפּיגל, אָבער עס איז אויך זייער גרויס, און עס זענען נישט ווייניקערע שטערן אין עס ווי אין אונדזער. אַזוי צו געפֿינען אַ היפּערטשיפּ וועט זיין ינקרעדאַבלי שווער!
  דאס מיידל האט א ווייטאג געקראכט:
  - אָן טעכנאָלאָגיע, אין אַ פייַנדלעך וועלט, אין אַ פּשוט פּראָטעין גוף, איך בין דומד.
  אַנאַסטאַסיאַ האָט צוגעשלאָגן איר שטאַרקע פּלייצעס, וואָס האָט אין קיין וועג וויקאַנד איר געשלעכט אַטראַקטיוונאַס:
  ― װײס נישט! מיר טאָן ניט האָבן פּינטלעך אינפֿאָרמאַציע צי דיין פייטינג סקילז זענען נאָך דאָרט. אבער איר וויסן ווי ניט בלויז צו דרייען, אָבער אויך צו שנייַדן מיט שווערדן.
  - יאָ, איך פאַרמאָגן אַלע טייפּס פון וועפּאַנז געמאכט פון האַרט - אַלטראַסטאַביל כייפּערפּלאַסמאַ! - האט דאס מײדל געענטפערט װי אן אויטאמאטישע מאשין. - אַזוי איך קענען קעמפן! כאָטש, צו זיין ערלעך, איך טאָן ניט טאַקע ווי צו פאַרשאַפן ווייטיק צו אנדערע.
  אַנאַסטאַסיאַ, לענגקטינג איר נאָגל און מעלדונג אַ פלאַם פון אונטער אים, באמערקט:
  - אויב די אינטערעסן פון די מאָטהערלאַנד דאַרפן עס, דעמאָלט ווייטיק מוזן זיין געפֿירט! כאָטש עס איז טאַקע קיין פרייד אין דעם! עפע ס דע ר מארקי ס דע ר סאד : אי ז מי ר ניש ט באזײזיר ט צ ו העלדיש ע מעשים . כאָטש עטלעכע פּראָפעססיאָנאַלס ליבע דעם פּראָצעס זיך! געדענקט מיראבעל, דו מוזט איבערלעבן צו יעדן קאסטן. א פּלאַץ דעפּענדס אויף איר.
  האָט דאָס מײדל מיט שרעק געפרעגט:
  ― װעל איך האָבן אַסיסטענטן?
  אַנאַסטאַסיאַ ליב שמייכלען:
  - טאָמער זיי וועלן! א טײ ל פו ן אונדזע ר אגענט ן האב ן מםתמא ל איבערגעלעבט , אבע ר ניש ט נא ך קענע ן אי ן פארבינדונג . אַזוי האָפֿן פֿאַר דער בעסטער מיידל. אין דער דערווייל, איר וועט, משמעות, צו אַרבעטן אַליין, סייַדן אַוודאי איר אָדער מיר קומען מיט עפּעס! דורך דעם וועג, איר קענען נאַס דיין האַלדז נאָך די סייבערנעטיק גיהנום!
  מיראבעלא האט איבערגעחזרט די האַווייַע, אַ גלאז פון זאַפט איז ארויס פֿאַר איר, און דער קאַנטיינער האט געזונגען:
  - אויב איר דאַרפֿן דערפרישונג, דערפרישן זיך מיד! איר זענט שטארקער ווי אַ פלישלאַנג פויגל, ווי אַ פאָטאָן פּראַדזשעקטאַל צו די כייץ!
  דאָס מיידל האָט ניט געענטפערט, נאָר גענומען אַ פּאָר זופּן, געפילט ליב. זי האט פּלוצלינג געוואלט עסן, אַ מאָדנע פאַרלאַנג פֿאַר באשעפענישן: וואָס פיטער זיך מיט כייפּערפּלאַסם און זייַן מאַנאַפעסטיישאַנז, אָבער טאָמער דער אינסטינקט טאָכיק אין די גענעס איז דאָרמאַנט.
  - אפשר ענדליך קענסטו מיר געבן א פארבײז? - האָט געזאָגט די קריגערישע מויד מיט האָפענונג.
  אַנאַסטאַסיאַ געפרעגט מיט אַ קאַרינג קוק:
  ― װילסטו עסן?
  מיראבעלא האט געענטפערט, איבערראשט פון איר אייגענעם מוט:
  - ווי ווייט איך פאַרשטיי, אין דעם אַלוועלט, וווּ עס ענדיקט זיך דיין אַניוועסדיק דינער, עס וועט ניט זיין מעגלעך צו קאָרמען מיט היפּערפּלאַזמע. אַזוי איך מוזן באַקומען געוויינט צו דעם פאַקט אַז אין סדר צו עסן, אַלץ וואָס איז דאָרט גיט קאַלאָריעס!
  אַנאַסטאַסיאַ מסכים מיט קענטיק לאָעט:
  - דאָס קלינגט לאַדזשיקאַל! אַרבעט אויס, אָבער וויסן אַז עסנוואַרג ריקווייערז מאַדעריישאַן. אויב איר עסן צו פיל, דיין פייטינג מידות וועט פאַרמינערן.
  - איך מאַסטערד אינפֿאָרמאַציע וועגן אלטע מעדיצין! אוודאי וועל איך קאנטראלירן מיין אפעטיט. פעט פּיגס זענען שלעכט פייטערז!
  - נו, עס איז גוט אויב איר פֿאַרשטיין! - אַנאַסטאַסיאַ האָט געקלאַפּט מיט די פֿינגער און פֿאַר מיראַבעלע האָט זיך באַוויזן אַ טאַץ עסן; די כאַלאַגראַמע האט געזאגט מיט אַ קלאָר קול:
  - נאטירלעכע שפײז, הונדערט פינף און דרײסיק סארט פלײש, צװײ הונדערט אכט און צװאנציק גרינס, און דרײ הונדערט פינף און פופציק פרוכטן, פיר הונדערט און פערציק קעזן, פינף הונדערט און זיבעציק שוועמלעך. איר קענען נישט העלפן אָבער זיין געפרואווט דורך Ulra Pizza!
  א מעסער און גאָפּל באוויזן אין מיראַבעלע ס הענט, זיי פינקלען, זייַענדיק ליינד מיט מאַלטי-בונט שטיינער. כאלאגראם האבן זיך אפגעשיידט פון די מעשלעך און האבן אנגעטאן דעם אויסזען פון קארטון מוסקעטערן, מיט העלמעטן פון דער צווייטער וועלט-מלחמה אויף די קעפ.
  ― עסט האַרציק, אײער מײַסטער! - האבן זײ געזונגען. - אונדזער גרויסע פּרינצעסין, סאַדערינג אָן יקסעסיז!
  מיראבעלא האט גענומען פארזיכטיק אפשניידן די שטיקלעך. ז י הא ט לאנגזא ם געגעס ן , גרא ד געקאײ ט דא ס ערשט ע שטיק ל אי ן מויל . די מיידל געוואלט צו בעסער דערפאַרונג דער טעם פון הינטער-פּיצאַ און הנאה עס. נאָך אַלע, זי איז געגאנגען אויף אַ מיסיע פון וואָס עס איז אַזוי קליין געלעגנהייַט צו צוריקקומען. אָבער, די שאַנסן פון ניצל טאַקע אַזוי גרויס אין דעם ברוטאַל, יסענשאַלי פראַסידאַל מלחמה, אויב אין די פריערדיקע שלאַכט מער ווי העלפט פון ראָקאָססאָווסקי ס אַרמיי איז אַנייאַלייטיד. עס איז ווי יבערשרעקן נאָך גיהנום - די אַנדערווערלד.
  וואָס קענען מיר זאָגן וועגן פּיצאַ! נאַטירלעך געשמאַק, קענען ניט זיין צעמישט מיט עפּעס. דאָס איז פּאָעזיע, אַ געזאַנג צו קאָכן! אויב אַ קאָכן קענען זיין פאַרגלייַכן מיט אַ קאַמפּאָוזער, עס איז געווען טשייקאָווסקי אָדער מאָזאַרט. מירעלאַ האָט הנאה פֿון עסן ווי סעקס, איר מאָגן האָט איבערגעלעבט אַ סימבלאַנס פֿון אַן אָרגאַזם!
  ווען דער ערשטער ימפּרעססיאָנס דורכגעגאנגען, די מיידל ווידער געפונען די מאַכט פון רייד:
  - ווי קען איך זוכן אַ היפּערטשיפּ? נאָך אַלע, ער איז מיסטאָמע נישט זייער גרויס?
  דער היפּערמאַרשאַל האָט זיך אָנגעצונדן דעם כאַלאָגראַם, און פֿאַר זיי האָט זיך באַוויזן אַ פֿלעקלנדיקע פּילקע אין דער גרייס פֿון אַ וועלשענער נוס.
  ― אָט איז ער! ווי איר קענען זען, עס איז זייער קליין. איר קענען אפילו טראָגן עס אויף דיין פינגער אויב איר מאַכן אַ רינג.
  מיראבעלא האט א טיפע אטעם גענומען.
  ― און װי קאָן איך אים געפֿינען! עס איז גרינגער צו קאַנגקער די גאַלאַקסי נאַקעט ווי צו געפֿינען אַזאַ אַ אַרטאַפאַקט אין די וואַסט אַלוועלט.
  אַנאַסטאַסיאַ קלענטשעד איר גראַציעז פויסט:
  - רעכט! אבער די היפּערטשיפּ כּולל ריזיק ריזערווז פון ענערגיע. עס איז טאַקע שווער צו דעטעקט מיט ינסטראַמאַנץ, אָבער איר זאָל פילן עס, אין מינדסטער אויב איר באַקומען נאָענט צו עס!
  מיראבעלא האט א שאקל געטאן מיטן קאפ.
  - דער וניווערסע איז גרויס, מיר נאָך דאַרפֿן צו קענען צו באַקומען נעענטער!
  דער הינטער-היפּער-מאַרשאַל, דער כיינעוודיקער עקזעקוציאָנער פון אַ כּמעט אָן אַ שיעור אימפעריע, האָט דערקלערט מיט דער געדולד פון אַ נאַנני אין אַ היים פֿאַר דעפעקטיווע קינדער:
  - און דאָ איז אַ אָנזאָג! די היפּערטשיפּ האט צוגעזאגט אַז עס וועט שיקן עצות צו אַ ווערט מענטש. אמת נאר אויב ער פירט זיך ריכטיג!
  - וואַו! דאָס איז אַ געלעגנהייט! - מיראבעל האט זיך דערפרײט , די אויגן האבן געשײנט .
  - דו האסט מיך גאנץ פארשטאנען, אבער יעצט עסט! דיין גוף נאָך אַלאַוז איר צו עסן די גאנצע פּיצאַ, אָן קיין פראבלעמען!
  דער יונגער וואָריער האָט געזאָגט:
  - אפשר װעסטו זיך אויך מיטנעמען?
  אַנאַסטאַסיאַ האָט געשאָקלט מיטן קאָפּ, אירע האָר, וווּנדערלעך אין איר ווילדער סעקסואַליטעט, האָט זיך אָנגעהויבן אַרומדרייען, בלאָזנדיק אַ ווינטל איבער איר מיטאַרבעטער:
  ― איך װיל זיך נישט צעלאָזן! אין אַלגעמיין, איך זאָל זיין אַ ביישפּיל פון אַבסטאַנאַנס און אַססעטיזאַם פֿאַר מיין סאַבאָרדאַנייט און די וואס האָבן צו זיין געבילדעט!
  - און איך?
  - די פאראורטיילטע צום טויט ווערט גארנישט געלייקנט! - האָט געזאָגט דער הינטער-היפּער-מאַרשאַל האַלב אַ שפּײַז, האַלב ערנסט. - אבער, פארשטײט זיך, פארשטײט איר, אז איך װינטש דיר הצלחה. און ניט נאָר מיר, נאָר אויך די גאַנצע גרויסע אימפּעריע.
  - קלאר , דא ס װע ט אונד ז דערלויב ן צ ו ענדיק ן ד י מלחמה ! צייט פאַרוואַלטונג גיט איר אַזאַ אַפּערטונאַטיז! - האט מיראבעלא געקאכט, זיך כמעט דערשטיקט אין איר הינטער־פיצא. - אבער דאס איז צו גרויזאמער!
  אַנאַסטאַסיאַ איז מיד געווארן ווארענונג, איר אויגן האָבן געלויכטן ברייטער, איר טימברע דיפּאַנד:
  ― װאָס איז אכזריות?
  מיראבעלא האט געזאגט מיט אן אײגענעם קול, הגם עס איז איר נישט געװען גרינג:
  - צעשטערן די גאנצע אַלוועלט, אפילו אָן מאָרד ווער עס יז!
  דער הינטער-היפּער-מאַרשאַל האָט תיכף פאַרווייכערט איר קול און האָט באַמערקט:
  ― װאָס, פֿאַרניכטן עס גלײך! אפֿשר מיר קענען קומען אַרויף מיט אַ מער מענטשלעך וועג צו נוטראַלייז די פייַנט. אָדער איר גלויבט נישט אין די חכמה פון די עמפּרעסס.
  מיראַבעלע האָט זיך געאיילט צו זאָגן:
  - אַוודאי גלייב איך! אפֿשר אַפֿילו דער שונא וועט קאַפּיטולירן: ווייל געלערנט אַז מיר האָבן אַזאַ וואָפן!
  - אונטע ר װעלכ ע באדינגונגע ן װע ט ע ר קאפיטולירן ? דאס איז נישט אינגאנצן קלאר! ― האָט דער היפּערמאַרשעל מיט איר נעגל געקראצט דעם שטערן. - אויב איר קוק בייַ אים, וואָס קענען מיר באַקומען פון די פייַנט! מיר דאַרפֿן נישט גאָלד, מיר דאַרפֿן אויך נישט קנעכט! אָדער זיי וועלן אָפּזאָגן זייער אייגענע שטאַט! - דער היפּערמאַרשאַל האָט געזופּט טיי.
  - מיר קענען זיי אַרײַננעמען אין אונדזער אימפעריע, זיי וועלן זיין די זעלבע מיליטער ווי מיר, און זייער עמפּרעסס וועט ווערן אונדזער דעפּוטאַט! - האָט מיראַבעלע פֿאָרגעשלאָגן.
  - סאָונדס מאָדנע! איך ווייס אבער נישט צי דאס איז אמת, אבער בכלל איז עס נישט אויף מיר צו באשליסן, נאר ביי דער עמפּרעסיע. אגב, עס איז מעגליך אז אויב די דאמע האט א פרייע מינוט, וועט זי דיר איבערלייענען אן אפעלאט. אין אַלגעמיין, איז אַ גרויס כבוד פֿאַר אַ קערל זאַמד פון קוואַדריליאַנז, אָדער אפילו קווינטיליאַנז פון מענטשן צו האָבן אַ שמועס מיט די גרעסטע הערשער.
  מיראבעלא האט טרויעריג מסכים געווען:
  ― יאָ, כּבֿוד! וועט ניט אונדזער באַזיגן נעכטן האָבן אַ נעגאַטיוו פּראַל אויף די גאנצע לויף פון דער מלחמה?
  אַנאַסטאַסיאַ קנאַקן גראָב:
  ― נײן! דאָס איז בלויז אַ קליינטשיק בראָכצאָל פון אַ פּראָצענט פון די גאַנץ נומער פון אונדזער פאָרסעס. איך טאָן ניט טראַכטן עס וועט באטייטיק ווירקן די לויף פון די גאנצע מלחמה. מאל מיר וואַן, מאל מיר וואַן. הונדערטער פון באַטאַלז פון דעם וואָג נעמען אָרט יעדער טאָג. די אַלוועלט איז זייער גרויס, און מיר זענען נאָך קאָפּע מיט די מאַסע פון הוצאות. און די געבורט קורס אין ינגקיובייטערז איז הויך.
  דאָס מיידל האָט זיך מער דרייסט אַרויסגערעדט:
  - אפֿשר מיר דאַרפֿן צו פאַרשפּרייטן מער אַקטיוו איבער די אַלוועלט, בויען נייַע פאבריקן, פּראָדוצירן ינקובאַטאָרס?
  דער הינטער-היפּער-מאַרשאַל האָט געזויגט געשמײכלט:
  - אַלע דעם איז געטאן, חוץ, טאָן ניט פאַרגעסן די אימפעריע איז פול פון פאַרשידענע ראַסעס, מיר פּרובירן נישט צו אַרויסרופן זיי צו ופשטאַנד! איר פארשטייט וואס דאס מיינט!
  - באַטייטיק צעשפּרייטונג פון פאָרסעס! - האָט מירבעל געענטפערט מעכאניש.
  אַנאַסטאַסיאַ באוויליקט:
  - דאס איז עס! אמאל האבן די פאשיסטן דורכגעפאלן, ווייל זיי האבן באגאנגען אכזריות אין די אקופירטע שטחים. אוי ב ד י ערשט ע באפעלקערונ ג הא ט זי ך ניש ט באזונדער ם געװאל ט ארײנגײ ן צ ו ד י פארטיזאנער , אי ז שפעטע ר געװאר ן ד י פאלקס־מלחמ ה א ן ערנסטע ר פאקטאר . ערלעך, אויב נישט פֿאַר די פּאַרטיזאַנער, די מלחמה וואָלט האָבן געדויערט נאָך אַ יאָר אָדער צוויי, פאָדערן מער ווי אַ מיליאָן לעבן.
  מיראַבעלע האָט מסכים געווען:
  - איך האָבן אַ זייער שנעל פיייקייט צו זע אינפֿאָרמאַציע; אויף די היפּעראינטערנעט איך האָב אַלץ געכאפט! כאָטש, צו זיין ערלעך, אַ פּלאַץ פון זאכן ויסקומען גאָר קאָנטראָווערסיאַל צו מיר. למשל, די עקספּלויץ פון די פּאַרטיזאַנער און ספּעציעל די פּיאָנירערס זענען עפעס אומגלויבלעך!
  אַנאַסטאַסיאַ פילאָסאָפיקאַללי, ניט דער קלענסטער ביסל בייז, באַמערקט אין אַ בוילעט פּאַטטער:
  - מיר טאָן ניט האָבן אַ צייט מאַשין צו קאָנטראָלירן אַלץ! עס איז מעגלעך אַז פילע עקספּלויץ זענען יגזאַדזשערייטיד. די וססר איז געווען אַ טאָטאַליטאַריאַן לאַנד, און עס איז גאַנץ מעגלעך אַז דער אמת איז געווען באַפּוצט. אָבער דער פֿאַקט איז ניט באַשטימט: די סאָוועטישע טרופּס האָבן אַרויסגעוויזן אַ מאַסיוו העלדישקייט און זיך אויסגעלערנט צו קעמפן. און די קונסט פון מיליטעריש פירערשאַפט איז קעסיידער ימפּרוווד! נאָך אַלע, די סאָוועטישע אַרמיי איז געווען פאָרויס אָן אַ אָוווערוועלמינג נומעריקאַל העכערקייַט. פֿאַר בייַשפּיל, אין די פאַלן פון צוויי און פערציק, די נאַציס האָבן 6 מיליאָן 200 טויזנט זעלנער, און מיר האָבן 6 מיליאָן 600 טויזנט. אַז איז, כּמעט גלייַך פאָרסעס, און אויב מיר נעמען די קוואַליטאַטיווע טשאַראַקטעריסטיקס, די דייַטש טרופּס זענען פיל שטארקער ווי אונדז אין טריינינג און קאַמבאַט דערפאַרונג. דער פּראָצענט רעקרוטן אין די סאָוועטישע טרופּס איז געווען אַ סך העכער ווי אין די פאַשיסטישע. דערצו איז דער דײַטשישער ביקס געווען העכער פֿון דעם סאָוועטישן ביקס אין ציל און איז געווען לייטער. דערצו האבן די נאציס געהאט אן איבערהויפטן מעלה אין טרופן באוועגלעכקייט. אין טאַנגקס די פאַרהעלטעניש איז געווען אַ ביסל בעסער, אָבער די נואַסט ט-4, אין זייער קאַמבאַט מידות, זענען נישט ערגער צו אונדזער ט-34, און די קאָמאַנדז פון דייַטש טאַנגקס האָבן פיל מער דערפאַרונג און ויסגעצייכנט אָפּטיקס און טריינינג! אז די דייטשע גענעראלן ליגען שטארק ווען זיי טענה'ן אז די יו-עס-ס-אר האט געהאט א זיבן-פאכליכע העכערקייט אין קראפטן. דאָס האָט גאָרניט געקאָנט פּאַסירן. די באפעלקערונג פון דייטשלאנד איז אכציג מיליאן, פלוס עסטרייך, די סודעטלאנד דייטשן, גלות אין אייראפעאישע לענדער, בסך הכל איבער הונדערט מיליאן. ניט קאַונטינג אַלייז. און די וססר האט, לויט אפיציעלע דאַטן, 194 מיליאָן איינוואוינער, און עטלעכע דערהייַנטיקט אָפּשאַצונגען האָבן 7 מיליאָן ווייניקערע, אַזוי די צענזוס דאַטן זענען ינפלייטיד אויף סטאַלינס אָרדערס. פּלוס די דייַטש אַלייז, דאָס איז וועגן הונדערט מיליאָן, איטאליע אַליין איז אַכט און פערציק מיליאָן, ניט רעכנט די קאָלאָניעס. פּלוס די באַפעלקערונג פון פאַרנומען לענדער, פרעמד סס לעגיאָנס, שקלאַף טוערס! אַזוי שוין אין 1941, די וססר האט נישט האָבן אַ מייַלע. און אין די האַרבסט פון 1942, די פייַנט ס מענטש רעסורסן איז געווען כּמעט צוויי מאָל ווי גרויס ווי רוסלאַנד. דער האַרבסט פון '42 איז כּמעט די לעצטע געלעגנהייט צו טוישן די לויף פון דער מלחמה. דערצו, די USA און ענגלאַנד זענען אַקטיוולי קוקן פֿאַר אַ וועג צו פאַרענדיקן אַ באַזונדער שלום מיט דייַטשלאַנד. מי ר זײנע ן געהאנגע ן אויפ ן ראנ ד פו ן א תהום , או ן יאפא ן הא ט ארויםגעצויג ן טרופע ן צ ו ד י מזרח־גרענעצן !
  מיראַבעלע האָט רויק אויסגעדריקט איר מיינונג:
  - איך מיין, אז די הויפט־שולדיקע פאר דער מפלה פון די דייטשן ליגט ביי היטלער. אויב ער וואָלט ריגרופּירט זיין טרופּס לעבן סטאַלינגראַד, ער וואָלט האָבן געווען ביכולת צו אָפּשטויסן די אָנפאַל פון סאָוויעט טרופּס, ספּעציעל זינט די פייַנט ס נומעריקאַל העכערקייַט איז געווען קליין. יא, און ענלעך אינפֿאָרמאַציע געקומען פון דייַטש סייכל. עס איז אוממעגלעך צו אַריבערפירן אַזאַ אַ גרויס נומער פון טרופּס געהיים אַריבער די נאַקעט סטעפּ. דערצו האָבן מיר געמוזט באַקומען צוויי גרויסע טייכן, דער וואָלגאַ און דאָן.
  אַנאַסטאַסיאַ, מיט אַ קוים פּערסעפּטאַבאַל וויץ, מסכים:
  - היטלער איז אַראָפּגעוואָרפן דורך זיין פאַרלאַנג פֿאַר די אַקאַלט. ער האָט געטרויען זײַנע אַסטראָלאָגן מער ווי פּראָפֿעסיאָנעלע גענעראַלן. זיי ינספּייערד אים צו נעמען סטאַלינגראַד צו קיין פּרייַז. דערנאָך די מלחמה וועט סוף וויקטאָריאַס. אזו י האב ן ד י דײטש ע מיליטע ר זי ך צוזאמענגעקליב ן נעב ן סטאלינגראד . און קיין וואָרענונגען האָבן קיין ווירקונג אויף היטלער! אדאלף איז, אפנים, אויך אוועקגעטראגן געווארן פון מיסטיק. און אַפֿילו אין 1941 לעבן מאָסקווע, ווען די נאַציס וואָלטן געווען בעסער צוגעגרייט פֿאַרן ווינטער, איז ניט באַקאַנט ווי אַזוי די זאַך וואָלט זיך געענדיקט. און אזוי האט דער פוהרער גערעכנט אויף אן אפמאך מיט די קעלט. מיסטיקער פֿון דער טולי־געזעלשאַפֿט האָבן איבערגעצײגט היטלער, אַז מיט דער הילף פֿון העכערע גײַסטער װעלן זײ מאַכן דעם רוסישן װינטער טרוקענער און װאַרעם. און ער האט זיי געגלויבט, אפגעזאגט געהעריק צוגרייטונג.
  מיראבעלא האט א שטארקע ניד:
  - אידיאט ! דו קענסט גארנישט זאגן! דערצו האָט היטלער געמאַכט נאָך אַ גרויסן טעות: אָנשטאָט צו גיך צוריקציען די מיליטער אין ווינטער-קוואַרטערס, די אָרעל־רשעוו־ליניע, האָט ער באַפֿוילן: נישט קיין שריט צוריק, קעמפֿן עקשנות און פֿאַנאַטיש! דא ם האב ן אומגעבראכ ט א ס ך צענדליקע ר טויזנטע ר דײטשן , װעלכ ע האב ן געפרויר ן צו ם טויט ן אי ן ד י טרענטשן . ד י דײטש ן זײנע ן געװע ן ערנסט ע אפגעשװאכט ! צומ גליק פֿאַר אונדז!
  - די נאַרישקייט פון די פייַנט קען נישט פאַרבייַטן דיין אייגענע סקילז! - דער הינטער-היפּער-מאַרשאַל, וואָס האָט זיך ניט געקענט אַנטקעגנשטעלן, האָט גענומען אַ ביס פון דער הינטער-פּיצע. - יאָ, עס איז אַ געשמאַק, נישט שלעכט, אָבער ווייַטער מאָל וואָלט איר ווי אונדז צו מייַכל איר מיט אַ מער לאַגזשעריאַס היפּער-פּיצאַ מיט אַ מיליאָן ווערייאַטיז פון פלייש?
  די מיידל איז געווען צופרידן:
  - אַוודאי וויל איך! ווי וועגן אַ ביליאָן?
  אַנאַסטאַסיאַ האָט גלייך געזאָגט:
  ― קאָן! אויב איר באַקומען אַ היפּערטשיפּ, מיר מאַכן אַ ספּעציעל פֿאַר איר! אין אַלגעמיין, מיר וועלן שטעלן אויף אַ פאַקטיש ווייַזן, אַ סעודה אויף דעם באַרג. אפֿשר וועלן מיר אַפֿילו מאַכן אַ סדר לכּבֿוד.
  מיראַבעלע האָט זיך געשעמט, איר פּנים איז געוואָרן אַ ביסל ראָזעווע:
  - פאקטיש, עס איז נישט קאַסטאַמערי צו באַשטימען אָרדערס אין כּבֿוד פון העלדן פון מאָדערן מלחמה. עס איז אַן אומגעשריבן הערשן וואָס ביידע זייטן פון די גרויס מלחמה האַלטן. נאָר אלטע העלדן זענען ערלויבט!
  - מיר וועלן מאַכן אַ ויסנעם פֿאַר איר, ווייַל דאָס איז באמת אַ יינציק דינסט צו די אימפעריע! אין אַלגעמיין, וואָס די עמפּרעסס האט צוגעגרייט פֿאַר די העלדין וועט זיין אַ יבערראַשן! עס איז ניט דאַרפֿן צו נאָכגעבן אין חלומות! א לאנגער און גרויזאמער קאמף ליגט פאראויס, נישט צום לעבן, נאר פארן טויט! אָבער וואָס רעדן פּלאַטיטודז? - האָט דער היפּערמאַרשאַל ברייט געשמײכלט, כאָטש אירע אױגן זײַנען געבליבן טיגער. - פּערסנאַלי, דיין פּנים אויף דער מעדאַל מיינט צו מיר פיל מער אַטראַקטיוו ווי די פלאָז פּנים פון קוטוזאָוו אָדער זשוקאָוו. אין אַלגעמיין, אפֿשר אַז ס וואָס זיי באַשלאָסן נישט צו שטעמפּל אָרדערס מיט בילדער פון מאָדערן וואָריערז, ווייַל זיי זענען אויך שיין, נישט אַ איין מיעס פּנים! אויף זייער הינטערגרונט, די אַלט העלדן קוקן נודנע - נישט עסטעטיקלי.
  מיראַבעלע האָט אויסגעגליטשט אירע געגרייַזטע האָר מיט אַ וואַקוום (צער) אין איר קול און געזאָגט:
  - וואָס אַ שאָד אַז צווישן די קאַמאַנדערז פון אלטע רוסלאַנד, לפּחות די הויפּט אָנעס, עס איז געווען קיין איין פרוי. פֿאַר בייַשפּיל, עס איז נישט שלעכט צו האָבן אַ ווייַבלעך מאַרשאַל בעשאַס די גרויס פּאַטריאָטיק מלחמה. דעמאָלט דער נצחון וואָלט געווען וואַן פיל פריער!
  אַנאַסטאַסיאַ האט נישט אַבדזשעקץ:
  - טאָמער בעשאַס די גרויס פּאַטריאָטיק מלחמה: פילע מיסטייקס זענען געמאכט. עס איז טאַקע מעגלעך צו געווינען פריער. באזונדער ם א מיטלמעסיקע ר מפלה , אי ן דע ר קאמ ף פו ן סמאלענסק , א מפלגה , װא ס אי ז געװע ן העכערע ר אי ן אוקראינע , מיסקלקולאציע ם אי ן דע ר פרילינג־קאמפאני ע פו ן 1942 . ניט צו דערמאָנען: וואָס אַפּערטונאַטיז זענען מיסט אין פעברואר-מאַרץ '43! אין אַלגעמיין, איר מיסטאָמע געלערנט די דערפאַרונג פון דער צווייטער וועלט מלחמה און די מיסטייקס פון ביידע זייטן.
  - איך האב שטודירט! וויבאלד יעדער פריוואט קען זיך אויפהייבן צום העכסטן קאמאנדיר און אריינגיין אין העכסטן מיליטערישן ראט, האט מען אונז געלערנט די יסודות פון טאקטיק און סטראַטעגיע. - האָט דאָס מײדל אַ בלינק געטאָן, מיט איר װיע אָפּגעקלאַפּט אַ שפּיצל שטויב פֿון אַ געקראָכן שפּײַז־קאָסט. - זשוקאוו , אמת , אי ז ניש ט קײ ן אינגאנצ ן טויגן . ער האט געוואונען נצחונות מיט גרויס בלוט, ער האט געהאנדלט צו גלייך! עס איז אפילו גערופן די "בלוטיק הערשער"!
  דער הינטער-היפּער-מאַרשאַל האָט אויפגעהויבן איר טאָן:
  - ווער ווייסט ווי צו געווינען אָן קרבנות?! מיר האָבן נישט געלערנט ווי צו קעמפן אַזוי נאָך. וויקטאָריעס אָן לאָססעס זענען אַטשיווד בלויז אין פייע טאַלעס אָדער שלעכט בעלעטריסטיק. ווי פֿאַר סטרייטפאָרווערדנאַס, פלאַנגקינג מאַנוווערז זענען טיפּיש פֿאַר אַלע מלחמות, ספּעציעל מעקאַנייזד אָנעס. זשוקאָוו, פון קורס, געוויינט ענלעך טאַקטיק צו אַ ניט גענוגיק מאָס, אָבער נאָך וואַן פילע וויקטאָריעס. ספּעציעל געראָטן איז ער געווען אין זײַן גלענצנדיקער אָפּעראַציע: דעם שטורעם פֿון בערלין! אין צוויי וואָכן, מיר געראטן צו באַזיגן אַ גרופּע פון אַ מיליאָן צוויי הונדערט טויזנט זעלנער וואָס פאַרנעמען אַן ימפּרעגנאַבאַל פאַרטיידיקונג ליניע! פילע מערב עקספּערץ זענען דערשטוינט פון דעם הצלחה. און די לאָססעס טאָן ניט ענין, אין קיין פאַל זיי קען נישט זיין אַוווידאַד! בכלל, פארוואס זענען מיר אריינגעצויגן געווארן אין אזא געדיכטע מעשה! לאָמיר בעסער דיסקוטירן דיין פּלאַנז נאָך אַרייַן אן אנדער אַלוועלט!
  מירבעלאַ איז געווען צעמישט:
  - וואס קען איך טוהן! איך איז נישט טריינד צו זיין אַ פאַכמאַן שפּיאָן, כאָטש איך זיכער וויסן יקערדיק סייכל טעקניקס!
  אַנאַסטאַסיאַ ינקעראַדזשד:
  - אט טראכט איך, אז דו מוזט זיך פירן אויף א קאפי! אָן פּינטלעך כעזשבן! מיר טאָן ניט אפילו וויסן אין וואָס וועלט איר וועט סוף אַרויף אין ערשטער. עס איז מעגלעך אַז איר וועט זיין ארלנגעווארפן אין אַ שוואַרץ לאָך, אָדער אין אַ ראַדיאָאַקטיוו בית-עולם. ציוויליזאַציע קען זיין שרעקלעך צוריק און פּערווערסלי אָוווערדעוועלאָפּעד! אַזוי זיין צוגעגרייט פֿאַר עפּעס! מיר, אין קער, קענען נאָר ווינטשן איר גוט גליק!
  ― פֿאַרװאָס װעלן זײ מיך נישט נעמען אױף אַ סטאַרשיפּ? - האָט דאָס מיידל געפרעגט.
  ― נײן! מיר קענען נישט טאָן דאָס נאָך! איר וועט זיין ארלנגעווארפן דורך אַ טויער, בעערעך צו די צענטער פון די אַלוועלט. דאס איז די איינציגסטע זאך וואס איך קען דיר זאגן. מיר זענען נישט ביכולת צו האַלטן קיין קאָמוניקאַציע! - האָט אַנאַסטאַסיאַ אויסגעכאַפּט.
  ― װי װעל איך זיך אומקערן? אָדער עס איז קיין צוריקקומען? - מיראַבעלעס פּנים האָט זיך אויסגעשטרעקט און געוואָרן בלאַס.
  האט דער הויפט פון דער דעפארטמענט פון ליבשאפט און צערטלעכקייט געענטפערט ווי עס וואלט געווען אן ווארט:
  - אין די פונט ווו זיי פאַלן איר, עס וועט זיין אַ נויטפאַל אַרויסגאַנג. ער איז גאַנץ טויגעוודיק צו צוריקקומען דיין גוף, צוזאמען מיט די כייפּערטששיפּ. דאָס איז אונדזער לעצטע דערפינדונג, אַזוי איר וועט האָבן עטלעכע מאָל צו געפֿינען דעם אַרטאַפאַקט.
  - צייט איז די מערסט אָביעקטיוו ריכטער - עס גיט די וואָרט צו אַלעמען און אַנטדעקן זאָגן! - האָט מיראַבעלאַ געזאָגט, נײַערט זיך אויפֿגעכאַפּט. - אבער אין דעם פאַל, איר האָבן צו שפּילן אָן אַ פּלאַן.
  - וואָס קענען איר פּלאַן? קיין שלאַכט איז אַנפּרידיקטאַבאַל! דאָס איז אַן אַקסיאַם פון מלחמה! - האָט זיך שױן אָנגעהױבן אַנאַסטאַסיאַ צו רייצן, דאָס מײדל איז אומדערטרעגלעך אין איר נאַרישקײט.
  - ימפּראָוויזאַטיאָן איז אַן אַקסיאַם פון נצחון! דער מוסטער איז די באַזיגן טעאָרעם! - האָט זיך מיראַבעל אויסגעדריקט מיט אַן אַפֿאָריזם. - אבע ר װעל ן ז ײ מי ר כאטש ן געב ן א געװער ?
  - מיר וועלן באַוואָרפן איר מיט די מערסט טייַער און מאָדערן וועפּאַנז. איר האָבן עטלעכע טייפּס פון שוץ, אָדער גאַנץ 33, ווי היפּער-סופּער-זעלנער, אָבער איך טאָן ניט וויסן אויב דאָס וועט העלפן! מיר זענען נאָך נישט אַמניפּאַטאַנט, און יעדער נייַ אַלוועלט איז אַ מיסטעריע פון נאַטור! אָבער, איך טראַכטן איר ניטאָ איינער פון די מענטשן וואס שוץ ערשטער און דעמאָלט שאַוץ הענט אין די לופט!
  - רעכט! אָבער אויב עס איז שוין געגרינדעט אַז אונדזער טעכנאָלאָגיע איז קויכעס אין דעם אַלוועלט, וואָס וויסט רעסורסן אויף מיין וועפּאַנז. נאָך אַלע, אין מלחמה יעדער רובל איז ווערטפול. איך וועט באַקומען דורך עפעס, טאָמער איך וועט באַקומען עטלעכע קאַפּטשערד וועפּאַנז!
  אַנאַסטאַסיאַ סוואַלאָוד אַ כייבריד פון אַ גראָזגריל און אַ אַוואַקאַדאָו, וואַשינג אַראָפּ די בלוט פון אַ פּאָמידאָר קאָבראַ. די קול איז געווארן פיל העכער:
  - וואס! עס איז אויך גוט אַז איר זאָרגן וועגן אונדזער בודזשעט. אָבער מיר האָבן קיין פעלן פון מאַטעריאַל רעסורסן, און מיר טאָן ניט וויסן פּונקט וואָס איז געשעעניש מיט די וועפּאַנז. אפֿשר איר וועט זיין מאַזלדיק און די וואָפן וועט בלייַבנ לעבן. אין דערצו, אויב איר ענדיקן זיך אויף אַ פּלאַנעט וואָס איז ניט פּאַסיק פֿאַר לעבן, דאָס איז די בלויז זאַך וואָס קענען באַשיצן איר. ספּעציעל אויב איר סוף אַרויף אויף די ייבערפלאַך פון אַ שטערן!
  מיראבעלא האט געענטפערט מיט פײכטיגע מורא:
  - גרויל וועט מיר פאַרברענען!
  - נאָר נישט אין פאַרטיידיקונג אויף ש"ס מדרגה! אַלץ וועט זיין סופּערסטאַר! - האָט אַנאַסטאַסיאַ אַ לײכט געטאָן איר מיטאַרבעטער אױף דער אַקסל.
  מיראבעל האט פארענדיקט איר פיצה און איז געבליבן שטיל. פֿון אײן זײַט האָט זי זיך געשמייכלט, אַז מע גײט צו איר, אָבער פֿון דער אַנדערער זײַט האָט זי נאָך געהאַט געוויסע שלעכטע געפילן. איז דאָס ניט אַ סאַפיסטאַקייטיד אופֿן פון טויט שטראָף? אָבער: וואָס קענען מיר זאָגן וועגן טויט? דאָס איז אַ מין פון מיסטעריע - קיין גלייַך מענטש גלויבט אין פייע טאַלעס וועגן הימל און גענעם! אבער נאָך עס זענען עטלעכע טיריז; זיי טאָן ניט ויסשליסן די גילגול פון נשמות נאָך דעם סוף פון לעבן. אפֿשר אפילו מיט מאָווינג צו אן אנדער אַלוועלט? עס איז אַ טעאָריע פון קייפל שפּיגל, און אַ פּלאַץ פון פּאַראַלעל וועלטן מיט אַ פּערד אָרדענונג פון וניווערסעס! ווי געזונט ווי פאַרשידן שאָטן דימענשאַנז און סובספּייסאַז. אין אַלגעמיין, די אַלוועלט איז געווען פיל מער קאָמפּליצירט ווי עס איז געווען געדאַנק אין אלטע צייטן! אבער איך האט נישט טאַקע ווילן צו גיין אין אַזאַ דזשאַנגגאַל. פיזיק איז געווארן זייער מאַלטי-מדרגה, אָבער זיכער די פּאַסאַבילאַטיז פון ענין און זייַן נוצן האָבן יקספּאַנדיד. אַזוי פילע פאַרשידענע מאַנאַפעסטיישאַנז פון כייפּערפּלאַסמאַ ארויס. די אנטדעקונג פון די זעקסט שטאַט פון ענין: געפֿירט אַ פאַקטיש רעוואָלוציע אין וויסנשאַפֿט און טעכנאָלאָגיע! איצט זענען די ווילדסטע פאנטאזיעס געווארן מעגליך. פלייץ אין פּלאַץ, צווישן גאַלאַקסיעס, סאַלווינג ענערגיע און עסנוואַרג פּראָבלעמס. ניו טייפּס פון כייפּערפּלאַסם זענען ביסלעכווייַז דיסקאַווערד און באשאפן, אַרייַנגערעכנט ביאָ-ענגינעערינג וואָס אנגעהויבן צו נוצן זיי אין די קאַנסטראַקשאַן פון מענטשלעך ללבער.
  עס געמאכט מענטשן ימאָרטאַל! אין דער זעלביקער צייַט, די מערסט שטאַרק און וועריד וועפּאַנז זענען באשאפן, וואָס געהאָלפֿן צו קאַנגקער די אַלוועלט. די גרעסטע ווירקונג קומט פון ניצן כייפּערפּלאַסמאַ אין מאַגיש. די קאָמבינאַציע פון סופּער טעקנאַלאַדזשיז, ספּעציעל סופּער רעאַקטאָרס און מאַגיש איז געווארן אַ ריזיק קראַפט. אָבער, מאַגיש פארבליבן יראַשאַנאַל! קײנע ר הא ט שוי ן ניש ט געקענ ט אינגאנצ ן אנטדעק ן זײ ן נאטור ! פארוואס טאָן עטלעכע האָבן די פיייקייט צו דורכפירן מאַגיש, בשעת אנדערע, טראָץ אַלע די השתדלות פון ביאָענזשעניעריע, טאָן ניט!
  מיראַבעלע אַלײן האָט געװוּסט װי צו װאַרפֿן כּישוף, אָבער די דאָזיקע געלעגנהייט האָט זי צוגענומען! אַלע מיטגלידער פון די אויסדערוויילטע מיליאָן האָבן מאַגיש, אָבער מיט די הילף פון ספּעציעל ראַדיאַציע, די אַבילאַטיז קענען זיין דאַמפּאַנד. זאָלן מיר נישט בעטן דעם אולטרה-היפּער-מאַרשאַל, ער זאָל איר אומקערן אַ טייל פֿון איר כּישוף־כּוח?
  - מיין אַרבעט איז זייער וויכטיק! איך וואָלט ווי צו בייַ מינדסטער קענען צו טאָן עפּעס, אין פאַל מיין וואָפן וועט זיין אַרויסגעוואָרפן. - האט דאס מײדל געפרעגט. - נאָך אַלע, מאַגיש איז אַ גוט הילף!
  אַנאַסטאַסיאַ, מיט שוואַך פאַרבאָרגן אַנוייז, געענטפערט:
  - מיר האָבן שוין געטאן דאָס ווען איר געווען אין די ווירטואַל אַנדערווערלד, מיר האָבן דורכגעקאָכט פול פּראַסעסינג.
  ― פֿאַר װאָס פֿיל איך דאָס נישט? - דאָס מיידל איז געווען איבערראַשט.
  - מאַגיק אַבילאַטיז וועט דערשייַנען נאָך עטלעכע מאָל! - האָט זיך אָפּגעשניטן דער קאָפּ פֿון דער דעפּאַרטמענט פֿון ליבע און צערטלעכקייט.
  -ווי פילע?
  - פאַרשידענע מענטשן האָבן פאַרשידענע וועגן! עס איז ניט דאַרפֿן צו קאַמיש צו פיל. די אַנטי-ראַדיאַציע מיט וואָס זיי סימפּלאַפייד איר איז געווען צו שטאַרק צו מיד נוטראַלייז אַלע די קאַנסאַקווענסאַז. אַזוי רויק אַראָפּ מיידל!
  מיראבעלא האט שװער געזיפצט:
  - קען איך שטאַרבן אָן דעמאַנסטרייטינג אַלע מיין אַבילאַטיז?
  דער הינטער-היפּער-מאַרשאַל האָט זיך צוגעבויגן אין איר שטול, אַרויסגעלאָזט פון הינטער איר מויל אַ שעף מיט פאַרביק פֿונקען:
  - מ׳קאן דיך פארניכטן בײם פראנט. אין אַלגעמיין, עטלעכע קאָוואַרדס בעסער צו לעבן און לייַדן אין אַנטי-טרופּס ווי צו שטאַרבן פֿאַר די הייליק פאַדערלאַנד. כאָטש איך טאָן ניט טראַכטן איר זענט איינער פון די מענטשן. און אַבילאַטיז קענען באַשייַמפּערלעך זיך אין צוויי וואָכן, אַ חודש, אַ יאָר! עס איז אַנדערש פֿאַר אַלעמען דאָ. יינגלעך יוזשאַוואַלי צוריקקריגן פאַסטער ווי גערלז! פארוואס זענען עס אַזוי פילע טיריז, איר וועט נישט זיין אינטערעסירט צו הערן צו זיי!
  מיראַבעלע האָט אומגעריכט מסכים געווען:
  - ערלעך, איך וואָלט ווי צו שיקן מיר גיכער!
  אַנאַסטאַסיאַ גערופן אַ כייבריד פון אַ דימענט פלאַטערל און אַ גאָלדפיש מיט אַ טעלעפּאַטיש שטופּ, און אנגעהויבן צו לעקן עס מיט דרייַ פון איר צונג. איין צונג איז רויט, אנדערן איז לילאַ, די דריט איז געל. דאס שטימע איז דאך געבליבן פארשטענדליך און אפילו קלארער געווארן:
  "דער כייפּעררעאַקטאָר איז איצט באפוילן; צו אַריבערפירן איר, איר דאַרפֿן צו פאַרברענגען ענערגיע, אַ חודש ס ראַטיאָן פון אַ גאַנץ ינדאַסטריאַל פּלאַנעט." די גרויס לופּ איז אַ זייער שווער אַלוועלט צו דערגרייכן. אַזוי מיידל, איר'רע קאָסט אונדז אַ פּלאַץ. איך טאָן ניט וויסן: ווי וועט איר זיין באשטראפט אויב איר פאַרלאָזן?
  - דורכפאַל איז נאָך טויט! - מיראַבעלע האָט עס אָפּגעטאָן אומגליקלעך.
  אַנאַסטאַסיאַ האט געזאגט, טשאַנגינג איר שליסל צו אַ נידעריק, רייַך באַס:
  - יאָ, אָבער עס איז אַ מעגלעכקייט צו עקסטראַקט איר. באזונדער ס אי ז איצ ט פארגעקומע ן א דעבאטע : צ י זא ל אדאלף היטלער ן ארויסנעמע ן פו ן סובספייס , כד י גלײ ך משפט ן או ן באשטראפ ן אדע ר אפװארט ן בי ז דע ר ענד־מלחמה .
  - פארװאם נישט איצט? - מיראַבעלע האָט אָפּגעליקט פֿון די פֿינגער דאָס געמיש פֿון זאַפּ און פֿעט, אַ לוקסוס מאכל (זי האָט טאַקע כּמעט צום ערשטן מאָל געגעסן)
  - היטלער איז געשאלטן געווארן דורך צופיל מענטשן, און עס איז זייער שווער ארויסצוציען זיין פערזענליכקייט טעקע פון דער נעגאטיווער אויסמעסטונג! ענערגיע קאַנסאַמשאַן איז הויך, אָבער איר וויסן אַז בעשאַס אַ מלחמה עס זענען קיין עקסטרע רעסורסן! "דער הינטער-היפּער-מאַרשאַל האָט אָפּגעביסן דעם קאָפּ פון דעם באַפליגלטן פיש און עס גלײַך געכאַפּט.
  - דא ס אי ז פארשטענדלעך , אבע ר װע ן ד י מלחמ ה אי ז פארענדיקט , װא ס װע ט זײ ן מי ט אי ם ! - Mirabela איז אפילו סאַפּרייזד, ליקינג פינגער איז כּמעט מער אָנגענעם ווי עסן די פּיצאַ זיך.
  - דע ר פאלק ־ הוי ף װע ט באשליסן ! אלא, זיי וועלן זיין געשיקט אויף אייביק צו די אַנדערווערלד, ווי דער איינער איר לעצטנס ינדזשויד! - אַנאַסטאַסיאַ האָט אָפּגעשניטן דאָס שלעכטס.
  - ברר! איז עס ניט צו גרויזאַם? - די מיידל פּלוצלינג פּעלץ ארלנגעווארפן אין אַ וואַקוום.
  - װײסט איר נישט די געשיכטע, װיפֿל סלאװיש בלוט איז פֿאַרגאָסן געװאָרן דורך היטלערס שולד! מע דאַרף אים באַשטראָפֿט װערן זײער שװער, גערעכט. - דער אולטרא-מארשאל האט, אפנים, געשלינגן די רעשט פון דעם פיש פלאַטערל אין גרימצארן. א שטיקעל פליגל איז אראפגעפאלן אויפן דיל און איז מיט אמאל פארדאפט.
  מיראַבעלע האָט רויִק באַמערקט:
  - איך לייענען היטלער, אַרייַנגערעכנט קליין-באקאנט ווערק! איך טאָן ניט טראַכטן אַז ער איז אַ גאַנץ מאַניאַק אָדער אַ גאַנץ סקאַנדאַל!
  אַנאַסטאַסיאַ איז געווען סאַפּרייזד:
  - פארװאם ?
  מיראַבעלע האָט זיך אָנגעהויבן צו שנעל דערקלערן (ניט אַלע האָבן אַזאַ וויסיקייט, דאָס לערנט מען נישט אין אַקאַדעמיעס), אין אַלגעמיין, זייער שמועס האָט אויסגעזען נאָר לאַנג, אָבער למעשה האָט עס נישט געדויערט מער ווי דריי סעקונדעס.
  - ער איז גאָר נישט קעגן קולטור. פֿאַרקערט, ער האָט געפֿאָדערט די אַנטוויקלונג פֿון וויסנשאַפֿט, שולן, טעאַטערס און העכערן אָרנטלעכע און טויגעוודיקע מענטשן צום שפּיץ. היטלער האט געװאלט אײנגעבן אן ארישע, רײנע קולטור, ארײנגײן דיסציפּלין און גענויקײט אין אנדערע פעלקער! דערצו האט היטלער בכלל נישט געחלומט פון וועלט-שליטה, ער האט געוואלט א גרויסע אימפעריע, מיט געוויסע גרענעצן. און ער האט נישט געהאט קיין פלענער פארן גאנצן פארניכטונג פון די סלאבען! פֿאַרקערט, האָט אַדאָלף געגלויבט, אַז אונטער די דײַטשן קאָנטראָל וועלן רוסן און אַנדערע פֿעלקער לעבן בעסער ווי אונטער סטאַלין. אין דערצו, די פאַשיסטן געפונען די אָפּטימאַל וואָג צווישן קאַפּיטאַליזאַם און סאָציאַליזם. באזונדער ם האב ן ד י דײטש ע ארבעטע ר גענומע ן גרוים ע פריװילעגיעס , װײ ל ד י קאפיטאליסט ן זײנע ן געװע ן באדײטנדי ק באגרענעצ ט אי ן זײע ר פרנסה . אין אַלגעמיין, איצט אין אונדזער אימפעריע עס איז קיין פּריוואַט אָונערשיפּ פון די פּראָדוקציע מיטל. אלע פאבריקן זענען קייסעריש און אין זיי דינען זעלנער פון עקאנאמישע ארמייען. אָבער טוט דאָס נישט אַרויסלאָזן ביוראַקראַטיזיישאַן?
  אַנאַסטאַסיאַ ינטעראַפּטיד
  ― נײן, נאַריש! כייפּערפּלאַסמאַ קאָמפּיוטערס זענען פאַרקנאַסט אין פּלאַנירונג, ביוראַקראַטיק אַרבעט איז גאָר ראַשאַנאַלייזד! די גאנצע עקאנאמיע ווערט גאנץ קלאר געראטן דורך די קאמאנדירן. עס איז געווען אין די סאוועטן עפאכע, די פראבלעמען זענען אויפגעשטאנען רעכט צו דער ניט-דעוועלאָפּעד עלעקטראָניק. ווען נישט די שוואַכקייט, אָדער בעסער, דאָס פֿאַרראַט, פֿון גאָרבאַטשעוו און יעלצין, וואָלט אונדזער סאָוועטישע אימפּעריע געוואָרן די רייכסטע אין דער וועלט! אָבער, אונטער סטאַלין עס איז געווען הויך פּראָדוקציע דינאַמיק, טראָץ דעם מאַנגל פון עלעקטראָניק! אגב, איך האב גערעדט מיט סטאלין. גענעטישע שטודיעס האָבן געוויזן, אַז ער איז רוסיש פֿון זײַן טאַטנס זייט, דער זון פֿון אַ פּאָליאַר־פֿאָרשער און איידעלע פּרזשעוואַלסקי! פא ר זײ ן צײט , א גאר באגאבטע ר מענטש , קלוגע ר פו ן כמע ט אל ע זײנ ע מיליטעריש ע פירער . אויב אלע אונדזערע קאמאנדירן וואלטן געווען ווי ער, וואלט די מלחמה מיט דייטשלאנד נישט געדויערט מער ווי זעקס חדשים. אפילו אין פאַל פון אַ יבערראַשן באַפאַלן! ווי פילע נצחונות האָבן מיר מיסט!
  ― װאָס באַדויערן עס? - האָט מירבעל געזאָגט און אַראָפּגעלאָזט איר בליק. - איז עס מעגלעך צו פאַרריכטן עס?
  - מיט די הילף פון אַ סופּער צייט מאַשין, אַלץ איז מעגלעך! איר זענט אַ מיידל, איך זען: איר טאָן ניט טאַקע פֿאַרשטיין דאָס.
  ― איך פֿאַרשטײ! אויב די נאציס וואלטן שוין פריער באזיגט געווארן און מיט ווייניגער בלוט פארגיסונג, וואלט געווען א שאנס צו באַזיגן די USA און קאַנגקער די גאנצע וועלט! אין דעם פאַל, סטעלער יקספּאַנשאַן אנגעהויבן פיל פריער און אין דער מלחמה מיט גרויס רוסלאַנד מיר וואָלט האָבן אַ קאָפּ אָנהייב! - איז אזוי ? - מירבעלאַ האָט זיך פֿרײלעך באַװיזן מיט איר לימוד!
  דער היפּערמאַרשאַל האָט אַראָפּגעביסן די שארפע עקן פון איר גאָפּל (עס האָט געקרעכצט) און האָט מסכים געווען:
  - יאָ, באַטייַטיק, און מיר קען געווינען געשווינד! אָבער, געגעבן אונדזער שפּיגל בילד, עס איז מעגלעך אַז דער קורס פון געשיכטע האט געביטן פֿאַר זיי אויך. עס זענען בכלל אַ פּלאַץ פון פאַרשידענע אַלטערנאַטיוועס דאָ. אויב גענגהיס כאַן וואָלט געווען געהרגעט אין זיין יוגנט, עס וואָלט האָבן געווען קיין באַטו ינוואַזיע! אויף די אנדערע זייט, די ערשטע קיעוואַן רוס איז געווען פראַגמאַנטיד, און עס איז אומבאַקאַנט ווען אַ פּרינץ וואָס איז ביכולת צו פאַרייניקן עס וואָלט דערשייַנען. געדענקט ווי שטאַרק: נאָכן צוזאַמענברוך פונעם סאוועטן פארבאנד, האבן זיך אוקראינע און רוסלאנד געשלאגן.
  - אבער דעמאלט האבן זיי זיך פאראייניגט! - האָט מיראַבעלע אַרײַנגעזעצט
  - נאך א שווערע מלחמה!
  - מלחמה איז דער נאַטירלעך שטאַט פון מענטש!
  ― אַװדאי! אבער עס איז שלעכט ווען זי גייט צווישן ברידער! - אַנאַסטאַסיאַ האָט צוגעדעקט די אויגן מיט דער דלאָניע.
  - קוק ווער עס רעדט! - מירבעלאַ איז געווען ופגעבראַכט.
  דער אַלטראַ-היפּער-מאַרשאַל ינטעראַפּטיד:
  ― איך האָב אַזױ געזאָגט! אָבער אין אַלגעמיין, טראַכטן איר, איך בין צופרידן צו וויסן אַז די זעלבע רוסישע יינגלעך און גערלז שטאַרבן אין באַטאַלז, פּונקט ווי מיר! עס כערץ צו שלאָגן דיין קליין שוועסטער!
  די מיידל איז געווען בייז:
  ― אונדזער גאַנצע מלחמה איז פֿול מיט קלאַפּן! עס דערמאנט מיר פון זיך-פּייַניקונג אין עטלעכע וועג! און רובֿ ימפּאָרטאַנטלי, מינינגלאַס.
  אַנאַסטאַסיאַ איז געווען וועגן צו ענטפֿערן ווען די גאנצע צימער איז געווען אָנגעפילט מיט אַ פּיינפאַלי בלענדיק רויט ליכט און בראַוווראַ מוזיק אנגעהויבן צו געזונט!
  - אכטונג! די עמפּרעסס איז אין פאַרבינדן! - האט דער הינטער-היפער-מארשאל טרויעריק געמורמלט.
  פאר זיי האט זיך באוויזן א מעכטיגע כאלאגראם. די עמפּרעסס איז געווען ווערינג אַ ספּייסויט וואָס געקוקט ווי ריטער ס פאנצער. דער קאָפּ איז באדעקט מיט אַ העלם: די פּנים און האָר זענען נישט קענטיק! די פיגור איז אַטלעטיק, אָבער אין אַ ספּייסויט איר קענען נישט זאָגן צי עס איז זכר אָדער ווייַבלעך! אין אלגעמיין האט קיינער פון די בלויזע שטארבעלעך נישט געזען דאס פנים פון דעם יעצטיגן קייסער. פּאָרטרעטן און ווידעא בילדער זענען נישט באשאפן. אפיל ו דע ר אמתע ר נאמע ן פו ן דע ר הערשער , אי ז געװע ן א פארזיכטי ק באװאכטע ר סוד , א חו ץ פו ן א ענג ן קרײ ז פו ן אויסגעקליבענע ם מענטשן . פארוואס אַזאַ ערנסט ריסטריקשאַנז? דער ענטפער איז עלעמענטאַר! אַזוי אַז בעשאַס די מלחמה די פייַנט וואָלט נישט קענען צו נוצן מאַגיש אָדער היפּערטעטשנאָמאַגיק וואָס קען ווירקן די דיסיזשאַנז פון די קייסער. נאָך אַלע, אפילו די פּינטלעך דאַטע פון שאַפונג (געבורט) פון אַ פירער איז לעגאַמרע קאַנפאַדענטשאַל, ווייַל מיט די הילף פון אַ כאָראַסקאָופּ איר קענען רעכענען כאַראַקטער טרייץ אין סדר צו קאָנטראָלירן, ריכטנ זיך מאָוועס אָדער פאַרשאַפן שאַטן. לויט רומאָרס, די עמפּרעסס איז געווען פאַביאַלאַסלי כיינעוודיק, אָבער ווען אַלע פרויען זענען אייביק יונג און שיין, דאָס איז נישט אַזוי סטרייקינג. מיראַבאַלאַ איז אויך פּרעכטיק, זי קוקט וועגן צוואַנציק יאָר אַלט און זי איז גאַנץ טויגעוודיק צו געווינען די פרוי וניווערסע פאַרמעסט.
  די קייסערין האָט גערעדט אין אַ זייער נידעריקן, דונערדיקן (ווי אַ כאָר וואָלט גלייך געזונגען) באַס (די עלעקטראָניק האָט קלאר געביטן איר קול).
  - איך בין צופרידן צו באַגריסן מיין אַניוועסדיק דינער!
  - כבוד צו די גרעסטע הייליקע רוסלאַנד! זאל דער רצון פון דעם קיסר מקוים ווערן! - האבן בײדע קריגערס געשריגן, אויפגעהויבן די הענט אין א גרוס.
  האָט די דאַמע העפלעך געענטפערט:
  - און כבוד צו איר, אַניוועסדיק וואָריערז! נאָך אַלע, די גאנצע אַלוועלט רעסץ אויף מענטשן ווי איר! איך האָפֿן איר טאָן ניט דאַרפֿן צו דערקלערן אַמאָל ווידער די וויכטיקייט פון די אַרבעט?
  מיראבעלא האט א ניד געטאן:
  - עס איז ווי אויב דער גאנצער אַלוועלט איז געווען געהאנגען אויף מיר!
  די כאלאגראם איז געווארן גרעסער, די פאנצער האט געפלאקערט:
  - קוואַסאַרנאָ (ויסגעצייכנט) פּריוואַט! איצט איר האָבן עטלעכע מער יקספּליינינג צו טאָן! מיר זענען נישט געגאנגען צו גאָר צעשטערן גרויס רוסלאַנד. כאָטש זיי וויינען, זיי זענען ברידערלעך מענטשן! אבער אויב איר זענט צו שפּעט און דיין מיסיע, אָדער אפֿשר אפילו די פון אונדזער אנדערע אגענטן, פיילז, מיר וועלן נוצן די לעצט, מערסט שטאַרק וועפּאַנז קעגן די פייַנט. זייַן פּרינציפּן זענען גאָר סוד, אָבער די מאַכט פון צעשטערונג איז אַזוי אַז עס איז מעגלעך צו צעשטערן סופּערקלוסטערז פון גאַלאַקסיעס. דער שונא פירט אויך פאראלעל אנטוויקלונג, באלד וועט ער גרייט האבן אן ענליכע וואפן. אין דעם פאַל, די הויפּט ראָלע וועט זיין געשפילט דורך ווער סטרייקס ערשטער. אַזוי עס איז נישט פיל צייט לינקס!
  מיראבעלא איז געװארן שרעקליך בלײך און האט זיך ארויסגעריסן פון אירע ליפן:
  ― איך װעל אײלן!
  די עמפּרעסס האָט זיך פאַרזיכערט, איר קול איז געוואָרן מילד:
  - מאך זיך - מאך ניט! די סופּערוואָפן איז נאָך נישט גרייט און דער פייַנט, מיט די הילף פון זיין ספּיעס און סאַבאָטערז, טוט זיין בעסטער צו פּאַמעלעך די אַרבעט. מיר זענען אויך נישט אין כויוו! מע ן װע ט זי ך אויסבײט ן קלעפ ! מלחמה איז ווי באָקסינג, נאָר נאָך אַ נאַקאַוט - איר טאָן ניט שאָקלען הענט!
  - מיטל!
  - דו זאלסט נישט קאַמיש צו פיל, און נעמען קעיר פון דיין לעבן, מיידל! איר זענט אַזוי גוט, דיין מענטשהייַט קוואָטיענט איז אַוועק די טשאַרץ! - ד י קיסרינע ן הא ט זי ך ארומגערינגל ט אוי ף אי ר אקס , אי ר פאנצער ן הא ט געפינצ ט װ י הונדערטע ר שטערן .
  דער הינטער-היפּער-מאַרשאַל האָט מיט שרעק געפרעגט:
  - זאל איך איר געבן א וואפן ?
  ― אַװדאי! אַלץ איז מיט די לעצטע טעכנאָלאָגיע! אין אַלגעמיין, מיר אפילו האָבן עטלעכע אָוווערפּראַדאַקשאַן פון וועפּאַנז; אלא, מיר טאָן ניט האָבן גענוג מענטשן.
  אַנאַסטאַסיאַ האָט זיך געבוקט:
  - ולטראַסטאַר! איך טאָרן דיך מער ניט פאַרהאַלטן, דער גרעסטער פון די גרעסטע!
  די עמפּרעסס איז געווען באליידיקטער, אַ קאַפּריזיק טאָן איז געהערט אין איר קול:
  - טאָן ניט ווי קאַמיונאַקייטינג מיט דעם קייסער! נאָך אַלע, דאָס איז אויך אַ גרעסערע דערגרייה, צו זיין נאָענט צו די פירער! ווי דערשלאָגן די אָדלער זענען! װאָס זאָגט איר?
  - פון קורס, קאַמיונאַקייטינג מיט איר איז אַ גרויס פאַרגעניגן! ― האָט מיראַבעלע געזאָגט, "ס׳איז װי צו הערן װוּנדערלעכע מוזיק, דאָס שפּיל פֿון ניגונים. כאָטש אַזאַ פאַרגלייַך איז צו בלאַס צו באַשרייַבן ווי דערשטוינט מיר זענען פון דיין סייכל!
  דער הערשער פון דער אַלוועלט האָט געביטן איר טאָן, איר קול איז געווארן פיל מער ווייַבלעך:
  - עס איז אַ פאַרבאָרגן שפּאָט אין דיין ווערטער, אָבער איך ווי אַז איר האָט נישט מורא פֿאַר מיר. קאָוואַרדיס איז דער גרעסטער פעלער פון אַ זעלנער. דער מאַנגל פון סייכל קענען נאָך זיין קאַמפּאַנסייטאַד דורך אַ קאָמפּיוטער, אָבער קיין טעכנאָלאָגיע קענען פאַרבייַטן מוט! "די עמפּרעסס האָט אַרויסגעלאָזט דרײַפליקע בליץ, די לופט האָט געגליטשט ווי שניי-פלייקעס האָבן געגלילט, מירעלאַ האָט געפילט די היץ.
  - יא, איך בין מסכים, אוי גרױסע דאַמע! כאָטש, צו זיין ערלעך, אַ קלוג פּאַכדן מאל ברענגט מער נוץ צו די אימפעריע ווי אַ העלדיש נאַר!
  די עמפּרעסס האָט באַמערקט סאַרקאַסטיש:
  - דו ביסט גערעכט! באטראכט, אז טויטע מענטשן קענען נישט קעמפן! אַ טויטער זעלנער איז שטענדיק אַ שלעכטער זעלנער! - האָט שוין טאַקע געדונערט די מעכטיקע קייסערין . - איר וויסן, איר זענט נישט דערשראָקן צו טענהן מיט עמעצער וואס קענען שיקן אַ גאַנץ טריליאַן אָדער אפילו אַ קוואַדריליאַן מענטשן ווי איר צו אייביק מאַטערן אין די אַנדערווערלד. דעם סאַגדזשעסץ אַז די מיידל איז ביכולת צו אָפּנייגן פון דעם מוסטער פון טראכטן. וויי, רובֿ פון אונדזער זעלנער: בלויז אַ געצייג צוגעשטעלט דורך דעם אַרטיקל.
  מיראבעלא האט װײך געזאגט:
  - זיי זענען קלוג, געבילדעט און זייער ערודיט! מע דאַרף ניט זאָגן שלעכטס וועגן מײַנע חבֿרים. זיי אַלע האָבן דורכגעקאָכט אַ גוטע שול!
  - מלחמה איז אַ גוטע שולע, אָבער אויב איר מאַכן אַ גרייַז, איר וועט נישט קענען צו נעמען די יגזאַמז! - די עמפּרעסס איז געשטאנען קאַפּויער, לינגגערינג צו אַ גאַרלאַנד פון פּאַליגאַמאַס ראַדיאַציע. - אין אַלגעמיין, עס זענען קיין נאַר אין אונדזער אַרמיי! דאָס איז אַ ערנסט טריינינג סיסטעם מיט גענעטיק סעלעקציע. בקיצור, מיין קליין פאָטאָ, זאג מיר, בין איך שיין?!
  Mirabela קען נישט אַנטקעגנשטעלנ זיך אַ וויץ:
  - זייער פיל, ספּעציעל אין פאנצער, זיי פינקלען אַזוי פיל, עס איז נאָר פייַן צו קוקן! עפּעס ווי אַן אלטע גריל!
  די עמפּרעסס איז געבליבן רויק און אפילו געווען צופרידן:
  - עס איז גוט אַז איר האָבן ימאַדזשאַנאַטיוו טראכטן. עס איז פיל ערגער ווען מענטשן קענען נישט שטעלן צוויי ווערטער צוזאַמען, ספּעציעל אין דעם בייַזייַן פון מאַכט! נו, אָוקיי, שיין און מילד, עס איז קיין צייט צו האָבן אַ דיסקוסיע מיט איר. כאָטש, למשל, זאָגן מיר: וואָס איז שטענדיק פעלנדיק, און וואָס מאכט מיר קראַנק אַלע מאָל!
  - קראַפט! - האט מיראבעל געענטפערט שנעל.
  די דאַמע איז געווען סאַפּרייזד, אַ גרין כוואַליע געלאפן דורך די פּאַסן:
  - וואַו! אָבער אין די באַראַקס, זיי האָבן נישט געלערנט איר דאָס! ווי האט איר טרעפן?
  - לויטן שיטה פון דעדוקציע! - האָט דאָס מיידל געענטפערט.
  ― װי אַזױ איז דאָס? קענען איר דערקלערן!? - די עמפּרעסס האָט רעפּראָדוצירט מיט איר פינגער: אַ מאַגיש פאַנטאָם, אין דער פאָרעם פון אַ כייבריד פון אַ דאַנדעליאָן און אַ קראַב, מיט אַ שווערד אין די הענט.
  אומבאַקאַנט האָט מיראַבעלע געענטפערט:
  - עס איז שטענדיק אַ מאַנגל פון מאַכט, אָבער פֿאַראַנטוואָרטלעכקייט מאכט איר קראַנק! דאָס איז אַן אַקסיאַם! אין אַלגעמיין, האַלטן די אַלוועלט אויף דיין פּלייצעס איז אַזוי שווער!
  א כייבריד פון אַ דאַנדעליאָן און אַ קראַב גראַפּאַלד מיט די פּלוצלינג ימערדזשינג געמיש פון אַ פוקס און אַ פּאָרקופּין; אין אַדישאַן צו די שווערד, עטלעכע מער ינסטראַמאַנץ זענען געניצט, פּאָנעם מער מוזיקאַליש ווי קאַמבאַט:
  - אויב איר ראַשאַנאַלי פאַרשפּרייטן פֿאַראַנטוואָרטלעכקייט, אַלץ איז נישט אַזוי שווער. די שטאַט מעקאַניזאַם איז דיבאַגד צו שליימעס. דאָס איז אַ מין פון וואַסערפאַל, טראָץ אַלע די קלאָר שנעלקייט, אַ גאָר סטאַביל סיסטעם. - האָט די קייסערין באַמערקט, שיקנדיק אַ פּולסאַר פֿון איר אויג (עס האָט גלייך שטילערהייט אויפגעריסן):
  - קאַמפּערינג די מאַכט סיסטעם מיט אַ פאָנטאַן, ווען דער טייַך שוץ אַרוף, איז פיל מער צונעמען! - האָט מיראַבעלע אַקעגנגעשטעלט, זיך געחידושט מיט איר אייגענעם מוט.
  ― טענהט זיך דאָס מײדל מיט מיר כיינעוודיק. עס איז ווי אין די פייע מייַסע וועגן פראָסטביטאַן אַליס! זי איז געװען אזוי חוצפה צו דער מלכה, אז זי האט זי ארײנגעמאכט אין געדיכטן אײז! - דער צווייטער מאַגישער פּולסאַר איז געווען נאָך גרעסער און ברייטער ווי דער ערשטער און אין דער פאָרעם פון שארפע ווינקלען.
  - פארוואס נישט האַרט הידראָגען!?
  "איך האט נישט וועלן צו מאַכן איר אַ נאַטירלעך בלאָנדע!" - אַ פאַנטאָם פון אַ כייבריד פון אַ נאַקעט מיידל און אַ ומגעוויינטלעך העל פליען גאַריק פלאַשט דורך.
  Mirabela קען נישט העלפן אָבער כיכענען:
  - זיי זאָגן אַז בלאָנדע האָט זייער אָריגינעל טראכטן!
  די מעטרעסע פון די וניווערסע ליט אַרויף אַ טוץ מער מאַדזשיקאַל פּראַדזשעקשאַנז אין אַמאָל:
  ― װי נאַריש װי אַ בלאָנדע! אבער דיין האָר איז געוויינטלעך אַ געמיש פון פערל און גאָלד! Hyperquasar! איך האף מיר וועלן זיך ווידער טרעפן! איך האָב דיך טאַקע ליב! - די ריזיגע האלאגראם האט געבליצט װי א קאמעט און איז פארשװאונדן צוזאמען מיט די פאנטאמען.
  מיראבעלא האט זיך געבויגן און געשושקעט:
  - עס איז מאָדנע, דער הערשער פון די אַלוועלט קוקט ווי אַ נאַר!
  דער הינטער-היפּער-מאַרשאַל האָט געוויפֿנט מיט איר האַנט:
  ― רעדט זי נאָר מיט אַ חוש פֿאַר הומאָר, נאָר בכלל, װאָלט איר געװען אין די שיך פֿונעם קייסער, װאָלט איר פֿאַרשטאַנען װאָס! דעמאָלט איך קען אָפּשאַצן אַ פּשוט מענטש וויץ.
  - איך באַשולדיקן איר נישט! ווען עס זענען אַזוי פילע פראבלעמען, איר טאַקע ווילן צו נאַר אַרום.
  אַנאַסטאַסיאַ האָט געשיקט אַ טעלעפּאַטיש שטופּ, זיי געענטפערט איר:
  - עס איז צייט, ווען מיר קומען צו די אַרייַנגאַנג צו די טויער, אַלץ וועט זיין גרייט!
  - צום סוף! ווארטן אויף עפּעס אומבאַקאַנט איז שטענדיק ווייטיקדיק! נערוועס צעשמעלצן! - האָט מיראַבעלע געזאָגט פאַרצווייפלט.
  ביידע גערלז (כאָטש איינער פון זיי האט שוין יקסיד פיר הונדערט סייקאַלז), באגלייט דורך אַ טוץ קאַמבאַט ראָובאַץ, טעראַפייינג מיט פופציק פאַרשידענע וועפּאַנז, כעדאַד צו די אנדערע עק פון די פּלאַנאַטערי סיסטעם. ז ײ זײנע ן באגלײ ט געװאר ן מי ט א פלאטא ן טעטראלעטן .
  . קאפיטל נומער 15 .
  די קנעכט האבן געקוקט אויף די האלב־נאקעטע מײדלעך און האבן גלײך באקומען שמיץ:
  - קוק נישט! דיין שבט איז נישט ערלויבט!
  ד י שקלאפ ן האב ן זי ך געמוז ט אויפכאפן . מאָדנע גענוג, די שטעלונג צו די יינגלעך איז געווען מער ליבעראַל. מע ן הא ט מע ן ז ײ געלאז ט דערנענטער ן או ן אנקוק ן ד י מײדלע ך מי ט ענטוזיאזם . פארשװיצט ע נאקעט ע קערפער ם האב ן געגלאנצט , ד י פול ע א ביס ל געקראצט ע בריסט ן פו ן שײנ ע מײדלע ך האב ן זי ך געשאקלט .
  דער הויפט סוחר אחמד האט געגאפט:
  - ניין עס איז נישט אַז! סתם פרויען ראנגלען, דא איז געװען בעסער מיט שװערדן. רופן דעם עלטער.
  ― ער קומט שױן!
  דער הויפּט פון דעם דאָרף פאקטיש ארויס. ע ר אי ז געװע ן אי ן א טוג א או ן הא ט געהא ט א לאנגע ר גרויע ר בארד , זײ ן פארקלעמט ע פני ם אי ז געװע ן כמע ט שװארץ . הילצערנע שיך האבן געקליקט אויף די שטײנער.
  - גרעעטינגס אַחמד! וועט איר זיין ספּענדינג די נאַכט אָדער נאָר פאָרן דורך?
  דער שקלאַף הענדלער האָט בילן:
  ― אױף אונדזער װעג! הערן, געבן מיר אַ ביסל ווייַזן, עס איז נודנע! איך טרעף ניט קיין גזלנים, און מיין האַנט פעלן די שווערד.
  דער אלטער האט א ניד געטאן מיטן קאפ:
  - װע ט אי ר זי ך קעמפ ן אדע ר לאז ן אונדזע ר פאלק ׳ װאפ ן : !
  אחמד האט א קוק געטאן צװישן די רינגעלע פינגער און באשלאסן:
  - יאָ, עס איז בעסער צו טאָן עס זיך! מאָרד אנדערן איז מער שפּאַס ווי נאָר וואַטשינג עמעצער שטאַרבן.
  דער עלטער איז געווען ינספּייערד:
  ― אַזױ װעט נישט זײַן קײן רחמנות! נאָר ביז טויט!
  דער שקלאַף הענדלער האָט געשמײכלט:
  - דאָס איז פּונקט פּילאָן. אָדער טאָן איר טראַכטן איך האָבן גענוג, עס וועט נאָר שאַטן!
  דער עלטסטער האט געקראצט די בארד:
  - פאר דעם מוזט איר באצאלן! יונגע מײדלעך קאסטן פֿון צװײ הונדערט ביז פֿופֿציק זילבערנע העלמעטן, וויי, עס איז אַ ריזיק פאָדערונג פֿאַר שקלאַפֿן! אבער מענער זענען ביליגער, פון הונדערט ביז דרייסיג, און בחורים וועלן אפילו גיין פאר צוואַנציק!
  אחמד האט איבערגעריסן:
  - דעמאָלט עס איז בעסער צו זיין אַ יינגל! געלט מוז געראטעװעט װערן.
  פילאָן איז געווען צופרידן:
  - אײער ברירה, די בחורים קאסטן כמעט גארנישט, חוץ דעם זײנען זײ א סך און ם׳איז שװער זײ צו עסן. איצט לאָמיר וואַרפן גורל.
  אחמד האט געשמײכלט.
  - נאָר פאַסטער, איך בין נישט געוויינט צו וואַרטן פֿאַר אַ לאַנג צייַט.
  ווייל אויסגעקליבענע בחורים איבער צען יאר אַלט פון די אָרעמסטע פאַמיליעס, האָט פּילאָן זיי באַפוילן צו ציען שטרוי. ווער ס'האט די קורצעסט זאל זיך שלאגן. ד י ײנגלע ך האב ן זי ך אל ץ געפיר ט װ י ס׳הא ט זי ך דערװארט ן אי ן זײע ר עלטער , טומלדיק , אבע ר מוטיק . קיינער איז נישט געווען כיטרע, דער שווערד קאַמף מוזן האָבן געווען ווי אַ שפּאַס שפּיל פֿאַר זיי. דער געווינער איז געווען אַ גאַנץ מאַסקיאַלער, טונקל-הויט יינגל פון וועגן פערצן. מע ן הא ט ארײנגעלײג ט א לײכט ע שװערד , אי ן זײנ ע הענט , או ן אײל ע אי ז געפאל ן אויפ ן קאפ . ד י קינדע ר האב ן זי ך אנגעהויב ן מי ט זי ך מי ט דע ר אנדערע ר עצה . אחמד האט זיך אויםגעקליבן א לענגערע און שװערער שװערד און האט געשמײכלט. ער איז געווען אַ גוטער שווערד און איז געווען מער ווי זיכער צו געווינען קעגן אַ יינגל וואָס, אויב ער האט קיין דערפאַרונג, נאָר געקעמפט מיט שטעקן. אָבער, אויב דער יינגל קען טאָן עפּעס מער, אַהמעד וועט נאָר זיין צופרידן מיט אים און וועט האָבן מער טשיקאַווע שפּאַס.
  ד י שקלאפ ן הא ט מע ן געגעב ן א זאפטיק ע פרוכט , װא ס הא ט געלײענ ט א בעזעם , נא ר ד י הויט ן אי ז געװע ן גראב ע או ן דינער , מע ן הא ט זי ך לײכ ט אראפגענומען . דער טעם איז פיל זיסער, עפּעס ווי מאַראַנץ, אָבער פון העכער קוואַליטעט. יאנקא האט גײםטיק באדאנקט די שדים: אז זײ האבן אים געשיקט אין א װארעמע װעלט װי דער סאָטשי ריזאָרט, װאו ער האט נישט געדארפט הונגערן און ם׳זענען נישט געװען קײן שרעקלעכע מאסקיטן. משמעות די בייַזייַן פון עטלעכע סאַנז האט אַ וווילטויק ווירקונג אויף פלאָראַ און פאָנאַ. יאנקא האט געקוקט און דערבײ סימפאטיזירט מיט דעם טיניידזשער, װאם האט געמוזט קעמפן מיטן סוחר. קען ער זיך אַנטקעגנשטעלן אַזאַ קאָלאָסוס, כּמעט צוויי מעטער הויך און נישט באליידיקטער פון גיכקייַט און אָפּרוף? דאָס איז אמת אין האָלליוואָאָד פילמס: ווי אַ הערשן, די קליין פייטערז געווינען מער אָפט. ווי אַ הערשן, אַ נעגאַטיוו כאַראַקטער: פיל העכער און ווייז מער ווי אַ positive. א מין פילם אינדוסטריע טראדיציע! אבער דאָס לעבן איז פיל האַרדער ווי האָלליוואָאָד און דער סוחר איז נישט אַזאַ אַ נאַר ווי צו קעמפן אָן זיין זיכער אין זיין אייגענע אַבסאָלוט העכערקייַט.
  עטלעכע פון די דאָרף איינוואוינער, מערסטנס קינדער, וואָס זענען געווען פריי פון אַרבעט, האָבן זיך צוזאַמענגעקומען צו באַווונדערן דעם זעלטענעם ספּעקטאַקל. עס איז נישט אַ קאַמף אָדער אַ פויסט קאַמף, עס איז אַ קאַמף ביז דעם טויט! פונדעסטוועגן, האָבן די קינדער געמאַכט געוועטן, בדרך כלל, אויף עפּעס קליין, זשוקן, היימישע אידיש, אָדער לייכטע פיזישע שטראָף, פּאַטש, אַ בריק אין די הינטן, שפּרינגען פון אַ בוים, אָדער סתם אַ פּאַטש אין פּנים. טיניידזש סלאַוועס וואָס האָבן גאָרנישט אויך געמאכט בעץ אויף פּינטשעס, קליקס און אנדערע קליין זאכן. זינט יאנקא איז געזעםן אויף א װאגן, האט קײנער נישט געמאכט מיט אים, און ער האט נישט געװאלט צוגײן צו די בחורים.
  ער האט נישט גלויבן אין דער נצחון פון אַ פּשוט דאָרף יינגל איבער אַ באָקע דערוואַקסן קעמפער, און ער האט נישט וועלן צו געוועט אויף די גרויזאַם אַכמעד.
  דער האָרן האָט געקלונגען און דער קאַמף האָט זיך אָנגעהויבן. אַכמעד האָט געוואוינט אין מינדסטער הונדערט און דרייסיק קילאָגראַמס, דאָס הייסט, דריי מאָל מער ווי דער יינגל, וואָס איז געווען פֿאַר זיין פערצן יאָר כּמעט די נאָרמאַל גרייס.
  דער סוחר האט געברומט:
  - וואָס אַ קליין דזשאַקאַל, איר ווילן שטאָל אין די ריפן.
  האָט דאָס יינגל געענטפערט מיט כבוד און מוט:
  - אונטער דײן!
  אַכמעד האָט געבראַכט און געפּרוּווט אים צו שלאָגן מיט זײַן שטיוול, אָבער דאָס ייִנגל איז געלונגן צו פּאַרירן און אַפילו אַ שלאָגן דעם פוס. אויב דער יינגל האט געהאט אַ שאַרפער שווערד, די ווונד וואָלט געווען ערנסט. דער סוחר האט געשאלטן:
  ― שקלאַפֿן מיסט!
  - פעט בויך! - האט דער יינגל געענטפערט.
  אַכמעד האָט געשלאָגן, אָבער דאָס ייִנגל האָט זיך פֿײַן אַוועקגעשפּרונגען. דע ר קלײנע ר פלעקסיקע ר קערפער , אי ז געװע ן מאביל , א חו ץ װע ן מע ן הא ט געטראג ן בלוי ז א לענדן , אי ז ע ר געװע ן זײע ר גרינג .
  אַהמעד, אָבער, איז געווען אַ יקספּיריאַנסט קעמפער; ער אריבערגעפארן סלאָולי, ריזאַנאַבלי גלויביק אַז די הינטעלע וואָלט נישט לאָזן אים. דער יינגל האָט אויסדערוויילט די בלויז ריכטיק טאַקטיק: קעסיידערדיק צוריקציענ זיך.
  עס האט דערמאנט א פעטע קאץ, וואס יאגט נאך א פלינקע מויז.
  אַכמעד האָט אַרײַנגעשטעלט זײַן שווערד, אַ ביסל אָפּגעשטויסן מיט די פֿעסן פֿון די שיך, האַלטן אַן אויג אויף זײַנע קעגנער.
  - קלײנע ר זשאקאל , דו ק װײם ט או ן זײ ט פחדן .
  האט דער בחור געענטפערט:
  ― װאָס רופֿט איר און פּושט די פּויק!
  אַהמעד אריבערגעפארן אַ ביסל פאַסטער און זיין בלייד געראטן צו רייַסן דעם יינגל ס קאַסטן. אָבער, טראָץ די דריפּינג בלוט, עס איז נאָר אַ קראַצן.
  - דו האסט געשניטן װי א מײדל!
  אחמד האט געשלאגן אין גרימצארן, מיט אזא קראפט, אז דער יינגל האט כמעט אראפגעלאזט די שװערד, געפאלן, אבער שנעל אויפגעשפרונגען.
  - איר וועט נישט כאַפּן זיך!
  יאַנק האָט געהאַט אַסאָציאַציעס אין קאָפּ מיטן באַרימטן פֿילם פּינאָקיאָ, וווּ אויך דער גרויסער קאַראַבאַס איז געלאָפן נאָכן קליין מאַן. אינעם פילם האט זיך אלעס גוט געענדיגט, די בארד איז געקניפט געווארן, קאראבאס איז פארשלאגן געווארן מיט קאנעס. דאָ האָבן די יאַנקיז געהאַט ערנסטע פּראָבלעמען, דער פּענכער, נאָך אַ קרוג מיט זייער ליבן זאַפּ, האָט זיך פּלוצעם אָפּגערעדט, אָבער איך האָב טאַקע נישט געוואָלט פאַרפירן דעם ספּעקטאַקל פונעם שלאַכט. נאָך אַלע, ווען זיי קעמפן מיט שווערדן, אַלץ קענען ענדיקן אין איין מאָמענט.
  - איך בין נישט קליין, איך קענען פאַרטראָגן עס!
  אחמד האט זיך װײטער געצויגן, דאם ײנגל, װאם איז מיד געװארן פון אנטלויפן, האט געפרואװט אנפאלן, זיך שװינגלען. ער איז געווען שנעל און פלינק, ווי עס שייך א טיניידזשער, וואס האט פון פרי קינדהייט געארבעט און פיל געלאפן פיזיש, אן געוואוסט אזעלכע יסורים ווי זיצן ביי א שרייַבטיש! . אבע ר ד י שװעםנדיק ע באװעגונ ג האב ן ארויסגעװיזן , א ן גאנצ ן מאנגל , אי ן פענסט־שול . דער יינגל האט פשוט ווייווד און שלאָגן, טריינג צו שלאָגן, אָן קיין סיסטעם אָדער יקערדיק טעקניקס. אויב ער האט אַ יקספּיריאַנסט מאַדרעך און בייַ מינדסטער אַ פּאָר פון יאָרן פון טריינינג, אַהמעד וואָלט זיין ליגנעריש מיט זיין בויך צעריסן. אבער וויי, דער בעטלער אינגל האט נישט אזא געלעגנהייט!
  דער סוחר האט געהאט עטלעכע געלעגנהייטן, צו נוצן דעם יינגל ס לייַדנשאַפט, צו דורכשטעכן זיין קאַסטן, אָדער אפילו שנייַדן אַוועק זיין קאָפּ. אבער ער האט זיך נישט געאיילט, דער גרינגער טויט פון דעם חוצפה הינטעלע איז נישט געווען א טייל פון זיינע פלענער.
  ― װאָס פֿאַר אַ זאַק! דו האלטסט אויף צו ציטשען און בילן! איצט קוק: ווי פאַקטיש וואָריערז צעהאַקן!
  - פריק! - האבן די בחורים געשריגן און באקומען א שטארקע קלאפ אויף דער אקסעלע. ד י שװערד ן אי ז גלײ ך געװאר ן שװער , או ן דע ר ײנגלע ך הא ט זי ך צעװאקסן .
  - נו, ווער איז אַ פריק! - דער סוף פון אַהמעד ס שווערד געווארן בלוטיק.
  ― איר!
  - אַזוי באַקומען מער! - האט אחמד אנגעפאלן מיט בקיאות. דער יינגל ס הענט וויקאַנד און נאָך אן אנדער באַפאַלן, ער איז ווונדאַד אין די אָרעם און דראַפּט זיין שווערד.
  די בחורים האבן געשריגן. די טיניידזש שקלאַף געפרוווט צו לויפן אַוועק, אָבער צוויי שפּיז געדריקט אין זיין קאַסטן:
  ― װוּ איז דאָס שאַקאַל־קאַלב!
  אחמד איז אויפגעשפרונגען און האט געשלאגן דעם יינגל מיטן פלאך פון זיין שווערד אין קאפ:
  ― נו, איך האָב זיך באַרויִקט!
  יאנקא האט געגאכט, װען דאם ײנגל איז געפאלן, האט אים אויסגעזען, אז ער איז דערהרגעט געװארן. דערזעענדי ק א ז דע ר ײנגל ס קאפ , הא ט ע ר געהא ט א בליצ ן פו ן האפענונג , א ז אפש ר זא ל דע ר סוחר , לאז ן דע ם יונג ן גלאדיאטי ר אומבאוואוסטזיניק , או ן דא ן װע ט ע ר זי ך אומקומע ן .
  אבער משמעות רחמנות איז נישט געווען טייל פון אַהמעד ס נאַטור.
  ― נו, קיצל אים!
  א וואָריער פון די סוחר ס דיטאַטשמאַנט האט ארויס אַ פאַר-צוגעגרייט שפּיז פון די פייַער. ער איז צוגעגאנגען צום אומבאוועגלעכער קערפער.
  ― נו, קום, װאָס ביסטו װערט!
  דער וואָריער האָט זיך אַ נײַד געטאָן, אויסגעהאַלטן דאָס שפּיז, און דאָס הייסע אײַזן האָט געברענט דעם יינגלס נאַקעט פּיאַטע.
  דער יינגל האט געשריגן מיט אַקוטע ווייטיק און געפרוווט צו שפּרינגען אַרויף. אחמד האט אים א זעץ געטאן אין פנים:
  ― װוּ איז דאָס שאַקאַל־קאַלב!
  דער יינגל איז געפאלן און די זעלנער האבן אים אנגעכאפט ביי די הענט און די פיס. אַחמד האָט גענומען דאָס שפּיז אין די אייגענע הענט און מיט פאַרגעניגן פאַרברענט דעם טיניידזשער'ס אַנדערע פּיאַטע מיטן הייסן שפּיץ. ער האט געשריגן, פרובירט צו אנטלויפן. ד י איבעריק ע ײנגלע ך זײנע ן געװאר ן שטיל , אבע ר האב ן צוגעקוק ט א ן אויפהער . זיי אליין האבן מורא געהאט צו ווערן געמוטשעט, אבער עס איז געווען אזוי אינטערעסאנט צו קוקן אויף די יסורים פון א גלייכגילטיג. עס איז נישט פֿאַר גאָרנישט אַז אַזוי פילע מענטשן שטענדיק קלייַבן פֿאַר טויט שטראָף אָדער פלאָגינג.
  - נו , פארװא ם װײם ט אי ר ! עס איז זייער שיין! איז עס נישט! - האָט אַחמד אַרײַנגעטאָן דעם שפּיץ אונטערן אָרעם פֿונעם ייִנגל. עס האָט געשמעקט ווי געפּרעגלט פלייש. אָבער, דער שפּיץ קולד געשווינד. דער קריגער האט איבערגעגעבן דעם סוחר א שטורקעלע. ער האט געבראכט דעם פייַער צו די טונקל האָר אויף דעם יינגל 'ס קאָפּ, און עס אנגעהויבן צו טשאַר.
  ד א הא ט דע ר עלטערע ר שוי ן ניש ט געקענ ט פארהאלטן :
  - גענוג!
  ― װאָס איז גענוג?! - האט אחמד בילן.
  - מיר האָבן מסכים געווען, אַז איר וועט אים פּשוט הרגענען, אָבער וועגן פּײַניקונג האָבן מיר נישט געהאַט קיין הסכמה!
  ― אָ, אַזױ איז דאָס! איר 'רע ווערינג נאָך פינף זילבער העלמעץ פֿאַר די שפּאַס. - דער סוחר האָט געוואָרפֿן געלט צו פּילאָן. ער האָט זיי זשעדנע אָנגעכאַפּט און געמורמלט:
  - אפשר צען ?
  - איר ווילט צו פיל! כאטש אט איז וואס... - האט א געדאנק געבליצט אין קאפ פון אחמד. - איך נעם מיט מיר דעם שקלאַף. ער וועט זיין מיין וויפּינג יינגל. ווי באַלד ווי עפּעס סטאַרץ צו בייַסעניש אָדער איך בין אין אַ שלעכט שטימונג, איך וועט אַנליש מיין שטורעם אויף עס. צי איר פֿאַרשטיין?
  האָט דער עלטער געענטפערט:
  - אין אַלגעמיין, איך טאָן ניט זאָרגן צי איר טייטן אים אָדער ער וועט זיין דייַן! און געלט איז קיינמאָל יבעריק! דורך דעם וועג, דער יינגל ס נאָמען איז מוק, סימבאַליקאַלי, עס מיטל אַז ער איז געבוירן פֿאַר מאַטערן!
  ― לאָמיר מאַכן מעל, גוט מעל! - האט אחמד זיך דערפריידט, געלעקט די ליפן. - נו, גרויס, בינדן אים צו די רעשט פון די יינגלעך.
  יאנקא, כדי נישט צו זען די פײניקונג, איז אראפגעשפרונגען פון װאגן. די פיס זײנען נאך נישט געװען אין גאנצן געהיילט, און ער האט זײ אײנגעװיקלט מיט שמאטעם. עס איז געווען אַ ביסל ווייטיקדיק צו גיין, אָבער דער ווייטיק איז שוין געווארן באַקאַנט. ליידן איז די טאָכטער פון שקלאַפֿערייַ, און די זייער ערשטער און שטאַרק!
  דערהערענדיג אז מען נעמט אוועק, האט ער נישט געוואוסט צי ער זאל זיין פרייליך צי טרויעריג. נאָך אַלע, זייַענדיק דער כייפעץ פון פּאַמעלעך פּייַניקונג איז ניט בעסער ווי שטאַרבן גלייך. ספּעציעל אויב אין דעם אַלוועלט נאָך טויט עס איז ניט בלויז גענעם!
  ווען איר באַפרייַען דיין פּענכער, דיין נשמה ווערט לייטער און איר פילן פיל מער פריילעך. נו, עס איז בעסער צו בלייבן שטיל פֿאַר איצט, אַנדערש איר וועט האָבן צו קרעכצן אונטער פּייַניקונג!
  די קאַראַוואַן האָט זיך ווידער באַוועגט: די אויסגערוהטע שקלאַפֿן זײַנען געגאַנגען פֿריילעכער. בלויז דער מוק האט געהאט א שװער צײט, די פים זײנען געװען פארדעקט מיט גרויםע בלעך און ער האט געמוזט גיין אויף די פיס. דאס בחור האט זיך אבער געהאלטן און אפילו פרובירט צו שמייכלען טראץ זיינע וואונדן. יאנקא האט תיכף געפילט רעספּעקט פאר אים. אין אַלגעמיין, מוט איז שטענדיק געווען וואַליוד. אַמאָל, ווען זיי זײַנען געווען אין שול, איז געווען אַן עסיי אויף אַ פֿרײַער היסטאָרישער טעמע: ער האָט אָנגעשריבן עטלעכע בלעטלעך וועגן סטענקאַ ראַזין. דערצו, מיט גרויס רעספּעקט, ונטערשטרייַכן אַז סטעפּאַן האט נישט הינדל אויס, אַפֿילו ווען ער איז עקסאַקיוטאַד דורך קוואַרטערס. ע ר הא ט זי ך א װיצ ט ביז ן ענדע , געשמײכלט , אנגענומע ן דע ם װײטיק ן טויט , װ י א אנגענעמע ר פּאַסירונג. דער מלמד האָט טאַקע ניט געפֿעלט זײַן עסיי.
  - סטענקא ראזין איז נאר א באנדיט! - האט זי א געשרײ געטאן.
  - מענטשן וואָלט נישט נאָכפאָלגן נאָר אַ באַנדיט. צי מען שרייבט לידער וועגן נבלה? סטענקא ראזין האט געװאלט מאכן א פשוטן פויער און האנטװערקער: א װערדיקער מענטש. דו ביסט אַ געוועזענער שקלאַף ― אַ פֿרײַער קאָזאַק, נישט קײן בהמה! נאָך אַלע, דאָס איז אמת אַז ראַזין האָט אָפּגעמאַכט די מעמדות און באַפֿוילן יעדן איינעם צו גלייכן! בלויז אַ באמת פריי מענטש קענען מאַכן עפּעס און מאַכן שיינקייט. כאט ש ע ם זײנע ן געװע ן סריפ ע ארטיסט ן או ן דיכטער ! און בעשאַס די פינצטער מיטל עלטער זיי באשאפן מייַסטערווערק. אבער וועט איז וועט! אין די וססר האָט גאָרבאַטשעוו געגעבן די מענטשן פרייהייט, די געלעגנהייט צו קוקן אויף נאַקעט פרויען, לייענען היטלער, אויסשרילן די פּאַרטיי, זען גוט האָלליוואָאָד פילמס און, וואָס איז ספּעציעל פייַן: קאַרטאָאָנס. נאָך, ביז איצט, די יו. עס. טראגט בעסער בלאַקבאַסטערז ווי אין רוסלאַנד. דאָס איז אַ פאַקט, און ניט בלויז אין טערמינען פון ספּעציעל יפעקץ. האָלליוואָאָד פילמס עפעס האָבן מער טיף און אַנפּרידיקטאַבאַל פּלאַץ, מער פאַרביק און וועריד פייץ, און עפּעס אַנדערש ילוסיוו וואָס דיסטינגגווישיז רובֿ רוסיש אָנעס. אפֿשר דאָס איז מער גוטהאַרציקייַט, טראָץ דעם בלוט! אָבער אין דער סאָוועטישער צײַט זײַנען געווען גוטע קינדער־פֿילמען. יאַנקאַ האָט ספּעציעל ליב געהאַט מלחמה־פֿילמען, וווּ קילע קינדער ווי ער צעשלאָגן דערוואַקסענע פאַשיסטן, ווײַסע וועכטער און בורזשואזע! ווי טשיקאַווע און מאָדנע עס איז! אין די USA עס זענען אויך פילמס מיט קינדער העלדן, אָבער עפעס עס זענען ווייניקערע פון זיי, און עפּעס פעלנדיק. אפֿשר איז דער געדאַנק פּאַטריאָטיש. איז מעגליך צו געדענקען אמווייניגסטנס איין אמעריקאנער פילם וועגן דער צווייטער וועלט מלחמה, וואו קינדער צעברעכן און הרגענען פעקלעך דייטשן? אָדער אפילו וועגן די יידל מלחמה פון אברהם לינקאָלן. מארק טוויין איז בלי ספק אַ גרויס שרייַבער, אַרייַנגערעכנט אַ קינדער 'ס שרייַבער, אָבער ער קיינמאָל דעוועלאָפּעד די בילד פון אַ קינד וואָריער. אַרקאַדי גיידאַר: עפּעס אין דעם ריכטונג, אָבער נישט גענוג. טאָמער אויב ער איז נישט געשטארבן אין 41', די בילד פון אַ קינד וואָריער וואָלט זיין ווייַטער דעוועלאָפּעד. בלויז איין רוסיש שרייַבער איז געווען ביכולת צו אַנטדעקן דעם בילד פון אַ קינדער וואָריער! יאַנקאַ לייענען עס אויף די אינטערנעט. ווונדערלעך און זייער קיל! עס איז נאָר מאָדנע אַז זיי טאָן ניט אַרויסגעבן אַזאַ אַ פאַסאַנייטינג באָכער! כאָטש עס קען נאָך זיין ארויס. זיי האבן נישט וועלן צו אַרויסגעבן די האר און מאַרגאַריטאַ, אָבער דער ראָמאַן איז געווארן דער בעסטער און מערסט פאָלקס פון אַלע וויסנשאַפֿט בעלעטריסטיק ווערק. עס איז אפילו געלערנט אין שולע ווי אַ קלאַס אַסיינמאַנט. אָבער, יאַנקאַ לייענען די האר און מאַרגאַריטאַ פֿאַר די ערשטער מאָל ווען ער איז געווען פינף יאר אַלט. דער ראָמאַן האָט געמאַכט אַ שטאַרקן רושם אויפֿן קינד. אָבער, עס איז נאַטירלעך: אַזאַ אַ ווערק איז צו מיסטיש פֿאַר זייַן צייַט. דעמאלט , אי ן פאר־מלחמהדיק ן סאװעטיש ן רוסלאנד , אי ז אטעאיז ם געװע ן אגרעסיװע ר װ י אלץ . די גרייס פון דער געזעלשאפט פון קריגערישע אטעאיסטן: איז איבערגעשטיגן צען מיליאן מענטשן, אויב א קאמוניסט איז אנגעקומען אין א דינסט, איז ער תיכף ארויסגעווארפן געווארן פון דער פארטיי, וואס האט אויטאמאטיש געפירט צו ארעסט! און דאָ איז דער גרויסער שׂטן זיך: גיין אַרום מאָסקווע און באַשליסן דעם גורל פון מענטשן. און דער געוואלדיקער נ.ק.ו.ד. איז אינגאַנצן קויכעס קעגן וואָלאַנד און זיינע משרתים! אַוואַדע. אַ גרויסער פּאַטש אין פּנים פונעם סאָוועטישן רעזשים. אין דערצו, די מוסקאָוויטעס זיך, די איינוואוינער פון דער הויפּטשטאָט, אַן יגזעמפּלערי סאָוויעט שטאַט, זענען געוויזן ווי זשעדנע, שטאָלץ, זיך-אינטערעסירט, אָן שווער אַרבעט און יקערדיק אָרנטלעכקייַט. אָבער דאָס איז נישט דאָס בילד פֿון דעם סאָוועטישן מענטש, וואָס אַגיטפּראָפּ האָט געשניטן. די פאליציי זענען הילפסלאז, די באלעבאס זענען שיכור, די חברה איז אן געוויסן און זשעדנע! און דאָס איז אין דער הויפּטשטאָט אונטער דער קלוג פאַרוואַלטונג פון סטאַלין.
  פֿאַרשטייט זיך, אַז בולגאַקאָוו האָט פֿאַרווייכערט עטלעכע זאַכן. באזונדער ם הא ט ע ר באװיזן , דע ם פסיכיאטרי ש שפיטאל , װ י א פארצײכנטע ר אינסטיטוציע , װא ו יעדע ר פאציענט , ליגט , אי ן א באזונדער ן צימער , מי ט א רעגנדל , או ן ד י באפעלקערונ ג זײנע ן העפלעך , א ס ך פו ן ז ײ שיינע . למעשה איז א שפיטאל נפש א שרעקליכע אינסטיטוציע, ער איז ערגער ווי א טורמע. שרעקליכע שמוץ און געשטאנק, איבערפולטע צעלן, שייגעץ, גרויזאמע און סאדיסטישע אָרדערס! מאכלים: נאך ערגער ווי אין תפיסה, ווייל די ראציאנאלע גנבענען אלע און איינעם. די פירמע איז אויך ערגער, עס זענען דא אסאך געוואלדיקע קרימינאלן און מאניאקן, און אפילו נארעס, מארונים, סטשיזאפרעניקעס. מען מוז זאגן אז רוב טורמע לעבן לויט די פאלגנדע באגריפן: קיין כאַאָס, די סעלז זענען ציכטיק, די געפאנגענע זיך האַלטן ריינקייַט, זיי זענען אפילו יקוויפּט מיט ראַקינג טשערז, איר קענען ינסטאַלירן אַ טעלעוויזיע, און אויב איר האָבן די געלט, מאַכן אייראפעישער קוואַליטעט ריפּערז. עס איז פיל ערגער אין אַ גייַסטיק שפּיטאָל, ווייַל אַ נאַר קענען פּישן אָדער גיין צו בעט און איר אַלע שמעקן אים. אויסערדעם, אין טורמע: זיי טאָן ניט אַרייַנשפּריצן איר מיט פּסיטשאָטראָפּיק דרוגס, אָבער אין די סייקיאַטריק שפּיטאָל? פאַרשידן מיסט, פון וואָס עס איז זייער שלעכט, אַלץ כערץ, פאַקטיש ווידדראָאַל אַקערז, ווי אַז פון אַ גאַנץ מעדיצין נאַרקאָמאַן. און עס איז זייער שעדלעך פֿאַר געזונט, די האַרץ, לעבער און קידניז ליידן, און ממש אַלץ! ניין, עס איז טאַקע בעסער צו גיין צו טורמע! בולגאַקאָוו באשרייבט נישט די טורמע, אָבער דיפּיקטיד די גייַסטיק שפּיטאָל אין ראָזעווע טאָנעס. פארוואס האט ער דאס געטון? מן הסתם ניט נאָר ווײַל ער האָט מורא געהאַט פֿאַר צענזור, נאָר האָט געגלייבט, אַז די סאָוועטישע רעגירונג איז אַ סך שענער, מענטשלעכער און ליכטיקער ווי זי איז טאַקע געווען. אַלעמען וויל צו גלויבן אין די בעסטער, פילע סאָוויעט שרייבערס האָבן געגלויבט אין קאָמוניזם און פאַרווייכערט די נעגאַטיוו מאַנאַפעסטיישאַנז פון לעבן. אדער מיינסטו אז גאידאר האט נישט געוואוסט וואס איז קאלעקטיוויזאציע? איך האָב געוואוסט, אָבער איך האָב מורא! אָבער: אַחוץ די יקסידיז וואָס זענען באגאנגען, דער עצם געדאַנק פון קאָלעקטיוויזאַטיאָן איז געווען ריכטיק און רובֿ פון די פּויערים געשטיצט עס. זיי האָבן געגלויבט אין דער בעסטער און ליב געהאט סטאַלין. איך ווונדער ווי בולגאַקאָוו זיך באהאנדלט סטאַלין? נאָך אַלע, סטאַלין געראטעוועט אים פון די ברוטאַל רעפּריזאַלז פון די נקווד, און אַפֿילו ערלויבט בולגאַקאָוו ס פּיעסעס צו זיין פילמד אין קינאָס. . אבער עס זענען אַזוי פילע טויגעוודיק שרייבערס וואָס זענען דערשאָסן אָדער פאַרפוילט אין לאגערן. אין אַלגעמיין, אויב איר האָט אַוועקגענומען פון בולגאַקאָוו דעם בעל און מאַרגאַריטאַ, קיין איינער וואָלט וויסן אים איצט (אַחוץ אַ ענג קרייַז פון ספּעשאַלאַסץ).. אויב איר לאָזן אים בלויז די בעל און מאַרגאַריטאַ, דעמאָלט אַלעמען וואָלט וויסן!
  אָבער, יעדער שרייבער האט זיין אייגענע מייַסטערווערק, ווי: די דריי מוסקעטעערס פון דומאַס (און דאָס איז, די פאקטן, זיי געהאָלפֿן אים שרייַבן זיי), אָדער קאָנאַן דויל ס שערלאַק האָלמעס. עס איז מער שווער צו ידענטיפיצירן אַ לידינג ראָמאַן פון די פּראָליפיק דזשולעס ווערנע, אָבער עס איז רובֿ מסתּמא צוואַנציק טויזנט ליגז אונטער די ים, ווי עס איז מערסט אָפט פילמד. אויף די אנדערע האַנט, נאָך דזשאַקי טשאַן שטערנקלאר אין די בלאַקבאַסטער "אַרום די ליכט אין אַכציק טעג," טאָמער די אַרבעט געווארן דער פירער אין די קעסטל אָפיס. עס איז בעסער נישט צו אָנרירן די מאָדערן שרײַבער, קיין איין ריז איז צווישן זיי נישטאָ. אין דערצו, אָריגינעל געדאנקען זענען מערסטנס ויסגעמאַטערט, און כּמעט יעדער שרייבער קענען זיין אָנגעקלאָגט אין פּלאַגיאַט. אן אנדער ענין איז געווען סוף ניינצנטן - אנהייב 20טן יארהונדערט, ווען מען האט אויסגעדרייט פרישע בתולה ערד פון ליטעראטור. יאָ, עס זענען געווען ריזן, אָבער איצט זיי זענען קראַשט, און בלויז איינער איז מער אָדער ווייניקער פּאַסיק פֿאַר די דעפֿיניציע פון גרויס!
  איבער יאנקא איז געפלויגן א שידוך, גרויס װי א קראן. איינער פון די בויגן האט אויף איר געשאסן און זי געשלאגן. דער יינגל האט אכטונג געגעבן; דער שוטער האט כמעט נישט געצילט. א שנעל שאָס ינדיקייץ גוט טריינינג און אַ פּלאַץ פון דערפאַרונג. דאס מיינט אז מען דארף דאס נעמען אין חשבון אויב ער באשליסט אוועקצולויפן. אבער וואו?
  אחמד האט אויפגעהויבן זײן פערד און ארויםגעפארן און געשריגן:
  - נו, איז די שפּיל גרייט?
  - איך וועל טאָן עס אין אַ שעה, האר! - האט יאנקא אויסגערופן.
  ― אַזױ קוק, מײַן טײַערע! אױב דו קענסט עס ניט באַהאַנדלען, װעל איך דיר אַזױ שטאַרק שמיץ, אַז... ― האָט דער סוחר ניט פֿאַרענדיקט. ער איז צוגעקומען צום םוק, האט ער געשלאגן דעם ײנגל מיט א שטעכלער בײטש.
  - וואָס אַ קליין שאַקאַל, מיין גוף ייַנוויקלען! - און ווידער דער קלאַפּ.
  יאנקא האט געטראכט, פארװאם זאל ער זיך נישט קריגן, אויב דער דאזיקער בחור װאשט זיך קײנמאל נישט? אפילו פון דער ווייטנס שפירט מען ווי עס שטינקט. עס שטינקט ווי ממזר. שקלאַף יינגלעך זענען אפילו פיל קלינער.
  עס איז עקלדיק צו היטן, אָבער צו שטיין אַרויף און ינערווין מיטל צו באַקומען שלאָגן זיך. אוי , װ י לײכ ט אי ז ארײנפאל ן אי ן עקזעקוציע : שװײג , שטיל , שטיל !
  אַ גליק, װאָס איז פֿאָרגעלאָפֿן אַ פּוכיק חזיר און דאָס האָט אָפּגעטאָן דעם סאַדיסט. דער מוק האט מיט שװער־ קײט געכאפט דעם אטעם, אבער נישט אויסגעשריגן. דאם פנים איז געװארן א ביסל בלײך, די אפגעשניטענע הויט: דינע שטראםן בלוט האבן אראפגעלאזט. דע ר סוחר ה הא ט געהא ט א ספעציעלע ר בײטש , מי ט שטאל ן שטערן : ע ר הא ט געריסן , הויט , פלײש .
  יאנקא האט געמײנט, אז ם׳איז נאך גוט צו לעבן אין א ציוויליזירטן לאנד, װאו מען האט נישט געשלאגן קינדער פאר קלײניקײטן. אי ן צארישע ר צײ ט אי ז נאטירלע ך געװע ן ד י רוט . אמת, מיט דער צײַט האָבן זיי ווייניקער און ווייניקער געשפּאַקן! קינדער אונטער דער סאָוועטישער הערשאפט זענען געווען אַ פּריווילעגיע קלאס, מען האָט זיי רחמנות געהאַט, שטראָפן איז פאַרבאָטן געוואָרן אין שולן. דער אמת אונטער סטאַלין: זיי אנגעהויבן צו מייַכל מענטשן פיל שטרענגער. זיי אפילו געוויינט פּייַניקונג, אָבער דעמאָלט ליבעראַליזיישאַן געקומען ווידער. אפֿשר אַפֿילו פֿאַרקערט, ס'איז נישטאָ קיין דיסציפּלין אין שול, גאַנץ אומפֿאַראַנטוואָרטלעכקייט. אָבער, ווען איר זיך זענען פלאָגד, איר עפעס טאָן ניט טאַקע ווילן צו ונטערטעניק אנדערע צו פלאַגינג. ניט פֿאַר גאָרנישט די מערסט קאַנווינסט פּאַסיפיסץ זענען די וואס געקעמפט און געזען דעם טויט פון זייער קאַמראַדז!
  איך ווונדער וואָס איינער פון די פּאַסירונג ביכער וואָלט האָבן געטאן אין זיין אָרט. וואָלט איר אַרויסרופן אַהמעד צו אַ קאַמף?
  דאס הייסט זיך שטארבן. אָדער ווי אין אַ פייע מייַסע: אין אַ קריטיש מאָמענט, אַ גרויס סאָרסערעסס אָדער וואָריער. דער עמעס שלאַכט הייבט זיך, ווו דיין קעגנער איז שוין אַ פּאַטעטיק וואָרעם.
  לעבן איז פיל מער קאָמפּליצירט. נאָך אַלע, וואָס כאַפּאַנז מיט אים איז נישט אַ בלאַקבאַסטער. און ער איז נישט ביכולת צו צעוואָרפן די גאַרדז אַליין אָדער שטעכן דעם פירער. אַזוי איר האָבן צו זיין שטיל און פאַרטראָגן. איצט, אויב איר געדענקען די אַנאַלאַדזשיז, דעמאָלט וואָס עטלעכע העלדן טאָן אין די מיטל עלטער. איינער וואָס איך געדענק האָט באַהאַנדלט, דורכגעפירט אָפּעראַציעס און אַלץ האָט זיך וואונדערלעך אויסגעאַרבעט פאַר אים. אן אנדער איז אריין אין די רויאַל דינסט, געמאכט אַ קאַריערע, דער דריט איז געווארן אַ פּיראַט, דער פערט ...
  אָבער, דאָס זענען אַדאַלץ. עס איז שווערער מיט קינדער! ערשטער פון אַלע: איר דאַרפֿן צו פאַרהיטן צו זיין אַ פארשטייער פון עטלעכע איידעלע משפּחה. וויי, ער פאַרפאַלן די ערשטער קייַלעכיק! סטופּט צו דער מדרגה פון אַ שקלאַף! אן אנדער וועג איז צו נוצן מאָדערן וויסן.
  נו, ער פרובירט שוין דא עפעס טאן. עס זענען עטלעכע שיין לייַטיש שאָך שטעלט וואָס זענען וועגן צו זיין גרייט, און חוץ דעם, ער קענען אויסטראַכטן פילע מער שפּילערייַ. אין אַלגעמיין, אויב איר זענט אַ פריי מענטש, איר קענען ווערן רייַך פון דעם. אמת, פיל דעפּענדס אויף גליק דאָ, אויב שאָך איז פאָלקס אין אונדזער וועלט, וואָס זאָל ניט זיין: עס איז עפּעס סופּער וועגן אים. עס איז אמת אַז עס איז נישט שלעכט צו באַקומען אַ מאָנאָפּאָל אויף די פּראָדוקציע פון שאָך, אַנדערש פּראַפיץ וועט פאַלן. איר קענען אויך פּרובירן עס מיט קאָסמעטיקס, דאָ טאָמער פרויען טאָן ניט נאָכגעבן אין דעם. אָבער, אפילו דאָ איר דאַרפֿן צו זיין אַ פריי מענטש. און עס איז בעסער צו באַהאַלטן דיין סקילז איצט. אין אַלגעמיין, מער אָפט אין דער פאַרגאַנגענהייט, העלדן פון היסטארישע אַדווענטשערז אַקטאַד מיט ברוט קראַפט. דאָ, פון קורס, די מאַכט און פאַקטיש קייפּאַבילאַטיז פון ספּעציעל פאָרסעס זענען זייער יגזאַדזשערייטיד. זענען נישט פילע קאַסעס ווען אויסגעקליבן פייטערז זענען געשלאגן דורך פּשוט גאַס כוליגאַנס? לייַטיש! אַזוי עס איז נאַיוו צו טראַכטן אַז איינער ספּעציעל פאָרסעס זעלנער קענען טייטן אַ הונדערט טריינד פייטערז מיט שווערדן. יאַנקאַ איז געווען גרייט צו געוועט אַז אַ געזונט-טריינד און יקספּיריאַנסט אלטע רוימישע גלאַדיאַטאָר קען טייטן כּמעט קיין מיטגליד פון דער אַלף ספּעציעל גרופּע מיט שווערדן. און, די סופּער מאַכט פון ספּעציעל פאָרסעס איז אַ מין פון פּראָפּאַגאַנדע קליטש. סופּערמאַן קאָמפּלעקס! כאָטש דאָס איז נאָר אַ פּראָסט פּראָטעין גוף, און אָפט שיקער אין דעם! עס זאָל אויך זיין אנגעוויזן אַז פייטינג ווערט נודנע! וואָס אַנדערש קענען איר טראַכטן פון? אַ אָטאַמאַטיק מאַשין פּונקט ווי אַז, איר קענען נישט אויסטראַכטן עס, עס איז יידל אַרבעט. יאָ, פון קורס, אַ סימפּלער קאַנאָן: איר קענען מאַכן און פּראָדוצירן שיפּס. אָבער וואָס וועט דאָס געבן? א ן אומגעהערטע ר מלחמ ה װע ט זי ך אנהויב ן , שטרײמ ן בלוט , װע ט זי ך פארגאס ן . און ער וועט נאָך בלייבן אויף דער קייט. איך האָב זיך דערמאָנט אין די אַדווענטשערז פון גולליווער, ווי ער געפֿינט דעם מלך פון די ריז צו פּראָדוצירן שיפּס, אָבער דער מלוכה האָט זיך אָפּגעזאָגט. וואָס אַ קלוג באַשלוס! אין אַדישאַן, חוץ ביקס, עס זענען אַ פּלאַץ פון אנדערע געפערלעך יקספּלאָוסיווז. Brr! עס איז נישט אַ גוטע געדאַנק צו אָנהייבן אַ געווער ראַסע. אַ שאָד, אַז ער האָט, למשל, נישט דעם עליקסיר פֿון אייביקער יוגנט, בשעת די מענטשן פֿון זײַן תּקופֿה ווייסן נישט, ווי אַזוי צו טאָן דאָס אַליין. אפֿשר פּראָדוצירן מוזיקאַלישע אינסטרומענטן? אָה אַז ס אַ געדאַנק, אָבער ערשטער געווינען פֿרייַהייט!
  עס זענען צוויי וועגן דאָ: לויפן אַוועק אָדער קערי טויווע מיט די באַזיצער. דער ערשטער וועג איז טעמפּטינג, אָבער ריזיקאַליש, די רגע, אויף די פאַרקערט, איז נישט זייער דיזייראַבאַל, אָבער מער רעאַליסטיש און זיכער. אָבער, אַ פּלאַץ דעפּענדס אויף דעם מענטש. אויב אַחמד האט אפילו אַ פּיצל געוויסן?
  שוועמלעך רעגן אנגעהויבן צו פאַלן. די זון האט ווייטער געשײנט. דאָ איז יאַנקאַ געווען דער ערשטער צו זען אַ היגע רעגנבויגן. ע ס אי ז געװע ן א ס ך רײכער , ליכטיקער , פארשײדענער , װ י א ערדישע . די גאַנץ נומער פון שיידז וואָס זענען בנימצא איז געווען ינקרעדאַבלי גרויס.
  אפיל ו ד י קנעכט , װא ס האב ן זי י דערזע ן , האב ן ז י באװאונדער ט מע ר װ י אײנמאל . ד י ײנגלע ך האב ן געפרואװ ט לאכ ן או ן באקומע ן א בײטש .
  יאנקא האט געפרעגט דעם שומר:
  ― װאָס איז דאָ אומגלויבלעך שײן, װען עס רעגן?
  האט דער שוחט געענטפערט:
  ― װאָס גײט מיר אָן? דאָס טוט נישט מאַכן מיין בייַטל קיין כעוויער! נאָר גאָט פאַזדזשאַראַ פּלייינג!
  - וועלט געזונטהייט ארגאניזאציע?
  - פאַזשאַראַ אָדער פאַזש! דיאַטי פון קליין ליכט. אַזוי לייכטזיניק און גאַנץ שוואַך!
  יאנקא האט געשריבן:
  - װעמען האט איר מער ליב?
  האט דער שוחט געענטפערט מיט התלהבות:
  - אַוודאי גאָר! ער איז אַ זייער שטאַרק גאָט! פּאַטראָן פון וואָריערז! ס'איז אויך דא אַן אמתער סעטער, אָבער ער האָט טאַקע ליב בלוטיקע קרבנות! צו געווינען, איר דאַרפֿן צו טייטן צו פילע סלאַוועס! און סלאַוועס זענען ווערט און עשירות!
  יאנקא האט מסכים געווען:
  - אַ מענטש פון העכסטן ווערט!
  - דער מענטש איז אַ באָכער! ווי פיל איר קליין באָכער טאָן ניט פֿאַרשטיין! א פּאַטעטיש קליין מענטש.
  - און דער סולטאן ?
  דער מערסענער האָט געהויבן מיט זײַן שפּיז:
  ― שװײַג, נעבעכדיק, אָדער מיר װעלן אַלע אײַנשלאָגן װערן!
  יאנקא האט אויסגערופן מיט פײכטיקער מורא:
  ― אַװדאי שװײַג איך, אָ גרױסער!
  ― װער איז גרױס?
  - אַוודאי איר!
  דער מערסענער האָט אָנגענומען אַ שטאָלץ האַלטנ זיך:
  - איך בין דער גרעסטער אין דער וועלט.
  דער סוחר האט א רוף געטאן צום שוחט:
  ― װאָס האָסטו געזאָגט?
  ער האט תיכף געקרימט:
  - כ׳האב א װיצל געטאן, אײגנטימער.
  ― איך האָב פֿאַרשטאַנען װאָס איר מײנט! - איז אחמד ארויף צוגעשפרונגען צום שוחט און אים געשלאגן מיט זײן בײטש. ער איז פון פחד אפגעפלויגן פון פערד. ע ר הא ט זי ך געקראכ ט , אויפגעהויב ן שטויב , אבע ר גלײ ך אי ז אויפגעשפרונגען :
  ― איך פֿאַרשטײ אַלצדינג, מײסטער!
  - באקומען?
  - יא ! אַראָפּ צו דער קלענסטער דעטאַל!
  - נו, זעצט זיך אײדער איך בינ דיך צו דער בהמה.
  דע ר םארציאנ ד אי ז מי ט עטלעכ ע שװעריקײט ן ארויפגעקראכ ן , בײ ם קרעכצן , או ן אפנים , אראפגעקלאפ ט ד י קידניז . יאנקא האט געהאט א שװער צײט אפצוהאלטן זײן געלעכטער: ער האט נישט געהאט גענוג צו מאכן נאך א שונא.
  אחמד איז צוגעפארן צום בחור:
  - נו, ווי איז די שפּיל גרייט?
  - איך שנייד אויס די לעצטע פיגור!
  - אָוקיי, דער נאַר האָט מיר אַמיוזד, איך בין נאָך גוט און מוחל דיר!
  יאנקא האט געענטפערט מיט קענטיק עניוות:
  - א דאנק אייך!
  אַהמעד איז געווען צופֿרידן מיט דעם, אָבער ער האט שטרענג געזאגט:
  - רוף מיך נישט בפרט פאר אלעמען, האר. דאָס איז אַן אַפּעלירן צו די סולטאַן. רופן מיר בעל, אָדער בעסער נאָך, הער.
  ― איך פֿאַרשטײ, הער!
  - דאָס איז ווונדערלעך! ווען איך אָנקומען ווייַטער מאָל די שפּיל זאָל זיין גרייט!
  ― איך װעל פּרוּװן!
  דער יינגל איז צוריק צו דער אַרבעט: אין דעם מאָמענט ער איז געווען אינטערעסירט אין צי ער וואָלט זיין דער היגע מייַסטער אין די שפּיל אָדער נישט. שאך האט געהאט אירע ריזן, למשל גרעקא, פילידור, מארפי, קאפאבלאנקא, פישער, קאספאראוו. איצ ט האב ן געשמײכל ט שאכ ס או ן גרעםער . די מערסט אַבסאָלוט מייַסטער איז די קאָמפּיוטער. אָדער מער גענוי, אַ שאָך ראָבאָט! אנדערע גרויס טשאַמפּיאָנס: זענען געווען פאָרויס פון זייער צייט אין עטלעכע וועג. פֿאַר בייַשפּיל, גרעקאָ איז געווען דער ערשטער צו באַקענען דעם באַגריף פון סאַקראַפישאַל קאָמבינאַציע, פילידאָר פון די ראָלע פון פּאָז און פּאָסיטיאָנאַל שפּיל, מאָרפי פון עפן אַנטוויקלונג, Steinitz פאַרטיידיקונג, לאַסקער פּסיכאָלאָגיע. יעדער פון זיי איז געווען אַ פאַקטיש מענטש! וואָס ס טשיקאַווע איז אַז כּמעט אַלע די טשאַמפּיאָנס זענען גרענעץ, רעוואַלושאַנעריז. אַרייַנגערעכנט די לעצטע גרויס מייַסטער: גערי קאַספּאַראָוו. יאַנקאַ וואָטשט כּמעט אַלע די שפּילערייַ: גערי קאַספּאַראָוו. וואָס איז געווען ימפּרעסיוו ביי אים איז געווען זיין וויסן פון אָופּאַנינגז, זיין שאַרף קאָמבינאַציע זעאונג, זיין שטרענגקייַט אין דעם קאַמף פֿאַר די איניציאטיוו, און זיין פעלן פון מורא פון זיין פּאַרטנערס. קאַספּאַראָוו האָט אויסגעגעבן זײַנע קעגנערס אַ סעריע קראַשינג קלאַפּן! עס מיינט ווי ער האט אַוועק די מלכּה - איר קענען נישט לויפן אַוועק פון טשעקמייט ! נו, צו גענעם מיט די ליריקס. נאָך, די יאַנקעעס האָבן אַ האַרט ערשטער ריי און דערפאַרונג אין באַזיגן שטאַרק קאָמפּיוטער מגילה.
  ענדליך ווערט אויסגעשניטן דאס לעצטע פערד. פו-פו! איר קענען ליגן אַראָפּ צו רו, דיין געווער זענען מיד!
  יאנקא האט נישט באמערקט ווי ער איז איינגעשלאפן און פארלוירן דעם גאַנג. אויםע ר דע ם : ז ײ זײנע ן שוי ן אדורכגעפאר ן דע ם באר ג או ן זי ך אראפגעלאז ט אי ן טאל , װא ו ע ס אי ז געװע ן װארעמע ר . יאנקא האט געחלומט פון א פערד קאמף. אמת, עטלעכע פון די פערד האָבן אַ שנעק-שייפּט שעלז, ווי די היגע פערד.
  יאַנקאַ פייץ: ער האט אַ פּלאַץ פון שטאַרקייַט, ער איז גרויס און דערוואַקסן. ער נעמט אַראָפּ איינער נאָך דעם אנדערן. ברייקס דורך צו די הויפּט העלד ווערינג די דוק ס קרוין. דער יינגל מאכט אַ שאַרף מאַך און שלאָגן. דער שונאיס שווערד האט געקראכט, דער שפיץ איז געפאלן אונטער די הויפן. יאנקא קומט ווידער...
  אין דעם מאָמענט, שטרענג ווייטיק ברענט אים. שרייט דער יינגל און עפנט די אויגן. די נאָדל האָט אים "געבראַכט", נאָך אַ מאָל.
  - װי איז דער פאלאקן געשלאפן ?
  יאנקא האט געװאלט אװעקשיקן דעם מוטשען, אדער אים אפילו א זעץ אין פנים, אבער ער האט אויסגעענטפערט אויס־ װײניק צנום:
  - זייער גוט בעל!
  - אַזוי אַז ס גרויס! איז די שפּיל גרייט?
  דער יינגל האָט זיך געכאַפּט:
  - יאָ, אַלע וואָס איז לינקס איז צו מאָלן עס!
  - נו וואס איז נייעס! פּיינט עס! - האָט אַחמד אַ ציטער געטאָן די ליפּ פֿון אומגעדולד.
  - פייַן! איז עס שוואַרץ און ווייַס פאַרב?
  ― גיב אים! איינער איז קוילן באזירט, די אנדערע איז קרייַד! ― האָט דער שקלאַף־הענדלער געפֿײַפֿט מיט זײַן בײטש אין דער לופטן, נאָר אים נישט געשלאָגן.
  יאנקא האט מען געגעבן א בארשט און דאם ײנגל האט גענומען מאלן. עס איז גרינג צו מאָלן די פיגיערז, אָבער צו שטעלן די ברעט זיך אין סקווערז אַזוי אַז זיי זענען גלייַך ... איך געהאט צו טינקער: ניצן פאַרשידן טוויגז און כוקס ווי דעוויסעס. נישט אָן שוועריקייטן האָט יאַנקאַ פֿאַרענדיקט די אַרבעט. און איצט וועט ער אַרײַנגיין אין היסטאריע ווי דער ערשטער אויספֿאָרנער פֿון שאָך, סײַדן אַהמעד פֿאַרשטייט זיך: זײַן אַנטדעקונג ווערט נישט געגנבעט. כאָטש עס איז געווען, למשל, דער גרויסער שקלאַף-פילאָסאָף עסאָפּ, וועלכער איז געוואָרן מער באַרימט ווי די מערסטע אַלטע מלכים און מאָדערנע פּרעזידענטן!
  די סקווערז פארקערט אויס נישט זייער אפילו, אָבער עס וועט טאָן. יאַנקאַ האָט באַוווּנדערט זײַן אַרבעט: ער האָט ניט באַטראַכט זײַן טאַלאַנט ווי אַ בעל־מלאכה, נאָר ער האָט אים געצווונגען. ווען אַ מענטש איז געדריקט דורך לעבן, ער אָפט ווייזט דערפינדונג און פריער פאַרבאָרגן אַבילאַטיז. דאָ זיי זענען ערשטער: שאָך אין דעם אַלוועלט. עס וואָלט זיין פייַן צו מאַכן אַ זייגער אויך. נו, דאָס איז אויך אַ גוטע געדאַנק, איר קענען עמעס ווערן רייך מיט וואַטשיז! אויב די מעקאַניזאַם פון די מיט ספּרינגס איז צו קאָמפּליצירט און ריקווייערז גרויס סקילז, די זונ - וואָס זענען פיל סימפּלער, זענען גאַנץ צוטריטלעך אין די מיטל עלטער. נאָר שטיל שטיל וועגן דעם פֿאַר איצט. דער בחור האט אראנזשירט די שטיקלעך און געדענקט, אז אין מיטל־עלטער איז די מערסט באוועגלעכע שטיק נישט געווען די מלכה, נאר די בישוף. מע ן הא ט ע ר אפטע ר אנגערופ ן א דזשאר ס אדע ר א לויפער . בישאָפּ איז אַ שפּעטערדיקער נאָמען, פּונקט ווי מען האָט גערופֿן דעם רוק: טור אָדער קאַנאָן! אין די מיטל עלטער זי געגאנגען צו בלויז צוויי פעלדער. מלכּה אָדער בישאָפּ פֿאַר איין. אבער איצט, עס איז בעסער צו מיד פאָרשטעלן מאָדערן כּללים, אַנדערש ער וועט נישט זיין אַ היגע מייַסטער. אַנדערש, אַדאַפּט זיך צו די נייַע כּללים, און די טעאָריע אין דעם פאַל וועט זיין אַנדערש. וואָס אנדערע שפּיל אויף פּלאַנעט ערד האט אַזוי פילע הונדערטער פון ביכער דעדאַקייטאַד צו טעאָריע און אַנאַליסיס פון שפּילערייַ? יאָ, פֿאַרשטייט זיך, פּראָפֿעסיאָנעלע באַקסערס באַקומען גרויסע צאָלן, רײַכער פֿון שאָך־שפּילער, כאָטש, למשל, פֿישער האָט אין זײַן צײַט פֿאַרדינט מיליאָנען, אָבער שיינקייט און עסטעטיק זײַנען אומפֿאַרגלײַכלעך. אָבער פֿישער האָט אָפֿט פֿאַרגליכן שאָך מיט באַקסינג. יאַנקאַ האט צו אָנטייל נעמען אין קאָנטאַקט ספּאַרינג, אָבער ער האט נישט ווי באָקסינג. רעכט צו זיין אָפּרוף און גיכקייַט, דער יינגל אַפֿילו וואַן אַ שולע פאַרמעסט (אויף ווייזט, ניט דערינג צו שלאָגן מיט פול קראַפט), אָבער אפגעזאגט צו דינגען אין דעם ספּאָרט פּראַפעשאַנאַלי. אין שול האָט ער געהאַט גענוג כּוח צו שלאָגן דעם פֿאַרברעכער אין פּנים, אָבער יאַנקאַ האָט געהאַט אַ גוט האַרץ, ער האָט נישט געהאַט דעם מינדסטן חשק צו שלאָגן דעם שוואַכן, אַפֿילו דעם "שמאָוזער". אמת, איצט האָט ער זיך שטאַרק באַדויערן, אַז ער האָט אָפּגעזאָגט אַ באָקסינג, און נאָך בעסער, אַ קיקקבאָקסינג (ווו זיי אויך בריק) קאַריערע. אָבער, אַ צוועלף-יאָר-אַלט יינגל, אַפֿילו אויב ער איז געווען דער וועלט מייַסטער צווישן קינדער, איז אַנלייקלי צו קאָפּע מיט פינף און צוואנציק יקספּיריאַנסט און אַרמד וואָריערז. אבער דער בעל הבית אַהמעד: אויב איינער אויף איין, ער מיסטאָמע האט. ער האט ויסגעצייכנט סטרעטשינג, פלעקסאַבאַל דזשוינץ און גוט אַבילאַטיז פֿאַר מאַרשאַל קונסט. נאָר עס פעלט אים כאַראַקטער. עס איז עפעס שווער צו שלאָגן אַ מענטש אין די פּנים און פאַרשאַפן ווייטיק. אָבער, אין די מיטל עלטער, איר קענען נישט זיין צו מענטשלעך, זיי עסן איר, איר דאַרפֿן צו וואַקסן פאַנגז!
  יאנקא האט געשמעקט די װײסע מלכה און זי גענומען אויף דער צונג. ניין, עס איז נישט ריין קרייַד, עס איז עפּעס פאַבריק-באזירט און מער געשמאַק. דער בחור האט געמאכט דעם ערשטן באװעגונג, באװעגט דעם שװארצן פאן. יאַנקאַ באַשלאָסן אַז שוואַרץ וואָלט מאַכן די ערשטער מאַך, לאָזן די פינצטער פאָרסעס ווערן די אַגרעסער!
  װי צו באשטעטיקן אזעלכע מחשבות, איז דער אװנט געבלאזן און די גרויםע לײדיקע פאלעם־בײמער האבן זיך געכאפט. דער יינגל האט צו זיי געהויבן מיט דער האנט. אַחמד האָט באַמערקט דעם האַווייַע און איז אַרויף צו יאַנקאַ.
  - װי אזוי האסטו עס געמאלט ?
  - יא מיין האר! דאָ זיי זענען שוואַרץ און ווייַס!
  אחמד האט זיך אראפגעלאזט פון שנעק־פערד, זיך אװעקגעזעצט אויפן װאגן און פארזיכטיק אויפגעהויבן דעם ברעט.
  - גאָרנישט! קוקט שיין! נאָר ווי צו שפּילן עס!
  יאנקא האט אנגעהויבן דערקלערן:
  - איר דאַרפֿן צו מאַך די פיגיערז איינער דורך איינער!
  - פארװא ם װענד ט זי ך ! עס איז בעסער צו קאַמיש אין מיד, מאַסיוו!
  יאנקא האט זיך מוטיק געטענהט:
  - ניין, עס וועט זיין כאַאָס, אָבער די שפּיל זאָל דזשענערייט האַרמאָניע!
  ― אַזױ... האַרמאָניע! - דער שקלאַף הענדלער האָט אַרױסגעצויגן אַ גראָב, בערדלעך פּנים.
  - פון קורס, די הויפּט זאַך אין עס איז די קאָפּ, דעם שפּיל אַלאַוז איר צו רובֿ קלאר באַווייַזן די אַבילאַטיז פון אַ קאַמאַנדער. - האָט יאַנקאַ געזאָגט מיט חוש.
  אַהמעד האָט זיך געקריצט אין קאָפּ:
  - קאמאנדיר ! וואַו! מאל עס מיינט צו מיר אַז דער בעסטער קאַמאַנדער איז איך! ספּעציעל אויב איר דאַרפֿן צו באַפֿעלן גאָלדען שעלז!
  יאנקא האט שנעל געענטפערט:
  - טראַינינג קיינמאָל כערץ, ספּעציעל זינט דאָס איז אַ שיין שלאַכט וואָס הייבט זיך אויף גלייַך טערמינען!
  - ביסטו ערלעך ? און אין מלחמה איר קענען נישט זיין ערלעך. - האט אחמד ארומגעדרײט דאם רינג אויף זײן האריקע האנט.
  - אויב איר לערנען צו געווינען ערלעך, דעמאָלט איר וועט האָבן קיין גלייַך אין אָפּנאַר!
  אחמד האט מסכים געווען:
  - נו, אָוקיי, לאָמיר פּרובירן צו שפּילן: ווידער און ווידער!
  - יעדע ר צװײג ל פו ן ארמ ײ באװעג ט זי ך אוי ף זײ ן װעג... - הא ט זי ך יאנקא .
  אחמד האט געשאקלט מיטן קאפ:
  - עס איז צו שווער!
  - ניין, עס איז יקסייטינג! גלייב מיר! - האט דער יינגל געזאגט מיט התלהבות. - נאָך אַלע, דאָס איז די זעלבע אין אַ פאַקטיש מלחמה, זענען רייטערז גלייַך צו ינפאַנטרי?
  דער סוחר האט געקראצט די נאז:
  - אייגנטלעך, איז דאָס אמת! אקעי, לאמיר מסביר זיין די כללים.
  יאנקא האט אויפגעהויבן א פייל:
  - דאָס איז אַ ינפאַנטרימאַן, בעשאַס דער ערשטער מאַך, ער קענען שפּרינגען אָדער איינער אָדער צוויי סעלז.
  - אינטערסאנט!
  - אבער אויף דער צװײטער באװעגונג קאן ער זיך נאר באװעגן אײן קוואַדראַט!
  - פארװאם ? - האט אחמד זיך נידער געבויגן, דער געשטאנק פון אים איז געװארן שטארקער.
  - ווייַל די ינפאַנטרי ווערט מיד בעשאַס די יבערגאַנג! - יאַנקע האָט זיך אַ ביסל אַוועקגעטראָגן פֿון דעם שטינקען רײַך.
  - און אויב איר מאַך עס צו די זייַט!
  - ער קאן נאר פארכאפן נאך א שטיק דיאגאנאל, נאר ער אלײן באװעגט זיך נאר גלײך! - האָט דאָס אינגל מיט זײַן פֿינגער אָנגעוויזן אויפֿן ברעט, אים צו איבערצייגן.
  - פארװאם ?
  - דאך , װע ן א אינפאנטע ר מאכ ט א שװערד , שנײד ט ע ר אוי ך אי ן דע ר זײט !
  אַהמעד איז געווען טשיקאַווע:
  - פארװאם נישט גלייך ?
  - דער שילד איז אים אין וועג! - כ׳האב געפונען יאנקא.
  דער סוחר האָט אַ פּאַטש געטאָן דעם יינגל ס שניי-בלאָנדע האָר:
  ― נו, ביסטו אַ ביסל כיטרע! עס זענען מער פון זיי ווי ווער עס יז, אָבער זיי זענען די וויקאַסט!
  - זיכער נישט אזוי! אויב דער פּיאָן ריטשאַז די לעצטע שורה, עס קענען יבערמאַכן אין קיין שטיק! - יאנקא האט אויפגעהויבן די האנט.
  - װי א אנדערע צײט ? - אַהמעד איז געווען ניט מסכים מיט דעם.
  - קאַריערע וווּקס, פֿאַר ספּעציעל מעריץ!
  - איז אזוי ? און אפילו דער סולטאן?
  ― נײן! סולטאַן סאַן איז יערושעדיק!
  אחמד האט זיך בארואיקט:
  - אַזוי איך שטימען, דאָס איז פיל שיין! זאג מיר וואָס די פיגיערז זענען.
  - דא ס אי ז א רוק , ע ס װער ט געטריב ן דור ך דע ם װינט ן או ן ע ר קא ן זי ך באװעג ן אכט , קװאדראט ן אי ן אײ ן מאל : אי ן א גלײכ ע ליניע .
  ― פֿאַרװאָס אין אַ גלײַכן ליניע?
  ― אַזױ בלאָזט דער װינט! די רוק איז קאַנטראָולד דורך די עלעמענטן און די קאַמאַנדער, און אין אַלגעמיין עס איז אַ זייער שטאַרק און רירעוודיק שטיק.
  אחמד האט געשאקלט מיטן קאפ.
  - יאָ, עס קוקט ווי עס איז טאַקע שטאַרק! וואָס אַנדערש טאָן איר האָבן! אַז ס וואָס עס איז, און איך וויסן די רייסער.
  - יא , א פערד , שפרינג ט ע ר מי ט דע ם אות ו - אזו י אי ז ! ― האָט דאָס ייִנגל דאָס באַװיזן צום ברעט און געשמײכלט.
  - עס איז לאכעדיג! פּונקט! - האָט אַהמעד געטשעפּעט.
  ― שפרינגט װי אַ גראָזגריל! - האָט יאַנקאַ נאָך ברייטער געשמייכלט. זײנ ע צײן זײנען עטװאס גרעסער װי זײ דארפן זײן פאר א ײנגל פון זײן עלטער, אבער זײ זײנען גאנץ גלאט - װײסער װי קרײד.
  - נו, אקעי, ווער איז דאס? - האט אחמד ממשיך געווען.
  ― דאָס איז אַן העלפאַנד!
  - העלפאַנד! נישט זייער ענלעך!
  יאנקא איז מיד געפונען געווארן:
  - אין אונדזער וועלט: דאָס זענען עלאַפאַנץ!
  ― װאָס פֿאַר אַן אומװערדיקײט, דײַן װעלט איז נישטיק און מיעס. - האָט אַחמד אַ פּאַטש געטאָן דעם יינגל אויף דער נאָז. - הלװאי װאלט איר געהאט אזא שטאם. אקעי, ווי גייט ער?
  דער יינגל האט געדולדיק דערקלערט:
  - אַבליק, טאַקע פֿאַר די גאנצע לענג פון די ברעט!
  - און וואָס איז עס אַבליק?
  - צו שווער וואָג טילץ צו די זייַט! - יאַנקאַ האָט זיך געפֿילט ווי אַ לערער, וואָס דערקלערט דעם סטרוקטור פֿון אַן אַטאָמישן באָמבע פֿאַרן ערשטן־גראַדער.
  - אָ, דאָס איז זייער טשיקאַווע! און וואָס אַ געשטאַלט דאָס איז!
  דער יינגל האט אויסגעפוצט די באקן:
  - דא ס אי ז ד י שטארקסט ע געשטאלט , ד י מלכּה , אדע ר דע ר הויפט־וויזיער . ער קענען גיין צו די רעכט, צו די לינקס, און דייאַגאַנאַלי.
  ― װאָס איז דאָס אַזױ?
  - דער אייבערשטער וויזיער איז מערסטנס דער הויפט קאמאנדיר, און אין אסאך לענדער: ער הערשט טאקע דאס לאנד. נאָך אַלע, אָפט דער צווייטער גיט מער אכטונג צו רעגירן די שטאַט ווי דער ערשטער! - האט יאנקא א נײד געטאן, אריבערגעטראגן די מלכה איבער די פלאץ. - סעליאַווי! קיל בחור!
  אַהמעד האָט אַדזשאַסטיד זיין טורבאַן:
  - וואָס איז לאַדזשיקאַל! אָבער דאָס, װײס איך שױן ― דער סולטאַן אַלײן!
  - יא ! ער גייט אין אַלע ריכטונגען, נאָר איין קוואַדראַט.
  ― װאָס איז דאָס אַזױ שװאַך? - עס איז געווען אַנטוישונג אין די שקלאַף הענדלער 'ס קול.
  - דער פאַקט איז אַז דער סולטאַן ס מאַסע פון מאַכט איז צו גרויס פֿאַר אים צו ווייַזן פלינקייַט, אויסערדעם, אויף אַ קאַמפּיין ער דאַרף צו פירן אַ גאַנץ האַרעם מיט אים! - האט יאנקא געזונגען. - איר קענען נישט לעבן אין דער וועלט אָן פרויען! זיי אַנטהאַלטן די זון פון מייַ - ווי דער דיכטער האט געזאגט!
  אַכמעד האָט אָנגעלאַכט אומשולדיק הויך, אַפילו די פערד האָבן זיך געציטערט:
  - וויציק! זייער וויציק! נו, איצט איך וויסן די כּללים: אפֿשר מיר קענען שפּילן?
  יאנקא האט געשמײכלט:
  - נו, וואָס ניט שפּילן! שוואַרץ גייט ערשטער!
  - דעמאל ט װע ט מײ ן זײ ן שװארץ ! - אַכמעד האט באַשטימענדיק אריבערגעפארן די עקסטרעם פּיאָן. ווייל געמאכט דעם מאַך, וואָס אין די אַנאָטאַציע איז געשריבן אַ7-אַ5.
  - פארוואס האסטו אזוי געשפילט?
  - איך בין סטאַרטינג צו רירן אַרום די פלאַנגקס! - האָט געקראָגן דער חוצפּהדיקער עושר מיט ביטול.
  - אקעי, אזוי זאל עס זיין? - האט יאנקא געענטפערט ע 2 - ע 4 .
  די שפּיל האט אנגעהויבן. אַהמעד, פֿאַרשטייט זיך, האָט נישט געקענט די טעאָריע און האָט פּשוט אויסגעצייכנט די פּיאָנעס. געוויינטלעך, האָט זיך דער ענין פֿאַרענדיקט: מיט אַ שנעלער קללה.
  - וואס איז דאס?
  - דער קעניג ווערט חרובֿ: דאָס הײסט, די גאַנצע אַרמיי גיט זיך אונטער, דאָס זײַנען די כּללים. - יאנקא האט אויסגעשפרײט די הענט, פארפינצטערט פון א פרישן בעזש.
  - קען דער וויזיער נישט נעמען באַפֿעל? - האט אחמד געפרעגט.
  ― נײן! ― האָט זיך אָפּגעשניטן דאָס סטראַטעג־ייִנגל.
  - פארװאם ? ― האָט דער שקלאַף־הענדלער אױפֿגעהױבן זײַן בײטש.
  - ווייַל: ער וויל נישט דער סולטאַן צו שטאַרבן. נאָך אַלע, דער מלך קענען ניט זיין שלאָגן, באַשיצן אים ביז דעם סוף: די הייליק פליכט פון זיינע אונטערטעניק! - האָט דער קלוגער שקלאַף געפֿרעגט.
  - זעלטן איבערגעגעבנקייט! איך ווי דעם שפּיל! ווייַטער מאָל: איר קענען נישט שלאָגן מיר! איך... - דער בײטש האט געפײפט אין דער לופטן.
  ― איך װעל זיך באַגײן! ווען אַ מלוכה ווערט געכאַפּט, הייסט עס טשעקמאַט! - דאָס יינגל האָט געציטערט די נאַקעט פּלייצעס, ער האָט געוואָלט אויסמיידן אַזאַ "גלעטן".
  - מאָדנע נאָמען! דעמאלט קום, אויב איך געווינען, וועט איר באַקומען צען הייס שאַץ אויף דיין צוריק! - אַחמד האָט אומגעבראַכט די ציין.
  - וואָס אויב איך? - יאנקא האט זיך געפרײט, אז אין דער נעקסטער מינוט װעט אים דער בײטש מיט די שטעכיקע שטערן נישט שלאפן.
  - מע ן װע ט אי ר באהאנדל ט װער ן מי ט פלײש . פֿאַר אַ שקלאַף: פלייש איז אַ זייער גרויס נאַש! - האָט זיך אַחמד פֿאַרווייכערט.
  - עס קומט! איך בין אויך אינטערעסירט!
  דער יינגל האט עריינדזשד די ברעקלעך און אַ נייַ שפּיל אנגעהויבן.
  . קאפיטל נומער 16 .
  וולאדימיר און עלפארייַאַ האָבן זיך אַרומגערינגלט אַרום דעם אומגעשטערט מאָנסטער. ז ײ זײנע ן שוי ן געװע ן אויסגעמאטערט , או ן דע ר שונא ט הא ט װײטע ר געדריקט . װי אַ הידראַ: אָנשטאָט, אַז מען האָט אָפּגעשניטן אײן קאָפּ, זײַנען געװאַקסן צװײ! פּרובירן צו געווינען!
  דער יונגער מאן, נאכדעם וואס ער האט באקומען נאך א שנייד, און זיין קול האט זיך צעבראכן פון אומגלויבליכע שפאנונג, האט פארגעשלאגן:
  - עס מוזן שטענדיק זיין אַ וועג: באַזיגן דעם פייַנט! אַז ס וואָס דאָס איז אַ שטערונג קורס, עמעצער איז זיכער צו פאָרן עס און געווינען לאָראַלז!
  דאָס מיידל האָט געענטפערט אָטעם:
  - פון קורס: עס איז אַ וועג צו געווינען! וואָס טוט דערפאַרונג זאָגן איר?
  וולאדימיר האט א שושקע געטאן, אראפגעלאזט טראפנס בלוט:
  - דעם פאַרזעעניש איז אַ ראָבאָט! איר דאַרפֿן צו געפֿינען זיין קאָנטראָל טאַפליע און קער עס אַוועק! קוואַזאַר אין כייפּערפראַקשאַנאַל דימענשאַנז: קענען דערטרינקען אין אַ פינגערהוט.
  עלפאַרייַאַ פּעלץ האָפענונג:
  ― און װוּ איז ער?
  - נישט צו װײט, אבער נישט אין דעם בולט ארט! - האָט וולאַדימיר געענטפערט, פאַרלוירן זיינע לעצטע כוחות פון זיינע וואונדן!
  עלפארייַאַ איז נאָר אַ ביסל פרישער ווי אים:
  - לאָזן מיר דעקן איר, און איר זוכט פֿאַר דעם נאָוטאָריאַס קאָנטראָל טאַפליע!
  ― איך װעל פּרוּװן! - דאָס רעכטע אויג פֿונעם יונגן מאַן: ער האָט שוין גאָרנישט געזען, און די לינקע איז פֿאַרוואָלקנט געוואָרן מיט אַ ראָזע נעפּל, און דער יונגער קעמפֿער איז געפירט געוואָרן ריין אינטואיטיוו.
  די ווירטועל פאַרזעעניש קעגן די מיידל מיט אַנימאַדזשינאַבאַל קראַפט און געפֿירט איר עטלעכע קאַץ. עלפאַרייַאַ האָט זיך מיט שרעק צוריקגעצויגן, אַן ימפּרעסיוו ווונד גאַפּט אין איר אַקסל. די לעגס פון די מיידל, אָדער גאַנץ די בלויז סערווייווינג פוס, האָבן שאַקינג, אָבער זי געראטן צו שנייַדן אַוועק איינער פון די לימז פון די פאַרזעעניש!
  - ניין, איר וועט נישט נעמען מיר אַזוי גרינג! - דער קריגער האט ארויסגעשאסן א אויסגעקלאפטע צאן, צילנדיק אויף די רײע אויגן פון דער סופער־חיה.
  די מאָנסטער האָט געזאָגט:
  - די פלאַמעס פון די אַנדערווערלד ווארטן פֿאַר איר!
  עלפארייַאַ האָט אָפּגעריסן די קלאַפּן, אָבער האָט מיסט אַ שטורכען אין די פוס. די שטיוול איז צעפאלן און אנטפלעקט אַ גראַציעז, מאַסקיאַלער פוס. די פינגער זענען פארברענט דורך די כייפּערפּלאַסמיק לויפן.
  ― אָט איז אַ שװאַרצער לאָך! - הא ט דא ס מײד ל געענטפער ט - דא ס טו ט אי ר מי ר - מײ ן איבערמאנסטער־אנטי־העלד ! אבער עס איז נישט גרינג פֿאַר מיר צו נייען אַ פריק, נול, נול, זיבן!
  די מאָנסטערס געווער האָבן זיך לענגער געמאַכט און ער האָט געפּרוּווט דערגרייכן וולאַדימיר. דער יונגערמאן האט געשלאגן, אבער ער איז שווער געשלאגן געווארן אין דער זייט. דאס בלוט איז װידער געפלויגן, איבערגעלאזט פלעקן אויפן אומגלײכן אויבערפלאך. וולאדימיר, אָוווערקאַמינג די ווייטיק, האט אַ סאַמערסאַל, געגאנגען אויף זיין הענט, דעמאָלט געטאן אן אנדער לונג.
  - איך וועט ווייַזן איר קוזקאַ ס מוטער! טשערנאָדירניק! - הא ט דע ר ײנגל ד געשלאג ן אוי ף דע ר װאנט , פרוב ט זי ך העכער .
  די פארזעעניש איז ווייטער וואקסן אין גרייס און האט ארויסגעלאזט אן אטאקע אויף צוויי פראנטן.
  אלפאראיא האט זיך געשפרונגען און געשפרונגען, פארברענט אירע נאקעטע פיס, און איר צווייטער גליד איז מיטאמאל צוריקגעוואקסן. דאָס שײנע מײדל האָט איבערגעלעבט שטאַרקע, אָבער לאַנג־געגרינדעטע מאַטערן. זי איז געשפרונגען און געשטופט מיט דער עלעקטראנישער באשעפעניש מיט איר נאקעטן פוס, אבער זי איז תיכף צוריק געשלאגן געווארן, פארלוירן דריי פינגער און פארוואונדעט איר פוס.
  אלפאראיא האט געשריגן:
  - די גרויל פון די אַנטי-וועלט!
  דער מאנסטער האט זיך סארקאסטיש געזאגט:
  - אין די כייפּער-אַנדערוועלט: איר וועט נישט זינגען אַזוי!
  די מיידל איז געווען געצווונגען צו צוריקציענ זיך. ע ס אי ז אי ר געװאר ן אל ץ שװערער . וולאדימיר אויך גאַט עס, נאָך אן אנדער באַפאַלן, די ווירטואַל פאַרזעעניש שנייַדן אַוועק די באָכער ס פוס בייַ די קני.
  דער בחור האט געקראכט:
  - אוי , דא ס אי ז אומדערטרעגלעך !
  - זייט שטאַרק און קלייַבן דיין וועט! - האָט עלפארייַאַ אַדווייזד. די בלייד פון דער שווערד האט געשלאגן די שיינקייט אין דער ברוסט און אפגעשניטן איר אָפּל. דאס מײדל האט געטאן א צוריק־פליפ, געבליצט מיט איר נאקעטע, בלוטיקע כילז. דערנאָך האָט זי מיט כּעס געשאָלטן:
  ― אַזױ גלעטסטו װײַבער!
  האָט דער עלעקטראָנישער באַשעפעניש געענטפערט:
  ― איך װיל נאָר זיך אַרומנעמען און אַרומנעמען די מיעסע מײדלעך! איך וויל צוברעכן די פינגער און זיי צערײַסן אין קליינע שטיקלעך!
  "איך וועל דיך צעהאַקן אין סטריפּס און אויסשטרעקן די ציג!" עלפרייַאַ שרייַען. די מיידל האָט עס געכאַפּט ווי אַ האַמער קלאַפּ. א פוס האט זיך צעבראכן און א ציכטיק שטיק איז אװעקגעפלויגן.
  וולאדימיר פאַרפאַלן זיין האַנט, זיי פשוט שנייַדן עס אַוועק מיט אַ פאָכער:
  ― אָט איז אַ דילדאָ! - האט דער יונגערמאן געשוואוירן. ― װילסט מיך צעטרעטן!
  דער מאנסטער האט שטארק געשוואוירן:
  - עס וועט זיין שווער פֿאַר איר - וואַקוום קוואַרקס!
  ― איר האָט אַ טעות, דו חורבן!
  עס איז געווען זייער שווער פֿאַר דעם יינגל, די פיס האָבן זיך געגעבן. ס'איז נישט געווען קיין כח מער צו האלטן, אבער וולאדימיר האט געקעמפט. ע ר הא ט פארפיר ט א ן אנדע ר אטאקע , אפגעשניט ן דע ם שונא ם גליד , אבע ר ס׳אי ז גלײ ך , אפיל ו שװע ר צ ו פארכאפ ן דע ם מאמענט , געװאר ן !
  האָט דער באַשעפֿעניש געשריגן:
  - וואָס אַ ווייטיק!
  - אזוי אזוי! ― דאָס ייִנגל האָט אױסגעשפּײַען אַ האַנדפֿול ציין, דאָס באַקבײַן איז געװען פֿאַרשניטן.
  - ע ס װע ט זײ ן נא ך ערגער !
  עס איז נאכגעגאנגען אן אטאקע אויף די מיידל, זי האט זיך צוריקגעצויגן און פיקטיוו אפגעשניטן דעם שונא. ער האט אויסגעגאסן גיפטיק ברוין בלוט, אבער איז געװארן נאך שרעקלעכער:
  - וואָס אַ שיינקייט! איר וועט באַקומען עס אין אַ ניקאַל!
  - איהר װעסט ארײנלויפען אין א שטארקען זעלנער אין פויסט! - האט דאס מײדל געענטפערט מיט כבוד.
  דער נעקסטער קלאַפּ האָט איר אָפּגעשניטן די האַנט. אלפאראיא האט זיך געלאזט און איז צוריקגעווארפן געווארן. זי האט געבלוטיקט. וולאדימיר באקומען אן אנדער "מתנה"; זיין קני איז געווען שנייַדן. דער יונגערמאן האט געקרימט און געפרואווט זיך אויסדרייען, אבער דער שפיץ האט דורכגעשטעקט דעם ארט וואו פשוטע מענטשן האבן די רעכטע ניר.
  וולאדימיר שלאָגן די ענדגליד, עס איז בלויז אַ ביסל געראָטן: עס איז געווען שנייַדן, די פלייש געמאכט פון פליסיק מעטאַל איז געווארן פיל שטארקער. דאָס אינגל האָט זיך צוריקגעצויגן און געפּרוּווט פּאַרירן, אָבער אַ טוץ בליידס, ווי אויך דאַגערס, זענען אויף אים געפלויגן. איינער פון זיי פּירסט דעם באָכער 'ס האַרץ, וולאדימיר סטאַגערד און אנגעהויבן צו פאַלן איבער.
  אלפאראיס פארצווייפלטע אנשטרענגונג האט אים געראטעוועט פון באלדיגן טויט. דער יונגערמאן האט באקומען נייע שאדנס, כמעט געשניטן אין האלב, און דאס מיידל האט פארלוירן די צווייטע ברוסט, און דאס הארץ איז דורכגעשטעקט געווארן. עלפאראיא איז געװען פארדעקט מיט בלוט, איר שײנע הויט האט זיך אפגעשײלט. האָט דאָס מײדל געזאָגט:
  ― איך פֿאַרלירן מײַן שײנקײט!
  די פאַרזעעניש, אָן כיידינג זייַן קאַרניוועראַס עמאָציע, בראָוד:
  - עס איז ווי די הויט פון אַ אַלאַגייטער וועט זיין אַוועקגענומען פון איר!
  דאס שטארבנדיקע מיידל האט נישט פארלוירן איר הומאר, האט זי תיכף געענטפערט:
  - מיט די מאַכט פון די טערמינאַטאָר, די פּנים וועט זיין געשלאגן!
  װידע ר א פארצװײפלטע ר לאנ ג אי ז געבליב ן נא ר אײ ן פארקריפלטע ר פוס . ווי שווער עס איז געווען פֿאַר די מיידל.
  וולאדימיר האט באקומען נאך א קלאפ אין הארץ. עס איז גוט אַז ער האט דרייַ פון זיי, אַנדערש באַלדיק טויט. אָבער די אָנווער פון צוויי פון דריי מאָטאָרס מאכט עס באטייטיק וויקאַן. דער באוווסטזיין פון דעם יינגל איז געווען פאַרוואָלקנט, איין סערווייווינג פוס קען נישט שטיצן זיין גוף.
  די מאנסטער האט געשריגן:
  ― איך װעל דיך שטעכן! - און ער איז צוגעלאפן צום מײדל. האָט געזאָגט זײַן גראָב מויל:
  - װײם ט װ י אי ן דע ר אלטע ר צײ ט : ז ײ האב ן געגאגצ ט אזעלכ ע שטארק ע מײדלע ך װ י דיר ?
  ― און איך װיל נישט װיסן! - האט אלפאראיא זיך צוריקגעקעמפט, מיט דער פארצװײפלונג פון א פליג אין א געדיכטן װעב.
  - אבער איר מוזט!
  פּאַונסינג אויף די מיידל: די בלייד שנייַדן די שיינקייט אין האַלב. אין אַ לעצטן טויטלעכן אָנשטרענגונג, האָט וולאַדימיר אַרײַנגעוואָרפן זײַן שווערד, שלאָגן אַ טויב, וואָס האָט געפֿלאָכטן אין הימל, דאָס פֿויגל איז געווען קליין און אַזוי ומשעדלעך, אָבער פֿאַר אַ מאָמענט האָט עס אויסגעזען דעם יונגן מאַן, אַז פֿאַר אים האָט זיך באַוויזן אַ מאַראַנץ דערזען.
  די פאַרזעעניש איז געווען וועגן צו צעטרעטן די מיידל 'ס קאָפּ, פראָזע און פּלוצלינג אנגעהויבן צו צעברעקלען. זיין מאַנסטראַס פלייש צעוואָרפן ווי פּינגפּאָנג באַללס. ז ײ זײנע ן געװאר ן קלענערע ר או ן קלענער , צעשפרײט , געשפאנט . אלפאראיא האט געשריגן בלוט, געגלויפט:
  - האסט עס דאך געטון!
  ― יאָ, איך האָב דאָס געטאָן! - הא ט ד י ײנגלע ך זי ך געצויג ן אי ן קונוול , ע ר הא ט געהא ט אומבאשרײבלעכ ן װײטיק . --- דער ענדגילטיקער נצחון ווארט אויף אונז.
  ד י לעצט ע פראזע , אי ז שוי ן געװע ן פו ן פלאץ , אבע ר ע ר הא ט אויסגעזע ן זײע ר אויסדריקנדיק . דער יונגערמאן און די מיידל האבן זיך צוגעכאפט מיט די בלוטיקע הענט און זענען געקראכן. ז ײ האב ן זי ך צוגעדעקט , מעטע ר נא ך מעטער , װ י מי ט א נאקעט ן בו ך אוי ף צעבראכענ ע גלאז . מי ט העלדיש ע באמיאונגען , האב ן מי ר ענדלע ך געלונגע ן צ ו איבערקומע ן ד י שלים . דאס בילד האט געפלאקערט און דאס ליכט איז טונקל געווארן. דער יונגערמאן און די מיידל האבן זיך א מאמענט אויסגעשפילט, נאכדעם זענען זיי זיך צוגעקומען, פארפרוירענע אין ביאקאמער. אויסערווייניק זענען זיי געווען גאַנץ בעשאָלעם, אָבער זיי זענען געהאנגען אויף אַ קראַפט פעלד.
  דער צען־שטערן אפיציר מיט צוויי דעפוטאטן האט מיט אינטערעסאנט געקוקט אויף די נאקעטע קערפער פון דעם יינגל און מיידל:
  - איר זענט ווונדערלעך פייטערז! נאָך, זיי געראטן צו קאָפּע מיט די לעצטע פאַרזעעניש, וואָס יוזשאַוואַלי בלויז איין אין אַ מיליאָן געראטן צו טאָן!
  וולאדימיר און עלפארייַאַ באַרקט:
  - מי ר האב ן געפרואװ ט דערפיל ן אונדזע ר פליכט , צ ו דע ר הײליקע ר מוטערלאנד .
  - דאָס איז קאַמענדאַבאַל, אָבער יוזשאַוואַלי ניט גענוג צו באַקומען אַלע מניעות! איז עס נישט?
  אלפאראיא האט שנעל געענטפערט:
  - יא ! לויאַלטי אַליין איז נישט גענוג צו דינען דעם לאַנד, אָבער זייַן אַוועק קענען ניט זיין ריפּלייסט דורך עפּעס!
  - יא גענוי! ווי האָט איר געטראַכט וולאדימיר: אַז עס איז געווען די טויב וואָס דאַרף זיין דערשיסן? ער איז געווען אַזוי ומשעדלעך!
  דער יונגערמאן האט א וויי געטאן מיטן שטערן און געענטפערט:
  ― שװער צו זאָגן! אפֿשר ינטוישאַן! עס האָט מיר אויסגעזען, אַז איך האָב געזען אַ פויגל דורכן מאַראַנץ דערזען, און דאַן האָט דער גוף אַליין רעאַגירט. אפֿשר טויט היפּערסענסיטיוויטי.
  דער צען-שטערן אָפיציר האָט מסכים געווען:
  - רעכט! דאָס איז גאַנץ מאָדנע צו הערן, אָבער איך וועל געדענקען! דורך דעם וועג: צען-שטערן גענעראַל דמיטרי זובראָוו וויל צו באַזוכן איר.
  דער נייער קאמאנדיר האט זיך באוויזן פאר די פּאָר. ער איז געווען אין אַ סעראַמאָוניאַל מונדיר, מיט לוקסוס אַקסל רימען, און העל סמיילד:
  - אייגנטלעך, איר זענט פאַלש, איך בין אַ מאַרשאַל איצט!
  דמיטרי האט געהאט אַ שלאַנק, אַטלעטיק פיגור און האט אויסגעזען ווי אַ בלענדיק יונג מענטש. ווי אַלע מענטשן, אַ שיינער, זשורנאַל-ווערט פּלייבוי, האָט ער געשמייכלט, אויסגעזען נישט גאָר ערנסט. צוליב דעם מאַנגל פון וואָנצעס און באָרד (אויף דער גענעטיק מדרגה איז געווען ילימאַנייטאַד אַן ומנייטיק אַטאַוויסם), דער מאַרשאַל איז געווען כּמעט אַ טיניידזשער, ספּעציעל ווען ער האט נישט קרימענ זיך אָדער סקופּט די אויגן.
  - דער פאַקט אַז איר, וואָוואַ, געראטן צו געפֿינען דעם שליסל און צעשטערן די קאָנטראָל טאַפליע פון די פאַרזעעניש קעראַקטערייזאַז די פייטער פון דער בעסטער זייַט. אויסערדעם: איר האָט נישט קיין נאָרמאַל וועג פון טראכטן.
  - איז עס גוט אָדער שלעכט!
  - דעפּענדינג אויף ווי געטרייַ איר זענט צו דער אימפעריע.
  וולאדימיר האט באשיידן געענטפערט:
  - מיין איבערגעגעבנקייט גייט נישט איבער די גרענעצן פון שכל! איך זאג נישט אז ס'איז נישטא קיינער מער געטריי ווי מיר!
  דער מארשאל האט געזאגט פארשטענדליך:
  ― אַלע זײַנען געטרײַ! איך ווייס! כאָטש די וואָרט געטרייַ און געטרייַ זענען סאַנאַנאַמאַס!
  ― ס'איז אַ װאָרט! - האט אלפאראיא געזאגט מיט א קלוגן בליק.
  - מאָדנע ווערטער! - האט דמיטרי מסכים געווען. - בקיצור, איך בין נישט געקומען צו דיר צו דערוויסן, וועמענס הומאָר איז מער קוואַזער. איר האָבן צו פאַרענדיקן: איין ספּעציפיש אַרבעט.
  Elfaraya וויץ:
  - איך האָפֿן דאָס איז פארבונדן מיט ליבעמאַקינג?
  ― כּמעט! - האט זיך דערפרײט דער מארשאל דמיטרי. - איר האָט מסתּמא געהערט, אַז אין געוויסע טיילן פֿון דער אַלוועלט באַוועגט זיך די צײַט, אַ מאָל שנעלער, אַ מאָל פּאַמעלעך: ווי בײַ אונדז, און אַ מאָל אַפֿילו גאָר פאַרקערט!
  Elfaraya האט גלייך באשטעטיקט:
  - יאָ, עס איז אַזאַ אַ דערשיינונג!
  - אַזוי דאָס קריייץ זיכער פּראָבלעמס מיט דער אַנטוויקלונג פון דעם פּלאַץ. ס'איז נישטא קיין אנטלויפן, דאס איז א פאקט! - האָט מאַרשאַל אויסגעשפּרייט די הענט.
  וולאדימיר האט געשריבן:
  - אבער אונדזער סייכל אָפיצירן קעמפן דעם יפעקטיוולי?
  - פארשטײ ט זיך , ז ײ קעמפ ן ! און אין דער זעלביקער צייַט גאַנץ אַקטיוו! - דער מאַרשעל האָט אַ לײכט געקלאַפּט מיט די פֿינגער, האָט זיך באַװיזן אַ האָלאָגראַם פֿונעם שטערן. - גאַנץ אַ וואַסט שטאַט: אונדזער סאַטעליט, אָונד דורך די עלווז, איז געווען קעגן דורך בייז אָרן באשעפענישן. אָרן זענען אַ טיפּ פון ווילד טראָול, זיי זענען שטענדיק אין שאַנסן מיט זיי. דיין אַרבעט איז צו פאַרמייַדן אַ יידל מלחמה: וואָס ינגאַלפט די ריזיק פּלאַנעט פוראָסאַן אין אַ באַפאַלעריש פייַער.
  Elfaraya האט סאָפעקדיק באמערקט:
  - דאָס איז זיכער אַן טשיקאַווע אַרבעט, אָבער וואָלט עס נישט זיין גרינגער צו שיקן עטלעכע מיסאַל קרוזערז דאָרט?
  דער מארשאל האט שארף געשאקלט מיטן קאפ:
  - ניין, עס איז נישט גרינגער! מיר טאָן ניט וועלן צו קלאָר ווי דער טאָג ינטערפיראַנס פון אונדזער אימפעריע צו ווענדן טראָללס פון אַלע מינים קעגן אונדז. עס איז נייטיק צו דורכפירן אַ מיקראָסורגיקאַל אָפּעראַציע.
  וולאדימיר האט א ניד געטאן:
  ― ס'איז קלאָר!
  דמיטרי אנגעהויבן צו געדולדיק דערקלערן:
  - לאַנד אויף דעם פּלאַנעט, כאָטש עס איז גרויס, זיין ערלעכקייט איז בעערעך גלייַך צו דער ערד. געפֿינען די פירער פון די ריידערז, ער רופט זיך Generalissimo Dodge, כאַפּן אים אָדער עלימינירן אים. עס איז בעסער, פון קורס, צו כאַפּן אים און דעמאָלט צווינגען אים צו האַנדלען אין זיין אייגענע אינטערעסן.
  אלפאראיא האט מסכים געווען:
  "עס איז פשוט בעסער צו כאַפּן עס און דעמאָלט צווינגען עס צו ענדיקן די יידל מלחמה."
  ― דאָס איז פּונקט דאָס מײדל. אַז ס וואָס איר זאָל טאָן. איך האָפֿן איר קענען קאָפּע מיט אַזאַ אַ אַרבעט. - האָט מאַרשאַל געקלאַפּט מיט די פֿינגער.
  ― אַװדאי! - האבן גלײך געבארקט א פאר קריגערס. - ולטראַסטאַר!
  - נאר א פארשטעלונג: דו מוזט אננעמען די עלװן, גרויס רוסלאנד זאל זיך נישט ארײנציען אין דעם ענין.
  דאָס יינגל און די מיידל האָבן זיך געכאַפּט צוזאַמען:
  - מיר שטימען מיט דעם!
  - טוישן דיין נאָמען! נו, איר עלפאַרייַאַ שוין האָבן אַ נאָמען ווי אַ שרעטל, איר זאָל נישט זיין טשיינדזשד צו פיל, טאָן ניט שטימען? - דמיטרי האָט אויסגעשטרעקט דעם צייכפֿינגער פֿון זײַן רעכטער האַנט.
  - נו , יא ? ווייניקער ריזיקירן פון אַקסאַדענטאַל דורכפאַל!
  - און וולאדימיר וועט זיין ריניימד וולאַראַד! אַ שיין שרעטל נאָמען. דעם וועג איר קענען האָבן שפּאַס!
  - אַזוי איך בין וולאַד!
  - יאָ - וולאַראַד, און נישט אַ מענטש, אָבער אַ שרעטל. אין דעם טייל פון די אַלוועלט, צייט פלאָוז פאַסטער, און ווען איר פאַרענדיקן די אַרבעט, גאָרנישט באַטייַטיק זאָל פּאַסירן אויף די פראַנץ!
  דאָס מײדל און דאָס ייִנגל האָבן אױפֿגעהױבן די הענט אין אַ גרוס:
  ― מיר פֿאַרשטײן!
  - אַזוי פליען אויף די שרעטל לאַסט סטאַרשיפּ. דאָס איז דיין געלעגנהייט! מוזן גליטשן דורך אַננמערקט!
  אלפאראיא האט געזונגען:
  מאָטהערלאַנד: איר זענט די זון און פרילינג,
  מיר זענען פלאָוטינג אין ערלאַס פּלאַץ!
  איר קענען נישט בויען אַ שטאָט פון זאַמד,
  אויב מיט די האַרץ: קאַלאָוס און נשמהלאָז!
  
  עלווז זענען אונדזער ברידער אין ליבע,
  מילד, אָבער פלאָלאַס אין שלאַכט!
  דער קאָמפּיוטער האָט געוויזן זעראָס אין די פּרויעקציע,
  ראָובאַץ זענען אויך מענטש!
  
  די ספּייסשיפּ פליען שנעל,
  דער איבערגאַנג אין די וועלטן איז אַ קליין שריט, אַ גיין!
  לאָמיר געבן דעם אַלוועלט אַ פריש קוק,
  פילן עקסטאַסי מיט מיין גאַנץ שפּירעוודיק האַרץ!
  
  און מלחמה איז זיכער גוט,
  אָן עס איז קיין טעם, קיין זיסקייַט פון דער וועלט!
  אויב דער קעגנער איז געקומען צו צעשטערן,
  לאָמיר עס פֿאַרוואַנדלען אין עפּעס ווי אַ שיסער-גאַלעריע!
  
  געבוירן צו די ברום פון בייז ראַקאַץ,
  טערמאָקוואַרקס רייסן באַזונדער פּלאַץ!
  אויב די רוסישע גייסט איז גערירט דורך אַ האָרדע,
  אַזוי לאָזן ס צוגרייטן אַ רוט אין די בעקן!
  
  אָבער איר האָבן צו קעמפן - עס איז אַ פליכט,
  און איינער וואָס ריקווייערז דעדיקאַציע!
  דער טמא האט אנגעשטעקט דעם קאפ אויפן שװעל,
  באַקומען ענדערונגען פון די ריטער צו די שטערן!
  
  אַז ס וואָס איר דאַרפֿן אַ בויגן, עס איז נישט אַ קלייניקייַט,
  און די סופּערלאַסער איז אַ מיליאָן מאל בעסער!
  הונדערט גאַלאַקסיעס צעטרעטן ווי אַ ניקאַל,
  דו זאלסט נישט פאַרלאָזנ אויף אַ מאַזלדיק ברעכן!
  
  איך גלויבן מיר וועלן לעבן צו זען נצחון,
  און מיר וועלן זיין פאַרייניקט מיט רוסלאַנד!
  כבוד איז באשטעטיקט דורך די שווערד,
  די מענטשן האָבן קיין שיעור צו זייער שטאַרקייט!
  דער וואָריער האָט געזונגען אין אַ ספּעציעלער ריי: דאָס הייסט, די ווערטער זענען אויך אויסגעבראָכן געוואָרן אין דער פאָרם פון אַלטראַסאַונד און דאָס גאַנצע ליד איז פאַרענדיקט געוואָרן אין איין און אַ האַלבע סעקונדעס.
  דער מארשאל האט געפײפט:
  - ולטראַסטאַר! אַבסאָלוט ייַנבראָך!
  וולאַראַד טוט נישט באַצאָלן ופמערקזאַמקייַט. פרעגן:
  - װע ט מע ן מי ר געגעב ן װער ן ד י מאדערנע ם געװער ?
  דמיטרי האט צוגעבונדן זײן פארלענגערטע װײז־פינגער אין א קנוט און באשטעטיגט:
  - פו ן װא ס מע ן קע ן באקומע ן דור ך שמוגלען , יא ! אבער איר זאָל נישט נוצן נאָרמאַל וועפּאַנז פון די רוסישע אַרמיי.
  האָט דער יונגערמאַן זיך געטענהט:
  - נאָרמאַל וועפּאַנז: קענען אויך זיין באקומען דורך סמאַגאַלינג!
  דער מארשאל האט געענטפערט געדולד און געמאכט נאך א קנוט:
  - פון קורס, אין פּרינציפּ עס איז מעגלעך אויב אונדזער ספּעציעל באַדינונגס לאָזן דעם, אָבער דאָס זענען יוזשאַוואַלי אַוטדייטיד מאָדעלס. אין דערצו, דיקאַמישאַנד אָבער קאַמבאַט-גרייט וועפּאַנז זענען געניצט. אַזוי פאַרגעסן וועגן די לעצט מאָדעלס. און עס איז ניט דאַרפֿן צו פלאַפּינג דיין אויערן און לויפן דיין צונג איבער היפּערספּאַסיאַל אַלטראַסאַונדז!
  Elfaraya אפילו באוויליקט פון עס:
  - און וואס? דאָס איז נאָך מער טשיקאַווע. און דער פאַקט אַז הינטער-מאָדערן טעכנאָלאָגיע האט נישט האָבן צייַט צו אָנהייבן דעם שלאַכט, און דער פייַנט איז שוין אַנייאַלייטיד!
  וולאַראַד איז אַפֿילו צופרידן, זיין אויגן פינקלען:
  - עס איז אפילו באמערקט! ספּעציעל אין אונדזער אַלוועלט, אין ינטערוניווערסאַל פּלאַץ, וועפּאַנז זענען נישט אַזוי דעסטרוקטיווע.
  דער מאַרשאַל האָט אַרויסגעלאָזט אַ כאַלאַגראַם פֿון זײַן נעגל, אַ כיינעוודיקער היבריד פֿון אַ פלאַטערל און אַ סעקסי, האַלב־נאַקעט מיידל:
  - ווי צו זאָגן, אין דעם טייל פון די אַלוועלט, כייפּערפּלאַסמיק וועפּאַנז זענען אויך פיל שוואַך. דאָס איז סימפּלער, עס איז שווער צו צעשטערן איר, און די כעוויער די פייַנט האָבן אַ פיל בעסער געלעגנהייט צו בלייַבנ לעבן. - דער מאַרשאַל האָט אויסגעשטרעקט זײַן דלאָניע, דער פֿינגער האָט זיך גלײַך אויסגעגליטשט אין קנופּן און האָט באַקומען אַ נאָרמאַלע לענג. די פאלעם איז געװארן פערל מיט געלע שפיצלעך, און אויף אים האט זיך באװיזן א װײן־גלעז אויסגעשניטענע מיט קריצלען און פינקלענדיק ליכטיקער װי דימענטן. דמיטרי האט אין אײן טאג אײנגעשלונגען דעם אינהאלט, ער האט, אפנים, געפעלן דעם משקה, פון הינטער זײן מויל זײנען ארויסגעפלויגן עטליכע קאלירטע באבלעס. ארום דעם קאמף־פאר: האט זיך מיטאמאל באוויזן א פלאטיל פון קעמפער כאלאגראם. די ספּייסשיפּס, כאָטש קליין, זענען געווען זייער שרעקלעך.
  ― אַזױ װעלן מיר דאָס טאָן! - האָט עלפרײַאַ געשריגן אין מיליטערישער עקסטאַז: דער קריגער מיט אַ מאָל, שיסנדיק פֿון אַ וואַרנישטן נעגל, מיט צוזאַמענפֿאַלן, פֿופֿציק ווירטועל שיפֿן.. - פֿאַר וואָס איצט זײַנען נאָך געבליבן עטלעכע סעקסטיליעס פֿון אונדז און יעדער איינער ווייסט נישט קיין מורא! קוואַזאַר! געבן די סדר!
  דער מאַרשאַל האָט זיך געכאַפּט און געוואָרנט:
  - עס איז בעסער אַז דיין שרעטל פּאַרטנערס טאָן ניט וויסן אַז איר זענט מענטשן! איר קיינמאָל וויסן, איינער פון זיי קען זיין אַ שפּיאָן, אָדער נאָר אַ טשאַטערבאָקס. מיר האָבן שוין געביטן די פאָרעם פון די אויגן און אויערן בעשאַס די רידזשענעריישאַן צייַט. ווי פֿאַר די געשיכטע, פאַרהיטן צו זיין זייער יונג מענטשן וואָס האָבן דורכגעקאָכט ספּעציעל טריינינג אין די רוסישע קינד באַראַקס זינט קינדשאַפט. דעם מיטל זיי טאָן ניט וויסן פילע פון די מינהגים און ספּעציפיש קאַנסעפּס פון די עלווז.
  וולאַראַד איז געווען באַליידיקט:
  - עפע ס װעג ן דע ם ראסע , אונדזע ר הויפט־בונד , אי ז באקאנט . מיר האָבן דורכגעקאָכט אַ גאַנץ ברייט טריינינג פּראָגראַם.
  דמיטרי האט איבערגעריסן:
  - אפשר איז דאס נישט גענוג! אין דערצו, עס איז נישט אַזוי גרינג צו טוישן דיין אייגן נאַטור. די ריזיקירן פון דורכפאַל איז צו גרויס.
  אלפאראיא האט געשמײכלט און באמערקט:
  - מיר וועלן פאַרענדיקן די אַרבעט אין קיין פאַל! וואָס איז קיינמאָל געבוירן, איז ניט געבוירן, און וועט קיינמאָל זיין געבוירן? אַ קאַמאַנדער וואָס איז ביכולת צו קאַנגקער רוסלאַנד!
  דער מאַרשאַל האָט אַרויסגעלאָזט דאָס דורכזיכטיקע בולקע פֿון זײַן דלאָניע, עס האָט זיך פּלוצעם געשוואָלן, אויסגעבראָכן און אַ שפּײַזיקער שנייבאָל איז אַרויפֿגעפֿאַלן אויף שפּיץ:
  - היפּערקוואַסאַר! ערלעכע ווערטער! איר פֿאַרשטיין די אַרבעט, איצט אָנהייבן ימפּלאַמענינג עס. נאָר טאָן ניט זיין נאַריש. ראָובאַץ וועט באַגלייטן איר. וואַרטן כאָטש! ווי אַ געזעגענונג, דיין גרופּע מוזן דערפאַרונג די יפעקץ פון כייפּערקעראַנט. אַזוי ווי נישט צו לויפן אויס פון אָפּצאָל!
  שטאַרק סיבאָרגס געשלאגן מיט בליץ, זיי געוואקסן ווי אַ מאַלטי-בונט וועב. ד י קערפער ם פו ן ד י קעמפערדיק ע פא ר זײנע ן דור ך או ן דור ך באלויכט ן געװארן , אפיל ו ד י הויט ן אי ז אראפגעפאלן , רי ץ האב ן זי ך אויסגעשטיק ט או ן טײ ל פו ן דע ר סקעלעט . א טײ ל פו ן ד י בײנער ן האב ן זי ך צעשלאכ ט או ן געברענט , װ י שװעבעלעך , דע ר פלאם ט אי ז געװע ן טויט ע או ן גלײכצײטי ק זײע ר ליכטיק , אויסגעברענ ט ד י נערװן . וולאַראַד און עלפאַרייַאַ האָבן געקרימט, אָבער זיי האָבן צוריקגעהאַלטן זייערע געשרייען.
  דאָס מיידל האָט אפילו געשמייכלט:
  - נו , דא ס װענד ט מיך ! ווי אַ גאַנגבאַנג מיט אַ טוץ גייז!
  דער מאַרשאַל, צופֿרידן, האָט מיט אַ מאָל אויסגעשטרעקט זײַן האַלדז ווי אַ זשיראף, געכאַפּט דעם ציל, אָפּגעביסן דעם קאָפּ פֿון דער ראָבאָטישער ראַקעט מיט זײַנע פֿינקלענדיקע ציין, עטלעכע מיליאָן מאָל האַרדער פֿון טיטאַניום. נאָכן שלינגן, האָט ער געזאָגט:
  ― װאָס קענסטו טאָן װײַטער? איך טאָן ניט טראַכטן איר וועט נעמען אַ פאָטאָ (איר וועט מאַכן אַ נאַר פון זיך)!
  דער יונגערמאן און די מיידל, באגלייט מיט ראבאטן, האבן זיך אוועקגעצויגן פונעם זאל. די אויפגאבע איז געווען גאר קלאר, און די צוויי צייטווייליגע אפיצירן האבן דאס נאר געמוזט אויספירן. זיי זענען ארויף אויף א ספידשיט און זענען שנעל אוועקגעגאנגען צום קאסמאדראם.
  אלפאראיא האט זיך געכאפט:
  - ווען דמיטרי האָט אַוועקגעביסן אַ טייל פון דעם ראָבאָט מיט די ציין, בין איך געווען ניסלעך! פּרעכטיק באָכער!
  וולאד האט געשריבן:
  - דער מארשאל האט װי אזוי געװאלט אונדז עפעס מער זאגן מיט זײן האנדלען װי מיט װערטער. אין באַזונדער, ראָובאַץ: זיי דאַוונען באזירט אויף די טערנערי קאָד, אָבער די לעצטע אמן איז יוזשאַוואַלי באגלייט דורך די מעלדונג, כאָטש אין מיקראָסקאָפּיק דאָסעס, פון כייפּערפּלאַסם!
  דער קריגער האט געלעקט דעם יינגל'ס נאָז מיט צוויי לשונות:
  - עס איז גוט אַז מאַנאַסטעריז זענען נישט ערלויבט פֿאַר ראָובאַץ!
  וולאַראַד האָט געזאָגט:
  - ניין, עס זענען קייבערנעטיק מאָנקס! זיי אפילו האָבן אַ מין פון קריגערישע נאַנאָ-פּלאַץ אָרדערס!
  דער קאסמאדראם האט זיך ווי געהאנגען אין דעם ריק, הויך איבערן אויבערפלאך. ערגעץ אויף די זייטן האָבן כאַווערד בנינים פון האַרט דזשיאַמעטריק שאַפּעס. די ערדישע אימפעריע האט ניט דערלאָזן יבעריק פּריטענשאַסנאַס, אַלץ איז געמאסטן, עס אפילו געווען אַז די בנינים זענען מאַרשירינג שפאלטן. בלויז איין בנין איז געווען אין די פאָרעם פון זעקס טויערע-טשערעפּאַכע כייבראַדז סטאַקט אויף שפּיץ פון יעדער אנדערער. דער גרעסטער יחיד איז אין די באַזע; ווען עס באוועגט צו די שפּיץ, זייַן גרייס דיקריסאַז און זייַן ברייטנאַס ינקריסיז.
  אלפאראיא האט זיך געכאפט:
  - עס קוקט ווי אַ רעפּריזענאַטיוו אָפיס פון די עלווז! תהום-וואקוום באפונים!
  בײם קאסמאדראם גופא זײנען געשטאנען די שטערן־שיפן אין ארטיקע רײען, װי אויםגעשטעלט מיט א הערשן. די לאַסט־טראַנספּאָרט פֿון די עלווז האָט אויסגעזען ווי אַ ראָזעבוד, וואָס האָט אָנגעהויבן בליען. זיי זענען געווען שיין און גראַציעז, די פּעטאַלז האָבן פופציק פארבן און שיידז. ניט ענלעך די האַרב ערדלינגז, די עלווז זענען זייער פאַנד פון לוקסוס און אַסטענטאַטיאַס גלאַמער, העל פארבן.
  עלפאַרייַאַ און וולאַראַד זענען אנגעטאן אין נאָרמאַל: זייער העל, נאציאנאלע שרעטל קאָסטיומען. אירע האר איז געװען געקריצט און געפארב, און זי האט געהאט אויערן אין די אויערן. דאָס איז געווען אויך פּראָסט צווישן מענטשן פון די בלענדיק ראַסע. וולאַראַד פּעלץ די וואָג פון די ירינגז פֿאַר די ערשטער מאָל, ער פּעלץ ריזיק און ינפלייטיד. עפעס אפילו: נישט גאנץ א מענטש. אינעווייניק האָט די עלווען סטאַרשיפּ מער אויסגעזען ווי אַ רויאַל פאַרגעניגן יאַכט ווי אַ געשעפט לאַסט שיף. אַלץ איז געווען אַזוי עלעגאַנט, לאַש, לוקסוס, מיט אַ פּלאַץ פון בלומען און קינסטלעך טייַער שטיינער. טאַקע, יעדער שטיין קאַנסטראַקטאַד אין אַ כייפּערפּלאַסמיק סייבער רעאַקטאָר איז ינקאַמפּעראַבלי: ברייטער און שיין ווי אַ נאַטירלעך יידלשטיין. עלפאַרייַאַ, ווי אַ אמת פרוי, איז געווען אין אַדמעריישאַן.
  - מעגאַקוואַסאַר! ווי יינציק און ווונדערלעך!
  וולאַראַד האָט באַמערקט טרויעריק:
  - מיר טאָן ניט ווי ומנייטיק לוקסוס. אין דערצו, די עלווז זענען אויך פּאַמפּערד און, ווי אונדז, טאָן ניט דערפאַרונג קעסיידערדיק ווייטיק און שטרענג כאַרדאַנינג - גרויזאַם ספּעציעל טריינינג!
  אלפאראיא האט געלעקט די קיזלשטיין מיט אירע צונג און אויסגעבליט:
  - וואָס אַ היפּער-וניווערסאַל געשמאַק און אַראָמאַ!
  און דאָ זענען די עלווז זיך, זייער ענלעך צו מאָדערן מענטשן, ספּעציעל ווען איר קענען נישט זען זייער גראַציעז אויערן, ווי די בלומען פון די גאַרדאַן פון עדען, מיט לאַש כערסטייל און אַבאַנדאַנטלי פּיינטיד מיט קאָסמעטיקס. אַזוי, ווי אַ הערשן, עלווז, ביידע מענטשן און פרויען, ליב געהאט צו אָנטאָן זיך. דאָס האָט געגעבן זייער שיינקייט אַ פּאַזראָניש קוק. עס זענען בעערעך דריי ווייניקערע זכר עלווז ווי פרויען, און אין אויסזען זיי זענען בירדלעסס, פּיינטיד מיט פּוכיק האַירסטילעס און קענען ניט זיין אונטערשיידן. ווי ערדלינגז, עלווז קוקן יונג, אָבער זייער אויגן זענען נישט מענטש: גאָר קינדיש, נאַיוו און פרייַנדלעך. וולאַראַד געדאַנק אַז ער אויך געקוקט ווי אַ מיידל. צווישן מענטשן, מענטשן נאָך האָבן זייער האָר שנייַדן קורץ און האָבן דיפעראַנסיז אין קליידער. כאָטש דורך קוקן אין די פּנים: מאל עס איז טאַקע שווער צו ויסטיילן אַ ווייַבלעך פון אַ זכר. עס איז אמת אַז די וואַסט מערהייַט פון מענטש פרויען האָבן גרעסערע בריסט און ברייט היפּס. עלווז האָבן פיל די זעלבע זאַך, כאָטש זיי זענען יוזשאַוואַלי טינער און מער שוואַך ווי ערדלינגז. דער קאַמאַנדער פון דער סטאַרשיפּ איז געווען אַ מיידל מיט אַ צען-קאָלירן כערסטייל. ז י הא ט באקומע ן א ווארענונג : א ז סאלדאטן , ווא ס האב ן דורכגעמאכ ט ספעציעל ע טרענירונג , זענע ן אנגעקומע ן אויפ ן ברעט .
  פליענדיק אַרויף, זי געקושט עלפאַרייַאַ און וולאַראַד. דער יונגערמאַן האָט זיך צעוויינט: דער שמעקן פון דער רייכער געמיש פון טייערער פּאַרפום איז געווען צו שטאַרק, און דאָס מיידלס פּנים איז געווען זייער פאַרביק געמאָלט, די עלווז האָבן ליב געהאט צו מאַכן קאָלירט צייכענונגען אויף דעם גוף. דער קאַפּיטאַן ס אַסיסטאַנט איז פלו צו זיי, אויב משפטן לויט זיין געשטאַלט, רובֿ מסתּמא אַ מענטש אָדער אַ טיניידזש מיידל. ער האט ארויסגעלאזט פון הינטער זײן מויל א װאלקן פון פאליגאנעלע, פיל־קארבירטע באבלעס, און האט ארויםגעלאזט א פאר פון זײ. אָבער, עס איז קיין שפּריצן: עס סמעללס פון מינץ און אַ קאָמפּלעקס קייט פון אָנגענעם סמעללס!
  - איך בין קריזלי! צוויי-שטערן אָפיציר!
  וולאד האט געשמײכלט און אויסגעשטרעקט די האנט:
  - וולאַראַד, צייַטווייַליק וויצע-אָפיציר!
  דער שרעטל האט גענומען די האנט אין דער פאלעם און זי אויסגעשטרעקט ביז זײן גרויםן!
  ― נענטער צום האַרצן! - און ער האָט דאָס זעלבע געטאָן מיט זײַן גליטשיקער האַנט.
  וולאַראַד געוואוסט אַז צווישן די עלווז, רירנדיק די געשלעכט-אָרגאַנען איז נישט געהאלטן אַ באַליידיקונג, אויף די פאַרקערט, עס איז ווי דער העכסטן צייכן פון רעספּעקט, אָבער ער איז געווען אַ ביסל פאַרשעמט, עס איז געווען עפעס פּראָסט און מיעס.
  ענטפערט דער קאַפּיטאַן פון דער שטערן:
  - איך בין אַסטאַרטע! פול מיט רעספּעקט פֿאַר די סס זעלנער. מיר וועלן פליען צו פוראָסאַן, וואָס מיטל מיר וועלן האָבן צו קרייַז אַ ומגינציק זאָנע.
  אלפאראיא האט געענטפערט הויך:
  - נו, פון קורס מיר וועלן קרייַז! וואו אונזערע איז נישט פארשוואונדן!
  אָנהייב קערעקטאַד:
  - עס איז ניט דאַרפֿן צו פאַרשווינדן! דאס איז אַ מענטש סלענג!
  האָט דאָס מיידל געענטפערט מיט כבוד:
  - עס איז שווער צו זיין מיט אַ מאַגנעט און נישט באַקומען מאַגנאַטייזד.
  אסטארטע האט זיך א ניד געטאן, זיך א ביסל אויפגעהויבן אין דער לופטן און געשאקלט מיט די היפּס. אירע שיך האבן געפינצטערט.
  - מיר האָבן אנגענומען אַ פּלאַץ אין קולטור פון מענטשן. קוק אויף מיר, דער סדר פון דער העלד פון דער ינטערוניווערסאַל מלחמה, פעטרוס דער האָוויצער. זען ווי שיין ער איז.
  Peter Howitza איז געווען אין קאָלירן און דעקעריישאַנז. די עלווז האָבן געגרינדעט די מענטש סדר, אָבער דעקערייטאַד עס אין זייער אייגן וועג. אָבער, ער געקוקט שיין גוט.
  אלפאראיא האט זיך געקװעלט און באמערקט:
  - ער איז אַ קיוט.
  - אין צוועלף סייקאַלז, ער גאַט צו די פראָנט צוויי קוואַזי-יאָרן פאָרויס פון פּלאַן. דארט איז ער געווארן בארימטן מיט'ן כאפן א גענעראל! - איך באמערקט אַז אַסטאַרטע פּלייינג מיט איר טול. אין אַלגעמיין, איר קענען נישט זאָגן עפּעס - אַ העלד. געשטארבן דורך בלאָוינג די פלאַגשיפּ באַטטלעשיפּ - דער טויט פון אַ העלד!
  ― און דאָס לעבן! - האט וולאד (װלאדימיר) געבארקט. - אבער , װע ר ע ס װײם ט ניש ט װ י צ ו שאצ ן דא ם לעבן , װע ט ניש ט קענע ן מי ט כבודי ם אנטקעג ן דע ם טויט !
  אסטארט האט מסכים געווען:
  - ריכטיג, קיבאלטשישע בחור! איז דאָס וואָס זיי רופן איר אין דער מענטש אימפעריע?
  - נישט עכט! קינדער רופֿט מען קינדסאָלדאַטן! - האָט וולאַד זיך אָפּגעזאָגט.
  ― דאָס װײס איך, נאָר איך מײן גאָר אַן אַנדער זאַך. העלדיש און פּערסיסטענט אויך! ― דאָס מײדל האָט זיך פֿאַרענדיקט. - לאָמיר האָבן שפּאַס, מיר האָבן אַ פּלאַץ פון שפּילערייַ, ספּעציעל קאָלעקטיוו. איך טראַכטן איר זענט מיד פון קעסיידערדיק מלחמות?
  אלפאראיא האט א ניד געטאן:
  - צו גיהנום! קעסיידער סטרייקינג און מאָרד איז געווארן אַ רוטין. ספּעציעל בעשאַס די שוואַרץ לאָך עקסערסייזיז!
  Astarte האט פארגעלייגט:
  - וואָס אויב מיר בויען אַ שטאָט! אָדער נישט, איך פֿאָרשלאָגן איר די ווייַטער שפּיל. יעדער שרעטל איז געגעבן אַ פּלאַנעט.
  - פייַן!
  - ווילד פּלאַנעט! דיין אַרבעט איז צו בויען אַ ציוויליזאַציע! ― האָט דאָס מײדל אַ װינק געטאָן.
  װלאַראַד האָט אַ פּאַטש געטאָן מיט די הענט:
  ― אין אײן רגע! און דאַן באַפאַלן די ארומיקע וועלט!
  אסטארטע האט א שאקל געטאן מיטן קאפ:
  ― נײן! דאָס איז נישט וואָס מיר מיינען! אין פּרינציפּ, מיר טאָן ניט דאַרפֿן עפּעס ווי דאָס. דער איינער וואס אַטשיווז אַ העכער לעבן נאָרמאַל וועט געווינען. פֿאַר דעם וועט מען אַוואָרדיד פּוינטן. בייסיקלי, איך האָפֿן אַלץ איז קלאָר צו איר.
  אלפאראיא האט א געלעכטער געזאגט:
  - מיר וועלן באַזיגן איר אַלע! אגב, ווען הייבן מיר אן?
  ― מיר האָבן שױן אָנגעהױבן! - האָט דער שרעטל געקװיטשעט.
  ― װאָס האָב איך גאָרנישט געפֿילט!? - דער רוסישער וואָריער איז געווען איבערראַשט.
  אַסטאַרטעס פּנים איז געוואָרן כיטרע:
  - דאָס איז אונדזער גרויס סוד! מענטשן קענען נישט זיין העכער פון אונדזער ראַסע אין אַלץ. מיר מוזן אויך האָבן די וויסן! ספּעציעל קאַנסידערינג די אַנטיקוויטי פון מיין ציוויליזאַציע!
  וולאַראַד האָט זיך דערמאָנט:
  - און איך טראַכטן איך וויסן, אַקסעלעריישאַן אין לאַסט שיפן איז סלאָוער ווי אין מענטשן. דאָס איז וואָס עס זענען קיין סענסיישאַנז.
  קריזלי האט באליידיגט געזאגט:
  - מיר האָבן אינסטאַלירן איינער פון די נואַסט רעאַקטאָרס, מיר געקויפט עס אויף פאַרקויף!
  עלפאַרייַאַ פּלאַצן אין טרערן:
  - די נואַסט רעאַקטאָר איז אויף פאַרקויף! וואָס קען זיין מער לעכערלעך און נאַריש.
  קרייזלי האט געענטפערט:
  - אויף די אַנטי-מאַרק, איר קענען קויפן לעגאַמרע אַלץ! איר פשוט טאָן ניט וויסן, איר גלויבן אין פּראָפּאַגאַנדע, אין די אַמניפּאַטאַנס פון מענטשלעך סייכל באַדינונגס.
  Elfaraya האט קאַנסיליאַטאָרי געזאגט:
  - מן הסתם אפגעשריבן פון עפעס א געשעדיגטע שטערןשיף?
  - דאס איז עס! איר קענען ניט באַזיגן צוויי זאכן: גריד און נאַרישקייַט, כאָטש דער אַוועק פון דער ערשטער איז אָפט קאַמביינד מיט די יענער! - האט קריזלי א װיצל געטאן. - װילםטו כאפן א גליטש?
  וולאד האט געפרעגט:
  - זענען די כאַלוסאַניישאַנז?
  - יאָ, אַזוי, אָבער אַזוי יקסייטינג! פשוט אַמייזינג! - האָט אַסטרטע אױסגעפּוצט די באַקן, מיט פּראָסטע עראָטישע צייכענונגען, װי צװײ קאַווענע.
  - דו זאלסט נישט זידלען גליטשיז! עס ס פראָט! - װלאַראַד האָט געשאָקלט מיטן פֿינגער (ער האָט געלײענט, אַז עלפֿן האָבן ליב אַזאַ האַװה).
  - פּרוּווט עס און איר וועט מיד פֿאַרשטיין אַז גאָרנישט איז בעסער ווי דאָס! חוץ סעקס! - האט טשריזלי געעפענט דאס מויל און האט מיט אײנלאדונג באװעגט זײן לאנגע, פארשפרײטע ראזע צונג.
  עלפארייַאַ האָט געקושט טשריזלי צערטלעך:
  - נו, איך טאָן ניט זאָרג מיט איר!
  - ניין, איך ווילן ליבע מיט וולאַראַד.
  דער יונגער קעמפער האט זיך מיט כעס געגרימט:
  - וניפּאָלאַר געשלעכט איז אַ פּערווערסיאָן!
  קרייזלי האט געשריבן:
  ― אַזױ איז דאָס מיט מענטשן! אָדער איר פארגעסן דיין ראַסע בשעת לעבעדיק מיט מענטשן. דאָס איז גאַנץ נאַטירלעך פֿאַר אונדז. אויף די פאַרקערט: עס איז נישט שווער צו פאַרפירן אַ ווייַבלעך, אָבער צו העכערן אַ מענטש (זכר זענען אין די מינאָריטעט), דאָס איז כייפּער-מאָדיש!
  וולאַראַד האָט געזאָגט:
  - ליבע צווישן אַ זכר און אַ ווייַבלעך איז נאַטירלעך, ווייַל עס טראגט זאמען! נאַטור דיקטייץ אַז אַ שוטעף אין ליבע מוזן זיין פון די פאַרקערט געשלעכט!
  Chrizzly האט אַ טשיקאַווע בייַשפּיל דעמאַנסטרייטינג וויסיקייַט:
  - אי ן אלטע ר צײ ט אי ז מע ן געװע ן אינגאנצ ן אנדערש . זיי האָבן די ינסטיטושאַן פון חתונה, ווען אַ פרוי איז געווען געצווונגען צו ליבע בלויז איין מענטש, און אַ מענטש איז געווען געצווונגען צו ליבע אַ פרוי. די וואס האבן פארלעצט דאס נארישע געזעץ האבן געפאסט מיט טויט שטראף. איר געלערנט די געשיכטע פון אלטע מענטשן!
  וולאַראַד רילאַקטאַנטלי מסכים:
  ― יאָ, דאָס איז געװען נאַרישקײט! די מענער האָט מען אָפּגעטאָן די געלעגנהייט זיך אויסצוקלײַבן און צו פֿאַרגלייכן, פֿרויען האָבן זיך אָפּגעוואָרפֿן פֿון מאַנאַטאַניע! אבער איצט, פאַרקערט, אָפט ענדערונגען פון פּאַרטנערס זענען אַ כּבֿוד - אַלע מענטשן זענען איין משפּחה: יעדער ווייַבלעך איז אַ פרוי, יעדער זכר איז אַ מאַן!
  - דאָס הײסט, װאָס מיר זײַנען געקומען צו מיליאָנען יאָר צוריק. - קריזלי איז געווען דערפרייען. - איך מיין, אַז נאָך דער מלחמה וועט מען אָנהויבן קוקן אויף ביסעקסואַליטעט מער פיליק!
  עלפארייַאַ האָט אַ פּאַטש געטאָן דעם שרעטל אויף דער אַקסל:
  - און איר וויסן, איך בין נישט קעגן ביסעקס אויך!
  אַסטאַרטע, גרינדינג (יעדער צאָן האט זייַן אייגן יינציק שאָטן), האט געזאגט:
  ― װי איר װילט! צי איר ווילן גאַמעס, טאָן איר ווילן געשלעכט, איצט איר וועט האָבן פיל מער שפּאַס אין דיין לעבן. דורך דעם וועג, האָבן איר געפרוווט כייפּערקוררענט שאַקס?
  - יא ! - האָבן געענטפֿערט דער יונגערמאַן און דאָס מײדל אײנס.
  ― און װי אַזױ?
  Elfaraya וויקט:
  - ווי געשלעכט, נאָר דער אָרגאַזם קומט אויס אין אַ אַנדערש אָרט!
  די עלף האבן געלאכט, די פנימער האבן אויפגעלויכטן מיט שמײכלען. טשריזלי האט געהויבן מיט די הענט, און אין יעדער האַנט איז געווען אַן אייזקרעם זעקל אין דער פאָרעם פון אַ כייבריד פון אַ פּיראַמיד און אַ אַסטער:
  - ביטע, אַ נאַטירלעך פּראָדוקט!
  וולאד האט געפרעגט:
  - וואס איז דאס?
  - עראָפיאָ, אַ טיפּ פון ייַז קרעם!
  דער יונגערמאן האט עס פארזיכטיג אנגערירט מיט דער צונג און דערפילט דעם זיסן און דערביי זויערע פּאַפּ. עלפאַרייַאַ ליבלי ליקט איר טיילן:
  - און וואָס, עס איז זייער כיינעוודיק! און ינקאַמפּעראַבאַל! פשוט ווונדערלעך! איך וועל אלץ עסן!
  וולאד האט געפרעגט:
  - און דאָס איז מיסטאָמע פון גראַוויטיישאַנאַל מילך.
  קריזסלי באַשלאָסן צו שפּילן אונטער די סימפּלאַטאָן:
  ― װאָסער מילך! וואס איז דאס!
  אלפאראיא האט געשאקלט מיט איר פינגער:
  - ניט דאַרפֿן צו האַנדלען ווי אַ נאַר! ווי אויב איר טאָן ניט וויסן וואָס מילך איז, עס איז באקומען פון פילע אַנימאַלס, ווי געזונט ווי קוואַזאַר שטראַלן!
  קריזלי האט געזאגט:
  ― אָבער איך װײס ניט! איך בין אַ קליין יינגל. עס איז בעסער צו עסן ייַז קרעם, עס איז אַ זייער ערלעך מייַכל.
  וולראַד האט קיינמאָל געגעסן אייז קרעם פריער, ער האט נישט האָבן אַ געלעגנהייַט צו פּרובירן עס בייַ די סעודה, און דעריבער געוויזן ענטוזיאַזם. די שיסל איז געווען מאַלטי-קאָלירט און מאַלטי-שיכטע, עס זענען געווען בעריז און מאַשרומז ין. עלפארייַאַ האָט אויך געגעסן מיט פאַרגעניגן, אָבער פונדעסטוועגן געצויגן צו שמועסן:
  - צי איר ווילן צו וויסן אַז מענטשן זענען גאַנץ טשיקאַווע באשעפענישן אין קאָמוניקאַציע, אָבער נודנע. זיי זענען געצויגן צו אַלע סאָרץ פון עקספּלויץ. זיי ליבע צו רעדן וועגן מלחמה, אָבער זייער נשמה פאָדערן עפּעס אַנדערש.
  Astarte האט פארגעלייגט:
  ― װאָס איז מיט האַנדל! עס איז אויך אַ טשיקאַווע טעטיקייט, איר פליען אַרום פאַרשידענע וועלטן, אַרייַנגערעכנט צוריק. איר וויסן, פילע אַבאָריגינעס, נעמען אונדז פֿאַר געטער, געבן זייער עשירות ווי אַ קרבן. בכלל האט מען אונז אויך באגעגנט אלפים. אי ן יענע ר ניש ט װײטע ר צײט , װע ן ד י מענטשלעכקײ ט הא ט גענוצ ט שטײנערנ ע האק ן או ן זי ך געפאל ן פארניכטעט ע פא ר א פײע ר בליץ . און ניט נאָר אונדז, אַ פּאָר פון אנדערע ראַסעס באזוכט די ערד.
  עלפארייַאַ, לעקן אַ נאָגל, געפרעגט:
  ― װילט איר זאָגן, אַז פֿון דעם קומען אַ סך רעליגיעס?
  ― פֿאַרװאָס נישט! און אויך פייע טאַלעס! מענטשהייַט איז זייער מאַזלדיק אַז די דוררי ראַסע איז דיפיטיד דורך אונדז. אַנדערש, די מענטש ראַסע וואָלט פאַלן אין שטרענג שקלאַפֿערייַ. אין דעם לאנד וואס מען האט גערופן עגיפטן, האבן די דוריגס געצוואונגען די בויען פון גרויסע פּיראמידן.
  ― זײַנען דאָס געװען זײ? - די וואָריער איז געווען עכט סאַפּרייזד, כּמעט דערשטיקט פון איר אייז קרעם.
  - יא , מי ט אזעלכ ע שרעקלעכ ע חיה־קעפ ! ― האָט דאָס מײדל געשמײכלט. ― אָבער, װאָס רעד איך! די עלווז געראטעוועט מענטשן, עס איז געווען אַ פּלאַץ שלאַכט, אַפֿילו אין די זונ סיסטעם, דער פּלאַנעט איז בלאָון אַרויף.
  - דער פּלאַנעט וואָס מענטשן רופן פאַעטאָן. ― האָט מיך דערמאָנט אין עלפֿרײַאַ.
  - רעכט! איר 'רע טראכטן! אין אַלגעמיין, מענטשן זענען קעראַקטערייזד דורך גאַדלעס און פעלן פון דאנקבארקייט. מי ר אלפים האבן ליב געהאט מענטשן װי אונדזערע יינגערע ברידער, בפרט זײערע פרויען און קינדער. מענטשן מיט בערד: רובֿ פון אונדז פילן גראָב!
  קריסליי האט נישט מסכים געווען:
  - מלכּה מאפפגאָ, האָט זיך גענומען אַ גאַנצע צענדליק בערדעלע ליבהאָבער.
  - זאג נישט לשון הרע! - האָט אַסטאַרטע איבערגעריסן.
  ― דאָס איז אַ היסטאָרישער פֿאַקט! - האָט זיך דער שרעטל אַרײַן אין דער לופטן.
  - עס איז נאָך פּראָסט! "דער קאפיטאן האט אפילו פארלענגערט איר האלדז מיט א האלבן מעטער פון צארן.
  - נו, וואָס אַפֿילו איצט עס זענען פרויען וואס ליבע, למשל, גאַבלינז, אָרקס און קילער באשעפענישן. יא, ניט בלויז פרויען, אָבער אויך מענטשן! אין דערצו, מאַפגאָ געקוקט נאָך זכר סלאַוועס, געצווונגען מענטשן צו וואַקסן מער באָרדז. איינער פון די מענטשן האט אפילו זיין לעבן עקסטענדעד דורך מאַגיש מיט דריי הונדערט יאָר, און זיין באָרד איז געוואקסן ווי די עק פון אַ דיינאַסאָר.
  אלפאראיא האט געלאכט:
  - עס איז לאכעדיג!
  וולאַראַד האט געזאגט פּאָמפּאָוסלי:
  - כבוד און כּבֿוד צו דער באָרד, אָבער די קאַץ האט אויך אַ וואָנצעס! אָבער, דאָס רעדט בלויז וועגן די ברייט פון די נשמה פון די שרעטל!
  דער יונגערמאן האט פארענדיקט זיין חלק אייזקרעם און געפרעגט:
  - אבער פון וואָס איז עס געמאכט, אויב עס איז נאַטירלעך!
  Astarte (איר האַלדז אומגעקערט צו נאָרמאַל גרייס) האט געזאגט:
  - דאָס איז אַן אַסטערויד שוועמל שאָל.
  - וואס?
  - אַ געמיש פון אַ שוועמל און אַ שאָל וואָס לעבט אויף אַן אַסטערויד! איר קענען אפילו פליען, איר וועט שטימען אַז עס איז פשוט מאָדיש! - דאָס מײדל איז אַפֿילו געשפּרינגען פֿון פֿאַרגעניגן. ― קענסט איר זיך אַזױ פֿאָרשטעלן!
  - עס זענען פאַרשידענע באשעפענישן אין די אַלוועלט! עס איז מאָדנע אַז עס געשמאַק אַזוי גוט. - האָט װלאַראַד װידער געלעקט זײַן שטעקעלע.
  אלפאראיא האט געשמעקט:
  - פארװאם אזא טערקע שמעקן!
  Astarte האט געענטפערט:
  - דאָס איז ווייַל עס איז נישט בלויז אַ שוועמל שאָל, אָבער זייַן לאַרווי. עס איז ספּעציעל ימפּרעגנייטאַד מיט מינעראַלס. באַלד איר וועט פילן עס.
  - װי ? - האט וולאראאד געפרעגט.
  - זינט דאָס איז דיין ערשטער מאָל, כאַלוסאַניישאַנז וועט אָנהייבן. האָט ניט מורא, זיי וועלן זיין אָנגענעם: צו אָנהייבן די זשומען: זיצן אַראָפּ אין די שטולן.
  פֿאַר וולאַד (וולאַדימיר), אַלץ אנגעהויבן צו בלערד פֿאַר די אויגן. ע ר הא ט זי ך געאײל ט זי ך צולײגן , או ן א מאמענ ט שפעטע ר אי ז ע ר ארײנגעפאל ן אי ן א נאכטמאל .
  וולאדימיר האט געפילט שווערע קעלט און ציטערניש אין די פיס. ע ר הא ט דערזע ן געקרײפלט ע בוימע ר באדעק ט מי ט פראָסט . און מיך װי פֿון דרױסן. ער האט זיך דערזען הענגען אויפן תליה, זיך דערשטיקט אין א שלאג. א שרעקליכע נופ האט געקוועטשט דעם בחור אין האלדז, עס האט גורם געווען גרויסע יסורים. ד י ערגסט ע אי ז געװע ן ד י הילפסלאזי ק או ן שרעקלעכ ע שװאכקײט ן אי ן קערפער . ער האט זיך אפילו נישט געקאנט רירן, װי ער װאלט געשטארבן. עס איז קיין וועג צו אפילו מאַך מיין פינגער. דער יונגערמאַן האָט זיך געפּרוּווט צוציען, אָבער זײַן קערפּער האָט נישט געפאָלגט. עס איז געווארן באמת סקערי ווייַל פון מיין מאַכטלאַסנאַס. וולאדימיר קיינמאָל סלעפּט, ער האט נישט וויסן וואָס איז אַ חלום אָדער כאַלוסאַניישאַן און איז געווען פשוט אין קלאַפּ.
  דא ן הא ט ע ר דערזע ן א דארף , א פשוט ע קלויסטער , פארװאקס ן מי ט דע ר צײט . וואוינונגען וואס זעען אויס ווי אלטע הייזער פון אלטע אינטערנעץ כראניקן. װײסע קעפ , בארװעס ע קינדע ר זײנע ן ארומגעלאפ ן ד י הויף . זיי געלאפן פּאַמעלעך לויט מאָדערן סטאַנדאַרדס, משמעות פּלייינג עפּעס. ד י מײדלע ך זײנע ן געשפרונגע ן אוי ף אײ ן פוס , ד י ײנגלע ך האב ן זי ך געקעמ ט מי ט שטעקנס , או ן זגינע ן געשאס ן פו ן מאשין־געװער . לויט די צעריסענע קליידער, איז דאָס דאָרף אָרעם, משמעות פון קאָלעקטיווע פאַרם צייטן: מיטן 20סטן יאָרהונדערט. פארוואס האט ער דאס באשלאסן: צווישן די קינדער זענען נישט געווען קיין שווארצע, דאס איז קלאר נישט אמעריקע, די ארטאדאקסישע קהילה. יאָ, און עס מיינט אַז אַ פּאָר פון יינגלעך האָבן פיידיד שטערן אויף זייער פּילינג בודענאָווקאַס. עס זענען אַ פּלאַץ פון קינדער, אָבער עס זענען כּמעט קיין אַדאַלץ אין דערזען. דאָס איז מאָדנע ...
  דעמאלט האט וולאדימיר געהערט דעם ברום פון מאטארן, און אין דער ווייטנס האבן זיך באוויזן שפאלטן שטויב. ד י ײנגלע ך האב ן ניש ט געקוק ט , ד י מײדלע ך האב ן אפיל ו אויסגעזען . פּלוצלינג האָט זיך באַוויזן אַ זייַל פון לאַסט און געפּאנצט פּערסאַנעל טרעגערס, מיט אַ טוץ מאָטאָרסיקליסטן פאָר פאָרויס. עטלעכע פון זיי זענען גרוי-גרין, ווערינג שווער העלמעץ. טראָץ דעם ווייטיק, וולאדימיר געדאַנק אַז טראָגן אַזאַ אַ העלם איז נישט אַ גוט געדאַנק. נאָך אַלע, עס טירעס די קאָפּ און לעפיערעך שוואַך האַלדז פון אַ מענטש אין פּראָטעין פלייש, וואָס מיטל עס ראַדוסאַז די ציל פון שיסערייַ. נאָך אַלע, עס איז שווער צו ציל ווען דיין האַלדז איז געשפּאַנט און דיין קאָפּ כערץ. עס איז אַלע די מער שווער צו קעמפן אין די הייס זומער; שווייס ממש דרענטשט דיין אויגן. אמת, עס איז שוין האַרבסט, געל בלעטער און גראָב פּאַדאַלז זענען קענטיק. אפנים איז נאך נישט גאר קאלט, די קינדער זײנען לײכט אנגעטאן, זײער פארשמאכט און דין.
  דער זייַל איז צוגעפאָרן נענטער, די בחורים זענען צוגעלאָפן צו די זעלנער. ז ײ האב ן אנגעהויב ן באװעג ן ד י פינגע ר איבע ר ד י מויל , װ י גענומע ן א בלאז .
  וולאדימיר געשאלטן:
  ― דאָס זײַנען די תּבֿים! זיי ווילן צו רייכערן! אבער סיגערעץ זענען סאַמיק, ספּעציעל פֿאַר קינדער 'ס ללבער.
  די זעלנער נעמען זיך אן צו שמייכלען, די ליפן שטרעקן זיך, אבער די אויגן זענען קאלט און שווער. זייער עמבלעם איז צוויי בליץ באָלץ, און אַ רויט פאָן מיט אַ סוואַסטיקאַ.
  ― דאָס איז דער סס! אויסגעקליבן טרופּס. מורא קרעפּט אין וולאדימיר ס נשמה, ניט פֿאַר זיך, פון קורס. דער סס האָט נאָר געהאַט אַ שלעכטן שם. אָבער, פאַרקערט צו פּראָפּאַגאַנדע סטעריאַטייפּס, די מערהייַט פון די סס וניץ זענען פשוט וועכטער פון די נאַצי אַרמיי. אויסגעקליבן טרופּס, די בעסטער זעלנער. א ס ך פו ן ז ײ האב ן זי ך געפיר ט אײדעל , געקעמפ ט העלדיש , או ן מע ן הא ט רעספעקטירט . אבער עס זענען געווען ספּעציעלע שטראָף וניץ וואָס האָבן נישט ספּער ווער עס יז! אָבער, עס איז געווען האָפענונג אַז די דינע בלאָנדע יינגלעך און גערלז וועלן נישט אַרויסרופן אַן אָנפאַל. נאָך אַלע, די סס מענטשן ליבע בלאָנדע האָר און בלוי אויגן.
  אבער עס איז עפּעס ניט צו ווי אין זייער מיינונג. אפֿשר האָבן די פּאַרטיזאַנער געגעבן די בהמות אַ ליכט...
  - פײער! - דער באַפֿעל גייט. ד י ס.ס.ס־מענטש ן האב ן גלײ ך געכאפ ט זײער ע מאשין־געװער , אזו י קורצ ע או ן גיך־שיסער . די רייען דעקן די קינדער. די בולאַץ דורכשטעכן רעכט דורך דעם גוף, רייסן באַזונדער די ין. די קידס לויפן אַוועק, זייער שמוציק כילז פלאַשינג. דע ר שטויביקע ר װע ג אי ז באשלאס ן מי ט לײבן , א ס ך קלײנ ע שטרײמ ן בלוט . דאָס מײדל מיט אַ צעריסענער מאָגן האָט אױסגעשטרעקט די קלײנע אָרעמס און אַ האַרצן געשריגן. אײן ײנגל האט געהאט צעבראכן דעם פוס, אבער װי אן אמתער מענטש האט ער צוריקגעהאלטן די קרעכצן און איז אװעקגעקראכן.
  ד י פאשיסט ן האב ן זי ך אבע ר גארניש ט געשעמט . די הערצער האבן נישט געוואוסט קיין רחמנות! זיי ראַשט צו יאָגן די קידס. ז ײ האב ן געשאס ן אוי ף ד י פענצטער , ד י ס.ס.ס.־מענטש ן האב ן געװארפ ן ספעציעלע ר צענדליקער־באמבע ם אוי ף ד י הײזער .
  פארװאונדעט ע קינדע ר הא ט מע ן צעטרעט ן אונטע ר שיך , או ן פארטיק ט מי ט באיאנעטן . א פלעמעטריע ר אי ז געװע ן צוגעבונד ן צ ו דע ם פאנצער ן פערזאנען . ד י פלאמע ן האב ן געטראפ ן ד י הײזער , אראפגעקלאפ ט פענס , בוימע ר האב ן געברענט , רײפ ע עפל ן האב ן זי ך געפלאצט .
  וולאדימיר געוואלט צו באַשיצן דעם דאָרף, אָבער קען נישט רירן. דער גוף איז ווי אין ייַזיק, טיטאַניום שאַקאַלז.
  - גלייבן אַכזאָריעס!
  אָבער, אויב איר געדענקען די רחמנותדיק מלחמה וואָס זיי פירן. נאָך אַלע, ווען זיי ברעכן זיך אין די פייַנט ס אַלוועלט, זיי צעשטערן אַלץ. נאָך אַלע, עס זענען קיין סאַוויליאַנז אין אַ מאָדערן מלחמה. אויך דאָ טענהן די פאַשיסטן: הײַנט אַ ייִנגל, מאָרגן אַ פּאַרטיזאַנער. און בעשאַס די גרויס פּאַטריאָטיק מלחמה, קינדער העלדן געפֿירט אַ פּלאַץ פון קאָנפליקט פֿאַר די נאַציס. דאָס באַרעכטיקט אָבער נישט די נאַצישע פאַנאַטיקער! בלויז חלומות קענען כאַפּן אַ האַנט צו קינדער וואָס דערגרייכן איר מיט זייער קליין הענט, קאַלאָוסעד פון שווער אַרבעט. דערצו, פֿאַר יעדער קינד געהרגעט: עס זענען צען נוקם און די מלחמה ווערט באמת ניישאַנווייד.
  דאס דארף ברענט, די נאציס האבן געכאפט די פרוי, אראפגעריסן די קלײדער, און זי אנגעהויבן פארגאנצן. עס גייט פאר א מאנסטרישע טעראר, דעם געכאפטן אינגל'ס בויך איז אויפגעשניטן געווארן, און די געדערעם האבן זיך אנגעהויבן ארומוויקלט ארום א באיאנעט. דאם קינד האט זיך דערשטיקט, ער האט אפילו נישט געקאנט שרײען. א מײדל פון ארום פינף איז געװארן צעריסן אין האלב. קליינע קינדער זענען ארלנגעווארפן אין די פייַער אָדער ימפּאַלעד אויף בייאַנאַץ.
  א מגיד מיט א קרייז איז ארויסגעלאפן טרעפן די נאציס. ד י ס.ס.־מענטש ן האב ן אי ם געשלאג ן אי ן פנים , מי ט א ביקס ן ביקס , צוגענומע ן דע ם קרײז , אנגעכאפ ט דע ם פריץ , בײ ם ארע ם או ן אנגעצונד ן זײ ן בארד . גלײכצײטי ק האב ן ד י גרוים ע מענטש ן פארדרײ ט ד י הענ ט פו ן דע ר קולט־מיניסטער . דער קרייַז איז געווען העאַטעד אויף פייַער און געווענדט צו דער גאַלעך 'ס קאַסטן. עס איז געווען אוממעגלעך צו מאַכן די ווערטער, אָבער משמעות דאָס זענען די קללות פון די גאַלעך. צום סוף, פון דעם שאָק פון ווייטיק, האָט דער פּריץ פאַרלוירן דעם באַוואוסטזיין און איז אַריינגעוואָרפן געוואָרן אין פייער. אין דער זעלביקער צייַט, די סאַדיסץ אין מונדיר שנייַדן אַוועק די מיידל 'ס טאָעס. אנדערע עקזעקוזאטארן האבן אפגעשניטן די אויערן פון די בחורים, וואס האבן נאך געלעבט. אַלץ האָט אויסגעזען שרעקלעך, ווי אין אַ פֿילם פֿון אַ גײַסטיק קראַנקן רעזשיסאָר.
  וולאדימיר האָט זיך צעוויינט און נאָך נישט געקענט שפּרינגען פון די שלייף.
  . קאפיטל נומער 17
  מיראַבאַלאַ און סטרעלעצאָוואַ זענען פליענדיק, זייער גיכקייַט איז געווען פילע מאל העכער ווי ליכט גיכקייַט. הויפנס שטערן אין טשודנע קאַנסטאַליישאַנז, קאָמפּלעקס חיבורים אין די פאָרעם פון כייראָוגליפס. עס האָט אויסגעזען, אַז די שטערן האָבן געוואָלט איבערגעבן עפּעס אַ אָנזאָג, אָדער אפֿשר ווינטשן מזל־טובֿ. עטלעכע לומינאַריעס בלינקעד יעדער איצט און דעמאָלט, און טאָפּל אָדער דרייַיק שטערן באשאפן אַ יינציק ינפלאָרעססענסע פון פארבן און ראַדיאַציע, וואוילגעפעלן צו די אויג. די גיכקייט פון די מײדלעך איז נאך מער געװארן, די שטערן האבן געפלאקערט װי טראפנס בלינדער רעגן. א שײַ ן הא ט זי ך פאראויסגעװיזן , װ י א װאקו ם הא ט געפלאםט . מיראַבעלאַ געוואוסט אַז דאָס איז די ווירקונג פון ליכט אַבעריישאַן, ווען פאָוטאָנס נאַקט אַראָפּ דורך אַ מאַטעריאַל גוף אַקיומיאַלייטיד און אַלץ פאָרויס אנגעהויבן צו פלאַם ופגעקאָכט. מיראַבעלעס אויגן האָבן געזען הונדערטער ריינדזשאַז אין אַמאָל! עס איז אוממעגלעך פֿאַר אַ פּשוט מענטש צו ימאַדזשאַן ווי ווונדערלעך דער פּלאַץ און די מיינונג: עס זענען געווען פילע מיליאַנז פון פאַרשידענע שיידז, זיי זענען לייערד אויף שפּיץ פון די אנדערע און געמישט!
  דאָס מיידל האָט געקוקט אויף דעם און געזאָגט פילאָסאָפיש:
  - וואָס מיינט איר, חבר היפּערמאַרשאַל, אַזאַ שיינקייט האָט געקענט אויפשטיין דורך דער עוואָלוציע, אָדער זי איז באַשאַפן געוואָרן דורך דעם אויבערשטן גייסט!
  היפּערמאַרשאַל סטרעלעצאָוואַ האָט געענטפערט מיט אַ קריסטאַליין קול:
  - מײנט איר מיט דעם אייבערשטן?
  - דאס איז עס! - האָט מיראַבעלע אויסגעשריגן.
  - אין די אַלט טעג עס זענען געווען פילע פאַרשידענע גלויבן. דאן האט זיך באוויזן אמונה אין דעם אלמעכטיקן באשעפער אדער אפילו באשעפער. כאָטש, למשל, די אלטע גריכן האָבן געדאַנק אַז אַלץ זיך איז געשאפן פון כאַאָס. בכלל מוז איך אייך זאגן, אז עס איז א טעות, אז מאנאטעאיזם איז אויסגעפונען געווארן דורך די אידן. אַדלי גענוג, דער ערשטער דערמאָנען פון אַ איין באשעפער איז געפֿונען צווישן אפריקאנער פעלקער. בפרט, די אלטע אימפעריע פון ניטר.
  - איז עס נישט אין היפּערבאָרעאַ? די גרויס און אלטע אימפעריע פון וואָס די רוסישע זענען ערידזשאַנייטאַד? - האָט מיראַבעלע געפּרוּווט כאַפּן מיט דער דלאָניע דאָס געשטערן פֿון שטערן, וואָס פֿלאַכן ווי אַ פֿלאַטערל.
  ― נײן! היפּערבאָרעאַנס האָבן געגלויבט אין דער עוואָלוציע פון כאַאָס! - האָט סטרעלעצאָוואַ געזאָגט שטרענג.
  מירבעלאַ האָט נישט מסכים געווען:
  - עס זענען געווען עטלעכע פאַרשידענע גלויבן. אַרייַנגערעכנט דער ערשטער מאָנאָטהעיסם אין מענטש געשיכטע. דאָס הײסט, אמונה: אַז אַ פּערזענלעכער גאָט האָט באַשאַפֿן דעם אַלוועלט!
  די מילד עקסאַקיושאַנער געבלאזן, קאָזינג אַ קליין כווערלווינד צווישן די שטערן גאַרלאַנדס (די ווירקונג פון אַבעריישאַן און דיסטאָרשאַן פון פּלאַץ)
  - זיכער נישט אזוי! מאָנאָטהעיסץ זענען בלויז אַ קליין סעקטע. אין דער ניטר אימפעריע איז דאָס געווען די דאָמינאַנטע לערנען.
  - אבע ר דאר ט האב ן ז ײ געגלויבט : א ז דע ר הויפט־גא ט הא ט באשאפ ן אנדער ע געטער .
  סטרעלעצאָוואַ האָט מיט איר פינגער געטראָגן מיראַבעלס באַק:
  - ם׳איז געקומען שפעטער! אבער אין אַלגעמיין, די ייִדיש טערמין גאָט - אָדער על, איז נישט מאָנאָפּאָליזעד דורך יאַווע אָדער דזשעהאָוואַה. בפרט, מלאכים און ריכטער, און אַפֿילו שׂטן, זענען גערופן געטער - גאָט. ס׳זײנע ן אוי ך געװע ן צײכ ן פו ן פאליאק , ע ס אי ז אפיל ו געװע ן א נבואה , װעג ן מענטש ן - ז ײ זײנע ן כמע ט געװאר ן װ י געטער , דא ס הײס ט מלאכים !
  מיראַבאַלאַ איז געווען צופרידן:
  - און איך בין כּמעט אַ מלאך! איך קען אַרומפאָרן צווישן שטערן אָן אַ סטאַרשיפּ. אָבער, וועגן גיכקייַט, טעטראַפּלאַנעס זענען נאָך פאַסטער, אָבער אין דער צוקונפֿט, ווען טעכנאָלאָגיע אַנטוויקלט זיך נאָך פאַסטער, די גיכקייַט וועט פאַרגרעסערן. נאָך אַלע, מיר זענען נאָך אַ זייער יונג ציוויליזאַציע!
  דער הינטער-כייפּער-מאַרשאַל האָט זייער מילד געשלאָסן די האָר פון דער מיידל:
  ― אַװדאי! דיין ימאָרטאַל גוף קענען לעבן פיל מער ווי די גאנצע געשיכטע פון מענטשהייַט.
  Mirabela פּוררעד, דיסטשאַרדזשאַז פון מאַלטי-עלעקטריסיטי (מאַלטי-סעקטאָר באַוועגונג פון סובנוקלעאָנס) דורכגעגאנגען דורך איר קאָפּ, און זיי, ניט ענלעך כייפּערקוררענט, זענען גאַנץ אָנגענעם.
  - און נאָך, קען אַ מעקאַניזאַם אַזוי קאָמפּליצירט ווי אונדזער אַלוועלט זיין בלויז די פרוכט פון בלינד און גרויזאַם עוואָלוציע?
  דער הינטער-היפּער-מאַרשאַל האָט געצויגן ופמערקזאַמקייט:
  - נו, כּמעט אַלע סייאַנטיס גלויבן אַז עוואָלוציע זיך נעמט אָרט. מיר האָבן אפילו באמערקט עוואָלוציע אין פיר אויף פילע ביליאַנז פון וועלטן.
  די מיידל האט אויסגערופן:
  ― יאָ, מיר האָבן צוגעקוקט! כאָטש קיין איינער האט נאָך געראטן צו כאַפּן דעם מאָמענט ווען אָרגאַניק מאַטעריאַל איז ארויס פון ינאָרגאַניק מאַטעריאַל.
  אַנאַסטאַסיאַ סטרעלעצאָוואַ דזשענטלי קערעקטאַד:
  - ניט פּונקט, אַ נומער פון ינטערמידייט פּראַסעסאַז זענען רעקאָרדעד. באזונדער ם הא ט מע ן באמערק ט װ י הערמאפראדיט ן זײנע ן געװאר ן צװ ײ או ן דר ײ הוילע . אָדער די עוואָלוציע פון סיליציום, ליטהיום, פּאַטאַסיאַם און אפילו שוועבל. אָדער נאָך אַ פֿרעג: אויב גאָט האָט באַשאַפֿן אדם וחווה אין זײַן געשטאַלט און אין זײַן געשטאַלט, איז, למשל, באַשאַפן געוואָרן אין וועמעס געשטאַלט באשעפענישן וואָס אָטעמען פלואָרין?
  - אָ, דאָס איז אַ טשיקאַווע וועג צו שטעלן די קשיא. אבער אין אַלגעמיין, די טעאָריע פון עוואָלוציע איז אַזוי אַמניוועראַס, עס איז פּריידיד דורך כּמעט אַלע ערנסט סיוואַליזיישאַנז, אַז עס איז חידוש אַז עס איז געווען בלויז געדאַנק אין די 19 יאָרהונדערט: טשאַרלעס דאַרווין אָדער אפֿשר לאַמאַרק.
  דער הינטער-היפּער-מאַרשאַל האָט נישט מסכים געווען:
  - די פאַקט אַז עוואָלוציע יגזיסץ איז געווען סאַספּעקטיד דורך די גריכן, די עגיפּטיאַנס און אפילו די היפּערבאָרעאַנס. עס איז אַ פּלאַץ פון זאָגן וועגן דעם. פֿאַר בייַשפּיל, נעמען בילדונג אין ספּאַרטאַ, אַ טיפּיש פּרווון צו רעגולירן עוואָלוציע און פירן עס! װע ן ד י פרויע ן האב ן זי ך געצװונגע ט צ ו הײב ן װאגן , לויפ ן מי ט לאסט ן אי ן ד י בערג , שװימע ן או ן זי ך פארהארבן : ז ײ זאל ן זײ ן שטארקע ר או ן געב ן שטארק ע קינדער . אגב, מיר האבן דאס אויך געטון.
  - דאָס איז שוין אַ פּראָצעס פון דירעקטעד עוואָלוציע.
  - דאָך עס איז טאַרגעטעד, אָבער עס איז ניט ווייניקער עפעקטיוו! פּראָגרעס און ביאָענגינעערינג זענען די קאַמפּאָונאַנץ פון הצלחה. אבער אויב מיר קענען אָבסערווירן טעכניש עוואָלוציע, דעמאָלט וואָס ניט בייאַלאַדזשיקאַל עוואָלוציע. - האָט סטרעלעסאָוואַ אַ זײַטל געליטן דאָס מײדלס האַלדז.
  מיראַבעלע האָט זיך אַ ביסל צוריקגעצויגן און האָט באַמערקט:
  - וויסנשאפטלעכע און טעקנאַלאַדזשיקאַל עוואָלוציע איז גיידיד דורך סיבה, אָבער בייאַלאַדזשיקאַל עוואָלוציע איז גיידיד דורך בלינד געלעגנהייַט!
  די מילדע עקזעקוטשער האט פארלענגערט די ארעמס, זי האט מיט אמאל געהאט זעקס פון זיי:
  - זיכער נישט אזוי! עס איז אַ היפּערנאָאָספערע; עס כּולל ינגקאַמפּראַכענסיבאַל אַמאַונץ פון אינפֿאָרמאַציע וואָס מאַכן עס מעגלעך צו פּראָגראַם פילע פּראַסעסאַז, אַרייַנגערעכנט די ספּאַנטייניאַס דור פון לעבן.
  - װי אזוי איז עס געקומען ? ― דאָס מײדל האָט דערפֿילט, אַז מע האָט געטראָפֿן אירע בריסט.
  - אויך ווי אַ רעזולטאַט פון עוואָלוציע! וויאזוי קען איך דיר דאס מסביר זיין? דאָ איז די היפּערווערסע: איז עס זיך ינפאַנאַט? ― האָט אַנאַסטאַסיאַ געזאָגט דאָס לעצטע װאָרט אַ ביסל העכער.
  - יא זיכער! איך קען זיך אפילו נישט פארשטעלן ווי איר סוף וועט אויסזעהן! - האט מיראעלע אויסגערופן, שטראםן פון נאנא־פארטיקלעך האבן געקיצלט אין איר נאז.
  - אַז ס רעכט, עס איז ינגקאַמפּראַכענסיבאַל צו די מיינונג! אַזוי עס איז קיין פּעריאָד, קיין ריסטריקשאַנז, קיין סוף צו זאכן! גאָר ניטאָ!
  מיראבעלא האט א ניד געטאן:
  - יאָ, עס איז קלאָר ווי דער טאָג! עס איז נאָר אַז מיר האָבן נישט דיסקאַווערד אַלע די וניווערסעס נאָך.
  אַנאַסטאַסיאַ פארבליבן, איר מעראַגאָולדז ווענדן אין פּעטאַלז:
  - דא האסטו! יעצט שטעלט זיך פאר: אז אין דערצו צו דער אומענדלעכקייט פונעם היפּערוניווערס אין פּלאַץ, איז אויך פאראן אומענדלעכקייט אין צייט!
  דער יונגער וואָריער האָט מסכים געווען:
  ― דאָס הײסט, אײביקע מאַטעריע, עקזיסטירנדיק אָן באַשטימט אַלס אַן אַבסאָלוט ענין! דאָס איז פּונקט וואָס איר מענט!
  סטרעלעצאָוואַ איז געווען דילייטיד:
  - איך זע, דו האָסט גוט באַהערשט דיינע לעקציעס, העלדיש מיידל!
  מיראַבעלאַ האָט געזאָגט ווי אַ סקולגירל וואָס האָט גוט מאַסטערינג די טעמע:
  - איר קענען טאַקע ימאַדזשאַן די אייביק עקזיסטענץ פון ענין ווי אַן אַבסאָלוט אַקסיאַם! אבער אַ מענטש פון אַ פילאָסאָפיקאַל מיינדסעט וועט דאַרפן זאָגן פון ווי ענין ארויס.
  - איר זוכט פֿאַר די וואָרצל גרונט?
  - דאס איז עס!
  סטרעלעצאָוואַ האָט סאַרקאַסטיש באַמערקט:
  - דעמאלט, אויב דער וואָרצל סיבה איז גאָט, דעמאָלט וואָס איז געווארן דער וואָרצל גרונט פון די ערשטע סיבות! נאָך אַלע, אויב אַלץ האט אַ ערשטער סיבה, דעמאָלט עס מוזן זיין מיט דער אייבערשטער!
  Mirabela האט געזאגט:
  - די רעליגיע פארלאנגט פון אונדז צו נעמען דאָס פֿאַר געגעבן! אָדער, ווי אַן אַקסיאַם, גאָט איז פאַר-אייביק און עס איז ניט דאַרפֿן צו קוקן פֿאַר די וואָרצל גרונט.
  - אבער פארװאם נעמט מען נישט אן, אז דער ענין איז אײביק און האט אלץ עקזיסטירט, אויך אן אקסיאם! נאָך אַלע, דערקענען די עקזיסטענץ פון אַן אייביק יגזיסטינג אלמעכטיקער גאָט ריקווייערז פיל מער יראַשאַנאַל טראכטן ווי גלויביק אין די ספּיישאַל-צייַט ומענדיקייַט פון ענין. ― האָט סטרעלעצװאַ גלײך אָנגעװיזן מיט פֿינף־און־צװאַנציק אױסגעװאַקסענע פֿינגער אױף די שטערן. - איר זען שטערן, מיר זען ענין, און פֿאַר אונדז עס שטענדיק יגזיסץ! אבער קיינער האט קיינמאָל געזען גאָט! אפילו די ביבל שרייבט וועגן דעם!
  דאָס מײדל האָט אױפֿגעהױבן איר רעכטן ברעם:
  - און דניאל דער נביא האָט געטענהט, אַז ער האָט געזען גאָט דעם פאָטער.
  דער אַלטראַ-היפּער-מאַרשאַל יקסקליימד:
  - אַרטשקוואַסאַר! דאָס איז אַ גאַנץ שווער דילעמאַ. אויב דער אייבערשטער האט אונז באשאפן, דעמאלט טאר ער אונז נישט איבערגעבן פאר דעם רחמנות פון גורל. קינדער דאַרפֿן צו זיין געבילדעט! דעם מיטל געבן זיי אַ התגלות וועגן זיך!
  - דורך די ביבל? - האט מירבעלא געבליצט:
  - אפילו דורך די ביבל! אבער דער אָווערמיינד איז אינטערעסירט צו זיין פארשטאנען ריכטיק! ווי קען גאָט אַנטקעגנשטעלנ זיך? נאָך אַלע, אפילו ימפּערפיקט מענטשן, ווען אַדאַפּטינג געזעצן, פּרובירן צו ענשור אַז זיי טאָן ניט סויסער די אנדערע און צו מינאַמייז אַמביגיואַטי. אַזוי דאָס קריייץ לופּכאָולז פֿאַר סקאַנדאַלז און פירט צו פילע אַביוזיז. אין דערצו, דער מינדסטער טעות אין די ביבלישע התגלות אַנדערמיינז אמונה אין דער התגלות זיך, און איר אַליין וויסן ווי פילע אַזאַ מיסטייקס עס זענען געווען. און זיי באַצאָלט פֿאַר זיי אַ פּלאַץ פון בלוט! - ב ײ ד י לעצט ע װערטע ר פו ן דע ר שע ר פו ן דע ם דעפארטאצי ע פו ן ליב ע או ן צערטלעכקײ ט האב ן זי ך געציטער ט ביליאנערן .
  מיראַבעלע האָט מסכים געווען:
  ― אַװדאי! נעמען, פֿאַר בייַשפּיל, די דאָקטערין פון די טריניטי. פאַרקערט צו דעם לערנען, יאָשקע משיח האט געזאגט צו דעם יונג מענטש: וואָס טאָן איר רופן מיר גוט, טאָן ניט וויסן; אַז בלויז איין(!) גאָט אין הימל איז גוט!
  די נומער פון געווער פון די הינטער-כייפּער-מאַרשאַל איז געוואקסן צו אַ טוץ (גאָרנישט סופּערנאַטוראַל - דער גוף איז ימפּרעגנייטאַד מיט מאַדזשיקאַל כייפּערפּלאַסמאַ, טשאַנגינג די סטרוקטור פון ענין און פּלאַץ).
  ― און ניט נאָר! יאָשקע האט געזאגט: אַז דער פאטער איז גרעסער ווי מיר, אַז זיי זאלן וויסן דיך, דער בלויז אמת גאָט, און יאָשקע משיח, וועמען איר האָט געשיקט. איר קענען געדענקען אַז פאולוס געשריבן: משיח איז דער קאָפּ פון גאָט, און לוק גערופן יאָשקע דער קנעכט פון גאָט. אין אַלגעמיין, די פאַקט אַז עס איז קיין קלאָר לערנען וועגן די טריניטי אין די ביבל איז אויך אנערקענט דורך קירך אויטאריטעטן. נישט אומזיסט האָט מען פֿאַרגיסן אַזוי פֿיל בלוט צוליב דעם דאָגמאַ. למשל, גאַנץ לענדער זענען חרובֿ ווי אַ רעזולטאַט פון די אַריאַן מלחמות. פילע טויזנטער פון אפיקורסים זענען פארברענט ווייַל זיי האבן נישט גלויבן אין די טריניטי. אפילו לעוו ניקאָלאַעוויטש טאָלסטוי איז געווען עקסקאַמיוניקייטיד פון דער קירך ווייַל פון זיין ניט ווילן צו דערקענען אַזאַ אַ דאָגמאַ.
  - אַ וויכטיק דאָגמאַ! - האָט מיראַבעלע געפּרוּװט אױפֿהײבן איר קול.
  דער היפּערמאַרשאַל האָט צעשפּרייט אירע אָרעמס ברייט באַזונדער, מיט כּמעט הונדערט אָרעמס:
  - און נאָך, אָן אַ קלאָר ביבליקאַל יסוד. האָט אָבער דער אייבערשטער נישט פאַרזיכערט, אַז אַזאַ וויכטיקע תּורה - יסוד אמונה - איז נישט פאַרבליבן קלאר אויסגעשטעלט?
  - סאָונדס גאַנץ לאַדזשיקאַל! - מירבעלאַ האָט געשאָקלט מיט די גאָלדענע האָר.
  די נומער פון פינגער אויף יעדער ענדגליד פון אַנאַסטאַסיאַ געוואקסן עקספּאָונענשאַלי:
  - און דאָס איז נישט די איינציקע אומפּינקטלעכקייט אין די ביבל. זאל אונדז געדענקען ווי אין די בשורה פון מארק יאָשקע געמישט די נאָמען פון די הויך גאַלעך, ווי געזונט ווי די דיפעראַנסיז צווישן די ביבל מחברים וועגן די פּינטלעך שעה פון משיח 'ס קרוסיפיקשאַן אָדער ווער איז געווען דער פאטער פון זכריה. יאָ און פיל מער! דאָ איר קען שרייַבן אַ גאַנץ מאַלטי-באַנד בוך מיט די פילע ערראָרס פון די ביבל. - סטרעלעצװאַ האָט איבערגעשראָקן טויזנט פֿינגער, הונדערטער הענט. - אָדער איר האָט אַ אַנדערש מיינונג.
  מיראבעלא האט מיט דעם פינגער געקראצט דעם בריק פון דער נאז:
  - עס איז ניט נייטיק פֿאַר דער אייבערשטער צו געבן גאָט 'ס גילוי. אין דערצו: ימאַדזשאַן די סטראַקטשערינג פון שטערן פון כאַאָס ...
  אַנאַסטאַסיאַ ינטעראַפּטיד:
  - צי איר טראַכטן די ביבל איז מער לאַדזשיקאַל? ווי עס שטייט דאָרט, אויף דעם ערשטער טאָג גאָט באשאפן דעם הימל, און בלויז אויף די פערט טאָג די זון און שטערן! און דאָס איז בשעת סייאַנטיס האָבן לאַנג געגרינדעט אַז די אַלוועלט איז ביליאַנז פון יאָרן אַלט! אין אַלגעמיין, דאָס רעדט ווידער פון די נאַיוו געדאַנק פון די אידן וועגן די נאַטור פון די שטערן. זיי האָבן מיסטאָמע געדאַנק אַז די שטערן זענען קליין און עס איז פיל גרינגער צו מאַכן זיי ווי אַ גרויס ערד.
  - מסתּמא! - האָט מיראַבעלע געטשעפּעט. - א שטערן איז אראפגעפאלן פון הימל - א ליכטיקער קריסטאל! איך וועל זינגען איר אַ ליד וועגן מיין טייַער סטאַלין!
  אַנאַסטאַסיאַ האָט געביטן די פאָרעם פון איר הענט, טורנינג זיי אין עמערז:
  - אדער די מחלוקת װעגן נחס מבול. טאקע צען טויזנט יאר פאר דער געבורט פון משיח זענען עטלעכע גרויס מעטעאָריטעס געפאלן צו דער ערד. ז ײ האב ן ארויסגערופ ן קאטאקליז ם װא ם זײנע ן געװאר ן לעגענדאריש . עטלעכע וויסנשאפטלעכע בעלעטריסטיק שרייבערס אפילו שטעלן פאָרויס די ווערסיע אַז עס איז געווען די לבנה וואָס קאַליידיד מיט דער ערד. דורך דעם וועג, די לבנה טאַקע קאַליידיד מיט דער ערד, אָבער פיל פריער און ווייַל פון דעם, דיינאַסאָרז זענען יקסטינגקט!
  מיראבעלא האט גלייך אקעגנגעשטעלט:
  "זי האט נישט קאַלייד, אָבער איז געכאפט דורך ערלעכקייט." אויב די צונויפשטויס איז געווען אַ פאַקט, די ערדלינגז וואָלט נישט באַקומען אַוועק אַזוי לייכט. רובֿ מסתּמא, לעבן אויף דער ערד וואָלט האָבן שוין חרובֿ. אבע ר פו ן דע ר צװײטע ר זײט , װ י דע ר לבנ ה הא ט געפעל ט ד י אבות .
  - זאג דאס פאר די יאפאנעזער. זיי וואָלט אָפּשאַצן עס! - האט דער היפערמארשאל אויסגעבויט די צײן. - אַגבֿ, אַן אינטערעסאַנטע געיעג, מיר האָבן כּמעט ניט געדאַרפֿט קעמפן מיט זיי, זײַנען זיי גיך געוואָרן אַליירט. אבער אין אַלגעמיין, ספּאַסיפיקלי גערעדט, ענין פון ינפאַנאַט קוואַנטיטי אין ינפאַנאַט צייט קען געזונט געבן העכערונג צו לימאַטלאַס און מערן ינטעליגענט לעבן, איז נישט אַזוי!
  מיראבעלא האט זיך געקראצט אין קאפ:
  - אייגנטלעך, יאָ, אָבער עס איז איין נואַנס! אויב די מאַטעריע עקזיסטירט פֿאַר אַ ינפאַנאַטלי לאַנג צייַט, און זייַן קוואַנטיטי איז ינפאַנאַט, דעמאָלט ווו זענען די סופּערסיוואַליזיישאַנז?
  - זענען מיר נישט אַ סופּער-ציוויליזאַציע?
  - נו דעריבער, היפּער-סופּערסיוואַליזיישאַן! "דאָס מיידל האָט זיך געשפּילט ווי אַ שפּיץ.
  דער הינטער-היפּער-מאַרשאַל האָט גלייך אָנגעפירט איר אָפּטיילונג:
  - איצט איר מוזן באַקומען אַ כייפּערשיפּ: עס געהערט צו אַ מער דעוועלאָפּעד ציוויליזאַציע ווי אונדזער! אַז איז, דיין אַרבעט איז דער ענטפער צו דיין קשיא! אָדער איר טראַכטן עס איז אַ שטיין האַק.
  - אפשר אפילו א פײל! - האָט מיראַבעלע פֿאַרשמאָלצן די אױגן כיטרע.
  - נו, איר קענען שטעלן די קשיא אַזוי!
  - אקעי, איך בין מסכים! אין פּרינציפּ, אן אנדער סופּער-ציוויליזאַציע קען זיין עקסיסטירט אָדער אפילו שאַפֿן אַן אימפעריע אויף אַ פונדאַמענטאַלי אַנדערש מדרגה. בין איך אפילו עפעס אויסשליסן?
  דער הינטער-היפּער-מאַרשאַל האָט ווידער מאָדיפיצירט אירע גלידער, זיי זענען געוואָרן ווי קייטן:
  - וואָס פּונקט?
  - דער פאַקט אַז אַ סופּער-ציוויליזאַציע, אָדער גאַנץ אַ כייפּער-סופּער-ציוויליזאַציע, באשאפן אונדזער אַלוועלט. נאָך אַלע, וויסנשאַפֿט האט שוין פּרוווד אַז עס איז מעגלעך צו שאַפֿן מאַטעריע פון ענערגיע.
  סטרעלעצאָוואַ האָט געקלונגען ווי אירע קייטן פֿון בעלז:
  - רעכט! טעאָרעטיש אמת! אבער אפילו אַזוי, די ביבל איז פאַלש; גאָט האט אַ אָנהייב, אָדער דורך עוואָלוציע אָדער דורך שאַפונג!
  מיראבעלא האט אין מויל ארײנגעװארפן עפעס ענליך װי א פײלע, זי געקױט... די צונג האט זיך װי אײנגעטונקען אין פליסיק העליום:
  - אין די אַלטע טעסטאַמענט, גאָט איז געווען זייער גרויזאַם. און ער איז געווען גאָר נאַציאָנאַליסטיש, שטעלן איין מענטשן העכער די מנוחה. באזונדער ם הא ט מע ן געפײניק ט מצרים , או ן װ י ע ס שטײ ט געשריב ן גײ ט צו ם פרעה ן או ן אי ך װע ל זײ ן האר ץ פארגליװער ן צ ו װײז ן דע ם כבוד ה פו ן גאט .
  אַנאַסטאַסיאַ פארקערט טייל פון די קייטן אין זילבער סטרינגס:
  - צו פּייַניקן אַ גאַנץ לאַנד, כּדי אַזוי צו באַווייזן כבוד, איז גאַנץ מאָדנע! דאָס דערמאנט עטניק רייניקונג, די ערגסט מעטהאָדס פון גענאָציד.
  - אבער אויך מיר קענען זיין גרויזאַם אין מלחמה! - האָט דאָס מיידל אויסגעשריגן.
  - מיר פּאַסירן, אָבער מיר טאָן ניט לערנען איר צו ליבע דיין פיינט! מיר טאָן ניט לערנען איר, זיי שלאָגן איר, קער דיין לינקס באַק אויף דיין רעכט באַק! לאמיר נישט זיין חונפים! עס איז אַ חילוק! אין דערצו, מיר זענען געצווונגען צו נוצן גוואַלד דורך גרויזאַם צושטאנדן, און גאָט איז לעגאַמרע אלמעכטיקער און ער שטענדיק האט אַ ברירה! - האָט אַנאַסטאַסיאַ גענומען שפּילן מיט אירע מאָדיפֿיצירטע הענט, אַרױסגעװאָרפֿן פֿײַערדיקע באַפֿליגלטע קאַקראָוקעס.
  ― אַזױ װי בײַ אונדז! - האָט דער יונגער קעמפער זיך גערוימט.
  - וואָס מיר קענען טאָן!
  ― גיב זיך! - האט מיראבעלא הויך געשריגן מיט היסטעריע אין איר קול. - נאָך אַלע, דער קייסער קענען באַפעלן עס.
  - און דו מיינסט אז די ארמיי וועט אננעמען אפגעגעבנקייט? - באַפליגלט ראַמס אנגעהויבן צו ווערן סענטיפּעד טיגערס.
  ― װײס נישט! אַלעמען איז געוויינט צו שטרענג פאָלגן די אויטאריטעטן!
  - אבער נישט אזא פארארדענונג, דערצו איז דא דער העכסטער ראט! ער איז ביכולת צו קאָנטראָלירן פאַרשידן שעדלעך טענדענץ! אָדער אין פאַל די פייַנט געראטן צו השפּעה די קייסער אין איין וועג אָדער אנדערן.
  מיראבעלא האט כמעט געקראכט:
  - וואס! מען קען דאך נישט אויסשליסן, אז מיט דער הילף פון גאר שטארקע כישוף קען מען אפילו א קייסער אונטערנעמען!
  - און אויב דאָס איז אנגענומען - דער סדר צו אַרויסגעבן, עס וועט זיין: אַז דער קייסער אָדער עמפּרעסס איז אונטער די קאָנטראָל פון די פייַנט און היפּערמאַגיק! אַזוי פאַרלאַנג אַליין איז נישט גענוג! - אַנאַסטאַסיאַ ריפּלייסט די קייטן מיט וויינז.
  - ווי וועגן אָנהייבן שלום נאַגאָושייישאַנז? דערקלערן אַ טרוס! - פארלוירן האָפענונג, האָט מירעלאַ אויסגעכאַפּט.
  ― דאָס איז מעגלעך! אבער יעדער זייַט סאַספּעקץ די אנדערע פֿאַר אַ גראָב קונץ. ם׳איז דא געװען אזא ביטערקײט!
  - אפילו באַקסער האָבן ברייקס צווישן ראָונדס. די אלטע פּראָטעין באָקסערס! - האָט דאָס מיידל פֿאַרריכט.
  ― װאָס קענסטו נעמען פֿון פּרימיטיווע צײַטן!
  ד י מײדלע ך האב ן געשװיגן , װע ר צװיש ן ד י טראכטנדיק ע מענטש ן הא ט ניש ט געטראכט , װעג ן דע ר זינלאזי ק פו ן קריג . פארוואס פארגיסן בלוט, טייטן ברידער, אָבער עס איז געווען אַזוי אַז ...
  דער הינטער-היפּער-מאַרשאַל האָט פעסט געזאָגט:
  - זײנע ן אומגעקומע ן אזו י פי ל קװאדריליאנען , אדע ר גענוי , שוי ן פי ל קווינטיליאן ן רוסן , א ז ד י איבעריק ע קענע ן זי ך נא ר צופריד ן מי ט נצחון ! און בלויז נצחון! אויב דער עמפּעראָר אַגריז צו מאַכן שלום, די קשיא וועט אויפשטיין: וואָס האט זיי נישט טאָן דאָס עטלעכע סענטשעריז פריער? פארוואס האבן זיי פארניכטעט אזויפיל ביליאן וועלטן, פארניכטעט אלעס וואס עקזיסטירט? נו, װי קאן מיר לעבן אין די דאזיקע באדינגונגען, איז מעגליך אלץ אפצושרייבן און זיך שאקלען? איר זענט אויך נאַיוו מיידל! איר קענט נישט אַרומנעמען די יממענסיטי און לאָזן די מלחמה אַנפינישט.
  - איז עס טאַקע אַזוי טונקל? - האָט מיראַבעלע זיך אַראָפּגעלאָזט.
  - דער שונא טראכט אויך אזוי! ער קען נוצן דעם טרוס צו שאַפֿן נייַע, שרעקלעך וועפּאַנז פון וואָס מיר וועלן נישט האָבן קיין שוץ. - די גלידער זענען וויינשטאָקן, זיי זענען געוואָרן דיקער.
  - אזוי שלעכט?!
  - יא ! פּונקט שוואַרץ לאָך!
  - און עס איז קיין אנדער ברירה צו גאַנץ פאַרניכטונג?
  רויט פלאַמעס געלאפן דורך אַנאַסטאַסיאַ ס פילע הענט:
  - אויב מיר נעמען היסטארישע ביישפילן, דעמאָלט די מלחמה האט נישט שטענדיק געדויערט ביז דער פייַנט איז גאָר חרובֿ. אמאל איז דער ענין געווען באגרעניצט אויף טיילווייזע אנעקסאציעס און באצאלן. אפשר אויב היטלער וואלט געווען קלוגער, וואלט ער געקענט ראטעווען א טייל פון זיין אימפעריע און זיין אייגענעם אומגליקלעכן לעבן.
  מיראבעלא האט זיך אפגעשאקלט פון די טראפנס טרערן, וואס האבן זיך אומווילנדיג באוויזן:
  - די געשיכטע גיט נישט קיין קלאָר ענטפֿערן צי היטלער האט אַ ברירה. זיי זאגן אז סטאלין האט פארבאטן דעם פוהרער שלום. אבער עס זענען קיין דאָקומענטן לינקס אין די אַרקייווז. צוליב קלאָר ווי דער טאָג סיבות האָבן זיי דאָס נישט געוואָלט מעלדן.
  - אבער מיר זענען נישט אלטע דייַטשלאַנד און די וססר. רוסן און דייטשישער האָבן געקעמפט פֿאַר פילע סענטשעריז. אַמאָל האָבן די סלאַוון אַרויסגעטריבן די דייטשן, דערנאָך אין מיטלעלטער האָט דייטשלאַנד אַרויסגעוואָרפן די סלאַוון. אָדער גאַנץ, עס איז געווען אַ געמיש פון שבטים, אַרייַנגערעכנט פראַנקס און ...
  מיראבעלא האט געכאפט די טרויעריקע פערל פארפרוירענע אין א וואקום, און האט זיי געהאלטן אין דער פויסט, אנגעהויבן שאקלען ווי א שאָקלען:
  - אוי ך מי ר האב ן געקעמפ ט א יארהונדערט ! און די דייטשישער און סלאַווס זענען פעלקער נאָענט אין גענעטיק טיפּ. אפילו די פנימער זענען ענלעך! אין אַלגעמיין, דאָס איז נישט אַ קשיא פון בלוט אָדער רעליגיע. עס איז ווייניקער חילוק צווישן קאַטהאָליקס און ארטאדאקס קריסטן ווי צווישן בודדהיסם און הינדויסם ... אָבער די לעצטע כּמעט קיינמאָל געקעמפט, און קריסטן ...
  סטרעלעצאָוואַ פּלוצלינג שנייַדן אַוועק און געוואקסן אין גרייס:
  - נו, אָוקיי מיידל, דעם שמועס איז מערסטנס פרוכטבאַר. מי ר װעל ן גיס ן פו ן לײדיק ע צ ו לײדיק , פארטריב ן דע ם פאטא ן איבע ר דע ר פעלד , אבע ר מי ר װעל ן ניש ט געפינע ן קײ ן אויסװעג . אין אַלגעמיין, איר זענט אַ העלדיש מיידל, איר זענט נישט דערשראָקן צו פאַלן אין גענעם דורך דיין צונג.
  מיראַבעלע האָט זיך אַוועקגעצויגן פון דער ליכט:
  - ערלעך , האב איך מורא , אבער די פחד האט שוין אויסגעברענט . אויסערדעם, נאָך די עמפּרעסס זיך גערעדט צו מיר, עס איז עפעס שווער צו גלויבן אַז איר וואָלט ריזיקירן דיסראַפּטינג די מיסיע. אַנדערש, איר זיך וועט זיין געשיקט צו די הינטער-ונדערוועלט.
  - איר וויסן, טאָן ניט זיין צו זיך-זיכער. נאָך אַלע, איר קענען שטענדיק געפֿינען לופּכאָולז, ספּעציעל אין אונדזער אָפּטיילונג. אָבער, איך וועט זיין ערלעך, מלחמה האט לאַנג אויפגעהערט צו זיין אַ פערדל פֿאַר מיר. עס האט זיך פארוואנדלט אין א שווערע לאסט, רוטין ארבעט, אבער אויף די אנדערע זייט, אויב עס ענדיגט זיך, וועל איך פילן אן אבסאלוטע וואקוום אין הארץ. פאַרלירן די הויפּט טייַטש פון לעבן. - אַנאַסטאַסיאַ גערעדט מיט אָפנהאַרציק באַגייַסטערונג.
  - מענטשן אין אלטע צייטן: מלחמה האט נישט באַטראַכטן די טייַטש פון לעבן. ספּעציעל בעשאַס די פאַרטאָג פון הומאַניזאַם. דערנאָך האָבן זיך באַוויזן לערנען אַז איר דאַרפֿן צו ספּער און ליבע אַלע לעבעדיק זאכן!
  מירעבעלאַ האָט שוין אָנגעהויבן ווערן מיד, געפילט די ינקריסינג שפּאַנונג פון פאַרשידענע פעלדער:
  - קיין רעליגיע לערנט נישט קיין אומזיניקע אכזריות, נאר אלע פעלקער טראגן א שווערד. און אָוצפּאָוקאַן פּאַסיפיסץ זענען מער מסתּמא צו זיין געפֿונען ווי אַ ויסנעם! פֿאַר בייַשפּיל, צווישן די פרי קריסטן עס זענען טאַקע פילע פּאַסיפיסץ וואס רעליגיעז נאכגעגאנגען די לערנונגען פון משיח. אבע ר גלײכצײטי ק זײנע ן שוי ן אי ן יענע ר צײ ט געװע ן איבערזעצער : אזעלכ ע װא ם האב ן געטא ן אמביציע ר רעפריזאציע ם קעג ן זינדיקע . אָבער, אין די ערשטע סענטשעריז, דאָס איז געווען פון אַ יינציק נאַטור, אָבער סטאַרטינג פון די פערט יאָרהונדערט: גוואַלד געווארן פּראָסט פיר. באזונדער ם הא ט דע ר קײזע ר קאנסטאנטינע ר באפויל ן א קרײ ץ אוי ף אל ע שילדן . און דאָס האָט געגעבן זײַן אַרמיי אַ נצחון. אַזוי דער קריסטלעך קרייַז איז געווארן אַ סימבאָל פון מיליטעריש וואַלער. קראָסיז זענען באַלוינט אין פילע אַרמיז, אַרייַנגערעכנט אין צאַר רוסלאַנד. דערנאָך די קראָסיז זענען אַבאַלישט רעכט צו פאָרמאַל קאָמוניסט אַטעיזם. אפֿשר אפילו נישט גאָר פאָרמאַל, כאָטש די קרייַז איז אַן אלטע סלאווישע סימבאָל.
  אַנאַסטאַסיאַ אַ ביסל רידוסט די לויפן פון פלאַם און באַרקט:
  - ווי דער סוואַסטיקאַ! עס איז געווען פּיינטיד דורך נעאַנדערטהאַלס! די אָולדאַסט מיטל פֿאַר פּראַדוסינג פייַער, און פייַער ספּעציעל בעשאַס די אייז אַגע, איז לעבן. אין אַלגעמיין, דער פאַרבאָט אויף סוואַסטיקאַ, וואָס איז געווען אַבסורד אין פילע לענדער, ווייַל די אָולדאַסט רוניק צייכן אין דער געשיכטע פון מענטשהייַט סימבאַלייזאַז די פאָרסעס פון שאַפונג. עס איז די זעלבע ווי פאַרווערן צייכענען אַ האַרץ!
  מיראַבעלע האָט מסכים געווען:
  - יא דאס איז וואר! די קרייצצייגונג איז נישט פארבאטן, צוליב דעם וואס אונטער איר עקראַן האָבן די קרייצציגער און פאַרשיידענע אינקוויזיטאָרס באגאנגען פילע פארברעכנס. אין דער מאָמענט, פילע רוסישע ספּעציעל פאָרסעס טראָגן דעם רוניק צייכן, אַן אלטע סלאַוויש סימבאָל!
  אַנאַסטאַסיאַ האָט צוגעגעבן גיכקייַט, און איר קאָפּ אויך גענומען די פאָרעם פון אַ דעלפין מיט צוויי מאַזלאַלז אַנשטאָט פון נאַסטראַלז:
  - ריכטיג , מי ר דארפ ן רעספעקטיר ן דע ם אנדענ ק פו ן אונדזער ע אבות : א ז ז ײ האב ן געקעמפ ט אונטער ן סװאסטיקא , סײ ן אי ן ד י היפערבאר ע או ן ד י סלאװיש ע קאמפאניס ; אין די ינווינסאַבאַל אַרמיי פון אלעקסאנדער דער גרויס! דער רוסישער פּרינץ יאַראָדאַר האָט פּערזענלעך אָפּגעשניטן דעם קאָפּ פֿון קראַסוס, ווען ער האָט געפּרוּווט אַרײַן טיפֿער אין די סלאַווישע לענדער. נאָך אַלע, די פּאַרטהיאַן אימפעריע איז געווען אַ טריביאַטער, אַ וואַסאַל פון אלטע רוס. ד י רוס ן האב ן דע ר װעל ט געגעב ן א שריפט : װע ן ד י מצרי ם או ן שוסטער ם האב ן אפיל ו ניש ט געוװסט , װא ס אי ז א האף !
  מיראבעלא איז אוועקגעפלויגן און האט געמאכט עטליכע דריי , ארויסגעגעבן ליכטיקע הויפן ארום איר . דער אַלטראַ-היפּער-מאַרשאַל פּלוצלינג פלערד אַרויף און ריגיינד זייַן נאַטירלעך אויסזען און גרייס. דערנאָך האָט זי אָפּגעשטעלט דעם מאַרשרוט און געקוקט אויף דעם סכום כאַלאַגראַמען:
  - דו װײסט , קאטיע , מי ר זײנע ן שוי ן דערנענטערט ! - אַנאַסטאַסיאַ, ווייל זייער שיין, געמאכט איר אויגן לוסט.
  - אַזוי עס איז קוואַזאַר!
  - זאג מיראעלע, קענסט זינגען? - האָט דער הויפּט פֿון דער דעפּאַרטמענט פֿון ליבשאַפֿט און צערטלעכקייט באַוויזן אירע פֿאַנגען.
  - כּמעט יעדער מיידל קענען זינגען! ― דאָס מײדל האָט ניט אױסגעזען:
  ― װאָס איז מיט שרײַבן פּאָעזיע?
  - אפילו אַ פּרימיטיוו ראָבאָט קענען טאָן דאָס! - מיראבעלא האט א שאקל געטאן מיטן קאפ אין דער לופטן.
  - גוט דעמאָלט! זינגען עפּעס זייַ געזונט. נישט אין אַ מאָדערן נוסח, אָבער ווי דאָס! ווי אויב! - אַנאַסטאַסיאַ ס האָר געפאלן באַזונדער אין אַ טוץ בריידז, מיט די עצות פון דאַגערז סטיקינג אויס.
  - װי ! - מיראבעלא האט זיך גאר ניט געשעמט,
  ― אַרײַן אין דײַן בוזעם אַ הונדערט פֿאַרניכטיקער! קענען איר טאָן עטלעכע פּאָעטיש אַנטיקוויטי?
  מיראַבאַלאַ איז געווען סאַפּרייזד:
  ― װאָס איז דאָס נאָך?
  ― פֿאַרשטײט נישט? "דער אַלטראַ-היפּער-מאַרשאַל האָט געביטן איר פּנים, עס איז געווארן ריזיק, און טעלעסקאָפּעס האָבן אויסגעשטרעקט פון איר אויג סאַקאַלז.
  ― נײן! ― דאָס מײדל האָט זיך אָפּגעשניטן.
  אַנאַסטאַסיאַ ס קאָפּ איז געוואקסן צו די גרייס פון אַ ים שיפל:
  ― מעגט איר װױנען אין אַ פּרימיטיווער װעלט! אָן ערלעכקייט ימאַדזשערז און קאָמפּיוטערס. איך בין אינטערעסירט צו וויסן אויב איר קענען באַקומען געוויינט צו דעם בילד פון אַ ווילד. שטימען אַז דאָס איז גאָר וויכטיק!
  מיראבעלא האט צוגעכאפט מיט די פלײצעס און געפרואװט זיצן אויף איר: א מולטי־קוואנטום פליג (א הינטער־לעבעדיג באשעפעניש, װאם לעבט געװײנטלעך אין די טיפענישן פון שטערן און באװעגט זיך אין פיר און צוואנציק דימענסיעס, ניט רעכנט די פראקציאנאלע):
  - נו, אויב איר צוגאַנג עס פון דעם פונט פון מיינונג!
  דער הינטער-היפּער-מאַרשאַל האָט געפײַפט:
  - דאס איז עס! רובֿ אגענטן קענען נישט אַדאַפּט, אָן ספּעציעל טריינינג, צו די ספּעציפיש טנאָים פון די מיטל עלטער. איר טאָן ניט האָבן צייַט צו אַדאַפּט, אַזוי איר האָבן צו טאָן אַלץ אויף די פליען!
  מיראבעלא האט זיך צעוויינט און באמערקט:
  - איך טאָן ניט האָבן אַ ספּעציפיש פּאָעטיש טאַלאַנט, און עס איז ניט דארף אין רעגירן די מדינה. אַזוי עס וועט זיין: נאָר אַ ריימינג גלאַט רעקאָרדינג!
  אַנאַסטאַסיאַ ס בריידז ריטשט עטלעכע קילאָמעטערס אין לענג.
  ― אַזױ זאָל זײַן! אבער איך האף אז דאס וועט מאכן א רושם אויף די היימישע, אויב זיי זענען נישט אינגאנצן פרימיטיוו!
  מיראבעלא האט געשריבן:
  - לאַנדינג אויף אַ פּרימיטיוו פּלאַנעט איז גלייך צו דורכפאַל! איר קען נישט האָבן גענוג ענערגיע צו באַקומען אויס.
  - דא ס זארג ט מי ך אוי ך , װ י אי ך הא ב שוי ן געזאגט , עפע ס שלעכט ס טרעפ ט זי ך מי ט אונדזער ע געװער , אבע ר אלע , שטעל ט אפ רײדן , זינגט ! - אַנאַסטאַסיאַ האָט פֿאַרוואַנדלט די הענט אין ריזיקע פֿליגלען.
  מיראַבעלע האָט אָנגעהויבן זינגען מיט איר פריילעכן קול:
  די קופּאָל פינקלען, איר זענט נישט נאָר אַ בנין,
  אפגעשטויסן די אָנסלאָט פון ופגעקאָכט סענטשעריז!
  אונדזער מיליטעריש אַרבעט, אונדזער אָטעם איז פאַרפאַלן,
  און די קאַסטן איז בלוטיק פון די גוואַלדיק בליידס!
  
  עס איז אוממעגלעך אין מלחמה, מיר קענען ויסמיידן אָנטייל,
  כאָטש מיר קעמפן פֿאַר פילע לאַנג יאָרן!
  מיר ווילן אין מאַדעריישאַן - נאָר שלום, גליק,
  און צו לאָזן אַ גוט צייכן אין לעבן!
  
  די הייליק מאַנאַסטערי אַווייץ די ריטער,
  נאָר טאָן ניט קוקן פֿאַר טויט מיט אַ שווערד!
  און דער הערשער וועט עס שרייַבן אין דעם בוך פון לעבן,
  איר וועט באַקומען ליבע און חן!
  
  ניין, איך וויל נישט, צו זיין אַ אַרעסטאַנט איז אַ קבר,
  ער האט אויפגעהויבן דאס שפּיז, געשלאגן, געשטאנען!
  די פרויען האבן געװײנט, דער רויך האט גערויכערט פון דער קטורת,
  דער הייליקער פֿון דעם בילדל האָט אַראָפּגעלאָזט זײַנע טרערן!
  
  שטראָמען האָבן אויסגעגאָסן לעבעדיק וואַסער,
  און איר קענען הערן די יקסייטאַד קלאַפּ פון הערצער!
  וואַרפן אַוועק דיין סאַראָוז ווי פאַרפוילן,
  דער טויט איז נאָר דער אָנהייב, נישט דער סוף!
  
  דער רעזולטאַט איז וויקטאָריאַס, אונדזער ריטער וועט זען,
  און דער שונא ליצטער וועט אַוועקוואַרפן זיין קאַפּטער!
  וועט געפֿינען צעשטערונג פֿאַר די וואס האַסן,
  א ים פון טרערן און מאַטערן אַווייץ די לוזערז!
  
  דער דרך פון העלדן איז ניט גלענצנדיק קברים,
  און אַלע וואָס געטראפן, ווי דער חלום וועט פאָרן!
  ניט דאַרפֿן צו הערן צו פייע טאַלעס,
  נישט אזוי ווערט אויסגעדריקט כבוד!
  
  און אונדזערע נשמות, ווי ללבער, זענען נישט פוילן,
  דער האר האט זיי אויפגעהויבן און געגאנגען אין מלחמה ווידער!
  די ערד ברענט, שטויב וואלקנס זענען אויפגעשטאנען,
  פֿאָטערלאַנד איך וועל שטענדיק זיין מיט דיר!
  - גענוג! - האָט מיראַבעלע סטרעלעצאָוואַ איבערגעריסן. - דו האָסט אַ גוטן חוש פון גראַם, געמאסטן הברה. אין אלטע צייטן וואָלט מען בלי ספק געפונען טאַלאַנט. אַזוי די מיידל קענען באַטראַכטן אַז זי דורכגעגאנגען די פּראָבע. יאָ, גוט: די מינדלעך גראַם איז געווען בלויז צוויי מאָל!
  מירבעלאַ איז געווען ופגעבראַכט:
  ― נו! ווי פּושקין אָדער לערמאָנטאָוו וואָלט נישט האָבן קיין מינדלעך גראַם.
  - אַלעמען האט עס, אָבער פון די פונט פון מיינונג פון גלאַט רעקאָרדינג, עס איז געווען אַ ערנסט מיסקאַלקיאַליישאַן. אין אַלגעמיין, איר האָבן די טעמע פון מלחמה ווידער. אפֿשר עס וואָלט זיין בעסער צו קאַמפּאָוז עפּעס ליכט און ליריקאַל! - די פֿליגלען פֿון דער דערװאַקסענער אַנאַסטאַסיאַ זײַנען געװאָרן װײַס:
  ― װאָס שאַצט, דאָס רעדט ער! ווען דיין גאַנץ לעבן איז אָדער מלחמה אָדער צוגרייטונג פֿאַר מלחמה, עס איז עפעס שווער צו טראַכטן וועגן עפּעס אַנדערש.
  דער הינטער-היפּער-מאַרשאַל האָט מסכים געווען:
  ― פֿאַרשטײ איך, נאָר אַ סקאַוט זאָל האָבן אַ ברײטערער אױסזען! נאָך אַלע, ניט אַלע פעלקער האָבן אַ מיליטאַריש סיסטעם פון רעגירונג. איר דאַרפֿן צו האַנדלען דיפערענטלי דיפּענדינג אויף די צושטאנדן!
  - מ׳דארף מיר נישט ערקלערן די געמײנע אמתן! - מיראַבעלע האָט זיך אַפֿילו באַליידיקט. "איך בין געווען איינער פון די אויסדערוויילטע מיליאָן."
  - אה יא! איך האב פארגעסן דערפון! זען ווי ליקי דער זכּרון איז! - סטרעלעצאָוואַ האָט זיך געמאַכט אַרום בלאַזן, אירע פֿליגלען האָבן זיך פּלוצעם געכאַפּט, "עס זײַנען מיר אין קאָפּ זאַמד קערלעך, יאָ, יאָ, יאָ! קוואַרקס זענען שטאַרק גריינז פון זאַמד, כאַן צו אַלעמען!
  מיראבעל האט נאר געשאקלט מיטן קאפ.
  - נישט צו װיציק פאר אן הינטער־היפער־מארשאל!
  - אָבער עס איז מאָדנע! וואַקוום אין דיין מאָגן! איך זע, איר זענט גאַנץ אַ ערנסט מיידל! שוין צעשיידט מיט קינדשאַפט!
  - אוי קינדהייט, קינדהייט, וואו האסטו זיך געאיילט, די גאנצע קינדהייט, קינדהייט שטייסטו אונטער די געווער! אויב איר ווילט שפּרינגען, דאָ איז אַ שלאַבאַן, אָבער אויב איר ווילן צו שווימען, דאָ איז אַ פּלאַזמע שטיינערייַ! - האט מיראעלע גענומען זינגען. - איך וויל, איך וויל, איך וויל ווידער, באַווירצן די שונאים מיט אַ שטראָם פון פּלאַזמע! בלאָז אַרויף אַ פּלאַנעט, צעשמעלצן אַ שטערן! שיקן די ממזרים אין אַ וואַקוום, אין ...!
  סטרעלעצאָוואַ האָט איבערגעריסן און געוויזן אַ קילאָמעטער-לאַנג צונג מיט אַ טריידאַנט-שייפּט שפּיץ:
  ― איר האָט אַ גוטן חוש פֿאַר הומאָר! נו, איר קענען פרייען! דאָ איז דער פּלאַנעט ווו דער טויער איז ליגן!
  די מיידל 'ס צונג האט לענגטאַנד באטייטיק און דיאַלז געוואקסן אין די ענדס פון די טריידאַנט.
  דער טויער פּלאַנעט געקוקט זייער ימפּרעסיוו. באזונדער ם זײנע ן עטלעכ ע געבײדע ם געװע ן א געמיש ט פו ן זיב ן אנהײב ן או ן העדגעהאג ן אײנע ר אויפ ן צװײטן . אנדערע זענען געווען אין די פאָרעם פון אַ כייבריד פון גרויס טשעריז און סיגאַרעטטעס מיט אַ דימענט-שייפּט ייבערפלאַך! און עטלעכע אין די פאָרעם פון אַ קאָמבינאַציע פון קראָקאָדיל און פערשקע. מיראבעלא האט פארװאונדערט פארװאונדערט די אויגן.
  - הונדערט תהום־טאנען אין מיין אייזל! ווי קוואַסער און גאַרנאָ!
  אַנאַסטאַסיאַ סטרעלעצאָוו ווידער איז געווארן אַ פּראָסט, אַטלעטיק מיידל:
  - דא ס אי ז א שטעט ל פו ן עלפ ן או ן שוידערלעך , א געמיש ט פו ן וואלרוס ן או ן וועווערקע . שטימען, זיי האָבן אַ מאָדנע געפיל פון עסטעטיק.
  - און איך ווי עס, איך בין מיד פון אַלע די גלייַך שורות. אַנדערש, מיר טאָן ניט האָבן שטעט, אָבער באַראַקס!
  אַנאַסטאַסיאַ האָט געזאָגט:
  - די שטאט זאל זײן א באראק! מיט כאַנדקאַפס!
  - איך געזען בנינים אין די פאָרעם פון אַ כייבריד פון כאַנדקאַפס און זיך-פּראַפּעלד גאַנז. זייער שיין! - האָט מיראַבעלע געזאָגט.
  ― איר האָט מסתּמא געװאָלט זאָגן ― עסטעטיק! - האט דער אולטרא־היפער־מארשאל געבליצט מיט די נעגל.
  - און פּראַקטיש! איר קענען קייט די ראָבאָט גלייך!
  - עס איז נישט שווער צו שאַקלען אַ ראָבאָט און זיין ריבאָרן אין אַ גייַסטיק שפּיטאָל! עס איז נישט שווער צו קייטן אַ ראָבאָט, איך זאָגן איר קידס! און די עלעקטראָניש העפט, דער בלאַט איז גראָב! - דער הינטער-היפּער-מאַרשאַל האָט פּלוצלינג געענדיקט: - ברוכים הבאים צו דעם טויער!
  מיראבעלא האט א שרעקליכע שאלה:
  - פארוואס האט איר קעסיידער טוישן די פאָרעם און פּאַראַמעטערס פון דיין גוף בעשאַס די פלי?
  אַנאַסטאַסיאַ געענטפערט קאַנדעססענדינג:
  - איר זען, דאָס איז אַ פונדאַמענטאַל נייַע טיפּ פון פלייש. איך טעסטעד עס אין עקסטרעם טנאָים פון פּלאַץ און גיך פלי. קיינער אויסער די קיסרין האט נאך נישט אזא קערפער, און מען דארף עס טשעקן איידער די זעלנער פון אונזער ארמיי קריגן אזא זאך.
  - וואָס וועגן די פּרייַז!
  סטרעלעצאָוואַ גראַנטשט:
  - בשעת דער פּראָצעס פון שאפן אַזאַ פלייש איז מאַנסטראַסלי אַרבעט-אינטענסיווע!
  זיי כעדאַד אין אַ בנין וואָס געהאנגען אין די לופט אין די פאָרעם פון אַ אַקטאַגאַנאַל פּריזמע.
  עס איז געווען ריזיק, טראַנסלוסאַנט און האט ריפלעקשאַנז!
  מיראבעל האט געפרעגט:
  - און וואס? ס'איז דא?
  ― יאָ, דאָ! לאָמיר אַרײַנשפּרנגען.
  מיראבעלא האט זיך געפונען אין צענטער פון דער קויל. זי האט געפילט א װארעמקײט און א קיצלונג איבערן קערפער. ע ס אי ז געװע ן קלאר , א ז דא ם זענע ן דורכגעגאנגע ן ריזיק ע מאסע ן פו ן ענערגיע . דער ווייַטער מאָמענט, עטלעכע פאַרשידענע טייפּס פון וועפּאַנז ארויס אין די הענט און פּלייצעס פון די מיידל. עס זענען געווען עמיטטערס פון פאַרשידענע קאַליבערס, פאַרקרימט פּלאַץ, ברייקינג ענין, ברייקינג קאַנעקשאַנז צווישן מיקראָ-פּאַרטיקאַלז. די מערסט שטאַרק טייפּס פון צעשטערונג, ראָולינג אַראָפּ דימענשאַנז. די מיידל אין די קאַמבאַט פּאַסן איז געווען אַזוי סקערי אַז קיין האָלליוואָאָד טערמינאַטאָר וואָלט ויסקומען ווי אַ ומשעדלעך קעצל אין פאַרגלייַך.
  - וואַו! צו פילע פאַרשידענע וועפּאַנז! איך ויסקומען אַ ביסל באַלקי און לעפּיש!
  אַנאַסטאַסיאַ גענומען די פאָרעם פון אַ טשערעפּאַכע מיט אַ טראַנספּעראַנט בויך, אונטער וואָס אַ אַוערגלאַס געלאפן:
  - צי ניט זאָרג, די עלעקטראָניק וועט סאָרט עס אויס. סופּערסאָלדערס קענען קאָפּע, וואָס מיטל איר קענען אויך ברידינג דיין פערד. איצט דער וואָריער וועט ונטערטוקנ זיך אין די דנאָ תהום! אפֿשר װילט איר עפּעס געזעגנט?
  מיראבעלא האט געקראצט די שפיץ פון איר העלם־באדעקטן קאפ:
  - גלויבט מיר, עס װאלט מיר געװען זײער אינטערעסאנט! אבער וואָס איז די פונט צו מאַכן פּריטענשאַס רעדעס? רעדן פֿאַר די מיליאָן מאָל וועגן איבערגעגעבנקייט צו די מוטערלאַנד, הייליק רוסלאַנד!
  די טשערעפּאַכע האָט זיך גלײך פֿאַרוואַנדלט אין אַ קראַב מיט אַ פּנים פֿון אַ מלאך, און דער שעהגלאָס האָט זיך פֿאַרוואַנדלט פֿון אַ שעה־גלעזל ביז אַ זונשײַל:
  - אײגנטלעך, ביסטו גערעכט! קיינער! מעשים רעדן העכער ווי ווערטער! בלויז זאכן וואָס איר טאָן זענען נישט די מערסט גלייבלעך. איר האָט נאָך נישט געהרגעט ווער עס יז, אַחוץ פֿאַר פאַרשידן ווירטואַל מאָנסטערס. אבער איר דאַרפֿן פסיכאלאגישן כאַרדאַנינג אַזוי ווי נישט צו ונטערטוקנ זיך צו די דנאָ פון די אַנדערווערלד, צעלאָזן אין דיין אייגענע מאַכטלעססנעסס. איז ניט אַז רעכט מיידל! האָבן שאלות!
  מיראַבעלע האָט זיך געכאַפּט:
  ― װײס נישט! טייטן אַ מענטש? דאָס איז עפּעס אַזוי טראַנסענדענטאַל! אויב ער איז פאַקטיש און לעבעדיק! נאָך אַלע, עס איז אַ חילוק! אבער אויב די מוטערלאַנד אָרדערס, איך וועל טאָן אַלץ!
  סטרעלעצאָוואַ איז געווען סקעפּטיקאַל, אָבער געצווונגען אַ שמייכל:
  ― װײס נישט! אבער די עמפּרעסס גלויבט אין דיר! אַזוי איך גלויבן עס אויך! איך ווינטשן איר צו פאַרניכטן אַלע די שונאים פון הייליק רוסלאַנד!
  מיראבעלא האט אומגעדולדיק געמורמלט:
  - נו, אפֿשר מיר קענען לעסאָף אָנהייבן אַריבערפירן! די ווארטן איז ווייטיקדיק, ווי דערשטיקט דורך ערלעכקייט לופּס!
  אַנאַסטאַסיאַ האָט זיך אויסגעדרייט אין אַ שנעל מינק, און שפּרינגען אויף פיר עקן:
  - יא ! האַלטן ברידינג היפּערפּלאַסמאַ! זאל ס אָנהייבן איצט! נאָר איך בין אַ מײדל, איך װעל אײַך געבן אַן עצה: פֿאַרמאַכן די אױגן!
  מירבעלאַ האָט געטענהט:
  - איך וועט זען כּמעט אַלע די ראַדיאַציע, אפילו דורך מיין יילידז! עס איז בעסער נישט צו מאַכן זיך אַ ידיאָט און אַ פּאַכדן!
  - עס איז אמת אַז איר זענט נישט אַ פּאַכדן! פינף, פיר, דריי, צוויי, איין - אָנהייב!
  דאָס מיידל האָט נאָך ברייטער געעפֿנט די אויגן, שטראָמען ליכטיק ליכט האָבן זיך געגאָסן אויף איר. ערשט עס איז געווען העל לילאַ, עס איז געווען קאַלט און האָט געפֿירט אַן אומווילנדיקע ציטער. דערנאָך עס איז געווען ריפּלייסט דורך קאָרנפלאָווער-בלוי בלאָוינג שווייס, דעמאָלט בלאַס בלוי! אַלץ האָט געשימערט, זיס מוזיק האָט זיך געשפּילט, דער קאָליר האָט ווייך געטראָפן אין שמאַראַגד-גרין. מירבעלאַ האט געזאגט אין אַדמעריישאַן:
  - וואָס אַ שיינקייט! איך ווע געזען אַ פּלאַץ פון ראַדיאַציע, אָבער דאָס איז די ערשטער מאָל אַזאַ רייַך פארבן!
  צום סוף, די שמאַראַגד קאָליר איז ריפּלייסט דורך גאָלדען געל. עס איז זייער גוט צוגעפאסט צו Mirabela ס האָר קאָליר, אָבער עס האט נישט ברענען פֿאַר לאַנג; די ווייַטער ימישאַן איז געווארן מאַראַנץ. א קאָליר וואָס סימבאַלייזאַז טוישן און עפּעס נייַ! אָנגענעם צו די אויג און זייער ליכטיק, אָבער אין דער זעלביקער צייט קאַרינג. צום סוף, האָט מיראַבעלע איבערגעטראָגן אַ בלוט־רויט כוואַליע. ס׳האט אויסגעזען, אז זי פארפלייצט דאס מײדל מיט אלץ, װאס עקזיסטירט, יעדע צעל.
  מיראבעלא האט געדענקט די אונטערוועלט און זיך געציטערט:
  - דאָס איז די קאָליר פון בלוט.
  ווידער האָט זיך באַוויזן מאַראַנץ, געל, גרין, אַלץ איז געווען אין אַן אַנדער סדר! פּלוצלינג, אַלע די ראַדיאַציע געמישט, אויסגעדרייט אין אַ קעסיידערדיק כייפּערפּלאַסמיק שייַנען.
  מיראבעלא האט געבליצט, זי איז ארויפגעווארפן און אוועקגעפירט געווארן מיט אומגלויבליכע שנעלקייט. דא ן אי ז דא ם פלײ ש פארשװאונדן , בלוי ז משוגענע ר רוישנדיק ע שטער ן זײנע ן שוי ן געװע ן קענטיק . דאס מײדל האט ארײנגעפאלן אין דעם פײערדיקן טײך, געפילט די היץ, עס האט זיך איר אויםגעזען, אז עטליכע שעלז גליטשן זיך, און איר פערזענלעכקײט האט זיך צעטײלט אין א סך טיילן. דער גוף איז דורכגעגאנגען דורך די ספּיישאַל תהום, דעמאָלט פאַרשווונדן, און ווידער ארויס! אבער ס'איז נישט געווען קיין ווייטאג, נאר דאס געפיל אז דו ביסט געווען אין די שטערן, און די שטערן זענען געווען אין דיר! דעמאָלט דער מערקונג אנגעהויבן צו צעברעקלען, באוווסטזיין, אָוווערלאָודיד מיט פילע ימפּרעססיאָנס, געפאלן אין אַ פאַרפאַלן תהום וואָס גיט זיס שלום!
  
  מיראבעלא האט זיך צוגעכאפט: זי האט געפילט די דערנער אויפן רוקן. עס איז געווען ניט זייער אָנגענעם, אָבער עס איז געווען עפּעס פריער אומבאַקאַנט אין די טינדזש פון ווייטיק. עס איז ווי אויב עס איז נישט זיך. דאָס מיידל האָט געפּרוּווט עפֿענען די אויגן. דער פּרווון האָט געפֿירט אַ באַפאַלן פון ווייטיק און ברענען אין די יילידז. איך האב געדארפט מאכן א מי.
  ווען די ברעמען האָבן זיך געעפֿנט, האָט זיך מיר אַרײַן אַ ליכט אין די אויגן!
  - נו, גאָרנישט, עס איז פיל בעסער ווי בלינד! - האט דאס מײדל צו זיך געזאגט. ― האָט עמעצער געזאָגט, אַז װײטיק פילן איז אַ זיכערער סימן, אַז איר לעבט נאָך!
  מיראבעלא האט זיך געדרײט דעם האלדז, די בײנער האבן זיך װײך געקראצט:
  - אָבער, דער ווייטיק אין דעם גוף טוט נישט רעדן וועגן לעבן, אָבער וועגן דעם פאַקט אַז טויט איז פּאַמעלעך גענומען אַ מענטש! פון קורס נישט אין מיין אַלוועלט!
  דאָס מײדל האָט זיך אױפֿגעשטעלט, דאָס געפֿיל פֿון שטענדיקער ליכטיקײט אין קערפּער איז פֿאַרשוווּנדן געװאָרן, אירע נאַקעטע, מײדלשע פֿיס האָבן זיך גערוט אױף די דערנער. מיראבעלא האט באמערקט, אז זי איז אין גאנצן נאקעט, בלויז דיקע האר האבן באדעקט אירע פלײצעס אין א גאלדענער כװאליע. עס איז געווען גאַנץ סטאַפט, יוזשאַוואַלי די מיידל האט נישט פילן הייס אָדער קאַלט, אַחוץ פֿאַר זייער הויך אָדער גאָר נידעריק טעמפּעראַטורעס, אָבער אין דעם פאַל עס איז געווען טאַקע אַ פּלאַץ פון הומידיטי אין די לופט און איבער פערציק דיגריז אין די שאָטן. ד י מײדלע ך הא ט גענומע ן עטלעכ ע טריט , איבערלאזנדי ק ד י דערנער . זי האט געשפירט אן אומבאקוועמע קיצלעניש, וואס האט איבערראשט מיראבעל.
  - וואַו! דאַכט זיך איך בין נישט געוואָרן צו שטאַרק. עפּעס שלעכטס געטראפן, נאָענט צו ומגליק!
  טאקע, די מיידל איז געווען זייער שלימאַזלדיק צו פאַרלירן אַלע איר וועפּאַנז און געפֿינען זיך נאַקעט אין די טראַפּיקאַל דזשאַנגגאַל. אין דערצו, די פלייש געווארן פרעמד, פילע מיקראָ-קאָמפּיוטערס סערקיאַלייטינג איבער דעם גוף פאַרשווונדן. עס איז אַזוי ומגעוויינטלעך, עס ס ווי איר טאָן ניט געהערן. מיראבעל איז ארויף צום בוים און האט געפרואװט בײגן דעם צװײג. די מיידל פּעלץ ילאַסטיסאַטי און איז געווען געצווונגען צו מאַכן עטלעכע מי. איר ביסעפּס האָט זיך אויסגעשטרעקט און די אָדערן האָבן זיך אַרויסגעשלעפּט. מיראבעלא האט געבויגן די פוס און פארבויגן די מוסקלען. איר גוף איז געבליבן טריינד, גומע, שטאַרק, אָבער אין דער זעלביקער צייַט עס איז געווען ווי די מענטשן אין אלטע צייטן - פּראָטעין! דאָס הײסט, זי איז גענוג שטאַרק פֿאַר אַ פּראָסטן מענטש, אָבער אין פֿאַרגלײַך מיט אירע פריערדיקע פֿעיִקייטן האָט זי זיך אָפּגעשוואַכט עטלעכע טויזנט מאָל! דאָס מיידל האָט געפּרוּווט צוברעכן דעם געדיכטן בוים, אָבער עס האָט ניט געאַרבעט, די פֿינגער האָבן בלויז צעריסן די בילן. א טראפ שװײס האט זיך אראפגעקװאלן פון איר פולן, גומען ברוסט און איז אראפגעפאלן אויף א גרין בלאט, צעשפרײט. אין אַלגעמיין, די מיידל האט נישט פילן גאָר באַקוועם, איר ערשטע בטחון איז פאַרפאַלן.
  ― איך בין נאַקעט! - האט געזאגט די שיינקייט. ― דאָס האָט זײַן אײגענעם כיין.
  די מיידל געפרוווט צו לויפן: איר גיכקייַט, פון קורס, איז נישט פאַרגלייַכלעך צו אַז אין איר פריערדיקן גוף, אָבער גאַנץ לייַטיש. דערנאָך איז זי אַראָפאַנג אויף אַ לילאַ דלאָניע און איז געווען אַ ביסל קראַצן. א שארפער צױגל האט זיך ארײנגעגראבן אין זײן נאקעטן פּיאַטע, און די רעכטע פינגער איז געװען אַ ביסל צעבראָכן.
  - ברר! און באַקומען דאַמידזשד פון אים! - האט דאס מײדל מיט ביטול געשנארכט. - אין אַלגעמיין, ווי אַזוי האָבן אונדזערע אָוועס געלעבט אין אַזעלכע שוואכע קערפּער? ס'איז זיכער געווען שווער פאר זיי!
  דער מאלפע האט פארלוירן דעם בייטל פון קעשענע, און די פאליציי האבן זיך דערוואוסט - ער האט אים ארויפגעלײגט אויפן טעפל!
  און דער טאָפּ איז הייס - די מאַלפּע וויינט!
  דאָס מײדל האָט אױסגעקליבן די פֿרוכט, עס האָט אױסגעזען אַ געדיכטן געשפּציקטן באַנאַנע, און האָט זי געשמעקט:
  - איך טאָן ניט וויסן אויב איך קענען עסן עס! עס איז קיין אַנאַליזער, און די נאַסטראַלז זענען נישט אַזוי שפּירעוודיק ווי פריער. מיראבעלא האט מיט א צעבראכענע צווייג און מיט די פינגערניגל פארזיכטיג אראפגעשילט דעם אויבערשטן, אנטפלעקט דאס זאפטיגע פלייש. ז י הא ט געעפנ ט אי ר מויל , או ן מי ט געלאפ ן אי ר צונג . אַמאָל, צוויי מאָל, דריי מאָל!
  ― װײס נישט! איך האב גאָרנישט געפרוווט. עס קען זיין סאַמיק, אָדער עס קען זיין זיכער. אין קיין פאַל, עס זענען קיין טאַקסיק סאַבסטאַנסיז וואָס איך וויסן פון! אמת, דאָס איז אַן אַנדער אַלוועלט, עס קען זיין ספּעציפיש סם, גאָר פאַרשידענע פאָרמולאַס וואָס זענען אומבאַקאַנט צו אונדז. אָבער, עס איז אַן גרינג וועג צו קאָנטראָלירן צי היגע אַנימאַלס עסן עס. אָדער אין ערגסט, ינסעקץ!
  מיראבעל האט געהאנגען די פרוכט און איז אראפגעקומען פון בוים. אי ך הא ב געװאל ט נאַרן , ד י באראק ן זײנע ן דא ך געװע ן הינטער ן אונדז . דאָס מיידל איז געשטאַנען אויף די הענט און איז אויף זיי געגאַנגען. דער געשטרייפטער אינזעקט איז געזעםן אויף איר נאקעטן פּיאַטע און זי ליב געקיצט!
  - פרייהייט ! און די פֿרײַהייט קומט, ווי מיר ווייסן, נאַקעט! - מיראבעלא האָט באמת הנאה געהאַט פון לעבן. - אויב איר זענט דיין אייגענע באַלעבאָס, איר זענט נישט אַזאַ אַ בתולה!
  דאָס מײדל האָט זיך װידער איבערגעקערט און האָט געפֿילט דאָס גרינע גראָז מיט בלויע שפּיצלען אונטער דער פּיאַטע. געקוקט אויפן הימל:
  - װאו , פינ ף לומינאר ן גלײ ך א פרײלעכ ע װעלט ! עס איז אַמייזינג אַז עס איז אַזוי הייס, און אין דער זעלביקער צייט שיינע!
  מיראַבעלע ס הויט איז געווען טאַנד און גאָלדען שאָקאָלאַד. דאָס מיידל האָט אויסגעזען זייער אַפּעטיטלעך, זי האָט אויסגעזען ווי אַן אמתע מלכּה פֿונעם דזשאַנגגאַל. קוק בייַ די פרוכט, עס איז באדעקט מיט גאַנץ גרויס ינסעקץ - גרויס, אַז מיטל איר קענען עסן עס!
  - אַלץ וואָס איז נישט סאַמיק איז צו עסן! מענטש איז די מערסט אָמניוועראַס באַשעפעניש אין די אַלוועלט! - מיראַבעלאַ פּיקט עטלעכע פירות. פֿאַר די ערשטער מאָל אין איר נייַ גוף, זי געגעסן פאַבריק פודז. טראָץ דעם געפיל פון הונגער, די מיידל סאַווערד יעדער ספּראַוט און פּיקט עטלעכע בעריז גרויס גענוג צו פּאַסיק איר פויסט. זיי געשמאַק ווי גוט ווי סטראָבעריז, אָדער אפילו בעסער. מיראבעלא האט זיך פשוט געשמאק פון פרייד, עס האט זיך איר אויסגעזען אז זי איז אין הימל און האט געטאן א הייליגע מעשה. עס איז געווען ווי די וויילאַץ בליען אין מיין מויל, אַ יינציק קייט פון געפילן שלאָגן מיין צונג.
  - און ווער האט געזאגט אַז לעבן איז שיין! פֿאַרשטייט זיך, אַז ער האָט אין דעם בלי־ספֿק געווען זייער רעכט! דאס מײדל האט געפײפט פון גליק. נאָכן עסן האָט זי פּלוצעם געוואָלט שלאָפֿן, זי איז נישט געשלאָפֿן דאָס גאַנצע לעבן, און אַחוץ דעם, רילאַקסט איר אַ סך זיס עסן! מיראבעלא האט אויסגעקליבן אן ארט וואו ווייכע אבער ריזיקע בורדאקן האבן זיך געוואוקסן און זיך געלעגן. ווי פייַן עס איז צו ליגן אַזוי, אויף דיין צוריק, געפיל די ליכט גאַסץ פון אַ פריש ווינטל. עפּעס ווי אַ בלוי לאַגונע, פילע אַזאַ פילמס זענען געמאכט, אַרייַנגערעכנט פּלאַץ אָנעס. די מיידל איז געלעגן אויף איר רוקן, טריינג צו טראַכטן וועגן עפּעס אָנגענעם. עס וואָלט זיין פייַן צו האָבן אַ באָכער נאָענט. אַזוי מוסקלע, שטאַרק, שיין, אַז ער איז געלעגן אויף איר רעכטער האַנט, אַרויפגעטאָן די דלאָניע אויף דער ברוסט, געקניפּט די ניפּאַלן...
  בליס! עס איז אַמייזינג צו זיין גלעטן!
  די מיידל האט נישט באמערקט ווי זי איז שלאָפנדיק. צום ערשטן מאָל אין מײַן לעבן בין איך אײַנגעשלאָפֿן געוואָרן. זי האט געחלומט, אז זי שװעבט לאנגזאם אויף א װארעמען אקעאן, מיט ליכט און פינקלען ארום. מיט א מאל פאראויס דערזעט זי א צעשטערטע שיף. ניין, נישט מאָדערן, אָבער מיטלאַלטער מיט מאַסטן און סיילז. דאָס מיידל קוקט אויף אים מיט באַוואונדערונג, אָבער עס איז מאָדנע וואָס די מאַטראָס האָבן אַזאַ פאַרקרימט פּנימער און זיי טאָן אַזוי פיל. זיי קוקן ווי באַגז אין אַ טראַנספּעראַנט סלוי ווען קינדער שפּילן מיט זיי!
  אבע ר דא ס אי ז געװע ן א לײזונג , א ן אנדע ר כלי , רו ט זי ך פו ן הינטן , דאכ ט זי ך א בריגאנטין . כאָטש עס איז אַפֿילו אַ ביסל קלענערער אין גרייס ווי די פליינג שיף, עס זענען פיל מער מענטשן אויף עס. ד י נאכגייער ן זײנע ן אנגעטא ן זײע ר קאלירפול , װע ן ז ײ קװיטשע ן או ן װײנען , װאפנדי ק מי ט זײע ר סאבער . צווישן די פּייראַץ עס זענען נישט בלויז יומאַנז, אָבער אויך עטלעכע טייפּס מיט פּיראַנהאַ פנימער און פינס אויף די זייטן. א שווארצע טרעטאַנינג פאָן מיט אַ פּרעדאַטער קלינגינג צו די ביין פליעס אויבן די בריגאַנטין.
  - וואַו, פּייראַץ פון די צייט פון אלטע פילמס! - האט מיראבעל א פרײד געזאגט. - אַזוי עס וועט זיין עפּעס טשיקאַווע.
  טאקע , די קארזארן האבן געשאסן מיט זייערע קאנאנן , זיי האבן געשאסן אין א הויכן בויגן , פרובירט אראפצוקלאפן די מאסטן . אָבער, עס איז זייער שווער צו שלאָגן פון אַן אלטע קאַנאָן, און אפילו בשעת מאָווינג. אפיל ו אי ן ד י שפעטע ר צײ ט הא ט אושאקאװ ע גענוצ ט ד י טאקטיק , צ ו דערנענטער ן זײנ ע שיפ ן צ ו דע ם שונא . דערנאָך די פירינג עפעקטיווקייַט געוואקסן באטייטיק, פּלוס די פאַרלאַנג צו זינקען די פלאַגשיפּ ערשטער. און אויב איר טאַקע מאַזלדיק, איר קענען שעדיקן די מאַסטבוים, אָדער אויב דער גאַנער איז אַ מין פון בריליאַנט מויז. אין דעם פאַל, די פּיראַט שיף איז געווען מער מאַנווועראַבאַל און לייטער, די ווייַטקייט איז געווען אַ ביסל רידוסט, און דעמאָלט גליק געקומען צו די הילף פון די פּייראַץ, די הויפט מאַסטבוים איז געווען שאָס אַראָפּ. די שיפן האבן זיך שנעל דערנענטערט אביסל מער און די זייטן האבן זיך אנגעשטויסן. ד י פרײבױטער ן האב ן געװארפ ן דע ם האקן , ד י לעבעדיק ע מאסע ן אי ז געװע ן גרײ ט צ ו גײ ן אויפ ן ברעט , יעדע ר מאמענט .
  מיראבעלא האט מיטאמאל געשפירט א שרעקליכע ווייטאג אין איהר מוטשען און זיך אויפגעוועקט מיט שרייען!
  . קאפיטל נומער 18 .
  ניט געוואוסט די טעאָריע, און צו גאַמבלינג, אַהמעד איז געווען צו גרינג רויב פֿאַר אַ שטאַרק ערשטער-קלאַס שפּילער, וואָס שפּילט, אָבער, לפּחות דורך זיין קמס. דערצו איז יאנקא געווען זיכער: אויב ער וואלט צוריקגעפארן אין מיטלעלטער, אדער אפילו אין דער צייט פון מורפי, וואלט ער גוט געקענט ווערן, אפשר צייטווייליג, א מייַסטער. דער פייַנט האט נישט פֿאַרשטיין די גרונט פּרינסאַפּאַלז פון די שפּיל, ער פשוט עריינדזשד פּאָנז און ברעקלעך שיין (פֿאַר זיין פארשטאנד). אָבער, דער יינגל האט נישט ייַלן, שווערן צו געשווינד וואָלט דערנידעריקן די באַזיצער. אַזוי, נאָך פידינג אַרום פֿאַר ווייַזן און צעשטערן רובֿ פון די ברעקלעך און אַלע די פּאָונז, ער פאַרטיק דעם מלך דורך מאַכן אַ דורכגעגאנגען פּיאָן.
  - נאָך אַ טשעקמאַט פֿאַר איר! - האט דער יינגל געזאגט.
  אחמד האט געשאלטן און אויסגעמישט די שטיקלעך:
  - נאָך איין שפּיל אין פאַל פון באַזיגן, פופציק לאַשיז!
  - וואָס אויב איך געווינען?
  ― איר װעט בלײַבן מיט אַ גאַנצן רוקן!
  די דריטע שפיל האט זיך אביסל געשלעפט, אחמד האט לאנג געטראכט װעגן יעדן באװעגונג און נישט אטאקירט. אָבער, פּאַסיוו טאַקטיק, ספּעציעל אין שאָך, העלפן קליין. טאַקע, אין דעם פאַל, דער אַטאַקער האט מער פּלאַץ פֿאַר מאַנוווער און איז פאָרויס פון די פייַנט אין דיפּלויינג קראַפט. יאנקא האט אפילו מקריב געװען זײן מלכה אין אויפרײס. אחמד האט נאכ'ן קווענקלען אנגענומען דעם קרבן, און נאך זיבן מהלכים האט ער באקומען דעם ריכטיגן טשעקמאט אין צענטער פון ברעט. פארלוירנדיק , הא ט דע ר אײגנטימע ר פאשטא ט דע ם יינגל אי ן דע ר נאז . יאנקא האט זיך אזוי געווארט : ער האט פארווייכערט דעם קלאפ , קיין בלוט האט נישט געפלויגן , אבער עס איז נאך אלץ געווען גאנץ ווייטאג . אַכמעד האָט שטאַרק געשאָלטן און אָנגעוויזן אויפן וואָגן:
  - דו ביסט, אפנים, פריינדיג מיט גאט סעטער! איר געווינען אַלע די צייַט: מיט עטלעכע אַנטינגקאַבאַל וויטשקראַפט!
  האט דער בחור געענטפערט צניעותדיק:
  - דער בעסטער מכשף איז לאָגיק!
  אחמד האט א שאקל געטאן מיט זײן בײטש:
  ― איר װעט רעדן צו מיר! זאל ס שפּילן עטלעכע מער! אַז איר פאַרלירן, איר וועט פאַרלירן צוויי הונדערט לאַשיז.
  יאנקא, נישט װיצנדיק, האט געציטערט:
  - איך קען נישט שטיין אַזוי פיל, איר וועט פאַרלירן אַ ווערטפול שקלאַף!
  ― איך װעל אײַך אַלײן שלאָגן! אַזוי עס וועט נאָר זיין יסורים!
  ז ײ האב ן געשטעל ט ד י שטיקע ר או ן זי ך הא ט זי ך אנגעהויב ן א נײע ר שפיל . אָבער, עס איז שוין טונקל און די סלאַוועס זענען ויסגעמאַטערט, די צייט פֿאַר אַ אָפּשטעלן איז געקומען. יאנקא האט אין א פאר תנועות געבויט א נישטיק טראפ, ער האט געװאלט שלאפן. די באַזיצער, ניט געוואוסט ווי צו רעכט ציילן די אָפּציעס, נאָר געפאלן אין עס!
  די פערטע מפלה אין א ריי, איז אחמדס פנים געווארן פארקרימט. אָבער דאָס מאָל: ער האָט נישט געשװאָרן און נישט געשלאָגן. האט ער א שמייכל געטון:
  - נו, אָוקיי, איר וועט באַקומען דיין שטיק פון פלייש.
  יאנקא איז געווען צופרידן:
  ― דאָס איז דער ריכטיקער באַשלוס!
  נאָכן וואַשן די הענט, האָט דאָס יינגל געגעסן באַזונדער פון אַלע אַנדערע. דאס פלייש האט געשמאק ווי חזיר, אבער איז געווען ווייניגער פעט און מער זאפטיג, אנגענעם און געשמאק. אין קאָמבינאַציע מיט גרינס און פרוכטן, עס געמאכט אַ גוט רושם, די עסנוואַרג איז געווען ניט ערגער, אפֿשר אפילו בעסער ווי אין שטוב. אין אַלגעמיין, אין מאָסקווע, הויך-קוואַליטעט פּראָדוקטן זענען זייער טייַער; רובֿ רעזידאַנץ פון די הויפּטשטאָט עסן כאַפאַזאַרדלי פאַרשידן האַלב-פאַרטיק פּראָדוקטן. אפֿשר אַז ס וואָס עס זענען אַזוי פילע חולאתן און אַזוי פילע משוגע מענטשן. אַלץ דאָ איז נאַטירלעך און פריש! רעכט צו דער דריי לומינאַריעס און דער אַוועק פון ווינטער, עס איז מעגלעך צו שניט עטלעכע כאַרוואַסס פּער יאָר. די סוויווע איז געזונט, וואָס קען זיין וואָס עס זענען אַזוי פילע שטאַרק קינדער. נאַטור איז נישט פּאַלוטאַד דורך ציוויליזאַציע. אין אַלגעמיין, יאַנקאַ איז געווען זייער פאַנד פון דזשולעס ווערנע; זיין ינערלעך קאַמבאַסטשאַן מאָטאָר איז אַוועקגענומען אין טויווע פון אַן עלעקטריש מאַשין. אָבער מאָדנע גענוג: אפילו פּראַקטיש אמעריקאנער האָבן נישט אַרייַנפיר אַזאַ מאַשינז אין מאַסע פּראָדוקציע. כאָטש די בענעפיץ, ספּעציעל ינווייראַנמענאַל אָנעס, זענען קלאָר ווי דער טאָג, די עפעקטיווקייַט פון אַן עלעקטריק מאָטאָר איז נאָענט צו 99 פּראָצענט קעגן 30-40 אין גאַזאָלין און גאַז ענדזשאַנז. אין דערצו, די ינערלעך ברענען מאָטאָרס פירן צו די אַטמאָספער איז אָוווערלאָודיד מיט טשאַד דייאַקסייד, וואָס ז די אָראַנזשעריי ווירקונג. פארוואס די געמיין זאַך, עס ס דראַג אַראָפּ ציוויליזאַציע! ניט בלויז די סומע פון טשאַד דייאַקסייד, אָבער אויך וואַסער פארע אין די לופט ינקריסיז, וואָס ינקריסיז די טעמפּעראַטור פון דעם פּלאַנעט. אין דער זעלביקער צייט, די אייז אין די אַרקטיק און אַנטאַרקטיק איז צעלאָזן, וואָס מיטל די ייבערפלאַך וואָס שפיגלט די שטראַלן פון די זון פאַרשווונדן. ווי אַ רעזולטאַט, די טעמפּעראַטור ינקריסיז אפילו מער. די נומער פון פירעס און טשאַד דייאַקסייד ינקריסיז. יעדער עקסטרע גראַד ינקריסיז די וואַסער פארע אינהאַלט, וואָס רייזאַז די טעמפּעראַטור אפילו מער. דאָס הייסט, עס ווערט הייסער און הייסער! ווי אַ רעזולטאַט, די טעמפּעראַטור אויף דער ערד וועט ווערן אַזוי אַז לעבן וועט זיין אוממעגלעך.
  דער ײנגל האט זיך געציטערט פון װי נאריש מענטשן זענען, גראבן זײער אײגענעם קבר. און ערשטנס, די מאָנאָפּאָליעס, אָוליגאַרקס און ייל באַראַנז זענען שולדיק אין דעם, זיי נוץ פון די האַנדל אין ענערגיע רעסורסן, רוינינג נאַטור און מענטשהייַט. אזוי, אַ פעט בייַטל רוינס מענטשן. די דלאַסט געוויסן זענען די פון געזונט-פאסטעכער וואָלאַץ! אין דער וועלט פון פינאַנצן: די געזעץ פון אַרטשימעדעס אויך אַפּלייז, נוץ דיספּלייסט ערלעכקייַט און ראַכמאָנעס!
  דערפֿאַר איז דער קאָמוניזם, טראָץ אַלע אירע איבערלעבונגען: אַ פּראָגרעסיוו לערנען. אמת, ער איז געווען געשטערט דורך וואַקסן ווייטיק און ערנסט פּראָבלעמס מיט פירער. אפשר נאָר לענין: ער איז געווען גאַנץ טויגן. געבילדעט, עפעקטיוו ביז קראַנקייט, ענערגעטיק, מיט דעוועלאָפּעד ינטוישאַן, גאַנץ האַרט און אין דער זעלביקער צייט וויסן ווען צו האַלטן! דער חילוק צווישן לענין און סטאַלין איז בעסטער אונטערגעשטראכן דורך דעם אַנעקדאָט:
  - פארוואס טראגט סטאלין שיך, און לענין טראגט שיך?
  - וולאדימיר איליטש האט אויסגעקליבן דעם וועג, און דער דאָזיקער וואָנצטשישער בחור האָט זיך ווייטער געאײַלט!
  אויב אין אויסערן פּאָליטיק איז סטאַלין געווען אָפּגעהיט, דעמאָלט אין די מדינה איז געווען די הערשן פאַרלאַנג צו שפּרינגען איבער די תהום אין צוויי טריט! סטאַלין האָט נאָכגעיאָגט זײַן ציל אָן אַכטונג צו די קרבנות, און אָפטמאָל האָט זיינע פאַרשטיקונגען בלויז געבראַכט שאָדן. אין באַזונדער, וואָס דרייען סייאַנטיס? אויב עס איז אפילו אַ חשד פון געטרייַשאַפט, יזאָלירן אים אין אַ שאַרשקאַ און מאַכן אַרבעט טנאָים הינטער באַרס. ז ײ האב ן דא ס אנגעהויב ן טאן , אבע ר ניש ט גלײך , או ן פי ל אינטעליגענט ע מענטש ן זײנע ן דערשאס ן געװאר ן אדע ר אומגעקומע ן אי ן ד י שװערסט ע באדינגונגע ן פו ן קאנצענטראציע־לאגערן . סטאַלינס אנדערע גרעסטע גרייַז איז נישט שלאָגן היטלער ערשטער. אין דעם פאַל, די מלחמה וואָלט האָבן געענדיקט פיל פריער און עס וואָלט האָבן געווען ווייניקערע קאַזשאַלטיז. אין דערצו, גאַנץ אייראָפּע, און אין דער צוקונפֿט, בריטאַן און די פאַרייניקטע שטאַטן, וואָלט קומען אונטער די קאָנטראָל פון די וססר. אמת, עס איז געווען שווערער צו צעטרעטן די פאראייניגטע שטאטן. דער ריזיקער עקאנאמישער פאטענציאל, לאקאציע אין אויסלאנד, און די מעגליכע שנעלע שאַפונג פון אן אטאמאטישער באמבע האבן שווער געמאכט די אינוואזיע. אין 1941, די וססר נאַווי איז נאָך לעפיערעך שוואַך. און די ספּעסיפיקס פון שיפּבילדינג זענען אַזאַ, אַז כאַפּן און יבעריאָגן די פאַרייניקטע שטאַטן אין דעם ענין פארלאנגט פיל מער געלט און צייט ווי, למשל, טאַנק בנין. נאָך אַלע, איין גרויס קרוזער קאָס ווי פיל ווי 3.5 טויזנט ט-34 טאַנגקס. סאַבמערינז זענען אַ ביסל טשיפּער, אָבער נאָך לייַטיש. אמת, די וססר, וואָס האָט זיך פֿאַרלאָזט אויף די רעסורסן פון דער גאנצער מזרח האַלבקייַלעך, וואָלט גיכער אָדער שפּעטער צעטרעטן די פאַרייניקטע שטאַטן. אמת, די סאַקאָנע פון רעטריבוטיאָן צו די סאָוויעט שטעט פון די נוצן פון יאָדער וועפּאַנז פארבליבן. צום גליק, וועט אמעריקע האבן באליסטישע מיסילס ערשט אין די שפּעטע פופציקער יארן, און סטראטעגישע באמבארדירונגען קענען פארניכטעט ווערן דורך דזשעט און קעמפער עראפלאנען. אבער נאך אלץ, עטליכע עראפלאנען וואלטן דורכגעבראכן דעם קארדאן און עס וואלט געווען שרעקליך. אין אַלגעמיין, עס וואָלט זיין בעסער אויב יאָדער וועפּאַנז זענען נישט באשאפן אין אַלע, אָדער זענען ינווענטאַד בלויז אין די וססר. אין דעם פאַל, עס איז מעגלעך אַז סאָוויעט רוסלאַנד איז דער הערשער פון דער וועלט. וואָס איז פיל בעסער ווי די קראַנט ווערלדווייד כאַאָס, טערעריזאַם, פאַרשידן נייטמעריש טרעץ פון ייסינג, פריינג אָדער פאַלינג אַ מעטעאָריטע!
  אין אַלגעמיין, עס איז מער ווי איין לאַנד אין דער וועלט: עס איז קיין אמת דעמאָקראַסי, און פֿאַר מענטשהייַט עס איז פיל בעסער צו האָבן איין טיראַן ווי אַ טויזנט. וועלכער סטאַלין איז געווען, ער האָט געבראַכט אָרדענונג אין די וססר, געוואונען די מלחמה קעגן גאַנץ אייראָפּע, און פארזיכערט אַ פיל העכערע לעבנס-סטאַנדאַרט פאַר די מענטשן ווי אין צאַרישע צייטן. אפילו טשערטשיל האָט געזאָגט: סטאַלין האָט גענומען רוסלאַנד מיט אַ אַקער, אָבער האָט עס איבערגעלאָזט מיט אַ הידראָגען באָמבע! דער קאָמוניסטישער הערשאַפט איז סיי ווי בעסער ווי דער אָליגאַרקישער הערשאַפט. נאָר לייענען עטלעכע סאָוויעט וויסנשאַפֿט בעלעטריסטיק שרייבערס - איז עס טאַקע שלעכט אונטער קאָמוניזם? אָדער ספּעציעל כייפּערקאָמוניזם! יאנקא האט זיך נאך אביסל געחלומט און גענומען שמעקן.
  דער יינגל האט געחלומט פון עפּעס אַזוי שרעקלעך פאַנטאַסטיש און גלייבן! אבער עס איז געווען כּמעט אוממעגלעך צו געדענקען דעם חלום! אבער פּלוצלינג עפּעס ווי צו קער איבער און דער יינגל אנגעהויבן צו דערקענען זייער קלאר:
  צענדליקער , הונדערטע ר טויזנטע ר שטאר ־ שיפ ן פו ן א פײנדלעכ ן ראסע , האב ן זי ך געשטעל ט נעב ן א דורכזיכטיק ן פארװאלקנט ן עראפלאן , רויכערנדי ק מי ט מילכיק ע ראזע ר נעפל , מי ט גרינ ע פלעקן .
  יאנקא האט מיטאמאל דערזען באשעפענישן מיט אן אויםערגעװײנלעכער אויסזען. זיי ריזעמבאַלד קוטלעץ, סאָסידזשיז, מיטבאָלז, דאָס איז פלייש פּראָדוקטן. ווי אָפט כאַפּאַנז אין אַ חלום, דער יינגל געזען פילע בילדער אין אַמאָל, באמערקט זיי קלאר און סיימאַלטייניאַסלי!
  זײערע שטערן־שיפן זײנען געװען משונה־געשטאלט, א ביסל אויםטערליש, און האבן אויסגעזען װי שרעקלעכע זעמללעך, פארשײדענע טשאפלעך און װאורשטן, א ביסל פארפלאכטן פון דער געדיכטקײט פון װאסער און דיק אנגעשטעקט מיט שפיציקע קאנאנן. זיי סוואַם פון פאַרשידענע אינסטרוקציעס, טריינג צו ברעכן דורך די פּערימעטער, קאַנסיסטינג פון ספּעשלי צוגעפאסט אַסטערוידז. אין אַדישאַן צו די רעגולער וניץ פון די פלייש אימפעריע (אַז ס וואָס זיי גערופן זיך, יאַנקאַ נאָר געוואוסט עס), עס זענען געווען מערסאַנערי פּייראַץ פאָרשטעלן דאָ. זײער ע שיפ ן האב ן זי ך אויסגעצײכנ ט מי ט זײער ע פארעפנטלעכ ע פארמען , געװײנלע ך שרעקלעכע , או ן עטלעכ ע שטאר ־ שיפן , האב ן אויסגעזע ן מאדנ ע או ן אבסורד , װ י קו־מיסט . אָבער, זיי זענען געווען אַסיינד אַ שטיצן ראָלע. די מערסט פאָרמאַדאַבאַל וואָפן איז געווען די ניי באפרייט פלאַגשיפּ באַטטלעשיפּ, די שטאָלץ און שיינקייט פון די פלייש אימפעריע פליט. די פיר-הונדערט-קילאָמעטער-לאַנגע סובמאַרין, ווי אַ פּיראָג-פּיראָג געשלאָגן מיט קרעם, האט אַ טרויעריק רושם פון אַרביטראַרישקייט. קיינער האָט נאָך נישט געוווּסט, דאָס איז געווען אַ סוד: אפילו פֿאַר גענעראלן פֿון קוטלעטן, אַז זיי גרייטן זיך צו פּרוּוון אַ נײַעם סופּערוואָפּ. בלויז מאַרשאַל טשאָקע, אַ גאַנץ גרויס ספּעסאַמאַן פון אַ פאַטי קוטלעט, איז געווען געזונט אַווער פון די ימפּענדינג עקספּערימענט. דאס גלאנציקע שיסל האט אויסגעשפרייט אלע צוועלף פיס. זײַן שטימע האָט דערמאָנט דעם זשומען פֿון אַ גאַנצער שװאַרם:
  - געווירציק זיסוואַרג זענען נאָר אַ דידזשענערייטיד צווייַג אויף דעם בוים פון עוואָלוציע. איך באַפֿעל אַז די אַקסעלערייטינג ימיטערז פון די כייפּערפּלאַסמאַ, טהערמאָפּרעאָן רעקטאָר זאָל זיין אויסגעדרייט אויף. אָ נייַ וואָפן, אַ טערמאַפּרעאָן-פּאַמפּט סופּערלייזער, איר וועט ווייַזן די פייַנט זיין אָרט אויף די רעפעקטאָרי טיש.
  - יא , דײ ן אבסאלוטע ר גאםט . מיר וועלן פאַרברענען און ברוין דעם פייַנט, קיין ענין ווי שטאַרק ער איז.
  דער גענעראל האט געביללט, ארײנגעצויגן דעם געדיכטן פליישיקן קערפער פון דער װאורשט אין א שטריקל. "עס איז נאָר אַ שאָד אַז איר קענען נישט עסן סוויץ, זיי זענען סאַמיק."
  -אבער איר קענען עסן ווורשט. זיי האָבן אַזאַ ווייך און ווונדערלעך פּראָטעין. איך ספּעשלי סדר קאַנד עסנוואַרג פון זייער זייַט צווייַג וואָס וואקסט אויף דעם פּלאַנעט סאָלאַסע די מאָגן.
  דער מארשאל־קאטלעט פלײש־גראף האט געלעקט די פארטיקע ליפן מיט דער לאנגער צונג.
  - מיר האָבן מיליאַנז פון סטאַרשיפּס דאָ. און מיר זענען שטארקער פון אַלעמען. אונדזער מאַכט איז ביכולת צו פּאַלוועריזירן גאַלאַקסיעס. איצט מיר וועלן דעמאַנסטרירן עפּעס וואָס האט קיין גלייַך אין די אַלוועלט. - אראפגעלאזט די פעטע, איז דער קוטלעט געשוויגן, דערשטיקט פון דערפרייונג, און דורך דעם גראוויאסקאנער האט ער געקוקט אויף דער גאנצער אומגעציילענער שטאדע שיפן, אן אומאויפזעגלעכע ארמאדע, וואס האט שוין געראטן צו שמעקן די פלאזמע.
  אויף דער פאַרקערט זייַט איז געשטאנען אַ פינף הונדערט און פופציק קילאָמעטער אַסטערויד פעסטונג. אין זיין בויך זענען געווען שטאַרק כייפּערפּלאַזמאַ קאַנאַנז, ערלעכקייט-טונעל עמיטטערס, מאַלטי-קוואַרק פּאַמפּט לייזערז, וואַקוום טראַפּס, פּלאַץ-צו-פּלאַץ מיסאַלז און טאָמבאַנק-טשאַרדזשיז.
  און דאָס אַלץ איז באדעקט דורך אַ סטיישאַנערי קראַפט פעלד. דער אַסטערויד איז געהאלטן ימפּרעגנאַבאַל: דער נאָגל פון ינטערגאַלאַקטיק פאַרטיידיקונג. ב ײ א דורכברו ך פו ן דע ר באפעסטיקטע ר ליניע , האב ן ד י שונאי ם ארמײע ן געטרעט ן צ ו גײ ן אהי ן דע ר הינטן .
  אין אַ קליין ווייַטקייט, אנדערע גוואַלדיק סטאַרשיפּס פון לאַליפּאַפּס און זיסוואַרג פלאָוטיד, גרייט צו טרעפן די פייַנט מיט סופּערפּלאַסמאַ און כייפּערטיטאַניום. דע ר מאכ ט הא ט באפויל ן א מארש ל או ן גלײכצײטי ק א דוק , זיס ־ בערפ .
  - א גראָב כוואַליע פון קוטלעץ און סאָסידזשיז וועט קראַך קעגן די טיטאַניום דאָק פון די גרויס און זיס ראַסע פון זיסוואַרג-סופּער-ראַקעט.
  פאַרפירעריש טאַלאַנט: דיפּיקטיד מיט זעקס פלעקסאַבאַל פינגער, ווי אַ פייַג. ער האָט אויסדערוויילט צו נעמען אָפּדאַך אין די מערסט פּראָטעקטעד אָרט - די צענטער פון די אַסטערויד.
  מאַרשאַל טשאָקע, ער איז געווען אין אַ קאַמבאַט קלאַפּ. דער ראיה פון דער ליניע פון אסטערוידן האט גורם געווען א ברוגזדיקן פינקלען אין אלע צען רייזאַנז וואס זענען געפונען אויפן מאגן. זיין ספּייסשיפּ איז ביסלעכווייַז אַפּראָוטשינג קאַמבאַט ווייַטקייט. האלטן די 3 ד פּרויעקציע אין זיין הענט, ער געמאכט אַ ו-דרייַ. די גיגאַנטישע פלאַגשיפּ האָט זיך אַרומגעשלאָפן אַרום זײַן אַקס, ווי עס וואָלט נישט געהאַט קיין מאַסע. קלענערע כלים האָבן איבערגעחזרט דעם ריטואַל. בלויז פּיראַט שיפן האָבן ניט נאָכפאָלגן פּאַסן. איינער פון זיי, דער גרעסטער, האָט גאַנץ אויסגעזען ווי אַ גנאַרלד טויטער כייבריד פון דעמב און אַ סקאָרפּיאָן, האָט זיך געציטערט און געשלאָגן מיט לאַזער און היפּערפּלאַזמע וואַליז - ביז איצט ומשעדלעך, רעכט צו דער גרויס ווייַטקייט צו דעם ציל.
  יאנקא האט געפײפט:
  - וואַו! וואָס אַ פֿילם! קילער ווי שטערן וואַרס!
  אויב מיר אַלע שטיין קעגן די יאַנקעעס,
  מיר וועלן צעטרעטן די צאָפנדיק בונד!
  נאַטאָ טאַמאַהאַווקס וועט נישט העלפן,
  ווייַל גאָט וועט באַלוינונג בייז!
  פונדעסטוועגן האָט זיך אָנגעהויבן די שיסערייען. יחיד סטאַרשיפּס אנגעהויבן צו בייַטן סאַלווז.
  עטלעכע טוץ שיפן פון קוטלעץ און ווורשט זענען ראַשט פאָרויס, און זיי אנגעהויבן צו באָמבאַרדירן מיט פאָטאָן-אַקסעלערייטיד מיסאַלז. דערשטיקט זיך, האָט זיך אויסגעדרייט זײַן גרעכן פינגער און געמאַכט אַ בקשה.
  - מ׳קאן שוין דערגרײכן דעם שונא.
  - יא ! קאמאנדיר גראב! - האָט דער קאָמפּיוטער געענטפערט אַנטפּלעקט.
  - נו, דעמאָלט באַקומען עס. מיר שיקן די שטראַל פון די אַרטש-לייזער אין די מערסט ופראַמען כוואַליע.
  פֿון דער נײַסטער פלאַגשיפּ באַטטלע־שיף האָבן זיך אױסגעשפּרײט ליכט־שטראַלן, פֿון דער װײַטן האָט זיך אויסגעזען, אַז דאָס איז געװען אַ מערהױת־אַקסעלערירטע פֿילם פֿון אַ ברוקשטײן, װאָס פֿאַלן אין װאַסער. ווי געשווינד: צען טויזנט מאל פאַסטער ווי די גיכקייַט פון ליכט, די כייפּערפּלאַזמע פלאַשט. אומגעפער הונדערט סטאַרשיפּס מיט צענדליקער טויזנטער זעלנער אויף ברעט האָבן זיך פּלוצעם פאַרוואַנדלט אין הייסע גאַז וואלקנס און כווערלווינדן פון טרוקענע קאָסמישן שטויב.
  -טשעקמייט! - דערשטיקט זיך , אויסגעבארגט די דינע און לאנגע ציין ווי קיילעך . - דאָס הייסט אַ פלאַך לאַזער. איצט מיר וועלן צוגרייטן עפּעס הייסער פֿאַר די פייַנט. מיר דאַרפֿן צו באַקומען אַ טויזנט מער סנאַץ און פעט סטריקס נעענטער צו די אַסטערויד.
  - איר קענען שלאָגן אים פון דעם ווייַטקייט. די סופּערלאַסער האט כּמעט גאנץ פּאַראַלעליזאַם, וואָס מיטל אַז עס איז נישט דיסאַפּייט.
  דער גרויסער דערשטיק האט אפילו געגרמט פון אויפרייס.
  - דעמאל ט אי ז שוי ן אנגעקומע ן ד י שע ה פו ן ד י ממתקים . די וואָס פּלאָמבירן די בויך מיט זיסוואַרג - עס אָוווערסאַלץ זייער מאַרך! - און ער האָט מיט די פֿליפּער הענט געצויגן דעם ווייַט קאָנטראָל.
  מע ן הא ט אנגעהויב ן ד י רעאקטארן , אל ע שטעק ן האב ן זי ך אויפגעהויבן . ארו ם יעדע ר פו ן ד י פאס ן האב ן זי ך אנגעהויב ן וואקס ן שפינוועב , גערויכ ט מי ט א קארש־פיאלאט ן נעפל , דורכשנייד ן גלײ ך ד י לײדיקײט .
  אין עטלעכע בראָכצאָל פון אַ סעקונדע האָבן די פּלאַצן, וואָס קומען פון פיר קוואלן, זיך דורכשניידט און זיך צונויפגעקליבן אויף דער זײַט פּלאַץ אין אַ שטאַרקן שטראַל, אַריינגעפאַלן אין דעם וואַקוום, געראַמט די שוואַרצע וואַנט ווי אַ היפּערפּלאַסמישער שלעפט. די מאַכט פון פאָטאָנס אַקסעלערייטיד צו הינטער-גיכקייַט מיד צעבראכן דורך די ייַנבראָך פון נייַן און נייַן דימענשאַנז. זי האט דימאַלישט ספּיישאַל סטראַקטשערז און מיוטאַלייטיד פעלדער. די האַזע האָט געבראַכט ברייטער ווי אַ סופּערנאָוואַ: מיט אַ טעמפּעראַטור פון פילע קווינטיליאַנז פון דיגריז. פון קורס, מער ווי איין שטערן געבויט דורך דעם פּראָצעס פון פּשוט טערמאָנוקלעאַר פוסיאָן קענען נישט שייַנען אַזוי הייס און ליכטיק. די פאָרסעס ינוואַלווד דאָ זענען פיר אָרדערס פון מאַגנאַטוד מער שטאַרק.
  די קראַפט פעלד און מאַטריץ שוץ פון די פעסטונג אַסטערויד קען נישט וויטסטאַנד די דרוק פון אַזאַ ווילד ענערגיע און פשוט פּלאַצן. פראַגמאַנץ פון פאַרשידן פּראַטעקטיוו סאַבסטאַנסיז טייקעף ספּרייד ווי ספּלאַשיז פון בוילינג וואַסער אויף די זונ - ייבערפלאַך! דעמאל ט האב ן שרעקלעכע ר שטראמע ן דורכגעפיר ט דע ם צענטער , דורכגעפיר ט גלײ ך דור ך דע ם פאנצער ן בלאק .
  - שנייַדן עס אין ברעקלעך. "דערוואַרפן," האָט ער באפוילן דעם קאָמפּיוטער. - שפּריצן די זיס שיסל אין שאַרדז.
  דע ר איבער ־ געדיכטע ר שטראל ן הא ט זי ך װײטע ר צעשניט ן או ן געברענט . און באַלד, אויף דעם פּלאַץ פון די ימפּרעגנאַבאַל פּלאַץ ציטאַדעל, בלויז אַ קופּע פון הייס דעבריס פארבליבן. ד י רעש ט פו ן דע ר פעסטונג , האב ן זי ך פארדרײ ט או ן זי ך פארדרײ ט אי ן ספיראלן . צוויי הונדערט פינף און פופציק מיליאָן זיסוואַרג און אַ ביליאָן, דריי הונדערט און פופציק מיליאָן קאַמבאַט ראָובאַץ געפונען דאָ זייער טויט, יוזשאַוואַלי שנעל און פּיינלאַס, אָבער ניט ווייניקער שרעקלעך פֿאַר דעם. מאַרשאַל דוק זיס-בורג אויך געשטארבן.
  - שווארצע קין אין די טאָכעס! - געשריגן, דערשטיקן. - מיר האבן עס געטוהן! דרייען פייַער אויף שכנים.
  נאָך ניצן אַזוי פיל ענערגיע, עס גענומען עטלעכע מאָל צו רעבאָאָט. אין דעם מאָמענט, קאַונטלאַס סטאַרשיפּס קעגן די פּערימעטער, מיט אַ ציל פֿאַר די בריטש. א גרויםע ר קאמ ף הא ט זי ך אויסגעבראכ ן , הונדערטע ר טויזנטע ר שיפ ן האב ן זי ך צוזאמע ן אי ן ד י ארומיק ע פו ן טויט . פון די שעפע פון ראַפּטשערז, עס געווען אַז די וואַקוום בוילד און שפּאַלטן אין קראַקס. די קאנאנן האבן צעשטערט טורעמס און דורכגעשטעקט די קאלירן פון פארשידענע שיפן. איינצלנע שטאַרשיפּס, געכאַפּט אין די קראָסספייער, האָבן פּשוט עקספּלאָדעד, קליין קראַפט פעלדער קען נישט וויטסטאַנד די קאַמביינד דרוק. די סטיישאַנערי פעסטונגען געפֿינט ערנסט קעגנשטעל; יעדער פון זיי האט מער ווי טויזנט שווער קאַנאַנז, ספּיטינג שטיק פון סופּערפּלאַזמאַ מיט סופּערלומינאַל ספּידז, און מיסאַלז אין פאָטאָן אַקסעלעריישאַן. דא ס זײנע ן געװע ן שרעקלעכ ע װאלן , װא ם האב ן אראפגעמאכ ט ד י רײע ן פו ן ד י אטאקירן .
  די טויט מאַשין אנגעהויבן צו רירן ווידער, אַנליש אַ כייפּערפּלאַזמאַ שטראַל אויף נירביי אַסטערוידז. צוויי הונדערט און פופציק קילאָמעטער בלאַקס צעוואָרפן ווי ברעקלעך פון אייז פון די פּראַל פון אַ שטאָל שטעקן. די טאקטיק איז געווען זייער עפעקטיוו, די זיסוואַרג אנגעהויבן צו פּאַניק, און עטלעכע פון זייער שיפן זענען צעוואָרפן אין מורא, ווי פלאַטערל פליענדיק אויף אַ שטורקאַץ. די אנדערע האבן זיך פארצווייפלט געקעמפט. דערצו האט מען ארײנגעבראכט רעזערװן אין קאמף, דער פרענזיטער קאמף איז געװאקסן.
  דער גרויסער גענעראל פון זיסוואַרג עסן-און-פאַרט איז געווען קיל-בלוטיק, פּולד ריזערווז אין שטייַגן און איז געווען זיכער אַז ער וועט קענען צו אָפּשטויסן די אָנפאַל פון קוטלעץ און זייער אַלייז. אבער פלייש פּראָדוקטן זענען זייער כיטרע און זענען ביכולת צו פאָרשטעלן אַ יבערראַשן. אונזערע אייגענע פאנדיטן זענען נישט אויפגעקומען צו די אויפגאבע און האבן געטענהט, אז ס'איז אוממעגליך צו מאכן א לאזער מיט אזא מאכט, אבער למעשה האט זיך ארויסגעשטעלט אז דער שונא איז געווען דער ערשטער צו באנוצן מיט א געפערליכע נייעס. איצט אינסטינקט און ינטוישאַן סאַגדזשעסטיד בלויז צוויי וועגן: אָדער צו געשווינד אַנטלויפן אָדער אַרייַן נאָענט קאַמבאַט, מיקסינג די רייען. אין דעם פאַל, די לאַנג בייַטש פון די סופּערלאַסער וואָלט ריזיקירן נאַקינג אַראָפּ זיין אייגן.
  עסן-און-פֿאַרט, וואָס מען האָט נישט אָפט געזען צווישן די העכסטע קרייזן פון פאַרדאָרבן באַפֿעל, איז געווען העלדיש. און ער האָט געמאכט אַ באַשלוס - צו קעמפן ביז דעם טויט! דער באַפֿעל איז נאכגעגאנגען און די אַרמאַדאַ געקומען מאָווינג, רעמאַניסאַנט פון די מאַכט פון אַ דזשייגאַנטיק בייז טיגער. עטלעכע מיליאָן שיפן מיט ביליאַנז פון פייטערז זענען ינטערטוויינד אין אַ כעליש פּלאָנטערן. עס איז געווען אַז פּלאַץ איז געווען וואָרמד, און די וואַקוום איז קראַקט, און אומצאָליק קראַקס זענען אָנגעפילט מיט פּלאַזמע. די העלסטע פלאַשיז, ריליסינג אַ וממעאַסוראַבאַל סומע פון ענערגיע, ריזעמבאַלד דזשייגאַנטיק בלומען וואָס טייקעף בלאַסאַמד אין פּלאַץ, מיט באַפאַלעריש לעבעדיק פּעטאַלז גרידלי ריטשינג צו די ספּייסשיפּס. באַטטלעשיפּס, קרוזערז, טשאַרקאָשעס, לאַזער דיסטרויערז, מיסאַל קאַריערז, עראָובאָנוסעס, לאַזער באָוץ, שווער, מיטל, ליכט פייטערז און פיל מער. דאס אלעס איז יעדע סעקונדע צעשטערט געווארן דורך צענדליגער טויזנטער, צעשפרייט אין פראגמענטן אדער שטארק געהייצטע פלאזמע מאגמא.
  עסן-און-פאַרט אויסדערוויילט אַ רירעוודיק מעגאַ-קרוזער פֿאַר זיך. עס איז געווען גרינג צו באַפֿעלן דערפון, און זייַן הויך גיכקייַט און ויסגעצייכנט מאַנווועראַביליטי געמאכט עס מעגלעך צו קעמפן הצלחה. אַנטיסאַפּייטינג אַז ווי די שלאַכט פּראַגרעסט, עטלעכע פון די פייַנט סטאַרשיפּס וואָלט פּרובירן צו לאַנד טרופּס אויף די פּלאַנאַץ ביסקויט, פּאַסטילאַ און שאָקאָלאַד, ער באפוילן די ייבערפלאַך צו זיין מיינד מיט אַנייאַליישאַן מינעס געמאכט פון יקספּלאָוסיוו באַקינג. אלזא , זײנע ן ז ײ כמע ט װיסט , או ן ד י עטלעכ ע געבוירענ ע זענע ן ניש ט צ ו שערן .
  צוויי און אַ האַלב טויזנט עראָפּלאַן אַטאַקע טראַנספּאָרץ, אונטער די דעקל פון עטלעכע טענס פון טויזנטער פון שיפן, אַרייַנגערעכנט "מעראָמאַץ" און "נעוטראָן", זיי דורכגעגאנגען. די פּלאַנעטן זענען שוואַך פּראָטעקטעד. דער סעקטאָר איז פּראַקטאַקלי אָפֿן. אויף דער מאַרשרוט, די סקוואַדראָן שאָס בלויז אויף קליין סאַטאַלייץ. דערצו האָט מען געהאַט מזל, אויפֿן וועג האָבן זיי געפֿונען זעקסטע מאָדולעס מיט ברענוואַרג און שיסוואַרג - נישט אַלץ איז עוואַקואירט געוואָרן.
  דערצו האבן די גנבים גענעראלן געהאט א נעגאטיווע איינפלוס, זיי האבן באהאלטן טייל פון די געגנבענע זאכן אין די וועלטן. ווייל דאָס: קוטלעץ, סאָסידזשיז און סאָסידזשיז דורכגעקאָכט אַ מאַסיוו לאַנדינג. מיט דריי מיליאָן אויסגעקליבן זעלנער אויף יעדער פּלאַנעט, די לאַנדינג זייטלעך זענען נישט שווער צו פאָרויסזאָגן, ווי אַ הערשן: אַ פלאַך, כּמעט שפּיגל-ווי מדבר. ווי נאר די רויבדיקע ארמאדאס האבן זיך געשטעלט, האבן זיי גלייך אויפגעריסן. א שרעקלעכ ן ברום , געשרײען , קװיטשען , ציטערנדי ק גלידער , פו ן האלב־פארברענט ע רויפן . פאַרניכטונג און אין דער זעלביקער צייט רייך פלאַשיז, יעדער דעפּענדס אויף די טיפּ פון ענין פון צען טויזנט צו פופציק טויזנט, זענען שטארקער ווי טערמאָנוקלעאַרע. די טשאַרדזשיז זענען לעפיערעך ביליק און פּשוט. דאָ האָבן די קוטלעץ געמאַכט אַ טעות און האָבן נישט געשיקט סקאַנינג סקוואַדז פאָרויס.
  דער גרויסער גענעראל עיט-און-פארט האט דאס אבער נישט געזען - ווייט אוועק. אַלע זיין ופמערקזאַמקייַט איז געווען פאָוקיסט אויף די פלאַגשיפּ באַטטלעשיפּ. דער קאמף האט זיך אלץ מער און מער אויפגעפלאקערט, און ווי עס האט-און-פארט האט זיך ערווארטעט, איז דער סופּערלייזער צייטווייליג געשװיגן, נאכדעם וואס ער האט פריער פארניכטעט נאך נאך עטליכע סטאנציאנרע פעסטונגן. ד י פליט ן הא ט זי ך צעבראכ ט אי ן א ס ך באזונדער ע גרופעס , װא ם יעדע ר פו ן װעלכ ע ע ם הא ט זי ך אומאפהענגיק , א ן ד י היל ף פו ן הויכ ן קאמאנד , געקליב ן קאמפ ט טאקטיקן . אין די באדינגונגען, אַלץ איז באַשלאָסן דורך נומעריקאַל העכערקייַט, און ער איז געווען אויף די זייַט פון די קוטלעץ. דער גרויסער גענעראל האט פארשטאנען אז זיי קענען זיך נישט לאנג אויסהאלטן און האט זיך געשטעלט דעם הויפט ציל: צו פארניכטן די פלאג-שיף-שיף. צו טאָן דאָס, ער שטעלן צוזאַמען אַ גרופּע פון שאָק סטאַרשיפּס און געקומען נענטער און נעענטער. די וויכטיגסטע שטארקייט פון אזא ריזיגן שיף איז איר קראפט פעלד. עס קען נאָר זיין צעבראכן אָדער וויקאַנד דורך אַ קאַנסאַלאַדייטאַד סטרייק אין איין פונט.
  ס׳האט אויסגעזען, אז דער גורל האט זיי געפעלט, אין דעם וואקום איז אויפגעקומען נאך א רוימישע קורוואטור, און פון ערגעץ האט זיך באוויזן א שטראם מיטעארן. ע ס אי ז געװע ן זײע ר געדיכט , או ן ע ס הא ט שװע ר געצויג ן או ן שיסן . אין אָנקאַמינג פאַרקער, די ויסווייניקסט סוואָרם קראַשט אין די פלאַגשיפּ באַטטלעשיפּ.
  פון די פּראַל, די פּראַטעקטיוו פאַרשטעלן האט געציטערט, ווייברייטיד און ימיטיד אַ פינקלען האַזע. נאכדעם וואס דער מעגא-קרויזער האט זיך צוגעלאפן נעענטער, האט געשאסן טשאַרדזשיז פון אלע פלאזמע קאנאנן, עס געשלאגן מיט מיסילס און לייזערן. דער ענטפער סאַלוואָ איז געווען פיל שטארקער, עס אַפֿילו געראטן צו שעדיקן די בויגן און שנייַדן אַוועק די פליגל פון די שלימאַזלדיק שיף.
  "מעגאַקוואַסאַר" טשאָקע, געראָטן.
  - צעשטערן. פאַרברענען דעם פרעמד. פו ן אל ע געװער .
  דער ווייַטער סאַלוואָ, אָבער, איז נישט אַזוי דעסטרוקטיווע. קאָמעץ און מעטעאָריטעס האָבן פאַרווייכערט דעם קלאַפּ.
  אבער אנדערע שיפן האבן זיך געצויגן. די מאַכט פון די קלאַפּ דאָס מאָל איז געווען שטארקער. ווייל צעטרעטן די פעלד, שוין וויקאַנד דורך גרויס בלאַקס, די טשאַרדזשיז געמאכט אַ ימפּרעסיוו לאָך.
  -איצט איז די צייט צו וואַרפן די טערמאָ-פּרעאָן באָמבע. - געגעבן דעם באַפעל צו עסן זיך און פאַרפירן.
  געווענליך איז אזא מיסייל נישט אינגאנצען עפעקטיוו, צוליב קאנטער-מיסילס אדער אנטי-ראדיאציע, אבער אין דעם פאל, ווען א טייל פון די פעאיקייטן פון די פלאג-שיף באטלשיף זענען געליימט, קען עס ארבעטן. פאַרשטייט זיך, אַז מעטעאָריטעס האָבן אויך געפֿירט קאָנפליקט פֿאַר קלענערער סטאַרשיפּס, אָבער זיי האָבן נאָך נישט געליטן אַזוי פיל ווי דעם כאַלק.
  - ראַדיאַציע צו די מאַקסימום! ער האָט געשריגן מיט אַ הויך קול, "באַקומען-און-פאָרט."
  דריי ראַקעטן, פאַרגיכערט דורך פאָטאָנס, זענען געפלויגן אין דער בריטש. דער ריזיגער ריז האט זיך געציטערט און געראטן צו אננעמען צוויי "מתנות". אבער דעמאָלט די דריט אָפּצאָל עקספּלאָדעד אַ ביסל פון די זייַט, בלויז וויידאַנד די ימפּרעסיוו לאָך.
  ― אַ טויזנט קװאַזאַרן אַרױפֿגעפֿאָרן! "גיט-און-פאַרט בראָוד און פלאַשט בליץ באָלץ אין פראַסטריישאַן." - דורכפאַל אַזאַ אַ באַפאַלן. - דערנאָך האָט ער זיך באַרואיקט, נישט אַלץ איז פֿאַרלוירן געוואָרן, האָט ער באַפֿוילן דעם גראַוויטעט־טראַנסמיטער. - באַפאַלן די פלאַגשיפּ מיט אַלע דיין מאַכט, ציל פֿאַר די לאָך.
  דער סדר איז געווען פּראַקטיש. ד י אויסערגעוויינלעכ ע אטאק ע או ן אנפאל ן אי ז געווע ן א גרויס ע דערפאלג . או ן כאט ש פי ר שטערנ ־ שיפן , זענע ן פארניכטע ט געװאר ן דור ך דע ר צוריק־פײער , אי ז ד י ריס ק געװאר ן פארברייטערט .
  נאָך וואָס איינער פון די טערמאַפּרעאָן ראַקאַץ פלו אין די כייפּעררעאַקטאָר. דער פּראָצעס פון פּרעאָן פוסיאָן איז ביליאַנז פון מאל שטארקער ווי טערמאָנוקלעאַר. אַזאַ אַ שטאַרק יקספּלאָוזשאַן מיד ינסינערייטיד עס, צעוואָרפן די סטרוקטור פון די שיף אין כייפּערפּלאַסם. די גראַוויטיישאַנאַל כוואַליע און פאָטאָאַנז אַקסעלערייטיד צו סופּערלומינאַל גיכקייַט פארוואנדלען עס אין אַ ראַרעפיעד גאַז. די טענטאַקאַלז פון די טינטפיש, העאַטעד צו קווינטיליאָן גראדן, ינגינגינג שטיק פון ענין, ברענען נירביי שיפן.
  דער מעגאַ-קרויזער Eat-and-Fart האָט קוים געראטן צו שפּרינגען צו אַ לעפיערעך זיכערער ווייטקייט, פֿון דער שרעקלעכער געראָטנקייט פֿון אַ סופּערנאָוואַ. פונדעסטוועגן, האָט עס זיך צעלאָזן און זיך איבערגעקערט עטלעכע מאָל, עס וואַרפן ווייט און צעטרעטן אַ צאָל מחיצות. ד י ביקס ן זענע ן שטאר ק געשעדיג ט געװארן , ד י מערסט ע פו ן ז ײ זײנע ן געװע ן א ן אקציע . ווייל פאַרלאָרן רובֿ פון זייַן קאַמבאַט פּאָטענציעל, די סטאַרשיפּ איז געווארן גרינג רויב פֿאַר די פייַנט. דאָס פאַרשטיין און ניט ווילן שטאַרבן אומזיסט - מוט איז נישט קיין רחמנות, עסט זיך אַ פריץ און באַשטעלט אַ צוריקציען. ריסאָרספאַלי מאַנוווערינג די מעגאַ-קרוזער, אַוווידיד טראַפּס און פּינסערז, עס ריטריטיד, טריינג צו באַקומען אונטער די שוץ פון זייַן שיפן. או ן דא ך הא ט מע ן אי ם כמע ט געשלאםן , זי ך פארשפארט , ארומגערינגל ט װ י א פוקס ן אי ן לאך . ד י װײניק ע ביקס ן פו ן דע ר שיף , האב ן זי ך שוידערלע ך אפגערופ ן אוי ף דע ר בארבארישע ר באמבארדירונג . די קראַפט פעלד איז פאַלש, מער ווי אַ צעריסן שירעם ווי אַ פאַרלאָזלעך שילד. עס איז קיין ווונדער אַז די ספּייסשיפּ באַלד עקספּלאָדעד און געפאלן אין פראַגמאַנץ.
  עסן-און-פאָרט איז קוים געראטן צו אַנטלויפן אויף אַ קליין שיפל. דעם ראַטעווען שיף איז געווען פּראַקטאַקלי ומזעיק, אַ סעריע פון כוואליעס באשאפן ינטערפיראַנס אין זייַן מערקונג, אַזוי אַז אפילו ערלעכקייט ראַדאַרס רעקאָרדעד בלויז בלערי ספּאַץ. מוט האט זיין לימאַץ, און גראַנד אַלגעמיינע סוויטי געוואלט צו בלייַבנ לעבן. דערצו איז די הויפט אויפגאבע פארענדיקט געווארן, און מיט א פיר-פאכער, און יעצט אפשר פינף-פאליג העכערקייט פון דעם שונא, איז די אויסגאבע פון דער קאמף א פאראויסגעזאגט, און דאס בעסטע וואס מען קען טאן איז צוריקצוציען. די איבעריקע טרופּס. שוין פארלאזן די שיף, האט עאט-און-פארט געגעבן דעם באפעל: זיך סיסטעמאטיש צוריקצוציען צו דער צאר'ס דיש סיסטעם, כדי צו באקומען שטיצע פאר דער פלאנעטארישער פארטיידיגונג. דא ם הא ט אונד ז דערמעגלעכ ט צײט ן או ן צוברענגע ן נא ך כוחות .
  מאַרשאַל עסן, עסן, שלינגען, האט שוין באקומען אַ סיגנאַל אַז גרויס פייַנט פאָרסעס קענען שנייַדן אַראָפּ זיין הינטן. ע ר הא ט אבע ר א גאנ ץ לאנגע ר צײ ט געקװענק ט , מורא ה פאר ן פראנטאל ן אטאקע . זיין אָפּגעהיט ניט צו וויקאַן די שורה פון פאַרטיידיקונג. דערצו, די פייַנט לאָנטשט אַ דייווערזשאַן באַפאַלן, דיסטרויינג עטלעכע טויזנט שיפן. אזא באוועג האט דערשראקן דעם שוין פחדן באראן. עסן, עסן, שלינגען, ער איז געווען פאַרדאָרבן, פאַרמישט קאָפּ איבער די קאָרופּציע - אַן אוממאָראַלישער טיפּ. און ער איז כיטרע אויף זײַן אופן, אָבער דערבײַ האָט ער נאָך נישט געהאַט קיין צײַט זיך צו פֿאַרקױפֿן מיט גאַנצן האַרצן צו די קליזים. אבער עס זענען שוין געווען עטלעכע פּראָגרעס צו דעם. קוטלעץ האָבן געוווּסט ווי אַזוי צו געפֿינען פֿאַררעטער און האָבן אָנגענומען עטלעכע פֿון זיינע אַנטעראַזש. באזונדער ם הא ט דע ר מי ץ פרעסער־גענערא ל שטענדי ק געבראכ ט רעפארטן , ס ײ ד י צא ל מיליטע ר או ן ד י באלדי ק פלענער , פו ן זײ ן קאמאנד . פלײש־פראדוקטן זענען באצאלט געװארן מיט ברייטער האנט, אין מלחמה װערט דער קלוגער רײך, דער העלדיש גײט פאראויס, און דער נאַר ווערט דערשאסן. פאררעטער זענען אבער נישט בלויז קלוגע, נאר אויך נישט ווייטע מענטשן. נאָך אַלע, גיכער אָדער שפּעטער זיי זענען געכאפט דורך קאַונטערינטעלליגענסע אָדער ביטרייד דורך זייער אייגן עמפּלויערס. די סיבה וואָס ער איז געווארן ומנייטיק אָדער ער איז געווען דעמאָטעד, אָדער אפילו שאָס. מע ן הא ט אבע ר געפרװו ט ניש ט צ ו רײד ן װעג ן דעם , אדרבא , ז ײ האב ן געפרװו ט צופריד ן ד י באצאלט ע שפיאנען .
  די ליכטיקע אַטאַקע האָט מען אָפּגעשטויסן, און איצט איז שוין נישט געווען קיין תירוץ פֿאַר פאַרהאַלטן. געדענקענדי ק דע ם קייסער ס באפעל , צ ו פארמייד ן זי ך אויםצופיר ן אונד ז אונד ז אונד ז באקומע ן א ן אנדער ע ערלעכקייט־דעפּעש , מי ט א פארלאנג , אדע ר בעסערע ר הילף , עסן , עסן , שלינגען , הא ט ע ר געגעב ן דע ם באפעל .
  - לאמיר אויפטרעטן. לאַנג לעבן דער עמפּעראָר!
  די ארמאדע איז אבער ארויסגעגאנגען גאר שפעט, עס איז שוין געווען צו שפעט. דערװײ ל האב ן ד י העכער ע מאסע ן פו ן דע ר שונא ט װײטע ר געבליב ן זײע ר אומענדלעכ ע פאראויס .
  די רויאַל דיש סיסטעם איז געווען איינער פון די מערסט פאָרטאַפייד אין דער גאַלאַקסי. דער צענטראלער פלאנעט איז געווען ריזיק און געדיכט באפעלקערט - בערך צוויי הונדערט און זיבעציק ביליאן. אַלע אַפּראָוטשיז צו עס זענען קלאָגד מיט כאָומינג סייבער מינעס, ווי אויך פיר טוץ נאַטירלעך סאַטאַלייץ. יעדער סאַטעליט איז דענסלי סטאַדיד מיט פּלאַזמע און כייפּערפּלאַזמאַ קאַנאַנז, ווי געזונט ווי מיסאַלז. אויםע ר הא ט זי ך געשפינע ן נא ך עטלעכ ע פלאנעטן , אוי ף װעלכ ע ע ם זײנע ן געװע ן ישוב ע או ן באסעס . עס זענען געווען ערנסטע שלאַכטן פאָרויס. עסן־און־פֿאַרט האָט געװוּסט, װוּ ער האַלט זיך צוריק, און די ענעמען זײַנען צו אַװעקגעפֿירט געװאָרן, כּדי צו האַלטן. פֿאַרקערט, זײ זײַנען אַרױפֿגעלאָפֿן װי טאַנגקס, ניט אָפּגעשפּאָרן ניט זיך און ניט זײער לעבן. ספעיס פּייראַץ זענען ספּעציעל אַקטיוו, סענסינג די שמעקן פון עפּעס געפּרעגלט, בייז שטערן פיליבאַסטערז קליימד ווי קאַקראָוטשיז צו קלעם - עס איז געווען זייער טעמפּטינג צו באַראַבעווען דענסלי פּאַפּיאַלייטאַד וועלטן. או ן איצ ט פלער ט זי ך דע ר קאמ ף , װעלכע ר הא ט זי ך אנגעהויב ן פארבלוקן , מי ט א נײע ם אומגלויבלעכ ן צארן , א ז ס׳זײנ ט אפיל ו װ י ד י שטער ן ציטערן . גראַנד אַלגעמיינע עסן-און-פאַרט געראטן צו אַריבערפירן צו אַ ליכט קרוזער. פו ן דאר ט הא ט ע ר װײטע ר געפיר ט דע ם קאמף . דער ערשטער פּרווון פון די קליזים צו ברעכן די גאַנץ פאַרטיידיקונג אויף די מאַך איז נישט קראַונד מיט הצלחה. די שחיטה איז געווען סטאַק אין די אַוצקערץ פון די פּלאַנעט פּאַסטילאַ. ד י ארומיק ע פלאנעט ן האב ן זי ך געציטער ט פו ן ד י אויפרייסן . אײנע ר פו ן ד י סאטעליט ן הא ט באקומע ן אזו י פי ל שרעקלעכ ע קלעפ , א ז ע ר הא ט זי ך צעפאלן , פו ן דרויס ן הא ט זי ך געקאנ ט אויסזע ן א ז ע ס אי ז געװע ן א ן אײ , אזו י גיך , אי ז זײ ן פארניכטונג .
  טשאָקע געראטן צו בלייַבנ לעבן אין די לעצטע מאָמענט, געלאזן די פלאַגשיפּ באַטטלעשיפּ אויף אַ ראַטעווען מאָדולע-שיפל. איצ ט הא ט ד י בײז ע קאטלעט , ששפריצ ט מי ט פעטס , ארויסגעטראג ן דראונגען , באזונדער ם װײ ל אי ר הויט , אי ז שטאר ק פארטריקנ ט געװאר ן פו ן שטראלונג .
  - נעם ניט קײן געפאנגענע. אַלץ דערשטיקן, צעשטערן עס, פאַרברענען עס, צעוואַרפן עס אין פאָטאָנס.
  -עס וועט מקוים ווערן: דיין סטעלער העכערקייַט! - גענעראלן פון נידעריקער ראַנג האָבן אַפּעטיטלעך גערויכערט און, שרעקליך זיך געשריגן, געגעבן באַפעלן. עס איז געווען זייער שווער צו קומען צו פּאַסטילאַ, פֿאַר יעדער קליינטשיק שריט, איר האָבן צו באַצאָלן מיט טויזנטער, צענדליקער טויזנטער פון סטאַרשיפּס. אבע ר דע ר אומבאהאלטענע ר לאװינע ר הא ט זי ך דערנענטערט .
  - קוועטשן זיי אַזוי. דרוק האַרדער, ניט פיל מער און דער סוף פון די קוואַזער! - דער מארשאל דוק איז געווען ויסערגעוויינלעך. - טאָן ניט שטעלן צו פילע שיפן ווען אַטאַקינג סאַטאַלייץ - שלאָגן אין אַ לאַנג ווייַטקייט. אַז ס מער אָפּגעהיט. אָ, די טייַוול ס מינעס! אַנייאַליישאַן פון קאַלאָריעס!
  די מינעס זענען טאַקע ארויס, כּמעט ומזעיק, זיי ימערדזשד פון פּלאַץ און ראַמד די סטאַרשיפּס. טײ ל זענע ן אויפ ן ארט , אנדער ע פארקער ט געװאר ן נא ר באקומע ן שאדנס . פילע יקספּלאָוסיוו דעוויסעס זענען יקוויפּט מיט אַ פּולס בלאַסטער, וואָס איז ביכולת צו ברענען דורך קראַפט פעלדער, כאָטש פֿאַר אַ זייער קורץ צייט, און פאַרשאַפן שרעקלעך שעדיקן. שווערע לאָססעס, די קוטלעט פליט איז געווען בלוט טרוקן, אפילו די פּייראַץ אנגעהויבן צו ווייַזן וואונדער פון דייַגע. אויב עס זענען אַזאַ גרויס לאָססעס אויף די אַפּראָוטשיז, ווי פיל וועט זיין פאַרפאַלן אויף דעם פּלאַנעט זיך. דערשטיק האט אבער מיטאמאל אויפגעהערט צו שטורעםן און שפײען פעטע ברעכן. אַ גוטער געדאַנק איז אים אָנגעקומען אין קאָפּ, ברייטהאַרציק אײַנגעווייקט אין סאָוס.
  - וואָס אויב מיר נוצן אן אנדער מער שטאַרק וואָפן קעגן זיס זיסוואַרג? - האָט קולעט געטשעפּעט. - נאָך אַלע, מיר האָבן עס, עס איז אויך אַ זייער עפעקטיוו אָפּצאָל.
  וואָס טשאָקע געדאַנק איז געווען גאָרנישט מער ווי אַ "כייפּער-צינדן צאַפּן." דאס נייע וואפן האט ארויסגעגעבן ספעציעלע סופּערנעוטראָן מיט א טריליאן מאל קירצער ווייוולענגט ווי גאמא שטראלונג. די יקספּלאָוסיוו מאַכט פון אַזאַ אַ אָפּצאָל איז נישט גרויס, אָבער די כייפּערראַדייישאַן איז מיליאַנז פון מאל שטארקער ווי נאָרמאַל. און די פּענאַטרייטינג מאַכט איז קאָלאָסאַל - די כוואליעס פריינג אַלע לעבעדיק זאכן זענען קיין וויץ, זיי זענען ביכולת צו ברענען דורך דעם פּלאַנעט. דער הויפּט שטערונג פון די מיטל איז אַז עס קענען ניט זיין עקספּלאָדעד אין ויסווייניקסט פּלאַץ. רעכט צו זייַן פּלאַן פֿעיִקייטן, דעם עמבאַדימאַנט פון ומזעיק טויט איז געווען בלויז פּאַסיק פֿאַר נוצן אויף פּלאַנאַץ, און אַפֿילו דעמאָלט ניט אויף אַלע פון זיי. אבער אין דעם פאַל, די וועלט פון גלוטאָני איז פּאַסיק. דע ר שרעקלעכע ר מאכ ט הא ט פארניכ ט צװ ײ דריטל ם פו ן דע ר באפעלקערונ ג פו ן דע ר װעלט . עס איז גוט אַז ענעמאַס האָבן בלויז איין אַזאַ אָפּצאָל.
  און כאָטש עס איז אַ זייער גוט וואָפן, איר טייטן אַרבעטקראַפט, אָבער אַלע די ויסריכט און מאַטעריאַל אַסעץ בלייבן. עס איז נאָר אַ שאָד אַז עס איז נאָך צו טייַער. כּדי צו שאַפֿן שבאַרראָ־כוואַליעס דאַרף מען אַ גרויסער צאָל האָאַראַמאַה, און דאָס איז דער זעלטסטער עלעמענט אין דער אַלוועלט. אבער זיי האָבן נישט נאָך געלערנט ווי צו סינטאַסייז עס קינסטלעך.
  - יבערראַשן נומער צוויי! דער טשאָקע איז געווען זייער צופֿרידן, ער האט אפילו דריבאַלד אויף זיך עטלעכע קעטשופּ געמאכט פון אַ כייבריד פון אַ שלאנג יי און אַ וגערקע פּאָמידאָר. - רייניקונג דעם פּלאַנעט מיט אַ סטשעבאַרראָ קאַם! איך װעל אַרױפֿשטעלן אַ אָרן מיט אַ זעקל!
  אויסער ממתקים, האָבן עסקימאָס געוואוינט אין דער דאָזיקער הימלישער מלוכה: דורכזיכטיקע פּאָרציעס אייזקרעם, וואָס וואוינען אויף דער ערד. ז ײ האב ן געארבע ט אי ן סלאדקאזשעשקאסטן , בע ת זײע ר געלעב ט גאנץ . קאַנגקערינג זיי איז געווען ווי גרינג ווי שעלינג פּערז, אַ פּאָר פון וואַליז און פּאָרשאַנז פון אייז קרעם אויפשטיין זייער זיס, קלעפּיק פּאָז צו די שפּיץ. נא ך װעלכע ר ד י אבוריגינע ר האב ן זי ך דערלויב ט צ ו האלט ן א באדייטנדיקע ר טײ ל פו ן זײע ר אויטאנאמיע . איצט דעם ראַסע באקומען "כייפּערפּלאַסמאַ קאַשע פֿאַר פרישטיק" צוזאמען מיט זיסוואַרג. די שטראַלונג האָט זיי געמאַכט בלוי, שמוציק לילאַ און רויט-ברוין. א ס ך זײנע ן געװע ן פארדעק ט מי ט פלעק ן או ן האב ן זי ך גערים ן מי ט אומדערטרעגלעכ ן װײטיק . די, וואָס זענען מיד געשטאָרבן, קאָן מען זאָגן, אַז זיי האָבן מזל - זיי זײַנען געוואָרן שוואַרצע, צוגעקלעפּט זייערע צוקערדיקע פֿליפֿער, בעת די יסורים פֿון אַנדערע האָבן געדויערט אַ סך שעה. עס זענען אויך געשעדיגט געווארן אסאך ראבאטן - סיי קאמפעט און סיי אינדוסטריאלע, ספעציעל ווייל טייל פון זיי זענען נישט געווען אינגאנצן פארקריפלט, נאר משוגע געווארן, זיך געווארפן אויף די ווייניג איבערגעבליבענע, אדער זיך געכאפט איינער מיטן אנדערן. די בילד איז געווען באמת שרעקלעך.
  יאנקא האט צוגעכאפט די הענט, געדרימלט דעם פינגער צו זײן טעמפל, און פון זײנע קינדערישע ליפן האבן זיך ארויסגעריסן:
  ― װאָסער באַרבאַריקײט! די פאַנטאַזיע פון אַ היציק סטשיזאָ וואָס האט אָווועריאַנדאַלד אין העראָין.
  נאָך וואָס דער יינגל פּיירד נאָך מער אָפּגעהיט אין די שלאַכט. די אַבסורדיטי פון די בילד נאָר געוואקסן זייַן אַטראַקטיוונאַס.
  דע ר פאראליזירנדיקע ר קלאפ ן הא ט אויסגעקלאפ ט דע ר עיקר , או ן ד י קוטלאט ן האב ן ענדלע ך גענומע ן ד י איניציאטױו . נא ר אוי ף א געװיס ע צא ל סאטעליטן : דע ר פארצװײפלטע ר קאמ ף הא ט זי ך װײטער , ד י אײנשפריצונגע ן האב ן טײער , פארקויפ ט זײער ע לעב ן . אָבער, זיי האָבן בלויז אַ מאַקסימום פון אַ האַלב שעה לינקס.
  - װא ו אי ז דע ר דאזיקע ר פארשאלטע ר יט־עס־שװאלב , א ז ע ר אלײן , זא ל מע ן זא ל װער ן או ן ארויסברעכן . - האט ער געשוואוירן, עסט זיך און פרעט. "איך האב שוין געבעטן אים פֿאַר הילף אַזוי פילע מאָל, אָבער קיין ענטפער, קיין העלא." א שװארץ לאך אונטער זײן װיקל!
  הילף איז טאַקע שפּעט. און נאך פארשטארקונגען האבן זיך דערנענטערט צו די קאטלעטן אנטקעגן.
  דערשטיק ן או ן װײטע ר געצױט ן געװארן , ד י ברענט ן האב ן געברענט . נאָך אַ קורץ געדאַנק, ער באַשלאָסן צו נעמען אַ היילונג וואַנע אָן ווארטן פֿאַר די סוף פון די סטעלער שלאַכט. מאַרשאַל פעט-שיש (אַ זייער אַפּעטיטלעך זעמל) באפוילן עס צו זיין אָנגעפילט מיט אַ רידזשענערייטינג לייזונג, און אַראָפאַקן קאָפּ-לאָנג אין די לילאַ-זילבער-פּאָממע פליסיק. עס איז געווען זייער אָנגענעם, די לאַסערזיישאַנז האָבן טינגגאַלד, דער ווייטיק האט זיך. די קאטלעט האט זיך ארומגערינגלט, געשפראצט שמארגד־פאם און באװעגט די פאות. דערנאָך האָט זיך דער מאַרשאַל אַרויסגעבויגן און ווײַטער געגעבן באַפעלן:
  -קום ארײ ן פו ן דע ר לינקע ר , דרײהונדער ט טויזנטע ר שטאר ־ שיפן , אוי ף דע ר רעכטע ר פלינק , או ן אי ן דע ר אונטערשטע ר װינקל . אזוי. איצט שטופּן אים פון די הינטן. ניצן אַ ספּיראַליש בייפּאַס. קייַלעכיק דייווינג. איצט לאָמיר זיך קאָנצענטרירן.
  רעגירונג סטאַרשיפּס אָובייד אים אַנקוועסטשאַנינגלי, אָבער די פּייראַץ אַקטאַד ווי בעסטער זיי קען. זיי זענען בפֿרט אינטערעסירט אין דעם פּלאַנעט פּאַסטילאַ. פילע פון זיי אנגעהויבן לאַנדינג טרופּס אין דעם לאַנג-צאָרעס וועלט. די הימלישע לופט האט געשמעקט מיט סאכארין און פראקטאזע גאז, און דערפאר איז מעגליך געווען צו רויבען בלויז אין ספעיס סויטעס. די ייאָניזעד אַטמאָספער האט געשאפן שוואַך ראַדיאַציע וואָס געשווינד פאַרפאַלן זייַן שטאַרקייַט, און איז געווען פּראַקטאַקלי ומשעדלעך צו לעבעדיק זאכן. אבער אין דער זעלבער צייט האט עס איבערגעלאזט א ביטערער טעם אין מויל, און איך האב געוואלט שפייען. אָבער, די טראָופי ווייַן, אָפט אַ פליסיק ינקאַמפּאַטאַבאַל מיט דעם גוף, אויסגעגאסן אַראָפּ די האַלדז. פּראָטעין טייפּס ספּעציעל וואַליוד אַלקאָהאָל, אָבער די וואס געגעסן פלייש האט נישט דיסדיין עס. צווישן אנדערע זאכן זענען עטלעכע וויינז געווען געווירצט מיט אַזאַ עקזאָטיש "דאָפּע" אַז עס פאַרקרימט די מחשבות אָדער לאַדזשיקאַל מאַלאַקיולז פון די וואס האָבן נישט האָבן קיין סייכל.
  א טײ ל פו ן ד י שװאכער ע קארסאר ן זײנע ן געפאל ן טויט . זיי זענען דעמאָלט סטריפּט דורך זייער אייגן אַקאַמפּלאַסאַז, און מאל שטיל שנייַדן מיט לאַזער בליידס. דאָס הייסט, אַ כאַאָס האָט געהערשט אין פולן קראַפט. ד י געבײדע ם האב ן זי ך מערסטנ ס איבערגעלעב ט או ן דעריבע ר הא ט זי ך גענומע ן רויב ן . באלד האבן זיך אויך אנגעשלאסן די סטעיט קאָמאַנדעס אין דעם פּאָגראָם. אַלעמען געוואלט צו כאַפּן מער. אָבער, עס איז נישט איבער נאָך. זייער שפעט, אבער די כוחות פון עסן, עסן, גנאַוו זענען אנגעקומען. דער אַמביציעס אדלמאַן האָט לאַנג געגראָבן, אָבער האָט זיך נאָך געכאַפּט. א רגע ס פאַרהאַלטן אין שלאַכט פירט צו אייביק בושה! אָבער אין דעם פאַל, אַ פּלאַץ פון סטאַרשיפּס, אין די פאָרעם פון די מערסט לאַגזשעריאַס און פאַרביק קולינאַריש פּראָדוקטן, איז געווען אַ גיללאָטינע בלייד וואָס קאַלאַפּסט אויף אַ נאַקעט האַלדז. דער קאמאנדיר האט געפײפט װען ער האט אויף אים געקוקט, באזונדער פאר קינדער:
  - דא בין איך! איצט װעל איך געבן אַלעמען אַ גאַרטל!
  און דער מאָמענט, ווי עס האָט זיך אַרויסגעוויזן, איז געווען מאַזלדיק פֿאַר אים, רובֿ פון די שיפן ענג צוזאַמען, רוינינג פּאַסטילאַ. דעריבער, דער זיסוואַרג מאַרשאַל האט יבערראַשן און אַ פיל בעסער שטעלע אויף זיין זייַט.
  איצט די קאַנאַנאַד נאכגעגאנגען אַ גאָר אַנדערש סצענאַר. די קוטלעץ זענען געדריקט צו די ייבערפלאַך פון אַ איין מיליאָן, צוויי הונדערט און 25 טויזנט קילאָמעטערס פּלאַנעט. פילע פּייראַץ, ספּעציעל קאַנז פלייש, האָבן שוין געטרונקען זיך אין אַזאַ אַ מאָס אַז זייער סטאַרשיפּס בלייַבן, און אַפֿילו מיט די קראַפט פעלדער אויסגעלאשן, שטייענדיק אויף דעם פּלאַנעט מאכט זיי אַ גרינג ציל. זיי זענען שאָס פון אָרביט. ד י פיליבוסטער ן האב ן זי ך שוידערלע ך געענטפערט . מער ערנסט ווידערשטאנד איז געווען צוגעשטעלט בלויז דורך די רעגירונג פאָרסעס פון קוטלעץ.
  דער יינגל איז געווען זייער אינטערעסירט אין וואָס וועט פּאַסירן ווייַטער, אָבער אַ גראָב שטופּ אין די ריפּס לעסאָף וועקן דאָס קינד.
  - שטיי אויף, קוק, דו ליגסט! עס ס צייַט צו גיין כייקינג.
  יאנקא האט זיך אויפגעשפרונגען, זיך געפיהלט. אין דערצו, ער האט נישט באַקומען גענוג שלאָפן, אָבער פֿאַר אַ מאָדערן שולע (וואס איז געניצט צו סערפינג די אינטערנעט בייַ נאַכט) דאָס איז אַ פּראָסט שטאַט.
  - איך בין גרייט צו גיין וואוהין זיי סדר.
  אַכמעד איז אַרױפֿגעפֿאָרן (נו, ס'האָט געשמעקט, בפֿרט װען דער װינט האָט געבלאָזן פֿון זײַן ריכטונג, און ער האָט געטראָגן אַ שמוציקן פֿעטער) און גרױס אױסגעבאָרגן די צײן:
  - איינע פון די פערד איז געשטארבן, און איך האב באשלאסן, אז איר זענט אינגלעך: ווי די יינגסטע און פרישסטע, וועסטו ציען דעם וואגן.
  יאנקא האט אויפגעהויבן די ברעמען און איז געװען איבערראשט:
  - איר קענען נישט קויפן אַ נייַ שנעק פערד אין דער סטאַנציע.
  דער סוחר האט געפלאצט מיט די אויגן:
  - דאָך איר קענען, אָבער איך טאָן נישט וועלן עס! אַזוי באַקומען ינוואַלווד. איר וועט גיין מיט אַלעמען אַנדערש!
  מע ן הא ט ד י ײנגלע ך ארומגערינגל ט מי ט ביץ ן או ן צוגעבונד ן צ ו א װאגן . דערזעענדי ק א ז יאנקא , הא ט זי ך געקװענקלט , האב ן ז ײ אי ם געשלאג ן מי ט א שמיץ . דער ווייטיק האָט דאָס יינגל צוריקגעבראַכט צו דער טרויעריקער מציאות, זיין הויט איז ווידער צעריסן געוואָרן. אי ך הא ב געמוז ט פאלגן , או ן א ברײטע ר רוי ה רימע ר אי ז געװע ן צוגעבונד ן צ ו מײ ן ברוסט . אין עטלעכע וועגן עס איז געווען רעמאַניסאַנט פון אַ מיטל פֿאַר באַרדזש האַולערז, נאָר גראָבער. מע ן הא ט ד י ײנגלע ך געשטעל ט או ן געשמאכט . דער קלאפ האט געכאפט יאנקעס האלדז, און ער האט זיך גלײך געאײלט. נאָך וואָס די יונגע שקלאַף, מיט קרעכצן און געשרייען, אריבערגעפארן פאָרויס. דאס שווערסטע איז געווען צו באוועגן דעם וואגן, אבער דאן האט עס אנגעהויבן באוועגן, און עס איז געווארן פיל גרינגער. דער גאַרטל האָט אַ ביסל געצויגן דעם גוף, אָבער עס איז געווען דערלאָזן. גראַוואַל האָט זיך געכאַפּט אונטער מײַנע באָרוועסע פֿיס. עס מיינט אַז אין דעם וועלט זיי פארשטאנען הערבס, אָדער מעדיסינאַל פלאָראַ האט מער פּראַנאַונסט מעדיציניש פּראָפּערטיעס, און נישט לאַנג צוריק די ברוטאַלי צעבראכן פֿיס גאָר געהיילט. זיי זענען שוין געווען אַ ביסל גראָבער, און עס האָט נישט אַזוי וויי געטאָן, און די שטיינער זענען געווען מערסטנס קייַלעכיק, און נישט שארפע ווי פריער. ביסלעכווייַז דער חלום דורכגעגאנגען, יאַנקאַ אריבערגעפארן, טריינג נישט צו טרעטן אויף די כילז פון די פראָנט יינגל. האָט אלי אים געשעפּטשעט:
  - זענט איר איצט װידער מיט אונדז?
  ― מאַכט דאָס אײַך גליקלעך? "דער יינגל האָט געפּרוּווט רירן דעם גאַרטל, כדי עס זאָל זיך ווייניגער רייַבן אויף זיין מאַסקיאַלער קאַסטן.
  - ניט טאַקע, אָבער מיר קענען בייַ מינדסטער שמועסן וועגן עפּעס טשיקאַווע. נאָך אַלע, איר זענט פון אן אנדער וועלט. - דער יונגער שקלאַף האָט זיך אָפּגעטרייסלט מיט די לאַנגע פּעך־שוואַרץ האָר.
  - יא ! איך קען דיר עפּעס זאָגן! וואָס זענט איר אינטערעסירט אין.
  סאדאט האט געפרעגט:
  - וואָס מלחמות האט דיין לאַנד געווינען?
  יאַנקאַ, מאָדנע גענוג, איז געווען פאַרשעמט:
  - ווי צו זאָגן? די גאנצע געשיכטע פון רוסלאַנד איז קעסיידערדיק מלחמות. װי זאָגט דאָס פֿאָלקסליד: מיר זײַנען געפֿאָרן, מיר זײַנען פֿאָרן, ס'האָט אונדז געדויערט לאַנג! דער וועג פון קאָנפליקט, צו קאָנפליקט, פון מלחמה, צו מלחמה! פון מלחמה צו מלחמה!
  אויב מיר רעדן וועגן מלחמות, מיר דאַרפֿן צו קלייַבן די מערסט וויכטיק.
  - װעלכע ר אי ז געװע ן דע ר ערשטע ר ? - מאָדנע גענוג, סאַדאַט ס רויט האָר איז געווען גאַנץ ציכטיק. פא ר דע ר אריבערגאנ ג הא ט מע ן ד י ײנגלע ך געלאז ט לײכ ט שװעצע ן אי ן שטרא ם : ד י שפור ן פו ן ד י שלאגן , זײנע ן קלארע ר דערזע ן געװאר ן אוי ף זײער ע געשפּאנטע , ארבעטם־פארגליט ע קערפער .
  יאנקא האט געלעקט די ליפן, זיי זענען נישט געפיטערט געווארן זינט אינדערפרי און אין בויך איז געווען אן אומבאקוועמע ליידיגקייט:
  ― שװער צו זאָגן! אין ערשטער אונדזער שטאַט איז גערופן קיעוואַן רוס. דער ערשטער גרויסער פּרינץ, לויט דער באַאַמטער געשיכטע, איז געווען רוריק. ער האט געגרינדעט אַ גרויס רויאַל דינאַסטי. אמת, עטלעכע סייאַנטיס פּאָלעמיק זיין ערשטיק, עס זענען געווען גרויס פּרינץ איידער רוריק, למשל אָלעג, אָדער אַפֿילו די אלטע קי. אין אַלגעמיין, עס זענען געווען פילע פאַרשידענע מלחמות. די סאַמע ערשטע זײַנען אַפֿילו נישט געבליבן אין די כראָניקס. אבער דער ערשטער בכלל אנערקענט גרויס קאַנגקערער איז געווען סוויאַטאָסלאַוו. אונטער אים האט קיעווער רוס פארכאפט כמעט צוויי מאל אזוי פיל טעריטאריע ווי זי האט געהאט אליין. דער פּרינץ איז געווען אַ גרויס סטראַטעג, אַקטיוולי ניצן קאַוואַלרי, אַוטפלאַנגקינג מאַנוווערז און בויען ווענט. דאס איז א סארט פאלאנקס, ווען צען רייען שפּיז שטעקט ארויס אסאך דיקער ווי די רוקנביין פון א העדגעהאג. סוויאַטאָסלאַוו האט ימפּרוווד די פאָרמירונג, אין באַזונדער, די סלינגערס וואַרפן שעלז דורך די צוריק פון די פאָרמירונג. געווענליך האט דער ערשטער פון די גרויסע פרינצן פאראויס געווארנט דעם שונא איבער זיין קאמפיין און געגעבן א מעסעדזש: איך קום צו דיר! איך האב קיינמאל נישט אויסגעדרייט מיין רוקן צום שונא!
  סאדאט האט א שאקל געטאן מיטן קאפ און באמערקט:
  - וואָרענען די פייַנט וועגן אַ קאמפאניע איז גאָר ניט באַטראַכט. איר קענען פאַרלירן דעם מאָמענט פון יבערראַשן!
  יאנקא האט געענטפערט מיט חשק (די משגיחים האבן לכאורה באקומען אן אנווייזונג זיך נישט אריינצומישן אין די וואונדערליכע רעדעס פון דעם וואונדערבארן קינד, אפשר וועט ער ארויסברענגען עפעס נוציק?).
  ― אַװדאי! אָבער סוויאַטאָסלאַוו האָט בילכער אַ עפענען שלאַכט צו לאַנג וואַנדערינג אַריבער די סטעפּ. עס איז בעסער צו באַזיגן דעם פייַנט אין אַמאָל ווי צו יאָגן נאָך יעדער באַנדע.
  סאדאט האט מסכים געווען:
  - דאָס איז מעגלעך אין פּרינציפּ! איך געדענק אַז אונדזער מאַדרעך האָט געכאַפּט גרויס קאַרש בומבלעס, צעשפּרייטן האָניק אויף אַ טעלער.
  - קאַרש בומבלעס?
  -זייער פרוכט פלייש איז געהאלטן אַ נאַש! זעלטן פאַבריק ינסעקץ! אַזוי זאג מיר ווייטער: סוויאַטאָסלאַוו האט זייער אויסגעברייטערט דיין אימפעריע?
  יאנקא האט א זיפץ געטאן:
  - שטארק, אבער ליידער נישט לאנג. ווייל קאַנגקערד בולגאַריאַ און דיפיטיד די טרופּס פון ביזאַנטיום, ער כעזיטייטיד און האט נישט כאַפּן קאָנסטאַנטינאָפּלע רעכט אַוועק. דערנאָך איז געווען אַ מלחמה מיט די פּעטשענעגס, ביזאַנטיום האָט זיך אָנגעהויבן. דורך רעקרוטינג מערסענאַריעס פֿאַר גאָלד, די ביזאַנטין קיסר אַטשיווד אַ מייַלע אין פאָרסעס. נאָך עטלעכע בלוטיקע שלאַכטן, סוויאַטאָסלאַוו איז געווען געצווונגען צו מודה. אין די לעצטע שלאַכט, דער פּרינץ איז געווען נאָענט צו נצחון, אָבער אַ שטויב שטורעם האט פארבלענדט זיין טרופּס. אבער ער האט געהאלטן רובֿ פון די אַרמיי. בײ ם אומקער ן זי ך צורי ק אי ן סװיאטאסלא װ מי ט א קלײ ן אפטײלונ ג ארײנגעפאל ן אי ן א פעטשענעג .
  סאדאט האט שטארקער געצויגן דעם רימען, כדי עס זאל זיך ווייניגער רייַבן, און געפרעגט:
  - טויט ?
  דער יונגערמאן האט געקראכט מיט א זיפץ:
  ― יאָ, ער איז געשטאָרבן! און דער פּעטשענעג כאַן געמאכט אַ טיקעט פון סוויאַטאָסלאַוו ס שאַרבן. צו זיין ערלעך, דאָס איז אַ טרויעריק סוף פֿאַר אַ גרויס קאַמאַנדער.
  עלי האָט צוגעגעבן:
  - יא, דאס פאסירט אפט!
  יאנקא האט ווייטער געזאגט:
  - ם׳האט זיך ארויסגעװיזן זײער שװער אפצוהאלטן, װאם מ׳האט געװונען. בלויז תמוטאַראַקאַן איז געווען אַ קליין פּרינסיפּאַליטי: עס איז מעגלעך צו ופהיטן עס ווי אַ טייל פון קיעווער רוס. ד י איבעריק ע אי ז פארלויר ן געװארן .
  סאדאט האט געפרעגט:
  ― װאָס האָט דער פּרינץ נישט געהאַט קײן זין?
  דער יינגל האָט זיך געכאַפּט:
  ― אַװדאי זײַנען זײ געװען! זיי געקעמפט פֿאַר דעם טראָן. עס איז געווען אַ ברוטאַל יידל מלחמה, פילע טויזנטער פון רוסישע זענען געשטארבן. פּרינץ וולאדימיר, ניקנאַמע די זון, וואַן. ער האט אומגעברענגט זײנע ברידער מיט גרויםער אכזריות. גלײכצײטי ק הא ט מע ן אי ם משונהדיק ט גענומע ן כאנאנישיר ט או ן אנגערופ ן א צדיק .
  - אנערקענט ווי אַ הייליקער! - האָט סאַדאַט געשמייכלט. - געװײנטלע ך אי ז דע ר הערשער , װעלכע ר אי ז דע ר הײליקע ר הײליקע ר געװע ן דע ר װא ס הא ט אפגעשניט ן ד י מערסט ע קעפ .
  - אין דעם פאַל, די ארטאדאקס טשורטש איז נישט שיין צו פעטרוס די גרויס און איוואן די שרעקלעך. ז ײ זײנע ן טײלװײ ז געװע ן פארגאס ן בלוט : ז ײ זײנע ן געװע ן גאנ ץ געפאס ט פא ר דע ר רא ל פו ן קדושים . - יאנקא האט אויפגערעגט מיטן קאפ. "אָבער, עס זענען דיספּיוץ וועגן דעם. זיי ווילן אפילו פארשפרייטן סטאלין. ער איז אויך אַ וואָריער.
  ― װאָס איז װײַטער געשען? - האָבן די בחורים געפרעגט אין איינעם.
  יאנקא האט װײטער געזאגט, דערשטוינט פון דער געדולד פון די אויפזעער:
  - וולאדימיר האָט באַקענענ קריסטנטום צו רוסלאַנד, נישט געמאכט קאַמפּיינז אַרויס די אימפעריע, און אין די סוף פון זיין לעבן ער געפרוווט צו הערשן שיין. דעמאל ט נא ך זײ ן טוי ט אי ז װידע ר געװע ן א מלחמה , צװיש ן ד י ברידע ר מי ט שחיטות . צום סוף, האָט יאַראָסלאַוו, מיטן נאָמען דער חכם, געוווּנען. נאָך אַ סעריע פון בלוטיקע שלאַכטן, ער איז געווען ביכולת צו באַזיגן די פּעטשענעגס. יאראסלאוו דער חכם האט געקעניגט א לאנגע צייט, און איז געווען איינער פון די עלטסטע, אויב נישט דער עלטסטער, גראנד-דוק אין דער צייט פון זיין טויט. נאָך אים, די אַראָפּגיין פון קיעוואַן רוס. קלײנע פרינציפאליטעטן האבן אנגעהויבן קריגן אלץ מער זעלבסטשטענדיקײט. בלויז אונטער מאנאמאך איז געווען א טיילווייזע אויפלעבונג. זײ ן ארמ ײ הא ט באזיג ט ד י פאלאװצען . אבע ר אפיל ו מאנאמ ך הא ט ניש ט געקענ ט פאראײניק ן אל ע פירנצן .
  סאַדאַט האָט זיך פֿאַראינטערעסירט:
  - װי אזוי האט מאנאמאך באזיגט די פאלאװצען ?
  - ערשטנס, האָט ער זיי אויסגעמאַטערט מיט אַקטיווער פאַרטיידיקונג, דערנאָך איז ער געגאַנגען אויף אַ באַשטימענדיקער אָפענסיוו!
  עלי האט געװאלט עפעס פרעגן, אבער קלאגן פון דער בײטש זײנען געפאלן אויף די בחורים, זײ געצװאונגען צו שלעפן דעם װאגן שנעלער. אַכמעד האָט מיט כעס אַ כעס געטאָן מיט דער האַנט: הערט אויף זיין ליבעראַל! יאנקא האט זיך ארומגעדרײט: דער בײטש האט פארברענט די ריפן, דינע שארמען פון פריערדיגע קלאפען, א ביסל געגײצט. א שארפער שטײן איז ארײנגעקומען אין זײן נאקעטן פּיאַטע, דאָס ייִנגל האָט געקרימט, די פֿיס איז געװען געקריצט, און עס איז געװאָרן שװערער צו גײן.
  ווען מען גייט מיט א שווערע לאסט און אין א שנעלן גאַנג, איז נישטא קיין צייט צו רעדן, ספעציעל זינט דער וועג איז ווידער געגאנגען ארויף. יאנקא האט זיך אפילו געפרײט, װאם ער טראגט כמעט נישט קײן קלײדער, די װינטל האט אנגענומעז געבלאזן איבער זײן שטארקן, נאקעטן קערפער, װאם האט אים פיל בעסער גע־ שפירט. דער יינגל געדאַנק אַז אין זיין וועלט, די רעזידאַנץ פון דעוועלאָפּינג לענדער האָבן צו אַרבעטן שווער, ספּעציעל ריקקשאַוו פּולערז.
  און צו לעבן אָן אַרבעט מיטל צו וועדזשאַטייט!
  סאַדאַט, זיין קול ציטערנדיק פון שפּאַנונג, געפרעגט יאַנקו:
  - װע ר הא ט דערפאלג ט מאנאמאך ?
  - צװיש ן זײנ ע זי ן אי ז װידע ר געװאר ן א קריג . דאס האט געדויערט צו לאנג. - איז יאנקא געשװיגן, געכאפט דעם אטעם. - אין אלגעמיין האבן די אלע ברידער־מלחמות עדות געזאגט אויף דער וואקסנדיקער נישטיקייט פון די פירשטן.
  - פארוואס איז דיין אימפעריע בעסער ווי אנדערע? - האט סאדאט פאראכטונגס געשנארכט.
  - אפשר װײל ם׳זײנען אין אים כמעט קײן קנעכט ניט געװען. עפע ס אי ז מי ר געלונגע ן אפצופאר ן ד י דאזיק ע געשיכט ע פעריאדע .
  - אבער איצט ביסטו אליין א קנעכט! - האָט סאַדאַט זיך אַרײַנגעמישט סאַרקאַסטיש.
  - ניט דער מענטש באַצירט דעם טיטל, נאָר דער טיטל פון דעם מענטש! ― אָדער גאַנץ פֿאַרקערט! - האט יאנקא זיך פארריכטן. דער יינגל האט נישט וועלן צו רעדן אין אַלע, און עס איז געווען אַזוי שווער, אָבער אויף די אנדערע האַנט, רעדן דיסטראַקטיד אים פון די מאַסע.
  - אי ן אײער לאנד , װ י אנדערש , אי ז געװע ן א קריג , צװיש ן קרובי ם אויפ ן טראָן . קוילעלדיק אַ נאָרמאַל סיטואַציע! - האט סאדאט געזאגט , שטארק געשטופט .
  יאנקא האט א שאקל געטאן מיטן קאפ:
  - ניט פאר ציוויליזירטע פעלקער. אָבער דאָס זענען אַזוי פרטים. דעמאל ט אי ז ע ס נא ך ערגער , נײ ע שרעקלעכ ע שונאים .
  - ווען איר זענט שוואַך, שונאים שטענדיק דערשייַנען! - האָט עלי באַמערקט, אַז דער בויך פֿון דעם יונגן שקלאַף האָט זיך צעשלאָגן פֿון שפּאַנונג. "אַז ס ווי צווישן אונדז יינגלעך, די וואס זענען שוואַך באַקומען מער קלאַפּ."
  - פּונקט ווי אַ שוואַך שטאַט! און מיר האָבן באַקומען אַ פול פּאַטש אין די פּנים און מאַנזשעט. - האָט יאַנקאַ געשפּײַט, פּרוּװנדיק אױסגײן זײַן אָטעם. ער האָט געוואוסט פון דערפאַרונג אַז עס וועט באַלד ווערן גרינגער.
  סאדאט האט געשושקעט:
  - איך גלויב!
  יאנקא האט װײטער געזאגט אן אטעם:
  - עס איז געווען אַזוי אַז די מאָנגאָל אימפעריע איז אויפגעשטאנען ווייַט אין די מזרח. אָבער, עס אַרייַנגערעכנט ניט בלויז מאָנגאָלס, אָבער פאַרשידן נאָומאַדז פון אַלע סטריפּס. גענגהיס כאַן האָט זיי פֿאַראייניקט. אויך אַ גרויסער הערשער. אין אַלגעמיין, עס איז אַ פּלאַץ פון דעבאַטע וועגן ווער ער איז, עס איז אפילו אַ ווערסיע אַז ער איז דער רוסיש פּרינס וולאדימיר. אין קיין פאַל, די לעבן פון גענגהיס כאַן איז ווי אַ פייע מייַסע. ווי אַ יינגל ער איז קאַפּטשערד און געווארן אַ שקלאַף, און דעמאָלט אנטלאפן צו טשיינאַ. ער האט געהאט פילע אַדווענטשערז, אַרייַנגערעכנט די מערסט גלייבן אָנעס. צום סוף, ער געראטן צו פאַרייניקן פילע שבטים. דע ר לעצטע ר שונא , דע ר מאנגאלישע ר כאן , אי ז פארראט ן געװאר ן דור ך זײנ ע אײגענ ע קנעכט .
  - און באקומען אַ באַלוינונג! - האט עלי געפרעגט גרימאצינדיג.
  - אויב איר קענען רופן עס אַ באַלוינונג, זייער צוריק איז געווען צעבראכן! - האָט יאַנקאַ געכײַכט.
  סאדאט האט א שאקל געטאן מיטן קאפ:
  - נו, עס איז נאַריש צו ברעכן די באַקס פון די וואס האבן איר אַ טובה. נאָך דעם, איר וועט נישט וועלן צו אַרויסגעבן ווער עס יז.
  "ער האט נישט וועלן אַז דאָס זאָל ווערן אַ נסיון פֿאַר זיין וואָריערז." - האָט יאַנקאַ דערקלערט.
  - אבע ר אומזיסט ! ענקערידזשינג פאַררעטער אין דעם פייַנט ס לאַגער איז ווי קאַלטיוויישאַן פון ווייץ פון וואָס די ברויט פון נצחון איז בייקט! - דער אַמאָליקער נײַער איז געקומען מיט אַן אַפֿאָריזם.
  ― דאָס ברױט פֿון פֿאַרראַט איז תּמיד גיפטיק, און װײַל עס װערט געבאַקן פֿון װידעריקע קערלעך! - יאנקא האט זיך גלײך געפרואװט. "אפילו די נאַציס האָבן זיי נישט געטרויען." כאָטש זיי געוויינט די סערוויסעס פון די פינפט זייַל צו די פולאַסט!
  - אינטערסאנט! און גענגהיס כאַן קעגן קיעוואַן רוס? - האט ער געפרעגט, אראפגעלאזט טראפנס שווייס פון סאדאטס פנים.
  - יא און ניין! - האט יאנקא געמאכט א כיטרע פנים.
  - װאם קומט ? אָדער יאָ אָדער ניט! - סאַדאַט האָט פֿאַרלוירן זײַן געדולד.
  דער יינגל האט א זיפצן געטון און ווייטער ממשיך געווען אין א פאלשע טאן:
  - דזשינגיס כאַן האט קאַנגקערד די מאָנגאָל שבטים און אַטאַקירט טשיינאַ. אָדער גאַנץ, די צפון כינעזיש קינג אימפעריע. כאָטש די כינעזער האָבן געהאַט אַ נומערישע העכערקייט און שטאַרקע פעסטונג ווענט, צוליב מיסקאַלקולאציעס פונעם קאָמאַנדע, ווי אויך די שוחד פון אַ צאָל קאָמאַנדירן, זענען זיי דערשלאָגן געוואָרן. בעידזשינג איז געפאלן ווי אַ רעזולטאַט פון אַ נאַכט אַטאַקע. דער כינעזער קייסער איז געווען צוגעבונדן מיט די פיס צו ביימער און צעריסן געווארן! דערצו, האָבן זיי עס פּאַמעלעך צעריסן, און פריער האָבן די זעלנער זיך אָפּגעשטעלט צום פּנים פונעם געוועזענעם הערשער!
  אלי האט געמורמלט:
  - וואָס מיאוס זאכן!
  - די מאנגאלן האבן אפט באגאנגען גרויזאמע אקטן. אויב איינער וואָריער פון צען אנטלאפן, דעמאָלט גאַנץ צען זענען עקסאַקיוטאַד. אויב איינער וואָריער איז קאַפּטשערד און ניט באפרייט, דעמאָלט אַלע צען זענען געהרגעט. - האט יאנקא דאס געזאגט אין א באשטענדענישן טאן.
  - װאס אויב אלע צען זײנען געלאפן ? - האבן די בחורים געפרעגט.
  - דעמאל ט האב ן ז ײ דערשאס ן הונדערט !
  סאדאט האט געזאגט:
  ― אַזױ װעט פֿון דער אַרמיי גאָרנישט בלײַבן! דערצו, אויב די גאנצע ארמיי וועט פליען און מען וויל אים נאכדעם אויספירן, וועלן די זעלנער רעבעלירן און זיך אליין האנדלען מיט אזא עקזעקוטשער.
  יאַנקאַ איז טאַקע צעמישט, ווייַל די מאָנגאָלס זענען נישט גאָר ינווינסאַבאַל, מאל זיי זענען געווען שטעלן צו אַנטלויפן. און וואס האסטו געטון אין אזעלכע פאלן? אָבער, ער געדענקט ספּאַרטאַ. ע ס אי ז אוי ך געװע ן א געזעץ : אל ע אנטלאפענ ע זא ל װער ן עקזעקוטירט ! אבער ווען עמפעדריאן האט באזיגט זייער ארמיי, און דער ספארטאנישער קעניג איז אומגעברענגט געווארן אינעם קאמף, האבן זיי באשלאסן צו טאן די פאלגענדע. מיר מכבד זיין דעם געזעץ אויף קודש, פון דעם אנדערן טאג, אבער יעצט לאזט די תורה שלאפן. נאָך אַלע, איר טאַקע קענען נישט ויספירן אַלעמען!
  - איך טראַכטן אין דעם פאַל, זייער גורל איז באַשלאָסן דורך די קאַמאַנדער. אפשר איז דער ענין געווען באגרעניצט אויף א פשוטן שפאנק. - יאנקא האט געמאכט השערות.
  - נו נו! אַז ס ווי קאַפּריזיק פירער זענען! - האָט סאַדאַט אַ וויץ געטאָן מיט איראָניע.
  - אמאל האט זשוקאװ ארויסגעגעבן א באפעל: מען זאל דערשאסן װערן אלע קרובים פון די, װאם געבן זיך אונטער! - האט יאנקא געלעקט די ליפן, װאם זײנען געװארן געזאלצן פון שווייס.
  - און וואס?
  - אויף דעם באפעל איז קיינער נישט דערשאסן געווארן! אבער די ווירקונג איז געווען ינטימידייטינג: עס געהאָלפֿן צו בלייַבנ לעבן לעבן לענינגראַד. "דער יינגל האט ווידער שאַטן זיין גרויס פינגער פונ פוס אויף אַ שטיין.
  - אַזוי שטענדיק אָנשרעקן און איר וועט געווינען! אָבער וואָס איז געשען ווייַטער צו Genghis Khan?
  - ווייל ער האט קאַנגקערד האַלב פון טשיינאַ, ער באַשלאָסן אַז עס איז צייַט צו מאַך ווייַטער צו די מערב. ווי ער האָט עס געלייגט ביזן לעצטן ים. װײטע ר אויפ ן װע ג אי ז געװע ן כורזם . שטאַרק יסלאַמיק אימפעריע. - יאנקא האט קוים גערירט דעם גארטל, װאם האט זיך גערײבט אין ברוסט.
  סאַדאַט איז געווען טשיקאַווע:
  ― װאָס הײסט איסלאַמישע?
  - איסלאם האט דארט געהערשט!
  - דאָס איז טשיקאַווע! וואָס איז איסלאם!
  יאנקא, שײנענדיק פון שווייס, האט א שמייכל געטאן:
  - ממש איבערגעזעצט ווי סאַבמישאַן! מוסלימס גלויבן אַז די אַלוועלט איז באשאפן דורך איין אלמעכטיקער אַלאַ! און אַזוי דער פאַקט איז אַז עס איז אַ אַבסאָלוט פּרידיסטאַניישאַן. אַלאַ איז אַמניפּאַטאַנט און די וואס דאַוונען צו אים פינף מאל אַ טאָג, העלפן די אָרעם, דורכפירן די האַדזש צו מעקאַ, אָבסערווירן ראַמאַדאַן, טאָן ניט עסן טמא עסנוואַרג, נעמען אָנטייל אין רעליגיעז מלחמות, גיין צו דזשיגאַ אָדער הימל. און די איבעריקע כופרים זענען פאַרמשפּט: צו ליידן אויף אייביק אין גיהנום!
  . קאפיטל נומער 19 .
  וולאדימיר איז געווען לעגאַמרע אָפענטיק, און די אָפענטיק אָפענגיקייַט האט אים דערשלאָגן. ווי קענסטו דארט הענגען ווי א שרעק! ניט אומזיסט האָט מען באַטראַכט די תליה, כאָטש ניט די ווייטיקסטע, נאָר די שענדלעכע דורכפירונג. די איינציקע זאַך ערגער ווי איר איז געווען ימפּאַלעד! זיי זאָגן אַז דאָס איז געווען פּראַקטיסט אין די סס, ספּעציעל קעגן פרויען.
  און דאָ איז די באַשטעטיקונג פון די ווערטער. דער נאצי האט ארויסגעצויגן א שטעקעלע פון פלאץ און עס אנגעהויבן שאַרפען. אנדער ע ס.ס.־מענטשן האבן געשלעפט א האלב־נאקעטע יונגע פרוי. ד י נאצי ס האב ן ד י נאצי ס געשטיק ט אי ן פײע ר ד י בארװע ס פוס , פו ן א פרוי , פו ן ארום . די אומגליקלעכע פרוי האט געשריגן, נישט מיט איר אייגענעם קול.
  ― אַך־אַה־אַה! קיין געברויך!!! טייערע!!!
  האופמאן האט געענטפערט, שמייכלענדיג פון פארגעניגן:
  ― נײן! נייטיק! פֿאַר די כבוד פון גרויס דייַטשלאַנד, מיר וועלן שאַטן איר!
  דער ס.ס.-מאן האט אראפגענומען א בראנד פונעם פייער און עס אוועקגעשטעלט אויפן נאקעטן ברוסט פון דער יונגער פרוי. זי האט װײטער געשריען און געציטערט װי א מארטירער אין א ספא!
  דער פאשיסט האט ווייטער געשאסן ביז דאס מיידל האט פארלוירן דעם באוואוסטזיין. נאך א גאר יונגע פויערישע פרוי איז געווען אינגאנצען נאקעט און געשטיצט.
  דער ספּעקטאַקל פון אַ מידייוואַל דורכפירונג, ווען אַ שטאַרק מיידל איז דעספּעראַטלי אַנטקעגנשטעלנ זיך איר מאַטערן, איז עקלדיק און אַטראַקטיוו אין דער זעלביקער צייַט. צו זען אַ יונג, כּמעט קינדיש, מיידל 'ס פּנים פאַרקרימט אין ווייטיק, קראַצן און צעבראכן, איז זייער אָנגענעם צו דייַטש סאַדיסץ. אירע שטויביקע, נאקעטע פיס באַנגלען זיך פון זייט צו זייט. די ס.ס.־מענטשן שפירן זיי און ברעכן זיך די פינגער. דאָס מײדל זינקט אַלץ טיפֿער און טיפֿער, הײבט אָן צו דערשטיקן, די געשרײען װערן שטילער און שטילער! די נאציס נעמען דאס מיידל ביי די קנעכל און הייבן זי אביסל אויפ, נישט לאזט זי שנעל שטארבן.
  דערווייל הייבן דער ס.ס.-מאן אויף א אינגל וואס איז געבונדן מיט זיין פוס. וואַרפן די שלייף אַנטו די אנדערע פוס און טאָן אַ אויסשטרעקן. דער יינגל האט גרויס ווייטיק, ער שרייט, אָבער די עקסאַקיושאַנז זענען רחמנות. אַזוי איינער פון זיי נעמט אַ קייט און הייבט צו דרייַ דעם יינגל ס קאָפּ. דאָס יינגל'ס פּנים ווערט פּאָמסן פון אומדערטרעגלעכע ליידן. אַרויסלאָזן אַ ווייטיקדיק קרעכצן, דער יינגל בעט בלוט. אן אנדער מײדל האט צעבראכן די פיס פון א נאצי און ער האט צעטרעטן די בויברעך מיט די שיך. וולאדימיר ווידער געפרוווט צו באַפרייַען זיך, ער שטעלן אַלע זיין וועט אין זיין מי. די שטריק האט זיך ענדליך געלאזט און האט זיך צעקלאפט. דער בחור איז מיט אלע כוחות אראפגעפאלן הינטן. אין דעם מאָמענט, אַ שארף שאַרפּאַנד פלעקל דאַג אין וולאדימיר ס אַנוס. דער בחור האט זיך געפילט אזוי דערנידעריקט און באליידיקטער, אז ער האט ארויסגעלאזט אן אומגלויבלעכן ברום, געפרואווט אפשפרינגען, דריי הערצער האבן געקלאפט אין איינמאל, און זיין בלוט דרוק איז געשפרונגען. וולאדימיר האט זיך נאך אמאל געציטערט, דער פלעקל איז נאך טיפער געגאנגען, דורכגעגאנגען דורכן גרויסן קישקע און דורכגעדרונגען אין מאגן. דער יונגער קעמפער האט געשלאגן דעם דרעק און האט שארף ארויסגעכאפט:
  ― יאָ, איך װײס, אַז דאָס איז נאַרישקײטן! דאָס קען נישט פּאַסירן אין פאַקט. דאָס איז גאָר אַבסורד.
  דער פלעקל האט רעאגירט מיט א ביסל מער פאראויסצושטופן, דורכשטעכן די לונגען. דערווײַל האָבן די נאַציס אָנגעהויבן זעען דאָס מיידל איבער די שטאָק מיט אַ פאַרזשאַווערט זעג, בעת זיי האָבן געמאַכט גראָבע וויצן און געשלאָגן איר גוף.
  מיט אַ ריזיקע מי, האָט וולאַדימיר אָנגעכאַפּט דעם פלעקל מיט די פיס און געפּרוּווט אויפהייבן, אַ הייסע שווייס האָט זיך געטראָפן פון אים אין אַ שטראָם, כאָטש אין זיין סופּער גוף, זעט אויס ווי ער זאָל נישט שוויצן! די ערד האט זיך אים געשװינדלט פאר די אויגן, דער ריטער האט געשושקעט א געמיש פון קללות און דאװענען. ד י אל ע הײזע ר אי ן דאר ף זײנע ן שוי ן געװע ן א פײער , או ן א קלײ ן קירכ ע הא ט געפלאםט . פּלוצלינג אַ 37 מם שאָל איז פייערד פון אַ קליין וועדזש. עס קוקט ווי דער דייַטש איז געווען אַ מויז, שׂטן ס טאַלאַנט לאַנדיד רעכט אין די קרייַז. ד י איבערגעבליבענ ע אײנװוינע ר זײנע ן אומגעקומע ן מי ט יסורים . פּלוצלינג, וולאדימיר איז ווייטיקדיק געשלאגן אויף די קאָפּ דורך אַ פלאַמינג פייערבראַנד, עס געשאפן אַ ימפּרעסיוו שטיק, סינגינג זיין האָר. דער בחור האט אויפגעהויבן די הענט, זײ האבן אים נישט געפאלגט, װי פרעמדע, זײ האבן געהאנגען װי בײטשן. וולאדימיר האט געענטפערט מיט א קרעכצן:
  - אזוי פארראט דיין אייגענע קערפער דיך!
  אן אנדער שטראַל, ריזיק ווי אַן אַסטערויד, איז געפאלן אויף דעם יונג מענטש 'ס קאָפּ. אַ מאַנסטראַס קלאַפּ, אַ ברום וואָס קוועטשן אויס די עאַרדרומז און וולאדימיר... איך האב מיך אויף געוועקט.
  דער יונגער קריגער איז צוריק אין זאַל, גיך געבלינקט. דערבײ האבען זיך ארומגעװאנדערט פארבעטטע עלפער.
  אסטארט האט א קלאפ געטאן דעם בחור אויף דער באק:
  - איך זען אַז עס איז נישט גענוג אָנגענעם זאכן פֿאַר איר? וואס פאר א געמוטשעט פנים האסטו.
  דער יונגער קריגער האט געמורמלט:
  - אַרקייוו וואַקוום! (עס קען נישט באַקומען ערגער).
  די שרעטל האט געלעקט דעם בחור'ס שטערן מיט איר לאנגער צונג:
  - געשאקלט !
  ― נישט דאָס װאָרט! אַ נייטמער אין אַ גאַלאַקסי פון קראָפּעווע ראַץ, אַ קינדער קאַרטון, קאַמפּערד צו וואָס איך געהאט צו פאַרטראָגן! - האָט וולאַדימיר געזאָגט מיט אַנטשולדיגונג.
  דער קאמאנדיר האט א שאקל געטאן מיטן קאפ:
  - טאָמער די דאָפּע, אַנשטאָט פון קאָזינג יופאָריאַ, אַווייקאַנד נעגאַטיוו ימאָושאַנז. וואָס קענען איר טאָן, סופּערטשעמיסטרי.
  - ווער ווייסט וואָס פאָרמולאַס? עפּעס גאָר ויסערגעוויינלעך? - האָט וולאַדימיר געפֿרעגט, אַרומדרייענדיק זײַן געליימטן האַלדז.
  - די נוצן פון סובקוואַרק, קאָראָנאַ דיסטשאַרדזשאַז, דאָס האט אַ ספּעציעל ווירקונג אויף קיין מאַרך. "אָבער, אויב איר ווילט, מיר קענען צושטעלן איר אַ פיל מער באַקוועם און ענדזשויאַבאַל וועג צו פאַרברענגען דיין צייט." דו זאלסט נישט וועלן צו שפּילן ווירטואַל!
  וולאדימיר האט געשמײכלט:
  - נאָר עפּעס האַרט, מיליטעריש! כ׳האָב מיך געפּײַניקט מיט וויזיעס און איך בין דאָרשטיק נאָך בלוט! דאס איז מיין אייגענע שולד,
  הערט אויף צו קרעכצן פחדן!
  נעמען די מאַשין ביקס אין דיין הענט,
  און געבן דין!
  דער יונגערמאן האט דאס געזונגען מיט אומבאהאלטענע כעס.
  אסטארט האט מסכים געווען:
  - לאָמיר אַלע האָבן אַ פאַרשילטן שפּאַס. פֿאַר אַ ענדערונג, איך פאָרשלאָגן צו פירן באַטאַלז אויף דער מדרגה פון אַטאָמישע עלטער טעכנאָלאָגיע.
  - וואָס איז דאָס נאָך מער טשיקאַווע!
  - מיר דערגרייכט אַ ענלעך מדרגה מיט מער ווי צען מיליאָן יאר צוריק. פֿאַר אונדז דאָס איז אלטע געשיכטע. - האָט אַסטרטע אַ װוּנק געטאָן סאַרקאַסטיש, איר רעכט אױג האָט זיך געלויכטן װי די אַלטע זון.
  - אָבער נאָך מער טשיקאַווע: ווי ריטער מיט פאנצער, און קאַטאַפּאַלז מיט ברוקשטיין? - וולראַד האָט געקלעפּט די פויסטן.
  - קאַטאַפּולץ זענען אַ שפּעטער דערפינדונג, אָבער מיר עלווז, ניט ענלעך מענטשן, טאָן ניט ווי צו טראָגן שווער פאנצער. יא, זיי זענען פון קליין נוצן. א גוטער שרעטל בויער וועט דורכשטעכן יעדן פאנצער מיט זיין שאַרפעסטער פייַל.
  - אפילו פאָרדזשד דורך קאַרליקן! - וולאַראַד האט ניט גלויבן עס.
  - עס זענען פאַרשידענע טייפּס פון נאָומז! - האָט אַסטאַרטע צוגעגעבן. - דער בעסטער פאנצער אין מלחמה איז אַ שטאַרק כאַראַקטער, אַ שטאַרק מיינונג!
  קריזלי שרעטל אָפיציר איז פּונקט ארויס פון עקסטרעם יופאָריאַ. זיין רויט, מיידליש פּנים איז געווען יקסייטאַד און סמיילינג:
  האָווערעד איבער די נעבעך פּלאַנעט!
  היפּערפּלאַסמאַ בוילינג פינצטערניש!
  איך װעל דיך שלאָגן מיטן יאָך אין קאָפּ!
  דערקלער דיין קאָפּ!
  וולאדימיר (וולאַראַד) סאַנג, מיינטיינינג אַ שטיפעריש שטימונג:
  אַ שרעטל קעמפער איז נישט אַן דעמב פּיאָן!
  כאטש אמאל ענד ער אין א משוגעיםהויז!
  טורנס בייז פיינט אין פייערבראַנדז!
  מיט דיין פלעקסאַבאַל, ינטעליגענט מיינונג!
  בײדע בחורים האבן געקלאפט מיט די הענט. זיי האבן זיך געפירט ווי קליינע קינדער. קריזלי האט װידער אנגעהויבן װארפן באַבאַלז, און א ריזיגן קראַנץ ארויפגעשטעקט אויפן קאפ. וולאַראַד איז אפילו סאַפּרייזד ווי ער געראטן צו וואַקסן אַזוי פיל, און גלייך ארויס פון די פּאָסל.
  דער יונג שרעטל געפרוווט צו צוטשעפּען אַ ענלעך לאַש "מאַלטי-קאָליר" צו וולאדימיר. דער בחור האט דאס געלאזט טאן. דער קראַנץ איז דורכגעגאַנגען דעם קאָפּ און האָט זיך אָנגעשטעקט אויף די פּלייצעס. וולאדימיר האט זיך ארומגעדריקט, און דער סימבאל פון דעם נצחון האט זיך צעבראכן אין קאנפעטי, פינקלענדיק ווי באלויכטענע טייערע שטיינער.
  - וואַו! - האט דער צייטווייליגער וויצע-אפיציר געלאכט. - פאַקטיש שטערן רעגן! איך ווונדער וואָס עס טייסץ ווי.
  קריזלי האט גענומען א ביס פונעם קראַנץ.
  - און וואס? ס'איז אפילו נישט שלעכט! נו, ערגער ווי ערלעכקייט שאָקאָלאַד! איך וועל וולאַדיק, איך וועל ליבע איר, געבן איר טשאָקלאַץ יעדער טאָג!
  וולאדימיר האט געשאקלט מיטן פינגער:
  "איר טאָן ניט וויסן וואָס בייז גורל האט באַשלאָסן פֿאַר אונדז!" און דאָס איז געגעבן, מויסערפאַלז זכר פריינדשאַפט! נאָר איך קען נישט אָנערקענען די פּינדאַרס פֿאַר די סיבה אַז מען קען נישט ויסשטעלן דעם הינטן צו אנדערן וואס איז גערופן אַ מענטש!
  אלפאראיא האט א קלאפ געטאן קריזלי אויף דער נאז.
  - ניין, מיין יינגל! איך וועל דיר נישט געבן! ער איז מיין בויפרענד!
  - קאָנסטאַנסי אין געשלעכט איז ווי שעדלעך צו געזונט ווי מאַנאַטאַני אין עסנוואַרג! - איך האָב באַמערקט, אַז טשריזלי האָט זיך געקרעכצט.
  - איך שטימען, און איך טאָן ניט טראַכטן איר פֿאַרוויילערישע, מיין קליין פויגל. נו קום צו מיר! - דאָס מיידל האָט באַוועגט די צונג, און האָט דאָס געטאָן אומגלויבלעך פאַרפירעריש!
  קריזלי האט געשאקלט מיטן קאפ.
  - איר וויסן, איך האָבן געשלעכט מיט אַ ווייַבלעך כּמעט יעדער שעה! ס'איז שוין לאנגווייליג! איר זענט, פון קורס, אַ פּרעכטיק ווייַבלעך, אָבער דיין פרייַנד, וואָס האט קיינמאָל סלעפּט מיט אַ מענטש, איז פיל מער פאַרפירעריש!
  - ער ווייסט ניט ווי צו טאָן וואָס איך מאַסטערלי דורכפירן! ― האָט אַלפֿרײַאַ געפֿרעגט.
  ― אַזױ װעל איך אים לערנען! דאָס איז נאָך מער טשיקאַווע! ס'איז גוט אז דער בחור איז אינגאנצען אומשולדיג! - האָט זיך קריזלי געשפּילט מיט זײַנע פֿולקע, געמאָלטע ליפּן.
  - תמימות אין געשלעכט איז ווי אַ ליידיק בייַטל, עס מאכט איר נוצן דיין מאַרך, אָבער עס דיפּרייווז איר פון זאַטקייַט! - האט אלפאראיא באמערקט , גרימאסירט . - אויב איר פֿאַרשטיין וואָס מיר זענען גערעדט וועגן!
  - אַז איך בין אַ "גאַנץ מענטש"?
  אַסטאַרטע האָט אָפּגעלאָזן מיט דער האַנט:
  ― נײן! עס וועט זיין קיין געשלעכט אין דער מאָמענט! ערשטער, לאָזן ס פיר אַ ביסל ווירטואַל. מיר וועלן פליען דורך אַ געפערלעך סעקטאָר; אַ קלאַש מיט פּלאַץ פּייראַץ איז מעגלעך. ווי קענען מיר קעמפן זיי אויב מיר זענען נישט צוגעגרייט גענוג?
  קריזלי איז געווען באליידיקטער:
  ― פֿון װאַנען האָט איר דאָס געהאַט? מיר האָבן דערפאַרונג פון פאַקטיש באַטאַלז.
  אַסטאַרטע האָט געבליצט די אויגן:
  - וואָס, דעקן קאָמוניקאַציע. אין דערצו, האַנט-צו-האַנט קאַמבאַט טעקניקס זענען נישט גענוג דעוועלאָפּעד!
  ― װאָס איז דאָס צו טאָן? - האט קריזלי געװײנט.
  - נאך נישט! זאל ס אַרבעט אויף וואָס איז אונדזער וויקאַסט לינק, ניימלי די לאַנדינג פון טרופּס אויף די ייבערפלאַך פון דעם פּלאַנעט. עס איז מעגלעך אַז מיר וועלן באַלד האָבן צו פּנים דעם. - די פֿרויען קאָמאַנדיר האָט געקלעפּט די פֿוסטן.
  געדענקענדיק די אַרבעט, וולאדימיר נאַדאַד:
  ― אַװדאי! טאָמער דאָס איז די מערסט וויכטיק זאַך!
  - מיר טאָן מינדלעך מילה, פּאָז אַרויף און אויף ברעט! - האט אסטארטע געהויבן מיט די פינגער.
  די עלווז כעדאַד צו די ספּאָרטזאַל. עלפארייַאַ, גענומען אַוועק און פלאַטערינג ווי אַ פלאַטערל, שושקעט אין טשריזלי ס אויער:
  - איר טאָן ניט פֿאַרשטיין וואָס איר געבן אַרויף!
  - איך טאָן ניט אָפּזאָגן! וואַרטן אַ ביסל! - דער יונגער שרעטל האָט אויסגעזען ניט צופרידן.
  אין די ווירטועל זאַל, עלווז און אַ פּאָר אין ליבע געשטאנען אין ספּעציעל אַוטליין קרייזן. נאָך וואָס, סטרימז פון ליכט ענלעך צו אַ וואַסערפאַל זענען אויסגעגאסן אויף זיי! וולאדימיר האט אומבאוויליקט צוגעמאכט די אויגן, ער איז געווארן אויפגעקלערט דורך און דורך. אין אַלגעמיין, די ברייטנאַס און זעטיקונג זענען יבעריק. דער יונגערמאַן האָט געטראַכט: וויפֿל ענערגיע האָבן זיי צו פאַרברענגען אויף דעם. נאָך, עלווז זענען נישט אַ גאָר באַרדאַסדיק ראַסע. ווי פילע פאַרשידענע יקסעסיז זיי האָבן: אַ פאַרלאַנג פֿאַר לוקסוס און פּרעכטיק פּראַכט.
  די כאַפּן גרופּע געפונען זיך אין די לאַנדינג אַריבערפירן. ז ײ האב ן אנגעהויב ן גײ ן אנטלאפ ן או ן פארנומע ן זײער ע ערטער .
  וולאדימיר האט זיך אונטערזוכט: ער האט אויסגעזען עפעס לעכערלעך. אפילו אלפאראיא האט געלאכט:
  - וואס האסטו! צי איר ווילן צו פאַרגיטיקן פֿאַר די ניט גענוגיק לענג פון דיין כשיוועס?
  ― נו, איר זײַט אַ רײכער! - דער בחור האט געפילט, אז דער ריזיקער פּיסטויל רײבט אים די קנעכל און פארמאכט אים צו לויפן. אין דערצו, די ריזיק גוף פאנצער איז געווען אַ ביסל קאַנסטריינינג, די דיק טיטאַניום פּלאַטעס געמאכט שווער צו בייגן, און די וואָפן סוספּענדעד פון די גאַרטל האט ריזעמבאַלד אַ נוס.
  - פאַרשילטן די מיטל עלטער!
  - דאָס זענען וואָפן פון די אַטאָמישע צייט! - האט זי געזאגט און געמאכט א זויער פנים אויף אלפראי. דאָס מײדל אַלײן האָט אױך אױסגעזען װי אַ שפּרעקל, געטראָגן אַ שמוציקע געשפּציקטע קאַמאַפלאַזש און אַ העלם אױפֿן קאָפּ.
  וולאדימיר אַדזשאַסטיד די פּיסטויל צו זיין רעכט האַנט און אָפּגעשטעלט די קאַטער. מם-יאָ, עס איז אויך ענג, און די אָפּשטויסן וועט אויך צעשטערן די ציל.
  וולאדימיר האט געכאפט א וואפן, אפנים, די פאס פון די וואס די עלווז האבן געקעמפט אין אלטע צייטן, און האט געשאסן מיט א בליק. דער צוריקציען האָט געטראָפן די דלאָניע, דער קויל האָט געטראָפן נעבן דעם צענטער פון ציל.
  - יאָ, זיין פראָנט דערזען איז אויך אַראָפּ! - האט וולאדימיר געזאגט מיט אנטשולדיגונג.
  א כאלאגראפיש בילד האט זיך באוויזן, Astarte געפרעגט:
  ― נו, װי געפֿעלט אײַך אונדזער "אַלאַגאַטאָר"!
  - גראָב וואָפן! און לעגאַמרע נישט פּראַקטיש! - האָט וולאַדימיר געמאַכט אַ פּנים.
  - ווי צו זאָגן עס ברייקס דורך פאנצער פאָרדזשד דורך דוואָרווז. אָבער טאָן ניט זאָרג, אפֿשר מיט צייט מיר וועלן געפֿינען עפּעס בעסער! - האט אסטרטע געלאכט.
  - וואָס מאָל! דאָס איז ווירטואַל! דאָס איז אַ איין-אַוועק קאַמף, ווי שטענדיק! און אַלץ איז נישט גאַנץ פאַקטיש! ― האָט דאָס ייִנגעלע זיך געכאַפּט
  - אבער דער ווייטיק איז פאַקטיש! - די נקבה שרעטל איז געלאָפֿן מיט איר צונג איבער די פֿאַרפירנדיקע ליפּן.
  - אי ן דע ם מאכ ט אי ר נא ר מענשען !
  - זיין פראָנט דערזען איז אַ ביסל נאַקט אַראָפּ, אַזוי פיר אַ ביסל! דעמאָלט איר וועט קומען צו מיר!
  וולאדימיר פייערד אַ ביסל מער פּרובירן שאַץ, באמערקט די נידעריק קוואַליטעט פון די פּיסטויל און די פעלן פון עלעקטראָניש דערזען. נאָך וואָס ער און זיין פרייַנד זענען אויס אין די קאָרידאָר.
  כאָטש דער פּלאַן איז געווען ווירטואַל, עס איז משמעות פּראָוגראַמד אויף אַ צעבראכן קאָמפּיוטער. װי צעטומלט די קארידארן, און אויף דער דיל איז דא און דארט געשטאנען מיסט, לײדיקע לאגלען און עטלעכע מאָדנע דינע גומע־בענדער. אלפאראיא האט זיך געכאפט. וולאדימיר האט געפרעגט:
  - העי וואס טוסטו?
  - צי איר וויסן וואָס גומע באַנדס זענען? - דאס מײדל האט פארלענגערט דעם נאגל פון איר װײזפינגער.
  - רובֿ מסתּמא שרעטל טשוינג גומע!
  - יא , נײן , אי ר לײג ט ז ײ אוי ף אײ ן ארט ! - האט אלפאראיא געפלאצט.
  ― טאַקע!
  - אָדער בעסער, זיי טראָגן עס אין אלטע צייטן! דורך דעם וועג, עס וואָלט זיין פייַן צו פּרובירן דאָס! - דאָס מיידל האָט זיך געמאַכט מיט דעם ראַבערבאַנד, וואָס איז אויסגעוואַקסן ביז צוויי מעטער און איז געוואָרן אַ פלעקסיקער נעגל.
  - איך מיין נישט אַז דאָס איז אַ גוט געדאַנק! וואַרפן אויס די ינפעקציע.
  דער יונגערמאן, וואס איז דורכגעגאנגען דורך דער שיף, האט באמערקט אז די שרעטל קאמפ-גרופן באוועגן זיך נישט אזוי קלאר ווי די ערדציטערנישן. און זייער קאַמאַפלאַזש איז רויט, געל און מאַראַנץ. Brr! איז דאָס לאַדזשיקאַל, קיין פאַרשטעלונג. כּמעט אַלע עלווז שאָקלען מיט די אויערינגלעך און שמייכלען מיט די פּיינטיד ליפּן און פּאַלישט ציין. וולאדימיר האט געטראכט, אז אויב עס קומט צו אן ערנסטער קאמף, וועט אזא בלענדיקער ארמיי קוים צו עפעס קענען.
  כּמעט לעבן דער טיר, וולאדימיר באגעגנט קריזלי. דער ביסעקסועלע שרעטל האט אנגעטאן אזויפיל פאנצער, אז ער האט אויסגעזען ווי א טאנק פון דער ערשטער וועלט מלחמה. דערצו האָט מען דערויף געמאַכט אויפֿשריפֿטן אין דער עלעגאַנטער שפּראַך פֿון די עלפֿן. דער אינהאַלט האָט אָבער אָנגעוויזן, אַז דער אייגנטימער פון דער פאנצער האָט קלאר געליטן פון געשלעכט-דייַגעס און אַ מינדערהייט-קאָמפּלעקס. אין אײן האנט האט דער שרעטל געהאלטען א הערנער העלם, אין דער אנדערער א מאדנע באנדורה, װאס האט אויסגעזען װי א פלעמעװער.
  - איר און איך זענען אין דער זעלביקער קאָלעקטיוו! - האט קריזלי געזאגט גליקלעך. - אָה, און מיר וועלן קעמפן, מיר וועלן באַגריסן אַלעמען!
  - ניט דער בעסטער געדאַנק! - װלאַראַד האָט געשאָקלט מיטן קאָפּ.
  ― פֿאַרװאָס! די מערסטע! איך וועל זיין אין דיין הינטן! - קריזלי ס פּנים איז געווארן גאַנץ זיס.
  - ביסעקסואַל אין די הינטן! קיין גרויסע שמחה! - האָט װלאַראַד אָנגעהױבן אױסגײן, װוּ עס װעט זײַן בעסער צו רירן דעם פּערװערט.
  - אָפּרוען! ליבע טוט נישט אָננעמען גוואַלד! - דאָס קול איז געוואָרן מיאוס טענענבוים.
  - טאָן ניט אפילו טראַכטן וועגן אים! מען האָט מיך גוט געלערנט! - דאָס איינציקע, וואָס האָט אָפּגעהאַלטן דעם יונגן מאַן פֿון באַלדיק פֿיזישער פּראַל, איז געווען דער פֿאַקט, אַז מיליטערישע ברודערשאַפֿט איז אַ הייליקער באַגריף!
  ― נו, בין איך געלאָפֿן! ווער איז מיט מיר: ער איז אַ העלד! ווער עס יז אָן מיר איז אַ געמיין חזיר! - טשריזלי האָט געהויבן מיט דער לאַפּע און, חידוש, טראָץ זײַן באַליבדיקן אויסזען, איז ער גיך פאַרשוואונדן אַרום דעם בייגן.
  וולאדימיר האט געשאקלט מיטן קאפ:
  ― דער דאָזיקער ייִד טשעפּעט מיך!
  Elfaraya האט געזאגט:
  - עס ווענדן מיר אויף!
  אנשטאט צו ענטפערן, האט וולאדימיר אריינגעקוקט אינעווייניג. אסטארטע איז געװען אין קאמאפלאזש, אבער די ליכטיקע גילדענע רובין ניפאלן פון אירע פולע בריסט, גענוג גרויס פאר א שרעטל, האבן זיך ארויסגעשטעלט.
  - נו ? נישט דיינע אייגענע, נישט קיין פרעמדער! לעצטע העלד!
  - איך בין טאַקע גרייט פֿאַר אַ קאַמף! אָבער מיט אַזאַ וועפּאַנז, איר וועט נישט קעמפן פיל. ס'איז אַ "שרעקעלע"! "וולאַראַד האָט אַ פוס אַרײַנגעלאָפן אין דער וואַנט אין פראַסטריישאַן, און אַ הויך קלינגען קלאַנג האָט זיך געהערט פון דער קלאַפּ.
  - אפֿשר טאַקע, געבן אַזאַ אַ אַוואַנסירטע מאַשין ביקס. נאָר אַנטשולדיקן יינגל, איר דאַרפֿן צו קענען צו נוצן אַלע טייפּס פון וועפּאַנז. דיין באַפֿעל האט מיר געווארנט: די קייפּאַבילאַטיז פון אַ פייטער זענען אנטפלעקט מער גאָר מיט שוואַך וועפּאַנז! - האָט דער קאַפּיטאַן אַרײַנגעוואָרפֿן אַ פּאָר דאַגערס אין דער לופטן.
  - נו, משמעות מיר וועט האָבן צו קער איבער!
  אַסטאַרטע האָט קוים געקאָנט אײַנהאַלטן דאָס געלעכטער:
  - אקעי! גיי מיין טייערע!
  וולאדימיר כאַפּט דעם אַלאַגייטער און האָט אים אָנגעוויזן אויפן קאַסטן פון דעם קאָמאַנדיר:
  - װילםטו דערלעבן װײטיק?
  די מיידל האט נישט כאַפּן אַ ברעם:
  ― װאָס רירט איר זיך גאַנץ גיך! לאז מיר דיר העלפן! - האט אסטרטע ארויםגענומען פון טיש א נוס און געזאגט. - קענסט אים שלאָגן אויף דער פליג: ווי אונדזערע אָוועס האָבן געטאָן?
  - און שלאָגן מער שווער טאַרגאַץ! - האָט וולראַד געמורמלט מיט אַ טרויעריק.
  - אָבער נישט פֿון "אַליגאַטאָר"!
  דאס מײדל האט געװארפן די נוס. וולאדימיר האט געשאסן: דער קויל האט קוים פארפעלט די שיל און האט דורכגעפירט די מחיצה. אסטארטע האט א שאקל געטאן מיטן קאפ:
  - ניין, איך זען איר זענט נישט אַ סופּער-עלף! אונדזער מענטשן זענען געכאפט!
  - דער קאַטער איז ענג, די פאַס איז בענט, די קויל איז גרויס! מיט אַזאַ פּינטלעכקייַט: איר קענען נאָר שלאָגן עס ינטויטיוולי! - דער יונגערמאַן האָט געשמעקט דעם פאַס פֿון אַ גרויסער פּיסטויל.
  ― איר האָט נישט קײן אינטואיציע!
  - נו, נישט מיט דעם טיפּ פון וואָפן! - וולאדימיר האט ארויסגעלאזט א צארן פון כעס פון זיינע אויגן. - איך מאַסטערד הינטער-מאָדערן סיסטעמען צו באַקומען געוויינט צו דעם: עס נעמט צייט.
  אסטארטע האט מיט איר פינגער געשלאגן א באק אין דער פארם פון א צװײ־טערלעך קראקאדיל: עס האט געעפענט דאס מויל און א קורצע מאשין־געװער איז ארויסגעשפרונגען פון אים. דאָס מײדל האָט אים געכאַפּט מיט דער דלאָניע:
  ― נו, פֿון דײן! איך האָפֿן איר קענען שעפּן עס בעסער?
  וולאַראַד איז געווען צופרידן:
  - מיר האבן געהאט קורסן אין מלחמה מיט אלטע מאשין־געװער. אין פאַל איר האָבן צו קעמפן אין סעקטאָרס ווו היפּערפּלאַסמאַ און פּלאַזמע זענען נוטראַלייזד. צווישן די אַלוועלטס און אין די אַלוועלט זיך איר וויסן: פאַרשידענע געזעצן פון נאַטור.
  - עס איז עלעמענטאַר! אבער ערשטער, טשעק. - דאס מײדל האט געװארפן דעם מאשין־געװער. וולאדימיר האט עס געכאפט אין מיטן פלי, עס ארומגעדריקט ווי א שפיץ און אוועקגענומען די זיכערקייט. די וואָפן איז געווען ליכט מיט אַ ווייך צינגל.
  - איך בין גרייט!
  דאָס מײדל איז װי אַ מכשף: נאָך אַ רגע איז איר דלאָניע געװען לײדיק, און איצט איז געװען אױף איר אַ הויפֿן ניסלעך:
  - שײן!
  - יאָ זייער פייַן! איר האָבן ויסגעצייכנט ריפלעקסאַז. - דער יונגערמאַן האָט באַווונדערן דעם שרעטל, אין פֿאַרגלײַך מיט מענטשלעכע נקבֿות, איז זי געווען ווי אַן מאַראַנץ קעגן אַן עפּל.
  - יעצט שיסן! - האט דאס מײדל שארף ארויםגעװארפן ארום פופציק ניסלעך.
  וולאדימיר האט געגעבן א דריי. ער האט גלײך אנגעכאפט די באװעגונגען פון די ניסלעך. עס איז נישט אַזוי שווער, ווייַל די גיכקייַט איז לעפיערעך נידעריק, די גיפס פון די פרעמד וועווערקע פאַלן, געפירט אַוועק בלויז דורך ערלעכקייט. און צו רעכענען די אַקסעלעריישאַן: איר קענען נוצן אַ כייפּערפּלאַסמיק מאַרך-קאָמפּיוטער.
  אסטארט האט געפײפט:
  - בראַוואָ! איר זענט אַ פאַקטיש שרעטל מויז! איר וועט זיין ריוואָרדיד פֿאַר דעם! - ד י מײד ל אי ז אויפגעשפרונגען , או ן געקושט ע וולאדימיר ע אוי ף ד י ליפען . ער האט זיך צוגעבויגן איר אנטקעגן. פּלוצים האָט זיך אַסטרטע אַװעקגעצויגן: ― אַ ביסל שפּעטער! איצט גיי קעמפן! - דער קאמאנדיר האט אראפגעלאזט די פארזארגונג.
  וולאדימיר האט אויפגעהויבן עטליכע מאגאזינען, זיי אריינגעשטעקט אין די קעשענעס, יעצט האט ער זיך געפילט ווי א שיכור נאך א כאנגעווער! אז ער איז אװעק, האט ער געעפנט די טיר מיט א בריק און ארויסגעשפרונגען װי א װינט פון נאסע הענט.
  שוין אַראָפּגענידערט צו דער נידעריקער מדרגה, וולאדימיר האָט געטראָפן אַ ציגעלע-ראַק! דער בחור האט געהויבן מיט די קעלע און געשאקלט מיט דער בארד:
  - אוי!
  - פּסיכאָ! - הא ט דע ר ױנגע ר פאראכטונ ג געשנארכ ט .
  קאַנסער גאָאַט האט געזאגט:
  ― איר האָט אַ קיל מלכּה! באָרגן עס פֿאַר אַ מינוט!
  אנשטאט צו ענטפערן, האט אים עלפאראיא א טרייס געטאן אין קין. דער ציגעלע־קראנקער האט זיך איבערגעקערט, געשלאגן מיט די קרומע שיך.
  נאָך וואָס דער יונג מענטש און מיידל זענען אַראָפּ דורך די ליפט אין אַריבערפירן נומער דריי. ד י עלװע ן זײנע ן שוי ן געװע ן דארט , ז ײ זײנע ן געשטאנע ן אי ן מאלעריש ע פאזע ן או ן געקױט . גלײכצײטי ק האב ן ד י מײדלע ך או ן ײנגלע ך נא ך געמאכ ט ד י האר .
  אלפאראיא האט געשאקלט מיטן קאפ:
  - נו נו! דאָ זענען די שאַץ!
  וולאדימיר האט פילאזאפיש געענטפערט:
  - פּריוואַט, אַרמיי פּערסאַנעל, די קוואַליטעט איז גלייַך צו אַז פון אַ קאַמאַנדער, מינוס די לענג פון דינסט!
  - אַקוראַט באַמערקונג! - אלפאראיא איז צוגעגאנגען צום פּילאָט. - זענט איר גרייט פֿאַר די אַריבערפירן?
  - ווי אַ פאָטאָן צו ראַדיאַציע! - עס איז געווען אַ קלאָר ענטפֿערן.
  ― דאַן לאָמיר אָנהײבן! עס איז שרעקלעך ווי סלאָולי צייט פּאַסיז אין ווירטואַל פאַקט!
  דער פּילאָט האָט געקרעכצט ווי דאָס איז זיין שולד:
  - איך קען נישט, קאַמאַנדער פאַרגיכערן אים!
  
  פינף לאַנדינג טראַנספּאָרץ אפגעשיידט פון די שיף. די שיף האט שטארק געשאקלט, זי איז תיכף געווארן לייטער און האט א ביסל פארגרעסערט איר שנעלקייט.
  די אויטאָמאָבילן פון די עלווז האָבן אויך אויסגעזען לוקסוריאַס און עלעגאַנט, אָבער זייער פאָרעם איז נישט גענוג סטרימליינד. שאַנטינג, גאַנץ פּרימיטיוו דזשעט ענדזשאַנז זענען געניצט. פונדעסטוועגן, יקספּיריאַנסט פּיילאַץ (עטלעכע סענטשעריז אַלט יעדער): זיי געוואוסט זייער געשעפט, "טשריסאַנטאַמאַם"-3, ווי די עלווז גערופן זייער וועהיקלעס, ליינד אַרויף אין אַ קייט.
  עס איז געווען אַזוי אַז וולאדימיר, עלפאַרייַאַ און כריסלי, מיט אנדערע קעמפער, געפונען זיך אין די פראָנט פון די באַפאַלן. איינגעפאלן אין דער אטמאספערע פונעם פלאנעט, האט די שיף אנגעהויבן אויפהייצן דעם כאל, און עס האט זיך געהערט א קלאנג.
  קריזלי האט געשריבן:
  ― אָט איז אַ זאַק! צי איר אפילו וויסן ווו מיר וועלן לאַנד?
  ― װײס דער קאָמאַנדיר! - האָט מען איבערגעריסן עלפֿראַי.
  ד י ארײנגעקומענ ע לופט ־ שטראם ן האב ן געװארפ ן דע ם פארמיט ן פו ן זײ ט צ ו זײט , אונד ז זײנ ע װענט ן האב ן זי ך צעקלאפט . װע ן ז ײ האב ן זי ך דערװארעמע ן אי ן דע ר אל ץ געדיכטע ר אטמאספערע , הא ט זי ך ד י ברום ן געמערט , ע ס הא ט זי ך אויסגעזען , א ז ז ײ זענע ן אי ן א ריזיגע ר פויק , װא ס דע ר ריז ע הא ט אל ץ מער ק געקלאפט .
  קריזלי האט געשריגן:
  ― דאָס איז טאַקע אַן אומגלויבלעכע גראָבקייט! אַזוי שאָקלען די הויך-געבוירן עלווז.
  - אין אַ פאַקטיש מלחמה, דאָס טוט נישט פּאַסירן! אי ך בי ן שוי ן געװע ן אי ן אזעלכ ע פארשנעלער , א ז ז ײ זײנע ן זיד . איר זאָלט דורכגיין מענטשלעכע שול!" האָט עלפאַרייַאַ באמערקט.
  - איך וויל נישט! וואָס איז שולע - דאָס זענען צוויי גראַדעס! איך קען נישט ויסמיידן די קאָפּווייטיק! - דער שרעטל האָט אויפֿגעהויבן זײַן מאַשין־געווער פֿאַר איבערצייגן.
  - צי איר האָבן אַ פינף-ציפֿער שאַץ סיסטעם?
  - ניין, צוואַנציק ציפֿער, אָבער קיינער לייגט עס נישט אונטער צוויי!
  - יא , דו ביסט אפנים , דו האסט צעמישט דעם חינוך פראצעס מיט סעקס . - עלפארײַאַ האָט אײַנגעלאַדן אירע היפּס.
  - די מערסט ענדזשויאַבאַל לערנען פּראָצעס איז געשלעכט! און רובֿ ימפּאָרטאַנטלי, קיין איינער וועט אָפּזאָגן צו צוריקקריגן עס! - האט דער שרעטל געביללט.
  - געשלעכט איז דער בלויז טעמע ווו אַלעמען סטרייווז צו שטעלן מער סטייקס!
  אלפארייַאַ צוגעגעבן.
  - די געוויינטלעך צווישן געשלעכט און שטודיום איז אַז אַ C איז בעסער ווי אַ די!
  דערווייַל, אַ שטריקל פון לאַנדינג קראַפט אראפגענומען נידעריק גענוג און אריין די וואָלקןלאַס פּלאַץ אויף די ייבערפלאַך פון דעם פּלאַנעט צוגעגרייט פֿאַר קאָנקוועסט. וויזאַביליטי איז נישט זייער גוט, עס איז געווען צו שטויביק, מיר האָבן צו ווענדן אויף אַ פּרימיטיוו ראַדאַר. ווי אַ רעזולטאַט, אָריענטירונג איז געווען ניט וויכטיק, און די שטויב זיך, געל און בלאַנק, געפֿירט יריטיישאַן.
  - הער צו דער ערשטער מויז! מאָדולע דריי רופט איר! - האָט דער וואַלקיע-טאָקי גערעדט מיט אַ אָנגענעם װײַבלעכער, אָבער עפּעס הײזעריק קול.
  - איך הערן צו איר דריט! - האט אלפאראיא געענטפערט.
  - דער ראַדאַר האט פּונקט דיטעקטאַד די באַוועגונג פון שיפן אין די דרום.
  קריזלי האט געמורמלט:
  ― זעט אױס װי אַ טראַפּ!
  Elfaraya האט באַשטימענדיק געזאגט:
  - עס קען זיין עפּעס, אָבער עס קען נישט זיין קיין קשיא פון פאַרמינערן די אַפענסיוו. ― דאָס מײדל האָט זיך געקלעפּט.
  - ופמערקזאַמקייַט, דריט מאָדולע, פאָרזעצן אויף דער זעלביקער קורס! - האָט דער פּילאָט געמאלדן. - אָדער קאָנטאַקט Astarte.
  - שוין קאָנטאַקט אונדז און דערציילט אונדז צו האַלטן די שורה! - האבן זײ געקרעכצט בײם אנדערן עק.
  - זיי ממשיך אזוי!
  וולאדימיר האט געשריבן:
  - מיר מוזן אַראָפּגיין, דער פייַנט איז אונטער אונדז!
  Elfaraya באפוילן:
  ― לאָמיר טױפֿן! אין סאמע תהום!
  די ניט ספּעציעל אָובידיאַנט "טשריסאַנטאַמאַם" זענען אַראָפּ, אָוווערקאַמינג די קעגנשטעל פון דער אַטמאָספער. דער הויכמעטער האט מיט צער געביטן, ער האט אויסגעזען אלא נעבעכדיק.
  דער ראדאר האט ענדליך געכאפט די קאנטראל-פונקט און געגעבן א סיגנאל! כמע ט גלײ ך הא ט זי ך דערשינע ן א גרינע ר צײכ ן אויפ ן שטויביק ן סקרין . Astarte ס קול, אַ ביסל פאַרקרימט דורך די טראַנסמיטער, איז געהערט:
  - קער אויף די שיסער בלאָק!
  קלײנע ליכט האבן אנגעהויבן פלאקערן, און ארום א דריטל פון זײ זײנען טויט!
  קריזלי, ציכטיק נערוועז, דערקלערט:
  - דאָס איז ווי זיי קאָנטראָלירן די סטאַטוס פון די סטאַרטינג טאַרגאַץ!
  ― נעבעך! - אלפאראיא האט צוגעגרײלט די ליפן אין א רער.
  ד י טרײב־מאטאר ן האב ן זי ך צעװיקלט , או ן ד י מיסיל־גיידער ן זײנע ן ארויסגעקראכ ן פו ן ד י געעפענ ע טירן .
  די קריסאַנטאַמאַם בריסט מיט אַכצן מיסאַלז, אָבער בלויז דרייצן ווארענונג ליכט אויף די טאַפליע האט אויפגעלויכטן. וולאדימיר געשאלטן:
  - דאָס איז אַ בלאַסטער מיסמאַנידזשמאַנט!
  קריזלי האט געענטפערט מיט טרערן:
  - יא! דאָס איז גאַנץ מעגלעך אין מלחמה, ספּעציעל אויב די ויסריכט איז אַלט!
  אלפאראיא האט באפוילן:
  - שלאָגן טרופּס קאַנסאַנטריישאַנז מיט מיסאַלז. אין דער געשעעניש אַז מיר קענען זיין קלאר געזען!
  קריזלי געקוקט דורך די גיידאַנס סיסטעם.
  - מיר וועלן שלאָגן די באַראַקס. זיי זענען גרויס און האָבן פילע זעלנער. ווי פֿאַר די פּלויט, עס איז געמאכט פון רוי מאַסאָנרי און קענען זיין נאַקט אַראָפּ מיט אַ באַטערד באַראַן.
  אלפאראיא האט געשאקלט מיטן קאפ:
  -זענען איר משוגע? גוף קעגן דער וואַנט!
  - דאָס איז נישט די ווערק פון נאָומז, מיר וועלן ברעכן דורך! ווי צו טרינקען לאָזן ס ברעכן דורך! - קריזלי האָט זיך אַפילו אויסגעדרייט.
  - דאַן נעמען אַ ריזיקירן אויב איר זענט אַזאַ אַ גרייהאָונד!
  די עלווז האָבן זיך געשטעלט אין אַ דזשיאַמעטריקלי שליימעסדיק שורה: איצט זיי ריזעמבאַלד פאַקטיש זעלנער. אַפֿילו די אױגן זײַנען געװאָרן ניט קײן קינדישע, נאָר שטרענגע, דורכנעמענדיקע, װי די פֿון די פּיאָנירישע העלדן פֿון אַלטע סאָװעטישע פֿילמען.
  - ווייניגסטענס ביסטו צו עפעס טויג! - וולאדימיר איז געווען דילייטיד. דער בחור האט געמײנט, אז די עלפים זײנען דאך נישט אזעלכע זויגעלעך: פארבאםטע, יא, אבער נישט קײן פחדנים.
  עלפארייַאַ האָט זיך אַרײַנגעקוקט אין דער שטאַרקער אָפּטיק, אָן צערעמאָניעס אַרויסגעשטויסן קריזלי. א קאָמפּלעקס פון בנינים אין אַ בלוי טאָל סלאָולי פלאָוטיד צו די לאַנדינג קראַפט.
  - וויזאַביליטי איז פאַרוואָלקנט! - עלפארייַאַ האָט ניט געראָטן געפּרואווט פאַרגרעסערן די שאַרפּקייט. "און די גלאז איז נישט אפגעווישט פֿאַר אַ לאַנג צייַט."
  - װער װעט זײ װישן ? ראָובאַץ אָדער וואָס? - האָט קריזלי געכאַפּט. - אָבער אַלץ איז קענטיק ווי עס איז. מי ר װעל ן אפענע ן פײע ר אוי ף ד י באראק ן פו ן א װײטע ר פו ן דרײ ט טויזנטע ר זשער , ד י איבעריק ע כלים , װעל ן נא ך דײ ן בײשפיל .
  ― דאָס װעלן מיר טאָן!
  - אין אַדישאַן, אין די ווירטואַל שפּיל, מיר זאָל כאַפּן ווערטפול טראָופיז. זיי זענען יוזשאַוואַלי סטאָרד אין די צענטער פון דער באַזע. - האָט דער שרעטל געריבן דאָס אויער מיט אַ ליכטיק געוואַרן נעגל.
  Elfaraya האט געזאגט:
  - דאס צימער קוקט ווי אַן אלטע דזשענערייטינג סטאַנציע. וואַו, די אַנטענאַז זענען אַזוי קרום!
  קריזלי האט אויטאמאטיש געשעט א מאפע און אנגעװיזן מיט זײן פינגער:
  - דאָרט זענען טראָופיז!
  אָבער, די געביידעס זענען שוין קענטיק מיט די נאַקעט אויג, זיי זענען געווען נענטער. ע ס אי ז שוי ן געװע ן מעגלע ך צ ו זען , טורעמע ן פארשטעל ט מי ט פאנצער־פלאטן .
  - עס זענען צוויי און דרייסיק, די דיסטאַנסאַז צווישן די טאָווערס זענען די זעלבע! - האט אלפאראיא גענומען בײגן די פינגער.
  וולאדימיר האט געזאגט:
  - שווער נוס צו פּלאַצן!
  דער שרעטל, גרומענדיק (ווי קיל), האָט באַמערקט:
  - זינט די דיסטאַנסאַז זענען די זעלבע, עס מיטל מיר האָבן צו קעמפן די טראָללס. אין אלטע צייטן, מיר אָפט געקעמפט מיט זיי. אין דערצו, טראָללס ליבע באַראַקס סטיל.
  - מיט ווירטואַל טראָללס! - פארריכט אלפאראי.
  די גיידאַנס סיסטעם געשאפן די ערשטער נומערן - דאָס איז געווען די ווייַטקייט צו די אויסגעקליבן טאַרגאַץ. קריזלי האט געשריבן:
  - איצט עס סטאַרץ!
  וולאדימיר האט אנגערירט דעם מאשין ביקס, ניין, עס איז געווען גאַנץ אַ שוואַך וואָפן. אפילו אויב אַ מאָדערן מענטש איז גאָר נאַקעט, זיין הויט מיט כייפּערפּלאַסמיק ינקלוזשאַנז וועט נישט זיין פּירסט דורך אַ בלייַ קויל. כאָטש ניט, דעם וואָפן האט אַ האַרץ געמאכט פון אַ פיל האַרדער און כעוויער סאַב-ראַדיאָאַקטיוו מעטאַל. אָבער, עס נאָך וועט נישט ברעכן דורך. אמת, אין ווירטואַל פאַקט, די קאָמפּיוטער, ווי אַ סייבערנעטיק מאַטריץ, שטעלט די פּאַראַמעטערס פון דעם גוף. אַזוי זיי קענען נעמען אים אַראָפּ, אַפֿילו מיט פּרימיטיוו וועפּאַנז. וואָס, אָבער, איז נישט אין גאנצן גערעכט.
  טשריזלי האט געדרוקט היסטעריש מיט די פינגער, דער קנעפל איז געװען רויט, אזוי שרעטל בלוט איז ענלעך צו מענטשלעכן בלוט, ליכטיק שאַרלעכ רויט. די תלמידים פון דעם שרעטל האבן זיך צעקלאפט, ער האט עטוואס אויסגעזען ווי א קליינעם ווייפער, וואס איז געזעסן אין אַמבוש. צייט פּאַסיז זייער סלאָולי פֿאַר אַ כייפּערפּלאַסמיק מאַרך, ספּעציעל ווען איר וואַרטן. דאָס איז די פיזיאַלאַדזשי פון כייפּערקוואַנטום וועקסל. ינטערעסטינגלי, צווישן די אַלוועלט, ספּעציעל אין די דזשונקטיאָנס פון אַנטיוואָרלד, קלאַסטערז פון העכסט ראַרעפיעד כייפּערפּלאַסם זענען באמערקט. אבער טכילעס עס איז געווען אַ טעאָריע אַז כייפּערפּלאַזם, ווי די זעקסט שטאַט פון ענין, איז נישט אין אַ פריי פאָרעם אין נאַטור. אָבער פאָרשונג האט געוויזן אַז אין עטלעכע לעוועלס כּמעט אַלע סאַבסטאַנסיז קענען פאָרן אין די זעקסט אָדער זיבעטער שטאַט פון ענין. עס זענען געווען פאַרשידן דיוועלאַפּמאַנץ דורך אַלע מינים פון סייאַנטיס: דער אַכט שטאַט פון ענין, ווי געזונט ווי פילע ווערייאַטיז פון כייפּערפּלאַסם. באזונדער ם הא ט מע ן דערפו ן אנגעהויב ן אויפבויע ן מענטשלעכ ע געוועבן . טאָמער די צייט איז נישט ווייַט אַוועק ווען אַ מענטש, אַפֿילו אָן טעכנאָלאָגיע, וועט ווערן אַ דעדלי וואָפן וואָס איז ביכולת צו טוישן די פּאַראַמעטערס פון שטערן און פּלאַנאַץ. אין אַלגעמיין, אַפֿילו אין אלטע וויסנשאַפֿט בעלעטריסטיק, פאַרשידן אַסאַמפּשאַנז זענען געמאכט וועגן דעם מענטש פון דער צוקונפֿט. למשל, עפרעמאָוו איז געווען באַשיידן און געוואקסן לעבן יקספּעקטאַנסי אין אַ קאָמוניסט געזעלשאַפט צו בלויז 200 יאר. דערצו האט ער באגרענעצט די באפעלקערונג. עס איז מאָדנע, אָבער אַפֿילו נאָך מענטשן אנגעהויבן צו קאַנגקער גאַלאַקסיעס, לעבן יקספּעקטאַנסי האט נישט פאַרגרעסערן באטייטיק, און ווי אַ קאָמוניסט און אַ ייטייסט, עפרעמאָוו האט נישט גלויבן אין אַ ימאָרטאַל נשמה. אין אַלגעמיין, האָט ער זיך אויסגעדרייט אין דער צוקונפֿט פֿאַר צוויי טויזנט יאָר, וואָס איז אַ פּלאַץ, אָבער אין אַלגעמיין, די ויסזאָגונג איז מיטל-טערמין, מאָדנע, אָבער רובֿ וויסנשאַפֿט בעלעטריסטיק שרייבערס, ספּעציעל די פרעמד, האָבן נישט מאָל די צוקונפֿט צו אָפּטימיסטיש. אין אַלגעמיין, עטלעכע מין פון שניט איז געגאנגען צו דיסטאָפּיאַ: בעשאַס די צייַט פון אַ צעטיילט וועלט. זיי פאַרב די צוקונפֿט אין טונקל פארבן. אבע ר אוי ך דעמאל ט זײנע ן געװע ן ליכטיק ע קעפ , װעלכ ע האב ן פארשטאנען , א ז ד י צוקונפט ע באלאנג ט צ ו א פאראייניקטע ר רעגירונג . צווישן זיי איז געווען אַ גרויסער ריז, וואָס האָט אַקליפּסט דזשולעס ווערנע, וועלכער האָט אַנטיסאַפּירט פילע אַנטדעקונגען - ספּעציעל היפּערפּלאַזם. עטלעכע פון די זאכן ער ינווענטאַד נאָך עקסיסטירן בלויז אין פּראַדזשעקס. פֿאַר בייַשפּיל, די שאַפונג פון נייַ וניווערסיעס! איצט סייאַנטיס זאָגן אַז אין פּרינציפּ דאָס איז מעגלעך, אָבער עס האט נישט נאָך קומען צו פרוכט! אבער פּראָגרעס דעוועלאָפּס, און דער מענטש מיינונג איז יינציק. עס איז פּראָווען אַז דער אָנהייב פון מענטש פון נאָכמאַכן איז אַ מיטאָס! אין פאַקט, מאַנגקיז זענען אַ מין פון פֿאַרבונדענע, אָבער דידזשענערייטיד צווייַג. אין פאַקט, די היפּערנאָאָספערע האט געבורט צו מענטשלעך ענינים. דער מענטשלעכער מוח איז ערידזשנאַלי נישט געמאכט געווארן פון פראטעין, און אנדערש ווי א פשוטן פרימאט, האט דער מענטשלעכער מוח געהאט 999 דימענסיעס! דעם מיטל אַז מענטשן זענען טעאָרעטיש טויגעוודיק צו זען אַ גרויס פאַרשיידנקייַט פון אינפֿאָרמאַציע פלאָוז פון פאַרשידענע וניווערסעס. פּלאַץ האט קיין באַונדריז, ענין האט קיין באַריערז, עוואָלוציע פון לימיטיישאַנז! אזוי אויך האט דער מענטש, כדי נישט צו שטיין, אנגעהויבן צו אנטוויקלען זיין מוח. די וויסנשאַפֿט האָט דערנענטערט דעם געוועזענעם ווילדן ווילדן מיט אַ שטיין האַק צו דער מדרגה פון אַ גאָט. בשעת דער אמת איז נישט אלמעכטיקער, אָבער זייער שטאַרק! איצט די מערסט וויכטיק זאַך פֿאַר מענטשהייַט איז צו בלייַבנ לעבן און פאַרגרעסערן זייַן קייפּאַבילאַטיז. נאָך אַלע, דער פאַרניכטן טיפּ האט ניט מער פּראַל ווי אַ ווינטל אויף אַ שטיין. אמת , אפיל ו נא ך דע ם טויט ן פו ן באזונדער ם גרויס ע מענטשן , בלײב ן זי ך איבעריק ע פעלדער , װעלכ ע זײנע ן ב ײ דע ר מאטעריעלע ר װעלט . נו, פארוואס, למשל, מאל תפילות האט אַ ווירקונג. ווייַל קיין געדאַנק לאָזן זייַן אָפּדרוק אויף די אינפֿאָרמאַציע פעלד. און ווען עס זענען צו פילע געדאנקען און ימאָושאַנז, דיסטערבאַנסיז פאַלן אין די כייפּערנאָאָספערע וואָס ווירקן די מאַטעריאַל וועלט. דעריבער, די אָפנהאַרציק אמונה פון מיליאַנז אָדער אפילו ביליאַנז פון מענטשן, אין משיח, אין בודאַ, אין מאָהאַממעד, לינקס זייַן צייכן אויף די נאָאָספערע. אמונה טראגט אינפֿאָרמאַציע און איז דעריבער אין עטלעכע וועג מאַטעריאַל. און די אמונה פון ביליאַנז איז אַזוי פיל ענערגיע אין פאַרשידן דימענשאַנז און לעוועלס אַז עס קענען טאַקע מאַך בערג. צום באַדויערן, מענטשן האבן נישט וויסן ווי צו קאָנטראָלירן דעם ענערגיע: אויב איר זענט מאַזלדיק, דער מענטש וועט זיין געהיילט, די קויל וועט נישט שלאָגן, די פלאַך וועט נישט קראַך. אָבער עס קען אויך זיין די אנדערע וועג אַרום, די נעגאַטיוו פּראַל פון קללות און מאל אָוווערלי עמאָציאָנעל תפילות. די היפּערנאָאָספערע איז אויך שטאַרק: כּמעט ווי דער אלמעכטיקער גאָט, אָבער עס נאָר דערקענען זיך נישט ווי אַ מענטש. דאָס איז אַ מין פון אומבאַקאַנט נומער פון טראַסעס און ימפּרינץ פון פאַרשידענע פערזענלעכקייטן! אַזוי אַלע רעליגיאָנס האָבן מאַכט, זיי קענען השפּעה לעבן, און די מער שטאַרק זיי זענען, די מער אנהענגערס זיי האָבן און די מער פאַנאַטיקאַל די אמונה! אָבער אין דער זעלביקער צייט, קיין איין איינער האט אַ אמת געדאַנק פון גאָט. דאָס הייסט, עס איז בעסער צו לויבן גאָט, און צו דאַוונען צו אים, און עס איז נישט שעדלעך צו קרייַז זיך, נאָר דער אמת, נישט אנטפלעקט צו קיין רעליגיע! אַזוי אַלעמען איז רעכט און פאַלש! אטהעיסט קאמוניסטן קענען אויך האבן א השפעה אויף די וועלט ארום זיי, און ווען זייערע ציפערן וואקסן, ווערט עס מער און שטארקער! די היפּערנאָאָספערע איז אַמניוואָראַס, עס קענען טייטן און אויפשטיין! אפשר אין דעם זינען, אמת אמונה איז נאָענט צו די אַבסאָלוט, און ווער סע רעספּעקט אַלע רעליגיאָנס אין אַמאָל, איז דער קלוגסטער מענטש. ניט אומזיסט איז די נײַע אָרטאָדאָקסיע געוואָרן סינקרעטיזם מיטן קייסעריש דאָמינאַנט. אבער אין עסאַנס, עס איז כּמעט אַטעיזם, מיט אַ גלויבן אין די אַמניפּאַטאַנס פון סיבה. אין אַלגעמיין, די אַלט אָרטאָדאָקסי האָט זיך גאָר איבערגעלעבט אין די אָנהייב פון די 20 יאָרהונדערט און קען נישט האַלטן די אַטהעיסטיק רעוואָלוציע. קאנסערוואטיזם און אויכעט צו טוישן עפעס, כאטש די וועלט טוישט זיך, איז די שוואכקייט פון סיי וועלכע רעליגיע! אויך די וועלט-באַזע און אמונה מוזן דורכגיין עוואָלוציע, אָבער אָרטאָדאָקסי איז צו לאַנג געבליבן אויף דער מדרגה פון די מיטל עלטער. אַ דאַנק דעם ערשטן גרויסן הערשער, וועלכער האָט פֿאַראייניקט די מענטשהייט און באַשטימענדיק רעפאָרמירט אָרטאָדאָקסיע! עס איז מעגלעך, אַז אָן אים, די מענטשהייַט וואָלט אומקומען!
  א סאלווע פון אכצן מיסילס האט אויפגעטרייסלט די כאל פון די קריסאנטעמום, און צוויי גרופעס ראקעטן האבן איבערגעלאזט ברוינע עקן, צוגעלאפן צו זייערע צילן. דע ר טראנספאר ט הא ט זי ך עטװא ס שטאר ק גערוק ט אוי ף רעכט ס , ד י מאטאר ן האב ן זי ך דערשטיק ט פו ן שפּאנונג , דע ר כאל ע הא ט געציטערט .
  קריזלי האט געשריבן:
  - שיסן , ברידער ! שלאָגן די שטאָק!
  די מיסילס האבן מערסטנס דערגרייכט זייער ציל, אבער דריי האבן, נאכדעם וואס זיי האבן פארלוירן, אפילו געראטן צו פליען פארביי די באזע. ד י קאזארמע ־ געבײדע ם זײנע ן געװע ן װינקעלע , געמאל ט א שמוציקע ר גרוי , מי ט שאד ן האב ן זי ך אויסגעשטיק ט אוי ף ד י שפיצן . די ווענט זענען צוזאמגעפאלן און א פייער האט זיך אנגעהויבן. אָבער, ווען איר קוק מיט די נאַקעט אויג, די מערקונג איז ווי אויב דאָס זענען קינדער ס אידיש, אָדער אַ זאַמדיק שטאָט וואָס איז קראַשט דורך אַ פּאַטעטיש יינגל.
  ד י װעכטע ר זײנע ן שוי ן געקומע ן צ ו זינען , או ן אויטאמאטישע , קלײנקאליבע ר ביקס ן האב ן געטראפ ן ד י דערנענטערנדיק ע טראנספארט ן פו ן אל ע טורעם .
  יעדע פינפטע רונדע איז געווען א טרייסער, די פלאצן האבן זיך געבויגן בילדלעך און אויסגעזען ווי פעסטיוו פייערווערק. טשריזלי אליין איז אויפגעשפרונגען צום סטירע און האט עס אנגעהויבען דרייען, דער פליגער האט עס צוריקגעצויגן. די טראַנספּאָרט ספּון, Elfaraya האט אַוועק טשריזלי, ווייַזונג איר היפּש שטאַרקייַט. דער פּילאָט האָט עפעס אויסגעגליטשט דעם אויטאָ. די שינעס האָבן זיך דערנענטערט, און דער פאָרמיטל האָט געמאַכט אַ לעפּיש פּרווון זיך אויסצומיידן פון די רויבדיקע פּראַדזשעקטיילן. אבע ר ד א אי ז ע ר געװע ן געשטער ט פו ן באגרענעצטע ר מאנוװעראַביליטי .
  און צווישן די געביידעס האבן די ראקעטן ווייטער אויפגעריסן. די אויפרייס האט איבערגעקערט דעם טאנק, אירע צעשמעלטע רעלס האבן זיך ווייטער געדרייען דורך אינערציע, צוויי זעלבסטפארטרייסטע ביקסן זענען צעריסן געווארן, אבער טייל פון די מיסילס זענען געפלויגן אינדרויסן פונעם קאמפלעקס. קריזלי האט געוויזן די פײג.
  - ווער עס פעלט, אַסטאַרטע וועט האַנדלען מיט אים מענטשלי!
  אלפאראיא האט זיך געכאפט:
  - עס סאָונדס אַמביגיואַס!
  - ווען אַ כייפּערקוררענט איז דורכגעגאנגען דורך די פּעניס, איר וועט פֿאַרשטיין וואָס אַ פונט פון זשומען איז ווערט עס! - האָט זיך קריזלי געקריצט, געשמײכלט.
  - יא איך ווייס! געפרואווט עס פילע מאל! - האָט דאָס מײדל געפּױלט װי אַ קאַץ, פֿון ליבלעכע זכרונות.
  ― אָבער נישט איך! בעסער ווי נאָר אַ בלאָוודזשאָב!
  ― פֿו באַװילע! - וולאדימיר (וולאַראַד) געפרוווט צו זעץ טשריזלי אין די טאָכעס. דער שרעטל איז אנטלאפן פון דעם ערשטן קלאפ, אבער אויפן צווייטן איז אריינגעפאלן אין דער פאס.
  - וואַו, קוואַסער ריפּער! - האָט דער שרעטל געשאָלטן.
  וואס נידעריקער די קריסאַנטאַמאַם זענען אַראָפּ, די געדיכטע די אָטאַמאַטיק קאַנאָן פייַער געווארן. שוין פֿינף מאָל האָבן די קעמפֿערס אויערן אויפֿגעכאַפּט פּריקרע קלאַנגן - ווי קליינע מעטעאָריטן, וואָס קלעפּן אויפֿן גראַוויטאַציע־מעטאַל . פאר איצט די כאַל געהאלטן אויס, אָבער ווי די שיפן אַראָפּגיין, די דעסטרוקטיווע מאַכט פון אַנטי-ערקראַפט פייַער געוואקסן.
  Astarte באפוילן:
  - שלאָגן די טאָווערס!
  עטליכע מיסילס זענען געשאסן געווארן, אבער זייענדיג "אנטידילווויאן" אין טעכנאלאגיע, זענען זיי ארויסגענומען געווארן פון א כאָומינג סיסטעם. בלויז דרייַ שלאָגן די מאַשין ביקס טאָווערס, דיסטרויינג די פירינג פונקטן. איר קען זען טיילן פון צעבראכן ללבער פליענדיק אַוועק ווי קאַנפעטי פון פייערקראַקערז.
  קריזלי האט אנגעװיזן מיט זײן פינגער און באמערקט:
  ― װאָס האָב איך געזאָגט! דאָס זענען טראָללס! גאַנץ קרעטינס!
  ד י פײע ר פו ן ד י איבערגעבליבענ ע פאזיציע ס הא ט זי ך נא ך מע ר פארשטארקט , ד י צארן .
  דער פּילאָט האָט געפּרוּווט צוריקקערן, אָבער די פּעדאַלז האָבן זיך געכאַפּט. אָבער, די מאַשין אנגעהויבן צו פּאַמעלעך אַראָפּ. עטלעכ ע עלװע ן זײנע ן אראפגעפאל ן פו ן ד י פים , אײנע ר הא ט זי ך אזו י שװע ר ארײנגעקראכ ט אי ן דע ר װאנט , א ז ע ס הא ט זײ ן העלם .
  - אוי! איך וועל האָבן אַ גרויס זעץ! - האט ער געװײנט.
  די גיכקייַט איז נאָך געווען צו הויך פֿאַר אַ באַראַן, און כּדי נישט צו שאַטן, האָט עלפֿאַראַה געדריקט דעם הייבער און אַרויסגעלאָזט דעם פּאַראַשוט. לופט קעגנשטעל האט סלאָוד אַראָפּ דעם גאַנג.
  דערזעענדיק די באַטאָנען וואַנט ראַשינג צו דער שיף, האָט קריזלי געשריגן ווי אַ נאַר:
  - פּאָלונדראַ! אַלע הענט אויף דעק!
  - אידיאט ! - האָט אַלפֿרײַאַ געענטפֿערט.
  עטלעכע שרעטל־מיידלעך האבן ארויסגעשטארקט די קעפ און געזען דורך די שטאלן, אז די שלמה איז זייער נאענט, און זיי האבן געקריצט ווי חזירים וואס מען שעכט. אָבער, עס געווען צו וולאדימיר אַז דאָס זענען רובֿ מסתּמא די סקרימז פון אַ שטאַרק ווייַבלעך אָרגאַזם.
  עס איז געווען אַ שטאַרק פּראַל, נאָך וואָס די פאָרמיטל סליד אויף די לאַנדינג סקידז. ד י צעריסענ ע שטעל ן פו ן ד י דראט ן פרױט ן זײנע ן אי ם נאכגעשפרונגען , או ן דא ן הא ט זי ך נא ך א שטארקע ר קלאפ . דער טראנספארט האט באטראפן די וואנט פונעם געביידע.
  ד י מײדלע ך זײנע ן אראפגעפאלן , דרײע ן זי ך או ן זי ך אויסגעדרײע ן ד י פיס . די מערסט געמאלטטע מיידל האט געקראכט מיט טרערן:
  ― מײַן אָרעמע פוס איז צעבראָכן!
  וולאדימיר איז אויך געפאלן, אבער גלייך אויפגעשפרונגען. זיין קאפ איז נישט פארוואונדעט געווארן. אבער טשריזלי איז געווען אין שאק, דער העלם איז אראפגעפלויגן פונעם קאפ, און עס איז געווען א געשווילעכץ אויפן שטערן און בלוט האט געדריפט.
  אלפאראיא האט אים געפרעגט:
  - וואס מאכסטו?
  דער שרעטל האט פארצווייפלט געוואפעט מיט די הענט:
  - שװײג ! פאָטאָן אין דיין קישקע!
  ― נו, היט זיך!
  דער פּילאָט האָט אויסגעזען ווי דאָס מערסטע געליטן, זיין ברוסט איז געווען צעטרעטן, און א שטראם פון שאַרלעכ רויט בלוט האָט זיך געטראָפן פון זיין מויל. אבע ר א דאנ ק דע ר פענאמענאלע ר װיטאליטעט ן פו ן ד י עלװן , הא ט ע ר נא ך געקאנ ט גײן , כאט ש ע ר אי ז ניש ט געװע ן פא ר קאמף .
  וולאדימיר האט געהאלפן די מיידלעך אויפשטיין. טראץ דעם שאק האבן זיי געליטן קלענערע וואונדן, ברוגז און קראצן.
  - נו, גערלז, עס איז צייַט צו קעמפן.
  קרייזלי האט געשריבן:
  ― נאָר מיט דיר!
  ― און דו װעסט אַװעקגײן, גומעשיך!
  מיט שוועריקייט עפן די טיר, נייַן עלווז לינקס דער לאַנדינג אַריבערפירן און געפונען זיך גלייַך אונטער דעם טורעם. א גיך־פײער־ביקס איז געשאסן געװארן פון אויבן, אפנים איז דער טראל אויך אװעקגעפירט געװארן פון דער לופט־שלאכט. ד י פײערדיק ע שװע ר הא ט געפלאמט , או ן ביקס ן האב ן גערעגנט , װ י האגל . איינע פֿון די שרעטל־מיידלעך האָט פֿאַרלוירן דאָס שטיוול און האָט מיט איר געשמאַקע באָרוועסע פֿיס טרעט אויף אַ רויכיקער שיל און אַ געשריי געטאָן.
  . קאפיטל נומער 20
  מיראבעלא איז אויפגעשפרונגען און האט מעכאניש געשלאגן דעם ווייטיקדיקן פלאץ. אירע פינגער האבן געציטערט און זי האט אנטדעקט א גרויםן מוראַשקע, װאם האט זי פארביסן אין בויך.
  - די אַנטי-מאַטעריאַל טיפּ, ער איז טויגעוודיק פון ינטראָודוסינג ינפעקציע אין די פלייש. - האט דאס מײדל געקראצט.
  די שענסטע טראכט האט זיך אנגעהויבען זעהר צו טשעפען, כדי צו פארגרינגערן די ליידען, איז דאס מיידל געלאפן צו א קילן טייַך און זיך איינגעזונקען אין אים. עס מיינט צו האָבן ווערן אַ ביסל גרינגער.
  - דאס זענען די פּאַסקודנע זאכן וואָס נאָך עקסיסטירן אין דעם אַלוועלט, און איך געדאַנק עס איז געווען פרידלעך.
  בײ ם לױפ ן הא ט דא ס מײד ל מי ט ד י נאקעט ע פוס , געטרעט ן אוי ף א נרעקעלע , או ן ד י ראזע ע פויל , װא ס הא ט ניש ט געהא ט צײט , הא ט זי ך אוי ך געצױט . מירבעלע, זיצנדיק אין שטראָם, האָט געטראַכט: זי האָט זיך געטראָפן אין גאנצן נאקעט, אן געווער און קיין קאָמפּיוטערס. דאָס איז שלעכט, ווייל אַ הונדערט פּראָצענט טאָכטער פון אַ סופּער-ציוויליזאַציע, די ווייַבלעך וואָריער האט קיין געדאַנק וואָס קען זיין געטאן אונטער די באדינגונגען פון אַ פּרימיטיוו סיסטעם. אמת: זי האט געהאט ריזיק וויסן, אַרייַנגערעכנט די געשיכטע פון פילע וועלטן. אין דעם פאַל, איר דאַרפֿן צו באַקומען אַ מין פון וואָפן. נאָך אַלע, איר גוף איז געווארן ווי אַז פון אלטע מענטשן, וואָס מיטל פיל שוואַך און אָפענטיק. שוואַכקייַט האט געמאכט די מאַלפּע פֿאַר אַ מענטש, אָבער דער גוואַלדיק העלפאַנד איז נאַריש, אויב די מינים וואָלט עקסיסטירן פֿאַר בייַ מינדסטער אַ טריליאַן יאָרן, עס וואָלט קוים געווען ביכולת צו אַנטוויקלען רעכט. אין איין צייט, פּלאַנעט ערד איז טרעטאַנד דורך די פאַלן פון אַ פערלי גרויס אַסטערויד. ע ר הא ט גלײ ך געקענ ט פארענדיק ן ד י מענטשלעכ ע ציוויליזאציע . אבער א דאנק דעם גרויסן הערשער, האט דער ערשטער באשאפן פארניכטונגס ראקעט צעבראכן דעם אסטערויד אין פאטאנען. אויב איר קלייַבן די רעכט ינגרידיאַנץ, אַנטימאַטטער עמיץ כּמעט קיין ראַדיאַציע, און דאָס איז אַ גרויס פּלוס, ווייַל איר קענען נישט דריקן אויף דיין פּלאַנעט. אבער אויב די פּראָגרעס וואָלט אַנטוויקלען אַ ביסל סלאָוער, די מענטש ראַסע וואָלט האָבן געליטן דעם גורל פון דיינאַסאָרז. אי ן אלגעמײ ן אי ז ד י צארטיקםט ע ארבע ט געװע ן ד י בלוטיק ע אונטערגעבונגע ן פו ן אמעריקע . די מאַכט איז געווען גאַנץ הויך דעוועלאָפּעד, און די אמעריקאנער זענען ספּעציעל גוט צו מאַכן בלאַקבאַסטערז. די פילם אינדוסטריע איז געווען אויף דער העכסטן שטאַפּל, ספּעציעל פֿאַר אַז צייַט. בריליאַנט אַקטערז דזשאַקי, שוואַרץ, דעקאַפּריאָ, סטאַללאָנע און פילע אנדערע געוויזן די וועלט פון דער צוקונפֿט און בריליאַנט פאַנטאַזיע. אין יענע טעג, ספּעציעל מיט די אַדווענט פון קאָמפּיוטער גראַפיקס, זיי זענען ביכולת צו מאַכן קאַנווינסינג, פאַרביק ילוזשאַנז.
  נעמען, למשל, "שטערן וואַרס" אָדער "בבל" - זיי זענען פילמד אַזוי געוויינטלעך. די פאַקטיש יקספּאַנשאַן אין פּלאַץ אנגעהויבן נאָך די יונאַפאַקיישאַן פון מענטשהייַט. דער ערשטער, כאָטש גאַנץ פּרימיטיוו, ציוויליזאַציע איז געפּלאָנטערט לעבן די שטערן סיריוס. דער פערט פּלאַנעט איז געווען הייסער ווי דער ערד, אָבער גאַנץ פּאַסיק פֿאַר לעבן.
  ליזערד פּריימייץ געלעבט אין די הייל מדרגה. אבע ר ז ײ האב ן שוי ן געהא ט שטײנערנ ע האקן , אבע ר האב ן געפעל ט בויג ן או ן פײלן . די אָנהייב פון רעליגיע אויך ארויס. דע ר קולט ם פו ן עטלעכ ע עלעמענטן , צ ו װעלכ ע מע ן הא ט מקריב ן געצעל ט או ן ערטעװע ר טובערס , א מאל , חיה־קאברים . עס זענען געווען לעפיערעך ווייניק אַבאָריגינעס, און דעמאָלט די ווירוסעס און באַסיללי ינטראָודוסט דורך ערדלינגז אפגעווישט כּמעט אַלע פון זיי. צו ופלעבן דעם מינים, מיר אַפֿילו האָבן צו ריזאָרט צו קלאָונינג.
  דאס מײדל האט אריבערגעטראגן די הענט אין װאםער און זיך געװאשן אונטער די הענט. דער טייַך פּעלץ פייַן און זיכער.
  אין פּרינציפּ, ערדלינגז געקעמפט זייער ערשטער פּלאַץ מלחמה מיט אַ פלאָרין-ברידינג ציוויליזאַציע. זיי זענען געווען די ערשטע צו אטאקירן די רוסן, און עס האט זיך אנגעהויבן א ברוטאלע מלחמה. לכתחילה איז די קאַמף געווען אויף אַ גלײַכן פוס, אָבער דערנאָך האָט מען מיט דער הילף פֿון מאַגיש און עלווז פֿאַרבעסערט זייער טעכנאָלאָגיע און אָנגעהויבן אַ באַשטימענדיקע אָפֿענסיוו.
  כמע ט אל ע פלוארידע ר באשעפעניש ן זײנע ן אומגעבראכ ט געװארן , או ן ד י איבערבליבענ ע זײנע ן ארײנגעטריב ן געװאר ן אי ן קאנצענטראציע־לאגערן . אויב די ערדציטערנישן וואלטן פארלוירן, וואלט זייער גורל נישט געווען בעסער. פלואָרינע איז אַ זייער אַקטיוו עלעמענט, די מערסט אַקטיוו עלעמענט וואָס איז געווען אויף דער ערד, עס האט געגעבן די ראַסע עקסטרעם אַגרעסיוונאַס. דערנאָך עס זענען, פון קורס, מער מלחמות, די צעשטערונג פון פּלאַנאַץ, די קאָנקוועסט פון סיוואַליזיישאַנז. זיי אפילו דעוואַסטייטיד עטלעכע גאַלאַקסיעס. אָבער אין אַלגעמיין, דאָס אַלץ איז געווען אַ לוזער: קעגן די באַקדראַפּ פון אַ גראַנדיאָוס שלאַכט צווישן די צוויי רוסלאַנד. אין מאָדערן קינאָ, פון קורס, פילע פּלאַץ באַטאַלז האָבן שוין באדעקט. פילמס און טעלעוויזיע סעריע זענען שאָס. ספּעציעלע יפעקץ האָבן דעוועלאָפּעד צו דער מדרגה פון העכסטן רעאַליזם, אָבער נאָך, דער אַלט סינעמאַ געפונען זייַן פארערערס. און די כיין פון די אלטע שטערן פון האָלליוואָאָד און מאָספילם, זייער אַנפאַדינג כבוד.
  אָבער, מאָדערן פֿילם העלדן אויך ארויס. בפרט, וויטאַלי טאָק, וועלכער האָט געשפּילט לעוו עראַסקענדער. די אייביק יוגנט האט אָנטייל גענומען אין די באַטאַלז פון די ינטערוניווערסאַל מלחמה און אַקטאַד אין פילמס. אמת, דער אַוועק פון אַלט מענטשן אין דער רוסיש אימפעריע געמאכט די פּלאַץ אַ ביסל מאַנאַטאַנאַס. אבער קאָמפּיוטער גראַפיקס געמאכט עס מעגלעך צו פאַרגיטיקן פֿאַר אַלץ, ספּעציעל זיי קען מאַכן אַ אַנדערש פּנים אַפֿילו אין אלטע צייטן. נו, פּראָגרעס האט דעוועלאָפּעד, אָבער די סינעמאַ איז נישט זייער גוט! אָבער, אַ גאָר מאַטעריאַל איינער איז ארויס - ווירטואַל פאַקט. עס איז געניצט כּמעט אויסשליסלעך צו צוגרייטן פֿאַר מלחמה. אין וויסנשאַפֿט בעלעטריסטיק, ספּעציעל פון די אַטאָמישע עלטער, ווירטועל פאַקט איז געווארן מאָדערן. אבער אין דער זעלביקער צייַט, די מעטהאָדס פון זייַן אָפּעראַציע פארבליבן פּרימיטיוו. איך ווינטשן מיר קען אַדאַפּט היפּערפּלאַסמאַ פֿאַר עפּעס נוציק, און ניט נאָר קוקן פֿאַר אן אנדער וועג צו צעשטערן אַלע לעבעדיק זאכן. דאָס איז מאָדנע און טראַגיש: פֿאַר בייַשפּיל, איין געוועזענער עמפּרעסס אנגעהויבן צו דערפאַרונג דעפּרעסיע נאָך פאַרלאָזן דעם פּאָסטן פון הויפּט פון שטאַט. אַזוי זיי געמאכט איר אַ ווירטואַל מאַשין אַזוי אַז זי קען פאָרזעצן צו קעמפן און הערשן די אַלוועלט. אָבער, געוועזענע פירער זענען מאל צופֿרידן מיט באַפֿעלן שטעלעס אין דער אימפעריע. איר קענען נישט באַפֿעלן און הערשן אַלע לעבעדיק זאכן אַלע די צייַט. אָבער, איר קענען רעפּראָדוצירן קיין "ווירטואַל" שפּיל, אַרייַנגערעכנט דער איינער ווו דער קייסער באַזיגן זיין קעגנער מיט די מאַכט פון גרויס, סאַקרעד רוסלאַנד און הייבט צו קאַנגקער אנדערע וניווערסעס. און דער פאַקט אַז זי אפילו וואָטשט עטלעכע וויסנשאַפֿט בעלעטריסטיק פילמס ווו אנדערע וניווערסעס זענען קאַנגקערד: עס קוקט ימפּרעסיוו.
  אין באַזונדער, עס איז די טעאָריע פון אַ אַקאָרדיאַן, אָדער אַ דעק פון קאַרדס פון אַ כּמעט ינפאַנאַט נומער פון אנדערע פּאַראַלעל וועלטן. דאָס אין זיך איז גאַנץ טשיקאַווע.
  און פארוואס מוזן זיי זיין פּאַראַלעל י וניווערסעס ביז אַהער ניט געזען מיט אנדערע גשמיות געזעצן קענען זיין מאָדולאַטעד. אָדער קאַנגקער, ספּעציעל מיט אַ ציוויליזאַציע וואָס באשטייט פון גאָרנישט אָבער מיסט, דאָס וואָלט זיין מאָדנע! פארוואס זענען מיר געגאנגען צו מלחמה מיט פּופּ?
  דאָס מײדל האָט געלאַכט, געשפּריצט װאַסער. אירע קלײנע פיס האָבן זיך אױסגעקערט אַ כוואַליע, איר ענערגעטיק, יונג בלוט האָט געפֿאָדערט באַוועגונג. מיראבעלא איז אויפגעשפרונגען און איז ארויס פון וואסער. ערשטנס, האָט זי גענומען זוכן אַ שטאַרקן שטעקן און אַ שארפן שטיין. עס איז נישט שווער צו געפֿינען אַ שטעקן, אָבער די הויפּט זאַך איז אַז עס איז שטאַרק, און דאָס איז פּונקט וואָס מיר האָבן פּראָבלעמס מיט. אבע ר געפינע ן א שארפע ן שטײ ן אי ז געװע ן מעגלע ך נא ר אויפ ן ברעג . אויב עס איז קייַלעכיק, עס טוט נישט ענין: איר קענען שפּאַלטן עס. עטלעכע מאָל די מיידל געזען מאָדנע חיות, אַ געמיש פון קראַבס און מאַנגקיז. ז ײ זײנע ן געשפרונגע ן פו ן בוי ם צ ו בוים . אבער ענדלעך האט מען געכאפט א גאר גרויסער פראדאטאר. אַ חיה, וואָס האָט אויסגעזען ווי אַ לילאַ לאַנקס, האָט זיך צוגעלאַכט אויף דער מיידל. מיראבעלא איז ארויפגעשפרונגען אויף דער זייט און האט געשלאגן דעם לינקן מיט א שטעקן. אזוי האט זי געקראכט און װידער געשפרונגען.
  די יונגע וואָריער געדענקט אַלע די פייטינג טעקניקס וואָס זענען געווען דרילד אין איר זינט די קינדשאַפט. עס איז נאָר אַז דער גוף האט נישט הערן זייער גוט. כאָטש עס איז געווען גאַנץ שטאַרק און מאַסקיאַלער. פונדעסטוועגן איז די נאקעטע, מיידלשע פוס, אנשטאט צו שניידן אין האלדז, געגאנגען צוזאמען די ריפן פון דער בהמה. דער לינקס האָט געהויבן און געענטפערט מיט קראַצן דאָס מיידל אויפן דיך. אבער מיראבעלא האט א שטעכיק ארײנגעטוהן דעם שטעקעלע גלײך אין אויג און גלײך געגעבן א געשמאקענעם קלאפ אין שטערן.
  ווען איר שלאָגן דיין דלאָניע אין אַ ספּעציעל ווינקל און אַ זיכער ספּיישאַל קייט: אפילו אַ קליין קלאַפּ קענען אָנמאַכן אַ קאַנקאַשאַן.
  די לינקס האָט זיך געציטערט און זיך צעהאַקן, דאָס מיידל האָט זיך געטראָפֿן אויף איר.
  - נישט שלעכט! און די פוטער איז ווייך! איר קענען דעקן דיין נאַקעטקייט מיט אים.
  מיראבעל האט געשלעפט דעם לינקן צום ברעג. אין ערשטער עס איז גרינג צו פירן אַ אַכציק קילאָ קאַרקאַס, אָבער דעמאָלט די מיידל איז געווען מיד.
  - און ווו איז מיין אַלט גוף, ניט וויסן מידקייַט, טויגעוודיק פון פּולינג אַן אלטע באַן אָדער שיף. איצט בין איך איינער פון די נעבעך מענטשן. און ווי טרויעריק איך בין וועגן דעם. - מיראַבעלע האָט געמאַכט (אָדער ניט גאַנץ געמאַכט) טרערן.
  ז י אי ז געגאנגע ן אויפ ן ברעג , או ן גלײ ך געשטאנע ן אויפ ן אראנזשינע ן זאמד , פארברענ ט ד י בארװעס ע פיס . כאָטש ווייטיק איז פּראָסט, אין דעם פאַל די מיידל געוואלט צו ויסמייַדן עס. ז י הא ט אײנגעװיקל ט ד י פיס ן אי ן װײכ ע בורדאק ן או ן ז ײ צוגעבונד ן מי ט גראז , א ז ע ס אי ז געװע ן א ס ך לײכטע ר צ ו גײן .
  אויפן ברעג זענען געווען א סך שטיינער, אריינגערעכנט גלאז. גאַנץ גיך האָט דאָס מיידל זיך געמאַכט אַ מעסער. געמאכט פון גלאז, עס איז געווען גאַנץ שאַרף. אבער סקיננינג אָן דערפאַרונג איז נישט אַזוי גרינג. כ׳האב געמוזט ארום שפילן און מיראבעל איז געװען פארשמירט מיט בלוט. װע ן דא ס מײד ל הא ט זי ך ארײנגעפאל ן אי ן װאסער , װארעמ ע װ י פריש ע מילך , האב ן זי ך כמע ט גלײ ך באוויז ן שארק , צוגעצויג ן פו ן בלוט .
  ז ײ זײנע ן געװע ן ענלעכ ע צ ו ד י אוי ף ערד , באדעק ט מי ט טײכלער , שטאר ק פארפלאכט ן או ן ברײ ט או ן ד י צײ ן זײנע ן געװע ן צעטײל ט אוי ף קרומע ע או ן גלאט .
  - וואָס אַ מאַנסטראַסאַטי! "די מיידל האָט קוים געהאַט צייט אַרויסצושפּרונג פון וואַסער, איינער פון די באשעפענישן איז געפלויגן איבער איר און געפאלן אויף די הייס זאַמד. געפונען זיך אין אַ וואָטערלאַס פּלאַץ, דער הייַפיש איז געווען גאַסט פֿאַר אָטעם און פאַרצווייפלט געשלאגן זייַן פינס, קיקינג אַרויף וואלקנס פון זאַמד.
  מיראבעלא האט געפײפט:
  - יא, א רויבדיק באשעפעניש! פֿון װאָס פֿאַר אַ פֿאָלק ביסטו אַרױסגעקומען?
  דער הײַפיש האָט זיך ווײַטער געטראָפֿן, אָבער ביסלעכווײַז אונטערגעהאַלטן. זי האט, אפנים, אויך נישט געהאט קיין זיסע צייט אין דער הייסער ספאנע. עטליכע טראפנס גרין בלוט זענען ארויסגעקומען פון דעם באשעפענישס מויל. עס פראָזע, בלויז אַ ליכט פּאַרע אנגעוויזן אַז די נעץ איז יוואַפּערייטיד.
  מיראבעלא האט ארויפגעלײגט א לענד־שטאף ארום אירע העפטן, איבערלאזנדיק די הויט אויף איר ברוסט און אויף די פלײצעס. איך געגאנגען אַרום פֿאַר אַ ביסל און דעמאָלט גענומען עס אַוועק. נאַקייט איז נישט אַ וויצע, אָבער נאַקעט אין דעם היץ איז פיל מער באַקוועם. נאָך, פיר סאַנז זענען נישט איין. דאָס מיידל האָט זיך פּלוצעם דערפֿילט, האָט זיך אָנגעטאָן שווערע שטיינער אויף די פּלייצעס, און איז געגאַנגען אַ שפּאַצירן, אויסלערנען איר נײַעם גוף. דא ן הא ט ז י אנגעהויב ן אויפהויב ן שטײנע ר או ן מי ט ד י פיס , קני , הענט , עלנבויג ן או ן קאפ , שלא ג ד י בײמער . זי האט געפרואװט פארשטארקן אירע ליגאמענטן און געטאן די שפאלטן, געהאנגען צװישן די שטײנער. די ליגאַמאַנץ האָבן גוט געפאָלגט, אָבער דער ווייטיק איז נאָך פּעלץ, משמעות דער נייַ גוף געפעלט אַנטוויקלונג.
  ד י מײדלע ך הא ט געמאכ ט דרײםיק ע מא ל מי ט װאגן , דא ן געגאנגע ן אוי ף ד י הענ ט או ן געמאכ ט א סאמערסולט . נאָך וואָס Mirabela אנגעהויבן צו פּראָצעס די טעקניקס. זי דיסקאַווערד אַז איר לימז זענען נישט פּאַדיד גענוג צו קעמפן הצלחה. נא ך א רײ ע קלאפ ן אי ן בײמער , זײנע ן מײ ן שינס , עלנבויגן , שטער ן או ן שפי ץ קא פ געװאר ן זײע ר געשװאלן . איך האט צו טונקען זיי אין וואַסער צו מאַכן עס גרינגער. אין דערצו, די מאַגז אויף מיין פיס זענען טאָרן. דאס מײדל האט באשלאסן: לאז די נאקעטע פים זיך צוגעװאוינען, אין דעם פאל װעט זי װערן שטארקער און פארהארטערט, אויב די פוס װערט גראבער. מיראַבעלאַ האָט דורכגעקאָכט איר גוף, און האָט באַשלאָסן:
  - אויב מיר נאָכפאָלגן דעם בייַשפּיל פון ראָבינסאָן און בויען אַ הויז, דאָס וועט נישט פּאַסן מיר, איך קען נישט פאַרברענגען אַזוי פיל צייט. דו דאַרפט זיך מאַכן אַ פּיראָג און ווי באַלד ווי מעגלעך אַוועקפאָרן פון דאָ.
  ניט גיכער געזאגט ווי געשען! ד י מײד ל הא ט געבוי ט א שטײנערנ ע האק , דור ך צובינד ן ױנגעלײט , או ן הא ט אנגעהויב ן זוכ ן א פאסיק ן בוים . דער סקעלעט איז געווען גאַנץ גרויס, בעערעך פופציק קוואַדראַט קילאָמעטערס. עס זענען געווען גענוג רוי מאַטעריאַלס, און די אַרבעט האט נישט דערשראָקן די מיידל.
  מירבעלאַ האָט געבויט פינף אַקסעס נאָר אין פאַל, און זי האט נישט טעות. ד י ארבע ט הא ט זי ך ארויסגעװיזן , װ י באק ־ ברעיקנדיק , א מאל , הא ט מע ן געדארפ ט אראפהאק ן הארטע ר שטײ ן או ן אפהאק ן בילן . דאָס מײדל האָט זיך לאַנג געטשעפּעט, אָבער אויסגעזען אומדערמאַכט. די טעג אויף דעם פּלאַנעט זענען לאַנג, און די נאַכט איז געווען צו קורץ. דראפנדיק פון שווייס און זיך דערפרישן מיט פרוכט עטלעכע מאָל, האָט דאָס מיידל צעהאַקן און צעהאַקן. ענדליך איז דער בוים צוזאמגעפאלן, און מיראבעלא איז אויסגעזאנקן אין דעם ווייכן בארשט. זי האט טאקע געװאלט שלאפן. זי איז פֿריִער קײנמאָל נישט געשלאָפֿן, נאָר איצט האָט זי געמוזט קעמפן מיט דעם גרויזאַם געפֿיל. און מיינע פיס שאָקלען זיך אויך.
  ― װאָלט נאָר נישט געװען קײן מוראַשקעס! - האט דאס מײדל געזאגט מיט א קרעכצן. נאָר אין פאַל, נאָך דורכקוקן אַלע די אַפּראָוטשיז און זיכער אַז עס איז זיכער, זי גענעץ.
  - וואס! ביי ביי! ― דאָס מײדל האָט זיך גלײך פֿאַרמאַכט.
  איר חלום איז געווען, ווי שטענדיק, גראַנדיאָוס (כאָטש פון קורס: ווי שטענדיק, דאָס איז אַן אַלגערי פון דערפאַרונג עפּעס וואָס איר טאָן ניט וויסן איז שטענדיק גראַנדיאָוס!), עס ימאַדזשאַנד אַ גרויס-וואָג פּלאַץ שלאַכט.
  הייליק רוסלאַנד איז געווען פּריפּערינג פֿאַר אַ באַשטימענדיק שלאַכט. אויף די פייַנט זייַט: די מייַלע איז נאָך צו גרויס, וואָס מיטל אַז קיין נואַנס וועט שפּילן אַ ראָלע. דער שונא האט נאך קיינמאל נישט געהאט אזויפיל כוחות אין איין געגנט, דעריבער האט יעדע מיידל און בחור געמוזט זיין א טייל פונעם ווידערשטאנד מעקאַניזאַם.
  אין די אָרבאַץ פון די שטערן פראַמינג די דיאַמאָנד טויער (דער נאָמען זיך פלאַשט אין מיראַבאַלאַ ס זכּרון), די פאַרטיידיקונג איז געווען ימפּרוווד, אַלץ איז געווען ספּיננינג ווי כייווז אין פרילינג.
  א פּראָסט דערזען פֿאַר אַ וואָריער האָט זיך אַרײַנגעלאָפֿן אין שלאָף, עס האָט איר אַפֿילו אויסגעזען, אַז זי האָט דאָס שוין ערגעץ געזען.
  די אָרבאַטאַל דאָקס האָבן געארבעט אין פול קראַפט, זיי טשערנד אויס אַלץ זיי קען, פון באַלקי אַרטילעריע סטיישאַנז צו מיני-מינעס. מע ן הא ט אוי ך אויסגעשטעל ט מיסילע ן פלאטפארמע , מכשפי ם האב ן זי ך ארומגערינגל ט ארום , געשושקעט , פארכאפ ט ד י טארפעדאעס .
  דער טרונק איז געברויגט געווארן אין ספעציעלע רונדיגע אויוון אנגעשטאפט מיט עלעקטראָניק, וואס זענען געפלויגן דורך די לופט. צו פאַרבעסערן די פּראַל פון מאַגיש, עלווז און אנדערע באשעפענישן געוויינט ספּעציעל סוץ מיט כייפּערפּלאַסמיק אַקסעלעריישאַן. גלײכצײטי ק הא ט מע ן ארײנגעבראכ ט פו ן פלאץ־פארדריינדיק ע עמיטארן , מע ן הא ט מע ן ז ײ געדארפ ט ארײנכאפ ן נעב ן דע ם גארט ל פו ן סטאנציאנרע ע אסטערוידן . וויזערדז פון פאַרשידענע טיילן פון דער אַלוועלט אויך כאַווערד אַרום די ימיטערז, אָבער מערסטנס עלווז. זיי געהאָלפֿן ינזשעניעריע פּערסאַנעל פאַרגרעסערן זייער פּראַל און צוטשעפּען אַ קאַמאַפלאַזש פעלד, פֿאַרשטאַרקונג פאַרטיידיקונג אין טיף.
  ד י הײליקע ר רוסן , האב ן גלײכצײטי ק געפרואװ ט געבן , זײע ר פארטײדיקונ ג ילאַסטיסיטעט , א ז ד י ליניע ס זאל ן ניש ט צעברעכן , ב ײ דע ר ערשטע ר טאק . פֿאַר דעם, ספּעציעל סאַבספּאַסיז קאַלאַפּסיז זענען געניצט, וואָס אין די רעכט מאָמענט קען טייקעף מאַך אַ גרויס גרופּע.
  די צייַטווייַליק הויפּטקוואַרטיר איז געווען ליגן אויף דעם פּלאַנעט "ליבע", עס איז געווען די מערסט באַקוועם שטעלע אין די סיסטעם. אין דערצו, דער פּלאַנעט זיך איז געווען קאָנסיסטעד פון אַזאַ אַ שטאַרק און עלאַסטיק מאַטעריאַל אַז ער זאָל נישט האָבן קאַלאַפּסט אפילו בעשאַס אַ טערמאַל באַמבאַרדמענט. ע ס אי ז געשטעל ט געװאר ן אוי ף דע ר באװעגלעכע ר פלאטפאר ט פו ן דע ר שטערן־שיף ׳ או ן הא ט זי ך געקענ ט באװעג ן אי ן יעד ן מאמענט , אונד ז אי ז געװע ן באדעק ט מי ט א פעל ד פו ן צעריסענע ר פלאץ , װא ס הא ט זי ך אפגעהיט ן פו ן גלײ ך צעשטער ט או ן אוי ך צוהערן .
  ד י שטא ט גופא , אונטע ר װעלכע ר ד י הויפטקװארטיר ט אי ז דע ר גרעםטע ר טײ ל געװע ן געפונע ן אי ז טי ף ארײ ן אי ן דע ר ערד . פֿון אים זײַנען אָבער געקומען סיגנאַלז. די הויפּטקוואַרטיר סטאַרשיפּ איז געצויגן צו מאַך, אין וואָס פאַל עס קען זיין ארלנגעווארפן אין די נול פאַסע.
  היפּערמאַרשאַל געאָרגי קאָנסטאַנטינאָוויטש זשוקאָוו איז געווען פאָרשטעלן אין עס, פילע קאַמאַנדערז געשיקט כאַלאַגראַמז אין זייער אָרט. זיי דעוועלאָפּעד פאַרשידן סקימז צו אַנטקעגנשטעלנ די ריזיק קרעל פון די פליט פון מיליאַנז פון וועלטן. מע ן הא ט געדארפ ט אפשװאכ ן או ן אפרײס ן דע ם שונא .
  געאָרגי קאָנסטאַנטינאָוויטש זשוקאָוו האָט דיסקוטירט די פּראַל ווען אַ בילד איז ארויס אין פראָנט פון אים און אַ פריילעך יינגל אין אַ ספּאַטיד פּאַסן איז געוואקסן פון די שטאָק.
  ― ביסטו דער צעשטערטער? גרויס אַקאַדעמיסיאַן, איך האט ניט דערוואַרטן איר!
  דער יינגל האָט געענטפערט מיט אַ פריילעכן שמייכל:
  - דאָס איז מיין מאַגיש פאָטאָן טאָפּל! אָבער, דאָס איז די זעלבע ווי מיר. א געלערנטער מוזן פּערסנאַלי באַפֿעלן טרופּס, און נישט נאָר אויסטראַכטן נייַע וועפּאַנז. קאָנסידערינג די ספּעסיפיקס פון שטערן וואַרס, איך פאָרשלאָגן די פאלגענדע טאַקטיק. מיר זענען ווי אַ טייטלי קאַמפּרעסט פרילינג. "דער אַקאַדעמישער יינגל האָט אויסגעשפּיגלט דעם גומען, עס האָט זיך אָנגעבלאָזן ווי אַ בלאָז, אַרויסגענומען אַ גראַוויטי-וואקוום-עמיטער און אָפּגעשטעלט די מאַכט. - דער דרוק וועט זיין טכילעס מינימאַל, און דערנאָך ינקריסינג! פּרוּווט סקוויזינג וואַסער, איר וועט זען אַז עס איז אַ ענלעך פּראָצעס!
  - אויב איר קוועטשן צו שווער, אַ ספּאַנטייניאַס פּראָצעס פון פוסיאָן פון הידראָגען קערן וועט פּאַסירן: עס וועט זיין אַ באָמבע! געענטפערט געאָרגי זשוקאָוו ווי אַ תּלמיד וואָס האָט מעמאָריזירט אַ שיעור. נאַטאַשאַ ס שטאַרק אָבער מילד ווייַבלעך האַנט איז געלעגן אויף זיין שויס. א שיין מיידל האט געלעבט אויף דער וועלט מער ווי אַכט הונדערט יאָר און אין פאַרגלייַך מיט דעם יינגל (כאָטש נאָר מיט די אויסזען פון אַ קינד) זי פּעלץ צו אַלט. אבער זשוקאָוו, וועמענס טעמפלען זענען גערירט מיט גרוי האָר (דער מאַרשאַל האט נישט וועלן צו נעמען אויף די "סטאַנדאַרט פֿאַר דער אימפעריע" אויסזען פון אַ זעכצן-יאָר-אַלט יינגל), איז געווען פיל מער פּאַסיק פֿאַר איר.
  - איך ווייס דאס! אבער די אַנאַלאַדזשי מיט אַ פרילינג איז אויך באַנאַל. מיר אַנטוויקלען אַן הינטער-האַלב פּלאַץ פעלד. עס קענען ניט מער זיין פּענאַטרייטיד דורך עפּעס, אַבסאָלוט שוץ אויב איר מאַך אין איין ריכטונג. עס איז ווי אַ סייבער-סייבער פּאַסן, אויף איין זייַט עס איז רירעוודיק, אָבער אויף די אנדערע איז אַ ינסערמאַונטאַבאַל שטיין. אויך די ימפּלאַמענטיישאַן פון אַ האַלב-פּלאַץ פעלד אויף אַ קלענערער וואָג.
  זשוקאָוו האָט געזאָגט מיט אַן ערנסטן בליק, ניט טאַקע פאַרשטייענדיק וואָס ער רעדט. שויפעט אַלגעמיינע נאַטאַשאַ זשוראַוולעוואַ סאַגדזשעסטיד:
  - אונדזער כעזשבן איז באזירט אויף די פאַקט אַז דער הויפּט שלאַכט וועט פּאַסירן ווען רירעוודיק סטאַרשיפּס און פּלאַנאַטערי דיפענסיז קענען ינטעראַקט צוזאַמען, קאַווערינג יעדער אנדערער. עס וועט זיין אַ וואָג פון פאָרסעס.
  - סופּער האָקי! ― האָט דאָס אַקאַדעמישע ייִנגל אױפֿגעהױבן זײַן דלאָניע און אַ פּאַטש געטאָן דאָס מײדל אויף דער באַק. - איר האָט יידל הויט, וואָס קרעם טאָן איר נוצן?
  - "פּעטוניאַ" האר פון וויסנשאַפֿט.
  - היפּערקוואַסאַר! - די קראַשינג סופּער קינד געקוקט אין די ריזיק וואָלומעטריק כאַלאַגראַם פון די סטאַרי הימל. איך האָב מענטאַלי קאַלקיאַלייטיד מיין ריזערווז.
  - דאכ ט זיך , א ז דע ר שונא ט הא ט געזאמל ט אל ץ װא ס ע ר הא ט געקאנ ט זאמלען , ס׳זײנע ן מע ר פו ן צװ ײ או ן א האלב ע מא ל מע ר פו ן אונדז . נישט גערעכנט די מכשפים. עס וועט זיין אַ זייער שווער קאַמף מיט ערנסט פּראָבלעמס. - איך האָב געקוקט אויף דעם, אַז זשוראַוולעװאַ האָט אָפּגעקערט אירע קאָרנבלומע בלויע אױגן. - עס וועט זיין זייער ענג!
  זשוקאָוו האָט געענטפערט שארף:
  - בעשאַס די שלאַכט פֿאַר מאָסקווע, די פייַנט האט מער ינפאַנטרי, זיין טרופּס זענען געווען פון בעסער קוואַליטעט, באַטייַטיק העכערקייַט אין טעכנאָלאָגיע, און מיר האָבן געווינען!
  - ווייל דער שונא איז נישט געווען גרייט אויף ווינטער! ― האָט אים דער אַקאַדעמיקער אָפּגעשניטן.
  - וועטער טנאָים ווירקן ביידע אַרמיז גלייַך. עס איז אמת אַז רוסלאַנד איז מער צוגעוווינט צו אַ האַרב קלימאַט. - האָט זשוקאָוו געפֿאַלן.
  דער אַקאַדעמיקער האָט גליקלעך געמאלדן:
  - און אין ענינים פון טעכנאָמאַגיק, איך צוגעגרייט אַ פּריקרע יבערראַשן פֿאַר די פייַנט. אמת , מע ן קע ן זי ך ניש ט גלײ ך צולײג ן , ביליאנע ן דארפ ן פריע ר שטארבן , או ן דע ר פלא ץ דאר ף זײ ן אנגעפיל ט מי ט װײטיק ן או ן לײדן .
  - מאָדנע מאַגיש? - האָט נאַטאַשע געזאָגט. - צו קאָרמען מיט מאָרד און אנדערע מענטשן ס מאַטערן!
  - דאָס איז אַן עקסטרעם פאַל! איך געארבעט פֿאַר אַ לאַנג צייַט, שאַפֿן אַ כייפּער-אַקיומיאַלאַטאָר פון בייז און צעשטערונג. אבער אין מלחמה, אַלע מיטלען זענען גוט. ספּעציעל אויב דער פייַנט איז אַניוזשואַלי שטאַרק. דאס אז דער שונא האט אזא גרויסע מעלה און איז אונזער שולד, לאז איך מיך נישט ארויס פון פערזענליכע אחריות. אלס א געלערנטער און סטראטעגיסט, וואלט ער געדארפט ווייזן מער דיפלאמאטישע פעאיקייטן, נישט לאזן שאפן א קאאליציע קעגן זיך אליין. און אַוודאי האָט ער אויפֿגעשטעלט זײַן אימפּעריע.
  זשוקאָוו האָט געשאָקלט מיטן קאָפּ:
  - א קינד פארנומען מיט דיפלאמאטיע איז נארישקייטן! נאַגאָושייישאַנז און ינטריגז זאָל זיין וואָווען דורך יקספּיריאַנסט מענטשן.
  - איך האָבן געהאט אַ קינד 'ס מיינונג פֿאַר עטלעכע סענטשעריז, און דאָס איז וואָס אַלאַוז מיר צו מאַכן דיסקאַוועריז! ― האָט דאָס ייִנגעלע געװיזן אַ דרײפֿעלע צונג. - נאָך אַלע, אַ קינד האט אַ יינציק מיינונג פון די וועלט!
  נאַטאַשאַ זשוראַוולעוואַ געבעטן די מיידל מאַריאַ סמעטאַניקאָוואַ, וואָס אָוווערסיז די לאַנג-קייט רעקאָנסאַנס:
  - פארוואס האָבן מיר נישט געראטן צו שפּאַלטן די פייַנט קאָואַלישאַן? דאס קרימינאַל אימפעריע פון גרויס רוסלאַנד?
  זי האט אויטאמאטיש געענטפערט:
  - צו פילע פּראָסט אינטערעסן קאַנווערדזשד, אין דערצו, אונדזער רעזידאַנץ אנטפלעקט זיך עטלעכע מאל נאַריש. עס פילז ווי עמעצער שטאַרק האט זיי אין. די אָפּאָזיציע צו שטאַרק מאַגיש איז קלאָר ווי דער טאָג.
  דער אַקאַדעמישער יינגל איז געווען סקעפּטיקאַל:
  - מאַדזשיקאַל קאַונטעראַקשאַן, די מערסט פּראָסט וועג צו ויסמיידן פֿאַראַנטוואָרטלעכקייט. וויטשקראַפט איז אַ ביסל צו באַשולדיקן. אבער דאָס וועט נישט ראַטעווען איר פון שטראָף. דעריבער, פֿאַר דעם איר וועט לויפן דורך אַ שטערונג לויף פון געוואקסן שוועריקייט.
  שטימען!
  ― יאָ, בעל! לפּחות אַ טויזנט מאל!
  - דו זאלסט נישט טראַכטן אַז איר גאַט אַוועק אַזוי ביליק, ווייַטער מאָל איך סדר איר צו ויסשטעלן זיך צו היפּער-אַנטי-ראַדיאַציע, עפּעס וואָס אַקטאַווייץ אַלע נעגאַטיוו מעמעריז און פאָוביאַז אין די מאַרך און בלאַקס positive אָנעס. אין דעם פאַל, קליין איינער, איר וועט וויסן אַז עס איז עפּעס ערגער ווי גענעם און סייבער-אַנדערוועלט!
  מאַריאַ סמעטאַניקאָוואַ האָט געשריגן:
  - עס איז קיין ערגער גיהנום ווי פאַרלירן אַ שלאַכט! די ערגסטע ווייטיק איז ווען דיין כאָומלאַנד סאַפערז! פּייַניקונג פון דעם גוף איז אַ קלייניקייַט - פּייַניקונג פון דער נשמה איז שרעקלעך!
  געאָרגי זשוקאָוו האָט פּלוצלינג אָפּגעשניטן:
  - כ׳האב נישט ליב פאטהאס. איך דאַרפֿן נאַקעט Facts און אינפֿאָרמאַציע. זאל ס נעמען אַ קוק אין עס. בעשאַס דער מלחמה דאָס אָפט געהאָלפֿן מיר אויס.
  אַ סך כאַלאַגראַמע פֿון פֿאַרשיידענע פּלאַץ־סיסטעמען זענען איבערגעזעצט געוואָרן איינער אויף דער אַנדערער. דורך עלעקטראָניק, טעקנאַלאַדזשיקאַל טימז, סך סייכל באַדינונגס, ווי געזונט ווי סוד אגענטן עמבעדיד אין די פלייש פון די הויפּטקוואַרטיר. אַלע די דאַטן זענען סיפטיד דורך קאָמפּיוטערס און דערלאנגט צוזאַמען מיט בילדער. מולטיקאָלאָר בילדער אָנגעפילט די פעלדער, און די כייפּערפּלאַסמיק פּראַסעסער ארויס קאַמאַנדז, רעקאַמענדיד אָפּטימאַל פאַרטיידיקונג טאַקטיק!
  דער יינגל האָט פילאָסאָפיש באַמערקט:
  - דער אינטערעסאנטסטער טעאטער איז דער טעאטער פון מיליטערישע אפעראציעס, אבער דער אריינגאנג איז פארבאט הויך!
  נאַטאַשאַ האָט צוגעגעבן:
  - אבער אין טעאטער פון מיליטערישע אפעראציעס זענען שטענדיק אמתע טרערן און יעדער אקט איז א שיעור פארן לעבן!
  - אַ לעקציע וואָס די שוואַך שפּרינגען, אָבער די שטאַרק קוקן פאָרויס צו.
  דער קאָמפּיוטער האָט געשיקט אַ אָנזאָג:
  - צוועלף טויזנט פינף הונדערט און צוואַנציק קרוזערז פון די PIR קלאַס זענען אנגעקומען פון די וועלטן פון די גרויס רוסלאַנד אַלוועלט, ווי אויך אַ מיליאָן, צוויי הונדערט טויזנט דריי הונדערט פריגאַץ, פינף הונדערט טויזנט קאָמפּאָוועס, דריי מיליאָן דריי הונדערט פערציק טויזנט בריגאַנטינעס, זעקס טויזנט. שלאכטשיפּס, פיר טויזנט שלאַכטשיפּס.
  זשוקאָוו האָט איבערגעריסן:
  - װעםטו באלד פארענדיקן נודיזם? נייַן הונדערט פיר און פערציק ספּייסשיפּס, יעדער מיט צוויי און צוואנציק טויזנט שטורעם. אין דערצו, פילע (מיליאַנז!) לאַנדינג שיפן מיט פּייראַץ און מערסענאַריעס אויף ברעט אנגעקומען אויף דער ווייַטער פלי. צווישן זיי איז די לעדזשאַנדערי פּלאַץ-דרעאַדנאָוגט "פעראָשאַס אַנניילאַטיאָן".
  זשוקאָוו האָט איבערגעריסן:
  - וואַו! דאָס איז נאָר אַ סטעלער מאַמאַט; עס קענען פּאַסיק אַ פערטל פון אַ ביליאָן ספּייסשיפּס אין אַמאָל.
  מאַריאַ האָט געזאָגט:
  - אבער די קאָס פֿאַר אַזאַ שיפן זענען ריזיק, די צושטעלן אַליין איז אַזאַ אַז איר וועט גיין צעבראכן. א דאנ ק דע ם װײס ן אינגעלע , או ן סאבאטע ר װ י זײנ ע העלדן , האב ן ז ײ דע ם שונא ט א ביס ל א ביסל אויסגעגלײכט .
  - דאס פארגרעסערט בלי ספק אונדזערע שאנסן.
  עמפּעראָר פון ספעיס וויסנשאַפֿט: געצויגן צו ייַנקוקנ זיך, און כאַלאַגראַמז פון די פלאַגשיפּ הינטער-באַטאַלשיפּס פון די דזשייאַנץ זענען כיילייטיד. די ספּייסשיפּס זענען זייער שטאַרק, קאַפּ-שייפּט, סטאַדיד מיט קאַנאַנז, יעדער פון וואָס איז אַ ביסל קלענערער אין גרייס ווי עווערעסט. עס זענען פינף און פופציק פון די מאָנסטערס, עס זענען נאָר הינטער-באַטאַלשיפּס, אויך ריזיק. און די פלאַגשיפּ, פינף טויזנט, פיר הונדערט פינף און אַכציק קילאָמעטערס לאַנג, ינספּירירן מורא און רעספּעקט. א גרויס פאַרזעעניש מיט אַ קאָמאַנדע פון עטלעכע ביליאָן זעלנער און עטלעכע טענס פון ביליאַנז פון ראָובאַץ.
  נעמען פֿאַר בייַשפּיל די פלאַגשיפּ מיט די מאָדנע נאָמען "מאַוס". א גאָר מאָדערן מאַשין מיט ימיטערז אין אַ פאַרשיידנקייַט פון ריינדזשאַז. א ערלעכקייט-וואַקוום ביקס איז ביכולת צו קלאַפּן אַ פּלאַנעט אָדער אפילו אַ שטערן פון אָרביט. עס קאַמפּרעסיז פּלאַץ און קראַשיז פילע שיפן. א שטארקע וואפן אבער נישט גענוג שנעל. אָבער, דער הויפּט שטערונג פון אַזאַ אַ ספּייסשיפּ איז זייַן עקסטרעם פּרייַז. און ער איז לעפּיש און קען נישט רירן זיך אומבאמערקט.
  זשוקאָוו גיט ינסטראַקשאַנז:
  - און דאך קאן מען עס אויך פארניכטן! מיר האָבן ספּעציעל מיסאַלז, ספּאַסיפיקלי קעגן אַזאַ ריז.
  דער קאָמפּיוטער האָט געזאָגט:
  - א כאַאָטיש קאָד ענדערונג איז פּונקט פארגעקומען.
  דער יינגל געלערנטער ווינק:
  - קלוג ינווענטיד, אויף די איין זייַט עס איז כאַאָס, און ניט נאָר אָרדערלי, אָבער כאַאָטיש טשאַנגינג. אפילו אויב מיר אַרייַננעמען אונדזער סכעמע אין וויירטאַפּינג, זיי וועלן בלויז זען אַ סעריע פון פייערד שורות. און די קאָמוניקאַציע סיסטעם קענען ניט זיין חרובֿ דורך אַ ווירוס; עס איז קייפל דופּליקיישאַן.
  - און אויב דער קאָמפּיוטער זיך איז פאַלש, און עס זענען אַ פּלאַץ פון קאָודז ...
  - די טאָפּל קאָד וועט אַרבעטן! ניין, אַלץ איז קאַלקיאַלייטיד דאָ! די דופּליקאַטיאָן סיסטעם זיך איז דופּליקייטיד פילע מאל. - די אויגן פון דעם אַקאַדעמישן יינגל האָבן ספּאַרקעד. - אָבער איר האָט נישט פּרובירן צו ברעכן פייַנט קאָודז דורך סליפּינג אַ בעיבי דראַגאָן אין די סכעמע.
  מאריא האט געענטפערט:
  - עס איז איין וויסן וואָס אַלאַוז איר צו אָפּלאָדירן אינפֿאָרמאַציע אָן באַקומען אין די סיסטעם. אויב דו ווילסט, וועל איך אייך פארשטעלן פאר אים.
  דער אַקאַדעמישער יינגל האָט עס אַוועקגענומען:
  - אזו י הא ב אי ך זי ך אלײן . דאָס איז אַ ביאָפּלאַסמאַ אַנאַליזער. מיט זייַן הילף איר קענען לייענען אין אַ ווייַטקייט פון געדאַנק. און אפילו געפינען אויס וואָס איר געדאַנק אין דער פאַרגאַנגענהייט. - האט דער ײנגל געשמײכלט - נאר א שמאלער מענטש קאן מײנען, אז אנטדעקונגען קאן מען נישט מאכן אין דער קינדהײט. דע ר זעלביקע ר נױטא ן אי ז נא ך געװע ן א שול־בוי , װע ן עפל ע אי ז אי ם געפאל ן אויפ ן קאפ , או ן אי ך הא ב געלעב ט אי ן אביעקטיוו ן צײט , פינ ף הונדער ט או ן פופצי ק יאר ! אבער ער ריטיינד די מערקונג פון קינדשאַפט.
  די מײדלעך האבן געשמײכלט:
  - גבורה האט נישט קײן עלטער! יונג ווייַן איז מער ינוויגערייטינג!
  דער עמפּעראָר פון וויסנשאַפֿט האָט אָנגעטאָן אַ כאַלאַגראַם מיט אַ ווייסע מלאך. אַן ינאַגאַלאַקט וואָס באשטייט פון ריין כייפּערפּלאַסם, כייערד פון אן אנדער אַלוועלט. זייער יקספּיריאַנסט, אין פאַקט זיין זעלביקער עלטער, אָבער אויך מיט אַ קינד 'ס מערקונג פון פאַקט. (די וואס זענען קלוגער און עלטערע ווילן זיך נישט אריינמישן אין אזא פּאַסירונג) האבן געוויזן א וואלומינאָוס רעקארדירונג פונעם קאמף. אין דער זעלביקער צייַט, עטלעכע קאָלירט וואָרמס וואָס אָנווייַזן קאַראַוואַנז זענען אויס אויף די האָלאָגראַפיק פּרויעקציע. א פלאם האט געברענט אויף זײ, װי פון א שטורקעלע. צעקרײס ט הא ט זי ך געריב ן ד י הענטל .
  - לויט מיין דעקרעט, איך באַשטימען דעם טיטל פון צוויי-שטערן גענעראַל צו די ווייסע מלאך. פארוואס זענען איר קוקן געאָרגי, איך האָבן אַזאַ אַ רעכט!
  זשוקאָוו האָט געענטפערט:
  - יאָ, איך טאָן ניט טראַכטן!
  דער אַקאַדעמיקער האט געביטן זיין קאָליר צו בלענדיק בלוי:
  ― און אַזױ זאָל זײַן. מיר דאַכט זיך, אַז דער דאָזיקער היפּערבוי װעט באַלד װערן אַ מאַרשאַל, אין אַלגעמיין, דאַרף מען מער אַקטיוו העכערן פֿאָרשטײער פֿון אַנדערע װעלטן אין פֿירערשאַפֿטן!
  נאַטאַשע האָט מסכים געווען:
  - בתנאי אַז זיי זענען טויגעוודיק! אבער אונדזער גייז אויך וויסן ווי צו באַפֿעלן!
  - פֿאַר יומאַנז, מלחמה איז מער נאַטירלעך אויף די גענעטיק מדרגה. דאָס איז טאָכיק אין נאַטור. ד י אײנװוינע ר פו ן אנדער ע װעלט ן זײנע ן ניש ט אזו י דורכגעדראפ ט מי ט דע ם מיליטאריסטיש ן גײסט .
  דער אַקאַדעמיקער האָט אַ קוק געטאָן סיידווייז אויפן זיכערהייט ראָבאָט. מאָדנע גענוג, דער שפּיאָן קען האָבן געווען אין די רייען פון סיבערנעטיקס. עס איז פאראן א באקאנטע פאל ווען א ראבאט אין הויפטקווארטיר איז געווען ריפּלייסט, און ער האט אראפגעלאדן אינפארמאציע און עס איבערגעגעבן פאר די ספעיס פּייראטן. די רינען איז נישט דיסקאַווערד מיד, סאַספּעקטיד לעבעדיק מענטשן. נאָך וואָס סיבערנעטיקס אנגעהויבן צו אַנדערגאָו נאָך טעסטינג.
  בעשאַס די שמועס, די אנדערע גערלז געהערט און באקומען בלויז די אינפֿאָרמאַציע זיי דאַרפֿן פֿאַר זייער אַרבעט. קיינער האָט נישט געוווּסט דאָס פולע בילד אַחוץ דער אַקאַדעמיקער יינגל און דער באַרימטער היפּערמאַרשאַל זשוקאָוו!
  אין אַלגעמיין, אַ מינימום פון וויסן און אָפּגעהיט השגחה ווען איר באַמערקן די מערסט טשיקאַווע זענען אַ גאַראַנטירן קעגן שפּיאָנאַזש. געאָרגי זשוקאָוו זיך באַשלאָסן צו קאָנטראָלירן אַלע קאַמאַנדערז מיט אַ מעגאַ-ביאָסקאַננער.
  - אַן אויפֿשטאַנד האָט זיך אָנגעהויבן אויפֿן פּלאַנעט ווייסע פּרימאָריע אויפֿן טעריטאָריע פֿון גרויס רוסלאַנד. - האָט דער קאָמפּיוטער געמאלדן. די רעבעלן האבן צעשטערט עטליכע באראקן און פארכאפט האלב פון דער הויפטשטאט. עס זענען באַטאַלז און פילע ציוויל קאַזשוואַלטיז. די דאַטן זענען באשטעטיקט!
  מאַריאַ האָט געזאָגט:
  - דאָס איז נישט אָן אונדזער אָנטייל. עטלעכע פון די היגע פירער זענען וואַן איבער צו זייער זייַט, פּראַמאַסינג צו געבן קאָנטראָל פון דעם פּלאַנעט. אין אַלגעמיין, ריקאַנאַסיז אויף אַ צוזאָג איז ווי אויף אַ שטול. דערצו, עס איז וויכטיק צו פאָרשטעלן אַלץ אין אַזאַ אַ וועג אַז זיי גלויבן אונדז. און רובֿ אָפט זיי גלויבן כאַנפענען. ספּעציעל אויב איר פאַרגלייַכן עטלעכע נאַריש געבוירן מלך צו גאָט!
  - וואָס נידעריקער אַ מענטש 'ס מאָראַל, די העכער ער וויל צו העכערונג! אפֿשר דאָס וועט דיסטראַקט אַ פּאָר פון גרויס רוסלאַנד סטאַרשיפּס! - אַקאַדעמיק יינגל: ער איז נישט אַזוי אָפּטימיסטיש. אָבער, מײדלעך, װילט איר עפּעס מילך פֿון דער וועווערקע? די באַפליגלט סקוועראַלז זענען די גרייס פון אַ בופלאָקס און האָבן הערנער ווי עלק. געשמאַק געשמאַק, און זענען גרייזד אין ספּעציעל מעדאָוז מיט ביליאַנז פון פאַרשידענע פאַבריק מינים.
  - לאָמיר נעמען אַ זופּן פון דיין וויסנשאַפט. מילך איז גוט פֿאַר קינדער! - האָט זשוקאָוו געציטערט.
  דער אַקאַדעמישער ייִנגל האָט זיך געפּײַניקט, ענגשאַפט, כּמעט גלײַך אין שכל מיט דעם באַשעפֿער, האָט ניט געפֿעלט, ווען מע האָט אים דערמאָנט, אַז ער איז נאָר אַ קינד - כאָטש אַרויס. ראָבאָט וואַיטערס אין די פאָרעם פון כיינעוודיק גערלז: זיי געבראכט סטימינג מילך פון ביז. עס אויך געקומען מיט אַ ניטלי שנייַדן פרוכט "שטיקל" מיט עסן דימענט קרעם. דאָס ייִנגעלע האָט מיט פאַרגעניגן געגעסן, די מיידלעך האָבן געגעסן מיט אים. זשוקאָוו האָט געפרעגט:
  - גיב מיר בעסער טייטל ווייַן און נאַטירלעך פלייש.
  מאריא האט געענטפערט:
  - מיר האָבן אַלץ פֿאַר דעם געשמאַק פון אַ גרויס קאַמאַנדער!
  - און אַז מיראַבאַלאַ שניי ווייסע וועט אויך קעמפן? - האָט געפֿרעגט געאָרגי זשוקאָוו.
  פון די ווערטער האט מיראעלע זיך געציטערט, ביז דעמאלט האט זי געקוקט אויף איר חלום ווי פון דער זייט. נו, וואָס קענען איר נעמען פון די זעאונג! און דעמאָלט עס טורנס אויס זיי וויסן איר!
  ― אַװדאי! - האָט נאַטאַשאַ געענטפערט, "זי און אירע פרײַנד זענען פּשוט די באַצירן פון יעדן פּלאַץ-קאַמף. ער האט זיין אייגענע זייער ומגעוויינטלעך אַבילאַטיז. .
  דער אַקאַדעמישער יינגל האָט געזאָגט:
  ― גיב איר דאָס מאָדערנעם, נײַסטן טעטראַלעט. זאל עס לויפן אין! מיט זייַן הילף, איר וועט קענען צו בעסער פֿאַרשטיין די קייפּאַבילאַטיז פון מאָדערן טעכנאָלאָגיע.
  - ניט אַ שלעכט געדאַנק, דיין מאַדזשעסטי, אָבער מיראַבאַלאַ איז נישט גענוג יקספּיריאַנסט און אויב זי טעסץ די נואַסט מאָדעל, די מיידל קען האָבן פּראָבלעמס.
  - די חילוק אין קאָנטראָל איז נישט דער הויפּט גרויס, דער זעלביקער טעלעפּאַטי, נאָר ימפּרוווד דורך מאַגיש. איך בין זיכער זי קענען שעפּן עס!
  מאַריאַ האָט געזאָגט:
  - Mirabela האט אַ זייער רירעוודיק מאַרך און לערנט געשווינד. אין אַלגעמיין, איך וואָלט זיין שטאָלץ מיט אַזאַ אַ טאָכטער. אָן דורכגיין ספּעציעלע גענעטיק סעלעקציע, זי ניט אַנדערש צו אַרייַן די הערשן מיליאָן. צו באַקומען אַזאַ וויכטיקע אויפֿגאַבע פֿון דער עמפּרעסס אַליין... בלי־ספֿק אַ ריזיקער טאַלאַנט.
  געאָרגי זשוקאָוו האָט געזאָגט:
  - טאַלאַנט ווערט נאָר אַ זשעני אויב עס איז געמערט דורך קאָלאָסאַל שווער אַרבעט! אָבער אין אַלגעמיין, איך צוטרוי דעם אַלט דאַמע! (דער בעסטער סאָוועטישער מאַרשאַל האָט בכוונה גערופֿן די פיל ייִנגערע מיראַבעלע אַן אַלטע פֿרוי, כּדי אונטערצושטײַגן דעם אונטערשייד אין סטאַטוס.) - נאָך דעם שלאַכט וועל איך איר באַלוינען און מאַכן איר לכל הפּחות אַ קאַפּיטאַן.
  מאַריאַ האט געזאגט:
  - עס איז אַ ריזיקירן אַז די בעיבי וועט שטאַרבן. אפֿשר עס איז בעסער צו שיקן אים צו די הינטן. נאָך אַלע, מאַסע קאַזשוואַלטיז בעשאַס אַזאַ אַ מלחמה זענען באַשערט, און ווער וועט דורכפירן די אַרבעט אין דעם פאַל?
  געאָרגי קאָנסטאַנטינאָוויטש זשוקאָוו האָט געשאָקלט מיטן קאָפּ:
  - עס איז אַנלייקלי אַז ער זיך וועט שטימען צו דעם. הארי איז יקסעפּשנאַלי העלדיש. איצט לאָזן ס צולייגן אַ ריסטראַקטשערינג. אגב, לויט די אומגעשריבענע ריטערליכע רעגולאציעס, דארף דער קאמף זיך אנהייבן מיט צוויי איין-זיץ טעטראפלאנען. אַלעמען וועט קלייַבן זייער נומער איין מויז. פֿאַר מיין טייל, איך פאָרשלאָגן צו מאַכן רוסלאַן די שווערדבעאַרער דער הויפּט פייטער, דאָס וואָלט זיין אַ שטאַרק מאַך!
  נאַטאַשע האָט ווייכער געטענהט:
  - ער איז נאך א ײנגל, ער איז נאר אלט פערצן יאר.
  ― בין איך אַ מײדל? נאָך אַלע, דאָס איז באמת דער בעסטער מויז פון אונדזער פליט, ער געהרגעט שטאַרק וואָריערז און וואָריערז! - האט זשוקאװ פארשפרײט די פינגער. "אָדער איר צווייפל מיין פיייקייט צו פאָרויסזאָגן די אַוטקאַם פון די שלאַכט." איך האָב גענומען בערלין אין אַ וואָך, די שטאַרקסטע פעסטונג פון דער צווייטער וועלט מלחמה!
  נאַטאַשע האָט אויסגעדריקט איר מיינונג:
  - עס איז בעסער צו שיקן אַ מער יקספּיריאַנסט זעלנער. אַנדערש מיר וועלן האָבן פּראָבלעמס. פּלוצלינג עטלעכע אומגעריכט קונץ.
  היפּערמאַרשאַל זשוקאָוו האָט געזאָגט:
  - רוסלאַן איז זייער קלוג. ממילא זאגט מיין אינטואיציע, אז איך זאל געוועטן אויף אים.
  דער אַקאַדעמישער יינגל האָט געשטיצט זשוקאָוו:
  - יאָ, און די אַנאַליסיס פון ביאָפּלאַסמאַ ווייזט אַז ער זאָל זיין אַ געווינער. איך האב שוין געשטעלט מיין געוועט.
  סופּערמאַרשאַל נאַטאַשאַ איז געווען געצווונגען צו שטימען:
  - מי ר האבע ן זי ך ניש ט קעגנ ט מי ט אזעלכ ע ארגומענטן .
  דער אַקאַדעמישער ייִנגל האָט פֿאַרענדיקט זײַן מילך, דאָס גלאז האָט זיך פֿאַרוואַנדלט אין דער געשטאַלט פֿון אַ לאַנג־טערלעך מיידל און זיך אַרײַנגעבויגן.
  ― אַ דאַנק פֿאַר דײַן פֿאַרטראַכטקײט! - ד י מענטשלעכ ע מײד ל הא ט אנגעהויב ן זינגען , ארויםגעװארפ ן אי ר ד י דינע ר פיס , או ן ד י האלא ־ גראם ן האב ן זי ך אויפגעלויכטן , צװיש ן ד י ראבאטישע ר ארטיסט ן או ן צירק־פארשטעלער . אַ פּראָסט גלאז שטעלן אויף אַ גאַנץ ווייַזן. ד י מײדלע ך או ן ד י אוגוסט ע דאמע ן האב ן א קורצע ר צײ ט באװאונדערט :
  - גיי ארבעטן! - האט דער קייסער באפוילן.
  
  דערווייַל, מאַריאַ שניי ווייסע (אין חלומות אַזאַ רעגע טראַנספערמיישאַנז זענען די סדר פון די טאָג), צוזאַמען מיט איר פרענדז, איז געווען פּראַקטיסינג אן אנדער מאַנוווער. מאַריאַ און דער יונג שרעטל מאַזעק (אַ געגרייַזלט, גאָלד-כערד יינגל וואָס האט אויסגעזען ווי אַ מלאך) אַקטאַד צוזאַמען אין איין פּאָר. זיי זענען געגעבן צוויי ספּעציעל טעטראַלעץ צוגעפאסט פֿאַר באַוועגונג אין נעגאַטיוו מינוס 1/3 פּלאַץ. די פייטערז זענען גערופן "צונאַמי" - 9. אין דערצו, זייער טעלעפּאַטיש קאָנטראָל, אָדער גאַנץ זייַן יפעקטיוונאַס: איז געווען זייער ימפּרוווד דורך מאַגיש.
  דאָס מיידל האָט זיך באַלד דערמיט איבערצייגט. אַזוי איך געפרוווט צו דרייען אַרום, געמאכט אַ וואַרפן און טייקעף ימערדזשד אַרויס די סיסטעם. דער מער דערפֿאַרענער שרעטל־מכשף צעריק האָט זי איבערגעכאַפּט און געוואָרנט:
  - געדענק דיין קלאסן, דיסציפּלין דיין טראכטן, איצט מיר וועלן אַרייַן אַ שטאַט פון קאַמבאַט טראַנס, טראכטן וועט שמאָל און יקספּאַנד אין דער זעלביקער צייט. נאָך סעקשאַנז פון די כייפּערפּלאַסמיק מאַרך וועט זיין פארבונדן. ימאַדזשאַן וואָס וועט פּאַסירן אויב אַלע היפּער און הינטער פאָוטאַנז אָנהייבן ארבעטן.
  - טעקעס וועט אָוווערכיט! - האט מיראבעל געענטפערט.
  - אויב איר טראַכטן וועגן אַ פרעמדער, למשל אַ הייס באָכער, דעמאָלט יאָ! איצט לאָמיר פאָרזעצן אונדזער שטודיום! דורך דעם וועג, דאָס איז נישט דער ערשטער מאָל איך ווע געווארנט איר: טאָן ניט מאַך דיין ייבראַוז אָדער קרימענ זיך דיין שטערן, עס נאָר געץ אין די וועג.
  - אה יא! איך האב מיך פארטראגן! עס איז נאָר אַז מאל עס מיינט צו מיר אַז דער גוף איז געווארן אַ פּראָסט פּראָטעין - די מיידל טוויטשט, טראָץ די באַקוועם פאָרעם פון די לאַונדזשער פון די טעטראַלעט, ער פּיינפאַלי געוואלט צו ראָולד אויף זיין צוריק.
  - איבערחזרן דעם מאַנוווער!
  שטערן האבן געבליצט פאר דער מײדלס אויגן. דער פאַרקער אַרום מיראַבעלע: עפּעס מאָדנע סלאָוד אַראָפּ. די װערטער, געװײנלעך, אױסגערעדט פֿון צעריק אין אַ צונג־טרײסטער, זײַנען געװען פּאַמעלעך, און דאָס קול אַלײן איז געװען זײער נידעריק, ציכטיק. כאָטש דער שרעטל מאַזעק האָט אָנגעהויבן רעדן נאָך שנעלער, האָט אפילו דער גיך פלי פון טעטראַלעט זיך פאַרוואַנדלט אין אַ גלאַטן גליטשן.
  - דו ביזט אין טראנס! - האט סעריק דערקלערט איר צושטאנד. - דו זאלסט נישט זיין סאַפּרייזד דורך עפּעס, אָבער לערנען צו נוצן נייַע אַפּערטונאַטיז. קוק, כאַלאַגראַמז בלאַקינג אין פּלאַץ. דאס זענען טריינינג מאָדעלס פֿאַר פּלאַץ קאַמבאַט. אַזוי מיין מיידל, אָנהייב קעגן.
  Mirabela האט פּונקט דאָס. ביז איצט עס איז געווען אַ טריינינג, אָבער אַ זייער וויטאַל און רעאַליסטיש. די מיידל ניט בלויז געקעמפט, אָבער אויך ינדזשויד עס - זי איז געווען סטאַנד דורך דעם פּראָצעס פון שלאַכט.
  עס איז געווען אַ מין פון פּאַלעטטע פון פאַרניכטונג. מירבעלאַ איז געווען פלאָוטינג און געטינג הויך. און די כאַלאַגראַמז גאַנץ רעאַליסטיש צעוואָרפן אין פראַגמאַנץ.
  צעריק האט זיך געקעמפט נעבן אים. דער מכשף האָט באַקומען אַ פּאָר שלאָגן, אָבער מיראַבעל, פֿאַרקערט, האָט נישט באַקומען קיין קראַצן.
  סעריק האָט געזונגען דורך אַ שמייכל:
  - מזל נעווביעס אין דעם הייס שלאַכט! דו זאלסט נישט נאָר טראָגן ברילן!
  "איך האָבן דערפאַרונג אין פאַראַקשנט פאַרטיידיקונג, ווייַל ניט פֿאַר גאָרנישט איך איז געווען צווישן די אויסדערוויילט איינער פון אַ מיליאָן, און איר, ווי רובֿ עלווז, זענען צו עמאָציאָנעל און דעריבער פאַרלירן קאָנטראָל פון זיך בעשאַס די שלאַכט."
  Mirabela האט דיפּלויד די טעטראַלעט, מאָרד אן אנדער "קאָמאַר". זי האט אפילו אנגעהויבן זינגען:
  - מיר זענען אין מלחמה אין די אַלוועלט! לאָמיר נישט קוקן אויף דעם טויט שטראַל! מזל יאנואר אָדער יולי! לאָמיר געבן די באשעפענישן אַ ביסל היץ!
  נאַטאַשע האָט דערווײַל פֿאַרהאַנדלט מיט איר פֿרײַנד. די מיידל, געטינג צו די באַטאַלפילד, גאַט אין אַ ומגעוויינטלעך באַלאַגאַן, געפונען זיך אין אַ סטאָלען טאַקסי. אויך אַ זייער טשיקאַווע ביינדינג. מע ן הא ט געכאפ ט דע ם גנב , או ן ד י שײנ ע אי ז צײטװײלי ק פארהאלטן . אַלץ וואָלט געווען פייַן, אָבער ווי אַ רעזולטאַט, מיין פרייַנד צעבראכן דרייַ ניילז. עס איז אַ גרויס טראַגעדיע פֿאַר אַ פרוי, אַזוי פיל ראָרינג און גראָונינג. אן אנדער פּראָבלעם איז געווען אַז דער פאַון לאָקי איז ערגעץ פאַרשווונדן. דאס איז שוין א פראבלעם, וואס אויב ער איז טאקע א שפיאן. ער איז פאַרשווונדן ווי אַ וואַמפּיר אין אַ מאַטערניטי שפּיטאָל. נאָך דער געניטונג, מיראַבעלע איז טעמפּערעראַלי ארויס פון איר טראַנס און אנגעהויבן צו דרייען איר קאָפּ, נו, ער האט נישט פאַרפאַלן עפּעס.
  אי ך הא ב געדענק ט אײנע ם פו ן ד י בלאקבאסטערן , אוי ך א הקד ה צ ו א חלמ ה קאמ ף , ד י זעלנע ר געדענקע ן דע ר פארגאנגענהײט , זײנע ן זײע ר פראנק ע אײנע ר מיט ן אנדערן . איך ווייס נישט, מיראבעלא האט נישט געפעלט פאר קיינעם ארויסצוגיסן איר נשמה. כאָטש אויף די אנדערע האַנט זי טוט נישט מיינונג, זי וואָלט זיין צופרידן צו זען איר פרענדז פון די אויסדערוויילטע מיליאָן ווידער. ניט בלויז צו זען, נאָר צו רעדן, צו דערציילן ימפּרעססיאָנס וועגן דער מלחמה און לעבן. עס איז מאָדנע אַז איך וואָלט קיינמאָל האָבן געגלויבט אַז אַזוי ביסל צייט איז דורכגעגאנגען זינט מיין טריינינג מיט די פּסאַק עליט. װיפֿל געשעענישן האָבן איר געטראָפֿן אין די לעצטע טעג, עטלעכע זײַנען גענוג פֿאַר אַ טוץ לעבנס. עס וואָלט זיין פייַן צו געבן געבורט צו אַ קינד, אָבער, איר זון זאָל שוין וואַקסן אין אַ ינגקיאַבייטער. עס איז אַ טשיקאַווע זאַך ווען, אַנשטאָט פון די טראכט, קינדער זענען טשורנד דורך אַ קאָמפּיוטער, זיי ווערן אַזוי עלעקטראָניש. ספּעציעל, קיל! און אַזױ גײ און שטרײען זיך מיט דײַן בויך, אָרעמע פֿרויען פֿון אַנטיק, װי װײטיק עס איז צו פֿילן, װי אַ לעבעדיקער קערפּער באַװעגט זיך אין דיר. Brr! און מיין מאָגן מאכט עס שווער צו קעמפן, אַ שוואַנגער פרוי איז נישט אַ וואָריער! אגב, איז מיראבעלא זיכער אז זי האט א זון? - אין דער וועלט פון הייליק רוסלאַנד, לעבן איז גוט, און ווייַל פון די מלחמה איז עס שווער אין דער זעלביקער צייַט.
  מיד פון די געדאנקען! מיראבעלא איז ארויסגעפלויגן פון טעטראפלאן, זיך ארומגעדרייען, געטראכט, וויפיל מאניאקן און מאניאקן עס זענען דא ארום! וואָס איז נישט אַ פרוי אָדער אַ מענטש איז אַ טויט מאַשין! אבער גוואַלד און מלחמה זענען אַטראַקטיוולי דייאַבאַליקאַל. וואָס גרויס גייז! דאָ ווידער קען זי נישט קוקן גלייַכגילטיק אויף זייער שיינקייט. איך װיל זיך פֿאַרטיפֿן אין אַ מאַסקיאַלער, מענעריש פֿלײש. דער קאָפּ איז אין פייַער, ווולופּטשואַל חלומות ברענען מיט אַ מאַנסטראַס פלאַם. די מיידל איז ווידער אין וויזשאַנז!
  גרויס רוסלאַנד איז פייטינג און פּריפּערינג פֿאַר מלחמה פֿאַר דעקאַדעס און אפילו סענטשעריז. טרופּס אנגעהויבן צו אָנקלייַבן פֿאַר אַ קראַשינג קלאַפּ זינט די סוף פון די יאָר. די גאַנץ נומער פון פאַרשידענע טייפּס פון סטאַרשיפּס האט ריטשט מער ווי צען ביליאָן. נו, עס זענען געווען איבער הונדערט און זעכציק ביליאָן קליין ספּייסשיפּס. פילע טריליאַנז פון קאָמאַנדע, און אפילו מער ראָובאַץ פון די מערסט אַנימאַדזשינאַבאַל דיזיינז. פֿאַר די ערשטער מאָל אין טויזנטער פון יאָרן פון מלחמה, אַזוי פילע שיפן אלנגעזאמלט אויף איין אָרט אין די מעטאַגאַלאַקסי. די פלאַגשיפּס קען אפילו זיין טעות פֿאַר אַ באַזונדער פּלאַנעט. די גאנצע גרופּע, אַנפּרעסידענטיד אין נומער, אַבזאָרבד רעסורסן ווי אַ דזשייגאַנטיק שוואָם. פֿון פֿאַרשיידענע גאַלאַקסיעס, וואָס האָבן זיך אויסגעשטרעקט איבער אַ סך טויזנטער און מיליאָנען פּאַרסעקס, האָבן זיך געפֿלאָסן סאָף שטראָמען פֿון פֿאַרזאָרגונג־שיף־קאָנוואָיז.
  די עמפּרעסס האָבן באפוילן: כאָטש דאָס איז נישט אין גאנצן ריידלי, צו נוצן די אלטע טאַקטיק פון דורכנעמיק אָנפאַל-וויטדראָאַל, סאַבאָטאַזש אנפאלן אויף דערציען קאָמוניקאַציע. אמאל האט אזעלכע טאקטיקן פארניכטעט די ריזיקע, גוט אויסגעבילדעטע ארמייען פון נאפאלעאן און היטלער. אין דער זעלביקער צייַט, עס איז נייטיק צו נעמען אין חשבון אַז די היגע באַפעלקערונג, ווי אַ הערשן, איז געווען אונטערדריקט דורך די אויטאריטעטן פון די גרויס רוסישע אימפעריעס אָדער דורך די גזלנים און רויבדיק שרים פון פיל מער פּרימיטיוו וועלטן. אין דער זעלביקער צייַט, מיט ענדערונגען אין מאַכט, האָפֿן פֿאַר די בעסטער איז געווען פארבונדן. עס איז אויך נישט אַ זינד צו נוצן דעם, ספּעציעל אויב דער פייַנט וויל צו אָנקומען אַננאָוטיסט. די טאַקטיק פון וואָלף פּאַקס, אַוווידיד באַטאַלז מיט גרויס פאָרסעס, אָבער בעסאָד סטינגינג, ברייקינג די לאָגיק פון גרויס סטראַטעגיעס. דע ר װײס ע אינגעלע , הא ט צעטײל ט זײ ן ארמ ײ אי ן עטלעכ ע טײלן , או ן הא ט אנגעהויב ן שלאגן , אוי ף קלענער ע קאראװאנען . ווען דער פייַנט ריפּיטידלי פארשטארקט זייער דעקן, אַ פרייַוויליקער פון אן אנדער אַלוועלט באַשלאָסן אויף אַפֿילו מער דערינג טאַקטיק. זיין פּלאַן איז געווען צו באַפאַלן די ברוין אַנטי-גלאָבאַליסט קויל, וואָס קאַנטיינד די גרופּע ס הויפּט צושטעלן ווערכאַוסיז, אַ ריזיק רעזערוו. ווי שטענדיק, האָט דער אונטערנעמענדיקער ווייסער מלאך באַפוילן די צוויי מיידלעך צו צעטיילן דאָס פּאַראָל, אפילו אויב עס איז עטוואס פאַרעלטערט, און אָנקומען ליגאַלי, אונטער די פאַרנעמונג פון נאָך אַן אַנדער פאַרשטאַרקונג פון די וועלטן פון פּרימיטיווע בונד. פֿאַר דעם צוועק, די פאָרעם פון די סטאַרשיפּס איז אַ ביסל געביטן און קאַמאַפלאַזש איז געווען געווענדט. דאָס ווײַסע מלאך אַליין האָט זיך געמאַכט אויסצוזען ווי אַ קליין ווולקאַן, אין סימבייאָוסאַס מיט אַ שטעמפּל! ער איז געווען גלאַט אין צוויי טענס פון מיליאַנז פון שפּראַכן פון די וועלטן פון עטלעכע וניווערסיעס; עס איז נישט שווער צו לערנען זיי: כוואַליע און כעמישער ווירקונג אויף דעם מאַרך און גאַנץ מעמאָריזאַטיאָן. אין אַלגעמיין, די ווייסע מלאך איז ביכולת צו געדענקען לעגאַמרע אַלץ אָן נאַנאָטעטשנאָלאָגי, דער בלויז פּראָבלעם איז צו געדענקען.
  זײ ן מיטהעלפע ר פו ן דע ר פאלק , מאלװינא , הא ט אלײן , געזארג ט א ז ד י מײדלע ך או ן ײנגלע ך האב ן זי ך געטוי ט ד י מונדיר ן או ן זי ך געפיר ט נאטירלעך , װײ ל שפעטע ר װע ט זי ך אנטפלעק ן ד י גנאי , אל ץ גרעסער ע שאנס ן צ ו דערפאלג . רובֿ פון די ראַסעס אין די אַלוועלט זענען ענלעך אין פאָרעם צו יומאַנז, אַזוי עס איז נישט שווער צו געבן די געבעטן פאָרעם, און וויסן פון אנדערע שפּראַכן איז אַרייַנגערעכנט אין די טריינינג פּראָגראַם פֿאַר גערלז און יינגלעך געמישט מיט כייפּערפּלאַסם כּמעט פון קינדשאַפט. אַז איז, כּמעט אַלץ איז פּראַסעסט און צוגעשטעלט פֿאַר!
  אָבער, דער ווייסע מלאך סקאַנד די בילדער פון אַלע די סטאַרשיפּס פון די סטרייק פליט, קאָנטראָלירן זיי קעגן די קאָרט אינדעקס - דער פייַנט זאָל נישט כאָשעד עפּעס איז פאַלש.
  עלף Udar-rokki אויך באַשלאָסן צו פּאָזע ווי אַ מכשף פון איין קליין-באקאנט פּלאַנעט. טכילעס, זי אפילו געוואלט צו ווערן אַ טראָול, אָבער דאָס איז אַ גרויס ריזיקירן; טראָללס זענען צו אַנדערש פון עלווז. זיי קענען זינען אַזאַ אַ קלאָר ווי דער טאָג שווינדל, אויב נישט פון די פלייש, דעמאָלט פון די ביאָפּלאַסמיק אָראַ.
  דער ווייַס מלאך מסכים מיט איר טענות:
  - אין אַלגעמיין, איך האַס טראָלס, זיי שטינקען. א פּאָר פון ענלעך באשעפענישן באזוכט אלטע ערד און פּרוווד זיך צו זיין זייער נעגאַטיוו. זינט דעמאָלט עס איז גרינגער צו געפֿינען אַ טרוקן שטיין אין די דנאָ. ווי אַ ליב און ריין טראָול.
  אודאר-ראקי האט געענטפערט:
  - גוטהאַרציקייט איז אַ רעלאַטיוו באַגריף. אַלעמען האלט עס גוט אויב עס אַפּלייז ספּאַסיפיקלי צו אים. און אַלטרויזאַם איז נישט ספּעציעל אין שניט. גיבסט מיר, זאָג איך דיר: אַ מין סחורה־געלט באַציִונג. אמת, עס זענען טייפּס ...
  דער ווײַסער מלאך האָט איבערגעריסן דעם שרעטל:
  ― בקיצור, דער פּרינציפּ אַלײן איז אײַך קלאָר. און איצט אויף די אַנטי-גלאָבאַליסט קויל.
  א וואלונטירער פון אן אנדער וועלט האט געפילט ווי ער פארט אויף א ווייסן שלאנג. די פּראַל האַק אונטער זיין באַפֿעל איז קאַנפאַדאַנטלי אריבערגעפארן צו דעם ציל. א מין שטאָל הענטשקע אין סאַמעט, טויגעוודיק צו ברעכן אַ קין, אָבער קאַפּטיווייטינג מיט זייַן ווייך.
  דע ר װײסע ר אינגעלע , הא ט זי ך געשלאג ן ד י לאװא־פלאם ן אויפ ן קאפ , געפיל ט װ י ז ײ קיצל ן זײ ן פאלעם . עס איז אָנגענעם און אין דער זעלביקער צייַט עפּעס גאָר ויסערגעוויינלעך, אַ ווולקאַן יראַפּץ אויף דיין קאָפּ.
  ― װער מאַכט זיך אױס פֿאַר אַ קישקע, און איך מאַכט זיך אױס פֿאַר אַ גראַנדױזער אױסבראָך!
  מאלווינא האט פארקלאפט די אויגן און געזאגט אין ענטפער, אויסגעשטרעקט אירע ליפן:
  - דו ביסט נישט סתם א ווולקאן, נאר פאר מיר, נאר פאר מיר זענט איר ווי א הייליגער! איך האָב אויסגעשפּיגלט אַ ברענענדיקע נאַפּאַלם, נאָר פֿאַר דיר, קאָך איך באָרשט מיט קאַשע!
  דע ר װײסע ר אינגעלע , הא ט זי ך אויסגעבראכ ט אי ן געלעכטער , װײז ט גרוים ע פונקען , װא ס פליג ן ארוי ס פו ן זײע ר גרוים , ע ס הא ט געדונער ט װ י קראקאטאא .
  לאכ ט או ן געלעכטער , אבע ר אויפ ן װע ג זײנע ן ז ײ געקומע ן צ ו דע ר ערשטע ר ספעיס־פאטרול . וועגן אַ טויזנט סטאַרשיפּס, אַרייַנגערעכנט דרייַ הינטער-באַטאַלשיפּס, די גרייס פון אַ לייַטיש פּלאַנעט. דע ר װײסע ר אינגעלע , הא ט זי ך געטראג ן מי ט חוצפה , או ן צערעמאנױי ט געשטופ ט ד י שיפן . אָבער, זיין אַסיסטאַנט קאַזשוואַלי באַשטעטיק די פּאַראָל, און אַ פארשטייער פון אן אנדער אַלוועלט האט געזאגט אין אַ נאַסאַל קול:
  - דו זאלסט נישט אַרויספאָדערן פּאַמעלעך אַראָפּ די גראַנד עמפּעראָר. אַנדערש, איך וועל געבן איר אַזאַ אַ שאָודאַון אַז איר וועט וואַרפן דיין כודז הינטער דיין קאָפּ. איך האָבן אַ הונדערט ביליאָן סטאַרשיפּס אונטער היפּערפּלאַסמאַ.
  עס איז געווען אַ טיפּיש בלאָף, אָבער דער ווייַס מלאך געוואוסט וואָס ער איז טאן. געווענליך האבן אלע די דאזיקע מלכים פון פלאנעטארישע באדייטונג ליב געהאט צו בלאפען, איבערדרייען זייער שטארקייט און פארדרייען די נאז. אין דערצו, חוצפה טענדז צו וועקן ווייניקער חשד. טאַקע, אויב איר טאָן ניט האָבן רעכט, וואָס זאָל איר אַרן? עס איז אַ סטעריאַטייפּ אַז אַ שפּיאָן איז יוזשאַוואַלי שטיל. מע ן הא ט ז ײ אדורכגעלאז ט או ן דע ר װײס ע אינגעלע , הא ט זי ך אנטקעג ן געקלאפ ט אי ן קין :
  - סדר אין די שטערן טרופּס!
  אויפ ן װע ג זײנע ן ז ײ דורכגעגאנגע ן נא ך אכ ט קארדאן . יעדעס מאל איז דער ווייסער מלאך אויפגעקומען מיט נאך א וויץ ביז זיי זענען ארויף געפלויגן צו דער אנטי-גלאבאליסטישער ספערע.
  ד א האב ן ז ײ באגעגנ ט א שלע ר פו ן עטלעכ ע צענדליקע ר טויזנטע ר גרויס ע שיפ ן או ן הונדערטע ר טויזנטע ר קלײנ ע קעמפער . ווי געזונט ווי סטיישאַנז מיט כייפּערפּלאַסמאַ קאַנאַנז. דער װײםער מלאך האט זיך א רגע געקװענקלט, װײל אויב עפעס װעט פאסירן, װאלטן זײ נישט געקאנט ארויסקומען. אבער די כיטרע פרעמד סופּערפייטער איז געקומען מיט אַ עפּעס נאַיוו פּלאַן, אָבער קאַפּטיווייטינג אין זייַן פּאַשטעס. אַזױ האָט ער באַשלאָסן, זאָל אים דער שונא אַלײן העלפֿן. פארוואס קעמפן מיט העכער פאָרסעס (און ריינפאָרסמאַנץ וועט אָנקומען זייער געשווינד), אויב איר קענען טאָן עס קערפאַלי מיט אַ קינסטלער ס פאַרבינדן.
  דער ווײַסער מלאך האָט זיך פֿאַרבינדן מיטן קאָמענדאַנט פֿון דער היפּער־פֿעסטונג, האָט געשילדערט אַ דערפֿרייטן פּשוטן.
  דער מאַרשאַל-גענעראל העגג דע ננאָד האָט נאָר געמאַכט איין גוטע האַנדלונג: ער האָט געראָטן צו פאַרקויפן אַ טייל ווערטלאָזע ריסייקלאַבלעס, דאָס איבערגעבן ווי ווערטפולע מינעראלן, ווי אויך ספּער טיילן פאַר טעטראַפּלאַנען און מעגאַ-גראַבס. די ספּער טיילן זענען אויך דעפעקטיווע. איצט עס איז נייטיק צו באַזייַטיקן די ענדס אין די וואַסער. דער ערשטער געדאַנק איז געווען דער סימפּלאַסט: צו קומען צו אַ העסקעם מיט די פּלאַץ פּייראַץ. זאל זיי צעשטערן ומנייטיק און אַפֿילו געפערלעך לאַסט. אבער דאָ זענען אויפגעשטאנען פּראָבלעמס, זינט די שטערן פיליבוסטער (דער איינער וואס פריער פּראַסעסט אַזאַ אָרדערס) איז געווען כייערד פֿאַר אַ פּלאַץ פון געלט צו דורכפירן סאַבאָטאַזש אַקשאַנז אין די הינטן פון סוויאַטאָראָססיאַ. אן אנדער טיפּ איז אַרײַנגעלאָפֿן אין אַ ייִג־מאַנשאַפֿט פֿון גרויס־רוסלאַנד און איז געבליבן אָן שיפֿן, דערנאָך האָט דער גרויסער סעקרעטאַר: אַ פּאָרעזע ברוקווע מיט פיס און אַ שמאָלן קאָפּ מיט געקײַטע בלעטער (דער מוח האָט זיך געפֿונען אין מאָגן) פֿאָרגעלייגט:
  - זא ל ד י קאראװע ן זי ך ארײ ן פו ן א װאנדערנדי ק שװארצ ן לאך . עס איז פּונקט אַזאַ פּאַסקודנע שטאָפּן צוזאמען די מאַרשרוט ווו די שיפן וועט פאָרן.
  העגג האט א ספק געקראכט:
  - און איר טראַכטן די פּיילאַץ זענען אַזוי ליידיק אַז זיי וועלן נישט באַמערקן די קערוואַטשער פון פּלאַץ.
  - נאַוויגאַציע ינסטראַמאַנץ וועט זיין דאַמידזשד, און דער טראָול סאָרסערער וועט מאַכן כאַוואַק אויף די סטאַרשיפּ מאַנשאַפֿט. זיי וועלן פליען אין זיך. דורך דעם וועג, דאָס וועט נישט אפילו זיין אַ מאָרד; די סטאַרשיפּס וועט שטענדיק פאַלן צו די צענטער פון די לאָך. - האָט זיך דערהערט אַ קװיטש, מיט אַ קװיטש.
  - נו, ברוקווע, דיין געדאנקען זענען סימפּלער ווי אַ סטימד ברוקווע! - האט העגג געזאגט װי א שפיל.
  ― דאָס װעלן מיר טאָן. פארוואס האָף איך אַז דער מכשף איז פאַרלאָזלעך?
  - די זייער קאָליר. ער האָט אונדז אַלײן געפֿונען!
  - אַזוי טאָן עס!
  נאך אזא גרינגע שווינדל, ווען טריליאנען זאלן ווייזן די קעשענעס, איז די שטימונג געווען פאזיטיוו. דע ר װײס ע אינגעלע , הא ט גלײ ך אײנגעזען , א ז זײ ן קעגנזאבע ר הא ט זי ך קונציק ט געמאכ ט או ן רײב ט זי ך איצ ט ד י הענט .
  ― האָט אײַך געבראַכט אַ נצחון, דער גרױסער קײזער דע שטשאַ־שװאַ, דער הערשער פֿון די אַלוועלטלעכע װעלטן.
  העגג האט זיך גלײך אויפגעהויבן, אפילו ארויסגעשפרונגען פון שטול.
  ― װאָס פֿאַר אַ נצחון!
  - נו, מיר האָבן ספּעציעל מאַדזשיקאַל אַרטאַפאַקץ, אויב קאַמביינד מיט שיסוואַרג, די יקספּלאָוסיוו מאַכט וועט פאַרגרעסערן אַ הונדערט מאל.
  "הונדערט?" האָט העגג געפרעגט.
  - אין אַ מינימום, און אויב עס זענען מער אַרטאַפאַקץ, דעמאָלט ווי פילע ווי צוויי הונדערט. די אַרמיי פון סוויאַטאָראָססיאַ וועט צעברעקלען אין פּריאָנס!
  העגג האט אנגעשפיצט די צײן, פארשפארט די צײן.
  - אין דעם פאַל, מיר זאָל ייַלן. ביז כיטרע קאָמפּעטיטאָרס גאַט פאָרויס. אַנדערש, רוסיש היפּערמאַרשאַל אלעקסאנדער סווואָראָוו וועט נעמען קרעדיט פֿאַר אַלע די הצלחה. ער האט שוין געזאמלט כוחות קעגן זיוקאָוו!
  - פֿאַרשטייט זיך, ער וועט, מיר מוזן שפּילן אַזוי געשווינד ווי אַ גראַוויטי כוואַליע, מיין וואַסאַל און ראָובאַץ זענען גרייט צו צעברעכן אַלץ אין ווערכאַוזיז. איך טראכט עס צו האלטן צו פופצן פוהות.
  העגג איז געווען סאַפּרייזד:
  - אזוי שנעל?
  - פּונקט באקומען די סכעמע, און מיין סאַבדזשעקץ זענען טריינד! א קליין ביסל פאַלש, פֿאַר גרויס כשיוועס און צו די קוואַזער!
  דע ר קאמענדאנ ט הא ט געקלאפ ט אוי ף דע ר דאזיקע ר װיצקײט :
  - יא איך בין מסכים! דאָס איז דער בעסטער וועג צו עלטערן.
  - אַזוי פאַרהאַלטן גאַנווענען לאָראַלז, יאָגעניש ברענגט הצלחה!
  - איך טאָן ניט פֿאַרשטיין וואָס מיר דאַרפֿן לאָראַלז, אפֿשר זיי זענען הינטער-פּלוטאָניום, אָבער דאַנקען דיר סייַ ווי סייַ.
  - און גלייך פריי צוטריט צו די ווערכאַוזיז פֿאַר אונדזער מענטשן.
  איצ ט אי ז דע ר עיקר , א ז ד י מײדלע ך האב ן געארבע ט געארבע ט או ן אונד ז ניש ט אפגעלאזט . די זעלנער פון דער אַרמיי פון סוויאַטאָראָססיאַ דורכגעגאנגען אַ רעפּעטיציע אויף אַ ווירטואַל סימיאַליישאַן פּראָגראַם, אָבער אין די באַשטימענדיק מאָמענט זייער נערוועס קענען פשוט קנאַקן.
  דע ר װײס ע אינגעלע , הא ט זי ך געפיר ט מי ט חוצפה , או ן א ס ך געשריג ן אוי ף ד י פרעמדע . דאָס זאָל פאַרזיכערן די רוסישע קעמפער, דער שונא איז נישט קיין שרעק, ווייל ער לאָזט זיך שרייען. ביז איצט אַלץ איז געווען גוט. אמת , אײנע ר פו ן ד י אינאגאלאטן , הא ט געפרואװ ט זי ך בלײדן , אבע ר דע ר חוצפהדיקע ר קעמפ ר הא ט אי ם דערשאס ן מי ט א פאראליזער , אי ם געצװונגע ן צ ו קרעכצן . דער ווייטיק איז געווען שרעקלעך און די רעשט פון די מאַטלי פּאַק האט זיך געגעבן, דערקענען די מייַלע פון די חוצפּהדיק קליין באָכער. דעמאָלט אַלץ איז פּשוט
  אַ חוץ דעם הומאָריסטישן קאַמף־פֿילם, האָבן די מײדלעך זיך אַפֿילו געלאָזט זיך פֿרײען, פֿלאַנצן בלאָנדזשען און דעטאַנאַטאָרן. אין אַלגעמיין, האָט מיראַבעלע געמײנט, אַז די פֿאַרדאָרבנדיקע השפּעה פֿון די פּרימיטיווע װעלטן שפּירט אויך דאָ. אין סוויאַטאָראָססיאַ, אַזאַ אַ פּשוט סקאַם האט נישט אַרבעטן; עס איז געווען קיין קייפל דופּליקיישאַן און קיין רעגע אָנזאָג אין די דיסיזשאַנז געמאכט. און מיסטאָמע גרויס רוסלאַנד אויך, ערדלינגז זענען נישט סאַקערז. און דעמאָלט אַזאַ אָפנהאַרציק בעיבי רעדן נעמט אָרט. דערמאָנט מיר גאָר שטותים! דערפאר האט אײן ציג געװאלט מאכן געלט, און אנשטאט געלט האט ער געכאפט א גראנאט. איצט האב איך געמוזט אװעקגײן. נו עס ס פּשוט!
  - איצט וועלן מיר פליען און פּרובירן אונדזער סטרייקינג מאַכט אויף די כאָרערז! ― האָט געזאָגט דער װײַסער מלאך. "איר וועט זען ווי שטאַרק מיר זענען, אַ דעמאַנסטריישאַן פון צעשטערונג."
  העגג האט מסכים געווען:
  - דאָס איז דער בעסטער וועג! ווייַזן אַלעמען דיין ויסערגעוויינלעך מאַכט.
  דע ר קאמענדאנ ט הא ט שוי ן זי ך געחידוש ט , װ י פי ל פארדינ ט ע ר קא ן מאכ ן מי ט פארקויפ ן פארבעסערטע ר געװער . גלײכצײטי ק באשלאס ן צ ו װארפ ן , װ י העגג , הא ט געגלויבט , דע ם טונקעלע ר גרויס ן קייסער .
  באזונדער ם זאל ן ד י הײליק ע רוסן , פארניכטן . מיר מוזן וואָרענען זיי אַז זיי זענען אונטער באַפאַלן.
  כאָטש עס איז קיין דעמאַנסטריישאַן פון וועפּאַנז, עס וועט נישט זיין ווי קאַנווינסינג. נו, ער וועט נישט צולייגן עפּעס פֿאַר זיי! עס וועט זיין עטלעכע טריקערי, עס וועט זיין!
  ד י פליט ן אונטע ר דע ר באפע ל פו ן דע ם װײס ן מלאך , אי ז גיך א אװעקגעפארן . ער געפּלאָנטערט קיין מניעות און די שרעטל ימפּאַקט-ראַקי אפילו באמערקט:
  - ניין, דאָס איז עפעס נישט אפילו האָלליוואָאָד. צעשטערן די הויפּט צושטעלן צענטער אָן פירינג אַ שאָס!
  - דאָס איז די קונסט פון מיליטעריש פירערשאַפט צו ויסמיידן ומנייטיק ריסקס. א פאַקטיש כירורג איז איינער וואָס איז ביכולת צו דורכפירן אַ קאָמפּלעקס אָפּעראַציע אַננאָוטיסט!
  זייער סקוואַד איז געווען באטייטיק אפגעשיידט פון די פייַנט אַרמאַדאַ ווען די דעטאַנייטערז זענען אַוועק. א ריזיקע כייפּערספערע איז געווען ינגאַלפט אין אַ כייפּערפּלאַסמיק הוראַגאַן. עס האָט זיך אויסגעדרייט אין אַ קעסיידערדיק פייַערלעך שייַנען, אין וואָס טענס פון ביליאַנז פון פייַנט זעלנער טייקעף פארברענט.
  אודאר־שטאקי האט געשושקעט:
  - דו ביסט אַ קלוג יינגל, אָבער אין דער זעלביקער צייַט גרויזאַם. צעשטערן אַזוי פילע שונאים אין אַמאָל!
  - און ראַטעווען די לעבן פון אונדזער יינגלעך און גערלז! איר האָט נישט וועלן צו זיין דיין שוועסטער אָדער בויפרענד וואָס איז געהרגעט אין זייער אָרט. ― האָט דאָס װײַסע אינגעלע אַרױסגענומען אַ מיני-טערמאָפּרעאָן זיסוואַרג-באָמבע און זי געשמאק געלעקן מיט דער צונג, דערנאָך אַרײַן אין מױל אַרײַן ― אָדער אפֿשר זײַן בלוט, ס'איז נישט אַזױ נעבעכדיק!
  - פארװאם , נאריש ע ײנגל , אי ך הא ב לײד ן פא ר אלעמען . איר טראַכטן דער פייַנט האט קיין נשמה, אָדער די קינדער פון געהרגעט זעלנער וויינען נישט. איר וועט אָנהייבן צו עמפּאַטייז מיט אַלעמען, דיין האַרץ וועט ווייטיק. אָבער, זיי וועלן נישט רעדן וועגן דעם, אַנדערש זיי וועלן אָנהייבן צו זאָגן אַז ימפּאַקט ראַקי ווערט אַלט, און ווייַל פון דעם זי איז געווארן צו סענטימענטאַל.
  "עס מיינט אַז מיר זענען פּערסוד דורך גרויס מאסע פון שיפן." איר וועט דאַרפֿן צו פאַרגיכערן!
  - דער טיש איז געמאלט און באדעקט מיט אש! א מיליטערשיף איז נישט קיין ציג! - האט דאס מײדל געזונגען.
  עס איז נישט גרינג צו פֿאַרבעסערן ווען איר זענט שוין מאָווינג שיין געזונט. אָבער אַ געוויסער אָנהייב אין דער צײַט שפּילט אַ ראָלע. אין דערצו, די סטאַרשיפּס פון סוויאַטאָראָססיאַ זענען געווען אַ ביסל העכער צו די פייַנט אין מאָביליטי. א פּאַטראָל פון סטאַרשיפּס שפּרינגען אויס אַריבער די שורה. עס זענען געווען זיבן און פופציק פון זיי. דער ווייַס מלאך באפוילן:
  - שיסן ניט, לאָז ער זיך דערנענטערן, און דאַן װעלן מיר אײַך אַלצדינג באַדעקן װי אַן אַנוינדיקער פליג.
  דע ר שונא ט הא ט אוי ך ניש ט געאײל ט אפצונעמע ן פײע ר צ ו הרגענען , או ן מע ן הא ט גלײ ך ״באדינט״ , אי ן אײ ן סאַלװא , אפיל ו א ן גיכקײט .
  - ניין, דער באַקסער איז דער וואָס שלאָגט, און דער וואָס קלאפט אַראָפּ!
  און דאך האט דער שונא געדריקט פון די פלאנצן. איך האט צו צעטרעטן און קנאַקן, און דורכפירן ינטראַקאַט מאַנוווערז. און לייַדן לאָססעס אין דער זעלביקער צייַט. ד א זײנע ן שוי ן שוי ן געװע ן נאענט , ד י הויפט־כוחות , פו ן דע ר סװיאטאראסיע־פלאט . ז ײ האב ן זי ך באטײליק ט געקעגנ ט דע ם שונא . דער קאמף האט זיך אנגעהויבן. א טוץ באַטטלעשיפּס פון פּרימיטיוו וועלטן טייקעף שפּאַלטן באַזונדער און קראַמבאַלד אין שטויב. אָבער, דער קאָנפליקט איז געווען סאַפּרייזינגלי קורץ. די אַרמיי פון גרויס רוסלאַנד ס אַלייז נאָר אריבערגעפארן צוריק, באַפרייַונג די שטעלע. דער ווייַס מלאך וועט אפילו האָבן אַ סיבה צו זאָגן:
  "מיר האָבן נישט האָבן צו קעמפן, זיי שלאָגן אונדז מיט אַ בעזעם, עס איז אַ שאָד, אָבער צו פיל שטויב רויז, איך געוואלט צו ניסן."
  מיראבעל האט זיך טאקע ניסן, זיך אויסגעדרייט און זיך גלײך אויפגעכאפט. א גרויסער שידוך האט געקיצט אירע נאזלעך מיט די אנטענע, און א פלאַטערל האט מיט אירע פליגל געשטרײקט איר פארבראכטע, נאקעטע פּיאַטע.
  - נו, כ׳האב געחלומט װעגן שטותים! דאַרפֿן צו אַרבעטן מער! וואַו, אפילו אין מיין חלומות איך חלום פון אַ שחיטה ווען איך קענען לעסאָף הנאה לעבן.
  דאָס מײדל האָט אָנגעצונדן אַ פֿײַער, דערפֿאַר האָט ער עפּעס געמאַכט װי אַ בויגן און האָט אָנגעהױבן אַרומדרייען דעם שטעקן. ד י פײע ר הא ט שנע ל ארײנגעכאפ ט ד י צװײג ן או ן פארהעלטניש ט טרוקענע , שטעכיק ע צװײגן . די מיידל אנגעהויבן צו פאַרברענען די דנאָ, ריקאָלינג די טעקניקס פון ווילד צו די פּיראָג. עטלעכ ע מא ל הא ט ז י פארברענט , ד י נאקעט ע פיס , ד י פלאמע ן פו ן פײע ר או ן ד י הי ץ פו ן ד י פי ר זו ן האב ן זי ך צוזאמענגענומע ן אי ן א װײטיק ן לײדנשאפטלעכ ן מאַטעריע : מאכ ן דא ס מײד ל א ס ך שווייס . מירעלאַ האָט עטלעכע מאָל אַ טונקען אין דעם טייַך. דערצו האט דער רויך גורם געווען ווייטאג אין די אויגן, דער קערפער איז געווארן שווארצע פון ברענען. די מיידל האט עטלעכע מאל ניסן. ד י ארבע ט הא ט זי ך געצויג ן איבע ר א טוץ שעה . דאָס מיידל איז געווען זייער הונגעריק, און די געוויינטלעך טראַפּיקאַל רעגן איז געקומען. שטראמען וואסער האבן פארלאשן דאס פייער און כמעט אוועקגעוואשן מיראבעל מיט ווארעמע שטראמען. אָבער, די שיינקייט איז אַפֿילו צופרידן, איר שאָקאָלאַד גוף איז געווארן ריין.
  - ניין, עס קוקט ווי די שטיקל וועט האָבן צו פאַרברענגען עטלעכע טעג.
  דער רעגן האט געדויערט בערך צוואנציג מינוט און האט איבערגעלאזט קליינע שטראָמען. שפּריצן דורך די פּאַדאַלז, די מיידל כעדאַד צו די ברעג. זי האט פּלוצלינג געוואלט צו פּרובירן די היגע פיש. עס איז ניט געווען דער מינדסטער פאַרלאַנג צו אָנצינדן די פייַער ווידער. א ליכטיק װינטל האט געבלאזן, די בוימער האבן װי געכאפט צו דער מײדל. די שטימונג האט זיך אויפגעהויבן. די גאָר נאַקעט שיינקייט מיט אַ שטיין שפּיז פּעלץ ווי אַ היגע מלכּה. נו, לאָזן די הייפיש פּרובירן צו באַקומען נאָענט צו איר, זיי וועלן באַקומען אַ שטאַרק קלאַפּ! אין דערצו, שאַרקס ויסקומען צו רעאַגירן צו בלוט, זיי שמעקן עס פון אַ גרויס ווייַטקייט. און אויב איר שלאָגן עס מיט אַ שפּיז אַזוי געשווינד, איר קענען לייכט כאַפּן די פיש און פירן עס אויס. אָבער ווי צו עסן עס? רוי אָדער געפּרעגלט? אויך אַ זייער טשיקאַווע ברירה.
  דאס מײדל האט זיך דערנענטערט צום ברעג, נאך דעם רעגן האט זיך דער זאמד נאך נישט געװארם און אירע בארװעםע פים האבן געפילט גליק און א אנגענעם קיצלען. מיראבעלא האט געגראבט דעם זאמד מיט די פינגער, עס האט אויסגעזען ווי שילן, נו, מען קען זיי אויך עסן. עס זענען מיסטאָמע אויך ויסטערז דאָ. עס איז מאָדנע וואָס די פריערדיקע אגענטן זענען געשטארבן, עס מיינט אַז די אַלוועלט איז נישט אַזוי בייז. עס זענען קיין פראבלעמען מיט עסנוואַרג, און די מנוחה וועט אַרבעטן אויס. די מיידל איז צוגעקומען צום ברעג פון וואסער, ווען זי האט זיך מיטאמאל אפגעשטעלט. פֿון דעם אױג־װינקל, קוים קענטיק איבערן האָריזאָנט, האָט מיראַבעלע באַמערקט, אַז אַ שיף דערנענטערט זיך צום ברעג. און דער פּלאַנעט איז גרעסער ווי די ערד, וועגן צוויי מאָל ווי גרויס אויב איר ציילן אין דיאַמעטער, די ווייַבלעך ראָבינסאָן עסטימאַטעד דורך אויג. דאָס מײדל האָט געשפּריצט מיט איר ים־פוס און װײַטער געקוקט. ניט מאָדערן, אַוודאי מיט זעגל, און נישט ספּעציעל גרויס. אַזוי אַ פאַר-אינדוסטריעלע בריגאַנטין, אָבער גאַנץ עלעגאַנט. טראָץ דער ווייטקייט, האָט מיראַבעלע'ס שטאַרקע זעאונג איר געלאָזט שנעל ציילן די ביקסן.
  - א שיף , דאס הײסט , דא איז דא א ציוויליזאציע . דער בלויז שלעכט זאַך איז אַז עס איז נישט קאָסמאָגעניק!
  דאָס מײדל האָט געשלאָגן אין װאַסער מיט איר שפּיז, אַ קלײן זילבערנעם פֿיש איז דורכגעשטעקט געװאָרן. מיראבעלא האט עס פארזיכטיג אנגערירט:
  - זיי זאָגן רוי פלייש איז כעלטיער, מיר וועלן עסן עס ערשטער, און דאַן באַשליסן וואָס צו טאָן. רובֿ מסתּמא, די שיף וויל צו ריפּלעניש זייַן סאַפּלייז פון פריש וואַסער, און אפֿשר פרוכט, אַזוי איך טאָן ניט האָבן צייַט, איך בין נישט נאָך אונטער דרוק!
  . קאפיטל נומער 21
  סאדאט האט געבויגן דעם מידן רוקן און מסכים געווען:
  - ווי פּראַקטיש איז דאָס! כאָטש די אָפּטייל אין הימל און גענעם פּריוויילז אין כּמעט אַלע אמונה! גן עדן איז בעסטישע בטלנות, ווען ס'איז נישטא וואס צו שטרעבן, ליג נאר מיט די בויך און האט הנאה. וועגן גיהנום דאַרף מען נישט רעדן, מיר זענען שוין אין גיהנום.
  יאַנקאַ, אויך ליידן, האָט באַמערקט:
  ― נו, ניט גאָר! די זעלבע מאָנגאָלס האָבן געגלויבט אַז נאָך טויט פאָרזעצן זייער קאַריערע ווי וואָריערז. אונטער דער פירערשאַפט פון די מלחמה גאָט סולדע, די שטאַטן פון אנדערע פאַרשטאָרבן שטימונג זענען קאַנגקערד. דאָס הייסט, עס איז געווען אַ פּאַראַלעל, ווי עס איז געווען, צו באַזיגן אונדזער וועלט מיט די לעבעדיקע, און מיט די מתים אויך באַנעמען אַן אַנדער וועלט! א מין גייסט געפינט נישט קיין מנוחה און פארבעסערט זיך ווייטער און וואקסט איר קאריערע.
  עלי איז געווען צופרידן:
  - און דאָס איז אפילו בעסער! איר קענט אפילו שטאַרבן ווי אַ שקלאַף און ווערן אַ וואָריער אין דער ווייַטער וועלט. נאָך אַלע, דאָס איז בעסער ווי געזונט-פאסטעכער ליידיקנאַס.
  אין דעם מאָמענט, די אַמניפּרעזאַנט בייַטש ווידער דורכגעגאנגען איבער די יינגלעך 'באַקס. ז ײ האב ן אומװילי ק צוגעהויב ן זײע ר טעמפ , באװעגנדי ק ד י לאנג־לײדנדיק ע פיס ן איבע ר דע ר גראז , או ן א װײל , האב ן זי ך געשװיג ן א װײל , צוריקגעכאפ ן דע ם אטעם .
  סאדאט האט נאכגעכאפט דעם אטעם און באמערקט:
  - גוט־געפאםטע בטלנות איז נישט אזוי שלעכט, בפרט ווען דו ביסט א שקלאפער וואס מען שלאגט מיט א בייטש. איר אפילו ווונדער אויב דער טויט איז טאַקע אַזוי שלעכט.
  יאנקא האט זיך א גריימאצטער געזאגט:
  - אין פאַקט, פילע מענטשן גלויבן אַז טויט איז פשוט ניט-עקזיסטענץ! כאָטש, פֿאַר בייַשפּיל, כּמעט אַלע אומות גלויבן אין דער עקזיסטענץ פון אַ ימאָרטאַל נשמה. און אין אַלגעמיין, נעמען אונדזער פלייץ אין חלומות, ווו זיי קומען פון?
  עלי האָט אויסגעדריקט אַ געדאַנק:
  ― געדענקט, װי אונדזערע נשמות האָבן געשװיגן איבער דער אױבערבײַ! אָדער....
  סאדאט האט געשריבן:
  - ער איז דער זכּרון פון אונדזער רוחניות שטאַט אָדער עקזיסטענץ, איידער ינקאַרניישאַן אין די פלייש. דערצו, איך וויסן אַז עס זענען געווען גרויס גורוס וועמענס נשמות קען פאַרלאָזן זייער ללבער. זיי אריבערגעפארן צו אנדערע וועלטן. עפע ס הא ב אפיל ו אי ך אל ץ באמערק ט מײ ן פלײ ש פו ן דרױסן , נאכדעם , נאכדע ם דע ר מגיד ה הא ט מי ר געגעב ן א קריסטאל ן קו ל צ ו קוקן .
  יאַנקאַ האָט זיך אינטערעסירט:
  ― און װאָס האָסטו געזען?
  דער ייִנגל אַ אָנהייבער האָט אומווילנדיק זיך געציטערט:
  "איך האָב אַפֿילו דערשראָקן צו קוקן אויף זיך, ווי בלאַס איך געווארן." דערנאָך איז מיין גייסט דורכגעגאנגען דורך די וואַנט און געקומען צוריק.
  יאנקא האט זיך געשטיצט:
  - עס איז באשטימט עפּעס ווי אַז! אַמאָל, פּאַפּוס געהאָלפֿן ניקאַלאַס דער צווייטער צו אַרויסרופן דעם גייסט פון אלעקסאנדער דער דריטער. ער האָט אַדווייזד דעם מלך צו זיין שטאַרק און האַרט צו ויסמיידן ווייַטער קאָפּדרייעניש. אגב, האט פאפוס געזאגט אז אזוי לאנג ווי ער לעבט, סטראשעט גארנישט די מלוכה. דער מכשף איז געשטאָרבן אין 1917 נאָר אין פעברואר. לויט די קלאַנגען, האָבן לענין און סטאַלין אויך געהאַלטן סעאַנסעס. דאַכט זיך, אַז אַפֿילו דער גײַסט פֿון לענין האָט פֿאָרויסגעזאָגט סטאַלין אין 1941, אַז ער וועט געווינען די מלחמה מיט דײַטשלאַנד.
  סאַדאַט, אין אַלע סיריאַסנאַס, סאַגדזשעסטיד:
  ― לאָמיר זאָגן, אַז אײנער פֿון אונדז שטאַרבט, זאָל ער קומען צו דעם אַנדערן אין אַ חלום און זאָגן: ס'איז דאָ אַן עולם הבא און דאָרט איז גוט!
  יאַנקאַ האָט אומווילנדיק געשמייכלט, אפילו דער וואָגן וואָס ער האָט געצויגן האָט ניט אויסגעזען אַזוי שווער:
  ― יאָ, אַװדאי זײַנען פֿאַראַן נשמות! בלויז עטלעכע קליינע כתות לייקענען דאָס. אבער עס איז נישט דאַווקע גוט אין דער ווייַטער וועלט. עמעץ האט פארגליכן דאס לעבן פארן טויט מיט א בולפען, לעבן נאך טויט מיט א זאנע. יוזשאַוואַלי עמעצער פילז שלעכט אין די בולפּען און טוט נישט באַקומען רעזערעקטיד אין דער זאָנע! אַזוי דער שקלאַף דאַרף ווערן פריי בלויז אויף דער ערד!
  - ערד ? - די ייִנגלעך האָבן זיך איבערראַשט צוזאַמען.
  - וואָס איז דיין פּלאַנעט ס נאָמען!? - יאנקא האט זיך פארריכטן.
  - גראדאדאר !
  - אַזוי עס איז אין גראַדאָדאַר!
  ד י ײנגלע ך האב ן געשװיגן , ד י שטײגע ר אי ז געװאר ן נא ך שטײגער , או ן ז ײ האב ן גענומע ן אטעם . אויםע ר דע ר װע ג אי ז איצ ט געװע ן נא ך מער שטײנערדיק , או ן מע ן הא ט מע ן אל ץ אפטע ר געטראפ ן שארפ ע חפצים . יאנקא האט געמײנט, אז אן עקזיסטענץ האט אן אײגענעם כיין, ם׳איז נישט דא אזא ערלעכקײט. שטאַרק, אָבער נאָך זייער קינדיש לעגס אָנהייבן צו ווייטיקדיק. דער יינגל מוז זיך פארשטארקן, ער מוז זיין א מענטש, דערבײַ שניידט זײַן מאַסקיאַלער אַקסל אַלץ מער און מער דעם גאַרטל, מע דאַרף צו מאָל צו מאָל סטרויערן דעם רימען.
  אראפגעלאזט טראפנס שװער שווייס און זיך איבערגעבויגן, איז דער יינגל מיט עקשנות אויפגעשטאנען, פרובירט זיך אפצוציען פון דעם וואקסנדיקן, ווייטאגדיקן געריסן אין זיינע מידע מוסקלען. דאָס ייִנגל האָט זיך פּשוט אײַנגעגראָבן די נאַקעטע, ברענענדיקע פֿיס אין דער שטעכיקער באַדעקונג, און אָדערן און אָדערן האָבן זיך אָנגעבלאָזן אויף זײַנע גיך פֿינצטערנדיקע קנעכל.
  ווען דער לערער האָט אין אַ געשיכטע-שיעור גערעדט וועגן דעם שווערן גורל פֿון שקלאַפֿן, בפֿרט קינדער, איז דאָס נישט זייער גוט אויפֿגענומען געוואָרן. אַזוי עס איז אַן אַבסטראַקציע, ווייַל אין אפריקע און אין די מזרח עס זענען נאָך קינדער סלאַוועס, אין עטלעכע ערטער באַאַמטער(!). יאָ, אין מזרח, אַפֿילו אין רוסלאַנד, זיי זענען דאָרט ביז לעצטנס, און טאָמער זיי זענען איצט. אויך אין אַמעריקע לעבן פילע מענטשן אויף אַ וועג וואָס איז ניט בעסער ווי שקלאַפֿערייַ, ספּעציעל שווארצע און לאַטינאָס. נו, די נוצן פון קינד אַרבעט אין פאבריקן, פאבריקן, פאַרמס און מינעס איז פּראָסט און אָפט ליגאַלייזד. רובֿ אָפט עס איז וואַלאַנטערי, אמעריקאנער זענען ווערקאַכאָליקס און אַפֿילו די סנאַטי זאמען פון מיליאַנערז; טאָן ניט קווענקלען צו וואַשן קאַרס אָדער ויסקערן די גאסן. אין אַלגעמיין, די USA איז זיכער אַ פייַנט צו רוסלאַנד, אָבער אַ פייַנט ווערט פון רעספּעקט. פֿאַר בייַשפּיל, פעטרוס דער גרויס האט נישט ווי אייראפעער, ספּעציעל די בריטיש און דייטשישער, פאָרויסזאָגן אַז אין דער צוקונפֿט רוסלאַנד וועט קעמפן מיט זיי! אבע ר ע ר הא ט מי ט ד י דאזיק ע פעלקער ן מי ט פרײע ן געלערנ ט , חתונ ה געהא ט א דײטש ע פרוי , זי ך ארומגערינגל ט מי ט פרעמדע . פעטרוס איז נישט שטאָלץ, און פּערסנאַלי געארבעט מיט אַ פלאַך און אַ האַק. אוודאי איז ער געווען אכזר, ער האט אפילו פערזענליך געמוטשעט די ריבעלן, אבער אנדערש איז געווען אוממעגליך אויפצוהערן רוסלאנד. נאָך אַלע, דער בעסטער וועג צו קאָך אַרויף אַ פויל ביק איז מיט אַ בייַטש. די רוסישע מענטשן זענען שטאַרק, אָבער זיי פעלן אַמביציע און בוללדאָג גריפּ. דער צאר פעטרוס האט פארמאגט בײדע, אבער אים האט געפעלט זעלבסטדיציפלינע: ער האט געטרונקען צו פיל, גערויכערט און זנות. די אָרדזשיז אַנדערמיינד דעם מלך ס געזונט, און קיין גלייַך סאַקסעסער איז געפונען. די אייביקע פּראָבלעם פון מאָנאַרכיעס איז אַז דער זון פון אַ האַרט, שטאַרק-ווילד פאטער צו אָפט ירשענען די ווייך, אָובידיאַנט נאַטור פון זיין מוטער. א הערשער איז ווי אַ פייַל - אויב ער איז מילד, ער וועט פירן די מדינה צו אַ טויט סוף! בלויז טאַפנאַס אויך ריקווייערז סייכל. אין באַזונדער, ניקאַלאַס דער ערשטער - פּאַלקין האט גענוג טאַפנאַס, אָבער עס איז געווען אַ פעלן פון סייכל. סטאַלין האָט געהאַט ביידע, אַן אויסגעצייכנטער דענקער און שטאַטמאַן. צום באַדויערן, געשמועסט דורך זיינע סאַקסעסערז, ספּעציעל דורך אַזאַ ניט-ענטיטיז ווי גאָרבאַטשעוו און כרושטשעוו. וויי, זיין נאָמען איז קיינמאָל רעכט אַפּרישיייטיד בעשאַס די פֿאַרפֿאָלגונג פֿאַר סטאַלין: בלויז אַ ביסל זענען אויפגעשטאנען. כאָטש אויב נישט פֿאַר זיין אַכזאָריעס, מיר וואָלט האָבן צו לעבן אונטער היטלער. וואָס איז טאַקע געשען אין דעם פאַל? דער פוהרער האט נישט פלאנירט די גאנצע פארניכטונג פון די סלאַוון, אָבער זיי באמערקט ווי אַ צווייט-קלאַס מענטשן. ע ר הא ט געגלויבט , א ז מע ן קע ן גערמאניזיר ט װער ן אכציק פראצענ ט סלאװען , אבע ר ע ר הא ט געגלויבט , א ז ע ר דאר ף זײ ן א שטרענגע ר אונטערגאנג , צ ו דע ר העכערע ר ראסע ! אין דערצו, ער איז געווען באַזאָרגט וועגן זייער גיביקייַט. אין אַלגעמיין, זיין אַ צווייט קלאַס בירגער איז נישט אַ גוט זאַך. היטלער איז געווען ווי אַ גוואַלדיקער נאַציאָנאַליסט: ער האָט געשטעלט די דייטשן העכער אַלע אַנדערע, דאָס הייסט, אַז די רוסן זענען געווען אַ פּאָר טריט נידעריקער. דערצו האָט דער פוהרער געוואָלט אַראָפּלאָזן די קולטורעלע מדרגה פון די סלאַוון, וואָס איז אויך געווען זייער שלעכט. נו , ד י דײטש ן האב ן שטאר ק געקעמפ ט ד י פארטיזאנער , פארברענט ע דערפע ר צוזאמע ן מי ט זײער ע אײנװוינער . ניין, אונטער דער סאָוועטישער הערשאַפט איז עס געווען פיל בעסער. אין דערצו, די וססר נאָך די צווייטע וועלט מלחמה איז געווען די בלויז לאַנד אין דער וועלט אין וואָס פּרייסאַז דיקריסט פון יאָר צו יאָר. אין אַלגעמיין, עס איז אַ מיטאָס אַז אונטער סטאַלין איז דעוועלאָפּעד בלויז די מיליטעריש אינדוסטריע, בשעת די ציווילע ינדאַסטריז זענען סטאַגנייטיד. אָבער דאָס איז נישט אַזוי, עס זענען אויך סטאַטיסטיק וואָס קענען זיין לייענען אויף די אינטערנעט. נישט בלויז טאַנגקס און ביקסן, עס זענען געווען רויט סאָוויעט פירער! למשל, די פּראָדוקציע פון קאַנסומז איז געוואקסן פון 1928 ביז 1950 זיבן מאָל, און ווורשט מיט פינף און אַ האַלב מאָל, apples מיט דריי מאָל, און בייסיקאַלז מיט צוויי און זיבעציק מאל!
  דער דערהויבענקייט איז געווארן קלענער, און די בחורים האבן געפילט רעליעף. סאדאט האט גענומען אטעם, דערשטיקט פון לופט, געפרעגט:
  - אז גענגיס כאן האט געכאפט כארעזם?!
  יאנקא האט געמורמלט מיט מי:
  - יא ! קאַנגקערד! דערצו, אַ נומער פון שטעט פון בוכאַראַ, סאַמאַרקאַנד און אנדערע האָבן זיך אונטערגעגעבן אָן אַ קאַמף. גענגהיס כאַן צוגעזאגט לעבן און באַפרייַונג פון די טיראַן שאַ.
  - און ער האט מיך פארפירט! - האָט געטראַכט דער כיטרע סאַדאַט.
  דער ײנגל האט א שאקל געטאן מיטן פארשוויצטן, שיינעם קאפ:
  - רעכט! ער האט דערהרגעט אלע מענער, און פארטריבן די פרויען און קינדער אין קנעכטשאפט. אַנדערש, זיין קאַוואַלרי אַרמיי וואָלט פשוט שטאַרבן אויס אין דער מדבר. כאָרעזם איז געפֿאַלן, דער שאה איז געפֿאַלן. הונדערטער טויזנטער מענטשן זענען אומגעקומען. טרויעריק געשיכטע, געמיין מלחמה. גענגהיס כאַן יוזשאַוואַלי האט נישט האַלטן זיין וואָרט און האט נישט ייַלן צו ווייַזן רחמנות!
  - קײנער איילט זיך נישט רחמנות! עס וואָלט זיין נאַריש צו ספּער דיין פיינט. - סאדאט האט באוויליקט.
  - אײנצלנ ע שטעטלע ך האב ן זי ך אבע ר עקשנותדיקער , באזונדער ם אי ן דע ר טעריטאריע ר פו ן איראן , װא ס אי ז א טײ ל פו ן כארעז ם . לויט די לעגענדע, גענגהיס כאַן פּערסנאַלי שנייַדן אויס די האַרץ פון די שאַ ס אייניקל. - יאנקא האט זיך צוגעבויגן און געצויגן דעם רימען מיט די צײן, געפילט די זאלץ.
  - און דאן? - האט עלי זיך אריינגעמישט אינעם שמועס.
  דאם ײנגל האט געװאלט צעשפרײטן די הענט, אבער מען האט זײ שטארק געבונדן:
  - דער זון פונעם שאה, געראל עד-דין, האט א לאנגע צייט געקעמפט מיט גענגיס חאן, אמאל דערגרייכט פריוואטע דערפאלגונגען, אפילו באזיגט די פערציג-טויזנט שטארקע ארמיי פונעם מאנגאלישן סאטראפ, אבער צום סוף האט ער אויך פארענדיקט זיין לעבן אויף אַ פלעקל. גענגהיס כאַן געשיקט טייל פון זיין טרופּס ווייַטער צו די מערב. זיי זענען דורכגעגאנגען די צפון פון די באַגדאַד קאַליפאַט און אריין דזשאָרדזשאַ און אַרמעניע. די גרוזינישע האבן נישט געהאט קײן אײן הערשער, די פירשטן האבן זיך פארראטן. בעשאַס די שלאַכט, אפילו איינער פון די פּרינסעס שלאָגן זיין ברידער אין די הינטן. מען האט זיי שנעל באהאנדלט, און די נוקערס האבן שנעל צעבראכן דעם רוקן פון זייער בונד. נאָכדעם האָבן די מאָנגאָלן אַראָפּגענידערט צום טערעק טייך, באַראַבעווען די ארומיקע דערפער, געגאַנגען צוזאמען דעם קובאַן און דערגרייכט צו דער געוועזענער רוסישער פעסטונג תמוטאראקאן.
  דאָס אינגל האָט זיך געכוסט, האָט שווער געהאַט צו כאַפּן דעם אָטעם, טראָגן אַ לאַסט און אין דער זעלביקער צייט רעדן איז געווען צו שווער. אָבער, זייענדיק כּמעט אַ טיניידזשער, ער געפרוווט צו באַהאַלטן די ווייטיק און שוואַכקייַט וואָס איז יוזשאַוואַלי כאַראַקטעריסטיש פון יינגלעך.
  סאדאט, אויך נישט קיין שװאכער, האט געפרעגט:
  - נו וואָס איז ווייַטער?
  יאנקא האט אפגעשאקלט דעם שווייס און געצויגן די מעשה, פרובירט צו רעדען מיט א גלייך שטימע:
  - די מאנגאלן האבן נישט געשטורעמט די פעסטונג אליין. ז ײ האב ן פארגעשלאגן , א ז דע ר קאמענדאנ ט , א פארשטײע ר פו ן דע ר אײראפעאישע ר האנסע , זא ל פשו ט קױפ ן ד י קלאפן , װעלכ ע זײנע ן געכאפ ט געװאר ן אי ן דע ר קאמפאניע .
  ער האָט מסכים געווען! א טײ ל פו ן ד י טאטאר ן זענע ן אונטע ר ד י קלעפ ן ארײנגעקומע ן אי ן דע ר גרוים ע או ן רײכ ע שטאט . זיי האָבן פּלוצלינג אַטאַקירט די וועכטער, געעפֿנט די טויערן און אַן אַרמיי פֿון אַסיאַן איז אַרײַן אַרײַן.
  - דאָס איז טשיקאַווע! ― די אױגן פֿון די יונגע שקלאַפֿן האָבן זיך געלויכטן.
  - האב ן ד י פרויע ן פארגאל ט או ן אל ע מענע ר דערהרגעט , - הא ט מע ן דע ם קאמענדאנ ט געהאנגע ן אויפ ן קאפ , או ן ד י שטײנע ר הא ט מע ן צוגעבונד ן צ ו ד י הענט , האב ן ד י מאנגאל ן פארלאז ן ד י שטעט ל מי ט א רײכע ר בולט . פארשטארקונג ן זײנע ן אנגעקומע ן פו ן גענגי ס כאן , װעלכע ר הא ט שוי ן דע ר צײ ט פארנומע ן גאנצ ן כארעזם . די טאַטאַרס זענען אריבערגעפארן קעגן די קיפּטשאַקס, בעסער באקאנט ווי די קומאַנס.
  - איר זאָל בייַ מינדסטער ציען אונדז אַ מאַפּע, אַנדערש איר וועט נישט פֿאַרשטיין ווי דאָס געטראפן! - שארף - האט סאדאט געזאגט.
  ― װאָס טוט זיך אַזױ?! - יאנקא איז געװארן אויפגערעגט.
  עלי האָט רעפּרימאַנדיד זיין פרייַנד:
  - קיין געברויך! וואָס טאָן מיר זאָרגן וועגן זיין לאַנד? אפֿשר עס שאַטן אים אַפֿילו צו געדענקען עס.
  יאנקא האט מסכים געווען:
  - עס װײםט זיכער צו געדענקען דעם קאמף אויף קאלקא! זייענדיק אַ גרויס לאַנד, רוסלאַנד האט נישט פאַרלירן אָפט, אָבער ווען עס געטראפן, עס איז געווען באמת אַ טראַגעדיע.
  סאַדאַט האָט פילאָסאָפיש באַמערקט:
  - אבע ר װע ן ס׳זײנע ן גארניש ט געװע ן קײ ן מפלה , װאל ט אײע ר לאנ ד געװע ן פארכאפ ט ד י גאנצ ע װעלט , או ן אל ע מלחמ ה װאלט ן זי ך פארענדיקט ?
  - דאָס וואָלט זיין ווונדערלעך! - יאנקא האט געצויגן די שטריק.
  - נישט גוט! ס'איז נישט געווען וואו צו שטרעבן!
  יאנקא האט זיך שטארק געטענהט:
  - און פּלאַץ! מיר וואָלט אָנהייבן יקספּאַנשאַן אין אנדערע וועלטן! פון קורס, טכילעס, עס וואָלט נישט באַצאָלן פֿאַר זיך, אָבער מיט צייַט, טעכנאָלאָגיע וואָלט אַנטוויקלען און די קאָנקוועסט פון נייַ לענדער וואָלט ווערן אַ בילכערקייַט.
  - זיכער ? - האט סאדאט פארשמאכט די אויגן.
  יאנקא האט א װײל פארגעםן זײן מידקײט:
  - יא ! אַמאָל, ווען קריסטאַפער קאָלומבוס האָט אַנטדעקט אַמעריקע, האָבן פילע אויך צווייפל צי די נייע לענדער וועלן ברענגען נוץ, ווייַל זיי זענען געווען זייער ווייַט, און זיי האָבן צו זעגל פֿאַר עטלעכע חדשים, און דעמאָלט גאָרנישט, זיי מאַסטערד זיי. אמאל זענען געווען נארעס אין רוסלאנד וועלכע האבן פארקויפן אלאסקע און אוועקגעגעבן די האוואאיישע אינזלען אומזיסט. די אידיאטן נאענט צום קעניג האבן אויך געגלויבט, אז די דאזיקע חלומות באצאלן זיך נישט. און די אַמעריקאַנער האָבן זיי געכאַפּט און זיי באַהערשט. ביליאנען ווערט פון גאָלד אַליין זענען פּאַמפּט אויס, ניט צו דערמאָנען ייל, גאַז, אַרץ, בוקסייט און אַזוי אויף. דער גרעסטער ווערט איז לאַנד, און עס דאַרף זיין פּראָטעקטעד און פאַרגרעסערן. רוס האט שטענדיק אלנגעזאמלט לענדער אַרום זיך, און געבן אַרויף בייַ מינדסטער טייל פון זייַן טעריטאָריע איז גלייך צו שנייַדן אַוועק דיין פינגער, אָדער טייל פון דיין האַרץ.
  - יאָ, עס איז גלייַך! - האט סאדאט מסכים געווען. - אָבער נאָך, איר וועט אונדז דערציילן וועגן דעם שלאַכט אויף קאַלקאַ. איז עס נישט?
  יאנקא האט א זיפץ געטאן:
  ― נו, אַװדאי! אי ן דע ר הויכ ט פו ן דע ר קאמ ף האב ן ד י פאלאװצע ר פארראט ן ד י קאלמיק ן או ן ז ײ פארלאז ט ! ד י מאנגאל ן האב ן געקריב ט ד י קאמאנדיר ן . האב ן ז ײ אומגעבראכ ט ד י קאלמיקן , האב ן ז ײ געכאפ ט ד י פאלאװצען , או ן ז ײ באזיגט , האב ן ז ײ צוריקגענומע ן דא ס גאנצ ע גאלד , װא ס אי ז גענוצ ט געװאר ן פא ר שוחד . ז ײ האב ן באגאנגע ן שרעקלעכ ע אכזרױ ת צ ו דע ם ארעסטאנט , לעבעדיג , צעריס ן זײ ן הויט . ד י פאלאװצי ע האב ן זי ך שרעק ן פא ר א נײע ם שטארק ן שונא , או ן זי ך גענומע ן צ ו ד י רוסיש ע פירשט ן פא ר הילף . די נעכטיקע שונאים האָבן פּלוצלינג געוואָלט ווערן אַ בונד.
  - דאָס איז נישט ומגעוויינטלעך!
  - פיר פירשטן זענען געגאנגען אויף א קאמפאניע, זייערע כוחות זענען נישט געווען קליין, ארום פופציק טויזנט קעמפער, פּלוס נאך פופציק טויזנט פון די פּאָלאָווציער. עס זענען געווען וועגן צוויי ווייניקערע מאָנגאָל-טאַטאַרס. ע ס הא ט זי ך אויסגעזען , א ז דע ר אויסגא ט פו ן דע ר קאמ ף אי ז קלאר .
  - אַ טאָפּל מייַלע איז אַ פּלאַץ! - האָט עלי אַרײַנגעזעצט.
  א טרער איז אומווילנדיק ארויס פון יאנקי'ס רעכטע אויג:
  - אבע ר ד א הא ט אונד ז געלאז ט ד י אומקונסיסטנס ט אי ן ד י האנדלע ן פו ן ד י פירשטן . דער פּרינץ פון סוזדאַל, אָן וואָרענען די אנדערע, געשלאגן ערשטער, איז סעראַונדאַד און איז געהרגעט דורך די טאַטאַרס. דער פירשט פון קיִעוו, פאַרקערט, האָט זיך פאַרנומען אין אַ באַפֿעסטיקטן לאַגער און איז קיינמאָל נישט אַרײַן אין שלאַכט. ד י אנדער ע צוױ י גאליציש ע או ן סוזדאל ע פירשט ן האב ן אי ן ערשט ן געקענ ט צוריקצוטריב ן ד י מאנגאליש ע טאטארן , אבע ר ד י פאלאװצע ר האב ן זי ך ניש ט געקענ ט אנטקעגן , זײער ע רײע ן זײנע ן צעבראכ ט געװאר ן או ן א לאװינע ן הא ט פשו ט געװאש ן ד י רוסיש ע מיליטער . אפיל ו אי ן דע ר קריטישע ר מאמענט , אי ז דע ר קיעװע ר פירנ ץ ניש ט געקומע ן זײנ ע שטארבנדיק ע בונדן צו הילף . ער האט, אפנים, געטראכט: אזוי פיל בעסער, איך װעל װערן דער װיכטיקםטער פירשט אין רוס׳, די גאנצע מאכט װעט מיר איבערגײן, אויב די אנדערע פירשטן װעלן שטארבן און זײער אבות װערט אפגעשװאכט!
  סאַדאַט, טריינג צו קלאַפּן אויס אַ שפּאַלטן עמבעדיד אין זיין קאַלאָוס פּיאַטע, באמערקט:
  - און דאָס איז וואָס אַלעמען מיינט! אפילו אויב די מענטשן זענען פאראייניגט. דאָס איז לאַנג שוין דער מנהג, דיין אייגן העמד איז נעענטער צו דעם גוף!
  יאנקא האט זיך אפגעשטעלט, געזאמלט די כוחות, און נאכאמאל געזאגט:
  - אָבער דאָס איז נישט וואָס איר זאָל האָבן געדאַנק! מיר מוזן אָנערקענען און אָפּשאַצן די טייַער רוסיש בלוט. אין דערצו, איר זאָל געדענקען. ביז איצט עס איז נישט אַ פּראָבלעם, אָבער האַלב אַ פּראָבלעם. ד י מאנגאל ן זײנע ן אנגעקומע ן מי ט קלײנ ע צאלן , או ן מע ן דאר ף ז ײ באזיג ן צ ו לערנע ן א לעקציע . אין דעם פאַל, קיין איינער וואָלט אַרויספאָדערן צו אַרויספירן אין רוסלאַנד. עס איז קעדייַיק צו טייטן אַלעמען אין גאנצן אַזוי אַז קיין איינער דערציילט וועגן די לענדער אין די מזרח, און אויב דאָס פיילז, דעמאָלט בייַ מינדסטער אָנטאָן מורא פון רוסישע וואָפן. דער קיִעווער פּרינץ איז אָבער געווען ווייט פֿון די דאָזיקע געדאַנקען, ער האָט זיך נאָר געוואָלט דערהויבן.
  - אבער ער איז געבליבן לעבן! - האבן די בחורים געפלאצט אין אײנעם.
  יאנקא האט ענערגעטיש געשאקלט מיטן קאפ, װי א יונג פערד:
  - אבער ניין! נאָך דיפיטיד די אנדערע פּרינסעס און די פּאָלאָווציאַנס, די מאָנגאָלס קעגן דעם פּרינץ ס לאַגער. ער האט נאך געהאט כמעט דרײסיק טױזנט קריגערס. אלע אטאקעס פון די מאנגאלן זענען צוריקגעווארפן געווארן, זיי האבן געליטן פארלוסטן. דעמאל ט הא ט דע ר אנפירע ר פו ן ד י נאומאדן , סובודאי , פארגעלייגט . זאָלן די רוסן אָפּגעבן זייערע געווער און לאָזן אין שלום אויף זייער כבוד וואָרט. פארשטײ ט זיך , א ז מע ן זא ל ניש ט האב ן געגלױבט , דע ם פארשלאג ן פו ן דע ם זשאקאל , אבע ר דע ר קיעװע ר פירשט , װעלכע ר הא ט אל ץ ני ט געהאלט ן זײ ן װארט , הא ט זי ך מיטאמא ל ארויסגעװיזן , װ י אזו י גלײבלעך .
  - אפשר איז ער געװען פארכאפט ? - האָט עלי אויסגעדריקט זײַן מיינונג.
  - איך טאָן ניט ויסשליסן עס! אין מזרח, ניט ענלעך אין די מערב, מכשפים און מאַדזשישאַנז זענען נישט גערודפט, וואָס מיטל זיי קען באַקומען אַ גרעסערע מאַכט. "יאַנקאַ האָט פּלוצלינג לייַדנשאַפטלעך געוואלט צו ווערן אַ מכשף און אָנשלאָגן די קאַמבאַט פּולסאַרס בייַ די אָוווערסיערז, און דעמאָלט פאַלן אין די ווייך גראָז און אָפּרוען זיין ויסגעמאַטערט גוף.
  - דער פּרינץ איז געווען פארפירט! - האָט סאַדאַט היסטעריש געטשעפּעט.
  - יא , נאכדעם , נאכדעם ווי די ארמיי האט אראפגעלייגט די געווער און פארלאזט דעם באהעלטעניש , זענען זיי תיכף אטאקירט געווארן . אומבאװאפנטע ר רוסישע ר זעלנע ר האב ן געקעמפ ט װ י בעסט ע ז ײ האב ן געקעמ ט מי ט פויסט ן או ן צײן , געװארפ ן ערד , אבע ר כמע ט אל ע זײנע ן אומגעקומע ן . דעם פּרינץ אַליין און זײַנע נאָענטסטע מיטאַרבעטער האָט מען געשטעלט אונטער בענק און זיצנדיק אויף זיי האָבן זיי געפייערט אַ סעודה. און אַזוי איז דער פּרינץ געשטאָרבן, פּאַמעלעך צעטרעטן. א דערנידערנדיקער און ווייטיקדיקער טויט. דו זאלסט נישט גראָבן אַ לאָך פֿאַר עמעצער אַנדערש ...
  ― איר װעט אַלײן אַהין קומען! - האָט סאַדאַט גלאַט צוגעגעבן. - דאָס איז שוין געוואָרן אַ סטאַבילער באַגריף! אבער איר פאַרפאַלן לאַדזשיטאַמאַטלי.
  יאנקא האט א שאקל געטאן מיטן קאפ, דער בײטש האט אים װידער געשטאכן, פארברענט די הויט. דאָס יינגל האָט אַ ביסל אָטעמען, עס איז געוואָרן גרינגער:
  - איך טאָן ניט טראַכטן עס איז אַזוי לעגאַל. צומאל האבן די רוסן באזיגט באדייטנדיקע העכערע כוחות. למשל, מאָנאָמאַך האָט אָפּגעשניטן אומצאָליקע האָרדעס פּאָלאָציאַנס. אמת, די מאָדערנע כראָניקערס האַלטן עס פֿאַר אַ גוזמע: אַז דרײַסיק טויזנט פֿון זײַנע קעמפֿער האָבן באַזיגט אַ האַלבן מיליאָן.
  ― אַ האַלבער מיליאָן! ― דאָס איז פֿינף הונדערט טױזנט! - האָט עלי זיך איבערראַשט.
  סאדאט האט געשמעקט:
  - יא , א גוזמא ! דרײַסיק טויזנט קענען ניט שלאָגן פינף הונדערט! א נוס וועט נישט פּלאַצן אַ ברוקשטיין.
  דער יונגער דערציילער האט געשלונגען, דער האלדז איז שוין אויסגעטריקנט געווארן, און האט ווייטער געוואוינט זיין רייד:
  "אפשר, רעכט צו דער דורכפאָר פון צייט, עס איז אוממעגלעך צו באַשטעטיקן, אָבער דאָס איז נישט אַזוי וויכטיק. נאָך דער נצחון, סובודאַי רייד די ריאַזאַן לענדער. זיין אַרמיי אַפּראָוטשט ריאַזאַן, אָבער קען נישט נעמען עס, נאָך וואָס עס ראָולד צוריק. עטלעכע פון די זעלנער אריבערגעפארן צו די בולגאַריש מלכות, אָבער זענען דיזיטיד. גענגהיס כאַן זיך אומגעקערט צו מאָנגאָליאַ און באַשלאָסן צו קאַנגקער די רעשט פון טשיינאַ. זיינע וואָריערז, ווייל וואַן אַזוי פילע וויקטאָריעס, געהאלטן זיך ינווינסאַבאַל. כינעזיש דערפינדונגען, קאַטאַפּאַלז און שיפּס זענען געניצט אין באַטאַלז. אין עלטער פון צוויי און זיבעציק איז גענגהיס כאַן געשטארבן. ע ר אי ז געשטארב ן װ י ע ר הא ט געחלומ ט ב ײ דע ר באלאגע ר פו ן אײנע ם פו ן ד י פעסטונגען . זיין מיטל זון האט ירשענען דעם טראָן
  Udegei, שיין דער קייסער פון אַלע די מאָנגאָלס. די עלדאַסט, מערסט היציק און אַגרעסיוו זון פון דזשאָטשי איז געהרגעט, ברייקינג זיין צוריק; זיין זון איז אַראָפּ אין געשיכטע ווי באַטו כאַן.
  יאנקא האט זיך װידער גענומען א פסק, האט ער זיך גײםטיק געפרעגט: װען װעט זיך ענדליך דער קריכן פארענדיקן און עס װעט װערן אביסל גרינגער. זײנ ע בארװעס ע פיס שטײע ן אי ן פײער , פו ן ד י שארפ ע שטײנע ר פו ן ד י בערג , װ י מע ן װאל ט אי ם געפײניק ט אויפ ן געשטעל . אין אַלגעמיין, וואָס איז לעבן פֿאַר אַ שקלאַף, אַ צאָרעדיק עקזיסטענץ ענלעך צו גיהנום. דאָ געדענקט איר אומווילנדיק שול. זיצן אין קלאַס איז נודנע; עס איז פיל מער טשיקאַווע צו לויפן אָדער ינדנברעך אויף די סאָף אינטערנעט. מייַן באַליבסטע קלאסן זענען פיזיש בילדונג און צייכענונג, און טאָמער אויך געשיכטע. און דאָ! ארום איז ארויף א לויפערישע פלעשונג, פרישע לופט געמישט מיט שטארקע יינגל-שווייס. משונהדיק, ווען מיר זענען ארויף אויף די בערג, איז נאך געווארן הייסער, די טעמפעראטור איז שוין געווען אין די דרייסיגער יארן, וואס האט פארשטארקט די יסורים. איך בין דערשטענדיק דאָרשטיק, אָבער דער מאָגן איז שוין ליידיק. די פּעבאַלז אונטער דיין פֿיס זענען בלוי, אַ גאַנץ מאָדנע קאָליר, זיין אָפּגעהיט ווען פּלייסינג דיין ויסגעמוטשעט פֿיס אַזוי נישט צו טרעטן אויף צו שאַרף אָנעס.
  סאדאט האט זיך אריינגעמישט:
  - וואָס איז געווען ווייַטער אין דער געשיכטע פון דיין אימפעריע?
  יאנקא האט אויכעט װײטער געצויגן, ם׳איז געװען װײטיק צו שלינגן מיט א טרוקענעם האלדז:
  - באַטו כאַן און זיינע ברידער האָבן גענומען פאַרמעגן פון די לענדער מערב פון די שטיין גאַרטל, דאָס איז די וראַלס. די קיפּטשאַקס אָדער קומאַנס דערלאנגט צו די מאָנגאָלס. ווייל אלנגעזאמלט אַ ריזיק קאַוואַלרי אַרמיי פון פיר הונדערט טויזנט, באַטו אריבערגעפארן צו ריאַזאַן. קיעווע ר רו ס אי ז דעמאל ט געװע ן צעשפאלט ן אי ן פי ל פרינציפאליטעטן . ריאַזאַן פּרינסיפּאַליטי איז געווען דער ערשטער אויף דעם וועג פון די לאַווינע. ד י שטא ט הא ט געשטעל ט א עקשנות , אבע ר געפאל ן נא ך א זעקס־טאגיקע ר אטאקע . כמע ט ד י גאנצ ע באפעלקערונ ג אי ז חרו ב געװארן . ד י מאנגאל ן האב ן זי ך ארײנגעװארפ ן קינדע ר אי ן פײער , זי ך געפונע ן אוי ף פרויען , אפגעשניט ן ד י בריסט ן או ן אויפגעריס ן ד י בויך . גלײכצײטי ק זײנע ן פארברענ ט געװאר ן אל ע נאענט ע שטעטלע ך או ן דערפער . די אינוואזיעס האבן זיך אנגעהויבן אין ווינטער, און עס איז שווער געווען זיך צו באהאלטן אין די קאלטע וועלדער.
  אַלי, טשיקאַווע, געפרעגט:
  ― װאָס איז װינטער?
  - דאס איז ווען עס שנייען און איז קאַלט. האָבן איר אלץ געזען שניי? - יאנקא האט זיך מיטאמאל געפילט העכער.
  - ניין, איך האב עס נישט געזען! ווארט אבער א מינוט! עס איז הויך אין די בערג! נאָר אין די העכסטע בערג! די שפיצן דארט זענען אזוי ווייסע און קאלט. איך טאַקע האָבן נישט געזען עס זיך, אָבער טראַוולערז דערציילט מיר וועגן אים. - האָבן זיך געגליטשט אלי"ס אויגן.
  יאנקא האט זיך אויך בעסער געפיהלט, האט, אפנים, באקומען א צװײטען װינט:
  - עס איז גוט אַז איר פֿאַרשטיין! אין קיין פאַל, עס איז קלאָר ווי דער טאָג אַז דער ווינטער גאַנץ נוץ די מאָנגאָלס. אמת, דער שניי האט אפגעהיטן די פערד צו באקומען שפייז, אבער אפילו דא האבן די רוסן געהאט א מזל, די דעקל פון די שניי-דריפטן איז נישט געווען גענוג געדיכט. די ריאַזאַן פּרינץ געשיקט שליחים צו סוזדאַל, וולאדימיר, קייוו, טשערניגאָוו, נאָווגאָראָד געבעטן פֿאַר הילף. אבער קיינער פון די פירשטן האט נישט געשיקט קיין דעטאַטשמענט. בלויז דער גראַנד דוק פון וולאדימיר-סוזדאַל געשיקט אַ קליין דעטאַטשמענט מיט זיין זון וולאדימיר קיין מאָסקווע. אָבער דאָס איז געווען נאָר אַ קאַפּ אין ים. די מאָנגאָל-טאַטאַרס האָבן גענומען מאָסקווע דורך שטורעם, אין דער צייט עס איז געווען בלויז אַ קליין האַנדל שטאָט. ווי זיי גערופן עס - די שטאָט אויף זיבן היללס. עס איז שווער צו גלויבן אַז אין דער צוקונפֿט וועט זיין די הויפּטשטאָט פון רוסלאַנד. און אַזוי עס איז געווען קאַנגקערד דורך די ינוויידערז. דער ווייַטער קלאַפּ געפאלן אויף די פּרינסיפּאַליטי פון סוזדאַל. וויפיל די רוסישע זעלנער האבן נישט געפרואווט, האבן זיי נישט געקענט פארהאלטן די שטעט. אין אַלגעמיין, די דאַטן וועגן די באַטאַלז זענען גאָר קאַנטראַדיקטערי. עס איז באקאנט אַז די מאָנגאָל האָרדעס דורכגעגאנגען דורך סוזדאַל. אַלע פירשטן זענען געפאלן אין שלאַכט. אויף די וויאַטקאַ טייך, די אַרמיי פון די פּרינס פון סוזדאַל איז דיפיטיד, און די מאָנגאָלס טייד זיין קאָפּ צו אַ פערד. ווײַטער איז געלעגן דער וועג קיין נאָווגאָראָד. די נאָווגאָראָדיאַנס און פּרינץ אלעקסאנדער, שפּעטער מיטן נאָמען נעווסקי, האָבן נישט געהאָלפן זייערע שכנים. נאָווגאָראָד, רײַך אין סחורה, איז געראַטעוועט געוואָרן דורך די זומפּן און דעם פֿאַקט, וואָס, לויט דער לעגענדע, איז דער הויפּט־שאַמאַן קירעני־זאַדן דערטרונקען געוואָרן אין די זומפּן. נאָך וואָס די גלייבעכץ מאָנגאָלס זיך אומגעקערט. אויפ ן װע ג זײנע ן נא ך עטלעכ ע שטעטלע ך באװיר ט געװאר ן או ן קאזעלסק , זיב ן װאכן , הא ט זי ך װידערשטאנד . אסאך צענדליגער טויזנטער רוסישע מענטשן זענען אומגעקומען, דער מזרח טייל פון רוס איז געווען חרובֿ.
  דע ר ײנגל האט כמע ט אנגעשטרפ ט זײ ן פוס , אוי ף א זײע ר שארפע ן שטײן , װ י א געשארפטע ר נאדל , װײ ל זי ך אי ן לעצט ן מאמענט , געלונגע ן זי ך אויסצומיידן . דער וועג איז געווען שרעקלעך, אַפֿילו די אנדערע שקלאַף-יינגלעך, מער פאַרגליווערט דורך יאָרן פון געפֿאַנגענשאַפֿט, קראַמפּט.
  נאָך אַ פּויזע און אַדזשאַסטיד זיין ברידינג, יאַנקאַ פארבליבן:
  - נאָך וואָס עס איז געווען אַ צוויי-יאָר פּויזע. די מאנגאלן האבן געקליבן כוחות און האבן צוזאמענגעקליבן טרופן פון גאנץ אזיע. צום סוף, האָבן זיי געבראכט די אַרמיי גרייס צו מער ווי זעקס הונדערט טויזנט, זיי ראַשט טרופּס צו קייוו.
  סאַדאַט, ווייזן נאַטירלעך נייַגעריקייַט, געפרעגט:
  - האָט נאָווגאָראָד געהאָלפן?
  יאנקא האט װידער צוריקגעצויגן דעם גארטל מיט די צײן, דער רויטער שטרײל אויף דער ברוסט איז געװארן טיפער, און אפילו ברוגז האבן זיך באװיזן.
  ― נײן! כאט ש אי ן אלגעמײ ן אי ן דע ם מאמענט , אי ז ע ר געװע ן אײנגעארדנ ט דור ך דע ר קאמ ף קעג ן ד י דײטש ן או ן שװעדן . אָבער, אלעקסאנדער נעווסקי איז שטענדיק געטרייַ צו די מאָנגאָלס, עס איז נישט פֿאַר גאָרנישט ער איז גערופן דער זון פון באַטו. קייוו האָט זיך אַנטקעגנשטעלנ זיך צוויי חדשים, די מוגהאַלס פאַרפאַלן אין די אַטאַקעס, וועגן נייַנציק טויזנט געהרגעט. נאכ ן פארניכט ן ד י שטאט , או ן ד י לעצט ע קירכ ע אי ז צעבראכ ן געװאר ן מי ט א װידער , האב ן ד י טאטאר ן זי ך געאײס ט קײ ן מערב . די אַרמיי פֿון דניאל גאַליצקי האָט נישט געקעמפֿט מיט די מאָנגאָלן, נאָר זיך צוריקגעצויגן צו שטאַרקע פעסטונגען. ד י טאטאר ן האב ן זי ך אל ץ צוגעלאפ ן װײטער , באזיגנדי ק ד י אונגאריש ע ארמ ײ פו ן הונדער ט טויזנט . אמת, דער מלך בעלה האָט געראַטעוועט. די הויפט קרעפטן פון די מאנגאלן האבן זיך דערנענטערט צו ווין, אבער דער דרום פלאנק איז געשלאגן געווארן דורך די סערבן און בולגאַרן, און דער צפון פלאנק דורך די טשעכן. און דער העכסטער קאַגאַן פֿון אַלע מאָנגאָלן איז געשטאָרבן און עס האָט זיך אָנגעהויבן אומרוען. באַטו כאַן האָט צוריק אויסגעדרייט זיין האָרדעס. דא ס אי ז געװע ן זײ ן לעצט ע גרויס ע קאמפאניע . דערנאָך האָט באַטו זיך באַזעצט אויף דער וואָלגאַ, וווּ ער האָט געבויט די הויפּטשטאָט און געגרינדעט די גאָלדענע האָרדע. נאָך וואָס די מאָנגאָל-טאַטאַר יאָך אנגעהויבן. עס האָט געדויערט 240 יאָר!
  עלי האט געשריבן:
  - וואַו! אַזוי פיל צייט צו זיין סלאַוועס!
  דע ר ײנגל , כמע ט װײנט , הא ט מי ט װײטיק ן אי ן שטימע ן געזאגט :
  - ם׳איז שוין געשען! דאָס איז דער פּרייַז פֿאַר די פאַקט אַז די רוסישע זענען צעטיילט. אלעקסאנדער נעווסקי האט באַזיגן די דייטשישער אויף לייק פּעיפּסי, דעמאָלט געווארן דער פּרינץ פון קייוו. אין אַלגעמיין, די פּערזענלעכקייט איז אַמביגיואַס. ווען די נאָווגאָראָדיער האָבן זיך אָפּגעזאָגט צו באַצאָלן צינדז, האָט ער פֿאַרנומען די שטאָט מיט שטורעם, דערהרגעט און געפּײַניקט אַ סך רוסישע מענטשן. ער האָט אפילו געפּײַניקט און דערהרגעט זײַן אייגענעם זון. לויט די לעגענדע, ער איז פּויזאַנד דורך די טאַטאַר כאַנשאַ פון קנאה. אין אַלגעמיין, די פאַקט אַז אלעקסאנדער נעווסקי איז געווען אַ הייליקער איז געווען אַ גאָר קאָנטראָווערסיאַל אַקט, פילע האָבן דיספּיוטיד עס. אָבער, די קרייטיריאַ פֿאַר קאַנאַניזיישאַן זענען זייער קאָנטראָווערסיאַל אין אַלע קאַסעס! פארוואס, למשל, איז ניקאַלאַס וו קאַנאָניזעד, אָבער פעטרוס דער גרויסן און איוואן דער שרעקלעך זענען נישט? פון וואָס איז דער נייוואַל קאַמאַנדער?
  אושאַקאָוו איז אַ הייליקער, אָבער סובאָראָוו און קוטוזאָוו נישט!
  - איך טאָן ניט וויסן זיי, אַזוי איך קען נישט זאָגן פֿאַר זיכער! - האָט סאַדאַט געענטפֿערט, לעקנדיק דאָס שווייס פֿון זײַנע פֿינצטערע, אָפּגעמעקטע באַקן. - מיר דאַכט זיך אָבער, אַז דאָס הענגט אָפּ ניט נאָר פֿון מיליטערישער זכות, נאָר פֿון דער באַשטעלונג פֿון די הערשער.
  - דאָך, דאָס איז אויך טייל פון אים. - האָט יאַנקאַ מסכים געווען.
  דער וועג איז שארף אריבערגעגאנגען און זיי זענען אריבער דעם פאס. ד י אויפזעע ר האב ן רחמנא ל געמאכ ט אי ן ד י פערד , ס ײ ד י ײנגלעך . יאַנקיז קאָפּ איז געווען באַזינג מיט אוממענטשלעך שפּאַנונג. דער גאַרטל האָט זיך ווייטיקדיק אַרײַנגעגראָבן אין מײַן שוין אָפּגעשפּילטע אַקסל, און די וויעס האָבן מיר אָפּגעריסן די זייטן און די שווייס־אויסגעלאָזטע רוקן. דאָס אינגל האָט געפּרוּווט מיט אַלע כּוחות, דער מאָגן האָט זיך אַפילו געזונקען, עס האָט זיך אויסגעזען, אַז דאָס אינעווייניק האָט זיך שוין אַװעקגעלאָזט. איצ ט האב ן ד י ײנגלע ך געקרעכ ט או ן געשמײכל ט אי ן ד י לונגען , פונק ט אויסגעמאטערט , אל ץ אי ז געװע ן אזו י גרויזאמ ע או ן אומדערטרעגלעך .
  יאַנקאַ האָט זיך נאָך עטלעכע מאָל צעוויינט און כּמעט געפֿאַלן, אָבער ווען מע רירט זיך, וויקאַנז די קעגנשטעל פֿון דער ייבערפלאַך אַ ביסל. יעדער שריט איז געווען ווייטיקדיק, שאַרף, זייער הייס פּעבאַלז דאַג זייער קלאָז אין דעם יינגל ס נאַקעט פֿיס, אָבער ער געצויגן צו פאָרויס.
  - זייט א ריטער! - האבן גע־ שעפטשעט טרוקענע ליפן.
  - לעב אויף! - האט עלי אים געשטיצט.
  איך האָב זיך דערמאָנט וויסאָצקיס ליד: לאָזן די שמועסן, פֿאָרווערטס און העכער, דאָרטן! נאָך אַלע, דאָס זענען אונדזער בערג, זיי וועלן העלפן אונדז! זיי וועלן אונדז העלפן!
  דער בײטש שנײדט די הויט, א געשרײ אנטלויפט פון האלדז, דער נעקסטער קלאפ איז נידעריקער אויף די נאקעטע, געבארענע פיס. אַ פּאָר טרערן זײַנען מיר אַרױסגעפֿלױגן פֿון די אױגן, און מײַנע קרעכצן האָט מען שױן ניט געקענט אָפּהאַלטן. יאנקא עפנט איר מויל, אטעמט זשעדנע, שטרײט די בויך און פיס. יאָ, דאָס איז גאָר אַנבעראַבאַל, אָבער ער מוזן בלייַבנ לעבן און געווינען. איך װיל טאַקע פֿאַלן און נישט אױפֿשטײן, אַזױ זאָל זײַן ― װאָס װעט זײַן! אויב זיי שלאָגן אים צו טויט, דעמאָלט בייַ מינדסטער אַלע זיין צאָרעס וועט סוף. דאָ, דורך דעם שלייער, באַווייזן זיך ווידער פאַר יאַנקע דאָס פריילעכע און גלייכצייטיק שרעקלעכע פּנים פונעם שד.
  - אויב איר שטאַרבן, דער היגע שׂטן וועט נעמען קעיר פון דיין נשמה, געפֿינען אַ פּלאַץ פֿאַר אים אין די אַנדערווערלד!
  יאנקא ציטערט זיך, װי ער װאלט געשטעקט געװארן פון אן עלעקטרישן שטראם און װארפט פארויס דעם קערפער, באװעגנדיק דעם אומשולדיקן װאגן! נאָר אַ ביסל מער, אַ לעצטע מי.
  כמע ט פארלוירנדי ק דע ם באוואוסטזיין , זעה ט דע ר ײנגל , א ז דע ר אויבערשטע ר פונק ט אי ז באקומע ן או ן דע ר אנגעלאדענע ר װאגן , װאל ט זי ך אראפ . יאנקא שאָקלט מיטן קאָפּ, שפּריצט שווייס, אַ סך געמישט מיט בלוט. דאַכט זיך, אַז דער בײטש האָט אים אָפּגעקראַצט אין באַק. דער ײנגל פֿילט זיך אַ סך בעסער, דאָס האַרץ קלאַפּט װי אַ פּויק, ער באַרויִקט זיך.
  - וואַו, גרויל!
  די אנדערע בחורים זענען אויך געווען אינגאנצן אויסגעמאטערט, אבער עס איז קלאר אז נאך די מיילסטאון האבן זיך די אויגן אויפגעלויכטן און זיי האבן זיך אויפגעכאפט. סאדאט האט אפילו געפרעגט:
  ― װי אַזױ האָט איר זיך באַפֿרײַט פֿון דעם מאָנגאָל־טאַטאַרישן יאָך?
  יאנקא , הא ט זי ך אפגעשאקל ט פו ן דע ם װיצ ן װא ס הא ט געפײניק ט זײנ ע מוסקלען , װײטער :
  - עס זענען געווען עטלעכע פרווון, אָבער זיי זענען ניט געראָטן. ביז לעסאָף דמיטרי דאָנסקוי דיפיטיד די מאָנגאָל-טאַטאַרס אויף די קוליוואָ פעלד. עס איז געווען ווי געזאגט אַ פּיטשט שלאַכט. הונדערט טויזנט רוסן האָבן זיך צונויפגעקליבן, און הונדערט און פֿופֿציק קאַוואַלערי טאַטאַרס און צוואַנציק טויזנט גענאָזער ינפאַנטרי. דער וואָג פון פאָרסעס איז געווען אין טויווע פון די פייַנט, אָבער דמיטרי דאָנסקוי געקומען מיט אַ כיטרע פּלאַן. געוואוסט אַז די מאָנגאָלס ווי צו באַפרייַען זייער הויפּט באַפאַלן אויף די פלאַנגקס, ער צוגעגרייט אַ שטאַרק אַמבוש רעגימענט אין די וואַלד. אין דערצו, זיין טרופּס זענען ליגן צווישן די דובניאַק און סמאָלקאַ טייכן, וואָס האט נישט לאָזן די פייַנט גאָר אויסנוצן זייער נומעריקאַל מייַלע. דער פּרינץ האָט אַרײַנגעשטעלט אַ דריטל פֿון זײַן אַרמיי אין רעזערוו. דער שונא האט געראטן צו צעטרעטן די פירנדיקע רעגימענט, אבער אויף דער רעכטער פלאנק האבן די רוסן געקענט פארשטארקן זייער פאזיציע. די פאַרטיידיקונג אין דעם צענטער אויך קאַווערד. די רוסן האָבן זיך אויסגעהאַלטן. דעמאל ט הא ט מאמײ א געװארפ ן אל ע זײנ ע רעזערװן , אוי ף דע ר לינקע ר ױגנט . ד י טאטאר ן האב ן זי ך דורכגעבראכ ט ד י פארטי ־ דיקונגע ן או ן אנגעהויב ן אדורכברעכ ן צ ו ד י אריבער . ז ײ האב ן געמײנט , א ז אזו י װעל ן ז ײ פארניכט ן ד י גאנצ ע ארמײ . פּרינץ דמיטרי דאָנסקוי האָט געוואַרט ביז דער ווינט האָט געבלאזן אין די רוקן פון די רוסישע טרופּס און זיך צוגעלאפן צו באַפאַלן. ווען איר באַקומען שלאָגן אין די צוריק, עס איז שטענדיק אומגעריכט. די טאטארן זענען באזיגט געווארן, און כאטש צוויי יאר שפעטער האט נאך א כאן טאגטאמיש פארברענט מאסקווע, איז די גרייס פון דעם שענדלעכן טריבוט שטארק פארמינערט געווארן.
  Sadat, מיט די מיינונג פון אַ סאַפיסטאַקייטיד סטראַטעג, באמערקט:
  - דמיטרי האט געוואונען, אבער אויב די טאטארן וואלטן געשלאגן דעם וואלד!
  יאנקא האט א שמייכל געטאן:
  - דע ר טײ ך הא ט ז ײ אפגעהאלט ן פו ן שלא ג אי ן דע ר ארבײם , אוי ף דע ר צוזאמענשטע ל זײנע ן זײע ר װירק ־ טיק ע רוסיש ע בוגי ־ שע ר אי ן קאמ ף קעג ן ריטער ! ווען זיי קענען נישט קלייַבן זיך גיכקייַט, סטאַק אין די וואַלד. אין אַלגעמיין, אַמבוש טאַקטיק זענען די מערסט עפעקטיוו. מיט הונדערט יאָר שפּעטער, אונטער איוואן דער דריטער, האָט רוס ענדלעך אַוועקגעוואָרפן דעם יאָך!
  אויסגענוצנדי ק א ז דע ר װאג ן הא ט זי ך א ביס ל אריבערגעפיר ט צו ם ראנד , הא ט דע ר געװעזענע ר מאסקאװיט ש געריב ן זײ ן אומבארחמומדיק ע װײטיק ע פּיאַטע , אויפ ן גראז . ער האט געפרואװט אפשטעלן דעם יטשינג. נאָך, גיין דאַונכיל איז ינקאַמפּעראַבלי גרינגער.
  ― מיר הערן! - האט סאדאט כמעט געשריגן. די פּלייצעס, זייטן און רוקן זענען שוין געווען אזוי געשלאגן, אז ער האט אפילו נישט רעאגירט אויפן קורצן קלאפ פונעם בייטש.
  די אַנדערע בחורים האָבן זיך געכאַפּט:
  ― נו, לאָמיר װײַטער ליגן!
  ― איך ליג נישט, איך זאָג דעם ערלעכן אמת! - איז יאנקא געװארן באלײדיקט.
  ― דאָס איז אונדזער רײד! - האט עלי דערקלערט. - מיר זאָגן ליגן, אָבער אין פאַקט עס מיטל מאַכן אַרויף.
  יאנקא האט א ניד געטאן:
  ― איך פֿאַרשטײ. איוואן גענומען מאַכט פון זיין פאטער וואַסילי די דאַרק. כאָטש ער איז געווען פֿאַרבלענדט, ער קאַנטראָולד מיט אַ פעסט האַנט. איווא ן דע ר דריטע ר הא ט אנגעהויב ן פאראייניק ן ד י צעשפרייט ע פרינציפאליטעטן . איינער פון די ערשטע טריט איז דער שלאַכט מיט נאָווגאָראָד. ווייל אַ פיל מער אלטע שטאָט ווי מאָסקווע, נאָווגאָראָד איז גערופן די גרויס האר. דער רחמנותדיקער שלאַכט האָט זיך געענדיקט מיט אַ שווערער מפלה פאַר די נאָווגאָראָדיער, דערנאָך האָבן זיי דערקענט די העכערקייט פון מאָסקווע אויף זיך. איוואן האט אין יענעם קאמף צום ערשטן מאל גענוצט מוסקעטן און קאנאנן אויף א גרויסן פארנעם.
  סאדאט האט איבערגעריסן:
  ― װאָס איז דאָס נאָך?
  - וועפּאַנז באזירט אויף פייַער קאַמבאַט. גאַנפּאַודער יקספּלאָודז און יקספּעלז קאַנאַנבאָלז און בולאַץ. שרעקלעך וואָפן! - יאנקא האט אויפגעהויבן דעם עלנבויגן און אים ארײנגעשטעקט אין קין.
  ― װאָס איז שיסער? - האבן די בחורים געפרעגט.
  דער יינגל האט געקראצט דעם שמיץ אויף זיין באקביין. ווי איך געוואלט צו באַפרייַען מיין הענט און נעמען די מאַשין ביקס:
  - דאָס איז אַ גרוי, מאל ווייַס פּודער וואָס יקספּלאָודז ווען אָנצינדן. ביז אַהער, עס איז געווען געגלויבט אַז עס איז געווען ינווענטאַד אין טשיינאַ, אָבער דעמאָלט די ווערסיע אַז דער ערשטער שיפּינג פּאַודער איז געווען באשאפן אין די אָוועס פון אלטע רוסלאַנד, היפּערבאָרעאַ, איז געווארן מער מאָדערן. אמת, די כינעזער זענען נישט געווען די ערשטע צו שאַפֿן אַרטילעריע, כאָטש זיי האָבן געמאַכט אַ סימן פֿון אַ קאַנאָן. אַנדערש, זיי וואָלט נישט געווען קאַנגקערד, ערשטער דורך די מאָנגאָל, און דעמאָלט דורך די מאַנטשוז, און דעמאָלט טשיינאַ איז געווען פראַגמאַנטיד פֿאַר עטלעכע סענטשעריז ביז עס איז געווען פאַראייניקטע דורך די קאָמוניסטן. אָבער, דעמאָלט, די מוסקעץ זענען אויך באַלקי, גענומען אַ לאַנג צייַט צו מאַסע, נידעריק אַקיעראַסי און הויך אָפּשפּרונג. אבער דאס שרעקליכע ברום וואס זיי האבן געמאכט האט געהאט א געוואלדיגע ווירקונג אויף די מיליטער און באזונדערס די פערד. זיי נאָר געלאפן אַוועק. אין טולאַ, דער פּרינץ אָרגאַניזירט די פּראָדוקציע פון מוסקעץ און קאַנאַנז. די רוסן האָבן ענדלעך אַוועקגעוואָרפן דעם יאָך אין 1480, כאָטש עס איז ניט געווען קיין הויפּט שלאַכט. די רוסן האָבן אפגעשטעלט דעם וועג פון די טאַטאַרס אויף דער אָקאַ. ס׳זײנע ן געװע ן קלײנ ע שוידערלעכקײטן , אבע ר ד י טאטאר ן האב ן זי ך ניש ט געװאג ט ארײנגײ ן אי ן א גרוים ן קאמף . נאכדעם איז אויפגעקומען א קריגעריי צווישן זיי און דער אייבערשטער כאגאן איז אומגעקומען. ד י טאטאר ן זײנע ן אבע ר ניש ט געװע ן אלײן . ליטווישע זעלנער האבן זיך צוגעלאפן צו הילף. די גראַנד-דוטשי פון ליטע איז געווארן ריזיק, און מידוואָנג, מיט די נוצן פון די וויקאַנינג פון די רוסישע האָרדעס בלי בלוט דורך די ינוואַזיע, קאַנגקערד טייל פון די סלאַוויש לענדער. דעמאָלט דעם לעצטנס קליין פּרינסיפּאַליטי אַבזאָרבד כּמעט די גאנצע טעריטאָריע פון מאָדערן אוקריינא (חוץ קרימעאַ), בעלאַרוס, סמאָלענסק און פילע לענדער. ד י ארטיקע ר באפעלקערונ ג אי ז געװע ן ברוטא ל פו ן ד י ליטװינער ! איוואן האט געברענגט עטלעכע באַזיגן דעם פייַנט, אָבער די רוימער פּאַפּאַסי האט נישט וועלן צו פאַרלירן קאָנטראָל איבער אַפישאַלי קאַטהאָליק ליטע. ז ײ האב ן א ס ך געל ט אויסגעגעבן , אויפנעמע ן ריזיק ע צא ל מערסענער , מערסטנ ס דײטשן . פייסט מיט העכער פאָרסעס, איוואן איז געווען געצווונגען צו גיין אויף די דיפענסיוו. אין דערצו, די ריידז פון די קרים טאַטאַרס אנגעהויבן. אונטער די באדינגונגען, איוואן וואַסיליעוויטש באַשלאָסן צו נעמען אַ פאַרצווייפלט שריט. געמאכ ט א שנעלע ר איבערגאנג : ע ר הא ט באפאל ן ד י פויליש־דײטש ע ארמײ . די אטאקע איז פארגעקומען ביינאכט, וואס איז געקומען אלס א גאנצע איבערראשונג פאר די קעגנער פונעם פּרינץ. מער ווי פופציק טויזנט אַרעסטאַנטן אַליין זענען געכאַפּט געוואָרן. נאכדעם איז געשלאסן געווארן שלום. טייל פון מזרח אוקריינא, וויאַזמאַ און בעלאָרוסיש גאָמעל, געווארן טייל פון רוסלאַנד. אמת, קייוו און סמאָלענסק זײַנען געבליבן מיט ליטע. איוואן האט געהערשט פֿאַר אַ לאַנג צייַט און איז געשטארבן אין 1505 פון דער געבורט פון משיח. דער עלטסטער זון וואַסילי דער דריטער, מיטן נאָמען דער אײַזן, האָט ינכעראַטיד דעם טראָן. פו ן זײ ן מוטער ס זײ ט אי ז ע ר געשטאנע ן פו ן דע ר משפח ה פו ן ד י ביזאנטישע ר קיסר . אמת, ביזאַנטיום אַליין איז געווען קאַנגקערד דורך די טערקן, אָדער ווי זיי אויך גערופן די אָטטאָמאַן. וואַסילי דער דריטער האָט עטלעכע מאָל באַליידיקט קאַזאַן און סמאָלענסק. ע ס אי ז ניש ט געװע ן מעגלע ך צ ו פארנעמע ן קאזאן , ד י שטא ט אי ז געװע ן גו ט פארפעסטיקט , אוי ף דע ר צײ ט זײנע ן געװע ן גרוים ע פראבלעמע ן מי ט פארזארג ן דע ר ארמײ . עס איז ווייט פון די ניראַסט צענטער, ניזשני נאָווגאָראָד, און צוזאמען די טרוקן מאַרשרוט זענען צושטעלן קאַראַוואַנז אונטערטעניק צו קעסיידערדיק אנפאלן פון נאָומאַדז. דער שלאַכט פון סמאָלענסק איז געווען מער געראָטן. אמת , ד י באלאגע ר הא ט זי ך געענדיק ט מי ט א דורכפאל . דעמאָלט פּרינס וואַסילי באפוילן אַ פאַרגרעסערן אין די פּראָדוקציע פון פייַער וועפּאַנז, בפֿרט שווער סידזש גאַנז. צו פארגרעסערן די פראדוקטיוויטעט האט מען גענומען דראקאנישע מיטלען - געצוואונגען שקלאפן ארבעט, און שטייערן זענען אויפגעהויבן געווארן. דא ס הא ט געהאלפ ן ב ײ דע ר צװײטע ר באלאגערונג . סמאָלענסק איז אַ וואָך אונטערגעטראָגן געוואָרן מיט אַ חורבן-באַמבאַרדירונג: דערנאָך האָט זיך דער גאַרניזאָן קאַפּיטולירט. די רוסישע אַרמיי האָט געפּרוּווט בויען אויף איר דערפֿאָלג, אָבער צוליב מחלוקתן צווישן די גענעראלן איז זי דערשלאָגן געוואָרן לעבן אָרשאַ. די מלחמה האָט זיך געענדיקט מיט אַ שוואַכער שלום, ווי אַ רעזולטאַט פון וואָס רוסלאַנד האָט צוריקגעכאַפּט סמאָלענסק, באדעקט דעם מאַרשרוט קיין מאָסקווע. אין מזרח פון דער שטאַט, צווישן ניזשני נאָווגאָראָד און קאַזאַן, איז געווען געבויט אַ שטאָט: אין די געוויינטלעך צונעמעניש וואַסיליעווסק. ער איז געווען געמיינט צו פֿאַרבעסערן די צושטעלן פון די רוסישע אַרמיי אין די געשעעניש פון ריפּיטיד קאַמפּיינז קעגן קאַזאַן. דער צאר וואסילי דער אייזן האט אין דער צוקונפט געפלאנט א נייע אטאקע אויף קאזאן און א שנעלע אטאקע אויף ליטע! מע ן הא ט געדארפ ט צוריקכאפ ן ד י סלאװיש ע לענדער , װא ס האב ן פריע ר געהער ט צ ו רוסלאנד . אבער דער קעניג האט געהאט עטליכע פאמיליע פראבלעמען, זיין פריערדיגע ווייב האט זיך ארויסגעוויזן אומפרייליך, און דער נייער האט געבוירן א קינד צו שפעט. דער קעניג אַליין איז געשטאָרבן אין עלטער פון נאָר איבער פופציק. אַוודאי איז ער נישט געווען אַלט, און אויפֿן שטול איז געווען אַ קינד, בלויז דרײַ יאָר אַלט. אל ס רעזולטא ט אי ז געקומע ן ד י צײ ט פא ר צײטװײליק ע ארבעטע ר או ן אומרוה . - יאַנקאַ איז געווען שטיל, גאַספּט פֿאַר לופט, דעם יינגל ס מאַסקיאַלער קאַסטן כייווינג.
  סאדאט האט דא אויך מסכים געווען:
  - ווען דער יורש איז יונג, דאָס איז פּונקט וואָס כאַפּאַנז! אלערלײ מיאוסע רעגענטן האבן ארומגערינגלט דעם טראָן װי װאלגערן. אַזוי אונדזער רעכט יורש איז אָוווערטראָו ...
  גלײך האט מען דעם ײנגל געשלאגן מיט א גרויםן בײטש און ער האט תיכף אראפגעלאזט זײן קול:
  - דער, וואס איז געווען דער העכסטער וויזיער און אפילו נישט קיין קרוב פון דער גרויסער דינאסטיע. זיי זאָגן אַז דאָס קליין יינגל איז פארברענט אין די ויוון. וואָס אַ גרויל!
  יאנקא האט געפרװוט דערגרײכן צום גראז, א גאר װײטיקע געמיש פון הונגער און דאָרשט:
  - איוואן דער פערט איז געווען מאַזלדיק! ע ר אי ז געלונגע ן צ ו לעבן , אי ן עלטער ן פו ן דרײצ ן יאר ן אי ז אוי ף זײנ ע באפעל ן אומגעבראכ ט געװאר ן דע ר הויפט־צײטלעכע ר ארבעטער . אין זיבעצן יאָר האָט מען געקרוינט איוואן, וועלכער האָט שוין באַקומען דעם צונעמעניש דער שרעקלעכער, געוואָרן דער ערשטער רוסישער צאַר. אמת, דער טיטל פון מלך איז נישט דערקענט דורך פרעמדע פֿאַר אַ לאַנג צייַט. דער צאר האָט צוויי מאָל באַלעגערט קאַזאַן און זי גענומען אין 1552. פיר יאר שפּעטער, די אַסטראַכאַן כאַנאַטע איז אויך קאַנגקערד. די גאנצע ריזיק וואָלגאַ איז געווארן אַ רוסישע שטאַט, און די טעריטאָריע פון די נייַ רוסיש אימפעריע כּמעט דאַבאַלד. אזוי, די סאַקאָנע פון ריידז פון די מזרח איז ילימאַנייטאַד. דער אמת איז געבליבן די קריםטישע כאנאט. לכתחילה האט דער קעניג עס אויך געוואלט קאַנגקער, אבער די אטאמאנישע אימפעריע איז געווען צו שטארק. אויםע ר דע ם אי ז שװע ר געװע ן צ ו פארזארג ן מיליטע ר איבע ר דע ר סטעפ , װײ ל אי ן יענע ר צײ ט זענע ן ניש ט געװע ן קײ ן בא ן או ן װאגאן .
  - מעטשאַניקאַל פּראָדוקטן? - האָט סאַדאַט געפֿרעגט, קונציק געשפּילט.
  - אזוי! כאָטש, צו זיין ערלעך, די מאַשין איז אויך פּרימיטיוו. דאָס שטוםסטע און מיאוססטע קינד פֿון פּראָגרעס: דאָס קען מען זיך פֿאָרשטעלן. שמעקנדיק, ומבאַקוועם, גוזלינג גאַזאָלין - אַ גאַנץ מיעס! - יאנקא האט שנעל געבליצט.
  עלי האָט טרויעריק פארגעלייגט:
  ― הלװאַי װאָלט איך געקאָנט קוקן אױף אים!
  - עס איז נאָך אַנריליסטיק! - יאנקא האט אפגעװישט דעם שװײס מיט זײן הינטן עלנבויגן. - האט דער צאר איוואן דער גרויםער באשלאסן, אז עס װעט זײן גרינגער און פשוטער צו קאַנגקערן ליװאן. דע ר ריטערדיקע ר באשטעלונ ג אי ז שוי ן דעמאל ט געװע ן אפגעשװאכט ן או ן דערנידעריקט . אין דערצו, פילע קניגהץ קאָנווערטעד צו לוטהעראַניזאַם, וואָס מיטל די וואַטיקאַן וואָלט נישט צושטעלן אַקטיוו שטיצן. פארן קאמפיין איז געמאכט געווארן א גרויסע צאל קאנאנן. די מלחמה האט זיך אנגעהויבן סוקסעספול; די רוסישע טרופן האבן זיך ארויסגעלאזט אויף א קאמפיין אין נאוועמבער און האבן אומגעריכט שנעל געכאפט נארווא און יוריעוו. אי ן זעקס חדשים , זײנע ן פארנומע ן געװאר ן דרײסיק ע שטעט ל או ן פעסטונגן . אבע ר פויל ן , ליטע ע או ן אנגענומע ן דײטש ע םארציאנירן , זײנע ן ארײ ן אי ן דע ר מלחמה . אפשר האט דער צאר געדארפט קומען צו א אפמאך מיט פוילן און ליטע און צעטיילן ליוואניע. א חו ץ דע ר קע ל הא ט זי ך ניש ט געװאג ט צ ו שטורמע ן רעװ ל אדע ר טאלין , געגעב ן ד י קרייצצוג ן צײט , זי ך צ ו פארשטארקן . א לאנגע ר מלחמה האט זיך אנגעהויבן. כאָטש די רוסן האָבן געהאַט העכערקייט אין פֿײַערדיקן קאַמף, האָבן די פֿאַרראַטן פֿונעם גענעראל, בפֿרט קורבסקי, אָפּגעלאָזן אַלע מיליטערישע דערפאָלג. ד י ארמ ײ הא ט אונטע ר דע ר פערזענלעכע ר אנפירונ ג פו ן דע ר צאר , פארכאפ ט פאלאצק , אבע ר ני ט געקענ ט אויפבויע ן אוי ף זײ ן דערפאלג . א אויסטויש פון קלאפן איז נאכגעגאנגען. די מלחמה האָט זיך געצויגן. אין עטלעכע פונט, מיליטעריש גליק סמיילד צו די רוסישע ווידער. אי ן פוילן , װא ס הא ט זי ך צ ו דע ר צײ ט פאראײניק ט מי ט ליטע , אי ז דע ר קעניג ר אומגעקומע ן . דער צאר איוואן דער שרעקליכער האט אליין אנגעהויבן פאָדערן דעם טראָן. לויט זײַן מוטער, איז ער געווען אַ פּאָליאַק פֿון דער איידעלער משפּחה גלינסקי, ער איז נישט געווען גאָר קיין פֿרעמדער. אמת , ד י פויליש ע הארן , צוגעװאוינ ט מי ט פרײהײטן , האב ן זי ך דערשראק ן פו ן דע ר אויסזיכט , צ ו זײ ן אונטע ר אז א שטארק ן או ן הארטיק ן מלוכה . באזונדער ם אי ז אי ן יא ר 1664 , דע ר צאר , פארלאז ט מאסקװע , או ן געגרינדע ט ד י אפריטשנינא . ווי אַ רעזולטאַט, די פאַרשטיקונג אנגעהויבן. זיי זענען ספּעציעל גרויזאַם אין נאָווגאָראָד, ווו פילע מענטשן זענען געהרגעט אָן פּראָצעס אָדער ויספאָרשונג. אין דער זעלביקער צייַט, פילע זענען פּייַניקד און ימפּאַלעד. אָבער, בעשאַס די אָנפאַל פון די קרימעאַן טאַטאַרס אין 1571, די אָפּריטשנינאַ האט נישט באַרעכטיקן זיך, פילע וואָריערז מיט הונט קעפ קיינמאָל געוויזן זיך פֿאַר די מיליטעריש מוסטער. א יאָר שפּעטער, די טאַטאַרס זענען דיפיטיד, אָבער דאָס האט נישט גאָר עלימינירן די סאַקאָנע. צום גליק, האָט זיך אָנגעהויבן אַ מלחמה צווישן טערקיי און איראַן. ז י הא ט א לאנגע ר צײ ט אפגעפיר ט ד י קרימע ן טאטארן .
  Sadat, פּערסיסטענט ווי אַן ינוועסטאַגייטער, געפרעגט:
  - דער צאר איוואן איז געזעסן אויפן פוילישן שטול ?
  ― נײן!
  - אַזוי ער איז נישט צו קלוג!
  יאנקא האט צוגעשלעפט מיט די צעבראכענע אקסלען:
  - עס זענען געווען פילע סיבות! דע ר פוילישע ר קעניג , אי ז אויסגעקליב ן געװאר ן דור ך ד י סײם , פו ן ד י אײדעלסט ע איידעלע ר או ן הארן . און זיי האבן נישט געוואלט קיין פעסטע האנט. נאָך צוויי יאָר פון ינטעררעגנום, הענרי פון וואַלאָיס ארויף דעם טראָן. ער איז פערזענליך נישט געווען שלעכט מיט א שווערד, נאר ער האט געהאט א שם אלס א שוואכער און נישט באשלאסענער מענטש, דערצו, אנטפלעקט פאר די זינד פון סדום.
  - וואס איז דאס! ― האָב איך געפֿרעגט עטלעכע ייִנגלעך מיט אַ מאָל.
  - לויט דער לעגענדע, זענען סדום ועמורה באשטייט אין גאנצן פון זינדיקע. און דער אויסדרוק זינד פון סדום איז געווארן אַ הויזגעזינד וואָרט - ווען מענטשן ליבע מענטשן. - האָט יאַנקאַ דערקלערט, אַ גרימצאָרן.
  סאדאט האט זיך אנגערופן:
  - אונדזער איצטיקער סולטאַן האָט ליב צו פּײַניקן ייִנגלעך. ער האט אַ רייַך אַרסענאַל פון פּייַניקונג. ער נאָר געץ משוגע ווען ער כערץ זיי. אָבער, דיין גיכער צו באַקומען אין אַ האַרעם פון אַ ווייניקער בייז טיפּ זענען ראַפּאַדלי דיקריסינג.
  - פארװאם ? - יאנקא האט געמײנט, אז א הארעם, בפרט פאר א פרוי, איז בעסער פון זײן איצטיקע יסורים:
  - דער סוחר וועט נישט וועלן צו לאָזן איר גיין, קוק, ער איז אַמיוזד דורך דיין שפּיל יעדער איצט און דעמאָלט. - האָט סאַדאַט אָנגעוויזן מיטן פינגער.
  טאקע אחמד האט געשפילט שאך מיט זיין אסיסטענט, און וויבאלד ער איז אויך געווען אן דעמב, און פאליטיש קארעקט, האט ער געווענליך געוואונען. נאכדעם האט ער ארויסגענומען א לעפל און געשלאגן דעם פארלוירענעם אויפן שטערן. דער אַסיסטאַנט מיט די באַטאָנען שטערן האָט בלויז טשאַקאַלד אין ענטפער.
  ― אַזױ, האָט ער זיך געפֿונען אַ װערדיקער שותּף! - האט יאנקא געענטפערט.
  - מסתּמא! צי האָט איוואן געקעמפט מיט הענרי וואַלאָיס? "עס איז געווארן פאַרשילטן טשיקאַווע פֿאַר סאַדאַט און די אנדערע יינגלעך."
  יאנקא האט מער נישט באמערקט דעם װײטיק אין זײנע מוסקלען, זײן געמיט האט זיך אויפגעהויבן:
  ― נײן! דא האט גארנישט אויסגעארבעט. זיין עלטערע ברודער קאַרל איז געשטארבן, אָדער אלא איז געווען פּויזאַנד, נאָך וואָס הענרי אנטלאפן. ער איז אַראָפּ אין געשיכטע ווי די לעצטע פארשטייער פון די וואַלאָיס דינאַסטי: אויף די פראנצויזיש טראָן. די ינטעררעגנום האָט געדויערט נאָך צוויי יאָר. טייל צוליב איוואנס שטאָלץ: דער רוסישער צאַר האָט נישט באַקומען דעם טראָן. דעם טראָן איז געכאפט געווארן דורך סטעפאן באטורי, דער גובערנאטאר פון סעמיגראד, וועלכער האט אויפגענומען דעם טערקישן סולטאן, אבער פון א דייטשער פאמיליע. זייענדיק אַ באָקע קאַמאַנדער, ער דיפיטיד די באַטערד און גאָר ויסגעמאַטערט טרופּס פון איוואן די שרעקלעך. אין דעם צייַט, די געזונט פון דעם מלך האט דיטיריערייטיד. סטעפאן'ס מיליטער האבן באלעגערט די הויפט שטאט אין דער פארטיידיגונג און פארכאפט פּאָלאטסק. גלײכצײטי ק אי ז ד י שװעדיש ע ארמ ײ געגאנגע ן אוי ף דע ר אפענסיוו . רוסיש טרופּס זענען צעוואָרפן און געצווונגען צו קעמפן אויף צוויי פראַנץ. באטורי האט צוזאמענגעקליבן אן ארמיי פון הונדערט טויזנט און, נאכדעם וואס ער האט פארכאפט עטליכע שטעט, האט ער אנגעהויבן סטראשען פּסקאָוו. אבע ר ד י דאזיק ע שטא ט אי ז געװע ן אינגאנצ ן פארשטארקט . עטלעכע גרויםע אַטאַקעס האָבן נישט געגעבן דעם פייַנט אַ מייַלע. ד י בלאגע ר הא ט זי ך אנגעשלעפ ט , ד י שכר־ארבע ט האב ן געפאדער ט באצאלונג . איוואן דער שרעקלעכער האט אליין געשיקט אן אמבאסאדע צום וואטיקאן. ער געפרוווט צו ענליסט די שטיצן פון די פּאָפּע, גאָט 'ס "דעפּוטאַט" אויף דער ערד. אבער עס איז נישט דאָרט! דער פּאָפּע פארלאנגט אַז קאַטהאָליסיסם זאָל זיין פּראָקלאַימעד אין רוסלאַנד. אין די סוף, די שווערד באַשלאָסן אַלץ. באטארי ע הא ט זי ך אויסגעמאטערט , הא ט אנגענומע ן שלום־באדינגונגען , װא ס זײנע ן געװע ן גאנ ץ גינציק ע פא ר פוילן . איוואן האט איבערגעגעבן גאנץ ליוואניע און איין רוסישע שטאט צו די פאליאקן. אָבער, אין דער הייך פון די שלאַכטן פֿאַר פּסקאָוו, אַ קאָזאַק בריגאַדע געפירט דורך ערמאַק איז אַטאַקירט די סיביריאַן כאַנאַט. עס איז געווען רולד דורך די יורשים פון די מאָנגאָלס. טראָץ די נומעריקאַל העכערקייַט פון די פייַנט, ערמאַק וואַן, קאַפּטשערינג די כאַן. איוואן דער שרעקלעך האט באפוילן די קאַנסטראַקשאַן פון עטלעכע שטעט אין סיביר. נאָך צייטווייליק פארלאזן די מלחמה אין די מערב, דער צאַר אנגעהויבן צו טראַכטן וועגן וואָס, ווי דער שפּאַניש מלך, וואָס פּראָקלאַמירט די קלינגוואָרט: שלום צו אייראָפּע, יקספּאַנשאַן אין די קאָלאָניעס, נישט צו אָנכאַפּן די ווילד לענדער פון סיביר און קאַנגקער ינדיאַ, טשיינאַ און אנדערע לענדער. דער קעניג האָט אָנגעהויבן צוזאַמענקלייבן קאָזאַקן און צעשלאָגן מענטשן אין צוגרייטונג צו דער קאמפאניע. אין דער זעלביקער צייַט, קראַפסמען געמאכט נייַ וועפּאַנז, מער אַוואַנסירטע מוסקעץ וואָס זענען לאָודיד נישט פון די פאַס, אָבער פון דעם זשורנאַל, און די ביקס ס פייַער קורס איז געוואקסן. איוואן אליין האט געוואלט חתונה האבן מיט אן ענגלישער פרינצעסין כדי צו פארמירן א בונד מיט בריטאניע קעגן די שוועדן און געווינען שטיצע ביי די אינוואזיע פון אינדיע. אָבער דער טויט האָט אָפּגעשניטן די דרייסטע אונטערנעמונגען פון דעם מלך. ע ס זײנע ן געװע ן קלאנגען , א ז ע ר אי ז פארגאם ן געװאר ן פו ן זײ ן אײגענע ם קרײז . אָבער, דער מלך איז געווען קראַנק פֿאַר אַ לאַנג צייַט און זיין טויט איז געווען פאָרויסזאָגן. נאָך אַזאַ שטאַרק הערשער, די שטול איז ינכעראַטיד דורך די מיטל זון פעדאָר. ע ר אי ז געװע ן שװאך , שװאכע ר או ן פרום . רוסלאנד איז געראטעוועט געווארן בלויז דורך דעם וואס ער האט געהאט א שטארקן רעגענט, באָריס גאָדונאָוו. דער עלטסטער זון איוואן איז אומגעברענגט געווארן דורך זיין פאטער אין א כעס.
  - איוואן דער שרעקלעכער איז אויך משוגע! - האט סאדאט געפרײלט.
  יאנקא האט נישט געטענהט:
  - זאל זיין! איך לייענען ערגעץ אַז איוואן וואַסיליעוויטש ליידן פון ווענעראַל חולאתן, איז באהאנדלט דורך ראַבינג קוועקזילבער, וואָס געפֿירט זיין גוף צו קעסיידער בייַסעניש און גרונט פראַנטיק אנפאלן פון כּעס. זיי זאָגן אַז דאָס איז באשטעטיקט בעשאַס די דורכקוק פון זיין מאַמי. וויי, דאָס איז גאַנץ מעגלעך! איוואן דער שרעקלעכער האט געהאט ניין ווייבער און אסאך מעטרעסן. עס זענען געווען קלאַנגען אַז צווישן זיי זענען אפילו מענטשן, למשל באַסמאַנאָוו דזשוניער. דער מלך איז געווען אָוווערסאַטשערייטאַד מיט האָרמאָנעס. און נאָך אַ גרויס ווירע, אונטער וועמען די געגנט פון דער מדינה מער ווי דאַבאַלד. אדרבא, איוואן דער שרעקלעכער איז, טראָץ זיין גאַנצן גוואַלד, אַ פּראָגרעסיוו הערשער פון רוסלאַנד. ע ר הא ט געגרינדע ט א שטאטיש ן מאנאפאלא ל אוי ף װאדק ע או ן פעלץ , אפגעשאפ ט ד י פיטערונג , געשאפ ן א שטארק ע סטרעלצי ע ארמײ , אויפגעבוי ט פי ל שטעט , צו ם ערשט ן מא ל אוי ף דע ר װעלט ן ארײנגעפיר ט א היגיעניש ע דינסט . אויםע ר הא ט ע ר אויפגעלעב ט ד י רוסיש ע מיליטע ר או ן סוחרי ם פלאט ע או ן גע ־ שאפ ט נײ ע צװײג ן פו ן מיליטער . דער צאר האט אסאך געטון פארן אויפלעבן פון רוס' און דאס קען מען נישט איגנאָרירן. און יעדער האט חסרונות! איך געדענק וואָס איין באַרבער האָט געזאָגט צו סאָקראַטעס.
  - עס איז ווונדערלעך און פּונקט וואָס מלכים טאָן!
  סאָקראַטעס האָט געענטפערט:
  - צװישן די בארבארן, יא! עס איז ווונדערלעך דאָ - דאָס איז וואָס איז ווונדערלעך! שיין איז נאָר וואָס איז שיין!
  סאַדאַט האָט טרויעריק באַמערקט:
  - אבער דער קעניג קאן קרייציקן אדער אויפהערן ווער עס יז וואס סוויפלט אין זיין יושר!
  - אָבער דאָס וועט נישט באַווייַזן אַז איר זענט רעכט! - האט יאנקא אויסגערופן.
  - רעכט! אבער דאך! (די משגיחים שלאָגן די רוקן פון ביידע טשאַטערבאָקס ייִנגלעך). גיט אַ קאָפּ אָנהייב! קוק פאָרויס! - האט סאדאט אנגעװיזן מיט דער האנט, הײבט זיך אן דער װעג פון געװײן.
  טאקע א שװער קערפער־שמעקן און שטילע קרעכצן האבן דערגרײכט יאנקי. אויפן וועג זענען געהאנגען שטערן מיט געקרייציקט. די פיס זײנען געװען צעשפרײט אין א שפאלטן, און די הענט זײנען געװען ארויס צו די זײטן. זייער ווייטיקדיק דורכפירונג! א מענטש ליידט אויך פון די נעגל וואס שטעקט זיין געווער און פיס און אנגעשטרענגטע ליגאמענטן. אויך הונגער, דאָרשט, ינסעקץ. עטלעכע מענטשן זענען סטאַק אויף סטייקס. דאָס איז אויך אַ זייער ווייטיקדיק דורכפירונג, אָבער עס איז אויך מער פליטינג, זינט דער מענטש בלוטיד אויס פאַסטער. עטלעכע מענטשן זענען פּשוט ימפּאַליד אויף אַ האָאָק, דער שפּיץ פון וואָס איז ארויס פון די ריפן. ע ס זײנע ן געװע ן אומגעפער ט דרײ ס הונדערט , פו ן װעלכ ע װײניקסטע ר הונדער ט זײנע ן געװע ן פרויע ן או ן ארו ם פופצי ק קינדער , טײ ל אפיל ו יינגער ע פו ן יאנקי . דאָס אינגל האָט אומווילנדיק אָנגעהויבן וויינען:
  ― װאָס האָבן די דאָזיקע מענטשן געטאָן? - האָט יאַנקאַ געמורמלט מיט אַ ציטערנדיק קול.
  סאדאט האט א שאקל געטאן מיטן קאפ און געענטפערט:
  - איך טאָן ניט טראַכטן עס איז עפּעס ערנסט! כּדי צו קרייציקן אַ שקלאַף, איז גענוג אַ פּשוט סדר פֿון בעל־הבית. אין דערצו, עס איז אַ "הייליק" מנהג: אויב אַ שקלאַף באַזיצער אָדער אַ מיטגליד פון זיין משפּחה איז געהרגעט, אַלע סלאַוועס זענען עקסאַקיוטאַד! דערצו, די דורכפירונג מוזן זיין גרויזאַם, און קיין אויסנאַם זענען נישט געמאכט פֿאַר קינדער!
  ― ס'איז קלאָר! און וואָס אַווייץ מיר אין פאַל פון ווידערשפעניקייט? - יאנקא האט זיך געציטערט טראץ דער היץ.
  - הויט פלאַיינג אָדער ערגער! אויב איר פּרווון צו אַנטלויפן, איר קען זיין באשטראפט לויט די דיסקרעשאַן פון די באַזיצער, אָבער הונדערט לאַשיז מיט אַ בייַטש איז די מאַנדאַטאָרי מינימום וואָס איר מוזן לייַדן. דאס איז די געזעץ! - סאדאט האט געלאפן דעם עלנבויגן אויפן האלדז.
  ― װאָס איז מיט קרייציקן? - יאַנקא האָט געפּרוּווט נישט צו אָטעמען, דער מעס שמעקן איז געווען שרעקלעך מיאוס.
  - קיין צייט! איר טאָן ניט אפילו דאַרפֿן אַ סיבה! איר זענט אַ שקלאַף, וואָס מיטל איר זענט נישט בלויז נישט אַ מענטש, אָבער ערגער ווי אַ כייַע. "סאַדאַט האָט אַװעקגעשיקט דעם אומגלײַכן הילצערנעם בלאָק.
  - פֿאַרשטייט זיך, אַז אונדזער לאַנד האָט אַפֿילו אַן אַרטיקל, וואָס איז ערגער: זידלען פֿון חיות. דא זײנען מיר אין א ערגערער פאזיציע. - יאנקא איז געװען אין צדיק כעס.
  איין מיידל, וואָס האָט אָנגעטראָגן אַ קרוק, האָט געמאַכט:
  ― טרינקען! לפּחות אַ קאַפּ פון וואַסער.
  יאנקא איז צו איר צוגעלאפן און תיכף איז אויף אים געפאלן דער בײטש. אײנע ר פו ן ד י קלאפ ן הא ט אי ם געטראפ ן אי ן פנים , אפשנייד ן ד י נאז . דאָס בלוט האָט זיך גאַנץ פֿיל אַרױסגעלאָפֿן, דאָס ייִנגל האָט דאָס אױסגעלײקט מיט דער צונג. ער איז אַלײן געװען זײער דאָרשטיק. בלוט פון דער נאָז איז נישט דער בעסטער זאַך צו טרינקען, אָבער צו אַ פּאַרטשט האַלדז, אפילו עס מיינט ווי אַ פאַרגעניגן.
  עלי האָט אים געהאָלפן טרוקן זיך:
  - זייט אָפּגעהיט, ראַטעווען דיין שטאַרקייַט!
  ― איך װעל פּרוּװן! אבער דאס איז נישט אויף מיר.
  ד י ײנגלע ך האב ן אומװילי ק פארגיכערט , װעלכ ע האב ן גענומע ן קוק ן אוי ף אז א גרויל . או ן אונטע ר ד י הילצערנ ע שטער ן ליג ן זי ך ארום . ע ס זײנע ן געװע ן אזו י פי ל טויטע , אײנע ר פו ן ד י ײנגלע ך װא ס הא ט געשארפ ט אוי ף א פלע ק אי ז געװע ן אומבאװעגנדיק , דע ר שפיץ , אי ז ארוי ס פו ן אקסלע ן געלענק , דא ס בלו ט אי ז שוי ן געװע ן אויסגעטריקנט . מיט א מאל האט ער אויפגעהויבן דעם קאפ און א װינק געטאן.
  סאדאט האט אומנאטירלעך געשמייכלט:
  ― דאָס איז דער בחור! שטאַרבן, אָבער נאָך נישט צעבראכן!
  יאנקא האט געטראכט, װאלט ער אלײן געהאט גענוג מוט און װילן צו װינקען, װען א פלעקל רײםט דיך אינעװײניק? רובֿ מסתּמא נישט, כאָטש ער האט געלערנט צו פאַרשטיקן זיין געשריי פון זיין שלאָגן. די הויפּט זאַך ווען זיי שלאָגן איר איז צו טראַכטן, טראַכטן, און טראַכטן ווידער!
  עלי האָט זיך אָנגעקלאָגט מיט די ציין:
  ― איך האָב געזען דרײַ ייִנגלעך: זײ זײַנען אױך געקרייציקט געװאָרן אויף די שטערן! דער בעל־הבית האט אויפגעהײצט די צאנג און גענומען צוברעכן מיט זײ די ריפן. ווען די בחורים האבן פארלוירן דעם באוואוסטזיין, האט ער זיי געגעבן קנאבל צו שמעקן! עס געהאָלפֿן! ד י ײנגלע ך האב ן געעפנ ט ד י אויג ן או ן װידע ר הא ט דע ר עקזעקוצי ע צעבראכ ט ד י בײנער . ז ײ האב ן אונד ז צוגעשטעל ט או ן אונד ז געצװונגע ן צ ו היטן . דעמאלט , װע ן אונדזער ע אומגליקלעכ ע חברים , זײנע ן אומגעקומע ן , האב ן ד י שקלאפ ן צעװארפ ן ד י קוילן . דער בעל־בתּים האָט אונדז באַפֿױלן צו גײן אױף זײ, אױך געטרעטנדיק אונדז צו קרייציקן. מי ר האב ן ד י פיס געברענט , מי ר האב ן שרעקלע ך געליט ן או ן יעד ן טריט , אי ז דא ן געװאר ן פײניקונג . לעבן איז צו שווער ווען איר זענט אַ שקלאַף.
  יאנקא האט א שאקל געטאן מיט דער האנט:
  - איך שווערן, איך וועל טאָן אַלץ אַזוי אַז די שקלאַפֿערייַ וועט פאַרשווינדן אויף די גאנצע פּלאַנעט! זאל עס זיין אַזוי! קיינמאָל וועלן די קינדער פון דער וועלט וויינען!
  . קאפיטל נומער 22
  - שטיל ! ― האָט געזאָגט עלפֿרײַה אין אַ הױכן שושקען. - זייט אַ העלדיש וואָריער!
  די שרעטל־מיידל האט געבלאזן אויף איר װײכן ראזע פוס, אפנים איז זי נישט דורכגעגאנגען די הארטע מענטשלעכע שול, זי האט אויסגעזען װי א פרינצעסין, װאם האט פארלוירן איר גלאז־שטאף. וולאדימיר האט ארויפגעווארפן א גראנאט. ע ס אי ז ארײנגעפלויג ן אי ן א ברײטע ר שלײפ ל או ן הא ט זי ך אויפגעריסן , װ י ע ס הא ט אויסגעזען , ניש ט צ ו הילכיק , ד י צעשפרײכ ן פו ן פראגמענט ן אי ז געװע ן פארהיט ן דור ך ד י באַטאָנען . אבער עמעצנס פארפלאכטענע העלם איז געפלויגן ווייט, אריינגעקראכן אין א פּלויט און זיך אריינגעכאפט אין די שטעכלדראט.
  ערגעץ אויף לינקס, זענען אַוועק נאָך צוויי יקספּלאָוזשאַנז, און דעמאָלט אָפט שיסעריי פון אָטאַמאַטיק וואָפן איז געהערט.
  - קוקט ווי די לאַנדינג קראַפט איז אריין אין די שלאַכט! - האט אלפאראיא געמורמלט.
  - מיר זאָלן אים אויך שטיין!
  עלפארייַאַ גערופן די מיידל אָן אַ שטיוול:
  - וואס איז דיין נאמען!
  - ראָפאַקאָלאַ! - הא ט דא ס מײד ל געענטפערט , בלא ם .
  - נעמען צוויי פריינט און פּרובירן צו באַקומען איבער דעם פּלויט! - האָט זיך גלײך צוגעלאָפֿן דאָס שרעטל מײדל:
  - װארט , באװעג ן זי ך ארו ם אכצי ק מעטער .
  דאָס מײדל האָט אָפּגעטאָן דאָס צװײטע שטיװל און געבליצט מיט אירע פֿאַרפירנדיקע נאַקעטע כילז, אַ שושקעט:
  - זיי וועלן האָבן אַ גרויס פאַרניכטונג וואַנע! - די שײנקײט האָט זיך געטרעטן מיט איר נאַקעט פֿוס אַף אַ שטיק שטעכלדראָט, אָבער נישט פּאַמעלעך, טראָץ די בורשטין, װאָס האָבן זיך באַװיזן.
  - זי וועט זיין פון נוצן! - האָט עלפֿאַרײַאַ דאָס פֿאַרענדיקט.
  עטלעכ ע קויל ן זענע ן געקומע ן פו ן דע ר לינקע ר פן . דאר ט אי ז געװע ן א גרויםע ר קאמ ף . וולאדימיר האט זיך געפילט געטרעטן:
  - לאמי ר לויפ ן פאראויס , ז ײ קאנע ן אונד ז צודעק ן מי ט מארטער־פײער ! - האט דער בחור געשריגן. - יא , אייל ן זי ך !
  עס איז געווען שווער צו הערן אין די קאַקאָפאָני, אָבער עלווז האָבן גאנץ פּעך. א קליינע גרופע פון זיי איז אנטלאפן אין א נייעם ארט, און נישט אומזיסט. דריי מינעס זענען געפאלן אין דעם פארקרימטן פאָרמיטל, און געצווונגען די קעמפער זיך צוזאמפאלן אויף זייערע בויך אין דער ערד.
  אלפאראיא האט געשריגן:
  - לאָמיר זיך צעטיילן און פּרוּוון פֿאָרמירן אַ באַרג. איך בין אויף די רעכטע פלאַנג, און איר, וולאדימיר, ביסט אויף די לינקס.
  אירע רייד זענען איבערגעריסן געווארן דורך א שרעקליכע אויפרייס, פענס זענען געפאלן, און א ארומיגע געביידע האט זיך צעשפאלטן. ד י עלװע ן האב ן זי ך געקװיטשע ט צוגעדעק ט מי ט ד י הענט , איינע ר פו ן ד י מײדלע ך הא ט זי ך געשלאג ן אי ן קאפ , או ן זי ך געשװיגן .
  - אט איז דער ערשטער דערהרגעט! "אָן אַ שאָטן פון באַדויערן," האָט Elfaraya געזאָגט.
  גלייך נאָך די יקספּלאָוזשאַן, צוויי מענאַסינג-קוקן באַפאַלן ערקראַפט פלו דורך אין נידעריק הייך. ז ײ האב ן אראפגעװארפ ן נא ך א באמבע , או ן ז ײ האב ן זי ך דערב ײ אויפגעריסן , פארשװויר ן ד י סאלדאטן , מי ט א נײע ר טײ ל רויכיק ע ערד .
  קריזלי האט געמורמלט:
  - וואָס אַ שלאנג פון די אַנטי-וועלט!
  אלפאראיא האט מסכים געווען:
  - זייער אויפפירונג איז אומלאגיש! אויב דאָס איז זיכערהייט דעקן, פארוואס באַמינג זיי זייער אייגענע טעריטאָריע!
  די שרעטל מיידל האט תיכף געענטפערט:
  - טראָללס האַסן אַלע לעבעדיק זאכן!
  - דע ר שונא ט דאכ ט זי ך שטענדי ק װ י א פא ר פו ן גיהנום ! - האט עלפאראיא איבערגעריסן. - אַקטואַללי, עס איז נייטיק ...
  ― מיר װעלן דורכברעכן דעם פּלויט! און דעמאָלט אַלע אנדערע וועט קומען צו אים! - האָט וולאַדימיר אָנגעהויבן דערקלערן.
  - אַזוי לאָזן אונדז שלאַנג אונדזער וועג דורך!
  א פּאָר קעמפער, ענלעך צו פליגלען, מיט געבויגענע פליגל און מויל-שייפּט געווער, זענען אַרויסגעשפּרונגען פון דער דזשענערייטינג סטאַנציע געביידע. ד י דאזיק ע ביקס ן האב ן געשאס ן שטיקע ר פו ן צעשמעלטע ר מעטאל . מאָדנע גענוג, די לופט ציל איז געווען איין באַפאַלן ערקראַפט.
  ― װאָס איז דאָס פֿאַר אַן אײזלען? - איז אלפאראיא געווען איבערראשט.
  די אטאקע עראפלאן האט ארויסגעשלעפט א ראקעט און האט אנגעהויבן אויפצוהויבן שנעלקייט, בשעת עס האט זיך געוויגלט פון זייט צו זייט.
  וולאדימיר האט געשריגן:
  - דו זאלסט נישט פאַרלירן די איניציאטיוו, אָבער אין אַלגעמיין עס זאָל זיין איין קאַמאַנדער!
  - דו ביסט אַ מענטש און איר האָט באָמבס אין דיין הענט! - האָבן די מײדלעך געשריגן. דערנאָך זענען זיי געלאָפן, סקערטינג די סמאָוקינג מאַשין.
  פון ערגעץ אויף דער זייט פון די בערגל האבן זיך געהערט עטליכע ביקסן שיסערן איינס נאכן אנדערן, די שעלז האבן געלאנדעט אויפן לינקן פלאנק, נענטער צום געביידע פון אפעראציעס סערוויסעס.
  Elfaraya האט געזאגט:
  - משמעות דריט פאָרסעס נעמען אָנטייל אין די שלאַכט!
  וולאדימיר האט פילאזאפיש געענטפערט:
  - אין מלחמה, אַלץ איז מעגלעך!
  די שרעטל מיידל האט געזונגען:
  - אַלץ אוממעגלעך איז מעגלעך פֿאַר אַ זעלנער! קריכן קערפאַלי צו די טרענטש - רייַסן די גראַנייד!
  וולאדימיר האט געשאסן צוויי טראלן וועלכע זענען ארויסגעשפרונגען פון הינטער דער וואנט מיט א גענוי שיס. ז ײ זײנע ן אװעקגעפלויג ן מי ט ד י קעפ , או ן דע ר גוט ־ געציילטע ר בחור , הא ט ז ײ געקלאפ ט גלײ ך אי ן אויג .
  - דאָס איז די ממשותדיקע מקיים פון דעם אויסדרוק: נישט אין די ברעם, אָבער אין די אויג! טרעטן אויף די גאַז איידער עס גייט אויס!
  קריזלי האט היסטעריש געזאגט:
  - דאַכט זיך, אַז מיר זײַנען אַרומגערינגלט!
  וולאדימיר האט א שמייכל געטאן מיט די אויגן, די סטרוקטור פון זיין קאפ האט אים געגעבן א ברייטן בליק. אין מינדסטער אַ טוץ שיין, סטרימליינד, דרייַ-באַראַלד טאַנגקס זענען ראָולינג צו די זיכערהייט קאָמפּלעקס.
  - און וואָס אַ טעכניק! מיר באשטימט האט נישט האָבן איין ווי דאָס! אָדער האָבן זיי דורכנעמען דורך אַ ומזעיק טויער?
  קריזלי האט געשריבן:
  - דאָס איז אַן אַרייַנשרייַב אין די פּראָגראַם פון אַ פּראָבאַביליסטיק פאַקטאָר! אַ מין פון קאָמבינאַציע פון אַ פאַקטיש מלחמה, אין וואָס סאַפּרייזיז קומען איצט און דעמאָלט!
  - גרויס קריזלי, אַנדערש איך וואָלט נישט האָבן געסט! - האָט עלפארייַאַ געזאָגט סאַרקאַסטיש.
  דערנענטערנדיקע טאנקן האבן געשאסן מיט מאשין־געווער אויף די קעמפער. זיי קנאַקן און יקספּלאָוזשאַנז פלערד אַרויף. איינער פון די קאַרס סטאַפּט, זייַן שפּור איז דאַמידזשד.
  עלפארייַאַ האָט געמאכט אַ ומגעדולדיק האַווייַע:
  - קום וולאדימיר און איר גערלז נאָכפאָלגן מיר! עס איז קיין פונט אין קאַונטינג די פאָטאָנס פון אַ יקסייטאַד קוואַזאַר!
  אויף איין אָרט איז דער פּלויט האַלב דימאַליערד דורך די יקספּלאָוזשאַן, און וולאדימיר און עלפאַראַי, ווי די סטראָנגעסט, שפּרינגען איבער אויף די מאַך, פאַרטיק נאָך פינף טראָללס אויף די פליען. דער בחור האט אפילו חרטה געהאט:
  - ספּענדינג עטלעכע בולאַץ אויף איין ציל איז נישט באַרדאַסדיק!
  - צי ניט איר וויסן אַז איר דאַרפֿן צו דריקן זייער לייטלי, ווי אויב איר שפּילן אַ מיקראָ פּיאַנע! אַנדערש, דיין הענט זענען שאַרפּאַנד צו די האַרץ פון לעבן!
  א קלײנע ר אפטיילונ ג הא ט ארויסגעקלאפ ט דע ם שונא ט פו ן דע ר צעל , או ן געלאפ ן אי ן דע ר װאנט . זי האט געשװעבט א גוטע אכט מעטער. וולאדימיר און עלפאראיא האבן אויפגעהויבן די עלווז, זיי ארויסגעווארפן. אָבער, טשריזלי אפגעזאגט און קליימד אַרויף די וואַנט אויף זיין אייגן.
  - איך בין קיצל! - האט ער דערקלערט.
  ז י הא ט אנגעהויב ן בעםע ר באמערק ן אלפראי ן או ן הא ט זי ך געקוק ט אוי ף דע ר לינקע ר פלינק . דאר ט הא ט זי ך אל ץ ברײטע ר או ן שטארקע ר זי ך פארשפרײ ט דע ר אמתע ר קאמ ף .
  אל ץ מע ר טראנספארט ן מי ט אינפאנטרי ע זענע ן געלאנדעט , ז ײ האב ן זי ך ארויסגעטראג ן פו ן הינטער ן װאלקנס , אראפגעלאז ט באמבעס , װ י רעגנ־טראפן . אין הימל האָבן זיך באַוויזן אין הימל מער און מער סקוואַדראָן ערקראַפט. אַוויאַטיאָן דועלס געווארן ינקריסינגלי צאָרנדיק. דער קעמפער און די אטאקע עראפלאן האבן זיך צוזאמגעשטויסן, א העל בליץ איז נאכגעגאנגען, און די עראפלאנען האבן זיך צעשפרייט. איינער פון זייער פראַגמאַנץ איז געפאלן, כּמעט רירנדיק די באַק פון עלפאַראַי. די מיידל האט געוויזן איר פויסט:
  - עלעקטראנישע אידיאטן!
  וולאדימיר האט געשאסן פון א מאשין ביקס אויף די לויפן פיגורן. ער האט רואיק געשלאגן, װי א טראקטאר, װאס זיצט קארטאפל. די אומבאקוועמע געשטאלטן פון די טראלן זענען געפאלן און פארפרוירן. אַלץ האָט אויסגעזען קאָמיש, ווי אַ צאַצקע.
  טאנקס האבן זיך ארויפגעצויגן, געשאסן ווען זיי האבן זיך באוועגט, און אפטיילונגן פון פוס-פאראטרואפער האבן זיך כסדר געשאסן, אטאקירט פון אלע ריכטונגען אויף אמאל. פונדעסטוועגן האָט די עלאַסטישע פאַרטיידיקונג פון דעם שונא אַרויסגעוויזן חוצפה, אָפּשטויסן קלאַפּן.
  עלפארייַאַ האָט געזען די באָרוועסדיק ראָפאַקאָלאַ און איר צוויי שוין ווונדאַד פריינט פייטינג. איינע פון די מײדלעך איז געשטאנען פון בלוט פארלוסט, אבער זײ האבן װײטער געמאכט זײער װעג:
  - קלוגע מײדלעך! זייער העלדיש גערלז! - אלפאראי האט באשטעטיגט.
  - אַזוי זיי וועלן שטאַרבן, אָן פיל נוצן! - האט וולאדימיר באמערקט.
  קריזלי האט געשריבן:
  - עס איז צייט פֿאַר אונדז צו מאַך אויב מיר ווילן צו זיין אין צייט פֿאַר די פאַרשפּרייטונג פון מעדאַלז!
  - גוט געדאַנק.
  פינף פייטערז שפּרינגען צוזאַמען אין די טרענטש ניטשיז. דאָס שרעטל מײדל האָט זיך דערשלאָגן, עס האָט אױסגעזען, װי אַ קויל האָט דורכגעקראָכן איר פּלייצע. די בלאַסע שיינקייט האָט געזאָגט:
  - דאָס איז גוט! דער וואַקוום וועט נישט פּלאַצן!
  אלפאראיא האט מיט סימפאטיע געפרעגט:
  - דו קענסט גיין!
  ― אַװדאי! - דאָס מיידל האָט אויסגעזען פֿריילעך.
  ― דאַן פֿאָלג מיך!
  עטלעכ ע פריקן זײנען צו זײ צוגעלאפן, טראץ די שטויב־זײלן, האט מען געקאנט דערצײלן, אז די קריגערס האבן געהאט לאנגע קרומע נעז, גרויע פנימער און שיטערע ברעמען, װי דער געפלאקערט פליגל פון א ראבן.
  וולאדימיר האט זיי תיכף גענומען מיט ביקס:
  - כיינעוודיק סאַבדזשעקץ! איז עס נישט!
  גריזלי האט געמורמלט:
  - טראָללס! די גיהנום !
  דער געביידע איז צוזאמגעפאלן מיט א ברום, און די זעלבסט-פארטריבענע ביקס, וואס איז ארויפגעווארפן געווארן דורך דער בלאשן כוואליע, איז ארויפגעפלויגן אויף אירע שינעס.
  אלפאראיא האט באפוילן:
  - פייער פון אַלע באַרס!
  ד י מאשין־געװער ן האב ן גלײ ך אנגעהויב ן רײדן , פינ ף בלא ס האב ן זי ך צעשניט ן אי ן דע ר לויפנדיקע ר פאק .
  ד י טראלע ן זײנע ן געפאלן , טײ ל פו ן ז ײ האב ן זי ך ארײנגעטײכ ט אי ן דע ר רויכערנדיקע ר פלויט , מע ן הא ט מע ן ז ײ געמוז ט בלײנד ן שלאגן , או ן טײ ל זענע ן ארויסגעשפרונגען .
  עטלעכע טראָללס זענען ווערינג גוף פאנצער, אַזוי זיי משמעות ביכייווד דרייסט, קאַונטינג אויף ינוואַלנעראַביליטי. וולאדימיר און עלפארייַאַ האָבן זיך אויסגעדרייט זייער פייַער צו זייער קעפ, ברודיק פליענדיק זייער מאַגאַזינז. זיי שאָס פיל בעסער ווי די עלווז, אָבער די פאַקט אַז זיי האָבן צו פאַרברענגען צייט רילאָודינג האט נישט אַרבעטן אין זייער טויווע! א טײ ל פו ן ד י טראל ן האב ן זי ך געלונגע ן צ ו דערנענטער ן או ן צוריקקער ן פײער . דאָס אָרעמע מיידל האָט באַקומען אַ מתּנה אין האַלדז און פּנים, און אַן אַנדערער אין קאַסטן. די שײנקײט האט געשװיגן, און דער אנדערער האט זיך געקרימט און זיך צעװײנט. דער גריזלי האט אויך באקומען א טאנגענטישע וואונד, געווארן בלאַס, אבער צו זיין קרעדיט האט עס נישט געוויזן.
  וולאדימיר און עלפארייַאַ, אָן סטאָפּפּינג פייַער מיט איין האַנט, וואַרפן גראַניידז מיט די אנדערע. מאסיווע פראַגמענטן האבן איבערגעכאפט די אטאקעס, און קאארדינירטע און גענוי פייער האבן זיי פארענדיקט.
  אויף די צוגאַנגען און דער פּלאַטפאָרם זענען געלעגן מער ווי הונדערט קערפערס, די באַפאַלן פון די בייז באַשעפענישן איז גאָר דערטרונקען געווארן. ד י לעבנגעבליבענ ע טריא ע אי ז ארויסגעשפרונגע ן פו ן דעקל , או ן אראפגענומע ן עטלעכ ע מאגאזינען , אראפגענומע ן ד י גארטלע ן פו ן ד י שטינקנדיק ע קערפער .
  גרימאַסינג אויף די פּריקרע אַראָמאַ, Elfaraya האט געזאגט מיט צופֿרידנקייט:
  - עס מיינט אַז דער פייַנט איז דיפיטיד! אַזוי איצט מיר דאַרפֿן צו העלפן אונדזער מענטשן! נאָר דאָ איר וועט טאַקע נישט פֿאַרשטיין ווו אונדזער זענען.
  קריזלי האט געשאקלט מיטן קאפ.
  - ניין, דאָס איז נישט וואָס מיר דאַרפֿן צו טאָן!
  - און וואס? - וולאַדימיר איז געווען סאַפּרייזד.
  - נאָך אַלע, ער איז אַן יקספּיריאַנסט עלעקטראָניק ינזשעניר, ניט ענלעך איר!
  אלפאראיא האט געשנארכט מיט ביטול:
  ― נו, װאָס! ווער קעמפט בעסער?
  - דו ביסט בעסער! אבער איך וויסן די בלויז וועג צו געווינען! - האט דער שרעטל געשמײכלט צו פאלענינסקי, א שמייכל געטאן מיט די אויגן.
  - און ווי צו טאָן דאָס? - האָט דאָס מיידל געפרעגט.
  - כ׳האב אלעמען פארפירט. מיר גייען דאָ צו דער דזשענערייטינג סטאַנציע.
  וולאדימיר האט געשריבן:
  ― איר קענט דאָרט אַרײַן אין מינעס!
  - אָבער אויב געראָטן, מיר וועלן געפֿינען אַ ווייַט קאָנטראָל וואָס וועט קער אַוועק די גאנצע ריזיק ווירטואַל אַרמיי. איר קענען נישט טייטן זיי מיט מאַשין גאַנז אַליין! - האט דער שרעטל געזאגט אויטאריטעט.
  אלפאראיא האט מסכים געווען:
  - ער איז מער יקספּיריאַנסט אין אַזאַ "ווירטואַל שפּילערייַ" און האלט די קאַרדס אין זיין הענט.
  קריזסלי, דאַקינג צו ויסמיידן שלאָגן דורך אַ בלאָנדזשען קויל אָדער בלאָנדזשען שראַפּנעל, געלאפן צו די גאַזירטע באַטאָנען סטרוקטור. וולאדימיר און עלפאראיא האבן זיך אנגעקוקט און אים נאכגעלאפן. זיי זענען געלאפן שנעל, אבער זיי האבן געמאכט א טעות. א מאַשין גאַנער כיידינג אין אַ סוד צעל אַנלישט אַ פאַקטיש רעגן פון בלייַ.
  - וואַו! - האט עלפאראיא געשריגן ווען איר שטיוול האט זי געכאפט. - איז דאָס נאָר אן אנדער געשלעכט טויווע?
  דער מאַזלדיק קרייזלי געגאנגען אַרום די שפּאָרן ווינקל, אָבער וולאדימיר איז געווען פיל ווייניקער מאַזלדיק. װאפנענדיק מיט די הענט, האט ער אראפגעלאזט דעם מאשין־געװער, א גרויםער קויל האט געטראפען דעם קערפער פון דעם געװער. דער בחור האט זיך געפרוירן א פאר מאמענטן, איינע פון די מתנות האט אים געטראגן אין מאגן און איז געפאלן מיטן פנים אראפ. דער ווייַטער פּלאַצן האָט געריסן די ערד אַרום אים, וולאדימיר האָט זיך אַװעקגעקױלט און איז גלײַך דורכגעגאַנגען זײַן אַקסל. אין אַלגעמיין, דער גוף אין די ווירטואַל שפּיל איז געווארן פרעמד, שוואַך, נישט שנעל גענוג, עס ביטרייד. דער יונגערמאן האט זיך ארומגערינגלט ווי א ווייַנשטאָק, דער מאשין־גענער האט געמאכט א אַדזשאַסטמאַנט און װידער געשלאגן דעם מאגן און בײדע פיס, װי אויך די ברוסט, דורכגעדרונגען דאס הארץ. וולאדימיר איז געראטעוועט געווארן פון טויט דורך די אריינמישונג פון עלפאראי. ד י מײדלע ך הא ט געװארפ ן א גראנאט , װא ס הא ט זי ך א מאמענטאלע ר מאשי ן ביקס ן אפגעשטעלט , או ן אויפגעהויב ן וולאדימיר .
  - ווי שטענדיק, איך וועט ראַטעווען איר! ברעכן אַלע געזעצן! - האט דאס מײדל געזונגען. "דעמאָלט, און האָט אַרויסגעוואָרפן איר צעריסענע שטיוול, האָט זי אַריינגעוואָרפן וולאדימיר אין אַ זיכערן סעקטאָר מיט איין פאַרצווייפלט וואַרפן. אין דעם מאָמענט איז דאָס מיידל אַליין אַ קלאַפּ געטאָן געוואָרן אין דער אַקסל, אָבער זי איז שוין געפֿאַלן און דער קויל האָט דורכגעקראָכן איר גוף פאנצער און נאָר איר צוריק געקראצט.
  נאָכן מאַכן אַ סאַמערסולט איז דאָס מיידל אַװעק. די שורות זענען איר ווייטער נאכגעגאנגען. דער בלײ־װאסערפאל איז געפלויגן װי א שטראם, און דער מאשין־גענער האט נישט גע־ שפארט קײן שום אמוניציע. פון דער װאנט זײנען געפאלן שפאלטעלעך פון באַטאָנען, צום גליק, איז דאָס מאַסלעכער שטאַרק גענוג ניט צו צעפאַלן מיט אַ מאָל. פונדעסטוועגן, האָט ער נישט געלאָזט דאָס מיידל אַרויסשטעקן דעם קאָפּ.
  אלפאראיא האט זיך ארומגעקוקט:
  ― הײ, קריזלי, װוּ ביסטו?
  דער ענטפער איז געווען טויט שטילקייט. די מיידל האט געוואלט צו וואַרפן נאָך אַ גראַנייד, אָבער נישט געפונען אין איר גאַרטל.
  ― נו, איך בין אַן אידיאָט! - האט אלפאראיא געשוואוירן.
  אמת, הילף, ווי שטענדיק געשען אין מלחמה, איז געקומען אומגעריכט. דרײַ עלעגאַנט-שייפּט טאַנגקס האָבן זיך אַנטוויקלט פֿון דער לינקער פֿלאַנק. זיי שפילן זיך אין די הענט פון עלפאראע, האבן אנגעהויבן צו פארניכטן מאשין-ביקס טורעם.
  די מײדל האט געפײפט:
  - און זיי זענען נישט דערשראָקן!
  וואַליז פון שעלז דימאַלישט איין טורעם מיט פיר ערקראַפט קאַנאַנז. אמת, עס זענען לינקס עטלעכע דענץ אויף די פאנצער פון די טאַנגקס, און דער וואָס געגאנגען אויף די רעכט דאַמידזשד די שפּור, אָבער רעכט צו דעם בייַזייַן פון עטלעכע פרייַ ראָולערז, די גיכקייַט איז אַ ביסל סלאָוד אַראָפּ.
  וולאדימיר באמערקט אַז טראָץ דער באַוועגונג, די טאַנגקס פייערד גאַנץ אַקיעראַטלי, וואָס מיטל זיי זענען רובֿ מסתּמא יקוויפּט מיט אַ הידראַוליק סטייבאַלייזער. אַנטי-ערקראַפט גאַנז זענען צו קליין אין קאַליבער צו דורכנעמען הויך-קוואַליטעט פאנצער. כאָטש די טאַנגקס זענען דיפּרייווד פון דינאַמיש שוץ, די שטאַרקייַט און געווער פון די מעטאַל איז געווען הויך, לפּחות ניט ערגער צו טיטאַניום.
  ד י מאשין־געװע ר טורע ם האב ן געשװיגן , או ן ד י אטעמ ן אי ז געװאר ן לײכטע ר או ן לײכטער .
  דער קער פון דער געהיימע וואָפן איז געקומען, אַ שאָל האָט געטראָפן דעם מאשין ביקס און ברענענדיקע ברוכעס זענען געפלויגן פון אויבן.
  אלפאראיא האט געשושקעט:
  - גוט געטאן!
  דאָס מײדל איז, אָן פֿאַרװיסטן טײַערע צײַט, צוגעלאָפֿן אױף דער עק װאַנט פֿון דער סטאַנציע. ד י אומגעקוילטע ר שײ ל האב ן פארברענט , אי ר געהײס ט באקװע ר פוס , (ד י מײד ל הא ט אוי ך אראפגענומע ן דא ם צװײט ע שטיוול , כד י צ ו מאכ ן זי ך מע ר ב ײ אונד ז שײנער ). דערגרייכט צו דעם נעקסטן ווינקל, איז עלפאראיא געפאלן אויפן בויך און האט פארזיכטיק ארויסגעקוקט אין הויף, כדי בעסער צו באקוקן די צוגאַנגען.
  עס איז געווען א רואיג צווישן דעם שטורעם אויפן סטאנציע הויף. אײן רײניקער טויער איז געװען א שוידער, און אן אײנציקער װאלדיקער איז געשטאנען פארבונדן.
  - נאר איין! איך וועל עס אראפנעמען אין א רגע! - האָט עלפֿאַראַה געשעפּטשעט.
  א גוט־געריםט בלום־בעט מיט גרויםע בלומען האט געכאפט דעם אויג, דאס האט אויפגעהויבן די נודנע לאנדשאפט. א פארלאזענע לאדע ר או ן א לײכטע , געפליקטע ר מאנאפלאן , האב ן זי ך ארומגעכאפ ט נאענט .
  - ם׳איז דא א עװאקואציע־מיטל! נאָר אַ ווייַס פּעגאַסוס מיט פליגל איז פעלנדיק! - טראַכט עלפאַרייַאַ.
  דאָס פּלוצעמדיק ברום פֿון קלאַנגנדיקע רויפּע האָט זי זיך אַרומגעדרייט. דאָס מיידל האָט זיך פאַרפרוירן אויפן אָרט, פאַרוואונדערט. א שװערער טאנק איז ארויסגעקומען פון א װינקל, װאם זי האט זיך באהאלטן פון פײער װי א בער. עס איז געווען פיל גרעסערע און געקוקט מער לעפּיש ווי די מאשינען וואָס Elfaraya האט געזען פריער.
  - און דער שאָפער האָט זיך, דאַכט זיך, געגעבן!
  טאַקע, אַ פּנים, אָן אַ סך דערפֿאַרונג, האָט ער יעדעס מאָל אַ צינד געטאָן מיטן ראָט. די שינעס פון דעם טאנק האבן זיך אויסגעגליטשט מיט א שרעקליכען גערויש, צעבראכענע באַטאָנען און ארויסגעווארפן גרין פונקען. ע ס זײנע ן געװע ן אזויפי ל װ י זעק ס שיסער , ניש ט געצײל ט ד י מאשין־געװער , א מאנסטראװע ר מאשין . אלפאראי האט געהאט א פארבאנד מיטן דײטשן "מאוס". ווען דער פאָרמיטל פון 188 טון, בעת די שלאַכטן אין אונגארן, אָן מורא פון שעלז (זיי האָבן אים אָפּגעשפּרונגען ווי פּיז), איז געווען אַ פּערל ביי די שטעלעס פון די סאָוועטישע טרופּס. צװ ײ אזעלכ ע ריזיגע אויטאמאבילן , האב ן זי ך פארנוצ ט פו ן בענזין , האב ן זי ך געענדיק ט אי ן סאװעטיש ן געפאנגענשאפט . דערנאָך, אויף זייער יקער, ריז טיף-ים טאַנגקס זענען באשאפן וואָס איז ביכולת צו אַריבער די ענגליש טשאַננעל און אַרומפאָרן צוזאמען די דנאָ פון די פּאַסיפיק אקעאן צו אַלאַסקאַ. נאָך פופציק ענלעכע מאָנסטערס זענען געשאפן, אָבער דער ענג-מיינדאַד כרושטשעוו, וואָס האָט פאַרבייַטן סטאַלין, האָט באַפוילן די דזשייגאַנטיק און זייער טייַער מאַשינז צו צעלאָזן. בכלל האט סטאלין נאך פאר דער מלחמה באפוילן צו בויען דעם גרעסטן טאנק אין דער וועלט, דער קיראָוו, וואס וואגט דריי הונדערט און פופציג טאן, און א דיזעל מאטאר פון 2,000 פערד. ער האט געטראגן אזויפיל ווי אכט ביקסן און זעכצן מאשין ביקסן. פֿאַר אַז מאָל: פשוט אַ נס פון טעכנאָלאָגיע. צום באַדויערן, טראַנספּאָרטינג טאַנגקס איז אַ צו שווער אַרבעט, און מאָדערן וואָרפער ריקווייערז ברייט מאַנוווער און הויך ספּידז פון באַוועגונג פון ויסריכט.
  ד י דאזיק ע געדאנקע ן האב ן זי ך רעפלעקסי ל געבליט ן אי ן אלפאראי ס קאפ . די מיידל האט נישט וועלן צו קעמפן און זיך קעראַלד ווי אַ יאַשטשערקע. ז י אי ז געװע ן שמוציק ע װ י א חזיר , אבע ר דערװײ ל הא ט ד י שמוץ ׳ אי ר לעב ן געהאלפן . צייט איז דורכגעגאנגען זייער פּאַמעלעך. אין אַלגעמיין, כרושטשעוו באַנד די פּראָדוקציע פון טאַנגקס מער ווי פופציק טאַנז, און אַ ענלעך פאַרבאָט אין רוסלאַנד לאַסטיד כּמעט 100 יאר! איז דאָס קעדייַיק? דערפאַרונג סאַגדזשעסטיד: עס דעפּענדס אויף ווו די מלחמה איז געגאנגען אויף. אין אייראָפּע אָדער דער מדבר, שווער טאַנגקס האָבן פּראָווען זיך גוט. אין באַזונדער, די נאָרמאַל וואָג פון אַ נאַטאָ מיטגליד טאַנק איז וועגן 63 טאָנס, מיט שטאַרק מאַלטי-שיכטע אַרמאָר. אין די בערג, עס איז בעסער צו נוצן לייטער וועהיקלעס. באזונדערם , אומבאמאנטע , פיר־בארענדע , קארליק טאנקן . פֿאַר אַ לאַנג צייַט, ראָובאַץ זענען געהאלטן אַ פּאַנאַסיאַ פֿאַר אַלע פראבלעמען, אָבער צומ גליק אַ נומער פון היגע ומרוען פון עלעקטראָניש מאשינען געוויזן: אַ קאָמפּיוטער אונטער קיין צושטאנדן זאָל דערקענען זיך ווי אַ יחיד. די ביאָפיסיקאַל דירעקטעד עוואָלוציע פון מענטשן האט געמאכט עס מעגלעך צו אַ ביסל רעדוצירן אָפענגיקייַט אויף ראָובאַץ. אַנדערש, פילע דיסטאָפּיעס וועגן די יקסטערמאַניישאַן פון די מענטשלעך ראַסע דורך מאשינען וואָלט ווערן אַ פאַקט! אין דערצו, מאַגיש גענומען אַ טייל פון די עלעקטראָניש פֿאַראַנטוואָרטלעכקייט. זי געהאָלפֿן דערוועקן פריער דאָרמאַנט ריזערווז פון די מענטשלעך מאַרך. די וועלט אנגעהויבן צו טוישן צו אַ האָמאָצענטריש אַלוועלט.
  ענדלע ך הא ט א שװער ע אוי ף ד י װינקל ע געדרײט , או ן בלינדע ר געשאס ן זײנ ע ביקסן . ד י מוזלע ן זײנע ן אפש ר געװע ן צו לאנג , װא ס הא ט פארמאג ט זײע ר באװעגונג . ניט פֿאַר גאָרנישט, די אמעריקאנער אין די אַמבראַמז האָבן געניצט אַ קירצער פאַס אין אלטע צייטן, ווייַל די ביקס שוין קריייץ הויך דרוק. דאָס מאכט עס גרינגער צו ציל, אַנדערש אַזאַ מיוזאַלז זענען שווער צו רירן. מאַשין גאַנז זענען פיל מער געפערלעך! די מיידל האט געהאלטן איר אָטעם, וואַנדערינג אויב עס וואָלט פאָרן - עס וואָלט נישט!
  א שיס האט אויסגעקלונגען מיט טויבנדיק, און לויטן עמבלעם איז די טרול-טוילעט ביי די אריינגאנג צום הויף צעבראכן געווארן אין שטיקער. פראַגמענטן פון פּלאַסטיק פּאַנאַלז, ברעקלעך פון ינסאַליישאַן און שרעקלעך סמעלעך פעסעס זענען צעוואָרפן הונדערטער פון מעטער.
  - די ממזר קלאָזעט איז נאַס! - האָט עלפֿאַראַה געשעפּטשעט. און דער טאנק האט געבארקט די טערביינער און איז פארבײ פארבײ דעם געביידע, געמאלן שטײנערנע טשיפס, לײכט פארפאדערט מיט טראל־פעסעס, אין פאדערן. די סענסיטיווע נאָזלעך פון דעם וואָריער האָבן אומדערטרעגלעך געליטן, ווי זיי וואָלטן אָנגעפילט מיט אַ געשטאַנק.
  אבער אלפאראי האט געהאט אנדערע פראבלעמען, זי האט געשאצט די װײטקײט פון דער ברײטער רויפע ביז דער װאנט.
  - מ׳קאן מיך אפפלאכטן, אויב פארשטײט זיך, אז דער דאזיקער אידיאט רירט זיך אביסל רעכטס! אָבער, איך בין קלוג.
  די רידמיק קליקינג פון ציין און די קריקינג פון לינקס געווען ווי אַ לעווייַע מאַרץ. אלפאראיא האט זיך געצווינגען צו שמייכלען, אין דער זעלבער צייט האט זי דערהערט באמבעס אויפרייסען, און פון די אויגען ווינקל האט זי צוגעקוקט ווי די אראפגעלאזטע עראפלאנען ברענען, און דאן האט איינע פון זיי אויפגעריסן מיט א שרעקליכען ברום, אויב משפטן לויט די גרייס פון א סטראטעגישע באמבארדירער. די יקספּלאָוזשאַנז זענען ריפּיטיד עטלעכע מאָל, דעטאַנייטינג די טויטלעך אינהאַלט פון די פלאַך ס בויך. דער שלאַכט איז געווען מאָווינג צו די צענטער פון דער באַזע, איך ווונדער ווי ראָפאַקאָלאַ איז טאן, צי זי איז לעבעדיק אָדער אויב זי אויך געשטארבן. נאָך אַלע, דער ווייטיק איז אַזוי פאַקטיש! זי באמערקט דאָס מיט אַמאָל, וואַטשינג די מעטאַל זעקס-פאַס פאַרזעעניש צוגאַנג. אין אַלגעמיין, בעשאַס די צווייטע וועלט מלחמה, סאָוויעט און אמעריקאנער דיזיינערז געפרוווט צו שטעלן צוויי אָדער דרייַ מאַזאַלז אויף איין טורעם. אבער די דערפאַרונג פון די צווייטע וועלט מלחמה און פילע טאַנק באַטאַלז געוויזן די גאַנץ דורכפאַל פון אַזאַ סטראַקטשערז. זינט דעמאָלט עס איז געווארן כּמעט קאַנאָן, איין טאַנק, איין טערט, איין פאַס! אמת, די מאָדע פֿאַר טעראַטלעסס טאַנגקס באַלד אנגעהויבן. אין אַלגעמיין, דאָס איז דאַבייטאַבאַל, אויב דער מאָרטער איז מאַלטי-פאַס, דעמאָלט וואָס נישט אַ מאַלטי-פאַס טאַנק?
  די ערשטע פֿאַרבינדונגען פֿון די קאַטערפּיללאַרס זײַנען געלעגן נעבן די מיידלס נאַקעט פֿיס, און די ראָולערס, אָנגעהייצט פֿון דער מאַסע, האָבן זיך פּאַמעלעך אַרומגערינגלט מיט זיי, געטראָגן צענדליקער טאָנס אײַזן מאַסע. די הייס מעטאַל פארברענט די מיידל 'ס נאַקעט כילז; יוזשאַוואַלי זי איז נישט אַזוי שפּירעוודיק, אָבער איר גוף פּאַראַמעטערס האָבן נישט געביטן אין איר טויווע. למשל, פֿריִער האָט זי זיך פּשוט געקאָנט שמירן אויף דער וואַנט אין אַ דין שיכט - עס איז נאָך געווען היפּערפּלאַסמאַטיש פֿלעש, אָבער איצט האָבן די אומברחמנותדיקע קאַטערן איר אָנגערירט. דע ר הײסע ר אטעם ם פו ן דע ר מאשין , הא ט זי ך פארברענט , דא ס פנים , װאונד ן או ן קראצ ן אויפ ן קערפער , אומװילי ק אויסגעקלאפ ט טרערן .
  אלפאראיא האט געבליצט, א פערל טרער האט זיך אראפגעקױלט. דער שטעכן אין די אויגן האט זיך אפגעלאזט, אבער דער רויפע האט געקניפט דעם גרויסן פינגער פונ זײן רעכטן פוס. ווען אַזאַ וואָג צעטרעטן די ביינער, דער ווייטיק איז אומגלויבלעך, אויב די וואָריער איז נישט אַזוי פאַרגליווערט, זי וואָלט בלי סאָף געשריען, אָבער זי נאָר געקרישט די ציין.
  ― דאָס איז מיאוס! אָבער איצט איך וויסן וואָס עס איז פֿאַר אַ פרוי 'ס פֿיס אין אַ שפּאַניש שטיוול! - האָט דאָס מײדל געװיזן די פֿײַג.
  דער טאנק איז געפארן נאך אפאר מעטער און זיך אפגעשטעלט. אלפאראיא האט באשלאסן צו זיפצן, און האט זיך פארזיכטיק אויפגעהויבן אויף די פיס: די פאנצער פארזעעניש איז געשטאנען הינטערשטע און מען האט ניט געדארפט מורא האבן.
  אויף די רעכט, אַרייַן די שלאַכט געגנט, פיר באַפאַלן ערקראַפט ראַשט דורך. ניש ט געװאל ט זי ך זע ן , בלײב ן אוי ף דע ר זײטיקע , האב ן ד י שיסער ם פו ן זעק ס מאשין־געװער ן אוי ף ז ײ געעפנ ט א פראנטיק ן פײע ר או ן ד י שאלע ן האב ן גערעגנט .
  לאַנג, מיט טרייסער סטריפּס, די פּלאַצן געפארן צו ווייַט צו שאַטן די וועהיקלעס, אָבער נאָענט גענוג פֿאַר די פּיילאַץ צו דערקענען דעם טאַנק.
  נאכדעם וואס זיי האבן געשלאגן צילן אינעם קאמף געגנט מיט שעלז און מיסילס, האבן די פיר געמאכט א "טויט שלייף" און אנגעהויבן צוקומען צו א נייעם ציל.
  אלפאראיא האט געשמײכלט:
  - אן אנדער באַלאַגאַן אין אַ קליין גאַלאַקסי! טאָמער עס איז צייט צו שפּילן די ריטייערייד!
  דאָס מײדל האָט זיך װידער געשפּילט, געטאָן אַ סאַמערסאָל, און מיט אירע נאַקעטע כילז האָבן זיך צוגעלאָפֿן צו די טויערן פֿון דער גענעראַטאָר־סטאַנציע.
  די שײנקײט איז געװען שנעל און איז ארײנגעלאפן אין דעם טראל. ער האט קוים געהאט צײט אויפצוהײבן זײן מאשין־געװער, װען מ׳האט אים געטראגן מיטן קאפ אין דער נאז. דער קלאַפּ האָט זיך אָפּגעקלונגען אין עלפאַראַי'ס קאָפּ, אָבער דער פריק האָט זיך אויסגעלאַכט.
  עטליכע ראקעטן האבן כמעט סייצייטיק אויפגעריסן פון הינטן. אויב משפטן לויט די ברום עס איז געווען עפעקטיוו, איינער פון די אַרויסגעוואָרפן גאַנז אָוווערטוק די מיידל, ספּיננינג און כּמעט קלאַפּן איר אַוועק איר פֿיס. נאָך וואָס דער שפּיץ קראַשט אין די וואַנט, ציגל געפאלן אַראָפּ. עטלעכע קליין פראַגמאַנץ שנייַדן די שיינקייט ס נאַקעט פיס.
  ― ס'איז װידער פֿאַרכאַפּט! ווי לעפּיש איך בין!
  דאס מײדל איז מיט פולער גיך דורכגעלאפן דורכן האלב אפענעם טויער. אינעװײניק זײנען געװען דרײ טראלן, אבער אלפאראיא האט זײ אפגעשניטן מיט אײן פלאץ, איר מאשין־געװער שטענדיג אין גרײט.
  ד י שטורעמלע ר האב ן גערומע ן פונק ט איבע ר דע ם דאך , או ן האב ן זי ך אנגעהויב ן אװעקצוגײן . אנדער ע גערויש ן זײנע ן געװע ן פארשטומט . די ברומען פון צענדליקער ראָטאָרס האָבן אַ באַרויקן ווירקונג. ד י מײד ל הא ט אפיל ו געשאפ ן א פארבאנד , מי ט אי ר מאמ ס לולבײ . וואָס זי האָט אָבער קיינמאָל נישט צוגעהערט.
  - ארויס פון די היץ!
  עלפארייַאַ האָט זיך אַרומגעקוקט און כּמעט תיכף דערזען אַ טובולאַר קאָאָלינג סיסטעם. פיר פאַרשפּרייטונג דעוויסעס זענען אינסטאַלירן גלייַך אויף די שורות, וואָס מאָניטאָרעד די באַוועגונג פון די ריפרידזשעראַנט.
  - נו, איך בין ווי אַ קליין פלאַש פראַגמענט אַז דורכגעגאנגען די האַרץ פון אַ פּרימיטיוו אָרגאַניזם. איז ניט עס צייט צו אָנצינדן די גענעראַטאָרס! כאָטש פילע פון אונדזער מענטשן וועלן שטאַרבן! - האט דאם מײדל זיך געכאפט.
  אין דעם מאָמענט איז געהערט אַ באַקאַנט קול:
  ― דו ביסט נאָך געבליבן! און איר קוק גרויס!
  אלפאראיא האט זיך אויסגעדרייט:
  - און איר זענט קריזסלי! דאָ איז די ילוסיוו גייַסט ווו ער געראטן צו באַהאַלטן.
  - א גוטער וואָריער איז בלויז אַ שפּיאָן ווי עס העלפּס צו ויסנייען און געווינען! - האט דער שרעטל געענטפערט.
  - עספּיאָנאַזש איז אַ גוט שמירעכץ פֿאַר די מיליטעריש מאַשין, אָבער די ברענוואַרג איז נאָך די וואַליאַנט גייסט! - האט אלפאראיא געזאגט מיט פאטהאס.
  טשריזלי האָט אויסגעשטרעקט זיין דלאָניע, אַ קליין מאַלטי-בונט קוב איז פּאַסיק אויף אים:
  - איר וויסן וואָס עס איז!
  - איך טראכט! וואָס וועט העלפֿן אונדז געווינען!
  דער שרעטל האט געשמײכלט:
  - רעכט! ער איז ביכולת צו דיסייבאַל אַלע פייַנט אַרמיז. אָבער נאָר אויב איר ריטשאַרדזש עס מיט אַ פּלאַץ פון ענערגיע.
  עלפארייַאַ איז געווען צופרידן:
  - אַזוי עס איז גאַנץ מעגלעך צו טאָן דאָס, צעשטערן די קאָאָלינג סיסטעם און עס וועט ופרייַסן! איך טראַכטן ניט ערגער ווי אַן אַטאָמישע באָמבע!
  ― אַ ביסל שװאַכער, אָבער גאַנץ גענוג פֿאַר אונדז!
  - רעד נישט, האקט! - דאָס מיידל האָט אַרײַנגעלייגט אַן נאָך קלעמערל אין דעם מאשין ביקס, אַ לעצטן קוק געטאָן אויף די רייען פֿון פֿריד אַרבעטנדיקע אינסטאַנציעס און אַרויסגעצויגן דעם צינגל. - אוי זייַ געזונט "פּרימיטיוון"!
  - שלאָגן פּונקט אין די דזשוינץ, אַנדערש איר וועט נישט צעשטערן עס! - האט דער שרעטל פארגעשלאגן.
  געלע לאמפן האבן גלײך גענומען בליקן גלײַך אונטער דער סטעליע, און גלײך צענדליקער סירענעס און צענדליקער שאָקלען האָבן אָנגעפֿילט דעם באַנד פֿון דער סטאַנציע מיט די קלאַנגען פֿון דער פֿינצטסטער הדס!
  עלפארייַאַ און קריזלי געלאפן אויס אין די הויף און מיד שפּרינגען אין די מאָנאָפּלאַנע. ע ר הא ט זי ך געפונע ן מי ט א דזשעטמאטאר , אבע ר א ן שליסל . אָבער, עלפאַרייַאַ איז נישט אין אַ אָנווער, זי דזשערקט אַוועק די טאַפליע און קאָננעקטעד די ווירעס גלייַך!
  - איר זען ווו אונדזער איז נישט פאַרשווונדן!
  דער הענגגלידער האט זיך אוועקגעכאפט, א שרעקליכער געקרעכצט און אנגעהויבן צו געווינען מאמענטום.
  קריזסלי געראָטן:
  - עס מיינט ווי מיר מיסט עס!
  אלפאראיא האט געשאקלט מיטן קאפ:
  ― נײן, גיך! קוק ווי פילע פייטערז עס זענען. ווי צו האַנדלען מיט זיי, אפֿשר אויטאָמאַטיש.
  טאקע אויף זיי איז געשאסן געווארן א פלאץ פייער, די קוילן האבן כמעט געטראפען דעם מאנאפלאן.
  קריזלי האט געשמייכלט און געזאגט:
  - עס איז איין וניווערסאַל וועג!
  ― װאָס!?
  ― דאָס! ― האָט דער שרעטל אָפּגעריסן דאָס װײַסע העמד און אַרױסגעשטעקט אין פֿענצטער.
  -זענען איר משוגע? - האט אלפאראיא זיך צעוויינט, אנגעקלאגט מיט איר פארפלאקערט פינגער, מיט איר נאקעטן, מיידלשע פוס אויפן מעטאלן פעדאל.
  ― דאָס איז דער עלטסטער סימן פֿון שליחים!
  טאקע די קעמפער האבן אויפגעהערט שיסן אויפן מאנאפלאן. ע ר הא ט זי ך װײטע ר או ן װײטע ר אװעקגעפיר ט . פּלוצלינג אַלץ פראָזע, פייטערז, באַפאַלן ערקראַפט, באָמבערס פראָזע אין די לופט, סך טאַנגקס פארשטאפט. ס׳אי ז געװאר ן חידושדיק .
  קריזלי, מיט אַ בלאַס קול (עס קוקט ווי זיין ימאָושאַנז פארברענט אין אַ פליישמילכל), האט געזאגט:
  ― ס'איז פֿאַרטיק!
  נאָך וואָס די ליכט איז פאַרוויילט.
  נאָך אַזאַ אַ ווירטואַל געשעעניש, אַלע די עלווז און אפילו וולאדימיר געקוקט ראַמפּאַלד. אבער אויב פֿאַר די רוסישע וואָריער אַזאַ טעסץ זענען באַקאַנט, די עלווז קלאר פּעלץ שלעכט. ניט צוגעוווינט צו דרוק און ווייטיק, זיי קראַצן זיך. אסטארט האט געפרעגט:
  - נו, ווי זענען דיין ימפּרעססיאָנס?
  די עלווז האָבן זיך געקװענקלט. נאָר קריזלי האָט בילן מוטיק, דער פינקלען זיך אומגעקערט צו זיין אויגן:
  - ויסגעצייכנט!
  - סופּערקוואַסאַראָנאָ! איר טשריזלי געוויזן די העכסטן קלאַס פון עראָבאַטיקס. ע ר הא ט געלונגע ן אל ץ אויסצושפיל ן או ן דורכקומע ן דע ר פארטיידיקונג . וואָס שייך די אַנדערע, אַחוץ עלפראי, איז זי ניט צופֿרידן מיט זייערע מעשׂים. אין פאַקט, אַלע פון איר אָדער געשטארבן אָדער זענען ינקאַפּאַסיטייטיד.
  וולאדימיר רילאַקטאַנטלי מסכים:
  ― יאָ, איך האָב געמאַכט אַ טעות!
  ― נישט דאָס װאָרט! וויבאלד דו ביסט א מענטש, האבן מיר אויף דיר געהאט געוויסע האפענונגען, אבער מיר זענען אויך זייער אנטוישט געווארן. - האָט אַסטאַרטע געװיזן מיט די פֿינגער אַ נול.
  - איך בין גרייט צו נעמען די ווירטואַל פּראָבע ווידער! - האט דער בחור געבראבט.
  - קיין געברויך! איר קענען אָפּרוען און אפילו האָבן שפּאַס, איך בין נישט אַ דעספּאָט! - האָט דאָס מיידל אַרויסגעוויזן אירע פֿאַרפירנדיקע בריסט, וואָס זײַנען געווען גאַנץ גרויס פֿאַר אַ שרעטל. - וואָס, וולאדימיר, טאָן איר האָבן אַ פאַרלאַנג צו מאַכן ליבע צו מיר?
  דער יונג מענטש פּעלץ אַ היץ און יקסייטמאַנט גאַנץ נאַטירלעך פֿאַר אַ מענטש: אין זיין עלטער, יעדער געשלעכט אַקט איז ווי אַ ופדעקונג! נאָך גענומען אַוועק, וולאדימיר זויגט אויף איר בריסט, די פּאָמסן, פּאַלישט אָפּל איז אריין אין זיין מויל, ווי אָנגענעם עס איז געווען צו פילן עס מיט זיין צונג, די ווייַבלעך שרעטל ס בריסט טייקעף געשוואָלן און פאַרגליווערט.
  פּלוצלינג, אַ מיידל ברידינג לייַדנשאַפט פּושט אים אַוועק:
  ― איך האָב מיך געענדערט! לאמיר קודם עסן מיטאג! נאָך אַזאַ שלאַכט, מיין אַפּעטיט געארבעט מיט לייַדנשאַפטלעך!
  - היפּערפּלאַסמיק ענערגיע?! - האט וולאדימיר געפרעגט, לאקנדיק די ליפן.
  - זענען מיר בעגערז, טאָן ניט האָבן נאַטירלעך עסנוואַרג! מיר עלווז ליבע די פּלעזשערז פון עסנוואַרג, וואָס קענען ניט זיין געזאָגט וועגן די דאַר ערדלינגז. איך האָב זיי נישט געוואָלט נאָכמאַכן!
  עלפארייַאַ איז געווען באליידיקטער:
  - ווי צו לערנען צו קעמפן, דעמאָלט איר זענט דער ערשטער צו זיצן אַראָפּ בייַ די פידינג קאָרעטע!
  אסטארטע האט געמאכט א פארװאונדערט פנים:
  ― יאָ, איך האָב פֿאַרגעסן, דו ביסט שױן פֿול! וואָס איז מענטשלעך קוויזין ווי?
  Elfaraya וויקט:
  - די קיילים זענען אויך געווירציק! זיי זענען צו געזאָלצן!
  האט קריזלי געפרעגט און זיך געשפילט מיט דער כאלאגראם:
  - וועט דער כידעש זיין פעסטיוו!?
  - דאָך איר וועט האָבן אַ פּלאַץ פון שפּאַס!
  דער שרעטל איז געשפרונגען און א ביסל געפלויגן אין דער לופטן:
  - דעמאָלט איך בין פֿאַר אים!
  ד י בלענדיק ע קעמפ ן זײנע ן צוזאמע ן געפלויג ן אי ן דע ר לופט , כמע ט אל ע זײנע ן געװע ן מײדלעך , א ביס ל מע ר װ י הונדערט , או ן עטלעכ ע אנדער ע גאלאטן . מער גענוי, זיבן פארשטייערס פון אנדערע וועלטן. איינער מיינט צו זיין אַ פיר-געשלעכט פליסיק מעטאַל ענטיטי. זײנ ע אויערן זײנען װי פליגלען פון א פלעדערמויז, און עס זײנען נײן אויגען, און אײנע אויף זײן בויך, דער סאמע קערפער איז א ברובע מיט ארויסשטעקענדיגע אויבען. מאָדנע באַשעפעניש.
  אלפאראיא האט געפרעגט:
  ― און דאָס?
  - דאָס איז טשיק-טשיק! אונדזער כאַטע יינגל! - אַסטאַרטע פֿאַרלאָזן.
  - יינגל ?
  - נישט עכט! לויט די סטאַנדאַרדס פון זיין ראַסע, ער איז נאָך אַ קינד, אָבער ער איז שוין מער ווי צוואַנציק טויזנט יאר אַלט!
  טשיק־טשיריק, דערקענט, אַז מע רעדט פֿון אים, איז אַרויפֿגעפֿלױגן צו דער גרופּע. אירע פיס־פליפער האבן זיך באװעגט אין דער לופטן.
  ― אפֿשר װילט איר, אַז איך זאָל אײַך װײַזן עטלעכע קונצן?
  Astarte האט געענטפערט:
  - קיין געברויך! מיר זענען הונגעריק! איר טאָן ניט עסן פּראָטעין!
  - איך בלאָז אַרויף ראַדיאָאַקטיוו יסאָטאָפּעס. דאָס איז אויך גאַנץ גוט! מיר האָבן פאַרשידענע מאָלעקולאַר סטראַקטשערז! - האט טשיק־טשעריק א קװיטש געטאן.
  - איך ווייס! אבער ווען איר סטראָוקט מיין קליטאָריס, קיצלינג מיר מיט אַ סאַב-ראַדיאָאַקטיוו צונג, איך איז געווען אויסגעדרייט אויף פיל מער ווי דורך אַ זכר שרעטל. אגב, האסט עס אויך געפעלט? - האָט אַסטרטע געפּרעגלט מיט ליבשאַפֿט.
  ― איר האָט אַ זיסן גוף! אָדער נישט, ווי וואַרעם אָבער קוואַסאַריש געשמאַק ייַז קרעם.
  דאָס מײדל האָט געמאַכט אַ סימן און די עלװן האָבן זיך גענומען. זיי זענען געשלאָפן אין דער לופט זינט די צימער איז געווען ראַכוועסדיק.
  דער זאַל, וווּ מען האָט געפֿײַערט די מאָלצייט, איז געווען מער לוקסוס, ווי דער סולטאַן ס פּאַלאַץ. אַלץ אין אים האָט געפֿינקלט ווי בליץ, סטאַטועס און סקולפּטורן פֿון קינסטלעך, אָבער דאָס האָט זיי געמאַכט נאָך ליכטיקער, טײַערע שטיינער. די בלענדיק מאָסאַיק פּיינטינגז אריבערגעפארן און געקוקט לעבן-ווי, און די בלומען זענען אַמייזינג! וולאדימיר, פון קורס, געזען פילע פאַרשידענע פארבן אין סך וועלטן, אָבער די עלווז, איבער די מיליאַנז פון יאָרן פון זייער ציוויליזאַציע, געבראכט גענעטיק ינזשעניעריע צו שליימעסדיק!
  Elfaraya האט געזאגט:
  - וואָס פאַביאַלאַס שיינקייט! עס איז ווי איך בין אין הימל!
  וולאַדימיר, אָן באַהאַלטן זיין ביטול, געענטפערט:
  "עס וועט נישט נעמען לאַנג פֿאַר אַזאַ לוקסוס צו מאַכן איר פעט און פאַרגעסן ווי צו קעמפן!" צניעות פון דער היים סימבאַלייזאַז זיך-אָפּלייקענונג, און ריינקייַט סימבאַלייזאַז וויל מאַכט!
  ס'איז נישט געווען קיין טיש אין דעם כלל אנגענומענטן זינען! און וואָס זאָל ער? אבע ר א גרויםע ר טעפּע ך , װ י באדעק ט מי ט טײער ע מאש , הא ט זי ך אלײן , װ י אי ן א פייע , אויסגעשפרײ ט . ד י מײדלע ך האב ן זי ך געגאסן . רובֿ פון די גערלז זענען כּמעט נאַקעט און טעראַבלי סעקסי. ד י נאקעט ע קערפער ם זײנע ן באדעק ט מי ט שײנע , קאלירפול ע צייכענונגען , קאמפ ט סצענעס , עראטיש ע או ן רעליגיעז ע סצענעס . ווי ווייַט ווי וולאדימיר געוואוסט: די רעליגיע פון די עלווז, פון זייער אָנהייב, באוויליקט אָפט ענדערונגען פון געשלעכט פּאַרטנערס און גרופּע געשלעכט. אין דער זעלביקער צייַט, די עלווז געמאכט ליבע רעכט אין די טעמפלען. אין דער זעלביקער צייַט, די ראַסע איז גאַנץ מין, אָפט קומען צו די ראַטעווען פון אנדערע מינים. עלווז זענען ברייטהאַרציק גייז וואָס טאָן ניט אָפּזאָגן אַ בעטלער. און אויב איר האָבן געשלעכט - פראבלעמען און ווילן געשלעכט, איר זאָל פרעגן דעם שרעטל, דעמאָלט ער וועט גערן טרייסט איר, אַפֿילו אויב איר זענט ווייַט פון שיין.
  די קרייזלי האט אויך גוט אויסגעזען, דער קערפער פארדעקט מיט מוסקלע־שלעבעלעך, געמאלט מיט בילדער פון אויסגעציילטענע פלארא און פאונע, און די נקבות האבן זיך פשוט צוגעכאפט.
  - אקעי! נאָר ניט אַלע אין אַמאָל! דו וועסט מיך צעריסן! - האט דער יונגער שרעטל געבעטען.
  - אַלץ וועט זיין גרויס! סופּער! סופּער! - האבן די שײנקײטן געקװיטשעט. ז ײ האב ן זי ך געגראפ ט או ן געקראצ ט אוי ף קריזלי ן או ן געמאז ט זײ ן קערפער .
  אסטארט האט באפוילן:
  - לאָמיר אָנהייבן די סעודה!
  א ברום פון פרייד אין ענטפער:
  ― אַװדאי! לאנג לעבן די פרעסן! - האבן די בלענדיקע מײדלעך געשריגן.
  זיי האָבן אויך געפּרוּווט אָנרירן וולאַדימיר, אים שלעפּן און אַפילו פילן זיין גרויסער מענטשלעכקייט. דער יונגערמאַן האָט געפילט שטאַרק יקסייטמאַנט, אַ סערדזש פון ענערגיע, אָבער אין דער זעלביקער צייט עטלעכע פאַרלעגנהייט, נאַטירלעך פֿאַר יוגנט. קאָלעקטיוו סעקס צווישן מענטשן איז לעגאַל, און אַפֿילו פֿאַר די פאַרקערט, עס איז נישט אנגענומען צו ויסמיידן עס, דער מיליטעריש סייקאַלאַדזשאַסט מיד הייבט צו נעמען אַ אינטערעס. אָבער נאָך, מענטשן אין זייער קאָלעקטיוו גרופּע געשלעכט: זיי טאָן אַלץ מער שיין, ספּעציעל זיי וועקסל ענערגיע, סובנאָאָספערע, ביאָפּלאַסמאַ, און טאָן ניט נאָר פּאָר. פֿאַר רוסיש וואָריערז, געשלעכט איז קאָמפּלעקס דאַנסיז, מיט סופּער פיירווערקס קעריינג אינפֿאָרמאַציע און מאַכט, דיסטשאַרדזשאַז. עס איז אַ באַטייטיק חילוק דאָ - עלווז ליבע צו באַרען די אַלטמאָדיש וועג. דאָס איז פּונקט וואָס צעמישט די רוסישע וויצע-אָפיציר!
  דערווייַל, ומגעוויינטלעך יקספּרעסיוו מוזיק אנגעהויבן צו שפּילן, און פילע מאַלטי-קאָלירט ספּאָטליגהץ ליכט זיך. ע ס הא ט דערמאנע ן ד י קרונ ה פו ן א מלוכה : פו ן ערשט ן צװאנצי ק יארהונדערט . פֿאַרשידענע בלומען און דעקאָראַטיווע גרינס זײַנען געפֿאַלן פֿון אויבן ― כאָטש זײ זײַנען געװען האָלאָגראַמען און זײַנען פֿאַרשװוּנדן, װען זײ האָבן דערגרייכט צום דימענטן שטאָק. דערנאָך האָט זיך דער סטעליע צעשיידט און מאָדנע חיות האָבן אָנגעהויבן פליען אינעווייניק.
  עס זענען געווען אַנאַנאַס מאַנגקיז, אַ העלפאַנד-באַנאַנע מישן, אַ טשערעפּאַכע-קיווי כייבריד, אַ קאַקטוס כיפּאַפּאַטאַמאַס, אַ דימענט-שילד פוקס, אַ גאַנדז- קאַווענע מישן און פיל מער. בייסיקלי, דאָס איז געווען די שאַפונג פון ביאָענזשעניעריע, די קינסטלעך קאַנסטראַקשאַן פון פאַרשידן גענעס. די אַלע סינקרעטישע חיות האָבן געמאַכט קלאַנגען, וואָס האָבן דערמאָנט קינדערלעך געלעכטער. אָבער, נאָך צוגעהערט, עס איז געווען מעגלעך צו באַשטימען אַז יעדער כייַע זינגט זייַן אייגן יינציק ליד. וולאדימיר האט געהאנגען די אויערן, געפילט שלום, און אין דער זעלביקער צייט אַ שרעקלעך הונגער.
  אסטארט האט אים געפרעגט:
  ― נו, װי אַזױ? צי איר שטימען, דאָס איז דיין ערשטער מאָל איר זען דעם?!
  - נישט עכט! עפּעס ענלעך איז שוין געשען אין ווירטואַל עקסערסייזיז, נאָר מיר האָבן פּשוט געהרגעט אַזאַ שיין מענטשן! - האָט וולאַד געבראַכט.
  - דערהרגעט ?
  - אדער פארניכטעט! וואָס איז יסענשאַלי די זעלבע זאַך! אָבער, איך טאָן ניט טראַכטן אַז אַ ווירטואַל שלאַכט קענען זיין קאַמפּערד מיט אַ פאַקטיש מאָרד. - האָט דער וויצע-אָפיציר געפּרוּווט אוועקגיין פון די זשעדנע הענט פון נקבות און לייַדנשאַפטלעך קיסאַז, שמעקנדיקע מײדלעך.
  Astarte האט געשריבן:
  - און די סענסיישאַנז זענען זייער ענלעך! שטימען, מיר האָבן געלערנט צו רעפּראָדוצירן די טריינינג פּראָצעס, ניט ערגער ווי די רוסישע!
  - עס איז רעכט! דער ווייטיק איז זייער פאַקטיש! אַזוי מיר וועלן דרייען די ביסל אַנימאַלס, כאָטש מיר פילן נעבעכדיק פֿאַר זיי. - וולראַד האָט אַרויסגעלאָזט אַ לילאַ פֿאָנקן פֿון זײַן צייכפֿינגער.
  - ניין, נאַר, מיר וועלן עסן זיי! - האָט דער שרעטל קאַפּיטאַן געשריגן.
  אַ סך מײדלעך און די אַליענס, װאָס האָבן זיך צונױפֿגעשלאָסן, האָבן זיך צוגעלאָפֿן צו די קונסט־ווערק. װי דערשראקן האבן זײ אנגעהויבן אנטלויפן. דאָס אַלץ האָט אויסגעזען גאַנץ מאָדנע. כּמעט נאַקעטע מײדלעך יאָגן פֿאַרשײדענע באַשעפֿענישן, װאָס זעען אױס װי װערק פֿון גלענצנדיקע אַבסטראַקט־אַרטיסטן, און זײ לױפֿן גיך אַװעק. דאס איז אפשר נאך אינטערסאנטער. אלפאראיא האט זיך צוגעלאפן נאך זיי. ז ײ זײנע ן געװע ן כמע ט אינגאנצ ן נאקעט , געטראג ן בלוי ז דורכזיכטיק ע הייזעלעך . דאָס מיידל האָט אויסגעזען פֿלעשער און מוסקולאַר ווי די ווײַבערישע עלוועס. אירע בריסט זענען געווען גרעסער און די היפּס מער קערווי. וואָווען פון שטאָל דראָט, אָבער זייער גראַציעז, דער נידעריקער פוס און פֿיס געבן דעם רושם פון פאַרפירעריש צערטלעכקייַט. וולאדימיר איז איר צוגעלאפן. ער האט אים איבערגענומען, אים אנגעכאפט בײם ראָזעווע פּיאַטע, דאָס מײדל האָט זיך אָפּגעריסן און באַפֿאַלן דאָס געמיש פֿון וגערקע און רינאָקער. ער האט געפרואװט זיך ארויסרײסען, אבער אלפאראיא האט ארויסגעריסן פון פלײש א העפטן שטיק און דאס ארײנגעװארפן אין מויל:
  ― אַזױ געשמאַק! פארוואס טאָן ניט איר ווילן צו בייַסן וולאַראַד אַזוי?
  - און וואס? איך האב אפילו גרויס פארגעניגן. - דער יונגערמאַן האָט געמערט זײַן גיכקייט און איז אַרײַן אין אַ געמיש פֿון אַ פֿוקס און אַ רויז. דאָס שיינע מאָנסטער האָט געשמעקט מיט פּאַרפום. - האָט וולאַדימיר אָפּגעריסן אַ שטיק פון דעם בלוט און דאָס אַרײַנגעוואָרפן אין מויל. וואַו! עס איז געווען בייקט ייַז קרעם מיט אַ זייער קאַנטראַסטינג שאָקאָלאַד טאַם. ומגעוויינטלעך, אָבער כיינעוודיק אין דער זעלביקער צייט!
  - אוי! דאָס יקסידז אַלע עקספּעקטיישאַנז! - האט דער יינגל געזאגט. - אײגנטלעך, אזא סעודה פאר דער גאנצער װעלט!
  Elfaraya סאַגדזשעסטיד:
  - לאָמיר פאָרזעצן דעם גיינ אַף!
  יאָגן אַזאַ חיות איז אַ פאַקטיש פאַרגעניגן. ווען איר יבעריאָגן און נאָכגיין אַזאַ אַ באַשעפעניש, מיט פראַנטיק לייַדנשאַפט. וולאדימיר האט געפרװוט דעם פלוים־ביק, א לאנגע װײל נאכגעיאגט דעם אַנאַנאַס מאלפע און נאכגעיאגט דעם טשאַמאָמילע אַלאַגאַטאָר. אַלץ האָט אויסגעזען גאַנץ לייַטיש, די חיות האָבן פֿאַרלוירן שטיקלעך און געברויזט, אָבער פֿאַר וולאַדימיר איז געווען קלאָר, אַז דאָס איז נישט אַ נאַטירלעך כייַע, און די חיות זענען פשוט באשאפן פון עסנוואַרג בייאַמאַס מיט אַ לימיטעד סייכל.
  עלפארייַאַ האָט דאָס אויך פארשטאנען; עטלעכע מאָל בעשאַס די פלי די גערלז קאַליידיד און סטראָוקינג יעדער אנדערע ס בריסט. צום סוף, וולאדימיר געכאפט אַ געמיש פון קריסאַנטאַמאַם און קאָבראַ, געשווינד סוואַלאָוינג די עק פון דעם שלאַנג. אויך גרויס.
  אַסטאַרטע איז צוגעשפּרונגען צום יונגן מאַן און געלאָפֿן מיט די פֿינגער איבער זײַנע מוסקלע פּלייצעס:
  ― נו, װי אַזױ? איך זען איר ווי אונדזער סעודה ווייַזן!
  - יאָ, עלווז וויסן ווי צו האָבן שפּאַס! "דער יונגערמאַן האָט פּשוט געשטראָפן.
  - און דו , זײענדי ק צװיש ן מענטשן , הא ט זי ך שוי ן געלונגע ן זי ך מענטשיזירן ? - דער שרעטל קאַפּיטאַן האָט געשלאָגן דעם וואָריערס נאַקעט, שטאַרקע פּלייצעס מיט אַ דילייטפאַל אויסלייג.
  - אביסל! איר וויסן, אויב איר ליגן לעבן אַ עפענען פלאַש פון פּאַרפום ...
  ― איך װײס, טײַערער, אָבער דו קענסט אונדז נישט זינגען אַ מענטשלעכן ליד! - האָט די דיוואַ איבערגעריסן.
  וולאדימיר בלינק אַ פּאָר פון מאל:
  - אין פּרינציפּ, איך קענען! אָבער גלויבן מיר: עס איז נישט אפילו גרינג!
  - שעם זיך נישט! איר האָט אַ זייער שראַם קול. נו, פּונקט ווי אַ סירענע, אַזוי גיין פאָרויס און זינג די בלום! - אַסטאַרטע האָט אַרויסגעלאָזט אַ קאַסקייד פֿון זיבן־קאָליר פֿונקען פֿון הינטער איר מויל.
  - וואָס פּונקט ווילסטו? - וולאַראַד איז געווען צעמישט.
  אַסטאַרטע האָט אָפּגעריסן אַ שטיק פֿון דער טרוסקאַווקע דזשעראַף, אַליין געגעסן אַ טייל און אַ וואַרף צו וולאַדימיר.
  - נו, וולאַראַד, עפּעס אַז זיי זינגען צו זייער כאַווערטע דערקלערן זייער ליבע! איך האב שוין לאנג געחלומט דאס צו הערן. אַנדערש, איך בין מיד פון נאָר פּאַטריאָטיש לידער!
  - נו, איר קענען הערן!
  ― לאָז מיך אָנטאָן דעם קלאַנג!
  אסטארטע האט געקלאפט מיט די פינגער, די נעגל האבן געפינצטערט:
  - אָנהייבן!
  וולאדימיר, אין ערשטער טרויעריק (זיין קול איז געווען ווייטיקדיק הויך), דעמאָלט אנגעהויבן צו זינגען מער און מער דרייסט:
  איך וויל שיינקייט מיט דיר, איך וויל לעבן אין גליק,
  דער האר זאל דיר געבן א ביסל מזל!
  און וואַנדערן אַרום מיט מיין געליבטער אין די אָוונט,
  נאָר טאָן ניט זאָרג!
  
  עס זענען בורדאַקס אונטער דיין פֿיס,
  איך פּיקט אַ שמעקנדיק בלום, געל און רויט!
  און דעדאַקייטאַד לידער צו זיין באַליבט,
  זאל יעדער מאָמענט מיט אַ חלום זיין ווונדערלעך!
  
  עס זענען וואלקנס אין הימל, אַ קאַפּ אויף די דלאָניע,
  כ׳האב דיך געקושט - כ׳בין ארײנגעפאלן אין היץ!
  מיר קענען נישט פאַרטראָגן דעם פייער פון לייַדנשאַפט,
  איך האב זיך אויסגעלערנט אויסצוהאלטן ליידן און יסורים!
  
  ארום דער מדבר - די שטילקייט ברענט,
  עס בוערט אין בית המקדש און בלאָזט אַוועק די הענגלעך דעם דאַך!
  אבער מיין טויב, דו פליסט צו דער אייביקייט,
  און איך הער די טאַרעראַם פון פליגל אויף דעם ווינט!
  
  יאָ, איך וויסן אַז עס איז אמת - עס קענען ניט זיין אומגעקערט,
  וואָס אין עדן איז געווען מיט אונדז פריער!
  איך האָב צוגעדריקט דיין נאַקעט ברוסט צו מיין פּנים,
  איך דאַרף ווילן און גרויס שטאַרקייַט!
  
  דער פעלדז אויבן אונדז איז פאַרומערט און ומכניס,
  און דער ווינט בלאָזט, אַ שלעכטע כוואַליע שמיסט!
  כווערלווינדס מאַכן שלייף אין הימל,
  או ן א שטא ד םעפע ס - א גרויםע ר הארדע !
  
  און דיין קוק האט געביטן און געווארן פריילעך,
  מי ר האב ן זי ך אנגעקלאפ ט ד י הענ ט - נצחונ ג פא ר דע ר מאכט !
  ניין, איך וועל נישט ברעכן די ומעט, איך וועל זיין ערלעך,
  מיר זענען מאַזלדיק צו לעבן אין אַ גרויס לאַנד!
  
  איך קוש איר אויף די מויל - איר זענט צופרידן צו באַווונדערן,
  און קיין ענין וואָס, דער שמועס איז ומזיסט!
  לאָזן די עמבעזזלער צעטיילן די רויב,
  זיי וועלן באַקומען אַ שווערע אורטייל!
  
  און די נודנע שלעכט וועטער ריסידז,
  א שטראל רויך מאלט דעם האריזאנט!
  און מיר געפונען זיך אין ברענען מאַכט,
  איך קען נישט אויסדריקן די געדאַנק מער גענוי!
  אַסטאַרטע האָט דעמאָנסטרירט געיאַפּט מיט איר פאַרפירערישן מויל:
  - מענטשלעכע לידער זענען צו נודנע. דאָס איז זייער הויפּט שטערונג. מיר עלווז זענען אַזוי מאָדנע!
  - װי ליצנות אין א צירק! - וולאדימיר איז מיד פון דעם. ― לאָמיר אָנשטאָט טאַנצן דעם האָפּאַק.
  - נישט קאמיש! עס איז אַ זינד צו שמייכלען אין דעם! - האָט דער שרעטל קאַפּיטאַן אַ בליק געטאָן, דרײַ אױגן האָבן זיך באַװיזן אױפֿן הינטן פֿון קאָפּ, און אָן דרײען דעם קאָפּ, האָט זי זיך אַרומגעקוקט. - זעט אויס, אז מיר זענען שוין פול.
  Elfaraya האט גלייך אַבדזשעקטיד:
  - איר זאָל נישט יבעררייַסן אַזאַ אַ גלוטיניאַס מאָלצייַט. דאָס איז פּשוט אַ נס אין פעדערז! דער פאָטאָן איז קליין, אָבער אָן אים, איר וועט נישט יבערראַשן די קוואַזאַר!
  די פארצערונג פון חיות איז פארבליבן, וולאדימיר און עלפארייַאַ צוזאַמען יאָגן אַ געמיש פון ביק און שאָקאָלאַד מאַרשמעלאָוז. ע ר הא ט זי ך צוריקגעכאפ ט או ן געפרװו ט פארכאפ ן ד י חוצפהדיק ע נאכפאלג ן מי ט זײנ ע הערנער . דער באָכער און די מיידל אריבערגעפארן אין פאַרשידענע אינסטרוקציעס, דעמאָלט ווי צוויי שטורעם: זיי באדעקט די קאַרקאַס אין אַמאָל. אזו י הא ט ז י װידע ר געשפײצ ט , אבע ר אי ז געװע ן געזאדל ט או ן צעריסן .
  ― און װוּ װילסטו גײן פֿון מיר, מײַן טײַערע! - האָט געזאָגט דער קריגער, גיכענדיק.
  ― װיל ער מסתּמא אַרײַן אַ פֿעלד, װאָס איז אָנגעשטראָטן מיט זיסוואַרג? - האט וולאדימיר פארגעשלאגן , זיך נארן .
  דער באָכער און מיידל געגעסן די גאנצע ביק, נאָר אַמייזינג; אז די מאגן האט זיך נישט געפלאצט. אפילו אויב די חיה איז נישט לעבן-גרייס, עס איז נאָך ימפּרעסיוו. נאכ ן פארענדיק ן מי ט אים , הא ט ד י ױנג ע פא ר פארזעצ ט ד י גײג . אנדערע גערלז געפרוווט צו פאַרבינדן וולאדימיר מער און מער אָפט. דער יונגערמאן האט הנאה געהאט פון די ריר פון די מיידלעך, ער איז געווארן מער און מער יקסייטאַד, כאַפּנדיק זייער נאַקעט פיס. ד י װײב ע עלװע ן האב ן זי ך געקװיטשעט , געשריג ן פו ן פרײד , או ן געפרואװ ט זיצ ן אויפ ן האלדז . זיי האָבן אַזוי שטאַרק געשמעקט מיט די אַראָמאַ פון טויזנטער פון די עקזאָטישסטע פּאַרפומען. איינער פֿון זיי האָט עטלעכע מאָל געשלאָגן דעם באָכער מיטן קאָפּ אין מאָגן. דא ס אל ץ הא ט זי ך געװאלדי ק אומגעדרײט , ע ר הא ט זי ך צוגעלאפ ן צ ו דע ר מײד ל או ן אי ר געביס ן אי ן ברוסט . ווי אָנגענעם עס איז צו פילן אַ פרוי 'ס אָפּל אין דיין מויל, איר זענט ווי אַ קינד (אָבער, וולאדימיר איז קיינמאָל ברוסטפעד), אַז אַ מיידל 'ס פלייש איז מער טייַער ווי אַ רובין, איר לעקן עס מיט דיין צונג און עס זענען אַמייזינג, פאַרגעניגן - געבן דיסטשאַרדזשאַז. אַזאַ אַ ווונדערלעך געשמאַק. דאָס מיידל קיצלט אים צוריק, ווייכע אָבער שטאַרקע באַוועגונגען. נאָך וואָס, זיי אומגעריכט רייסט אַוועק, וולאדימיר קאַפּטשערד אַ געמיש פון אַ ספּיקעלעט און אַ קאַץ.
  - אין אַלגעמיין, אַלעמען זאגט אַז קאַץ פלייש איז געשמאַק. אַזוי מיר וועלן פּרובירן עס. - הא ט דע ר ױנגע ר געפרײ ט פו ן פארגעניגן .
  Elfaraya האט געזאגט:
  - וואָס אויב איר פּרובירן אַ שטשור! עס וועט נישט זיין קיל, אָבער סופּער קיל!
  -אבער קוק: איר זעט א געמיש פון א שטשור און אן עפל. לאָמיר זי כאַפּן! לאָמיר עס שלינגען צוזאַמען מיט די ביינער.
  וולאדימיר האט זיך א ניד געטאן און זיך צוגעלאפן נאך דער שטשור. ער האט עס געכאפט בײם עק, די חיה האט אנגעהויבן צו קריצן הארץ־שרעפן, קיקנדיק מיט די פאות.
  ― נו, װוּהין גײסטו, נאַריש! איך װעל דיר גאָרנישט טאָן, איך װעל עס נאָר עסן! - האט וולאדימיר א שטייגער געזאגט.
  - זיץ ניט אויף דעם בוים קאָרטש, טאָן ניט עסן די פּיראָג! - האט דער שטשור געקװיטשעט.
  אלפאראיא האט איר שטארקער אנגעכאפט:
  - נו , ניין , טייערער , אי ר װע ט מע ן מי ט א ס ך שװערע ר באהאנדל ט װערן , װ י אי ר פארדינט . מיר וועלן דיך הויט.
  דער שטשור האט געזונגען:
  - מיידל, עסן פּלאַץ, נאַריש, מיט כראָמטשען און געשמאַק, איך וועט עסן איר!
  Elfaraya שטיצט דעם ליד:
  - דו װעסט פלאצן װי א פעפערעלע, מיט אן אטאם־בליץ - א פריץ אן קיין פראבלעמען!
  וולאדימיר און די מיידל פארמאכט אַרום די מויז און אנגעהויבן צו טרער עס מיט די ציין. די גומע דזשאָז פון ערדלינגז קעסיידער געוואקסן אין גרייס, קאַפּטשערינג גרויס ברעקלעך. אנדערע עלווז, אָבסערווירן דעם, אויך אנגעהויבן צו רעפּראָדוצירן די מויל פון קראַקאַדיילז. אַלץ האָט אויסגעזען גאָר גראָטעסק און האָט איבערגעשראָקן די פאַנטאַזיע מיט איר עקסטרעם רחמנות.
  אלפאראיא האט געזונגען:
  - מסתּמא אין דער ווייַטער לעבן, ווען איך ווער אַ טיגער, איך וועל עסן אַ לייב.
  וולאדימיר האט אנגעוויזן מיט זיין פינגער:
  - און דאָ איז דער לייב, איר זען עס איז געמישט מיט אַ גרויס מאַלענע!
  דאָס מיידל האָט געזונגען, מיט אַ נאָך מער שמייכלדיקן קול:
  - מאַלענע בליען צווישן די שטערן, אַ קוואַסער פרוכט שוועלן אויף די צווייגן! Parsec האט געבורט צו סטאַרשיפּס און געשלאגן אַ קלאַפּ צו די אַלוועלט!
  דער יונגערמאן און די מיידל האבן זיך שוין געפיהלט קראנק פון די פארשיידענע סארטן פלייש, קרעמס און יויך, זיי זענען נאר משוגע געווארן.
  - עס וועט ופרייַסן! אָ, מיר וועלן בלאָזן די אַלוועלט! און אין קליין קוואַרקס, מיר צעברעכן זיי מיט אַראָוז! מיר וועלן רייַסן און טייטן אַ הונדערט סעקסטיליאָנס פון פאַרשידענע לעבעדיק באשעפענישן!
  קריזלי האט געשריבן:
  ― פֿאַרגעסט דײַן כּבֿוד!
  - שפּאָן עס צו די פּאָסטן! - איז אלפאראיא ארויפגעשפרונגען צו טשריזלי און האט אנגעכאפט דעם שרעטל׳ס נאז מיט אירע בארפע פיס. ― נו, װי געפֿעלט אײַך?
  - דו שמעקט אזוי שײן! ווי אין די אַלטע ליד: אוי, וואָס פיס, זיי קענען דיך שניידן אונטער די גרוין!
  דו זאלסט נישט זיין דערשראָקן, בעיבי, מיר וועלן האָבן היפּערפוק!
  דער שפּאַס סימד צו דויערן אויף אייביק. אבע ר אפיל ו ד י עלװ ן באקומע ן זי ך או ן ביסלעכװײ ז הא ט דע ר גערוי ש אפגעשטארבן . די בהמות־פירות, וואָס האָבן איבערגעלעבט די סעודה, זײַנען צוריקגעפֿלױגן אין דער שפּאַלט אין דער סטעליע. וולאדימיר האט פילאזאפיש געזאגט:
  - די כייַע וועלט איז צעטיילט אין עסנוואַרג און יטערז, די מענטש וועלט איז אַנדערש בלויז אין די גרייס פון זייער מאָגן און די בייַזייַן פון טאָסט!
  Elfaraya בלויז געוויזן איר ציין אין ענטפער. ז ײ זײנע ן געװע ן א ס ך לענגע ר או ן שאַרפער .
  Astarte, זייער צופרידן, געפרעגט:
  ― װי האָט איר דאָס געפֿעלן, חבֿרים?
  Elfaraya, געבן אַוועק אַ כיפּאַפּאַטאַמאַס שמייכל, געענטפערט:
  - פּונקט די רעכט סומע פון פאַרווייַלונג! עס איז ווי אין אַ קאָמיקער בוך, די עסן איז געזונט פארצערט און זינגט מאָדנע אין דער זעלביקער צייַט.
  אסטארט האט געשמײכלט:
  - און איצט מיר עלווז ווילן צו מאַכן ליבע. היי וולאַראַד, איר ווילן צו ליבע מיר?
  דער יונגער קריגער האָט געענטפערט, בליענדיק:
  ― אַװדאי! נאך מער!
  דער שרעטל קאַפּיטאַן האָט זיך צעוויקלט פֿון דער שפּאַנונג, און געכאַפּט:
  - דעמאלט פליען צו מיר, מיין טייַער! עס וועט זיין דרייַ פון אונדז אין אַמאָל, דאָס זאָל ימפּאָנירן איר!
  וולאדימיר וויץ:
  - אין מיין מיינונג, עס איז בעסטער פֿאַר אַ פרוי צו זיין מיט דרייַ מענטשן אין אַמאָל. אָדער בעסער נאָך, מאַכן אַ פיגור אַכט.
  אסטארטע האט א זיפץ געטאן:
  - מיר האָבן ווייניק מענטשן, אָבער אַ ענלעך פּראָבלעם קענען זיין סאַלווד ניצן ראָובאַץ. אַזוי, בעיבי, טאָן ניט זיין יבערקערן. בעשאַס די פלי, האט איר האָבן געשלעכט?
  ― איך האָב געלערנט! - וולאַראַד האט נישט וועלן צו ויסקומען ווי אַ נעווביע.
  ― דאַן לאָמיר זיך אָנהויבן!
  די מיידל פּאַונסט אויף וולאדימיר און זייער ללבער ינטערטוויינד אין אַ פּילקע. אין דער זעלביקער צייַט, ספּעציעל פליסיק מעטאַל סיבאָרגס פלו אין די זאַל. ד י מײדלע ך אליי ן האב ן ז ײ באפאלן , אדע ר ד י פרעמדע . די גערויש און די גערודער איז געווען אַנימאַדזשאַבאַל, אָבער דעמאָלט די מוזיק אנגעהויבן צו שפּילן, און די ללבער פון די עלווז זענען פּיינטיד אין פאַרשידענע פארבן. ד י באװעגונ ג זײנע ן געװאר ן ארדענונג , או ן געװאר ן ניש ט אזו י װילד . אַלע האָבן אַ גוטן צײַט און וולאַדימיר האָט זיך פּשוט געכאַפּט, געפֿלאָכטן אויף די פֿליגלען פֿון ליבע אין אַן אומענדלעכן אָקעאַן פֿון גליק.
  אָבער, בשעת די עלווז זענען ענדזשויינג זיך, זייער בלענדיק סטאַרשיפּ אריין די פּיראַט סעקטאָר. דער קאָמפּיוטער וואָוק אַרויף די פּיראַט אַבזערווער מיט אַ דין סקוויק.
  - אין סעקטאָר 63-94-18, אַ איין ציל איז דיטעקטאַד. זי גײט צו צום ציגעלע־טויער.
  - מיר מוזן באַריכטן צו דעם קאַפּיטאַן. "דער גוי, וואָס האָט אויסגעזען ווי אַ געמיש פון אַ קאַץ און אַ טשערעפּאַכע, האָט מיט ציטערנדיקע הענט אָנגעטאָן דעם כאַלאָגראַם.
  . קאפיטל נומער 23 .
  
  עס איז געווען ווי אַ פּשוט מאָלצייַט, רוי פיש און ויסטערז, אָבער פֿאַר אַ מענטש וואָס האט נישט געגעסן אַלע פערצן סייקאַלז פון זיין אַ קינד זעלנער און דורכגיין ברוטאַל דרילז, דאָס איז עפּעס! ויסטער פלייש איז אַ ביסל סאָלטיד, מיט אַ געשמאַק פון ייאַדיין. עס דאַרף נישט געווירץ. דאָס מײדל קײַט שטאַרק און שלינגט דאָס פֿלײש. דער מאָגן ווערט וואָרמער, אַ אָנגענעם פילונג אויס. מיראַבעלע געוואלט צו רירן, עסנוואַרג צוגעגעבן ענערגיע, כאָטש מאל דאָס, אויף די פאַרקערט, פירט צו וואָג. דאָס מײדל האָט געטאָן די שפּאַלטן, צעשפּרײט די פיס, און איר פֿאַנטאַזיע האָט געמאָלט צװײ שיינע בחורים, װאָס מאַסאַזשירן אירע קנעכל און פֿיס. אָ, עס וואָלט זיין אַזוי גוט צו פילן די פאַרבינדן פון הייס, שטאַרק ללבער. זי האט אַ דערוואַקסענער, גאָר געזונטן גוף, ווי עס זאָל זיין, אָן דעם מינדסטן חסרון, און ער וויל ליבע! אָבער, איך ווונדער ווער איז אויף דער שיף? זינט דאָס איז אן אנדער אַלוועלט, עס קען זיין מאָנסטערס. פאַקטיש טעראַפייינג מאָנסטערס טויגעוודיק פון דיוואַוערינג אַ זיס מיידל. אפילו נישט לאזן זיד, מיט שטינקען מויל.
  אין אַלגעמיין, וואָס איז עס ווי צו לעבן סעראַונדאַד דורך מאָנסטערס? אָדער בלייַבנ לעבן? די ויסקוק פון ענדיקן דיין לעבן אין אן אנדער אַלוועלט, אָן האָפענונג פון אַ נייַע געבורט, איז נישט אַטראַקטיוו! ד י מײד ל הא ט זי ך אנגעהויב ן פארזיכטי ק צ ו דע ר שיף , זי ך באהאלט ן הינטער ן בײמער . איך ווונדער ווער עס איז? פּשוט טריידערז, וואָרשיפּס אָדער פּייראַץ.
  דאָס מײדלס זעאונג איז געװען זײער שארפ, כאָטש גאַנץ מענטשלעכער. זי האָט געזען עטלעכע מאַטראָס. איינער פון זיי איז געווען אַ סטרייפּט באַשעפעניש מיט אַ קאָפּ פון אַ באַפאַלעריש קאַץ. דא ם הא ט גלײ ך געמאכ ט מיראבעל ע צ ו ציטערן . אויב עוואָלוציע גענומען אַ אַנדערש וועג, עס איז פיל מער שווער פֿאַר אַ פּרימאַטע צו פאַרלייגן קאָנטאַקט מיט פעלינע פּרעדאַטערז ווי מיט זיין קרובים. פֿון דער אַנדערער זײַט, האָט אַ מיידל געקאָנט ערוואַרטן צו פאָרן פֿאַר אַ געטין, אָבער... דאָס איז עפעם נאַיוו, בפֿרט ווײַל זי וועט מסתּמא אויפֿגענומען ווערן ווי אַ מין מאָדנע חיה.
  די בריגאנטין האט זיך געהויבן. דאָ זענען די רעשט פון די מאַטראָס. נו, זיי זענען אנגעטאן זייער פּיקטשעראַסק, פילע זענען האַלב נאַקעט, מאַסקיאַלער. יונג און נישט זייער יונג, אָבער זיי ויסקומען צו קוקן ווי מענטשן. זיי נאָר קוקן סקערי. עס זענען לעכערלעך באַנדאַזשיז אויף זייער קעפ, זייער פּיפּס זענען צאָרנדיק, פילע פון זיי זענען רינגקאַלד און האָר. טיגערס און עטליכע זשוקלעך בליקן ווידער צווישן זיי. אָדער גאַנץ באשעפענישן, ווי סקאָרפּיאַנז. נו, דאָס איז עפּעס וואָס איז קלאר אינטערנאַציאָנאַלע. בלויז די קאָסטיומען אַרויסרופן אַ פּריקרע פאַרבאַנד. נו, יאָ! דאס זענען טיפּיש פּייראַץ. דאָס איז ווי זיי זענען געוויזן אין רעטראָ פילמס. אוי-אוי-אוי-אוי! געפֿינען זיך אויף אַ מדבר אינזל, סעראַונדאַד דורך די ים און פּייראַץ. װען מיראבעלא װאלט געװען אין איר פריערדיגן קערפער, װאלט זי אן א קװענקל געטאן צו די דאזיקע פרײבױטער. פארוואס יבעררייַסן זיי? אבער ווער עס איז געווארן אַ פּשוט מענטש, קעמפן מיט בייַ מינדסטער אַ הונדערט געזונט מענטשן? ניין, זי איז נישט משוגע. און אין אַלגעמיין, וואָס זאָל אַ נאַקעט פרוי טאָן אין די בייַזייַן פון מענטשן? באַגעגעניש פּייראַץ טוט נישט באַדן גוט. ערשטער באַנדע שענדונג, דעמאָלט טויט. אמת, אַן אָפּציע איז מעגלעך: פאַרקויף צו אַ האַרעם. די לעצטע איז נישט אַזוי שלעכט. אבער עס זענען אַ ביסל מער נואַנסיז דאָ. ערשטער, אויב עס זענען האַרעמס אין דער וועלט, אפֿשר זיי האָבן פּראָטעסטאַנט מאָראַל און זי קען ענדיקן ווי אַ שקלאַף אויף אַ פּלאַנטיישאַן אָדער שטיינערז? דאס איז דער ערשטער! רגע, ווען עס זענען אַזוי פילע הונגעריק מענטשן אַרום אַ שיין פרוי, עס איז שווער צו ויסמיידן גוואַלד. אין אַלגעמיין, איז עס אָנגענעם אָדער נישט? אין עטלעכע ראָמאַנס ראָמאַנז, פרויען ליידן פון דעם, אָבער אין אנדערע, פאַרקערט, זיי האָבן הנאה! דאָס מיסטאָמע דעפּענדס אַ פּלאַץ אויף דעם גוף, אָבער איר גוף איז גומע ...
  מיראבעלא האט געזען, אז עטליכע שיפלן, אדער גיכער דריי, האבן זיך אפגעשיידט פון דער בריגאנטין. דאָס איז געווען פיל מער טשיקאַווע. אפֿשר היטן די פּייראַץ? עס איז אויך אַ שטאַרק מאַך, ווי שלאָגן אים אין די שטערן מיט אַ סטאַרשיפּ. א מיידל פון הויך געזעלשאַפט, עס איז שווער צו ויסמיידן לאָונלינאַס, און זיי רופן איר מיט דיין מיטל נאָמען אויב איר ווילן צו באַרען עמעצער!
  מיראעלע האט זיך געשלאגן מיט דער פויסט אין דער באק: װאס פאר שמוציקע און װאלגערע געדאנקען! ניין, דאָס איז באשטימט ניט מעגלעך.
  ד י שיפל ן זײנע ן געװאר ן נענטע ר או ן נעענטער . ד א האב ן ז ײ זי ך גלײ ך צוגעלײג ט צ ו דע ר מאראנדזש ע זאמד־באנק . מיראבעל האט גערעכנט זעקס און דרײסיק מענטשן. דריי זענען געווען חיות, צוויי האָבן אויסגעזען ווי אַרמערד אויפרייס גיין טערטאַלז, און די איבעריקע, כאָטש גאַנץ פערציק אין אויסזען, זענען מענטשן. די מיידל איז נישט ספּעציעל סאַפּרייזד דורך דעם. אין רובֿ פאלן, עוואָלוציע אויף אנדערע פּלאַנאַץ טענדיד צו מענטש-געשיכטע. די זעלבע עלווז, די מערסט פּראָסט ראַסע אין זייער אַלוועלט, זענען נישט דיסטינגגווישאַבאַל פון מענטשן, ספּעציעל אויב זייער אויערן זענען באדעקט. ווער ווייסט, אפֿשר זענען די פּייראַץ עלווז? ניט צו שלעכט אָדער, יומאַנז און עלווז קען ינטערברייד און פּראָדוצירן פרוכטבאַר זאמען.
  ד י באנדיט ן האב ן אנגעהויב ן אויםלאד ן פו ן ד י שיפלן , ז ײ האב ן געהא ט לײדיק ע פעס , װא ס הא ט באשטעטיק ט זײע ר װיל ן צ ו דערפיל ן פריש ע װאסער־פארזארגונגען . עטלעכע פון די קאַנטיינערז ראָולד אויף דער ערד און ספּון. די פּייראַץ שפּרינגען אויס פון די באָוץ און אנגעהויבן שלעפּן זיי צו די דנאָ פון די ברעג. דעמאָלט מיראַבאַלאַ געזען אַז דרייַ פּייראַץ זענען שאַקאַלד. מע ן הא ט מע ן ז ײ אומ ־ צערים ן ארויסגעשטויס ן פו ן ד י שיפל ן או ן ארײנגעשלעפ ט אי ן דע ר טי ף פו ן װאלד .
  די מײדל האט געפײפט:
  - עס איז עפּעס אין דעם! נעמלעך, די קולט פון ברוט קראַפט. אין אַלגעמיין, די פּייראַץ קען האָבן קאַפּטשערד איידעלע קאַפּטיווז און ווילן צו באַקומען אַ ויסלייזגעלט פֿאַר זיי.
  ד י מײדלע ך הא ט זי ך פארזיכטי ק געהיט ן ד י באװעגונגען . די פּייראַץ האָבן קאַמבערסאַם מוסקעץ, דייטינג צוריק צו וועגן די 16 יאָרהונדערט, אָבער זייער הויפּט וועפּאַנז זענען סייבערס, כוקס, אַקסעס און בראָדסוואָרדס. אַוואַילאַביליטי פון מוסקעץ; ס׳האט מיך געמאכט אן אנאנגענעם זויגן אין דעם גרוב פון מאגן. איר נייע פלייש איז שפּירעוודיק און אויב איר באַקומען אַ שטיק פון בלייַ אין קאָפּ, עס וועט זיין זייער שלעכט. און איר פּערזענלעכקייט וועט פאַרשווינדן אין עמעצער אַנדערש ס אַלוועלט. דער אמת קען זיין אין דער צוקונפֿט, איר אימפעריע וועט קאַנגקער דעם אַלוועלט. דעמאָלט זי וועט זיין אויפגעשטאנען! אָבער אין דעם פאַל: זי וועט זיין געשיקט צו די אונטערוועלט ווי אַ פאַרברעכן וואָס האט נישט מכפר אויף אים. זאל עס זיין ווירטואַל. אויסערדעם, זי האט בלויז געזען אַ קליין טייל פון די פּייַניקונג. אין דער צוקונפֿט, פּייַניקונג קענען ווערן אפילו מער ברוטאַל און סאַפיסטאַקייטיד. נאָך אַלע, אויב איר קענען פּייַניקן אין זיבן פארמען אין אַמאָל, דעמאָלט ווער קען גאַראַנטירן אַז איר קענען נישט פּייַניקן אַ מיליאָן, אָדער אפילו אַ ביליאָן! דער מענטשלעכער מיינונג איז זייער ערפינדיג אין פּייַניקונג און דערפירט זייער אָפט פאַרגעניגן פון דעם פּראָצעס אַליין. מענטשן ווי צו פּייַניקן פרויען, פרויען ווי צו פּייַניקן. דאס איז שוין געווארן א פעטיש פאר דורות. דאָס מיידל האָט זיך שטילערהייט באַוועגט, כּמעט אויף אַלע פֿיר, דערנאָך האָט זי זיך פּלוצעם דערמאָנט דעם פּראָצעס פֿון לערנען זיך צו שפּרינגען אויף ווײַבער. קוואַזאַר! זי קענען גליטשן און רירן ווי די מלכּה פון די דזשאַנגגאַל, עס זענען אַ פּלאַץ פון וויינז דאָ!
  און דאָ קומען די מאַנגקיז. קיוט קליין אַנימאַלס אין גרין אָדער לילאַ. זיי גליטשן צוזאמען די צווייגן, ענלעך צו די אויף דער ערד, נאָר זיי האָבן אַ פּלאַץ פון עקן, דרייַ אָדער פיר! דאָס מײדל שמײכלט פֿרײלעך און מאַכט אַף זײ אַ נאָז. די מאַנגקיז נאָכמאַכן, איבערחזרן איר באַוועגונג. מאָדנע באשעפענישן.
  דאָס מיידל רײַסט מיט די באָרוועסע פֿיס אַ מאַראַנץ באַנאַנע און קען עס שיילן אָן די הענט. די מאַנגקיז קוועטשן מיט פאַרגעניגן. מיראבעל האט שפּאַס און ווארפט אויף זיי כאַסק. די מאַנגקיז וואַרפן ניסלעך אין ענטפער. עס איז לאַכן - אַלעמען איז זייער פעסטיוו!
  אבע ר ד י געפאנגענע , זגינע ן ניש ט האב ן קײ ן שפאס . מע ן הא ט מע ן ז ײ אװעקגעפיר ט אי ן א קלײנע ם בערגל , או ן אײנגעקני ט צו ם בײמער . זעקס פּייראַץ זענען געבליבן לעבן אים, איינער מיט אַ פּנים פון אַ חיה. זײנ ע צװ ײ מיטהעלפע ר האב ן אנגעהויב ן צײט ן א פײער . אן אנדער זייער געדיכט, כאָטש קורץ, פּיראַט געבראכט אַ קעסטל פון מכשירים.
  מירבעלאַ האָט געשעפּטשעט:
  - דאָס זענען משמעות אַ מין פון מכשירים!
  ד י מײדעל ע הא ט זי ך געשװעב ט אויפ ן שפיץ , או ן איצ ט געקענ ט פארזיכטי ק אונטערזוכ ן ד י געפאנגענע .
  אײנע ר פו ן ז ײ אי ז געװע ן א ן אלטע ר מאן , מי ט א גרוים ן באל ד או ן מי ט א שיטער ע גרוי ע בארד . אָבער, די אויגן געווען יונג און לעבעדיק. א פּנים כּמעט שוואַרץ פון טאַנינג מיט פילע קליין רינגקאַלז. מירבעלאַ האט געזען אַלט מענטשן פריער, בלויז אין די קינאָ. פון קורס, עלטער טוט נישט מאַכן ווער עס יז שיין, און די מיידל יקספּיריאַנסט עטלעכע קלאַפּ און ציטערן. זענען מענטשן טאַקע געווען אַזוי אַמאָל? עס איז שרעקלעך, איר קענען נישט טעראָריזירן מענטשן ווי אַז - גרויזאַם נאַטור. מיראבעלא האט געטראכט, אויב זי וועט זיך איינהאלטן אין דעם עולם, וועט זי אלט ווערן? איז דאָס די קשיא פון שאלות? פון קורס, איך האט נישט וועלן צו קוקן ווי אַ רינגקאַלד, כאַנטשט אַלט פרוי. דאָס איז טאָמער אויסער איר שטאַרקייט, אַזאַ פּראָספּעקט קענען מאַכן איר משוגע! האט פארדאמט עלטער פארשײדט אזעלכע שטריכן!
  דע ר צװײטע ר ארעסטאנט , פארקער ט אי ז געװע ן זײע ר ױנג ! פאקטיש אַ טיניידזש יינגל: וועגן פערצן אָדער פופצן יאר אַלט. לאנג בלאָנדע האָר, שאָקאָלאַד, מאַסקיאַלער נאַקעט טול, פּלאַטע אַבס. ער האָט אויסגעזען ווי אַ יונגן אַפּאָללאָ, און ווען מען האָט אים אָנגעקוקט, האָט מיראַבעלעס האַרץ אָנגעהויבן קלאפן שנעלער. אמת, דאָס יינגל איז קירצער פון איר, און נאָך נישט גענוג דערוואַקסן, ער זעט אויס ווי אַ לעצטע יאָר קינד סאָלדאַט. עס זאָל זיין גענומען אין חשבון אַז רובֿ פּייראַץ זענען נישט שיין, כאָטש זיי זענען גאַנץ געזונט. איך ווונדער ווער עס איז? אפֿשר אַ כאַטע יינגל! יוזשאַוואַלי אין פּיראַט ראמאנען, קאַבינע יינגלעך שפּילן אַ וויכטיק ראָלע. עס איז אמת, למשל, אין סאַבאַטיני: עס איז קיין אָרט פֿאַר אַ טיניידזש העלד. משמעות עס איז נישט זייער מאָדערן אין יענע טעג!
  דער דריטער באַטייליקטער איז געווען גרין, מיט אַ זשאַבע פּנים. אנשטא ט פו ן פיס , הא ט ע ר געהא ט פליפער ן או ן הענ ט מי ט קעלע . יאָ, אַ טיפּיש זשאַבע פון קינדער קאַרטאָאָנס, קליין אין סטאַטשער, טאָמער אפילו קלענערער ווי אַ כאַטע יינגל. עס איז מאָדנע, ער קען זיין אַן איידעלע מענטש. א מין זשאַבע מלך. הממ יאָ! טשיקאַווע פוטידזש געזאמלט.
  דער הויפּט פּיראַט מיט די פּנים פון אַ טיגער האט אויס עפּעס ווי אַ האַמער און גראַולד:
  - איצט פּרעגלען די כאַטע יינגל ס כילז!
  האָט דאָס יינגל אומגעריכט דרייסט געענטפערט:
  ― איך בין נישט קײן כאַטע־ייִנגל, נאָר אַ קאַפּיטאַן!
  דער שטאַרק פּיראַט האט געזאגט אין אַ טיף קול:
  - עס איז אַ מנהג צווישן אונדז וואָריערז פון מאַזל אַז ווער די מאַנשאַפֿט טשוזיז איז דער קאַפּיטאַן! דו האסט דאס נישט פארשטאנען, ארקעפאלס!
  דער יינגל האט נישט געבן אַרויף, טריינג צו ברעכן די ראַדז וואָס בינדן אים. דער גוף האָט זיך צעוויקלט פֿון שפּאַנונג:
  - װע ן מײ ן פאטע ר אי ז געשטארב ן הא ט אי ר אל ע געשװוירן , מי ך א ן קאפיטא ן דערקענען !
  דער טיגער-כעדאַד פּיראַט געענטפערט גלאָוטינגלי:
  - איר נאָר דאַרפֿן צו זיין אַ כאַטע יינגל. נאַס הינטער די אויערן! איר זענט אַ טיניידזשער, איר וואַג זיך צו אָנטאָן זיך אויף זיין אַ קאַפּיטאַן!
  דע ר יונגע ר קאפיטא ן : הא ט פארדרײ ט א ביטול־שמייכל :
  - איך קעמפ ניט ערגער! פֿאַרװאָס, װען איך האָב געפֿינט דעם בלוט־צוקער אַ יריד דועל, האָט ער זיך פחדן אָפּגעזאָגט!
  דער ים־גזלן האט מיט זײן זאב אראפגעשניטן א פרישן צװײפל מיט בלויע בלעטער:
  - שווערד פייטינג אָדער שיסער מיט מוסקעץ איז צו בלינד! יעדער געלעגנהייַט קענען ברענגען איר אַראָפּ, אָבער אַנדערש איר זענען קאַנסטריינד און זענען גאָר באליידיקטער צו אונדז. מיר האבן דיך שוין לאנג צוריק אומגעבראכט, אבער דערווייל דארפן מיר וויסן; וװ אײַער טאַטע האָט באַהאַלטן דעם גראָס־קאַרדינאַלס אוצרות. עס נאָר האלט איר לעבעדיק פֿאַר איצט. אויב איר זאָגן אונדז, מיר וועלן לאָזן איר און דיין פריינט אויף דעם אינזל. עס איז דאָ אַ פּלאַץ פון עסנוואַרג און איר וועט לעבן אַ לאַנג צייַט, און אויב נישט, איר זענט אַלט גענוג צו ימאַדזשאַן אַלע די קאַנסאַקווענסאַז.
  דער אלטער האט געקראכט:
  - זאג אים נישט! אין דעם פאַל, מיר וועט זיין געהרגעט מיד!
  דער טיגער פּיראַט האָט אַרויסגעוואָרפן זיין ציין:
  - שװײג דאט! ווען איך וואלט געווען קלוגער וואלט איך זיך מיט אים אנגעשלאסן. דו און דאָס קליינע זשאַבע זענען די איינציקע, וואָס זענען געבליבן געטרײַ דעם זויגער, און דערמיט אונטערגעשריבן דיין אייגענעם טויט-באַרעכטיקונג.
  פּונקט געענטפערט טרויעריק:
  "איך בין אַלט און איך האָבן נישט פיל לינקס סייַ ווי סייַ." לאָז מיר שטאַרבן, אָבער קיינער וועט נישט זאָגן, אַז דאָט האָט געבראָכן זײַן וואָרט לכל־הפּחות איינמאָל אין זײַן לעבן!
  - וואָס געפילן! בלויז די טרערן פון דיין פייַנט קענען לייגן מער גאָלד צו דיין בייַטל!
  דער פּיראַט האָט געמאכט אַ טרעטאַנינג האַווייַע:
  - עס איז ניט פֿאַר גאָרנישט אַז פרויען ס טרערן זענען קאַמפּערד מיט פערל; זיי זענען ווערטפול ווייַל זיי קענען זיין פארביטן פֿאַר געלט! - האט דער ײנגל ארקעפאלוס געזאגט , װײזנדיק אן אומגעריכט חכמה . - אַזוי איר ניטאָ פאַלש!
  דער פּיראַט פירער דיפּט אַ קראָובאַר אין די פייַער:
  ― איר גײט איצט אַף טרערן! אָדער זאָגן מיר ווו דער אוצר איז. אויסקלײַבנדיק אָדער דאָס פֿריילעכע לעבן פֿון אַ ווילדן, אָדער אַ גרויזאַם טויט.
  ארקעפאלוס האט געלאכט:
  ― איך האָב נאָר אײן ברירה, צװישן אַ װערדיקן טויט און אַן אומװערדיקן! עס איז קיין סיבה פֿאַר די בלוט סאַקער צו לאָזן מיר לעבעדיק. נאָך אַלע, אַז איך עזב דעם אינזל, דאָך איך וועל נעמען נקמה אין אים, און ער איז אַ פחדן. מוט איז שטענדיק איידעלע - פחדנות ספּער קיינעם!
  דער טיגער האָט געבראַכט:
  - איך וועל דיך ניט שוינען! איצט וועסטו ווילען מיט ווייטאג! ― האָט ער אָנגעכאַפּט דאָס הײסע אײזן פֿונעם פֿײַער.
  דער שטאַרק פּיראַט פארשטאפט אים מיט אַ האַווייַע:
  - עס איז צו פרי צו נוצן פייַער! ערשטער אַ פּשוט ספּאַנקינג.
  די חיה האָט זיך צעשלאָגן:
  - אקעי, לאמיר פארברייטערן די פארגעניגן!
  ווייל גענומען אויס פריער צוגעגרייט ראַדז און מויסאַנד זיי מיט וואַסער, די פּייראַץ אנגעהויבן צו פלאַג דעם יינגל.
  אַרקעפֿאַלוס האָט עפּעס אָנגעשטרענגט געשמייכלט, געוואָלט מיט זײַן גאַנצן אויסזען ווײַזן, אַז ער האָט נישט קיין ווייטיק, כאָטש די שטאַרקע און מוסקולאַרע טאָרטשער־פּיראַטעס האָבן געקענט זייער געשעפֿט. כמע ט גלײ ך האב ן ז ײ געשניט ן ד י הויט , או ן בלוט , הא ט זי ך אויסגעגאסן . דער בחור, אָבער, נאָר באַהאַלטן דעם ווייטיק, האָט געזאָגט מיט אַ קלינגענדיקן קול:
  - אָבער איר זענט גאַנץ שוואַך! און איר קענען נישט שלאָגן רעכט!
  דער פּיראַט מיט די טיגער 'ס קאָפּ שלאָגן דעם יינגל אין די לעגס מיט זיין בייַטש, דעמאָלט שנייַדן זיין באַק אַריבער די פּנים:
  ― זאָגט מיר, װוּ איז די אוצר־מאַפּע!
  דער בחור האט אויסגעשטעקט די צונג:
  - אי ן דײ ן מיאוס ן פוטער !
  דער שטאַרק פּיראַט האָט באַפֿוילן:
  - גענוג! איצט לאָמיר שפּריצן זאַלץ אין די ווונדן!
  װײס פאדער איז ארײנגעפאלן אויף זײן געשטרײפטן רוקן. דאָס ייִנגל האָט זיך צעקלאַפּט, אַ װײטיק האָט זיך דערזען אין זײ, אָבער דאָס מױל האָט װײַטער געשמייכלט. ווען לעסאָף די בלוט-געווייקט שיכטע באדעקט עס.
  טיגער פּיראַט האָט געפרעגט:
  ― נו, איצט װעט איר רעדן!
  דער בחור האט א קװיטש געטאן:
  ― איך װעל נאָר לאַכן!
  - זע, דו בהמה!
  דער טיגער פּיראַט האט ארויסגענומען אַ הייס פּרעסן, געגאנגען צו דעם יינגל און געווענדט עס צו זיין נאַקעט, אַ ביסל שטויביק פּיאַטע. דע ר ײנגל , הא ט קאנװוסיוו ל געעפנ ט דא ס מויל , געגאס ט נא ך לופט , אבע ר דא ן פארמאכט , אויסגעשטרעקט ן ד י ליפ ן מי ט גרוים ע מי ט אי ן א שמייכל .
  דער שטאַרק פּיראַט, ווי אַ קאַרינג לערער, באַמערקט:
  - דו זאלסט נישט דריקן די הייס פּרעסן אויף די פּיאַטע צו פיל. אויב די הויט אויף די פֿיס איז גאָר פארברענט, דער ווייטיק איז דאַלד. דאָ איר דאַרפֿן מילד, ווי אויב קעריינג מווומאַנץ. און עס איז נישט די פּיאַטע זיך וואָס איז געפאלן, עס איז אויך פּראָסט, די ווייך זייַט פון די פֿיס. פּונקט ווי אַ מילד מיידל.
  דער טיגער פּיראַט איז געווען טרעאַטינג די יינגל ס רעכט פֿיס. ער האט געפרואװט עס גלײך פארשרײבן. מע ן הא ט אי ם געגעב ן רויטלעכ ע צאנגן , װא ס האב ן זי ך ארומגענומע ן דע ם ײנגל ס קלײנ ע פינגער . מי ר האב ן ז ײ א ביס ל געבויג ן או ן ז ײ געדרײט . אַרקעפאַלוס, טראָץ די צאָרעס, שווייס פלאָוד אַראָפּ זיין פּנים, ער איז געווען געשפּאַנט, האט נישט אַפֿילו קרעכץ, כאָטש דער טיגער פּיראַט געוואוסט זיין געשעפט, קוקן פֿאַר שפּירעוודיק ערטער.
  אי ן דע ר לופט ן אי ז געװע ן א ברענענדיקע ר שמע ק , דע ר שמע ק אי ז געװע ן יידל , אנגענעמע ן קיצל ט ד י נאזלעך . מיראַבעלאַ איז געווען ווי ספּעלד, יוזשאַוואַלי דער שמעקן פון ברענען איז פּריקרע, אָבער איצט עס איז פשוט געשמאַק, קעריינג די שפּירעוודיק נאָז פון די מיידל, ניט ווי די פאַרשוויצט זכר ללבער פון פּייראַץ.
  נאכ ן רעכט ן פוס , הא ט דע ר פײניקע ר אנגעהויב ן צ ו װארפ ן מאגי ק אוי ף דע ר לינקע ר . דער פּראָצעס פון פּייַניקונג זיך איז געווען אָנגענעם און יקסייטינג פֿאַר אים, אָבער די פאַקט אַז די קאָרבן האט נישט אַפֿילו געשריגן, איז געווען אַנויינג.
  דער שטאַרק פּיראַט געזען אַז דער יינגל איז געווען אין גרויס ווייטיק, און ער קען קוים פאַרטראָגן עס, און ער סאַגדזשעסטיד:
  - נו, זאָג מיר, װוּ איז די אוצר־מאַפּע. דעמאָלט מיר וועלן נישט פּייַניקן. אפילו אויב דער טויט איז גרינג. פייגעלע און דו ביסט אין הימל. און אַזוי מיר וועלן פּייַניקן איר פֿאַר אַ לאַנג צייַט.
  האָט דאָס יינגל געענטפערט שארף, אַ פעסטקייט איז קענטיק אין די אויגן:
  ― אַ פֿלעקל אין מױל, נישט קײן אוצר!
  דעם פּיראַט ס קול, טראָץ די באַליידיקונג, איז געווארן נאָך ווייך. ער האָט אויסגעזען ווי אַ ליבהאָבער, וואָס האָט געפּרוּווט צוצווינגען זײַן טײַער קינד צו טרינקען ביטערער מעדיצין:
  - עס איז נאַריש צו אַנטקעגנשטעלנ זיך! מיר וועלן נאָך געפֿינען דעם סוד, אָבער איר וועט נאָר לייַדן! צי ניט זאָרג, מיר וועלן האָבן פאַרשידענע וועגן צו מיוטאַלירן איר. אַפילו אויב דו ביסט עקשן, וועלן מיר דיך נישט טייטן, נאָר מיר וועלן דיך פאַרקריפּלט דורך לאָזן דיך אויף דעם אינזל.
  דער יינגל האָט נאָר אויסגעשטרעקט די צונג:
  - דארט ביסטו!
  מירבעלאַ האָט געשעפּטשעט:
  - ריטער ! נאָר אָטהעללאָ! ניין, דזשאָאַן פון אַרק!
  - דעמאל ט װע ט אי ר זײ ן נא ך ערגער ! הינטעלע! - דער טאן פון קול פון די פיליבאַסטער פון אַן אַנדער אַלוועלט איז געווארן פיל שאַרפער.
  פּיראַט טיגער איז געטאן מיט זיין לינקס פוס, איצט זיין גאנצע פֿיס איז באדעקט אין גרויס בליסטערז, וואָס איז זייער ווייטיקדיק. אמת, די בליסטערז וועט אַראָפּגיין אין אַ ביסל טעג, אָבער עס איז אַזוי ווייטיקדיק.
  דער גרויסער פּיראַט האָט געזאָגט:
  - וואָס אַ גוט אַרבעט!
  דער טיגער פּיראַט האט גענומען די רויט-הייס טאָנגז און פּיקט אַרויף דעם יינגל ס ריפּ, אנגעהויבן צו דרייַ עס, טריינג צו ברעכן!
  זײַן שטאַרקער אַסיסטענט האָט אים אָפּגעשטעלט:
  ― דאָס װעלן מיר אַביסל שפּעטער טאָן פֿאַר אים! פּייַניקונג זאָל זיין מער וועריד. אין באַזונדער, מיר באהאנדלט די נידעריקער טייל פון דעם גוף, און איצט וואָס ניט מייַכל די אויבערשטער טייל, פֿאַר סימעטריע.
  האָט דער אַסיסטענט פּײַניקער געזאָגט מיט אַ טיפֿן קול:
  - אגב, מיר האָבן אַ ענלעך מיטל! ― ער האָט אַרױסגענומען אַ קײט מיט שארפע שטאָלענע שטערן. - לאמיר עס ארומנעמען דעם קאפ...
  - גיב מיר! - האט דער טיגער פּיראט געשריגן.
  דער גרויסער קאָרסער האָט געטענהט:
  - בעסער מיר! ס'איז דער קאָפּ, נישט די פיס! אויב איר קוועטשן עס אַ ביסל, די שאַרבן וועט פּלאַצן, און מיט אַזאַ ינדזשעריז, ער וועט געשווינד שטאַרבן. עס איז וויכטיק פֿאַר אונדז נישט צו טייטן, אָבער צו געפֿינען דעם סוד!
  דער טיגער האט ברוימט אין פראַסטריישאַן:
  ― צו גיהנום מיט די דאָזיקע אוצרות. לאמיר בארויבן די אייגענע! וואָס אַ נס דאָס איז, דאָס גראָב גאָלד!
  דער פירער פון די פיליבוסטער האט געשאקלט מיטן קאפ.
  ― דאָרט איז נישט נאָר גאָלד! זיי זאָגן אַז ער האט אַ טאַליסמאַן פון ימאָרטאַליטי!
  דער טיגער פּיראַט לאַפט.
  - טאַליסמאַן פון ימאָרטאַליטי, וואָס איז ער דעמאָלט געשטארבן?
  - ער דאַרף נאָך נישט אַ ספּעציעל קיזלשטיין, עס זענען זעקס פון זיי אין די טאַליסמאַן, דער זיבעטער איז פעלנדיק! וואָלט איר ווי צו ווערן ימאָרטאַל?
  ― אַװדאי! וואַו, ווי איך ווינטשן איך האט געהיילט! איך וואָלט האָבן אַ גאַנץ האַרעם! עס זענען נישט דא דריי גאנצע הארעמס! דאָס וואָלט אַלע זיין אַזוי ברייטהאַרציק!
  דער הויפּט פּיראַט סטאַק זיין סייבער אין דער ערד:
  - נו, גאָרנישט, עס איז ניט דאַרפֿן צו קאַמיש! די הויפּט זאַך איז אַז דער יינגל איז נישט משוגע. אויב איר פּייַניקן אים אין פאַרשידענע וועגן און פֿאַר אַ לאַנג צייַט, און געבן אים אַ ברעכן פון פּייַניקונג, דעמאָלט ער וועט גיסן אויס זייַן קוואַלן פון התגלות.
  ארקעפאלוס האט געמורמלט:
  ― איך װעל אײַך קײן מאָל נישט מודה זײַן! און טאָן ניט באַקומען דיין האפענונגען! עס איז בעסער צו מאַכן אַזאַ סקאַנדאַלז ימאָרטאַל ...
  - וואו גייסטו?
  זיי אלנגעוויקלט אַ קייט מיט ספּראָקקעץ אַרום דעם יינגל 'ס קאָפּ, סיקיורד עס און אנגעהויבן צו דרייַ עס. דער שטאקיקער פּיראַט האָט געשמייכלט כיטרע. ד י אײזערנ ע שפיצ ן האב ן מי ט װײטיק ע געגראב ן אי ן שארבן , אפגעריס ן ד י הויט . אין דער זעלביקער צייט, דער טאָרטשער געפרוווט צו שלאָגן די נערוו ענדס און קאָמפּרעס די אַרטעריעס.
  ארקפאלוס האט שװער געאטעמט, שווייס געמישט מיט בלוט האט אים געדריפט פון שטערן, די אויגן האבן געגלאנצט. דער פּיראַט אָדער סקוויזד זיין קאָפּ מיט די קייט מער טייטלי, אָדער, אויף די פאַרקערט, וויקאַנד די דרוק. ד י באװעגונ ג אי ז געװאר ן אל ץ מע ר ריטמיש . די אַסיסטאַנץ פון די עקסעקוטיאָנער האָבן געקאָכט אַן אײַזערנעם בעפעל און האָבן אָנגעהויבן גיסן אַ פּאַרעמע וואַסער אויפן בלוטיקן קאָפּ. ארקפאלוס האט געפרואװט זיך אויסדרייען, אבער דאס קאכענדיקע װאםער האט פארברענט זײנע צארטע, בערדלאזע באקן.
  - אַזוי ווו איז די מאַפּע! מיר וויסן דיין פאטער האט עס! אַזוי רעדן אַרויף! זאל ס שטעלן איר פֿרייַ!
  דאָס יינגל האָט דעם פּײַניקן אַרײַן אין פּנים אַרײַן. ער איז צוריק געשפרונגען און געשאלטן מיט א דרײ־שטאקיק גראבקײט, שפרײזנדיק שפײז:
  - איך וועל דיך ברעכן, הינטל! איר וועט ווילען!
  דער בחור האט געשריגן מיט א צעבראכענער קול:
  ― איך װעל נישט! עס איז איר וואָס וועט קרעכצן און בעטן רחמנות ווען זיי הענגען איר אויף די גאַלאָוז אָדער ימפּאַל איר!
  דער שטאַרק פּיראַט סלאַפּט דעם יינגל אין די פּנים און פּלוצלינג קאַליע אַראָפּ:
  "דו זאלסט נישט דערוואַרטן צו כעס מיר אַזוי פיל אַז איך וועט ענדיקן איר געשווינד." איך האב געזען אזעלכע העלדישע מענער ווערן באוואוסטזיניק געציטערט, האפנדיג אז זיי וועלן איבערגיין צו נייע מוטשען און דער קערפער וועט עס נישט קענען אויסהאלטן. זיי זענען פאַלש צו טראַכטן אַזוי! אַוודאי וועט מען פּײַניקן, שטרענג לויטן פּלאַן, און דו וועסט מיר ענטפֿערן ווי אַן אייזל אין וידוי!
  - איר וועט נישט באַקומען עס! - הא ט דע ר ײנגל זי ך צעקנאקט .
  טיגער פּיראַטע סאַגדזשעסטיד:
  ― לאָמיר צוברעכן די פֿינגער, אױף אונדזערע הענט!
  - ס׳איז פרי! ס'איז צו פרי, איך האב נאך נישט ארויסגעקוועטשט דעם קאפ.
  דער פּיראַט געדריקט די קייט האַרדער אויף זיין קאָפּ און דער יינגל איז פּלוצלינג הינקען, לוזינג באוווסטזיין.
  - שאָקלען! איך האב עס אביסל איבערגעטריבן! נו, לאָזן אים רו, און מיר וועלן נעמען אויף די יגאַלז.
  די קליינע זשאַבע האָט אַ קוועטשן:
  ― יאָ, איך װײס גאָרנישט!
  האט דער טיגער פּיראַט ברום אין אַ סקערי קול?
  ― זאָג מיר, װאָס דו װײסט, אָדער מיר באַקן דײַנע פֿינס!
  ― איך װעל אײַך אַלצדינג דערצײלן! - האט דער זשאַבע געקװיטשעט.
  - נו, זאָג מיר, װוּ איז די מאַפּע!
  די צוויי-טערקיש זשאַבע האָט זיך צעוויקלט:
  ― װײס נישט!
  ― גיב מיר די צאַנג! - די פּייראַץ געווען אַפֿילו צופרידן וועגן די נייַ קאָרבן.
  דער קליינער זשאַבע האָט זיך צעווישט:
  - נו, װי קאן איך װיסן!
  - ווי צו זאָגן, דעם סאַקער איז דיין פרייַנד!
  - אָדער בעסער, איך בין זיין קנעכט!
  - איר האָט אויך געדינט דעם קאַפּיטאַן, וואָס מיטל איר קען הערן עטלעכע זאכן, למשל, פראַגמאַנץ פון פראַסעס, עטלעכע רמז! איז עס אַזוי?
  - אמת אין פּרינציפּ, אָבער ...
  דער שטאַרקער פּיראַט האָט גענומען די צאַנג אין די הענט און דאָס הייסע אײַזן האָט אַ ביסל אָנגערירט דעם זשאַבעס מעמבראַנע. האָט זיך דערהערט אַ דין קװיטש:
  - אוי, ביטע נישט! איך װעל אײַך אַלצדינג דערצײלן!
  ― איך װעל אײַך צוברעכן, אױב דו רעדסט נאַרישקײטן!
  דאָס קליינע זשאַבע האָט זיך צעווישט ווי אַ מויז:
  ― איך װײס עפּעס!
  - וואָס פּונקט?
  - װאו קען זײן א מאפע ?
  האָט דער אַלטער געשעפּטשעט:
  - זאג נישט!
  די קליינע זשאַבע האָט אַ קוועטשן:
  ― װאָס װאָלט אונדז בעסער געװען, װען מען זאָל אונדז פּײַניקן צום טױט! קוק אויף די בלאָטער אויף מיין פליפּערז.
  - אז דו האסט בעסער א שנעלן טויט? - האָט דער אַלטער געזיפֿצט.
  - נו, איך טראַכטן אַזוי! וואָס אנדערע פּיראַט קענען, ווי מיר, אָטעמען אַנדערוואָטער און צוריקקריגן לאַסט פון די דנאָ פון די אָקעאַן. ווי אַ נויטיק ים וואָלף, זיי וועלן נעמען מיר אין די באַנדע! מענטשן ווי מיר זענען דארף! - עס איז געווען שטאָלץ אין דעם זשאַבע ס קול.
  דאט האט נאר א שאקל געטאן מיטן באליקן קאפ:
  - נישטיקע חלומות!
  דער טיגער פּיראַט באַרקט:
  - אויב טילי ליגט נישט, דעמאלט װעלן מיר אים שוינען זײן לעבן און אים צוריקנעמען אין דער ים־ברודערשאפט, װי דער מנהג זאגט! זיין דינסט קאַמפּאַנסייץ פֿאַר די אומרעכט.
  דער שווער-שטעלן פּיראַט באשטעטיקט:
  ― לאָז זײַן אַזױ! לאָז טילי לעבן, ער װעט אונדז נאָך העלפֿן. זאג מיר וואו איז די מאפע?
  ― דאָס איז אַ װאָלף. ― האָט דאָס קלײנע זשאַבע אָנגעװיזן אױף אַרקעפֿאַלוס. - ע ר הא ט אי ם געהײם ן אי ן א לײמענע ר קאנטע ר או ן הא ט אי ם געװארפ ן איבע ר ברעט . איך האָב נאָר איין זאַך געדענקט: דאָס איז דער אָרט און איך קען באַקומען אַ מאַפּע. איך האב דאך נישט מורא פאר טיפקייט.
  די פליישיק און טיגער פּייראַץ געקוקט אויף יעדער אנדערער:
  ― זעט אױס, אַז ער מײנט געשעפֿטן! אָדער ער וויל נאָר פאַרהאַלטן די שעה פון זיין טויט. אין קיין פאַל, ער וועט זיין וואָרמד!
  Tiger Pirate האט געזאגט:
  - פון קורס, מיר טאָן ניט גלויבן איר, אָבער מיר געבן איר אַ געלעגנהייַט! אַזוי קליין אַז איר מיעסער פּאַרשוין קענען אָטעמען!
  די קליינע זשאַבע האָט געמורמלט:
  ― איר זײַט מיר זײער גוט!
  דער טיגער האט שרעקליך געקלאפט מיט די ציין:
  ― מאַכט נישט קײן פּנימער! אין פאַל פון אָפּנאַר, איר וועט שטאַרבן לעצטע, אָבער אין אַזאַ פליעס אַז טויט וועט זיין געולע פֿאַר איר!
  ― װײ, אַלע װילן זיך פֿון עמעצן באַזאָרגן! - האט דער מיעסעס געמורמלט.
  - זיי שטיל! איר וועט אונדז ווייַזן דעם וועג! איצט וועלן מיר דיך אָפּבינדן.
  ז ײ האב ן זי ך ארויפגעכאפ ט דע ם קלײנע ם זשאַבע , נאכ ן צובינד ן א שטריק , אי ן האלדז . ער האָט אָנגעהויבן זינגען אַ ליד מיט אַ קליין הינקען!
  דער, וואָס איז נישט אַ פּיראַט, איז אַ שוואַך!
  זײַן נאָזלעכער איז אַ קרומער מאָרעל!
  פּיריטע טיגער האָט געראָטן:
  - יאָ, ווען זיי פאַרמאַכן דיין האַלדז! שוין מיד פון דעם אידיאט! אדער ווילסטו גיין צום הויף, העכער ביז די שוואליעס!
  ― װער האָט צוגעזאָגט, אַז איך װעל שטאַרבן צום לעצט! - האָט טילי געקרעכצט.
  ― אַװדאי בין איך!
  - אַזוי איך בין רויק! די גרין פּרינס איז אַ וואָריער! - דאָס קליינע זשאַבע איז אויפֿגעשפּרונגען אויפֿן אָרט.
  - זיי שטיל! ווי לאנג איך בין גוט!
  דאָס מײדל איז געזעסן אױף אַ צװײגן דלאָניע, האָט ער מיט חשק געקוקט אויפֿן בילד פֿון פּײַניקונג. און זי לייקט עס. עפעס, בילדער פון פּייַניקונג האָבן אַ ספּעציעל קער אויף, ספּעציעל אויב אַ שיין יינגל איז טאָרטשערד. איצט האָט מיראַבעלע אײַנגעזען, אַז מע דאַרף עפּעס טאָן. נאָך אַלע, פּייראַץ קענען געפֿינען אוצר און טייטן ומנייטיק עדות. 4 באנדיט ן זײנע ן נא ך געשטאנע ן נעב ן ד י בוימער . עס מיינט נישט ווי פיל, אָבער ריינפאָרסמאַנץ קען קומען צו זייער הילף. עס איז אפילו אַ שאָד אַז דער יינגל איז אַזוי בראַווע, ער קיינמאָל געשריגן אויס, וואָס מיטל די ראַש וועט צוציען ופמערקזאַמקייַט.
  דאָס מיידל האָט שטילערהייט אַראָפּגעלאָזט פון דלאָניע. ארקפאלוס האט זיך צוגעכאפט און געדרײט זײן בלײך, בלוטיק פנים. דער פּיראַט עקסאַקיושאַנער געזאגט מיט אַ גיפט שמייכלען.
  - דיין פרייַנד טילי שפּאַלטן און איצט מיר וויסן פּונקט ווו דער אוצר איז! אז דו האסט אומזיסט געליטן, דו נארע!
  - דו ליגסט! - האָט אַרקעפֿאַלוס קוים הערטלעך געשעפּטשעט.
  - װאוהי ן אי ז געגאנגע ן דײ ן פרײנט ? איר זען זיי גענומען אים אַוועק!
  דאָס אינגל האָט זיך אַרומגעקוקט, ער האָט זיך דערשראָקן! ער האָט זיך באַוועגט, די פּלייצעס געפּײַניקט פֿון דער בײַטש האָבן זיך געציטערט:
  - איר נאָך וועט ניט געפֿינען די קאָרט!
  די פּייראַץ גיגאַלד מיאוס:
  - און עס איז ניט טאַקע נייטיק! איצט מיר וועלן פּייַניקן איר, איר נאַר, זיך. ווי וועגן גאָולד אויגן?
  - שלעכט וויץ! - אפגעשניט ן בחור .
  - און דאָ מיר גיין!
  מיראבעלא האט אויפגעהויבן צװײ שװערע שטײנער און זײ ארײנגעכאפט אין די הענט. איינער פון די פּייראַץ געגאנגען אַ ביסל ווייַטער און גענומען אַ זופּן פון אַ קרוג ווייַן. דאס מיידל האט גיפטליך געשמייכלט:
  - גאָרנישט לײדיקט דײַנע קעשענעס װי אַ פֿול גלאז!
  מיראַבעלע, ווי שטענדיק, בישטיקע שפּרינגען אַרויף צו די פּיראַט און שלאָגן די קאַראָטיד אַרטעריע מיט איר פינגער! זי האט אויפגעהויבן דעם אראפגעלאזט קרוג און אװעקגעשטעלט דעם באנדיט אויף זײן ארט. איך איז געווען סאַפּרייזד אַז דער גוף סימד צו געדענקען עטלעכע סקילז. דערנאָך האָט זי אָנגעטאָן אַ שטינקנדיקן פּיראַט שאַל און אַ רעקל וואָס האָט געשמעקט מיט מיאוס שווייס (און ווי אַזוי טראָגן מען דאָס אין אַזאַ היץ).
  מיט א װאקלענדיקן גאנג איז זי ארויס צו די חברים און האט געקראכט:
  - אפֿשר מיר קענען טרינקען! און דעריבער זיי ...
  אָן אַ וואָרט צו זאָגן, די מיידל אַ קיק פון איינער פון די פּייראַץ אין די גרוין, אַראָפּ די קאָפּ פון דעם אנדערן מיט אַ ליים טאָפּ, און קורץ אָבער שאַרף דעם דריט אין די טעמפּל מיט די פויסט. די פּייראַץ קאַלאַפּסט, מיראַבאַלאַ באָופּט איר ציין:
  ― נו, װי איך האָב זײ אַװעקגעלאָזט!
  דאָס אינגל האָט אַ קוק געטאָן, דאָס מיידל האָט אָפּגעריסן דאָס שאַל און אַרויסגענומען דאָס רעקל, זיך געטראָפן אין איר שטונדערנדיקער נאקעטקייט.
  - דו ביסט א געטין! - האָט אַרקעפֿאַלוס אויסגעשריגן.
  - זאל זיין! אָדער אפילו קילער ווי גאָדדעססעס! - האָט מיראַבעלע אַ נײַד געטאָן. - איך בין אַ וואָריער מיידל.
  ארקפאלוס האט זי פארגעסן מיט די אויגן. טראָץ זיין יוגנט, די העלדיש און פרי-מאַטיערינג זון פון אַ פּיראַט קאַפּיטאַן איז זיכער נישט אַ בתולה. אבער בייסיקלי זיי זענען פאַרדאָרבן, כּמעט פֿרייַ כאָרערז. זיי זענען גוט, אָבער קיין עסטעטיש פאַרגעניגן. אויסערדעם, ער האט קיינמאָל געזען אַזאַ האָר אפילו אין בילדער. דער גוף זיך איז טאָמער אויך מאַסקיאַלער, אָבער אין דער זעלביקער צייַט פלעקסאַבאַל און רירעוודיק. קיין אַטלעט וועט מעקאַנע אַזאַ באַוווסט מאַסאַלז. די בריסט זענען פול, הויך, אַ ביסל אַרויף מיט שאַרלעכ רויט ניפּאַלז, די אַבס זענען טיילז, די וועינס זענען קענטיק, און די לעגס זענען נאָר באַנדאַלז פון מאַסאַלז. אין דער זעלביקער צייַט, די מיידל איז פול פון עראָטיש מאַכט, ריפּאַלז פון מאַסאַלז לויפן צוזאמען איר שטאַרק טייז. אָ וואָס אַ גוף! דער יינגל האָט אַ בלינק געטאָן און אָפּגעטרייסלט די באַנעמעניש מיט ווי אומגערעכט זיינע מחשבות זענען געווען פאַר דעם מאָמענט.
  מיראבעלא האט דערװײל געעפנט די שאקלען. זי האט דאס געטאן מיט א לאנגן נעגל. די טריינינג פּראָגראַם פֿאַר קאַמבאַט אַפּעריישאַנז אין פּרימיטיוו וועלטן איז געווען, אַדמיטאַד, פון אַ צווייטיק נאַטור, אָבער די מיידל געדענקט אַלע די באַוועגונגען. די שאַקאַלז נאָענט און עפענען אין אַ גאַנץ פּרימיטיוו וועג, אַזוי זיי זענען גאַנץ טייַער: קיין איינער וואָלט וועלן צו לאָזן זיי אויף טויט געפאנגענע. באפרײענדי ק הא ט דע ר ײנגל ד גענומע ן עטלעכ ע טריט , זײנ ע נאקעט ע פוס ס זײנע ן געװע ן פארדעק ט מי ט גרוים ע בלאטן , אבע ר דא ם װײכ ע גראז ן הא ט דערװײכ ט דע ם װײטיק , או ן אי ן אלגעמײ ן אי ז ארקעפאל ס ניש ט געװע ן פרעמד . דער שטרענגער פֿאָטער פֿון דעם ייִנגל האָט אים אָפֿט געשלאָגן און אָפֿט געשלאָגן די נאַקעטע כילז מיט אַ בײַטש, אַזוי ער איז געווען צוגעוווינט צו לויפן דורך ווייטיק.
  מיראבעל האט געפרעגט:
  ― איר קענט אַלײן גײן!
  - איך בין א מאן! - האָט דאָס יינגל געענטפערט שטאלץ. פּיקינג אַרויף די דאַגער, ער פאַרטיק אַוועק צוויי סטאַנד אָבער נאָך לעבעדיק פּייראַץ. דער יונגער קעמפער האָט דאָס געטאָן מיט אַ גאָר באַקאַנטע האַווייַע.
  - דאַכט זיך, אַז דו הרגעט די דאָזיקע צװײ! אבער אַזאַ סקאַם זאָל נישט באַשמוצן דעם פּלאַנעט וויקטאָריאַ.
  מיראַבעלאַ, סאַפּרייזד דורך דעם יונג מענטש ס פאַרזאַמלונג, געפרעגט:
  - האסטו שוין דערהרגעט מענטשן?
  דער יונגער פיליבוסטער האָט מיט ביטול געמורמלט:
  ― אַװדאי! אפילו פרויען! די צוויי זענען די אַכצנטער און ניינצנטער.
  דאָס מײדל האָט זיך ברוימט:
  "און עס מיינט ווי דאָס איז דער ערשטער מאָל איך האָבן געהרגעט אַ מענטש." זי האט מיך געשלאגן אין בית־המקדש מיט דער פויסט װי שװער זי האט געקאנט און ם׳איז געװען טויט, איך װאלטן אים געדארפט קלאפן א ביסל שװאכער. יא, און עס שלאָגן די קאַראָטיד אַרטעריע פֿאַר זיכער, עס וואָלט האָבן געווען בעסער צו גיין אַ ביסל אַבליקלי.
  אַרקעפאַלוס האָט באַמערקט:
  - יא , אפש ר װאלט ן בעםע ר געװע ן ז ײ צ ו מוטשען , שוי ן פו ן דע ם געפי ל פו ן נקמה . די מאָראָנס וועט נישט צושטעלן קיין ווערטפול אינפֿאָרמאַציע סייַ ווי סייַ.
  מירבעלאַ האָט געטענהט:
  - פּייַניקונג נאָר פֿאַר נקמה: ניט זייער פייַן. גשמיות פּראַל: איז אָדער בילדונגקרייז אָדער בילדונגקרייז אין נאַטור!
  דער בחור האט געשנארכט:
  - אַזוי איך וועל כאַפּן זיי!
  דער זיידע פּונקט האָט געזאָגט אין אַ גאַנץ פריילעכן טאָן:
  ― זײַט נישט נאַריש! איצט עס זענען דרייַ פון אונדז! עס זענען 29 פון אונדזער קעגנערס אויף דעם אינזל און אַ הונדערט נאָך אויף דער שיף! דאָס הייסט, אויב דאָס מיידל איז נישט אַליין...
  מיראבעלא האט זיך געקרימט:
  ― איך בין אַלײן מיט דיר! אַליין!
  ― דאָס איז שלעכט! - האט דאט זיך געקראצט אין בלײבן קאפ. - די אינזל איז גאַנץ גרויס, סעראַונדאַד דורך היללס און דזשאַנגגאַל. אין פּרינציפּ, איר קענען האַלטן עס. זיי וועלן קיינמאָל קוקן פֿאַר אונדז אויף אייביק.
  ארקעפאלוס האט אין כעס א געשלאגן מיט דער פויסט אין בוים:
  ― נײן! ד י ביגאנטינע ר אי ז מײ ן רעכט ע שיף , או ן אי ך װע ל ניש ט דערלויב ן אזעלכ ע שלײ ם װ י בלוט־זויגערס , צ ו הערשן . איך וועל קיינמאָל געבן מיין מאַכט צו ווער עס יז! מיר באַצאָלט אַ הויך פּרייַז פֿאַר אים.
  Mirabela האט געזאגט:
  ― דו ביסט דער זון פֿון דעם אַמאָליקן קאַפּיטאַן!
  ארקעפאל האט א ניד געטאן:
  - יא ! אָבער אונדזער מאַכט איז נישט יערושעדיק. פשוט וויסנדיק און רעספעקטירט מיין פאטער, און זעענדיג, אז איך בין א ווערטיק קעמפער, האבן זיי זיך אנגערופן צו אויסקלייבן פאר קאפיטאן. אבער עס אַזוי געטראפן אַז די בלאָאָדסוקקער טיגער פּיראַט געכאפט מאַכט. איך בין געווען דערשטוינט, שאַקאַלד, און טאָרטשערד. ער איז אַ מיאוס רעכט-האַנט מענטש, און איך כאָשעד ער איז דער הויפּט רינגלעאַדער!
  Mirabela האָט געזאָגט:
  ― לאָז מיך הרגענען בלוט־צוקער, און דו װעסט װידער װערן קאַפּיטאַן!
  ― נײן! איך מוז אים אַלײן הרגענען! אבער עס איז אַ קלאָר ווי דער טאָג פּראָבלעם מיט די מאַנשאַפֿט. איצט האָבן זיי מורא סיי פאַר דעם בלאָאָדצוקער און סיי פון מיר.
  פּונקט באמערקט:
  - מיר האָבן די מייַלע פון יבערראַשן.
  ― װאָס פֿאַר דעם! ― האָט דאָס ייִנגל אױסגעשפּרײט די הענט, באַװײַזנדיק צװײ פֿײַגן.
  דער אלטער האט געזאגט מיט דער לופט פון א געפארענער קריגער:
  - מיר קענען טייטן גנוס, דער ערשטער פּאָר און צוויי אנדערע טיגער פּייראַץ. דערנאָך די רעשט פון די פּייראַץ, לינקס אָן פירער, וועט צוריקקומען אונטער דיין באַפֿעל. נאָך אַלע, איר וויסן זיי טאָן ניט טאַקע ווי די גרויזאַם, זשעדנע בלאָאָדסוקקער, און בלויז די טיגער פּייראַץ, ווייל פון דער זעלביקער שטאַם ווי אים, זענען געטרייַ צו דעם באַשעפעניש.
  מיראַבעלע האָט מסכים געווען:
  - לאמיר שלאגן בשעת דער אייזן איז הייס! פארוואס ווערט ליכט רויט - ווייַל פון די פאָטאָן, הינטער די ראַנאַוויי שטערן!
  דאָס מיידל האָט אונטערזוכט אירע צוויי אַסיסטענטן. אַלט דאָט איז געווען טרוקן און ביינער, אָבער ער איז געשטאנען גלייַך און אריבערגעפארן גאַנץ דעפענסיווע. ער איז, אפנים, נישט פון יענע קארסארן, וואס זידלען וויין און טאבאק. און אַן ענערגעטיק לעבן אין דער פריש לופט און מיט גשמיות געניטונג פאַרלענגערן יוגנט. צו פֿאַרשטיין וואָס דער יונג מענטש איז ווערט, נאָר קוק אין זיין פיגור. אפילו באדעקט מיט בלוט און זאַלץ-קעראָוד, בלוי-טינדזשד פּיסאָוז, עס איז פּרעכטיק.
  דער קריגער האט באפוילן:
  - יעצט וואש זיך, יונגער ריטער!
  דער יונגערמאן האט געמורמלט:
  - איך בין נישט קיין פרוי צו וואַנע!
  דאקטאר האט געטענהט:
  - מיר זענען נישט גערעדט וועגן צערטלעכקייַט!
  ארקעפאלוס איז דאך ארײנגעפאלן אין דעם טײך זיך אפצוװאשן דאס בלוט. אין דערצו, די ווונדז קעראָוד דורך זאַלץ געשטאָכן צו פיל. Mirabela דזשענטלי ראַבד זיין צוריק, די באָכער ס מאַסאַלז זענען שטאַרק דורך נאַטור און דעוועלאָפּעד דורך גשמיות געניטונג, זייער גומע. די האַלדז איז שטאַרק, אָבער קוקט שיין. די מיידל לינד צו דעם יינגל 'ס רוקן און ראַבד איר מיד געשוואָלן ניפּאַלז קעגן אים - ווי גוט! ארקפאלוס איז, אפנים, אויך געװען גליקלעך, אבער מיט א װילן אנשטרענגונג האט ער אראפגעװארפן די הענט.
  ― דאָס איז נישט די צײַט פֿאַר אונדז צו באַקן! עס איז צייט צו שפּילן. זיי 'רע וועגן צו כאַפּן די שרעק!
  נאכ ן אויפהויב ן ד י מאסקעטן , הא ט ד י דרײע ן זי ך געלאז ט צ ו דע ר אפטיילונג . דאר ט הא ט מע ן געהער ט שאס ן . די פּייראַץ זענען גייעג פֿאַר שפּיל. עס קוקט ווי זיי געלייגט אַראָפּ די געשטאַלט פון אַ היגע ריינאַסער און צוויי אָקס. די כאַנטערז זענען באפוילן דורך אַ טיגער פּיראַט מיט אַ גרין שאַל אויף זיין קאָפּ. ער האָט מיט אַ שארפן דאַגער אָפּגעשניטן דעם ריינאַסער מיט זיכערקייט, די פּייראַץ האָבן געפּרעגלט שטיקלעך פלייש איבערן פייער. דער ריח האָט מיראַבעלע דערמאָנט אין איר לעצטער פּײַניקונג. די מיידל האט געוואלט צו פייַער אַ מוסקעט, אָבער דעמאָלט, געדענקען די נידעריק אַקיעראַסי פון אַזאַ אַ וואָפן, זי שטעלן עס באַזונדער. גליטשנדיק אויף די צווייגן, איז די שיינקייט צוגעקראָכן און מיט קראַפט אַוואָרפן דעם דאַך. בעשאַס די עקסערסייזיז, זיי ריפּיטידלי וואַרפן פאַרשידן אַבדזשעקץ, אַרייַנגערעכנט כייפּערלאַסער דאַגערז. קאַלט שטאָל, פון קורס, איז אויך נישט דער ערשטער מאָל. איר קענען זען ווי די בלייד שנייַדן די לופט, שלאָגן די חיה אין די האַלדז. עס איז מאָדנע, אָבער פֿאַר עטלעכע סיבה מיראַבעלע טוט נישט פילן נעבעכדיק פֿאַר די טיגער. אפֿשר ווייַל ער קוקט צו פיל ווי אַ כייַע, אָדער אפֿשר ווייַל פון די אַכזאָריעס וואָס די פּייראַץ נאָר באגאנגען פֿאַר איר אויגן.
  - זייט געזונט בחורים!
  די פּייראַץ האָבן נאָר דיסמאַנאַלינג די קאַרקאַסיז, און איצט זיי געזען אַז זייער פירער איז טויט. וואָס אַ ווילדע קוועטשן האָט דאָס געפֿירט!
  ארקעפאלוס האט געשלאגן זײן מאסקעט. דער יינגל סימד צו האָבן דערפאַרונג און אַ שטיק פון בלייַ שלאָגן די אָפּגעלאָזן פּיראַט, מיט אַ עקלדיק פּנים דיספיגיערד דורך אַ קרום שראַם, רעכט אין די קאַסטן.
  - אַזוי איר האָט פּראָמאָטעד צו "מיסט היטער"! - האָט דער יונגער קאָרסאַיר געשעפּטשעט.
  דער צווייטער טיגער-פּיראַט איז אַרויסגעשפּרונגען אין דער פּאָליציי מיט אַ וויי, אָבער מירעלאַ האָט אַרויסגעוואָרפן איינעם פון די פּײַניקונגס אַבדזשעקץ וואָס זי האָט אַרויסגענומען פון דעם עקזעקוציאָנער קעסטל רעכט אויפן רעכטן אויג. טוישן איר פּלאַסטיק קול צו אַ גאָר נידעריק טימברע (זי קען טאָן עס), די מיידל שאַוטאַד:
  - די וואס פארראטן און צעבראכן זייער שבועה וועט פּנים די שטראָף פון די געטער!
  כּדי צו פֿאַרשטאַרקן איר שטימע, האָט דאָס מיידל ערשט אַרײַנגענומען אַ קופּערן בלאָק (עס איז גענוצט געוואָרן פֿאַר סאַפיסטיקירטע פּײַניקונגען) אין אַ מין מױלשטיק. אין דערצו, דלאָניע ביימער סטיקינג אויס מיט דזשייגאַנטיק בלעטער אויך געוואקסן די אַקוסטיקס, ספּעציעל אויב זיי זענען געווען אויסגעדרייט אַ ביסל פֿאַר גרעסערע אפקלאנג.
  ― ציטערט, איר אומגליקלעכע!
  עטלעכע פון די פּייראַץ געפאלן צו זייער ניז. אַרקעפאלוס איז אַרױסגעלאָפֿן צו דער באַגעגעניש און האָט אױסגעשריגן אין שפּיץ פֿון די לונגען:
  ― דערקענט איר מיך װי דײַן קאַפּיטאַן?
  די פּייראַץ אויגן ווייד! די בלאָנדע האָר פון דעם יינגל געווארן רויט נאָך פּייַניקונג, און זיין גוף איז געווען באדעקט מיט סקאַרס. אײנע ר הא ט געשװאויג ן זײ ן סאבער , אבע ר דאט ע הא ט אי ם געטראפ ן אי ן מאגן , מי ט א גענויע ר שאס , (צו ם גליק , אי ז דע ר צײ ט ניש ט װײ ט געװע ן ).
  - אדע ר װע ר ע ם שטײ ט מי ט מײנ ע רעכט ן , זא ל ע ר ארויסקומע ן או ן מי ט סאבערן !
  קײנע ר הא ט ניש ט געװאל ט לײג ן זײ ן קאפ . ד י ים־גזלני ם האב ן זי ך אײנגעבויגן . דער יינגל האט נצחון:
  ― קום צו מיר, מײַנע ברידער! באַלד מיר וועלן געפֿינען די אוצרות און טיילן זיי פערלי.
  דער יאַנגגאַסט פּיראַט, פאקטיש דער זעלביקער עלטער ווי אַרקעפאַלוס, שאַוטאַד:
  - כבוד צו דעם נייַ קאַפּיטאַן!
  אנדערע פּייראַץ האָבן געזאָגט:
  - כבוד צו דעם נייַ קאַפּיטאַן!
  ― דאָס איז דאָס זעלבע!
  מיראבעלא, שפרינגענדיג פון בוים און האט זיך געריגלט ווי א פאנטער, האט א שיסן:
  - װע ר פו ן אײ ך װיל ט זי ך קעמפ ן מי ט מיר ?
  דער טאָליסט פּיראַט ראַשט צו איר:
  ― יאָ, אַװדאי בין איך!
  מיראַבעלאַ דזשאַמפּט צו אים און סלאַמד איר דלאָניע אין די שפּיץ פון זיין קאָפּ, טיימינג די קלאַפּ אַזוי אַז דער פּיראַט וואָלט פאָרן אויס פֿאַר פּונקט אַ מינוט. און אַזוי פיל אַז איר קען נישט אפילו הערן ברידינג!
  דאָס מיידל האָט געשריגן מיט אַ דונערדיק קול:
  ― זעט! איך האב אים דערהרגעט, אבער אויב דו ווילסט לעבן, הערט צו מיר. מע װעט אים פֿאַרראטן, איך װעל אים אױפֿלעבן מיט אַ פּשוטן קוש!
  מיראבעלא האט זיך געשאקלט מיט אירע לוקסוסישע העפטן, איבערגעדרייט דעם קאָרסער און אים מיט לייַדנשאַפטלעך געקושט אויף די ליפּן. און דאַן איז געשען אַ "נס": דער ים-גזלן האָט געעפֿנט די אויגן און איז תּיכּף אויפֿגעוואַקסן.
  די פּייראַץ האָבן מיט באַגייסטערונג געשריגן:
  - כבוד צו איר, וואַלד געטין!
  ― אַפֿראָגעטאַ! 0 דער ײנגל קאפיטאן האט זײ געזאגט.
  - כבוד צו איר אַפראָגעטאַ! געהייליקט זאָל זיין דיין נאָמען!
  מיראַבעלע האט געזאגט מיט כשיוועס:
  - רוף מיך נאר מיראבעל! איז ניט מיין נאָמען ווונדערלעך!
  די פּייראַץ האָבן מסכים געווען:
  - באמת געטלעך!
  מיראבעלא האט געזאגט אן אפאריזם:
  מיט אַ ליידיק קאָפּ, איר קענען נישט פּלאָמבירן דיין בייַטל!
  מיט אַ קאַלט האַרץ, איר קענען נישט וואַרעם די כאַרט!
  די מיידל ספּון אַרום אַ ביסל, דעמאָלט האט אַ דרייַיק סאַמערסאַל, זייער כידעשדיק די פּייראַץ, וואס זענען נישט צוגעוווינט צו די סייץ. ז ײ האבע ן נא ר ארויסגעװארפ ן זײער ע בײז ע אויגען . איר פּרעכטיק נאַקעט גוף, וואָס קען זיין בעסער ווי אַזאַ פּרעכטיק. פֿאַר קאָרסאַירס פעלנדיק פרויען, דאָס איז נאָר סופּער!
  מיראבעלא האט זיך מיטאמאל אפגעשטעלט:
  - נו, אָוקיי, אויב איר פאַרדינען עס: אפֿשר איך וועט ליבע איינער פון איר. אבער פון קורס נישט פֿאַר גאָרנישט!
  די פּייראַץ ראַערד אין יוניסאַן:
  - יאָ, אַוודאי מיר פאַרדינען עס! אַנדערש עס קען נישט זיין!
  דאָס מײדל האָט מיט כּעס געשמײכלט און געבראַכט:
  - איצט עס איז צייט צו האַנדלען מיט די בלאָאָד סאַקער!
  - און גנוס! - אַדדעד דאָט.
  דאָס מיידל האָט זיך פּלוצעם דערמאָנט און האָט זיך צוגעלאָפן צום ברעג:
  - טילי איז אין סכנה! שנעלער!
  מיראַבעלע ס יאָגעניש איז נישט געווען ומנייטיק. אירע נאקעטע פיס, געשימערט אין די שמאַראַגד בלויע כילז, האָבן געבליצט ווי זונענשטראַלן. ווען זי איז געלאָפן אויף די ברעגן, האָט זי דערזען, אַז גנוס און אַ געדיכטער שרעטל טיפּ זיצן אין שלאָף און פֿלאַכן דעם זשאַבע. דאס מײדל האט זיך ארײנגעװארפן אין װאםער. פארשטײ ט זיך , א ז ע ס אי ז געװע ן א סכנה , צ ו לויפ ן אי ן הײפישן , אבע ר מיראבע ל הא ט געהא ט צװ ײ דאגער ן אי ן ד י הענ ט או ן א גאנצ ן מאנגל פו ן שרעק .
  ― װאָס זאָלן מיר טאָן מיט דיר טילי? - האָט גנוס געפֿרעגט און געשמײַכט. - זאָל איך צוריקנעמען דײַנע גליטשיקע פֿליפֿער און זײ פּרעגלען?
  די קליינע זשאַבע האָט געשריגן:
  - קיין געברויך! איך בין ליב און מילד, און זייער גוט!
  דער גרויסער פּיראַט האָט געזאָגט:
  - נו, איך טאָן ניט! דו ביזט סתם א ממזר ווארעם. לאָמיר אים הרגענען און אים קאָרמען צו די הייפישן!
  גנוס האט געשאקלט מיטן קאפ:
  ― נײן, דאָס װעט ניט טאָן! עס וועט זיין צו גרינג. שאַרקס טייטן געשווינד! בעסער פּאַמעלעך פּייַניקונג, לאָזן אים שטאַרבן לעצטע!
  טילי, וויינט, געקראכט:
  - לאָמיר טאָן די ווייַטער זאַך! עס איז געווען טונקל, איך קען האָבן אַ ביסל טעות מיט דעם אָרט ווו אַרקעפאַלוס האט די מאַפּע. אַזוי טאָן ניט קישקע מיר, אָבער געבן מיר נאָך אַ געלעגנהייַט!
  - אזוי אז דו אנטלויפט! ניין, עס וועט נישט אַרבעטן! - די פּייראַץ אנגעהויבן צו שלאָגן זייער קאָרבן נאָך האַרדער.
  Mirabelle אין ערשטער, שנייַדן די ייבערפלאַך פון די וואַסער אָן פראבלעמען. די הייפישן זענען נישט געקומען צו איר. אבער ווען די שיפל איז שוין נאָענט, די פּרעדאַטער געפרוווט צו באַפאַלן די מיידל. מיראבעל האט זי שארף געשלאגן אין מויל מיט א דאקל און איז צוגעשפרונגען צו דער זײט. די סטאַקי פּיראַט לעסאָף געזען די מיידל און ריאַקטאַד מיד. דער מאסקעט האט געשאסן, אבער מיראבעלא האט געראטן ארויסצושפרינגן פון די פייער ליניע.
  - דו ביסט פארשפארט! - האט זי א געשרײ געטאן. צוויי ופגעקאָכט סווינגס און די מיידל פלו אַנטו די שיפל. ― װאָס ביסטו משוגע געװאָרן? עס וועט זיין נאַס!
  צוויי סיזאַנד פּייראַץ, פון קורס, זענען נישט דערשראָקן פון אַ נאַקעט מיידל. ז ײ האב ן זי ך צוגעלאפ ן אוי ף דע ר שײנהײט , געפרואװ ט זי ך צערײס ן אדע ר זי ך שנײד ן מי ט סאבערן . מיראבעלא האט זיך צעטויבט און צעריסן גנוס'ס בויך פון ברוסט ביז די געדערעם. דער פּיראַט אנגעהויבן צו קאַנוואַלז אין אַ פּאַסיק פון ווייטיקדיק קלאַפּ. די מיידל שנייַדן אַוועק די האַנט פון די שטאַרק פּיראַט און קיקט אים אין די זונ פּלעקסוס. ער איז געפאלן און ארויסגעלאזט א בלוט־שטאף פון די לונגען.
  מיראַבעלע האָט זייער ליבדיק געשמייכלט:
  - איצט עס איז סדר!
  גנוס האט געשריבן:
  ― פֿאַרטיק מיך!
  מיראבעלא האט א שאקל געטאן מיטן קאפ.
  ― נײן! איר האָט צו פיל ליב צו פּייַניקן מענטשן, אַרקעפאַלוס איז נאָך כּמעט אַ קינד, און איר האָט הנאה אים מאַטערן. אַזוי איצט איר זענט אַ חיה - אַ הונט ס טויט!
  די שטאַרק פּיראַט ריטשט די מוסקעט, מיראַבאַלאַ סטעפּט אויף זיין האַנט מיט איר נאַקעט פֿיס:
  ― װוּ װײַזסטו מיט די שמוציקע פֿינגער?
  האָט דער באָב געזאָגט:
  - שײד מיך! איך וועל דיך באַלוינען זייער ברייטהאַרציק! איר וועט שווימען אין גאָלד און גיין אין דימענט סליפּערז!
  מיראבעלא האט געלאכט:
  - פּאָסול און בענקל: קומען פון די זעלבע וואָרצל און קומען אויס אין די זעלבע פּלאַץ!
  דער ים־גזלן האט גענומען קלערן:
  - איך בין פון אַן אלטע קאַרליק משפּחה. איך ווייס וואו די אומצאליגע אוצרות פון מיינע אבות ווערן געהאלטן. איך קען געבן אַן אומבאַקאַנט אַשירעס אין וועקסל פֿאַר לעבן!
  די קעמפער האט מיט די פיס ארויפגעװארפן איר דאגל אין דער לופטן, און אז זי האט זיך א פאר מאל געשװינדלט, האט זי אים געכאפט בײם הינטל:
  - פארוואס טאָן איר פּיראַט, און ניט לעבן ווי אַ פּאַדישאַה, אויב איר וויסן ווו די אוצרות פון דיין משפּחה זענען געהאלטן?
  - ווייַל די וועגן פון די האר זענען מיסטעריעז! - האט דער באנדיט געקלאפט מיט די קין.
  גנוס האט געברומט:
  - ער ליגט! ער איז אַ שרעטל ווי איך בין אַרטשפּאַפּאַ! ער האט אפשר געהאט שרעטלען אדער האמאסעקסואלן אין זיין פאמיליע, אבער ער אליין פארמאגט נישט קיין אוצרות!
  ― װי אַזױ װײסט איר דאָס! - דער פּיראַט האָט געמאַכט אַ פּנים. - ווילסט מיט מיר גיין אין גיהנום!
  מיראַבעלע, אַנשטאָט צו ענטפֿערן, באַנדאַדזשד זיין האַנט:
  - וואס! עס איז בעסער צו גיין אין הימל אַליין ווי צו גיהנום מיט שלעכט פירמע! אַרקעפאַלוס וועט באַשליסן דיין גורל, אָבער איצט לעבן! און איר ליגן דאָרט און שטאַרבן פּאַמעלעך.
  דאָס מיידל האָט גערודערט די אָרעמס, סטירינגעד דאָס שיפל צום ברעג. טילי האט געשריבן:
  - פארװאם , דו ביסט אזא שײן מײדל . זאג מיר, פון וואנען איז געקומען אזא אוממענטשליכע, אומפארשטענדליכע שיינקייט.
  מיראבעלא האט געבליצט און איז געווען איבערראשט:
  - האסטו אויך דעם באגריף פון א מענטש?!
  טילי האָט זיך אַ נײַד געטאָן:
  - אַז ס די נאָמען פון באשעפענישן פון דיין מין! אונדזער מינים איז גערופן לאַגיאַ. אַמאָל זײַנען מיר געווען אַ סך, אָבער איצט זײַנען געבליבן נאָר אַ ביסל!
  - פארװאם ? - האט מיראעלע װידער געװארפן דעם דאגל.
  - דאס איז דער רצון פון העכערע כוחות! - האָט דער זשאַבע גלייך געענטפערט.
  - זיי יוזשאַוואַלי זאָגן אַז ווען זיי שעמען זיך צו זאָגן איך טאָן ניט וויסן!
  טילי האט געבליצט מיט די אויגן:
  - איר זענט אַ זייער קלוג מיידל. דיין מאַסאַלז און מווומאַנץ אַנטדעקן אַ שטאַרק און יקספּיריאַנסט וואָריער.
  מיראבעלא האט געכאפט דעם דאגל מיט די פינגער (אזוי װי זײ װאלט געװען אויסגעשניטן פון קאראלן מיט גלאנציקע מעריגאלדן), האט געענטפערט מיט א זיפץ:
  - וואָריער יאָ! שטאַרק? ביז לעצטנס, איך איז געווען פילע מאל שטארקער ווי איך בין איצט! יקספּיריאַנסט! אויב איר ציילן עס ווי אַ לערנען דערפאַרונג, יאָ! אויב איר ציילן פאַקטיש באַטאַלז, דעמאָלט ניט!
  טילי האָט באַמערקט מיט אַן אָטעם:
  ― דו ביסט באַשיידן! דאס איז גוט קוואַליטעט. עס איז בלויז איין זאַך וועגן איר אַז איך עפעס טאָן ניט פֿאַרשטיין, עס באַפאַלז מיר!
  - נאר איין? - Mirabela אַ ביסל סקראַטשט איר פינגער אויף די בלייד (צו די פּראָטעין גוף, איר נאָך דאַרפֿן צו באַקומען געוויינט צו אים)
  - יא ! כאָטש ניט נאָר! װאָס ביסטו גאָר נאַקעט! עפעס עס איז נישט קאַסטאַמערי פֿאַר גערלז צו גיין אַרום גאָר נאַקעט! - האט טילי ארומגערינגלט דאס מויל.
  - אבער אין אונדזער לאנד ווערט דאס נישט פאררעכנט פאר א וויצע! - האָט זיך דער קריגער אָפּגעשניטן קורץ.
  - דו ביסט, אפנים, פון גאר ווייטע וועלטן! אַז ס וואָס איר שטעלן עס אַזוי! "די קליין זשאַבע זיך אַרום, טשאַנגינג די ווינקל פון זיין גוף אַזוי אַז זיין געשלאגן צוריק וואָלט נישט שאַטן אַזוי פיל.
  מיראבעלא האט א שאקל געטאן מיטן קאפ.
  - זאל זיין! וואס נאך האסטו געוואלט וויסן, בחור?
  ― נאָך גאָרנישט! וואָס לענגער די נאָז, און וואָס שאַרפער די צונג, אַלץ קירצער דאָס לעבן, און אַלץ שטומער דער סוף! - טילי האָט געװיזן, אַז זײַנע געטער זײַנען אױך נישט אָפּגעטאָן פֿון לשון־קודש.
  - עס איז שווער צו דיסאַגרי: די מער שפּאַס די טרינקט, די טרויעריק די כאַנגאָוווער! - האט דאס מײדל דערזען װי די איבערגעבליבענע האנט פון קארליק האט קװעטשט דעם דאגל. - דו זאלסט נישט אפילו פּרובירן! - אַ שווערן קלאַפּ מיטן ברעג פון דער דלאָניע אויפן אָרעם. דער בלייד איז ארויסגעפאלן.
  ― יאָ, קײן שלעכטע געדאַנקען האָב איך נישט געהאַט!
  דאס שיפל האט געלאנדעט אויפן ברעג. מיראבעלא האט ארויסגעװארפן גנוס צום שטארבן, און מיט זיך געשלעפט דעם זעלבסט־פראקלאמירט שרעטל. דאָס מיידל איז געווען אין אַ שטיפעריש שטימונג, עפּעס פייַפן! דער גוי, וואָס זי האָט געטראָגן, האָט פּשוט געשטונקען, און האָט געוואוינט בערך הונדערט קילאָגראַמס, מיר דארפן זיך עפעס דיסטראַקטירן. כד י צ ו באפרײע ן פו ן דע ר צעשטערנדיקע ר לאסט , הא ט דא ס מײד ל אי ם אװעקגעװארפ ן או ן געצװאונגע ן צ ו גײן . דער זאַמד האט שוין וואָרמד אַרויף דורך דעם צייַט און איז באַקינג די שיינקייט ס נאַקעט כילז. מיראבעלא האט אבער אפילו נישט געטראכט צו ווערן פארצווייפלט אדער זיך וויינען.
  אַרקעפאַלוס און די פּייראַץ זענען ארויס צו טרעפן איר:
  - נו, ווי קיוט איר זענט, איך זען איר מיט בוט!
  - דער רויב האט אַ ביק 'ס קאָפּ! ווי איר קענען זען, איך האט נישט גיין פאַלש דאָס מאָל! - די וואָריער האָט געוויזן איר באַלגנדיקע ביסעפּס.
  - איצט איז די צייט צו באַפאַלן, מיר געוואשן נייַ קליידער, אַזוי טאָן ניט קווענקלען צו אָנטאָן קליידער צו נישט צוציען ופמערקזאַמקייַט. - אין אַ ליבן טאָן, האָט דער בחור געפרעגט.
  ― אין די דאָזיקע שמאַטעס! - האָט מיראַבעלע זיך צעוויינט.
  - צוליב געשעפטן! - האט ארקפאלוס געזאגט. "קוק אויף מיר, כאָטש עס וויידז אַ פּלאַץ, איך טראָגן שיך."
  דאם ײנגל האט טאקע געטראגן גרויםע גרויםע שיך מיט שפורן. אין זיי האָט ער אויסגעזען מער קאָמיש ווי מענעריש.
  מיראַבעלע האָט געמאַכט שלעכטע אויגן און האָט געמורמלט, פאַרטיידנדיק דעם יינגל'ס קול:
  "איך טראַכטן עס איז צייט פֿאַר אונדז צו גיין צוריק און בריק די טאָכעס פון אונדזער פיינט."
  די פּייראַץ טשאַקאַלד. מיראבעלא האט אנגעטאן א קעמערל, אבער עס האט אויסגעזען זאקיג און האט געקניפט אירע אקסלען און היפּס. דאס ערגסטע איז געווען מיט די שיך, זיי האבן עקשנות אפגעזאגט צו קריכן אויף, דאס מיידל האט אראפגעריסן די שפיץ.
  אַרקעפאַלוס האָט געשפּרייט אין אַנוייז:
  ― אַזױ נאַריש איז דאָס!
  - װאו האסטו געזען געטין טראגן שיך ? - האָט דאָס מײדל געשװאָרן.
  - װאו האסטו געזען געטין אן שיך! - האט דער ײנגל זיך אפגערופן. דערנאך איז ער געװארן פרײלעכער. - אקעי, איך וועל דיר העלפן.
  דע ר ײנגל האט גאנ ץ טײלי ק אנגעטא ן ד י קריגעריש ע שיך . מיראבעלא, הגם זי האט פארבראכט איר גאנצע לעבן אין באראק, האט קײנמאל נישט געטראגן שיך. געווענליך זענען אויף איר אליין געפלויגן די קיבערנעטישע שיך. און דעמאָלט לייַדן, ליידן. די מיידל, פֿאַר די ערשטער מאָל נישט ווערינג עלעקטראָניש כייפּערפּלאַסמאַ שיכלעך, פּעלץ ומבאַקוועמקייַט. מײַנע פֿינגער האָבן געשטאָכן, די בײנער האָבן זיך צוגעדריקט צו מיר, די קנעכל האָבן זיך אױסגעקװעטשט. מיראבעלא האט זיך צעוויינט און באמערקט:
  - וואָס טראָגן שיכלעך אין אַזאַ הייס וועטער!? דאָס איז אַזוי ומבאַקוועם!
  - דו ביסט נישט קײן בעטלער אדער קײן כאטע־ינגל, נאר מיין פארטרעטער. און האַלטן אַרויף אַפּיראַנסאַז.
  טאַקע דער כאַטע־ייִנגל, דער זעלבן עלטער מיט אַרקעפֿאַלוס, איז געװען באָרװעס, מיט זון־בלײכטע האָר. דאָס אינגל איז אָבער גאַנץ צופרידן דערפֿון, מיט די הויזן פֿאַרשניטן ביז די קני, מיט אַ נאַקעטן ברונעם טאָרסאָ, אין די פֿיר זון, אַ סך פּלעצער ווי אין לעדערנע סטאַקס. דער יונג קאַפּיטאַן האט די באַפֿעל און די פּייראַץ באָרדיד די באָוץ. פון קורס, עס איז געווען אַ ריזיקירן אַז דער קאַפּיטאַן פון די ברייגאַנטין בלאָאָדסוקקער וועט טרעפן און פייַער אויף זיי, אָבער אַרקעפאַלוס איז געווען קאַונטינג אויף די באַנאַל גריד און זיך-בטחון פון די פירער פון די קאָרסאַירס. בכלל האט ער זיך נישט טועה געווען, פון דעקל האט מען געהערט געזאנג, אפנים האבן די פיראטן דערגרייכט צו דער אגרעסיווער בינע פון דעליריום טרעמענס. אידיאטן, האט מיראעלע געטראכט. אָבער, וואָס אַנדערש וואָלט אַ פּיראַט טאָן אין אַ ים אַנגקערינג? און די מיליטערישע קאַפּ זאָל זיין סעלאַברייטיד.
  מיר דאַקט מיט די בריגאַנטין אָן קיין פראבלעמען. אַרקעפאַלוס איז געווען איינער פון די ערשטע צו העכערונג. ד י וועכטער , ניש ט דערװארטנדי ק א ן אטאקע , האב ן נא ר געקוק ט א שיכורי ק אויפ ן ײנגל . די אנדערע קליימינג פּייראַץ פריילעך יקסקליימד:
  - העלא בימז!
  - העלא, דאָס בין איך יוחנן!
  ― נו, האָט איר זיך אָפּרוען אויפן ברעג?
  - אקעי, אבער נישט גענוג!
  און אנדערע מאָדנע באַמערקונגען. מיראבעלא איז ארויף ארויף און איז געגאנגען צום בלוט־צוקער. וואַו, ווי עקלדיק קוועטשן איר שיך, אפֿשר זיי זענען געמאכט אין היגע ספּאַין, און אַז ס ווו דער אויסדרוק געקומען פון - שפּאַניש שטיוול?
  דער בלוט־צוגער, צוזאמען מיט פיר טיגער־פיראטן, איז געשניטן געווארן אין ביינער. זײ האבן געשפילט פאר גאלד און געשאלטן שמוציק. מיראבעלא איז געווען דער ערשטער, וואס האט צו זיי ארויפגעשפרינגען און מיט ביידע הענט געווארפן א דאגל! צװײ ים־באנדיטן זײנען אראפגעפאלן שרײענדיק.
  דער בלוט־זויגער איז אויפגעשפרונגען:
  - וואס איז געשען? ינסידיאַס באַפאַלן!
  - נאָר איר, וואָס באַפאַלן ינסידיאַסלי, איר ממזר! - הא ט דע ר ײנגל ד קאפיטא ן געשריג ן איבע ר ד י לונגען . "איך בין געקומען צו נעמען פון דיר וואָס איז לאַדזשיטאַמאַט און געהערט צו מיר."
  דער בלוט־זויגער האט אומגלויבלעך מיאוס געלאכט:
  - נעם עס גלײך!
  מיראבעלא איז געשפרינגען פאראויס און האט אזוי שטארק אנגעשטויסן מיט דעם פוס , אז איר שטיוול איז אוועקגעפלויגן און האט אנגעקלאגט דעם בלוטצוקער אין די געוואלדיקע פנים . ער האט זיך צעװאקסן און געפאלן. זיין צוויי אַקאַמפּלאַסאַז ראַשט צו מיראַבאַלאַ. די קריגער האט געכאפט צוױי שװערדן מיט אײן מאל: זי האט מיט זײ א טײל געכאפט, באגעגנט אײנע מיט א קלאפ אין דער קני, געשלאגן דעם אנדערן מיט א סאבער און אראפגענומען דעם קאפ. אַרקעפאַלוס האָט אַראָפּגעשניטן איינער פון די פּייראַץ וואָס ראַשט אויף אים, ער דעפטלי וויילד אַ וואָפן. א קאמף האט גלייך אויסגעבראכן אויף ברעט די בריגאנטין, צווישן שטיצער און קעגנער פון די צוויי קאפיטנס. מיראבעלא האט, דערזעענד, געשריגן אין דעם מעגאפאן, װאם זי האט מיטגענומען.
  - עס איז ניט דאַרפֿן צו פאַרמאַכן און טייטן יעדער אנדערער! לאמיר לייזן דעם מחלוקת צווישן צוויי קאַפּיטן לויטן אלטען מנהג!
  - איך בין מסכים! - האָט אַרקעפֿאַלוס אויסגעשריגן אין שפּיץ פֿון די לונגען. - מיר וועלן קעמפן איינער אויף איין!
  דער בלוט־זויגער האט זיך אויפגעשטעלט און ארויסגעצויגן א שװערד פון זײן גארטל:
  די פּייראַץ פראָזע, דיוואַוערינג אים מיט זייער אויגן.
  - איך מוז זיך שלאגן מיטן הינטל!
  - אז דו ביסט א פחדן, און א פחדן טאר נישט זײן קײן קאפיטאן! - האָט מיראַבעל געבראַכט אין שפּיץ פון די לונגען. ― איך װעל אײַך איצט דערהרגענען! ווי אַ דעמאַנסטריישאַן, די מיידל סלאַשט בייַ די טיגער פּיראַט מיט איר סייבער אין אַ בליץ-שנעל שפּרינגען. זײן קאפ איז געװען צעשניטן אין האלב. - נו, איצט איך פֿאַרשטיין, רעכט?
  די פּייראַץ בראָוד אַפּרוווינג:
  - זאל ן ז ײ קעמפ ן לוי ט דע ם אלטע ר מנהג ה פו ן דע ר ברעג־ברודערשאפט . דאס איז וואס די הייליגע געזעץ באפעלט. אויב איר ווילן צו נעמען דעם קאַפּיטאַן ס אָרט, געווינען עס אין אַ דועל.
  דער בלוט־צויצער האט געשריגן בלוט:
  ― נו, דאָס איז גוט! איך וועל טייטן דעם זויגן, און דאַן וועט איר אַלע דערקענען מיר ווי ראשי.
  - זיכער! - האָט מיראַבעלע געזאָגט שפיללעך. ― אַפֿילו מיר!
  דער פּיראַט פירער געקוקט בייַ די דיוואַ:
  -איר זענט זייער שיין און אַ גלענצנדיק וואָריער. דאָס זאָל געהערן צו אַ גרויס דערוואַקסן מענטש, נישט אַ הינטל. אין דער צוקונפֿט, מיר קען קאַנגקער אַ גאַנץ אימפעריע פֿאַר זיך!
  - גוט געדאַנק, אָבער איך האָפֿן צו קאָפּע מיט דעם אָן איר! - איז מיראַבעלע גרינג אַרויפֿגעשפּרונגען אויפֿן הויף.
  דער בלוט־זויגער האָט גענומען יעדן שװערד אין די הענט און האָט זײ פֿײַנט פֿאַרדרײט אין דער לופטן:
  - א געבוירענע ר קעמפער .
  מיראַבעלע איז אַראָפּגעשפּרונגען און האָט געשעפּטשעט צו אַרקעפֿאַלוס:
  - נעמען אַוועק דיין שיך, עס איז גאָר וויכטיק פֿאַר איר צו באַקומען אַ מייַלע אין מאָביליטי. דער פאַקט אַז דער פייַנט איז גרויס איז מער אַ פּלוס פֿאַר איר ווי אַ מינוס.
  דער יינגל האָט זיך געכאַפּט:
  - אקעי, איך פארשטיי דיך!
  ער האט אראפגענומען די שטיװל און די װײכע פוס־װיקלען, מיט װעלכע ער האט ארומגעװיקלט די פים, כדי דער װײטיק זאל נישט זײן אזוי שטארק. ארקפאלוס האט זיך צעוויינט, זיך אויפגעהויבן אויף די פיס און נאך א מאל דורכגעלאפן זיין שווערד דורך דער לופט.
  - איצט וועלן מיר קעמפן!
  בײד ע קעגנער ם זײנע ן געקומע ן פני ם צו ם פנים . דער בלוט־זויגער איז טאקע געװען צװײ קעפ העכער און דרײ מאל שװער װי דאם ײנגל. זײנ ע שװערע , גאלד־פארגעשמאכט ע שיך , האב ן געקלאפ ט אויפ ן דעק . די שווערדן זענען געווען מער און פיל מער מאַסיוו. ארקפאלוס איז צוגעלאפן צו זיין שונא, דער יינגל איז געווען ופגעבראכן.
  דער בלוט־צוקער האט געהאט אויסגעצײכנטע באפעלן איבער דער בלייד, א ביסל אונטער דעם נישטזיכטיקן דרוק האט ער זיך אפגערוקט, אבער נאכדעם וואס ער האט באקומען א פאר קראצן איז ער געגאנגען אויף דער אפענסיוו, וואפן מיט די שווערדן. דע ר ײנגל , װעלכע ר אי ז געקומע ן אונטע ר קלעפ , הא ט זי ך צוריקגעטײל ט או ן זי ך הא ט זי ך אנגעהויב ן א שטארבעלע ר דועל . דער בלוט־זויגער האט עס געפרואװט אויפנעמען אן־צערעמאניש, אבער דער ײנגל האט זיך זײער קלאר געטאן. עס איז געווען לייטער, וואָס מענט עס איז געווען מער רירעוודיק און פאַסטער. אַרסעפאַלוס קאַמביינד אַגרעסיוו אנפאלן מיט גוט פאַרטיידיקונג, דעמאַנסטרייטינג זיין שולע פון פענסינג.
  - איר הינטעלע וועט נישט שטאַרבן גלייך! איך וועל שניידן די וועדער אויף דיין פיס און געווער!
  דער בחור האט געלאכט און געענטפערט:
  ― איר װילט זיך דאָך אױף זײ הענגען!
  ― מאַכט צו אים, הינטל!
  דער בלוט־זויגער איז װידער צוגעלאפן און מאכנדיק שװינדלען, האט ער נאר באקומען נאך א שנײד. אמת, אַרקעפאַלוס אויך געליטן עטלעכע שעדיקן. דע ר ײנגל , טרא ץ זײ ן ױנג ן עלטער , הא ט איצ ט געפיר ט פארזיכטיק . ע ר הא ט זי ך איבערגעביט ן צװיש ן לאנגע ן או ן זיד־שטאפען , געליבע ר זײד ע צ ו פארײען . עס טאַקע טוט נישט נעמען לאַנג צו ברעכן אַ סייבער, און דיין הענט ווערן מיד מיד. זיין קעגנער איז געווען האלב שיכור, און דער אלקאהאל וואס ער האט געטרונקען האט גארנישט געהאלפן צו פארגרעסערן די שטאנדפונקט. אין ערשטער בליק, איר טאָן ניט פילן מיד, אָבער אין פאַקט עס איז רילענטליס.
  די בלאָאָדצוקער ס מווומאַנץ סלאָוד אַראָפּ און דער יינגל איז דעפטלי בייפּאַסט די שווערד: ער געשלאגן דורך די אדערן פון זיין רעכט אָרעם. איצ ט הא ט דא ס בלוט , פי ל שטארקער , געפלויגן .
  דער בלוט־זויגער האט געברומט:
  - מע ן װע ט איה ר אימפאלען , מע ן װע ט מע ן ד י פאקט ן אי ן אל ע לעכער ! פֿאַר װאָס האָב איך, אַן אידיאָט, נישט באַפֿױלן, אַז מע זאָל דיך פֿאַרשעמט װערן!
  אַרקעפאַלוס האָט געשלאָגן די קני:
  - דיין מיינונג איז אויך פּערווערטיד. איך װײס ניט װי אַזױ מע קאָן װערן אַזױ ברוטאַליזירט, אַז אַ מאַן װאַרפֿט זיך אױף אַ מאַן, װי ער װאָלט געװען מיט אַ פֿרוי.
  - עס וועט פּאַסירן צו איר!
  ארקפאלוס איז אויך געווען מיד, און אויסערדעם האט ער נאך נישט פארלאזט די מוטשען. עס איז געווען זייער ווייטיקדיק צו שפּרינגען אויף די העאַטעד דעק אין די פיר זון מיט בליסטערד פֿיס. עס איז אַ גוטע זאַך אַז האָלץ טוט נישט ברענען ווי אייַזן. דאס קענען ויסמאַטערן ווער עס יז.
  אָבער, אפילו סקאַנדאַלז זענען מאַזלדיק מאל! דער יינגל האט זיך אויסגעגליטשט און די שווערד איז אויף אים געפאלן. דער סאבער האט זיך צעבראכן, און די בלייד האט זיך גאנץ טיף ארײנגעשטעקט אין דער ברוסט. דער בלוט־זויגער האט געקראכט:
  - וואָס אַ נישטיק וואָרעם גאַט!
  ארקעפאלוס איז מיט שװעריקײטן צוריקגעשפרונגען, געציטערט פון װײטיק. דא ם ײנגל , ציטערנדיק , אי ז אנטלאפ ן או ן איבערגעלאז ט הינטער ן בלוטיק ן שטרײק . דער בלוט־זויגער איז געשפרונגען און אים אפגעשניטן דעם רוקן צום אַקסל.
  ― איצט װעסטו שטאַרבן!
  דאָס אינגל האָט זיך צעוואַקסן, גענומען אַ פּאָר טריט און ווידער געפֿאַלן. אבע ר מיראבעל ע הא ט געלונגע ן צ ו כאפ ן דע ם כיטרע ן פינקל ן אי ן זײנ ע אויג ן (אנדערע ר װאל ט ז י זי ך ארײנגעמישט ). דער בלוט־זויגער האט זיך געשװאונקען און געשלאגן, פארענדיקט דעם הינטל. אין דעם מאָמענט, אַרקעפאַלוס סאַטאַל שיפטיד, און דער שפּיץ פון זיין סייבער שלאָגן אים רעכט אין די אויג.
  - אזוי! וואָס איר געוואלט איז וואָס איר האָט! ― האָט דאָס ייִנגל געזאָגט גלײך.
  די בלוט־צוקער'ס קערפער איז צוזאמגעפאלן אויפן דעק, א קוואל פון בלוט האט אויסגעגאסן פון איר דורכגעשטערטן קאפ. מיראבעלא איז הויך געשפרינגען און זיך אפאר מאל איבערגעדרייט אין דער לופטן און אויסגערופן:
  - און איצט איר דערקענען אַרקעפאַלוס ווי דיין קאַפּיטאַן!
  אַן אומקאַנטראָולאַבאַל ברום האָט אָנגעפילט די בריגאַנטין:
  - כבוד צו אַרקעפאַלוס! לאַנג לעבן אונדזער נייַ קאַפּיטאַן.
  די ים באשעפענישן זענען געווען טומלדיק. מיראבעלא איז העכער געשפרינגען און איז צוגעלאפן צו ארקעפאלוס. דאם ײנגל איז געװען בלײך און האט שװער געאטעמט, ם׳איז קלאר געװען, אז ער איז אויף דער גרענעץ צו אפלאזן.
  - זיי שטארק! פֿון דעם מאָמענט מיר אָנהייבן אַ נייַ לעבן! - האט דאס מײדל פארזיכטיק אויפגעהויבן דאם ײנגל און אים געטראגן אין דער כאטע.
  . קאפיטל נומער 24 .
  
  ד י ײנגלע ך זײנע ן א צײ ט געגאנגע ן שטיל . זיי זענען געווען ימפּרעסט פון וואָס זיי געזען. אַזוי פיל טרויער און צאָרעס אין איין אָרט. אבע ר װע ן מי ר האב ן זי ך אװע ק פו ן דע ר מיטלאלטערישע ר חורבן , הא ט זי ך אפגעשװאכט , דע ר שמע ק פו ן לײבן . ווי שטענדיק טשיקאַווע, Sadat געפרעגט יאַנקו:
  - נו , װא ס אי ז װײטע ר געשע ן אי ן דע ר הערשאפ ט פו ן צאר ן באריס .
  ― װאָס מײנט איר, אַז ער איז אַ קעניג? - איז איבערראַשט געװאָרן דאָס ייִנגל, װאָס איז אַרײַן אין צרות.
  - איך געסט עס! - סאדאט האט א שאקל געטאן מיטן קאפ.
  יאנקא האט געשמײכלט, װי די שלײם װאלט זיך אפגעשײלט פון מידקײט:
  - טאַקע נאָך דעם טויט פון צאַר פעדאָר, וועלכער האָט ניט איבערגעלאָזט קיין זכר אָפּשטאַמלינג (ער האָט געהאַט בלויז איין טאָכטער), איז באָריס גאָדונאָוו געוואָרן דער נעקסטער צאַר. ע ר אי ז געקרוינ ט געװאר ן אוי ף א עקומענישע ר ראט . מע דאַרף זאָגן, אַז פֿון אַ דינאַסטישן שטאַנדפּונקט איז דאָס געווען אומלעגאַל, ווײַל באָריס איז נישט געווען פֿון דער משפּחה רוריק, טאַקע דער צוקונפטיקער צאַר האָט דורכגעפירט אַ פּאַלאַץ-קו. גאדונאוו האט אבער גוט געהערשט, געבויט עטליכע שולן, אנגעהויבן צו אנטוויקלען די אוראל, און בעת דער הונגער האט ער אויסגעטיילט ברויט אומזיסט. אין אַלגעמיין, ער געפרוווט צו הערשן שיין. אבער לויט די רומאָרס, די יאַנגגאַסט זון פון איוואן די שרעקלעך, אַלעדזשאַדלי געהרגעט, דמיטרי, איז געווען לעבעדיק.
  - אַלעדזשאַדלי געהרגעט אָדער מערדערד? - האָט סאַדאַט געפֿרעגט און געקויפֿט.
  - מסתּמא איז ער טאַקע דערהרגעט געוואָרן, אָבער די צײַט איז געווען לאַנג צוריק. עטלעכע היסטאָריקער זאָגן אַז דער פּרינץ איז געווען פאַרבאָרגן אין אַ מאַנאַסטערי. אנדערע זאָגן אַז גרישקאַ אָטרפּיעוו איז געווען אַ פאַקטיש מלך. עס זענען דאָ צו פיל קלאַנגען און סתירות. אין אַלע ערלעכקייט, איך טאָן ניט וויסן וואָס צו גלויבן.
  סאדאט האט געזאגט:
  - געשיכטע איז געשריבן דורך די ווינערז!
  - שטימען! געשיכטע איז געשריבן אין בלוט, נאָר ווען רעדאַגירן עס איז דיילוטאַד מיט די בייל פון פאָרורטייל! - יאנקא האט װידער איבערגערוקט דעם גאַרטל, זײן װיץ האט אים ניט פארלאזט.
  - וואָס איז געווען ווייַטער!?
  - נו , אדרבה , אי ן פויל ן הא ט זי ך באװיזן , א מאן , װעלכע ר הא ט זי ך געשטעל ט פא ר דע ר זו ן פו ן איװ ן דע ר שרעקלעכע . ד י פאליאק ן האב ן זי ך געפרײ ט צ ו שאפ ן אומרו י אי ן רוסלאנד , או ן פארכאפ ן א טײ ל פו ן דע ר טעריטאריע , אוי ף דע ר שטילקײט . דע ר ױגנ ט הא ט זי ך אײנגעארדנ ט ד י שטיצ ע פו ן דע ר פויפסט , או ן געהײם ן זי ך אומקער ן צ ו קאטאליסם . די שוועדן האָבן אויך געוואָלט עפּעס באַקומען פֿון אים. צוזאמענגעקליבנדי ק א קלײ ן מיליטע ר פו ן קאזאק ן או ן אנטלויפנדיק ע איידעלע ם (צוויש ן ז ײ אי ז געװע ן אפיל ו דע ר זו ן פו ן פרינץ קורבסקי ), אי ז פאלשע ר דמיטרי , ארײ ן אי ן דרום־רוסלאנד . א נייע מלחמה האט זיך אנגעהויבן. לכתחילה האט די גרעסערע און בעסער ארגאניזירטע ארמיי פון באָריס גאדונאָוו געוואונען עטלעכע נצחונות, אָבער די כוחות פון פאלשע דמיטרי זענען געוואקסן, און די איידעלע פון די דרום פראווינצן זענען אַריבער צו זיין זייט.
  עס איז אומבאַקאַנט צי דער ימפּאָוזער וואָלט געווען ביכולת צו נעמען איבער, אָבער באָריס גאָדונאָוו איז פּלוצלינג געשטארבן. לויט די קלאַנגען, ער איז געווען פּויזאַנד. ד י בויאר ן או ן קודם־כל , פרינ ץ שויסקי , האב ן אונטערגעשטיצט . דמיטרי איז געקרוינט געווארן קעניג. אָבער דאָס לעבן איז נישט געוואָרן גרינגער פאַר די מענטשן. פאלשע דמיטרי האט אנגעהויבן צוגרײטן א מלחמה מיט טערקיי, זיך ארומגערינגלט מיט נאך גרעסערן לוקסוס און פארגרעסערט שטײערן. אויםע ר דע ם האב ן ד י פאליאק ן אנגעהויב ן פאדער ן סמאלענסק ע או ן נאענט ע לענדער , װ י באצאלונג . ווען דמיטרי האָט אָרגאַניזירט אַ חתונה מיט אַן איידעלע פּוילישע פרוי, מאַריאַ מאַנישעק, זענען געקומען קיין מאָסקווע אַ סך איידעלע. ז ײ זײנע ן געװע ן גרוים ע או ן אומשולדיק . די בונטאַרישע בויאַרן אָנגעפירט פֿון שויסקי האָבן געמאַכט אַ קאַפּ. דמיטרי איז דערהרגעט געווארן, אסאך פאליאקן זענען אומגעקומען. א נײַער קעניג האָט געקיניגט, וואָס האָט געגעבן אַן אַנפּרעסידענטיד מאַכט צו די בויאַרס.
  סאדאט האט זיך געקרימט:
  - געבן די באשעפענישן פריי! זיי וועלן צעטיילן דאָס גאַנצע לאַנד שטיק ביי שטיק!
  יאנקא האט מסכים געווען:
  ― אַזױ איז געװען! צווישן דעם איידעלע באָלאָטניקאָוו איז אויסגעבראָכן אַ מרידה. א ס ך שטעטל , פויערי ם או ן איידעלע ר האב ן זי ך צוגעטראט . באָלאָטניקאָוו האָט צוגעזאָגט צו געבן פרייהייט און לאַנד, אָפּשאַפן עקסאָרביטאַנטע שטייערן און צעטיילן אַ טייל פון דער אומצאָליקע עשירות פון די בויאַרן און פּרינץ. זײַן אַרמיי האָט באַלעגערט מאָסקווע. שויסקי האט באפוילן גאַנץ אומקאָמפּעטענט, דער מלך איז באזיגט אין דער שלאַכט. דערנאָך האָט ער גערופֿן שוועדישע און פּוילישע מערסענאַריעס פֿאַר הילף. די אַרמיי פון פּאַן ליסאָווסקי איז געווען צו שפּילן אַ ספּעציעל ראָלע. די בויאַרס האָבן אויך נישט שלאָפן און בריידיד עטלעכע פון באָלאָטניקאָוו ס ינער קרייז, און ספּעציעל די קאָזאַק אַטאַמאַן טימאָפיי. ער האָט אפילו געזאָגט: פרייהייט איז גרינג, אָבער גאָלד איז שווערער.
  סאדאט האט געפײפט:
  - גאלד איז א צו־שװער מעטאל - די קײט, װאס איז דערפון געשפאלט, איז העכער די ליכטיקע חלומות פון פרײהײט!
  יאנקא האט באשטעטיגט, שאפענדיג די צעבראכענע פיס אויף די שטיינער:
  - ניש ט צ ו דערמאנע ן דע ם פאקט , א ז אײ ן דעספאטיזם , קענע ן פארבײט ן דור ך א צװײטן . אמת, באָלאָטניקאָוו האָט געגלויבט, אַז דער צאַר זאָל אויסגעקליבן ווערן דורכן קאָזאַקן קרייז, און אַלע רוסלאנד זאָלן פריי ווערן. זײנ ע אידײע ן זײנע ן געװע ן אי ן אלגעמײ ן פראגרעסיװ , אבע ר ע ם װאל ט נא ך זײ ן רײ ך או ן ארעם .
  סאדאט האט געענטפערט:
  ― װי אַנדערש! מענטשן זענען נישט גלייך אין זייער אַבילאַטיז, עטלעכע זענען סמאַרטער, עטלעכע זענען דוממער, עטלעכע זענען מער פיקסיר, עטלעכע זענען שטארקער. עס וואָלט געווען ומנאַטירלעך צו מאַכן אַלעמען גלייַך. נאָך אַלע, אַפֿילו די געטער זענען נישט גלייַך צו יעדער אנדערער: עס זענען העכער און נידעריקער, זיי אַנדערש אין מאַכט און עשירות. אפילו די מתים זענען נישט גלייַך!
  יאנקא האט אומװיליק צוגעלײגט א טריט (דער בײטש האט װידער געקראכן אויפן פארשװיצטן, טונקעלער רוקן פון די בחורים), און װײטער:
  - אָבער אין קיין פאַל, באָלאָטניקאָוו ס געדאנקען זענען פּראָגרעסיוו, כאָטש זיין פאַמיליע באָלאָטניקאָוו איז עפעס פּריקרע, פֿון דעם וואָרט זומפּ! Brr! טריזאַן חרובֿ די בונטאַר פירער. מע ן הא ט ע ר דערשלאגן , לויט ן קלאנגען , אי ז ע ר געכאפ ט געװארן , אדע ר פארשװאונדן . ד י שטא ט פו ן ביקס ן טולא , אי ז א צײ ט געװע ן א פעסטונ ג פו ן ד י רעבעלן , אבע ר אי ז געװע ן באלעגערט ן או ן שטאר ק פארניכ ט געװאר ן אי ן רעזולטא ט פו ן דע ר באלאגערונג . אויפן ערשטן בליק האָט זיך שויסקי געשטאַרקט, אָבער דאָס איז נישט דער פאַל. א נײע ר ױגנ ט הא ט זי ך באװיזן , מיט ן נאמע ן פאלשע ר דמיטרי . אויב דער ערשטער איז גערופן גרישקאַ אָטרעפּיעוו, דעמאָלט די אידענטיטעט פון די רגע איז נישט געגרינדעט. אמת, עס איז אַ ווערסיע אַז דאָס איז מאַטווי ווערעווקין. אָבער, עטלעכע פאָרשונג סייאַנטיס געגלויבט אַז דאָס איז געווען דער עמעס צאַרעוויטש דמיטרי, וואָס געליטן פון עפּילעפּסי. אין קיין פאַל, מאַריאַ מאַנישעק אנערקענט אים ווי איר לעגאַל ספּאַוס, און אַפֿילו געבורט צו זיין (לפּחות אַפישאַלי) זון איוואן. פאלשע דמיטרי האט באקומען באוואפנטע שטיצע פון די פאליאקן. באזונדער ם הא ט פא ן ליסאװסק י צוזאמענגענומע ן דרײסיק ט טויזנטע ר קעמפער ן או ן געשטיצ ט דע ם זעלבסט ־ פראקלאמירט ן קעניג . שויסקי ס מיליטע ר אי ז װידע ר דערשאס ן געװארן , א ס ך בויער ן זײנע ן געלאפ ן צ ו דע ר זײ ט פו ן דע ר ױגנט . דע ר פשוטע ר פאל ק הא ט אוי ך אנהײ ב געשטיצ ט דמיטרי . אָבער, פֿאַר אַלעמען, וואָס איז נישט בלינד, איז באַלד קלאָר געוואָרן, אַז דער פֿאַלשער דמיטרי איז נאָר אַ פּוילישער ליאַלקע. די איידעלע האבן אים גערופן גנאי: צאריק! אַזוי ער האט קיין פאַקטיש מאַכט! ווייל באגרענעצט מאָסקווע, פאַלש דמיטרי און אַלע די נייַ אנגעקומען דיטאַטשמאַנץ פון די דזשענטרי באַראַבעווען די מדינה. ע ס אי ז אבע ר ניש ט געװע ן מעגלע ך צ ו פארנעמע ן ד י גוט־באפעסטיקטע ר קאפיטאל .
  רוסלאנד איז געשטארבן, די פאליאקן האבן זיך געגרייט א דירעקטע אינוואזיע. אַן אַרמיי אונטער דער באַפֿעל פון סיזומונגאַ III האָט באַלעגערט סמאָלענסק. די שטאָט, אָבער, איז געווען באַפֿעסטיקט איבער עטלעכע יאָרן, ינקריסינג די הייך פון די וואַנט און די דיטש בעשאַס די הערשן פון איוואן די שרעקלעך. אין דער אמתן, איז סמאָלענסק געווען ימפּרעגנאַבאַל און די פּויליש איז דערטרונקען געווארן אין זייער אייגן בלוט.
  אין דער זעלבער צײַט האָט זיך באַוויזן אַ נײַער יונגער און ענערגעטיקער קאָמאַנדיר סקאָפּין־שויסקי. ע ר אי ז געװע ן א װײטע ר קרובי ם פו ן קעניג , או ן אוי ך געקומע ן פו ן דע ר משפח ה רוריק . כאט ש ע ר אי ז געװע ן נא ר צװאנצי ק יא ר אלט , הא ט ע ר זי ך ארויסגעװיז ן א זײע ר באקאנ ־ טע ר קאמאנדיר .
  ער האט געברענגט די ערשטע מפלה אויף די פאליאקן אונטער די ווענט פון די הייליגע טריניטי מאנאַסטערי. נאכדעם וואס ער האט באזיגט דעם שונא, איז ער אריבערגעפארן צו מאסקווע. פאן ליסאָווסקי, וועלכער האָט געהאַט צוויי מאָל אַזוי פֿיל מיליטער, איז אים געקומען באַגעגענען. סקאָפּין־שויסקי האָט, טראָץ דעם שניי, געמאַכט אַ גיך איבערגאַנג און פּלוצלינג אַטאַקירט דעם בעל־מחנה ביי נאַכט. אי ן א עקשנותדיק ן קאמ ף זײנע ן ד י פאליאק ן דערשאס ן געװארן . ליסאָווסקיס אַרמיי איז געווען צו מאָטלי, די קאָזאַקן, דינגען פֿאַר געלט, זענען נישט דיסאַפּלאַנד, כאַקינג אין דער פינצטער. נאכ ן באזיג ן ליסאװסקי , הא ט סקופי ן שויסקי , א ן דע ר מינדסטע ר אפמאך , געמאכ ט א געצװאונגע ן מאר ש קײ ן טושינא . אין דעם צייַט, די מאַכט פון פאַלש דמיטרי האט וויקאַנד. א ס ך בויא ר זײנע ן געלאפ ן פו ן לאגע ר צ ו לאגער , מע ן הא ט ז ײ אפיל ו אנגערופ ן טושינס .
  עלי האט זיך געכאפט:
  - זייער מאָדנע!
  סאדאט האט געענטפערט:
  - עס איז מאָדנע צו איר, אָבער עס איז אַפענסיוו צו מיר! עס איז דרעק פֿאַר איר, אָבער עס איז קלעם פֿאַר מיר!
  יאנקי אליין האט געהאט א בויךווייטיק פון נארישקייט:
  - עס איז אמת אַז מלחמה איז איינער פון די מערסט קאָמיש טינגז אין די אַלוועלט, טיקיץ צו די ווייַזן אַליין קאָסטן אַ לעבן!
  דאָס יינגל איז פאַרברענט געוואָרן פון דער בייטש, אָבער ער האָט ווייטער געזאָגט:
  - מלחמה איז אַ צירק, אָבער די ווייַזן שטענדיק ענדס אין טרערן! - האט יאנקא צוגעגעבן.
  דער משגיח האט אליין געטשעפעט:
  - נו, איר געבן עס צו מיר! אָוקיי, זאָגן מיר מער. אָדער גאַנץ, האַלטן ליגנעריש, איך פּערסנאַלי טאָן ניט גלויבן אין דיין פייע טאַלעס!
  - און דאך איז דאס אלץ אמת! פון קאָמע צו קאָמע! - האָט דאָס יינגל געזאָגט מיט לייַדנשאַפט.
  - פייַפן קליין פויגל! צי איר ווילן צו פּרובירן די בייַטש, איך זען איר ווי עס ווען זיי בייַטש איר! - און דאָס מיאוסן שמײכל פֿון דער שטינקנדיקער טעמע.
  - עס איז עפּעס וועגן אים! אַזוי איר ווילן צו וויסן וואָס געטראפן ווייַטער!
  - מיר ווילן! - האָבן די בחורים געשריגן איינס.
  און פֿון וואַנען איז געקומען די כּוח צו שלעפּן דעם וואָגן און אויסטראַכטן, און קלאָר:
  - הא ט מע ן געשלאג ן פאלשע ר דמיטרי , זײ ן פיל־זײטיק ע ארמ ײ אי ז געװע ן צו װײני ק דיסציפּלין , או ן דע ר צ ר אליי ן אי ז ניש ט געװע ן גא ט װײס , װא ס פאר ן קאמאנדיר . אמת, דער "טושינאָ גנב" אַליין האָט מען נישט געכאַפּט. דע ר קאזאקישע ר אטאמא ן גריציאן , אי ז געװע ן דע ר נאענטע ר צ ו דע ם אײנפאםטער , או ן אי ם טעטי ק נאכגעיאגט . אבער פאלשע דמיטרי'ס פאלק האט אויפגעריסן די זעקלעך מיט גאלד און צירונג. ד י קאזאק ן האב ן זי ך געאײל ט אויפצונעמע ן ד י רויב , אי ז אויפגעקומע ן א ענגשאפט , או ן ע ס אי ז אפיל ו געקומע ן צ ו האקן . דער זעלבסט-פראקלאמירט קעניג האט געראטן צו אנטלויפן קיין דרום, פארלוירן אין די סטעפּס. סקאפין־שויסקי האט אלײן געפלאנט א קאמפאניע קײן סמאלענסק צו באזיגן די פוילישע ארמײ. אבער זיין שטארק פארגרעסערטע פאפולאריטעט האט שויסקי שטארק באזארגט, האט דאס פאלק גלייך געשריגן: זאל דער געווינער פון די פאליאקן און דער פארשוין זיין דער נייער קעניג. די טאָכטער פֿון מאַליוטאַ סקוראַטאָוו האָט צוגעגעבן סם צו סקאָפּין־שויסקי, און אין עלטער פֿון דרײַ־און־צוואַנציק יאָר איז געשטאָרבן דער מעכטיקער פּרינץ העלד. זיין טויט האט געגעבן אַ שטאַרק קלאַפּ צו די לאַנד 'ס פייטינג קאַפּאַציטעט. צאר יורי שויסקי האט באשטימט זיין ברודער דמיטרי אלס נייעם העכסטער גענעראל. ע ר הא ט זי ך געלאז ט אוי ף א קאמפאניע , מי ט א גרויםע ר ארמײ . מע ן דאר ף זאגן , א ז סקופי ן שויסקי , הא ט ניש ט בלוי ז געשאפ ן , באפונדע ט , נא ר אוי ך אויסגעבילדע ט טרופן . ער האט געהאט גוט צוגעגרײטע יחידות! אָבער די מיטלמעסיקקייט און נאַרישקייט פֿון דמיטרי שויסקי האָט אַלץ צוגעבראַכט! ד י ארמ ײ הא ט זי ך אליי ן באװעג ט א ן קײ ן רעקאנאזיציע .
  סאדאט האט געזאגט:
  - רובֿ פון די קראַנט מלכים גיין אויף קאַמפּיינז אָן קיין ריקאַנאַסאַנס!
  -דאס איז עס! דמיטרי אָפּגעלאָזן די סטראַטעגיע פון זיין אָוועס און געפאלן אין אַ טראַפּ סקילפאַלי שטעלן דורך די פּויליש. אויםע ר הא ט מע ן אײניק ע פו ן ד י בויאר ן געשריב ן או ן געשלאג ן אי ן הינטן . כמע ט ד י גאנצ ע רוסיש ע ארמ ײ אי ז דערשלאגן . אמת, יורי שויסקי האָט געפּרוּווט צונעמען די שטיצע פֿונעם שוועדישן קעניג. ער האט איבערגעגעבן די שוועדן די שטאט קארעל און געשיקט עטלעכע װאגן מיט גאלד. ער האט צוגעזאגט אפצוגעבן איוואן־גאראד און אנדערע לענדער ביז נאווגאראד און פּסקאָוו. אבע ר ד י שװעםטע ר זײנע ן נא ר געװאר ן חוצפהדיק ע פו ן אזעלכ ע הנחות , ז ײ האב ן באל ד אנגעהויב ן זײע ר אײגענע ם ארײנמיש ן מי ט שיק ן מיליטע ר קײ ן נאװגאראד .
  גלײכצײטי ק זײנע ן ד י פאליאק ן אנגעקומע ן קײ ן מאסקווע . צווישן די מענטשן איז געוואָרן אומצופֿרידנקייט מיטן צאַר שויסקי, וואָס פֿאַלשע דמיטרי צוויי האָט געפּרוּווט אויסצונוצן!
  סאדאט האט ארויסגעווארפן די ציין:
  - ימפּאָסטאָרס זענען אַ צייכן פון שוואַך מלכים!
  - מן הסתם אויך טרויעריק! פון דרום איז דער פארשוין צוגעקומען צו מאסקווע. דער צאר האט אקעגן אים געשיקט איוואן שויסקי, צוזאמנעמען נייע מיליטער. פּאַן ליסאָווסקי האָט געהאָלפן דעם שפּייזער. איוואן האט באפוילן זיין גראָב אַרמיי זייער ינקאָמפּעטענטלי. דע ר ױגנ ט הא ט זי ך דערנענטער ט צו ם פעל ד פו ן זײ ן מפלה , פו ן דרום . א מרידה ארגאניזירט דורך די בויערן איז אויסגעבראכן אין מאסקווע, יורי שויסקי איז אריבערגעווארפן געווארן און טאנזירט געווארן א מונק.
  עלי האָט געשמעקט:
  - זיי זענען אַלע כיידינג אין די מאַנאַסטערי.
  דער יינגל האט ווייטער געזאגט:
  - האט דער פאלשער דמיטרי געמײנט, אז איצט װעט ער װערן קעניג, אבער ער איז אומגעברענגט געװארן כמעט גלײך נאכן אומקערן שויסקי. ד י פאליאק ן האב ן אי ם ניש ט באדארפ ט , אי ן רוסלאנד , הא ט געהערש ט א נײ ע געװײלטע ר עליט ־ קערפערשאפט , דע ר רעזשים ן פו ן ד י זיבן־בויארן . ער האָט איבערגעגעבן מאָסקווע צו די פּוילישע. אפנים, האבן די בחורים געגלויבט, אז זײ װעלן לעבן זײער פרײ אונטער פוילן. טאַקע, די הארן האָבן אַנפּרעסידענטיד בענעפיץ, אַרייַנגערעכנט די רעכט צו ויספירן אַ געצווונגען שקלאַף!
  ― דאָס האָבן מיר אױך! - האט סאדאט געזאגט.
  - אבער מיר האבן נישט! - האט יאנקא געענטפערט. - אין די אַלטע רוסן איז ניט געווען אַזאַ געזעץ. די רעכט צו ויספירן האָט געהערט אויסשליסלעך צו דער שטאַט. דער בעל־עגלה האָט נישט געקענט פּשוט נעמען דאָס לעבן פֿון אַ שקלאַף אויף אַ קאַפּריז - דאָס איז געווען אַן ענין פֿאַרן הויף.
  - לפּחות עטלעכע פּראָגרעס, און די מנוחה!
  - שפאנקע ן אי ז דע ר פראגאטױ ו פו ן א בויאר !
  עלי האָט צוגעגעבן:
  ― נישט קײן סך חילוק! נאָך אַלע, איר קענען שרויף זיך צו טויט!
  ― קאָן! נאר דאס וועט נישט זיין לויטן דין! - האָט יאַנקאַ ווײַטער געזאָגט. ווי אַ רעזולטאַט, האָבן די פּויליש זיך געכאַפּט אין מאָסקווע.
  - און דו האסט זיך דערמיט צוגעלאזט ?
  ― נײן! אין קיין פאַל! אין ניזשני נאָווגאָראָד האָט זיך אָנגעהויבן די נאַציאָנאַלע באַפרייאונג. מינין , א פשוטע ר שטעטלדיקע ר עלטערע ר או ן פרינץ , פאזשארסקי , האב ן אנגעהויב ן זאמלע ן א מיליצי ע צ ו באפרײע ן דע ם רוסיש ן לאנד ! ז ײ זײנע ן קעגנ ט געװאר ן מי ט גרוים ע כוחות , כאט ש דע ר דעספאטיזם ם פו ן דע ר גוי ם הא ט זי ך געשפיל ט אי ן זײער ע הענט . מע ן הא ט מע ן גענומע ן אויסנוצ ן ד י אונטערדריקונ ג פו ן א צא ל פרינצן , אריינגערעכנט , פרינץ טרובעצקוי . עס איז פאָרגעקומען אַ באַשטימענדיקער שלאַכט, וווּ די זעלנער פון פּרינץ פּאָזשאַרסקי האָבן געקענט באַזיגן די פּוילישע. ד י צװעל ף טויזנטע ר מיליטע ר פו ן פאליאק ן אי ז באזיג ט געװאר ן או ן א טײ ל פו ן דע ר ארמ ײ אי ז געװע ן אפשפאר ט אי ן קרעמלין . נאך א פיר חדשים באלאגערונג האבן די פאליאקן אין קרעמלין זיך אונטערגעגעבן!
  פּאָזשאַרסקי איז געוואָרן דער באַפרייטער פון רוסלאַנד. אָבער צו ווערן אַ מלך איז געווען צו שווער פֿאַר אים. די בויארן האבן געוואלט פרייהייט און עקסטרע רעכט. אינעם ראט פון 1613 זענען געווען אקטיווע מחלוקתן ווער עס זאל זיין קעניג. עס איז געווען געגלויבט אַז די ראָמאַנאָווס זענען לפּחות אַ צווייטיק, אָבער נאָך אַ צווייַג פון די רוריק משפּחה. ז ײ זײנע ן געװאר ן ד י אויסגעקליבענ ע פו ן ראט . די בחורים האבן געגלויבט, אז דער יונגער צאר מיכאיל, זעכצן יאר אלט, וועט זיין א שוואכער און אונטערגעבענער הערשער פאר דער דומא. אנדערע קאנדידאטן, אריינגערעכנט שויסקי און טרובעצקוי, זענען אפגעווארפן געווארן. די פאליאקן האבן אויסגעדריקט אומצופרידנקייט און געשיקט זייערע מיליטער קיין רוסלאנד. גלײכצײטי ק האב ן ד י שװעדן , װעלכ ע האב ן פארכאפ ט נאווגארא ד , באלעגערט ן פּסקאװ . פּרינץ פּאָזשאַרסקי, כאָטש ניט אָן מי, געראטן צו באַזיגן פּאַן ליסאָווסקי. טראץ די נומערישע העכערקייט; ד י פאליאק ן זענע ן געשלאג ן געװארן , א טײ ל פו ן ד י םארציאנירן , האב ן אי ם פארראטן . פּאָזשאַרסקי האָט באַזיגט ליסאָווסקי, און האָט אַ גיך געמאַכט פֿון סמאָלענסק. אבע ר ז ײ האב ן ניש ט געקענ ט פארנעמע ן ד י שטאט . מלחמה איז מלחמה און גליק אין עס איז טשיינדזשאַבאַל. ד י רוםיש ע קהיל ה הא ט צוגעטײל ט נײ ע געלטער , ד י פאליאקן , האב ן געקױפ ט םארציאנירן , זײנע ן געגאנגע ן אוי ף דע ר אפענסיוו . ד י שלאכט ן זײנע ן פארגעקומע ן מי ט פארשידענ ע גראדן . דער שוועדישער קעניג גוסטאַוו אַדאָלף האָט באַלעגערט פּסקאָוו, אָבער עס האָט ניט געקענט נעמען. די שוועדן האָבן אויסגעמאַטערט זייער שטאַרקייט אין די אַטאַקעס. דעמאָלט פּאָזשאַרסקי, מיט אַ פּלוצעמדיק אָפּבאַלעמענ זיך, וואַרפן זיין אַרמיי אַריבער די זומפּ, געראטן צו צוריקקריגן נאָווגאָראָד. גלײכצײטי ק הא ט ע ר געהאלפ ן ד י היל ף פו ן ד י שטעטלע ך װא ס האב ן געליט ן פו ן דע ר טיראניע ר פו ן ד י שװעדן . ד י שוועד ן זענע ן געשלאג ן געװארן , אבע ר האב ן געהאלט ן דע ם באלטיש ן ברעג . מע ן הא ט ניש ט געקענ ט אינגאנצ ן ארויסטרייב ן ד י פאליאקן : ד י כוחות פו ן דע ר שטאט , זענע ן געװע ן צו־אויסגעמאטערט . באזונדער ם װע ן ד י רוס ן האב ן זי ך דערנענטער ט צ ו סמאלענסק , זײנע ן ז ײ אװעקגעטריב ן געװאר ן דור ך קאנאנ־שײער . אי ן דע ר לאנדםמאנשאפ ט האב ן זי ך יעדע ר אמא ל אויסגעבראכ ן אומרוען , או ן ד י בויאר ן האב ן ניש ט געפיל ט א פעסט ע האנט , גע ־ װעב ט אײ ן קאנםפיראצי ע נאכ ן אנדערן . ווי אַ רעזולטאַט, איז געמאכט אַ באַשלוס: צו פאַרענדיקן אַ שלום וואָס איז געווען לפּחות שווער, אָבער גאָר נויטיק פֿאַר די מדינה. רוסלאַנד האָט פֿאַרלוירן סמאָלענסק, אַ טייל פֿון דער לינקער באַנק פֿון אוקראַיִנע, אַ סך שטעט, אָבער דערגרייכט דעם לאַנג-דערוואַרטן שלום. דא ס אי ז געװע ן אײנע ר פו ן ד י װײניק ע מלחמות , אי ן װעלכ ע מי ר האב ן ניש ט געקראג ן לאנד , נא ר פארלוירן !
  סאדאט האט געשמעקט:
  - אַזוי איינער פון די ווייניק! אין מיין מיינונג, די רוסישע זענען נישט אין דער ערשטער אָרט!
  - געשיכטע איז אַ פאַנטאַזיע ראָמאַן ווו איר קענען שרייַבן אַלץ ווי איר ווילט. רעטרעאַץ און לאָססעס זענען גאַנץ מעגלעך אין עס! - האט יאנקא אקעגנגעשטעלט.
  ― װאָס איז אַ פֿאַנטאַזיע־ראָמאַן? - האט עלי געפרעגט.
  - פייע מייַסע אָדער לעגענדע! דער שרײַבער שפּאַנצט זײַן פֿאַנטאַזיע און דער גאַנג פֿון דער געשיכטע ווערט אַנדערש - ניט דער זעלבער ווי אין דער רעאַליטעט!
  עלי האט געשריבן:
  - אָבער עס איז טשיקאַווע!
  יאנקא האט א זיפצן געטאן.
  - דאָך עס איז טשיקאַווע, אָבער נישט זייער וויטאַל! ספּעציעל אין מיין לאַנד איז זייער מאָדערן צו שרייַבן פאַרשידן "אָלטערנאַטיוון" אין דעם נוסח פון וואָס וואָלט פּאַסירן אויב עס איז געווען קיין רעוואָלוציע אָדער ווען ווייסע וואָלט געווינען די יידל מלחמה. אַזאַ שרײַבער: ער האָט אַפֿילו אָנגעשריבן אַ גאַנצע ריי אַלטערנאַטיווע געשיכטע! דערצו האָט ער אַרײַנגעשלעפּט, אַז דאָס איז גאָר נישט די סטעפּ פֿון דער איבערציוויליזאַציע. מען שטערט זיך ארום מיט נארישקייטן, פארווארפן ענערגיע אויף נארישע זאכן.
  סאדאט האט געזאגט:
  - מיר האָבן אויך דיכטערס און כראָניקלער. זיי אָפט באַפּוצן געשיכטע צו ביטע די שרים. אבער צו שרייבן אסאך, און אפילו עפעס וואס עקזיסטירט נישט! איך װײס ניט, עס דאַרף אַ סך פֿאַנטאַזיע.
  יאנקא האט א שאקל געטאן מיטן קאפ:
  - איך בין שלימאַזלדיק פֿאַר עטלעכע סיבה, קיין אַדווענטשערז זענען פּלאַננעד!
  - דער פאַקט אַז מיר באגעגנט איז אויך אַ פּאַסירונג. יאָ, עס זענען קיין פייץ און באַטאַלז נאָך, איר האָט נישט ראַטעווען די פּרינסעס, אָבער שטימען, איר דיסקאַווערד אַ פּלאַץ פון נייַע טינגז פֿאַר זיך? - האָט סאַדאַט פֿאָרגעשלאָגן.
  ― אַװדאי! איצט װײס איך, װאָסער פֿערד אין װאָגן, בפֿרט װען מע שטופּט אײַך מיט אַ בײטש. - דאס ײנגל האט אנגערירט די שנײדן אויפן רוקן, די פיס האבן געציטערט.
  עלי ינקעראַדזשד:
  - זארגט נישט, מיר װעלן באלד אפשטעלן!
  - ווי וואָלט די האַלטן אונדז נישט לאַנד? - האט יאנקא א װיץ געטאן. - אוי מײַנע אָרעמע קליינע פיס, ווי לאַנג זיי האָבן געליטן. "די סאָלעס האָבן טאַקע שווער געברענט, זיי זענען צעשניידט געווארן דורך שטיינער, כאָטש עס איז כּמעט קיין בלוט."
  טאַקע אַ קאָלאָנע מיט שקלאַפֿן איז אַרײַן אין דאָרף. ס׳רובֿ הייזער זענען געווען געלע, די דעכער זענען געווען געדיכט, נאָר דער בית המקדש האָט אויסגעזען מער אָדער ווייניגער אָרנטלעך, ווי אויך אַ וואַכטורעם מיט וועכטער.
  מ׳האט געלאזט רוען די קנעכט, יאנקא האט זיך געלעגן אויף א גרויםן קוסט און ארויםגעשטעלט די פים. דאס בלוט האט זיך אויסגעלאשן פון מיינע פיס און איך האב זיך בעסער געפילט. דע ר אנגעשטרענגטע ר רו ק הא ט גערוט , נא ר ד י שנײדע ר אויפ ן רוקן , האב ן געברענט . עס איז אַזוי גוט צו ליגן אַראָפּ, עס איז אמת ווי דיין גאנצער גוף ייקס, יעדער ביין, יעדער אָדער כערץ. ס'איז געווען אמתע שווערע ארבעט, די קליינע פערד האבן לאנג געשלעפט דעם וואגן.
  מע ן הא ט געפרײ ט ד י שקלאפ ן מי ט א בײטש , או ן גענומע ן צ ו שפײערן , װ י שטענדי ק אי ז ד י דיאט ן געװע ן וועגעטאריע , אבע ר גרינ ס או ן פרוכט ן זײנע ן געװע ן גאנ ץ הוי ך אי ן קאלאריע . זיי האָבן נישט לאָזן מיר באַקומען שיקער, איך נאָר קוועלד מיין ערשטער הונגער.
  אבע ר ד י שקלאפ ן האב ן זי ך געלאז ט לײג ן א װײל . צוויי פּאַווע האָבן געקעמפט אין דעם צענטער פון דעם דאָרף, אַהמעד האט אַדמייערד דעם ספּעקטאַקל פֿאַר עטלעכע מאָל. דא ן זײנע ן דרײ ם מײדלע ך געלאפן . זײענדי ק ארויפגעװארפ ן ד י טוניק ן או ן זי ך ארויסגעשטעל ט האב ן ז ײ אנגעהויב ן טאנצ ן א ן עראטיש ן טאנץ . ד י מײדלע ך זײנע ן געװע ן פונק ט ריכטיק , - בוסטיג ע או ן שלאנק , שטארק ע פו ן שװערע ר ארבעט . אחמד האט ארויסגענומען א בײטש און האט אן א קווענקעלע אנגעהויבן צו שמיץ די שײנען, זאגנדיק:
  ― אָט ביסטו, שלאַקערס!
  יאנקא איז אויפגעשפרונגען און געװאלט לויפן קײן אחמד, אבער צװײ װעכטער האבן אים אפגעשפארט מיט שפיזן.
  ― װוּהין גײסטו, הינטל?
  ― שלאָג נישט מײדלעך! - האט יאנקא געשריגן.
  אחמד האט זיך אויסגעדרייט און איז צוגעגאנגען צום אינגל און אים געשלאגן אויף די נאקעטע פיס. אן אומגעמאכט שמײכל האט אויפגעהויבן זײן בארדירט פנים.
  ― איר האָט מיר עפּעס געװאָלט זאָגן!
  ― װאָס שלאָגסטו מײדלעך! - הא ט דע ר מיד ע ײנגלע ך געקראצט .
  - אָ, איר זענט אינטערעסירט אין דעם! איך וועל זיין ערלעך, איך ווי עס! ― האָט דער שקלאַף־הענדלער אױסגעטראָגן זײַנע שמוציקע, פֿאַרפֿאַלענע צײן.
  - איך ווי צו שאַטן מענטשן! - יאנקא איז געװארן אויפגערעגט.
  - יא ! עס איז אַ גרויס פאַרגעניגן!
  דאָס יינגל האָט זיך געדרימלט מיט זיין פינגער צו זיין טעמפּל:
  ― אַזױ ביסטו!
  ― װאָס? - אחמד האט אויפגעהויבן זײן בײטש.
  - קלוג! - האָט יאַנקאַ אויסגעשריגן מיט אַ שלעכט באַהאַלטן איראָניע.
  אחמד האט געלאכט:
  - דו האסט מיך פארמאגט! אין אַלגעמיין, מיר וועלן באַלד זיין אין אַ גרויס שטאָט און איר וועט זען אַ גלאַדיאַטאָר קאַמף. אַקטואַללי, אפֿשר זיי קען פאַרקויפן איר צו ווערן אַ גלאַדיאַטאָר?
  יאנקא האט געציטערט:
  - עס איז ראָמאַנטיש!
  אחמד האט שארף געשאקלט מיטן קאפ:
  - ניין, איך טראַכטן איר וועט ברענגען מיר מער נוץ. אין דערצו, שקלאַף יינגלעך זענען די טשיפּאַסט און זענען אָפט געניצט פֿאַר לייב פלייש אין גלאַדיאַטאָר פייץ. בלויז אַ ביסל קענען בלייַבנ לעבן און ווערן באַרימט. איך וועל פאַרקויפן מוק צו זיין אַ גלאַדיאַטאָר, דורך דעם וועג, ער איז שטיל די גאנצע וועג.
  - אפשר װעט איר מיט אים װידער קריגן ? - האָט יאַנקא זיך אויסגעלערנט און גלייך חרטה געהאַט.
  ― נײן! איך האב געהאט גענוג! זאל ער זיך שלאגן מיט שטעקנס מיט אן אנדער יינגל.
  מ׳האט געגעבן םוק א שטעקן אין די הענט און מ׳האט געשיקט שלאגן זיך מיט א ײנגל א ביסל עלטער פון אים. דער קאמף איז זיכער נישט געווען צום טויט און נישט באזונדער אינטערעסאנט. דער פלינקער מוק האט דערשטוינט זײן קעגנער און איז געשטאנען מיט זײן נאקעטן שטויביקן פוס אויף דער ברוסט. די באַזיצער האט אַ דאַטע צו די געווינער, וואָס לייכט געכאפט עס אויף די פליען. אחמד האט געברומט אויפן שפיץ לונגען.
  "איר יינגלעך האָבן גענוג שטאַרקייַט צו שלעפּן אַ וואָגן, אָבער אויך רעדן." אַזוי איצט, איך וועל נישט קויפן אַ נייַ פערד. אין דער זעלביקער צייַט, דיין ללבער וועט זיין פאַרגליווערט.
  מע ן הא ט ד י שקלאפ ן ײנגלע ך גרו ף אנגעהויב ן צו ם װאגן , או ן װידע ר פארטריבן . יאנקא האט זיך נאך נישט ערהוילט, ער האט געהינקען, שארפע, הייסע שטיינער אריינגעגראבן אין די נאקעטע פיס פונעם קינד. מאָדנע, איז די ערשטע האַלבע שעה געווען די שווערסטע, און ניט נאָר פֿאַר אים, נאָר אויך פֿאַר די אַנדערע ייִנגלעך. דערנאָך, ווי אָפט געשען מיט געזונט קינדער וואָס זענען נישט צו קאַליע פון טרייסט, אַ צווייטער ווינט האָט זיך געעפנט. די בחורים האבן װידער אנגעהויבן רײדן.
  סאדאט האט געפרעגט יאנקו:
  - און וואָס איז געשען שפּעטער אין דער געשיכטע פון דיין לאַנד.
  עס איז געווען שווער פֿאַר דעם יינגל, אָבער ווען איר רעדן, עס דיסטראַקטאַד פון די ווייטיק. דיין צונג מיינט צו ברענגען אַ עקסטרעם גראַד פון מידקייַט. יאנקא האט ווייטער געזאגט:
  - אי ן מיט ן דרײסיק ן הא ט ד י באפעלקערונ ג א דאנ ק דע ר הויכע ר געבורטס־ראטע , דערגרײכ ט דע ם פאר־מלחמהדיק ן שטאפל , אוי ף דע ר צײט , הא ט זי ך פארענדיק ט ד י צײ ט פו ן דע ם געשלאגענע ן שלום . אין יענע טעג, לענדער געפרוווט צו נאָכקומען מיט טריטיז, פּראַזערווינג ריטערלי כּבֿוד!
  - איך נאָר טאָן ניט גלויבן אַז עס איז שטענדיק! - האָט סאַדאַט געזאָגט, צעוויינט.
  יאנקא האט מסכים געווען:
  - ניט שטענדיק, אַוודאי! בעשאַס די פּאַפּאַל קרייצצוג, די קניגהץ און די סאַראַסענס קעגן זיי קעסיידער ווייאַלייטיד די טרוס. אין איוואַנהאָעס ראָמאַן האָט דער ליצטער אַפֿילו געמאַכט אַ וויציקייט: ווי די דאָזיקע שטותים האָבן מיך אַלט געמאַכט. איצט בין איך שוין כּמעט הונדערט און זיבעציק יאָר אַלט, אין באַטראַכטנדיק דרײַ טרוסעס פֿון פֿופֿציק!
  די בחורים האבן געלאכט צוזאמען, אפילו מוק האט זיך אריינגעמישט:
  - ליעס זענען ייל פֿאַר לובריקייטינג קאָנטראָל גירז!
  סאַדאַט איז געווען סאַפּרייזד:
  - וואַו! און דו ביסט מוק, אַ פילאָסאָף!
  - כ׳האב דאס טאקע נישט געטראפן! איך האָב געהערט פון איין פּילגרימען. - די שטאַרקע יוגנט האָט זיך פֿאַרשעמט.
  - אַ גוט זכּרון איז אַ positive קוואַליטעט פון אַ שקלאַף! - האט סאדאט געצערנט.
  ― אָדער דער בעל! - האט מוק געענטפערט.
  - אקעי, דער שקלאַף איז ווייט פון דעם בעל. זאל יאנקא דערצײלן די גאנצע געשיכטע פון זײן לאנד.
  יאנקא האט ווייטער געזאגט:
  - ד י רוסיש ע ארמ ײ הא ט זי ך געלאז ט אוי ף א קאמפאניע . אין די אָנהייב זי פייסט פּראָבלעמס. מיכאיל פּאָזשאַרסקי איז קראַנק געוואָרן, און פּרינץ טשערקאַסאָוו האָט צעבראָכן זײַן פוס. ווייעוואדע שיינין איז באשטימט געווארן אלס קאמאנדיר. ער איז געווען באַרימט אַ דאַנק דער עקשנותדיקער פאַרטיידיקונג פון סמאָלענסק. גאנצ ע דרײ י יאר ן הא ט ע ר פארנומע ן ד י שטאט , קאמ ף קעג ן ד י גרוים ע העכער ע קרעפט ן פו ן ד י פאליאקן . ערש ט װע ן ד י באלעגערט ע זענע ן שטאר ק אפגעשװאכ ט געװאר ן פו ן הונגער , או ן מגפה , האב ן ד י פאליאק ן געלונגע ן צ ו פארכאפ ן ד י פעסט ע שטאט . ביי די לעצטע אַטאַקע האָבן די פּוילישע געמאַכט בערך טויזנט לייטער און גענוצט אַ רויך פאָרהאַנג, אַ גאַנץ נייע דערפינדונג אין יענער צייט. די ווייניק פאַרטיידיקער וועלן דערשטיקן אונטער די ברוטאַל דרוק. שײנין איז, אפילו אין יענע טעג, בײ א זעלטענע געלעגנהײט, געפײניקט געװארן פאר זײן עקשנות. נאָך אַלע, ער איז געווען באַפוילן צו אַרויסגעבן סמאָלענסק דורך די בויאַר דומאַ זיך. איצט האט ער געמוזט צוריקקערן די שטאט, וואס ער האט אזוי העלדיש פארטיידיקט. סמאָלענסק איז געווען אויסגעצייכנט באַפֿעסטיקט און האָט געהאַט אַ זייער שטאַרקע גאַרניזאָן. ד י רוס ן זענע ן געצװונגע ן אנצוהויב ן א באלאגערונג . דא מוז מען זאגן, אז צאר מיכאילס רצון-שוואכקייט און מאנגל אין א פעסטער האנט האט אים שטארק געשעדיגט. ד י רוסיש ע ארמ ײ הא ט געהא ט צ ו װײני ק ביקס ן או ן אמוניציע . וואָס האט עס שווער צו נעמען די ציטאַדעל. אמת, עס איז געווען איין פּלוס: דער פּוילישער קעניג איז געשטאָרבן, און די פּוילישע האָבן ניט געקענט צוזאַמענקלייבן אַ גרויסער אַרמיי אין דער אַוועק פון דעם מלך. שייני ן הא ט פארכאפ ט עטלעכ ע שטעטלע ך נעב ן סמאלענסק , או ן באזיג ט א שטארקע ר אפטיילונ ג פו ן העטמא ן כודאראװסקי . אבער ער האט נישט באַקומען פאַרשטאַרקונג, און די קרימעאַן טאַטאַרס אנגעהויבן ריידינג די דרום געגנטן פון רוסלאַנד, וואָס דיסטראַקטיד די טרופּס. ד י פאליאק ן האב ן אי ן גיך א געקליב ן א נײע ם קעניג , או ן א גרוים ע ארמ ײ אי ז געגאנגע ן צ ו ראטעװע ן סמאלענסק . שײנען האט געװאלט אויפהײבן דעם בלאגער און זיך באװעגן זיך צו טרעפן דעם שונא, אבער דער צאר האט, אנגערופן פון די בויארן, באפוילן צו האלטן דעם באלאגער צו אלע קאסטן. ס׳זײנען אויסגעבראכן שװערע קאמפן, די רוסן האבן זיך העלדיש געקעמפט, אבער ם׳זענען געװען נאך א סך פאליאקן. נאָך אַ סעריע פון שלאַכטן, רוסישע טרופּס זענען סעראַונדאַד. שײנען האט זײ גענומען צום בערגל און דארט ארײנגעגראבן. ד י אטאק ע אי ז געװאר ן אפגעװארפ ן מי ט שװער ע פארלוסטן , פא ר ד י פאליאקן , אבע ר ד י לאג ע אי ז געבליב ן שװער .
  דער יינגל האט טיף אָטעם, ווי זיין רוקן און פיס האָבן ווייטיקדיק, און ווען זיי געקומען צו דעם ציל. נאָך אַלע, זיי זענען מענטשן, נישט ייזל!
  עלי האָט אים אַ פּאַטש געטאָן אויף דער אַקסל:
  - עס וועט ניט זיין לאַנג איצט, מיר וועלן באַלד זיין אין דער שטאָט און מיר וועט האָבן צו טיילן וועגן דאָרט. צו זיין ערלעך, מיט גרויס באַדויערן.
  א קליין פויגל וואָס האט אויסגעזען ווי אַ טויב איז געזעסן אויף מוקו ס דלאָניע. דער יינגל האט עס איבערגעגעבן יאנקא.
  ― זאָל זי װערן אַ סימבאָל פֿון אונדזער פֿרײַנדשאַפֿט, אַפֿילו נאָך מיר האָבן זיך צעשיידט.
  - איך האף אז עס וועט ווערן און בלייבן אויף אייביק! - יאנקא האט געשלאגן די טויב, נאכדעם האט דאם פײגעלע זיך אװעקגעהויבן. ער האָט צוגעקוקט ווי זי גייט. פארזעצט דעם שמועס.
  פײערלע ך שװערן , א ז ז ײ װעל ן זי ך אפהיט ן פו ן אנטיילנעמע ן אי ן פײנטלעכקייטן . באטראכטנדיג אז עס זענען געווען נאך דריי שונאים און די שפייז-צוזארג איז שוואך, האט גאווערנאר שיינין מסכים געווען. זײ ן ארמ ײ הא ט זי ך אומגעקער ט אי ן װינטער ־ קװארטיר . טשערקעסאָוו און פּאָזשאַרסקי האָבן דעמאָלט באַזיגט די אַרמיי פון די קרים כאַן. ז ײ האב ן אריבערגעפיר ט א מיליטע ר צ ו ראטעװע ן פו ן בעלאגארסק , װא ס אי ז געװע ן באלעגערט ן פו ן ד י פאליאקן . ע ס אי ז געװע ן א קאמף , פי ל זעלנע ר זײנע ן אומגעקומע ן אבע ר ד י פאליאק ן זײנע ן געצװונגע ן זי ך צוריקצוציען . נא ך עטלעכ ע קלײנ ע קרײזלעך , האב ן ד י פאליאק ן געשטעל ט שלום . רוסלאנד האט צוריקגעכאפט בעלאגארסק און עטליכע קליינע שטעטלעך, אבער צייטווייליג אפגעלאזט פארמעגן פון סמאלענסק. אי ן יא ר 1642 האב ן ד י קאזאקן , באגרינדע ט פו ן ד י שטענדיק ע איבערפאל ן אטאקירט , ד י טערקיש ע פעסטונג ן אזאװ . א דאנ ק דע ם אומבאהאלטענע ן דרוק , אי ז ד י פעסטונג־שטא ט געפאלן . אין ענטפער, טערקיי, דעמאָלט אַ ריזיק און זייער שטאַרק שטאַט, טרעטאַנד אַ כוואַליע. דער צאר האט באפוילן צו פאררופן א העכסטן ראט, אבער צווישן די קלאסן זענען ארויסגעקומען ערנסטע מחלוקות. ד י פויערים האבן געפאדערט ערד און פרײהײט, די קאזאקן האבן געפאדערט ברויט און געלט־געצאלט. מ׳האט צוריקגעקערט די אזאװער פעסטונג - די קרבנות זײנען געװען אומזיסט!
  סאַדאַט ריפּיטיד קיסר ס באַרימט פראַזע:
  - בעכעסקעם וואָס איר האָט וואַן איז פיל מער שווער ווי קאַנגקערינג!
  יאַנקאַ איז געווען סאַפּרייזד (ווי וניווערסאַל די געדאנקען פון די גרויס זענען מאל):
  - מסתּמא! באלד איז דער צאר מיכאל געשטאָרבן און זיין אָרט האָט פאַרנומען אַלעקסיי, מיט זיינע צייטשריפטן געהייסן דער שטילסטער. כאָטש מיכאַיל איז נישט ביכולת צו גיין אַראָפּ אין געשיכטע ווי אַ גרויס הערשער, ער האט טאָמער ניט ווייניקער פֿאַר רוסלאַנד ווי זיין זון פעטרוס דער גרויסן. אין 1948 איז אין אוקראַיִנע אויסגעבראָכן אַן אויפֿשטאַנד אונטער דער אָנפֿירונג פֿון באָהדן כמעלניצקי. ד י גוי ל הא ט אפ ן או ן חוצמ ה געלעג ן ד י אוקראינע ר או ן ארטיקע ר קאזאקן . ד י אפעטיט ן פו ן ד י פאליאק ן אי ז פשו ט געװע ן גרויםע , או ן גלײכצײטי ק אי ז געװע ן אונטערדריקונ ג אוי ף רעליגיעז ע יסודות . באזונדער ם האב ן ז ײ אקטױ ו גערודפ ט ד י ארטאדאקסן , פארמאכ ט ד י קהילו ת או ן ז ײ גענומע ן נאמע ן ד י קאטאליק ע קהילה . אין אַלגעמיין, עס איז געווען אַ פאַקטיש גענאָציד פון די מזרח סלאַווס.
  סאדאט האט אפגעשאקלט א טראפ שווייס און געפרעגט:
  ― װאָס איז גענאָציד?
  - װע ן א גאנצ ן פאל ק אי ז פארמשפ ט געװאר ן צ ו אויסשטרעקן !
  - באקומען! די פאליאקן זענען ממזר מענטשן.
  יאנקא האט געשריבן:
  - זיי, ווי אַלע אנדערע, זענען אַנדערש. אין אַלגעמיין, זיי זענען אַ קרויווים סלאווישע מענטשן, אָבער די סיסטעם פון פאַרוואַלטונג און גאַנץ מאַנגל פון קאָנטראָל פון די האר, וואָס קען ימפּאַל אַ שקלאַף פֿאַר די מינדסטע העט און פּראַקטאַקלי נישט באַצאָלט טאַקסיז, דיסינטאַגרייטיד די פאָלק. אזוי איז געשען!
  ― אַ הונדערט טיראַנץ זײַנען ערגער פֿון אײן דעספּאָט! - האָט סאַדאַט געמאַכט אַן אַפֿאָריזם.
  יאנקא האט גרינג מסכים געווען:
  ― אַװדאי! ממילא האָבן די אוקראַיִנער נישט געקענט אויסהאַלטן אַזאַ געזעצן. באָגדאַן כמעלניצקי איז לאַנג שוין געצויגן צו רוסלאַנד. אבע ר דעמאל ט הא ט דע ר יונגע ר צאר ן אנגעהויב ן א נײ ע מיליטעריש ע רעפארם , ד י פאָרמירונג ן פו ן סאלדאטן־רעגימענטן , ע ר הא ט געדארפ ט א צײט . דערצו האט ער אפשר געוואלט צווינגען אוקראינע זיך צו פאראייניגן מיט רוסלאנד.
  אין ערשטער די מלחמה איז געווען מצליח פֿאַר באָגדאַן כמעלניצקי. ער האט געווינען עטלעכע נצחון און גענומען קייוו. או ן ע ר הא ט אפיל ו כמע ט אינגאנצ ן פארניכ ט ד י פויליש ע ארמײ , כמע ט געכאפ ט דע ם קעניג . פוילן איז געווען געצווונגען צו דערקענען די זעלבסטשטענדיקייט פון אַ באַטייַטיק טייל פון אוקריינא. אפשר אפילו רובֿ פון עס. אָבער דער נצחון פֿון באָהדן כמעלניצקי האָט נישט געדויערט לאַנג. נאכ ן באקומע ן הלװאו ת פו ן דע ר רוםישע ר קאטוילישע ר קהילה , הא ט דע ר פויליש־ליטװישע ר קאמאנװע ל געזאמל ט נײ ע רעגימענטן . אין דערצו, עטלעכע פון באָהדאַן כמעלניצקי ס אַנטעראַזש זענען בריידיד. ד י אוקראיניש ע מיליטע ר הא ט אנגעהויב ן צ ו לײד ן מפלה ם נא ך דע ם או ן באל ד פארלויר ן קייוו . באָגדאַן כמעלניצקי איז געווען געצווונגען גלייַך צו מאַכן אַ בקשה צו אַרייַננעמען אוקריינא אין רוסלאַנד. טאָמער האָט ער דאָס טאַקע נישט געוואָלט, נאָך אַלע, אין רוסלאַנד איז אויך געווען פּליטים, הויכע שטייערן, מען האָט פאַרקויפט ווי פיך. דער צאר אלעקסיי אליין האט פארבאטן צו טראגן דייטשישע קליידונג און רייכערן טאבאק. ניט ענלעך פעטרוס דער גרויס, וואָס איז געווען אַ מערבער, אַלעקסיי איז געווען אַ אמת פּאַטריאָט. אבער דער צאר איז דערבײ נישט געװען קײן גוטמוטיקער מענטש, בײם זאלץ־טומל און נאך אים זײנען א סך מענטשן אומגעבראכט געװארן און געשלאגן. אָבער, ער איז געווען דער ערשטער צו שאַפֿן אַ נייַ טיפּ פון אַרמיי און אַריבערפירן רעגימענץ צו אוקריינא און סמאָלענסק. מע ן הא ט גענומע ן ד י פריערדיק ע טעותים , או ן איבערלאזנדי ק א קלײנע ר דעק , אי ז ד י פעסטונג־שטא ט פשו ט פארשפארט געװאר ן . ד י מיליטע ר האב ן זי ך װײטע ר געגאנגע ן או ן גלײ ך געכאפ ט פאלאץ ק או ן װיטעבסק . ד י פויליש ע װידערשטאנ ד נעב ן באריסאװ , אי ז געװע ן מע ר עקשן , אבע ר דא ס שטעט ל אי ז אוי ך געפאלן . ד י ארטיק ע באפעלקערונ ג הא ט באקומע ן ד י רוסיש ע מיליטע ר אל ס באפרײאטער . נאָך אַלע, די פּויליש מיט ביטול גערופן בעלאָרוסיאַנס רעדנעקס. א גרויסער קאמף איז פארגעקומען נעבן מינסק, צוויי גרויסע ארמייען האבן זיך צוזאמגעשטויסן.
  ד י רוסיש ע מיליטע ר זײנע ן געװע ן גו ט ארגאניזיר ט , ד י פויליש ע ארמ ײ אי ז באשטאנע ן דע ר עיקר , פו ן מערסענערים . ניו לייטער און פאַסטער-פירינג מוסקעץ, מיט ימפּרוווד פאָרמירונג פון רוסישע טרופּס ניצן רירעוודיק ווודאַן שטעט, באשלאסן די מייַלע. ד י פויליש ע מיליטע ר אי ז אנטלאפ ן , מינסק י אי ז געכאפ ט געװארן . אן אנדער טייל פון די רוסישע טרופּס אַוואַנסירטע אין די דרום פון בעלאַרוס. נאכ ן פארכאפ ן גאָמעל , האב ן ז ײ זי ך אריבערגעפיר ט צו ם דניעפער . אמת, עס איז ניט געווען מעגלעך צו נעמען אַלע פעסטונגען אויף אַמאָל. ד י רחיצ ע גארניזא ן אי ז אנשטא ט צ ו פארטיידיקן , ארוי ס א טרעפ ן או ן מע ן הא ט זי ך דערשלאגן . דערנאָך האָט מען גענומען מאָזיר און סלוצק פּונקט אַזוי. מי ר האב ן זי ך טאק ע געמוז ט מי ט סלוצק , ד י שטא ט אי ז געװע ן גוט . אבע ר ד י שטעטלע ך אלײן , װעלכ ע זײנע ן געװע ן מיד , פו ן דע ר דעספאטישע ר מאכט , פו ן ד י ראדזיװילע ן האב ן זי ך אפגערים ן או ן געעפנ ט ד י טויער ן פא ר ד י רוסיש ע מיליטער . סלוצק איז געפאלן, די הארן זענען אנטלאפן, דאס פאלק האט אקטיוו געשטיצט רוסלאנד. נו , אי ן אוקראינע ר הא ט מע ן אוי ך געשלאג ן ד י פאליאקן , ד י רוס ן האב ן זי ך דורכגעבראכ ן קײ ן גאליציע , או ן כמע ט פארכאפ ט לװאװ . דער װאיעװאדע דאלגארוקי האט אומגעריכט גיך פארכאפט װילנע, א שטאט, װאם די קרייצצוג האבן עטליכע יארהונדערט נישט געקאנט פארנעמען. כאט ש זיי זענען געווען באלעגערט דרייצן מאל. ד י פאל ן פו ן דע ר געוועזענע ר הויפטשטא ט פו ן ליטע , הא ט געמאכ ט צעמיש ן או ן וואקלענ ע אי ן דע ר קאמאנוועלט . די רוסישע זענען אַלע איבער די פּלאַץ. באַראַנאָוויטשי, ברעסט און ליובאַן זענען געפֿאַלן, טרופּס פֿון צפון האָבן געכאַפּט גראָדנע. אין פאַקט, אַחוץ דעם ניט-גענומענע לבוב, האָבן די רוסן דערגרייכט צו דער אַלטער גרענעץ פון קיעווער רוס. רוסישע מיליטער האבן זיך דערנענטערט צו װארשע, די פאליאקן זײנען אפילו געװען גרײט צו מאכן שלום, צוריקגעבן זײערע אמאליקע לענדער, גלייך ביזן נאמן. אין דעם פאַל, אַלעקסיי מיכאַילאָוויטש קען האָבן ווערן אַ גרויס הערשער. אָבער העטמאַן פֿון אוקראַיִנע, באָהדן כמעלניצקי, איז פּלוצעם געשטאָרבן, און זײַן נאָכפאָלגער האָט זיך אַרויסגעוויזן ווי אַ פאַררעטער. אין דערצו, שוועדן איז אריין אין די מלחמה. דעמאל ט אי ז דא ם געװע ן א זײע ר שטארקע ר לאנד , אי ן דע ר דרײסיג ־ יאריקע ר קריג , הא ט ז י באקומע ן היפּש ע פארמעג ן אי ן אײראפע . גוסטאַוו אַדאָלף, וועלכער האָט ניט געקענט נעמען פּסקאָוו, האָט זיך באַוויזן ווי אַ זייער שטאַרקער קאָמאַנדיר אויף די אייראָפּעאישע פראַנץ. דעמאל ט אי ז ע ר שוי ן געשטארב ן אבע ר ע ר הא ט איבערגעלאז ט שטארק ע נאכפאלגער . א מלחמה האט זיך אנגעהויבן צווישן רוסלאנד און שוועדן, און די איבערפאלן פון די קריםטערן האבן זיך פארשטארקט. אי ך הא ב געמוז ט קעמפ ן אוי ף עטלעכ ע פראנטן . ד י רוסן , האב ן צוריקגעטריב ן ד י שוועדן , פארנומע ן עטלעכ ע ברעגעס־שטעט , האב ן געפרואװ ט באלאגער ן ריגע , אבע ר צולי ב ד י הילף , װא ס דע ר שונא ט הא ט באקומע ן , האב ן ז ײ זי י ניש ט געקענ ט פארכאפ ן אויפ ן ים . די שוועדן האבן אריינגעברענגט נאך און מער כוחות אין קאמף, און זיי געצוואונגען אויפצוהייבן די בלאקאדע. אין אוקראַיִנע האָבן זיך אָנגעהויבן שרעקלעכע שלאַכטן. ד י פאליאק ן האב ן צוזאמענגענומע ן כוחות , או ן מיליטער־מיליטער , נא ך א פי ל מאנא ־ טע ר בלאקאדע , צוריקגעכאפ ט גראדנע . דער פאררעטערטער האטמאן איז געשלאגן געװארן, אבער זײן ארט האט פארנומען נישט דער בעסטער זשאקאל. דער וואַטיקאַן האָט אָנגעהויבן דעם קרימעאַן כאַן אויף יעדן מעגלעכן אופן, קאַטהאָליקס האָבן מורא געהאַט פאַר דער וואקסנדיקער איינפלוס פון אָרטאָדאָקסיע און דער אויסברייטונג פון רוסלאַנד. אפילו די בריטישע האבן צוגעשטעלט הילף פאר פוילן, זיי האבן נישט געוואלט דערלויבן רוסלאנד צו די ים און קאטוילישע שפאניע. ביסלעכווייַז האָבן די רוסן זיך צוריקגעצויגן. דע ר שונא ט הא ט געלונגע ן צוריקצוכאפ ן ברעסט , ליובאן , באראנאװיטש ! ד י רוסיש ע אײנהײט ן האב ן געשטעל ט ד י עקשנותדיקט ע װידערשטאנ ד אי ן סלוצק , ד י שטא ט אי ז געװע ן צװ ײ יא ר אונטע ר באלאגער , או ן אי ז געפאל ן ערשט , װע ן ד י שפײז־צוזארג ן אי ז אינגאנצ ן אויסגעלאשן . אין צפון האבן די רוסישע מיליטער געכאפט יוריעוו, אפגעשטעלט נארווא, אבער נאכאמאל נישט געקענט פארנעמען די שטאט. ד י העטמא ן זײנע ן געװע ן קונציק , ז ײ האב ן ניש ט געװאל ט ד י פאליאק ן או ן ד י רוסיש ע צארן . דאס אלעס איז געווען שרעקליך אויסגעמאטערט. אויםע ר דע ר װײסרוסישע ר פויעריםטײ , װעלכע ר הא ט אנהײ ב באגריסט ן דע ר רוסישע ר ארמײ , װ י ברידע ר פו ן באפרײאטער , אי ז אנטשטאנע ן געװארן . נאָך אַלע, די צניעות איז געבליבן, דער געוועזענער בעל איז געווען ריפּלייסט דורך אַ רוסיש בעל, און די שטייערן זענען געוואקסן. א כוואַליע פון אומרוען האָט דורכגעקאָכט דורך רוס אַליין, אין מאָסקווע איז אויסגעבראָכן אַ קופּערנער טומל, וואָס איז אונטערגעשטראָכן געוואָרן מיט גרויס שוועריקייטן. דער קעניג האָט אפילו געמוזט שאָקלען די הענט מיטן בונטאַרן פירער כדי צו געווינען צייט און ברענגען פאַרשטאַרקונג אין דער הויפּטשטאָט. דערווייל האבן די פאליאקן פארכאפט מינסק און ווילנע. ז ײ זײנע ן שוי ן אריבערגעפאר ן צ ו דע ר ליניע ם פו ן דע ר בערעזינע ר טײך , געשמאקנדי ק פו ן פאלאצק , װיטעבסק , אושא . ע ס הא ט זי ך אויסגעזען , א ז ע ס אי ז געקומע ן א װענד־פונקט .
  סאדאט האט נישט גוט געשמייכלט:
  - און רוסלאַנד איז ווידער געשלאגן?
  יאנקא האט זיך אפילו געפלאצט מיט כעס:
  ― נײן! כאָטש די רוסישע אַרמיי האָט נישט גענומען נאַרוואַ, זי איז נאָך ביכולת צו באַזיגן די שוועדישע אַרמיי. נאכדעם איז אונטערגעשריבן געווארן א נישט זייער רווחה שלום: יוריעוו און די נאענטע שטעט האבן געמוזט אפגעבן צו שוועדן, אבער גרויסע כוחות זענען באפרייט געווארן. רוסישע מיליטער האבן אנגעהויבן א קאנטער-אפענסיוו און האבן געכאפט שקלאוו, באזיגט די פאליאקן ווען זיי זענען צוגעקומען צו מינסק.
  ד י מלחמ ה הא ט זי ך שוי ן געצויג ן עטלעכ ע יארן , בײד ע זײט ן זײנע ן געװע ן זײע ר אויסגעמאטערט . אוי ך אי ן פוילן זײנע ן געװע ן א רײ ע אומרוען . נאָך עטלעכע חדשים פון נאַגאָושייישאַנז, שלום איז געחתמעט. פוילן האט געגעבן רוסלאנד א האלב פון אוקראינע, סמאלענסק און די שטעט די נאענטסטע צו איר. רוסיש קאָנקוועסץ אין בעלאַרוס זענען אומגעקערט צו די פויליש-ליטוויש קאַמאַנוועלט. אין אַלגעמיין, די מלחמה איז געענדיקט גאַנץ הצלחה פֿאַר רוסלאַנד, עס איז מעגלעך צו צוריקקומען טייל פון די אָריגינעל רוסישע לענדער. אמת, ווײַסרוסלאַנד און מערב אוקראַיִנע זײַנען געבליבן אונטער פּוילן, נישט אַלע אָריגינעלע לענדער, וואָס האָבן פריער געהערט צו קיעווער רוס, זענען צוריקגעקערט אונטער קאָנטראָל. רוסלאַנד האָט באַקומען אַ רעספּיט, אָבער נישט פֿאַר לאַנג. - האָט דאָס אינגל געשוויגן, ער האָט ערנסט געשאָדט דעם גרויסן פינגער, ווען ער האָט געטראָפֿן אַ ברוקשטיין, און ער האָט געדאַרפֿט כאַפּן דעם אָטעם נאָך אַ שווערער מאַסע.
  זיי זענען געגאנגען פופצן מינוט שטילערהייט, ספעציעל זינט דער וועג איז ארויף און די בחורים האבן ממש געציטערט פון שפאנונג. דערצו, דער בייַטש ריטשאַז אויס און פּייַניקונג נאַקעט באַקס. ד י ײנגלע ך זײנע ן געװע ן א ן אטעם , או ן כמע ט צוזאמגעפאל ן אוי ף ד י שטײנער . דא ן הא ט זי ך אפגעשטעל ט ד י שארפע ר אויפהויב , או ן ז ײ האב ן זי ך װידע ר צוריקגעכאפ ט דע ר כח .
  - סטעפאן טימאפעװיטש ראזין איז געװען א בארואיקן קאזאק, הויך, מיט ברײטע פלײצעס און זיך אויסגעצייכנט מיט גרוים פיזישע קראפט. ער האט זיך העלדיש געקעמפט מיט פוילן, אפילו איינמאל געראטעוועט דעם פרינץ דאלגארוקי און גלייכצייטיק אפגעזאגט א לעגיטימע באלוינונג.
  זײַן ברודער איוואן האָט ליב געהאַט פּלענער צו שאַפֿן אַ גרויסן קאָזאַק־שטאַט, פֿון דער באַג ביז יאַיצק. ער האט זיך געקריגט מיט דעם דאן אטאמאן קארניל, האט ער צוריקגעצויגן זיינע מיליטער און זיי אריבערגעפירט צום דאן. אבע ר ד י קעניגלעכ ע מיליטע ר האב ן אי ם ארומגערינגל ט אי ן צײט . איוואן איז ארעסטירט געווארן און געשיקט קיין מאסקווע. וואו ער איז געווען עקסאַקיוטאַד נאָך פּייַניקונג. נאטירלעך, איז סטענקא ראזין געווארן שטארק אין כעס אויף די צארישע מאכט. פונדעסטוועגן, בשעת סטענקא האָט איינגעהערט זײַן כּעס, איז געווען שטאַרק דער פאַרלאַנג זיך צו דערהויבן איבער די קאָזאַקן. צוויי יאָר נאָך דעם שלום מיט פּוילן, האָט סטענקאַ ראַזין געמאָלדן אַ קאַמפּיין קעגן אַזאָוו. אבע ר ד י קאזאקן , װעלכ ע האב ן נא ך ניש ט געהא ט קײ ן צײ ט צ ו רו ן פו ן דע ר פריערדיקע ר קריג , האב ן זי ך אפגעזאג ט צ ו גײ ן אוי ף א קאמפאנ ע צ ו א מעכטיק ע פעסטונג . אין דערצו, די באַאַמטער פירערשאַפט פון דאָן איז געווען קעגן סטעפּאַן ס פּאַסירונג.
  צוזאמענגעקליבנדי ק נא ר צװ ײ טויזנטע ר מענטשן , אי ז שטענקע ר צוגעקומע ן אזאװ , אבע ר ניש ט געװאג ט שטורעמ ן ד י פעסטונג , װעמענ ם גארניזא ן אי ז געװע ן דרײםע ר פו ן זײ ן ארמײ . זײ ן אפטיילונג , הא ט זי ך צוריקגעצויגן , או ן זי ך אריבערגעפיר ט קײ ן װאלגא , כד י צ ו פארכאפ ן קאראװאן . אבע ר אפיל ו ד א הא ט שטענקע ר זי ן א ן מזל , ד י אויםזע ן פו ן א באנד ע פו ן צװ ײ טויזנטע ר אי ז ניש ט געבליב ן אומבאמערק ט . ד י סוחרי ם האב ן געװאר ט אוי ף דע ם מאמענט , װע ן ד י שטרעלצי ע באגלייט ן או ן ד י קעניגלעכ ע קאראװאנע ן זײנע ן אנגעקומע ן טראגנדי ק טראג ן תבוא ה צ ו דע ר אסטראכאנע ר גארניזא ן . בשעת סטעפּאַנס באַנדע איז געווען ווארטן פֿאַר זיי, דער בונטאַר פירער פּערסנאַלי געהרגעט עטלעכע קאָזאַקן.
  - צװײ טױזנט איז צו פיל פאר א באנדע גזלנים. - האט סאדאט באמערקט. - װער מאכט פרנסה מיט אזעלכע ציפערן!
  מוק האט געשריבן:
  ― דאָס איז אַ גזלן מיט וואָג. דאָ איז די מלכּה פון גנבים, שעלאַ, וואָס יוזשאַוואַלי אַקט אין קליין נומערן, אָבער אַזוי דרייסט. איינמאָל איז זי אַפילו אַרײַן אין דער שאַצקאַמער פונעם סולטאַן אַליין, גנבענען אַ סצעפּטער. עס איז אַ גרויס ברייטהאַרציקייט אויף איר קאָפּ.
  סאדאט האט געשמעקט:
  - אָבער זיי וועלן נישט כאַפּן איר סייַ ווי סייַ, איר פריינט זענען זייער געטרייַ.
  יאנקא האט געשריבן:
  - פארװאם ווערט גערעכנט פאר דער קאליר פון פארראט - עס איז קאלירט ווי גאלד!
  די גילדענע שפּיץ: די יזיאַסט וועג צו ברעכן דורך די פאנצער פון ערלעכקייט און אדלשטאנד!
  סאדאט האט געזאגט:
  - אפשר איז שעלה זײער כיטרע און בעל־מאכט מיט א שװערד. עס זענען אגדות וועגן איר, איין דערציילונג אפילו געשריבן אַ ליד וועגן די לעדזשאַנדערי וואָריער.
  - צי האָט זי נישט געוואָלט אַראָפּוואַרפן דעם סולטאַן? - הא ב אי ך געפרעג ט יאנקא , האלב ע װיץ .
  - איבערװארפ ן דע ם סולטאן ? וואָס איז עס פֿאַר! ער האט אַ גרויס, פשוט ריזיק אַרמיי, און די שעלז זענען בלויז אַ האַנדפול פון גזלנים. די כוחות זענען צו אַניקוואַל. און דאָס לעבן פֿון אַ פֿרײַער גזלן איז אַ סך אינטערעסאַנטער ווי זיצן אויפֿן טראָן. די פרוי איז זייער לאַווינג און ליב גלייַכגילטיק באציונגען.
  - דאָס איז טיפּיש פֿאַר גזלנים! - האָט יאַנקאַ מסכים געווען. - סטעפאן איז אויך געװען א רעװלער, האט ער אפילו אמאל געזאגט צו זײן װײב: דער מאן, װאם טראגט דעם זעלבן קאפטאן, איז שלעכט. כאָטש, אמת, איז ראַזין נישט געווען זשעדנע. פאראן א באקאנטע פאל ווען ער האט געגעבן זיין פערזענליכע פערד פאר אן ארעמען פויער. יא, עס איז געווען דער קאָזאַק מלך. מענטשן ס באַליבט. געפינע ן זי ך א ן א ברירה , הא ט ע ר געמוז ט שפײז ן ד י גענג , הא ט ע ר געכאפ ט ד י קעניג ס או ן סוחרי ם פּלאָגן , טײלװײ ז געשלאג ן או ן טײ ל געכאפ ט ד י בויגן . אל ס רעזולטא ט הא ט ע ר געהא ט א פא ר מי ט קלײנ ע קאנאנן . סטענקאַ באַשלאָסן צו זעגל צו די קאַספּיאַן ים.
  אויפ ן װע ג האב ן מי ר געמוז ט באקומע ן ד י שטא ט צאריצין . ד א זײנע ן עטלעכ ע פו ן סטעפאנ ס אגענט ן ארײנגעקומע ן אי ן שטא ט או ן געמאכ ט א אפמא ך מי ט ד י גאנערס . מע ן הא ט געשטעל ט א פארשטעלונג , סטעפאן טימאפעװיטש ן הא ט זײע ר הילכיק ן געפײפ ט (נא ר ע ר הא ט דא ס געקענ ט טאן ) או ן ד י פי ס פו ן ד י ביקס ן האב ן אנגעהויב ן רויך , ז ײ האב ן ניש ט געקענ ט שיסן . אזו י אי ז זײ ן פלא ץ געפאר ן פארבײ צאריצין , ד י קאזאקן , האב ן געלאכט ן או ן געדרא ט דע ם גובערנאטאר . זינט דעמאלט האבן זיך פארשפרייט קלאנגען איבער רוס', אז סטענקא ראזין איז א מכשף, און ווייסט ווי צו פארכאפען קאנאנן, פליען צו די וואלקנס און נישט פון א סאבר אדער פון א קויל קען מען נישט שלאָגן! נאָך בייפּאַסד אַסטראַכאַן, סטעפּאַן טימאָפעעוויטש אריבערגעפארן צו די יאַק טייך. ער האט געהאפט דארט צו שאפן א שטיצע באזע דורך כאפן יאיצק. ד י שטא ט אליי ן אי ז געווע ן גו ט באפעסטיקט , אבע ר סטענק ע ראזין , הא ט גענוצ ט א קונץ , ווא ם אי ז שפעטע ר געװאר ן לערן־בוך .
  סאדאט האט געפרעגט:
  ― װאָסער טריק?
  יאנקא האט גערן געטיילט:
  - דרײסיק קאזאקן האבן זיך אנגעטאן װי מאנקעס, מ׳האט זײ דורכגעלאזט און זײ האבן פארכאפט דעם טויער, און דאן האט זיך ארײנגעריסן די גאנצע ארמײ. ע ס אי ז געװע ן א פליענדיקע ר קאמף , ד י שטא ט אי ז געפאלן ! ד א הא ט שטענקע ר זי ן זי ך ניש ט באוויז ן אויפ ן בעסטן , באפויל ן ד י עקזעקוצי ע פו ן אל ע געכאפט ע בויגן . אמת, אײנער פֿון זײ האָט כּמעט צום טױט געשלאָגן סטענקאַ ראַזין. אמת , אי ן צװיש ן דע ר עקזעקוצי ע אי ז אומגעריכט רח ם נאכגעגאנגען , אבע ר ע ס זײנע ן נא ך געװע ן פי ל קרבנו . סטענקא ראזין האט זיך פעסט באזעצט אין שטאט. ד י צאריש ע רעגירונ ג הא ט אי ם געפרואװ ט אויסקלאפן . מע ן הא ט געשיק ט צװ ײ שטרעלצי ע באפעלן , או ן צענדליקע ר טויזנטע ר נגאיס , אנגעפיר ט פו ן מורזא ם סלים , הא ט מע ן געקויפ ט פא ר געלט . שטענקע ראזין האט א דאנק דער אויספארשערונג דערויף דערוװםט, געפירט אנדערהאלבן טױזנט קאזאקן צו דער סטעפ און אין דער הײך פון דער אטאק א געשלאגן אין הינטן. מע ן הא ט געשלאג ן דע ר שונא , אבע ר סטעפאן , הא ט פארשטאנען , א ז מע ן װע ט אי ם ניש ט דערלויב ן א לאנגע ר שטײגע ר אי ן שטאט . ד י קאזאק ן האב ן פארלאז ן ד י שטא ט או ן געגאנגע ן אי ן א קאמפאניע , אי ן אויסלאנד . די קאָססאַקקס חרובֿ פילע שטעט און קאַראַוואַנז, און סטעפּאַן ס רום דונערד איבער רוס ווי אַ ינווינסאַבאַל קאַמאַנדער. אפנים האבן די חכמים פארגעשלאגן דעם קעניג: דער דאזיקער מאן קאן זײן ניצלעך פאר א גרויםער מאכט. סטעפּאַן איז געווען געפֿינט רויאַל רחמנות און ערלויבט צו צוריקקומען צו די דאָן. אמת, אין אַסטראַכאַן האָט ער געמוזט איבערגעבן די ביקסן. אָבער, סטענקאַ ראַזין, מיט די נוצן פון זיין פּאָפּולאַריטעט, כּמעט אנגעהויבן אַ מרידה אין אַסטראַכאַן, זיין קאָזאַקס זענען ווילד. דער גענעראל איז געווען בלויז צו צופרידן צו באַקומען באַפרייַען פון אַזאַ אַ מאַסע.
  סטעפּאַן מיט זיינע געטרייַ חברים און גרויס עשירות אומגעקערט צו די דאָן.
  איבער ן װינטער ן אי ז ע ר געלונגע ן צ ו שטעל ן א ן ארמ ײ פו ן פינ ף טויזנט . אין פרילינג, די העכסטע קאָזאַקן האָבן זיך צוגעשטעלט מיט אים. נאכגעגאנגען צו טשערקאַססי, סטענקאַ ראַזין איז כּמעט יונאַנאַמאַסלי עלעקטעד העכסט קאָזאַק הויפּט. אַזוי איז דער חלום געוואָרן אמת: צו צעטרעטן דעם גאַנצן דאָן אונטער זיך.
  - גוט געטאן! קיל בחור! - האט סאדאט אויסגערופן. דער משגיחם שיץ האט געפײפט, אבער נישט געפאלן אויפן לאנג־לײדנדיקן רוקן.
  - קיל, אָבער ער האט נישט וויסן ווי צו האַלטן עס! - האָט יאַנקאַ געזאָגט, טרויעריק געשאָקלט מיטן קאָפּ.
  - ווער ווייסט! - האָט עלי אַרײַנגעזעצט.
  - נאכ ן פארמאג ן דע ם דאן , הא ט סטענקא ע געשיק ט אמבאסאדאר ן צו ם צאר , מי ט א פארשלאג , צ ו העלפ ן ארגאניזיר ן א קאמפאנ י קעג ן אזאװ . אבע ר זײנ ע שליחי ם זײנע ן געשלאג ן געװאר ן או ן פארטריבן . דע ר ברוגזטע ר סטעפא ן הא ט זי ך פאראײניק ט מי ט דע ם בארימטע ר גזלן־הויפ ט טימאפ י אוס , צ ו צאריצין . דער מאָסקווער סטרעלציער גענעראל לאָפּאַטין איז געשיקט געוואָרן פון דער אויבערשטן פון דער וואָלגאַ צו פּאַסיפיצירן סטעפּאַן. סטענקאַ האָט סקילפאַלי צוגעגרייט אַ טראַפּ און כּמעט גאָר חרובֿ די מאָסקווע אַרמיי. ד י בױגן , װא ס זײנע ן געשיק ט געװאר ן פו ן אסטראכאן , זײנע ן אריבערגעגאנגע ן צ ו דע ר זײ ט פו ן ד י מורדים . סטענקאַ ס אגענטן זענען דורכגעגאנגען אין די שטאָט זיך, וואס ריבעלד די מענטשן און די אַרטשערס. די שטאָט איז גענומען כּמעט אָן אַ קאַמף, בלויז אַ קליין דיטאַטשמאַנט פון די גענעראל ס ברודער סטיידזשד אַ צונויפשטויס. ד י שטא ט אי ז געפאל ן או ן אי ן אי ר אי ז געגרינדע ט געװאר ן א נײ ע רעגירונג . דא האט סטענקא ראזין געמאכט א טעות - ער האט זיך צו לאנג געקװענקלט: צו גײן אדער נישט קײן מאסקווע. עס איז קלאָר אַז די צאַרישע רעגירונג קען נישט אָננעמען די אָנווער פון אַזאַ אַ גרויס סומע פון לאַנד און צוטריט צו די קאַספּיאַן ים. פֿון דער אַנדערער זײַט, איז שווער צו באַשליסן אויף אַ מלחמה מיט אַ ריזיקער אימפּעריע, וואָס דער וואַנגאַרד פֿון וועלכער, אין מזרח, האָט זיך שוין דערנענטערט צום פּאַסיפיק אקעאן. אבע ר סטענקא , ניש ט אומזיסט , הא ט זי ך גערעכנט , אוי ף דע ר שטיצ ע פו ן פאלק . מען האָט געמאָלדן, אַז דער צאַר אַלעקסיי מיכאײַלאָוויטש אַליין האָט באַפֿוילן די בויערן און די בעלי־בתּים שלאָגן צו שלאָגן, און עס איז אויך אויסגעשלאָסן געוואָרן אַ פֿאַרפֿאַלענע בריוו פֿון פּאַטריאַרטש נייקאַן. בשעת סטעפאן איז געשטאנען צװישן די פערד, האט ער אנגעהויבן פאלן, מעגליך, אז די צארישע אגענטן האבן בכוונה אײנגעפירט צװישן זײ אן אינפעקציע. די פארלוסטן פון פערד האבן שטארק אפגעשוואכט די רייען פון די קאזאקן, און קעגן זיי האט זיך פארזאמלט אין מאסקווע אן איידעלע מיליץ פון זעכציק טויזנט אונטער דער באפעל פון וואיעוואדע דאלגארוקי.
  און נאָך, פֿאַר איצט, גליק איז געווען אויף סטעפּאַן זייַט, וואָס איז אַקטיוולי געהאָלפֿן דורך פּראָסט מענטשן און אַרטשערס. סאַראַטאָוו איז גענומען אָן אַ קאַמף, און סאַמאַראַ געעפנט די טויערן נאָך אים. או ן נא ר סימבירסק , הא ט געדארפ ט װער ן דע ר גרענ ץ פו ן טויטלעכ ע שלאכט ן מי ט ד י רעבעלן . אָבער, סטעפּאַן געראטן צו נעמען די שטאָט און באַזיגן די טרופּס געשיקט אויף אַ ויספאָרשונג. אמת, דער פאָרט אין שטאָט צענטער איז געבליבן ניט גענוצט. דא ן הא ט שטענקע ר זי ן מי ט זײנ ע מיליטע ר געמאכ ט דע ם גובערנאטא ר באגריאנסקי .
  ע ר אי ז געװע ן א ן אײדעלע ר קעמפער , א העלד ן פו ן דע ר מלחמ ה מי ט פוילן , װעלכע ר הא ט כמע ט קײנמא ל קײנמא ל קײנמא ל ניש ט געװאוסט .
  סטעפּאַן האָט אים געלונגט צו באַזיגן, אָבער דער גענעראל אַליין איז אַנטלאָפן, אַנטלאָפן מיט די רעשט פון זיינע מיליטער קיין קאַזאַן. סטעפאן אליין האט ווידעראמאל געמאכט א טעות: אנשטאט נאכצוגיין דעם גובערנאטאר און ווייטער אריבערפירן זיין ארמיי, האט ער באלעגערט די טורמע. ע ס אי ז געװע ן נאריש , באזונדער ס װײ ל דע ר שטע ט אי ז געשטאנע ן אוי ף א בערגל , או ן אי ז געװע ן ניש ט גרויס , װא ם הא ט שװע ר געמאכ ט שטורעם . בשעת סטענקא ראזין איז געשטאנען: די קעניגלעכע קאמאנדירן האבן אנגעקליבן היפּש כוחות. א ריזיקער, געפירט פון דעם זעלבן באגריאנסקי, איז צוגעקומען צו סימבירסק. דא האט סטעפאן געמאכט א דריטן טעות, ערב דעם שלאכט האט ער באשלאסן צו שטורמען די טורמע. אמת , ע ר הא ט ע ם ניש ט געקאנ ט אויפנעמען , אבע ר ע ר הא ט געליט ן שװער ע פארלוסטן , או ן ע ר הא ט אויסגעמאטער ט עטלעכ ע טויזנטע ר זעלנער .
  דע ר קאמ ף מי ט דע ם דערלעבטע ר קאמאנדי ר באגריאנסק י אי ז געגאנגע ן מי ט פארשידענ ע דערפאלג . אין עטלעכע וועגן, דער איידעלער גענעראל איז געווען ביכולת צו נאַרן סטעפּאַנאַ, אין עטלעכע וועגן באגריאַנסקי איבער די בונטאַר פירער. אָבער אין דעם באַשטימענדיקן מאָמענט איז סטענקאַ ראַזין שווער פֿאַרוווּנדעט געוואָרן פֿון אַ שלאַגאָן, אָפּגעשניטן אויפֿן קאָפּ מיט אַ זאַבער. די פאַל פון די בונטאַר פירער אין די קלימאַקס פון די שלאַכט פּרידיטערמינד די אַוטקאַם פון די שלאַכט. מע ן הא ט צוגענומע ן דע ר פארװאונדעטע , אומבאװאוסטזיניקע ר סטעפאן , או ן זײ ן ארמײ , אפנעמ ט פו ן איר ע פירער , אי ז סטעפאנ ס דעפוטא ט נאומאװ , אװעקגעפאר ן צוזאמע ן מי ט דע ם פארװאונדעט ן הויפטמאן .
  סאדאט האט געזאגט:
  - אַן אַרמיי אָן אַ קאָמאַנדיר איז ווי אַ גוף אָן אַ האַרץ!
  יאנקא, נאכדעם ווי א מינוט האט געכאפט דעם אטעם, האט געזאגט:
  ― דאָס האַרץ פֿון דעם קאָמאַנדיר איז אַ ברענענדיקער פֿעלד, זײַן קאָפּ איז אײז, זײַן װילן איז אײַזן: אַלע אינאײנעם ― דאָס צעברעכן שטאָל פֿון נצחון! דע ר אויפשטאנ ד הא ט אבע ר װײטער ! ע ס הא ט זי ך באדעק ט א גרויםע ר שטח , או ן דאלגארוק י הא ט זי ך געטראפ ן א עקשנות . נישט אומזיסט זײנען הינטער זײן װאגן געשטאנען פופציק װאגן מיט עקזעקוטשערס און כהנים. מע ן הא ט מע ן אכזרױו ת געהאנדל ט מי ט ד י רעבעלן , ניש ט בלוי ז געהאנגען , נא ר אוי ך פארשפארטע ט או ן אנגעשפארט . סטעפאן אליין האט פארבראכט א צייט אויפן דאן. ער האָט זיך ערהוילט פון זײַנע וואונדן, האָט סטענקאַ געפּלאַנט אַ קאמפיין קעגן טולאַ. אזוי איז מעגליך געווען א סך שנעלער דורכצוברעכן קיין מאסקווע, און דערצו איז מעגליך געווען צו גיין צוזאמען דעם דאן אן טרעפן גרויסע שטעט. אבער סטענקא האט געהאט א מזל, דער שפיאן האט אינפארמירט די גאווערנארס איבער סטעפאן'ס פלענער און זיי האבן גענומען אקציע, באזיגט די אפטיילונג פון זיין נאענטסטן אסיסטענט מינאעוו. סטענקא איז באלד אלײן געװארן א קרבן פון פארראט. ד י רײכע ר קאזאקן , װא ס האב ן מורא , האב ן זי ך מי ט גרוים ע קרעפט ן פו ן דע ר צארישע ר ארמײ , מי ט גרוים ע קרעפט ן פו ן דע ר צארישע ר ארמײ , צוגעטראג ן צ ו ד י דא ן או ן געכאפ ט סטעפאן . דער רעבעלן פירער, אונטער אַ ריזיקן באַגלייטן, איז געבראַכט געוואָרן קיין מאָסקווע. דאָרטן האָט מען אים ברוטאַל געפּײַניקט, אָבער ראַזין האָט איבערראַשט די עקזעקוטשערס מיט זײַן מוט, זיך נישט צעבראָכן און נישט אַנטפּלעקט, וווּ זיינע אוצרות זענען באַהאַלטן. ע ר הא ט אבע ר צעטײל ט צו ם ארעמע ן או ן קבצנים , א ס ך בױ ל געכאפ ט אי ן פרעמד ע קאמפאניע . די מענטשן האבן אים זייער ליב געהאט. ב ײ דע ר עקזעקוצי ע אי ז דע ר שטײגע ר מי ט סטעפאן , ארומגערינגל ט געװאר ן מי ט א גאנצ ע ארמײ . זיי האָבן אים ערשט אָפּגעשניטן די הענט און די פיס, און ערשט דערנאָך דעם קאָפּ. סטענקא האט זיך אבער אפגעזאגט צו מודה זיין, און געזאגט אז ער האט תשובה געטון נאר אויף איין זאך: אז ער האט נישט אינגאנצן ארויסגעברענגט די אלע בויערע בייזע גייסטער. א ווערדיק מענטש און ער איז געשטארבן מיט כשיוועס. די לעצטע פעסטונג פון די ריבעלן, אַסטראַכאַן: איז געפאלן מיט אַ יאָר שפּעטער. כאָטש דער אויפֿשטאַנד האָט זיך פֿאַרענדיקט מיט אַ דורכפֿאַל, האָט עס נאָך אַלץ געוויזן, צו וואָס די מענטשן זענען ביכולת. אונטער לענין איז סטענקא ראזין קאנאניזירט געווארן אלס העלד פון דער רעוואלוציע.
  מוק האט א חלום געזאגט:
  - איך טאָן ניט וויסן וואָס אַ רעוואָלוציע איז, אָבער עס סאָונדס שיין.
  יאנקא האט פשוט מסביר געווען:
  - דאָס איז אַן אויפֿשטאַנד, וואָס האָט זיך געענדיקט מיט נצחון. אויב איר שטעלן עס אויף אַ סימפּלאַפייד וועג. אבער אין דעם פאַל דאָס איז נישט געשען.
  דאָס יינגל איז שטיל געוואָרן, און עס האָט זיך אָנגעהויבן אַ נייע מאַטערן: נאָך אַ קריכן אין די בערג. ס'איז געווען עפעס ווי מוטשען, עס האט זיך אויסגעזען אז די מוסקלען האבן זיך שוין צורייסן, דער קערפער איז געווען אנגעפילט מיט בליי און איז געווען געליימט, עס איז געווען זייער ווייטאגליך פון דער לאקטישע זויערע וואס האט זיך געשאפן אין די מוסקלען, ספעציעל אין די פלײצעס. עס מיינט אַז די מאַסאַלז זענען וועגן צו פּלאַצן, איר עפענען דיין מויל און אָטעמען טיף צו מאַכן עס פילן בייַ מינדסטער אַ ביסל גרינגער.
  יאַנקאַ איז געווען צופרידן אַז, ניט ענלעך רובֿ פון זיינע פּירז, ער האט גוט, טריינד מוסקל. לערנען אין דער צירקשול איז נישט געווען אומזיסט, ער איז נישט קיין ווימפ, ער וועט אויסהאלטן דעם פראבע. ד י ײנגלע ך זײנע ן אוי ך געװע ן פארגליװערט , ז ײ זײנע ן ניש ט קײ ן הויז־קנעכט , װ י מע ן זעט , פו ן זײער ע טרוקענע , מאשקעלע ר קערפער . זיי ליידן, אבער שווייגן, זיי קענען בלויז וויינען. אין אַלגעמיין, אין זייער עלטער עס איז געהאלטן אַ שאָד צו ווייַזן אַז איר האָבן ווייטיק, פון אַ בייַטש אָדער אַ קלאַפּ פון אַ פויסט. אַזוי איר פאַרטראָגן די יסורים. ווי פיל ווייטיק ער האט יקספּיריאַנסט אין די לעצטע דריי טעג! מיסטאָמע מער ווי אין מיין גאַנץ פריערדיקן לעבן.
  צייט פּאַסיז זייער סלאָולי, ווען איר זענט אין ווייטיק, עס איז שרעקלעך, און איר טאָן ניט האָבן גענוג אָטעם צו רעדן. יאַנקא האָט זיך דערמאָנט, אַז ס"איז געווען אַ ליטעראַרישער העלד, וועלכער האָט זיך, ווי אַ יינגל, פֿאַרקויפֿט אין שקלאַפֿערײַ, און דערנאָך האָט מען אים אַרומגעטריבן מיט אַ סקאַרעװאָגן, אָנגעכאַפּט אין אַ װאָגן. דאָס איז דאָך זייער שווער, אָבער ער האָט זיך פיזיש אַנטוויקלט. אַז ס וואָס ניט נעמען דעם ווי אַ מין פון טריינינג. כאָטש עקסטרעם, אָבער נוציק. אפֿשר זיי זענען פּריפּערינג אים פֿאַר די אָלימפּיק גאַמעס! טראַכטן פון עס ווי אַ ספּאָרט און עס וועט זיין פיל גרינגער פֿאַר איר. ד י דאזיק ע געדאנקע ן האב ן יאנקא ע געפילט , או ן ע ר הא ט געלאכט . דער משגיח האט א גאנצן שליםן שמיץ געטאן מיט זײן בײטש און געלאכט אין ענטפער.
  אַהמעד איז צוגעפֿאָרן צו זיי און האָט זיך פֿאַראינטערעסירט:
  ― װאָס איז אַזױ מאָדנע!
  האט דער משגיח געענטפערט:
  ― ס'איז אַ ייִנגל! איך האָב געלאַכט, נו, איך האָב געמײנט, אַז ס'איז מאָדנע.
  - אפשר ביסטו גערעכט! א מין טעאטער פון נעצן. ווי וועט דאָס יינגל רעאַגירן אויף די פאַקט אַז איך באַפעל צו שפּריצן הייס קוילן אויף זיין מאָגן!
  יאנקא האט געענטפערט אין וויץ:
  - אין דעם פאַל, איך קענען עסן די שפּיל רוי!
  אַכמעד האָט זיך געשפּילט מיט דער בײַטש, עטלעכע מאָל געשלאָגן די ייִנגלעך אין די נאַקעטע פֿיס, אָבער נישט אָנגערירט יאַנקע.
  - איר זענט טאַקע זייער מאָדנע. ס׳װאלט געװען א שאד, װען מען דארף צוציען די הויט פון אזא שײנעם און װיציקן בחור אויף א פויק. - האָט סאַדאַט זיך געמאַכט, אַז ער האָט ברייט עפֿנט דאָס מויל און געיאַפֿט. ― דו װײסט װאָס איך װיל פֿון דיר!
  - א קנעכט זאל נישט טרעפן וואס דער בעל וויל. ער מוז נאכפאלגן זײנע באפעלן.
  אַהמעד האָט זיך געטאָן:
  - רעכט! איר לערנען געשווינד. איצט הערן צו וואָס איך ווילן. איך האָב געפֿעלט דײַן קול, קלאָר ווי אַ ים־סירענע. זינגט אונדז עפּעס.
  - אויף די לויפן! ― האָט דאָס ייִנגל אַ געשאָקלט מיטן קאָפּ.
  - אקעי , שטעל אפ ! איך פארשטיי אז עס איז שווער.
  די קאַראַוואַן האָט זיך אָפּגעשטעלט און די שקלאַפֿן האָבן זיך אַװעקגעזעצט. יאנקא האט זיך געלעגן א מינוט, אויסגעקלאפט אין האלדז און אויפגעהויבן דעם בייק מיט די פארמאטערטע, פארבראכטע פיס. ער האט זיך פארדרײט דעם האלדז.
  ― גיב אים װײַן! - סדר אַהמעד.
  דער משגיח האט געפרעגט:
  - אלט ?
  ― נײן! ריינע זאפט, אנדערש וועט מען אוועקנעמען דעם עבד. ער דאַרף נאָך שלעפּן און שלעפּן דעם וואָגן. איך װיל אים לערנען.
  דער יינגל האט זשעדנע שלינגען פריש ווייַנטרויב-טרוסקאַווקע (היבריד) זאַפט. ד י שלײ ם פו ן אוממענטשלעכ ע מידקײט ן או ן דערנידערונגע ן הא ט זי ך צעשלאגן . ער פּעלץ אַ סערדזש פון קראַפט און ינספּיראַציע. יאנקא האט געשמײכלט און געזונגען מיט זײן הויך אפערע־זינגער שטימע:
  דער רוסישער ריטער וועט שלייַפן זיין שווערד,
  דער העלד וועט נישט וויקאַן אין שלאַכט!
  מיר ברייוולי קעמפן אין די ים,
  איך גלייב אז איך וועל עפענען דעם וועג צו כבוד!
  
  אָנפאַל - אַ בייז האָרדע פון מאָנגאָלס,
  ד י דערפע ר פו ן שטא ט האב ן זי ך אפגעקערט !
  מענטש בלוט פלאָוז ווי וואַסער,
  אבער די רוסישע גייסט איז שטארקער ווי מעטאַל!
  
  דער שלאַנג קריכט און ברענט מיט זײַן שטעכן,
  רויך, קרעכצן, גאָרנישט קענטיק!
  איך וועל דיך באַשיצן ערד,
  פון אייז ביז ווארעמע ברעגעס!
  
  מייַן נשמה פליעס צו די שפּיץ
  פֿאַר די כבוד פון די הייליק מוטערלאַנד!
  מיר וועלן געווינען ווי פריער - איצט,
  דו זאלסט נישט לאָזן דיין כאָומלאַנד זיין אונטער דיין גראָבער פינגער!
  
  די רעגימענטן פון רוס שטיין גרייט צו שטאַרבן,
  אונדזער זעלנער זענען ווי גראַניט!
  מיר שניידן אַראָפּ אונדזער פיינט, רודערן דורך רודערן,
  אַלע שיפּוע זענען באדעקט מיט קאָרפּסיז!
  
  הייזער ברענען ווי טאָרטשיז,
  עלאַפאַנץ זענען ראָרינג, זיי זענען ראַשינג אין שלאַכט!
  רוסיש פייטערז וועט קאַנגקער
  דיזערץ, ראַקס, וואָטערפאָלז!
  
  מיר קענען ניט זיין קאַנגקערד
  מען קען נישט ברענגען די וועלט אויף די קני!
  די אַרמיי פון רוסלאַנד איז ינווינסאַבאַל,
  זאל עס זיין דער כבוד פון דורות!
  
  דער גורל פון רוסלאַנד אַווייץ איר,
  הערשן די פּלאַץ אויף אייביק!
  איך גלויבן אין גליק אויף אייביק
  לעב נאָר נישט אָפּגעלאָזן!
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"