Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Бландына Супраць Злой БогIнI КалI

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Звычайная, праѓда, вельмi прыгожая бландынка, студэнтка Лiзавета Шчукiна нечакана аказваецца абранай, i яе выкрадаюць з сучаснага свету. I яна трапляе ѓ царства злы Багiнi Гартуй. Там дзяѓчына-студэнтка заключана ѓ вязнiцу. Але ёй дапамагаюць уцячы з чорнага палаца жахлiвай Багiнi. I Лiзавета знаёмiцца з прынцам-эльфам, i яе чакаюць новыя, вельмi нават цiкавыя прыгоды.

  БЛАНДЫНА СУПРАЦЬ ЗЛОЙ БОГIНI КАЛI
  АНАТАЦЫЯ
  Звычайная, праѓда, вельмi прыгожая бландынка, студэнтка Лiзавета Шчукiна нечакана аказваецца абранай, i яе выкрадаюць з сучаснага свету. I яна трапляе ѓ царства злы Багiнi Гартуй. Там дзяѓчына-студэнтка заключана ѓ вязнiцу. Але ёй дапамагаюць уцячы з чорнага палаца жахлiвай Багiнi. I Лiзавета знаёмiцца з прынцам-эльфам, i яе чакаюць новыя, вельмi нават цiкавыя прыгоды.
  ПРАЛОГ
  Курсавую працу Лiзавета скруцiла з iнтэрнэту, i было гэтым задаволеная. Вучылася дзяѓчынка без асаблiвага энтузiязму, бо была вельмi прыгожай. I яе валасы такiя яркiя, блiскучыя, нiбы купалы цэркваѓ на сонца, i постаць, i твар, i скура, усё проста iдэальна.
  I зразумела, з такой знешнасцю зарабiць грошы не праблема. У прыватнасцi, нават проста дазваляючы сябе фатаграфаваць для розных часопiсаѓ. Ну i ня толькi.
  Лiзавета таксама любiла хадзiць на алею мастакоѓ у Маскве i пазiраваць за ѓмераны поплатак для партрэтаѓ. Часам нават яна сама рабiла накiды.
  А вось здаралася, што, напрыклад, мастак Нарцыс папрасiѓ за дзесяць тысяч рублёѓ акунуць босую дзявочую ступню ѓ фарбу i пакiнуць свой хупавы адбiтак.
  Лiзавета гэта зрабiла тры разы: чырвоным, жоѓтымi i сiнiм колерам, зарабiѓшы трыццаць тысяч рублёѓ, такiм простым спосабам. Праѓда, потым фарбу прыйшлося змываць ацэтонам, што ѓжо не так прыемна.
  Ды яна дзяѓчынка надзвычай прыгожая. I ѓжо яе некалькi разоѓ здымалi ѓ кiно, няхай пакуль i ѓ другарадных ролях.
  Вось цяпер яна тупае на высокiх абцасiках па Маскве i думае, пайсцi зноѓ на алею мастакоѓ, або пацешыцца ѓ парку атракцыёнаѓ. Не ѓсё ж грошы вырашаюць.
  Трэба i для сябе пажыць, i пакуль ты юная, атрымлiваць задавальненнi. Хоць i не забываць берагчы некранутасць. Не дарыць жа яе першаму сустрэчнаму. Лепш за ѓсё было б знайсцi сабе мужа мiльярдэра гадоѓ за восемдзесят. I гэты варыянт здаваѓся аптымальным. Так, каб застацца багатай удавой.
  I жыць потым у сваё задавальненне, даручыѓшы фiрму мужа ѓпраѓляючаму.
  Дзяѓчына праспявала:
  Калi хочаш быць багатай,
  Калi хочаш быць шчаслiвай...
  Не нарадзiся тады гарбатай,
  А нарадзiся такой прыгожай!
  Нечакана , раскошны "Кадылак" спынiѓся побач з дзяѓчынкай. I адтуль вызiрнула ... Не , не галава старога, а прыгожага юнака ѓ чалме, абсыпанай смарагдамi. Ён быѓ вельмi прыгожы i такi юны, i свежы.
  З усмешкай ён вымавiѓ:
  - Мая прынцэса, цi не хочаце пракацiцца са мной у самы дарагi рэстаран Масквы?
  Лiзавета кiѓнула ѓ адказ, блiснула жамчужнымi зубкамi i прачырыкала:
  - З вялiкiм задавальненнем! Такi прыгажун !
  Юнак блiснуѓ пярсцёнкамi з буйных дыяментаѓ на руках i адказаѓ:
  - Я яшчэ i вельмi багаты, а гэта для вас важней.
  Дзяѓчына-бландынка кiѓнула i адказала:
  Калi хочаш быць багатым,
  Калi хочаш быць шчаслiвым...
  Падары мне брыльянты,
  Каштоѓны наш кароль!
  I яна падскочыла да "кадылак", пакрытага сусальным золатам. I заскочыла ѓ бясшумна адчыненыя дзверцы.
  Гламурны юнак абняѓ яе, i смачна пацалаваѓ у вусны. Галава ѓ Лiзаветы закружылася, i яна ѓбачыла точаныя з-пад чалмы вушкi, падобныя на рысi, замест чалавечых .
  Але цудоѓная бландынка не паспела здзiвiцца. Галава закружылася мацней, i прытомнасць у гламурнай галоѓцы адключылася.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 1.
  У Лiзаветы было бачанне ѓ напаѓпрытомным стане. Дзяѓчыне снiлася...
  Быццам яна ляцiць па небе, седзячы на велiзарнай, з зiготкiмi крыламi ѓсiмi колерамi вясёлкi, матыльку.
  А вакол яе пухнатыя, рознакаляровыя аблокi. Дзяѓчына ѓпiраецца ѓ спiну членiстаногай казуркi нагамi ѓ туфлiках на высокiм абцасе.
  Дзяѓчынка-бландынка трымае ѓ правай руцэ чароѓную палачку i спявае, зразумела, жартам:
  Я прашу, не дзiвiцца нiкога,
  Калi будзе бокс зараз, а не торба!
  Калi будзе, калi будзе, калi будзе бокс, а не торба!
  Насустрач ёй з воблака выпырхнуѓ цмок. Не занадта вялiкi , памерам з альбатроса, i з трыма маленькiмi галовамi. I гэты звярок прачырыкаѓ нечакана тоненькiм голасам:
  - Вы добрая, цётка?
  Лiзавета кiѓнула:
  - Так , добрая!
  Дзiцяня дракона праскулiѓ:
  - Я хачу марожанага.
  Дзяѓчына-бландынка з усмешкай спытала:
  - Якога марожанага?
  Трохгаловы маленькi монстар пробулькал:
  - У шакаладзе!
  Лiзавета ѓзяла i, скалануѓшы чароѓнай палачкай, прабуркавала:
  - Тры пачкi пламбiру ѓ шакаладзе!
  I на дракончыка павалiлiся шматкi марожанага i карычневай масы. Маленькi монстар злiзнуѓ язычком i прачырыкаѓ:
  - Вельмi смачна, цётка!
  Дзяѓчына-бландынка засмяялася. А прыгожы дракончык лiзаѓ языком з сябе апетытную i салодкую субстанцыю.
  Лiзавета яшчэ раз махнула палачкай, i ѓ мiлага монстра дагадзiѓ апетытны то рт з крэмам . I выпацкаѓ дракончыка.
  Побач з iм узнiкла дзяѓчына-падлетак. Яна была басаногая, але ѓ раскошнай тунiка i з упрыгожваннямi з каштоѓных камянёѓ.
  У дзяѓчыны таксама ѓ руках чароѓная палачка. Яна ёю крутанула, i крэм, i шакалад знiклi. Дракончык з крыѓдай вымавiѓ:
  - Навошта гэта вы цёткi, так?
  Дзяѓчына пакланiлася i адказала:
  - Я графiня-нiмфа Драхма. А вы хто?
  Бландынка ѓпэѓнена адказала:
  - Лiзавета Шчукiна. Студэнтка i фотамадэль.
  Абедзве прыгажунi падмiргнулi адна адной. I нiмфа, на босых нагах якой зiхацелi каштоѓныя пярсцёнкi, адзначыла:
  - Вы больш падобныя на прынцэсу.
  На самай справе, на Лiзавеце столькi розных упрыгожванняѓ i зiготкiх самацветаѓ.
  Бландынка адказала:
  - Вы таксама ... Хоця, чаму такая шляхетная асоба i басанож?
  Драхма з усмешкай адказала:
  - Я нiмфа - сваячка вышэйшых Багоѓ прыроды. Пры вядзьмарстве, калi няма абутку, куды зручней карыстацца босымi пальчыкамi ног.
  Лiзавета кiѓнула:
  - Зразумела! Вы вельмi прыгожыя, а вось валасы ѓ вас натуральнага колеру, цi фарбаваныя?
  Басаногая дзяѓчынка-нiмфа хiхiкнула, страсянула сямiколернай прычоскай i адказала:
  - I так , i не! Гэта не фарба, i ѓ той жа час, сем кветак сiмвалiзуюць, што я чараѓнiца вельмi высокага ѓзроѓню!
  I прыгажуня пстрыкнула босымi пальчыкамi ног, i ѓзнiк торт памерам з добры танк. Пры гэтым , ён быѓ так багата упрыгожаны кветкамi з крэму, прычым, разнастайных адценняѓ, i ад яго вельмi апетытна пахла. Торт глядзеѓся вельмi багата.
  Лiзавета адзначыла з мiлай усмешкай:
  - Калi нам такi з'есцi, то жывот лопне.
  Драхма кiѓнула i адказала:
  - Гэты торт бы дамо галодным дзецям!
  I дзяѓчына-нiмфа страсянула чароѓнай палачкай. I яны, дзве прыгажунi апынулiся каля даволi вялiкай хаткi на курыных ножках. Побач з ёй круцiлася жанчына, з выгляду гадоѓ трыццацi, з доѓгiмi, рудымi валасамi. Яна была ѓ ступе, у адной руцэ раскошная мятла, з пазалочанай ручкай, а ѓ другой левай, таксама чароѓная палачка.
  На полi перад ёю працавалi дзецi, ад дзесяцi да чатырнаццацi гадоѓ. Хлопцы былi ѓ iрваных лахманах, басаногiя i худзенькiя. Яны апрацоѓвалi поле, вагалiся матыкамi, цягнулi плугi, пераносiлi насiлкi.
  Iх падсцёбвалi вельмi пачварныя мядзведзi ѓ даспехах i ботах, са шлемамi на галовах.
  I раз-пораз свiсталi канчукi.
  Лiзавета загарлапанiла:
  - Ды як вы можаце так звяртацца з дзецьмi!
  I дзяѓчынка-бландынка зрабiла васьмёрку сваёй чароѓнай палачкай. I на оркаѓ у даспехах абрынулiся шакаладкi, цукеркi, цукаты, дражэ, лядзяшы i пачкi з марожаным. Яны абсыпалi касматых мядзведзяѓ, i тыя нават грукалiся.
  А босыя, галодныя дзецi, убачыѓшы падобнае багацце, накiнулiся на стравы.
  Оркi спрабавалi iх спынiць, i махалi бiзунамi i дубiнкамi. Баба Яга стукнула мяцёлкай па паветры. Узнялася хваля, i нiбы цунамi пайшло. Лiзавету i яе матылька падкiнула, закруцiла i маленькага дракончыка.
  Нiмфа Драхма крутанула чароѓнай палачкай. I вiхура супакоiлася, хвалi апала.
  Худзенькiя, напаѓголыя, змучаныя цяжкай працай дзецi совалi цукеркi i iншыя стравы ѓ рот. Оркi-наглядчыкi спрабавалi iх бiць, размахваючы бiзунамi.
  Лiзавета зноѓ узмахнула чароѓнай палачкай. I крэмавыя пiрожныя паляцелi ѓ валасатых i смярдзючых оркаѓ. Нiмфа таксама дадала, пстрыкнуѓшы босымi пальчыкамi ног, упрыгожаных колцамi-артэфактамi. I ѓ вынiку палыхнула плынню энергii. I скура ѓ оркаѓ успыхнула, а даспехi сталi плавiцца.
  Баба Яга, жанчына даволi прыгожая i рудай масцi, прабуркавала, скалячы зубы i выставiѓшы з рота вялiкiя, тыгравыя iклы:
  - Ты чаго лезеш, Драхма? Мы ѓжо даѓно падзялiлi сферы ѓплыву!
  Лiзавета пiскнула:
  - Вы здзекуецеся з дзяцей! I гэта нельга цярпець!
  Баба Яга агрэсiѓна буркнула:
  - А гэта яшчэ, хто такая ? I чаму лезеш у чужую справу?
  Дзяѓчына-бландынка ѓсмiхнулася i адказала:
  - Хто я? Гэта можна сказаць пры дапамозе песенькi!
  Драхма кiѓнула:
  - Так, мая новая сяброѓка вельмi музычная! Можа, ты яе паслухаеш?
  Оркi, у напаѓрасплаѓленых даспехах, круцiлiся, вiшчалi i вылi. Было бачна, што iм вельмi балюча.
  Баба Яга хiхiкнула. Ёй сваiх валасатых напарнiкаѓ, мяркуючы па ѓсiм, зусiм не шкада. I зароѓ:
  - Праспявай кветку, не саромейся!
  Лiзавета ѓзяла i з пачуццём i натхненнем заспявала:
  Мне зусiм не надакучыла,
  Пiць, гуляць, у хлопцаѓ закахацца !
  I мачыць фашыстаѓ смела,
  Мне з Адольфам пацягацца!
  Мне з Адольфам пацягацца!
  
  Натуральная бландынка,
  I не патрэбна ѓ каханнi гумка!
  Са мною свету палоѓка,
  Натуральная бландынка!
  
  Зноѓ б'ю фашыстаѓ смела,
  Стаѓлю новыя рэкорды!
  I крушу ворага за справу,
  Усiм магу расквасiць морды !
  Усiм магу расквасiць морды !
  
  Натуральная бландынка,
  Мне не патрэбна ѓ каханнi гумка!
  У ног маiх свет палоѓка,
  Натуральная бландынка!
  
  Хто не верыць у маю крутасць,
  Будзе бiт дзявочай пяткай...
  Ведайце, баязлiвасць гэта дурасць,
  Я збiваю фрыцаѓ усмятку!
  Я збiваю фрыцаѓ усмятку!
  
  Натуральная бландынка,
  Мне не патрэбна ѓ каханнi гумка,
  Са мной дрыжыць муж палоѓка,
  Натуральная бландынка!
  
  Жадаеш страмчэй стаць, чым фюрар,
  I надзерцi фашыстам попу...
  Не шкадуй на фрыцаѓ кулi,
  Разыграйце Пенелопу!
  
  Ну, а бой iдзе крывавы,
  Я згараю без астатку...
  Гэта ѓсё не дзеля славы,
  Вось дзе таямнiца i разгадка!
  Вось дзе таямнiца i разгадка!
  
  Натуральная бландынка,
  Мне не патрэбна ѓ каханнi гумка!
  I ѓ мяне сталёвая спiнка,
  Натуральная бландынка!
  Натуральная бландынка!
  Баба Яга засмяялася. Трасянула сваёй чароѓнай палачкай. Напалову спаленыя оркi супакоiлiся. На iх палiлiся струменьчыкi дажджу. Дзецi ж расселiся.
  Велiзарны торт паплыѓ да басаногай каманды хлопчыкаѓ i дзяѓчынак.
  Нiмфа прачытала загавор. I тор т- волат падзялiѓся на кавалкi. А перад кожным дзiцем узнiкла залатая талерка, ножык i вiдэлец.
  Баба Яга скамандавала:
  - Усiм вам дазваляю адпачыць i паесцi!
  Дзецi закiвалi, пераважна светлымi галоѓкамi, i прынялiся за трапезу.
  Лiзавета са здзiѓленнем спытала:
  - А дзе бацькi гэтых няшчасных хлопцаѓ?
  Баба Яга з усмешкай адказала:
  - Гэта не зусiм дзецi. Гэта душы дарослых людзей, пасля смерцi атрымалi дзiцячыя целы i адпраѓлены ѓ наш свет на перавыхаванне. I пагадзiцеся, працатэрапiя куды гуманней пекла!
  Лiзавета агледзелася. Вакол раслi дрэвы з пышнымi, раскошнымi кветкамi, даносiѓся прыемны водар. I нават замак Бабы Ягi глядзеѓся вельмi ветлiва.
  Дзяѓчына паводле кiѓнула:
  - Гэта не падобна на Пекла!
  Драхма адзначыла:
  - Рая i Ада ѓ прымiтыѓным разуменнi людзей не iснуе. Ёсць раѓналежныя i шматвектарныя мiры, якiя валодаюць уласнымi ѓласцiвасцямi i параметрамi. I тут гэтыя дзецi маюць шанц атрымаць сабе лепшае месца пад сонцам!
  Баба Яга кiѓнула i заѓважыла:
  - Так, хто быѓ пры жыццi вялiкiм на добрыя справы, той i ѓ паралельным свеце, пасля гiбелi цялеснай абалонкi, можа стаць царом, або князем! Так што ѓ светабудове ѓсё адносна. Я вось таксама ѓ мiнулым жыццi была каралевай.
  Нiмфа-графiня кiѓнула:
  - Яна спачатку ѓвасобiлася ѓ дзяѓчынку-рабыню, i працавала на плантацыях. Але затым, была прададзена ѓ вучанiцы чарадзею, i паднялася ѓ гэтым свеце да ѓзроѓню Бабы Ягi. А гэта зусiм не слабая кар'ера!
  Лiзавета свiснула i адзначыла:
  - Ого! А я тады хто?
  Драхма прабуркавала:
  Далiкатны колеру пялёстак,
  Ты толькi на пачатку шляху...
  Хоць свет вакол i жорсткi,
  Трэба толькi iсцi наперад!
  Адзiн з хлопчыкаѓ, у шортах i ѓ iрванай майцы, мiльгаючы голымi, загарэлымi i разадранымi нагамi, даеѓшы торт, падбег блiжэй да трох цёткам, што луналi ѓ паветры, i прачырыкаѓ:
  - Я, маркiз дэ Сад! Вядомая асоба.
  Баба Яга грозна прабуркавала:
  - Ты вiдаць хочаш маркiз атрымаць палкамi па босых пятках?
  Хлапчук пакланiѓся i адказаѓ з усмешкай:
  - Я ѓжо пару стагоддзяѓ у рабстве. Чаму мяне не возьмуць у войска? Я магу быць i збраяносцам, i бубначом. А то, шчыра кажучы, тупею ад працы!
  Драхма заѓважыла:
  - Можа, i сапраѓды, яму даць шанец. Напрыклад, пайсцi на службу?
  Баба Яга адзначыла:
  - Калi хто возьме! Сама ведаеш, тут бывае па-рознаму. Маркiзу прапанавалi неяк быць, як чалавеку ѓ мiнулым жыццi адукаванаму, пабываць памагатым пiсара. Дык ён такое насачыняѓ. Пасля чаго, бiлi хлопчыка палкамi па босых пятках. I як ён вiшчаѓ.
  Юны маркiз, на выгляд гадоѓ дванаццацi заѓважыѓ:
  - Я ѓжо больш за дзвесце гадоѓ не ведаю абутку. I мае падэшвы цвёрдыя, як капыты вярблюда. I часам пачынаюць набiтыя мазалi свярбець . I тады палкамi па пятках ужо не так балюча!
  Лiзавета засмяялася i адзначыла:
  - Чароѓна. А што, вы за дзвесце з гакам гадоѓ так i засталiся дзiцем?
  Хлопчык кiѓнуѓ:
  - Толькi знешне! Цела ѓ нас, пакуль мы рабы, не мяняюцца. Калi я пайду ѓ войска, то тамака ѓжо буду, хоць i павольна, але расцi. А тут толькi адзенне прыходзiць у заняпад ад працы, i нам раз у пяць гадоѓ выдаюць новую . А абутак ... Тут цэлых чатыры сонцы - вельмi нават цёпла. Часта я нават працую без майкi, дык куды прыемней!
  Баба Яга адзначыла:
  - Маркiз дэ Сад проста хараство! Можа, я яму паказычу пятачкi пяром страуса, а ён мне раскажа казачку.
  Хлопчык, якi быѓ калiсьцi тытулаваным вяльможам i скандальна вядомым пiсьменнiкам, адзначыѓ:
  Складаю я нядрэнна, часам,
  Атрымлiваецца часам глупства!
  Усё, што ѓ гэтым свеце маета,
  I рэальна толькi пустая мiтусня!
  Лiзавета кiѓнула i спытала:
  - Можа, ты хочаш вялiкую шакаладную цукерку?
  Хлопчык сур'ёзна адказаѓ:
  - Я хацеѓ бы большую кружку добрага iспанскага вiна, або ямайскага рома!
  Баба Яга засмяялася i заѓважыла:
  - Дзецям нельга спiртное!
  Хлопчык-маркiз запярэчыѓ:
  - Я не дзiця! Ды i ѓ войску ёсць порцыя грота.
  Драхма адзначыла, страсянуѓшы нядбайна палачкай:
  - Паспрабуй лепш цукеркi з лiкёрам!
  I ѓ руках юнага раба ѓзнiклi шакаладныя бочачкi. Хлопчык iх адкусiѓ i праспяваѓ:
  Каханне i смерць, дабро i зло,
  Што свята, што грэшна зразумець не наканавана!
  Каханне i смерць, дабро i зло,
  Не зможам памерцi, ёсць быццю адно!
  Да iх падбегла, мiльгаючы босымi, маленькiмi, круглымi пяткамi, дзяѓчынка. Яна была светлавалосая, i вельмi мiлая. Пакланiлася i прачырыкала:
  - Я лэдзi Вiнтэр! Вядомая, як мiлэдзi. I таксама хачу пасоѓваннi.
  Дзяѓчынка была ѓ кароткай, iрванай з вялiкiмi дзiркамi тунiцы. Яе маленькiя ногi былi хупавыя, але ступнi ѓжо арагавелыя i мазолiстыя. Вiдаць, што яна праарала не адно стагоддзе.
  Лiзавета ѓсмiхнулася i адказала:
  - Вось так? Але гэта лепш, чым быць бабулькай.
  Дзяѓчынка заѓважыла:
  - Мяне пакаралi смерцю ѓ дваццаць шэсць гадоѓ, i я не была старой. Вось маркiз дэ Сад памёр у семдзесят чатыры гады, дык хоць пажыѓ!
  Хлопчык у шортах кiѓнуѓ, босай нагой уцiснуѓ у траву камень i праспяваѓ:
  Хоць кажуць, што гады не вярнуць,
  I быццам цела папросту старэе...
  На новым свеце пачынаем шлях,
  I якi робiцца свежую задуму!
  I маркiз-дзяцюк сарваѓ з сябе трухлявую майку i паказаѓ на свой выкладзены плiткамi жывот. Без майкi мускулiсты хлопчык выглядаѓ нашмат прыгажэй. У шортах, хоць таксама задрыпаных , ён паходзiѓ на юнага спартоѓца.
  I пусцiѓся ѓ скокi, паказваючы свае рэльефныя мышцы i рук, i ног.
  Затым хлопчык-маркiз падхапiѓ босымi пальцамi сваiх ног каменьчык, i падкiнуѓ яго вышэй. Затым спрытна злавiѓ нагой i зноѓ шпурнуѓ ужо два каменьчыкi. I зноѓ iх злавiѓ.
  Лiзавета ѓсклiкнула:
  - Цудоѓна! Як гэта выглядае выдатна !
  Маленькi дракончык падляцеѓ да хлопчыка. Лiзнуѓ яго ѓ круглую, мазолiсты пятку i прачырыкаѓ:
  - Брацiк?
  Хлопчык выцер босую падэшву аб траву, i злосна буркнуѓ:
  - Сястрычка!
  Дракончык пiскнуѓ:
  - Мой сябар!
  Драхма хiхiкнула i праспявала:
  Скаваныя, як ланцугом, дзецi чамусьцi,
  Трэба быць камусьцi ѓ цяжкую хвiлiну...
  Не разлi вадой, жартуюць усё вакол,
  Вось што значыць сапраѓдны, верны сябар!
  Дракончык убачыѓ кавалак торта, кiнуѓся да яго i пачаѓ лiзаць мяккую, салодкую масу трыма мовамi.
  Дзяѓчынка-мiлэдзi пiскнула:
  - Чароѓны звярок. Я хацела б мець сабе такую вось сабачку!
  Лiзавета бразнула:
  - А навошта вы Ганна дэ Бэйль атруцiлi Канстанцыю Банасье ?
  Дзяѓчынка наступiла босай нагой на цукерку з лiкёрам. Раздушыла яе, войкнула i адказала:
  - З-за рэѓнасцi. Я вельмi любiла Дартаньяна !
  Баба Яга ѓхмыльнулася:
  - За гэта гэтую паршывую дзяѓчынку кожную пятнiцу лупцуюць. Яна забiла нявiнную душу.
  Лiзавета з усмешкай спытала:
  - А за астатнiя злачынствы?
  Тут выказалася Драхма:
  - Герцаг Бекiнген быѓ ладная сволач. Ды i яна служыла сваёй Радзiме Францыi. Зрэшты, я думаю, цi не ѓзяць яе сабе ѓ вучанiцы!
  Дзяѓчынка-мiлэдзi прабуркавала:
  - Вядома, вазьмiце. А то надакучыла на плантацыi тупа матыкай варочаць, цi насiлкi цягаць, цi ѓраджай. На каменяломнях i тая нейкая разнастайнасць. Я тут ужо амаль чатыры стагоддзi. Набрыдла !
  Лiзавета свiснула i адзначыла:
  - Так, гэта шмат. Нават у ЗША пасля дваццацi гадоѓ турмы, прысуджаны да пажыццёвага зняволення, можа быць памiлаваны!
  Баба Яга заѓважыла:
  - Яе даѓно б з рабыняѓ перавялi ѓ войска, цi ѓ чарадзейкi, цi нават у дзяѓчын-жрыц, але ѓжо балюча гучная слава ѓ мiлэдзi. Яе баяцца вучыць магii - падступная дзяѓчынка!
  Маркiз дэ Сад, гэты гарэзлiвы хлопчык, кiѓнуѓ:
  - Калi не лiчыць рэдкiх уяѓленняѓ i забаѓ, працатэрапiя задзёѓбвае . Сапраѓды, у каменяломнях хоць мышцы падкачаеш.
  Баба Яга кiѓнула:
  - Улiчу! Вось i пойдзеш у каменяломнi!
  Хлопчык-маркiз усклiкнуѓ:
  - Выстаѓце мяне, калi ласка, на продаж! На аѓкцыён нехта мяне абавязкова купiць.
  Драхма засмяялася i адзначыла:
  - Вось гэта да! Сам хоча, былы тытулаваны вяльможа, быць прададзеным, нiбы нейкая рэч!
  Маркiз дэ Сад заспяваѓ:
  Пераменаѓ патрабуюць нашыя сэрцы,
  Перамен патрабуюць нашы вочы...
  У нашым сэрцы i нашых слязах,
  I пульсацыi вен...
  Перамен, мы чакаем перамен!
  I дзiця-нявольнiк затупаѓ босымi нагамi. Вось гэта сапраѓды хлопчык жывы.
  Маленькi дракончык прачырыкаѓ, пераймаючы:
  -Пераменаѓ, мы чакаем перамен!
  I крутанулася , нiбы вула, рэптылiя вельмi нават мiлая i сiмпатычная.
  Лiзавета заѓважыла:
  - А ён вельмi нават мiлы дракончык.
  Драхма хацела нешта сказаць, як у небе з'явiлася святлiвае кропка. Нехта ляцеѓ да iх.
  Дзяѓчына-нiмфа прачырыкала:
  - Вось гэта выдатна ! Мяркуючы па ѓсiм, матылёк-русалка iмчыцца.
  Дзяѓчына-бландынка здзiвiлася:
  - Як гэта, матылёк-русалка?
  Баба Яга са смяшком адказала:
  - Гэта калi адначасова i русалка, i матылёк. А што цябе дзiвiць?
  Лiзавета пацiснула плячыма i адзначыла:
  - Я пра такiя казачныя iстоты не чула!
  Жанчына-ведзьма з рудымi валасамi адказала:
  - Гэта калi сама ѓбачыш. Можа яна i пад вадой жыць, i па паветры лятаць! I гэта выдатна .
  Сапраѓды, з'явiлася дзяѓчынка са срэбным хвастом i крыламi, зiготкiмi на чатырох сонцах ярчэй i прыгажэй сусальнага золата.
  Нiмфа прачырыкала:
  - Баранэса дэ Лiхая вiтаю цябе!
  Матылёк-русалка хiхiкнула i адказала:
  - I я вас вiтаю графiня! Хай будзе ѓ свеце святло.
  Хлопчык-маркiз паскуголiѓ:
  - Можа быць, вы мяне купiце? Я хачу пабываць у марскiм царстве.
  Матылёк-русалка праспявала:
  У сiнiм моры, у белым пене,
  Дзе бушуюць ураганы...
  Дзе разгойдваецца мора i трасуцца караблi!
  Нiмфа i Баба Яга ѓзялi i заспявалi:
  Караблi на дно сыходзяць, з якарамi ветразямi,
  I тады тваiмi будуць залатыя куфры,
  Залатыя куфры!
  Караблi ляжаць разбiтыя,
  Куфары стаяць расчыненыя...
  Iзумруды i рубiны расцякаюцца дажджом...
  Калi хочаш быць багатым,
  Калi хочаш быць шчаслiвым,
  Заставайся хлопчык з намi,
  Будзеш нашым каралём!
  Будзеш нашым каралём!
  Дзяѓчынка-мiлэдзi ѓхмыльнулася. Адкусiла торцiк i з натхненнем узяла i праспявала:
  Каралевай людзi захаплялiся,
  Усе хлапчукi ѓ двары ѓлюблялiся...
  З ёй я была незаѓважным ценем,
  Замест кахання навучылася цярплiвасцю!
  Матылёк-русалка трасянуѓ крылцамi, i залатыя пералiвы зайгралi сонечнымi зайчыкамi. I цудоѓная апынулася дзяѓчынка.
  Баранэсы дэ Лiхая страсянула чароѓнай палачкай, i ѓ руцэ ѓ Лiзаветы з'явiѓся букецiк кветак.
  Дзяѓчынка-бландынка засмяялася i адказала:
  - Гэта вельмi прыгожы букет!
  I падмiргнула сваiм напарнiцам. Хлопчык-маркiз узяѓ i пракруцiѓся, нiбы коѓдра. I яго босая нага закруцiлася ѓ паветры. I вось дзяцюк узяѓ i злавiѓ за крыльца серабрыстую стракозу. I тут жа атрымаѓ удар невялiкай iскрай у пятку i залямантаваѓ.
  Баба Яга, выскалiѓшыся, заѓважыла:
  - Не хулiгань, малалетка !
  Маркiз дэ Сад пакрыѓдзiѓся:
  - Гэта я, малалетка ? Ды я такое бачыѓ...
  I зноѓ па босых падэшвах хлопчыка-свавольнiка маланкай.
  I ён залямантаваѓ. I гэта пацешна.
  Матылёк-русалка хiхiкнула i адзначыла:
  - Маляня само зачараванне.
  Лiзавета заѓважыла:
  - Дванаццаць гадоѓ, гэта не малыш. Гэта ѓжо амаль дарослы хлопчык. А калi ѓлiчыць, што яму ѓжо гадоѓ трыста жыцця, дык гэта ѓжо...
  Маркiз дэ Сад пiскнуѓ:
  - Юны стары!
  I падмiргнуѓ сваiм вiзавi.
  Яшчэ адзiн хлопчык падбег да iх. Ён усмiхнуѓся i адказаѓ з сумным выглядам:
  - Вось мне ѓжо хутка будзе пяць тысяч гадоѓ. А ѓсё яшчэ хлопчык-раб, i на мяне накладзена персанальная забарона. Я быѓ тут, калi i Баба Яга яшчэ не нарадзiлася.
  Жанчына з рудымi валасамi адказала:
  - Гэта былы фараон Хеопс. З-за будаѓнiцтва пiрамiды загiнула больш за дзвесце пяцьдзесят тысяч рабоѓ. Таму яго не выпускаюць з рабства.
  Хлапчук кiѓнуѓ. У яго была кароткая стрыжка вожыкам, сам былы фараон быѓ у адных толькi плаѓках. На плячы было выпалена рабскае таѓро, а скура чорная, нiбы ѓ афрыканца. Вось гэта сапраѓды нечакана. А валасы, наадварот, светлыя, як i бровы. Хлопчык быѓ прыгожы, жылiсты, мускулiсты i вонкава вясёлы.
  Лiзавета спытала з уздыхам:
  - А якое гэта быць амаль пяць тысяч гадоѓ рабом?
  Хлопчык-фараон адказаѓ:
  - Не вельмi, але я прывык. Тым больш, у нас ёсць i забаѓкi, i выходныя днi. У рабоѓ свае правы. - Юны дзяцюк гадоѓ трынаццацi на выгляд адзначыѓ. - I самае класнае, гэта здаровае цела хлапчука. Зусiм не адчуваеш стомленасцi. Увесь час бадзёры . А калi працуеш i калупаеш зямлю, то нешта пiшаш!
  Баба Яга кiѓнула:
  - Так, фантазii часам рэальна ратуюць! I гэта весела i крута! Вось, напрыклад...
  Хлопчык-маркiз хiхiкнуѓ i адзначыѓ:
  - Так, дакладна! Фантазii, гэта выдатна ! Можна такое складаць.
  Абодва пацана ѓзялi i стукнулiся кулакамi. Нават iскры пасыпалiся з костак.
  Падмiргнулi адзiн аднаму i заспявалi:
  Хто быѓ у змроку рабства, меч вазьмi,
  Гонар i свабода ѓ цябе ѓ руках!
  Хай б'е ключом адвага - клiч у крывi,
  Забудзься сумневы, нiзкi, подлы страх!
  
  Не будзь рабом, прынiжаным у пыле,
  Арлом магутным, iмкнучыся ѓ вышыню !
  Багоѓ у крывавай бiтве паклiч,
  За волю да святла да канца змагайся!
  
  I хай не завагаецца воiна клiнок,
  Паранены баец упаѓ са стогнам!
  Хай вечнасць спiць, гарыць у цемры вянок,
  Прывiтанне з нябёсаѓ магутным грозным громам!
  Дзяѓчынкi заѓсмiхалiся. Мiлэдзi дасцiпна заѓважыла:
  - Свабода - гэта рай!
  I тупнула сваёй босай, хупавай нагой.
  Вось гэта дзяѓчынка, якая была i баранэсай, i графiняй, i жонкай лорда.
  Вось так яны i пагаварылi.
  Матылёк-русалка ѓзяла i прачырыкала:
  - Вы сваё знойдзеце, вось заѓважце, вы вечна юныя, i гэта выдатна !
  Дзяѓчынка-мiлэдзi кiѓнула i прабуркавала:
  - Так, гэта выдатна , калi ѓ вас вечнае юнацтва. Вось мяне нават у дзяцiнстве палохала старасць, i я баялася апынуцца старой i лядашчай.
  Яшчэ адна дзяѓчынка, якая падскочыла да iх, кiѓнула:
  - Ды я ведаю! Я калi стала ператварацца ѓ старую, то моцна камплексавала з гэтай нагоды. Хаця, была царыцай, i ѓ мяне ѓсё было. Але нават гэта не дапамагала, i лепшыя лекары, i нават сам граф дэ Калiёстра !
  Мiлэдзi кiѓнула:
  - Гэта былая руская царыца Кацярына Другая. Калiсьцi была вялiкай кiраѓнiцай i насiла раскошныя ѓборы, а цяпер бегае басанож i ѓ iрванай тунiцы.
  Дзяѓчынка-царыца адзначыла:
  - Затое я зараз юная i здаровая! I гэта шмат чаго варта.
  Маркiз дэ Сад кiѓнуѓ:
  - Так, зразумела, варта. Я магу гэта ацанiць.
  Фараон-дзяцюк кiѓнуѓ:
  - Як казаѓ Саламон: - Маладому шчанюку лепш, чым старому льву!
  I ѓся чацвёрка дзяцей: два хлопчыкi i дзве дзяѓчынкi немалых узростаѓ, заспявалi:
  У чалавецтва вялiкае гора,
  Мусiць, кожны думае пра яго!
  Пралiлося слёз аб гэтым моры,
  Страх чалавека палiць агнём!
  
  Паѓзуць за годам гады караванам,
  Уцiрае бабка ѓ шчокi свае хну!
  I нешта стала з стройным панны табарам,
  Адкуль дубец маршчыны, не разумею!
  
  Ну чаму вянок прыроды светлы,
  Творца машын, раптам павiнен марнець!
  Той, хто запрог у ваз сiлу ветру,
  Не можа са злым старэннем управiцца!
  
  Прыгажуня становiцца вырадкам ,
  А волат хiрэе на вачах!
  Любое зараз гiдкае надвор'е,
  I па начах раздзiрае дзiкi страх!
  
  Але што выратавання няма, не веру я,
  Здольны чалавек паспрачацца з Богам!
  Каб стала вечнай дружная сям'я,
  Каб лёгкай у гару крута iшла дарога!
  
  Не будзе ѓ старых зараз маршчын,
  Прымусiм старасць адступiць з ганьбай!
  I чалавек, прагрэсу магутны сын,
  У вяршыню жыцця глядзiць светлым позiркам!
  
  I будзе бясконцай прыгажосць,
  Днi пацякуць рачулкай паѓнаводна!
  Выявiцца людская дабрыня,
  Бо стане сэрца чыстым, высакародным!
  
  Вер, асалода новае прыйдзе,
  З гадамi мудрасць будзе дадаваць!
  Бо ѓ юным целе не селiцца лёд,
  Як школьнiк з запалам вучыцца на пяць!
  
  Адзнаку вышэй, ну-ка пашукай,
  Iспыт пераздасi хоць сотню разоѓ!
  I можаш есцi ѓ смак з мёдам кулiчы,
  Ну, стань дзяѓчынкай старая зараз!
  I ѓся каманда ѓзяла i разрагаталася.
  Баба Яга панура заѓважыла:
  - Нешта вы моцна разбушавалiся. Можа адправiць вас на працу? Працатэрапiя - гэта лепшыя лекi для грэшнiкаѓ.
  Матылёк-русалка адзначыла:
  - Я вось не чалавек. I гэта нам матылькам-русалкам недаступна. Мы жывем вельмi доѓга, не старэючы. А потым пераходзiм у iншы свет.
  I дзецi хорам усклiкнулi:
  - За новыя рубяжы i рай!
  Здалёк з'явiлася пара вершнiкаѓ. Адзiн быѓ на аранжавым канi, iншы на блакiтным. Яны iмклiва наблiжалiся. Гэта была пара - юнак i дзяѓчына. Вельмi прыгожыя. Дзяѓчына была ѓ кароткай сукенцы i басаногая, упрыгожаная каштоѓнасцямi. Юнак быѓ у раскошным гарнiтуры i зiготкiх боцiках.
  Абодва былi прыбраныя, з мячамi ѓ руках, i лукамi за спiной. I гэта выглядала выдатна.
  А за iмi сказаѓ цэлы атрад дзяѓчынак. Яны былi ѓ кароткiх, яркiх тунiках, у руках па мячы i шчыце. Таксама прыгажунi былi басанож. I ѓ iх на пальчыках ног ззялi пярсцёнкi. Валасы розных колераѓ веялi па ветры.
  I вушкi ѓ iх, нiбы ѓ рысяѓ. Прыгожыя, але вушы не чалавечыя.
  Баба Яга пакланiлася:
  - Вiтаю вас, князь Даѓгарукаѓ з першай жонкай. Вы якраз своечасова.
  Юнак-эльф пакланiѓся i адказаѓ:
  - Так, гэта выдатна . Тут з вамi новенькая i вельмi прыгожая дзяѓчына. Яна што, памерла?
  Нiмфа дэ Драхма заѓважыла:
  - Не! Ды i звычайна людзi пасля смерцi атрымлiваюць целы дзяцей. А тут яна дарослая! - Дзяѓчына пстрыкнула босымi пальчыкамi ног i прачырыкала. - Вiдаць, яна пры жыццi перанеслася на той свет.
  Юнак-князь кiѓнуѓ i адказаѓ:
  - Я хачу пацалаваць яе ножку!
  Лiзавета разгублена буркнула:
  - Маю ножку?
  Дэ Даѓгарукаѓ кiѓнуѓ:
  - Так, вашу , о багiня-бландынка!
  Хлопчык-маркiз усклiкнуѓ:
  - Вось гэта задавальненне!
  Дзяѓчынка-царыца адзначыла са смяшком:
  - Так , гэта сапраѓды крута! Калi я была маладая, мае ножкi цалавалi ахвотна. А калi пастарэла, то мужыкам падобнае стала брыдка!
  Лiзавета працягнула сваю нiжнюю канечнасць у туфлi на высокiм абцасе i прачырыкала:
  - Можаце паспрабаваць.
  Юнак-князь буркнуѓ:
  - Знiмiце туфлiк!
  Хлопчык-фараон адзначыѓ:
  - У нас у Егiпце дзяѓчыны i так увесь час басанож. I калi яны апраналi сандалi, асаблiва на высокiх абцасах, тое глядзелася падобнае вельмi сэксуальна!
  Дзяѓчына-бландынка пiскнула:
  - Так, можа, наступны раз здыму туфлiк. А так, цалуй у абцас!
  Юнак-князь хацеѓ нешта сказаць, як у небе з'явiѓся вялiзны цмок. У яго было дванаццаць галавою, i ён быѓ такi яркi i рознакаляровы.
  Маленькi дракончык ажывiѓся i прачырыкаѓ:
  - Мама!
  Хлопчык-маркiз праспяваѓ:
  Хай мама прыедзе, няхай мама прыйдзе,
  Няхай мама мяне абавязкова знойдзе...
  Бо так не бывае на свеце,
  Каб былi страчаныя дзецi!
  Бо так не бывае на свеце,
  Каб былi страчаныя дзецi!
  Велiчэзная самка-цмок прагрымела:
  - Я бачу, мой маленькi сыночак з вамi гуляецца. Ну, ты Драхма добрая дзяѓчынка, i я думаю, прасочыш за малым!
  Нiмфа-графiня хiхiкнула i праспявала:
  Думкi дзiцяцi, як снег,
  Светлыя ярка зiхацяць...
  Хоць часам, як на грэх,
  Вельмi паскудныя бываюць!
  Пачулiся дружныя смяшкi. I гэта сапраѓды глядзелася вельмi весяла i экстравагантна.
  Дзецi з лiку шляхетных людзей былi вельмi радасныя i падскоквалi.
  Баба Яга агрэсiѓна крыкнула:
  - Усё, карапузiкi! Хопiць забаѓляцца. Цяпер давайце за працу!
  Драхма кiѓнула:
  - Так , дзецi! Выкупайце свае грахi працатэрапiяй! Працуйце, i прыйдзе да вас шчасце, i дастойнае месца ѓ жыццi!
  Баба Яга рыкнула i нават дзюбанула маланкай:
  - Па месцах!
  Дзецi кiнулiся ѓцякаць. I iхнiя босыя, круглыя пяткi замiльгалi. Яны былi ружовыя i прыгожыя.
  Лiзавета адзначыла са злосным выглядам:
  - А навошта вы iх прымушаеце працаваць? Можа быць, з дапамогай магii вы зможаце ѓсё i так зрабiць?
  Баба Яга рыкнула:
  - Грэх павiнен быць пакараѓ! Такая воля Сына Усявышняга Бога, Айца Зла Чарнабога!
  Дзяѓчына-бландынка спалохана пiскнула:
  - А навошта трэба зло?
  Дзяѓчына-нiмфа адказала:
  - Каб была свабода выбару. I не толькi гэта.
  Юнак-князь кiѓнуѓ:
  - Так, менавiта! Без зладзеяѓ не будзе i герояѓ. Як гаворыцца, патрэбен i перац, i цукар!
  Баба Яга кiѓнула i заспявала з пачуццём i выразам:
  Вось калi ѓ светабудове праблем,
  Нiяк любой цаной не бывае...
  Ужо ты не жадаеш перамен,
  Чаго ён жадае, чалавек не ведае!
  
  А ёсць з магутнай сiлай Чарнабог,
  Мае ѓладу сусьветны Вялiкi ...
  Дае Ён чалавеку проста ѓ лоб,
  Каб не быѓ род людскi зусiм ужо дзiкiм!
  
  Так, Усемагутны Род стварыѓ Яго,
  Каб людзi сэнс мелi разьвiвацца...
  Каб чалавек хацеѓ за раз усяго,
  I людзi навучылiся моцна бiцца!
  
  Паколькi воiн перамагае зло,
  Тое Род для дабра чалавека стварыѓ...
  I для душы i целаѓ вылiѓ дабро,
  Вучыцца ваяваць заѓсёды не позна!
  
  Чаго ж хоча Усемагутны Бог,
  Каб Эльф не смелi ставiць на каленi...
  Каб не кiраваѓ злосны рок,
  Каб разьвiвалiся сотнi пакаленьняѓ!
  
  Так, Чарнабог то стымул для людзей,
  Каб не было нi ляноты, не застою...
  Каб ты фашыста ѓ бразгаты, разбi,
  Прайсцiся, каб па Арклiне дружным строем!
  
  Дык не губляйцеся, калi цяжка,
  Калi бяды на Айчыну навалiся...
  Род зробiць выдатна i лёгка,
  Вось толькi каб людзi варушылiся!
  
  А Чарнабог вам проста старэйшы брат,
  Хоць строгi , але вас любiць бясконца...
  Ты выб'еш найвялiкшы вынiк,
  Калi служыць Эльфii будзеш вечна!
  Дзецi-рабы на гэтыя словы запляскалi ѓ далонi.
  Пасля чаго, Баба Яга аблiзнулася i спытала:
  -Цяпер ты зразумела?
  Лiзавета пацiснула плячыма i адказала:
  - Ды тут як не зразумець!
  Юнак-князь кiѓнуѓ i вымавiѓ:
  - А цяпер, дазволь мне пацалаваць тваю ножку!
  Дзяѓчына-бландынка хiхiкнула i праспявала:
  А я хлопчыкаѓ кахаю,
  Iх босай нагой прыб'ю!
  Калi трэба моцна ѓрэжу,
  Перасек жа нехта мяжу!
  Пасля чаго, бландынка скiнула туфель. Яе хупавая ножка агалiлася, i бачныя яе гарманiчныя i дакладныя пальчыкi.
  I юнак-эльф узяѓ i смачна пацалаваѓ Лiзавету спачатку ѓ галёнку, потым у ружовую пятку, i вымавiѓ:
  - Няхай жыве жаночая прыгажосць!
  Баба Яга адзначыла з кiслым выглядам:
  - Так, гэта пацешна. А ѓзяць яе за жонку, князь не хочаш?
  Даѓгарукаѓ са смакам адказаѓ:
  - Пра гэта я магу толькi марыць! Вы згодны?
  Лiзавета засмяялася i прачырыкала:
  - А якi ѓ вас стан?
  Эльф-князь усмiхнуѓся i адказаѓ:
  - А вы дзелавая жанчына. Я бачу практычная.
  Драхма адзначыла:
  - Вам рана пра гэта казаць. У гэтым свеце ѓ вас абодвух будзе вялiкая i цiкавая мiсiя. Так што адважвайцеся!
  Цмок-самка з дракончыкам паляцелi ѓ неба. Iншыя дзецi працавалi, i зноѓ iх падганялi наглядчыкi-оркi. Здавалася, нiшто ѓ свеце i не змянiлася.
  Лiзавета ѓбачыла, што i юнак-князь даѓ каманду. Дзяѓчыны-ваяѓнiцы з роду эльфаѓ выстраiлiся ѓ шэраг. I iхнiя босыя, загарэлыя, зграбныя ногi ѓздрыгвалi.
  Дзяѓчына-бландынка адчула нуду i заѓважыла з уздыхам:
  Усё пройдзе i смутак, i радасць,
  Усё пройдзе, так уладкована святло...
  Усё пройдзе, толькi верыць трэба,
  Што каханне не праходзiць, не!
  I вось дзяѓчынкi-эльфiйкi разгарнулiся. А потым князь i княгiня паскакалi. Толькi срэбныя капыты зiхацелi. А дзяѓчына былi вельмi прыгожыя, але адрознiвалiся вушкамi, вельмi хупавымi i цудоѓнымi.
  Баба Яга заѓважыла:
  - Я такога жанiха проста б з'ела!
  Драхма кiѓнула:
  - Князь добры, i сапраѓды вельмi багаты. Але яму не спадабалася, што цябе найперш цiкавiць не ён сам, а яго грошы!
  Лiзавета адзначыла з сумным выглядам:
  - Без грошай шчасце не пабудуеш! Дакладна таксама, хоць духоѓнае першасна, але не варта без матэрыяльнага нiчога.
  Нiмфа-графiня кiѓнула:
  - Хоць цела без душы не цела, але як слабая душа без цела!
  Баба Яга адзначыла:
  - Так, гэтую дзяѓчыну чакае цяжкi, але цiкавы лёс.
  Лiзавета праспявала з лютасцю:
  Але на лёс не варта дзьмуцца,
  I выхады ѓ барацьбе знойдуцца!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 2.
  Дзяѓчына ачулася ад сну. I адразу адчула спiной халодныя камянi. А калi расплюшчыла вочы, вакол быѓ паѓзмрок падзямелля. Лiзавета страсянулася i адчула на шыi сталёвы ашыйнiк, якi яе абмяжоѓваѓ. Таксама кайданы былi на руках i на босых нагах дзяѓчыны. Замест адзення на ёй была цяпер паласатая адзежа з нумарком на грудзях. А побач у ланцугах была iншая дзяѓчынка. I яна здавалася страшна знаёмай з сямiколернай прычоскай, басаногая.
  Так, гэта Драхма, толькi без амулетаѓ i ѓпрыгожванняѓ, у кароткай паласатай, турэмнай сукенцы, i таксама з нумарком вышываным на грудзях. I ѓ яе скавана i шыя, i ногi, i рукi. Без каштоѓных камянёѓ яе босыя ногi здаюцца дзiцячымi i безабароннымi.
  Лiзавета свiснула:
  - Вось гэта да! - Дзяѓчына-бландынка бразнула ланцугамi.
  Драхма, калi не лiчыць сямiколернай прычоскi, падобная на вельмi прыгожую дзяѓчынку-падлетка. У гэтай паласатай сукенцы, яна нiбы гераiня японскага анiмэ . Выгляд у яе нявiнны i разгублены.
  Дзяѓчына-бландынка прабуркавала:
  - Прывiтанне! Можа пазнаёмiмся?
  Нiмфа паглядзела на яе, але вiдаць не пазнала i прачырыкала на мове, якая здавалася пападанцы рускай:
  - Прывiтанне! Ты, чалавек?
  Лiзавета кiѓнула:
  - Так, я чалавек. А вы, вiдаць, нiмфа?
  Драхма пацвердзiла:
  - Так, я графiня! А што?
  Дзяѓчына-бландынка адзначыла:
  - Ды нiчога. Можа, вы ведаеце, хто нас выкраѓ i навошта?
  Дзяѓчына-нiмфа з уздыхам адказала:
  - Нас выкралi слугi злой багiнi Калi. Калi вас падобнае цiкавiць.
  Лiзавета здрыганулася i адзначыла:
  - Вы маеце на ѓвазе багiню зла Калi? З iндуiзму?
  Драхма запярэчыла:
  - Не! Гэта не зусiм iндуiзм. Гэта рэальнасць нашага сусвету. А вы, мабыць, шляхетная асоба, раз вас змясцiлi ѓ камеры з падлогай пакрытым адмысловым металам, што нейтралiзуе любую магiю.
  Дзяѓчына-бландынка пацiснула плячыма i адказала:
  - Як казаѓ, здаецца, увасоблены ѓ цела Д'ябал, магчыма, ваша прабабка каралева, вельмi нават бы здзiвiлася, убачыѓшы ѓ Маскве сваю праѓнучку!
  Дзяѓчына-нiмфа засмяялася i адказала:
  - Так, бывае, што ты сядзiш у засценцы, але i ѓ гэтым выпадку ёсць i радаснае, у прыватнасцi, цiкавая сукамернiца!
  Лiзавета пацерла сваю босую нагу i заѓважыла:
  - Быццам бы i не холадна, але мае ступнi пачынаюць мерзнуць.
  Драхма з усмешкай кiѓнула:
  - Вы, вiдаць, не маеце звычкi хадзiць басанож. А гэта кажа, цi пра шляхетнае паходжанне, цi пра не надта мяккi клiмат вашага свету!
  Дзяѓчына-бландынка з уздыхам адказала:
  - Так, клiмат нас не радуе. Тым больш у апошнi час i зiмы нармальнай няма - золь i мокры снег. Нават брыдка!
  Дзяѓчына-нiмфа злавiла босымi пальчыкамi сваёй хупавай, маленькай нагi свярбячая казурка, i так спрытна яго шпурнула, што ён збiла муху, якая хацела сесцi на шчаку Лiзаветы.
  Дзяѓчына-бландынка са здзiѓленнем усклiкнула:
  - Ого! Як гэта ты спрытна зрабiла.
  Драхма заѓважыла:
  - Вялiкi вопыт, практыка i магiя! А ты як прыгажуня можаш?
  Лiзавета з уздыхам адказала:
  - Нажаль, у мяне не атрымлiваецца. Дакладней, я лавiць казурак нагамi i не спрабавала.
  Дзяѓчына-нiмфа засмяялася i адказала:
  Калi доѓга мучыцца, што-небудзь атрымаецца,
  Ты iспыт дзяѓчынка здасi, павер, на пяць,
  А калi не атрымаецца - паспрабуеш зноѓ!
  Дзяѓчына-бландынка нясмела спытала:
  - А ланцугi разрэзаць ты не спрабавала?
  Драхма з глыбокiм уздыхам, адказала:
  - Вядома ж, спрабавала, але яны зараджаны асобай магiяй. Хоць ува мне i ёсць Боская сiла, але прапалiць метал, расплавiць i разарваць, нiяк не ѓдаецца!
  Лiзавета ѓзяла ѓ рукi ланцуг i паспрабавала церцi адно звяно аб другое. У нейкай кнiзе пра пападок яна чытала, што так дзяѓчынкi пазбаѓлялiся ад кайданоѓ. Праѓда, часу гэта запатрабавала даволi шмат. I яшчэ ёсць спосаб перапiлаваць сталёвае звяно воласам.
  Дзяѓчына-нiмфа ѓсмiхнулася:
  - Спрытна - сталь супраць сталi!
  Дзяѓчына-бландынка хiхiкнула i адказала:
  - Цярпенне i праца, усё ператруць!
  I дзяѓчына ѓзяла i паспрабавала яшчэ i воласам. Але апошняе выглядала, бадай, нават смешна. Ад дзяѓчыны-нiмфы пахла вельмi прыемна. Нiбы гэта было не чалавечае цела, а цэлы кветнiк раскошных i пышных кветак.
  Елiза ветла зноѓ пачала церцi звяно аб звяно. Яе напарнiца таксама стала так рабiць, але не рукамi, а выкарыстоѓваючы босыя пальчыкi ног. I гэта было i прыгожа, i прывабна. Наогул, Драхма была вельмi прыгожай дзяѓчынкай, i нейкай асаблiвай, не зусiм чалавечай, але пры гэтым прыемнай i прывабнай.
  Лiзавета заѓважыла, ёй вельмi хацелася пагаварыць седзячы ѓ зняволеннi:
  - Можа ѓ нашым свеце i крыху магii, але затое вельмi развiты тэхналогii. Вось нават ракеты ёсць з тэрмаядзерным зарадам, i адна з iх здольная вялiкi i густанаселены горад ператварыць у глыбокую, радыеактыѓную варонку.
  Драхма нахмурыла свае чорныя бровы i спытала:
  - Ты хочаш нас папалохаць?
  Дзяѓчына-бландынка адмоѓна матнула галавой:
  - Не! Я проста расказваю пра свой свет. У нас ёсць планета Зямля, i на ёй больш за дзвесце краiн.
  Дзяѓчына-нiмфа засмяялася i заѓважыла:
  - Больш за дзвесце краiн на адну планету? Вы што, дзiкуны? Як такое можа быць, быццам бы са звычайнай чалавечай расы!
  Лiзавета пацiснула плячыма i стала церцi энергiчней, адзначыѓшы:
  - Я сама не ведаю. Але людзi сапраѓды паводзяць сябе, як дзiкуны. Войны, рэлiгiйныя спрэчкi, тэракты i хваробы, i шматлiкае iншае - няма раю на Зямлi!
  Драхма з уздыхам адказала, кiѓнуѓшы сваёй сямiколернай галавой:
  - А дзе ёсць рай? У нашым свеце яшчэ больш-менш было, пакуль не ѓварвалiся дэманы Багiнi Зла Калi. Пасля чаго, стала ѓсё куды больш стрэмна , чым раней!
  Дзяѓчына-бландынка адзначыла:
  - А ѓ нас на Зямлi i без Гартуй праблем хапае. Вось, здавалася, што развiваецца навука, i людзi становяцца ѓсё больш i больш разумнымi. А значыць войны, канфлiкты i бойкi адыдуць у мiнулае. Але не, неяк нават горш становiцца. I рэлiгiйных фанатыкаѓ з развiццём навукi таксама не становiцца зусiм менш. - Лiзавета тупнула сваёй хупавай, босай нагой, ад чаго бразнула ланцугом, i працягнула. - Вось сапраѓды, ад чаго людзi тупеюць i з-за дробязi пускаюць у ход пiсталеты, нажы, кастэты, а то i ядзерныя боегалоѓкi!
  Дзяѓчына-нiмфа згодна кiѓнула:
  - Ды я ведаю! Жыву ѓжо на свеце нiводнае стагоддзе i вельмi шмат што паспела пабачыць. Сапраѓды, прагрэс i навука не заѓсёды iдуць поплеч з мараллю i гуманiзмам. I развiццё навукi не панацэя, як i магii. Вось ёсць вельмi нават прасунутыя ведзьмакi i чарадзейкi, а такiя злыя, што проста дзiву даешся. А вучоныя мужы? Колькi сярод iх вар'ятаѓ , па якiх вар'ят плача!
  Лiзавета працягваючы церцi адно звяно ланцуга аб iншае для таго, каб узбадзёрыцца, адзначыла:
  - Але ёсць i станоѓчыя моманты. Напрыклад, маюцца i смартфоны, i наѓтбукi, i кампутарныя гульнi, ад якiх душы весялей. Ну i не толькi душы, але i целу.
  Дзяѓчына-нiмфа з цiкаѓнасцю i, таксама перацiраючы адно звяно ланцуга аб iншае, спытала:
  - А што такое смартфоны i наѓтбукi?
  Дзяѓчына-бландынка сумелася i адказала не адразу:
  - Ну, разумееш, гэта такiя прылады, праз якiя можна i iнфармацыю на адлегласцi перадаваць, i рознага роду карцiнкi i выявы ѓ руху паказваць.
  Драхма ѓхмыльнулася:
  - Гэта тыпу магiчных артэфактаѓ?
  Лiзавета пацвердзiла:
  - Так, тыпу таго! Але толькi ѓ iх не магiя, а мiкрасхемы i розныя дасягненнi чалавечай навукi.
  Дзяѓчына-нiмфа кiѓнула, i разумела падмiргнула:
  - Так, я чула, што ёсць мiры, дзе замест магii высокiя тэхналогii. Але ж гэта не зусiм практычна.
  Дзяѓчына-бландынка пацiснула плячыма i адказала:
  - Гэта яшчэ як сказаць! Мы можам i iнфармацыю праз iнтэрнэт атрымлiваць, i фiльмы глядзець, i шматлiкае iншае рабiць. Тут проста маса атрымлiваецца магчымасцяѓ.
  Драхма хацела яшчэ нешта сказаць, як пачуѓся шум. I дзяѓчаты кiнулi пiлаваць ланцугi i расселiся.
  Браняваныя дзверы расчынiлiся. З'явiѓся хлопчык у адных чорных плаѓках i з нумарком на iх. Яму было на выгляд гадоѓ трынаццаць, худзенькi, але жылiсты i загарэлы. Пляскаючы босымi нагамi, ён паставiѓ перад дзяѓчатамi-вязнямi збан з вадой, хлеб i па мiсцы кашы.
  Лiзавета яго спытала:
  - Ты хто?
  Хлопчык адказаѓ лаканiчна:
  - Я раб!
  I мiльгануѓшы босымi пяткамi, дзяцюк-нявольнiк выдалiѓся. Дзяѓчына-бландынка адзначыла:
  - I тут ёсць рабства?
  Драхма кiѓнула сваёй сямiколернай галавой:
  - Так, нажаль ёсць. А што , у вас няма?
  Лiзавета ѓпэѓнена адказала:
  - Афiцыйна, не! Рабства забаронена практычна ва ѓсiх краiнах свету. Але падпольна яна, вядома ж, iснуе i ѓ нас.
  Дзяѓчына-нiмфа ѓпэѓнена заявiла:
  - А ѓ нас яно ѓзаконена. Як, зрэшты, i катаваннi. I магчыма табе давядзецца выпрабаваць гэта на ѓласнай шкуры.
  Дзяѓчына-бландынка здрыганулася. Прадставiѓшы сабе, што яе голую ѓздрыгваюць на прэнг, i двое рослых катаѓ б'юць з усяго размаху калючым, распаленым дротам. Целы катаѓ аголены па пояс i блiшчаць ад поту, рэльефныя прэсы выкладзены плiткамi i вагаюцца, нiбы марская хваля.
  I Лiзавета аблiзнулася.
  Драхма з усмешкай спытала:
  - Ты, вiдаць, думаеш пра хлопчыкаѓ? Бачу, як юрлiва загарэлiся вочкi!
  Бландынка збянтэжылася i пачырванела. Ёй i на самой справе стала крыху сорамна за свае эратычныя фантазii. Тым больш сада-мазахiсцкага характару.
  I яна адказала дзёрзка:
  А я хлопчыкаѓ кахаю,
  Я iх разам збяру...
  Уздоѓж па лiнii ѓ пiѓную,
  За сабою прывяду!
  Пасля чаго дзяѓчаты замоѓклi. Свае ланцугi церлi, i чуѓся цiхi, манатонны гук.
  Лiзавета, каб адцягнуцца, стала пра нешта цiкавае думаць.
  Вось, напрыклад, што было б калi б Аляксандр Трэцi не пацярпеѓ падчас крушэння царскага цягнiка на чыгунцы пад Харкавам. Моцны i аѓтарытэтны манарх працягвае сваё кiраванне. Зразумела, царская Расiя працягвае экспансiю. У дадзеным выпадку ѓ Кiтай. I менавiта пры iмператары Аляксандры пачалося будаѓнiцтва ДВЖД з планамi i да Уладзiвастока, i да Порт-Артура. Спачатку было, як пры Мiкалаю Другiм, толькi лепш, бо, баючыся грознага цара Аляксандра, менш кралi.
  Ну, а вайна з Японiяй? Аляксандр Трэцi вырашыѓ, да чаго пазбягаць войны? Насельнiцтва царскай Расii хутка расло. Смяротнасць знiжалася, у тым лiку i дзiцячая, укаранялiся прышчэпкi, усё больш выраблялася антыбiётыкаѓ, i радзей памiралi ад прастудных захворванняѓ, а нараджальнасць заставалася вельмi высокай. I царскай Расii пагражала перанасяленне. Так што , чаго мужыкоѓ шкадаваць? Бабы яшчэ нараджаюць ! Ды i хацелася Аляксандру i ратнай славы. Адной мянушкi мiратворац мала. Вось стаць Аляксандрам Вялiкiм, гэта сапраѓды тое, чаго вельмi хочацца манарху. Да моманту пачатку вайны з Японiяй, Аляксандру Трэцягу ѓжо амаль пяцьдзесят дзевяць гадоѓ i, зразумела, жадаецца на старасцi гадоѓ блiснуць ратнымi подзвiгамi i задаволiць свае немалыя амбiцыi.
  Карацей кажучы, цар на саступкi Японii не пайшоѓ. I пачалася вайна. Толькi не так, як з Мiкалаем Другiм .
  Цiхаакiянскай эскадрай камандаваѓ адмiрал Макараѓ, i расiйскi флот быѓ напагатове. I Балтыйскую эскадру пабудавалi раней, i Порт-Артур лепш умацавалi, i некаторыя iншыя гарады таксама. I ѓжо японцы ѓ самыя першыя днi сталi несцi вялiкiя страты.
  Лiзавета i Драхма, дзяѓчына-ваяѓнiца i дзяѓчына-нiмфа, апынулiся на крэйсеры Вараг, супраць якога было чатырнаццаць японскiх караблёѓ: шэсць крэйсераѓ i восем браняносцаѓ. Але крэйсер Вараг упэѓнена выйшаѓ на бой.
  I ѓся яго каманда складаецца з дзяѓчынак, якiмi камандуюць Лiзавета i Драхма.
  Вось дзяѓчыны бягуць па палубе, i iх босыя падэшвы так i мiльгаюць, зiхацяць ружовыя, круглыя, голыя пятачкi. I ваяѓнiцы лiха разгортваюць шасцiцалёвыя прылады. I ѓпiраюцца сваiм босымi, мускулiстымi нагамi аб браню карабля. Адкрываюць агонь. I адначасова "Вараг" манеѓруе так, каб японскiя снарады праляталi мiма.
  Выдатна, калi экiпаж з адных дзяѓчынак. Прычым усе яны падцягнутыя i мускулiстыя. Цяглiцы вельмi нават рэльефныя, а з усяго адзення адно бiкiнi. А гэта тоненькiя трусiкi i вузкiя палоскi тканiны на грудзях. Затое цяглiцы ѓ дзяѓчынак пышна бачныя, у тым лiку i прэс плiтачкамi, нiбы ѓ шакаладкi.
  Вельмi нават прыгожыя тут дзяѓчынкi - проста супер. I яшчэ смяюцца, i скаляць буйныя, як у ваѓчыц зубы.
  Драхма ж, гэтая графiня-нiмфа, пстрыкнула босымi пальчыкамi нагi, i ѓ яе руцэ з'явiлася чароѓная палачка. Дзяѓчына-чарадзейка трасянула ёю i паслала пульсар магiчнай энергii ѓ буйны крэйсер японскай эскадры. I сапраѓды, дагадзiла капiтальна. Карабель краiны Узыходзячага Сонца падкiнула ѓверх, i ён стаѓ расколвацца на часткi. А метал ператвараѓся ѓ салодкi крэм, i расцякаѓся па марской паверхнi.
  Лiзавета падмiргнула напарнiцы i прачырыкала, тое ж пстрыкнуѓшы босымi, хупавымi нагамi i выпусцiѓшы пульсар забойнай сiлы:
  - Я наймацнейшая баба! I будзе японцы не слаба.
  I ад яе пульсара пацярпеѓ мiнаносец. У яго нават борт прапалiла. I ён ладна сербануѓ вады. I нахiлiѓшыся, стаѓ тануць.
  Дзяѓчынкi, падскокваючы i тузаючы голымi, мускулiстымi, моцнымi нагамi, раѓлi:
  Слава! Расii слава!
  Прыгажунi рвуцца наперад!
  Дывiзii баб у бiкiнi
  Вiтае рускi народ!
  I босыя пятачкi дзяѓчынак стукаюцца аб бранiраваную палубу. I выглядае падобнае вельмi нават эратычна i прывабна.
  Ну i каманда на Вараге адны толькi прадстаѓнiцы выдатнай падлогi - мара любога мужчыны.
  А Драхма зноѓ узяла i страсянула чароѓнай палачкай. На яе босых, хупавых нагах, дакладней на пальчыках, зiхацелi каштоѓныя пярсцёнкi з яркiмi камянямi. I гэта глядзелася надзвычай выдатна .
  I вось адначасова з чароѓнай палачкi i пярсцёнкаѓ на босых нагах дзяѓчынкi вылецелi агнязарныя пульсары. У палёце яны павялiчылiся. I ператварылiся ѓ пару важкiх тартоѓ з крэмам, ружанькамi, матылькамi i iншымi ѓпрыгожваннямi. I вось яны ѓзялi i павалiлiся на японскi крэйсер i мiнаносец. Абрынулiся на iх з сiлай.
  I абодва карабля выпэцкалi ѓ салодкае i духмянае, пагрузiлiся ѓ бiсквiт i крэм. Пасля чаго, сталi тануць, i iх браня лiтаральна растваралася, з'едзеная i раствораная.
  I крэйсер разам з мiнаносцам усё раставаѓ i раставаѓ. А японскiя матросы прама на вачах ператваралiся ѓ шакаладкi, цукеркi, лядзяшы. I гэта выглядала выдатна .
  Лiзавета адзначыла:
  - Вось гэта кулiнарная магiя!
  Драхма паправiла:
  - Кандытарская! Былi злыя матросы, а цяпер цудоѓныя смакаты.
  Японцам, i сапраѓды, прыйшлося мець справу з моцнымi i гламурнымi байцамi.
  А цяпер босымi пальчыкамi сваiх загарэлых i вельмi панадлiвых ног пстрыкнула Лiзавета. I вось з яе голай, круглай пяткi вылецела ватрушка. Яна была спачатку невялiкiх памераѓ, але ѓ палёце ѓсё павялiчвалася. I ѓжо вырасла, як сапраѓдны авiялайнер. I як возьме i таранiць крэйсер. I той ад магутнага штуршку велiчэзнай, прасякнутай мёдам i згушчаным малаком ватрушкi перавярнуѓся. I стаѓ на вачах ператварацца ѓ вялiкае, апетытнае, заварное пiрожнае. I ад яго зыходзiѓ вельмi нават моцны i прыкры пах.
  А японскiя матросы, ператваралiся ѓ буйныя разыначкi, цi галоѓкi маку з крэму, цi бочачкi з шакаладу i ѓсярэдзiне iх плёскаѓся лiкёр. I гэта проста цудоѓна.
  Лiзавета прачырыкала:
  - Вось такiя тут смачныя! Сапраѓдныя мульцяшкi !
  Драхма графiня-нiмфа ѓхваляльна кiѓнула:
  - Ты хутка вучышся.
  Пасля чаго, сунула ѓ рот свае босыя пальчыкi хупавых ног i засвiстала.
  Паднялася хваля з сiропу i гейзер чагосьцi цудоѓнага. I гэтая хваля, нiбы цунамi, перавярнула японскi крэйсер. I на яго месцы ѓзнiк вельмi багаты торт у выглядзе сярэднявечнай каравелы з крэмавымi ветразямi. I зноѓ так усё размалявана. I якi тут шакалад i iншыя кандытарскiя напаѓняльнiкi.
  А японскiя маракi, зноѓ сталi цукеркамi, у тым лiку i грыльяжам. А таксама пакрылiся шакаладнымi скарынкамi i мноства ѓсяго насычанага i смачнага, поѓнага жыцця i водару.
  Лiзавета пiскнула. I са сваёй точанай, дзявочай ступнi выпусцiла агнясны паток апантанай энергii. I панеслася нешта невымоѓнае, вельмi густое, лiпкае. I пара японскiх мiнаносцаѓ застыла ѓ малiнавым джэме i шакаладным жэле. Пасля чаго, яны прама на вачах сталi чарговым кандытарскiм шэдэѓрам, а матросы i маракi пераѓтварылiся ѓ вельмi нават вясёленькiя, крэмавыя ѓпрыгожваннi.
  Драхма падмiргнула напарнiцы:
  - Няблага! Гэтулькi смачнага мы прыгатавалi.
  Лiзавета засмяялася i прачырыкала:
  Ах, дыета, не ясi нi тое, нi гэта,
  I няхай па больш нагi хадзiць не стамляюцца...
  Ах, дыета, звар'яцею пры гэтым,
  Ад кексаѓ не таѓсцеюць, i песенькi спяваюць!
  Дзяѓчына-нiмфа адзначыла:
  - А нам чаго не хапае?
  Бландынка-тэрмiнатар буркнула:
  - Вось менавiта, чаго?
  Драхма прачырыкала:
  - Марожанага! Вось што яшчэ патрэбна.
  Лiзавета прапiшчала:
  - Рабiць тое, што зусiм не пакладзена,
  Гэта саладзей, чым нават марожанае!
  I абедзве дзяѓчыны-чарадзейкi ѓзялiся за рукi. Пасля чаго, выцягнулi свае голыя, мускулiстыя, загарэлыя ногi, скрыжавалi iх, i босымi пальчыкамi ѓзялi i выпусцiлi патокi магiчнай гiперплазмы. Яна паляцела i хваляй абрынулася на ацалелыя караблi японцаѓ. Раз, два, тры ... I вось замест самурайскiх пасудзiн узнiклi фужэры з марожаным усiх вiдаѓ з дзiвосным i салодкiм начыннем. I японскiя маракi ператварылiся ѓ трускаѓку, вiшанькi, дзелькi бананаѓ i манга. I чатырнаццаць караблёѓ краiны ѓзыходзячага сонца сталi рознага роду вельмi смачнымi i апетытнымi рэчамi.
  I тут было i марожанае, i пернiкi, тарты, пiрожныя, цукеркi, шакаладкi, ватрушкi, лядзяшы. Столькi ѓсяго апетытнага.
  Лiзавета паглядзела на гэтае багацце i адзначыла:
  - I што, усяму гэтаму прападаць?
  Драхма кiѓнула:
  - Вядома ж, не!
  Дзяѓчына-бландынка са здзiѓленнем спытала:
  - А каму гэта трэба ѓ моры?
  Графiня-нiмфа прапанавала:
  - Давай перанясем i падорым гэта дзецям.
  Лiзавета засмяялася i праспявала:
  Усе людзi на вялiкай планеце,
  Павiнны заѓсёды сябраваць...
  Павiнны заѓсёды смяяцца дзецi,
  I ѓ мiрным свеце жыць...
  Павiнны смяяцца дзецi,
  Павiнны смяяцца дзецi,
  Павiнны смяяцца дзецi,
  I ѓ мiрным свеце жыць!
  Драхма паводле кiѓнула сваёй галавой з валасамi пад усе колеры вясёлкi:
  - Так, дзецi павiнны смяяцца i жыць у мiрным свеце! А зараз мы перанясем гэта i зробiм юным людзям падарунак!
  Дзяѓчына-бландынка акруглiла вочы i спытала з недаверам:
  - А цi зможам мы? Тут столькi ѓсяго, як падняць такую колькасць смачных i падобнае кандытарскае багацце?
  Графiня-нiмфа адказала:
  - Мы гэта, без усялякага сумневу, зможам зрабiць. Я ѓ гэтым упэѓнена. А пакуль нам, каб падзарадзiцца энергiяй, трэба нешта праспяваць.
  Алена паводле кiѓнула:
  - Праспяваць? Ну, гэта мы з прыемнасцю!
  I абедзве дзяѓчыны ѓзялi i з энтузiязмам i энергiяй заспявалi:
  Валасы твае беласнежныя,
  Скура залацiсты атлас!
  Запал мой палае бязмежны,
  Юны запал зусiм не згас!
  
  Дзяѓчына мая, ты прыгожая,
  Ножкай басанож па пяску!
  Мы з табой такiя шчаслiвыя,
  Без цябе жыць не змагу!
  
  А ѓ адказ мне скажа прыгажуня:
  Хлопчык, ты прыстойны жанiх!
  Таксама мне, павер, вельмi падабаешся,
  Дух кахання нiяк не панiк!
  
  Але вось жыццё штука падступная,
  Грошы кiруюць светам, павер!
  I мамон тоѓсты , вось галоѓнае,
  Чалавек чалавеку - звер!
  
  Я ѓ адказ сказаѓ, вока не хаваючы;
  Ведаю, беднасць злы спадарожнiк нас!
  Мы з табой гольба басапятая ,
  Нiбы Джэмса Смiта аповяд!
  
  Але любоѓ межаѓ не ведае,
  Няма ѓ ёй перашкод, меж!
  Як Гасподзь Святы наказаѓ нам,
  I абраз блажэнных святло твараѓ!
  
  Так што вось дай мы пажэнiмся,
  У шчасце стануць дзецi расцi!
  I тады жыццё наша закруцiцца,
  На шырокiм у свеце шляху!
  
  Дзева адразу стала халодная,
  Льдзiнкi з'явiлiся ѓ вачах!
  Схлынула запал высакародная,
  I разлютаванне ѓ рысах!
  
  Не, я не застануся басячкаю,
  I набуду, ведай, палац!
  А табе галоднаму хлопчыку,
  Толькi з каровай худой вянок!
  
  Што ж, я з каханай пасварыѓся,
  Думаѓ, улезь ад гора ѓ пятлю!
  Трэба страцiць столькi сумлення,
  Толькi трапiся мярзота , заб'ю!
  
  Але вось вайна на шчасце ѓспыхнула,
  Адразу добраахвотнiкам на фронт!
  Хоць дарога колецца iголкамi,
  Стаѓ я набiраць маннам рахунак!
  
  Дык вось бiтвай бiтва,
  Чэрцi мы ѓ баi i ѓ каханнi!
  I вайна iдзе да завяршэння,
  На рахунку растуць ѓшыркi нулi!
  
  Але вось атрымалася трагедыя,
  Праляцеѓ шалёны, злы снарад!
  Не хацеѓ такога, паверце, я,
  Але косткi ссыпалiся ѓ шэраг!
  
  Вось душа мая ѓ небе плавае,
  Каля магiлы дзева стаiць!
  I вочы крыштальныя заплаканы,
  Унiз яна, пакутуючы, глядзiць!
  
  -Нарэшце, я дурная зразумела,
  Зло людзей расце на грошах!
  Першабытнае жыццё вольнае,
  Ну, а зараз пануе страх!
  
  Няма мне ѓ паднябессi прабачэння,
  У бездань мiр, iду ѓ манастыр!
  Выконваць кожны дзень спевы,
  Iсус мне Айцец - павадыр!
  
  Вось узяла i чаравiчкi скiнула,
  Басанож па гурбах iдзе!
  I Хрыста праслаѓляючы ѓ кручынцы,
  Песнi звонка пра Бога спявае!
  Дзяѓчаты праспявалi гэта з вялiкiм энтузiязмам. Падобна, нават у магiчным свеце, ведаюць i прызнаюць Госпадам i Богам, i Выратавальнiкам Iсуса Хрыста.
  Вось гэта сапраѓды вельмi здорава i класна.
  Пасля чаго, вiдаць прыгажунi дастаткова зарадзiлiся энергiяй. У правай руцэ Лiзаветы таксама з'явiлася чароѓная палачка. I абедзве дзяѓчыны-чарадзейкi ѓзялi i скрыжавалi i чароѓныя палачкi i босыя, дакладныя ногi з пярсцёнкамi на пальчыках. I прараѓлi:
  - Абра , Швабра, Кадабра !
  I iх разам з незлiчонай колькасцю страваѓ падхапiѓ вiхура. I не паспелi дзяѓчыны апамятацца, як яны апынулiся ѓ нейкiм асаблiвым месцы. Вакол былi невысокiя, скалы. I на iх працавалi незлiчоныя натоѓпы дзяцей.
  Тут былi i хлопчыкi, i дзяѓчынкi ад сямi да чатырнаццацi гадоѓ. Яны напаѓголыя i босыя працавалi. Секлi камянi, накладвалi друз на насiлкi, загружалi ваганеткi, працавалi i рыдлёѓкамi, i ломiкамi. Дзецi былi напаѓголыя, iх босыя ножкi збiтыя, падрапаныя, усё ѓ ранках i ѓдарах.
  Целы ѓ дзяцей худзенькiя, але жылiстыя. Яны блiшчаць ад поту, пыльныя, змучаныя.
  У некаторых хлопчыкаѓ галовы паголены нагала, а на плячах выпалены кляйма. Гэта значыць, яны спрабавалi ѓцячы. I на iх руках i нагах яшчэ i ланцугi вiсяць, узмацняючы пакуты.
  Ды i ѓ некаторых дзяѓчынак, таксама ланцугi i таксама кляйма. Праѓда, iх хоць не стрыгуць нагала.
  А вакол стаяць наглядчыкi з бiзунамi, прычым, гэта не людзi. Целы ѓ iх сапраѓды накшталт, як у людзей, толькi тоѓстыя i масiѓныя, але галовы, як у драпежных кабаноѓ.
  I яны лупяць дзяцей, з дзiкай лютасцю i ашалеласцю i так, што лопаецца ѓ дзяцей-рабоѓ скура, i льецца кроѓ.
  Лiзавета зароѓ:
  - Вось сволачы ! Трэба хлопцаѓ i дзяѓчат вызвалiць!
  Драхма энергiчна кiѓнула галавой:
  - З гэтым згодна ! Але нам патрэбна дапамога!
  Ваяѓнiца-бландынка са здзiѓленнем спытала:
  - Якая яшчэ дапамога?
  Нiмфа-графiня адказала:
  - Маральная i магiчная дапамога.
  Дзяѓчынка пстрыкнула босымi пальчыкамi ног, i вырасла ѓ памерах, нiбы хтосьцi павялiчыѓ кiнакадр. Пасля чаго, яна грамавым голасам прагарлапанiла:
  - Мiлыя дзецi-рабы! Калi хочаце стаць свабоднымi, то спявайце! I праспявайце пра Бога Госпада i Збаѓцу Iсуса Хрыста.
  Лiзавета пацвердзiла, таксама пстрыкнуѓшы босымi пальчыкамi ног:
  - Песня i цудоѓныя галасы, шлях да выратавання!
  Дзецi-рабы, не зважаючы на шчоѓканне пугаѓ, i грозныя вокрыкi чалавекападобных кабана наглядчыкаѓ , узялi i заспявалi сваiмi чыстымi, нiбы салаѓiная трэль, галасамi:
  Мы дзецi Айчыны няшчаснай сваёй,
  Грашылi бацькi, а пакаранне на нас!
  I каб Адкупнiк вялiкi ѓсiх выратаваѓ ад скрухi,
  Павiнны звярнуць да Бога сэрца тую гадзiну!
  
   Аб мiлы Вялiкi Гасподзь Iсус,
  Цябе я люблю, будзь услаѓлены Збавiцель!
  У служэнне Вялiкаму хлопчык не баязлiвец,
  Мы верым, што згiне ѓ шэол спакуснiк!
  
  Таму дзецi адправiлiся ѓ хадж,
  Дарога цяжкая, але дух узвышаны!
  Хрыстос Пераможца няхай будзе ѓ марах,
  А зло, хто творыць на векi прынiжаны!
  
  Пасты выконваем, i доѓга iдзем,
  I ножкi босыя ѓжо сыходзяць крывёй!
  Але наша планета Усявышняга дом,
  I здаюцца светлымi хмурныя ночы!
  
  Вядома, багатыр засмяецца ѓ адказ,
  Ён скажа: хiмера Нябеснае царства!
  Але вось Херувiм пасылае прывiтанне,
  I скончыць у геене пыхлiвае панства !
  
  Але мы ѓсiх даруем у малiтве сваёй,
  У кожнай iконы святое iмя!
  Няхай людзi крыху стануць сэрцам дабрэйшым,
  Няхай стануць злыднi па духу iншымi!
  
  Навошта мы iдзём, так пакутуючы ѓ дарозе,
  Навошта гэта трэба хлопцам нявiнным!
  Жадаем у горад Бога, дзе жыѓ Ён увайсьцi,
  Дзе бегаѓ Хрыстос па догах пустым!
  
  А галоѓнае, бачачы, што вера моцная,
  Лiха бязбожны ѓпаѓ на каленi!
  Дарога да выратавання цяжкая i доѓгу,
  Але няма правiны злачынней ляноты!
  
  Святы Iсус, не хацеѓ гора нам,
  Яго думкi светлыя, поѓныя свету!
  Бо ён не падобны антычным багам,
  Дэвiз, не чынi з чалавека кумiра!
  
  Але як атрымалася, што мiр наш жорсткi,
  Што пекла апраметнай планетаю кiруе!
  Што радасць, шчасце ѓсяго на гадзiнку,
  Што Авель загiнуѓ, а на троне злы Каiн?!
  
  Гасподзь адказвае: то воля людзей,
  Што выбар у iх зрабiць блiзкаму блага!
  Што галоѓны кiраѓнiк, жорсткi злыдзень,
  Што галоѓны кумiр беспрынцыповы Iуда!
  
  Але вы дзецi жыцця, з усячыстай душой,
  Прайшлi сотнi мiль па камянях i асоту!
  Вам хочацца кiраваць з вялiкiм Хрыстом,
  Каб змей спакуснiк не вывеѓ у балота!
  
  Вер, сiла Збавiцеля будзе на вас,
  Вылiѓ мiлата, ацалiѓшы малым раны!
  Хай жар пакаяння ѓ душы не згас,
  Ды будуць у сям'i Бога Вернай краiны!
  Пасля чаго, абедзве дзяѓчыны ѓзялi i зноѓ скрыжавалi разам i голыя, загарэлыя, мускулiстыя ногi, i чароѓныя палачкi, i выпусцiлi паток энергii магii i словы.
  I зверху сталi падаць смачныя. А шматлiкiя наглядчыкi з лiку двухногiх кабаноѓ, сталi ператварацца ѓ тарты, або залатыя фужэры з марожаным. А ланцугi на руках i нагах юных нявольнiкаѓ сталi рассыпаць у рознакаляровае i апетытнае дражэ. I гэта было вельмi прыгожа.
  Дзецi-рабы вызвалiлiся ад кайданоѓ i радасна ѓскiнулi рукi i босыя ногi ѓгору. Пасля чаго сталi апладзiраваць. Пляскалi з вялiкiм энтузiязмам i энергiяй.
  I толькi пасля гэтага, узялi i накiнулiся на шматлiкiя кандытарскiя цуды, якiя спусцiлiся на iх з нябёсаѓ. Зразумела, дзецi-рабы былi галодныя, схуднелыя, змучаныя цяжкай працай у каменяломнях.
  Але пры гэтым, яны зараз смяялiся i скалiлi зубкi. I iм было вельмi нават весяла. I радасць у хлопцаѓ, якiя пазбавiлiся ад ланцугоѓ бiла ключом...
  Яны, мусiць, нiколi ѓ жыццi не бачылi такiх смачных рэчаѓ, ды яшчэ ѓ такiх колькасцях.
  I хлопчыкi i дзяѓчынкi бралiся за рукi i падскоквалi. I ѓ радасцi з вялiкiм пачуццём i выразам спявалi:
  Iмперыi няма вышэй, чым Эльфiя,
  Краiна святая, цудоѓная краiна!
  Жадаем мы зрабiць мiру аблiчча шчаслiвей,
  Ты Госпадам бязмежная дадзена!
  
  Твае бярозкi, як зiхацiць жэмчуг,
  I золата восеньскiх таполяѓ!
  Мы станем усiх багацей, у гэта верце,
  Убачым слаѓны шлях сваiх дзяцей!
  
  Надыдзе час радасьцi вялiкай,
  Калi навука мёртвых уваскрэсiць!
  Пераадолець, аднак, трэба рыфы,
  Бо эгаiзм жорсткi паразiт!
  
  Адзiнства няма, у разладах людзi ,
  Вайна iдзе - не ведаем мы канца!
   Крывавым потым засцiлае павекi,
  Цярновы куст калючага вянка!
  
  Такi ѓжо лёс тых , хто жыве зараз .
  Пакутаваць, страляць i блiзкiх забiваць!
  Барвовым колерам азарылiся хмары,
  З пекла пекла выкiнуѓ раць!
  
  Але што такое - гэта непазбежна,
  Закон выкапаѓ Чарльз Дарвiн, нягоднiк !
  Што ѓ тых, хто жыве толькi адна надзея,
  Каб атрымаць поспех, мучы ѓсё i хапай!
  
  Такi ашчэр людскага эгаiзму,
  Не грамадству, а толькi сабе служы!
  Ад гэтага ѓзнiк культ аркшызму,
  I няма зараз нi гонару, нi душы!
  
  Але Бог Святы наш Iсус захавальнiк,
  Сказаѓ, што можна грэх свой перамагчы!
  А значыць, загадаѓ Гасподзь-настаѓнiк,
  Няхай бескарыслiвасць будзе табе дачка!
  
  Але прытым не забывай ты,
  Эльфii паслужы, брат сiлай усёй!
  Айчыны сыны зараз не зайцы,
  А сокал, не паршывы верабей!
  
  Пад сцягам Айчыны Праваслаѓнай,
  Мы павядзем у атаку полк байцоѓ!
  Поспех няхай будзе прамянiсты, слаѓны,
  Зламаем шэраг выскаленых iклоѓ!
  
  Ну, а калi асядзе пыл бiтвы,
   Родную Эльф з руiн мы адродзiм!
  I да гэтага сэрцаѓ салдат iмкненне,
  Усё разам створым блажэнны свет!
  Песня дзяцей была поѓная энтузiязму i кахання, i бадзёрасцi, i жадання бiцца, але пры гэтым таксама будаваць.
  З'явiлася прыгожая дзяѓчына ѓ сукенцы, нiбы вытканай з зорак, i iмчалася яна на беласнежным аднарогу. А ѓ руках яна трымала чароѓную палачку, пакрытую завiтушкамi. I дзяѓчына прачырыкала, сваiм салодкiм галаском:
  - Я фея Мальвiна! Я паклапачуся пра вас дзецi, каб вы былi шчаслiвыя, i нiхто не накiнуѓ вам на шыю ярмо!
  Драхма кiѓнула Лiзавеце:
  - Ну, нам пара! Мы тут сваю частку мiсii выканалi. Цяпер пара скончыць з флотам Тога .
  Бландынка запярэчыла:
  - Цяпер, пасля таго як японцы страцiлi ѓ атацы дваццаць мiнаносцаѓ i яшчэ чатырнаццаць караблёѓ у сутычцы з намi, расiйская эскадра зараз мацней. Дык чаму не даць адмiралу Макараву праявiць сябе? Заадно выпрабаваць у баi цуда-снарады , з яго арыгiнальнымi каѓпачкамi?
  Дзяѓчына-нiмфа заѓсмiхалася i кiѓнула:
  - Так, пазбаѓляць Макарава славы i магчымасцi стаць у адзiн шэраг з Ушаковым i Нахiмавым не варта. Але наш крэйсер "Вараг" з экiпажам з басаногiх дзяѓчынак таксама павiнен прыняць удзел у бiтве.
  Лiзавета на гэта кiѓнула:
  - З вялiзным задавальненнем!
  I дзяѓчыны панеслiся да сваiх, каб хутчэй пазмагацца з японскiм флотам.
  Сапраѓды, адмiрал Макараѓ вывеѓ эскадру ѓ мора. Ён быѓ прызначаны камандаваць моцным царом Аляксандрам Трэцiм загадзя. I, зразумела, умелы флатаводзец навучыѓ эскадру манеѓраваць. I верны сабе ён iмчаѓся ѓ бой не на самым вялiкiм, а на найболей хуткаходным караблi крэйсеры "Камета".
  А меркаваѓ умелы адмiрал Макараѓ, што Таго не будзе пазбягаць бою. Сапраѓды, гонар самурая патрабавала прыняць выклiк рускiх. I выйсцi ворагу насустрач.
  Абедзве эскадры ѓ баявым парадку iшлi на зблiжэнне. I як меркавалася, памiж iмi будзе артылерысцкая дуэль. Таго рыхтаваѓся да лiнейнай тактыкi ѓ стылi Фрыдрыха Другога. Але адмiрал Макараѓ паступiѓ iнакш.
  Ён сваiмi караблямi атакаваѓ флагман Тога . I адразу ѓсе сем эскадраных браняносцаѓ засяродзiлi свой забойны агонь па " Мiкасе ".
  У гэты момант у бой уступiѓ i крэйсер "Вараг". I на iм агрэсiѓная i прыгожая каманда басаногiх дзяѓчынак у бiкiнi. I яны бегаюць, мiтусяцца, перацягваючы гарматы i блiскаючы, голымi, круглымi, з хупавым выгiбам ступнi пяткамi.
  Лiзавета i Драхма аддаюць дзяѓчынкам каманды. Яны зусiм не супраць ужыць сваю магiчную сiлу супраць японскага флота, але не варта пазбаѓляць славы адмiрала Макарава.
  Тым не менш, дзяѓчаты-чарадзейкi асабiста наводзяць васьмiцалевую прыладу i выпускаюць забойнай сiлы снарад. Той ляцiць па выгнутай траекторыi i пападае з вялiкай дакладнасцю ѓ крэйсер самураяѓ. Прабiвае браню i разрываецца, якраз у складзе снарадаѓ. Яны дэтануюць, i адбываецца выбух. Каласальныя вырабляюцца разбурэннi.
  I крэйсер Краiны ђзыходнага Сонца раскалоѓся напалову, i стаѓ тануць.
  Адначасова атрымаѓ вялiкiя пашкоджаннi i эскадраны браняносец " Мiкаса ". I самы вялiкi карабель японскага флота запалаѓ, i стаѓ тануць. I гэта было забойнае вiдовiшча.
  Адмiрал Макараѓ нават жартам праспяваѓ:
  I вось ён выпiѓ на дзяжурстве,
  I лейтэнанту гваздануѓ ...
  Цунамi накацiла ѓ пачуццi,
  I ѓ гэтых водах ён тануѓ!
  Лiзавета i Драхма паслалi чарговы забойны снарад, i ён трапiѓ у iншы, ужо крыху буйнейшы, браняносны крэйсер, якi крыху саступае эскадранаму браняносцу. I зноѓ прабiты борт, i пападанне ѓ склад, дзе захоѓвалася шымоза. I такi магутны выбух, што нават такi вялiкi карабель расколваецца. I зноѓ японскiя маракi скачуць у ваду i тонуць. А шматлiкiх яшчэ i сцягвае за сабой вiр ад вялiкай, якая тоне масы металу.
  Дзяѓчаты-чарадзейкi ж упiраюцца босымi, вельмi нават зачаравальнымi нагамi, i наводзяць зноѓ прыладу. А японскi браняносец " Мiкаса ", ахоплены полымем, тоне i апускаецца на дно разам са сваiм адмiралам Таго . Не ѓ гэтай гiсторыi не стаць легендарнаму флатаводцу знакамiтым i вялiкiм. А мабыць, менавiта, Тога i ёсць самы лепшы адмiрал у гiсторыi Японii. Падчас другой сусветнай вайны флатаводца такога ѓзроѓню ѓ краiны Узыходзячага Сонца ѓжо не было.
  I гэта аказала ѓплыѓ, зразумела, на ход баявых дзеянняѓ.
  А дзяѓчынкi пацяплiлi з аднаго стрэлу ѓжо эскадраны браняносец. На той момант, гэта быѓ найболей буйны тып караблёѓ у класiфiкацыi. Лiнкары яшчэ не з'явiлiся.
  Алена прабуркавала:
  - Вось гэта, сапраѓды, бiтва што трэба.
  Драхма адзначыла:
  - Але i людзi таксама гiнуць.
  Бландынка-тэрмiнатар узяла i праспявала:
  Людзi гiнуць за метал,
  За метал!
  Людзi гiнуць за метал,
  За метал!
  Сатана там кiруе баль,
  Там кiруе баль!
  А сем расiйскiх эскадраных браняносцаѓ засяродзiлi агонь па iншым японскiм караблi. Так што iшло татальнае збiццё. I дзейнiчала ѓсё з вялiкай энергiяй снарадаѓ i забойных гармат.
  Лiзавета i Драхма патапiлi яшчэ пару караблёѓ, пасля чаго, пазбавiѓшыся адмiрала i нясучы адчувальныя страты, японцы вырашылi, што iм лепш уцякаць.
  Пасля чаго арганiзаванае супрацiѓленне скончылася. I далей усё перайшло ѓ пераслед супернiка.
  Дзяѓчаты-матросы на крэйсеры "Вараг" вялi стралянiну, выпускалi з забойнай сiлай снарады, i iх голыя, з алiѓкавай, гладкай, чыстай скурай, мускулiстыя ногi так i мiльгалi. I гэта было вiдовiшча - проста хараство.
  Лiзавета адзначыла:
  - У нас гламурны экiпаж. Iдзем наперад на абардаж.
  Драхма пацвердзiла з усмешкай:
  - Так, i гламурны i, разам з тым, i баявы !
  Дзяѓчыны, на самай справе, са сваiмi босымi, стройнымi, панадлiвымi нагамi, высокiмi грудзьмi, тонкай талiяй i раскошнымi сцёгнамi вельмi нават добрыя. I пры гэтым, яны ледзь прыкрытыя бiкiнi, вельмi сэксуальныя i выразныя. I мускулы ѓ iх з такой прыгажосцю, гармонiяй i сiметрыяй, што лiтаральна зачароѓваюць мужчын.
  I iх ружовыя, босыя пяткi мiльгаюць, прычым падэшва вельмi хупава выгнутая, i гэта глядзiцца зачаравальнае, i моцная падлога папросту чмурэе .
  А якi апетытны i прыемны пах ад дзяѓчынак. Ён нiбы ежа Багоѓ, непаѓторная i зводзiць з розуму, якая распальвае ѓяѓленне!
  I вось дзяѓчаты топяць чарговы эскадраны браняносец Японii.
  Яму не сысцi ад "Варага".
  Лiзавета адзначыла, аблiзваючы сабе губкi:
  Караблi ляжаць разбiтыя,
  Куфары стаяць адкапаныя...
  Iзумруды i рубiны расцякаюцца дажджом...
  Драхма падхапiла з энтузiязмам:
  Калi хочаш быць багатай,
  Калi хочаш быць шчаслiвай,
  Заставайся панна з намi,
  Мы японцаѓ моцна б'ем!
  Самураяѓ моцна б'ем!
  I вось. Сапраѓды, ужо ѓсе буйныя караблi эскадры Таго патоплены. I тут ужо непрыяцеля не засталося шанцаѓ. I апошнiя пасудзiны гiнуць падчас пераследу.
  А дзяѓчаты на "Варагу" i зусiм ашалелi. Вiдаць iм вельмi нават мужчын жадаецца. Яны бабы тэмпераментныя. I вельмi нават агрэсiѓныя.
  I пры гэтым, такiя прыгожыя i прывабныя.
  А мышцы ѓ iх пад загарэлай скурай так i перакочваюцца, нiбы шарыкi ртуцi.
  Ды куды ѓжо супраць такiх выстаяць японцам. Дзяѓчынкi iх без усялякiх праблем малоцяць i нiшчаць.
  Вось гэта дзяѓчыны з вельмi нават буйнымi i хупавай формай попкамi, што ледзь прычыненыя тоненькiмi трусiкi. Мужчыны ад гэтага з розуму вар'яцеюць.
  Драхма хiхiкнуѓшы, узяла i выпусцiла з чароѓнай палачкi пульсар.
  Апошнi японскi крэйсер практычна маментальна змянiѓся ѓ велiзарны, духмяны торт. А шматлiкiя матросы на палубе ѓ кандытарскiя ѓпрыгожваннi, прычым, вельмi нават яркiя i размаляваныя з крэму, згушчанага малака, мёда i iншых ласунак .
  Лiзавета прабуркавала:
  - Супер!
  I пстрыкнуѓшы ѓ босымi пальчыкамi сваiх хупавых, загарэлых, вельмi панадлiвых ног, ператварыла японскi мiнаносец у нешта вельмi апетытнае, якое нагадвае велiзарнае пiрожнае, залiтае шакаладным крэмам i ѓтыканае трускаѓкай.
  Дзяѓчаты-чарадзейкi хорам праспявалi:
  Ззаду яны Гасконii ,
  Мы адсвяткуем поспех...
  Добрая краiна Японiя,
  Але Эльфiя лепш за ѓсiх!
  I пасля адначасовай пстрычкi пальчыкамi голых ног i ѓзварушэннi чароѓнымi палачкамi, апошнiя караблi самурайскага флота ператварылiся ѓ залатыя, плацiнавыя i срэбныя фужэры з гарой рознакаляровага марозiва. А матросы сталi экзатычнымi ягадкамi, цi разрэзанымi на дзелькi садавiнай!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3
  Лiзавеце i Драхме прынеслi яшчэ порцыю сцiплай ежы. На гэты раз iм даставiла хлеб, кашу i малако прыгожая дзяѓчына-рабыня. Яна была амаль аголеная, тоненькiя трусiкi, i стужачка на пругкай, панадлiвай формы грудзей ледзь прыкрывае соску. Дзяѓчынка мелi тры косы, i ѓсе тры рознага колеру, i на яе плячы было выпалена клейка ѓ выглядзе кветкi лотаса. Босыя ногi юнай рабынi ступалi бясшумна, i сама яна не вымавiла нi слова. Толькi на развiтанне нечакана ѓстала на каленi i пацалавала Лiзавету ѓ босыя падэшвы спачатку правай, а затым i левай нагi.
  Дзяѓчына-бландынка здзiѓлена спытала:
  - А гэта яшчэ навошта?
  Юная i прыгожая рабыня не адказала, i таксама моѓчкi, блiснуѓшы ружовымi, чыста вымытымi пяткамi, выдалiлася.
  Драхма адзначыла:
  - Цябе вiдаць прымаюць за шляхетную асобу. Вось нават кармiць нас сталi лепей. Што ж, можа, нас чакае наперадзе нешта вясёлае.
  Каша, i сапраѓды, была з маслам, i ѓ ёй тоѓстае мяса, а малако цёплае i сырое.
  Паеѓшы i папiѓшы, Лiзавета адчула сябе ацяжэлай. Ну, так i бывае звычайна пасля яды. Яе сапфiравыя вочкi зачынiлiся, i яна заснула.
  I ёй снiлася, нешта такое...
  Лiзавета спявала перад камандай з людзей у ваеннай форме з эпалетамi, прычым, вельмi юнай, афiцэрам было ад шаснаццацi да дваццацi гадоѓ, i яна выконвала цэлую паэму з вялiкiм энтузiязмам:
  Па светабудове я стомленая блукаю,
  Як шмат у iм жорсткага i злога!
  Але Госпада толькi аб адным прашу,
  Каб абаранiѓ свет блiзкага , роднага!
  
  Вайна, не ведаючы мiж , да мяне прыйшла,
  Сваiм крылом бязлiтасным накрыла!
  Меч завостраны, не ведаючы чахла,
  Вось злы цмок сваё прасунуѓ лыч!
  
  Але прускi рыцар, магутны волат,
  Зламаць яго не можа, пекла апраметнае!
  Сказаѓ зладзюжкамi, сумленне ты не стыр,
  Бо сумленнасць наша, ведай, надзея!
  
  Таць спалохаѓся, бачыць страшны меч,
  За беззаконьне жорсткая адплата!
  Мы лiхаiмцам можам зараз спалiць,
  А Радзiме высокая ѓзнагарода!
  
  Хто не любiѓ, не ведае гэтых пакут,
  Што прынясе рашэнне iншае!
  Але нашае вогнiшча, паверце, не патухла,
  Нас хопiць, калi разам двое!
  
  Адлiк, вядома, строгi Бог iдзе,
  Ён слабым , нясмелым зусiм не абарона!
  Такi ѓжо людзям быѓ пастаѓлены рахунак,
  Што раць якiя жывуць у бразготы разбiта!
  Але чалавек, як каласок-росток,
  Калi ён верыць, ведайце, не звяне!
  Уцёкi прагрэсу, ведайце, не ѓсох,
  Касмiчныя бачым у небе далi!
  
  Што нам у гэтым свеце, патрэбен бо поспех,
  Такая чалавецтва натура!
  Вясёлы, юны раздаецца смех,
  I вырастае новая культура!
  
  Кансерватызм жорсткi наш кат,
  Скавалi ланцугi думка людзей, як камень!
  Але калi цяжка, салдат не плач,
  Мы будзем, верце, воiны ва ѓдары!
  
  Перамога доѓгачаканая прыйшла,
  А хто яшчэ б у гэтым сумняваѓся!
  Думка чалавек вострая iголка,
  Хто волат, той не гульня паяца!
  
  Планета шчасце, веру, здабудзе,
  Мы станем, ведаю, усе мiлыя, прыгожыя!
  А злосць выплацiць нам справядлiвы рахунак,
  Нальюцца шчодра каласкамi нiвы!
  
  Не ведаем мы спакою, у тым доля,
  Наколькi эвалюцыя жорсткая!
   У сусвеце бязмежнае бязмежжа,
  У iм кожнае стварэнне самотна!
  
  На лепшае, разлiчваем мы,
  Што будзе шчасце i знiкне страх!
  I стануць, як роднымi ѓсе сыны,
  А новы шлях апiшам мы ѓ вершах!
  Юнакi ѓ форме i ѓ пагонах заапладзiравалi:
  - Пышна, накшталт Пушкiна, або Лермантава. Заадно бачна любоѓ да нашай краiны.
  Лiзавета сцiпла апусцiла вочы:
  - Я ѓсяго толькi вучанiца вялiкiх паэтаѓ. У цэлым гэта толькi частка майго паклiкання.
  Яе напарнiца нiмфа з сямiколернай прычоскай Драхма, пагадзiлася:
  - Так, шмат чаму табе трэба павучыцца. А пакуль закусiм i вып'ем.
  Елi, не спяшаючыся, i як гэта прынята, закранулi палiтыку, абмяркоѓваючы перспектывы блiжэйшых войнаѓ.
  Якi сядзiць справа юнак-ахоѓнiк быѓ дваранiн з вельмi iнтэлiгентнай сям'i.
  Ён заѓважыѓ:
  - Колькi людзей, у асноѓным зняволеных, згiнула ѓ КША, ствараючы самую разбуральную зброю за ѓсю гiсторыю чалавецтва. Людзi апрамянялiся, з iх злазiла скура, выпадалi валасы, а ѓзамен яны атрымлiвалi толькi пабоi i хлеб-эрзац.
  Сталiнскi рэжым бесчалавечны, замест некалi самай свабоднай i дэмакратычнай дзяржавы, атрымалася iмперыя зла.
  Драхма кiѓнула:
  - Для таго , каб ажыццявiць iдэi камунiзму ѓ самай свабодалюбiвай краiне заходняга паѓшар'я, не абысцiся без тэрору. Успомнiм, да чаго давёѓ Нямеччыну таталiтарызм Гiтлера. Нацыя вялiкай культуры ператварылася ѓ зграю разбойнiкаѓ.
  Юнак запярэчыѓ:
  -Гiтлер, вядома, антысемiт, але пры iм такога тэрору не было, як у камунiстычных штатах Амерыкi. Ды i яѓрэяѓ уразiлi ѓ правах, у той час як у КША на волi iх практычна не засталося. У прыватнасцi, квiтнеюць даносы i катаваннi. У гарады спускаюць планы па колькасцi зняволеных i расстрэльныя спiсы. Бывае, за адзiн дзень расстрэльваюць народы на цэлую дывiзiю. Уведзена крымiнальная адказнасць з пяцi гадоѓ. Няѓжо падобнае рабiлася ѓ Нямеччыне?
  Графiня-нiмфа Драхма ѓспомнiла, што ѓ гэтым сусвеце Гiтлер яшчэ не паспеѓ нарабiць такой колькасцi крывавых спраѓ, як у iх . Бо па сутнасцi, масавы тэрор, у тым лiку i супраць яѓрэяѓ, фашысты ѓчынiлi пасля нападу на Савецкi саюз. Тут Нямеччына была разгромленая занадта ѓжо хутка, а прымежныя бiтвы насiлi кароткачасовы характар. Фашызм не здолеѓ ва ѓсёй красе паказаць свой аскал. Што да камунiзму, то здарылася дзiкае, амаль не ѓяѓнае : Сталiн узначалiѓ найбагацейшую дзяржаву свету. Цяпер свет стаѓ iншым. I з гэтым даводзiлася лiчыцца.
  Лiзавета заѓважыла:
  - Магчыма, гэта кара ЗША за тое, што яны iмкнулiся да самаѓзвялiчвання i нiчога не рабiлi для чужых галадоѓнiкаѓ i бядотных народаѓ. У Бiблii, Адкрыццi апостал а Ёа нна гаворыцца аб зверы з двума рагамi падобнымi ягня, якi выходзiць з Зямлi. Гэта iлжэпрарок, якi кажа, як цмок, падпарадкоѓваючы свет зверу. Хутчэй за ѓсё, гаворка iдзе менавiта аб ЗША. Ранейшыя звяры выходзiлi з мора, якое сiмвалiзуе краiны i народы, дакладней iх навала, а зямля азначае маланаселеную тэрыторыю.
  Драхма спытала:
  - Звер, гэта камунiзм?
  - Скажонае разуменне камунiзму без хрысцiянскай маралi. Спроба пабудаваць рай без Бога асуджаная на правал. Шчасце без Бога, як любоѓ без сэрца! - Скончыла Лiзавета.
  Юнак-ахоѓнiк заѓважыѓ:
  - Гэта вельмi правiльная заѓвага. Хрыстос, гэта ѓзор дабрынi. Дзеля людзей ён пайшоѓ на невыносныя пакуты, прыняѓшы другую смерць на крыжы.
  Драхма спытала:
  - А як гэта другую?
  - Перажываючы расстанне з Айцом. Падзел Сёмухi. Ён адчуваѓ на сабе ѓсе нашы грахi, у тым лiку самыя гiдкiя i страшныя. Гэта было жахлiва. - Сказаѓ юнак.
  - У гэты час на яго глядзелi анёлы i прадстаѓнiкi не загiнуѓшых светаѓ, якiя не пайшлi за сатаной i засталiся верныя Богу. Гучаѓ гiмн пераможны сярод крыжоѓ, на якiх мучыѓся стваральнiк усяго iснага.
  - Не загiнулыя светы! Ты, вiдаць, не зусiм праваслаѓны? - Спытала Драхма.
  - Канстытуцыя Расii гарантуе свабоду сумлення. Мае бацькi былi Праваслаѓнымi, але ѓ далейшым я адкрыѓ для сябе новую царкву Адвентыстаѓ Сёмага Дня. Яны растлумачылi мне, як правiльна верыць на падставе пiсання. У прыватнасцi, нават праваслаѓныя святары не будуць адмаѓляць, што першапачаткова хрысцiяне прытрымлiвалiся толькi суботы, i ѓ iх не было iкон.
  Лiзавета кiѓнула:
  - Гэта спадчына юдаiзму. Для яго характэрна асцярога рабiць якi-небудзь малюнак , або карцiну. Вось чаму сярод яѓрэяѓ практычна няма мастакоѓ. А ѓ новым запавеце забароны на iконы няма.
  Драхма адказала:
  - Як сказаць, другая запаведзь засталася. Не ствары сабе кумiра.
  Лiзавета адзначыла:
  - Дык iконы гэта не кумiры, а ѓсяго толькi пасярэднiкi памiж чалавекам i Хрыстом.
  Драхма заѓважыла:
  - Сказана ѓ пiсаннi: - Адзiн у нас Бог, Адзiн i пасрэднiк памiж Богам i людзьмi: чалавек Iсус Хрыстос.
  Лiзавета запярэчыла:
  - Гэта нi пра што не кажа. Суддзя Бог таксама адзiн, але разам з тым сказана: - Святыя будуць судзiць свет. Так што ня ѓсё ѓ Бiблii трэба разумець лiтаральна.
  Дзяѓчына-бландынка пiскнула:
  - Але святыя маюць чыста дарадчы голас. Акрамя, словы меркаваць, абазначае толькi следчы суд.
  Драхма перапынiла размову:
  - Не хачу слухаць тэалагiчную схаластыкi. Давайце лепш пагаворым пра нешта больш свецкае . Ды i наогул, калi гавораць, асаблiва пра грахi, адразу знiкае апетыт.
  Лiзавета кiѓнула:
  - Я таксама адчуваю сябе грэшнiцай. Столькi народа забiла. Жах.
  Драхма адмахнулася:
  - Я казала, што ѓ Бiблii запаведзь не забi, пазначае: не здзяйсняй злога забойства.
  А забiваць у iмя Радзiмы - дабро. Асаблiва, калi твая радзiма святая. Не адна краiна свету не асмелiлася назваць сябе свяшчэннай, акрамя Расii. Няѓжо гэта не паказчык Богаабранасцi нашай краiны.
  Лiзавета iранiчна адзначыла:
  - I гэта кажа атэiстка.
  Графiня-нiмфа лагiчна адказала:
  - Я не веру ѓ Бiблейскага Бога, i асаблiва ѓ тое, што габрэi народ божы, але ѓ тое, што Расея мае асаблiвае прызначэнне, несумненна. Што да веры, то гэта маё меркаванне. Калiсьцi была цывiлiзацыя падобная да нашай. Яна пачынала з каменных сякер i драѓляных лукаѓ. Але iшлi гады, тысячагоддзi, з'явiлiся першыя машыны. Спачатку нязграбныя i грувасткiя, затым усё больш iмклiвыя, якiя рассякаюць прастору. I вядома , кампутар, памагаты любой нацыi ѓ iнтэлекце, у найважнейшым для цывiлiзацыi, у разумовых працэсах. Зразумела,
  мянялiся i самi iстоты за кошт бiяiнжынерыi. Станавiлiся хутчэйшымi, разумнымi з добрай рэакцыяй, а не такiмi марудлiвымi, як раней. Усё мянялася ѓ лепшы бок. Iстоты распрацавалi наймагутную зброю, здольнае збiваць метэарыты i астэроiды. Навучылiся загадваць надвор'ем, папярэджваць прыродныя катаклiзмы, лётаць i тэлепартавацца. А самае галоѓнае, стварылi зорную iмперыю. Якая раскiнулася на цэлую галактыку, затым на мноства галактык, ахапляючы светабудову.
  Лiзавета заявiла:
  - Гучыць прыгожа. А цi была ѓ iх вера?
  Драхма працягнула:
  - Як i на Зямлi iснавала мноства рэлiгiй, але яны паступова адмiралi. На iх месца паступова прыходзiла ѓпэѓненасць у сiле розуму. Нарэшце, вучоныя, выкарыстоѓваючы моц мiльёнаѓ планет, адкрылi iснае i навучылiся ствараць матэрыю. Гэта было грандыёзным прарывам у светабудове. Цяпер розум пачаѓ ствараць уласныя сусветы. Вялiзныя i рэальныя. Такiм чынам, зарадзiлася i наша светабудова. Гэта суцэль лагiчна! - Сказала графiня-нiмфа.
  Юнак паглядзеѓ на яе, яго вочы зiхацелi:
  - Гэта так незвычайна! Што ж, я ѓражаны. Стварэнне iншых сусветаѓ.
  - Апошняе цалкам магчыма. - заявiла дзяѓчына-нiмфа. - Для гэтага трэба ѓсяго толькi разгарнуць структуру атама. У прыватнасцi, памеры, гэта адноснае паняцце, напрыклад, калi трохмерны куб зрабiць чатырох мерным, то яго аб'ём вырасце ѓ восем разоѓ. Тое самае i атам, пры шасцi вымярэннях ён у пяцьсот дваццаць два разы большы за трохмерны. Пры дзевяцi вымярэннях, гэта ѓжо пяцьсот дваццаць два памножанае на пяцьсот дваццаць два. I гэтак далей. Пры колькасцi вымярэнняѓ кратным мiльёну, адзiн атам перавысiць памерамi галактыку. Пасля яго трэба зноѓ прывесцi ѓ трохмерны стан, i вось матэрыя для галактыкi ѓ нас ужо ёсць. Структураваць яе складаней, але я думаю, нашыя нашчадкi з гэтым разбяруцца.
  У рамане "Спакуса Бога" гэтую праблему вырашаѓ мульты-гiперплазменны кампутар. Яго хуткадзейнасць уражвала.
  - А што такое кампутар? - спытаѓ юнак.
  - Электронная машына. Першая паѓнавартасная ЭВМ была створана ѓ СССР. Праѓда, у ЗША яна з'явiлася раней, ды i ѓ фашысцкай Нямеччыне быѓ створаны прататып. Ён нават разлiчыѓ, колькi часу неабходна на тое, каб спынiць фiзiчнае iснаванне ѓсiх яѓрэяѓ у Еѓропе. Гэта было ѓ нашым свеце, у вашым , можа гiтлераѓцы не паспелi. Наогул, гэта брудная паталогiя ненавiдзець абраны Богам народ. - Скончыла за сяброѓку Лiзавета.
  Юнак кiѓнуѓ:
  - У сучаснай Расii габрэяѓ таксама абмяжоѓваюць. У прыватнасьцi тых, хто не прымае Праваслаѓе. Трэба сказаць, што i мяне папярэджвалi: калi станеш адвентыстам, то выганяць з войска. Народ не любiць падобныя евангельскiя секты, i выбарная ѓлада з гэтым лiчыцца. Канешне, гэта дрэнна, але ѓсе памятаюць, як шмат габрэяѓ было сярод бальшавiкоѓ, лiчы, большасць цэнтральнага камiтэта партыi. Таму юдаiзм трываюць з цяжкасьцю. Часам, асаблiва ѓ малароскай губернi, здараюцца пагромы.
  Дзяѓчаты хорам усклiкнулi:
  - Пагромы!?
  - Так, i палiцыя глядзiць скрозь пальцы!
  Драхма выскалiлiся:
  - Так было ѓ царскiя часы, так будзе i цяпер. Габрэi павiнны асiмiлявацца. Хоць я атэiстка, але лiчу, што адзiная вера гэта не так ужо i дрэнна. Толькi яна павiнна быць не такой пацыфiсткай, як Хрысцiянская.
  Юны афiцэр пацвердзiѓ:
  - А гэта ѓжо i адбываецца. У прыватнасцi, сабор прыняѓ пастанову, што ѓ салдата загiнуѓшага на полi лаянкi спiсваюцца ѓсе грахi, i яго душа, пазбегнуѓшы пакут, прама ляцiць у рай. Акрамя таго, кожны подзвiг i дзяржаѓная ѓзнагарода спiсвае пэѓную колькасць грахоѓ. Чым вышэй подзвiг, тым больш, пэѓныя патураннi даюцца i пры раненнi, адкупленне вiны крывёй. Пашырыѓся спiс святых: уключылi Суворава, Брусiлава, Ушакова, Макарава, Нахiмава, Кутузава i iншых. З цароѓ Аляксандр Другi, Пётр Вялiкi, Iван Грозны, Князi Дзмiтрый Данскi, Васiль Трэцi, Iван Трэцi i многiя iншыя. Галоѓны крытэр гэтага, служэнне Радзiме. Вось я ѓпэѓнены, што Жукаѓ, не асаблiва рэлiгiйны чалавек, будзе кананiзаваны.
  Лiзавета заявiла:
  - А што! Ён заслужыѓ! Наогул, хрысцiянскай веры патрабуецца не толькi крыж, але i меч, каб абаранiць дабро.
  Драхма пацвердзiла:
  - Рэлiгiя з мячом, гэта не опiум для народа, якi вылечвае душы скальпель хiрурга!
  Лепш забiць аднаго злыдня, чым аплакваць сотню праведнiкаѓ!
  Лiзавета не зусiм пагадзiлася:
  - Самая небяспечная зброя, гэта Бiблiя ѓ руках бязбожнiка! Лiшак гвалт здольны змянiць само паняцце аб дабры.
  Дагэтуль маѓклiвы ахоѓнiк заѓважыѓ:
  - У кампанii са гэтак чароѓнымi дзяѓчынамi прыемна казаць пра ѓсё. Але размовы пра рэлiгiю занадта стамляюць. Можа, пагаворым пра нешта больш цывiльнае. У прыватнасцi, як вам спадабаѓся фiльм - "Трыумф волi"? Наша доблеснае войска разграмiла Нямеччыну. Наогул, я чытаѓ "Майн Капф ".
  - А вам можна чытаць фашысцкую лiтаратуру? - здзiвiлася Лiзавета. - Бо гэта экстрэмiзм.
  Афiцэр упэѓнена адказаѓ:
  - Ну чаму! Бо модна чытаць мемуары Напалеона, а Гiтлер асоба амаль роѓная Бiсмарку. Ён аднавiѓ разбураную дэпрэсiяй эканомiку Германii, добраахвотна далучыѓ Аѓстрыю i Судзецкую вобласць, дабiѓся заступнiцтва Чэхаславакii. I заѓважце, у адрозненне ад Напалеона, без вайны. Ды i немцы жыць пры iм сталi лепш. Знiкла беспрацоѓе, кожны немец мог купiць у крэдыт аѓтамабiль, плацячы ѓсяго, пяць марак у месяц. Бясплатныя туры па Атлантычным акiяне i ѓ Афрыку. Гэта значыць, Трэцi Рэйх уздымаѓся, ператвараючыся ѓ квiтнеючую дзяржаву. Але сунуѓся на нас, i быѓ жорстка бiты. Думаецца, тут не абышлося без Сталiнскiх правакацый. У любым выпадку добра, што немцы не паспелi стварыць атамную бомбу, а то катастрофа вылiлася б нашмат раней.
  - Затое Сталiн, якi стаѓ правадыром ЗША, паспеѓ! Абрынуѓ атамны кулак на Расiю. - Адказала Лiзавета. - I вядома, заплацiць за гэта! Яго будзе мала забiць, а трэба правезцi па вулiцах Масквы ѓ жалезнай клетцы. I пакiнуць у звярынцы, у малпавым гадавальнiку на пацеху натоѓпу.
  Драхма кiѓнула:
  - Як я не паважала Сталiна ѓ сваiм свеце, у гэтым сусвеце, гэта проста варожая краiне пачвара.
  Юнакi, ледзь прыгубiѓшы шампанскага i закусiѓшы лебядзiнай ножкай, нахiлiлiся да дзяѓчын.
  - Раскажыце нам аб вашым свеце. Якi ён такi неспасцiжны i загадкавы.
  Лiзавета кiѓнула.
  - Гэта доѓга расказваць!
  - Мы дваране, i ѓ нас не прынята хутка ёсць.
  Дзяѓчына-бландынка пацвердзiла:
  - Раскажу тады коратка. У нас грамадзянскую вайну выйгралi бальшавiкi. Так атрымалася, можа таму, што Калчак не выдаѓ своечасова ѓказ аб перадачы зямлi сялянам у вечнае карыстанне. У яго ѓ тыле пачалiся сялянскiя паѓстаннi. Тут адмiрал гэтак жа дапусцiѓ памылку, замест таго , каб дамаѓляцца па-добраму, зняѓ для прыгнечання бунту войска, асаблiва моцна агалiѓшы паѓднёвы фланг. Тут i ѓдарылi чырвоныя. Пасля чаго iнiцыятыва была страчана. Пасля гэтага вайна iшла яшчэ некалькi гадоѓ з пераменным поспехам, але ѓ цэлым перавагу мелi чырвоныя. Страцiѓшы Польшчу, Фiнляндыю i заходнiя вобласцi ђкраiны i Беларусi, бальшавiкi ѓтрымалi ѓладу.
  - Якi жах! Антыхрыст пакарыѓ амаль шостую частку планеты. - Вымавiѓ рослы юнак ахоѓнiк.
  - Так, так атрымалася! Праѓда, Ленiн быѓ не дурань , ён увёѓ НЭП, i здолеѓ часткова аднавiць эканомiку.
  - Ленiн дурнем нiколi не быѓ. Дэмагог вышэйшай пробы. - Перабiѓ юнак. - Я чытаѓ яго працы, цалкам лагiчна. Дарэчы, у стылiстыцы i аргументацыi ёсць вызначанае падабенства з Гiтлерам.
  - Ну так, толькi адзiн загубiѓ Нямеччыну, а iншы стварыѓ жыццяздольную дзяржаву. - заявiла Лiзавета. - Толькi без Бога. Пражыѓ у нашым сусвеце Ленiн не доѓга. Яму падсыпалi спецыяльная прэпарат, якi правакуе iнсульт, так што смерць была падобная на натуральную. Сярод падазраваных , у першую чаргу Сталiн i яго асяроддзе.
  Афiцэр пацвердзiѓ:
  - Падступны тып. Ён, вiдаць, застаѓся з вамi.
  Бландынка пацвердзiла:
  - Так! Хоць, трэба сказаць, гэта асоба выбiтнага розуму. Можна нават сказаць, генiй.
  - Генiй i злачынства рэчы не сумяшчальныя! - заѓважыѓ юнак.
  Лiзавета кiѓнула светлай галавой:
  - Так лiчыѓ Пушкiн, але большасць вялiкiх кiраѓнiкоѓ былi жорсткiя. Той жа Жукаѓ не цырымонiѓся з ворагам.
  Афiцэр не зусiм пагадзiѓся:
  - Але затое выконваѓ правы чалавека. Калi Герынга ѓзялi ѓ палон, то ён запрасiѓ гэтага аса, i яны разам выпiлi па чарцы гарэлкi. Жукаѓ аддаѓ належнае яму, як воiну i салдату. Наогул, Герман Герынг быѓ супраць вайны з Расiяй. Цяпер ён жыве ѓ горадзе Сочы i выкладае ѓ лётным вучылiшчы. Трэба адзначыць, што менавiта ѓ Нямеччыне з'явiлiся першыя ѓ свеце рэактыѓныя знiшчальнiкi. Расказвай далей Лiзавета.
  Бландынка працягнула:
  - Пасля смерцi Ленiна некалькi гадоѓ не было адзiнага лiдэра. Iшла барацьба памiж Троцкiм, Зiноѓевым, Каменевым, Бухарыным, Рыкавым i Сталiным. Апошнi , карыстаючыся рознагалоссямi памiж сваiмi супернiкамi, разбiѓ па частках. Прыйшоѓшы да ѓлады, ён пачаѓ iндустрыялiзацыю i калектывiзацыю. Пралiѓ шмат крывi, загубiѓ неймаверную колькасць душ, але здолеѓ стварыць калгасы i магутную ваенную прамысловасць.
  - У нас таксама магутная ваенная прамысловасць i без патокаѓ крывi. - заѓважыѓ юнак.
  - Тут не ѓсё было гладка. У прыватнасцi, многiя планы па iндустрыялiзацыi аказалiся сарванымi. - заѓважыла Лiзавета. - Але ѓ цэлым, у сорак першым годзе СССР быѓ гатовы да вайны, а Трэцi Рэйх няма. Гiтлер марудзiѓ з пераводам эканомiкi на ваенныя рэйкi.
  Афiцэр пагадзiѓся:
  - Ды i ѓ гэтай вайне, што ѓ нас, да вайны Нямеччына не была гатова. У прыватнасцi, боепрыпасаѓ немцы прызапасiлi толькi на паѓтара месяца, а бомбаѓ на дзесяць дзён.
  Лiзавета працягнула апавяданне:
  - Але з-за пралiкаѓ кiраѓнiцтва i раптоѓнасцi нападу, немцы змаглi паглыбiцца ѓ нашу тэрыторыю. Iм нават удалося прарвацца да Масквы, да самой яе ѓскраiны, выпалiць прыгарад Чырвоную паляну, а дэсантнiкi нават сфатаграфавалi Крэмль.
  Юнак недаверлiва адказаѓ:
  - Да самой Масквы? Цяжка паверыць. Хоць бальшавiкi, вядома, ладна пашкодзiлi войскi.
  Бландынка пагадзiлася:
  - А вы пранiклiвыя. Сапраѓды, Сталiн выкасiѓ амаль увесь камандны склад, расстраляѓшы з шаснаццацi камандуючых акругамi пятнаццаць.
  Юны афiцэр зароѓ:
  - Ого! Ну i iдыёт! Грузiнскi дурань ! Зрэшты, у КША справы iдуць не лепш. Увесь ранейшы склад перамалот. I наогул, янкi пасрэдныя салдаты.
  - Я б так не сказала! У iх шмат недахопаѓ, але яны хутка вучацца. У прыватнасцi, змагаючыся з магутным Японскiм войскам, змаглi даволi хутка пераламаць сiтуацыю. Наогул, сярод iх было нямала герояѓ, хiтрых дыверсантаѓ. Амерыка фармавалася з усiх нацый свету. Тут адбылося скрыжаванне мноства генаѓ, у тым лiку i рускiх. Так што гэта жыццяздольная прастора.
  - заѓважыла Лiзавета.
  Iншы юнак пробулькал:
  - Ну не ведаю! А ѓ вашым свеце, якiя войны яны выйгралi?
  Дзяѓчына-бландынка пачала расказваць:
  - Напрыклад, супраць Iрака ѓ 1991 годзе. - За паѓтара месяца была разгромлена больш за мiльённае войска з пяццю з паловай тысячай танкаѓ. Самi амерыканцы , з улiкам няшчасных выпадкаѓ, страцiлi забiтымi ѓсяго дзвесце чалавек.
  Хлапчук-лейтэнант свiснуѓ:
  - Ого! Такi поспех нават Жукаву не снiѓся. У вашым свеце, як так атрымалася?
  Лiзавета выдала:
  - Актыѓнае выкарыстанне авiяцыi i беспiлотных ракет.
  Юнак адзначыѓ:
  - Амерыканцы аддаюць перавагу дактрыну маршала Дуа !
  Дзяѓчына-бландынка кiѓнула:
  - Так! Яны вельмi любяць бамбаваць i запалохваць.
  Хлапчук-афiцэр, засмяяѓся:
  - Як i ѓ гэтым свеце! Суцэльны тэрарызм.
  Драхма адзначыла:
  - Перамогшы ЗША, Расiя стане адзiнай звышдзяржавай свету. У гэтым выпадку чалавецтва будзе адзiным. Што, несумненна, добра. Мы зможам, нарэшце, пачаць касмiчную экспансiю.
  Лiзавета прыжмурыла вочы:
  - А ты не баiшся кары Гасподняй?
  Юны ваяѓнiк здрыгануѓся:
  - Гэта ты да чаго?
  Дзяѓчына-бландынка прашыпела:
  - Калi ѓсе нацыi i народы паклоняцца зверу, пачнуцца суды божыя. Пра гэта напiсана ѓ Аб'яѓленнi святог пра Яна .
  Драхма запярэчыла:
  - Усё што напiсаѓ Ян, можна растлумачыць суцэль навукова.
  - Гэта як? - Не зразумела Лiзавета.
  Графiня-нiмфа патлумачыла:
  - Напрыклад, падзенне метэарыта, зоркi палын. Што зробiць ваду горкай. Метэарыты i астэроiды заѓсёды падалi на Зямлю. А паколькi канчатковая дата не пазначана, то рана, цi позна падзенне павiнна адбыцца. Калi, вядома, людзi не створаць зброю, якое спапялiць астэроiд. У прыватнасцi, анiгiляцыйную бомбу.
  У нас ёсць распрацоѓкi, як рабiць антыматэрыю. Вы чулi пра такую?
  Юнак кiѓнуѓ:
  - Чытаѓ Бяляева. Гэта лiдар Расiйскай фантастыкi. Так, антыматэрыя павiнна прайграваць энергii ѓ тысячу разоѓ больш вадароднай бомбы пры той жа вазе. Прычым, антырэчыва павiнна валодаць адмоѓнай гравiтацыяй. Так што ракетныя комплексы не будуць перагружаны. У прынцыпе , такая зброя была б нядрэнным адказам КША.
  - Ужываць яго на Зямлi нельга. Занадта ѓжо разбуральнае , а вось у космасе самы раз. Тым больш, яно будзе чыстым, у адрозненне ад вадароднай бомбы, i мы без праблем узарвём астэроiд. Ён рассыплецца на фатоны не пакiнуѓшы нават пылу. - Вымавiла Драхма. - Наогул, вяшчунствы Iаана не спраѓдзяцца, калi чалавецтва будзе развiваць навуку. У прыватнасцi, любое з пакаранняѓ смерцю ѓ прынцыпе магчымае, але можна прайграць абарону. У прыватнасцi, ад сонечнага спякота, глабальнага пацяплення выратуюць новыя тэхналогii. Можна паглыбiць сусветны акiян, так што суша не будзе залiтая.
  Лейтэнант са здзiѓленнем спытаѓ:
  - Як паглыбiць? Экскаватарам?
  Графiня-нiмфа запярэчыла:
  - Не, серыяй рэгуляваных, чыстых анiгiляцыйных i субатамных выбухаѓ. Зрабiць гэта марудна, паступова, каб не адбылося катастрофы. Калi акiянскiя жолабы будуць павольна апускацца, напрыклад, па сантыметры ѓ дзень, гэта не выклiча цунамi i каласальнага крушэння. Наадварот, планета стане больш цёплай i спрыяльнай для пражывання. Цыркуляцыя паветра таксама зменiцца. Халодныя плынi будуць, як гэта заѓгодна людзям, рухацца ад палюсоѓ да экватара, а цёплыя ад экватара да палюсоѓ. Клiмат на ѓсёй планеце стане, як на Канарскiх астравах, а тэрыторыя сушы нават павялiчыцца. Планета стане раем, як прадказана ѓ Бiблii, толькi сiлай навукi. А ѓ будучынi, мы, можа, Зямлю да Сонца падцягнем, а Венеру наадварот адсунем.
  Лiзавета закруцiла сваёй беласнежнай, злёгку прысыпанай сусальным золатам, галавой:
  - Казкi гэта!
  Разумная Драхма запярэчыла з усмешкай:
  - Ну чаму! Вазьмi жывога гадоѓ дзвесце таму i перанясi яго ѓ наш свет. Ён быѓ бы проста прыгнечаны багаццем цудаѓ. Той жа самалёт, аѓтамабiль, падводная лодка, радыётэлескоп, тэлебачанне. I асаблiва робаты, камп'ютар, Iнтэрнэт, галаграмы. Увесь гэты цуд, праѓзыходнае казачныя ѓяѓленнi. Бiблiя не магла прадбачыць падобнага развiцця, хiба ѓ ёй гаворыцца аб кампутарах, цi Iнтэрнеце?
  Лiзавета запярэчыла:
  - Ёсць падобнае, калi сатана паказаѓ Хрысту ѓ iмгненне вока ѓсе краiны, царствы i славу iх! Гэта было па строме Iнтэрнэту.
  Нiмфа-графiня засмяялася:
  - А як можна паказаць у iмгненне вока?
  Бландынка прачырыкала:
  - Гэта i ёсць цуд! Тое, што людзi спрабуюць паѓтарыць.
  Драхма ѓзяла i са смяшком адказала:
  - А табе не здаецца, што гэта не сур'ёзная размова. Iнтэрнэт рэальнасць, i мы яго бачым, а тое, што напiсана ѓ Бiблii, мае дакладнасць казак "Шахерызады" .
  Лiзавета з запалам адзначыла, тупаючы нагой у хупавым боцiку:
  - За казкi людзi не сталi б памiраць. За тое, што ты завеш казкамi, людзi на смерць iшлi. Iх распiналi, забiвалi, а яны верылi. Калi б апосталы не мелi жывога сведчання ѓваскрашэння Хрыста, то нiхто не пайшоѓ бы на смерць, дзеля хiмеры. Ашуканцы i пакутнiкi рознага поля ягады.
  Юнак пацвердзiѓ:
  - Пераканаѓча кажа.
  Драхма не згаджалася.
  - А ѓ Iсламе таксама iдуць на смерць, хоць i не маюць сведчання Хрыстова. Ды i камунiст ы- фанатыкi памiралi, трывалi катаваннi, аказвалiся ад шчодрых абяцанак. Так што гэта яшчэ ня паказчык. Прырода фанатызму складаная, але нават я, перакананы атэiст, пайду на любыя катаваннi дзеля айчыны. Чаму, сама не ведаю.
  - Нават не верачы ѓ рай? - спытаѓ юнак.
  Дзяѓчына-нiмфа надзьмуѓшыся, адказала:
  -Можна верыць у атэiстычнае неѓмiручасць, падоранае гiпернавукай далёкай будучынi.
  Лiзавета пакiвала галавой:
  - Чыстая фантазiя!
  Драхма ѓсклiкнула:
  - Тое ж самае казалi аб самалёце, аб палёце на Месяц, аб кланаваннi, пакуль не стала рэальнасцю. Нават мы з табой фантазiя, дзяѓчаты, народжаныя ѓ прабiрцы i надзеленыя звышздольнасцямi .
  Дзяѓчына-бландынка буркнула:
  - Але гэта яшчэ нi пра што не кажа!
  Дзяѓчына-нiмфа выдала:
  - У прынцыпе, так! Акрамя таго, што магчымасцi прагрэсу бязмежныя.
  Лiзавета прачырыкала ѓ адказ:
  - Але, напрыклад, да гэтага часу многiя захворваннi не лечацца. Той жа СНIД, цi вiрус Эбола , Сiбiрская язва, птушыны грып.
  Драхма, выскалiѓшы зубы, адказала:
  - Ты маеш на ѓвазе мор, якi вынiшчыѓ чвэрць чалавецтва. Але вось раней таксама былi пандэмii, чума, чорная воспа, якiя забiваюць сотнi мiльёнаѓ людзей, але апынулiся пераможаны. Будуць адпраѓлены ѓ нябыт i гэтыя жахлiвыя вiрусы. Гэта толькi пытанне часу , i не асаблiва доѓгага. Дарэчы, у нашым арганiзме СНIД, Эбола i некаторыя iншыя гадасцi не развiваюцца. - заявiла графiня-нiмфа. - Не кажучы ѓжо аб тым, што самая смертаносная хвароба старасць, магчыма, не закране нашых цел.
  Лiзавета пажавала кавалак мяса. Мiргнула вачыма. Сабрала думкi ѓ кулак.
  - Нават прагрэс можа развiвацца толькi таму, што заѓгодна Богу. Што да палёту ѓ космас, то тут ты сама ведаеш прадказанне.
  Драхма ѓсмiхнулася.
  - Гэта, хутчэй за ѓсё, старажытная метафара. Калi гняздо, гэты вобразны выраз, то памiж зоркамi, чаму трэба разумець лiтаральна.
  Лiзавета кiѓнула:
  - У цэлым гучыць лагiчна.
  Да гэтага часу хлопцы ѓжо скончылi з большай часткай лебедзя i прынялiся за дэсерт.
  - Ведаеце, што я вам скажу? - Адказаѓ юнак. - Вашы думкi цалкам разумныя i арыгiнальныя. Але вось у чым пытанне, як нам выйграць цяперашнюю вайну?
  Драхма шырока ѓсмiхнулася, яе буйныя жамчужныя зубкi блiснулi:
  - У сапраѓдны момант нашы войскi атрымалi стратэгiчную iнiцыятыву. Трыста тысяч забiтых i не меншая колькасць параненых i знявечаных прыкметна мяняе баланс сiл. Не кажучы аб страце супернiкам значнай колькасцi палiва. Што само па сабе сур'ёзная аплявуха. Трэба адзначыць таксама, што камунiстамi занадта шмат хто незадаволены. Так што пры руху па Францыi нас падтрымае мясцовае насельнiцтва. Так што перамога непазбежная.
  - Тады давайце вып'ем за гэта! - прапанаваѓ юнак.
  Яны ѓ шэсць разоѓ чокнулiся. У цэлым, глядзелася ѓсё даволi iдылiчна. Драхма выказала меркаванне.
  - У мяне ёсць сякiя-такiя iдэi, як падняць баявы патэнцыял нашых войскаѓ i паскорыць гаенне ран.
  Лiзавета спытала:
  - Што за светлыя думкi?
  Графiня-нiмфа адказала:
  - Сумарнае ѓздзеянне. З аднаго боку iголкамi колеш, у вызначаныя кропкi цела, стымулюючы нервовыя канчаткi i цяглiцавыя валокны.
  Бландынка адказала:
  - Гэта даѓно вядомы прыём. Iглаѓколванне практыкуецца тысячы гадоѓ.
  Драхма выдала:
  - Так! Але пры гэтым, не заѓсёды яно дастаткова эфектыѓна.
  Лiзавета прапiшчала:
  - Трэба ведаць кропкi! Iх каля паѓтары тысячы.
  Графiня-нiмфа дадала:
  - Не толькi. Карысна да iголкi дадаць невялiкую колькасць карысных мiнералаѓ i травы, а таксама лёгкае ѓздзеянне электраразрадамi . Ток невысокай напругi, i будзе страшны эфект.
  Бландынка-дзяѓчынка адзначыла:
  - Трэба будзе праверыць падобную методыку.
  - Ды ѓ ФСБ нас, падобна, падобнаму не вучылi.
  - Вучылi, толькi ѓсё па асобнасцi. Без комплекснага ѓздзеяння.
  - Гэта iстотны мiнус.
  Дзяѓчаты пераглянулiся. Юнак спытаѓ:
  - А як гэта будзе працаваць?
  Ваяѓнiцы хорам адказалi:
  - Вельмi эфектыѓна! Толькi трэба падрабязна распiсаць методыку. Баяздольнасць расiйскага войска вырасце шматкроць.
  Адзiн з юнакоѓ пiскнуѓ:
  - Ого!
  Драхма дадала:
  - I не толькi, узрасце фiзiчная сiла, рэакцыя, хватка.
  Юны афiцэр выдаѓ:
  - Гэта ж уразiць ворагаѓ.
  Графiня-нiмфа прапiшчала:
  - I нас таксама! У першую чаргу, здзiвi сябе. Наогул, у нас яшчэ ёсць час, давайце рабяты даямо i праверым новую сiстэму ѓзмацнення на вас самiх.
  - Акрамя таго, я навучу вас медытацыi, гэта ѓзмоцнiць вашыя здольнасцi пры стральбе. - заявiла Лiзавета.
  Дзяѓчаты амаль маментальна заглынулi дэсерт. Драхма падганяла павольных хлопцаѓ.
  - Ну што вы так доѓга важдаецеся з пончыкам.
  Юнакi пробулькалi :
  - Ды праблемы ѓзнiклi.
  Графiня-нiмфа зароѓ:
  - Бывае, але мы iх iмклiва развязальны.
  Юнакi разрагаталiся, самы высокi з iх сказаѓ:
  - Усё ж мы дваране. Павiнны захоѓваць культуру ѓжывання ежы.
  Лiзавета запярэчыла:
  - А калi ѓжо бой? I кожная секунда на рахунку. Вы, мабыць, ладна спалохалiся.
  Драхма дадала:
  - Хто доѓга ёсць, коратка жыве!
  - Ну, гэта яшчэ як сказаць! - запярэчыѓ юнак. - Ежа павiнна быць старанна перажаваная.
  - Не ѓ шкоду Радзiме. - заявiла Лiзавета. - Тым больш , што наш страѓнiк пераварыць нават драѓняную кару.
  - Ды з вамi, проста страшна! - Заявiлi паѓжартам хлопцы.
  Калi з ежай было скончана, дзяѓчыны прапанавалi прыняць разам душ.
  - Перад практыкаваннямi целы павiнны быць чыстымi i дыхаць.
  Тыя, натуральна, ахвотна пагадзiлiся. Толькi вернiк хлопец бянтэжыѓся:
  - Бо мы будзем голымi!
  Драхма ѓпэѓнена заявiла:
  - Ну i што! Галiзна натуральная, а значыць, не злачынная.
  Юнак адзначыѓ:
  - I вы таксама голыя.
  Драхма ѓпэѓнена заявiла:
  - А няѓжо ѓ старажытнай Русi мужчыны i жанчыны не мылiся разам у лазнях? У гэтым жа няма нiчога заганнага .
  Юнакi прапiшчалi:
  - Толькi не трэба нас спакушаць.
  - Мы займаемся чыстай навукай. Не дзеля распусты, а дзеля гонару i Радзiмы. - Сказала Лiзавета.
  Душ унутры генеральскай гасцiнiцы выглядаѓ уражлiва, пазалочаны з напаѓкаштоѓнымi камянямi. Але самым галоѓным скарбам былi самi дзяѓчаты, такiя асаблiвыя, паветраныя. Iх выгляд спакушаѓ i зачароѓваѓ, распаляѓ i кiдаѓ у дрыготку адначасова. Тым не менш, маладыя паводзiлi сябе стрымана, хаця Драхма сама пацерла спiну хлопцам i папрасiла, што б яны гэта зрабiлi ёй. Лiзавета таксама дазволiла хлопцу паскрэбцi вяхоткай свае дзiвосныя, але цвёрдыя ногi. Той з радасцю пагадзiѓся.
  Вымыѓшыся i выцершыся, хлопцы накiравалiся ѓ трэнажорную залу. На iх былi толькi трусiкi. Дзяѓчаты забiлi iх у крэсла, дасталi iголкi, сталi гатаваць, працiраючы масламi i спiртам.
  - Давайце спачатку, пакажыце свае максiмальныя вынiкi! - прапанавала Лiзавета.
  Юнакi пiскнулi:
  - Навошта!
  - Мы хочам ведаць, наколькi эфект iвен наш метад. - Сказала Драхма. - Гэта вельмi важна. Акрамя таго, побач знаходзiцца цiр, нядрэнна i тамака сябе апрабаваць. Вы згодны?
  Юнак кiѓнуѓ:
  - Страляем мы вельмi нават не дрэнна!
  - Ну, гэта ж, гледзячы па якiх мерках. - заѓважыла Лiзавета. - Наша мэта зрабiць з вас сапраѓдных асаѓ .
  Юнакi прачырыкалi:
  - Але не такiх , як Герынг.
  - Вядома! Ён занадта тоѓсты, а вы такiя стройныя. - Дзяѓчына лiзнула язычком куток рота.
  - Можа нам апрануцца? - спытаѓ адвентыст.
  - Не! Не варта. Мы павiнны бачыць рух кожнай вашай мышцы, як б'ецца найменшая жылка. - Сказала Лiзавета. - Гэта ж навука i фiзпадрыхтоѓка , а не распуста.
  - Дзеля навукi мы гатовы трываць! - Пагадзiлiся хлопцы.
  Драхма прагна пацалавала самага прыгожага з iх у вусны. Той пачырванеѓ i сумеѓся:
  -Ну, навошта так!
  Ваяѓнiца-нiмфа ѓпэѓнена адказала:
  - Нiчога, я ж старэйшая па званнi! Так што адказнасць ляжа на мяне.
  Хлопцы пачалi размiнацца. Яны прысядалi, цiснулi лежачы, рабiлi станавую цягу, прэс, бiцэпсы, трапецыi i шматлiкае iншае. У цэлым, хлопцы паказалi вынiкi КМС, што вельмi нават не дрэнна, асаблiва, калi ѓлiчыць, што допiнг iм не вядомы. Як нi дзiѓна, але самы дробны з iх, якi сiмпатызуе Адвентыстам Сёмага дня, заняѓ першае месца, ушчыльную наблiзiѓшыся да майстра спорту.
  - А ты не дрэнны! - Сказала Драхма.
  Юны афiцэр адказаѓ:
  -Гэта таму, што ѓвесь час трэнiруюся i не ем мяса. Толькi рыбу, гароднiну, садавiну. Наогул, Адвентысты Сёмага дня такая царква, што забараняюць ужыванне свiнiны i iншай забароненай Бiблiяй ежы.
  - А як жа бачанне Пятра? - Спытала Лiзавета.
  Лейтэнант адказаѓ:
  - Дык там гаворка iдзе аб язычнiках. Для артадаксальнага iудзея прапаведаваць язычнiкам усё роѓна, што з'есцi не кошерную ежу. Агiдна i агiдна, цi не так?
  Нешта падобнае было з Езэкiлем , калi Гасподзь прапаноѓваѓ яму з'есцi аладкi на гноi. Або з Янам, калi ён праглынуѓ горкую кнiгу, але гэта не было загадам есцi кнiгi. Гэта значыць , метафарычная форма ѓздзеяння.
  - Цiкавае ѓяѓленне? - заѓважыла Лiзавета.
  Юнак працягнуѓ:
  - Акрамя таго, у Адкрыццi Iоа нна сказана, што стаѓ Вавiлон прыстанкам для рознай нячыстай i гiдкай птушкi, для нячыстага i гадкага звяры.
  Бландынка-тэрмiнатар спытала:
  - Гучыць лагiчна! Яшчэ ёсць аргументы?
  Рэлiгiйны ваяѓнiк адказаѓ:
  - У Iсаi , у апошнiм раздзеле сказана ѓ кантэксце другога прышэсця Хрыста, якiя пажыраюць свiней, мышэй i iншую брыдоту загiнуць. Так што гэтае сур'ёзнае папярэджанне.
  Драхма заѓважыла:
  - Павел казаѓ у пасланнi Рымлянам, што для кожнага нячыста тое, што ён сам лiчыць нячыстым.
  Юнак адказаѓ:
  - Гэта ѓ кантэксце iдалаахвярнага . I ѓвогуле, Бiблiя не можа сама сабе супярэчыць.
  Лiзавета прачырыкала:
  - Як сказаць! Бо пасля смерцi Хрыста ѓсе ахвяры сталi мярзотаю, а апостал Павел прынёс ахвяру.
  Лейтэнант адказаѓ:
  - Гэта было ѓсяго толькi сiмвалам.
  Драхма перапынiла iх:
  - Не адцягвайцеся. Цяпер стральба!
  Стралялi хлопцы таксама не дрэнна, хоць i асаблiвага ѓражання не рабiлi. А калi мiшэнi заварушылiся, атрымалася нашмат горш.
  - У баi, калi супернiк бяжыць, у вас могуць узнiкнуць сур'ёзныя праблемы. - Сказала Лiзавета.
  -А вы самi пакажыце, як трэба! - Сказаѓ самы высокi з ахоѓнiкаѓ.
  Лiзавета ѓсмiхнулася. Выбраѓшы самую далёкую мiшэнь, яна ѓключыла гранiчную хуткасць. Затым адкрыла агонь у фарсiраваным рэжыме.
  Правяла па мармуровай плiтцы босай падэшвай, прачырыкаѓ:
  - Цяпер глядзiце.
  Калi да iх наблiзiлася мiшэнь, кулi выбiлi тварык Бурацiна.
  - Ну як?
  Юнакi правiшчалi:
  - Ого, ты нават не цэлiлася, а твая сяброѓка?
  - Я магу яшчэ лепш! - Драхма ѓрубiла мiшэнь, i разрадзiла абойму. Свiнцовыя гасцiнцы так i пстрыкалi. Нарэшце з'явiлася дошка з надпiсам:
  - Куля - дурнiца , штык - малайчына!
  Нiмфа-графiня пiскнула:
  - Ну як?
  Юнакi ѓсклiкнулi:
  - Клас! Узор сiлы i тэхнiкi.
  Iншы ахоѓнiк спытаѓ:
  - А чаму б вам не страляць прама ѓ дзясятку?
  Дзяѓчаты хорам адказалi:
  - Можна! Але гэта даволi сумна, руцiнна.
  - Зразумела, часам i мы стамляемся ад манатоннай службы. - заявiѓ юнак.
  - Можа вам нашы сiлавыя здольнасцi паказаць? - Спытала Лiзавета.
  Юныя воiны ѓсклiкнулi:
  - Не трэба! Мы вам верым. Ведаем, што паказчыкi будуць узрушаючымi.
  Лiзавета злёгку пстрыкнула юнака па носе:
  - Ну добра! Тым лепей. Цяпер прыступiм да вашай апрацоѓцы.
  Дзяѓчына прынялася масажаваць твар, каб адключыць адчуванне болю. Затым, калi юнак застыѓ, акуратна ѓбiла яму iголку ѓ правую ноздру.
  - Гэта ѓздзеянне на кропку Дзю ! - Сказала яна.
  Дзяѓчына працавала вельмi акуратна, для пачатку вырашыѓшы абмежавацца дваццаццю кропкамi, ад iлба да ступнi. Юнакi амаль не адчувалi болi. Лiзавета працавала побач. Яна калола крыху па-iншаму, чым Драхма. Праводзiѓся своеасаблiвы эксперымент. Заадно, дзяѓчыны мазалi iголкi рознымi мiнераламi. Заадно, ласкава пагладжвалi хлопцаѓ. Было вiдаць, што хлопцы вельмi ѓзбуджаны на сэкс. Кароткi ѓкол у машонку зняѓ апантаную напругу.
  - Ну вось! - Сказала Драхма. - Цяпер уздзеянне токам, пастараюся падабраць максiмальна прымальную напругу.
  Юнакам, мяркуючы па ѓсiм, было добра. Яны нават усмiхалiся. Дзяѓчаты шкадавалi iх, выкарыстоѓваючы далёка не наймацнейшае напружанне.
  Было вiдаць, як тузаюцца рэльефныя мышцы, ён ѓздзеяння яны сталi глыбей, а скура абястлусцiлася. У цэлым, глядзелася выдатна, юнакi лiтаральна расцвiталi.
  Лiзавета гладзiла грудзi юнака i прыгаворвала:
  - Узмацняю ѓздзеянне. Вы будзеце адчуваць сябе на белым канi.
  Драхма таксама гладзiла мускулiстыя, чыста вымытыя целы. Яна з цяжкасцю сябе стрымлiвала, каб не даць выйсце апантанай страсцi.
  Тут Лiзавета перапынiла яе:
  - Сеанс занадта ѓжо зацягваецца, а наш час дорага.
  Дзяѓчаты скончылi ѓздзеянне i рэзкiмi рухамi выцягнулi iголкi.
  Драхма плюхнула рукамi:
  - А зараз прыступаем да замеру паказчыкаѓ.
  Юнакi ѓскочылi, яны выглядалi даволi бадзёра:
  - Мы гатовы!
  - Тады пачнем. У пачатку сiлавыя практыкаваннi.
  Рабяты пачалi прысядаць са штангамi. Сапраѓды, вынiкi выраслi кiлаграм на трыццаць, у жыме на дваццаць пяць, а ѓ станавай цязе на цэлых пяцьдзесят.
  - Вось так вы трымаеце марку суцэль упэѓнена. - Сказала Лiзавета.
  Пасля праверылi расцяжку, дзяѓчаты садзiлiся на плечы, крыху падскокваючы. Таксама былi заѓважныя змены да лепшага. Узрасла пластычнасць.
  Драхма адзначыла:
  - Гэта выдатна, хлопцы.
  Лiзавета прапанавала:
  -Можа праверыць iх у стральбе?
  Графiня-нiмфа выпалiла:
  -Варта!
  Дзяѓчаты так i зрабiлi, падводзiлi па чарзе. Спачатку вынiкi нечакана аказалiся нават горшымi, хлопцы занадта ѓжо хвалявалiся. Бо, i праѓда, эксперымент рызыкоѓны, чым яшчэ можа скончыцца. Але потым асвоiлiся, увайшлi ѓ густ, сталi куды хутчэй перамяшчацца i страляць. Адсотак трапленняѓ рэзка ѓзрос, асаблiва прыкметны быѓ прагрэс у стаѓленнi якiя рухаюцца мiшэняѓ.
  Лiзавета заявiла:
  - Цудоѓна! Падобна, мы на правiльным шляху.
  Драхма дадала:
  - Iнакш прыйшлося б падбiраць iншую камбiнацыю. Наогул, ток з iголкамi i мiнералы вельмi рэзка ѓзмацняюць уздзеянне. Можна нават выкарыстоѓваць гэта пры лячэннi хвароб. Як ты думаеш, Лiзавета?
  Бландынка-ваяѓнiца, тупаючы босымi нагамi, прачырыкала:
  - Не самая дрэнная думка!
  Драхма, пагульваючы цяглiцамi прэса, раѓнула :
  - Вось гэта мы апрабуем на сабе.
  Дзяѓчаты жартам тыцнулi адзiн аднаму iголкi ѓ чыстыя лбы.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 4
  Пасля чаго весела скалiлi зубкi.
  - Выдатна снi мае стомленасць! - Заѓважыла Драхма. - Хоць нам i здымаць няма чаго.
  Лiзавета пацвердзiла:
  - Падобна, на гэтых хлопчыках атрымалiся вынiкi. Дайвай хутчэй распiшам методыку i распаѓсюдзiм па войсках.
  Графiня-нiмфа ѓпэѓнена адказала:
  - Гэта мы зробiм, толькi паменш кропак у галаве, асаблiва зблiзку вока i галаѓнога мозгу. Так можна i салдат пакалечыць.
  Ваяѓнiца-бландынка кiѓнула:
  - Вядома, так! Такая рызыка маецца.
  - Асаблiва, калi гэта будуць рабiць не ласкавыя жаночыя рукi. - Заѓважыла праз пару секунд, бачачы, што нiмфа маѓчыць, Лiзавета.
  Драхма прачырыкала:
  - А зараз нам сiтавiна ѓ цэнтр падзялiцца ведамi.
  Хлопцы, падобна, былi расчараваныя, у глыбiнi душы iм хацелася цялеснага кахання. Але Драхма разумела, што ѓ гэтай, яшчэ дастаткова кансерватыѓнай краiне, рэпутацыя шлюхi будзе выдатна перашкаджаць прасоѓваннi наверх. Таму, у яе сэкс застаѓся толькi ѓ марах. Ну, а Лiзавета ѓ гэтым сне, як праѓдзiва вернiца ( у рэальнасцi яна, хутчэй агностык, чым хрысцiянка, хоць i любiць спяваць песенькi аб Iсусе Хрысце!) абвыкла сябе абмяжоѓваць.
  Дзяѓчыны адмовiлiся ад аѓтамабiля i вырашылi прабегчыся. Яны iмчалiся вельмi хутка не шматлiкiм, саступаючы гоначнай машыне. А надзеѓшы, узятыя на зоне цудаѓ артэфакты, iмчалiся куды хутчэй, чым раней.
  - Зона, зона мэта сезону, за этапам варта этап! - Вымавiла Лiзавета.
  Было амаль немагчыма ѓсачыць за тым, як мiльгаюць iх босыя, загарэлыя ногi. Дзяѓчаты знялi абутак, каб зберагчы па цяжкiм шляху. Тым больш, гэтак хуткi бег яе зношвае.
  Зялёныя дрэвы, якiя дыхаюць свежасцю ранняга лета, пахкае паветра гэтага варожага, i разам з тым, ветлага свету. У вышынi бачны самалёт, якi ляцiць. Гэта штурмавiк са стрэлападобнымi загнутымi крыламi i авiяцыйнымi гарматамi. Акрамя таго, вiдаць слуп дыму, недзе гарыць лес. Дзяѓчатам дыхаецца лёгка, але вось яны заѓважаюць наперадзе на дарозе падазроны рух. Дадаюць хуткасць.
  - Падобна, тамака ѓ засадзе дыверсiйная група. - Кажа Драхма.
  - Я гэта бачу i чую. Падобна, супернiк нешта пранюхаѓ, калi, не лiчачыся з выдаткамi, кiдае ѓ гэты раён дыверсантаѓ. - заѓважыла Лiзавета.
  Нiмфа-графiня пiскнула:
  - Гэта, несумненна.
  Камандзiр дыверсiйнага атрада , падпалкоѓнiк Гары Грыфiнд , вялiкi карычневы хлопец спраѓляѓ вялiкую патрэбу. Прычым, абраѓ для гэтага вiдавочна не прыдатнае месца, побач з мурашнiкам. Зласлiвыя казуркi не асаблiва былi ѓражаныя тым, што амерыканец быѓ узнагароджаны ордэнамi Ленiна i Сталiна, упiлiся афiцэру ѓ адчувальнае месца. Той загарлапанiѓ добрым мацюком, дэманструючы не стрыманасць. Ягоны падначалены капiтан Джордж Круз пачаѓ таптаць мурашак.
  Абодва пры гэтым брудна лаялiся мацюкамi. Толькi лейтэнант Лiст, мяркуючы па фiзiяномii, метыс адзначыѓ:
  - Мы так можам парушыць засаду!
  Роѓ у адказ:
  - Дык нiкога пакуль няма!
  I далей iдзе шыпенне:
  - Генерал у лютасцi, кажуць, што сам Вялiкi правадыр загадаѓ расстраляць за дыверсiю дваццаць пяць чальцоѓ вышэйшага камандавання.
  Павiскванне са спалохам:
  - У яго сапраѓды сталёвая хватка. Так, i па справах iм!
  Булькатанне ѓ адказ:
  - А наша задача высветлiць i разведаць.
  Афраамерыканец зноѓ лаяѓся, нацягнуѓ штаны, зашпiлiѓ партупею.
  - Мне лепш гэта разведаць. А зараз, слухай маю каманду. Як толькi з'явiцца супернiк, страляць з гранатамётаѓ.
  - Слухаемся, камрад!
  I зноѓ рэк кабана:
  - Глядзiце ѓ мяне! Адстрэлю яйкi!
  I лiслiвае:
  - Так дакладна! Правадыр, камрад!
  Дзяѓчаты пабеглi па лесе, iмкнучыся зайсцi ѓ тыл залеглай у засадзе групоѓцы. У прынцыпе, з iх зброяй i артэфактамi "браня", можна было атакаваць у лоб, але гэта контрпрадуктыѓна. Так што занадта рызыкоѓна, а раптам каменьчыкi страцiлi сваю цудадзейную сiлу.
  Драхма з гэтай нагоды выказалася:
  - Iншы сусвет не прадказальны.
  Лiзавета пацвердзiла:
  - Тут мы абедзве падобныя. Так што будзем дзейнiчаць па ѓсiх правiлах вайсковага мастацтва.
  Лес для моцнага байца, гэта саюзнiк. I хоць дэсантнiкаѓ было каля сотнi, вiдаць было, гэтая частка не дастаткова добра падрыхтавана. Многiя палiлi, iншыя пацягвалi з бiклагi вiскi. У войску КША квiтнела даносчыка. Тут усё даходзiла да абсурду. Калi камандзiр пакрыѓдзiѓ салдата, то той пiсаѓ данос, амаль захапляльны аргумент. Многiя вайскоѓцы самi былi сексотамi , i iх баялiся, як агню. Ну, якая можа дысцыплiна, ты ледзь прыцiснеш салдат, а яны на цябе настрочаць, быццам ты шпiён, цi дыверсант. Як нi дзiѓна, махавiк рэпрэсiй i шпiёнаманiя зусiм не ператварыѓ войска ѓ непераадольную фалангу, а толькi знiзiлi ѓзровень вывучкi.
  Лiзавета спытала Драхму:
  - Можа з простых "Абаленскiх" iх падсмажым?
  Тая адказала:
  - Цалкам лагiчна! Гэта павысiць узровень нашай вывучкi.
  Дзяѓчаты выйшлi на дыстанцыю, прыцэлiлiся, прыжмурыѓшы вочы. Цяпер важна так размеркаваць чаргу, каб сорак восем патронаѓ у кожнай абойме ѓзялi як мага больш салдат. Тут роля гуляе яшчэ i ѓзровень рассейвання. Цяпер прыцэл часу ѓ абойме роѓна шэсць секунд. Дзяѓчаты замерлi i засяродзiлiся, навялi зброю, iмкнучыся ѓвайсцi ѓ баявы стан "каскад". Яны самi гэта прыдумалi, калi час запавольваецца, а твая асабiстая хуткасць павялiчваецца, i можна зняць максiмум салдат. Кожная куля пры гэтым будзе ѓспрымацца асобна, падобна фрагменту.
  - Страляем на ѓздым пальца. - Папярэдзiла Драхма. Дзяѓчыны яшчэ памарудзiлi пару секунд i адкрылi агонь.
  Зараз супернiк атрымаѓ "храпака". Зрэзала дзясяткi салдат, i тых, хто стаяѓ, i тых, хто няѓмела залёг у засаду. Многiя, зрэшты, сядзелi, што аблягчала задачу.
  Пачуѓшы стрэлы, супернiк зрэагаваѓ са спазненнем. Некаторыя затросся, iншыя адкрылi агонь у адказ. Ва ѓсякiм разе, разрадзiѓшы абойму, дзяѓчыны выкасiлi больш за палову супернiка.
  Драхма скамандавала:
  - А зараз гранаты Ф-1.
  Працiѓнiк паспрабаваѓ кiдацца сваiмi . Але тут у яго не надта атрымалася. Дзяѓчына расстрэльвалi гранаты на ляту. Яны бiлi з абедзвюх рук. У вынiку аскепкi паражалi тых , хто кiдаѓ .
  - Дапамагайце нам, дапамагайце! - здзеклiва крыкнула сямiколерная Драхма па-ангельску.
  Лiзавета, працуючы i рукамi, i босымi пальчыкамi сваiх панадлiвых ног, адзначыла:
  - Збiць гранату на лета, выдатная тактыка.
  Неѓзабаве ѓ жывых засталiся толькi некалькi, ды i то параненых салдат. Дзяѓчаты падскочылi да iх. Сярод iх нечакана апынуѓся падпалкоѓнiк Гары Грыфiнд . Ад яго смярдзела, як нi дзiѓна, арганiзм знайшоѓ у сабе рэзервы моцна абгадзiцца.
  - Я здаюся ѓ палон! - прамармытаѓ ён. - Сталiн капут!
  - Знаёмая песенька. - Сказала Лiзавета.
  - Не несцi ж смярдзючку на сабе! - Драхма стрэлiла яму па нагах, перабiѓшы косткi. - Цяпер ты нiкуды не пойдзеш.
  Гары прабурчаѓ:
  - Рашэн шлюхi ! - I адсекся .
  - Вось так, i з гэтым тыпам пакуль скончана. Мы выклiчам убор, i iх павяжуць. А астатнiх самi звяжам. - Вымавiла Лiзавета.
  Дзяѓчаты справiлiся з працай прафесiйна хутка. Прывязалi, прывялi ѓ сябе падпалкоѓнiка. Той ад страху выклаѓ iм тое, што ведаѓ. Апыняецца, высадзiлiся яшчэ тры дэсантныя групы, а пры штабе ёсць шпiён чынам не нiжэй генерал-маёра.
  Дзяѓчаты запiсалi яго паказаннi на магнiтафон i пакiнулi, адна з груп была па дарозе, i яны заняла засаду ля мястэчка, а з астатнiмi разбярэцца спецназ. Зноѓ было вiдаць, як усё паскараючыся, мiльгаюць iх голыя дзявочыя пяткi.
  У небе ѓдарыѓ гром, абрынулiся кропелькi дажджу. Драхма крыху знiзiла тэмп, прыслухалася:
  - Пахне восенню, хоць лета яшчэ толькi пачынаецца.
  Лiзавета кiѓнула:
  - Так! Бруi дажджу такiя цёплыя, прыемна пляскаць па лужыне босымi нагамi.
  Дзяѓчына-нiмфа прачырыкала:
  - Твае ды i мае ногi здольныя звесцi з розуму ѓсiх мужчын на свеце. Ты бачыла, як яна глядзела на нас.
  Ваяѓнiца-бландынка, пляснуѓшы голай, ружовай пяткай па лужыне, прабуркавала:
  - Шчыра кажучы, прыгожыя юнакi, я з цяжкасцю падавiла жаданне.
  - Мне, як атэiстцы, зрабiць падобнае было нашмат цяжэй. - заявiла Драхма ( у сне чамусьцi яна стала атэiсткай, хоць была ѓ рэальнасцi сваячкай паганскiх багоѓ!). - Зрэшты, мне больш за ѓсё падабаюцца iнтэлектуальныя мужчыны. У прыватнасцi, якiя паважаюць класiкаѓ. Так, Лiзавета, калi хочаш мець поспех, трэба складаць не толькi патрыятычныя вершы. А то ад аднаго слова Расiя пачынае звiнець у вушах.
  Ваяѓнiца-бландынка запярэчыла:
  - Ну не трэба думаць, што я такi ѓжо вузкi спецыялiст. Вось, напрыклад, вершы пра восень.
  Драхма прачырыкала:
  - Хачу паслухаць, як яны гучаць.
  Лiзавета заспявала сваiм цудоѓным вельмi моцным голасам, якi мог даць фору любой опернай спявачцы нават з лiку вялiкiх .
   Апранутыя , на зайздрасць усiм царам,
  Барванец, золата, лiсцiкi ѓ лалах!
  Як матылi вячэрнiя параць,
  I вятры голас, органы херувiмаѓ!
  
  Прасторны восенi раскошны спакой,
  Дрэвы, купалы цэркваѓ святых!
  Любая галiнка з точеной разьбой,
  Расiнак жэмчуг каменьчыкаѓ бясцэнных!
  
  Пакрылася лужына тонкiм срэбрам,
  З-пад капытоѓ каня зiхацяць iскры!
  Адно да аднаго ставiцеся вы з дабром,
  Каб шчаслiва жылося пад небам чыстым!
  
  На сонцы яркiм, сукенка распусцiѓшы,
  Бярозы, таполi танчаць вальс кахання!
  Пра днi, што ѓ бездань адышлi, сумуем,
  Успамiн сустрэч са мной захоѓвай!
  
  Зiма надыдзе, вечнае юнацтва ѓ ёй,
  Не сiвiзна - алмазы ѓ валасах!
  Мы збярэм на свята ѓсiх сяброѓ,
  I выкажам мару ѓ хвацкiх вершах!
  Драхма, як заѓсёды, выказала незадаволенасць:
  - Неяк занадта ѓжо старамодна. Такiя выразы, як голас, золата i твае любiмыя херувiмы. Занадта ѓжо ты рэлiгiйна заклапочаная.
  Лiзавета раздушыла босымi пальцамi ног кусачага камарыка i прабуркавала:
  - Мы жывем у тэакратычнай праваслаѓнай краiне, дзе захавалiся i тытулы, i многiя старажытныя абароты. Вось паглядзi, як дзецям падабаецца.
  Якiя стаяць уздоѓж шашы, з цiкаѓнасцю сачыльныя за калонамi, хлапчукi розных тыпаѓ, ад басаногiх да даволi культурна апранутых, заапладзiравалi. Хтосьцi крыкнуѓ:
  - Бетховен у спаднiцы.
  Адзiн хлопчык дадаѓ:
  - I з голымi пяткамi!
  Падчас спеваѓ дзяѓчыны знiзiлi тэмп, i iх можна было разгледзець. У першую чаргу кiдалiся трапяткiя, як баявы сцяг, валасы. Залацiстыя Лiзаветы i, як сямiколернае полымя ѓ Драхмы.
  - Яны бягуць, каб падпалiць Брэмен! - крыкнуѓ адзiн са светлавалосых хлопчыкаѓ.
  Драхма ѓ iмгненне вока падскочыла да яго, дзяцюк толькi-толькi адвярнуѓся, каб даць драпаку.
  Пагрозлiва прагарлапанiла:
  - Як зваць цябе, вастрынь?
  Хлопчык прабуркаваѓ:
  - Фрыдрых, цi проста па-сяброѓску, Рых .
  Сямiкаляровая дзяѓчынка прачырыкала:
  - Цi не хочаш ты амерыканскага шакаладу?
  Свавольнiк пакруцiѓ галавой:
  - Не вельмi, кажуць, гэта проста эрзац.
  Графiня-нiмфа засмяялася:
  - Ды не, натуральны , Лацiнская Амерыка пакуль пад кантролем КША. Так што яны суцэль, асаблiва для дэсанта, здольныя вырабляць каштоѓны прадукт.
  - Тады дай! - Адказаѓ хлопчык.
  Драхма сунула шакаладку, абгорнутую дзесяцiрублёвай купюрай. Хлопчык усмiхнуѓся:
  - Гэта грошы на ѓсiх. - Сказаѓ ён. Мiльгаючы голымi загарэлымi нагамi, пабег да сваiх.
  Майка ѓ дзiцяцi была яшчэ новая, выгляд здаровы i дагледжаны, вайна толькi пачыналася, i дзецi не паспелi адчуць на сабе яе нягоды. А басанож хлапчукi кахаюць бегаць, асаблiва ѓ такую спякоту. Зрэшты, напэѓна на тэрыторыi Расii, а Германiя, гэта адна з губерняѓ звышдзяржавы, ужо павiнны быць уведзены ваенныя карткi. Звычайна, цяжэй за ѓсё гэта ѓспрымаюць дзецi, бо ѓ iх узросце ѓвесь час хочацца есцi. Зрэшты, у адрозненне ад СССР, з калектыѓна-калгасным ладам, дзе ежы не хапала нават у шчасныя Брэжнеѓскiя часы, сучасная Расiя перапоѓнена харчаваннем. Дужы гаспадар i фермер кормiць краiну лепш, чым пад прымусам i за працаднi. Лiзавета падумала, што той факт, што краiна, якая пераважна верыць, спрыяльна ѓплывае на клiмат. Трэба сказаць, што ѓ сучаснай Расii большасць праваслаѓных мала адрознiваюцца ад атэiстаѓ: п'янствуюць, лаюцца мацюком, паляць, падманваюць, робяць аборты, сядзяць у турмах. А каб рэгулярна , хаця б раз на тыдзень, наведваць царкву, гэта для многiх фантастыка. Тут жа, калi чыноѓнiк без уважлiвай прычыны прапускае нядзельнае служэнне, не надта доѓга яму знаходзiцца на пасадзе. У школах у абавязковым парадку вывучаюць закон Божы. У тым лiку i мусульмане.
  Гэта моцны ход, рэлiгiйная асiмiляцыя, калi людзi пачынаюць разумець, што для iх лепей. Лiзавета, у свой час, чытала лiтаратуру пратэстантаѓ, якiя ѓзвялiчваюць Бiблiю. Але сэрцам больш любiла Праваслаѓнае паданне, не асаблiва задумваючыся, супярэчыць яно Бiблii, цi не. Святое пiсанне практычна цалкам напiсана яѓрэямi, а большая частка падання Славянска-грэчаская. Было б лепш увогуле напiсаць уласную рускую Бiблiю, зрабiѓшы Хрыста сiмвалам сiлы, магутнасцi i абранасцi славян. А то, калi чытаеш Стары запавет, проста мароз па скуры: габрэi народ Божы! Славяне народ божы, i слава Усявышняму, хоць у гэтым сусвеце яны аб'ядналiся ѓ адзiную дзяржаву. А ѓ iх свеце адносiны памiж Расiяй i брацкай Украiнай горшыя, чым з ЗША.
  Вось зараз яны зноѓ набралi вар'ятку хуткасць, але думаць гэта не перашкаджае. Калi наканавана вярнуцца ѓ свой свет, як вярнуць Украiну? Тут трэба дзейнiчаць з розумам, без грубiянстваѓ. Галоѓнае рабiць стаѓку трэба на маладых, сумленных палiтыкаѓ, а не на крымiнальнiкаѓ. Наогул, вельмi важна сфармiраваць у Расiю новую элiту. Не алiгархаѓ-падонкаѓ , цi партыйных босаѓ узору КПСС, а рэальную сiлу, здольную прасунуць краiну. Новая элiта павiнна служыць не сама сабе, а вялiкай iмперыi i магутнаму яе народу. Тое ж самае тычыцца i гэтай краiны, якiм чынам пазьбегнуць краху вялiкай iмпэрыi. Галоѓная асаблiвасць Расii часоѓ пасля белагвардзейцаѓ, гэта выбарная ѓлада замест манархii. Калчак аказаѓся моцным i дальнабачным кiраѓнiком, зрабiѓшы стаѓку на магутную прэзiдэнцкую ѓладу. Вялiкiя паѓнамоцтвы прэзiдэнта дазволiлi згуртаваць нацыю i дзяржаву, перамагчы разгул i бязмежжа . Не дарма для ЗША была характэрна таксама, пры ѓсёй дэмакратычнасцi, вялiкая ѓлада прэзiдэнта. А вось Вялiкабрытанiя, дзе манархiя стала чыста намiнальнай, а прэм'ер празмерна залежаѓ ад уласнай партыi, страцiла пазiцыi сусветнай дзяржавы. Падумаць толькi, яе тэрыторыя ѓ сучаснай гiсторыi паменшылася ѓ сто пяцьдзесят разоѓ.
  У гэтым сусвеце, таксама стаѓшы камунiстычным, Брытанiя распалася, а ѓ гарадах пануе смута i хаос. Вось менавiта ѓ туманны Альбiён iм i трэба будзе накiравацца.
  Якое там людзям?
  У небе яшчэ чуваць зашумела, з'явiѓся самалёт-разведчык. Пафарбаваны пад колер неба з напаѓпразрыстымi крыламi, ён пускаѓ туман. У iншым , для вострых вачэй падобных дзяѓчын гэта зусiм не праблема. Дзяѓчаты ѓскiнулi высакосныя вiнтоѓкi i далi дружны залп. Дзве кулi, гэта нават занадта шмат для лёгкабранiраванага разведчыка. Той нахiлiѓся i пачаѓ падаць.
  - Слабая браня! - Сказала Лiзавета.
  Графiня-нiмфа пацвердзiла:
  - Асаблiва, калi патрапiць у шкло.
  - Такая машына, зрэшты, i не павiнна шматлiкае важыць. Гэта накшталт манаплана, не больш за 800 кiлаграмаѓ. - Дзяѓчына спытала Драхму:
  - Як ты думаеш, лётчык выжыве?
  Сямiкаляровая дзяѓчынка адказала не занадта ѓпэѓнена:
  - Наѓрад цi! Мы ѓсю яго наладу збiлi.
  Лiзавета дасцiпна адказала:
  - Тым лепш, менш пакут палону.
  Прабежка ѓзняла настрой дзяѓчатам, i да цэнтра яны дамчалiся адным духам.
  Адзiная затрымка спатрэбiлася на лiквiдацыю засады. Дзяѓчаты абабеглi засаду, яны чулi прыглушаныя перамовы.
  Камандзiр дэсантнiкаѓ, маёр спецпрызна Боб Доѓэл , чухаѓ нервова нос. Гэта было дрэннай прыметай, значыць, атрымаеш у пятак.
  Вось ён зароѓ:
  - Шафранiк, што гэта за тыпы, як мурашы поѓзаюць?
  - Ды гэта дзецi на ровары едуць, сэр. - Адказаѓ мулат француз.
  Рушыѓ услед воклiч:
  - Адкрыем агонь!
  Мулат лагiчна заѓважыѓ:
  - Дзеля такой нiкчэмнай мэты раскрыць засаду?
  Жывёла ѓ пагонах рохкала:
  - Але яны такiя светлыя. Проста чыстыя д'яблыкi. Давайце iх перастраляем проста так, дзеля забавы.
  Шафранiк заѓважыѓ:
  - Такая мiшэнь не асаблiва цiкавая.
  Яхiдны адказ:
  - Магчыма, затое панадлiвая.
  Рыканне ѓ фарсiраваным выглядзе:
  - Нам патрэбен аѓтамабiль лiловы "Мэрсэдэс" з двума белымi цялушкамi.
  Удакладняючае пытанне:
  - З двума цёлкамi?
  Узрадаваны воклiч:
  - Рускiмi дзяѓчынамi!
  I пошлае выказванне:
  - Дзве, так мала! На цэлую роту. Яны памруць, калi нас будуць абслугоѓваць.
  Зноѓ пошлае i непрыстойнае выраз:
  - Мы можам мець iх з двух канцоѓ.
  Хiхiканне ѓ адказ:
  - Гэта выглядае пацешна.
  I зноѓ рохканне кабана падчас цечкi:
  - I за адно практычна!
  - На рахунак апошняга, я не сумняваюся. - Маёр аблiзаѓ вусны. - Тут, верагодна, нейкiя псiхалагiчныя меры ѓздзеяння.
  - Не зразумеѓ? - здзiвiѓся Шафранiк.
  Афiцэр зароѓ:
  - Ты мабыць, як гэта кажуць рускiя: з качаном не сябруеш?
  Шафранiк не зусiм улавiѓ сутнасць:
  - Я не вегетарыянец, але зусiм не супраць , выкарыстоѓваць капусту ѓ якасцi гарнiру, напрыклад, да кураня.
  Афiцэр прароѓ:
  - Ты фаршыруеш даляры? Кладзеш iх у iндычку.
  Шафранiк пачухаѓ верхавiну:
  - Навошта гэта, камандзiр?
  - Не зразумеѓ рускага слэнгу. Капуста, гэта нашыя даляры, або баксы , а качан, гэта галава. - растлумачыѓ маёр.
  Хiхiканне ѓ адказ:
  - А галава! Ну i " жаргончык "!
  Афiцэр прабасiѓ:
  - Такi ѓжо атрымаѓся. Ну добра, цi можаш ты выпiць лiтр рускай гарэлкi?
  Шафранiку стала страшна:
  - Рускай гарэлкi? Ды гэта жывая смерць.
  Маёр захiхiкаѓ, дастаѓ лiтровую шкляную бутэльку. Некалькi дэсантнiкаѓ утаропiлася на iх, пляскаючы вачыма:
  - Ого, якая бомба!
  Боб Доѓэл узважыѓ яе ѓ руцэ i прапанаваѓ:
  - У цябе выбар. Або выпiваеш з горла, або разбiваеш на галаве.
  Спалоханае папiскванне ѓ адказ:
  - А якi-небудзь прамежкавы варыянт?
  Далей варта рык:
  - Толькi зняць штаны i сесцi на бутэльку. Карацей , выбiрай.
  З уздыхам раздаецца асуджанае :
  - Добра, прыму ѓнутр. Даѓно хацеѓ выпрабаваць. Рашаны гарэлка, што за атрута .
  Яхiднае iржанне ѓ адказ:
  - Самая дзiкая рэч.
  Драхма i Лiзавета чулi гэтую размову, iх вушы вельмi вострыя, плюс яшчэ ѓздзеянне артэфактаѓ. Яны тым часам запаѓзалi ѓ тыл. Лiзавета здзiѓлена спытала:
  - Сядзяць у засадзе i такое iдыёцкае заклад закладаюць!
  Графiня-нiмфа прачырыкала:
  - Што зробiш! Вось гэта ѓзровень амерыканскай культуры, памножанай на крымiнальны бальшавiзм.
  - Камунiзм светлая iдэя, але часцей за ѓсё рэалiзуецца ѓ поцемках! - заѓважыла Лiзавета.
  - Дрэнныя людзi з добрымi iдэямi пралiваюць куды больш крывi, чым дрэнныя з кепскiмi задумамi! - Зрабiла выснову Драхма.
  - Гэта выбар памiж растрэлам i вяроѓкай. Аддаю перавагу растрэлу! - Лiзавета блiснула сапфiравымi вачыма. Яны рухалiся бясшумна, як нiндзя, у дыверсiях i засадах iм не было роѓных.
  Тым часам капiтан Шафранiк адкаркаваѓ бутэльку i пацягнуѓ з горла.
  - Салодкая ! - буркнуѓ дэсантнiк.
  Гарэлка булькала, зацякаючы ѓ шырокую глотку француза-мулата.
  Ён нават рохкнуѓ ад задавальнення.
  - Ну i свiння! - заявiла Лiзавета. - Як нi дзiѓна, але мне нават хочацца забiць iх усiх.
  Драхма ѓхмыльнулася:
  - I з'есцi свiнiну!
  Дзяѓчына-бландынка заѓважыла:
  - У словах адвентыстаѓ сёмага дня ёсць рацыянальнае збожжа. Свiння, гэта хадзячая памыйнiца. А для юдэя не кошерное, гэта не ежа, а Бiблiя пiсалася ѓ першую чаргу, каб яе зразумелi габрэi.
  Басаногая графiня-нiмфа прачырыкала:
  - Добра, глядзi, цi зладзiцца амерыканскi камунiстычны ваяка са звычайным рускiм алкашом.
  Пераадолеѓшы, прыкладна палову бутэлькi, Шафранiк раптам задрыжаѓ i, выпусцiѓшы з рук бутэльку, пачаѓ рыгаць . Боб Доѓэл урэзаѓ яму кулаком у спiну:
  - Ну ты, слабак!
  Таго вырвала. Перакасiла морду .
  Боб засмяяѓся:
  - Ну, а зараз мы праверым твой качан на трываласць. Наколькi ён моцны, каб выстаяць перад рускай бутэлькай.
  Адрыгаѓшыся, Шафранiк з цяжкасцю перавёѓ дух, выцiснуѓшы з сябе:
  - Я цэглу на галаве разбiваѓ.
  Завыванне ѓ адказ:
  - Значыць, i бутэльку разаб'еш. Вазьмi ѓ руку.
  Шафранiк паспрабаваѓ узяць, але амаль адразу выпусцiѓ.
  - Ну, ты i як кажуць, казёл! Або, дакладней баран! - Вазьмi i трымай мацней, як прастытутка яйка.
  Капiтан войкнуѓ:
  - Я бяка!
  Шырока размахнуѓшыся, урэзаѓ па галаве, пачуѓся звон, бутэлька засталася цэлай.
  - У рускiх усё дубовае, не зусiм жа дарма сiмвал Расii дуб.
  Надрыѓнае рык ѓ адказ:
  - Дуб, гэта, хутчэй за ѓсё змесцiва тваёй галавы. Што, урэзаць сабе як след не хочаш. Баязлiвец, баiшся болi!
  Вiшчанне спалоханае ѓ адказ:
  - Нiяк не, таварыш маёр! Боль карысная!
  I зноѓ роѓ, падобны на параненага маманта:
  - Вось трапiш у рукi мiнiстэрства "Гоны i Правы" даведаешся, што такое боль: два электроды ѓ азадак , адзiн да мовы. Давай бутэльку мне ѓ лапу.
  Шафранiк нясмела працягнуѓ:
  - Толькi не забi!
  Боб Доѓэл схапiѓ яе абедзвюма рукамi i, зрабiѓшы поѓнае намах, выкарыстоѓваючы корпус, урэзаѓ па галаве. Бутэлька разляцелася на аскепкi. Шафранiк залямантаваѓ добрым матам:
  - Тысяча чарцей у свiдравiну!
  З разбiтай галавы палiлася кроѓ, рассеклi аскепкi.
  Драхма з цяжкасцю стрымлiвала смех.
  - Вось гэта, так пацешна!
  Лiзавета была сур'ёзная:
  - Ён, цi не ѓмее бiць, цi знарок нанёс такi ѓдар, каб прычынiць больш болю. У любым выпадку, гэта паказвае ѓзровень амерыканскай Чырвонай армii.
  Графiня-нiмфа пагадзiлася:
  - Як правiла, не высокi .
  Дзяѓчаты ѓсмiхнулiся i нацэлiлi аѓтаматы. Тым часам Шафранiк вохкаѓ i выцiраѓ кроѓ. Вiдаць, што ён, будучы паѓкроѓкай , гуляе ролю блазна пры маёры.
  I вiскоча , нiбы самка:
  - Ну, навошта так груба!
  I зноѓ роѓ у адказ:
  - Замоѓкнi! Вось паглядзi, на веласiпедзе едзе баба. Я здыму яе адным стрэлам, прастрэлю мякаць ногi. Потым яе адымаем усёй ротай.
  Умольнае пiшчанне :
  - А мне дастанецца?!
  I таксама завыванне агрэсiѓнае i крутое:
  - З такой слабай галавой даверыць жанчыну...
  У адказ пошлае :
  - Галоѓнае тое, што памiж ног.
  Маёр прароѓ:
  - Тады давай, засунь сваю годнасць у бутэльку, цi я ѓсуну яго ѓ рот.
  - Брр! - Капiтан свiснуѓ! - Так нельга.
  Рота прыѓзняла галовы з-за засады. Лiзавета стала чытаць малiтву, iмкнучыся засяродзiцца. Драхма таксама маѓчала, злёгку памасiраваць сабе шыю, страляць з абедзвюх рук занадта ѓжо складана, патрэбна дакладная каардынацыя. Дзяѓчаты, трымаючы кожная ѓ руцэ па аѓтамаце, адкрылi агонь з чатырох ствалоѓ.
  - Атрымлiвайце, камуна -фашысты. - Шапнулi красунi .
  Кулi зрэзалi некалькi дзясяткаѓ байцоѓ. Яны ѓзiралiся зусiм у iншы бок, iмкнучыся задаволiць быдлячыя iнстынкты. Але, як заѓсёды бывае з тымi, хто забыѓся на абавязак, варта адплата.
  - Iдзе паляванне на ваѓкоѓ, а забiваем дурняѓ ! - заявiла Драхма.
  Выкасiѓшы большую частку дэсанта, дзяѓчаты сталi адстрэльваць ацалелых . Для iх было дастаткова ѓбачыць найменшую часцiцу цела, i ѓсадзiць туды зарад.
  - Як бачым, так нашмат прасцей! - Сказала Лiзавета.
  I тут былi спробы збiць гранаты. Але для дзяѓчын, якiя на дыстанцыi ѓ дзвесце метраѓ збiвалi матылькоѓ i пазначаных мух, гэта не такая ѓжо i страшная мiшэнь. Адзiнае, што трэба збiць адразу занадта шмат мэт.
  - Пашкадуй святой Божа iх душы. - прашапталi вусны Лiзавета. - Iх грэшны шлях на зямлi перапынiѓся. Тым лепш, менш пякельных пакут.
  Драхма, страляючы без асаблiвых сантыментаѓ, заѓважыла:
  - Вораг ёсць вораг, i яго трэба знiшчаць.
  Лiзавета, пацiраючы босую падэшву, сваёй загарэлай, панадлiвай нагi, спытала:
  - Бязлiтасна?
  Графiня-нiмфа выпалiла:
  - Так!
  - Я так не магу! Калi заб'ю, то абавязкова пашкадую, вось такi я чалавек. - Па шчацэ разведчыцы збегла жамчужная слязiнка.
  - Твой скачок навальнiца, а словы ѓдар! Толькi зоркi сляза, ацэнiць божы дарунак! - Праспявала Драхма.
  Лiзавета, збiла на лета адразу пяць гранат, прымусiѓшы iх дэтанаваць. Сярод узарваных былi iгольчастыя, не такi вялiкi разлёт, як дзвесце метраѓ, але затое гушчыня паражэння нашмат больш. Калi iголка трапляе тое, круцячыся, раздзiрае тканiны, прычыняючы страшныя калецтвы. Цяпер дэсантнiкi адчувалi яго на сабе. Тыя, хто не загiнуѓ адразу, страшэнна пакутавалi. Асаблiва пры трапленнi ѓ вока, гэта менавiта выбiвала, робячы калекамi.
  - Ну i ну! - заявiла Лiзавета, раздушыѓшы босымi пальцамi ног брыдкага таракана. - Падобна, варожыя будзiльнiкi замоѓклi.
  Драхма пацвердзiла, упэѓненым тонам:
  - Так, мiлка! Заглушаны органамi смерцi.
  Маёр уцалеѓ, а Шафранiк знайшоѓ лёгкую смерць. Дзяѓчаты падбеглi да стогне афiцэра. Драхма наступiла голай пяткай на разасланую нагу Боба Доѓэла .
  Графiня-нiмфа прарычала:
  - Ну кажы, што ведаеш! Iнакш чарнадырна будзе!
  I вiскат параненага парася ѓ адказ:
  - Усё ведаю! Усё скажу!
  Тут трэба правiльна задаваць пытаннi. Выбраць патрэбны набор. Заадно зрабiць супернiку некалькi стымулюючых уколаѓ змазаных растворам, каб разгаварыѓся. Ведаѓ маёр, зрэшты, дзiѓна мала, i дзяѓчаты, плюнуѓшы, спынiлi фiзiчнае ѓздзеянне.
  - Дапытваць дурня , што таѓчы ваду ѓ ступе, катаваць, што сцябаць iшака! - заявiла Драхма.
  - Тут ты маеш рацыю, мая сяброѓка! - Пагадзiлася Лiзавета. - Дык давай зоймемся нечым больш карысным.
  Дзяѓчаты беглi з усiх сiл, мiльгаючы сваiмi босымi, зiготкiмi, як люстэрка, падэшвамi з хупавым выгiбам голай пяткi, каб кампенсаваць выдаткаваны час.
  Толькi на падыходзе крыху знiзiлi хуткасць, каб ад спалоху хто-небудзь з каравульных не пачаѓ страляць.
  Дзяѓчат прынялi з радасцю, а яны спяшалiся падзялiцца ведамi. Як паведамiѓ iм акадэмiк Курчатаѓ, ужо сабралi першую камп'ютарную мiкрасхему i ѓжо гатова ЭВМ на транзiстарах.
   - Выдатна! - Сказала, вельмi прыгожая сямiколерная Драхма. - Я бачу, вы не губляеце часу.
  - Зразумела! - Курчатаѓ працягнуѓ дзяѓчыне цыгару. Тая адхiлiла:
  - Курэнне звужае посуд галаѓнога мозгу, а значыць, шкодзiць разумовым працэсам.
  Той пробулькал:
  - А мне, наадварот, дапамагае.
  Драхма энергiчна, з выразам сваiх iзумрудных вачэй, запярэчыла:
  - Гэта iлюзiя i самаѓнушэнне навеянае наркотыкам нiкатынам. Я ж прапаную вам наступнае. Сеансы электратэрапii, iглаѓколвання, сумесна з хiмiчнымi прэпаратамi. Гэта павiнна вам канкрэтна дапамагчы. Палепшыць разумовыя працэсы не толькi ѓ вас, але i ѓ студэнтаѓ.
  Афiцэр спытаѓ:
  - Як, у вас ужо ёсць методыкi?
  Драхма ѓпэѓнена адказала:
  - Нешта распiсана, але пакуль, гэта толькi пачатак. У далейшым маштабы даследаванняѓ яшчэ больш вырастуць. Мы створым новыя методыкi, бо пакуль стаiм толькi на самым пачатку шляху. Наогул, у чалавечым арганiзме поѓна рэзерваѓ. Чалавек выкарыстоѓвае магчымасцi мозгу ѓсяго на адну стотысячную частку, а фiзiчныя на адзiн - два працэнты. Нават нам, дзяѓчынам-тэрмiнатарам далёка да сто працэнтнага выкарыстання сваiх здольнасцей.
  Выклiк здзiѓлення ѓ адказ:
  - Ого, гэта адкрывае шырокiя перспектывы!
  Дзяѓчынка вельмi вялiкай i шыкоѓнай прыгажосцi пацерла сваю адну босую нагу аб iншую, прачырыкала:
  - Вы не ѓяѓляеце яшчэ якiя! Толькi падумайце. Дакладней, не думайце, а дзейнiчайце!
  Прафесары прагна чыталi напiсанае прыгажунямi, iх уражвала глыбiня i скурпулёзнасць такiх з выгляду юных стварэнняѓ.
  - Генiяльна! - Сказаѓ Абрыкосаѓ. - А вашы целы на ѓсе сто адсоткаѓ працуюць?
  - На жаль няма! Але будзем падвышаць свой уласны патэнцыял. - Сказала Драхма. - Бог ляпiѓ чалавека з глiны, але гэта не нагода заставацца гаршком.
  Абрыкосаѓ падбадзёрыѓ:
  - Вельмi дасцiпна! А ѓвогуле. - Ён знiзiѓ голас. - Хоць гэта i не прынята ѓ нашай iмперыi, я ѓ Бога не веру.
  Графiня-нiмфа прачырыкала:
  - Узаемна! А мая сяброѓка звар'яцела на рэлiгii. Прычым , пачала схiляцца да адвентызму .
  - Не хлусi Драхма! - выбухнула Лiзавета. - Я такога нiколi не казала.
  
  Нiмфа-графiня выдала:
  - Але думала! Зрэшты, гэта дробязь. У мяне ёсць меркаваннi, як сумясцiць вялiкi разлёт гранаты АМ-200 i гушчыню паразы iгольчастых амерыканскiх мадыфiкацый.
  Прафесар спытаѓ:
  - Гэта складана?
  - Не, даволi проста. Вытворчыя лiнii мяняць не давядзецца. - Сказала, падскокваючы на загарэлых, мускулiстых нагах, цудоѓная Драхма.
  Лiзавета не засталася ѓ даѓгу:
  - А ѓ мяне меркаваннi, як падняць пачатковую хуткасць кулi аѓтамата "Абаленскi", павялiчыѓшы прыцэльнасць , i браць на пралом бронекамiзэлькi.
  Прафесар буркнуѓ:
  - Што ж, i гэта нядрэнна. А змены значныя?
  Бландынка-тэрмiнатар выпалiла:
  - Мiнiмальныя!
  Лагiчны адказ:
  - Тады будзе не занадта дорага.
  - Ёсць таксама спосабы значна павялiчыць выбухную моц дынамiту. Нязначныя дабаѓкi. - Пачалi дзяѓчыны.
  - Новыя спосабы легавання сталi i ѓзмацненнi бронi. Тэхналогii будучага. - заявiла Лiзавета.
  Дзяѓчаты задалi прафесарам працу. Iх галовы запамiналi ѓсё ѓ драбнюткiх дэталях, зрэшты, калi нават сярод звычайных людзей сустракаюцца феномены, якiя нiчога не забываюць i хутка запамiнаюць iнфармацыю, то генетычна палепшаныя на гэта i тым больш здольныя.
  Абрыкосаѓ заѓважыѓ:
  - Я доѓга трэнiраваѓ сваю памяць. Наогул, чалавек, асаблiва пад гiпнозам, здольны ѓспомнiць усё, нават знаходжанне ва ѓлоннi мацi. Цi пасля набору спецыяльных практыкаваннi, але я такiх вышынь не дасягнуѓ. Вы ж, здаецца, далёка прасунулiся.
  - Нам дапамаглi! Наогул, у ФСБ назапашаны вялiзны iнтэлектуальны патэнцыял. Там iснуюць розныя методыкi падрыхтоѓкi спецназа i вучоных, а таксама развiтая фармакалогiя. Яны здольныя абнавiць не толькi цела, але i розум. - заявiла Драхма.
  Абрыкосаѓ да сёе-тое заѓважыѓ у блакноце. Лiзавета заѓважыла:
  - У мой час ты б проста загнаѓ гэта на кампутар.
  Прафесар уздыхнуѓ:
  - Ён занадта грувасткi.
  - У мой час моц цэлага электроннага эшалона змесцiцца ѓ футарале гадзiн.
  - Лiзавета паказала кампутар-бранзалет у сябе на руцэ. I пстрыкнула босымi пальчыкамi ногi.
  Драхма пацвердзiла:
  - Хутка i ѓ вас атрымаюцца такiя . Мы дапаможам. У мiкрасхемах вы разабралiся?
  Прафесар з уздыхам адказаѓ:
  - Стараемся! Не занадта лёгка такое паставiць на прамысловую плынь. Мусiць, i ѓ вашым свеце да гэтага доѓга iшлi!
  Лiзавета з пафасам адказала:
  - Так! I калi шчыра казаць, большую частку тэхналогiй распрацавалi амерыканцы. Мы, праѓда, таксама ѓ апошнiя гады дадалi шмат у чым, дзякуючы нафтадалярам.
  Драхма паспяшалася дадаць, i яе босыя пальчыкi спрытных ног тварылi рэальныя цуды:
  -Навукоѓцы перасталi за мяжу бегаць. Зрэшты, нас распрацавалi, калi яшчэ краiна была адносна беднай. Але былi навукоѓцы-патрыёты, якiх не палохалi цяжкасцi.
  Абрыкосаѓ, цiкаѓна, спытаѓ:
  - А хто гэта канкрэтна быѓ?
  - Ад нас зрылi гэтую iнфармацыю. Прычына невядомая. - заявiла Драхма. - Але можа быць, што тут занадта важная таямнiца, каб давяраць яе нават нам.
  Прафесар кiѓнуѓ сваёй галавой з лёгкай сiвiзной:
  - Ну, добра дзяѓчыны, вынаходзьце i адважвайцеся! Вам патрэбен чалавечы матэрыял для эксперыментаѓ?
  - Не перашкодзiць. - Сказала Лiзавета.
  Дзяѓчаты пiсалi вельмi хутка, i не толькi рукамi, але i нагамi, i на працягу дзвюх гадзiн дзялiлiся тэхналогiямi i методыкамi. Наогул разумная Драхма заѓважыла:
  - Дзiѓна, што ѓсе гэтыя распрацоѓкi так млява выкарыстоѓваюцца, у тым лiку на нашай Радзiме. Бо можна значна падняць узровень усяго нашага войска. Ды i народу не шкодзiла б выгадуй iнтэлектуальна. - Дзяѓчына-нiмфа падняла нагу i пакруцiла спрытнымi, з лакiраванымi кiпцiкамi босымi пальцамi ля скронi. А то многiя студэнты лiчаць, што Лядовае пабоiшча - гэта матч Расii - Канада.
  - Канада! Цяпер правiнцыя ЗША. Няшчасны народ, не менш за палову насельнiцтва, дакладней працэнтаѓ шэсцьдзесят, заключаны ѓ канцлагеры. - заявiѓ прафесар Абрыкосаѓ. - Зрэшты, у вашым свеце, мусiць, гэта суцэль цывiлiзаваная краiна.
  - I даволi багатая! На Алiмпiядзе змаглi нават нас пацяснiць. - Лiзавета пстрыкнула мовай. - Але гэта таму, што чыноѓнiкi занадта шмат скралi. У час крызiсу красцi сталi яшчэ больш. Я хоць i хрысцiянка, але лiчу, што дзяржаѓных чыноѓнiкаѓ, якiя пракралiся, трэба саджаць на кол.
  I дзяѓчына зноѓ шчоѓкнула, на гэты раз босымi пальцамi ног, ды так, што звалiѓся мёртвым камар.
  - Добрая iдэя, хоць аднаго страху мала! - заѓважыѓ прафесар. У прыватнасцi, чыноѓнiк павiнен быць добра забяспечаны, тады i неабходнасць красцi адпадзе.
  Драхма працягнула пiсаць i рукамi, i, што таксама рабiла ѓражанне, сваiмi хупавымi нагамi, спрытнымi, нiбы лапкi малпачкi:
  - Мне вядомыя найноѓшыя методыкi гiпнозу.
  - Гэта навуковая з'ява, але патрабуе вызначанага дару. - Заявiѓ Абрыкосаѓ. - Але ваша псiхiка занадта ѓстойлiвая, каб увесцi дзяѓчат у транс. Зрэшты, рэкамендую самагiпноз, гэта абудзiць у вас дадатковыя здольнасцi.
  - Выдатная думка мы яго абавязкова апрабуем. - Сказала Лiзавета. - Нашы здольнасцi вырастуць.
  Дзяѓчатам прыйшлося тлумачыць некаторыя дэталi, як мiкрасхем, так i тэхналогiй самалётаѓ. У прыватнасцi, што такое ультра-рэактыѓныя рухавiкi, прапорцыi дабавак у браню. Якiм чынам працуе дынамiчная абарона i шматлiкае iншае. Д'ябал у дэталях, як у свой час фантасты спрабавалi апiсаць прынцыпы працы машыны часу, пры гэтым, замоѓчваючы найважнейшыя дэталi. Можна таксама ѓспомнiць тэорыю марксiзму, дзе самае галоѓнае, крытэр адбору элiты працоѓнага авангарду не быѓ прапiсаны. Ленiн напiсаѓ пяцьдзесят пяць тамоѓ, але змоѓчаѓ аб галоѓным. Сталiн жа дзейнiчаѓ сякерна, хаця, у цэлым, задачы перад сабой ставiѓ правiльныя. Наогул, рынкавая эканомiка сябе вычарпала, планавая куды больш эфектыѓна. Гэта даказала другая сусветная вайна, хаця не да канца. Тыя ж амерыканцы выпусцiлi амаль у тры разы больш самалётаѓ, чым СССР, прычым больш дарагiх. Затое ѓ некалькi разоѓ менш боепрыпасаѓ, у танках, калi лiчыць з самаходкамi, у ЗША ѓсё ж больш, за тое ѓ СССР перавага ѓ артылерыi i мiнамётах, але прыкладна ѓ два разы менш кулямётаѓ.
  Драхма накрэслiла схему:
  - Такiя манапланы можна рабiць з пенапласту. Танныя , i кiруюцца простым джойсцiкам. Вельмi прагрэсiѓная сiстэма кiравання, самалёты i танкi, дзякуючы гэтаму, знаходзяць дадатковую эфектыѓнасць. У прыватнасцi, шпаркасць рэагавання, не трэба цягнуць за рычагом руку, досыць простага нацiску кнопкi. Вы гэта ѓжо асвоiлi.
  Прафесар энергiчна кiѓнуѓ:
  - Так, выглядае прагрэсiѓна.
  - Акрамя таго, мара Хрушчова вырошчваць кукурузу за палярным кругам стала рэальнасцю, пасля таго, як ген цюленя быѓ перасаджаны ѓ катах. Я ведаю яго формулу, i як ён сiнтэзуецца. - Драхма босымi пальцамi сваiх спрытных, з блiскучай ад загару скурай ног, кiнула ѓ рот жуйку, ёй гэта было ѓдвая прыемна, блiскаць розумам i адначасова адчуваць мовай нешта пругкае салодкае.
  - А цi не небяспечна гэта для чалавечага арганiзма? - спытаѓ прафесар.
  На гэты раз адказала Лiзавета:
  - Не! Тым больш , што ѓ кукурузу ѓкаранiлi ген свiннi, ад чаго яна стала расцi хутчэй i больш змяшчае пажыѓных рэчываѓ.
  Здагадлiвы вучоны муж Абрыкосаѓ спытаѓ:
  - А ген пацукi для пладавiтасцi?
  Дзяѓчына-бландынка заѓважыла:
  - У гэтым выпадку лепш саранчы. Будзе больш эфэктыѓна. Наогул, змешванне генаѓ, гэта вялiкi прагрэс. Я вось нават думала над сабой папрацаваць.
  Прафесар крыху здзiвiѓся:
  - Нешта канкрэтна палепшыць? Вы ж i гэтак жа дасканаласць. Асаблiва знешне!
  Лiзавета патлумачыла:
  - Саму бялковую структуру змянiць. У нас не зусiм звычайны бялок, мадыфiкаваны, але ѓсё роѓна даволi ѓразлiвая структура.
  Абрыкосаѓ набычыѓся
  - Малайцы дзяѓчынкi. А мяне амаладзiць можаце?
  Дзяѓчына-бландынка паводле кiѓнула:
  - Тэарэтычна, падобнае цалкам па сiлах навуцы.
  - Навуцы-нудзе па плячы лысiну размаляваць Iллiчу! - вымавiла жартам Драхма, прыказку антысаветчыну .
  Прафесар здзiвiѓся:
  - Ленiну?
  Графiня-нiмфа з усмешкай прачырыкала:
  - Так, у яго гонар нават назвалi Петраград. Нават ёсць прыпеѓка.
  Ленiн пiша з магiлы, не клiчце Ленiнград, гэта Пётр Вялiкi будаваѓ, а не я лысы гад !
  Лiзавета дадала:
  - Пра Ленiна нават у Бiблii гаворыцца: - I скажа лысы вар'ят, што няма Бога.
  I тут бландынка падумала, а можа гаворка iдзе пра кагосьцi iншае, але таксама лысае i крывавае!
  Дзяѓчаты крыху расслабiлiся, сталi прытанцоѓваць, iдылiю перапынiѓ нечаканы выклiк.
  - Маршал Васiлеѓскi хоча пагаварыць з вамi.
  Лiзавета i Драхма кiѓнулi:
  - Мы можам гэта зрабiць! Думаю, мы вас ужо дастаткова загрузiлi?
  Абрыкосаѓ пацвердзiѓ:
  - Звыш усякай меры. Галовы расколваюцца. Такiя разумныя дзяѓчаты. Асаблiва мне спадабалася перасадка жывёл генаѓ раслiнам. Толькi ж магчыма, што ѓзнiкнуць генетычныя збоi ѓ самiм чалавеку.
  - Мы ѓсё скарэктуем. - Драхма зрабiла выразны жэст. - Прырода крывая, а чалавечы розум прыбор!
  - Гэта супраць Бога! - Лiзавета выглядала грозна.
  Графiня-нiмфа лагiчна запярэчыла:
  - Гэта супраць глупства! Зрэшты, я ѓжо казала, ужо сам факт нашага iснавання супраць Бога. Прагрэс мае ѓласцiвасцi ѓзвышаць чалавека, а значыць, наблiжаць яго да Усявышняга!
  Дзяѓчына-бландынка ѓдакладнiла:
  - Занадта ѓжо лiтаральна ты гэта разумееш.
  Абрыкосаѓ падагнаѓ iх:
  - Не добра прымушаць сябе доѓга чакаць старэйшага па званнi. Я вам выдам найноѓшы шасцiсоты "Мэрсэдэс".
  - Не трэба, мы бягом домчым. - Сказала Лiзавета.
  Прафесар здзiвiѓся:
  -Вы што, можаце абагнаць аѓтамабiль?
  У адказ Драхма гуллiва заспявала:
  - Ну, чаму, чаму, чаму,
  Быѓ святлафор зялёны?
  Усё таму, таму, таму,
  Што быѓ ён у жыццё закаханы!
  У стагоддзе хуткасцяѓ, электронных агнёѓ,
  Яна сам сабой уключыѓся,
  Каб кахання самай гарачай маёй,
  Зялёнае святло пралiлося!
  I абедзве дзяѓчыны затупалi босымi, хупавымi, мускулiстымi нагамi i заспявалi:
  А ѓсе бягуць, бягуць, бягуць, бягуць,
  А ён свецiць!
  А ѓсе бягуць, бягуць, бягуць, бягуць,
  А ён гарыць!
  I ваяѓнiцы ѓзялi i голымi пяткамi стукнулiся, i ад гэтага лiтаральна iскры ѓсiмi колерамi вясёлкi пасыпалiся.
  Драхма скорагаворкай вымавiла:
  Сумленнасць паняцце выбарачнае, падман - усеагульнае!
  Чым адрознiваюцца шахматы ад палiтыкi?
  У шахматах гульня iдзе на роѓных, а ѓ палiтыцы ѓлада заѓсёды мае фору!
  У шахматах цэйтнот у канцы гульнi, а ѓ палiтыцы заѓсёды!
  У шахматах ахвяры добраахвотныя, а ѓ палiтыцы заѓсёды змушаныя!
  У шахматах фiгуры перастаѓляюць па чарзе, а ѓ палiтыцы, калi заѓгодна ѓладзе!
  У шахматах нельга браць хады назад, у палiтыцы , гэта робяць на кожным кроку!
  Кiраѓнiк у асяроддзi нiкчэмнасцяѓ, што камень у кепскай аправе, каштоѓнасць будзе i падаць, i непазбежна пацьмянее.
  Трон, у адрозненне ад ложа, дзеляць толькi слабакi !
  . РАЗДЗЕЛ Љ 5.
  Велiзарны палац Багiнi Зла Гартуй быѓ запоѓнены шматлiкiмi рабамi i рабынямi, а таксама ваярамi. Рабынi, як правiла, былi вельмi прыгожыя, маладыя, фiгурыстыя, а iх адзенне залежала ад статусу. Большасць дзяѓчын басаногiя, i грудзi, i сцёгны ледзь прычыненыя тонкiмi палоскамi тканiны. Але больш высокага статуту рабынi маюць на сабе ювелiрныя ѓпрыгожваннi, брошкi, завушнiцы, каралi, бранзалеты на руках i шчыкалатках. А на нагах сандалi ѓпрыгожаныя жэмчугам, а ѓ самых шляхетных нявольнiц нават туфлi, пакрытыя каштоѓнасцямi i на высокiх абцасах.
  Яны нагадваюць нават шляхетных асоб. Звычайна высокi статут маюць нявольнiцы з лiку эльфiек, цi самак троляѓ. Эльфiйка ад людзей адрознiваюцца толькi формай вушэй, яны прыгожыя, нiбы ѓ рысi, а самкi троляѓ буйнейшым, з арлiнай формай насамi. А так фiгурамi i iншым ад мускулiстых, чалавечых дзяѓчат не адрознiш.
  А чалавечыя дзяѓчынкi амаль усё ѓ нiжэйшым статуце з голымi, ружовымi пяткамi, амаль голыя, але таксама вельмi нават прыгожыя, юныя, свежыя i мускулiстыя.
  Нявольнiц у вялiзным палацы прыкладна ѓ дзесяць разоѓ больш, чым нявольнiкаѓ. I апошнiя, гэта падлеткi ад дванаццацi да пятнаццацi гадоѓ, у адных толькi плаѓках i басаногiя. Таксама прыгожыя , мускулiстыя, з рэльефам цяглiц i плiтачкамi прэса i мiлымi асобамi, з акуратна падстрыжанымi валасамi, як правiла, светлых тонаѓ.
  Сярод хлапчукоѓ толькi некалькi маюць больш высокi статут. Яны ѓ шортах, з каралямi i ѓпрыгожваннямi i маюць сандалi з каменьчыкамi. I гэта таксама прадстаѓнiкi з троляѓ i эльфаѓ.
  Акрамя гэтых сiмпатычных нявольнiкаѓ i нявольнiц, тут прысутнiчаюць i вартаѓнiкi. Грамiлы з дзiкамi галовамi, оркi, моцна падобныя на мядзведзяѓ, толькi больш выродлiвыя. Амаль трохметровыя ростам гоблiны з вялiкiмi вушамi тыпу крылаѓ крылатых мышэй. Ёсць таксама ваяѓнiцы эльфiйкi з лукамi i прыгожыя самкi троляѓ з арбалетамi. I самыя небяспечныя байцы: вампiры ѓ чырвоных даспехах - гвардыя Багiнi Гартуй.
  Прычым вампiры, як i самцы, так i самкi з асаблiвай канструкцыi арбалетамi, так i з мячамi з крукамi на канцы.
  Сама Багiня зла сядзiць на залатым, абсыпаным дыяментамi i iншымi каштоѓнасцямi троне.
  Вонкава яе можна назваць прыгожай. Толькi мышцы вельмi ѓжо развiтыя i залiшне для жанчыны масiѓныя. А з рота тырчаць даволi доѓгiя i вострыя iклы. Так, Багiня робiць уражанне. I ѓ яе на галаве ззяе, нiбы сатканая з зорак, карона.
  Вакол яе некалькi прыгожых дзяѓчат i пара хлапчукоѓ-рабоѓ, якiя махаюць апахаламi.
  Iграе таксама музыка. I адбываюцца ѓяѓленнi з мэтай забаѓкi вялiкай i, разам з тым, жудаснай Багiнi.
  Дзяѓчына-эльфiйка, ледзь прычыненая тонкiмi палоскамi тканiны, змагаецца супраць двух хлапчукоѓ у плаѓках. Падлеткi спрабуюць яе атакаваць. Дзяѓчына ж адлюстроѓвае iх выпады, з абедзвюх рук трымаючы па мячы.
  У байцоѓ на целах ужо ёсць раненнi, капае кроѓ.
  Багiня робiць жэст. З пад плiткi вырываецца агонь i абпальвае босыя ступнi i дзяѓчынкi, i хлапчукоѓ. Тыя мiжволi ѓскрыкваюць.
  Чуецца рогат.
  Багiня звяртаецца да якi сядзiць побач з ёй каралю троляѓ. Гэта малады мужчына ѓ адзеннi з гарнастая, абчэплены каштоѓнасцямi.
  - Ты як думаеш, тваё войска гатова да заваёвы каралеѓства эльфаѓ?
  Той з усмешкай адказаѓ:
  - Наша армiя заѓсёды гатова, о найвялiкшая. Але праблема ѓ тым, што i эльфы да гэтага гатовы. Тут як гаворыцца...
  Гартуй перапынiла караля троляѓ:
  - Пустаслоѓе нам нi да чаго! Я разумею, як заѓжды сiлы роѓныя, i ты хочаш у мяне папрасiць дапамогi.
  Кароль троляѓ кiѓнуѓ:
  - Так, о вялiкая. I я гатовы заплацiць золатам.
  Багiня засмяялася. Яе рогат быѓ з аднаго боку звонкiм i прыгожым, нiбы ад сотнi срэбных званочкаѓ, а з другога жахлiвым. Вiдаць, што i грозны троль здрыгануѓся.
  А ѓвасабленне зла адказала:
  - А што мне золата? У мяне горы гэтага металу. Цi можаш даць нешта больш карыснае?
  Пачуѓся пiск у адказ:
  - Як загадаеце, ваша вялiкасць!
  Багiня Гартуй кiѓнула:
  - Калi пераможаш эльфаѓ, прышлеш дзесяць тысяч рабыняѓ гэтай расы i тысячу рабоѓ. Вышэйшыя Багi разумна зрабiлi, стварыѓшы ѓ нашым свеце, што i ѓ людзей, i ѓ троляѓ, i ѓ эльфаѓ прадстаѓнiц прыгожага полу ѓ дзесяць разоѓ больш, чым моцнага.
  Кароль троляѓ з усмешкай кiѓнуѓ:
  - Так, Багi паступiлi мудра. Няма нiчога выдатней вечна юнай панны. Мы, тролi i эльфы, не старэем!
  Багiня Гартуй рыкнула:
  - Затое людзi старэюць, калi толькi мы iх не робiм сваiмi рабамi. Многiх жанчын перспектыва ператварыцца ѓ выродлiвых, гарбатых, маршчынiстых старых так палохае, што яны добраахвотна iдуць у рабства, i згаджаюцца на таѓраванне знакам маку. Яны зараз страцiлi свабоду, але затое юныя, здаровыя i вясёлыя на некалькi стагоддзяѓ. А для жанчыны стаць старой, гэта вялiкае гора, горш i быць не можа!
  Два хлопчыкi ѓ плаѓках сталi ногi Багiнi яшчэ больш энергiчна масажаваць. Гэта таксама былi людзi з рабоѓ. Прыгожыя, вельмi мускулiстыя падлеткi. Амаль голыя, але на запясцях i шчыкалатках бранзалеты з золата i плацiны, упрыгожаныя каменьчыкамi.
  Яны таксама атрымалi магчымасць пражыць некалькi стагоддзяѓ, застаючыся безбародымi юнакамi, здаровымi, моцнымi i вясёлымi. Праѓда, не сказаць, што добраахвотна.
  Але ѓсё роѓна , куды лепш масажаваць цела прыгожым жанчынам. I не толькi Калi, але i эльфiйкам, i самкам троляѓ, цi нават нiмфам, чым, напрыклад, укалываць у каменяломнях.
  Кароль троляѓ пацвердзiѓ:
  - I рабынi, i рабы будуць у вашым распараджэннi, о валадарка!
  Гартуй дадала:
  - I, зразумела, дваццаць пяць вазоѓ гружаных золатам i каштоѓнымi камянямi дашлеш у прыдачу. За ѓсё трэба плацiць!
  I Багiня зла ѓзяла i босымi пальцамi ногi схапiла хлопчыка-раба за нос. Той крыкнуѓ ад болю. Але, зразумела, прачырыкаѓ:
  - Дзякуй, спадарыня!
  Калi загадала:
  - Вылупцаваць хлопчыка прама зараз. Прычым, паднясiце яго на прэнг. Гэта нас пацешыць.
  Сапраѓды, прэнг з'явiѓся ѓ паветры. I дзве дзяѓчыны-эльфiйкi, ледзь прычыненыя нiткамi з каштоѓных камянёѓ, пацягнулi хлопчыка на расправу. Падлетак быѓ, можна сказаць, вельмi нават прыгожым, з iдэальным па рэльефе цяглiц целам, але такога ж вылупцаваць асаблiва прыемна.
  Заадно, акрамя лупцоѓкi, яшчэ можна i па-iншаму разлегчыся. Дзяѓчына-гладыятар ваюе супраць шаблязубага мядзведзя. Дакладней, нават дзве дзяѓчынкi. Адна з сеткай i трызубцам, а другая з мячом i кiнжалам. А напаѓголага хлопчыка-раба эльфiйка-прыгажуня б'е пугай. Яна iм размахвае, i на жылiстае загарэлае цела прыгожага падлетка абвальваецца ѓдар. I разлятаюцца ѓ розныя бакi кропелькi поту i крывi.
  Такое вось уяѓленне. I хлопчыка-прыгажуна параюць, i дзяѓчаты змагаюцца з экзатычным зверам, якi важыць амаль тону, i не сказаць, каб быѓ нязграбны. Але дзяѓчыны, гэта эльфiйкi, якiя хутчэй, мацнейшыя за звычайных людзей. I вельмi дасведчаныя. I вельмi спрытна скачуць, адхiнаюцца , калi мядзведзь скача на iх, i колюць мячом, цi трызубцам.
  Дзяѓчыны вельмi прыгожыя i амаль аголеныя, вельмi панадлiвыя.
  I хлопчыка-раба сякуць бязлiтасна. Але багiнi Гартуй гэтага мала i яна загадвае:
  - Падсмажце гэтаму хлапчуку пяткi!
  Дзяѓчына-троль паднесла да босых ног падлетка паходню. I той возьме i завые. Гэта балюча, калi табе босыя пяткi лiжа агонь.
  I пахне вельмi прыемна, нiбы баранчыка смажаць. Вось гэта выклiкае захапленне.
  Багiня Зла Гартуй усмiхаецца, яна вельмi нават задаволеная.
  А вось сярод хлопчыкаѓ-рабоѓ ёсць асаблiвы. Ён басаногi i ѓ плаѓках, але на галаве ѓ яго каѓпачок з званочкамi. Гэты хлапчук гуляе ролю блазна. На выгляд яму гадоѓ дванаццаць, але насамрэч столькi, што рахунак iдзе на тысячагоддзi. Нават сама Багiня Гартуй часам з iм раiцца, а часам асабiста гэтага падшыванца парэ, цi нават прыпякае яму босыя пяткi. Але на гэтым хлапчуку праз некалькi хвiлiн любыя раны бясследна гояцца. I прыгод у яго было не ѓ казцы сказаць, нi пяром апiсаць, так шмат.
  Вось адно лiтаральна праносiцца перад сапфiравымi вачыма вельмi мускулiстага i моцнага хлапчука.
  Штаб камандавання САТО i Арнольд Шварцкоф , атрымлiвалi ѓсё новыя i новыя дадзеныя аб развiццi баявой аперацыi. Некалькi вядучых камандзiраѓ Рабоча-сялянскай Чырвонай Армii змянiлi свайму правадыру i бальшавiцкай iдэi, загадаѓшы сваiм войскам скласцi зброю.
  На Захадзе Экраiны мясцовае насельнiцтва прывiтала войскi САТО, як вызвалiцеляѓ i якiя iмкнуцца скончыць з бальшавiцкай дыктатурай. Гэта iх узнiмала i настройвала на новыя прасоѓваннi.
  У камп'ютарны цэнтр паступалi новыя звесткi. Трохмерная праекцыя паказвала Экраiну ѓ выглядзе цэлай серыi карт, прычым рознакаляровых i маляѓнiчых. На самым галоѓным манiторы дадзена дэталёвае размяшчэнне ѓсiх частак, колькасць асабовага складу, узбраенне, тэхнiчныя характарыстыкi, у тым лiку i знос матэрыяльнай часткi, а таксама здароѓе салдат.
  Далей кампутар аналiзаваѓ уласныя страты i страты супернiка. Пакуль суадносiны сiл было з разгромным рахункам у карысць САТО. Мала таго, колькасцяѓ здрад супраць Уладзiмiра Стальевiча ѓсё павялiчвалася. Нi адна краiна свету, акрамя непрызнанай Iсламскай дзяржавы, не аказала падтрымкi Савецкай Бальшавiцкай рэспублiцы Новай Гросii . У Крамлi стаѓленне заставалася халодным i таемна варожым, а СМI параѓноѓвалi Ленiнсталя з бацькам Махно.
  Ды i наогул iдэя - улада без грошай i любой прыватнай i асабiстай уласнасцi, выглядала занадта ѓжо экзатычнай, каб элiта яе ѓспрыняла.
  Адбiлiся i няѓдачы ѓ першых сутыкненнях з сатаѓскiм войскам. Працiѓнiк моцны i разлiчвае свае хады на электронiцы, прычым, спадарожнiкавае назiранне дазваляла бачыць лiнiю фронту i ѓсе перамяшчэння i днём, i ноччу. А магчымасцi для подзвiгу iмклiва скарачалiся.
  Зрэшты, напрыклад , хлапчук Уладзiмiр Тэркiн ( так клiкалi ѓ адной з мiсiй цяперашняга хлопчыка-блазна!) быѓ зусiм iншага меркавання. Хлопчык пад'ехаѓ на мотороллере да Тыграва. У гэтым горадзе ѓжо запанавалi фандэраѓцы i прыбылi першыя калоны з сатаѓскай армii. Свайго роду адбывалася адваёва ранейшых тэрыторый.
   Пацан-разведчык разумеѓ, што яго юны ѓзрост не вельмi дапаможа ѓсыпiць пiльнасць мясцовых палiцаяѓ. У Чырвонай Армii шмат хлапечых палкоѓ, i можа яны куды больш устойлiвыя i адданыя справе бальшавiзму, чым меркантыльныя i страцiлыя рамантычны настрой дарослыя.
  Сапраѓды, калi ты дзяцюк , грошы для цябе, гэта нешта амаль абстрактнае. А вось дарослыя да iх ставяцца трапятлiва, часта нават даражэй, чым да жыцця, асаблiва чужы. Уладзiмiра ж захапляла рамантыка, жаданне пабудаваць свет, у якiм не будуць панаваць меркантыльныя iнтарэсы, подласць i гвалт. Жаданне дамагчыся чагосьцi больш iстотнага, чым проста быць наёмным рабацягам , або прагным, пажадлiвым крывасмокам. I хоць хлапчуку-разведчыку ѓсяго адзiнаццаць, а праз месяц будзе дванаццаць гадоѓ, але ён валодае здольнасцямi вундэркiнда. А яго сапраѓднае iмя i прозвiшча занадта ѓжо вядомыя, каб называць iх адкрыта .
  А так, прыгожая вядомая выява Теркина, ён красамоѓны i запамiнальны. Дык вось няхай i хлопчык пабудзе ѓ ролi падобнага ѓзору.
  А ѓвогуле, чалавек злая iстота. Чамусьцi многiя камдзiвы паспяшалiся капiтуляваць пры першых жа авiяѓдарах з боку сцярвятнiкаѓ САТО, або здрадзiць сваiм, атрымаѓшы пачкi даляраѓ. Але, ва ѓсякiм разе, зараз Чырвоная Армiя нясе вялiкiя страты i адступае. У такiх умовах найбольш эфектыѓныя метады дае партызанская вайна.
  Толькi на Заходняй Экраiне нялёгка знайсцi мясцовыя сiлы, якiя б змаглi падтрымаць народныя iнтарэсы i бальшавiцкую iнтыфаду. Але калi пашукаць, дык падполле знойдзецца. Бо ѓ савецкiя часы партызанiлi ѓ самых, здавалася, безнадзейных для савецкай улады раёнах.
  Васiль схаваѓ пад ёлкай мотаролер i нацягнуѓ на сябе модную вопратку i красоѓкi. Басанож у горад iсцi нельга - выклiча падазрэннi, тым больш на двары яшчэ сакавiк i даволi холадна. Хлапчукi з Чырвонай Армii дэманстратыѓна пагарджаюць абуткам i iмкнуцца хадзiць i бегаць босымi столькi, наколькi ѓвогуле хапае здароѓя.
  Але ѓвогуле м, калi тэмпература плюсавая, то без абутку пры некаторай звычцы можна бегаць без абмежаванняѓ. На снезе, вядома, цяжэй, але загартаваны юны воiн некалькi гадзiн цалкам здольны вытрымаць.
  Уладзiмiр быѓ добра загартаваны, акрамя таго, яго бацька навучыѓ сакрэтным спосабам, якiя паляпшаюць кровазварот, калi ногi i iншыя канечнасцi практычна не мерзнуць. Трэба толькi калоць у вызначаныя кропкi iголкамi, цi прымаць сякiя-такiя травы. Дарэчы, у сярэднiя вякi многiя хлопчыкi абыходзiлiся i без усякiх хiтрых штучак у суровыя маразы, i нават не кашлялi, бегаючы напаѓголымi па гурбах. I iхнiя шызыя ад холаду пяткi не ведалi iншай падэшвы, акрамя прыроднай, пакуль не пачынала прабiвацца бародка.
  Уладзiмiр нават падумаѓ, можа варта было б i мотороллер прыхапiць, але... Машына была яго ѓласнай зборкi, а не серыйнага выпуску. Маглi ѓзнiкнуць непатрэбныя падазрэннi, дзе ѓзяѓ i навошта. Акрамя таго, мотороллер i на самай справе асаблiвы i складаны, i кампактны, i можа разганяцца да двухсот трыццацi кiламетраѓ за гадзiну, i нават падскокваць. Не, такая машынка занадта ѓжо прыкметная.
  Акрамя таго, хацелася прайсцiся пешшу i паслухаць, пра што думае народ.
   Пры ѓсiм сваiм рамантызме, ён, хлопчык вельмi разумным, i яму цiкава, чаму гэтак жывучы i вабны здань доѓгага даляра.
  Няѓжо няма iншых, цiкавейшых каштоѓнасцяѓ? Хоць, бо чалавеку больш за ѓсё радасна цешыць сваю iснасць i мамон.
   Пацан iшоѓ, насвiстваючы амерыканскi, бравы марш. Так нiякiх падазрэнняѓ. Будучы даволi буйным хлапчуком, ён выглядаѓ старэйшыя за свае гады i мог цалкам сысцi за тынэйджэра з мясцовай моладзевай празаходняй арганiзацыi.
  У яго нават адпаведная павязка на рукаве красавалася з галавой змеi. Гэта значыць, змеяносец!
  Як ён стаѓ так прыгожа выглядаць! Стрыжка пад паѓбокс i светлыя валасы, можна заказваць сябе на плакат - Гiтлер- югента !
  Вось наперадзе на разбiтай прасёлкавай дарозе, нейкая бабка кульгае . Валачыць здаравенны заплечнiк, што, здаецца, вось-вось ён яе раздушыць. Цiкава, што гэта там бабуля прысабачыла? Можа на продаж у горад Тыграѓ, нешта ядомае валачэ? Трэба будзе праведаць i зрабiць разведку.
  Апошняя фраза атрымалася такой абсурднай, што дзяцюк мiмаволi захiхiкаѓ i дадаѓ кроку. Нагам у модных красоѓках з нязвычкi горача, i гэта непрыемна. Хоць, вядома, так ён выглядае па багацей. А то калi iх атрад увайшоѓ у зусiм не бедную Славенiю, на басаногi атрад падшыванцаѓ глядзелi са спагадай i страхам. Нiбы яны вар'яты, цi зусiм дайшлi да жабрацтва. А хлапчукi чаканiлi хуткi крок, так што храбусцела гурба. Скалiлiся, не зважаючы на чырвоныя ад сумётаѓ пяткi i сiнiя пальцы. I гледзячы на iх жорсткiя погляды i туга сцiснутыя кулакi, гатовыя засмяяцца, перакошвалi раты ад страху i спалохана адводзiлi вочы.
  Але вось гэтая бабка, падобна, зусiм выбiлася з сiлы. Уладзiмiр зморшчыѓся, ну чаму ѓзрост так дзiка нявечыць жанчын. Бо прыгожыя дзяѓчыны, а пажылыя дамы становяцца жудаснымi.
  Нiбы зморшчаная скура, цi горбы, цi iншае, не эстэтычна. I куды ѓ гэтым выпадку глядзiць Бог? Што яму падабаецца падобная несусветная пачварнасць? А як на рахунак пачуцця эстэтыкi?!
  Ну, добра, прыйдзе час, i яны i з Богам разбяруцца, прымусяць яго адказаць за ѓсе здзекi над чалавецтвам. А пакуль, давай дапаможам бабульцы, яна ж не вiнаватая, што стала падобнай пачварай.
  Уладзiмiр падскочыѓ да бабкi i ветлiвым тонам, на ѓкраiнскай мове спытаѓ:
  - Вам я бачу цяжка, можа аказаць дапамогу?
  Бабулька адхiснулася ад хлапчука i злосна прашыпела:
  - Ды ты вырадак не смей разяѓляць пашчу! Думаеш, я не ведаю, што ты замахнуѓся на маю зелянiну.
  Бабка прынялася размахваць палкай, а яе перапоѓнены заплечнiк расчынiѓся. Уладзiмiр яшчэ здалёк улавiѓ моцны пах фарбы, а цяпер i зусiм вылупiѓ вочы. З умяшчальнага заплечнiка тырчалi няѓмела пафарбаваныя ѓ зялёны колер лiсткi пажухлай капусты. А нейкi iдыёт пафарбаваѓ гэтую гнiлату. Плямамi пакрыѓся i сам заплечнiк, i злёгку заляпала брыдкую i крыклiвую бабку.
  Бабуля старалася ѓрэзаць хлапчуку па галаве палкай, але ён лёгка ѓхiлiѓся i перахапiѓ чарговы намах.
  А бабка як залямантуе ва ѓсю глотку:
  - Ой, рабуюць! Злыдзень, зелянiна ѓрваць наровiць! Гэй, абараняй маю капусту!
  Тэркiн iранiчна заѓважыѓ:
  - Вось так заѓсёды! - I дзяцюк-разведчык праспяваѓ. - Хто людзям дапамагае, той марнуе час дарма! Добрымi справамi, праславiцца нельга!
  А бабулька, i праѓда, паходзiла на Шапакляк, толькi была яшчэ больш дзiвосная i агiдная, нават з гарбом. Вось узяла свой заплечнiк, прыцiснула яго да грудзей, ды так, што гарбаты нос улез у афарбаваную капусную зелянiну i, як залямантаваѓ, праѓда, ужо не надта выразна:
  - О, вы баксы мае! Баксы лыкавыя! Абаранiце ад бандытаѓ, ад жудасных маскаляѓ!
  Уладзiмiр раптам адчуѓ сябе Шцiрлiцам, якi апынуѓся на мяжы правалу. Хлапчук рэфлекторна сцяѓся i паказаѓ пальцам на павязку са змяiнай галавой i, артыстычна чаргуючы экраiнскiя словы з ангельскiмi, вымавiѓ:
  - Мы ёсць арганiзацыя, якая абараняе пажылых людзей ва ѓсiм свеце! I гэта мы аказваем iм дапамогу, будуем дамы, i даем белы хлеб з шакаладным маслам!
  Бабка крыху супакоiлася i шэптам спытала:
  - А ты выпадкова не амерыканец?
  Уладзiмiр, расцягнуѓшы вусны ѓ найсалодкай усмешцы, на англiйскай мове пацвердзiѓ:
  - Так, вядома, сто працэнтны ! - I тут жа бачачы, што бабка, у самай распаѓсюджанай у свеце мове не вяжа нi лыка, дадаѓ на экраiнскай. - Я ёсць амерыканскi тынэйджар i байскаѓт!
  Бабуля канчаткова супакоiлася i падабрэлым тонам спытала:
  - I колькi вiл i Мэрсэдэсаѓ я змагу купiць за сваю зелянiну?
  Хлапчук-разведчык, разумеючы, што з вар'ятамi лепш не спрачацца, спакойна адказаѓ:
  - Шмат! Вельмi шмат!
  Але бабка трапiлася настырнай i працягвала пытацца не па гадах мускулiстага i кемлiвага хлопчыка:
  - А колькi гэта шмат!?
  Тэркiн сур'ёзным тонам адказаѓ:
  - Ну, Мэрсэдэсы яны ж бываюць розных мадыфiкацый. Чым марка навей i раскошней, тым больш яна варта, а значыць, i на яе трэба i большая колькасць зелянiны!
  Старая, цяжка дыхаючы, паставiла свой заплечнiк i прастагнала, паказваючы на пафарбаваную капусту:
  - Тут кiлаграм шэсцьдзесят не менш! Я баюся, што здохну , калi такую колькасць зелянiны да горада данясу!
  Уладзiмiр гатовы быѓ рассыпацца ѓ гучным смеху, але бачачы, наколькi засмучаны твар у адваротнай старой, адказаѓ:
  - А навошта вам несцi? Знайдзiце матацыклiста, i вас дамчаць да Тыграва з ветрыкам i камфортам!
  Згорбленая бабка цяжка ѓздыхнула, i раптам цяжка пераборлiвай скорагаворкай затарахцела.
  - Ох , ты мой унучок... Запрасiла я Фёдара-трактарыста, каб ён мяне дамчаѓ. Дык ён iрад спытаѓ, чаго гэта я дурнiца гнiлую капусту ѓ фарбу выпацкала. Дык я яму дурню i тлумачу - капуста i зелянiна самыя высокiя каштоѓнасцi ѓ свеце! За зелянiну можна купiць усё, i Мэрсэдэсы, i палацы!
   Тэркiн, якi быѓ таленавiтым шныпаром, умеѓ разумець сэнс i разбiрацца ѓ самым невыразным i каснаязычным мармытаннi, здагадлiва падказаѓ:
  - А трактарыст паабяцаѓ вас бясплатна даставiць у дурню ?
  Старая, перакасiѓшы твар, у злосцi адмахнулася:
  - Амаль так! Толькi не бясплатна, трымай кiшэню па шырэй, а за лiтр брагi! Ну, я яго з дурнiцай паслала!
  Хлапчук не вытрымаѓ i гучна разрагатаѓся. Сапраѓды, атрымалася пацеха. Бабуля мабыць наслухалася, што зелянiна i капуста вышэйшыя каштоѓнасцi, але, не зразумеѓшы гумару, успрыняла слэнг занадта ѓжо лiтаральна. Ну, а паколькi да вясны гэты овощ паспеѓ пажоѓкнуць, то яго прадпрымальная бабка пафарбавала зялёнай фарбай.
  Калi да гэтага дадаць, то пасля публiчнага спальвання ѓ Тыграве ѓсiх грашовых знакаѓ, што не паспелi прыхаваць у гатоѓцы , утварыѓся ладных дэфiцыт, то зразумела, чаму даляр здабыѓ вышэйшую каштоѓнасць.
  Бабулька, тым часам, працягвала гаварыць адкрыта:
  - Ну, раней я б праз Iнтэрнэт таксi выклiкала, але бальшавiкi, каб выцiснуць павуцiнне Д'ябла, усе тэлеграфныя слупы паварочалi. I нават просты тэлефон не бiбiкае ! Ох, я няшчасная, тут сяджу i толькi чуткамi сiлкуюся. Хацела да Барысава схадзiць, дык у яго каня на патрэбы чырвонай армii забралi. У Арэха быѓ такi класны i прыгожы Мэрсэдэс, так бальшавiкi яго кувалдамi распляскалi. Маѓляѓ, занадта раскошная не пралетарская машына! Дык вось яны антыхрысты ѓсё разварочвалi. Таму i давялося самой цягнуць зялёную капусту на базар!
  Уладзiмiр палiчыѓ патрэбным перапынiць лапатанне бабулi. Хоць, такая трапiлася бабулька, па ёй прагна плача з кратамi псiхушка !
  - У вас жа не натуральная зелянiна, мадам...
  Бабка адразу ѓзбудзiла:
  - Ну i што?
  Хлапчук-разведчык, з цяжкасцю стрымлiваючы рогат, якi вырываѓся з грудзей, растлумачыѓ:
  - А тое, што... За пафарбаваную зелянiну вас могуць прыцягнуць да крымiнальнай адказнасцi!
  Бабуля спалохалася i стала лiловая тварам, яе худыя ногi ѓ нейкiм падабенстве лапцей, сталi заплятаѓся, калi бабка падалася назад. А пасiнелыя вусны лепяталi:
  - А завошта? Завошта мяне прыцягнуць да адказнасцi?
  Тэркiн лагiчна адказаѓ:
  - Вы несяце не натуральную капусту, а якая павяла. Значыць, спрабуеце ѓсунуць фальшывую, у таннай фарбе зелянiна! А гэта ѓжо фальшываманецтва!
  I дзяцюк-лазутчык зрабiѓ сабе страшныя вочы.
  Бабулька заякала i пачала лепятаць:
  - Ды не трэба мяне да адказнасцi. Фарба яшчэ зусiм свежая i натуральная. Яе ѓнук прывёз!
  Уладзiмiра панесла, ён сябе адчуваѓ сапраѓдным Астапам Бэндэрам :
  - Дык мы яшчэ i ѓнука за дапамога ѓ вырабе фальшывых купюр да адказнасцi прыцягнем. Будзе вам сямейная каталажка .
  Бабка зрэагавала нечакана, кiнула заплечнiк i дала хутчэй за дзёру, пакрыкваючы:
  - Гэта не маё! Гэта зусiм не маё! Гэта нават анi не маё!
  Запэцканы ѓ фарбу заплечнiк застаѓся валяцца на дарозе. Пара хлапчукоѓ падлеткавага ѓзросту глядзелi на ѓяѓленне, шырока адкрыѓшы раты. Ад капусты несла не толькi самай таннай фарбай атрутна-зялёнага колеру, але яшчэ i гнiлатой. Так што збiраць важкае барахло i яшчэ скласцi сабе на спiну, не было нi найменшага жадання.
  Тым больш, губляць час на бабулю, якая выжыла з розуму. Але дзiкi смех мясцовых тынэйджэраѓ не мог не прыцягнуць увагi. Дзецюкам было гадоѓ па чатырнаццаць, i яны апынулiся вышэй Уладзiмiра i нашмат тоѓсцей. Хоць вядома, добра навучаны адзiнаборствам Тёркiн iх зусiм не баяѓся. Няхай толькi сунуцца!
  Але тыя, падобна, былi ѓ поѓным захапленнi! Той, якi па тоѓшчы, прарохкаѓ:
  - Ну, ты яе i адшыѓ! Прама, як Коган!
  Тэркiн у адказ падскочыѓ i пракруцiѓ у паветры круцёлку. Пасля чаго, прызямлiѓшыся, з усмешкай тэрмiнатара, адказаѓ:
  - А хiба гэты вялiзны рэслер падобнае ѓмее?
  Падлеткi ѓхмыльнулiся ѓ адказ, раѓнуѓшы :
  - Не iмкнецца прыкол! Давай, патусуйся з намi!
  Цёркiну стала цiкава проста патусавацца з аднагодкамi, абмеркаваць з iмi бягучыя праблемы. Хоць, з iншага боку ён паступае не занадта добра, малапiсьменную бабульку папалохаѓ, i зло не пакараѓ!
  Добра было б намылiць морду таму, хто падказаѓ бабцы iдэю гэтай салодкай капусты з зялёнай фарбай.
  Уладзiмiр, зрэшты, адчуѓ да гарбатай бабкi гiдлiвасць, i таму прапанаваѓ:
  - А што, давайце як след перакулiмся! Будзе вельмi нават зэбая размiнка!
   Хлопцы на мапедах накiравалiся ѓ горад. Уладзiмiр сеѓ ззаду найбольш тонкага пацана , i засвiстаѓ чарговую мелодыю. Настрой, зрэшты, было мiнорным, i ты сябе адчуваеш дасканалым мярзотнiкам .
  На ѓваходзе ѓ Тыграѓ сатаѓцы ѓжо размясцiлi свой блокпост i правяралi дакументы. Утварылася невялiкая чарга машын. Дзецюкi адразу страцiлi ѓвесь понт , i таѓстун сумна заѓважыѓ:
  - Вось у нас з сабой дакументаѓ i няма. Адправяць у каталажку !
  Тэркiн задзiрлiва вымавiѓ:
  - Тым лепш! Я iм тады зладжу майдан у турэмнай камеры!
  Тады пара малалетнiх фандэраѓцаѓ зароѓ:
  - Мы зальем Маскву крывёй i дойдзем да Урала!
  Пасля павярнулi мапеды, вiдаць, у пошуках аб'язнога шляху. Тэркiн адчуваѓ моцную спакусу добра збiць малалетнiх падонкаѓ , але пакуль сябе лепш не выяѓляць. Думкi пайшлi ѓ iншым напрамку.
  Вось сапраѓды, атрымалася так, што ЗША ѓ другой сусветнай вайне ѓсталi на бок СССР, тым самым справакаваѓшы на вайну супраць сябе i Японiю. А што было б пры iншым раскладзе сiл?
  Калi б Амерыка, што, напэѓна, для такой краiны куды больш натуральна, аб'ядналася б з Гiтлерам?
  У гэтым выпадку, у самыя першыя месяцы вайны цi наѓрад гiсторыя адхiлiлася б ад рэальнай. Ну, ва ѓсякiм разе, значна. ЗША, хутчэй за ѓсё, максiмум дапамагалi б Трэцяму Рэйху эканамiчна i бомбавымi ѓдарамi. Вядома, пэѓныя праблемы магло б стварыць уступленне Японii ѓ вайну на Далёкiм Усходзе. Тады, савецкiя дывiзii апынулiся б скаванымi ѓ вайне з самураямi i не змаглi б прыняць удзел у абароне Масквы.
  Зрэшты, мусiць, гэта не так страшна, як здаецца на першы погляд. Савецкiя войскi ѓ канцы кастрычнiка спынiлi наступленне немцаѓ, нягледзячы на тое, што войскi з Далёкага Усходу яшчэ не падышлi, а асноѓныя сiлы трапiлi ѓ асяроддзе i аказалiся знiшчаны. Трэба адзначыць, што пэѓны запас трываласцi ѓ савецкiх войскаѓ быѓ, i, верагодна, удалося б утрымаць сталiцу i ѓ больш цяжкiх умовах. Хаця магчыма, што сiл для контрнаступлення ѓ гэтым выпадку ѓ Чырвонай Армii не хапiла б.
   Дзецюкi , падобна, намацалi ѓразлiвае месца, дарогу ахоѓвала мясцовае аддзяленне нацыяналiстаѓ. На варце стаялi падлеткi крыху старэйшыя за новых сяброѓ Таркiна. Яны сустрэлi iх мапед вiскам i крыкам.
  Той, якi старэй, з казлiнай бародкай прасiпеѓ:
  - Што тут за малышня? Можа бiцца прыехалi?
  Уладзiмiр Тэркiн злосна выпалiѓ:
  - Вось уявiце сабе , так!
  Верхавод загадаѓ:
  - У гэтым выпадку, злазь з мапедыка ! Трэба адказваць за кiрмаш!
  Хлапчук-лазутчык спрытна саскочыѓ i адразу ж устаѓ у стойку. Яму здавалася, што зараз ён стаѓ увасабленне Бруса Л i ѓ яго дзiцячым, але не менш небяспечным варыянце!
  - Ну, давай выходзь, сiлай мерацца!
  Верхавод, зрэшты, сам бiцца не стаѓ, а кiѓнуѓ убок:
  - Нячысцiк, разбярыся з iм!
  Перавярнуѓшыся ѓ сальта, выскачыѓ хлапчук у кiмано. Таксама, мабыць, баец выхаваны па спартанску , басаногi ѓ прахалоднае надвор'е i хуткi. Трохi старэйшы i вышэйшы за Уладзiмiра, але таксама яшчэ вельмi юны ваяѓнiк, з чорным поясам.
  Хлапчук-лазутчык крыху збянтэжыѓся. Ён думаѓ, што давядзецца мець справу з чарговым мяшком, а так, супраць яго, сапраѓдны прафесiянал, спрытны, а не нейкая накачаная гара тупых мышцаѓ.
  Уладзiмiр па рухах "нячысцiка" зразумеѓ, што гэта вельмi моцны супернiк i на ѓсякi выпадак скiнуѓ якiя замiнаюць адчуваць паверхню зямлi красоѓкi.
  Так ён будзе лепш улоѓлiваць кожны рух спрытнага непрыяцеля.
  Абодва хлапчукi сталi сябар насупраць сябра i пакланiлiся. Iншыя малалетнiя фандэраѓцы акружылi iх кольцам, пакiнуѓшы свабодную пляцоѓку для паядынку.
  Бой пачаѓся без сiгналу, апанент Уладзiмiра рэзка атакаваѓ свайго супернiка ѓ корпус. Хлапчук-разведчык паставiѓ блок i адчуѓ не дужую сiлу ѓдару. Нават у набiтай костцы закалола. Не, гэта сапраѓды чорны пояс i выдатны баец, i трэба сабраць усе сiлы, каб яго перамагчы.
  Нячысцiк перайшоѓ у наступ, але Цёркiн таксама досыць спрактыкаваны, часткова парыраваѓ, а часткова адыходзiѓ ад супернiка, iмкнучыся не прапускаць удары.
  Натоѓп баевiкоѓ вакол гучна гарлапанiѓ:
  - Дык яго, так! Забi белабрысага!
  - Ён баязлiвец! Забi яго!
  Уладзiмiр адчуѓ у адказ у сабе лютасць i перайшоѓ у контрнаступленне. Кулак супернiка прайшоѓся мiмаходзь па яго правай скуле, але i Тэркiн трапiѓ апаненту ѓ грудзi, прымусiѓшы зморшчыцца i адступiць.
  Удар прайшоѓ на сустрэчным руху, на голых, загарэлых, мускулiстых грудзях адбiлiся косткi пальцаѓ Уладзiмiра.
  Нячысцiк упершыню паглядзеѓ на свайго супернiка з павагай i прамармытаѓ:
  - А ты зусiм не дрэнны!
  Тэркiн, паставiѓшы дынамiчны блок, адказаѓ:
  - I яшчэ больш небяспечны, чым ты думаеш!
  Нячысцiк зноѓ перайшоѓ у наступ. Ён спрабаваѓ больш удараѓ наносiць босымi, хлапечымi нагамi, Уладзiмiр некалькi разоѓ ставiѓ сваёй набiтай галёнкай блокi i хiхiкаѓ, iмкнучыся, замесцi супернiка. Але прапусцiѓ раптоѓна з рукi i тут жа адказаѓ.
  У абодвух дзецюкоѓ , па меры плынi паядынку, дадавалася ѓдараѓ, ранак i гузоѓ. Асобныя ѓдары праходзiлi, як, дарэчы, i павiнна быць у прафесiйным паядынку. Але чара шаляѓ, вагаючыся, усё не магла схiлiцца ѓ той, цi iншы бок.
  Тэркiн спрабаваѓ узяць супернiка хiтрасцю, але прафесiйны майстар зусiм не адрознiваѓся прастатой i ствараѓ пасткi самастойна. А кожны новы выпад, то праходзiѓ мiмаходзь, то расцвiтаѓ сiнякамi на твары. Зрэшты, хлопчык-лазутчык вяртаѓ з працэнтамi атрыманае . I зноѓ атакаваѓ! У адказ, прапускаючы балючыя штурхялi .
  У абодвух дзецюкоѓ апынулiся разбiтыя насы, i яны цяжка задыхалi. Паядынак станавiѓся ѓсё больш падобным на гладыятарскую сутычку, або бiтва рэслераѓ . Усё часцей i часцей хлапчукi ѓваходзiлi ѓ захоп i спрабавалi страсянуць адзiн аднаго барацьбiтаѓскiмi прыёмамi. Бадалiся галовамi, але нiводзiн не саступаѓ iншаму. Гэтая цвёрдая двубой была канкурэнцыяй роѓных i зацятых.
  Паступова сталi стамляцца не толькi юныя байцы, але i навакольны натоѓп. Рухi i ѓдары станавiлiся ѓсё больш i больш млявымi. Вось нячысцiк з цяжкасцю, цяжка дыхаючы, падняѓ на плечы Теркина i шпурнуѓ яго ѓнiз. Але ѓ самога каратыста падкасiлiся ногi, i ён упаѓ, уткнуѓшыся галавой у моцны прэс дзецюка-лазутчыка . Тут жа Уладзiмiр скарыстаѓся промахам канкурэнта, i сваiм нагамi моцна прыхапiѓ моцную шыю "нячысцiк" у "замак".
  Такi задушлiвы прыём, прычым вельмi эфектыѓны. Працiѓнiк у адказ паспрабаваѓ ѓскубнуць яго, цi нават сцiснуць самае адчувальна ѓ мужчыны месца, але нацiск на шыйныя пазванкi апынуѓся такiм моцным, што рукi "нячысцiка" аѓтаматычна абнялi каленi душыць яго пацана .
  Тэркiн узмацняѓ цiск, падлучаючы да ног корпус i ѓзмацняючы шыйны рычаг. Той адчайна адбiваѓся. Яго сiмпатычны, хоць i пакрыты сiнякамi твар, пачаѓ налiвацца вiшнёвым колерам, а ѓ вачах наймацнейшым чынам муцiлася.
  Уладзiмiр прашыпеѓ:
  - Пастукай далонню, што здаешся!
  "Бес" хацеѓ адказаць няма, але са здушанага горла пачулася толькi булькатанне. Падобна, яго капiтальна сцiснула. Падобны прыём наогул мог аказацца смяротным, i на вайне Уладзiмiру даводзiлася забiваць дарослых i зусiм не дробных мужчын. Так што дарэмна хлопчык-каратыст упарцiѓся. Хоць Тёркiну i шкада забiваць свайго аднагодка, амаль аднагодка, але гэта бо ѓсёткi вораг - фандэравец. А ворагаѓ не шкадуюць!
  "Бес" пасiнеѓ тварам i зацiх. Васiль прыслабiѓ хватку. Яго апанент быѓ яшчэ жывы, але без прытомнасцi, яшчэ крыху, i нават яго трэнiраваныя пазванкi зламалiся. Тэркiн, зрэшты, таксама знямогся i ад моцнай стомленасцi быѓ не ѓ сiлах падняцца. Хлапчук ляжаѓ i цяжка дыхаѓ, паклаѓшы нагу на спiну адключанага апанента. Бой яшчэ не быѓ скончаны. Хоць правiлы паядынку i не былi агавораны загадзя, старэйшы з фандэраѓцаѓ крыкнуѓ:
  - Давай, фiксуй перамогу па фрыколу рэслiнгу!
  Васiль сабраѓся з сiламi i адчайным намаганнем штурхнуѓ збiтымi, босымi нагамi супернiка. Той перавярнуѓся толькi напалову. Прыйшлося зноѓ пераводзiць дыханне i зноѓ штурхаць, каб хлапчук-каратыст, нарэшце, лёг бы на спiну. Пасля чаго, пакладзеш на грудзi нагу i чакаеш, пакуль да вас павольна падыдзе суддзя. Або тынэйджар, абраѓшыся сабе роля суддзi. Тады ён возьме i зробiць адлiк.
   Пацан з казачым чубам на галаве, стукае павольна i гучна. Васiль адчувае нецярпенне. Чаму ѓ галаве ѓзнiкла асацыяцыя з голасам зязюлi. Але вось рука з нафарбаванымi пазногцямi, падобнага на запарожскага казака хлопца, завiсае ѓ паветры, пачынае падаць. I раптам i пры трэцiм удары хлапчук-каратыст млява тузануѓся i скiнуѓ з грудзей босую нагу Васiля.
  Па шэрагах якiя памкнулiся дзецюкоѓ i юнакоѓ прайшоѓся вуркатанне. Атрымлiвалася, што забаѓнае вiдовiшча працягнецца. Цяркiну пачуццё прыкрасцi дапамагло сабрацца, i ён адчайна лягнуѓ свайго вiзавi мазолiстым, голай, круглай пяткай у падбародак.
  Той адкiнуѓся i зноѓ зацiх, лежачы на спiне. I падняцца яму цяжкавата зараз. Уладзiмiр таксама, уклаѓшы ва ѓдар рэшткi сiл, не мог падабрацца да супернiка.
  Нешта нагадала паядынак Чалубея i Перасвета , калi абодва ваяры: татарскi i рускi аказалiся забiтыя ѓ вынiку адчайнага сутыкнення дзiдамi.
  Праѓда, Перасвет усё ж утрымаѓся ѓ сядле, а Чалубей вылецеѓ. Так што руская раць коштам каласальных страт адолела мангола-татараѓ. А гэта дазволiла пазбавiцца ад жорсткага ярмо.
  Але вось зараз трэба было сабрацца i сканцэнтравацца i прапаѓзцi гэты метр. Праз не магу, i праз дзiкую стомленасць.
  Наогул, Уладзiмiру, якi ѓдзельнiчаѓ у найцяжкiх баях на Фанбасе яшчэ з красавiка 3014 гады, не абвыкаць да найжорсткiх фiзiчных нагрузак. I чаго гэта ён так расслабiѓся i раскiс? Не, сказалi мы фашыстам, не пацерпiць наш народ, каб грускi хлеб духмяны называѓся словам брод!
  Уладзiмiр надзьмуѓ сабе грудзi i рэзка тузануѓся, падбiраючыся да апанента. Яму ѓдалося перавярнуцца i на гэты раз пакласцi сваю далонь на падрапаныя мускулы-шчыткi.
  Зноѓ да iх падышоѓ аматарскага разлiву рэферы. Ён пастаяѓ некаторы час у нерашучасцi, а затым зноѓ пачаѓ вельмi павольна лiчыць i, як мага мацней пляскаць каля вуха юнага ваяѓнiка.
  Той на трэцяй бавоѓне ѓсё ж тузануѓся, i ѓтрыманне не было абаронена . Але рука не скiнулася, i рэферы, паглядзеѓшы на атамана, узяѓся зноѓ за адлiк.
  Але таксама яшчэ больш павольна, чым раней. Хлапчук-каратыст зноѓ тузануѓся.
  Уладзiмiр паспрабаваѓ ткнуць апанента кулаком у скронь, але стомленая i аслабелая рука толькi саслiзнула з потнай галавы супернiка. Тэркiн апынуѓся на жываце i зноѓ цяжка задыхаѓ. Затым стаѓ з дапамогай рук паднiмацца.
  Атамана нечакана ѓмяшаѓся ѓ паядынак, з бачнасцю прымiрэння вымавячы:
  - Ну добра, нiчыя! - I працягнуѓ Цёркiну сваю шырокую далонь. - Ты паказаѓ сябе моцным ваяѓнiком, i заслугоѓваеш годнага месца ѓ нашай бандзе!
  Тёркiн на гэта са стомленым выглядам i, з цяжкасцю трымаючыся на нагах, адказаѓ:
  - Трохi патусавацца з вамi, я асабiста не супраць , але ... У далейшым пажывем, убачым!
  Уладзiмiр гаварыѓ асцярожна, бо адчуваѓ сябе няздольным на сур'ёзны бой. А адразу сказаць не, гэта рызыка атрымаць неабыякiх ляшчоѓ.
  Хоць у цэлым, Тэркiн мог лiчыць, што вытрымаѓ iспыт. Ён бiѓся з сапраѓдным чорным поясам па караце i фактычна перамог. Бо застаѓся на нагах, а яго супернiк усё яшчэ ляжыць. Няхай нават фармальна перамога, не зафiксаваная ѓтрыманнем. Але хто яшчэ ѓ ягоным узросце здольны на такi вось паядынак.
  Уладзiмiр адчуѓ жаданне паесцi, i гэта прыкмета вяртання сiл. Пара дзяѓчынак рынулася да "нячысцiка" i яны прынялiся расцiраць пасiнелы твар хлопчыка-каратыста.
   Бой, вядома, выдаѓся на славу, i ѓсе разыходзiлiся задаволеныя. Цёркiну паднесцi шклянку з нейкай празрыстай вадкасцю. Хлапчук-лазутчык да такой ступенi стамiѓся, што машыны вылiѓ залпам усё змесцiва i толькi калi асушыѓ да кроплi, раптам зразумеѓ, што гэта гарэлка.
  Дзвесце пяцьдзесят грамаѓ спiртнога для смяротна стомленага дзiцяцi гэта вельмi шмат, i хлапчук, не вытрымаѓшы дозы, завалiѓся ѓжо ѓ сапраѓдны, глыбокi алкагольны накаѓт.
  Дзяѓчаты ѓ скураных куртках i з наколкамi падхапiлi яго за рукi i ногi i панеслi сабе ѓ палатку. А iншыя фандэраѓцы свiсталi i ѓлюлюкалi.
  Тэркiн правалiѓся ѓ цяжкi i, адначасова, вельмi цiкавы сон.
  Наогул, як часта бывае, пападаеш з агню ды ѓ полымя!
  А цяпер ён вельмi мускулiсты хлопчык з вельмi глыбока прамаляванымi цяглiцамi дзiцячага, але якi нагадвае лiтую сталь цела. I ён шмат на што здольны.
  Тэркiн, зразумела, нiколi б не змiрыѓся з доляй блазна ѓ Багiнi Зла Калi, калi б не выконваѓ асаблiвае заданне Багiнi Любовi Лады. I пакуль яму даводзiлася мiрыцца з роляй блазна пры гэтым Бажастве Ада.
  Вось хлапчука-раба замучылi да смерцi. Пасля бiзуна, яго самкi троляѓ i эльфаѓ бiлi распаленым дротам. А затым зламалi ѓсе рэбры чырвонымi ад спякота абцугамi. Як гэта жорстка i дзiка.
  Абедзве дзяѓчыны-эльфiйкi, атрымаѓшы некалькi лёгкiх ран, таксама прыкончылi шаблязубага мядзведзя, завяршыѓшы бой. А закатаванага да смерцi хлапчука дзяѓчыны-рабынi ѓ трусiках падчапiлi за рабро гакам i пацягнулi на з'ядзенне драпежным звярам.
  Уладзiмiр уздыхнуѓ, як заѓсёды пануе жорсткасць i гвалт.
  Дзяѓчыны-гладыятары сышлi. Пасля iх памiж сабой пачалi бiцца хлопчыкi. Пяцёра рабят былi ѓ чырвоных плаѓках, а яшчэ пяцёра ѓ чорных. Iншага адзення ѓ хлопчыкаѓ дванаццацi-трынаццацi гадоѓ не было. Узброены яны былi шаблямi i кiнжаламi. I дзесяць юных гладыятараѓ сышлiся ѓ бiтве.
  Адразу ж палiлася кроѓ, i з'явiлiся на загарэлых, мускулiстых целах раны.
  У давяршэнне, пад босыя ногi хлапчукоѓ дзяѓчыны-рабынi сталi кiдаць з бронзавых кошыкаѓ серабрыстымi лапаткамi распаленае вуголле. Ступнi ѓ юных гладыятараѓ абпальвалiся, i яны ѓскрыквалi.
  Багiня Гартуй скалiлася, ёй вельмi падабалася мучыць хлопчыкаѓ i катаваць iх, i здзекавацца. I гэта яе моцна завода змяняецца. На самай справе, хлапчукi ва ѓзросце, калi яшчэ не расце барада, вельмi прыгожыя, i скура ѓ iх такая гладкая, далiкатная i яе падпалiць агеньчыкам, або рассекчы пугай, або здушыць абцугамi, пракалоць iголкай так прыемна. А калi маленькi мужчына залямантаваѓ ад болю сваiм звонкiм голасам, то гэта такi салодкi гук i водар, што не ѓ казцы сказаць, нi пяром апiсаць.
  Чужы боль такi салодкi. Асаблiва, калi ты мучыш прыгожага, прыгожага, мускулiстага i здаровага хлопчыка. Ды i дзяѓчыну памучыць таксама нядрэнна. Але самцы заѓсёды прыемней памучыць, хоць маленькага, але самца.
  А вось зараз хлопчыкi рэжуць i забiваюць адзiн аднаго, як гэта Багiнi Зла Гартуй падабаецца.
  Ды i калi голая падэшва маленькага мужчыны становiцца на вугольчык. У далiкатным узросце ѓ хлапчукоѓ ногi маюць форму хупавую, а не такую грубую, як у дарослых мужчын, i скура гладкая, чыстая, а не пакрытая агiднымi валасамi.
  Таму Гартуй вельмi падабаецца мучыць менавiта прыгожых хлопчыкаѓ, гэта куды эстэтычныя i прыемней.
  Але вось вiдаць бой даволi хуткаплынны. Хлапчукам нават шчытоѓ не далi, якiя дазваляюць зацягнуць бой. I вось пераможца на нагах, застаѓся толькi адзiн хлопчык у чырвоных плаѓках. I то ён такi паранены, што на мускулiстым целе месца жывога няма.
  Багiня Гартуй загадала:
  - Пераможцу дару жыццё - астатнiх дабiць!
  Дзяѓчынкi-рабынi сталi падносiць паходнi да босых ног зрынутых хлапчукоѓ. Тых, хто захоѓваѓ нерухомасць, падхаплялi крукамi за рэбры i валаклi на корм звярынцу. А тых, хто ѓскрыкваѓ, дабiвалi з лукаѓ эльфiйкi, цi самкi троляѓ арбалетнымi балтамi. Так, жорсткая тут разборка.
  Полымя так i лiзалi смяротна параненым хлопчыкам-рабам агрубелыя, але адмытыя перад боем, мазолiстыя падэшвы.
  Адзiнаму жывому хлапчуку, з ласкi злой Багiнi, паднеслi пiрожнае ѓ шакаладзе, i няшчаснае дзiця-гладыятар яго адкусiѓ. I адчуѓ сабе па лепш , адвесiѓ паклон гасцям i iмператрыцы Ада.
  Пасля чаго, даволi цвёрдай хадой адправiѓся дадому.
  Багiня Гартуй адзначыла:
  Вось такая на свеце неѓладкаванасць,
  Лёсы такi бязлiтасны закон...
  У хлопчыкаѓ жыццё не мае кошту,
  I iх пускаюць, проста ѓ загон!
  Пасля чаго, зноѓ паядынак ... На гэты раз б'ецца дзяѓчына-эльфiйка з трыма мячамi, супраць двух хлапчукоѓ чалавечай пароды. Дзецюкам гадоѓ дзесяцi-адзiнаццацi, iм выдалi ѓ якасцi зброi драѓляныя палкi. У плаѓках i худзенькiя яны падобныя на ахвяры. Дзяѓчына эльфiйка вельмi мускулiстая, прыгожая i спрытная. Яе валасы, нiбы полымя алiмпiйскай паходнi, раздзiмаюцца па ветры. Хоць хлопчыкаѓ-рабоѓ усяго толькi трое, але iх шанцы выглядаюць не важнымi. Дакладней , iх тры супраць адной дзяѓчынкi. Але вiдаць, яна дасведчаная, i моцная. Вось босымi пальчыкамi ногi падкiнула каменьчык i злавiла яго. Затым раздушыла яго, сцiснуѓшы пальцы сваiх нiжнiх канечнасцяѓ, паказаѓшы каласальную сiлу.
  Багiня Гартуй адзначыла:
  - Цi не занадта слабыя ѓ цябе супернiкi, Артэмiда?
  Дзяѓчына, даволi рослая для эльфiйкi, згодна кiѓнула:
  - Так, хлопчыкi малыя. Гэта яшчэ зусiм дзецi, ды i худыя. Можа, лепш хаця б супраць мяне выставiш падлеткаѓ?
  Iмператрыца Ада хiхiкнула, i адказала грамавым голасам:
  - Гэта пакуль для цябе лёгкая размiнка. Ты з iмi проста возьмеш i добранька разамнешся! А потым, табе Артэмiда трэба будзе правесцi сур'ёзны, з рызыкай для жыцця бой!
  Дзяѓчына-эльфiйка пакланiлася i адказала:
  - I гэты бой будзе, я ѓпэѓнена!
  Прагучаѓ сiгнал, задзьмулi хлапчукi ѓ горны. I пачаѓся бой. Тры хлопчыкi, размахваючы палкамi i мiльгаючы маленькiмi, босымi пятачкамi, кiнулiся на эльфiйку. Яна правяла мячамi млын, i хлапчукi паляцелi збiтыя з ног. Праѓда, тут жа ѓскочылi. Дзяѓчына дзюбанула аднаго з дзецюкоѓ-гладыятараѓ голай пяткай у грудзi, збiѓшы яго зноѓ. Ды яшчэ пакiнуѓшы на голых, загарэлых i кастлявых грудзях сiняк.
  Публiка запляскала...
  Тэркiн шапнуѓ:
  - Вось гэта, сапраѓды гульня не па правiлах!
  Дзяѓчына-эльфiйка працягвала скакаць. Яна зрабiла сальта, прайшлася на руках. Затым яе босыя пальчыкi ногi схапiлi хлопчыка за нос i шпурнулi яго наперад, прымусiѓшы пляснуцца аб каляровую плiтку.
  Артэмiда праспявала:
  - Касмiчная сфера i падкопы Люцыпара!
  Багiня Гартуй рыкнула:
  - Люцыпара не памiнай!
  Сапраѓды, ён жа яе канкурэнт. А нутравiдавая барацьба, мабыць, самая жорсткая i бязлiтасная. А дзяѓчына-эльфiйка працягвала круцiцца, i нiбы коѓдра яна была завадная. I пры гэтым не спяшалася секчы хлапчукоѓ. Iграла на публiку. Дзейнiчала i з энергiяй, i з вядомым спрытам.
  Артэмiда нават заспявала:
  Як далёка ѓ iншы сусвет край родны,
  Дзе салавей гуляе пошчакi чыста, далiкатна!
  Раѓнiна там суседнiчае з гарой!
  А пух з нябёсаѓ дык сыпле беласнежны!
  
  Бо радасць там любога ѓ колеры дня,
  Убачыѓшы васiлёк, што вока лашчыць!
  Бо кожны Эльфаслаѓны нам радня,
  Гасподзь Эльф узнагародзiѓ i зрабiѓ раем!
  
  Над купалам царкоѓных кiраѓнiкоѓ,
  Зiхацiць крыж Эльфста ѓсiх вышэй!
  Ня час вiцязь для забаѓ,
  Дзеяѓ нешта мала бачу!
  
  Ну чаму наш эльфаѓ дух,
  У бядзе толькi павiнен абуджацца!
  Калi спакойна дух патух,
  Зло расцвiтае ленасць, п'янства!
  
  А трэба веру нам мацаваць,
  I з запалам Госпаду малiцца!
  Працаваць шмат i не пiць,
  Сочаць за кожным святых аблiччам!
  
  Няѓмольна ѓскачы гады,
  Галопам лютым пусцiлiся!
  А час струменьчыкам, як хваля,
  Дажджом iмгненнi бурным лiлiся!
  
  Ты эльфаѓ хлопец волат,
  Запомнi, твая доля змагацца!
  Прастор сусвету заваявання,
  Нясi ѓсiм iсным веру ѓ братэрства!
  
  А што варушыцца ѓ iмзе,
  Як звон абламанай асакi!
  Нас мiльярды на Эльфе,
  Хоць у гэтым свеце самотныя !
  
  Прыйдзем у другую светабудову,
  Нас усе разумныя прасiлi!
  Сусветаѓ бязмежных тое паклiканне,
  Служыць сваёй любовi - Эльфii!
  Дзяѓчына-эльфiйка, скачучы, нанесла ѓдары хлопчыкам сваiмi забойнымi нагамi па патылiцы. I яны ѓпалi, i адключылiся. Дзяѓчаты-рабынi ѓзялi i паднеслi паходнi да босых падэшваѓ хлопчыкаѓ. I тыя, крыкнуѓшы, прыйшлi ѓ сябе. Спалохана азiраючыся, яны ѓскочылi.
  Вiдаць было, хлопчыкам балюча. Хоць iх босыя падэшвы i агрубелi, але ѓсё роѓна жывыя, ды i полымя ад паходняѓ, што выкарыстоѓваюць прыгожыя рабынi, вельмi ѓжо спякотнае.
  Артэмiда спытала ѓ Калi:
  - Можа быць, захаваць iм жыцця?
  Злое Бажаство засмяялася i адказала:
  - Добра! Дайце iм па тысячы бiзуноѓ! Калi выжывуць, то калi шкура паджыве, будуць зноѓ бiцца на гладыятарскiм рынгу. А калi не вынесуць, то...
  На хлапчукоѓ-рабоѓ накiнулiся дзяѓчаты-рабынi, яны прыкруцiлi iх да слупоѓ для пакаранняѓ. А слупы выйшлi ѓ вялiкай троннай зале, проста з-пад плiткi пры дапамозе механiзма.
  I да спецыяльных дзiцячых кайданаѓ i былi прыкручаны няшчасныя хлапчукi, якiя з ранняга дзяцiнства ведалi толькi пабоi i цяжкая праца.
  Багiня Гартуй прашыпела:
  - А вось цябе, Артэмiда зараз чакае не лёгкi бой, а цяжкая бiтва!
  Дзяѓчына-эльфiйка пакланiлася i праспявала:
  Мы смела ѓ бой пойдзем,
  За справу святла...
  Ворагаѓ усiх разаб'ём,
  У барацьбе за гэта!
  . РАЗДЗЕЛ Љ6
  Лiзавета пасля бурнага сну прачнулася ѓ вязнiцы. I ёй стала яшчэ больш сумна. Акрамя таго, моцна хварэла спiна пасля ляжання на каменнай плiце, а спала дзяѓчынка даволi доѓга.
  Драхма падмiргнула з усмешкай напарнiцы i спытала:
  - Знiла , нешта баявое?
  Лiзавета хiхiкнула i адказала:
  - Нават вельмi баявое!
  Графiня-эльфiйка адзначыла:
  - А вось рэальнасць куды больш сумная i паскудная !
  Дзяѓчына-бландынка кiѓнула i праспявала:
  Злая рэальнасць праклятая,
  Можа звесцi з розуму ...
  Усю сiлу грознага атама,
  У Зямлю увагнаѓ Сатана!
  Пасля чаго, адчынiлiся са скрыпам дзверы вязнiцы. Басаногi, худзенькi хлопчык паставiѓ прыгожым вязням збан малака, кашу i па аладцы. Лiзавета спытала:
  - Як цябе клiчуць?
  Хлапчук не адказаѓ i спешна выдалiѓся, мiльгаючы пяткамi, на якiх былi сляды свежых пухiроѓ. Падобна, босыя ступнi хлопчыка-раба палiлi.
  Дзяѓчына перакусiлi. Пасля чаго, прынялiся зноѓ пiлаваць свае ланцугi, адно звяно аб iншае. Праца iшла вельмi марудна.
  Лiзавета задзяѓблi носам, i зноѓ пагрузiлася ѓ свой фантастычны i неверагодны сон;
  Пытанне цiкавае, тут можна быць шчырымi.
  - Ну, з дапамогай артэфактаѓ можам. Ды i самi па сабе абгонiм любога алiмпiйскага чэмпiёна. Хоць, як шляхта, цi можа iх уздзеянне скончыцца. - Драхма ѓздыхнула.
  Прафесар з сумневам спытаѓ:
  - А цi не атрымаецца так, што артэфакты патрацяць энергiю ад частага выкарыстання.
  - Я так не думаю. - Сказала Лiзавета. - Ды i прабегчыся босымi, юнымi нагамi карысна. Мы ж дзяѓчаты. Ды i куды бяспечней бегам, чым у аѓтамабiлi.
  Абрыкосаѓ запярэчыѓ:
  - Ахова маршала можа не так зразумець. Акрамя таго, будзе занадта прыкметна, калi вы прамчацеся. А маршал хацеѓ, каб сустрэча была таямнiцай.
  Драхма кiѓнула:
  - Угаварыѓ нас. Сапраѓды, занадта шмат лiшнiх чутак нараджаюць нашы гонкi, а вораг не дрэмле.
  Лiзавета з усмешкай прапанавала:
  - Мы можам iмчацца па лесе, тады нас нiхто не заѓважыць!
  Графiня-нiмфа закруцiла сямiколернай галавой:
  - Гэта таксама вельмi цяжка. Ламаюцца галiнкi. Ды i ѓвогуле, чаму не праехацца.
  Дзяѓчына-бландынка злосна тупнула босай, стройнай, вельмi панадлiвай нагой i рыкнула:
  - Вырашана, на шасцiсотым "Мэрсэдэсе"!
  Дзяѓчаты -тэрмiнатары накiравалiся да выхаду. Гэты дзень, здаецца, працягваѓся ѓдала.
  Зрэшты, справа ѓжо схiлялася да вячэры. На хаду прыгажунi перакусiлi.
  У вялiкай, куды буйнейшай, чым звычайны "Мэрсэдэс ," машыне iх чакаѓ чарговую неспадзеѓку. Змiцер Палявы, былы афiцэр-зомбi вярнуѓся. Калi яны паехалi, юнак палез з пытаннямi:
  - Ну што вы, падобна, па мне засумавалi? - Спытаѓ ён.
  Лiзавета зароѓ:
  - Не калi сумаваць i хварэць!
  Юны воiн настойваѓ:
  - У вас пагоны маёраѓ. Судзячы па ѓсiм, вялiкi рост у афiцэрскiм званнi.
  Драхма жорстка заѓважыла:
  - Так, мы не такiя панны, што б тармазiць! А ты як прасунуѓся?
  Лейтэнант з гонарам выпнуѓ грудзi.
  - Абяцалi даць капiтана! Добрыя шанцы на павышэнне. Вы ж не забывайце, тут наша мiнулае. Няхай слаѓнае, але ѓсё ж мiнулае. А мы з будучынi, такiм чынам, можам дабiцца нашмат большага. Iншы аб'ём ведаѓ, больш сучасныя метады падрыхтоѓкi. Акрамя таго, я служыѓ у самой "Альфа-пiянер", а гэта паказчык.
  - Зразумела! - Драхма грызла цiкаѓнасць. - Якi свет табе больш падабаецца? Наш, цi гэты? Юны лейтэнант упэѓнена адказаѓ:
  - Улiчваючы, што ѓ гэтым свеце абышлося без сямiдзесяцi гадоѓ праѓлення бальшавiкоѓ, то краiна дасягнула большага. Наогул, Расея тут велiзарная дзяржава, а не кароткая федэрацыя, як у нас.
  Лiзавета ѓзяла i пiскнула:
  - Ды i наша краiна не маленькая.
  Юны ваяѓнiк i былы зомбi ѓпэѓнена адказаѓ:
  - Але народа, затое больш! Сталiн i кiраванне камунiстаѓ у цэлым негатыѓна адбiлiся на колькасцi насельнiцтва. А тут трох працэнтны прырост за год, хiба не паказчык?
  Драхма ѓзяла i ѓсмiхнулася:
  - З дэмаграфiчнага пункта гледжання ѓсё шчасна. А з практычнай?
  I дзяѓчына-нiмфа тупнула босай нагой.
  Лейтэнант упэѓнена адказаѓ:
  - Таксама! Шчыра кажучы, Жукаѓ мне падабаецца значна больш за цяперашняга прэзiдэнта. Георгiй Канстанцiнавiч ваенны лiдэр, загартаваны, а наш правадыр сын прафесара i габрэйкi! Нiхто яго не баiцца.
  Лiзавета кiѓнула:
  - Прэзiдэнта павiнны баяцца!
  Драхма дапоѓнiла:
  - А для гэтага патрэбная дэманстрацыя сiлы. Наогул, Сталiн быѓ цудоѓны тыран, хоць знешне i не страшны. Фiзiчна ён таксама не быѓ асаблiва моцны, але душыѓ сваёй воляй.
  Змiцер пагадзiѓся:
  - Я Сталiна заѓсёды паважаѓ, але ѓ гэтым свеце ён апынуѓся такой скацiнай. Наогул, мае продкi служылi ѓ органах, а прадзед быѓ расстраляны. Але я не ѓ крыѓдзе на Сталiна.
  Дзмiтрый змахнуѓ з румянай шчакi слязу i дадаѓ. -
  Гэта плата за новы свет, непазбежная.
  Дзяѓчына-нiмфа зароѓ:
  - Магчыма, ты i маеш рацыю, але зараз гэтага грузiнскага маньяка неабходна спынiць. Ты выпадкова не ведаеш, якое ѓ грузiнаѓ самае слабое месца?
  - Сталiн рускi па бацьку, так што ѓ iм сумяшчаюцца розныя здольнасцi. - заѓважыла Лiзавета. - Наогул, я прапаную наступны варыянт. Пракрасцiся ѓ Вашынгтон i тамака прыстукнуць вялiкага крымiнальнiка.
  - Гэта вельмi цяжка! - Пачала Драхма - Памятаецца, немцы распрацоѓвалi на Сталiна замах, але гэты правадыр нiкому не давяраѓ. Нiхто не ведаѓ, у якую машыну ён сядзе, у якiм пакоi яму заслаюць. Нават ахова была ѓ страху. Напрыклад, адзiн з целаахоѓнiкаѓ рухаѓся бясшумна. Сталiн вырашыѓ, што ён здольны задушыць яго голымi рукамi. I ахоѓнiку стала туга!
  Бландынка-тэрмiнатар адзначыла:
  - Ого! На гэта многiя спецназаѓцы здольныя. Так можна падазраваць любога байца якi прайшоѓ спецпадрыхтоѓку .
  Графiня-нiмфа пацвердзiла, скалячы зубкi:
  - Так ён прычапiѓся менавiта да гэтага хлопца. Паглядзеѓ у вочы. Нешта не спадабалася, i загадаѓ арыштаваць. Ну, а там натуральна аформiлi змову, катаваннi, растрэл! Перш чым атрымаць кулю ѓ патылiцу, ахоѓнiк крыкнуѓ: - Няхай жыве Сталiн!
  - Бачыце, якi адданы справе партыi чалавек. - Лiзавета сумна ѓсмiхнулася.
  Драхма не ѓтрымалася, каб не закрануць сяброѓку:
  - А вы, хрысцiянскiя вернiкi, сапраѓды такiя ж.
  Бландынка-тэрмiнатар надзьмула шчокi:
  - Гэта чаму?
  - Бог не абараняе вас. Асуджае на смерць, катаваннi, гiбель родных i блiзкiх. А вы молiцеся, славiце Яго. Падумайце, напрыклад, колькi разоѓ у жыццi, простыя людзi церпяць боль. Ну, а старасць, гэта самае павольнае i нялюдскае катаванне , якое толькi можна прыдумаць. Мы гэта разумеем чыста тэарэтычна, але стварыѓшы чалавека, якi старэе Бог зрабiѓ самае вялiкае зверства на свеце. Усё астатняе, голад, вiрусы, эпiдэмii, землятрусы, стыхiйныя бедствы проста дробязь, на фоне узроставых змен арганiзма. Нават гэты страшны каранавiрус ! - Драхма блiснула вачыма.
  Змiцер Палявы падтрымаѓ яе:
  - Бог сябе паводзiць горш Сталiна. Той шмат у чым праводзiць вымушаныя рэпрэсii супраць незадаволенай меншасцi, а Бог зрабiѓ усiх смяротнымi, ды яшчэ з гадамi пачварнымi, лядашчымi, асаблiва жанчын, якiя такiя ведзьмы i страхалюдзiны . I галоѓнае, немагчыма знайсцi чалавека, якi не адчуваѓ боль свой, або чужы, фiзiчны, або маральны.
  Драхма дадала:
  - Вось менавiта, як гэта можна так паступаць са сваiмi дзецьмi. Асуджаць на жахлiвыя мукi. Дзiцяцi нават ударыць грэшна, а тут такое дзiѓнае нялюдскасць, нешта дрэнна стыкуецца з вышэйшым розумам.
  Лiзавета запярэчыла:
  - Хто любiць бацька выхоѓвае сваiх дзяцей, у тым лiку i праз пакаранне.
  Драхма была настроена скептычна:
  - Пакаранне мы бачым, прычым не суразмернае, а дзе выхаванне. Ужо той факт, што iснуе тры тысячы хрысцiянскiх канфесiй, цi сект сведчыць аб тым, як запушчана асвета i выхаванне. Акрамя таго, бацькi не павiнны запускаць дзяцей i хавацца ад iх. Чаму Бог не адкрые сябе сваiм сынам? Дзе логiка?
  Лiзавета хацела адказаць, як гэта звычайна робяць святары: Маѓляѓ, для грэшнiкаѓ будзе адкрыццё Бога раѓнасiльна смерцi, але не стала гэтага рабiць. Гучыць не пераканаѓча, хiба прысутнасць бацькоѓ не павiнна прыбаѓляць упэѓненасцi i смеласцi дзецям, абараняць, а не забiваць iх. Нават калi дзецi не паслухмяныя, як прыемна iм прыхiнуцца да вялiкага i магутнага бацькоѓскага калена. Адчуць дакрананне да валасоѓ моцнай рукi, выслухаць навучанне асабiста ад Вялiкага Айца, а не пасрэднiкаѓ, якiя, зачатую , горш за самiх грэшнiкаѓ. Бо большасць праваслаѓных святароѓ такiя ж грахоѓныя, як свет, якому яны прапаведуюць. Пратэстанты ѓ гэтых адносiнах стражэй, але таксама далёка не святыя. Так што Лiзавета палiчыла за лепшае змянiць тэму размовы. Яна босай нагой злавiла ѓ палёце муху, хацела яе раздушыць, але падумала, што нядобра забiваць жывую iстоту, нават такую, як муху, якая пераносiць заразу i мiкробы, i адпусцiла.
  Пасля чаго дзяѓчына вымавiла:
  - Гасподзь вялiкi i мудры, калi ён не адкрывае сябе, значыць, ёсць прычыны незразумелыя вам грэшным людзям. Давайце лепш пагаворым аб зброi. У прыватнасцi, "Абаленскi" шмат у чым падобны на "Калашнiкаѓ", але мае крыху меншы калiбр, крыху большую пачатковую хуткасць стральбы, пры аналагiчнай даѓжынi.
  - I чаму? - Спытала Драхма.
  Дзяѓчына-бландынка адзначыла:
  - Канал больш гладкi i ёсць дадатковы паскаральнiк пры руху выбуховых рэчываѓ. Гэта значыць, ён ледзь лепш раннiх мадэляѓ " Калаша " i амаль не саступае познiм.
  Графiня-нiмфа ѓзяла i адзначыла:
  - Я прапаноѓвала сумясцiць iх карысныя якасцi. - Лiзавета паглядзела на прызму, боѓтаецца, на спружыне. - Маю на ѓвазе "Калашнiкаѓ" i "Абакан", а таксама М-16, стварыѓшы выдатную вiнтоѓку. - I сёе-тое мне ѓдалося. Наогул, Расейская армiя пайшла па шляху павелiчэння хуткастрэльнасцi аѓтаматаѓ, у гэтым выпадку, калi справа дойдзе да вялiкай вайны, будуць проста катастрафiчныя праблемы з забеспячэннем.
  Лiзавета перапынiла яе:
  - Але нiчога лепш, чым анiгiляцыйны iмпульсны лазер прыдумаць нельга. Хiба што гравiялазер.
  - А гэта яшчэ што такое! - здзiвiлася Драхма.
  Прыгажуня з белымi валасамi, як снег, злёгку прысыпаны залатой пудрай, адказала:
  - Ноѓ-хаѓ ваеннай думкi! Уявi сабе, фатоны валодаюць энергiяй у дзесяць у саракавай ступенi большай, чым гравiтацыя. Калi перавесцi ѓ больш прымальныя для людзей велiчынi, то ѓ дзесяць секстыльён квiнтыльёнаѓ разоѓ, чым гравiтацыйная прырода. I разам з тым гравiтацыя пранiкае па ѓсюды , ёю трымаецца ѓвесь сусвет, а ѓ чорных дзiрах супраць яе нямоглыя фатоны. Што калi злучыць абедзве гэтыя канстанты, хуткасць прамяня вырасце прыкладна ад дзесяцi да пяцiсот трыльёнаѓ разоѓ у параѓнаннi з светлавой. А моц... Вы ѓяѓляеце, якi жахлiвы напор створыць гравiялазер на звычайны прадмет. Межатамныя сувязi падвярнуцца неймавернаму гравiтацыйнаму ѓздзеянню, i браня зоркалёта проста расколецца. Нават адносна невялiкiм пiсталетам можна будзе разбураць самыя магутныя караблi, паветраныя, або марскiя. Акрамя таго, не выключана выбарачнае ѓздзеянне шырокiм промнем, з каласальнай моцай якая разразае цэлыя зорныя армады.
  Драхма перапынiла Лiзавету.
  - Ты кажаш так, быццам мы ѓжо вядзем касмiчныя войны.
  Дзяѓчына-бландынка адказала:
  - Мяркую, вайна ѓ космасе непазбежная.
  Графiня-нiмфа скептычна ѓсмiхнулася:
  - А як гэта стыкуецца з Бiблiяй?
  Лiзавета з мiлай усмешкай вымавiла:
  - У адкрыццi багаслоѓ а Ёа нна гаворыцца аб вялiкай касмiчнай бiтве. Магчыма, гэта выявы будучых зорных бiтваѓ. Падобна да таго, як трацiна зорак патухла, гэта значыць была захоплена д'ябальскай сiлай.
  Драхма, пагульваючы голымi, мускулiстымi iкрамi, адзначыла:
  - Калi так тлумачыць, то я згодна. Будуць зорныя войны, такая прырода чалавека, i не толькi яго. Наогул, хацелася б пабываць у iншых мiрах, а то сумнавата тут.
  Дзмiтрый Палявы паглядзеѓ на дарогу. Побач зеѓрала варонка, дрэва аказалася паваленым на праезную частку, заступiѓшы шлях. Браняваны "Мэрсэдэс" спынiѓся.
  Лейтэнант усклiкнуѓ:
  - Падобна, прыехалi!
  Лiзавета прыжмурылася:
  - Бачу ѓ засадзе двух снайпераѓ. Дакладней, трох!
  Драхма адзначыла:
  - Гэта таксама з лiку дыверсантаѓ адзiночак. Ды яшчэ дрэва замiнiравалi, каб iрванула, калi хто захоча прыбраць.
  Дзмiтрый спытаѓ:
  - I што вы будзеце рабiць?
  Графiня-нiмфа зароѓ:
  - Снайпераѓ дваiх заб'ем. Аднаго ѓ палон, а мiну абясшкодзiм.
  Юнак пацвердзiѓ:
  - Выдатная iдэя.
  Лiзавета ѓзяла i ѓдакладнiла:
  - Двое не дастаткова прафесiйныя, аптычныя прыцэлы даюць блiкi, а трэцi ѓ ценi, вiдаць спецыялiст.
  Драхма пацвердзiла:
  - Вось яго i возьмем у палон.
  Дзяѓчаты са шпаркасцю ласкi выскачылi з бранiраванай машыны, адначасова стрэлiѓшы наѓскiдку. Iм удалося патрапiць у сваiх вiзавi, перш чым тыя зрэагавалi. Прыгажунi вельмi хутка, нiбы змеi папаѓзлi па кустах, iмкнучыся схапiць трэцяга. Той аказаѓся разумны i не стаѓ страляць у амаль няѓлоѓную цэль. Затаiѓся.
  А вось Дзмiтрый вырашыѓ выскачыць i ледзь не загiнуѓ, яго выратавала толькi тое, што Лiзавета на сотую долю секунды апярэдзiла супернiка, трапiѓшы ѓ вiнтоѓку, збiѓшы прыцэл.
  Затым яна кiнула босай нагой кавалачак шкла, разрэзаѓшы камара, на дзве часткi, i выдала:
  - Страляю сапраѓды! Здаѓшы завочна!
  Дзяѓчаты прыбавiлi хаду. Дэсантнiк вырашыѓ уцячы, ён стаѓ паѓзцi назад, але дзяѓчыны яго нагналi. Прычым, адначасова. Адна схапiла за ногi, другая за горла.
  - Ну, куды! - усмiхнулася Драхма. - Хочаш паказытаць горла?
  Палонны быѓ, мяркуючы па ѓсiм, напалову азiят, напалову еѓрапеец, з даволi прыемнымi рысамi асобы.
  - Вы такiя прыгожыя! - Сказаѓ ён. - Я рады, што трапiѓ у палон да такiх цудоѓных дзяѓчат.
  - Мы таксама не супраць з табой па забаѓляцца, мужчына. - Драхма пстрыкнула яго па носе. - Вельмi нават не супраць, але няма часу. Пойдзеш з намi ѓ аѓтамабiль i раскажаш што ведаеш. Ты, вiдаць, старшы лейтэнант.
  Той прамармытаѓ:
  - Так, цудоѓная.
  - А я што, не прыгожая? - абурылася Лiзавета.
  Афiцэр пралепятаѓ:
  - Вы нiчым не горшыя! Кахаю бландынак.
  Ваяѓнiца з жамчужнымi валасамi набычылася
  - А чаго мне не хапае?
  Палоннiк заскуголiѓ:
  - Шчыра сказаць?
  Лiзавета выпалiла:
  - Так!
  Афiцэр пракрактаѓ:
  - Занадта загарэлая, шакаладная. Хаця такая смачная.
  Нiмфа-графiня буркнула:
  - Трэба вучыць хама !
  Лiзавета пляснула яго далонькай па лбе.
  Драхма падхапiла свайго вiзавi на плечы i панеслася бягом. Гэта вельмi хутка, дзяѓчаты заскочылi ѓ машыну. Лiзавета ледзь затрымалася, абясшкоджваючы мiну, i адкiнула ѓ бок хвою. Затым ударам голай пяткi зламала, нiбы запалку, даволi тоѓсты ствол.
  - Цяпер мы з гэтым скончылi.
  "Мэрсэдэс " паехаѓ, рассякаючы паветра. Лiзавета агледзела зброю. Вiнтоѓка была незвычайнай, на шарнiрах, гэта значыць, ёю можна палiць са сховiшча, рулю выгiналася. Прыстойная оптыка з прыборам начнога бачання. Судзячы па ѓсiм, вялiкая забойная сiла. Ды i кулi адмысловыя, пёравыя, з мноства пластоѓ металу. Вядома, страшна дарагiя, але затое здольныя прабiць амаль любы бронекамiзэльку. У прынцыпе, iмi можна было паспрабаваць i браняшкло машыны. Праѓда, дасканалае танiраванне прымушала страляць ѓсляпую.
  - Вельмi добрая зброя! - заѓважыла Лiзавета.
  Драхма пацвердзiла:
  - Так, мабыць дарагое, i такiх у амерыканскiм войску не шмат.
  Бландынка-тэрмiнатар адказала:
  - Трэба высветлiць, цi не было гэта паляванне канкрэтна на нас.
  Нiмфа-графiня ѓзяла i адзначыла:
  - Не выключаю падобнага!
  Лiзавета кiѓнула:
  - Праверка не перашкодзiць!
  Драхма вырашыла дапытаць палоннага. Пры гэтым, яна ѓкалола яму ѓ галаву некалькi iголак, адключыѓшы некаторыя долi мозгу, стварыѓшы зону рапарта.
  Лiзавета пазяхнула:
  - Допыт зомбi даволi сумны.
  Нiмфа-графiня рыкнула:
  - Нiчога, я сёе-тое высвятлю.
  Драхме ѓдалося даведацца сёе-тое. Праѓда, галоѓнае: цi вядома пра iх iснаванне камандаванню чырвоных янкi, лейтэнант, здаецца, не ведаѓ. Хаця расказаѓ, што ѓ армii КША ходзяць чуткi, што рускiм дапамагаюць касмiчныя прышэльцы.
  Чулася булькатанне:
  - Мiнiстэрства "Гонар i Права" лютуе! Арыштаваны многiя афiцэры, у тым лiку i мой непасрэдны начальнiк. Ходзяць таксама чуткi аб новай зброi, распрацаваным вучонымi Расii.
  Драхма прабурчала:
  - А якiя дадзеныя аб забеспячэннi войска гаручым?
  Таксама рохканне ѓ адказ:
  - Вельмi супярэчлiвыя. Але я ведаю, што некаторыя танкi, асаблiва звышцяжкiя IС-7, перацягвалi на валах.
  Лiзавета перапытала:
  - А што за танк IС-7?
  Той адказаѓ ахвотна:
  - Сямiвежавы , вага трыста пяцьдзесят тон, восем гармат i шаснаццаць кулямётаѓ.
  Драхма ѓсклiкнула:
  - Ого, батарэя на колах!
  Таксама мармытанне ѓ адказ:
  - Кажуць, рускiя будуць застрашаныя толькi адным яго выглядам.
  Лiзавета лагiчна адзначыла:
  - Затое не адзiн мост не вытрымае.
  Замбiраваны воiн выпалiѓ:
  - Ён падводны!
  Драхма з задаволеным выглядам адзначыла:
  - Што ж, гэта дае сякiя-такiя шанцы.
  Афiцэр паведамiѓ яшчэ шмат карыснага. У прыватнасцi тое, што супернiк закiнуѓ некалькi дэсантных груп, i тое, што янкi, не гледзячы на страты, усё ж хочуць нанесцi контрудар, праѓдзе, на гэты раз з боку ѓмацаванай лiнii " Зiдрыг ".
  Дзяѓчына-нiмфа спытала:
  - Хiба гэта разумна? Можа гэта дэзiнфармацыя. Атакаваць умацаваную паласу самагубства.
  Лiзавета лагiчна заѓважыла:
  - Для Сталiна, гэта тыпова. А ззаду iдуць заградатрады i страляюць у спiну тым, хто недастаткова хутка бяжыць на ворага.
  Драхма высветлiла, што лейтэнант напалову японец, напалову француз i не надта любiць камунiстычную iдэалогiю. Жыць у Францыi стала горш, асаблiва тым, у каго белая скура. Людзей саджалi па найменшым даносе, а часта i зусiм без даносу, дастаткова быць сваяком рэпрэсаванага. Лагераѓ не хапала, i для iх прыстасавалi стадыёны, пераносныя пункты. Квiтнелi катаваннi i дзiкi страх.
  Чулася ѓмольнае:
  - Многiя ѓспрымуць прыход рускай армii, як вызваленне. I тады многiя французскiя часткi кiнуць зброю.
  Драхма лiслiва спытала:
  - А як у вас з харчаваннем?
  Афiцэр з хрыпам адказаѓ:
  - Голад! Хлеб па картках. Усё строга абмежавана.
  Графiня-нiмфа са злосцю усклiкнула:
  - Вось да чаго давялi народ!
  Дзяѓчаты маглi яшчэ доѓга руйнавацца, як перад iмi з'явiлiся будынкi Гамбурга. Каля ѓвахода iх сустрэлi салдаты блокпоста. Праверылi дакументы i прапусцiлi. Дзяѓчат iм не было вiдаць, бо яны па просьбе шафёра зачынiлiся танiраваным шклом.
  Драхма без апеляцый сказала:
  - Няма чаго iм вас бачыць.
  Ахова ѓзмоцненая. Бачны нават цяжкi танк са ста трыццацi мiлiметровым калiбрам гарматы.
  - Такi сьцерцi IС-7. - заявiла Лiзавета.
  Графiня-нiмфа дадала:
  - Калi шмат веж, значыць, ёсць праблемы з бранiраваннем.
  Дзяѓчыны звярнулi ѓвагу, што ѓ горадзе ёсць разбурэннi. Нядаѓна яго бамбiлi. Некаторыя будынкi яшчэ дымiлiся. У тушэннi бралi ѓдзел розныя каманды, многiя з iх складалiся з падлеткаѓ. Нягледзячы на прахалоду, частка дзяцей была басанож i ѓ шортах.
  Лiзавета адзначыла:
  - Вось тут нядрэнна арганiзавана!
  - Асцярожней, могуць быць мiны. - Папярэдзiѓ Дзмiтрый Палявы.
  - А мы што, адмарозкi без паняцця. - абурылася Драхма. - Самi ведаем, што да чаго, а тое, што супернiк можа раскiдаць немаведама што, дык гэта i так вядома.
  Лiзавета ѓскрыкнула:
  - Глядзi!
  Маленькая дзяѓчынка працягнула руку да кiнутай цацкi ѓ форме сiмпатычнага жырафа. У гэты момант у руках дзiця, якое нiчога не падазравала, iрванула. Аскепкi пасеклi дзяѓчынку i цяжка паранiлi двух сонных хлопчыкаѓ гадоѓ сямi, i зачапiлi дзяѓчыну, наѓрад цi старэйшыя за шаснаццаць.
  - Вось сволачы ! - закрычала Лiзавета. - Так абыходзiцца з маленькiмi дзецьмi, могуць толькi апантаныя дэманамi пачвары.
  Драхма заѓважыла:
  - Такая цацка не адна. - Дзяѓчыны стрэлiла на ѓскiдку , калi кiрпаты светлавалосы хлапчук пацягнуѓся да мiшкi. Падобна, ёй атрымалася адстрэлiць дэтанатар, дзiця апынуѓся не з баязлiвых , пагладзiѓшы ручанькай прастралянага мядзведзя.
  - Добры ты мой, лясiсты! - Сказаѓ хлопчык i, як здалося дзяѓчатам, падмiргнуѓ.
  Лiзавета высунулася з "Мэрсэдэса" i грамавым, спецыяльна натрэнiраваным голасам, крыкнула:
  - Дзецi, не чапайце незнаёмыя цацкi. Дарослыя, сочыце ѓважлiва за сваiмi дзецьмi.
  У адказ ухваляльны гул , воклiчы папярэджання. Разбеглiся, аглядаючы пасткi, палiцыянты. Лiзавета заплакала:
  - Тое, што дзяѓчынка загiнула, я сабе нiколi не дарую. Ну, як можна дадумацца да такога бязмежжа .
  - Кажуць, фашысты так рабiлi! - Сказала, зло скалячы зубы, Драхма. - Хоць практычнага сэнсу ѓ гэтым няма. Бо да таго часу, калi забiтыя дзецi падрастуць, вайна скончыцца.
  - Але ж калi дзiця стане калекай, то вялiкi цяжар для дзяржавы, якая ваюе. Сама падумай, колькi каштуе догляд i мылiцы. - Заѓважыла Лiзавета i ѓздыхнула.
  Нiмфа-графiня пагадзiлася:
  - Так, у гэтым ёсць рацыянальнае зерне. Памятаю, нас вучылi, што часам лепш паранiць, чым забiць, асаблiва калi перабiваеш косцi. Гэта таксама адцягвае частку каманды ад пераследу. Таго ж параненага трэба эвакуiраваць у шпiталь.
  Бландынка-тэрмiнатар пагадзiлася:
  - Такая арыфметыка. Ранiѓ шасцярых, дванаццаць чалавек панеслi на насiлках.
  Драхма, ажывiѓшыся, адзначыла:
  - Так! Але гэта характэрна для цяперашнiх войн. Для будучых касмiчных канфлiктаѓ, будуць выкарыстоѓваць спецыяльныя медыцынскiя капсулы, якiя кiруюцца кампутарамi. Акрамя таго, аднаѓленне параненых будзе адбывацца вельмi хутка, так што хутчэй будзе дадзена ѓстаноѓка: забi!
  Лiзавета пагадзiлася:
  - Так, хутчэй за ѓсё прагрэс толькi робiць жорсткiм характары. Гэта даказвае iснаванне д'ябла. А калi ёсць цемра, значыць, ёсць i святло!
  Графiня-нiмфа хiхiкнула i адзначыла:
  - Цi, хутчэй за ѓсё бязлiтасную тэорыю эвалюцыi. Дарэчы, калi эвалюцыi схiльныя не толькi целы, але i бiяплазма, то чаму не з'явiцца несмяротнай душы. Дарэчы, з тым юнаком вы яшчэ не паспелi паспрачацца. Бо адвентысты не вераць у неѓмiручасць душы.
  Бландынка-ваяѓнiца ѓсмiхнулася:
  - I зусiм дарма! Я ведаю прыклады, калi душа пакiдала цела i падарожнiчала па мiрах. Гэтыя факты ѓстаноѓлены i даказаны навукай, зафiксаваны лабараторыямi ФСБ. Тут ужо крыць няма чым.
  Драхма лагiчна адзначыла:
  - Як сказаць! Можа гэта не тая душа, што мае на ѓвазе царкву.
  Лiзавета не стала спрачацца:
  - Магчыма! Тым больш, у кожнай царквы крыху рознае ѓяѓленне аб замагiльным жыццi.
  Машына ледзь не сутыкнулася з iншай, шафёр ледзь паспеѓ адкруцiць.
  - Вось гад ! - Вылаяѓся скрозь зубы кiроѓца.
  Драхма не стала трываць, на хаду выскачыла i парай скачкоѓ нагнала нахабнiка . Як высветлiлася, за рулём быѓ сам генерал. Што не перашкодзiла дзяѓчыне ѓзламаць пальцам дзвярэй i ѓсадзiць важкую аплявуху. У давяршэнне да ѓсяго, ад знакамiтага кiроѓцы моцна несла перагарам. Той крыкнуѓ:
  - Узяць суку!
  Ад'ютанты тузанулiся i аселi. Драхма спынiла машыну i вывалакла генерала за шкiрку.
  - Ты, падобна, зусiм развучыѓся ветлiвасцi. Ану, цалуй мне ногi!
  Дзяѓчына сунула яму сваю босую, загарэлую, пакрытую лёгкiм налётам пылу ад iмклiвага бегу нагу.
  - Ды пайшла ты! - вылаяѓся генерал. I тут жа замыкаѓ ад невыноснага болю ѓ суставе. Драхма ведала, што рабiла.
  Дзяѓчына з сямiколернай прычоскай зароѓ:
  - Ну вось, а зараз будзеш цалаваць! Або станеш калекай.
  Генерал прахрыпеѓ:
  - Буду!
  Нiмфа-графiня рыкнула:
  - Тады давай!
  Такiя прыгожыя, бездакорнай формы нагi, як у дзяѓчыны Драхмы пацалаваць мужчыну нават прыемна. Не тое, што цярпець моцны боль. Ён стараѓся з усiх сiл.
  - Кожны пальчык асобна, губкамi. А зараз пятачку! - Скамандавала яна.
  Да яе падышла Лiзавета:
  - Ды цi варта так яго зневажаць? Гэта ж генерал!
  Дзяѓчына з сямiколернай прычоскай праарала:
  - У першую чаргу, гэта мужчына, а значыць павiнен адказваць за свае ѓчынкi. Ды i наогул Лiзанька няхай пацалуе i табе.
  Генерал застыѓ, i Драхма крутанула яму запясце:
  - Ну давай.
  Прыйшлося чынушы нахiлiцца да босых , праѓда, даволi чыстым мытым у лужыне нагамi Лiзаветы. Яны былi цёплыя, прыемныя навобмацак, толькi злёгку жорсткаватыя. Нягледзячы на мноства ѓдараѓ, прычым падчас трэнiровак па пальцах бiлi малатком, каб надаць цвёрдасць, яны дакладныя, як у прынцэсы. Генерал цалаваѓ нават з залiшняй гарачнасцю.
  Хлапчукi вакол яго свiсталi, усiм было весела глядзець, як саноѓнiк прынiжаецца.
  - Даволi! - Сказала Драхма. - Нас гэта задаволiла, акрамя таго, твой рот не асаблiва чысты. Можаш iсцi.
  Пасля гэтага, дзяѓчаты дэманстратыѓна спаласнулi ногi ѓ лужыне. Уселiся, назад паехаѓшы без спешкi з камфортам.
  Юнак-афiцэр спытаѓ:
  - Цi не падаецца вам, што вы нажылi сабе смяротнага ворага ѓ асобе генерал-паручнiка ?
  - Не, я так не думаю. Генерал-паручнiк не самая апошняя птушка, але не арол. - Заѓважыла Драхма.
  - Колькi гусака не кармi, крэчэта не завалiць! - Пагадзiлася Лiзавета. - Асаблiва, калi нас двое! I кожная стаiць цэлай армii.
  - Не ведаю! Але перад важным заданнем лепш не пакiдаць хвастоѓ. - заѓважыѓ Змiцер. - Асаблiва генеральскiх.
  Горад быѓ вялiкi, фактычна мiльянер. Некаторыя сучасныя будынкi не саступалi хмарачосам. Машын на вулiцах не вельмi шмат, вiдаць, адбiваецца блiзкасць фронту. Салдаты таксама не занадта мiльгаюць, большасць на фронце, рыхтуецца наступ. Урадавы квартал умерана раскошны, поѓны старадаѓнiх будынкаѓ. Судзячы па ѓсiм, дзесьцi тут размешчаны штаб.
  Па рацыi шафёру далечы каманду:
  - Спускайся пад зямлю!
  У гаражы адчынiлiся дзверцы, i машына паехала ѓнiз.
  Апынуѓшыся ѓ прыцемку, Лiзавета сказала:
  - Чамусьцi ѓсе штабы iмкнуцца схавацца па глыбей, хоць на паверхнi не ѓ прыклад лепш манеѓранасць.
  Дзяѓчына-нiмфа ѓдакладнiла:
  - У якiм плане?
  Бландынка-ваяѓнiца адказала:
  - Як гэта рабiѓ Садам Хусэйн: раствараючыся сярод цывiльнага насельнiцтва i, пры гэтым, кiруючы абаронай.
  - Гэта было моцным палiтычным ходам. - Заѓважыла Драхма.
  Дзяѓчаты хутка абулi, выйшлi з машыны i накiравалiся па калiдоры. Ён сыходзiѓ плаѓна ѓнiз i злёгку закручваѓся па спiралi. Вонкава гэта паходзiла на станцыi метро, загадкавыя кандэлябры, маскi жывёл i дэманаѓ. Усё выглядала вельмi цiкава, нiбы ѓ падзямеллi людаеда, панаваѓ таямнiчы прыцемак.
  Лiзавета звярнула ѓвагу:
  - Тут ёсць карцiны рыцарскiх паядынкаѓ. Даволi прыгожа, асаблiва , калi воiны зараз ламаюць дзiды.
  Драхма пагадзiлася:
  - Нямецкiя рыцары даволi моцныя хлопцы. Сярод iх было не зусiм мала асiлкаѓ, хоць, у цэлым, славяне лiчылiся мацнейшымi.
  Бландынка-тэрмiнатар адзначыла:
  - Паглядзi, якiя цяжкiя даспехi, трэба шмат здароѓя, каб такiя цягаць.
  Графiня-нiмфа прабуркавала:
  - Згодна, Лiзанька. Не занадта мала! Але спрыту ѓ баi гэта не дадае.
  Лiзавета адзначыла:
  - У свой час нямецкiя рыцары былi бiты на Чудскiм возеры i ѓ Грунвальдскай бiтве.
  Драхма ѓхмыльнулася i адказала:
  - Ведаю! Зрэшты, наконт страт былi рознагалоссi, ва ѓсiм ордэне не было пяцiсот рыцараѓ, а не больш за дзвесце. Але трэба сказаць, ладзiць паход супраць Русi ѓ той час, калi Еѓропа падвергнулася нашэсцю Батыя, поѓнае вар'яцтва.
  Мiма дзяѓчат прабегла аѓчарка, яна прынюхалася да iх i завiляла хвастом. Прычына заключалася ѓ тым, што дзяѓчаты амаль не пахлi. Лiшнi пах выдае цябе дыверсантамi, ды i самай цяжэй здзейснiць дыверсiю. Дзяѓчаты, бясшумна ступаючы моцнымi нагамi, прайшлi мiма, удастоiѓшы сабаку толькi нядбайным кiѓком галавы. Ахова аддала iм гонар.
  - Вось сюды! Там вас чакае маршал!
  - Войскi чакаюць загаду, а маршал чакае нас! Гэта i ёсць сусветная раѓнавага. - Сказала Драхма.
  Лiзавета дадала:
  - Як пустыня чакае дажджу!
  Яны прайшлi паѓсотнi метраѓ па калiдоры, аддалi гонар ахове i, нарэшце, увайшлi ѓ прасторны, але без празмернасцей кабiнет маршала. Са сцяны глядзеѓ Пётр Першы на канi i з шабляй, чыя рукоять абсыпана дыяментамi, Сувораѓ з падзорнай трубой, i маршал Жукаѓ за штурвалам самалёта. Партрэты не самых дрэнных мастакоѓ у алеi з фосфарным дадаткам, у паѓзмроку кабiнета гэта свяцiлася. Сам даволi бадзёры, якi выглядаѓ маладзейшым за свае гады, Васiлеѓскi сустрэѓ дзяѓчат з усмешкай.
  Голас услаѓленага палкаводца быѓ мяккi i ѓ iм гучалi заступнiцкiя ноткi:
  - Вы, аднак, часу не губляеце! I навуку расiйскую рухаеце, i мовы злавiлi!
  Лiзавета зрабiла выразны жэст:
  - А як жа iнакш. Радзiма, гэта занадта важна для нас, ды i для ѓсiх. Мы не маглi зрабiць iнакш.
  Васiлеѓскi пацвердзiѓ:
  - Зразумела! - Выкасiлi дзве роты. Нават дзiѓна, як гэтак можна страляць.
  Драхма заявiла:
  - Ну не адразу, вядома, але з часам дасягнуць такога ѓзроѓню могуць многiя. Нават думаю вельмi шмат хто. Патрэбны методыкi. Акрамя таго, мы i самi сваёй мяжы не дасягнулi. Яшчэ вельмi маладыя дзяѓчаты.
  Маршал з уздыхам пацвердзiѓ:
  - Я ведаю! Наогул гэтае нялёгкае рашэнне, але сказалi, што Сталiн прыгатаваѓ страшную зброю, карабель з вадароднай бомбай у тысячу мегатон.
  Лiзавета кiѓнула, сваёй залацiстай галоѓкай:
  - Так! Ёсць у яго такi пункцiк.
  Палкаводзец адзначыѓ:
  - Выдатна, дакладней, трагiчна. Вы вельмi патрэбны нам тут, але я не ведаю, хто лепш за вас здольны выканаць такое заданне.
  Драхма ѓсклiкнула:
  - Хочаце, каб мы знайшлi i абясшкодзiлi бомбу?
  Васiлеѓскi пацвердзiѓ:
  - Вось менавiта! Ловiце на лета.
  - Гэта было вiдавочна для нас, калi вы выклiкалi цуд - дзяѓчат да сябе. - Сказала графiня-нiмфа.
  - Вядома! У дадзеным выпадку гаворка iдзе пра лёс Еѓропы i еѓрапейкай часткi Расii. - заявiѓ маршал.
  Лiзавета прабуркавала:
  - Апошняе нам i так зразумела. Давайце блiжэй да справы. Нам у першую чаргу трэба патрапiць у Англiю.
  Маршал кiѓнуѓ:
  - Для перакiдання вас выкарыстоѓваем эксперыментальны вышынны выведнiк. Вы, спадзяюся, добра пераносiце скачок у разрэджаным асяроддзi, цi лепш спусцiцца?
  - Да дваццацi кiламетраѓ нiякiх праблем не ѓзнiкае. Калi вышэй, можа пачаць кружыцца галава. - Сказала Лiзавета.
  Васiлеѓскi, падобна, быѓ задаволены:
  - Ну, калi так , то цудоѓна. Наогул, вывучэнне асаблiвасцяѓ вашага арганiзма ѓнiкальна. Так, калi вы патрапiце да ворага, i вас будуць катаваць? Напрыклад, прыпякуць босую падэшву распаленай да пунсовага колеру электраплiтой?
  - Мы адчуваем боль, але цалкам здольныя яго лакалiзаваць! - Заявiла, з поѓнай упэѓненасцю Драхма. - Нас не расколюць!
  Маршал з сумневам удакладнiѓ:
  - А страх смерцi?
  Лiзавета, таксама вельмi ѓпэѓнена, заявiла:
  - Асабiста мяне, гэта не палохае. Душу нельга паланiць, цi заняволiць!
  Лiзавета з пафасам заявiла:
  - I мяне таксама! Хоць, гэта пытанне не рэлiгii, а адплаты!
  Услаѓлены палкаводзец кiѓнуѓ:
  - Што ж, я вам веру. Пад якой маскай прасякнеце ѓ размяшчэнне варожых войскаѓ?
  Лiзавета павольна вымавiла:
  - Гэта будзе залежаць ад канкрэтнай сiтуацыi. Кожны раз будзе нешта новае i iмправiзацыя.
  - Руцiна згубная ѓ разведцы. - Дадала Драхма.
  Герой Расii з задаволеным выглядам спытаѓ:
  - Ну i выдатна! Грым вам патрэбен?
  - Нешта прыхопiм. - заявiла Драхма. - Наогул, я думаю, першапачаткова трэба прыняць аблiчча дзяѓчын негрыцянак.
  Маршал Васiлеѓскi з цяжкасцю стрымаѓ смяшок:
  - Хочаце стаць мурынкамi?
  Нiмфа-графiня набычылася :
  - Так! I чаму гэта вас дзiвiць?
  Палкаводзец адзначыѓ:
  - Нi ѓ якiм разе, хоць так экзатычна.
  - Хацiну дзядзькi Тома чыталi? - Спытала Драхма.
  - Так! - Адказаѓ маршал. - Выдатны твор, даволi тонка паказаны перажываннi розных герояѓ, прорва памiж гаспадарамi i рабамi. Пакуты простых людзей i дзяцей.
  Лiзавета з захапленнем адказала:
  - Так! Але вось уявiце сабе, афрыканцы доѓгi час былi прыгнечанай нацыяй, нашчадкамi рабоѓ, а зараз атрымалi свабоду. I не толькi свабоду, але фактычна больш правоѓ, чым белыя. Фармальна ѓ КША раѓнапраѓе рас, але фактычна афра-амерыканцам давяраюць усе кiруючыя пасады.
  Маршал заѓважыѓ:
  - Чарнаскурыя зусiм не iдыёты, як лiчаць некаторыя. Гэта найстаражытная чалавечая раса на Зямлi, i валодае нядрэннымi здольнасцямi. У прыватнасцi , у нас у Маскве вучыцца вялiкая колькасць неграѓ.
  Драхма адказала:
  - Так, я iх не лiчу дурнямi , але любая iншая раса выклiкае моцныя падазрэннi. Акрамя таго, Сталiн, я звярнула ѓвагу, iмкнецца на кiруючыя пасады прасунуць жанчын. Гэта было характэрна i ѓ савецкiя часы, калi ѓ прэзiдыуме Вярхоѓнай рады засядала вялiкая колькасць даярак i ткачых.
  Васiлеѓскi пацвердзiѓ:
  - Так, сярод дэпутатаѓ у КША шмат мурынак. Ёсць яны i асяроддзi вайскоѓцаѓ. Праѓда, жанчын чырвоныя янкi берагуць i ѓ самае пекла не пускаюць, але сярод наглядчыкаѓ у канцлагерах iх вельмi шмат. Ды i ѓ разведцы.
  - Дык вось мы i згуляем ролю мурынак, усё будзе зроблена дакладна. - Заявiла Драхма - Ты, Лiзанька, спадзяюся, нас не падвядзеш?
  - Нi ѓ якiм разе! - заявiла дзяѓчына-бландынка.
  -А як вы будзеце з намi падтрымлiваць сувязь? - Спытаѓ маршал.
  Драхма ѓпэѓнена адказала:
  - У нас мiнiяцюрныя перадатчыкi ёсць. Мы вырабiлi спецыяльныя пласцiны, якiя дазваляюць, нават выкарыстоѓваючы сучасную недасканалую тэхнiку, перахапляць сiгналы.
  Васiлеѓскi з усмешкай вымавiѓ:
  - Гэта добра! Вы, я бачу, усё прадугледзелi.
  Графiня-нiмфа зароѓ:
  - Вядома! Мы не дарма стромкiя дзяѓчынкi, не абвыклi стаяць у старонцы!
  Маршал больш халодным тонам заявiѓ:
  - Добра! Толькi паспрабуйце ѓкласцiся ѓ мiнiмальны час. Нас вельмi моцна непакоiць камунiстычны Кiтай. Калi такая моцная краiна адкрые другi фронт, то нам давядзецца вельмi дрэнна. Ва ѓсякiм разе, наступ на Алясцы стане немагчымым, а значыць, вайна зацягнецца. Працiѓнiк зможа распрацаваць балiстычныя ракеты, ад якiх, у адрозненне ад авiяцыi, не будзе выратавання. Гiбель гарадоѓ у ядзерным урагане.
  - Мы на ѓсю аперацыю адводзiм тры днi, максiмум пяць. - Сказала безапеляцыйным тонам Лiзавета. - Калi не ѓкладземся, будзем адсякаць сабе па пальцу.
  - Ну што вы, гэта глупства! - заявiѓ маршал. - Знявечыць такiя цудоѓныя рукi, як у фей.
  Дзяѓчына-бландынка з усмешкай адказала:
  - Як сказаць! Прыклад якудза! Акрамя таго, не хвалюйцеся, пальцы зноѓ адрастуць, не горш ранейшых .
  Палкаводзец запярэчыѓ, стукнуѓшы кулаком па стале:
  - Усё роѓна, гэта не справа!
  - У Лiзанькi своеасаблiвае пачуццё гумару. - перабiла Драхма. - Яно падказвае вычварныя выразы. Насамрэч, я думаю, трох дзён цалкам хопiць. Бо мы вялiкiя асы-тэрмiнатары ѓ разведцы.
  Васiлеѓскi усклiкнуѓ:
  - Тады дзейнiчайце энергiчна!
  Графiня-нiмфа ѓсклiкнула:
  - Паверце, ваша мара аб сусветным дабрабыце, як нiколi блiзкая да ажыццяѓлення.
  Лiзавета некалькi нясмела спытала:
  - Перш чым адправiцца ѓ шлях, я б хацела атрымаць благаслаѓленне ад святара. Найлепш ад мiтрапалiта.
  Маршал нахмурыѓся:
  - Ваша мiсiя святая, i я не хацеѓ бы павялiчваць круг прысвечаных .
  Бландынка няѓпэѓнена пралепятала:
  - Але ж праваслаѓны бацюшка не выдасць.
  Васiлеѓскi больш халодным тонам заявiѓ:
  - Як сказаць! У свой час многiя святары благаслаѓлялi Бату-хана - ды i сам Сталiн вучыѓся ѓ семiнарыi. - Але тон знакамiтага палкаводца памякчэѓ. - Хоць добра, Мiтрапалiт Аляксей, якраз павiнен наведаць Гамбург, можа, ужо нават прыбыѓ на асвячэнне вялiкага праваслаѓнага храма. Добры чалавек, даѓно супрацоѓнiчае з намi, заѓзяты антыкамунiст, здраджваѓ анафеме Сталiна. Ён дабраславiць вас на святую справу.
  Драхма адмахнулася:
  - Мне гэта не патрэбна! Я не веру. Перакананая атэiстка.
  I дзяѓчына-нiмфа ( якая забылася ѓ сне, што яна сваячка паганскiх багоѓ!) злосна тупнула сваёй панадлiвай у дасканаласцi i гармонiю лiнiй нагой.
  Лiзавета запярэчыла:
  - Не будзе ад гэтай шкоды. Толькi карысць.
  Драхма заявiла:
  - Толькi не кажыце аб тым, што даручылi нам. Ад граху далей. А тое, хто яго ведае, гэтыя святары, апостал самога Хрыста здрадзiѓ усяго за трыццаць срэбранiкаѓ. А калi прапануюць стан, здадуць i нас.
  Васiлеѓскi спакойна заявiѓ:
  - Падрабязнасцi вашага задання не ведае нiхто акрамя мяне i Жукава. Усе астатнiя ѓсяго толькi выканаѓцы. I м даручылi, яны выканаюць. Уключаючы таго лётчыка, што вас скiне. Што тычыцца дабраславення, то я магу даць вам не больш за гадзiну. Занадта абмежаваны час. I пажадана, каб яго атрымалi абедзве.
  - Я ёсць, была i буду заѓсёды перакананая атэiстка! - Сказала, жорсткiм тонам Драхма.
  Маршал з усмешкай адказаѓ:
  - Ты ведаеш, у сучаснай Расii атэiзм крыж на кар'еры. Хоць, прызнацца сапраѓды, я таксама сумняваюся ѓ праваслаѓi.
  - А хiба вы не скончылi семiнарыю? - Спытала Лiзавета. - Я чытала вашу бiяграфiю i мемуары.
  Васiлеѓскi пацвердзiѓ, падвысiѓшы голас:
  - Так, скончыѓ! Але зрабiѓ гэта дзеля грамадзянскай кар'еры, а не з-за празмернай рэлiгiйнасцi. Наогул, у пачатку дваццатага стагоддзя, сярод моладзi была моднай тэорыя эвалюцыi Дарвiна i атэiзм. Лiчылася гэта цалкам сучасным, якi адпавядае духу свабоды.
  Дзяѓчына-бландынка адзначыла:
  - I прывяло да рэвалюцыi!
  Маршал лагiчна пацвердзiѓ:
  - Так, зараз гэта не модна. Хаця тэорыя эвалюцыi дзе-нiдзе выкладаецца. Многiя сьвятары яе прытрымлiваюцца. Ёсць яшчэ таксама тэорыя разрыву i злучэннi. Ва ѓсякiм разе, у крэацыянiстаѓ праблемы з пластамi ѓ зямлi. Зрэшты, тут ужо iдуць такiя нетры, што ѓ iх цяжка разабрацца.
  - Без бутэлькi! - Састрыѓ Драхма.
  Маршал патэлефанаваѓ, яго твар асвятлiла ѓсмешка:
  - Мiтрапалiт Аляксей ужо прыбыѓ. Так што Лiзанька едзь да яго, а ты Драхма, каб не губляць дарма часу, напiшы яшчэ што-небудзь на тэму адкрыццяѓ i распрацовак. Галоѓнае, не прапускай падрабязнасцi, навукоѓцы разбяруцца.
  Лiзавета прыслухалася да голасу мiтрапалiта ѓ слухаѓцы. Гэта быѓ прыемны бас, адчувалася сiла свяшчэннiка.
  - Добра, я правяду абрад асвячэння. - Сказаѓ ён. - Толькi, ад чаго такая тэрмiновасць?
  - Ваенная таямнiца! - Сур'ёзна адказаѓ маршал Васiлеѓскi.
  Мiтрапалiт мякка адказаѓ:
  - Раз так, то не смею пярэчыць.
  Лiзавета пакланiлася.
  - Я пайшла!
  Палкаводзец вымавiѓ спакойна:
  - Вас праводзяць.
  Яе суправаджаѓ афiцэр-спецназавец . Яны iмчалiся, як харты конi, натуральна, Лiзавета лiтавала свайго вiзавi. Той, зрэшты, быѓ майстрам спорту i з цяжкасцю трымаѓся. Да царквы пад'ехалi хутка, Лiзавета сама села за руль. Сустрэчных машын было мала, i дзяѓчына ледзь не адламала педаль. Так заѓзята цiснула на яе. Храм быѓ вялiкi, але адзiн з купалоѓ пацярпеѓ у вынiку авiяналёту.
  Праѓда, не моцна, бо хутчэй за ѓсё гэта была навясная бомба з тых, што падвешваюцца на крыло да знiшчальнiка. Лiзавета тройчы перахрысцiлася i прашаптала малiтву "Ойча наш".
  Затым накiравалася ѓ храм.
  Служэньня не было, i яна была адна. Мiтрапалiт сустрэѓ яе не ласкавым позiркам.
  Дзiва што, дзiвосна прыгожая, якая дыхае сэксуальнасцю дзяѓчына ѓ ваеннай форме, з незвычайна яркiм колерам валасоѓ. Яна выглядала пакорлiвай, але пры гэтым усмiхалася ва ѓвесь абсяг рота, у якiм ззялi буйныя жамчужныя зубы. Дакладней, нават найчысты жэмчуг не можа так ззяць. Уладыка сумеѓся:
  - Маё юнае дзiця, што ты хочаш?
  Дзяѓчына мядовая бландынка пакланiлася i прачырыкала:
  - Асвяцi мяне бацька, дабраславi на подзвiгi ѓ iмя Радзiмы.
  - Што ж, добрая просьба. - Мiтрапалiт разгледзеѓ пагоны маёра, ордэна Лiзавета сцiпла схавала. - Ты паслана самiм маршалам Васiлеѓскiм?
  Анёл у плоцi пакорлiва адказала:
  - Так, уладыка.
  Князь царквы мяккiм тонам вымавiѓ:
  - Ну, добра, устань на каленi i малiся. Я ж учыню абрад.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 7.
  Лiзавета напалову закрыла вочы, у царкве панаваѓ таямнiчы прыцемак. Мiтрапалiт чытаѓ малiтвы i пырскаѓ святой вадой. Дзяѓчына ѓслухоѓвалася ѓ iх i адчувала душэѓны ѓздым. Ёй здавалася, што цалкам рэальна згарнуць горы i падпалiць нябёсы. Калi думкi пры гэтым звернуты да Хрыста i Радзiмы.
  - Божа, дай нам сiлы перамагчы! - Шаптала яна, стоячы на каленях, i яе босыя, чыстыя, круглыя пяткi блiшчалi, як люстэрка ѓ полымi свечак.
  Бландынка ледзь чутна прачырыкала:
  Даруй Гасподзь поспех,
  Адзiн для рускiх усiх!
  Мы пераможам ворагаѓ,
  Не марнуючы лiшнiх слоѓ!
  Шапталi яе вусны. Пачуѓся сiгнал трывогi. Вылi сiрэны, значыць зноѓ налёт на горад. Асвячэнне абрад не надта доѓгi, i мiтрапалiт спяшаѓся скончыць яго.
  - Гасподзь, пачуѓ тваю малiтву, i дзяѓчыне будзе спадарожнiчаць поспех у нялёгкай ратнай справе. - Скончыѓ грамавым сакавiтым басам Уладыка.
  У гэты момант бомба грымнулася практычна побач. Купалы праваслаѓнага храма ѓздрыгнулi, упалi некалькi iкон. Лiзавета ѓскочыла.
  I гучна ѓсклiкнула:
  - Прабач бацька. Час сьцерцi ворагаѓ.
  Мiтрапалiт здзiвiѓся:
  - Як гэта зробiш, дзiця?
  - З кулямёта!
  Сапраѓды, ля ѓваходу Лiзавета заѓважыла БТР з кулямётам, якi нёс ахову храма.
  Наогул, Лiзавета разумела, што просты аѓтамат можа i не зладзiцца з буйным стратэгiчным бамбавiком. Асаблiва такiм, як "Якая лётае крэпасць", у прыватнасцi, з самалётам "ЛIС" - 6. ЛIС - пазначае Лятаючы Iосiф Сталiн. Але вось зенiтны буйнакалiберны кулямёт суцэль здольны, калi патрапiць вельмi сапраѓды. У знiтоѓкi бранi, у шкло, канчатак фюзеляжа, пад колы. Вось, ва ѓсякiм разе, гэта пераважны шанец.
  Па бамбавiках стралялi. Часам пападалi, часам мазалi. Але ѓ цэлым гэта была дзядуля СПА. Сучасныя ракетныя комплексы адсутнiчалi. Так што Лiзавеце прыйшлося страляць, разлiчваючы на рыкашэт i сваю фенаменальную iнтуiцыю.
  - Каб правiльна патрапiць, куля павiнна быць у маiм сэрцы! Дакладней, поѓнае адчуванне не разрыѓнога цэлага. - Шапнула Лiзавета.
  I дзяѓчына моцна ѓперлася ѓ плiты маставой сваiмi ѓчэпiстымi, як лапкi павiяна, нагамi.
  Як не дзiѓна, у яе атрымалася. Два "ЛIС" - 5 былi збiтыя ѓ першыя ж секунды. Наступным стаѓ "ЛIС" - 4. Цяжэй прыйшлося з багата бранiраваным "ЛIС" - 6. Гэты самалёт быѓ добра абаронены, але з-за лiшняй вагi прайграваѓ у манеѓранасцi. Тым не менш, Лiзавета, выкарыстоѓваючы прынцып рыкашэту, ударыла па сопла.
  - Адзiн ёсць! - Сказала яна, убачыѓшы дымок.
  Разгарнулася i пасадзiла зноѓ:
  - Другi ёсць!
  Кулi выклiкалi дэтанаванне, у рэактыѓнай сумесi калечачы маторы.
   - I трэцi! - узрадавалася Лiзавета. Самалёт пачаѓ губляць вышыню i завальвацца. Апошняй чаргой яна вывела са строю ѓсе чатыры рухавiка. Пры гэтым , у дзяѓчыны ад напружання дрыжалi пальцы. "ЛIС" 6 - важыѓ больш за семдзесят тон, i мог несцi да дваццацi тон бомбавай нагрузкi. Менавiта з такога самалёта i была скiнута вадародная бомба на Рурскi раён.
  Дзяѓчына ѓзяла пад прыцэл iншы самалёт такога ж класа. Дакладней, яна не цэлiлася, а бiла па натхненнi. На гэты раз "ЛIС" - 6 быѓ знiшчаны яшчэ хутчэй. Наступным быѓ "ЛIС" - 5, а потым два "ЛIС"-4, i бамбавiк "Кастрычнiк" - 7. Былi збiтыя i зенiткамi. Наогул, гэта неверагодна цяжка збiць, нават улiчваючы, што кулямёт 17-мiлiметровы, бо самалёты на вялiкай вышынi i носяцца з неверагоднай хуткасцю.
  Дзяѓчына збiла яшчэ тры машыны, калi астатнiя падалiся назад, пайшоѓшы за межы паражэння.
  - Ну вось " камунякi ," атрымалi! - падвяла вынiк Лiзавета. - Усё ж, якая дурнiца Драхма, выпусцiла такую забаѓку. Дакладна кажуць, не эканом на малiтве i лячэннi.
  У гэтым свеце здарылася наступнае, паколькi Сталiн уцёк са ссылкi ѓ ЗША i ѓжо там падчас вялiкай дэпрэсii зладзiѓ рэвалюцыю, дакладней, узброены мяцеж i прыйшоѓ да ѓлады, то ѓ СССР яго ѓжо не было. I грамадзянскую вайну выйгралi белагвардзейцы, прычым, вельмi хутка. А Жукаѓ i Васiлеѓскi зрабiлi кар'еру ѓжо ѓ буржуазнай Расii.
  Гэтым i тлумачыцца, чаму ѓ ЗША камунiстычны рэжым вельмi крывавага i рэпрэсiѓнага кшталту, у Расii буржуазная, праѓда, аѓтарытарная дэмакратыя.
  Дзяѓчына накiравалася ѓ царкву. Мiтрапалiт стараѓся павесiць назад абраз святога генералiсiмуса Суворава. Убачыѓшы Лiзавету, сказаѓ:
  - Табе не было страшна, дачка мая?
  Ваяѓнiца-бландынка ѓпэѓнена адказала:
  - Не! Хутчэй нават прыемна. Забойства варвараѓ разбуральных храмы, на карысць Госпаду.
  Уладыка Аляксей адзначыѓ:
  - Так, мая дачка! Ты творыш адкупленне.
  Прыгажуня з залацiстымi валасамi кiѓнула:
  - Iмкнуся!
  Мiтрапалiт падкрэслена мякка вымавiѓ:
  - Мяне папярэдзiлi, у цябе занадта мала часу. Так што магу адказаць не больш за на пару пытанняѓ.
  Лiзавета, не ѓтрымаѓшыся, бразнула:
  - Бацюхна, а кт аб такiя адвентысты Сёмага Дня?
  Уладыка прыжмурыѓся:
  - Ерэтыкi i сектанты!
  Бландынка-ваяѓнiца умольна сказала:
  - Але яны ж сапраѓды прадказалi будучыню. Асаблiва ѓ маiм свеце, ды i ѓ вашым.
  Мiтрапалiт нахмурыѓся:
  - Ты, вiдаць, маеш на ѓвазе Элен Уайт?
  Лiзавета кiѓнула i з запалам вымавiла:
  - Няхай нават i яе! У прыватнасцi, яна прадказвала землятрусы, стыхiйныя бедствы. Калi ЗША была яшчэ другараднай краiнай, будучыня звышдзяржавы i яе фатальную ролю для чалавецтва. У яе шмат было цудоѓнага, уключаючы прадказанне аб тэлебачаннi i Iнтэрнеце.
  Уладыка Аляксей кiѓнуѓ:
  - Вядома, гэта была моцная прарочыца, але сатана ж таксама можа прадказаць будучыню. Успомнi шматлiкiх мудрацоѓ, у тым лiку i ѓсходнiх, цi гуру, цi нават Настрадамуса - не бiблейскага прарока. А Элен Уайт не прызнавала многiх праваслаѓных канонаѓ i iкон.
  - Бiблiя таксама не прызнае пакланення мошчам i iконам. Гэта паганства, нават вобраз меднага змея Бог загадаѓ вынiшчыць, калi ён стаѓ узорам для пакланення. - Сказала Лiзавета.
  Голас мiтрапалiта стаѓ стражэйшы:
  - О, ды ты нахапалася пратэстанцкай ерасi, нябось , чытала баптысцкую лiтаратуру супраць абразоѓ i мошчаѓ.
  Дзяѓчына-бландынка з запалам вымавiла:
  - Я чытала ѓсё! Ведаю ѓсе рэлiгii. Я чытаю вельмi хутка, магу за хвiлiну праглынуць кнiгу аб'ёмам у Тры мушкецёры i Дваццаць гадоѓ праз разам узятыя!
  Уладыка Аляксей кiѓнуѓ:
  - Вось твая бяда ѓ веданнi. Так, можа iконы гэта не па Бiблii, але практыка i цуды пацвярджаюць iсцiну i неабходнасць iм пакланяцца. Наогул, дачка мая, ты спяшаешся i, калi выканаеш заданне, мы пра ѓсё падрабязна i дэталёва пагаворым. У твае гады маёр вельмi прыстойнае званне, а за выкананне такой важнай мiсii будзеш мiнiмум палкоѓнiкам i з ордэнам Андрэя Першазванага.
  Дзяѓчына-бландынка пакланiлася i амаль бегам выскачыла з храма. Яна бачыла, што мiтрапалiт ёю не задаволены. Лiзавета, зрэшты, не асаблiва гэтым знервавалася. Значна больш яе ѓзрадавала, што кулямёты паказалi сябе моцнай зброяй, нават супраць паветранай моцы. Цяпер трэба было вярнуцца назад, каб ляцець да лiнii фронту.
  Вячэрнi закат свяцiла ѓ гэтым сусвеце вельмi нагадваѓ дзяѓчыне яе свет. Было прыгожа, здавалася, на душы расцвiтаюць незабудкi. А промнi пералiваюцца, як мячы, пралiваючы кроѓ. У такое iмгненне думаеш, жыццё добрае, i навошта патрэбна гэтая праклятая вайна. Хiба мала Сталiну зямлi. Наогул, большасць войнаѓ Расея вяла другiм нумарам, не яна iмкнулася, а ёй навязвалi. Тым не менш, былi i перамогi. Асаблiва слаѓным быѓ перыяд ад тысяча шасцiсот васемнаццатага года па тысяча васемсот пяцьдзясят трэцi. За чвэрць тысячагоддзя Расiя не прайграла не адной вайны i толькi зрэдку здзiмала асобныя бiтвы. I галоѓнае, якiя войны выйгравалi. Бiлi Напалеона, Фрыдрыха Вялiкага, амаль усе нацыi свету, акрамя Англii. Наогул, менавiта ѓ гэтую краiну i трэба ляцець. Адзiная iмперыя, у якой Расея нi разу не выйгравала войн. Хаця i з ЗША, наогул, прамых ваенных канфлiктаѓ не было, толькi ѓскосныя. Аднак, у цэлым, трэба прызнаць, што лядоѓню вайну рускiя прайгралi.
  - Так, зараз нам трэба будзе рашучы рэванш. - Вымавiла Лiзавета, да мяжы разганяючы машыну.
  Яна зноѓ зняла абутак. Яе босыя, iдэальнай, правiльнай формы ногi вельмi спрытна цiснулi i на педалi, i на рычагi.
  Сустрэѓшыся з Драхмай, Лiзавета не забылася расказаць аб авiяналёце i збiтых ёю самалётах.
  Бландынка-тэрмiнатар з запалам прамаѓляла:
  - Ты шмат чаго страцiла! Такiя адчуваннi, калi палiш з кулямёта. Збiваеш варожыя, здаецца непаражальныя машыны. "ЛIС" -6, гэта велiчыня.
  Драхма пагадзiлася:
  - Вядома, гэта выдатна . На тое i створаны кулямёты, каб забiваць. Гэта i мэта, i канструкцыя баявой мары. А ѓвогуле дзяѓчынка, я, расказваючы пра новыя вiды ѓзбраенняѓ, прынесла сваёй Радзiме значна больш, чым ты. Бо я шмат чаго ведаю.
  Лiзавета ѓпэѓнена адказала:
  - Я не менш! А як на рахунак гравiё -лазера!? Зброi алiмпiйскiх багоѓ?
  - Выдатна! Мы яго таксама задзейнiчаем для нашай святой мэты. - Сказала, весялячыся, Драхма.
  Да дзяѓчат падышлi два афiцэры:
  - Мы павiнны праводзiць вас да падземнага аэрадрома.
  Лiзавета бадзёра адказала:
  - Апошняя iдэя не дурная! Мы будзем бiцца, як арлы, мы перамагаем моц арды!
  - Выконвайце за намi. - Сказалi афiцэры.
  Дзяѓчаты рушылi па калiдорах , бясшумна ступаючы голымi, загарэлымi з чэпкiмi, як у гепарда пальцамi, нагамi. Яны вiдавочна рухалiся ѓ супрацьлеглы бок. Тут была станцыя метро. Дзяѓчаты павярнулiся на шкарпэтках, яны зайшлi ѓ невялiкi хупавы вагон. Пасля чаго, ён iрвануѓ.
  Па шляху Лiзавета i Драхма раскрылi перададзены iм дыпламат з грымам. Цяпер дзяѓчатам заставалася нанесцi макiяж. Але гэта яны зробяць толькi прызямлiѓшыся. Не варта даваць лiшнюю iнфармацыю нават лётчыку.
  - Станем негрытасамi ! - Сказала, выскаляючыся, вясёлая нiмфа з валасамi колеру вясёлкi, Драхма.
  - Мужчынамi чорнага колеру мы ѓжо былi. Цяпер паглядзiм, як стаць жанчынай. - заявiла Лiзавета.
  Тунэль iшоѓ некаторы час унiз, а затым стаѓ паднiмацца наверх. Лiзавета ѓспомнiла адно фантастычнае апавяданне. У iм вандроѓцы рухалiся ѓнiз, пакуль не апынулiся ѓ апраметнай. Там было даволi весела i, мабыць, страшнавата, розныя катаваннi i катаваннi для грэшнiкаѓ. Пакуль, нарэшце, адзiн разумнiк не разбурыѓ усё гэта словамi: - Я ѓ гэта не веру! Наогул, многiя пiсьменнiкi выдумалi, што пекла няма, а вось рай iснуе! Наiѓнае ѓяѓленне. Акрамя таго, нягоднiкi i маньякi цалкам могуць зрабiць невыносным жыццё праведнiкаѓ. У прыватнасцi, яны з Драхмай, цi можна такiх дзяѓчат дапускаць у Вiрый ? Зрэшты, чаму б i не, яны цалкам ураѓнаважаныя i, мабыць, добрыя. I, ва ѓсякiм разе, нiкога без прычыны бiць не будуць. Толькi часам прычыны занадта лёгка i проста ѓзнiкаюць. Як, напрыклад, адзiн гангстэр застрэлiѓ чалавека толькi таму, што той на яго незнарок чхнуѓ.
  Лiзавета, зрэшты, задала Драхме пытанне:
  - Калi я ѓпершыню ѓбачыла маскоѓскае метро, гэта было грандыёзнае вiдовiшча. Зрабiла не самае малое ѓражанне, асаблiва станцыi больш старой пабудовы. А на цябе?
  Графiня-нiмфа кiѓнула:
  - Таксама! Асаблiва цэнтральныя, упрыгожаныя яшчэ ѓ сталiнскiя часы станцыi. Але само падземнае мястэчка Масква - 2 даволi змрочны i строгi. Ён вырабляе хутчэй уражанне памерамi, чым прыгажосцю i вытанчанасцю аблiцоѓвання.
  Дзяѓчына-бландынка спытала:
  - А мясцовая падземка?
  - Проста тунэль, куды спускаюць грэшнiкаѓ. Iх душам даволi цяжка. - Драхма пацалавала Лiзавету ѓ вусны i шапнула:
  - Ведаеш , цела, хоча ласкi.
  Дзяѓчына-бландынка нават тузанулася:
  - Мы ж не лесбiянкi.
  Нiмфа-графiня прабуркавала:
  - Не, але па вар'яцку прыгожыя ! Ты як хочаш, а я пацалую афiцэра.
  Лiзавета пасля гэтых слоѓ, зараз адчувала жар ва ѓсiм целе. Яна не ѓ сiлах стрымаць парыѓ, нахiлiлася да афiцэра i прагна пацалавала яго, шапнуѓшы:
  - Пагладзь мне грудзi!
  Драхма паступiла таксама, афiцэры адборныя, кроѓ з малаком, вiдавочна адчувалася дваранская парода. Ды i духi, хоць i мужчынскiя, усё роѓна так узбуджаюць. Прыемна адчуваць дакрананне рук i, асаблiва, вуснаѓ да брыняюць соску. Дзяѓчыны нават ледзь-ледзь стагналi ад узрушанасцi. Афiцэры таксама завялiся, такiя жанчыны, проста захапляльныя. Кожная ѓвасабленне Афрадыты, гарачай i бушуючай.
  Зрэшты, атрымаць асалоду ад дзяѓчына i хлопцам, як след не далi. Вагон прыбыѓ на месца. Лiзавета i Драхма маментальна апранулiся, пакiнуѓшы збянтэжаных афiцэраѓ у вагоне. Тыя спешна прыводзiлi сябе ѓ парадак.
  Хорам прыгажунi крыкнулi:
  - Адпачывайце хлопчыкi, з вамi мы яшчэ пацешымся!
  Дзяѓчаты былi ѓзбуджаны, весела смяялiся. Але целы гарэлi, хацелася ласкi, i прыгажунi нават пусцiлiся ѓ скокi. Iх дзiкiя скокi напалохалi ахову.
  Ледзь палягчэла, i прыгажунi, мiльгаючы босымi, ружовымi, з прыгожым выгiбам падэшвы пяткамi, заскочылi ѓ разведвальны самалёт. Гэтая машына была падобная на дзiцячую цацку, сабраную з паперы. Такiя самалёцiкi звычайна робяць школьнiкi. Праѓда, Лiзавета i Драхма нiколi не вучылiся ѓ школе. Для iх гэта было ѓсё роѓна, што алiмпiйскага чэмпiёна рыхтаваць у "жабнiку".
  Ва ѓсякiм разе, такая ѓ iх была памяць у сне. А ѓ снах, часта з'яѓляецца памяць аб ранейшых снах, якую забылiся ѓ рэальнасцi i наяве, але яна можа зноѓ усплыць у абдымках Марфея. I тады ты ѓжо крыху iншая асоба.
  У прыватнасцi, дарослыя часам зняты , што яны зноѓ дзецi, i нават успамiнаюць ужо забытыя падрабязнасцi дзяцiнства. I вераць у момант сну, што яны сапраѓды юныя i маленькiя.
  Карацей кажучы, Лiзавета ѓ сне змянiла сваю памяць, i альтэрнатыѓна думала аб мiнулым. Як i ѓнучка Багоѓ-дэмiургаѓ, нiмфа Драхма, раптам стала перакананай атэiсткай i матэрыялiсткай!
  Вось i пайшлi казачныя i фантастычныя ѓспамiны.
  Адзiн раз яны, праѓда, наведалi школу, неѓзабаве каля Лiзаветы сабраѓся натоѓп, дзяѓчынка чытала пропаведзi. Драхма актыѓна засвяцiлася, ды яшчэ прынялася камандаваць. У цэлым, дзяѓчынкi паказалi сябе з "лепшага" боку.
  Зрэшты, у самалёце-разведчыку дзяѓчыны паводзiлi сябе даволi карэктна. Уселiся на заднiя сядзеннi, надзелi артэфакты i, нарэшце, узляцелi.
  Рассоѓныя вароты расчынiлiся, нiбы пашча цуд-юда рыба-кiт, у вышынi блiснулi зоркi.
  - Прыгожа! - сказала Лiзавета. - Мы ѓзлятаем высока! Пара над зоркамi свабодна i лёгка!
  Самалёт набiраѓ вышыню, ён iшоѓ амаль вертыкальна, сумяшчаючы ѓ сабе якасцi рэактыѓнага верталёта i знiшчальнiка. Агнёѓ Гамбурга практычна не было, гуляла ролю святломаскiроѓка.
  Па меры наблiжэння да парога стратасферы станавiлася халадней. Самалёт ляцеѓ вельмi высока. Для таго , каб не абрынуцца, ён выкарыстоѓваѓ спецыяльнае бескiслароднае, фторыстае палiва. Гэта дазваляла наблiжацца да трыццацi кiламетраѓ.
  Лiзавета адзначыла:
  - У нашым свеце ЗША i Расiя распрацоѓвалi спецыяльныя касмiчныя самалёты. Здольныя лётаць з другой касмiчнай хуткасцю ѓ вакууме, а потым наносiць удары па высокай дузе.
  - Я ведаю! Нават давала сякiя-такiя парады па гэтым пытаннi. Наогул, у расiйскiх навукоѓцаѓ ёсць слабасць выпускаць у зброi сякiя-такiя дробязi, ператвараючы цудоѓны ѓзор у пасрэдны , як, напрыклад, з гiпергукавой ракетай "Кiнжал", у якой выпусцiлi некалькi рысак. - заявiла Драхма. - Акрамя таго, п'янства даволi распаѓсюджаная з'ява. Яно прынесла прытомнасць, у вынiку, распрацоѓкам шмат чаго не хапае. Вось менавiта таму, у войнах гушчару перамагае амерыканскую зброю.
  Бландынка-ваяѓнiца злосна адзначыла:
  - Спадчына Сталiнскiх часоѓ. Успомнiм, колькi недапрацовак было ѓ савецкiх танках, ды i самалётах. З прычыны гэтага, вялiкiя страты i ледзь не прайграная вайна. Мiж iншым, камунiстычная сiстэма ѓ КША таксама мусiць прывесцi да таго, што зброя чырвоных амерыканцаѓ мае мноства недахопаѓ.
  Графiня-нiмфа пацвердзiла:
  - Вядома, гэта i прывядзе да паразы ѓ вайне.
  Лiзавета, выскалiѓшыся, спытала:
  - Але як у нашых братоѓ з якасцю?
  Драхма пацiснула плячыма:
  - Не ведаю! Тым не менш капiталiзм у большай ступенi спрыяе якасцi, чым сацыялiзм. Так што ѓсё магчыма. У ходзе вайны ѓ Iраку савецкiя ракеты " Скад ", якiя знаходзяцца на ѓзбраенне армii Садама , паказалi нiзкую якасць, у асноѓным бiлi мiма цэлi i не даляталi. Савецкая сiстэма спрыяла раскладанню i зменам у менталiтэце.
  Дзяѓчына-бландынка з уздыхам адзначыла:
  - Так, Расея зноѓ стала капiталiстычнай, але спадчына мiнулага адмоѓна ѓплывае. I калi пры Сталiне за якасць тавару змагалiся, ужываючы артыкул шкоднiцтва. То пры яго пераемнiках страх знiк i, страцiѓшы пугу, людзi распусцiлiся. Так што з тэхнiкай сур'ёзныя праблемы.
  Дзяѓчаты змоѓклi, толькi варушылi босымi пальчыкамi, сваiх мiлых ног. Цяпер самалёт быѓ высока, але востры слых дзяѓчын угадваѓ у кананадзе фронту тыя, цi iншыя выгляды ѓзбраенняѓ. Тут былi "кацюшы", i iх дзецi, падабенства "Града". Праѓда, у гэтым войску яны насiѓ назву "царэвiч". Бiлi таксама зенiткi i першыя ракеты зямля-паветра. Таксама вельмi грозная зброя, пазбаѓленая кампутараѓ, наводзiлiся, праѓда, на цеплыню. Зрэшты, iх разведчыку гэта не пагражала. У свой час, да рэвалюцыi рускiя самалёты ставiлi сусветныя рэкорды ѓ хуткасцi, грузападымальнасцi, ва ѓзбраеннi. Першыя ѓ свеце двухматорныя самалёты, першыя ѓ свеце чатырох маторныя. Трэба сказаць, што хоць у царскай Расii не было ѓсеагульнай сярэдняй адукацыi, для найболей адораных прадстаѓнiкоѓ сацыяльных нiзоѓ былi адчыненыя дзверы наверх. У прыватнасцi, нават сын парабка, калi меѓ здольнасцi, атрымлiваѓ бясплатную адукацыю праз розныя фонды. Пры камунiстах стала па-iншаму. Апошнюю бяздарнасць цягнулi праз дзесяць класаѓ. Потым i вучоныя ступенi атрымлiвалi часта пасрэднасцi .
  Наогул, Андропаѓ быѓ светлай галавой. Прыняѓся наводзiць парадак, змагацца з карупцыяй, чысцiць шэрагi вучоных. У НДI пачасцiлi праверкi, сталi стымуляваць навукоѓцаѓ. Генеральны сакратар i старшыня КДБ разумеѓ, што патрэбны перамены, а таксама тое, што савецкi народ не дарос да дэмакратыi. Лепшым Андропаѓ прапанаваѓ кiтайскi варыянт. Павольнае эвалюцыйнае ѓрастанне ѓ рынак з захаваннем магутнага iндустрыяльнага патэнцыялу. Такая iдэя была, мабыць, самай разумнай, асаблiва ѓлiчваючы менталiтэт Расii, не здольнасць народа i галоѓнае элiты ацанiць любаты дэмакратыi. Пражыѓшы Андропаѓ больш, цi прыйдзi да ѓлады раней, можа савецкi звяз i захаваѓся бы. Гарбачоѓ пачаѓ дэмакратызацыю i, гэта ва ѓмовах эканамiчнага крызiсу, падзення коштаѓ на нафту, знiжэння дысцыплiны i даходаѓ ад алкаголю вяло да катастрофы. ГКЧП было апошняй спробай выратаваць iмпэрыю. Адсутнасць волi i моцнага рашучага правадыра перашкодзiла камiтэту ѓтрымаць уладу.
  Драхма заѓважыла:
  - ГКЧП гэта зборышча крэтынаѓ , не здольных ажыццявiць ваенны пераварот. Калi б я была вiцэ-прэзiдэнтам, то найперш замачыла б Ельцына i яго атачэнне. Гэта зрабiѓ бы атрад спецназаѓцаѓ. А Гарбачову зрабiлi б укол, каб паралiзавала.
  Лiзавета, моцна сцiскаючы кулакi, рашуча адказала:
  - I было б лепш!
  Нiмфа-графiня, надзьмуѓшы шчокi, выдала:
  - Калi б правiлы я, то лепш! Наогул, жалезны ланцуг i сталёвыя кайданкi лепш за ѓсё забяспечваюць адзiнства. Акрамя таго, патрэбен татальны нагляд над прапагандай, каб кантраляваць розумы лiтаральна з пялёнак.
  Лiзавета пагадзiлася:
  - Прапаганда, гэта вялiкая сiла. Але мушу сказаць, што ѓ постсталiнскiя часы яна прыкметна кульгала. Акрамя таго, казкi пра Ленiна былi такiя наiѓныя, дурныя, дзiцячыя, што нiхто не назаве iх пераканаѓчымi. Адсутнiчала самае галоѓнае: велiч правадыра!
  - У казках пра Хрыста я таксама не бачу велiчы. Асаблiва, калi яго бiчавалi i збiвалi. - падкалола Драхма.
  Ваяѓнiца-бландынка рашуча запярэчыла:
  - Ты не разумееш сапраѓднай велiчы. Да якой ступенi Езус Бог-Сын палюбiѓ свет, што дзеля людзей пайшоѓ на страшнае прынiжэнне, жорсткую смерць. Заѓваж, прынiзiѓся творца сусвету, якi трымае яе сваёй сiлай - цар, якiя валадараць i Гасподзь, пануючых.
  - Ды ну, Лiзанька! Усемагутны творца сусвету звалiѓся пад крыжам, а можа нават пад бервяном. - Драхма паказа свой доѓгi, ружовы, рухомы мову.
  - Не блюзьнерствай! - Лiзавета паказала кулак. - Ён стаѓ зусiм, як чалавек, з яго болем i слабасцямi. А ѓвогуле, не хачу я з табой гаварыць пра святога, бiсер перад свiннямi не кiдаюць.
  Нiмфа-графiня жорстка ѓсклiкнула:
  - Я таксама не хачу з табой дыскутаваць, гэта навявае сон, а наступная ноч, якая мае быць нам, будзе бурнай.
  Бландынка-тэрмiнатар кiѓнула галавой:
  - Яшчэ б! Магчыма, нам зусiм не давядзецца спаць.
  Драхма заявiла:
  - Таму , прапаную табе Лiзанька. Давай проста праспяем.
  Ваяѓнiца ажывiлася:
  - Гэта добрая iдэя! Будзем спяваць дуэтам?
  Нiмфа-графiня пацвердзiла:
  - Зразумела, а як жа яшчэ!
  Дзяѓчаты кашлянулi, i Лiзавета заспявала, складаючы на хаду, а Драхма вынiкала дзiвосным голасам за ёй ва ѓнiсон:
  Роднай Расii я аддам,
  Кахання святое натхненне!
  Сцякаючым ручаём слязам,
  Гасподзь падорыць нам прашэнне!
  
  Хрыстос раскiнуѓ нябёсы,
  I моцай духу свет тварыѓ!
  Для слабых целам цуды,
  У яго руках бязмежных сiл!
  
  Русь Праваслаѓная са мной,
  Змагайся адважна слаѓны ваяр!
  Iмкнiся да Усявышняга душой,
  Прыняць за гонар Хрыста варты !
  
  Лёс нахмурыѓся - дакор,
  Айчыне ты служыѓ нядбайна!
  Скрыгуць коткi з гэтага часу,
  Але перамагае скруха надзея!
  
  I Радзiмы ѓ сэрцах стагоддзя,
  Як iмгненне прамчалiся перад вачыма!
  Я буду спяваць свой гiмн пакуль,
  Айчына будзе ѓ шчасцi з намi!
  Драхма, калi гаворка iшла пра Хрыста, хмурылася i моршчылася, але, тым не менш, падпявала. Галасы ѓ дзяѓчат раз-пораз мянялi рытм, то замiралi, то наадварот распалялiся. Iм нават падабалася сябе слухаць, захапляючыся сваiм уласным палётам думкi.
  Лiзавета раптам перапынiла песню:
  - Ты ведаеш, я бачу прама пад намi рух.
  Драхма пагадзiлася:
  - Я гэта таксама адчуваю.
  Дзяѓчаты звярнулiся да лётчыка.
  - Нам пагражае атака.
  Той разгублена адказаѓ:
  - Ну i што! - У нас толькi адзiн кулямёт для памяншэння вагi самалёта, вага мiнiмальная.
  - Тады трэба зрабiць так! - Драхма падскочыла да зброi i ѓзяла прыцэл. - Працiѓнiку не будзе балюча!
  Дзяѓчына-нiмфа адкрыла агонь. Кулямёт ударыѓ свiнцовымi кулямi. Лiзавета заѓважыла, як загарэѓся хвост знiшчальнiка супернiка.
  - А ён здолеѓ сюды забрацца. На такую недаступную вышыню. - заѓважыѓ лётчык. - Калi вам не здаецца.
  Драхма запярэчыла:
  - У мяне не бывае галюцынацый.
  - Затое бываюць заскокi! - Сказала са смехам Лiзавета.
  - Хто б казаѓ! - Драхма паспрабавала пстрыкнуць па носе сяброѓку, але тая перахапiла руку.
  Бландынка пiскнула:
  - Не распускайся!
  Графiня-нiмфа рыкнула:
  - А ты не давай лапам волi!
  Дзяѓчаты яшчэ крыху пазмагалiся, высвятляючы, хто мацнейшы. Сутычка выявiла прыкладную роѓнасць сiл. Супакоiѓшыся, сяброѓкi, зноѓ агледзелi свой рыштунак, асаблiва каралi-артэфакты.
  Лiзавета памалiлася, угаворваючы Усявышняга:
  - Няхай гэтыя каменьчыкi, створаныя па тваёй волi, не падвядуць нас у святой барацьбе, якую мы вядзем на карысць усяго чалавецтва. I найперш дзеля нашай Радзiмы.
  Самалёт перасёк Ламанш, i крыху спусцiѓся. Лётчык скамандаваѓ:
  - А зараз у вас выбар. Калi вы ѓпэѓненыя ѓ сваёй экiпiроѓцы, то можаце скакаць прама цяпер, калi не, я апушчуся яшчэ нiжэй.
  - Цалкам дастаткова! - Сказала Лiзавета, нацягваючы на сябе боцiкi, але бачачы, што яе сяброѓка не абуваецца, зноѓ сцягнула iх, каб пры выпадку выкарыстоѓваць i босыя пальчыкi ног. - Выжывем!
  Драхма дадала:
  - Навошта рызыкаваць. Тут могуць быць вышынныя знiшчальнiкi, i яшчэ не факт што нас не саб'юць. А нам кiслароднае галаданне абсалютна не страшна, у нас фiзiялогiя амаль дасканалая!
  Лётчык скамандаваѓ:
  - Тады скачыце!
  Дзяѓчыны нацягнулi палегчаныя заплечнiкi з драбнейшымi, чым звычайна парашутамi.
  Адштурхнуѓшыся, яны выскачылi. Першая частка падзення павiнна была прайсцi ѓ рэжыме свабоднага палёту. Дзяѓчаты апынулiся ѓ разрэджаным, з ледзянечым холадам асяроддзi. Здавалася, разрываюцца лёгкiя, i выкочваюцца вочы . А шыю сцiснула пятля. Дзяѓчаты iмкнулiся як мага менш рухацца, менш выдаткоѓваючы паветра. Затым паспрабавалi дыхаць, робячы гэта, як горныя яшчаркi, выкарыстоѓваючы верхнюю частку бронх.
  Калi атмасфера стала шчыльней i падзенне замарудзiлася , Драхма вымавiла захлынаючыся голасам:
  - Я не ведала, што вакуум можа быць такiм пакутлiвым.
  Лiзавета са здзiѓленнем, адказала:
  - А цябе што, не правяралi ѓ вакуумнай камеры?
  Нiмфа-графiня пацвердзiла:
  - Так, было i такое. Але гэта неяк штучна, а тут у першую секунду я нават спалохалася.
  Бландынка-тэрмiнатар пацвердзiла:
  - Я таксама! З такой вышынi яшчэ не даводзiлася скакаць. Як-нiяк дваццаць пяць кiламетраѓ.
  Драхма са знарочыстай нядбайнасцю выдала:
  - Пусцячок.
  Дзяѓчаты сталi рухацца больш актыѓна, iмкнучыся прызямлiцца прама ѓ лесе. Яны так i не ѓжылi парашуты, мабыць лiчачы, для паспяховага прызямлення досыць простага плашча. Лiзавета пiскнула:
  - Наогул, парашут толькi лiшнюю вагу.
  Драхма буркнула:
  - Мы яго закапаем, як толькi прызямлiмся.
  Пасадка ѓ лесе была жорсткай, Лiзавета стукнула босую нагу аб востры сучок, але не звярнула на гэта ѓвагi.
  Бландынка ѓсклiкнула:
  - Пусцякi, разведчыца павiнна трываць боль.
  Драхма пацвердзiла:
  - Цярпець, але не шукаць спецыяльна. Зрэшты, для вас, вернiкаѓ, гэта характэрна шукаць суровыя выпрабаваннi.
  
  Лiзавета цалкам лагiчна адказала:
  - Трэба быць гатовымi да ѓсяго. А зараз я прапаную змянiць камуфляж. Час прымяраць скуру прыгнечанай чарнаскурай жанчыны.
  Дзяѓчаты загрымiравалiся бездакорна, змянiѓшы колер скуры. Цяпер яны сталi цудоѓнымi мурынкамi, змянiѓшы нават колер вачэй.
  Зрэшты, апошняе можна зрабiць намаганнем волi, без хiмii.
  Пасля гэтага рушылi бягом па лесе. Дзяѓчаты вельмi спяшалiся. Вось яны выйшлi да аѓтадарогi. Цяпер трэба было абзавесцiся транспартам.
  - Да лiнii фронту пакуль далёка, i я не думаю, што яны занадта ѓжо пiльныя. - Сказала Драхма.
  Дарога была не асаблiва шырокая, але гладкая. Неба пахмурнае, характэрнае для Брытанii надвор'е.
  Лiзавета адзначыла:
  - Цiкава апынуцца ѓ краiне Рычарда Iльвiнае сэрца i Шэрлака Холмса. Самай прагрэсiѓнай i, што парадаксальна, пры гэтым кансерватыѓнай краiне свету.
  Драхма заявiла:
  - Брытанiя, гэта велiзарная iмперыя. У перыяд росквiту яна была большая нават Расiйскай iмперыi. Наогул, у сучаснай гiсторыi Расея была найболей магутнай у апошнiя гады Сталiна i напярэдаднi першай сусветнай вайны.
  Лiзавета лагiчна заѓважыла:
  - Першая сусветная вайна была прайграна з-за адсутнасцi моцнай улады. Цару не абавязкова быць Сталiнам. Кацярына Другая таксама была даволi мяккiм кiраѓнiком, але выйграла дзве турэцкiя войны i падзялiла Польшчу. Не сама, вядома, адыграла сваю ролю каманда.
  Графiня-нiмфа пагадзiлася:
  - Так, каманды Мiкалаю Крываваму не хапiла. У Кацярыны была цэлая плеяда палкаводцаѓ, дзяржаѓных дзеячаѓ, а ѓ Мiкалая быѓ толькi Сталыпiны i таго забiлi.
  Бландынка-ваяѓнiца дадала:
  - Брусiлаѓ моцны палкаводзец. Шкада толькi не ѓсе генералы былi такiя. Асаблiва Курапаткiна. У давяршэнне да ѓсяго баязлiвец i слаба разбiраѓся ѓ сучаснай вайне. Пасля паражэння супраць Японii, Iван Грозны такога палкаводца пасадзiѓ бы на кол.
  Драхма рацыянальна адзначыла:
  - Жукаѓ заѓсёды адрознiваѓся жорсткасцю. Ён самы папулярны палiтык дваццатага стагоддзя. Хаця казалi, што перамагаѓ вялiкай крывёй.
  Лiзавета, плюхаючы босымi нагамi па лужынах, паднiмаючы фантаны пырсак, злiчыла патрэбным удакладнiць:
  - Улiчваючы, што немцы сядзелi ѓ надзейнай, развiтай абароне, малой крывёй яе прабiць усё роѓна было немагчыма. Ды i ѓвогуле лёгка быць разумнымi заднiм чыслом. Але заѓважце, прарываючы наймагутную абарону, у Берлiне Жукаѓ зладзiѓся за два тыднi. Хiба гэта не дасягненне.
  Графiня-нiмфа аблiзнула вусны:
  - Згодна! А зацягнi штурм, страты былi б яшчэ большыя.
  Ваяѓнiца-бландынка, прашыпела:
  - Жукава iмкнуцца абгаварыць падонкi . У прыватнасцi, здраднiк i шпiён Сувораѓ- Рiзун напiсаѓ пра яго паклёп.
  Драхма зароѓ:
  - Рэзун ! Вось вернемся, здзейснiм аперацыю, выкрадзем Рэзуна з Англii i даставiм у Расiю. Пасядзiць у турме, паразумнее.
  Лiзавета прашыпела:
  - Ды i нараджаюцца такiя марожы. Вось нам, напрыклад, не зразумець здраднiкаѓ. Чым дрэнна маёру Да ГБ у СССР .
  Графiня-нiмфа рыкнула:
  - Думаю, наадварот.
  Бландынка-шпiёнка пацвердзiла:
  - Вядома! У Брытанii жыццё не лепшае, чым у СССР.
  Драхма рыкнула:
  - А калi нават i лепш, то не для здраднiкаѓ. Бо такiх не любяць нават гаспадары, не гледзячы на ѓсю вымаемую выгаду.
  Дзяѓчаты ѓглядалiся ѓ цемру. Траса была не асаблiва ажыѓленай. Нiхто не ехаѓ, дзяѓчаты сумавалi.
  Драхма спытала:
  - Ну што будзем рабiць?
  - Пашукаем больш актывiзаваную магiстраль. - прапанавала Лiзавета.
  Павеяѓ вецер, i ценi дрэѓ варухнулiся, злёгку нахiлiѓшыся, нiбы падтрымлiваючы гэтую прапанову.
  - А што б у дадзенай сiтуацыi прапанаваѓ Шэрлак Холмс? - Спытала, жартам, Драхма.
  - Звярнуцца да метаду дэдукцыi! - Адказала Лiзавета.
  Дзяѓчаты выйшлi ѓ цэнтр магiстралi, прынюхалiся. Надзелi, зразумела, абутак, каб не бачыць сябе занадта ѓжо хупавымi, дзявочымi ступнямi. Судзячы па паху, днём тут праязджала калона машын. БМП i БТР, пара аѓтамабiляѓ i, мяркуючы па адбiтках гусенiц, лёгкi танк.
  - Так, тут таксама было ѓзмацненне. - заявiла Драхма. - Танк, мяркуючы па лёгкiх адбiтках, важыѓ сорак дзве тоны i меѓ тры гусенiцы. Гэта нешта спецыфiчнае.
  - Ды не! Паѓсярэднi танк, у адрозненне ад Чырвонага Кромвеля, якi важыць шэсцьдзесят сем тон i мае сто дваццацi мiлiметровую прыладу, узброены дзевяностым калiбрам. - заявiла Лiзавета. - Ды дарэчы, кiроѓца гэтага танка палiць "Мабiл" i яшчэ ляѓшуна.
  Графiня-нiмфа ѓсумнiлася:
  - Апошняе сцвярджэнне спрэчна.
  Разведчыца-бландынка запярэчыла:
  - Чаму! Цяперашнiя танкi яшчэ не на джойсцiках, так што звычка дзейнiчаць больш актыѓна моцнай рукой адбiваецца на якасцi ходу.
  - Так, тут яшчэ хочацца тузануць рычаг. - Драхма падхапiла вастрыём амерыканскага бота недакурак, i кiнула сабе ѓ рот. - Фу! Якая гадасць. Гэтыя цыгарэты проста шакуюць.
  Лiзавета ахвотна пагадзiлася:
  - Магчыма! Наогул, наш свет поѓны лайна , так што не варта iм забiваць сабе рот.
  Дзяѓчыны крочылi па дарозе не спяшаючыся, затым прыпусцiлi. Вось яны апынулiся на скрыжаваннi. Побач размяшчаѓся блокпост, так што прыйшлося яго абыходзiць.
  Ахова была не вельмi вялiкая, чалавек дваццаць, але паднiмаць лiшнi шум не хацелася.
  Дзяѓчаты забралiся на дастаткова вялiкую адлегласць. I сталi абмяркоѓваць далейшы план дзеянняѓ.
  - Трэба напасцi на калону. - прапанавала Лiзавета.
  Драхма нечакана запярэчыла:
  - Занадта груба i крыважэрна!
  Бландынка здзiвiлася:
  - А што яшчэ!? I з якога часу бязбожнiца, стала пацыфiсткай?
  Iгнаруючы выпад, графiня-нiмфа выдала:
  - Прапаную галасаваць!
  Лiзавета пiскнула:
  - А не баiшся шалёнай кулi?
  Драхма стрымана запярэчыла:
  - Дзяѓчат, ды яшчэ чарнаскурых, не асмелiцца пакрыѓдзiць.
  Лазутчыка-бландынка буркнула сабе пад нос:
  - Добра, рызыкнем!
  Асвятлiѓшы сябе лiхтарыкам, i добра ускаламацiѓшы валасы, дзяѓчаты ѓсталi на дарогу. Яны адчувалi сябе вельмi ѓпэѓнена.
  - Наша мiсiя будзе выканана! - Сказала Лiзавета.
  Як нi дзiѓна, але пара калон праехала мiма, не звяртаючы на галасуючых чарнаскурых дзяѓчынак нiякай увагi.
  Драхма нават уз'елася:
  - Што яны, усе суцэльныя еѓнухi?
  - Можа ѓ iх стрэс! - заявiла Лiзавета.
  Графiня-нiмфа пiскнула:
  - Ну добра, паглядзiм.
  Дзяѓчаты сталi чакаць, наступiла зацiшша. Iшла ѓжо другая гадзiна ночы, час, калi рух замiрае.
  - Можа пешшу патопаць да горада. - прапанавала Лiзавета.
  Драхма няѓпэѓнена запярэчыла:
  - Дурная думка! Так нам будзе цяжка ѓладкавацца.
  Бландынка-шпiёнка прывяла разумныя довады:
  - А, па-мойму, наадварот, у такiм вялiзным горадзе, як Лондан, лёгка згубiцца. Асаблiва такiм чорненькiм, як мы.
  - Чорт хаваецца ѓ пекле, а святар у кiшэнi прыхаджанiна! - Састрыѓ Драхма.
  Лiзавета пакiвала з дакорам галавой.
  - У цябе поѓна гадасцей у галаве, вось ты сапраѓды чартоѓка!
  - Як сказаць. У чорта чорная поѓсць - у папа душа! - Заѓважыла Драхма.
  Бландынка запярэчыла:
  - Але не ва ѓсiх жа ёсць цудоѓныя святары з анёльскай душой.
  Нiмфа-графiня парыравала:
  - Выключэнне толькi пацвярджае правiла.
  Дзяѓчаты крыху пазмагалiся на пальцах, спачатку сярэднiх, указальных, затым крыж на крыж .
  Пальцы размялiся, але перавагi выявiць не ѓдалося. Лiзавета прапанавала згуляць у шахматы.
  - У нас ёсць кiшэнныя , можна пазмагаецца.
  Дзяѓчаты вырашылi згуляць, расставiлi фiгуры. Лiзавета чорнымi абрала сiцылiянскую абарону. Гульня атрымалася вострай i з багаццем нападаѓ, але ѓ канчатковым вынiку ѓсё скончылася бiтым нiчыйным эндшпiлем.
  Драхма доѓга адмаѓлялася прызнаць нiчыю, нешта спрабавала ѓ стылi Карпава, цi Карлесона вышукаць. Наогул, для гэтай дзяѓчыны характэрна iмкненне перамагчы любой цаной.
  Гульня аказалася перапыненай з'яѓленнем новай аѓтакалоны. Абедзве прыгажунi спынiлi гульню i пачалi галасаваць.
  Нечакана два грузавiкi спынiлiся, i адтуль выскачылi байцы спецназа. Яны наставiлi аѓтаматы на Лiзавету i Драхму.
  Пачуѓся роѓ:
  - Хто такiя , i што вам трэба?
  Дзяѓчаты хорам адказалi ѓ адзiн голас:
  - Мы афiцэры спецпрызна Гiлi i Мэры, праводзiлi аперацыю супраць партызан i трохi адсталi ад сваiх.
  Iх кабiны высунуѓся жаночы твар у пагонах палкоѓнiка спецпрызна.
  Пачуѓся недаверлiвы голас:
  - Супраць якiх партызан вы бiлiся?
  - Страшных ублюдкаѓ ! З групоѓкi Леѓ. - Сказала Лiзавета. - Яна сапраѓды, вядома ж, не ведала, але разлiчвала, што ѓ Брытанii такая групоѓка напэѓна будзе.
  Самка-палкоѓнiк зароѓ:
  - Белы леѓ. Гэта сур'ёзна! Страшныя хлопцы. Але выгляд у вас таварышы свежы.
  -А чаму мы павiнны збiтымi . - запярэчыла Драхма.
  Ад полюса да полюса,
  Няма войска мацней,
  Змагаемся мы з лютасцю,
  За шчасце для людзей!
  
  I Сталiн - крылы сокала,
  Надзеi дорыць святло!
  Удар сталёвага молата,
  Нас асвецiць свiтанак!
  
  Зладзейскай сiлай цёмную,
  Шчыт веры не прабiць!
  Амерыку свабодную,
  Здолеем абаранiць!
  Праспявалi дружна Драхма i Лiзавета. Iх цудоѓныя оперныя галасы, здавалiся аркестрам. Баевiкi спецназа выцягнулiся.
  Дзве жанчыны высунулiся. Iм было не больш за трыццаць, чарнаскурыя, дакладней, хутчэй карычневыя, у КША, асаблiва ѓ Нью-Ёрку, негры святлей. А валасы яны пафарбавалi ѓ аранжавы колер.
  Палкоѓнiк i падпалкоѓнiк, такiя даволi мiлавiдныя, хаця паѓнаватыя, вiдаць, што магутныя байцы. Трэба сказаць, што Лiзавета i Драхма з-за шырокiх плячэй таксама здавалiся крепышками.
  Жанчыны-афiцэры зароѓ:
  - Добра, вiдаць што вы нашы. Дакументы ѓ вас ёсць?
  - Вядома! - Адказала Лiзавета, працягнуѓшы паперку.
  Драхма таксама сунула ксiву .
  - Усё ѓ поѓным ажуры!
  Тая акiнула збеглым позiркам затрапаныя дакументы. Яны былi сапраѓдныя, узятыя ѓ загiнуѓшых дзяѓчат, i злёгку затрапаныя, каб не выклiкаць падазрэнняѓ.
  Задаволены голас вымавiѓ:
  - Ну што, можаце садзiцца, вы тыповыя амерыканкi.
  Драхма паклiкала пальцам спецназаѓцу, пляснуѓшы яго па шчацэ.
  - Добры хлопчык.
  Дзяѓчаты лёгка заскочылi ѓ машыну.
  Гэта быѓ бранiраваны бранявiк з двума кулямётамi па баках. Даволi зручны сродак для перавозкi пяхоты. Дзяѓчаты замуркалi ад задавальнення, калi адчулi дакрананне мужчынскiх рук на целе. Унутры былi як мужчыны, так i жанчыны. Яны не саромелiся лашчыць адзiн аднаго.
  Лiзавета нават нешта прасвiстала. Наогул, негры валодаюць асобай сэксуальнасцю. Гэта спецпрызн, i ад моцных, чыста вымытых целаѓ зыходзiць спецыфiчны, як ад кацiных драпежнiкаѓ пах. Ён узбуджае, выклiкае жаданне. Дзяѓчына iмкнецца адапхнуць iх рукi, але хлопцы ѓспрымаюць гэта толькi, як элемент любоѓнай гульнi. Вось негр прагна цалуе яе ѓ вусны, рукi iншага ѓзбуджаюць соску. Драхме жадаецца большага. Выбраѓшы хлопца па буйней, яна асядлала яго. Чуюцца сладастрасныя стогны.
  Палкоѓнiк перапынiла iх саiцiя.
  - Гэта што, бардэль? Ужо i пацярпець не можаце? Даедзем да Лондана там i перадыхнем. Адцягнемся па поѓнай.
  Лiзавета кiвае:
  - Так, тут непрыстойна!
  Жанчына-палкоѓнiк рыкнула:
  - Прыстойнасць, гэтае буржуазнае паняцце!
  - Вядома! Але ёсць яшчэ i пралетарская прыстойнасць. - заѓважыла Лiзавета. - Маральны кодэкс камунiста.
  - Так, ёсць такое. Але жанчына ѓ страi не павiнна адмаѓляць годным хлопцам. Асаблiва героям вайны. - Палкоѓнiк паказала залатую зорачку ѓ сябе на грудзях.
  - Што ж, гэта справядлiва! - Пагадзiлася Лiзавета. - Але права выбару ѓсё роѓна належыць жанчыне.
  - Каго з некалькiх герояѓ выбiраць, вырашу я сама. - Пагадзiлася Драхма. - А можа нават трое адразу. Так i больш задавальнення для мяне, i нiхто з хлопцаѓ не ѓ крыѓдзе!
  Самка палкоѓнiк прабурчала:
  - Вы, я бачу, гарачыя дзяѓчыны, а якiя ѓ баi! Наогул, наш атрад павiнен па шляху ѓ Лондан спынiцца ѓ паселiшчы. Там знаходзiцца адзiн з камандзiраѓ групоѓкi "Белы леѓ", трэба ѓзяць яго.
  Лiзавета пагадзiлася:
  - Гэта само сабой!
  Драхма гаркнула :
  - У баi я звер.
  Самка-палкоѓнiк прабасiла:
  - Бою, хутчэй за ѓсё, не будзе. Нам дапамаглi мясцовыя камунiсты.
  - Апора на мясцовыя сiлы поспех рэвалюцыi, як казаѓ Ленiн. - заѓважыла Лiзавета. - Гэта, зрэшты, нас расчаруе.
  Жанчына чорнай масцi заѓважыла:
  - Як сказаць. Акрамя бiтвы, ёсць яшчэ сёе-тое прыемнае.
  Бландынка спытала:
  - Напрыклад?
  Самка-палкоѓнiк аблiзнула поѓныя вусны:
  - Тыя ж катаваннi.
  - Ого, гэта iнтрыгуе! - Сказала Драхма.
  Пажадлiвая чорная жанчына пракрактала:
  - Вы яшчэ i не такое пачуеце. Ведаеце, як прыемна слухаць, калi жанчына вые. Або стогне малады здаровы мужык.
  Нiмфа-графiня прачырыкала:
  - Можам сабе ѓявiць.
  I аблiзнулася, прадставiѓшы, як мучаць i мучаць прыгожага, мускулiстага юнака са светлымi валасамi i мужным падбародкам - тыпу Апалона.
  I абедзве дзяѓчыны ѓзялi i хорам заспявалi:
  Ваяѓцы свету - байцы-камсамолкi,
  Дзяромся на славу Айчыны святой...
  Табе не сысцi фюрэргад самаволкай ,
  Навекi Расея мы будзем з табой!
  
  Ззяе над намi сьвяты сьцяг,
  I Сталiн вялiкi, нам шлях азарыѓ...
  Навекi няхай будзе Айчына з намi,
  На подзвiг Хрыстос камсамол натхнiѓ!
  
  Вечная Радзiма, моцная, свабодная...
  Дружбы народаѓ апора на век ...
  Сiла законная, вера народная -
  Бо за адзiнства просты чалавек!
  
  Няма Ленiна, верце, на свеце мудрэй,
  А Сталiн вялiкi, цудоѓны арол...
  I разам з бацькамi мы станем мацнейшымi,
  Велiч Саюз чырвоных нацый набыѓ!
  
  Дзяромся адважна мы з агiдным фашызмам,
  Башку адсеклi дракону, павер...
  I будзе ѓ краiне ѓ будоѓлi мiр з камунiзмам,
  Разгромлены вельмi крыважэрны звер!
  
  У iмя народа байцы-камсамолкi,
  Адважна па снег бягуць басанож...
  Фашызм не ратуе не хiтрасць, хiтрыкi,
  Яго разаб'е рускi Бог кулаком!
  
  Калi мы пройдзем па Берлiне, ззяючы,
  Ззяюць на сонцы дзяѓчат боты...
  Агнём загарэцца над Радзiмай сцяг,
  I нас нiколi збiць не змогуць ворагi!
  
  Вер, Радзiму мы разнясём на два берагi,
  Дадзiм акiян бясконцага кахання -
  Пад сцягам вялiкай, святой Амерыкi,
  Ты вiцязь ворагаѓ, як Самсон разарвi!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 8.
  У палацы Багiнi Зла Калi працягвалiся вясёлыя i, разам з тым, страшныя забаѓкi.
  На гэты раз Артэмiда павiнна была правесцi куды больш сур'ёзны i канкурэнтны бой. Не тое, што мацi эльфiйцы маленькiх, напаѓголых i босы хлопчыкаѓ губляць.
  Багiня Гартуй хлапчукоѓ пакуль пашкадавала. Але загадала iх добра вылупцаваць. Каб юныя рабы не расслаблялiся. I хлопчыкаѓ паднялi, звязаѓшы рукi ззаду, на дыбкi. I прыгожыя дзяѓчыны-рабынi наносiлi па няшчасным дзецям-рабам удары вярбовымi прутамi. А гэта балюча, i можна запароць да смерцi.
  А вось эльфiйцы Артэмiдзе выпала доля змагацца з нечым жахлiвым.
  Багiня Зла Гартуй стрымала сваё слова.
  I на Арэну выскачыла дзiцяня тыраназаѓра. Вышыня яго была добрыя чатыры метры, хоць гэта яшчэ менавiта хлопчык з пароды дыназаѓраѓ. А дарослы тыраназаѓр мог бы i добрых дваццацi метраѓ дасягаць.
  Багiня Гартуй плюхнула далонькамi i прабуркавала:
  - Ну што, Артэмiда? Змагайся цяпер за сваё жыццё!
  Эльфiйка, якая насiла яшчэ i тытул маркiзы, пакланiлася i адказала:
  - Двум смерцям не бываць, а адной, нават табе не мiнуць!
  Багiня Гартуй пстрыкнула босымi пальцамi сваiх ног, i вакол пары байцоѓ-гладыятараѓ узнiк купал. Каб у выпадку чаго , дзiцяня тыраназаѓра не раздушыла i не разарвала каго-небудзь з гасцей.
  Купал быѓ празрыстым, i бой добра было вiдаць. Велiзарны i агрэсiѓны яшчар iмклiва атакаваѓ маркiзу-эльфiйку. Але Артэмiда з двума вострымi мячамi зрушылася з лiнii скачка, i нават прымудрылася драпнуць тыраназаѓра па скуры. Праѓда, луска ѓ тыраназаѓра тоѓстая i так проста яго не праб'еш. Але хоць светлая палоска на чырвона-карычневым фоне засталася.
  Багiня Гартуй адзначыла:
  - Ёсць iнтрыга, i яна мне самой цiкавая. Давайце, бiцеся, i звер, зразумела, не пашкадуе дзяѓчынку, а дзяѓчынка звера.
  Кароль-троль заѓважыѓ:
  - Будзе прыкра, калi загiне гладыятар такога высокага ѓзроѓню, як маркiза Артэмiда!
  У адказ злое Бажаство засмяялася i адказала:
  - А гэта ѓжо, як карта ляжа! Але ѓ любым выпадку будзе добры бой, i мы яшчэ ѓспомнiм аб iм.
  Сапраѓды, бiтва праходзiла вельмi цiкава. Дыназаѓр-дзiцяня атакаваѓ, а Артэмiда манеѓравала i ѓхiлялася, наносячы ѓ адказ малапрыкметныя драпiны мячамi. Яна, ваяѓнiца, можна сказаць цудоѓная. I такая хуткая.
  Хлопчык-блазан i, адначасова, разведчык Уладзiмiр Тэркiн глядзеѓ з вялiкiм натхненнi i здзiѓленнем на гэта. Гэта на выгляд яму ѓсяго толькi дванаццаць, а насамрэч некалькi тысячагоддзяѓ. I чаго ён толькi не бачыѓ.
  Але ѓ дадзеным выпадку вiдовiшча было стаячым, i дзяѓчынка паказвала вельмi цiкавыя прыёмы сальта, выкруты, скачкi i падскокваннi.
  Маркiза-эльфiйка нездарма ж зорка сярод гладыятараѓ i ваяѓнiц. I змагаецца на вышынi. Толькi супернiк тыраназаѓра занадта ѓжо моцны. Куды прасцей ваяваць са львом, цi нават насарогам. А гэта рэальна, ёсць монстар. I вышынёй, i масай, i вельмi трывалай скурай, якую вельмi цяжка прабiць.
  I яго разбiць надзвычай цяжка. Але затое i вiдовiшча на вышынi. I госцi ѓ захапленнi. Хлопчыкi-рабы i тыя ажывiлiся, дзiцячыя вочкi так i зiхацяць ад радасцi падобнага вiдовiшча.
  Тэркiн глядзеѓ на гэта вiдовiшча з цiкаѓнасцю, i пры гэтым неѓзаметку для сябе пагрузiла ва ѓспамiны аб уласных подзвiгах.
  Хлапчук-лазутчык адчуваѓ сябе нiбы на эскалатары. Ты павольна, цi нават не зусiм марудна апускаеш унiз. А так унiзе клекоча лютае полымя раззлаванага вулкана. Яно абпалiць цябе на рэдкасць балюча, так што нават скура злезе i не будзе яму выратавання.
  А рух эскалатара ѓсё паскараецца, i рудыя языкi полымя ѓжо прагна i вельмi балюча лiжуць босыя, агрубелыя хлапечыя пяткi. Шчыльная скура падэшвы чырванее, пакрываецца дробнымi, барвовымi i вельмi нездарова садняюць пухiрамi.
  Уладзiмiр напружвае ѓсе сiлы, яму не хочацца апынуцца ѓ пажадлiвай агнiстай геене. А наадварот, усе фiбры душы рвуцца да таго, каб прарвацца хутчэй наверх i там усталяваць .... Камунiзм?
  Раптам эскалатар замiрае, i дзяцюк-разведчык атрымлiвае магчымасць, нiбы ракета, iрвануць уверх. Вось, нарэшце, ён з вогненнай геены дабярэцца да райскiх шат i гурый!
  Шлях да вяршынi аказаѓся карацейшы, чым меркаваѓ Тэркiн. Хлапчук выскачыѓ на паверхню i апынуѓся ѓ дзiѓна раскошных пакоях.
  Уладзiмiру Тёркiну, нягледзячы на юныя гады, удалося пабываць у многiх месцах, у тым лiку ѓ Эрмiтажы i Петэргофе, такога казачнага багацця хлопчык нiдзе яшчэ не бачыѓ. Гэта было настолькi ѓзрушаюча вiдовiшча, нi ѓ казцы сказаць, нi пяром апiсаць.
  Усё ѓсеяна каштоѓнымi камянямi, прычым, такой яркасцi фарбаѓ i вытанчанасцi малюнка, што iм няма роѓных на Зямлi, i нават уявiць сабе падобнае цяжка. Трэба быць падобным Леанарда Д а Вiнчы, цi Рафаэлю, каб уявiць падобнае хараство.
  Але самым прыгожым у палацы апынулася дзяѓчына прамянiстай прыгажосцi, з валасамi, ззяючымi ярчэй сонца. Яна паглядзела на напаѓголага хлапчука сваiмi ззяючымi ѓсiмi колерамi вясёлкi вачыма i цяжкiм галаском вымавiла:
  - Ты, я бачу, адважны i мужны хлопчык! Такiя нам тут вельмi нават патрэбны!
  Уладзiмiр няѓпэѓнена перабiраѓ босымi нагамi. Пасля апёкаѓ, атрыманых ад полымя, каштоѓная падлога прыемна халадзiла пухiры на босых падэшвах, i выклiкаѓ вясёлыя асацыяцыi. Хлапчук-лазутчык задаѓ пытанне, якое напрошваецца:
  - Дзе гэта, тут?
  Прыгажуня адказала з самым нявiнным выразам твару:
  - Як, дзе? У пекле!
  Тэркiн свiснуѓ i развёѓ рукамi:
  - У пекле таксама знойдзецца месца для жартаѓ!
  Пiсаны краль заззяѓ яшчэ ярчэй i адказала сур'ёзным тонам:
  - Ну чаму ты думаеш, што пекла , гэта выключна месца пакут. Насамрэч пекла, гэта альтэрнатыѓнае неба, дзе ѓсё рэальна, як на Зямлi, а часта яшчэ цiкавей i лепш!
  Уладзiмiр заѓсмiхаѓся, жарт красунi выглядаѓ вельмi нават смешным i па-свойму сiмпатычным. Хоць, з iншага боку ѓсё ѓ светабудове можа быць зусiм, наадварот, у тым лiку i апраметную. Вось чаму людзi малююць пекла ѓвесь час адной чорнай i чырвонай фарбай? На самой справе...
  Дзяѓчынка, бачачы, што хлапчук шчэрыцца, ветла кiѓнула яму i працягнула:
  - Тут у мяне ѓ апраметнай вельмi шмат розных, вельмi прыгожых касмiчных светаѓ. Але ѓ некаторых зь iх iстоты ѓзбунтавалiся, i адмаѓляюць у пакланеньнi мне, як Боству.
  Уладзiмiр люта i няхiтра прапанаваѓ:
  - Дык пайшлi на iх сваю кару! Ты ж можаш - Сатана!
  Асляпляльная прыгажуня на гэта лагiчна запярэчыла:
  - Ты ведаеш, мы творцы розных мiроѓ, як правiла, не ѓмешваемся ѓ справы тварэння адкрыта. Так што табе, хлопчык, давядзецца многае рабiць самому!
  Уладзiмiр з шырокай усмешкай прыцмокнуѓ вуснамi:
  - А вы ведаеце, гэта цудоѓна!
  Не паспеѓ хлапчук скончыць, як апынуѓся ѓ iншым месцы i свеце. Перамяшчэнне адбылося маментальна. I новы свет аказаѓся сапраѓды надзвычайным. Так што па вачах жорстка ѓкалола, прымусiѓшы мiмаволi зажмурыцца.
  Цяпер ён у эпiцэнтры касмiчнай бiтвы. Хлопчык-разведчык за штурвалам аднамеснага знiшчальнiка, а вакол адбываецца неабыякая бiтва. Некалькi сотняѓ баявых зоркалётаѓ абапал, абменьваюцца гiперплазменнымi залпамi, а самога Теркина атакуе супернiк.
  Яго супернiк знiшчальнiк пляскаюць, нiбы пахiл, i празрысты. З ноздраѓ-ствалоѓ вылятаюць каляровыя патокi. Машыну Уладзiмiра выварочвае ад траплення. На шчасце, сiлавое поле наперадзе знiшчальнiка гасiць iнерцыю каскаднага i распаленага ѓдару, але хлапчук паспеѓ адчуць сваiм тварам гарачы пацалунак трапiчнай пустынi.
  Адказаѓ, пальнуѓшы ѓ адказ. Прычым, цела спрацавала само i нашмат раней прытомнасцi.
  Працiѓнiк атрымаѓ сваю порцыю па лбе i пачаѓ выкручвацца з вiдавочнай спробай выйсцi ѓ хвост Уладзiмiру.
  А цяпер, падобны на рыбу-пiранню лiнкор Царыната, трапiѓ пад удар трох крэйсераѓ Каганата. (Iнфармацыя аб супернiках з'явiлася ѓ тэлепатычным iмпульсе , якi ѓпiѓся ѓ мазгi хлапчукi-выведнiка!).
  Вось так прыпякло, сарвала штурмавую вежу з корпуса цяжкага карабля, якая верцiлася, i пасыпалiся абломкi расколатай i аплаѓленай бранi.
  Дзесятак баявых робатаѓ i некалькi падобных на людзей байцоѓ-касманаѓтаѓ закруцiлiся ѓ грымучай сумесi атмасферы i вакууму. Само паветра вырывалася i горача палала, вывяргаючы сапраѓдныя паходнi агню. Вось адна дзяѓчына з пышнымi, аксамiцiстымi пялёсткамi замест валасоѓ, тоненька пiскнула i ачмурылася , ператварыѓшыся ѓ агарак свечкi.
  Тэркiн ледзь не прапусцiѓ сабе выхад у хвост, але iнстынктыѓна зрэагаваѓшы, здолеѓ прапусцiць вышэй сябе зарад смяротнай анiгiляцыi.
  I нават юны ваяѓнiк паказаѓ мову:
  - Ваѓкi, гэта бякi! Злыя, як сабакi!
  Пасля чаго, хлапчук паспрабаваѓ выкруцiцца з-пад атакi настырнага непрыяцеля. Адбiвалася адсутнасць вопыту касмiчных бiтваѓ ва Уладзiмiра. Трэба было дзейнiчаць па-iншаму, але як... Ва ѓсякiм разе, Тёркiн iнтуiтыѓна iмкнуѓся збiць непрыяцеля з прыцэла. Хлапчуку-разведчыку прыгадалася, як яго пераследавалi з красавiка 3014 года дарослыя ѓзброеныя дзядзькi. Тады ён зарадзiѓ у блiжэйшага з iх каменем i ѓцякаѓ, адхiнаючыся ад куль.
  Тады i з'явiлася сапраѓднае тактычнае ѓменне - тузаць смерць за вусы, i пакiдаць старую з касой з носам.
  Вось i цяпер ад настойлiвага непрыяцеля ѓсё нiяк не мог адкараскацца i адарвацца, хоць Уладзiмiр i выяѓляѓ тытанiчныя намаганнi, а ѓ кабiне касмiчнага знiшчальнiка станавiлася ѓсё больш i больш гарачай.
  Тады Тёркiн вырашыѓ звярнуцца да iншага прыёму, а менавiта тактычнага падману. I хлапчук-разведчык адчайна разгарнуѓ сваю машыну, iмiтуючы таран. Разлiк будаваѓся на тым, што вораг спалохаецца, i тады яго ѓ момант разгортвання i атрымаецца зразаць!
  У галаве ѓ Уладзiмiра празвiнела песенька:
  - Я думаѓ, нiбы ѓ апраметным трызненнi - пайду, я стамiѓся ад ран! Але той, якi ѓва мне сядзiць, ужо вiдаць вырашыѓ на таран!
  Паслаѓ гiперплазмы забойны паток,
  I страшным пульсарам зарадзiць у скронь!
  Але ѓ гэты момант i яго вiзавi праявiѓ адвагу, а можа таксама разлiчваѓ, што непрыяцель не вытрымае блефа, i раскруцiѓся ѓ таране.
  Рушыла ѓслед сутыкненне, а затым звышяркi выблiск затапiла кожную малекулу i кожны квант хлапечага цела. I ты апынуѓся ѓ безданi, дзе палаюць нетры маленькай, але жахлiва пякучай зоркi!
  Тэркiн з цяжкасцю адкрыѓ, дакладней, разляпiѓ павекi. Яму здалося, што ён бачыць, як бы зорнае неба, але такое яркае i шматфарбавае, што яму роѓнага нельга i ѓявiць. А на нябёсах скачуць буйныя i асляпляльна ззяючыя анёлы з мячамi. Прычым, на вастрыё мяча i яго дзяржальнях зiхацяць прамянiстыя зоркi, выядаючы вочы.
  Ад нечаканасцi юны ваяѓнiк зажмурыѓся, а затым зноѓ з намаганнем тытана Геракла адкрыѓ iх. Так, сапраѓды, ён бачыць дзiѓны зорны дыван незямнога паходжання, надзвычай густа абсыпаны каштоѓнымi гiрляндамi свяцiлаѓ. Дзесяткi тысяч яркiх зорак слепяць i трасуць уяѓленне. Само цела, здавалася, парыла ѓ вакууме, не адчуваючы апоры. Нябачанае вiдовiшча настолькi ѓзрушыла хлапчука-шныпара, што ён на пару секунд страцiѓ прытомнасць, адключыѓшыся ад рэальнасцi.
  Калi здольнасць думаць зноѓ да яго вярнулася, ён ужо мог кантраляваць эмоцыi. Пад iм зноѓ была цвёрдая паверхня, хлопчык з цяжкасцю стаѓ на свае падрапаныя i збiтыя ногi.
  Вiдовiшча, якое паѓстала перад iм, было не для слабанервных людзей, або хлопцаѓ, чыя крэпасць не менш тытана. Спачатку хлопчык-разведчык падумаѓ, што вар'яцее. Велiчны горад, сталiца галактыкi, - галасок пiскнуѓ у юсе, - iмперыi Каганат, паѓстала ва ѓсёй сваёй дзiвоснай i прамянiстай красе.
  Уладзiмiр машынальна паѓтарыѓ фразу Астапа Бэндэра:
  - Занадта шыкоѓна - уяѓленне iдыёта!
  Раскошныя шматкiламетровыя хмарачосы, велiчэзныя з мноствам купалоѓ i ѓпрыгожаных каштоѓнымi камянямi сiмвалаѓ храмы, няѓяѓна гiганцкiя статуi, каскады садоѓ i фантанаѓ, святлiвых прылад, каласальныя рэкламныя шчыты, на якiх магло змясцiцца паѓсотнi алiмпiйскiх. Напрыклад, вадкаметалiчныя збудаваннi, якiя змяняюць формы i размалёѓкi з казачнымi адценнямi! Калi дадаць мiльёны рознатыповых маляѓнiча-экстравагантных лятальных апаратаѓ, то для адзiнаццацiгадовага хлапчука пачатку ХХ I стагоддзi, гэта было ѓжо звыш усякай мяжы.
  Нават калi ѓлiчыць, што гэты дзяцюк сапраѓдны вундэркiнд!
  I ѓсё ж страху не было. Было надзвычайнае ѓзбуджэнне, i нават неапiсальнае захапленне пры выглядзе такога няѓяѓна маляѓнiчага хараства, створанага рукамi разумных iстот. Усё ѓ гэтым мегаполiсе аказалася грандыёзна i чароѓна. На небе свяцiлiся некалькi сонцаѓ-зорак. Самая яркая ружова-жоѓтая з тапазным адлiвам - прамянiстае нябеснае цела, дзве зялёныя, адна сiняя i дзве амаль нябачныя вiшнёва-сапфiравыя, што натуральна пры такiм iнтэнсiѓным асвятленнi. Тым не менш, не гледзячы на моцнае святло , вочы не рэзала i не зусiм знясiльваюча горача. Тэмпература вельмi прыемная, дзьме лёгкi прахалодны ветрык.
  Тэркiн кiнуѓ погляд на лятаючую iстоту, падобнае да сямiгаловага жырафа са шматколернымi i рознымi па форме плямкамi, i прасвiстаѓ. Вушкi ѓ iстоты, нiбы яркiя крылцы матылi, праверашчалi салаѓiную трэль у адказ.
  Юны разведчык выказаѓся:
  - I што можа стварыць Сатана? Тое, што i Бог, але куды весялей!
  Хлапчук-выведнiк ужо значна бадзёрэй пакрочыѓ, амаль паскакаѓ,
  па сямiколерным тратуары, апраѓленаму кветкамi, статуямi, шматколернымi мiгалкамi , крышталёва палiраванай плiткай. Босыя падэшвы адчувалi вельмi гладкую, нават, мабыць, слiзкую, як лёд, якая дае люмiнесцэнцыю, але на шчасце не занадта гарачую паверхню. А гэта паднiмала настрой i прымушала насвiстваць. Сямiгаловы жыраф з вушамi, як крылы матылi, ужо паспеѓ падняцца ѓ паветра i перабiраѓ там сваiмi крабападобнымi капытамi.
  Праляцелi некалькi экзатычных птушак. Уявiце сабе, на корпусе чарапашы панцыр, а хвасты падобныя на паѓлiнавы, з камянямi прыгажэй i ярчэй дыяментавых.
  Уладзiмiр памахаѓ далонню i iм, прачырыкаѓшы:
  - Што вясёлы, той смяецца, i гук дасягне сонца! Хто шукае, той заѓсёды знойдзе!
  Усё ѓ гэтым футурыстычным, сапраѓды касмiчным мегаполiсе, было люстрана-блiскучым i асляпляльна пышным, нават утылiзатары смецця апынулiся выкананы ѓ форме экзатычных звяроѓ, казурак, рыб i птушак. Яны раскрывалi пашчы i ветлiва дзякавалi, калi iм кiдалi смецце. Калi Васiль скiнуѓ з нагi аплаѓлены i пакарабачаны чаравiк мiнi-салдата, з тратуара, нiбы гэта водная роѓнядзь, выскачыла сьмецьцеѓшчыца-птушка. Ён быѓ з галавой арлiцы, але з прапарцыйна вялiкай дзюбай, тулавам паласатага баклажана, апраѓленага трыма радкамi пышных пялёсткаѓ. Кожны шэраг адрознiваѓся па колеры i форме уцёкаѓ, а крылы i зусiм мелi рухомую, як вiдэаролiк размалёѓку. Птушыная i, адначасова, кветкавая сьмецьцернiца праглынула стаѓ непрыдатнай для шкарпэткi, патрапаную абутак, меладычна прачырыкаѓ:
  - Сябе ѓ са меркаваннях мучыць няма ѓ нас прычын! Ва ѓсiм сусвеце няма адчайных хлопцаѓ! Кiдаюць смецце сапраѓдныя мужчыны - сталiк чужога забi! Сталiк чужога забi!
  Уладзiмiр разгублена памахаѓ "смартшчыцы- прымадоне " рукой i дасцiпна выдаѓ:
  - Самае дзiѓнае ѓ чалавеку, што яго не дзiвiць феерычнае, але дзiвiць банальнае!
  Зрэшты, дзiѓна, што звышмоцны ваенны абутак расплавiѓся, а сам ён не атрымаѓ сур'ёзных, калi не лiчыць дробненькiх апёкаѓ. Зрэшты, адзенне быццам бы занадта не пацярпела, хоць раскошны камбiнезон быѓ страчаны. Але сёе-тое захавалася, i яму не гэтак ужо сорамна iсцi па горадзе ѓ прыбранай майцы i шорцiках, нармальнай вопратцы для хлопчыка ѓ гарачае надвор'е.
  Хоць Тэркiн i бянтэжыѓся сваiх босых ног, вельмi недарэчных у сталiцы, дзе кожная статуя, машына, фантан, кампазiцыя, той цi iншы будынак зiхацеѓ аглушальнае крычаць раскошай. Як жабрак абарвыш ва ѓрадавым квартале Санкт-Пецярбурга, мiмаволi чырванееш, калi хто-небудзь са шляхетных вяльможаѓ наблiжаецца да цябе.
   Пешаходаѓ на вулiцах, у дадзеных момант, крыху, у асноѓным, гэта былi падобныя на чалавечых, дзецi. Паколькi гэта адзiн з цэнтральных сектараѓ мегаполiса, тут сялiлiся знакамiтыя сталiкi-цветоэльфы. Якраз быѓ перыяд, калi мiнi-салдатам гламурнай iмперыi пад дзiѓным назовам Каганат, падаюць кароткiя вакацыi, каб спазнаць хоць ледзь-ледзь жыццё без знясiльваючай муштры, даць адчуць радасцi дзяцiнства. Акрамя таго, гэты невялiкi, у параѓнаннi казарменным перыядам, прамежак водпуску з'яѓляѓся свайго роду заахвочваннем за поспехi ѓ вучобе i баявой падрыхтоѓцы.
  Хоць крыху магчымасцi распараджацца часам па сваiм меркаваннi - гэтае шчасце! Вось менавiта таму, выгляд бяскрыѓдных хлопцаѓ, якiя смяюцца, многiя з якiх, радасна гуляючы, нават узляталi ѓ паветра, рабiлi сальта, круцiлiся юлай, выпускаючы калейдаскапiчныя галаграмы, надаваѓ чароѓнаму гораду цудоѓны iдылiчны выгляд.
  Теркину хацелася падысцi да iх i задаць пару пытанняѓ, але ён баяѓся. Баяѓся, што мiрныя, прыгожыя, як эльфы ѓ кветках, хлопчыкi i дзяѓчынкi ѓ сваiх блiскучых касцюмах могуць аказацца не такiмi мiралюбiвымi, як здаецца на першы погляд. Тым больш , што для людзей звычайна не ѓласцiва, нават дзяѓчынкi з валасамi-пялёсткамi гулялi ѓ вiдавочна ваенныя гульнi. Праѓда, падобна, што разгортвалiся казачныя i тыпу анiмэ-фэнтазi , а не тэхнагенныя бiтвы. Асобныя галаграфiчныя праекцыi былi вялiкiя i гэтак яркiя, праѓдападобна якiя прайграваюць дэталi. Што здавалася , i сапраѓды, раптам аднекуль у паветры ѓзнiкаюць казачныя замкi, крэпасцi i дамы, а затым i знiкаюць.
  Ашаломлены ѓбачаным хлопчык-разведчык усё iшоѓ i iшоѓ, працягваючы разглядаць горад. Якiя цудоѓныя дрэвы i велiчэзныя ѓ дзясяткi i сотнi метраѓ кветкi з фантанамi i лятаючымi жывёламi вiсяць на крыштальных балконах, пералiваючыся на сонца мультыказачнай гамай. На пялёстках кветак узнiкаюць, увесь час змяняючыся, розныя рухомыя карцiнкi, часцей за ѓсё адзiнаборствы розных iншамiрцаѓ , або бiтвы ѓ рэтра-стылi.
  "Можа быць, гэта сiлавыя палi! - падумаѓ хлапчук-разведчык, пацiраючы вiскi, мозг быѓ гатовы ѓскiпець ад багацця ѓражанняѓ. - Тут некалькi свяцiлаѓ, такая гульня святла i фарбаѓ неѓзнаѓляльная на нашай планеце! Якiя дзiѓныя формы прымаюць у iх тварэннi розуму!"
  Вось адно з шарападобных будынкаѓ вiсела на сямi ножках, акантаваных лiсточкамi, апраѓленых каштоѓнымi камянямi, размаляваная кожная пад колер сцяга сталiкаѓ-цветоэльфов. Iншая збудаванне было выканана ѓ форме сямiканцовай зоркi, i павольна круцiлася вакол сваёй восi. Трэцяе, пяць кракадзiлаѓ, чые хвасты скрыжавалiся ѓ падабенства свастыкi-пентагона, а з пашчаѓ сыпалiся фантаны з гiперплазменных пырсак i клякс. Кожная такая клякса аддавала асаблiвым, непаѓторным пералiвам.
  Iншыя будынкi нагадвалi навагоднiя ёлкi, тарты з агнiстымi паходнямi i бурнымi шматколернымi вадаспадамi, гiганцкiмi струменямi, якiя сыходзяць у стратасферу. Некаторыя велiчэзныя фантаны ѓ форме разнастайных иногалактических у каштоѓных камянях пачвар вывяргалi расплаѓлены метал i дзiѓныя газы, падсветленыя лазернымi i маголазернымi прамянямi.
  У нiжнiх паверхах раскошных будынкаѓ было поѓна маляѓнiчых уваходаѓ i выхадаѓ з назвамi, якiя высвечваюцца на экранах. I што дзiѓна, усе назвы абсалютна зразумелыя: рэстараны, магазiны, касметычныя залы, цiры, забаѓляльныя цэнтры ѓсiх узроѓняѓ i вiдаѓ, розныя паслугi.
  Гэта нагадвала шматкроць павялiчаны i непараѓнальна больш раскошны Цэнтральны прэзiдэнцкi праспект Масквы. Тэркiн быѓ тады яшчэ зусiм маленькiм, памятаѓ цьмяна i цяпер, лiтаральна, пажыраѓ вачыма асляпляльнае iмперскае хараство. Вядома, шмат тут не мела аналагаѓ на зямлi. Ну, якi чалавечы канструктар размесцiць галавой унiз шпiлi, купалы i басейны з маляѓнiчымi iстотамi тыпу русалак, з мноствам кветкавых хвастоѓ i неапiсальна грознымi монстрамi. Тыпу шаблязубых кашалотаѓ, цi гiбрыда рагатага маманта i клятчастай акулы! Нават страшна глядзець, здаецца, што ѓсё вось-вось абрынецца на галаву i праглыне цябе цалкам.
  Адна з дзяѓчынак-эльфаѓ праляцела над iм, злёгку закрануѓшы блiскучай з доѓгiм абцасiкам туфлiкам. Тэркiн ад удару злёгку пахiснуѓся, ён ужо i так прытамiѓся, прайшоѓ некалькi мiль пешшу.
  - Ты, напэѓна, даѓно не еѓ, зорны ваяр? - срэбным званочкам празвiнела дзяѓчынка-анёлачак.
  Якiя рухаюцца дарожкi, калi тут i былi, то iх, вiдавочна, адключылi. Мабыць, ва ѓльтрамегаполiсе далёкай будучынi празмеру клапацiлiся аб фiзiчнай форме. Паверхня стала больш шурпатай з шыпамi з цвёрдага металу. Свет скалiѓся, i голыя ступнi пачалi саднiць i чухацца.
  Нават успомнiѓся вядомы афарызм знакамiтага пiсьменнiка i паэта Алега Рыбакова: - Увесь свет для басякоѓ усеяны калючкамi, якiя нам здаюцца прылiзанымi з-за абутай свядомасцi!
  Церкiну, сапраѓды, вельмi жадалася ёсць, бо па адчуваннях ён быццам ужо не першы дзень галодны, калi не лiчыць таго...
  Але хто можа ведаць, колькi часу ён правёѓ у адключцы .
  На вулiцы поѓна маляѓнiчых, клiчучых, з вельмi панадлiвымi формамi аѓтаматаѓ. У белабрысай галаве юнага разведчыка пачынае дамiнаваць адна думка: "Пара падсiлкавацца!".
  Юны ваяѓнiк-разведчык цалкам лагiчна вырашае:
  - Двум смерцям не бываць, адной не абмiнуць! А з пустым пузам не жыццё, добра падаць унiз!
  Варта было толькi падысцi да аѓтамата, як адразу ѓзнiкла трохмерная праекцыя цудоѓнай сямiколернай дзяѓчыны з крылцамi. На мове, якая здалася рускай, дзiвосная нiмфа вымавiла:
  - Чаго жадае маленькi, але адважны заваёѓнiк Сусвету?
  - Паесцi! - Шчыра вымавiѓ Тёркiн, у блакiтных вачах хлапчукi чытаѓся галодны бляск.
  - Набор са ста пятнаццацi мiльёнаѓ прадуктаѓ са ста тысяч бiялагiчных i хiмiчных элементаѓ да вашых паслуг. - Прачырыкала казачная фея, дадаѓшы памеру i яркасцi крылцам.
  - Тады марожанае "Крэмль", лiманад, сок, пiрожнае i шакалад. - залапатаѓ узрадаваны падшыванец.
  - А якiх вiдаѓ? Канкрэтызуйце заказ! - Дзяѓчат-матылькоѓ стала дзве i яны ненатуральна буйна шчэрылiся.
  - Усё роѓна, абы было смачна. - разгублена прамармытаѓ Тёркiн
  ад хвалявання часта мiргаючы, i бездапаможна развядучы рукамi.
  - Максiмальна смачна? У адпаведнасцi з самым масавым стандартам? - лiслiва спытаѓ ласкавы, жаночы голас. Мабыць кiбернетычнай служцы ѓжо не раз даводзiлася сутыкаць з клiентамi не разумеюць, чаго iм хочацца.
  - Так! - з палёгкай выпаѓ хлапчук-лазутчык Тёркiн.
  - Паднiмiце рукi, глядзiце прама. Або дастаньце вашу асабiстую iдэнфiкацыйную картку, мiнi-салдат. - Хорам вымавiлi галаграфiчныя нiмфеткi.
  Хлопчык-разведчык падняѓ абедзве рукi. Мiгнула няяркае жоѓтае святло, вiдаць, яго адсканавалi.
  - У картатэцы ваша асоба не значыцца, у вас няма персанальнай ваеннай карткi, таму вас нельга абслужыць. - Пiскнулi дзяѓчаты з пялёсткавымi прычоскамi i, тут жа афарбавалiся барвовым колерам, скрыжавалi рукi ѓ забаронным жэсце сталiкаѓ-цветоэльфов.
  Тэркiн паспешна адышоѓ ад аѓтамата, пяткi пекла ѓ лiтаральным сэнсе слова. Тут, здаецца, тэхнатронны апазнавальны камунiзм. Толькi ад гэтага адкрыцця ѓ галаве не святлей, а ѓ жываце яшчэ больш пуста.
  Тэркiн прысеѓ на вычварны бардзюр, застыѓшы, моцна згорбiѓшыся i падпёршы падбародак далонямi. Задумаѓся... Будучыня малявалася ѓ самых змрочных танах. Ён зусiм адзiн у iншай галактыцы ѓ асяроддзi iншамiрцаѓ , стварэнняѓ, што горш самых драпежных, дзiкi звяроѓ. I ѓ галаву нiяк не можа прыйсцi якая-небудзь выратавальная iдэя. Олiверу Твiсту i тое было лепш у Лондане, там хоць такiя ж людзi, як i сам бездаглядны ѓцякач. А тут, куды ён пойдзе? Можа самому здацца, разлiчваючы на лiтасць у турме? Тамака хоць пакормяць, хай i такiм вось зневажальным чынам, праз шланг.
  Тут Уладзiмiр i сапраѓды апынуѓся на месцы Олiвера Твiста. Худзенькi i галодны хлапчук ужо не меѓ сiл куды-небудзь iсцi, а яго ногi бязлiтасна разбiты ѓ кроѓ аб камянi бруку i буйны жвiр лонданскiх дарожак.
  Ды яшчэ i холадна, сонца схавалася за хмары, i дзьме на Лондан паѓночны вецер. А ты ѓсяго толькi знясiленае дзiця, а зусiм не супермэн, якi ѓ дзевяцiгадовым узросце прыкончыѓ сваю першую дарослую ахвяру. Цi не, можа ѓсё-такi ён не Олiвер Твiст, а сын годнага чалавека i здольны на шматлiкае нават у чужых мiрах. I ѓ рэшце рэшт тут цёпла i не так ужо i дрэнна.
  З роздумаѓ хлапчука вывеѓ звонкi голас, якi належыць, як падалося Уладзiмiру, рускай мове.
  - Чаму ты засмуцiѓся, фатон? Што я бачу, аблiзваешся. Здаецца, ты жадаеш увагнаць прынцэпс -плазмы ѓ страѓнiк?
  Незнаёмы хлапчук у блiскучай вопратцы працягнуѓ, усмiхаючыся, руку. Як гэта па-людску! Твар колераэльфа круглы дзiцячы, зусiм не злы, яму ѓ рэкламе па правiльным харчаваннi здымацца, толькi цiсне далонь занадта моцна. Лоб высокi, валасы трох колераѓ - аранжавы, зялёны, фiялетавы ѓ выглядзе пялёсткаѓ, шырока расстаѓленыя блакiтныя i са смарагдавай вясёлкавай абалонкай вока. Праѓда, загарэлая жылаватая рука, нiбы са сталi, здольная зламаць костку. Уладзiмiр з цяжкасцю стрымаѓ сябе, не падаѓшы выгляду, што яму вельмi балюча, дзiцячая далонь сцiснутая нiбы ѓ катавальных цiсках.
  У голасе хлапчука-выведнiка пачулася неабыякая пакута:
  - Так, я хачу ёсць!
  - Ты, вiдаць, з аддаленых калонiй, цябе моцна апалiла, ды i выгляд у цябе абадраны, дзiѓны. - Вымавiѓ з доляй спагады ѓ голасе юны цветоэльф.
  Уладзiмiр, не ведаючы, што адказаць, кiнуѓ разгублены позiрк на сябе. Адзенне, i сапраѓды , месцамi ѓжо пачала тлець, а скура, расчырванеѓшыся, аблазiла. Толi ад мясцовых выпраменьванне, або запозненая рэакцыя на выбух. Тэркiн адчуѓ ледзяны халадок усярэдзiне жывата i дрыготкiм голасам вымавiѓ:
  - Угадаѓ, я быѓ у эпiцэнтры тэрмазарада.
  - Я з лiмiтавай хуткасцю вазьму ежу, потым раскажаш. - Пацан уцёк, нiбы ѓ паскоранай кiназдымцы, не дакранаючыся боцiкамi па-майстэрску вырабленага пакрыцця праспекта.
  Чаму Уладзiмiр адчуѓ давер да гэтага дзiцяня агрэсiѓнай, хай i жудасна прыгожай расы, цяжка растлумачыць. Можа, юныя гады i стрэс адбiлiся. Вярнуѓшыся, новы друган шпурнуѓ яму некалькi ружовых, да пакут апетытна пахкiх бутонаѓ. Юны разведчык пачаѓ расказваць, нiчога не ѓтойваючы, накiпела, хацелася выказаць душу.
  Хлопчык-цветаэльф слухаѓ уважлiва. Ростам ён быѓ, як Тэркiн, а гадоѓ яму, напэѓна, было яшчэ менш. У час размовы на яго прыгожым твары ѓвесь час гуляла чыстая ѓсмешка. Праѓда, зубы ѓ дзiцяцi расы-ваяѓнiкоѓ пры гэтым ужо вельмi буйныя, бялейшыя за снег, ад iх адбiвалiся сонечнымi зайчыкамi промнi некалькiх свяцiлаѓ. Ежа, узятая ѓ аѓтамаце, апынулася празмеру смачная, яна пераѓзбуджала рэцэптары i замест насычэння распальвала апетыт.
  Калi Уладзiмiр, канчаткова выгаварыѓшыся, замоѓк, юны цветоэльф i сталiк разважлiва вымавiѓ:
  - Так, гэта падобна на цуд, але тут табе не выжыць. Цябе хутка вылiчаць, тым больш , што кожныя суткi праходзiць кампутарная праверка ѓсiх асоб. Пару дзён таму, зусiм побач, была такая " плазморубка ", зоркалёты рвалiся, як пры суперфеерверку . Нават з паверхнi было вiдаць, як разадраныя караблi расквецiлi неба. Добра, што галоѓны " чадзiльнiк " зайшоѓ за лiнiю.
  Цветоэльф паказаѓ на цэнтральную зорку Рыфумуру .
  - Цяпер у нас усё стала значна стражэй, татальны праверачны рэжым. - Пацан выглядаѓ заклапочаным. - Ды i раней кантроль быѓ сур'ёзным. Напэѓна, нават гэты аѓтамат, як i iншыя, звязаны з Дэпартаментам кахання i справядлiвасцi.
  - Дык у вас таемная палiцыя завецца? - Уладзiмiр, гарэзнiчаючы, скрывiѓся ва ѓсмешцы, наколькi смешна гучала паняцце каханне ѓ нацыi, на фоне якой фашысты дзiцсадкоѓскiя гарэзы.
  - Ды так, iх некалькi дэпартаментаѓ, i ѓсё кажуць аб каханнi. - Хлапчук-цветоэльф звёѓ разам бровы, i погляд стаѓ стражэй. - Нiбы здзек са здаровага сэнсу. Нават мой бацька, эканамiчны генерал чацвёртага рангу, пабойваецца гэтых аддзелаѓ. Давай, хутчэй сыходзь. Я цябе правяду.
  Уладзiмiр кiнуѓся бегчы, а яго новы напарнiк падляцеѓ вышэй i схапiѓ хлапчука-разведчыка за каѓнер, падказаѓшы:
  - Лепш за ѓсё хавацца ѓ начным бары, тамака поѓна ѓсякай швалi !
  Падобна, гэты хлопчык-цветоэльф ведаѓ вельмi шмат, таму што, калi дастаѓ з кiшэнi кубiк- Рубiк i павярнуѓ яго, то пасярэдзiне дарожкi ѓзнiкла велiчэзная рыбка, яна пазiрала сваiмi каламутнымi вочкамi i са здзiѓленнем падмiргвала рабятам. Праѓда, восем радоѓ зубоѓ з каштоѓных камянёѓ зусiм не выглядалi бяскрыѓднымi, але затое вочы такiя вось добрыя, як у Уладзiмiра Iльiча Ленiна на плакаце.
  Напарнiк падштурхнуѓ Васiля i зароѓ:
  - Скачы за мной! Тады будзе табе нашмат лягчэй, маляѓка !
  I не пытаючыся адказу, пацягнуѓ Теркина за сабой....
  Яны апынулiся ѓ сапраѓдным лабiрынце незлiчоных калiдораѓ i залаѓ. Сапраѓдны, асаблiвы падводны свет, у якiм шмат усякага i цудоѓнага. Тэркiн панёсся за сваiм вiзавi.
  У калiдорах зiхацела шматжанства розных па форме i кампазiцыi лямпачак i арнаментаѓ. Прычым, яны выглядалi вельмi маляѓнiча, як у маскоѓскiм мятро, а можа i прыгажэй. Пры гэтым хлапчукi хутка перасоѓвалiся. Тэркiн адчуваѓ сябе цалкам бадзёрым i iмчаѓся з усiх ног, але ѓсё роѓна не паспяваѓ за сваiм напарнiкам. Навакольнае iх становiшча ѓвесь час змянялася. То ѓзнiкалi вялiкiя з высачэзнымi столямi залы, то правальвалiся праспекты, па якiх кацiлiся да крайнасцi вычварныя машынкi, i самавар на гусенiцах з грэбнем ад дыпладока, здаваѓся зусiм не самым вычварным творам мастацтва.
  Уладзiмiр ледзьве паспеѓ адскочыць, ледзьве не адцiснулi нагу. Тут жа з'явiлася гандлярка, падобная на грыбок-паганку з носам-разеткай. Яна ласкава прачырыкала:
  - Цi не жадаеце вы набыць модныя красоѓкi-лятучкi?
   Пацан-разведчык усмiхнуѓся:
  - Ды ѓжо без абутку бегчы, то лягчэй!
  Хлапчук-цветоэльф нечакана пацвердзiѓ:
  - У мяне запасная пара знойдзецца, але хай пакуль басячыць , больш падобны будзе на майго слугу!
  Уладзiмiр пакрыѓдзiѓся i гучна выклiкнуѓ:
  - Я рабом не буду нiколi!
  Цветоэльф хiхiкнуѓ у адказ i папярэдзiѓ:
  - Ты тут без мяне i кроку не ступiш. Без сваркi!
  Хлапчукi крыху збавiлi тэмп i ѓсталi на рухомую дарожку. Яна несла iх нiбы бягучы раѓчук, а дзецюкi яшчэ i тупалi нагамi. У суседняй зале на помпах працавалi суцэль зямныя хлапчукi ѓ празрыстых плаѓках. Цветоэльф сышоѓ з дарожкi i паказаѓ, на якiя аблiваюцца потам, загарэлых хлопчыкаѓ, Уладзiмiру.
  - Вось бачыш, гэта чалавекападобныя прыматы - сапраѓды такiя ж, як ты. У нашай iмперыi яны рабы, так што не занадта дзёрзi. - Погляд цветоэльфа , як бы казаѓ Уладзiмiру, маѓляѓ, не павезла табе хлопец. Уляцiш ты зараз у калапс.
  Сапраѓды, выгляд у юных рабоѓ быѓ змучаны, а целы сухаватыя ад умеранага харчавання i цяжкай працы. Праѓда, калi з'явiѓся перад iмi хлапчук-цветоэльф i памахаѓ iм рукой, хлопчыкi-нявольнiкi заѓсмiхалiся, дэманструючы здаровыя зубы. I тады Уладзiмiр таксама памахаѓ iм рукой.
  Пасля чаго, яны зноѓ усталi на бегавую дарожку i дадалi кроку, складаючы хуткасцi. Цветоэльф суцэль разважлiва вымавiѓ:
  - Калi ты чалавек, то табе можна быць у нашай iмперыi толькi ѓ ролi раба. - Перахапiѓшы сярдзiты погляд Уладзiмiра, хлапчук-спадар паблажлiва растлумачыѓ. - Але i рабы бываюць розныя. Некаторыя з iх самi маюць рабоѓ, цi нават пышнацелых рабыняѓ!
  I сын генерала паказаѓ доѓгiм пальцам на наступную залу. Там ужо працавалi аголеныя нявольнiцы. Дзяѓчаты адрознiвалiся сябар ад сябра рысамi асобы, або колерам валасоѓ, але пры гэтым, усё без выключэння - прыгожыя i юныя. Рабства i цяжкая праца зусiм не сапсавала прапорцыi iх фiгур.
  Уладзiмiр мiмаволi залюбаваѓся дзяѓчатамi-рабынямi. Яны адрознiвалiся прыгажосцю i пругкай скурай, атлетызмам, але зусiм не мясiстыя. На планеце Зямля не часта сустрэнеш такую дасканаласць дзявочых целаѓ, ды яшчэ ѓ такой колькасцi. Нi жырынкi , нi абвiслай скуры, усё такое гарманiчнае i дасканалае, а галоѓнае дзяѓчат тут тысячы.
  Тэркiн з энтузiязмам вымавiѓ:
  - Столькi прыгажосцi ѓ адным месцы!
  Цветоэльф перасцярог хлапчука:
  - Ды ты не вельмi! Тут некаторым дзяѓчатам - пяць тысяч гадоѓ.
  Тэркiн машынальна адказаѓ:
  - Свiсцiш!
   З'явiѓся наглядчык, у выяве акулы з шасцю лапамi i фуражкай на галаве, з плаѓнiкамi, якiя вытыркалiся з-пад брыля. Наглядчык крутануѓ маленькiм кастэтам, i з яго вылецеѓ асляпляльны струмень, якi ѓдарыѓ па спiнах, нагах i грудзях дзяѓчат, прымусiѓшы нема завiшчаць i падскокваць.
  Гэтага Тэркiн ужо не мог вытрымаць. Хлопчык-разведчык з лютасцю тыграня накiнуѓся на акулу-наглядчыка. Той стрэлiѓ у дзёрзкага налётчыка, але Уладзiмiр паспеѓ ухiлiцца i з усяго размаху гваздануѓ сухапутную барракуд галавой пад дых. Грамiла захрыпеѓ i паспрабаваѓ адкiнуць хлапчука ѓзмахамi чатырох лап. Уладзiмiр у адказ зарадзiѓ непрыяцелю ѓ падбародак, хоць галёнка i аддалася вострым болем, але затое i хiтынавы полаг супернiка лопнуѓ, прымусiѓшы пралiцца барвовай крывёй.
  Тэркiн агрызнуѓся, калi акула страцiла раѓнавагу, i дадаѓ каленам па скронi на сустрэчным руху. Драпежнае стварэнне зацiхла, шматлiкiя дзяѓчынкi ѓзрадавана загаманiлi.
  Але больш за ѓсiх узрадаваѓся колераэльф, гэты безжурботны хлапчук, ён ухвальна паляпаѓ Уладзiмiра па плячы:
  - Ты паводзiш сябе годна! Смелы i круты!
  Тэркiн нечакана сцiпла вымавiѓ:
  - Наогул-то я не так круты, як здаецца. Вось зараз мне крыху нават страшна.
  Хлапчук-цветоэльф паблажлiва кiѓнуѓ:
  - Ты ѓсяго толькi знявечыѓ раба. У нашай iмперыi ѓсе грамадзяне, акрамя колераэльфаѓ , маюць статус рабоѓ. - Пацан-пан пранiзлiва захiхiкаѓ. - Але, зразумела, i самi рабы ѓ розных рангах! А вы, прыгажунi, пацалуйце майму рабу-ваяру ногi.
  Пакланiлiся дзяѓчаты, i па чарзе падыходзiлi да Тэркiна. Хлапчук з задавальненнем даваѓ iм цалаваць сябе ѓ нiжнiя канечнасцi. Гэта так прыемна, калi да каленяѓ цябе абсыпаюць пацалункамi такiя цудоѓныя дзяѓчаты-нявольнiцы, якiя , зрэшты, мяняюць адзiн аднаго i чаргуюцца. Ад чаго становiцца яшчэ цудоѓней i трохi козытна.
  Уладзiмiр ачуѓся ад таго, што яго, i на самай справе, цалавалi дзяѓчынкi. Праѓда, не такiя прыгожыя , як у сне, i з татуiроѓкамi на тварах, але затое добра складзеныя i цалкам развiтыя. I iх быѓ шасцёра, яны абсыпалi пацалункамi не толькi ногi, але i твар.
  Теркину стала невыносна сорамна, i адначасова ѓ iм загаварыѓ маленькi, але настырны мужчына. I далей усё панеслася ѓ апантанай пантамiме Эраса, калi землятрусы скалынае акiяны, а на дно вывяргаюцца палаючыя вулканы. Такое ѓсё i зямное, i цялеснае, i касмiчнае адначасова.
  Пасля некалькiх гадзiн тарнада, Уладзiмiр зноѓ адключыѓся i амаль адразу ж вярнуѓся ѓ шматсерыйны сон.
  А тым часам Артэмiда ѓсёткi змагла, вырабiѓшы па супернiку кропкавы ѓдар, прабiць мозг тыраназаѓра. I вялiзная жывёлiна, забiѓшыся ѓ агонii, падрапаѓшы вялiкiмi i крывымi кiпцюрамi плiтку, застыла.
  Артэмiда акунула сваю босую, точаную нагу ѓ чырвона-карычневую лужынку, пакiнула некалькi прыгожых, хупавых адбiткаѓ, i ѓсклiкнула, ускiнуѓшы ѓверх абодва акрываѓленых мяча:
  - Перамога!
  Публiка заапладзiравала...
  Багiня Гартуй, трэба аддаць ёй належнае, узяла i зрабiла шчодры жэст. Пстрыкнула пальцамi правай рукi. I на далонi Артэмiды ѓзнiкла залатое колца з буйным, з грэцкi арэх велiчынёй, дыяментам.
  Багiня Гартуй з захапленнем вымавiла:
  - Прымi мой шчодры дарунак, о вартая з годных!
  Артэмiда пакланiлася ёй. А потым i зале. Пасля чаго, шлёпаючы босымi, хупавымi, вельмi прыгожымi i панадлiвымi нагамi сапраѓднага анёла жаночага полу, адправiлася адпачываць. Для яе бой быѓ выйграны.
  I яна iшла ганарлiвая, у адных толькi трусiках, так як станiк падчас зацяжнога бою лопнуѓ, i яе поѓныя грудзi з пунсовымi саскамi агалiлiся.
  Вось такая выдатная, скажам прама, дзяѓчынка-гладыятар правяла бiтву з пачварай i страшным монстрам.
  А ѓ залу ѓвайшоѓ, у суправаджэннi лучнiц-эльфiек, ужо крыху прызабыты прынц. Той самы, што спакусiѓ Лiзавету i ѓцягнуѓ яе ѓ бурную авантуру. Зрэшты, пакуль гэтая авантура абмяжоѓвалася турэмным зняволеннем i вельмi экзатычнымi, няхай нават i цiкавымi снамi.
  Прынц-эльф быѓ вельмi прыгожым. Як i ѓсе эльфы, ён меѓ твар гладкi, безвалосы, румяны, нiбы прыгожы падлетак, але з мужным падбародкам.
  На галаве ѓ яго была ѓпрыгожаная буйнымi смарагдамi чалма.
  Узяѓ i пакланiѓся Багiнi Зла Калi. Тая з усмешкай кiѓнула яму ѓ адказ i прабуркавала:
  - Прывiтанне, прынц Сулейман! Я думаю, ты прынёс мне падарунак?
  Эльф у чалме ѓпэѓнена адказаѓ:
  - Зразумела, о Багiня! I вы, я думаю, будзеце рады майму падарунку.
  Дзяѓчаты-лучнiцы паднеслi Гартуй куфар, у якiм было нешта даволi цяжкае.
  Хлопчыкi-рабы прынялi гэты куфар з рук эльфiек, паднеслi блiжэй да валадаркi. I даволi спрытна адчынiлi вечка.
  Там i сапраѓды блiснула золата i каштоѓныя, ювелiрныя ѓпрыгожваннi.
  Багiня Гартуй з вельмi вонкава задаволеным выглядам, вымавiла:
  - Вельмi нават нядрэнны дар. Ну, што ж Сулейман, можаш прысесцi побач са мной.
  Прынц пакланiѓся i сапраѓды прысеѓ блiжэй да вялiкай Багiнi.
  Так з аскалам тыгрыцы вымавiла:
  - А як пажывае наша госця?
  Прынц-эльф удакладнiѓ:
  - Вы маеце на ѓвазе Лiзавету?
  Багiня Гартуй паводле кiѓнула:
  - Вось менавiта яе!
  Сулейман, мiла ѓсмiхнуѓшыся, заявiѓ:
  - Нiчога асаблiвага! Сядзiць сабе ѓ вязнiцы ѓ адной камеры з графiняй-нiмфай Драхмай. Адзiнае, што яна бачыць нейкiя неверагодныя i дзiкiя сны.
  Багiня Гартуй ажывiлася:
  - Якiя яшчэ сны?
  Прынц-эльф упэѓнена адказаѓ:
  - З асаблiвага свету, якi нельга назваць магiчным, хутчэй, гэта тэхнiчны, толькi не на касмiчным, а хутчэй атамным узроѓнi. Гэта значыць, калi ядзерная зброя ѓжо ёсць, але палётаѓ у космас пакуль няма.
  Багiня Гартуй нахмурылася i спытала:
  - А яна хiба не з дваццаць першага стагоддзя гiсторыi Зямлi? Яны што, смартфоны робяць, а ѓ космас не лятаюць?
  Сулейман хiхiкнуѓ i адказаѓ:
  - Спрабуюць лётаць, але слабенька. Вось нават на Месяц забрацца не могуць. Што зробiш , прымiтыѓ!
  Бажаство заѓважыла:
  - Але кампутары ѓ iх на вышынi?
  Прынц-эльф кiѓнуѓ:
  - Нядрэнныя! Асаблiва мне спадабалiся айфоны . Калi да iх дадаць магii, тое можа быць толк i будзе.
  Кароль-троль адзначыѓ:
  - Лепш тэхнамагii ! Гэта калi тэхналогii i магiя аб'яднаны разам, i даюць надзвычайны эфект.
  Сулейман пацiснуѓ плячыма i адказаѓ:
  - На рахунак магii не ведаю як, але тэхналогii ѓ нас не вельмi кацiруюцца. А наогул у сне яна ѓ свеце, якi ѓ плане электронiкi яшчэ слаба развiты. Зрэшты, ёсць жа мiры, дзе людзi памiж зоркамi лётаюць, i нават касмiчныя iмперыi ствараюць. I гэта таксама фактар несумненны!
  Бажаство Гартуй ухмыльнулася i адказала, гэтая жанчына незвычайнай прыгажосцi:
  - Ёсць, зразумела, такое! I тэхналогii, i магiя, i мiры, дзе зоркалёты будуюць памерамi з прыстойны астэроiд. I што з таго?
  Кароль-троль адзначыѓ:
  - Мне б такiя тэхналогii. Напрыклад, стварыць атамную бомбу, i скiнуць зараз на цэлае войска!
  Сулейман рыкнуѓ:
  - Ну, гэта Божа ѓратуй!
  Багiня Зла Гартуй захiхiкала, выскалiѓшы зубы:
  - Так, гэта аказалася б куды страмчэй. Хоць, трэба аддаць належнае, што падобнае аказалася б надзвычай жорстка. Хаця, я ж i ёсць жорсткасць!
  I пасля чаго загадала:
  - Давайце новы бой, хочам забаѓ!
  Публiка падтрымала Багiню, каму не хочацца па забаѓляцца. I вось зноѓ гучыць сiгнал. На гэты раз у бой пайшоѓ самы натуральны гном. Ростам невысокi , метра паѓтара, але затое плечы, як у шафы, i доѓгая барада. Сам у даспехах i ботах. Вiдаць, баец вопытны, у руках трымае зброю, у правай сякеру, у левай кiнжал. I погляд такi ѓпэѓнены.
  Багiня Гартуй усмiхаецца i адзначае:
  - Будзе крывавы бой! Гном у дадзеным выпадку злы, i ѓ адрозненне ад Артэмiды шкадаваць не будзе!
  На арэну з другога боку выбеглi чацвёра хлапчукоѓ: гадоѓ дванаццацi-трынаццацi. Яны былi па традыцыi рабоѓ у адных толькi сiнiх плаѓках. Загарэлыя, басаногiя i падсмажаныя. У руках хлапчукi трымалi ѓ правай меч, а ѓ левай шчыт. Даволi сiмпатычныя нявольнiкi.
  Герцагiня-эльфiйка, якая сядзiць побач з Багiняй Гартуй, адзначыла:
  - Шкада мiлых хлопчыкаѓ адпраѓляць на смерць !
  Iмператрыца Зла буркнула:
  - Шкада ѓ пчолкi, а пчолка на ёлцы!
  Потым дадала:
  - Гном таксама можа загiнуць - iх чацвёра, i яны ѓжо бiлiся ѓ паядынках!
  Сапраѓды, хлапчукi-рабы сталi шаптацца i касавурыцца на гнома, якi не пераѓзыходзiѓ iх ростам, i быѓ толькi адзiн.
  Свiту Гартуй стала заключацца стаѓкi. Гнома яны ѓжо бачылi ѓ справе. Часцей ён забiваѓ iльва, цi ваѓка, i пару разоѓ хлапчукоѓ. I большая частка ставак была на яго.
  Багiня Гартуй адзначыла:
  - Бой трэба будзе вельмi цiкавы. Ану, давайце!
  Гучыць гонг. I гном размахвае сякерай, кiдаецца на ворагаѓ. А хлапчукi разышлiся i ѓсталi паѓкругам. I хлопчыкi, вiдаць, рыхтавалiся да такога бою. Даволi спрытна зрушылiся, калi гном спрабаваѓ махаць сякерай, пазбягаючы прамога траплення. А сякера ѓсё кружылася.
  Гном, зразумела, фiзiчна вельмi моцны i, нягледзячы на нязграбную знешнасць, хуткi. I вось яго сякера ѓчапiла аднаго з юных гладыятараѓ ды так, што шчыт лопнуѓ ад удару, i дзiця было параненае.
  Тут хлопчык-блазан, каб падбадзёрыць няшчасных рабят, адпраѓленых на забой, узяѓ i заспяваѓ:
   Я пападанец, хоць яшчэ хлапчук,
  Гатовы ваяваць з оркамi заѓсёды...
  Хоць часам фартуна, як дурнiца,
  Але выбаѓляюць юныя гады!
  
  Дзе толькi не было гарэзнае дзiця,
  Лёс кiдаѓ нас часам на Марс...
  У Айчыне ваяр кожны з пялёнак,
  I не зловiць у сетцы Карабас!
  
  Я хлопчык смелы i вельмi ѓмелы,
  Не паддавацца цяжкасцям - дэвiз...
  Сёння дзецi, заѓтра афiцэры,
  Пабудуем хутка класны эльфiнiзм!
  
  У Эльфii шмат ваяроѓ вялiкiх,
  Любы з нас баец i пiянер...
  Мы спынiм нацiск оркаѓ дзiкiх,
  Пакажам свету мужнасцi прыклад!
  
  Для нас няма слова - слабасць i стомленасць,
  На ѓсе здольныя дзецi-вiцязi...
  I не прыйдзе, я веру ѓ гэта, старасць,
  Хоць часам бываюць i нулi!
  
  Я пiянерам стаѓ у крывавай бiтве,
  Прайшоѓ усе нетры, заѓзяты ѓраган...
  I аркшысты-супостаты згiнце,
  Мы нанясем па фюрэры ѓдар!
  
  Не верце тым, хто лiсiй i прамовамi,
  На справе мярзота - хiтрая лiса...
  Сёння мёд, а заѓтра з катамi,
  Але пiянера сумленне такое чыстае!
  
  Я веру, будзе час ярчэйшы за святло,
  У якiм кiруе вечны эльфiнiзм...
  У паэмах вiцязяѓ мара апетая,
  Зрынуты ѓ бездань шалёны аркшызм!
  
  Так людзi верце, чакае выдатная доля,
  Мы будзем гномаѓ дакладна перамагаць...
  Развеем, ведаю, мы на небе хмары,
  Здадзiм iспыт сапраѓды i на пяць!
  
  У Эльфii ваяр, i з ясляѓ дзiця,
  Няма нас мацней, страмчэй не знайсцi...
  I галасок хлапчукi вельмi званок,
  Ведай, не згорне наш пiянер са шляху!
  
  Дабiся хлопчык долi вялiкай,
  Стань дэмiургам i дабро творы...
  Дабраслаѓляюць на абразах аблiччы,
  Нельга пабудаваць шчасце на крывi!
  
  Мы станем вышэй i над усiм сусветам,
  Эльфiя - гэта магутная краiна...
  I сiлай Рода ѓ бiтве нязменнай,
  Будзь знiшчаны Арклер Сатана!
  
  Пройдзем мы хутка па Арклiне маршам,
  А я навечна буду пiянер...
  Хоць сталi мы нашмат дзецi старэй,
  Але ѓсё роѓна не трэба паѓмер!
  
  Жадаем мы зрабiць Радзiму Вялiкай,
  Дасягнуць славы ад сiвых стагоддзяѓ...
  За Усявышнi Род Тысячалiкi,
  Дадасць сiлу нашых кулакоѓ!
  
  Карацей, бiцца будзем мы адважна,
  Аркшыстаѓ, веру, крута пераможам...
  Захоѓвалi ѓ сэрцы тое, што было важна,
  Над намi Род i Божы херувiм!
  Над намi Род i Божы херувiм!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 9.
  Дзяѓчына-бландынка прачнулася. I бразнула ланцугамi, у яе захварэла ад ляжання спiна. Праѓда, iм падкiнулi крыху саломы, каб прыгажуням было мякчэй.
  Камера была чыстая, без пацукоѓ, нават вiдаць было, як праз краты дзьме цёплае, але свежае паветра.
  Драхма з усмешкай адказала:
  - Ты распаспалася, а вось папi малачка. Нас сталi кахаць!
  Сапраѓды стаяѓ збан з сырадой i аладкамi. Дзяѓчына выпiла крыху, сцяла аладкай з сырам. I адзначыла:
  - Ну i што мы тут сядзiм? Можа час нас выклiкаць на допыт?
  Дзяѓчына-нiмфа адзначыла:
  - Ты вельмi ѓжо яркiя сны бачыш. I на iх глядзяць чараѓнiкi з свiты Багiнi Гартуй.
  Лiзавета здзiвiлася:
  - А ты адкуль ведаеш?
  Драхма з усмешкай адказала:
  - Яны падцягнулi дыямент Морф яе. Я яго прысутнасць адчуваю. I з яго дапамогай спампоѓваюць твае сны, робячы падабенства кiнафiльма.
  Дзяѓчына-бландынка пляснула босымi нагамi i прабуркавала:
  - Ого! I гэта можна сказаць крута! З маiх сноѓ кiно робяць! I гэтае вялiкае задавальненне мне дастаѓляе!
  Графiня-нiмфа кiѓнула:
  - Так, табе задавальненне, але ... Цi ѓ шэраг Багiня Зла Гартуй гэта робiць з добрай мэтай. Напэѓна, ад гэтага будзе нейкая брыдота людзям. I не толькi, зразумела, людзям. Але i iншым жывым iстотам.
  Лiзавета жорстка праспявала:
  Ганарыцца зло магутнасцю сваёй,
  Багiня Гартуй меч свой агалiла ...
  Але з дзяѓчынай-бландынкай херувiм,
  За ёю Бога Роду будзе сiла!
  I яшчэ са смакам папiла малака, закусваючы даволi свежай i смачнай булкай з сырам i карыцай. Але вiдаць у малацэ нешта было намяшана.
  Сапфiравыя вочы дзяѓчыны-бландынкi сталi злiпацца i яна прабуркавала:
  - Вось чартаѓшчына!
  Драхма кiѓнула:
  - Так, яны хочуць зноѓ пракруцiць кiно. Але гэта, у любым выпадку, не балюча.
  Лiзавета хацела нешта сказаць у адказ, але яе вочы канчаткова стулiлiся, i яна пагрузiлася ѓ глыбокi сон.
  Але сны былi сапраѓды вельмi яркiя, i адчуваннi мала адрознiвалiся ад рэальнасцi.
  Гнусаваты голас прарохкаѓ:
  - Практыку трэба мець.
  - Што мы не ѓчора нарадзiлiся, i партызан не катавалi. - Лiзавета зрабiла выгляд, што пакрыѓдзiлася, яе чорная мордачка нават скрывiлiся, нiбы ѓ пантэры захварэѓ зуб. - Фiзiчнае i маральнае ѓздзеянне, гэта так натуральна.
  Два браневiкi-грузавiкi з'ехалi на прасёлачную дарогу. Машыны трэслiся, праязджаючы па няроѓнасцях. У цэлым было ѓжо не так камфортна. Адзiн з магутных салдат стараѓся раз-пораз абаперцiся на Лiзавету. Дзяѓчына вырашыла паказаць характар, i ѓсадзiла моцную аплявуху.
  Той адляцеѓ ад моцнага ѓдару. Праѓда, не адключыѓся. У лютасьцi кiнуѓся на Лiзавету:
  - Ты атрымаеш у тарэц, шлюшка! - Ва ѓсю глотку крычаѓ ён. Iншыя салдаты смяялiся i ѓлюлюкалi.
  - Куды, а на большае цябе не хапае! - Дзяѓчына з хуткай тае кобры ѓдарыла яго рабром далонi па горле. Баец абмяк, завалiѓшыся мяшком. - Так, для баксёра ты не дастаткова таѓстаскуры.
  У адсек зазiрнула палкоѓнiк.
  - Што тут такое? - строга спытала яна. Дакладней, яе голас нагадваѓ рык галоднага тыгра.
  - Рэалiзуем сваё права на выбар! - Адказала Лiзавета.
  Цяпер роѓ самкi-палкоѓнiка быѓ ухвальны:
  - Ты высекла Дэвiда Хея ? Якая малайчына. Не кожны салдат на гэта здольны, у гэтага хлопца чорны пояс па каратэ.
  - I група па мазгах! - Скончыла дзяѓчына-бландынка.
  Рык у адказ:
  - Якая група?
  Лiзавета выпалiла:
  - Iнвалiднасцi!
  Самка-палкоѓнiк аблiзнула поѓныя вусны, i страсянула сваiм падвойным падбародкам:
  - Ну, ты вастрынька. Добра, я цябе i тваю сяброѓку вазьму на допыт. Гэта будзе цiкава.
  Два бронемабiлi даехалi да вёскi. Салдаты рассыпалiся па ѓскраiне. Iх было шэсцьдзесят, пяцьдзесят мужчын i дзесяць жанчын. Плюс яшчэ дзве дзяѓчыны. Спецназаѓцы рухалiся ѓзгоднена, але, тым не менш, мацёрыя воiны Лiзавета i Драхма адзначалi наяѓнасць пралiкаѓ у падрыхтоѓцы. Вiдаць, адбiвалiся масавыя рэпрэсii сярод вайскоѓцаѓ. У свой час, дарэчы, неграѓ наогул не бралi ѓ зялёныя берэты, а зараз тут суцэльныя чарнаскурыя. Сталiнская палiтыка адбiваецца. Пад нагамi шамацiць апалае лiсце, неба па-ранейшаму чорнае, хмурнае, не хапае толькi выцця ваѓкоѓ. Бачная каплiца, праѓда, замест крыжа на ёй вiсiць пяцiканцовая зорка з буйнейшым верхнiм хвастом.
  Вельмi хочацца дзяѓчатам скiнуць боцiкi i прабегчыся басанож, тым больш голай падэшвай так прыемна адчуваць шурпатасцi i няроѓнасцi глебы, калi кожны грудок, кожная галiнка i шышачка адчуваецца.
  Вось яны падыходзяць да хаты, пазначанай напiсаным жоѓтым мелам крыжом.
  Лiзавета шэпча:
  - Сiмвалiчна, жоѓты колер, гэта колер здрады.
  Драхма адказала:
  - Гэта, як у казцы, пра Алi-Бабу i сорак разбойнiкаѓ. Такая ж наiѓнасць наводчыкаѓ. Як гэта глупства, хто, такiм чынам, мецiць?
  Сабака ѓ будцы пачынае брахаць.
  - Вось яшчэ адзiн пракол , да чорта ѓся раптоѓнасць. Цяпер будзе поѓны правал.
  На парозе з'яѓляецца хлопчык гадоѓ дзесяцi. Светлавалосы, як большасць дзяцей, з лёгкiм загарам, пад брытанскiм сонцам бронзавым не станеш. Скрозь лахманы прасвечваецца худое цела. Ён падбягае, мiльгаючы маленькiмi, босымi нагамi, збiтымi i падрапанымi, да сабакi i кажа:
  - Туфi , тут што, чужыя?
  - Абясшкодзiць, але не забiваць! - Камандуе палкоѓнiк.
  Да хлопчыка кiдаюцца спецназаѓцы. Дзiця ѓскрыквае:
  - Мама! На дапамогу! - I ѓцякае, мiльгаючы голымi, бруднымi пяткамi.
  За iм iмчацца наѓздагон, ляцiць аркан, захлiстваючы шчыкалатку. Хлопчык падае, тузаецца, дарэмна спрабуючы вырвацца.
  Палкоѓнiк падбегла да яго, груба ткнула нагой:
  - Маѓчы шчанюк. Герцагiня тут?
  Хлопчык адмоѓна закруцiѓ галавой:
  - Вось так! Ды ты хлусiш!
  Дзiця спалохана запiшчала:
  - Нiяк, не! Я кажу праѓду!
  - Тут намаляваны жоѓты крыж. - Сказала палкоѓнiк. - Зрэшты, глядзi.
  На парозе з'явiлася бабулька. Яе рожа была адваротнай i зморшчанай, блiснуѓ залаты зуб. Траскучым голасам яна вымавiла:
  - Герцагiня дэ Валенская спiць.
  Жанчына-палкоѓнiк рыкнула:
  - Моцна?
  Выродлiвая старая-здраднiца, прахрыпела:
  - Я ёй падмяшала драѓнянага настою.
  Чарнаскурая дамы зароѓ:
  - Звяжыце хлапчука, а з ёй пагаворым на месцы.
  Байцы ѓвалiлiся ѓ дом. Становiшча ѓ iм было простае, вясковае. Сама шляхетная асоба так i заснула, не распранаючыся, на ложку. Герцагiня была ѓ звычайным ваенным камуфляжы, бледная i светлавалосая дачка Брытанii.
  Прыгажосць асаблiвая, як у сярэднявечнай прынцэсы, якая аддае асаблiвым арыстакратызмам.
  Нягрыцянка - палкоѓнiк выскалiлiся:
  - Я вельмi люблю бландынак. - I схапiла чорнай лапай за беласнежныя валасы герцагiнi.
  Яе напарнiца падпалкоѓнiк адзначыла:
  - Рана яе яшчэ тузаць. Яна , як бервяно. Трэба прывесцi Беласнежку ѓ прытомнасць.
  - Згодна! - заявiла палкоѓнiк.
  З-за пояса яна дастала невялiкi шпрыц i ампулу. Ускрыла яе пстрычкай пальцаѓ, набрала кубiк.
  -Вось так мы выпростваемся з iншадумцамi . - Сказала яна, разарваѓшы рукаѓ кашулi i ѓкалоѓшы вастрыё ѓ вену.
  Твар герцагiнi паружавела, вочы расплюшчылiся.
  - З абуджэннем цябе! - Палкоѓнiк пляснула далонню яе па шчацэ, яна адразу пачырванела. - Ну, як спалася, красуня ?
  Герцагiня азiрнулася. Вакол яе былi бачныя выключна чорныя твары амерыканскiх спецназаѓцаѓ, якiя яе разглядалi з цiкаѓнасцю, нiбы дзiѓная жывёла.
  Палкоѓнiк навяла пiсталет:
  - Цяпер ты нам усё раскажаш.
  - Няхай выдасць прытулак друiдаѓ. - Падказала прадажная i вельмi агiдная старая.
  Палкоѓнiк выскалiлiся:
  - Вось менавiта! Яны стварылi небяспечнае для цяперашняй улады падполле. I яго неабходна тэрмiнова выкрыць.
  Падпалкоѓнiк дадала:
  - Кажы, дэ Валенская , iнакш я табе зраблю вельмi балюча.
  Герцагiня надзьмула вусны, акiнуѓшы iх пагардлiвым позiркам.
  - Я нiчога вам не скажу, чырвоныя янкi.
  Самка-палкоѓнiк прагарлапанiла:
  - Вось так! Тады раздзеньце яе!
  З герцагiнi зараз сарвалi кашулю, магутныя рукi спецназаѓцаѓ разарвалi рамень, сцягнуѓшы штаны, агалiѓшы стройныя ногi. Былi сарваныя боты, а ѓслед за iмi нiжняе бялiзну. Байцы, здавалася, чысцяць ад лупiны арэх, наколькi хуткiмi апынулiся iх рухi. Гордая герцагiня, адна з самых шляхетных дам Брытанii, апынулася аголенай перад грубымi чорнымi салдатамi, якiя разглядалi яе з вiдавочнай цiкавасцю, адпускаючы салёныя жарты.
  Чулася выццё:
  - Ого, якое ѓ яе белае цела!
  Дзiкi рогат i словы са здзекам:
  - Яна, падобна, выкачалася ѓ снезе!
  Зноѓ смяшкi:
  - Не, у мелi!
  рохканне юрлiвага кабана:
  - А якi аб будзе гэтай скуры, калi яна пакрыецца апёкамi.
  - А раток! Губы колеру маку, нiбы створаны, каб абслугоѓваць нас! - Вымавiѓ самы буйны негр.
  Цноты герцагiнi моцна пакутавала, голая прынцэса перад мужчынамi нiзкага паходжання. Яе твар стаѓ чырвоным ад гневу i сораму.
  Шляхетная дзяѓчынка закрычала:
  - Не, вярнiце мне вопратку, i не глядзiце на мяне так!
  Палкоѓнiк паклала сваю не па-жаночаму валасатую руку на грудзi, ушчыкнула пунсовы, пад колер саспелай трускаѓкi, сасок.
  - Не, да чаго добрая ! Ты ведаеш, магу загадаць, i паѓсотнi мужчын цябе згвалцяць самымi разнастайнымi спосабамi.
  - Вы не асмелiцеся гэта зрабiць. - прашаптала, дрыжучы ѓсiм целам, герцагiня дэ Валенская .
  Жорсткая самка рыкнула:
  - Гэта яшчэ чаму!
  Аголеная прыгожая дзяѓчына прасiпела:
  - Супярэчыць кодэксу камунiстычнай маралi.
  Палкоѓнiк засмяялася, тузанула за сасок правай грудзей, адзначыѓшы, як шалёна калоцiцца ѓ герцагiнi сэрца. Потым прайшлася рукой па жываце, драпаючы пазногцямi, апусцiлася нiжэй. Герцагiню перакасiла, але яна нiчога не магла зрабiць, бо была прывязана да ложка, ды яшчэ грамiлы трымалi яе за рукi i ногi.
  Голас самкi-афiцэра быѓ агiдны, як клей:
  - Вось так! Прыемна прынiзiць асобу каралеѓскага роду. Ты ведаеш, як Сталiн загадаѓ забiць ангельскага караля?
  Герцагiня спалохана прасiпела:
  - Чула ! Гэта азiят варвар.
  Смакуючы словы, жанчына-палкоѓнiк, аблiзваючы поѓныя вусны ад задавальнення, вымавiла:
  - Так, каралю Георгу ѓторкнулi рог тура ѓ азадак , i ѓлiлi туды распалены свiнец. Гэта было нават запiсана на плёнку i паказана нам. Каб усе бачылi, як нашы слаѓныя органы ламаюць свавольных i ганарлiвых. Нiякi сан не ѓ стане абаранiць ад караючай дэпартамента "ЧИП", або "Гонар i Права".
  Шляхетная дзяѓчына выгукнула:
  - Ды хутчэй за ѓсё, вы проста вартыя жалю каты. Самi, адчуваючы сябе нiкчэмнасцю, спрабуеце ѓзвысiцца за кошт пакут iншых людзей.
  Палкоѓнiк усмiхнулася:
  - Гэта салодкая помста!
  Драхма заѓважыла:
  - Сельская званiца нiкчэмная памiж хмарачосаѓ, але велiчная сярод хацiн!
  А затым дадала, выскалiѓшы мордачку:
  Раб, якi прынiжае цара, бог на адну гадзiну i д'ябал на вечнасць!
  Палкоѓнiк паклала ёй руку на плячо.
  - Малайчына. Вельмi добра гаворыш. Я нават думаю, цi не перадаць табе права адшпiльваць свавольную герцагiню бiзуном.
  Графiня-нiмфа запярэчыла:
  - Я думаю, не варта. У мяне занадта цяжкая рука. У гэтым выпадку, яе цела хутка пазбавiцца адчувальнасцi.
  - З гэтым я згодна. Першыя дванаццаць удараѓ мае. - Палкоѓнiк дастала з - за пазухi гумовую бiзун.
  Драхма заѓважыла, як напружаная i хвалюецца, перапоѓненая праведным гневам Лiзавета. Яна паспрабавала яе супакоiць, шапнуѓшы на вушка:
  - Будзь стрыманая.
  Тая ледзь чутна адказала:
  - Не магу. Жанчыну катуюць.
  Драхма лагiчна супакоiла:
  - У нас заданне па ѓкараненнi. Што, у параѓнаннi з iм, жыццё герцагiнi. Тым больш , што чужая кроѓ.
  Лiзавета замоѓкла. Палкоѓнiк скамандавала:
  - Перавярнiце яе!
  Грамiлы так i зрабiлi, паклаѓшы прынцэсу на жывот. Засвiстала бiзун, абрынуѓшыся на гладкую белую спiну.
  - Раз! - Скамандавала сама сабе палкоѓнiк. Яна бiла моцна i ѓмела, працягваючы канчукi. Герцагiня, не ѓтрымаѓшыся, крыкнула, на спiне засталося некалькi палос.
  - Два! Тры! Чатыры! - Палкоѓнiк бiла амаль без замаху, прычыняючы боль, але пазбягаючы сур'ёзных рассячэнняѓ. - Цяпер, як любяць гаварыць рускiя, гарачая лазня, з венiкам.
  - Ты вучылася ѓ дэ Саду. - ускрыкнула герцагiня дэ Валенсiя.
  Самка-афiцэр аблiзнулася i кiѓнула:
  - Магчыма! Адзiн з нямногiх белых, якога я паважаю.
  Палкоѓнiк працягнула раздзiраць спiну, iмкнучыся пакрыць яе раѓнамерна ад ягадзiц да плячэй. Ёй гэта ѓдалося, выступiла ѓсяго некалькi кропелек крывi.
  Мегера з чорнымi валасамi зароѓ:
  - Ну, вось першая частка працэдуры скончана. Будзеш казаць? Скажы нам , дзе хаваюцца друiды?
  - Не, нiколi! Можаце пазбавiць мяне жыцця! - сказала герцагiня.
  Падпалкоѓнiк-самка прапанавала:
  - Можа пасыпаць яе ранкi чырвоным перцам? Яна, ад гэтага, дзiка завые.
  Палкоѓнiк перабiла:
  - Не варта! Ад болевага шоку яна страцiць прытомнасць. Можа адключыцца надоѓга.
  Жанчына-садыстка прапанавала:
  - Тады ток! Гэта адзiн з самых чыстых вiдаѓ катавання.
  - Што ж, паспрабуем, Браѓн i Кiм прынясiце электроды i дынама-машыну. - Сказала палкоѓнiк. - Наогул, гэта адзiн з маiх любiмых вiдаѓ катаванняѓ.
  Пакуль яны займалiся герцагiняй, старая, спрабуючы выслужыцца, дапытвала звязанага басаногага, якi ѓжо паспеѓ схуднець пад акупацыяй, хлапчука.
  - Ну, хочаш, я табе мёду дам? Раскажы, дзе друiды. Тады атрымаеш шмат грошай ад чырвоных камандзiраѓ.
  Хлапчук шапнуѓ:
  - Пагладзь мяне, калi ласка, па галаве.
  - ђсяго толькi! Канечне! - Старая працягнула да яго руку. У гэты момант хлапчук, злаѓчыѓшыся, цапнуѓ яе зубкамi драпежнага ваѓчаняцi за палец. Яму ѓдалося адкусiць кавалак скуры.
  - Так табе i трэба, здраднiца. - Сказаѓ хлопчык.
  Старая закрычала, прыцягваючы да сябе ѓвагу.
  Палкоѓнiк падскочыла да яе!
  - Ты чаго рыкаеш, старая карга .
  Падобная на ведзьму бабуля прашыпела:
  - Ды вось, гэты шчанюк кусаецца.
  Самка-падпалкоѓнiк рыкнула:
  - Дык можа павесiць яго?
  Бабулька зрабiла хiтрую фiзiяномiю:
  - Не варта! Гэты хлопчык пасланец друiдаѓ. Ён можа расказаць, дзе яны.
  Жанчына-палкоѓнiк зароѓ:
  - Вось так? - Значыць, яго трэба дапытаць.
  Хлапчука вынеслi i паставiлi перад палкоѓнiкам. Белабрысы хлопчык быѓ спалоханы, але стараѓся надаць сабе мужнае выраз твару, ссунуѓшы маленькiя бровы.
  Палкоѓнiк усмiхнулася:
  - Сiмпатычны хлопчык, але пры гэтым наш вораг. Можа, сам нам усё раскажаш? Тады атрымаеш шакаладную цукерку.
  Хлапчук энергiчна пакiваѓ сваёй светленькай стрыжанай пад паѓбокс галавой:
  - Не!
  - Вось так? Тады мы павiнны яго крыху ѓзбадзёрыць бiзуном. - Палкоѓнiк кiѓнула салдатам. Тыя лёгка сарвалi з дзiцяцi трухлявыя лахманы, падставiѓшы худую, з тырчаць вострымi лапаткамi, спiну.
  Самка-афiцэр зароѓ:
  - Судзячы па ѓсiм, тут не песцяць добрай ежай.
  - Ваша кiраванне давяло багаты народ да галечы. - Адказаѓ хлапчук. - Людзi галадаюць.
  - Затое святло партыi сагравае. - Палкоѓнiк падняла бiзун. - Тут герцагiня ѓзмалiлася:
  - Не трэба яго бiць!
  Жанчына чорнай масцi зароѓ:
  - Ах! Ды ты мiласэрная! Значыць, раскажаш усё нам.
  Прыгожая дзяѓчына ѓзмалiлася:
  - Не! Лепш бiце мяне.
  Жанчына-палкоѓнiк хiхiкнула:
  - Гэта мы заѓсёды паспеем.
  Падпалкоѓнiк заѓважыла:
  - Хлопчык працаваѓ у друiдаѓ сувязным. Паглядзi, якiя ѓ яго збiтыя ногi.
  Сапраѓды, босыя ногi дзiцяцi былi ѓ ранках, ударах, пакалоць аб дзядоѓнiк. Вiдаць, што ён прабягаѓ не адну сотню мiль, на шчыкалатках надзьмулiся вены, што казала аб вялiкай нагрузцы. Падпалкоѓнiк пакратала пальцамi мазолiстую ступню хлопчыка:
  - Жорсткая , магчыма, ён ходзiць басанож нават у зiмовую сцюжу.
  Палкоѓнiк заѓважыла:
  - Значыць, да болю яму не прывыкаць. - I абрынула бiзун на плечыкi дзiцяцi.
  Хлопчык уздрыгнуѓ, круглы твар зморшчыѓся, але прамаѓчаѓ.
  - Яго ѓжо секлi раней. - заѓважыла падпалкоѓнiк.
  Жанчына-палкоѓнiк рыкнула:
  - Разбярэмся!
  Зноѓ удар бiзуном. Нiякай рэакцыi. Цяпер памiж лапатак. Хлопчык маѓчаѓ толькi, дыханне было цяжкiм, упалi кропелькi крывi.
  Палкоѓнiк нанесла дванаццаць удараѓ i спынiлася, мабыць , вытрымка хлапчукi пазбаѓляла задавальнення.
  - А ён жалезны, такiя ѓдары трымае.
  Падпалкоѓнiк заѓважыла:
  - Свежая здаровая кроѓ белага пралетара.
  - А табе не здаецца, што хлопчык тварам крыху паходзiць на герцагiню? - Палкоѓнiк-жанчына нахiлiла свой твар.
  Самка-падпалкоѓнiк лагiчна запярэчыла:
  - Ды не! Гэта толькi падаецца так. Яны ня могуць быць сваякамi. Проста светлыя валасы распаѓсюджаныя ѓ Брытанii.
  Чарнаскурая садыстка хiхiкнула:
  - Магчыма, але гэта i падазрона.
  Яе напарнiца цалкам лагiчна парыравала:
  - Кiнь ты! Шляхетны сын не будзе бегаць басаногi па калючках. Ды i наогул, сiтавiна прыступаць да катавання токам.
  Двое рослых спецназаѓцаѓ унеслi ѓ памяшканне дынама-машыну.
  - Ну вось, i прыбыѓ апрацоѓчы камбайн. Ну, з каго пачнем? - спытала падпалкоѓнiк.
  - Лепш з герцагiнi. Яна так прыгожа крычыць. - Адказала крутая самка-палкоѓнiк.
  - Тады падлучым электроды. - Сказала злая жанчына.
  Палкоѓнiк дастала вялiкую запалку з кiшэнi, запалiла яе i паднесла да босай пяткi хлапчука. Невялiкае полымя лiзнула набiтыя мазалi маленькай ступнi дзiцяцi. Той тузануѓся, але закусiѓшы губу, стрымаѓ крыкi, запахла смаленым мясам.
  Самка-палкоѓнiк ухмыльнулася:
  - Не! Вызначана, гэты хлопчык не такi просты. Таму, спачатку герцагiню.
  Падлучыѓшы электроды, жанчыны-каты ѓключылi ток. Па белым целе герцагiнi прайшлi iскры, яно выгнулася, i жанчына выпусцiла дзiкi лямант.
  Тут яго перапынiлi аѓтаматныя стрэлы, кулi прабiлi самак палкоѓнiка i падпалкоѓнiка, палiваючы iншых салдат.
  Драхма краем вока адзначыла, што страляе Лiзавета. Ваяѓнiца-графiня выдала:
  - Не вытрымала ѓсё ж.
  Лiзавета зароѓ:
  - А што, я павiнна трываць падобныя катаваннi. Бо гэта проста вылюдкi апраметнай.
  - Згодна! - Падтрымала яе Драхма, у сваю чаргу, адкрыѓшы апантаную стралянiну.
  Ваяѓнiца-бландынка праспявала:
  - Ты iх не шкадуй, вынiшчай злых гадаѓ, як блашчыц душы, палi, як прусакоѓ!
  Расстраляѓшы абоймы, дзяѓчаты ѓхiлiлiся ад куль, перазарадзiлi, абрынуѓшыся на ацалелых. Вялiкая частка спецназаѓцаѓ згрудзiлася ѓ прасторным пакоi, i iх было куды складаней забiваць. Старая-здраднiца кiнулася наѓцёкi, але натыкнулася на штык-нож свайго ж партнёра.
  - Вось так! - Ад сваiх атрымала сволач. - Падвяла вынiк Драхма i плюнула так, што яе слiна распляскала таракана.
  Лiзавета прыкончыла дваiх апошнiх. Адзiн з iх паспеѓ выкiнуць гранату, i дзяѓчына перахапiла яе нагой у боце на лета, адправiѓшы ѓ акно.
  Бландынка-тэрмiнатар буркнула:
  - Не прычыняй людзям шкоды.
  За акном грымнула, пачулiся крыкi. Некаму не пашанцавала, i яго не забiла адразу, цяпер чакала агонiя.
  Прыкончыѓшы чалавек, дакладней, звяроѓ сорак у хаце, Лiзавета i Драхма выскачылi дабiваць астатнiх. Пры гэтым , дзяѓчыны не грэбавалi пускаць у ход кiнжалы i бiць нагамi.
  У прыватнасцi Драхма, здзейснiѓшы неймаверны скачок, стукнула свайго супернiка абцасам у нос, заадно выбiѓшы яго касцяную тканiну ѓ мозг. Смерць аказалася iмгненнай. Лiзавета каленам змяла скiвiцу, заадно, скрышыѓшы кадык. Пры гэтым , прымудрылася не запэцкацца крывёй.
  Ваяѓнiца-бландынка выдала:
  - Ты як залатавуст, скончыѓся крывёй.
  Дзяѓчына сышла ад чаргi, якая, зрэшты, з яе артэфактамi была не страшная, i пратаранiла сама супернiка агеньчыкам.
  Лiзавета пiскнула:
  - Атрымлiвай гад нарад па-за чаргой.
  Драхма не адставала:
  - Час усiм даць разлiк.
  Байцоѓ спецназу было няшмат, i яны разгубiлiся, страцiѓшы камандзiраѓ. Перабiць ацалелых , аказалася да крыѓднага проста. Што дзяѓчаты i зрабiлi. Апошняга Драхма падкiнула высока, ды так, што ён праткнуѓ жыватом кол.
  Графiня-нiмфа выдала:
  - Я раблю з табой , як з вампiрам! Малiся, што не раздушаны тапiрам!
  Дзяѓчына выпусцiла атрутны смяшок. Лiзавета падышла да яе:
  - Паху жывых салдат вакол нас няма. Пахнуць толькi свежыя трупы.
  - А салдат гэта i ёсць труп, апрануты ѓ кажух! - Састрыѓ Драхма. - Ну што зараз будзем рабiць?
  Бландынка-тэрмiнатар прапанавала:
  - Паглядзiм нашых палонных.
  Лiзавета накiравалася да дома, Драхма за ёй. Каля парога памiрала старая.
  Лiзавета нахiлiлася да яе:
  - Зрабiць табе эѓтаназiю?
  Бабуля-здраднiца вымавiла:
  - Не ведаю, што за Назiя !
  Бландынка-тэрмiнатар выдала:
  - Без балючая смерць!
  Выродлiвая старая адказала:
  - Ась! Гэта! Я дрэнна жыла, i блага памiраю. Скажу напрыканцы, што гэта вампiры, вечныя канкурэнты друiдаѓ настроiлi мяне на здраду.
  Лiзавета здзiвiлася:
  - А што, iснуюць вампiры?
  Бабуля-здраднiца з хрыпам пацвердзiла:
  - Так, вядома. Але iх мала i насяляюць таемна! Калi хочаш сустрэцца з адным з iх, то звярнiся па адрасе, вулiца Трапмлiльераѓ дом дваццаць. Пароль "Крыж i магiла".
  Бабка забулькала, i замоѓкла адключыѓшыся.
  Бландынка-тэрмiнатар, здзiѓляючыся, заѓважыла:
  - Памерла! Толькi вось што нам можа даць сустрэча з вампiрам.
  Драхма адказала:
  - Вельмi многае Лiзанька. Па-першае, сярод вампiраѓ напэѓна ёсць незадаволеныя новым чырвоным рэжымам, а па-другое, калi яны iснуюць, тое гэта будзе каштоѓнае адкрыццё.
  Лiзавета цiкаѓная, спытала:
  - Так як навука адмаѓляе iх iснаванне?
  Графiня-нiмфа з усмешкай пацвердзiла:
  - Хоць бы так! Зрэшты, не ѓсё. Многiя самавiтыя навукоѓцы перакананыя ѓ iснаваннi людзей-крывасмокаѓ. Прычым нават пiсалi дысертацыi на гэтую тэму.
  Бландынка-тэрмiнатар прабуркавала:
  - Так, я ведаю пра гэта. Прыйшлося чытаць нават абгрунтаванне мiфа аб Кашчэi Бессмяротным.
  Драхма з усмешкай, яе жамчужныя зубкi зiхацелi, адказала:
  - Як бы нi было, будзем трымаць магчымасць у розуме.
  Дзяѓчаты заскочылi ѓ хату.
  Хлапчук ужо паспеѓ перарэзаць вяроѓкi i прывёѓ у сябе герцагiню. Тая паспрабаваѓ нацягнуць на сябе падраную кашулю. Убачыѓшы якiя ѓвайшлi Лiзавету i Драхму, спешна прыкрылася, у вачах загарэлiся трывожныя агеньчыкi. Дзяѓчаты ж былi ѓ форме Чырвонай Армii КША.
  Ды i ѓ грыме з чорнай скурай i кучаравы валасамi.
  Лiзавета працягнула ёй руку:
  - Не бойся! - Ласкава сказала яна.
  - I мяне таксама! - Пацвердзiла Драхма. - Мы кусаем толькi ворагаѓ Вялiкай Расii i тых, хто хоча нас прыстрэлiць.
  Хлапчук усмiхнуѓся.
  - Валенсiя, гэта нашы сябры! Яны прыйшлi з дабром.
  Герцагiня спытала:
  - Вы рускiя агенты?
  - Так, можаш нам паверыць! - Сказала Лiзавета.
  Дзяѓчына страсянула голай, белай нагой i са здзiѓленнем вымавiла:
  - Але пры гэтым чорныя!
  - Гэта наш вялiкi сакрэт. - Адказала Драхма. - У прынцыпе, мы не павiнны нi перад кiм даваць справаздачу.
  - Ну, вось з гэтым я згодна. - Герцагiня зрабiла спробу прыѓзняцца, хлопчык падтрымаѓ яе. Драхма звярнула ѓвагу, што дзiця худое, але жылiстыя i мацней свайго ѓзросту:
  - Ты друiды? - Спытала яна яго.
  Хлопчык адказаѓ:
  - Я ѓсяго толькi пасланнiк Артур. Праѓда, у некаторых абрадах удзельнiчаѓ. Магу адчуваць сiлу.
  - I што ты ад нас адчуваеш? - Спытала Лiзавета.
  Здольнае дзiця ѓпэѓнена адказаѓ:
  - Тое, што вы iстоты з iншага свету, надзеленыя незвычайна вялiзнымi здольнасцямi. Акрамя таго, гэтыя каралi, што ѓ вас пад адзеннем, даюць адчувальны паток энергii, ствараючы вакол вас поле.
  Драхма з сумневам спытала:
  - Так, ты сапраѓды друiды, але чаму ходзiш у лахманах?
  Хлопчык з падкупляльнай шчырасцю адказаѓ:
  - Гэта аскетычнае выхавання. Яно фармуе чыстую аѓру вакол душы, гартуе цела i дае абарону. Чым цяжэй тваёй плоцi, тым большая сiла духу.
  Лiзавета з паляваннем пацвердзiла:
  - Тады я разумею! Гэта накшталт iндыйскiх ёгаѓ, якiя голымi залазiлi на ледзяную вяршыню гор, каб атрымаць доступ да вышэйшых формаѓ энергii.
  - Так, мы вывучалi практыку ёгаѓ. - заявiѓ хлопчык. - Гэта даволi цiкава. Вопыт iншых народаѓ заслугоѓвае вывучэння, а не пагарды. У вас у рускiх таксама ёсць вядзьмарскiя арганiзацыi. Праз пераслед з боку праваслаѓнай царквы знаходзяцца ѓ падполлi, так што i ѓ рэлiгii не ѓсё ѓ радасць.
  Драхма кiѓнула:
  - Я наогул тое, калi б не было атэiсткай, аддавала перавагу б веры сваiх продкаѓ: стараславянскую. Хрысцiянства рэлiгii рабоѓ, якiя ператварылi самую моцную i свабодную нацыю ѓ статак авечак. Бо менавiта дзякуючы праваслаѓю, на Русi замацавалася прыгоннае права. Поп вучыѓ: Бог трываѓ i нам загадаѓ!
  Лiзавета не зусiм упэѓнена, заявiла:
  - У сярэднiя стагоддзi шмат было памылак, але вось зараз святары накшталт не супраць прагрэсу.
  - Прагрэсу на словах не супраць , але перашкаджаюць развiццю здольнасцяѓ чалавека. Чалавечы род альбо дасягне ѓсемагутнасцi, альбо знiкне! Чалавеку наканавана, альбо жыць богам, альбо памерцi чарвяком! - заявiла без ценю сумневы Драхма.
  - Гэта вельмi падобна на праѓду. - Пагадзiлася з не занадта вясёлым выглядам Лiзавета. - Але немагчыма стаць богам, без Бога!
  Драхма выпалiла, падпёршы бакi кулакамi:
  - А можа наадварот!
  Хлопчык перапынiѓ iх:
  - Мы, друiды, прызнаем Бога, але лiчым, што Бiблiя была няправiльна напiсана i перакладзена.
  - Ну, Артур! - Не ѓ перакладзе справа. Як, не абточвай камень, жамчужынай ён не стане. - Сказала Драхма.
  Дзiця з задаткамi фiлосафа выпалiла:
  - Добра кажаш. Чырвона. Толькi шмат крывi пральецца з-за чырвоных прамоѓ.
  - А таксама светлых iдэй i добрых намераѓ. - Заѓважыла Драхма.
  - Чым чысцей iдэя, тым больш бруду на яе налiпае пры ѓвасабленнi! - заѓважыѓ хлопчык Артур. - Вы ж рускiя таксама хочаце аб'яднаць увесь свет у брацкай сям'i народаѓ.
  - Як сказаць! - Лiзавета сумелася. - Фармальна, толькi падчас СССР было прапiсана ѓ канстытуцыi, што працэс фармавання савецкага саюза завяршыць уключэннем апошняй рэспублiкi. А ѓ сучаснай Расii нават закон забараняе наѓпрост агiтаваць за сусветную вайну.
  Драхма заѓважыла:
  - Русь ва ѓсе часы iмкнулася, як i Брытанiя, так i любая краiна, да экспансii. А адзiнае, пад уладай агульнага ѓрада чалавецтва, гэта i ёсць наша будучыня. I лепш калi ѓ iм будуць дамiнаваць прадстаѓнiкi Расii. Ва ѓсякiм разе, для нас. Дарэчы, у нашым свеце толькi дзве краiны могуць адэкватна кiраваць планетай: Расiя i ЗША.
  - А Кiтай? - Спытала Лiзавета.
  - Пад кiраѓнiцтвам кампартыi ён асуджаны на дэградацыю. Ды i ѓвогуле, дзевяноста адсоткаѓ эканамiчнага росту Кiтая, гэта заходнiя iнвестыцыi. У прынцыпе, кампартыя стала буржуазнай! - Сказала, сярдзiтым голасам Драхма.
  Дзяѓчына-бландынка спакойным тонам заявiла:
  - Мяркую, калi б у Расii перамог Зюганаѓ, то эканамiчная палiтыка мала адрознiвалася б ад сучаснай.
  Дзяѓчына-нiмфа ахвотна пацвердзiла:
  - Яна была б лявей, але гэта быѓ бы той жа самы, па сутнасцi капiталiзм. Наогул, расейскiм камунiстам не пашанцавала з кiраѓнiцтвам. Кампартыю могуць выратаваць толькi маладыя энергiчныя кадры.
  Хлопчык заявiѓ:
  - Не трэба вам рускiм кампартыi. Ужо ѓ нас яны прыйшлi да ѓлады, большая частка насельнiцтва жыве па картках, нармальнае адзенне немагчыма купiць. А што такое мяса, многiя забылiся. Я, напрыклад, яго толькi адзiн раз паспрабаваѓ на Каляды.
  Лiзавета пiскнула:
  - I як?
  Юны друiд адказаѓ:
  - Смачна! Хаця, шакалад лепш. Мне неяк удалося сцягнуць адну плiтку. За дасканалы акт крадзяжу, я павiнен быѓ панесцi астральнае адкупленне: трыццаць тры ѓдары пугай. Спiна была ѓ крывi, а пасля лупцоѓкi падзякаваѓ настаѓнiкам за навуку.
  Дзяѓчына-бландынка прачырыкала:
  - Ну, гэта, увогуле добра. Ладна, хлапчук, пазнаём нас з друiдамi.
  Хлопчык тупнуѓ босы, маленькай, збiтай нагой i адказаѓ :
  - У мяне няма на гэта паѓнамоцтваѓ. Я раскажу сваiм братам пра вас. Тады, калi яны палiчаць патрэбным, з вамi звяжуцца. Не буду хаваць, хватка праваслаѓя таксама жорсткая, мы б хацелi незалежнасцi Брытанii, а не англiйскай губернi.
  - Магчыма, у Брытанii проста прыйдзе да ѓлады прарасейскi ѓрад. - заявiла Драхма. - Акрамя таго, я пагавару з Жукавым, каб ён прыслабiѓ уплыѓ Праваслаѓнай царквы. Гэта вядзе да залiшняй кансервацыi навукi i прагрэсу.
  Лiзавета заѓважыла:
  - Нешта не вiдаць, што прагрэс замарудзiѓся.
  Графiня-нiмфа адзначыла:
  - Гэта працэс малапрыкметны, але сам памяркуй, цi валодае хрысцiянства неабходнай жыццястойкасцю.
  Лiзавета адзначыла, скалячы зубкi:
  - Усе атэiстычныя рэжымы абрынулiся, цi, як у Кiтаi, iдзе працэс адраджэння Хрысцiянства. Наогул, артадаксальныя камунiсты засталiся толькi ѓ беднай Паѓночнай Карэi, i нават Фiдэль Кастра пакланiѓся рымскаму папе. Хрысцiянства i ѓ нашым сусвеце зусiм не здало пазiцыi. Калi нават дзе-нiдзе саступае, то Iсламу, а не атэiзму. Прызнайся, цi шмат стопрацэнтных атэiстаѓ.
  Драхма яхiдна адказала:
  - Мяркую больш, чым стоадсоткавых хрысцiян.
  Герцагiня перапынiла iх:
  - Я каталiчка! Праѓда, не фанатычная. Прызнаю, што ѓ Рымскага папства было шмат грахоѓ i памылак. Але пры гэтым, каталiкi i праваслаѓныя цэрквы сястры. У Расеi ж занадта цiснуць тых, хто не праваслаѓны . Калi каталiкоѓ i лютэран не так ужо i моцна, то, напрыклад, баптысты амаль па-за законам. Я лiчу, што тут павiнна быць больш свабоды.
  Лiзавета кiѓнула:
  - У Англii баптыстаѓ спальвалi калiсьцi на вогнiшчах. Зрэшты, i ѓ Расii не гладзiлi па галоѓцы. Цяпер норавы сталi вальней. Але ж рэальна не могуць быць усе веры правiльнымi. Сам Хрыстос сказаѓ: Адна вера, Адзiн пастух, Адно хрышчэнне! Таму мы спрабуем кансалiдаваць усе народы ѓ шматнацыянальнай iмпэрыi праз адзiную рэлiгiю. У канчатковым вынiку, гэта павiнна ѓзмацнiць нацыянальную згоду.
  Хлопчык запярэчыѓ:
  - Прымус губiць каханне, бiзун можна цалаваць, але каб зручней упiцца зубамi.
  - Добра кажаш юны фiлосаф! Спадзяюся, мы з табой яшчэ сустрэнемся, але зараз пойдзем у Лондан. Так, i папярэджваю, мы зменiм маску . - Сказала Драхма.
  Хлопчык перадаѓ iм каштан:
  - Вазьмiце яго! Гэта пошукавы артэфакт, з яго дапамогай мы заѓсёды знойдзем вас , калi трэба.
  Лiзавета ѓсмiхнулася:
  - Выглядае па-дзiцячы, але я чамусьцi веру.
  - Трэба ѓзяць яго ѓ рот i прашаптаць: - Патрэбна дапамога. - I мы пачуем! - Сказаѓ Артур.
  - Выдатна! Мы так i зробiм. Але вось пытанне, калi мы апынемся занадта далёка? - Спытала Лiзавета.
  Басаногi, прыгожы хлопчык упэѓнена адказаѓ:
  - Тады прыйду я адзiн i акажу дапамогу.
  Драхма ѓсумнiлася:
  -Ды якую ты можаш яе аказаць! Мы бачылi цябе такiм бездапаможным.
  Артур з мiлай усмешкай адказаѓ:
  - Ваша права верыць, цi не верыць.
  - Тады мы пайшлi, i так шмат часу страцiлi. - Сказала Лiзавета.
  Дзяѓчаты адкланялiся, забралi ѓ палкоѓнiка i падпалкоѓнiка дакументы, i практычна не пацярпелыя, рушылi далей. Iх план крыху змянiѓся. Трэба было прыняць новую маску . Палкоѓнiк i падпалкоѓнiк падыходзiлi для гэтага, як нельга лепш. Iх трупы аблiлi бензiнам i падпалiлi. Так, на ѓсялякi выпадак. Астатнiя целы скiнулi ѓ выграбную яму. Гэта жорстка, але неабходна. Легенда аб тым, што быѓ бой з партызанамi, не пасавала. Занадта падазрона, шэсцьдзесят чалавек забiта, а толькi двум камандзiрам удалося ацалець. Гэта пахла трыбуналам.
  Трэба будзе паведамiць, што салдаты адклiканы для важнага задання. На некалькi дзён гэта магло спрацаваць, а больш i не трэба.
  Драхма злосна адказала:
  - Наогул, мы ѓлiплi Лiзавета. Канкрэтна ѓлiплi ! Не трэба было страляць табе.
  Бландынка-ваяѓнiца запярэчыла:
  - Чаму? Выратавалi ад смерцi i варварства двух выдатных людзей. Герцагiню i хлопчыка, якi зусiм не такi ѓжо i просты. Акрамя таго, забiлi шэсцьдзесят два не самыя апошнiя ваякi армii КША. Гэта сур'ёзны плюс!
  Графiня-нiмфа буркнула:
  - А мiнусы?
  - Якiя мiнусы? Мы зараз можам смела падарожнiчаць па ѓсiх краiне. Шануй дакументы. Асаблiва ѓпаѓнаважаны спецназ "Камандас". Нам зараз адкрыты доступ да самых вярхоѓ. - Лiзавета прыжмурылася. - Хiба табе не бачныя простым поглядам усе нашы перавагi?
  Драхма пачасала густую капу счарнелых валасоѓ. Затым, са скепсiсам немалым заѓважыла:
  - Узрастае рызыка выкрыцця. Мы ж пра iх нiчога не ведаем, а iншыя могуць i ведаць.
  Ваяѓнiца-бландынка ѓпэѓнена адказала:
  - Усе янкi прыкладна аднолькавыя. Трэба толькi быць нахабнымi з падначаленымi i рабалепнымi перад начальствам.
  Графiня-нiмфа ѓсмiхнулася:
  - Магчыма, ты i правы.
  Па целаскладу палкоѓнiк i падпалкоѓнiк былi прыкладна роѓныя дзяѓчынам. Цi клiкалi iх па прозвiшчы таварыш Дзiтрых i Зiтрых. Ледзь жанчыны таѓсцейшыя за дзяѓчат былi, але гэта не праблема. Асобы змянiць, у прынцыпе, не складана. Наогул, пры iх мастацтве маскiроѓкi, праблемы магло стварыць толькi, калi аб'ект замены вельмi высокi, цi, наадварот, занадта малы. Што да голасу тое, тут нават звычайныя людзi валодаюць мастацтвам iмiтацыi. Дзяѓчаты селi на машыны i паехалi ѓ Лондан.
   Так як яны былi ѓ розных бронемабiлях , то ехалi моѓчкi, не ладзячы дыскусiй. Наогул, цяжэй за ѓсё прымусiць адмовiцца алкаголiка ад бутэлькi i рэлiгiйнага фанатыка ад поглядаѓ!
  Па дарозе iм разоѓ пяць траплялiся блокпасты. Тры праехалi без затрымак, на дзвюх хацелi запатрабаваць дакументы, але даведаѓшыся, палкоѓнiка Дзiтрых i падпалкоѓнiка Зiтрых, прапусцiлi.
  - Нясiце службу, хлопчыкi! - крыкнула Лiзавета.
  - Толькi галовы не высоѓвайце! Адарвуць iх, чым вы будзеце есцi! - Састрыѓ Драхма.
  - Ды з нашым пайком, - пачаѓ афiцэр. -
  Драхма вызверылася:
  - Што, не задаволены пайкай?!
  Той спешна адказаѓ:
  - Не, я ѓсiм задаволены, хвала таварышу Сталiну!
  Нiмфа-графiня рыкнула:
  - Дык маѓчы!
  Шосты блокпост быѓ ля самага ѓезду ѓ сталiцу Брытанii. Злева працякала Тэмза, а справа ѓзвышаѓся Корф, знакамiтая крэпасць. З яе тырчалi вонкi доѓгiя рулi зенiтак. Iх можна было выкарыстоѓваць як супраць танкаѓ, так i супраць самалётаѓ.
  Сцены тоѓстыя i, падобна, iх яшчэ спецыяльна ѓшчыльнiлi. У цэлым, магутная цытадэль, якая затуляе Лондан. Лiзавета ѓспомнiла, што падчас паветранай бiтвы за Англiю, Гiтлер вылучыць чатырыста самалётаѓ, каб разбурыць Корф. Але сцены горада выстаялi. Праѓда, фашысты спалiлi горад Кавентры. Гiтлер нават увёѓ пасля гэтага абарачэнне: кавентаваць !
  У дзяѓчат спыталi дакументы. Паглядзелi на свет. I, вiдаць, даведалiся, расплылiся ва ѓсмешках.
  - Спадарыня Зiтрых. - Звярнуѓся афiцэр да Лiзаветы. - Як прасоѓваюцца вашы справы?
  Перапранутая бландынка закрычала:
  - Душым партызан i iншае паскуддзе . Партызаны слабыя, але ѓнутраны вораг мацнейшы. Можа вас праверыць?
  Афiцэр адвярнуѓся i пралепятаѓ:
  - Я надзейны!
  Дзяѓчына-забойца вызверылася:
  - А калi электроды ѓ рот засунуць? Тады прызнаешся?
  У адказ спалоханае лопатанне:
  - Не трэба! Таварыш Зiтрых.
  Дзяѓчына-бландынка працягвала нахабнiчаць:
  - А ты мяне называѓ спадарыняй. Гэта багата пакараннем.
  Афiцэр лiтаральна задыхаѓся ад страху:
  - Я абмовiѓся! Свайго роду выкрут!
  - Ну добра! Маѓчы, нiчога не кажы, на сэрца зiма. - Лiзавета ад'ехала.
  Драхма аказалася больш стрыманай на зносiны, пакруцiла злёгку галавой, але нiчога не адказала:
  - Мой пашпарт застаецца пры мне. - Сказала яна.
  Начны Лондан быѓ амаль пустынны. Па вулiцах блукалi палiцыянты з бульдогамi. Дзейнiчала каменданцкая гадзiна. Дзяѓчат некалькi разоѓ спынялi ѓ самiм горадзе. Пакуль яны не пад'ехалi да гатэля "Чырвоны кулак". Тут можна было прытармазiць. У самiм доме размяшчаѓся кругласутачна якi працуе афiцэрскi рэстаран.
  - Спаць не хочаш, таварыш Зiтрых? - Спытала са здзекам Лiзавету Драхма.
  -Гледзячы з кiм, таварыш Дытрых! - Адказаѓ бландынка-тэрмiнатар. - Толькi не з бервяном.
  - Можна i з бервяном, калi яно вялiкае. - заявiла з пошлым намёкам Драхма. - Скажу вам, не палiчыѓшы за гонар i не лоѓлю на слове, бардэлям наша слава, лiслiвасць, наелася футра молi!
  Бландынка-ваяѓнiца заѓважыла:
  - Ты пра што кажаш, Дзiтрых? - Выглядае, як абсалютная бязглуздзiца.
  Графiня-нiмфа прабурчала:
  - Не кажы Лiзанька! Гэта так, гумарок.
  Лiзавета ѓдакладнiла:
  - I даволi плоскi.
  Дзяѓчаты накiравалiся ѓ рэстаран. Iм хацелася есцi, заадно, паслухаць размовы п'яных афiцэраѓ. Нават пры таталiтарным сталiнскiм рэжыме для афiцэраѓ iснавалi некаторыя паслабленнi. У прыватнасцi, у рэстаране не маглi за размову арыштаваць, калi толькi размова не iшла пра прамую здраду. Так што можна было сёе-тое запазычыць.
  Лiзавета ступала амаль не чуваць, а Драхма, наадварот, тупала - ну не маглi ж два высокапастаѓленыя афiцэра хадзiць, як iм падабаецца, а менавiта басанож. Даводзiлася мiрыцца з нашэннем далёка не самых зручных ботаѓ. Каля ѓвахода стаяла ахова, два ладна паддатыя вышыбайлавы, але дзяѓчат яны прапусцiлi без лiшнiх слоѓ.
  - Праходзьце таварышы палкоѓнiкi. - Сказалi яны.
  Ваяѓнiцы ашчэрылi чорныя твары:
  - Ну, дзiва што! А то багата!
  У рэстаране гарэлi люстры, а на сцяне вiсела скура слана, што надавала памяшканню тубыльны выгляд.
  Дзяѓчаты падышлi да стойкi i замовiлi марцiнi з пiцай, а таксама па кавалку тоѓстай свiнiны. З аднаго боку, гэта можна было палiчыць за благi густ, але чырвоныя амерыканцы кахаюць ёсць, менавiта так. Акрамя таго, свiнiна, як бы падкрэслiвае твой атэiзм.
  Бо нават многiя хрысцiяне яе лiчаць нячыстай.
  Лiзавета толькi прыгубiла марцiнi, а Драхма, зразумела, перакулiла ѓ сябе цэлы фужэр, нават не зморшчыѓшыся. А вось афiцэры сталi казаць цiшэй. Закусiла пiцай.
  Густ мяса лася, каѓбасы, грыбоѓ, памiдораѓ, сыра з салодкiм алкаголем быѓ незвычайны. Даволi прыемным. Для эксперыменту Лiзавета намазала кавалак свiнiны шакаладным маслам. Наогул, у КША быѓ дэфiцыт любых тавараѓ, асаблiва прадуктаѓ харчавання, але амерыканскiя афiцэры, асаблiва элiтных частак, як бы жылi ѓ iншым свеце. Так што маглi шыкаваць , асаблiва, калi ёсць грошы. Ну, а даляраѓ у Драхмы i Лiзаветы суцэль хапала. Самi Дзiтрых i Зiтрых былi багатыя, ды i ѓ акружэння сёе-тое вадзiлася. Драхма таксама паспрабавала масла на тоѓсты пласт i адзначыла:
  - Смачна.
  Лiзавета пiскнула:
  - Дык еж i пi!
  Афiцэры працягнулi размову. Абмяркоѓвалi падзеi на франтах i вылазкi партызан.
  Апошняе, зрэшты, было пабочнай тэмай:
  - Баявiкi групоѓкi "Белы леѓ" эшалон узарвалi. Трыццаць салдат i шэсць афiцэраѓ загiнулi. Паранена больш за сотню.
  - Вось сволачы ! Нашых б'юць. - заявiѓ афiцэр у пагонах маёра. - Трэба ѓвесцi расстрэлы закладнiкаѓ. За кожнага нашага сотню ангельцаѓ.
  - Ужо ѓвялi! Учынiлi пакарання. Спалiлi каля пяцiсот жанчын i дзяцей. - Адказаѓ iншы. Цяпер партызанам будзе дадзены жорсткi адпор. Сам Сталiн сказаѓ: - Ужывайце супраць тэрарыстаѓ i бандытаѓ усе метады, нават самыя суровыя. У прыватнасцi, сем'i павiнны несцi адказнасць за партызан.
  - Учора мы катавалi белых бандытаѓ. Яны нам выдалi сваiх хаѓруснiкаѓ.
  - Так, яшчэ трэба пакараць смерцю знаёмых, i iншых звязаных з партызанамi.
  Тон размоѓ стаѓ цiшэй:
  - Нашы войскi на ѓсходнiм фронце панеслi жорсткiя страты. Рускiя прымянi атамныя бомбы супраць навалы нашых войскаѓ. Сотнi тысяч забiтых i параненых.
  Спалоханае рохканне ѓ адказ:
  - Так, я сам бачыѓ на транспартных самалётах, згружалi абпаленых афiцэраѓ. Многiя з iх проста аслеплi, выцеклi вочы. У каго валасы вылезлi.
  I дурное булькатанне:
  - Ну i варвары гэтыя рускiя! У iх мядзведзi проста па вулiцах ходзяць.
  I яшчэ спалоханы хрып:
  - I кажуць таксама тыгры.
  Наступны воклiч быѓ больш скептычны:
  - У такiм холадзе тыгры не водзяцца.
  Адзiн з афiцэраѓ прыклаѓшы палец да вуснаѓ, вымавiѓ:
  - А ѓ iх асаблiвыя, шаблязубыя монстры!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 10
  Лiзавета з цяжкасцю стрымала смех:
  - Замарыць могуць сваiм базарам.
  Драхма перабiла яе:
  - Ты слухай больш уважлiва, можа, на нешта каштоѓнае нарвешся.
  - Мне сам палкоѓнiк казаѓ, што ѓ лабараторыях у рускiх злучылi геном чалавек i тыгра. Атрымалiся страшныя ваяры. Амаль непаражальныя, здольныя высока скакаць. Быццам яны падобныя на жанчын з iльвiнай грывай. - пачаѓ маладзенькi капiтан мулат.
  Маёр перабiѓ яго:
  - Гэта ѓсё чуткi! А вось я чуѓ, што ѓ нас сур'ёзна аб'ядналi геномы пацука, чалавека i гарылы. Ад гэтага такiя байцы атрымлiваюцца, нi адна куля не бярэ, нават калi патрапiць у галаву. Страшныя мутанты. Вось менавiта яны i падораць нам слаѓную перамогу над рускiмi! Ужо гатовы для гэтага наймагутныя караблi, яны перавязуць гадавальнiк.
  - Ды цi не выдумка гэта? - Пачулiся галасы.
  Афiцэр усклiкнуѓ:
  - Не! Усё дакладна!
  Шум ледзь-ледзь верш. Да дзяѓчат падышоѓ палкоѓнiк гадоѓ сарака. Працягнуѓ руку.
  Пачуѓся нiзкi голас:
  - Вы, я бачу, мае калегi. Чым займаецеся?
  - Ды нiчым, ямо i не спiм! - адказала жартам Драхма.
  Палкоѓнiк ветлiва прапанаваѓ:
  - А патанчыць са мной не хочаце?
  Графiня-нiмфа правiшчала:
  - Спачатку шампанскага!
  - Афiцыянт, падай нам тэхаскага iгрыстага! - крыкнула палкоѓнiк.
  Драхма прыжмурылася. Да iх падбегла маладзенькая дзяѓчына ѓ лёгкiм сукеначцы, яна працягнула паднос з налiтымi фужэрамi.
  Красуня прачырыкала:
  - Прашу, спадары!
  - Узаемна! - Палкоѓнiк ѓшчыкнуѓ зусiм юнае, на выгляд не больш за шаснаццаць гадоѓ стварэнне, за попку. - Будзь са мной, песню спявай! Хай пенiцца Сталiн-кола.
  Лiзавета ажывiлася:
  - Так, i закажы нам Сталiн-колы i вiскi.
  Старэйшы афiцэр ласкава ѓсмiхнуѓся:
  - Выдатна! У вас своеасаблiвы смак.
  Сталiн-кола была вадкасцю блакiтнага колеру з лёгкiм прысмакам iзумруду. Нешта накшталт "Тархуна", толькi мацней i саладзей на густ. Мабыць, нават занадта салодкае, нават прыкрае.
  Дзяѓчына-бландынка буркнула:
  - Ды тут перабор!
  Палкоѓнiк выскалiѓ зубы:
  - Сурагата заменнiкаѓ цукру занадта шмат. Ды вы не саромейцеся, дадайце больш вiскi, i атрымаецца кактэйль.
  - Дзякуй за параду! - Сказала Драхма.
  Дзяѓчаты выпiлi прыстойна, але захавалi свежую галаву. Хоць i намяшалi рознага глупства.
  Бландынка-ваяѓнiца выдала:
  - Ды гэта проста супер!
  Потым сталi танчыць, але ѓ палкоѓнiка апынулася грацыя гiпапатама. Лiзавета i Драхма пырхалi, як матылi. Магчыма, нават захапiлiся. Нечаканая фраза ледзь не спынiла iх танец.
  - Дзiтрых i Зiтрых, дзе вы так добра навучылiся танцаваць? - прамармытаѓ тып у пагонах капiтана мiнiстэрства "Гоны i Правы".
  - А, прывiтанне хлопец! - Спытала яго Драхма. - Можа, хочаш далучыцца да нас.
  У Лiзаветы ж у галаве прамiльгнуѓ адзiн барадаты савецкi анекдот.
  Мюлер пытаецца палкоѓнiка СС:
  - Якое гэта Шцiрлiц у чужой краiне, пад чужым iмем, з чужой мовай жыць доѓгiя гады? Прызнайцеся, цi не ад алiментаѓ вы хаваецеся?
  Голас за кадрам:
  - Нiколi яшчэ Шцiрлiц не быѓ так блiзкi да правалу.
  Вось i зараз гульня ѓ дурню не спрацоѓвала.
  Афiцэр службы бясьпекi замест адказу выхапiѓ пiсталет i навёѓ яго.
  - Ану, рукi за галаву. Прайдзецеся са мной, адбудзецца праверка асобы! - Заявiѓ капiтан.
  - А можа наяѓнасцi! - Драхма кiнула ѓ капiтана iголку, тая была амаль нябачнай, i ѓразiла яго ѓ лоб. Дзяѓчына падскочыла да яго, вырвала iголку i нацiснула пальцам на шыю. Пасля гэтага, памяць менавiта адбiла ѓ няѓдачлiвага шпiёна, а праз суткi ён павiнен быѓ памерцi ад удару.
  - Вось бачыш, вiдаць, гэтыя каровы не ведалi буржуазных танцаѓ. - Ледзь чутна шапнула яна.
  - Так! - Заявiла Лiзавета, - Фальстартаѓ i танга не для iх.
  - Пакуль нашы вынiкi нулявыя, нiчога не высветлiлi. - Драхма казала, не варушачы вуснамi, так што з боку здавалася, што дзяѓчаты проста ѓсмiхаюцца.
  Лiзавета адзначыла:
  - Ведаеш, што я думаю!?
  Графiня-нiмфа амаль бязгучна вымавiла:
  - Кажы, светлая галавушка!
  Дзяѓчына-бландынка прапанавала:
  - Трэба дапытаць кiраѓнiка лонданскага, або брытанскага дэпартамента "Гонар i Права". Ён тое, напэѓна, павiнен быць у курсе, каб не ѓзнiкла нiякiх недарэчнасцяѓ. Сама ведаеш, у што можа вылiцца дзеянне без адзiнага каардынатара.
  Драхма не стала спрачацца:
  - Я разумею! Але пакуль мы не ведаем, як яго клiчуць.
  Лiзавета прабуркавала з усмешкай:
  - Даведаемся! У нашага непасрэднага начальнiка, таварыш генерал-лейтэнанта Брумера. Гэты мусiць быць у курсе.
  Ваяѓнiца-нiмфа пагадзiлася:
  - Калi да яго пойдзем? Прама зараз ноччу?
  Прыгажуня-бландынка не стала спрачацца:
  - А чаму б i не! Звычайна, такiя як ён, працуюць у стылi Сталiна ѓсю ноч, а ѓ пяць гадзiн, гэта, як раз летнi свiтанак, валяцца спаць.
  Драхма з усмешкай адзначыла:
  - Што ж, гэта лагiчна!
  Лiзавета скаланула сваiмi моцнымi сцёгнамi, пацiснула мускулiстымi плячыма, i рашуча прапанавала:
  - Так што мы паелi, выпiлi, а зараз час наведаць начальнiка.
  Графiня-нiмфа ледзь чутна спытала:
  - Ты добра запомнiла хаду Зiтрых? Глядзi, мы можам выклiкаць моцныя падазрэннi.
  Ваяѓнiца-бландынка супакоiла:
  - Вядома, мы ж нiчога не забываем.
  Драхма падграбла палкоѓнiка i, усыпiѓшы дакрананнем, пасадзiла афiцэра на крэсла. Iншыя вайскоѓцы працягвалi весцi размову.
  Адзiн з iх прагугнявiѓ:
  - Неяк раз мы злавiлi класную рускую цялушку. Такую вялiкую, за два метры ростам.
  Пачулiся недаверлiвыя воклiчы:
  - Ну, ты залiваеш! Такiх увогуле не бывае!
  У адказ дасцiпнае хiхiканне:
  - Гэта ж руская баба, працоѓны конь. Так мы ѓ шасцёра да яе прыстроiлiся i ѓволю нашпiгавалi каѓбасамi.
  Пачуѓся рогат:
  - Надраiлi ёй азадак !
  Далей пошлае:
  - Вядома! Яна была вельмi задаволеная!
  I зноѓ смяшок:
  - А з тыгрыцай ты не спрабаваѓ сношаться !?
  I задаволенае кудахтанне:
  - Абавязкова паспрабую! Вось гэта будзе кукен-хукен !
  Амерыканцы, пераважна чарнаскурыя, смяялiся. Лiзавета шапнула Драхме:
  - Можа забiць iх!? Якiя хамы !
  Графiня-нiмфа лагiчна запярэчыла:
  - Навошта свяцiцца. Акрамя таго, яны i так асуджаныя. Мы ж, забiѓшы iх, толькi раскрыем свае карты.
  Бландынка-тэрмiнатар прапанавала:
  - Можна гэта зрабiць мякка i не прыкметна, правёѓшы ѓдар, якому навучалi нас у ФСБ, адтэрмiнаваная смерць.
  Пераапранутай нiмфе гэта стала цiкава:
  - Ого, гэта цiкавая прапанова.
  Лiзавета i Драхма падышлi да афiцэраѓ.
  Практычна хорам яны ѓсклiкнулi:
  - Ну, хлопцы, можа, вы захочаце сапраѓдных жанчын, а не бледных, як смерць, рускiх.
  - А што, вы класныя цялушкi. - У хлопцаѓ загарэлiся вочы.
  Лiзавета i Драхма падыходзiлi па чарзе i хутка абдымалi хлопцаѓ. Так зрабiлi з кожным, потым адвярнулiся. Дзяѓчына-бландынка неѓзаметку ѓключыла рацыю, у ёй прапiшчала.
  - Наогул, нас выклiкаюць, пакуль.
  Iлжывыя мурынкi пакiнулi разгубленых хлопцаѓ. Лiзавета пашкадавала толькi аднаго светласкурага афiцэра, ён быѓ занадта малады i сiмпатычны. Цяпер хлопцаѓ на працягу двух сутак чакала смерць ад iнсульту i iнфарктаѓ. Так што прыгажунi правялi мяккую зачыстку. У гэтым цудоѓным сне, яны гулялi ролю супербайцоѓ , якiя валодалi папросту фантастычнымi навыкамi, i ѓмелi тое, чаму пазайздросцiць адборны спецпрызн любой краiны.
  - Ну што, усё пакуль iдзе па плане. - Сказала Драхма.
  Лiзавета ѓдакладнiла:
  - Ты хочаш сказаць, па iмправiзацыi.
  Графiня-нiмфа пацвердзiла:
  - Генерал Брумер напэѓна чакае нас.
  Дзе знаходзiцца цэнтр мiнiстэрства "Гоны i Правы ", дзяѓчаты знайшлi па картах, захопленых у забiтых iмi катаѓ. Адтуль яны ведалi i прозвiшча свайго непасрэднага начальнiка. Але ѓ цэлым, карта давала ѓяѓленне аб Лондане, не гледзячы на ??не асаблiва складаную шыфрацыю.
  - Горад не занадта дрэнна абаронены. - Сама сабе сказала Лiзавета.
  Драхма гэта з усмешкай пацвердзiла:
  - Вiдаць у iм прыкладна пяцьдзесят тысяч амерыканскiх i, прыкладна, столькi ж англiйскi салдат рэгулярнага войска. Плюс сто трыццаць пяць тысяч палiцыянтаѓ з больш за трацiну наймiтаѓ.
  Бландынка-разведчыца адзначыла:
  - У самiм горадзе калi i былi разбурэннi, то iх прыбралi. Што ж, ён выглядае прыстойна.
  Дзяѓчаты, выходзячы з рэстарана, iмiтавалi лёгкае ап'яненне, хiсталiся, падлашчвалiся з аховай. Пасля расслабiлiся, i зашалi спружынiстай хадой.
  Для пачатку вырашылi, што лепш броннiкаѓ для паездкi падыдзе службовая машына палкоѓнiка.
  Шафёр паспрабаваѓ запярэчыць, але атрымаѓ iголкай у шыю, i замёр. Драхма пасадзiла яго i назвала адрас.
  Зноѓ замiльгалi лiхтары, не гледзячы на тое, што камунiсты пышылiся сваiм парадкам, парачка свяцiлень пакасiлася i не гарэла. На вулiцах шмат чырвоных i змененых брытанскiх сцягоѓ з сярпом i молатам. А партрэты Сталiна вялiзныя, устаноѓлены вялiзныя помнiкi. Адзiн з iх у цэнтры Лондана, нiяк не менш за дзвесце дваццаць пяць метраѓ. Сталiн тыцкае пальцам правай рукi на ѓсход, а ѓ левай руцэ сцiскае гранату.
  Драхма выказала меркаванне:
  - Даволi нясмачны твор!
  Лiзавета пагадзiлася:
  - Магчыма, аѓтара трэба было пасадзiць за перавод народных грошай. За гэты помнiк авiяносец пабудаваць можна, цi два лiнкоры.
  Драхме, стала смешна:
  - Хто ведае! Можа, ён ужо сядзiць.
  - Амерыка, як вялiзны аѓтобус, адна палова сядзiць, другая трасецца, кантралёр адзiн, затое ѓсе астатнiя зайцы! - Састрыла Лiзавета.
  - Не, хутчэй, як карабель падчас шторму, палова хворая, а iншая кiдаецца! - Драхма пацерла сабе вуха. - Нешта свярбiць. Можа гэта грым з прымешкай тушы?
  Бландынка-шпiёнка адзначыла:
  - Якасць накшталт не самае дрэннае, i ѓ вадзе ён не павiнен адставаць, ды тут i не туш.
  Дзяѓчаты аб'ехалi помнiк i апынулiся каля масiѓнага будынка мiнiстэрства, цi, як раней ён называѓся, народнага камiсарыята "Гоны i правы".
  - Дзiѓна ѓсё ж! Чаму яны не размясцiлiся ѓ Таѓэры. - Спытала Лiзавета.
  Драхма выказала сваю думку:
  - Магчыма для таго каб не ѓзнiкалi непрыемныя асацыяцыi. Гэта палiтычная турма!
  Бландынка адзначыла з сумневам:
  - Але ж расiйскi ѓрад не спалохаѓся размясцiцца ѓ Белым Доме.
  Графiня-нiмфа прабуркавала:
  - Можа таму яго так лёгка ѓзарвалi.
  Будынак быѓ невысокi i iшоѓ на добрых дзесяць паверхаѓ у зямлю.
  Лiзавета i Драхма выслiзнулi з машыны. Гнеѓ, здавалася, акрылiѓ iх на подзвiгi. I iм вельмi хацелася пазбавiцца ад абутку, i адчуць паверхню сваiмi голымi, пругкiмi падэшвамi, так бо i спрытней, i вельмi прыемна вечна юным дзяѓчынкам.
  Зрэшты, ля ѓвахода дзяѓчыны намаганнем волi стрымалiся, стараючыся надаць сваiм хадам характэрную для Дзiтрых i Зiтрых ленасць.
  У iх папрасiлi дакументы, старанна разглядалi iх. Але мабыць Дзiтрых i Зiтрых не былi пачаткоѓцамi, i iх адразу пазналi.
  - Ну, як паляванне?! - Спыталi ля ѓваходу. Пытанне задаваѓ вясёлы маёр.
  - Выдатна, атрымалася заарканiць буйную дзiчыну. - Адказала Драхма.
  Малады мужчына падмiргнуѓ карымi вачыма:
  - Так, гэта пацешна!
  Лiзавета перабiла:
  - У нас ёсць тэрмiновыя звесткi, i мы павiнны зрабiць даклад генералу Брумеру.
  Драхма кiѓнула:
  - Вельмi важныя звесткi, i я думаю, што iх лепш будзе не адкладаць у доѓгую скрыню.
  Афiцэр адказаѓ:
  - Генерал зараз заняты, але мы правядзем вас да яго. Акрамя таго, можа ён захоча пагаварыць з вамi падчас допыту.
  - Гэта не самая дрэнная думка. - Пагадзiлася Драхма.
  Лiзавета дадала:
  - Спрабаваць мы i самi каханы i ѓмеем.
  Афiцэр падмiргнуѓ:
  - Вы ведаеце, самае цяжкае i, разам з тым, вiртуознае, гэта раскалоць партнёра, не звяртаючыся да метадаѓ фiзiчнага ѓздзеяння.
  Драхма ѓсмiхнулася:
  - Я магу любога мужчыну прымусiць спяваць i смяяцца, не звяртаючыся да грубай сiлы. Можа выпрабаваць на табе?
  Афiцэр аджартаваѓся:
  - Не трэба, вы мяне раздушыце! Праходзьце!
  Дзяѓчаты ѓвайшлi ѓ калiдор. У прынцыпе, у сучаснай спецслужбе з iх бы знялi адбiткi пальцаѓ i вочную сятчатку. Але тут яшчэ панаваѓ каменны век. Зрэшты, дзяѓчаты да таго, каб змянiць малюнак сваёй далонi, былi гатовы. Для гэтага трэба зразаць скуру ѓ сваiх ахвяр, акунуць у спецыяльны раствор i надзець гэтыя своеасаблiвыя пальчаткi на рукi. У цэлым , дзяѓчыны так i паступiлi, iм з гэтага боку не было чаго баяцца. А да сятчаткi вочы тут яшчэ не дадумалiся.
  Але вось навошта ѓвесь час правяраць, каго i так ведаюць, ды яшчэ ѓ iх суцэль сапраѓдныя дакументы.
  - Памятаеш Шцiрлiца? - Сказала, не адкрываючы рота, Лiзавета. (Для iх тонкага слыху досыць моѓнай артыкуляцыi) - Ён бо, паводле легенды, не з неба звалiѓся, а замянiѓ суцэль рэальную асобу.
  Драхма, чые веды ѓ сне сталi аб планеце Зямля куды больш шырокiмi, ахвотна адказала:
  - Фон Шцiрлiца! Так, гэта, вядома, выдумка, але iснаваѓ рэальны прататып, якi, быѓшы стопрацэнтным немцам, быѓ завербаваны за вялiкiя грошы.
  Бландынка-лазутчыца з запалам адказала:
  - Лепшыя агенты, гэта ѓсё ж тыя, што працуюць за iдэалогiю. Яны дапамагаюць бескарыслiва i эфектыѓна.
  Графiня-нiмфа пацвердзiла:
  - Такiх не вельмi тое шмат. Хаця, падчас Вялiкай Айчыннай вайны мiльёны людзей ва ѓсiм свеце, у тым лiку ѓ фашысцкай Германii, верылi камунiзму.
  Лiзавета з усмешкай адзначыла:
  - У сучаснай Расii праблема. Чым прыцягнуць патэнцыйнага здраднiка? Калi толькi за грошы, то гэта будуць суцэльныя падонкi , якiя падсоѓваюць не тыя звесткi.
  Дзяѓчаты па прыступках спускалiся ѓ нiз. Калiдоры былi ярка асветлены. На сценах вiдаць былi плакаты. Мноства працоѓных, сярод iх поѓна жанчын. У розных праекцыях i будоѓлях стагоддзя. Рабочыя, як правiла, мужчыны i негры, калгаснiцы, наадварот, жанчыны i белыя. Шмат салдат, сярод iх белых i чорных прыкладна пароѓну. А таксама дзецi! Як нi дзiѓна, сярод iх ужо белая большасць, прычым, светлагаловых.
  Драхма зрабiла выгляд, што абураная.
  - Чаму малююць так шмат бледнатварых выкармышоѓ ?
  Маёр, якi iдзе наперадзе, адказаѓ:
  - Такая традыцыя. Лiчыцца, што новае пакаленне будзе вольным ад рэлiгiйных i нацыянальных забабонаѓ. А ѓвогуле, у нас у КША замацаванае канстытуцыяй раѓнапраѓе. Вас што, гэта не задавальняе?
  - Наша раса галоѓная апора камунiзму! - Сказала Лiзавета.
  - Генерал Брумер таксама белы! - Заявiѓ афiцэр. - А я самба!
  - А мы значыць, дзюдо! - пажартавала Драхма.
  На сёмым паверсе падземкi дзяѓчыны спынiлiся. Рассоѓныя дзверы адчынiлiся, i яны апынулiся ѓ памяшканнi, дзе каля ѓваходу стаялi чалавек дзесяць. Усе вельмi буйныя хлопцы, два метры ростам i з квадратнымi плячыма. Убачыѓшы палкоѓнiкаѓ, яны аддалi гонар.
  - Праходзьце! Мадам.
  Дзяѓчаты ѓвайшлi ѓнутр.
  Генерал Брумер у цёмных акулярах i з кручкаватым носам быѓ хутчэй падобны на японца, чым на еѓрапейца.
  Побач з iм слiзгаѓ генерал-маёр Вiшы. На гэты раз класiчны негр.
  Як нi дзiѓна, у памяшканнi было свежае паветра, пахла кветкамi.
  Лiзавета i Драхма чакалi сустрэць сапрэлае паветра i вязняѓ, якiя стагналi, злёгку разгубiлiся. Генерал Брумер аб нечым угаворваѓ юную, не старэйшую за шаснаццаць гадоѓ, дзяѓчыну.
  Саноѓнiк пралепятаѓ:
  - Прашу вас, прынцэса Дыяна, будзьце разважлiвыя. Калi не дзеля сябе, дык дзеля свайго народа.
  Прынцэса буркнула:
  - У якiм сэнсе!
  Брумер пробулькал:
  - Калi вы публiчна адрачэцеся ад прагнiлай i, у асноѓным, знiшчанай намi дынастыi Вiндзораѓ , i ѓступiце ѓ кампартыю, то захавайце жыццё не толькi сабе, але i вашым блiзкiм.
  Дзяѓчына абурылася:
  - Стаць здраднiкам?
  Генерал працягваѓ угаворваць:
  - Не, праявiць разважлiвасць. Выратаваць жыццё шматлiкiм, i дзеля гэтага прынiзiць свой гонар.
  Прынцэса абурылася:
  - Iуда лiчыѓ што, выдаѓшы Хрыста, прынясе вызваленне свайму народу. Вы мне прапануеце нешта падобнае?
  Брумер i Вiшы дружна кiѓнулi:
  - Мы вас не заклiкаем здрадзiць Богу!
  Дзяѓчына ѓсклiкнула:
  - А стаць камунiстам, гэта хiба не здрада! Бо гэта апрыёры мае на ѓвазе атэiзм.
  Генерал службы бяспекi па-свойму лагiчна заѓважыѓ:
  - Не! Ты можаш фармальна стаць камунiсткай, а ѓ глыбiнi сэрца застацца веруючай. Бо ѓ думцы мы, пакуль, зазiрнуць не можам.
  Прынцэса ѓсклiкнула:
  - I слава Усявышняму.
  Брумер працягнуѓ угаворваннi:
  -Наогул , звярнi ѓвагу. Мы цябе фiзiчныя пакуль не мучылi. Распаленыя iголкi пад пазногцi не заганялi, токам не бiлi, у кiслату не акуналi. А ты хоць ведаеш, якi боль адчуваеш пры апусканнi ѓ кiпячую шчолач?
  Дзяѓчына, i без таго бледная, стала, як мярцвяк. Яна пахiснулася, але выстаяла. Вусны яшчэ чутна шапнулi:
  - Дзеля Хрыста я гатовая стрываць!
  Вiшы ѓсмiхнуѓся, яго вочы набылi драпежны выраз:
  - Ну што ж! Перш чым пачаць раздзiраць цябе, мы будзем катаваць iншых. Гэта куды прыемней. З каго пачнем, шэф?
  - Я думаю з дзяѓчынкi. У нас сотнi дзяцей-заложнiкаѓ. - Генерал паказаѓ на зубное крэсла. - Пасадзiм яе сюды, i будзем свiдраваць здаровыя зубы, пакуль яна не страцiць прытомнасць. Потым прывядзем яшчэ дзяѓчынку, цi хлопчыка, так i будзем атрымлiваць асалоду ад iх крыкамi.
  - Жанчына вас нарадзiла, цi ваѓчыца! - Шапнула прынцэса.
  Брумер усклiкнуѓ, надзiмаючы шчокi.
  - Нас нарадзiла партыя i таварыш Сталiн. А ён сказаѓ, што дурное i безадказна лiчыць, што дзiцячы ѓзрост абараняе ад справядлiвай адплаты i народнага правасуддзя!
  Па шчоках прынцэсы пакацiлiся слёзы. Яна не магла даць згоды, але глядзець, як мучаць iншых, было вышэй за яе сiл.
  - Можа, дасце мне падумаць. - Сказала яна, што б выйграць час.
  Вiшы брыдка скалячыся, прагугнявiѓ:
  - Можаш думаць, толькi не занадта доѓга. Як казаѓ таварыш Сталiн: - На вайне адна секунда даражэйшая за тысячу снарадаѓ!
  Пакуль iшоѓ допыт, Лiзавета i Драхма падышлi да васьмi салдатам аховы. Гэтай колькасцi вялiзных i трэнiраваных кавалкаѓ мяса было дастаткова, каб ахоѓваць i трымаць пад прыцэлам слабую, далiкатную дзяѓчыну, амаль дзiця. Але вось, калi дзве сiмпатычныя амерыканкi пачынаюць падлашчвацца i, разыгрываючы шлюшек, хапаць мужчын за годнасць, то тыя ѓ адказ пачынаюць падыгрываць. Карацей кажучы, дзяѓчыны канчаткова паралiзавалi iх нацiскамi на нервовыя цэнтры, пасля паглядзелi ѓ камеру, што здымала памяшканне. Драхма з мiлым выглядам сказала:
  - Ды мы яе зараз расколем! Толькi загадайце адключыць камеру.
  - А навошта? - спытаѓ генерал-лейтэнант Брумер.
  - Некаторыя вядомыя нам звесткi лепш не ведаць нават блiзкiм сябрам. - Драхма паглядзела красамоѓным поглядам, як бы намякаючы, не будзь дурнем , у цябе ёсць шанец асабiста набiць кiшэню.
  - Вось так! - Загад: адключыць камеру.
  Салдаты аховы стаялi , як застылыя балваны, i не выклiкалi асаблiвых падазрэнняѓ.
  Лiзавета нават крыху пагладзiла iх!
  Драхма павярнулася да дзяѓчыны-прынцэсы.
  Нiмфа-графiня ласкава вымавiла:
  - Супакойся мiлая! Мы цябе не будзем катаваць. Але хiба табе не вядома, што мы, камунiсты, жадаем шчасця для ѓсiх людзей. Каб нашыя дзецi мелi бясплатнае харчаванне i адукацыю, а ѓ будучынi з дапамогай навукi дасягнулi неѓмiручасцi.
  Дзяѓчына Дыяна адказала:
  - I дзеля гэтага вы катуеце дзяцей!
  Драхма з запалам працягнула:
  - Гэта змушаная ахвяра. Але ѓ будучынi ѓсiх iх уваскрэсяць сiлай камунiстычнай навукi i перавыхуюць на карысць камунiзму, дабрынi i шчасця!
  Прынцэса з уздыхам адказала:
  - Толькi Бог Бог можа ѓваскрэсiць мёртвых.
  Графiня-нiмфа з усмешкай спытала:
  - А што, па-твойму, навука бяссiльная?
  Дыяна не занадта ѓпэѓнена адказала:
  - Гэта чырвоныя казкi.
  Драхма з запалам вымавiла:
  - Калiсьцi самалёт, а таксама тэлебачанне i, асаблiва, атамную бомбу лiчылi казкамi, але ѓсё ѓвасобiлася ѓ рэальнасць. Так i камунiстычныя iдэi перасягнуць вашыя самыя смелыя мары. Вы нават уявiць сабе можаце той магутнасцi, што нас чакае!
  Дзяѓчына паглядзела на яе больш уважлiва:
  - А ты разумная! Але ѓсё ж думаеш, рай можна пабудаваць без Бога.
  Графiня-нiмфа пафасна адказала:
  - Рай можа пабудаваць толькi чалавек. А ѓсё астатняе, гэта сапраѓды казкi, пра добрых чараѓнiкоѓ i шчодрых багоѓ.
  Генерал Брумер перапынiѓ яе:
  - Гэта ѓсё цiкава, але я думаю, вы выканалi маё заданне i знайшлi, дзе хаваюцца друiды, а галоѓнае iх скарбы.
  Лiзавета падышла да генерала i зрабiла выгляд, што шэпча яму на вушка, нацiснула на скронь:
  - Цяпер ты будзеш даваць справаздачу перад самiм Сталiнам.
   Драхма, прарабiла тое ж самае з Вiшы i, сказала:
  - Цяпер я Iосiф Сталiн!
  Лiзавета працягнула:
  - А я кiраѓнiк мiнiстэрства "Гоны i Правы" Лаѓрэнцiй Кiсенжэр . Дзяѓчаты ѓкалолi ѓ генералаѓ iголкi, канчаткова адключыѓшы волю. Пасля чаго, цвёрдым тонам вымавiлi:
  - Цяпер вы нам дасце канчатковую справаздачу, пра ѓсе апошнiя аперацыi.
  Брумер збялеѓ:
  - Я не вiнаваты ѓ выкраданнi скарбаѓ з палаца, мне даѓ асабiста санкцыю Фрыц Гейм.
  Сталiн у асобе Драхмы ссунуѓ бровы да пераносся:
  - Хто гэта такi, Фрыц Гейм?
  Генерал, задыхаючыся ад страху, адказаѓ:
  - Кiраѓнiк дэпартамента па Брытанii i Паѓночнай Еѓропе генерал армii. Вы яго ведаеце, таварыш Сталiн.
  Дзяѓчына-нiмфа, пераймаючы акцэнт Сталiна, заявiла:
  - Я ѓсё ведаю, але калi правадыр пытаецца, трэба адказваць. Кажы, што табе вядома аб планах па перакiдваннi звышбомбы баявым зарадам у тысячу мегатон.
  Брумер прахрыпеѓ:
  - Вельмi мала таварыш Сталiн. Я нават не ведаѓ, цi будзе там менавiта вадародная бомба. Проста мне сказалi, што вельмi каштоѓны груз павiнен прыбыць заѓтра пасля поѓдня ѓ сакрэтны порт Чырвоны Арыстан. Для чаго выдзелена вялiзная ахова.
  Драхма нацiснула:
  - Дык там бомба!?
  Зноѓ хрып генерала:
  - Нi маю нiякага ѓяѓлення аб гэтым, таварыш Вялiкi Сталiн. Усё ведае толькi Фрыц Гейм, у яго ѓсе нiткi i сувязi.
  Дзяѓчына-нiмфа ѓпэѓненым тонам, i з мяккiм каѓказскiм акцэнтам, характэрным для голасу Сталiна, вымавiла:
  - Дык вось ты зараз патэлефануеш да яго, скажаш, што ёсць настолькi сакрэтная iнфармацыя, што яе нельга давяраць тэлефонам, i мы паедзем да яго.
  Брумер прабурчаѓ:
  - Добра таварыш Сталiн. - Сказаць, што вы едзеце са мной?
  Драхма рашуча заявiла:
  - Нi ѓ якiм разе! Гэта павiнна быць маленькiм сюрпрызам. Акрамя таго, хiба не вялiкае шчасце бачыць мяне?
  Генерал пробулькал:
  - Вядома, таварыш Сталiн.
  Лiзавета задала серыю iншых пытанняѓ Вiшы, у тым лiку аб ваенным патэнцыяле Брытанскiх астравоѓ, аб новых вiдах узбраення, i атрымала сякiя-такiя звесткi.
  Дзяѓчына-бландынка прачырыкала:
  - Ды тут яшчэ ядзерную зброю жадаюць змясцiць на падводныя лодкi i адправiць да Петраграда. Праѓда, калi i iх дакладная колькасць ён не ведае!
  Драхма энергiчна кiѓнула:
  - Абавязкова паведамiм сваiм. Што яшчэ!
  Лiзавета паведамiла:
  - Шмат чаго, але ѓ асноѓным па Англii. Мяркуюць, зрэшты, што рускiя не пачнуць высадку на Брытанскiя астравы, перш чым не расправяцца з групоѓкай у Францыi.
  Дзяѓчына-нiмфа вымавiла:
  -Падобна, што яны не асаблiва аптымiстычна ацэньваюць свае шанцы?
  Бландынка-шпiёнка кiѓнула:
  - Так! Але гэта толькi павялiчвае верагоднасць агрэсii i ядзернага тэрарызму.
  Прынцэса падышла да iх:
  - Хто вы такiя?
  Лiзавета ѓпэѓнена вымавiла:
  - Твае сябры, а ѓ сапраѓдны момант збiраемся выратаваць калi не ѓвесь свет, то Еѓропу.
  Дыяна ѓдакладнiла:
  - Вы рускiя агенты?
  Драхма рашуча заявiла:
  - Мы вывядзем цябе адсюль, але ты павiнна забыцца, што нас бачыла.
  Дзяѓчына прабуркавала:
  - Такiя яркiя асобы, гэта немагчыма!
  - Не хвалюйся, мы дапаможам. - Лiзавета паклала руку на лоб, i пагладзiла Дыяну. - Табе самой будзе лепш i лягчэй ад гэтага. А цяпер рушыш услед за намi.
  Генерал Брумер набраѓ нумар экстранай сувязi i прамармытаѓ:
  - Кажа генерал-лейтэнант мiнiстэрства "Гоны i Правы" Майкл Брумер.
  Халодны голас адказаѓ:
  - Сакратар слухае!
  Генерал упэѓнена вымавiѓ:
  - У мяне ёсць надзвычай важная i сакрэтная iнфармацыя для Фрыца Гейма. Пажадана перадаць яе асабiста яму ѓ рукi i перагаварыць сам-насам.
  Сакратар адказаѓ:
  - Добра генерал-лейтэнант, я зраблю запыт генералу войска.
  Брумер павярнуѓ твар:
  - Бачыце, мяне ведаюць i шануюць.
  - Галоѓнае, каб я цябе шанаваѓ! - Сказала Драхма.
  Саноѓнiк выцягнуѓся ѓ струнку:
  - Так сапраѓды, таварыш Сталiн.
  Прагучала пстрычка, i з таго боку пачуѓся хрыплы барытон:
  - Фрыц слухае!
  Брумер пралепятаѓ:
  - Таварыш генерал армii. Мне трэба тэрмiнова сустрэцца з вамi. Гэта так важна, што нельга даверыць тэлефонам.
  Голас з iншага боку провада не выказваѓ энтузiязму:
  - Ты не хлусiш Майк? Калi патурбаваѓ па дробязях, твая песенька праспяваная. Зразумеѓ?
  Генерал прагудзеѓ:
  - Што я, без паняцця! - Са мной будуць Вiшы i дзве важныя асобы.
  Фрыц выдаѓ:
  - Добра, iх сустрэнуць. Чакаю цябе праз паѓгадзiны ѓ iльвiным логаве.
  Брумер быѓ вiдавочна рады:
  - Выдатна! З'яѓляюся хвiлiна ѓ хвiлiну.
  Драхма пстрыкнула яго па носе, сказала:
  - Малаток, а зараз мы пройдземся разам з гэтай дзяѓчынай. Выпiшы ёй надзвычайны, унiверсальны пропуск на выезд з горада i падары машыну з шафёрам.
  Генерал энергiчна кiѓнуѓ:
  - З задавальненнем, таварыш Сталiн.
  Упяцёх яны выйшлi, пры гэтым, Дыяна была апранута зусiм не як турэмшчыца, а падобна свецкай iльвiцы. Так, не басаногая дзяѓчына ѓ рубiшчы, а раскошная сукенка на ёй, i туфлi на высокiх абцасах, i нават упрыгожваннi з каменьчыкамi.
  Нават калi яе з'яѓленне i выклiкала ѓ кагосьцi падазрэнне, нiхто не адважыѓся запярэчыць супраць двух генералаѓ.
  - Праходзьце, вялiкiя таварышы. - Салдаты аддавалi гонар.
  Лiзавета падвяла дзяѓчыну да машыны. Брумер загадаѓ шафёру.
  - Давесцi да таго месца, куды яна загадае.
  Той пстрыкнуѓ абцасамi ботаѓ:
  - Слухаюся, таварыш генерал.
  Дыяна пакланiлася. Яна адчувала сябе ѓпэѓнена, нiбы кантралявала сiтуацыю.
  Лiзавета ветлiва кiѓнула:
  - Да спаткання, Дыяна! Глядзi, не трапiся другi раз, багi не кахаюць паѓтарацца.
  Прынцэса ѓдакладнiла:
  - I людзi таксама!
   Дзяѓчаты, разам з абалваненымi генераламi, рушылi да ваѓчынага логава. Тыя, нiбы былi пад кайфам . Паселi ѓ адмысловую машыну, раскошную, у бранi, сумесь танка i "Кадзiлака".
  Колаѓ у яе было восем, прычым, шырокiя, як у гоначнага аѓтамабiля, што надавала вялiзную хуткасць i добрую праходнасць. Ехалi яны, зрэшты, не асаблiва спяшаючыся. Дрыяда задала па дарозе пару пытанняѓ.
  - Цi не плануеце выкарыстанне хiмiчнай зброi?
  Брумер ахвотна адказаѓ:
  - Так! Гэта само сабой. Паколькi ѓ рускiх ёсць добрыя супрацьгазы, мы выкарыстоѓваем газ "Труна" -3, гэта сумесь некалькiх атрутных рэчываѓ i паветранай кiслаты. Пранiкае скрозь скуру i ѓтварае страшныя нарывы. Наогул, жудаснае рэчыва, якраз супраць рускiх варвараѓ.
  Лiзавета адзначыла:
  - "Труна" сiмвалiчная назва.
  Вiшу пацвердзiѓ:
  - Сам Сталiн яго прыдумаѓ. Або вучоныя зняволеныя . Iх мучаць, i яны, каб пазбегнуць пакутаѓ, выдаюць вынаходствы.
  Драхма хiхiкнула:
  - Дасканалая сiстэма.
  Брумер падзялiѓся адкрыццём:
  - А вось мы прапаноѓвалi Васiлеѓскаму перайсцi на наш бок. Узамен дамо цэлую Польшчу, але ён адмовiѓся.
  Дзяѓчына-нiмфа буркнула:
  - Зразумеѓ, мусiць, што ѓ адваротным выпадку яго чакае катаванне i смерць.
  Генерал прахрыпеѓ:
  - Не выключана! Дакладней гэта, як кажуць рускiя, апрацоѓка лоха i лоѓля на жыѓца. А злавiѓшы, бярэш у рукi пугу.
  Лiзавета задаѓ сваё пытанне:
  - А бактэрыялагiчная зброя! Яно ѓжо гатова?
  Вiшу захлынаючыся, стаѓ прамаѓляць:
  - Вядуцца распрацоѓкi! Тут знойдзены спрэчкi многiх бацыл. Мы скрыжоѓваем вiрусы i бактэрыi, апрамяняем iх рознымi iзатопамi, дадаем да iх хiмiчныя рэактывы, арганiку i неарганiка. Гэта значыць, ужо ёсць сёе-тое. Такiя страшныя вiрусы ствараюцца. Яны вядуць да распаду клетак цела i гемаглабiну. Пладавiтыя , доѓга захоѓваюцца ѓ навакольным асяроддзi . А апошняй распрацоѓку назвалi "Саюз", такая жахлiвая сумесь бацыл i вiрусаѓ. Можна вынiшчыць усё чалавецтва. Зрэшты, чым жыць у цемры, лепей памерцi пры святле!
  - Толькi не хiрургiчнага пражэктара! - уразiла Драхма. Калi прыбудзе "Звяз"?
  Генерал пралепятаѓ:
  - Ён яшчэ не гатовы, але думаю, будзе запушчаны вельмi хутка. Праѓда, гэта ѓльтравiрус лёгка выходзiць з-пад кантролю, можа не застацца нi пераможцаѓ, нi пераможаных!
  Дзяѓчына-бландынка адзначыла:
  - Бессэнсоѓная зброя!
  Брумер лагiчна заѓважыла:
  - А хiба вадародная бомба мае сэнс! Гэты толькi сродак знiшчыць чалавецтва. Жорсткi сродак, як дубiнкай па галаве.
  Дзяѓчаты нахмурылiся, Лiзавета заѓважыла:
  - Чалавецтва павiнна было спачатку аб'яднацца, а толькi потым ствараць такую разбуральную зброю.
  - Iдэi камунiзму аб'ядноѓваюць, як нiколi трывала! - заѓважыѓ генерал. - У iх iнтэрнацыянальны сутнасць i атэiстычны складнiк, таксама выдаляе ѓсе рэлiгii.
  Драхма пагадзiлася:
  - Так! З мусульманiна, цi юдэя прасцей зрабiць атэiста, чым хрысцiянiна. Патрэба сумнявацца ѓ iснаваннi ѓсiх багоѓ закладзена ѓ вышэйшым "Я" чалавека.
  - Гэта ѓсё роѓна, што сумнявацца ѓ iснаваннi бацькi. - заѓважыла Лiзавета.
  Нiмфа-графiня даволi лагiчна запярэчыла:
  - Калi ён хаваецца ад дзiцяцi i кiдае яго на волю лёсу, то не грэх i ѓсумнiцца. Калi дзецi гуляюць з запалкамi, цi вадароднымi бомбамi, i бацька гэта бачыць, але не жадае нават папярэдзiць, тое, што можна сказаць аб такiм татцы.
  Бландынка-тэрмiнатар выдала:
  - Можа, ён проста даѓ нам больш свабоды!
  Драхма дасцiпна заявiла:
  - Я б не сказала, бо ёсць яшчэ пякельныя мукi. Наогул, дзiця гэта чысты лiст паперы, калi запэцкалi, то, як, правiла, вiнаватыя дарослыя. Дакладна так i чалавек дзiця Божае, хто запэцкаѓ яго чыстую душу, зрабiѓшы нявiннага крынiцай зла. Калi не сам Бог, тое яго самае дасканалае тварэнне Люцыпар. Але хiба Усявышнi не нясе адказнасцi за стварэнне Айца зла. Акрамя таго, ведаючы, як слабыя i не спрактыкаваныя яго дзецi, трэба было засцерагаць iх ад благога ѓплыву. Бо гэта цалкам лагiчная рэакцыя з боку бацькоѓ , не дапусцiць кантактаѓ дзiцяцi i хулiгана. Бо нават на мульцiкi i тая дзяржава ѓводзiць плюскi. А тут гаворка iдзе аб кантакце з такiм майстрам падману, як Сатана - друк дасканаласцi, паѓната мудрасцi, вянок прыгажосцi!
  Лiзавеце была не прыемная такая размова. Яе лагiчны i, разам з тым, амаль дзiцячы розум не мог знайсцi супастаѓных па пераканаѓчасцi аргументаѓ. Самае дурное, што яна не чытала сур'ёзных багаслоѓскiх трактатаѓ i не ведала пярэчанняѓ царквы на гэтыя выпады. Наогул i раней яе бянтэжыла тое, што людзей, якiя гiнуць, больш, чым тых, хто ратуе. Павiнна ж быць наадварот. Бо бясконцы розум Стваральнiка дазваляѓ перайграць д'ябла на яго ж полi. А тут атрымлiваѓся парадокс, у барацьбе за душы часцей перамагаѓ Сатана! I гэта не паддаецца логiцы. Бог можа прайграць толькi знарок. Але хiба ђсявышнi жадае прайграць бiтву за душы? Нават Бiблiя кажа, што Бог жадае ѓсiх выратаваць!
  Драхма задала генералу яшчэ некалькi пытанняѓ, i яны выехалi за межы Лондана.
  З боку засталася пара магутных фартоѓ з гарматамi, адна з прылад была сапраѓды царскiм з калiбрам у тысячу мiлiметраѓ. Яна бiла з далёкасць да двухсот кiламетраѓ, праѓда, з нiзкай дакладнасцю. Лiзавета ѓспомнiла, што i ѓ немцаѓ была падобная "Дора", празваная рускiмi "Вялiкая Фёдара, або дурнiца" .
  Ён бiла сямi тоннымi снарадамi. Дарагая рэч, i не да канца сябе апраѓдала. Цяжкi бамбавiк, мабыць, лепш. Калi рускiя захапiлi "Дору", Берыя па загадзе Сталiна загадаѓ прайграць гармату, здольную з-за ђрала абстрэльваць Брытанскiя выспы i тэрыторыю ЗША. Гэта факт з рэальнай гiсторыi. Праѓда, потым навукоѓцы на шарашке ѓсё ж здолелi пераканаць у бесперспектыѓнасцi такога дарагога праекту. Адна з галоѓных праблем, гэта абмежаваная хуткасць пашырэння выбуховых рэчываѓ. З-за гэтага нават большая даѓжыня ствала не асаблiва дапамагае. Ды i дакладнасць слабая. Ракету значна лягчэй скарэктаваць. У рэальнай гiсторыi, Сталiн скептычна ставiѓся да ракетных тэхналогiй, можа збольшага ѓ пiку Гiтлеру. Калi да Вялiкай айчыннай вайны Сталiн кахаѓ цяжкiя, буйнагабарытныя танкi, а Гiтлер, наадварот, аддаваѓ перавагу невялiкiя, але вёрткiя, то па меры ходу канфлiкту густы змянялiся. Калi ѓ трыццаць восьмым годзе Т-4 вагой семнаццаць тон быѓ аднесены да цяжкiх, то ѓ сорак чацвёртым Т-5 "Б" Каралеѓская пантэра ѓжо важыла пяцьдзесят тон i лiчылася сярэднiм танкам. Сталiн забаранiѓ вытворчасць танкаѓ цяжэй за сорак сем тон. Праѓда, пасля вайны з'явiѓся IС-4 вагой шэсцьдзесят дзве тоны, танк з выдатнай абаронай.
  Лiзавета падумала над своеасаблiвай спецыфiкай лёсу. Сталiн, чый выбiтны розум павiнен быѓ паслужыць на балазе Расii, i якi зрабiѓ СССР самай магутнай дзяржавай на зямлi, зараз вораг. А камунiзм пацярпеѓ крах ва ѓсiх краiнах свету, у Кiтаi чырвоны капiталiзм, а Паѓночная Карэя дыхае на ладан, на Кубе заквiтнеѓ чорны рынак i прастытуцыя.
  Брр! Тым не менш сацыялiзм у Амерыцы не можа не быць больш крывавым, чым у СССР, куды ѓжо сацыяльная база камунiзму.
  Бронемабiль пад'ехаѓ да скалы. Парослая лесам яна стаяла, як здавалася, невiдушчая i ѓсiмi кiнутая. З боку адчынiлiся дзверцы, i генеральскi аѓтамабiль заехаѓ унутр. Там яго сустрэлi байцы спецназа. Яны запатрабавалi дакумэнты. Старанна агледзелi iх, задалi некалькi пытанняѓ. Прымусiлi здаць зброю, але каралi пакiнулi.
  Пераканаѓшыся, што перад iмi менавiта тыя генералы ѓ суправаджэннi двух афiцэраѓ, але даволi вядомых асоб, iх прапусцiлi.
  - Вы вядзiце нас!
  Для таго , каб дабрацца да Фрыца, прыйшлося прайсцi некалькi калiдораѓ з аховай. Унутранае ѓбранне было амаль сярэднявечным. Дзе-нiдзе вiселi старажытныя карцiны i шкуры. Шэраг твораѓ мелi немалую каштоѓнасць.
  - Тут, падобна, збiраюць лепшыя творы. - Сказала Драхма. - Потым забiраюць сабе ѓ скарбонку.
  Лiзавета з уздыхам адказала:
  - Нават Жукаѓ ва ѓтойваннi трафеяѓ засвяцiѓся, тое, што тут казаць аб радавых генералах янкi.
  Яны ѓвайшлi ѓ спецыяльны пакой. Па баках стаяѓ тузiн салдат, а сам Фрыц сядзеѓ у крэсле, прыкрыты тоѓстым браняшклом. Нацыянальнасць генерала войска была спрэчнай. Было ѓ iм нешта i ад iндзейца, негра i азiята. Нос доѓгi, амаль арлiны, вочы хiтрыя. Ён глядзеѓ на сваiх падначаленых спадылба.
  Зрэшты, калi погляд упаѓ на Лiзавету, яна гуляла маладзейшую i сiмпотную мурынка, то памякчэѓ.
  - Кажаце коратка, у мяне занадта мала часу.
  Драхма пачатку першай:
  - Рускiм стала вядома аб тым, што ѓ Брытанiю павiнна прыбыць вадародная супербомба.
   Мэта якой - знiшчыць i заразiць рускую Еѓропу.
  Фрыц зароѓ, нiбы паранены бык:
  - Вы звар'яцелi! Гэтага не можа быць!
  - Як сказаць! - Падтрымала сяброѓку Лiзавета. - А адкуль тады гэта ведаем мы?
  Вiцэ-маршал усклiкнуѓ:
  - Вось менавiта! Адкуль вы ведаеце?
  Графiня-нiмфа прабуркавала:
  - Друiды! Яны валодаюць старажытнай магiяй, i аказалiся здольныя чытаць думкi на адлегласцi. У любы момант, гэта могуць даведацца рускiя. Тады яны нанясуць удар па бомбе-караблю.
  - Ну, гэта не так проста! Гэты карабель здольны, падобна падводнай лодцы, пайсцi на дно! - Сказаѓ Фрыц. - А большага я вам не скажу.
  Драхма прабулькала:
  - Порт Чырвоны Арыстан пад узмоцненай аховай.
  Чорныя вочы Фрыца Гейма блiснулi:
  - Друiды памылiлiся, зусiм не ѓ гэты порт павiнен прыбыць карабель. Наогул, яны не ѓсёмагутныя. Вы напалi на iх след?
  Лiзавета выпалiла:
  - Так, таварыш Гейм!
  Вiцэ-маршал , дакладней, генерал армii, прароѓ:
  - Арыштуйце iх усiх i неадкладна!
  - Яны валодаюць мастацтвам тэлепартацыi. - бразнула Драхма, i страсянула моцнымi цяглiцамi.
  Фрыц зароѓ:
  - Што за глупства!
  Лiзавета нахiлiлася:
  - Выдалiце салдат i адключыце вiдэаназiранне. Мы жадаем сказаць вам нешта важнае.
  Фрыц напружыѓся, у твары ѓзнiкла падазрэнне:
  - А вы не таго?
  Дзяѓчына-бландынка прабуркавала:
  - Я ѓжо дваццаць гадоѓ працую на органы, у дзесяць напiсала свой першы данос i разумею, наколькi небяспечныя бываюць лiшнiя сведкi.
  Фрыц падумаѓ, адсюль усё роѓна не сысцi, гара поѓная аховы. Акрамя таго, ён заѓсёды паспее паслаць сiгнал трывогi, напрыклад, пярсцёнкам. Ды i чаго яму баяцца. Генералы i афiцэры трусы, i зброю здалi на ѓваходзе. Ды i ѓвогуле тут усе свае, паглядзiм, што скажуць дзяѓчаты.
  Рушыѓ услед магутны роѓ:
  - Усё вiдэаназiранне знята! У нас усё проста. I канвой вольны. Крокам марш!
  Дванаццаць баевiкоѓ пакiнулi памяшканне. Яны рухалiся механiчна i былi настолькi жахлiва напампаваны, што навiвалi думкi аб моцных анаболiках.
  Драхма нахiлiлася да шкла. Лiзавета падышла да яе, яна не губляла дарма часу. Трэба знайсцi спосаб маментальна раз'яднаць знiтоѓкi браняшкла, каб яно раз'ехалася, а затым кiнуць iголку. Наогул, тут усё трэба было зрабiць з ювелiрнай дакладнасцю, каб не паднялi трывогу. Грубае забойства Фрыца магла выклiкаць карэкцыю ѓ перамяшчэннi судна, у гэтым выпадку, усё давядзецца пачынаць спачатку:
  Генерал армii прабурчаѓ:
  - Кажы сакрэтныя звесткi!
  Драхма лiслiвым голасам пачала:
  - Друiдам вядома, дзе хаваецца рэзервовы фонд каралёѓ Брытанii.
  - Што? - Вочы Фрыца вылезлi. - Гэта ж выдатна .
  - Так, менавiта! Там вялiзныя скарбы, якiя збiраюцца на працягу стагоддзяѓ па ѓсiм свеце. З розных краiн: Iндыi, Аѓстралii, Канады, Пакiстана, Паѓднёвай Афрыкi i Егiпта. - вымавiла лiслiва Драхма. - Скарбы фараонаѓ i Напалеона Банапарта, турэцкiх султанаѓ, афрыканскiх правадыроѓ, кiтайскiх богдыханаѓ. Уяѓленне бяссiльна ѓявiць, колькi краiн i народаѓ абрабавала Англiя.
  Фрыц перабiѓ яе:
  - Так, мы гэта ведаем. Для таго Сталiн i падняѓ паѓстанне, каб скончыць з эксплуатацыяй i рабаваннем калонiй. Гэта ѓвогуле выдатны з яго боку ход ураѓнаваць усе краiны i народы!
  (У галечы) - падумала Лiзавета.
  Драхма крычала:
  - I вось зараз, гэтыя скарбы могуць быць зноѓ уведзены ѓ абарот. Там нават ёсць карона старажытнага караля Артура.
  Генерал войска здзiвiѓся:
  - А хiба рыцары круглага стала не казка!?
  - Не! Гэта рэальнасць! Такое цудоѓнае адкрыццё мы зрабiлi. - Вымавiла з прыдыханне Драхма. - А ѓсё чаму, дзякуючы такому простаму не мудрагелiстаму сродку, як электрычны ток i распаленыя iголкi пад пазногцi.
  Лiзавета з жарам, адказала:
  - Расцяжка i выварочванне суставаѓ таксама не дрэнна. Асаблiва калi гэта рабiць хлопчыкам. У далiкатным узросце яны такiя гнуткiя i рухомыя, што гэта любата катаваць iх, выкручваючы з цела фiгуркi. - Лiзавета казала, а рукi працавалi.
  - Так , хлопчыкаѓ катаваць таксама прыемна! - Фрыц адзначыѓ. - Хацеѓ бы я прама зараз падвергнуць iх катаванню, ды часу няма. Давайце, расказвайце падрабязней, дзе схаваны скарбы.
  - А вы, разам з намi, мучыце дзяѓчынак. Бо гэта прыемна ламаць iм пальчыкi распаленымi абцугамi!
  - Зразумела, як скажаце! - Фрыц скрывiѓ морду .
  - Нахiлiцеся, я не хачу, што гэта слухалi два генералы:
  - Ды я iм у любы момант зраблю няшчасны выпадак. - Прыгразiѓ Фрыц. За мной не заржавее.
  - Што ж! А пацалаваць вас у губкi! Адчуць вусны героя. - Сказала Драхма.
  - Кажы хутчэй, потым, я падару табе пацалунак!
  - Гэта знаходзiцца ѓ шатландскiх гарах.
  - Так, адрас, дакладней няма куды!
  - Сярод iх ёсць гара, названая бэзавай каркай. Зрэшты, навошта нам мучыцца, лепш я намалюю вам карту.
  Драхма стала нешта чарцiць, прычым, рабiла гэта знарок дробным шрыфтам. Фрыц круцiѓся ад нецярпення, яго ногi нават адбiвалi чачотку.
  - Ну, цi нельга варушыцца хутчэй!
  - Найменшая недакладнасць можа збiць малюнак. - Адказала Драхма. - Сам ведаеш, наколькi ѓ крэсленнi, важная кожная дэталь.
  - Ну добра, толькi не трэба занадта ѓжо выводзiць!
  Драхма яшчэ наводзiла i сказала:
  - Гатова!
  Фрыц кiнуѓся да малюнка, натрапiѓ на празрыстую браню. У прыкрасцi нацiснуѓ на рычажок. Браня раз'ехалася, рука схапiла паперу. Тут з iм i спрацавалi дзяѓчыны, маментальна паралiзаваѓшы Фрыца.
  - Вось так мы скончылi з табой! - Сказала Лiзавета. - Ну што, зараз ты будзе адказваць на нашы пытаннi!
  - Задавайце яму, таварыш Сталiн! - Вымавiѓ, вылупiѓшы вочы Брумер.
  Дзяѓчаты зрабiлi яму некалькi ѓколаѓ тонкiмi iголкамi ѓ галаву, канчаткова падпарадкаваѓшы сабе.
  - Цяпер ты наш! Давай справаздачу!
  Лiзавета, зрабiла вочы i спытала:
  - Кажы, на якiм караблi павiнен прыбыць груз з тысячы мегатоннай вадароднай бомбай?
  - Дакладней сказаць, тамака тысяча дзвесце мегатон, а карабель названы па-дзiцячаму "Сонейка".
  Драхма цяжка ѓздыхнула:
  - Вось так смяюцца над марай!
  Фрыц прамармытаѓ:
  - Нажаль, такое жыццё!
  - Куды ён павiнен прыбыць?
  - На поѓнач Шатландыi ѓ порт Чырвоны Гарвард. Гэта даволi сур'ёзная заяѓка. Адтуль яго пераправяць да берагоѓ Данii. Карабель здольны апускацца ѓ ваду i плыць, як падводная лодка. Канчатковая мэта, гэта Петраград. Урыѓ павiнен знiшчыць найважнейшыя прамысловыя аб'екты Расii ѓ цэнтры Еѓропы.
  - Што ж, задума цалкам зразумелая!
  - Так, таварыш Сталiн. Такая iдэя Кiсiнджэра рвануць звышбомбу, i выклiкаць суперцунамi !
  - Гэта вельмi цiкавая задумка! - Заѓважыла Драхма.
  Дзяѓчыны працягнулi роспыты.
  - Якая ахова канвою?
  - Вельмi прыстойная , дваццаць падводных лодак, дзесяць караблi, з iх сем эсмiнцаѓ, два крэйсеры i адзiн лiнкор. Цэлая эскадра. Акрамя таго, будзе кружыцца каля ста знiшчальнiкаѓ, якiя затуляюць з авiяносца.
  - Ого, гэта прыстойная сiла.
  - Наогул, першапачаткова меркавалася выкарыстоѓваць яшчэ большую групоѓку, але потым злiчылi, што гэта можа выклiкаць залiшнюю ѓвагу супернiка. Так што вырашылi абмяжоѓвацца гэтым.
  - Унiверсальны карабель "Сонейка" iдзе пад вадой!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 11
  У палацы iмператрыцы Ада i Багiнi Зла Гартуй працягвалiся забаѓкi i гладыятарскiя баi.
  Паколькi каралеѓскi хлопчык-блазан Уладзiмiр Тэркiн заспяваѓ без попыту, тым самым ён выклiкаѓ гнеѓ публiкi.
  Кароль троляѓ усклiкнуѓ:
  - Бач ты, расспяваѓся! На рынг яго! На рынг!
  Багiня Гартуй паводле кiѓнула:
  - Так, менавiта на рынг! Няхай мой мiлы блазан будзе змагацца сам з гномам. А хлапчукоѓ-гладыятараѓ пароць!
  Дзяѓчаты-рабынi кiнулiся да хлапчукоѓ, мiльгаючы босымi, ружовымi пяткамi. Заламалi iм рукi i павалаклi да казлоѓ для лупцоѓкi. Юныя нявольнiкi слаба ѓпiралiся.
  Iх моцна прывязалi да казлоѓ. Дзяѓчаты-рабынi ѓзялi ѓ рукi пугi i сталi з сiлай наносiць удары па голых, мускулiстых спiнах нявольнiкаѓ-падлеткаѓ. Хлапчукi-рабы сцiснулi зубы, маѓчалi, iмкнучыся захаваць годнасць.
  А Уладзiмiр Тэркiн выйшаѓ супраць гнома. На выгляд ён быѓ , як хлапчук гадоѓ дванаццацi, у адных толькi плаѓках, зняѓшы з галавы каѓпачок са званочкамi.
  Гном у ботах быѓ крыху вышэйшы ростам, але менавiта за кошт ботаѓ, а так i ён невысокi, а ѓ плячах проста калода. Устаѓ насупраць хлапчука.
  Уладзiмiр азiрнуѓся i спытаѓ:
  - Можа, дасце зброю мне?
  Багiня Гартуй хiхiкнула i адказала:
  - Не, мой блазан! На гэты раз ты будзеш ваяваць голымi рукамi! Не будзе ѓ цябе ѓзбраення.
  Хлопчык у плаѓках заѓважыѓ:
  - А хто будзе весялiць вас спадарыня?
  Iмператрыца Ада ѓпэѓнена адказала:
  - Я думаю, што твой дух будзе весялiць мяне не горш, тым цела. Тым больш, я ведаю, у цябе не простая душа!
  Гном зароѓ:
  - Дайце яму меч! Мне западло забiваць бяззбройнае дзiця!
  Багiня Гартуй усмiхнулася i адказала:
  - Дайце яму меч аднаго з хлапчукоѓ-гладыятараѓ.
  Дзяѓчына-рабыня падбегла i сунула ѓ рукi Уладзiмiру меч аднаго з хлопчыкаѓ-рабоѓ.
  Юны ваяѓнiк узяѓ у рукi зброю i адчуѓ у сабе ѓпэѓненасць.
  Багiня Гартуй загадала:
  - А зараз якi робiцца стаѓкi, спадары!
  I тут жа пачалi бiцца аб заклад рознага роду каралi i прынцы. Складалiся рознага роду заклад.
  Гном заѓважыѓ з ухмылкай:
  - Бедны хлопчык! Ну што ж, забiваѓ i па маладзейшы за цябе! Памалiся багам, якiя, як ты бачыш, ёсць!
  Воѓчык хiхiкнуѓ i прачырыкаѓ:
  Багi веды хлапчукi моцныя,
  Але яны дапамагаюць не слабым ...
  Калi вы сiле мудрай верныя,
  Дык змагайцеся за гонар i за славу!
  Багiня Гартуй агрэсiѓна кiѓнула сваёй галавой з яркiмi валасамi i важкай каронай:
  - Пачынайце!
  Прагучаѓ традыцыйны гонг - сiгнал да бою. Гном з усмешкай зрабiѓ першы крок. Потым нечакана для такога шчыльнага цела рэзка паскорыѓся. I яго сякера мiльганула над галавой хлапчукi. Воѓчык ледзь прыкметным рухам ухiлiѓся. Затым яго меч чыркнуѓ гнома па шчацэ, пакiнуѓшы чырвоную разору. Сякера зноѓ мiльганула, але хлопчык зноѓ без асаблiвых праблем сышоѓ. I вельмi апынуѓся спрытны.
  Публiка ѓхваляльна зашумела.
  Кароль-троль з задаволенай усмешкай адзначыѓ:
  - А ён вельмi спрытны твой блазан!
  Багiня Гартуй усмiхнулася i адзначыла:
  - На тое гэта i ёсць мой блазан!
  Гном зноѓ спрабаваѓ атакаваць, размахваючы сякерай. Яго рухi былi хуткiя, але хлопчык-блазан куды хутчэй. Вось голая пятка дзiцяцi з развароту зарадзiла гному прама ѓ нос. Ад удару нават пырснула кроѓ i пацякла юшка.
  Гном-баец вымавiѓ брудную лаянку. Пачулiся смяшкi з боку публiкi, i пiлiканне. Так, гэта выглядала некалькi камiчна. Хлапчук круцiѓся каля гнома, а той нiяк не мог па iм патрапiць. Уладзiмiр Тэркiн праспяваѓ:
  Цёплае вока -
  Касыя рукi...
  У пашчу атрымаеш,
  Блiзарукi!
  I яго меч ударыѓ у знiтоѓку металу, паранiѓшы гнома ѓ плячо. А той зноѓ размахнуѓся сякерай, i зноѓ мiма. Вастрыё праляцела...
  Публiка была проста ѓ захапленнi. Яна, даволi дастаткова, шумела.
  Пара хлопчыкаѓ-рабоѓ узмоцнена масавала босыя ногi Багiнi Гартуй, i гэтая ваяѓнiца лiтаральна буркавала ад задавальнення.
  А бой працягваѓся. Гном-баец працягваѓ махаць мячом. I рабiць агрэсiѓныя размахi. I яго зброя раз-пораз бiла па паветры.
  Прынц-эльф з мiлай усмешкай вымавiѓ:
  - Так, гэта сапраѓды бiтва з дзевяццю зменнымi.
  Герцагiня-эльфiйка запярэчыла:
  - А можа, хутчэй з дзевяццю пастаяннымi. Тут вось менавiта б'юць, нiбы першаклашку, гнома!
  Троль-кароль згодна кiѓнуѓ:
  - Так, ёсць такое. Але гэта нават выдатна !
  Уладзiмiр Тэркiн сапраѓды рухаѓся куды хутчэй, чым гном. I той на яго фоне глядзеѓся нязграбна. Юны ваяѓнiк адчуваѓ сябе поѓным энтузiязму. I Воѓчык, як ён гэта i любiѓ, узяѓ i з вялiкiм энтузiязмам заспяваѓ:
  Я хлапчук сучаснага разлiву,
  Для мяне камп'ютар, гэта вышэйшы клас.
  Калi нават мора ѓспушыцца бурлiва,
  Не праглыне нас фашысцкi дзiкабраз!
  
  Я ваяѓнiк проста нахабна з пялёнак,
  На чыгуне сядзеѓ, з лазера страляѓ...
  Вельмi шмат ёсць хлапчукоѓ i дзяѓчынак,
  Для якiх Сталiн iдэал!
  
  Усё магу я зрабiць з жартам дарэчным,
  Наѓтбук, так iм ударыць па башцы .
  Свет мы зробiм да калацця цiкавым,
  Перамагаць абвыклi рускiя ѓсюды!
  
  Я патрапiѓ, жартам, дзяцюк у сусветную,
  Вельмi нават хлопцы ѓ гарэзную вайну...
  З фашыстаѓ магу зрабiць адбiѓную,
  Бо гультайства мне зусiм не даспадобы!
  
  Для хлапчука няма , вер, перашкоды,
  Ён здолее фрыцаѓ адолець...
  Хутка будуць на Зямлi парады,
  Вось раз'юшыѓся, равячы мядзведзь!
  
  Я, дзяцюк круты такi хлапчук,
  Пiянерам на бiтвах стаѓ...
  Для мяне вайна зусiм не занадта,
  I дарма фюрар мат крычаѓ!
  
  Вось зiма, я па марозе босы,
  Зубы скаля, хуценька бягу.
  У маёй дзяѓчынкi з рудым косы,
  I прэзент найсмяротны ворагу!
  
  Вось лупi фашыстаѓ адважна хлопчык,
  Там мне Сталiн асабiста загадаѓ...
  Нацiскае на гашэтку пальчык,
  Я магутны "Тыгр" раздзяѓбаѓ !
  
  Што хацелi фрыцы - атрымалi,
  Ад мяне хлапчукi цэлую труну.
  Накруцiѓ дзяцюк лiха мiлi,
  Уразiѓшы фашыстаѓ проста ѓ лоб!
  
  Нас, павер, нiшто не спынiць,
  Нiколi фашыст не пераможа.
  Нават вар'ят цар на троне,
  Нават злы здраднiк-паразiт!
  
  Мы, хлапчукi адважныя хлопцы,
  I абвыклi фрыцаѓ перамагаць...
  Бо баi адважныя i дашкаляты,
  Мы iспыты здае заѓсёды на пяць!
  
  Не стрываць славянам прынiжэньня,
  Супраць фрыцаѓ станем усё гарой...
  Бо ѓ сэрцах палае полымя помсты.
  Зьнiшчым ворагаѓ сталёвай рукой!
  
  Племя рускiх - племя волатаѓ,
  Мы здольныя зласлiвых разарваць.
  Бо народ i войска адзiныя ,
  Каб па мазгах фашыстам даць!
  
  Не здолеем зрабiць паражэнне,
  Ну, тады самiм нам грош цана.
  Папрасi ѓ блiзкага прабачэння -
  Падымiся з каленаѓ мая краiна!
  
  Ёсць у нас ракеты, самалёты,
  Але за фрыцам магутны дзядзька Сэм.
  У будучынi пабудуем зоркалёты
  I узвядзем смела ЭВМ!
  
  Сiлы нашай не вымераць проста,
  Яна, нiбы люты вулкан...
  Хтосьцi сее на паляне проса,
  Ну а мы падымем ураган!
  
  Вышэй Радзiмы няма месца на планеце,
  Значыць кожны воiн i баец.
  У радасцi смяюцца ѓ шчасцi дзецi,
  Згiне гора i смутак - канец!
  
  А калi пройдземся па Берлiне,
  Маставой чаканя хлопцы крок.
  Шлях нам асвятляюць херувiмы,
  Кожны ёсць чараѓнiк, моцны чараѓнiк!
  На апошнiм слове Уладзiмiр узяѓ i ѓсадзiѓ гному вастрыё мяча прама ѓ вока. I гэта аказалася заключнай рыскай бою. Гном павалiѓся мёртва i зацiх.
  Публiка на секунду застыла. А потым узяла i вылiлася бурнымi апладысментамi. Сапраѓды, гэта было крута. Такi настрой нязломнага аказаѓся энтузiязму.
  Кароль-троль адзначыѓ з вельмi задаволеным выглядам:
  - Што ж, добры атрымаѓся бой са смяротным зыходам!
  Багiня Гартуй кiѓнула:
  - Малайчына блазан, не падвёѓ! За гэта я яму дазваляю пацалаваць мяне ѓ пятку. Акрамя таго, паколькi ён яшчэ i праспяваѓ добра, праѓда, аб чымсьцi мне не зусiм зразумелым, я яму дару на каѓпак плацiнавы званочак. I спадзяюся, гэта яму будзе прыемна!
  I працягнула сваю босую, загарэлую, мускулiстую, зграбную нагу.
  Хлопчыку-блазану прыйшлося ѓстаць на каленi i пацалаваць голую падэшву вельмi прыгожай i, пры гэтым, крывавай жанчыне.
  Ён так i зрабiѓ, што ж, такая доля раба. Пасля чаго, быѓ адпраѓлены жорстка ѓ ганаровае крэсла. I яму дзяѓчына-рабыня, i сапраѓды, уручыла плацiнавы званочак.
  А тым часам оргiя працягвалася. Дакладней, публiка ѓжо i так засядзелася, i Багiня Гартуй пстрыкнула босымi пальцамi ног. Узнiк вакол барвяны туман, i сьвiту завалакло.
  Яны дружна пагрузiлiся ѓ сон чырвонага лотаса. Уладзiмiр таксама адчуѓ некаторы цяжар у сабе.
  Хлопчык-блазан сеѓ у позу лотаса i пагрузiѓся ѓ вельмi яркiя ѓспамiны аб сваiх, незвычайна крывавых, i разам з тым, займальных подзвiгах адной са шматлiкiх мiсiй.
  Галаграма была велiзарнай, трохмернай, на ёй з'явiѓся космас з незлiчонымi гiрляндамi зорак, зiготкiх каштоѓным россыпам. I роѓны шэраг расiйскiх зоркалётаѓ абцякальнай формы, у выглядзе марскiх драпежнiкаѓ. Вакуумная аэрадынамiка была практычна аптымальнай, i тым не менш, кожны карабель быѓ па-свойму пышны, дзiвячы вытанчанасцю формаѓ.
  - Будавацца на выхад. - Загучаѓ строгi, жаночы голас кампутара. Рота, дзе знаходзiѓся Васiлiса, Антанiна i Уладзiмiр Тэркiн павiнна дэсантавацца першай. Салдат пабудавалi, выдалi дэсантныя боекасцюмы , зброю, у тым лiку i штурмавыя з гравiяфатонавым паскаральнiкам анiгiляцыйныя гранаты i скiнулi ѓ капсуле. Гэтыя дробныя камянi, у сваю чаргу, схавалася ѓ дэсантных караблях, якiя павiнны былi замаскiравацца пад рой метэарытаѓ.
  Высадку было прынята ажыццявiць на планету Дзуддук . Гэты вялiзны, насычаны войскамi свет рабiѓ жудаснае ѓражанне, адразу шэсць зорак распалiлi паверхню, якая складаецца ѓ асноѓным з пустыняѓ, i толькi асобнымi аазiсамi вiдаць былi аранжавыя джунглi з драпежнымi раслiнамi.
  - Гэтая планета i сапраѓды нагадвае апраметную. - мовiла задуменная дзяѓчына Антанiна.
  - З апраметнай у пекла не трапляюць. - Як нi дзiѓна, напярэдаднi бiтвы Уладзiмiр павесялеѓ. - Рознiца памiж пеклам i апраметнай у тым, што першае заѓсёды з табой, а другое можна пакiнуць!
  Апроч джунгляѓ унiзе плёскалiся моры, як нi дзiѓна, пры такой высокай тэмпературы яны не кiпелi, а наадварот, змерзлi. У вадзе быѓ густа намяшаны элемент Зiдзiгiр , пры спякоце ён выклiкаѓ крышталiзацыю, затое раставаѓ пры астуджэннi. Гарачы лёд, пры гэтым, быѓ трывалы, i па iм суцэль маглi рухацца войскi.
  Дэсантныя караблi класа "Шыла" адзiн за адным вывальвалiся з нутра крэйсера "Марс". Яны i сапраѓды былi падобныя на вялiкiя балiды. Наперадзе прайшлi гама- нейтрыныя тральшчыкi, яны выкiнулi спецыяльныя снарады, якiя выклiкаюць дэтанацыю мiн у прасторы i суб -прасторы. Такiм чынам, яны расчышчалi шлях " дэсантуры ".
  - На гэтай планеце занадта шмат каштоѓных i патрэбных для вайны мiнералаѓ, таму, бамбаванне немагчымае. Прыйдзецца браць яе штурмам. - Так растлумачылi iм у iнструкцыi. Акрамя людзей у штурме павiнны былi прыняць удзел i баявыя робаты, але гарматнае мяса абыходзiлася танней за дарагiя кiбернетычныя сiстэмы. Таму, асноѓную ролю павiнны былi згуляць салдаты, багата абросiць крывёй чужую зямлю. Пра што думалi яны, можа пра тое, што для многiх з iх гэты дзень апошнi, i пра сваiх блiзкiх, жонку, калi яна ёсць, дзяцей. Сёй-той марыѓ пра чыны i ѓзнагароды, але такiх, як правiла, меншасць.
  Калi дэсантныя караблi ѓвайшлi ѓ вельмi шчыльную атмасферу, у iх паляцелi ракеты, i асвятлiлi неба промнi лазераѓ. Павiнна быць маскiроѓка не ѓвяла дарагоѓ у памылку, цi яны адкрылi агонь на ѓсякi выпадак. Карабель пачаѓ набiраць ход, разганяючыся, як камета, iмкнучыся хутчэй дамчацца да паверхнi. Яго падзенне было настолькi iмклiвым, што прыйшлося ѓключыць генератар холаду, iнакш бы расплавiлася ашалёѓка , i ѓсе салдаты загiнулi. Здавалася, што метэарыт ляцiць у вогненным шары з распаленай плазмы. Такi манеѓр быѓ вельмi рызыкоѓным, найменшы дэфект канструкцыi дэсантнай машыны, мог загубiць увесь экiпаж. Агонь узмацняѓся, гiперплазменныя вiхуры кружылiся побач, вось адзiн з iх зачапiѓ суседнi карабель, iрванула, i было вiдаць, як сотнi людзей звярнулiся ѓ ядзерны пыл. Насустрач iм спрабавалi ѓзляцець перахопнiкi, але пакуль яны набiралi вышыню, было позна. Перад высадкай мiнi-зоркалёты далi залп замарожваючымi ракетамi, якiя выпусцiлi ледзяную хвалю. Акiян маментальна растаѓ, i дэсантныя караблi выпусцiлi капсулы.
  Тармажэнне было злёгку змякчэла, спачатку антыгравiтацыйнымi палямi, а затым вадой. Дэсантнiкi, не гледзячы на моцнае ѓзварушэнне, захавалi вонкавы спакой, мега-магнiтныя зацiскi надзейна трымалi iх лад.
  Уладзiмiр Тэркiн, праз гравiяперадатчык разважлiва вымавiѓ.
  - Вось бачыце, праскочылi, нiводная ракета нас не зачапiла.
  - Прычым, мы прызямлiлiся першыя. - Адказала, з дрэнна схаваным гонарам, Васiлiса.
  Грамавы голас перапынiѓ развагi:
  - Усiм на выхад, прыступiць да штурму.
  У кожнай капсуле было па роце i, як заѓсёды бывае, знайшлiся недарэкi . Вось адзiн салдат нiяк не мог апусцiць забрала, дык яго так i выкiнула з адкрытым тварам. Спачатку ён трапiѓ у ледзяную ваду, потым яго выкiнула ѓ атрутную серную атмасферу.
  Астатнiя воiны i ваяѓнiцы вылецелi з капсулы без эксцэсаѓ. Камандзiр роты старэйшы лейтэнант Станiслаѓ Лапаць не адчуваѓ нiчога, ён ужо быѓ дастаткова загартаваны ѓ баях, i калi б быѓ крыху хiтрэйшы i не такi ганарысты з начальствам, то насiѓ бы пагоны, як мiнiмум, палкоѓнiка. А так ён, як робат, адсочваѓ час па палымяным камп-бранзалеты, пасылаѓ запыт пiлоту карабля i назiраѓ за сваiмi дэсантнiкамi.
  Зрэшты, камандзiр паспяваѓ адзначаць краем вока i часткай сваёй свядомасцi, што Семеон Маркаѓ перад высадкай спешна зацягнуѓся чымсьцi мацней багавiння, а сядзеѓ побач з iм Максiм Палтаранiн , схаваѓ пад бранiраваную пласцiну прывезены з далёкай галактыкi Мiнатаѓра загавораны амулет.
  Сам Лапаць у сябе на шыi трымаѓ маленькi , ужо ладна пацьмянелы, срэбны крыжык, выява Iсуса ѓжо цалкам сцерлася за некалькi доѓгiх стагоддзяѓ.
  Салдаты тут былi маладыя, у каго ледзь прабiвалiся вусы, шмат дзяѓчат, адна нервова дрыжала, другi малiѓся i хрысцiѓся. А трэцi хлопец падсмейваѓся з яго.
  - Ну, ты i цемрашаль, чарцей рукамi ганяеш.
  У адказ злавiѓ яхiднае :
  - А цябе дэман ужо прагнаѓ! Бачыш, як карабацiць!
  У гэтым пакутлiва доѓгiм iмгненнi надыходзячага жаху змясцiлася ѓсё жыццё людзей, якiя стаяць на краi невядомасцi.
  Толькi гэтая маленькая малпачка, Уладзiмiр Тэркiн весела смяецца i скалiць рожы , нiбы не ѓ бой iдзе, а на свята. Ну што возьмеш з разведчыка амаль дзiця. А гэтыя дзве вучоныя маладзенькiя дзеѓкi , што сядзелi побач з iм, сур'ёзныя, вiдавочна баяцца, хоць не паказваюць выгляду. Нiчога што ваяѓнiцы худыя, вуглаватыя, але жылiстыя, вельмi жвавыя, хутчэй за ѓсё iм няма мiнiмальных, пакладзеных для прызыву шаснаццацi цыклаѓ.
  Раней прызывалi ѓ васемнаццаць, але нейкi разумнiк адкрыѓ, што ѓ больш раннiм узросце салдаты навучаюцца ваеннай грамаце хутчэй i лепш. А што ѓ шаснаццаць гадоѓ яны яшчэ дзецi, жанчыны таксама служаць, ёсць спецыяльныя жаночыя роты i нават карпусы з дывiзiямi, iх яшчэ больш шкада, чым хлопцаѓ . Тут усё ж хлопцаѓ больш у тры разы, чым дзяѓчат.
  Яму Лапцю даводзiлася камандаваць жаночай ротай, не, з бабамi мець справу яшчэ складаней, чым з мужыкамi, хоць ваююць яны прыстойна, але капрызныя страшна. Будзь яго воля, ён бы, як у старыя часы, забаранiѓ бы жанчынам ваяваць, не для iх рук i плячэй гэтая справа.
  Зверху зноѓ грымнула, яшчэ адзiн дэсантны карабель узарваѓся, Станiслаѓ Лапаць лiмiтава жорстка скамандаваѓ:
  -Усiм плыць пад лёдам, на паверхню не выскокваць, толькi ѓ самага берага вынырнем.
  Капсула расчынiлася такiм чынам, што ѓся рота маментальна апынулася ѓ вадзе.
  Уладзiмiр Тэркiн адчуваѓ сябе нiбы ѓ запаволеным кiно, настолькi яму ѓсё здавалася не рэальным. Антанiна i Васiлiса, падобна, адчувалi сябе не лепш, прыгажунь-дзяѓчат браѓ мандраж . Яны адчувалi сябе, як бы збоку, быццам не з iмi ѓсё гэта адбываецца, а з кiм iншым. Сэрцы моцна бiлiся ва ѓнiсон, i здавалася, што яны маглi прачытаць адзiн аднаго думкi.
  - Не адставаць! - крычаѓ, як бывалы зорны рэйнджар, разведчык Уладзiмiр. - Падчас бою ѓтвараем тройку-лятучку, i будзем затуляць спiны.
  Пад вадой салдаты рухалiся плаѓна, затым гнуткiя боекасцюмы прынялi абцякальную форму, фатонна- гравiтацыйныя рухавiкi былi ѓключаны ѓ поѓную моц, i дэсантная рота панеслася на штурм.
  Голас камандзiра гучаѓ неразборлiва, мабыць, патокi вады стваралi моцныя шумы, а можа гэта дарагiя ѓключылi апараты, якiя прайграваюць гравiапамехi .
  - Арыентавацца на гравiямаяк , не адставаць i не парушаць стой, калi трэба будзе паднiмацца, я пашлю дадатковы сiгнал.
  - Падводнае плаванне. - Сказаѓ, скалячы зубкi, Уладзiмiр Тэркiн - Гэта, як у капiтана Нэма.
  - Гэта вельмi старажытная кнiга. - Уздыхнула Антанiна. - Добра было б злятаць у мiнулае, калi Зямля была яшчэ цэлай i квiтнеючай планетай. Якая павiнна быць там была казачнай па прыгажосцi прырода, а зараз усё знiшчана, засталiся толькi кратэры i радыеактыѓная пустыня.
  Прыгажуня з блакiтнымi валасамi Васiлiса, цяжка ѓздыхаючы, вымавiла:
  - Я неяк бачыла перадачу, на Зямлi па-ранейшаму такi высокi ѓзровень радыяцыi, што немагчыма знаходзiцца без спецкасцюма . Праѓда, планету абяцаюць аднавiць, ужо распрацаваны тэхналогii.
  - Ну, гэта ѓжо пасля вайны. Занадта дорага ѓсё гэта абыходзiцца, а падчас такой татальнай заварухi кожная капейка на рахунку. - Скончыла думка Антанiна.
  - Не засмучайцеся дзяѓчаты, мы яшчэ пагуляем на нашай мацi-зямлi. Так будзе, дзяѓчынкi. - Жартам, нiбы сам быѓ нашмат старэй, падкалоѓ напарнiц Уладзiмiр.
  - Наперадзе мiны. - Скамандаваѓ Лапаць. - Уключыць выпраменьванне Пiр-6, i малiцеся, каб дапамагло.
  Выпраменьванне Пiр збiвала настройку большасцi невялiкiх супрацьпяхотных мiн з мiнi-анiгiляцыйнымi зарадамi, але далёка не ѓсiх i не заѓсёды, таму i тут даводзiлася разлiчваць на поспех.
  Вось двум хлопцам з iх роты не пашанцавала, нiбы драпежныя пiраннi на iх абрынулiся невялiкiя з курынае яйка зарады i падарвалi хлапчукоѓ. Нават на адлегласцi адчувалася ѓзрушэнне.
  - Толькi двое, не так ужо i дрэнна, я чакаѓ горшага. - прамармытаѓ Лапаць.
  За Уладзiмiрам пагналiся адразу тры мiны, але хлопчык падстрэлiѓ дзве, а яшчэ адну зрэзала Васiлiса, ад распаленых прамянёѓ тут жа ѓтварылiся стрэлападобныя iльдзiнкi.
   Дзеѓка-ваяѓнiца лаялася:
  - Ты прыцягваеш да сябе непрыемнасць.
  - Затое ѓсё абышлося, надакучыла плыць, хутчэй у бой. - Уладзiмiр Тэркiн нават закалацiѓся ад нецярпення.
  Дзяѓчынка правяла рубам далонi па горле:
  - Настраляемся да млоснасцi.
  Нарэшце, яны дасягнулi ѓзбярэжжа, яно было цвёрдым, суцэльныя скалы з гранiту, кварца i больш цвёрдых i трывалых элементаѓ грудзiрая , мефаблока , цiкiкака , скатарра .
  - Выходзiм на паверхню! - крыкнуѓ Лапаць.
  У лёд паляцелi гранаты, якiя замарожвалi, тоѓстая цвёрдая паверхня прагрызалася, затым, выгiнаючыся, як змеi, сталi выскокваць дэсантнiкi.
  Уладзiмiр Тэркiн прарваѓся адным з першых, практычна адразу iх сустрэѓ плазменны лiвень. Хлапчук у адказ адкрыѓ агонь адразу з абедзвюх рук. Краем вока ён паспеѓ заѓважыць, як адзiн з салдат, атрымаѓшы некалькi трапленняѓ, развалiѓся на часткi, галава, рукi i частка грудзей адляцелi назад, а ногi так i засталiся стаяць на грунце.
   Ва Уладзiмiра дагадзiла анiгiляцыйная граната, гравiяваля збiла яго з ног, але хлапчук тут жа ѓскочыѓ i шпурнуѓ уласны зарад. Нешта вiскнула, i двух дарагоѓ разарвала на часткi. Затым ва ђладзiмiра зноѓ патрапiла, але мабыць пад удалым кутом, i хлопчык-тэрмiнатар здолеѓ выстаяць.
  Больш асцярожная, гюрза ѓ спаднiцы, Антанiна прыгнулася да зямлi, яны ѓжо пакiнулi лёд, i паглядзела па баках. Святла была вельмi шмат, ён быѓ нясцерпна яркi, шматколерны, i здавалася, залiваѓ усю паверхню.
  Расейскiя браняваныя салдаты загадай шчыльны агонь па перабягаючым памiж трыма вялiкiмi ангарамi дарагам i некалькiм буйным робатам.
  Было вiдаць, што рускiм байцам атрымалася дасягнуць тактычнай раптоѓнасцi, абарона супернiка арганiзавана спехам, гэта значыць, вельмi дрэнна. Стральба ѓ адказ даволi бязладная, але не па гадах разумны юнак разумеѓ, што здранцвенне ѓ дарагоѓ хутка пройдзе, i тады прыйдзецца мець справу з караючым мячом кленападобных багоѓ.
  Добра яшчэ, што яны зблiзiлiся, i таму маѓчыць цяжкая гiперплазменная артылерыя, а то была б iм руская лазня.
  Капсула паднялася з-пад прапаленага лёду, спякота стаяла такая, што павуцiнне маментальна ѓтваралася на дзiѓнай вадзе, i яе прыйшлося ламаць. Лётчык адкрыѓ агонь з прамянёвых i iгольчастых кулямётаѓ, крышачы шматлiкiх дарагоѓ. Адны з робатаѓ секануѓ з цяжкай гiперплазменнай усталёѓкi - сiстэму ѓльтрафотонавага агню. Дзве анiгiляцыйныя ракеты з грукатам iрвануѓ i, часткова пратаранiѓшы сiлавое поле, ледзь не накрыѓшы правы рухавiк.
  Дасведчаны пiлот тут жа сышоѓ з лiнii нападу. Аднак механiчныя монстры працягвалi абстрэл, ад страсення расiйскiх дэсантнiкаѓ падкiдвала ѓверх, якiя стаялi па блiжэй да эпiцэнтра выбуху кацiлiся па грунце, як гарох, адчайна iмкнучыся ѓчапiцца.
  Тым не менш, нават юныя i не нюхалi пораху байцы, былi выдатна нацяганы ѓ вучэбнай вучэльнi , яны спрытна тармазiлi, i тут жа, знайшоѓшы якое-небудзь натуральнае сховiшча, займалi пазiцыi.
  Адзiн за iншым усплывалi новыя капсулы, яны гулялi ролю штурмавiкоѓ, знiшчаючы наземнае прычыненне i ѓсё якiя прыбываюць дагоѓ .
  Неѓзабаве адзiн з iх атрымаѓ сур'ёзныя пашкоджаннi i, горачы блакiтнаватым полымем, змушаны быѓ сесцi.
  Антанiна шпурнула новую гранату i ѓзмацнiла агонь, а Васiлiса дапамагла падняцца збiтаму гранатай байцу. Як нi дзiѓна, гэта быѓ адзiн з траiх сяброѓ Султана, але юны баец не звярнуѓ на гэта ѓвагi. Укалоѓ стымулятар, буйны хлопец хутка прыйшоѓ у сябе, ён шапнуѓ.
  - Нашы наступаюць, пара папрацаваць!
  Сапраѓды, расiйскiя салдаты, перабiѓшы пярэднi ланцуг "дагоѓ" , прасоѓвалiся наперад.
  Прыкрываючыся бранiраванымi калосамi, ворага атакавалi адразу дзесяць падраздзяленняѓ. Пакуль iх страты былi адносна невялiкiя, супернiка ѓдалося скамячыць, прычым, дзе-нiдзе справа даходзiла да рукапашнай, тры пярэднiх ангара зачышчалiся.
  Неѓзабаве падыходы да найблiжэйшага ангара апынулiся цалкам ва ѓладзе дэсанта. Адна ѓнутры знаходзiлася немалая колькасць баявой тэхнiкi, робатаѓ, лятучых танкаѓ. Уварваѓшыся ѓнутр, рускiя байцы закiдалi тых, хто варушыѓся i спрабаваѓ страляць, анiгiляцыйнымi гранатамi, з вентыляцыйных адтулiн збудавання павалiѓ барвова-фiялетавы цяжкi серна-кiслародны дым.
  Пераадолеѓшы ангар, дэсантнiкi накiравалiся да цэнтральнай часткi базы. Трэба было развiваць поспех, тым больш , што ѓ паветры зноѓ з'явiлiся, на гэты раз ужо варожыя штурмавiкi, i яны маглi даставiць сур'ёзныя непрыемнасцi.
  На гравiяподушцы ляцеѓ блок з боепрыпасамi, на той выпадак, калi бой зацягнецца, iм кiраваѓ толькi адзiн салдат з дапамогай гравiярадыё . Асноѓныя сiлы спынiлiся памiж падпаленым ангарам i яшчэ не кранутым. Працiѓнiк, падобна, акрыяѓ ад разгубленасцi, выклiканай нечаканым падводным манеѓрам рускай армii i адкрыѓ шквальны агонь уздоѓж лiнii памiж двума шэрагамi ангараѓ.
   У вынiку Уладзiмiр, Антанiна, Васiлiса i значная частка атрада, якая паспела выйсцi да трэцяга шэрагу складоѓ, аказалiся адрэзанымi. Салдат прыцiснуѓ да грунта кiнжальны агонь. Толькi шалёны Уладзiмiр, нiбы лiчачы сябе загавораным, выскачыѓ, як чорцiк, i кiнуѓ гранату. Магутны робат быѓ знiшчаны, а яго галава адляцела на сто метраѓ.
  Салдаты хiхiкнулi, дзiвячыся падобнай адвагi, але ѓ гэты момант на iх абрынулiся саманаводныя ракеты. Тут ужо было не да смеху, прыйшлося ѓключыць у поѓную моц збiваючае выпраменьванне i разлiчваць, што зброя будзе бiць усляпую. Асноѓны ѓдар на сябе прыняла трынаццатая рота. Яе салдаты раз-пораз траплялi пад удары ракет, але тыя, хто не быѓ адразу забiты, прымудралiся паднiмацца i адчыняць агонь, затуляючы падыходы.
  Станiслаѓ Лапаць разумеѓ, што ѓ такiх умовах яго ѓласная гiбель i знiшчэнне ѓсёй роты, гэта пытанне часу, прычым вельмi непрацяглага.
  - Трэба тэрмiнова шукаць выйсце, пакуль нас не знiшчылi.
  - Я ведаю, што рабiць. - пракрычала ѓ гравiяперадатчык Антанiна.
  Лапаць, якому не вельмi падабалiся гэтыя, як ён лiчыѓ, пяшчоты, дзяѓчыны-вундэркiнды, незадаволена пракрычаѓ:
  - А гэта вы, прафесура? Ну, гаварыце хутчэй, што падказалi вам вашыя вучоныя мазгi, iнакш нам усiм будзе вечка.
  У Антанiны ад разрыву барыйнага снарада зляцелi з ног боцiкi. Босыя дзявочыя ногi пачырванелi ад выбуху i экстрэмальнай тэмпературы, пакрыѓшыся мноствам парэзаѓ. Дзяѓчынка, пацiраючы знявечаныя канечнасцi, зароѓ:
  - Трэба падарваць тоѓстую сцяну ангара, i ѓсёй ротай спусцiцца ѓ яго.
  Лапаць скептычным тонам адказаѓ басаножку:
  - А калi там будуць дарагiя?
  Дзяѓчына, капнуѓшы рэгенеруючым растворам на надзьмуты на пятцы пухiры, праскулiла:
  - Пераб'ем, у звiлiстых калiдорах яны ѓжо не змогуць весцi суцэльнага кiнжальнага агню, i ѓ нас будзе шанец.
  Камандзiр, змякчыѓшы тон, пагадзiѓся:
  - Падобна, вы прапануеце справу, так i зробiм.
  Заклаѓшы цяжкую кумулятыѓную анiгiляцыйную бомбу, ротныя сапёры адышлi на дыстанцыю, узрыѓчаткi цалкам магло не хапiць, бо вiбравала сiлавое поле. Але i прарывацца да ѓваходу было самагубствам.
  Калi выбух прагрымеѓ, сцяна разышлася, i праступiлi контуры шырокага памяшкання. Перадавыя дэсантнiкi ѓрэзалi з гiперплазмамёта , некалькi робатаѓ выбухнулi.
  - Шпурляць гранаты! - Скамандаваѓ Лапаць.
  На падлозе памiж штабелямi скрынь скакалi i круцiлiся ваѓчком хвалевыя гранаты, сляпучыя апаратуру i дэстабiлiзуючы працу робатаѓ. Зрэшты, большая частка машын была не ѓ баявым стане. Салдаты рухалiся, як вожыкi ѓ тумане, але тым не менш, паспяваючы вывесцi робатаѓ са строю. Памяшканне завалакло дымам i, каб арыентавацца, прыйшлося ѓлучыць матрычную наводку. Сiлуэты сваiх былi тут жа афарбаваны кампутарам у зялёны колер, ворагаѓ i ѓсё што дыхала i рухалася, у чырвоны.
  Хутка выкарыстоѓваючы пальцы рук, Уладзiмiр Тэркiн, нiбы шымпанзэ ѓзлез на вяршыню са штабеляѓ бранiраваных скрынь, зверху ѓсё было выдатна вiдаць i можна было весцi зладжаны агонь.
  Вось наперадзе паѓзе пачвара з 6 плазменнымi гарматамi, трэба падгадаць момант, калi яно адкрые агонь, ледзь прыадчынiѓшы сiлавое поле, i шпурнуць у яго гранату. Тут вырашаюць сотыя долi секунды.
  I нiбы Гасподзь заступаецца нявiннаму дзiцяцi, цi ѓ хлопчыка моцна развiта iнтуiцыя, але ён сапраѓды трапляе ѓ кiбернетычны цэнтр, i пятнаццацi метровая махiна разлятаецца на часткi.
  Цяпер дэсантнiкаѓ не ѓтрымаць, яны iдуць, нiбы таран, меючы дарагоѓ i робатаѓ.
  - Бачылi, як я ѓ яго трапiѓ! - крычыць Уладзiмiр. - Я сапраѓдны супервоiн !
  Босая, са збiтымi нагамi, дзяѓчынка адказала:
  - Малайчына, наш маленькi сябар, але нам пакуль трэба выжываць.
   На сустрэчу Антанiне выбег незвычайна буйны даг , ён расставiѓ кляновыя рукi, нiбы хацеѓ яе абхапiць, а можа ѓзяць у палон.
  Абедзве дзяѓчынкi ѓрэзалi па iм з прамянёмаѓ, супернiк адляцеѓ убок, а яго аѓтамат заскакаѓ па гравiё -тытанавай падлозе. Бо стралялi зблiзку, боекасцюм быѓ прабiты, а дараг больш не варушыѓся.
  Дэсантнiцы i дэсантнiкi прарвалiся да ѓваходу.
  - Наперад, зараз мы выберамся з пасткi. - гарлапанiѓ Лапаць.
  - Я думаю, там нас чакае засада, лепш пусцiць байцоѓ у абыход. - прапанавала Васiлiса.
  - Я камандзiр, i я вырашаю. - агрызнуѓся Лапаць.
  Аднак у гэты момант ударылi густыя шырокiя прамянi, i адразу чацвёра расiйскiх байцоѓ былi разрэзаны на часткi, было вiдаць, што спрацавалi цяжкiя лазерныя гарматы з як мiнiмум мега-анiгiляцыйнай напампоѓкай.
  - Ты хочаш, каб усiх нас знiшчылi. Дык прысь туды сам. - пракрычала галаногая Антанiна.
  - Добра, пойдзем у абыход. - з неахвотай згадзiѓся Лапаць.
  Салдаты сталi прабiрацца скрозь штабелi ѓ iншы бок ангара, разлiчваючы, або падмануць ворага, або выйсцi яму ѓ тыл.
  Тут Антанiна босай, збiтай нагой намацала патаемныя дзверцы аварыйнага выхаду.
  - Вось тут мы ѓсё можам вырвацца. Я паспрабую ѓзламаць кiбер-код.
  Адчайна адстрэльваючыся, Лапаць буркнуѓ:
  - Паспяшайся, iнакш нам будзе каюк .
  У дзверы ѓжо пранiкалi салдаты iмперыi "Дарог" , яны прарывалiся, але расiйскiя воiны сустракалi iх агнём i прымушалi захлынацца крывёй.
  Хтосьцi з юнакоѓ адчайна залямантаваѓ:
  - Хутчэй, хутчэй, раптам яны падцягнуць гармату i кiнуць бомбу.
  Васiлiса стрымана адказала:
  - Дарагiя прагныя, а тут захоѓваецца занадта шмат дабра. Лепш не штурхайце пад рукi, i няхай дапамогуць Антанiне.
  Удваiх справы пайшлi значна хутчэй, i праз хвiлiну дзверы адчынiлiся.
  - Вось так на шмат лепш. Цяпер выходзiм.
  Наперадзе воiнам сустрэлася гравiёнка . Узлезшы наверх, яны апынулiся ѓ самым тыле ракетчыкаѓ, якiя працягвалi расстрэльваць пустое месца.
  Другая частка атрада па скрынях узлезла на суседнi дах. Станiслаѓ Лапаць скамандаваѓ:
  - Максiмальны агонь на паражэнне.
  Пад iмi плёскалася цэлае мора, многiя сотнi ворагаѓ-дарагоѓ. Устаѓшы i навёѓшы прамянёмы , салдаты абрынулi на ворага ѓсю сваю нянавiсць.
  Працiѓнiк быѓ ашаломлены i прыгнечаны, яны не адразу зразумелi, адкуль вядзецца агонь, таму ѓзмацнiлi бамбамятанне па паветры. Першымi, як нi дзiѓна, сцямiлi робаты i са спазненнем перавялi стральбу. Аднак па iх бiлi адразу з трох бакоѓ, акрамя таго, рускiя прымянiлi захопленыя на складзе дарагiя ракетнiцы.
  Эфект ад iх ужывання апынуѓся моцным, у тым лiку i таму, што сiлавыя палi дарагоѓ былi не прыстасаваныя да стральбы такой iнтэнсiѓнасцi, акрамя таго, заѓсёды цяжэй абараняцца ад сваёй зброi.
  Ос абенна смела высоѓваѓся ђладзiмiр Тэркiн, хлопчык паверыѓ ва ѓласную непаражальнасць.
  -Схавайся, чарцяня! - крыкнула Антанiна. Але куды тамака.
  - Расiйскi воiн не павiнен баяцца смерцi! - Адказаѓ адчайны ваяѓнiк-дзiця.
  Галаногая чартоѓка лагiчна адказала:
  - Нiчога не баяцца толькi адмарозкi, а салдат павiнен умець выжываць.
  Уладзiмiра панесла:
  - Салдат у першую чаргу павiнен быць адважным, а вы наклалi ѓ штонiкi.
  Дзяѓчынка жорстка адказала:
  - Глядзi, калi цябе пакалечаць, лячыць не будзем.
  Тёркiн разрагатаѓся i паказаѓ мову:
  - Мяне могуць забiць, а калекам я не постацi, медыцына ступiла далёка наперад.
   Яшчэ праз хвiлiну, цэлы полк дарагоѓ быѓ перабiты, i салдаты, праараѓшы зямлю, рушылi да наступнага ангара, там яны проста зайшлi тым, хто абараняѓся ѓ тыл.
  Унутры ангара размяшчалiся некалькi танкаѓ, таму, прыйшлося павазiцца, выбiваючы iх. Новы ангар быѓ знiшчаны, салдаты перабягалi з месца на месца, дзесьцi ѓ космасе грымела не менш iнтэнсiѓная бiтва.
  У iншым сектары базы, не маючы магчымасцi перасекчы прастрэльваную паласу i злучыцца з часткай атрада, тры аддзяленнi адышлi на зыходныя пазiцыi i сталi перагрупоѓвацца.
  Затым яны рушылi ѓздоѓж наступнай лiнii ангараѓ, iмкнучыся знiшчыць склады. Iм трэба было дапамагчы, i iмклiва перабягаючы i прыкрываючы адзiн аднаго , дэсантнiкi накiравалiся на выручку. Але нечакана iм у фланг стукнула вялiкая брыгада дарагоѓ i наймiтаѓ расы Чэмбур, гэта былi сапраѓдныя монстры, вышынёй да пяцi метраѓ яны рухалiся ѓ суправаджэннi робатаѓ.
  - Нават дзiѓна, што мы раней не заѓважылi такiх махiн. - заявiѓ Уладзiмiр Тэркiн.
  - Вiдаць, iх трымалi ѓ засадзе. - разважыла Антанiна.
  Яны грозна ѓзвышалiся над строем дарагоѓ i, выставiѓшы доѓгiя ствалы плазменных гармат, даволi сапраѓды лупiлi па разбегаюцца дэсантнiкам. Снарады былi магутныя, i аднаго траплення было дастаткова, каб выпарыць салдата, праѓда, хуткастрэльнасць была слабейшай, чым у прамянёмаѓ, затое ѓ навядзеннi iм дапамагаѓ кампутар.
  Расейскiя войскi былi рассечаныя напалам, а затым натрое, i адрэзаныя адзiн ад аднаго загадай бой з праѓзыходнымi сiламi супернiка.
  Суседняе падраздзяленне паѓтарыла манеѓр роты нумар трынаццаць, i ѓзарваѓшы сцяну, паспрабавала зайсцi ѓ тыл, гэта iм удалося толькi часткова i, тым не менш, i тут дарагiя панеслi вялiзныя страты. Але ѓ тым i справа, што iх з самага пачатку было нашмат больш, i яны маглi кампенсаваць страты, а рускiя, адрэзаныя ад сваiх, няма.
  Сiтуацыя на трэцяй лiнii ангараѓ i зусiм склалася крытычная . да мноства забiтых салдат расло, i робаты разам з чамбурамi прарвалiся ѓ тыл.
  Уладзiмiр Тэркiн не маркоцiѓся i ѓ такiх суровых умовах, прымудрыѓся падлавiць аднаго з суперробатаѓ , узарваѓшы яго гранатай, не адставалi i iншыя хлопцы. У гэты момант Станiслаѓ Лапаць аказаѓся цяжка паранены, гiперплазма -снарад трапiѓ у боекасцюм , адарваѓшы па плечы руку. Ад болевага шоку старшы лейтэнант страцiѓ прытомнасць.
  I толькi тое, што боекасцюм умеѓ своечасова сцiскаць асобныя часткi, дазволiла пазбегнуць згубы ад разгерметызацыi.
   Дарагi, наогул, занадта асмялелi i, падышоѓшы ѓ шчыльную, сышлiся ѓ рукапашную. У ход пайшлi штыкi з цвёрдых механiчных лазераѓ, яны здольныя наскрозь прабiць боекасцюм i разарваць атакавалага . Вонкава, не вельмi буйныя хлопцы i маленькi Уладзiмiр Тэркiн бiлiся вельмi спрытна, не саступалi iм i iншыя салдаты. I ѓсё ж дарагiя бралi лiкам, побач з хлапчукамi падалi працятыя i знiшчэнне iх таварышы, ад роты ледзь уцалела трэць.
  Робаты ѓ гэтай сiтуацыi спынiлi агонь, баючыся ѓразiць сваiх уласных салдат, а чэмбуры палiлi, як па сваiх, так i па чужых. Вось ахвярай такога не абдуманага ѓчынку стаѓ камандзiр дарагоѓ Нiдурашкаѓ . Кляновыя , пасля гэтага ѓз'елiся, i адкрылi агонь у адказ, неѓзабаве пачалася звалка. Скарыстаѓшыся гэтым, расейцы перайшлi ѓ наступ, яны бiлiся, утрапёна разумеючы, што гэта адзiны iх шанец выжыць. Дарагi былi горш навучаны мастацтву рукапашнага бою i да таго ж пераключылi сваю ѓвагу на чэмбураѓ.
  Неѓзабаве ѓсё поле аказалася ѓсеяным дарагiмi трупамi.
  - Робатаѓ можна знiшчыць. - Ва ѓмовах гiбелi камандзiра камандаванне ѓзяла на сябе Антанiна. - Падбягайце на блiзкую дыстанцыю i засяроджвайце свой дружны агонь на адной машыне. Калi дружна бiць у нiжнюю кропку, то не адзiн монстар не вытрымае.
  - Я першы пакажу вам гэта! - пракрычаѓ Уладзiмiр Тэркiн.
  Канцэнтраваны агонь адыграѓ ролю, адзiн за адным робаты-забойцы выходзiлi са строю. Адзiн з iх паспеѓ лупа нуць плазмай, ледзь не трапiѓшы ѓ Теркина, але шчаслiѓчык-хлапчук зноѓ ацалеѓ.
  - Карабас Барабас не дагонiш! - I зрабiѓ яму нос, адначасова, шпурляючы гранату ѓ жывое, якое стала ѓразлiвым.
  Калi, нарэшце, дарогi былi разбiтыя, рэшткi атрада зайшлi ѓ тыл асноѓным сiлам, якiя атакуюць астатнiя расiйскiя атрады.
  У бой з боку дарагоѓ пайшлi яшчэ больш магутныя робаты "Шкiлет" - 10. Яны дзейнiчалi па адпрацаванай схеме, выпускалi буйныя ракеты, якiя ѓносяць хаос разбурэння, якiя выбiваюць буйныя кратэры, затым падыходзiлi блiжэй, выкарыстоѓваючы плазменныя гарматы i фарсiраваныя прамянеметы .
  - Ого, якiя гмахi. - Адзначыѓ Уладзiмiр . - Iх будзе цяжка знiшчыць нават засяроджаным агнём.
  Дрыгаючы ошпаренными, голымi нагамi, Антанiна ѓпэѓнена запярэчыла:
  - I ѓсё ж трэба дзейнiчаць па гэтай схеме, канцэнтраваны агонь прыслабiць абарону, у гэты час хтосьцi адважны i смелы кiне звязак анiгiляцыйных гранат пад чэрава.
  Тэркiн, як заѓсёды, наперадзе ѓсiх:
  - Гэта буду я.
  Дзяѓчына-басаножка абурылася:
  - Чаму ты?
  Уладзiмiр Тэркiн слушна заѓважыѓ:
  - Я самы маленькi i мне будзе прасцей прабрацца неѓзаметку.
  Дзяѓчынка падштурхнула хлопчыка голай падэшвай:
  - Тады дзейнiчай.
  Уладзiмiр Тэркiн, выкарыстоѓваючы буйныя варонкi i мноства трупаѓ, а таксама той факт, што грунт гарэѓ, i сапраѓды здолеѓ прабрацца неѓзаметку. Карыстаючыся момантам, калi сiлавое поле iскрыла ад перагрузкi, ён шпурляѓ цэлую звязку. Вялiзныя "Шкiлеты Iблiса" выбухалi, рассыпалiся на часткi, некаторыя, будучы не да канца знiшчанымi застывалi, нiбы выродлiвыя скульптуры.
  Пры падобнай аперацыi трэба валодаць ладным уменнем, каб сапраѓды кiнуць звязку, а таксама нюхам на небяспеку. Спачатку дарагiя не звярталi ѓвагi на тое, што грозныя волаты выходзяць са строю, потым зразумеѓшы, што нешта не так, яны сталi абстрэльваць свой тыл. Аднак анёл-захавальнiк Уладзiмiра быѓ напагатове, ён працягваѓ знiшчаць гравiятытанавых волатаѓ. А вось трынаццатая рота працягвала радзець.
  А дарогi рушылi ѓ бой новае падмацаванне. У гэты момант фартуна раптам адвярнулася ад Уладзiмiра Цёркiна, занадта доѓга хлапчук гуляѓ з ёй i рызыкаваѓ. Пякучае джала гiперплазменнай струны, выпушчанае робатам, трапiла ѓ адважнага хлопчыка, адстрэлiѓшы яму нагу.
  Уладзiмiр Тэркiн ѓскрыкнуѓ, але пераадольваючы боль, з сiлай шпурнуѓ зарад, якi атакаваѓ пацана "Шкiлет Азазiла " рассыпаѓся, як напаѓсатлелы труп.
  Хлопчык, не вытрымаѓшы, пусцiѓ крывавыя слёзы:
  - Я паранены. Мяне пакалечылi, няма нагi.
  - Не адчайвайся Воѓчык, калi мы выжывем, табе зробяць iншую нагу, i праз суткi ты зноѓ будзеш бегаць. Молi Бога застацца ѓ жывых. - супакоiла дабрадушная Васiлiса.
  З усiх бакоѓ, нiбы павукi, напаѓзалi дарагiя i баявыя робаты, iх было многiя тысячы.
  Ацалелая тройца практычна не мела шанцаѓ на выжыванне, занадта вялiкая перавага ворага, але аб здачы ѓ палон, каб вымалiць лiтасць, нiхто i не думаѓ.
   Дзеѓкi Антанiна, Васiлiса, дзяцюк-лазутчык Уладзiмiр Тэркiн змагалiся, як зацiснутыя ѓ Фермапiлах спартанцы. Але ясна любому, што няма шанцаѓ выстаяць супраць шматлiкiх тысяч раз'юшаных ворагам, шматлiкiя з iх велiзарныя страшныя iнагалактыкi жахлiва бразгаюць зброяй, у гэтае iмгненне, калi злая смерць упiлася пустымi вачнiцамi ѓ твар, Уладзiмiр Теркин заспяваѓ спехам выдуманым матывам.
  Той подлы хлус, хто кажа аб тым,
  Што нiбы Бацькаѓшчына, гэта проста пыл!
  Што галоѓнае ва ѓсiм - паляванне за рублём,
  I трэба па плынi лёсу плыць!
  
  Але не такi салдат краiны Свяшчэннай Русь,
  Бо для яго вайна найпершае паклiканне!
  Загад цара просты: змагайся i не трусь,
  Не спалохае смерцi ледзяной дыханне!
  
  I космас, гэта тое, што ведае чалавек,
  Дадзена яму лётаць i пакараць прастору!
  Спачатку нясмелы старт, затым круты разбег,
   У галактык мiльёны будзе царства!
  
  Спынiць нельга, хоць кроѓ цячэ ракой,
  Вайна мiж людзей, з дурным вар'яцтвам!
  Паляванне адпачыць, пiрог з'есцi залiѓны,
  I паляжаць у траве пад салодкiм вуллем!
  
  Але шчасце, дзе знойдзеш, не ѓ небе, нi пекле,
  Яно заѓсёды з табой, i разам з тым далёка!
  Ты шукаеш у нябёсах выбраннiцу зорку,
  Каб сэрца захаваць у свяшчэннай сечы!
  
  Але Радзiма i ёсць, i сонца, i месяц,
  Яна, як дзiвоснае вока тваё, заступнiк!
  I калi трэба, то парвiся, хоць да пупа,
  Ох, да чаго тонкiя i рвуцца жыццi нiткi!
  
  Расiя назаѓжды, для ѓсiх народаѓ ты,
  Як акiян, у якiм плёскае шчасце!
  Велiч прыгажосцi, i дзёрзкасць i мары,
  I той агонь кахання, што не згасне!
  Успамiны ѓ хлопчыка-блазна натхнiлi вечнае дзiця на новыя подзвiгi. I ён бясшумна пакiнуѓ залу. I адправiѓся выконваць новае заданне.
  У прыватнасцi, хлапчук-блазан вельмi нават цiкавiла дзяѓчына-бландынка, якую прывабiѓ у пастку прынц-эльф. Цiкава, праѓда, з якой мэтай. I тут трэба нешта рабiць.
  Хлопчык-блазан, нядоѓга думаючы, мiльгаючы босымi , круглымi пяткам накiраваѓся ѓ бок турмы.
  Стражнiкi-оркi паклiкалi яго.
  - Ты куды, скамарох?
  Уладзiмiр Тэркiн змераным тонам адказала:
  - Найвялiкшая iмператрыца Ада загадала мне ѓ якасцi пакарання, разносiць ежу, нiбы звычайнаму турэмнаму рабу.
  Ахова захiхiкала i, рохкаючы, вымавiла:
  - Тым лепш! Iдзi хутчэй, маленькая вош!
  Хлопчык-блазан прыпусцiѓ, напяваючы:
  Я як айсберг у акiяне,
  Усё плыве ѓ суцэльнай смузе...
  Наперадзе вялiкiя бiтвы,
  Не дапамогуць i малiтвы!
  . ЭПIЛОГ
  Лiзавета прачнулася на самым цiкавым месцы. I прачнуѓшыся, страсянулася, бразгаючы ланцугом.
  Драхма з мiлай усмешкай адзначыла:
  - Ну, ты i спала прыгажуня! Нават пагаварыць мне няма з кiм.
  Дзяѓчына-бландынка з усмешкай адказала:
  - Дык мары пра што-небудзь! Уявi сабе, нейкiя маляѓнiчыя карцiны, цi эпiчныя бiтвы.
  Графiня-нiмфа засмяялася i заѓважыла:
  - А што, у гэтым нешта ёсць! Успомнiць пра нешта эпiчнае.
  Пачуѓся скрыгат замка. I зноѓ дзверы вязнiцы расчынiлiся. I з'явiѓся хлопчык-раб. Праѓда, на гэты раз iншы. Таксама ѓ адных толькi плаѓках, але куды больш мускулiсты , з вельмi рэльефнымi, нiбы лiтая сталь, цяглiцамi.
  Ён прынёс iм малака, кашы, аладак i, акрамя таго, у яго была сумка. I хлопчык-раб дастаѓ ключы. Дзяѓчаты вылупiлi вочы.
  Уладзiмiр Тэркiн прыклаѓ указальны палец да вуснаѓ i прашыпеѓ:
  - Спакайней! У вас ёсць шанец збегчы!
  Пасля чаго, хлопчык-блазан адкрыѓ хуткiмi рухамi замкi на ланцугах i шапнуѓ:
  - Малака не пiце, у iм морок!
  Ланцугi ѓпалi, i Лiзавета ѓскочыла, з задавальненнем размiнаючы канечнасцi. Яна зараз была адносна вольная. А хлопчык-блазан з сумкi дастаѓ некалькi пярсцёнкаѓ i талiсман, шапнуѓ:
  - Спадарыня Драхма, вось вашыя чарадзейскiя артэфакты. Цяпер вы не будзеце такiмi бездапаможнымi!
  Дзяѓчына надзела частку пярсцёнкаѓ на босыя пальцы ног, а частку на рукi, а таксама талiсман на шыю. Пасля чаго, адчула ѓ сабе прылiѓ бадзёрасцi, i праспявала:
  Хлопчык мой, мой малыш,
  У гэты час ты не спiш...
  Прынц вялiкай невядомай краiны,
  Атакуюць слугi Сатаны!
  Уладзiмiр Тэркiн з уздыхам вымавiѓ:
  - А быѓ i прынцам. У мяне вялiкая бiяграфiя. А вось вам лепш за ѓсё збегчы, пакуль варта спiць. I пажадана стаiцца ѓ бяспечным месцы.
  Графiня-нiмфа заѓважыла:
  - Я ѓ любым лесе, як у сябе дома. Думаю, мы з Лiзаветай зможам схавацца, але гэтага, зразумела, мала.
  Хлопчык-раб з усмешкай спытаѓ:
  - Вы хочаце перамагчы злую Багiню Гартуй?
  Лiзавета хiхiкнула i адказала:
  - Яшчэ нядаѓна я б сказала, тут не да тлушчу, быць бы жыву! Але ѓ сне я такое вытварае, што адчуваю сябе зараз зусiм iншай асобай. Нешта ѓва мне стала , як у Жаны Дарк пасля Чароѓных бачанняѓ! Сэрца патрабую помсты, помста патрабуе ахвяр!
  Уладзiмiр Тэркiн кiѓнуѓ i з сумкi дастаѓ даволi буйны дыямент, якi даваѓ водсветы ѓсiмi колерамi вясёлкi.
  - Вось гэта, праз што адбываецца генерацыя вашага сну, i яго запiсваюць на адмысловую магiчную плёнку. Думаю, Багiня Зла Гартуй хоча стварыць вадародную бомбу, аб'яднаѓшы сiлу злiцця атамных ядраѓ i магiю. А гэта можа спарадзiць нечуванай сiлы энергiю. Што надзвычай небяспечна для навакольных мiроѓ. Зло i дабро паняццi адносныя, Бажаство Гартуй стала прэтэндаваць на занадта ѓжо шматлiкае. Так што яго трэба спынiць!
  Графiня-нiмфа з запалам адказала:
  - А вось у мяне самае вялiкае жаданне, гэта як мага хутчэй пакiнуць гэтую вязнiцу. Мне надакучыла сядзець за кратамi!
  Хлопчык-блазан кiѓнуѓ:
  - Добра! Мне таксама давядзецца збегчы разам з вамi. Злая Гартуй мне не даруе таго, што я зрабiѓ. Але ѓ выпадку чаго, у мяне знойдзецца для яе неспадзеѓка.
  Лiзавета буркнула:
  - А пакуль, прэч з вязнiцы!
  Тры пары босых падэшваѓ замiльгалi, дзве дзявочыя i адна хлапчукi. Ногi i дзяѓчынак, i хлопчыка былi прыгожыя, правiльнай формы, хупавыя, i да iх не прыставаѓ пыл. Вось яны ѓжо i па калiдорах бягуць. Хлопчык крыху затрымаѓся i адкрыѓ яшчэ адну камеру. Там былi дзве прыгожыя, у белым рубiшчы, басаногiя эльфiйкi.
  Хлопчык-блазан хутка вызвалiѓ дзяѓчат з ланцугоѓ. I цяпер шлёпалi ѓжо пяць пар босых ног. Былi яшчэ i iншыя палонныя, але хлопчык папярэдзiѓ:
  - Цмок возьме толькi пецярых. А без яго ѓ нас занадта мала шанцаѓ сысцi .
  Лiзавета са здзiѓленнем спытала:
  - Цмок?
  Воѓчык Тэркiн кiѓнуѓ:
  - Зразумела! Iнакш у нас было б занадта ѓжо мала шанцаѓ схавацца , у Калi ёсць i iншыя драконы, якiх можна пусцiць за намi ѓ пагоню. Але гэты надта ѓжо хуткi.
  Драхма пагадзiлася:
  - Не будзем пераборнiчаць! Нам трэба рэальна ратавацца, прыйдзе час, i мы вернемся!
  Варта i сапраѓды спала. I чатыры дзяѓчыны з хлапчуком прамчалiся мiма дрымотных аб ракаѓ, гоблiнаѓ, троляѓ i нават эльфiек з лукамi. Пасля чаго каманда iмчалася далей.
  I вось сапраѓды, на шырокай сцяне крэпасцi знаходзiѓся цмок жоѓта-чырвонага колеру. Ён быѓ невялiкi памерамi, i ѓсяго тры галовы. Так што пяцёрка сапраѓды на iм з цяжкасцю размясцiлася.
  Воѓчык прачырыкаѓ:
  - У лес кароннай нiмфы! Там нас не дастануць!
  Цмок згодна кiѓнуѓ:
  - Калi Лiзавета абраная, я сапраѓды яе i вас разам з ёй дастаѓлю!
  Хлапчук-блазан кiѓнуѓ:
  - Можаш пераканацца ѓ гэтым, паглядзеѓшы ѓ дыямент бога Гiпноза. Ён сапраѓды здольны на вельмi нават шматлiкае. I ѓ iм зараз дзяѓчыны вы зможаце назiраць працяг уласнага сну!
  Лiзавета здзiвiлася i, мiргнуѓшы, спытала:
  - Як гэта працяг уласнага сну?
  Воѓчык пацвердзiѓ:
  - Убачыш у палёце! А пакуль, стартуем!
  Цмок узляцеѓ, практычна, не махаючы крыламi. Дзяѓчаты i хлопчык моцна ѓчапiлiся ѓ луску рукамi i босымi нагамi. Пасля чаго, жывая трохгаловая машына стала набiраць хуткасць.
  Хлопчык-блазан, калi цмок выраѓняѓся, дастаѓ дыямент Бога Гiпноза i паставiѓ перад Лiзаветай, вымавiѓшы:
  - Вось зараз мы ѓсё зможам бачыць твой дзiѓны сон!
  Бландынка кiѓнула:
  - Гэта выдатна !
  I перад публiкай узнiкла трохмерная каляровая галаграма, i стала паказвацца сапраѓднае кiно;
  Дапытаны саноѓнiк прабурчаѓ:
  - Не, над! - Пад вадой у яго была б занадта нiзкая хуткасць. Мы б згубiлi час.
  Замаскiраваная пад мурынку дзяѓчынка, працягвала допыт:
  - Зразумела, а якiя контуры карабля?
  Генерал армii бурчаѓ:
  - Ледзь падоѓжаны эсмiнец, толькi барты круглыя i абцякальная форма. Ёсць нешта ад падводнай лодкi.
  Лiзавета, якая была ѓ форме падпалкоѓнiка, пiскнула:
  - Выдатна, прачэрцi нам маршрут.
  - Ён у любы момант можа змянiцца. Я ведаю толькi асобныя кропкi, накшталт Чырвонага Гарварда.
  - Назавi гэтак жа i iншыя. - Сказала, пераапранутая пад чарнаскурую самку-палкоѓнiка, Драхма.
  Саноѓнiк пракудахтаѓ:
  - Порт Брэст у Данii, але ён туды заходзiць не будзе. Абыдзе пад вадой.
  - Выдатна, гэта ѓжо сёе-тое! Давай, калiсьцi далей! - Сказала дзяѓчына-нiмфа. - I яе белыя, буйныя, як у ваѓчыцы зубы, злавесна блiснулi.
  - Я перадам вам усе звесткi.
  - Што табе яшчэ каштоѓнага вядома?
  Генерал армii пралебезiѓ :
  - З'явiлiся новыя салдаты, сумесь пацука, малпы, чалавека. Яны займаюцца шкоднiцтвам у тылах ворага. Магутныя байцы i вельмi якiя жывуць. Не гiнуць нават калi знiшчыць мозг.
  - Што ж, гэта лагiчна. Навошта салдату мазгi. - заявiла Драхма. - Хiба, каб лепш абдумаць самаволку.
  Саноѓнiк прабурчаѓ:
  - Хутка новыя салдаты навучацца размнажацца. Яны стануць новым чалавецтвам, здольным пабудаваць сацыялiзм i камунiзм.
  Нiмфа-графiня хiхiкнула:
  - Гэта будзе выдатна. Пацучы рай, толькi вось што застаецца людзям.
  Адурманены ѓздзеяннем на нервовыя канчаткi, генерал армii прапiлiкаѓ:
  - Вам лепш вiдаць, таварыш Сталiн.
  Драхма строга загадала:
  - Трой нам сейф з блiжэйшымi стратэгiчнымi планамi камандавання.
  Фрыц падпарадкаваѓся:
  - Слухаюся, таварыш Сталiн.
  Сейф размяшчаѓся за карцiнай, не Сталiна, а напаѓголай русалкi. Вiдаць, разлiк рабiѓся на тое, што нiхто не будзе яго здзiраць.
  Лiзавета i Драхма ѓ думках сканавалi ѓсю iнфармацыю, балазе памяць дазваляе, а таксама прозвiшчы ѓсiх рэзiдэнтаѓ. Сярод iх аказалiся нават некалькi генералаѓ, у тым лiку з акружэння Васiлеѓскага i начальнiк штаба, а таксама намеснiк мiнiстра фiнансаѓ i намеснiк старшынi камiтэта па барацьбе з сусветным камунiзмам.
  У цэлым, разведчыцы папрацавалi на славу. Удалося таксама даведацца, што Сталiн актыѓна цiсне на кiраѓнiцтва Кiтая, iмкнучыся падштурхнуць яго да выступу супраць Расii. А Кiтай гэта сiла! Як высветлiлася, канчатковы адказ правадыр вялiкай краiны абяцаѓ даць на працягу трох дзён. Так што тэрмiны падцiскалi. У Кiтаi ѓжо аб'яѓлена мабiлiзацыя, рыхтавалася да разгортвання трыццацi мiльённае войска. Праѓда, танкаѓ i самалётаѓ у яе мала, ды i тыя састарэлыя . Правадыр кiтайцаѓ, зрэшты, хоча атрымаць ад Сталiна не менш за дзве тысячы найноѓшых танкаѓ класа IС i дзясятак атамных бомбаѓ.
  Лiзавета буркнула:
  - Так, рукi ѓ iх заграбальныя.
  Генерал войска пацвердзiѓ:
  - Сталiн абяцаѓ забяспечыць. Толькi ён не асаблiва давярае Кiтаю. Назваѓ лiдэра радыскай: звонку чырвоны, унутры белы.
  Драхма з усмешкай вымавiла:
  - Мусiць, ён не супраць быѓ бы яго караць смерцю.
  Фрыц пракудахтаѓ:
  - Усё немагчымае магчыма! Для Чыпа, гэта можна.
  Лiзавета прачырыкала:
  - У якой стадыi распрацоѓка салдат монстраѓ?
  Генерал армii разгублена прамармытаѓ:
  - Не ведаю! Вядома, што выкарыстоѓваѓся пры апраменьваннi кобальт, радый, плутонiй. Розныя iзатопы, у тым лiку вынятыя з метэарытаѓ. Так што атрымалася нешта сапраѓды страшнае. Праѓда, кажуць гэтыя байцы бязмозгiя , i для кiравання iмi выкарыстоѓваюцца "жучкi".
  - Затое не будуць дэзертыраваць! - Зрабiла выснову Драхма.
  Фрыц у зоне рапарта прагаварыѓся:
  - Акрамя таго, наладжаны кантакты з вампiрамi. Тут таксама цiкавыя далягляды атрымлiваюцца.
  Дзяѓчына-нiмфа здзiвiлася:
  - З вампiрамi?
  Генерал войска пацвердзiѓ:
  - Яны ѓтрая мацнейшыя за звычайнага чалавека i вельмi жывучыя. Адсячы такому руку, яна адрасце. Толькi вось сонца баяцца, затое бачаць у цемры, нiбы коткi, калi не лепш, а некаторыя нават умеюць лятаць.
  Драхма захацела ѓдакладненнi:
  - А як на рахунак часныку? Або срэбра.
  Фрыц шчыра адказаѓ:
  - Срэбра не любяць, яно iх спальвае, часнык выклiкае апёкi.
  Лiзавета спытала:
  - А распяцце, цi святая вада?
  Саноѓнiк выпалiѓ:
  -Бескарысна!
  Дзяѓчына-бландынка разгублена спытала:
  -Чаму?
  Генерал армii пробулькал нiбы гейзер:
  - Для iх крыж , гэта толькi кавалак дрэва, цi металу. Ды i ѓ паданнi распяцце дзейнiчала толькi ѓ руках святога чалавека.
  Драхма заѓважыла:
  - Святых у нас няма, толькi адна манашка-тэрмiнатар. Праѓда, я не ведаю цi ѓ рахунак гэта, цi наадварот.
  Фрыц запляскаѓ вачыма:
  - Вялiкi Сталiн забаранiѓ манастыры. Цяпер яго галоѓны лозунг больш дзяцей, пладзiцеся, множцеся. Усе, i белыя, i чорныя. Белыя пралетарыi i калгаснiцы. Хай будзе вечнай слава Сталiну!
  Лiзавета са смяшком адказала:
  - Яго, я думаю, нiколi не забудуцца! Яркая харызматычная асоба. Толькi дайшла да маразму ѓ сваёй жорсткасцi!
  Захлынаючыся ад захаплення, саноѓнiк вымавiѓ:
  - Вампiры абяцалi прыняць Сталiна ѓ свае шэрагi, а значыць, правадыр зможа пражыць амаль тысячу гадоѓ. Уяѓляеце, вялiкi правадыр ды яшчэ вампiр.
  Драхма ѓсмiхнулася:
  - Сталiн-вампiр, цi ваѓкалак, гэта пацешна. I вельмi крута. Але як сонца будзе жыць без сонца?
  Генерал армii ѓпэѓнена заявiѓ:
  - Навукоѓцы выведуць такую формулу, што абаронiць Сталiна ад часныку, срэбра i нават ад сонечнага святла.
  Лiзавета, скалячы зубы, вымавiла:
  - Але ж ёсць яшчэ i асiнавы кол! Той, на якiм скончыѓ свае днi Дракула. Бо на асiне павесiѓся Iуда.
  Фрыц прабурчаѓ:
  - У свой час мы падумаем i над гэтым.
  Лiзавета задала яшчэ некалькi пытанняѓ. Яна ласкава ѓсмiхалася, але сама ледзь стрымлiвалася, каб не задушыць супернiка. Нарэшце, дзяѓчаты вычарпалi пытаннi, адным з апошнiх, было паведамленне аб ноѓ-хаѓ. Аказалася, што створана новая зброя. Накшталт партала. Праѓда, пра што iдзе гаворка незразумела, але вельмi хiтрае i асаблiвае.
  Драхма спрабавала ѓдакладнiць, але Фрыц i сам нiчога не ведаѓ. У прынцыпе, ён бо кiраѓнiк таемнай палiцыi, але не навуковец.
  Занадта доѓга знаходзiцца ѓ адключаным выглядзе нельга, тым больш , што галоѓнае ѓжо вядома. Цяпер галоѓнае сцерцi памяць Фрыцу i стварыць алiбi, каб не было асаблiвых праблем. Дзяѓчаты ѓключылi наступную праграму генералу войска.
  Iм даручаецца асоба важнае заданне, i ѓручаюцца велiзарныя паѓнамоцтвы. У тым лiку i з аглядам партоѓ.
  Гэта першае. Другое , дзяѓчатам былi прысвоены спецыяльныя нумары. Яны сталi спецагентамi КША i iм маглi падпарадкоѓвацца буйныя сiлы. А галоѓнае, iм даручылi знайсцi баявую магiю друiдаѓ, прычым, шукаць яе трэба было на караблях.
  У цэлым, дзяѓчаты высветлiлi галоѓнае i зараз маглi без праблем перамяшчацца па Вялiкабрытанii.
  Разам з генераламi яны пакiнулi воѓчае логава. На развiтанне Фрыц пацалаваѓ iм рукi.
  - Яны ѓ вас такiя далiкатныя i цвёрдыя. - Сказаѓ ён.
  - Ды да таго ж смертаносныя ! - заявiла Драхма.
  Дзяѓчаты селi ѓ генеральскi аѓтамабiль, у iх былi паперы з надзвычайнымi паѓнамоцтвамi, у тым лiку i з правам браць у сваё распараджэнне любую тэхнiку.
  Лiзавета з задавальненнем адзначыла, што i другая ходка ѓ варожыя пазiцыi аказалася паспяховай.
  Ваяѓнiца-бландынка спытала:
  - Цяпер Драхмачка , што будзем рабiць!?
  Нiмфа-графiня адказала:
  - Прасякнем на судна i абясшкодзiм яго начынне. Гэта самае лагiчнае.
  Лiзавета пацвердзiла:
  - Так, вядома, менавiта гэта мы i зробiм.
  Дзяѓчыны задумалiся. Для вадароднай бомбы патрэбна вялiкая колькасць нейтэрыю i дэйтэрыя, двух i трох атамнага вадароду, а таксама некалькi ядзерных зарадаѓ. А калi ѓлiчыць, што бомба велiчэзная, то яны будуць закладзены з розных бакоѓ. Iншая праблема, як пракрасцiся на карабель "Сонейка"?
  Тут могуць быць розныя iдэi. Самы просты спосаб гэта зрабiць, легальна правядучы iнспекцыю аб'екта, нiбыта з мэтай праверыць абарону ад магii. Такi дакумент яны ѓ Фрыца Гейма ѓжо здолелi вырваць.
  - Такiм чынам, легальны шлях самы просты i хуткi. - падвяла вынiк Драхма.
  Лiзавета нават усумнiлася:
  - Цi не занадта атрымлiваецца проста! У апошнi час мы нават не стралялi.
  Графiня-нiмфа заѓважыла:
  - Ты хочаш сказаць, у апошнюю ноч. Але ж у тым i складаецца мастацтва разведчыка, каб правесцi найскладанейшую аперацыю без страт, пажадана нават без стрэлаѓ. Можаш павiншаваць нашых настаѓнiкаѓ, у нас цудоѓная падрыхтоѓка.
  Бландынка-тэрмiнатар адзначыла:
  - Гэта значыць , мы прарабiлi вялiкую працу.
  Драхма прабулькала:
  - Так, i ѓ нас засталося яшчэ крыху часу, заедзем у гатэль i паѓгадзiны паспiм.
  Лiзавета пагадзiлася:
  - Маецца быць яшчэ цяжкая праца.
  Ужо вiднела, калi дзяѓчаты дабралiся да сваiх ложкаѓ. Па дарозе швейцар прапанаваѓ iм пару дзяѓчат i хлопцаѓ на ноч, але яны адмовiлiся.
  - Нам яшчэ трэба прыстойна пабегаць! А пакуль адпачынак.
  Дзяѓчаты спалi ѓ адным пакоi, практычна бясшумна. Звычка i навык дапамаглi заснуць iм адразу i без сноѓ. Так, вядома, было лепей. Дзяѓчаты праспалi цэлую гадзiну i ѓскочылi з ложкаѓ бадзёрыя i вясёлыя. Сталi рабiць зарадку, нахiляючыся i згiнаючыся да ѓпора. У цэлым, ладна расцерлiся, прайшлiся на руках, i нават паскакалi.
  - Мы магутныя воiны, паѓночнай краiны! - Праспявалi яны.
  Дзяѓчаты яшчэ некаторы час пакруцiлiся, прынялi душ, пасля адправiлiся на вулiцу. Цяпер iм трэба было сёе-тое зрабiць яшчэ. У прыватнасцi, здабыць сваё больш дасканалае ѓзбраенне. На той выпадак, калi давядзецца сур'ёзна бiцца.
  - Мы мiрныя людзi, але наш бронецягнiк на ѓсiх хуткасцях перайшоѓ у наступ! Кiдайся ѓ атаку, пакiнуць сумневы! - Вымавiла Драхма.
  - Пакiнуць сумневы! - падхапiла Лiзавета.
  Дзяѓчаты бадзёра крочылi, чаканячы крок сваiмi ботамi з шыпамi. Каменданцкая гадзiна скончылася. На вулiцу з'явiлiся людзi. Яны крочылi строем, чаканячы крок. Iмкнучыся хадзiць строга па лiнейцы. Толькi дзецi, пераважна басаногiя i абарваныя, былi крыху вальнейшымi . Зрэшты, Лiзавета i Драхма неѓзабаве заѓважылi шэраг маршыруючых пiянераѓ. Тыя, што крочылi наперадзе, хлопчыкi i дзяѓчынкi былi ѓ белай форме, у чырвоных гальштуках i амаль у новых туфлях. Ззаду ѓ калоне iшлi навiчкi, таксама ѓ чырвоных гальштуках, але абарваныя i басанож. Тым не менш, гонар афiцэрам яны аддавалi дружна, iмкнучыся максiмальна выпрастацца.
  Дзяѓчынкi станавiлiся на шкарпэткi, iмкнучыся здавацца вышэй. Лiзавета памахала iм у след, белазуба ѓсмiхаючыся.
  Пасля гэтага дзяѓчаты адправiлiся ѓ раён сваёй высадкi, каб прыхапiць падрыхтаваныя аѓтаматы. "Разбуральнiкi ," магчыма, сумавалi ѓ чаканнi ѓласнага выкарыстання.
  Дзённы Лондан здаваѓся весялейшым i святлейшым за начны. Нават чулася музыка, а ѓ Букiнгемскiм палацы нейкi генерал гуляѓ вяселле. У цэлым, чырвоныя янкi сябе адчувалi добра, гучала марсельеза, iнтэрнацыянал i сумесь рэпу з класiкай. Дзяѓчаты на хвiлiну зайшлi i глынулi па чарцы шампанскага за здароѓе маладых.
  - Спадзяюся, мы будзем жыць у адзiным шчаслiвым свеце. - Сказала Драхма.
  Дзяѓчаты пакiнулi вяселле з лёгкiм сэрцам. Генерал ажанiѓся на даме больш чым удвая маладзейшы за сябе. А гэта ѓжо перабор.
  Драхма заѓважыла:
  - Чамусьцi мужчыны, як правiла, аддаюць перавагу маладзенькiх жанчын. Ёсць такая тэндэнцыя.
  Лiзавета выказала сваю версiю:
  - Можа яны самi хочуць амаладзiцца? Бо калi паляжаць у асяроддзi руж, то сам пачынаеш пахнуць, а целы юных паннаѓ салодкiя.
  Графiня-нiмфа прабуркавала:
  - Згодна! Хутка навука скончыць са старасцю, i тады адкрыецца новы свет. Добры , юны i незвычайны ѓ сваiм бляску.
  - Спадзяюся! - Сказала Лiзавета. - Калi, вядома, людзi сябе самi не знiшчаць.
  Драхма з усмешкай прачырыкала:
  - Апошняе, цалкам верагодна! Як i магчымасць загiнуць у прыродных катаклiзмах.
  Лондан з партрэтамi Сталiна i зрэдку Ленiна, а таксама iншых правадыроѓ выглядаѓ занадта экзатычным. А колькi чырвоных сцягоѓ навокал, i дастаюць усё новыя i новыя.
  Каля блокпастоѓ дзяѓчат, бачачы генеральны мандат, прапускалi без усялякiх паравалок. Нават, наадварот, аддавалi гонар.
  Нарэшце вялiкi горад застаѓся ззаду. Ва ѓезду, зрэшты, быѓ бачны даволi экзатычны помнiк. З аднаго боку, як бы танк, а з другога замест вежы галава Сталiна, якi трымае ѓ роце вялiкую трубку. Ды сам помнiк не маленькi, вышынёй трыццаць восем метраѓ.
  - Што за сюррэалiзм? - Спытала Лiзавета.
  - Гэта, вiдаць, чырвоны постмадэрнiзм. - Заѓважыла Драхма. - Экзатычны стыль, але затое цiкавы.
  Бландынка выпалiла:
  - Над правадыром здзекуюцца!
  - Але сам Сталiн вiдаць сябе такiм не бачыѓ! - Драхме стала весела. - Хоць, яму больш падышло б цела асла, а не танка.
  Дзяѓчыны засмяялiся:
  - А можа, наадварот, тулава Сталiна i галава асла.
  Пакiнуѓшы Лондан, прыгажунi распусцiлi мовы:
  - Гэты горад мы праехалi, а з вампiрамi так i не пагутарылi.
  Драхма пiскнула:
  - Магчыма, яшчэ давядзецца.
  Лiзавета выказала здагадку:
  - Цiкава, не паляваѓ цi Шэрлак Холмс на вампiраѓ?
  Дзяѓчына-графiня прачырыкала:
  - У некаторых, пазнейшых постмадэрнiсцкiх раманах, паляваѓ. Быѓ нават варыянт, дзе Шэрлак з Ватсанам пранiклi ѓ космас. Гэта так цiкава.
  Ваяѓнiца-бландынка буркнула:
  - Што ж, можа мы з iмi i сустрэнемся.
  Драхма здзiвiлася:
  - Гэта як?
  Лiзавета ѓпэѓнена адказала:
  - Патрапiѓшы ѓ iншы сусвет. Ледзь зрушыѓшыся далей у мiнулае. Тады можна i трубку з вядомым шпiком раскурыць.
  Графiня-нiмфа хiхiкнула:
  - Гэта было б самым прыемным спосабам атруцiць свае лёгкiя, але адукаваѓшы галаву i сэрца.
  Бландынка прачырыкала:
  - Шэрлак Холмс бо персанаж, прыдуманы Конан Дойлам. Як i прафесар Чэленджэр. Ты чытала пра яго.
  Драхма паказала сваю дасведчанасць:
  - У мастацкiм стаѓленнi яркая асоба. Яго нават экранiзавалi ѓ Галiвудзе.
  Ваяѓнiца з залацiстымi валасамi адзначыла:
  - Калi-небудзь будуць здымаць фiльмы i пра нас. Добры анёл Лiзавета i злы чорцiк Драхма. Мы абедзве, як бы дапаѓняем адзiн аднаго i ѓраѓнаважваем.
  Нiмфа-графiня выдала:
  - Як Бог i Д'ябал!
  Бландынка-тэрмiнатар працягнула:
  - Вядома! Калi б не было Люцыпара, i свет iснаваѓ без граху, то Усявышняму не з кiм было б змагацца. Уявiце сабе, як цяжка звышразуму без мэты, без канкурэнтаѓ. Хоць, можа быць Усемагутных Багоѓ бясконца шмат, проста кожны з iх кiруе сваёй сусвету.
  Драхма ѓзяла i ѓдакладнiла:
  - Конан Дойл быѓ атэiстам i, тым не менш, паказаѓ, як яшчэ далiкатны чалавек. Памятайце, трапiѓшы ѓ гiперпрасторавае поле, ледзь не знiкла ѓсё жыццё на Зямлi.
  - А падобнае ж цалкам магчыма! - заѓважыла Лiзавета.
  Нiмфа-графiня пацвердзiла:
  - Так, не выключана! Хоць верагоднасць траплення ѓ скрыѓленую прастору не такая ѓжо i вялiкая.
  Дзяѓчына-бландынка адзначыла:
  - Тое, што з намi адбываецца не выходзiць за рамкi навуковай фантастыкi. Няѓжо што Сталiн, прэзiдэнт КША глядзiцца занадта ѓжо экзатычна.
  Драхма адзначыла:
  - Хто яго ведае, гэта фiласофiя цiкавая. Цi можа камунiзм прынесцi якому-небудзь народу шчасце.
  Лiзавета выказала думку:
  - Ёсць меркаванне, што за рэалiзацыю добрых iдэй узялiся дрэнныя людзi.
  Нiмфа-графiня адзначыла:
  - А дзе ѓзяць iншых? Акрамя таго, напрыклад, Дзяржынскi не быѓ такiм ужо бязлiтасным катам. У яго было добрае сэрца, i падпiсваць смяротныя прысуды было цяжка, нават надарваѓ сабе сэрца i памёр у сорак восем гадоѓ.
  Ваяѓнiца-бландынка адзначыла:
  - Кажуць, i Гiтлер моцна перажываѓ, калi прыбраѓ Рэма.
  Драхма пацвердзiла:
  - Цалкам магчыма. Гiтлер увогуле быѓ нервовым. Хацелася б злавiць яго. Пагаварыць з iм, якi ён чалавек. Чаму так ненавiдзеѓ габрэяѓ.
  Лiзавета прабуркавала:
  - Габрэi вельмi разумны, таленавiты народ. Кажуць, нават сярод стваральнiкаѓ аѓтамата "Калашнiкаѓ" было дванаццаць яѓрэяѓ i толькi адна руская, сам Калашнiкаѓ. Таму яго i ѓзвысiлi.
  Дзяѓчына-нiмфа са смуткам вымавiла:
  - У сваiм свеце мы нябожчыкi, сумняваюся, што наша iснаванне будзе ѓвогуле калi-небудзь рассакрэчана. Няѓжо што ѓ выпадку дасягнення абсалютнай гегемонii Расii.
  Бландынка-шпiёнка пiскнула:
  - I гэта таксама мае значэнне.
  Дзяѓчаты кiнулi ѓ рот мясцовай жуйкi. Якасць была цалкам прымальнай, натуральных прадуктаѓ хапала.
  Лiзавета прабуркавала:
  - Цiкава, Гiтлер, як вядома, кахаѓ апельсiны, яму мабыць iх дастаѓлялi з Афрыкi на падводных лодках.
  Драхма прашыпела:
  - Аднаму фюрару можна забяспечыць стол. Але вось мы, напрыклад, елi свiнiну з шакаладным маслам i варэннем. I гэта выдатна .
  Ваяѓнiца-бландынка лагiчна адзначыла:
  - У чалавека можа ад гэтага ѓзнiкнуць нястраѓнасць страѓнiка.
  Дзяѓчат спынiлi на блокпосту , запатрабавалi дакументы. Убачыѓшы надзвычайны мандат, роѓны па сiле ѓздзеяння залатой тыгровай пайзе Чынгiсхана. Яны выцягнулiся i прамямлi:
  - Едзьце, таварышы палкоѓнiкi. Толькi ѓлiчыце, далей ехаць не бяспечна, сваволяць партызаны.
  Лiзавета выскалiлiся:
  - А ты думаеш, мы не ѓмеем страляць! Афiцэры спецпрызна!
  Спалоханы пiск у адказ:
  - Не, я так не думаю!
  - Усё роѓна, глядзi! - Драхма кiнула ѓверх манету ѓ пяць цэнтаѓ, медную, буйную. Стрэлiла з пiсталета наѓскiдку. Потым злавiла на ляту, паказала дзiрку сапраѓды ѓ цэнтры.
  - Ну як?
  Афiцэр прагукаѓ:
  - Выдатны стрэл! Такое я толькi ѓ фiльмах пра каѓбояѓ бачыѓ. Лепш страляе толькi Сталiн.
  Нiмфа-графiня прарычала:
  - Ну так, Сталiн па-за канкурэнцыяй.
  Бландынка-лазутчыца выдала:
  - Мы гатовыя памчацца ѓ бой. Так што гледзiце, што будзе з партызанамi.
  Дзяѓчаты пацiснулi рукi i рушылi далей.
  Лiзавета адзначыла:
  - Наогул добра, што ѓ Брытанii ёсць партызаны, не гледзячы на тэрор, ангельцы не змiрылiся з дэспатыяй.
  Драхма заявiла:
  - Наогул, Брытанiю пакарылi тысячу гадоѓ таму. Нарманы на чале з Вiльгельмам Заваёѓнiкам разбiлi англасаксаѓ. А пасля гэтага, Брытанiю нiхто не пакараѓ.
  Бландынка-разведчыца адзначыла:
  - Усё гэта вельмi цiкава. Але Сталiн падмяѓ i Брытанiю, зрабiѓшы яе чырвона-карычневай.
  Нiмфа-графiня пiскнула:
  - Не смешна!
  Бронемабiль ехаѓ не спяшаючыся. Зверху праляцеѓ вялiкi верталёт, не рэактыѓны, даволi марудлiвы.
  - Вакол нiкога няма. - заявiла Лiзавета.
  - Партызаны днём рэдка нападаюць. Акрамя таго, пакуль армiя КША недастаткова абсталявана прыборамi начнога бачання.
  Праляцела яшчэ пара верталётаѓ. Вялiкiх, але вельмi нязграбных.
  Лiзавета заѓважыла яшчэ адзiн верталёт. Ён быѓ адзiн i, у адрозненне ад папярэднiх калег, вёѓ агонь на паражэнне.
  Драхма спытала:
  - I куды ён страляе?
  Бландынка-шпiёнка заѓважыла:
  - Я думаю, па дзецям, што выйшлi збiраць грыбы i ягады.
  Лiзавета выстрала з высакоснай вiнтоѓкi з разрыѓной куляй. Велiзарны верталёт, прыкладна ѓдвая большы, чым МI-24, загарэѓся i стаѓ завальвацца.
  - Мне ѓ хвост выйшаѓ Юнкерс, але вось задымiѓ ён, прыкра завылi шрубы, iм нават не трэба крыжы на магiлы, сыдуць i на крылах крыжы! - Праспявала Лiзавета.
  Драхма была вясёлай:
  - Збiла, усё-такi!
  Верталёт узарваѓся, разляцеѓшыся на аскепкi.
  - Удар - накаѓт!
  Дзяѓчына адкiнулася на спiнку, пакруцiла галавой:
  - Можа, яшчэ адзiн стрэл?
  Дзяѓчаты крыху праехалi. Вось з'явiлiся яшчэ два верталёты, яны вярталiся.
  - Цяпер давай знiмем iх зараз.
  Дзяѓчаты зараз прыцэлiлiся, навялi свае стрэльбы. I далi залп, i пачуѓся грукат.
  Лiзавета пiскнула:
  - Вось гэта вулкан Кракатаѓ! У мiнiяцюры!
  Драхма завыла:
  - Гэта будзе магутны ѓдар.
  Два верталёты парушылi каардынацыю, пакiдаючы за сабой, доѓгiя карычневыя хвасты дыму. Яны павольна гублялi хуткасць i таксама ѓзарвалiся, мабыць расцякаецца бензiн дасягнуѓ боекамплекта.
  - Ну вось, патрапiлi! Круцёлку ад.. .а цi! - Сказала некалькi пайшло Драхма.
  Лiзавета строга вымавiла:
  - Ты занадта груба гаворыш. Некультурна, таварыш палкоѓнiк.
  Графiня-нiмфа адзначыла:
  - Мат, гэта неад'емная частка рускага фальклору. Вельмi значная частка нацыянальнай культуры.
  - З гэтым я згодна. - Лiзавета кiѓнула галавой. Праѓда, большая частка мацюка прыйшла ад мангола-татараѓ.
  Дзяѓчаты паехалi далей, лiшняе навала варожых войскаѓ iм нi да чаго.
  Абсалютная памяць дазваляла беспамылкова вылiчыць месца высадкi. Дзяѓчаты згарнулi на прасёлкавую паласу.
  - Вось мы i сталi партызанамi! - заѓважыла Лiзавета.
  - Хутчэй, нават мабiльнымi байцамi. - Сказала Драхма. - Тактыка: ударыѓ i тут жа адступiѓ.
  Даехалi да густых зараснiкаѓ кустоѓя i схавалi машыну. Пасля памчалiся бягом. Так было нават хутчэй, чым на аѓтамабiлi.
  Лiзавета заѓважыла:
  - Калi ѓсе людзi будуць такiя як мы, то навошта ѓвогуле патрэбныя аѓтамабiлi?
  Драхма па-фiласофску запярэчыла:
  - Што б даць новыя працоѓныя месцы. Наогул, расце працэнт беспрацоѓных, i з гэтым трэба змагацца.
  Бландынка-шпiёнка нагадала:
  - Пры камунiстах беспрацоѓя не было. Наадварот, увесь час патрабавалiся працоѓныя месцы.
  Графiня-нiмфа з запалам вымавiла:
  - Што ж, i гэта дае перавагу сацыялiзму. Не тое што зараз, на працу не ѓладкавацца, а на дапаможнiк працягнеш ногi. Няѓжо пры такiх вялiкiх грошах i нафтадалярах нельга даць людзям шчасце. Пры СССР не было беспрацоѓя, хаця цэны на нафту былi iстотна нiжэйшыя.
  Лiзавета ѓдакладнiла:
  - Пры СССР беспрацоѓе разводзiлася, як бетон кефiрам, вялiкая частка працаѓнiкоѓ укалывала ѓ падлогу сiлы.
  Драхма засмяялася:
  - У падлогу, гэта яшчэ нiчога, многiя ѓ дзясятую частку.
  Бландынка-разведчыца адзначыла:
  - Але пры Сталiне ѓ людзей выцягвалi ѓсе жылы. Так што будуць укалываць бесперапынна.
  Графiня-нiмфа пацвердзiла:
  - Вопыт тысячагоддзяѓ паказвае, што рабская праца, хоць i самая танная, але не самая эфектыѓная.
  Лiзавета прашыпела:
  - Вядома, раб працуе без найменшага жадання, як толькi наглядчык адварочваецца, так ён адразу ж працуе павольней. Ды i наогул iмкнецца адкасiцца.
  Драхма ѓдакладнiла:
  - I яшчэ гатовы падняць бунт. Гавораць, некаторыя народы вынаходзiлi прыёмы. У прыватнасцi, з яду рыб i чарапах рабiлiся прэпараты, якiя змярцвляюць пэѓныя часткi мозгу, якiя ператвараюць людзей у зомбi.
  Бландынка-шпiёнка дадала:
  - Або манкурты! Кажуць таксама, што i чалавека можна генетычна змянiць, зрабiѓшы яго больш паслухмяным.
  Нiмфа-графiня пацвердзiла:
  - Цалкам рэальна, яшчэ пры Гiтлеры вялiся падобныя працы.
  Лiзавета прапанавала:
  - Стварыць параду па еѓгенiцы, было б зусiм не дрэнна. Што б шлюбы заключалiся такiм чынам, каб была аптымальная камбiнацыя генаѓ. У гэтым выпадку, нашы людзi сталi б iншымi, здаровымi, разумнымi, моцнымi.
  Красуня з роду багоѓ пiскнула:
  - Яны i стануць такiмi, толькi адбор павiнен насiць не сляпы звярыны, а асаблiва навуковы характар.
  Бландынка выдала:
  - А як гэта, без нас?
  - Мы таксама возьмем у гэтым удзел. - Сказала Драхма.
  Дзяѓчаты беглi i размаѓлялi. Вось перад iмi ѓзнiк дуб. Дупло, куды яны схавалi свае прылады, было амаль незаѓважным, наколькi старанна яго замуравалi разведчыцы.
  - Ну, вось зараз мы можам i ѓзброiцца.
  Дзяѓчаты зазiрнулi ѓнутр, аѓтаматы "Разбуральнiк" -2 адразу ж падалi свае галасы, якi належыць Драхме сказаѓ:
  - Як ты загарэла, дзяѓчынка. Табе чорны колер да твару, вось толькi валасы рудыя куды прыгажэй.
  Лiзавета адказала:
  - Войчы знатак, як ты ставiшся наогул да афра-амерыканцаѓ ?
  Графiня-нiмфа холадна адказала:
  - Як да патэнцыйнай мэты. Колер скуры, цi расавая прыналежнасць не мае значэння.
  - А ты, наогул, дыпламат.
  Лiзавета спытала свой уласны аѓтамат.
  - А ты, чаму маѓчыш?
  Кампутарная праграма ѓ зброi выдала iранiчны запiс:
  - Балбатаць нядобра. На зямлi наштосьцi людзi ходзяць, тупаючы нагамi, што i бязглузда i жудасна непрыгожа.
  Бландынка пiскнула:
  - А маiмi ножкамi?
  Кампутарны чып адказаѓ:
  - Тваiмi, цалкам эстэтычна! Можа, раскiнем пасьянс? Вы асабiста, што аддаеце перавагу, зелянiна, цi веер?
  - Шпагу на тры! Гуляць нам , зрэшты, некалi мае балбатлiвыя калегi, нам трэба будзе крыху пастраляць!
  Мiнi-кампутары выдалi:
  - Суперпатронамi , цi стандартным калiбрам?
  Лiзавета пацвердзiла:
  - Рознымi спосабамi. Вы ж прыстасаваны весцi фарсiраваны агонь, не зважаючы на памер калiбра.
  Электронiка будучынi адказала:
  - Увогуле, так! Заадно, улучыѓшы музыку. З кiм вам толькi заѓгодна, як на рахунак Майкла Джэксана з выявай касмiчнага хiта?
  - О, гэта цiкава! У трохмернай праекцыi.
  Над двума аѓтаматамi ѓспыхнулi маленькiя галаграмы, у iх паказвалася грандыёзная бiтва iмперый. I на гэтым фоне спяваѓ Майкл i Мадона. У цэлым, справа выглядала так, быццам над iм здзекуюцца, Мадона асядлала Джэксана, i той пачарнеѓ з гора.
  - Так, гэта вельмi пацешна! - Сказала Лiзавета. Але нам няма калi глядзець гэты дзiцячы цырк.
  Драхма дадала:
  - На хаду можам толькi ѓ гiпершахматы згуляць, гэта нас патрэнiруе.
  - Толькi ѓ тэмпе блiц. - Прапанаваѓ аѓтамат.
  - Замятана! - Пагадзiлася Драхма.
  Гiпершахматы былi асаблiвым вiдам пакрокавай зорнай стратэгii. Розныя вiды зоркалётаѓ перамяшчалiся па вялiкай, у чатырыста клетак дошцы. Сто фiгур iмкнулiся знiшчыць адна адну. Уласцiвасцi некаторых, пры дасягненнi процiлеглага боку поля ѓзмацнялiся. Акрамя таго, у гэтай гульнi можна было набываць дадатковыя зоркалёты, праз кожныя дзесяць хадоѓ. У цэлым, гульня цiкавая, але доѓгая. А ѓ тэмпе блiц i зусiм самагубства. Зрэшты, апроч знiшчэння была i iншая мэта: паставiць мацюк! Гэта раднiла з шахматамi i выклiкала дадатковую цiкавасць.
  Дзяѓчаты iшлi, не спяшаючыся, i Драхма, магла гуляць на хаду. Мiнiятурны працэсар, здольны разагнацца да шматлiкiх тэрагерц трашчаѓ ад напругi, дужаючыся з генетычна палепшаным мозгам чалавека.
  Драхма, зрэшты, таксама ледзь паспявала прымаць рашэнне. Захапiѓшыся сутычкай з машынай, яна наляцела на дрэва. Моцны ѓдар пакiнуѓ на твары пару драпiн.
  - Фу, якая я не ѓважлiвая, Гiпершахматы захапляюць!
  Лiзавета прачырыкала:
  - А проста шахматы, хiба дрэнна!
  Драхма пахвалiлася:
  - Я у iх Каспарава перамагла!
  Бландынка пiскнула:
  - Такая ты самаѓпэѓненая! Гары ѓжо стары.
  Графiня-нiмфа прашыпела:
  - Ананда перамагала! I Карлесона!
  Лiзавета ѓдакладнiла:
  - На сеансе адначасовай гульнi.
  Драхма ѓзяла i набычылася :
  - Няхай нават так. Але, вельмi ѓпэѓнена, не даѓшы яму шанцаѓ. Зрэшты, калi справа дойдзе да агульнага матча, то разгромлю яго, не бойся. Я перамагала кампутары з ЭЛА 3000. Гэта вышэй, чым у Ананда i ѓ Гарыка Каспарава, i нават Карлесона.
  Бландынка-разведчыца адзначыла:
  - Кампутар толькi тварэнне ѓ руках чалавека. А хiба стварэнне можа быць вышэй за стваральнiка?
  Графiня-нiмфа прашыпела:
  - Гэта вельмi складанае пытанне. Перамагалi ж чалавечых чэмпiёнаѓ свету кампутары. Хаця ѓ дадзенай праграме не ѓсё iдэальна. Вам мацюк праз дзевяць хадоѓ.
  Аѓтамат "Разбуральнiк" пакрыѓдзiѓся:
  - Гэта мы яшчэ паглядзiм. Купляю пратонавы лiнкор.
  Драхма ѓпэѓнена адказала:
  - Бескарысна, мой хлопчык. Ты проста не паспееш яго падцягнуць да лiнii фронта.
  Мiнi-кампутар не пагадзiѓся:
  - А можа, зусiм наадварот, прыйдзе квант да кванта!
  - Ды не! Ты ѓбачыш, як ён спазняецца. - рашуча вымавiла Драхма.
  Дзяѓчына зрабiла яшчэ некалькi хадоѓ. Працiѓнiк пабурчаѓ i здаѓся. Пасля чаго, праспяваѓ:
  - Ну, ты тыгрыца, твой скачок навальнiца, а словы ѓдар, толькi мая сляза ацэнiць божы дарунак.
  Драхма пальцам пстрыкнула аѓтамат па адбiвальнiку.
  - Ты класны хлопец.
  Лiзавета перапынiла яе:
  - Ведаеш, я чую справа стральбу. Судзячы па спалучэннi гукаѓ, тамака праводзяць зачыстку ад паѓстанцаѓ, напэѓна карнiкi!
  Нiмфа-графiня выдала:
  - Ого! Як заѓсёды, свiння бруд знойдзе.
  Бландынка-тэрмiнатар заѓважыла:
  - Тут яны знайшлi не бруд, а кроѓ.
  Сваячка багоѓ спытала:
  - Што ж мне ѓ гэтым выпадку рабiць?
  Лiзавета прашыпела:
  - Ну, як ты думаеш, Драхма, што патрабуе ад нас справядлiвасць?
  - Зразумела, дапамагчы паѓстанцам. Супраць iх кiнутыя праѓзыходныя сiлы, i iх жахлiвы напор трэба адбiць.
  Драхма ѓзрадавана прамармытала:
  - Цяпер мы адвядзем душу добрай крывавай лазняй!
  Дзяѓчаты пабеглi насустрач лёсу. Пры гэтым , яны не забылiся накiнуць на сябе маскiровачныя халаты. Драхма i Лiзавета iмчалiся вельмi хутка, i каб не парваць боцiкi, неслiся басанож. Але чорны грым ад хуткага бегу i дотыку з травой пачаѓ абсыпацца, агаляючы залацiста алiѓкавую скуру. Што, зрэшты, не так ужо i страшна. На бягу, дзяѓчаты саднелi ступнi аб каранi дрэѓ, гузы i галiны. Што, зрэшты, не запавольвала iх iмклiвых кiдкоѓ.
  Вось прыгажунi ѓзляцелi на дрэва, агледзелiся зверху, патрэслi аѓтаматамi.
  - Мы нагадваем чырванаскурых ! - заявiла Лiзавета.
  Драхма, захлынаючыся ад захаплення, пралепятала:
  - Ты ведаеш, як адчуваць сябе тыгрыцай, гэта лепш чым царыцай.
  Дзяѓчаты спусцiлiся, яны старалiся iмчацца хутка, але пры гэтым асцярожна, каб не ствараць лiшняга шуму. Працiѓнiк наблiжаѓся, гучалi гукi вайны, шум матораѓ, праѓда, стрэлы сталi адзiночнымi. Усё мацней пахла смаленым, у тым лiку трупамi i жывым чалавечым мясам.
  Ваяѓнiца хорам выдалi:
  - Гэта вельмi крута, падобна на добрую вайсковую зачыстку.
  Дзяѓчына наблiзiлiся яшчэ больш, узлезлi на вяршыню высокай таполi, iх погляду адкрылася паляна. На ѓскрайку была вiдаць невялiкая вёска. Палалi дома.
  Але гэта не галоѓнае. З дамоѓ, у асноѓным акуратных, старой цаглянай пабудовы, выводзiла мiрных жыхароѓ. У асноѓным жанчын, дзяцей, старых. Iх зганялi ѓ кучу. На ѓскраiне вiдаць было пяць шыбенiц, на iх вiселi дзве жанчына, два падлеткi i адзiн, падобны на святара стары. Яшчэ трое людзей былi ѓкрыжаваны на слупах з ашэсткам i ѓнiз галавой. Пры гэтым адзiн з iх быѓ яшчэ зусiм дзiцем. Жыхароѓ вёскi падганялi прыкладамi, бiлi, некаторым стралялi па нагах. У цэлым, абстаноѓка была варварскай.
  Лiзавета заявiла:
  - I гэта бой з партызанамi!
  Драхма падтрымала:
  - Пры такiм рэжыме я i сама пайшла б да партызанаѓ.
  Двух падлеткаѓ падчапiлi на крук i сталi паднiмаць уверх, разгойдваючы, iмкнучыся прычынiць больш болю. У той жа час iншых няшчасных зганялi ѓ хлеѓ. Побач стаялi канiстры з бензiнам.
  Лiзавета шапнула:
  - Яны прама, як каты нацысты.
  Драхма пацвердзiла:
  - Не лепш. Праѓда, вось Англiя накшталт цывiлiзаваная краiна, а таксама ѓславiлася масавымi зверствамi.
  Бландынка пiскнула:
  - Калi?
  Нiмфа-графiня адказала:
  - На прыклад, Бурскай вайны. У дадзеным выпадку былi ѓжытыя катаваннi. Зрэшты, i амерыканцы, асаблiва ѓ вайне з iндзейцамi, нiкога не шкадавалi. Разрывалi жанчын i дзяцей на часткi.
  Лiзавета зароѓ:
  - Хопiць балбатаць! Атакуем! Ты справа iдзеш, я злева!
  Драхма заѓважыла:
  - Танкаѓ тут цэлых чатыры!
  - Тым лепш, захопiм iх.
  Дзяѓчаты панеслiся да танкаѓ. Два з iх былi вялiкiя IС-7, без актыѓнай бранi, але вiдаць якасныя. Такiя бандуры не ѓсякая граната возьме. Iншыя два, крыху па драбней, акрамя iх яшчэ дзясятак БТРаѓ.
  Лiзавета нават разрагаталася:
  - Абясшкодзiм легальна.
  Дзяѓчаты надзелi боты i замарудзiлi крок!
  Калi да iх накiравалiся салдаты, то яны паказалi на свае мандаты.
  - Надзвычайная праверка, палкоѓнiк? - Сказалi яны.
  Камандзiр выцягнуѓся:
  - Усё робiцца паводле генеральнага плана камiсарыята.
  Драхма прабурчала:
  - Выдатна! А зараз зазiрнем унутр танкаѓ. Па-мойму, вежы злёгку клiнiць .
  Байцы паслужлiва адкрылi люкi:
  - Глядзiце, у нас усё ѓ парадку.
  Дзяѓчаты заскочылi ѓ машыны. Членаѓ экiпажа было сямёра. Але для такiх адважных воiнаѓ , як гэтыя дзяѓчаты, гэта не праблема. Цiха, без лiшняга шуму, Лiзавета пляснула вадзiцеля па плячы.
  - Ну, як табе вiдаць, прыяцель?
  Той проста завалiѓся. Дзяѓчына хiхiкнула, ударыѓшы ѓ вiскi адразу двух. Пасля прыкончыла астатнiх. Чатыры члены экiпажа толькi паспелi спытаць:
  - Гэта што, такое выпрабаванне?
  - Так! Метады аѓтагеннай трэнiроѓкi. - Сказала Лiзавета.
  Драхма прыкончыла траiх метадам пацалунку. З астатнiмi прасцей, а аднаго для разнастайнасцi застрэлiла:
  - Хоць гэта груба, але такая смерць больш мужная.
  Не змаѓляючыся, дзяѓчаты, навялi ствалы танкаѓ. Да часткi для iх, зарадка ажыццяѓлялася iстужачным спосабам. Так што ня трэба падаваць снарады. Зрэшты, да джойсцiкаѓ пакуль яшчэ не дадумалiся. А гэта ѓскладняла справу. Дзяѓчыны, зрэшты, ужо мелi досвед язды ѓ танках пяцiдзесятых гадоѓ, у прыватнасцi ѓ Т-54, Т-55. Гэтыя ѓсё яшчэ выкарыстоѓвалiся ѓ некаторых арабскiх краiнах. А разведчыц рыхтавалi, у тым лiку быць iнструктарамi, напрыклад, у Iраку, Сiрыi, Лiвii, Iране. На ѓсялякi выпадак.
  Тут трансляцыя дзiѓнага i казачнага сну перарвалася. Жоѓта-чырвоны цмок адзначыѓ:
  - Цяпер мы ѓлятае ѓ гiпермагiчнае ахоѓнае поле, якое не дае войскам Багiнi Гартуй пракрасцiся на тэрыторыю, дзе пражываюць нiмфы i дрыяды. А гэта значыць, што нам таксама спатрэбiцца ѓзмоцненая абарона, каб яе пераадолець!
  Драхма кiѓнула сваiм напарнiцам i хлапчуку:
  - Не хвалюйцеся! Гэта для нас невялiкая праблема. Талiсман справiцца. Толькi патрэбна невялiкая магiчная дапамога ад вас.
  Воѓчык Тэркiн кiѓнуѓ:
  - Ведаю! Мы павiнны праспяваць. Гэта самы лепшы варыянт.
  Графiня-нiмфа пацвердзiла:
  - Вось менавiта, спявайце! Толькi нешта прыгожае i лiрычнае.
  Хлопчык-блазан заспяваѓ, а астатнiя дзяѓчынкi падхапiлi:
  Сусвет на часткi разарвалi,
  Згаслi зоркi, катастрофа-смерць!
  Рыдаюць, стогнуць у пакутах пякельных далечынi,
  А тым, хто выжыѓ: толькi ганьба цярпець!
  
  Падобна Богу, правячы ѓсе законы,
  Забыѓшыся пра сумленне, i адкiнуѓшы гонар!
  Чужая раса свет наводзiць новы,
  Паслала выклiк нам - хвацкую вестку!
  
  Хоць войска маёй святой Расii ,
  Змагалася адважна, космас скарыѓшы!
  Але супастат на гэты раз усемагутны,
  Гуляе свой жахлiвы матыѓ!
  
  Рэжае ён i час, i прастора,
  Здольны з мезенца збiць квазар!
  Няхай сiла Бога, але ѓ душы вераломства,
  Бязлiтасна абрынуты ѓдар!
  
  Слёзамi космас млява мiнае,
  Каметы жалоба гаротны спяваюць!
  Аб Радзiма, для ѓсiх людзей святая,
   Папрана , дзе знайсцi зараз прытулак!
  
  Але я не веру, зло не ѓсемагутнае,
  I час будзе, адродзiцца Русь!
  Росквiт наш край яшчэ па гушчы,
  За гэта балазе доблесна б'ешся!
  
  Вядома, толькi з сiлай няма поспеху,
  Але з намi вера, мудрасць i каханне!
  I каб цягнiк шчасця не з'ехаѓ,
  Разiць розум павiнен у вока, а не ѓ брыво!
  
  З дзяѓчынкай, веру, сустрэнецца хлапчук,
  У вуснах палае полымя, нiбы печ...
  Па розуме я дарослы, нават занадта,
  Пажар здольная, ведай, каханне распалiць!
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"